ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '08), Συνεδρίαση: ΚΗ΄ 11/09/2008

(Σημείωση: Ο παρακάτω πίνακας περιεχομένων δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ A’
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2008
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ KΗ’
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επί Προσωπικού θέματος, σελ.
2. Επί του Κανονισμού, σελ.
3. Τήρηση ενός λεπτού σιγής για την επέτειο της 14ης Σεπτεμβρίου που καθιερώθηκε ως «Ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος», σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου 2008, σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», σελ.
2. Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σελ.
3. Ονομαστική ψηφοφορία επί του άρθρου 14 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σελ.
4. Κατάθεση Σχεδίου Νόμου.
Οι Υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Εργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης, Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις για θέματα μεταφορών», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί Προσωπικού θέματος:
ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ Η., σελ.
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ Ε., σελ.
ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ Β., σελ.
ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ Α., σελ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Γ., σελ.
ΡΕΠΠΑΣ Δ., σελ.
ΣΟΥΡΛΑΣ Γ., σελ.

Β. Επί του Κανονισμού:
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α., σελ.
ΣΟΥΡΛΑΣ Γ., σελ.

Γ. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Γ., σελ.
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ Ι., σελ.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ε., σελ.
ΒΟΡΙΔΗΣ Μ., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α., σελ.
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ Ι., σελ.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α., σελ.
ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ Η., σελ.
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ν., σελ.
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ Ε., σελ.
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π., σελ.
ΜΑΝΩΛΗΣ Ι., σελ.
ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ Β., σελ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. (Ν. Άρτας), σελ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΠΛΕΥΡΗΣ Α., σελ.
ΣΟΥΡΛΑΣ Γ., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2008
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΗ ΄
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Αθήνα, σήμερα στις 11 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.39΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής των Εργασιών της Βουλής (Β΄ σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Ηλία Καλλιώρα, Βουλευτή Φθιώτιδας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Οι Βουλευτές Α΄ Αθηνών κ. ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ και Β΄ Θεσσαλονίκης κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων Έργων Πράσινου ζητεί την άμεση αποκατάσταση των φυτών που έχουν καταστραφεί στις Εθνικές Οδούς κ.λπ..
2) Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμος Λυρκείας Αργολίδας ζητεί την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στο Τοπικό Διαμέρισμα Νεοχωρίου  του Δήμου του.
3) Οι Βουλευτές Α΄ Πειραιώς κ. ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ, Β’ Πειραιώς κ. ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ και Ευβοίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ζητεί την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των ελλειμμάτων του ΝΑΤ κ.λπ..
4) Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας με το οποίο ζητείται η άμεση λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου Κορίνθου-Άργους-Τρίπολης.
5) Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμος Νέας Τίρυνθας  Αργολίδας ζητεί τον ηλεκτροφωτισμό της Ακρόπολης της Αρχαίας Τίρυνθας.
6) Οι Βουλευτές Β΄ Αθηνών κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ, Α΄ Αθηνών κ. ΕΥΘΑΛΙΑ (ΛΙΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ και κ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ  κατέθεσαν αναφορά με την οποία  η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων Έργων Πράσινου ζητεί την ανάκληση και επαναπροκήρυξη του πιλοτικού προγράμματος «πράσινη ζωή στην πόλη».
7) Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις-Ομάδες Παραγωγών Τομέα Εσπεριδοειδών ζητούν την έκτακτη επιχορήγησή τους
8) Οι Βουλευτές Μαγνησίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΓΚΑΤΖΗΣ, Λαρίσης κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και Τρικάλων κ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  ο Δήμος Αρτέμιδος Νομού Μαγνησίας ζητεί την αναμόρφωση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α..
9) Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  οι Ξενοδοχοϋπάλληλοι Ερμιονίδας και Ναυπλίου διαμαρτύρεται για τη διάλυση του συστήματος υγείας του Ταμείου τους.
10) Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΑΝΙΑΤΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμαρχος  Νέας Τίρυνθας Αργολίδας ζητεί τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων που  διαμένουν  στη θέση Κουφάκη του Δήμου του.
11) Οι Βουλευτές Λαρίσης κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, Α’ Θεσσαλονίκης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ, και κ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  ο κ. Τίγκας Ιάκωβος,κάτοικος Πολύγυρου Χαλκιδικής ζητεί πληροφορίες, σχετικά με το Κτηματολόγιο και τις διαδικασίες κτηματογράφησης.
12) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμαρχος Κάσου ζητεί την ενίσχυση του υφιστάμενου προσήνεμου μώλου  στο λιμένα της Κάσου.
13) Οι Βουλευτές Ευβοίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ και Νομού Αττικής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  ο κ. Νίκος Ερετός, υπεύθυνος της εφημερίδας «Ευβοϊκή Γνώμη» διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό της  εφημερίδας αυτής, από το διαφημιστικό πρόγραμμα του Ο.Π.Α.Π..
14) Οι Βουλευτές Ευβοίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ και Νομού Αττικής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  ο κ. Μιχαλόπουλος Γεώργιος, υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. Ισταίας αποσπασμένος από το Πολυτεχνείο ζητεί να ενημερωθεί για εργασιακά του  ζητήματα.
15) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμαρχος Κάσου ζητεί την άμεση ανάληψη των απαιτούμενων ενεργειών για την απρόσκοπτη πραγματοποίηση  νυκτερινών πτήσεων από και προς την Κάσο.
16) Οι Βουλευτές Λέσβου κ. ΣΤΑΥΡΟΣ  ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και Λαρίσης κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου διαμαρτύρεται για την πρόθεση της Τουρκίας να εγκαταστήσει πυρηνικό σταθμό στο Ακκουγιού.
17) Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. ΕΚΤΟΡΑΣ  ΝΑΣΙΩΚΑΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Ναπολέων Αποστόλου διαμαρτύρεται για το σύστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους φετινούς αποφοίτους των Τ.Ε.Ε..
18) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας ζητεί την ανέγερση μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο Βόλο.
19) Οι Βουλευτές Β΄ Πειραιώς κ. ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ και Λαρίσης κ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου ζητεί τη μη άρση του αποκλεισμού της Ινδίας, από τη διάδοση των πυρηνικών.
20) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Πέλλας ζητεί την ενίσχυση της Αστυνομκής Δύναμης του Νομού Πέλλας.
21) Οι Βουλευτές Α΄ Αθηνών κ. ΕΥΘΑΛΙΑ (ΛΙΛΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ και Α Θεσσαλονίκης κ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  το Σωματείο Στελεχών Πρόληψης ζητεί την καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,  στις εργαζόμενες των Κέντρων Πρόληψης.
22) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας διαμαρτύρεται για την περικοπή του επιδόματος Ειδικής Αγωγής.
23) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Δήμος Κώτσος ζητεί την επαναπρόσληψή του στο θεσμό των ΕΦ.Υ.Ε.Σ..
24) Οι Βουλευτές Κερκύρας κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ και Ιωαννίνων κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Φιλιατών Θεσπρωτίας διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους κ.λπ..
25) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Γεώργιος Θεοδωράκογλου ζητεί τη μεταγραφή του σε Τ.Ε.Ι. της Θεσσαλονίκης κ.λπ..
26) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Χαράλαμπος Βαβουλίδης ζητεί την απαλλαγή του από τη χορήγηση των δόσεων στον Ο.Ε.Κ. λόγω της οικονομικής του κατάστασης.
27) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Ιωάννης Νικολαϊδης ζητεί να συμπεριληφθεί στους πίνακες των διοριστέων δασοφυλάκων.
28) Οι Βουλευτές Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και Ευβοίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και οι Πανελλήνιες Ενώσεις Γεωπόνων, Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων ζητούν την υλοποίηση όλων των εξαγγελιών υπέρ των κατοίκων των  πυρόπληκτων περιοχών και την αποκατάσταση του δασικού περιβάλλοντος.
29) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Θωμάς Νικολαΐδης ζητεί να συμπεριληφθεί στους πίνακες των διορισθέντων δασοφυλάκων.
30) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Χρήστος Αρβανίτης, κατέχων Ειδικό Γραφείο Διοικητικών Υποθέσεων ζητεί το διορισμό σε θέση εκπαιδευτικού, πολυτέκων μητέρων, εργαζομένων σε Νοσοκομεία.
31) Οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ και Λέσβου κ. ΣΤΑΥΡΟΣ  ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ  κατέθεσαν αναφορά με την οποία  η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φωκίδας ζητεί την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του ελαιώνα της Άμφισσας, από την παρατεταμένη ξηρασία.
32) Οι Βουλευτές Ευβοίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ και Β΄ Αθηνών κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας ζητεί τη διερεύνηση εργατικού ατυχήματος, στη μεταλλευτική επιχείρηση «ΕΛΜΙΝ».
33) Ο Βουλευτής Λέσβου κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο 5ος Κυνηγετικός Σύλλογος Λήμνου ζητεί να μην καταργηθούν οι τοπικοί περιορισμοί για το κυνήγι της πέρδικας.
34) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία  το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος ζητεί την επανεξέταση της κατανομής της ισχύος των Φωτοβολταϊκών Σταθμών,  στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.
35) Η Βουλευτής Κερκύρας κ. ΑΓΓΕΛΙΚΗ ( ΑΝΤΖΕΛΑ) ΓΚΕΡΕΚΟΥ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο κ. Κατέχης Αριστοτέλης, κοινοτικός σύμβουλος στην Κοινότητα Ερείκουσας Κέρκυρας ζητεί να ελεγχθεί η νομιμότητα της σύμβασης ανάθεσης έργου για την  αποκομιδή των απορριμμάτων της εν λόγω κοινότητας.
36) Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. ΜΑΞΙΜΟΣ  ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της περιοχής Ελασσόνας Νομού Λάρισας ζητούν την άμεση αποπεράτωση του έργου της κατασκευής του φράγματος Αγιονερίου.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 9308/31-3-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Κοντογιάννη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 46989/23-5-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 9308/31-03-2008 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ.κ. Λ. Γ. Κοντογιάννη σχετικά με την αντικατάσταση αναπηρικών αμαξιδίων τα οποία καταστράφηκαν στις πυργκαγιές, ως προς τον τομέα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Α6 του άρθρου 6 της με αριθμ. οικ. 2/7029/0094/05 ΚΥΑ «Νέος Καvοvισμός παροχώv του Ο.Π.Α.Δ.» ο Ο.Π.Α.Δ. παρέχει στους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ενδεδειγμένα προς αποκατάσταση της υγείας ή προς ανακούφιση από τη νοσηρή τους κατάσταση θεραπευτικά, διαγνωστικά, ορθοπεδικά μέσα και προθέσεις.
Επίσης χορηγεί απλό αμαξίδιο ή αμαξίδιο ελαφρού τύπου ή ηλεκτροκίνητο αμαξίδιο ανάλογα με την πάθηση του ασφαλισμένου και με τις προϋποθέσεις που τίθενται στον ανωτέρω κανονισμό.
Ο Οργανισμός, λαμβάνoντας υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες και αποσκοπώντας στην υποστήριξη και στη διευκόλυνση τόσο της καθημερινότητας όσο και της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης, πρoβαίνει στην έγκριση και χορήγηση των απαιτoύμενων αναπηρικών αμαξιδίων και ειδικών καθισμάτων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό παροχών μετά από σχετική γνωμάτευση ανάλογης με την πάθηση ειδικότητας Ιατρού και χωρίς περιορισμό ηλικίας. Τα ανωτέρω, δε, χορηγούνται χωρίς συμμετοχή στα άτομα που πάσχουν από παραπληγία ή τετραπληγία.
Στην περίπτωση που υπoβληθoύν αιτήματα ασφαλισμένων από πυρόπληκτες περιοχές ο Οργανισμός θα τα εξετάσει με κατανόηση και ευελιξία, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.
Τέλος, όσον αφορά τους ασφαλισμένους στα λοιπά Ασφαλιστικά Ταμεία αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, προς το οποίο διαβιβάζεται η αρ. 9308/31-03-08 ερώτηση.
Ο Υφυπουργός
Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ»
2. Στην με αριθμό 10851/18-4-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 58647/22-5-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 10851/18-04-2008 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κ. Aϊβαλιώτη με θέμα «Διαδικασίες επιλογής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ)», σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρ.3 του Ν.2194/1994, όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2 του άρ.5 του Ν.2517/1997, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) αποτελεί εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ν.Π.Δ.Δ. με πλήρη αυτοτέλεια και οι διαδικασίες επιλογής φοιτητών γίνονται με τα ακαδημαϊκά κριτήρια που θέτει η Σχολή.
Η Ε.Σ.Δ.Υ. ανακοινώνει τα. αποτελέσματα όλων των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της με το όνομα και την τελική βαθμολoγία των επιλεγέντων και μη. Όσοι υποψήφιοι ζητούν την αναλυτική βαθμoλογία και τον τρόπο μοριοδότησης της δικής τους επίδοσης αλλά και των συνυποψηφίων τους, λαμβάνoυν αμέσως αυτές τις πληροφορίες και τα σχετικά στοιχεία.
Η μοριοδότηση των κριτηρίων της προκήρυξης αποτελεί μέρος της Σύμβασης Έργου (ανάμεσα σε Ε.Σ.Δ.Υ. και Υ.Υ.Κ.Α.) και συνεπώς κατοχυρώνεται η όλη διαδικασία, η οποία ακολουθεί τη συνήθη ακαδημαϊκή πρακτική.
Τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων σύμφωνα με την προκήρυξη (πτυχίο, θέση και σχέση εργασίας) εξετάζονται σε πρώτο στάδιο. Όσοι δεν τα πληρούν απορρίπτονται από τη διαδικασία αξιολόγησης.
Όσον αφορά τον έλεγχο γνησιότητας των πιστοποιητικών των υποψηφίων της ΕΣΔΥ, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας σε όλα τα επίπεδα των διαδικασιών της εξετάζει τη συμμόρφωση των προσκομιζομένων πιστοποιητικών σύμφωνα με την εκάστοτε Απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την προκήρυξη των διαγωνισμών της.
Επιπροσθέτως η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έχει θεσπίσει διαδικασία ελέγχου τίτλων που αποκτώνται στην αλλοδαπή, κατόπιν επικοινωνίας της ΕΣΔΥ με τα ιδρύματα του εξωτερικού.
Όλοι οι επιλεγέντες εργάζονται σε φορείς του Δημόσιου Τομέα και σε αντικείμενα που έχουν σχέση με την υγεία, τη δημόσια υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική προστασία ευάλωτων ομάδων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο αποκλεισμού, όπως ορίζεται από την προκήρυξη. Οι επιλεγέντες αποτελούν στελέχη των ανωτέρω φορέων σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και λήψης αποφάσεων.
Όλοι οι επιλεγέντες έχουν σχέση εργασίας με το Ελληνικό Δημόσιο όπως ορίζεται από την προκήρυξη, έχουν την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού και πληρούν τα προσόντα που απαιτούνται από τα αυστηρώς ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια, που θέτει η Ε.Σ.Δ.Υ.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
3. Στην με αριθμό 12124/14-5-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Σκουλά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β13-322/22-5-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Aπαvτώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ι. Σκουλάς, με θέμα «Νέες μεγάλες αυξήσεις για τα φάρμακα», σας γνωστoπoιoύμε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στo πλαίσιο της εφαρμογής του κυβερνητικού προγράμματος, σε συνεργασία πάvτoτε με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης & Κοινωνικής Πρoστασίας, έχει ως γνωστό καταλήξει στo νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, ο οποίος oυσιαστικά συνέβαλε στη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής του φαρμάκου στη χώρα μας, με γνώμονα όλων των μεταβολών, το συμφέρον των καταναλωτών, των Aσφαλιστικών Ταμείων και της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.
Ο νέος τρόπος καθορισμού των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων περιγράφεται στo άρθρο 13 του Ν. 3408/2005 ΦΕΚ/272/Α/04.11.2005 καθώς και στην με αριθμό Α.Δ.6/12-12-2005 (ΦΕΚ 1869/T.B./30.12.2005) και έχει ως κύριο στόχo την διασφάλιση της πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο σε όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος προς όφελος του Έλληνα πολίτη και κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων και χαμηλόμισθων.
Στις 29/02/2008 εκδόθηκε το με αριθμό 1/2008 Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που ισχύει από 03/03/2008, το οποίο εμπεριέχει εκτός των άλλων 666 ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα, τα οποία ανακοστολογήθηκαν από την υπηρεσία Φαρμάκων του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 442 -έρευνα τιμών φαρμάκων- της Α.Δ.6/2005 ισχύουσας Αγορανομικής Διάταξης.
Πιο συγκεκριμένα, από τα ανακοστολογηθέντα 666 φάρμακα, στα 406 οι τιμές μειώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα συνολικό ετήσιο όφελος, για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 66.919.218 ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται με βάση τις ποσότητες, που πωλήθηκαν το έτος 2007, τις λιανικές τιμές, που είχαν, αλλά και τις τιμές που θα έχουν με το νέο Δ.Τ.Φ.
Στα 212 φάρμακα οι τιμές τους αυξάνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτει μια ετήσια συνολική επιβάρυνση αντίστοιχου ύψους 20.044.383 ευρώ. Έτσι το καθαρό όφελος υπολογίζεται 66.919.218 ευρώ - 20.044.383 ευρώ= 46.874.835 ευρώ.
Επίσης, σε 48 φάρμακα οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.
Επιπλέον στο νέο Δ.Τ.Φ.01/2008 περιλαμβάνονται:
α) 429 τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων, που είχε εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον Ε.Ο.Φ. και για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Αν. σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων φαρμακευτικών επιχειρήσεων μέχρι και την 31/12/2007, βάσει της Ερμηνευτικής Εγκυκλίου Α3-993/23/2/2007.
Αναλυτικότερα, από το σύνολο των ως άνω τιμών οι 299 αφορούν σε αντίγραφα ενώ οι υπόλοιπες 130 σε πρωτότυπα φαρμακευτικά προϊόντα, εκ των οποίων οι 9 αντιστοιχούν σε σκευάσματα απολύτως νέων δραστικών ουσιών.
β) Ευθυγραμμίσεις 130 φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής (αντίγραφα) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί ήδη σε προηγούμενα Δ.Τ.Φ..
γ) Ευθυγραμμίσεις 7 παυσίπονων που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να έχουν ενιαία τιμή για την ίδια μορφή και περιεκτικότητά τους.
δ) Διαγραφές 98 φαρμακευτικών προϊόντων σύμφωνα με αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ. και
ε) 42 μεταβολές που αφορούν μόνο αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας, και όχι τιμές.
Δ.Τ.Φ. 2/2008 ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ 08/05/2008 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
α) Μειώσεις «172» φαρμακευτικών προϊόντων όμοιας δραστικής ουσίας και φαρμακοτεχνικής μορφής (αντίγραφα) στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους, τα οποία έχουν μειωθεί λόγω της ανακοστολόγησης του 2007 (άρθρο 442 της 6/2005 Α.Δ.).
Το συνολικό ύψος των μειώσεων των τιμών των ανωτέρω φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων) σε ετήσια βάση ανέρχεται στο ποσό των 1.841.656.06 ευρώ.
β) Ευθυγραμμίσεις - αυξήσεις «23» και όχι «26» φαρμακευτικών προϊόντων (αντιγράφων) όπως αναφέρεται στην ως άνω Ερώτηση, στο 80% της τιμής πώλησης των αντίστοιχων πρωτοτύπων τους οι τιμές των οποίων είχαν εγκριθεί σε προηγούμενα δελτία και την ανακοστολόγηση του έτους 2007.
Σε ετήσια βάση οι συνολικές αυξήσεις των τιμών των ανωτέρω αντιγράφων ανέρχεται στο ποσό των 388.174.34 ευρώ.
γ) «338» τιμές νέων φαρμακευτικών προϊόντων που έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας τους από τον Ε.Ο.Φ. και για τα οποία είχαν κατατεθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά αιτήματα των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων.
δ) «23» φάρμακα των οποίων οι τιμές μειώθηκαν έως 20% λόγω λήξης ισχύος του πρώτου Εθνικού Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Από τα φάρμακα αυτά προέκυψε ένα συνολικό καθαρό ετήσιο όφελος, για το κοινωνικό σύνολο και τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 8.340.136,00 ευρώ βάσει των ποσοτήτων που πουλήθηκαν το έτος 2007 και τις μειωμένες λιανικές τιμές που θα έχουν με το νέο Δ.Τ.Φ.02/2008.
Παρακαλούμε σημειώσατε, ότι από ολέθριο υπολογιστικό λάθος των δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν το θέμα των Φαρμάκων και παρότι στο εκδοθέν Δελτίο Τύπου παράγραφος στ) με ημερομηνία 05/05/2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης είχε διευκρινιστεί, ότι η μια από τις διορθώσεις τιμών προηγούμενων Δ.Τ.Φ. αφορούσε τον λανθασμένο υπολογισμό πολλαπλάσιας συσκευασίας (δηλαδή δημοσιεύθηκε στο Δ.Τ.Φ. 01/2008 η χονδρική τιμή για 10 αμπούλες ήταν 6,54 ευρώ, ενώ η σωστή συσκευασία του φαρμάκου ήταν 50 αμπούλες και η οποία αντιστοιχεί στη διορθωθείσα χονδρική τιμή, 32,70(, του Δ.Τ.Φ. 02/2008).
Εν προκειμένω η δημοσιευθείσα αύξηση 400% στα Μ.Μ.Ε. και στην εν θέματι ερώτηση του κ. Βουλευτή για το εν λόγω φάρμακο δεν υφίσταται.
Σε γενικές γραμμές κύριο γνώρισμα τόσο του Δ.Τ.Φ.01/2008 όσο και του Δ.Τ.Φ.02/2008 είναι η εναρμόνιση με την κοινοτική νομοθεσία των σχετιζόμενων με την φαρμακευτική πολιτική θεμάτων και η υλοποίηση και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την έκδοση ανά τακτά χρονικά διαστήματα νέων δελτίων τιμών φαρμάκων.
Κατά τα λοιπά αρμόδιο για απάντηση είναι το Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας, στο οποίο και διαβιβάζεται η ερώτηση.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ»
4. Στην με αριθμό 8795/18.3.2008 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη και Μαυρουδή Βορίδη. δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./677 έγγραφο από τον Yπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 8795/18.3.08 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη και Μαυρουδή Βορίδη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η αρμόδια για την περιοχή Γ΄ ΕΠΚΑ ασχολείται από το Σεπτέμβριο του 2006 κατά κύριο λόγο με το μεγάλο έργο των ανασκαφών της πόλεως στο πλαίσιο της εκτέλεσης του έργου «Έργα Αποχέτευσης και Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Δήμου Μεγάρων» (Γ΄ ΚΠΣ - ΕΠ.ΠΕΡ)). Η Εφορεία, πέραν αυτού του έργου, διενεργεί μεγάλο αριθμό σωστικών ανασκαφών σε οικόπεδα της πόλης των Μεγάρων πριν την ανέγερση οικοδομών.
Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας των σωστικών ανασκαφών, την περισυλλογή κινητών αρχαίων ευρημάτων, την τεκμηρίωση και αποτύπωση των ευρεθέντων, η ιδιοκτησία παραδίδεται για την συνέχιση των οικοδομικών εργασιών στον ενδιαφερόμενο πολίτη με όρους προστασίας των αρχαίων, που καθορίζονται είτε από την αρμόδια Εφορεία, είτε από αποφάσεις που προκύπτουν από τα γνωμοδοτικά όργανα του ΥΠ.ΠΟ. (ΚΑΣ, Τοπικό Συμβούλιο, Διοικητικές Πράξεις κ.λπ.).
Στο αίτημα να τοποθετηθούν τα «διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα» ως εκθέματα στο Μουσείο, σας ενημερώνουμε ότι στο Μουσείο Μεγάρων εκτίθενται διαχρονικά τα πιο αντιπροσωπευτικά ευρήματα των ανασκαφών της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Σε περίπτωση που προκύψει εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό για την ιστορία και τοπογραφία της αρχαίας πόλης, είναι βέβαιο ότι θα βρει τη θέση του στο Μουσείο.
Στο Μουσείο Μεγάρων, λειτουργεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την τοπογραφία της αρχαίας πόλης και τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων και οι επισκέπτες του Μουσείου έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από το πλούσιο εποπτικό υλικό και τις λεζάντες των αντικειμένων που εκτίθενται.
Με την ΥΠ.ΠΟ./ΔΑΒΜΜ/12162/487/30.3.2007 Απόφαση έχει εγκριθεί μελέτη μέτρων άρσης ετοιμορροπίας του Ιερού Ναού Σωτήρος για την αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της επικίνδυνης κατάστασής του. Τα άμεσα μέτρα περιλαμβάνουν εργασίες προστασίας του Ναού από την εισροή υγρασίας μέσω της στέγης, σφράγισμα ρωγμών, υποστήλωση τόξων και εξωτερική περιμετρική περίδεση.
Επίσης υπάρχουν επικαιροποιημένες μελέτες για την στερέωση των Ιερών Ναών Αγίου Αθανασίου και Αγίου Γεωργίου στον Ορκό.
Η αρμόδια Εφορεία προτίθεται να προτείνει την ένταξη των έργων στερέωσης των ανωτέρω βυζαντινών μνημείων στο Δ΄ ΚΠΣ.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ»
5. Στην με αριθμό 9108/26.3.2008 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ιωάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου. δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 736/11.4.2008 έγγραφο από τον Yφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με την 1100784/6219πε/0010/16.3.1995 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ΦΕΚ200/4.4.1995 τ.Δ' κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση, για τη διάνοιξη της Εγνατίας οδού στο τμήμα Δερβένι - Νυμφόπετρα & ειδικότερα στις παραλλαγές του υποτμήματος Π2 (Ανάληψη -Νυμφόπετρα) α)Παραλλαγή Ευαγγελισμού χ.θ 2+340 έως χ.θ 10+135 β) Παραλλαγή Νυμφόπετρας χ.θ 16+400 έως χ.θ 17+510.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο με αίτησή του ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσ/νικης κίνησε τη διαδικασία καθορισμού προσωρινής τιμής μονάδος αποζημίωσης για τα απαλλοτριούμενα ακίνητα και εκδόθηκε η 8385/1998 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσ/νικης. Το ΥΠΕΧΩΔΕ συνέταξε πίνακα παρακατάθεσης σύμφωνα με τη πιο πάνω απόφαση, εκδόθηκε το 8370/18-11-1998 γραμμάτιο παρακαταθήκης ποσού 388.144.650 δρχ. και η συντέλεση της απαλλοτρίωσης έγινε με τη δημοσίευση της ειδοποίησης στο ΦΕΚ 175/15-3-1999 τδ΄.
3. Ακολούθως, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε την από 2-9-1998 με αριθμό κατάθεσης 3531/1998 αίτηση, η οποία μετά από αλλεπάλληλες αναβολές συζητήθηκε στις 30-9-2002 και επί της οποίας εκδόθηκε η 3023/2002 προδικαστική απόφαση του Εφετείου Θεσ/νικης, η οποία διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τον καθορισμό οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης των απαλλοτριωθέντων ακινήτων, όρισε πραγματογνώμονες τους: α) Χρήστο Γινόπουλο, πολιτικό μηχανικό και β) Πασχάλη Πάντσιο, πολιτικό μηχανικό της Κτηματικής Υπηρεσίας και όρισε νέα δικάσιμο προς συζήτηση την 31-3-2003.
Η άνω υπόθεση μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, διότι δεν είχε κατατεθεί η πραγματογνωμοσύνη, συζητήθηκε στις 5-2-2007 και εκδόθηκε η 2248/2007 απόφαση Εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία ακόμη δεν κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία μας.
4. Σχετικά με τους δικαιούχους που πληρώθηκαν το 60% σας πληροφορούμε ότι το υπόλοιπο του συνόλου της αποζημίωσης θα κατατεθεί με την εφαρμογή της εφετειακής απόφασης.
Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί πιθανόν να εκκρεμεί η δικαστική αναγνώρισή τους.
5. Επισυνάπτουμε το με αρ.πρ. Α179165/9.4.2008 σχετικό έγγραφο της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε, για την ενημέρωσή σας.
Ο Υφυπουργός
Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ»
Σημ. Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων)
6. Στην με αριθμό 12386/20-5-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φίλιππου Σαχινίδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2002/9-6-2008 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Φ. Σαχινίδης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Βάσει των απαιτήσεων της διαπίστευσης των ιδιωτικών Φορέων Πιστοποίησης, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εφαρμόζουν το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2), ο φορέας οφείλει να χορηγήσει έγγραφο πιστοποίησης «πιστοποιητικό», το οποίο αποδεικνύει ότι η γεωργική εκμετάλλευση συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων προτύπων.
Το χορηγηθέν πιστοποιητικό πρέπει να προσδιορίζει:
1. Το όνομα και τη διεύθυνση του παραγωγού.
2. Το αντικείμενο της χορηγηθείσας πιστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων:
- Των προτύπων, βάσει των οποίων πιστοποιήθηκε το σύστημα.
- Του πεδίου πιστοποίησης, δηλαδή της καλλιέργειας/ών για τις οποίες πιστοποιήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση.
3. Την ημερομηνία ισχύος της πιστοποίησης και το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η πιστοποίηση.
Για λόγους διαφήμισης, επιτρέπεται η ανάρτηση του πιστοποιητικού σε χώρους εμπορίας προϊόντων, με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται, μέσω των ελέγχων η μη παραπλανητική χρήση του πιστοποιητικού ή η λανθασμένη παραπομπή στο σύστημα πιστοποίησης.
Σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τους παραγωγούς-πωλητές πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, βάσει των προτύπων AGRO 2.1 & AGRO 2.2, σε Λαϊκή Αγορά της Καρδίτσας, ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.) ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως για το συγκεκριμένο γεγονός τόσο από το τμήμα Εμπορίου της Ν.Α. Καρδίτσας, όσο και από τον ιδιωτικό Φορέα που χορήγησε τη συγκεκριμένη πιστοποίηση στην Ομάδα Παραγωγών.
Ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π., με στόχο τη δημιουργία ενός ομοιογενούς και αξιόπιστου πλαισίου πιστοποίησης, δε θα λειτουργεί πλέον ως Φορέας Πιστοποίησης, αλλά ως Αρχή Επίβλεψης των ιδιωτικών Φορέων Πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων ή συστημάτων, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO (ΚΥΑ 267600/2007, ΦΕΚ 510/Β΄).
Ήδη το σύνολο των ιδιωτικών Φορέων Πιστοποίησης (16), έχουν υποβάλλει στον Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. αιτήσεις για αναγνώριση, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Με την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π., θα ελέγχει την ορθή διαχείριση και χρήση των εθνικών σημάτων πιστοποίησης, στους Φορείς Πιστοποίησης, στις πιστοποιημένες εκμεταλλεύσεις και στους χώρους εμπορίας των προϊόντων.
Διευκρινίζεται ότι, τα σήματα AGRO είναι εθνικά σήματα ποιότητας και η χρήση τους στην επισήμανση ή στη διαφήμιση των πιστοποιημένων γεωργικών προϊόντων είναι υποχρεωτική.
Επιπλέον της χρήσης των σημάτων είναι υποχρεωτική και η αναγραφή της Επωνυμίας του Φορέα Πιστοποίησης που έχει χορηγήσει την πιστοποίηση στην επιχείρηση/ εκμετάλλευση που παράγει τα γεωργικά προϊόντα.
Σε περίπτωση δε παραπλανητικής χρήσης των σημάνσεων πιστοποίησης, ή εάν αιτιολογημένα το επιβάλλουν οι αρμόδιες Αρχές ή ο Φορέας Πιστοποίησης, η εκμετάλλευση οφείλει να διακόψει άμεσα τη χρήση τους.
Παράλληλα, ξεκινάει άμεσα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ευρεία καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών για τα πιστοποιημένα προϊόντα και τα εθνικά σήματα πιστοποίησης.
Στόχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π. είναι η ευρύτερη δυνατή διάδοση πιστοποιημένων συστημάτων στην ελληνική γεωργία. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζεται η εφαρμογή τους από τους παραγωγούς, μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του Αναπτυξιακού Νόμου, μέτρων και δράσεων της 4ης προγραμματικής περιόδου κ.α..
Επίσης, οι στρεμματικές ενισχύσεις του ποιοτικού παρακρατήματος του άρθρου 69 του Καν. (ΕΚ) 1782/2003 του Συμβουλίου, χορηγούνται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις πιστοποιημένες για την εφαρμογή του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, βάσει των προτύπων AGRO 2.1 & AGRO 2.2..
Παράλληλα, ο Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.:
- Αναθεώρησε πρόσφατα τα πρότυπα AGRO, δεδομένου ότι, τα συστήματα πιστοποίησης οφείλουν να εξελίσσονται και να προσαρμόζονται στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των απαιτήσεων των αγορών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της επιστήμης, αλλά και τις εμπειρίες των παραγωγών απ' την εφαρμογή τους.
- Αναπτύσσει νέα πρότυπα για το χοίρειο κρέας ολοκληρωμένης διαχείρισης, τη βιολογική αμπελουργία και την οινοποίηση από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας και τη βιολογική αιγοπροβατοτροφία και παράλληλα εξειδικεύει το πρότυπο AGRO 2.1. και AGRO 2.2. που εφαρμόζεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση για 8 βασικές καλλιέργειες (καπνό, βαμβάκι, ροδακινιά, κηπευτικά θερμοκηπίου, ελιά, αχλαδιά, μηλιά και άμπελο).
- Προβάλει και γνωστοποιεί στο καταναλωτικό κοινό, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, τα εθνικά σήματα πιστοποίησης γεωργικών προϊόντων, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις κύρους, διαθέτοντας πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων και πραγματοποιώντας διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εφημερίδες και κλαδικά περιοδικά.
- Συστηματοποιεί και ενδυναμώνει τους ελέγχους σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής του, για να διαφυλάξει την αξιοπιστία των συστημάτων πιστοποίησης και να προστατεύσει τα προϊόντα από αθέμιτες πρακτικές.
Ο Υπουργός
Α. ΚΟΝΤΟΣ»
7. Στην με αριθμό 5027/24-1-08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Έξαρχου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 762/22-2-08 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην. παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Έξαρχος, σας πληροφορούμε τα εξής:
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι ενταχθέντες στο Πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Εκτάσεων, στο πλαίσιο των κανονισμών 797/1985, 1609/1989, 2080/1992 και 1257/1999, στους οποίους καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους παραπάνω κανονισμούς ενισχύσεις, σύμφωνα με τις εκδοθείσες εφαρμοστικές αποφάσεις, εφόσον διατηρούν τις δασικές επενδύσεις σύμφωνα με το πλαίσιο και τις υποχρεώσεις κάθε κανονισμού.
Η Δημόσια δαπάνη που θα προκληθεί για την κάλυψη των ανειλημμένων υποχρεώσεων βαρύνει τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), ο οποίος χρηματοδοτείται από τον ΚΑΕ 5323 του Τακτικού Προϋπολογισμού Εξόδων του Φ.29/110.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχέδιο Κ.Υ.Α. με το οποίο εγκρίνεται πίστωση 31.000.000 ευρώ η οποία αφορά τόσο την καταβολή των προβλεπόμενων ενισχύσεων στους δικαιούχους, όσο και την υποστήριξη της καταγραφής των δικαιούχων και την πραγματοποίηση ελέγχων στο φυσικό αντικείμενο και τις πληρωμές των καθεστώτων δάσωσης.
Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. με το αρ. πρωτ. 176739/10.12.07 έγγραφό του, απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες της χώρας πρόγραμμα μηχανογράφησης για την καταχώρηση των πληρωμών των δικαιούχων και κατέβαλε ήδη οικονομικές ενισχύσεις για το πρόγραμμα Δάσωσης Γεωργικών Εκτάσεων σε επενδυτές στο τέλος του ιδίου μήνα.
Από την αρχή του έτους 2008 δεν έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές λόγω του ότι εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διάθεση πιστώσεων για το πρόγραμμα «Δάσωση Γεωργικών Εκτάσεων» η οποία αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.
Επισημαίνεται ότι ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές εάν δεν παραλάβει και ελέγξει τα απαραίτητα έγγραφα και αρχεία από τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.
Ο Υπουργός
Α. ΚΟΝΤΟΣ»
8. Στην με αριθμό 4881/22-1-08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 741/22-2-08 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Η νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) των οπωροκηπευτικών, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1-1-2008, προβλέπει για το μέτρο της πρόληψης και διαχείρισης των κρίσεων, ότι θα υλοποιείται μέσα από τα επιχειρησιακά προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών.
Μετά την κοινοποίηση του εφαρμοστικού κανονισμού της Επιτροπής την 31-12-2007, έχει κινηθεί η διαδικασία έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ για τον καθορισμό των λεπτομερειών του μέτρου «πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων», ώστε έγκαιρα οι Οργανώσεις Παραγωγών να μπορούν να ενσωματώσουν τέτοιες δράσεις στα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα.
Επίσης, εντός του 2008 θα ολοκληρωθούν οι εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου οι διατάξεις της νέας ΚΟΑ οπωροκηπευτικών να εφαρμοστούν στο σύνολό τους από την 1-1-2009.
2. Σύμφωνα με το νέο κοινοτικό καθεστώς, αποσυρόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα μπορούν να διατεθούν με δωρεάν διανομή:
- σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα που έχουν εγκριθεί από το οικείο Κράτος- Μέλος, για τις δραστηριότητές τους υπέρ ατόμων στα οποία η εθνική νομοθεσία χορηγεί δικαίωμα δημόσιας αρωγής,
- σε σωφρονιστικά ιδρύματα, σχολεία και δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, παιδικές κατασκηνώσεις, νοσοκομεία και γηροκομεία που ορίζονται από τα Κράτη-Μέλη και για ποσότητες οι οποίες είναι συμπληρωματικές εκείνων που αγοράζουν κανονικά.
Ο Υπουργός
Α. ΚΟΝΤΟΣ»
9. Στην με αριθμό 9217/28-3-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιάννη Κουτσούκου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 9478/22-4-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, σχετικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις του Ν. Ηλείας από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 , σας πληροφορούμε τα εξής, όσον αφορά αρμοδιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης:
Η Δ/νση ΜΜΕ της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας (ΥΠΑΝ) προχώρησε άμεσα στην έκδοση δύο (2) ΚΥΑ που υλοποιεί η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. α) Αύξηση της Επιδότησης Κόστους Δανεισμού και Χρηματοδοτικής Μίσθωσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων , Δράση 2.10.2. του ΕΠΑΝ , στις (πληγείσες) επιχειρήσεις των πληγησών από τις πυρκαγιές του έτους 2007 περιοχών. β) Αύξηση του ποσοστού της παρεχομένης από την ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. εγγύησης προς τις επιχειρήσεις των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 36 του Ν. 2459/1997 (ΦΕΚ 17/Α), προβλέπεται επιχορήγηση, σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, φορείς που πλήττονται από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες εκτός σεισμών. Η επιχορήγηση συνίσταται στην δωρεάν χρηματική ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και καταβάλλεται στους δικαιούχους μέσω του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ ΑΕ. Το ύψος της επιχορήγησης καθορίζεται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Χωροταξίας & Δημοσίων Έργων. Με την υπογραφή της ανωτέρω Απόφασης, το Υπουργείο θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την εγγραφή του συγκεκριμένου ποσού στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την αντίστοιχη χρηματοδότηση του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ ΑΕ (φορέας υλοποίησης), ο οποίος και θα καταβάλει την επιχορηγηση στους δικαιουχους.
Για τα λοιπά θέματα θα απαντήσουν αρμοδίως, το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών καθώς και το ΥΠΕΧΩΔΕ προς το οποίο κοινοποιούμε το παρόν έγγραφό μας με συνημμένη τη σχετική ερώτηση.
Ο Υφυπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ»
10 . Στην με αριθμό 8611/30-5-2007 ερώτηση του Βουλευτή κ. Άγγελου Τζέκη και Γεωργίου Χουρμουζιάδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. οικ.3477 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης, η οποία κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ. Άγγελο Τζέκη και κ. Γιώργο Χουρμουζιάδη, αναφορικά με τα προβλήματα μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων του Ν. Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των έργων κατασκευής του Μετρό και ειδικότερα επί του πρώτου ερωτήματος περί δυνατότητας φοροαπαλλαγών αυτών από τους Ο.Τ.Α α' βαθμού μέχρι της ολοκλήρωσης του σχετικού έργου, σας γνωρίζουμε κατά λόγο αρμοδιότητας, τα εξής:
Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την ίση αντιμετώπιση όλων των φορολογουμένων και όπου ο νομοθέτης ήθελε να εισαγάγει εξαιρέσεις για ορισμένη κατηγορία πολιτών το προέβλεψε ρητά. Επίσης κατά πάγια νομολογιακή αρχή, οι απαλλαγές από φορολογικές επιβαρύνσεις συνιστούν εξαιρετικό δίκαιο και δεν επιδέχονται ανάλογη εφαρμογή και διασταλτική ερμηνεία. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση επί της οποίας αναφέρονται οι ερωτώντες βουλευτές, δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη από την κείμενη νομοθεσία.
Ειδικότερα, το ενιαίο ανταποδοτικό τέλος καθαριότητας και φωτισμού επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση των δαπανών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες δημοτικές ή κοινοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα (άρθρο 25 παρ. 12 Ν. 1828/89). Επισημαίνεται δε ότι, παρά τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα το εν λόγω τέλος καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους κατοίκους του δήμου και συγκεκριμένα έχει γίνει δεκτό, ότι η καταβολή του τέλους δεν εξαρτάται από τη χρησιμοποίηση ή μη της παρεχόμενης υπηρεσίας, ούτε από την πλημμελή εξυπηρέτηση ή εξ ολοκλήρoυ έλλειψη εξυπηρέτησης ενός ή περισσοτέρων ακινήτων της περιοχής ή από την πλημμελή λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμοί (ΣτΕ 947/86).
Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής έχουν τη δυνατότητα με απόφαση του δημοτικοίι ή κοινοτικοί συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, μείωσης δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%) ή απαλλαγή από αυτοίς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πoλύτεκvoυς.
Τέλος, κατά τα λοιπά, αρμόδια να απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων έργων.
Ο Υφυπουργός
ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΚΟΣ»)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενίσχυση της διαφάνειας του Κρατικού Προϋπολογισμού, έλεγχος των δημοσίων δαπανών, μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις».
Ως γνωστό στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκαν τα άρθρα από 1 έως 13 ως μία ενότητα και ψηφίστηκαν. Στη σημερινή συνεδρίαση, που είναι και η τελευταία για το νομοσχέδιο αυτό, θα συζητηθούν τα άρθρα 14 μέχρι τέλους -δηλαδή μέχρι το άρθρο 36- και οι τροπολογίες ως μία ενότητα. Επαναλαμβάνω ότι ως μία ενότητα θα συζητηθούν τα άρθρα και η τροπολογία.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλαβάνος ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Γιάννη Δραγασάκη.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ηλίας Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα επί των άρθρων το κεφάλαιο Γ΄ και Δ΄ που ουσιαστικά αφορούν την τρίτη φάση κυρίως της φορολογικής μεταρρύθμισης και για να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή όσο είναι δυνατόν, αλλά επίσης να φορολογηθούν και τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών όσο το δυνατόν πιο δίκαια.
Φίλες και φίλοι, θα δώσω ορισμένα στοιχεία για την καρδιά αυτού του νομοσχεδίου. Αυτά τα στοιχεία που θα παραθέσω όσο πιο σύντομα μπορώ θεωρώ ότι είναι το υπόβαθρο, η βάση πάνω στην οποία η Κυβέρνηση έχει κάνει το νομοθέτημα το οποίο συζητούμε σήμερα. Ακούστε. Πρώτον, εάν δούμε τη χώρα μας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα των άμεσων φόρων και πόσο φόρο πληρώνει ο Ευρωπαίος πολίτης σε σχέση με το Α.Ε.Π. και αντίστοιχα ο Έλληνας πολίτης ως ποσοστό πάλι του Α.Ε.Π., τα στοιχεία είναι 4,6% για την Ελλάδα από τους φόρους που εισπράττουμε και 9,2% για την Ευρώπη. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι πολίτες ως φυσικά πρόσωπα πληρώνουν διπλάσιο άμεσο φόρο απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για τον κοινό νου.
Επίσης, εάν δούμε τα στοιχεία του 2006, εάν τα εξετάσουμε στη λεπτομέρεια, θα δούμε το εξής ανάμεσα στα άλλα. Οι μισθωτοί πλήρωσαν το 2006 -με επίσημα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο και από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- περίπου 1.500 ευρώ μέσο όρο, όλοι οι μισθωτοί.
Πλήρωσαν περίπου 1000 ευρώ όλοι οι συνταξιούχοι. Ακόμη επτακόσιες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πλήρωσαν ούτε ένα λεπτό. Οι μισθωτοί πλήρωσαν 1552 ευρώ και 954 οι συνταξιούχοι. Επτακόσιες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δεν πλήρωσαν ούτε ένα λεπτό.
Αν πάρω υποκατηγορίες στους ελεύθερους επαγγελματίες, με όλο το σεβασμό που έχω για όλους τους Έλληνες και για όλες τις κοινωνικές ομάδες της οικονομίας, αν ψάξουμε τα επίσημα στοιχεία ειδικά για εμπόρους και βιοτέχνες θα δούμε ότι έκαναν εξακόσιες ογδόντα πέντε χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις και απ’ αυτές οι 400.000 δεν πλήρωσαν ούτε ένα λεπτό. Δηλαδή το 70% δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ, ενώ όλοι οι συνταξιούχοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 1000 ευρώ άμεσους φόρους.
Ακόμη, αν δούμε πως σχηματοποιούνται αυτά μέσα στην οικονομία και στο σύνολο των εσόδων που έχουμε από άμεσους φόρους, θα καταλάβουμε ότι πάνω από 50% του συνολικού φόρου το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αν δούμε τις επιχειρήσεις, δηλαδή το κεφάλαιο ανώνυμες εταιρείες, Ε.Π.Ε. κ.λπ., πληρώνουν το 35%. Και ένα 15% πληρώνουν οι αυτοαπασχολούμενοι. Νομίζω ότι τα στοιχεία λένε μία άλλη αλήθεια.
Θα σας δώσω και μία άλλη πτυχή για το θέμα της φορολογικής δικαιοσύνης. Εάν δούμε τα στοιχεία που έχουμε φέτος για το 2007, η εφορία έχει πέντε εκατομμύρια πεντακόσιες τριάντα χιλιάδες, τετρακόσιες είκοσι επτά φορολογικές δηλώσεις. Απ’ αυτές τα τρία εκατομμύρια και κάτι των Ελλήνων φορολογουμένων δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Να το πω διαφορετικά. Περίπου 55% οικογένειες με βάση αυτά τα στοιχεία υποστηρίζουν ότι το 55% των ελληνικών οικογενειών, των ελλήνων πολιτών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας.
Φίλες και φίλοι, πίεσα από την πρώτη ημέρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου την Αξιωματική Αντιπολίτευση, γιατί είναι κόμμα εξουσίας, να έρθει εδώ στο Βήμα –ήξερα από την αρχή ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο- να μας πει, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας μας λέτε αυτή είναι η έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και φορολογείτε τους Έλληνες με τόσα χρήματα αυτούς και τόσα χρήματα τους άλλους, σύνολο τόσα χρήματα. Εμείς έχουμε μία αντιπρόταση. Κακώς τους φορολογείται όλους, κακώς φορολογείται αυτούς και τους άλλους και προτείνουμε αυτό. Ούτε μία κουβέντα, πλην μιας, την οποία μετά βέβαια την απέσυραν η ίδια η συνάδελφος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι υπεύθυνη για το πρόγραμμα οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Είπε ότι αστειευόταν. Δηλαδή το είπε ειρωνικά. Ακούστε τι είπε από τα Πρακτικά στη σελίδα 249. «Πρέπει δηλαδή να μαζέψετε μέχρι το τέλος του χρόνου 33.000.000.000 ευρώ και με αυτές τις ρυθμίσεις πιστεύετε ότι θα πάρετε περίπου 5.000.000.000 ευρώ.». Εδώ θα πέσουμε κάτω από τα γέλια. Είναι πολύ ειρωνικό αυτό. Θέλω όποιος διαφωνεί να πάρει το βίντεο να το δει την ώρα που μιλούσε η κ. Κατσέλη. Αρκούν όμως και τα λόγια. «Και ερωτώ, γιατί δεν βάζετε μία έκτακτη εισφορά σε όλους;» Πολύ γέλιο πέφτει εδώ. «Θα ήταν πιο έντιμο και πιο δίκαιο». Πολύ κλάμα πέφτει εδώ.
Εγώ θα σας πω τι θα συνέβαινε αν υιοθετούσαμε την πρόταση που «ξέφυγε» από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. .
Δηλαδή, τι μας λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Κεφαλικό φόρο στους μισθωτούς και συνταξιούχους ήθελε να βάλουμε; Αυτό είναι. Κεφαλικός φόρος σε όλους που πληρώνουν. Ανέφερα στοιχεία και πριν. Βεβαίως, ήταν λογικό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να «τραβήξει το αυτί» της κυρίας συναδέλφου, με όλο το σεβασμό που έχω στο πρόσωπό της.
Και πάλι, σ’ ένα άλλο νομοσχέδιο για τις Δ.Ε.Κ.Ο. είχε συμβεί το ίδιο αναφορικά με την καρδιά του νομοθετήματος, που είναι η φιλοσοφία επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή πως σκέφτεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και πάλι είχαμε «τράβηγμα του αυτιού».
Τι είχε πει τότε η κ. Κατσέλη; Για να δείτε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταθέτει μία πρόταση την οποία μαζεύει μετά από πολιτικές παραινέσεις, παρεμβάσεις και «τράβηγμα αυτιού». Στην προκειμένη περίπτωση θυμάμαι τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο επίσης τιμώ ιδιαίτερα.
Η κ. Κατσέλη είχε πει να κλείνουν –το λέω απλά- οι ζημιογόνες επιχειρήσεις Δ.Ε.Κ.Ο. Βγαίνει την άλλη μέρα ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατακεραυνώνει την κ. Κατσέλη, την υπεύθυνη του προγράμματος για την οικονομία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και λέει: «Όχι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει μία άλλη άποψη, η κ. Κατσέλη μία άλλη» -αυτό έγινε για δεύτερη φορά μέσα από τα πολλά παραδείγματα- «δημόσιες επιχειρήσεις, λέει, δεν κλείνουν αλλά ανασυγκροτούνται».
Φίλες και φίλοι, έχουμε ένα κόμμα εξουσίας το οποίο κοιτάει, φροντίζει μόνο και μόνο να μην πει τίποτα για να ευχαριστήσει και τον «αστυφύλαξ» και το «χωροφύλαξ», όπως λέει ο ελληνικός λαός. Δηλαδή και τα συνδικάτα και όλους όσους ζητάνε, που είναι από τη μία πλευρά, θέλει να τους ικανοποιήσει.
Από την άλλη μεριά τι κάνει σ’ εμάς και τους Υπουργούς, που προσπαθούν να διορθώσουν την οικονομία, κυρίως για τα λάθη του παρελθόντος –τα ξέρει ο ελληνικός λαός, δεν χρειάζεται να μιλήσω για το χρέος. Μας καταγγέλλει πάλι ότι το χρέος της χώρας ξέφυγε. Είμαστε στον αέρα με τον Προϋπολογισμό, νέα επιτήρηση, νέα διαδικασία για υπερβολικό έλλειμμα της χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν γίνεται να δεχθούμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ’ αυτήν την κατάντια. Επαναλαμβάνω ότι θέλουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καλλιώρα.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κουτμερίδης.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι πραγματικά λυπηρό, αγαπητέ συνάδελφε, που σ’ αυτήν τη μαραθώνια συζήτηση συνεχώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταθέτει τις προτάσεις του, αλλά εσείς ή δεν θέλετε να ακούσετε ή πραγματικά δεν τις καταλαβαίνετε. Εγώ θα επιχειρήσω και πάλι να τις καταθέσω.
Κύριοι συνάδελφοι…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Δεν θέλουμε εκθέσεις ιδεών. Αριθμούς θέλουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Καλλιώρα, μη διακόπτετε.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε τα δύο τελευταία μέρη του νομοσχεδίου, το τρίτο και το τέταρτο, που για μας αποτελούν τον πυρήνα της αντιπολιτευτικής μας θέσης και στάσης.
Θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο σε αυτά τα δύο μέρη περιέχει ακριβώς και την πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία πρόθεση είναι, να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα για να καλύψει τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα που η ίδια όμως δημιούργησε με τις δικές της πολιτικές.
Το άρθρο 14 θα έλεγα ότι είναι μνημείο φορολογικής αδικίας και πραγματικά αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας, γιατί για πρώτη φορά καθιερώνεται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου. Ίσως αποτελεί και μία παγκόσμια πρωτοτυπία.
Λέει η Κυβέρνηση, πως αυτές οι ρυθμίσεις δεν αδικούν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Η δική μας η θέση είναι εντελώς διαφορετική, γιατί; Κατ’ αρχάς δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, δεν αλλάζουν τα αφορολόγητα ποσά και γίνεται ένα εμπόριο ελπίδας, πως σε βάθος πενταετίας κάθε χρόνο θα μειωθούν από μία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές και άρα θα υπάρχει λογικά μία φορολογική ελάφρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ακριβώς το αντίθετο. Επειδή δεν αλλάζουν τα αφορολόγητα και δεν τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα, αλλά κυρίως δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι αναπροσαρμογές και οι μεταβολές των ονομαστικών μισθών, θα έχουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Παράλληλα, όσον αφορά το αφορολόγητο, μετά από πολλές συζητήσεις πολλών ημερών, η Κυβέρνηση έφερε και κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπου εξαιρεί τη γενιά των 700, των 500 ευρώ, με τα «μπλοκάκια», δίνοντας μια λύση. Μου κάνει όμως εντύπωση ότι αυτές οι θέσεις εκτέθηκαν από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης από την πρώτη μέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή και η Κυβέρνηση μόλις χθες έφερε αυτές τις νομοτεχνικές βελτιώσεις, πράγμα που δείχνει πόσο καθυστερημένα αντανακλαστικά έχει. Θεωρούμε ότι αυτή η διάταξη πραγματικά αγγίζει τα όρια της αντισυνταγματικότητας και θα δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους επιτηδευματίες.
Θεωρούμε θετικό το ότι λαμβάνετε υπ’ όψιν σας και εξαιρείτε τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αν έχουν 67% και πλέον αναπηρία. Θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, να λάβετε υπ’ όψιν σας κι αυτούς οι οποίοι με μεγαλύτερο κόστος αναλαμβάνουν και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, γιατί έχουν ένα - δύο χρόνια για να βγουν στη σύνταξη και νομίζω ότι θα μπορούσατε να συμπεριλάβετε κι αυτούς τους επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται στο όριο της συνταξιοδότησης.
Όσον αφορά το άρθρο 16 για τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, για την υπεραξία, κύριε Υπουργέ, η καινούργια νομοτεχνική διόρθωσή σας ίσως θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα. Δηλαδή λέτε ότι λαμβάνετε υπ’ όψιν και τις ζημίες, αλλά ζητάτε να πληρώσουν το φόρο αυτό, 10%, πρώτα για τα κέρδη και εκ των υστέρων με δηλώσεις τους να έρθουν να πάρουν επιστροφή αυτού του φόρου, αν τελικά υπάρχουν ζημίες. Μα, κύριε Υπουργέ, βάζετε αυτή τη διαδικασία για να δημιουργήσετε περισσότερα προβλήματα; Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνουμε σωστά ή αν εννοείτε κάτι άλλο. Γιατί δεν γίνεται ένας ετήσιος υπολογισμός των κερδών και των ζημιών κι αν υπάρχουν κέρδη, θέλετε να βάλετε τον ενιαίο συντελεστή 10%; Εμείς έχουμε εκφράσει μία θέση κι είπαμε «όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων στην κλίμακα». Εσείς περιπλέκετε τα πράγματα, δημιουργείτε περισσότερη γραφειοκρατία, περισσότερες διαδικασίες και ταλαιπωρείτε πραγματικά όλους αυτούς τους επενδυτές. Δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιο είναι το σκεπτικό σας.
Όσον αφορά τις αλλοδαπές επιχειρήσεις, αυτό είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Μα, είναι δυνατόν στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμφωνία, για την αποφυγή διπλής φορολογίας; Εννοείται βέβαια. Με τη χθεσινή νομοτεχνική ρύθμιση που φέρατε για τις αλλοδαπές…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Εννοείται. Αλλά για να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρερμηνεία, γι’ αυτό το κάναμε. Για να μην υπάρχει καμμία παρεξήγηση, γι’ αυτό έγινε η βελτίωση.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Δεν νομίζω σ’ αυτό το θέμα για τα αυτονόητα να υπάρχει κάποια παρεξήγηση.
Όσον αφορά τα θέματα που αφορούν τους μισθωτούς και συνταξιούχους λέω –και να ακουστεί για πολλοστή φορά μέσα στην Αίθουσα- ότι εμείς έχουμε μία σταθερή θέση: Τιμαριθμοποιημένη, προοδευτική φορολογική κλίμακα.
Όσον αφορά την φορολογία από την υπεραξία για τις μεταβιβάσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο κι εδώ η θέση μας είναι να φορολογηθούν και να ενταχθούν στα υπόλοιπα εισοδήματα. Και να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις, τη γενική κλίμακα.
Όσον αφορά τα stock options και τα άλλα και σ’ αυτό έχουμε μια σταθερή θέση: Όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων στη γενική κλίμακα και να φορολογηθούν με τις γενικές διατάξεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτά τα εισοδήματα έτσι φορολογούνται, στην κλίμακα.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Όσον αφορά τώρα το άρθρο που αναφέρεται στον τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη ρύθμιση που αφορά την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, κύριε Υπουργέ, ο ισχυρισμός σας ότι και στο παρελθόν γίνονταν τέτοιες ρυθμίσεις δεν μπορεί να αποτελεί πολιτικό άλλοθι.
Επιτέλους θα πρέπει να αλλάξει αυτή η διαδικασία και αν θέλετε να δεσμευθούμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Μπορεί αυτή η ρύθμιση να εξυπηρετεί κάποιους φορολογούμενους πολίτες οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πάγια τακτική.
Είναι πραγματικά φορολογικός αναχρονισμός, είναι οπισθοδρόμηση και κυρίως επιβραβεύεται ο κακοπληρωτής και ο φοροφυγάς και θεωρούμε ότι είναι κορόιδο ο νόμιμος και έντιμος φορολογούμενος πολίτης. Νομίζω ότι και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να μπει μία τελεία. Τελεία και παύλα!
Όσον αφορά το άρθρο για τις Δ.Ε.Κ.Ο., νομίζω ότι μετά την τροπολογία σας έρχεστε σήμερα και με αυτό το άρθρο πραγματικά αποτελειώνετε τα θέματα που αφορούν τις Δ.Ε.Κ.Ο., δηλαδή πλήρης έλεγχος, όσον αφορά τις προσλήψεις τόσο σε μόνιμο όσο και σε έκτακτο προσωπικό για τις Δ.Ε.Κ.Ο..
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά.
Παράλληλα, για τα τέλη κυκλοφορίας –και γι’ αυτό καταθέσαμε την αντίθεσή μας– θεωρούμε ότι είναι πέρα για πέρα άδικο να επιβάλλετε 20% αύξηση συνολικά σε όλα τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, χωρίς να λαμβάνετε υπ’ όψιν σας τον κυβισμό.
Όσον αφορά το άρθρο 35, σε αυτό και παρά τη νομοτεχνική βελτίωση που καταθέσατε, εδώ, κύριε Υπουργέ –βέβαια δεν είναι της αρμοδιότητάς σας, αλλά- επαναφέρατε τη λίστα φαρμάκων, αυτή που πραγματικά με ζητωκραυγές καταργήσατε τα προηγούμενα χρόνια. Καταργείτε τη λιανική τιμή και φέρνετε την τιμή αναφοράς.
Παράλληλα, πριν από περίπου δύο χρόνια, το 2006, η Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης με το ν. 3457 καθιέρωσε ότι αυτό το 3% θα εισπραχθεί από τις φαρμακοβιομηχανίες και μάλιστα είχε γίνει και μία αναλογιστική μελέτη, η οποία έδειχνε για κάθε φαρμακοβιομηχανία τα ποσά που πρέπει να δώσει στο ελληνικό δημόσιο και συνολικά κάθε χρόνο φτάνουν περίπου τα 150.000.000 ευρώ.
Λόγω αδυναμίας της Κυβέρνησης και του ελληνικού δημοσίου να εισπράξει αυτά τα ποσά, μεταθέτετε αυτή τη διαδικασία στα φαρμακεία, δηλαδή αυτοί να εισπράξουν από τις φαρμακοβιομηχανίες. Παράλληλα, τα προηγούμενα χρόνια χαρίστηκαν αυτά τα ποσά, τα περίπου 150.000.000 ευρώ κάθε χρόνο, σε αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες.
Κύριε Υπουργέ, από τη μία μεριά θέλουμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, από τη μία πλευρά θέλουμε να εγκαταστήσουμε ένα κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης στη χώρα μας και από την άλλη πλευρά, όταν ο φορολογούμενος πολίτης βλέπει τέτοιες αδικίες, τέτοιες συμπεριφορές, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι θέλουμε να εμπεδώσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα μας.
Πώς είναι δυνατόν δηλαδή να χαρίζετε αυτά τα χρήματα σε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες –οι οποίες δεν είναι και πολλές στη χώρα μας- και να ζητάτε αυτή η επιβάρυνση να γίνεται από τα φαρμακεία; Εσείς δεν μπορέσατε να πάρετε αυτά τα χρήματα. Θα τα πάρουν οι φαρμακοποιοί;
Νομίζω ότι αυτή η ρύθμιση που κάνατε και παρά τη βελτίωση που φέρατε και παρά τη δέσμευση που λέτε ότι με υπουργική απόφαση θα ορίζεται πως δεν θα επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι και τα φαρμακεία, είναι πέρα για πέρα άδικη.
Κύριοι συνάδελφοι, όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν φέρει η Κυβέρνηση, όση καλή διάθεση και αν δείξει ότι πραγματικά στόχο έχει να μειώσει τη φοροδιαφυγή –όχι να την πατάξει, γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί- όταν σήμερα αυτό το χρονικό διάστημα συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο δημόσιο βίο, όπως αυτό το γεγονός με τη Μονή Βατοπεδίου, θέλω να ξέρετε ότι ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική κοινωνία δημιουργεί μια γνώμη και θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα: «Πάλι σκάνδαλα»; «Πάλι τα παίρνουν»; «Πάλι κάποιοι πολιτικοί κλέβουν»;
Όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν φέρετε, κύριε Υπουργέ, όταν υπάρχει αυτή η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, όταν υπάρχει αυτή η απαξίωση από την κοινωνία προς το πολιτικό σύστημα, δεν μπορούν να υπάρχουν συνετοί φορολογούμενοι πολίτες. Αυτό θα πρέπει πραγματικά να σας απασχολήσει πάρα πολύ.
Συμπληρώνεται περίπου ένας χρόνος –στις 16 Σεπτεμβρίου- από τότε που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές.
Θεωρώ ότι σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Το 2008 ήταν ένας δύσκολος χρόνος. Δεν κλείνει ο προϋπολογισμός και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Όμως αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δυστυχώς, το 2009 θα είναι ακόμα δυσκολότερο. Ευτυχώς, βέβαια, για εμάς και για τον ελληνικό λαό, έχω την εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι θα συντάξετε έναν προϋπολογισμό τον οποίο, μάλλον, θα εκτελέσουμε εμείς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κουτμερίδη.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για ένα πράγμα δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος την Κυβέρνηση και την πολιτική της και αυτό είναι η ιδιαίτερη συνέπεια και ευλάβεια με την οποία συνεχίζει και εφαρμόζει την πολιτική της και τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Έτσι, λοιπόν, το συγκεκριμένο τμήμα του νομοσχεδίου, το οποίο συζητάμε και το οποίο αναφέρεται στη φορολογική πολιτική, βεβαίως δεν πρέπει να το δούμε ξεκομμένο από τις προηγούμενες φορολογικές ρυθμίσεις και μέτρα τα οποία πήρε η Κυβέρνηση, αλλά συνολικά από τη διαχρονική πορεία της φορολογικής πολιτικής στον τόπο μας.
Έτσι λοιπόν και με τις συγκεκριμένες διατάξεις που συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικό, από τη στιγμή που η φορολογική πολιτική αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για να υλοποιηθούν οι στόχοι της Κυβέρνησης. Και βεβαίως, διακηρυγμένοι διαχρονικοί στόχοι της Κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.
Έτσι, λοιπόν, με τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου που αναφέρονται στη φορολογική πολιτική, ενισχύει τη δράση του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας από τη μία μεριά και από την άλλη μεριά, φορτώνει τα βάρη των φορολογικών εσόδων στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στους συνταξιούχους. Έτσι, λοιπόν, ακολουθεί διαχρονικά και με συνέπεια την «πεπατημένη» της φορολογικής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.
Ας δούμε, λοιπόν, κάπως πιο αναλυτικά αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα.
Με το άρθρο 14, προχωρεί στο όνομα της φορολογικής δικαιοσύνης και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στην κατάργηση του αφορολόγητου ποσού των 10.500 ευρώ για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εμπόρους, άρα και για τους εργαζόμενους –ουσιαστικά, για τους μισθωτούς εργαζόμενους- οι οποίοι δεν θα εντάσσονται με τα δελτία παροχής υπηρεσιών στις εργασιακές σχέσεις εξαρτημένης εργασίας.
Και ουσιαστικά, στο όνομα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής οδηγεί σε μία εισπρακτική επιδρομή απέναντι σ’ αυτά τα στρώματα τα οποία πλήττονται από τη συνολικότερη πολιτική. Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και από τον τεράστιο ανταγωνισμό τον οποίο δέχονται από τις πολυεθνικές, από τις μεγάλες επιχειρήσεις και από την χρηματοπιστωτική πολιτική των τραπεζών, αλλά και συνολικότερα από ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο έχει δημιουργηθεί και το οποίο οδηγεί στη συγκέντρωση της αγοράς σε όλο και λιγότερα χέρια. Και βεβαίως, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων, τους βγάζετε απ’ έξω. Άρα, αυτή η επίθεση η οποία γίνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία. Βεβαίως, ταυτόχρονα νομιμοποιείτε, διευρύνετε την άτυπη μορφή εργασίας, το νέο «εργασιακό μεσαίωνα» των δελτίων παροχής υπηρεσιών.
Και βεβαίως, δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για φορολογική δικαιοσύνη, αλλά ούτε και για πάταξη της φοροδιαφυγής, από την άποψη ότι υπάρχουν τεράστια τμήμα και του κεφαλαίου, τα οποία παραμένουν αφορολόγητα στον τόπο. Είπαμε και πριν για το εφοπλιστικό κεφάλαιο.
Άρα, αν θέλατε δικαιοσύνη, όπως εσείς την εννοείτε, τουλάχιστον θα έπρεπε να πάρετε κάποια μέτρα και γι’ αυτούς. Αντίθετα, όμως, συνεχώς τους επιβραβεύετε με διάφορους τρόπους.
Και βεβαίως, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αλλά θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο, από τη στιγμή που αξιοποιείτε και εσείς το εργαλείο της περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
Ταυτόχρονα, αποτελεί δώρο-άδωρο η μείωση του ενδιάμεσου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 25% στο 20% σταδιακά, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας.
Και βεβαίως με τα άρθρα 23 και 27 –είναι τα άρθρα που αναφέρονται στην περαίωση- δημιουργείτε το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο η φοροδιαφυγή. Επίσης, με το άρθρο 31 επιτίθεστε συνολικά ενάντια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στη λαϊκή οικογένεια μέσα από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%.
Και προωθείτε αυτήν την αύξηση των τελών κυκλοφορίας συνεπείς στην κατεύθυνση να αξιοποιηθούν οι επιπλέον πόροι ως «πανωπροίκι» για να χρηματοδοτηθεί η αντιλαϊκή μεταρρύθμιση του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» 2.
Από την άλλη μεριά έχουμε νέα προνόμια για τους κεφαλαιοκράτες, νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως είναι το άρθρο 19 με την σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή των νομικών προσώπων από 25% στα 20%, καθώς επίσης και με το άρθρο 28 για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτοί που χρωστάνε τα περισσότερα θα είναι οι πιο ευνοημένοι από μία τέτοια διαδικασία και μάλιστα θα αποδειχθεί άλλοθι για να μην εξοφλήσουν, αλλά να παρατείνουν στο διηνεκές την εξόφληση των χρεών τους.
Για τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία η Κυβέρνηση υπερηφανεύεται, δηλαδή για τα άρθρα 16, 17, τα κέρδη από τις πωλήσεις των μετοχών τη φορολογία των stock options, αλλά και την φορολογία των μερισμάτων, είναι μία προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» της αντιλαϊκής πολιτικής. Αποτελεί ένα πρόσχημα για την αποδοχή της αντιλαϊκής φορολογικής σας πολιτικής, από την άποψη ότι είναι αναποτελεσματικά τα εργαλεία αυτά. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, γιατί υπάρχουν τρόποι να αποκρυφτούν τα έσοδα από αυτές τις διαδικασίες μέσα από την δράση των εξωχώριων εταιρειών ή και άλλων τρόπων. Καθώς επίσης είναι αναποτελεσματικό από την στιγμή που είναι ανώνυμες οι μετοχές άρα είναι πολύ δύσκολο να γίνει γνωστό σε ποια χέρια βρίσκονται. Έτσι λοιπόν, η διατήρηση της αυτοτελούς φορολογικής επιβάρυνσης των όποιων εσόδων θα υπάρχει και πάλι αποτελεί ένα πρόσχημα από την στιγμή που δεν εντάσσονται στην συνολική κλίμακα εισοδήματος των συγκεκριμένων κατηγοριών.
Άρα, λοιπόν, φαίνεται και με αυτά τα οποία αναφέρθηκαν, ο χαρακτήρας της φορολογικής πολιτικής και όποιες τροποποιήσεις κάνετε δεν ανατρέπουν αυτόν τον χαρακτήρα.
Συμπερασματικά λοιπόν, κατά την γνώμη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, αλλά και από την συζήτηση η οποία διεξήχθη αυτές τις μέρες εδώ και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική, τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση αποτελούν μονόδρομο αντιλαϊκού χαρακτήρα. Αυτός ο μονόδρομος δεν μπορεί να διορθωθεί. Άλλωστε, είναι σαφέστατη η δέσμευση που έχει αναλάβει για την υλοποίηση των Ευρωενωσιακής πολιτικής που μιλάει για απάλειψη των βαρών από τα νομικά πρόσωπα και μεταφορά τους στην κατανάλωση, δηλαδή στους έμμεσους φόρους.
Αποτελεί αυταπάτη το οποιοδήποτε άλλο μήνυμα διαχείρισης. Δεν χρειαζόταν βεβαίως και η συζήτηση αυτή για να αποδειχθεί το μεγάλο όχι έλλειμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά η συμμετοχή και η συνενοχή του σ’ αυτήν τη διαδικασία. Οι προτάσεις οι οποίες κάνει απαλλάσσουν το κεφάλαιο. Μιλάει για ακόμα μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών βαρών των αδιανέμητων κερδών, απενοχοποιεί δηλαδή την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αλλά ταυτόχρονα, «εν τη ρύμη των λόγων» λένε και αλήθειες, όπως ήταν η αναφορά της κ. Κατσέλη για την οποία έχει αναφερθεί, άσχετα αν προσπάθησε να μπαλωθεί.
Αυτό όμως που μας κάνει πραγματική εντύπωση είναι ότι δεν προλαβαίνουμε να παρακολουθήσουμε τις «οβιδιακές μεταμορφώσεις» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. «Τραμπαλίζεται» καθημερινά μεταξύ του νεοφιλελευθερισμού και κεΐνσιανισμού. Εξωραΐζει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι φανερό. Μόνο, μέσα απ’ αυτούς τους δέκα άξονες τους οποίους παρουσίασε ο κ. Αλαβάνος για την φορολογική πολιτική δεν βρέθηκε ούτε καν ένας άξονας να αναφερθεί στο πως σκέφτεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να αντιμετωπίσει την φορολογία του κεφαλαίου και των κερδών. Δεν υπάρχει σε κανέναν από τους δέκα άξονες. Αφήνει δηλαδή, στο απυρόβλητο την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Δεύτερον ζήτημα. Καλλιεργεί την λογική της αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας επιχειρηματικότητας. Δηλαδή, την κερδοφορία των δημοσίων επιχειρήσεων, μία κερδοφορία η οποία προέρχεται αποκλειστικά από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Να τα παίρνουμε, δηλαδή, από τους εργαζομένους και τη λαϊκή οικογένεια με άλλο τρόπο, μέσα από τα κέρδη των δημόσιων επιχειρήσεων και όχι μέσα από την φορολογία. «Επιλέξτε, λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στους εργαζόμενους, με ποιον τρόπο θέλετε να σας τα πάρουμε».
Τρίτο ζήτημα. Καλλιεργεί την ευρωενωσιακή λογική. Οι πράσινοι φόροι στην βάση του «ο ρυπαίνων πληρώνει». Μία αντιδραστική λογική. Η ρύπανση θα συνεχίσει. Αλλά και αυτοί οι «πράσινοι» φόροι θα μετακινηθούν στους καταναλωτές. Αυτοί θα κληθούν να τους πληρώσουν. Και βεβαίως, πιστός σε νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και απόψεις καλλιεργεί και προβάλλει προτάσεις εξόχων προσωπικοτήτων των μονεταριστών, όπως ήταν ο Φρίντμαν, για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ή όπως είναι σήμερα ο Τόμπιν, με τον συγκεκριμένο φόρο του Τόμπιν.
Έτσι λοιπόν φαίνεται πολύ καθαρά ότι προτάσεις μπορούν να υπάρξουν, αρκεί να βγουν από τον αντιλαϊκό μονόδρομο της ανταγωνιστικότητας και της ευρωενωσιακής πολιτικής. Είναι προτάσεις που κατέθεσε το Κ.Κ.Ε., βγαίνουν έξω από αυτήν τη λογική, πραγματικά αποτελούν απάντηση σήμερα στις ανάγκες των εργαζόμενων και της πλατιάς λαϊκής οικογένειας. Οποιαδήποτε άλλα μίγματα διαχείρισης αυτής της πολιτικής είναι αδιέξοδα για το λαό, γιατί είναι αντιλαϊκή η όποια μορφή διαχείρισης του συστήματος αυτού και έχει αποδειχθεί διαχρονικά και στη χώρα μας, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και συνολικότερα καπιταλιστικής οικονομίας.
Είναι φανερό, βεβαίως, ότι καταψηφίζουμε όλα τα άρθρα που προβάλλει και το Γ΄ και το Δ΄ Κεφάλαιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καραθανασόπουλο.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι από τη συζήτηση των ημερών αυτών, μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά κυρίως από τις συζητήσεις που έχουν αναπτυχθεί εκτός Αιθούσης, έχει αναδειχθεί μία πελώρια και μεγάλη ανάγκη που έχει ο τόπος, να αλλάξουμε πορεία, να εφαρμόσουμε ένα νέο προοδευτικό σωστό πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, με σοσιαλιστικό ορίζοντα και σοσιαλιστική κατεύθυνση. Και στο πλαίσιο αυτό, βεβαίως, της ευρύτερης αλλαγής της οικονομικής πολιτικής, χρειάζεται μία ριζοσπαστική προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση, μία ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα προωθήσει κυρίως την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη στη χώρα μας.
Αυτό σημαίνει, βεβαίως, ότι πρέπει να φύγουμε από όλες τις λογικές που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες και που κλιμακώνει, δυστυχώς, με τραγικό τρόπο αυτό το νομοσχέδιο. Πρέπει να πάμε σε αλλαγές οι οποίες θα προβλέπουν την ουσιαστική φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, των μεγάλων κερδών, των μεγάλων ακίνητων περιουσιών, των μεγάλων κινητών περιουσιών, των κληρονομιών πάνω στις μεγάλες ακίνητες περιουσίες και τις μεγάλες κινητές περιουσίες. Όλα αυτά περίπου οδηγούνται σε μία μεγάλη φορολογική ασυλία στη χώρα μας.
Χρειάζεται, επίσης, να αυξηθεί το αφορολόγητο στους εργαζόμενους, μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και μικροεπιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες. Χρειάζεται να υπάρξει μία νέα προοδευτική -πραγματικά προοδευτική- φορολογική κλίμακα, η οποία θα τιμαριθμοποιείται, η οποία πραγματικά ανακουφίζει τους οικονομικά αδύνατους και ασφαλώς, θα επιβαρύνει τους έχοντες και κατέχοντες. Και κυρίως, μία ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να στηριχτεί σε ένα αξιόπιστο, σύγχρονο, έντιμο και αποτελεσματικό φορολογικό μηχανισμό για την καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, μία φοροδιαφυγή την οποία υποτίθεται ότι όλες οι κυβερνήσεις θέλουν να καταπολεμήσουν. Δυστυχώς όμως στην πράξη συμβιβάζονται με απέραντα συμφέροντα, μεγάλα και μικρά, που συνδέονται με τη φοροδιαφυγή. Υποκύπτουν και στο τέλος, έρχονται να κάνουν γενικευμένα εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να μπαλώσουν μαύρες τρύπες στο όνομα -τάχα- της πάταξης της φοροδιαφυγής που, κατά τα άλλα και με τις συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, την καλύπτουν, την ενισχύουν, την ενθαρρύνουν και της κλείνουν το μάτι, ότι και αύριο, όπως και σήμερα, αυτοί οι οποίοι φοροαποφεύγουν, φοροδιαφεύγουν ή, εν πάση περιπτώσει, δεν θέλουν να συμπεριφέρονται σωστά απέναντι στις φορολογικές αρχές, θα βρουν αποκούμπι από την εκάστοτε κυβέρνηση με νέες ρυθμίσεις, οι οποίες θα τους διευκολύνουν σε βάρος όσων είναι έντιμοι φορολογούμενοι.
Αυτό είναι το πλαίσιο σήμερα που είναι απόλυτα αναγκαίο, αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία νέα κατεύθυνση τη χώρα. Βεβαίως, η Κυβέρνηση, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και χειροτερεύοντάς την στο έπακρο, έρχεται να μας φέρει αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο κατά τραγικό τρόπο χειροτερεύει ακόμα περισσότερο συνολικά το φορολογικό σύστημα.
Δεν θα αναφερθώ ξανά στην επιβάρυνση που έχουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι απεγνωσμένα η Κυβέρνηση μετά από τις εντάσεις, τις διαμαρτυρίες, προσπαθεί να κάνει κάποιες υποτιθέμενες οριακές βελτιώσεις στα συγκεκριμένα άρθρα τα οποία μας έφερε, οι οποίες όμως δεν απαντούν στο καίριο πρόβλημα. Τα προβλήματα δηλαδή που οξύνει με τις διατάξεις του αυτό το νομοσχέδιο και τα οποία δεν τα αποσύρει αλλά αντίθετα επιμένει.
Δεν κάνατε καμμία αλλαγή στην κατεύθυνσή σας να πάτε σε κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις, τους επιτηδευματίες και τους επαγγελματίες. Πάτε να ψηφίσετε αυτή τη γενικευμένη γραμμή, η οποία οδηγεί στην εξουθένωση πολύ μεγάλων τμημάτων των επαγγελματιών, των μικρών επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό και για την ανάπτυξη και για την απασχόληση, αλλά θα έλεγα και για την περαιτέρω πορεία του οικονομικού μοντέλου της χώρας, αφού διευκολύνει την περαιτέρω συγκέντρωση των αγορών σε λίγα επιχειρηματικά χέρια και κυρίως πολυεθνικά.
Κάνατε μία αλλαγή στο θέμα της κατάργησης του αφορολόγητου όσον αφορά αυτούς που δουλεύουν με το βάρβαρο, ταπεινωτικό καθεστώς των δελτίων παροχής υπηρεσιών, τα οποία υποκρύπτουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όχι ελεύθερο επάγγελμα, αλλά μισθωτή εργασία. Κάνατε μία προσπάθεια υποτίθεται να βελτιώσετε τα πράγματα. Δεν βελτιώνονται, όμως, τα πράγματα επί της ουσίας τους, με αυτήν την αλλαγή την οποία επιχειρήσατε. Διότι, πρώτον, δεν καλύπτονται όσοι έχουν δελτία παροχής υπηρεσιών και είναι δεκάδες χιλιάδες και αυξάνονται διαρκώς και είναι πάνω από τριάντα ετών. Ειδικότερα δεν καλύπτονται αυτοί που πάνε να συμπληρώσουν μία σύνταξη τα τελευταία χρόνια της ζωής τους με δελτία παροχής υπηρεσιών, διότι έχουν πέσει στην ανεργία ή και στη μακροχρόνια ανεργία. Δεύτερον, δεν καλύπτετε όσους είναι κάτω από τριάντα χρονών και δουλεύουν πάνω από έξι χρόνια κάτω από αυτό το καθεστώς. Τρίτον, αν διακόψει ένας νέος το δελτίο παροχής υπηρεσιών μέσα στον ένα χρόνο, στα δύο χρόνια και κάνει επανέναρξη της παροχής υπηρεσιών, δηλαδή επανέναρξη επαγγέλματος, δεν καλύπτεται από τη διάταξη την οποία φέρατε, πράγμα που είναι πάρα πολύ σύνηθες στην αγορά εργασίας.
Μιλάτε για πρώτη φορά για έναρξη επαγγέλματος για έξι χρόνια. Επομένως, η βελτίωσή σας δεν αντιμετωπίζει καθόλου το ουσιαστικό και πελώριο θέμα μιας βαρβαρότητας που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία σε βάρος της γενιάς που την έχουμε ονομάσει «γενιά των 700 ευρώ». Κατά βάση είναι «γενιά των 400 ευρώ», «των 500 ευρώ», «των 600 ευρώ». Πολλές φορές είναι 200 ευρώ από τον ένα εργοδότη, 300 ευρώ από τον άλλο εργοδότη. Όλους αυτούς στη μεγάλη πλειοψηφία τους τους αφήνετε απροστάτευτους απέναντι σε ένα σύγχρονο δουλεμπόριο που γίνεται και έρχεστε από πάνω να τους πείτε ότι τους καταργείτε και το αφορολόγητο.
Όσον αφορά τις διατάξεις για τη φορολογία στα μερίσματα, στην υπεραξία, τα stock option, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια είμαστε μία πολιτική δύναμη, η οποία έχει αναδείξει αυτά τα θέματα και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη φορολογίας και των μερισμάτων και των υπεραξιών και των stock option, βεβαίως όμως υπογραμμίζοντας όσον αφορά το τελευταίο, ότι αυτό το καθεστώς των stock option, το οποίο έχει νομιμοποιηθεί και γενικεύεται, είναι απαράδεκτο και πρέπει να καταργηθεί.
Αλλά και ο τρόπος που κάνετε τη φορολογία στα μερίσματα, στις υπεραξίες, σας εξηγήσαμε αναλυτικά ότι δεν είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός.
Διότι στα μερίσματα φόρο δεν θα πληρώσουν οι θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών που βρίσκονται στην Ελλάδα και επομένως θα επωφελούνται έναντι των υπολοίπων εταιρειών. Από αυτήν την άποψη έπρεπε να καλύψετε αυτό το θέμα.
Φόρο για την υπεραξία δεν θα πληρώσουν τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια Λουξεμβούργου, Κύπρου κ.λπ. και άλλων χωρών, αυτοί που αντλούν κέρδη από το Ελληνικό Χρηματιστήριο με αγοραπωλησίες μέσω των πλατφορμών των επενδυτικών τραπεζών. Επομένως, κατά κύριο λόγο και ο φόρος υπεραξίας, ο οποίος έπρεπε να γενικευθεί και να είναι ουσιαστικός και να πιάνει όλους, κυρίως θα αφορά τη «μαρίδα» των μικρομετόχων, η οποία ίσως και εξαφανιστεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, για να παίζουν τα «βουβάλια» των ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που κάνουν το μεγάλο τζίρο, 67% και πάνω, των αγοραπωλησιών του Χρηματιστηρίου.
Άρα, και τα μέτρα αυτά που υποτίθεται, θέλουν να φορολογήσουν το κεφάλαιο είναι άκρως αναποτελεσματικά και μέσα στο πλαίσιο της γενικότερης αντίληψής σας και στο πλαίσιο των απαράδεκτων καταστάσεων που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε παγκόσμιο πλαίσιο, δεν θα αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αυτό βεβαίως είναι και το άλλοθι –αυτό είναι σαφές, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή- για να πάτε σε μία λογική περαιτέρω μείωσης του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 25% στο 20% με ορίζοντα το 2014 κι έτσι οδηγούμαστε σταδιακά στο όραμα του κεφαλαίου –κι έχετε αρχίσει να το κάνετε πράξη, σε συνέχεια των κυβερνήσεων φυσικά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- υπερκέρδη, χωρίς άμεση φορολογία. Αυτές όμως οι λογικές οδηγούν στον κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα, δεν οδηγούν στην ανάπτυξη, αλλά σε υπερκέρδη τα οποία μεταφράζονται σε οτιδήποτε άλλο πέραν των επενδύσεων οι οποίες αντιμετωπίζουν και μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μας.
Πέραν αυτών, θα ήθελα να υπογραμμίσω αυτή τη διάταξη που φέρατε για τα φάρμακα. Είναι απαράδεκτα πράγματα. Εισάγετε διατάξεις που είναι αυτούσιες, σχεδόν ένα ολόκληρο νομοσχέδιο, συντομεύετε έννοιες, όπως «θεραπευτικά πρωτόκολλα, θεραπευτικές ομάδες», χωρίς καν να τα ορίζετε μέσα στο νομοσχέδιο τι είναι. Είναι θέματα τα οποία χρήζουν ευρύτερης συζήτησης και διαλόγου, συμμετοχής της κοινωνίας να ακούσουμε πράγματα, να δούμε τι γίνεται και πάτε «άρον-άρον» να τα συμπιέσετε σε ένα άρθρο, να το φέρετε από το «παράθυρο» μόνο και μόνο για να διαμορφώσετε ένα νέο πλαίσιο, το οποίο πανηγυρίζει, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι το ΠΑ.ΣΟ.Κ,. ότι επαναφέρει τη λίστα φαρμάκων, ενώ αυτό που επαναφέρει είναι το καθεστώς όπου ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται όλο και περισσότερο με την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, τη στιγμή που πληρώνει γι’ αυτά και έπρεπε να έχει δωρεάν περίθαλψη.
Πέραν αυτού, λέτε τώρα –και αυτό είναι το απαράδεκτο, είναι ντροπή να το κάνετε- ότι «καταργούμε το 4% του τζίρου που έπρεπε να αποδίδουν οι φαρμακοβιομηχανίες -ποτέ δεν το απέδωσαν, ποτέ δεν εφαρμόσατε το νόμο- και θα το εισπράττουμε ως 3% από τους φαρμακοποιούς και οι φαρμακοποιοί θα τρέχουν να το εισπράττουν ύστερα από τις φαρμακοβιομηχανίες, τις εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες κ.λπ. Ένα ολόκληρο κράτος δεν μπορεί να εισπράξει το 4% από τους φαρμακοβιομήχανους ως τζίρο -εκτός αν δεν θέλετε να το εισπράξετε και είναι ανομολόγητο αυτό που γίνεται- και θα βάλετε το φαρμακοποιό να το εισπράξει! Μήπως έτσι, πέραν της ταλαιπωρίας του φαρμακοποιού, θέλετε να απαλλάξετε και τις φαρμακοβιομηχανίες από μία ουσιαστική υποχρέωσή τους; Αυτό είναι απαράδεκτο, να το αποσύρετε, διότι θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Τα φαρμακεία είναι παντού κλειστά και δεν νομίζω ότι πρόκειται να ανοίξουν ποτέ, αν τους κάνετε εισπρακτικούς μηχανισμούς, για να τρέχουν μαζί με τους φαρμακοβιομήχανους αν θα πάρουν το 3%.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ολοκληρώνω μ' αυτό, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως, έχετε και διατάξεις που διαλύουν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καταργώντας κάθε ιεραρχία και βάζοντας διευθυντές με προσλήψεις από την αγορά.
Καταργείτε τις όποιες ρήτρες εγγυήσεων υπήρχαν για τον ορισμό Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που γίνονται τώρα με διαδικασίες εξπρές. Αυτό που είναι τρομακτικό -όταν μας λέτε ότι θέλετε να κάνετε και δημοσιονομική εξυγίανση- είναι ότι εξουσιοδοτείτε τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να αποφασίζει για εγγυήσεις δανείων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα χωρίς τις δεσμεύσεις και τις ρήτρες του αντίστοιχου νόμου οι οποίες ήταν περιοριστικές. Αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα πράγματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους είναι σαφές ότι καταψηφίζουμε όλα τα σχετικά άρθρα αυτού του κεφαλαίου, όπως κάναμε και με τα προηγούμενα. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα σταθεί μέσα στην κοινωνία, όπως δεν θα σταθεί και η συνολικότερη πολιτική σας. Θα δημιουργήσει κοινωνικές θύελλες, οι οποίες θα διαμορφώσουν μία άλλη πορεία για τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βορίδης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να επισημάνω στην έναρξη της τοποθετήσεώς μου στο Τμήμα της Βουλής ότι εισερχόμαστε στην τρίτη μέρα εντατικής συζητήσεως του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει δώσει πειστικές απαντήσεις σε βασικά θέματα. Δεν έχει απαντήσει και δεν έχουν προσκομιστεί στοιχεία –ελπίζω ότι ο κύριος Υπουργός θα έχει την ευγενή καλοσύνη να το κάνει μέχρι το πέρας της συζητήσεως- ώστε να στηρίξει αυτό που είναι το βασικό επιχείρημα της αναγκαιότητος –υποτίθεται- αυτών των μέτρων, που είναι το κόστος της διεθνούς κρίσεως. Δεν έχουμε ακούσει καμμία πραγματική τιμή, τι κόστισε η αύξηση του πετρελαίου ή αν είχε όφελος, όπως ισχυρίζεται η Αντιπολίτευση, εάν έχουν ξεφύγει οι δαπάνες του Προϋπολογισμού, όπως ισχυρίστηκα χθες με συγκεκριμένα στοιχεία, εάν δεν έχουν επιτευχθεί τα προβλεπόμενα έσοδα στον Προϋπολογισμό, όπως ισχυρίστηκα χθες με συγκεκριμένα στοιχεία, τι κόστισε η αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να δικαιολογηθεί, αν μπορεί να δικαιολογηθεί –κατά την άποψή μας μέχρι τώρα μένει απολύτως αδικαίωτο- το επιχείρημα της Κυβερνήσεως.
Αν το επιχείρημα της Κυβερνήσεως στο σημείο αυτό μένει αδικαίωτο, τότε το γεγονός ότι δεν εισακούει τις φωνές, τα παράπονα και τις διαμαρτυρίες όλων των συλλογικών φορέων που έχουν να κάνουν μ’ αυτό το σχέδιο νόμου μαρτυρά μόνο ένα πράγμα, ότι δεν επιθυμείτε πια να ακούσετε την κοινωνία, ότι είστε κοινωνικά ανάλγητοι, ότι δεν σας ενδιαφέρει απολύτως τίποτα παρά μόνο εισπρακτικά μέτρα προκειμένου να βρείτε διέξοδο από τη δική σας αποτυχία στο επίπεδο της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Τι να συζητήσουμε για το αφορολόγητο επί των άρθρων, όταν αυτό που είναι η βασική ρύθμιση του σχεδίου νόμου, αυτή η φορολογία του χιλιάρικου, αυτή είναι που δεν έχετε εξηγήσει μέχρι σήμερα. Γιατί την κάνετε; Έρχεστε εδώ και κάνετε «λεονταρισμούς» για το πώς αναλαμβάνετε το πολιτικό κόστος και δεν έχετε δώσει εξήγηση για ποιο λόγο τα κάνετε αυτά και γι’ αυτό δεν μπορείτε να πείσετε την κοινωνία, γιατί δεν της έχετε δώσει μία εξήγηση. Δεν είναι μόνο ότι έχει την ακρίβεια ο πολίτης, δεν είναι μόνο ότι έχει το κακό κράτος, δεν είναι μόνο ότι δεν έχει ανταπόδοση, είναι ότι σ’ αυτήν τη φάση δεν έχετε δώσει εξήγηση και ελέγχεστε και για την εκλογική εξαπάτηση των πολιτών. Γιατί –το τονίζω- έχετε εκλεγεί μ’ ένα πρόγραμμα, με μία ατζέντα μειώσεως των φόρων τους οποίους συστηματικά αυξάνετε και υπερηφανεύεστε κιόλας γι’ αυτό. Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο, πως σ’ ό,τι αφορά το άρθρο 14 που είναι η βασική ρύθμιση εμείς θα σταθούμε απέναντι και μάλιστα κατηγορηματικά.
Θα πω δύο κουβέντες, γιατί επίσης επικοινωνιακά εδώ παίζεται το εξής παιχνίδι:
Εμφανίζετε Βουλευτές σας, κύριε Μανώλη, να διαφωνούν. Έρχεται η μεγαλόψυχη Κυβέρνηση και κάνει δήθεν μικρές τροποποιήσεις, ώστε εν συνεχεία να τη συγχαρούμε και για την κοινωνική της ευαισθησία. Δηλαδή, αφού έχουν καταφορολογήσει και αφού έχουν ρημάξει και οδηγήσει σε αδιέξοδο τον κόσμο, δήθεν κάνουν ρυθμίσεις. Και τι ρυθμίσεις; Η μία αναποτελεσματικότερη από την άλλη, ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων.
Εγώ είμαι εκείνος που λέει ότι μέσα από το διάλογο στην επιτροπή, αλλά ακόμα και μέσα στην Ολομέλεια, καλό είναι να υπάρχουν βελτιώσεις. Μα, εδώ δεν πρόκειται καν περί βελτιώσεων. Ποια μπορεί να θεωρηθεί βελτίωση; Ότι τους βάζετε το όριο των τριάντα ετών; Γιατί; Στα τριάντα ένα δεν παρέχει κάποιος αυτή τη μορφή υπηρεσίας, δεν παρέχει κάποιος αυτή τη μορφή εργασίας;
Και να πω και κάτι; Δεν άκουσα από τα κυβερνητικά χείλη για το θέμα ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς, όχι στον ιδιωτικό τομέα μόνο, το οποίο τίθεται από την πλευρά της Αριστεράς. Το ίδιο το ελληνικό δημόσιο απασχολεί έτσι εργαζόμενους με αυτό το σύστημα, με το σύστημα της παροχής υπηρεσιών. Είναι γεμάτες οι νομαρχίες, είναι γεμάτοι οι δήμοι με αυτό το σύστημα, το οποίο είναι ξεκάθαρα παράνομο. Εάν αυτό υποκρύπτει σχέση μισθωτής εργασίας, πρέπει κανονικά αυτή να αναγνωριστεί ως σχέση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Δεν μπορεί να υπάρχει παροχή υπηρεσιών, όταν υπάρχει ένας εργοδότης, όταν υπάρχει σταθερή αμοιβή, όταν υπόκειται στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη και όταν ουσιαστικά εκτελεί τις εντολές του εργοδότη. Ποια παροχή υπηρεσιών υπάρχει εκεί; Δεν υπάρχει καμμία παροχή υπηρεσιών. Και αυτό δεν ξεκινάτε να το συμμαζεύετε από τα δικά σας, παρά έρχεστε εδώ και χύνετε κροκοδείλια δάκρυα.
Το άρθρο 15 αφορά τη μείωση της φορολογίας. Όπου υπάρχει μείωση της φορολογίας, εμείς είμαστε υπέρ. Είναι μείωση της φορολογίας για τους συντελεστές κοινοπραξιών. Με αυτή την έννοια θα το ψηφίσουμε.
Και πηγαίνω στις μετοχές. Εισακούσατε πάλι, δήθεν, στο πλαίσιο της βελτιώσεως, το αίτημα και το δικό μας να συμψηφίζετε τουλάχιστον -αφού είναι να φορολογείτε την υπεραξία των μετοχών- το θέμα των ζημιών. Ερώτημα συγκεκριμένο: Σε τι βάθος χρόνου; Βάλατε ετήσιο. Εάν θεωρείτε ότι αυτό είναι μία δραστηριότητα η οποία έχει έναν οιονεί κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δηλαδή, η αγοραπωλησία μετοχών με στόχο το κέρδος και θέλετε να τη φορολογήσετε με αυτήν την έννοια, τότε το ερώτημα που προκύπτει, είναι, γιατί οι κερδοζημίες να υπολογίζονται ετησίως; Διότι τότε δεν κάνετε ένα είδος λογιστικού λογαριασμού, ο οποίος θα πρέπει να πιστώνει κερδοζημίες και να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρονται οι ζημίες και στο επόμενο έτος, εάν θέλετε να μπείτε σ’ αυτήν τη λογική; Εμείς λέμε να μην μπείτε σ’ αυτή τη λογική. Εμείς λέμε ότι δεν πρέπει να φορολογήσετε τις υπεραξίες των μετοχών.
Και, βεβαίως, έχουμε κάθετη διαφωνία με την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία κατ’ αποτέλεσμα -και αυτό οφείλει να ακουστεί- θα οδηγήσει σε χειρότερη μεταχείριση των φορολογουμένων. Εσείς λέτε να προστίθεται στο εισόδημα η υπεραξία. Αυτό, λοιπόν, θα οδηγήσει σε φορολόγηση μεγαλύτερη από το 10% κατά πάσα πιθανότητα. Εδώ, λοιπόν –και αυτό κανείς οφείλει να το λέει, οφείλει να καταλαβαίνει τι είναι η έννοια του εισοδήματος- εάν μπείτε σ’ αυτήν τη συνολική λογική ότι εγώ αθροίζω τα πάντα, τότε πρέπει να αναλογιστείτε και τις αναπτυξιακές συνέπειες. Οι συνέπειες είναι ότι κανείς δεν θα θέλει να μπαίνει στο Χρηματιστήριο. Και δεν θα θέλει να μπαίνει κανείς στο Χρηματιστήριο, γιατί εάν καταλήξετε να φορολογείτε ανθρώπους με 40%, ενώ θα έχουν αναλάβει τον κίνδυνο, τότε δημιουργείται θέμα.
Δεύτερον, δεν έχετε θέσει και δεν έχετε λάβει ακόμα υπ’ όψιν σας –άλλο ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να το πριμοδοτήσετε, αν μη τι άλλο- το ζήτημα του χρόνου διακρατήσεως των μετοχών. Γιατί, δηλαδή, θα μεταχειριστείτε το ίδιο κάποιον ο οποίος αγοράζει μετοχές σήμερα και θα τις πουλήσει μετά από δέκα χρόνια, επομένως έναν επενδυτή που κάνει μία τοποθέτηση και αποβλέπει σε μία μακροεξέλιξη της οικονομίας -και πρέπει να το υποστηρίξετε αυτό- σε μία μακρόχρονη εξέλιξη, στο μεγάλωμά της και στο να αποκτήσει κέρδη από εκεί με κάποιον ο οποίος συμπεριφέρεται κερδοσκοπικά και κάνει καθημερινές αγοραπωλησίες. Είναι δύο τελείως διαφορετικές συμπεριφορές.
Θα καταψηφίσουμε το άρθρο 16 στο σύνολό του, ακόμη και με τη βελτίωση, γιατί η βελτίωση δεν είναι επαρκής.
Έρχομαι στο επόμενο θέμα. Έχω ένα ερώτημα εδώ, κύριε Υπουργέ, το οποίο είναι το εξής: Ισχυριστήκατε μέσα στην επιτροπή ότι δεν έχετε συνυπολογίσει το θέμα των ζημιών, γιατί δεν είχατε το λογιστικό μηχανισμό. Ερωτώ: Από τη χρονική στιγμή της επιτροπής μέχρι τη χρονική στιγμή της Ολομελείας λύσατε το θέμα του λογιστικού μηχανισμού; Διότι αυτό, βεβαίως, είναι ενδεικτικό της προχειρότητος με την οποία αντιμετωπίζετε τα θέματα. Εάν δεν είχατε βρει το λογιστικό τρόπο να το αποτιμήσετε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, βρήκατε το λογιστικό τρόπο χθες το βράδυ;
Εγώ, λοιπόν, σας λέω και σας κάνω μία πρόβλεψη, ότι αυτή η διαδικασία τώρα, με τις δηλώσεις οι οποίες πρέπει να επιστρέφουν ζημίες ανά έτος και ποιες ζημίες και σε ποιες μετοχές και σε ποιο ύψος, θα δημιουργήσει ένα απίστευτο γραφειοκρατικό κομφούζιο και βεβαίως, ούτε πρόκειται να ελέγχεται ούτε πρόκειται να λειτουργήσει.
Φορολόγηση των stock options. Ακούστε, τα stock options έχουν την εξής λογική: Μπορεί κάτω από μία ορισμένη εκδοχή να αποτελούν μία πρόσθετη αμοιβή των στελεχών των επιχειρήσεων και με αυτήν την έννοια θα έπρεπε να φορολογούνται, αλλά μπορεί η διακράτηση των μετοχών να αποτελεί και κίνητρο αυξήσεως της παραγωγικότητας των στελεχών. Όταν, λοιπόν, ειδικά στα υψηλόβαθμα στελέχη μιας επιχειρήσεως τους δίδονται μετοχές αυτής της επιχειρήσεως και τις κρατούν, έχουν ένα πρόσθετο κίνητρο για να βελτιώσουν τις επιδόσεις της εταιρείας, να αυξήσουν την αξία της μετοχής και από την αύξηση αυτής της αξίας να κερδίσουν. Ερωτώ: Γιατί τις φορολογείτε τη στιγμή που γίνεται η χορήγησή τους και δεν αφήνετε να τις φορολογήσετε, σε τελευταία ανάλυση, τη στιγμή που θα γίνει η διάθεσή τους, προκειμένου εκείνη τη χρονική στιγμή να φανεί το εάν υπάρχουν κέρδη ή όχι;
Εσείς υπολογίζετε το όφελος τη στιγμή της διαθέσεως, εάν δεν κάνω λάθος. Τη στιγμή δηλαδή που αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο να χορηγήσει αυτό το δικαίωμα προαιρέσεως, υπολογίζεται ποια είναι η χρηματιστηριακή τιμή…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αλλά η φορολόγηση γίνεται όταν πραγματοποιείται άσκηση του δικαιώματος.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ναι, η άσκηση υπό την έννοια ότι αυτός παίρνει και εξαργυρώνει. Όμως, η χρονική στιγμή υπολογισμού της τιμής είναι η χρηματιστηριακή τιμή με τη στιγμή διαθέσεως. Αυτά τα δύο μεγέθη παίρνετε.
Εγώ λέω το εξής: Γιατί δεν υπολογίζετε την ωφέλεια από τη στιγμή που παίρνει και επομένως την αξία που έχει τη στιγμή που την αγοράζει με τη στιγμή της τελικής της διαθέσεως, δηλαδή τη στιγμή που θα εκποιήσει αυτές τις μετοχές; Γιατί εκεί έχετε και το κίνητρο του στελέχους να είναι παραγωγικό και να παρουσιάσει βελτίωση. Μπορεί να είναι απολύτως κερδοσκοπικά αυτά, με την έννοια ότι του δίνει μία αμοιβή στην πραγματικότητα, αλλά αυτή την αμοιβή την παίρνει πότε; Μόνο εάν εκείνη τη στιγμή εξαργυρώσει. Αλλιώς, έχει απλώς μετοχές. Θα είχε, λοιπόν, νόημα αυτό να το δείτε σε βάθος χρόνου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Και αν δεν τις εκποιήσει ποτέ;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Μια χαρά! Δεν τις φορολογεί. Αυτή είναι η άποψή μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεχίστε, κύριε Βορίδη.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Μερίσματα. Εκεί έχω τοποθετηθεί κατ’ επανάληψιν. Υπαναχωρείτε πλήρως από την αρχική σας θέση. Είχατε μειώσει το συντελεστή φορολογίας στο 25% για τις ανώνυμες εταιρείες. Ουσιαστικά, κατ’ αποτέλεσμα προσθέτετε ένα 10% και πάτε στο 35%. Φορολογείτε ουσιαστικά δύο φορές με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο κεφάλαιο και αυτό λειτουργεί σαφώς αποτρεπτικά, συν του ότι βεβαίως όλα αυτά θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά για την οικονομία.
Επειδή δεν θέλω να καταχραστώ όλο το χρόνο και νομίζω ότι αυτά είναι τα βασικά, θα πω μόνο δύο κουβέντες για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και για την περαίωση. Άκουσα το επιχείρημα από συναδέλφους ότι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ουσιαστικά λειτουργεί εναντίον του συνεπούς και εντίμου φορολογουμένου, αυτού ο οποίος είναι τακτικός και πληρώνει στην ώρα του. Αυτό είναι αληθές, είναι σωστό επιχείρημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σε μισό λεπτό τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ για την κατανόηση μέχρι στιγμής.
Παρά ταύτα, υπάρχει η πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι η εξής: Είναι πολύ πιθανό το δημόσιο να μη μπορεί αντικειμενικά να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Για να ξέρουμε τι λέμε, είναι μεν η μη καταβολή φόρων αξιόποινη, είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, η μεταχείρισή της στα δικαστήρια ό,τι και να γίνει γίνεται με ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο τρόπο. Εάν δε δεν υπάρχει περιουσία στο όνομα του οφειλέτου, τότε αυτά τα χρήματα χάνονται. Σε επίπεδο ρεαλισμού -γιατί πολλές φορές το έχω πει και αυτές τις ημέρες- το δίκαιο δεν πραγματώνει την απόλυτη ηθική. Το δίκαιο κάνει κοινωνικές ρυθμίσεις. Να μην τα μπερδεύουν ορισμένοι. Άλλη η ηθική και άλλο το δίκαιο. Πράγματι, λοιπόν, εδώ ηθικά δεν είναι σωστή η ρύθμιση, αλλά είναι μία πραγματική και ρεαλιστική ρύθμιση που μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν και άρα, να έχει όφελος το δημόσιο. Εμείς είμαστε υπέρ της ρυθμίσεως, παρά τις επιφυλάξεις αυτές.
Στο θέμα της περαιώσεως τώρα. Είναι βεβαίως μία κακή κάκιστη πρακτική, από την άλλη μεριά υπάρχει η πραγματικότητα της ανεπάρκειας των φορολογικών ελέγχων και των μηχανισμών. Δύο λύσεις υπάρχουν εδώ: ή να τις ξεχάσουμε και να τις αφήσουμε ανέλεγκτες ή να πιεστεί κάπως με αυτό τον τρόπο να έχει κάποια έσοδα το δημόσιο. Θα ψηφίσουμε και υπέρ της περαιώσεως, παρά το ότι είναι μία κακή πρακτική.
Εκείνο όμως το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και είναι μία πρακτική που έχει στιγματιστεί από το σύνολο του νομικού κόσμου, είναι η διαρκής παράταση των παραγραφών. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί συνεχώς να παρατείνετε το χρόνο παραγραφής. Υπάρχουν όρια μέσα στα οποία πρέπει να ελεγχθεί ο φορολογούμενος. Και το συμφωνείτε αυτό με το φορολογούμενο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτό συνδυάζεται με την περαίωση.
ΜΑΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Μη μου το λέτε αυτό, κύριε Υφυπουργέ, γιατί εγώ το ξέρω, το έχω ζήσει. Κάθε λίγο και λιγάκι το Υπουργείο Οικονομικών δίνει παρατάσεις στο ζήτημα των ανελέγκτων υποθέσεων.
Εγώ, λοιπόν, λέω ότι οι παραγραφές είναι κάκιστη πρακτική. Πρέπει να σταματήσει, να μην το ξαναδούμε. Ο φορολογούμενος πρέπει να ξέρει σε πόσα χρόνια, αν δεν έχει ελεγχθεί έχει απολεσθεί το δικαίωμα ελέγχου και θα πάει με τη δήλωσή του. Αυτό είναι ένα βάρος για τη διοίκηση και είναι ένα βάρος και μία συμφωνία με το φορολογούμενο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Βορίδη.
Πάντως πρέπει, κύριε Βορίδη, το ότι δεν θα ισχύει η περαίωση για τα πλαστά και για τους εκδότες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, πρέπει ιδιαίτερα να επισημαίνεται. Αυτή η ρύθμιση είναι μία σωστή πολιτική απόφαση.
Εισερχόμεθα στον κατάλογο των ομιλητών Βουλευτών.
Το λόγο έχει ο κ. Πλεύρης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα μπαίνουμε στην ουσία του νομοσχεδίου, που είναι ο λόγος για τον οποίο συντάχθηκε αυτό το νομοσχέδιο.
Ουσιαστικά επειδή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε και να έχει την ανάπτυξη που έπρεπε, ώστε να μη χρειάζεται η επιβολή φόρων, αλλά και πρωτίστως γιατί αυτό ομολογεί το νομοσχέδιό σας, αποτύχατε παταγωδώς και αυτό το χρεώνεται ο Υπουργός Οικονομικών, να ελέγξετε τη φοροδιαφυγή, γι’ αυτό το λόγο έρχεστε σήμερα να τιμωρήσετε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το άρθρο 14,κύριε Υπουργέ, είναι απαράδεκτο άρθρο. Δεν έχει καμμιά ηθική υπόσταση, δεν παρέχει καμμία φορολογική δικαιοσύνη όπως ψευδώς αναφέρετε στον τίτλο σας. Είναι από τα πιο άδικα μέτρα που μπορούσατε να πάρετε. Έρχεστε εδώ και μας λέτε ευθέως, «πέντε χρόνια είμαστε ανίκανοι να βρούμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν και αυτήν την ανικανότητά μας θα την πληρώσει ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο ελεύθερος επιχειρηματίας, οι παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας».
Έρχεστε και λέτε, «πείτε μας μέτρα». Κύριε Υπουργέ, πείτε μας ποιες είναι οι δαπάνες του κράτους, πείτε μας πόσο τις περιόρισε η Νέα Δημοκρατία. Γιατί δεν απαντάτε σε αυτό; Το κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ. που πράγματι ισχύει σε αυτόν τον τομέα, είχε κάνει φοβερά πράγματα στο θέμα των δαπανών. Τι κάνατε εσείς; Περιορίσατε τις κρατικές δαπάνες; Δεν τις περιορίσατε, γιατί ήσασταν ανίκανοι. Και αυτή την ανικανότητα πρέπει να την πληρώσει αυτός που βγαίνει τώρα στο επάγγελμα, ο δικηγόρος, ο γιατρός, ο έμπορος και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις που στηρίζεται η Κυβέρνησή σας, στηρίζεται η χώρα. Διότι εκεί στηρίζεται όλη η οικονομία της χώρας.
Όταν έχετε ένα μεγάλο δημόσιο, όταν λέτε ότι είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά έχουν αυξηθεί επί των ημερών σας, τότε δεν μπορείτε να μας λέτε ότι είστε φιλελεύθερη Κυβέρνηση. Μάλλον είστε μία Κυβέρνηση που δεν ξέρει τι είναι και από τη μία πλευρά έχει έναν άκρατο καπιταλισμό και άλλες φορές μάλλον, έχει την κατεύθυνση του συγκεντρωτισμού που παρατηρήθηκε στα κομμουνιστικά κράτη.
Κύριε Υπουργέ, είπα πείτε μας τη φιλοσοφία σας, πείτε μας ποιο είναι το σκεπτικό αυτό του 10% το οποίο βάζετε για όλους. Έχετε βάλει το όριο των τριάντα ετών, όπου ενώ είναι τρία χρόνια από τη στιγμή που θα γίνει η πρώτη έναρξη, λέτε εάν είναι έως τα τριάντα έτη, παρατείνεται. Και σας ρώτησε εδώ πέρα και ο εισηγητής μας, δηλαδή, τι γίνεται στα τριάντα ένα, στα τριάντα δύο, στα τριάντα τρία;
Και ξέρετε τι θα γίνει στην πρακτική; Στην πρακτική θα γίνει το εξής, κύριε Υπουργέ: Ακόμα και αυτοί που φοροδιαφεύγανε, θα φοροδιαφεύγουν τώρα ακόμα περισσότερο. Αντί να φτάνουν τα 20.000 και τα 25.000 ευρώ, θα δηλώνουν τα 10.000 ευρώ, τα 11.000 ευρώ, γιατί θα ξέρουν ότι θα φορολογούνται με 10%. Και θα επιβραβεύσετε και αυτούς που θα φοροδιαφεύγουν. Γιατί θα πουν, εγώ πλήρωσα φόρο, δεν έχω κανένα πρόβλημα, δεν πρόκειται να με ελέγξει κανένας.
Ομολογείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε έλεγχο και έρχεστε πραγματικά με έναν κεφαλικό φόρο να πάρετε χρήματα, για να καλύψετε αυτά που δεν μπορέσατε τόσο καιρό να αντιμετωπίσετε. Ένα κράτος το οποίο «τρώει» χρήματα συνέχεια, έχει συνεχείς δαπάνες κι εσείς δεν έχετε καταφέρει να βάλετε τάξη.
Σας είπε εδώ από χθες, κύριε Υπουργέ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος και πιστεύαμε ότι θα είχε μία ευαισθησία αυτό το Υπουργείο, ο Υπουργός, «φέρτε μας το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί εσείς μας προκαλέσατε, εσείς είπατε ότι υλοποιείτε το πρόγραμμά σας, φέρτε μας τη σελίδα εκείνη που λέτε ότι θα βάλετε νέους φόρους, φέρτε μας τη σελίδα εκείνη που λέτε ότι θα καταργήσετε το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Επειδή βέβαια είναι αδύνατον να φέρετε το πρόγραμμά σας, θα σας το δείξει ο Άδωνις Γεωργιάδης το πρόγραμμά σας και τι λέγατε, τα ψέματα που λέγατε στον ελληνικό λαό και σας ψήφισε και έρχεστε τώρα να εφαρμόσετε μία τελείως διαφορετική πολιτική!
Πραγματικά, το πρόγραμμά σας μέσα, κύριε Υπουργέ, δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που κάνετε, οπότε ή εσείς λέτε ψέματα ή λέγατε ψέματα στον ελληνικό λαό προεκλογικά. Ή λέτε ψέματα όταν λέτε ότι υλοποιείτε το πρόγραμμά σας, ή δεν έχετε διαβάσει το πρόγραμμά σας ποτέ και απλώς το δώσατε στον ελληνικό λαό για να τον κοροϊδέψετε. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα σας διαβάσει ο Άδωνις Γεωργιάδης παράγραφο-παράγραφο τι λέγατε στο πρόγραμμά σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πολύ ευχαρίστως!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Όσον αφορά την περαίωση λίγο πολύ τα είπε ο Μάκης ο Βορίδης. Είναι μία κακή πρακτική, αλλά οπωσδήποτε είναι μία πρακτική που τουλάχιστον επιλύει κάποια προβλήματα. Κάποια στιγμή όμως υπεύθυνα θα πρέπει να περαιώσουμε την περαίωση. Δεν γίνεται κάθε φορά να δίνεται η δυνατότητα να λύνονται αυτά τα θέματα με αυτόν τον τρόπο.
Είναι μία πρακτική, μία κακή πρακτική. Αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητά της, ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει υπεύθυνα να συνειδητοποιήσει και ο επιχειρηματικός κόσμος ότι παύουν αυτές οι δυνατότητες της περαίωσης.
Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σταθώ, κύριε Υπουργέ -και πραγματικά θα ήθελα να μας το εξηγήσετε αυτό- είναι η προκαταβολή φόρου. Ζητάτε το 80%. Τελικά θα φτάσετε να ζητάτε το 100%, γιατί συνεχώς αυξάνεται.
Έχετε μία πλασματική εικόνα για τις επιχειρήσεις; Πιστεύετε ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις έχουν πολύ χρήμα και μπορούν να δίνουν το 80% προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με αυτές τις πρακτικές ουσιαστικά έχετε βάλει τη θηλιά στο λαιμό των επιχειρήσεων; Που θα το βρουν το 80% να το δώσουν; Ήταν μήπως και αυτό στο προεκλογικό σας πρόγραμμα και του 2004 και του 2007, ότι θα αυξήσετε την προκαταβολή φόρου;
Τελικά δεν θα πρέπει να λέγεται προκαταβολή φόρου, θα πρέπει να λέγεται απόδοση φόρου, γιατί όπως το πάτε θα πληρώνει από το προηγούμενο έτος όλο τον φόρο που του αναλογεί για το επόμενο. Είναι αυτό φορολογική δικαιοσύνη το οποίο αναφέρετε;
Ώρες-ώρες απορώ, εάν μέσα στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να έχουν επιχειρήσεις, όπως στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παραδείγματος χάρη ο κ. Βουλγαράκης; Δεν τον συμβουλεύεστε τον κ. Βουλγαράκη, για το τι είναι να αποδίδεις το φόρο που αναπτύσσει η επιχειρηματική δραστηριότητα και γνωρίζει τις δυσκολίες της αγοράς; Αν δεν έχει το Υπουργείο Οικονομικών ανάλογους συμβούλους, έχετε στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Βρείτε κάποιον τρόπο. Αλλά αυτήν τη στιγμή η αγορά νοσεί.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Στον μισθωτό δεν γίνεται πλήρης παρακράτηση; Γίνεται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Και θέλετε, λοιπόν, να σας πούμε μπράβο;
Αυτό γίνεται στους μισθωτούς. Οι μισθωτοί όμως έχουν το αφορολόγητο μέχρι τις 12.000 ευρώ. Δεν το βάζετε και στους ελεύθερους επαγγελματίες;
Όποτε μας συμφέρει, τι γίνεται στους μισθωτούς. Όποτε δεν μας συμφέρει, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κακοί. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, κύριε Υπουργέ.
Και επειδή γίνεται στους μισθωτούς, είναι σωστό;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Σε όλη την Ευρώπη γίνεται.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το 80%; Πού γίνεται, κύριε Υπουργέ; Πείτε μου μία χώρα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Στη Γερμανία. Ψάξτε τα κατάστιχά σας, στη Γερμανία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: 80%;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): 100%.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εκεί ιδρύεις επιχείρηση σε είκοσι τέσσερις ώρες. Τολμάτε να συγκρίνετε με τη Γερμανία; Πρόκειται περί ύβρεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ όχι διακοπές και παρεμβάσεις. Κύριε Γεωργιάδη, παρακαλώ ηρεμία.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μα να συγκρίνετε με τη Γερμανία;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μπορείτε να μιλάτε και πιο σιγά. Ακούω και όταν μιλάτε πιο σιγά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ηρεμία. Είναι και πρωινές ώρες ακόμα. Θα τα πείτε. Άλλωστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είστε, ευφράδεια λόγου έχετε, γνώσεις έχετε, δεν υπάρχει καμμιά δυσκολία.
Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η σύγκριση δεν γίνεται σήμερα, κύριε συνάδελφε, της Ελλάδας με τη Γερμανία. Έγινε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά επιτεύγματα στον οικονομικό τομέα, που ξεπερνούν αυτά των χωρών της Γερμανίας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μας είπε όμως, εάν δώσει έστω με υποσχετική τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφη, σ’ αυτές τις χώρες μήπως και δουν άσπρη μέρα. Αυτή είναι η άποψη του κ. Καραμανλή και με βάση αυτήν τοποθετούνται και οι Υπουργοί σε αυτήν την Αίθουσα.
Όμως, αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η πορεία της χώρας. Έχει γίνει πολλή συζήτηση σε αυτήν την Αίθουσα. Ο Υπουργός Οικονομίας έφερε πίνακες, στοιχεία, νούμερα, ποσοστά για να αποδείξει ότι δούλεψε πολύ περισσότερο και είχε καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι όλες οι άλλες κυβερνήσεις σε αυτόν τον τόπο.
Ένα είναι το αμείλικτο ερώτημα, στο οποίο πέρα από νούμερα και ποσοστά θα κληθεί και καλείται η Κυβέρνηση και σήμερα να απαντήσει, ένα ερώτημα την απάντηση του οποίου ο κάθε πολίτης τη γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο. Ποια ήταν η θέση της Ελλάδας, ποια ήταν η θέση του Έλληνα πολίτη το 2004 και ποια είναι σήμερα; Πέρα από νούμερα, ποσοστά, δείκτες και οτιδήποτε άλλο. Πραγματικά, το 2004 κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα. Όμως, είχαμε μία χώρα που ήξερε να σχεδιάζει, που έθετε υψηλούς στόχους, δούλευε και ήξερε να τους πετυχαίνει. Είχαμε μία χώρα που παρείχε ασφάλεια στους πολίτες, που παρείχε συνθήκες βεβαιότητας για το αύριο. Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση, τα κυβερνητικά στελέχη, όλοι δούλευαν στην κατεύθυνση αυτή. Δεν έκαναν real estate. Αυτή είναι η διαφορά μας από τότε μέχρι σήμερα.
Η θέση της Ελλάδας πραγματικά το 2004 μέχρι σήμερα έχει δυστυχώς οπισθοχωρήσει και στο διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και ως προς την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Εννιά θέσεις πήγαμε πίσω μόνο πέρυσι στο δίκτυο ανταγωνιστικότητας. Ταυτόχρονα, παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο η παραγωγική βάση της χώρας αποσαθρώνεται.
Ως προς τους πολίτες τώρα, δύο μόνο στοιχεία. Το δημόσιο χρέος το οποίο αντιστοιχούσε το 2004 και το δημόσιο χρέος που αντιστοιχεί το 2007 για τον κάθε πολίτη είναι κατά 7.000 ευρώ αυξημένο. Ο κ. Αλογοσκούφης και η Κυβέρνηση χρέωσε 7.000 ευρώ επιπλέον με κρατικό χρέος τον κάθε πολίτη.
Δεύτερο στοιχείο, το κόστος ζωής. Το κόστος ζωής για κάθε οικογένεια αυξήθηκε κατακόρυφα. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας όλες τις αυξήσεις στο εισόδημα μιας τετραμελούς οικογένειας και συγκρίνουμε και συνδυάσουμε με την αύξηση του κόστους ζωής, θα δούμε ότι 550 ευρώ αυξήθηκε το κόστος ζωής για μία τετραμελή οικογένεια αυτά τα τέσσερα χρόνια στη χώρα μας.
Αυτή είναι η νέα θέση στην οποία οδήγησε τη χώρα και τον πολίτη η χώρα. Και γιατί οδηγηθήκαμε εδώ; Οδηγηθήκαμε γιατί από τη μία μεριά δεν υπήρξε μία αποτελεσματική οικονομική πολιτική που να υπηρετεί στόχους βιώσιμης και περιφερειακής ανάπτυξης και από την άλλη όλοι οι μηχανισμοί διαχείρισης του πλούτου που παράγεται στη χώρα διαχειρίστηκαν τον πλούτο υπέρ των ολίγων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον οικογενειακό προϋπολογισμό που δεινοπαθεί αυτές τις μέρες και με το άνοιγμα των σχολείων γίνεται ακόμα οξύτατο το πρόβλημα, μεταφέρθηκε σημαντικό κόστος για τις δαπάνες υγείας και παιδείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή η επιβάρυνση είναι που τη νιώθει πολύ βαριά ο κάθε ένας Έλληνας πολίτης, ο κάθε οικογενειάρχης.
Ο προϋπολογισμός, το φορολογικό σύστημα εκφράζουν τη γενικότερη φιλοσοφία μιας κυβέρνησης για την κοινωνία που επιδιώκει. Αποτελούν τους βασικούς κανόνες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Μπορούν να υλοποιήσουν προτεραιότητες για τη χώρα όπως είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή. Μπορούν να προωθήσουν ή να ανακόψουν την περιφερειακή ανάπτυξη και τον ουσιαστικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών, κυρίως όμως λειτουργούν ως βασικοί μηχανισμοί διαχείρισης του πλούτου που παράγεται στη χώρα μας.
Η συγκέντρωση του πλούτου από τη μία και η αναδιανομή του πλούτου από την άλλη είναι δύο διαφορετικές επιλογές που εκφράζουν την Κυβέρνηση ανάλογα με τη φιλοσοφία της και ανάλογα με το ποιες κοινωνικές δυνάμεις θέλει να υπηρετήσει.
Η Νέα Δημοκρατία, αφού αποτίναξε το γνωστό προεκλογικό κοινωνικό προσωπείο, επανήλθε μετά τις εκλογές, από το 2004 ήδη στη γνωστή παραδοσιακή γραμμή. Ποια ήταν η γνωστή παραδοσιακή γραμμή της συντηρητικής παράταξης με το όποιο όνομα εκφράστηκε στη χώρα μας; Ήταν συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, στήριξη των λίγων και ισχυρών με κάθε τρόπο και ψίχουλα ενίοτε στους πολλούς ως δόλωμα, κυρίως προεκλογικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας που διατηρεί κατά την κυβέρνηση ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% και που είναι αποτέλεσμα της κεκτημένης ταχύτητας που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τις απομειώσει στη χώρα μας το κοινωνικό μέρισμα απ’ αυτήν την ανάπτυξη αναζητείται. Το κοινωνικό μέρισμα απ’ αυτήν την ανάπτυξη δεν πάει και δεν διαχέεται σε όλους τους Έλληνες, δεν αξιοποιείται για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Ο πλούτος που παράγεται ως αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης κατευθύνεται στους λίγους και ισχυρούς. Η οικονομική θέση των πολλών συνεχώς αδυνατίζει, οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και διευρύνονται. Οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι, διακατέχονται συνεχώς και από μεγαλύτερη ανασφάλεια. Τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα είναι ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση. Η κυβέρνηση απευθύνεται ξανά στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν στον Προϋπολογισμό από την αδιέξοδη πολιτική της προκειμένου να καλύψει τις ζημιές του δημοσίου από την λαφυραγώγηση του κράτους και της δημόσιας περιουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αντί να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία, αντί να περιστείλει τις σπατάλες και τη λαφυραγώγηση που γίνεται στο κράτος, προχωρεί σε νέα αφαίμαξη από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Θα αναφερθώ μόνο στην ιατροφαρμακευτική δαπάνη που διπλασιάστηκε από το 2003 μέχρι το 2007, χωρίς να διπλασιαστεί η ποιότητα σε καμμία περίπτωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Οι φαρμακοβιομηχανίες δημιούργησαν υπερκέρδη. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Φαίνεται από τους ισολογισμούς, φαίνεται από όλα τα στοιχεία. Υποτίθεται ότι η κατάργηση της λίστας συνοδεύτηκε και από την επιβολή 4% στις φαρμακοβιομηχανίες που έπρεπε να δίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το 4% τα τρία χρόνια αντιστοιχεί σε 150.000.000 ευρώ που έπρεπε να τα αποδώσουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό το ποσό ποιος θα το καταβάλει; Πάλι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα κληθεί; Πάλι τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν και αυτή τη διευθέτηση της Κυβέρνησης με τους έχοντες και κατέχοντες, με τους φαρμακοβιομήχανους; Όχι. Δεν πρέπει να γίνει αυτό. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πειστεί πια ότι η Κυβέρνηση είναι όχι μόνο αδύναμη να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, πέρα από τα ονομαστικά που επαίρεται, που θα φέρουν αλλαγές σ’ αυτό τον τόπο, η καραμέλα άλλωστε των μεταρρυθμίσεων έχει λιώσει προ πολλού, αλλά βλέπουν ότι όσο παραμένει σ’ αυτόν τον τόπο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν.
Οι πολίτες προσβλέπουν πλέον στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στο Γιώργο Παπανδρέου για να ανοίξει έναν άλλο δρόμο για τη δίκαιη κοινωνία.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.
Το λόγο έχει ο κ. Αμοιρίδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνηση πέντε χρόνια τώρα προσπαθεί να βγάλει δίπλωμα για να οδηγήσει τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς, δεν μπορεί να περάσει ούτε τα σήματα. Γι’ αυτό βλέπουμε να περνάει στην αντίθετη κατεύθυνση, να έχει συνεχώς τρακαρίσματα και να προσπαθεί να αλλάξει πορεία.
Έτσι λοιπόν, στην προσπάθειά της να αυξήσει τον κρατικό κορβανά, να τον γεμίσει, προσπαθεί να βρει κάθε τρόπο και βλέπουμε ότι φθάνει στο σημείο, ενώ η επιβάρυνση έχει φτάσει το 23% τα δύο τελευταία χρόνια από το 2005 μέχρι το 2007, ενώ τα εισοδήματα αυξήθηκαν μόνο 13,11%, η επιβάρυνση έφθασε από τα 6.000.000.000 στο 8.000.000.000 περίπου, κατά 2.000.000.000 αυξήθηκε, παρ’ όλο αυτά, δεν μπόρεσε να ανακουφίσει την Κυβέρνηση οικονομικά ώστε να μπορεί να υλοποιήσει έναν προϋπολογισμό για τον οποίο έκανε εκλογές και έναν προϋπολογισμό που υποτίθεται σχεδίασε τον τελευταίο χρόνο με τόση ακρίβεια ώστε να μην έχει παλινδρομήσεις. Και φθάνει στο σημείο να καταργεί το αφορολόγητο όριο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί. Μα, αν πληρώνουν μόνο οι μισθωτοί και έχουν μεγάλη επιβάρυνση, τότε καταργήστε το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και μειώστε για τους μισθωτούς. Μα, εδώ δεν κάνετε μείωση. Αφού αυξήσατε τον πρώτο χρόνο για τους μισθωτούς, έρχεστε τώρα και φορολογείτε επιπλέον τους ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς και στους ελεύθερους επαγγελματίες θα βάλετε αύξηση και των έμμεσων φόρων, τα ποτά, τα τσιγάρα, ώστε να έχουμε και διπλή επιβάρυνση.
Έτσι λοιπόν, στο άρθρο 14 με τόσες παλινδρομήσεις, οι νέοι θα πληρώνουν μέχρι τα τριάντα, μετά τα τριάντα, σε έναν εργοδότη, σε δυο εργοδότες, η πίεση και του κ. Μανώλη απ’ ό,τι φαίνεται απέφερε καρπούς, ώστε καταργήθηκαν οι διαδοχικοί εργοδότες. Όμως, κύριε Υπουργέ, σας το είπα και χθες. Κάντε μία πρόσθεση. Έχετε τελειώσει το πανεπιστήμιο εσείς. Κάνατε πέντε χρόνια να τελειώσετε, ήσασταν δεκαοκτώ-δεκαοκτώ μισό, είκοσι τρία μισό-είκοσι τέσσερα. Αν κάνατε και ένα μεταπτυχιακό, που κάνατε, είκοσι έξι. Να πήγατε και στο στρατό, που πήγατε, είκοσι επτά-είκοσι οκτώ. Πού είναι τα έξι χρόνια μέχρι τα τριάντα που θα έχει κάποιος νέος το αφορολόγητο; Δεν βγαίνουν οι αριθμοί. Άρα δεν στηρίζετε οριζόντια όλους τους νέους, αλλά κάποιους νέους που τυχαίνει να ξεκινήσουν το επάγγελμά τους γύρω στα είκοσι τέσσερα, ώστε να έχουν το αφορολόγητο μέχρι τα τριάντα.
Στο άρθρο 19 μιλάτε για μείωση των ποσοστών των συντελεστών, αλλά από πότε; Από το 2010 και μετά. Αγοράζετε χρόνο. Δηλαδή εισπράττουμε σήμερα και δίνουμε την ελπίδα ότι κάνουμε κοινωνική πολιτική και μειώνουμε τους φόρους από το 2010 και μετά. Ποιος διαβεβαιώνει ότι δεν θα έρθει ένα άλλο νομοσχέδιο το 2010 με διαφορετικές τότε οικονομικές συνθήκες, ότι ένα διαφορετικό πιθανώς παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά και ένα δύσκολο περιβάλλον για την περιοχή μας δεν θα επιβάλλει ώστε να μην προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός που κάνετε σήμερα; Αλλά τα έσοδα σήμερα τα παίρνετε και λέτε στον κόσμο ότι μετά το 2010 μέχρι το 2014 θα έχουμε μειώσει τους συντελεστές από το 25 στο 20 κι αυτό θεωρείτε ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη.
Για τις ρυθμίσεις θα σας πω ότι τα χρόνια του υπηρετούσα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με ρωτούσαν αν πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες, τους έλεγα «αφήστε, θα έρθει ρύθμιση, κάθε δύο χρόνια, κάθε τρία χρόνια». Δεν έχει αποκτήσει κανένας φορολογική συνείδηση και για να αποκτήσει, πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό σύστημα ρυθμίσεων, το οποίο θα είναι ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, όχι ανάλογα με τα κενά που έχει η εκάστοτε κυβέρνηση και το κάθε Υπουργείο Οικονομίας. Θα πρέπει να υπάρχει αυτή η φορολογική συνείδηση σε όλους, να έχει εμπεδωθεί, ώστε ο καθένας, όταν έχει δυσκολίες, θα ξέρει ότι υπάρχει ένα σύστημα ρυθμίσεων και μέσα από ένα σχεδιασμό θα μπορεί να καλύψει και τα δικά του κενά, αλλά και το κράτος να έχει μια ισονομία απέναντι στους πολίτες.
Όσον αφορά το θέμα της περαίωσης είναι 500 ευρώ το χρόνο. Με 2.000 κλείνουμε τα τέσσερα χρόνια. Συν κάποιο πρόστιμο με 2.800 ευρώ κλείνουμε τέσσερα χρόνια. Και οι περισσότεροι έχουν πληρώσει, αλλά φοβούνται, γιατί και μια γραμμούλα να βρει ο εφοριακός, όταν πάει για έλεγχο μπορεί να του βάλει 4.000 και 5.000 ευρώ. Από το φόβο του ελέγχου που κάθε επαγγελματίας μπορεί να έχει δεν πρέπει να προχωρούμε σε ρυθμίσεις με 500 ευρώ να κλείνουμε. Γιατί κι αυτοί που ήταν έτοιμοι κλείνουν, αλλά κι αυτοί οι οποίοι φοροδιαφεύγουν συνειδητά κι αυτοί θα κλείνουν, όταν έρχεται μια τέτοια ρύθμιση για να περαιώνονται οι υποθέσεις. Εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που πρέπει να λειτουργούν με αντικειμενικότητα και όχι με φιλικές σχέσεις ούτε με κομματικές σχέσεις. Ζούμε στην πιάτσα, ζούμε στην αγορά κι αυτά τα γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι έλεγχοι. Εγώ γνωρίζω τι γίνεται στην περιφέρεια. Κάποιοι ειδοποιούνται, κάποιοι έχουν φιλικές σχέσεις, κάποιοι έχουν κομματικές σχέσεις και ο έλεγχος γίνεται ανάλογα μ’ αυτές τις σχέσεις και όχι ανάλογα με τις ανάγκες και ανάλογα με τη φοροδιαφυγή.
Στο άρθρο 30 στο ενιαίο τέλος ακινήτων, κύριε Υπουργέ, αφαιρέστε αυτό το τέλος από τις αγροτικές επενδύσεις και υποδομές. Τώρα δίνετε 100 ευρώ για το επίδομα θέρμανσης και θα παίρνετε 300 και 500 από το ενιαίο τέλος. Θα σας πω ένα παράδειγμα για να το κατανοήσετε, γιατί έτσι πρέπει να σκέφτεστε, όταν πρέπει να καταθέσετε νομοσχέδιο. Ένας πτηνοτρόφος έχασε δέκα χιλιάδες κοτόπουλα, τα οποία ψόφησαν από υπερβολική θερμοκρασία. Δεν το κατέγραψε η υπηρεσία αποζημίωσης. Δεν παραδέχεται ότι υπήρξε υψηλή θερμοκρασία και καταστροφή. Έτσι δεν παίρνει αποζημίωση και επειδή η εγκατάσταση είναι έξι χιλιάδες τετραγωνικά θα πληρώσει και 6.000 ευρώ για ενιαίο τέλος ακινήτων. Στα δέκα χρόνια θα είναι 60.000. Θα του πάρετε πίσω την εγκατάσταση. Και από εδώ και πέρα επειδή όλα αυτά απαιτούν οικοδομική άδεια κανένας δεν θα βγάζει οικοδομική άδεια. Θα κάνουν επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις αυθαίρετες. Θα μου πείτε απαιτείται οικοδομική άδεια για να μπορεί να μπαίνει σ’ ένα καθεστώς ενίσχυσης ή ανακαίνισης των εγκαταστάσεων; Έ, αυτό είναι ένας άλλος τρόπος εκβιαστικός που μπορείτε να πιέσετε για να πάρετε αυτά τα χρήματα.
Πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι η ελληνική ύπαιθρος έχει γονατίσει. Δεν τη βοηθάτε. Αφαιρέστε αυτόν το φόρο που ακόμη δεν πήγε σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Όταν θα δουν να τους έχει χρεωθεί αυτό το ποσόν, τότε θα δείτε πόσο μεγάλη αντίδραση θα υπάρξει.
Όσο για την απόδοση των τελών στους Ο.Τ.Α. βάζετε μια αύξηση 20%. Το αντιλαμβανόμαστε. Όμως, το 90% της απόδοσης θα είναι για το 2010. Θα εισπραχθούν το Δεκέμβρη του 2008. Αγοράζοντας χρόνο λέτε ότι θα τους αποδοθούν από 1/1/2009, αλλά ξέρουμε ότι θα αποδοθούν το 2010. Όλα έτσι γίνονται και όλα προσδιορίζονται στο μέλλον. Από την άλλη, όμως, καλύπτουμε τους όρους για να προχωρήσει ο διάλογος για τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ».
Σε λίγο έρχονται και τα τεκμήρια για την πρώτη κατοικία και τα αυτοκίνητα. Τους είπαμε πάρτε μεγάλα σπίτια, πάρτε μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Τώρα τους κρούουμε τον κώδωνα και τους λέμε ξέρετε θα πληρώσετε. Αυτοί, όμως, οι άνθρωποι έχουν αγοράσει και έχουν μπει στο δανεισμό. Φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει και πολιτική συνείδηση να γνωρίζουμε το περιβάλλον και να είμαστε δίκαιοι. Μια δίκαιη κοινωνία, μια κοινωνία με συνοχή. Τότε μόνο θα μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα και να σταθεροποιήσουμε το όχημα που οδηγεί τη χώρα. Με αυτό το νομοσχέδιο μόνο αυτό δεν πετυχαίνουμε, κύριε Υπουργέ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επέλεξα το υπέρτατο Βήμα της πολιτικής και της δημοκρατίας για να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις μου που βαθύτατα με προβληματίζουν, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Το κάνω με αίσθημα και πολιτικής και παραταξιακής και κοινωνικής ευθύνης.
Κύριοι Υπουργοί, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, το συζητάμε σ’ ένα νοσηρό κλίμα.
Θα έλεγα ότι το πιο ανησυχητικό φαινόμενο αυτής της νοσηρότητας είναι ότι πολιτικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -της παράταξης που άσκησε την εξουσία για μια εικοσαετία στη χώρα μας και βούλιαξε την πολιτική στο βούρκο της διαφθοράς και της παρακμής, με κορυφαίο πάντα σκάνδαλο αυτό του Χρηματιστηρίου που καταλεηλάτησε τον ελληνικό λαό- εγκαλούν σήμερα την παράταξη που ιστορικά συμπεριλαμβάνει στα στοιχεία της το ήθος, που τρεις φορές ο ελληνικός λαός της έδωσε ισχυρή την εντολή να απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά και να φέρει τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εγκαλεί σήμερα τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνησή της για σκάνδαλα.
Η πρώτη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι εάν υπάρχουν παρεκκλίσεις από το ήθος που εκπέμπει αυτή η παράταξη, να μη βιάζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιδιώξει πολιτική εκμετάλλευση. Αν υπάρχουν, είναι φαινόμενα μιμητισμού του νοσηρού παρελθόντος.
Αν υπάρχουν, αγαπητοί συνάδελφοι, η ίδια η παράταξη και ο Πρωθυπουργός θα τους δώσουν το δρόμο που πρέπει να τους δώσουν, το δρόμο της δικαιοσύνης και της αποβολής από τον πολιτικό βίο της χώρας. Αυτό είναι το υπέρτατο καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των πολιτικών.
Ασφαλώς, νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ στην επικαιρότητα των ημερών που απασχολεί περισσότερο, το γεγονός που βιώνουμε ότι ένας τόπος προσευχής και πνευματικότητας, ένα μοναστήρι στο Άγιο Όρος χρησιμοποιήθηκε ως όχημα πλουτισμού φυσικών προσώπων, προσώπων που φορούσαν είτε το αγιασμένο ράσο μοναχών είτε είχαν ιδιότητα στο δημόσιο βίο.
Θα έλεγα, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση να ηγηθεί μιας προσπάθειας που θα την υποστηρίξει ολόκληρη η κοινωνία, να επιστρέψει η περιουσία του ελληνικού λαού στην Ελλάδα, στο ελληνικό κράτος. Να αξιοποιήσουμε όποιες δυνατότητες δίνει το Σύνταγμα, να καλέσουμε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρη την κοινωνία να βοηθήσουν σ’αυτό, με το ίδιο τίμημα που το «μοναστήρι» ως κτηματομεσίτης απέκτησε για να το μεταπουλήσει πού;
Θα έλεγα, ακόμη, ότι οφείλουμε ως παράταξη να δώσουμε στον ελληνικό λαό τα ονόματα όλων εκείνων των φυσικών ή νομικών προσώπων που αγόρασαν από το μοναστήρι την περιουσία του ελληνικού λαού.
Είναι νοσηρό το κλίμα και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις μαζί να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και να δώσουμε λύση, να ξαναδώσουμε το χαμόγελο στη νέα γενιά, να ακουμπήσει ξανά στην πολιτική και να πιστέψει.
Θέλω να ελπίζω –είμαι βέβαιος- ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, διότι και το πολιτικό σύστημα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έχει απεριόριστη αντοχή. Η κοινωνία έχει τους δικούς της μηχανισμούς να το αναζωογονεί και να το αναπαράγει, γιατί ο ελληνικός λαός βαθύτατα πιστεύει στη δημοκρατία και δημοκρατία χωρίς ήθος δεν είναι δημοκρατία.
Θα ήμουν ο τελευταίος που θα αμφισβητούσε -σ’ αυτήν την Αίθουσα και σ’ αυτήν τη χώρα- ότι υπάρχει βαθιά οικονομική κρίση σ’ ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη, η οποία παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της οικονομικής ηγεσίας δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τη δική μας οικονομία. Ο ισοπεδωτισμός, όμως, δεν βοηθά την επίλυση των προβλημάτων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, υπηρετώ μια παράταξη, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, την οποία -και νομίζω ότι όλοι όσοι είναι Βουλευτές σήμερα το αναγνωρίζουν- ίδρυσε ο Eθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πήρε την Ελλάδα από τη φτώχεια των Βαλκανίων και την εκτίναξε στα σαλόνια της Ευρώπης, κύριε Βενιζέλο. Το αναγνωρίζετε και εσείς. Θέλω να ελπίζω -και κρατώ ζωντανή την ελπίδα- ότι το ίδιο θα πράξουμε και τώρα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, οι βασικοί άξονες της ιδεολογίας μας και της πολιτικής μας εξακολουθούν να είναι οι ίδιοι. Οι νόμοι μπορεί να αλλάζουν, οι ηθικοί κανόνες δεν αλλάζουν, η πίστη στην ιδέα του έθνους, η πίστη στην πολιτική δημοκρατία, στην κοινωνική δικαιοσύνη.
Αυτοί οι άξονες και αυτά τα ιδανικά μας έφεραν στην πολιτική, για να τα υπηρετήσουμε. Σαφώς οφείλει και πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική ηγεσία να βρει έσοδα. Έχω όμως τη βεβαιότητα ότι η προσέγγισή της να καταργήσει το αφορολόγητο όριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι μια προσέγγιση την οποία πρέπει να την επανεξετάσει γιατί όχι μόνο δεν πρόκειται να φέρει, κατά την άποψή μου, τα αποτελέσματα που προσδοκά, αλλά και τραυματίζει βαρύτατα την έννοια της δικαιοσύνης στη φορολόγηση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ποιοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και γιατί φοροδιαφεύγουν και ποιοι ευθύνονται αν φοροδιαφεύγουν; Αυτά τα ερωτήματα θέλω να θέσω. Ευθύνονται κι αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν για το γεγονός ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του για δεκαετίες ολόκληρες δεν μπορούν να εντοπίσουν εκείνους που φοροδιαφεύγουν όχι 10.000 ή 12.000 ευρώ αλλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ενίοτε ή, εν πάση περιπτώσει, δεκάδες χιλιάδες ευρώ; Δεν θα λάβουμε υπόψη μας εκείνον τον επαγγελματία της γειτονιάς που κρατάει αν θέλετε ζωντανό και το τελευταίο κύτταρο της ελληνικής παράδοσης, τη γειτονιά, αυτόν τον καταστηματάρχη που μετά βίας μπορεί να έχει ένα εισόδημα που να υπερκαλύπτει το κόστος και να του περισσεύουν και κάποια χρήματα για να τα δώσει ενδεχομένως στα παιδιά του; Τι θα πούμε στον τσαγκάρη ή στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς, ότι από τα δέκα χιλιάρικα που ενδεχομένως με κόπο και με εικοσιτετράωρη απασχόληση βγάζει θα του πάρουμε το ένα χιλιάρικο; Αυτό είναι που επιδιώξαμε με τη φορολογική πολιτική μας; Αυτό είναι που στοχεύσαμε με το πολιτικό πρόγραμμά μας; Δεν είχαμε και δεν έχουμε πάντοτε τη βασική δέσμευση να εξαφανίσουμε τη διαφθορά και να μειώσουμε τις περιφερειακές και τις κοινωνικές ανισότητες; Πού θα τους οδηγήσουμε αυτούς τους επαγγελματίες; Κατά πάσαν βεβαιότητα στην ανεργία, παρά την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση -και που αποδίδει καρπούς- να μειώσουμε την ανεργία. Αν κλείσουν αυτά τα καταστήματα θα χάσουμε και τις γειτονιές. Εγώ σας ζητώ, κύριε Υπουργέ, να σας απασχολήσει αυτό. Δεν είναι μικρό θέμα. Δεν είναι όλα τα πράγματα στην πολιτική ζωή μόνον πόροι, μόνο έσοδα και έξοδα.
Θέλω να ελπίζω –και μένω σ’ αυτό σεβόμενος το χρόνο- ότι το άρθρο 14, κύριε Υπουργέ, θα το επανεξετάσετε και ή θα το αποσύρετε ή θα το βελτιώσετε. Και θέλω να τονίσω ότι όταν αναγνωρίζει κάποιος ότι μια προσπάθεια που κάνει με καλό κίνητρο δεν βρίσκεται στην κατεύθυνση που συμφωνεί η κοινωνία το να το αποσύρει δεν είναι πολιτική υποχώρηση. Είναι πολιτική λεβεντιά και κοινωνική ευαισθησία! Θέλω έτσι να γνωρίζετε ότι αν το κάνετε θα έχετε προκαλέσει μια λύτρωση σε εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες της χώρας, στο σύνολο σχεδόν της παρατάξεως και σ’ ολόκληρη την κοινωνία.
Θέλω επίσης να ξέρετε ότι πολλοί εκ των συναδέλφων –εγώ πάντως σίγουρα- έχουμε ένα δίλημμα μέσα μας, μια σύγκρουση καθηκόντων για το τι να κάνουμε. Η συγκυρία είναι δύσκολη. Η εκδοχή της αρνητικής ψήφου ενδεχομένως εντείνει ή δημιουργεί καινούργια στοιχεία κρίσης. Η θετική ψήφος ενδεχομένως αναιρεί τη δική μας συνείδηση. Και θέλω να τονίσω ακόμη ότι δεν είναι το υγιέστερο της πολιτικής το να δημιουργείται ένα κλίμα ασαφώς σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση εκείνων που το προκαλούν, ότι η οποιαδήποτε αρνητική ψήφος συνεπάγεται κρίση κι αυτός έχει την ευθύνη για την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Την ευθύνη για ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στην κάλπη την έχει εκείνος που προκαλεί τις εκλογές, όχι εκείνος που ψηφίζει κατά πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική συνείδηση.
Ελπίζω στις ουσιαστικές διορθώσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από τις πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Μιχαλολιάκο.
Κύριε Γεωργιάδη, θα μιλήσετε τώρα; Σας ρωτώ, διότι είναι ακόμα δύο Βουλευτές και σηκώθηκε και ο κ. Γείτονας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα μιλήσω τώρα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Γεωργιάδης, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχει το λόγο.
Αμέσως μετά θα πάρει το λόγο ο κ. Γείτονας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Συγγνώμη, κύριε Γείτονα, αλλά νομίζω ότι έπρεπε να μιλήσω, μετά από τον ωραίο λόγο του Υπουργού, του κ. Μιχαλολιάκου, ενός λόγου που μας θύμισε ότι εμείς οι δεξιοί, κύριε Υπουργέ, είμαστε άνθρωποι της εντιμότητος και όχι άνθρωποι των off-shore εταιρειών. Αυτά να τα θυμόμαστε, γιατί δυστυχώς με τις συμπεριφορές ορισμένων, δώσαμε την ευκαιρία στην πράσινη πτέρυγα της Βουλής να μας κάνει μαθήματα ηθικής.
Ξεκινάω, κύριε Υπουργέ, και χαίρομαι πάρα πολύ που είστε εδώ. Και χθες, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. και χθες το απόγευμα, όταν ήταν εδώ ο Υφυπουργός, ο κ. Λέγκας, επειδή είπατε ότι τηρείτε το προεκλογικό σας πρόγραμμα και μάλιστα, είπατε ότι αυτά δεν είναι έκτακτα μέτρα, αλλά είναι το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, σας ζήτησα με πολύ μεγάλη ευγένεια να φέρετε στα Πρακτικά της Βουλής το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός σας. Το ζήτησα από τα Πρακτικά το πρωί, αλλά δεν είχε φθάσει το προεκλογικό πρόγραμμα. Για κάποιο λόγο δεν το βρίσκατε. Ευτυχώς, το βρήκα εγώ και το έχω εδώ.
Είναι το προεκλογικό πρόγραμμα, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματός σας. Βάσει αυτού του προγράμματος, ζητήσατε τη θετική ψήφο του ελληνικού λαού, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, αν εδώ πέρα μέσα γράφετε άλλα απ’ αυτά που φέρνετε με το νομοσχέδιο, αυτό πάει να πει, κύριε Τζαβάρα, ότι εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό.
Και επειδή έγινε και η ατυχής σύγκριση προηγουμένως και εξεμάνην -και ζητώ συγγνώμη, η φωνή μου είναι δυνατή- από τον κ. Μπέζα με τη Γερμανία, θέλω απλώς να επισημάνω, για να καταλάβουμε λίγο τα μέτρα, ότι στη Γερμανία η κ. Μέρκελ έχασε στην ουσία την αυτοδυναμία, διότι προεκλογικά ξεκαθάρισε στους Γερμανούς πολίτες ότι σκοπεύει να αυξήσει το Φ.Π.Α.. Διότι στα σοβαρά κράτη, δεν διανοείται ένα κόμμα που διεκδικεί εξουσία, να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά και να κάνει τα ακριβώς αντίθετα μετεκλογικά.
Στην Ελλάδα δε, που είναι «η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας», το έχουμε πάει και ένα βήμα παραπέρα. Ενώ κάνετε τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που λέει το προεκλογικό σας πρόγραμμα, έχετε και το θράσος να έρχεστε στο Κοινοβούλιο, στον ιερό ναό της δημοκρατίας και να ισχυρίζεστε ότι αυτά που κάνετε είναι το προεκλογικό σας πρόγραμμα.
Όμως, όπως είπαν και οι Λατίνοι, ιδιαίτερα συμπαθείς στο συνάδελφό μου, τον κ. Τζαβάρα, «scripta manent», «τα γραπτά μένουν». Ιδού, λοιπόν, το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Διαβάζω δύο-τρία σημεία, για να μη σας κουράσω. «Σπάταλο και αναποτελεσματικό κράτος. Τα τεράστια φορολογικά βάρη που επιβάλλει για να διατηρηθεί στη ζωή» κ.λπ. κ.λπ.. Αύξηση πρωτογενών δαπανών, όπως είδαμε χθες από το άρθρο του κ. Νικολάου, που το επεσήμανε για να μη μας περνάτε το παραμύθι περί διεθνούς κρίσεως.
Σε άλλη σελίδα: «Διατήρηση σταθερού ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος». Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι! «Διατήρηση σταθερού ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος». Και έρχεστε και καταργείτε το αφορολόγητο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το ξαναείπα και χθες, κύριε Υπουργέ και θέλω μία απάντηση. Εσείς τον Ιούλιο, απ’ αυτό το ιερό Βήμα, ορκιζόσασταν ότι όσο είστε εσείς Υπουργός, δεν θα γίνει περαίωση. Σε λιγότερες από εξήντα μέρες φέρνετε περαίωση. Και ερωτώ: Εγώ, ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας, πώς να εμπιστευτώ έναν Υπουργό που δεν ξέρει τον Ιούλιο τι θα κάνει το Σεπτέμβριο; Και έχετε και το θράσος να βάζετε μέσα στο νομοσχέδιο την πρόβλεψη, για να χρυσώσετε το χάπι, ότι μέχρι το 2014 θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής, όταν όλοι ξέρουμε ότι ακόμα κι εσείς ο ίδιος, βάσει της προηγουμένης αξιοπιστίας σας, αύριο μπορεί να έρθετε να το αλλάξετε.
Η αγορά στηρίζεται στην εμπιστοσύνη. Όταν άλλα λες τη Δευτέρα και άλλα κάνεις την Τετάρτη, έχεις χάσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και άρα, ό,τι και να λες από εκεί και πέρα, ουδείς σε πιστεύει. Άρα, η παράγραφος περί μειώσεως φορολογικού συντελεστού πολύ ωραία ακούγεται, όπως πολύ ωραία ακουγόταν και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ουδεμία εμπιστοσύνη δημιουργεί στην αγορά.
Συνεχίζω απ’ αυτό το καταπληκτικό σας προεκλογικό πρόγραμμα: «Εξορθολογισμός της κρατικής μηχανής, αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και εκλογίκευση των δαπανών».
Σας κατέθεσε ο εισηγητής μας την αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Πείτε μας τι κάνατε για να μειώσετε τις δαπάνες. Εγώ είμαι ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Έρχεστε, λοιπόν, και κατηγορείτε συλλήβδην όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ως φοροφυγάδες!
Ακούστε ποια είναι η αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι. Την είχε γράψει κάποτε ο ΚΥΡ σε μια γελοιογραφία, τη θυμάμαι από μικρό παιδί. Η γελοιογραφία έδειχνε ένα παιδί που περπατούσε στο δρόμο και έλεγε «Στην Ελλάδα, στους πέντε Έλληνες, ο ένας είναι μαθητής-φοιτητής, ο άλλος είναι συνταξιούχος, ο τρίτος είναι δημόσιος υπάλληλος, ο τέταρτος είναι άνεργος και ο πέμπτος δουλεύει για να ζήσουν οι άλλοι τέσσερις!».
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις –για να τελειώνουμε με το παραμύθι περί φοροδιαφυγής- είναι το υγιές τμήμα της ελληνικής οικονομίας, είναι αυτοί οι άνθρωποι που δεν πάνε στα γραφεία των Βουλευτών να γλείψουν για να μπουν στο δημόσιο, είναι αυτοί οι άνθρωποι που σηκώνονται στις έξι το πρωί για να ανοίξουν το μανάβικο, είναι αυτοί οι άνθρωποι που κουβαλάνε από τις αποθήκες τα πράγματα για να πουλήσουν λίγο φθηνότερα και να βγάλουν το μεροκάματο, είναι αυτοί οι άνθρωποι που στηρίζουν τη μεσαία τάξη.
Και αυτούς τους ανθρώπους έρχεται η Νέα Δημοκρατία και τους χαρακτηρίζει συλλήβδην φοροφυγάδες καταργώντας –λέει- το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.
Καταθέτω για τα Πρακτικά, αν και το ξέρετε –κυρίως για τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός τα ξέρει- την επιστολή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου –υπογραφή «Δημητρίου Αρμενάκη»- όπου καλεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν το άρθρο 14 ως ένα άρθρο που στραγγαλίζει την ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση.
Το καταθέτω για τα Πρακτικά –όχι για κανέναν άλλο λόγο- γιατί όλοι εσείς που λόγω της κομματικής πειθαρχίας θα υπερψηφίσετε δυστυχώς το άρθρο 14, θα πάτε αύριο να ζητήσετε ψήφο απ’ αυτούς τους ανθρώπους! Και θα πρέπει να ξέρουν αυτοί οι άνθρωποι ότι όταν αυτοί σας χρειάστηκαν, εσείς προτιμήσατε την κομματική πειθαρχία.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα επιστολή, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Έρχομαι και στο κρίσιμο θέμα της φορολογίας των μερισμάτων. Φέρατε, κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ μια τροπολογία, μετά τη μεγάλη πίεση για το θέμα των ζημιών. Δυστυχώς, αποδεικνύεται πόσο φαιδρό κράτος είμαστε.
Ένα πραγματικό οικονομικό επιτελείο θα είχε φέρει στη Βουλή το εξής και θα είχε πει: Πόσα προσδοκώ να κερδίσω απ’ αυτό το μέτρο, απ’ αυτήν τη φορολόγηση; Χίλια εκατομμύρια ευρώ. Πόσο υπολογίζει η μελέτη ότι θα χάσω από την πτώση του τζίρου στο Χρηματιστήριο ως αντικίνητρο αυτής της φορολογήσεως; Τόσα εκατομμύρια ευρώ.
Φέρατε χθες το εξής, ότι αν δηλώσει ο κάθε ένας μέτοχος, ο οποίος παίζει στο Χρηματιστήριο, σε ετήσια βάση τις ζημίες του, τότε θα πάρει την επιστροφή. Πείτε μας τώρα. Έχετε υπολογίσει πόσο κοστίζει αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία; Παραδείγματος χάρη, πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου θα χάσουν ώρες από τη δουλειά τους για να ασχοληθούν μ’ αυτό το γραφειοκρατικό τέρας που φέρνετε; Πόσες ανθρωποώρες θα χάσουν οι επιχειρηματίες που θα κάνουν αυτήν τη δουλειά;
Βάλτε το συν-πλην. Πείτε μας: Προσδοκώ να εισπράξω 500.000.000. Υπολογίζω ότι από την πτώση του τζίρου θα χάσω 200.000.000. Υπολογίζω από τις ανθρωποώρες να χάσω 100.000.000. Μου μένουν 200.000.000 και τα χρειάζομαι. Να το συζητήσουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Εσείς δεν κάνετε αυτό. Εσείς το βράδυ στις 23.00΄ σκεφτήκατε, μετά από την πίεση, να φέρετε τι; Περισσότερη γραφειοκρατία στην Ελλάδα! Δεν διαβάζω, για να μη χάσω χρόνο, σε πόσες διαφορετικές σελίδες, κύριε Υπουργέ, αυτού του προγράμματος –τουλάχιστον σε δέκα διαφορετικά σημεία- υπόσχεσθε πάταξη της γραφειοκρατίας και μικρότερη γραφειοκρατία και φέρνετε τροπολογία για να τους φέρνετε όλους στις εφορίες; Ρωτήσατε τον κάθε επιχειρηματία της χώρας που τον ιδρώτα του τον βάζει στην ελληνική οικονομία αν έχει την ώρα και το χρόνο να τρέχει να ασχολείται με τους δημοσίους υπαλλήλους σας;
Τίποτα απ’ αυτά δεν κάνατε. Είστε, λοιπόν, μια Κυβέρνηση που τι κάνει; Έρχεται, όπως είπε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, και εφαρμόζει εδώ το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτό κάνετε!
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με την εξής επισήμανση. Κύριοι συνάδελφοι, όπως έχουν έλθει τα πράγματα στη Βουλή –για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και να ακούσουν και οι Έλληνες φορολογούμενοι- έχει συμβεί το εξής:
Πράγματι, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή εδώ πέντε κόμματα, δύο πολιτικές. Τα τέσσερα κόμματα, της Νέας Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης, που ζητούν περισσότερους φόρους από τη μικρομεσαία επιχείρηση, που θεωρούν τον επαγγελματία που κερδίζει εκ προοιμίου φοροφυγά, που θέλουν να στραγγαλίσουν το κέρδος και το ελεύθερο εμπόριο.
Και υπάρχει πλέον μόνο ένα κόμμα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, που λέει «όχι» άλλους φόρους, λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις. Λιγότερους φόρους για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη και βεβαίως περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Μη διορίσετε ούτε ένα δημόσιο υπάλληλο! Όταν μία επιχείρηση, κύριε Υπουργέ, «μπαίνει μέσα», δεν προσλαμβάνει κόσμο, αλλά απολύει. Εσείς δεν μπορείτε να απολύσετε, κάτι που αντιλαμβανόμαστε. Ωραία, λοιπόν, να συμφωνήσουμε. Μην προσλαμβάνετε, όμως, ούτε έναν! Αφού λέτε ότι δεν έχετε λεφτά, μην προσλαμβάνετε ούτε έναν! Δεν σας φταίει ο μανάβης, δεν σας φταίει ο μπακάλης, δεν σας φταίει ο μικρομεσαίος να πληρώνει τα ρουσφέτια σας, γιατί περί αυτού πρόκειται!
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Γεωργιάδη.
Το λόγο έχει ο κ. Γείτονας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ επαναφέροντας τη συζήτηση σ’ ένα θέμα το οποίο έθιξα και επί της αρχής. Επωφελούμαι από την παρουσία του Υφυπουργού Υγείας, γιατί περιμένω ορισμένες απαντήσεις. Και αναφέρομαι στο άρθρο 35.
Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση μπροστά στον πανικό από την έκρηξη ιδιαίτερα της φαρμακευτικής δαπάνης που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια μετά τις πράξεις και παραλείψεις της -τις επιζήμιες και για τα δημόσια οικονομικά πράξεις και παραλείψεις της με την κατάργηση της λίστας και την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων- επανέρχεται σήμερα με τη νέα συνεχώς τροπολογούμενη διάταξη του άρθρου 35.
Εκείνο, όμως, που έχει ιδιαίτερη σημασία και το οποίο ρωτώ ξανά είναι το εξής: Επειδή η εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, κύριε Υπουργέ, καθώς και των θεραπευτικών ομάδων μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει και περιορισμό των χορηγουμένων φαρμάκων στους ασφαλισμένους, είναι ζήτημα που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί από την Κυβέρνηση.
Οι διατάξεις φαίνονται αθώες. Δημιουργούνται επιτροπές και στο Κ.Ε.Σ.Υ. και στον Ε.Ο.Φ. που θα κάνουν όσα ορίζονται για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις θεραπευτικές ομάδες. Όπως ρυθμίζεται τα φάρμακα θα ενταχθούν στις θεραπευτικές ομάδες. Παραμένει, λοιπόν, το εξής απλό ερώτημα: Τι γίνεται αν ένας ασθενής έχει ανάγκη φαρμάκων, πέραν αυτών που είναι ενταγμένα στις θεραπευτικές ομάδες; Θα είναι τραγικό να οδηγηθούμε σε περιορισμό των δωρεάν (με μικρή συμμετοχή) χορηγουμένων φαρμάκων προς πάσχοντες από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο σημείο αυτό, κύριε Υπουργέ της Εθνικής Οικονομίας και κύριε Υφυπουργέ της Υγείας, η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει σαφή θέση, να το ξεκαθαρίσετε. Θα πρέπει να πάρετε σαφή θέση. Διαφορετικά, είναι ενδεχόμενο αυτή η διάταξη να αποτελέσει τορπίλη στο όλο σύστημα χορήγησης φαρμάκων στους Έλληνες πολίτες από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορεί να είναι βόμβα στα θεμέλια. Εσάς της δωρεάν ασφαλιστικής κάλυψης ασφαλισμένων. Θα περιμένω την απάντησή σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητούμε τα άρθρα για τα φορολογικά μέτρα, δηλαδή, την ταμπακιέρα του νομοσχεδίου. Συζητούμε ουσιαστικά τη φοροεπιδρομή της Κυβέρνησης στους μικρομεσαίους, στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε νέους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί, αλλά πληρώνονται με το μπλοκάκι. Τη φοροεπιδρομή που προσπάθησε πραγματικά η Κυβέρνηση να περάσει ως λαθρεπιβάτη στο σχέδιο νόμου, βάζοντας και προηγούμενα κεφάλαια με ψευδεπίγραφους τίτλους όπως για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, για τη διαφάνεια κ.ά. Επίσης, και γι’ αυτό το ίδιο κεφάλαιο προσπάθησε η Κυβέρνηση να παραπλανήσει με τον τίτλο «φορολογική δικαιοσύνη». Κύριε Υπουργέ, οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Και στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω μία παρένθεση. Μας είπατε προχθές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνείται το παρελθόν και την πραγματικότητα. Νομίζω ότι εσείς ζείτε εκτός πραγματικότητας. Έχετε φτιάξει ένα φανταστικό κόσμο, τον κόσμο της δικής σας«Νούδουλαντ», θα έλεγα, και αγνοείτε ό,τι γίνεται στην πραγματική κοινωνία.
Και παίρνω αφορμή και από την τελευταία τοποθέτηση του συναδέλφου της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μιχαλολιάκου ο οποίος σας έκανε κι αυτός έκκληση να αποσύρετε αυτήν τη διάταξη του άρθρου 14, ως αντικοινωνική, άδικη, αντιαναπτυξιακή.
Είναι αλήθεια φορολογική δικαιοσύνη η ποινικοποίηση ουσιαστικά για φοροδιαφυγή όλων των μικρομεσαίων χωρίς κανένα έλεγχο; Γιατί αυτό κάνετε. Είναι φορολογική δικαιοσύνη πραγματικά η φορολόγηση εισοδημάτων κάτω από τα όρια της φτώχειας; Είναι φορολογική δικαιοσύνη ο κεφαλικός φόρος που ουσιαστικά θα πληρώσουν; Όχι κύριοι της Κυβέρνησης.
Νομίζω, λοιπόν, ότι μπροστά στο φάσμα του κινδύνου νέας επιτήρησης μάλιστα σήμερα διαβάζω στις εφημερίδες ότι υπάρχει και κίνδυνος αναδρομικής επιτήρησης για το 2007, μπροστά στις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού, στην αδυναμία είσπραξης εσόδων και στην αδυναμία περιορισμού των εξόδων και ελέγχου των ελλειμμάτων, ουσιαστικά κάνετε μία νέα φοροεπίθεση σε περίπου ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους. Δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη, είναι μία νέα φορολογική αφαίμαξη, είναι μία ακόμα ενσυνείδητα, άδικη πράξη, απέναντι στην κοινωνία, της Κυβέρνησής σας.
Εμείς ζητάμε να το αποσύρετε. Παρά τα μερεμέτια και τα μπαλώματα που κάνατε, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι διατάξεις. Βλέπω, όμως, ότι επιμένετε. Εμείς λέμε ότι θα καταργήσουμε αυτές τις διατάξεις.
Αντί να προχωρήσετε με γενναιότητα σ’ αυτό άκουσα πολλά, μας είπατε πάλι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα, αν δεν είχατε την βαρειά κληρονομιά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θέλετε να πάμε λίγο στο παρελθόν; Εμένα δεν μου αρέσει. Αλλά αφού το θέλετε ας δούμε τι παραλάβατε και τι παραλάβαμε εμείς το 1993; Ξεχάσατε ότι εμείς παραλάβαμε 14% ελλείμματα και 14% πληθωρισμό το 1993, παραλάβαμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και παραλάβατε μία οικονομία μέσα στην Ο.Ν.Ε. και παραλίγο μάλιστα με τις άφρονες κινήσεις σας να μας βγάλετε από την Ο.Ν.Ε.; Και σήμερα ύστερα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης έρχεστε να τα ρίξετε είτε στη διεθνή κρίση είτε να λέτε ότι ακόμα φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Έλεος και ντροπή.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει γιατί δεν έχετε έσοδα; Γιατί με το καλημέρα κατεβάσατε τους φόρους στους μεγαλομετόχους κατά 10%; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει γιατί χάσατε απ’ αυτό 1.000.000.000 έσοδα; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει γιατί καταργήσατε το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει γιατί επιβάλατε χαράτσι σε όλους τους Έλληνες με το τέλος ακίνητης περιουσίας; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φταίει γιατί συνολικά τα 4.000.000.000 που πάτε να εισπράξτε σήμερα από τους μικρομεσαίους και επαγγελματίες, από νέους των 700 ευρώ, ουσιαστικά είναι όσα με πράξεις σας χαρίσατε σε μεγάλους και οικονομικά ισχυρούς;
Νομίζω ότι η όλη συζήτηση η οποία και σήμερα κλείνει, απέδειξε του λόγου μας το αληθές. Ούτε αναγκαία ήταν τα μέτρα, κύριε Υπουργέ ούτε οφείλονται στη διεθνή κρίση. Είναι τα επίχειρα μιας αποτυχημένης πολιτικής και ιδιαίτερα της δικής σας αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής. Η οποία ούτε σε δημοσιονομική εξυγίανση οδήγησε, ούτε σε ανάπτυξη. Τουναντίον κινδυνεύει να βάλει τη χώρα στον αστερισμό του στασιμοπληθωρισμού, με την ακρίβεια να φουντώνει, με τα ελλείμματα να βγαίνουν εκτός ορίων, με το δημόσιο χρέος να αυξάνει συνεχώς και με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να φθάνει σε ύψος ρεκόρ, κάτι μάλιστα που θα έπρεπε να σας ανησυχεί ιδιαίτερα, διότι αντανακλά την εικόνα της οικονομίας. Μια πολιτική, λοιπόν, η οποία και την κοινωνία την οδήγησε σε μεγαλύτερες ανισότητες και την οικονομία σε μεγαλύτερα προβλήματα και σε ύφεση. Μια πολιτική που απορρίπτει η κοινωνία και θα αποδοκιμάσει ο λαός στις εκλογές.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Γείτονα.
Θα ήθελα αν υποβάλω μία παράκληση, να μη χτυπάτε το αναλόγιο. Δεν χρωστάει τίποτα το κοινό αναλόγιο. Το λέω γενικώς. Και ξέρετε παρακολουθώ ότι οι πρακτικογράφοι τρομάζουν κάθε φορά που χτυπάει το αναλόγιο. Θα εισηγηθώ στον Πρόεδρο να βάλουμε πλαστικό, να μην ακούγεται καθόλου.
Έχω την τιμή να σας ανακοινώσω το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου 2008, το οποίο έχει ως εξής:
ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Ά