ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: ΙΒ' 02/07/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΒ΄
Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 2 Ιουλίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτού κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Σοφία Σακοράφα, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, τα εξής:
Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Γεώργιος Σούρλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ζητεί την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Βόλου κ.λπ..
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Απόστολος Κατσιφάρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βραχναίϊκων Νομού Αχαΐας ζητεί να αποκατασταθεί το λάθος στον υπολογισμό των τιμών συντελεστή αντικειμενικού προσδιορισμού του Ε.Τ.Α.Κ. στα δημοτικά διαμερίσματα Θεριανό και Καμίνια.
Οι Βουλευτές κύριοι Αντώνιος Σκυλλάκος, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νικόλαος Γκατζής κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Τυρνάβου Λάρισας ζητεί την έγκριση πίστωσης για τη συνέχιση των δράσεων όλων των Ιατροκοινωνικών Κέντρων κ.λπ..
Η Βουλευτής Αθηνών κ. Άννα Φιλίνη κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Εργοληπτών Γεωπόνων Έργων Πρασίνου ζητεί την άμεση χρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων της χώρας αποκλειστικά για έργα καθαρισμού και αποψίλωσης της ετήσιας βλάστησης.
Η Βουλευτής Ηλείας κυρία Κρινιώ Κανελλοπούλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εμπόρων Νομού Ηλείας ζητεί τη δημιουργία ειδικής θυρίδας πληρωμής των συνταξιούχων στα ΕΛ.ΤΑ. Πύργου.
Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου ζητεί να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις στις Δικαστικές Υπηρεσίες του Νομού.

















ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 37/29.6.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την προώθηση του επιτραπέζιου ροδάκινου και την απορρόφηση της φετινής παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου στο Νομό Πέλλας κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Η με αριθμό 42/29.6.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την ασφάλιση στο ΙΚΑ των εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 38/29.6.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με το κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου, την ανάγκη λήψης μέτρων για την απασχόληση των απολυμένων εργαζομένων κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:
«Το αιφνιδιαστικό, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζομένους, ούτε καν προειδοποίηση, κλείσιμο της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, του ραδιοφωνικού σταθμού City και του αντίστοιχου portal, το οποίο αφήνει στο δρόμο 500 περίπου εργαζομένους, αποτελεί μία απεχθή κίνηση, πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, που αγγίζει τα όρια της βαρβαρότητας. Και αυτό πολύ περισσότερο όταν το κλείσιμο αυτό προέρχεται από πρωτοβουλία της πάμπλουτης ιδιοκτησίας του και την κυρία Γ. Αγγελοπούλου, η οποία υπήρξε συναινετική επιλογή για την αναβίωση του ολυμπιακού πνεύματος στην κοιτίδα του.
Επειδή το αιφνιδιαστικό κλείσιμο του Ελεύθερου Τύπου και μάλιστα με τον απεχθή τρόπο που συντελέστηκε ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω κατεδάφιση των ήδη διαλυμένων εργασιακών σχέσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για πολλαπλασιασμό των απολύσεων εργαζομένων ή και για ανάλογο κλείσιμο μέσων ενημέρωσης, επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον «επιτήδειο ουδέτερο» στα επιχειρηματικά, εκδοτικά και πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος της ενημέρωσης και των εργαζομένων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι πρόκειται να πράξουν για να στηρίξουν την απασχόληση των 500 εργαζομένων που βρέθηκαν αιφνιδιαστικά στο δρόμο;
2. Τι πρόκειται να πράξουν για να στηρίξουν τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα και την απασχόληση των δημοσιογράφων και γενικότερα εργαζομένων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Λαφαζάνη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γκιουλέκας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, επιτρέψτε μου και από τη θέση αυτή και λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας ως δημοσιογράφου να εκφράσω και εγώ τη βαθιά μου λύπη, γιατί μια ιστορική εφημερίδα, όπως ο «Ελεύθερος Τύπος», που και αυτή μαζί με τις υπόλοιπες εφημερίδες υπηρετούσαν την ενημέρωση του ελληνικού λαού, έχει κλείσει. Βεβαίως, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, γιατί τετρακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους χάνουν τις θέσεις εργασίας τους. Αυτό και για τη δημοκρατία, αλλά και για την κοινωνία μας είναι μία τραγική εξέλιξη από μόνη του. Αυτό θα ήθελα να το προτάξω και όσον με αφορά επιτρέψτε μου να έχω αυτήν την ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως βεβαίως αυτή η ευαισθησία υπάρχει σε όλους τους Έλληνες πολίτες, πολύ περισσότερο όμως σε εμένα, επειδή προέρχομαι από το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Το δεύτερο που θα ήθελα να πω, είναι ότι, παρά την ιδιαιτερότητα που υπάρχει όσον αφορά στα θέματα ενημέρωσης του ελληνικού λαού, η Κυβέρνηση με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ζέση αντιμετωπίζει κάθε εργαζόμενο που χάνει τη δουλειά του, κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ανεργίας και όχι επιλεκτικά και προνομιακά μόνο ορισμένους εργαζομένους.

(ML)
(PE)
Άρα, λοιπόν, το ίδιο ενδιαφέρον, επαναλαμβάνω, υπάρχει για όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρέθηκαν στην ίδια δύσκολη θέση με αυτή που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», τον Τύπο της Κυριακής και το Ραδιοφωνικό Σταθμό CITY.
Το τρίτο το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι εμείς από την πλευρά μας, μέσα στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας εξαντλούμε κάθε περιθώριο προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Εξ όσων γνωρίζω, διότι σήμερα επρόκειτο να συζητηθεί η επερώτηση αυτή με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης, λόγω, όμως, της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο για ζητήματα ενημέρωσης πάνω στο χώρο της απασχόλησης, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται κανείς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης εδώ και απαντώ εγώ, επίκειται μία συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με την Υπουργό Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, προκειμένου να συζητηθεί και να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι απολυμένοι από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ.
Τέλος, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι όσο μας αφορά, από τη δική μας πλευρά, γνωρίζει πολύ καλά και ο συνάδελφος κ. Λαφαζάνης, από το 2007 με το ν. 3592, περί συγκέντρωσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων Μέσων Ενημέρωσης, για πρώτη φορά τέθηκε ένα πλαίσιο λειτουργίας των Μέσων αυτών. Ανάμεσα στις διάφορες ρυθμίσεις που υπήρξαν, υπήρξε και ο όρος της αποκλειστικής και απαραίτητης απασχόλησης συγκεκριμένου ετήσιου μέσου όρου προσωπικού πλήρους απασχόλησης, επαναλαμβάνω, σε θέσεις τόσο δημοσιογράφων, όσο τεχνικού προσωπικού, όσο και διοικητικού προσωπικού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Δεν μπαίνω στα επιμέρους θέματα, θα τελειώσω σε μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Είναι γνωστό ότι με βάση αυτές τις ρυθμίσεις, ας πούμε για το προσωπικό των αδειούχων εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών, ενημερωτικού χαρακτήρα, απαγορεύεται να υπάρχει προσωπικό κάτω των διακοσίων ατόμων. Αντίστοιχα υπάρχουν και κάποιες άλλες ρυθμίσεις για τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τον κύριο Υφυπουργό. Εξέφρασε τη λύπη του, την αγωνία του αλλά δεν είδα στην παρέμβασή του να υπογραμμίζει πράξεις και ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να στηριχθεί η απασχόληση των περίπου πεντακοσίων εργαζομένων και να στηριχθεί η απασχόληση γενικότερα στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης σε μία περίοδο που διανύουμε μία μεγάλη κρίση και που βλέπουμε να γίνονται πράξεις αποτρόπαιες.
Είναι περιττό να ξανατονίσω δε αυτό που υπογράμμισα στην ερώτησή μου και νομίζω ότι απέφυγε να σχολιάσει ο κύριος Υφυπουργός. Εδώ δεν έχουμε απλώς κάποιες απολύσεις για τις οποίες άλλωστε πρέπει να τονίσω ότι η Κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, διότι παντού γίνονται σήμερα απολύσεις, η ανεργία κλιμακώνεται και έχει φτάσει στα ύψη πλέον με μία κυβέρνηση να βλέπει περίπου απαθώς αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο.
Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε μια συνηθισμένη πράξη. Είναι πρωτοφανές το γεγονός. Είναι πρωτοφανές και απεχθές το γεγονός ότι μία εκδοτική επιχείρηση κλείνει αιφνιδιαστικά, κλείνει και πετάει στο δρόμο πεντακόσιους εργαζόμενους χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης διάλογος, ούτε καν προειδοποίηση. Εγώ δεν θυμάμαι τόσα χρόνια, από μικρό παιδί που είμαι στην πολιτική, να έχει κλείσει μία τέτοια μεγάλη επιχείρηση με τόσο μαζικές απολύσεις σε αυτή τη χώρα.
Εδώ να σημειώσω κάτι το οποίο δεν λέγεται ή αποφεύγεται να λεχθεί, κύριε Υφυπουργέ. Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιοκτησία από τις πιο πλούσιες οικογένειες σε αυτή τη χώρα. Έχουμε να κάνουμε με μία εκδότρια, την κα Γιάννα Αγγελοπούλου η οποία ήταν συναινετική επιλογή για τη διάδοση του ολυμπιακού πνεύματος και βλέπουμε απ’ αυτήν ακριβώς, από τις πλουσιότερες οικογένειες της χώρας, να έχουμε αυτού του είδους τη βαρβαρότητα.
Το λέω αυτό διότι εδώ στέλνεται ένα μήνυμα, το οποίο αφορά όλον τον κόσμο της εργασίας. Πρώτα απ’ όλα το μήνυμα για περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που όπως ξέρετε, δεν ισχύει τίποτα. Έχουμε δουλεμπόριο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το γνωρίζετε πολύ καλά. Δελτία παροχής υπηρεσιών, μπλοκάκια, τετράωρη απασχόληση, τσάμπα εργασία στο όνομα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης νέων για πολλά χρόνια. Έχουμε συμβάσεις που δεν τηρούνται, έχουμε υπερωριακή απασχόληση χωρίς να πληρώνεται.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ξέρετε ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι είκοσι, τριάντα μεγαλοδημοσιογράφοι. Είναι οι χιλιάδες από κάτω που δουλεύουν όπως και εδώ, στη Βουλή που δουλεύουν πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι βοηθούν το έργο μας και είναι σε απελπιστική κατάσταση η εργασιακή τους θέση και τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Δίνεται επίσης ένα μήνυμα με αυτήν την πράξη, για να ενταθούν οι απολύσεις και ξέρετε, οργιάζουν οι απολύσεις στο χώρο μαζικής ενημέρωσης αυτή την περίοδο. Δίνεται ένα αποκρουστικό μήνυμα να κλείνουν αύριο και άλλα συγκροτήματα ή άλλα τμήματα συγκροτημάτων, χωρίς κανένα λογαριασμό, χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία διαβούλευση.
Τι κάνετε επί όλων αυτών; Παρατηρείτε αυτή την αποτρόπαιη κατάσταση, αυτή τη βαρβαρότητα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς να πράττετε απολύτως τίποτα. Διότι εδώ έχουμε να κάνουμε με βαρόνους, έχουμε να κάνουμε με μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, έχουμε να κάνουμε με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με διασυνδέσεις και επομένως είναι στο απυρόβλητο, δεν θέλουμε να τους θίξουμε. Δεν θέλουμε διότι υπάρχουν οι αόρατες, αδιαφανείς, κάτω από το τραπέζι σχέσεις διαπλοκής.
Εμείς σας λέμε αυτή την ώρα να ξεκινήσετε έναν ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ. Έχουν ιδέες, έχουν προτάσεις για να μπορέσει να δοθεί διέξοδος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Έχουμε καταθέσει δια του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., του Αλέκου Αλαβάνου, δέκα σημεία τα οποία αφορούν την πορεία των Μέσων Ενημέρωσης και μία διέξοδο απ’ αυτή τη νοσηρή κατάσταση που υπάρχει.
Υπάρχει και το άλλο. Υπάρχει η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία είχε ορίσει συνεδρίαση γι’ αυτό το θέμα και δεν την έκανε, την ανέβαλε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, έχει τελειώσει ο χρόνος σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σας καλούμε να ασχοληθεί η Βουλή με την αρμόδια Επιτροπή για όλο αυτό το θέμα του Τύπου …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: …και ειδικότερα για το θέμα των δημοσιογράφων του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ. Πρέπει να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για να δοθούν απαντήσεις, λύσεις και διέξοδοι σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι πρόβλημα κατ’ εξοχήν δημοκρατίας και όχι μόνο βέβαια απασχόλησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Λαφαζάνη, ας ξεκινήσουμε τη μέρα μας σωστά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτή η απεχθής βαρβαρότητα, ένα καλό πρόσωπο προς τα έξω, δήθεν προάσπισης της πολυφωνίας και από μέσα να υπάρχει αυτή η κατάσταση, η οποία οδηγεί σε απόγνωση καθημερινά τους εργαζόμενους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός για να δευτερολογήσει.


(AD)
(ML)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κυρία Πρόεδρε, συμμερίζομαι τις αγωνίες του κυρίου συναδέλφου όπως συμμερίζομαι, κύριε συνάδελφε, την ευαισθησία σας για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.
Επιτρέψτε μου, όμως, να θυμίσω ότι αυτή η ευαισθησία δεν αποτελεί αποκλειστικό δικό σας προνόμιο, αλλά την ίδια ευαισθησία επιδεικνύουμε όλοι και εσείς και εμείς από τη δική μας πλευρά. Και νομίζω ότι επί του προκειμένου, το να γίνονται απλώς επισημάνσεις είναι καλό. Όμως, παράλληλα με τις επισημάνσεις, υπάρχουν και μία σειρά ενέργειες που έχουν γίνει ευρύτερα για τα ζητήματα της ανεργίας, γιατί –επαναλαμβάνω, κύριε συνάδελφε- παρά το γεγονός πως υπάρχει πράγματι μία ιδιαιτερότητα –και επιτρέψτε μου να το γνωρίζω πολύ καλά ως προερχόμενος από το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- από την άλλη πλευρά με την ίδια ευαισθησία και την ίδια αγωνία, αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κάθε άνεργο στην πατρίδα μας και όχι αποκλειστικά και προνομιακά κάποιους άνεργους.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζετε –γιατί ήδη πήρε δημοσιότητα το θέμα- ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μία συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών από την πλευρά της Κυβέρνησης και του νεοεκλεγέντος διοικητικού συμβουλίου από την άλλη πλευρά της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών ακριβώς για το θέμα αυτό. Διερευνήθηκαν όλες οι περιπτώσεις και όλες οι δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των τετρακοσίων πενήντα συναδέλφων μου –εν τω επάγγελμα, εννοώ- προερχομένων από την επιχείρηση αυτή που συζητούμε σήμερα.
Σας εξήγησα, επίσης, ότι εξ όσων γνωρίζω, επίκειται μία συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ με την Υπουργό Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
Όσον αφορά, όμως, ευρύτερα στα ζητήματα αυτά, επειδή κάνετε κάποιες οξείες παρατηρήσεις ότι η Κυβέρνηση παρατηρεί αδιάφορη, θα παρακαλούσα πάρα πολύ να με ακούσετε, διότι δεν νομίζω ότι αυτό καθεαυτό το ζήτημα και οι δραματικές διαστάσεις του το επιτρέπουν, αλλά ακροθιγώς αναφέρω ότι πρέπει να θυμηθούμε πού βρισκόταν η ανεργία και πόσες προσπάθειες γίνονται για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενός προβλήματος που είναι αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Και το δεχόμαστε όλοι εδώ.
Όμως, από τη μία πλευρά νομίζω ότι υπάρχουν και κάποιοι δείκτες οι οποίοι δείχνουν ότι γίνεται προσπάθεια. Και γίνεται προσπάθεια με σοβαρά, ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα. Και από την άλλη πλευρά, για να έρθω στο θέμα του Τύπου ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υφυπουργός, θα θυμίσω ότι δυστυχώς επικρατούσε πράγματι ένα άναρχο τοπίο ως το 2004. Και αυτό δεν το λέω αντιπολιτευόμενος τις κυβερνήσεις του χθες. Το λέω διότι αναφέρω μία απτή, μία ζοφερή δυστυχώς πραγματικότητα που επικρατούσε ως το 2004 στην πατρίδα μας.
Μπήκαν κανόνες. Υπάρχει δουλειά. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Μπήκαν όμως σημαντικοί κανόνες. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους κανόνες που θεσμοθέτησε η παρούσα Κυβέρνηση, είναι και αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως, κύριε συνάδελφε, σχετικά με την υποχρεωτικότητα των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης και πολύ συγκεκριμένα, σχετικά με την υποχρέωσή τους να διατηρούν αριθμό εργαζομένων ικανό τουλάχιστον για να μπορούν να διατηρούν και κάποια μέσα ενημερωτικού χαρακτήρα ή αντίστοιχα μέσα μη ενημερωτικού χαρακτήρα, αλλά με μικρότερο αριθμό, αλλά πάντως υποχρεωτικό αριθμό εργαζομένων τόσο στο διοικητικό, όσο και στο τεχνικό και εν προκειμένω όταν μιλούμε για ενημερωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή των μέσων ενημέρωσης γενικότερα και για δημοσιογράφους.
Αυτά ήθελα να πω σε γενικές γραμμές για το τι έχει γίνει. Αγωνιούμε, ψάχνουμε να βρούμε κάποιες λύσεις για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Είναι τραγικό το πρόβλημα, αλλά από την άλλη πλευρά, μόνο για αδράνεια δεν μπορείτε να κατηγορήσετε αυτήν την Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Η με αριθμό 39/29-6-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την άρνηση αποδοχής απόθεσης απορριμμάτων του Δήμου Μαρκόπουλου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής κλπ., δεν συζητείται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009 θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
Πρώτον, η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 10.00΄ με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις». Είναι η τέταρτη συνεδρίαση.
Δεύτερον, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στις 10.30΄ με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συνέχιση της συζήτησης για την αλλαγή του ν. 3126/2003 (Ποινική ευθύνη των Υπουργών). Στη συνεδρίαση θα παραστεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος.
Τρίτον, η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στις 15.00΄ με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ιωάννη Βαληνάκη: ι) Για τις Προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας και ιι) Για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (18-19 Ιουνίου 2009).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 έως 31 του νομοσχεδίου. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα 32 έως τέλος του νομοσχεδίου και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
Κύριε Υφυπουργέ, θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι πριν δώσω το λόγο στον Εισηγητή;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν έχουμε και εμείς το λόγο επί της διαδικασίας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα σας δώσω το λόγο, κύριε Γκατζή, πριν από τους ομιλητές.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κυρία Πρόεδρε, πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναφέρω τη νομοτεχνική βελτίωση.


Στη με γενικό αριθμό 627 και ειδικό 39 προσθήκη-τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων-Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις», η παράγραφος 2 του κεφαλαίου Γ΄ του μόνου αυτού άρθρου αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η παράγραφος 12α του άρθρου 18 του ν. 3708/2008 (ΦΕΚ 210 Α) αντικαθίσταται από τις 8-10-2008 ως εξής:
«12α Αθλητής ή αθλήτρια που σημείωσαν αγωνιστικές διακρίσεις υπό το καθεστώς των ρυθμίσεων του άρθρου 34 του ν. 2725/1999 (ΦΕΚ 121 Α), όπως αυτό ίσχυε έως και την τροποποίησή του με τον παρόντα νόμο, δικαιούνται να ασκήσουν όλα τα δικαιώματα που αυτό τους παρείχε εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου ή εάν είναι ανήλικοι έως και τη συμπλήρωση του 22ου έτους της ηλικίας τους».
Κυρία Πρόεδρε, το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση, η οποία έχει ως εξής:

Ήταν ο νόμος δύο χρόνια. Θα το αναλύσουμε όταν θα έρθει. Υπήρχε πρόβλημα στα δύο χρόνια, ήταν λίγο και γι’ αυτό το επεκτείνουμε να γίνουν τέσσερα χρόνια.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Γκατζής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, επειδή είπατε ότι θα συζητηθούν και οι τροπολογίες μαζί, θα ήθελα να θέσω το εξής ζήτημα. Εμείς διαφωνούμε ριζικά κατ’ αρχήν μ’ αυτή τη διαδικασία το να συζητούνται όλα μαζί. Εφόσον όμως υπάρχει μία τέτοια απόφαση και η πλειοψηφία συνήθως αποφασίζει, αν και υπάρχουν άλλα δεδομένα, πρέπει πάντοτε και ένα κόμμα όταν διαφωνεί, να συζητούνται με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός, άρθρο-άρθρο και τροπολογία-τροπολογία, κλπ.
Θέτουμε, όμως, ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Κύριε Υπουργέ, αναφέρομαι σ’ εσάς. Να αποσυρθεί η τροπολογία 613/28 που αναφέρεται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Είναι απαράδεκτη πέρα για πέρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Αυτό, κύριε συνάδελφε, να το πείτε στην ομιλία σας επί των άρθρων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Το βάζω σαν προϋπόθεση, κυρία Πρόεδρε. Αν δεν αποσυρθεί, να συζητηθεί ξεχωριστά. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα και δεν δεχόμαστε μέσα σ’ όλη αυτή ουσιαστικά τη συζήτηση να περάσει έτσι και αυτή η σημαντική τροπολογία που αφορά και καταρρακώνει ουσιαστικά τον πολιτισμό, τα ιδεώδη του πολιτισμού και όλα τα άλλα τα οποία θα αναφέρουμε στην τροπολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κατανοητό, θα απαντήσει ο κύριος Υπουργός.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να πείτε κάτι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως προς το χρόνο, θα υπάρξει μία ανοχή ιδιαίτερα στους Εισηγητές και Αγορητές. Αυτό είναι γνωστό. Δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει κάποια αλλαγή.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

(GH)

(AD)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θα συζητήσουμε και τις τροπολογίες η ξεχωριστά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και τις τροπολογίες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εμείς έχουμε αντίρρηση ως προς την τροπολογία για το Μουσείο της Ακρόπολης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μπορεί αυτή η τροπολογία να συζητηθεί στο τέλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Τότε λοιπόν, κυρία Πρόεδρε, θα συζητηθεί στο τέλος και ξεχωριστά αυτή η τροπολογία μετά την ολοκλήρωση των άρθρων και των δύο τροπολογιών;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριοι συνάδελφοι, πάμε λοιπόν με όλες τις τροπολογίες εκτός από τη μία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε τη συζήτηση επί των άρθρων.
Στο κεφάλαιο «Άλλες διατάξεις» του νομοσχεδίου υπάρχουν άρθρα τα οποία ρυθμίζουν κάποια προβλήματα, τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν όσον αφορά σε θέματα πολιτισμού.
Στο άρθρο 32 ρυθμίζεται η χρήση του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο επίπεδο (-3) του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, η οποία χρήση μετατρέπεται σε χώρο αποθήκευσης αρχαιολογικών ευρημάτων. Και επίσης εγκρίνεται η κατασκευή μεταλλικής πέργκολας σκίασης επί του στεγάστρου της εισόδου, στο δεύτερο επίπεδο πάνω από το ισόγειο, η οποία τοποθετείται κεντρικά ακολουθώντας περίπου το σχήμα του δημιουργηθέντος ανοίγματος προς την ανασκαφή.
Με το άρθρο 33 συνιστάται στο Υπουργείο Πολιτισμού Συμβούλιο Χορηγιών με γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα πολιτιστικής χορηγίας και στόχο την προώθηση του χορηγικού θεσμού.
Είναι μια κίνηση να συμμετέχουν και πρόσωπα ευρείας αποδοχής, προσωπικότητες των οποίων η συμμετοχή είναι τιμητική και δεν συνεπάγεται κανένα δικαίωμα αποζημίωσης.
Άρθρο 34. Με το άρθρο 34 γίνεται μια αλλαγή όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο εκδικάζονται υποθέσεις περιπτώσεων βίας στα γήπεδα. Μέχρι σήμερα ίσχυαν τα τρία «άνευ». Δηλαδή άνευ αναστολής, άνευ ανασταλτικού αποτελέσματος, έφεσης δηλαδή και άνευ μετατροπής της ποινής σε χρηματική.
Με το άρθρο 34 αλλάζει αυτή η διαδικασία και για πρώτη φορά γίνεται μετατροπή της ποινής σε χρηματική και βέβαια είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστή η χρηματική ποινή να είναι υψηλότερη…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Είναι η ίδια μετά την πρόταση και του Κ.Κ.Ε..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Είναι η ίδια η οποία ισχύει μέχρι σήμερα. Είναι δηλαδή μια σημαντική αλλαγή που έχει σχέση με τη βία στα γήπεδα.
Επίσης, με το άρθρο 35 γίνεται τροποποίηση της παραγράφου 10 του άρθρου 10 του νόμου 3207/2003, σύμφωνα με την οποία όπου κατά τις κείμενες διατάξεις που αφορούν σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού γίνεται αναφορά σε αρχαιολογικά εν γένει έργα ή εργασίες που εκτελούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού ή τα εποπτευόμενα από αυτό νομικά πρόσωπα στα έργα αυτά ή τις σχετικές εργασίες, περιλαμβάνεται και η επιστημονική, τεχνική, λειτουργική, διοικητική και διαχειριστική υποστήριξή τους.
Με το άρθρο 37 δίδεται το δικαίωμα στον Υπουργό Πολιτισμού να συγκροτεί νομοπαρασκευαστικές επιτροπές. Οι επιτροπές αυτές δύνανται να καλούν δια του προέδρου τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμών για την παροχή στοιχείων και πληροφοριών σχετικών με το συζητούμενο κάθε φορά θέμα.
Με το άρθρο 40 δίνεται η δυνατότητα ο ορισμός των μελών του Δ.Σ. των ταμείων να ανακαλείται οποτεδήποτε και αζημίως με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Στο άρθρο 41 ρυθμίζονται θέματα για τη λειτουργία των Σχολών Διεύθυνσης Ορχήστρας, Διεύθυνσης Χορωδίας, Σαξοφώνου και Παραδοσιακής Μουσικής. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Πολιτισμού καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία αναγνώρισης τίτλου σπουδών των Σχολών Διεύθυνσης Ορχήστρας, Διεύθυνσης Χορωδίας, Σαξοφώνου και Παραδοσιακής Μουσικής, που έχουν απονεμηθεί μέχρι την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου από αναγνωρισμένα μουσικά εκπαιδευτήρια της ημεδαπής.
Με το άρθρο 42 στο Κέντρο Γραπτού Τύπου, όπως αυτό εμφανίζεται στο τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει τον παρόντα νόμο επιτρέπεται στις υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις, εκτός των χρήσεων που καθορίστηκαν για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, και η χρήση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή άλλων Υπουργείων ή εποπτευόμενων φορέων και υπηρεσιών τους.
Το άρθρο 43 ρυθμίζει με κάθε σχετική λεπτομέρεια το έργο της αποκατάστασης και ολοκλήρωσης του βιοκλιματιστικού στεγάστρου, συμπεριλαμβανομένων και των επιμέρους μελετών εφαρμογής αυτού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού, ύστερα από γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το στέγαστρο που είναι στη Σαντορίνη.
Είναι ένα σημαντικό άρθρο, το οποίο δίνει μια λύση στο χώρο του Ακρωτηρίου Θήρας και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο όσον αφορά το στέγαστρο.
Το άρθρο 44 διευκολύνει τις τοπικές εφορίες. Γιατί; Γιατί μπορούν να ορίζονται και οι αρμόδιοι για την έκδοση των σχετικών εκτελεστών διοικητικών πράξεων προϊστάμενοι των περιφερειακών ή ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ή οι νόμιμοι αναπληρωτές τους, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση επιτρέπεται να εισηγούνται και τα σχετικά θέματα. Αυτοί μπορεί να ορίζονται ως μέλη τοπικών συμβουλίων και έτσι υπάρχει μια ευελιξία. Διευκολύνονται οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές εφορίες και έτσι δεν υπάρχει η χρονική υστέρηση.
Το άρθρο 45 προσπαθεί να ρυθμίσει τις αρρυθμίες της μεταολυμπιακής χρήσης κάποιων ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Βέβαια, εκ των υστέρων δημιουργούνται και προβλήματα.
Αυτό το άρθρο το οποίο θα συζητηθεί ευρέως και όπου θα υπάρχουν και κάποιες αντιρρήσεις είναι σημαντικό και εάν υπάρχουν εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε.
Τέλος, το άρθρο 48 είναι σημαντικό. Γιατί; Γιατί για επεμβάσεις ελάσσονος σημασίας σε μνημεία που αποτελούν οικιστικά σύνολα, όπως εξωτερικοί χρωματισμοί κτιρίων, αντικαταστάσεις πεζοδρομίων, επιχρίσματα και σχετικές εργασίες που δεν θίγουν τη μορφή και το κέλυφος των υπαρχόντων κτιρίων, οι αρμοδιότητες του παρόντος ασκούνται από τις τοπικές Εφορείες. Έτσι υπάρχει μια αποκέντρωση και δίδεται μια δυνατότητα στις τοπικές Εφορείες, οι οποίες ξέρουν πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει, προκειμένου να δίνουν λύσεις σε τέτοια προβλήματα που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες και τους ανθρώπους.
Επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε, να αναφερθώ και σε μια από τις τροπολογίες και συγκεκριμένα την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σύστασης από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων με αποκλειστική αρμοδιότητα τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την εκτέλεση των αθλητικών έργων που θα ανατεθούν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την εξυπηρέτηση των αναγκών τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013. Στην ίδια αυτή τροπολογία παρέχεται η δυνατότητα ανέγερσης κτιρίων εργομετρικού κέντρου εντός των αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Γυμναστηρίου της Μίκρας και του Δήμου Καλαμαριάς για αθλητικούς σκοπούς με τους ισχύοντες πάντα όρους δόμησης. Επίσης, με την τροπολογία υπάρχει μια σημαντική τροποποίηση που συμπληρώνει τις διατάξεις του αθλητικού νόμου 2725/99 που αναφέρεται στις σχετικές παροχές προς τους αθλητές που έχουν διακριθεί και επεκτείνει το ευεργέτημα της εισαγωγής στα ΤΕΦΑΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη σχολή ή τμήμα πανεπιστημίων ή Τ.Ε.Ι. εντός του προβλεπόμενου ποσοστού και στους μαθητές-μαθήτριες που κατακτούν δεύτερη ή τρίτη νίκη σε πανελλήνιους μαθητικούς σχολικούς αγώνες εφόσον τα μόρια που συγκεντρώνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις προσαυξημένα με το προβλεπόμενο ποσοστό είναι ίσα με τα μόρια που συγκέντρωσε κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος ο τελευταίος εισαχθείς.
(XF)


(GH)
Η προθεσμία αυτή καθορίζεται για την άσκηση των δικαιωμάτων που παρέχονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Ορίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του 22ου έτους ηλικίας τους με τις διάφορες διαφοροποιήσεις.
Στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προσπαθούμε να λύσουμε θέματα τα οποία ταλαιπωρούν, απασχολούν τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες, να αποκαταστήσουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία και να εναρμονιστούμε με καταστάσεις οι οποίες δεν μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί στο παρελθόν και οι οποίες είναι αναγκαίες σήμερα να λυθούν και πρέπει να κατευθυνθούμε προς αυτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σοφία Σακοράφα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Όσον αφορά το άρθρο 32 που αφορά το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ρυθμίζει την εκτέλεση εργασιών στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που σημειωτέον έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Εκκρεμότητες και παραλείψεις άλλης φύσεως έρχεται να ρυθμίσει και η τροπολογία που φέρατε, κύριε Υπουργέ και η οποία είναι και γενική και αόριστη και θα σας προέτρεπα να την εξειδικεύσετε.
Καταλαβαίνουμε ότι ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα παρουσιάζει και πρωθύστερες νομιμοποιήσεις και κενά που χρίζουν ρυθμίσεων. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα τελειώσουμε με όλα αυτά σήμερα.
Όσον αφορά το άρθρο 33, η παράγραφος από το άρθρο 4 του ν.3525/2007 που καταργήθηκε είναι η εξής: «γ) γνωμοδοτήσεις στον Υπουργό Πολιτισμού με βάση τις εισηγήσεις του Γραφείου Χορηγιών για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης των συμβάσεων πολιτιστικής χορηγίας που έχουν υποβληθεί στο γραφείο και κρίθηκε ότι εμπίπτουν στο παρόντα νόμο». Είναι φανερό ότι η παράγραφος που αφαιρέθηκε είναι η μόνη που προέβλεπε κάποιου είδους έλεγχο στην όλη διαδικασία. Το Συμβούλιο Χορηγιών δηλαδή δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να ελέγχει την εκτέλεση των συμβάσεων πολιτιστικής χορηγίας. Οι δύο τακτικές συνεδριάσεις ανά μήνα είναι επαρκέστατες για να ξεπεράσουν προβλήματα κωλυσιεργίας και διχογνωμίας τα οποία επικαλεστήκατε για την κατάργηση της παραγράφου.
Η διαχείριση πλέον όλης της διαδικασίας των χορηγιών περνά ανεξέλεγκτα στα χέρια του Υπουργού, πόσο μάλλον που στη νέα σύνθεση του Συμβουλίου συμπεριλαμβάνετε και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Χορηγιών. Και εισηγητής και συναποφασίζων και χωρίς έλεγχο.
Το καταψηφίζουμε αν δεν περιληφθεί και πάλι η παράγραφος γ που διάβασα προηγουμένως.
Όσον αφορά το άρθρο 34, προτείναμε να συμμετέχει και ο Υπουργός Παιδείας στη Διαρκή Διυπουργική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της βίας. Θεωρούμε ότι η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα παιδείας και εκπαίδευσης. Το έχουμε τονίσει και στο προηγούμενο νομοσχέδιο που φέρατε στη Βουλή.
Κύριε Υπουργέ, στην επιτροπή το κάνατε δεκτό, αλλά δεν το συμπεριλάβατε στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου. Για μας είναι ακατανόητο γιατί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το έχουμε βάλει.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Χαίρομαι γι’ αυτό.
Γενικότερα στον απόηχο του προηγούμενου νομοσχεδίου διαπιστώνετε και εσείς ότι υπάρχουν προβλήματα σ’ αυτά που μόλις πριν λίγους μήνες ψήφισε η Βουλή. Δεν θα μπω στη λογική του αν τα είχαμε επισημάνει και τότε και δεν τα κάνατε δεκτά. Γιατί ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετες και κοινά αποδεκτές διατάξεις ενός νομού μπορεί να παρουσιάσουν παθογένεια στην εφαρμογή τους.
Η Βουλή έχει υποχρέωση να αφουγκράζεται συνεχώς και στο μέγιστο βαθμό την κοινωνία ώστε να παράγει νομοθετικό έργο αλλά το κυριότερο είναι να παρακολουθεί με αγωνία, θα έλεγα κιόλας, τα αποτελέσματα της εφαρμογής όσων νόμων ψηφίζουμε ώστε άμεσα να διορθώνει, να βελτιώνει, να επικαιροποιεί.
Θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου και θα σας απευθύνω μια πρόταση με αφορμή την τροπολογία που καταθέσατε και αφορά στην πριμοδότηση των αθλητών. Την ψηφίζουμε, κύριε Υπουργέ.
Το άρθρο 35 το ψηφίζουμε.
Όσον αφορά το άρθρο 36 που αφορά στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, είχαμε ζητήσει να προβλεφθούν ελάχιστα αξιοκρατικά κριτήρια για τη συγκρότηση των επιτροπών. Είχαμε προτείνει ενδεικτικά κριτήρια αξιολόγησης της επιστημονικής κατάρτισης των συμμετεχόντων όπως συγγραφικό έργο, δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών, μεταπτυχιακοί τίτλοι κ.λπ. Δεν περιελήφθησαν. Επίσης, δεν καθορίστηκε ο ρόλος του γραφείου Νομοθετικού Συντονισμού που ήδη λειτουργεί στο Υπουργείο. Το ψηφίζουμε για να διευκολύνουμε τουλάχιστον κατ’ αρχάς τη λειτουργία του Υπουργείου.
Όσον αφορά το άρθρο 37, η αυθαίρετη δυνατότητα που δίνετε στον Υπουργό να ανακαλεί όποτε θέλει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου χωρίς αιτιολογία, καθιστά τα Διοικητικά Συμβούλια άβουλα και υπό πλήρη χειραγώγηση όργανα. Δεν μπορούν να σχεδιάσουν και να προγραμματίσουν εφόσον δεν ξέρουν αν θα είναι και αύριο στη θέση τους. Κανένα μέλος δεν θα μπορεί να αρθρώσει λόγο αφού ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ανακληθεί. Αντί να συντάξετε κανονισμό, φέρατε αυτό το άρθρο. Το καταψηφίζουμε.
Όσον αφορά το άρθρο 38, υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες με τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλου σπουδών μερικών οργάνων. Θα μπορούσαν αν έχουν αντιμετωπιστεί με το παρόν άρθρο συνολικά. Δυστυχώς το άρθρο αφορά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Πρέπει να ανοίξει, κύριε Υπουργέ, μια συζήτηση για το σύνολο αυτών των εκκρεμοτήτων, όπως επίσης και για το θέμα του 5θημέρου στα θέατρα. Το ψηφίζουμε.
Όσον αφορά το άρθρο 39, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αξιοποιείται το ολυμπιακό ακίνητο προς όφελος του δημοσίου και έχουν περάσει πέντε χρόνια και το Υπουργείο Υγείας έπρεπε ήδη να έχει πάει εκεί. Εδώ θα θυμίσω για πολλοστή φορά ότι εκεί είχε προβλέψει ο νομοθέτης πριν το 2004 να πάει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα την παραπέρα τσιμεντοποίηση του ολυμπιακού αθλητικού κέντρου. Και πάλι θα αναφερθώ στη δευτερολογία μου σε ό,τι αφορά τα ολυμπιακά ακίνητα γενικά στη χρήση τους. Το ψηφίζουμε.
Όσον αφορά το άρθρο 40, η μόνη εγγύηση στο παρόν άρθρο είναι η γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Επικαλεστήκατε στην επιτροπή ότι αυτό το άρθρο έρχεται ουσιαστικά καθ’ υπόδειξη της πολεοδομίας ώστε να συγκατανεύσει στην έκδοση σχετικών αδειών. Δεν το χρεώνω σε εσάς και επειδή αφορά διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις, το θεωρώ τουλάχιστον απαξιωτικό για το κοινοβούλιο να υποκαθιστά τη διοίκηση και τα όργανα τα οποία έχει ορίσει για να εκτελούν τις αποφάσεις του. Παράλληλα κι αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, αυτή η μέθοδος έχει δώσει την ευκαιρία σε ύποπτα συμφέροντα να παρακάμπτουν τη διοίκηση και να μας καθιστούν συνυπόλογους στην εξυπηρέτηση των σκοπών τους. Αυτό ακριβώς γίνεται και με τα άρθρα 42 και 43, για τα οποία θα αναφερθώ παρακάτω. Το ψηφίζουμε λόγω επείγοντος και αναγκαίου.
Όσον αφορά το άρθρο 41, αυτό κινείται όπως σας είπα και την προηγούμενη φορά, στα όρια της νομιμότητας, λύνει όμως λειτουργικά προβλήματα. Το ψηφίζουμε.
Άρθρα 42 και 43, είναι ανεπίτρεπτο και ύποπτο το Υπουργείο Πολιτισμού να περιλαμβάνει αυτά τα άρθρα στο παρόν νομοσχέδιο προκειμένου να νομιμοποιήσει σχεδιασμούς του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για τους οποίους έχουν εκφράσει με αποφάσεις τους την αντίθεσή τους τόσο ο Δήμος Ελληνικού όσο και η Νομαρχία Αθηνών και έχουν καταθέσει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Καταθέτω τα σχετικά έγγραφα:
Αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης 104263/15.9.2008 που έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και το Δήμο Ελληνικού.
Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών υπ’ αριθμ.170/2007.
Απόσπασμα από το πρακτικό της 21ης Ιουλίου συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού με αριθμό απόφασης 240/2007.
Απόσπασμα από το πρακτικό της 15ης Αυγούστου συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ελληνικού με αριθμό απόφασης 189/2008.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εμείς τονίζουμε ότι σχεδιασμοί που αφορούν τέτοιας κλίμακας παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνονται ερήμην και κόντρα στην τοπική κοινωνία, ερήμην και κόντρα στα αιρετά αυτοδιοικητικά όργανα, ερήμην και κόντρα αυτών που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον, κοινωνική διεκδίκηση, τοπική απαίτηση, εκφρασμένη λαϊκή βούληση. Δεν μπορούν να είναι επιμέρους και αποσπασματικές.
Αναφέρθηκα και προηγουμένως στο άρθρο 40 σε αυτή τη διαδικασία που καθιστά συνενόχους όλους τους Βουλευτές στη διαδικασία νομιμοποίησης μέσω της Βουλής πράξεων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στη διοίκηση. Χθες ο τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης νομίζω ότι αποκαθήλωσε οποιοδήποτε επιχείρημα θα μπορούσε να προβληθεί, όχι για να συζητήσουμε απλά τα άρθρα αυτά αλλά ακόμη και να ακουστούν εδώ μέσα.
Θα κάνω μια αντιπαραβολή, κύριε Υπουργέ. Καταθέτετε μια τροπολογία που αφορά σε ένα ιδιαίτερης σημασίας έργο για την ανάπτυξη του αθλητισμού στη βόρεια Ελλάδα και αφορά το εργομετρικό κέντρο στη Μίκρα, ένα αθλητικό έργο πνοής, αποδεκτό από όλους σε απόλυτο βαθμό. Είμαι σίγουρη ότι όλοι οι Βουλευτές θα έπαιρναν την ευθύνη εάν ήταν απαραίτητο να επιτρέψουν υπερβάσεις, παρεκκλίσεις κ.λπ. Για ένα τέτοιο έργο αυτής της αποδοχής και αυτής της σπουδαιότητας έχετε προσκομίσει στη Βουλή πλήρη φάκελο ώστε να μην υπάρχει παραμικρή αμφιβολία για την απόλυτη τήρηση της νομιμότητας, τοπογραφικά, οικοδομικοί όροι κ.λπ. και μπράβο σας γι’ αυτό. Την ίδια στιγμή όμως, μας ζητάτε να εγκρίνει η Βουλή με νομοθετική διάταξη τριών γραμμών, ρυθμίσεις που δεν προσδιορίζονται, που δεν απεικονίζονται, που δεν περιορίζονται, που ούτε καν η σκοπιμότητά τους αιτιολογείται και αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και μάλιστα εις βάρος των ολυμπιακών ακινήτων.





(KO)

(1XF)
Η παράλληλη ύπαρξη της τροπολογίας για τη Μίκρα και των άρθρων 42 και 43 σε νομοσχέδιο που συντάξατε και υπερασπιστήκατε στη Βουλή και θα το προσυπογράψετε, δεν σας αξίζει, κύριε Υπουργέ και δεν αξίζει και στην εικόνα του τόσο εποικοδομητικού διαλόγου που αναπτύχθηκε αυτές τις μέρες. Σας ζητώ να το αποσύρετε, διαφορετικά το καταψηφίζουμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 44, πράγματι το πράγμα αποσυμφορίζει το ΚΑΣ και αντιμετωπίζει καθημερινά προβλήματα σε ειδικές περιοχές της χώρας. Είχαμε ζητήσει να προβλέπεται και η δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης για να αποφύγουμε τις οποιεσδήποτε ενδεχόμενες αυθαιρεσίες. Πιθανώς να χρειαστεί να αντιμετωπιστεί στο μέλλον αυτό. Το ψηφίζουμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 45, το ψηφίζουμε.
Τώρα όσον αφορά την τροπολογία για τη Μίκρα, σας είπα ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Μακάρι να μπορούσε να γίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ένα τέτοιο πολύ σοβαρό έργο που αφορά τα θέματα του αθλητισμού, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει να αναπτύξει πολύ θετικά και πολύ σημαντικά τον τομέα της επιστημονικής έρευνας.
Θα ήθελα να αναφερθώ λιγάκι στα κίνητρα των διακεκριμένων αθλητών, κύριε Υπουργέ.
Το έχουμε πει ξανά και το υπογραμμίζουμε και σήμερα ότι η πολιτική για τα κίνητρα δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, δεν μπορεί να είναι επιμέρους, δεν μπορεί να είναι πρόχειρη. Και με αφορμή και τα όσα όχι ευχάριστα συνέβησαν χθες στην Τεσκάρα, θα σας προέτρεπα να δούμε ξανά τις στρεβλώσεις και τις αδικίες που δημιούργησε ο τελευταίος νόμος. Θα πρέπει να δούμε αυτά τα θέματα συνολικά, ορθά και λογικά, να τα δούμε προς όφελος των αθλητών, του αθλητισμού και της ελληνικής κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ενημερώσω το Τμήμα ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη σημερινή συζήτηση ορίζει ως Ειδική Αγορήτρια τη Βουλευτή Β΄ Αθήνας κα Σοφία Ανδριοπούλου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για μία νομοτεχνική βελτίωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Βάσει της συζήτησης που έγινε στην Επιτροπή, αλλά εξαιτίας της παρέμβασης του πρώην Προέδρου της Βουλής χθες, ενημέρωσα τον Υπουργό σχετικά με τα άρθρα 42 και 43.
Εμείς τα αποσύρουμε, γιατί θέλουμε να το επαναφέρουμε όχι πλέον εδώ –δεν ξέρω πού θα επανέλθει- με νομοτεχνικές βελτιώσεις και με περισσότερη σαφήνεια. Διότι εγώ διάβασα χθες για το συγκεκριμένο άρθρο ότι θα είναι τα ίδια τετραγωνικά που ζήτησε το ΚΚΕ, το 30% και ότι δεσμεύθηκαν πως δεν θα υπάρχει κανένα τετραγωνικό περισσότερο και ότι έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης και ότι η κατεδάφιση ήταν στα γραφεία που χρησιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι στο υπόστεγο και ότι θα γινόταν πλέον αποδυτήρια, δηλαδή θα γινόταν πλέον αθλητικά έργα, τα οποία θα βοηθούσαν τον αθλητισμό.
Επειδή, όμως, λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις απόψεις και δεν θέλουμε να κρύψουμε το παραμικρό, γι’ αυτό το λόγο και για να μην έχουμε και αντιδράσεις, ας έρθει σαφέστερα και αναλυτικότερα, προκειμένου να είναι τελείως καθαρή η κατάσταση και να την καταλαβαίνει και ο τελευταίος Βουλευτής.
Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρουμε τα άρθρα 42 και 43.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση, η οποία έχει ως εξής:


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής και Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κομμουνιστικό Κόμματος Ελλάδος κ. Γκατζής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πριν προχωρήσω, θα ήθελα να συγχαρώ τον Υφυπουργό κ. Ιωαννίδη που μέσα σ’ αυτό το αντιλαϊκό, το βάρβαρο πολιτικό πλαίσιο της Κυβέρνησης, προσπαθεί να διασώσει ορισμένα θέματα και να μην περάσουν τελικά στη χρήση και την κερδοσκοπία. Όμως, αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί, ώστε αυτός ο χώρος να αποτελέσει πηγή αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού, περιπάτου, συναντήσεων κλπ.
Κυρία Πρόεδρε, όσον αφορά στο άρθρο 32, για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, θα ήθελα να πω τα εξής.
Κύριε Υπουργέ, το πρώτο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι μας εξευτελίζει όλους μέσα στη Βουλή. Έρχονται ειλημμένες αποφάσεις, έργα παράνομα κλπ και η Βουλή συνεχίζει, όπως και προηγούμενα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αποτελεί τελικά γραφείο έκδοσης οικοδομικών αδειών και, αν θέλετε, όχι απλώς γραφείο έκδοσης οικοδομικών αδειών που θα καθίσει να μελετήσει το τι θα γίνει, τι δεν θα γίνει κλπ, αλλά είναι πρωτοκολλητής αποφάσεων άλλων οι οποίοι έχουν προβεί σε παρανομίες κλπ.
Θα ήθελα να θυμίσω ότι στο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία κανονική άδεια. Εκτός από την άδεια που βγήκε από την Πολεοδομία για εκσκαφές και αντιστήριξη –που και αυτή ανακλήθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας- δεν υπάρχει καμία άδεια. Όλα βγήκαν μέσα από τη Βουλή.
Επίσης, υπάρχει και μια σειρά από άλλα ολυμπιακά έργα που είχε κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κλπ, όπως και αυτό, που έχουν περάσει από αυτή τη διαδικασία. Όμως, υπάρχουν και κάποιες αλλαγές που κάνει που και αυτές έχουν πρόβλημα. Για παράδειγμα, κρίθηκε πολύ αναγκαίο να γίνουν χίλια μέτρα γκαράζ. Τώρα έρχεται και λέει ότι δεν χρειάζονται. Πού θα πάει αυτός ο κόσμος; Τι θα γίνει μ’ αυτά τα αυτοκίνητα; Δεν υπήρχε η δυνατότητα να μελετηθεί καλύτερα το θέμα; Υπήρχε.
Όμως, μέσα στις παρανομίες και μέσα στο ότι η πολιτεία θα τα «ξεπλύνει» όλα μέσα από τη Βουλή, έχουμε όλες αυτές τις διαδικασίες και όλο αυτό το τερατούργημα του φυλακίου, το οποίο είναι ογκώδες και πέρα για πέρα και έξω από κάθε αντίληψη για το χώρο στον οποίο βρίσκεται. Θα μου πείτε, βέβαια, ότι και ολόκληρο το κτήριο ήταν κάτι τέτοιο. Επίσης, και η πέργολα είναι παράνομη.
Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι πέρα για πέρα στο να συνεχίζεται αυτή η διαδικασία.
Όσον αφορά τώρα στις χορηγίες, είπαμε και επί της αρχής την άποψή μας για το τι σημαίνει «χορηγία». Έχουμε πολλών ειδών χορηγίες. Να σας θυμίσω ότι στην Κωνσταντινούπολη, στο Πατριαρχείο, παρουσιάζονται ορισμένοι και κάνουν δωρεές. Ακούγαμε παλαιότερα για δωρεές 20.000.000 ευρώ κλπ., όταν μέσα στις επιχειρήσεις τους δεν παίρνουν μέτρα ασφαλείας και έχουμε δέκα με δεκαπέντε νεκρούς το χρόνο! Αυτοί είναι οι χορηγοί τελικά. Είναι αυτοί που πίνουν το αίμα του εργαζόμενου και έρχονται στο τέλος και κάνουν δωρεές. Επίσης, είναι αυτοί που ξεπλένουν μαύρο χρήμα και θέλουν να χειραγωγήσουν και τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και να τον διαμορφώσουν στα πλαίσια τα οποία θέλουν, έξω από κάθε ελεύθερη έκφραση της δημιουργίας κλπ., ενώ μας παρουσιάζονται σαν αυτοί οι οποίοι προστατεύουν και ενισχύουν δήθεν την τέχνη, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κλπ.
Για μας η λύση είναι το κράτος να έχει τις απαραίτητες υποδομές, την απαραίτητη και αναγκαία χρηματοδότηση για τον πολιτισμό και όχι το 0,51%. Θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στο 2%, όπως είχαμε προτείνει και κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Θα πρέπει να ενισχυθεί η καλλιτεχνική δημιουργία με όλες τις υποδομές, τις δημόσιες κλπ., θα πρέπει να γίνουν ανοιχτές και δημόσιες διοργανώσεις και να υπάρχει ο συλλογικός έλεγχος. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να ενισχυθεί ο κόσμος της τέχνης και της πολιτιστικής δημιουργίας με δομές που θα δίνουν τη δυνατότητα έκφρασης σε όλους.
Είμαστε αντίθετοι, λοιπόν και το καταψηφίζουμε και αυτό.
Ερχόμαστε τώρα στο άρθρο 34 που αφορά τη μετατροπή της ποινής, το οποίο και ψηφίζουμε και ιδιαίτερα όταν δεχθήκατε και την αλλαγή που ζητήσαμε να μην κοστολογείται στο διπλάσιο η μετατροπή της ποινής.
Το άρθρο 35 έχει αποσυρθεί.
Όσον αφορά το άρθρο 36, λέμε ότι το ψηφίζουμε και αυτό. Έλειπε ουσιαστικά μία λέξη –διοικητική- η οποία μπήκε και δεν είχαμε καμία αντίρρηση.
Επίσης, δεν έχουμε καμία αντίρρηση και για το άρθρο 37, όπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις γι’ αυτήν την Παρασκευαστική Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια. Κατά την άποψή μας, είναι σοβαρή έλλειψη και προχειρότητα όλα αυτά τα χρόνια να μην υπάρχει αυτή η Παρασκευαστική Επιτροπή μέσα στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Ερχόμαστε στο άρθρο 40. Κατ’ αρχήν, λέμε «όχι» σ’ αυτό το άρθρο και ρωτάμε το εξής: Όταν υπάρχει μία τετραετής θητεία ενός εργαζόμενου κλπ, είναι δυνατόν να απολύεται χωρίς καμία αποζημίωση που θα επιβαρύνει -λέει- εν πάση περιπτώσει το φορέα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μήπως υπάρχει άλλη αρίθμηση και έχουμε μπερδέψει τα άρθρα και το άρθρο 40 είναι για παράδειγμα για τη Θήρα…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Εγώ λέω το άρθρο 40, το παλαιότερο. Δεν τα έχω διορθώσει. Πρέπει να πάμε τρία άρθρα πίσω, δηλαδή στο άρθρο 37. Τρία είχαν αφαιρεθεί.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Το άρθρο 37 με τον καινούριο νόμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, για να μην μπερδευόμαστε, πείτε μας τι αφορά το συγκεκριμένο άρθρο.
(ST)
(KO)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το 37 είναι οι συναυλίες Κρατικής Ορχήστρας και τα λοιπά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Για τα ταμεία μιλάτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ναι, για τα ταμεία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Λέμε εδώ μέσα στη διάταξη ότι μπορεί να απολύονται αμισθί χωρίς να παίρνουν καμία αποζημίωση και τα λοιπά. Επίσης, να ορίζονται από τον Υπουργό τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ταμείων, ενώ είναι τετραετής η θητεία, ενδιάμεσα, το ένα, το άλλο και τα λοιπά. Ε, δεν μπορεί να υπάρχουν αυτά, κάθε ένας που έρχεται να αλλάζει. Άλλο αρρώστησε, συμβαίνει κάτι, παραιτήθηκε, άλλοι λόγοι ανάγκης και τα λοιπά, το καταλαβαίνω να γίνει μια αντικατάσταση. Αλλά να αλλάζει όλο το Συμβούλιο, αυτό δεν το καταλαβαίνω. Επομένως, δεν το ψηφίζουμε.
Και περνάμε στο 41 ή το 38, όπως λέτε εσείς, που ζητείται εξουσιοδότηση από τον Υπουργό να καθορίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών μουσικής. Ε, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο όποιος Υπουργός Πολιτισμού, ακόμα και μουσικός να είναι, να έχει ασχοληθεί με τη μουσική…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το Προεδρικό Διάταγμα, όχι ο Υπουργός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ναι, Προεδρικό Διάταγμα. Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να καθορίζει. Λέμε, λοιπόν, ας αφήσουμε και λίγο τη δουλειά αυτή στους αρμόδιους και ας πάρουμε αυτά τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Παραδείγματος χάριν, η Διεύθυνση Χορωδιών ή αυτοί που παίζουν ένα σαξόφωνο ή άλλοι που παίζουν μουσική, όλες αυτές οι σχολές είναι αδιαβάθμιστες. Κάντε, λοιπόν, αυτό. Εμείς λέμε ότι και η καλλιτεχνική δημιουργία, η καλλιτεχνική παιδεία και η μουσική, πέρα από τη δωρεάν που θα πρέπει να παρέχεται, πρέπει να γίνει και πανεπιστημιακή και να ενταχθεί, χωρίς να βρίσκεται έξω στα πλαίσια της κερδοσκοπίας η όποια σπουδή τους και τα λοιπά και να γίνει αναγνωριστεί σαν δημόσια, να δημιουργηθεί δηλαδή δημόσια σχολή και για αυτούς.
Στο 42 ή το 39 λέμε όχι. Α, είπατε ότι το αποσύρατε, έτσι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το 42 και το 43 απεσύρθησαν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε. Η περιοχή που βρίσκεται το Κέντρο Γραπτού Τύπου είναι πολύ κορεσμένη, το έχουμε πει και επί της αρχής. Λέμε, λοιπόν, ότι σε αυτήν την περιοχή δεν μπορεί να δημιουργηθεί άλλη υπηρεσία, να πάει, ξέρω εγώ, εκεί υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί δεν το δίνετε σε χρήση πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή; Στο δήμο, στους φορείς εκεί, αν και ξέρουμε και ο συγκεκριμένος δήμος εκεί πόσο έχει ιδιωτικοποιήσει ή έχει εμπορευματοποιήσει. Και τα παιδάκια -θα μου πεις τώρα παιδάκια στο Ψυχικό κάποιας λαϊκής οικογένειας; Αλλά, όλο θα υπάρχει και κανένα - θα πρέπει να πληρώνουν και την έχει κάνει και αυτή ανταποδοτική.
Στο άρθρο 43 λέμε ναι για το στέγαστρο της Σαντορίνης. Και αυτό περνάει χωρίς τη διαδικασία, αλλά ξέρουμε ότι η πολεοδομία δεν διαθέτει τέτοιο πλαίσιο νόμου που θα μπορεί να νομιμοποιεί μία άδεια για την αποκατάσταση του στεγάστρου του Μουσείου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Είναι το άρθρο 40. Για να γράφεται στα Πρακτικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Το 40, αλλά 43 λέω εγώ. Το 40 με τη νέα αρίθμηση. Το 40 και το 41. Στο 41 λέμε ναι. Στο 42, όμως, λέμε όχι. Το έχετε αποσύρει εξάλλου και το 42 και το 43 και τα λοιπά. Στο άρθρο 48 λέμε ναι.
Ερχόμαστε τώρα στις τροπολογίες και περνάμε κατ’ αρχήν στην τροπολογία την οποία, κύριε Υπουργέ, έχετε καταθέσει, στην 627/39, στην οποία ζητάτε κατ’ αρχήν εδώ την έγκριση ουσιαστικά, τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, η οποία θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να κατασκευάσει, να μελετήσει, να σχεδιάσει τα δημόσια έργα και ιδιαίτερα αποκλειστικά τα έργα αυτά που πρόκειται να γίνουν με τους Μεσογειακούς Αγώνες κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εξάλλου χρόνια φωνάζουμε ότι πρέπει ο δημόσιος τομέας να αναλάβει αυτό. Φυσικά, στη δική μας αντίληψη…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ναι, κυρία Πρόεδρε, με την ανοχή σας.
Εμείς φωνάζουμε χρόνια ότι θα πρέπει τελικά η παραγωγή των δημοσίων έργων, μικρών και μεγάλων, να είναι κρατική υπόθεση μέσα από ένα δημόσιο φορέα, ο οποίος θα μελετά, θα ιεραρχεί, θα σχεδιάζει, θα ελέγχει την ποιότητα, την κατασκευή, την εκτέλεση και θα χρηματοδοτεί, αλλά χρειάζεται μια άλλη πολιτική, δεν μπορεί να γίνει σ’ αυτήν την πολιτική της ελεύθερης αγοράς. Όμως, εδώ είμαστε σύμφωνοι με αυτήν την Επιτροπή την οποία κάνετε. Σύμφωνοι είμαστε και με τη δεύτερη παράγραφο που έχετε για τα εργομετρικά κέντρα. Όμως, κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ. Για ποιον γίνονται αυτά τα εργομετρικά κέντρα; Εκατομμύρια ευρώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Για τους αθλητές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ποιους αθλητές; Υψηλών επιδόσεων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι, όχι, δεν είναι έτσι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώνετε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Στης Μίκρας; Του ΟΑΚΑ; Τι γίνεται εκεί; Ποιος το χρησιμοποιεί; Μπορεί να πάει ένας μικρός αθλητής εκεί, να τους προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει; Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μπορεί.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όχι, κύριε Υπουργέ. Είναι οι μεγάλες ΠΑΕ οι επαγγελματικές, οι πρωταθλητές των ομοσπονδιών. Ούτε οι μικροί αθλητές των ομοσπονδιών δεν πηγαίνουν.
Έρχομαι στις τροπολογίες που έχουμε καταθέσει ακόμα και ζητάμε να τις κάνετε δεκτές, κύριε Υπουργέ. Είναι εμπρόθεσμες. Αφορούν εργασιακά θέματα, κοινωνικά θέματα, καυτά θέματα. Και να αναφερθώ στην 615/30, στην οποία έχουμε προσωπικό που δουλεύει άλλο μόνιμο, άλλο με αορίστου χρόνου, άλλο με συμβάσεις έργου, άλλο με συμβάσεις χρόνου, άλλο με συμβάσεις μιας ημέρας. Εμείς λέμε, λοιπόν, αυτοί που είναι αορίστου και τα λοιπά, κατ’ αρχήν και οι άλλοι που έχουν προσληφθεί οι μόνιμοι να τους αναγνωριστεί η προϋπηρεσία που δούλευαν στην ίδια υπηρεσία. Δούλευαν στο χώρο αυτό, έγιναν αορίστου χρόνου, δεν τους αναγνωρίζετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, αγαπητέ συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ναι, κυρία Πρόεδρε, χθες πήγαμε δεκαπέντε λεπτά, γιατί ήταν πολλά. Δεν μπορεί για όλα να πάμε στα οκτώ λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ήδη μιλάτε, κοντεύει να διπλασιαστεί ο χρόνος σας. Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Να διπλασιαστεί, ναι.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε να πει, κυρία Πρόεδρε. Λίγοι είμαστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας παρακαλώ, κύριε Βελόπουλε. Δεν χρειάζεται συνήγορο ο κ. Γκατζής. Παρακαλώ. Υπάρχει μια διαδικασία. Σεβαστείτε τη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Λοιπόν, να τα κωδικοποιήσω, κύριε Υπουργέ. Ζητάμε να αναγνωριστεί ο χρόνος προϋπηρεσίας και σε αυτούς που έχουν γίνει αορίστου και σε αυτούς που είναι μόνιμοι, γιατί έχει αναγνωριστεί σε ορισμένους και να περάσει με την ίδια διαδικασία που πέρασε με τη διάταξη που φέρατε για τους στρατιωτικούς υπαλλήλους. Το ένα είναι αυτό.
Το δεύτερο, έρχομαι τώρα για αυτούς τους οποίους έχετε χρόνια τώρα να δουλεύουν με σύμβαση μιας ημέρας. Πρέπει και αυτούς -να μην το αναφέρω, με πιέζει και η κυρία Πρόεδρος, θα το αναπτύξω αν θέλετε και στη δευτερολογία μου- πρέπει και αυτούς, κύριε Υπουργέ, να τους κάνετε αορίστου χρόνου. Ογδόντα άνθρωποι είναι, τους ταλαιπωρείτε χρόνια. Τους πήρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τους είχε δεκαπέντε χρόνια με αυτές τις συμβάσεις, συνεχίζετε εσείς άλλα πέντε χρόνια. Έως πότε θα πάει; Έλεος. Κάντε τους αορίστου χρόνου, γιατί καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Τους έχετε δέκα, δεκαπέντε, είκοσι χρόνια και κάνουν την ίδια δουλειά ανασφάλιστοι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς τελικά ικανοποιητικό μισθό και τα λοιπά. Αυτό είναι για τη σύμβαση μιας ημέρας.
Και τέλος, έρχομαι σε μία άλλη που αφορά τελικά τους εργαζόμενους στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος, στην Εθνική Λυρική Σκηνή και εκεί ζητάμε να γίνει πενθήμερο, κύριε Υπουργέ. Θα διαβάσατε και την αιτιολογική έκθεση, θα διαβάσατε και την πρότασή μας. Δεν είναι σωστό να δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, να μην μπορούν οι άνθρωποι να έχουν οικογένεια, να έχουν κοινωνική ανταπόκριση στις υποχρεώσεις τους, να μπορούν να δουν τα παιδιά τους, να μπορούν να ασχοληθούν τελικά και με κάτι προσωπικό. Έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο πια, στην Ευρώπη, αν θέλετε, που εσείς επαγγέλλεστε, το πενθήμερο. Δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι σε αυτόν το χώρο να δουλεύουν εξαήμερο. Ζητάμε, λοιπόν, και εκεί να θεσπιστεί το πενθήμερο.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για μία μικρή παρέμβαση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Στην τροπολογία για τη Μίκρα στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται τα πάντα. Λέει: «Η ρύθμιση του χώρου για την οικοδομική γραμμή είναι αναγκαία, προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια για το εργομετρικό κέντρο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των εθνικών ομάδων που προπονούνται στο Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας, των φοιτητών αθλητικών σχολείων και ΤΕΦΑΑ, των ομάδων επαγγελματικού αθλητισμού, καθώς και των μελών αθλητικών συλλόγων». Άρα, βλέπετε ότι το κέντρο αυτό, μοναδικό στη Βόρειο Ελλάδα, θα καλύπτει την ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης των αθλητών και εφαρμογής επιστημονικών μεθόδων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αθλητικών θεμάτων. Αντίστοιχο κέντρο λειτουργεί ήδη στην Αθήνα τα τελευταία τριάντα περίπου χρόνια μέσα στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και δεν είχε γίνει μέχρι τώρα αξιολόγηση ποτέ, έγινε τώρα αξιολόγηση. Το ένα είναι αυτό.
(GM)
ST
Το δεύτερο είναι…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Η ίδια η αιτιολογική έκθεση έγραφε για δημιουργία του Κέντρου του ΟΑΚΑ. Το ίδιο περιεχόμενο αναφερόταν στο εργονομικό κέντρο που έγινε στο ΟΑΚΑ. Πηγαίνετε όμως να δείτε ποιοι το χρησιμοποιούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο κύριος συνάδελφος δεν ζήτησε τον λόγο. Τον πήρε μόνος του!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Δεν λειτουργούσε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ να μην γίνεται διάλογος! Απαντήστε, κύριε Υπουργέ, για να ολοκληρώσουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εμείς έχουμε υποχρέωση, γιατί το ίδιο είπε η κυρία Σακοράφα σαν εκπρόσωπος του αθλητισμού, όταν κάνουμε ελέγχους για τα ντόπινγκ, από εκεί και πέρα να βοηθούμε επιστημονικά τον αθλητή όσο είναι δυνατόν και όπως γίνεται σε άλλες χώρες, στο οποίο υστερούμε. Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τους αθλητές υψηλού επιπέδου αλλά και τους αθλητές από μικρά παιδιά για να ξέρουν τις αδυναμίες, να ξέρουν που είναι δυνατοί και να μπορούν να βελτιωθούν, να βοηθούμε τις εθνικές ομάδες.
Το δεύτερο είναι ότι όταν έχετε τέτοια εμπειρία κοινοβουλευτική, ξέρετε πολύ καλά ότι οτιδήποτε είναι θέμα λογιστηρίου. Επομένως, το φέρνετε εδώ, ενώ πρέπει να το φέρετε στο Υπουργείο Οικονομικών για να δώσει την έγκριση. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να προσλάβουμε ή να δώσουμε και ένα ευρώ εάν τυχόν δεν υπάρχει έγκριση του λογιστηρίου.
Εάν θέλουμε εδώ να τα λέμε για να τα ακούμε και να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε, εγώ ενδιαφέρομαι πιο πολύ από εσάς και το λέω δημόσια. Αλλά να είμαστε ρεαλιστές και να ξέρουμε τι ζητούμε και από ποιόν το ζητούμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είναι εργαζόμενοι του Υπουργείου σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ξέρετε πολύ καλά για αυτά που λέτε και ζητάτε, ότι πρέπει να δώσει για το παραμικρό έγκριση το λογιστήριο κι έρχεστε σε ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι για τους Μεσογειακούς Αγώνες και αύριο θα γίνει κάτι άλλο και πάλι θα τα ξαναφέρετε. Δεν τα φέρνετε όμως εκεί που πρέπει. Κάποτε θα πρέπει να τα πηγαίνετε εκεί που πρέπει, για να πάρουμε την έγκριση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Δεν υπάρχει εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υπουργέ, συγνώμη που θα πω μία κουβέντα πάνω σε αυτό που είπατε.
Οι Βουλευτές καταθέτουν τις τροπολογίες, οι Υπουργοί τις κάνουν δεκτές ή όχι και από εκεί και ύστερα παίρνουν τα πράγματα κάποιον δρόμο. Δεν συμβαίνει αυτό που λέτε.
Η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Σοφία Ανδρεοπούλου έχει το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με το άρθρο 32 για τη μετατροπή χώρου από το γκαράζ σε αποθήκες στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης, αφού διεθνώς αποτρέπεται η δημιουργία πάρκινγκ εντός μουσείων γιατί έγιναν υπόγεια πάρκινγκ στο Μουσείο της Ακρόπολης; Η περιοχή είναι από τις πλουσιότερες σε ανασκαφικά ευρήματα. Δεν ξέρουμε από πριν ότι θα υπάρξουν ευρήματα που τώρα δεν ξέρουν που να τα φυλάξουν; Γιατί υπάρχει τέτοια προχειρότητα σε μελέτη κατασκευής;
Τι θα γίνει με τα άλλα πάρκινγκ εντός του Μουσείου και πως θα λυθεί το πρόβλημα της στάθμευσης των πούλμαν; Η περιοχή είναι ιδιαιτέρως βεβαρυμμένη κυκλοφοριακά.
Για τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, για την κατασκευή πέργκολας και φυλακίου με άδεια της Βουλής και όχι όπως θα έπρεπε της πολεοδομίας, πρόκειται για νομιμοποίηση ήδη υπαρχουσών αυθαίρετων κατασκευών που δεν είχαν προβλεφθεί ώστε να συμπεριληφθούν στα σχέδια και θα μπορούσαν ακόμα και τώρα πολεοδομικά να ελεγχθούν και να νομιμοποιηθούν. Καταψηφίζουμε ως διαμαρτυρία για τη προχειρότητα που διαπιστώνουμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 33 για τη σύσταση του Συμβουλίου των χορηγιών, τα έξι από τα 11 μέλη είναι προσωπικότητες κατά την κρίση του Υπουργού και τα υπόλοιπα υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου. Άρα, μιλάμε για ένα συμβούλιο του Υπουργού, πράγμα το οποίο δεν αρμόζει σε δημοκρατία. Να ζητήσουμε να υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων του Υπουργείου και εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων των φορέων του πολιτισμού καθώς και δημόσιος διάλογος αναφορικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα τέτοιο συμβούλιο. Καταψηφίζουμε το άρθρο.
Όσον αφορά στο άρθρο 34 τροποποιείται η διάταξη του αθλητικού νόμου του κ. Ορφανού, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε δυνατότητα έφεσης και ανασταλτικού χαρακτήρα σε ποινές που επιβάλλονταν για περιπτώσεις βίας στους αθλητικούς χώρους.
Με τις διατάξεις αυτές του αθλητικού νόμου πολλοί οπαδοί, πολλοί εξ αυτών ανήλικοι οδηγήθηκαν στις φυλακές ακόμα και για πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, ενώ οι εμπλεκόμενοι στα γνωστά επεισόδια του Λαυρίου και τη δολοφονία του οπαδού κυκλοφορούσαν για πολύ καιρό ελεύθεροι και οι ηθικοί αυτουργοί των επεισοδίων και όσοι αθλητικοί παράγοντες και ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών συντηρούν τους στρατούς βίας, συνήθως παραμένουν στο απυρόβλητο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει έντονη κριτική κατά την καταψήφιση των παραπάνω διατάξεων κατηγορώντας τον ως αντισυνταγματικό και η προτεινόμενη τροποποίηση μπορεί να εκληφθεί σήμερα ως πολιτική δικαίωση, καθώς έρχεται η Κυβέρνηση σήμερα μετά από γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και άλλων έγκυρων συνταγματικών νομικών κύκλων ακόμα και στην αιτιολογική έκθεση του νόμου να παραδεχτεί ότι οι προηγούμενες ρυθμίσεις για τις οποίες επαίρονταν, έθιγαν θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου και αντίβαιναν σε βασικές συνταγματικές διατάξεις. Ψηφίζουμε τη διάταξη αυτή.
Είναι όμως ενδεικτικό το πόσο αποσπασματικά και με έλλειψη συγκροτημένης πολιτικής πρόληψης της βίας στα γήπεδα προσπαθεί η σημερινή Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά φαινόμενα με παλινωδίες και αλληλοαναιρούμενες αποφάσεις.
Το άρθρο 35 έχει αποσυρθεί απ’ ό,τι ακούσαμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 36 σχετικά με τη συγκρότηση νομιμοπαρασκευαστικών επιτροπών εκ μέρους του Υπουργείου αν και είναι στη διακριτική και αποκλειστική ευχέρεια του Υπουργού η συγκρότηση της εκάστοτε επιτροπής, θα θέλαμε στις επιτροπές αυτές να υπάρχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων κατά πάγια θέση μας. Ψηφίζουμε υπέρ.
Όσον αφορά στο άρθρο 37 περί ανάκλησης μελών Δ.Σ. των Ειδικών Ταμείων Οργάνωσης Συναυλιών, ποιο Δ.Σ. ή ένα μέλος του θα τολμήσει να αρθρώσει λόγο όχι κατ’ ανάγκη αντιπολιτευτικό αλλά διαφορετικό από τις διαφαινόμενες διαθέσεις του κάθε Υπουργού, όταν μπορεί να ανακαλείται οποτεδήποτε και αζημίως με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού; Αν μέλος Δ.Σ. εμπλέκεται σε ατασθαλίες, υπάρχουν ή πρέπει να υπάρχουν άλλοι νομικώς έγκυροι τρόποι για να λυθεί ποινικά και διοικητικά και πάντως όχι με τη δαμόκλεια σπάθη του εκάστοτε Υπουργού. Άρα καταψηφίζουμε.
Στο άρθρο 38 περί μουσικών πτυχίων η παράγραφος 5 παραπέμπει σε Προεδρικό Διάταγμα, δηλαδή σε εν λευκώ εξουσιοδότηση του Υπουργού να ρυθμίσει, πράγμα που δεν θέλαμε και καταψηφίζουμε.
Στο άρθρο 39 περί αξιοποίησης εγκαταστάσεων πρώην Κέντρου Γραπτού Τύπου Ολυμπιακών Αγώνων στο Μαρούσι θα μεταστεγαστούν εκεί υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το πρόβλημα και πάλι είναι η ανοργανωσιά. Το άρθρο προβλέπει την πιθανότητα να πάνε εκεί οι υπηρεσίες και άλλων υπουργείων ή φορέων εποπτευόμενων από Υπουργεία χωρίς να διευκρινίζει ποια γενικώς και αορίστως. Σε κάθε περίπτωση ψηφίζουμε υπέρ έχοντας και αυτές τις επιφυλάξεις που αναφέραμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 40 για την κατασκευή του νέου στεγάστρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης σημειώνουμε ότι πραγματοποιείται με μεγάλη καθυστέρηση. Ψηφίζουμε υπέρ.
Το άρθρο 41 για τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ως μελών στα τοπικά συμβούλια μνημείων κατά γενική αρχή του Διοικητικού Δικαίου το όργανο που έχει αποφασιστική αρμοδιότητα δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε γνωμοδοτικό όργανο, τη γνώμη του οποίου λαμβάνει υπόψη το αποφασίζον για την έκδοσή της πράξεως όργανο. Δεν υπάρχει λόγος να παραβιαστεί αυτή η αρχή, είναι μάλλον επικίνδυνο. Άρα, καταψηφίζουμε.
Χαιρετίζουμε, κύριε Υπουργέ, την απόσυρση των άρθρων 42 και 43, οι οποίες θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στην τοπική κοινωνία και κυρίως θα πρέπει να δούμε συστηματικά μία πολιτική σε σχέση με τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Στο άρθρο 44 πλέον 42 -μετά την απόσυρση των προηγούμενων άρθρων-για επεμβάσεις ελάσσονος σημασίας σε μνημεία που αποτελούν οικιστικά σύνολα και που δεν θίγουν τη μορφή και το κέλυφος των υπαρχόντων κτιρίων οι αποφασιστικές αρμοδιότητες να ασκούνται από τις τοπικές εφορίες. Μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ.
Σχετικά με τις υπουργικές τροπολογίες:
Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων, ΕΥΔΕ, για τον προγραμματισμό, τη μελέτη και την κατασκευή αθλητικών και λοιπών κέντρων που υπήχθη στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του Υπουργείου Πολιτισμού και τώρα φαίνεται ότι αποκτά νέα προϊστάμενη αρχή, το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, καταψηφίζουμε.
Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει τη θέση μας ότι πρέπει να υπάρχει ένα κέντρο επιτελικού σχεδιασμού για τα ζητήματα του αθλητισμού και των αντίστοιχων έργων αποκλειστικά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
PM


(1GM)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Αυτό κάνουμε. Γιατί το καταψηφίζετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Υπουργέ, μη διακόπτετε, σας παρακαλώ. Θα σας δώσουμε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με τη δική μας ανάλυση αυτή είναι και η δική μας πρόταση. Μπορούμε να το ξαναδούμε αν μας δώσετε κάποιες διευκρινίσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα σας τις δώσω.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Υπενθυμίζουμε ότι από τις πρώτες δηλώσεις του Υπουργού Πολιτισμού ήταν η δέσμευση για κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης και τώρα με την υπουργική τροπολογία προκύπτει αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου και διαιώνιση μιας κατάστασης η οποία το μόνο που πετυχαίνει είναι η πολυδιάσπαση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, η επικάλυψη ρόλων, η περισσότερη γραφειοκρατία και οι σημαντικές δυσλειτουργίες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της αθλητικής πολιτικής.
Σχετικά με τη χωροθέτηση κατασκευής του Εργομετρικού Κέντρου στη Μίκρα του δήμου Καλαμαριάς, αυτό είναι ένα χρήσιμο έργο που πρέπει να γίνει και γι’ αυτό ψηφίζουμε υπέρ.
Σχετικά με την τροπολογία-προσθήκη για τα ευεργετήματα και τους μαθητές και αθλητές που σημειώνουν δεύτερη και τρίτη νίκη στους πανελλήνιους μαθητικούς σχολικούς αγώνες, είναι σαφές ότι υπάρχει μία υποχώρηση από προηγούμενη θέση της Κυβέρνησης. Εμείς είχαμε δηλώσει και σε προηγούμενη συζήτηση ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού του συστήματος παροχών. Έπρεπε να υπάρξει εξορθολογισμός των κριτηρίων και των ευεργετημάτων. Δεν απορρίπτουμε τη νέα ρύθμιση, αλλά τα όποια ευεργετήματα πρέπει να αξιοποιούνται απ’ όσους πραγματικά τα δικαιούνται για να μη δημιουργηθεί πάλι μία «βιομηχανία» νικών, για να λειτουργήσει ένας αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός και για να αποτραπούν τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος που, αν θέλετε, προσβάλλουν και αυτούς που πραγματικά έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η πολιτεία μετά από μία αθλητική επιτυχία.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μιλήσω για τον πολιτισμό γιατί σε κάθε περίπτωση το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να δηλώσει την πολιτική του βούληση για κάποια θέματα τα οποία είναι σοβαρά και ταλανίζουν το χώρο.
Αν και το άρθρο 38 αποσύρθηκε, για να μην υπάρχουν περιθώρια για πονηρές παρεμβάσεις θα πρέπει να θεσμοθετηθεί νομοθετικά το απαρέγκλιτο του πενθημέρου για τους εργαζόμενους στη Λυρική Σκηνή και τις κρατικές σκηνές, αλλά και για τους εργαζόμενους στο χώρο των θεαμάτων εν γένει. Οι εργαζόμενοι στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Εθνικό, στη Λυρική αλλά και εν γένει στο χώρο του θεάματος, διοικητικοί και καλλιτέχνες, προσφέρουν σημαντικό και δύσκολο έργο.
Υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί και πρέπει άμεσα η Βουλή να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι εργαζόμενοι του Εθνικού, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Λυρικής, καλλιτέχνες, τεχνικό προσωπικό και διοίκηση, έπαιρναν ένα επίδομα, το λεγόμενο πολιτιστικό επίδομα. Το είχαν κερδίσει μετά από πιέσεις που είχαν ασκήσει τα συνδικαλιστικά τους όργανα στο Υπουργείο Πολιτισμού και αφορούσε το σύνολο των εργαζομένων. Το έπαιρναν και πριν από το 2008 με ειδικό λογαριασμό. Με την κατάργηση του ειδικού λογαριασμού άρχισαν τα προβλήματα. Χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση το επίδομα αυτό άρχισε να αποδίδεται μόνο στους συμβασιούχους αορίστου χρόνου και τώρα βρισκόμαστε μπροστά στο παράλογο φαινόμενο για δύο εργαζόμενους στον ίδιο κλάδο, παραδείγματος χάρη δύο ηλεκτρολόγους, ένας αορίστου χρόνου και ένας ορισμένου, να το παίρνει ο πρώτος και να μην το παίρνει ο δεύτερος. Πρόκειται για παράβαση του κοινοτικού δικαίου αφού οι διάφορες κατηγορίες συμβασιούχων γίνονται αντικείμενο διαφορετικής μεταχείρισης, ενώ υπάρχουν και θετικές εισηγήσεις των Επιθεωρήσεων Εργασίας στις οποίες κατέφυγαν οι εργαζόμενοι. Εμείς προτείνουμε να υπάρξει σαφής νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όλοι οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται να παίρνουν αυτό το πολιτιστικό επίδομα.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αντιρρήσεις σας, κύριε Υπουργέ, εμείς θέλουμε σαφέστατη την πολιτική βούληση του Υπουργείου και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομίας ώστε να λυθεί αυτό το θέμα άμεσα μέσα από το νομοθετικό μας έργο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για μία μικρή παρέμβαση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κάνω αυτή τη παρέμβαση για να με ακούσουν οι συνάδελφοι μήπως και αλλάξουν γνώμη για την ΕΥΔΕ. Τα έργα των Μεσογειακών Αγώνων θα τα κάνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και η ΕΥΔΕ που γίνεται είναι ΕΥΔΕ της Γενικής Γραμματείας αποκλειστικά για τα έργα των Μεσογειακών Αγώνων. Δεν έχει καμία σχέση η Γενική Γραμματεία Αξιοποίησης Ολυμπιακών Ακινήτων κ.λπ. με την ΕΥΔΕ. Η ΕΥΔΕ αυτή είναι της Γενικής Γραμματείας για να βοηθήσει το έργο της Γενικής Γραμματείας στην κατασκευή των έργων και στη διαμόρφωση των αθλητικών έργων για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το λέω αυτό γιατί ταυτιζόμαστε στο ότι πρέπει να το κάνει η Γενική Γραμματεία.
Δεύτερον, τα 150 ευρώ οι πρώτοι που τα δικαιούμαστε είμαστε εμείς. Έχουμε στείλει έγγραφο και περιμένουμε την απάντηση. Έχουμε πάει στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτος και περιμένουμε να τα πάρει το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν είναι μόνο αυτά που λέτε. Έχουμε πρόβλημα κι εμείς οι ίδιοι και αυτό το λέω από το Βήμα της Βουλής και περιμένουμε απάντηση εδώ και πολύ καιρό.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριος Βελόπουλος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είμαι εδώ και περίπου δύο έτη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και για πρώτη φορά μετά λόγου γνώσεως βλέπω έναν Υπουργό ο οποίος φαίνεται να ακούει. Ακούσατε –και αυτό είναι προς τιμήν σας- τις όποιες αντιδράσεις, αιτιάσεις, επισημάνσεις, αν θέλετε, και αυτό είναι θετικό. Αλλάξατε πάρα πολλά πράγματα σ’ ένα νομοσχέδιο που ήλθε εδώ με μία προοπτική η οποία τουλάχιστον εξ’ αρχής θα μας έβρισκε σύμφωνους, αλλά λόγω των συγκεκριμένων σημείων που σας είπαμε χθες και προχθές σε σχέση με την αδιαφάνεια δεν μπορούμε να το υπερψηφίσουμε. Το λέω αυτό γιατί για ακόμα μία φορά πρέπει να αναφέρω μερικά παραδείγματα που δεν έγιναν με δική σας υπαιτιότητα αλλά γίνονται κατ’ εξακολούθηση και καθ’ έξιν εδώ μέσα. Ποια είναι αυτά;
Ερχόμαστε σήμερα να νομιμοποιήσουμε το στέγαστρο και το μουσείο Ακροπόλεως, το φυλάκιο και δεν ξέρω τι άλλο. Άρα λοιπόν ο ρόλος του Βουλευτού δεν είναι απλά διακοσμητικός, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι δική σας ευθύνη, το επαναλαμβάνω, αλλά θέλω αυτά να καταγραφούν στα Πρακτικά. Δεν θεωρούσα πριν από δύο χρόνια ότι ο Βουλευτής εδώ μέσα έρχεται να νομιμοποιεί τυχόν παρανομίες, τυχόν υπερβάσεις και παραβιάσεις των νόμων ώστε να θεωρούμε τη Βουλή «πλυντήριο» παρανομιών για να μπορούμε εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας και να κοιμόμαστε ήσυχοι σπίτι μας και οι άλλοι να τιμωρηθούν για όσα έκαναν και αναφέρομαι στο μουσείο Ακροπόλεως. Και υπερβάσεις έγιναν και πολεοδομικές παραβάσεις έγιναν και οι εκσκαφές σταμάτησαν κι έρχεται σήμερα η Βουλή εκ των υστέρων σαν τις μεταχρονολογημένες επιταγές να πει «κανένα πρόβλημα, όλα έγιναν καλώς». Δεν είναι δική σας η ευθύνη, το λέω ακόμα μία φορά γιατί θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος.
Τι ψηφίζουμε λοιπόν; Να σας πω εγώ τι ψηφίζουμε. Μπορεί σήμερα κάποιος να πάει και να χτίσει πάνω στην Ακρόπολη και μετά από δύο χρόνια να έλθει εδώ ένα νομοσχέδιο –γιατί βιαζόμαστε και θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο σχεδιασμό, ένα μεγάλο έργο- και μετά από δύο χρόνια οι Βουλευτές χωρίς να ερωτηθούν να ψηφίσουν υπέρ. Αυτά είναι απίστευτα πράγματα και αυτές οι επιλογές δεν κοσμούν το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Μιλάμε για δημοκρατία. Η επίφαση είναι να νομοθετούμε εκ των υστέρων; Αυτά είναι τα τραγικά της δημοκρατίας και αυτά ακούγονται και έξω, κύριε Υπουργέ, και αναφέρομαι σε όλους μας.
Επίσης, για να δούμε και τα απλά, επειδή ξέρω ότι έχετε μία αισθητική για την ιστορία και τον πολιτισμό, όστις είναι ικανοποιημένος με το έκτρωμα που φτιάξαμε για μουσείο Ακροπόλεως ή δεν βλέπει καλά, κύριε Υπουργέ, ή δεν ξέρει τι του γίνεται. Ποια είναι η συνέχεια του ιερού βράχου της Ακροπόλεως με το μουσείο Ακροπόλεως, ποια είναι η αισθητική, η αρμονία αυτού του πράγματος; Είναι ένα τετράγωνο κτίριο που μου θυμίζει εποχές του ’50, του ’60 και του ’70, εποχές ολοκληρωτικών καθεστώτων. Πήγαμε και το χτίσαμε δίπλα στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και όλοι με τυμπανοκρουσίες φωνασκούμε και αλαλιάζουμε για το μέγα γεγονός. Δεν έχουμε αισθητική; Δεν μας έχει απομείνει τίποτα επιτέλους;
Πάμε στο στέγαστρο της Σαντορίνης. Πολύ καλώς πράξατε. Το φέρνετε εδώ. Με αργούς ρυθμούς υλοποιείται. Υπάρχει και κάτι χειρότερο όμως. Είστε ενήμερος για το τι έγινε με το στέγαστρο; Τιμωρήθηκε κανείς; Ενενήντα εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για το πρώιμο στέγαστρο μόνο. Έπεσε. Τι έγινε; Θα πληρώσει κανείς σ’ αυτό τον τόπο; Θα τιμωρηθεί κανείς, κύριε Υπουργέ; Έχουμε μάθει το εξής: Γίνεται ένα συμβάν, το δείχνουν τα κανάλια, τρέχουμε όλοι, κάνουμε δηλώσεις και μετά από έξι μήνες το ξεχνάμε όλοι. Δεν ψάχνουμε να βρούμε τι έγινε δικαστικώς και αν τιμωρήθηκε ο υπαίτιος για αμέλεια. Υπάρχει και η τιμωρία. Είναι χρήματα του ελληνικού λαού. Έλεος πια! Το ξεχάσαμε, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει, δεν ξέρουμε τι έγινε η κατασκευάστρια εταιρεία, δεν ξέρουμε αν της πήραν την άδεια γιατί το θέμα δεν είναι να τιμωρηθεί ένας υπαίτιος μηχανικός. Το θέμα είναι να πάρουμε πίσω την άδεια και να δείξουμε επιτέλους ότι υπάρχει κράτος. Δεν μπορείς να χτίζεις πάνω στον αρχαίο οικισμό και να παίρνεις ενενήντα ή εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ και μετά να μην τιμωρείσαι. Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υπουργέ, είναι τα έργα που γίνονται άρπα-κόλλα.
Πολιτισμό έχουμε ως χώρα. Αυτό έχουμε, κύριε Υπουργέ, ας μην κοροϊδευόμαστε. Κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε τίποτε άλλο να δείξουμε στον κόσμο, ούτε παραγωγική διαδικασία, ούτε βιομηχανική παραγωγή. Έχουμε πολιτισμό. Αυτό είναι το μείζον. Σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν διαβάζω τίποτα τέτοιο και δεν ξέρω αν είστε ενήμερος. Υπάρχει σχέδιο ενοποιήσεως των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής; Θα έλθει ένα παιδί από το Μαρόκο, ας πούμε, θα έλθει ο αθλητής από το Ισραήλ, θα έλθει ο αθλητής από την Τουρκία. Υπάρχει σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων ώστε αυτοί οι άνθρωποι να τους επισκεφθούν και να δουν τι σημαίνει αργοναυτική εκστρατεία, Ιωλκός, τι σημαίνει Διμήνι, Δισπηλιό;
(BS)


PM
Είναι οι πρώτοι οικισμοί παγκοσμίως, σ’ αυτή την περιοχή, στη Θεσσαλία. Χρονολογούνται από το 5000 π. Χ, από το 6000 π. Χ.. Αν πάτε σε ναυτικά μνημεία θα καταλάβετε. Η αισθητική του χώρου, η ακουστικότητα. Έχω επισκεφθεί το χώρο. Δεν βλέπω τίποτα μέσα στο νομοσχέδιο, κύριοι συνάδελφοι. Άρα, υπάρχει ένα πρόβλημα, κύριε Υπουργέ. Τουλάχιστον εκ των υστέρων κάντε κάτι ώστε να αναδείξουμε αυτούς τους χώρους.
Και λέω τα αυτονόητα για έναν και μόνο λόγο. Γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς, λείπουν τα αυτονόητα. Πηγαίνετε τώρα στην Ακαδημία Πλάτωνος. Δεν είστε εσείς υπεύθυνος. Είναι ο κ. Σαμαράς. Πάμε τώρα όλοι μαζί στην Ακαδημία Πλάτωνος να δείτε πως είναι. Είναι το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως. Σκουπίδια, γκέτο αθιγγάνων και ηρωινομανών. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας και έτσι τους συμπεριφερόμαστε. Και φωνάζουμε για τα μάρμαρα του Παρθενώνος. Φωνάζουμε, αλαλιάζουμε, κραυγάζουμε όταν δίπλα στην Ακαδημία του Πλάτωνος έχει γίνει σκουπιδαριό.
Να πάμε στον Κηφισό. Μεγάλο πολυκατάστημα γκρέμισε αρχαιολογικό χώρο, κύριε Υπουργέ. Κανείς δεν πήρε χαμπάρι σε ενάμιση μήνα. Έχτισε πάνω σε αρχαιολογικό χώρο. Θέλετε να πάμε μαζί; Ψάξτε λίγο το ΙΚΕΑ. Και το λέω δημοσίως. Ψάξτε πώς χτίστηκε το ΙΚΕΑ στον Κηφισό. Υπήρχαν αρχαία από κάτω; Ελέγχθηκαν ποτέ; Γιατί εμείς λέμε και ονόματα, κύριε Υπουργέ. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και το κατήγγειλα, το είπα, το φώναξα.
Και ένα τελευταίο γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο πρέπει να πάμε στα άρθρα. Κύριε Υπουργέ, πριν 15 μέρες ο Βουλευτής Βελόπουλος έκανε μια ερώτηση στον Υπουργό Ναυτιλίας, τον κ. Καμμένο. Του είπε ότι ένα καράβι τουρκικό αρχαίων Φωκαέων –να ο πολιτισμός μας, κύριε Υπουργέ- έρχεται από την Αλικαρνασσό και από την Σμύρνη και θα κάνει διάπλου μέσω της Αιγίνης, του Μεσολογγίου. Καράβι αρχαιοελληνικό τουρκικό. Ήταν των αρχαίων Φωκαέων. Γιατί οι φωκαείς –γιατί δεν ξέρουν μάλλον κάποιοι ιστορία- αποίκισαν την Μασσαλία. Θα πάει μέχρι τη Μασσαλία ένα αρχαίο ελληνικό καράβι. Έστησαν μια σημαία τουρκική επάνω, έβαλλαν αρχαιολόγους, έβαλλαν ιστορικούς και ήρθαν στην Αίγινα, στο Μεσολόγγι και δεν ελέγξαμε τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι. Και έφυγαν και πήγαν στη Μασσαλία και τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος Μασσαλίας. Τους αρχαίους Φωκαείς, τους απογόνους. Γιατί οι τούρκοι είναι απόγονοι των αρχαίων Φωκαέων. Ύστερα φωνάζουμε για το μακεδονικό και την Μακεδονία.
Ξέρετε, όταν ο πολιτισμός χρησιμοποιείται ως ιμάντας προπαγάνδας εμένα με ενοχλεί. Γιατί αυτό έκαναν οι τούρκοι και οι σκοπιανοί. Και εμείς κοιμόμαστε. Πέρασαν μέσα από το σπίτι μας και ένας δήμαρχος δεν διαμαρτυρήθηκε. Αυτά είναι λοιπόν σε σχέση με τα αυτονόητα.
Και πάμε στις χορηγίες. Ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα ότι οι χορηγίες δημιουργήθηκαν στην αρχαιότητα είτε γιατί έπρεπε κάποιος να κάνει ένα πλοίο, μια τριήρη, είτε γιατί έπρεπε να δώσει χρήματα ως δωροθέτης κ.λπ. Ξέρετε ότι στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ιταλία, κύριε Υπουργέ, έχουν πρόβλημα να βρουν χορηγούς; Χθες διάβαζα ότι οι τηλεοράσεις δεν δίνουν κανένα ενδιαφέρον. Δηλαδή, θέλω να είστε προσεκτικός -όχι εσείς, ο επόμενος, ο μεθεπόμενος, δεν ξέρω ποιος θα είναι- στο γεγονός της κατάρτισης των χορηγιών και να βρούμε πόρους για να μπορέσουμε να μην πληρώσει μόνο ο πολίτης. Γιατί υπάρχει πρόβλημα με τηλεοπτικά δικαιώματα. Ούτε η RAI το δείχνει, η κρατική τηλεόραση της Ιταλίας. Είχε πρόβλημα, έκανε διαγωνισμό, κατέβασε την τιμή, έκανε παζάρια και έπεσε πολύ χαμηλά η τιμή που πήραν για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Αυτά πρέπει να τα δούμε.
Επίσης, μια και μιλάμε για χορηγίες, γιατί είναι και της μόδας, κύριε Υπουργέ, θέλω να πω το εξής. Μιλάμε για διαφάνεια. Και πιστεύω ότι όλοι εδώ μέσα θέλουν διαφάνεια. Και ακούω, κύριε Υπουργέ -μεταξύ μας τώρα, αλλά να ακουγόμαστε κιόλας- διπλά και τριπλά βιβλία σε πολιτικά κόμματα και δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Όταν ακούω ότι κάποιοι μεγαλοχορηγοί δίνουν 1 εκατομμύριο ευρώ –και αναφέρομαι στην SIEMENS και τον Χριστοφοράκο- θέλω να πω το εξής: Καλό είναι να λες για διαφάνεια αλλά βρες τρόπους να διασφαλίσεις τη διαφάνεια.
Ξέρουμε όλοι εδώ μέσα ότι το ύψιστο αντίτιμο ενός χορηγού σε ένα κόμμα είναι 15.000 ευρώ. Και το λέω αυτό γιατί μας ακούει ο κόσμος. Μιλάμε όλοι για διαφάνεια αλλά ουδείς παλεύει γι’ αυτήν. Και το κλείνω εδώ. Όταν ένας φορέας έχει διπλά και τριπλά βιβλία και όταν τα μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας ξέρουμε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι έχουν πενταπλά και εξαπλά βιβλία, γιατί δεν φτάνουν τα χρήματα, ή πρέπει να αυξήσουμε την επιδότηση –εγώ διαφωνώ- ή πρέπει να γίνουμε όλοι διάφανοι. Δεν μπορεί ούτε ο Τσουκάτος να λέει ότι υπάρχουν διπλά βιβλία και να εκθέτει όλο το πολιτικό σύστημα ούτε να τα δίνουν κάποιοι ως χορηγοί και να τα παίρνουν κάποιοι άλλοι και μετά να κρύβονται. Αυτό είναι για όλο το πολιτικό σύστημα. Γιατί μιλάμε για μεσογειακούς αγώνες και για διαφάνεια. Είμαστε δυστυχώς ένα κράτος κάθετα διεφθαρμένο από πολύ χαμηλά μέχρι πολύ ψηλά και υπαίτιοι είμαστε όλοι, κύριε Υπουργέ.
Το δυστύχημα είναι ότι ούτε εσείς φταίτε υπό την έννοια ότι τα πήρατε, ούτε εγώ, ούτε οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Κάποιοι όμως τα έχουν πάρει. Και αυτοί που τα έχουν πάρει επιτέλους ή να φυλακιστούν ή να εξοστρακιστούν από το πολιτικό σύστημα. Ξηλώστε τους δικούς σας, ας ξηλώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους δικούς του. Να μην ξανασχοληθούν με την πολιτική. Να καθαρίσει ο τόπος. Έχω κουραστεί και εγώ και οι υπόλοιποι συνάδελφοι φαντάζομαι να απολογούμαστε για τους κλέφτες. Ε, δεν είναι δυνατόν να είμαστε όλοι ίδιοι! Ε, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Και το λέω ειλικρινά γιατί πρέπει να ξεκινήσει από τα κόμματα η διαφάνεια, κύριε Υπουργέ. Άκου ο Τσουκάτος τα έδωσε, δεν τα έδωσε. Άκου διπλά και τριπλά βιβλία. Άκου, εν πάση περιπτώσει να μιλάμε για διαφάνεια όταν τα παίρνουν οι περισσότεροι μέσα στα κόμματα για να κάνουν τα όσα κάνουν, προεκλογικές συγκεντρώσεις και όλα αυτά.
Κοροϊδεύουμε τον κόσμο και μας έχουν πάρει χαμπάρι. Οι μισοί πήγαν στις θάλασσες στις προηγούμενες εκλογές και οι άλλοι μισοί μας ψήφισαν με το ζόρι. Στο τέλος ούτε 10% δεν μας ψηφίζει, κύριε Υπουργέ. Και αναφέρομαι στην Τσουκάτου λογική και στην Χριστοφοράκου λογική να τον αμνηστεύσουμε. Άλλη ιστορία, άλλο παραμύθι. Αμνηστία σε ποιόν; Σε αυτόν που μίζωνε. Που έδινε λεφτά στον κόσμο. Αυτά είναι τραγωδία, για να μην πω φαρσοκωμωδία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με τον κ. Τσούρα, βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Εγώ θα ήθελα να μιλήσω μόνο για την τροπολογία που έχουμε καταθέσει με αριθμό 611/26 που αφορά του 80 περίπου εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί από τον ΟΠΑΠ με εκείνη την φοβερή σύμβαση της μιας μέρας και με διαδοχικούς νόμους ανανεώνεται η παρουσία τους στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Κύριε Υπουργέ, ξέρετε και εσείς και εγώ –το έχουμε πολλές φορές κουβεντιάσει- η πολιτική και η πολιτικοί τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, τον τελευταίο καιρό ακόμα περισσότερο απαξιώνεται και απαξιώνονται συστηματικά και συνέχεια στα μάτια των πολιτών. Και βέβαια δεν πρέπει αυτό να ισοπεδώνεται. Προφανώς, δεν είναι όλοι ίδιοι. Και προφανώς όλοι μας θα πρέπει να κάνουμε πράγματα για να το ανατρέψουμε αυτό. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Και βέβαια χρειάζεται για να ανατραπεί όραμα, χρειάζονται μεγάλα θέματα, μεγάλες στρατηγικές.
Ωστόσο ταυτόχρονα για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε στον έλληνα πολίτη ότι είμαστε κοντά του. Ότι είμαστε κοντά στον άνθρωπο. Και αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι ήταν πάρα πολύ καλή ως παράδειγμα να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε γι’ αυτά τα παιδιά. Ότι νοιαζόμαστε γιατί το αξίζουν. Ότι νοιαζόμαστε γιατί τους το οφείλουμε. Και βέβαια ότι είναι χρήσιμοι με την γνώση και την εμπειρία που έχουν μαζέψει τόσα χρόνια.
Ας παρατείνουμε, λοιπόν, την παραμονή μέχρι το 2013. Αυτό είναι το εύκολο, το πρώτο βήμα βέβαια. Αίρουμε μια αδικία που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε, αίρουμε το δικαιολογημένο δικαίωμα ανασφάλειας αυτών των παιδιών και το αιχμαλωσιακό καθεστώς εργασίας τους –θα μου επιτρέψετε να πω. Και τι ζητάνε; Ζητάνε να προσληφθούν; Ζητάνε να νομιμοποιηθούν; Μπορεί να το ζητήσουν κάποια στιγμή. Ζητάνε να αλλάξουν εργασιακή σχέση; Όχι. Ζητάνε απλώς να παραταθεί μια απόσπαση. Αν είναι δυνατόν. Η παράταση μιας απόσπασης. Αυτό είναι το όλο θέμα. Και μάλιστα όταν είναι γνωστή η εμπειρία που έχουμε, πόσο χρήσιμοι είναι και απαραίτητοι, πόσο ανάγκη την έχει η χώρα, το Υπουργείο, η Κυβέρνηση, η πολιτεία γενικότερα. Όταν έχουμε τους Special Olympics, έχουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες, έχουμε τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα καράτε κ.λπ. Τα ξέρετε καλύτερα από μένα.
Κύριε Υπουργέ, ας προχωρήσουμε σ’ αυτή τη ρύθμιση της παραμονής μέχρι το 2013, δηλαδή της απόσπασης, με συμφωνία όλων των κομμάτων. Και εσείς το είχατε πει νωρίτερα. Μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Νομίζω ότι η πολιτεία τους το οφείλει, εμείς τους το οφείλουμε. Ας το πράξουμε.
Ευχαριστώ.
(BS)

(2BS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας».
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καζάκος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θέλω να επισημάνω κι εγώ τις αρετές που έχει ο κ. Ιωαννίδης, που προσπαθεί να αξιοποιήσει ό,τι πρόταση κατατίθεται από τις μειοψηφίες. Είναι μία ξεχωριστή συμπεριφορά.
Τώρα, όσον αφορά το νομοσχέδιο αυτό και τις τροπολογίες για το Μουσείο της Ακρόπολης, θα ήθελα να πω τα εξής:
Έχουμε βαρεθεί πια, από τότε που ήρθε το νομοσχέδιο -και στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια που συζητήθηκε και τώρα πάλι με τις τροπολογίες- να λέμε τα ίδια και τα ίδια και να υπογραμμίζουμε την τεράστια διαφορά αντιλήψεως και φιλοσοφίας επάνω σε αυτά τα ζητήματα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Το θέμα των αρχαιοτήτων -το υποστηρίξαμε πολλές φορές- έχει μία ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες εδώ, για τους κατοίκους του τόπου μας, οι οποίοι γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και πέθαναν πλάι σε αυτές τις αρχαιότητες, σε αυτή την κληρονομιά, στα αρχιτεκτονικά και στα καλλιτεχνικά, στα αγάλματα και στους ναούς. Αυτά έπαιξαν σοβαρό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του λαού μας. Πέρασε μέσα στη νοοτροπία, μέσα στον ψυχισμό του Έλληνα, στα κύτταρά του, η ομορφιά, η αρμονία, το κάλλος και η δόξα του παρελθόντος, αυτός ο περίφημος 5ος αιώνας.
Γι’ αυτό καταφέρνουν οι Έλληνες, παρότι ήταν υπόδουλοι πολλούς αιώνες, να μεγαλουργούν όταν αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους. Και στις δύσκολες ώρες της ιστορίας μας καταφέρνουν να κάνουν Έπη. Γι’ αυτό το λόγο.
Τώρα, έγινε αυτό το Μουσείο. Τι να λέμε πάλι; Τα είπαμε ξανά και ξανά και για την όψη του και για το χώρο που έγινε και για το πόσο έχουν προβλεφθεί οι συνέπειες αυτού του οικοδομήματος εκεί. Τώρα ξαφνικά λείπουν χώροι, θα αλλάξει η χρήση χώρων κλπ., λες και δεν ήταν γνωστό ότι απέναντι από το θέατρο του Διονύσου ήταν το κέντρο της πόλης και ότι θα είναι γεμάτο αρχαιότητες όπου κι αν σκάψει κανείς. Τώρα, δεν υπάρχει χώρος για να αποθηκευτούν τα ευρήματα.
Να σας πω κάτι γι’ αυτές όλες τις διατάξεις για την αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων που δίνει η χρήση ενός τέτοιου Μουσείου με τα εκθέματα που έχει; Αυτό είναι ειδικό μουσείο. Είναι ένα θεματικό μουσείο. Δεν είναι όπως τα μεγάλα μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής, που έχουν μέσα πλήθη συλλογών. Εδώ είναι ένας χώρος όπου εκτίθενται τα αυθεντικά έργα του Φειδία και κομμάτια από το αρχιτεκτόνημα του Ικτίνου, τα οποία έφυγαν από το Βράχο και μπήκαν στο μουσείο –πολύ σωστά- και εκεί πέρα υπάρχουν αντίγραφα. Εκεί είναι ένας χώρος συγκέντρωσης, σιωπής, ένας χώρος όπου μπορεί να συνομιλήσει κανείς με αυτά τα έργα. Ούτε για εκδηλώσεις είναι, ούτε για αναψυκτήρια είναι, ούτε για όλα αυτά που προβλέπονται για να αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι του Μουσείου. Και αφού διαχωρίστηκε και από την Εφορεία της Ακρόπολης, οι πόροι δεν θα πηγαίνουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλά σε επιχειρηματίες που θα μισθώνουν τους χώρους αυτούς.
Αυτά, λοιπόν, είχαμε πει ότι δεν είναι σωστά.
Μου έρχεται στο μυαλό το εξής: Γιατί δεν γίνεται το ίδιο πάνω στην Ακρόπολη, που εν πάση περιπτώσει τώρα είναι ερείπια του Ικτίνου; Ο Φειδίας έφυγε από εκεί. Ο Φειδίας τώρα θα μιλάει μέσα στο Μουσείο με τους νεοέλληνες! Τώρα, στην Ακρόπολη υπάρχουν αντίγραφα. Γιατί δεν γίνονται εκεί αναψυκτήρια, δεν γίνονται νυχτερινές εκδηλώσεις, συναυλίες κλπ.; Τι έχει μείνει από την ιερότητα του Βράχου; Ο βράχος είναι βράχος. Η ιερότητα είναι τα έργα. Είναι τα καλλιτεχνήματα που ήταν επάνω στο Βράχο, είναι ο 5ος αιώνας, είναι ο Περικλής, είναι ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο Αναξαγόρας και οι λοιποί. Αυτοί προσδίδουν ιερότητα στο Βράχο. Θα μπορούσε, δηλαδή, τώρα ξαφνικά να αποχωριστεί ο Βράχος από την Εφορεία της Ακρόπολης και να γίνει χώρος συναυλιών -γιατί όχι;- όπως γίνεται με τα Νταμάρια;
Δεν πρέπει να γίνουν στο Μουσείο της Ακρόπολης αυτά. Είναι άλλος χώρος. Εκεί υπάρχει πράγματι η αίσθηση της ιερότητας. Εκεί που είναι αυτά τα σπαράγματα του Φειδία, ό,τι έχει απομείνει, κάποια λίγα χρώματα που υπάρχουν ακόμα, που μπορεί να συγκεντρωθεί κανείς εκεί και κάπως να συγκινηθεί και να κάνει επαφή με υποτίθεται αυτό που λέμε το πνεύμα του πολιτισμού κλπ.
Αυτά είναι αεριώδη πράγματα και καταστρέφονται με τη δράση των εμπόρων. Δεν πρέπει να μπαίνουν έμποροι σε αυτά τα πράγματα.
Από την άλλη μεριά τώρα, γιατί αφήνετε και χρονίζουν ορισμένα προβλήματα στα τρία κρατικά θέατρα, τη Λυρική Σκηνή, το Εθνικό και το Κρατικό της Θεσσαλονίκης; Συνέχεια ζουν μέσα σε μία μιζέρια, σε ένα καθεστώς οικονομικής δυσπραγίας, με συνεχόμενα χρέη. Και ποιοι τα πληρώνουν όλα; Οι εργαζόμενοι.
Τους εργαζόμενους στα κρατικά θέατρα, καλλιτέχνες, τεχνικοί και όλο το προσωπικό που δρα εκεί, τους μεταχειρίζεται η πολιτεία σαν να είναι καθυστερημένα παιδιά. Υπάρχει και αυτό το επίδομα της πολιτιστικής επιμόρφωσης. Χαρά στο πράγμα! Να επιμορφωθούν πολιτιστικά, να πάνε, δηλαδή, ταξίδια στην Ευρώπη, να δουν παραστάσεις, να παρακολουθήσουν σεμινάρια με 90 ευρώ το μήνα, που είναι τα καθαρά που μένουν από τα 150. Και αυτά ξαφνικά, εσύ είσαι αορίστου χρόνου, α, είσαι δικός μας. ωραία, πάρε το. Εσύ είσαι ορισμένου χρόνου, α, είσαι ξένο παιδί. Θα τελειώσει ο χρόνος, θα φας μία κλωτσιά και θα φύγεις, δεν σου το δίνουμε το επίδομα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Με συγχωρείτε. Τελειώνω.
Θα φτάσει κάποια ώρα το προσωπικό των Οργανισμών αυτών να πάρει μέτρα, διότι έχουν αγανακτήσει. Είναι απλήρωτοι. Έχουν καθυστερούμενα δεδουλευμένα. Θα αγανακτήσουν και θα κλείσουν τα θέατρα. Θα κινδυνεύσει η Επίδαυρος και το Ηρώδειο. Και είναι αστεία τα ποσά. Τι είναι; Είναι σαν κακοδαιμονία. Είναι σαν να θέλει κανείς να μένουν άλυτα χρόνια προβλήματα, να δυστυχούν οι άνθρωποι, να ταλαιπωρούνται, ενώ είναι πολύ απλό να λυθούν. Είναι ελάχιστα τα ποσά. Και με το Συμβούλιο της Επικρατείας να τους δικαιώνει. Τι θα γίνει, δηλαδή; Δεν θα ακολουθούμε ούτε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας; Τι είναι πια αυτή η Εκτελεστική Εξουσία; Τι Φαναριωτισμός, Μαυροκορδατισμός είναι αυτός; Πρέπει να λυθούν αυτά τα προβλήματα και τα άλλα αιτήματα που έχουν. Παλεύουν τόσα χρόνια να γίνουν εσωτερικοί κανονισμοί λειτουργίας και οργανικές θέσεις. Μπορούν να λειτουργήσουν αυτοί οι Οργανισμοί χωρίς κανονισμό λειτουργίας; Πώς επιτρέπεται αυτό το πράγμα και πόσο δύσκολο είναι πια να γίνει ένας κανονισμός λειτουργίας, να αναρτηθεί εκεί και να ξέρουν όλοι πού πατάνε;
Και πρέπει να σταματήσει, βέβαια και αυτό το πράγμα με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές, αυτές τις απόλυτες εξουσίες, που τους φέρνουν πάντα σε σύγκρουση με τα Διοικητικά Συμβούλια. Διότι αφήνετε μία κατάσταση που ροκανίζει τα πόδια και των διευθυντών και των συμβούλων. Ε, κάπως πρέπει να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καζάκο.
Ο κ. Σγουρίδης έχει το λόγο.

(TR)
(SX)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πραγματικά ο λόγος του κυρίου Καζάκου, ακούστηκε ως βάλσαμο μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα γιατί ήταν ένας λόγος πραγματικά ευαίσθητος, ενός ανθρώπου που έχει γνώση γύρω από τα θέματα της τέχνης και του πολιτισμού. Νομίζω ότι σε πολλές παρατηρήσεις, ακόμα και αν δεν συμφωνείς μαζί του, δεν μπορείς παρά να τις πάρεις ως προβληματισμό.
Πραγματικά ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μέρος εκδηλώσεων, παράλληλα με το Ηρώδειο. Θα ήταν κάτι το οποίο θα αναδείκνυε τη χώρα. Και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει προστασία των υπολοίπων μνημείων που είναι πάνω στο Ιερό Βράχο. Γιατί κάποια στιγμή τα μνημεία και αυτός ο πολιτισμός που μας άφησαν οι αρχαίοι πρόγονοι, θα πρέπει να επικοινωνεί με το σύγχρονο Έλληνα, αλλά θα πρέπει να επικοινωνεί αν θέλετε και με το σύγχρονο παγκόσμιο πολίτη.
Ας έρθουμε όμως στα πεζά και τα τετριμμένα.
Κύριε Υπουργέ, στο άρθρο 33 για τις χορηγίες γιατί αλλάζετε το διοικητικό συμβούλιο και τη σύνθεσή του; Σας καλύπτουν αυτά που λένε στην αιτιολογική έκθεση ότι θα είναι πιο προσιτό και θα υπάρχει και για τους υπαλλήλους το κίνητρο; Γιατί ο εκάστοτε Υπουργός θα διορίζει τον εκάστοτε κολλητό του υπάλληλο. Εμείς γι’ αυτό το λόγο το καταψηφίζουμε.
Έρχομαι στο άρθρο για τη βία στα γήπεδα. Πράγματι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση γι’ αυτό και το ψηφίζουμε. Αλλά πριν από κάποια χρόνια που ψηφίστηκε το άρθρο αυτό, ο λόγος ο οποίος εξεφράσθη από την Αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό δεν σας συγκίνησε; Σας είχαμε πει τότε ξεκάθαρα, ποτέ δεν πρέπει να νομοθετείς εν θερμώ. Νομοθετώντας εν θερμώ πολλές φορές κάνεις υπέρβαση της λογικής. Διότι όταν τότε ήταν τα ζητήματα της βίας στα γήπεδα με τον κ. Ορφανό ως Υφυπουργό Αθλητισμού και υπήρχε τότε μια έξαρση, ήρθαμε και νομοθετήσαμε εν θερμώ. Εκ των υστέρων το διορθώνουμε. Η διάταξη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για αυτό και την ψηφίζουμε. Αλλά εμείς οι τριακόσιοι της Βουλής, η εκάστοτε Κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επηρεάζεται από την επικαιρότητα, δεν πρέπει να νομοθετεί από την επικαιρότητα. Πρέπει να νομοθετεί με τη λογική και για βάθος χρόνου. Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά!
Έρχομαι στο άρθρο 37. Τι θα πει, ανακαλεί ο Υπουργός όποιον θέλει; Δηλαδή τον «τσιμπάει» και λέει εσείς ανακαλείσαι δεν σε γουστάρω και σε παίρνω και σε βγάζω. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Θα πρέπει να υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, για αυτό εμείς καταψηφίζουμε το άρθρο 37.
Σωστά απεσύρθη η διάταξη για το κανόε-καγιάκ. Υπήρχε διαμαρτυρία από το Ελληνικό, από τους φορείς και σωστά απεσύρθη.
Έρχομαι τώρα στα θέματα των τροπολογιών.
Ως προς την τροπολογία την οποία φέρατε με γενικό αριθμό 627 και ειδικό 39 θα ήθελα να πω ότι έχετε δύο θετικές διατάξεις και μια διάταξη για την οποία εμείς σας είπαμε να την αποσύρετε και να την κατεβάσετε ως ολοκληρωμένη πρόταση. Και ομιλούμε για τα κίνητρα για τους αθλητές και μαθητές που σημειώνουν δεύτερη και τρίτη νίκη σε Πανελλήνιους Αγώνες κ.λπ.. Αυτή η διάταξη εμείς θα θέλαμε να κατέβει ως ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα επιβράβευσης αυτών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και γι’ αυτό ακριβώς λέμε να μην γίνει πρόχειρα, να το δούμε πιο σωστά, πιο ολοκληρωμένα, με μεγαλύτερη λογική. Και λέμε ότι θα ψηφίζαμε την τροπολογία αυτή για τις δύο άλλες θετικές ειδικές διατάξεις για το εργομετρικό κέντρο κ.λπ., αλλά εξαιτίας του ότι εμείς ζητάμε ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα αυτό, λέμε ότι δεν την ψηφίζουμε.
Για το θέμα της τροπολογίας την οποία ανέπτυξαν και τα άλλα κόμματα της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, την τροπολογία που έφεραν ο κ. Λιντζέρης, η κυρία Σακοράφα, ο κ. Αηδόνης και ο κ. Καρτάλης, με γενικό αριθμό την 611 και ειδικό 26, αυτή την τροπολογία όταν την είχαν ξαναφέρει εδώ στη Βουλή υπήρξε η υπόσχεση από τον κ. Υπουργό ότι αυτό το θέμα θα λυθεί.
Έχουμε μπροστά μας το καράτε, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2010, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων το 2010, τα Special Olympics το 2011. Έχουμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα του ΟΧΕ το 2011, έχουμε τους 22ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών το 2013, έχουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες το 2013. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μια εξειδίκευση. Αυτοί οι άνθρωποι τι ζητάνε; Μια παράταση μέχρι το τέλος του 2013. Δώστε την παράταση. Είναι αν θέλετε ηθικό, είναι ανθρώπινο θέμα. Πρόκειται για κάτι που οι άνθρωποι αυτοί δεν το κλέβουν, το προσφέρουν. Έχουν την εμπειρία. Δεν τους χρειάζεστε; Γιατί τους έχουμε σε ομηρία; Όλοι μας τους έχουμε σε ομηρία. Αυτή την κατάσταση τη βρήκατε, δεν τη δημιουργήσατε, αλλά τέλος πάντων ας δοθεί μια λύση.
Εγώ πιστεύω ότι και εσείς καταλαβαίνετε, κύριε Ιωαννίδη, ότι πρέπει να δοθεί λύση στο ζήτημα αυτό. Δεν ξέρω με το θέμα το χρημάτων, με το Υπουργείο Οικονομικών τι γίνεται, αλλά όμως πολλά άλλα ζητήματα πώς τα λύνουμε; Και υπάρχει η βούληση αν θέλετε και από την πλευρά της συμπολίτευσης.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς θεωρούμε θετικό το νομοσχέδιο στο σύνολό του και το ψηφίσαμε επί της αρχής, καταψηφίσαμε κάποιες διατάξεις και προτείναμε και κάποιες άλλες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Σγουρίδη.
Το λόγο έχει ο κ. Καρτάλης για προτασσόμενη δευτερολογία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε τα τελευταία άρθρα του νομοσχεδίου και αυτά γίνονται στο νέο θόρυβο που έχει προκύψει από τα νέα κρούσματα φαρμακοδιέγερσης, τα οποία καταγράφονται από δύο αθλητές που συμμετέχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2009, τη στιγμή που συζητάμε για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013. Και αποδεικνύεται, κύριε Υπουργέ, ότι η διοίκηση δεν διδάσκεται. Γιατί απ’ ότι διαβάζουμε στα δημοσιεύματα και θέλουμε να μας απαντήσετε, το κύριο εργαστήριο αντιμετώπισης φαρμακοδιέγερσης του ΟΑΚΑ καταγγέλλει και καταθέτει ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και επαρκείς πιστώσεις για να κάνει τη δουλειά του. Και παρατηρούμε και πάλι ένα σπάσιμο των κρίκων συντονισμού της δημόσιας διοίκησης. Η Ο.Α.Β ενημερώνεται με καθυστέρηση, η Ο.Α.Β ενημερώνει με καθυστέρηση, ο κ. Πύρος Δήμας ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών καταγγέλλει ότι η πολιτεία δεν τον βοηθά. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι. Και πάνω απ’ όλα είμαστε προβληματισμένοι γιατί διαπιστώνουμε ότι οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα που ταλαιπώρησε τη χώρα με τα προηγούμενε κρούσματα φαρμακοδιέγερσης πριν από οχτώ περίπου μήνες, πριν από ένα χρόνο, δεν θυμάμαι πόσος καιρός έχει περάσει. Κάτι δεν πάει καλά και η διοίκηση φαίνεται ότι δεν πήρε το μήνυμα. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.
Το δεύτερο είναι ότι έχετε καταθέσει μια τροπολογία για τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας αθλητικών έργων στους Μεσογειακούς. Σας το είχαμε πει και πριν από έξι, επτά μήνες ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία στο Υπουργείο Πολιτισμού που έκανε τα Ολυμπιακά Αθλητικά έργα. Σας είχαμε πει να γίνει η μετονομασία της με νομοθετική διάταξη και δεν το κάνετε. Την πήρε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης η οποία όμως στο τέλος του καλοκαιριού κλείνει. Και σε άλλη τροπολογία που έχει έρθει από το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται ότι αυτή η άλλη ειδική υπηρεσία εντάσσεται στο τεχνικό συμβούλιο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού της οποίας προΐσταστε.
Υπάρχει λοιπόν μια ειδική υπηρεσία που λειτουργούσε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την οποία την πήρε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης. Μας φέρνετε τροπολογία και μας λέτε ότι έρχεται υπό την αιγίδα σας, -αφού μπαίνει στο τεχνικό συμβούλιο της Γ.Γ.Α είναι υπό την αιγίδα σας- αφού και η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης κλείνει το καλοκαίρι, μια άλλη ειδική υπηρεσία τώρα με άλλη τροπολογία.
Εμείς δεν τα καταλαβαίνουμε αυτά τα πράγματα. Πρόκειται για σπατάλη δημόσιας διοίκησης! Για να μην πω για σπατάλη πιστώσεων, θα πω ότι πρόκειται για σπατάλη δημόσιας διοίκησης.
(PE)
(1TR )
Έρχομαι τώρα στο θέμα του πολιτισμού. Επισκεφθήκαμε χθες το Μουσείο και νομίζω ότι όλοι συνειδητοποιήσαμε τις μεγάλες υποχρεώσεις που μας δημιουργεί το Μουσείο. Το Μουσείο πρακτικά ήταν μία υποχρέωση των Ελλήνων να αποκαταστήσουν ένα στοίχημα, μια υποχρέωσή τους προς την ιστορία και νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να επαναφέρουμε στη συζήτηση στη Βουλή το ζήτημα που είχαμε συζητήσει, όταν είχε έρθει το νομοσχέδιο –τώρα πια νόμος του κράτους- για την ίδρυση του νομικού προσώπου του Μουσείου. Είχαμε υποστηρίξει –και νομίζω ότι όσοι πήγαμε χθες στο Μουσείο το συνειδητοποιούμε ακόμη περισσότερο σήμερα- ότι ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο πρέπει να είναι μία ενιαία ενότητα. Το Μουσείο έλκει την ύπαρξή του από τον όμορο αρχαιολογικο χώρο. Χωρίς τον αρχαιολογικό χώρο, παραμένει αυτοτελές. Σπουδαίο μεν, αυτοτελές δε. Πρέπει να επανέλθουμε στο σκεπτικό της νέας λειτουργίας μουσείων, τα οποία, όταν έλκουν την καταγωγή τους από έναν όμορο αρχαιολογικό χώρο, αποτελούν ενιαία ενότητα με το χώρο αυτό. Γιατί το Μουσείο αυτό πρακτικά τι διασφαλίζει; Διασφαλίζει και διεκδικεί την ακεραιότητα, το όλον, την ενότητα. Είναι ένα Μουσείο, το οποίο αποτυπώνει, εάν θέλετε, την ύπαρξη της Ακρόπολης στο διάβα των αιώνων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εγώ δεν είμαι σύμφωνος στο να γίνουν εκδηλώσεις πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, δεν είμαι σύμφωνος στο να χρησιμοποιηθεί το παλιό Μουσείο που υπάρχει πάνω το Βράχο της Ακρόπολης για αναψυκτήριο, όπως υπάρχουν σκέψεις στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτός ο Βράχος θέλει απόλυτη προστασία και δεν έχουμε περιθώρια για πειραματισμούς πάνω σε μία τόσο κρίσιμη πολιτιστική κληρονομιά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου ένα λεπτό ακόμη.
Από εκεί και πέρα, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι πρέπει το Υπουργείο Πολιτισμού –το έχουμε θέσει επανειλημμένα, κύριε Υπουργέ- να πάρει πρωτοβουλία, δια του Υπουργού κ. Σαμαρά -που έπρεπε να είναι σήμερα στη Βουλή και το λέω, χωρίς να σας υποτιμώ- για μία διακομματική συνεννόηση για το θέμα της διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα. Η διεκδίκηση δεν μπορεί να είναι νομική, ούτε δικαστική. Η διεκδίκηση έχει να κάνει με την ακεραιότητα του Μνημείου, με τη διόρθωση ενός λάθους της ιστορίας και θα πρέπει αυτό να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα, με συντονισμό των πολιτικών φορέων, των ανθρώπων του πνεύματος, με συντονισμό του Μουσείου της Ακρόπολης, με το Υπουργείο Πολιτισμού με μία ανοιχτή, γενναία, φιλότιμη και φιλόδοξη πρωτοβουλία από πλευράς της Ελλάδος. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν με την προσωπική πολιτική ενός Υπουργού ή μίας Κυβέρνησης. Είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα, για να το διακυβεύουμε σήμερα που έχουμε τη φαρέτρα μας γεμάτη με νέα πυρομαχικά. Και αναφέρομαι στην ύπαρξη του Μουσείου, που διεκδικεί με τον καθαρότερο τρόπο την επιστροφή των μαρμάρων.
Έρχομαι στα άρθρα. Αναφέρθηκαν και οι προηγούμενοι ομιλητές στο άρθρο 33 για το Συμβούλιο των Χορηγιών. Πρέπει να επαναφέρετε τη διάταξη. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει ένας απολογισμός της πορείας υλοποίησης της χορηγικής πολιτικής. Αυτό είναι αυτονόητο.
Στο άρθρο 38 ο νομοθέτης έρχεται και λέει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα πρέπει με προεδρικό διάταγμα να αναγνωριστούν τίτλοι σπουδών για μία σειρά από κατηγορίες που συναρτώνται με τον πολιτισμό. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Παιδείας, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, εκδίδει υπουργική απόφαση με την οποία επιτρέπει στα περίφημα κολέγια ελευθέρων σπουδών να γίνουν πανεπιστήμια. Τους επιτρέπει το 10% μόνο του προσωπικού τους να είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου σπουδών, το υπόλοιπο 30% να είναι κάτοχοι μάστερ και το 60% να είναι απόφοιτοι Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. και να διδάσκουν και τα θεωρεί ισότιμα με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τους επιτρέπει να φιλοξενούνται σε κτίρια τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων. Τα πεντάρια της πλατείας Κλαυθμώνος και Κάνιγγος είναι τα νέα ελληνικά πανεπιστήμια. Εδώ είναι η αντίφαση της πολιτείας. Από τη μία, με προεδρικό διάταγμα, που τυγχάνει του προληπτικού ελέγχου του Συμβουλίου της Επικρατείας, επιχειρεί να δώσει τίτλους σπουδών σε αποφοίτους μουσικών σπουδών και από την άλλη, με προσπάθεια του κ. Σπηλιωτόπουλου, επιχειρεί να εφαρμόσει ένα νόμο που κατήγγειλε η Αντιπολίτευση, όταν ήρθε στη Βουλή, για τα κολέγια ελευθέρων σπουδών και αποδεικνύει την έλλειψη κεντρικού συντονισμού και κεντρικής πολιτικής αυτής της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα δημόσια αγαθά.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με την έκκληση προς το Υπουργείο Πολιτισμού να σεβαστεί το νόμο που ψήφισε. Αναφέρομαι στο επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης για τους ανθρώπους που εργάζονται στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Σας αναφέρω τη διάταξη, η οποία λέει ότι η παροχή της πρόσθετης ειδικής αποζημίωσης πολιτιστικής επιμόρφωσης εφαρμόζεται και για τους υπαλλήλους που ασχολούνται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε αυτούς τους φορείς που ανέφερα. Και όμως, διεκδικούν τις πιστώσεις, γιατί δεν τους παρέχονται και τώρα έχουν καταθέσει αίτηση εργατικής διαφοράς με τις διοικήσεις των φορέων τους, για να πάρουν αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Εφαρμόστε, επιτέλους, τους νόμους.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του Μουσείου της Ακρόπολης, νομίζουμε ότι παρέλκει η δημιουργία αυτοτελούς γραφείου παρά τω Προέδρω, όταν μάλιστα δεν έχει γίνει ακόμα ο Οργανισμός του Μουσείου και ξαφνικά έρχεται μία τροπολογία, η οποία λέει ότι θα φτιαχτεί ένα αυτοτελές γραφείο παρά τω Προέδρω, στελεχωμένο με προσωπικό που εργάζεται στο Μουσείο ή αποσπάται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, χωρίς αριθμητικό περιορισμό, χωρίς αρμοδιότητες χωρίς να καταλάβουμε τι ακριβώς θα κάνει αυτό το αυτοτελές γραφείο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αυτό το κόσμημα, το Μουσείο, με πειραματισμούς που φέρνετε στη Βουλή. Πρέπει να αποδείξετε ότι είστε σοβαροί για να συντηρήσετε –και δεν εννοώ τεχνικά- ως πλούσια υποδομή και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας αυτό το Μουσείο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Καρτάλη.
Το λόγο έχει ο κ. Λιντζέρης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Λιντζέρη, με συγχωρείτε μισό λεπτό, γιατί θέλω να κάνω μία νομοτεχνική βελτίωση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34 και στον τρίτο στίχο αυτής μετά τη φράση «ο Υπουργός Εσωτερικών» προστίθεται η φράση «ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων». Το καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει στα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση, η οποία έχει ως εξής:





































ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Λιντζέρη, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για να είναι ζωντανός ο διάλογος εδώ στη Βουλή, οφείλω να πω και εγώ την άποψή μου για ένα θέμα που έβαλε ο κ. Καζάκος, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα και θαυμάζω ως ηθοποιό και νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι πως είναι ίσως από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς. Όμως, διαφωνώ με τον πιο έντονο τρόπο με την προοπτική ότι είναι δυνατόν στο Βράχο της Ακρόπολης, δηλαδή μέσα στον Παρθενώνα, να δούμε θεατρικές παραστάσεις ή άλλα δρώμενα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Δεν είπα αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Λιντζέρη, νομίζω ότι δεν είπε αυτό ο κ. Καζάκος, ίσως τον αδικούμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Ειρωνικά το είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έθεσε ερωτήματα, απ’ ό,τι κατάλαβα: Αφού συμβαίνει αυτό, μήπως θα μπορούσε να συμβεί και το άλλο; Επειδή είναι πολύ ευγενικός ο κ. Καζάκος, θα ήθελα να μας πει εάν αυτό εννοούσε ή κάτι άλλο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Αυτό ειρωνικά το είπα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως τότε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να μην γίνει παρεξήγηση, γιατί αυτά είναι σημαντικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Εάν ακούσατε, όμως, και οι προηγούμενοι ομιλητές, που μίλησαν πριν από εμένα, τοποθετήθηκαν επ’ αυτού. Ευτυχώς που το λέμε για να διευκρινιστεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Δεν το κατάλαβα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τι είπατε, κύριε Καζάκο, ακριβώς;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Εγώ είπα ότι, αφού στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι τα αυθεντικά καλλιτεχνήματα του Βράχου και θα γίνεται εκεί ένα πλήθος εκδηλώσεων για την οικονομική ανεξαρτησία του Μουσείου, με αυτήν τη λογική θα μεταφέρουμε και στην Ακρόπολη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εσείς θα συμφωνούσατε να γίνουν τέτοιες εκδηλώσεις;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΖΑΚΟΣ: Όχι, βέβαια. Ειρωνικά το είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Άρα, κύριε Λιντζέρη, να αποκατασταθεί αυτή η παρανόηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Άρα, λοιπόν, συμφωνούμε. Άλλωστε, αναμφίβολα ο Βράχος της Ακρόπολης είναι μία ζώσα πραγματικότητα, μία ακτινοβολούσα πραγματικότητα, ένα σημείο αναφοράς της τέχνης, του πολιτισμού, της αισθητικής, της φιλοσοφίας και της δημοκρατίας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται, ως σύμβολο. Γι’ αυτό πρέπει να έχει και την κατάλληλη προστασία.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σχολιάσω την απουσία του Υπουργού Πολιτισμού. Μέχρι σήμερα συζητούσαμε για ζητήματα που αφορούν αμιγώς τον αθλητισμό και ο κ. Ιωαννίδης επάξια εκπροσωπεί την Κυβέρνηση. Όμως, όταν συζητάμε ένα νομοσχέδιο, που είναι αποκλειστικά αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, θεωρώ ότι σήμερα η Κυβέρνηση σε αυτά τα ζητήματα και θεσμικά δεν εκπροσωπείται. Δεν ξέρω γιατί ο κ. Σαμαράς απουσιάζει. Ίσως βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ίσως ξεναγεί, ίσως προσπαθεί με κάθε τρόπο να άρει τις όποιες αδικίες δημιουργήθηκαν με τις ελλιπείς προσκλήσεις την ημέρα των εγκαινίων. Πάντως, σήμερα όφειλε να είναι εδώ.
Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα άρθρο, στο άρθρο 34, το οποίο αφορά τη βία στα γήπεδα και θα πω ότι πολύ ορθά –και πιστεύω ότι πιστώνεται αυτήν την αλλαγή προσωπικά ο κ. Ιωαννίδης- έρχεται να θεραπεύσει ένα λάθος που η ίδια η Κυβέρνηση μόλις πριν από δύο χρόνια νομοθέτησε.
(ML)






(PE)
Τι έκανε, λοιπόν, η Κυβέρνηση με το ν. 3472/2006; Όπως και η ίδια η σημερινή Εισηγητική Έκθεση αναφέρει, δημιούργησε το λεγόμενο ιδιώνυμο. Δηλαδή απαγόρευσε τη μετατροπή σε χρηματική ποινή της στερητικής της ελευθερίας ποινής αφ’ ενός και αφ’ ετέρου η άσκηση της έφεσης δεν μπορούσε να αναστείλει την ποινή.
Είναι απορίας άξιο, κύριε Πρόεδρε, διότι αν διαβάσετε την Εισηγητική Έκθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η ίδια η Κυβέρνηση λέει ότι αυτό που νομοθέτησε είναι αντισυνταγματικό. Αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό αλαλούμ που παρακολουθούμε απ’ αυτήν την Κυβέρνηση, όπου βλέπουμε να έχει καταργήσει το κράτος δικαίου, να έχει καταργήσει την αρχή της αναλογικότητας. Για ίδια αδικήματα σε διαφορετικούς χώρους υπάρχουν διαφορετικές ποινές, διαφορετικές αντιμετωπίσεις και βέβαια δημιουργεί μία μεγάλη αίσθηση ανομίας σε όλο τον ελληνικό λαό.
Συγχαρητήρια, λοιπόν, που αλλάζετε αυτό που κακώς νομοθετήσατε, επιτρέψτε μου, όμως, να σας πω ότι αυτό ούτε ως νησίδα εν μέσω μιας γενικότερης ανομίας δεν θα μπορούσε να ερμηνευτεί. Γιατί μόλις πριν από μερικές ημέρες, σε αυτή εδώ την Αίθουσα, ενοχοποιήθηκαν οι κουκούλες, σε μερικές ημέρες ενοχοποιείται και ο κάτοχος καρτοκινητού τηλεφώνου.
Επιτέλους, επειδή στην πολιτική όλα έχουν μία συνέχεια, θα πρέπει, κύριοι της Κυβέρνησης, όσο είσαστε ακόμη κυβέρνηση, να επιδιώξετε με κάθε τρόπο να εφαρμόσετε τουλάχιστον την ισονομία, κάτι που είναι αφετηρία και συγχρόνως βάση στο δημοκρατικό πολίτευμα στο οποίο βιώνουμε.
Κυρίες και κύριοι, η βία στα γήπεδα δεν είναι φαινόμενο μεμονωμένο ούτε ελληνικό. Δεν είναι αποτέλεσμα της τύχης. Είναι κοινωνική συνέπεια που αναμφίβολα σχετίζεται με την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν είναι ατύχημα της κοινωνίας, αλλά συνέπειά της. Γι’ αυτό σε μία εποχή που πληθαίνουν τα φαινόμενα της βίας παντού, στις διεθνείς σχέσεις, μέχρι και το επίπεδο της οικογένειας, αλλά συγχρόνως σε μία εποχή που ελλείπει ή τείνει να ελλείψει, εν πάση περιπτώσει, κάθε αρχή και αξία, που λείπουν τα πρότυπα, αυτός ο χώρος, δηλαδή ο χώρος των ανταγωνιστικών σπορ αποτελεί πρόσφορο έδαφος ούτως ώστε να επικρατήσουν ή να εμφανίζονται φαινόμενα βίας. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό που πλέον έχει παγιωθεί σαν καθεστώς στην κοινωνία είναι ότι δεν επικρατεί η ισχύς του δικαίου, αλλά το δίκαιο του ισχυρού.
Κυρίες και κύριοι, αποτελεί ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι ελαττώνοντας ή αυξάνοντας τις ποινές, τη βαρύτητα του νόμου, να τον κάνουμε δρακόντειο ή όχι, είναι δυνατόν να αρθούν αυτά τα φαινόμενα με τέτοιου τύπου νομοθετικές παρεμβάσεις.
Χρειάζεται –και εδώ δεν έχει γίνει τίποτα, κύριε Υπουργέ- διαρκής διάλογος με τους συνδέσμους, με τις ΠΑΕ, όπου ιδιαίτερα οι σύνδεσμοι φιλάθλων δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ενοχικά, ούτε να σπρώχνονται να γίνουν υπάλληλοι των ΠΑΕ, αλλά ως άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα τους, που επιδιώκουν το καλό της και που εν πάση περιπτώσει, χρειάζονται μία παιδαγωγική παρέμβαση από την πολιτεία και τους αντίστοιχους φορείς.
Σ’ αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση ναι μεν ψηφίζουμε το άρθρο, ναι μεν επαινούμε τον Υπουργό, ο οποίος ως άνθρωπος του αθλητισμού μπόρεσε να καταλάβει την αδικία η οποία επιτελείται, όμως, επισημαίνουμε τη γενικότερη ανομία, το γενικότερο αλαλούμ που επικρατεί ως κυβερνητική πράξη σε οτιδήποτε νομοθετεί σε σχέση με το δικαιϊκό σύστημα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λιντζέρη.
Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας τη συζήτηση της πρώτης ενότητας, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ξεκινώ από το άρθρο 34.
Το νόμο τον είχε κάνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλαδή επί Υπουργίας κυρίου Παπαληγούρα και ήταν ο ν. 3472. Είχαμε νεκρό, ήταν οξυμένα τα πνεύματα και έγινε ένας πολύ αυστηρός νόμος ο οποίος, εγώ πιστεύω, είχε αποτέλεσμα γιατί για ένα διάστημα είχε σταματήσει η βία. Έφερα το ίδιο το Σεπτέμβριο, στον ν. 3708/2008 και πέρασε ομόφωνα από την Επιτροπή. Δεν το έφερα στην Ολομέλεια γιατί μπήκε η Δικαιοσύνη και είπε ότι πιστεύει ότι θα είχαμε έξαρση της βίας και θα έφταιγα εγώ γι’ αυτό.
Τα φετινά αποτελέσματα είναι τα εξής: Είχαμε εκατόν εξήντα τέσσερις περιπτώσεις συλλήψεων και έχουμε τριακόσιες τρεις. Σχεδόν το διπλάσιο. Απ’ αυτές τις τριακόσιες τρεις περιπτώσεις που ήταν επεισόδια στα γήπεδα και επενέβην η Αστυνομία, οι πενήντα επτά έφτασαν στο δικαστήριο. Από τις πενήντα επτά έχουμε είτε που εκτίουν ποινή, είτε που εξέτισαν, είτε που προφυλακίστηκαν, δεκαέξι. Παρεπόμενες ποινές δεκαπέντε.
Άρα, λοιπόν, αυτό αποδεικνύει ότι υπήρχε έξαρση της βίας και η έξαρση της βίας αυτής ήταν γιατί δεν εφαρμοζόταν ο νόμος. Διότι ένας νόμος μπορεί να είναι πολύ καλός, αλλά να μην εφαρμόζεται.
Εμείς, λοιπόν -μπορεί να υπήρξαν και αδικίες πράγματι- δεν είχαμε ανήλικο ποτέ, γιατί ανέφερε και για ανηλίκους. Ο νόμος ήταν για ενήλικες. Εμείς τι λέμε τώρα; Ότι την πρώτη φορά για ένα παιδί το οποίο μπορεί να πέσει θύμα, αφήνουμε το δικαστή να δικάσει αυτόν ο οποίος έχει συλληφθεί με τη βαρύτητα του αδικήματος που θα το κρίνει αυτός και να λειτουργήσει σαν να είχε γίνει η σύλληψη σε οιοδήποτε χώρο της Ελλάδας και όχι ιδιαίτερα στο γήπεδο. Εάν τυχόν πιστεύει ο δικαστής ότι είναι βαρύ το αδίκημα και πρέπει να «φάει» οκτώ μήνες φυλακή, χωρίς μετατροπή κ.λπ., είναι δικαίωμα του δικαστή να το κρίνει. Θα κάνει την έκθεσή του κ.ο.κ., όπως είναι στα δικαστήρια όλες οι υποθέσεις. Εάν θέλει να δώσει αναστολή, να δώσει αναστολή. Η εξαγορά –δεχόμενοι αυτό που είπε το Κ.Κ.Ε.- είναι ό,τι λέει ο Ποινικός Κώδικας.
Άρα, λοιπόν, μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του και μπορεί να έχει αναστολή δύο ή τρία χρόνια, ανάλογα το τι θα πει ο δικαστής.
Τη δεύτερη φορά, όμως, δεν δικαιολογείται γιατί πλέον ξέρει ότι ξεπέρασε ένα όριο το οποίο ήταν ότι η δικαιοσύνη τον έκρινε σαν να είναι εκτός γηπέδου. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε το βασικότερο που είναι ότι η παρεπόμενη ποινή –και αυτό έγινε σε όλη την Ευρώπη- δεν παίρνει αναστολή ποτέ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν θα «φάει» τρεις μήνες φυλακή, όπου μπορεί να εξαγοράσει κ.λπ., αυτούς τους τρεις μήνες θα πρέπει να πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα και να μένει κατά τη διάρκεια που παίζει η ομάδα του. Επομένως, δεν θα έρχεται στο γήπεδο.

(GH)
(ML)
Εγώ σαν άνθρωπος του αθλητισμού δεν δέχομαι ότι ο χώρος που είναι χώρος χαράς, γύμνασης και υγείας, αυτός ο χώρος δημιουργεί μεγαλύτερη βία από ό,τι δημιουργεί έξω η κοινωνία. Υπάρχει εισαγόμενη βία στον αθλητισμό, που είναι κομμάτι της παιδείας και όχι εξαγόμενη από τον αθλητισμό προς τα έξω. Από έξω μπαίνει η βία στον αθλητισμό και αυξάνεται. Επομένως, δεν μπορώ να δαιμονοποιήσω –και δεν μπορώ να το δεχτώ με τίποτα- τον ιερό χώρο του αθλητισμού. Ο χώρος του αθλητισμού είναι ιερός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ: Αυτό λέμε και εμείς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Η έξαρση, λοιπόν, της βίας δεν προέρχεται από τον αθλητισμό. Είναι εισαγόμενη, προέρχεται απέξω. Βρίσκουν χώρους και μπαίνουν. Είναι οι χώροι μαζικότητας τους οποίους εμείς φτιάχνουμε, για να είναι ένα κομμάτι της παιδείας μας και να έχει άμεση σχέση με την υγεία και ούτω καθεξής.
Είπε κάτι ο κ. Καρτάλης και λυπούμαι, διότι δεν περίμενα να βλέπετε έτσι το θέμα. Δεν νοείται να λέγονται τέτοια πράγματα στο Κοινοβούλιο, δηλαδή το γεγονός την οποιαδήποτε δικαιολογία να τη ρίχνει αλλού εκτός από εκεί πού πρέπει, για θέματα μάλιστα πολύ σοβαρά.
Εδώ υπάρχει μια Ανεξάρτητος Αρχή που είναι το ΕΣΚΑΝ. Δεν μπορούμε να επέμβουμε πουθενά. Τη δυναμώσαμε και της δίνουμε ό,τι χρειάζεται. Εμείς είχαμε τη βούληση να πιάνουμε αυτούς οι οποίοι είναι ντοπαρισμένοι και γι’ αυτό το 2008 έγινε τρομερός αγώνας. Και αυτό έγινε για πρώτη φορά. Το εργαστήριο είναι διαπιστευμένο από τη Γουάντα. Το 2008 που ήταν μεγαλύτερη η κίνηση των δειγματοληπτών, διότι είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν υπήρχε πρόβλημα. Υπήρχαν εργαζόμενοι οι οποίοι απελύθησαν! Ενώ κόψαμε από παντού, εδώ δεν υπήρχε καμιά περικοπή. Ανήκει στο ΟΑΚΑ. Δώσαμε 22.000.000, διότι από τέτοια σοβαρά θέματα δεν θέλουμε να κάνουμε καμιά περικοπή. Δώσαμε, λοιπόν, 22.000.000 για αυτό το σκοπό. Πώς γίνεται, λοιπόν, στις αρχές του 2009, γι’ αυτό που λειτούργησε άψογα το 2008 να υπάρχει η δικαιολογία ότι δεν έχουν υπαλλήλους; Απελύθησαν υπάλληλοι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Εμείς το λέμε αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εγώ, κύριε συνάδελφε, ομιλώ στη Βουλή. Αναφέρεστε στη διοίκηση και σας απαντώ. Δεν απελύθη κανένας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Μα, δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει ο αρμόδιος διευθυντής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε συνάδελφε, εγώ ομιλώ στη Βουλή. Δεν θέλετε σαφή απάντηση επί του θέματος; Εσείς το φέρατε. Για αυτό και σας απαντώ.
Η απάντηση είναι ότι τα ίδια χρήματα παίρνει το ΟΑΚΑ. Δεν απολύσαμε κανέναν. Άρα, αφού το 2008 κατάφερε να λειτουργήσει, που είχαμε πολύ περισσότερες υποθέσεις για διεκπεραίωση, δεν μπορεί να λειτουργήσει το 2009, όπου οι υποθέσεις είναι λιγότερες και με τη δικαιολογία ότι δεν έχει εργαζόμενους;
Εμείς δεν ανακατωνόμαστε καθόλου στο εργαστήριο, μα καθόλου και ποτέ. Δεν ανακατώθηκε ποτέ η Γενική Γραμματεία στο ΕΣΚΑΝ. Και λέγω ότι δεν θέλω να μαθαίνω. Θα μάθω όταν και το δεύτερο δείγμα είναι θετικό. Δεν θέλω να ξέρω πιο μπροστά. Θέλω να ενημερώνομαι μόνο όταν κάτι είναι τετελεσμένο.
Το πρόβλημα –μάλιστα ήρθε και ο Πρόεδρος της Άρσης Βαρών, ο Πύρρος ο Δήμας και μου εξέφρασε την απορία του για αυτό- είναι πώς γίνεται ένα δείγμα να είναι αρνητικό –μάλιστα του είπα να στείλει γράμμα στο εργαστήριο, έστειλα δε και εγώ- να βγαίνει έξω, να το πιάνουν θετικό και μετά κατά το δεύτερο έλεγχο να βρίσκεται ότι είναι θετικό και στο δικό μας εργαστήριο. Αυτό ήταν και το ερώτημα του Πύρρου του Δήμα. Για αυτό ζήτησε να βγαίνουν γρήγορα τα αποτελέσματα όταν έχουμε αποστολές, ώστε η αποστολή να γνωρίζει εκ των προτέρων τα διάφορα αποτελέσματα, έτσι ώστε να μην πηγαίνουν έξω οι αθλητές μας και να δημιουργούμε έτσι προβλήματα. Ας τα λύνουμε εδώ τα προβλήματα.
Αυτό είναι το θέμα το οποίο θέσατε. Ανήκει στο ΟΑΚΑ. Δεν κόβουμε καμιά παροχή από το ΟΑΚΑ. Το άλλο είναι Ανεξάρτητη Αρχή και δεν ανακατωνόμαστε πουθενά. Η διοίκηση κάνει το καθήκον της παραπάνω από ό,τι πρέπει. Ό,τι θέλουν θα το έχουν. Επομένως, ας αφήσουμε τη διοίκηση απέξω.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία. Ανέφερε κάτι, νομίζω, ο κ. Λιντζέρης. Έφερα εγώ μια τροπολογία αναφορικά με την ΕΥΔΕ. Είπε ο κ. Καρτάλης ότι η ΕΥΔΕ θα γίνει, θα και θα… Αυτός που έλεγε το «θα» πέθανε και το «θα» έμεινε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Μα, τι λέτε τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Αφήστε με να τελειώσω.
Το Υπουργείο Πολιτισμού ήθελε να έχει μία ΕΥΔΕ για το Μουσείο, για το Καλατράβα και λοιπά. Είναι δύσκολα πράγματα. Το Καλατράβα θέλει ειδικευμένους ανθρώπους που ασχολούνται και ασχολούνταν με αυτό το αντικείμενο. Εμείς πήραμε τους υπαλλήλους πίσω, γιατί η ΓΓΑ έχει πολλή δουλειά. Η ΓΓΑ λόγω των συγκεκριμένων αγώνων κάνει μία ΕΥΔΕ, δηλαδή ΕΥΔΕ Μεσογειακών Αγώνων. Με τη δημιουργία της δεν υπάρχει επιβάρυνση ούτε ενός ευρώ. Θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο εκτός αν θεωρείτε ότι οι Μεσογειακοί Αγώνες δεν είναι τόσο σοβαροί, οπότε να ασχοληθούν και με άλλα θέματα. Τους θέλουμε μόνο να ασχοληθούν με τους Μεσογειακούς Αγώνες, για να είμαστε σωστοί, έτσι ώστε να τελειώσουν εγκαίρως και στους χρόνους που πρέπει όλες αυτές οι εγκαταστάσεις τις οποίες ανέλαβε η ΓΓΑ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Ένα χρόνο μετά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ερχόμαστε τώρα στα bonus που παίρνουν οι αθλητές.
Ένας που κάνει πανελλήνια πρώτη νίκη παίρνει 15% στα ΤΕΦΑΑ, 10% στα πανεπιστήμια με 1% επιπλέον. Η δεύτερη θέση παίρνει 8% και η τρίτη θέση 7%.
Στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες βάλαμε μόνο την πρώτη θέση, το 10%. Και για να μη μειώνουμε -παρόλο που δεν υπάρχει με τη σωστή έννοια μαθητικός αθλητισμός, γιατί ο μαθητικός αθλητισμός υλοποιείται δια μέσου αυτών οι οποίοι έχουν δελτία στις διάφορες ομάδες, δεν είναι όπως ισχύει σε άλλα κράτη, όπου ο αθλητισμός υπάρχει μέσα στην παιδεία και έτσι πρέπει να γίνεται, αυτής της αρχής είμαι εγώ- για να δώσουμε την ίδια βαρύτητα με το πανελλήνιο πρωτάθλημα των σωματείων, λέμε να βάλουμε και τη δεύτερη και την τρίτη θέση, γιατί μπορεί να χάσει στο μπάσκετ, π.χ. με έναν πόντο και ο πρώτος να πάρει 10% και ο δεύτερος τίποτα. Κάναμε, λοιπόν, αυτήν τη ρύθμιση. Παράλληλα, έδωσα και τα bonus που υπάρχουν ως προς τα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να εντάσσονται στην κοινωνία και να τους βοηθήσουμε να πάρουν μεγαλύτερα bonus ως προς την είσοδο στα πανεπιστήμια.
Ζήτησα από τους εισηγητές και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μου πουν τι θέλουν, να το συζητήσουμε και να το φέρουμε όλοι μαζί.
Τώρα ακούω να λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα φέρει μόνο του ολοκληρωμένη πρόταση. Μα, εγώ ήδη έφερα το θέμα. Θα φέρετε τώρα εσείς μόνοι; Άρα, δεν θέλετε διάλογο. Εγώ, κύριοι συνάδελφοι, θέλω διάλογο. Εγώ είμαι του διαλόγου, γιατί πιστεύω ότι όταν βγάλουμε τη σωστή συνισταμένη, αυτό θα είναι και το καλύτερο. Το ιδανικό είναι να καθίσουμε και να συζητήσουμε. Εδώ ερχόμαστε να συζητήσουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τα παιδιά μας και γενικότερα τον αθλητισμό.
Τώρα η αντίληψη ότι το θέμα το ξέρω μόνο εγώ, ενώ οι άλλοι δεν το ξέρουν είναι λάθος. Το σωστό είναι να κάθονται να συζητούν, να ενώνουν τις γνώσεις, να ενώνουν τη θέληση για το καλό, έτσι ώστε η κατάληξη να είναι το ιδανικότερο αποτέλεσμα το οποίο θα προέρχεται από την προσφορά όλων των κομμάτων. Αυτό πιστεύω εγώ.
Έρχομαι τώρα στο Μουσείο. Χαίρομαι που ο κ. Καρτάλης είπε –γιατί ακούω μόνο άσχημες κουβέντες για το Μουσείο- ότι βρήκαμε το ρόλο μας στην ιστορία μας, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το τι έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και στην αρχαία Αθήνα, κύριοι συνάδελφοι, για να μπορεί κάποιος να έχει δικαιώματα, να ψηφίζει και λοιπά, έπρεπε να υπηρετήσει στο στρατό και να έχει κάνει τη χορηγία που έπρεπε.
(AD)



(GH)
Η χορηγία είναι θεσμοθετημένη από την Αρχαία Αθήνα. Έτσι έκαναν οι αρχαίοι. Έπρεπε ο πολίτης να κάνει χορηγία και να υπηρετήσει στο στρατό, για να μπορέσει από εκεί και πέρα να έχει δικαιώματα στην πόλη.
Για να πω, λοιπόν, εγώ τη δική μου άποψη –και δεν δεσμεύω κανέναν- αυτό το Μουσείο είναι ιδανικό στο να αναδεικνύει το τι υπάρχει μέσα. Εμείς δεν θέλουμε το Μουσείο για να δείχνουμε το κτήριο του Μουσείου. Εμείς θέλουμε το Μουσείο να αναδεικνύει το μεγαλείο αυτών που υπάρχουν μέσα. Αυτό είναι το ιδανικό. Εμένα δεν με ενδιαφέρει αν είναι καλό ή κακό. Όμως, είναι τέλειο στο να αναδεικνύει το τι υπάρχει μέσα. Και αυτό είναι πολύ βασικό γιατί μας δίνει τεράστια όπλα για να μπορέσουμε να πολεμήσουμε προκειμένου να επιστρέψουν εδώ πράγματα τα οποία μας ανήκουν 100% και μας τα έκλεψαν. Δεν τα πήρε το δημόσιο. Τα έκλεψαν για να τα βάλουν στη βίλα, κλπ και στο τέλος κατέληξαν όπως κατέληξαν, γιατί άνθρωποι ήθελαν να τα έχουν στο σπίτι τους και στη βίλα τους.
Και επειδή έχουμε τελειώσει με τα άρθρα, ήθελα να πω ότι εγώ χαίρομαι που πραγματικά και σήμερα πάλι μιλήσαμε με πνεύμα κατανόησης, δεχθήκαμε ορισμένα πράγματα και αποσύραμε δύο άρθρα, τα οποία θα ήταν προτιμότερο να έρθουν με καλύτερο τρόπο γιατί πιστεύω ότι είναι υπέρ του αθλητισμού. Αυτό πιστεύω. Όμως, όταν θα είναι πιο αναλυτικά και πιο εμπεριστατωμένα και όταν δουν και τα άλλα κόμματα ότι δεν πάει κάποιος να κερδίσει, από εκεί και πέρα πιστεύω ότι τότε θα συμφωνήσουν και θα τα ψηφίσουν.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνουμε τη συζήτηση της πρώτης ενότητας. Θα ήθελε κάποιος να λάβει το λόγο επί της πρώτης ενότητας, για να συζητήσουμε μετά την τροπολογία με αριθμό 613;
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να λάβω το λόγο ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κυρία Μελά, έχετε το λόγο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα σταθώ στα άρθρα. Πραγματικά, γίνεται πολλή κουβέντα για το Μουσείο της Ακρόπολης, τα είπαμε και στην Επιτροπή. Τα φώτα των εγκαινίων σβήνουν. Μένει το τεράστιο σε βάρος και πολυτιμότητα περιεχόμενο του Μουσείου. Μένει, όμως, η επιθετική μορφή του και τα προβλήματά του. Μένουν οι τεράστιες ελλείψεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε προσωπικό. Μένουν οι τρεισήμισι χιλιάδες συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού. Μένει το 0,51% του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον πολιτισμό, κύριε Υπουργέ, που είναι ένα ποσό ψίχουλα που δεν φθάνει. Το να βγάζει κανείς, δηλαδή, κραυγές ικανοποίησης για το Μουσείο, όταν ο πολιτισμός στην Ελλάδα πνίγεται, πραγματικά δεν ξέρω πώς να το χαρακτηρίσω.
Ας έρθω, όμως, στα συγκεκριμένα. Το είπε και ο Εισηγητής μας. Πρώτα απ’ όλα, όσον αφορά στο άρθρο 32, ευτελίζεται η Βουλή. Ερχόμαστε εκ των υστέρων να παίξουμε το ρόλο της αρχής που δίνει άδειες νομιμοποίησης σε έργα που έχουν ήδη τελεσθεί. Και εδώ να βάλω ένα ζήτημα. Ξέρετε ίσως ότι όλο το ένα υπόγειο του Μουσείου, 1000 τετραγωνικά μέτρα, είναι μαγειρεία-παρασκευαστήρια.
Επίσης, ειπώθηκε ότι το Μουσείο έχει γίνει με σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων. Καμία πολεοδομία δεν έδινε άδεια για τέτοιες παρεμβάσεις για να χωροθετηθεί εκεί, για να γίνει όπως έγινε και αυτή τη στιγμή ξέρουμε όλοι –και το έχουμε καταγγείλει- ότι έχει μπει σε μία διαδικασία ιδιωτικοποίησης το ίδιο το Μουσείο και απόσχισής του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Είμαστε, λοιπόν, συνολικά αντίθετοι σ’ αυτή τη ρύθμιση του άρθρου.
Θα μου επιτρέψετε τώρα να πω δύο λόγια για τις χορηγίες. Αναφέρθηκε και ο Εισηγητής μας. Κοιτάξτε, καθαγιάζει η Κυβέρνηση, αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, το ρόλο των χορηγών, το ρόλο των ιδιωτών όταν εμπλέκονται με τα ζητήματα του πολιτισμού.
Κατ’ αρχήν, μην επικαλείσθε την αρχαιότητα, κύριε Υπουργέ, διότι στην αρχαιότητα δεν «ξέπλεναν» χρήμα οι χορηγοί. Στην αρχαιότητα συνεισέφεραν ως δωρητές στο δημόσιο συμφέρον για την ανάπτυξη της τέχνης. Έχει τεράστια διαφορά.
Με αφορμή το θέμα των χορηγιών, θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα τελευταία χρόνια δίνετε τη χαριστική βολή στις κρατικές σκηνές, όπως έγινε με το νόμο που ψηφίστηκε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, παραδίδοντας τις κρατικές σκηνές στα χέρια των χορηγών, μετατρέποντας την τέχνη σε εμπορικό προϊόν και αφαιρώντας από τον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να συμμετέχει και να χαίρεται τα πολιτιστικά αγαθά.
Θα πω ένα παράδειγμα. Στη Λυρική Σκηνή, στην Αΐντα, παραγωγή στο Ηρώδειο, το φθηνότερο εισιτήριο σήμερα είναι 48 ευρώ. Είναι 48 ευρώ το φθηνότερο εισιτήριο! Και έχετε ευθύνη γι’ αυτά και εσείς και οι προηγούμενοι.
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι στις κρατικές σκηνές έχουν περικοπή δικαιωμάτων, μη καταβολή δεδουλευμένων και αναδρομικών –αυτά που προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις το 2008 και το 2009- μη καταβολή του πολιτιστικού επιδόματος, επέκταση των συμβασιούχων.
Εμείς έχουμε καταθέσει και ιδιαίτερη τροπολογία. Στις κρατικές σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο να θεσμοθετηθεί το πενθήμερο, με αργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Να έχουν αυτό το δικαίωμα, όπως όλοι οι εργαζόμενοι.
Όμως, θέλω να σταθώ στο εξής: Ειδικά για τις κρατικές σκηνές, με αφορμή τις χορηγίες, να ξέρουμε ότι υπάρχει χαρτί –και θα το καταθέσω στα Πρακτικά- της Επιθεώρησης Εργασίας, ένα δελτίο εργατικής διαφοράς που λέει ότι βάσει του άρθρου 77 του νόμου που ψηφίσατε το 2008, είστε υποχρεωμένοι να δώσετε το πολιτιστικό επίδομα σε όλους τους συμβασιούχους, σε όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Και πραγματικά, εδώ καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση που με προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κωλυσιεργεί με σκοπό «να φάει» αυτό το πολιτιστικό επίδομα από μία μερίδα εργαζομένων.
Επίσης, με αφορμή πάλι το θέμα των χορηγιών, να πούμε ότι οι θεσμοί διαφάνειας είναι ανύπαρκτοι στις κρατικές σκηνές. Είναι ενός ανδρός αρχή! Θα σας πω ένα πράγμα. Από το 2004 εκκρεμεί η κατάταξη έξι χιλιάδων εργαζομένων και το θέμα του εσωτερικού Κανονισμού το οποίο αναφέρθηκε.
Για να μην επεκταθώ περισσότερο, θα θυμίσω επίσης ότι η κατάσταση που έχετε διαμορφώσει, έχει φέρει τον κ. Κυριακόπουλο να είναι επικεφαλής της Λυρικής Σκηνής! Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι; Έτσι λέει ο λαός!
Όσον αφορά τα άρθρα, ειπώθηκαν κάποια πράγματα. Θα μου επιτρέψετε μόνο να σχολιάσω το θέμα της μουσικής εκπαίδευσης. Είπαμε και στην Επιτροπή ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν θα δώσει λευκή επιταγή για να βγει προεδρικό διάταγμα για τους όρους και τις προϋποθέσεις των μουσικών σπουδών. Είναι απαράδεκτο το 2009 να μιλάμε ακόμα για ελλείψεις σε σχέση με την ανωτατοποίηση των καλλιτεχνικών σπουδών!
Είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να λειτουργούν στην Κέρκυρα τα Μουσικά Τμήματα με ευθύνη σας και να προσπαθούν με μέσο οι φοιτητές να βρουν καθηγητή στα όργανα γιατί σαν Κυβέρνηση έχετε τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό; Και είναι αδιαβάθμητες οι μουσικές σπουδές!
Και τώρα με προεδρικό διάταγμα και σε συνδυασμό με το γενικό προσανατολισμό της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της αναγνώρισης των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, ερχόμαστε να διαμορφώσουμε το τοπίο κυριολεκτικά για τη βορά του καλλιτεχνικού χώρου και της μουσικής εκπαίδευσης. Εμείς λέμε ένα ισχυρό «όχι» σ’ αυτό!
Τέλος, χαίρομαι που αποσύρατε τα άρθρα. Θα μου επιτρέψετε στο χρόνο που μου απομένει να σταθώ στα ζητήματα των τροπολογιών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει καταθέσει τρεις τροπολογίες. Πρώτα απ’ όλα, έχει καταθέσει την τροπολογία με αριθμό 615/30, με την οποία ζητάμε να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία όσων προσλήφθηκαν με την προκήρυξη 18641 το 2003, όλων των μονιμοποιηθέντων στην Εκτελεστική Επιτροπή Προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και στον Οργανισμό Υποψηφιότητας και έχουν προϋπηρεσία στη Γενική Γραμματεία με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί αυτή η προϋπηρεσία.
Με τη με αριθμό 616 τροπολογία, κύριε Υπουργέ, ερχόμαστε σε διαφωνία με την τροπολογία που καταθέτουν τα άλλα Κόμματα της Αντιπολίτευσης σε σχέση με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το αίσχος των συμβάσεων της μίας ημέρας, καθώς για τόσα χρόνια ογδόντα εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται και ενώ έχουν πλήρες ωράριο και δουλεύουν το ίδιο με τους μόνιμους καλύπτοντας μόνιμες ανάγκες, βρίσκονται σ’ αυτήν την τραγική θέση.

(XF)


(AD)
Θέλουμε εμείς να πούμε ότι δεν είναι το νόημα να παραταθεί η σύμβασή τους μέχρι το 2013 και μετά σαν στημένες λεμονόκουπες να τους ξαναπετάξετε πενήντα χρονών ανθρώπους στα σκουπίδια. Είναι εδώ και τώρα να προωθήσετε ρύθμιση να μονιμοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Δουλεύουν ήδη έξι χρόνια.
Όσον αφορά το πενθήμερο, αναφέρθηκε και ο Νίκος ο Γκατζής.
Όσον αφορά την υπουργική τροπολογία 614 που αυξάνει μέχρι τον αριθμό των δέκα το προσωπικό της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας των Πολιτιστικών Αγαθών, δεν έχουμε αντίρρηση στην αύξηση του αριθμού, έχουμε αντίρρηση στην πρόσληψη με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Εμείς λέμε ότι σ’ αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να δουλεύει μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Επίσης, ένα σοβαρό ζήτημα είναι ότι βάζετε θέματα επιλογής χωρίς κριτήρια. Δεν υπάρχουν εχέγγυα διαφάνειας, κύριε Υπουργέ. Ορίζετε μια επιτροπή επιλογής χωρίς να ορίζετε κριτήρια. Λέτε ότι οι πίνακες ελέγχονται από το ΑΣΕΠ αλλά ξέρετε ότι αυτό είναι κενό περιεχομένου. Και μάλιστα θα πω ότι αυτή η 5μελής επιτροπή, όπως διαβάσαμε στην οικονομική έκθεση, για μια εργασία θα πάρει 44.000 ευρώ.
Έχω το εξής ερώτημα: Το τεχνικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα και την υποδομή να γνωμοδοτεί για θέματα δημοσίων έργων. Θα ήθελα μια εξήγηση γιατί τα θέματα αρμοδιότητας της ειδικής υπηρεσίας δημοσίων έργων θα πρέπει να πάνε στο τεχνικό συμβούλιο.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα ζητήματα του πολιτισμού που συζητάμε σήμερα φαίνονται να είναι διαδικαστικά. Όμως, η ζωή έχει αποδείξει ότι πίσω απ’ αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα στην πράξη υλοποιείται το μεγάλο θέμα της παρέμβασης των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο του πολιτισμού.
Θα κλείσω μόνο με μια φράση. Η λέξη «ιδιώτης» στην αρχαιότητα σήμαινε ηλίθιος, κάτι που το έχουν λατινογενείς γλώσσες δανειστεί, το περίφημο «idiot» που λένε. Πολλοί εδώ μέσα και σ’ αυτή την Αίθουσα, οι πολιτικές δυνάμεις, θεωρείτε τα ιδιωτικά συμφέροντα ότι πρέπει να τα προασπίζεστε.
Εμείς είμαστε αντίθετοι και καλούμε το λαό να παλέψει για τα ζητήματα του πολιτισμού, γιατί είναι η δική του προίκα. Είναι η ιστορία του, είναι η μνήμη του, είναι η αυτογνωσία του.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Μελά, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το «ιδιώτης» είναι ειδικότερη έννοια, αλλά η «ιδιωτική ζωή» μπορεί να σημαίνει ηλιθιότητα; Όχι, φαντάζομαι.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Όχι, βέβαια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αυτός προς διευκρίνιση.
Ο συντοπίτης κ. Γκατζής έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τοποθετήθηκα αλλά δεν πρόλαβα να πω δυο λόγια για μια τροπολογία που ανέφερε και η συντρόφισσά μου η κυρία Μελά.
Η τροπολογία με γενικό αριθμό 627 και ειδικό 39 αφορά την ειδική επιτροπή, την ΕΙΔΕ, η οποία θα διενεργήσει ουσιαστικά και θα φροντίσει για τα μεσογειακά έργα.
Επίσης, όσον αφορά το κέντρο στη Μίκρα, το οποίο θα γίνει, είπαμε την άποψή μας. Να μη λειτουργήσει όπως λειτουργεί σήμερα το παρόμοιο στο ΟΑΚΑ, που είναι μόνο για τον πρωταθλητισμό και για υψηλών επιδόσεων αθλητές, αλλά και για τον αθλητισμό και ιδιαίτερα τον ερασιτεχνικό.
Δεν βρίσκουμε λόγους να υπαναχωρήσουμε από τη θέση μας που είχαμε πάρει στον προηγούμενο νόμο σε σχέση με τη μοριοδότηση. Δεν συμφωνούμε, γιατί απ’ ό,τι βγήκε από τη συζήτηση που είχαμε, φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα, μια αιτία, μια αφορμή και από τους γονείς ακόμη, τα παιδιά να πάρουν πρωτιές πάση θυσία, χωρίς αυτό να αποκλείει, πολλές φορές και εν αγνοία τους, τη λήψη ενισχυμένων φαρμάκων κ.λπ.
Μένουμε στην προηγούμενη θέση που είχαμε, που ομόφωνα τότε είχε ψηφιστεί ο νόμος αυτός.
Όσον αφορά τις προσλήψεις, είπατε προηγουμένως ότι δεν δίνετε δεκάρες σ’ αυτές τις επιτροπές, το ένα, το άλλο κ.λπ. Συμφωνούμε με την τεκμηρίωση που έχετε και είναι αναγκαίο, με την πρόσληψη πέντε ειδικών επιστημόνων για τη διαφύλαξη του κύρους των αρχαιοτήτων μας, ιδιαίτερα από το λαθρεμπόριο κ.λπ. Δεν έχετε βάλει κριτήρια στην πρόσληψη και δεν ξέρω αν θα τα βάλετε.
Όμως, ιδρύετε μια επιτροπή. Για πόσες συνεδριάσεις θα πάρει αυτά τα 43.000 ευρώ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Για ποια επιτροπή μιλάτε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Αυτή που θα κάνει τις προσλήψεις των πέντε ατόμων. Δίνετε 43.000 ευρώ αποζημίωση. Και αναφέρετε και έναν ακόμη χωρίς να προσδιορίζετε ποιος θα είναι αυτός, τι ρόλο θα παίζει, ποια αρμοδιότητα θα έχει, για ποιο λόγο θα συμμετέχει, τι επιστημονική κατάρτιση θα έχει. Λέει η οικονομική έκθεση του Λογιστηρίου, ένας άλλος που θα συμμετέχει, θα πάρει για τις συνεδριάσεις αυτές 8.500 ευρώ. Έτσι πετάμε τις χιλιάδες τα ευρώ όταν ο άλλος δουλεύει τετράωρα και παίρνει 300 ευρώ το μήνα;
Θέλω, κύριε Υπουργέ, με την εντιμότητα που σας διακρίνει, να δείτε αυτό το θέμα. Να το δείτε και να το απαλείψετε. Είναι απαράδεκτο. Εγώ να πω ότι θα κάνουν και πέντε συνεδριάσεις για να αποφασίσουν για τους πέντε. Ε, λοιπόν, θα πάρουν από 8.500 ευρώ ο καθένας γι’ αυτές τις πέντε συνεδριάσεις και ο άλλος 8.500 ευρώ χωρίς να ξέρουμε τι θα προσφέρει;
Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την τροπολογία αυτή, παρ’ όλο που δεν θεωρούμε ότι το προσωπικό αυτό είναι απαραίτητο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εμμένετε για τις παραγράφους 7 και 8 και το καταλαβαίνω. Αλλά έχουμε βάλει ότι και αυτοί που αποκλείστηκαν με το νόμο τον παλιό του κ. Φούρα, τον ν.2725/99. Μέχρι το 1999 υπήρχε το προεδρικό διάταγμα, αλλά με το νόμο δεν δόθηκε αναδρομικότητα.
Εμείς, λοιπόν, στο νόμο που είχαμε φέρει, αναφέραμε ότι οι παλιοί δικαιούνται. Δώσαμε εμείς την αναδρομικότητα γιατί ήταν άδικο σε ένα δίκοπο ο ένας να έχει το κίνητρο και ο άλλος να μην το έχει. Είπαμε οι παλιοί να έχουν το δικαίωμα σε δύο χρόνια να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν αυτό που δικαιούνται. Όμως στη συνέχεια απεδείχθη ότι πολλοί άνθρωποι δεν προλάβαιναν στα δύο χρόνια να καταθέσουν τα χαρτιά και θα διοριζόντουσαν σαν κατώτεροι υπάλληλοι, ενώ ήταν φοιτητές. Γι’ αυτό το αλλάξαμε σε τέσσερα χρόνια και ένας ανήλικος να είναι μέχρι τα 22 ώστε να μπορέσει να δρομολογήσει τη ζωή του και να μην αναγκάζεται να μπαίνει παραδείγματος χάρη σαν υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή να μην έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο. Θα τελειώνει τις σπουδές και θα παίρνει τη θέση που του αρμόζει.
Είναι άδικο να μην ψηφιστεί αυτό. Και επειδή ξέρω ότι θέλετε διαφάνεια, τα δύο χρόνια τα κάναμε τέσσερα χρόνια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Συμφωνούμε σ’ αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ξέρω το πνεύμα σας.
Ευχαριστώ.




(ST)
(ΧF)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Καρτάλης κατά παρέκκλιση για τρία λεπτά λόγω της συνεχούς παρουσίας του στο Τμήμα και της ουσιαστικής συμμετοχής και όχι λόγω εντοπιότητος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Αναφέρθηκε ο κ. Ιωαννίδης σε δύο πράγματα στα οποία τοποθετήθηκα. Πρώτον, κύριε Υπουργέ, δεν είστε ένα Υπουργείο άλλης χώρας. Το ΟΑΚΑ και το Εργαστήριο της Αντιμετώπισης Φαρμακοδιέγερσης είναι νομικό πρόσωπο του ελληνικού κράτος, όπως επίσης δεν είναι οι οποιοιδήποτε αυτοί που έκαναν τις αναφορές ότι υπάρχουν προβλήματα με το προσωπικό και τις μισθώσεις. Εγώ άκουσα τις απαντήσεις σας, τις καταγράφω, τις αξιολογώ. Είναι ο Διευθυντής του εργαστηρίου και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών που έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη από την ελληνική κοινωνία, ο κ. Πύρρος Δήμας. Άρα, λοιπόν, πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη. Στη θέση σας εγώ θα είχα συγκαλέσει ήδη συσκέψεις να δω γιατί υπήρχε καθυστέρηση. Μπορεί να το έχετε κάνει και να μην μας το είπατε. Θα είχα ενδεχομένως διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση. Θα είχα πάρει πρωτοβουλίες να δω γιατί πάλι ο κρίκος, η αλυσίδα των ενεργειών έσπασε, γιατί προφανώς έσπασε.
Δεύτερον, μου είπατε ότι αν ενδιαφέρομαι για τους Μεσογειακούς Αγώνες δεν θα ήμουν αρνητικός για την ΕΥΔΕ. Είναι προφανές ότι ενδιαφέρομαι και ενδεχομένως -χωρίς να βάλω πλειστηριασμό- πολύ περισσότερο από πολλούς άλλους για πολλούς και διάφορους λόγους. Και αν δεν ενδιαφερόμουν, δεν θα υποστήριζα εδώ και ένα χρόνο -και σας το είχαμε βάλει επισήμως στη Βουλή- ότι θα έπρεπε να βάλετε την προηγούμενη ειδική υπηρεσία που ήταν έτοιμη με ετοιμοπόλεμο προσωπικό και να την χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία των μεσογειακών αθλητικών έργων. Αν μας είχατε ακούσει ένα χρόνο πριν, σήμερα θα είχατε προκηρύξει και τα τέσσερα αθλητικά έργα για τα οποία μας είπατε ότι είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και θα είχατε προχωρήσει και τις ανακαινίσεις των υπαρχόντων γυμναστηρίων. Δεν μας ακούσατε. Τώρα, το Υπουργείο Πολιτισμού αποκτά μια ακόμα ειδική υπηρεσία. Καλώς να την αποκτήσει. Κάθε σύστημα του Υπουργείου έχει τη δική του ειδική υπηρεσία. Αν αυτό λέγεται συντονισμός μέσα στο ίδιο Υπουργείο, εγώ δεν νομίζω ότι είναι έτσι τα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Καρτάλη.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να απαντήσετε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Είναι άποψή σας, σεβαστή. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κάνουμε ειδική επιτροπή η οποία θα είναι για τους Μεσογειακούς Αγώνες και αυτό κάνουμε. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, ο φάκελος λέει συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα των έργων. Λέει, λοιπόν, ότι η υλοποίηση των έργων είναι το 2011 και το 2012. Μέχρι τότε γίνονται οι μελέτες. Εμείς, λοιπόν, υλοποιούμε ένα φάκελο και τον υλοποιούμε πιο γρήγορα γιατί τα τένις ήδη έχουν αρχίσει και κατασκευάζονται, το δε γήπεδο του ποδοσφαίρου ήδη κατασκευάζεται, είναι μεσογειακό έργο. Ήδη έχουν πάει οι δικοί μας οι υπάλληλοι σαν γραμματεία για να δούνε την Κάρλα, να καθίσουν να μελετήσουν πώς θα γίνει στην Κάρλα. Το κολυμβητήριο στη Λάρισα συνεχίζεται, επομένως στα χρονοδιαγράμματα είμαστε κανονικά και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η παρουσίαση που έγινε από την Επιτροπή που πήγε στην Πεσκάρα, η ΔΕΜΑ, έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη και καταφέραμε και απεδέχθη το να σπάσει και το Μεσογειακό Χωριό στο οποίο δεν έφταιγε η πολιτεία, έφταιγαν άλλοι. Να σπάσει το Μεσογειακό Χωριό, γιατί μπορούσε να μην το αποδεχθεί η ΔΕΜΑ. Επομένως, πιστεύω ότι βοηθούμε τη Λάρισα κατ’ αυτόν τον τρόπο, που έχει πάρα πολλά αγωνίσματα, οι αθλητές αυτοί οι οποίοι θα συμμετέχουν στα αγωνίσματα της Λάρισας να μένουν και στη Λάρισα, να μην ταλαιπωρούνται και να μείνουν αυτά τα σπίτια γι’ αυτούς οι οποίοι μετά έχουν το δικαίωμα να τα πάρουν. Έτσι, λοιπόν, έχουμε και το Μεσογειακό Χωριό στο Βόλο και το Μεσογειακό Χωριό στη Λάρισα. Και το βασικότερο που ήταν και το πιο έντονο όλο αυτό το διάστημα ήταν το Μεσογειακό Χωριό. Εκεί ήμασταν με δεμένα τα χέρια. Καταφέραμε, λοιπόν, αυτό το πρόβλημα που έγινε από την τοπική κοινωνία εμείς να το λύσουμε και θα περιμέναμε να πείτε και ένα μπράβο σε όλα αυτά που λύσαμε και ειδικά το Μεσογειακό Χωριό.
Και όσο για το ΟΑΚΑ, ήδη είχε προγραμματίσει η ΕΟΕ σήμερα να καλέσει και το ΕΣΚΑΝ και τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, την Μανού, την Πρόεδρο και το Εργαστήριο. Λοιπόν, δεν γίνεται να τους καλούμε όλοι. Ας πουν ότι στην ΕΟΕ αυτήν τη στιγμή, γιατί η ΕΟΕ ήταν επικεφαλής για αυτούς που βγήκαν έξω και από κει και πέρα είναι θέμα δικό μας για να ερευνήσουμε. Γιατί όποιος λαμβάνει αποφάσεις εν βρασμώ, τότε κάνει λάθος. Δεν θα γίνει με μία μέρα ή με δύο μέρες, λοιπόν, για να έχουμε να λέμε εδώ.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει η κ. Σακοράφα και μετά ο κ. Βελόπουλος και να προχωρήσει ο κ. Αγοραστός.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κύριε Υπουργέ, είπατε τη μαγική λέξη «εν βρασμώ». Και θα σας θυμίσω ότι νομοθετήσαμε πέρυσι το Σεπτέμβρη για το συγκεκριμένο θέμα που είναι τεράστιο ζήτημα για τον ελληνικό αθλητισμό όντως εν βρασμώ και σας το είχαμε επισημάνει τότε. Σας είχαμε επισημάνει ότι κατασταλτικά μέτρα του είδους που παίρναμε είναι σίγουρο και βέβαιο ότι δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα και να το αποτέλεσμα.
Εγώ δεν θα μιλήσω για ντροπή για τον ελληνικό αθλητισμό, γιατί δεν το βλέπω έτσι και δεν το έβλεπα και τότε, γιατί έχουμε για πολλά περισσότερα πράγματα σαν ελληνική κοινωνία να ντρεπόμαστε. Θα πω όμως ότι αυτό που έγινε από πέρυσι το Μάη μέχρι και τώρα θεωρώ -και το λέω μέσα από την καρδιά μου αυτό γιατί και εσείς και εγώ μεγαλώσαμε και αφήσαμε κομμάτια από τον εαυτό μας μέσα στου στίβους και στους χώρους του αθλητισμού- ότι ήταν πραγματικά η ταφόπλακα του ελληνικού αθλητισμού γιατί το χειριστήκαμε, το χειριστήκατε κυρίως εσείς που ήσασταν Κυβέρνηση με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Το ίδιο έκαναν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και αυτήν τη στιγμή κανένας γονιός δεν έχει τη διάθεση και έχει πολύ μεγάλο φόβο να αφήσει το παιδί του ελεύθερο να πάει σε ένα χώρο που θεωρείται και είναι και παραμένει και θα παραμένει ίσως ο αγνότερος όλων.
Θέλω να πω και κάτι γι’ αυτό που είπατε ότι εσείς αποκαλύψατε και αφήνατε αιχμές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ έκρυψε. Λέω ότι κανένας δεν θέλει να κρύψει τίποτα απ’ αυτό. Και σίγουρα όλοι θέλουμε να δώσουμε λύση, γιατί πραγματικά είναι μάστιγα για τον αθλητισμό το ντόπινγκ. Θα πρέπει, λοιπόν, να το δούμε από την πλευρά και μόνο της υγείας των αθλητών. Και θέλω να πω ότι για μένα το ΕΣΚΑΝ δεν εξυπηρετεί το σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί, δεν είναι μόνο ο έλεγχος, είναι η προστασία, είναι η ενημέρωση και αυτά δεν γίνονται. Η ενημέρωση, κύριε Υπουργέ, δεν γίνεται σε σεμινάρια που συμμετέχουν μεγάλοι άνθρωποι, η ενημέρωση γίνεται στους χώρους που πραγματικά χρειάζεται, στα σχολεία, στους αθλητικούς χώρους. Εκεί δεν γίνεται τίποτα απολύτως και να κλείσω με αυτό.
Θέλω να πάω σε δύο τροπολογίες, κύριε Υπουργέ, τις οποίες καταθέσαμε και αφορούν εργαζόμενους στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και επανειλημμένα σας έχουμε ενοχλήσει και τις έχουμε καταθέσει, αναφέρθηκαν και άλλοι συνάδελφοι εδώ μέσα. Αφορούν ενενήντα εργαζόμενους οι οποίοι είναι με συμβάσεις εργασίας οι οποίες ανανεώνονται κάθε τόσο, άνθρωποι οι οποίοι είναι πραγματικά σε ομηρία. Φταίνε πολλοί, φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς. Πρέπει να λυθεί κάποια στιγμή αυτό το πρόβλημα. Έχουμε μεγάλες διοργανώσεις μπροστά μας. Έχουν την τεχνογνωσία, έχουν την εμπειρία, έχουν τις γνώσεις, τη διάθεση, είναι νέα παιδιά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στους Μεσογειακούς Αγώνες αλλά και στους Αγώνες του 2011 που είναι μπροστά μας. Όπως επίσης πρέπει να δούμε και ένα μεγάλο θέμα που αφορά εργαζόμενους σε ομοσπονδίες που, επειδή ακριβώς θεωρούνται υπεράριθμοι ή οι ομοσπονδίες δεν μπορούν αυτήν τη στιγμή να τους πληρώσουν, αρχίζουν και τους απολύουν σιγά-σιγά. Νομίζω ότι με κάποιες μετατάξεις θα μπορούσαμε να λύσουμε και αυτό το θέμα. Και υπάρχει και μια άλλη κατηγορία ανθρώπων που είναι στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι οποίοι έχουν προϋπηρεσία σε άλλες υπηρεσίες και δεν τους αναγνωρίζεται. Δεν νομίζετε ότι πρέπει κάποια στιγμή στα πλαίσια της ισονομίας και της ισότητας να δοθεί μία λύση και σε αυτό;
Κύριε Πρόεδρε, θα μου δίνατε ένα λεπτό φαντάζομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ πολύ.
Θα ήθελα να πω για την τροπολογία που είπε ο κ. Καρτάλης και αφορά στη σύσταση αυτοτελούς γραφείου, θα θέλαμε πολύ να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, αλλά ακριβώς γι’ αυτήν την παράγραφο που για εμάς δεν είναι επαρκής, δεν δίνει εξηγήσεις, δεν μας λέει πόσα άτομα χρειάζονται κ.λπ., εάν κύριε Υπουργέ, δεν τους διορθώσετε, εμείς νομίζω ότι δεν θα την ψηφίσουμε. Θέλω να πω ότι όντως η διαδικασία η χθεσινή και η προχθεσινή ήταν μέσα σ’ ένα συναινετικό κλίμα και ήταν σ’ ένα συναινετικό κλίμα, ακριβώς γιατί προσπαθήσαμε και οι δύο πλευρές. Από την πρώτη στιγμή η διάθεσή μας ήταν να βοηθήσουμε όσον αφορά τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι εθνική υπόθεση, δεν είναι μόνο υπόθεση της Θεσσαλίας και δεν είναι μόνο υπόθεση της Κυβέρνησης, είναι υπόθεση όλων.
Θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, κάποια στιγμή πραγματικά να ανοίξει μια συζήτηση -και μας το οφείλετε αυτό σε θέματα αθλητισμού- όσον αφορά αυτά που είπατε προηγουμένως και για τα κίνητρα των αθλητών, να είναι μια ολοκληρωμένη συζήτηση κίνητρα και ντόπινγκ, γιατί αυτά δεν είναι χωριστά, θα πρέπει να τα δούμε, όπως επίσης θα πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση επιτέλους για τα ολυμπιακά ακίνητα που αυτήν τη στιγμή -το γνωρίζετε καλύτερα από μένα- αλλάζουν χρήση και πάνε στους ιδιώτες, δηλαδή ξεφεύγουν από το σκοπό για τον οποίο τα φτιάξαμε. Ο κάθε Έλληνας αυτήν τη στιγμή αισθάνεται ότι η περιουσία του γίνεται βορά των επιχειρηματιών. Θα πρέπει, λοιπόν, επειδή γνωρίζετε ότι υπάρχει και πολύ μεγάλη έλλειψη αθλητικών χώρων, να δούμε με ποιο τρόπο μπορούν αυτές τις αθλητικές εγκαταστάσεις, συναινώντας, προσπαθώντας ο ένας να βοηθήσει τον άλλο και δίνοντας λύσεις, να γίνουν λειτουργικές για τον κάθε Έλληνα πολίτη αυτήν τη στιγμή.
(ΚΟ)
(2ST)
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε με δυο λόγια ακριβώς για τη διαδικασία να καταλήξω με μία φράση του Αφροαμερικανού Jessie Jackson που νομίζω ότι αντανακλά πλήρως τη διαδικασία αυτών των τριών ημερών μέσα στη Βουλή: «Στην πολιτική μια οργανωμένη μειοψηφία είναι μια πολιτική πλειοψηφία», κύριε Πρόεδρε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εγώ έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε και για τους Μεσογειακούς Αγώνες μία συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων την οποία θα προκαλέσω εγώ, αλλά και για τα Special Olympics. Μάλιστα, θα καλέσω εδώ την Πρόεδρο, τη Γιάννα Δεσποτοπούλου, για να έρθει και να αναλύσουμε το θέμα και να μπει υπό έλεγχο. Βέβαια, είναι υπό έλεγχο, αλλά για να κάνουμε ακριβώς τη συγκεκριμένη συζήτηση και να ενημερώσει τη Βουλή όσον αφορά αυτή την τεράστια διοργάνωση των Special Olympics.
Χαίρομαι που η Υπουργός έδωσε στα Special Olympics μία εγκατάσταση των ολυμπιακών ακινήτων στο Γουδί, ώστε να κάνουμε κάτι τουλάχιστον όσον αφορά στα αθλητικά.
Επίσης, θα κάνουμε και τη συζήτηση –γιατί πρέπει να την κάνουμε- όσον αφορά στα κίνητρα και σ’ αυτό το θλιβερό πλέον φαινόμενο του ντόπινγκ το οποίο «βιάζει» τον αθλητισμό. Καταστρέφει την υγεία του αθλητή, ο οποίος δεν μπορεί να καταλάβει τον κίνδυνο, γιατί πιστεύει ότι δεν θα πάθει τίποτα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να καταλάβει πόσο κακό κάνει στον εαυτό του, αλλά και στον αθλητισμό. Θα πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να το συζητήσουμε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα επ’ αυτού.
Επίσης, όσον αφορά το θέμα της βίας –στο οποίο αναφέρθηκαν προηγουμένως ο κ. Λιντζέρης και ο κ. Καρτάλης- ξέχασα προηγουμένως να πω ότι μέχρι τώρα εμείς φέρνουμε νομοσχέδια τα οποία είναι για τους πολίτες.
Επομένως, ο πολίτης στον αθλητικό χώρο είναι ο θεατής και ο θεατής είναι αυτός που την «πληρώνει». Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε καμία συζήτηση με την Ε.Π.Ο., προκειμένου να βρούμε μία κοινή γραμμή. Η Super Leagua είχε το δικαίωμα να βάζει πρόστιμο και στο τέλος, τα λεφτά που μάζευαν από τις ποινές, τα μοίραζαν. Δηλαδή, η ΕΠΟ είχε εκχωρήσει το δικαίωμα στη Super Leagua.
Εδώ, λοιπόν, τώρα αν θέλουμε πράγματι να μειωθεί η βία και να μην έχουμε βία στους αθλητικούς χώρους –κάτι που έχει βάλει τώρα η Ε.Π.Ο.- είναι ότι θα πρέπει να τιμωρούνται τα σωματεία. Δηλαδή, θα πρέπει να γίνει αυτό που κάνει η UEFA. Στα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν γίνονται επεισόδια, γιατί ξέρουν ότι η ποινή θα είναι σκληρή στο σωματείο. Τώρα, λοιπόν, βάζοντας η Ε.Π.Ο. αυτά τα της UEFA, πιστεύω ότι δεν θα γίνονται επεισόδια. Διότι όταν η ομάδα παίξει κεκλεισμένων των θυρών, θα χάσει πρώτα απ’ όλα το χρηματικό –που είναι μεγάλη απώλεια- αλλά και την αγωνιστική δύναμη που της δίνει ο κόσμος της και δεν θα μετακινηθεί κόσμος από τη φιλεξενούμενη ομάδα. Επομένως, χάνει πάρα πολλά και βαθμολογικά, αλλά και οικονομικά. Και είναι το ίδιο ακριβώς που γίνεται στην Ευρώπη. Επομένως, ένας βασικός λόγος –τον οποίο και ξεχάσαμε να αναφέρουμε εδώ- για τη βία στους αθλητικούς χώρους είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε ποινή στα σωματεία στο ποδόσφαιρο.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Και όσον αφορά στη βία, δηλαδή ότι ήταν ανεφάρμοστος ο νόμος, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι όταν έπαιξε τελικό Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός –μιλάω για το δικό μου άθλημα- εξαιτίας των επεισοδίων που είχαν γίνει και στο ένα γήπεδο και στο άλλο, τιμωρήθηκαν αυτές οι ομάδες για δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Όμως, δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας θεατής. Μ’ αυτό θέλω να δείξω ότι πράγματι πολλές φορές ο νόμος ήταν ανεφάρμοστος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Βελόπουλος, Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. για τέσσερα λεπτά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ήταν σώφρον αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Λυρική Σκηνή.
Όμως, θα ήθελα να σας αναφέρω ότι έχω μπροστά μου μία ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν γνωρίζετε ότι στο Κρατικό και Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας υπάρχουν είκοσι επτά και είκοσι επτά εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται κανονικά, ενώ υπάρχουν και εκατόν δεκαέξι και εκατόν δεκαεπτά με συμβάσεις, κάτι που αποτελεί ένα μοχλός πίεσης. Αυτό αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο ξεκίνησε από το 2004 και πριν –γιατί εγώ θέλω να είμαι ακριβοδίκαιος- αλλά δυστυχώς συνεχίζεται και από εσάς. Εσωτερικός κανονισμός δεν υπάρχει στα συγκεκριμένα, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στο Κρατικό Θέατρο Ελλάδος.
Επίσης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας είχαν μία κακοδιαχείριση, κάτι που ξέρετε πολύ καλά και με την αποπομπή του κ. Τσακίρολου απεδείχθησαν ορισμένα πράγματα. Και το λέω αυτό, γιατί ειλικρινά οι υπάλληλοι ή οι συμβασιούχοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας φωνάζουν εδώ και χρόνια γι’ αυτό το θέμα. Μπορείτε να δώσετε μία λύση.
Επίσης, καλό θα ήταν να ψάξετε λίγο τη Λυρική Σχολή και τις συμβάσεις που έγιναν από το Δεκέμβριο. Έγιναν συμβάσεις με ένα συγκεκριμένο ίδρυμα και ουδέποτε και τίποτα ανακοινώθηκε. Έγιναν συμβάσεις με το Υπουργείο Παιδείας, με το Οικονομικών, με το ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού. Το Ίδρυμα Νιάρχου. Δεν ξέρει κανείς τι συμβάσεις είναι αυτές. Έχω κάνει ερώτημα και περιμένω την απάντηση.
Ξέρετε, είναι μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να τα γνωρίζετε. Δεν μπορείτε να τα γνωρίζετε όλα εσείς. Όμως, αυτά εκθέτουν το πολιτικό σύστημα.
Επίσης, επειδή μιλάμε για τη βία, θα ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι διαφωνώ μαζί σας, αλλά και με την κα Σακοράφα. Πιστεύω ότι η αντιμετώπιση της βίας δεν είναι θέμα ποινών. Πιστέψτε με! Και αυτό το λέω διότι νόμοι υπάρχουν. Στην Ελλάδα οι νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται, κύριε Υπουργέ. Αυτό φωνάζω καθημερινά.
Η βία δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά και δεν αφορά μόνο το δικό σας Υπουργείο. Αφορά το Υπουργείο Παιδείας, κύριε Ιωαννίδη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Διότι η παιδεία μας σήμερα δεν καλλιεργεί έθος, κύριε Ιωαννίδη, αλλά στέλνει τα παιδιά μας στα γήπεδα για να τα κάνει «χουλιγκάνους». Γιατί; Γιατί ούτε έθος υπάρχει ούτε αγωγή από την πλευρά της παιδείας.
Άρα, λοιπόν, αν ψάχνουμε να βρούμε τη βία, πρέπει να τη ψάξουμε στην καθημερινότητά μας, μέσα στην κοινωνία. Εμείς παίρνουμε αποκομμένα ένα ζήτημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε. Μου θυμίζει το «πονάει δόντι, κόβω κεφάλι». Δεν είναι έτσι. Και οι ποινές είναι απαραίτητες, γιατί είναι αποτρεπτικές. Όμως, αν δεν φτιάξεις το χώρο της παιδείας ώστε να καλλιεργείται στον πολίτη το έθος, η νομιμότητα, η ευταξία, η κοινωνική γαλήνη, δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα. Άρα, η βία δεν είναι μόνο δικό σας θέμα, κύριε Υπουργέ και σ’ αυτό θα συμφωνήσω και μαζί σας.
Όσον αφορά το ντόπινγκ, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω τα εξής. Για μένα άλλο είναι ο αθλητισμός και άλλο ο πρωταθλητισμός. Ο πρωταθλητισμός έχει ως σκοπό την επιτυχία και το κέρδος. Άρα, λοιπόν, αυτός που πάει να κάνει πρωταθλητισμό, θα κάνει τα αδύνατα δυνατά και οι μεγάλες ομάδες που κάνουν επεισόδια, τιμωρούνται λιγότερο από τις μικρότερες. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό το φαινόμενο δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά ισχύει παντού.
Το ντόπινγκ είναι ένα φαινόμενο το οποίο αφορά τον πρωταθλητισμό και επειδή πολλοί θέλουν να γίνουν πρωταθλητές και όχι πραγματικοί αθλητές του στίβου και άνθρωποι, παίρνουν χημικά.
Εμένα με ενόχλησε, όμως, αυτό που είπε ο Πρόεδρος, ο κ. Πύρρος Δήμας. Είπε «ήμουν δίπλα τους και τώρα είμαι απέναντι». Τι; Στην απέναντι πολυκατοικία είναι; Τι θα πει «είμαι απέναντι»; Άρα, λοιπόν, πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το θέμα του ντόπινγκ. Ξέρω ότι υπάρχουν προβλήματα με τα κονδύλια που έχετε, δεδομένου ότι δεν παίρνετε πολλά κονδύλια. Όμως, δεν είναι ένα φαινόμενο που εκθέτει το Υπουργείο σας, αλλά την Ελλάδα διεθνώς.
Ας βρει, λοιπόν, ποσά ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ώστε και εσείς να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Γιατί θέλετε να κάνετε καλά τη δουλειά σας, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το ξέρουμε καλά. Μακάρι να υπήρχαν τα κονδύλια!
Βρείτε, λοιπόν, από κάποιες ελαστικές δαπάνες, βγάλτε κονδύλια –όχι εσείς, αλλά ο Υπουργός σας- για να δοθούν εκεί που πρέπει να δοθούν. Προσέξτε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αφήστε, κύριε Υπουργέ, να μιλήσουν πρώτα όλοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα ήθελα να μιλήσω τώρα, γιατί η κα Σακοράφα όσον αφορά την πρόσληψη στο Μουσείο, είπε ότι δεν θα το ψηφίσουν. Αυτό έχει φύγει από τον Υπουργό Πολιτισμού και έχει πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μπορεί να ξέρει ο κ. Βενιζέλος το πόσοι θα προσληφθούν. Και το έχει ζητήσει ο Πρόεδρος του Μουσείου ο οποίος είναι άνθρωπος που ήταν και στο δικό σας ψηφοδέλτιο επικρατείας. Δηλαδή, εκεί είναι ένας άνθρωπος του πολιτισμού που έχει προσφέρει τα μέγιστα τόσα χρόνια. Για το γραφείο του Προέδρου μιλάω.
Τώρα, από εκεί και πέρα, έχει φύγει το θέμα από τον Υπουργό Πολιτισμού και ζητάει προεδρικό διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους υπαλλήλους οι οποίοι θα προσληφθούν. Είναι συγκεκριμένα. Όμως, επειδή αναφερθήκατε στο πόσα θα είναι τα άτομα, θα σας πω ότι δεν ξέρω πόσοι θα είναι. Όμως, είναι ήδη στο δρόμο και έχει πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Όσον αφορά τώρα το ΕΣΚΑΝ –γιατί είναι πολύ σοβαρό το θέμα- και τον Πύρρο Δήμα, έχει γίνει ενημέρωση, έχουν βγει ενημερωτικά φυλλάδια, έχουμε στείλει και εμείς. Και ο ίδιος ο Πύρρος Δήμας έχει πάει στα σχολεία να ενημερώσει, γιατί πράγματι αν θέλουμε να γλιτώσουμε από όλα αυτά, θα πρέπει το παιδί να ενημερώνεται από τη νηπιακή ηλικία ακόμα και σε σοβαρά θέματα τα οποία θα βρει μπροστά του στη ζωή. Έχει γίνει, λοιπόν, αυτό και με φυλλάδια και με παρουσία Ολυμπιονικών στα διάφορα σχολεία για να ενημερώσουν για τη βία και το ντόπινγκ.
Ευχαριστώ.
(GM)

KO
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει ζητήσει να κάνει μία δίλεπτη παρέμβαση ο κ. Αγοραστός.
Επιμένετε, κύριε Αγοραστέ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει ορισμένα πράγματα να απαντώνται.
Πρώτον, όσον αφορά τις καθυστερήσεις ακούω συνέχεια να μιλάνε γι’ αυτές στο θέμα των Μεσογειακών Αγώνων, Λάρισα – Βόλος ή Βόλος – Λάρισα 2013.
Αντιλαμβάνομαι το ψυχολογικό σύνδρομο της αργοπορίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο κατατρέχει ορισμένους. Αλλά τότε ήταν πραγματικότητα, διότι το είχαν διαπιστώσει οι αρμόδιες αρχές, η ΔΟΕ. Μας έβγαζε κάρτα, ξανά κίτρινη κάρτα κοκ., δεν ξέρω αν γινόταν ηθελημένα ή αθέλητα. Για να προχωρήσουν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κανονική ροή του χρόνου, σε ρεαλιστικό χρόνο, σε πραγματικό χρόνο και θέλουν να πιέσουν ορισμένες καταστάσεις μέσω ορισμένων νομοθετημάτων, αυτό είναι άλλο, έχει κριθεί, κρίνεται και όλοι γνωρίζουν τις υπερβάσεις και τι άφησαν πίσω. Όπως άφησαν πίσω ημιτελές το κολυμβητήριο της Λάρισας που δεν χρηματοδοτήθηκε και έμεινε στα μπετά. Αυτό το πρόγραμμα είναι ξεκάθαρο από το 2004, γιατί λόγω των υπερβάσεων πήγαν αλλού.
Ακούμε συνέχεια «να σας θυμίσουμε», αλλά για να θυμίζει κάποιος, πρέπει να πει ότι θυμάται αυτά που έχει κάνει. Αυτά που έχει κάνει, δεν πρέπει να τα ξεχνάει. Καλό είναι να γίνεται η κριτική, αλλά κριτική που να οδηγεί όχι σε κρίση αλλά σε πρόοδο. Καλός είναι ο ανταγωνισμός όχι σε λάθος πράγματα αλλά ο ανταγωνισμός προσφοράς. Αυτόν τον ανταγωνισμό και την κριτική τα δεχόμαστε. Για την άλλη, ας κάνουν αυτοκριτική, γιατί αυτοκριτική δεν άκουσα.
Όσον αφορά το ντόπινγκ δεν θα θυμίσω το πρόγραμμα Κόριβος. Εμείς δεν θέλουμε ντόπινγκ. Αλλά το ντόπινγκ δεν είναι μόνο με χημικές ουσίες. Ντόπινγκ είναι η καθημερινότητα, ντόπινγκ γίνεται στα παιδιά και στο σχολείο, ντόπινγκ γίνεται στην καθημερινή ζωή και παντού και πρέπει να το δούμε συνολικά. Εμείς προσπαθούμε και η αθλητική ηγεσία και το ξέρετε. Και ο παριστάμενος Υφυπουργός κ. Ιωαννίδης είναι κάθετος απέναντι στο ντόπινγκ και προσπαθεί να θωρακίσει την κοινωνία και τους αθλητές. Αυτό δεν ξεκίνησε όμως μία ωραία πρωία και σήμερα ανακαλύπτουμε ότι υπάρχει το ντόπινγκ ενώ πριν από δέκα χρόνια δεν υπήρχε ή ότι πριν ήταν τα μέτρα καλύτερα. Μήπως ήταν πιο χαλαρά και δεν γινόταν τίποτα και τώρα είναι πιο σωστά και βγαίνουν στην επιφάνεια; Πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς. Αυτά είναι ξεκάθαρα πράγματα.
Όμως, το ντόπινγκ δεν πρέπει να το δούμε μόνο στον αθλητισμό, πρέπει να το δούμε στην καθημερινότητα που πιέζονται πράγματα και καταστάσεις και οδηγούνται σε πράγματα που είναι έξω από τον ρεαλισμό.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να τοποθετηθεί ειδικώς στην υπ’ αριθμό 61328/24-6-2009 υπουργική τροπολογία των κυρίων Σαμαρά, Παπαθανασίου και Παυλόπουλου, σχετικά με τη συμπλήρωση των διατάξεων του νόμου 3711/2008, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα του Μουσείου Ακρόπολης.
Η κυρία Μελά έχει το λόγο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Πριν μπούμε στην τροπολογία 61328/24-6-2009 θέλω απλώς με αφορμή και αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός να πω τα εξής: Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας έχετε παύσει τρεις διευθυντές για κακοδιαχείριση, όχι έναν και επίσης να πω ότι η Λυρική Σκηνή, η ιδιωτικοποιημένη από το νόμο του 1994, με το εισιτήριο των 48 ευρώ, που προεδρεύει ο κ. Κυριακόπουλος του ΣΕΒ, έχει ήδη χρέος εννέα εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος να πω ότι για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είπατε πριν, ότι δεν έχετε αρμοδιότητα να δεχθείτε τις τροπολογίες, γιατί κανονικά θα έπρεπε να απευθύνονται προς το Υπουργείο. Είπατε, ότι θα πρέπει να απευθύνονται προς το Υπουργείο Οικονομικών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Δεν είπα αυτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Το είπατε, το ακούσαμε!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Έρχεστε εσείς κάθε φορά και κάνετε προτάσεις, τροπολογίες, για τους ανθρώπους που δουλεύουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Εγώ πολεμώ και δύο φορές που έχουν γίνει, τα έχω κάνει εγώ. Μέχρι όμως να πάω στο Υπουργείο, ήταν επί οκτώ μήνες στον αέρα, δεν υπήρχαν. Έχει μία ειδική μονάδα αόρατη, ήταν αόρατοι. Δεν έβαλα κανέναν και πολεμάω και θα πολεμάω για να μένουν στο Υπουργείο. Όσο θα είμαι, θα πολεμάω. Αυτή είναι η θέση η δική μου. Αφήστε την ευαισθησία ότι ενδιαφέρεστε για να ακούγεστε. Εγώ το κάνω στην πράξη. Δεν έβαλα κανέναν. Αυτοί που μιλούν, τους έχουν βάλει. Είναι άνθρωποι που δεν είναι πέντε και έξι χρόνια, αλλά δέκα χρόνια. Επομένως, το τι κάνω εγώ με το Υπουργείο Οικονομικών είναι το καθήκον μου, αυτό που μου λέει η συνείδησή μου.
Εγώ λέω λοιπόν, όταν φέρνετε οποιαδήποτε τροπολογία, ότι πρέπει να ξέρετε ότι πρέπει να περάσει από το Λογιστήριο. Αυτό λοιπόν εγώ το κάνω συνεχώς χωρίς τις δικές σας τροπολογίες και το ζητώ από το Λογιστήριο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Επειδή όμως μου πήρατε το λόγο, να ολοκληρώσω, κύριε Υπουργέ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αφήστε την κυρία Μελά να ολοκληρώσει, κύριε Υπουργέ και να κλείσετε εσείς!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ένα λεπτό.
Τα 150 ευρώ, γιατί λέτε από όλους τους άλλους, τα δικαιούται και η γραμματεία.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Βεβαίως και τα δικαιούται.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μα, δεν ακούω κανέναν να το λέει!
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Το έχουμε πει ήδη και με ερωτήσεις, κύριε Υπουργέ.
Να ολοκληρώσω. Εμείς λέμε ότι κανονικά και έτσι πρέπει και έτσι είναι το σωστό, πρέπει να κάνει δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε και την 616 και την 615 και την 618 ο κύριος Υπουργός αν θέλει και μετά να πάει κανονικά στο Υπουργείο Οικονομικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Να την κάνει δηλαδή δεκτή και μετά να πάει στο Υπουργείο Οικονομικών;
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Δεν με καταλάβατε! Εμείς θα την στείλουμε στο Υπουργείο Οικονομικών; Ας την κάνει δεκτή, ας έχει την πολιτική βούληση και θα βρεθεί και ο τρόπος. Εμείς καταθέτουμε μία τροπολογία, όπως όλοι, χωρίς να περάσει από το νομικό συμβούλιο και το ξέρετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει να διαβιβάζονται από τη Βουλή οι εμπρόθεσμες τροπολογίες στο Λογιστήριο για έκθεση.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Από τη Βουλή θα έπρεπε να είχαν διαβιβαστεί. Ήταν εμπρόθεσμες έτσι κι αλλιώς.
Εν πάση περιπτώσει, θέλω να έλθω και στο άρθρο 44, για κάτι που παρέλειψα να πω, κύριε Υπουργέ, για τη δική σας προστασία και για την προστασία της φυσιογνωμίας των οικιστικών συνόλων που συζητήσαμε και στην Επιτροπή.
Εμείς ψηφίζουμε το άρθρο 44 σε σχέση με το να δοθούν αυτές οι αρμοδιότητες στις τοπικές εφορίες για παρεμβάσεις ήσσονος σημασίας, όμως θα πρέπει να υπάρξει μία ασφαλιστική δικλείδα. Έχω στο μυαλό μου ένα συμβάν πρόσφατο στη Μονεμβάσια. Η τοπική εφορία για κάποιους λόγους συνηγόρησε. Το αποτέλεσμα είναι ένα εξάμβλωμα. Πού μπορεί ο πολίτης να παρέμβει και να ζητήσει την συνδρομή της πολιτείας ώστε να ακυρωθεί η έγκριση που έχει δώσει η τοπική εφορία εάν έχει γίνει κάποιο λάθος από αυτήν; Πρέπει να υπάρξει μία ασφαλιστική δικλείδα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Να πάει στο ΚΑΣ.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Στο ΚΑΣ δεν μπορείς να πας για ένα επίχρισμα, για ένα σκαλί, για ένα πατζούρι, ή για ένα πόμολο που μπορεί να προσβάλει την αισθητική ενός δρόμου. Είναι πολύ ήσσονος σημασίας για να πάνε στο ΚΑΣ και πολύ χρονοβόρα η διαδικασία. Ίσως θα έπρεπε να προβλέψετε πριν το ΚΑΣ, που είναι δύσκολο και το ξέρετε, να υπήρχε μία δυνατότητα να προσφύγουν σε ένα δευτεροβάθμιο σχήμα.
Ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κυρία Μελά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε, θα πρέπει να παίρνετε την άδεια του Προεδρείου για να μιλήσετε. Εσείς παίρνετε φόρα. Shooting guard είστε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Γνωρίζω πολύ καλά ποιος είναι ο κύριος Ιωαννίδης και ποια είναι η διαδρομή του. Ουαί και αλίμονό μου αν δεν γνώριζα!
Με αυτήν την παρέμβαση του κυρίου Υπουργού να τον αφήσουμε να κλείσει. Εάν υπάρχει κάποιος εκ των συναδέλφων να τοποθετηθεί, για να κλείσει ο κύριος Υπουργός.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα το λόγο, αλλά ας μιλήσει ο κύριος Υπουργός πρώτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα χρειαστεί όμως έτσι να επανέλθει πάλι.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το άρθρο 44 αφορά ειδικά δύο πόλεις. Είναι η Κέρκυρα και το Ναύπλιο, τα οποία έχουν μπει στην Ουνέσκο και δεν μπορεί να πειράξει κανείς το πόμολο ενός σπιτιού χωρίς έγκριση. Και όλα αυτά πρέπει να πάνε στο ΚΑΣ. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Στις συγκεκριμένες λοιπόν περιοχές υπάρχει πρόβλημα.
Εμείς λέμε για ήσσονος σημασίας θέματα, να μπορεί να παίρνει πάλι την άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν λέμε από κάπου αλλού.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Θα μπορούσαν να είναι και τα Μεστά στη Χίο και ο Ανάβατος. Είναι και άλλα οικιστικά σύνολα, δεν είναι μόνο η Κέρκυρα και το Ναύπλιο. Υπάρχουν και πολλά άλλα στον τόπο μας, άρα πρέπει να βάλετε μία δικλείδα, πώς θα γίνει; Για σας το λέω και για μας όλους δηλαδή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Βενιζέλος έχει το λόγο.
PM

















ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης):
ΕΥΑ ΜΕΛΑ:




(2GM)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τη γνήσια φιλεργατική τοποθέτηση του κυρίου Ιωαννίδη και αποδέχομαι αυτά που είπε και τον επαινώ για τη στάση του, όμως φοβάμαι ότι βρίσκεται σε λάθος Κυβέρνηση διότι στο εσωτερικό της Κυβέρνησης αναπτύσσεται ήδη μια ολόκληρη επιχειρηματολογία που στρέφεται κατά των εγγυήσεων της εργατικής νομοθεσίας και θεωρεί ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και η μόνη μέθοδος για την αντιμετώπιση της διεθνούς και εθνικής οικονομικής κρίσης είναι να περιορίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δηλαδή στην πραγματικότητα να «απελευθερώσουμε» ή να «καταστήσουμε πιο ευέλικτη» την εργασιακή σχέση ενώ το πρόβλημα είναι τελείως διαφορετικό. Αυτό που απαιτείται είναι να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, να ενισχύσουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, να βοηθήσουμε τη μικρή και την πολύ μικρή επιχείρηση και αν πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις και τομές, αυτές αφορούν τη λειτουργία των αγορών και την εποπτεία του κράτους φυσικά επί των αγορών και την προστασία του ανταγωνισμού και την προστασία του καταναλωτή και δεν αφορούν μια αγορά εργασίας που στην Ελλάδα ούτως ή άλλως έχει όψεις ευελιξίας κρυμμένες γιατί εκτός από την επίσημη αγορά εργασίας που δεν την ελέγχει το κράτος όσο πρέπει να την ελέγξει υπάρχει μια πολύ μεγάλη ανεπίσημη αγορά εργασίας η οποία τροφοδοτείται και από τους μη νόμιμους μετανάστες γιατί δεν έχουμε καμία μεταναστευτική πολιτική.
Παρακολουθήσαμε από τα μέσα ενημέρωσης τη διαφορά αντιλήψεων και αποχρώσεων μεταξύ του κυρίου Παπαθανασίου και της κυρίας Πετραλιά η οποία φαίνεται ότι ως Υπουργός Απασχόλησης έχει καλύτερη αίσθηση της πραγματικότητας του τι σημαίνει μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων να βρίσκονται κάτω από την απειλή της απόλυσης ή του περιορισμού των ωρών και των ημερών εργασίας. Ο κύριος Παπαθανασίου χωρίς επίγνωση των κοινωνικών δυσκολιών και της κοινωνικής διάστασης της κρίσης τοποθετείται γύρω από τα θέματα αυτά.
Έρχομαι τώρα στα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ζήτησα κατ’ επανάληψη να είναι παρών στη συζήτηση των θεμάτων αυτών ο Υπουργός Πολιτισμού και χθες που τον συναντήσαμε στο μουσείο της Ακρόπολης κατά την επίσκεψη των συναδέλφων τον παρακάλεσα να είναι παρών. Επικαλέσθηκε φόρτο εργασίας και προφανώς μόνο σοβαρή απασχόληση δεν επιτρέπει σ’ έναν Υπουργό να είναι παρών στη Βουλή από την οποία εξαρτάται και ενώπιον της οποίας απολογείται. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε εδώ τώρα να κάνουμε μια ουσιώδη συζήτηση για μια σειρά από θέματα γιατί ο παριστάμενος Υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα αθλητισμού βεβαίως και έχει μία γενική εικόνα για τον πολιτισμό αλλά δεν ξέρει και δεν οφείλει να ξέρει τα θέματα του πολιτισμού σε βάθος.
Έχουμε τώρα μία σειρά από αποσπασματικές ρυθμίσεις. Ο κύριος Βουλγαράκης ως Υπουργός Πολιτισμού σήκωσε δικαίως τη «σημαία» της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας. Τώρα διορθώνονται οι διατάξεις που θέσπισε εκείνος πριν από λίγο καιρό. Ο ίδιος ο κύριος Βουλγαράκης έφερε ένα νομοσχέδιο –και το διατυμπάνισε- για τη χορηγία. Του είχα υποδείξει πολλές διορθώσεις και τους κινδύνους που έκρυβαν εκείνες οι διατάξεις, γραφειοκρατία, δυσκολία, αδυναμία εφαρμογής.
Έρχεται τώρα το νομοσχέδιο και τροποποιεί τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου περί χορηγιών. Εισάγεται τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου που ψηφίστηκε εδώ με εισήγησή μου επί Υπουργίας μου απ’ όλες τις πτέρυγες γιατί δέχτηκα να συζητήσουμε έναν κώδικα άρθρο-άρθρο προκειμένου να πείθονται όλοι για την ορθότητα των ρυθμίσεων και να συμβάλουν όλοι στη βελτίωση των ρυθμίσεων. Δεν ξέρω αν αυτό που γίνεται είναι σωστό ή λάθος, όμως διασπά τη συστηματικότητα ενός νομοθετήματος που έχει θεσμικό και διαχρονικό χαρακτήρα και επαινέθηκε από ευρύτατο φάσμα πολιτικών δυνάμεων και έχει τύχει πολύ καλής υποδοχής από τη νομολογία και την επιστήμη και την αρχαιολογική και τη νομική.
Υπάρχει το θέμα που έθεσε η κυρία Μέλα για τα οικιστικά σύνολα, για την προστασία των νεοτέρων μνημείων ή ακόμα και των μεταβυζαντινών μνημείων γιατί υπάρχουν ενεργοί οικισμοί όπου έχουμε έντονα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χαρακτηριστικά. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε εδώ για το πώς πρέπει να γίνει δημιουργική και αποτελεσματική η ρύθμιση αυτή.
Τροποποιούνται διατάξεις για το Μουσείο της Ακρόπολης και ήταν μια ευκαιρία να συζητήσουμε εδώ για το Μουσείο της Ακρόπολης και για την πολιτική επιστροφής των μαρμάρων. Θεωρώ ότι είναι λάθος το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων, για παράδειγμα, δεν συζήτησε με αφορμή την πρόταση που επανέλαβα και δημόσια μετά τα εγκαίνια του Μουσείου για το πώς πρέπει να συγκροτηθεί η εθνική αλλά και η οικουμενική πολιτική για τη διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Πώς φανταστήκαμε το Μουσείο αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε; «Φτύσαμε αίμα» προκειμένου να χωροθετηθεί, να αδειοδοτηθεί, να θεμελιωθεί και να αρχίσει να ανεγείρεται το μουσείο αυτό με την εξαιρετική μελέτη των Τσουμή και Φωτιάδη. Τι είχε σκεφθεί η Μελίνα, τι είχαμε σκεφθεί όλοι; Ότι θα έχουμε έτσι ένα απτό, αποστομωτικό επιχείρημα υπέρ της ανάγκης επιστροφής των μαρμάρων και ενοποίησής τους στο φυσικό τους χώρο κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Ως Υπουργός είχα εφαρμόσει μία συστηματική πολιτική. Δεν ασχολήθηκα ποτέ με μία νομική ή νομικιστική προσέγγιση του θέματος. Μιλούσαμε πάντα στο όνομα της ακεραιότητας του μνημείου, στο όνομα της οικουμενικότητας του Παρθενώνα. Είναι αδιέξοδο να συζητά κανείς νομικά με το Βρετανικό Μουσείο και τους διοικούντες το Βρετανικό Μουσείο. Το ζήτημα είναι να έλθουν τα μάρμαρα εδώ κι ας θεωρεί το Βρετανικό Μουσείο ότι ιδρύει δικό του παράρτημα μέσα στο Μουσείο της Ακρόπολης και ας θέσει και τη δική του υπογραφή στην ενιαία έκθεση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Βουλή των Ελλήνων με επικεφαλής τον Πρόεδρό της να αναλάβουν την πρωτοβουλία συγκρότησης μιας μεγάλης διεθνούς επιτροπής τώρα. Στη βράση κολλάει το σίδερο, όχι όταν καταστεί ρουτίνα η ύπαρξη δύο μεγάλων μουσείων που μοιράζονται τα διαμελισμένα μάρμαρα αλλά τώρα, τους κρίσιμους αυτούς μήνες, με τη συμμετοχή της βρετανικής επιτροπής για την επιστροφή των μαρμάρων και όλων των άλλων επιτροπών, της αμερικανικής, της αυστραλιανής κ.λπ. Πρέπει να ανοίξουμε τον πόλεμο στο διαδίκτυο με επιχειρήματα όχι εθνικιστικά, όχι νομικά, αλλά οικουμενικά. Πρέπει βεβαίως όλα αυτά να τα οργανώσουμε μέσα σε κλίμα συναίνεσης κι όχι μέσα σ’ ένα κλίμα μικροκομματικής προσπάθειας άντλησης ωφελημάτων ή σύνδεσης ονομάτων με το Μουσείο της Ακρόπολης.
Το Μεσαίωνα κανένας τεχνίτης και κανένας αρχιτέκτονας δεν άφηνε το όνομά του στα μεγάλα έργα, στους μεγάλους ναούς, στις μεγάλες γέφυρες, αλλά η ιστορία καταγράφει την αλήθεια και ξέρει ποιος έκανε τι και ποιος δεν έκανε και ποιος παρεμπόδισε και ποιος μετά μετάνιωσε, αλλά και η μετάνοια είναι δεκτή και πρέπει να συγχωρείται όποιος αντιλαμβάνεται το λάθος του. Αυτά τα θέματα είναι τεραστίων διαστάσεων και δυστυχώς δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε σήμερα και να καταλήξουμε σε ομόφωνες, ει δυνατόν, αποφάσεις μέσα στη Βουλή.
Παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, να διαβιβάσετε την πρόταση αυτή στον Πρόεδρο της Βουλής κατά το μέτρο που αφορά τη Βουλή και ο κύριος Υφυπουργός θα τα διαβιβάσει αυτά στον Υπουργό Πολιτισμού και στο Υπουργικό Συμβούλιο διότι πρέπει να διαχειριζόμαστε επωφελώς τον ιστορικό χρόνο της χώρας.
Έχουμε πει κατ’ επανάληψη –δεν θέλω να κάνω συμβατική αντιπολίτευση- ότι τελειώνει ο πολιτικός χρόνος της Κυβέρνησης. Έχει στενέψει απελπιστικά ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης, αλλά πρέπει να μη «ροκανίζουμε» τον ιστορικό χρόνο της χώρας και πρέπει να εκπέμπουμε μηνύματα συναίνεσης και ανάτασης, αλλιώς θα αφήσουμε τη χώρα να «βουλιάξει» στη συζήτηση για τα σκάνδαλα, για τη σήψη, για την καταρράκωση της δημόσιας ηθικής. Θα συζητάμε συνεχώς για το πολιτικό χρήμα, θα συζητάμε συνεχώς για τις γνωστές υποθέσεις οι οποίες ταλανίζουν την κοινωνία μας και το δημόσιο βίο εδώ και χρόνια. Υπάρχουν όμως εγγυήσεις και προτάσεις. Προτείναμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας τι πρέπει να γίνει για την ευθύνη των Υπουργών, τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τη διαφάνεια στα μέσα ενημέρωσης και τη βιωσιμότητα των μέσων ενημέρωσης και των θέσεων εργασίας, τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τη δικαιοσύνη και τη διαδικασία επιλογής των δικαστικών λειτουργών που καταλαμβάνουν τις κορυφαίες θέσεις.
Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν δυνατότητες και δυστυχώς η Κυβέρνηση όλα αυτά τα αγνοεί διότι έχει αποκτήσει πια μια εσωστρέφεια που δεν μπορεί να ξεπεράσει, διότι το ένστικτο απλής επιβίωσης είναι αυτό που την καθοδηγεί και αυτό δεν της επιτρέπει καμία νέα πρωτοβουλία, καμία νέα ιδέα, καμία έκλαμψη διότι τώρα μόνο με κάποια έκλαμψη μπορεί να κινηθεί η Κυβέρνηση, αλλά δεν το βλέπω διότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται κατά παραγγελία και πέρασε η εποχή των θαυμάτων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(BS)


PM
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Μια διόρθωση θέλω να κάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει ζητήσει το λόγο η κ. Αμανατίδου. Ορίστε, κυρία Αμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω ότι είχαμε μια θετική εξέλιξη στο νομοσχέδιο για τους Μεσογειακούς Αγώνες διότι από τις πολλές πιέσεις που δέχθηκε ο Υπουργός έχει αφαιρέσει τα άρθρα 42 και 43 του Ελληνικού. Ήμασταν αντίθετοι και σθεναρά παλέψαμε. Όχι μόνο τώρα. Ήμασταν δίπλα και στον δήμαρχο όταν μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο πήγε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αίτηση ακύρωσης που έπρεπε να είχε γίνει. Έτσι θεωρούμε ότι κάνατε, κύριε Υπουργέ, ένα θετικό βήμα σήμερα.
Όμως –και θέλει μια προσοχή εδώ- πιστεύω να μην επανέλθετε σε κάποιο άλλο νομοσχέδιο, ειδικά τώρα που έχουμε τμήματα διακοπών. Αυτά βλέπουμε ότι έρχονται και παρέρχονται. Όπως ήταν ο λιθάνθρακας που είχε σταματήσει και ξαφνικά παίρνει τώρα το αυτί μας κάτι για επαναφορά του λιθάνθρακα. Άρα ας είμαστε υποψιασμένοι εμείς ως αντιπολίτευση αλλά και εσείς να είστε υποψιασμένοι ότι κρίνεστε από όλα όσα έχετε κάνει. Να περάσω λίγο στις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, στην 613 για τις παραχωρήσεις και τα έσοδα του μουσείου της Ακρόπολης. Είμαστε αντίθετοι για ένα λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: …(δεν ακούστηκε)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Μετά θα συζητηθεί; Συγνώμη, καθυστέρησα. Χωριστά συζητιούνται; Μια-μια, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όλες μαζί οι τροπολογίες συζητιούνται και κλείνουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Η 613 συζητείται μετά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα μιλήσετε και εσείς μετά, κυρία Μελά. Τώρα μιλάει η συνάδελφός σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Για την αρχαιοκαπηλία να πω τότε, για την 614. Η αναγκαιότητα της στελέχωσης είναι σωστή. Όμως η διαδικασία με υπουργική απόφαση μας βρίσκει αντίθετους γιατί αφήνει περιθώρια ανεξέλεγκτης εφαρμογής και εμείς το θεωρούμε ένα γενικότερο πολιτικό ζήτημα.
Θα περάσω λίγο στην 627. Είναι μια τροπολογία που περιέχει 3 διαφορετικά πράγματα. Τα δυο από τα τρία, το β και το γ, μας βρίσκει σύμφωνους. Το α όμως όχι. Και θα πρέπει να αποφασίσει η Ελληνική Βουλή και τα Υπουργεία όταν καταθέτουν τροπολογίες να μην φέρνουν τρία πράγματα σε ένα.
Το πρώτο είναι για την ΕΥΔΕ. Εμείς διαφωνούμε να γίνει μια ακόμη ειδική υπηρεσία έξω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε την παράγραφο α. Όμως στην β υπάρχουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας του Δήμου Καλαμαριάς και θέλετε να χωροθετήσετε το εργομετρικό κέντρο το οποίο δεν υπάρχει στην Βόρεια Ελλάδα. Μας βρίσκει θετικούς. Δεν θα πω τώρα για τους όρους δόμησης. Αυτά φαίνονται στην πορεία. Όμως λέμε ότι είναι σε μια θετική κατεύθυνση γιατί το χρειάζεται γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα από την στιγμή που υπάρχει μόνο ένα στην Αθήνα.
Το τρίτο που μιλάει για τους αθλητές που σημειώνουν δεύτερη και τρίτη νίκη στους πανελλήνιους μαθητικούς και σχολικούς αγώνες. Εδώ, κύριε Υπουργέ, κάνετε και μια υποχώρηση. Εμείς είχαμε δηλώσει και σε προηγούμενη συζήτηση ότι είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού του συστήματος παροχών και έπρεπε να υπάρξει σε αυτό το σημείο εξορθολογισμός των κριτηρίων και των ευεργετημάτων. Δεν απορρίπτουμε φυσικά την νέα ρύθμιση αλλά τα όποια ευεργετήματα πρέπει να αξιοποιούνται απ’ όσους πραγματικά τα δικαιούνται και να μην δημιουργηθεί πάλι μια βιομηχανία νικών. Να λειτουργήσει ένας αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός για να αποτραπούν τα αρνητικά φαινόμενα του παρελθόντος που αν θέλετε προσβάλλει και αυτούς που έχουν κατακτήσει το δικαίωμα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνει η πολιτεία μετά από μια αθλητική επιτυχία. Τώρα μας φέρνετε σε μια πολύ δύσκολη θέση και έτσι με την πρώτη παράγραφο, με την ΕΥΔΕ, αναγκαζόμαστε εμείς να πούμε γενικά όχι σε μια τροπολογία που έχει δυο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μου επιτρέπετε;
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Βεβαίως. Κύριε Πρόεδρε, του επιτρέπω σήμερα του κ. Υπουργού να μιλήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Η ΕΥΔΕ έχει 22 μελέτες. Είναι πολλές οι μελέτες. Και είναι δύσκολο να προλάβει μέσα στα χρονικά όρια που έχουμε, για να μην φτάσουμε σε ειδικές καταστάσεις που απεχθάνομαι. Ήδη έχω διαβάσει στην Επιτροπή, δια μέσω του Γενικού Διευθυντού, ποια είναι τα προβλήματα και ότι ήδη θα κάνουμε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος για να μπορέσουμε να έχουμε μελέτες στα 4 μεγάλα αυτά θέματα που έχουμε που είναι: η Κάρλα, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος -έχουμε και ένα πρόβλημα ως προς το σε ποιον ανήκει η γη- ο Ιππικός Όμιλος. Αυτά όλα χρειάζονται μελέτες.
Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την υπηρεσία, όχι να αποδυναμώσουμε την υπηρεσία. Γι’ αυτό ακριβώς αυτή η ΕΥΔΕ είναι αποκλειστικά και μόνο Μεσογειακών Αγώνων. Θα δώσουμε συγκεκριμένα μια μελέτη, θα κάνει αυτό και θα τελειώνει. Δεν έχει καμία άλλη σχέση με όλα τα άλλα. Θα υπάρξει αποκλειστικά για να είμαστε εντάξει στα χρονικά όρια που έχουμε. Εσείς θα το κρίνετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Να κάνω μια ερώτηση μόνο, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν διεξάγεται έτσι συζήτηση. Ολοκληρώστε και θα απαντήσει ο Υπουργός στο τέλος. Έχω κρατήσει το χρόνο σας. Ολοκληρώστε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Την Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης είχατε δεσμευθεί ότι θα την είχατε καταργήσει. Δεν την έχετε καταργήσει. Και πάτε τώρα να δημιουργήσετε μια άλλη επιτροπή για τα δημόσια έργα όπως είπατε. Όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει αυτό να είναι κάτω από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και δεν μπορεί να γίνεται επικάλυψη ρόλων, αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών. Αυτή είναι η δική μας άποψη, κύριε Υπουργέ. Και δυστυχώς μας φέρνετε στη δύσκολη θέση να καταψηφίσουμε λόγω του α όλη την τροπολογία. Άλλη φορά να τα φέρνετε ξέχωρα το ένα από το άλλο.
Όσον αφορά στις δικές μας τροπολογίες, έχουμε καταθέσει μια πλειάδα τροπολογιών. Ειδικά η μια είναι πολύ σημαντική γιατί μιλάει για την εμπορευματοποίηση των συλλόγων του ποδοσφαίρου είτε αυτά είναι ερασιτεχνικά, είτε είναι επαγγελματικά.
Εμείς ζητούμε «οι ποδοσφαιρικές ομάδες να μπορούν να επιλέγουν την μορφή της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ή του Τμήματος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών ΤΑΠ, ή του Ερασιτεχνικού Αθλητικού Σωματείου, ή της Εταιρείας Λαϊκής Βάσης. Η όποια νομική μορφή επιλεγεί ασκεί διοίκηση και έχει την ευθύνη της συμμετοχής της ομάδας στα εθνικά πρωταθλήματα και τις διεθνείς διοργανώσεις χωρίς να υφίσταται καμιά ποινή αποβολής από τις διοργανώσεις αυτές σε περίπτωση μη μετατροπής σε ανώνυμη εταιρεία η οποία ανεξαρτήτως της μορφής που επιλέγεται δεν απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της έναντι των θεσμικών οικονομικών, διοικητικών και αθλητικών αρχών καθώς επίσης και από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων αθλητών και προπονητών συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών και άλλων εργασιακών θεμάτων». Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ως άρθρο ότι: «οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τις καλαθοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, ΚΑΕ, τα Τμήματα Αμειβόμενων Καλοσφαιριστών, τα ΤΑΚ και τα Τμήματα Αμειβόμενων Πετοσφαιριστών και εν γένει στα αθλήματα της καλαθοσφαίρισης και της πετοσφαίρισης».
Οι άλλες όλες τροπολογίες έχουν να κάνουν πάλι με θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχουν να κάνουν με την λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει την ευθύνη το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου. Είναι δυο τροπολογίες, η μια συνδεδεμένη με την άλλη και θα πρέπει να δείτε το θέμα, κύριε Υπουργέ.
Θα πρέπει στις σχολικές εγκαταστάσεις να έχουμε προβλέψει τις αθλητικές υποδομές είτε αυτές είναι στην πρωτοβάθμια, είτε στην δευτεροβάθμια, είτε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
(SX)




(2BS)
Να έχουμε συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, που λειτουργούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, για την εύρυθμη λειτουργία και για τα εργασιακά δικαιώματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πρέπει να ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Μιλάμε για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Θέατρο, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και στη Λυρική Σκηνή, που θα πρέπει, χωρίς εξαίρεση, να εργάζονται πέντε μέρες την εβδομάδα και να αμείβονται γι’ αυτή την πλήρη εργασίας τους με το νόμιμο μισθό τους και όχι να δουλεύουν επτά ημέρες.
Θα αναφερθώ και σε άλλες δύο τροπολογίες, κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
Θα έπρεπε οι συμβασιούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού και οι εργαζόμενοι, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να έχουν διαδοχικές συμβάσεις χωρίς τη μεσολάβηση 3μηνης διακοπής, για να μην έχουμε εργαζόμενους δύο ταχυτήτων.
Όσον αφορά τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που υπηρετούν με συμβάσεις μιας μέρας στον ΟΠΑΠ, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να παρατείνεται και για τις ανάγκες διεξαγωγής και των χειμερινών αθλητικών διοργανώσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι πάρα πολλές οι τροπολογίες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά. Καταλαβαίνω ότι σας έδωσα τρία, τέσσερα λεπτά επιπλέον.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά είχα πολύ σοβαρή δουλειά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ. Τελειώσατε.
Η κα Μελά έχει το λόγο και θα κλείσει ο κύριος Υπουργός.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: …και δεν ήμουν πιο μπροστά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τελειώσατε επιτέλους, κυρία Αμμανατίδου.
Η κα Μελά έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μιλάμε για την τροπολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ζητήσατε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Δεν τελειώσαμε; Πότε θα μπούμε στην τροπολογία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρία Μελά, σας παρακαλώ, ό,τι είναι να πείτε, θα το πείτε εδώ στην τροπολογία.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, όταν ξεκίνησε η συζήτηση, πήραμε απόφαση η τροπολογία με γενικό αριθμό 613 να συζητηθεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρία Μελά, εγώ διευθύνω τη συζήτηση. Έχετε μιλήσει τρεις φορές από την ώρα που βρίσκομαι εγώ στην Έδρα.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, είμαι Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ. Όταν μιλάω δεν μπορείτε να μιλάτε κι εσείς! Σας παρακαλώ!
Σας παρακαλώ να αναφερθείτε στην τροπολογία για την οποία ζητήσατε ξεχωριστή συζήτηση. Κάντε το, αν έχετε την καλοσύνη, διότι μετά δεν θα έχετε δικαίωμα να πάρετε το λόγο. Θα κλείσει η συζήτηση με τον κύριο Υπουργό.
Σας μηδενίζω το χρόνο και τον ξεκινάω από την αρχή.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Εγώ ήθελα να ζητήσω σαν Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, που βάσει του Κανονισμού είχα το λόγο, να πω ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βενιζέλος, είπε ότι ομόφωνα είχε ψηφιστεί ο αρχαιολογικός νόμος, κάτι που δεν αληθεύει. Και οφείλατε να μου δώσετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτό. Συγνώμη.
Εν πάση περιπτώσει, έρχομαι στην τροπολογία με γενικό αριθμό 613.
Πρόκειται για το Μουσείο Ακρόπολης. Υπάρχει ένα ζήτημα πολύ σοβαρό όταν μιλάμε για το Μουσείο της Ακρόπολης. Πραγματικά, θα ήθελα να είναι εδώ ο κύριος Υπουργός. Θεωρώ εξαιρετική την παρουσία του κ. Ιωαννίδη, αλλά θεωρώ ότι το Μουσείο της Ακρόπολης ως θέμα θα έπρεπε να έχει εδώ όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τίνος είναι η πολιτιστική κληρονομιά; Ένα τεράστιο ζήτημα. Είναι η προσωπική περιουσία της πολιτικής ηγεσίας; Είναι η προσωπική περιουσία ενός νομικού προσώπου ή ενός διευθυντή ή ενός Διοικητικού Συμβουλίου; Η πολιτιστική κληρονομιά που είναι η συνείδηση του λαού μας, η εξέλιξή του μέσα στο χρόνο, η ιστορική μνήμη ανήκει σε όλο το λαό. Δεν ανήκει ούτε στην Κυβέρνηση ούτε στην Αντιπολίτευση ούτε σε νομικά πρόσωπα ούτε σε κανέναν. Ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού.
Από αυτή την άποψη –και το είχαμε πει- φτιάξατε ένα νόμο, τον 3711/2008, ξεκομμένο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Πρώτο βήμα σε μία πορεία ιδιωτικοποίησης του Μουσείου της Ακρόπολης. Και το είχαμε τονίσει τότε στη συζήτηση στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια. Δεν είναι ένα οποιοδήποτε μουσείο το Μουσείο της Ακρόπολης για να το συνδέετε με το Λούβρο, με το Βρετανικό Μουσείο, με οτιδήποτε το συνδέσατε τότε σαν πολιτική ηγεσία, όχι εσείς προσωπικά.
Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι δεμένο με τον Ιερό Βράχο, είναι δεμένο με αυτά τα ευρήματα που ο Ιερός Βράχος μας δίνει. Είναι δεμένο με την ανασκαφή, με την ανάδειξη, με την ιστορική κατάταξη και με την παρουσίαση στην κοινωνία.
Είχαμε, επίσης, επισημάνει ότι αργά ή γρήγορα –και υπάρχει στα Πρακτικά- θα φέρνατε νόμο, θα φέρνατε τροπολογίες για να διασφαλίσετε τη λειτουργία του Μουσείου σαν νομικού προσώπου χωριστού και ξεκομμένου από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και δυστυχώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας επαληθεύεται.
Με την τροπολογία που φέρνετε ενισχύετε τον εμπορευματικό του χαρακτήρα. Τι θα κάνετε εκεί; Θα κάνετε δεξιώσεις; Θα κάνετε αυτό που είχε κάνει παλαιότερα η προηγούμενη κυβέρνηση, να νοικιάσει τη Στοά του Αττάλου στη VODAFONE ή το Ηρώδειο στον Calvin Klein ή την Ακρόπολη για να κάνει διαφήμιση η SIEMENS; Να τα θυμίσω. Δεν είναι πολύ παλιά αυτά. Μετά το 2000 έγιναν όλα αυτά. Όσα αναχαιτίστηκαν, αναχαιτίστηκαν με την παρέμβαση του κινήματος των καλλιτεχνών.
Παραχωρείτε κατ’ αποκλειστικότητα τα δικαιώματα από την αξιοποίηση, όπως λέτε, και εκμετάλλευση –μία λέξη που δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται όταν μιλάμε για πολιτιστική κληρονομιά- στο νομικό πρόσωπο, έξω από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Δηλαδή, αντί να πηγαίνουν τα χρήματα από τα όποια αντίγραφα δίδονται στις προθήκες του Μουσείου στην Αρχαιολογική Υπηρεσία συνολικά, θα πηγαίνουν στο ίδιο το νομικό πρόσωπο. Στην ουσία στερείτε το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τα έσοδα του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας. Διότι ξέρετε πολύ καλά –το είχαμε πει και στην Επιτροπή- ότι δύο, τρία από τα πολύ μεγάλα μουσεία της χώρας, μεταξύ των οποίων είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης, τροφοδοτούν την ανασκαφή και την επιβίωση των μικρότερων μουσείων. Και αυτά τα σκοτώνετε αυτή τη στιγμή με αυτή την τροπολογία.
Επίσης, μιλάτε για ένα αυτοτελές γραφείο, υπαγόμενο στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, που η πρόσληψη θα γίνεται είτε με απόσπαση είτε με επιλογή –επιλογή ίσον ρουσφέτι- χωρίς αντικειμενικά κριτήρια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Επίσης, ένα ζήτημα, κύριε Πρόεδρε -και παρακαλώ την ανοχή σας- είναι το ζήτημα των αντιγράφων, που λέει μέσα η τροπολογία ότι θα έχει δικαίωμα το νομικό πρόσωπο να κάνει αντίγραφα ή να αναθέτει σε τρίτους.
Θα πω ότι κατ’ αρχήν ο Ν. 2557/1997 αποψίλωσε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων από την υποχρέωση και τη δυνατότητα να έχει την αποκλειστικότητα στα αντίγραφα αρχαιοτήτων. Ποιοι θα κάνουν τώρα τα αντίγραφα; Προφανώς εργολάβοι.
Θα πω ένα απλό παράδειγμα. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μέχρι το 1997 είχε μία μεγάλη και σοβαρή υπηρεσία από ειδικευμένο καλλιτεχνικό προσωπικό που με επιστημονικά εχέγγυα έκανε τα αντίγραφα. Θα ήθελα λίγο την προσοχή, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι πολύ σοβαρό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Σας ακούω.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Στη συνέχεια το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό εργαστήριο του ΤΑΠΑ, που τροφοδοτούσε όλη την Ελλάδα, αποψιλώθηκε από προσωπικό. Κάποιοι πήραν συντάξεις. Προσλήψεις δεν έγιναν. Σήμερα έρχεστε να νομοθετήσετε το να δίνονται αυτά τα αντίγραφα και σε εργολάβους, σε τρίτους, καταπατώντας και τον ίδιο το νόμο του Κράτους, τον 1218/1981, που λέει ότι μόνο μέλη του Επιμελητηρίου μπορούν να αναλαμβάνουν για λογαριασμό του Δημοσίου καλλιτεχνικές εργασίες.
Έτσι, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι με το «…τρίτοι και κατ’ εντολήν του…», που θα μπορούν να αναλαμβάνουν τα γραφεία, βάζετε μέσα τους εργολάβους, να έχουν δοσοληψίες με το Διοικητικό Συμβούλιο με μη διαφανείς διαδικασίες. Έτσι, λοιπόν, οι τεχνίτες, οι γλύπτες θα δουλεύουν στους εργολάβους και στις εταιρείες είτε μισθωτοί είτε με μαύρη εργασία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Πού το λέει αυτό;
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Θα σας πω σε ποια παράγραφο είναι. Είναι στο σημείο δύο (2): «…στα εργαστήρια, τα οποία μπορεί να δημιουργήσει το ίδιο, είτε τρίτοι κατ’ εντολήν του…» Το λέτε.
Τελειώνοντας, στο εδάφιο 4 λέτε ότι κάθε είδους δικαιώματα από την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των εκθεμάτων του Μουσείου, των σλάιντς κλπ., παραχωρούνται κατ’ αποκλειστικότητα στο νομικό πρόσωπο. Πιστεύουμε –και το τονίζω αυτό- ότι στην ουσία βάζετε μία ταφόπλακα στα μικρότερα μουσεία. Στερείτε το Δημόσιο από ένα τεράστιο έσοδο υπέρ ενός μουσείου το οποίο θα γίνει υδροκέφαλο. Είναι αποσχισμένο από την επιστημονική κοινότητα, που γεννάει, αν θέλετε, τη μελέτη πάνω στα ευρήματα του Βράχου.
Ποιο είναι –και κλείνω με αυτό- το επόμενο βήμα; Το επόμενο βήμα είναι –και εύχομαι να διαψευστούμε σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας- να φέρετε μία ακόμα τροπολογία που να λέει ότι το κάνετε και ιδιωτικού δικαίου, διότι όλες αυτές οι λειτουργίες, τα αναψυκτήρια, τα μπαράκια και όλα αυτά που προβλέπετε να κάνετε, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν μέσα σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Καλούμε τον ελληνικό λαό να αντισταθεί και να υπερασπιστεί την πολιτιστική του κληρονομικά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα κλείσουμε με τον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

(TR)




















(SX)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Μπορούμε να σβήσουμε κάποιες λέξεις που εμένα με ενοχλούν, τη λέξη «εκμετάλλευση» και τη λέξη «εκδηλώσεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ να τα δώσετε για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:































ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ο ΑΝΜΑ ήταν ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και το νέο Μουσείο αυτή τη στιγμή είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ανεξάρτητο το οποίο, όπως είπατε και εσείς δεν είναι ένα απλό Μουσείο. Είναι το Μουσείο το οποίο μας συνδέει με το παρελθόν. Μας δίνει τη δυνατότητα να ελπίζουμε να επιστρέψει ο πολιτιστικός θησαυρός ο οποίος υπάρχει στο εξωτερικό.
Τα χρήματα πάνε υπέρ της ΟΠΕΠ Α.Ε. που είναι θυγατρική του κράτους. Επομένως όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν πάνω στους σκοπούς για τους οποίους έγινε αυτό το Μουσείο και πρέπει να το ενισχύσουμε όλοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ιδιωτικού δικαίου και βλέπετε ότι το νέο Μουσείο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και προφυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού. Και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Χαίρομαι που ξεκινήσατε τη συζήτηση γιατί δεν είναι ένα οιοδήποτε Μουσείο. Είναι το Μουσείο το οποίο μας συνδέει με το παρελθόν και μας φέρνει πιο κοντά στο σωστό μέλλον. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει καλή βούληση.
Αυτή τη στιγμή ορισμένα πράγματα τα οποία γίνονται για το καλό. Αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος ήταν πολύ σωστά και θα μεταφερθούν στον Υπουργό και θα γίνουν και αντικείμενο γενικότερης διαβούλευσης, γιατί το Μουσείο ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Ανήκει σε όλες τις γενιές που πέρασαν αναδεικνύοντας αυτά που υπάρχουν μέσα και στους νεώτερους που εύχομαι να κάνουν και άλλα πράγματα που να αναδεικνύουν τον πολιτισμό μας. Γιατί ο ελληνικός πολιτισμός είναι πολυπολιτισμικός.
Να σας μεταφέρω την εμπειρία μου. Όταν με τίμησε στους Δελφούς το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε έρθει κάποιος από το Περού ο οποίος τιμήθηκε με το Homus Hellenicα και είπε, έρχομαι εδώ να πάρω αυτό το βραβείο γιατί είναι σε αυτόν τον ιερό χώρο των Δελφών. Τιμήθηκε και ένας Γιαπωνέζος για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην ελληνική γλώσσα. Δεν μπορούσε όμως να έρθει και ήρθε ο Πρέσβης ο οποίος είπε «έχουμε και εμείς αρχαίο πολιτισμό αλλά ο πολιτισμός των Ελλήνων είναι το παν».
Συμφωνούμε λοιπόν, όλοι σ’ αυτό. Όλοι έχουμε τις ευαισθησίες μας. Άλλος γνωρίζει τον πολιτισμό και έχει ασχοληθεί περισσότερο, άλλος λιγότερο. Μακάρι να διδάσκεται στα σχολεία και να γνωρίζουν τα παιδιά από μικρά τι πολιτισμό είχαν οι Έλληνες, πώς διαδόθηκε ο Πλατωνικός πολιτισμός διαμέσου της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας σε όλη την Ευρώπη. Να είμαστε υπερήφανοι και να προσπαθούμε και εμείς οι νεοέλληνες να κάνουμε πράγματα για τα οποία θα είμαστε περήφανοι, όπως ήταν η καλή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως είναι αυτό το Μουσείο το οποίο αναδεικνύει τα εκπληκτικά εκθέματα που υπάρχουν μέσα.
Η ΕΥΔΕ που είναι στα Ολυμπιακά ακίνητα δεν είναι δική μας. Ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ήθελε να κάνει την ΕΥΔΕ. Αφήσαμε δέκα είκοσι υπαλλήλους. Ήταν όλοι υπάλληλοι δικοί μας και τους γυρίσαμε στη γραμματεία ώστε να μπορεί να κάνουν τη συντήρηση του κτηρίου Καλατράβα που είναι πολύ δύσκολο θέμα, το Μουσείο, τα δικά του θέματα. Εμείς έχουμε αυτή την ΕΥΔΕ αποκλειστικά στη Γενική Γραμματεία για τους Μεσογειακούς Αγώνες και τίποτε άλλο. Είναι αυτό που ζητάτε εσείς. Αυτό θέλω να το καταλάβετε. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε απλώς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό που είναι για την ολυμπιακή αξιοποίηση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 32 έως και 44 και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων –Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 32 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 32 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 33 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 33 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 34 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 34 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 35 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 35 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 36 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 36 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 37 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 37 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 38 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 38 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 39 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 39 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 40 ως έχει ;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 40 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 41 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 41 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 44 όπως τροποποιήθηκε….
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Υπουργέ, θα βάλετε ασφαλιστική δικλείδα γι’ αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Προβλέπεται.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Εφόσον υπάρχει δευτεροβάθμια λέμε «ΝΑΙ».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 44 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, το οποίο αναριθμείται ως άρθρο 42;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το άρθρο 44 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία και αναριθμείται ως άρθρο 42.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση των τροπολογιών.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 613 και ειδικό αριθμό 28 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 613 και ειδικό αριθμό 28 έγινε δεκτή, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 614 και ειδικό αριθμό 29 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 614 και ειδικό αριθμό 29 έγινε δεκτή, ως έχει κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 627 και ειδικό αριθμό 39……
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε θα ήθελα να κάνω μια διευκρίνιση. Παρότι συμφωνούμε και με το εδάφιο α και με εδάφιο β, κύριε Υπουργέ, δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε λόγω της μοριοδότησης, οπότε αναγκαστικά είμαστε στο «ΟΧΙ».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 627 και ειδικό αριθμό 39, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 627 και ειδικό αριθμό 39 έγινε δεκτή, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων.
Η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.
Υπενθυμίζω ότι υπάρχει απογευματινή συνεδρίαση.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 13.30’ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009 και ώρα 18.00’ με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία, μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του

συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ






Τελευταία Αποθήκευση: 2/7/2009 3:12:00 μμ Από: Ταγκαλέγκα Έφη
Εκτυπώθηκε: 2/7/2009 10:30:00 πμ


PDF:
es20090702pr.pdf
TXT:
es090702pr.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ