ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Ι, Σύνοδος: Δ', Συνεδρίαση: ΜΘ΄ 18/12/2003

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΘ΄
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. Συζήτηση επί διαδικαστικού σελ.
3. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές, από το 4ο Τεχνικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριου της Σιβιτανιδείου Σχολής, σελ.
4. Άδεια απουσίας του Βουλευτή κ. Γ. Καρατζαφέρη, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2004», σελ.
2. Κατάθεση σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών: «Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού χάρτη και της Σύμβασης της Διεθνούς Ένωσης τηλεπικοινωνιών – Μινεάπολη 1998», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
α) Επί του διαδικαστικού
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
β) Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Γ., σελ.
ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Ι., σελ.
ΑΡΣΕΝΗ Μ., σελ.
ΓΚΑΤΖΉΣ Ν., σελ.
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π., σελ.
ΛΕΓΚΑΣ Ν., σελ.
ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ Χ., σελ.
ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ Α., σελ.
ΜΠΕΖΑΣ Α., σελ.
ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ Ε., σελ.
ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ Α., σελ.
ΤΑΤΟΥΛΗΣ Π., σελ.
ΤΖΕΚΗΣ Α., σελ.
ΦΛΩΡΟΣ Ν., σελ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Ν., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΘ΄
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2003
Αθήνα, σήμερα στις 18 Δεκεμβρίου 2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19.17΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 17.12.2003 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΜΗ΄ συνεδριάσεως του, της Τετάρτης 17 Δεκεμβρίου 2003, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο των σχεδίων νόμων:
1.«Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας περί συνεργασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος».
2. «Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις».
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Γραμματέα της Βουλής κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Βουλευτή Ηλείας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας 420 στη Μεγαλόπολη.
2) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αφορά στην κακή λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΟΑΕΔ για τη χορήγηση των επιδομάτων.
3) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στις υπέρογκες τιμές που πληρώνουν οι χρήστες των διαδικτύων.
4) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα ΤΑΧΙ.
5) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στις αυξήσεις των τραπεζικών προμηθειών κατά 163%.
6) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται σε ελλείμματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
7) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη διατροφής.
8) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στα αιτήματα των Σωμάτων Ασφαλείας.
9) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Συντονιστικό Σωματείο Εμπορίου διαμαρτύρεται για την πρόθεση απελευθέρωσης του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων και την κατάργηση στοιχειωδών εργατικών κατακτήσεων.
10) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις θέσεις των συμβασιούχων γιατρών ΙΚΑ επί εργασιακών και ασφαλιστικών ζητημάτων.
11) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Δήμητρα Σφακιανάκη, κάτοικος Αδριανής Δράμας, ζητεί από τον ΟΓΑ συνταξιοδότηση λόγω θανάτου του συζύγου της.
12) Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ – ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ Μαρίνος Σμπώκος, δικηγόρος, ζητεί τη νομοθετική αποσαφήνιση θέματος σχετικά με φορολογία ακινήτου μετά από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
13) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Μηχανικών και Υπομηχανικών Μεγάρων και Νέας Περάμου Αττικής διαμαρτύρεται για καθυστερήσεις αδειών χρήσης γης από το Δασαρχείο Μεγάρων.
14) Οι Βουλευτές κύριοι ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ και ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία φορείς της περιοχής Αλιβερίου Εύβοιας ζητούν τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του Ενεργειακού Κέντρου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.
15) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Στυρέων Εύβοιας ζητεί την επίλυση του προβλήματος της ελλιπούς αστυνόμευσης της περιοχής.
16) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Πτελεού Μαγνησίας ζητεί την καταβολή αποζημίωσης στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής του που οι καλλιέργειές τους καταστράφηκαν από ακραία καιρικά φαινομένα.
17) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Βορείων Σποράδων – Πηλίου ζητεί να συμπεριληφθεί η ΣΕΕΔΔΕ στα τριτοβάθμια σωματεία τα επιχορηγούμενα από τα ετήσια έσοδα των Επιμελητηρίων.
18) Οι Βουλευτές κύριοι ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ και ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία συνιδιοκτήτες της γης του Ολυμπιακού Χωριού ζητούν την καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριωθείσες εκτάσεις τους από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, που βρίσκονται στην τοποθεσία «Πάτημα Δημόγλη» στις Αχαρνές Αττικής.
19) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Δραπετσώνας ζητεί την τροποποίηση της Γ.Π.Σ. Βιομηχανικής Ζώνης Δραπετσώνας.
20) Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας – Χαροσκιόϊ και Περιχώρων Καταγομένων ζητεί την παραχώρηση ακινήτου στην περιοχή για τη στέγαση της και οικονομική ενίσχυση, για την απόκτηση στέγης και έκδοση εφημερίδας.
21) Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου Πάτμου και ο Δήμαρχος Πάτμου διαμαρτύρονται για την ίδρυση στη νήσο Πάτμο «ψευδεπιγράφου» όπως χαρακτηρίζεται, «Ιεράς Μητροπόλεως Παλαιοημερολογιτών Δωδεκανήσου».
22) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Κωνσταντίνος Αφεντούλης, κάτοικος Δράμας, ζητεί την επίλυση πολεοδομικού προβλήματός του.
23) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Χρήστος Σεπέρας, κάτοικος Δράμας, ζητεί από τον ΟΓΑ την καταβολή νοσηλείων.
24) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά αίτημα για την επισκευή του κτιρίου του Λυκείου Βραχνέϊκων.
25) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις αυξήσεις στα τέλη της ΔΕΥΑΠ.
26) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά αίτημα για διαμόρφωση των χώρων κοντά στο λιμάνι της Πάτρας.
27) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην επιχορήγηση που δόθηκε στο Ίδρυμα «Μέριμνα».
28) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται να συμπεριληφθούν τα αυτοκινητοδρόμια στις εξαιρέσεις της παρ. β΄ του άρθρου 6 του Ν. 2601/98.
29) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην πορεία του έργου της διαμόρφωσης του δρόμου στην παραλία Πατρών.
30) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στα «κέρδη» των τηλεπαιχνιδιών.
31) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις αντιδράσεις των καταστηματαρχών του Ν. Αχαΐας για την αύξηση των δημοτικών τελών.
32) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για τα αντιπλημμυρικά έργα.
33) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην παράνομη αφισοκόλληση σε εγκαταλειμμένα καταστήματα της Πάτρας.
34) Οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΝΑΤ – ΕΛΤΑ – ΤΑΕ – ΟΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ με ψήφισμά τους το οποίο επέδωσαν στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής ζητούν την ικανοποίηση οικονομικών, ασφαλιστικών και υγειονομικών προβλημάτων των μελών τους.
35) Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας με ψήφισμά της το οποίο επέδωσε στον κύριο Πρόεδρο της Βουλής ζητεί την ένταξη οικονομικών αιτημάτων στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2004.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 1791/19-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικόλαου Νικολόπουλου δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Γ.Π. 81549/12-9-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1791/19-8-03 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ν. Νικολόπουλο με θέμα «μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ», σας πληροφορούμε τα εξής:
Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στα πλαίσια αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από νόμιμες ή/και παράνομες ουσίες, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατεύσει τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.
Όσον αφορά στα προβλήματα που προκαλεί η κατάχρηση αλκοόλ αλλά και η εξοικείωση των νέων με αυτό, γίνεται σημαντική προσπάθεια από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς για την αντιμετώπισή τους.
Μελετώνται ρυθμίσεις που αφορούν στη διαφήμιση, τη διάθεση καθώς και τις δομές Αντιμετώπισης του Αλκοολισμού. Σήμερα οι δομές που λειτουργούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν από τη χρήση αλκοόλ περιορίζονται μόνο στην Αθήναι τη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. Μονάδα Απεξάρτησης από αλκοόλ λειτουργεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής καθώς και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Επίσης, το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ». που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία της ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΟΚΑΝΑ και απευθύνεται σε ενήλικες χρήστες τοξικών ουσιών και οινοπνεύματος καθώς και στις οικογένειές τους, έχει τη δυνατότητα σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο να συνδυάζει, όσον αφορά τους χρήστες οινοπνεύματος, τη στεγνή ανοικτή λειτουργία του και τη δυνατότητα εσωτερικής παραμονής σε περιπτώσεις βαριάς χρήσης συνδυαζόμενης με άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Επίσης, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες, έχει ξεκινήσει πρόγραμμα θεραπευτικής υποστήριξης για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το αλκοόλ και τις οικογένειές τους.
Σκοπός του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας είναι να δημιουργηθούν περισσότερες δομές που να καλύπτουν τις ανάγκες των χρηστών σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που θα βοηθήσει την προσβασιμότητα των χρηστών σε αυτές. Σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης η δημιουργία Μονάδων Αντιμετώπισης της κρίσης χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών (ναρκωτικών, αλκοόλ) στο Γ.Ν. Βόλου, στο Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Παπανικολάου» και στο Γ.Ν. Ιωαννίνων «Χατζηκώστα».
Στόχος είναι να δημιουργηθούν Μονάδες Αντιμετώπισης του αλκοολισμού στο πλαίσιο του Ε.Σ.Υ. που να συνδέονται με τις υπόλοιπες υπηρεσίες των νοσοκομείων προκειμένου να εντοπίζονται περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης αντιμετώπισης.
Στο πλαίσιο της πρόληψης το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με το Υπουργείο Τύπου και εμπλεκόμενους φορείς θα ξεκινήσει ενημερωτική εκστρατεία κατά του αλκοόλ Παράλληλα, τα προγράμματα που εφαρμόζονται από τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών αφορούν και τη χρήση αλκοόλ.
Τέλος όσον αφορά την αγορά αλκοολούχων ποτών από ανηλίκους με το υπ΄ αριθμ. 36 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 26/28-2-94) απαγορεύεται η είσοδος, παραμονή καθώς και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών σε ανηλίκους κάτω των 17 ετών. Η συνεργασία μεταξύ των φορέων είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη θέσπιση νέων μέτρων αλλά και για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.
Η Υφυπουργός
Ε. ΤΣΟΥΡΗ»
2. Στην με αριθμό 1803/19-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Β-4250/19-9-03 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμ. πρωτ. 1803/19-08-03 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Παν. Λαφαζάνης, κατά το μέρος που αφορά τον Ο.Σ.Ε. και κατ΄ επέκταση το Υπ.Μ.Ε. (ερώτημα 50), σύμφωνα και με το αριθμ. πρωτ.: 1.101.098/4-9-03 έγγραφο του πληροφορούμε ότι η μέχρι σήμερα πολιτική του Οργανισμού είναι να διεκδικεί τα νόμιμα δικαιώματά του, όπως αυτά απορρέουν από τις υπογεγραμμένες συμβάσεις.
Ο Υπουργός
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
3. Στην με αριθμό 1837/19-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεώργιο Τσούρνο δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Γ.Π. 81549/12-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ.1837/19-8-03 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Γ. Τσούρνο, σχετικά με την πλήρωση θέσεων ιατρικού προσωπικού του Γ.Ν. Ναυπλίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Ναυπλίου για τα έτη 2002 και 2003 δόθηκε η έγκριση για προκήρυξη των κάτωθι ιατρικών θέσεων
Μία (1) θέση Δ/ντή ή Επιμ. Α Παιδικής
Μια (1) θέση Δ/ντή Παθ/γίας
Μία (1) θέση Επιμ. Β΄ Αναισθ/γίας
Μία (1) θέση Επιμ. Α΄ Kαρδ/γίας
Μία (1) θέση Δ/ντή Μαιευτικής – Γυναικ/γίας
Οι σχετικές διαδικασίες που αφορούν τις εν λόγω προκηρύξεις, διενεργούνται από το οικείο ΠΕΣΥΠ.
Θέσεις ιατρικού προσωπικού που θα ζητηθούν κατά προτεραιότητα, από το οικείο ΠΕΣΥΠ, θα εγκριθούν σε νέα κατανομή θέσεων.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
4. Στην με αριθμό 3411/23-9-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Φ1500/24291/548/17-10-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη, σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής της σύνταξης γήρατος από τον ΟΓΑ με συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισης στο ΙΚΑ για τους κυρίους Κωνσταντίνο Μπαρδάκη και Κωνσταντίνο Θεοδωράκη που κατατέθηκε στη Βουλή με το ΑΠ. 3411/23-09-2003, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Στις περιπτώσεις εφαρμογής των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης των ενδιαφερομένων, διότι για να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία, θα πρέπει να γίνει η σχετική αλληλογραφία μεταξύ των ασφαλιστικών οργανισμών που έχουν υπαχθεί οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να ορισθεί ο αρμόδιος για την απονομή της σύνταξης οργανισμός, να βεβαιωθεί ο χρόνος ασφάλισης τους, και να καθορισθεί το ποσό της σύνταξης τους με σχετικές αποφάσεις.
Επίσης, οι χρόνοι διεκπεραίωσης των συνταξιοδοτικών υποθέσεων έχουν αυξηθεί σε σχέση με το παρελθόν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, μετά την ψήφιση του ν. 2458/97 και την αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΟΓΑ, οι συνταξιοδοτικές παροχές έχουν αυξηθεί (βασική, πρόσθετη, κύρια και διαδοχική ασφάλιση) και η επεξεργασία των συνταξιοδοτικών υποθέσεων απαιτεί πλέον περισσότερο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν.
2. Πέραν αυτών, όπως μας εγνώρισε ο ΟΓΑ, με το Αρ. Πρωτ. 83647/11-10-2002 έγγραφό του μετά τη δημοσίευση του ν.2874/29-12-2000 και προκειμένου να καταστεί δυνατή η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης στον ΟΓ Α, απαιτείτο η κατάρτιση μηχανογραφικού προγράμματος από το Κ.Η.Υ.Κ.Υ.
Η αρμόδια υπηρεσία ζήτησε από το Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστού Κοινωνικών Υπηρεσιών (Κ.Η.Υ.Κ.Υ.) την κατάρτιση σχετικού προγράμματος για την εκκαθάριση αυτής της κατηγορίας των συντάξεων.
3. Όσον αφορά τη συνταξιοδοτική υπόθεση του κ. Κων/νου Μπαρδάκη, όπως μας γνωστοποίησε ο ΟΓΑ με το ΑΠ 83726/15-10-03 έγγραφό του, ήδη έχει περιέλθει στο αρμόδιο Τμήμα του Κλάδου Συντάξεων η απόφαση του Περιφερειακού Υποκ/τος Θεσσαλονίκης του ΙΚΑ με την οποία προσδιορίζεται το ποσό συμμετοχής του φορέα αυτού για τη συνταξιοδότηση του ανωτέρω.
Κατόπιν αυτού, θα εκδοθεί συμπληρωματική απόφαση και θα καταβληθεί στον ενδιαφερόμενο το επί πλέον ποσό σύνταξης που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισης του στο ΙΚΑ το μήνα Ιανουάριο του 2004, αναδρομικά από 1.7.2000.
Τέλος, όσον αφορά τη συνταξιοδοτική υπόθεση του κ. Θεοδωράκη Κων/νου όπως μας γνωστοποίησε ο ΟΓΑ με το, Αρ. Πρωτ. 81717/07-10-03 έγγραφό του, με έγγραφο του Περφερειακού Υποκ/τος Κεντρικής Μακεδονίας του ΟΓΑ, με Αρ. Πρωτ. 14427/25-09-2003, γνωστοποιήθηκε στο ΙΚΑ ο χρόνος ασφάλισής του, προκειμένου το ΙΚΑ να προσδιορίσει το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί στο χρόνο ασφάλισής του.
Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του τμηματικού ποσού της σύνταξης από το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ θα προβεί στην έκδοση συμπληρωματικής απόφασης προκειμένου αυτό να του χορηγηθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο Υφυπουργός
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ»
5. Στην με αριθμό 2065/25-8-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Άγγελο Τζέκη και Γεωργίου Χουρμουζιάδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 83246/11-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 2065/25.8.03 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κυρίους Α. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη, σχετικά με την λειτουργία του Τμήματος Εποπτών Υγείας της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 2218/94 «Ίδρυση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, τροποποίηση διατάξεων για την πρωτoβάθμια αυτοδιοίκηση και την περιφέρεια και άλλες διατάξεις», η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων νομαρχιακού επιπέδου ανήκει στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις (Ν.Α).
Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις περιήλθαν όλες οι αρμοδιότητες των Νομαρχών και των Νομαρχιακών Υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και των Δ/νσεων Υγείας και Δ/νσεων Υγείας - Πρόνοιας, υπό την άμεση διοικητική εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α).
Από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει, ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη στελέχωση, τον εξοπλισμό και γενικά για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Δ/νσης Υγείας της Νομ/κής Αυτ/σης Θεσσαλονίκης (αλλά και όλων των υγειονομικών υπηρεσιών των Ν.Α της χώρας), ανήκει αποκλειστικά στο συνερωτώμενο ΥΠΕΣΔΔΑ.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
6. Στην με αριθμό 1843/19-8-2003 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Κόλλια- Τσαρουχά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΓΠ 81540/12-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1843/19-8-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Μ. Κόλλια- Tσαρουχά σχετικά με το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η λειτουργία του προγράμματος και στις τρεις φάσεις εφαρμογής του κρίνεται επιτυχής. Σ' αυτό συνετέλεσαν ο σωστός σχεδιασμός του προγράμματος από το Υπουργείο μας, οι φορείς υλοποίησης (ΟΤΑ, ΜΚΟ, κ.α.) και το σύνολο των εργαζομένων του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3146/2003 η λειτουργία του προγράμματος παρατείνεται για δύο χρόνια από τη λήξη της χρηματοδότησης με ευθύνη των φορέων υλοποίησης.
Δεν περιήλθε σε γνώση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου μας καμία καταγγελία για τη χρησιμοποίηση του προσωπικού του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ σε εργασίες ξένες προς το αντικείμενο της σύμβασής τους.
Ο Υφυπουργός
Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ»
7. Στην με αριθμό 1863/19-8-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μιχαήλ Καρχιμάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΓΠ 81538/11-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1863/19-8-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Μ. Καρχιμάκη σχετικά με αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας ώστε το αγροτικό ιατρείο του τέως Δήμου Νέας Μάλλας να χαρακτηρισθεί άγονο, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η διαδικασία που ακολουθείται για να χαρακτηρισθεί άγονο ένα Περιφερειακό Ιατρείο είναι η εξής:
Απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου-ΚΥ Ιεράπετρας, στην περιοχή ευθύνης του οποίου ανήκει το Π.Ι. Μαλλών, καθώς και απόφαση από τον Πρόεδρο του αντίστοιχου ΠεΣΥΠ, που να συνηγορούν στον χαρακτηρισμό του εν λόγω ΠΙ. ως άγονου.
Εν συνεχεία αποστολή των εν λόγω αποφάσεων στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.
Κατόπιν θα τεθεί υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου μας και θα εξεταστεί αν πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηρισθεί άγονο, σε τυχόν μελλοντική νομοθετική ρύθμιση.
Προς το παρόν δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί άγονο καθότι έγκριση για νέες πιστώσεις δεν μας έχει χορηγηθεί.
Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι στο Π.Ι. Μαλλών υπηρετεί η γιατρός Κοντολαιμάκη Νικολέτα, η οποία αφού ολοκλήρωσε την τρίμηνη εκπαίδευσή της στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. Ιεράπετρας, ανέλαβε καθήκοντα στο ΠΙ. την 1-7-2003.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
8. Στην με αριθμό 1889/20-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 16352Β/3-9-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση 1889/20-8-2003 του Βουλευτού κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στο αίτημα των κατοίκων του Ε' Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά, για χαρακτηρισμό του χώρου των πρώην σιταποθηκών ΚΥ ΔΕΠ, σε χώρο για αναψυχή και πράσινο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παλαμηδίου - Φιλιππoυπόλεως - Δαβάκη - Πίνδου και Ταγματάρχη Μαντούβαλου (Ο.Τ. 28), σας γνωρίζουμε ότι η αρμοδιότητα για την σχετική τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου ανήκει στο Νομάρχη Πειραιά μετά την αντικατάσταση του άρθρου 29 του Ν. 2831/00 με το άρθρο 10 του Ν. 3044/02 (ΦΕΚ91Α/25.4.02), επειδή το εν λόγω (Ο.Τ) είναι εκτός Βασικού Οδικού Δικτύου.
Η Υφυπουργός
Ρ. ΖΗΣΗ»
9. Στην με αριθμό 1904/20-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 167351/27-8-03 έγγραφο από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη με αρ. πρωτ. 1904/20.08.03, και έπειτα από ενημέρωση από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, σας πληροφορούμε τα εξής:
Αναφορικά με την ανακύκλωση - αξιοποίηση των αποβλήτων συσκευασίας (χαρτί, πλαστικό. μέταλλα, γυαλί), που αποτελούν σημαντικό ποσοστό των αστικών αποβλήτων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Η εναρμόνιση της Κοινοτικής Οδηγίας 94/62 «Συσκευασίες και απόβλητα συσκευασιών» στο Εθνικό Δίκαιο, επιτεύχθηκε με την ψήφιση του Νόμου 2939 τον Αύγουστο του 2001 (ΦΕΚ 159 Α), με θέμα «Συσκευασίες και εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων - Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ) και άλλες διατάξεις»,
Βάσει του Νόμου 2939/2001 εγκρίθηκαν (ΦΕΚ 391/τΒ/4.4.02) και ήδη λειτουργούν τα ακόλουθα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης των συσκευασιών:
- «Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» συσκευασιών, στο οποίο συμμετέχουν οι υπόχρεοι διαχειριστές (βιομηχανίες παραγωγής και εισαγωγείς), καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Κέντρο Εναλλακτικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Α.Ε.» συλλογικό σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ορυκτελαίων, στο οποίο συμμετέχουν διαχειριστές συσκευασιών ορυκτελαίων
Σύμφωνα με τα υποβληθέντα στοιχεία, προβλέπεται σε πανελλαδική κλίμακα η σταδιακή υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, που περιλαμβάνουν σύστημα διαλογής στην πηγή των υλικών στόχων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα, γυαλί), συλλογή και μεταφορά τους σε κέντρα διαλογής και τελικά η αξιοποίηση των υλικών. Επίσης προβλέπεται και εφαρμογή προγραμμάτων ενημέρωσης των πολιτών για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό η διαλογή στην πηγή στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με στόχο την εξυπηρέτηση σε πρώτη φάση 600.000 κατοίκων.
Η Υπουργός
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
10. Στις με αριθμό 1909/20.8.03 και 1910/20.8.03 ερωτήσεις του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 81532/12.9.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στις με αρ. 1909/20.8.03 και 1910/20.8.03 ερωτήσεις, που κατατέθηκαν στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κ. Τσιπλάκη, σχετικά με το εργασιακό καθεστώς εργαζομένων γυναικών σε ταπητουργεία αρμοδιότητας του μέχρι πρόσφατα υφισταμένου Εθνικού Οργανισμού Προνοίας, σας πληροφορούμε ότι λειτουργούν σχολές εκμάθησης ταπητουργίας για διάφορες κατηγορίες ευπαθών κοινωνικών ομάδων χωρίς σύναψης σχέσης εξαρτημένης εργασίας και με αμοιβές ανάλογες παραγωγής κάθε αυτοαπασχολούμενου.
Οι ασφαλιστικές εισφορές, καταβάλλoνται εξ ολοκλήρου από τον Ε.Ο.Π. χωρίς να γίνονται κρατήσεις στους ασφαλισμένους.
Το θέμα καταβολής των αμοιβών που εκκρεμούσαν έχει ήδη τακτοποιηθεί.
Ο Υφυπουργός
Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ»
11. Στην με αριθμό 1926/26.8.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σταύρου Καλογιάννη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 83196/12.9.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1926/26.8.03 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Σ. Καλογιάννη, σχετικά με την ικανοποίηση αιτημάτων των εργαζομένων στα Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ), σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Υπουργείο μας βρίσκεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση θεμάτων που αφoρούν, μεταξύ άλλων και το προσωπικό του Προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ.α. Στόχος είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των προγραμμάτων, με βασική ευθύνη των φορέων υλοποίησης τους (Ο.T.A., Μ.Κ.Ο. κ.α.).
Με βάση την Κ.Υ.Α. 4035/01, οι φορείς που υλοποιούν το πρόγραμμα στα πλαίσια του Κ.Π.Σ. -3, υποχρεούνται να συνεχίσουν την λειτουργία του επί μία διετία από τη λήξη της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Ο Υφυπουργός
Β. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ»
12. Στην με αριθμό 1928/21.8.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 495/12.9.03 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του με αριθ. πρωτ. 1928/21.8.03 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση του Βουλευτή κ. Γ. Παπαγεωργίου που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Από τις διατάξεις του ν. 2932/2001 (Α' /145) για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές προβλέπεται η διαδικασία σύνδεσης και εξυπηρέτησης των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα. Από τις δηλώσεις τακτικής δρομολόγησης που έγιναν το έτος 2002 για το έτος 2003 και το έτος 2003 για το έτος 2004,διαπιστώνεται έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για τη δρομολόγηση πλοίου, στις γραμμές Κύμης – Χίου - Μυτιλήνης, Κύμης –Ικαρίας - Σάμου, Κύμης – Μεστών – Λήμνου - Αλεξανδρούπολης, Κύμης-Καβάλας και Αλεξανδρούπολης - Λήμνου - Κύμης. Έλλειψη επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση των γραμμών αυτών, διαπιστώνεται επίσης και για τη σύναψη σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας τριών έως πέντε ετών, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος σε σχετική πρόσκληση που δημοσιεύτηκε.
2. Με βάση τους υπάρχοντες πόρους του προϋπολογισμού και μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ακτοπλοΐα φορείς, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.λπ.), αποφασίσθηκε η προκήρυξη σύναψης συμβάσεων για την εξυπηρέτηση των νησιωτικών «άγονων» γραμμών. Προτεραιότητα σύνδεσης δόθηκε για τα νησιά εκείνα που κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο δε συνδέονται μεταξύ τους ή με την ηπειρωτική χώρα και ως εκ τούτου η κάλυψη -της συγκοινωνιακής τους επικοινωνίας θεωρείται περισσότερο αναγκαία. Ωστόσο, για τη σύνδεση της Σκύρου με την Κύμη την ερχόμενη δρομολογιακή περίοδο (1/11/2003-31/10/2004), προκηρύχθηκαν από το ΥΕΝ 104 επιδοτούμενα δρομολόγια και ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη.
3. Παρόλα αυτά και εφόσον εκδηλωθεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τη σύνδεση της Κύμης τόσο με τα νησιά του Αιγαίου όσο και με άλλα ηπειρωτικά λιμάνια της χώρας, το ΥΕΝ θα εξετάσει την δραστηριοποίηση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου πλοιοκτήτη.
4. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύμης με τη Λισσαβόνα και με λιμένες της Μαύρης Θάλασσας είναι διεθνής και ως εκ τούτου η πρωτοβουλία για τη λειτουργία αντίστοιχης γραμμής, εναπόκειται στην εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ»
13. στην με αριθμό 1940/21.8.03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Πέτρου Μαντούβαλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 83197/12.9.03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1940/21.8.03 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Π. Μαντούβαλο, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται από την διάθεση ακατάλληλων τροφίμων στο καταναλωτικό κοινό, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με τον Ν. 3172/2003 (ΦΕΚ 197Α/6.8.2ΟΟ3) για την «Οργάνωση και εκσυγχρoνισμό των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας και άλλες διατάξεις», το Υπουργείο μας προχωρεί στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ,ΔΥ.) καθώς και της Διαγραμματειακής Συντονιστικής Δημόσιας (ΔΙΑ.ΣΥ.ΔΥ.) με σκοπό την χάραξη και τον συντονισμό πολιτικών και δράσεων Δημόσιας Υγείας με άλλα Υπουργεία και Φορείς.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η ανάπτυξη ολοκληρωμένων προγραμμάτων καθώς και ο συντονισμός των δράσεων στους τομείς του ελέγχου και της ασφάλειας των τροφίμων, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
2. Το Υπουργείο μας συμμετέχει στις διαδικασίες των ελέγχων ασκώντας την εποπτεία και τον συντονισμό των αρμοδίων τμημάτων Υγειονομικού Ελέγχου των Δ/νσεων Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, τα οποία ενημερώνει για την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία και τον τρόπο εφαρμογής της, με αποκλειστικό σκοπό την προστασία και την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας.
3. Στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείο μας, εκδίδει εγκυκλίους για την ένταση των υγειονομικών ελέγχων σε όλα τα καταστήματα και επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, που επικρατούν στην χώρα μας.
Ιδιαίτερα οι υγειονομικοί έλεγχοι ασκούνται:
Α) Σε όλα τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κ.λπ). Μεγάλη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως αυτών που είναι ευαίσθητα στις μεγάλες θερμοκρασίες (ευαλλοίωτα τρόφιμα), για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων. Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο διενεργούνται δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών. Ειδικότερα για τα παγωτά, των οποίων η κατανάλωση την εποχή αυτή είναι αυξημένη, θα πρέπει να γίνονται συνεχείς δειγματοληψίες και έλεγχοι στα εργοστάσια και στα εργαστήρια παραγωγής τους, στα ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα Πώλησης αυτών.
Β) Στους χώρους παρασκευής και στον τόπο μεταφοράς και πώλησης του ψωμιού και των λοιπών προϊόντων αρτοποιίας.
Γ) Στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία κλπ) και στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών
Δ) Στις κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, campings, ενοικιαζόμενα δωμάτια), όσον αφορά τις εγκαταστάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν εντός αυτών.
Ε) Στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, άσχετα με τον φορέα εποπτείας ή εκμετάλλευσής των, πλην των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας, των οποίων η λειτουργία ελέγχεται από τις ειδικές υγειονομικές υπηρεσίες των αρχών αυτών.
Στ) Στους πλανόδιους και στάσιμους πωλητές τροφίμων ή / και ποτών, οι οποίοι, συχνά, δραστηριοποιούνται σχεδόν ανεξέλεγκτα, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε ακτές κoλύμβησης.
Ζ) Στα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, για το αν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες Πώλησης των επιτρεπομένων απ αυτά τροφίμων και ποτών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες Υπηρεσίες.
Η) Στα κέντρα διασκεδάσεως και σε όλα τα Δημόσια Θεάματα, στεγασμένα ή υπαίθρια (πλανόδια και στάσιμα).
Θ) Στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπλούζες εργασίας, ατομική καθαριότητα, ατομικά βιβλιάρια υγείας).
Ι) Στις πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους (δυσοσμίες, παράνομη λειτουργία κ.λπ).
Ια) Στον τρόπο διατήρησης των κατοικίδιων ζώων, που ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο συνήθως μετατρέπονται σε αδέσποτα λόγω της εγκατάλειψης αυτών από τους ιδιοκτήτες τους.
4. Επιπροσθέτως, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον Ν. 2741/99 (Φ.Ε.Κ. 199/99τ.Α) «Περί Ενιαίου Φορέα Eλέγχoυ Τροφίμων και λοιπές διατάξεις», ιδρύθηκε ο νέος Ενιαίος Φορέας Eλέγχoυ Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.), ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπό την Εποπτεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, βάσει του οποίου ο Ε.Φ.Ε.Τ. διενεργεί προγραμματισμένους ή έκτακτους ελέγχους για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη Ερώτηση του Βουλευτή κ. Π. Mαvτoύβαλoυ, θα πρέπει να απευθυνθεί και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να εκθέσει τις σχετικές με τον Ε.Φ.Ε.Τ., αρμοδιότητες.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
14. Στην με αριθμό 1962/26-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αντώνη Μπέζα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 112037/9-9-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την εν θέματι ερώτηση 1962/26-8-2003 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Αντώνη Μπέζα και σε ό,τι αφορά αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση είναι απαραίτητη προκειμένου να εκδοθεί η άδεια εκμετάλλευσης λατομείου κατά περίπτωση από την αρμόδια Νομαρχία ή Περιφέρεια.
2. Μετά την ισχύ του Ν.2647/98 «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και την Αυτοδιοίκηση και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 237/Α/22-10-98) η αρμοδιότητα για την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για λατομεία σχιστολιθικών πλακών έχει μεταβιβαστεί στις Περιφέρειες της χώρας.
3. Κατά το διάστημα πριν την ισχύ του παραπάνω νόμου και σύμφωνα με τα στοιχεία του αρχείου μας, δεν είχε κατατεθεί και εγκριθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το εν θέματι λατομείο από το ΥΠΕΧΩΔΕ
Η Υφυπουργός
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ»
15. Στην με αριθμό 1963/21-8-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Δαμανάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Γ.Π. 83203/12-9-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
Απαντώντας στην με αρ. 1963/21-8-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Μ. Δαμανάκη σχετικά με την λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών, σας πληροφορούμε τα εξής:
Ο τομέας της πρόληψης είναι ένας από τους τρεις πυλώνες όπου βασίζεται η πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από ουσίες. Η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης από τον ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δώσει θετικά αποτελέσματα.
Τα Κέντρα Πρόληψης (63 σήμερα) καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, όπως προβλέπεται και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Απευθύνονται και εφαρμόζουν προγράμματα σε μαθητές και εφήβους (όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων) στο χώρο του σχολείου αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντός τους, στο γενικό πληθυσμό, σε επαγγελματίες υγείας, σε στελέχη της Αστυνομίας, σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (π.χ. Παλιννοστούντες, Αθίγγανοι, Μουσουλμάνοι της Θράκης), σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (κληρωτούς και μόνιμο προσωπικό). Προγράμματα πρόληψης αναπτύσσονται σε όλες τις ομάδες στόχους, με κυριότερη έμφαση σε αυτήν των μαθητών - εφήβων, των γονέων και των εκπαιδευτικών.
Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στηρίζει τη λειτουργία αυτών των Κέντρων και βρίσκεται σε μια διαδικασία ενίσχυσης των ήδη λειτουργούντων και δημιουργίας νέων.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Κέντρα Πρόληψης (διαρροή στελεχών, προβλήματα στη χρηματοδότηση, προβλήματα στην εφαρμογή των προγραμμάτων στα σχολεία) πραγματοποιείται συνεργασία από τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, τον ΟΚΑΝΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, αναμένεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, του ΟΚΑΝΑ, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΕΤΑ, η οποία εξασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των Κέντρων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, το διακριτό ρόλο του κάθε μέρους και θεσπίζει κοινά συγκροτούμενη επιτροπή, αρμόδια για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.
Με το Υπουργείο Παιδείας και τον ΟΚΑΝΑ προετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας όπου θα ορίζονται οι όροι για τον από κοινού σχεδιασμό δράσεων πρόληψης στη σχολική κοινότητα. Ο σχεδιασμός αυτός θα συμφωνείται στην αρχή κάθε σχολικού έτους με κύριους φορείς υλοποίησής του τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγωγής Υγείας και τα Κέντρα Πρόληψης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών. Το μνημόνιο προβλέπει τη συγκρότηση κοινής επιτροπής η οποία θα παρακολουθεί τη συνεργασία μεταξύ των Κέντρων Πρόληψης και των Διευθύνσεων Αγωγής Υγείας.
Για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους προωθείται παράλληλα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας στη φιλοσοφία και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης, ειδικότερα για το εκπαιδευτικό υλικό που το Υπουργείο Παιδείας έχει στην κατοχή του. Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία προκειμένου να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν προγράμματα πρόληψης σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό των τοπικών Κέντρων Πρόληψης. Η τελική ομάδα - στόχος είναι αναμφίβολα οι μαθητές.
Η Υφυπουργός
Ε. ΤΣΟΥΡΗ»
16. Στην με αριθμό 1964/21-8-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Δαμανάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Γ.Π.83204/12-9-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1964/21-8-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Μ. Δαμανάκη σχετικά με την λειτουργία Μονάδων χορήγησης βουπρενορφίνης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Τα Προγράμματα Χορήγησης Υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ (μεθαδόνη, βουπρενορφίνη) παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ενώ ακόμα και σήμερα περιορίζονται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα. Εδώ και ένα χρόνο άρχισε η εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΥ, ξεκινώντας από το Νοσοκομείο της Ρόδου. Στη συνέχεια ξεκίνησαν μονάδες στα Νοσοκομεία Λαμiας και Λιβαδειάς καθώς και στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Τα πρώτα αποτελέσματα θεωρούμε ότι είναι θετικά τόσο όσον αφορά στους ίδιους τους χρήστες όσο και στις οικογένειές τους και τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο. Ταυτόχρονα, αυξάνεται αριθμητικά αλλά και γεωγραφικά η προσβασιμότητα στη θεραπεία.
Προβλέπεται η λειτουργία και άλλων εξωτερικών ιατρείων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε νοσοκομεία της χώρας. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου, πρόσληψης ανάλογου προσωπικού και εκπαίδευσης του προσωπικού αυτού από τον ΟΚΑΝΑ.
Όσον αφορά στην Αθήνα προβλέπεται η λειτουργία ανάλογης μονάδας στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα λειτουργήσουν δύο νέες μονάδες Υποκατάστασης από τον ΟΚΑΝΑ η μία από τις οποίες σε ιδιόκτητο κτίριο του φορέα.
Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται η λειτουργία εξωτερικών ιατρείων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στα Νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Ιπποκράτειο».
Η Υφυπουργός
Ε. ΤΣΟΥΡΗ»
17. Στην με αριθμό 1978/21-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 83206/12-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 1978/21-8-03 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Π. Λαφαζάνη, σχετικά με τις συνθήκες στέγασης του ΕΕΕΕΚ Πειραιά, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τον ν. 2817/2000 «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και άλλες διατάξεις» το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι αποκλειστικός φορέας για την ειδική αγωγή ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας είναι συναρμόδιο εφόσον τα σχολεία ειδικής αγωγής λειτουργούν σε ιδρύματα που ανήκουν στην αρμοδιότητά του.
Σχετικά με το συγκεκριμένο Eργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο Υφυπουργός
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ»
18. Στην με αριθμό 1994/22-8-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Αντώνη Σκυλλάκου και Λιάνας Κανέλλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 118776/28-8-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1994 που κατατέθηκε στις 22.08.03 από τους Βουλευτές κ. κ. Αντώνη Σκυλάκο και Λιάνα Kανέλλη και περιοριζόμενοι στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 12 του Νόμου 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» ΦΕΚ 160/τΑ/16.10.86 όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Νόμο 3010/02 (ΦΕΚ/τΑ/91/25.4.02), υπόχρεοι διαχείρισης στερεών αποβλήτων, προκειμένου για μεταλλευτικούς ή λατομικούς χώρους, είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού.
2. Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψη στερεών αποβλήτων εντός ή εκτός αστικών περιοχών και σε οποιοδήποτε φυσικό αποδέκτη, σύμφωνα με το Νόμο 1650/86 «Για την προστασία του περιβάλλοντος (άρθρο 12 παρ. 5 ΦΕΚ 160/ΤΑ/16.10.86), όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 3010/2002 (ΦΕΚ91/Α/21.4.02).
3. Οποιοσδήποτε προκαλεί ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος τιμωρείται με ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του ν. 1650/86 όπως το τελευταίο άρθρο τροποποιήθηκε με τον ν. 3010/2002 (ΦΕΚ91/τΑ/21.4.02).
4. Όπως ορίζεται στο άρθρο 6 της ΚΥΑ 69728/824/1996 (ΦΕΚ 358/τΒ/96) η προσωρινή αποθήκευση των άλλων στερών αποβλήτων που δεν είναι δημοτικά, γίνεται με ευθύνη και δαπάνες του κύριου νομέα ή κατόχου του χώρου από τον οποίο προέρχονται τα απόβλητα σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΚΥΑ 69728/824/1996 (ΦΕΚ 358/τΒ/96), «Μέτρα και όρους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων» σε εφαρμογή της Οδηγίας πλαίσιο 91/156/ΕΟΚ (75/442/ΕΟΚ).
5. Κάθε φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων μετά τη λήξη της σχετικής άδειας που προβλέπεται στο ως άνω άρθρο 10 υποχρεούται να εξυγιάνει και να αποκαταστήσει, α) κάθε ζημιά που ενδεχομένως έχει προκληθεί στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία της εγκατάστασης ή του χώρου, β) στο φυσικό περιβάλλον με τη διαμόρφωση και ένταξη του χώρου των εγκαταστάσεων στο περιβάλλον ώστε να επιτυγχάνεται η διατήρηση και βελτίωση του τοπίου.
6. Όσον αφορά την δραστηριότητα της εταιρείας ως προς τη λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της, οι αρμόδιες υπηρεσίες μας δεν διαθέτουν σχετικά στοιχεία, καθόσον η παραγωγή ετοίμου σκυροδέματος δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα τους.
Σύμφωνα με την νομοθεσία (παλαιά και ισχύουσα) η συγκεκριμένη δραστηριότητα κατατάσσεται σε κατηγορίες (Β΄ και αντίστοιχα Β3) για τις οποίες αρμόδιες είναι οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της οικείας Νομαρχίας (ΚΥΑ 69269/5387/90) ή της Περιφέρειας (ΚΥΑ 15393/2332/02) αντίστοιχα.
Με το β΄ σχετ. έγγραφο μας, αντίγραφο του οποίου επισυνάπτεται, διαβιβάσθηκε η Ερώτηση της Βουλής στις προαναφερόμενες αρμόδιες υπηρεσίες (του Νομ. Διαμ. Πειραιά και της Περιφ. Αττικής) απ' όπου έχουν ζητηθεί σχετικά στοιχεία και αναμένονται, προκειμένου ακολούθως να σας ενημερώσουμε σχετικά.
Η Υφυπουργός
Ρ. ΖΗΣΗ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
19. Στην με αριθμό 2030/22-8-03 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Άγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΓΠ 83235/11-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 2030/22-8-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κυρίους Α. Τζέκη και Γ. Χουρμουζιάδη σχετικά με το ακτινολογικό μηχάνημα του Κέντρου Υγείας Αγίου Όρους, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το ακτινολογικό μηχάνημα παραδόθηκε στο Κ.Υ. την 7-7-2003 λόγω όμως του έργου της βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων που επιτελείται στο Κ.Υ. δεν κατέστη δυνατή η λειτουργία του ακόμη.
Την 2-7-2001 διορίστηκε στο Κ.Υ. Καρυών Αγίου Όρους σε θέση Ραδιολόγου-Ακτινολόγου της ΤΕ κατηγορίας ο υπάλληλος Γεώργιος Μιχαλακόπουλος, ο οποίος παρέμεινε στο Νοσοκομείο Πολυγύρου μέχρι την 2-9-2002, οπότε και μετακινήθηκε στην υπηρεσία του.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση με προσωπικό του Νομού Χαλκιδικής (Νοσοκομείο Πολυγύρου και Κ.Υ.), σας γνωρίζουμε ότι μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ τον Απρίλιο του 2003 έχουν προκηρυxθεί 16 θέσεις εργασίας. Έχουν προκηρυχθεί 13 ακόμη θέσεις για κάλυψη εποχικών αναγκών, ενώ έχουν επίσης προκηρυχθεί μέσω ΟΑΕΔ 48 θέσεις, εκ των οποίων οι 30 έχουν καλυφθεί. Ο μελλοντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει 10 νέες θέσεις εργασίας.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»
20. Στην με αριθμό 2090/26-8-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκο Σπυριούνη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΓΠ 83249/11-9-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 2090/26-8-03 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κ. Σπυριούνη σχετικά με θέματα αιμοκάθαρσης για τους Νεφροπαθείς Μακεδονίας-Θράκης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Βάσει στοιχείων του ΥΣΕ, στο Γ.Ν. Δράμας υπάρχουν 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που εξυπηρετούν 48 ασθενείς, στο Γ.Ν. Κομοτηνής κάνουν αιμοκάθαρση 83 ασθενείς σε 33 μηχανήματα αιμοκάθαρσης, ενώ το Γ. Ν. Γρεβενών διαθέτει 7 μηχανήματα αιμοκάθαρσης όπου εξυπηρετούνται 17 ασθενείς.
Μέχρι στιγμής αρμόδιο για την διεξαγωγή, την παράταση ή την ακύρωση του διαγωνισμού για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης, είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης. Στην προσπάθεια όμως καλύτερης αντιμετώπισης του όλου θέματος, βάσει Υπουργικής Απόφασης (αρ. πρωτ. 5294/22-8-03), η προμήθεια των αναλώσιμων υλικών αιμοκάθαρσης θα καθορίζεται με ανώτατη τιμή, χωρίς διαγωνισμό και θα γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τα Νοσοκομεία. Επί του παρόντος και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους, η προμήθεια θα γίνεται με την αρχική διαδικασία βάσει της τελευταίας παράτασης του διαγωνισμού, που είχε καθοριστεί στις 31-7-03), όπως πληρoφορηθήκαμε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με το αρ. Υ1/ΓΠοικ.90407/9-9-02 έγγραφο του Υπουργείου μας, από 1-10-02 ο συντελεστής υπερδιήθησης των φίλτρων αιμοκάθαρσης ορίστηκε από 80%-20% σε 60%-40%. Στη συνέχεια όμως με το νέο αρ. Y1/ΓΠοικ.126804/17-12-02 έγγραφό μας, από την αρχή του τρέχοντος έτους, επανήλθε ο συντελεστής 80% - 20%. Είναι απαραίτητο όμως να διευκρινισθεί ότι η έννοια «βιοσυμβατά» δεν έχει σχέση με το βίο (διάρκεια ζωής), αλλά με τη Βιολογία (βιολογικώς συμβατά).
Επιπλέον όλα τα φίλτρα αιμοκάθαρσης είναι βιοσυμβατά, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς. Δεν αληθεύει επιστημονικώς ο ισχυρισμός ότι τα λεγόμενα βιοσυμβατά φίλτρα (επιτρεπόμενη χρήση μέχρι 20%) μπορούν να επιμηκύνουν κατά 39 χρόνια επιπλέον τη ζωή του Νεφροπαθούς, ενώ τα λιγότερα βιοσυμβατά (80%) περιορίζουν την επιμήκυνση του βίου μέχρι τα 10 έτη. Τέλος είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι η βιοσυμβατότητα έχει ιδιάζουσα σημασία για την οξεία νεφρική ανεπάρκεια και λιγότερο για τη χρόνια.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΝΑΣΙΩΚΑΣ»)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2004»
Κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού του κράτους θα διεξαχθεί, σύμφωνα με το άρθρο 123 του Κανονισμού της Βουλής, σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις. Σήμερα θα καταβληθεί προσπάθεια να μιλήσουν οι ορισθέντες από τα κόμματα γενικοί και ειδικοί εισηγητές.
Ο χρόνος αγόρευσης των γενικών εισηγητών είναι σαράντα λεπτά της ώρας και των ειδικών εισηγητών είναι είκοσι λεπτά. Στη Διάσκεψη των Προέδρων συμφωνήθηκε να δοθούν, από τα κόμματα που το επιθυμούν, κατάλογοι ομιλητών στο Προεδρείο.
Θα ήθελα να προτείνω στο Σώμα να δεχθεί την υποβολή καταλόγου ομιλητών, σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 5 από