ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: Β' 17/06/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  Β΄
Τετάρτη 16 Ιουνίου 2009

 Αθήνα, σήμερα στις 16 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.07΄, συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α’ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ’ Αντιπροέδρου αυτής  κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΕΡΑΝΤΖΗ.
  ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(Επικύρωση Πρακτικών: Σύμφωνα με την από 16 Ιουνίου 2009 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα πρακτικά της Α’ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 16 Ιουνίου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο των σχεδίων νόμων:
1) «Κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».
2) «Κύρωση της Συμφωνίας Πλαίσιο (Framework Agreement) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού «ΑΤΗΕΝΑ», που αφορά στις υπηρεσίες μετακινήσεων και μεταφορών που παρέχονται από το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)».
3) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Μemorandum of Understanding) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ιταλικής Δημοκρατίας που αφορά στη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ-AMSCC), καθώς και της δι’ ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων (Verbal Notes) Συμφωνίας Τροποποίησης του Μνημονίου».)
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2009.
«Επίκαιρες Ερωτήσεις (Άρθρα 29 παρ. 1, 130 παρ. 8 Καν. Βουλής)
  1. Η με αριθμό 13/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Νικητιάδη προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλύμνου με το λιμάνι του Πειραιά κ.λπ.      
  2. Η με αριθμό 16/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη λειτουργία  του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Μαυροράχης στο Νομό Θεσσαλονίκης  κ.λπ..
 3. Η με αριθμό 15/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου - Πασχαλίδου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την εξέλιξη των μελετών και την υλοποίηση του Προαστιακού Περιφερειακού Σιδηροδρόμου της Θεσσαλονίκης προς το νομό Πέλλας κ.λπ..
 4. Η με αριθμό 12/15-6-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, σχετικά με τη λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Μαυροράχης στο Νομό Θεσσαλονίκης  κ.λπ.»

(GM)
XF
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας ενημερώνω ότι σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009 συνεδριάζουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. 'Ωρα 10.00΄: Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέματα ημερήσιας διάταξης: α. Εκλογή Προεδρείου. β. Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
2. 'Ωρα 11.20΄: Διαρκής Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εκλογή Προεδρείου.
3. 'Ωρα 11.40΄: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εκλογή Προεδρείου.
4. 'Ωρα 12.00’: Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εκλογή Προεδρείου.
5. 'Ωρα 12.20΄: Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εκλογή Προεδρείου.
6. 'Ωρα 12.40΄: Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέματα ημερήσιας διάταξης: α. Εκλογή Προεδρείου. β. Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, κατόπιν αιτήματος Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - μελών της Επιτροπής, για την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (Ε.Π.Α.Ν.).
7. 'Ωρα 18.00΄: Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Παπαθανασίου, σύμφωνα με το άρθρο 31Α του Κανονισμού της Βουλής, για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην Ημερήσια Διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης: «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα και οι τροπολογίες ως μία ενότητα. Το νομοσχέδιο υπερασπίζει από κυβερνητικής πλευράς ο Υπουργός Τουρισμού κ. Μαρκόπουλος.
Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν σχέδιο νόμου πέρα από τη λειτουργική τακτοποίηση των λειτουργούντων δίχως το ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ τουριστικών καταλυμάτων επιχειρεί την τελευταία διευθέτηση, γιατί έγινε πολύς λόγος χθες ότι θα συνεχίσουμε και στο μέλλον να κάνουμε διευθετήσεις. Είναι η τελευταία διευθέτηση που γίνεται!
Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Βεβαίως!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Προχωρά λοιπόν στη διευθέτηση και κάποιων ζητημάτων σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος των ξεναγών από αλλοδαπούς στη χώρα μας, σχετικά με τον ΟΤΕΚ, καθώς επίσης και με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.
Το άρθρο 1 αφορά στη λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων και αποτελεί το πλέον σημαντικό του νομοσχεδίου, αφού όπως έχω ήδη τονίσει εξασφαλίζει το πολύ σημαντικό ζήτημα της ποιότητας και της ασφάλειας των προσφερομένων στον τουριστικό τομέα υπηρεσιών.
PM



(1GM)
Σύμφωνα με τα όσα ορίζει δίνεται η δυνατότητα εντός προθεσμίας έξι μηνών από τη δημοσίευσή του παρόντος νομοσχεδίου και με την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών να υποβληθεί αίτηση χορήγησης του ειδικού σήματος λειτουργίας από όσες επιχειρήσεις λειτουργούσαν δίχως αυτό είτε επειδή δεν τους είχε χορηγηθεί, είτε επειδή αυτό είχε αφαιρεθεί για διάφορους λόγους ή δεν είχε ανανεωθεί λόγω μη εγκυρότητας πλέον των σχετικών δικαιολογητικών. Γι’ αυτό έγινε λόγος χθες και θέλω να τονίσω ότι αφηρέθη το ειδικό σήμα για κάποιους λόγους ή έπαψαν να ισχύουν τα δικαιολογητικά. Οι ξενοδόχοι θα επαναφέρουν τώρα τα καινούργια δικαιολογητικά και αν κριθούν κατάλληλα, φυσικά και θα πάρουν το ειδικό σήμα λειτουργίας.
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει εντός της ανωτέρω προθεσμίας να υποβληθούν είναι: Πρώτον, πιστοποιητικό πυροπροστασίας που χορηγεί η οικεία πυροσβεστική υπηρεσία εντός ενός μηνός από την υποβολή της σχετικής αιτήσεως έπειτα από τους σχετικούς ελέγχους. Αν κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών η πυροσβεστική υπηρεσία διαπιστώσει πλημμέλειες στην εγκατάσταση πυροπροστασίας, δύναται να χορηγήσει προσωρινό πιστοποιητικό έξι μηνών με υποχρέωση όμως της επιχείρησης να συμμορφωθεί απόλυτα με το νόμο μέσα στο διάστημα αυτό.
Δεύτερον, είναι τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις β΄ και γ΄ περιπτώσεις του ν. 2919/2001, δηλαδή βεβαίωση και τεκμηρίωση με τεχνικά στοιχεία της στατικής, αντισεισμικής και δομικής επάρκειας του κτιρίου και της υφιστάμενης εγκατάστασης-διάθεσης των υγρών αποβλήτων, καθώς επίσης και βεβαίωση ότι το κτίριο πληροί τις προϋποθέσεις μεγίστου ύψους ανάλογα με τη γεωγραφική του θέση.
Τρίτον, πλήρης σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων των υφισταμένων κτιριακών και λοιπών εγκαταστάσεων συνοδεία υπεύθυνης δήλωσης του επιχειρηματία που θα επιβεβαιώνει την εγκυρότητα και την πιστότητα των σχεδίων αυτών.
Τέταρτον, παράβολο υπέρ του Δημοσίου και υπέρ του ΤΑ.Ξ.Υ.
Πέμπτον, βεβαίωση από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας της ενημερότητας με αναφορά στη νομική μορφή των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των κάμπινγκ ως προς τις υποχρεώσεις τους προς αυτό. Σε περίπτωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας και που ασφαλώς θα υπάρχουν θα απαιτούνται επιπρόσθετα πρώτον η αρχικώς εκδοθείσα οικοδομική άδεια και η σχετική απόφαση αν το κατάλυμα έχει νομίμως εξαιρεθεί από κατεδάφιση και δεύτερον η αρχική έγκριση περιβαλλοντικών όρων, εάν βέβαια προκύπτει τέτοιου είδους υποχρέωση εκ του νόμου. Η έγκριση αυτή θα υποβάλλεται απαραιτήτως από όσα καταλύματα απέκτησαν άδεια οικοδομής μετά το 1993.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1, εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης, οι περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού υποχρεούνται να χορηγήσουν το σήμα εντός δύο μηνών. Όπως ορίζει η παράγραφος 4, πενταμελείς επιτροπές σ’ όλες τις περιφέρειες αναλαμβάνουν το έργο της διευκόλυνσης της συνεργασίας των Π.Υ.Τ. με τους αιτούντες του ειδικού σήματος λειτουργίας. Σε περίπτωση προσφυγής οι Επιτροπές θα πρέπει εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός να γνωμοδοτούν, ενώ για όσο διάστημα θα εκκρεμεί μία προσφυγή δεν θα επιβάλλεται καμία διοικητικής φύσεως κύρωση από τον ΕΟΤ ή από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Όπως ορίζει η παράγραφος 5 του άρθρου 1, οι διοικητικές κυρώσεις, ακόμη και οι επιβληθείσες, αλλά και οι σχετικές δίκες που εκκρεμούν αναστέλλονται μέχρι τις 31/12/2009 με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι ιδιοκτήτες των τουριστικών καταλυμάτων θα υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ως υποχρεούνται.
(BS)


PM
Τέλος, σύμφωνα με την παράγραφο 6 θα επιβληθεί τέλος λειτουργίας τακτοποίησης στον ΕΟΤ το ύψος του οποίου θα υπολογιστεί ανάλογα με τα δωμάτια καταλυμάτων ή τα τετραγωνικά μέτρα υπερβάλλουσας δόμησης ή αλλαγής χρήσης.
Το δεύτερο άρθρο για την λειτουργική τακτοποίηση των κολυμβητικών δεξαμενών μεριμνά για την πιστοποίηση της ασφάλειας και της υγιεινής για την καλύτερη χρήση των δεξαμενών αυτών.
Στην παράγραφο 1 ορίζονται τα δικαιολογητικά που υποχρεωτικά θα προσκομίζονται για την λήψη της οκταετούς άδειας λειτουργίας των δεξαμενών. Αυτά είναι: πρώτον, σχεδιάγραμμα της κολυμβητικής δεξαμενής εις τριπλούν υπογεγραμμένα από διπλωματούχο μηχανικό. Δεύτερον, τεχνική έκθεση εις τριπλούν επίσης από διπλωματούχο μηχανικό η οποία θα περιλαμβάνει εν συντομία πληροφορίες σχετικά με την προέλευση του νερού τροφοδοσίας με τον ρυθμό ανατροφοδοσίας αυτού σχετικά με τα φίλτρα, τις αντλίες, με τα μέτρα ασφαλείας των λουομένων όπως σωσίβια, τηλέφωνα ανάγκης και σήμανση καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις για την μικροβιολογική ποιότητα του νερού. Στην εν λόγω παράγραφο αναφέρονται λεπτομερώς τα απαραίτητα στοιχεία.
Σύμφωνα με την παράγραφο 3 για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας θα υποβάλλονται στις ΠΥΤ βεβαίωση κατασκευαστικής αρτιότητας και αρτιότητας ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της δεξαμενής καθώς και βεβαίωση ότι η δεξαμενή πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις. Και οι δυο βεβαιώσεις θα είναι από διπλωματούχο μηχανικό μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πάντα σύμφωνα με τα επαγγελματικά του δικαιώματα ενώ αν διαπιστωθούν ανακρίβειες θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας της δεξαμενής και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις μέχρι την συμμόρφωση της επιχείρησης με τον νόμο.
Η παράγραφος 3 ορίζει ότι η αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία τουρισμού οφείλει να χορηγήσει την άδεια εντός ενός μηνός από την υποβολή των δικαιολογητικών και εφόσον βέβαια πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ενώ όσες δεξαμενές δεν λάβουν άδεια εντός τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση του παρόντος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Για να μην ζορίζεστε, κύριε Μπαντουβά, επειδή κάνει και ζέστη θα σας δώσω την χρονική ευχέρεια να ολοκληρώσετε. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα κάνετε κατάχρηση. Αλλά δεν θέλω να κάνετε κατάχρηση. Γενικώς ο καιρός δεν ευνοεί τέτοια ζόρια. Προχωρήστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όσες δεξαμενές δεν λάβουν άδεια εντός τεσσάρων μηνών από την δημοσίευση του παρόντος θα σφραγίζονται και θα τους επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις. Στοχεύοντας στην μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση της διαδικασίας η παράγραφος 7 ορίζει ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται άπαξ και η χορηγούμενη άδεια θα πιστοποιεί το σύνολο των δεξαμενών σε περίπτωση που ένα κατάλυμα διαθέτει πλέον της μιας κολυμβητικής δεξαμενής.
Όλα τα παραπάνω, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σημαντικά καθώς στο εξής ο κάθε ιδιοκτήτης τουριστικού καταλύματος θα γνωρίζει επακριβώς τι χρειάζεται για να λάβει την οκταετή άδεια λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών. Γιατί ναι μεν τα προαναφερθέντα υπήρχαν στην νομοθεσία, ήταν όμως τόσο διάσπαρτα και ασαφή που προκαλούσαν σύγχυση και τελικά μερική ή ακόμα και μη εφαρμογή του νόμου.
Με την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2 υποστηρίζονται τα μικρής δυναμικότητας τουριστικά καταλύματα ως και 50 κλίνες στα οποία παρέχεται η δυνατότητα να συγκεντρώσουν σε ένα πρόσωπο τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του υπευθύνου ασφαλείας και του υπευθύνου λειτουργίας.
Το άρθρο 3 δίνει όπως προανέφερα στην επί της αρχής συζήτηση σε υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού με κριτήριο την επαρκή γνώση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής ιστορίας και της αρχαιολογίας και με την προϋπόθεση της πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης σε αρχαιολογικό χώρο ή μουσείο της χώρας. Όπως αναφέρθηκε στην επί της αρχής συζήτηση, στην χθεσινή, δηλαδή, συνεδρίαση, θεωρώ πολύ σωστή την επιλογή του υπουργείου να προσθέσει στα κριτήρια αυτά και το κριτήριο της ικανοποιητικής γνώσης της ελληνικής γλώσσας, αφού πιστεύω ότι σχετίζεται τόσο με το επίπεδο της ποιότητας όσο και με την ασφάλεια των παρεχομένων υπηρεσιών.
Την σύσταση της επιτροπής που θα αξιολογεί την συνδρομή των ανωτέρω κριτηρίων την ανέφερα ήδη χθες. Θεωρώ ωστόσο σκόπιμο να περιλαμβάνει και έναν εκπρόσωπο, κύριε Υπουργέ, των τουριστικών γραφείων αφού αυτά είναι οι κύριοι εργοδότες των ξεναγών.
Ωστόσο θέλω ξανά να επισημάνω, κύριε Υπουργέ, ότι θεωρώ ότι θα πρέπει κάποτε να δώσουμε και στους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αρχαιολόγους ή ιστορικούς τέχνης, που δεν έχουν εκπαιδευτεί στο επάγγελμα του ξεναγού, την άδεια να ξεναγούν σε αρχαιολογικούς χώρους υπό την προϋπόθεση όπως είπα και χθες να υπάρξει κατάλληλη σεμιναριακή επιμόρφωση σε μαθήματα που δεν παραδίδονται στο πανεπιστήμιο. Τα ανέφερα χθες, κύριε Υπουργέ.
(SX)



(1BS)
Με το άρθρο 4 και τη σαφή αναφορά στη σύσταση της Επιτροπής που θα εξετάζει τις προσφυγές των διοικούμενων ενάντια στις αποφάσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού, επιχειρείται να σταματήσει η αδυναμία επιβολής διοικητικών κυρώσεων από τις Υπηρεσίες Τουρισμού. Τις δε επιτροπές αυτές θα επικουρούν στο εξής ένας εισηγητής, δύο γραμματείς και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου.
Το άρθρο 5, όπως προείπα, δίδει επιτέλους στους πτυχιούχους μονοετούς ή διετούς κύκλου σπουδών του ΟΤΕΚ, καθώς και σε αυτούς των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, το δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς του Δημοσίου σε θέσεις Δευτεροβάθμιας και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης αντίστοιχα.
Επιχειρείται, ακόμα, η διασφάλιση της επαρκούς γνώσης ξένων γλωσσών των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, πολύ σημαντική για την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Στο εξής από την προβλεπόμενη επιμόρφωση θα εξαιρούνται μονάχα όσοι διαθέτουν κρατικό πιστοποιητικό.
Τέλος, για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης του ΟΤΕΚ και λόγω της έλλειψης προϊσταμένων διευθύνσεων από την Κεντρική του Υπηρεσία, η τελευταία παράγραφος του άρθρου 5 ορίζει ότι ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αυτής μπορεί να τίθεται Διευθυντής Ανώτερης Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ή Διευθυντής Εκπαιδευτηρίου αρκεί να διαθέτει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου.
Το άρθρο 6 αφορά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος. Ανταποκρινόμενο στα νέα δεδομένα του ελληνικού Τουρισμού, ανεβάζει από εννέα σε έντεκα τις ομάδες στις οποίες θα χωρίζονται τα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ προχωράει σε μία αναδιάρθρωση των περιφερειών που αντιπροσωπεύει κάθε ομάδα, για την καλύτερη βέβαια εκπροσώπησή τους.
Για τον ίδιο σκοπό αυξάνει σε τριάντα επτά από είκοσι έξι τους συνολικούς εκπροσώπους των ομάδων αυτών.
Τέλος, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις απλοποιεί, ομογενοποιεί και οργανώνει καλύτερα τις εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η θητεία του οποίου στο εξής γίνεται 4ετής από 3ετής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν σας κρύβω ότι χθες απογοητεύτηκα από τη στάση όλων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο αυτό, εκτός από του κ. Βορίδη. Θεωρώ ότι θα πρέπει να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε οπωσδήποτε στην ψήφισή του, ειδικά για το άρθρο 1. Το γνωρίζετε όλοι πολύ καλά και ειδικά εσείς, αγαπητέ συνάδελφε από τα Δωδεκάνησα, κύριε Εισηγητά της μείζονος Μειοψηφίας, που προέρχεστε από μία περιοχή όπου μαζί με την Κρήτη θεωρούνται οι ναυαρχίδες του Τουρισμού της Ελλάδος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πιστεύω, κύριε Μπαντουβά, ότι είστε ευχαριστημένος για το χρόνο που σας παρασχέθηκε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ανάλογος χρόνος θα δοθεί και στον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εάν τον χρειαστεί βέβαια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Δεν θα τον χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εσείς, κύριε Ζωίδη, είστε πάντα σύντομος, περιεκτικός, οπότε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Με εξέφρασε ο μόλις κατελθών του Βήματος συνάδελφος, κ. Μπαντουβάς. Την απογοήτευσή του…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ενώ εγώ είμαι φλύαρος, κύριε Πρόεδρε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Εγώ θέλω να τον ευχαριστήσω για την αναλυτική παρουσίαση των λεπτομερειών, που διαλαμβάνονται στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Με συγχωρείτε, κύριε Ζωίδη, αλλά θα ήθελα να δώσω μία απάντηση στον κ. Μπαντουβά.
Εσείς είστε ειδικός. Οι ειδικοί λένε πάντα περισσότερα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: …πράγμα που μας απαλλάσσει από την υποχρέωση να το κάνουμε εμείς.
Ο κ. Μπαντουβάς ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός και περιέγραψε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν είναι φλύαρος. Απλώς είναι ειδικός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: …επακριβώς το τι διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Άρα, μας βγάζει από τον κόπο να πάμε σε περαιτέρω αναλύσεις.
Κύριε Υπουργέ, να ξεκαθαρίσουμε κάτι που είπαμε από την αρχή της χθεσινής μας τοποθέτησης.
Δεν είμαστε κατά της τακτοποίησης των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτό και για εσάς, κύριε Μπαντουβά. Είμαστε κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Η διαφορά ποια είναι; Για να καταλάβω δηλαδή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Θα σας πω. Αφήνουμε απέξω, κύριε Υπουργέ, πράγματα τα οποία άπτονται αρμοδιοτήτων άλλων Υπουργείων, δύσκολα, και βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι δικαίους και αδίκους, μικρές και μεγάλες αυθαιρεσίες. Εν πάση περιπτώσει, δεν διαλαμβάνονται, δεν προβλέπονται τέτοια μέτρα που θα μας αποτρέψουν από το να έχουμε και στο μέλλον παρόμοιες ιστορίες.
Άκουσα με μεγάλη έκπληξη χθες το επιχείρημά σας για το πώς δεν θα πάμε σε τέταρτη γενιά αυθαιρέτων ξενοδοχείων που θα ψάχνουμε τη λειτουργική τους τακτοποίηση.

(TS)








(SX)
Και είπατε ότι θα βάλετε ένα δορυφόρο και κάθε δύο χρόνια…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Υπάρχει ο δορυφόρος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: …που θα καταγράφει τα αυθαίρετα και άρα θα επιβάλλονται κυρώσεις –αυτό εννοείτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Όχι, δεν είπα τι θα κάνουμε. Θα το πω σήμερα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Α, μας το κρατάτε μυστικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Όχι, δεν το κρατάω μυστικό, απλώς αναρωτιέμαι πώς δεν αντιλαμβάνεστε με ποιο τρόπο κινείται ολόκληρη Ευρώπη για να κινηθεί και η Ελλάδα, γιατί μέχρι τώρα όπως κινηθήκατε εσείς όταν κυβερνούσατε, το μόνο που παράγατε είναι αυθαίρετα ξενοδοχεία παντού και ιδιαίτερα στη Ρόδο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Να δούμε, λοιπόν, πώς κινείται όλη η Ευρώπη, κύριε Υπουργέ. Σε κανένα μέρος της Ευρώπης κανένας πολίτης δεν θα διανοηθεί ποτέ ότι θα παραβεί το νόμο. Αυτό είναι διαχρονική υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας που την οφείλουμε όλοι μας, πρωτίστως εσείς αυτή τη στιγμή. Εάν θέλετε να κάνουμε αναδρομή στο παρελθόν, να την κάνουμε. Καμία αντίρρηση. Αυτή τη στιγμή εσείς κυβερνάτε και εσείς πρέπει να εμπνεύσετε στον πολίτη την υποχρέωσή του να τηρεί το νόμο. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, ή αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό εάν θέλετε να μιλήσουμε γενικότερα, μπορούμε να επιβάλλουμε το νόμο.
Αντί, λοιπόν, να οργανώσουμε την πολιτεία μας, να οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας, τις πολεοδομίες, για παράδειγμα να γίνονται τρεις αυτοψίες κατά το στάδιο της κατασκευής των έργων και προτού να χορηγηθεί η άδεια να γίνεται η τελική αυτοψία, είπατε χθες ότι θα αφήνουμε τον πολίτη να παρανομεί και στη συνέχεια αυτή τη φορά θα του επιβάλλουμε κυρώσεις, δεν θα του δίνουμε συγχωροχάρτι. Αυτό αφήσατε να εννοηθεί. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτές είναι πρακτικές οι οποίες τουλάχιστον πόρρω απέχουν της προσωπικής μου άποψης αλλά και της άποψης του κόμματός μου όσον αφορά το πώς πρέπει να πορευτούμε από εδώ και πέρα.
Στο άρθρο 1, κύριε Υπουργέ, για να μιλήσουμε και για το νομοσχέδιο, αναφερόμαστε σε δύο πράγματα. Πρώτα- πρώτα, στο περιβόητο πιστοποιητικό πυρασφαλείας όπου θα μου επιτρέψετε να κάνω προτάσεις, τις οποίες πιστεύω ότι θα λάβει υπόψη του το Υπουργείο.
Πρώτον, να είναι ταυτόσημα τα σχέδια που κατατίθενται σε όλες τις αρχές και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στον ΕΟΤ και όπου αλλού πάνε. Κάποια αρχή πρέπει να θεωρεί αυτά τα σχέδια, διότι θα έχουμε το φαινόμενο άλλα σχέδια να είναι στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και να δίνονται τα πιστοποιητικά και άλλα σχέδια να εγκρίνονται τελικά από τον ΕΟΤ.
Δεύτερον, τη χρονιά τη χάσαμε, γιατί θα δημοσιευθεί το νομοσχέδιο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και σε έξι μήνες θα υπάρχει το περιθώριο υποβολής των αιτήσεων και των σχετικών δικαιολογητικών. Άρα, το 2009 δεν υπάρχει πλέον χρόνος.
Και εδώ επιτρέψτε μου μια παρένθεση. Σήμερα πώς λειτουργούν αυτά τα ξενοδοχεία;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Όπως λειτουργούσαν πέρυσι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Πέρυσι είχαν παράταση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Όπως λειτουργούσαν από το 1993 και μετά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Πέρυσι είχαν μια παράταση για την έστω κατ’ επίφαση ενοποίηση που είχε γίνει. Φέτος τι υπάρχει; Απολύτως τίποτε. Το απόλυτο κενό. Φέτος είναι εντελώς στον αέρα αυτή τη στιγμή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Μήπως έχετε διαβάσει την παράγραφο 1;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Καλύπτεται αυτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Κύριε Καραμάριε, ξέρουμε ότι υπάρχουν παρατάσεις οι οποίες εκκρεμούσαν και δεν δόθηκε η καινούρια παράταση.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Καλύπτεται. Είναι μέχρι το τέλος του έτους 2009.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ να αφήσουμε το συνάδελφό μας να αναπτύξει τις απόψεις του.
Συνεχίστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Λέει το νομοσχέδιο στο άρθρο 1 ότι θα χορηγείται, εάν υπάρχουν μικροπροβλήματα στον έλεγχο που θα κάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, προσωρινή άδεια. Με βάση την προσωρινή άδεια θα χορηγείται το ειδικό σήμα λειτουργίας;
Επόμενο στάδιο. Η αποκατάσταση των ελλείψεων ή των μικροπροβλημάτων όπως περιγράφονται, πώς θα βεβαιώνεται και τι συνέπειες θα έχει;
Όσον αφορά τη στατική επάρκεια η οποία βεβαιώνεται από δύο μηχανικούς –το είπε χθες ο κ. Καρπούζας, το επαναλαμβάνω και εγώ, κύριε Υπουργέ- θα πρέπει να είναι πολιτικοί μηχανικοί αυτοί που θα τη βεβαιώνουν και όσον αφορά τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών πρέπει να είναι μηχανολόγοι μηχανικοί ή χημικοί μηχανικοί. Το Πολυτεχνείο μας βγάζει μηχανικούς, όλοι τιτλοφορούμεθα μηχανικοί, αλλά ο καθένας μας έχει κάποιες ειδικότητες. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι ή χημικοί μηχανικοί να βεβαιώνουν τη στατική επάρκεια των ξενοδοχείων, ούτε πολιτικοί μηχανικοί να βεβαιώνουν το PHA και την εύρυθμη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών.
Αυτό ας προβλεφθεί, όπως επίσης ας προβλεφθεί, έστω με δική σας απόφαση, κύριε Υπουργέ, και ο τρόπος αμοιβής αυτών των ανθρώπων και για να διασφαλιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα και για να μην έχει απώλειες το κράτος μας από την φορολογία των μηχανικών, ή εν πάση περιπτώσει από την καταβολή τελών που πρέπει να καταθέτουν αυτοί.
(PE)


(1TS)
Όσον αφορά τις πισίνες, θα ήθελα να πω ότι σωστά γίνεται. Θα πρέπει να νομιμοποιηθεί με γρήγορες διαδικασίες όλη αυτή η υπόθεση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έχω χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
Η διαφοροποίηση μεταξύ πενήντα κλινών και λιγότερων από πενήντα κλίνες είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει.
Πρέπει, επίσης, η γειτνίαση της πισίνας να μην είναι, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, μόνο με τα μπαρ, γιατί στα εκτός σχεδίου ξενοδοχεία, που επιβάλλεται να είναι στα είκοσι μέτρα απόσταση, μπορεί να είναι πλησιέστερα σε δωμάτια, διαμερίσματα ή σουίτες. Και αυτό πρέπει να εξαλειφθεί ως κώλυμα, για να χορηγηθεί η άδεια της πισίνας.
Επίσης, εάν για οποιονδήποτε λόγο -άρθρο 2 παράγραφος 5γ’- γίνει ανάκληση της λειτουργίας της πισίνας, δεν πρέπει να παρασύρει την ανάκληση του ειδικού σήματος λειτουργίας του ξενοδοχείου. Και αυτό πρέπει να προβλεφθεί τώρα, κύριε Υπουργέ.
Επιπλέον, στο άρθρο 1 στην παράγραφο Α’ αναφέρεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης. Με την αλλαγή της χρήσης προκύπτουν προβλήματα που ακολουθούν της ανανέωσης στη χορήγηση του ειδικού σήματος. Δηλαδή, ενδέχεται οι κοινόχρηστοι χώροι να έχουν «δωματιωθεί» και στη συνέχεια αυτοί οι χώροι που απομένουν να μην επαρκούν για την κατηγοριοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων των ξενοδοχείων. Καταργείται ο προληπτικός έλεγχος, δεν υφίσταται.
Κατά την άποψή μας, αφού υπάρχει ο χρόνος, ας γίνει προληπτικός έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΕΟΤ προ της χορήγησης του ειδικού σήματος λειτουργίας. Οι έμπειροι υπάλληλοι του ΕΟΤ θα δουν πού πάσχει κάθε ξενοδοχείο, θα κάνουν τις προτάσεις τους και θα κατηγοριοποιήσουν το τουριστικό κατάλυμα, ανάλογα με τις πραγματικές δυνατότητες που αυτό έχει και όχι κατά δήλωση του κάθε ιδιοκτήτη να προχωρήσουμε στη χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας, χωρίς κανείς να δει τι ουσιαστικά υπάρχει σε κάθε ξενοδοχείο.
Επίσης, πιστεύω ότι τακτοποιήθηκε το θέμα της εφάπαξ καταβολής του τέλους λειτουργικής τακτοποίησης, όπως περιγραφόταν στο άρθρο 1 παράγραφος 6Α’. Αυτό τακτοποιήθηκε, διότι πιστεύω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι πως σε περίοδο κρίσης δεν είναι δυνατόν η εφάπαξ καταβολή να βαρύνει ανθρώπους των οποίων η οικονομική κατάσταση ήδη δοκιμάζεται.
Κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνω ότι θα πρέπει με την έγκριση από τον ΕΟΤ και εφόσον η άδεια λειτουργίας των καταστημάτων δίδεται πλέον από τον ΕΟΤ, να καταργηθεί με απόφασή σας ή διά νόμου η υποχρέωση της χορήγησης της βεβαίωσης χώρου κυρίας χρήσης -αυτή χορηγείται από τις πολεοδομίες και ο έλεγχος γίνεται από τις υγειονομικές υπηρεσίες- άλλως θα έχουμε προβλήματα, όπως είπα και χθες, στη χορήγηση των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν μέσα στις μονάδες.
Για τους ξεναγούς τα είπαμε χθες. Ανακρούσατε πρύμναν και πολύ καλά κάνατε. Πιστεύω ότι θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά –άλλωστε αναλύθηκε από όλες τις πτέρυγες- το πώς θα είναι δυνατόν άνθρωποι οι οποίοι δεν κέκτηνται του πτυχίου, της άδειας εργασίας ξεναγού, να λειτουργήσουν στη χώρα μας. Για λόγους που αναλύθηκαν κατά κόρον χθες, νομίζω ότι παρήλθε η αναγκαιότητα για να αναφέρω οτιδήποτε. Θεωρώ θετική τη στροφή που κάνατε, κύριε Υπουργέ, και εν πάση περιπτώσει, υπ’ αυτή την έννοια θα ψηφίσουμε το άρθρο που αναφέρεται στους ξεναγούς.
Επίσης, θα ψηφίσουμε το άρθρο που αναφέρεται στη λειτουργία του ΟΤΕΚ, με τη μόνη διαφορά ότι αναμένουμε ακόμα τις απαντήσεις για ένα-δύο ερωτήματα που σας έκανα χθες. Στο ένα, για τον Οργανισμό Λειτουργίας, απαντήσατε χθες. Όσον αφορά τα υπόλοιπα όμως ερωτήματα, αυτά εκκρεμούν και θα περιμένουμε σήμερα να ακούσουμε τις απαντήσεις σας.
Θα ψηφίσουμε, επίσης, όσα διαλαμβάνονται στο άρθρο 6 για τη λειτουργία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Ένας κλάδος έκανε τις δικές του εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσει πιο εύρυθμα και εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε αυτήν τη θέση των ξενοδόχων, όπως εκφράστηκε διά του προέδρου τους κ. Φωκά.
Εκεί που σαφώς έχουμε κατηγορηματική άρνηση, κύριε Υπουργέ, είναι το άρθρο 7. Η παράταση ισχύος του πιστοποιητικού πυρασφαλείας από πέντε σε οκτώ χρόνια νομίζω ότι είναι, πέραν των άλλων, επικίνδυνη.
(XA)
(PE)
Ας στελεχώσουμε τις πυροσβεστικές μας υπηρεσίες. Δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε γραφειοκρατία έναν έλεγχο ο οποίος είναι θέμα ζωής και θανάτου, γιατί είμαστε όλοι στον αέρα, γιατί είμαστε όλοι εν κινδύνω. Πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνεται ετήσιος έλεγχος στα τουριστικά καταλύματα όσον αφορά τη θωράκισή τους από πλευράς πυροσβεστικών μέσων και εν πάση περιπτώσει εγκαταστάσεων. Άλλως ενδεχομένως να βρεθούμε προ εκπλήξεων που θα μας βάλουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο όχι πλέον ως περιοχές, αλλά ως χώρα γενικότερα αν –ο μη γένοιτο- έχουμε ένα έκτακτο γεγονός όπως θα είναι μια πυρκαγιά σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο που θα έχει επτά ή οκτώ χρόνια να ελεγχθεί από πλευράς πυροσβεστικών μέσων.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού βασίζεται στον πολιτισμό μας και στο περιβάλλον, στην αρμονική και ισόρροπη σχέση μεταξύ τους σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας επιδιώκοντας τον τουρισμό των δώδεκα μηνών για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Παρά τα περιβόητα προεκλογικά μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων απέναντι στην κρίση –τα υπενθυμίζω, επιδότηση θέσεων απασχόλησης για Απρίλιο-Μάιο, μείωση ΕΤΑΚ, μείωση τέλους παρεπιδημούντων, μείωση ή εξαφάνιση τελών προσγείωσης αεροπλάνου- η βουτιά 9% που καταγράφεται στην κίνηση των ξένων επισκεπτών συνοδεύεται από ακόμα μεγαλύτερη πτώση γύρω στο 25% στον τζίρο των επιχειρήσεων σύμφωνα με τις ενώσεις ξενοδόχων. Εκατοντάδες ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά κατά το διάστημα Απριλίου-Μαϊου και παραμένουν κλειστά αυτήν τη στιγμή με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν μεροκάματα και να έχει γεμίσει η αγορά ανεξόφλητα χρέη. Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων δεν μπορούν να προβλέψουν αν τα κρεβάτια τους θα γεμίσουν ή θα μείνουν άδεια ακόμα και Ιούλιο ή Αύγουστο με την κορύφωση της σεζόν.
Πράγματι η Ρόδος για την οποία έγινε λόγος χθες μέχρι στιγμής φαίνεται να επιπλέει και να διασώζεται από την κρίση. Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται κατά 1,26% μόνο στη Ρόδο και είναι αποτέλεσμα των ιδίων των επιχειρηματιών που έριξαν από πολύ νωρίς φέτος τις τιμές τους μέσω των tour operators και του διαδικτύου, διότι διαθέτουν την πείρα και την ικανότητα να επιβιώνουν χωρίς να περιμένουν το κράτος.
Στους υπόλοιπους προορισμούς τι γίνεται; Ρωτήστε και τις τοπικές κοινωνίες. Σας προσκαλώ και πάλι να μας επισκεφθείτε κύριε Υπουργέ, για να αποκτήσετε συνολική εικόνα των επαγγελματιών που εργάζονται γύρω από τον τουρισμό και στα υπόλοιπα νησιά. Κανένα μέτρο στήριξης του εσωτερικού τουρισμού. Πόσοι Έλληνες πιστεύετε ότι μπορούν να δώσουν 250 ευρώ στην καλύτερη εκδοχή για ένα αεροπορικό εισιτήριο aller-retour όταν μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι στην Ιταλία με τη μισή τιμή;
Τι γίνεται με το ακτοπλοϊκό;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τελειώνετε. Έχετε υπερβεί και τον κ. Μπαντουβά κατά τρία λεπτά και είχατε πει ότι θα είστε συντομότερος. Είχατε οκτώ λεπτά και είστε στα δεκαπέντε. Πρέπει να τελειώσετε τώρα σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΪΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε και ζητώ συγνώμη.
Θέλω να επαναλάβω το εξής: Να πάρουμε κύριε Υπουργέ, μέτρα σοβαρά για να στηρίξουμε τον τουρισμό, μέτρα άμεσα, μέτρα που θα έχουν τη στήριξη όλων των πτερύγων. Άλλως αν νομίζουμε ότι εξυπηρετώντας μεμονωμένες συντεχνίες κάτι κάνουμε, πλανώμεθα πλάνην οικτρά.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και ψηφίζουμε τα άρθρα που περιέγραψα αναλυτικά στην τοποθέτησή μου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Σταύρος Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Εγώ κύριε Πρόεδρε, δεν δηλώνω σύντομος. Θα είμαι σύντομος. Δεν έχω δηλαδή πολλά πράγματα να πω πάνω στη σημερινή συζήτηση ούτε θέλω να επαναλάβω τα όσα ειπώθηκαν χθες.
Χθες τονίσαμε τις δικές μας αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο και στα συγκεκριμένα βέβαια άρθρα που περιλαμβάνει. Τονίσαμε τις αντιρρήσεις μας κύρια με τα τρία πρώτα άρθρα, αυτά που αναφέρονται στην χορήγηση του σήματος του ΕΟΤ στις μονάδες που μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να το πάρουν λόγω παρανομιών κατασκευαστικών και πολεοδομικών. Τονίσαμε την αντίρρησή μας στην αδειοδότηση για τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και επίσης την αντίρρησή μας στη δυνατότητα που δίνεται με το νομοσχέδιο να εξασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

(ST)
(XA)
Σε σχέση με το άρθρο 1, η αντίθεσή μας έχει να κάνει με τούτο: Δεν μπορεί, κύριε Πρόεδρε, να δίνουμε το σήμα του ΕΟΤ σε ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν κάνει πολεοδομικές, κατασκευαστικές και άλλες παρανομίες που τραυμάτισαν βάναυσα σε πολλές περιπτώσεις το περιβάλλον, αφού αρκετές από αυτές τις παρανομίες έχουν να κάνουν με καταπατήσεις αιγιαλών και παραλιών, με καταπατήσεις ορεινών όγκων και άλλες παρόμοιες και γι’ αυτό το λόγο βέβαια δεν έχουν πάρει το σήμα του ΕΟΤ μέχρι σήμερα. Τώρα έρχεστε να το κάνετε και μάλιστα να το κάνετε με φτηνιάρικες δικαιολογίες που κάθε άλλο πατούν στα πόδια τους και βέβαια να επικαλείστε και τους ίδιους τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές, ότι τάχα, αν δεν δοθεί το σήμα του ΕΟΤ, θα χάσουν τη δουλειά τους. Τονίσαμε και χθες ότι έχουν πικρή εμπειρία οι εργαζόμενοι από τη στάση σας μέχρι τώρα, ώστε τέτοιες δικαιολογίες να μην τις δέχονται.
Εδώ, κύριε Υπουργέ, παραβιάζονται με τον πιο ωμό τρόπο συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι για ψίχουλα σε ξενοδοχειακές μονάδες, να καταστρατηγούνται βάναυσα τα εργατικά δικαιώματα και τα ωράρια εργασίας, τα τρίωρα και τα τριήμερα να παίρνουν και να δίνουν και εσείς να μην κάνετε τίποτα, να παρακολουθείτε αυτήν την κατάσταση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να ανοίγετε την όρεξη των μεγαλοξενοδόχων για παραπέρα ένταση της επίθεσής τους με τις αποφάσεις που παίρνετε, όπως αυτή που πήραν πρόσφατα οι Υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης –το είπα και χθες- την προπερασμένη Δευτέρα 8 και 9 Ιουνίου, αποφάσεις που αφορούν τη γενίκευση της Επιτροπής Εργασίας, πράγμα που θα σημαίνει μειωμένη απασχόληση, μειωμένες αποδοχές και καθήλωση των μισθών και των εργατικών εισφορών για την κοινωνική ασφάλιση, την ενίσχυση των εργοδοτών στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας και άλλα τέτοια παρόμοια και βαθιά αντεργατικά μέτρα.
Το ίδιο κάνετε, κύριε Υπουργέ, με το να αδειοδοτείτε τη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών που κατασκευάστηκαν παράνομα και δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο προβλήματα και στο ίδιο το περιβάλλον. Και όχι μονάχα αυτό, το τονίσαμε πάλι και σήμερα, αλλά τους απαλλάσσετε και από την υποχρέωση να έχουν για τις κολυμβητικές τους δεξαμενές ειδικούς της ασφάλειας, όταν αυτές οι κολυμβητικές δεξαμενές είναι κάτω από εκατό τετραγωνικά μέτρα ή οι μονάδες είναι κάτω από πενήντα κρεβάτια. Και τονίσαμε χθες ότι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και δεν απαντήσατε γιατί μια μονάδα με πενήντα κρεβάτια να μην έχει ειδικό ασφάλειας και μία με πενήντα ένα να έχει. Επίσης, κύριε Υπουργέ, τονίσαμε και ένα άλλο σημείο που το θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό και το σημείο αυτό έχει σχέση με το πώς αδειοδοτείται η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών σε ένα νησί που έχει προβλήματα υδροδοτικά, προβλήματα που συνεχώς εντείνονται από χρόνο σε χρόνο. Πρέπει να παίρνετε υπ’ όψιν και αυτό το στοιχείο.
Κύριε Υπουργέ, χθες σας άκουσα πάντα σε σχέση με τις παρανομίες πάρα πολύ αισιόδοξο. Είπατε περίπου ότι βάζουμε τέρμα σε αυτές και ό,τι έγινε, έγινε, αποτελεί πλέον παρελθόν και δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Μην είστε τόσο αισιόδοξος, κύριε Υπουργέ, και μην είστε τόσο απόλυτα σίγουρος ότι βάζετε τέρμα στις παρανομίες. Θα πέσετε έξω, θα γελαστείτε. Σε μία κοινωνία που το κέρδος αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της τίποτα δεν αποκλείεται, εκτός βέβαια από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαϊκών μαζών. Ξέρετε πόσες φορές ακούσαμε τέτοιες κουβέντες; Πάρτε σαν παράδειγμα τις φωτιές. Με την αύριο των πυρκαγιών έχουμε δηλώσεις «όπου ήταν δάσος θα γίνει δάσος» και δάσος συνήθως δεν βλέπουμε, άλλα πράγματα βλέπουμε, όχι όμως δάσος. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω, μην είστε τόσο αισιόδοξος και τόσο κατηγορηματικός.
Σε σχέση με το άρθρο 3 τώρα, ειπώθηκαν αρκετά χθες. Είναι το άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασκήσουν το επάγγελμα του ξεναγού στη χώρα μας.
(XP)
(ST)
Και θέλω να τονίσω ξανά ότι δεν το κάνετε επειδή σας έπιασε ο πόνος για τους εργαζόμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφαρμόζετε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Την υπογράψατε και την ψηφίσατε όπως έκαναν και τα άλλα κόμματα. Και το κάνετε μάλιστα με αβαρίες για τα δεδομένα της ελληνικής ξενάγησης που είναι υψηλού επιπέδου. Και αυτό γιατί οι πολίτες που θα έρθουν να εξασκήσουν αυτό το επάγγελμα στη χώρα μας θα δημιουργήσουν πρόβλημα εξαιτίας της εκπαίδευσής τους που δεν είναι στο επίπεδο της δικής μας εκπαίδευσης. Τονίσαμε χθες τις προϋποθέσεις που μπαίνουν για τη χορήγηση της άδειας, το ελάχιστο των γνώσεων που πρέπει να έχει ένας πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εξασκήσει το επάγγελμα αυτό στη χώρα μας.
Πέρα από αυτό όμως έχουμε προβλήματα και στα εργασιακά και στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποσύρατε τη διάταξη για τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς τέχνης και καλά κάνατε. Έπρεπε όμως να αποσύρετε το σύνολο των άρθρων. θα δημιουργηθούν προβλήματα. Δεν φτάνουν αυτά που έχουν οι Έλληνες ξεναγοί με την ανεργία και την υποαπασχόληση αλλά θα προστεθούν και νέα προβλήματα με αυτό το άρθρο. Αν υπάρχει θέμα ανεργίας στο χώρο των αρχαιολόγων τότε διορίστε τους. Τα κενά στις αρχαιολογικές υπηρεσίςε είναι τεράστια.
Με το άρθρο 5 για τον Οργανισμό Τουριστικής Εκπαίδευσης είχαμε τονίσει ότι η εκπαίδευση πρέπει να είναι δημόσια και να τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου. Είμαστε αντίθετοι να γίνεται από τους ιδιώτες.
Όσον αφορά το Τεχνικό Επιμελητήριο με τις αλλαγές που γίνονται δεν θα αλλάξει τη ρότα του που δεν είναι άλλη από εκείνη που κινείται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται σε αυτό τον τομέα.
Τέλος με το άρθρο 7 είμαστε αντίθετοι με την παράταση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας που ορίζεται τώρα στα εφτά χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αμανατίδου-Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, και ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του εργαζόμενου αστυνομικού και καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία του εν ώρα εργασίας σήμερα το πρωί στα Άνω Πατήσια.
Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ μας είπατε ότι είστε χαρούμενος που βρίσκεται ψηλά η ατζέντα διαλόγου του τουρισμού. Εννοείτε φαντάζομαι τη δική μας συνεδρίαση χθες. Όμως θα έπρεπε να είστε χαρούμενος αν ως αυτόνομο Υπουργείο είχατε δρομολογήσει έναν εθνικό σχεδιασμό στήριξης του τουρισμού σε μια άλλη βάση, αν είχατε επιλέξει να συζητήσουμε το χωροταξικό του τουρισμού με ουσιαστικό διάλογο και αν ερχόταν εδώ προς ψήφιση και δεν μας φέρνατε μπροστά σε τετελεσμένα που δίνουν τη δυνατότητα να βιάζεται το περιβάλλον, οι υδατικοί πόροι και να υπάρχουν τα παράθυρα που να επιτρέπουν αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων ειδικά μετά από πυρκαγιές που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ συχνές αφού δεν υπάρχει πρόληψη αλλά ούτε καν επαρκής αντιμετώπιση.
Χθες το βράδυ μιλήσατε για πολιτιστική κληρονομιά. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας δεν είναι συνδεδεμένη με γήπεδα γκολφ που η δική σας Κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προωθείτε σε διάφορες περιοχές της χώρας όταν γνωρίζουμε ότι οι κλιματικές αλλαγές είναι το νούμερο ένα στην ατζέντα του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Πολιτιστική κληρονομιά είναι οι αρχαιολογικοί μας χώροι που δεν αναδεικνύονται. Να σας μιλήσω για το δικό μου χωριό το Μεσημέρι Θεσσαλονίκης το οποίο έχει Βυζαντινούς τάφους. Ποτέ μα ποτέ δεν έχει μπει μια ταμπέλα που να στέλνει τους τουρίστες και τους περαστικούς από το δρόμο της Χαλκιδικής μέσα στο χωριό για να δουν αυτούς τους τάφους.

(XP)
Και αυτό γίνεται γιατί ποτέ μα ποτέ το Υπουργείο Πολιτισμού δεν επένδυσε μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία για να μπορέσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας να δώσει μια άλλη ώθηση και στην οικονομία. Άρα, θα πρέπει να δούμε ποια είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.
Θέλω να σας πω εδώ, επειδή ζήσαμε το τελευταίο διάστημα και το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου –και πείτε ότι δεν ήταν έτσι- ότι τα είκοσι επτά χιλιάδες στρέμματα στην παραλίμνια περιοχή της Βιστωνίδας που δόθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου πολύ προκλητικά, ήταν το 1/3 αρχαιολογικοί τόποι και το άλλο 1/3 υδροβιότοπος. Αυτή είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά δίνεται κομμάτι-κομμάτι σε κάποιους που θα κάνουν τις δικές τους αναπτυξιακές εταιρείες.
Εδώ θέλω να πω και για τα οκτώ χιλιάδες εξακόσια στρέμματα του κοινόχρηστου δάσους της Ουρανούπολης που επίσης είναι αυτή τη στιγμή στη Μονή Βατοπεδίου. Αυτή είναι η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά το Βατοπέδι ήθελε να κάνει μια αναπτυξιακή εταιρεία και να δημιουργήσει εκεί τουριστικά καταλύματα. Θα τον έλεγε θρησκευτικό τουρισμό; Δεν ξέρω πώς θα τον έλεγε, πάντως θα κατέστρεφε μια απίστευτα όμορφη περιοχή με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά, γιατί; Για να γεμίσουν οι τσέπες των ηγουμένων Εφραίμ και Αρσένιου. Θα πρέπει να διασφαλίζουμε την πολιτιστική κληρονομιά και όχι μόνο να την αναφέρουμε στα λόγια.
Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο όμως -τις λειτουργικές τακτοποιήσεις από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού- δεν υπάρχει πρόβλεψη γι’ αυτή την πολιτιστική κληρονομιά. Θα ξαναπώ ότι πάλι βιάζεται αυτή η κληρονομιά.
Εδώ βλέπω ότι οι νόμιμοι επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων αυτή τη στιγμή νιώθουν φοβερά αδικημένοι και μάλιστα η εικόνα της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο έχει πρόβλημα. Εδώ τίθεται πολύ σοβαρό ζήτημα ασφάλειας και ενώ έπρεπε να ήταν σε πρώτο πλάνο, αυτό είναι δευτερεύον, όταν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα απαιτούν κάτι τέτοιο.
Μας είπατε ότι με τη σύμφωνη γνώμη ξενοδόχων και εργαζομένων λειτουργεί δορυφορική παρακολούθηση. Αν είναι δυνατόν! Μιλήσατε δηλαδή με τους εργαζόμενους για αυτό το θέμα αντί να συζητήσετε αν είναι ασφαλισμένοι, πόσοι είναι καταρχήν, αν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι με τετράωρη απασχόληση αλλά δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες, αν εμπίπτουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, που θέλετε ως Κυβέρνηση να τα περικόψετε. Δίνετε δυνατότητα να λειτουργούν καταλύματα χωρίς στατικές, αντισεισμικές θωρακίσεις και πυρασφάλεια και για μας τα λόγια περισσεύουν.
Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι όροι που πρέπει να τηρούνται σε εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων θα έπρεπε να είναι αυστηροί και απαράβατοι και όλα τα τουριστικά καταλύματα να είναι νόμιμα από την αρχή λειτουργίας, διότι σήμερα οι νόμιμοι, όπως είπα, είναι οι μεγάλοι αδικημένοι.
Δεν είναι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση που νομιμοποιεί όλες τις παρανομίες, αλλά αν δεν κάνω λάθος η τρίτη τρανταχτή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Παρακάμπτονται βασικές αρχές για την ορθή λειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων και -όπως προείπα- η ασφάλεια και η υγιεινή εργαζομένων και πελατών.
Άρθρο 1. Βλέπουμε ότι για το ειδικό σήμα λειτουργίας βασική προϋπόθεση είναι το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, το οποίο όμως για παραλείψεις μικρής έκτασης μπορεί να χορηγείται για έξι μήνες. Ποιος είναι αυτός που θα κρίνει τις παραλείψεις, αν είναι μικρής έκτασης ή μεγάλης έκτασης; Θα καούν σαν τα ποντίκια, κύριε Υπουργέ, οι πελάτες και οι εργαζόμενοι και είναι κρίμα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το λέει μέσα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ- ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Η Πυροσβεστική Υπηρεσία γιατί υπάρχει έλλειψη του Πυροσβεστικού Σώματος και αντί να παίρνουμε πυροσβέστες παίρνουμε αγροφύλακες…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ- ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, όλα έχουν σχέση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Καραμάριε, σας παρακαλώ αφήστε τη συνάδελφο να μιλήσει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ- ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Όλα έχουν σχέση. Η λειτουργική τακτοποίηση στην πράξη….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μην τη διακόπτετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ- ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: …είναι η χορήγηση του ειδικού σήματος λειτουργίας όλων των μορφών τουριστικών καταλυμάτων που αναφέρονται, όπως τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα και κάμπινγκ, που είναι πολεοδομικά αυθαίρετα εξ ολοκλήρου ή έχουν κάνει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης τμήματός τους.

(MB)


(MT)
Τα είπαμε και χθες, να μην τα επαναλάβω και να μην ξανααναφερθώ για όλα αυτά που κάνει η δική σας Κυβέρνηση, βέβαια σε μια συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, δικών σας ή του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Άρθρο 2: Πρόκειται για μία προώθηση ενιαίου νομοθετικού καθεστώτος για την αδειοδότηση των κολυμβητικών δεξαμενών των τουριστικών καταλυμάτων όλων των λειτουργικών μορφών με το δικαιολογητικό ότι η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας είχε μια σχετική αναδρομικότητα και επομένως κατέστησε αδύνατη την αδειοδότηση των δεξαμενών που είχαν δημιουργηθεί τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, όσων δεν είχαν περιληφθεί στα εγκεκριμένα από τον ΕΟΤ σχέδια και επομένως και στην οικοδομική άδεια έστω και αν εξαιρούνται από τον συνυπολογισμό τους στο συντελεστή δόμησης. Εγώ να πω εδώ ότι εν μέρει είναι αληθής αυτή η αιτιολόγηση. Όμως, όπως σημειώνεται και στην εισηγητική έκθεση, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, οι οποίοι δεν μνημονεύονται όμως και πιο συγκεκριμένα περιπτώσεις κολυμβητικών δεξαμενών που είναι αυθαίρετες και δεν έχουν αδειοδοτηθεί, καθώς και η σύγκρουση αρμοδιοτήτων ΕΟΤ και Διευθύνσεων Υγιεινής των Νομαρχιών.
Υπάρχουν επίσης μερικές σχετικά «άκακες» ρυθμίσεις που τροποποιούν τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές για ήσσονος σημασίας θέματα, όπως, παραδείγματος χάρη, WC στο κυρίως κτίριο μικρού καταλύματος μέχρι πενήντα κλινών αν απέχει λιγότερο από πενήντα μέτρα. Επίσης, έχουμε ρυθμίσεις που αφορούν τις παρελκόμενες εγκαταστάσεις, τη γειτνίαση με άλλα τμήματα, που επιβάλλονται για λόγους επιείκειας. Κι εδώ το βάρος βέβαια της ευθύνης για την αρτιότητα και την καλή λειτουργία της δεξαμενής ανατίθεται σε ιδιώτη μηχανικό. Εδώ όμως θέλω να πω ότι επειδή έχουν πνιγεί και πνίγονται κάθε χρόνο στη χώρα μας και Έλληνες και ξένοι τουρίστες στις πισίνες, όπως και στις θάλασσες, θα έπρεπε να υπάρχει αρμόδιος για την κάθε κολυμβητική δεξαμενή, να υπάρχουν και ναυαγοσώστες.
Όσον αφορά στο άρθρο 3 «περί ξεναγών» η ισχύουσα νομοθεσία που τροποποιήθηκε, ή όπου μάλλον έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση, μας βρίσκει σύμφωνους γιατί δεν ήταν δυνατόν οι ξεναγοί τελικά να μείνουν εκτός εργασίας όταν η ανεργία είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα γενικά αλλά και ειδικά σ’ αυτόν τον τομέα. Και βάλατε και την ελληνική γλώσσα σε αυτούς που θα έρχονται από άλλες χώρες. Είναι μια θετική ρύθμιση.
Άρθρο 4: Πρόκειται για ρυθμίσεις διαδικαστικού χαρακτήρα. Θα πρέπει όμως στην Επιτροπή Προσφυγών να προβλεφθεί ρητά η ex officcio συμμετοχή των εκπροσώπων των διαφόρων κλάδων τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και άλλων, η εναλλακτική σύνθεση ανάλογα με τον κλάδο υπόθεσης του οποίου κρίνονται, ώστε να μπορεί όποτε συντρέχει λόγος να συμμετέχει ο οικείος κλάδος.
Άρθρο 5: Βέβαια είναι δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις, στην ουσία ρυθμίσεις που έχουν παραλειφθεί μέχρι σήμερα εκ παραδρομής. Κι εδώ θέλω να επισημάνω την καταγγελία των εργαζομένων τακτικού προσωπικού του ΟΤΕΚ για να παραλειφθεί η παράγραφος 4 που δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικό να αναπληρώνει το Γενικό Διευθυντή. Τα είχαμε πει και στην Επιτροπή.
Στο άρθρο 6 οι ρυθμίσεις επιδιώκουν τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και τη διευκόλυνση της λειτουργίας του και σε μεγάλο μέρος έχουν προταθεί από το ίδιο το Επιμελητήριο. Ειδικά τα περί τροποποίησης της σύνθεσης του Δ.Σ., τα περί αρχαιρεσιών κ.λπ. υπαγορεύονται από τη σημαντική μεταβολή του αριθμού και των κατηγοριών των ξενοδοχείων ανά γεωγραφική περιφέρεια που επιβάλλουν και αντίστοιχη μεταβολή στην εκπροσώπηση των ξενοδοχειακών μονάδων, μελών του, που βέβαια θα είχαν άνιση εκπροσώπηση και συμμετοχή.
Όσον αφορά στο επίδομα πρέπει να το παίρνουν όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι του τουρισμού, για ίση μεταχείριση.
Άρθρο 7: Η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να υιοθετηθεί. Θα πρέπει να διατηρηθεί έστω η πενταετής διάρκεια ισχύος των πιστοποιητικών, αν και θα έπρεπε να είναι ετήσια για λόγους υψηλής ασφάλειας. Η παράταση διάρκειας των πιστοποιητικών και μάλιστα πιστοποιητικών που σχετίζονται, όπως είπαμε, με θέματα ασφάλειας, επειδή το κράτος, κύριε συνάδελφε, δεν μπορεί να στελεχώσει τις Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είναι ο σωστότερος τρόπος αντιμετώπισης του θέματος της πυρασφάλειας και απλά είναι μια γραφειοκρατική και όχι ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος.
Κύριε Υπουργέ, τα είπαμε και χθες. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Είχαμε ζητήσει βέβαια να το αποσύρετε. Αυτό που θα πρέπει να δούμε για τον τουρισμό είναι ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης και βέβαια να αναπτυχθεί και ο περιφερειακός τουρισμός.
(ML)
(1MB)
Είπα και χθες για συνδυασμένες μεταφορές στα μέσα σταθερής τροχιάς, που δεν έχει γίνει τίποτα. Όταν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο του τουρισμού και για λειτουργικές τακτοποιήσεις, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να συμμετέχει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και δεν μπορεί ένα Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης να κάνει άλλου τύπου αρμοδιότητες, δηλαδή πολεοδομικές αυθαιρεσίες να τις νομιμοποιεί. Να το δούμε σε ένα συνολικό σχεδιασμό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Κυριάκος Βελόπουλος, Βουλευτής Θεσσαλονίκης.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω και εγώ βέβαια με τα τετριμμένα. Τα συλλυπητήρια στον άτυχο αστυνομικό ο οποίος δολοφονήθηκε από την «φίλτατη»17 Νοέμβρη, δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Φίλτατη;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ειρωνικό είναι, κύριε Καραμάριε.
Την οποία πολλοί υποθάλπτουμε πολλές φορές με τα λάθη που κάνουμε και θα το εξηγήσω.
Για όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην Ελληνική Δημοκρατία, θα μου επιτρέψετε να πω δύο κουβέντες γιατί είναι πολύ σημαντικά, ως νέος Βουλευτής. Κάποιοι το Δεκέμβριο σπείρανε το μίσος εναντίον των αστυνομικών. Έσπειραν τη μισαλλοδοξία και σήμερα θερίζουμε θανάτους. Άρα λοιπόν αυτοί οι κάποιοι οι οποίοι έκαναν τα αδύνατα δυνατά τότε να στοχοποιηθεί η Αστυνομία, θα είναι προτιμότερο να ζητήσουν συγνώμη για την υπέρμετρη αγάπη που έδειξαν για κουκούλες, για μολότοφ και όλα αυτά που συνέβησαν στον τόπο μας.
Το λέω αυτό γιατί δίνουμε άλλοθι στους κυρίους αυτούς, στο όνομα της ψευτοδημοκρατίας που υπηρετούν να κτυπούν την αστική δημοκρατία που έχουμε εν πάση περιπτώσει, με τα λάθη της, με τις δικές μας, αν θέλετε, πολλές φορές εκτροπές, αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω ποτέ μου πώς σήμερα υποκριτικά κάποιοι εκφράζουν τη θλίψη τους. Διότι ένα γεγονός δεν ερμηνεύεται από αυτό καθ’ ευατό το γεγονός, αλλά από τα αίτιά του.
Έχουμε ένα αποτέλεσμα. Μία δολοφονία ενός αστυνομικού. Τις πταίει;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, να επανέλθετε στο αντικείμενο του νομοσχεδίου. Η εκφορά σας υπερβαίνει χρονικά το όριο που έχουμε. Μετά δεν θα προλάβετε να πείτε τα θέματα…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις ομπρέλες της Χαλκιδικής που άκουγα πριν από λίγα λεπτά, δεν ήταν εκτός νομοσχεδίου, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρούμε, κύριε συνάδελφε. Κατεγράφη η άποψή σας. Μετά προσοχής την ακούσαμε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε. Ότι ασχολείστε με το δέντρο και χάνετε το δάσος. Δηλαδή η ουσία είναι να μην υπερβούμε το τι λέει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Η ουσία είναι να τηρούμε τον Κανονισμό, κύριε συνάδελφε. Μην επιμένετε τώρα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας άφησα να αναπτύξετε την άποψή σας. Τι θέλετε τώρα να πείτε; Να αλλάξουμε ημερήσια διάταξη;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα, κύριε Νεράντζη, ότι κοιτάτε το τυπολατρικό και όχι το ουσιαστικό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ προχωρήστε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το δυστύχημα, κύριε Νεράντζη, είναι ότι κοιτάτε το τυπολατρικό μόνο σε εμάς, διότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όταν απευθύνεστε στον Πρόεδρο της Βουλής, θα απευθύνεστε με τον τίτλο του και όχι με το όνομά του.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το επαναλαμβάνω, κύριε Πρόεδρε, πριν από δέκα λεπτά άκουγα για τις ομπρέλες της Χαλκιδικής και τα κεράσια. Τι σχέση έχει με το νομοσχέδιο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έκανε μία αναφορά και σταμάτησε. Δεν αφιέρωσε όλο της το χρόνο η κυρία συνάδελφος. Σας παρακαλώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει. Αντιλαμβάνομαι, κύριε Νεράντζη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρήστε παρακαλώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, κύριε Νεράντζη, οι υποδείξεις είναι καλό να γίνονται σε όλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρήστε, κύριε Βελόπουλε. Σας παρακαλώ. Μετά θα ζητάτε χρονική επιείκεια.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω επιείκεια χρόνου. Θέλω οκτώ λεπτά ακριβώς για να πω ό,τι θέλω εγώ. Εξελέγημεν για να λέμε αυτά που πιστεύουμε και όχι αυτό που θέλετε εσείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν θα μιλάτε όσο και ό,τι θέλετε εσείς. Υπάρχει Κανονισμός τον οποίο οφείλετε να τηρείτε. Το καταλάβατε αυτό; Κάθε φορά δημιουργείτε πρόβλημα στην Αίθουσα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δημιουργείτε το πρόβλημα κάθε φορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ! Συνεχίστε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μην στοχοποιείτε ανθρώπους, γιατί επαναλαμβάνω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μετά από τέσσερα λεπτά σας είπα να επανέλθετε στο θέμα σας. Μετά από τέσσερα λεπτά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από δύο λεπτά. Μην ψεύδεστε. Τώρα έχουμε τρία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρήστε!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια στιγμή να καταλάβετε το εξής και δεν έχω άδικο. Όποτε λέμε κάτι εκτός νομοσχεδίου προσπαθείτε να το αποκρύψετε συνέχεια. Το κάνετε και εσείς. Τι να κάνουμε τώρα; Εντολή είναι αυτή; Εν πάση περιπτώσει προχωράμε.
Κύριε Υπουργέ, και χθες σας το είπα, θα σας το πω για μια ακόμη φορά. Εγώ θεωρώ ότι είσθε από τους αξιολογότερους Υπουργούς. Κάνετε δουλειά. Προσπαθείτε να βάλετε το μαχαίρι στο κόκαλο, γιατί επί είκοσι ολόκληρα χρόνια κάποιοι –και δεν θα πω ότι φταίνε οι Υπουργοί ή οι Κυβερνήσεις- γραφειοκράτες θέλετε, υπηρεσιακοί παράγοντες θέλετε, πολεοδόμοι θέλετε, επιτρέπεται να το πω και αυτό; Θα το πω:
(GK)

(1ML)
Στις πολεοδομίες, λοιπόν –γιατί αυτό πάτε να κάνετε σήμερα- είναι οι πλουσιότεροι, οι πιο εύποροι υπάλληλοι του δημοσίου. Βρίσκονται στις πολεοδομίες. Αυτό, λοιπόν, όταν συνδυάζεται –το τονίζω- με ξενοδοχειακές μονάδες, με πολλά λεφτά, τι σημαίνει τι; Η όποια υπέρβαση ή η όποια εκτροπή από τον πρωτογενή σχεδιασμό με ένα μικρό μπαξίσι –έτσι το λέγαμε στο χωριό μας- μπορεί να γίνει νομότυπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Εγώ θα πω κάτι, το οποίο άκουσα χθες, κύριε Υπουργέ και θα πω μόνο την αλήθεια. Πόσοι εξ υμών δεν πήραν δεν πήραν ένα τηλέφωνο σε έναν πολεοδόμο για έναν φίλο, ο οποίος έκανε μια παράβαση ή μια υπέρβαση; Δεν λέω για τους παρισταμένους. Μιλώ και για τους προηγούμενους. «Έλα μωρέ να το περάσουμε έτσι».
Είναι η καθημερινότητα, διότι η διαφθορά εκεί έγκειται, στο γεγονός ότι έχει περάσει από πάνω προς τα κάτω σε όλη την ελληνική κοινωνία. Κι εδώ είναι το λάθος της πολιτείας σήμερα. Διότι όταν έρχεσαι με ένα νομοσχέδιο μετά από είκοσι χρόνια να επιβάλεις αυτό που έπρεπε να κάνεις πριν από είκοσι χρόνια, θα δημιουργηθούν αντιδράσεις. Όμως, πρέπει να γίνει.
Κι εγώ δεν είμαι ούτε μικρόψυχος ούτε άνθρωπος που θα πω «κακώς το κάνετε». Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει. Ίσως έπρεπε να γίνει πιο μεθοδικά, να συναινέσουμε όλοι μαζί. Γιατί το λάθος των όποιων πολεοδομικών παραβάσεων έγινε κυρίως από την αμέλεια της πολιτείας, την έλλειψη μέριμνας να βάλει κανόνες στην άναρχη δόμηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Έχω άδικο ότι όλη η Ελλάδα είναι άναρχα δομημένη; Έχω άδικο ότι όλοι έχουν πολεοδομικές παραβάσεις;
Έρχεστε, λοιπόν, με ένα νομοσχέδιο να βάλετε το δάκτυλο στην πρίζα. Και καλά κάνετε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Ίσως –επαναλαμβάνω- θα έπρεπε να γίνει πιο μεθοδικά. Να υπάρχει μια διακομματική επιτροπή, να συζητήσουμε όλοι μαζί και να έλθουμε εδώ να αποφασίσουμε από κοινού ομονοώντας το αυτονόητο ότι πρέπει να δοθεί λύση.
Έχω κουραστεί –και θα το πω ακόμα μια φορά- να ομιλώ για σύνεση και συναίνεση. Δεν μπορεί το μικροκομματικό συμφέρον να μπαίνει πάνω από τη λογική. Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή φέρνει κάτι που αφορά δύο χιλιάδες ανθρώπους, αφορά ξενοδοχεία, που είναι η πρωτογενής –το τονίζω- πηγή χρήματος για την ελληνική οικονομία, τον τουρισμό. Διότι αυτοί οι άνθρωποι με τις ξενοδοχειακές μονάδες τους φέρνουν χρήμα. Κάνουμε εισαγωγή συναλλάγματος.
Άρα, λοιπόν, ορθά επιλέγετε να φέρετε το νομοσχέδιο, αλλά εν πάση περιπτώσει έπρεπε να γίνει με προσεκτικότερα βήματα.
Θα πω –ειδικά για τους ξεναγούς- ότι χάρηκα πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ, που αντιληφθήκατε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τους ξεναγούς. Κάνατε πέντε βήματα μπροστά. Θα ήθελα άλλα πέντε, για να είμαι πλήρως ικανοποιημένος.
Θα το πω ακόμα μια φορά μήπως και το καταλάβουν κάποιοι γιατί το επαναλαμβάνω και θα το ξαναπώ: Άλλη η δομημένη, άλλη η συγκροτημένη αντίληψη του γηγενούς κατοίκου της Κρήτης ή της Μακεδονίας γι’ αυτά που βλέπει γύρω του για τους αρχαιολογικούς χώρους και άλλο –το τονίζω- ο ξένος που θα έλθει από τη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία ή τα Σκόπια ή από οποιαδήποτε άλλη χώρα να μιλήσει για τις Αιγές, να μιλήσει για την Κνωσό, να μιλήσει για συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους. Άρα, λοιπόν, αυτό θα ήθελα να το δείτε πάρα πολύ προσεκτικά.
Επίσης, κάτι που πρέπει να δει το Υπουργείο σας είναι το εξής: Βρισκόμουν στη Χαλκιδική πέρυσι το καλοκαίρι. Συνάντησα, κύριε Μπαντουβά, ένα παιδί από τα Σκόπια που αμειβόταν με 200 ευρώ το μήνα, κύριε Μαγκριώτη. Είναι επιδοτούμενο πρόγραμμα –λέει- από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παίρνει 200 ευρώ, να μένει εκεί και να τρώει στο ξενοδοχείο και να αμείβεται με 200 ευρώ.
Έχουμε όμως δύο προβλήματα. Πρώτον, μένει άνεργος ο Έλληνας υπάλληλος, διότι του παίρνει τη θέση ο συγκεκριμένος άνθρωπος και, δεύτερον, αυτά που έλεγε για τη Μακεδονία, αν τα ακούγατε εσείς, θα τραβούσατε τα μαλλιά σας.
Συνεπώς, όταν εγώ αφήνω άνεργο τον Έλληνα και δίνω δουλειά σε έναν που παίρνει 200 ευρώ από τα Σκόπια, δημιουργώ πρόβλημα μόνος μου. Βάζω τα δάκτυλα και βγάλω τα μάτια μου. Άρα, λοιπόν, για ακόμα μια φορά να πω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, πολύ προσεκτικοί όταν αναφερόμαστε στον τουρισμό. Έχει τα προβλήματά του ο τουρισμός.
Τώρα, σχετικά με τα άρθρα 1 και 2, τα υπερψηφίζουμε, γιατί αφορούν πολεοδομικές –το τονίζω- παρεκβάσεις, παρεμβάσεις, κλοπές, όπως θέλετε πείτε τις.
Το άρθρο 3 το καταψηφίζουμε.
Τα άρθρα 4, 5 και 6 τα ψηφίζουμε.
Το άρθρο 7 το καταψηφίζουμε, γιατί –ξέρετε- επειδή μιλάμε και για μηχανήματα, μιλάμε για πολλά πράγματα, κύριε Υπουργέ, να το δούμε λίγο πιο σοβαρά το θέμα της πυρασφάλειας γιατί τα περισσότερα ξενοδοχεία –ας πούμε- στη Χαλκιδική είναι κοντά σε δάση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και γι’ άλλες περιοχές. Η Ρόδος κάηκε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Όχι από τα ξενοδοχεία.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, σαφώς! Λέω να είμαστε προσεκτικοί από εδώ και πέρα για να μη συμβούν και άλλα παρόμοια γεγονότα.

(DP)
(GK)
Για την τροπολογία του ΠΑ.ΣΟ.Κ –γιατί εμείς επιδεικνύουμε μία σοβαρότητα και θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι, ό,τι θετικό το στηρίζουμε, από την πρώτη στιγμή το έχουμε πει για την L’ Aquila- είμαστε μαζί σας, γιατί είναι ένα θέμα, κύριε Υπουργέ, πολύ σοβαρό. Υπάρχουν παιδιά Ελλήνων στην Ιταλία τα οποία έχουν πρόβλημα. Πρέπει να βρει η πολιτεία έναν τρόπο ώστε αυτά τα παιδιά να επανέλθουν. Το είχε κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ παλαιότερα με τη Γιουγκοσλαβία, αν δεν κάνω λάθος και πολύ σωστά για ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς λόγους έφερε τα παιδιά από εκεί...
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Τι σχέση έχει αυτό;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, είναι Υπουργός της Κυβερνήσεως, κύριε Καραμάριε. Εγώ απευθύνομαι στην Κυβέρνηση στη παρούσα φάση. Πρέπει να το δει –το επαναλαμβάνω- από την ανθρώπινη διάστασή του. Ίσως να δημιουργήσει και άλλα προβλήματα. Αλλά ας το δούμε…
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί έρχεται στο τουριστικής ανάπτυξης;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει. Αυτά τα λέω, κύριε Υπουργέ, διότι εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Θα ήθελα κλείνοντας, γιατί όντως έχω υπερβεί το χρόνο της ομιλίας μου να πω ότι οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες, κύριε Υπουργέ. Έχουμε μιλήσει και μαζί. Θα σας πω κι ένα ερώτημα και θέλω την απάντησή σας: Γιατί δεν κάνουμε κάτι με τον θρησκευτικό τουρισμό;
Ο θρησκευτικός τουρισμός, κυρίως όσον αφορά τις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία και τις υπόλοιπες ορθόδοξες, θα μπορούσε να δώσει πάρα πολύ χρήμα στην Ελλάδα. Πρέπει να δείτε πιο σοβαρά το θρησκευτικό τουρισμό...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Μα, έκανε επαφή με τον Πατριάρχη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, δεν διαφωνώ. Να το δούμε πιο σοβαρά, λέω, κύριε Μπαντουβά. Πρέπει όλοι μαζί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μην τον διακόπτετε, κύριε Μπαντουβά. Αφήστε τον συνάδελφο να τελειώσει.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, τη δέχομαι με πολύ συμπάθεια. Δεν έχω πρόβλημα με τον κύριο Μπαντουβά.
Κύριε Μπαντουβά, να σας πω κάτι; Να συμφωνήσουμε όλοι σε μία γραμμή πλεύσης εδώ μέσα, όλα τα κόμματα γιατί όλοι θέλουμε το καλό της Ελλάδος. Δεν είναι κανείς περισσότερο πατριώτης εδώ μέσα ή κανείς περισσότερο πατριώτης από κάποιον άλλον. Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί, λοιπόν, να δούμε ποιος είναι ο θρησκευτικός τουρισμός και να κάνουμε προτάσεις, να τις ακούσει ο Υπουργός και να πάμε όλοι μαζί να πείσουμε τη Ρωσία, την Ουκρανία, αν θέλετε, και να φέρουμε αυτούς που έχουν πολύ χρήμα –γιατί έχουν χρήμα- και να το αφήσουν στην Ελλάδα, γιατί τώρα πάνε στην Τουρκία. Εγώ ξέρω tour operators που πηγαίνουν τους Ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Αυτούς που είναι ορθόδοξοι να τους φέρουμε εδώ.
Το λέω αυτό, γιατί υπάρχουν και άλλες προτάσεις, όπως: τι έγινε με τα ΞΕΝΙΑ; Είναι μια ιστορία ξεχασμένη, κύριε Υπουργέ. Δυστυχώς, στο θέμα των ΞΕΝΙΑ δείχνετε μια ατολμία να δώσετε λύση.
Κλείνοντας να πω το εξής: Πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, κύριε Μπαντουβά, να ξεπεράσουμε τα κόμματά μας, να προσπεράσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να αφήσουμε τις ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος γιατί μας ενώνει κάτι πολύ σημαντικό: Το καλό του τόπου, το καλό της Δημοκρατίας, το καλό των Ελλήνων γιατί για μας ακόμα και σήμερα, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στο Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ισχύει το εξής: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες και γι‘ αυτούς θα μαχόμαστε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εισερχόμαστε τώρα στον κατάλογο των ομιλητών. Υπενθυμίζω, αν και έχει επανειλημμένως τονιστεί, ότι η συζήτηση διεξάγεται και επί των άρθρων και επί των τροπολογιών.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ηρακλείου, κ. Αυγενάκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την έναρξη του πρώτου Θερινού Τμήματος της Βουλής μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε για ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορούν την οικονομία της χώρας μας και συγκεκριμένα αυτό του τουρισμού, που αποτελεί ένα εθνικό βασικό προϊόν και δικαίως χαρακτηρίζεται ως «η βαριά βιομηχανία της χώρας» .
Γνωστό σε όλους μας είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα ο τομέας του τουρισμού απασχολώντας άμεσα και έμμεσα το 1/5 του ενεργού πληθυσμού και συνεισφέροντας αντίστοιχο ποσοστό στον Α.Ε.Π. της χώρας μας επηρεάζεται ήδη αρνητικά από τη διεθνή οικονομική κρίση και σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επίκαιρες και κρίσιμες οι νομοθετικές παρεμβάσεις υπέρ του τομέα καθώς μία ενδεχόμενη πτώση της τάξης του 10% για το 2009 θα επιφέρει μια συρρίκνωση του Α.Ε.Π. της τάξεως του 2% και θα προσθέσει 50.000 άνεργους επιπλέον.
Ως σήμερα οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα είναι ναι σημαντικές και αναμφισβήτητα λειτουργούν θετικά για τους εργαζόμενους για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να ενισχύσει το ήδη προστατευτικό πλέγμα που προωθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Έρχεται να επιλύσει ένα σοβαρό πρόβλημα που χρονολογείται από το 1994 με τη δημοσίευση των σχετικών ρυθμίσεων του τότε Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, προσπάθεια που συνεχίστηκε και το 2001 με τις διατάξεις του άρθρου 18 του νόμου 2919. Σήμερα όμως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ρυθμίζει οριστικά το πρόβλημα της μη νόμιμης λειτουργίας σημαντικού αριθμού τουριστικών καταλυμάτων τα οποία δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας.
(BM)



(DP)
Αυτό συμβαίνει είτε γιατί το ειδικό σήμα δεν τους χορηγήθηκε εξ αρχής είτε γιατί έληξαν και δεν ανανεώθηκαν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά είτε γιατί το χορηγηθέν ειδικό σήμα δεν καλύπτει το σύνολο της υφιστάμενης εγκαταστάσεως του καταλύματος κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
Επιτρέψτε μου όμως να επαναλάβω ότι η ρύθμιση αυτή αφορά αποκλειστικά ζητήματα λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και δεν έχει εφαρμογή σε θέματα πολεοδομικών παρεμβάσεων, τα οποία παραμένουν στην αρμοδιότητα άλλων αρχών. Επίσης, αφορά τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. και δεν εφαρμόζεται σε καταλύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης ειδικού σήματος κατά το άρθρο 34 του νόμου 3498 του 2006. Σημειώνω ότι η εν λόγω ρύθμιση είναι η τελευταία μεταβατικού χαρακτήρα και μετά τη λήξη της προθεσμίας εφαρμογής της θα σφραγιστεί κάθε τουριστικό κατάλυμα που λειτουργεί χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας, βάζοντας επιτέλους τάξη στον τομέα και επιλύοντας χρόνια προβλήματα. Η σκοπιμότητα της παρούσας ρύθμισης είναι να πληρούνται για όλα τα τουριστικά καταλύματα οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας τους και είναι πάντοτε υπό συνεχή τακτικό έλεγχο των αρμοδίων αρχών, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια εκείνων που απολαμβάνουν υπηρεσίες φιλοξενίας.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε τουριστικά καταλύματα που δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας να υποβάλουν σχετικές αιτήσεις εντός εξαμήνου υπό την προϋπόθεση της προσκόμισης πιστοποιητικού πυρασφάλειας, πλήρους σειράς αρχιτεκτονικών σχεδίων των καταλυμάτων, βεβαιώσεις ιδιωτών μηχανικών για τη στατική επάρκειά τους, παράβολο του δημοσίου και βεβαίωση ενημερότητας του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για τα ξενοδοχεία.
Επιπροσθέτως, με τις διατάξεις του τρίτου άρθρου αναμορφώνεται η νομοθεσία περί ξεναγών, ορίζοντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος των ξεναγών.
Συμφωνώ ότι με τις εν λόγω διατάξεις προσαρμόζεται το εθνικό μας δίκαιο στο κοινοτικό. Ωστόσο, κύριε Υπουργέ -ήδη το κάνατε και σας ευχαριστούμε- εξετάσατε με μεγάλη προσοχή τις ανησυχίες που είχε διατυπώσει και επίσημα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών και βεβαίως άκουσα με ικανοποίηση τις παρεμβάσεις που κάνατε. Οι ξεναγοί αποτελούν ουσιαστικό μέρος του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών μας. Είναι ανάγκη λοιπόν να προστατεύσουμε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που μοχθούν καθημερινά για την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που υπηρετούν τη διαφήμιση της ίδιας μας της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κατανοητό νομίζω σε κάθε πολίτη της χώρας ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα είναι σημαντικά. Ειδικά σε εμάς τους Κρήτες τα θέματα του τουρισμού είναι γνωστά και μας αφορούν όλους, καθώς το νησί μας αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς σε όλη τη Μεσόγειο. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω δημόσια και από το Βήμα της Βουλής όλους τους τουριστικούς φορείς του Ηρακλείου για την έως σήμερα εξαιρετικά καλή και στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, αλλά και εσάς προσωπικά, κύριε Υπουργέ και φυσικά όλους τους συνεργάτες σας, για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις στα θέματα που έχουν θίξει οι τουριστικοί φορείς του Νομού μας.
Ως θετικά αποτελέσματα της έως σήμερα εποικοδομητικής συνεργασίας μας και των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης αναφέρω μεταξύ άλλων την εξασφάλιση της ενιαίας προβολής της Κρήτης ως τουριστικού προϊόντος, ως τόπου προορισμού. Εντάξαμε τη μαρίνα στα Μάλια στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2.7.2013, εξασφαλίσαμε την καταβολή επιδοτήσεων για τα τουριστικά λεωφορεία μέχρι το 2008, προχωρήσαμε στην επιδότηση εργασίας των τουριστικών επιχειρήσεων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και δρομολογήσαμε την επιδότηση της μελέτης για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος ολοκληρωμένης αναβάθμισης τουριστικά κορεσμένων περιοχών. Οι προσπάθειές μας αυτές για τον τουρισμό δεν σταματάνε εδώ. Δεν επαναπαυόμαστε. Και απόδειξη αυτού που λέω είναι η ίδια η σημερινή συζήτηση.
Είναι λοιπόν εξίσου σημαντικό, κύριε Υπουργέ, να διορθωθούν τα όποια κενά και να εξαλειφθούν οι διακρίσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του νομικού πλαισίου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές αφορούν όσους πλήττονται περισσότερο από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Αυτό είναι κάτι που αποτελεί ευθύνη όλων μας και όχι μόνο της εκάστοτε ηγεσίας του Υπουργείου.
Με αυτή λοιπόν τη λογική ζήτησα προσωπικά, κύριε Υπουργέ, να δοθεί προτεραιότητα στην προκήρυξη νέων προγραμμάτων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2.7.2013, τα οποία αφορούν τον τουριστικό τομέα και περιλαμβάνουν και δράσεις για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων με καινοτομικό χαρακτήρα, καθώς επίσης και εγχειρημάτων στήριξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας. Αυτό είναι κάτι που σήμερα αποτελεί ήδη πραγματικότητα. Και οφείλεται σε εσάς.
Τέλος, επιτρέψτε μου να σταθώ σε ένα ακόμα σημείο που θεωρώ ότι χρήζει βελτίωσης. Ειδικότερα, αναφέρω ότι με πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο ορίζεται ότι για τα έτη 2009-2010 η αξία των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής υπάγεται σε τέλος με συντελεστή 0,33 ‰, ενώ για την περίπτωση αυτή δεν έχει εφαρμογή το ελάχιστο όριο του ενός ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο των κτισμάτων.

(DE)


(BM)
Ως εκ τούτου και ιδιαιτέρως κατά την παρούσα οικονομική συγκυρία, θεωρώ σημαντική την επέκταση της ρύθμισης για τη μείωση του ΕΤΑΚ και σε μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, θέμα για το οποίο έχετε λάβει προσωπική μου επιστολή μερικές μέρες πριν.
Θεωρώ αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα ωφελήσει τους επαγγελματίες του κλάδου που το έχουν περισσότερο ανάγκη, καθώς ορισμένοι ξενοδόχοι αναγκάστηκαν να ενοικιάσουν τα ακίνητά τους λόγω οικονομικής δυσκολίας. Σήμερα είναι που πρέπει να σταθούμε δίπλα σε αυτούς που μας χρειάζονται περισσότερο.
Και είμαι σίγουρος, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όλα όσα έθιξα και όσα έχουν αναφερθεί από τους συναδέλφους θα τα εξετάσετε με πολλή προσοχή. Οι επαγγελματίες, αλλά και οι εργαζόμενοι του κλάδου του τουρισμού περνούν δύσκολες ώρες. Είναι υποχρέωση όλων μας να τους κάνουμε τη ζωή ευκολότερη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας ευχαριστώ και εγώ και γιατί τηρήσατε το χρόνο.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Δωδεκάνησο, ο κ. Νικητιάδης.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι ο Υπουργός τελεί σε μία σύγχυση σε ό,τι αφορά τους αριθμούς ή σε κάθε περίπτωση, σκοπίμως μας εμφανίζει αριθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στην πραγματικότητα.
Οι αφίξεις είναι ένας αριθμός. Οι αφίξεις δεν μας λένε από μόνες τους κάτι. Στις αφίξεις, όπως εμφανίζονται, μπορεί να υπάρχουν και πάρα πάρα πολλές χιλιάδες Έλληνες που επιστρέφουν και είναι μέσα στις αφίξεις. Αυτούς ο Υπουργός τους θεωρεί τουρίστες που έρχονται. Οι αφίξεις δεν μας λένε τίποτα, όταν δεν γνωρίζουμε τις διανυκτερεύσεις. Εάν οι διανυκτερεύσεις των αφικνούμενων είναι οι μισές, τότε έχουμε 50% κάτω. Απλά.
Επίσης, ακόμα και αν είχαμε τις διανυκτερεύσεις και τις αφίξεις, τις αληθείς αφίξεις, πάλι δεν θα είχαμε ακριβές νούμερο, αν δεν ξέραμε την κατά κεφαλή δαπάνη. Πόσο ξοδεύει ο καθένας που έρχεται;
Άρα, αγνοώντας και τις κρατήσεις -και θα σας πω παρακάτω, κύριε Υπουργέ πού θα βρείτε αυτούς τους αριθμούς που εγώ μπόρεσα να βρω και σεις ή δεν θέλετε ή δεν καταφέρατε να βρείτε- βρισκόμαστε σε ένα σκοτάδι, είτε αυτό είναι σκόπιμο είτε όχι.
Τέλος, όμως, εκείνος που ξέρει τι γίνεται με την τουριστική οικονομία, είναι όλο το φάσμα του τουρισμού που γνώριζε πόσο παραδάκι είχε πέρυσι τέτοια εποχή εισπράξει και γνωρίζει φέτος πόσο παραδάκι έχει εισπράξει. Είναι η καρδιά της αγοράς που σας κάλεσα να πάτε να συζητήσετε μαζί της και θα σας πω τι μου απαντήσατε λίγο παρακάτω.
Όμως, για να μην έχουμε επιτέλους αυτή τη σύγχυση, θέλω να μου απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, αν ερευνήσατε, γιατί δεν έχετε σεις την ευθύνη του ότι δεν προχώρησε τότε, έχετε την ευθύνη του ότι δεν προχωράει ακόμη: Έχει ή δεν έχει δαπανήσει το Υπουργείο δύο εκατομμύρια ευρώ για τους Δορυφόρους Λογαριασμούς; Γιατί δεν προχωράτε τους Δορυφόρους Λογαριασμούς; Δεν είναι ο Δορυφόρος Λογαριασμός το μόνο αδιάψευστο στοιχείο που θα μας δείξει πραγματικά πού βρίσκεται η τουριστική κατάσταση της χώρας, πόσες είναι οι εισπράξεις, πόσες είναι ο διανυκτερεύσεις, ποια είναι τα συγκρίσιμα στοιχεία;
Ερωτώ ξανά: Δαπάνησε ή δεν δαπάνησε ο ελληνικός λαός χρήματα για να γίνουν οι Δορυφόροι Λογαριασμοί και γιατί έχουν κάτσει από την εποχή του Σπηλιωτόπουλου και δεν προχώρησαν και γιατί εσείς δεν τους προχωράτε; Βρήκατε κάτι που κρίνατε ότι δημιουργεί εμπόδια για να τους προχωρήσετε;
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι μέχρι τώρα ξέραμε πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Εσείς εδώ, αν πάρουμε τη μερική γνώση -δε θα την πω ημιμάθεια- σε συνδυασμό με την πολιτική αντιπαλότητα μέσα στην ίδια την Κυβέρνηση, τότε δεν είναι απλώς χειρότερη, είναι επικίνδυνη για τον τουρισμό μας και όχι για την αμάθεια η κατάσταση που εμφανίσατε.
Δε μας ενδιαφέρει καθόλου εμάς, κύριε Υπουργέ, αν ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, η κυρία Πετραλιά δεν έκαναν αυτά που εσείς ήλθατε εδώ και μας λέγατε «πρώτη φορά, πρώτη φορά». Έξι φορές είπατε χθες εδώ «πρώτη φορά, πρώτη φορά». Μα, έξι χρόνια, τρεις Υπουργοί πριν από σας. Εσείς ήσασταν η πρώτη φορά.
(LM)
(DE)
Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει μια κομματική εσωτερική αντιπαράθεση, η οποία όμως δεν μας αφορά, δεν αφορά τον τουρισμό, δεν αφορά τους ανθρώπους που αγωνιούν, που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με την εξέλιξη του τουρισμού. Δεν μας ενδιαφέρει. Είναι συνολικό το πρόβλημα της Κυβέρνησης. Δεν είναι πρόβλημα του «πρώτη φορά έκανα εγώ και δεν έκαναν οι προηγούμενοι από εμένα».
Όμως, κύριε Υπουργέ, στη χθεσινή συνεδρίαση, μας απογοητεύσατε και με το ύφος σας. Σας είπε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος για τον αλαζονικό τρόπο με τον οποίο εμφανιστήκατε. Και εγώ θα σας πω ότι, όταν σας έθεσα το ερώτημα σε ποιους τουριστικούς προορισμούς έχετε πάει και με ποιους συνομιλήσατε και αν μιλήσατε με καταστηματάρχες, με τον κόσμο που αγωνιά, με τα καταστήματα που εισπράττουν τα μισά απ’ ό,τι πέρυσι, είναι δυνατόν να μου απαντάτε ότι δεν σας ενδιαφέρει το πολιτικό μασάζ; Τι είναι αυτό; Είναι όρος που εισάγεται το πρώτον από εσάς; Τον αποδέχεστε; Αισθάνεστε υπερήφανος για το ότι ο δημοκρατικός διάλογος από εσάς αναφέρεται ως πολιτικό μασάζ;
Εγώ δεν αισθάνομαι καθόλου υπερήφανος ως μέλος του Εθνικού Κοινοβουλίου να λέει ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι πολιτικό μασάζ ο διάλογος, η συζήτηση, η διαβούλευση που πρέπει να κάνουμε με τους κοινωνικούς εταίρους και με τον κόσμο και ανούσιοι οι λόγοι.
Ανούσιοι μπορεί να είναι οι δικοί σας λόγοι. Θα μπορούσαν να πάνε στελέχη του Υπουργείου, θα μπορούσε να πάει άλλος από την Κυβέρνηση, θα μπορούσαν να πάνε στελέχη του κόμματός σας να συζητήσουν. Και ενδεχομένως να μην ήταν ανούσιοι. Αλλά αν βλέπετε έτσι το διάλογο, αν τόσο πολύ απαξιώνετε την τεράστια σημασία που έχει η συζήτηση με την πραγματική αγορά, τι μπορώ να πω εγώ; Πολιτικό μασάζ. Αυτό είπατε.
Εγώ θα παρακαλούσα, όταν έρθετε στο Βήμα –και εμείς θα το δεχθούμε- να ζητήσετε να απαλειφθεί αυτός ο χαρακτηρισμός. Δεν χρειάζεται ο τουρισμός μας τέτοιο ύφος. Και μας επιτίθεστε επειδή εμείς καταστροφολογούμε; Ποια είναι η καταστροφολογία; Το ότι εμείς αντιπαραθέσαμε διαφορετικούς αριθμούς από εσάς είναι καταστροφολογία; Το ότι εκφράζουμε την αγωνία του κόσμου μας, το ότι εκφράζουμε την αγωνία του τουρισμού, είναι καταστροφολογία; Το ότι ο Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ έρχεται και σας λέει τόσα και τόσα, είναι καταστροφολόγος ο Αγγελόπουλος;
Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν θα σας πω ότι χθες μας είπατε ψέματα. Δεν θα καταλογίσω πρόθεση. Είπατε, όμως, πολλές ανακρίβειες.
Ανακρίβεια πρώτη. Είπατε εδώ ότι σύμφωνα με μελέτη εταιρείας –προσέξτε τα γενικά και αόριστα, δεν μασάει ποια ο κόσμος από αυτά, θέλει συγκεκριμένα, ποια εταιρεία, ποια μελέτη- σας έβγαλε το πόρταλ του Υπουργείου με τέταρτο στο κόσμο στα κτυπήματα, στις επισκέψεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Δεν είπα αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Να διορθώσετε, να καταλάβουμε τι είπατε, διότι αυτό εκλήφθηκε και δημιούργησε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Δείτε τα Πρακτικά. Πείτε αυτό που θέλετε, αλλά μην παραποιείτε εμένα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εντάξει, συγχωρέστε με. Αν εγώ παραποιώ αυτό που είπατε, ζητάω συγνώμη. Να το διευκρινίσετε, λοιπόν, διότι όταν άκουσα εγώ αυτό ή εξέλαβα αυτό που προείπα, έπεσα από τα σύννεφα. Λέω, δεν μπορεί να λέει ο Υπουργός στον κόσμο τέταρτη η Ελλάδα στα κτυπήματα. Είναι εκατοστή τέταρτη. Για το πρώτο επιφυλάσσομαι, περιμένω, μακάρι να γίνει διόρθωση.
Ανακρίβεια δεύτερη. Είπατε για πρώτη φορά, αυτά τα πρώτη φορά και πρώτη φορά, η μεγαλύτερη συνδιαφήμιση…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Για τη θέση 104 που λέτε, κύριε Νικητιάδη, γνωρίζετε ότι είναι 104;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όχι. Αυτό είναι εν τη ρύμη του λόγου. Είναι παραπάνω από 104.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, μη διακόπτετε, κύριε συνάδελφε. Ο ομιλητής είναι στο Βήμα.
Συνεχίστε, κύριε Νικητιάδη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αν θέλετε, να μπούμε στο Google να δείτε ότι είναι παραπάνω από 104.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Νικητιάδη, μην απευθύνεστε σε κάποιο συνάδελφο παρακαλώ. Γενικά μιλήστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Για πρώτη φορά είπατε ότι έγινε η μεγαλύτερη συνδιαφήμιση. Έτσι είπατε εδώ. Θα μας πείτε, όμως ονόματα, με ποιους φορείς. Με την ΤUI, με την TΗOMAS HΟΟΚ, με άλλα πρακτορεία; Με ποιους έγινε η μεγαλύτερη συνδιαφήμιση, ποια είναι τα ποσά που δώσατε για τη μεγαλύτερη συνδιαφήμιση και ποια είναι η εκτίμηση που κάνατε γι’ αυτή τη μεγαλύτερη συνδιαφήμιση που ήρθατε εδώ και επαίρεστε ότι έγινε η μεγαλύτερη συνδιαφήμιση;
(AD)









(LM)
Μακάρι να έγινε! Και μακάρι να μη φανούν φέτος τα αποτελέσματα, αλλά να φανούν κάποια στιγμή! Εγώ, όμως, αναρωτιέμαι ποια είναι η περίφημη μεγαλύτερη συνδιαφήμιση και εγώ όταν συζητώ στο εξωτερικό με πράκτορες, λένε «πότε επιτέλους θα γίνετε αξιόπιστοι και πότε επιτέλους θα προχωρήσουμε την περίφημη συνδιαφήμιση;»!
Μας είπατε εδώ ξανά για τη μείωση στα περιφερειακά αεροδρόμια. Κύριε Υπουργέ, ξέρετε πόσο μειώθηκε το τέλος προσγείωσης για τα αεροπλάνα στα περιφερειακά αεροδρόμια; Εγώ σας καλώ να μου πείτε εδώ τον αριθμό, δηλαδή τι γλυτώνει το κάθε αεροπλάνο από το τέλος προσγείωσης! Μιλάμε για 100-200 ευρώ! Αυτή είναι η μείωση; Και εμείς πιστέψαμε ότι έχετε καταργήσει τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα το σπατόσημο, που αυτό έπρεπε να καταργηθεί στα περιφερειακά αεροδρόμια για να πάνε να προσγειωθούν οι εταιρείες! Και έρχεστε εδώ και μας λέτε «καταργήθηκε»! Τι καταργήσατε; Να μας πείτε συγκεκριμένα τι καταργήσατε, γιατί εγώ ξέρω ότι καταργήσατε ένα μικρό τέλος που είναι 100-200 ευρώ!
Θα σας πω όμως και μία αλήθεια που είπατε. Είπατε ότι ποτέ δεν έχει γίνει ξανά τέτοια διαφήμιση από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Αυτό είναι αλήθεια. Ποτέ ξανά δεν έχει γίνει τέτοια διαφήμιση για την οποία να διαφωνούν άπαντες! Δεν υπάρχει κανένας φορέας που να συμφωνεί με τη διαφήμιση που έγινε! Ούτε ένας! Ορισμένοι δε έχουν ξεσηκωθεί κιόλας! Ιδιοκτήτες σκαφών έχουν ξεσηκωθεί και θεωρούν ότι η διαφήμιση που γίνεται, τους δημιουργεί πρόβλημα, ζημία! Πείτε μου έναν φορέα που ήρθε και σας είπε ότι η διαφήμιση που έγινε είναι σωστή διαφήμιση!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεν απαντήσατε όμως για τη μείωση στο παγκόσμιο μερίδιο που σας είπα, για τη μείωση στις κρατήσεις που σας είπα! Και αν δεν θέλετε σήμερα και αν νομίζετε ότι είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, εγώ δεν απαιτώ να μου απαντήσετε. Όμως, όταν θα πάτε στο γραφείο σας, επειδή ο τουρισμός συνεχίζεται, επικοινωνήστε με τα γραφεία του τουρισμού στο εξωτερικό και πείτε στην Αγγλία να έρθουν σε επαφή με τη «Nielsen» να σας δώσουν τα αποτελέσματα της «Nielsen» από Αγγλία για τις κρατήσεις μέχρι τέλος Μαΐου.
Αυτά είναι απλά πράγματα! Προφανώς, οι σύμβουλοί σας ή δεν τα γνώριζαν ή σας τα απέκρυψαν ή εσείς γνωρίζετε για τις κρατήσεις και δεν θέλετε να μας τις πείτε!
Για τη μείωση στις εισπράξεις φαίνεται ότι στο τέλος όπου συμφωνούμε με την Τράπεζα Ελλάδας είναι καλά και όπου δεν συμφωνούμε, είναι κακά. Ό,τι και να λέμε, όμως, εμείς για τις εισπράξεις, σας είπα και στην αρχή πως η τσέπη μετράει και ο καθένας που περιμένει από τον τουρισμό είναι αυτός που στο τέλος θα ξέρει τι του γίνεται.
Και αν μπορείτε, απαντήστε μου για το εξής: Έχετε κάνε εκτίμηση της καμπάνιας «World of Athens» που τη διαφημίζετε και τη διαφημίζετε; Διάβασα στη συνέντευξη Τύπου για τριακόσιες χιλιάδες στο Παρίσι, κλπ. Πού τα είδατε αυτά; Ξέρετε ότι στο Βερολίνο δεν σας έδωσαν την πλατεία που θέλατε και ότι στα εγκαίνια στο Βερολίνο, στην περίφημη καμπάνια «World of Athens» που έρχεστε εδώ και μας λέτε, πήγαν εβδομήντα με ογδόντα άτομα; Νομίζετε ότι εμείς δεν θα ψάξουμε;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε. Έχει περάσει ο χρόνος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Και τέλος, κλείνοντας, να πω το εξής: Έχετε τρία portals στο Υπουργείο. Το τελευταίο το έχετε πληρώσει 2,5 εκατομμύρια και σας έβγαλαν τώρα ότι είναι και πιλοτικό και θέλει άλλο ένα εκατομμύριο για να λειτουργήσει!
Αγαπητέ μου κύριε Καραμάριε, ένα τέλειο portal της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου δεν κοστίζει πάνω από 700.000-800.000 ευρώ! Έχουμε πληρώσει 2,5 εκατομμύρια για το portal και το είπαν τώρα και πιλοτικό, πράγμα που σημαίνει ότι θέλει άλλο ένα εκατομμύριο για να λειτουργήσει!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σας παραθέτω τώρα αποχωρώντας από το Βήμα το κείμενο της έκθεσης ιδεών που αναγνώσατε στο Συμβούλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση –γιατί έχουν οι φύλακες τον νου- για να μην επαίρεστε ότι κάνατε παρεμβάσεις στην Ευρώπη και αλλάξατε –ή μπορεί να αλλάξετε- την πολιτική της Ευρώπης!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ό,τι διαβάσατε είναι ένα κείμενο έκθεση ιδεών και τίποτα άλλο!
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Νικητιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ για το χρόνο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κάνατε κατάχρηση εξαιρετική και δημιουργείτε προηγούμενο, αλλά τέλος πάντων!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Πέντε ολόκληρα λεπτά, κύριε Νικητιάδη!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Μπαντουβά, ο πρώτος διδάξας είστε εσείς δυστυχώς και καταλαβαίνετε τι γίνεται!
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, θα κάνω μία τρίλεπτη παρέμβαση και αργότερα θα κάνω μία ομιλια.
Κύριε Πρόεδρε, έχω μείνει άναυδος, στην κυριολεξία έχω μείνει ενεός, ακούγοντας το συνάδελφο για την τεράστια προσπάθεια η οποία καταβάλλεται να καταδειχθεί ότι θέλουμε να καταρρεύσουμε. Δεν είναι απόδειξη αγωνίας αυτό, κύριε συνάδελφε, αλλά είναι εναγώνια προσπάθεια να βρείτε ό,τι πιο αρνητικό μπορεί να υπάρξει για να δημιουργήσετε το κλίμα το οποίο σας βολεύει πολιτικά.

(ΚΟ)
(1AD)
Δεν είναι αντιπολίτευση, κύριε συνάδελφε, να φέρνετε ως μέγα εφεύρημα και ανακάλυψη την ομιλία ενός Υπουργού στην Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την οποία το κόμμα σας ουδέποτε έχει εγείρει κουβέντα ούτε ως αντιπολίτευση στη Σοσιαλιστική Ομάδα της Ευρώπης ούτε όταν είχατε Κυβέρνηση ούτε ψέλλισε ποτέ την παραμικρή κουβέντα για τον τουρισμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν είναι σωστό αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Νικητιάδη, σας παρακαλώ πολύ! Μην διακόπτετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Και ενώ γίνεται μια ειλικρινής, βαθύτατη προσπάθεια να μη χρωστάει η Ελλάδα στο να σηκώσει την κουβέντα για τον τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εσείς όχι απλώς επιθυμείτε να το μειώσετε, αλλά κάνετε ό,τι μπορείτε για να μηδενίσετε μία προσπάθεια στην οποία δεν συμμετείχατε ποτέ.
Και θα σας πω πού, επίσης, δεν συμμετείχατε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο κ. Παπουτσής έκανε πολλά για τον τουρισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Νικητιάδη, σας παρακαλώ πολύ!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Το μήνα Μάρτιο, κύριε συνάδελφε, ο Υπουργός κ. Παπουτσής κάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Η εκπρόσωπος του κόμματός σας ή ο εκπρόσωπος –δεν θυμάμαι ποιος ήταν- φρόντισε να πάει σε μία συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο του Γιώργου Παπανδρέου και να απουσιάσει περίτρανα από την πρόσκληση-συζήτηση των εκπροσώπων των κομμάτων στην οποία ήρθε ο κ. Καραμάριος και άλλοι εκπρόσωποι. Και δεν πήρε ούτε καν ένα τηλέφωνο να πει ότι δεν θα έρθει, παρά μονάχα πήρε την επόμενη μέρα για να μάθει τι συζητήσαμε. Αυτό είναι το ενδιαφέρον σας για τον τουρισμό. Και το καταθέτω για πρώτη φορά. Δεν ήθελα να το κάνω. Όμως, βλέπω ή ότι δεν γνωρίζετε ή ότι δεν θυμάστε ή ότι καμώνεστε ότι δεν ξέρετε.
Επίσης, παρακαλώ πολύ θα σας υπενθυμίσω ότι στις δεκαπέντε προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την προώθηση του τουρισμού φέτος είναι η μείωση κατά 50% των φόρων των περιφερειακών αεροδρομίων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Τελών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Το κάναμε 0%. Το μειώσαμε 100%. Το εξαφανίσαμε.
Δεύτερον, είναι η συνδιαφήμιση την οποία μάλιστα ονομάζετε, κατά πλήρη άγνοια των νόμων της Ευρώπης και των συνθηκών του ανταγωνισμού, ως συγχρηματοδότηση με τους tours operators, κάτι που αποτελεί τη μεγαλύτερη παγίδα για να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, διότι η συγχρηματοδότηση, κύριε συνάδελφε –και την έχετε ακόμα στο site του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- νοθεύει τον ανταγωνισμό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Επί της ουσίας!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Και θα έπρεπε να γνωρίζετε τους κανόνες του ανταγωνισμού, δοθέντος τού ότι ο τουρισμός ανήκει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς, λοιπόν, το κάναμε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Και αντί αν μη τι άλλο να σιωπήσετε –διότι δεν ζητώ τίποτε άλλο- έρχεστε εδώ και προκαλείτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Προκαλούμε κιόλας!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Ακούστε με, γιατί εγώ σας άκουσα σιωπηλός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Νικητιάδη, απαντά σε όσα είπατε. Σας παρακαλώ, αφήστε τον κύριο Υπουργό να ολοκληρώσει. Σας άκουσε με προσοχή. Αφήστε τον.
Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Και μάλιστα, έρχεστε και αφήνετε για τους προηγούμενους συναδέλφους μου ψήγματα υποψίας για την προώθηση του διαγωνισμού για το portal και για τα δυόμισι εκατομμύρια, τη στιγμή κατά την οποία είναι αποτέλεσμα μελέτης και εγκρίθηκε και από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, διότι είναι μία προμήθεια άνω του ενός εκατομμυρίου.
Σας ερωτώ, κύριε συνάδελφε: Ελέγχετε και το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους; Τι είναι αυτά τα οποία είπατε εδώ, τα οποία παρακαλώ πάρα πολύ να τα πάρει πίσω το κόμμα σας; Τι είναι αυτά τα οποία είπατε, ότι δηλαδή ξοδεύθηκαν παραπάνω χρήματα από όσα θα έπρεπε; Και ποιος είστε εσείς ο οποίος θα έρθετε να κρίνετε σ’ αυτήν την Αίθουσα τις μελέτες, τους τεχνοκράτες και το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους; Ποιοι είστε εσείς; Και τι είδους αλαζονεία είναι αυτή που εμφανίζετε στην Αίθουσα, κριτές κατά πάντων, άσχετοι με τα ζητήματα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Να κρατηθεί από την ομιλία μου, κύριε συνάδελφε, αν έχετε άγχος για το πόσο θα μιλήσω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: «Ποιος είστε εσείς;»;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Και κάνατε και το τελευταίο ατόπημα. Το έκανε χθες ο κ. Βενιζέλος, δεν θέλησα να απαντήσω και το επαναλάβατε και σήμερα.
Προσπαθήσατε να φέρετε το νυν Υπουργό σε αντιπαράθεση με τους προηγούμενους. Ακούστε. Τα δικά σας αδιέξοδα και τη μηδενιστική πολιτική για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, μην προσπαθείτε να την περάσετε σε μία κορδέλα εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Νέα Δημοκρατία, διότι τρεις Υπουργοί οι οποίοι προηγήθηκαν, ο κ. Αβραμόπουλος, η κα Πετραλιά και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μου παρέδωσαν ένα Υπουργείο το οποίο εσείς το είχατε καταχωνιασμένο κάτω από τα χαρτιά του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να μπορέσω εγώ και να παραδώσω στον επόμενο και ο καθένας να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι πομφόλυγες πίσω από τις οποίες προσπαθείτε να κρύψετε την απόλυτη ανεπάρκειά σας στην τουριστική πολιτική και το απόλυτο μηδέν στην ανάμνηση των πολιτών για το τι προσέφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον τουρισμό. Τα υπόλοιπα στην ομιλία μου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο κ. Τσιρώνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Όσον αφορά το «ποιος είστε εσείς;», απαντήστε εσείς, κύριε Πρόεδρε.
(XF)
(KO)
 ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι φανερό ότι αυτό είναι μια υπερβολή λεκτική. Ο καθένας από μας έχει το δικαίωμα να ασκεί έλεγχο επί όλων των θεμάτων που αφορούν την καθημερινή ζωή. Ο κύριος Υπουργός λέγοντας αυτό είναι προφανές ότι εννοούσε ότι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι σαφής και εν ολομελεία απ’ ό,τι είπε.
Ο κ. Τσιρώνης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ελπίζαμε ότι στη μετεκλογική Ελλάδα, ότι μετά τις Ευρωεκλογές, η Κυβέρνηση θα ασχολούνταν με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Και με δεδομένο πλέον το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, που υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της εκλογικής δύναμης των κομμάτων, περιμέναμε ότι με την έναρξη των Θερινών Τμημάτων θα ασχολούμασταν πραγματικά με τα προβλήματα του ελληνικού λαού. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση ασχολείται με τη νομή της δεξιάς πολυκατοικίας, με την κατανομή των διαμερισμάτων μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του αδελφού και συγγενούς κόμματος του κ. Καρατζαφέρη. Και σύρεται σήμερα η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει προσχηματικά το πρόβλημα της μετανάστευσης.
Και θα πω το εξής. Στις 11 Δεκεμβρίου όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία είχα καταθέσει στον Υπουργό Εσωτερικών ένα δημοσίευμα του περιοδικού TIME με ημερομηνία 1.12.2008 που αφορούσε στα «τρύπια» σύνορα της Ελλάδος του Ανατολικού Αιγαίου από το θαλάσσιο χώρο μέσω της Τουρκίας που μπαίνουν οι λαθρομετανάστες. Αφορούσε επίσης τα μεταναστευτικά ρεύματα από εκεί προς την Ελλάδα και μέσω της Ελλάδος προς ολόκληρη την Ευρώπη που δημιουργούσαν πρόβλημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη.
Έχουμε γίνει αρνητικό πρωτοσέλιδο σε όλα τα έγκυρα περιοδικά του κόσμου γι’ αυτό το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Ήταν γνώστης ο Υπουργός Εσωτερικών γιατί φιλοξενούσε τότε αυτό το δημοσίευμα και δηλώσεις του. Και το είχα καταθέσει το δημοσίευμα για να το λάβουν γνώση όλοι οι συνάδελφοι. Ήταν γνωστό αυτό το ζήτημα στην Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Πέστε μου τώρα, κύριε Υπουργέ, πώς θα κάνετε τουριστική ανάπτυξη στο Ανατολικό Αιγαίο όταν έχεις τέτοια σοβαρά ζητήματα λαθρομετανάστευσης. Και σήμερα είναι προσχηματικός ο τρόπος που γίνεται.
Και για να κλείσω, η δεξιά πολυκατοικία όσο και να ασχολείστε, είναι υπό κατάρρευση. Δυστυχώς όμως πριν από δυόμιση μήνες και κάποιες άλλες πολυκατοικίες στην πόλη L’ Aguila της Ιταλίας κατέρρευσαν και μαζί και διαμερίσματα Ελλήνων φοιτητών και μαζί κατέρρευσαν και τα όνειρά τους και οι ελπίδες τους για ένα καλύτερο αύριο. Και είναι σήμερα εγκλωβισμένοι σ’ αυτό το πανεπιστήμιο και δεν μπορούν να μεταγραφούν σε κανένα πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Καταθέσαμε μια τροπολογία –έχω υπογράψει και εγώ- με γενικό αριθμό 594 και ειδικό 5 γιατί δεν πρέπει αυτά τα παιδιά να χάσουν τη χρονιά και να προλάβουν να μετεγγραφούν σε ελληνικά πανεπιστήμια. Πρέπει να δοθεί αυτή η δυνατότητα.
Και θα καταθέσω για τα Πρακτικά για να ενημερωθεί ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας επιστολή της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη στις 21 Μαΐου 2009 προς τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων όπου στο τέλος αναφέρει: «Τέλος αναφέρω ότι σε πρόσφατη σύνοδο των Πρυτάνεων των Ιταλικών Πανεπιστημίων ελήφθη απόφαση όπως τυχόν αιτήσεις για μετεγγραφή που θα υποβάλλονται από φοιτητές του Πανεπιστημίου της L’ Aguila εξετάζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα και κατ’ αρχήν απορρίπτονται ώστε να μην αποστερηθεί των φοιτητών του το πληγέν Πανεπιστήμιο, χωρίς την επιβίωση του οποίου η πόλη είναι καταδικασμένη σε μαρασμό». Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν τους δίνουν δικαίωμα να πάνε ούτε σε άλλη πόλη της Ιταλίας, παρά μόνο σε αυτό το πανεπιστήμιο. Εκεί πλέον δεν μπορούν να γίνουν μαθήματα. Πέρασε μια τροπολογία στο τελευταίο νομοσχέδιο για το Σώμα Επιθεωρητών, άρθρο 42, που αφορούσε μόνο τους συγγενείς των νεκρών. Δηλαδή κάποιος για να μετεγγραφεί πρέπει να έχει νεκρό συγγενή; Οι γονείς των άλλων φοιτητών θα επιτρέψουν στα παιδιά τους να συνεχίσουν;


(GM)
XF
Θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να φέρει, αν δεν τους ικανοποιεί αυτή η διάταξη, μία σχετική ρύθμιση, έτσι ώστε να λύσει άπαξ δια παντός αυτό το πρόβλημα και να δώσουμε αυτή τη λύση σε αυτά τα 100-120 παιδιά οριστικά. Να δοθεί άμεσα και γρήγορα για να μην χάσουν τη χρονιά.
Σας το καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Τσιρώνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουμε αναφέρει ξανά και στην Επιτροπή και εδώ ότι στο παρελθόν έχουν γίνει δύο τέτοιες ρυθμίσεις, η μία έγινε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη το 1993 και μία επί κυβερνήσεως Σημίτη το 2001. Και οι δύο δεν απέδωσαν.
Τι μας λέει σήμερα; Ότι αυτή η ρύθμιση που αφορά πολεοδομικές παραβάσεις των ξενοδοχείων, των τουριστικών καταλυμάτων και των κολυμβητικών δεξαμενών, όλες αυτές οι πολεοδομικές παραβάσεις που υπάρχουν σήμερα τακτοποιούνται αλλά δεν νομιμοποιούνται, δεν υπογράφει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν υπάρχει νομιμοποίηση. Είναι όπως με τους ημιυπαίθριους. Έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών, θα βάλει ένα πρόστιμο, αλλά πρόκειται για μία τακτοποίηση, δεν πρόκειται για πολεοδομική νομιμοποίηση και εκεί δεν υπογράφει πάλι το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και σήμερα ερχόμαστε εδώ να κάνουμε μία τακτοποίηση. Δηλαδή τι κάνουμε; Ένα εισπρακτικό μέτρο είναι και παίρνουμε κάποια πρόστιμα που τους επιβάλουμε προκειμένου μόνο να έχουν το σήμα για να λειτουργήσουν. Υπάρχει πολεοδομική νομιμοποίηση αυτών των παραβάσεων; Να μας το πείτε ξεκάθαρα. Και αν το πείτε, να μας φέρετε και έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ότι δεν θα εγερθεί τέτοιο πολεοδομικό ζήτημα. Να το ξέρουν οι ξενοδόχοι, να το ξέρουν όσοι έχουν πισίνες, όσοι έχουν κολυμβητικές δεξαμενές, όσοι έχουν τουριστικά καταλύματα, ότι με αυτήν τη ρύθμιση δεν υπάρχει τακτοποίηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι μόνο εισπρακτικού χαρακτήρα αυτή η ρύθμιση.
Κύριε Υπουργέ, έχετε μία εμμονή κι εσείς και οι προκάτοχοί σας στο ίδιο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης. Αυτό το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης μέσω της επέκτασης των κορεσμένων τουριστικά περιοχών είναι πλέον αποτυχημένο, δεν μπορεί να αποδώσει. Υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν. Υπάρχουν και άλλες μορφές τουρισμού για τη χώρα μας, ο ορεινός, ο εναλλακτικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο αθλητικός τουρισμός, ο συνεδριακός τουρισμός, μία σειρά εναλλακτικά και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας, όπως στη δική μου περιοχή που είναι ορεινή, που έχει περιθώρια τουριστικής ανάπτυξης και δεν ενισχύεται.
Μου είχατε πει στην Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, ότι θα φέρετε μία ρύθμιση για τον αγροτουρισμό. Δεν ξέρω αν είστε έτοιμοι σε αυτό το νομοσχέδιο ή σε επόμενο. Θα σας περιμένουμε με πολύ αγωνία να ακούσουμε, γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν μπορούν οι ίδιοι οι άνθρωποι να είναι και ρεσεψιονίστ και μάγειροι και σερβιτόροι και χρειάζονται διαφορετικές ειδικότητες σε τουριστικά καταλύματα ορεινά, σε ξενώνες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα. Είχε έρθει ο προκάτοχός σας τότε στο Βουργαρέλι της Άρτας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Τουρισμού και είχε τάξει να γίνει χιονοδρομικό στα Τζουμέρκα. Και δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Και ήλθε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Καλογιάννης, έκανε το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων με μία κοινή υπουργική απόφαση, το οποίο δεν επιτρέπει να γίνουν χιονοδρομικά κέντρα, επειδή είναι ο γειτονικός νομός, ο δικός του, που έχει το Μέτσοβο χιονοδρομικό κέντρο και δεν επιτρέπει στη δική μας την περιοχή να γίνει. Μπορεί να γίνει τουριστική ανάπτυξη με αυτήν τη λογική, με ρουσφετολογικού χαρακτήρα πολιτική να κάνουμε σήμερα τουριστική ανάπτυξη, να αφήσουμε όλες τις περιοχές να αναπτυχθούν ισόρροπα, που ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους αυτών των περιοχών να κρατηθούν στην ύπαιθρο, να μείνουν εκεί στη γενέτειρά τους, να μην φύγουν και αυτοί, να μείνουν αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που υπάρχουν;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Αναστάσιος Καραμάριος έχει το λόγο.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο ομιλών θα μιλήσει επί των άρθρων με δύο μόνο παρατηρήσεις, γιατί δεν θα πω επί της αρχής αυτά τα οποία είπαμε χθες. Ούτε θέλω να συνδέσω την κρίση στην τουριστική ανά τον κόσμο -διότι είναι γεγονός- με ένα νομοσχέδιο με το οποίο πάμε να διορθώσουμε ορισμένα πράγματα του τουρισμού μας και τη δυσλειτουργικότητα γενικά των τουριστικών καταλυμάτων.
Σε ό,τι αφορά το τραγικό γεγονός που έγινε σήμερα με τη δολοφονία ενός αστυνομικού δεν έχω παρά να προσθέσω κι εγώ όχι απλώς εικασίες ή οτιδήποτε άλλο, αλλά την καταδίκη μου ευθέως γι’ αυτούς που επιμένουν να τρομοκρατούν ή να βάζουν βόμβες στα θεμέλια της δημοκρατίας μας.
PM


(2GM)
Επί των άρθρων, κύριε Υπουργέ, και παρακαλώ να με προσέξετε: Άρθρο 1 παράγραφος δ΄. Με την τροποποίηση του παραβόλου που κάνατε θα ήταν λεκτικά σωστό –γι’ αυτό και είμαστε εδώ, για να διορθώνουμε- αντί της διατύπωσης που κάνετε εσείς, η διατύπωση να γίνει ως εξής: «Άρθρο 1, εδάφιο δ΄: Παράβολο υπέρ του Δημοσίου και υπέρ του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα ΙΤΕΚΟ για μεν τα κύρια τουριστικά καταλύματα ποσού διακοσίων ευρώ, για δε τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα ποσού πενήντα ευρώ». Δεν θα επαναλαμβάνουμε δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις τα ίδια θέματα.
Δεύτερη παρατήρηση: Στο άρθρο 1 παράγραφος 5 στο τέλος της τελευταίας φράσεως «τυχόν καταβληθείσες διοικητικές κυρώσεις» να διορθωθεί σε «τυχόν επιβληθείσες διοικητικές κυρώσεις και για οποιονδήποτε λόγο καταργούνται από της δημοσιεύσεως του νόμου, όπως και», αντί για «ούτως» να γραφεί «όπως». Αυτά ευτυχώς τα είδε και η Επιστημονική Επιτροπή.
Στο άρθρο 2 παράγραφος 5 στην τελευταία φράση «όσες κολυμβητικές δεξαμενές δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας εντός τετραμήνου από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σφραγίζονται κ.λπ.», επειδή όλη η λειτουργική τακτοποίηση στο άρθρο 1 αφορά τις οποιεσδήποτε παραβάσεις και δίνουμε παράταση μέχρι το τέλος του έτους, είναι καλό και σ’ αυτές τις περιπτώσεις να έχει την ίδια ημερομηνία λειτουργικότητας και θα πούμε ότι όσες κολυμβητικές δεξαμενές δεν έχουν λάβει άδεια μέχρι τις 31/12/2009 σφραγίζονται άμεσα κ.λπ., γιατί δεν έχει κανένα νόημα να πούμε και τα άλλα. Είναι λειτουργικές καταστάσεις του ξενοδοχείου που υποτίθεται ότι από σήμερα λειτουργούν.
Το άρθρο 7 στο τέλος αναφέρεται στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού πυροπροστασίας. Επειδή αυτή η παράγραφος δεν πρέπει να αποτελέσει αυτούσιο άρθρο αλλά πρέπει να έχει σχέση με το άρθρο 1 το οποίο αφορά τα πιστοποιητικά, θα καταργηθεί το άρθρο 7 και θα μπει στο άρθρο 1 στο τέλος. Μετά την παράγραφο 6 θα δημιουργηθεί παράγραφος 7 η οποία θα λέει ότι η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού πυροπροστασίας των τουριστικών καταλυμάτων ορίζεται στα οκτώ έτη, εφόσον δεν επέλθει αλλαγή της υφιστάμενης κτιριακής εγκατάστασης. Εδώ ελέχθησαν πολλά πράγματα, γιατί να είναι πέντε χρόνια ή οκτώ. Όταν από την αρχή η Πυροσβεστική Υπηρεσία ελέγξει την όλη κτιριακή εγκατάσταση και πει ότι εδώ χρειάζεται αυτή η πυρασφάλεια, αυτό θα ισχύει για όλη τη λειτουργία του για ένα, δύο, τρία ή πέντε χρόνια. Βάζουμε όμως οκτώ διότι πράγματι πρέπει να αυξηθεί, αλλά με την προϋπόθεση ότι αύριο θα αλλάξει η κτιριακή εγκατάσταση. Αν αλλάξει, όπως έχει δικαίωμα η Πυροσβεστική να μην εγκρίνει τα σχέδια τα οποία επιβάλλονται, να έχουμε και το δικαίωμα αν τροποποιήσει εσωτερικά ή αν κάνει επέκταση του ξενοδοχείου, να μην κρύβεται πίσω από την πυρασφάλεια εκείνη και να λέει «εγώ πήρα άδεια κ.λπ.».
Αυτές είναι οι παρατηρήσεις που είχα να κάνω ως προς το νομοσχέδιο το οποίο για μία ακόμα φορά επαναλαμβάνω ότι λειτουργικά είναι εντάξει υπό την έννοια ότι προσπαθεί να λύσει πολλά προβλήματα της τουριστικής μας υποδομής. Δεν θέλω να προσθέσω τίποτε άλλο, αλλά σ’ ό,τι αφορά τα όσα ελέχθησαν από πολλούς συναδέλφους –που είχαν απόλυτο δίκιο- δεν ήλθαμε σήμερα να κρίνουμε πόσοι τουρίστες ήλθαν ή πόσοι θα έλθουν. Είπαμε χθες ότι τα Δωδεκάνησα είναι η μοναδική περιοχή της χώρας όπου έχουμε αύξηση. Δεν θα κρίνουμε πόσα λεφτά δαπανούν οι τουρίστες. Υπάρχει κρίση, το δεχόμαστε. Δεν θα πούμε τώρα σε τι φταίνε οι τραπεζίτες που έριξαν έξω τις τράπεζες και έγινε αυτή η παγκόσμια κρίση. Ερχόμαστε σήμερα, κύριε Πρόεδρε, και λέμε ότι έχουμε κρίση. Δεν είναι δυνατό να έλθουν στην Ελλάδα περισσότεροι τουρίστες απ’ όσους μπορούν να έλθουν.
(BS)


PM
Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα μιας τεχνητής κρίσης. Είναι κρίση που επήλθε από πόλεμο. Είναι τεχνητή κρίση όσων έχουν την ευθύνη. Από εκεί και πέρα εμείς έχουμε την υποχρέωση αποσυνδέοντας την οποιαδήποτε κατάσταση –παγκόσμια ή εσωτερικά- να δούμε αυτό το νομοσχέδιο αν προσθέτει στην τουριστική μας υποδομή. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ανέπτυξαν τα επιμέρους άρθρα και οι δυο εισηγητές και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι άλλοι ειδικοί αγορητές των άλλων κομμάτων. Είναι σωστές οι παρατηρήσεις τους αλλά από την άλλη πλευρά θα ήθελα να πω ότι όσα διαλαμβάνονται στα επιμέρους άρθρα είναι σωστά και πρέπει να υπερψηφιστούν. Μην συνδέετε –και καλώς κάνατε για ορισμένα άρθρα με τα οποία συμφωνείτε- το αποτέλεσμα γενικά ούτε αυτή τη στιγμή αν η τουριστική πολιτική γενικά είναι η αρμόζουσα. Εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε με ψυχρότητα, με αντικειμενικότητα, γι’ αυτό και μιλάμε επί των άρθρων, τι μπορούμε να διορθώσουμε αυτή τη στιγμή.
Αυτές τις παρατηρήσεις και μόνο ήθελα να κάνω.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Μαρκόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι στον τομέα του τουρισμού οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις. Οφείλουμε βεβαίως να συμμετέχουμε στον διάλογο με τις απόψεις μας αλλά θεωρώ ότι όλοι σ’ αυτή την Αίθουσα και έξω από την Αίθουσα έχουμε την ίδια αγωνία, την ίδια προσμονή και έχουμε και την ίδια υποχρέωση. Σε όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται στην ιστορία του τουρισμού στην Ελλάδα και εννοώ εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και τις επιχειρήσεις που δεν είναι αμιγώς τουριστικές αλλά εν πολλοίς ζουν από το χρήμα των τουριστών, του εσωτερικού και του εξωτερικού τουρισμού, έχουμε υποχρέωση να τους εμψυχώσουμε, να τους στηρίξουμε, να τους ακούσουμε και κυρίως να τους αυξήσουμε την αυτοπεποίθηση αλλά και την αίσθηση της τουριστικής συνείδησης στη χώρα.
Ο διάλογος ο οποίος διαλαμβάνει χώρα σ’ αυτή την Αίθουσα είναι ένας δημόσιος διάλογος, τον παρακολουθούν όλοι οι πολίτες και ασφαλώς επηρεάζονται απ’ αυτά που γίνονται εδώ. Μην νομίζουμε ότι ο διάλογος είναι μόνο για τις μεταξύ μας σχέσεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτόν τον κόσμο που περνά μια αγωνία εν μέσω μιας χρονιάς παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης να δει πως διαχειρίζονται αυτή την περιπέτεια οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου.
Πρέπει, δηλαδή, να συμφωνήσουμε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παγκόσμια τουριστική κίνηση είναι εξαιρετικά μειωμένη. Πρέπει να εναρμονιστούμε σ’ αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μερίδιο μας σε αυτή τη χρονιά θα είναι εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία αν συντηρηθεί περίπου εκεί που ήταν πέρσι. Αυτή είναι η αγωνία μας. Αν κάποιος δηλαδή, πιστεύει ότι ήρθε η ώρα για άλματα αυτή τη χρονιά ζει σε άλλον πλανήτη. Αν κάποιος πιστεύει ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα προκαλέσει κατάρρευση στον εσωτερικό τουρισμό της χώρας επίσης ζει σε άλλον πλανήτη. Δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μόνο μαύρο. Υπάρχουν ασφαλώς οι ενδιάμεσες αποχρώσεις οι οποίες θέλουν πολιτική, θέλουν δράση, δηλαδή, και θέλουν στρατηγική.
Το ζητούμενο αυτής της χρονιάς για το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης δεν είναι η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού μεγαλεπήβολου για τον τουρισμό της χώρας. Ασφαλώς και είναι ζητούμενο. Γι’ αυτό και κάναμε ειδική γραμματεία και διαχειριστική αρχή για να διαχειριστούμε το ΕΣΠΑ το οποίο είναι τεράστιο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για τις υποδομές και τις ενισχύσεις στον τουρισμό. Δεν είναι αντικείμενο της σημερινής μας συζήτησης ασφαλώς. Έχουμε πει πάρα πολλά πράγματα για το τι σχεδιάζουμε να κάνουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή η χρονιά θέλει ιδιαίτερη διαχείριση και αντιμετώπιση. Θέλει περισσή ψυχραιμία από όλους, από εμάς, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και θέλει αναμφίβολα συνεργασία. Η συνεργασία, η συναίνεση και η συνεννόηση είναι σαν το τανγκό. Θέλουν δυο αναγκαστικά. Κανείς δεν μπορεί να το χορέψει μόνος του.
(SX)
(2BS)
Μπαίνω στην ουσία του ζητήματος. Θα πω δύο κουβέντες για τα άρθρα.
Δεν κάνει τίποτα άλλο η Κυβέρνηση παρά μονάχα μία ειλικρινή και διαφανέστατη προσπάθεια να διευθετήσει ζητήματα για τα οποία εν πολλοίς όλοι είμαστε υπεύθυνοι σε αυτό τον τόπο. Το γεγονός, δηλαδή, ότι φτάσαμε εδώ, μας υποχρεώνει να μην εθελοτυφλούμε. Μας υποχρεώνει να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις για να προστατεύσουμε αυτό το οποίο έχουμε και κυρίως να προστατεύσουμε τις υπηρεσίες μας.
Γίνεται πολύς λόγος για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας. Εγώ θέλω ειλικρινά να σας περιγράψω σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε σήμερα.
Τα πιστοποιητικά πυροπροστασίας που έχουν τα ξενοδοχεία, όσα έχουν πολεοδομικές παραβάσεις, είναι ψεύτικα. Είναι ψεύτικα, διότι αναφέρονται μονάχα στο κομμάτι το επίσημο, αυτό που είναι δηλωμένο. Το υπόλοιπο δεν έχει πυροπροστασία για την Πυροσβεστική. Και αναρωτιέμαι με ποιον τρόπο μπορούμε να προστατεύσουμε αυτό το οποίο πρόκειται να γίνει. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο αυτή την ώρα παρά μονάχα την υπάρχουσα κατάσταση προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε και, βεβαίως, να τραβήξουμε μία κόκκινη γραμμή.
Γίνεται κουβέντα για τα πέντε και τα οκτώ χρόνια. Θα σας εξηγήσω πολύ απλά ότι το σχέδιο πυροπροστασίας αφορά τη στρατηγική της πυροπροστασίας, το σχεδιασμό και τη μελέτη. Δεν αφορά τις πυροσβεστικές σχολές, αν έχουν ενεργό ή ανενεργό αφρό, δοθέντος ότι αυτό είναι δύο χρόνια. Ούτε τα πέντε χρόνια μας φτάνουν. Η μελέτη είναι αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Και ασφαλώς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η πυροπροστασία δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο υπαγορεύεται δια νόμου και δια ροπάλου. Είναι υποχρέωση ουσιαστική γι’ αυτούς που πραγματικά έχουν τουριστική συνείδηση εκ των τουριστικών επιχειρηματιών.
Βεβαίως, εγώ θεωρώ ότι έχουν οι περισσότεροι, για να μην σας πω στο σύνολο, διότι αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι ζουν από αυτό.
Προσπαθούμε, λοιπόν, να ξεμπλοκάρουμε τη γραφειοκρατία και να οδηγήσουμε την κατάσταση σιγά-σιγά σε μία κατεύθυνση στην οποία έπρεπε να έχουμε φτάσει πριν από χρόνια. Πριν από χρόνια έπρεπε να είχαμε κατακτήσει στην Ελλάδα, με τη μείωση της γραφειοκρατίας, ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να έχουν ένα σήμα. Σήμερα έχουμε άλλο σήμα για το ξενοδοχείο, άλλο σήμα για την πισίνα, άλλο σήμα για τα εστιατόρια. Περνάει η Νομαρχία, η Διεύθυνση Υγιεινής, περνάει η Πολεοδομία, περνάει το ΙΚΑ, περνάει το Υπουργείο Απασχόλησης, περνάει ο ΕΟΤ. Δεν οδηγεί πουθενά αυτή η ιστορία.
Αυτά, όμως, για να τα καλύψουμε, για να τα συγκεντρώσουμε σε μία υπογραφή ή σε ένα μεικτό συνεργείο -να τελειώνουμε- που να κάνει τη δουλειά του, όχι να κάνει κάτι λιγότερο από αυτό που γίνεται σήμερα, πρέπει σιγά-σιγά τα κενά, τα οποία έχουμε -πολεοδομικές παραβάσεις, ρυθμίσεις πισινών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- να τα φτάσουμε στην πραγματική τους εικόνα για να πάμε στη διαδικασία τους ενός σήματος. Αυτό προϋποθέτει κάποια σκαλοπάτια.
Ένα από τα σκαλοπάτια γίνεται τώρα, με αυτό τον τρόπο.
Σέβομαι απόλυτα τις ανησυχίες. Δεν ζω αλλού. Εδώ ζούμε κι εμείς. Όλοι μαζί έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και την ίδια, θεωρώ, κοινή αφετηρία καλόπιστης σκέψης για την πορεία του Τουρισμού. Εδώ, όμως, πρέπει να υπάρχει μία μεθοδολογία.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αναπτύσσει ειλικρινώς τη μεθοδολογία την οποία έχει. Παρακαλώ πολύ να ακούσω και μία άλλη. Δεν μπορούμε, όμως, να αρνούμαστε αυτό το οποίο γινόταν όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή οι παρατάσεις χωρίς καμία ασφάλεια και μέτρο προστασίας, το οποίο δίνεται και φέτος μέχρι 31.12.2009, αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Τέθηκε ερωτηματικό για τον τρόπο επιτήρησης αυτής της κατάστασης. Δεν μπορέσαμε όλα αυτά τα χρόνια να το επιτηρήσουμε. Από το 1993 γίνεται συνέχεια η ίδια δουλειά και συνέχεια οι ίδιες παραβάσεις, γιατί προφανώς ο ανθρώπινος παράγων ως κομμάτι του τρόπου επιτήρησης της χώρας απέτυχε. Τον τρόπο τον ξέρετε. Τον είπατε κι εσείς με σκληρότερα λόγια απ’ ό,τι τον ανέφερα εγώ.
Άρα, πρέπει να βγάλουμε τον ανθρώπινο παράγοντα και να βρούμε μία λύση που είναι ασφαλώς πιο φτηνή και αφού τελειώνει η λειτουργική τακτοποίηση των εσωτερικών χώρων που δεν μπορεί να επιτηρηθεί με άλλο τρόπο, να παρατηρούμε με αεροφωτογράφηση –αυτό το οποίο κάνουμε για τα δάση, για τα δασολόγια ανά έτη- και τις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας με τη συμφωνία τη δική τους. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος. Παρακαλώ πολύ αν υπάρχει κάποιος καλύτερος, να μου τον πείτε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό παρακαλώ.
Μη μου πει, όμως, κανείς ότι πάλι θα βάλουμε επιτροπές να επιτηρούν και να γίνουν ξανά τα ίδια πράγματα. Διότι τα ίδια θα γίνουν.
Άρα, λοιπόν, εδώ γίνεται μία ειλικρινής προσπάθεια. Παρακαλώ πολύ να ακούσω την αντίρρηση. Να ακούσω, όμως, πρόταση. Όχι «δεν». Πρόταση.

(TS)


(SX)
Κολυμβητικές δεξαμενές. Οι μισές είναι στον αέρα, δεν υπάρχουν ούτε στα σχέδια ούτε στην αδειοδότηση. Δεν τις γνωρίζουμε καν. Και αφού δεν τις γνωρίζουμε, δεν έχουν ούτε υπεύθυνο ασφάλειας ούτε υπεύθυνο λειτουργίας. Προσπαθούμε για τις μικρές μονάδες τα δύο πρόσωπα να τα βάλουμε σε ένα. Οι προδιαγραφές είναι σε άλλο νομοσχέδιο. Ο τίτλος «υπεύθυνος ασφαλείας» είναι συγκεκριμένος. Περιγράφεται σε άλλο νομοσχέδιο. Δεν θα κάνουμε αυτό το οποίο γίνεται πάντοτε να λέμε συνέχεια τα ίδια πράγματα σε διαφορετικά νομοσχέδια.
Δεύτερον, έρχεται ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε μία –εάν υπάρχει μία μόνο- παράγραφο που να προϋποθέτει υπουργική απόφαση διευκρινιστική. Προσπαθήσαμε να τα καταγράψουμε όλα. Δεν έγινε αντιληπτό. Οφείλω να σας το πω. Δεν επιθυμώ ως Υπουργός να παραδώσω και στους επόμενους συναδέλφους μου ένα νομοσχέδιο στο οποίο θα έχουν ευθύνη να παίρνουν αποφάσεις για ζητήματα τα οποία δεν λύνονταν σε ένα νομοσχέδιο. Είναι μια μικρή καινοτομία στο τεράστιο ζήτημα του τουρισμού. Προσπαθούμε να τα διαλευκάνουμε όλα εδώ με ό,τι διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν.
Άκουσα όλες τις παρατηρήσεις των συναδέλφων για το ζήτημα των ξεναγών. Έγιναν οι αλλαγές σε απόλυτη συμφωνία με την Ομοσπονδία τους. Χαίρομαι για το γεγονός ότι λίγο ή πολύ καλύφθηκε από όλες τις πτέρυγες.
Ρυθμίστηκαν θέματα του ΟΤΕΚ. Υπεγράφη και Οργανισμός του ΟΤΕΚ. Υπάρχει και μία τροπολογία με την οποία η μεγαλύτερη Σχολή της Αναβύσσου επιστρέφει στον ΟΤΕΚ από την ΕΤΑ για να μπορούν να γίνουν όλα αυτά που δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, από το 1993, όταν έλειπε συγκεκριμένη υπουργική απόφαση η οποία θα ρύθμιζε ζητήματα συνεργασίας και χρηματοδότησης από την ΕΤΑ προς τον ΟΤΕΚ.
Τα θέματα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου είναι σε απόλυτη συμφωνία με την ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Μάλιστα βάζουμε υποχρεωτικά ανά τέσσερα χρόνια εκλογές για να εναρμονίσουμε και τις εκλογές του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου με τις εκλογές των άλλων Επιμελητηρίων της χώρας, προσπαθώντας να καταγράφουμε σε ένα κοινό χρονικό διάστημα τις τάσεις των παραγόντων της αγοράς. Ό,τι γίνεται δηλαδή, γίνεται σε μια ειλικρινή προσπάθεια να βρούμε ένα βηματισμό.
Θέλω με την ευκαιρία αυτή να δεσμευτώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι το μεγάλο ζήτημα της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας που έχει πολύ να κάνει και με τη δράση και τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των επερχόμενων ενδεχομένως τουριστικών επενδύσεων στη χώρα, έχει ξεκινήσει να κωδικοποιείται και αισιοδοξούμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, ούτε μια μέρα παραπάνω, η κωδικοποιημένη αυτή τουριστική νομοθεσία της χώρας θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι μια προσπάθεια να αποκτήσουμε ένα χαλί, ένα νομοθετικό καταστατικό χάρτη πάνω στον οποίο οφείλουμε να περπατήσουμε.
Αντιλαμβάνεστε ότι τίποτε σε αυτή την κατεύθυνση δεν είναι εύκολο. Το κάνουμε για να κατακτήσουμε τη μία υπογραφή στην αδειοδότηση του σήματος, τη μία υπογραφή στην αδειοδότηση των νέων τουριστικών επενδύσεων, αλλά και για να ρυθμίσουμε μέσα από αυτό ζητήματα τα οποία έχουν προκύψει από την πρακτική των τουριστικών επενδύσεων στη χώρα, μαζί μ' αυτό όλο το νομοθετικό πλαίσιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ορισμένες βελτιώσεις για τις ιαματικές,γιατί πράγματι εκεί υπάρχουν μερικά ζητήματα που θέλουν μία μικρή βελτίωση όπως η αγορά μάς δείχνει, αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο για όλους τους άλλους, τον αθλητικό τουρισμό, τα extreme sports, τον ιατρικό τουρισμό, τον αγροτοτουρισμό που είναι κορυφαίος και θέλει εναρμόνιση με τα νέα πρότυπα που θα βγουν μέσω ΕΣΠΑ.
Αυτά είναι πλαίσια νομοθετικά, τα οποία ήδη τρέχουν σήμερα και προετοιμάζονται από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Θα κατατεθούν, θα συζητηθούν. Είχα δεσμευτεί για νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Επιτροπή, όπως είχα δεσμευτεί ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα ζητώ ως υπεύθυνος Υπουργός να ενημερώνω την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να υπάρχει μία συναίνεση, μια ομογενοποίηση εάν είναι δυνατόν της σκέψης, για κάτι το οποίο οφείλουμε στον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
(PE)

(2TS)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θέλω, πριν από οτιδήποτε άλλο, να εκφράσω και από το Βήμα αυτό τη βαθιά θλίψη και την οργή όχι μόνο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά προφανώς όλης της Βουλής και όλης της ελληνικής κοινωνίας για τη σημερινή στυγερή και άνανδρη δολοφονία του αστυνομικού και να πω για μία ακόμη φορά ότι το τεράστιο και οξύτατο πρόβλημα της ασφάλειας, υπό όλες τις εκδοχές του όρου «ασφάλεια», δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό, σκληρότητα και πανικό, αλλά μόνο με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και ανοικτή σκέψη, που χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα, χρησιμοποιώντας νέες μεθόδους, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνταγματική τάξη της χώρας δίνει απάντηση στην αγωνία κάθε πολίτη και κατοίκου της χώρας αυτής για την ασφάλειά του, με την πρωταρχική έννοια του όρου, δηλαδή με την έννοια της απόλυτης προστασίας της ζωής, της περιουσίας και φυσικά της σωματικής του ακεραιότητας.
Κύριε Υπουργέ, όλοι συνομολογούν στην Αίθουσα αυτή το αυτονόητο, ότι ο τουρισμός είναι ένας πολύ μεγάλος πυλώνας της εθνικής οικονομίας, με τεράστια συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και στην απασχόληση. Όμως, και η τουριστική πολιτική εκ των πραγμάτων υποτάσσεται στο γενικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής της χώρας και της οικονομικής κατάστασης της χώρας. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή για την πορεία δήθεν εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και ως εκ τούτου και για την πορεία εφαρμογής του περιβόητου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με το οποίο διορθώθηκε και ξαναδιορθώθηκε ένας Προϋπολογισμός που εκ γενετής ήταν εικονικός και ανεφάρμοστος.
Όλοι οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι η χώρα δεν διαθέτει κανέναν απολύτως Προϋπολογισμό. Έχει διαρραγεί πλήρως το μακροοικονομικό και το δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, έχει καταρρεύσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός του κράτους, έχει καταρρακωθεί η έννοια της φορολογικής νομιμότητας και έχει δώσει τη θέση της σε μία απόλυτη φορολογική ανομία, πρωταγωνιστής και βασικός υπαίτιος της οποίας είναι το ίδιο το κράτος, με τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τις ασυνέπειές του. Και όταν το κράτος είναι αυτό που τροφοδοτεί τη φορολογική ανομία, τότε φυσικά κανείς δεν θα σπεύσει από μόνος του να συμμορφωθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Η σκληρή σύγκρουση μεταξύ τυπικής και άτυπης οικονομίας, παραοικονομίας και επίσημης οικονομίας είναι λογικό να οξύνεται κάτω από συνθήκες κρίσης, γιατί ο καθένας θέλει να προστατεύσει το πραγματικό οικογενειακό του εισόδημα. Η Κυβέρνηση αναγκάζεται να προετοιμάζει διάφορα σενάρια αύξησης της άμεσης φορολογίας και κυρίως να απεργάζεται –και χρησιμοποιώ συνειδητά τον όρο- μέτρα κυρίως επιβάρυνσης της έμμεσης φορολογίας και κάποιων δήθεν τελών, με αποτέλεσμα φυσικά κανείς πολίτης στη χώρα αυτή να μην πιστεύει ότι υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί.
Ε, όταν υπάρχει αυτό το γενικό περίγραμμα της οικονομικής πολιτικής και της οικονομικής κατάστασης, όταν υπάρχει τέτοια αδυναμία στην κατανόηση και στη διαχείριση της καμπύλης της κρίσης, όπως αυτή εισάγεται στη χώρα μας, είναι λογικό και εσείς να μη μπορείτε να διαμορφώσετε μια σταθερή γραμμή πλεύσης, πέρα από το αυτονόητο, ότι θέλουμε να μην πέσουν οι αφίξεις των τουριστών, θέλουμε να μη μειωθεί η κατά κεφαλήν κατανάλωση, να μη μειωθούν τα έσοδα από τον τουρισμό. Προφανώς. Και το θέλουμε και το στηρίζουμε και το ευχόμαστε, πρέπει όμως πάντα να είμαστε επιφυλακτικοί και χαίρομαι, γιατί σήμερα κατεβάσατε τους τόνους της αυταρέσκειας και εμφανιστήκατε πιο μετριοπαθής. Μη σπεύδετε να προκαταλάβετε ούτε τη Στατιστική Υπηρεσία, ούτε την Τράπεζα της Ελλάδος. Ας βοηθά το κράτος με τις πολιτικές και τις υποδομές του και την τουριστική αγορά, προκειμένου να σταθεί, να αντέξει.
Και έχουμε τη δυνατότητα να αντέξουμε και θα αντέξουμε, θέλω να πιστεύω, σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα σε μια δύσκολη μεσογειακή τουριστική αγορά, γιατί έχουμε τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό βάθος και άρα πλεονέκτημα, γιατί διαχειριζόμαστε μια τουριστική επωνυμία πάρα πολύ ισχυρή και γιατί τελικά κυρίως οι Ευρωπαίοι επισκέπτες της χώρας μας στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό, όχι επειδή εμείς κάνουμε κάποιες ενέργειες, αλλά επειδή αυτοί νιώθουν την ανάγκη να κάνουν μια επιλογή που τους αρέσει, μια επιλογή που τους συμφέρει, μια επιλογή η οποία διατηρεί ακόμη πολύ υψηλούς βαθμούς ανταγωνιστικότητας.
(ML)
(2PE)
Αλλά αλλοίμονο εάν μέσα στην κρίση δεν δούμε καθαρά και όσο γίνεται με μεγαλύτερη ειλικρίνεια τα διαρθρωτικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, ένα από τα οποία προσπαθεί ακροθιγώς να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιό σας, αυτό της λειτουργικής τακτοποίησης. Δεν απαντήσατε όμως στη χθεσινή μου παρατήρηση. Πώς είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι το νομοσχέδιο αυτό συνιστά παρέμβαση στην αντιμετώπιση της κρίσης στον ελληνικό τουρισμό, όταν εισάγεται για συζήτηση στα μέσα Ιουνίου, όταν ήδη έχει αρχίσει και εξελίσσεται η τουριστική περίοδος και η ολοκληρωμένη εφαρμογή του θα έχει ήδη συναντήσει το τέλος της περιόδου αυτής, άρα δεν πρόκειται να συνεισφέρει τίποτα στην τρέχουσα κρίσιμη τουριστική περίοδο; Γιατί δεν ήρθαν αυτές οι ρυθμίσεις ολοκληρωμένες, όπως προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέσω του Εισηγητού μας, ο οποίος ήταν εξαιρετικά εύστοχος και τεκμηριωμένος στις παρατηρήσεις του; Γιατί δεν ήρθε το νομοσχέδιο αυτό πριν από αρκετούς μήνες; Και γιατί δεν συζητήθηκε με άνεση ώστε να μπορέσετε πράγματι να παρουσιάσετε στη Βουλή μια ρύθμιση που τραβάει γραμμή οριστικά στις εκκρεμότητες και ετοιμάζει την επόμενη φάση της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του προβλήματος;
Σας είπα χθες ότι ολοκληρωμένη αντιμετώπιση σημαίνει ένα εθνικό χωροταξικό σχέδιο, το οποίο είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα και αποδεκτό από τα ελληνικά δικαστήρια. Ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που δεν είναι ευχολόγιο και που δεν πάσχει από κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες. Ένα ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό που μπορεί πράγματι να βοηθήσει την τουριστική αγορά, αλλά και το ελληνικό δημόσιο ώστε να απεμπλακούμε από τα προβλήματα που υπάρχουν στην προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών στον τουρισμό. Μια ολοκληρωμένη λύση στο θέμα της κτιριακής υποδομής και των απαξιωμένων κτιρίων μπορεί να δοθεί μόνο εάν οι πάγιες ρυθμίσεις της σχετικής πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας, σε σχέση με τα ξενοδοχεία και εν γένει τα τουριστικά καταλύματα μας επιτρέπει να νομιμοποιήσουμε κατασκευές οι οποίες είναι αυθαίρετες επί πάρα πολλά χρόνια.
Εάν δεν βελτιωθεί, δεν εκσυγχρονιστεί η πάγια νομοθεσία δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρούμε μια λύση η οποία να είναι αξιόπιστη, εφαρμόσιμη και αποδεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έχει την τελική λέξη –έτσι λειτουργεί το σύστημά μας- γύρω από αυτά τα θέματα.
Όλα όσα λέμε τώρα θα έπρεπε να μας έχετε δώσει την ευκαιρία να τα πούμε νωρίτερα και είναι κρίμα που πεισματικά αρνείστε να τα εντάξετε στο συλλογισμό σας και στην πολιτική σας. Και είναι κρίμα επίσης που απουσιάζει από αυτή τη συζήτηση ο Υπουργός Περιβάλλοντος, διότι εάν ήταν παρόν θα μπορούσε να αντιληφθεί ποιες ελλείψεις έχει η δική του πολιτική στα θέματα περιβάλλοντος, χωροταξίας και πολεοδομίας και θα μπορούσε να διορθώσει τις προφανείς και κραυγαλέες ελλείψεις που έχουν τα χωροταξικά σχέδια, αλλά και τα κενά της σχετικής πολεοδομικής και οικοδομικής νομοθεσίας. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τους όρους δόμησης, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τα κτιριολογικά προγράμματα των ελληνικών ξενοδοχείων, πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά για τις σχέσεις τους με τον αιγιαλό, πρέπει να δούμε τις νέες ανάγκες της αγοράς, πρέπει να δούμε τις νέες προδιαγραφές. Δεν μπορεί να είμαστε τόσο αντιφατικοί και ανακόλουθοι και να διασώζουμε μια υποδομή η οποία είναι απαξιωμένη, γιατί τώρα πια ο πελάτης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βρίσκει σε όλη τη Μεσόγειο, σε όλο τον κόσμο λύσεις οι οποίες είναι εξαιρετικά δελεαστικές από πλευράς ξενοδοχειακής υποδομής. Δεν θα βρει την Ακρόπολη, δεν θα βρει τους Δελφούς, δεν θα βρει την Επίδαυρο, δεν θα βρει τη Βεργίνα, αλλά εάν το κριτήριο του είναι οι συνθήκες διαμονής θα βρει εξαιρετικές συνθήκες.
Ούτε μπορούμε να εφαρμόσουμε μια φθηνή και μίζερη πολιτική τιμών που συμπιέζει τις τιμές εις βάρος της ποιότητας και που καθιστά τους Έλληνες ξενοδόχους και τους Έλληνες τουριστικούς επιχειρηματίες και την ελληνική οικονομία γενικότερα, δέσμια λίγων tour operators που λειτουργούν ολιγοπωλειακά στη διεθνή αγορά.

(02ML)
Άρα, πρέπει να βοηθήσουμε από την άποψη αυτή. Και δεν βοηθάμε, κύριε Υπουργέ, όταν βλέπουμε σήμερα τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας που ε΄χει την κύρια ευθύνη για τη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς, που έχει την κύρια ευθύνη για το πρόβλημα της ρευστότητας, που έχει την κύρια ευθύνη για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συρόμενη από πίσω του δεν μπόρεσε επί μήνες μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου να νομοθετήσει έγκαιρα ώστε να ξεπεράσει το τραπεζικό μας σύστημα το πρόβλημα της ενδοτραπεζικής ρευστότητας και εμπιστοσύνης. Και βλέπουμε τώρα να παίρνει μια πρωτοβουλία εντυπωσιακής αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Αμφιβάλλω αν υπάρχει κάποια ενσυνείδητη και ρητή κυβερνητική πολιτική και έγκριση γύρω από τα θέματα αυτά. Έχω την υποψία ότι όπως ο κ. Αράπογλου το φθινόπωρο στην πραγματικότητα παρεμπόδισε και καθοδήγησε την εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης νομοθετικής παρέμβασης στα ζητήματα αυτά, έτσι και τώρα δημιουργείτε τετελεσμένα γεγονότα. Όμως, υπάρχει ευθύνη της Κυβέρνησης η οποία και διορίζει τον Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.
Και δεν αντιδρώ όπως αντιδρά η Τράπεζα της Ελλάδος ή οποιοσδήποτε αναλυτής των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών πραγμάτων, αλλά ως Έλληνας πολίτης που θέλει να ξέρει ότι υπάρχουν μοχλοί άσκησης αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής και χρειάζεται και στο τραπεζικό σύστημα να υπάρχουν παρόμοιοι μοχλοί. Και κυρίως θα ήταν τραγικό λάθος, θα ήταν πλάνη χείρων της πρώτης εάν τώρα με τον τρόπο αυτόν τιναχθεί στον αέρα και το υπόλοιπο πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών το οποίο δεν μετατράπηκε ποτέ σε πρόγραμμα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας. Και αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις τους, αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης των αναπτυξιακών τους σχεδίων, αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Και βέβαια ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της αγοράς είναι η τραπεζική αγορά και οι παράπλευρες δραστηριότητες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ το 20% στο οποίο συνήθως σταθμίζουμε τον τουρισμό.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα άλλα μεγάλα θέματα, με την επιδότηση εργασίας και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Είχα την ευκαιρία να πω στη συνάδελφό σας, Υπουργό Απασχόλησης, ότι χάθηκε το Καθολικό Πάσχα, χάθηκε το Ορθόδοξο Πάσχα. Δεν πρέπει να γίνει αντίστοιχη αναπροσαρμογή, χρονική των προγραμμάτων αυτών ώστε να πιάσουν τόπο κάποιες τέτοιες παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις που σέβονται την εργατική νομοθεσία; Γιατί χωρίς παράλληλη αυστηρή εποπτεία ως προς την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας θα γίνει και από την άποψη αυτή μια τρύπα στο νερό.
Και κλείνω, κύριε Υπουργέ, επαναλαμβάνοντας πολύ συνοπτικά τις χθεσινές παρατηρήσεις μου για τον τρόπο με τον οποίο η κάθε κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ευθύνη της και τη σχέση της με το παρελθόν. Δώσατε σήμερα εξηγήσεις λέγοντας ότι η χθεσινή σας έκρηξη ότι είστε ο πρώτος που εφαρμόζει ένα πρόγραμμα προβολής του ελληνικού τουρισμού, ο πρώτος που πήγε εδώ, ο πρώτος που πήγε εκεί, ο πρώτος που τα έκανε όλα καλά ουσιαστικά είναι μία σκληρή κριτική στους προκατόχους σας, στους τρεις προηγούμενους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης της Κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή. Δεν είναι αυτό το κρίσιμο θέμα. Το κρίσιμο θέμα είναι ότι δεν έχετε σεβαστεί ως Κυβέρνηση την αρχή της συνέχειας του Κράτους, δεν έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει κυβερνητική ευθύνη, αντικειμενική και υποκειμενική, δεν ενεργείτε ακόμη και τώρα με συνείδηση υπεύθυνης Κυβέρνησης, αλλά ενεργείτε με μία εντυπωσιακή επιπολαιότητα που τελικά εκδηλώνεται με μία συνεχή αποφυγή ανάληψης των ευθυνών.
Επαναλαμβάνω τα χθεσινά. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθούν οι ολυμπιακές υποδομές μέχρι το 2004 και κοντεύουμε τα έξι χρόνια μετά έχοντας καταρρακώσει το κύρος της χώρας και έχοντας απαξιώσει τις ολυμπιακές υποδομές. Δεν έχουμε διαμορφώσει νέους τουριστικούς προορισμούς που είναι τα ολυμπιακά έργα σε όσες πόλεις και όσες χώρες έχουν διοργανώσεις Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με το Βερολίνο, ακόμα και με το Μόναχο. Δεν θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Βαρκελώνης, του Σίδνεϋ που έκαναν πιο πρόσφατα Ολυμπιακούς Αγώνες.
(ST)
(02XA)
Η Αθήνα δεν έχει τέτοιους προορισμούς και είναι κρίμα, γιατί έχει πραγματοποιηθεί μία τεράστια δημόσια επένδυση, την οποία, ενώ το πρώτο εξάμηνο της θητείας του κ. Καραμανλή την υιοθετήσατε, στη συνέχεια την εγκαταλείψατε σαν να σας βαραίνει το γεγονός ότι αυτό είναι ένα έργο των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., των Κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη. Και βέβαια, το επίκαιρο γεγονός του Σαββάτου, στο οποίο δεν αναφερθήκατε, τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Σαμαρά. Θα ζητήσετε συγγνώμη ως παράταξη και ως κυβέρνηση για τα προσκόμματα που θέσατε στην ανέγερση του Μουσείου της Ακρόπολης; Θα τιμήσετε, όχι τα πολιτικά πρόσωπα, αλλά τα υπηρεσιακά πρόσωπα και τους επιστήμονες που αγωνίστηκαν επί χρόνια, προκειμένου να φτάσουμε στο Μουσείο της Ακρόπολης; Θα αποδοθεί η τιμή που πρέπει στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη και του Ζυλ Ντασσέν; Αυτά πρέπει να γίνουν και στη Βουλή πριν το Σάββατο, για να έχουμε σχέση στοιχειώδους εντιμότητας και ειλικρίνειας στο δημόσιο βίο. Και εάν εσείς δεν έχετε την εξουσιοδότηση να πράξετε κάτι τέτοιο, να το μεταφέρετε στους συναδέλφους σας και στον Πρωθυπουργό σας, ο οποίος έχει διατελέσει και Υπουργός Πολιτισμού, προκειμένου έστω και την υστάτη στιγμή να κάνει το στοιχειώδες, γιατί δυστυχώς στη χώρα μας επί των ημερών του κ. Καραμανλή έχει χαθεί και το αυτονόητο και το στοιχειώδες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο επί του Κανονισμού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ.
Μισό λεπτό, κύριε Μπαντουβά. Για να ζητήσετε το λόγο επί του Κανονισμού, θα σας παρακαλέσω να ακολουθήσετε τη γνωστή διαδικασία.
Γίνεται γνωστό στο Τμήμα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Μπαντουβά, αφήστε με να κάνω μία ανακοίνωση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με όλο το σεβασμό, αν είναι δυνατόν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε Μπαντουβά. Αφήστε σας παρακαλώ να κάνω την ανακοίνωση. Εσείς θα υπαγορεύσετε πώς θα λειτουργήσουμε εδώ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, αλλά να τηρηθεί ο Κανονισμός προς πάσα κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Μπαντουβά, θα σας παρακαλέσω να μην διακόπτετε. Κάνω μία ανακοίνωση αυτήν τη στιγμή και δεν είστε χθεσινός Βουλευτής, έχετε εμπειρία πλέον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Τμήμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, είκοσι έξι οπλίτες Εύζωνοι και τρεις Αξιωματικοί της Προεδρικής Φρουράς.
Η Βουλή τους καλωσορίζει με πολλή θέρμη.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κύριε Υπουργέ, έχετε ζητήσει το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, μια και δεν είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος εδώ, να πω δυο λόγια στον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Θα ήθελα για τα οικονομικά ζητήματα απλώς να υπενθυμίσω, για να καταγραφεί, γιατί είναι καλό να ξύνουμε τη μνήμη μας για το τι έχει συμβεί αυτήν τη χρονιά, ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει τέσσερεις φορές αναθεώρηση των οικονομικών της αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά τον κεντρικό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εάν αποδεχόμαστε ότι αυτήν τη χρονιά υπάρχει ουσιαστική, πραγματική οικονομική κρίση στον κόσμο και στην Ευρώπη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Μετά το φθινόπωρο του 2008, όπου επιμόνως και επί τρίμηνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνιόταν ότι υπάρχει οικονομική κρίση και έλεγε ότι για τα πάντα έφταιγε αυτή η Κυβέρνηση, έστω και τώρα έξι μήνες μετά το τέλος εκείνου του τριμήνου των περιβόητων τρομακτικών αντιδράσεων εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και προσωπικά του Προέδρου σας του Γιώργου Παπανδρέου για την άρνηση της κρίσης, έστω και έξι μήνες μετά οφείλετε να αποδεχθείτε ότι υπάρχει κρίση εισαγόμενη στην Ελλάδα με ό,τι άλλο συνοδό διαρθρωτικό πρόβλημα έχουμε για την οικονομία για την οποία γίνεται φιλότιμη προσπάθεια να λυθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και εμείς με τις δικές μας αναθεωρήσεις και τις δικές μας κινήσεις. Μπορούμε να διαφωνήσουμε στα μέτρα, δεν δικαιούμεθα όμως να μην αποδεχόμαστε ότι υπάρχει κρίση και να μεταφέρουμε αυτήν μας την πεποίθηση της ύπαρξης οικονομικής κρίσης σε όλη την κριτική η οποία υπάρχει για το κομμάτι της οικονομίας. Δεν καταλαβαίνω την αγωνία για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί θα πρέπει να μπει και αυτό στην κριτική που γίνεται σε αυτήν την Αίθουσα για μια προσπάθεια της οποιασδήποτε τράπεζας να αυξήσει τη ρευστότητά της.
(XP)
(2ST)
Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η αγωνία σας για το τραπεζικό σύστημα το οποίο από τη μία πλευρά το κατηγορείτε ότι στραγγαλίζει την οικονομία και από την άλλη πλευρά κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι δεν κάνει κάτι για να το στηρίξει ούτως ώστε το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει την αγορά. Δηλαδή δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς ζητάει η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Εμείς πάντως, ειλικρινώς, ως Κυβέρνηση κάνουμε την καλύτερη προσπάθειά μας εν μέσω δυσκολιών να στηρίξουμε την αγορά και το τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, όσον αφορά το Μουσείο της Ακρόπολης ουδέποτε αυτή η Κυβέρνηση σφετερίστηκε έργα άλλων. Δεν το έκανε ούτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν το έκανε σε κανένα έργο το οποίο τελείωσε, δεν το έκανε ποτέ και με κανέναν τρόπο. Αποδέχομαι αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος αλλά του δηλώνω ότι η Κυβέρνηση και γνωρίζει και αυτογνωσία διαθέτει και γνώση και γενναιότητα για να αναγνωρίσει τη συνεισφορά όλων στον τομέα του πολιτισμού.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Για μια φράση, κύριε Βενιζέλο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Την Κυριακή διάβασα σε μεγάλη ελληνική εφημερίδα μία πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα συνέντευξη του Επιτρόπου κ. Αλμούνια που είπε ευθέως ότι η ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχασε πλήρως τον έλεγχο, δεν μπόρεσε να τηρήσει καμία προγραμματική δέσμευσή της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλοίωσε τα στοιχεία. Οδήγησε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό ανεξάρτητα από την κρίση και φυσικά η διεθνής κρίση επιδείνωσε το πρόβλημα και το μετέτρεψε σε φαύλο κύκλο.
Περίμενα αντίδραση από την Κυβέρνηση γιατί εγώ θα ήθελα να πω αυτά που λέει ο κ. Αλμούνια αλλά δεν θα ήθελα να τα λέει για τη χώρα μου ένας Επίτροπος και ντρέπομαι ως Έλληνας πολίτης. Όμως, δεν ήταν αντίδραση και απάντηση της Κυβέρνησης. Είδα μία ένοχη σιωπή.
Και σε σχέση με την Εθνική Τράπεζα δεν κρίνω εδώ τις ενέργειας μιας ιδιωτικής τράπεζας, αλλά κρίνω την παντελή έλλειψη πολιτικής της Κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα και τις ενέργειες ενός Διοικητή της Εθνικής που δεν εξελέγη εκεί κατά ένα τρόπο αόριστο σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανωνύμων εταιρειών, αλλά επειδή τον διόρισε η Κυβέρνηση γιατί η Εθνική ανήκει σε εκείνη την κατηγορία νομικών προσώπων τη διοίκηση των οποίων ορίζει όχι άμεσα αλλά έμμεσα το κράτος ως βασικός μέτοχος. Αυτό με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει να μη στεγνώσει η αγορά και να μη δημιουργηθεί γενικότερο πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα από μία μαξιμαλιστική επιθετική ενέργεια όπως ζήσαμε το στέγνωμα της αγοράς τον Οκτώβριο, Νοέμβριο που προκάλεσε τριγμούς στο τραπεζικό σύστημα και όπως ζήσαμε την αδυναμία της Κυβέρνησής σας να επιβάλει το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών που τελικώς δεν έγινε ποτέ σχέδιο στήριξης της πραγματικής οικονομίας γιατί είχε γενετικά ελαττώματα αλλά και γιατί σε πολύ μεγάλο βαθμό η Εθνική το παρεμπόδισε αυτό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για μία σύντομη παρέμβαση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κύριε Βενιζέλε, δεν είναι έτσι ακριβώς η συνέντευξη του κ. Αλμούνια.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έτσι και χειρότερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Και δεν είναι έτσι, διότι πρώτα απ’ όλα δηλώνει την εξαιρετική συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και δεύτερον, δηλώνει ότι αποδέχεται τα στατιστικά στοιχεία τα οποία δίνει η ελληνική Κυβέρνηση για την οικονομία μας, μη αμφιβάλλοντας παρακαλώ ποτέ επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας για τα νούμερα τα οποία δίνουμε. Και θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω την αναξιοπιστία την οποία παραλάβαμε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την είσοδό μας στην επιτήρηση της οικονομίας γι’ αυτά τα οποία γινόντουσαν επί δική σας διακυβέρνησης.
Πρέπει να τραβήξουμε μία κόκκινη γραμμή. Πρέπει ως κράτος, ως πολιτεία, ως οικονομικό επιτελείο και ως υπεύθυνη κυβέρνηση να έχουμε την καλύτερη συνεργασία με την Κομισιόν που είναι η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης αλλά και επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας αν θέλουμε να αισθανόμαστε εκτός από το να είμαστε τυπικά και πλήρες μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

(MT)
(2XP)
Όλα τα άλλα νομίζω ότι εντάσσονται μόνο στη συζήτηση αυτής της Αίθουσας με τους τοίχους και τις πόρτες κλειστές, γιατί αν ακουστεί αυτή η συζήτηση παραέξω, νομίζω ότι θα γελούν με αυτά που μερικές φορές λέμε εδώ. Είναι πολύ καλή η συνεργασία που υπάρχει. Είναι δεδομένο ότι πρέπει και εμείς να αναθεωρήσουμε όταν ολόκληρη η Κομισιόν αναθεωρεί την οικονομική της πολιτική και περί άλλων συζήτηση νομίζω ότι περιττεύει σ’ αυτή την Αίθουσα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Βενιζέλο, η παράκλησή μου είναι, γιατί αναμένουν οι άλλοι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, να μιλήσετε ένα λεπτό…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πέντε δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ. Στην κυριολεξία ένα λεπτό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να ερμηνεύσω τη συνέντευξη του κ. Αλμούνια. Ήταν κόλαφος και δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα ο Επίτροπος να λέει αυτά που λέει για οποιαδήποτε χώρα και για οποιαδήποτε κυβέρνηση. Δυστυχώς, δόθηκε από την Κυβέρνηση η δυνατότητα αυτή.
Ως προς την ΕΘΝΙΚΗ όμως το ζήτημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Διαβάζουμε σήμερα σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα το τεράστιο ερωτηματικό που υπάρχει σε σχέση με τη δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δεινή θέση σε σχέση με τα χαρτοφυλάκιά τους.
Δεν θα αναφερθώ στη γνωστή ιστορία των δομημένων ομολόγων. Αναφέρομαι στο συνολικότερο πρόβλημα της απαξίωσης των χαρτοφυλακίων και μικρότερο πρόβλημα βεβαίως έχει η ακίνητη περιουσία τους, ευτυχώς. Τι θα γίνει με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων;
Η ΕΘΝΙΚΗ είναι Εθνική. Στην επωνυμία της και στην επιχειρηματική της πολιτική χρησιμοποιεί το στοιχείο του εθνικού χαρακτήρα. Η ελληνικότητα της ΕΘΝΙΚΗΣ δεν συγκρίνεται με την ελληνικότητα οποιασδήποτε άλλης τράπεζας μέσα σε ένα διεθνοποιημένο πράγματι τραπεζικό περιβάλλον, γιατί είναι και ζήτημα σχέσεων εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή, με την αγορά όταν μία τράπεζα εμφανίζεται ως Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Άρα, το ζήτημα της ελληνικότητας και της προνομιακής –όσο το επιτρέπει αυτό η εθνική και κοινοτική νομοθεσία- σχέσης με τις δημόσιες πολιτικές είναι πάρα πολύ σοβαρό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Λαφαζάνη, θα σας παρακαλέσω να προηγηθεί.
Έχει ζητήσει επίσης το λόγο ο κ. Σκοπελίτης από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τηλεφωνικά παίρνουν το λόγο τώρα; Γιατί τώρα ήλθε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, τώρα ήλθε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν στο γραφείο μου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μισό λεπτό.
Σας θυμίζω ότι αυτό το θέμα, όταν ζητούν το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, δεν έχει λυθεί ούτε από τη Διάσκεψη των Προέδρων. Θα σας παρακαλέσω να ακολουθήσουμε τον κανόνα της κοινοβουλευτικής δυνάμεως των κομμάτων, γιατί έχουν ζητήσει το λόγο και ο κ. Σκοπελίτης και ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Βορίδης.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, πόσα λεπτά χρειάζεστε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας δίνω τρία λεπτά για να μη διακόπτουμε. Θα σας παρακαλέσω όμως να μην υπερβείτε τα τρία λεπτά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ευχαριστώ.
Δεν θα έπαιρνα το λόγο. Αν ήταν παρών χθες ο κ. Λαφαζάνης, θα είχε καταλάβει ότι μίλησα χθες εγώ και δεν μου αρέσει να κάνω κατάχρηση του χρόνου και να κουράζω την Αίθουσα και τους συναδέλφους.
Κύριε Λαφαζάνη, δεν παρακολουθεί κανείς τις συνεδριάσεις στην Αίθουσα μόνο με τη φυσική του παρουσία. Μπορεί να είμαστε εντός του κτιρίου και να έχουμε επαφή με την Αίθουσα και τα διαλαμβανόμενα εντός της Αιθούσης. Αυτή είναι η πρακτική, αυτήν ακολουθούμε όλοι.
Δεν θα έπαιρνα λοιπόν το λόγο, αν δεν αναφερόταν με τέτοια έμφαση ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Βενιζέλος, στη συνέντευξη του κ. Αλμούνια στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Αυτή είναι η συνέντευξη και όποιος τη διαβάσει θα διαπιστώσει ότι οι αναφορές, σε κάποιο σημείο μειωτικές του Κοινοτικού Επιτρόπου για τα δημοσιονομικά της πατρίδας μας, δεν αφορούν μόνο την περίοδο της πενταετίας που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Αφορούν διαχρονικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις –κυβερνήσεις και ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Δημοκρατίας- τα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας.
Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που δίνει. Ιδού, κύριοι: «Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να υιοθετήσει σκληρά και αυστηρά μέτρα ώστε να σταματήσει ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών της. Είχατε πολύ ισχυρή ανάπτυξη 4% τα τελευταία χρόνια, παρ’ όλα αυτά το ετήσιο έλλειμμα ήταν πάντοτε πάνω από το όριο του 3%. Πώς λοιπόν να έχετε αξιοπιστία;» και άλλα τέτοια.
(ΜΒ)
(2MT)
Είναι γνωστό, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι ο συστηματικός εκτροχιασμός των προϋπολογισμών και η μέθοδος αποκρύψεως των ελλειμμάτων αποτελούσαν το κύριο χαρακτηριστικό της δημοσιονομικής πολιτικής που ασκούσαν οι κυβερνήσεις σας. Εμείς όμως -και χαίρομαι γιατί είπε κάτι πριν ο Υπουργός κ. Μαρκόπουλος, ότι είναι μια συζήτηση που δεν πρέπει καν να γίνεται σ’ αυτή την Αίθουσα- και στα θέματα αυτά απέναντι στις Βρυξέλλες πρέπει να έχουμε ενιαία στάση. Και από ένα σημείο και μετά ο κ. Αλμούνια καλό είναι να είναι περισσότερο προσεκτικός όταν κάνει συστάσεις προς την Ελλάδα και να σκεφθεί τον εκτροχιασμό της οικονομίας της δικής του χώρας, της Ισπανίας, στην οποία, όπως ξέρετε, ο προκάτοχος του κ. Αλμούνια, ο κ. Πέδρο Σόλμπες, αντικαταστάθηκε από Υπουργός από τον κ. Θαπατέρο γιατί η οικονομία, κατά τη διαπίστωση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας, έφθασε στο χείλος του κρημνού.
Κατά συνέπεια, δεν είναι ώρα να χρησιμοποιούνται τέτοιου είδους δηλώσεις και τέτοιου είδους συνεντεύξεις για να προκαλούμε διάρρηξη του εσωτερικού μετώπου, κύριε Βενιζέλο, που πρέπει να είναι αρραγές. Στις Βρυξέλλες όταν πηγαίνει ο Καραμανλής, όταν πηγαίνουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης πάνε ως Υπουργοί της Ελλάδος και εκπροσωπούν διαχρονικά την Ελλάδα, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τους ελληνικούς θεσμούς διακυβέρνησης. Αυτή τη μάχη δίνουμε και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε και η σημερινή παρουσία του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης εδώ φέρνει αυτό το πολύ θετικό μήνυμα. Τέλος στην καταστροφολογία για την ελληνική οικονομία, τέλος στις δυσμενείς προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό! Ναι, έχουμε μια μικρή πτώση. Την πολεμάμε. Δεν φθάσαμε στο 40%. Είναι 15%, 18%. Την πολεμάμε, στηρίζουμε τον τουρισμό. Θα περάσουμε αυτή τη δύσκολη χρονιά και εύκολα θα βρούμε το δρόμο της ανάκαμψης. Δύσκολα όμως βλέπω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρίσκει το δρόμο της εθνικής συνάντησης, της εθνικής ομοψυχίας, της εθνικής συναίνεσης. Την έχουμε ανάγκη. Εμείς αυτό πιστεύουμε, σ’ αυτόν τον άξονα κινούμεθα, έτσι θα συνεχίσουμε!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο. Με συγχωρείτε, αλλά εδώ η κοινή λογική υπερισχύει του Κανονισμού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Βενιζέλο, μισό λεπτό. Εδώ αισθάνομαι εγώ τώρα πλέον εκτεθειμένος πράγματι γιατί έκανα μία ευρεία και ελαστική ερμηνεία και εφαρμογή του Κανονισμού απέναντι στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουν δίκιο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, αλλά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα παρακαλούσα λοιπόν πρώτα απ’ όλα να έχετε την έγκρισή τους για μια συντομότατη παρέμβαση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ζητώ συγνώμη και από τον κ. Λαφαζάνη και από τον κ. Σκοπελίτη, αλλά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ναι, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να μιλήσουμε κι εμείς. Είναι άλλα δύο κόμματα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Έχετε δίκιο, κύριε Λαφαζάνη. Θα παρακαλέσω να πείτε όντως μία φράση, κύριε Βενιζέλο, όχι πέραν του ενός λεπτού και σας παρακαλώ να κλείσει εδώ αυτή η διαδικασία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μία φράση θα πω μόνο. Πότε ανεκάλυψε η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση την ανάγκη ενιαίου εθνικού μετώπου σε σχέση με τις Βρυξέλλες; Τώρα; Μήπως την είχε λησμονήσει κατά τρόπο προκλητικό όταν έκανε το μεγάλο ιστορικό λάθος, για να μην πω «έγκλημα» της απογραφής το 2004 που ενέπλεξε τη χώρα σ’ έναν φαύλο κύκλο και στερεί τώρα την ελληνική Κυβέρνηση από όλα τα πιθανά επιχειρήματά της στη διαπραγμάτευσή της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!
Είπα όταν έγινε η απογραφή ότι είναι ιστορικό λάθος, για να μην πω ιστορικό έγκλημα εφάμιλλο μ’ αυτό που είχε κάνει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η παραπομπή της χώρας ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ECOFIN μέσα από το τέχνασμα της απογραφής οδηγεί τώρα στο πολιτικό αδιέξοδο τον κ. Καραμανλή και στην αιχμαλωσία του από τον κ. Καρατζαφέρη!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Σταύρος Σκοπελίτης έχει το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο για ένα λεπτό μόνον. Αυστηρώς για ένα λεπτό!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παναγιωτόπουλε, θα σας παρακαλέσω όμως όντως να είστε εντός του λεπτού γιατί ο κ. Σκοπελίτης δύο φορές έχει ετοιμαστεί να πάρει το λόγο ο άνθρωπος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ένα λεπτό μόνον και σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είναι και δικιά μου ευθύνη πράγματι που άφησα να εξελιχθεί αυτός ο διάλογος. Ζητώ και εγώ συγνώμη από τους συναδέλφους. Όμως σας παρακαλώ, κύριε Παναγιωτόπουλε, να είστε αυστηρώς εντός του χρόνου του ενός λεπτού και αμέσως μετά ξεκινάει ο κ. Σκοπελίτης, για να ακολουθήσει ο κ. Λαφαζάνης και μετά ο κ. Βορίδης.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Θα μιλήσει και ο κ. Βενιζέλος; Για να πάω μια βόλτα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απλώς ήθελα να υπενθυμίσω στον αξιότιμο συνάδελφο κύριο Βενιζέλο το εξής. Είναι δυνατόν να πιστεύει και αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι θα μπορούσε η χώρα να συνεχίσει έτσι από το 2004 και μετά, με τη «δημιουργική λογιστική» του κ. Χριστοδουλάκη που σήκωνε το χαλί και έβαζε τα αποτσίγαρα από κάτω;
(GK)
(2MB)
Θα μπορούσαμε ήδη να πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες για μια σειρά ετών και να λέμε ότι το έλλειμμα είναι 1,7% και 1,5%, ενώ εκινείτο στα επίπεδα του 7% και μάλιστα σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία που η Ευρωπαϊκή Ένωση περνά μέσα από συμπληγάδες και έρχονται οι επιθεωρητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξετινάξουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες ιδιαίτερα στα θέματα του δημοσίου χρέους και της δημοσιονομικής τάξης;
Η Κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη, αν ήθελε να υπερασπίσει την οικονομία της χώρας, να κάνει αυτό που έκανε. Την απογραφή την έκανε με συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Σ’ αυτό το αίσθημα ανταποκρίθηκε.
Από εκεί και πέρα, τα πράγματα τα ξέρουμε, την πορεία την ξέρουμε, είναι δεδομένη. Σας καλούμε εδώ και τώρα σε έναν άξονα εθνικής συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Ήδη βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Γρήγορα θα οδηγηθούμε σε ανάκαμψη.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σταύρος Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα σταθώ στην οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απλά θα δηλώσω ότι ήταν, είναι και θα είναι πάντα σκληρή για τους εργαζόμενους, για τις πλατιές λαϊκές μάζες. Και βέβαια η ευθύνη όλων σας εδώ είναι μεγάλη.
Αν πήρα το λόγο, κύριε Πρόεδρε, είναι για να κάνω μια σύντομη τοποθέτηση πάνω στο νομοσχέδιο αυτό και να εκφράσω τη θέση μας σαν Κόμμα πάνω στις δύο υπουργικές τροπολογίες.
Όμως, πριν το κάνω αυτό, θα ήθελα εκ μέρους του Κόμματός μου να καταδικάσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη στυγερή δολοφονία του αστυνομικού και να εκφράσω συνάμα τα πιο βαθιά συλλυπητήρια του Κόμματός μου στην οικογένειά του.
Εκείνο που θα ήθελα να τονίσω, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι τέτοιες εγκληματικές ενέργειες κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν το λαϊκό κίνημα. Αντίθετα, στρέφονται εναντίον του. Και βέβαια δεν αντιμετωπίζονται αυτές οι ενέργειες με την έξαρση του αυταρχισμού. Λέγοντας αυτό και κλείνοντας αυτή την παρένθεση, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την καταστολή του λαϊκού κινήματος.
Τονίσαμε και χθες, κύριε Πρόεδρε, ότι εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, δεν αφορίζουμε τον τουρισμό, την τουριστική οικονομική δραστηριότητα. Εκείνο που αφορίζουμε είναι η πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα και απ’ όλες τις κυβερνήσεις που γνώρισε η χώρα μας και που έχει σαν στόχο όχι να ικανοποιήσει τις ανάγκες των λαών και κύρια των εργαζομένων για ξεκούραση και αναψυχή, αλλά να εξυπηρετήσει την αύξηση του κέρδους των κεφαλαιούχων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτόν τον τομέα, γιατί αυτό γίνεται.
Χθες με στοιχεία αποδείξαμε ότι οι μόνοι κερδισμένοι απ’ αυτή την τουριστική ανάπτυξη είναι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι και τόνισα συγκεκριμένα ότι τα κέρδη των κεφαλαιούχων σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα το 2007 διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2006.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής κινείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ικανοποιεί απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων και των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και τις ικανοποιεί με τη χορήγηση του σήματος του ΕΟΤ στις μονάδες του που δεν μπορούσαν να το πάρουν μέχρι σήμερα λόγω των παρανομιών που έχουν κάνει. Τις ικανοποιεί με την αδειοδότηση στη λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών και βέβαια με τη δυνατότητα που δίνεται σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το επάγγελμα του ξεναγού.
Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα θα δημιουργήσει αυτό. Το εξηγήσαμε, αναφερθήκαμε ιδιαίτερα, σε σχέση με την κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ξεναγοί της χώρας μας και με την ανεργία που χαρακτηρίζει τον κλάδο και βέβαια και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στον τομέα της ξενάγησης.
Γι’ αυτούς, λοιπόν, βασικά τους λόγους εμείς είμαστε ενάντια στο νομοσχέδιο. Εμείς προτείνουμε μια άλλη κατεύθυνση στην ανάπτυξη του τουρισμού που στο κέντρο της προσοχής της θα είναι ο εργαζόμενος και οι ανάγκες του για ξεκούραση και αναψυχή. Αυτά είχα σύντομα να πω για το νομοσχέδιο.




(DE)
(2GK)
Ως προς τις τροπολογίες, είμαστε αντίθετοι με την υπ’ αριθμ. 588 τροπολογία και είμαστε αντίθετοι, γιατί είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση λιμανιών και μαρίνων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Από εκεί πηγάζει η βασική κυρίαρχη αντίρρησή μας.
Η συγκεκριμένη τροπολογία, κύριε Πρόεδρε, είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και αναφέρεται στο χρόνο που θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά οι ιδιωτικοί φορείς στους οποίους γίνεται η παραχώρηση της χρήσης των λιμένων και των μαρίνων. Και γίνεται με ένα χαρακτήρα που διευκολύνει τους ιδιώτες που έχουν αναλάβει αυτή τη διαχείριση, με την έννοια ότι μπορούν να υποβάλλουν και αργότερα, μετά την υπογραφή της σύμβασης, τα δικαιολογητικά τους.
Όμως, επαναλαμβάνω ότι η κύρια αντίρρησή μας και η καταψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας οφείλεται στο ότι είμαστε αντίθετοι με την παραχώρηση των λιμανιών και των μαρίνων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Όσον αφορά την άλλη τροπολογία, την υπ’ αριθμ. 587, δεν έχουμε αντίρρηση, κύριε Πρόεδρε, σε αυτήν.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να εκφράσω και εγώ την βαθύτατη θλίψη μας για τη στυγερή δολοφονία του αστυνομικού σήμερα τα ξημερώματα και να απευθύνω τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Οι αδίστακτοι δολοφόνοι που πυροβόλησαν σήμερα με έναν αποτρόπαιο τρόπο, θα έλεγα, τον αστυνομικό, δεν έκαναν μόνο ένα απεχθές, απεχθέστατο, φρικτό έγκλημα. Αυτοί οι δολοφόνοι, όποιο ιδεολογικό μανδύα και αν φορούν και αν επικαλούνται, προσφέρουν τη χειρότερη δυνατή υπηρεσία στη δημοκρατία και τις δημοκρατικές εξελίξεις, αλλά και κάτι χειρότερο: Δυστυχώς, προσφέρουν όπλα σε όσους απεργάζονται, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη συγκυρία, να πνίξουν στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία τη δημόσια ζωή, τους κοινωνικούς αγώνες και τα κινήματα της χώρας μας.
Αυτή την ώρα πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους θλιβερά, αποτρόπαια γεγονότα πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγάλη σύνεση, αποφασιστικότητα, αλλά και με όπλα το Σύνταγμα και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μόνο η διεύρυνση της δημοκρατίας, η διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μπορεί να διασφαλίσει ότι τα Σώματα Ασφαλείας θα κάνουν το καθήκον τους με αποτελεσματικότητα για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους θλιβερές, εγκληματικές παρεκτροπές.
Παρακολούθησα προηγουμένως το διάλογο -διάλογο, αντιπαράθεση;- ανάμεσα στον κύριο Υπουργό, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Δεν κατάλαβα γιατί υπήρχε επίδικο αντικείμενο σ’ αυτή την συζήτηση. Ποιο ήταν το επίδικο αντικείμενο: Πότε ξεκίνησε η κρίση; Πρώτα απ’ όλα, δεν το κατάλαβε κανείς από τους δύο σας για την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση πότε ξεκίνησε. Ιδέα δεν είχατε. Η κρίση βρισκόταν υπό εξέλιξη και εδώ αλληλοκατηγορούνται τα δύο Κόμματα για τις πολιτικές τους και για το ποιος έχει την ευθύνη για χίλια δυο άλλα πράγματα πέραν της κρίσης η οποία κάλπαζε.
Πού διαφωνείτε μεταξύ σας; Στο ότι αυτή η διεθνής καπιταλιστική κρίση βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα απαράδεκτο οικονομικό μοντέλο το οποίο έχτισαν από κοινού οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κλιμακώνει τώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Διότι το ίδιο μοντέλο διαχείρισης της οικονομίας ήταν αυτό που άρχισε να εφαρμόζεται στη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και βασιζόταν στις απορρυθμίσεις των αγορών, στην ασυδοσία, δηλαδή, των αγορών, την απόλυτη κυριαρχία του κεφαλαίου, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση μισθών και συντάξεων και κοινωνικού κράτους, την ενδυνάμωση των ιδιωτικοποιήσεων -αυτό το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων- την παράδοση ό,τι του δημοσίου σε ιδιωτικό έλεγχο.
(LM)
(DE)
Αυτό το μοντέλο ακολουθήσατε και αυτό το μοντέλο καταρρέει εν μέσω μιας κρίσης, που ακριβώς αυτό το μοντέλο είναι στη ρίζα της αιτίας της.
Επίσης, δεν κατάλαβα γιατί έγινε η αναφορά στην Εθνική Τράπεζα. Βεβαίως σιώπησε ο κύριος Υπουργός. Λέει «τι δουλειά έχει η Εθνική Τράπεζα σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο;» Μην απορείτε. Έχει. Αλλά αυτό που θέλω να πω είναι ότι η Εθνική Τράπεζα ιδιωτικοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά το μεγαλύτερο μέρος και στη συνέχεια εδόθη η χαριστική βολή από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και παραδόθηκε η Εθνική Τράπεζα στα ξένα funds. Τα ξένα funds έχουν αυτή τη στιγμή την Εθνική Τράπεζα. Και ήλθε ο κ. Αράπογλου με κυβερνητική κάλυψη -δείτε την ανακοίνωση του κυρίου Παπαθανασίου- ως μη όφειλε. Aν είναι μια ιδιωτική τράπεζα που κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γιατί βγαίνει ο κ. Παπαθανασίου και λέει ότι είναι θετική η κίνησή της;
ΚΩΝΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Γιατί το κράτος έχει πολλά λεφτά μέσα εκεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ούτε μία δραχμή δεν έχει το κράτος, ούτε ένα ευρώ. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν κάνει κάποιες επενδύσεις στην Εθνική από παλιά. Έχουν πάρα πολύ μειωθεί τα τελευταία χρόνια.
Και τα ασφαλιστικά ταμεία, κύριε Υπουργέ, μιας και το θίγετε, δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε αυτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και έτσι η απόλυτη παράδοση στα ξένα funds είναι δεδομένη με αυτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης, πολύ φοβούμαι ότι η παράδοση αυτή πηγαίνει σε επιλεγμένα, επώνυμα, ξένα ιδιωτικά συμφέροντα,. Και ίσως αυτά τα συμφέροντα θέλει να υπηρετήσει, στα οποία κατευθύνει πλέον την Εθνική Τράπεζα, αυτή η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτά τα εγκλήματα γίνονται, συναινετικά εγκλήματα και ερχόμαστε ύστερα να κάνουμε εικονικές σκιαμαχίες περί αυτών, όταν υπάρχουν ευθύνες σοβαρότατες και όταν η Εθνική Τράπεζα, μαζί με όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παίζει αυτό το φοβερά αρνητικό ρόλο, θα έλεγα, στον τουρισμό, σε αυτή ιδιαίτερα τη φάση που αντιμετωπίζουμε.
Και όλα αυτά βεβαίως, για να μη μιλήσουμε για το μέγα σκάνδαλο. Και το μέγα σκάνδαλο ποιο είναι; Είναι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Διότι υπάρχει δικομματική συναίνεση και ίσως όχι μόνο δικομματική συναίνεση, από ό,τι βλέπω, από ό,τι διακρίνω, στο ότι καλώς γίνονται αυτά που γίνονται με το νομοσχέδιο, τα οποία είναι εκτρώματα, τα οποία είναι απαράδεκτα.
Και η δικαιολογία ότι έγιναν τέσσερις φορές ανάλογου είδους σκανδαλώδεις απαράδεκτες ρυθμίσεις επί κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν ευσταθεί. Δεν είναι επιχείρημα αυτό, ότι έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ τέτοιου είδους σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και τις συνεχίζουμε εμείς με το χειρότερο μάλιστα δυνατό τρόπο. Δεν μπορεί αυτό να είναι το άλλοθί μας, δεν μπορεί να είναι το επιχείρημά μας.
Διότι εάν θέλατε να βάλετε μια στοιχειώδη τάξη στο θέμα του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων, στα τουριστικά καταλύματα, θα μπορούσατε να ξεκινήσετε πρώτα απ’ όλα από την πολεοδομία, από τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Να μπουν οι πολεοδομικές υπηρεσίες και να ελέγξουν τα πράγματα, να τα καταγράψουν και να τα ελέγξουν και να επιβάλλουν τη νομιμότητα, αυτή η οποία επιβάλλεται μέσα από το νόμο.
Έχουμε μία κάκιστη πολεοδομική νομοθεσία και είμαι ο τελευταίος που θα υπεραμυνθώ αυτής της νομοθεσίας. Αλλά ξέρω, όμως, ότι και η χειρότερη δυνατή πολεοδομική νομοθεσία φέρνει κάποια ίχνη, έστω περιορισμού, απέναντι στην απόλυτη πολεοδομική αυθαιρεσία. Έ, αυτά τα ίχνη περιορισμού στην απόλυτη πολεοδομική αυθαιρεσία δεν τα υπερασπίζεστε. Και πολεοδομικές παραβάσεις έχουμε πολλών ειδών.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Με συγχωρείτε, κυρία Πρόεδρε, αλλά θα ήθελα να έχω όσο χρόνο είχαν και οι άλλοι. Δεν ξέρω εάν παρακολουθήσατε, αλλά όλοι μίλησαν άνω των δώδεκα λεπτών. Θέλω δύο λεπτά ακόμα και θα ολοκληρώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Απ’ ό,τι μου λένε δεκατρία λεπτά μίλησαν όλοι. Ωστόσο προσπαθήστε να ολοκληρώσετε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως, σε δεκατρία λεπτά οπωσδήποτε.
Πολεοδομικές αυθαιρεσίες υπάρχουν πολλών ειδών, από το χτίσιμο στον αιγιαλό, από το να παίρνουμε μία άδεια και αυτή την άδεια να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να επεκτείνουμε τη δόμηση αυθαίρετα και όπως θέλουμε, από το να κάνουμε κάθε είδους παρανομίες, μικρές, μεσαίες, μεγάλες, εξόφθαλμες, σκανδαλώδεις, εκτρωματικές παραβιάσεις.
(AD)



(2LM)
Όλα αυτά συλλήβδην νομιμοποιούνται! Όλα νομιμοποιούνται! Θα μου πείτε, πώς νομιμοποιούνται; Όταν πάτε και δίνετε ένα ειδικό σήμα λειτουργίας από ένα Υπουργείο, όπως αυτό της Τουριστικής Ανάπτυξης, σε τέτοιου είδους πολεοδομικές αυθαιρεσίες –είναι γνωστές αυτές, υπάρχουν, αλλά πηγαίνετε εσείς και χορηγείτε εσείς το ειδικό σήμα λειτουργίας και έναντι μάλιστα παραβόλου στην αρχή και μετά τέλους απέναντι στην αυθαιρεσία, τι λέτε στον επιχειρηματία του καταλύματος; Τι του λέτε; Στην ουσία, του λέτε κλείνοντάς του το μάτι ότι αφού έδωσες χρήματα στο κράτος και εξασφάλισες σήμα λειτουργίας, βεβαίως δεν θα έρθει η Πολεοδομία να σε παρενοχλήσει για όσο έχεις εσύ αυτό το ειδικό σήμα λειτουργίας! Εκτός αν ο κ. Σουφλιάς αποφασίσει να κάνει ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους χώρους που τότε βεβαίως θα πληρώσεις κάτι παραπάνω και θα έχεις και μία «λειτουργική τακτοποίηση», αυτή η ευφυής έκφραση που λέτε τώρα αλλά που δεν είναι δική σας και είναι δανεισμένη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Αυτά είναι τα απαράδεκτα και τα αίσχη. Και δεν απαντήσατε βεβαίως και στα συγκεκριμένα που σας ετέθησαν. Τι διάταξη είναι αυτή για το πιστοποιητικό πυροπροστασίας; Εδώ δεν μιλάμε για πολεοδομικές παρεμβάσεις, αλλά για την προστασία της ζωής των ανθρώπων! Είναι δυνατόν να διαπιστώνονται ελλείψεις και αποκλίσεις και εφόσον λέτε ότι είναι μικρής έκτασης, χωρίς να το διευκρινίζετε ή να λέτε από ποιον διευκρινίζεται το «μικρής έκτασης», να δίνεται προσωρινή –έτσι λέτε, προσωρινή- χορήγηση πιστοποιητικού πυροπροστασίας;
Και σας ρώτησα το εξής: Προσωρινά καίγονται οι άνθρωποι; Καίγονται προσωρινά άνθρωποι; Τι πάει να πει «προσωρινό πιστοποιητικό πυροπροστασίας»; Ή υπάρχει μελέτη και επομένως τηρούνται οι προδιαγραφές πυροπροστασίας ή δεν τηρούνται! Δεν υπάρχει αυτό που λέτε «μικρής έκτασης» το οποίο διαπιστώνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αρχίζει τότε με τέτοιες αόριστες διατυπώσεις η συναλλαγή μεταξύ των ελεγκτικών αρχών και του επιχειρηματία, για να πάρει το προσωρινό χαρτί και να λειτουργήσει. Αυτά τα απαράδεκτα και πρωτοφανή κάνετε με τις διατάξεις που φέρνετε.
Και εν πάση περιπτώσει, λέτε ότι κάποιος πάει και κάνει αυτές τις αιτήσεις για να πάρει αυτά τα χαρτιά και ιδιαίτερα το ειδικό σήμα λειτουργίας. Για έναν ο οποίος δεν το κάνει αυτό και δεν καταθέτει ούτε τα δικαιολογητικά, δεν καταθέτει τίποτα, με ποιο δικαίωμα εσείς λέτε ότι αυτός στο όνομα ότι μπορεί να τα καταθέσει μέχρι τα τέλη του 2009, δεν υφίσταται κανένα έλεγχο και δεν έχει καμία διοικητική κύρωση; Τι είναι αυτό το εφεύρημα που κάνετε; Ακόμα και αυτός δηλαδή που δεν καταθέτει τίποτα, θα λειτουργεί όλη την τουριστική περίοδο χωρίς καμία παρενόχληση και χωρίς καμία διοικητική κύρωση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και αυτά βεβαίως κάνετε εδώ και με τις πισίνες, τις κολυμβητικές δεξαμενές. Το ίδιο κάνετε! Έρχεται μία «σκούπα» νομιμοποίησης των πάντων. Ό γέγονε, γέγονε, με κάποιες υπογραφές ιδιωτών, όπως και στο προηγούμενο, οι οποίες θα λένε για τη δόμηση, για τη λειτουργία, για την ασφάλεια, για τα απόβλητα, κλπ. Κάνουν ένα χαρτάκι με υπεύθυνη δήλωση του οποιουδήποτε εκμεταλλεύεται την πισίνα και τελειώσαμε! Μα, είναι δυνατόν; Ξέρετε τι έχει γίνει με τις πισίνες; Οι αυθαιρεσίες των αυθαιρεσιών!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Και τελειώνω με το εξής: Σας καλούμε να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο. Τέτοιου είδους νομοσχέδια και τέτοιου είδους νοοτροπίες έχουν καταστρέψει την Ελλάδα, τις πόλεις, τους οικισμούς και τις περιοχές. Τα τουριστικά νησιά μας συνεχώς χειροτερεύουν από άποψη αισθητικής. Αυτές οι ρυθμίσεις δεν είναι οι τελευταίες. Ανοίγουν το δρόμο για τη συνεχή επανάληψή τους. Αυτό γίνεται δεκαπέντε και είκοσι χρόνια στην Ελλάδα. Έτσι οικοδομήθηκε ο τουρισμός. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άλλο μ’ αυτόν τον τρόπο. Αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο! Δεν σας αξίζει!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βορίδης.
(ΚΟ)
(2AD)
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Και από το Βήμα αυτό θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας οδύνη, αλλά και τα συλλυπητήρια μας προς την οικογένεια του αδικοχαμένου αστυνομικού. Θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς –και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αρχίσει να απασχολεί και την Κυβέρνηση και τη Βουλή και την κοινωνία ολόκληρη- είναι ο τρίτος αστυνομικός που χάνεται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της εξάρσεως της βίας πια μέσα στην κοινωνία μας.
Θα μου επιτρέψετε δε να πω ότι πέρα από την εγκληματικότητα με τη συνήθη της μορφή, φαίνεται να αναβιώνει και η πολιτική βία της άκρας Αριστεράς. Και αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει, είναι σοβαρό και είναι σημαντικό το να τοποθετηθούμε. Η βία έχει συγκεκριμένο πρόσημο και επομένως, πρέπει να στιγματιστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι μέσα στην κοινωνία έχουν έστω και τη στοιχειώδη ανοχή, έστω και τη στοιχειώδη υπό τη μορφή αιτιολογήσεως και κατανοήσεως δικαιολόγηση κατά αποτέλεσμα τέτοιου είδους συμπεριφορών.
Με χαρά άκουσα ότι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων καταδίκασε απερίφραστα τη συγκεκριμένη πράξη. Βεβαίως, θεωρώ αυτονόητο ότι οι εγκληματικές πράξεις είναι καταδικαστέες. Δεν χρειάζεται καν να υπάρχει ερώτηση επ’ αυτού.
Εκεί, όμως, που θα κριθούμε όλοι είναι στην αποδοχή συγκεκριμένων μέτρων, είναι στη στήριξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έξαρση της βίας μέσα στην κοινωνία. Εκεί είναι που θα κριθούμε, εκεί είναι που θα φανεί η ειλικρίνεια των προθέσεων. Κατά τα λοιπά, προφανώς όλοι λυπόμαστε και προφανώς όλοι καταδικάζουμε.
Επιτρέψτε μου, επίσης, να προχωρήσω σε κάτι άλλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε ένα διάλογο μέσα στην Αίθουσα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν τιμά το ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν αρμόζει στο ελληνικό Κοινοβούλιο να σχολιάζει τη συνέντευξη ενός προσώπου, πολιτικού προσώπου, του κ. Αλμούνια, ο οποίος έχει μία θέση και έναν θεσμικό ρόλο και λέει κάποιες απόψεις για την ελληνική οικονομία. Το να ασχολείται ολόκληρο το Κοινοβούλιο με μία συνέντευξη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό. Επίσης, ούτε και αποτελεί –και το λέω ξεκάθαρα- τεκμήριο αληθείας ή ορθότητας η άποψη του κ. Αλμούνια.
Ο κ. Αλμούνια έχει να δώσει λογαριασμό για πάρα πολλά πράγματα. Και πρωτίστως έχει να δώσει λογαριασμό όσον αφορά το γιατί ως Επίτροπος υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντελήφθη έγκαιρα τις συνέπειες της κρίσης, γιατί δεν έλαβε προληπτικά μέτρα ως προς αυτό, γιατί υποστήριξε -όπως και υποστηρίζει ακόμα- ως πολιτική θέση μια λογική άναρχου ανοίγματος των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό το χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς, χωρίς εποπτεία, χωρίς ρυθμίσεις άνοιγμα των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι υπεύθυνο για την κρίση για την οποία συζητάμε. Πρώτα από εκεί έπρεπε να ξεκινήσουμε.
Κατά τα λοιπά, επιτρέψτε μου να πω το εξής. Εγώ δεν θεωρώ ότι για να συζητήσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας πρέπει να μας το πει ο κ. Αλμούνια. Δεν αρκεί να κοιτάξουμε τους αριθμούς; Δηλαδή, όταν βλέπουμε εδώ, μέσα στο Κοινοβούλιο, στην Κυβέρνηση το μέγεθος του δημόσιου χρέους και τα τεράστια ποσά, τους μεγάλους αριθμούς του ελλείμματος πρέπει να μας πει κάτι ο κ. Αλμούνια; Έχουμε ανάγκη τη δική του παραίνεση για να καταλάβουμε ότι αυτό είναι μία εκρηκτική κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο;
Εγώ διερωτώμαι το πώς εισάγεται η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -δηλαδή τα προφανή- μέσα στη συζήτηση για τα δημόσια οικονομικά. Διότι μας λένε τα τελείως προφανή. Τι; Ότι πρέπει να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη γραφειοκρατία. Αυτά, λοιπόν, τα προφανή είναι ανάγκη να τα πουν ή να τα επικαλούνται κάποιοι, προκειμένου να δικαιολογήσουν την άποψή τους; Είναι ανάγκη να τα πει ο Ευρωπαίος Επίτροπος; Δεν ξέρουμε ότι αυτά είναι που πρέπει να γίνουν;
Το σημαντικό ερώτημα δεν είναι αυτό. Το σημαντικό ερώτημα είναι το γιατί δεν προχωράει η Κυβέρνηση σ’ αυτήν την κατεύθυνση, το γιατί ολιγωρεί η Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι που θα έπρεπε να συζητάμε και αυτό είναι που υποθέτω ότι θα συζητήσουμε και το απόγευμα στη συγκεκριμένη Επιτροπή.
(DP)

(KO)
Αλλά πάντως εγώ δεν περιμένω από την Ευρώπη να σώσει την ελληνική οικονομία, ούτε περιμένω από την Ευρώπη να μας υποδείξει τα τελείως αυτονόητα στα οποία πρέπει να προχωρήσουμε για να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Αλίμονο μας αν είναι εκεί που πρέπει να το συζητήσουμε.
Και ειλικρινώς απορώ από ορισμένες πτέρυγες που αναφέρονται, παραδείγματος χάρη, σε ζητήματα τελείως άσχετα, κατά τη γνώμη μου, στην παρούσα φάση, όπως είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εγώ σας λέω ότι δεν υπήρχε κανένα Σύμφωνο Σταθερότητας, κύριε Υπουργέ. Να το κάνουμε το έλλειμμα όσο θέλουμε. Να το πάμε το έλλειμμα στο 10%. Έχουμε εμείς τη δυνατότητα να πάμε στην Ελλάδα το έλλειμμα στο 10%; Το Σύμφωνο Σταθερότητας μας μάρανε; Με συγχωρείτε, για να καταλάβω δηλαδή. Ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι λένε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας φταίει για το συγκεκριμένο πρόβλημα που έχουμε; Δηλαδή, σήμερα η Ελλάδα με το δημόσιο χρέος που έχει, έχει δυνατότητα να κάνει πολιτική μεγάλων ελλειμμάτων; Και από πού θα χρηματοδοτήσει το χρέος της; Με τι επιτόκια θα δανειζόμαστε, εάν εκτοξευθεί το δημόσιο χρέος, αφού θα φτιάχνουμε μεγάλα ελλείμματα;
Εγώ διερωτώμαι. Σε αυτή την Αίθουσα έχουμε πια τόσο απομακρυνθεί στο επίπεδο αμιγώς του ορθού λόγου, διότι αυτά δεν είναι και καμία βαριά φιλοσοφία, δεν είναι και τίποτα σπουδαία πράγματα. Είναι περίπου αυτονόητα. Επ’ αυτών δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε;
Έρχομαι πολύ γρήγορα στο θέμα του σχεδίου νόμου. Μία μόνο παρατήρηση για ορισμένες πλευρές της Αντιπολίτευσης, κυρίως από την Αριστερά, που εμφανίζονται τόσο αυστηρές στα πρώτα δύο άρθρα.
Ποια είναι η απάντηση και η θέση, παραδείγματος χάρη, των Κομμάτων της Αριστεράς στο συγκεκριμένο ζήτημα; Τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει για τους ανθρώπους εκείνους που πράγματι επειδή έχουν ορισμένες αυθαιρεσίες και ορισμένες παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, παρά ταύτα έχουν δωμάτια ή έχουν ξενοδοχεία; Ποια είναι η άποψή τους; Η άποψή τους είναι ότι δεν πρέπει να λειτουργούν; Πρέπει να κλείσουν; Στη συγκεκριμένη φάση αυτό λένε στον κόσμο; Οι πτέρυγες αυτές αυτή τη πολιτική θέση έχουν; Εν μέσω κρίσης την ώρα που όλοι λέμε ότι πλήττεται μία από τις βασικές…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου επιτρέψετε λίγο την ανοχή σας. Δεν θα κάνω κατάχρηση, κυρία Πρόεδρε.
Λοιπόν μία από τις βασικές μας, λέμε η κυριότερη ίσως παραγωγική σήμερα μηχανή είναι ο τουρισμός. Είμαστε εν μέσω κρίσης, ανησυχούμε για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί και ακούστε τι λέει αυτή η πλευρά. Αυτή η πλευρά κατά λογική αναγκαιότητα και συνέπεια, αφού είναι αντίθετη στην τακτοποίηση, λέει ότι στη παρούσα ειδικώς φάση εφαρμόζοντας αυστηρά τη νομοθεσία, θα πρέπει να πάμε να κλείσουμε τους ανθρώπους. Μα, είναι τώρα πράγματα αυτά να ακούγονται σ’ αυτή την Αίθουσα;
Εγώ με χαρά άκουσα την τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρ’ ότι δεν ψηφίζει τα άρθρα 1 και 2, ότι δεν είναι σ’ αυτή τη γραμμή. Είναι σε μία γραμμή ότι θα έπρεπε –αν κατάλαβα καλά την εισήγησή σας, κύριε συνάδελφε- με άλλα κριτήρια, με άλλους τρόπους, ας το πω έτσι, ποιο ολοκληρωμένα, να πάμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Αυτή είναι η τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι ακούω –επιτρέψτε μου- ακρότητες. Διότι πώς άλλως να χαρακτηρίσει κανένας τη συγκεκριμένη τοποθέτηση; Να πάμε να κλείνουμε τώρα τα μαγαζιά. Να κλείσουμε τα δωμάτια, να κλείσουμε τα ξενοδοχεία, να τα κλείσουμε όλα, γιατί έχουν πολεοδομική αυθαιρεσία. Αυτές είναι οι τοποθετήσεις που ακούμε και τις ακούμε –υποτίθεται- υπεύθυνα.
Λοιπόν, είναι άλλο ζήτημα το πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της κακής διοικήσεως. Και εκεί είναι εξαιρετικά ελλειμματική η κυβερνητική πολιτική και εκεί έχει χαθεί πάρα πολύς χρόνος και εκεί έπρεπε να έχουν γίνει τεράστιες τομές στο κυβερνητικό έργο για να αντιμετωπίσουμε την κακή διοίκηση και πράγματι να μην αναγκαζόμαστε να βρισκόμαστε σε τέτοιου είδους εκ των υστέρων τακτοποιήσεις.
Επίσης, άλλη απόλυτη σύγχυση η οποία δημιουργείται, είναι η εξής: Μιλάει εδώ μία ορισμένη πλευρά ότι αυτό οδηγεί σε νομιμοποίηση πολεοδομική...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ουδεμία σχέση.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι να πω τώρα επ’ αυτών; Δηλαδή, εδώ έχουμε και στοιχειώδη άγνοια στοιχειωδών νομικών. Το γεγονός ότι χορηγείται μία διοικητική άδεια λειτουργίας κατ’ ορισμένους μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα, προκειμένου να αρθεί το παράνομο μιας συγκεκριμένης πολεοδομικής αυθαιρεσίας.
Και άκουσα δε και το επιχείρημα της αυστηράς εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας. Αυτό θέλω να μου το ξαναπούνε, διότι βεβαίως, όπως γνωρίζετε, μία από τις κυρώσεις του ν. 1337/1983 όταν υπάρχει αυθαίρετη δόμηση, πέραν των προστίμων, πέραν όλων των άλλων, είναι η κατεδάφιση.
Υπάρχει, λοιπόν, εδώ ένα επιχείρημα που λέει ότι θα μπουν οι μπουλντόζες αύριο το πρωί να αρχίσουν να γκρεμίζουν τα ξενοδοχεία; Αυτά ακούμε σε αυτή την Αίθουσα απαθώς;



(XF)
Εδώ πρέπει κάποια στιγμή να μπουν όρια. Πρέπει να μπουν όρια λογικής. Πρέπει να αρχίσουμε να διαλεγόμεθα στοιχειωδώς με ένα φυσιολογικό τρόπο. Δεν είναι δυνατόν να ακούγεται ό,τι να είναι.
Μερικές επιμέρους παρατηρήσεις. Στο άρθρο 1, παράγραφος 3 το πρόστιμο που επιβάλλετε γι’ αυτόν που δεν συμμορφώθηκε, το οποίο είναι το διπλάσιο της αρχικής, θα σας πω ότι κατά τη γνώμη μου είναι επιεικές. Διότι εφόσον δόθηκε η δυνατότητα της λειτουργικής τακτοποιήσεως και αυτός εξακολουθεί να μην τακτοποιείται, απλώς ο διπλασιασμός αυτών των 200 ευρώ, είναι πολύ μικρό πρόστιμο και δεν θα οδηγήσει σε συμμόρφωση. Επομένως, εδώ κατά τη γνώμη μου υπάρχει ένα ζήτημα.
Ένα δεύτερο θέμα αφορά τα περίφημα ζητήματα των ενδικοφανών προσφυγών. Προβλέπετε τρεις ενδικοφανείς προσφυγές στο σχέδιο νόμου. Η μία είναι της παραγράφου 4 του άρθρου 1, η άλλη σχετίζεται με το άρθρο 2 και έρχεται και μία τρίτη, αυτή είναι ήδη υφισταμένη, στο άρθρο 4 παράγραφος 1. Το πρόβλημα με τις ενδικοφανείς προσφυγές είναι το εξής. Ενώ υποτίθεται ότι φτιάχνονται -αυτό είναι το νόημα- για να αποφευχθεί η προσφυγή στα δικαστήρια και να μη φορτώνονται τα διοικητικά δικαστήρια τις διαφορές αυτές, η πράξη δείχνει ότι γίνονται κάποιες επιτροπές που εξετάζουν εντελώς επιπόλαια τα ζητήματα αυτά, δεν λειτουργούν ανασχετικά και απλώς δημιουργείται ένα πρόσθετο επίπεδο γραφειοκρατίας.
Εδώ, λοιπόν, η γενική ιδέα ότι πρέπει πρώτα να προσφύγεις στη διοίκηση προσπαθώντας να λύσεις τη διαφορά που έχεις και μετά να πας στο διοικητικό δικαστήριο, αυτό στην πραγματικότητα δημιουργεί ένα πρόσθετο κόστος, μια πρόσθετη γραφειοκρατία, δημιουργεί πρόσθετες αμοιβές, κόστος εννοώ και για τον προσφεύγοντα αλλά και για τη λειτουργία της διοικήσεως.
Εγώ είμαι της απόψεως ότι θα πρέπει ή να γίνεται μια πραγματική αξιολόγηση -και εδώ είναι ένα ζήτημα πως μπορεί κανείς να το επιβάλει, γιατί πάμε ήδη στη λειτουργία της διοικήσεως- ή κάποιος να μπορέσει να επιβάλει την ουσιαστική εξέταση των προσφυγών απ’ αυτές τις επιτροπές που τους εξετάζουν. Αλλιώς δεν έχει νόημα, είναι καλύτερα να τους αφήνουμε να πηγαίνουν στα δικαστήρια, αν έχουν διαφωνία. Δημιουργούμε δηλαδή ένα πρόσθετο επίπεδο το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν λειτουργεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Μία ακόμη παρατήρηση. Εμείς όλο το άρθρο για τους ξεναγούς είπαμε ότι θα το καταψηφίσουμε παρά το ότι θεωρούμε ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση από την αρχική του μορφή. Επειδή εμείς έχουμε μια δογματική θέση που λέει ότι ό,τι είναι άνοιγμα, αυτό το περίφημο άνοιγμα των επαγγελμάτων, θα πρέπει να το βλέπουμε πιο συγκεκριμένα, πιο εμπεριστατωμένα και δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε ότι οποιοδήποτε άνοιγμα οποιουδήποτε επαγγέλματος χωρίς περιορισμούς, οδηγεί σε καλό, με αυτή την έννοια θα καταψηφίσουμε το άρθρο 3.
Μία ακόμη επιμέρους παρατήρηση η οποία έχει να κάνει με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 2. Λέει εδώ –και εδώ υπάρχει ένα ζήτημα- πως όσες κολυμβητικές δεξαμενές δεν έχουν λάβει άδεια, θα σφραγίζονται άμεσα, εφόσον όμως κατά τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τελειώνω αμέσως με αυτή την παρατήρηση.
Λέει ότι εφόσον κατά τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών σε κολυμβητικές δεξαμενές, στις οποίες χορηγήθηκε άδεια κατά τις διατάξεις του παρόντος, διαπιστωθεί ότι οι υποβληθείσες δηλώσεις δεν είναι ακριβείς, ανακαλείται αμέσως η άδεια λειτουργίας και επιβάλλονται όλες οι προβλεπόμενες στις ισχύουσες διατάξεις κυρώσεις και απαγορεύεται η λειτουργία της κολυμβητικής δεξαμενής. Οι διατυπώσεις εδώ είναι διαφορετικές. Στη μία σφραγίζονται, στην άλλη επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να υιοθετήσετε ενιαία φρασεολογία ώστε η ειδική κύρωση της σφραγίσεως να επιβάλεται σε κάθε περίπτωση.
Επισημάνθηκε μέσα σε όλα από προηγούμενο αγορητή και είναι σωστό, το ζήτημα με το πιστοποιητικό. Καταλαβαίνω τι προσπαθείτε να ρυθμίσετε. Υπάρχει, όμως, ένας κίνδυνος. Το θέμα είναι το «μικρής έκτασης». Πράγματι εδώ αρχίζει ένας υποκειμενισμός. Τι είναι μια παράβαση μικρής έκτασης; Επειδή είναι αυθαίρετο εμφανίζεται ένα περιθώριο για συνεννοήσεις. Δεν ξέρω αν θα είναι αθέμιτες ή θεμιτές. Θεωρώ ότι εκεί θα έπρεπε να κάνετε κάποια βελτίωση ώστε να κλείσει αυτό το παράθυρο. Γιατί αυτή η έννοια της μικρής, μεσαίας, μεγάλης εκτάσεως παραβιάσεως αφήνει περιθώρια συνεννοήσεων.
Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Αρκετά μεγάλη.





(PM)
(3ZE)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση που νομίζω ότι είναι επ’ ωφελεία όλων.
Δεν συμπεριλάβαμε την προσφυγή στα δικαστήρια, κύριε Βορίδη –το λέω αυτό γιατί θέλω να μπούμε στον πυρήνα της σκέψης για το πώς φτάσαμε σ’ αυτό το νομοσχέδιο- διότι θα ακυρώναμε όλο το σχεδιασμό της λειτουργικής τακτοποίησης γι’ αυτή τη χρονιά όπου θέλουμε μέχρι το τέλος του χρόνου να τα έχουμε τελειώσει όλα. Τα δικαστήρια, όπως ξέρετε, είναι μία διαδικασία χρονοβόρα, μία διαδικασία η οποία βασίζεται σε συγκεκριμένα χαρτιά και σε συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις των ξενοδοχειακών μονάδων και μία διαδικασία η οποία δεν μας λύνει το τι θα γίνει από την ώρα που προσφεύγει κάποιος στα δικαστήρια σ’ ό,τι αφορά τη λειτουργία και την έκδοση του σήματος διότι ούτε μπορούμε να του το πάρουμε, ούτε μπορούμε να του το δώσουμε όταν ο άλλος έχει μία ανοιχτή δικαστική διαδικασία. Γι’ αυτό το λόγο έχει μπει η Επιτροπή στο άρθρο 4 για τις προσφυγές. Η Επιτροπή Προσφυγών του Υπουργείου μετά τη διαφωνία και με την ΠΥΤ, δηλαδή την Περιφερειακή Επιτροπή όπου προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, έχει πολιτική κάλυψη και η οποιαδήποτε απόφαση δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να είναι απόλυτα διαφανής. Αυτός είναι ο λόγος, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο, διαφορετικά θα ακυρώναμε την ουσία.
Επειδή το άκουσα και από άλλους συναδέλφους θα πω μια κουβέντα για τις παραλείψεις μικρής έκτασης για την Πυροσβεστική. Επειδή δεν θέλω να υπάρχουν «γωνιές» σ’ αυτό το σχέδιο νόμου κι επειδή η προσπάθεια είναι εξαιρετικά ειλικρινής, αναλαμβάνω την ευθύνη να το διορθώσω είτε με υπουργική απόφαση που θα το διευκρινίζει, είτε με οριστική απάλειψή του για να μην έχουμε ζητήματα επ’ αυτού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Συνεχίζουμε με τον Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριο Σγουρίδη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Μετά από δυόμισι ώρες ήλθε η σειρά μας να μιλήσουμε.
Θα εκφράσω κι εγώ τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του πραγματικά αδικοχαμένου δολοφονημένου αστυνομικού. Θα εκφράσω επίσης και τη λύπη μου γιατί το χτύπημα που έγινε σήμερα το πρωί μας ξανάφερε δεκαπέντε με είκοσι χρόνια πίσω. Τέτοια τρομοκρατικά χτυπήματα γίνονταν πριν από τόσα χρόνια και είχαμε πιστέψει ότι η μεταολυμπιακή Ελλάδα, η χώρα της ασφάλειας, δεν θα ξανάβλεπε να ξαναφουντώνουν η τρομοκρατία και τα χτυπήματα αυτού του τύπου.
Το κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί στη χώρα είναι ζοφερό και δεν είναι άμοιρο αυτής της κατάστασης. Θα έλεγα ότι το κλίμα αυτό έχει να κάνει και με την αστάθεια που επικρατεί γενικότερα, με την ανασφάλεια που έχει ο πολίτης και, αν θέλετε, μ’ αυτό που γίνεται από τον καθημερινό βομβαρδισμό από τα δελτία των οκτώ και των οκτώμισι στον Έλληνα πολίτη ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος παθητικά στον καναπέ του. Υπάρχει ένα κλίμα απαξίωσης της πολιτικής. Δεν φταίνε όμως οι πολιτικοί γι’ αυτό το κλίμα της απαξίωσης; Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες.
Τα λέω όλα αυτά γιατί το νομοσχέδιο το οποίο σήμερα καλούμαστε να ψηφίσουμε δημιουργεί στον πολίτη το αίσθημα του«δεν βαριέσαι, ό,τι λειτουργεί ας το κουκουλώσουμε» και να μην προχωρήσουμε σε μία ουσιαστική και σε βάθος επίλυση του προβλήματος.
Σας θυμίζω ότι το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο υπάρχει γιατί υπάρχουν περιφερειακοί και εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι επειδή λειτουργούσαν πριν από το 1993, μπορούν να λειτουργούν και τώρα χωρίς άδεια και απλώς θα τακτοποιηθούν, θα ρυθμιστούν.
(ΖΕ)


(3PM)
Ε, λοιπόν, μια τέτοια ρύθμιση γίνεται και για τουριστικά καταλύματα. Θα ρυθμιστούν στο μέλλον, θα τους νομιμοποιήσουμε τώρα λειτουργικά και στο μέλλον θα δούμε!
Δέχομαι κύριε Υπουργέ, η δορυφορική παρακολούθηση να είναι αν θέλετε μια Λυδία Λίθος ώστε να μην ξαναφυτρώσουν τέτοια πράγματα. Μακάρι να γίνει! Δεν το πιστεύω. Αν δεν χτυπηθεί η αυθαίρετη δόμηση στην πηγή της, στην Ελλάδα θα έχουμε και αυθαίρετα τουριστικά καταλύματα και αυθαίρετα δωμάτια σε ξενοδοχεία. Γιατί θα παρακολουθήσετε μέσα στη βίλα η οποία νοικιάζεται ως κατάλυμα αν έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις ή επισκευές από το δορυφόρο; Σας ερωτώ.
Έρχομαι τώρα επί του νομοσχεδίου. είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου και μάλιστα ενδιαφερόμαστε όλοι μας και πιστεύω ότι αυτήν την αγωνία εκφράσαμε όλες οι πλευρές εδώ για να έχουμε ένα ποιοτικό τουρισμό ο οποίος πραγματικά θα βασίζεται στη φήμη την οποία έχουμε ως χώρα. Είμαστε ελκυστικός προορισμός ανεξάρτητα αν αυτό το κάνουμε συστηματικά ή αν μας προέρχεται γιατί το οικόπεδο «Ελλάδα» είναι ευλογημένο οικόπεδο και βρίσκεται σε κατάλληλη θέση αλλά και μέσα από τα θέματα ασφάλειας, προστασίας που θα έχει ο τουρίστας ο οποίος θα μας έρθει από τις ξένες χώρες ή αν θέλετε ο εγχώριος τουρίστας.
Πείτε μου λοιπόν, στο άρθρο 1: Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει. Εγώ, θα υποβάλω τα χαρτιά μου, δεν έχω σήμα λειτουργίας διότι λειτουργώ όπως σας εξήγησα προηγουμένως -για να μην φάω και περισσότερο χρόνο- στην πρωτολογία μου λειτουργώ ούτως ή άλλως. Έχω κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία, κόβω τιμολόγιο αλλά είμαι παράνομος, δεν έχω τίποτα. Θα γίνει έλεγχος σε εμένα που λειτουργώ το κατάλυμά μου στη Σύρο, στη Μύκονο, στην Τήνο, οπουδήποτε; Επί έξι μήνες εγώ την τελευταία μέρα του έκτου μηνός θα υποβάλω τα χαρτιά μου, την πυροπροστασία και όλα αυτά τα σχετικά. Άρα, και μόνο από τη διάταξη αυτή που βάζετε ότι εντός έξι μηνών θα καταθέσουν τα χαρτιά τους όλο το σύστημα όπως λειτουργούσε θα λειτουργεί.
Η πρόταση η οποία έγινε και από μένα αλλά και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι συγκεκριμένη: Καταγραφή. Μέχρι τώρα ευθυνόμαστε και εμείς, είπα ότι είναι διαχρονική η αβελτηρία αυτή. Αλλά, εντάξει 2004 κλείσαμε πάμε παρακάτω. Έρχεται ο κ. Αβραμόπουλος παράταση, ξανά παράταση, ξανά παράταση. Και πάντα όταν κάναμε συζήτηση αν ανατρέξω στα Πρακτικά θα δείτε ότι λέγαμε «επιτέλους ας γίνει μια καταγραφή όλων αυτών των ελλείψεων, των παραλείψεων, να έχουμε επιτέλους την εικόνα η οποία υπάρχει» και θα δούμε ποια από αυτά μπορούμε να θεραπεύσουμε έστω νομοθετικά, έστω με συναίνεση όλων και ποια είναι αθεράπευτα. Και στα αθεράπευτα να δούμε το θέμα της απόσυρσης, να δούμε το θέμα αν θέλετε της επιδότησης, της χρηματοδότησης. Υπάρχουν μέθοδοι αλλά επιτέλους ξεκαθαρίζουμε το τοπίο και έτσι όπως είναι καθαρό παίρνει το δρόμο του.
Σε επιμέρους παρατηρήσεις είπατε ότι τις πλημμέλειες ή παραλείψεις θα το δείτε είτε με υπουργική απόφαση ή θα βγάλετε. Βγάλτε το.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Θα το βγάλουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Άρα, λοιπόν, δέχομαι ότι λέτε ότι αυτό φεύγει. Γιατί ξέρετε τι θα γίνει; Εγώ, που γνωρίζω τον πυροσβέστη και για το άλφα ή βήτα λόγο τον κάνω ευάλωτο σε χρηματισμό. Βγάλτε το για να υπάρχει αντικειμενικό κριτήριο.
Έρχομαι επίσης να σας πω ότι και στο άρθρο 1 και στο άρθρο 2 έχετε «αποκλειστικής προθεσμίας δύο μηνών», «αποκλειστικής προθεσμίας ενός μηνός».
(GM)
ZE
Σας ερωτώ, επειδή γνωρίζω την ελληνική δημόσια διοίκηση και γνωρίζω πως λειτουργεί ο ΕΟΤ, οι περιφέρειες, οι δήμοι και όλα αυτά τα σχετικά, εάν εξ υπαιτιότητας της Υπηρεσίας δεν τηρηθεί η προθεσμία, τι γίνεται;
Άρα λοιπόν θα πρέπει να γίνει διευκρίνιση από το Βήμα της Βουλής, ότι σε περίπτωση όπου θα υπάρχει εξ υπαιτιότητας της Υπηρεσίας παραβίαση της προθεσμίας, ο χρόνος της ευθύνης να παρατείνεται.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 1, παράγραφος 4, στο τέλος της παραγράφου. Εκεί που λέει: «τυχόν καταβληθείσες», πιστεύω ότι θα έπρεπε να διορθωθεί και να λέτε «τυχόν «επιβληθείσες» διοικητικές κυρώσεις για οποιοδήποτε λόγο καταργούνται από της δημοσίευσης του νόμου ούτως και οποιεσδήποτε εκκρεμείς δίκες σχετικά με την υποβολή των παραπάνω διοικητικών κυρώσεων».
Ερωτώ, αυτό συνάδει με το αίσθημα δικαίου που πρέπει να έχουν οι πολίτες; Και αν κάποιος πλήρωσε το 2008 το πρόστιμο; Αυτοί υπάγονται; Θα προσφύγει στα δικαστήρια να το πάρει πίσω;
Εγώ θα έλεγα ότι τα πρόστιμα θα έπρεπε να πληρωθούν.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 2…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Έχει τελειώσει όμως ο χρόνος σας, κύριε συνάδελφε!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ που θα μου δώσετε χρόνο για να ολοκληρώσω, όπως δώσατε χρόνο και στους υπολοίπους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ήταν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι. Το καταλαβαίνετε!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Δεν καταλαβαίνω, δηλαδή έχουμε αξιωματούχους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε συνάδελφε, έχει δοθεί ανοχή χρόνου από την αρχή. Παρακαλώ να ολοκληρώστε μέσα σε ένα λεπτό. Μην χάνετε χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Κάποιοι πήραν δεκατέσσερα, εικοσιτέσσερα λεπτά! Κι εμείς πάμε να κάνουμε μία παρατήρηση που νομοτεχνικά νομίζω ότι πάει να βοηθήσει!
Είπατε λοιπόν στο άρθρο 2, «τα ρυθμίσαμε με νόμο», που για μένα το θεωρώ απαράδεκτο να ρυθμίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο τα πόσα σκαλοπάτια θα έχει η πισίνα. Αυτό είναι τρελό, δεν συμβαίνει πουθενά. Είπατε ότι τα ρυθμίζετε όλα!
Σας ερωτώ, λοιπόν, σε περίπτωση που πρόκειται για επαύλεις που νοικιάζονται, ποιος είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας της πισίνας; Αν σε κάποια περίπτωση εγώ έχω νοικιάσει την έπαυλή μου ως κατάλυμα, κανονικά με σήμα λειτουργίας και όλα αυτά τα πράγματα σε κάποιον και αυτός σκοτωθεί στην πισίνα, εγώ ο ιδιοκτήτης θα πάω μέσα; Δεν το ρυθμίζετε αυτό. Γιατί ο υπεύθυνος ασφαλείας για πισίνες μικρού τύπου, όπως αυτές, είναι ο ιδιοκτήτης, είναι ταυτοπροσωπία.
Δεν θα πάρω άλλο χρόνο. Απλώς θα σας πω ότι στο άρθρο 4 στην Επιτροπή παρίσταται υποχρεωτικά ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου χωρίς δικαίωμα ψήφου, που σημαίνει ότι αν κάποια στιγμή ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου δεν παρίσταται, τότε εν τοιαύτη περιπτώσει τι γίνεται; Εγώ που θίγομαι από την απόφαση, όταν θα παρθούν αποφάσεις, μπορώ αυτήν την απόφαση να την προσβάλω; Αυτό το «υποχρεωτικός ο νομικός σύμβουλος του Υπουργείου» νομίζω ότι θα πρέπει να βγει.
Ευχαριστώ για το χρόνο που μου δώσατε, κυρία Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Τις διευκρινήσεις να τις κάνω τώρα, κύρια Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα έλεγα να τις κάνετε συνολικά μετά από τους τρεις ομιλητές, κύριε Υπουργέ. Ευχαριστώ.
Ο κ. Ιωάννης Βρούτσης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς σήμερα το πρωί συνέβη άλλη μία αποτρόπαια δολοφονία, εγκληματική ενέργεια εναντίον ενός ακόμα αστυνομικού. Επιτρέψτε μου αφενός να εκφράσω την οργή μου καταδικάζοντας τη δολοφονία και αφετέρου να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινά μου συλλυπητήρια προς την οικογένεια του δολοφονηθέντος συμπατριώτη μου ήρωα αστυνομικού που χτυπήθηκε άνανδρα εν ώρα υπηρεσίας. Το όνομά του είναι Σάββας Νεκτάριος. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο σαράντα ετών με οικογένεια, πατέρας ενός παιδιού.
Βρίσκω ιδιαίτερα θετικό ότι όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση για το συγκεκριμένο γεγονός, για την αποτρόπαια αυτή πράξη.

BS

GM
Επειδή όμως από αυτό το Βήμα πρέπει να τοποθετούμαστε και να λέμε πολλά πράγματα έτσι όπως τουλάχιστον εμείς τα αισθανόμαστε και έτσι όπως μας εκφράζουν θέλω να πω ότι στην τοποθέτησή του ένα συγκεκριμένο κόμμα μαζί με τρεις λέξεις -με την λέξη σύνεση, με την λέξη αυτοσυγκράτηση, με την λέξη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών- για το συγκεκριμένο γεγονός πιστεύω ότι έχει ξεχάσει να προσθέσει και την λέξη γνώμη υπό την έννοια ότι το ίδιο κόμμα σε σχέση με τα γεγονότα και το θλιβερό γεγονός του Δεκεμβρίου είχε αναντίστοιχη συμπεριφορά.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα μιλάμε για ένα ιδιαίτερα σημαντικό νομοσχέδιο. Ένα νομοσχέδιο που αφορά κατ’ εξοχήν -θα χρησιμοποιήσω την στερεότυπη φράση- έναν από τους κυριότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της πατρίδας μας, τον τουρισμό. Εντάσσεται θα έλεγα αυτό το νομοσχέδιο μέσα στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τον τουρισμό που έχει πάρει η Κυβέρνηση από το 2004 μέχρι σήμερα στον τομέα της τουριστικής πολιτικής.
Από την παρακολούθηση της συζήτησης, από την αρχή που ήρθε το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια μέχρι τώρα, ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις. Πολλές τις έκανε αποδεκτές ο Υπουργός και είναι ιδιαίτερα θετικό. Όμως παρατήρησα για ακόμα μια φορά την Αξιωματική Αντιπολίτευση να λειτουργεί μέσα σε ένα σκεπτικό -επιβεβαιώνοντας αυτό που κατεξοχήν λέγεται το τελευταίο διάστημα- για επιβεβαίωση και προσπάθεια για εξουσία να θέλει να ακυρώσει και να μηδενίσει τα πάντα. Και το λέω αυτό γιατί η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναπτύσσεται και με το παρόν νομοσχέδιο -και όπως είπε και ο Υπουργός θα συνεχιστεί και με άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες- θεωρείται άκρως αναγκαία. Έρχεται σε μια συγκεκριμένη περίοδο όπου τρία στοιχεία συνθέτουν την αναγκαιότητα της παρέμβασης και της ψήφισης αυτού του νόμου.
Πρώτον, θα χρησιμοποιήσω την φράση «ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία». Δεύτερον θα προσθέσω ότι είναι σημαντικό ότι διανύουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει έρθει και στην πατρίδα μας άρα επηρεάζει και τον τουρισμό. Και τρίτον, έχουμε σύμμαχο στο παρόν νομοσχέδιο όλον τον τουριστικό κόσμο της χώρας και για τα μέτρα που έχουμε πάρει ως κυβέρνηση μέχρι σήμερα για τον τουρισμό αλλά και για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Οι παρατηρήσεις δε εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρίως από τα στελέχη που είχαν την ευθύνη και της εισήγησης από πλευράς ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν στην κατεύθυνση πρώτον, έπρεπε να αφιερώσουμε μεγαλύτερο χρόνο για διάλογο για να φέρουμε ένα νομοσχέδιο για τον τουρισμό και δεύτερον ότι θεωρεί άκαιρο και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και ότι τέλος-τέλος αυτή η Κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα για τον τουρισμό στη χώρα μας. Καλό θα είναι όταν γίνονται τέτοιου είδους τοποθετήσεις κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους γιατί στο στοιχείο της αυτοκριτικής, που λείπει όπως φαίνεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το κρίσιμο ερώτημα που βάζω -και πιστεύω ότι το κατανοείτε όλοι- είναι πού ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και που ήταν η τουριστική πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είκοσι ολόκληρη χρόνια. Κατάγομαι από ένα νησιωτικό σύμπλεγμα, τον Νομό Κυκλάδων και σας μεταφέρω την παντελή αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επίπεδο τουριστικής πολιτικής για τον νομό μου. Και αυτό υπήρχε και σε όλη την Ελλάδα.
Και πρώτον, για να έχουμε και τα πειστήρια του συγκεκριμένου γεγονότος, θα ρωτούσα να μας πει κάποιος αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που μιλάει για συνέχεια της διοίκησης, όπως είπε πριν από λίγο και ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος, θα διατηρήσει -αν και εφόσον γίνει κυβέρνηση- το Υπουργείο Τουρισμού που η Νέα Δημοκρατία το έκανε Υπουργείο Τουρισμού ή θα το καταργήσει; Με λίγα λόγια θα αποδεχθεί με γενναιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση είδε τον τουρισμό ως πυλώνα ανάπτυξης και δημιούργησε το Υπουργείο Τουρισμού;
Δεύτερον, όλο αυτό το διάστημα και εν όψει και της κρίσης πάρθηκαν σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παραδείγματος χάριν, το ζήτημα το οποίο αφορά ένα σημαντικό σημείο στήριξης του τουρισμού, στήριξης των επιχειρηματιών, στήριξης ιδιοκτητών ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων: το ζήτημα της μείωσης του φόρου παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5%. Έξω στην κοινωνία της επιχειρηματικότητας του τουρισμού ξέρετε πόσο ανακούφισε, ξέρετε τι τονωτική ένεση ήταν αυτή η παρέμβαση εκ μέρους της Κυβέρνησης; Πάρα πολύ μεγάλη.
(SX)

(3BS)
Τι έλεγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το συγκεκριμένο γεγονός; Απλώς έκανε διαπιστώσεις και από πίσω προσπαθούσε να σπρώξει τους Δημάρχους στην κατεύθυνση να κάνουν επανάσταση εναντίον της Κυβέρνησης ότι μειώνονται οι πόροι τους, την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση έδινε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ πόρους παρακρατηθέντες από κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Την ίδια στιγμή που εμείς βλέπαμε ότι η νησιωτικότητα της πατρίδας μας, που είναι κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή, έχει ανάγκη από ειδικές δέσμες μέτρων, δέσμες μέτρων που χρειάζονται συνταγματική κατοχύρωση και φέραμε προς ψήφιση στο Σύνταγμα -μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου- και κατοχυρώσαμε τη νησιωτικότητα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν απών. Ήταν απών από αυτή τη μεγάλη συνταγματική πράξη υπέρ του Τουρισμού, υπέρ των νησιών μας.
Την ίδια στιγμή που εμείς για πρώτη φορά φέραμε το σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού και χωροταξικού για τον Τουρισμό, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μηδενιστικά έλεγε ότι είναι λάθος, ότι πρέπει να αφαιρεθεί και ότι κάνει κακό.
Την ίδια στιγμή που εμείς έχουμε αλλάξει πραγματικά κι έχουμε φέρει μία νέα εποχή στην ακτοπλοΐα, η οποία σήμερα πηγαίνει σε τελείως διαφορετικά επίπεδα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ με εκπροσώπους του κοινοβουλευτικούς λέει ότι ζούμε την εποχή της 10ετίας του ’70. Ψεύδεται ασυστόλως, διότι σήμερα διαπλέουν το Αιγαίο Πέλαγος υπερσύγχρονα πλοία, έχουν δαπανηθεί πόροι εκατομμυρίων ευρώ -πολλαπλάσιοι από το 2004 μέχρι σήμερα- και πραγματικά έχουμε περάσει σε μία νέα εποχή την ακτοπλοΐα.
Θυμίζω απλά, γιατί πρέπει να τα λέμε, ότι κάπου στο 2000 κάποιοι προσπαθώντας να βάλουν φρένο σε σύγχρονα πλοία που είχαν έρθει, τα μπλόκαραν, βάζοντάς τα να δένουν στη Ραφήνα, αφήνοντας καράβια της 10ετίας του ’50 και του ’60 να φεύγουν από τον Πειραιά. Και τότε, με το γεγονός Σφηνιά, δόθηκε η δυνατότητα να μπουν τα σύγχρονα πλοία μέσα στο Αιγαίο Πέλαγος.
Λαμβάνονται και πολλά άλλα μέτρα τα οποία πραγματικά πρέπει να τα απαριθμήσει κανείς και να αφιερώσει πολύ χρόνο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Απλά θα πω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έρχεται να κάνει τίποτα περισσότερο, δεν έρχεται να διαμορφώσει νομιμοποιήσεις στις πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά έρχεται να τακτοποιήσει λειτουργικές αναγκαιότητες για να διαμορφώσουμε ποιότητα στον Τουρισμό μας. Θα κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην αναγκαιότητα και ενόψει αυτής της κρίσης, ότι πρέπει να φέρουμε και να διαμορφώσουμε πλαίσιο υγιεινής στα τουριστικά καταλύματα, που δεν υπάρχει όταν δεν υπάρχει το σήμα μέσα από το οποίο θα κατοχυρώσουμε την υγιεινή; Δεν θα διαμορφώσουμε πλαίσιο ασφαλείας δια μέσου της πυρόσβεσης και άλλων μέτρων εάν κλείσουμε τα μάτια και δεν δώσουμε το σήμα μέσα από συγκεκριμένο έλεγχο ή αν δεν διαμορφώσουμε το ίδιο και στις κολυμβητικές δεξαμενές που έχουν ανάγκη.
Με λίγα λόγια σας μεταφέρω εκ μέρους του δικού μου Νομού, που έχει δεκάδες τουριστικά καταλύματα και δεκάδες ξενοδοχεία, ότι το συγκεκριμένο αυτό νομοσχέδιο το περίμεναν πάρα πολύ καιρό. Τακτοποιεί λειτουργικά προβλήματα, βάζει και εξορθολογίζει ζητήματα τα οποία ήταν σε εκκρεμότητα, διαμορφώνει και ανοίγει μία νέα προοπτική, ελεγχόμενη προοπτική, για να κάνουμε πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν μας.
Κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προχωράμε ακόμα ένα βήμα. Χρειάζονται και άλλα βήματα και άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ειδικά αυτή την περίοδο χρειάζεται αυτοπεποίθηση, τουριστική συνείδηση, χρειάζεται ψυχραιμία. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται αυτό που είπε και ο Υπουργός, ενότητα στις δυνάμεις. Και δεν χρειάζεται να σπέρνουμε τον πανικό, όπως κατ’ εξοχήν έκαναν από αυτό το Βήμα και από τα μέσα ενημέρωσης λειτουργοί της Βουλής, λειτουργοί του Κοινοβουλίου που το μόνο που έκαναν ήταν να κάνουν κακό στην τουριστική μας περίοδο.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας μεταφέρω ότι στο δικό μου το Νομό υπάρχουν αναγκαιότητες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: …αναπτυξιακών έργων, οι οποίες είναι απόλυτα χρήσιμες. Είναι παραδείγματος χάρη σε νησιά τα οποία είναι κατ’ εξοχήν τουριστικά. Αναφέρομαι στο λιμάνι της Σαντορίνης, στο αεροδρόμιο στην Πάρο, το οποίο χρειάζεται να ολοκληρωθεί, αναφέρομαι στο αεροδρόμιο της Νάξου, στο πολεοδομικό της Σύρου και επιπλέον σε αυτό που ειπώθηκε πριν από λίγο, στην αναγκαιότητα να αξιοποιήσουμε στο έπακρο από το δικό σας Υπουργείο το ΕΣΠΑ, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει τελειώσει ο χρόνος σας, κύριε συνάδελφε. Μην ανοίγετε άλλα θέματα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: …σε επίπεδο μαρίνων και αλιευτικών καταφυγίων που είναι άκρως αναγκαίες για την τουριστική ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Μαγκριώτης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.


(TS)
(SX)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ο αγαπητός συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας με τον επίλογό του και αναφερόμενος στις Κυκλάδες νομίζω διέγραψε τα προηγούμενα εννέα λεπτά της ομιλίας που ήταν ένας διθύραμβος για την κυβερνητική πολιτική και στον τομέα του τουρισμού και επιβεβαίωσε το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης του Ιούνη και στο Νομό Κυκλάδων, γιατί δεν νομίζω να μην έχουν κρίση και αίσθηση των πραγμάτων οι συντοπίτες σας, αγαπητοί συνάδελφοι, και να ψήφισαν τόσο στραβά στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Δείχνει, παρότι όπως είπα με τον επίλογό σας αναφερθήκατε στα ανοιχτά και μεγάλα προβλήματα της περιφέρειάς σας για την τουριστική και γενικότερα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, ότι ακουμπήσατε στα προβλήματα, μόνο που ήταν στα τελευταία τριάντα δευτερόλεπτα της παρέμβασής σας. Αυτά τα προβλήματα δεν λύνει η Κυβέρνηση και πολύ πιο μεγάλα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Κανείς από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν κάνει δίκη προθέσεων ή δεν πιστεύει ότι και ο σημερινός Υπουργός και όλοι οι Υπουργοί και όλη η Κυβέρνηση δεν ενδιαφέρονται και δεν θέλουν να βοηθήσουν την τουριστική ανάπτυξη. Σημασία έχει η πολιτική, η στρατηγική, οι επιλογές που γίνονται, η κατεύθυνση των χρηματοδοτήσεων και βεβαίως η διαχειριστική ικανότητα και επάρκεια, όταν φυσικά αυτή η διαχειριστική επάρκεια κινείται στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων, διότι ουκ ολίγες είναι και οι παρεκτροπές από τη συνταγματική νομιμότητα.
Αυτά, λοιπόν, αμφισβήτησαν οι πολίτες στις τελευταίες εκλογές και γύρισαν την πλάτη στον κ. Καραμανλή και στη Νέα Δημοκρατία. Δεν πιστεύουν ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα και τις πολιτικές εφεδρείες. Είναι δέσμιοι μιας πολιτικής την οποία συνεχίζουν, βυθίζοντας τη χώρα σε ολοένα και μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση.
Αναφερθήκατε, αγαπητέ συνάδελφε -και συγνώμη που κάνω αναφορά σε σας- στο Ε.Σ.Π.Α. που πρέπει γρήγορα να ενεργοποιηθεί για να γίνουν οι μαρίνες, τα καταλύματα και όλα αυτά και στις Κυκλάδες. Το Ε.Σ.Π.Α., όμως, έχει δυόμιση χρόνια και δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η υλοποίησή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είδε τα χάλια της οικονομίας όπως έχουν διαμορφωθεί και κάτω από την πίεση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που τώρα θα είναι καταλυτική στην ελληνική οικονομία, στον ελληνικό τουρισμό, τη μόνη εξωστρεφή ουσιαστικά δραστηριότητα της ελληνικής οικονομίας, είπε ότι μέχρι το 2011 μας δίνει προκαταβολή όλους τους κοινοτικούς πόρους. Δεν χρειάζεται εθνική συμμετοχή. Δεν μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίηση του Ε.Σ.Π.Α., γιατί δεν υπάρχει μελετητική ωριμότητα.
Συνεπώς και η έκκλησή σας προς τον κύριο Υπουργό όσο και αν είναι θετική δεν μπορεί να ανταποκριθεί, γιατί δεν υπάρχει ωριμότητα, διότι η Κυβέρνηση δεν χρηματοδότησε τις μελέτες τα προηγούμενα χρόνια. Έχω πει πολλές φορές από το Βήμα αυτό ότι το 2008, χρονιά κρίσιμη και καθοριστική για την ολοκλήρωση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και την έναρξη του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η Κυβέρνηση διέθεσε συνολικά 8.000.000 ευρώ για τις μελέτες, για την προετοιμασία δηλαδή έναρξης του Ε.Σ.Π.Α. Αντιλαμβάνεσθε σε τι κατάσταση βρίσκεται η οικονομία, σε τι ετοιμότητα και πόσο μπορεί να επιταχύνει τους ρυθμούς απορρόφησης των πόρων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αδιέξοδο, λοιπόν, και αυτοπαγίδευση. Αυτό βλέπουμε παντού.
Η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της, όπως και οι Βουλευτές της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας, μιλούν για την ανυπαρξία τουριστικής πολιτικής τα προηγούμενα χρόνια και λένε ότι τώρα υπάρχει τουριστική πολιτική. Μα, το ίδιο το νομοθέτημα που συζητούμε καταμεσής του καλοκαιριού, είναι απόδειξη πως δεν υπάρχει και σήμερα ολοκληρωμένη στρατηγική γύρω από την τουριστική ανάπτυξη. Και αυτό δεν αφορά το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί παρ’ όλη τη συγκρότησή του, παρ’ όλη την ύπαρξή του, περιορισμένες αρμοδιότητες και πόρους έχει στη διαχείριση και την υλοποίηση της τουριστικής πολιτικής και αυτό είναι μία πραγματικότητα που την ξέρουμε όλοι.
Τα προηγούμενα, λοιπόν, χρόνια οι γενικότερες στρατηγικές του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτό αφορά τις αναπτυξιακές υποδομές είτε αφορά τις επενδύσεις στις τουριστικές μονάδες, στα καταλύματα και σε μια σειρά άλλες υποστηρικτικές υποδομές, γενικότερα την οικονομία και την εξωστρέφειά της, την ένταξή της στην ΟΝΕ, το ευρώ και φυσικά το κύρος και τη σταθερότητα της χώρας που κορυφώθηκε με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι δείγματα και πυλώνες μιας πολιτικής που στηρίζει σε μια γενική κατεύθυνση τον τουρισμό.
(PE)

(3TS)
Ασφαλώς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αυτό που έδωσε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο τα προηγούμενα χρόνια και έφερε τη μεγάλη ανατροπή. Έπρεπε από πολύ καιρό να είχαμε δώσει μεγαλύτερο βάρος στον τουρισμό των δώδεκα μηνών, στον εναλλακτικό τουρισμό, στο διαρκή και ποιοτικό τουρισμό. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. Στα πεντέμισι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας λίγα πράγματα έγιναν, ενώ πολλά χειροτέρεψαν. Χάθηκε χρόνος, χάθηκαν αναπτυξιακοί πόροι. Αυτό είναι το πεδίο της δικής μας κριτικής. Δεν είναι ένα πεδίο ούτε πανικού, ούτε καταστροφολογίας, ούτε ισοπέδωσης. Καμία σχέση δεν έχει με την αντιπολιτευτική ρητορεία και πρακτική της Νέας Δημοκρατίας πριν από το 2004. Αυτά άφησε ως θετικό απόθεμα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το Μάρτιο του 2004 και μαζί με αυτά ανοικτά προβλήματα. Μόνο που τα θετικά σε μεγάλο βαθμό υπονομεύτηκαν και τα προβλήματα διογκώθηκαν και έγιναν εκρηκτικά. Αυτή είναι σήμερα η πραγματικότητα.
Ένα από τα μεγάλα αποθέματα για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και το διεθνές κύρος είναι και το Μουσείο της Ακρόπολης που σε λίγες μέρες θα εγκαινιαστεί και για το οποίο γνωρίζετε ποια πολιτική ασκήσατε. Εάν η πολιτική σας είχε γίνει πράξη, σήμερα δεν θα υπήρχε το Μουσείο της Ακρόπολης, για το οποίο ερίζουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην προβολή για την επόμενη μέρα στη διαδοχή της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο σημαντικό και υψηλό το θεωρείτε και το αξιολογείτε. Και είναι πράγματι κόσμημα και μία αναγκαία υποδομή. Να, λοιπόν, και μία παρακαταθήκη που για τις μέρες μας φωνάζει για το τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για τα προβλήματα, όπως είπα, και τα ελλείμματα που έμειναν.
Συνεπώς, το πρώτο και μεγάλο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση συνολικά τουριστικής στρατηγικής για τη χώρα και δεν είναι υπόθεση –το τονίζω- μόνο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, είναι υπόθεση συνολικά της οικονομικής και αναπτυξιακής στρατηγικής της Κυβέρνησης. Και αυτή δεν υπάρχει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, χθες άκουσα τον Υπουργό να λέει ότι φέτος θα υπάρχουν πέντε στοχευμένες καμπάνιες, αν δεν κάνω λάθος, για την Αττική και ορισμένες άλλες περιοχές και του χρόνου ετοιμάζονται και δύο για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή. Θα έλεγα πως δεν ήταν η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή που ζητούσε και ζητά να είναι η πρώτη περιοχή, αλλά δεν μπορεί μονίμως να ακολουθεί έστω και σε αυτές τις μερικές πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση.
Τόσο η πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και η ευρύτερη περιοχή, αλλά και η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Χαλκιδική, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, τις Σέρρες, το Κιλκίς έχουν τεράστια αρχαιολογικά πολιτιστικά και ιστορικά αποθέματα, άπειρο φυσικό κάλλος, μύθους, ιστορία και φυσικά παραλίες και μια σειρά από σημαντικά πράγματα που έχουν να προβάλουν και να καταστήσουν ελκυστική την επίσκεψη σε κάθε ξένο και Έλληνα επισκέπτη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, λέγοντας ότι ειδικά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει συνεκτική και συγκροτημένη πολιτική. Υπάρχει έλλειψη υποδομών. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το τρίγωνο με το μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό βάρος Δίον – Βεργίνα - Πέλλα δεν έχει ενδοεπικοινωνία. Πώς, λοιπόν, αυτοί οι τρεις κρίσιμοι Νομοί, που ψάχνουν το παραγωγικό τους πρότυπο εδώ και χρόνια, θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν αυτό το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, το μοναδικό και συγκλονιστικό μαζί με τον Όλυμπο, τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, για να γίνουν ένα πακέτο ελκυστικό, ποιοτικό που θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης και εισοδήματα; Όλα αυτά δεν υπάρχουν στους σχεδιασμούς και τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης στη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο.
Αυτές είναι, κύριε Υπουργέ, οι δικές μας προτεραιότητες και δεσμεύσεις που πολύ γρήγορα, με την υποστήριξη του ελληνικού λαού, θα κληθούμε να κάνουμε πραγματικότητα, για να καλύψουμε το χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο τελευταίος ομιλητής, ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Καρτάλης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειπώθηκαν πολλά και θα προσπαθήσω να μην επαναλάβω πράγματα που έχουν ειπωθεί. Θα ήθελα απλώς να ξεκινήσω με μία επισήμανση την οποία θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να κάνω.
Κύριε Υπουργέ, το νομοσχέδιο, αν προσβληθεί με το σκεπτικό ότι δεν υπογράφει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., κινδυνεύει να καταπέσει σε σχετική δικαστική διαδικασία, γιατί αφορά μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν χαρακτήρα αρμοδιοτήτων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και από τη στιγμή που ο αρμόδιος Υπουργός δεν είναι συνυπογράφων υπάρχει πρόβλημα με την εφαρμογή του νόμου και το νομοσχέδιο μπαίνει σε μία αμφισβήτηση σε σχέση με την πρακτική του εφαρμογή. Αυτό είναι το πρώτο σημείο.
Το δεύτερο σημείο για το οποίο θα ήθελα να τοποθετηθώ έχει να κάνει με το άρθρο 1 και το σημείο στο οποίο μιλάτε για τις πιστώσεις οι οποίες πρέπει να εισπραχθούν, για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει ειδική λειτουργικότητα, το πιστοποιητικό εν πάση περιπτώσει για δωμάτια, διαμερίσματα ή ξενοδοχεία.

(ML)



(PE)
Ενώ στα ξενοδοχεία κάνετε διάκριση μεταξύ των ευρώ που χρειάζεται να πληρωθούν για υπερβάλλουσα δόμηση και των ευρώ που πρέπει να πληρωθούν για αλλαγή χρήσης, στην περίπτωση των δωματίων διαμερισμάτων, πρόκειται για το ίδιο ποσό. Αναρωτιέμαι γιατί γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, ένα δωμάτιο τριών κλειδιών, πρέπει να πληρώσεις 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είτε πρόκειται για αλλαγή χρήσης, είτε για υπερβάλλουσα δόμηση. Ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, όταν πρόκειται για υπερβάλλουσα δόμηση, θα πληρώσει 50 ευρώ και όταν πρόκειται για αλλαγή χρήσης, 25 ευρώ.
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν το έχετε αλλάξει αυτό, γιατί είναι μια τεχνική λεπτομέρεια, όμως είναι προφανές ότι υπάρχει μια αντίφαση. Γιατί στα δωμάτια να υπάρχει μια τιμή, ενώ στα ξενοδοχεία που είναι πιο οργανωμένες, αν θέλετε, επιχειρήσεις υπάρχουν δυο τιμές, άλλη για υπερβάλλουσα δόμηση και άλλη για αλλαγή χρήσης; Αυτό πρέπει να το δείτε και να εξομοιώσετε τη μέριμνα την οποία προβάλλει ο νόμος στην ίδια κατεύθυνση και στις δυο κατηγορίες.
Διάβασα προχθές, αν δεν κάνω λάθος, στις δηλώσεις σας όπου μιλούσατε για μια μείωση τουριστικής κίνησης η οποία ακούγεται σχετικά περιορισμένη της τάξης του 4% με 5%, αν δεν κάνω λάθος και νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε προσγειωμένοι για το μέγεθος της τουριστικής κίνησης και της μείωσής της…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Λάθος κάνετε. Ή δεν με παρακολουθήσατε τι είπα ή σας τα είπανε λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, αμέσως μετά θα πάρετε το λόγο και θα απαντήσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Άκουσα για 5%.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Μην εκτίθεστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Δεν εκτίθεμαι. Μεταφέρω μια πληροφορία. Αν έχω κάνει λάθος…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Με ερμηνεύετε λανθασμένα και εκτίθεστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ δεν αντιλαμβάνομαι ποτέ σε αυτή τη Βουλή γιατί πρέπει να υπάρχει επιθετικότητα μεταξύ των συναδέλφων. Έκανα μια αναφορά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Κύριε συνάδελφε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ. Θα πάρετε το λόγο αμέσως μετά. Συνεχίστε, κύριε Καρτάλη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έκανα μια αναφορά, έχω την εντύπωση ότι διάβασα δήλωσή σας για 5%, μπορεί να κάνω λάθος. Σε κάθε περίπτωση δεν περιμένετε να ακούσετε τι πήγα να πω.
Πήγα να πω, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί για την μείωση την οποία εκτιμούμε, διότι υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες στον τουριστικό κλάδο που χρησιμοποιούν την επικείμενη κρίση, χωρίς ακόμα να ποσοτικοποιηθεί, για να προχωρήσουν σε συρρίκνωση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτό πήγα να πω. Δεν πήγα ούτε να σας εκθέσω, ούτε να σας επιτεθώ. Αυτό είναι το σκεπτικό της τοποθέτησής μου.
Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί γιατί υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες στον κλάδο οι οποίοι χρησιμοποιούν την επικείμενη κρίση, το διεθνές ή εσωτερικό της ίχνος για να οδηγήσουν έναν κλάδο, ο οποίος έχει και πάρα πολλούς εργαζόμενους σε μια ασφυξία, αν θέλετε, σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας. Πρέπει να βγούμε από αυτήν την κρίση χωρίς συρρίκνωση δικαιωμάτων. Αυτό είναι το πρώτο σημείο.
Δεύτερο σημείο: Αν μειωθεί φέτος η τουριστική κίνηση, είναι υποχρεωτικό ότι οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση που πρέπει να οδηγήσει τους επιχειρηματίες στις απολύσεις ή στις βάρδιες ή στη μείωση των θέσεων εργασίας; Αποκλείεται να ευθύνονται γι’ αυτό τα κακά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών; Αποκλείεται να φταίει το γεγονός ότι δεν υπάρχει συντονισμός των φορέων; Αποκλείεται να φταίει το γεγονός ότι υπάρχει μια γενικότερη αναστάτωση στο θέμα της γρίπης;
Θα σας πω, κύριε Υπουργέ, γιατί το έχω θέσει και στον κ. Αβραμόπουλο, αλλά δυστυχώς δεν κατάφερα να πάρω μια πειστική απάντηση, ότι στο δικό μου Νομό υπάρχουν τρεις πύλες εισόδου απευθείας από το εξωτερικό, αεροδρόμιο Αγχίαλου, αεροδρόμιο Σκιάθου, Λιμάνι Βόλου και δεν υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος σε ό,τι αφορά στην γρίπη η οποία απασχολεί την κοινή γνώμη, απασχολεί πολίτες από το εξωτερικό και το εσωτερικό και δημιουργεί προφανώς μια αναταραχή μέσα στο τουριστικό ρεύμα. Φαντάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος. Δεν μπορεί να εξαντλήθηκε η αυστηρότητα ή η ελλειπτική στάση του ελληνικού κράτους στις τρεις πύλες εισόδου της Μαγνησίας από το εξωτερικό.
Άρα, λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πώς αποτυπώνουμε το ίχνος, για να μην δώσουμε δικαίωμα σε κάποιους –θέλω να πιστεύω η εξαίρεση στον τουριστικό τομέα- να την χρησιμοποιήσουν για συρρίκνωση δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε ο κύριος συνάδελφος από τις Κυκλάδες για τη νησιωτικότητα. Με συγχωρείτε, αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι, πρέπει να πούμε ότι ο κ. Σιουφλιάς δρομολόγησε το χωροταξικό σχέδιο και εξαιρεί από τη νησιωτικότητα τις Σποράδες, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τα Ιόνια Νησιά. Τα εντάσσει στους χερσαίους άξονες Βορρά-Νότου, τα Ιόνια Νησιά στην Ιονία Οδό, τις Σποράδες στον άξονα ΠΑΘΕ Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αυτομάτως εξαιρεί αυτές τις νησιωτικές ζώνες από τα πλεονεκτήματα που έχουν τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου. Άρα, λοιπόν, να είμαστε συνεπείς σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε και σε αυτό που λέμε.
Το επόμενο σημείο. Μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που σίγουρα λύνει κάποια θέματα. Κανένας δεν πρέπει σε αυτήν την Αίθουσα να είναι κατεδαφιστικός. Θα θέλαμε όμως να ακούγαμε από εσάς πώς θα ρυθμίσετε τα προβλήματα του ΤΑΞΥ, πώς θα ρυθμίσετε το ζήτημα του ΤΑΠΙΤ. Υπάρχουν ζητήματα τα οποία αναστατώνουν τον κλάδο του τουρισμού, των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτόν και δεν έχουν λυθεί ακόμη. Υπάρχει αναστάτωση. Θα επιχορηγηθεί; Θα υπάρχει ενίσχυση του ΤΑΠΙΤ; Θα υπάρχει αποκατάσταση των δυο ταχυτήτων που δημιουργούνται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους;
(XA)




(ML)
Άραγε λοιπόν αυτό είναι μία μέριμνα την οποία θα νομολογήσετε; Θα έχετε επιδότηση ανεργίας παραπάνω από τους δύο μήνες τους οποίους ανακοινώσατε στα δεκατέσσερα μέτρα; Θα συμπεριλάβετε τον Ιούνιο; Θα συμπεριλάβετε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έτσι ώστε να μπορέσει ο εργαζόμενος να αποκτήσει τα 110 ένσημα που χρειάζεται για το βιβλιάριο το οποίο του προσφέρει μια ασφάλεια στη ζωή του; Αυτά είναι τα πρακτικά ερωτήματα, κύριε Υπουργέ. Δεν είναι μόνο οι λεπτομέρειες για τα σκαλοπάτια, για τις πισίνες που και αυτές αν θέλετε έχουν τη σημαντικότητά τους. Έχει να κάνει περισσότερο με το εργατικό δυναμικό.
Θα παρέμβετε στο ζήτημα της ασφάλισης των εργαζομένων, της διακριτής ασφάλισης μεταξύ των εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης και στα ξενοδοχεία παρά το γεγονός ότι προσφέρουν την ίδια υπηρεσία; Αλλιώς ασφαλίζονται οι μεν, αλλιώς ασφαλίζονται οι δε. Οι μεν χρησιμοποιούνται για οκτάωρο με ασφάλιση τετραώρου, οι δε ασφαλίζονται για οκτάωρο. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι στους ελέγχους που γίνονται δειγματοληπτικά –γιατί το όλο σύστημα της επιθεώρησης εργασίας έχει μεγάλο πρόβλημα- διαπιστώνονται σημαντικές ελλείψεις σε ό,τι αφορά την ασφάλιση του εργατικού δυναμικού που εργάζεται.
Τέλος, θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το ιστορικό κέντρο της πόλης και κύριε Υπουργέ, πρέπει να πάρετε την πρωτοβουλία και να μην είναι απόν το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Και σας το λέω με όλη την καλή πρόθεση. Αυτήν τη στιγμή συζήτηση που γίνεται είναι αστυνομικού χαρακτήρα, ενώ το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τουλάχιστον στην πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες έδωσε τότε ως Υπουργείο Τουρισμού μια σημαντική ώθηση για τη φιλοξενία νέων μονάδων ή για την ανακαίνιση επί το βέλτιστον άλλων μονάδων. Ο τουρίστας σε κάθε πόλη της χώρας δεν είναι προσωρινός επισκέπτης, είναι προσωρινός δημότης. Και αυτή τη διάσταση δεν την εισπράττει σήμερα η συντεταγμένη πολιτεία.
Δεύτερον θα πρέπει να πάρετε ειδική πρωτοβουλία για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.Δεν μας προκύπτουν πολλά μεγάλα γεγονότα έτσι όπως κινείται η ελληνική πραγματικότητα. Είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ενδεχομένως εκτονώθηκε η αυξητική τάση της τουριστικής κίνησης. Τώρα μας προέκυψαν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013 που θα γίνουν στη Θεσσαλία. Πάρτε πρωτοβουλία και φέρτε συγκεκριμένα μέτρα για να ενισχυθεί η παρουσία μας στη Μεσόγειο, ενόψει ενός μείζονος γεγονότος. Δεν θα τα έχουμε δει ακόμα. Δεν είναι αντιπολίτευση αυτό. Είναι συμβολή στην πρόοδο του τόπου. Διαβάστε το όπως θέλετε.
Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο αυτό καθ’ εαυτό, νομίζω ότι οι συνάδελφοι και ο Εισηγητής μας ο κ. Ζωϊδης αναφέρθηκαν στο πού συμφωνούμε και στο πού διαφωνούμε. Η εικόνα του τουρισμού είναι πολύ μεγαλύτερη.
Και σε ό,τι αφορά το Μουσείο της Ακρόπολης εγώ θα ήθελα πραγματικά, κύριε Υπουργέ, να παρέμβετε στον κ. Σαμαρά και να προσκαλέσει στην επίσημη τελετή έναρξης τουλάχιστον τους ανθρώπους που δέχθηκαν μηνύσεις από έναν πρώην συνάδελφό σας –εννοώ από το κόμμα σας που δεν είναι πια στο κόμμα σας- διότι έκαναν το καθήκον τους. Εάν δεν είχαν βάλει οι άνθρωποι το κεφάλι τους στο ντορβά δεν θα είχε γίνει το Μουσείο της Ακρόπολης. Εγώ δεν λέω να κληθούν όλοι οι Βουλευτές -αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι δύσκολο- αλλά αυτοί οι δέκα άνθρωποι που πήγαν στον εισαγγελέα γιατί έκαναν το καθήκον τους. Ε, λοιπόν, δεν θα χαλάσουν τα άτομα αν από 200 γίνουν 210, για να τιμήσουμε επιτέλους τους δημόσιους λειτουργούς που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το φόβο ενώπιον της πιθανής μήνυσης της δικαιοσύνης. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαρκόπουλος για ορισμένες απαντήσεις και διορθώσεις.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα απ’ όλα να πω δυο λόγια για τις τροπολογίες τις οποίες δεν τις συζητήσαμε.
Η μία είναι μια τροπολογία η οποία αφορά μια αλλαγή για τις συμβάσεις παραχώρησης στη διαχείριση τουριστικών λιμένων, όπου για λόγους καθαρά πρακτικούς επιθυμούμε τα ανάλογα χαρτιά. Και ενημερώνω την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι αναφέρομαι στις εγγυητικές επιστολές των τραπεζών που είναι εξαιρετικά μεγάλα τα ποσά να έρχονται μετά από την υπογραφή της σύμβασης για τον απλούστατο λόγο ότι οι τράπεζες ιδιαίτερα σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή δυσκολεύονται χωρίς υπογραφή σύμβασης και ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές εκτός Ελλάδος ως οφείλουν να δίνουν στους επιχειρηματίες εγγυητικές επιστολές, εάν δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση με το ελληνικό κράτος. Υπάρχει διαλυτική ρήτρα στη σύμβαση κάθε φορά ότι εάν εντός οκταμήνου δεν γίνει, λύεται η σύμβαση και αυτό θέλει νομοθετική πρωτοβουλία.


(DP)
Η άλλη τροπολογία αφορά ουσιαστικά τον ΟΤΕΚ και τη μεγαλύτερη σχολή του Οργανισμού Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης που είναι στην Ανάβυσσο, μια λαμπρή σχολή για την οποία έχουμε δεσμευθεί ότι μέσα από το ΕΣΠΑ θα την επιδιορθώσουμε και θα την εκσυγχρονίσουμε περαιτέρω, η οποία δεν ανήκει για λόγους καθαρά τεχνικούς στον ΟΤΕΚ, αλλά στην ΕΤΑ και η ΕΤΑ είναι υποχρεωμένη να κάνει για τον ΟΤΕΚ ορισμένα πράγματα. Η ΕΤΑ σε λίγο δεν θα υπάρχει, όπως έχει η Κυβέρνηση ανακοινώσει, επομένως και αυτή η τροπολογία νομίζω ότι δεν θα συναντήσει δυσκολίες ή διαφορετικές ερμηνείες στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, πράγματι στην παράγραφο α’, του άρθρου 1 από το μέσον, από εκεί που λέει «αν η Πυροσβεστική Υπηρεσία διαπιστώσει ελλείψεις» και μέχρι το τέλος αυτής της παραγράφου «παραλείψεις ή αποκλίσεις, ελλείψεις ή αποκλίσεις» φεύγει όλο αυτό το κομμάτι. Είναι ουσιαστικά αυτό το οποίο μιλάει για πλημμελείς ή μικρής έκτασης παραλείψεις στην πυροπροστασία των ξενοδοχειακών μονάδων. Επίσης, στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 5 «τυχόν καταβληθείσες» διορθώνεται σε «τυχόν επιβληθείσες διοικητικές κυρώσεις».
Τέλος, δυο λόγια να πω για να κλείσω τη δικιά μου παρουσίαση στη συζήτηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Η παράγραφος 6 παραμένει η ίδια, κύριε Υπουργέ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Ναι, η παράγραφος 6 παραμένει η ίδια. Αυτή η διαφοροποίηση έχει να κάνει με τις διαφορετικές δυνατότητες των ξενοδοχείων, που υπάρχει διαφορετική δυνατότητα έναντι των δωματίων. Είναι κάτι το οποίο έχει συμφωνηθεί και με το ΞΕΕ, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, και με την Ένωση των Ενοικιαζομένων Δωματίων.
Θεωρώ συμβολή και θετικές τις παρατηρήσεις όλων των συναδέλφων. Θέλω να διευκρινίσω μονάχα δύο πράγματα. Αν δεν γινόταν αυτό φέτος, ήμασταν υποχρεωμένοι να ξανακάνουμε αυτό που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές. Αυτό το οποίο ζητούν αρκετοί συνάδελφοι σαν προσθετικό στη διαδικασία της νομιμοποίησης, δηλαδή το ζήτημα της πολεοδομικής αδειοδότησης, όπως ξέρετε, σκοντάφτει σε πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις και στη συνταγματική νομιμότητα αλλά και στην ισονομία απέναντι σε άλλη αυθαίρετη δόμηση στην ίδια περιοχή για άλλους πολίτες. Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, το οποίο όμως δεν έρχεται και δεν μπορεί να ικανοποιήσει οπωσδήποτε τη λειτουργική τακτοποίηση των ξενοδοχειακών μονάδων, ιδιαίτερα αυτήν τη δύσκολη χρονιά που ξέρετε πολύ καλά πόσο ανάγκη το έχουμε.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι όποιες προβλέψεις και νούμερα ανέφερα ακριβώς όπως τα ανέφερα στην πρώτη ομιλία μου χθες το απόγευμα δεν είναι ούτε δικά μου, ούτε αποκυήματα της φαντασίας μου. Είναι αριθμοί τους οποίους έχει δώσει η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό σε απόλυτα συγκρίσιμα νούμερα με την ακριβώς περσινή χρονιά, τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. Δεν αναφέρομαι ούτε σε ξένες εταιρείες ούτε σε οίκους στατιστικούς ούτε επίσης σε οποιοδήποτε άλλο ινστιτούτο -έχω πάρα πολλά νούμερα που θα μπορούσα να αναφέρω- το οποίο μπορεί για πολλούς και διαφόρους λόγους να αμφισβητηθεί. Έχω επίσης δηλώσει ότι οι δορυφόροι λογαριασμοί έχουν κινητοποιηθεί αυτήν τη χρονιά και προς τη Στατιστική Υπηρεσία και προς το Παρατηρητήριο του Τουρισμού, το οποίο ιδρύεται από χρήματα του ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με επιστημονική επιτροπή η οποία θα το επιτηρεί. Όλη η προσπάθεια γίνεται για τη συμβολή ποσοτικών και ποιοτικών ρεαλιστικών μετρήσεων στο προϊόν του τουρισμού. Δεν προτιθέμεθα ούτε να διογκώσουμε, ούτε να μειώσουμε την αλήθεια για την πραγματικότητα, αλλά προτιθέμεθα με απόλυτη ειλικρίνεια και σαφέστατη και διαφανή στρατηγική να αποδώσουμε στο κράτος εκείνες τις δυνατότητες που όφειλε και οφείλει να έχει από εδώ και στο εξής -και κάθε φορά είναι ένα καινούργιο ξεκίνημα- σε οτιδήποτε προστίθεται από τον οποιονδήποτε Υπουργό για να μπορέσουμε αυτό το τουριστικό προϊόν, για το οποίο όλη αυτή τη χρονιά, τη δύσκολη χρονιά υποκλινόμεθα με όλους τους τρόπους για τη μεγάλη του αξία σε ό,τι αφορά το εισερχόμενο συνάλλαγμα στη χώρα, να του δώσουμε τη δυνατότητά του να μπορεί να μετράται, να μπορεί να αξιολογείται και πάνω σ’ αυτά να χτίζουμε την επόμενη στρατηγική.
Ευχαριστώ όλες τις πτέρυγες για τη συμβολή, ακόμα και για τις αντιρρήσεις τους και θεωρώ ότι τουλάχιστον για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για την ποιότητα του τουρισμού γυρίζει μία καινούργια σελίδα και μία καινούργια μορφή ηλεκτρονικής επιτήρησης με αεροφωτογράφηση, για την οποία ευελπιστούμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι στο παρελθόν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Έχει ζητήσει το λόγο για μία δίλεπτη παρέμβαση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Έχετε το λόγο, κύριε Σκοπελίτη.
(XP)










(ST)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Είπαμε ότι με την 587 υπουργική τροπολογία δεν έχουμε αντίρρηση. Αντίρρηση έχουμε με την 588 και έχουμε πει για ποιους λόγους.
Θέλω να πω δυο λόγια την τροπολογία που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καλό θα ήταν σε συνεργασία με την Ιταλική κυβέρνηση να έχουν λυθεί αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Λ’ Ακουίλα. Είναι προβλήματα που έχουν σχέση με τη συνέχιση των σπουδών της με την οικονομική ανακούφισή τους και την αποζημίωση των ζημιών τους. Από ό,τι φαίνεται η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν προωθείται. Με την έννοια αυτή συμφωνούμε με τη συγκεκριμένη τροπολογία των συναδέλφων.
Πρέπει να τονίσω ότι έγκαιρα, σαν κόμμα, είχαμε καταθέσει γι’ αυτά τα προβλήματα ερώτηση στη Βουλή απευθυνόμενη προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κ. Ζωίδης εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, φθάσαμε στο τέλος. Νοιώθουμε πολύ καλά τα αίτια που σας οδήγησαν να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο. Έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος που ταλανίζει την τουριστική μας βιομηχανία. Πιστεύουμε ότι κάτι έπρεπε να γίνει. Η άποψή μας ήταν ότι έπρεπε να γίνει κάτι άλλο. Αυτός είναι και ο λόγος της επιφύλαξής μας και της άρνησής μας να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής και ο λόγος που καταψηφίζουμε τα άρθρα 1 και 2. Έχουμε σαφή συνείδηση ότι υπήρχε πρόβλημα για να καλυφθεί το θέμα των πολεοδομικών παραβάσεων. Όμως δεν κατεβλήθη καν προσπάθεια. Δηλώθηκε στην επιτροπή από τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων ότι ο συνάδελφός σας Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέπεμψε τους φορείς του τουρισμού που του έβαλαν το πρόβλημα. Θα μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο. Είναι μια λύση ανάγκης. Υπ’ αυτή την έννοια, εσείς έχετε την ευθύνη. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε τις αρχές που πρέπει να διέπουν αυτά που πιστεύουμε για ένα ευνομούμενο κράτος.
Από κει και πέρα επιτρέψτε μου να κάνω την υστάτη έκκληση. Τα προβλήματα που έχουν σχέση με το τουριστικό προϊόν της χώρας μας και κυρίως εντοπίζονται στη νησιωτική Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν. Αναφέρομαι στις μεταφορές, τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές, οι οποίες και λίγες είναι –ιδίως οι ακτοπλοϊκές- και πολύ ακριβές. Βεβαίως δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, αλλά είστε συναρμόδιος και όσον αφορά την πολιτική που πρέπει να χαραχθεί από συναδέλφους σας για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον εσωτερικό τουρισμό που για τα νησιά μας είναι ένα συμπλήρωμα του μαζικού τουρισμού που σήμερα απολαμβάνουν τουλάχιστον στη Δωδεκάνησο και προφανώς δεν μπορεί να πάει καλά για τους λόγους που σας ανέφερα.
Όσον αφορά τις τροπολογίες, ψηφίζουμε την τροπολογία για τους τουριστικούς λιμένες. Αντιλαμβανόμεθα ότι δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να έχει διαζευκτικά το τι πρέπει να κάνει ο φορέας διαχείρισης. Και βέβαια εάν δεν υπάρχει συνθήκη παραχώρησης, αυτή η διάζευξη ούτως ή άλλως οδηγεί σε αδιέξοδο. Επομένως, πολύ καλά κάνετε που αποσαφηνίζετε το θέμα ότι θα πρέπει τα δικαιολογητικά να κατατίθενται μετά την απόφαση παραχώρησης του τουριστικού λιμένα στον αρμόδια φορέα διαχείρισης.
Από τη μια μεριά χαιρόμαστε για τη δήλωσή σας ότι θα καταργηθεί η ΕΤΑ. Είναι ένας Οργανισμός που θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Όμως, δυστυχώς, κυρίως την τελευταία περίοδο αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της. Έχουμε πλήρη συνείδηση της σοβαρότητας με την οποία ο ΟΤΕΚ θα πρέπει να προασπίσει τα συμφέροντά του, αλλά και να λειτουργήσει. Έχουμε επιφυλάξεις όσον αφορά την τουριστική εκπαίδευση. Εδώ επιτρέψτε μου να έχω την αγωνία για το τι θα γίνει για παράδειγμα με την ΑΣΤΕΡ της Ρόδου. Πάντως θα ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία στο βωμό του ότι η τουριστική εκπαίδευση πρέπει να ξεκαθαριστεί και ότι θα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένοι και οι τομείς δράσης της και τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΤΕΚ για να μπορέσει στους αποφοίτους των σχολών της που είναι η στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας μας να κάνει το καλύτερο δυνατό.
(MT)
(03XP)
Έρχομαι στο θέμα της Λακουϊλα. Χαίρομαι που και τα υπόλοιπα Κόμματα ταυτίζονται με την κραυγή αγωνίας που βγαίνει από την κατάθεση αυτής της τροπολογίας για κάποια παιδιά που είχαν την ατυχία να σπουδάζουν σε μία περιοχή που πλήγηκε από μία θεομηνία, που τα άφησε ξεσπιτωμένα και χωρίς ουσιαστικά να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Οφείλω να καταθέσω, όμως, κύριε Υπουργέ –παρά το ότι δεν συνηθίζεται- ότι θα έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον την άποψη του αξιότιμου Υπουργού της Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Δεν την έχουμε. Απαξίωσε και να παρουσιαστεί στο Εθνικό Κοινοβούλιο, απαξίωσε να μας στείλει καν ένα σημείωμα, που να μας λέει πώς προσεγγίζει το θέμα.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου βγάζει αυτή την κραυγή αγωνίας και ο αρμόδιος Υπουργός λάμπει διά της απουσίας του. Είναι άλλο ένα φαινόμενο ασυνεννοησίας σε θέματα και κοινωνικής ευαισθησίας που διέπει δυστυχώς τη λειτουργία των Υπουργών και των αξιωματούχων της Κυβέρνησης.
Εμείς ζητούμε να γίνει δεκτή η τροπολογία. Από εκεί και πέρα, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να γίνει μία συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας και να έχουμε την άποψή του. Δεν την έχουμε. Περιμένουμε τη δική σας άποψη και επ’ αυτής της τροπολογίας, κύριε Υπουργέ.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπαντουβάς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Στην τελευταία εξήγησή του ο κύριος Υπουργός περί πολεοδομικών παραβάσεων ήταν ξεκάθαρος ότι δεν μπορούν προς το παρόν να συζητηθούν. Κύριε συνάδελφε, είστε μηχανικός και είστε από τη Ρόδο, από τη δεύτερη ναυαρχίδα, την υποναυαρχίδα του τουρισμού της Ελλάδας. Ναυαρχίδα είναι η Κρήτη…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Η πρώτη ήταν. Εσχάτως έγινε η Κρήτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Τι να κάνουμε; Σας ξεπεράσαμε. Αυτό δεν έχει σημασία.
Θα περίμενα, λοιπόν, ότι θα λέγατε τουλάχιστον ένα – δυο καλές κουβέντες. Τις είπατε βέβαια ξώφαλτσα, αλλά δεν ψηφίζετε το νομοσχέδιο και αυτό είναι η βάση. Δεν καταλαβαίνω πώς θα αντιμετωπίσετε τους πατριώτες σας ξενοδόχους όταν θα πάτε στη Ρόδο. Σίγουρα θα σας βάλουν τις φωνές.
Σχετικά τώρα με τις δύο τροπολογίες, μετά τις εξηγήσεις του κυρίου Υπουργού, εγώ δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο. Βεβαίως τις ψηφίζω και τις δύο.
Όμως, θα σταθώ, κυρία Πρόεδρε, κι εγώ στην τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους φοιτητές της Λακουϊλα. Θέλω να πω ότι έχω κάνει αρκετές παρεμβάσεις, έχω πάει και στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Υπουργός Παιδείας έχει τους λόγους του που δεν δέχεται αυτό, δεν θέλει να ανοίξει ασκούς του Αιόλου.
Όμως, από την άλλη μεριά θεωρώ ότι η ελληνική Κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών θα έπρεπε, κύριε Υπουργέ, να απαιτήσει από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας να επιτρέψει σε αυτούς τους φοιτητές να μεταγραφούν –αν όχι στην Ελλάδα- σε Ιταλικά Πανεπιστήμια.
Θεωρώ αδιανόητο κι εσείς κι εγώ αν είχαμε ένα παιδί να κοιμάται μέσα σε τέντες, σε σκηνές, να του παραδίδουν μαθήματα μέσα στις σκηνές, ειδικά το χειμώνα που εκεί πρέπει να κάνει πολύ κρύο, από ό,τι έχω ακούσει. Θεωρώ αδιανόητο να κοιμάται, να τρώει και να διαβάζει εκεί. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτός ο φοιτητής ίσως δεν θα καταφέρει να πάρει το πτυχίο του στο τέλος και μάλιστα τα ελληνόπουλα που δυστυχώς σήμερα είναι και λίγο καλομαθημένα.
Θα πρέπει, λοιπόν, οπωσδήποτε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να απαιτήσει από την Ιταλία να επιτρέψει στο Πανεπιστήμιο της Λακουϊλα να μεταγραφούν οι φοιτητές έστω σε άλλα πανεπιστήμια της Ιταλίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ–ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι γνωστό ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Βέβαια θέλω να σταθώ στο άρθρο 3, κύριε Υπουργέ, στο οποίο κάνατε τις ρυθμίσεις για τους ξεναγούς. Το είπα και στην τοποθέτησή μου ότι είναι πάρα πολύ θετικό. Απλά σ’ αυτό το άρθρο έχουμε έναν ενδοιασμό όσον αφορά την Κοινοτική Οδηγία, δηλαδή αντιρρήσεις στη δυνατότητα ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Εκεί είναι μόνο η δική μας ένσταση, όσον αφορά το άρθρο 3.
Επίσης, είμαστε επιφυλακτικοί στα άρθρα 4, 5 και 6. Το άρθρο 7, όπως και τα άρθρα 1 και 2, τα καταψηφίζουμε.
Περνώντας τώρα στις τροπολογίες θα αναφερθώ στην τροπολογία που χωροθετεί τους τουριστικούς λιμένες. Εδώ βάζετε ότι γίνεται μία αναδιατύπωση για να φύγει το διαζευκτικό «ή».
(MB)
(3MT)
Θέλω να πω ότι εμείς διαφωνούμε πού, σε ποιο σημείο; Γιατί έτσι διαβάζοντάς το δεν λέει τίποτα. Όμως αν ανατρέξουμε στο νόμο 2160/1993 θα δούμε ότι η σύμβαση παραχώρησης προς φορείς διαχείρισης επιτρέπει και σε ιδιωτικά συμφέροντα να διαχειρίζονται τουριστικά λιμάνια της χώρας μας. Εμείς διαφωνούμε σ’ αυτό το κομμάτι. Δεν είναι δυνατόν ιδιωτικά συμφέροντα να περνάνε στα λιμάνια της Ελλάδας. Και βέβαια εδώ υπάρχει μια διαδικασία που λέει ότι ο φορέας διαχείρισης υποχρεούται να υποβάλει στη Γραμματεία τα πιο κάτω έγγραφα και δικαιολογητικά, μετά όμως από την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Αφού δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρίες να έχουν τους τουριστικούς λιμένες πριν να δώσουν τα σχέδια προμελέτης πού ξέρετε τι θα γίνει εκεί; Γιατί δεν υπήρχαν πιο πριν τα σχέδια προμελέτης για να γνωρίζει η Πολιτεία τι ακριβώς θέλει η ιδιωτική επιχείρηση να κάνει στον τουριστικό λιμένα; Την καταψηφίζουμε αυτή την τροπολογία.
Θέλω να περάσω τώρα, κυρία Πρόεδρε, στις επόμενες δύο τροπολογίες. Δεν θα καθυστερήσω πολύ.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα». Θα τη στηρίξουμε, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι τα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» έχουν αφήσει και στην περίπτωση του ΟΤΕΚ της Αναβύσσου το στίγμα τους. Την εποχή της αξιοποίησης με κάθε τρόπο των προνομιούχων πάρθηκε η απόφαση το 2003 να παραχωρηθεί το κτίριο και τα 36.000 στρέμματα στα «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» υπέρ βέβαια του κέρδους και σε βάρος της τουριστικής εκπαίδευσης που παρείχε η Σχολή του ΟΤΕΚ, προκειμένου δηλαδή να γίνει ένα ξενοδοχείο το ιστορικό κτίριο και να μετεγκατασταθεί εκεί η Σχολή, η οποία βέβαια θα πήγαινε κάπου αλλού, εκεί που θα όριζαν τα «Ε.Τ.Α. Α.Ε.». Να ληφθεί υπόψη ότι πέραν του εκπαιδευτικού ρόλου η Σχολή φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από εκατόν πενήντα παιδιά και λειτουργεί και ως οικοτροφείο γι’ αυτούς τους σπουδαστές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα. Το 2005 που ανακινήθηκε το θέμα υλοποίησης της απόφασης σύσσωμο το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι έκαναν δυναμική παρουσία στην κυρία Πετραλιά, που ήταν η τότε Υπουργός Τουρισμού, και το σχέδιο αυτό δεν είχε συνέχεια. Άρα και η Νέα Δημοκρατία έχει την ευθύνη της γιατί δεν ακύρωσε έγκαιρα την απόφαση του 2003, αλλά περίμενε απλά τη μη υλοποίηση της απόφασης. Έτσι τώρα είστε συνυπεύθυνοι –μην γελάτε, κύριε Υπουργέ-…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Δεν γελάω.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Είστε συνυπεύθυνοι για την καθυστέρηση αυτή.
Τη στηρίζουμε, αλλά σας είπα ότι κι εσείς είστε συνυπεύθυνοι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έρχομαι στην τελευταία τροπολογία που κατέθεσαν οι συνάδελφοι. Τη βλέπουμε κι εμείς θετικά, αν και βέβαια θέλω να τονίσω ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Σίγουρα θα δημιουργηθούν και ίσως να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, όπως είπε και ο συνάδελφος της Πλειοψηφίας, αλλά επειδή υπάρχουν και οι δυσκολίες στους φοιτητές μας θα πρέπει να σταθεί η Κυβέρνηση και να δει με ποιους τρόπους θα μπορούσε να διευθετήσει το θέμα της μετεγγραφής των φοιτητών των δικών μας στην πόλη της Λ’ Ακουίλα της Ιταλίας μετά τον καταστροφικό σεισμό, για να μην επιβαρύνονται αυτή τη στιγμή και οι οικογένειες. Γιατί γνωρίζετε ότι αν καθυστερούν πάρα πολύ οι φοιτητές είναι για τις οικογένειες πολύ δαπανηρό, δηλαδή αντί να κάνουν πέντε και έξι χρόνια να κάνουν οκτώ και εννιά, και σε περιόδους κρίσης υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(GK)

(3MB)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης): Για την τροπολογία, την οποία κατέθεσαν οι συνάδελφοι για τους φοιτητές και γι’ αυτά που ακούστηκαν για τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχω να πω ότι πρώτα απ’ όλα έχει συναντηθεί με την αντιπροσωπεία τους και έχουν συζητήσει τους όρους, τις συνθήκες και τις διαδικασίες.
Δεύτερον, αντιλαμβάνεστε ότι η αποδοχή ενός τέτοιου ζητήματος προϋποθέτει ουσιαστική μελέτη, πόσοι φοιτητές, πού πηγαίνουν, με ποιο τρόπο. Δεν είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί εύκολα να λυθεί με μια τροπολογία σε ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σε κάθε περίπτωση, ειδικά ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ασχοληθεί λεπτομερώς –και το γνωρίζουν και οι γονείς και οι ίδιοι οι φοιτητές- με το ζήτημα αυτό. Είναι ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη και νομίζω ότι θα υπάρχει ανάλογη πρωτοβουλία εκ μέρους της Κυβερνήσεως για τη λύση των προβλημάτων όλων αυτών των παιδιών.
Πάντως, η έννοια του «δεν δεχόμαστε την τροπολογία» δεν είναι ουσιαστική, γι’ αυτό και απέφυγα να μιλήσω πρώτος γι’ αυτή. Διότι όλοι συμπαριστάμεθα, συμπάσχουμε με αυτά τα παιδιά. Επομένως, θα ήταν πιο ευχάριστο για εμάς να μη συζητηθεί καν αυτή η τροπολογία. Δεν έχω το δικαίωμα να το ζητήσω, διότι κατετέθη.
Οφείλω όμως να πω ότι το γεγονός πως δεν μπαίνει σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί η Κυβέρνηση ή ότι δεν επεξεργάζεται το Υπουργείο Παιδείας τρόπο για να δώσει λύση σ’ αυτό το ζήτημα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων και των τροπολογιών και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΩΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 587 και ειδικό 1, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 587 και ειδικό 1 έγινε δεκτή ομοφώνως και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρον.
Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 588 και ειδικό 2, η οποία εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 588 και ειδικό 2 έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιον άρθρο.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό ομοφώνως.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης «Λειτουργική τακτοποίηση και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων.
Η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 14.23’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009 και ώρα 09.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο: συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία: Μόνη συζήτηση επί  της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών και άλλες διατάξεις» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ






PDF:
es20090617.pdf
TXT:
es090617.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ