ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΓ΄ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: Β 15/10/2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Β’
Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009 (πρωί)

Αθήνα, σήμερα στις 15 Οκτωβρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 11.25΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β’ Αντιπροέδρου της Βουλής της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου κυρίας ΕΛΣΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 14 Οκτωβρίου 2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της Α’ συνεδριάσεώς του, της Τετάρτης 14 Οκτωβρίου 2009.)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Μοναδικό αντικείμενο της σημερινής ημερήσιας διάταξης είναι η εκλογή του Προέδρου του Σώματος.
Οφείλω να σας αναφέρω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί από εμάς οι οποίοι δεν έχουν υπογράψει το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας. Παρακαλώ, λοιπόν, να το πράξουν. Υπενθυμίζω ότι πρέπει να μεταβούν στο Γραφείο 51 του ισογείου του Μεγάρου.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση προσωρινοί Γραμματείς είναι οι Βουλευτές οι οποίοι εκλήθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση. Παρακαλούνται, όμως, να παραμείνουν στις θέσεις τους, διότι τις θέσεις στο Προεδρείο θα καταλάβουν οι επί του καταλόγου συνάδελφοι.
Σας έχει διανεμηθεί ένα ψηφοδέλτιο με το όνομα του προταθέντος κ. Φίλιππου Πετσάλνικου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, καθώς και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.
Καλούνται επί του καταλόγου οι Βουλευτές κύριοι Γεώργιος Ντόλιος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Κωνσταντίνος Τσιάρας από τη Νέα Δημοκρατία.
Επί της ψηφοδόχου καλούνται ο κ. Μιχαήλ Κατρίνης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά από τη Νέα Δημοκρατία.
Ως επικεφαλής της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής καλείται ο κ. Γρηγόρης Νιώτης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κατάλογος εκφωνείται αρχής γενομένης από τους Βουλευτές Επικρατείας. Ακολουθεί η ανάγνωση με αλφαβητική σειρά των εκλογικών περιφερειών της χώρας και η εκφώνηση των ονομάτων των συναδέλφων γίνεται με την τάξη της εκλογής τους. Οι ακούοντες το όνομά τους προσέρχονται στην ψηφοδόχο και ρίχνουν το ψηφοδέλτιο. Ο δε συνάδελφος ψηφολέκτης εκφωνεί το όνομα του ψηφίζοντος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει άμεσα η ψηφοφορία.
Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)
(TR)
(DE)
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Έλσα Παπαδημητρίου): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 3 του Κανονισμού ο Πρόεδρος του Σώματος εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν επιτευχθεί η απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται.
Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση και διαλογή των ψηφοδελτίων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ-ΔΙΑΛΟΓΗ)


(AD)(

(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ)
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου του Σώματος.
Εψήφισαν συνολικά 299 Βουλευτές.
Ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος έλαβε 168 ψήφους.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)
Επίσης, βρέθηκαν 130 λευκά ψηφοδέλτια και ένα (1) άκυρο ψηφοδέλτιο.
Συνεπώς, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων εκλέγεται ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, τον οποίο συγχαίρω θερμά και παρακαλώ να ανέλθει στο Προεδρείο και να καταλάβει την Έδρα του Προέδρου.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)
(Στο σημείο αυτό ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππος Πετσάλνικος καταλαμβάνει την Προεδρική Έδρα).
(KO)

(1AD)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι βαθύτατη συγκίνηση, καθώς με την απόφασή σας σήμερα μου αναθέσατε τα καθήκοντα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Και δεν σας κρύβω –δεν το περίμενα- ότι έχω και ένα μεγάλο τρακ.
Είναι μέγιστη τιμή για μένα και ταυτόχρονα για τη Βόρεια Ελλάδα, αφού είναι η πρώτη φορά που στο αξίωμα αυτό προτείνεται και εκλέγεται Βουλευτής από τη Μακεδονία και μάλιστα από έναν παραμεθόριο Νομό, το Νομό Καστοριάς.
Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιώργο Παπανδρέου, που με πρότεινε για Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Επίσης, ευχαριστώ τους συμπατριώτες μου που για μία ακόμα φορά –δέκατη στη σειρά- με περιέβαλαν με -αυξημένη μάλιστα- εμπιστοσύνη, εκλέγοντάς με Βουλευτή Καστοριάς.
Ευχαριστώ πολύ θερμά τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους Βουλευτές που με τίμησαν σήμερα με την ψήφο τους.
Παράλληλα, εκφράζω το βαθύ σεβασμό μου και για την κρίση εκείνων που δεν με ψήφισαν.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως το βάρος της αποστολής και το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω και σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι θα είμαι Πρόεδρος όχι μόνο των Βουλευτών της παράταξης στην οποία θα εξακολουθήσω να ανήκω ιδεολογικά και πολιτικά, αλλά Πρόεδρος όλων σας, προκειμένου να εγγυηθώ την αρμονική και παραγωγική συνύπαρξη του συνόλου των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού όλων των πτερύγων της Βουλής.
Πρόθεσή μου είναι να ασκήσω τα καθήκοντά μου με υπευθυνότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Προσβλέπω στη συνεργασία με όλους σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ΙΓ’ Περίοδος της Βουλής των Ελλήνων που άρχισε χθες, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας, αλλά και λόγω της υπάρχουσας διεθνούς συγκυρίας, πιστεύω ότι θα αποδειχθεί καθοριστική και κρίσιμη για τον τόπο μας και τη μελλοντική του πορεία. Οι εξελίξεις στην οικονομία, η συσσώρευση οικονομικής –και όχι μόνο- δύναμης σε λίγους, οι κλιματικές αλλαγές, η επιδείνωση της καθημερινότητας του πολίτη, η όξυνση προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η ανεργία, έχουν εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας, την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο, πράγμα που έχει θέσει σε δοκιμασία τη σχέση εμπιστοσύνης του πολίτη με την πολιτική και το πολιτικό σύστημα γενικότερα, αλλά δυστυχώς και με τον υπέρτατο δημοκρατικό θεσμό, το θεσμό του Κοινοβουλίου.
Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι εκφράζουν δυσαρέσκεια ή αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και απάθεια τον πολιτικό βίο και τους πολιτικούς. Αυτή την αντίληψη οφείλουμε εμείς να την ανατρέψουμε και θα το πετύχουμε εάν αναδείξουμε ακόμα περισσότερο τη Βουλή ως χώρο ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης, χώρο έλλογης αντιπαράθεσης βάσει αρχών και επιχειρημάτων, χώρο εποικοδομητικών συζητήσεων για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος του ελληνικού λαού.
Στόχος και επιδίωξη όλων μας είναι να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού και κυρίως την αποτελεσματικότητά του προς όφελος του πολίτη, να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και το ρόλο των Βουλευτών ως γνήσιων εκφραστών της λαϊκής βούλησης, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κοινοβούλιο ως βασικού θεσμού της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.
(NP)
(1KO)

Στα εικοσιπέντε χρόνια που συμμετέχω στην Εθνική Αντιπροσωπεία έζησα από κοντά τις πρωτοβουλίες που πήραν προκάτοχοί μου, οι οποίοι ως Πρόεδροι της Βουλής τίμησαν με το έργο τους τόσο το λειτούργημα όσο και το Κοινοβούλιο. Μιλώ για προσωπικότητες, όπως οι αείμνηστοι Γιάννης Αλευράς και Αθανάσιος Τσαλδάρης, αλλά και πιο πρόσφατα επί σειρά ετών πιστεύω ότι στην ουσία αναμόρφωσε το Κοινοβούλιο με τις δικές του πρωτοβουλίες ο Απόστολος Κακλαμάνης…
(Χειροκροτήματα)
…καθώς, επίσης, με τις πρωτοβουλίες που πήραν τα τελευταία χρόνια και η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη και ο Δημήτρης Σιούφας, με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ άμεσα.
(Χειροκροτήματα)
Η συμβολή τους στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των λειτουργιών του Κοινοβουλίου μας ήταν καθοριστική. Τους ευχαριστούμε και τους τιμούμε γι’ αυτό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι νέες προκλήσεις, οι οποίες αναφέρθηκαν νωρίτερα, δημιουργούν και αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών προς το Κοινοβούλιο, προς όλους εμάς.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε χθες με σαφήνεια τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τις αλλαγές, που στοχεύουν στην αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, τις αλλαγές –πιστεύω- που είναι αναγκαίες για ένα Κοινοβούλιο ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στους πολίτες.
Θέλω σήμερα να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου για το πώς θα πετύχουμε το στόχο, δηλαδή να ανταποκριθούμε στις αυξημένες προσδοκίες, στις ανάγκες και στα αιτήματα των πολιτών.
Πιστεύω ότι πρώτα απ’ όλα είναι ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο νομοθετούμε και ταυτόχρονα να βελτιώσουμε την ποιότητα του παραγόμενου νομοθετικού έργου.
Όπως συχνά επισημαίνεται, ιδιαίτερα στις εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών, ένα από τα βαθύτερα αίτια της κακοδιοίκησης ή ακόμη και της διαφθοράς στην καθημερινότητα προκύπτει από το συνδυασμό της πολυνομίας, του όχι σπάνιου φαινόμενου ατελούς και ταυτόχρονα δυσνόητου χαρακτήρα πολλών νομοθετικών διατάξεων και κανονιστικών αποφάσεων, αλλά και της επιβίωσης αναχρονιστικών διατάξεων που συγκρούονται με τη λογική ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.
Τα χαρακτηριστικά αυτά οδηγούν σε επικαλύψεις και ασάφειες που ενισχύουν την αδιαφάνεια και λειτουργούν σε βάρος τη καλής και ορθολογιστικής διοίκησης, όπως συμπεραίνεται σε εκθέσεις των ανεξάρτητων αρχών.
Το δυσνόητο των διατάξεων ευνοεί τη δημιουργία ενός ιδιότυπου –θα λέγαμε- ολιγοπωλίου, δηλαδή ενός μικρού μόνον αριθμού δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν –ίσως και να εκμεταλλευθούν- την προνομιακή τους εξοικείωση με το δαιδαλώδες αυτό τοπίο της πολυνομίας και πολλές φορές να λειτουργήσουν επιλεκτικά κατά τον χειρισμό υποθέσεων των πολιτών.
Επίσης, η τακτική της κατάθεσης διατάξεων προς ψήφιση την τελευταία στιγμή στερεί τη δυνατότητα επαρκούς διαλόγου και επεξεργασίας τους και προκαλεί ενίοτε ερωτηματικά στους πολίτες ως προς την ορθότητα ή ακόμη και τη σκοπιμότητα τέτοιων διατάξεων. Η διαφάνεια, επομένως, πρέπει να εμπεδωθεί στη νομοθετική λειτουργία πολύ περισσότερο.
Τα σχέδια νόμου πρέπει να είναι προϊόντα μιας ορθολογικής και διαφανούς διαδικασίας, ανοικτής σε κάθε κοινωνικό φορέα και κάθε πολίτη. Από μια γρήγορη συγκριτική μελέτη που έκανα, συγκρίνοντας το Κοινοβούλιό μας με τα κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών χωρών διαπίστωσα ότι το Κοινοβούλιό μας παράγει πολύ μεγάλο αριθμό νόμων.
Χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, είναι ότι στην περίοδο 2000-2004 η Κυβέρνηση τότε εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν τότε στην Βουλή 406 νόμοι και ότι στην περίοδο 2004-2009 η Κυβέρνηση εισηγήθηκε και ψηφίστηκαν εδώ 568 νόμοι, δηλαδή σε διάστημα περίπου εννέα χρόνων στο Κοινοβούλιό μας συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν περίπου χίλιοι νόμοι, σχεδόν δύο νόμοι ανά εβδομάδα.
Νομοθετούμε με ταχύτητα και θα έλεγα ότι νομοθετούμε αδιάκοπα με μεγάλη ταχύτητα. Αυτό, όμως, πολλές φορές λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας της παραγόμενης νομοθετικής ύλης και πάνω απ’ όλα οι πολίτες πολλές φορές δεν γνωρίζουν τι νομοθετείται, όχι μόνο οι μεμονωμένοι πολίτες, αλλά αρκετές φορές και οι φορείς ή οι κοινωνικές ομάδες τις οποίες αφορούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις.
(BM)

(NP)
Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόμαστε συνεχώς και περισσότερους νόμους, αλλά καλύτερους, πολύ καλύτερους νόμους. Αυτό σημαίνει ότι της κατάθεσης κάθε νομοσχεδίου θα πρέπει να προηγείται στάδιο δημόσιας διαβούλευσης. Επίσης, κάθε διαφορετική θέση που θα διατυπώνεται να είναι προσβάσιμη στους ενδιαφερόμενους πολίτες και ανοιχτή σε περαιτέρω δημόσιο έλεγχο και κριτική. Κάθε σχέδιο νόμου πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ποιότητας, η οποία θα περιλαμβάνει αναλυτική εκτίμηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της νομοθετικής ρύθμισης, ιδίως των επιπτώσεων στην οικονομία, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.
Παράλληλα, πρέπει κάθε νομοσχέδιο να συνοδεύεται και από έκθεση αξιολόγησης των πορισμάτων της δημόσιας διαβούλευσης, καθώς και αιτιολόγηση του σκεπτικού, βάσει του οποίου δεν υιοθετήθηκαν προτάσεις που κατατέθηκαν σε αυτή τη διαβούλευση. Χωρίς να παραγνωρίζονται συγκεκριμένες ανάγκες νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, πρέπει να αποφεύγονται τα φαινόμενα κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής. Πρέπει επίσης να αποφεύγεται η κατάθεση τροπολογιών λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν πολλές φορές ούτε οι ίδιοι οι Βουλευτές να τις μελετήσουν με την απαραίτητη άνεση χρόνου. Είναι το γνωστό πρόβλημα κατάθεσης την Παρασκευή και έναρξη της συζήτησης την Τρίτη. Μέχρις ότου υπάρξει βελτίωση της σχετικής συνταγματικής διάταξης, καθώς και περαιτέρω αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, μπορεί και πρέπει η ίδια η Κυβέρνηση να τηρήσει αυτό τον κανόνα του μη αιφνιδιασμού. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κύριος Πρωθυπουργός ήδη χθες δεσμεύθηκε για την τήρηση του κανόνα του μη αιφνιδιασμού, σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες.
Θεωρώ, επίσης, ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η εισαγωγή και εδώ -και σε εμάς, στο Κοινοβούλιό μας- του θεσμού της υποβολής των νομοσχεδίων σε δύο αναγνώσεις ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής, οι οποίες θα απέχουν μεταξύ τους μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για θεσμό που ισχύει στα Κοινοβούλια άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση των διατάξεων.
Για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και την ενίσχυση της διαφάνειας προς όφελος πάντα του πολίτη αναγκαία είναι επίσης η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της Βουλής κατά τη διαμόρφωση ιδιαίτερα σημαντικών αποφάσεων, καθώς επίσης και στην άσκηση πολιτικού ελέγχου. Σ’ αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση πρέπει να έχει την υποχρέωση να ενημερώνει πλήρως τη Βουλή για κάθε σύμβαση μεγάλης σημασίας πριν από τη σύναψή της και όχι μόνο γι’ αυτές τις συμβάσεις που εισάγονται προς νομοθετική κύρωση. Ιδιαίτερα δε για τις εξοπλιστικές δαπάνες κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου και η άσκηση πολιτικού ελέγχου. Η εισαγωγή προς συζήτηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και η ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής, που θα δημιουργηθεί γι’ αυτόν το σκοπό, με παρουσίαση των διαδικασιών που θα ακολουθηθούν για την υλοποίησή τους κατά το πρότυπο αντίστοιχων διαδικασιών στα Κοινοβούλια άλλων χωρών, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη διαφάνεια και σε αυτόν τον τόσο κρίσιμο τομέα των δημοσίων δαπανών που συνδέονται με τις εξοπλιστικές δαπάνες.
Η συμμετοχή της Βουλής στο στάδιο της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που ανακοινώθηκε χθες από τον κύριος Πρωθυπουργό, όχι μόνο αναβαθμίζει το Κοινοβούλιο, αλλά εξασφαλίζει και την αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από οποιαδήποτε επιδίωξη κομματικής παρέμβασης μέσω της εκτελεστικής εξουσίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ποιότητα της λειτουργίας και της απόδοσης του Κοινοβουλίου μας, η ποιότητα της ίδιας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας εξαρτάται βεβαίως και από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Μειοψηφίας. Θα έλεγα –και το υπογραμμίζω αυτό- ότι η ποιότητα της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας μας εξαρτάται κυρίως από τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Αντιπολίτευσης, έτσι όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Κανονισμό της Βουλής. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η τήρηση αυτών των κανόνων και η εξασφάλιση μέχρι κεραίας των δικαιωμάτων της Μειοψηφίας θα αποτελέσει πρώτιστο μέλημά μου ως Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)

(DE)

(ΒΜ)
Επίσης, πρώτιστο μέλημά μου θα είναι -και το λέω αυτό απευθυνόμενος κυρίως προς την πλευρά των Υπουργών- η τήρηση του πνεύματος, αλλά και της ουσίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Φαινόμενα όπως αυτά που συχνά ζήσαμε σε αυτήν την Αίθουσα, να εμφανίζονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο κατά κανόνα μόνο οι Υφυπουργοί και όχι οι Υπουργοί, ή τα φαινόμενα των ελλιπών και τυποποιημένων απαντήσεων στις γραπτές ερωτήσεις που καταθέτουν οι Βουλευτές υποβαθμίζουν την ουσία και την αξία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, υποτιμούν το ρόλο και την αποστολή του Βουλευτή και σίγουρα δεν τιμούν την εκάστοτε κυβέρνηση. Είμαι βέβαιος ότι τα μέλη της σημερινής Κυβέρνησης θα βάλουν οριστικά τέλος σε τέτοιες πρακτικές.
Στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της αμεσότητας της ενημέρωσης των πολιτών, πρέπει ακόμη να εξετάσουμε, κατά την άποψή μου και την αναμόρφωση της «Ώρας του Πρωθυπουργού», διότι με τη σημερινή της μορφή η διαδικασία στερείται της ζωντάνιας και της χρησιμότητας που θα πρέπει να έχει για το Κοινοβούλιο και κυρίως για τους πολίτες ένας τέτοιος διάλογος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως ήδη ανέφερα, η δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στους πολιτικούς είναι γεγονός. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντί μας προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την πλήρη διαφάνεια και τη δυνατότητα ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όλων ημών και όχι μόνο ημών. Πρέπει, αφενός μεν, να αναμορφώσουμε το θεσμό του πόθεν έσχες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του, αλλά και τον ουσιαστικό έλεγχο και αφετέρου, να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και τη δυνατότητα του κάθε πολίτη να έχουν ανά πάσα στιγμή πλήρη και ακριβή εικόνα των στοιχείων του πόθεν έσχες.
Είναι ανάγκη, πιστεύω, να οικοδομήσουμε ένα κρυστάλλινο, διαφανές σύστημα για όλους και για όλα και πρωτίστως για εμάς τους πολιτικούς.
Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δώσουμε στην εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέσων υλικοτεχνικής υποδομής που θα δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους Βουλευτές, σε όλους εσάς, να ανταποκρίνεστε με πληρότητα στις ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις του αξιώματος που σας ανέθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολυσύνθετη δράση του Κοινοβουλίου μας συνολικά, καθώς και η αποτελεσματικότητα ενός εκάστου εξ ημών δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, εάν δεν υποστηριζόταν από το σύνολο του προσωπικού της Βουλής, που είναι -που είστε- κατ’ ουσίαν οι συνεργάτες μας. Χωρίς τη δική τους διοικητική και επιστημονική υποστήριξη θα ήταν ατελής και η δική μας προσπάθεια. Γι’ αυτό έχουν και θα έχουν την αναγνώρισή μας. Ταυτόχρονα, όμως, καλώ όλο αυτό το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τις Υπηρεσίες του Κοινοβουλίου μας να συμβάλλει στην εργώδη προσπάθεια που θα καταβάλλουμε για την αναβάθμιση των λειτουργιών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Κοινοβουλίου, επ’ ωφελεία πάντα του ελληνικού λαού.
Θα κλείσω, καλωσορίζοντας ιδιαίτερα τους πολλούς νέους και νέες συναδέλφους που είναι σήμερα ανάμεσά μας. Εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι θα φέρουν την φρεσκάδα της ανανέωσης, που είναι άλλωστε πηγή ζωής. Θα έχετε τη συμπαράστασή μας για να εξοικειωθείτε γρήγορα με τους κανόνες λειτουργίας, ώστε να συμβάλλετε άμεσα στον κοινό για όλους μας στόχο να θεσμοθετούμε δίκαια για τους πολίτες και αποτελεσματικά για τον κόπο μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας εξέθεσα επιγραμματικά ένα πλαίσιο των σκέψεων και των απόψεών μου. Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με όλους σας και θα ακούσω με ιδιαίτερη προσοχή κάθε άποψη, κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και του ρόλου του Έλληνα Βουλευτή. Με τη δική σας θέληση βρίσκομαι σήμερα εδώ. Βρίσκομαι μπροστά στην πρόκληση και τη μεγάλη ευθύνη που σημαίνει για μένα το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.
Είμαι αποφασισμένος να υπηρετήσω τα αξίωμα αυτό με απόλυτη αφοσίωση στους θεσμούς και να εργαστώ μαζί σας, να εργαστώ σκληρά μαζί σας, ώστε να κάνουμε ένα σημαντικό ακόμη βήμα στην αναβάθμιση της ποιότητας της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις ελπίδες των πολιτών, αλλά και στις ανάγκες των καιρών.
Σας ευχαριστώ.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ να εξουσιοδοτήσετε το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδριάσεως.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
(PN)
(DE)
Πρόεδρος (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ενημερώσω το Σώμα ότι σήμερα το απόγευμα στις 6 η ώρα θα διεξαχθεί η εκλογή των Αντιπροέδρων, των Κοσμητόρων και των Γραμματέων του Σώματος.
Σας ανακοινώνω επίσης ότι η συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβερνήσεως θα αρχίσει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα. Η συζήτηση θα συνεχισθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, θα διεξαχθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, το αργότερο στις 12 τα μεσάνυχτα.
Από τον αριθμό των συναδέλφων, οι οποίοι θα ζητήσουν το λόγο επί των Προγραμματικών Δηλώσεων, θα εξαρτηθεί εάν θα πρέπει να αποφασίσει μετά από πρότασή μου, το Σώμα, για έναρξη της συνεδριάσεως την Κυριακή το πρωί. Εάν χρειαστεί δηλαδή να βάλουμε, όπως συνηθίζουμε να λέμε, μία εμβόλιμη συνεδρίαση την Κυριακή το πρωί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 13.03΄ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009, και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος, εκλογή Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων του Σώματος, σύμφωνα με την Ειδική Ημερήσια Διάταξη που θα σας διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 15/10/2009 2:10:00 μμ Από: Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε: 15/10/2009 12:20:00 μμ


PDF:
es20091015(proi).pdf
TXT:
end091015pr.doc


Επιστροφή