Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΛΒ 07/05/2009
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΒ’
Πέμπτη 7 Μαΐου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαΐου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.30΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεως του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα. Αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Βουλευτή Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Βασίλειος Παππάς κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Χαλκιδικής ζητεί την καταβολή αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής τους που οι ελαιοκαλλιέργειές τους επλήγησαν από χαλαζόπτωση.
Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κυρία Χρυσή Αράπογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος ζητεί την πρόσληψη ειδικοτήτων Κυβερνητών και Μηχανικών για την πλήρη στελέχωση των πλωτών μέσων, τη δημιουργία τριπλών πληρωμάτων σε όλα τα σκάφη κ.λπ.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Μεσσηνίας ζητεί τη λήψη μέτρων για την αξιοποίηση του λιμένα της Καλαμάτας.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Βασίλειος Έξαρχος κατέθεσε αναφορά με την οποία το Δημοτικό Διαμέρισμα Δομένικου Νομού Λάρισας ζητεί να καλυφθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. οι ζημιές από καρπόπτωση στις αμυγδαλιές, ροδακινιές και αχλαδιές της περιοχής.
Ο Βουλευτής Πέλλης κ. Ιορδάνης Τζαμτζής κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Πέλλας ζητεί να καλυφθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. η απώλεια του αγροτικού εισοδήματος των σπαραγγοπαραγωγών του Νομού κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων. Ξεκινάμε με την με αριθμό 759/4-5-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τη νέα χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, τις αντιδράσεις από τις θιγόμενες τοπικές κοινότητες κ.λπ.
Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου έχει ως εξής:
«Λόγω της έλλειψης μακροπρόθεσμου συγκοινωνιακού σχεδιασμού και μάλιστα, συνδυασμένων μεταφορών, η περιφερειακή της Θεσσαλονίκης έχει προ πολλού κορεστεί και ανατέθηκε στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. νέα οδική χάραξη, η εξωτερική περιφερειακή, η οποία θα συνδέει την Εγνατία Οδό με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανίων.
Επίσης, σχεδιάζεται ο οδικός άξονας Κ11 Θεσσαλονίκης-Γαλάτιστας Χαλκιδικής, που θα περάσει βορειοανατολικά του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριαδίου του Δήμου Θέρμης, παράλληλα με την προτεινόμενη χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε., η οποία, όμως, δεν έκανε τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις θιγόμενες τοπικές κοινωνίες και οι πληροφορίες μας είναι ότι η εξωτερική περιφερειακή διχοτομεί τη χωρική συνοχή του Δήμου, αφού θα περνά ο άξονας των οκτώ λωρίδων σε απόσταση από είκοσι έως διακόσια πενήντα μέτρα από τα σπίτια του Τριαδίου, κατεβαίνοντας ανάμεσα από το Δημοτικό Διαμέρισμα Τριαδίου και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ραιδεστού, επηρεάζοντας το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής και στο περιβάλλον.
Ο Δήμος Θέρμης, αλλά και οι κινήσεις πολιτών, όπως μας ενημέρωσαν, δε θα ανεχθούν τον παραπάνω σχεδιασμό και θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Είναι σε γνώση τους η προτεινόμενη χάραξη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. που δε δημοσιοποιείται, ότι μπορεί να μετακινηθεί μακρύτερα από τους οικισμούς και να συγχωνευθεί με τον άξονα Κ11 για αρκετά χιλιόμετρα η εξωτερική περιφερειακή, ώστε να μην υπάρξει κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και είναι πρόταση των κατοίκων οι οποίοι συλλέγουν υπογραφές, αλλά και απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Θέρμης;
Θα επιβάλουν τη δημόσια διαβούλευση στην κατασκευάστρια εταιρεία για να έχουμε τις λιγότερες επιπτώσεις στις θιγόμενες περιοχές και θα προβλέψουν από τώρα παράλληλη σιδηροδρομική χάραξη για να δρομολογηθούν επιτέλους τα μέσα σταθερής τροχιάς;».
Στην ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος.
Έχετε το λόγο, κύριε Υφυπουργέ.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε λίγο τη διαδικασία. Βλέπω ότι υπάρχει μία σύγχυση. Πράγματι, κορέστηκε η υπάρχουσα περιφερειακή -ωραία το είπατε- και εδώ και καιρό υπάρχει πλέον ανάγκη μιας ανακούφισης από μια εξωτερική περιφερειακή. Αυτό υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια στο σχεδιασμό παράλληλα, όπως υπήρχε και η υποθαλάσσια της Θεσσαλονίκης.
Συνεπώς, αυτός ο σχεδιασμός υλοποιείται τώρα, αλλά ακολουθεί τις εξής διακεκριμένες φάσεις. Πρώτα-πρώτα, γίνεται η μελέτη από την ΕΓΝΑΤΙΑ, που είναι η καθ’ ύλην αρμόδια να το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Μετά, έρχεται στο Υπουργείο η έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων που δεν έχει έρθει ακόμα, γιατί ούτε μελέτη καν έχει εγκριθεί ακόμα. Ακούμε όλους τους φορείς, όπως ορθά επισημαίνετε ότι πρέπει να ακούσουμε, σχετικά με τις αντιρρήσεις τους και προχωρούμε σε μια οριστική λύση η οποία και υλοποιείται.
Άρα, στη διαβούλευση δεν παίρνει μέρος ούτε ο κατασκευαστής -αυτός έρχεται χρόνια αργότερα για να κάνει το έργο- παρά μόνο η τοπική κοινωνία και ο φορέας που κάνει τη μελέτη, δηλαδή, η ΕΓΝΑΤΙΑ και το Υπουργείο.
Συνεπώς, συμπερασματικά, μελέτη ακόμα δεν έχει εγκριθεί και πολλώ μάλλον δεν έγινε περιβαλλοντική ενέργεια για διαβούλευση. Η ΕΓΝΑΤΙΑ, επειδή ζει στην περιοχή και συνεργάζεται στενά ούτως η άλλως με την τοπική κοινωνία και πριν από τη διαβούλευση, είχε μελετήσει έξι εναλλακτικές λύσεις ακριβώς για να ελαχιστοποιήσει αυτό που επισημαίνετε, δηλαδή, το κόστος που κάθε τέτοια αρτηρία έχει, όταν περνάει από κατοικημένες περιοχές. Και ήδη, με τις προωθούμενες τελικές σκέψεις για τη χάραξη του δρόμου, έχουμε καταφέρει να αποφύγουμε να καταργήσουμε το προβλεπόμενο αρχικό πρόσθετο κλάδο προς το αεροδρόμιο που διήρχετο μεταξύ Τριαδίου και Θέρμης, εντός κατοικημένων περιοχών. Καταργήθηκε η περιπορεία των οικισμών Ραιδεστού, Φιλοθέης κ.λπ.
(LM)
(DE)
Αναμένεται κάποια στιγμή η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης οδοποιίας και μόνο, η σύνταξη της περιβαλλοντικής μελέτης και βεβαίως η δημοσιοποίησή της και η διαβούλευση, έτσι ώστε και οι κάτοικοι να πειστούν για την αναγκαιότητα και για την ελάχιστη όχληση που μπορεί να προκληθεί από όλη αυτή την ιστορία.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι πρέπει κάθε μεγάλο κυκλοφοριακό έργο, αναγκαίο, όπως είπατε εσείς η ίδια – και πράγματι έτσι είναι- σε μια πόλη, να αντιμετωπίζεται κατά κάποιο τρόπο σαν υπερτοπικό έργο. Πάντοτε κάποιοι ενοχλούνται. Τι να κάνουμε; Ο δρόμος είναι μεγάλος και θα περάσει από κάπου. Δεν μπορεί, όμως, αυτοί οι λίγοι που ενοχλούνται να εμποδίσουν ένα έργο το οποίο εξυπηρετεί εκατομμύρια ανθρώπους, που όπως ξέρετε πολύ καλύτερα ταλαιπωρούνται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κανένας δεν έχει πει ότι κάποιοι στο τέλος δεν θα θιχθούν από ένα τέτοιο δρόμο. Όμως, επειδή είμαι κάτοικος της περιοχής και γνωρίζω πάρα πολύ καλά την περιοχή, θα πω ότι είναι περιοχή η οποία πυκνοδομείται. Έχει γίνει ένα ΓΠΣ. Αυτά τα σχέδια θα επηρεάσουν πάρα πολύ το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θέρμης. Περνούν σχεδόν εφαπτομενικά από τα σπίτια του Τριαδίου. Έχω εδώ και ένα χάρτη της περιοχής. Η πρόταση, από όσο γνωρίζουμε, είναι να κατέβει ανάμεσα Τριάδι-Ραιδεστό. Εκεί πραγματικά διχοτομεί το Δήμο της Θέρμης.
Υπάρχει περίπτωση να δείτε την Ανατολική Περιφερειακή Υμηττού, εκεί που ο Υπουργός κ. Σουφλιάς είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει απόσταση πεντακοσίων μέτρων από την κατοικημένη περιοχή, υπογειοποίηση και διάσωση του περιβάλλοντος; Αυτά, όσον αφορά την Ανατολική Περιφερειακή Υμηττού που γνωρίζουμε ότι εκεί έγιναν αγώνες για να μπορέσουν να κρατηθούν όλα αυτά που προανέφερα.
Στη Θεσσαλονίκη και στην εξωτερική περιφερειακή, γιατί δεν συμβαίνει αυτό; Γιατί θα πρέπει δηλαδή αυτοί οι κάτοικοι να έχουν όλες αυτές τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος; Και μιλάμε για την χορική συνοχή ενός ολόκληρου δήμου που διχοτομείται.
Και ένα δεύτερο που δεν το αναφέρατε καθόλου. Υπάρχει η Κ11. Είναι η διασύνδεση Θεσσαλονίκης-Γαλάτιστας, Νομού Χαλκιδικής. Αυτή, κατά έναν περίεργο τρόπο, ξεκινάει από μία άλλη αφετηρία, από την περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, για να γίνει η σύνδεση πάει πάνω από το Σε Ντε Φο και ξαναφτάνει στο ίδιο σημείο του Τριαδίου. Και βλέπουμε δυο παράλληλες οδούς με έξι και οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας να αγγίζουν πλέον και οι δυο τον οικισμό του Τριαδίου. Δεν είναι κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος αυτό; Θα πρέπει να μου απαντήσετε και σε αυτό.
Και στο κάτω-κάτω θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί μια παράλληλη χάραξη από τώρα μέσων σταθερής τροχιάς. Είναι και αυτό στις βλέψεις σας; Γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη μεγάλη ανάγκη πλέον της εξωτερικής περιφερειακής. Αν, όμως, πάμε με αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς μέσα σταθερής τροχιάς, σας πληροφορώ ότι σε δέκα χρόνια από τώρα θα μιλάμε για μια άλλη εξωτερική περιφερειακή που θα πρέπει να πάει λίγο πιο πάνω, πάλι να καταστρέψει το περιβάλλον και να επηρεάσει τους κατοίκους σε μια άλλη περιοχή.
Σας ευχαριστώ πολύ, όμως θα πρέπει να το δείτε, γιατί μιλάμε για ένα Δήμο με μεγάλη ανάπτυξη και μιλάμε βέβαια για μια καταστροφή και του περιβάλλοντος, εκτός από την όχληση των κατοίκων και τη χορική συνοχή ενός Δήμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για να απαντήσει.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θα ξεκινήσω με την παρατήρηση που κάνατε σε σχέση με το δρόμο Κ11-Θέρμη και την εξωτερική περιφερειακή. Καταρχήν, είναι τελείως διαφορετική η λειτουργία και των δυο. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία και να γίνει μια και μόνο. Θα είχαμε καταστρέψει και τη μια και την άλλη.
Γιατί; Γιατί η εξωτερική περιφερειακή είναι ένας κλειστός αυτοκινητόδρομος, με αποκλειστικό σκοπό να πάρει όλη την κυκλοφορία και να τη βγάζει από την πόλη, με τις κατάλληλες φυσικά ανισόπεδες διαβάσεις εισόδου και εξόδου. Η άλλη είναι ένας δρόμος, ο οποίος οδηγεί σε μια υπερκορεσμένη περιοχή στη Χαλκιδική και δεν είναι κλειστός. Είναι ένας δρόμος τριών λωρίδων, χωρίς μάλιστα στη μέση διαχωριστική νησίδα. Επομένως, ο ένας εξυπηρετεί τον άλλο. Ο δεύτερος, ο μικρός, εξυπηρετεί την έξοδο από τον πρώτο, από και προς τη Χαλκιδική.
Οι μελετητές –δεν είμαι μελετητής ειδικός- το έχουν ψάξει άπειρες φορές. Ουδείς θέλει να κάνει σπατάλη και προφανώς εσάς θέλει να εξυπηρετήσει, δηλαδή τους κατοίκους της περιοχής. Αντιλαμβάνομαι την ευαισθησία σας. Μάλιστα κατά σύμπτωση στενός συγγενής μου, ο αδελφός μου, μένει κοντά σε σας στη Θεσσαλονίκη και ξέρω από κοντά το πρόβλημα, γιατί με έχει και ο ίδιος πολλές φορές «βρίσει» για το γεγονός. Αλλά σας βεβαιώνω ότι θα κάνουμε κάθε τι το δυνατό, παίρνοντας και τα μέτρα που πήραμε στην Αθήνα, ώστε πράγματι να ελαχιστοποιηθεί όλη αυτή η όχληση.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξει αυτή η περίφημη περίοδος πραγματικής διαβούλευσης, όταν συνταχθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Εκεί θα ακούσουμε όλες τις απόψεις. Εάν δεν έχουν ως τότε λυθεί τα προβλήματα, θα δούμε πώς μπορούμε να τα λύσουμε καλύτερα και τότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Είμαστε σε πρώιμο στάδιο. Ορθώς, όμως, τα επισημαίνετε από τώρα, ώστε να τα ξέρουν και οι Θεσσαλονικείς μελετητές που κάνουν το έργο, αλλά και εμείς ως κεντρική ηγεσία να είμαστε ενημερωμένοι. Σας ευχαριστώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Συγνώμη, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά τις υπογραφές των κατοίκων και ό,τι άλλο υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εντάξει, κυρία Αμμανατίδου, καταθέστε τα.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η με αριθμό 749/4.5.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπήλιου Λιβανού προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λήψη απόφασης για την τύπωση σχολικών βιβλίων από ανακυκλώσιμο χαρτί, δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Ακολουθεί η με αριθμό 757/4.5.2009 επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Απόστολου Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την αποκοπή του Νομού Λευκάδας από το οδικό δίκτυο της χώρας κ.λπ..
Η ερώτηση του κ. Κακλαμάνη έχει ως εξής:
«Επί μια 2ετία, σχεδόν, διεξάγεται, μεταξύ δυο υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Κατασκευών Έργων Συντήρησης Οδοποιίας και της Διεύθυνσης Δ9 και της Νομαρχίας Λευκάδας μια ατέρμων αλληλογραφία με αντικείμενο την ανάγκη επισκευής βλαβών της Πλωτής Γέφυρας, που συνδέει οδικώς τη Λευκάδα με την υπόλοιπη χώρα.
Ήδη, πριν ένα χρόνο σχεδόν, με το έγγραφο 4771/2-6-2008, η Διεύθυνση Κατασκευών Έργων Συντήρησης Οδοποιίας εκθέτει για μια ακόμη φορά, στην αρμόδια Διεύθυνση Δ3, τις αιτίες των βλαβών και επισημαίνει επί λέξει «τους κινδύνους αποκοπής του Νησιού από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο». Σημειωτέον ότι το κόστος επισκευών των βλαβών της Πλωτής Γέφυρας υπολογίζεται από την ίδια υπηρεσία σε μόλις ένα εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθούν άλλα εννέα (9) έγγραφα συνεχών οχλήσεων και επισημάνσεων των κινδύνων και ζητείται η «εξασφάλιση της πίστωσης που ζητείται από τη Νομαρχία Λευκάδας για την όσο το δυνατόν γρήγορη αποκατάσταση της βλάβης, πριν από τις διακοπές του Πάσχα». «Σε διαφορετική περίπτωση», τονίζεται, «λόγω των υπόψη καθυστερήσεων χρηματοδότησης και δημοπρασίας του έργου, για την υπηρεσία μας θεωρείται πλέον δεδομένη η ακινητοποίηση της Πλωτής Γέφυρας»!..
Στο μεταξύ και στη σειρά συνεχών προηγουμένων αιτημάτων, οχλήσεων και παρακλήσεων, ο Νομάρχης Λευκάδας κ. Κώστας Αραβανής «βομβαρδίζει» από 28-1-09 με απεγνωσμένες εκκλήσεις τις υπηρεσίες και τους αρμόδιους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών, χωρίς καμία ως τώρα ανταπόκριση!..
Ερωτάται ο κ. Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ:
Ύστερα από το εξαιρετικό αυτό δείγμα «επανίδρυσης του κράτους» και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας που είχε επαγγελθεί η Νέα Δημοκρατία προ 5ετίας, θα παρέμβει για να συντονίσει τις εν λόγω υπηρεσίες του Υπουργείου του, που ας σημειωθεί συστεγάζονται στη διεύθυνση Παναγή Τσαλδάρη 15 Καλλιθέα και κυρίως, θα εγκρίνει τη δαπάνη επισκευής της Πλωτής Γέφυρας, ώστε να μην αποκοπεί, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου, η Λευκάδα από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο της χώρας;».
Στην ερώτηση του κ. Κακλαμάνη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, πράγματι το θέμα της Πλωτής Γέφυρας είναι ένα σοβαρό θέμα, γιατί είναι μια παλιά κατασκευή, η οποία μάλιστα κατά καιρούς, δεν ξέρω αν το ξέρετε, λύνεται και μεταφέρεται στα ναυπηγεία του Περάματος για να γίνει μεγάλη επισκευή, να γυρίσει πίσω κ.λπ.. Είναι δηλαδή κάτι το οποίο είναι εκτός εποχής ως λύση. Περπατάει ακόμα, αλλά με πολλές δυσκολίες. Δεν υπάρχει, όμως, ουσιαστικώς, μάχη μεταξύ των υπηρεσιών. Υπάρχει απλώς μια δυσκολία να πάρουμε πιστώσεις πολλές φορές από το αρμόδιο Υπουργείο.
(AD)
(1LM)
Σας ενημερώνω, όμως, ότι επιτέλους αυτή η έγκριση του εκατομμυρίου έχει γίνει εδώ και αρκετό καιρό και στις 26 Μαΐου γίνεται η δημοπράτηση για να γίνει αυτή ακριβώς η επισκευή έγκαιρα, ώστε το καλοκαίρι να περάσει ανώδυνα, όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια.
Παρά ταύτα, το μείζον θέμα είναι να βρεθεί μία άλλη λύση. Αυτή η άλλη λύση «θα περπατήσει», όσο «περπατάει» ακόμα, με τις αδυναμίες που έχει. Για το λόγο αυτό, πρώτον έχουμε βελτιώσει θεαματικά πρακτικώς –με ιστορία μελετών και από προηγούμενες κυβερνήσεις- τη σύνδεση που θέλουμε να κάνουμε μεταξύ Ακτίου και Αμβρακίας, του λεγομένου δυτικού άξονα Βορρά-Νότου.
Ήδη πρέπει να ξέρετε ότι γίνονται δημοπρατήσεις έργων ύψους περίπου 340 εκατομμυρίων ευρώ για να γίνει αυτή η σύνδεση και το βασικότερο απ’ όλα είναι ότι τελειώνει η μελέτη σε λιγότερο από ένα μήνα, όπως πιστεύω, για τη σύνδεση της Λευκάδας με το δυτικό άξονα που προανέφερα. Αυτή η μελέτη περιλαμβάνει ένα κομμάτι δρόμου και βέβαια τη λύση μίας νέας γέφυρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Εκεί, λοιπόν, θέλοντας να είμαι ειλικρινής μαζί σας, σας λέω ότι υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι να γίνει υποθαλάσσια ζεύξη που είναι και η καλύτερη ασφαλώς, αλλά έχει πάρα πολλά προβλήματα τεχνικά κυρίως γιατί υπάρχουν μεγάλα σεισμικά ρήγματα στην περιοχή και πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πράγματι θα γίνει αυτό, χωρίς να κινδυνεύει στη συνέχεια να γίνει μία καταστροφή και η άλλη είναι να γίνει μία νέα γέφυρα πολύ πιο σύγχρονη και πιο λειτουργική από την υπάρχουσα.
Σ’ ένα μήνα περίπου θα έχει τελειώσει η λεγόμενη «μελέτη εφικτότητας» αυτών των δύο εναλλακτικών λύσεων και θα ξέρουμε ποια εκ των δύο θα προκριθεί. Ελπίζουμε δε στα επόμενα δύο με τρία χρόνια να έχει υλοποιηθεί αυτή η νέα γέφυρα με τη νέα σύνδεση με τους άλλους άξονες, ώστε η παλαιά γέφυρα –αν μη τι άλλο- να δουλεύει και με ελαφρά φορτία και να μην ταλαιπωρείται και κυρίως να μη δημιουργεί αγωνίες και σε σας και σε μας, όσον αφορά τη λειτουργία της.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ τον κύριο Υφυπουργό, τον κ. Ξανθόπουλο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε σχετικά με τη ζεύξη του Ακτίου και της Αμβρακίας, για τη σύνδεση της Λευκάδας με το δυτικό άξονα. Αυτά αφορούν το μέλλον.
Αυτό που είναι κυρίως το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, κύριε Υφυπουργέ, είναι ότι μου έκανε εξαιρετική εντύπωση γιατί μιλάμε για ένα ολόκληρο νησί που έχει την ιδιαιτερότητα αυτή να είναι ταυτόχρονα και ξηρά, καθώς συνδέεται όπως ξέρετε με την Ήπειρο, με τη Στερεά Ελλάδα μέσω αυτής της πλωτής γέφυρας. Είναι ένας τουριστικός τόπος και για τον εξωτερικό και για τον εσωτερικό τουρισμό. Και ενώ έχει αρχίσει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, δυστυχώς η γραφειοκρατία αλλά και η πολιτική αβελτηρία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων –συχνά ο επικεφαλής Υπουργός κ. Σουφλιάς προβαίνει σε ανακοινώσεις για έργα σε βάθος εικοσαετίας, έχει βέβαια για τους γνωστούς λόγους και την προβολή από ορισμένα συγκροτήματα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα- γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα μίας μικρής πλωτής γέφυρας που αποτελεί τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου και για τη συντήρηση του οποίου έχει άμεση αρμοδιότητα και ευθύνη το Υπουργείο σας, επί δύο χρόνια σχεδόν αποτελεί αντικείμενο μίας ογκώδους –ατέρμονος, όπως λέω στην ερώτησή μου- αλληλογραφίας μεταξύ των Διευθύνσεων του συναρμοδίου Υπουργείου σας που στεγάζονται –αυτό το τονίζω- στο ίδιο κτήριο.
Με ενοχλεί. Ως Λευκαδίτης, ενδιαφέρομαι για τη γέφυρα ώστε το καλοκαίρι να μπορέσω να πάω κανονικά στο νησί. Όμως, πρέπει να σας πω ότι με ενοχλεί περισσότερο αυτό το χάλι σε μία δημόσια διοίκηση, γιατί ενώ η Κυβέρνηση πριν από πέντε χρόνια είχε επαγγελθεί ότι θα επανιδρύσει το κράτος και θα καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, αυτή τη στιγμή, όπως λέει ο λαός μας, δεν είναι σε θέση «να μοιράσει δύο γαϊδουριών άχυρα».
Στο ίδιο κτήριο, δύο Διευθύνσεις, επί δύο χρόνια αλληλογραφούν. Επισημαίνεται συνεχώς ο κίνδυνος από τη Διεύθυνση που είναι αρμόδια για την κατασκευή και τη συντήρηση προς τη Διεύθυνση που είναι αρμόδια για τη δημοπράτηση, σε μία άλλη Διεύθυνση που είναι αρμόδια για την έγκριση της πιστώσεως! Δεν καταλαβαίνω πώς λειτουργεί αυτό το Υπουργείο! Και δεν ξέρω για ποιο έχουν συγκεντρωθεί εκεί χιλιάδες προσωπικού, τεχνικών, όταν όλη η Ελλάδα έχει ανάγκη ακριβώς από τέτοιο προσωπικό, ιδιαίτερα οι νομαρχιακές και περιφερειακές διοικήσεις.
Ευχαριστώ πάντως και ελπίζω. Θα παρακαλούσα να το εξετάσετε αυτό, επειδή και στο παρελθόν δόθηκε με απευθείας ανάθεση αυτή η συντήρηση, λόγω του ποσού του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μήπως είναι δυνατόν να βρείτε κάποιον τρόπο, γιατί αν δημοπρατηθεί στο τέλος αυτού του μηνός, καταλαβαίνετε, κυρία Πρόεδρε, ότι μέχρι της εγκαταστάσεως του εργολάβου και της ενάρξεως των εργασιών, θα έχει περάσει το καλοκαίρι. Και αν σταματήσει η γέφυρα στο μεταξύ, τι θα λέτε στους Λευκαδίτες; Τι θα λέτε στους επισκέπτες του νησιού;
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Ξανθόπουλος.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Πρόεδρε, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και μέχρι στιγμής η ευθύνη του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για τη γέφυρα δεν είχε κανένα πρόβλημα ουσίας, διότι πράγματι μέχρι σήμερα συντηρείται κανονικά.
Η αλληλογραφία, στην οποία ορθώς αναφέρεστε, πράγματι υπάρχει. Επισημαίνει ορισμένες ανάγκες πράγματι επείγουσες οι οποίες καλύπτονται εν τω μεταξύ –αυτό δεν φαίνεται στην αλληλογραφία- από ενδιάμεσες υπογραφές και πιστώσεις που έδινε ο κ. Σουφλιάς για την εν τω μεταξύ περιοδική μικρή συντήρηση.
Συνεπώς, όπως και τις άλλες φορές, θα προλάβουμε και φέτος εγκαίρως να κάνουμε τη δουλειά μας. Επίσης, δεν υπάρχουν περισσευούμενοι υπάλληλοι στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Αντιθέτως, εγώ πιστεύω ότι είναι ένα από τα Υπουργεία που και λόγω ίσως τεχνικής δομής και ορθολογισμού, έχει σχετικά λίγους και αυτοί κάνουν και πολλή δουλειά, όπως φαίνεται από το έργο που παράγεται.
Επίσης, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν νομίζω πως κάποιος Υπουργός –και ιδιαιτέρως ο κ. Σουφλιάς- τυγχάνει ασυλίας από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κάθε άλλο. Μερικά βάλλουν εναντίον του συνεχώς και άλλα απλώς κρατούν μία ήπια στάση, διότι το έργο που γίνεται, πράγματι αναγνωρίζεται και από όλους και μάλιστα πολλές φορές –και προς τιμήν της- και από την Αντιπολίτευση.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην προκύψει κανένα πρόβλημα, όπως και τις άλλες φορές. Και δεν θα προκύψει. Όμως, θα έπρεπε να ασκηθεί μία περαιτέρω πίεση –αυτή είναι μία γενική άποψη δική μου- προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής, αν θέλετε, της λογικής αντιμετώπισης των πραγμάτων και από τις τοπικές αρχές. Όταν καταλήξουμε τελικά στη λύση, υποθαλάσσια ζεύξη ή γέφυρα, πρέπει να έχουμε και από εκεί μία συναίνεση ώστε να μπορεί και αυτή να προχωρήσει παράλληλα και να μπορεί πράγματι σε δύο-τρία χρόνια να έχει φύγει αυτός ο εφιάλτης της γέφυρας που είναι εφιάλτης λόγω παλαιάς τεχνολογίας. Δουλεύει μεν ακόμα, αλλά δεν μπορεί να δουλεύει επ’ άπειρον.
Συνεπώς, επειδή ξέρω τι επιρροή έχετε και πώς σας σέβονται στην περιοχή, αν έχετε την καλοσύνη, το μήνυμα είναι όταν καταλήξουν οι ειδικοί –γιατί εγώ δεν είμαι ειδικός- να υπάρχει ένας σεβασμός στην άποψή τους και να υιοθετηθεί η όποια λύση για τη μόνιμη επίλυση του προβλήματος.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η με αριθμό 755/4-5-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Εύας Μελά προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με το Φαληρικό Δέλτα και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», δεν συζητείται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Η με αριθμό 758/4-5-2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δεν συζητείται λόγω αναρμοδιότητας.
(ΚΟ)
(1AD)
Η με αριθμό 754/4-5-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλου προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τους διορισμούς Θεολόγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κλπ, διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώμενου Υπουργού.
Επίκαιρες ερωτήσεις δεύτερου κύκλου
Η πρώτη με αριθμό 748/4-5-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Εύας Καϊλή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων κλπ. διαγράφεται λόγω κωλύματος της ερωτώσας Βουλευτού.
Επόμενη είναι η με αριθμό 756/4-5-2009 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κλπ.
Η ερώτηση του κ. Μωραΐτη έχει ως εξής:
«Δυστυχώς επανερχόμαστε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στο ζήτημα της λειτουργίας του Νοσοκομείου στο Μεσολόγγι, καθώς τα σοβαρά αυτά προβλήματα που υπάρχουν επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Ήδη με την προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μας (639/17-3-09), μόλις πριν από ένα μήνα, τονίζαμε πως είναι «πιθανό σύντομα και η παιδιατρική κλινική να σταματήσει να λειτουργεί, αφού ο Διευθυντής συνταξιοδοτείται και ένας ακόμα γιατρός μετατίθεται στην Αθήνα». Τότε, ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου δήλωνε πως το θέμα της Παιδιατρικής Κλινικής «ενέχει έναν κίνδυνο, αλλά για αργότερα». Κι όμως, η Παιδιατρική Κλινική έκλεισε αυτήν την εβδομάδα, ενώ τα προηγούμενα δύο χρόνια έχει βρεθεί ξανά στην ίδια κατάσταση. Σαν αποτέλεσμα, τα παιδιατρικά περιστατικά στέλνονται σε άλλα νοσοκομεία τη περιοχής.
Προβλήματα στη λειτουργία της παρουσιάζει, όμως, και η Μαιευτική, αφού χωρίς παιδίατρο και αυτή η Κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Θα επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά πως ο λαός της περιοχής θα πληρώσει ξανά τις συνέπειες μιας αντιλαϊκής πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία σαν εμπόρευμα.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός τα εξής:
1) Τι άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για την επαναλειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής;
2) Τι μέτρα θα λάβει για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μετά τα τόσα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί;».
Στην ερώτηση του κ. Μωραΐτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, αρκετές φορές έχουμε συζητήσει τα θέματα υγείας του Νομού σας και για άλλη μια φορά εγώ οφείλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να ομολογήσω ότι η συζήτηση την οποία κάνουμε είναι σε επίπεδο που επιβάλλει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, έτσι ώστε να αναδείξουμε, να πιέσουμε και να δώσουμε λύση στα προβλήματα και όχι για μικροπολιτική αντιπαράθεση και για εκμετάλλευση. Αυτό είναι κάτι που οφείλω να ομολογήσω.
Πράγματι πριν από ένα μικρό χρονικό διάστημα, όταν συζητούσαμε για την καρδιολογική τότε κλινική, έγινε μία αναφορά από μέρους σας και νομίζω πως απάντησα με τα λόγια που πράγματι στην επίκαιρη ερώτησή σας αναφέρετε.
Δεν έχει κλείσει η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου. Απλώς θα έλεγα ότι υπολειτουργεί, αφού από τους δύο γιατρούς που είχε –τις οργανικές θέσει- ο ένας δεν μετατίθεται, αλλά απλούστατα έλαβε μέρος στην προκήρυξη μιας άλλης θέσης σε νοσοκομείο της Αττικής –δικό του δικαίωμα- πήρε τη θέση και εγκαταλείπει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Επίσης, ο διευθυντής βρίσκεται σε μία αναρρωτική άδεια, η οποία λήγει τον επόμενο βήμα και από προσωπική διαβεβαίωση και επικοινωνία που είχε με τις υπηρεσίες, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αναρρώνει ταχύτατα και θα επανέλθει πολύ πιο νωρίς.
Είχα πει τότε ότι πιθανότατα να υπάρξει κάποιο πρόβλημα και γι’ αυτό και θα ληφθούν και τα απαραίτητα μέτρα και αυτό κάνουμε και για τη θέση του Επιμελητού που κενώθηκε λόγω της κατάληψης άλλης θέσης σε νοσοκομείο των Αθηνών, αλλά και για τη θέση του Διευθυντή, ο οποίος φεύγει στο τέλος του χρόνου. Κινήσαμε ήδη τη διαδικασία προκήρυξης, έτσι ώστε σε συντομότατο χρονικό διάστημα να καλύψουμε αυτές τις δύο θέσεις, ώστε να μην αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα η λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής και κατ’ επέκταση και της Μαιευτικής Κλινικής.
Αυτή τη στιγμή, καλύπτεται από παιδίατρο και καλύπτεται τα τελευταία οκτώ χρόνια. Πρόκειται για παιδίατρο, ο οποίος ανήκει στο Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, ενταγμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και παιδίατρο από το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου ο οποίος καλύπτει τις εφημερίες.
Ταυτόχρονα, σας λέω ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται και η πλήρωση κι άλλης θέσης παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, ενταγμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, ώστε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την επάνοδο του Διευθυντή να λυθεί το θέμα. Επίσης, φροντίζουμε για την οριστική κρίση του Επιμελητού και του Διευθυντού και αναζητούμε συνεχώς νέο γιατρό, τον πρώτο παιδίατρο που θα εμφανιστεί, ώστε να τοποθετηθεί ως επικουρικός στο Νοσοκομείου Μεσολογγίου και να μην αντιμετωπίζει προβλήματα η λειτουργία της παιδιατρικής και κατ’ επέκταση της Μαιευτικής Κλινικής.
Και θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που είχα πει και την άλλη φορά και το επαναλαμβάνω και τώρα. Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου είναι ένα καλά οργανωμένο μικρό νοσοκομείο πάνω σε έναν άξονα και σε μια πολύ μικρή απόσταση από καλά οργανωμένα μεγάλα νοσοκομεία που παρέχουν τριτοβάθμια και τεταρτοβάθμια περίθαλψη υγείας υψηλότατου επιπέδου.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Εύκολη η μετακίνηση. Ευτυχώς, δεν υπήρξε κανένα σοβαρό πρόβλημα και ευχόμαστε να μην υπάρξει.
Επίσης, θα ήθελα να αναγνωρίσουμε ταυτόχρονα και κάτι άλλο, κύριε συνάδελφε. Εκεί υπήρξαν και κάποιες διοικητικές αδυναμίες για τις οποίες η παρέμβασή μας ήταν αποφασιστική. Εδόθη, λοιπόν, τέλος και ελπίζουμε ότι και με τη συνδρομή μιας άλλης μορφής στη διοίκηση, μιας άλλης εικόνας που θα δοθεί, τα πράγματα θα αντιμετωπίζονται εγκυρότερα, ώστε να μην φτάνουμε την τελευταία στιγμή να καλούμαστε να δώσουμε λύση.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μωραΐτης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, δεν είναι μόνο ότι υπολειτουργεί η παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, αλλά μ’ αυτήν την τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια –βέβαια έχει και προηγούμενα από εσάς- «ξεγυμνώνονται» και τα κέντρα υγείας.
Αναφέρατε το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού και το Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου. Και ερχόμαστε και με άλλη επίκαιρη ερώτηση για τα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας και Βόνιτσας από τα παίρνετε τους παιδιάτρους και τους πηγαίνετε στην κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου και Μεσολογγίου. Μ’ αυτό δημιουργείτε επιπρόσθετα προβλήματα. Επομένως, υπολειτουργεί η κλινική. Εμείς έγκαιρα είχαμε πει τότε, όταν μιλούσαμε για την καρδιολογική, ότι στην ουσίας θα υπάρξει το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής.
Το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου μπορεί να είναι ένα σύγχρονο μικρό νοσοκομείο, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι λειτουργεί με το οργανόγραμμα του παλαιού «Χατζηκώστα» και σήμερα έχει πάνω από τα διπλάσια κρεβάτια από το παλαιό νοσοκομείο. Επομένως, δεν θεωρείται ότι λειτουργεί, όταν έστω και με το παλαιό οργανόγραμμα οι ελλείψεις αγγίζουν το 30% με 40%.
Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας οι υπηρεσίες υγείας είναι υποβαθμισμένες, κύριε Υπουργέ, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα και ο κύριος Πρωθυπουργός εγκαινίασε τα ντουβάρια του Νοσοκομείου του Αγρινίου και δεν πέρασε από το προαύλιο του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου και ο κ. Αβραμόπουλος πριν από είκοσι μέρες πήγε στο ΚΑΦΚΑ της Αμφιλοχίας, όπου δεν υπάρχει καν οργανόγραμμα. Δεν υπάρχει ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού. Υπάρχουν μόνο STAGE και ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καταγγέλλουμε και αυτό το γεγονός και θα επανέλθουμε με ερώτηση.
Όμως τώρα σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, είναι απαίτηση των κατοίκων να λειτουργήσει η παιδιατρική κλινική, γιατί όντως φεύγουν εγκυμονούσες μητέρες και πηγαίνουν στην Πάτρα και στο Αγρίνιο, με αποτέλεσμα και υπηρεσίες να μην προσφέρονται και να επιβαρύνονται οικονομικά τα λαϊκά εισοδήματα.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να εντείνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της περιοχής, ώστε να μην είναι εμπόρευμα οι υπηρεσίες υγείας. Θα πρέπει να παλέψουν, ώστε να είναι κοινωνικό αγαθό η υγεία, γιατί, όπως είπα –και κλείνω μ’ αυτό- η περίθαλψη στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, κύριε Υφυπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε, κύριε Μωραΐτη.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν θέλω να σας αδικήσω, κύριε συνάδελφε, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι ξεπεράσατε λίγο την κρίσιμη γραμμή. Καλοπροαίρετα το λέω. Μας αδικείτε.
Ξέρετε ότι όσον αφορά το Ντουβάρι Αγρινίου και την αμαρτωλή ιστορία που το δένει, λύθηκε από εμάς. Προχώρησε και σύντομα θα υπάρχει ένα σύγχρονο νοσοκομείο τριακοσίων κλινών στο Αγρίνιο πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο, γιατί προχωρούν ταυτόχρονα και όλες οι διαδικασίες πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, αλλά και του πλέον σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Δεν επισκέφθηκε ντουβάρια, αφού εκτελούνται εργασίες. Αυτά που γίνονταν, αυτά θα επισκέπτονταν. Δηλαδή, δεν πρέπει στη διαδικασία κατασκευής ενός νοσοκομείου να το επισκέπτεται η πολιτική ηγεσία και πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, αφού βρέθηκε στην περιοχή;
(TR)
(ΚΟ)
Το γνωρίζετε και το είχατε ομολογήσει και την άλλη φορά ότι αυτή την αμαρτωλή ιστορία των προηγούμενων Κυβερνήσεων εμείς τη λύσαμε.
Δεύτερον, δεν υπολειτουργούν οι υπηρεσίες υγείας της Αιτωλοακαρνανίας. Όταν θα συζητήσουμε για τα κέντρα υγείας και για τα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία, θα δείτε ότι έχουν πολύ πάνω από το μέσο όρο πληρότητας σε πανελλήνιο επίπεδο και σε ιατρικό και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι παιδίατροι είναι μια ειδικότητα που λείπει. Παρ’ όλα αυτά σε όλα τα κέντρα υγείας της Αιτωλοακαρνανίας υπάρχουν παιδίατροι και μπορούν, συνεργαζόμενοι με τα νοσοκομεία στα οποία ανήκουν να παρέχουν τις υπηρεσίες.
Είχαμε πει ότι δεν θα κλείσει και χαίρομαι που και εσείς στην τοποθέτησή σας δεν μιλήσατε για κλείσιμο. Υπολειτουργία, ναι, υπάρχει, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, διότι υπάρχουν μία σειρά από λόγοι για τους οποίους δεν ευθυνόμαστε, ασθένεια του γιατρού, μετακίνηση για διεκδίκηση άλλης θέσης, ανέλιξη του επιμελητού Β΄ σε άλλη θέση στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Κινήθηκαν ταυτόχρονα όλες οι διαδικασίες, επισπεύδουμε αυτές τις διαδικασίες κατά προτεραιότητα, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα σοβαρό πρόβλημα, γιατί μικροπροβλήματα υπάρχουν. Και με την αποκατάσταση αυτής της διοικητικής αρρυθμίας που είπα νομίζω πως τα πράγματα θα προχωρήσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Παπαγεωργίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα οκτώ μαθήτριες και μαθητές και πέντε συνοδοί-δάσκαλοι από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.
Η Βουλή σας καλωσορίζει και σας εύχεται καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου 2009, θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1.Ώρα 10.00: Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».
2.Ώρα 12.00΄: Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδική μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από την Διοικήτρια του Κέντρου Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ», κυρία Στέλλα Καλαϊντζάκη, το Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη (Κύκλων Δικαιωμάτων του Παιδιού), κ. Γεώργιο Μόσχο, την Διευθύντρια της «Διεθνούς Κοινωνικής Υπηρεσίας», κυρία Χρυσούλα Κοντογιάννη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Αθανάσιο Ανδρεουλάκο και την εκπρόσωπο της Οργάνωσης «ΡΙΖΕΣ», κυρία Μαρία Θεοδωροπούλου, σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Κύρωση της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία».
3.Ώρα 13.00΄: Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».
4.Ώρα 14.00΄: Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ακρόαση, σύμφωνα με το άρθρο 32 παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής, του πρέσβη, κ. Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, ο οποίος μετακινείται από την Κεντρική Υπηρεσία στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής επί θεμάτων της νέας αρμοδιότητας και αποστολής του.
Η με αριθμό 753/4-5-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίας Δήμητρας Αράπογλου προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την κωδικοποίηση των αναγραφόμενων στοιχείων των Ιατρικών Γνωματεύσεων και την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της κάρτας λειτουργικότητας για τα άτομα με αναπηρία κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Βουλευτού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των Επικαίρων Ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, Φ.Π.Α. και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις».
Στη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 41 και ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 έως και 35. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι τροπολογίες ως μία ενότητα. Για το άρθρο 36 θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία στις 13.30΄ το μεσημέρι.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Αισίως εισερχόμαστε σήμερα, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην τρίτη μέρα της συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου. Είχαμε τη δυνατότητα την πρώτη μέρα να συζητήσουμε στο σύνολό του το νομοσχέδιο, χθες να συζητήσουμε τα άρθρα και σήμερα έχουμε να συζητήσουμε τις τροπολογίες.
Από τις τροπολογίες οι τρεις είναι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών και συνυπογράφονται, η πρώτη από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Υπουργό Εσωτερικών, η δεύτερη από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και η τρίτη είναι καθαρά τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών. Και βεβαίως, υπάρχουν και αρκετές τροπολογίες που προέρχονται από συναδέλφους και αφορούν διάφορα θέματα.
Η πρώτη τροπολογία η με γενικό αριθμό 581 και ειδικό αριθμό 154 αφορά τη σύσταση Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων του δημοσίου τομέα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Ειδικότερα στην παράγραφο 1 προβλέπεται η σύσταση στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων του δημοσίου τομέα που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση του Κέντρου Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Αποστολή της συνιστώμενης διεύθυνσης είναι η μηχανογραφική ανάπτυξη, η υποστήριξη και συντήρηση εφαρμογών μισθοδοσίας και συντάξεων του δημοσίου τομέα και η ανάπτυξη υποστήριξης και συντήρησης των εφαρμογών διαχείρισης του προσωπικού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Και στη συνέχεια προβλέπεται η διάρθρωση σε τρία τμήματα, προβλέπεται η δημιουργία πενήντα θέσεων υπαλλήλων, σαράντα του κλάδου ΠΕ Πληροφορικής και δέκα του κλάδου ΤΕ Πληροφορικής, από τις οποίες οι τριάντα πέντε θα καλυφθούν από αποσπάσεις, μετατάξεις υπαλλήλων από τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και για μέχρι δεκαπέντε θέσεις μπορεί να γίνει διαγωνισμός από το Υπουργείο Οικονομίας.
Επίσης, στην ίδια τροπολογία υπήρχε παράγραφος 2 η οποία αποσύρθηκε που αφορούσε το γνωστό 2%. Η παράγραφος 3 αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, τόσο μέσω της υπαγωγής τους στον αναπτυξιακό ν.3299/2004, όπως αυτός ισχύει, όσο και μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι η συνολικά παρεχόμενη ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα ποσοστά του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων. Είναι μία πολύ σημαντική τροπολογία η οποία λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα ένταξης σε προγράμματα και κάλυψης του ποσού της ίδιας συμμετοχής από μία σειρά επιχειρήσεων.
Η δεύτερη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με γενικό αριθμό 582 και ειδικό 155 αφορά κυρίως την παροχή κινήτρων για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Όπως είναι γνωστό, ένας από τους σημαντικούς τομείς για την ελληνική οικονομία, ένας από τους πυλώνες θα έλεγα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι ο κατασκευαστικός κλάδος. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι έχει γίνει μια μεγάλη κοιλιά ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια, που είναι αποτέλεσμα και της εφαρμογής του Φ.Π.Α. αλλά και του προβλήματος που υπάρχει γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία το Υπουργείο προβλέπει και δίνει κάποια κίνητρα, έτσι ώστε να ζωντανέψει και πάλι, να αναθερμανθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Έτσι, συγκεκριμένα, προβλέπεται στην παράγραφο 1 μεταξύ άλλων η αύξηση κατά είκοσι εκατοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 20% σε 40% του ποσοστού του συνολικού ετήσιου ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται για στεγαστικά δάνεια το οποίο μειώνει το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
Η ρύθμιση αυτή ισχύει για δύο χρόνια, δηλαδή από 1.1.2009 έως 31.12.2010 και θα δίνεται για στεγαστικά δάνεια ύψους μέχρι 350.000 ευρώ που συνομολογούνται για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας με επιφάνεια μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα.
(ΝΡ)
(1TR)
Στη δεύτερη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα σύνταξης με αυτοσύμβαση οριστικών συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία σε εκτέλεση προσυμφώνων, τα οποία έχουν συναφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2000, χωρίς να απαιτείται η αναγραφή του Α.Φ.Μ. του πωλητή και η προσκόμιση συγκεκριμένων στοιχείων.
Ακόμη παρέχει τη δυνατότητα οριστικής περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτόματου υπερτιμήματος και τέλους συναλλαγής ακινήτων.
Είναι μια διαδικασία πάρα πολύ θετική, γιατί δίνεται η δυνατότητα να κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις αρκετών χιλιάδων πολιτών.
Τέλος, προβλέπεται η οριστική περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας των ετών 1997 έως και 2007, με οίκοθεν ενέργεια του προϊσταμένου της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. και με βάση τη δηλωθείσα αξία των ακινήτων προσαυξημένη κατά ποσοστό 10%.
Θεωρώ ότι είναι μια ιδιαιτέρως σημαντική τροπολογία, μια τροπολογία η οποία έναν πολύ σημαντικό κλάδο της οικονομίας, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, του δίνει στην κυριολεξία μια ώθηση και παράλληλα αντιμετωπίζει μια σειρά προβλημάτων που έχουν οι πολίτες για εκκρεμείς φορολογικές τους υποθέσεις σχετικά με τα ακίνητα.
Τέλος, η τρίτη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών έχει δύο άρθρα και με βάση την τροπολογία αυτή, που έχει γενικό αριθμό 583 και ειδικό 156, καθορίζεται η διαδικασία αγοράς από το ελληνικό δημόσιο με ομόλογα των προνομιούχων μετοχών πιστωτικών ιδρυμάτων που εκδίδονται για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του άρθρου 1 του ν. 3723/22008, δηλαδή σε σχέση με το πρόγραμμα των 28 δισεκατομμυρίων.
Δεύτερον, κυρώνεται η από 15 Απριλίου 2009 απόφαση της 76ης Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία τροποποιείται το καταστατικό της και ορίζονται τα εξής:
Δίνεται η δυνατότητα στην Τράπεζα να δέχεται για την εξασφάλιση των απαιτήσεών της και ενέχυρο επί απαιτήσεων. Η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να προχωρήσει με προβλεπόμενη εκποίηση ή ρευστοποίηση των ανωτέρω ενεχυρασμένων τίτλων ή απαιτήσεων αμέσως μόλις οι απαιτήσεις της καταστούν ληξιπρόθεσμες, χωρίς να υποχρεούται σε προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη.
Ορίζεται ότι οι λογαριασμοί που τηρούνται σε συστήματα πληρωμών ή εκκαθάρισης εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών που λειτουργούν στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπόκεινται σε αναγκαστική ή συντηρητική κατάσχεση από τρίτους ή σε άλλη ισοδύναμη δέσμευση.
Αυτές είναι οι τρεις τροπολογίες που κατατέθηκαν από πλευράς του Υπουργείου Οικονομίας και άλλων συναρμοδίων Υπουργείων.
Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες των συναδέλφων. Θα κάνω μια γενική τοποθέτηση. Κατ’ αρχήν, οι τροπολογίες που κατατίθενται από διαφόρους μεμονωμένους συναδέλφους ανεξαρτήτως Κόμματος είναι τροπολογίες που κινούνται εντός των θεσμικών πλαισίων και εντός κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Προβλέπονται από το Σύνταγμα. Προβλέπονται από τον Κανονισμό της Βουλής και ο λόγος που υπάρχει αυτή η δυνατότητα είναι προφανής: Οι Βουλευτές καθημερινά βρίσκονται σε επαφή με τους πολίτες και με την κοινωνία πολύ περισσότερο από τους Υπουργούς. Καταλαβαίνεται γιατί. Γιατί οι Υπουργοί έχουν και φόρτο εργασίας και ασχολούνται εξ υποχρεώσεων με το συγκεκριμένο αντικείμενό τους, ενώ οι Βουλευτές έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να είναι πιο κοντά στους πολίτες. Εντοπίζουν, λοιπόν, προβλήματα και πολύ σοφά προβλέπεται από το νομοθέτη να καταθέτουν τροπολογίες. Άρα, κινούνται εντός των πλαισίων της νομιμότητας, εντός των πλαισίων του Συντάγματος και του Κανονισμού.
Ακόμη, ο χώρος αυτός, ο χώρος και των Επίτροπών, όπου γίνεται συζήτηση του εκάστοτε νομοσχεδίου, αλλά και ο χώρος της Ολομέλειας είναι ένας χώρος δημοκρατικού διαλόγου, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει μέσα από το διάλογο αυτό να συντίθενται απόψεις, να ακούγονται απόψεις από όλες τις πλευρές –και από την πλευρά του Υπουργείου και της Κυβέρνησης και από την πλευρά των συναδέλφων- και αν εκτιμηθεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις ή αν εκτιμηθεί ότι πρέπει να γίνουν κάποιες τροπολογίες αποδεκτές, να γίνονται. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο και ο συγκεκριμένος Υπουργός, δόξα τω Θεώ, πράγματι έχουν δείξει πολύ καλό πνεύμα θέλησης και συνεννόησης.
Το τρίτο ζήτημα που ενδεχόμενα θα προκύψει είναι προφανές και αυτονόητο, ότι οι συνάδελφοι που προτείνουν κάποια συγκεκριμένη τροπολογία το κάνουν μετά λόγου γνώσεως και γιατί θέλουν να εξυπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο, αλλά βεβαίως και γιατί κινούνται και εντός των πλαισίων του Κόμματός τους. Θέλουν να βοηθήσουν την παράταξή τους και δεν κινούνται έξω απ’ αυτήν.
Με αυτήν τη λογική, λοιπόν, θέλω να πω πως οι τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο ζυμώσεως και όχι να απορρίπτονται a priori, μόνο και μόνο γιατί έχουν κατατεθεί πολλές. Θα πρέπει να ερευνώνται, να μελετώνται στην ουσία από το εκάστοτε Υπουργείο και αναλόγως να γίνονται ή να μη γίνονται δεκτές.
Αναφέρομαι, λοιπόν, σε δύο τροπολογίες τις οποίες μεταξύ άλλων συναδέλφων συνυπογράφω και εγώ, κατ’ αρχήν. Η μία τροπολογία αφορά ένα σημαντικότατο πρόβλημα που αφορά μόλις 62 πρώην εργαζόμενους, απολυμένους από την Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Αυτοί απολύθηκαν το 2005. Σήμερα έχουμε 2009 και εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έχουν πάρει τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Βεβαίως, δεν τις έχουν πάρει, γιατί θα πρέπει, για να πάρουν τις νόμιμες αποζημιώσεις να τελειώσει η εκκαθάριση.
Η Αγροτική Τράπεζα έχει θέσει υπό εκκαθάριση την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι άνθρωποι περιμένουν τέσσερα χρόνια να πάρουν την εκκαθάριση και η Αγροτική Τράπεζα ζητάει και προτείνει τη νομική τους κατοχύρωση, έτσι ώστε να μπορεί να τους πληρώσει τις αποζημιώσεις έναντι του προϊόντος της εκκαθάρισης.
Κατατέθηκε, λοιπόν, μια τροπολογία την οποία συνυπογράφουμε με το Γιώργο Ορφανό. Είναι μια τροπολογία, η οποία λύνει ένα κοινωνικό πρόβλημα. Είναι πολύ μικρού κόστους. Το κόστος αυτό δεν αφορά το Υπουργείο Οικονομικών. Αλλιώς θα έπρεπε να υπάρχει και Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Αφορά την Αγροτική Τράπεζα, η οποία δέχεται να την υλοποίηση, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η νομοθετική της κατοχύρωση. Αυτό προβλέπει η συγκεκριμένη τροπολογία.
Η δεύτερη τροπολογία την οποία συνυπογράφουμε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πρώτης και δεύτερη εκλογικής περιφέρειας αφορά συγκεκριμένο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, το οποίο υπήρξε θύμα λήψης εικονικών τιμολογίων. Ζητάμε, λοιπόν, να υπάρχει η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μόνο σε συγκεκριμένα αθλητικά, ερασιτεχνικά σωματεία –επαναλαμβάνω και το τονίζω- να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη διαδικασία περαίωσης, που είναι μέχρι 30 Ιουνίου. Δεν ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου. Η έκδοση πλαστών, εικονικών τιμολογίων και παραστατικών φορολογικών στοιχείων είναι μεγάλο έγκλημα και ποινικό και φορολογικό και, βεβαίως, το στηλιτεύουμε και το κατηγορούμε. Όμως, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά συγκεκριμένο ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο και είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Τέλος, υπάρχει και μια σειρά τροπολογιών από άλλους συναδέλφους. Μεταξύ αυτών θα σταθώ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπολογία που έχει κατατεθεί από το συνάδελφο Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκη, η οποία αναφέρεται στην ευρύτητα, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 του ν. 3234 η λέξη «μεταμόσχευση νεφρού» να αντικατασταθεί από τις λέξεις «μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφροί)». Διευρύνονται δηλαδή οι δυνατότητες για κάποια συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν κάποιοι άνθρωποι.
Επαναλαμβάνω, κλείνοντας –και ευχαριστώ πολύ την κυρία Πρόεδρε για την ανοχή που μου έδειξε- ότι οι τροπολογίες, οι οποίες κατατίθενται από τους συναδέλφους γίνονται στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μετά λόγου γνώσεως και εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο. Ζητάμε να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και να έχουμε καλά δείγματα γραφής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μου επιτρέπετε, κυρία Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κύριε Μπέζα. Έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω δύο νομοτεχνικές προσθήκες – διορθώσεις. Η πρώτη αφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 581 και ειδικό αριθμό 154 και η δεύτερη αφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 583 και ειδικό αριθμό 156.
Παρακαλώ να διανεμηθεί στους συναδέλφους.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές προσθήκες – διορθώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τον εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευστάθιο Κουτμερίδη.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Μετά τη συνολική συζήτηση τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, ολοκληρώνουμε σήμερα τη συζήτησή μας με τις τρεις τελευταίες τροπολογίες.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 581 και ειδικό 154 αναφέρεται στη δημιουργία στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων του Δημοσίων Τομέα, που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση του ΚΕΠΥΟ της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Βέβαια, πρέπει να ενημερώσουμε ότι και στον κορμό του νομοσχεδίου είχαμε μια άλλη δημιουργία Διεύθυνσης Μισθών του Υπουργείου πλέον Οικονομίας και Οικονομικών.
Με αυτήν την τροπολογία δημιουργείται μία επιπλέον διεύθυνση. Δηλαδή η Κυβέρνηση μας μιλούσε και μας μιλά συνεχώς για τον περιορισμό της σπατάλης του δημόσιου τομέα. Δυστυχώς, η σπατάλη για τη Νέα Δημοκρατία είναι μόνο να περικόψει τις δημόσιες επενδύσεις που αφορούν την υγεία και την παιδεία.
Από την άλλη, θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας μας από τη Νέα Δημοκρατία έχουν αναληφθεί 144 νομοθετικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση, έχουν δημιουργηθεί 695 νέες υπηρεσίες, 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες επιτροπές ή ομάδες εργασίας. Το συνολικό κόστος από τον προϋπολογισμό είναι 222 εκατομμύρια.
Επισημαίνεται, βέβαια, πως ο Πρωθυπουργός της χώρας μας το Φεβρουάριο είχε μιλήσει για συγχώνευση ή κατάργηση ορισμένων οργανισμών ή υπηρεσιών κ.λπ.
(XF)
Δυστυχώς πέρασαν τρεις μήνες και δεν βλέπουμε καμία πρωτοβουλία σε αυτό τον τομέα. Καθημερινά στη Βουλή ψηφίζουμε νέες υπηρεσίες, νέες γραμματείες και νέες επιτροπές.
Όσον αφορά τη διάταξη που αναφερόταν στη μείωση του 2% των ακαθαρίστων εσόδων, κύριε Υπουργέ, χθες αναφέρατε ότι αυτή η διάταξη αποσύρθηκε ένεκα της αντίδρασης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Εμείς θεωρούμε θετικό το ότι μας ακούσατε γιατί η δική μας η θέση είναι πώς η συγκεκριμένη ρύθμιση παρατάθηκε το 2007 έως 31.12.2008 για τελευταία φορά. Για μας είναι θέμα διαφάνειας και ισονομίας. Η κρίση σε αυτό το χώρο, σε αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τέτοια μέτρα. Νομίζω χρειάζονται άλλες ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις.
Όσον αφορά τη διάταξη όπου παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων τόσο μέσω της υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο 3239/2004 όσο και μέσω προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η συνολική παρεχόμενη ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα ποσοστά του χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέτε ότι ο έλεγχος θα διενεργηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ. Το πρώτο ερώτημα που έχουμε να κάνουμε είναι από τι στιγμή που διαφέρουν τα κριτήρια ένταξης όσον αφορά τον αναπτυξιακό νόμο και όσον αφορά το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, γιατί το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ επιδοτεί τρέχουσες ανάγκες, ενώ ο αναπτυξιακός νόμος επιδοτεί επενδυτικά προγράμματα. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει αυτός ο συμβιβασμός στα κριτήρια των δύο φορέων. Δηλαδή έχει άλλη αρμοδιότητα ο ένας ο φορέας και άλλη αρμοδιότητα ο αναπτυξιακός νόμος.
Η Κυβέρνηση μας υποσχέθηκε ότι προχωράει στο δεύτερο ΤΕΜΠΜΕ, όπου θα υπάρχει η δανειοδότηση, αλλά δεν θα υπάρχει η επιδότηση των επιτοκίων. Η κοροϊδία βέβαια όσον αφορά το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, κύριε Υφυπουργέ -και δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης- συνίσταται στο ότι πανηγυρίζει η Κυβέρνηση πως απορροφήθηκε το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ. Απορροφήθηκε όμως και δόθηκαν δάνεια στο 3,5% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δηλαδή το υπόλοιπο 96,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας; Η Κυβέρνηση αγνοεί τις δυσλειτουργίες του προγράμματος.
Εμείς καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση το ότι το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ ως είχε διαμορφωθεί από σας δεν μπόρεσε να μπει στην πραγματική οικονομία, δεν ενίσχυσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γιατί αν λάβετε υπόψη σας ότι υπήρχε διάταξη η οποία ανέφερε ότι έπρεπε να υπάρχουν οι τρεις κερδοφόρες χρήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα είχαν και αντικειμενικό πρόβλημα ρευστότητας. Ήταν επιχειρήσεις υγιείς, οι οποίες δεν αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα. Παράλληλα δεν ενίσχυε τις επιχειρήσεις οι οποίες ήταν σε ένα συγκεκριμένο τομέα, ο οποίος είχε πρόβλημα ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όσον αφορά τον κλάδο κατασκευής, ενισχύθηκε το 4,12% των επιχειρήσεων. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι δεν ενισχύθηκε ένα μεγάλο σύνολο σε αυτό τον τομέα, ούτως ώστε να υπάρχει ενίσχυση στον τομέα της οικοδομής.
Παράλληλα εμείς όσον αφορά το πρόγραμμα ρευστότητας, έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 582, όπου αναφέρεται στην αύξηση από το 20% στο 40% του ποσοστού του συνολικού ετήσιου ποσού των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται για στεγαστικά δάνεια -αυτό που μειώνεται από το φόρο εισοδήματος- θεωρούμε ότι είναι μια ρύθμιση που δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Κατ’ αρχάς μιλάτε για τις συμβάσεις δανείων, οι οποίες περιέχονται από το χρονικό διάστημα 1.1.2009 έως 31.12.2010 για στεγαστικά δάνεια ύψους έως 350.000 ευρώ και για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ.
Θεωρούμε ότι είναι άδικο γιατί ωφελείται κάποιος που αγοράζει πρώτη κατοικία αλλά ωφελείται και κάποιος που αγοράζει δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη εξοχική κατοικία. Δηλαδή περιλαμβάνει όλους τους επίδοξους αγοραστές πρώτης κατοικίας και οποιασδήποτε άλλης κατοικίας.
Επίσης, το χρονικό διάστημα που βάζετε από 1.1.2009 έως 31.12.2010 εξαιρεί αυτούς που αγοράσανε πρώτη κατοικία αν θέλετε λίγο πριν από μερικούς μήνες, δηλαδή θα πω εγώ το Δεκέμβριο του 2008. Άρα, γι αυτούς θα έχουμε μείωση 20% ενώ για το χρονικό διάστημα που βάζετε εσείς θα έχουμε μείωση έως 40%.
Παράλληλα τις ανακοινώσεις που έκανε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όσον αφορά το 25% με εγγύηση του δημοσίου για στεγαστικά δάνεια, εδώ δεν περιγράφεται και δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει ούτως ώστε να καλυφθεί όλο το συνολικό ποσό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα γίνει με Υπουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Η θέση μας είναι πως με αυτά τα μέτρα ούτε πραγματική αναθέρμανση της κατασκευαστικής δραστηριότητας θα έχουμε, ούτε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα έχουμε, ούτε ουσιαστική στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Είναι γεγονός πως η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια μέτρα.
Εμείς έχουμε προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αναφέρονται στο πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο τουλάχιστον και με τη δυνατότητα αναχρηματοδότησης, τη ρύθμιση των οφειλών σε όσες κατασκευαστικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για επενδύσεις σε υποδομές ούτως ώστε να ενισχυθεί ο κατασκευαστικός τομέας και τέλος την αποπληρωμή των οφειλών που έχει το ελληνικό δημόσιο προς τις κατασκευαστικές εταιρείες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όσον αφορά τη διάταξη που αναφέρεται στην περαίωση εκκρεμών υποθέσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και φόρου αυτόματου υπερτιμήματος έως 31.12.2009, αλλά και την περαίωση υποθέσεων του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για περιπτώσεις 1997 έως και 2007, είναι γεγονός, κύριε Υφυπουργέ, πως αυτή η ρύθμιση και πάλι απεικονίζει την παθογένεια που έχει το φορολογικό μας σύστημα όσον αφορά την αδυναμία φορολογικών ελέγχων. Εσείς βεβαίως θα μου απαντήσετε και πάλι τη στερεότυπη απάντησή σας ότι και στο παρελθόν είχαμε και αυτές οι υποθέσεις δεν θα πρέπει να παραγραφούν.
Εμείς θεωρούμε πως η Κυβέρνηση συνεχίζει αυτή την πρακτική των χαριστικών ρυθμίσεων και τον περαιώσεων καταδεικνύοντας την αποτυχία της φορολογικής της πολιτικής.
Παράλληλα υπάρχει και μια ασάφεια στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους όπου λέει ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων και πως αυτή η απώλεια αντισταθμίζεται από την αύξηση των εσόδων που θα προέλθουν από την οριστική περαίωση αυτών των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Βέβαια το ποσό, η θετική διαφορά, είναι πάρα πολύ μικρή, 1,5 εκατομμύριο ευρώ, όπου εδώ δημιουργούνται ερωτήματα ενδεχομένως για τη σκοπιμότητα αυτής της ρύθμισης, γιατί συνολικά μας λέτε ότι θα έχετε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Όσον αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 583 που καθορίζει τη διαδικασία αγοράς από το ελληνικό δημόσιο με ομόλογα των προνομιούχων μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, είναι γεγονός πως ο ν.2190/20 προβλέπει τη διαδικασία για την εκτίμηση των ομολόγων όπου γίνεται από μία ειδική επιτροπή δύο ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτή αφορά τη διαδικασία αγοράς προνομιούχων μετοχών των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Εδώ, κύριε Υφυπουργέ -και θα πρέπει να μας απαντήσετε- αποδεικνύεται η προχειρότητά σας όσον αφορά το νομοθέτημα για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Κουτμερίδη, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Σε ένα λεπτό ολοκληρώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ναι, αλλά μιλάτε αντί για οκτώ λεπτά ήδη έντεκα λεπτά.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Πείτε μας, κύριε Υφυπουργέ, γιατί αυτή η τροπολογία δεν θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στο νόμο που αφορούσε τη ρευστότητα, την ενίσχυση των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ; Άρα βλέπουμε την προχειρότητα με την οποία έγινε αυτός ο νόμος και κυρίως γνωρίζουμε ότι τόσο ο πυλώνας ένα όσο και ο πυλώνας δύο δεν εξαντλήθηκαν και άρα πραγματικά το πρόγραμμα ρευστότητας δεν υλοποιήθηκε και δεν ενίσχυσε την πραγματική οικονομία.
(BM)
(1XF)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικόλαος Γκατζής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα αρχίσω με την τροπολογία 582/155.
Κύριε Υπουργέ, εδώ κάνετε μία μείωση, ανεβάζοντας το ποσοστό τόκων από το 20% στο 40%, προκειμένου –έτσι νομίζετε τουλάχιστον κι έτσι φαίνεται- να δώσετε μία αναθέρμανση στην οικονομική δραστηριότητα.
Κατ’ αρχήν, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σ’ αυτό. Μιλάω για τους τόκους που έχετε για τις κατοικίες, ιδιαίτερα για την οικοδομή. Λέμε όμως το εξής, κύριε Υπουργέ: Αυτή τη διάταξη, όπως την έχετε διατυπωμένη, διατηρήστε την για τη δεύτερη κατοικία. Για την πρώτη κατοικία ζητάμε να αφαιρεθεί το 100% των τόκων. Αν θέλετε πραγματικά να έχετε μία κλιμάκωση ενίσχυσης αυτών που αγοράζουν πρώτη κατοικία, δηλαδή για τα φτωχά λαϊκά στρώματα που θέλουν να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, δώστε αυτήν που ίσχυε και που ήρθατε εσείς και το κάνατε στο 20%.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ίσχυε, αλλά ήταν μικρότερη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, θα πάρετε το λόγο να απαντήσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ήταν μικρότερο το δάνειο. Ήταν ανάλογα με τις ανάγκες που είχαν. Σήμερα το δάνειο μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Δεν παύει όμως να αποτελεί μία ελάφρυνση σε αυτούς που αγοράζουν πρώτη κατοικία. Και ξέρετε ποιοι αγοράζουν πρώτη κατοικία. Αν δεν γίνει αυτό, δεν έχουμε καμία πρόθεση να το ψηφίσουμε. Ζητάμε να γίνει αυτό.
Προχωράω στο δεύτερο άρθρο. Πρόκειται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων με προσύμφωνα, κ.λπ..
Δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση σε αυτό, αρκεί εδώ, κύριε Υπουργέ, να κατοχυρώνεται όχι μόνο ο πωλητής, αλλά και ο αγοραστής, για τον οποίον δεν αναφέρετε τίποτα. Λέτε μεν ότι θα το παραδώσει, κ.λπ.. Πώς όμως θα το παραδώσει; Μπορεί να του στείλει ένα χαρτί, να του πει «στο παρέδωσα» και να είναι κανένα γιαπί. Αυτό πώς εξασφαλίζεται; Ποιες είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες που πραγματικά θα κατοχυρώσουν αυτόν που πλήρωσε κι έδωσε τα λεφτά του στο προσύμφωνο; Γιατί ξέρετε, τα λεφτά τα καταβάλλει στο προσύμφωνο. Λέει ότι θα τα καταθέσει σε δέκα ημέρες ή σε ένα μήνα, αλλά όταν μετά από λίγο θα καταθέσει τα λεφτά, σπίτι θα πάρει; Με αυτή την προϋπόθεση θα το ψηφίσουμε.
Στο τρίτο άρθρο που έχετε για τις εκκρεμείς υποθέσεις: Ξέρετε ότι εμείς είμαστε ενάντια στις περαιώσεις. Θεωρούμε ότι είναι ένα δυσβάσταχτο φορολογικό μέτρο απέναντι στους μικρομεσαίους. Και φυσικά, μιας και μιλάτε εδώ για ακίνητα, για κληρονομιές κ.λπ., εμείς θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να το ψηφίσουμε.
Για το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας: Εδώ διευκολύνετε αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν καταβάλλει μέχρι σήμερα το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Εμείς λέμε: Όχι τέτοιες διευκολύνσεις σε αυτούς, για τους οποίους έχουν βεβαιωθεί χρέη, έχουν πάει στο ταμείο να πληρώσουν, δεν πληρώνουν, κάνετε εσείς ρυθμίσεις, πληρώνουν μια δόση και από κει και πέρα και αφού παίρνουν τη φορολογική ενημερότητα μας ξαναγράφουν στα κατάστιχά τους. Εμείς δεν ψηφίζουμε αυτό το άρθρο.
Ερχόμαστε τώρα στην τροπολογία 581/154.
Εδώ τι γίνεται; Θα μπορούσα να πω ότι αυτό έρχεται σαν υποβοηθητικό, σαν ένα τεχνικό εργαλείο –δεν ξέρω πώς το βλέπει η Κυβέρνηση- το οποίο θέλει να στηρίξει το παρόμοιο άρθρο που συζητήσαμε στο νομοσχέδιο, το άρθρο 35, όπου λέγαμε ότι ιδρύονται οι διευθύνσεις προσωπικού κ.λπ.. Ποιες είναι όμως και σε εκείνη και σε αυτή τη διάταξη οι επιφυλάξεις μας;
Κατ’ αρχήν, με αυτό το μηχανισμό γίνεται ένα νοικοκύρεμα. Δεν το αμφισβητούμε το νοικοκύρεμα που γίνεται. Κατά την άποψή μας όμως από πίσω κρύβονται και άλλα, τα οποία δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά ή, αν θέλετε, εμείς είμαστε καχύποπτοι από την αντιλαϊκή πολιτική, την οποίαν ασκείτε και εσείς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια. Κρίνεται ο έλεγχος με βάση το πρόγραμμα σταθερότητας. Πρώτον αυτό.
Δεύτερον, με βάση την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για τα εξήντα πέντε χρόνια της γυναίκας στο δημόσιο και την ανακήρυξη ότι ο κύριος ασφαλιστικός φορέας δεν είναι κοινωνικός, αλλά επαγγελματικός, εδώ κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και ειδοποιούμε τους εργαζόμενους ότι κάτι υποκρύπτεται –έτσι υποψιαζόμαστε και το φοβόμαστε, γι’ αυτό το λέμε- και ότι πάει να γενικευτεί αυτό. Πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να διαφυλάξουν τον ασφαλιστικό τους φορέα με μάτια σαράντα τέσσερα, μήπως και οδηγηθεί από κοινωνικό σε επαγγελματικό.
Στην παράγραφο 3, η οποία έγινε 2:
Κατ’ αρχήν, για το πρόγραμμα εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Απ’ ό,τι λέει η αγορά, κύριε Υπουργέ, την οποίαν συχνά επισκεπτόμαστε, κανένας που έχει ανάγκη δεν επωφελήθηκε από αυτή τη χρηματοδότηση. Γιατί; Γιατί δεν είχε κανείς τις προϋποθέσεις. Να σας πω τι έλεγαν οι τράπεζες σε ορισμένους πελάτες τους; «Έλα, πάρε το δάνειο». «Μα, δεν το έχω ανάγκη». «Βάλτα στο Ταμιευτήριο. Περισσότερα παίρνεις». Από την άποψη αυτή λοιπόν εμείς λέμε ότι δεν μπόρεσαν να βοηθηθούν, παρά το ότι δώσατε και το 25%, αυτό που δεν κάλυπταν οι τράπεζες. Και είδατε τι διένεξη υπήρχε με τις τράπεζες, ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε κατά 100%», αν και αυτό ανέβαζε τις αντικειμενικές στις πραγματικές αξίες. Και αυτό είχε σχέση με όλα τα άλλα: με τους δικηγόρους, με τα συμβόλαια, κ.λπ.. Να πω και το εξής: Λέτε για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να καθορίζετε μέχρι ποιο είναι το ποσοστό των εργαζομένων. Δεν έχει καθοριστεί ούτε από το νόμο της εγγυοδοσίας. Κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μέχρι 250 άτομα. Δεν συμφωνούμε και με αυτή την τροπολογία.
Ερχόμαστε τώρα στην τρίτη τροπολογία.
Κατ’ αρχήν, εμείς θεωρούμε πως όλο το σύστημα που έχει να κάνει με μετοχές, κ.λπ., είναι ένα ακόμα εργαλείο πλουτισμού των μεγάλων επιχειρήσεων. Εδώ θα μου πείτε ότι δεν είναι αυτή η υπόθεση, είναι τελικά μία πολιτική που ασκούν όλες οι κυβερνήσεις για να εισπράττουν χρήμα για τον κρατικό κορβανά. Εμείς δεν συμφωνούμε γενικότερα με αυτή την υπόθεση, όπως ακριβώς συντελείται και δεν μπορούμε να συναινέσουμε και να έχουμε την ευθύνη ότι η Επιτροπή αυτή θα κάνει καλά τη δουλειά της. Είναι δική σας υπόθεση. Δικό σας το πεπόνι, δικό σας και το μαχαίρι. Εμείς θα παρακολουθούμε.
Στο άρθρο 2, όσον αφορά τις τράπεζες:
Είναι γνωστό: Αντί να δώσετε τελικά χρήματα για να κινηθεί πραγματικά η αγορά, δίνετε στις τράπεζες. Αντί να ενισχύσετε τον άνεργο, δίνετε την αποζημίωση του ανέργου στις επιχειρήσεις. Μα, άμα η επιχείρηση, κύριε Υφυπουργέ, δεν μπορεί να πουλήσει τα προϊόντα που έχει, θα πάρει προσωπικό γιατί θα της δώσετε εσείς; Ξέρετε τι θα κάνει το πολύ-πολύ; Να διώξει τον παλιό που έχει και να πάρει έναν καινούργιο, για να γλιτώσει το μισθό. Θα μου πείτε ότι βάζετε προϋπόθεση ότι πρέπει αποδεδειγμένα να μην έχει απολύσει, κ.λπ..
(BS)
BM
Ποιος τα ψάχνει αυτά, κύριε συνάδελφε; Κανένας δεν τα ψάχνει. Και βλέπουμε τι γίνεται στην αγορά, βλέπουμε τι γίνεται παντού.
Εμείς λοιπόν λέμε ότι και αυτά τα λεφτά που δώσατε θα μπορούσατε να τα δώσετε στους ανέργους να μπορούν να πάνε να ψωνίσουν πέντε πράγματα, να κινηθεί πραγματικά η αγορά. Εσείς τα δίνετε στους τραπεζίτες, τα δίνετε στους επιχειρηματίες και τον άνεργο τον αφήνετε. Και σας λέω, κύριε Υπουργέ, μια και έφτασε εδώ η συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να συντομεύετε, κύριε Γκατζή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τελειώνω μ’ αυτή την πρόταση, κυρία Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας.
Πείτε μου, κύριε Υφυπουργέ. Αυτός που όταν εργαζόταν πήρε ένα δάνειο κατοικίας και τώρα είναι άνεργος τι θα κάνει; Πώς θα πληρώσει αυτό το δάνειο; Πήρατε κανένα μέτρο γι’ αυτό; Να, ένα κοινωνικό μέτρο. Δώστε μια αναστολή μέχρις ότου ο εργαζόμενος αυτός αποκτήσει εργασία για να μπορεί να ανταποκριθεί πραγματικά στις ανάγκες εξυπηρέτησης του δανείου του.
Καταψηφίζουμε, κυρία Πρόεδρε, και αυτή την τροπολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν την συνεδρίασή μας αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 23 μαθήτριες και μαθητές και 2 συνοδοί δάσκαλοι από το 46ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά.
Η Βουλή τους καλωσορίζει. Καλή πρόοδο παιδιά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑΟΣ, κ. Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Θα ήθελα να μιλήσω αργότερα, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κ. Κουσελάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Παπαθανασίου επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που πριν 48 ώρες είχα κάνει μιλώντας από το Βήμα της Βουλής σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για νέα φορολογική αφαίμαξη μετά τις εκλογές.
Η Κυβέρνηση αφού τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια μιας καταστροφικής θα έλεγα οικονομικής πολιτικής οδήγησε τα οικονομικά της χώρας σε πλήρη δημοσιονομική κατάρρευση, αφού οδήγησε τα νοικοκυριά και την κοινωνία σε μια άνευ προηγουμένου υπερχρέωση, αφού αντί για σχέδιο εξόδου από την κρίση σήμερα αρκείται στο να στηρίζει από την μια πλευρά τους οικονομικά ισχυρούς και από την άλλη να κάνει προεκλογικού χαρακτήρα πελατειακές διευθετήσεις, έρχεται τώρα να ετοιμάσει μια νέα κυριολεκτικά φοροεπιδρομή της τάξης των 6 δις ευρώ. Μια φοροεπιδρομή που θα κληθούν να πληρώσουν τα μικρομεσαία εισοδήματα, τα πλατιά, δηλαδή, λαϊκά στρώματα.
Ενώ, δηλαδή, βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που η οικονομία μας χρειάζεται στήριξη με την στήριξη της ζήτησης, με τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Και αυτό είναι το αντίτιμο της πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Και δεν φταίει βέβαια ούτε το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως είθισται να λέει η Κυβέρνηση, ούτε η διεθνής οικονομική κρίση. Γιατί εμείς είμαστε σαν χώρα ήδη στο κρεβάτι της εντατικής όταν υπήρξε η έλευση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Σχετικά με το θέμα των τροπολογιών, με την τροπολογία 582 σε ό,τι αφορά στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων κεφαλαίου και φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας η Κυβέρνηση ξαναβγάζει από το συρτάρι την, τρισκατάρατη κατά τον κ. Αλογοσκούφη, περαίωση -θυμάστε τι είχε πει τον Ιούνη του 2008- για να καλύψει τις αδυναμίες από την μια πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τον οποίο διέλυσε στα πλαίσια της κομματικοποίησης και από την άλλη τις χαριστικές ρυθμίσεις.
Οι χαριστικές ρυθμίσεις και οι περαιώσεις είναι δυο συστατικά στοιχεία της πολιτικής που ακολουθείται το τελευταίο χρονικό διάστημα που δείχνουν πέρα από την διάλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και ένα φορολογικό σύστημα το οποίο πλέον είναι ανίκανο να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Και την ίδια στιγμή θα έλεγα ότι η Βουλή, το Εθνικό μας Κοινοβούλιο κινείται, κύριε Υπουργέ, στα σκοτάδια. Γιατί ενώ είχατε υποχρέωση να ενημερώσετε τους συναδέλφους, να μας ενημερώσετε για το τι συμβαίνει στον τομέα των εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του 2009 δυστυχώς μέχρι και τώρα δεν υπάρχει καμία ενημέρωση παρά το γεγονός ότι υπάρχει άρθρο του Συντάγματος και Κανονισμός της Βουλής στην βάση του οποίου έχει συσταθεί μια Ειδική Επιτροπή για τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του Κράτους. Στα πλαίσια αυτού του άρθρου ζητήσαμε την σύγκλιση της Επιτροπής και την έλευση του Υπουργού Οικονομίας για να κάνει την σχετική ενημέρωση. Μέχρι σήμερα, ξανατονίζω, δεν υπάρχει καμία μα καμία ενημέρωση.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία 583 είναι η τρίτη παρέμβαση που γίνεται, όπως είπε και ο εισηγητής μας, στον ν. 3723/2008 που έγινε για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Και η τρίτη αυτή παρέμβαση δείχνει την προχειρότητα με την οποία δυστυχώς νομοθετεί η Κυβέρνηση. Αφορά το πρώτο σκέλος του πακέτου των 28 δις ευρώ που ήταν 5 δις από τα οποία όπως γνωρίζουμε έχουν ζητηθεί 4,2 δις από τις τράπεζες.
Το σκέλος αυτό δεν έχει λειτουργήσει γιατί έπρεπε η σημερινή τροπολογία να έχει ενσωματωθεί σαν άρθρο στον συγκεκριμένο νόμο από το ξεκίνημά του. Γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε είδος δεν μπορεί να γίνει και οι ομολογίες έπρεπε να εκτιμηθούν. Σήμερα βέβαια παρακάμπτεται μέσα από την τροπολογία αυτή και ο ν. 2190 ούτως ώστε το ύψος της αξίας των ομολογιών να είναι στο 100% και όχι στο 85%. Όμως δεν έχει λειτουργήσει ούτε το δεύτερο σκέλος του συγκεκριμένου νόμου που αφορούσε την παροχή εγγύησης 15 δις ευρώ.
Σας προτείναμε και από την αρχή αλλά και στην συνέχεια και εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι τα κεφάλαια αυτά που είναι πάρα πολύ σημαντικά, είναι 15 δις, θα έπρεπε να πάνε απευθείας στην πραγματική οικονομία. Μπορούσαν κάλλιστα οι εγγυήσεις αυτές αντί να δοθούν στο τραπεζικό σύστημα να δοθούν απευθείας στις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις είχαν την δυνατότητα από εκεί και πέρα να αντλήσουν ρευστότητα.
Και δεν είμαστε μόνο εμείς εκείνοι οι οποίοι σας το πρότειναν. Δεν μπορώ να καταλάβω, είναι αδιανόητο, γιατί ακόμα και σήμερα επιμένετε σ’ αυτή σας την στάση. Με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κομμάτι από τα 28 δις να μην έχει λειτουργήσει και να μην έχει πάει στους πραγματικούς δικαιούχους, σ’ αυτούς που το έχουν ανάγκη. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ούτε και το ΤΕΜΠΜΕ από την άλλη πλευρά λειτούργησε. Γιατί και το ποσοστό, 3,5%-4%, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πήρε αυτά τα χρήματα και δεν ήταν βέβαια μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα αυτά πήγαν σε φαρμακεία, πήγαν σε δικηγορικά γραφεία, πήγαν σε πολιτικούς μηχανικούς, πήγαν εν πάση περιπτώσει σε επιχειρήσεις ή σε φυσικά πρόσωπα που δεν τα είχαν ανάγκη. Και κατέληξαν να γίνουν τοποθετήσεις καταθέσεων στις διάφορες τράπεζες με μεγαλύτερο επιτόκιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα δεν συνδέθηκαν αυτά τα χρήματα και αυτές οι παροχές που δόθηκαν για να τονώσουν την ρευστότητα με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με την προστασία των θέσεων εργασίας. Καμία σύνδεση ούτε του πακέτου των 28 δις ούτε των υπόλοιπων χρημάτων. Το αποτέλεσμα το ξέρετε. Οι απολύσεις δίνουν και παίρνουν και το σκηνικό είναι πάρα πολύ άσχημο σ’ αυτόν τον τομέα. Έχουμε το τελευταίο τρίμηνο 20.000 απολύσεις πάνω από 4.000 διαθεσιμότητες και πάει λέγοντας. Ακόμα και σήμερα σας καλούμε να επανεξετάσετε την στάση σας αυτή και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα 15 δις που είπα πριν.
Σχετικά με την τροπολογία 582 που αφορά στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας, γνωρίζετε πολύ καλά ότι γύρω από την οικοδομή κινούνται 25 και πλέον επαγγέλματα σήμερα στην χώρα μας. Και υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη κάμψη για μια σειρά από λόγους. Η τροπολογία που φέρνετε είναι αναποτελεσματική. Θα έλεγα ότι δεν αποτελεί καν ασπιρίνη για να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα. Και πέραν τούτου δεν υπάρχουν και μια σειρά από ζητήματα που έπρεπε να υπάρχουν. Δηλαδή, θα έπρεπε να υπάρχει διαφοροποίηση και στις ελαφρύνσεις και στα κίνητρα σε γεωγραφικό επίπεδο. Δεν μπορεί για παράδειγμα σήμερα μια άδεια, κύριε Υπουργέ, στην Εκάλη ή στην Πολιτεία να κοστίζει το ίδιο με μια άδεια στην Πελεκανάδα. Λέω το χωριό του Υπουργού Εσωτερικών.
Δεύτερον, θα έπρεπε να λάβετε υπόψη σας τα ζητήματα της πράσινης οικονομίας και των ενεργειακών σπιτιών. Θα έπρεπε να υπάρξουν κίνητρα. Η πράσινη οικονομία είναι η οικονομία στην οποία μπορούμε να βασιστούμε σε σημαντικό βαθμό για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
(GH)
(BS)
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει διαφοροποίηση σε αυτά τα μέτρα και πραγματικά κίνητρα στις ενεργειακές οικοδομές;
Τρίτον, είχατε εξαγγείλει ότι θα υπάρξει 25% εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να καλύπτεται το σύνολο του ύψους του δανείου. Αυτό δεν υπάρχει στην τροπολογία που καταθέσατε, με αποτέλεσμα όπως σας είπα η τροπολογία αυτή να είναι άσφαιρη ουσιαστικά και αναποτελεσματική σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, χθες ήμασταν το μοναδικό κόμμα που δεν προέβη σε μια στείρα κριτική. Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητήσαμε συγκεκριμένες προσθήκες, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν άξιζε τον κόπο και είναι κρίμα, διότι σας κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούσαν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως είναι οι κοινωνικές ομάδες των πολυτέκνων και των αναπήρων και ζητήσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ή τέλος πάντων να ακούσουμε την άποψη της Κυβέρνησης πάνω σε αυτά τα θέματα. Αντ’ αυτού εισπράξαμε μια ηχηρή σιωπή.
Είναι κρίμα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία περιμένουν από την εκάστοτε πολιτεία, από την εκάστοτε Κυβέρνηση να διαμορφώσει ένα δίκτυ προστασίας ή να δείξει ότι πράγματι ασχολείται με την άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, με την προστασία των βασικών αναγκών τους. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση και παρέμεινα εσκεμμένα στην Αίθουσα για να ακούσω την ομιλία σας, ουδέν. Δεν είπατε τίποτα.
Επίσης, σας θέσαμε το θέμα της υπουργικής απόφασης της 14ης Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη ειρήσθω εν παρόδω, του κ. Λέγκα που ευνοεί –και καλά κάνει και ευνοεί να σας πω εγώ- κάποιες επιχειρήσεις με βάση το γεωγραφικό κριτήριο.
Σας είπα αιτιολογείστε μας το γεωγραφικό κριτήριο που εισήγαγε στην υπουργική του απόφαση ο κ. Λέγκας, προκειμένου να μη δέχεστε πυρά και κατηγορίες ότι κάποια κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να διασώσουν τις βουλευτικές τους έδρες. Και εκεί σιωπή πάλι.
Και μια και αναφέρθηκα εκλεκτοί συνάδελφοι στους πολυτέκνους, επιτρέψτε μου να θέσω σε γνώση του Σώματος τον εξής προβληματισμό. Και εκεί περιμένω σήμερα, κύριε Υφυπουργέ, να ακούσω πάλι την άποψή σας. Ανώδυνο είναι αυτό που θα σας πω, αλλά πολύ σημαντικό.
Υπάρχει ο ν. 2232/1994. Αυτός ο νόμος αγαπητοί συνάδελφοι είναι ο νόμος σύστασης της Ο.Κ.Ε. κατά τα πρότυπα της ΕΟΚΕ, της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, η Ο.Κ.Ε. Ελλάδος στηρίζεται σε τρεις ομάδες, δομείται πάνω σε τρεις ομάδες. Είναι η ομάδα των εργοδοτών, η ομάδα των εργαζομένων και η τρίτη ομάδα είναι αυτή που συμπεριλαμβάνει διαφόρους κοινωνικούς εταίρους που συμμετέχουν στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι σ’ αυτή την τρίτη ομάδα δεν συμμετέχει εκπρόσωπος συλλόγων, ομοσπονδιών, συνομοσπονδιών που ασχολούνται με την οικογένεια. Δεν υπάρχει π.χ. εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων στην Ελλάδα και δημιουργείται ένα ζήτημα. Πώς είναι δυνατόν αυτή η οικονομική και κοινωνική επιτροπή να γνωμοδοτεί για νομοσχέδια κρίσιμης οικονομικής και κοινωνικής σημασίας χωρίς να υπάρχει η άποψη των οικογενειών της Ελλάδας. Η οικογένεια είναι αυτή που πρώτη βιώνει τους όποιους κραδασμούς της οικονομίας και της κοινωνίας. Δεν θα έπρεπε να υπάρχει στην Ο.Κ.Ε. εκπρόσωπος των οικογενειών; Θα έπρεπε να υπάρχει.
Άρα, λοιπόν, εμείς σας κάναμε μία πρόταση ξεκάθαρη, κύριε Υφυπουργέ και λέμε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 3 παράγραφος 5 του ν. 2232/1994. Θα μπορούσατε στο άρθρο 3 του σημερινού νομοσχεδίου που συζητάμε να κάνετε μία προσθήκη, ανώδυνη εντελώς, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής εκπροσώπου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος στην Ο.Κ.Ε. Ανώδυνο είναι, νομοθετήστε το. Πρόταση σας κάνουμε χωρίς κανένα οικονομικό κόστος, καμιά επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δείχνει, όμως, μία ευαισθησία, δείχνει ότι θέλετε στην αντιμετώπιση της κρίσης και στην εξεύρεση διεξόδων να συμμετάσχουν όλοι. Εάν δεν συμμετάσχουν εκπρόσωποι της οικογένειας, ποιοι τέλος πάντων, θα συμμετάσχουν; Ζούμε σε μία παράνοια εδώ πέρα.
Έρχομαι τώρα να θίξω θέματα των τροπολογιών. Κατ’ αρχήν να πω ότι συμφωνώ με την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Καράογλου. Θα σας την αναλύσει ο ίδιος για να μη φάω και χρόνο. Είναι 100% σωστή. Από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ., κύριε Καράογλου, υπάρχει η αμέριστη συμπαράστασή μας και συναίνεσή μας.
Έρχομαι τώρα στο θέμα που αφορά την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, την αναθέρμανση του κλάδου της οικοδομής.
Εμείς θα ψηφίσουμε την τροπολογία που περιέχει τη ρύθμιση για τους δεδουλευμένους τόκους, την αύξηση από το 20% στο 40%. Θεωρούμε, όμως, ότι είναι το μίνιμουμ, είναι το έλασσον. Εάν θέλατε να ενισχύσετε την οικοδομική δραστηριότητα μόνο ένας είναι ο δρόμος, μόνο ένα μέτρο είναι πλήρως αποτελεσματικό, η αναστολή του πόθεν έσχες. Να ανασταλεί το πόθεν έσχες για ένα χρόνο, για δυο χρόνια; Αυτό θα το καθορίσετε εσείς.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ωραίο μέτρο!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν σας αρέσει; Να το πείτε στους ανθρώπους της οικοδομικής αγοράς αν δεν σας αρέσει. Δεν σας αρέσουν διάφορα άλλα φαίνεται.
Η δική μας άποψη, κύριε Υφυπουργέ, είναι αυτή, να ανασταλεί το πόθεν έσχες. Τότε θα έχουμε μια ουσιαστική συμβολή στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ωραίους συμβούλους έχετε για να σας προτείνουν τέτοια μέτρα!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ωραία. Εσείς φαίνεται έχετε άλλους φίλους που δεν σας τα προτείνουν και σας προτείνουν, για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερο όρο, επειδή σας σέβομαι σαν πρόσωπο, ημίμετρα τουλάχιστον, γιατί αυτά δεν είναι μέτρα αναθέρμανσης.
Και βεβαίως να έρθω στο ΤΕΜΠΜΕ και να πω το εξής: Είμαστε στο ΤΕΜΠΜΕ II. Πέρασε το ΤΕΜΠΜΕ Ι. Τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, στο ΤΕΜΠΜΕ II άλλαξαν οι όροι και τίθεται ένα ζήτημα ισότητος των πολιτών έναντι των νόμων και έναντι των διατάξεων της πολιτείας. Παραβιάζεται κατάφορα το άρθρο 4 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι τώρα με το ΤΕΜΠΜΕ II οι δανειολήπτες θα επιβαρύνονται με επιτόκιο ενώ στο ΤΕΜΠΜΕ Ι δεν υπήρχε επιβάρυνση επιτοκίου. Τώρα επιβαρύνονται και το επιτόκιο διαμορφώνεται γύρω στο 4,2%. Δηλαδή είναι το EURIBOR συν 2,1%.
Και εγώ σας ερωτώ: Πώς επιτρέπετε να δημιουργηθούν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που επωφελήθηκαν, κύριε Γκατζή και έχετε δίκιο και θα επεκτείνω τη σκέψη σας και αυτοί που τώρα θα πρέπει να καταβάλουν επιτόκιο και μάλιστα αυξημένο. Και βεβαίως, κύριε Γκατζή, επεκτείνοντας την άποψή σας να πω και το εξής. Θα πρέπει η Κυβέρνηση να μας δώσει και έναν κατάλογο για να δούμε τέλος πάντων ποιες επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ Ι. Ξέρετε τι θα βρούμε εκεί; Δικηγορικά γραφεία, φαρμακεία, γιατρούς. Πάντως επιχειρήσεις δεν θα βρούμε.
(DP)
(GH)
Γιατί το λέω αυτό; Διότι δεν είναι μόνο ο καθορισμός του ποια επιχείρηση είναι μικρή, μεσαία κ.λπ., που σήμερα αυτός είναι ένας στρατηγικός προβληματισμός, αλλά νομοθετούμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς να έχουμε ορίσει ποια είναι η μικρομεσαία επιχείρηση σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί.
Άρα, όσον αφορά το ΤΕΜΠΜΕ, πρώτον, δημιουργήθηκαν άνισοι όροι στην αγορά εξαιτίας της εισαγωγής του επιτοκίου στο ΤΕΜΠΜΕ-2 και δεύτερον, τα χρήματα πάνε σε αυτούς –να το πούμε ξεκάθαρα- που δεν τα έχουν ανάγκη και τα χρησιμοποιούν για αλλότριους σκοπούς και στόχους, δηλαδή για τη δική τους κερδοφορία.
Να σας πω και τι άλλο κάνουν οι τράπεζες και τελειώνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την ανοχή σας. Λένε στον επιχειρηματία –αυτό το λέει η αγορά, κύριε Υφυπουργέ, δεν το λέει κανένας φίλος μας- οι τράπεζες: Πάρε τώρα το ΤΕΜΠΜΕ και μάλιστα τα επιτόπου καταστήματα είχαν τη δυνατότητα έγκρισης πριν μέχρι 50 χιλιάδες ευρώ και τώρα μέχρι 30 χιλιάδες ευρώ –επιτόπου τα εγκρίνουν- και αφού τα εγκρίνουν κρατάνε ένα ποσοστό για την εξυπηρέτηση άλλων δανείων.
Άρα, τι γίνεται; Το ΤΕΜΠΜΕ ουσιαστικά και πάλι χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, δεν εξυπηρετεί τον επιχειρηματία. Ο επιχειρηματίας θέλει το χρήμα για να μπορέσει να κινηθεί. Και χρειάζεται το χρήμα ο επιχειρηματίας που πράγματι το έχει ανάγκη, όχι αυτοί που δεν το έχουν ανάγκη. Εσείς το ΤΕΜΠΜΕ το χρησιμοποιείτε για τη ρευστότητα των τραπεζών και πάλι όλα αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και με αυτό ολοκληρώνετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
…καταλήγουν στις τράπεζες και όχι στον επιχειρηματικό κόσμο, στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Μαγκριώτης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Θα αναφερθώ πολύ γρήγορα εισαγωγικά, στην τροπολογία που έχει κατατεθεί για τους εργαζόμενους στη Ομοσπονδία του Νομού Θεσσαλονίκης, την ΕΑΣΘ και να πω πως είναι μια θετική εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν πρώτα-πρώτα οι εργαζόμενοι με τη μακροχρόνια κινητοποίησή τους και οι συνάδελφοι απ’ όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου από το Νομό Θεσσαλονίκης, οι οποίοι με την τελευταία παράστασή μας και προς την Κυβέρνηση, αλλά και προς την ΑΤΕ οδηγήσαμε στη διαμόρφωση αυτής της τροπολογίας. Γιατί ήταν κατάφορη αδικία, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, από την πλευρά της ΑΤΕ, αλλά και ολιγωρία από την πλευρά της Κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Κι αν δεν ψηφιστεί αυτή η τροπολογία, τότε είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι θα την πληρώσουν και μάλιστα πολύ σκληρά και πολύ ακριβά. Θα πληρώσουν, δηλαδή, την πολιτική και τις επιλογές της Αγροτικής Τράπεζας.
Θα ήθελα να αναφερθώ με δύο λόγια στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και να πω ότι είναι μια ενίσχυση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι αν λάβουμε υπόψη τον αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ειδικότερα αυτές που έχουν προβλήματα και ρευστότητας, αλλά και προβλήματα παρουσίας στην αγορά θα αντιληφθούμε πώς είναι κυριολεκτικά σταγόνα στον ωκεανό. Γιατί η μικρομεσαία επιχείρηση στηρίζεται πρωτίστως όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Όταν έχουν εισοδήματα, δηλαδή, οι πολίτες: εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες. Από κει στηρίζεται και από κει βεβαίως δημιουργεί και θέσεις απασχόλησης και ενισχύει και τα κρατικά έσοδα από τη φορολογία. Όταν έχει μπει η οικονομία σε μια γενικευμένη κρίση, προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών της τα προηγούμενα χρόνια κι όταν αφυδατωμένη και αποδυναμωμένη αναπτυξιακά και ανταγωνιστικά η οικονομία αλλά και κοινωνικά η κοινωνία –δηλαδή, έχουν αποδομηθεί τα εισοδήματα στην κυριολεξία από τη φορολογική και εισοδηματική πολιτική, αλλά και από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια- τότε αντιλαμβάνεστε πόσο οδυνηρή θα είναι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση στη χώρα μας, όταν επηρεάσει τη μοναδική σχεδόν εξωστρεφή δραστηριότητα της οικονομίας, που είναι ο τουρισμός τους επόμενους μήνες.
Και βέβαια, τα επίχειρα αυτής της πολιτικής και αυτής της αφροσύνης θα τα εισπράξει η οικονομία και η κοινωνία το φθινόπωρο και το γνωρίζουν όλοι. Η Κυβέρνηση κάθεται προπαγανδίζει και διαπραγματεύεται με τη EUROSTAT και την Κομισιόν τις λογιστικές καταγραφές τόσο του ελλείμματος, όσο και του δημόσιου χρέους, δηλαδή τις καταγραφές των ρυθμών αύξησης της οικονομίας για να διατηρεί ένα επαρκές προπαγανδιστικό οπλοστάσιο, το οποίο λέει ότι όλες οι οικονομίες χάνουν στην Ευρώπη, αλλά εμείς χάνουμε αριθμητικά λιγότερα.
Επειδή είμαι βέβαιος ότι δεν είναι τόσο αφελείς και ανενημέρωτοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, γνωρίζουν την πραγματικότητα, απλώς όπως σε όλα τα θέματα, τα μεγάλα και τα μικρά, αξιοποιούν την τέχνη των αριθμών και τη στατιστική για να κρύψουν την πραγματικότητα. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η μείωση της ανάπτυξης της οικονομίας την τρέχουσα οικονομική περίοδο δεν θα είναι μείον 0,9%, θα είναι πολύ πιο μεγάλη και θα το εισπράξουμε στο τέλος της χρονιάς σε παραγωγικό, οικονομικό, δημοσιονομικό, αλλά και κοινωνικό κυρίως επίπεδο. Κι ακόμα περισσότερο ξέρουν πολύ καλά ότι στη χώρα μας η αύξηση του Α.Ε.Π. ετησίως σ’ ένα μεγάλο βαθμό οφείλεται στους εισαγόμενους από την Ευρωπαϊκή Ένωση πόρους, και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τα σημερινά χρόνια. Η πάνω από 2% αύξηση του Α.Ε.Π. οφείλεται στους κοινοτικούς πόρους κι αν προσθέσουμε βεβαίως και το Διαρθρωτικό Ταμείο Εισοδηματικής Ενίσχυσης των αγροτών, τότε το ποσοστό αυτό είναι ακόμα πιο μεγάλο. Δηλαδή, η πραγματική μείωση –και όχι αυτή που καλύπτεται λογιστικά σε ένα βαθμό λόγω των κοινοτικών εισροών- είναι πάνω από 3%. Είμαστε πάνω από το μέσο όρο δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν λάβουμε υπόψη ποιο είναι το επίπεδο του Α.Ε.Π. της χώρας μας όσον αφορά τη σύγκρισή του με το μεσοσταθμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακόμα χειρότερα ποιο είναι το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και όχι το κατά κεφαλήν όπου βέβαια η γνωστή στατιστική «νοθεία» αλλοιώνει τα δεδομένα, γιατί στην Ελλάδα έχουμε μια κατηγορία πάρα πολύ πλουσίων και ένα μεγάλο στρώμα Ελλήνων πάρα πολύ φτωχών, κάτι που δεν υπάρχει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτά είναι τα παιχνίδια της στατιστικής. Αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση με τους προπαγανδιστές της, αλλά η οικονομία και η κοινωνία γνωρίζει τελείως διαφορετικά τα πράγματα. Ακόμα χειρότερα θα είναι στο τέλος του χρόνου και πολύ περισσότερο τον επόμενο χρόνο.
Η Κυβέρνηση σπατάλησε τα προηγούμενα χρόνια –και αναφέρομαι τώρα στο θέμα της οικοδομής- σημαντικά και κρίσιμα αναπτυξιακά εργαλεία της χώρας. Από τη μία πλευρά τα κατέστρεψε και τα αφυδάτωσε, τα εκμηδένισε στην κυριολεξία, όπως είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που οδήγησε ή σε επιβραδύνσεις στις απορροφήσεις των πόρων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή σε απώλεια πόρων ή και σε ανακατανομή τους με επενδύσεις σε έργα και προγράμματα που δεν είναι παραγωγικά και αναπτυξιακά, απλώς λογιστικά εγγράφουν απορροφήσεις. Και από την άλλη πλευρά θα έλεγα κακοποίησε για δημοσιονομικούς λόγους, αλλά και για αυξήσει τα κέρδη των τραπεζών τα προηγούμενα χρόνια ένα ακόμα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας μας που δημιουργεί και πολλές θέσεις απασχόλησης και ενισχύει και τα κρατικά ταμεία: Αυτό της οικοδομικής δραστηριότητας και των συναφών επαγγελμάτων.
Πώς το έκανε αυτό; Η Κυβέρνηση, όπως θυμάστε, προανήγγειλε το 2005 –ενώ, όπως ξέρει ο κ. Μπέζας καθ’ ύλη αρμόδιος Υφυπουργός, τα φορολογικά νομοσχέδια δεν προαναγγέλλονται μάλιστα τίθενται σε ισχύ από την ημέρα που κατατίθεται το νομοσχέδιο και όχι από την ημέρα που παίρνουν ΦΕΚ, ακριβώς για να μην υπάρξει η κερδοσκοπία- την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στην οικοδομή. Ορθό μέτρο αλλά το προανήγγειλαν πολύ καιρό πριν την επιβολή του. και μάλιστα συνδυαστικά προανήγγειλαν και τρεις κλιμακωτές κατ’ έτος αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Αυτός ο συνδυασμός δημιούργησε ένα εκρηκτικό μείγμα στον κύκλο εργασιών της οικοδομής.
Θυμάστε το αίσχος και τη ντροπή το Δεκέμβρη του 2005 στις Πολεοδομίες για να πάρουν ένα φάκελο, έναν αριθμό πρωτοκόλλου χωρίς ουσιαστικά μέσα μελέτη, για να έχουν πολεοδομική άδεια για να κτίσουν μία οικοδομή, με βάσει τους όρους του πριν του 2006. Θυμάστε την έκρηξη: 250%.
Η έγκριτη «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην κυριακάτικη προχθεσινή της έκδοσή αναφέρει ότι είχαμε αύξηση των στεγαστικών δανείων κατά 250% εκείνη την περίοδο. Οι τράπεζες ενθυλάκωσαν τεράστια πρόσθετα κερδοσκοπικά κέρδη και το κράτος από πολλές πηγές είχε πρόσθετα έσοδα, πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Κινήθηκε η αγορά των ακινήτων. Οι τράπεζες έδωσαν εύκολα δάνεια στο 100% της εμπορικής αξίας με το γνωστό τέχνασμα των επισκευών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
DE
(DP)
Και το αποτέλεσμα; Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα απόθεμα κατοικιών και διαμερισμάτων το οποίο είναι μια βραδυφλεγής φούσκα των ακινήτων στη χώρα μας. Υπάρχει τεράστια ανεργία, γιατί ήρθε η κατακόρυφη πτώση, όταν έπιασε οροφή ο δανεισμός και δεν μπορούσε να συνεχιστεί και χτυπήθηκε ακόμη περισσότερο, βεβαίως, με τη στενότητα της ρευστότητας των προηγούμενων χρόνων των τραπεζών, λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Και σήμερα ζούμε ένα δράμα, στην κυριολεξία. Εκεί οφείλεται σε ένα βαθμό και η στέρηση των εσόδων που είχε προϋπολογίσει η Κυβέρνηση. Εκεί οφείλεται η εκρηκτική ανεργία στο χώρο. Εκεί οφείλεται και η βραδυφλεγής φούσκα των ακινήτων στη χώρα μας.
Και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση -είναι μεγάλη, βεβαίως, η καθυστέρηση- να λάβει μέτρα. Ανακοίνωσε δυο μέτρα. Το ένα το πήρε πίσω. Κράτησε μόνο το μέτρο της επιδότησης, κατά κάποιο τρόπο, του επιτοκίου, της αύξησης του αφορολόγητου. Το μέτρο αυτό είναι ελλιπέστατο, ευνοεί αυτούς που έχουν διαθέσιμο εισόδημα, διαθέσιμους πόρους, έχουν, δηλαδή, ζεστό χρήμα και οι οποίοι, μάλιστα, αν κάνουν και σωστή χρηματοοικονομική διαχείριση, μπορούν στο τέλος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Μαγκριώτη, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, με μια φράση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας έχω ενημερώσει αρκετές φορές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Μπορούν στο τέλος να αγοράσουν το ακίνητο και να το ενοικιάσουν και να πληρώνουν τους τόκους με το εισόδημά τους από την ενοικίαση.
Αυτά δεν είναι μέτρα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταθέσει μια συνολική δέσμη μέτρων για την ανάκαμψη της οικοδομής και των συναφών επαγγελμάτων. Κρίσιμη πολιτική για να σταματήσει ο κατήφορος της ανεργίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχετε τελειώσει, αγαπητέ συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Φιλίνη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Να μας λέτε, κυρία Πρόεδρε, γιατί δεν καταλαβαίνουμε πότε έρχεται η σειρά μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Γείτονα, υπήρξε ένα πρόβλημα με την προσέλευση των Βουλευτών και των Εισηγητών και των Αγορητών το πρωί. Προσπαθήσαμε να το καλύψουμε. Αυτό ήταν. Νομίζω ότι αρκετές φορές η γραμματέας εξήγησε στους ομιλητές.
Ορίστε, κυρία Φιλίνη, έχετε το λόγο.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε και με συγχωρείτε για την ακαταστασία που έφερα στη διαδικασία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητούμε αυτές τις τροπολογίες που ήρθαν, όπως είπαμε και από τις προηγούμενες μέρες, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα στους Βουλευτές να τις μελετήσουν στον χρόνο που είναι απαραίτητος.
Χθες, είπαμε ότι ήταν θετικό το γεγονός ότι, έστω την τελευταία στιγμή, απέσυρε η Κυβέρνηση μια τροπολογία την οποία είχαμε εκτιμήσει ως σκανδαλώδη, όχι μόνο εμείς, βέβαια, αλλά και άλλες πτέρυγες του Κοινοβουλίου και από ό,τι πληροφορηθήκαμε τελικά, καθοριστικό ρόλο για την απόσυρση αυτής της τροπολογίας έπαιξαν και Βουλευτές του κυβερνώντος Κόμματος, οι οποίοι προς τιμήν τους είδαν την αναγκαιότητα και αυτοί να αποσυρθεί αυτό το σκανδαλώδες μέτρο.
Αυτό, όμως, δεν κρύβει την τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης από τη στιγμή που προχώρησε στην πρόταση αυτού του μέτρου. Ξαναλέμε ότι είναι θετικό ότι αποσύρθηκε. Όμως, συνεχίζει η πρόθεση να είναι σκανδαλώδης, πράγμα το οποίο δεν αναγνώρισε και ο κύριος Υφυπουργός στην αιτιολόγηση της απόσυρσης της τροπολογίας μας σχετικά με την απαλλαγή του 2% προς τις εταιρείες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Σχετικά με τις τροπολογίες που συζητούμε σήμερα, πρώτον, σχετικά με αυτήν που αφορά τη σύσταση Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων του δημοσίου τομέα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, βλέπουμε ως προς αυτή την καινούργια Διεύθυνση ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα ακόμα γραφειοκρατικό σχήμα. Κάτι ανάλογο είχε προτείνει η Κυβέρνηση και στο σκέλος του νομοσχεδίου που έχει ήδη συζητηθεί και ψηφιστεί. Βλέπουμε άλλη μια τέτοια περίπτωση, όπου, μάλιστα, εδώ πρόκειται να προσληφθούν πενήντα υπάλληλοι σε αυτήν την περίπτωση, όπου και εδώ μονάχα το 30% των προσλήψεων θα γίνει με διαγωνισμό, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα καλυφθούν με αποσπάσεις και βέβαια, με ευθύνη της Κυβέρνησης, πράγμα το οποίο ανοίγει τα παράθυρα προς χαριστικές μετατοπίσεις και προσλήψεις και βεβαίως, για μας είναι ιδιαιτέρως αρνητικό.
Όσον αφορά το σκέλος του άρθρου αυτού που έχει να κάνει με τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων μέσω των επενδυτικών νόμων και του ΤΕΜΠΜΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολικά παρεχόμενη ενίσχυση αναγόμενη σε ακαθόριστο ισοδύναμο επιχορήγησης, δεν υπερβαίνει τα ποσοστά τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων, βλέπουμε ότι αυτή η προσπάθεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ να υπάρξει μια τέτοια ενίσχυση έχει θετικά στοιχεία. Παρόλα αυτά, ξέρουμε ότι το ΤΕΜΠΜΕ όλο αυτό το διάστημα δεν έχει λειτουργήσει ομαλά. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν υποβάλει αιτήσεις για την ενίσχυσή τους από το ΤΕΜΠΜΕ. Ακόμα περιμένουν. Είναι χιλιάδες οι περιπτώσεις στο πανελλήνιο. Έχουμε μια μικρή εξέλιξη σταδιακά, όμως αυτό δεν καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης.
Σχετικά με την τροπολογία που αφορά την αύξηση του ποσού μείωσης του φόρου εισοδήματος από ποσοστό 20% σε 40% των τόκων στεγαστικών δανείων μέχρι 350.000 ευρώ από 1-1-2009 και έως 31-12-2010, βλέπουμε ότι αυτό το μέτρο έχει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά. Βλέπουμε, βέβαια, ότι η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να τονώσει τον κατασκευαστικό κλάδο, προβαίνει σε ένα προσωρινό θετικό μέτρο, αν και βλέπουμε ότι θα έπρεπε να είναι μονιμότερο και αναδρομικό, για να ανακουφίσει και τους χιλιάδες δανειστές που ασφυκτιούν.
Στην ουσία υπάρχει ξανά ο κίνδυνος να ευνοηθούν αυτοί που έχουν χρήματα και που ευνοούνται από τις τράπεζες. Εμείς αυτό που θα βλέπαμε σημαντικό είναι τα μέτρα να προσανατολιστούν προς μία ενίσχυση κατά 100% της πρώτης κατοικίας και όχι να προσανατολίζονται ουσιαστικά προς τη δεύτερη και την εξοχική κατοικία.
Σχετικά με τα άρθρα της τροπολογίας που έχουν να κάνουν με περαιώσεις εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου και Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, βλέπουμε ξανά αυτήν την προσπάθεια της Κυβέρνησης να φέρει με έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο στα ταμεία σε μια δύσκολη περίοδο ορισμένα έσοδα. Όμως, το κύριο είναι ότι χαρίζονται χρήματα και μάλιστα, όπως φαίνεται και από τους ίδιους τους τίτλους των άρθρων, χαρίζονται όχι σε αυτούς που κυρίως τα έχουν ανάγκη, αλλά σε αυτούς που χρόνια φοροδιαφεύγουν και που περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να έρθουν ευνοϊκές ρυθμίσεις της εκάστοτε Κυβέρνησης προς αυτούς. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται και για τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας εδώ.
Σχετικά, τέλος, με την τροπολογία που αφορά τη χορήγηση και εκτίμηση ομολόγων του δημοσίου για την ανάληψη προνομιούχων μετοχών των τραπεζών…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα λεπτό. Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
(LM)
(DE)
Το θέμα με τις προνομιούχες μετοχές έως 5 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τα 28 δισεκατομμύρια, μας είχε ήδη βρει αντίθετους από την αρχή. Βεβαίως, είδαμε ότι οι τράπεζες από τη δικιά τους τη μεριά στη συνέχεια αντιμετώπισαν με αρκετή δυσπιστία και απροθυμία αυτό το μέτρο, προφανώς γιατί περίμεναν νέες ρυθμίσεις που, κατά τη γνώμη μας, φέρνει η Κυβέρνηση με αυτό το άρθρο που συζητούμε στα πλαίσια αυτής της τροπολογίας. Δίνονται χρήματα στις τράπεζες με την επικάλυψη των προνομιούχων μετοχών, αλλά ουσιαστικά το δημόσιο δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των συμβουλίων των τραπεζών.
Η μόνη δυνατότητα -το είχαμε επισημάνει κιόλας από παλιά- που δίνεται στο δημόσιο, είναι το δικαίωμα συμμετοχής του στο Διοικητικό Συμβούλιο μέσω ενός συμβούλου, μέσω ενός εκπροσώπου, ο οποίος θα έχει δυνατότητα θέσης αρνησικυρίας.
Πιστεύουμε ότι δεν επαρκούν αυτά τα μέτρα. Ουσιαστικά δίνονται μεγάλες δυνατότητες στις τράπεζες να χειρίζονται όλα αυτά τα κεφάλαια, δίχως έλεγχο του δημοσίου και με αυτό τον τρόπο, πραγματικά, πρόκειται για μέτρα, όπως είχαμε πει και από την αρχή, χαριστικά, με σκανδαλώδη τρόπο υπέρ των τραπεζών και τασσόμαστε βεβαίως κατά.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, κ. Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα των τροπολογιών και συγκεκριμένα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 581 για τη σύσταση της Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων. Είδαμε ότι συνιστώνται πενήντα νέες θέσεις συνολικού κόστους 1,8 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθετου δηλαδή κόστους. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση του ΛΑΟΣ ότι αντιτιθέμεθα σταθερά σε συστάσεις πρόσθετων γραφειοκρατικών δομών, επιτροπών, υπηρεσιών, ιδίως σε περίοδο κρίσης και φυσικά στις κρατικές σπατάλες. Εξυπακούεται ότι την τροπολογία αυτή την καταψηφίζουμε.
ΤΕΜΠΜΕ. Το τι καταγγέλλεται για καπέλα και για τρικ και παιχνιδάκια των τραπεζών το ξέρουν όλοι. Μας έχουν έρθει και e-mail με φοβερές πληροφορίες, σχετικά με πρόσθετα καπέλα τα οποία ζητούν ορισμένοι -μάλιστα αναφέρονται κάποια ποσά δύο, τριών χιλιάδων ευρώ- για να βγει κάποιο δάνειο. Τα ξέρουμε όλοι αυτά. Ξέρουμε επίσης, ότι οι τράπεζες έχουν απορροφήσει περίπου 10.000.000.000. Ρευστότητα δεν βλέπουμε στην αγορά.
Πού έχουν πάει αυτά τα λεφτά; Το μισολέει στην Έκθεση που έκανε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Το έχει πει εξάλλου και σε δηλώσεις του. Είχα διαβάσει στο παρελθόν δηλώσεις του στην Επιτροπή Οικονομικών. Λέει ο άνθρωπος, με τον τρόπο του, ότι θα πρέπει οι τράπεζες να μη βουλώνουν τρύπες σε επιχειρηματικές δραστηριότητες εκτός Ελλάδος. Όπερ έδει δείξαι. Μιλάμε για Βαλκάνια, μιλάμε για τα ανοίγματα που έχουν κάνει. Γι’ αυτό δεν πέφτει το χρήμα στην Ελλάδα. Πηγαίνει κάπου αλλού. Και πηγαίνει σταθερά προς κάπου αλλού.
Η αλήθεια είναι πικρή. Οι παροτρύνσεις δεν φθάνουν. Θυμίζω την ιστορία με τη Finance Bank, αυτό το απίστευτο περιστατικό του να δοθούν 5.000.000.000 ευρώ από την Ελλάδα, από την Εθνική Τράπεζα, στην τράπεζα αυτή η οποία είναι Τουρκική Τράπεζα. Στήριξη δηλαδή καθαρή της τουρκικής οικονομίας.
Και διερωτάται κανείς, τι θα είχε συμβεί, πόσες θέσεις εργασίας και πόση πρόσθετη ανάπτυξη θα υπήρχε σ’ αυτόν τον τόπο, εάν αυτά τα 5.000.000.000 είχαν μείνει στην Ελλάδα, στην πατρίδα μας; Πήγαν, όμως, στην Τουρκία από μία τράπεζα. Και βλέπει κανείς συνεχώς αυτό το τεράστιο κύκλωμα, το οποίο γιγαντώθηκε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κάθε είκοσι μέτρα υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα. Είναι απίστευτος ο αριθμός των τραπεζών στην Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα τραπεζών. Αυτές, λοιπόν, οι τράπεζες, βλέπετε ότι κυριαρχούν παντού. Κυριαρχούν στην οικονομία, κάνουν και παιχνίδια εξωτερικής πολιτικής, ενισχύουν χώρες οι οποίες είναι εχθρικές, είναι ακραίες, είναι εθνικιστικές, είναι επιθετικές, όπως είναι η Τουρκία.
Ξεσαλώνουν, λοιπόν, οι τράπεζες. Το ΤΕΜΠΜΕ δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Η όλη ρύθμιση ταλαιπωρεί τους ενδιαφερόμενους. Και εν πάση περιπτώσει, επειδή και στο ποδόσφαιρο μετράει το γκολ, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φθάνουν τα χρήματα στην αγορά.
Έχω μπροστά μου την πολύ σημαντική τροπολογία των εξαιρετικών συναδέλφων, του κ. Καράογλου και του κ. Ορφανού. Εδώ μιλάμε για καταγγελία το 2004 συμβάσεων εξήντα εργαζομένων, οι οποίοι θεμελίωσαν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης. Από τότε ξεκινάει η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου με την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.
Η ΑΤΕ έμεινε στις υποσχέσεις, αγνόησε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Προφανώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη στηρίζουμε. Είναι μια πολύ εύστοχη και κρίσιμη τροπολογία και απορώ δηλαδή, γιατί πρέπει να φθάνει αυτό το θέμα στη Βουλή, με παρεμβάσεις εξαιρετικών συναδέλφων, για να ρυθμίσετε κάτι που είναι αυτονόητο και γιατί η ΑΤΕ δεν εφαρμόζει αποφάσεις δικαστηρίων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Φθίνει, λοιπόν, η γεωργία, φθίνουν και οι συνεταιρισμοί –τα έχουμε πει εκατό φορές- ενώ παντού αλλού θεριεύουν. Παραδείγματος χάρη στην Ισπανία.
Είμαι υπεύθυνος για την Κρήτη στο ΛΑΟΣ. Μου έλεγαν στην Κρήτη ότι τα πορτοκάλια τα δικά μας, τα οποία κρητικά πορτοκάλια είναι αρίστης ποιότητος, μένουν στα δέντρα. Το ίδιο γίνεται και με το λάδι. Και αποτελεί παράδειγμα ο γεωργικός συνεταιρισμός της Βαλένθια στην Ισπανία. Έχουμε γεμίσει πορτοκάλια και λάδι Ισπανικό, το οποίο δεν είναι της ποιότητας του κρητικού λαδιού. Επειδή, όμως, υπάρχει σοβαρός γεωργικός συνεταιρισμός εκεί, έχει πλημμυρίσει η Ευρώπη από τα προϊόντα της περιοχής. Κρίμα που στην Ελλάδα σβήνουν οι συνεταιρισμοί και οι κυβερνήσεις, είτε μπλε, είτε πράσινες, απλώς παρακολουθούν αυτή την κατάσταση.
Υπερψηφίζουμε την τροπολογία με γενικό αριθμό 582. Μιλάει για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. Να μη θυμίσω τη γνωστή ρήση του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας ότι αποτελεί η οικοδομή την ατμομηχανή της οικονομίας. Παραδοσιακά εξάλλου και ως Αρχηγός της ΕΡΕ την 8ετία 1955-1963 το εφάρμοσε και με πολύ αρνητικές συνέπειες. Να μην επεκταθώ. Ζούμε σε μια πόλη, η οποία είναι ένα τέρας τσιμέντου.
Αλλά για να πούμε εδώ και κάτι που έχει να κάνει με την ιστορική αλήθεια, η αντιπαροχή ξεκίνησε επί Κωνσταντίνου Καραμανλή –κακώς, κάκιστα- και καταστράφηκε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης με καταπληκτικά νεοκλασικά.
Βγείτε στο Περιστύλιο της Βουλής και κοιτάξτε απέναντι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, κύριε Υπουργέ. Το θεωρώ ένα από τα πιο άσχημα κτίρια της Ελλάδος. Στη θέση αυτού του κτιρίου απέναντι υπήρχαν δύο καταπληκτικά νεοκλασικά, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν. Δείτε φωτογραφίες του 1957, του 1958, σε μαθητικές παρελάσεις. Μας μοίρασε κάποια έκδοση η Βουλή και έβλεπα τις φωτογραφίες. Ήταν ένα μπιμπελό η πλατεία Συντάγματος και είναι αυτό που βλέπετε τώρα, με κάποια κτίρια τα οποία είναι ανεκδιήγητης αισθητικής.
Αυτή, λοιπόν, είναι η συνέπεια της άσχετης και πρόχειρης και στο γόνατο οικοδόμησης, «ανοικοδόμησης» της Αθήνας, η οποία ξεκίνησε με την αντιπαροχή επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνεχίστηκε, όμως και επί Ενώσεως Κέντρου και Γεωργίου Παπανδρέου που δεν την κατήργησε, συνεχίστηκε και επί δικτατορίας η οποία βολεύτηκε μ’ αυτό και φτάσαμε στο 1975, όταν είχαν γίνει οι ελληνικές πόλεις ένας σωρός ερειπίων, είχαν καταστραφεί αριστουργήματα της αρχιτεκτονικής και είχαν γεμίσει αντιαισθητικές και αηδιαστικές πολυκατοικίες, για να αρχίσουν να γίνονται ορισμένα διατηρητέα. Θυμάμαι την εποχή που ήταν ο πατέρας μου στο Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, τη μάχη που έδινε για να σωθούν τα πέντε νεοκλασικά που έμειναν στην Αθήνα. Εν πάση περιπτώσει.
Η οικοδομή, λοιπόν, είχε και αρνητικές συνέπειες στην Ελλάδα. Αποτελεί, όμως, την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Αυτό είναι σωστό. Υπάρχει πτώση του όλου τομέα, άλλοι λένε κατά 20%, άλλοι λένε κατά 40%.
Άκουσα ότι διαφωνείτε με την πρόταση του ΛΑΟΣ, κύριε Υφυπουργέ, κύριε Μπέζα, για αναστολή για ένα-δύο χρόνια που «πόθεν έσχες». Εγώ λέω ότι από αυτό το Βήμα, από το Βήμα της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ είχε μιλήσει για τη νομιμοποίηση των ημιυπαιθρίων σε ανύποπτο χρόνο, πριν έξι, εφτά, οκτώ μήνες. Νομιμοποιήστε τους ημιυπαίθριους. Αρχίζετε σιγά-σιγά και μας ακούτε, αρχίζετε σιγά-σιγά και μπουσουλάτε προς εμάς. Χρειάζεστε, όμως, άλματα, για να αναστρέψετε το αρνητικό κλίμα και να κερδίσετε ακούγοντάς μας. Και νομίζω ότι θα πρέπει να μας ακούτε όλο και περισσότερο.
Σωστά είπε ο κ. Καράογλου στην τοποθέτησή του ότι στη Βουλή πρέπει να υπάρχει αλληλεπίδραση. Ακούμε τι λέτε. Άλλα τα συμμεριζόμαστε –το απέδειξα- και άλλα όχι. Άλλες τροπολογίες τις υπερψηφίζουμε, άλλες δεν τις υπερψηφίζουμε, όπως και στα άρθρα. Ακούμε, λοιπόν, τι λέτε, πρέπει, όμως, να ακούτε και εσείς τι λέμε.
Όσες φορές το κάνατε ως Κυβέρνηση και μιλάω και ειδικά για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και για τους Βουλευτές –και θα αναφέρω εδώ το παράδειγμα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τη μεταφραστική υπηρεσία- κάναμε όλοι μαζί ένα εξαιρετικό νομοσχέδιο. Ήρθε ένα κακό σχέδιο νόμου, αλλά καθίσαμε και συζητήσαμε τις τροπολογίες. Το θυμούνται όλοι. Ήταν ο κ. Κασίμης, ο οποίος διακρίνεται για την ευπρέπειά του και για το πολιτικό του ήθος. Δέχτηκε πράγματα που είπαμε και κάναμε ένα πολύ καλό νομοσχέδιο για τη μεταφραστική υπηρεσία.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν κάνετε το ίδιο. Δεν μας ακούτε, ούτε εμάς, αλλά ούτε και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προτείναμε -και το ξαναπροτείνω και τώρα- τη διεύρυνση του άρθρου 41. Είναι αργά, αλλά το είπα και πριν ψηφιστεί. Το άρθρο 41 μιλάει για τη ρύθμιση για την αδελφή του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του με τόσο άτυχο τρόπο. Και είπα ότι το παιδί του Ηλιάκη, που έπεσε ο Ηλιάκης αναχαιτίζοντας τους Τούρκους, δεν έχει την ίδια τύχη με την αδελφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το παιδί του πυροσβέστη που κάηκε πέρυσι στις πυρκαγιές δεν έχει την ίδια τύχη με την αδελφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ούτε το παιδί του αστυνομικού που σκοτώθηκε πριν λίγες μέρες σε ληστεία και δεν ήταν και εν ώρα υπηρεσίας. Αλλά δεν έχει καμία σημασία. Πήγε να κυνηγήσει τον εγκληματία.
(AD)
(2LM)
Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι οι οποίοι πεθαίνουν και αφήνουν παιδιά στο δρόμο δεν έχουν την ίδια τύχη με την αδερφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Και είπαμε να διευρύνετε το αντικείμενο της ρύθμισης –το καταθέσατε ως τροπολογία και τώρα ως άρθρο- ώστε να τους περιλάβει όλους όσοι πέφτουν στο καθήκον, για να μη μένουν αυτά τα παιδιά με την πίκρα ότι γίνονται επιλεκτικές ρυθμίσεις για κάποιους σ’ αυτή τη χώρα.
Δείξτε σύνεση, τέλος πάντων, για να έχετε και συναίνεση. Πρέπει να αντιληφθεί η Νέα Δημοκρατία ότι είμαστε δύο κόμματα στην ίδια παράταξη και όποτε μας ακολουθήσατε, κερδίσατε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα έξι μαθήτριες και μαθητές και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Παιανίας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και τους εύχεται καλές σπουδές.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η Εισηγήτριά μας Άννα Φιλίνη αναφέρθηκε εκτενέστατα σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνετε και έκανε τις παρατηρήσεις της στις τροπολογίες, όπως επίσης και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Εγώ θέλησα να πάρω το λόγο για να μιλήσω για την τροπολογία με αριθμό 579 που αναφέρεται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να την υποστηρίξω. Είναι μια τροπολογία που έχουν καταθέσει οι συνάδελφοι κ. Καράογλου και κ. Ορφανός, η οποία όμως ήταν κατόπιν συνεννόησης όλων των Βουλευτών του Νομού Θεσσαλονίκης, από όλα τα κόμματα. Γι’ αυτό θέλω να αναφερθώ.
Βέβαια, δεν θα κάνω καμία παρέμβαση στο γιατί έφτασε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης να διαλυθεί. Αυτά είναι γνωστά και συμβαίνουν σε πάρα πολλές συνεταιριστικές οργανώσεις και αφορούν τη διαχείρισή τους. Είναι μία συνεταιριστική οργάνωση της Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία, που έχει σημαντική περιουσία και είχε και εργοστάσια και κονσερβοποιεία. Και σήμερα τελεί υπό εκκαθάριση.
Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Αγροτική Τράπεζα προσπαθεί να τελειώσει μια εκκαθάριση που ήδη μέχρι τώρα έχει κοστίσει 12 εκατομμύρια ευρώ στην ίδια την Αγροτική Τράπεζα. Τότε απέλυσε τους εργαζόμενους και εξήντα πρώην εργαζόμενοι είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα της πρόωρης και μειωμένης συνταξιοδότησης. Αυτοί οι άνθρωποι δικαιούνταν μία αποζημίωση της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο. Το μέχρι στιγμής ποσό που έχει δώσει η Αγροτική Τράπεζα για την εκκαθάριση είναι 12 εκατομμύρια ευρώ στα τέσσερα χρόνια. Μπορεί να κάνει άλλα τέσσερα, μπορεί να «φάει» άλλα 15-20 εκατομμύρια ευρώ, αλλά οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πάρει την αποζημίωσή τους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι όταν τους καταγγέλθηκε η σύμβαση και συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα, τους δόθηκε ένα έντυπο για φορολογική χρήση με το ύψος της αποζημίωσης, το οποίο κάθε απολυμένος το συμπεριέλαβε στην τότε φορολογική του δήλωση. Μάλιστα, πλήρωσε και φόρο για το αναγραφόμενο ποσό αποζημίωσης που μέχρι τώρα δεν έχει πάρει.
Άρα, αυτό είναι μία αδικία. Δεν μπορεί η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος να συνεχίσει αυτήν την κατάσταση και να έχει σε ομηρία τους πρώην εργαζόμενους. Να σας πω ότι ήδη ένας από τους πρώην εργαζόμενους έχει πεθάνει και δύο-τρεις ακόμη δεν είναι καλά στην υγεία τους και είναι σε δύσκολη κατάσταση οι άνθρωποι.
Μαζί με τους πρώην εργαζόμενους είχαμε πάει και εμείς στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είχαμε πάει και στην Αγροτική Τράπεζα, όπως αναφέρθηκε και από τους άλλους συναδέλφους Βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης που μίλησαν γι’ αυτήν την τροπολογία.
Εδώ και τρεις μήνες περιμένουμε, κύριε Υπουργέ, να προχωρήσετε στη νομοθετική ρύθμιση που θα δικαιώνει τους απολυμένους των συνεταιριστικών οργανώσεων, όχι μόνο της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, αλλά και ανάλογων περιπτώσεων από εδώ και πέρα, ώστε μετά από μια τριετία που τελούν υπό εκκαθάριση, να μπορούν να αποζημιώνονται και να μη συντελείται σε βάρος τους αυτή η αδικία.
Για όλα αυτά, θεωρούμε ότι από τη στιγμή που την κάνετε και εσείς αποδεκτή, αφού συμφωνούμε όλοι οι Βουλευτές όλων των κομμάτων, θα σταματήσει πια ο εμπαιγμός αυτών των ανθρώπων από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία περίμενε από εσάς –απ’ ό,τι θυμάμαι και θυμούνται και οι υπόλοιποι συνάδελφοι Βουλευτές που ήμασταν σ’ εκείνη τη συνάντηση- όπως και εμείς περιμένουμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, για να μπορέσουν να καταβάλουν τις αποζημιώσεις στους εργαζόμενους της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης.
Επομένως, κύριε Υπουργέ, είναι στο χέρι σας να την κάνετε δεκτή και να προχωρήσετε ώστε να λάβουν την αποζημίωση όλοι οι εργαζόμενοι.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία Αμμανατίδου.
Το λόγο έχει ο κ. Ορφανός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις τροπολογίες. Η πρώτη τροπολογία είναι η με γενικό αριθμό 579 και ειδικό 153 και αφορά την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, όπως ακούστηκε και προηγουμένως, την επονομαζόμενη «Ομοσπονδία», όπου εξήντα εργαζόμενοι με δικαίωμα πρόωρης μειωμένης συνταξιοδότησης περιμένουν πάνω από τρία χρόνια για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται ως αποζημίωση απόλυσης. Και πραγματικά, όσα ακούσατε από τους Βουλευτές που μίλησαν πριν από μένα, αναδεικνύουν μια πραγματικότητα ζοφερή, καθώς έχουν ξοδευτεί πάνω από 12 εκατομμύρια στην εκκαθάριση, η οποία έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη.
Είναι φανερό ότι η πολιτεία θα πρέπει να λάβει τα μέτρα της και η συγκεκριμένη μέριμνα την οποία ζητούμε με την τροπολογία, είναι να μπορούν να δοθούν τα χρήματα, είτε από τα ίδια κεφάλαια της εκκαθάρισης, είτε από σχετική χρηματοδότηση, τα οποία δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για εξήντα άτομα. Θα είναι μια απλή πράξη δικαίου και δικαίωσης γι’ αυτούς οι οποίοι τα περιμένουν. Είναι φανερό ότι υπάρχει μια συναίνεση διακομματική. Πιστεύω ότι υπάρχει και κοινωνική συναίνεση σε αυτές τις δύσκολες εποχές.
Η δεύτερη τροπολογία στην οποία θα ήθελα να αναφερθώ είναι η με γενικό αριθμό 578 και ειδικό αριθμό 152 και αφορά ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους, γυμναστικούς και σωματεία. Θέλουμε να προστεθεί μετά το άρθρο 4 του ν. 3259/2004 μία παράγραφος η οποία να τους δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουν και αυτοί σε περαίωση ανέλεγκτων χρήσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου που ισχύει η γενική διάταξη περί περαίωσης.
Σε πολλούς από αυτούς έχουν γίνει προσωρινοί έλεγχοι και καταλογισμοί. Υπάρχουν και ανέλεγκτες χρήσεις. Άρα, υπάρχει ένα σύνολο δράσεων το οποίο απαιτεί μεγάλη δαπάνη από το δημόσιο και πολύ μικρά προσδοκώμενα έσοδα, ενώ έτσι θα ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τα σωματεία εκείνα τα οποία προσφέρουν στον ελληνικό αθλητισμό και κάποια από αυτά είναι και από τα κορυφαία. Και πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση θα δει με θετικό μάτι τη δική μας προσέγγιση.
Η τρίτη τροπολογία στην οποία θα αναφερθώ είναι η με γενικό αριθμό 582 και ειδικό 155 και αφορά το πακέτο στήριξης της οικοδομής και γενικότερα με συγκεκριμένες δράσεις οι οποίες αφορούν την αυτοσύμβαση σε παλαιά προσύμφωνα, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Ενόψει της εφαρμογής του Κτηματολογίου, έχουν προκύψει τεράστια θέματα από ιδιοκτησίες οι οποίες έχουν αγοραστεί με προσύμφωνο, δεν βρίσκεται ο παλαιός ιδιοκτήτης να υπογράψει και έτσι δεν μπορούμε να έχουμε τον τελικό ιδιοκτήτη με τα στοιχεία τα οποία απαιτούνται από το σύστημα δικαίου. Άρα, λοιπόν, εδώ λύνουμε ένα τεράστιο θέμα το οποίο ταλανίζει πολλούς εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Το δεύτερο σημείο αφορά εκκρεμείς υποθέσεις για φορολόγηση κεφαλαίου, μεταβίβαση ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και δίνει μία ουσιαστική διέξοδο σε θέματα τα οποία χρονίζουν.
Η τρίτη ρύθμιση αφορά τη μείωση του φόρου εισοδήματος από 20%-40% των τόκων στεγαστικών δανείων και εκτιμώ ότι είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της οικοδομής, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια δύσκολη κατάσταση, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του Φ.Π.Α.
(KO)
(2AD)
Έγινε αποδεκτό και από την Αντιπολίτευση ότι η εφαρμογή ήταν σωστή. Όμως, εκεί που έχει φτάσει σήμερα η οικοδομή, απαιτεί και κάποια πρόσθετα μέτρα.
Θα προτείνω και τρεις-τέσσερις κινήσεις που εκτιμώ τις οποίες εκτιμώ ότι θα μπορέσει η Κυβέρνηση να μελετήσει.
Το πρώτο αφορά την εξής περίπτωση: Σε πρώτη κατοικία να υπάρχει μία μείωση επιτοκίων, όταν θα παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες είτε με επιδότηση από την πολιτεία -δύο ποσοστιαίες περίπου μονάδες- είτε άμεση μείωση των επιτοκίων για αγορά πρώτης κατοικίας.
Επίσης, όσον αφορά στο δεύτερο στοιχείο, αυτό το οποίο ξεκίνησε η Κυβέρνηση και αφορά τη στήριξη κάποιου ποσοστού του δανείου, θεωρώ ότι θα πρέπει να το σκεφτούμε ξανά. Εκτιμώ ότι θα είναι μία πολύ χρήσιμη βοήθεια στο χειμαζόμενο χώρο της οικοδομής.
Υπάρχει ένα τρίτο σημείο στο οποίο θα ήθελα να κάνω αναφορά και αυτό αφορά τον τρόπο καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας. Αυτός κατατίθεται πριν από τη σύναψη του συμβολαίου. Είναι συχνό φαινόμενο κάποια από τα συμβόλαια τελικά να μην γίνονται και τα χρήματα τα οποία έχουν παρακαταθέσει οι κατασκευαστές κρατούνται για τελική εκκαθάριση στο τέλος, ενώ αυτά πρέπει να επιστραφούν.
Οι προτάσεις οι οποίες μπαίνουν, έχουν δύο ξεχωριστά σκέλη.
Το ένα είναι να μπορεί να πληρώνει σε διάστημα πέντε ημερών από την υπογραφή -άρα, αφού έχει εισπράξει θεωρητικά τα χρήματα- και να τα καταθέτει.
Η δεύτερη διαδικασία είναι η εξής: Εάν έχουν κατατεθεί και δεν γίνει το συμβόλαιο, θα πρέπει να επιστρέφονται αυτοδικαίως ως χρεωστήτως καταβληθέντα.
Επίσης, ένα κομμάτι που δεν αφορά το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά γενικότερα την Κυβέρνηση είναι το θέμα που αφορά το Ι.Κ.Α. Τελειώνει η οικοδομή, τους κάνουν έλεγχο, κλείνουν τα βιβλία και μετά από χρόνια, πηγαίνουν, βλέπουν ξανά και τους βρίσκουν άλλα πράγματα.
Προτείνω, λοιπόν, να κάνουν τους όποιους ελέγχους κρίνουν ότι είναι απαραίτητοι, ώστε να υπάρχει ένα οριστικό κλείσιμο της όλης διαδικασίας, διότι μετά ζητούν και πρόσθετες προσαυξήσεις και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία επιβαρύνουν το κόστος χωρίς λόγο.
Ένα σημείο που αφορά τη Θεσσαλονίκη, κύριε Υπουργέ, είναι αυτό που αφορά πολίτες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως Αλβανούς και Ρώσους, οι οποίοι εκεί στο Βορρά ζητούν να αγοράσουν κάποιο οικόπεδο, κάποιο σπίτι και χρειάζεται μία έγκριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η οποία κάνει δεκαπέντε, δεκαοκτώ, είκοσι οκτώ μήνες, ανάλογα την περίπτωση.
Προτείνω, λοιπόν, να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να υπάρξει μία υπηρεσία η οποία θα ασχολείται. Από τη στιγμή που υπάρχει μία γενικευμένη κρίση και υπάρχουν αγοραστές, δεν είναι και πολύ φρόνιμο να τους διώχνουμε, να δούμε πότε θα έρθουν να αγοράσουν.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: …αφορούν το Νομό Θεσσαλονίκης…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Εντάξει, αυτό αφορά τη Θεσσαλονίκη. Όμως, κάτι τέτοιο θα ήταν καλό και σαν γενικότερη δράση και για τους υπόλοιπους νομούς.
Τέλος, θα ήθελα να προτείνω και μια τελευταία παράγραφο. Το ενιαίο τέλος ακινήτων είναι 6 τοις χιλίοις για κατασκευαστικές εταιρείες και 1% για ατομικές εταιρίες για τα αδιάθετα ακίνητα. Γιατί εισπράττεται; Δεν υπάρχει λογική. Δεν είναι ιδιοκτήτες. Είναι ένα προϊόν το οποίο έχουν, αλλά δεν είναι ιδιοκτήτες, κάτι που η Βουλή ξέρει πολύ καλά. Έχουν ένα προϊόν το οποίο θα πουλήσουν και δεν τους ανήκει. Ανήκει ακόμα στον αρχικό ιδιοκτήτη. Δεν λέμε όταν είναι ιδιοκτήτης, αλλά όταν είναι κατασκευαστής και έχει κάνει προσύμφωνο εργολαβικό και ανήκει ακόμα στον αρχικό οικοπεδούχο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τους ανήκει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Δεν τους ανήκει. Τους ανήκει μετά από πέντε έως επτά χρόνια. Όταν τους έρθει.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Καλύτερα να πληρώνουν και να είναι …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ: Εντάξει τώρα, «καλύτερα να πληρώνουν». Εδώ μιλάμε για κράτος δικαίου. Το να πληρώνουν, πληρώνουν όλοι. Όμως, είναι μία υπόθεση, την οποία θα πρέπει να δείτε ξανά.
Μ’ αυτές τις σκέψεις, αιτούμαι και εγώ να ψηφιστούν οι συγκεκριμένες τροπολογίες, μαζί με τις άλλες που έχει προτείνει η Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Γείτονας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφιερώνουμε τη μία από τις τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας για τις νέες τροπολογίες, πέραν όσων τροπολογιών –έξι τον αριθμό- ενσωματώσαμε κατά τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή. Εκεί φτάσαμε πραγματικά και θέλω να πω στον κύριο Υπουργό ότι «έξις, δευτέρα φύση». Και φαίνεται ότι είναι πια φυσικό για την Κυβέρνησή σας να νομοθετούμε αποσπασματικά με τροπολογίες, με προχειρότητα δηλαδή, χωρίς διαβούλευση. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Εξακολουθώ να πιστεύω –και το λέω και θα το λέω- ότι είναι κοινοβουλευτικός κατήφορος και δεν αναβαθμίζει την ποιότητα του νομοθετικού έργου, για την οποία όλοι κοπτόμαστε.
Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες.
Όσον αφορά στην τροπολογία με γενικό αριθμό 581, η διάταξη για το 2% απεσύρθη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, εκτός από το ότι ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου η αξιοπιστία της πολιτικής, αλλά και των Μέσων Ενημέρωσης είναι στο ναδίρ, κακό θα έκανε.
Με την ίδια τροπολογία συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομικών Διεύθυνση Μισθοδοσίας και Συντάξεων και πάλι πενήντα νέες θέσεις προσωπικού. Είχαμε και τη Γενική Διεύθυνση Μισθών. Ισχύει η παρατήρησή μας ότι η Κυβέρνηση, παρά τα όσα ευαγγελιζόταν όλα αυτά τα πέντε χρόνια, δημιούργησε χιλιάδες νέες θέσεις και εκατοντάδες υπηρεσίες και επιτροπές. Και ενώ μιλούσατε για περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο, αυξάνει η σπατάλη ουσιαστικά σε μια εποχή κρίσης που θα έπρεπε να αυξάνουν οι παραγωγικές δαπάνες, οι επενδύσεις. Εσείς, λοιπόν, τις περικόπτετε αυτές και αυξάνετε τις λειτουργικές δαπάνες. Τι άλλο να προσθέσουμε;
Όσον αφορά τη διάταξη για τα επενδυτικά σχέδια, τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων και μέσω του επενδυτικού νόμου και μέσω των προγραμμάτων ΤΕΜΠΕ, υπάρχει, όπως ειπώθηκε και από τον Εισηγητή μας, το ζήτημα της αποσαφήνισης των κριτηρίων υπαγωγής.
Όμως, εδώ το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, είναι το πώς λειτουργεί και οι λειτουργικές δυσκολίες που δεν καταφέρατε να λύσετε με το ΤΕΜΠΕ, το οποίο έχει μικρή απόδοση, το 3,5% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το ποσοστό μόνο υπάρχουν εγγυήσεις. Ο κατασκευαστικός ιδιαίτερα κλάδος είναι σε πολύ μικρό ποσοστό από αυτές τις εγγυήσεις. Και αναφέρομαι στον κατασκευαστικό κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα και δημιουργεί προβλήματα σε σχέση με την απασχόληση. Αυτά για την τροπολογία 581.
Όσον αφορά την τροπολογία 582, η διάταξη για να αυξηθεί από το 20% στο 40% το ποσό έκπτωσης των τόκων στεγαστικών δανείων για μια ορισμένη περίοδο μέχρι το τέλος του 2010, είναι μεν θετική, αλλά υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα.
Πρώτον, η ρύθμιση ευνοεί και τις μεγάλες κατοικίες και κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα και δεύτερον, δημιουργεί δανειολήπτες δύο ταχυτήτων, δύο κατηγοριών. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δανειστεί πριν από την ημερομηνία που ισχύει αυτή η διάταξη και οι οποίοι είναι σε πραγματική δυσκολία να πληρώσουν τις δόσεις. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας. Και αυτή η ρύθμιση, κύριε Υπουργέ, επιβεβαιώνει αυτό που λέω για την αποσπασματικότητα των μέτρων της Κυβέρνησης.
Εμείς –να μην τα επαναλάβω, τα είπε και ο Εισηγητής μας- είχαμε προτείνει μία πολιτική με μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση και της υπερχρέωσης και των προβληματικών από άποψη ανταπόκρισης στην εξόφληση των δανείων νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. Ήταν μία συνολική πρόταση. Θυμίζω μεταξύ των άλλων, το «πάγωμα» εξόφλησης των δανείων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Στην ίδια τροπολογία πάλι –αναφέρθηκα και χθες όταν αναφέρθηκα στις άλλες περαιώσεις- έχουμε περαιώσεις για τα θέματα των φόρων κεφαλαίου και μεταβιβάσεων.
Πρέπει να καταλάβουμε και να συμφωνήσουμε όλες οι πτέρυγες, ανεξάρτητα από άλλες διαφωνίες, ότι είναι αναγκαίο να εμπεδώσουμε στη χώρα μας τη φορολογική συνείδηση. Όμως, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ότι θα έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε αρχές.
Εδώ συνήθως με τις διάφορες ρυθμίσεις που υπάρχουν, είτε αφορά εισφοροδιαφυγή είτε αφορά φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, ευνοούμε συνήθως τους ασυνεπείς.
Κάπου, λοιπόν, πρέπει να αλλάξουμε σ’ αυτό και νομίζω ότι η αλλαγή θα πρέπει να προέλθει από μια συμφωνία μέσα στο Κοινοβούλιο ότι το φορολογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, ώστε να διακρίνεται για τη δικαιοσύνη του και τη σταθερότητά του. Και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε, αν θέλουμε πραγματικά και τα έσοδα να αυξηθούν και να προσφέρουν όλοι οι πολίτες κατά τη συνταγματικά διάταξη -που είναι και ηθική διάταξη- ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
(NP)
(2KO)
Όσον αφορά την τροπολογία με γενικό αριθμό 583 και ειδικό αριθμό 156 και ιδιαίτερα τη διάταξη που αφορά τη διαδικασία της αγοράς με ομόλογα από το δημόσιο προνομιούχων μετοχών, θέλω να πω πως είναι ο πυλώνας I, που προβλεπόταν στο πρόγραμμα ρευστότητας, που ψηφίστηκε με το ν. 3723/ 2008.
Εδώ αποδεικνύονται ορισμένα πράγματα, τα οποία είχαμε προείπει και για τα οποία μας κατηγορούσε η Κυβέρνηση. Έλεγε ότι όλο γκρινιάζουμε. Πρώτον, για την προχειρότητα στο σχεδιασμό του νόμου και τις σοβαρές ελλείψεις. Πέντε μήνες μετά ερχόμαστε να το καθορίσουμε αυτό; Ούτως ή άλλως, αποδεικνύεται στην πράξη ότι το πρόγραμμα για τη ρευστότητα δεν προχωρά κανονικά. Υπάρχουν προβλήματα. Οι Τράπεζες δεν δίνουν ρευστό. Έχουν κλείσει οι στρόφιγγες. Χρησιμοποιούν, ενδεχομένως, τα ευνοϊκά μέτρα, για να λύσουν δικά τους προβλήματα, να κλείσουν δικές τους μαύρες τρύπες.
Ο πυλώνας ΙΙ, δηλαδή οι εγγυήσεις των 15 δισεκατομμυρίων, δεν έχουν προχωρήσει και με τη ρύθμιση που φέρνετε τώρα, κύριε Υπουργέ, αποδεικνύεται ότι είμαστε στην αρχή και σε σχέση με τον πυλώνα Ι. Είμαστε δηλαδή στο μηδέν.
Θέλω να θέσω ένα ερώτημα: Η αποτίμηση αυτή, όπως λέτε στη διάταξη - και αν θέλετε μετά στην ομιλία σας να μας δώσετε αυτές τις πληροφορίες- των ομολόγων, η οποία γίνεται κατά παρέκκλιση του ν. 2190, γιατί γίνεται; Έχετε εκτιμήσει ότι θα ωφελήσει το δημόσιο; Γίνεται μέσω της Επιτροπής. Εγώ θέλω να δω ποιο είναι το σκεπτικό σας και πώς τεκμηριώνετε ότι η ρύθμιση αυτή, η αποτίμηση των ομολόγων μέσω της Επιτροπής θα ωφελήσει τελικά το δημόσιο, είτε τώρα στην αγορά των μετοχών είτε στη συνέχεια, όταν επαναγοράσουν οι Τράπεζες τις προνομιούχες μετοχές τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε –και ακριβώς στην ώρα μου!- λέγοντας ότι όλες αυτές οι τροπολογίες, καθώς και οι αποσπασματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν υπακούουν σε μια ενιαία λογική. Είναι σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της οικονομίας, προβλημάτων που είναι και γίνονται κάθε μέρα μεγαλύτερα.
Τραγικά είναι τα πράγματα στο χώρο και των δημόσιων οικονομικών και στην πραγματική οικονομία και όλα επιβεβαιώνουν, κύριε Υπουργέ, την αποτυχία της πολιτικής της Κυβέρνησής σας. Άλλωστε τι χρεία αναλύσεων ή επιβεβαιώσεων ή διαπιστώσεων έχουν από εμάς, όταν καθημερινά ο κύριος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών –και χθες ακόμη- μας προϊδεάζει για νέα μέτρα, μέτρα που, δυστυχώς, θα στείλουν το λογαριασμό της αποτυχίας σας πάλι στα λαϊκά στρώματα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Γείτονα.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 46 μαθήτριες και μαθητές και 2 συνοδοί δάσκαλοι από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου.
Τους καλωσορίζουμε και τους ευχόμαστε καλές σπουδές.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κατρίνης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, θα θέλω και εγώ να στηλιτεύσω αυτή τη διαδικασία που εσχάτως υιοθετούν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης να φέρουν πολλαπλές τροπολογίες τις οποίες ενσωματώνουν σε άρθρο του νομοσχεδίου και όταν ξεκινάει η συζήτηση στην Ολομέλεια να φέρνουν καινούργιες τροπολογίες, με αποτέλεσμα και οι συνάδελφοι να μην προλαβαίνουν εγκαίρως να ενημερωθούν, αλλά και, βεβαίως, κύριε Πρόεδρε, να παρατηρείται αυτή η λυπηρή εικόνα του Κοινοβουλίου, δηλαδή να παίρνουν το λόγο ελάχιστοι συνάδελφοι σε ένα νομοσχέδιο που αφορά τα φορολογικά μέτρα.
Βεβαίως, αν και ο Υπουργός Υγείας μας καθησύχασε χθες στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την εκδήλωση του νέου ιού της γρίπης, φαίνεται ότι χαρακτήρα ίωσης, για να μην πω επιδημίας, παίρνουν σε αυτήν την Κυβέρνηση οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για χαριστικές ρυθμίσεις.
Την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε την Υπουργό Απασχόλησης να χαρίζει στους οφειλέτες προς το Ι.Κ.Α. εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Βλέπουμε τον Υπουργό Υγείας να εξαγνίζει, να καθαρίζει όλες τις προμήθειες των νοσοκομείων, κάτι για το οποίο βεβαίως θα κληθούν οι συνάδελφοι να ψηφίσουν με ονομαστική ψηφοφορία σε λίγη ώρα και, βεβαίως, να τεθούν προ των ευθυνών τους, αν μπορεί να παραγραφεί όλη αυτή η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Βλέπουμε και εδώ από τον κύριο Υπουργό ρυθμίσεις σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίων.
Νομίζω, λοιπόν, πως κάποια στιγμή, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να αλλάξετε ρότα και θα πρέπει να μην πηγαίνετε αιφνιδιαστικά και χαριστικά στη λογική της αγωνίας και του άγχους σας να μαζέψετε χρήματα, γιατί έχει καταρρεύσει η οικονομία δεν θα πρέπει να καταλύεται κάθε έννοια δικαίου.
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μια τροπολογία που έχουμε καταθέσει όλοι οι Βουλευτές του Νομού Ηλείας και η οποία, βεβαίως, κατατέθηκε εκπρόθεσμα πολύ απλά γιατί εμείς την Πέμπτη το μεσημέρι ενημερωθήκαμε για τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου. Την Παρασκευή ήταν Πρωτομαγιά και ως εκ τούτου δεν προλαβαίναμε μέσα στο τριήμερο που προβλέπει ο Κανονισμός να είναι εμπρόθεσμη η τροπολογία. Θεωρώ, όμως, ότι θα πρέπει να παρακάμψουμε αυτές τις δυσκολίες και να μπούμε στην ουσία του θέματος.
Θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Την 25η Μαρτίου την περιοχή του Δήμου Βουπρασίας έπληξε ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα, ο ανεμοστρόβιλος, το οποίο δημιούργησε πάρα πολλές και σημαντικές υλικές ζημιές. Υπήρχε άμεση ανταπόκριση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος για την καταγραφή και την αποτίμηση του κόστους των ζημιών.
Βεβαίως υπάρχει ένα έγγραφο του Νομάρχη από τις 27.3.2009 προς τον Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Εσωτερικών, που ζητάει την άμεση αποζημίωση των κατοίκων. Είναι και ο συνάδελφος κ. Αδραχτάς, αλλά και άλλοι συνάδελφοι, που όχι μόνο υπογράφουν, αλλά υποστηρίζουν την τροπολογία αυτή. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι οι κάτοικοι βρέθηκαν στην πρωτοφανή δύσκολη θέση να μην επισκευάζουν τα σπίτια τους, ενώ υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα και ακραίες βροχοπτώσεις, γιατί φοβούνταν ότι δεν θα περάσει το κλιμάκιο της Νομαρχίας και της Περιφέρειας και ότι θα χάσουν τις αποζημιώσεις. Θέλω, όμως, να καταθέσω τη δήλωση του Περιφερειάρχη στις 26 Μαρτίου, ο οποίος, αφού πιστοποιεί ότι είναι πρωτοφανείς οι καταστροφές και πρωτοφανές το καιρικό φαινόμενο, ο ίδιος ομολογεί αυτό που ξέρουμε όλοι, ότι δεν υπάρχει νομικό και θεσμικό πλαίσιο που να κατοχυρώνει αυτές τις περιπτώσεις.
Λέει, λοιπόν, πως αν και δεν προβλέπονται από κανένα νομοθετικό πλαίσιο οι αποζημιώσεις των ανθρώπων που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, είναι δεδομένο, κύριε Υπουργέ, ότι ως πολιτεία θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε να καλυφθούν από χρηματοδοτικά προγράμματα οι δαπάνες για την επισκευή των ζημιών. Είναι η δήλωση του κυρίου Σπυρίδωνα, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά.
Γι’ αυτό, λοιπόν, το σκοπό, επειδή δηλαδή υπάρχει ένα ασαφές νομοθετικό πλαίσιο και επειδή στο υπάρχον νομικό πλαίσιο αποκλείονται οι περιπτώσεις ανεμοθύελλας και ανεμοστρόβιλου, καταθέσαμε την τροπολογία, επισκεφθήκαμε μαζί με όλους τους συναδέλφους τον Υφυπουργό κύριο Λέγκα και για να μην υπάρχει καθυστέρηση και για να μην ψάχνουμε από άλλους –ήδη έχει περάσει ενάμισης μήνας και δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, ενώ οι κάτοικοι έχουν με δικά τους έξοδα προβεί στην αποκατάσταση των ζημιών και μιλάω, κύριε Υπουργέ, μόνο για τα σπίτια και όχι για τις επιχειρήσεις ή τις καλλιέργειες που καλύπτονται από άλλες περιπτώσεις- ζητήσαμε το εξής απλό:
Να γίνει επέκταση του άρθρου 73 του ν. 3746, που αφορούσε τους επιχειρηματίες της Αττικής που επλήγησαν από τις καταστροφές που έγιναν το Δεκέμβριο του 2008 και στους οποίους δόθηκε αποζημίωση 10 χιλιάδων ευρώ. Με ευθύνη, βέβαια, της πολιτείας έγιναν αυτές οι καταστροφές.
Εμείς, λοιπόν, επειδή οι περιπτώσεις, κύριε Υπουργέ, είναι ελάχιστες –είναι 22-23 περιπτώσεις καταγεγραμμένες και από τη Νομαρχία και από την περιφέρεια και από την οικεία δημοτική αρχή και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση- και επειδή πρέπει αυτοί οι κάτοικοι κάποια στιγμή να αισθανθούν ότι η πολιτεία τους νοιάζεται, ανταποκρίνεται στα προβλήματά τους και τους στηρίζει, συμφωνήσαμε και προτείναμε να γίνει επέκταση αυτού του άρθρου και να δοθεί εφάπαξ βοήθημα 10 χιλιάδων ευρώ στους κατοίκους που έπαθαν ζημιά στην οικοσκευή.
Προς τιμήν του ο κ. Λέγκας στην κουβέντα που κάναμε συμφώνησε ότι αυτό είναι ένα ρεαλιστικό αίτημα, ότι μπορεί να ανταποκριθεί η πολιτεία και ως εκ τούτου απομένει μόνο πλέον η νομική διεκπεραίωση αυτού του ζητήματος, κάτι το οποίο δεν ξέρω, κύριε Υπουργέ, αν προλαβαίνετε να το εντάξετε σε αυτό το νομοσχέδιο. Όμως, νομίζω ότι πρέπει να σεβαστείτε τους πολίτες, πολίτες ενός νομού που ξέρετε πολύ καλά ότι την τελευταία διετία έχει πληγεί από αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό ιστό της περιοχής.
(BM)
(2NP)
Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους, κύριε Πρόεδρε, η πολιτεία να δείξει εμπράκτως ότι στηρίζει αυτούς τους ανθρώπους και ότι τα αυτονόητα δεν πρέπει να γίνονται ζητήματα διεκδίκησης. Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βουπρασίας ότι οι περιπτώσεις είναι συγκεκριμένες και ότι συμφωνούν με αυτή την τροπολογία και τη ρύθμιση για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν αυτές τις καταστροφές. Υπάρχει ακόμη ομόφωνη απόφαση των τοπικών συμβουλίων των περιοχών, πράγμα που δείχνει ότι δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση της περίπτωσης. Δεν θα ζήσουμε πάλι φαινόμενα, όπως με τα τριχίλιαρα που δόθηκαν αφειδώς και τώρα τα ζητάτε πίσω. Εδώ μιλάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έπαθαν ζημιές στα σπίτια τους και μάλιστα όταν κατέρρευσαν οι κεραμοσκεπές, επειδή τύχαινε να βρέχει εκείνη τη στιγμή, έπαθαν επιπλέον ζημιές.
Νομίζω λοιπόν, κύριε Πρόεδρε –και ολοκληρώνω- ότι θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως έδωσε 6 εκατομμύρια ευρώ στους καταστηματάρχες της Αττικής, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, της πολιτείας, που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές το Δεκέμβριο του 2008, όπως βρήκε λοιπόν 6 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και τα έδωσε στους καταστηματάρχες στο νομοσχέδιο για το ΤΕΚΕ, έτσι νομίζω ότι αυτονοήτως θα πρέπει να βρει και 230.000 ευρώ να δώσει στους κατοίκους της περιοχής της Βουπρασίας, οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφές και οι οποίοι έχουν πληρώσει ήδη με δικά τους χρήματα, με δικά τους έξοδα, την αποκατάσταση των σπιτιών και περιμένουν, κύριε Υπουργέ, εδώ και ενάμισι μήνα από την πολιτεία όχι προφανώς να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, γιατί πρέπει να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυτό το πράγμα, αλλά να δώσει μια άμεση και έμπρακτη βοήθεια.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κατρίνη.
Το λόγο έχει ο κ. Σγουρίδης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο πυρήνας των τροπολογιών που ήταν να συζητήσουμε σήμερα, ήταν κυρίως η τροπολογία του 2% των επιχειρήσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες μπορούν να χειρίζονται το 2% επί των ακαθαρίστων άνευ παραστατικών. Κάνοντας και ποιώντας την ανάγκη φιλότιμο, την αποσύρατε. Γιατί και από συναδέλφους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε αντίδραση. Σωστά κάνατε. Ακούστε όμως τα δηκτικά σχόλια που έκαναν δημοσιογράφοι επί του ζητήματος αυτού. Έλεγαν: Ναι μεν σωστά το 2% επί των ακαθαρίστων δεν έπρεπε να παραταθεί, αλλά οι Βουλευτές τα δικά τους προνόμια δεν κάνουν τίποτε να τα αποσύρουν, δηλαδή τα μεγάλα αυτοκίνητα που έχουν από τη Βουλή, το δεύτερο επιστημονικό συνεργάτη, τους συνεργάτες τους, κ.λπ. Επειδή λοιπόν δεν μπορώ να τους απαντήσω μέσα από τις εκπομπές τους, τους απαντώ από το Βήμα της Βουλής και τους λέω ότι η Βουλή στον Έλληνα φορολογούμενο, το Κοινοβούλιο στον Έλληνα φορολογούμενο, στοιχίζει 4 ευρώ το χρόνο. Όλα τα έξοδα του Κοινοβουλίου στοιχίζουν 4 ευρώ το χρόνο. Αυτά είναι τα προνόμια των Βουλευτών.
Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 581 και ειδικό 154, κύριε Υπουργέ, εστιάζεται κυρίως -μαζί με τις άλλες περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις που κάνει- στο Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, το ΤΕΜΠΜΕ. Για το θέμα αυτό έχω να σας πω τα εξής:
Το ΤΕΜΠΜΕ νούμερο 1 πήγε κατά βάση στους έχοντες και κατέχοντες - στους γιατρούς, στους δικηγόρους, στους μηχανικούς- και στις επιχειρήσεις που για τρεις χρονιές δεν είχαν πρόβλημα. Οι τρεις κερδοφόρες χρήσεις ήταν αυτές που έδιναν το δικαίωμα σε κάποια επιχείρηση να μπορεί να πάρει και το ποσό αυτό να το βάλει με τόκο, ενώ θα ήταν άτοκο το δάνειο του ΤΕΜΠΜΕ για τα πρώτα τρία χρόνια. Έρχεστε και σαφώς αυτή την αδικία τη διορθώνετε. Και τη διορθώνετε ως εξής: Λέτε ότι τώρα από τον πρώτο χρόνο θα μπει ο τόκος στο δάνειο αυτό και το ύψος του δανείου θα πηγαίνει μέχρι το ποσό των 120.000 ευρώ, γιατί αυτός είναι ο μέσος όρος περίπου των δανείων που δόθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ. Παραπάνω όχι.
Εδώ όμως υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά: Οι μεν ευνοήθηκαν. Και τώρα όσοι ευνοήθηκαν, ευνοήθηκαν. Όσες τράπεζες έδωσαν σε αυτούς που είχαν άλλα δάνεια, για να τα εξυπηρετήσουν από το δάνειο που θα έπαιρναν από το ΤΕΜΠΜΕ, έδωσαν. Τώρα οι υπόλοιποι μπαίνουν σε άλλο καλούπι. Εδώ υπάρχει μια αδικία, την οποίαν εγώ οφείλω να σας επισημάνω. Επ’ ευκαιρία, σας λέω και το εξής: Προσέξτε να φορολογήσετε και τις μονοπρόσωπες εταιρίες, γιατί συνήθως χρήματα από παροχή υπηρεσιών τα βάζουν στις μονοπρόσωπες εταιρίες κάποιοι και τα περνάνε ως εταιρικά κέρδη. Ξέρετε σε ποιους απευθύνομαι. Διότι αντί να τα πάρουν από παροχή υπηρεσιών, που ο φόρος είναι το 40%, τα βάζουν στις εταιρίες και τα έχουν ως κέρδη εταιριών. Είναι όμως μονοπρόσωπες εταιρίες.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 582 και ειδικό 155.
Αυτή η τροπολογία μαζί με τις άλλες ρυθμίσεις απευθύνεται κυρίως στην αναθέρμανση της αγοράς σπιτιών. Νομίζω ότι κάνετε μια τρύπα στο νερό. Και κάνετε μια τρύπα στο νερό για τον εξής λόγο: Με το να κάνετε το ποσοστό που εκπίπτει από το φόρο, από τους τόκους, από 20%, που εξέπιπτε από το φορολογητέο εισόδημα για κάποιον που είχε δάνειο για το σπίτι του, σε 40% για αυτούς που θα ενταχθούν ή που θα πάρουν δάνειο τώρα ή που πήραν από την 1η Ιανουαρίου, δεν νομίζω ότι θα αναθερμανθεί η αγορά των ακινήτων. Το πολύ-πολύ να ευνοήσει τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Το αν θα εκπέσει κάποιος 240 ευρώ από το φόρο του το χρόνο, γιατί περί αυτού του ποσού πρόκειται, δεν θα είναι το κίνητρο για να αγοράσει. Θα πρέπει λοιπόν να είναι άλλα τα μέτρα για την οικοδομή, γιατί φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε μια φούσκα. Και ποια είναι αυτή η φούσκα; Οι περισσότεροι περιμένουν να πέσει η τιμή αγοράς του σπιτιού κατά τετραγωνικό, λόγω του ότι δεν θα υπάρχει ζήτηση. Αυτή τη στιγμή έχουμε 200.000 απούλητα καινούργια σπίτια. Αν πέσει η τιμή της αγοράς, δεν θα είναι μόνο για αυτούς που θα αγοράσουν. Κοιτάξτε όμως τις επιπτώσεις: Κάποιος που είχε αγοράσει και σήμερα απομειώνεται η αξία του σπιτιού του, αυτόματα χάνει την περιουσία του. Πρώτον αυτό.
Δεύτερον, μειώνετε το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Αυτό που έγινε στην Αμερική, θα γίνει και σε εμάς σε περίπτωση που πέσουν οι τιμές αγοράς των ακινήτων. Και σωστά –δεν ξέρω, ο Θεός τους φώτισε;- οι επιχειρηματίες των οικοδομών δεν μείωσαν την τιμή ή τη μείωσαν ελάχιστα. Αν τη μειώσουν αυτόματα, θα γίνει το «έλα να δεις». Και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα έχουν πρόβλημα.
Η πρόταση που σας κάνω είναι να κάνει το δημόσιο γενναίες εξαγορές σπιτιών με οργανισμούς και να τα δώσει σε εργαζόμενους. Ένας τρόπος είναι αυτός, για να ενισχυθεί η αγορά. Ο δεύτερος είναι όλος ο φόρος να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα. Επίσης, να απαλλαγεί φορολογικά η δεύτερη κατοικία. Και τέλος, επιδότηση επιτοκίου. Εάν ακολουθήσετε αυτό τον δρόμο, ίσως να αποφύγουμε τη φούσκα των ακινήτων. Γιατί αν θα σκάσει, αυτόματα το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, τις οποίες θέλετε να ενισχύσετε –θα έρθω μετά στο ρόλο των τραπεζών- θα υποστεί μεγάλο πλήγμα διότι έχουν δώσει δάνεια σε σπίτια, στα οποία απομειούται η αξία τους.
(TR)
(BM)
Έρχομαι τώρα στο θέμα της τροπολογίας με γενικό αριθμό 583 και ειδικό 156. Κατ’ αρχήν μιλάμε για τα 5 δισεκατομμύρια της ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών. Αυτά τα 5 δισεκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί, θα δοθούν με ομόλογα και προνομιούχες μετοχές. Αντί να τα ρυθμίζει η αγορά αυτά, έρχεστε να τα ρυθμίσει η αποτίμηση των ομολόγων που θα πραγματοποιηθεί από Επιτροπή, είτε έτσι είτε αλλιώς. Αυτό είναι λάθος, διότι η Επιτροπή δεν θα λειτουργήσει ισοβαρώς στην περίπτωση που οι τράπεζες θέλουν να εξαγοράσουν τα ομόλογα. Όταν θα πάτε να τα πουλήσετε, θα πουληθούν σε άλλη τιμή. Όταν πάνε να εξαγοραστούν σε άλλη τιμή, γιατί το δημόσιο θα κάνει υποχώρηση για τις τράπεζες.
Επίσης, αποδεικνύεται ότι όλη η ρύθμιση που κάνατε για τις τράπεζες είναι λάθος, γιατί τα 15 δισεκατομμύρια τα οποία τα δώσατε για εγγυήσεις δεν έχουν απορροφηθεί και ούτε πρόκειται να απορροφηθούν γιατί είναι ασύμφορα. Ενώ αν τα δίνατε στην πραγματική αγορά και εγγυόταν το δημόσιο για τις επιχειρήσεις να πάνε να δανειοδοτηθούν, τότε θα υπήρχε ένα σωστό μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή.
Με αυτές τις παρατηρήσεις, εγώ δεν ψηφίζω τις τροπολογίες αυτές, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Σγουρίδη.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει ζητήσει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με την τροπολογία με γενικό αριθμό 581 και ειδικό αριθμό 154 που αναφέρεται μεταξύ των άλλων στη σύσταση της Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Στο άρθρο 35 που συζητήσαμε χθες, στη δεύτερη ενότητα συζήτησης του νομοσχεδίου, υπενθυμίζω ότι η υφιστάμενη μέχρι σήμερα Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετατρέπεται σε Γενική Διεύθυνση Συντάξεων και δημιουργείται μία νέα γενική διεύθυνση, η Γενική Διεύθυνση Μισθών.
Τώρα με τις διατάξεις της συγκεκριμένης παραγράφου της τροπολογίας, συνιστάται αυτή η νέα διεύθυνση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Είναι μία νέα διεύθυνση, η οποία στην ουσία θα έχει ως ρόλο τη μηχανογραφική υποστήριξη των δύο γενικών διευθύνσεων που ανέφερα προηγουμένως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών και της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων.
Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ενιαία μηχανογραφική υποστήριξη και της μισθοδοσίας και των συντάξεων σε όλο το προσωπικό των υπηρεσιών του δημοσίου. Εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες, διότι υποστηρίζονται πλέον μηχανογραφικά από μία ενιαία υπηρεσία για τις κρατήσεις του βασικού μισθού. Εξασφαλίζεται μέσω των μηχανογραφικών διαδικασιών η διαφάνεια της καταβολής των πάσης φύσεως αποδοχών και υλοποιείται στην πράξη και η μηχανογραφική υποστήριξη της εισοδηματικής πολιτικής.
Εδώ να θυμίσω ότι στην ίδια τροπολογία, στην ίδια διάταξη καταργείται το Τμήμα Μισθοδοσίας και Συντάξεων το οποίο υπάρχει. Το προσωπικό που στελεχώνει αυτό το τμήμα έρχεται στην καινούργια Διεύθυνση για τη λειτουργία της Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων. Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων συνιστώνται τρία τμήματα. Για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης συνιστώνται πενήντα θέσεις συνολικά. Θα έρθει προσωπικό και από τις υφιστάμενες υπηρεσίες. Οι προκηρύξεις για την πρόσληψη του νέου προσωπικού θα ελέγχονται από το Α.Σ.Ε.Π. Ο έλεγχος νομιμότητας όπως και στη νέα Γενική Διεύθυνση Μισθών του Γενικού Λογιστηρίου θα γίνεται από το Α.Σ.Ε.Π. Και επαναλαμβάνω ότι με αυτές τις δύο νέες γενικές διευθύνσεις, τη Γενική Διεύθυνση Μισθών και τη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων που στην ουσία υπάρχει στο Γενικό Λογιστήριο ενοποιούμε όλο το σύστημα. Γίνεται ένα ενιαίο σύστημα μέσω ενός κεντρικού φορέα και επομένως, γίνεται ορθολογικότερη η διαχείριση του συστήματος της μισθοδοσίας και των συντάξεων.
Στην πράξη θα έχουμε όπως ανέφερα και χθες, εξοικονόμηση προσωπικού, μιας και μέχρι σήμερα χιλιάδες υπάλληλοι συνολικά σε όλη τη χώρα ασχολούνται με τη μισθοδοσία και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα. Αυτά τώρα πλέον γίνονται σε κεντρικό επίπεδο. Και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα υπάρχει μηχανογραφική υποστήριξη από τη νέα Διεύθυνση η οποία δημιουργείται με συγκεκριμένη τροπολογία.
Στη συγκεκριμένη τροπολογία υπήρχε και η διάταξη για τη δυνατότητα έκπτωσης δαπανών χωρίς δικαιολογητικά στο επίπεδο του 2% των ακαθάριστων εσόδων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως ανέφερα και χθες, η Κυβέρνηση αποσύρει αυτή την τροπολογία. Με τη νομοτεχνική τροποποίηση την οποία κατέθεσα αποσύρεται αυτή η διάταξη. Απλά κάνοντας ένα σχόλιο στην τοποθέτηση του Εισηγητού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι εξαιτίας της πίεσης την οποία άσκησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. η Κυβέρνηση αποσύρει αυτή την τροπολογία, εκείνο το οποίο θέλω να πω, είναι ότι εάν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε την πολιτική βούληση να το κάνει αυτό, να σταματήσει δηλαδή αυτό το καθεστώς της έκπτωσης, θα το είχε κάνει όλα αυτά τα χρόνια που ήταν Κυβέρνηση και που σε αντίθεση, παρέτεινε συνεχώς αυτή τη συγκεκριμένη διάταξη.
Στην ίδια τροπολογία, έρχομαι στο θέμα του επενδυτικού νόμου στην ουσία και όχι του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά έχει άμεση σχέση και με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Είναι γνωστό ότι στις διατάξεις του ν. 3299/2004, δηλαδή του επενδυτικού νόμου υπάγονται μεγάλες, μεσαίες, μικρές ή και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Και εδώ να κάνω μία παρένθεση λέγοντας ότι είναι καθορισμένο το ποιες είναι μικρές και ποιες είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτά τα θέματα είναι καθορισμένα, που καθορίζεται και ο αριθμός των εργαζομένων και ο τζίρος κ.λπ., και επομένως δεν μπορεί να τίθενται εδώ τέτοια θέματα, γιατί δεν έχετε καθορίσει ποιες είναι μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία είναι καθορισμένα νομοθετικά.
Στις διατάξεις, λοιπόν, του επενδυτικού νόμου υπάγονται και οι μικρές και οι πολύ μικρές …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διακόσιες πενήντα χιλιάδες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κοιτάξτε, πολύ μικρή επιχείρηση είναι αυτή που έχει κάτω από δέκα εργαζόμενους και τζίρο κάτω από 2 εκατομμύρια. Μικρή επιχείρηση είναι αυτή που έχει κάτω από πενήντα εργαζόμενους και τζίρο κάτω από 10 εκατομμύρια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Μικρή επιχείρηση είναι με 2 εκατομμύρια;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτά εν πάση περιπτώσει, κύριε Γκατζή, είναι καθορισμένα.
Στον αναπτυξιακό νόμο όπως είναι γνωστό, υπάγονται οι μικρές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων, ένα ποσοστό 25% πρέπει να είναι ίδια συμμετοχή, ένα ποσοστό παρέχεται ως επιχορήγηση, ανάλογα με το ποια είναι η επένδυση η οποία προβλέπεται από το χάρτη περιφερειακών επενδύσεων και ένα άλλο ποσοστό μπορεί να το πάρει η επιχείρηση με τη μορφή δανείου.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων έχει τη δυνατότητα με τη μορφή επιδότησης του επιτοκίου στο πρώτο πρόγραμμα ή και με τη μορφή εγγυήσεων στο δεύτερο πρόγραμμα που του ΤΕΜΠΜΕ να συνάπτει δάνεια με επιχειρηματικούς φορείς και για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων. Δεν είναι μόνο για κεφάλαια κίνησης, αλλά είναι και για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων …
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Είναι για τρέχουσες ανάγκες.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είναι μόνο για τρέχουσες ανάγκες αλλά είναι και για την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων με το ν.3299/2004.
Για να μην υπάρχει, λοιπόν, κάποια αρρυθμία σ’ αυτό το θέμα, δηλαδή στην ουσία να δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης αυτών των επιχειρήσεων και από τον αναπτυξιακό νόμο και από τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, υπάρχει η συγκεκριμένη διάταξη στην τροπολογία, αρκεί η συνολικά παρεχόμενη ενίσχυση και από το ΤΕΜΠΜΕ και από τον επενδυτικό νόμο σε ακαθάριστο ισοδύναμο επιχορήγησης να μην υπερβαίνει τα ποσοστά τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την εθνική νομοθεσία χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.
Νομίζω ότι είναι μία διάταξη η οποία ενισχύει τη λειτουργία αυτών των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη δυνατότητά τους να εντάσσονται στον επενδυτικό νόμο και να υλοποιούν σχέδια μέσω του επενδυτικού νόμου.
Έγιναν πάρα πολλοί σχολιασμοί για το ΤΕΜΠΜΕ. Δεν είναι αντικείμενο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν θέλω να αναφερθώ με λεπτομέρεια σ’ αυτά τα οποία ακούστηκαν. Πολύ επιγραμματικά, όμως, να πω ότι δυστυχώς γίνεται από την Αντιπολίτευση μία προσπάθεια απαξίωσης του ΤΕΜΠΜΕ που είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός, ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπως αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είκοσι εννέα χιλιάδες επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω του ΤΕΜΠΜΕ και δάνεια συνολικού ύψους 3.200.000.000 ευρώ ήρθαν στην αγορά αυτή την κρίσιμη περίοδο. Στη δεύτερη φάση λειτουργίας του ΤΕΜΠΜΕ, έχοντας την εμπειρία και της πρώτης φάσης, ο στόχος είναι να ενισχυθούν πενήντα χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Έρχομαι στην τροπολογία με γενικό αριθμό 582 και ειδικό αριθμό 155 που αναφέρεται σε τροποποιήσεις στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων. Με το ν.3427/2005 δόθηκε η δυνατότητα σύνταξης οριστικών συμβολαίων σε εκτέλεση προσυμφώνων με το δικαίωμα της αυτοσύμβασης, χωρίς την προσκόμιση από τον πωλητή των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Και η ισχύς αυτής της διάταξης παρατάθηκε με το ν. 3522/2006 μέχρι 30.11.2007. Ερχόμαστε τώρα και δίνουμε μια καινούργια παράταση.
(XF)
Με αυτοσύμβαση σημαίνει ότι ο πωλητής παραιτείται των δικαιωμάτων του και ο αγοραστής μονομερώς έρχεται και αγοράζει. Επομένως το γεγονός ότι επιτρέπεται η αυτοσύμβαση από τον αγοραστή χωρίς να είναι αναγκαίο να του έχει δώσει, να του έχει παραδώσει ο πωλητής τη νομή και την κατοχή, διευκολύνει τελικά τον αγοραστή αφού του δίνει τη δυνατότητα να συνταχθεί συμβόλαιο και να αποκτήσει την κυριότητα του ακινήτου, ακόμη κι αν δεν την παραδίδει ο πωλητής.
Ερχόμαστε επομένως με την καινούργια διάταξη να δώσουμε μια παράταση, να δώσουμε τη δυνατότητα οριστικοποίησης τέτοιων προσυμφώνων εντός προθεσμίας ενός έτους από τη δημοσίευση του νόμου. Επισημαίνω ότι στη ρύθμιση αυτή υπάγονται και τα εργολαβικά προσύμφωνα. Ήταν αναγκαίο να προχωρήσουμε σε αυτή τη ρύθμιση διότι υπήρχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες, υπήρξε ένα πλήθος ανεκτέλεστων προσυμφώνων που δεν «καλύφθηκαν» με τις προηγούμενες παρατάσεις και προέκυψε αυτό το πρόβλημα και με δεδομένη την εφαρμογή του κτηματολογίου.
Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται, όπως έχουμε την περαίωση για το εισόδημα, για το Φ.Π.Α. και για τις άλλες φορολογίες, και η περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου, δηλαδή η περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών, φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος, τέλος συναλλαγής και η περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα έτη από το 1997 έως το 2007. Όπως είναι γνωστό ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας έχει καταργηθεί. Προχωρήσαμε σε αυτή τη ρύθμιση όχι τόσο για λόγους εισπρακτικούς, αλλά για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τους φορολογούμενους και για να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τις ΔΟΥ ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο –υπάρχει μεγάλη ανάγκη έντασης των προσπαθειών για αποτελεσματικότερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων- και τα διοικητικά δικαστήρια από ένα τεράστιο όγκο εκκρεμοτήτων, υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου και ΦΑΠ που είχαν συσσωρευτεί με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των δικαιωμάτων του δημοσίου.
Έρχομαι στην τροπολογία με γενικό αριθμό 583 και ειδικό 156. Η τροπολογία αυτή επιφέρει ορισμένες παρεκκλίσεις από τον εμπορικό ν.2190/20 προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το γνωστό ν.3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εδώ θέλω να επισημάνω ότι τέτοιου είδους παρεκκλίσεις έχουν γίνει αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γενικότερα, οι οποίες θεωρούν ότι μπορούν να υπάρξουν αποκλίσεις προκειμένου να είναι ταχύτερη η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας και η μεταφορά αυτών των ωφελειών, αυτών των προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση με πιο γρήγορο ρυθμό.
Για να δώσει το δημόσιο χρήματα στις τράπεζες παίρνει από αυτές προνομιούχες μετοχές συμμετέχοντας στο κεφάλαιο των τραπεζών. Επομένως, θα πρέπει η τράπεζα να λάβει απόφαση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Το δημόσιο αντί να καταβάλει μετρητά, καταβάλει ομόλογα κι αυτά θεωρούνται εισφορά σε είδος. Αυτά τα ομόλογα πρέπει να αποτιμηθούν. Σύμφωνα με τον ν.2190 η αποτίμηση γίνεται από ειδική επιτροπή του άρθρου 9 αυτού του νόμου. Η σύσταση, όμως, αυτής της επιτροπής είναι χρονοβόρα και η αποτίμηση είναι χρονοβόρα. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Επίσης και η έκθεση της επιτροπής είναι χρονοβόρα, διότι πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ κ.λπ. είναι μια διαδικασία η οποία παίρνει χρόνο. η αποτίμηση θα γίνεται πιο γρήγορα αφού η επιτροπή συστήνεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και πρέπει να κάνει την αποτίμηση μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης, δεν υπάρχουν διατυπώσεις δημοσιότητας που φέρνουν πίσω όλη αυτή τη διαδικασία. Πάντως, η εκτίμηση θα γίνεται από ανεξάρτητους εκτιμητές.
Θέλω να τονίσω ότι η αποτίμηση της αξίας των ομολόγων γίνεται για λόγους ασφαλείας, δικαίου και προστασίας του επενδυτικού κοινού, διότι στην πραγματικότητα η αξία αυτών των ομολόγων είναι συγκεκριμένη. Εκδίδονται από το ελληνικό δημόσιο με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αντιστοιχούν στην ονομαστική αξία των μετοχών.
Συνεχίζω με την τροπολογία που αναφέρεται σε θέματα των ακινήτων και τελειώνω με αυτήν. Στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου που έχει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, έχουμε προχωρήσει πρόσφατα και σε ένα πακέτο ενίσχυσης και στήριξης του κλάδου της οικοδομής. Να τονίσω ότι αυτός ο κλάδος της οικοδομής είναι ένας από τους βασικούς κλάδους της οικονομίας. Απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων και συμμετέχει κατά ένα ποσοστό 7% περίπου στο Α.Ε.Π. της χώρας. Τα μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε και ορισμένα από αυτά υλοποιούνται με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, αναμένουν να συμβάλουν στην αναθέρμανση του κλάδου και στη διασφάλιση θέσεων εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων, διότι έχουμε απώλεια δημοσίων εσόδων από την πτωτική πορεία την οποία ακολουθεί ο κλάδος το τελευταίο διάστημα.
Τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί είναι ότι για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι 31.12.2010 το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται επιπλέον το 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν το χορηγούν οι τράπεζες αλλά το καλύπτουν οι καταναλωτές. Αυτό το μέτρο θα υλοποιηθεί με υπουργική απόφαση η οποία ετοιμάζεται και δεν περιλαμβάνεται στη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων και αυτό το μέτρο υλοποιείται με κοινή υπουργική απόφαση. Στα πλαίσια του ΕΣΠΑ θα προκηρυχθεί πρόγραμμα που θα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτηρίων που κτίστηκαν πριν από το 1980, δηλαδή θα τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός θερμομόνωσης που έχει εγκριθεί από το 1980 και μετά.
Χθες στο κύριο σώμα του νομοσχεδίου είχαμε μέτρα όπως η μείωση του τέλους χαρτοσήμου κατά 50% για τις κοινοπραξίες και η μείωση του συντελεστή παρακράτησης των τεχνικών εταιρειών από το 3% στο 1%. Αυτά τα μέτρα αφορούν εταιρείες οι οποίες ενεργοποιούνται στην κατασκευή δημοσίων έργων. Και το μέτρο το οποίο θεσμοθετείται με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι ότι διπλασιάζεται από το 20% στο 40% το ποσό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο θα αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
Επιπλέον ενώ η έκπτωση των τόκων αφορούσε μέχρι σήμερα την απόκτηση μόνο πρώτης κατοικίας και μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν σε τμήμα δανείου έως 200.000 ευρώ, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η έκπτωση θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας, είτε είναι κύρια κατοικία είτε είναι δευτερεύουσα κατοικία είτε εξοχική κατοικία, μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τα δάνεια που έχουν ληφθεί από 1.1.2009 και θα χορηγηθούν το 2009 και το 2010.
Πολύ επιγραμματικά να κάνω κάποιες παρατηρήσεις. Αναφέρθηκε γιατί δεν υπάρχει πρόσθετο κίνητρο για την πρώτη κατοικία. Τα μέτρα αυτά αφορούν και την πρώτη κατοικία, αλλά για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε θεσμοθετήσει ήδη την πλήρη απαλλαγή από κάθε φόρο στην απόκτηση της πρώτης κατοικίας. Επομένως, υπάρχει επιπλέον πρόσθετο φορολογικό κίνητρο για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας. Είχε προταθεί και είχε γραφεί και στα μέσα ενημέρωσης η πρόταση να εκπίπτουν οι δεδουλευμένοι τόκοι από το εισόδημα, γεγονός το οποίο ίσχυε το 2000 και το 2002 και το οποίο καταργήθηκε. Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει, όπως ανέφερα και προηγουμένως, την έκπτωση των δεδουλευμένων τόκων από το ποσό του φόρου. Νομίζω ότι αυτό είναι δικαιότερο. Διότι αν εξέπιπταν οι τόκοι από το εισόδημα, αυτό θα ευνοούσε τους πολίτες με μεγάλα εισοδήματα και θα έδινε τη «δυνατότητα» σε πολλούς να μεταπέσουν από υψηλή φορολογική κλίμακα σε χαμηλότερη φορολογική κλίμακα και επομένως σε χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης.
Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν στην αναθέρμανση της αγοράς και της κατασκευαστικής δραστηριότητας, γι’ αυτό και αφορούν δάνεια τα οποία θα ληφθούν από εδώ και πέρα. Ο στόχος μας είναι να αναθερμάνουμε την αγορά από εδώ και πέρα και όχι να πάμε σε ρυθμίσεις που αφορούν δανειολήπτες προηγούμενων ετών, όπου εκεί ήδη η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει μέτρα μεγαλύτερης προστασίας των δανειοληπτών. Αλλά ο στόχος είναι να κινήσουμε την αγορά από εδώ και πέρα. Και η ωφέλεια η οποία προκύπτει είναι σημαντική.
Εγώ θα καταθέσω για τα Πρακτικά δύο παραδείγματα.
Το πρώτο αφορά στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και το δεύτερο αφορά στεγαστικό δάνειο ύψους 350.000 ευρώ. Στο πρώτο το όφελος για τον δανειολήπτη είναι 1.000 ευρώ το έτος, στο δεύτερο δάνειο είναι 5.000 ευρώ το έτος. Είναι σημαντικά επομένως τα οφέλη τα οποία δίνονται προκειμένου να αναθερμανθεί ο κατασκευαστικός κλάδος. Νομίζω ότι είναι ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία έχουν ως εξής:
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κάνοντας μια επιγραμματική κριτική στα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέλω να πω ότι αυτά μέτρα δεν αφορούν την οικοδομή, αφορούν τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις οι οποίες κατασκευάζουν δημόσια έργα. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων που προτείνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το οποίο είναι αμφίβολο αν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί όπως είναι γνωστό οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν είναι δημόσιες επιχειρήσεις, θα αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα. Το πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων αναφέρεται σε δάνεια τα οποία έχουν ήδη δοθεί, ενώ εμάς στόχος μας είναι να αναθερμάνουμε από εδώ και πέρα την οικοδομική δραστηριότητα.
(BM)
XF
Επιπλέον βλέπω και μια αντίφαση στις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ζητούν για παράδειγμα ρύθμιση οφειλών σε όσες κατασκευαστικές εταιρείες πλήττονται από την κρίση. Αυτό είναι αντιφατικό με την κριτική που ασκείται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση στις ρυθμίσεις ληξιπροθέσμων οφειλών που έχουμε εισαγάγει και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και στην οποία ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Δεν μπορείτε να λέτε από την μια μεριά ότι επιβραβεύουμε τους φοροφυγάδες όταν ρυθμίζουμε τα χρέη των πολιτών και από την άλλη μεριά να προτείνετε ρύθμιση οφειλών κατασκευαστικών επιχειρήσεων.
Οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Χρειάζεται να αναπτύξουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης. Και είναι ανάγκη να επιδείξουμε όλοι ευελιξία και προσαρμογή.
Υπάρχουν αιτήματα από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και λίγο πολύ όλοι οι κλάδοι της οικονομίας πλήττονται αλλά περισσότερο πλήττονται ορισμένοι κλάδοι. Πλήρεις απαντήσεις στα αιτήματα όλων των κλάδων της οικονομίας δεν μπορούν να δοθούν. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και πολιτικές με μονόπλευρη στόχευση θα προκαλούσαν και μια ανισορροπία στην λειτουργία της αγοράς.
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης είναι προς όφελος τόσο των άμεσα όσο και των έμμεσα εμπλεκόμενων στον κλάδο της οικοδομής οι ίδιοι να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην συμπίεση των τιμών. Πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνει η Κυβέρνηση -και τα οποία υπογραμμίζω δεν είναι φοροαπαλλαγές προς τους κατασκευαστές, αλλά είναι φοροαπαλλαγές προς τους πολίτες, κίνητρα προς τους πολίτες, προκειμένου να αυξηθεί η ζήτηση και να αναθερμανθεί ο κατασκευαστικός τομέας- πρέπει και η άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι στον κλάδο της οικοδομής να συμπιέσουν τις τιμές. Έχει μεγάλη σημασία να γίνει αυτή η προσπάθεια. Θα είναι προς όφελος του κλάδου, θα είναι προς όφελος της οικονομίας, θα είναι ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα από τους ανθρώπους του κλάδου αυτή την δύσκολη περίοδο.
Και ολοκληρώνοντας θέλω να κάνω και μια γενικότερη αναφορά. Δεν έχει σχέση άμεσα με τις διατάξεις των τροπολογιών, αλλά θα ήθελα με αφορμή τις τροπολογίες που συζητούμε σήμερα και ειδικότερα τα μέτρα για την αναθέρμανση του κλάδου της οικοδομής να ξεκαθαρίσω και κάποια πράγματα.
Εμείς ακολουθήσαμε μια συγκεκριμένη πολιτική σε σχέση με την φορολογία των ακινήτων. Είναι γνωστό ότι το 2006 προχωρήσαμε στην εισαγωγή του φόρου προστιθέμενης αξίας στις οικοδομές. Είναι ένα εξυγιαντικό μέτρο που δεν προαναγγείλαμε, όπως ανέφερε πριν ο κ. Μαγκριώτης. Προχωρήσαμε και υλοποιείται η σταδιακή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Διότι ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων σταδιακά αντικαθίσταται από τον φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής και η συνολική φορολογική επιβάρυνση με το φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής είναι πολύ μικρότερη από τον φόρο μεταβίβασης. Και στην συνέχεια το 2008 καταργήσαμε στην ουσία τον φόρο γονικών παροχών, καταργήσαμε τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, απαλλάξαμε, όπως ανέφερα και προηγουμένως, από την φορολογία την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καταργήσαμε τον φόρο κληρονομιάς για τους κληρονόμους της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας.
Γιατί το κάναμε αυτό; Το κάναμε γιατί θέλαμε να ορθολογικοποιήσουμε το σύστημα και γιατί μέχρι πρότινος η φορολόγηση των ακινήτων αφορούσε στη χώρα μας πρωτίστως τη μεταβίβαση και δευτερευόντως την ιδιοκτησία αυτή καθ’ εαυτή. Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να διευκολύνουμε τις μεταβιβάσεις από τον έμμεσο τρόπο φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας που υπήρχε μέχρι πρότινος στη χώρα μας περνάμε πλέον στην άμεση φορολόγησή της. Και αυτό νομίζω πλέον ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί προωθεί τη φορολογική δικαιοσύνη. Το μήνυμα, λοιπόν, το οποίο θέλω να δώσω για να είναι ξεκάθαρο το τοπίο είναι ότι αυτή η πολιτική θεωρούμε ότι είναι ορθή, αυτή η πολιτική δεν αναιρείται και δεν αλλάζει γιατί είναι μια πολιτική που διευκολύνει τις μεταβιβάσεις ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη για την οικονομία μας περίοδο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Υφυπουργός είπε πολλά και για πολλά θέματα. Παρέλειψε όμως ένα και το πλέον κρίσιμο: ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή την ώρα υπό το καθεστώς νέο-αποικιακής επιτήρησης που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για υπερβολικά ελλείμματα με βάση το απαράδεκτο σύμφωνο σταθερότητας. Περιμένετε τις εκλογές για να ακολουθήσουν θυελλώδη φορολογικά μέτρα. Μέτρα σε βάρος των εισοδημάτων των πλατιών λαϊκών στρωμάτων και μέτρα κατά των ασφαλιστικών ταμείων, κατά των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διότι βρισκόμαστε και σε μια φάση κατάρρευσης των ταμείων.
Δυστυχώς απ’ ό,τι φαίνεται πολλά τάζουν και λένε στα λόγια προεκλογικά τα κόμματα που κυβέρνησαν και φιλοδοξούν να κυβερνήσουν άμεσα τον τόπο, αλλά δεν λένε τίποτα για αυτό το καθεστώς επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το τι θα κάνουν προκειμένου να προσαρμοστούν σε μέτρα τα οποία θα αποβλέπουν να μειωθούν τα ελλείμματα κάτω από το 3% ως το 2010.
Αυτές οι πολιτικές είναι καταστροφικές ιδιαίτερα μέσα στην κρίση διότι θα οδηγήσουν σε απεριόριστο βούλιαγμα την οικονομία, σε πλήρη διάλυση του κοινωνικού ιστού, σε περιθωριοποίηση πολύ μεγάλων στρωμάτων και φυσικά στην άνευ προηγουμένου νέα διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Γι’ αυτά να μας πείτε, κύριε Υφυπουργέ. Και μην περιμένετε τις ευρωεκλογές να πάρετε ψήφους και μετά να στείλετε την λυπητερή.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 581 αφορά στην σύσταση Διεύθυνσης Εφαρμογών Μισθοδοσίας και Συντάξεων του δημοσίου τομέα. Είναι μια νέα μηχανογραφική υπηρεσία η οποία υποτίθεται θα στηρίζει την νέα Γενική Διεύθυνση Μισθών την οποία διαμορφώνετε στο Γενικό Λογιστήριο. Νέα από εδώ, νέα από εκεί, το συμπέρασμα είναι ένα: ότι διευρύνετε πάλι το λεγόμενο μικρό και ευέλικτο κράτος το οποίο θέλετε να φτιάξετε. Νέες προσλήψεις, νέες γραφειοκρατικές λειτουργίες αμφιβόλου, βεβαίως, αποτελεσματικότητας. Και έρχεστε τις προσλήψεις σε αυτές τις γενικές διευθύνσεις μισθών και στην Υπηρεσία Μηχανογραφικής Υποστήριξης που φτιάχνετε να τις κάνετε από το παράθυρο στην ουσία γιατί εξαιρείτε το 30% των προσλήψεων αυτών από τον άμεσο έλεγχο του ΑΣΕΠ. Ο ρόλος του ΑΣΕΠ θα είναι μόνο έμμεσος στις προσλήψεις αυτές του 30%. Νέο παράθυρο για ρουσφετολογία το οποίο καλύπτετε βεβαίως νομότυπα.
Από εκεί και πέρα να πω δυο λόγια για την τροπολογία με αριθμό 582. Μας είπατε πάρα πολλά, κύριε Υφυπουργέ, για την πολιτική σας όσον αφορά στην αναθέρμανση της οικοδομής, του κατασκευαστικού τομέα. Τα μέτρα που πήρατε δυστυχώς δεν απαντούν σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα σήμερα. Δεν μπορούν ούτε ως ασπιρίνες να χαρακτηριστούν προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της απασχόλησης τουλάχιστον στο χώρο της οικοδομής.
Ποιο είναι το πρόβλημα, όσον αφορά στον κατασκευαστικό τομέα; Το πρόβλημα στον κατασκευαστικό τομέα είναι πρώτα απ’ όλα και κυρίως το πρόβλημα της λαϊκής στέγης, ότι η λαϊκή οικογένεια και κυρίως τα νέα ζευγάρια δεν μπορούν πλέον να μπορέσουν να προσεγγίσουν και να πάρουν ένα σπίτι. Και δεν μπορούν να το πάρουν γιατί πλέον οι τράπεζες έχουν κλείσει τις πόρτες τους ή τις έχουν περιορίσει και δεύτερον τα επιτόκια κινούνται σε ληστρικά ύψη τα οποία είναι σε ακόμα χειρότερο επίπεδο απ’ αυτό που ήταν πριν την κρίση, με την έννοια της διαφοράς, του spread. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Δεν θέλετε όμως να θίξετε τις τράπεζες και την ληστρική επιτοκιακή τους πολιτική. Δεν θέλετε να τις αγγίξετε. Αντίθετα, όπως θα δούμε στην επόμενη τροπολογία, ερχόσαστε να κάνετε χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ των τραπεζών, σε όφελος των τραπεζών. Δεν θέλετε να θίξετε λοιπόν τις τράπεζες.
(DP)
(BS)
Δεν θέλετε να υποβοηθήσετε τη λαϊκή οικογένεια, τα νέα ζευγάρια με ειδικά μέτρα πολιτικής, προκειμένου να στηριχθούν και να αγοράσουν ένα σπίτι. Επομένως, δεν μπορεί να ακολουθήσετε μία πολιτική τόνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας με ένα ουσιαστικό και ένα γνήσιο τρόπο.
Εμείς σας έχουμε προτείνει το κράτος να αναλάβει μία ευθύνη: Μπορεί με πυρήνα τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να διαμορφωθεί μία νέα δημόσια στεγαστική τράπεζα, η οποία θα έχει σκοπό να δίνει χαμηλότοκα ή και άτοκα δάνεια στα πιο ασθενή στρώματα που έχουν ανάγκη από σπίτι και να επεκτείνετε το πρόγραμμα δωρεάν κάλυψης στεγαστικών αναγκών για τα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας μας, που έχουν απόλυτη ανάγκη και αδυνατούν να ανταποκριθούν σε δανειοδοτικές επιβαρύνσεις. Ακολουθείστε αυτή την πολιτική, αντί να βάλετε τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας στην ουσία να επιδοτεί τις τράπεζες με τα προγράμματά του, γιατί έχει εγκαταλείψει και τα κατασκευαστικά προγράμματα.
Αντί να ακολουθήσετε μία τέτοια πολιτική –την οποία βεβαίως δεν μπορείτε να ακολουθήσετε, διότι κινείστε σε εντελώς διαφορετική γραμμή- ερχόσαστε να μας κάνετε μέτρα σαν κι αυτά όπου λέτε ότι αυξάνεται το ποσό μείωσης από τους τόκους των στεγαστικών δανείων που εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος από 20% σε 40%. Κι αυτό πάλι το γενικεύετε και το κάνετε και για τη δεύτερη και για την εξοχική κατοικία. Δηλαδή, για την τρίτη ή για την τέταρτη κατοικία που θα πάρει ο άλλος. Οτιδήποτε πάρει θα έχει έκπτωση 40% από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων; Έλεος! Αυτοί έχουν ανάγκη …
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Από το φόρο, όχι από το εισόδημα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, από το φορολογητέο εισόδημα.
Αυτοί έχουν ανάγκη, λοιπόν, από τέτοια μέτρα διευκόλυνσης; Οι πρώτοι που έχουν ανάγκη από τέτοια μέτρα είναι αυτοί που δεν έχουν πρώτη και κύρια κατοικία, που δεν έχουν σπίτι να μείνουν. Αυτοί πρέπει να διευκολυνθούν και να ενισχυθούν μέσα στη κρίση. Αυτό το μέτρο, δηλαδή η έκπτωση από το φόρο των δεδουλευμένων τόκων θα έπρεπε γι’ αυτούς να ήταν μέχρι 100%. Αυτός που θέλει να πάρει και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο σπίτι και εξοχικό και εκείνο και το άλλο, βεβαίως να το πάρει, εφόσον έχει τη δυνατότητα, αλλά δεν μπορεί να έρχεται η Πολιτεία να τον ενισχύει γι’ αυτή του την επιλογή και να μην ενισχύει πιο γενναιόδωρα ή ουσιαστικά, θα έλεγα, αυτούς οι οποίοι έχουν πράγματι ανάγκη από το σπίτι.
Όσον αφορά τις τροποποιήσεις που κάνετε στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων είναι απαράδεκτες. Ειδικά δε οι περαιώσεις εκκρεμών υποθέσεων στη φορολογία κεφαλαίου, δηλαδή μεταβίβασης ακινήτων και ειδικότερα του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, είναι διπλά απαράδεκτες. Κατ’ αρχάς οι εκκρεμείς αυτές υποθέσεις επί τόσα χρόνια δείχνουν την κατάρρευση του φορολογικού μηχανισμού. Δεν μπορεί να κάνετε τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις έτσι ώστε να επιβληθεί ο φόρος και ερχόσαστε τώρα, για να μην παραγραφούν όλες αυτές οι υποθέσεις –έχουν ήδη παραγραφεί πολλές εξ αυτών- να κάνετε ειδικές χαριστικές ρυθμίσεις ακόμα και στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Απαράδεκτες ρυθμίσεις, χαριστικές ρυθμίσεις και δυστυχώς, δεν φαίνεται ότι ο φορολογικός μηχανισμός θα μπορέσει να λειτουργήσει με διαφορετικό τρόπο στο μέλλον.
Τέλος, ερχόμαστε στην τροπολογία, η οποία αφορά τις τράπεζες. Εδώ είναι σκανδαλώδες ότι έρχεται το ελληνικό Δημόσιο και ενισχύει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών με 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί βάζετε αυτά τα λεφτά; Περισσεύουν από τον Έλληνα φορολογούμενο; Θα έλθει ο φορολογούμενος, ο μισθωτός να ενισχύσει τις αναξιοπαθούσες τράπεζες με ζεστό χρήμα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να ενισχύσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια; Και τι κάνουν οι μέτοχοί τους; Τόσα χρόνια ακόμα και μέσα στην κρίση κερδίζουν. Κερδίζουν μάλιστα αμύθητα ποσά. Γιατί δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη να στηρίξουν τις τράπεζές τους και έρχεται το Δημόσιο να καλύψει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και μάλιστα με προνομιούχες μετοχές και όχι με συμμετοχή στο κύριο κεφάλαιο; Γιατί αν συμμετείχε με 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο κύριο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών αυτή την ώρα που έχουν καταρρεύσει οι τιμές των μετοχών τους, το Δημόσιο θα είχε τον πλήρη έλεγχο όλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ερχόσαστε, λοιπόν, να κάνετε αυτή την απαράδεκτη σκανδαλώδη ρύθμιση, η οποία καταρρίπτει όλη τη μυθολογία ότι δεν έχουμε χρήματα και εν πάση περιπτώσει, τι να κάνουμε, υπάρχουν δυσκολίες, δημοσιονομικά δεδομένα. Έχετε δημοσιονομικό πρόβλημα και δανείζεστε αυτή τη στιγμή για να πληρώσετε τις τράπεζες; Εδώ μπαίνει η χώρα σε επιτήρηση για να πληρωθούν οι τράπεζες; Εδώ πάτε σε πάγωμα μισθών και σε άγρια φορολογικά μέτρα για να πληρώσετε τις τράπεζες με 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μιλάτε για πολιτική η οποία –υποτίθεται- ανταποκρίνεται στο συμφέρον του ελληνικού λαού; Στο συμφέρον των τραπεζών ανταποκρίνεται αυτή η πολιτική.
Πάτε, λοιπόν, και τους δίνετε ομόλογα για να πάρετε τις προνομιούχες μετοχές. Δεν μας είπατε όμως τι ομόλογα τους δίνετε;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν δίνουμε ζεστό χρήμα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με συγχωρείτε. Για να δώσετε τα ομόλογα, θα δανειστείτε. Θα βγείτε σε δανεισμό που λέτε ότι δεν δίνετε ζεστό χρήμα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσετε να δώσετε αυτά τα ομόλογα. Είναι δανεισμός τα ομόλογα.
Αλλά σας λέω: Τι ομόλογα θα είναι αυτά; Δεν μας το εξηγήσατε. Με τι επιτόκιο; Γιατί το προσπερνάτε έτσι αυτό το θέμα; Με τι επιτόκιο; Θα είναι ομόλογα που θα εκδώσετε κανονικά με επιτόκιο της αγοράς; Τι επιτόκιο θα είναι αυτό;
Δεύτερον, γιατί η αποτίμηση των ομολόγων –δεν μας το απαντήστε, ξεφύγατε- θα γίνεται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων στο όνομα του να επισπεύσετε τη διαδικασία και την αποτίμηση των ομολόγων θα την κάνει Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών; Ποια είναι αυτή η Ειδική Επιτροπή που θα κάνει την αποτίμηση των ομολόγων αυτών; Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει; Ποιοι θα μετέχουν σε αυτή την επιτροπή και γιατί αυτές οι ειδικές παρεκκλίσεις;
Άρα, δεν πάτε μόνο να ενισχύσετε χαριστικά την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, αλλά το κάνετε και με ειδικές χαριστικές διατάξεις για την αποτίμηση των ομολόγων. Και τις λέω χαριστικές, διότι είναι απολύτως αδιαφανείς. Εδώ η Βουλή δίνει γενική εξουσιοδότηση σε μία Επιτροπή για αποτίμηση 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ούτε καν ξέρουμε ποιοι θα την απαρτίζουν και πώς θα αποφασίσει. Αυτά είναι πρωτοφανή και απαράδεκτα να συμβαίνουν.
Αυτή την τροπολογία σας καλούμε να την αποσύρετε εδώ και τώρα και αντί αυτής της πολιτικής να ακολουθήσετε μία νέα χρηματοπιστωτική πολιτική, η οποία θα βάλει στο κέντρο της μια στρατηγική επανεθνικοποίησης με νέους όρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος των τραπεζών, με πρώτο βήμα την κρατικοποίηση της Εθνικής, ώστε να φτιαχτεί ένας πρώτος πυρήνας κρατικών τραπεζών για να ασκήσει μία άλλου είδους χρηματοπιστωτική πολιτική με ένα νέο χρηματοπιστωτικό προσανατολισμό χαμηλότοκων δανείων, ο οποίος θα ευνοεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα ευνοεί το κοινωνικό συμφέρον αντί τα ιδιοτελή κέρδη των τραπεζών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως, είναι θετικό ότι αποσύρατε την τροπολογία με το 2%. Δεν αποσύρατε όμως, την τροπολογία για την Εκκλησία η οποία είναι σκανδαλώδης. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία αυτή για τις τράπεζες.
Θα καλέσουμε όμως και την αντιπολίτευση, ιδιαίτερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο για ψύλλου πήδημα κάνει ονομαστικές ψηφοφορίες, να δεχθεί την πρόκληση την οποία έχουμε απευθύνει από την πρώτη στιγμή...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
…σε αυτή την Αίθουσα, που ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία –γιατί δεν έχουμε εμείς αυτή τη δυνατότητα- και για τις ρυθμίσεις της Εκκλησίας, όπως και ονομαστική ψηφοφορία γι’ αυτές τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις τράπεζες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πριν δώσω το λόγο στον κ. Γκατζή, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα πέντε μαθήτριες και μαθητές και πέντε συνοδοί δάσκαλοι από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων.
Τους καλωσορίζουμε στη Βουλή και τους ευχόμαστε καλή επιστροφή στην όμορφη Κρήτη και στα ωραία Χανιά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Ο κ. Γκατζής έχει το λόγο.
(DE)
(DP)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, δε θα σταθώ στα οικονομικά προβλήματα την κρίση κ.λπ. και το ρόλο που παίζει σήμερα, που παίζουν, μάλιστα, όχι παίζει, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος για τη διαχείρισή του και τη στήριξή του. Έχουμε τοποθετηθεί, εξάλλου και για τα χρήματα αυτά που έχουν κατατεθεί στις τράπεζες, για τα δυόμισι και για τα άλλα δισεκατομμύρια που δίδονται, τα 3,2 που δίδετε στους επιχειρηματίες για να στηρίξουν ουσιαστικά με λεφτά των ανέργων την επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς καν να σκέφτονται τον άνεργο, τους δανειολήπτες κ.λπ. Αυτά τα έχουμε πει κατ’ επανάληψη.
Θα ήθελα να πω μονάχα μια λέξη, ότι είναι γνωστό πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ιδιαίτερα το καπιταλιστικό κεφάλαιο στο καπιταλιστικό σύστημα είναι η καρδιά του συστήματος. Και από την άποψη αυτή, οποιοδήποτε σύστημα και οποιαδήποτε κυβέρνηση -κεντροαριστεροί, κεντροδεξιοί, κ.λπ.- δεν έχουν παρά να ενισχύσουν πρώτα και κύρια το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εκεί κινούνται και όλες οι προσπάθειες και η ενίσχυση που κάνει η Κυβέρνηση και με τα εικοσιοκτώ και τα άλλα δισεκατομμύρια που διαθέτει.
Όμως, μην έχουμε ψευδαισθήσεις, ότι μια τράπεζα που θα γίνει κρατική μέσα σε αυτόν τον ανταγωνισμό, θα μπορεί να λύσει προβλήματα κοινωνικά και να παίξει κοινωνικό χαρακτήρα. Είχαμε όλες τις κρατικές τράπεζες μέχρι τώρα. Τι πολιτική ακολουθούσαν; Είχαμε ακόμη και την Αγροτική, που ήταν ένας ιδιαίτερος τομέας, που η ίδρυσή της σκοπό είχε να τονώσει και να στηρίξει την αγροτική οικονομία. Έγινε ο μεγαλύτερος λήσταρχος.
Έρχομαι τώρα στις τροπολογίες και να μπω σε αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός.
Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για τα μέτρα αυτά. Σας είπα δυο λόγια στην πρωτολογία μου. Να αναφέρω ότι τα μέτρα αυτά, όπως η αύξηση της έκπτωσης από το 20% στο 40%, κινούνται στην αναθέρμανση της οικοδομής. Σας κάναμε την εξής πρόταση: Κάντε μία κλιμάκωση, μία κλιμάκωση τελικά της αφαίρεσης των τόκων από το φόρο εισοδήματος. Για την πρώτη κατοικία αφαιρέστε το κατά 100%. Και αν θέλετε, εμείς κάνουμε και την εξής πρόταση: Βάλτε εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα για την πρώτη κατοικία, όχι τα διακόσια που λέτε. Ποιος εργαζόμενος αγοράζει διακόσια τετραγωνικά μέτρα κατοικία; Ενισχύει τους μεγαλοκαρχαρίες. Και από εκεί και πέρα, λοιπόν, κρατήστε τα μέτρα αυτά.
Δεύτερον, να πω και κάτι ακόμα; Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα, αλλά και άλλα αν πάρετε θα είναι δώρον-άδωρον. Γιατί; Διότι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, όταν όσοι εργάζονταν όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα πήραν δάνεια και σήμερα είναι άνεργοι και δε μπορούν τελικά να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, δε θα χάσουν μόνο το σπίτι, αλλά θα χάσουν και τα λεφτά που μια ζωή επένδυσαν σε αυτήν την αγορά της πρώτης κατοικίας.
Από την άποψη αυτή, λοιπόν, είναι αντικίνητρο το παράδειγμα. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Διότι καθένας μας έχει έναν γείτονα, ένα φίλο, ένα συνάδελφο στη δουλειά, στη γειτονιά που είναι πάσχων και θύμα αυτής της πολιτικής.
Δε θέλετε να εφαρμόσετε την πρόταση που σας κάνουμε. Είναι δικό σας πρόβλημα. Εμείς, όμως, θέλουμε να πούμε ότι αυτό το πρόβλημα ιδιαίτερα, το στεγαστικό, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, όσο υπάρχει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γίνεται υπερεκμετάλλευση της γης, με την αντιπαροχή, το ένα, το άλλο κ.λπ. και κερδοσκοπούν ορισμένοι, ποτέ δε θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα και οι ανάγκες για λαϊκή κατοικία. Μόνο ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει στην εποπτεία του από το σχεδιασμό, την εκτέλεση, την παραγωγή κ.λπ. των δημόσιων έργων και κατοικιών στη χώρα μας, τότε μόνο θα μπορέσουν να λυθούν και τα προβλήματα τα στεγαστικά, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα.
Όμως και αυτή η Κυβέρνηση και όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα Κόμματα που κινούνται στις πολιτικές του ευρωμονόδρομου και της αγοράς, κύριε Υπουργέ, δεν είναι δυνατόν -γιατί δεν έχετε ούτε την θέληση ούτε την πολιτική βούληση- να λύσετε αυτά τα προβλήματα με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθείτε. Γι’ αυτό λέμε στους εργαζόμενους να εντάξουμε και το πρόβλημα της κατοικίας, της στέγης σαν ένα διεκδικητικό, αλλά και σαν ένα κριτήριο, να δώσουν ένα μάθημα στις ευρωεκλογές σε όλα αυτά τα Κόμματα που στηρίζουν όλες αυτές τις επιλογές.
Έρχομαι, επειδή στα άλλα έχω τοποθετηθεί, να στηρίξω, κύριε Πρόεδρε, δύο τροπολογίες. Η μια τροπολογία, επειδή λείπει ο καταθέτων, είναι η 573/151 και αναφέρεται τελικά στο αίτημα να έχουν τα ίδια δικαιώματα και οι στρατιωτικοί στις μεταμοσχεύσεις, εφόσον έχουν ενταχθεί εξίσου με ένα Προεδρικό Διάταγμα, έχουν ενοποιηθεί, δηλαδή, τα ταμεία τους με τον τίτλο του Προεδρικού Διατάγματος «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων». Εξαιρεί τους στρατιωτικούς για τις μεταμοσχεύσεις. Έχει το πολιτικό προσωπικό όλων των δημοσίων υπαλλήλων και τους Βουλευτές. Εμείς λέμε να έχουν και αυτοί το δικαίωμα, μια και είναι στο ίδιο ταμείο.
Μια άλλη τροπολογία είναι αυτή η οποία χρόνια τώρα -και έχουμε καταθέσει πάρα πολλές ερωτήσεις και επίκαιρες ερωτήσεις και απλές ερωτήσεις- είναι για το πρόβλημα των απολυμένων από το Συνεταιρισμό της Θεσσαλονίκης.
Εξήντα εργαζόμενοι, κύριε Πρόεδρε, απολύθηκαν με την υπόσχεση από την Αγροτική Τράπεζα ότι θα πάρουν σύντομα και τις αποζημιώσεις τους. Ούτε αποζημιώσεις πήραν. Βρίσκεται σε εκκαθάριση. Σπαταλούνται εκατομμύρια όλο αυτό το διάστημα για να πληρώνεται το προσωπικό των τραπεζών κ.λπ. για την εκκαθάριση αυτή. Εκκαθάριση εδώ και τέσσερα χρόνια δεν έγινε και δεν έχουν δοθεί τα χρήματα αυτά σε αυτούς τους ανθρώπους, παρόλο ότι υπάρχουν, κύριε Πρόεδρε, δικαστικές αποφάσεις, που λένε ότι πρέπει να το καταβάλουν, για να δείτε πόσο γράφει τελικά τους νόμους και το Σύνταγμα το τραπεζικό σύστημα, του οποίου εσείς τελικά εκτελείτε κάθε του παραγγελία και κάθε του εντολή.
Πρέπει να δοθούν αυτά τα χρήματα, γιατί είναι δίκαιο, κύριε Πρόεδρε. Τα δικαιούνται οι άνθρωποι και δε μπορούν να περιμένουν πότε θα γίνει η εκκαθάριση και αν θα υπάρχει περιθώριο αποζημιώσεων από τα υπόλοιπα των περιουσιακών στοιχείων που έχει ο Συνεταιρισμός απέναντι στα χρέη κ.λπ.
Κλείνω με αυτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Γκατζή.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καράογλου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Φτάνοντας στο τέλος της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να παρατηρήσω ότι μέσα από τις τρεις γόνιμες μέρες της συζήτησης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έχουν προκύψει διάφορα συμπεράσματα, ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο νομοσχέδιο, ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο πραγματικά, χωρίς να διεκδικεί το βαρύγδουπο τίτλο του μεταρρυθμιστικού ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, του πρωτοποριακού, λύνει πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν, προβλήματα υπηρεσιών, προβλήματα φορών, προβλήματα κοινωνικών ομάδων. Και σαν τέτοιο το χαιρετίζω και νομίζω ότι αυτό τονίστηκε από όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως Κομμάτων, ότι βρήκαν, δηλαδή, πάρα πολλές διατάξεις του, πάρα πολλά άρθρα του ιδιαιτέρως θετικά.
Επίσης, οι τροπολογίες τις οποίες είχαμε την δυνατότητα σήμερα με άνεση να συζητήσουμε, οι τροπολογίες που έρχονται από τα συναρμόδια Υπουργεία, είναι τροπολογίες ιδιαιτέρως θετικές και μάλιστα, θα έλεγα ότι στις περισσότερες από αυτές διατυπώθηκε σχεδόν ομοφωνία, βεβαίως, με κάποιες προσθήκες που ακούστηκαν εκατέρωθεν από συναδέλφους, ότι, δηλαδή, ειδικά στον τομέα της οικοδομής, τον κατασκευαστικό κλάδο που είναι ένας ευαίσθητος τομέας της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει ενδεχόμενα να προστεθούν κάποια ακόμα περισσότερα κίνητρα, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ώθηση στην οικοδομική, στην κατασκευαστική δραστηριότητα που επαναλαμβάνω ότι είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπα πριν στην πρωτομιλία μου, στην τοποθέτησή μου για τις τροπολογίες, είναι πάρα πολύ σημαντικό και είναι αναφαίρετο στοιχείο της δημοκρατίας να υπάρχει εκατέρωθεν διάλογος και η Κυβέρνηση και να ακούει και όπου χρειάζεται, να κάνει δεκτές απόψεις συναδέλφων από όλα τα Κόμματα, εφόσον αυτές οι απόψεις είναι λογικές, εφόσον αυτές οι απόψεις εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο, εφόσον αυτές οι απόψεις εξυπηρετούν τη χώρα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό το πράγμα μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα με τις συγκεκριμένες τροπολογίες που έχουν κατατεθεί από διάφορους συναδέλφους, μεταξύ των οποίων και ο ομιλών, δυο συγκεκριμένες τροπολογίες. Για παράδειγμα, η τροπολογία η οποία αφορά τους απολυμένους -και όχι εργαζομένους- από την Ομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης είναι μια τροπολογία η οποία ικανοποιεί ένα αίτημα εξήντα δύο, συγκεκριμένα, ανθρώπων, οι οποίοι περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται. Υπήρχε ένα νομοθετικό κενό.
Με την παρούσα τροπολογία, που τονίζω ότι έχει γίνει από τη νομική υπηρεσία της ΑΤΕ, για να καλύψει την ΑΤΕ και να μπορεί να κάνει την πληρωμή των 2.406.000 ευρώ, γιατί τόσα είναι τα ευρώ -είναι πολύ μικρό το ποσό, δηλαδή- ικανοποιείται το κοινό περί δικαίου αίτημα και άνθρωποι οι οποίοι εναγωνίως μας βλέπουν σήμερα στις τηλεοράσεις και μας παίρνουν τηλέφωνο και ρωτούν τι θα γίνει, θέλουν μια απάντηση.
(LM)
(DE)
Θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους, ναι ή όχι; Και αν όχι, γιατί δεν ικανοποιείται;
Επίσης, το θέμα που έθιξα πριν και αφορά ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είναι μια τροπολογία που συνυπογράφουν όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α΄ και Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αφορά ιστορικότατο ερασιτεχνικό αθλητικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει να υπάρξει μία αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία επιτελούν ένα κοινωνικό, ένα πολιτιστικό, ένα αθλητικό ρόλο και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ευνοϊκά.
Το συγκεκριμένο, λοιπόν, ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, υπήρξε θύμα λήψης -δεν ήταν εκδότης- εικονικών τιμολογίων και θέλει να κριθεί με μία ευνοϊκή διάταξη, γιατί διαφορετικά πάει για κλείσιμο και είναι ένα σωματείο που μετράει πάρα πολλές δεκαετίες ζωής.
Νομίζω ότι η Κυβέρνηση και ο παριστάμενος Υφυπουργός έχουν δείξει καλό πνεύμα συνεργασίας, έχουν δείξει ότι έχουν ανοιχτά τα μάτια, τα αυτιά τους στην κοινωνία, ότι βλέπουν, ακούν, αντιλαμβάνονται και παίρνουν τα μηνύματα και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν θετικές απαντήσεις, αν είναι δυνατόν εντός του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Αν δεν μπορούν για διάφορους τεχνικούς λόγους, που αν θέλετε μπορώ να τους καταλάβω, τουλάχιστον θα ήθελα να υπάρξει μία δέσμευση ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα, που εγώ και οι άλλοι συνάδελφοί μου έχουμε καταθέσει ως τροπολογίες, θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καράογλου.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κουτμερίδης.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να κάνω δυο διευκρινίσεις. Όσον αφορά την ίδρυση του αναπτυξιακού οργανισμού της Εκκλησίας, μετά τη νομοτεχνική αλλαγή που κάνατε, κύριε Υφυπουργέ και απαλείψατε την παράγραφο δ΄ για τον ενδιάμεσο φορέα, θα την ψηφίσουμε.
Όσον αφορά την τροπολογία που κατέθεσαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη και αφορά τους απολυμένους της Ομοσπονδίας και αυτή θεωρούμε ότι είναι δίκαια και σωστή και θα την υποστηρίξουμε.
Ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε, αυτή τη μαραθώνια συζήτηση για το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, αλλά και επί των τροπολογιών, προέκυψαν ορισμένα πολύ κρίσιμα και σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα.
Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα αφορά αυτή την πάγια νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης, η οποία έρχεται και νομοθετεί με έναν τρόπο πρόχειρο, αποσπασματικό και αιφνιδιαστικό και δημιουργεί νομοθετήματα εκτρώματα, τα οποία πραγματικά θα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία, τόσο όσον αφορά την ερμηνεία, όσο και την εφαρμογή των νόμων που ψηφίζουμε στη Βουλή.
Παράλληλα, αυτή η νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής. Η Κυβέρνηση λειτουργεί με το δόγμα «βλέποντας και κάνοντας».
Δεύτερον, θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας; Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο παρεμβαίνει σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας μας και στηρίζει αυτούς τους κρίσιμους τομείς, όπως είναι για παράδειγμα η οικοδομή, η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγορά των αυτοκινήτων; Όχι. Βεβαίως και υπάρχουν ορισμένα θετικά μέτρα, αλλά όλα αυτά είναι ημίμετρα, δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και δεν αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης.
Το τρίτο ερώτημα είναι το εξής: Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας που τόσο ανάγκη το έχουμε σήμερα; Η απάντηση και πάλι είναι όχι. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο φέρνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο με χαριστικές διευθετήσεις, με φορολογικές αδικίες, με αντιφατικές διατάξεις και κυρίως επιφέρει και επιβαρύνσεις στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.
Παράλληλα, όσον αφορά τις τροπολογίες, η Κυβέρνηση αυτό το διάστημα των σκανδάλων θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική και να μην καταθέτει στη Βουλή τροπολογίες οι οποίες είναι σκανδαλώδεις, όπως η τροπολογία για τη νομιμοποίηση των προμηθειών των νοσοκομείων, όπου έχουμε καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί σε λίγο.
Επιπλέον, για την τροπολογία που αφορά το 2% των ακαθαρίστων εσόδων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εμείς από την πρώτη στιγμή εκδηλώσαμε την αντίθεσή μας και η Κυβέρνηση σύρθηκε -και όχι υπάκουσε- στην κατακραυγή των δικών της Βουλευτών. Ευτυχώς υπήρξαν και δικοί της Βουλευτές οι οποίες αντέδρασαν.
Κύριε Υφυπουργέ, σας άκουσα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να μιλάτε για ένα ειδυλλιακό, για ένα ιδανικό φορολογικό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας. Αλήθεια, τι μπορείτε να απαντήσετε, όταν τα κακά μαντάτα μας τα έστειλε το ΕΚΟΦΙΝ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η EUROSTAT;
Παράλληλα, μπορείτε να πείτε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα και ότι αυτά τα μέτρα που παίρνετε είναι οριστικά; Θα πάρετε καινούργια μέτρα μετά τις Ευρωεκλογές; Και εννοώ όλα αυτά που ακούγονται ότι έρχεται ένα φορολογικό πακέτο, ένα φορολογικό τσουνάμι μετά τις Ευρωεκλογές και ότι πάλι θα πληγούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Πραγματικά υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να το απαντήσετε, γιατί μένει αναπάντητο και στον ελληνικό λαό. Πώς είναι δυνατόν η οικονομική σας πολιτική να ήταν τόσο καλή, αλλά οι Έλληνες πολίτες να βιώνουν μια απίστευτη οικονομική δυσκολία;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Κουτμερίδη.
Ο κ. Μαγκριώτης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει και μετά η κυρία Φιλίνη.
Ορίστε, κύριε Μαγκριώτη, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει μια τροπολογία η οποία έχει κατατεθεί και η οποία υποστηρίζεται από όλα τα κόμματα. Δεν έχει δημοσιονομικό κόστος. Είναι αυτή που αφορά τους εργαζόμενους και ελπίζουμε, κύριε Υφυπουργέ, να την κάνετε δεκτή, διότι δεν σας ακούσαμε να πείτε κάτι στην τοποθέτησή σας. Έχουν γίνει άπειρες διαβουλεύσεις με όλους τους συναρμόδιους και κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσετε, διότι αφορά αριθμό εργαζομένων που έχουν ταλαιπωρηθεί και θα χάσουν δεδουλευμένα και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι πενιχρό το ποσό μπροστά σε όλα αυτά που ρυθμίζει η Βουλή. Αφορά εργαζόμενους και δικαιώματα εργαζομένων. Δεν αφορά ούτε προμηθευτές, ούτε μεγάλους οικονομικούς ομίλους. Όλοι τσιγκούνηδες είστε στα θέματα αυτά και δεν κατανοούμε το λόγο.
Το δεύτερο που θα ήθελα να πω έχει σχέση με τα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Άκουσα τον κύριο Υπουργό να λέει ότι το σημαντικό είναι να ενισχύσουμε την αγορά, την οικοδομική δραστηριότητα και τα συναφή επαγγέλματα. Εμείς συμφωνούμε απολύτως. Απλώς η πολιτική που ασκήσατε τα προηγούμενα χρόνια δεν βοηθά σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Η κατάργηση της φορολόγησης των γονικών παροχών ήταν ένα νομοθέτημα τροχοπέδη, θα έλεγα, στην ανάπτυξη αυτής της δραστηριότητας, αλλά και στα φορολογικά έσοδα και μάλιστα χωρίς όρια, όσον αφορά τα εισοδήματα.
Είναι ένα αντικίνητρο στη δημιουργία των νέων ανθρώπων και φυσικά είναι και ένα αντικίνητρο για τα κρατικά έσοδα. Απλώς είναι η νέοσυντηρητική αντίληψή σας γύρω από τα θέματα αυτά, ότι και αυτοί που έχουν πολύ μεγάλες περιουσίες θα έχουν το αφορολόγητο στις μεταβιβάσεις στα παιδιά τους, αλλά και αυτοί που έχουν πολύ μικρές ή και καθόλου, θα έχουν επίσης την ίδια αντιμετώπιση. Είναι η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που έχετε γύρω από την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, για τις υποχρεώσεις του καθένα, όχι ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, όπως ορίζει και το Σύνταγμα, αλλά όλοι ισοτίμως. Είναι μια περίεργη πράγματι και στρεβλή αντίληψη περί της ισότητας που αντανακλά την αντίληψη που έχετε για την άνιση αντιμετώπιση των πολιτών.
Το δεύτερο που θα ήθελα να θίξω είναι το εξής. Πάρα πολύ σωστά είπατε ότι θέλουμε να κινηθεί η αγορά της οικοδομής, γιατί υστερούμε και στα έσοδα. Αυτά, όμως, τα εισπράξατε κερδοσκοπικά ουσιαστικά τα προηγούμενα χρόνια, διότι εκβιάσατε τα νοικοκυριά. Γιατί, όπως είπα, προαναγγείλατε την επιβολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και τις τρεις κλιμακωτές αυξήσεις των ακινήτων. Και σας θύμισα -και θυμούνται όλοι- την εικόνα στις Πολεοδομίες το Δεκέμβρη του 2005. Είχαμε 250% έκρηξη. Εκβιάσατε, ξεζουμίσατε δηλαδή, την αγορά και δημιουργήσατε όλα αυτά τα προβλήματα.
Αυτή η αγορά, λοιπόν, είναι βαθιά πληγωμένη και έχει πίσω της μεγάλα προβλήματα και όσον αφορά τους δανειολήπτες και των ειδικών κατηγοριών, όπως είναι οι νεοπρόσφυγες από τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και άλλων ευπαθών κατηγοριών.
(GH)
(3LM)
Το σημαντικό λοιπόν είναι τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των πολιτών και όχι αυτών που έχουν υψηλά εισοδήματα που τους διευκολύνετε να πάρουν και άλλα σπίτια για να τα νοικιάζουν και να έχουν και άλλο εισόδημα. Να ενισχυθεί από την εισοδηματική σας πολιτική το εισόδημα της πλειοψηφίας των οικογενειών για να κινήσουν την αγορά. Και εδώ φαίνεται και το κενό που δημιούργησε ο ΟΕΚ.
Στα πέντε χρόνια που είσαστε στη διακυβέρνηση το είπα και προχθές, τουλάχιστον εγώ απ’ ό,τι γνωρίζω από το νομό Θεσσαλονίκης, δεν έχετε δημοπρατήσει μέσω του ΟΕΚ ούτε την κατασκευή ενός διαμερίσματος. Παραδώσατε βεβαίως το 2004 και το 2005 αρκετά διαμερίσματα και σπίτια που σχεδόν ήταν ολοκληρωμένα το 2004 από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτά λοιπόν τα μεγάλα ελλείμματα πληρώνει σήμερα και ο εργαζόμενος και ο συνταξιούχος και η μέση ελληνική οικογένεια αλλά και η αγορά της οικοδομής και φυσικά η απασχόληση. Τις μεγάλες τρύπες τις δημιουργήσατε τα προηγούμενα χρόνια γιατί θέλατε πρόσκαιρα έσοδα στον Κρατικό Προϋπολογισμό και φυσικά προς χαρά των τραπεζών οι οποίες βγάλανε τα υπερκέρδη.
Εκεί σας εγκαλούμε και βεβαίως με μια δέσμη προτάσεων που δεν περιορίζονται μόνο στις μερικές διατάξεις. Μπορεί να ενισχυθεί η αγορά των ακινήτων όπως και ο τουρισμός αλλά και τα μικρά και μεσαία δημόσια έργα τα οποία έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη της χώρας γιατί όσα λεφτά έχετε διαθέσει αυτά τα χρόνια, τα έχετε διαθέσει για τα μεγάλα έργα, τις συμβάσεις παραχώρησης τα οποία είναι βεβαίως αναγκαία για τη χώρα αλλά έχουν συγκεντρώσει όλη τη δημόσια δαπάνη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και δεν έχουν αφήσει περιθώριο για κανένα μικρό και μεσαίο έργο το οποίο δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, δημιουργεί τοπικά εισοδήματα, βοηθά την τοπική ανάπτυξη.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Πολιτισμού, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων-Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Το λόγο τώρα έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κυρία Φιλίνη.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχήν ήθελα και εγώ να υποστηρίξω την τροπολογία σχετικά με τις οφειλόμενες αποζημιώσεις των απολυμένων του Συνεταιρισμού της Θεσσαλονίκης ώστε επιτέλους να δοθούν τα χρήματα που οι άνθρωποι δικαιούνται. Η Βουλευτής μας κυρία Αμανατίδου μας ανέφερε ότι όλοι οι Βουλευτές του νομού Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν αυτήν την τροπολογία. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί ο κύριος Υφυπουργός δεν τοποθετείται επί του ζητήματος.
Δεύτερον, ήθελα να επαναλάβω αυτό που έχουμε πει πολλές φορές και είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος σχετικά με το άρθρο που αφορά τον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου σε λίγο θα ψηφίσουμε και το σχετικό άρθρο.
Από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξε μια τοποθέτηση λίγο πριν ότι εφόσον η Κυβέρνηση αποσύρει το σημείο 4 του σχετικού άρθρου το άρθρο θα ψηφιστεί από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Εγώ θέλω να διαβάσω το σχετικό κομμάτι που αφορά τις δυνατότητες που έχει αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος ως προς το Ε.Σ.Π.Α. Συγκεκριμένα λέει: «Ειδικότερα, για πράξεις που εντάσσονται σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013» -που είναι η περίοδος ως γνωστόν του Ε.Σ.Π.Α.- «δύναται να ασκεί αρμοδιότητες» -αυτή η Α.Ε.- «δικαιούχου είτε αυτοτελώς είτε ως συμβαλλόμενοι με τους φορείς της παραγράφου 1α΄του παρόντος άρθρου…», κ.λπ.
Δηλαδή, είναι σαφές ότι δικαιούται η Εκκλησία αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός της Εκκλησίας να χειρίζεται τέτοια κεφάλαια που αυτή τη στιγμή είναι κοινοτικά και που έχει οπωσδήποτε ανάγκη το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να υπάρξει και μια ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πώς είναι δυνατόν να γίνει δεκτό, αφ’ ενός βέβαια να παίζει ένα τέτοιο αναπτυξιακό ρόλο η Εκκλησία μέσα στα πράγματα της χώρας μας και αφ’ ετέρου αυτή τη στιγμή της κρίσης να αναλαμβάνει ένα τέτοιο σοβαρό επιτελικό ρόλο.
Εμείς έχουμε πει επανειλημμένως στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ότι είμαστε κατά αλλά θεωρούμε ότι η διαφοροποίηση που έκανε ο κύριος Υφυπουργός όσον αφορά το άρθρο 40 δεν δικαιώνει με κανέναν τρόπο αυτήν την υπαναχώρηση εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γι’ αυτό το άρθρο.
Τέλος, ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση σχετικά με την τροπολογία που έχει να κάνει με ομόλογα του δημοσίου. Αναφέρθηκε ξανά από τον Κοινοβουλευτικό μας Εκπρόσωπο λίγο πριν ότι εμείς βλέπουμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή της οικονομικής κρίσης να αναλαμβάνουν η Εθνική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Α.Τ.Ε. ένα ρόλο πυλώνα τραπεζικού μέσα στην οικονομία της χώρας προκειμένου να διευκολυνθούν χρηματοδοτήσεις κ.λπ. Βέβαια, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εφόσον το αποφάσιζε η Κυβέρνηση δίχως και τη συμμετοχή των εργαζομένων και έναν κοινωνικό έλεγχο. Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις κριτικές που μας γίνονται επανειλημμένως από ορισμένες πλευρές ότι αυτό αποτελεί ξανά έναν τρόπο στήριξης των τραπεζών. Μα, αντίθετα. Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι που στηρίζει με κεφάλαια –ξανά τώρα συζητούμε αυτήν την τροπολογία για τα 5 δισεκατομμύρια- τις τράπεζες δίχως το δημόσιο να αποκτά οποιοδήποτε αποτελεσματικό έλεγχο σε αυτές.
Εμείς αναγνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή παγκοσμίως υπάρχει μια οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει πάρα πολύ άσχημα και τη δική μας χώρα, θεωρούμε ότι οφείλουμε να συμβάλουμε σε ορισμένες πρακτικές προτάσεις οι οποίες, μόνο ξαναλέω βεβαίως με κοινωνικό έλεγχο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανάκαμψη της χώρας και να εμποδίσουν μάλιστα την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με αυτόν τον ασύδοτο τρόπο που εφαρμόζει μέχρι τώρα να βοηθά ανεξέλεγκτα τις τράπεζες.
Κλείνω εδώ και ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο τώρα έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κατ’ αρχήν να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι άκουσα τη δικαιολογία που έδωσε ο κ. Καράογλου σχετικά με την τροπολογία που αφορά τον Γυμναστικό Σύλλογο Ηρακλή, το ερασιτεχνικό αυτό σωματείο. Νομίζω ότι είναι απόλυτα λογική η δικαιολόγηση που έδωσε ο κύριος συνάδελφος και φυσικά στηρίζουμε αυτήν την τροπολογία.
Για το θέμα του συνεταιρισμού τα είπα στην αρχή. Φυσικά και ευθύνεται η Α.Τ.Ε. Άλλη μια φορά έχουμε μια τράπεζα μπροστά στα πόδια μας η οποία αγνοεί δικαστικές αποφάσεις και αναγκαζόμαστε να κάνουμε νομοθετική ρύθμιση, να προτείνουν δηλαδή ο κ. Καράογλου και ο κ. Ορφανός νομοθετική ρύθμιση για να τελειώνει αυτή η ιστορία, να δικαιωθούν αυτοί οι απολυμένοι.
Τώρα αναφορικά με τον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Άκουσα τον εξαίρετο συνάδελφο τον κ. Κουτμερίδη –και είναι προς τιμή του- ότι αποδέχεται τη ρύθμιση.
Να πω εδώ ότι έχω την εντύπωση ότι όλη αυτή η πολεμική, γιατί άκουσα και άλλες απόψεις σχετικά με τον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας, ελαύνεται από ιδεολογικά –δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο «παλαιοιδεολογικά»- κίνητρα.
Να αναφέρω και πάλι κάποια νούμερα αναφορικά με την Εκκλησία της Ελλάδος γιατί παίζουν ρόλο.
Ξεκίνησε μεγάλη αναζωογονητική προσπάθεια επί της εποχής του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Η Εκκλησία της Ελλάδος, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, δίνει επτά χιλιάδες μερίδες φαγητό στα παιδιά των φαναριών ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος. Ξεκίνησε επί εποχής Χριστόδουλου.
Δίνει επίσης επτά εκατομμύρια μερίδες φαγητό πάλι ανεξαρτήτως φυλής ή θρησκεύματος το χρόνο σε ανθρώπους που πεινάνε. Δίνει 2 εκατομμύρια ευρώ στους τρίτεκνους της Θράκης από το 1999, και αυτά από την περιουσία της και επίσης συντηρεί ογδόντα νοσοκομεία και γηροκομεία πάλι από την περιουσία της.
Πρέπει δε να πούμε ορισμένες αλήθειες αναφορικά με την Εκκλησία της Ελλάδος. Είμαστε υπέρ μιας εκκλησίας η οποία ασχολείται με τα θυμιατήρια, τις εικόνες και τα «Κύριε ελέησον» ή πρέπει να έχει και πολιτική και κοινωνική παρέμβαση;
(AD)
(GH)
Πρέπει ή όχι να έχει κοινωνική παρέμβαση η Εκκλησία της Ελλάδας; Εμείς είμαστε της άποψης ότι πρέπει να υπάρχει συνεχές και απτό κοινωνικό έργο και χρήση των κοινοτικών κονδυλίων, όπως κάνουν όλες οι αντίστοιχες εκκλησίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορώ να σας αναφέρω παραδείγματα εκκλησιών οι οποίες ωφελούνται από κοινοτικά κονδύλια και έχουν κοινωνική προσφορά. Για ποιο λόγο γίνεται τέτοια συζήτηση σχετικά με κάτι το οποίο είναι ήδη λελυμένο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι όλα αυτά προέρχονται από ιδεολογικά κίνητρα και –με συγχωρείτε που θα το πω- από ιδεοληψίες. Στηρίζουμε τη ρύθμιση –το λέω ξανά για άλλη μία φορά- και λυπάμαι διότι δεν έγινε διεύρυνση της ρύθμισης σχετικά με την αδελφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το λέω για τέταρτη φορά. Θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη και για όσους πέφτουν στο καθήκον, όπως το παιδί του Ηλιάκη, των πυροσβεστών, των αστυνομικών και όσων ανθρώπων δουλεύουν για 800 ευρώ, διότι έχω πει πολλές φορές ότι ο γιος του Λάτση δεν γίνεται πυροσβέστης ούτε αστυνομικός ούτε πιλότος στα F16, αλλά γίνονται αυτοί οι άνθρωποι που δουλεύουν για ελάχιστα ευρώ και πολλές φορές σκοτώνονται την ώρα που πάνε να κάνουν το καθήκον τους, όπως ο Ηλιάκης που αναχαίτιζε Τούρκους στο Αιγαίο με το F16!
Αυτοί έπρεπε να είχαν την ίδια δυνατότητα που έχει η αδελφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αν γινόταν η διεύρυνση της εφαρμογής για όλους όσοι πέφτουν στο καθήκον, θα μπορούσαμε να στηρίξουμε και αυτή τη ρύθμιση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος να μιλήσει.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο, για να κλείσουμε τη συζήτηση.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Σε σχέση με τις τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν από τους συναδέλφους Βουλευτές, εκείνο το οποίο θέλω να δηλώσω είναι ότι τροπολογίες συναδέλφων Βουλευτών δεν θα γίνουν δεκτές. Όμως, ορισμένες απ’ αυτές, όπως αυτή των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης που εξέθεσαν οι συνάδελφοι από τη Θεσσαλονίκη ή αυτή η τροπολογία του συναδέλφου από την Ηλεία –έχουμε ενημερωθεί για το θέμα και από τους άλλους Βουλευτές συναδέλφους της Ηλείας- για το θέμα των ζημιών που προκλήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι τροπολογίες οι οποίες θα εξεταστούν με μεγαλύτερη προσοχή και με λεπτομέρεια και πρόκειται να συμπεριληφθούν στην αμέσως επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Και ολοκληρώνοντας, κύριε Πρόεδρε, αυτή τη συζήτηση η οποία έγινε τις προηγούμενες ημέρες για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο επιλύει σημαντικά ζητήματα, προωθεί ρυθμίσεις, ενσωματώσεις Οδηγιών στην εθνική νομοθεσία, προσαρμογές της χώρας μας με αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αλλά και σημαντικές βελτιώσεις στην υφιστάμενη φορολογική νομοθεσία και στο υφιστάμενο φορολογικό πλαίσιο, θέλω να κάνω μία τελευταία αναφορά σε σχέση με τις αιτιάσεις και τις αναφορές που έκαναν συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης για το αν η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα.
Κοιτάξτε, κύριοι συνάδελφοι, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης και για την ελληνική οικονομία ήταν πολύ δυσμενέστερες απ’ αυτές που είχαν γίνει μόλις πριν από τρεις μήνες. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Η ελληνική οικονομία φαίνεται να παρουσιάζει καλύτερες αντιστάσεις και να έχει καλύτερες επιδόσεις και στον τομέα της ανάπτυξης, αλλά και στον τομέα της ανεργίας και της απασχόλησης.
Παρ’ όλα αυτά, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι ήδη σημαντικές. Υπάρχει μία σοβαρή επιδείνωση και επηρεάζεται απ’ αυτήν την επιδείνωση και η ελληνική οικονομία.
Μπροστά, λοιπόν, σ’ αυτήν την κατάσταση υπάρχουν δύο δρόμοι. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι. Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές λύσεις ούτε έτοιμες συνταγές. Ο ένας δρόμος είναι να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα και ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος της ανεύθυνης υποσχεσιολογίας, δηλαδή να προχωρήσουμε σε υποσχέσεις εντελώς ανεύθυνα.
Εμείς, λοιπόν, στη συγκεκριμένη κρίσιμη φάση επιλέγουμε το δρόμο της υπευθυνότητας, διότι αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση, αλλά και να δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδό της από την οικονομική κρίση.
Ο άλλος δρόμος, ο δρόμος της ανεύθυνης υποσχεσιολογίας, είναι σίγουρο ότι είναι ένας δρόμος που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία και σε κοινωνική αναστάτωση. Και αυτό το δρόμο εμείς δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και η ψήφισή τους θα γίνει μετά την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 36.
Διακόπτουμε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση, για να γίνει στη συνέχεια ονομαστική ψηφοφορία.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΚΟ)
(3AD)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 36 του νομοσχεδίου.
Οι αποδεχόμενοι το άρθρο 36 του νομοσχεδίου λέγουν «ΝΑΙ».
Οι μη αποδεχόμενοι το άρθρο 36 του νομοσχεδίου λέγουν «ΟΧΙ».
Οι αρνούμενοι ψήφο λέγουν «ΠΑΡΩΝ».
Καλούνται επί του καταλόγου ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Ιωάννης Αμοιρίδης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι έχουν έρθει στο Προεδρείο τηλεομοιοτυπίες, φαξ, συναδέλφων, σύμφωνα με το άρθρο 70 Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, οι οποίοι γνωστοποιούν την ψήφο τους επί του άρθρου 36. Οι ψήφοι αυτές θα ανακοινωθούν και θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση η οποία θα ακολουθήσει.
Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)
(NP)
(3KO)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος ο οποίος δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Οι επιστολές, οι οποίες απεστάλησαν στο Προεδρείο από τους συναδέλφους, σύμφωνα με το άρθρο 70 Α του Κανονισμού της Βουλής, καταχωρίζονται στα Πρακτικά και έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης με επιστολή του προς το Προεδρείο επειδή δεν θα παρευρεθεί στη σημερινή ονομαστική ψηφοφορία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, μας γνωρίζει ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και καταψηφίζει το άρθρο 36.
Η επιστολή αυτή αφορά στην ενημέρωση το Σώματος, εκφράζει πρόθεση ψήφου, δεν συνυπολογίζεται στην καταμέτρηση των ψήφων και έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 38 μαθήτριες και μαθητές, 6 γονείς και 6 συνοδοί – δάσκαλοι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουρνιών Χανίων.
Καλωσορίζουμε τους μαθητές, του γονείς και τους εκπαιδευτικούς και ευχόμαστε στα παιδιά καλή πρόοδο, να είναι καλότυχα και καλή επιστροφή.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
(TR)
(NP)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν, 282 Βουλευτές.
«ΝΑΙ» ψήφισαν 151 Βουλευτές.
«ΟΧΙ» ψήφισαν 131 Βουλευτές.
«ΠΑΡΩΝ» κανείς.
Συνεπώς, το άρθρο 36 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 37 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το άρθρο 37 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 38 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το άρθρο 38 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 39 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το άρθρο 39 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 40 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το άρθρο 40 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 41;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το άρθρο 41 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 581 και ειδικό αριθμό 154, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως άρθρο 42;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το άρθρο 42 που περιλαμβάνει την τροπολογία με γενικό αριθμό 581 και ειδικό αριθμό 154, με την τροποποίησή της, γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 582 και ειδικό αριθμό 155, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως άρθρα 43, 44, 45 και 46;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, τα άρθρα 43, 44, 45 και 46 που περιλαμβάνουν την τροπολογία με γενικό αριθμό 582 και ειδικό αριθμό 155, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 583 και ειδικό αριθμό 156, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως άρθρα 47 και 48;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, τα άρθρα 47 και 48 που περιλαμβάνουν την τροπολογία με γενικό αριθμό 583 και ειδικό αριθμό 156, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό ομοφώνως.
(XF)
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το Σώμα συμφώνησε ομόφωνα.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Παρασκευής 3 Απριλίου 2009 και τις Τρίτης 7 Απριλίου 2009 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Παρασκευής 3 Απριλίου 2009 και τις Τρίτης 7 Απριλίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.30’, λύεται η συνεδρίαση για σήμερα ημέρα Πέμπτη 7 Μαΐου 2009 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο του Σώματος συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσαν εβδομήντα οκτώ (78) Βουλευτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ.3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 και επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη Υπουργών» για την ενδεχόμενη τέλεση, από τον πρώην Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 7/5/2009 10:53:00 πμ Από: Δαύρη Ελένη
Εκτυπώθηκε: 7/5/2009 10:53:00 πμ
PDF:
es20090507(proi).pdf
TXT:
es090507.doc
Επιστροφή