Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: ΙΘ΄ 14/07/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΘ΄
Τρίτη 14 Ιουλίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 14 Ιουλίου 2009, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.06΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεως του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΟΥΦΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 9.7.2009 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα πρακτικά της ΙΗ΄ συνεδριάσεώς του, της 9ης Ιουλίου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και άλλες διατάξεις»).
Εύχομαι καλή δουλειά στη νέα Σύνθεση του Θερινού Τμήματος.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κύριο Γραμματέα τα ακόλουθα:
«Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων Δ.Ε.Η. επαρχίας Εορδαίας Νομού Κοζάνης ζητεί την άμεση πρόσληψη μονίμων ιατρών όλων των ειδικοτήτων στο ΠΕΚΑ Πτολεμαϊδος κ.λπ.
Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κα Χρυσή Αράπογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση υλοποίησης του Φωτοβολταϊκού Πάρκου και του Κέντρου Οικολογικής Ανακύκλωσης Α.Ε.
Οι Βουλευτές κύριοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Κωνσταντίνος Αλυσανδράκης κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Κοινωνική Φροντίδα Βορειοδυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων διαμαρτύρεται για τη διακοπή της λειτουργίας του μοναδικού βρεφονηπιακού σταθμού του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Η Βουλευτής Ηλείας κα Κρινιώ Κανελλοπούλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Βώλακα Νομού Ηλείας ζητεί τη στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Επιταλίου με δύο γιατρούς κ.λπ.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών διαμαρτύρεται για την άσκηση εκφοβισμού και λογοκρισίας των δημοσιογράφων της ΕΡΤ Α.Ε. και ζητεί την επαναπρόσληψη της δημοσιογράφου Νατάσσας Θωμά.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Μεσσηνίας διαμαρτύρεται για τη μείωση δρομολογίων του ΟΣΕ στο Νομό.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Βασίλειος Έξαρχος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος των Μονογονεϊκών Οικογενειών Λάρισας ζητεί να αναγνωριστούν ως τρίτεκνες οι μονογονεϊκές οικογένειες με δύο ανήλικα παιδιά.
Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Γερανίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αγίου Γεωργίου Νομού Θεσσαλονίκης ζητεί άμεση χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από πλημμύρες»).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Ανάπτυξης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναθεώρηση Διατάξεων του ν.703/1977 περί Ανταγωνισμού».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Εξωτερικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τη σύναψη εταιρικής σχέσης μεταξύ των Εταιρικών Κοινοτήτων και των Κρατών-Μελών τους αφενός και της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν αφετέρου και της Τελικής Πράξης».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία και εισάγεται προς συζήτηση με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της Κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Θέλει κάποιος κύριος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο κ. Αλυσανδράκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι υπέρ της ισότιμης σχέσης και της συνεργασίας της χώρας μας με όλες τις χώρες. Εντούτοις, η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας που έχουμε μπροστά μας δεν είναι σε αυτή την κατηγορία.
(MB)
(TS)
Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια συμφωνία που έχει υπογραφεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι να επιδιώκει την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και κάθε άλλου είδους διείσδυση σ’ αυτές τις χώρες.
Κοιτάζοντας το κείμενο της Σύμβασης ήδη αυτό φαίνεται από το Προοίμιο, όπου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, υπογραμμίζεται ως θεμελιώδους σημασίας η εγκαθίδρυση κράτους δικαίου -αυτό είναι ένα ερώτημα, τι είδους κράτος δικαίου εννοεί η Ευρωπαϊκή Ένωση- αλλά, το κυριότερο, και οικονομίας της αγοράς και η συνέχιση των οικονομικών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων από πλευράς Τατζικιστάν. Δηλαδή μέσω αυτής της συμφωνίας η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να επιβάλει την οικονομία της αγοράς, όπως αυτή την καταλαβαίνει.
Όμως και στα συγκεκριμένα άρθρα έχουμε τέτοια παραδείγματα.
Στο άρθρο 40, παραδείγματος χάρη, αναφέρεται η προσέγγιση της ισχύουσας και μελλοντικής νομοθεσίας της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν με τη νομοθεσία της Κοινότητας.
Στο άρθρο 41 αναφέρεται ότι η Κοινότητα και η Δημοκρατία του Τατζικιστάν θεσπίζουν οικονομική συνεργασία, με στόχο να συμβάλουν στη διαδικασία οικονομικής μεταρρύθμισης, όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά του Τατζικιστάν.
Στο άρθρο 49 ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει και το σύστημα αναγνώρισης διπλωμάτων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι μοχλός προώθησης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.
Και βέβαια υπάρχουν και στο άρθρο 71 τα σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όπως αυτή την καταλαβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά συνέπεια και από την ανάγνωση του νομοσχεδίου φαίνεται ότι δεν θεσπίζονται ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Δημοκρατία του Τατζικιστάν, αλλά είναι, όπως είπα και στην αρχή, μια προσπάθεια διείσδυσης οικονομικών συμφερόντων και άλλων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία.
Κατά συνέπεια, κύριε Πρόεδρε, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει η συνάδελφος κυρία Φιλίνη.
(TL)
(1TS)
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, είχαμε επιφυλαχθεί κατά τη διάρκεια της Επιτροπής, ήθελα να πω όμως ότι εν τω μεταξύ είδαμε ότι πρόκειται για μια χώρα με προβλήματα φτώχειας σημαντικά και βλέπουμε θετικά τελικά τη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα αυτή. Θα ψηφίσουμε υπέρ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος που να θέλει να λάβει το λόγο; Κανείς.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τη σύναψη εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών-Μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, αφ’ ετέρου, και της Τελικής Πράξης».
Ερωτάται το Τμήμα: γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας για τη σύναψη εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των Κρατών-Μελών τους, αφενός, και της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν, αφ’ ετέρου, και της Τελικής Πράξης» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Επανερχόμαστε στην προεκφώνηση της ημερήσιας διάταξης.
Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη Συνεργασία της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία και εισάγεται προς συζήτηση με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Θέλει κανείς συνάδελφος να λάβει το λόγο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο συνάδελφος κ. Αλυσανδράκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είχαμε επιφυλαχθεί στην Επιτροπή. Η επιφύλαξή μας έχει να κάνει με το ότι ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που αφορά ζητήματα της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, δεν έχει καμία αναφορά στο Δίκαιο της θάλασσας, στα ζητήματα ελεύθερης κυκλοφορίας στη θάλασσα, ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αιγιαλίτιδας ζώνης και άλλα που για τη χώρα μας είναι εθνικά ζητήματα. Αυτή την επιφύλαξη τη διατηρούμε, χωρίς να καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Αλλά δεν μπορούμε και να το υπερψηφίσουμε. Εκφραζόμαστε με «παρών».
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η συνάδελφος κα Φιλίνη έχει το λόγο.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Και σε αυτό το νομοσχέδιο είχαμε επιφυλαχθεί, κύριε Πρόεδρε, όμως θα το υπερψηφίσουμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θέλει κάποιος άλλος συνάδελφος να λάβει το λόγο; Κανείς.
Συνεπώς, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη Συνεργασία της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας».
Ερωτάται το Τμήμα: γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας (MOU) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για τη Συνεργασία της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας και της Υδρογραφικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Επανερχόμαστε στην προεκφώνηση της ημερήσιας διάταξης.
Υπουργείου Εσωτερικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής για τη συνεργία μεταξύ των υπηρεσιών για την ασφάλεια των συνόρων, της Αστυνομίας, των Τελωνείων και των Υπηρεσιών Διοικητικού Ελέγχου Αλλοδαπών».
Το νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως της Συμφωνίας.
Θέλει κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
Ορίστε, ο κ. Γκιόκας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Εμείς, κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούμε ενιαία και για τις δύο Συμφωνίες της χώρας με τη Βουλγαρία. Εμείς θεωρούμε ότι οι Συμφωνίες αυτές έχουν σαν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος, να διαμορφώσουν κατά κάποιο τρόπο τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στο λεγόμενο «κεκτημένο» της Σέγκεν, με το οποίο διαφωνούμε και για το οποίο επανειλημμένως έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας.
(ST)
(TL)
Δεν υποτιμάμε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ χωρών για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, όμως θεωρούμε ότι ειδικά στις σημερινές συνθήκες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή η συνεργασία είναι υποταγμένη σ’ αυτό που ονομάζουμε εμείς τα αντιτρομοκρατικά, τα αντιμεταναστευτικά δόγματα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στο παρελθόν αξιοποιήθηκαν για προληπτικούς πολέμους, για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων.
Κατά συνέπεια, καταψηφίζουμε τις δύο αυτές συμφωνίες. Στην πραγματικότητα έχουν σαν στόχο να αντιμετωπίσουν τη λεγόμενη παράνομη μετανάστευση που στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε έναν ανηλεή διωγμό ανθρώπων, μεταναστών, γεγονότα σαν και αυτά που ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στην Πάτρα και αλλού. Μετατρέπει τις χώρες σε κυνηγούς μεταναστών και αφ’ ετέρου σε χώρους στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Γι’ αυτό το λόγο θα καταψηφίσουμε και τις δύο αυτές συμφωνίες. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, και εμείς για τις δύο συμφωνίες θα τοποθετηθούμε.
Είχαμε διατηρήσει επιφυλάξεις στην Επιτροπή. Όσον αφορά τη μία συμφωνία για τη δημιουργία Κέντρου Επαφής οι επιφυλάξεις δεν ήρθησαν, τη στιγμή που δημιουργείται μία νέα βάση δεδομένων που θα διαχειρίζεται τεράστιο όγκο προσωπικών δεδομένων και εν όψει του γεγονότος ότι δεν έχουν διασαφηνιστεί καθόλου οι εγγυήσεις κάτω από τις οποίες θα γίνεται η διαχείριση των δεδομένων αυτών τη συγκεκριμένη συμφωνία την καταψηφίζουμε.
Όσον αφορά την άλλη για το διασυνοριακό έλεγχο και φύλαξη, αυτήν την ψηφίζουμε, δεδομένου ότι το διασυνοριακό έγκλημα πλέον έχει καταστεί ανεξέλεγκτο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Έχουμε συζητήσει και την επόμενη συμφωνία.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα τοποθετηθούμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε, ενιαία και για τις δύο συμφωνίες. Απλώς να δηλώσουμε την αντίθεση του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού στη Συμφωνία Σένγκεν, διότι κατά την άποψή μας θα πρέπει να υπάρχουν ισχυροί εθνικοί διασυνοριακοί έλεγχοι.
Τώρα, όσον αφορά τη φίλη χώρα Βουλγαρία, θεωρούμε ότι υπάρχουν κοινά γεωπολιτικά συμφέροντα πάρα πολύ ισχυρά μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς επιφυλαχθήκαμε και για τις δύο συμφωνίες, δεν θα καταψηφίσουμε, θα δηλώσουμε «παρών».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Δεν υπάρχει άλλος συνάδελφος που να θέλει να μιλήσει.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής για τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών για την ασφάλεια των συνόρων, της Αστυνομίας, των Τελωνείων και των Υπηρεσιών Διοικητικού Ελέγχου Αλλοδαπών».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής για τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών για την ασφάλεια των συνόρων, της Αστυνομίας, των Τελωνείων και των Υπηρεσιών Διοικητικού Ελέγχου Αλλοδαπών» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Του ιδίου Υπουργείου
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, για κοινό έλεγχο σε σχέση με τη διέλευση των συνόρων».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, το νομοσχέδιου του Υπουργείου Εσωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, για κοινό έλεγχο σε σχέση με τη διέλευση των συνόρων» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις», όπως έχει διανεμηθεί.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
(GK)
(1ST)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 9.7.2009 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε δύο συνεδριάσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, βεβαίως έχουμε συμφωνήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων για την οργάνωση της συζήτησης του νομοσχεδίου. Ωστόσο, στη συνέχεια έγινε γνωστό σε όλους τους συναδέλφους ότι πέραν του νομοσχεδίου, το οποίο ήδη ενσωμάτωσε τρεις τροπολογίες, κατατέθηκαν άλλες τρεις τροπολογίες, μία για τη χρήση των καμερών, μία για την τράπεζα δεδομένων όσον αφορά το DNA και μία για τις δημοσκοπήσεις.
Ως εκ τούτου, κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι και οι τρεις αυτές τροπολογίες χρήζουν μεγαλύτερης άνεσης στη συζήτηση και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τους συναδέλφους απ’ ό,τι προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής για την κατ’ άρθρον συζήτηση και επί των τροπολογιών τη δεύτερη μέρα της συζήτησης.
Συνεπώς, θέτω υπ’ όψιν σας το αίτημά μας, προκειμένου είτε να γίνει μια επόμενη συνεδρίαση –δηλαδή να οριστεί η Πέμπτη ως τρίτη ημέρα συνεδρίασης επί του νομοσχεδίου και επομένως και επί των τροπολογιών- είτε να ορίσουμε μια εμβόλιμη συνεδρίαση για αύριο το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσουμε και τις τρεις τροπολογίες.
Έχω την αίσθηση ότι όλοι οι συνάδελφοι θα ήθελαν να λάβουν το λόγο επί των τριών αυτών θεμάτων που είναι εξαιρετικής σημασίας για όλους μας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ακούω την επισήμανσή σας, κύριε Παπουτσή, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Γνωρίζετε ότι όταν συζητείται ένα νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, μπορεί να συνοδεύεται από αριθμό τροπολογιών που είναι μέχρι τρεις.
Το νομοσχέδιο αυτό αποτελείται από έντεκα άρθρα και η εκτίμηση του Προέδρου του Σώματος, όπως ήταν και στη Διάσκεψη των Προέδρων, είναι πως ο χρόνος είναι υπεραρκετός για την αυριανή συνεδρίαση, από τις 10.00΄ μέχρι τις 16.00΄-17.00΄, να ολοκληρωθεί με πλήρη άνεση η συζήτηση.
Αν υπάρξει θέμα χρόνου για περαιτέρω συζήτηση με νέα εμβόλιμη συνεδρίαση, θα το δούμε ανάλογα πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση το πρωί.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Κουβέλη.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο το θέμα του αριθμού των τροπολογιών. Είναι και η διαφορετικότητα των περιεχομένων των τροπολογιών σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά, κύριε Πρόεδρε, την τράπεζα του λεγομένου DNA, αλλά και τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης –οι γνωστές κάμερες- πρόκειται για δύο ξεχωριστά νομοθετήματα. Νομίζω ότι δεν υπηρετείται η επί της ουσίας αντιμετώπιση δύο εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων. Θεωρούμε ότι είναι άσχετα προς το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Και εμείς επιμένουμε. Πέραν της αρχικής πρότασης, η οποία υπάρχει για διεύρυνση του χρόνου, αν αυτή ακουστεί, κατατίθεται ως επικουρική πρόταση και προτάσσουμε την πρότασή μας όσο και την έκκλησή μας –στην κυριολεξία- προς την Κυβέρνηση τις δύο τροπολογίες, στις οποίες αναφέρθηκα, να τις αποσύρει και να τις φέρει με αυτοτελές νομοθέτημα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Τμήμα ότι κατά τη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις» Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ορίζεται ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αναστάσιος Καραμάριος. Αυτό μας γνωρίζει με επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Ιωάννης Τραγάκης.
(GH)
(GK)
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Σπύρος Χαλβατζής μας γνωρίζει ότι ορίζει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ειδικό αγορητή τον συνάδελφο, κύριο Ιωάννη Γκιόκα.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο τον κ. Ροντούλη μας γνωρίζει ότι στο συζητούμενο νομοσχέδιο ορίζεται ως ειδική αγορήτρια η Βουλευτής κυρία Δήμητρα Αράπογλου.
Το λόγο τώρα έχει ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Ιωάννης Βρούτσης.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε εάν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις τοποθετήσεις των συναδέλφων στην Επιτροπή έχουμε κάνει κάποιες νομοτεχνικές διορθώσεις που δεν ξέρω αν ήταν σκόπιμο να τις καταθέσουμε τώρα για να τις λάβουν υπ' όψιν τους οι συνάδελφοι στις τοποθετήσεις τους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Θα παρακαλέσω να μοιραστούν στους κυρίους συναδέλφους και στη συνέχεια μπορείτε να τις αναγνώσετε και προφορικά από τη θέση σας.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Καλώς, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Βρούτση, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το σχέδιο νόμου «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας».
Είναι από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για σχέδιο νόμου να επιβεβαιώνεται η ανάγκη της ψήφισής του από την ίδια την κοινωνική εξέλιξη, από την ίδια την κοινωνική αναγκαιότητα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Η σημερινή συζήτηση σε σχέση με το σχέδιο νόμου γίνεται επίκαιρη όσο ποτέ. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξάρθρωση μιας από τις πιο επικίνδυνες εγκληματικές συμμορίες της χώρας. Μια συμμορία που δρούσε πίσω από την ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων, μία εγκληματική ομάδα που εκμεταλλευόμενη τα καρτοκινητά τηλέφωνα φαίνεται πώς συντόνιζε τις παράνομες δραστηριότητές της ακόμα και μέσα από τις φυλακές. Παρά τις δυσκολίες η Ελληνική Αστυνομία κατόρθωσε με αποτελεσματικότητα να διαλευκάνει την συγκεκριμένη υπόθεση. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Η πρόσφατη αυτή υπόθεση αναδεικνύει ίσως με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο την ανάγκη άμεσων ρυθμίσεων στο καθεστώς που διέπει τα κινητά τηλέφωνα με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας.
Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι η ταυτοποίηση των χρηστών κινητών τηλεφώνων με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας όπως ορίζεται στο άρθρο 1. Βάσει της αρχής της ίσης μεταχείρισης όλων των συνδρομητών της κινητής τηλεφωνίας, το σχέδιο νόμου εξισώνει τους επώνυμους συνδρομητές οι οποίοι έχουν συμβόλαιο με τους συνδρομητές των καρτοκινητών. Εισάγεται λοιπόν, η υποχρέωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ταυτοποίησης των χρηστών τηλεφώνων με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας.
Μέχρι σήμερα οι συνδρομητές των καρτοκινητών τηλεφώνων τα αγοράζουν χωρίς να υποβάλουν στοιχεία ταυτότητας. Αυτή η ανωνυμία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο έργο των διωκτικών αρχών. Στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι πολλές παράνομες πράξεις της χώρας μας παραμένουν ανεξιχνίαστες, διότι δεν μπόρεσε να γίνει η ταυτοποίηση του καρτοκινητού. Αναφέρω ενδεικτικά την διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατικές επιθέσεις, ληστείες, απειλές, εκβιάσεις, εμπορία ανθρώπων, η πορνεία, η μαστροπεία, η λαθρομετανάστευση, οι παρενοχλήσεις, απαγωγές κ.λπ.
Αντίστοιχα εκεί που είχαμε ταυτοποίηση κινητού με το χρήστη είχαμε σημαντικά αποτελέσματα από τις διωκτικές αρχές και καταδικαστικές αποφάσεις από τη δικαιοσύνη. Μια σειρά από δικαστικές αποφάσεις αποδεικνύουν αυτά τα δεδομένα, τις οποίες ο Υπουργός ήδη έχει καταθέσει στην επιτροπή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει αποτελεσματικά το βασικό κοινωνικό αγαθό της τάξης και της ασφάλειας, για όλους τους πολίτες. Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, Οι πολίτες απαιτούν να μπει φραγμός στη βία και την παρανομία. Απαιτούν σεβασμό στο στοιχειώδες δικαίωμα να ζουν να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
(BA)
(GH)
Δεν μπορεί τη μια να διαμαρτυρόμαστε για την εγκληματικότητα και την άλλη να καταλαμβανόμαστε από φοβικά σύνδρομα και να εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην αντιμετώπισή της. Η κατάχρηση του απορρήτου των επικοινωνιών για τους σκοπούς τέλεσης εγκληματικών παραβάσεων που μάλιστα οδηγούν σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Το κράτος δικαίου πρέπει να εγγυάται σε κάθε πολίτη την τιμωρία των εγκληματιών και την προστασία ταυτόχρονα των ατομικών δικαιωμάτων από εγκληματικές ενέργειες. Αυτή την εγγύηση ενισχύουν οι νέες ρυθμίσεις, αφού συνδέονται παράλληλα και από τις απαραίτητες εγγυήσεις αμερόληπτης κρίσης για την άρση του απορρήτου από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και το Σύνταγμά μας.
Θέλω να επισημάνω ότι για την καλύτερη διαμόρφωση των ρυθμίσεων ελήφθησαν σοβαρά υπόψη οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που έχουν διαμορφωθεί από τις υπάρχουσες κοινοτικές οδηγίες, ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν, τόσο την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όσο και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Επίσης, πριν διαμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που συζητάμε, μελετήθηκαν όλες οι αποφάσεις των ανεξάρτητων αρχών που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, όπως η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Τέλος, λήφθηκε υπόψη και το καθεστώς που ισχύει και στις άλλες χώρες και διαπιστώθηκε ότι ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν και κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά αναφέρω την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κίνα, τη Νότιο Αφρική και την Ιαπωνία.
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιγράφει με σαφήνεια ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που προσδιορίζουν την ταυτότητα του καρτοκινητού. Πλέον οι πάροχοι, δηλαδή οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θα καταγράφουν και θα διατηρούν τα στοιχεία όλων των συνδρομητών, αντιστοιχίζοντάς τα με τα στοιχεία της κάρτας SIM ή USIM.
Στο άρθρο 2, λοιπόν, εισάγονται και οι αναγκαίοι ορισμοί για την εφαρμογή του νόμου με απόλυτο σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία. Οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν χρόνο ομιλίας ή την κάρτα SIM από παντού, όπως γινόταν μέχρι τώρα, από όλα τα σημεία πώλησης, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό που αλλάζει είναι ότι την κάρτα SIM θα την ενεργοποιούν οι πάροχοι μόνο μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης, η οποία γίνεται βεβαίως στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Να επισημάνω εδώ ότι από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν πλήττονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα περίπτερα που συνεχίζουν να πωλούν τις κάρτες κινητής τηλεφωνίας. Θα συνεχίσουν να πωλούν αυτές τις κάρτες με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Απλά ο χρήστης της κάρτας θα χρειαστεί, αφού την αγοράσει, να την ενεργοποιήσει. Για να την ενεργοποιήσει, θα δώσει στον πάροχο ορισμένα προσωπικά του στοιχεία, όπως ορίζει το σχέδιο νόμου. Ό,τι ισχύει για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών κινητών με συμβόλαιο, θα ισχύει το ίδιο και για τους χρήστες καρτοκινητής τηλεφωνίας, ή και λιγότερα. Και οι δυο ομάδες χρηστών θα έχουν τα ίδια στοιχεία, ή και λιγότερα καταχωρημένα. Στην περίπτωση της καρτοκινητής δεν ζητείται, όπως, παραδείγματος χάρη, ο λογαριασμός της Δ.Ε.Η. ή του Ο.Τ.Ε., ακόμη και το εκκαθαριστικό σημείωμα από τη Δ.Ο.Υ.. Το σχέδιο νόμου σέβεται απόλυτα τις ισχύουσες διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Υπεύθυνος για τη διαφύλαξή τους παραμένει ο πάροχος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3, ο οποίος δεν επιτρέπεται να συγκεντρώνει και να φυλάσσει παραπάνω στοιχεία από αυτά που ορίζονται στο νομοσχέδιο, με βάση την αρχή του σκοπού της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, παρ. 2 άρθρο 3. Η ακρίβεια των στοιχείων επαληθεύεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Επίσης, να τονίσω ότι δεν θα χρειαστεί να αποσυρθούν οι υπάρχουσες κάρτες κινητής τηλεφωνίας, ούτε και να καταστραφούν, γιατί ακούστηκαν και τέτοιες ανησυχίες. Το νομοσχέδιο δεν θέτει τεχνικούς περιορισμούς για κάτι τέτοιο. Το νομοσχέδιο θέτει μόνο όρους για τη χρήση τους με ταυτοποιημένους χρήστες και φυσικά δεν έχει σχέση με τις τεχνικές δυνατότητες και χαρακτηριστικά των καρτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 4, σε περίπτωση μεταβίβασης πρέπει να δηλώνεται στον πάροχο το νέο όνομα που γίνεται χρήστης της κάρτας.
(XP)
(BA)
Σε περίπτωση κλοπής ενημερώνεται πάλι ο πάροχος και διακόπτει τη σύνδεση της συγκεκριμένης κάρτας η οποία εκλάπη. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν ο συνδρομητής δεν ενημερώσει τον πάροχο για την αλλαγή του συνδρομητή, δημιουργείται μαχητό τεκμήριο ότι ο αρχικός συνδρομητής εξακολουθεί να παραμένει ο ίδιος με όλες τις σχετικές έννομες συνέπειες σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων, άρθρο 4 παράγραφος 2.
Ουσιαστικά με απλά λόγια και στις δύο περιπτώσεις αλλαγής συνδρομητή ή κλοπής κινητού ακολουθείται η μέθοδος των πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με το άρθρο 5, ο πάροχος έχει την υποχρέωση να διατηρεί τα στοιχεία για ένα έτος μετά την διακοπή του συμβολαίου. Δηλαδή, εάν κάποιος έχει σύμβαση κινητού και διακόψει αυτήν την σύνδεση για ένα χρόνο, έχει την υποχρέωση ο πάροχος να διατηρεί αυτά τα στοιχεία αλλά μετά υποχρεούται να τα διαγράψει.
Επίσης, εφαρμόζεται απόλυτα η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του απορρήτου πρόσβασης των διωκτικών αρχών. Δηλαδή, ό,τι αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων και ισχύει σήμερα στα κινητά με συμβόλαιο ή στην σταθερή τηλεφωνία, ισχύει το ίδιο απαρέγκλιτα και αυστηρά η ίδια νομοθεσία και η ίδια νομολογία και για την νέα αυτή εφαρμογή όπως θα εφαρμοστεί από εδώ και πέρα.
Με την εισαγόμενη ρύθμιση του άρθρου 5 παράγραφος 2, παρέχονται όλες οι εγγυήσεις για την πρόσβαση των αρχών στα τηρούμενα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Δηλαδή το νομοσχέδιο σέβεται τη θεμελιώδη αρχή ότι η άρση του απορρήτου θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο για τα ιδιαιτέρως σοβαρά εγκλήματα. Έτσι η πρόσβαση των αρχών στα μητρώα στοιχείων των συνδρομητών καρτοκινητών τηλεφώνων επιτρέπεται μόνο με τη ήδη προβλεπόμενη διαδικασία της άρσης του απορρήτου και με απόλυτο σεβασμό στο άρθρο 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο η άρση του απορρήτου επιτρέπεται μόνο για διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων και όχι για κάθε είδους ποινική παραβίαση.
Οι νέες ρυθμίσεις σέβονται απόλυτα το Ν. 2225/1994, ο οποίος προβλέπει ως εγκλήματα που δικαιολογούν την άρση του απορρήτου μόνο τα πιο σοβαρά κακουργήματα που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα και από τους ειδικούς ποινικούς νόμους.
Καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση δεν θα υπάρξει για τους χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων. Το κόστος του νέου μέτρου θα το αναλάβουν μόνο οι πάροχοι. Το κόστος της οποιασδήποτε προσαρμογής το οποίο δεν είναι τόσο υψηλό όσο παρουσιάζεται –έχουμε στατιστικά στοιχεία από αντίστοιχες εφαρμογές σε όλη την Ευρώπη- αφορά μόνο τους παρόχους, δηλαδή τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Δεν τα μετακυληθεί στους καταναλωτές αυτό το κόστος και αυτό θα το εγγυηθεί και θα το περιφρουρήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Επίσης, έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις ότι το νέο μέτρο συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Αυτό δεν είναι αληθές. Τεχνικά απαιτείται το ίδιο λογισμικό πρόγραμμα που ήδη διαθέτουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την κατοχύρωση των κλειστών καρτοκινητών. Οι εταιρείες με τα λογισμικά συστήματα διαχείρισης πελατών τηλεφωνίας μπορούν να αποθηκεύουν τα στοιχεία των χρηστών που έχουν καρτοκινητό και απαιτούνται από το σχέδιο νόμου για την τακτοποίησή τους.
Επομένως δεν κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ξεχωριστής βάσης δεδομένων για τους κατόχους κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας. Έστω κι αν χρειαστεί η δημιουργία μίας τέτοιας βάσης δεδομένων το σίγουρο είναι ότι το κόστος που απαιτείται είναι ελάχιστο. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ελέγχει με τακτικούς και έκτακτους ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο 6 τους όρους εφαρμογής του νόμου και επιβάλλει κυρώσεις σε όποιους δεν συμμορφώνονται με το νόμο, δηλαδή στους παρόχους.
Ο χρόνος που δίνεται στους παρόχους γι’ αυτή την εφαρμογή είναι μέχρι 30 Ιουνίου 2010. Μέχρι τότε έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν και να ταυτοποιήσουν τους χρήστες όπως προβλέπεται στις μεταβατικές διατάξεις στο άρθρο 7. Είναι αρκετός χρόνος ώστε να προσαρμοστούν και οι πάροχοι αλλά και το καταναλωτικό κοινό.
(DP)
(XP)
Μετά την 30η Ιουλίου 2010 ο πάροχος υποχρεούται να διακόψει άμεσα την παροχή της υπηρεσίας κινητής τηλεφωνίας. Οι πάροχοι έχουν πολλά μέσα στη διάθεσή τους και έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξουν το μέσο με το οποίο θα ενημερώσουν τους καταναλωτές. Μπορεί εύκολα και χωρίς κόστος να τους στείλουν sms, μπορούν να κάνουν ανακοινώσεις, μπορούν να κάνουν μέσα από τη συσκευασία τις προτάσεις τους, μπορούν να κάνουν ανακοινώσεις επίσης και μέσα από τον Τύπο.
Η ποινή διακοπής, εάν δεν γίνει αυτή η συμμόρφωση, αρχίζει από την 30η Ιουλίου 2010. Δηλαδή μέχρι τέλη Ιουνίου πρέπει να γίνει ενημέρωση από τους παρόχους και από την 30η Ιουλίου και μετά, δηλαδή ένα μήνα μετά θα αρχίσει να επιβάλλεται η ποινή διακοπής της σύνδεσης.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα νέα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν στο σύνολο το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Αυτό, όμως, το οποίο κάνουμε είναι να προσαρμοστούμε σε ένα ενιαίο περιβάλλον τηλεπικοινωνιών, ακολουθώντας διαδικασίες που ακολουθεί σχεδόν σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη. Να εναρμονιστούμε με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνουμε πρόσθετα εργαλεία στις διωκτικές αρχές και στη δικαιοσύνη, για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα. Προστατεύουμε, δηλαδή, αποτελεσματικά τα δικαιώματα των πολιτών με πλήρη σεβασμό των προσωπικών τους δεδομένων και των ατομικών τους ελευθεριών. Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω την ψήφιση του σχεδίου νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Σκουλάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που, όπως περιγράφεται στο πρώτο άρθρο, στόχος είναι η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και η προστασία της δημόσιας τάξης.
Βεβαίως, η σημερινή συζήτηση γίνεται στον απόηχο της εξάρθρωσης της συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, αυτής των απαγωγέων του κ. Περικλή Παναγόπουλου. Η αναμφισβήτητη αυτή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν μπορεί, όμως, να αποτελέσει άλλοθι για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού από τα γεγονότα προκύπτει ότι το συνδικάτο αυτό του εγκλήματος σχεδίασε, οργάνωσε την απαγωγή μέσα από τις φυλακές. Ο συντονισμός των εγκλημάτων γινόταν με κινητά τηλέφωνα που όμως κατείχαν παράνομα, αφού η χρήση και η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων υποτίθεται ότι είναι απαγορευμένη στις φυλακές. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη δεύτερη απόδραση Παλαιοκώστα το Φεβρουάριο του 2009 ήταν τελικά λόγια κενά περιεχομένου.
Επίσης, μέτρα –για να θυμηθούμε- είχε εξαγγείλει και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας μετά την πρώτη απόδραση του κ. Παλαιοκώστα τον Ιούνιο του 2006.
Η αρχική, όμως, ευφορία της Κυβέρνησης γίνεται μπούμερανγκ, καθώς καθημερινά ξετυλίγεται ένα απίστευτο κουβάρι διαπλοκής, διαφθοράς και σήψης. Ένα κουβάρι που εμπλέκει δημόσιους λειτουργούς, αστυνομικούς, διευθυντές φυλακών, σωφρονιστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους, επιχειρηματίες και φυσικά ποινικούς. Δεν μιλώ για πολιτικούς, γιατί αδυνατώ να πιστέψω και να διανοηθώ ότι κάποιος από αυτήν την Αίθουσα είναι ποτέ δυνατόν να εμπλέκεται σε αυτήν την απίστευτη ιστορία. Και όμως, πώς είναι δυνατόν ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Χανίων να αποκαλεί ένα δολοφόνο βαρυποινίτη «κύριε Παναγιώτη»! Και τι κράτος και ποια κυβέρνηση ανέχεται τέτοιου είδους συμπεριφορές ανοχής και συνενοχής;
Η αποκάλυψη για τη δράση της συμμορίας δείχνει ότι στη χώρα το οργανωμένο έγκλημα έχει πλέον ριζώσει και ότι η παραβατικότητα, η διαφθορά και η εγκληματικότητα τείνουν να κυριαρχήσουν στο δημόσιο βίο. Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Πώς μπορεί η Κυβέρνηση να πείσει την ελληνική κοινωνία με ένα νομοσχέδιο όπως το σημερινό ότι η λύση στα προβλήματα της δημόσιας ασφάλειας είναι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών, όταν πλέον δεν έχει κανείς εμπιστοσύνη στους δημόσιους λειτουργούς και το ίδιο το κράτος; Γιατί πολλές φορές ακούσαμε για το μαχαίρι στο κόκαλο, όμως, δεν είδαμε πραγματικά αυτήν τη μεγάλη κίνηση που η ελληνική κοινωνία περιμένει από τους κυβερνώντες.
(NP)
(1DP)
Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι το σωφρονιστικό σύστημα είναι σουρωτήρι και εντυπωσιάζει πραγματικά η δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης την Κυριακή σε συνέντευξη στο ΒΗΜΑ ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις για το σωφρονιστικό σύστημα.
Με ποια επιχειρήματα, λοιπόν, έρχεστε εδώ σήμερα, με την τροπολογία ειδικά για το DNA και τις κάμερες που θα συζητήσουμε αργότερα, και θεωρείτε ότι όλοι μας είμαστε ύποπτοι προς τέλεση εγκληματικών πράξεων; Το ερώτημα «ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, ρητορικό».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι συνήθης η πρακτική της Κυβέρνησης που ακολουθείται εδώ και πέντε χρόνια να επιχειρείται η ψήφιση νόμων που αγγίζουν ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα, όπως τα προσωπικά δεδομένα, στα θερινά τμήματα της Βουλής. Ωστόσο, δεν θα περίμενε κανείς να προχωρήσει σε αυτήν εδώ τη νομοθετική πρωτοβουλία, γνωρίζοντας και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει. Ή μήπως αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η Νέα Δημοκρατία, για να περάσει ένα νόμο, που από όποια πλευρά και αν τον εξετάσουμε παρουσιάζει τρωτά σημεία και κενά.
Η αίσθηση που αποκομίζει ο πολίτης που παρακολουθεί τις εξελίξεις είναι ότι η κατ’ επείγουσα προώθηση του σημερινού νομοσχεδίου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη σπουδή της Κυβέρνησης να αντιγράψει την ατζέντα του ΛΑ.Ο.Σ. και να δείξει ενδιαφέρον για ζητήματα εγκληματικότητας, «δημοσίας ασφάλειας» και της δήθεν καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη. Αφού επί πέντε χρόνια ασχολήθηκε με τους έχοντες, τους κατέχοντες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, θυμήθηκε τελικά τον φόβο του ελληνικού λαού.
Δυστυχώς, στη βιασύνη της Κυβέρνησης να επιδειχθεί έργο και να περισώσει την περιβόητη ιδιοκτησία στην πολυκατοικία της δεξιάς στη χώρα μας καταφεύγει σε μεθόδους αντιδημοκρατικές και πολλές φορές επικίνδυνες: Αντιδημοκρατικές, γιατί χωρίς καμία διαβούλευση συζητάμε σήμερα αυτό το νομοσχέδιο. Χωρίς ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δημιουργεί πυροτεχνήματα, που καθημερινά πριονίζουν τα βασικά ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα. Επικίνδυνες, γιατί ενδεχομένως δημιουργούν νέα εγκληματικότητα, όπως θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη της εγκληματικότητας στη χώρα μας, αλλά με ευκαιριακές και συγκυριακές σκοπιμότητες προσπαθεί να αποδείξει ότι μπορεί να προστατέψει τον πολίτη που δικαίως φοβάται και να δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας, που με δική της ευθύνη, όμως, δεν υπάρχει πλέον στη χώρα αυτή. Γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρα αυτή που έχει δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα και οι ευθύνες της παρουσιάζονται σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι αυτό της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων, γιατί είναι χαρακτηριστικό από τις πιο έγκυρες διεθνείς έρευνες που δείχνουν ότι για την πρόληψη της βίας και της εγκληματικότητας στην κοινωνία το βασικότερο ρόλο διαδραματίζει και παίζει το μέγεθος των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Το δεύτερο επίπεδο των ευθυνών εστιάζεται σε μια γενικευμένη ανομία, που απορρέει σε σημαντικό βαθμό από τη φεουδαρχική λογική με την οποία η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το κράτος και την εξουσία. Τα παραδείγματα των γνωστών σκανδάλων αποτελούν δεδομένα συστατικά στοιχεία του κράτους που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η διάβρωση της κρατικής μηχανής με επίορκους κρατικούς λειτουργούς, όπως ο Διευθυντής των Φυλακών της Αγιάς στα Χανιά, ο Αρχιφύλακας των Φυλακών στην Αλικαρνασσό και οι δύο Αρχιφύλακες των Φυλακών στη Λάρισα, είναι το αποτέλεσμα της δικής σας πολιτικής στρατηγικής. Το αποκαλυφθέν κύκλωμα trafficking, με πρωταγωνιστές τέσσερις αστυνομικούς, είναι ένα άλλο παράδειγμα.
Στο τρίτο επίπεδο των ευθυνών σε αυτό, που συνδέεται με την επιχειρησιακή ικανότητα της Αστυνομίας, παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα. Και εδώ να σημειωθεί ότι για τα προβλήματα αυτά οι τελευταίοι που πρέπει να λογοδοτήσουν είναι οι αστυνομικοί που αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις της υποδομής και χρόνια τώρα φωνάζουν. Είναι εκείνοι που εδώ και χρόνια ζητούν να υπάρξουν βελτιώσεις στην εκπαίδευσή τους. Είναι εκείνοι που ζητούν επιτακτικά να προχωρήσει η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Είναι εκείνοι που δεν έχουν τις ευθύνες. Τις ευθύνες τις έχουν αυτοί που σχεδιάζουν και έχουν τον επιτελικό ρόλο, όσοι σχεδιάζουν και οργανώνουν την πολιτική που ακολουθεί η Αστυνομία.
Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των κλοπών και των διαρρήξεων τα πέντε τελευταία χρόνια κατά 60%, δηλαδή από 42 χιλιάδες το 2004 σε 68 χιλιάδες το 2008. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την αύξηση των ληστειών κατά 41% το ίδιο χρονικό διάστημα, από 2.400 σε 3.293, και όχι τα καρτοκινητά.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, καταθέτει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, με στόχο τη διαφύλαξη, όπως γράφει, της εθνικής ασφάλειας και την προστασία της δημόσιας τάξης. Και αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή νομοθεσία και ενδεικτικά η Οδηγία 24ΕΚ/2006 παρέχει τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα κράτη-μέλη περιοριστικά νομοθετικά μέτρα και διαδικασία ταυτοποίησης των χρηστών, υπηρεσιών κ.λπ.
(KO)
(1NP)
Η νομοθετική ρύθμιση για την ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών, όμως, έρχεται σε αντίθεση με το ν. 3471/2006 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο πεδίο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο νόμος αυτός έχει εκδοθεί κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 Α΄ του Συντάγματος κατά το οποίο καθένας έχει δικαίωμα προστασίας από τη συλλογή, επεξεργασία και χρήση ιδίως με ηλεκτρονικά μέσα των προσωπικών δεδομένων, όπως ο νόμος ορίζει.
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής συζητούνται και ψηφίζονται ο Κανονισμός, τα νομοσχέδια και οι προτάσεις νόμων για θέματα των άρθρων 3, 13, 27, 28 και λοιπά, όπως επίσης και νόμοι για την άσκηση και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, νομοσχέδια και προτάσεις νόμων για την ερμηνεία των νόμων. Έτσι, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έπρεπε να έχει έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής και όχι σε Θερινό Τμήμα Διακοπής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά τον τρόπο που έγινε η διαβούλευση, θα ήθελα να πω ότι δεν έγινε καμία διαβούλευση. Έγινε μόνο μια διαβούλευση τύποις που κράτησε πέντε ημέρες, από 18 Ιουνίου 2009 μέχρι 23 Ιουνίου 2009, οπότε και κατατέθηκε στη Βουλή.
Για να μπορέσει να ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, τη δημόσια συζήτηση στο Υπουργείο Μεταφορών, προχώρησε στο τέχνασμα να ανεβάσει στην ιστοσελίδα την παρακάτω ανακοίνωση στις 18 Ιουνίου καλώντας για διαβούλευση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτή η πρακτική μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει.
Όσον αφορά τη διαβούλευση που έγινε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, δεν έγινε πραγματικά καμία συζήτηση.
Ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Α΄ Θερινό Τμήμα κ. Τσούρας ζήτησε ακρόαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Επικοινωνιών –ΑΔΑΕ- της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, του Δικηγορικού Συλλόγου και της ΓΕΣΕΒΕ. Τελικά, κανείς από αυτούς τους φορείς δεν παρουσιάστηκε. Κατά πληροφορίες που έχω, οι φορείς ενημερώθηκαν στις 21.30΄ το βράδυ της προηγούμενης μέρας της ακρόασης κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής. Αντίθετα, παρουσιάστηκε μόνο ο Πρόεδρος, Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ο οποίος και έκανε σημαντικές παρεμβάσεις.
Προς τι, λοιπόν, η βιασύνη για την ψήφιση σε Θερινό Τμήμα; Μα, ξεκάθαρα –και επανέρχομαι στην αρχική μου τοποθέτηση- για να μπορέσει η Κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά την επιτυχία της σύλληψης του περιλάλητου «συνδικάτου του εγκλήματος». Και εδώ τίθεται το ερώτημα γιατί παραιτήθηκε ή οδηγήθηκε σε παραίτηση ο Διευθυντής της ΕΥΠ. Άλλη αιτιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει. Εξάλλου και την αρχική πρωτοβουλία για εισαγωγή του νομοσχεδίου την είχε λάβει ο κ. Δένδιας, όπως είπα προηγουμένως, στις 23 Φεβρουαρίου του 2009, μία μέρα μετά τη δεύτερη απόδραση Παλαιοκώστα.
Όμως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητήθηκε και η καταπολέμηση της χρησιμοποίησης των κινητών ηλεκτρονικών επικοινωνιών για εγκληματικούς σκοπούς και η ανώνυμη χρήση τους. Πρόκειται για ένα Συμβούλιο που έγινε στις 27 και 28 Νοεμβρίου του 2008 με τη συμμετοχή των Ελλήνων Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και αποφασίστηκε με την υπ’ αριθμό Απόφαση 12694/4/08 –εδώ έχω την απόφαση και την καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής- ότι απαιτείται η προσοχή όλων μας για το γεγονός ότι οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες επωφελούνται της εφαρμογής της αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και καταλήγει ότι το Συμβούλιο προτείνει πως μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου του 2010 όλα τα κράτη-μέλη θα υποβάλουν έκθεση για τα μη νομοθετικά μέτρα, τις τεχνικές λύσεις που σκοπεύουν να εφαρμόσουν για την αντιμετώπιση των εγκληματικών φαινομένων.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Σκουλάς καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απόφαση, η οποία βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αρχικά, λοιπόν, συζητείται να προταθούν λύσεις μη νομοθετικού και τεχνικού χαρακτήρα που μπορούν να βοηθήσουν τις υπηρεσίες και τις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την τήρηση του νόμου να εντοπίζουν τους παραβάτες.
Στην Ελλάδα αμέσως προχωρήσαμε στο δεύτερο στάδιο και προσπαθούμε να επιλύσουμε με τη νομοθέτηση αμφιβόλου αποτελεσματικότητας διατάξεων το ζήτημα με τα καρτοκινητά. Και όχι μόνο το κάνουμε με διαδικασίες εξπρές δίχως να ακούσουμε με προσοχή τη γνώμη των εμπλεκομένων φορέων, αλλά δεν λαμβάνουμε υπόψη και παραδείγματα άλλων χωρών που εδώ και χρόνια έχουν προωθήσει ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Αυστραλίας, όπως ειπώθηκε προηγουμένως. Όμως, τι έχει γίνει στην Αυστραλία; Από το 1997, εδώ και δώδεκα χρόνια, σε όλη αυτή τη διάρκεια της δωδεκαετίας η Κυβέρνηση της Αυστραλίας σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς προχωράει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αναθεωρήσεις διατάξεων, βελτιώσεις και αναδιαμόρφωση επί της ουσίας των αποφάσεων που πήρε το 1997.
(PM)
(1KO)
Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση της Ισπανίας όπου η δημόσια διαβούλευση κράτησε πολλούς μήνες και αφού δεν κατόρθωσαν να φτάσουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση επέλεξαν να επιμηκύνουν το χρόνο για δύο ακόμα χρόνια.
Όσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, το μεγαλύτερο παράδειγμα, μία χώρα που πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος με τρομοκρατικές επιθέσεις από τον IRA τον Ιούλιο του 2005 κ.λπ. και έχει αποδεδειγμένα μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, ο δημόσιος διάλογος κράτησε μήνες και τελικά μετά από έντονες αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τις αρχές και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποφασίστηκε η διακοπή της συζήτησης λόγω των αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι, όπως σημειώνει έρευνα που πραγματοποίησε ο διακεκριμένος καθηγητής του LONDON SCHOOL OF ECONOMICS Gordon Gault για την αυστραλιανή κυβέρνηση, δεν υπάρχει καμία δημοσιευμένη μελέτη -και σας παρακαλώ να φέρετε μία εδώ πέρα- που θα επιβεβαιώνει ότι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας στην ανάπτυξη του εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Μη φέρετε στατιστικά δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά επιστημονική έρευνα και ανάλυση. Την ίδια θέση διατυπώνει και η Υπηρεσία Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μορφές εγκληματικότητας που στο παρελθόν δεν ήταν υπαρκτές. Το άνοιγμα των συνόρων σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων τεχνολογιών -μεταξύ των οποίων τα κινητά και τα καρτοκινητά- δίνουν σε υποψήφιους παραβάτες και εγκληματίες τη δυνατότητα να προβαίνουν σε παρανομίες εξ αποστάσεως.
Θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί, όμως όλα τα παραπάνω που είπα, δηλαδή η διαβούλευση που δεν υπήρξε, οι θέσεις των φορέων που δεν υπάρχουν, η θέση της ΑΔΑΕ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, η εμπειρία άλλων χωρών και οι τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που λένε ότι δεν υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας δεν μας αφήνουν να το κάνουμε. Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, όμως θα κάνουμε διάλογο όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση.
Τελειώνω λέγοντας το εξής: Οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Μπατζελή και κύριος Λαμπρινίδης ρώτησαν το Μάρτιο στην Ευρωβουλή το εξής: «Μπορεί να μας ενημερώσει η Επιτροπή πόσα και ποια κράτη-μέλη σήμερα προβλέπουν την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων και ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Ο κύριος Μπαρό απαντά εξ’ ονόματος της Επιτροπής: «Δεν υφίσταται κοινοτική νομοθεσία που να απαιτεί από τα κράτη-μέλη να ταυτοποιούν ονομαστικά τους χρήστες προπληρωμένων καρτών κινητής τηλεφωνίας» και καταλήγει να πει όλα αυτά που είπαμε προηγουμένως για το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών για το χρονικό όριο το Νοέμβριο του 2010.
Για τις τροπολογίες μπορεί να γίνει ολόκληρη συζήτηση και θα μιλήσουμε αργότερα. Είναι σημαντικές οι τροπολογίες για το DNA και τις κάμερες και θα έπρεπε πραγματικά να αποτελέσουν ένα άλλο νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Τμήμα τα ακόλουθα:
1. Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α.Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση του υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»».
2. Οι Υπουργοί Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Μεταφορών και Επικοινωνιών κατέθεσαν σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Μάλτας για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και διάσωσης».
(TS)
(PM)
Οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών και Εξωτερικών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Αργεντινής στην Επιστημονική και Τεχνολογική συνεργασία».
Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος. Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σχετικά με το πλαίσιο της Σινοελληνικής Επίσημης Αναπτυξιακής Συνεργασίας».
Παραπέμπονται στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές.
Καλώ τον κ. Γιάννη Γκιόκα, Ειδικό Αγορητή του Κ.Κ.Ε., στο Βήμα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια καλείται η Βουλή να συζητήσει ένα νομοσχέδιο που στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος εισάγει κατά τη γνώμη μας πολύ επικίνδυνες για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα διατάξεις. Το παρόν νομοσχέδιο, αλλά και η τροπολογία που το συνοδεύει σχετικά με τη συλλογή γενετικού υλικού, αλλά και τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης αποτελούν έναν ακόμα κρίκο σε αυτήν την αλυσίδα των νομοθετικών παρεμβάσεων και των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίες διαμορφώνουν ένα νομοθετικό καθεστώς που πλήττει ευθέως τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες.
Έχουν προηγηθεί βέβαια πολύ πιο σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα ο τρομονόμος, ο ευρωτρομονόμος, η νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων, η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, όμως και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θεωρούμε ότι λειτουργεί συμπληρωματικά προς το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί και ιδιαίτερα προς το ν. 2225/1994, που αφορά την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
Το βασικό επιχείρημα της Κυβέρνησης έτσι όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, αλλά και στις τοποθετήσεις του Υπουργού, είναι ότι με αυτά τα μέτρα θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα, ή έστω θα συμβάλλουν στην πρόληψη και διερεύνηση εγκληματικών ενεργειών από τις διωκτικές αρχές. Μάλιστα, στα συγκεκριμένα κείμενα γίνεται και επίκληση της πρακτικής που υπάρχει σε άλλες χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν από καιρό και την ταυτοποίηση των κατόχων κινητής τηλεφωνίας και την εκτεταμένη χρήση καμερών για την παρακολούθηση και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.
Εκείνο βέβαια στο οποίο δεν αναφέρεται η Κυβέρνηση, είναι το τι δείχνουν οι στατιστικές γι’ αυτές τις χώρες. Έχει μειωθεί η εγκληματικότητα; Έχει περιοριστεί η δράση του οργανωμένου εγκλήματος; Ποια είναι τα αποτελέσματα, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχουν πρωτοπορήσει στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων και εφαρμόζουν το καθεστώς της μηδενικής ανοχής;
Η γνώση που τουλάχιστον εμείς διαθέτουμε, κύριε Υπουργέ, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, την αρθρογραφία δείχνει ότι η εγκληματικότητα σε αυτές τις χώρες όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντίθετα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι αναμενόμενο εάν συνυπολογιστεί ότι οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, εάν συνυπολογιστεί ότι η επιδίωξη της μέγιστης δυνατής κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων πολλές φορές ξεφεύγει από τα νόμιμα όρια και αξιοποιεί κάθε νόμιμο ή και παράνομο μέσο.
Δεν θεωρούμε, λοιπόν, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες της και ιδιαίτερα δεν θα αντιμετωπιστεί η βαριάς μορφής εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις είναι διασυνδεδεμένο με μυστικές υπηρεσίες, ακόμη και με αυτόν τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό.
Ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απορρίπτουμε συνεπώς το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η ταυτοποίηση των κατόχων κινητής τηλεφωνίας θα οδηγήσει, ή θα συμβάλλει έστω, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν αντίστοιχο σύστημα ταυτοποίησης και κάλλιστα για την επιδίωξη εγκληματικών ενεργειών θα μπορούσε να γίνει χρήση των δικτύων ή των καρτών SIM από αυτές τις χώρες.
(TL)
(2TS)
Όμως ακόμη και αν υπήρχε, δεν νομίζουμε να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι ο επίδοξος κακοποιός ή εγκληματίας θα χρησιμοποιούσε τέτοιες μεθόδους επικοινωνίας που θα μπορούσαν πραγματικά να εντοπίσουν τον ίδιο ή τον χώρο στον οποίο κινείται. Μπορεί να πιαστούν από αυτές τις ρυθμίσεις κάποιοι μικροκακοποιοί, οι μεγαλοεγκληματίες όμως θεωρούμε ότι θα μείνουν στο απυρόβλητο.
Αντίθετα, θεωρούμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα υπάρξουν πολύ σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες των πολιτών.
Πρώτον, θα οδηγηθούμε στο φακέλωμα εννιά εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι με βάση τους αριθμούς που υπάρχουν σήμερα, διαθέτουν καρτοκινητό. Θα οδηγηθούμε στη συλλογή και αποθήκευση προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, που θα είναι στη διάθεση ιδιωτικών εταιρειών και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χρήση ή η επεξεργασία αυτών των δεδομένων θα γίνεται με τρόπο που θα να μη θίγονται τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.
Η υπερβολή, μάλιστα, των συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου οδηγεί στο εξής – και αναφέρω δύο παραδείγματα: ο πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή επί της ουσίας ο ιδιώτης, να κάνει την ταυτοποίηση των στοιχείων του χρήστη, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3, παράγραφος 1 ή να κάνει τον έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων του αλλοδαπού, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2, παράγραφος 4.
Δεύτερον, θεωρούμε ότι διευκολύνεται η παρακολούθηση των επικοινωνιών μέσα από την άρση του απορρήτου. Επί της ουσίας, το παρόν νομοσχέδιο λειτουργεί συμπληρωματικά στο νόμο 2225/1994, που επιτρέπει την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για τη διακρίβωση συγκεκριμένων κακουργημάτων, στον οποίο άλλωστε νόμο παραπέμπει με το άρθρο 5, παράγραφο 3.
Ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί σήμερα να κάνει λόγο για κακουργήματα, αύριο όμως μπορεί να διευρυνθεί ο κατάλογος των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση του απορρήτου και να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα πλημμελήματα.
Το ίδιο άλλωστε κάνει η τροπολογία που κατατέθηκε και επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να λαμβάνουν και να αποθηκεύουν γενετικό υλικό για την εξιχνίαση εγκλημάτων, προσθέτοντας σε αυτά και τα πλημμελήματα, χωρίς μάλιστα προηγούμενη απόφαση δικαστικού συμβουλίου, όπως προβλεπόταν.
Όταν, συνεπώς, η τάση είναι να ελέγχονται και να παρακολουθούνται πρόσωπα, ακόμη και για τη διάπραξη πλημμελημάτων, όταν η τάση είναι να ελέγχονται και να παρακολουθούνται πρόσωπα εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη, αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ενοχής ή σχέσεις με κατηγορούμενο, τότε αντιλαμβάνεστε, αντιλαμβανόμαστε όλοι τι περιθώρια καταχρήσεων υπάρχουν από τη μεριά των διωκτικών αρχών.
Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, φοβόμαστε – και θεωρούμε ότι αυτοί οι φόβοι μας είναι βάσιμοι – ότι με βάση αυτές τις ρυθμίσεις πολιτικά πρόσωπα, συνδικαλιστές, απλοί πολίτες θα τεθούν υπό καθεστώς παρακολούθησης. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που διαδηλωτές, συνδικαλιστές και πολλοί άλλοι διώχθηκαν και καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια για πλημμελήματα, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, με τη βιομηχανία διώξεων και απαγορεύσεων σε βάρος απεργών, που εγκαινίασε ο κ. Σανιδάς. Αυτοί οι άνθρωποι θα βρεθούν συνεπώς σε καθεστώς και ανασφάλειας και παρακολούθησης. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι αυτές οι διατάξεις θα στραφούν ευθέως εναντίον του λαϊκού κινήματος, των λαϊκών αγώνων και όσων θεωρούνται ενοχλητικοί για την κυρίαρχη πολιτική.
Τρίτος κίνδυνος: υπάρχει η δυνατότητα με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου – και περιμένουμε μια διευκρίνιση από τον κύριο Υπουργό – ακόμη και κατασκευής ενόχων ή προβοκάτσιας. Σύμφωνα με το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στις υποχρεώσεις του συνδρομητή, η παράλειψη ενημέρωσης, της μεταβίβασης ή της απώλειας κινητού θα δημιουργεί τεκμήριο κυριότητας και άρα πιθανής εμπλοκής σε αξιόποινες πράξεις.
Τι θα γίνει, λοιπόν, στην περίπτωση εκείνη που κάποιος παρέλειψε ή ακόμη δεν αντιλήφθηκε καν την απώλεια του κινητού του; Θα βρίσκεται μπλεγμένος εν αγνοία του και θα είναι υπόλογος για πράξεις στις οποίες δεν είχε καμία συμμετοχή.
(DE)
(TL)
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αυτοί είναι μόνο κάποιοι από τους κινδύνους που περικλείει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά και στη συζήτηση επί των άρθρων. Νομίζουμε, όμως, ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολύ σοβαροί -δεν είναι μόνο στη φαντασία μας- έχοντας υπόψη και αντίστοιχα παραδείγματα και κυρίως, έχοντας υπόψη μας το προηγούμενο της υπόθεσης των υποκλοπών, με την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, Υπουργών, ακόμη και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Χωρίς, βέβαια, να υποτιμάμε τις άλλες επιπτώσεις οικονομικού χαρακτήρα που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως παραδείγματος χάρη, το κόστος που απαιτείται για την υποδομή της ταυτοποίησης.
Και βέβαια, εμάς δεν μας απασχολούν οι τυχόν ζημίες που θα υποστούν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Όμως, φοβόμαστε, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Υπουργού και προβλέψεις του νομοσχεδίου, ότι αυτό το κόστος θα κληθούν να το πληρώσουν οι καταναλωτές, έστω και αν αυτό δε θα φαίνεται, γιατί θα είναι ενταγμένο στο γενικό κόστος των εταιρειών, στη χρέωση κατά μονάδα κ.ο.κ.
Και βέβαια, θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερα τα ασθενέστερα στρώματα που κατά κανόνα κάνουν χρήση της καρτοκινητής τηλεφωνίας και αυτό θα έρθει να προστεθεί στην επιβάρυνση που ήδη υπάρχει με τη φορολογία που μπήκε το προηγούμενο διάστημα στα κινητά.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό το νομοσχεδίου θεωρούμε ότι κινείται και η τροπολογία που κατατέθηκε σχετικά με ηχητική και οπτική παρακολούθηση σε δημόσιους χώρους και τη συλλογή γενετικού υλικού. Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κάνει ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, χειροτερεύει το καθεστώς που είχε διαμορφωθεί με το ν. 2472/1997, καθώς επιτρέπει και σε άλλες αρχές πλην των δικαστικών, δηλαδή, στην Αστυνομία, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ.ο.κ., να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που προέρχονται από τη χρήση τεχνικών μέσων καταγραφής ήχου και εικόνας, από τη χρήση, δηλαδή, καμερών που έχουν τοποθετηθεί σε εκατοντάδες σημεία των μεγάλων πόλεων και συνεπώς, να δίνεται η δυνατότητα να μαγνητοσκοπούνται, να φακελώνονται όσοι συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, όσοι παίρνουν μέρος γενικότερα στους λαϊκούς αγώνες.
Κατά τη γνώμη μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, με αυτές τις διατάξεις και με τις διατάξεις που περιέχει το νομοσχέδιο, αλλά και αυτές που περιέχει η τροπολογία, επιβεβαιώνεται απόλυτα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όταν κατά τη συζήτηση των αρχικών νομοθετικών ρυθμίσεων έλεγε ότι η επίθεση στις λαϊκές ελευθερίες θα έχει συνέχεια, ότι θα αξιοποιηθούν αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ψηφίστηκαν και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, για να μπουν στο στόχαστρο οι αγώνες των εργαζομένων της νεολαίας, γενικότερα το λαϊκό κίνημα. Σε αυτές τις λογικές θεωρούμε ότι εντάσσεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η τροπολογία που συζητάμε.
Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση -και τελειώνουμε με αυτό- ο λαός μας δεν πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια από αυτά τα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση. Αντίθετα, πρέπει να αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια, γιατί αυτά τα μέτρα θα αξιοποιηθούν σε βάρος του, σε βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων που αντικειμενικά θα δημιουργούνται, λόγω της σκληρής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, που οξύνεται ιδιαίτερα σε συνθήκες χρήσης.
Γι’ αυτό το λόγο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καταψηφίζουμε την αρχή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και ταυτόχρονα καλούμε τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους να το καταδικάσουν και να αναπτύξουν τη μέγιστη δυνατή δράση για να ανατρέψουν και αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και άλλα αντίστοιχα που πλήττουν τις δημοκρατικές και λαϊκές ελευθερίες, που πλήττουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Λεβέντης από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πάντα οι εξουσίες έχουν μια αδυναμία, να θέλουν να ξέρουν πώς σκέπτονται και τι πρόκειται να κάνουν οι υπήκοοί τους. Διότι σαν υπηκόους τους θεωρούνε τους πολίτες. Και όσο πιο αυταρχικές είναι οι εξουσίες τόσο πιο μεγάλη είναι αυτή η αδυναμία. Αυτός ο τόπος το έχει πληρώσει ακριβά αυτό, με τις παρακολουθήσεις και με τα φακελώματα, τους φακέλους οι οποίοι κάηκαν κάποτε στη Χαλυβουργική, αλλά επανερχόμαστε από την πίσω πόρτα και δημιουργούμε μια σειρά άλλους μηχανισμούς παρακολούθησης των πολιτών και των ενεργειών τους.
Βέβαια, θα μου πείτε ότι δεν είναι μόνο η χώρα μας. Ο Χίτλερ εξάρθρωσε μια σειρά από οργανώσεις που ήσαν εναντίον του, παρακολουθώντας τα τηλέφωνα. Οι μηχανισμοί των ναζιστών.
Από κει και πέρα και πολλοί άλλοι θα έχουν κάνει. Να μην αναφερθούμε εδώ στον Τόμπρα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., στον Μαυρίκη επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, τη VODAFONE που ζήσαμε πρόσφατα κ.λπ.
Επομένως, η παρακολούθηση των τηλεφώνων πάει και έρχεται και βέβαια, καταγράφονται αυτά. Καταγράφονται και από μυστικές υπηρεσίες, καταγράφονται και από υπηρεσίες έξω από τη χώρα μας και βέβαια, από ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν ξέρουμε πώς τα χρησιμοποιούνε. Ο «Μεγάλος Αδελφός», αυτό το ανατριχιαστικό καθεστώς του Όργουελ φαίνεται ότι πάει να εγκαθιδρυθεί παγκοσμίως σε όλο του το μεγαλείο. Βέβαια, θα πρέπει να πω ότι όσοι είδαν μια ταινία που παιζόταν πέρυσι, μια εξαιρετική ταινία, «Η ζωή των άλλων» και πώς παρακολουθούσαν στην Ανατολική Γερμανία τους πολίτες, θα δουν ότι είναι πολύ διδακτικό, αλλά και πόσο μπορεί να επηρεάσει και αυτούς ακόμα που παρακολουθούν.
Από δω και πέρα, έρχεται, βέβαια, η Κυβέρνηση και μας λέει ότι στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και η προστασία της δημόσιας τάξης από την διάπραξη ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων από ανώνυμους κατόχους και χρήστες εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, μόνο από εκεί κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια; Είναι εξασφαλισμένη από τους άλλους, αυτούς που έχουν τα κανονικά τηλέφωνα, αυτούς που έχουν αριθμημένα τα κινητά τηλέφωνα; Είναι πράγματα τα οποία δε στέκουν και δε θα σταθούν και θα φανεί αυτό και στην πράξη.
Βέβαια, τώρα, έχουμε την επιτυχία των διωκτικών αρχών που εξάρθρωσαν -υποτίθεται, δεν ξέρω αν εξάρθρωσαν πλήρως- μια από τις συμμορίες του κοινού εγκλήματος η οποία λειτουργούσε στη χώρα μας για χρόνια.
Δε νομίζω, όμως, ότι από κει και πέρα τα πράγματα διορθώθηκαν, όπως, αν θέλετε, δε νομίζω και με αυτά που έγιναν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τα synchronized κ.λπ. που είχαμε και που πληρώσαμε τα μαλλιοκέφαλά μας, τα αερόστατα και όλα αυτά, ότι λύσαμε το πρόβλημα. Λύσαμε το πρόβλημα, παρακολουθήσεις μπορεί να έγιναν, αλλά τα αδικήματα πάντοτε μπορεί να διαπραχθούν και από ανθρώπους άλλους, έξω από αυτό το βεληνεκές.
Θα μου πείτε: Να τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους και ασύδοτους; Όχι, σε καμία περίπτωση δεν θα πει κανένας αυτό. Όμως, δεν πιστεύουμε ότι το να παρακολουθεί κανένας τους πολίτες όλους και με αυτό τον τρόπο λύνει το πρόβλημα και μάλιστα, όταν φτάνουμε πια και στην παρακολούθηση του γενετικού υλικού, το οποίο μπορεί να δίνει πολύτιμες πληροφορίες, αλλά δημιουργεί και εξαιρετικούς κινδύνους με τον τρόπο που πάει να αξιοποιηθεί, να χρησιμοποιηθεί, από τη στιγμή που κάποιος, έστω και όταν έχει διαπράξει ένα αδίκημα που επισύρει μια ποινή τριών μηνών, τέλος πάντων, τιμωρίας, μπορεί αυτός αμέσως να στιγματιστεί, να είναι πια σεσημασμένος. Όπως ήταν παλιότερα τα δακτυλικά αποτυπώματα, τώρα θα έχει και το γενετικό του υλικό.
Ο υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενος σε όλο τον κόσμο, αν θέλετε, εγκληματίας ποιος είναι; Οσάμα Μπιν Λάντεν. Δεν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα σε όλο τον κόσμο; Δεν έχει δοθεί τόσο βάρος; Όμως, δεν μπόρεσαν να τους συλλάβουν. Γιατί; Ασφαλώς αυτοί που είναι εγκληματίες, αυτοί που θέλουν να προφυλαχθούν, ξέρουν και άλλους τρόπους. Κρύβονται. Ο Μπερνάρντο Προβεντσάνο, ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα, που πιάστηκε το 2006, καταζητείτο επί σαράντα τρία χρόνια. Δε χρησιμοποιούσε τηλέφωνα. Είχε άλλους τρόπους όμως. Και ασφαλώς, το ίδιο θα κάνουν και οι εγκληματίες και μάλιστα, οι σοβαροί εγκληματίες. Τώρα, αν θα πιάσουν τα τσιροπούλια, εντάξει, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία δεν περιμένουν από τα καρτοκινητά για να κάνουν τις συνεννοήσεις τους. Και αν ποτέ τους χρειαστεί, θα βρουν και άλλους τρόπους να μιλάνε μεταξύ τους. Ακόμα, είναι φαιδρό να περιμένει κανείς ότι το οργανωμένο έγκλημα θα δυσκολευτεί να βρει κινητά και κάρτες για να κάνει τη δουλειά του, αν ποτέ τις χρειαστεί. Ποιο πιθανό, μάλιστα, να τις πουλάει και το ίδιο. Να μην έχετε αμφιβολία ότι το οργανωμένο έγκλημα θα πουλάει και αυτές τις κάρτες σε όσους τις χρειάζονται.
Όπως πάντα, αυτού του είδους τα μέτρα που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο δε θα συμβάλουν στον ουσιαστικό περιορισμό του εγκλήματος. Απλά, αυξάνουν τις ικανότητες του κράτους να φακελώνει τους πολίτες του.
(GH)
(1DE)
Και εδώ θα πρέπει να μπει και ένα άλλο θέμα, κύριε Υπουργέ. Ποιο θα είναι το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος; Όλες αυτές οι υπηρεσίες που θα παρακολουθούν, που θα καταγράφουν, πόσο τέλος πάντων θα κοστολογηθεί όλο αυτό το έργο; Διότι εδώ θα πρόκειται για χιλιάδες ανθρώπους αν θέλετε και στις ιδιωτικές εταιρίες που υποχρεώνονται να κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Μου έχει κάνει εντύπωση στα Λεχαινά όπου υπάρχει εκεί ένα ίδρυμα με παιδιά με αναπηρίες αρκετά εκ των οποίων πέθαναν επειδή κατάπιαν σφουγγάρια και άλλα αντικείμενα από στρώματα και με το επιχείρημα ότι δεν είχαν προσωπικό κατέληξαν να βάλουν κάμερες. Πόσες κάμερες; Προέβλεψαν πενήντα κάμερες για αυτό το ίδρυμα. Αυτές πρέπει να παρακολουθούνται νυχθημερόν. Δεν ξέρουμε πότε το παιδί θα κάνει αυτή την αταξία. Επομένως πόσες κάμερες μπορεί να παρακολουθεί κάποιος; Πέντε συγχρόνως για να δει τι κάνει το κάθε παιδί; Πρέπει να έχουμε δέκα ανθρώπους να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή. Πρέπει δηλαδή να έχουμε πενήντα ανθρώπους για να παρακολουθούν. Επομένως οι κάμερες δεν λύνουν το πρόβλημα και σε αυτή την περίπτωση που θα μπορούσαν ενδεχομένως εδώ να προσφέρουν.
Η έκρηξη του ίντερνετ, τα δισεκατομμύρια κινητά που κυκλοφορούν στην υφήλιο κάποιους τους φοβίζουν. Εκατομμύρια τηλεφωνήματα γίνονται από και προς κινητά στη χώρα μας κάθε μέρα, εκατομμύρια e mail ανταλλάσσονται.
Οι μηχανισμοί πληροφοριών αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους. Από πού να ξεκινήσουν να παρεμβαίνουν και τι να προλάβουν να ελέγξουν; Δεν μπορούν να ξέρουν πώς χρησιμοποιούν πια οι άνθρωποι τα τηλέφωνά τους. Ο όγκος πληροφοριών που ανταλλάσσεται είναι τόσο μεγάλος που κανείς εγκέφαλος δεν μπορεί να το διαχειριστεί.
Σε παλαιότερα χρόνια ο αστυνομικός της γειτονιάς στη χώρα μας ιδιαίτερα ήξερε ακριβώς ποιος μιλούσε με ποιον. Τώρα όμως ακόμα και στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας, ένα νέο παιδί μπορεί να συνομιλεί με κάποιο συνομήλικο του π.χ. στην Κίνα και κανείς να μην το γνωρίζει και κανείς να μην μπορεί να το ελέγξει.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία παρέχει όντως δυνατότητες στα κράτη-μέλη να ζητούν από τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα να κρατάνε στοιχεία για τους πελάτες τους. Κακώς κάκιστα. Μια σειρά από χώρες έχουν δηλώσει ότι δεν θα το κάνουν αυτό ποτέ, όπως π.χ. η Σουηδία. Η Ελλάδα με την εμπειρία των αστυνομικών λογικών των δεκαετιών του ’50 και ’70 γιατί θέλει τόσο πολύ να μπει σε αυτή τη συμμαχία των «προθύμων»!
Η Κυβέρνηση που πίεσε προς την υιοθέτηση μιας τέτοια κοινής γραμμής ήταν η Βρετανική από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Ζήτησε να κρατούν οι πάροχοι αυτά τα στοιχεία για τρία ολόκληρα χρόνια. Και εδώ συνέβη ένα τεράστιο παράδοξο. Οι δυνάμεις του καπιταλισμού έγιναν ξαφνικά οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του αστυνομικού κράτους γιατί; Για έναν απλό λόγο. Τα νέα αυτά μέτρα ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος των υπηρεσιών τους αφού τις καλούν να παίξουν το ρόλο του συλλέκτη πληροφοριών. Βέβαια θα βρουν τον τρόπο να μετακυλήσουν αυτό το κόστος στους χρήστες των καρτοκινητών.
Η έκρηξη της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι αυτές οι υπηρεσίες γίνονται όλο και πιο φθηνές. Τη στιγμή λοιπόν που η φυσική κίνηση της αγοράς είναι προς όλο και πιο φθηνές τιμές λόγω της επιταχυνόμενης τεχνολογικής εξέλιξης, έρχεται το κράτος και ζητά οι τιμές να ανέβουν κατά πολύ. Στην αντίδρασή τους αυτή προσέκρουσε και η πολιτική που πήγε να επιβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Μπλερ.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχουμε και ένα άλλο παράδοξο. Η αυστηρή Βρετανία δεν το έχει υιοθετήσει αλλά ούτε και οι ΗΠΑ. Και δεν το έχουν υιοθετήσει απλούστατα γιατί δεν έχουν αστυνομικές ταυτότητες και έτσι δεν μπορεί να σταθεί εύκολα η λογική της ταυτοποίησης που ζητείτε.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να είναι το πρώτο στάδιο για την υιοθέτηση και άλλων ρυθμίσεων παρακολούθησης των πολιτών. Ανάμεσα στα άλλα που προσπαθεί να κάνει είναι να εξοικειώσει τους Έλληνες σε περισσότερη αστυνομική παρέμβαση στις τηλεπικοινωνίες τους. Μετά από λίγο καιρό ποιος ξέρει τι άλλο μπορεί να μας σερβιριστεί. Η αποδοχή τέτοιων ρυθμίσεων οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς, σε περιορισμό της ελευθερίας και των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας Ελλήνων και μεταναστών.
(GH)
Παρακολούθησα με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του Εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Σκουλά, ο οποίος είπε ότι το καταψηφίζουν και ανέφερε και μία σειρά λόγους. Ανέφερε δε στο τέλος ότι: «Εμείς ανάμεσα στα άλλα δεν είδαμε διαβούλευση και όταν έρθουμε, όχι θα το καταργήσουμε, αλλά τότε θα διαβουλευθούμε». Αυτό τι σημαίνει; Ότι στην ουσία το αποδεχόμαστε. Τουλάχιστον περιμένουμε μία τοποθέτηση από το ΠΑΣΟΚ που να ξεκαθαρίζει το συγκεκριμένο θέμα.
Αυτό το νομοσχέδιο περιορίζει την ελευθερία και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας και των Ελλήνων και των αλλοδαπών και προπαντός των μεταναστών. Θα περιμέναμε ακόμα κάποιες φωνές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ να μην προτρέχουν και να ζητούν τόσο επίμονα να υπαχθούν και τα τηλέφωνα τα προερχόμενα –λέει- από χώρες του εξωτερικού στην ίδια ρύθμιση, προκειμένου να έχουν περιαγωγή στη χώρα μας. Μια τέτοια πρόταση δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει ποτέ δεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς περιορίζει σοβαρά την ελευθερία κίνησης των αγαθών.
Στην πράξη το νομοσχέδιο αυτό είναι και ανεφάρμοστο, ακριβώς επειδή είναι τόσο κάθετο και απόλυτο και ζητάει τόσα πολλά πράγματα. Τρεις ομάδες κατοίκων της χώρας χρησιμοποιούν αυτά τα καρτοκινητά: οι μετανάστες, οι ανήλικοι και οι ηλικιωμένοι. Οι μετανάστες συχνά δεν ξέρουν καν ελληνικά για να κάνουν αυτά που τους ζητάει το νομοσχέδιο, δηλαδή να διαβάσουν τα sms που θα τους σταλούν για να πάνε να το ονομαστικοποιήσουν. Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να το κάνουν σε συνεργασία με τους γονείς τους, όσο για τις γιαγιάδες της χώρας ας το αφήσουμε καλύτερα. Πόσοι ηλικιωμένοι ξέρουν να διαβάζουν sms άραγε; Πόσες γιαγιάδες και παππούδες με μεγάλες κινητικές δυσκολίες μπορούν να κάνουν αυτά που τους ζητά το νομοσχέδιο;
Η εισηγήτριά μας στην Επιτροπή, η κ. Αμμανατίδου, έκανε μία παρατήρηση. Οι υπάλληλοι των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα κληθούν να ελέγχουν την παράνομη μετανάστευση, αφού αυτοί θα ελέγχουν τα δικαιολογητικά των μεταναστών. Δεν είναι η δουλειά τους αυτή. Η Κυβέρνηση όμως θέλει να μας κάνει όλους και λίγο αστυνομικούς και ίσως το κόμμα του ΛΑΟΣ να συμφωνεί με αυτήν την προοπτική, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού πιστεύουμε ότι αντιδρά σε αυτό το ενδεχόμενο. Και να σας πούμε το φόβο μας ευθέως. Δεν φοβόμαστε ιδιαίτερα τον κύριο Υπουργό, τον κ. Στυλιανίδη, ούτε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι και αυτοί αποδέχονται τη δημοκρατία και τους κανόνες της, όπως και όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ούτε βέβαια πιστεύουμε ότι κινδυνεύει αυτήν τη στιγμή η δημοκρατία, που τόσο πολύ είχε λείψει στο παρελθόν από τη χώρα μας. Όμως, ένα τέτοιο μέτρο είναι διολίσθηση προς πιο αυταρχικές και περιοριστικές λογικές. Είναι ένα μέτρο που μια κυβέρνηση δικτατορική θα το επέβαλε με χαρά. Αν υπήρχαν κινητά την εποχή της χούντας, το πρώτο μέτρο που θα έπαιρνε η χούντα θα ήταν αυτό, αυτό είναι σίγουρο.
Ανησυχητικό είναι ακόμα το ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική διαβούλευση για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου. Και εδώ θα θέλαμε να ξέρουμε: Πού είναι η άποψη, πού είναι οι θέσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και της ΑΔΑΕ, της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κύριε Υπουργέ; Αποδέχονται αυτά τα μέτρα και αυτές τις ρυθμίσεις; Εμείς αυτό το θεωρούμε καθοριστικό, ότι θα έπρεπε εδώ τουλάχιστον να ξεκινήσουμε από αυτό. Η διαβούλευση θα έπρεπε να ξεκινήσει από τις θέσεις και την τοποθέτηση αυτών των δύο ρυθμιστικών Αρχών. Στην Επιτροπή δεν προσήλθαν οι καλούμενοι φορείς εκτός από τον εκπρόσωπο των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι παρατηρήσεις του οποίου άλλωστε δεν εισακούστηκαν. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, εδώ αυτό που έλεγε ο γνωστός «αναρχοκομμουνιστής» Βενιαμίν Φραγκλίνος: «Όποια κοινωνία θα αντάλλασσε έστω και λίγη ελευθερία για λίγο περισσότερη ασφάλεια, δεν αξίζει να έχει ούτε το ένα αγαθό, ούτε το άλλο και θα καταλήξει να τα χάσει και τα δύο». Δυστυχώς, προς τα εκεί κινδυνεύουμε να πορευθούμε, κύριε Υπουργέ.
Τώρα, για τις τροπολογίες θα έπρεπε να πούμε πολλά. Θα τα πούμε αύριο, ιδιαίτερα για τις κάμερες, το DNA και για τις δημοσκοπήσεις, επειδή ο χρόνος δεν το επιτρέπει. Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Λεβέντη.
Το λόγο έχει η κ. Δήμητρα Αράπογλου.
(ΧΡ)
( ST)
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαφώς με προσοχή. Στην Επιτροπή συμμετείχε ο κ. Βαϊτσης Αποστολάτος και δεν ήμουν εγώ. Είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή και όχι με προχειρότητα, αυτό που αφορά τα καρτοκινητά. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα.
Διάβασα με μεγάλη προσοχή τα πρακτικά της Επιτροπής και εκτιμώ ιδιαίτερα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων όλων των παρατάξεων, αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνει τελευταία η Κυβέρνηση για την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Αυτό όμως που ο καθένας εύκολα μπορεί να συνειδητοποιήσει, είναι η καθυστέρηση της Κυβέρνησης ή μάλλον η αδυναμία της να κατανοήσει εγκαίρως τις ανάγκες της κοινωνίας και να δώσει άμεσες και ολοκληρωμένες λύσεις. Δηλαδή πρέπει να επαναληφθούν οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι απαγωγές, να δολοφονηθούν αστυνομικοί και να κάνει limit up η εγκληματικότητα για να δώσει η Κυβέρνηση τα εργαλεία στις διωκτικές αρχές για να επιτελέσουν επιτυχώς το έργο τους;
Εμείς θεωρούμε ότι οι διωκτικές αρχές στη δημοκρατία ενεργούν για την προστασία και την εξυπηρέτηση της κοινωνίας για την προστασία όλων των πολιτών. Και για να υπάρξει αποτελεσματικότητα θα πρέπει να τις εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα εργαλεία. Υπάρχουν κάποιοι που αφήνουν συνεχώς υπονοούμενα για την ποιότητα και τις προθέσεις των διωκτικών αρχών και επιθυμούν να σκαλίζουν μνήμες που δεν ταιριάζουν με τη σημερινή πραγματικότητα και με το ενδιαφέρον τους για τη δημοκρατία. Όποιος ενδιαφέρεται για την Ελλάδα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιεί έντιμα επιχειρήματα παρά να βάζει τρικλοποδιές στην ασφάλεια και στην πρόοδο της χώρας.
Αν και η ταυτοποίηση των στοιχείων των χρηστών της καρτοκινητής τηλεφωνίας ως εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, αποτελεί ένα μέτρο θεωρούμε ότι η εγκληματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά με το συνδυασμό δραστικών και αποτελεσματικών μέτρων.
Έχει παρατηρηθεί ότι το οργανωμένο έγκλημα, εκβιαστές, μαστροποί, συμμορίες κλεφτών και δολοφόνων εκμεταλλεύεται την ανωνυμία και την ευκολία με την οποία μπορεί κάποιος να αποκτήσει καρτοκινητό. Αν είναι η ταυτοποίηση να λειτουργήσει είτε αποτρεπτικά είτε ως μέσο στα χέρια των διωκτικών αρχών για την έγκαιρη διαπίστωση και την απόδειξη των ποινικών πράξεων, τότε και εμείς με τη νομοθετική μας αρμοδιότητα οφείλουμε να συνδράμουμε και να ενισχύσουμε τις διωκτικές αρχές ώστε να επιτελούν με μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα το έργο τους.
Εφόσον οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γνωρίζουν, έχουν τα στοιχεία αυτών που χρησιμοποιούν σύνδεση με συμβόλαιο, γιατί να μη γνωρίζουν και τα στοιχεία αυτών που κάνουν χρήση της καρτοκινητής και να μπορούν έτσι οι διωκτικές αρχές να χρησιμοποιούν αντιστοίχως τις πληροφορίες; Εξάλλου η επιλογή του πελάτη-χρήστη δεν έχει να κάνει με την ανωνυμία και τα προσωπικά δεδομένα, αλλά με το τι τον συμφέρει. Δεν τίθεται θέμα απόκρυψης στοιχείων από τον χρήστη. Άλλος επιλέγει σύνδεση με συμβόλαιο γιατί μιλάει πολλές ώρες με ένα τέτοιο πρόγραμμα Χ και επωφελείται απ’ αυτό και άλλος από ένα Ψ πρόγραμμα. Κάποιος άλλος επιλέγει να χρησιμοποιήσει κάρτα γιατί μιλάει ελάχιστα ή το έχει για μια ώρα ανάγκης.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
(MB)
(XP)
Θέμα ανωνυμίας τίθεται όμως γι’ αυτούς που θέλουν κάτι να κρύψουν επειδή λειτουργούν με δόλο, εκβιάζουν, απειλούν, παρανομούν. Γιατί να επιτρέπουμε σ’ αυτούς να χρησιμοποιούν αυτές τις οδούς;
Τέλος, η αιτιολογική έκθεση στην πρώτη παράγραφο επικαλείται τα υψηλά επίπεδα στα οποία έχει φθάσει η αγορά της κινητής τηλεφωνίας και ότι από το μέτρο αυτό δεν πρόκειται, σύμφωνα με την εμπορική διάσταση, να θιγούν οικονομικά οι εταιρίες και μάλιστα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Και επειδή ζητούμενο θα πρέπει να είναι πέραν της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης και η προστασία των συναλλαγών και της εμπορικής δραστηριότητας θα ήθελα να συμπλεύσω με την ανησυχία και άλλων συναδέλφων όσον αφορά τη δυσλειτουργία που μπορεί να προκύψει από τη χρήση καρτών SIM από άλλες χώρες, όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχα νομοθετήματα για την ταυτοποίηση των στοιχείων και το γεγονός ότι το οργανωμένο έγκλημα θα μπορούσε να επινοήσει άλλες τακτικές για την ικανοποίηση των σκοπών του.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχει αξία η δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και ειδικά αυτών που γνωρίζουν τόσο την αγορά όσο και το τεχνολογικό περιεχόμενο. Εδώ εντοπίζονται οι αδυναμίες της Κυβέρνησης, η οποία έχει προφανώς την καλή πρόθεση, αλλά δεν έχει την ικανότητα να συντονίσει τους κοινωνικούς εταίρους και να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα για να φέρει στη Βουλή το καλύτερο δυνατό σχέδιο νόμου. Η δουλειά δεν θέλει μόνο κόπο, αλλά θέλει και τρόπο.
Εμείς φυσικά θα το υπερψηφίσουμε, γιατί έτσι θα δοθεί στις διωκτικές Αρχές η δυνατότητα να εκτελέσουν με περισσότερα εργαλεία το έργο τους ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα. Η πάταξη της εγκληματικότητας και η προστασία των πολιτών αποτελεί για μας προτεραιότητα. Και δεν είναι μόνον αυτό. Πολλές φορές δεν ξέρουμε ποιος είναι κάποιος που χρησιμοποιεί το καρτοκινητό και τελεί μια αξιόποινη πράξη. Και πραγματικά πρέπει να ξέρουμε, να γνωρίζουμε το όνομα του κάθε χρήστη, ώστε να μην επιτελούν κάποιοι εγκληματικές πράξεις. Πρέπει να ξέρουμε και τον απλό χρήστη και τον επιχειρηματία και τον οποιονδήποτε, έστω και αν είναι Υπουργός, Βουλευτής κ.λπ.. Ναι, σαφώς δεν πρέπει να καταπατούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ο καθένας ποιος είναι και τι κάνει.
Αύριο θα μιλήσουμε και για τις τροπολογίες με περισσότερες λεπτομέρειες. Ευχαριστώ που με ακούσατε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τώρα εισερχόμαστε στον κατάλογο των συναδέλφων Βουλευτών που έχουν ζητήσει το λόγο.
Πρώτος έχει το λόγο ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Σαμπαζιώτης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως κοινωνία βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικότητα η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία υπάρχουν, στη χώρα μας κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα περίπου δεκατριάμισι εκατομμύρια κινητά. Απ’ αυτά ενεργά τουλάχιστον μία φορά είναι τα 9 εκατομμύρια και ταυτοποιημένα απόλυτα είναι μόνο τα 5 εκατομμύρια. Υπολογίζεται δε από τις ίδιες τις εταιρίες ότι 10.000 με 15.000 ανώνυμες συνδέσεις την ημέρα είναι ευκαιριακές. Δηλαδή κάποιος αγοράζει ένα κινητό, το χρησιμοποιεί μία φορά και το αφήνει στην άκρη.
Η ανωνυμία του καρτοκινητού, κύριοι συνάδελφοι, έχει αποδειχθεί στατιστικά, και όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλη την Ευρώπη, ότι διευκολύνει την ανάπτυξη της εγκληματικότητας. Μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης περίπου εβδομήντα υποθέσεις, δηλαδή περιπτώσεις εγκλημάτων, παραμένουν ανεξιχνίαστες διότι δεν κατέστη δυνατόν να γίνει ταυτοποίηση του καρτοκινητού. Αντίστοιχα εκεί που είχαμε ταυτοποίηση, με συμβολαιοποιημένο κινητό, είχαμε αποτελέσματα από τις διωκτικές Αρχές αλλά και καταδικαστικές αποφάσεις από τη Δικαιοσύνη.
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφορά τους κατόχους ανωνύμων καρτοκινητών, τους οποίους εξισώνει με τους επώνυμους συνδρομητές οι οποίοι έχουν συμβόλαιο. Οι πάροχοι υποχρεώνονται να καταγράφουν και να διατηρούν τα στοιχεία όλων των συνδρομητών αντιστοιχίζοντάς τα με τα στοιχεία της κάρτας SIM. Το εργαλείο λοιπόν που χρησιμοποιούμε είναι η αντιστοίχιση της κάρτας SIM με το όνομα του χρήστη.
(GK)
Την κάρτα SIM θα την προμηθεύονται οι καταναλωτές από όλα τα δίκτυα και από όλα τα σημεία πώλησης των παρόχων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Θα την ενεργοποιούν όμως μόνο οι πάροχοι, μετά από διαδικασία ταυτοποίησης. Στη συνέχεια οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν χρόνο από παντού, όπως ακριβώς γίνεται σήμερα.
Άρα, δεν θα αλλοιωθεί πουθενά η εισοδηματική πολιτική των μικρών-μεσαίων πολιτών, διότι και το κινητό και η κάρτα, όπως παλιά, μπορούν να αγοραστούν και ως προς το χρόνο και ως προς το αντικείμενο από παντού.
Τα κόστη που γράφτηκαν στον Τύπο ότι απαιτούνται, για να γίνει αυτή η προσαρμογή, θεωρώ, κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι υπερβολικά. Όλοι μας γνωρίζουμε στοιχειωδώς από μηχανογράφηση. Μια στοιχειωδώς οργανωμένη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πρέπει να κάνει μια απλή προσαρμογή. Έχει ήδη το λογισμικό για τα ταυτοποιημένα κινητά, όπως έχει επίσης και το λογισμικό γι’ αυτά που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Το μόνο το οποίο λείπει είναι η παράμετρος της πρόσθεσης του ονόματος.
Όλη, λοιπόν, αυτή η διαδικασία είναι εύκολη και δεν έχει καθόλου μεγάλο κόστος. Άλλωστε, από τις επισκέψεις των πελατών σ’ αυτά τα καταστήματα των παρόχων θα προκύψει πολύ μεγάλη ωφέλεια γι’ αυτές τις εταιρείες, καθ’ ότι έχουν πληθώρα προϊόντων, τα οποία θα μπορούν να προωθήσουν. Άρα, ας μην ανησυχούν ότι υπάρχει περίπτωση να χάσουν κέρδη.
Όμως, εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ένα θέμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που αφορά τις εταιρείες. Εμάς, οφείλει και πρέπει να μας ενδιαφέρει το κοινωνικό όφελος και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να διακυβεύσουμε αυτό το κοινωνικό όφελος και το δημόσιο συμφέρον, επειδή ακριβώς μπορεί να περιοριστούν κάπου ελάχιστα τα κέρδη μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Το βάρος της προσαρμογής το αναλαμβάνουν οι ίδιες οι εταιρείες και δεν θα δεχθούμε με τίποτα να μετακυλιστεί στην πλάτη των καταναλωτών. Αυτό το λέει ρητά ο νόμος, το προβλέπει το νομοσχέδιο και η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα παρακολουθεί την εφαρμογή αυτού του θέματος.
Όταν, λοιπόν, ψηφίζουμε ένα νόμο και τον ψηφίζουμε για το δημόσιο και για το εθνικό συμφέρον, κύριοι συνάδελφοι, αλλά και για το κοινωνικό όφελος, είναι όλοι υποχρεωμένοι να τον σεβαστούν και να τον εφαρμόσουν, ανεξάρτητα αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει, αν τον θέλουν ή δεν τον θέλουν.
Ακούστηκε σ’ αυτήν την Αίθουσα πως με αιτία το νομοσχέδιο αυτό θα προκληθούν απολύσεις και ανεργία. Θα ήθελα να απαντήσω στους αγαπητούς συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι νομοσχέδια σαν και αυτό που αντιμετωπίζουν κατά το δυνατόν την εγκληματικότητα και βάζουν τάξη σε ένα νεότευκτο χώρο, τον ενιαίο χώρο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών, διευκολύνουν την ανάπτυξη και μάλιστα θεωρώ ότι συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ακούστηκε επίσης ότι η περίοδος προσαρμογής είναι μικρή. Μα, δύο χρόνια, κύριοι συνάδελφοι, χρειάστηκε για να προσαρμοστεί μια Γερμανία με 60.000.000 πληθυσμό, πόσω μάλλον η χώρα μας με τα 10.000.000 πολιτών. Νομίζω ότι ο ένας χρόνος είναι υπεραρκετός.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο αυτό εφαρμόζεται απόλυτα η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία του απόρρητου σύμβασης των διωκτικών αρχών. Ό,τι αφορά δηλαδή, την προστασία, των προσωπικών δεδομένων που ισχύει μέχρι σήμερα στα συμβολαιοποιημένα κινητά ή στη σταθερή τηλεφωνία ή οπουδήποτε αλλού, δεν θίγεται πουθενά.
Σε ό,τι αφορά δε τους μετανάστες, τους δίνουμε απόλυτα το δικαίωμα να χρησιμοποιούν ταυτοποιημένο κινητό, εφόσον βέβαια διαβιούν νομίμως στη χώρα μας. Ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένα πιστοποιητικά που πρέπει να προσκομίσουν και δείχνει και την απαιτούμενη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα του μετανάστη.
Σε καμία, όμως περίπτωση, δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη χρήση ταυτοποιημένου κινητού από μετανάστη, ο οποίος δεν διαμένει μόνιμα στη χώρα μας.
Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι θα πρέπει να λειτουργούν όλοι οι θεσμοί. Δηλαδή, κάποιος ο οποίος βρίσκεται παράνομα στην Ελλάδα δεν μπορεί να απολαμβάνει τα δικαιώματα που απολαμβάνει αυτός που νομίμως διαβιεί στη χώρα μας.
Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται απορίες από κάποιους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι αν επιβληθεί ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο, ένας πολίτης μπορεί να πάει και να προμηθευτεί κάρτα SIM από άλλο κράτος που δεν έχει κάνει ταυτοποιήσεις, οπότε θα υπάρχει μία μαύρη τρύπα στο σύστημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θεωρούμε ότι εμείς με αυτό το νομοσχέδιο μπορούμε να καλύψουμε όλες αυτές τις μαύρες τρύπες που ακούστηκαν. Δεν έχουμε αυτή την ψευδαίσθηση. Εμείς ψηφίζουμε ένα νόμο, ο οποίος αντιμετωπίζει με πληρότητα το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Ένα βήμα κάνουμε, ένα βήμα, όμως, το οποίο είναι χρήσιμο.
(DP)
(GK)
Αυτό το οποίο κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε στο ενιαίο περιβάλλον τηλεπικοινωνιών ακολουθώντας διαδικασίες που ακολουθεί σήμερα όλη σχεδόν η Ευρώπη. Εναρμονιζόμαστε στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξυπηρετούμε στην πράξη την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δίνουμε πρόσθετα εργαλεία στις διωκτικές αρχές για να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα. Προστατεύουμε με αυτόν τον τρόπο αποτελεσματικά τα δικαιώματα των πολιτών χωρίς να δυσκολεύουμε τον καταναλωτή.
Πιστεύω ότι σταδιακά όσο επεκτείνεται η εφαρμογή αυτού του μέτρου σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τόσο καλύτερα αποτελέσματα και τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε στο βασικό ζητούμενο, κύριοι συνάδελφοι, που είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Γι’ αυτό ψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο και σας καλώ να το ψηφίσετε και εσείς.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Κουσελάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμα φορά η Κυβέρνηση δεν νομοθετεί για να λύσει τα μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας. Νομοθετεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις, για να διασκεδάσει τη διάχυτη ανασφάλεια των πολιτών από την έκρηξη της εγκληματικότητας, να διασκεδάσει τον αποτροπιασμό των πολιτών απέναντι στην εκτεταμένη διαφθορά και τη δύσοσμη διαπλοκή που έφερε στην επιφάνεια η σύλληψη των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου.
Ποιοι αλήθεια τους διευκόλυναν και τους προστάτευαν επιτρέποντάς τους να λειτουργούν έτσι ασύδοτα; Πολλά ελέχθησαν και ακούστηκαν γύρω από αυτό το θέμα. Λέτε να το μάθουμε ταυτοποιώντας καρτοκινητά και επιστρατεύοντας κάμερες ή θα κουκουλωθεί και αυτό όπως κουκουλώθηκαν τόσα άλλα;
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα –το είπε και ο Εισηγητής μας- αντανακλά μια ακόμα απεγνωσμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιδείξει έργο και πυγμή εγκαταλείποντας έντρομη τα περί μεσαίου χώρου που μας είχατε αναπτύξει, κύριε Υπουργέ, κάποιες άλλες χρονικές στιγμές. Η Κυβέρνηση νομοθετεί πρόχειρα και παίζει επικίνδυνα με κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών χωρίς –το τονίζω αυτό- να διασφαλίζει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.
Ξέρουμε βέβαια πως η ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών ήταν ένα από τα μέτρα που ο κ. Δένδιας έχει εξαγγείλει από τον Φεβρουάριο για να κατευνάσει τότε την κατακραυγή και την γελοιοποίηση που ήρθε σαν επακόλουθο της θεαματικής απόδρασης Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού. Και όμως όπως έγινε γνωστό, στο ίδιο αυτό χρονικό διάστημα τα κινητά, καρτοκινητά ή όχι έδιναν και έπαιρναν μέσα στις φυλακές προς όφελος υψηλών εγκληματικών κυκλωμάτων, με διασυνδέσεις παντού, ενώ την ίδια στιγμή τυπικά απαγορευόταν και η κατοχή και η χρήση τους.
Τελικά τι μας πείθει, κύριοι συνάδελφοι, μετά την ταλαιπωρία στην οποία θα υποβληθούν εκατομμύρια πολιτών –άκουσα από τον συνάδελφο πριν ότι πάνω από πέντε εκατομμύρια θα πρέπει να τακτοποιήσουν τα καρτοκινητά τους επωμιζόμενοι ενδεχόμενα και το διαχειριστικό κόστος των παρόχων το οποίο θα τους το χρεώσουν με αυξήσεις στις τιμές- πώς οι αστέρες των κυκλωμάτων του εγκλήματος δεν θα συνεχίσουν και μετά από αυτήν την διαδικασία τα ίδια; Τι μας διασφαλίζει δηλαδή πώς δεν θα ανθίσει ένα νέο πεδίο δόξης λαμπρό για την παραοικονομία με εισαγωγές καρτών SIM από ευρωπαϊκές ή τρίτες χώρες, από την Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία όπου δεν ισχύουν διατάξεις ταυτοποίησης; Και πώς θα ελέγξουμε –γιατί ακούσαμε διάφορα στο θέμα αυτό- τους χιλιάδες μετανάστες και επισκέπτες της χώρας μας, τους τουρίστες που μπαινοβγαίνουν κάθε μέρα;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπήρχε καιρός –και το γνωρίζετε- να γίνει μια ουσιαστική διαβούλευση τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό. Όμως δεν έγινε παρά ένας «διάλογος» πενθημέρου, ενώ την ίδια στιγμή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ισπανία η διαδικασία αυτή κράτησε μήνες ολόκληρους.
(KO)
(2DP)
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση κινούμενη προς άγρα εντυπώσεων και όχι ουσιαστικού αποτελέσματος αγνόησε καταφανώς αυτή τη διεθνή εμπειρία. Διότι από αυτήν δεν τεκμηριώνεται σε καμία περίπτωση ότι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών λειτουργεί σαν αποτρεπτικός παράγοντας για την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία. Και αναφέρομαι στη θέση της Υπηρεσίας Προσωπικών Δεδομένων του Καναδά που γνωμοδοτεί ουσιαστικά γι’ αυτό το ζήτημα. Ούτε καλύπτονται όλα αυτά από την κοινοτική νομοθεσία, όπως ελέχθη και όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Γι’ αυτό το θέμα έχουμε από τον Απρίλιο απάντηση του Μπαρό σε δύο Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κατά την οποία δεν φαίνεται πουθενά ότι υπάρχει αντίστοιχη κοινοτική οδηγία.
Για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση κινείται στα όρια της συνταγματικότητας, αφού η τροποποίηση εκτελεστικών του Συντάγματος νόμων επιτρέπεται μόνο όταν δεν θίγονται κεκτημένα δικαιώματα που συγκροτούν την παρεχόμενη από το Σύνταγμα στάθμη προστασίας. Δεν ενδιαφέρει, βέβαια, την Κυβέρνηση εάν μ’ αυτή την αμφίβολης συνταγματικότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας ρύθμιση επιφέρει σημαντικές απώλειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στα περίπτερα που διαθέτουν αυτήν τη στιγμή τα καρτοκινητά.
Ας σημειωθεί ότι το απόθεμα σε καρτοκινητά τη στιγμή που μιλάμε φτάνει τα έξι εκατομμύρια σε δέκα χιλιάδες σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα και για το ζήτημα αυτό δεν προβλέπεται ούτε μεταβατική διάταξη.
Το αποτέλεσμα δεν νοιάζει την Κυβέρνηση. Δεν τη νοιάζει το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών, το κόστος που θα μετακυληθεί στους καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους είναι αγρότες, είναι ηλικιωμένοι, είναι νέοι της γενιάς των 700 και λιγότερων ευρώ και τους οποίους ήδη επιβάρυνε πρόσφατα η Κυβέρνηση με άλλο νομοθέτημα σχετικά με τη φορολογία των καρτοκινητών και των ακινήτων.
Σας νοιάζει, κύριοι της Κυβέρνησης, μόνο να δείξετε πως κάτι κάνατε. Αυτό που θέλω, όμως, να σας πω εγώ είναι ότι κάνατε μία τρύπα στο νερό. Αυτό που κάνετε είναι ότι κλείνετε το μάτι στις πιο ακραίες αυταρχικές αντιρρήσεις για το νόμο και την τάξη που ταιριάζουν γάντι με την τροπολογία σας για τις κάμερες, η οποία αποτελεί ένα ακόμα αδιαφανές και ανεξέλεγκτο πλήγμα στα δικαιώματα των πολιτών.
Όμως -και αυτό είναι γεγονός- η κομματικοποίηση από τη μια πλευρά και η απαξίωση από την άλλη και της ΕΛ.ΑΣ. και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αλλά και της ουσιαστικής διάλυσης του σωφρονιστικού συστήματος δεν «ξεπλένεται» με τέτοιου είδους νομοθετήματα, γιατί εσείς αυτό που ουσιαστικά επιχειρείτε να κάνετε είναι ακριβώς αυτό, να ρίξετε δηλαδή στάχτη στα μάτια των πολιτών.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς -και θέλω να το τονίσω αυτό- δεν είμαστε θιασώτες της ανωνυμίας. Είμαστε εραστές της υπευθυνότητας, είμαστε υποστηρικτές των επώνυμων και ενεργών πολιτών. Όμως, εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε σχέδιο νόμου, όπως αυτό που αποσκοπεί να ρίξει στάχτη στα μάτια αυτών των πολιτών.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, εφόσον ήδη γνωρίζετε ότι εμείς ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός υπερψηφίζουμε αυτή την πρόταση την οποία φέρνετε, θέλω να σας παρακαλέσω να μην τη «ξε-νομοθετήσετε» σε λίγες μέρες. Διότι δεν σας κρύβω ότι με τον τρόπο που νομοθετεί η παρούσα Κυβέρνηση, κάθε φορά που αναγκάζομαι να συμφωνήσω με μία πρότασή σας, τρέμω μήπως μετά από δύο-τρεις μήνες έρθετε και το αλλάξετε.
Και αναφέρομαι στην πρόσφατη απόφαση να αλλάξετε το νόμο που ψηφίσατε εσείς οι ίδιοι πριν από μερικούς μήνες περί της δημοσιεύσεως των δημοσκοπήσεων μέχρι τις εκλογές. Ασχέτως τού τι είναι σωστό ή τι δεν είναι, η ιδέα ότι μία Κυβέρνηση καταφέρνει να νομοθετεί και να ακυρώνει το δικό της νομοθέτημα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει αν μη τι άλλο ότι νομοθετείτε πάρα πολύ πρόχειρα. Και αυτό είναι εξαιρετικά επίφοβο.
(NP)
(2KO)
Πάω τώρα στο προκείμενο θέμα. Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή τον συνάδελφο εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα επιχειρήματα, τα οποία ανέπτυξε, για να καταψηφίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την παρούσα πρόταση. Δεν αναφέρομαι καθόλου στα Κόμματα της Αριστεράς, διότι τα Κόμματα της Αριστεράς έχουν μία συνεπή συγκεκριμένη ιδεολογία -ούτως ή άλλως το κράτος γενικώς δεν τους πολυαρέσει ούτε και ο νόμος- και εν πάση περιπτώσει, ως Κόμματα που δεν πρόκειται να ασκήσουν ποτέ εξουσία, μπορούν να λένε και μια κουβέντα παραπάνω.
Εσείς, όμως, ως Κόμμα που αύριο πιθανό και να είστε Κυβέρνηση, καταλαβαίνετε τι κάνετε; Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν …
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Χτυπήστε και ξύλο!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι, βεβαίως, το χτύπησα -και φτύνομαι κιόλας!- αλλά με αυτά που κάνετε, κύριε συνάδελφε, είναι αδύνατον να μην πάρουν την εξουσία, αφού κάνετε ό,τι μπορείτε, για να κερδίσουν. Θερμά συγχαρητήρια!
Επανέρχομαι, όμως. Θα είμαστε εδώ, σε αυτό το Κοινοβούλιο –τουλάχιστον εμείς του ΛΑ.Ο.Σ. οπωσδήποτε, ενώ, δυστυχώς, αρκετοί από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας θα λείπουν- που θα έρχεστε εσείς να εισηγείστε το παρόν νομοθέτημα, εάν δεν περνούσε σήμερα, διότι εσείς που θα ασκήσετε εξουσία ή που είχατε ασκήσει στο παρελθόν ξέρετε ότι υπάρχουν πραγματικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Και απορώ πραγματικά: Δεν σας προκαλεί κάποιο δέος ότι μπορεί αύριο να αρχίσετε να λέτε τα ακριβώς αντίθετα; Προφανώς, όχι, διότι αυτό έχετε συνηθίσει να κάνετε σε όλη σας την πολιτική διαδρομή.
Πάμε, όμως, στη λογική εξέταση των επιχειρημάτων.
Επιχείρημα πρώτο: Προσβάλλονται –λέει- τα ανθρώπινα δικαιώματα και κλείνει το μάτι η Κυβέρνηση στις πιο σκοτεινές δυνάμεις του φασισμού, του νόμου και της τάξεως κ.λπ.
Δεν το είχα καταλάβει. Έχω δύο κινητά. Και τα δύο είναι επώνυμα. Δεν ήξερα ότι καταπατώ τα ανθρώπινά μου δικαιώματα, παίρνοντας αριθμούς κινητού επωνύμους. Για να το καταλάβουμε, ας μιλήσουμε λίγο σοβαρά: Ποιος είναι αυτός που έχει λόγο και θέλει να έχει ανώνυμη γραμμή; Μόνο όποιος θέλει να κρύψει κάτι. Κανένας άλλος. Όλοι οι υπόλοιποι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος, το οποίο ούτως ή άλλως γνωρίζει από χίλιες δυο άλλες πλευρές –είτε από την Εφορία είτε από την Πολεοδομία είτε από την ιδεολογία είτε από οτιδήποτε άλλο- τα προσωπικά του δεδομένα. Δεν περιμένει το κράτος να μάθει τα πρόσωπα από τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Άρα, αυτός που θέλει -ντε και καλά- να έχει ανώνυμο αριθμό τον θέλει, γιατί θέλει να κρύψει κάτι. Αυτό, λοιπόν, που έχουμε να συζητήσουμε εδώ στα σοβαρά είναι αν το πρόβλημα της ασφαλείας που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι τέτοιο που να αξίζει τον κόπο να κάνουμε αυτήν την παραχώρηση ή αν είναι τόσο μεγάλο που να πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα με μεγαλύτερη προσοχή.
Σε μια χώρα, όπου τους τελευταίους μήνες έχουμε ζήσει την «σέκτα των μουρλών», τον επαναστατικό αγώνα, τους αντιεξουσιαστές και όλα τα υπόλοιπα τα οποία ξέρουμε, το να συζητάμε για το αν στην Ελλάδα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ασφαλείας που να μας αναγκάζει να είμαστε πιο προσεκτικοί νομίζω ότι ούτε καν σηκώνει συζήτηση. Εάν υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη που πρέπει να γίνει τέτοια συζήτηση, σίγουρα είναι η Ελλάς.
Όμως, πώς να κάνουμε συζήτηση, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν στην Ελλάδα έχει χαθεί η λογική; Μιλάμε για το πανεπιστημιακό άσυλο και περιμένουμε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει πρωτοβουλία. Ο Πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία του προ των ευρωεκλογών είπε ότι αν διαπιστώσει πως δεν λειτουργεί ο νόμος για το άσυλο, θα τον αλλάξει. Αναρωτιέμαι πόσα χρόνια, πόσους αιώνες, πόσες χιλιετίες πρέπει να καίγονται τα ελληνικά πανεπιστήμια, για να καταλάβει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι δεν λειτουργεί ο νόμος.
Προχθές πήγαν οι αξιολογητές της διοίκησης πανεπιστημίου στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Μπήκαν σε μία αίθουσα, για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του Πανεπιστημίου. Πήγαν απ’ έξω πέντε αντιεξουσιαστές, τους κλείδωσαν επί εννέα ώρες μέσα στην αίθουσα και δεν τους άφηναν να πηγαίνουν ούτε για την ανάγκη τους! Και συζητάμε τώρα εμείς για το αν πρέπει να καταργηθεί το άσυλο ή όχι!
Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο συζητάμε σήμερα και το θέμα των κινητών τηλεφώνων. Και ακούω τώρα το δεύτερο επιχείρημα, το οποίο είναι το εξής: Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν προχωρήσει στην άρση της ανωνυμίας –άκουσα μεταξύ αυτών και τη Σουηδία- και άρα, αφού υπάρχουν χώρες, γιατί εμείς να είμαστε με αυτές που έχουν την επωνυμία και να μην είμαστε με τις χώρες που έχουν την ανωνυμία; Μα, τι είδους επιχείρημα είναι αυτό;
Πρώτα απ’ όλα, μια σοβαρή κοινωνία δεν ετεροκαθορίζει τη στάση της. Ήδη από την εποχή του Επιταφίου του Θουκυδίδου είπε ο μέγας Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλέους το περίφημο «χρώμεθα γαρ πολιτεία ου ζηλούση τοις των πέλας νόμοις». Θεωρήθηκε μεγάλος ο λόγος, γιατί είπε «έχουμε πολίτευμα που δεν ζηλεύει τους νόμους των άλλων». Δεν πήγε να πει ο ρήτωρ «χρώμεθα γαρ πολιτεία ζηλούση τοις των πέλας νόμοις», που θέλει δηλαδή να κάνει ό,τι κάνουν οι άλλοι. Άρα, δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι!
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το εξής: Το χρειαζόμαστε στην Ελλάδα; Έχουμε στην Ελλάδα πρόβλημα ασφαλείας; Έχουμε μουρλούς που παίρνουν τα όπλα και πυροβολούν; Προχθές πάλι πυροβολούσαν την κλούβα των ΜΑΤ. Έχουμε άλλους μουρλούς που πετούν μολότοφ όποτε τους καπνίσει και συνεννοούνται μέσω κινητών τηλεφώνων πώς θα μαζευτούν, για να κάψουν τα μαγαζιά; Έχουμε τέτοια προβλήματα; Έχουμε. Ωραία. Αφού τα έχουμε, θέλουμε να τα λύσουμε;
Ακούστηκε και το επιχείρημα: «Μα, αφού όλα μπαίνουν με roaming από άλλες χώρες». Αυτό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας πω ότι αυτό είναι ένα υπαρκτό τεχνικό ζήτημα.
(BA)
(2NP)
Πολύ ωραία! Αφού υπάρχει το roaming, άρα κάποιος θα ξεφεύγει, άρα μην το κάνουμε καθόλου. Η σωστή απάντηση σε αυτό είναι να δούμε ποια περιθώρια νομοθεσίας υφίστανται και ποιες πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρώπης, ώστε να μη δίνουμε roaming στην Ελλάδα σε κινητά που είναι ανώνυμα. Δεν κατάλαβα. Όποιος μπαίνει στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει κινητό επώνυμο. Εάν δεν έχει κινητό επώνυμο, να μην του δίνουμε σύνδεση και να το επιβάλουμε στις δικές μας εταιρείες, αφού θέλουμε να προστατεύσουμε την κοινωνία μας. Αυτή είναι η απάντηση στο roaming και όχι αφού υπάρχει roaming να μην το κάνουμε καθόλου.
Άρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα είναι να επικρατήσει η λογική. Στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας και ειδικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είναι ένα κόμμα που προσδοκά να κυβερνήσει, πρέπει να δείχνει υπευθυνότητα και δεν μπορεί να παλιμπαιδίζει ακολουθώντας την Αριστερά.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασική υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους είναι να εγγυάται συνθήκες ασφάλειας στους πολίτες του. Σε όλο τον κόσμο οι κοινωνίες αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα επιτεύγματα της επιστήμης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας. Οι νέες τεχνολογίες αναμφίβολα έχουν εισβάλει στη ζωή μας για τα καλά τα τελευταία χρόνια και έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας. Παρότι στις περισσότερες περιπτώσεις μας έχουν διευκολύνει λειτουργώντας ως αναπτυξιακοί μοχλοί, σε άλλες έχουν αναδειχθεί παθογένειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Η νέα εποχή μας φέρνει αντιμέτωπους με μια διαφορετική πραγματικότητα, καθώς οι νέες τεχνολογίες έχουν καταστεί, πολλές φορές, ανεξέλεγκτες και επικίνδυνες στα χέρια κακοποιών. Ο συντονισμός του κυκλώματος που πρόσφατα εξαρθρώθηκε μέσα από τις φυλακές, μαρτυρά του λόγου το αληθές. Το νομικό οπλοστάσιο στις περισσότερες περιπτώσεις έπεται και προσπαθεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις ασθμαίνοντας, αδυνατώντας να κινηθεί παράλληλα με αυτές. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αλματώδη αύξηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Και στην περίπτωση αυτή το νομοθετικό πλαίσιο δεν είχε τα ανακλαστικά να παρακολουθήσει τις πολυεπίπεδες συνέπειες της τόσο μαζικής χρήσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η μέχρι σήμερα ανωνυμία των κατόχων καρτοκινητών διευκόλυνε τη δράση τρομοκρατικών ομάδων, δουλεμπόρων, κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, μαστροπείας και κάθε παραβατικής συμπεριφοράς. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς έρχεται να καλύψει αιτούμενα που συν τω χρόνω έχουν εμφανιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, εντάσσεται και η απόφαση για την ενεργοποίηση των καμερών για τη δημόσια ασφάλεια και την προστασία της ζωής, της περιουσίας των πολιτών. Στο ίδιο σκεπτικό εντάσσεται και η τροπολογία που επιτρέπει τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για τη διενέργεια ανάλυσης DNA σε όλες τις περιπτώσεις τέλεσης κακουργημάτων και πλημμελημάτων που τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, που παρέχει τη νομική δυνατότητα να ταυτοποιούνται χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων, κινείται εντός των συνταγματικών ορίων, προχωρά στην ταυτοποίηση στοιχείων των κατόχων και χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, κάνοντας παράλληλα απολύτως σεβαστές τις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων που καλύπτονται από το απόρρητο και αφορούν στο περιεχόμενο των επικοινωνιών. Αυτό που ουσιαστικά προωθείται είναι η εξομοίωση στην αντιμετώπιση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας που έχουν συμβόλαια παροχής υπηρεσιών με τους ανώνυμους χρήστες συνδέσεων με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας, τους χρήστες, με άλλα λόγια, καρτοκινητών τηλεφώνων. Η εξίσωση αυτή φαντάζει δίκαιη και αυτονόητη, έχει όμως πιο σύνθετες διαστάσεις.
(PM)
(1TR)
Σε μία χώρα όπου τα κινητά είναι πολύ περισσότερα από τους κατοίκους της η διαχείριση του προβλήματος έχει διπλό στόχο. Από τη μία είναι αναγκαίο να επιτευχθεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων, τρομοκρατικών ενεργειών ή άλλων παραβατικών συμπεριφορών και από την άλλη να διατηρηθεί η συνδρομητική βάση των εταιρειών χωρίς οι ίδιες να επιβαρυνθούν σε μία διεθνώς δύσκολη οικονομικά περίοδο με υποχρεώσεις από έναν τέτοιο πελατειακό επαναπροσδιορισμό. Ας μη λησμονούμε πως μιλάμε για περίπου εννέα εκατομμύρια χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων, γι’ αυτό και προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος προπαρασκευαστικός χρόνος παρέχεται περιθώριο ενός έτους στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ώστε να προσαρμοστούν τεχνικά και λειτουργικά, να ενημερώσουν ατελώς τους συνδρομητές τους και να συμμορφωθούν εν γένει με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο πάροχος περιορίζεται αναφορικά με τη συγκέντρωση στοιχείων στο πλαίσιο που το σχέδιο νόμου ορίζει. Δεν αφήνεται κανένα περιθώριο παρερμηνειών αναφορικά με τις θεσμικές διασφαλίσεις και τις εγγυήσεις που παρέχονται. Η πρόσβαση στα αρχεία των εταιρειών από τις διωκτικές αρχές τελεί βεβαίως υπό τον έλεγχο των δημοκρατικών εγγυήσεων που το Σύνταγμά μας παρέχει.
Η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών προστατεύεται ρητώς από το Σύνταγμα και δεν αποτελεί ζήτημα του παρόντος σχεδίου νόμου. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα είναι οι όποιες δράσεις να μην οδηγήσουν μία αγορά δυναμική και καινοτόμο στον κατήφορο. Για το σκοπό αυτό άλλωστε δεν απαιτείται και ταυτοποίηση κάθε συσκευής. Πιστεύω πάντως πως με παράλληλη δέσμη δράσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα οδηγηθούμε άμεσα σε απτά αποτελέσματα αντιμετώπισης της εγκληματικότητας χωρίς να διαταράξουμε τη λειτουργία των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, ούτε βεβαίως να φαλκιδέψουμε κατοχυρωμένες ελευθερίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα υπεισέλθω σε άλλες λεπτομέρειες των επιμέρους άρθρων του σχεδίου νόμου, όμως θα ήθελα να σημειώσω ότι τα ζητήματα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων των πολιτών. Η πολιτική ηγεσία οφείλει να αφουγκράζεται τις ανησυχίες αυτές που απεικονίζουν τις περισσότερες φορές μια ζοφερή πραγματικότητα. Παράλληλα όμως δεν πρέπει να υποτιμάμε και την επιστημονική, εγκληματολογική προσέγγιση που λέει πως τα φοβικά σύνδρομα των πολιτών δεν είναι πάντα ευθέως ανάλογα με το πραγματικό επίπεδο της εγκληματικότητας. Συνεπώς όλοι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην οδηγούμαστε σε υπερβολές.
Από την άλλη μεριά δεν πρέπει να τροφοδοτούνται και αντίστροφα φοβικά σύνδρομα καταπάτησης των δικαιωμάτων των πολιτών από τη λήψη μέτρων σαν κι αυτά που προωθεί το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών καθόσον η δημοκρατία μας είναι πλέον εμπεδωμένη και το Σύνταγμά μας δεν δίνει περιθώρια παρερμηνειών.
Θεωρώ ότι το παρόν σχέδιο νόμου ισορροπεί μεταξύ των δικαιωμάτων των χρηστών κινητής τηλεφωνίας και των αναγκών θωράκισης της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης, γι’ αυτό και σας καλώ να το υπερψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Δαμανάκη.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία εξελίσσεται γοργά. Θα έλεγα ότι μεταλλάσσεται σε μια κοινωνία όπου υπάρχουν πια σε πολύ μεγάλο βαθμό η ανασφάλεια και ο φόβος. Όλοι έχουμε την αίσθηση ότι οι συμπολίτες μας φοβούνται. Γιατί φοβούνται; Αν έπρεπε να απαντήσω με μία μόνο φράση θα έλεγα ότι οι πολίτες φοβούνται διότι έχουν την αίσθηση ότι οι εξελίξεις τους υπερβαίνουν. Αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω τους στον κόσμο όπου ζουν, σ’ έναν κόσμο πολύπλοκο, σύνθετο, που τρέχει πάρα πολύ γρήγορα, όλα αυτά υπερβαίνουν τη συνείδηση και τον τρόπο σκέψης του καθενός από μας.
(TS)
(PM)
Η τεχνολογική εξέλιξη είναι τελικά η ευχή και η κατάρα και του περασμένου αιώνα και του δικού μας, γιατί αλλάζει τα πράγματα με ένα ρυθμό που πραγματικά δεν μπορούμε να τον παρακολουθήσουμε. Οι οικονομικές εξελίξεις, αυτές που συνηθίσαμε να αποκαλούμε «παγκοσμιοποίηση» εν συντομία, κάνουν τους πολίτες να πιστεύουν ότι δεν έχουν πια καμία εξασφάλιση ούτε για το εργασιακό τους μέλλον ούτε για το εισόδημά τους ούτε για αυτό που παλιότερα αποκαλούσαν «σύνταξη» και «ασφάλεια των γηρατειών».
Και από την άλλη, η αδυναμία του εθνικού κράτους να υπερασπίσει τα δικαιώματα των πολιτών στη σημερινή κατάσταση, οδηγεί σε καταστάσεις όπου πραγματικά όλο και περισσότερο οι πολίτες κάθε χώρας αισθάνονται ότι οι αποφάσεις παίρνονται κάπου αλλού, όχι στην πατρίδα τους, στις Βρυξέλλες για την Ευρώπη, στην Αμερική, στην Κίνα που κυριαρχεί οικονομικά, στην Ινδία, δεν ξέρω πού αλλού.
Όλα αυτά μαζί με τα μεταναστευτικά ρεύματα που μεγαλώνουν, εντείνονται, φουσκώνουν και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν δημιουργούν μια κατάσταση που δεν έχει πραγματικά προηγούμενο. Νομίζω ότι όλα αυτά εκφράζονται με ένα αίσθημα ανασφάλειας που οδηγεί και σε μια απαξίωση και μια αίσθηση αποτυχίας της πολιτικής να μπορέσει να ρυθμίσει όλα αυτά, όπως και σε μια συντηρητικοποίηση της κοινωνίας.
Ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος είχε πει κάποτε ότι για μια κοινωνία δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο, τίποτε που να φοβάται περισσότερο από τον ίδιο το φόβο. Νομίζω ότι στην Ελλάδα, ακούγοντας και τη συζήτηση που προηγήθηκε, βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτό το σημείο.
Απέναντι σε αυτό το συναίσθημα, κύριοι συνάδελφοι, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης και εμφανίζονται πια και στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες χώρες δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτού του αισθήματος της ανασφάλειας και του φόβου που διαμορφώνεται.
Η μία είναι η άποψη της Δεξιάς. Λέω το «Δεξιά» χωρίς καμία διάθεση να οξύνω τη συζήτηση ή να προσδώσω κάποιο, εάν θέλετε, ιδεολογικό πρόσημο σε αυτή, αλλά είναι γεγονός ότι μία είναι η άποψη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς, η οποία απαντά σε αυτό το συναίσθημα. Με ποιο τρόπο; Λέει «να βοηθήσουμε τις Διωκτικές Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτός είναι ο ένας βασικός άξονας αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος». Ουσιαστικά, δηλαδή, δημιουργείται το υπόβαθρο για να ενισχυθούν αυταρχικοί και αστυνομικοί μηχανισμοί και να υπάρξει ενίσχυση της αυθαιρεσίας.
Και βεβαίως, μέσα στα πλαίσια μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας αυτά μπορούν να ελεγχθούν, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου οι μισοί πολίτες θα παρακολουθούν τους άλλους μισούς. Αυτή η λογική –την ακούσαμε και εδώ, την ακούμε ιδιαίτερα από τους Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού- οδηγεί πού, κύριε Βουλευτές; Στο να θεωρήσουμε πως οτιδήποτε έχει σχέση με την ελευθερία του πολίτη, με τα ατομικά του δικαιώματα, με την υπεράσπιση της προσωπικότητάς του είναι αγαθό ήσσονος σημασίας σε σχέση με τη διευκόλυνση των Διωκτικών Αρχών.
«Γιατί τάχα μου» ακούστηκε εδώ «είναι δικαίωμα του πολίτη να έχει μη καταγραφόμενο καρτοκινητό; Να διευκολύνουμε τις Αρχές». Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κύριοι Βουλευτές, ότι εάν όλοι μας κυκλοφορούσαμε με έναν αριθμό γραμμένο πάνω στα ρούχα μας, θα διευκολύναμε πολύ περισσότερο τις Διωκτικές Αρχές. Αυτή είναι, όμως, η κοινωνία που ονειρευόμαστε;
Απέναντι σε αυτήν την προσπάθεια, υπάρχει η προσπάθεια που γίνεται ευρύτερα από την κοινωνική Αριστερά σε όλο τον κόσμο, η οποία προσπαθεί να συνθέσει αυτές τις δύο βασικές αξίες: Από τη μια μεριά, τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και από την άλλη, τη διασφάλιση ενός αισθήματος κοινωνικής ασφάλισης και ασφάλειας.
Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι εύκολο, κύριοι συνάδελφοι. Θα μιλήσω ευθέως. Είναι πολύ δύσκολο να συνθέσουμε αυτά τα δύο. Είναι πολύ δύσκολο! Και θέλω να πω ότι πραγματικά δείχνει πολύ μεγάλη ευκολία η άποψη που ακούστηκε και εδώ ότι το μόνο που υπάρχει είναι τα ατομικά δικαιώματα και τίποτε άλλο. Αυτή η άποψη, επιτρέψτε μου να πω, ότι είναι και ελαφρώς υποκριτική. Τι εννοούμε όταν λέμε ότι το μόνο που υπάρχει είναι τα ατομικά δικαιώματα; Μα, η ίδια η θεσπισμένη κοινωνία είναι μια κοινωνία η οποία περιορίζει τα ατομικά δικαιώματα. Η ίδια η πολιτική είναι περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων. Το Σύνταγμα είναι περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων. Η ίδια η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι περιορισμός.
(TL)
(3TS)
Η σύγχρονη Αριστερά έχω τη γνώμη ότι δεν μπορεί να εκχωρεί με τέτοιες ευκολίες στη Δεξιά και την Ακροδεξιά να διαχειρίζεται…
(Σε αυτό το σημείο κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.
… να διαχειρίζεται αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας με τέτοιες αφέλειες.
Πού είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι να οριστούν οι προϋποθέσεις. Διατάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων έχουν νόημα, πρώτον, εάν μιλούμε για μια κοινοβουλευτική δημοκρατική κοινωνία. Το λέω αυτό σε ορισμένους που στρέφονται στο παρελθόν και λένε ότι επί Δικτατορίας κάνατε το ένα και κάνατε το άλλο. Ναι, το κάναμε, αλλά υπήρχε Δικτατορία. Τώρα έχουμε κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που δίνει εγγυήσεις για σοβαρό διάλογο και εφαρμογή προϋποθέσεων. Έγιναν αυτά, κύριε Υπουργέ; Υπήρξαν ανεξάρτητες αρχές που γνωμοδότησαν; Αυτά όλα είναι υπερβολικές πολυτέλειες για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα; Η εμπειρία άλλων χωρών δεν θα έπρεπε να μελετηθεί; Και όχι μόνο των χωρών που αναφέρετε στην Εισηγητική Έκθεση ότι έχουν προχωρήσει σε παρόμοια μέτρα, αλλά και η εμπειρία των χωρών που δεν τα καθιέρωσαν τελικά, όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις; Υπάρχει αυτός ο διάλογος; Υπάρχουν οι μηχανισμοί που δεν θα εκτραπούν, όταν αυτές τις μέρες δημοσιεύονται οι διάλογοι κινητών τηλεφώνων, όπου φαίνεται ότι η σύζυγος Υπουργού, διορισμένη στο γραφείο του, δέχεται αιτήματα για τακτοποιήσεις; Αυτά είναι σημάδια σοβαρότητας μηχανισμών που θα διαχειριστούν ζητήματα περιορισμού της ελευθερίας των πολιτών;
Τέλος, είναι φανερό ότι υπάρχει ανάγκη ευρύτερου διαλόγου στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επειδή βασικό επιχείρημα του κυρίου Υπουργού είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μας καλεί να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, θέλω να πω με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας επιβάλει να κάνουμε απολύτως τίποτα. Βρίσκεται στη φάση της συζήτησης. Στη φάση της συζήτησης βρίσκεται και δεν έχει κανένα λόγο η Ελλάδα να είναι από τους επισπεύδοντες.
Με δυο λόγια, κύριοι Βουλευτές, δεν είναι ακριβές αυτό που ειπώθηκε, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αδιαφορεί για μέτρα που εξασφαλίζουν τη δημόσια ασφάλεια. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά χρειάζονται προϋποθέσεις, οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο.
Και αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση ως προσπάθεια μιας πολιτικής σκοπιμότητας. Για να το πω πιο απλά, επειδή στις τελευταίες εκλογές δεν προσεταιριστήκατε τους ψηφοφόρους τους ΛΑ.Ο.Σ., προσπαθείτε τώρα να προσεταιριστείτε την ατζέντα του.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σειρά έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, αλλά δεν είναι παρών στην Αίθουσα αυτή τη στιγμή.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να κάνετε την παρέμβασή σας τώρα, μιας και είχατε δηλώσει ότι θα τοποθετηθείτε μετά τον κ. Αυγενάκη, δηλαδή μετά τον έκτο εγγραφέντα ομιλητή;
Και, κύριε Χάιδο, θα ακολουθήσετε εσείς.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε ανάμεσα σε μια σαφή και εξ αρχής άρνηση της ελάσσονος Αντιπολίτευσης και σε μια πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να καταστούμε οπαδοί της απραξίας και της αδράνειας, να αφήσουμε τις εξελίξεις να τρέξουν και να μην κάνουμε τίποτα, γιατί ακόμα δεν έχει εκδοθεί η κοινοτική Οδηγία που μας επιβάλει να κάνουμε κάτι.
Εμείς έχουμε άλλη αντίληψη για τα γεγονότα. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός και παρακολουθητής, αλλά πρέπει να είναι δημιουργός πολιτικής, ιδιαίτερα όταν οι διεθνείς ή οι εθνικές συνθήκες που διαμορφώνονται μας οδηγούν σε αυτή την ανάγκη.
Ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Η ταχύτητα καθίσταται πια βασικό συστατικό της επιτυχίας. Οι εξελίξεις τρέχουν γρηγορότερα από τους εθνικούς και από τον ευρωπαϊκό νομοθέτη. Οι νέες τεχνολογίες προσδιορίζουν καθοριστικά την καθημερινότητα των ανθρώπων και η γενικευμένη πλέον χρήση τους δημιουργεί νέους κινδύνους, αλλά και νέες ευκαιρίες.
Χρέος μιας υπεύθυνης πολιτείας είναι να δρα διορατικά, ώστε οι κίνδυνοι να ελαχιστοποιούνται και οι ευκαιρίες να αξιοποιούνται. Αυτό πράττει η σήμερα η Κυβέρνησή μας.
Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, κυρίες και κύριοι, και έχοντας διαγνώσει τις μέχρι τώρα επιπτώσεις των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων και ιδιαίτερα της σύγχρονης κινητής τηλεφωνίας, επιδιώκουμε να τοποθετηθούμε υπεύθυνα, περιορίζοντας όσο αυτό είναι εφικτό τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χρήση κυρίως του ανώνυμου καρτοκινητού σε ζητήματα και εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής ασφάλειας και κυρίως προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
(GH)
(TL)
Επισημαίνουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πάνω από 13.500.000 ανώνυμες καρτοκινητές συνδέσεις. Από αυτές 9.000.000 είναι ενεργές, ενώ μόλις 5.000.000 είναι οι ταυτοποιημένες, συμβολαιοποιημένες συνδέσεις.
Όπως ακούστηκε και προηγουμένως από τον κύριο συνάδελφο 10.000-15.000 ανώνυμες ευκαιριακές συνδέσεις κατά μέσο όρο δημιουργούνται την ημέρα, οι οποίες κατά κανόνα χρησιμοποιούνται μία δυο φορές και μετά εγκαταλείπονται. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Και απαντώ στα επιχειρήματα που ακούστηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και στην Επιτροπή ότι ζημιώνεται ο καταναλωτής και χρήστης του καρτοκινητού, διότι χρησιμοποιεί μόνο ένα κομμάτι του χρόνου που έχει αγοράσει και ωφελείται η εταιρεία, δηλαδή ο πάροχος, με την οποία περιέργως πώς, με το συμφέρον της εταιρείας, της κάθε εταιρείας ταυτίστηκε επίμονα η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά την ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της στην Επιτροπή της Βουλής. Και μου κάνει εντύπωση αυτό.
Τι προέχει τελικά για την Αξιωματική Αντιπολίτευση; Το συμφέρον των εταιρειών και παρόχων ή το κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον, η δημόσια ασφάλεια, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;
Όπως προέκυψε από την έρευνα που κάναμε, τα περισσότερα ειδεχθή εγκλήματα που συντελούνται στην κοινωνία μας αξιοποιούν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου και κυρίως το ανώνυμο μη ταυτοποιημένο καρτοκινητό. Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές.
Ρωτώ λοιπόν αυτούς που μας λένε ότι με αυτήν τη ρύθμιση θίγουμε ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Η διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται μέσα από τα ανώνυμα καρτοκινητά δεν προσβάλλει ζητήματα αξιοπρέπειας, αξίας του ανθρώπου και ζωής; Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, οι ληστείες, οι απειλές, οι εκβιάσεις, η εμπορία ανθρώπων, η απαγωγή παιδιών, η πορνεία, η μαστροπεία, η λαθρομετανάστευση που είναι τα κύρια εγκλήματα που συντελούνται, όπως αποδεικνύουν όλες οι έρευνες με τη χρήση κινητών και κυρίως ανωνύμων μη ταυτοποιημένων δηλαδή καρτοκινητών, δεν προσβάλλουν ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν πρέπει η πολιτεία να αντιδράσει σε αυτό το φαινόμενο, δεν πρέπει να απλώσει τον προστατευτικό της ιστό και σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν κάθε φορά από το οργανωμένο ή το καθημερινό έγκλημα; Ακόμα και η παρενόχληση στην καθημερινότητα είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από μια υπεύθυνη πολιτεία.
Η νομοθετική μας πρωτοβουλία είναι βέβαιο ότι από μόνη της δεν αρκεί να θεραπεύσει πλήρως την εγκληματικότητα. Άλλωστε δεν είναι και αρμοδιότητα αυτού του Υπουργείου. Οι αρμόδιοι Υπουργοί στο μέτρο που εμπλέκονται με αυτήν την πρωτοβουλία και τη χρεώνονται, γιατί την έχουν ενθαρρύνει, και ο κ. Μαρκογιαννάκης και ο κ. Δένδιας στη συνέχεια, θα τοποθετηθούν αύριο στη συζήτηση επί των άρθρων και θα πουν τις δικές τους απόψεις. Θεωρούμε όμως ότι αυτή η πρωτοβουλία δημιουργεί ένα πρόσθετο εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές τόσο στη δίωξη του καθημερινού εγκλήματος όσο και στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Την ίδια στιγμή η πρωτοβουλία αυτή επιβεβαιώνει και θεσμικά τη βούληση της πολιτείας να προστατεύσει τα δικαιώματα των πολιτών, την αξιοπρέπεια, την αξία, τη ζωή του ανθρώπου, τη δημόσια ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη.
Καταθέτω στα Πρακτικά επειδή ειπώθηκε από τον εισηγητή της Αντιπολίτευσης μια σειρά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων σε επίπεδο Αρείου Πάγου, από τις οποίες προκύπτει ότι το κινητό τηλέφωνο αποτέλεσε μέσο διάπραξης εγκλημάτων. Η δυνατότητα δε ταυτοποίησης του κινητού οδήγησε σε εξιχνίαση των υποθέσεων και σε τιμωρία των ενόχων.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες δικαστικές αποφάσεις οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αντίστοιχα θα ήθελα να αναφέρω το παράδειγμα που ακούστηκε προηγουμένως, ότι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης περίπου εβδομήντα περιπτώσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες, σοβαρών εγκλημάτων σαν αυτά που σας προανέφερα, γιατί ακριβώς δεν ήταν δυνατή σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, με το θεσμικό πλαίσιο η ταυτοποίηση των καρτοκινητών που χρησιμοποιούσαν οι εγκληματίες οι οποίοι κινούνται ανάμεσά μας ελεύθεροι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κοινωνία απαιτεί από τη Βουλή των Ελλήνων την πρωτοβουλία που σήμερα αναπτύσσουμε και πιστεύει στη συντριπτική της πλειοψηφία ότι η ταυτοποίηση των καρτοκινητών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της εγκληματικότητας.
Προς επιβεβαίωση αυτής της διαπίστωσης επιτρέψτε μου να καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ΑΛΚΟ που διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 19 Ιουνίου 2009 σε ένα δείγμα περίπου 800 ατόμων σε όλη τη χώρα από την οποία προκύπτει το συμπέρασμα ότι το 70,7% των πολιτών πιστεύει πως η άρση της ανωνυμίας θα συμβάλλει στον περιορισμό της εγκληματικότητας.
(ST)
(GH)
Αξίζει τον κόπο να δείτε και τα άλλα συμπεράσματα της έρευνας που αποδεικνύει ότι αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση απαντά στην αγωνία της ζώσας κοινωνίας και ότι οι απόψεις που εδώ προηγουμένως υποστηρίξατε είναι αποξενωμένες από τη ζωντανή ελληνική κοινωνία.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα έρευνα, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σε αυτήν την κοινωνική απαίτηση απαντάει η σημερινή μας νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία ετοιμάστηκε συστηματικά μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης. Δεν είναι πρόσφατη, δεν είναι για λόγους εντυπώσεων, είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες, ωρίμασε και τώρα παρουσιάζεται ενώπιον του Εθνικού Κοινοβουλίου. Με το σχέδιο νόμου αυτό απαντούμε ουσιαστικά στην έκκληση του αρμοδίου Επιτρόπου, του κ. Ζακ Μπαρό, τον οποίο επικαλεστήκατε κατά κόρον σήμερα οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είπατε ότι σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών σας είπε ότι δεν υπάρχει σχετική Οδηγία. Βεβαίως. Υπάρχει όμως η έκκληση του Συμβουλίου Υπουργών, υπάρχει όμως και η έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάζω κείμενο του ίδιου του κ. Μπαρό, ο οποίος επισημαίνει ότι ο εντοπισμός της χρήσης προπληρωμένων καρτοτηλεφώνων θα μπορούσε να βελτιώσει τις εγκληματολογικές έρευνες και ιδίως αυτές που αφορούν σε σοβαρές αξιόποινες πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λέει ο κ. Μπαρό, έχει ήδη ζητήσει από τα κράτη-μέλη της ενημέρωση αναφορικά με τις λύσεις που εφαρμόζουν προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι χρήστες των μέσων επικοινωνίας καθώς και το βαθμό της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των μέσων αυτών που έχουν μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, λέει ο κ. Μπαρό, η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί το δικαίωμα να προτείνει νομοθετικά μέτρα, εφ’ όσον από τα στοιχεία που θα συλλέξει από τα κράτη-μέλη προκύπτει ότι τα μέτρα που λήφθηκαν δεν είναι αποτελεσματικά για τη διασφάλιση του εντοπισμού της χρήσης προπληρωμένων τηλεφώνων.
Κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σας ρωτώ: Για να κάνουμε το αυτονόητο πρέπει να περιμένουμε να νομοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή πρέπει να κινηθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ασκώντας την εθνική νομοθετική μας αρμοδιότητα, να βγούμε μια φορά πρωτοπόροι στην ιστορία αυτή και να μην είμαστε παρακολουθήματα των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών; Ο κ. Μπαρό το λέει άλλωστε: Θα έρθει να αξιολογήσει τι έκανε το κάθε κράτος-μέλος και εμείς εκεί πρέπει να έχουμε κάνει πράγματα για το καλό των δικών μας πολιτών, όχι επειδή το λέει απλά η Ευρώπη.
Επιλέξαμε συνειδητά να κινηθούμε άμεσα, διατηρώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συζητήσαμε κατ’ αρχήν με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και στη συνέχεια τις ενημερώσαμε για τις αποφάσεις μας, ιεραρχώντας το δημόσιο συμφέρον πάνω από το ιδιωτικό. Λάβαμε υπ' όψιν το ήδη υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή τις Κοινοτικές Οδηγίες 95/46 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και φυσικά την 24/2006, η οποία λίγο έως πολύ αυστηροποιεί το πλαίσιο και η οποία, επειδή είχε εκπνεύσει ο χρόνος ενσωμάτωσής της στην εθνική νομοθεσία είναι και ισχύουσα, μπορεί να την επικαλεστεί ο κάθε πολίτης. Σεβαστήκαμε απόλυτα τα άρθρα 9 και 19 του Συντάγματος. Καταθέτω τις δυο Κοινοτικές Οδηγίες για να δείτε ότι το πλαίσιο που περιγράφουν ουσιαστικά έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει εν μέρει το ζήτημα και χρειάζεται εξειδίκευση από τον εθνικό νομοθέτη. Παρακαλώ να κατατεθεί στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες Κοινοτικές Οδηγίες, οι οποίες βρίσκονται βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εδώ για το άρθρο 9 και 19 θέλω να σας πω ότι εμείς ό,τι κάναμε το κάναμε απολύτως συμβατό με το Κοινοτικό Δίκαιο και με το Ελληνικό Σύνταγμα και δεν αλλάξαμε πουθενά τους όρους προστασίας του σκληρού πυρήνα των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Υπό αυτήν την έννοια είναι απολύτως έωλα τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας της σημερινής νομοθετικής πρωτοβουλίας στο θερινό Τμήμα. Δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με την προστασία. Τεχνικές βελτιώσεις δημιουργούνται για να διευκολυνθούν οι διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους εντός του υφισταμένου θεσμικού πλαισίου που η Βουλή το έχει ψηφίσει εν ολομελεία και σύμφωνα πάντοτε με το Σύνταγμα. Παρακολουθήσαμε την πρακτική εμπειρία των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, αλλά και των κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αυστραλίας που ακούστηκε κατά κόρον, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Βραζιλίας, της Νοτίου Αφρικής και άλλων χωρών.
(ΧΡ)
(ST)
Μελετήσαμε τι έκαναν αυτές οι χώρες και γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Καταθέτω στα Πρακτικά έκθεση του ΟΟΣΑ που ουσιαστικά αποδεικνύει τι συνέβη και τι γίνεται αυτή τη στιγμή σε κάθε κράτος-μέλος του διεθνούς οργανισμού για να καταρρίψω πλήρως τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες στις οποίες βασιζόμαστε.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα έκθεση , η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όλα τα αυτά τα κράτη δεν είναι αφελή και πήραν την πρωτοβουλία να ρυθμίσουν το ζήτημα. Δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι που διαφοροποιούμαστε και θα ξυπνάμε μόνο ότι οι Έλληνες πολίτες γίνονται θύματα όλων αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Έχουμε ευθύνες και πρέπει να προτρέξουμε για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα φαινόμενα της εγκληματικότητας. Σημαντικός οδηγός για εμάς υπήρξαν οι αποφάσεις και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των ανεξαρτήτων αρχών της χώρας μας που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς όπως της Αρχής Προστασίας Δεδομένου Προσωπικού Χαρακτήρα. Δεν θα σας απαντήσω εγώ γιατί δεν ήρθαν στη Βουλή στην πρόσκλησή μας οι ανεξάρτητες αρχές. Οι ίδιες θα απαντήσουν. Όμως, για λογαριασμό της Κυβέρνησης μπορώ να σας πω ότι εμείς πήραμε όλες τις αποφάσεις τους, τις μελετήσαμε, τις λάβαμε απολύτως υπόψη μας στην πρωτοβουλία την οποία αναπτύσσουμε και τις καταθέτω στα Πρακτικά για να δείτε πόσο συμβατές είναι με το περιεχόμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθείσες αποφάσεις , οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτό καταρρίπτει ένα ακόμα επιχείρημά σας. θέλω όμως, να σας πω και κάτι ακόμα που το είχα ξαναπεί όταν γινόταν η Αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Οι ανεξάρτητες αρχές δεν συνομοθετούν. Μην παραιτήστε εύκολα από το δικαίωμα των αιρετών εκπροσώπων του λαού, από το δικαίωμα που έχει το Κοινοβούλιο να ορίζει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Γνωμοδοτούν και παρακολουθούν την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου στην πράξη ώστε να τηρείται με συνέπεια.
Επίσης, είναι χαρακτηριστική η μελέτη που έχω στα χέρια μου τόσο από την Ισπανία που αντιμετώπισε πάρα πολλά φαινόμενα εγκληματικότητας μέσω καρτοκινητών για ζητήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με δικαιώματα του παιδιού και με άλλα εγκλήματα όσο και η έκθεση για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων η οποία εκπονήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτό απαντά στο έωλο επιχείρημά σας, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν υπάρχουν μελέτες.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα μελέτη και την προαναφερθείσα έκθεση , οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Να, δύο μελέτες οι οποίες δείχνουν και το διεθνές περιβάλλον και αποδεικνύουν την ορθότητα των συλλογισμών μας.
Έχοντας ολοκληρώσει όλη αυτή τη συστηματική προετοιμασία προχωρήσαμε σε κοινοβουλευτική διαβούλευση όπως αυτή ορίζεται με το καινούργιο άρθρο 36 του Κανονισμού της Βουλής το οποίο εγκαινιάσαμε στη λειτουργία του γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να μην αιφνιδιάσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήρθαμε στη Βουλή, ενημερώσαμε τον Πρόεδρο της Βουλής, ενημερώσαμε τα κόμματα για να μην αιφνιδιαστούν και να έρθουν προετοιμασμένα και κάναμε τη σχετική συζήτηση αναλαμβάνοντας άμεσα τις πρακτικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Εμείς δεν είμαστε ούτε πρεσβευτές της αδράνειας, ούτε προτείνουμε την απραξία σε φαινόμενα τα οποία πλήττουν τα δικαιώματα των πολιτών. Με το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα στη Βουλή, ουσιαστικά προστατεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και βελτιώνουμε τη δημόσια ασφάλεια χωρίς να περιορίζουμε την πραγματική ελευθερία των πολιτών. Εξισώνουμε τους κατόχους των συμβολαιοποιημένων πολιτών με τους συνδρομητές των ανωνύμων καρτοκινητών. Δεν αλλάζουμε κάτι. Δημιουργούμε μια ισότητα στον χρήστη. Οι πάροχοι καταγράφουν και διατηρούν τα στοιχεία των συνδρομητών αντιστοιχώντας τα με αυτά της κάρτας SIM ή USIM ή όποια άλλη μορφή έχει αυτή με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις. Ουσιαστικά αναλαμβάνουν και οι πάροχοι της ευθύνη τους έναντι της πολιτείας γιατί αυτοί είναι οι διαχειριστές των προσωπικών δεδομένων.
Αναφέρθηκε στην Επιτροπή από τον κ. Τσούρα μια απόφαση της ανεξάρτητης αρχής με το επιχείρημα ότι είναι μεταγενέστερη από αυτήν που είχα επικαλεστεί εγώ και πριν από λίγο την είχα καταθέσει στα Πρακτικά. Αυτή που επικαλέστηκα είναι η ορθή διότι αναφέρεται στην χρήση κινητών. Είναι εξειδικευμένη και προσδιορίζει με σαφήνεια τη σχέση του παρόχου με τον χρήστη της καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η απόφαση ή γνωμοδότηση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσούρας προφανώς από λάθος αναφέρεται στην επεξεργασία που έκαναν στα προσωπικά δεδομένα οι πελάτες μεγάλων καταστημάτων. Δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Άλλη είναι η σχέση του πελατολογίου με ένα μεγάλο μαγαζί και άλλη είναι η σχέση του χρήστη τηλεφώνου με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας.
(XP)
Επομένως ισχύει αυτό που είπα στην Επιτροπή και το επαναφέρω τώρα εδώ στην Ολομέλεια.
Οι πολίτες προστατεύονται αποτελεσματικότερα χωρίς να ταλαιπωρούνται, διότι θα συνεχίσουν να προμηθεύονται την κάρτα SIM και USIM από το δίκτυο πωλήσεων ανά την χώρα. Η μόνη υποχρέωση άπαξ, που αναλαμβάνουν, είναι όταν για πρώτη φορά κάνουν χρήση αυτής της κάρτας να ταυτοποιηθούν στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα. Και επειδή κι εδώ ακούστηκαν λαϊκίστικα επιχειρήματα ότι τα περίπτερα ή τα μικρομάγαζα θα χάσουν τη δουλειά τους θα σας πω ότι μέσα από την πρόταση που μας έκανε η Πανελλήνια Ένωση αυτών των επιχειρήσεων καταρρίπτεται κι αυτό το επιχείρημα. Υπάρχει τεχνικά ο τρόπος να συνεχίσουν να κάνουν την ταυτοποίηση κι εκεί, εφόσον βέβαια έχουν τις προδιαγραφές που προβλέπει ο νόμος. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση μεταβίβασης -πρέπει δηλαδή να δηλώνεται στον πάροχο- ή σε περίπτωση κλοπής, όπου έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις πιστωτικές κάρτες.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όσον αφορά την προστασία του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων –το επαναλαμβάνω για ακόμη μία φορά- δεν μεταβάλλεται σε τίποτα το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει μέχρι σήμερα. Η μόνη μεταβολή που επέρχεται είναι ότι εξισώνεται ο κάτοχος του ανωνύμου καρτοκινητού, το οποίο ταυτοποιείται και εξισώνεται με το συμβολαιοποιημένο κινητό. Δίνεται ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου για προσαρμογή και στις 30 Ιουλίου κόβονται όλες οι συνδιαλέξεις, αν θέλετε, γι’ αυτούς οι οποίοι δεν έχουν παρακολουθήσει τη νομοθετική διαδικασία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε δύο λεπτά.
Ακούσαμε τις εταιρίες σ’ ένα σημείο που θεωρήσαμε ότι έχουν πρακτικά δίκιο και δίνουμε τρεις μήνες για να προσαρμόσουν το λογισμικό τους, ώστε στο «νεκρό χρόνο» να μην αναζητηθούν ευθύνες, να προσαρμόσουν το λογισμικό τους αυτοί οι οποίοι πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση, αλλά την ίδια ώρα βεβαίως κάθε νέα ένταξη στο πεδίο του νόμου θα γίνεται με τα νέα δεδομένα.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψιν όλα αυτά, θέσαμε μέσα στο νόμο και μια ασφαλιστική δικλίδα: Η Ε.Ε.Τ.Τ., η ανεξάρτητη Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων να είναι αυτή η οποία θα παρακολουθήσει τους όρους εφαρμογής του νόμου και θα επιβάλει μεγάλα, βαριά πρόστιμα στους παρόχους, εφόσον δεν τηρήσουν τις διαδικασίες. Να τονίσω ότι δεν θα μετακυλισθεί το κόστος στους πελάτες και βεβαίως μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβαρυνθεί το καταναλωτικό κοινό.
Και επειδή ακούστηκε κι ένα επιχείρημα ακόμη, το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος τύπος εγκληματικότητας μέσα από τη μαύρη αγορά που θα καλλιεργηθεί από την εισαγωγή καρτών SIM ή USIM από χώρες που δεν έχουν κάνει ταυτοποίηση, θα ήθελα να πω ότι αυτό σταδιακά είναι απολύτως αντιμετωπίσιμο, διότι αυτό το roaming, όπως λέγεται, δηλαδή η περιαγωγή με κάρτες που προέρχονται από χώρες όπου δεν έχει γίνει ταυτοποίηση, εδώ ενεργοποιείται επειδή υπάρχουν διεθνείς διακρατικές συμβάσεις ή εταιρικές συμβάσεις μεταξύ των Ελλήνων παρόχων και των ξένων παρόχων. Αν λοιπόν σταδιακά προσαρμοστούν οι πάροχοι στις προϋποθέσεις που εμείς θέτουμε ως Πολιτεία είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα roaming από χώρα η οποία δεν έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση των καρτοκινητών της. Έτσι δεν θα υπάρξει ούτε νέο έγκλημα, ούτε μαύρη τρύπα. Πρακτικά θα αντιμετωπιστεί και αυτό το πρόβλημα και θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος ευρωπαϊκός τηλεπικοινωνιακός χώρος, μέσα στον οποίο η Ελλάδα θα δεσπόζει, διότι θα έχει φύγει πιο μπροστά από τις εξελίξεις που έρχονται και έτσι θα μπορέσει γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αντιμετωπίσει την καθημερινή ή την οργανωμένη εγκληματικότητα και να δημιουργήσει στους Έλληνες πολίτες όλες τις προϋποθέσεις ώστε οι κίνδυνοι που γεννώνται στη νέα εποχή να μην είναι κίνδυνοι, αλλά να είναι ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο δημοκρατική κοινωνία, για μια πιο δημοκρατική ελληνική Πολιτεία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριος Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά δεν θα ήθελα να ήμουν στη θέση του κυρίου Υπουργού υπό την έννοια ότι ανέλαβε μία ευθύνη να υποστηρίξει ένα καθαρά επικοινωνιακό νομοθέτημα χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και μάλιστα, ενώ αναγνωρίζω στον κύριο Υπουργό τη ρητορική του δεινότητα, υποχρεώθηκε σήμερα να υποστηρίξει αυτό το νομοθέτημα ως μία φιλόδοξη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία μάλιστα είναι πανευρωπαϊκού επιπέδου και ευρωπαϊκού βεληνεκούς. Όπως ακούσατε προηγουμένως, φιλοδοξούμε να είμαστε πρώτοι ή, εν πάση περιπτώσει, να είμαστε στην πρωτοπορία της μελλοντικής πανευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.
(GK)
(3MB)
Επιτρέψτε μου να σας πω, κύριε Υπουργέ, από την εμπειρία μου στα ευρωπαϊκά όργανα, ότι θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια, για να βρεθούμε σε κοινό επίπεδο και σε κοινό πεδίο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα με κοινή νομοθετική βάση, σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την ταυτοποίηση στην τηλεφωνία και στις τηλεπικοινωνίες. Και αν ποτέ φθάσουμε στο σημείο αυτό, να είστε απολύτως βέβαιος ότι η τεχνολογία θα έχει φθάσει σε άλλες μορφές και θα έχουμε ξεπεράσει και αυτά τα επίπεδα.
Τα λέω αυτά, γιατί σας άκουσα ξανά και ξανά να υποστηρίζετε το ίδιο επιχείρημα για το ευρωπαϊκό ραντεβού του 2010. Πρόκειται περί ραντεβού μελετών, όχι για την υιοθέτηση κάποιας νέας νομικής βάσης.
Τα κράτη-μέλη το Σεπτέμβριο του 2010 θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις μελέτες που θα έχουν κάνει καθ’ όλη την προηγούμενη χρονιά ή τους προηγούμενους μήνες για το αν και κατά πόσο μπορούν να πάρουν κάποια μέτρα, ούτως ώστε να υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή βάση.
Αμέσως μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τις μελέτες και θα διαπιστώσει με βάση το διοργανικό διάλογο, το διάλογο ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν υπάρχει περιθώριο, για να προχωρήσει σε μια νομοθετική πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή σε μία οδηγία ή σε έναν κανονισμό ή αν θα καταλήξει σε μια υπόδειξη προς τα κράτη-μέλη, χωρίς βεβαίως νομικές συνέπειες και νομικές δεσμεύσεις.
Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η διαδικασία, όταν και εφόσον την παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μερικά χρόνια αργότερα και θα ξεκινήσει η συζήτηση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, ανάμεσα στα κράτη-μέλη, για να καταλήξουμε κάποτε, κάποια στιγμή, σε κάποια νομική βάση, η οποία θα έλθει στα εθνικά κοινοβούλια για επικύρωση.
Εσείς βλέπετε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο άμεσο μέλλον; Είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε εμείς πολιτικά; Είναι κάτι το οποίο ευνοεί, αν θέλετε, σε επίπεδο αποτελεσματικότητας την ασφάλεια της χώρας μας; Είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώνει τη συνέπεια της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στις κοινοτικές κατευθύνσεις και τις κοινοτικές νόρμες;
Τότε γιατί στο ίδιο νομοσχέδιο, με άλλη διάταξη, έρχεστε σε κατάφωρη παραβίαση και αντίθεση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Και αναφέρομαι στην κατάργηση της κατάργησης της απαλλαγής της φορολογίας για τους πλοιοκτήτες και τις μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις, όπου εκεί υπάρχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που λέει ότι η Ελλάδα κακώς έχει κάνει τα προηγούμενα χρόνια απαλλαγή της φορολόγησης.
Και σήμερα, ενώ το νομοθετήσατε, έρχεστε με το ίδιο νομοσχέδιο, σε άλλη διάταξη, όπου καταργείτε την κατάργηση που εσείς κάνατε πριν από δύο μήνες. Τα ευρωπαϊκά μας αντανακλαστικά εκεί δεν λειτουργούν; Δεν μας οδηγούν να είμαστε πιο μετριοπαθείς και πιο συνεπείς; Ή εκεί δεχθήκαμε κάποια άλλη πίεση;
Εδώ δεχθήκατε μια πίεση, την πίεση της απραξίας της Κυβέρνησης που διαπιστώθηκε, όταν ανακοινώθηκε το μέτρο αυτό, δηλαδή μετά την απόδραση Παλαιοκώστα.
Ταυτόχρονα δέχεστε και τις πιέσεις των εφοπλιστών, οι οποίοι πιέζουν εν μέσω οικονομικής κρίσης, τη στιγμή που φορολογείτε τα καρτοκινητά τηλέφωνα, να απαλλάξετε από φορολογία τα μεγάλα πλοία και τις μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά αντανακλαστικά της Κυβέρνησης.
Επανέρχομαι όμως στο ίδιο το νομοσχέδιο. Υπενθυμίζω ότι η πρώτη ανακοίνωση αυτού του μέτρου, αυτής της μεγάλης πρωτοβουλίας έγινε αμέσως μετά –την επόμενη ακριβώς ημέρα- την απόδραση Παλαιοκώστα. Έπρεπε κάτι να κάνει η Κυβέρνηση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ανακοινώθηκε ταυτόχρονα ότι όχι μόνο θα απαγορευθούν τα κινητά στις φυλακές, αλλά συγχρόνως θα υπάρχει και κλωβός. Δηλαδή αυτό που λειτουργεί εδώ στη Βουλή –και όπως ξέρετε όλοι απενεργοποιούνται τα κινητά μέσα στην Αίθουσα- θα εγκατασταθεί και στις φυλακές.
Όχι μόνο δεν εγκαταστάθηκε τίποτα όλους αυτούς τους μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο, το οποίο να ονομαστικοποιεί τα κινητά, τα οποία έτσι κι αλλιώς υπήρχαν στις φυλακές, όχι μόνο δεν απαγορεύθηκε η χρήση των κινητών στις φυλακές, αλλά όπως αποδείχθηκε στην πραγματικότητα είχαν μετατραπεί οι φυλακές σε κέντρο επιχειρήσεων του οργανωμένου εγκλήματος.
(DP)
(GK)
Ένα εξιχνιάστηκε, δεν ξέρουμε πόσα άλλα έχουν συντελεστεί και πόσα βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Δεν γνωρίζουμε.
Όμως, έρχεται τώρα ο κύριος Υπουργός Μεταφορών με ένα νομοσχέδιο –το οποίο κανονικά επί της ουσίας θα έπρεπε άλλος συνάδελφός του να έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης- για να λειτουργήσει επικοινωνιακά. Να έρθει να παρουσιάσει τι; Ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί –λέει- στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού επικοινωνιακού φόρουμ.
Ας έρθουμε τώρα όμως, επί της ουσίας. Είπε ο κύριος Υπουργός ότι εμείς ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της δρώσας κοινωνίας. Έχω την αίσθηση ότι ανταποκριθήκατε στο αίτημα της κοινωνίας του φόβου που εσείς δημιουργείται συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί αυτό κάνετε. Επενδύετε πολιτικά στη δημιουργία της κοινωνίας του φόβου. Καλλιεργείτε συνεχώς το κλίμα ότι υπάρχουν τρομεροί κίνδυνοι και η ίδια η Κυβέρνηση είναι συνεχώς δρώσα στη κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κινδύνων.
Αφού, λοιπόν είναι έτσι, ας δούμε και επί της ουσίας του νομοσχεδίου εάν πράγματι θα μπορούσε να έχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα και μία συγκεκριμένη δράση. Πάντως μέχρι στιγμής απεδείχθη ότι αυτούς τους μήνες της απραξίας της Κυβέρνησης, όπου η Κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για να ενσωματώσει τις κοινοτικές ιδέες του μέλλοντος στη παρούσα νομοθετική λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι διωκτικές αρχές –για πρώτη φορά μετά από χρόνια μία καλή συνεργασία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αστυνομίας- είχαν αποτέλεσμα στην εξάρθρωση ενός κυκλώματος. Δεν είχε βεβαίως περάσει το νομοσχέδιο, κινητά υπήρχαν. Τα κινητά βεβαίως, δεν είχαν σταματήσει να λειτουργούν στις φυλακές. Δεν είχε μπει ο κλωβός. Απ’ ό,τι κατάλαβα, υπάρχει και απόφαση της Κυβέρνησης να μην υπάρξει κλωβός, γιατί –λέει- είναι εις βάρος της υγείας των κατηγορουμένων και των εργαζομένων.
Εις βάρος της υγείας των Βουλευτών και των εργαζομένων στη Βουλή υπαλλήλων δεν είναι. Το επιχείρημα της Κυβέρνησης ξέρετε ποιο είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως προκύπτει από τις επίσημες συζητήσεις; Ότι εδώ –λέει- οι Βουλευτές έρχονται, μπαίνουν, βγαίνουν και δεν είναι συνεχώς στο χώρο. Λες και είναι ψέμα ότι υπάρχουν εργαζόμενοι και εμείς όλοι οι συνάδελφοι, όπου περνάμε ώρες επί ωρών μέσα στην Αίθουσα ή στο περιστύλιο με τις ίδιες ακτινοβολίες και με τους ίδιους κινδύνους για την υγεία μας. Όμως, η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα της ασφαλούς λειτουργίας αυτών των συστημάτων. Δεν το έπραξε η Κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε η επιτυχία.
Και ποια ήταν η άμεση αντίδραση, λοιπόν, της Κυβέρνησης; Αντί να επιβραβεύσει εκείνους τους αξιωματικούς που με καλή πρόθεση, με σχεδιασμό είχαν την επιτυχία σηματοδότησε τις προθέσεις της. Αντικατέστησε αμέσως το Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Και ποιος ήταν ο λόγος, απ’ ό,τι προκύπτει από τις δηλώσεις σήμερα του πρώην Διοικητού; Ότι αρνήθηκε –λέει- να κάνει κοπτοραπτική. Και αναρωτιέμαι: Ο νέος Διοικητής είναι άραγε εγγυητής, γιατί εδώ πάλι μπλέκεται: Ο κύριος Υπουργός δηλώνει άλλα πράγματα. Λέει ότι ο νόμος προέβλεπε την τοποθέτηση εισαγγελέα στην ΕΥΠ.
Βέβαια, από τότε που ισχύει ο νόμος δεν είδαμε κανέναν εισαγγελέα. Τώρα βλέπουμε εισαγγελέα να τοποθετείται εκεί. Υποθέτω ότι έχετε διαπιστώσει τις ικανότητες του κ. Παπαγγελόπουλου στην κοπτοραπτική, γιατί μπορεί να χρειαστούν. Μπορούν να χρειαστούν σε κάτι άλλο, μπορούν να χρειαστούν σε επόμενη φάση, στην επόμενη, ενδεχομένως, επιχείρηση, η οποία θα γίνει.
Όμως, ρωτώ: Θα τοποθετηθεί άλλος εισαγγελέας, όπως ο νόμος ορίζει; Διότι σύμφωνα με το νόμο, τον οποίο εσείς ψηφίσατε στη Βουλή για την αναμόρφωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, απαιτείται και εισαγγελέας, ο οποίος θα ελέγχει για την εφαρμογή και τη λειτουργία της δράσης της ΕΥΠ όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών. Η δρώσα κοινωνία, στην οποία εσείς αναφερθήκατε ή, όπως λέω εγώ, η κοινωνία του φόβου, εδώ δεν σας ωθεί πουθενά; Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα το οποίο σας στέλνει, για να δούμε και τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης και την ευαισθησία της σ' αυτό το σημείο;
Επιτρέψτε μου να σταθώ σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου σας συγκεκριμένα. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ένα θέμα που νομίζω ότι εσείς, κύριε Υπουργέ, αλλά και η Κυβέρνηση η οποία τόσο πολύ ενδιαφέρεται και δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και γενικότερα για τις δημοκρατικές ελευθερίες, θα πρέπει να μας απαντήσετε.
(DE)
(DP)
Γιατί δεν προσφύγατε, γιατί δεν απευθυνθήκατε ούτε στην Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ούτε στην Αρχή Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, ούτε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, προκειμένου γραπτώς, συγκεκριμένως, σε δημόσιο διάλογο ή σε θεσμικό διάλογο ή εδώ στη Βουλή να τους ζητήσετε και να οργανώσετε και τις συζητήσεις της Βουλής με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να έλθουν, να προσέλθουν, να παρουσιάσουν τις απόψεις τους, να δηλώσουν τη γνώμη τους επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά και στις άλλες τροπολογίες, στις ρυθμίσεις τις οποίες φέρνετε με τροπολογίες, οι οποίες αφορούν το DNA, αφορούν την επέκταση της χρήσης των καμερών, ούτε εκεί έχετε ζητήσει τη γνώμη αυτών των αρχών. Ούτε εκεί. Και καλείτε τη Βουλή να ψηφίσει επί αυτών των ρυθμίσεων, χωρίς καμία απολύτως γνωμοδότηση των Ανεξαρτήτων Αρχών, οι οποίες σε κάθε περίπτωση όλοι μας πιστεύουμε ότι είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν τις θέσεις τους επί αυτών των θεμάτων.
Και το ερώτημα είναι: Τούτων δοθέντων, μπορείτε να εξηγήσετε με ποιο τρόπο οι εννέα εκατομμύρια κάτοχοι σήμερα καρτοκινητών τηλεφώνων Έλληνες θα μπουν στη διαδικασία να ελεγχθούν; Είναι ύποπτοι όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποψήφιοι συμμέτοχοι σε κάποια εγκληματική δράση; Είναι όλοι εκείνοι, τα παιδιά, δηλαδή, οι νέοι άνθρωποι, είναι όλοι υποψήφιοι για κάποια δράση η οποία θα λειτουργεί εναντίον του συστήματος; Εκτός εάν υποκρύπτεται η πρόθεσή σας να δώσετε απάντηση με ποιο τρόπο κινητοποιήθηκαν οι μαθητές πέρσι το Δεκέμβριο. Διότι θυμάμαι πέρυσι ότι αυτός ήταν ο δημόσιος προβληματισμός του Υπουργού, του κ. Παυλόπουλου, με ποιο τρόπο κινητοποιούνται οι μαθητές, ποιος είναι αυτός που στέλνει τα μηνύματα στα κινητά των μαθητών και κινητοποιούνται από ώρα σε ώρα, σε λίγες ώρες τόσες χιλιάδες μαθητές;
Γι’ αυτό η Κυβέρνηση αυτή δεν έχει μέλλον. Γιατί δεν σκέφτεται τις αιτίες της κινητοποίησης του κόσμου, δεν σκέφτεται τις αιτίες μέσα στις οποίες δρα το οργανωμένο έγκλημα, δεν σκέφτεται τις αιτίες για τις οποίες υπάρχει λαϊκή αντίδραση και σκέφτεται τα μέτρα, τα μέτρα τα οποία θα πάρει στο μέλλον.
Όμως, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει μέλλον για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το μέλλον για την Ελληνική Δημοκρατία θα είναι μέλλον διαλόγου, διαφάνειας, δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος σε όλους τους τομείς και σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει τη δική σας σφραγίδα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών έχει το λόγο για τρία λεπτά για μια παρέμβαση.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά τη χρήση καρτοκινητών και μάλιστα, ανωνύμων καρτοκινητών είναι εύλογο ότι ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο χρησιμοποιήθηκε αυτό το επιχείρημα. Αυτό μου γεννά εμένα ένα ερώτημα.
Σας παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή, κύριε Παπουτσή. Δώδεκα λεπτά τοποθετείστε, αλλά επί της ουσίας του νομοσχεδίου δεν είπατε τίποτα. Τοποθετηθήκατε για τις τροπολογίες τις οποίες θα έχετε αύριο την ευκαιρία να συζητήσετε με τους αρμόδιους συναδέλφους μου στην Κυβέρνηση. Τοποθετηθήκατε γενικώς και αορίστως, αλλά δεν κατάλαβα. Τελικά εσείς, δηλαδή, ως Κόμμα αρνείστε την ταυτοποίηση; Δεν αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι τα πιο ειδεχθή εγκλήματα σε αυτή τη χώρα και σε όλο τον κόσμο γίνονται ακριβώς επειδή οι διωκτικές αρχές δε διαθέτουν αυτό το εργαλείο;
Εμείς δεν ενοχοποιούμε τα εννέα εκατομμύρια των Ελλήνων που χρησιμοποιούν καρτοκινητό. Πιστεύουμε, όμως, έστω αυτοί οι λίγοι εγκληματίες που απαγάγουν παιδιά, που κάνουν εμπορία ναρκωτικών, που κάνουν εμπορία ανθρώπων, ότι θα πρέπει να διωχθούν και από τη στιγμή που διαπιστώνεται και επιστημονικά και στατιστικά στις χώρες που έγινε η εφαρμογή, διότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν περίμεναν την κοινοτική Οδηγία, δεν περίμεναν να πάνε σε αυτό το ραντεβού διαβουλεύσεων το 2010. Αποφάσισαν, έδρασαν και αντιμετώπισαν αποτελεσματικά τα εγκλήματα. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε; Να παρακολουθούμε;
Εμείς παίρνουμε την πρωτοβουλία με ευθύνη απέναντι στους πολίτες. Και αν διατυπώνουμε, αν θέλετε, τη λύπη μας εδώ, το κάνουμε, γιατί βλέπουμε ένα μεγάλο Κόμμα, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να μη θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να θέλει να τα έχει καλά και με τους μεν και με τους δε και άρα, να αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας. Διότι απάντηση και πρόταση επί της ουσίας δεν ακούσαμε ή ακούσαμε την επιφύλαξη στην Επιτροπή και σήμερα ακούσαμε συζήτηση περί άλλων.
(KO)
(3DE)
Αυτό νομίζω ότι επιτρέπει στους Έλληνες πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν, διότι βεβαίως εσείς κάνετε ευχές και βγάζετε συμπεράσματα. Όμως, στο τέλος για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις μας θα μας κρίνει, όπως σας είπα και από την αρχή, η ζώσα κοινωνία. Δεν θα κρίνετε εσείς εμάς ούτε εμείς εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για δύο λεπτά, σας παρακαλώ πολύ, για μία πολύ σύντομη παρέμβαση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και το ένα λεπτό θα μου είναι αρκετό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το ένα λεπτό μάλλον δεν θα αρκέσει. Θα σας δώσω εγώ δύο λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, προφανώς ήσασταν στην Αίθουσα και παρακολουθήσατε με πολύ μεγάλη προσοχή, όπως και εγώ και οι άλλοι συνάδελφοι, τον Εισηγητή μας κ. Σκουλά, αλλά και τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι οποίοι πήραν στη συνέχεια το λόγο -τον κ. Κουσελά και την κα Δαμανάκη- οι οποίοι με πολύ συγκεκριμένες παρατηρήσεις αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, όπως επίσης και στα άρθρα αποδεικνύοντας πλήρως την αναποτελεσματικότητα και τη μη χρηστικότητα αυτού του νομοσχεδίου και όχι μόνο αυτό, αλλά και τους κινδύνους οι οποίοι θα υπάρξουν από την υλοποίησή του. Γι’ αυτό το λόγο, δεν είχα καθόλου την πρόθεση να επαναλάβω τους συναδέλφους μου και γι’ αυτό περιορίστηκα στα πολιτικά σχόλια τα οποία αφορούν τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Όμως, και εσείς, κύριε Υπουργέ, προδοθήκατε. Μόλις προηγουμένως χρησιμοποιήσατε ως επιχείρημα ξανά τα επιχειρήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν εδώ στο Σώμα ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ή ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Δηλαδή, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Δεν θέλω να επανέλθω, κύριε Υπουργέ, ξανά. Ας υποθέσουμε ότι αυτό το νομοσχέδιο λειτουργεί αύριο και ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα μαγικό ραβδί και τα εννέα εκατομμύρια καρτοκινητά τηλέφωνα αποκτούν το ονοματεπώνυμό τους. Σας ρωτώ, λοιπόν, με βάση τη διεθνή εμπειρία: Θα μπορούσε να γίνει μία βομβιστική ενέργεια με καρτοκινητό εισαγόμενο από άλλη χώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος Καραμάριος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε φορά που συζητάμε ένα νομοσχέδιο το οποίο αποβλέπει στην προστασία του πολίτη, ψάχνουμε όλοι μας να βρούμε κάποια επικριτική λέξη.
Θέλω να ξεκινήσω από την αρχή.
Παρακολούθησα με πολλή προσοχή τον κ. Παπουτσή ιδιαίτερα, αλλά και όλους τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, αλλά στάθηκα σε κάτι που είπε η κα Δαμανάκη με το οποίο –ευτυχώς- είπε την πραγματική αλήθεια και διαψεύδει εσάς, κύριε Παπουτσή, πρώτα απ’ όλα.
Παραδέχθηκε η κα Δαμανάκη –και πράγματι είναι σωστό αυτό- ότι ο τεχνικός πολιτισμός ο οποίος σήμερα πλέον έχει φτάσει εκεί που έφτασε, κατέστησε να είναι επικίνδυνος για τον ίδιο τον άνθρωπο.
Και θυμήθηκα, αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητέ συνάδελφε, όταν έμπαινε η νέα χιλιετηρίδα του 2001 μία συγκέντρωση στην οποία έλεγε ο καθένας τι προσδοκά στη νέα χιλιετηρίδα.
Ο κάθε συνάδελφος, λοιπόν, σ’ αυτή τη συγκέντρωση –ήταν Βουλευτές οι περισσότεροι- εξέφραζε τις απόψεις του και έλεγε εγώ θα κάνω αυτό, εγώ θα κάνω εκείνο, θα προγραμματίσω κλπ και ήρθε η σειρά μου, οπότε και είπα –και το θυμήθηκα τώρα εξαιτίας της κας Δαμανάκη- «εγώ, κυρίες και κύριοι, δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Θα ευχηθώ, όμως, ο τεχνικός πολιτισμός, όπως προόδευσε από τον ίδιο τον άνθρωπο, να μη στραφεί εναντίον του εαυτού του».
Και μετά από λίγους μήνες, έγινε εκείνη η περίεργη, η τραγική στιγμή των Πύργων της Νέας Υόρκης που κανένας, μα κανένας απλός κυρίως πολίτης δεν σκέφθηκε ποτέ ότι οι εγκληματικές πράξεις θα γινόταν και κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Και επειδή συνέβαινε εκείνη την ημέρα εγώ να παρακολουθώ από το CNN εκείνες τις σκηνές, όταν το είδα στην τηλεόραση, νόμιζα ότι ήταν κάποιο κινηματογραφικό έργο. Όταν, όμως, είδα και τη δεύτερη επίθεση του αεροπλάνου στον άλλο Πύργο, τότε συνειδητοποίησα και είπα «Για όνομα του Θεού! Σκοτώνουμε τόσους ανθρώπους για να κάνουμε μία εγκληματική πράξη;».
Έχετε την εντύπωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα ο τεχνικός πολιτισμός πράγματι δεν επιτείνει στην διάπραξη των εγκλημάτων; Αυτό που ψάχνουμε όλοι μας, ανεξαρτήτως πολιτικού συστήματος, είναι η προστασία του πολίτη και η προστασία των ελευθεριών και των δικαιωμάτων.
(NP)
(3KO)
Και ετέθησαν πράγματι πολύ σωστά πάλι από την κυρία Δαμανάκη. Από τη μια μεριά έχουμε τα ατομικά δικαιώματα και από την άλλη την προστασία του πολίτη. Δεν μου αρέσει, όμως, να λέμε ότι το Σύνταγμα αυτή τη στιγμή είναι εναντίον της προστασίας των πολιτών. Προς Θεού! Δεν πρέπει να σκεφθούμε κάτι τέτοιο.
Άρα, σήμερα που συζητούμε αυτό το νομοσχέδιο ας δούμε ποια είναι η κύρια βάση του, για να το ακούσει και ο κόσμος: Όσοι έχουμε τηλέφωνα τα παίρνουμε από τα εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Πάμε όλοι, παίρνουμε την ταυτότητά μας, καταγράφουμε ό,τι μας ζητήσουν, κανείς ποτέ δεν λέει «όχι». Είναι συμβάσεις αναγκαστικού δικαίου, όπως ξέρουμε και λέμε οι νομικοί, προχωρήσεως. Θέλεις, δεν θέλεις, κύριε Παπουτσή μου, υπογράφεις, παίρνεις το κινητό τηλέφωνο και τι κάνεις μόνος σου; Επιλέγεις τον τύπο του κινητού, αν δηλαδή είναι όμορφο ή αν είναι ωραίο. Έτσι δεν είναι, κύριε Χαλβατζή; Αυτό κάνεις. Δεν υπογράφω, για να πάρω το κινητό τηλέφωνο. Όλοι υπογράφουμε.
Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα και λέμε: «Και αυτοί οι οποίοι έχουν το άλλο «σύστημα» των κινητών τηλεφώνων, με τις κάρτες, να τους καταγράψουμε, όταν θα παίρνουν τα τηλέφωνα, όπως καταγράφονται και οι άλλοι.» Ποια δηλαδή είναι η διαφορά;
Ελέχθη: «Μα, θεωρούν όλους –τα 9,5-10 εκατομμύρια που έχουν τέτοιου είδους τηλέφωνα- ύποπτους;» Και ποιος σας είπε, αγαπητοί μου συνάδελφοι, ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ύποπτοι; Οι εγκληματίες είναι λίγοι. Ψάχνουμε κάθε φορά να τους βρούμε και να τους τιμωρήσουμε. Αυτό είναι το έργο της δικαιοσύνης. Όμως, εμείς που νομοθετούμε έχουμε την υποχρέωση να θέτουμε τις βάσεις των κανόνων, που θα προσπαθούμε πολύ περισσότερο να προστατέψουμε τον κάθε πολίτη.
Και επειδή ελέχθη ότι τάχα δεν κάναμε εκείνες τις διαβουλεύσεις που έπρεπε και, ευτυχώς, ο κύριος Υπουργός σας έφερε τόση σωρεία εγγράφων και σας απέδειξε τι είδους διαβούλευση κάνουμε, θα σας έλεγα, επειδή επικαλέστηκε και ανεξάρτητες αρχές, πως ξέρετε πολύ καλά ότι στις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες γίνονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και είναι οι συνταγματικές ανεξάρτητες αρχές και εκείνες των νόμων, τους έχουμε εκχωρήσει εμείς, οι νομοθέτες, αρμοδιότητες, για να ελέγχουν κάποιες πράξεις των πολιτών ή της διοίκησης, με απώτερο σκοπό να ελέγχουμε το δημόσιο βίο και την κοινωνία, ούτως ώστε να μην διαπράττονται ή αδικήματα ή εσφαλμένες αποφάσεις, είτε διοικητικών είτε ποινικών δικαστηρίων είτε οτιδήποτε άλλο.
Είναι προς τιμή του Υπουργείου μας και του κράτους μας, που πρωτοποριακά χρησιμοποίησε αυτά τα μέσα, στις περιπτώσεις αποδράσεων ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς, λοιπόν, θα είμαστε παθητικά αμυνόμενοι και θα πούμε ότι δεν κάνουμε τίποτα και τους αφήνουμε αυτούς να δημιουργούν ή να συναλλάσσονται ή να επικοινωνούν καθ’ ον τρόπο επικοινωνούν, με απώτερο σκοπό να έχουμε αυτά τα φαινόμενα;
Θα έρθω, λοιπόν, εγώ, ο νομοθέτης, και θα διαβουλευθώ ή θα συμφωνήσω πρωτύτερα με τις ανεξάρτητες αρχές, που εμείς οι ίδιοι κάναμε και εκχωρήσαμε αρμοδιότητες, για να ζητήσουμε τη γνώμη τους;
Το ξέρετε πολύ καλά ότι οι ανεξάρτητες αρχές ελέγχονται πάλι από εμάς, από τον Κανονισμό της Βουλής. Εμείς τους καλούμε, απολογούνται και εκθέτουν τις απόψεις τους. Είναι ανεξάρτητες στον τομέα στον οποίο λειτουργούν. Υπάγονται σε κάποια Υπουργεία, εκείνες που είναι με νόμους, αλλά ποτέ δεν ελέγχονται, παρά δημιουργούν και λειτουργούν αυτοτελώς.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Σήμερα, λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημά μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αυτές οι διατάξεις βλάπτουν σε τίποτα στα ατομικά δικαιώματα; Μα, όπως ελέχθη και από τον κύριο Υπουργό και από το νομοσχέδιο το ίδιο και όπως φάνηκε από τις προσθήκες που ήρθαν -ορισμένες διορθώθηκαν με την υπόδειξη και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής- αυτό το νομοσχέδιο πράγματι αποβλέπει στην προστασία του πολίτη. Εσείς δηλαδή αυτή τη στιγμή είστε αντίθετοι στο να πιάσουμε εκείνον από τους 9 ή 10 εκατομμύρια, όπως πλέον απεδείχθη; Διότι το νομοσχέδιο αυτό ήρθε –το ξέρετε πολύ καλά- πριν καν αποκαλυφθεί αυτό το έγκλημα των κρατουμένων που σήμερα ανακάλυψαν η Ε.Υ.Π. και οι αστυνομικές αρχές. Ευτυχώς, ήρθε πριν. Δεν το ξέραμε.
(PM)
(3NP)
Έρχεται σήμερα και επιβεβαιώνεται πλέον στην πράξη ότι αυτή η ρύθμιση που φέρνουμε είναι πράγματι λυσιτελής από την άποψη ότι βοηθά πλέον στην ανακάλυψη άλλων εγκλημάτων ή στην αποτροπή εγκλημάτων τα οποία γίνονται κάθε φορά μ’ αυτόν τον τρόπο. Σε τι διαφωνείτε λοιπόν; Βεβαίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε ορισμένες υποθέσεις και στο τέλος κατέληξε ότι όταν θα έρθει στην κυβέρνηση θα τα αλλάξει όλα και θα κάνει τις διαβουλεύσεις που πρέπει. Αυτό είναι αστείο, όπως ελέχθη και από συναδέλφους άλλων κομμάτων.
Εκείνο λοιπόν που προέχει σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι να δούμε εάν πράγματι το νομοσχέδιο αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα ή στους νόμους που υπάρχουν, όμως απεδείχθη και από τον κύριο Υπουργό και απ’ όλους μας ότι σε τίποτα δεν αντιφάσκει.
Πρόσεξα πάρα πολύ τον συνάδελφο του Κ.Κ.Ε. κύριο Γκιόκα. Να είστε βέβαιος, αγαπητέ συνάδελφε, ότι οι διατάξεις αυτές δεν περιορίζουν κανένα δικαίωμα του πολίτη, ούτε πρέπει να φοβάστε, όπως είπατε. Τι φοβάστε; Τις διασφαλίσεις που θέτει σήμερα το νομοσχέδιο για την προστασία μας για να μη βρεθούμε μπροστά σε εγκλήματα τα οποία διαπράττονται καθ’ ον τρόπο έχουν διαπραχθεί; Γελάμε σήμερα όλοι μας διαβάζοντας τις στιχομυθίες αυτών των κρατουμένων και δεν ντρεπόμαστε και δεν λέμε «μα, γιατί αφήνουμε να δημιουργούνται αυτές οι καταστάσεις»; Ποιο είναι δηλαδή το θέμα αυτή τη στιγμή; Η προστασία του πολίτη. Εμείς λοιπόν προστατεύουμε τον πολίτη δημιουργώντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο πράγματι βοηθάει στην ανακάλυψη εγκλημάτων.
Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το νομοσχέδιο προσυπογράφεται από τους συναρμόδιους Υπουργούς και ειδικότερα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Γιατί λοιπόν λέτε ότι άλλος θα έπρεπε να είναι σήμερα εδώ, όταν ξέρετε πολύ καλά ότι η λειτουργία και η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι συλλογική και ότι το νομοσχέδιο αυτό το οποίο συνυπογράφεται από τους άλλους Υπουργούς αποβλέπει σ’ αυτούς τους στόχους;
Σ’ ό,τι αφορά τις τροπολογίες που ήλθαν, οι δύο είναι εντελώς σχετικές με το αδίκημα διότι αποβλέπουν στην πρόληψη των αξιόποινων εγκλημάτων ή πράξεων ορισμένων πολιτών και αντιλαμβάνεστε ότι πολύ σωστά ήλθαν. Στο κάτω-κάτω ξέρετε ότι είναι δικαίωμα του Υπουργού να φέρει τροπολογίες εφόσον είναι σχετικές και πράγματι αυτές οι δύο τροπολογίες είναι σχετικές και αποβλέπουν στην αποκάλυψη εγκληματιών. Είπα και πριν ότι ο Υπουργός Μεταφορών είναι ένας από τους συνυπογράφοντες και το νομοσχέδιο αυτό θα στηριχθεί και από τους άλλους Υπουργούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό είναι επίκαιρο και θέλει να προλάβει άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε πιο πριν. Δεν έχω παρά να συγχαρώ την Κυβέρνηση γι’ αυτή την πρωτοβουλία που πήρε. Νομίζω ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και φυσικά ζητώ από τους κυρίους συναδέλφους να το υπερψηφίσουν.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κύριος Χαλβατζής έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εδώ και μερικά χρόνια έχουμε γοργές διαδικασίες για την πλήρη προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία όλων των επιλογών νόμων και οδηγιών, αντεργατικών και αντιλαϊκών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα έχουμε τον απατηλό τίτλο «για την ασφάλεια και την τάξη». Αρκετοί νόμοι είναι ήδη σε ισχύ, ο νόμος για το ηλεκτρονικό «φακέλωμα», η συμφωνία Σέγκεν, η σύμβαση για την EUROPOL.
(BA)
(PM)
Ψηφίστηκαν με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει επίσης και ευρωτρομονόμος. Όλα αυτά έχουν ψηφιστεί και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνολικά, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Οι κάμερες παραγγέλθηκαν και ήλθαν επί ΠΑΣΟΚ -ήταν το σιφοράϊ, με πρόσχημα την Ολυμπιάδα- για να μείνουν. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία τις χρησιμοποιεί και θέλει να γενικεύσει τη χρήση τους παντού.
Το νομοσχέδιο, που συζητάμε, λειτουργεί συμπληρωματικά στην εφαρμογή άλλων νόμων, για να αρθεί πλήρως το απόρρητο των επικοινωνιών. Ειδικότερα συμπληρώνει το ν.2225/1994. Και ο κύριος Υπουργός δήλωσε ότι δεν πρέπει να είμαστε ουραγοί, αλλά πρέπει να γίνουμε πρωτοπόροι, να επισπεύδουμε, ώστε να είμαστε πρώτοι στην ψήφιση νομοσχεδίων, νομοσχεδίων που περιορίζουν ανθρώπινα δημοκρατικά δικαιώματα. Ο αποχωρήσας ήδη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς από το 2007 είχε γνωματεύσει ότι οι κάμερες θα μπορούν να παρακολουθούν, εκτός των άλλων, τις εργατικές κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις, ύστερα βέβαια από απόφαση εισαγγελέα.
Πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται για τις κάμερες, για την αποτελεσματικότητά τους στη μείωση της εγκληματικότητας. Δεν στηρίζονται πουθενά αυτές οι ιστορίες. Στην Αγγλία –ειπώθηκε ήδη- λειτουργούν περισσότερες από πέντε εκατομμύρια κάμερες. Και ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Scotland Yard σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που έχουν πάρει και εφαρμόζουν δεν μείωσαν την εγκληματικότητα ούτε στο ελάχιστο». Αυτά, για να είμαστε εντελώς συγκεκριμένοι και σαφείς και να μη λέμε ότι αυτά τα κάνουμε γι’ αυτό το σκοπό, για την εγκληματικότητα.
Αυτό που επιχειρείται σήμερα είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου για να υπάρχει δυνατότητα να παρακολουθούνται τα πάντα και οι πάντες και μάλιστα νόμιμα. Η επίκληση των λόγων άμυνας και ασφάλειας θα δίνει τη δυνατότητα προληπτικής παρακολούθησης των εργαζόμενων. Μπορεί να φακελώνονται πολίτες, εργαζόμενοι, που κατηγορούνται για ένα απλό πλημμέλημα που μπορεί, όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, να επισύρει καταδίκη τριών μηνών φυλάκιση με τη δημιουργία του αρχείου DNA.
Η συνεχής επίκληση των επιλογών και αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ασφαλώς και δεν μας πείθει, ούτε για την ορθότητα, ούτε για τη δημοκρατικότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων. Τι έννοια δίνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ στον ορισμό της τρομοκρατίας; Κάθε κινητοποίηση, κάθε λαϊκός αγώνας, οι ριζοσπαστικές αντιλήψεις θεωρούνται ότι προετοιμάζουν τρομοκρατικές πράξεις, ή είναι εν δυνάμει τρομοκρατικές πράξεις.
Πριν από δύο μήνες ο πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς με έγγραφό του προς όλες τις δικαστικές αρχές χαρακτήρισε εγκληματικές πράξεις τις κινητοποιήσεις εργαζομένων ενάντια σε απολύσεις στις επιχειρήσεις «Jumbo». Με τις κάμερες βέβαια θα το στήριζε περισσότερο νομικά.
Δεν θεωρούμε ούτε αθώα, ούτε τυχαία την υπερπροβολή, η οποία γίνεται το τελευταίο διάστημα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σε όλη αυτήν την υπόθεση της σύλληψης των απαγωγέων του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Η διόγκωση ενεργειών, δράσεων, οι κίνδυνοι που δήθεν απορρέουν από την παρουσία χιλιάδων κατατρεγμένων μεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας, όλα αυτά προσπαθούν να καλλιεργήσουν, να διαμορφώσουν ένα κλίμα ανοχής απέναντι σε μέτρα που παρουσιάζονται σαν λύση απέναντι στο κοινό έγκλημα και την πρόληψή του. Στην πραγματικότητα και η ίδια η ζωή έχει αποδείξει, με αφορμή, με πρόφαση διαφορετική, ότι στο στόχαστρο, στο κάδρο μπαίνουν πάντα οι εργαζόμενοι, οι διαδηλωτές που κινητοποιούνται, που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.
(TS)
( BA)
Θα είναι υπερβολή, κύριε Υπουργέ, εάν υπογραμμίσουμε ότι συστηματικά όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα, προσπαθούν να θωρακίσουν το καθεστώς τους με κατασταλτικούς μηχανισμούς, αλλά και με ένα νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε το εργατικό κίνημα σήμερα και ιδιαίτερα αύριο; Είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε περίοδο βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης με εκατομμύρια ανέργους σε όλο τον κόσμο παίρνονται μέτρα συγκεκριμένα για περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών;
Όχι, κύριοι Βουλευτές! Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Όλα τα βήματα είναι σχεδιασμένα, μεθοδεύονται συστηματικά και όλα τα νομοθετήματα έχουν μια συγκεκριμένη λογική. Το ένα είναι συμβατό με το άλλο, ώστε να διαμορφώνεται ένα ολόκληρο σύστημα θωράκισης για να προστατεύονται περισσότερο τα συμφέροντα και τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Μπορεί να χρησιμοποιούνται φράσεις, λέξεις που ίσως να ακούγονται σε κάποιους ως ανώδυνες, αλλά οι λέξεις «δημόσια τάξη», «δημόσια ασφάλεια» έχουν ευρύτερη, συχνά επικίνδυνη διάσταση. Και επικίνδυνη διάσταση έχουν για τους εργαζόμενους, για το λαό. Το «στώμεν καλώς» του Υπουργού Δημόσιας Τάξης πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια, του κ. Αποστολάκου, οι παλαιότεροι το θυμόμαστε με πολύ τραγικό τρόπο. Και αυτές οι φράσεις επανέρχονται σαν κλισέ το τελευταίο διάστημα.
Μια άλλη παράμετρος την οποία θα πρέπει να λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη σας, είναι ότι αυτοί που συγκεντρώνουν πληροφορίες, εικόνες, ήχους, αυτοί που αύριο θα αρχίσουν να συγκεντρώνουν γενετικό υλικό, αυτοί που θα διαμορφώσουν τράπεζες δεδομένων, ας μην είμαστε αφελείς, αύριο μεθαύριο θα κάνουν κάποιοι από αυτούς εμπόριο όλων αυτών των στοιχείων. Στο όνομα του κέρδους θα προσπαθήσουν κάποιοι, δεν λέμε όλοι και αυτά τα δεδομένα να τα εμπορευτούν.
Αυτοί που παρακολουθούν τα πάντα, που παρακολουθούσαν και τις συνδιαλέξεις του ίδιου του Πρωθυπουργού ελέχθησαν; Μπορούσαν να ελεγχθούν; Υπήρξε διάθεση, πολιτική βούληση να ελεγχθούν; Και αν ακόμη υπήρχε αυτή η πολιτική βούληση, στην πορεία ανακόπηκε, στην πορεία ακυρώθηκε. Και γι’ αυτούς τους λόγους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει το νομοσχέδιο και τις προσθήκες που γίνονται.
Τέλος, ήθελα να κάμω ένα σχόλιο. Επιβεβαιώνεται το «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται». Μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και την παλινόρθωση του καπιταλισμού εκεί υπήρξαν κινηματογραφικά έργα που προσπάθησαν και μέσα από την τέχνη να συκοφαντήσουν τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τις σοσιαλιστικές χώρες.
Αυτό το γεγονός, κύριε Λεβέντη, είναι πραγματικότητα. Ωστόσο, καλό είναι να διαβάζουμε ότι στο «ΠΟΝΤΙΚΙ» της περασμένης εβδομάδας δημοσιεύτηκε μία έρευνα που έγινε στη Γερμανία, στο ανατολικό τμήμα της χώρας και σημειώνει ότι πάνω από το 60% συμφωνούσαν ότι η ζωή στο σοσιαλισμό ήταν καλύτερη σε σύγκριση με τη ζωή που ζουν σήμερα. Οι εργαζόμενοι αυτών των περιοχών στη Γερμανία αυτό δηλώνουν. «Οι ζωές των άλλων» ή άλλα έργα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κουβέλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το λόγο.
(GH)
(4TS)
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε δίκιο. Η κοινωνία φοβάται και η κοινωνία φοβάται από την ώρα που διαπιστώνεται ότι ανεβαίνουν οι δείκτες της εγκληματικότητας αλλά ταυτόχρονα διαπιστώνει και την ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής, της δομής του κράτους να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Φοβάται, όμως, γιατί τη φοβίζετε και τη φοβίζετε με τις υπερβολές, με τη διόγκωση των μεγεθών που έχουν σχέση με την ασφάλεια και την εγκληματικότητα και προκαλούνται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναμφισβήτητα, συντηρητικά φοβισμένα αντανακλαστικά τα οποία η Κυβέρνηση, εσείς κύριε Υπουργέ, σπεύδετε να τα αξιοποιήσετε και να τα εκμεταλλευτείτε προκειμένου να εγκαταστήσετε στο χώρο του δικαίου ρυθμίσεις οι οποίες είναι υπονομευτικές ή επιεικέστερα περιοριστικές των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι -κύριε Υπουργέ, θέλω την προσοχή σας και απευθυνόμενος και στην σημαντική νομική σας κατάρτιση- σήμερα το πρωί μου ετέθη υπ’ όψιν ένα βούλευμα με το οποίο παρατείνεται η προσωρινή κράτηση κάποιου πολίτη, κάποιου διαδηλωτή. Δεν αξιολογώ ούτε κρίνω αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να παραταθεί η προφυλάκισή του. Εκείνο, όμως το οποίο αξιολογώ για να καταδείξω τους αρμούς της φοβισμένης κοινωνίας και σ’ αυτήν την κοινωνία εντάσσεται και η δικαιοσύνη, είναι οι λόγοι για τους οποίους παρατείνεται η προφυλάκισή του.
Ακούστε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Υπουργέ. Δικαστές το λένε αυτό, εισαγγελέας το λέει κατά παράβαση του νόμου. «Επειδή η αντικοινωνική συμπεριφορά του κατηγορουμένου και των ομοίων του τραυμάτισε τη Δημοκρατία και έπληξε επί μακρόν την ασφάλεια των πολιτών, επειδή ο κατηγορούμενος δεν έχει μετανοήσει και είναι στο στάδιο της προδικασίας». Εάν κατά συνέπεια έχουμε μια δικαιοσύνη η οποία κατά παράβαση του νόμου υιοθετεί τέτοιες απόψεις για να παρατείνει μια προφυλάκιση, ε, τότε γιατί να μη φοβάται ο πολίτης όταν διαπιστώνει πράγματι αυξημένα ποσοστά εγκληματικότητας και από την άλλη μεριά μια ράθυμη, μια διαβρωμένη δομή της διοίκησης με ευθύνη της Κυβέρνησης που δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Σας άκουσα, κύριε Υπουργέ, να μιλάτε για τις ανεξάρτητες αρχές και να καλείτε τη Βουλή να μην θέλει να συνομοθετεί με τις ανεξάρτητες αρχές. Ποιος σας λέει τέτοιο πράγμα;
Οι ανεξάρτητες αρχές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι θεσμική κατάκτηση όχι της παραδοσιακής Αριστεράς αλλά της φιλελεύθερης με την κυριολεξία του όρου πολιτικής αντίληψης, όταν διαπίστωσε ότι στο χώρο και πριν από πάρα πολλά χρόνια, πριν από δεκαετίες πολλές, ότι ιδιαίτερα στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, ο εγγενής αυταρχισμός της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας δεν μπορεί να προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες. Γι’ αυτό και θεσμικά εγκατέστησε την ύπαρξη των ανεξαρτήτων αρχών τις οποίες υιοθέτησε εν συνεχεία και η ελληνική συνταγματική πραγματικότητα.
Και δεν πρόκειται για διαδικασία και δυνατότητα συνομοθέτησης της Βουλής με τις ανεξάρτητες αρχές. Πρόκειται για τη συνταγματική υποχρέωση της εκάστοτε Κυβέρνησης και εν προκειμένω της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ακούει τις απόψεις των ανεξαρτήτων αρχών για τα ζητήματα που αναπτύσσονται στο πεδίο, στο χώρο των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
Και παραβιάζετε το νόμο, κύριε Υπουργέ, όταν έρχεστε να νομοθετήσετε με την τροπολογία για την τράπεζα DNA χωρίς προηγουμένως να έχετε την προβλεπόμενη από το νόμο γνωμοδότηση της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Η αρχή δεδομένων, κύριοι συνάδελφοι, προσωπικών δεδομένων θα συνεδριάσει και θα καταθέσει τη γνωμοδότησή της κατόπιν εορτής, μετά από τη νομοθέτηση κατά πλειοψηφία των συγκεκριμένων ρυθμίσεων. Και δεν συνιστά αυτό πρόβλημα, όχι μόνο δυσλειτουργίας, παράβασης του νόμου εκ μέρους της έχουσας τη νομοθετική πρωτοβουλίας Κυβέρνησης; Προφανέστατα ναι.
Περαιτέρω. Έγινε αναφορά κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην ΕΥΠ. Πριν από ένα χρόνο περίπου με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης –εγώ οφείλω να είμαι αντικειμενικός- ετέθη η λειτουργία της ΕΥΠ υπό διακομματικό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Γνωρίζει κάποιος ή κάποια από εσάς –εγώ δεν γνωρίζω- να έχει ασκήσει έλεγχο διακομματικό η Βουλή επί της ΕΥΠ.
(XP)
(4GH)
Κατά συνέπεια νομοθετεί η Κυβέρνηση με την πλειοψηφία της κατ’ επίφαση προκειμένου να εξασφαλίζει ευπρόσωπα προσχήματα στην ελληνική κοινωνία για δήθεν δημοκρατικές λειτουργίες και ρυθμίσεις. Έτσι, λοιπόν, και σήμερα εμφανίζει μια ρύθμιση για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων αξιοποιώντας και εκμεταλλευόμενη αυτή τη φοβισμένη αντίδραση της ελληνικής κοινωνίας.
Κοιτάξτε το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στην αιτιολογική έκθεση. Λέει στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η Κυβέρνηση: «Διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις του προτεινομένου σχεδίου νόμου αφορούν μόνο την ταυτοποίηση των στοιχείων των κατόχων των χρηστών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας μέσω αντιστοίχισης κάθε συνδρομητή με έναν ή περισσότερους αριθμούς κλήσης και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα καλυπτόμενα από το απόρρητο τα οποία συνιστούν το περιεχόμενο της επικοινωνίας».
Τι καταλάβατε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Δεν είναι ψευδώνυμη η αιτιολογία η οποία χρησιμοποιείται; Λέει άλλο η ταυτοποίηση και άλλο το περιεχόμενο των συνομιλιών, όταν το περιεχόμενο των συνομιλιών είναι εκείνο που θέλει να ελέγξει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση με την ταυτοποίηση του καρτοκινητού τηλεφώνου. Επιτέλους, νομοθετήστε με ειλικρίνεια και αφήστε σε όλους τους άλλους να έχουμε τη δυνατότητα να σας κρίνουμε, να ασκούμε την αντιπολίτευσή μας και κυρίως με καθαρούς όρους να μπορεί να σας ελέγχει αυτή η κοινωνία που συστηματικά θέλετε να την φοβίζετε.
Η έλλειψη ταυτοποίησης ήταν η αιτία που γέννησε την εγκληματικότητα προφανώς όχι στο χώρο των αγγέλων αλλά στον χώρο των φυλακών και στους διαδρόμους τους; Βεβαίως όχι. Η μη εφαρμογή των διατάξεων μέσα από την ράθυμη, μέσα από την ανύπαρκτη διοίκηση με ευθύνη της Κυβέρνησης επέτρεψε την χρήση των κινητών τηλεφώνων στο χώρο των φυλακών. Έτσι δημιουργήθηκαν τα όσα δημιουργήθηκαν. Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, κάποια διάταξη νόμου που να επιτρέπει –εγώ δεν γνωρίζω- την δυνατότητα χρησιμοποίησης καρτοκινητών τηλεφώνων στο χώρο των φυλακών ή κινητών τηλεφώνων γενικότερα; Προφανώς όχι. Και δεν προέκυψε το θέμα των φυλακών επ’ αφορμή της υπόθεσης αυτής της περιβόητης συμμορίας. Χρόνια νοσεί το σωφρονιστικό σύστημα.
Να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι έχουμε ίσως τον καλύτερο σωφρονιστικό Κώδικα που υπάρχει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά καλός ο σωφρονιστικός Κώδικας της χώρας μας και οι ρυθμίσεις του. Ποιος όμως τον εφήρμοσε; Ποιος έλαβε την πρόνοια να υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις του και να μεταποιηθούν σε ένα καθημερινό πολιτικό και κοινωνικό αποτέλεσμα προκειμένου και τον σωφρονισμό να έχουμε και την ασφαλή λειτουργία των καταστημάτων φύλαξης να έχουμε; Κανένας. Και εδώ οι ευθύνες αφορούν συγκεκριμένα μεγάθη της πολιτειακής μας λειτουργίας. Προφανέστατα αφορούν στην Κυβέρνηση. και πιστεύει η Κυβέρνηση ότι με την ταυτοποίηση των καρτοκινητών τηλεφώνων θα αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα. Εγώ δεν θα πω τον εύκολο λόγο ότι το σύγχρονο έγκλημα που συνεχώς ανανεώνεται θα βρει άλλες διεξόδους για να συνεχίσει να είναι παρόν. Θα πω ότι στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας βρισκόμαστε μπροστά σε μια νομοθέτηση η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τις ατομικές ελευθερίες και για τα δικαιώματα των πολιτών με το πρόσθετο δεδομένο ότι απουσιάζει η παρουσία η άποψη και ο έλεγχος των αρμόδιων ανεξαρτήτων αρχών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αντέχω στον πειρασμό και θα πω ότι η ΕΥΠ η οποία κινητοποιήθηκε ελπίζω με δικαστικές εγγυήσεις προκειμένου να έχουμε την αποκάλυψη αυτής της συμμορίας, ως κατ’ εξοχήν εκφραστικό όργανο της Κυβέρνησης στον χώρο που δραστηριοποιείται δεν συνεργάστηκε με την ΑΔΑΕ όταν επρόκειτο να ερευνηθεί η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η γνωστή υπόθεση VODAFONE.
(MB)
(4XP)
Δεν τα λέω εγώ, δεν τα λέτε εσείς. Τα λέει η ίδια η ΑΔΑΕ, διαμαρτυρόμενη, από την ώρα που η ΕΥΠ ούτε το πόρισμά της, ούτε τα στοιχεία της έδωσε, αλλά δεν θέλησε ούτε καν την επίσκεψη της ΑΔΑΕ προκειμένου να προωθηθεί αποτελεσματικότερα η διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών. Όσοι από μας έχουμε τη δυνατότητα να ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στις ανεξάρτητες Αρχές στο χώρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι συνέβη. Έτσι δεν είναι, κύριε Καραμάριε; Έτσι είναι, δυστυχώς.
Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -και ολοκληρώνοντας- αυτό το νομοσχέδιο ελέγχεται για την υποκρισία του. Είναι ψευδώνυμο. Δεν θα εξασφαλίσει τη ρύθμιση την οποία θέλει να εξασφαλίσει προκειμένου, όπως λέει, να αντιμετωπίσει θέματα εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και άλλα συναφή. Και εντέλει, αυτό το σχέδιο νόμου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπονομεύει, στην κυριολεξία, μαζί και με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις, την υπόθεση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, και καλό είναι η Βουλή των Ελλήνων να φυλαχθεί από έναν μονόδρομο, μονόδρομο της κατηφόρας. Διότι αυτός ο κατήφορος δεν έχει τέλος και κάποια στιγμή θα βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα που θα μας ελέγχουν για την ευκολία με την οποία αποδεχθήκαμε ρυθμίσεις, γιατί δεν αντιδράσαμε έντονα και γιατί δεν κινητοποιήσαμε την ελληνική κοινωνία να αντιδράσει και αυτή γι’ αυτές τις απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή αναφέρθηκαν και οι προλαλήσαντες στο θέμα της αντικατάστασης του Διοικητή της ΕΥΠ, επιτρέψτε μου να καταθέσω και την άποψη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Πρώτον, αφού ευχηθούμε στον αντικαταστάτη του «Καλή Σταδιοδρομία και καλή πορεία στην ΕΥΠ», διότι η Υπηρεσία αυτή χειρίζεται ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος, να εκφράσουμε την ευχή μας ότι θα λειτουργήσει πράγματι ως ένας αδέσμευτος και ανεξάρτητος δημόσιος λειτουργός και όχι ως φερέφωνο της Κυβέρνησης. Και να κάνω την εξής επισήμανση-ερώτημα. Ρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος, ο αξιότιμος κύριος Υπουργός των Εσωτερικών: «Γιατί προχωρήσατε σ’ αυτή την αντικατάσταση;» Η απάντηση του κ. Παυλόπουλου ήταν η εξής: «Μα λόγω του υφισταμένου νομοθετικού πλαισίου που επιβάλλει ένα δικαστικό λειτουργό». Ωραία. Ερώτημα λοιπόν: Όταν πριν από μερικούς μήνες ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος είχε ανανεώσει επ’ αόριστον τη θητεία του κ. Κοραντή, δεν γνώριζε το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο; Εάν το γνώριζε, και το έπραξε, δηλαδή την ανανέωση της θητείας του κ. Κοραντή, τότε κακώς βρίσκεται στη θέση του Υπουργού. Εάν δεν το γνώριζε –τώρα η άλλη περίπτωση- και πάλι πρόκειται για έναν Υπουργό ο οποίος κινείται με βάση τις επιταγές της συγκυρίας και μόνον. Άρα λοιπόν το θεωρούμε μέγιστο ατόπημα, διότι ο κ. Κοραντής ήταν ένας εξαίρετος διπλωμάτης και άφησε έργο πίσω του ως Διοικητής της ΕΥΠ.
Έρχομαι τώρα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Ας δούμε το ιστορικό υπόβαθρο που γέννησε το σημερινό νομοσχέδιο. Ο αξιότιμος Υπουργός, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, δεν βρίσκεται και στην Αίθουσα, είπε ότι είναι μία επιταγή της δρώσας κοινωνίας. Ας δούμε λοιπόν τώρα πώς γεννήθηκε αρχικά αυτό το νομοσχέδιο. Θα θυμίσω λοιπόν ότι το Φεβρουάριο του 2008 υπήρξε μία απόδραση δύο κρατουμένων από τις φυλακές, με ελικόπτερο. Τρία χρόνια πριν ο ένας εξ αυτών είχε αποδράσει πάλι με ελικόπτερο. Δημιουργήθηκε λοιπόν μία εικόνα αναποτελεσματικότητας του κράτους. Υπό την πίεση αυτής της εικόνας έγινε μια κυβερνητική σύσκεψη. Εκεί λοιπόν πάρθηκε η πολιτική απόφαση να υπάρξουν μέτρα που θα απέτρεπαν στο μέλλον τέτοια γεγονότα. Ένα εκ των μέτρων αυτών ήταν και η ταυτοποίηση των καρτοκινητών, διότι διαπιστώθηκε ότι έπαιξαν ρόλο κατά την απόδραση.
Ας δούμε όμως τώρα το εξής ερώτημα. Αν τότε, δηλαδή κύριε Καραμάριε, το Φεβρουάριο του 2008, που έγινε το περιστατικό αυτό που γέννησε την ιδέα για το υπάρχον νομοσχέδιο, υπήρχε το νομοσχέδιο αυτό σε ισχύ, έστω ότι το είχαμε τότε σε ισχύ το νομοσχέδιο αυτό και μάλιστα -εγώ να κάνω και ένα βήμα παραπέρα- έστω ότι υπήρχαν και ταυτοποιημένα καρτοκινητά που χρησιμοποιήθηκαν, θα μπορούσαμε να πιάσουμε τους δράστες; Όχι, κύριε Καραμάριε. Θα σας πω γιατί. Δεν θα μπορούσαμε να πιάσουμε τους δράστες, ακόμη κι αν υπήρχε ταυτοποίηση και σε ισχύ το νομοσχέδιο κ.λπ., γιατί; Διότι το αδίκημα για το οποίο μιλάμε, δηλαδή η απόδραση από τις φυλακές, δεν εμπίπτει στα σοβαρά αδικήματα του ν. 2225/1994, που έγινε κατ’ επιταγήν του άρθρου 9 παράγραφος 1 του Συντάγματος, προκειμένου να έχουμε άρση του απορρήτου. Άρα λοιπόν τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι υπήρξε και τότε –λέω και «τότε», γιατί θα το πω και για τώρα- μία αναντιστοιχία μεταξύ του μέτρου και του σκοπού.
Ο σκοπός ήταν να αποφευχθούν οι αποδράσεις. Η πολιτική απόφαση που ελήφθη ήταν συμβατή μ’ αυτόν το στόχο, μ’ αυτό τον σκοπό; Όχι. Αντιθέτως, ένα στοχευμένο μέτρο για την αποτροπή τέτοιων πραγμάτων, που πήρε η Κυβέρνηση εδώ και μία εβδομάδα –και καλώς έπραξε και το πήρε- είναι η απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων εντός των φυλακών. Είναι ένα στοχευμένο μέτρο, ένα σωστό μέτρο, ένα μέτρο το οποίο κι εμείς υπερψηφίσαμε και υποστηρίξαμε, ένα μέτρο συμβατό και σε αντιστοιχία με τον σκοπό.
Γιατί τα λέω όλα αυτά τώρα; Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, αν παρακολουθήσατε το βασικό επιχείρημα της Αντιπολιτεύσεως, είναι το εξής. Και ακούστηκε κατά κόρον από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είπε λοιπόν η Μείζων Αντιπολίτευση: «Αυτό το νομοσχέδιο το οποίο κατεβάζετε, σε σχέση με το στόχο του, με το σκοπό του, είναι αναποτελεσματικό, είναι ακατάλληλο». Γιατί είναι αναποτελεσματικό και ακατάλληλο σε σχέση με τον σκοπό του; Διότι λέει η Μείζων Αντιπολίτευση: «Μα, αν ο επίδοξος εγκληματίας θέλει να κάνει μία εγκληματική πράξη, δεν θα χρησιμοποιήσει καρτοκινητό, δεν θα χρησιμοποιήσει κινητό, διότι θα ξέρει ότι θα υπάρχει ταυτοποίηση. Άρα λοιπόν θα βρει άλλους τρόπους». Όμως εκεί, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., βρίσκεται και η αχίλλειος πτέρνα της επιχειρηματολογίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(GK)
(4MB)
Ποια είναι δηλαδή αυτή η αχίλλειος πτέρνα; Είναι ότι ο σκοπός του νομοσχεδίου –και αυτό δεν μπόρεσαν να συλλάβουν οι κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως- δεν είναι αυτός που εσείς περιγράφετε στο άρθρο 1, δηλαδή η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης μέσω της ταυτοποίησης των χρηστών.
Ο σκοπός είναι άλλος, να αποτρέψουμε επίδοξους εγκληματίες από το να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία των καρτοκινητών ή των κινητών, προκειμένου να τελέσουν την εγκληματική τους πράξη. Δηλαδή αποστερούμε –ουσιαστικά αυτός είναι ο σκοπός- τον επίδοξο εγκληματία από τη δυνατότητα που έχει να χρησιμοποιήσει το καρτοκινητό ή το κινητό.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Αυτό είναι!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, βλέπω ότι συμφωνείτε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Κοιτάξτε όμως τη διατύπωση του σκοπού στο άρθρο 1.
Σας λέω, λοιπόν, με άλλα λόγια, κύριε Υφυπουργέ, το εξής: Πρέπει να αλλάξει η διατύπωση του σκοπού και του στόχου. Ο σκοπός και ο στόχος δεν είναι η διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και της δημοσίας τάξεως μέσω της ταυτοποίησης του χρήστη, αλλά η αποτροπή επίδοξων εγκληματιών από το να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως όργανο, ως μέσο τέλεσης των εγκλημάτων τους.
Αν το κάνετε αυτό στο σκοπό, αν κάνετε αυτή την αλλαγή που σας λέμε στο άρθρο 1, τότε θα καθίστατο εντελώς έωλη η επιχειρηματολογία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Διότι τώρα εκεί βρίσκουν την αχίλλειο πτέρνα και σας λένε ότι είναι αποτελεσματικό σε σχέση με το σκοπό. Άρα, έχουμε ένα σωστό νομοσχέδιο, αρκεί να οριστεί διαφορετικά ο σκοπός, ο στόχος!
Έρχομαι τώρα σε μια κατηγορία που εκτοξεύτηκε από τον κ. Παπουτσή προς την Κυβέρνηση. Είπε, λοιπόν, ο κ. Παπουτσής: Γιατί είστε η επισπεύδουσα πλευρά –να το πω έτσι- στην υπόθεση αυτή της ταυτοποίησης, αφού το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού του 2010 σημαίνει την απλή κατάθεση μελετών; Έτσι είπε ο κ. Παπουτσής. Θα πρέπει –λέει- να καταθέσουμε μελέτες και μετά να ακολουθηθεί όλη αυτή η διαδικασία κ.λπ..
Του απαντάμε εμείς, λοιπόν, του κ. Παπουτσή. Υπάρχει καλύτερη μελέτη από την εφαρμογή ενός νόμου, βάσει της οποίας εφαρμογής θα εξαχθούν συμπεράσματα, τα οποία και θα καταθέσει η ελληνική πλευρά το 2010 σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Ήδη αυτή τη μελέτη που ζητά ο κ. Παπουτσής, η ελληνική πλευρά θα την έχει και θα την έχει κατά έγκυρο τρόπο μέσω της εφαρμογής ενός νόμου! Άρα, λοιπόν, του απαντάμε στο θέμα των μελετών.
Εκτοξεύτηκε όμως και μια άλλη κατηγορία. Εμείς κατηγορηθήκαμε από την κ. Δαμανάκη και άλλους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που άκουσα για το ότι είμαστε η προσωποποίηση της ακροδεξιάς. Και βεβαίως τους απαντάμε ότι η υψίστη μορφή φασισμού είναι ο ετεροπροσδιορισμός του άλλου. Δεν κουράστηκαν ακόμα να πιπιλάνε αυτή την καραμέλα.
Επίσης, κατηγορήθηκε η Κυβέρνηση ότι υιοθετεί την πολιτική πλατφόρμα ή σέρνεται πίσω από την πολιτική πλατφόρμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Ωραία, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έτσι είναι. Μόνο που λέτε τη μισή αλήθεια! Διότι η άλλη μισή είναι ότι και ο δικός σας Αρχηγός σέρνεται πίσω από την πολιτική πλατφόρμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
Διότι άκουσον-άκουσον, κύριε Καραμάριε, ο κ. Παπανδρέου μετά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης βγήκε και είπε «μηδενική ανοχή στη λαθρομετανάστευση!». Πότε τα είχε ξαναπεί αυτά ο κ. Παπανδρέου; Πότε θυμήθηκε τη λαθρομετανάστευση ο κ. Παπανδρέου; Είδε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης και θυμήθηκε και αυτός τη λαθρομετανάστευση.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Τι θέλω να πω με αυτά; Ότι η πολιτική πλατφόρμα, αυτή που εκφράζουμε εμείς, δεν είναι πολιτική πλατφόρμα του ΛΑ.Ο.Σ.. Είναι πολιτική πλατφόρμα, είναι πιστεύω ριζωμένα βαθιά που έχουν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Γι’ αυτό και τα δύο Κόμματα εξουσίας εξαναγκάζονται να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική πλατφόρμα, διότι διαπίστωσαν την αποδοχή των θέσεων του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Άρα, λοιπόν, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να τα αφήσετε αυτά περί ακροδεξιάς, διότι δεν σας τιμούν. Όπως είστε εσείς ένα κοινοβουλευτικό κόμμα, είμαστε κι εμείς ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Και να αφήσετε αυτά που λέτε για το ποιος σέρνει ποιον. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Εμάς μας ενδιαφέρει το καλό της πατρίδας. Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος μας αντιγράφει ή όχι. Μας ενδιαφέρει το καλό της πατρίδας.
Άρα, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είστε στην κριτική σας περισσότερο σοβαροί, διότι και η κριτική που κάνετε, κρίνεται.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εκτίμηση του Προεδρείου είναι ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητεί την κοινοβουλευτική υπόσταση κανενός κόμματος και τον πατριωτισμό κανενός Βουλευτή και κανενός πολίτη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αυτό να καταστεί σαφές και να σταματήσουν οι πλειοδοσίες περί πατριωτισμού και περί κοινοβουλευτισμού, ιδιαίτερα όταν μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα –αλλά κι έξω από την Αίθουσα- είναι εκπρόσωποι του λαού. Δεν ξέρω πόσο δικαίωμα έχουμε να αμφισβητούμε τον πατριωτισμό των άλλων.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Επανερχόμαστε στον κατάλογο των ομιλητών Βουλευτών.
Το λόγο έχει ο κ. Αυγενάκης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το αντικείμενο του παρόντος νομοσχεδίου σχετίζεται άμεσα με τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, αλλά και την προστασία της δημόσιας τάξης από τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Έρχεται να βάλει τάξη στον τομέα των συνομιλιών μέσω κινητής τηλεφωνίας, καθώς σκοπός του είναι η ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, συνδρομητών με συμβόλαιο ή όποιας άλλης μορφής κινητής τηλεπικοινωνίας.
Με το παρόν σχέδιο νόμου γίνεται πράξη η δέσμευση της Κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε σε μια θεσμική πρωτοβουλία για την ταυτοποίηση των ανωνύμων καρτοκινητών με τους χρήστες τους.
Ενδεικτικά αναφέρω στο σημείο αυτό ότι οι συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας με προπληρωμένο χρόνο ανέρχονται στη χώρα μας σε περίπου 13,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων περίπου 9 εκατομμύρια είναι ενεργές, ενώ μόλις 5 εκατομμύρια είναι οι συνδέσεις με συμβόλαιο, στις οποίες και έχει γίνει ταυτοπροσωπία.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία από τις ίδιες τις εταιρείες, υπολογίζεται ότι γίνονται περίπου 10.000-15.000 ανώνυμες συνδέσεις την ημέρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι συχνά οι ανώνυμες συνδέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη συμβάλλουν από τη μια πλευρά στην αύξηση της συνδρομητικής βάσης των εταιρειών και στη θεαματική αύξηση της αγοράς, όμως ταυτόχρονα διευκολύνουν την ανάπτυξη της εγκληματικότητας.
Οι τύποι των εγκλημάτων που τελούνται συχνά μέσω της χρήσης καρτοκινητού, όπως αποδεικνύει και η νομολογία αλλά και η έρευνα που έχει γίνει στην αγορά, είναι η διακίνηση ναρκωτικών, οι ληστείες, οι απειλές, οι εκβιασμοί, η πορνεία, η μαστροπεία, η λαθρομετανάστευση, οι παρενοχλήσεις στην καθημερινότητα και πολλά άλλα.
Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο –και πιθανώς να έχει συμβεί σε αρκετούς από εμάς- να πέσουμε θύματα κακόβουλων τηλεφωνημάτων, για τα οποία βεβαίως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, καθώς ο χρήστης δεν ταυτοποιείται.
Βασική στόχευση του σχεδίου νόμου που συζητούμε σήμερα είναι να παύσει να ισχύει το ανώνυμο κινητό ως το μέσο και το εργαλείο για παράνομες συμπεριφορές. Δεν λέμε ότι θα σταματήσουμε να τελούνται ποινικές πράξεις, αλλά τουλάχιστον αυτές θα πάψουν να διευκολύνονται μέσω της χρήσης του κινητού, του ανώνυμου κινητού.
Όμως, αλήθεια, ποιος νομοταγής πολίτης έχει πρόβλημα να δηλώσει ότι κατέχει καρτοκινητό ή με όποια άλλης μορφής σύμβασης κινητό ή σταθερό τηλέφωνο;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή πολλά ακούστηκαν στην Επιτροπή που επεξεργαστήκαμε το παρόν σχέδιο νόμου, αλλά και με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα Αθηναϊκών εφημερίδων, επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι δεν είμαστε οι μόνοι που προχωράμε σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Δεν είμαστε οι μόνοι Ευρωπαίοι πολίτες ή το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος.
Αντίστοιχες ρυθμίσεις ισχύουν αυτή τη στιγμή και στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ολλανδία, στην Ουκρανία, στη Βουλγαρία, στη Σλοβακία, ενώ σχετική συζήτηση γίνεται σήμερα και αυτή την ώρα στη Μεγάλη Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπογραμμίσω ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν μόνο την ταυτοποίηση των στοιχείων των κατόχων των χρηστών υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας μέσω αντίστοιχης κάθε συνδρομητή με έναν ή περισσότερους αριθμούς κλήσης και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουμε προσωπικά δεδομένα ή δεδομένα που αφορούν το απόρρητο της συνομιλίας. Αυτά συνεχίζουν να προστατεύονται στο ακέραιο.
(DP)
(04GK)
Επειδή άκουσα ορισμένους συναδέλφους να μιλούν για ένα κράτος «Μεγάλο Αδελφό», επιτρέψτε μου να τονίσω ότι όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα και ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 9Α και 19Σ, ενώ τηρούν και τις γενικές αρχές του Ευρωπαϊκού Δικαίου συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 6 στην παράγραφο 1 και 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπροσθέτως, εκτός από το Ελληνικό Σύνταγμα, οι προτεινόμενες διατάξεις συνάδουν και με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων του Ν. 2472/1997, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση από τον Ν. 3625/2007, το Ν. 3115/2003 περί της αρχής της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, του Ν. 2225/1994 περί της προστασίας της ελευθερίας και ανταπόκρισης και επικοινωνίας και άλλες διατάξεις, το Προεδρικό Διάταγμα 47/2005 και τις οικείες αποφάσεις των Ανεξαρτήτων Αρχών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα εννέα άρθρα του σχεδίου νόμου εξισώνουν τους κατόχους ανωνύμων καρτοκινητών με τους επώνυμους συνδρομητές, οι οποίοι και έχουν συμβόλαιο, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι όταν συνάπτει κανείς ένα νέο συμβόλαιο με τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, δηλώνει τα πλήρη στοιχεία του τα οποία χρησιμεύουν για την διαχείριση του πελατολογίου των εταιρειών, την έκδοση μηνιαίων λογαριασμών, την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών και μία σειρά άλλων δραστηριοτήτων.
Το άρθρο 3 επεκτείνει την υποχρέωση δήλωσης στοιχείων και στους κατόχους καρτοκινητών ενώ το κόστος, έστω και περιορισμένο, επιβαρύνει τις εταιρείες και όχι τους καταναλωτές. Ωστόσο, ο καταναλωτής έχει την υποχρέωση να αναφέρει την μεταβολή κυριότητας του καρτοκινητού ή παραδείγματος χάριν, την κλοπή του ακριβώς όπως συμβαίνει και με τα συμβόλαια ενώ οι εταιρείες έχουν την υποχρέωση να διατηρούν τα στοιχεία για ένα έτος μετά τη διακοπή του συμβολαίου από τον πάροχο. Δηλαδή, αν κάποιος έχει σύμβαση κινητού και διακόψει τη σύμβαση αυτή, ο πάροχος έχει την υποχρέωση να κρατάει αυτά τα στοιχεία για ένα ολόκληρο χρόνο. Μετά πρέπει και είναι υποχρεωμένος να τα καταστρέψει.
Όσον αφορά την πώληση προπληρωμένων καρτών από τοπικά σημεία πώλησης όπως είναι τα περίπτερα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και συνεχίζουν να ισχύουν τα πάντα όπως ίσχυαν και μέχρι σήμερα καθώς το σχέδιο νόμου δεν θίγει κανένα δικαίωμα από τα κέρδη των μικροπωλητών καθώς μόνο η ταυτοποίηση και η δήλωση των προσωπικών στοιχείων θα θίγεται στα εξουσιοδοτημένα καταστήματα. Επιπλέον, σημειώνω ότι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ως Ανεξάρτητη Αρχή θα ελέγχει τους όρους εφαρμογής του νόμου και θα επιβάλλει κυρώσεις όταν δεν συμφωνούνται οι πάροχοι. Ο χρόνος προσαρμογής στις νέες ρυθμίσεις και η ενημέρωση των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας είναι μέχρι 30 Ιουνίου του 2010, ενώ μετά την εκπνοή της ημερομηνίας με καταληκτική ημερομηνία 30 Ιουλίου του 2010, οι εταιρείες μπορούν να προβούν σε διακοπή της σύνδεσης. Αναλυτική αναφορά στις τροπολογίες που συνοδεύουν το παρόν νομοσχέδιο επιτρέψτε μου να κάνω στην αυριανή μου τοποθέτηση.
Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι η ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό ακόμα εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Μπορεί ακόμα και να συμβάλει στην πρόληψη, διερεύνηση, διαπίστωση αλλά και δίωξη ποινικών αδικημάτων, αλλά κυρίως να στερήσει από το δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος ένα σημαντικό μέσο που χρησιμοποιεί για την πραγματοποίηση παράνομων δράσεων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Αυγενάκη.
Ο κ. Χάϊδος έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε με την έναρξη των εργασιών του Β’ Θερινού Τμήματος της Βουλής ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.
Δεν είναι όμως, αξιόπιστο το Υπουργείο και η Κυβέρνηση σε αυτά που ισχυρίζεται ότι στοχεύει να επιτύχει τώρα γιατί ως σήμερα από την πολιτική της όλοι οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες στον τομέα των επικοινωνιών και των μεταφορών δοκιμάζονται, το κόστος χρήσης τους αυξάνεται, τα οικονομικά τους επιδεινώνονται, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών χειροτερεύει και πολλές από αυτές χαρίζονται σε ιδιώτες. Και οφείλεται αυτή η εξέλιξη αφενός μεν στην οικονομικά νεοφιλελεύθερη λογική που διέπει τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και στην προχειρότητα, την αντιφατικότητα, την κακοδιαχείριση, την ανεπάρκεια και τις παλινωδίες που χαρακτηρίζουν την αντιμετώπιση αυτού του ευαίσθητου τομέα από την Κυβέρνηση.
Συζητούμε σήμερα ένα νομοθέτημα για την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Δεν είναι όμως, αξιόπιστη η Νέα Δημοκρατία στα ζητήματα κινητής τηλεφωνίας, γιατί είναι αυτή που επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη δεν επέτρεψε στον Ο.Τ.Ε. να επεκταθεί στην κινητή τηλεφωνία, την οποία χάρισε τότε σε ιδιώτες. Δεν είναι αξιόπιστη και η σημερινή Κυβέρνηση γιατί αγοράζει ακριβά ιδιωτικές επιχειρήσεις με κύρια δραστηριότητα την κινητή τηλεφωνία, όπως ο «Γερμανός» και πουλάει φθηνά δημόσιους κολοσσούς όπως ο Ο.Τ.Ε. και η θυγατρική του η COSMOTE σε Γερμανούς ανταγωνιστές. Δεν είστε αξιόπιστοι όταν μας λέτε ότι το κόστος αυτής της ταυτοποίησης δεν θα μετακυλιστεί στους χρήστες της κινητής τηλεφωνίας αφού πολύ πρόσφατα επιβάλλατε νέο φόρο στα κινητά, ενώ έως τότε το αποκλείατε. Δεν είναι αξιόπιστη η Κυβέρνηση όταν ισχυρίζεται ότι κύριος στόχος του παρόντος νομοσχεδίου είναι η διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας γιατί επί των ημερών της συνέβη το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών για το οποίο δεν δέχτηκε την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και έως σήμερα τέσσερα χρόνια μετά δεν ασκήθηκε ονομαστική δίωξη εναντίον κανενός και κάποιοι αρμόδιοι αποφάνθηκαν ότι κάποιοι κάπου κάποτε παρακολουθούσαν κάποια κινητά τηλέφωνα και ας ήταν μέσα σε αυτά και το τηλέφωνο του Πρωθυπουργού. Και αυτοί οι κάποιοι προήχθησαν σήμερα.
Εξυπηρετεί το νομοθέτημα και ο τρόπος που ήρθε στη Βουλή και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Προσπαθεί η Κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά τις ανησυχίες και τους φόβους των πολιτών από την αύξηση της εγκληματικότητας. Δεν είναι αξιόπιστη η Κυβέρνηση όταν λέει ότι σκοπός των ρυθμίσεων είναι η συμβολή στη μείωση της εγκληματικότητας και στην προστασία της δημόσιας τάξης, όταν επί των ημερών της αυξήθηκε ανησυχητικά η εγκληματικότητα, όταν η δημόσια τάξη καθημερινά διαταράσσεται, όταν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών χάθηκε, όταν η κατάσταση των αρμόδιων υπηρεσιών και της Αστυνομίας από την κομματοκρατία την οποία επέβαλε η Νέα Δημοκρατία επιδεινώθηκε, όταν η απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών και η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επιτείνουν την αστάθεια και την αναταραχή.
Δεν είστε αξιόπιστοι, κύριε Υφυπουργέ –και παρακαλώ να προσέξετε αυτή την πρόταση που θα σας κάνω για την αποτελεσματικότητα των διακηρύξεων και των ρυθμίσεών σας, όταν δεν δέχεστε τεκμηριωμένες προτάσεις για τη μείωση της εγκληματικότητας κυρίως της παιδικής σε σχέση με την απενεργοποίηση των κλεμμένων κινητών τηλεφώνων.
Γι’ αυτό το θέμα έκανα δύο ερωτήσεις προ τριετίας περίπου. Τότε μου απαντήσατε στην πρώτη –ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Λιάπης- ότι δεν προβλέπεται η υποχρέωση απενεργοποίησης της συσκευής από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τα κλεμμένα κινητά. Επανήλθα πριν από ενάμιση χρόνο και τότε μου απαντήσατε –ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Χατζηδάκης, μέσω του Αντιπροέδρου της Ε.Ε.Τ. του κυρίου Κουλούρη στις 29-11-2007- ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να περιληφθεί η σχετική υποχρέωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν τις κλεμμένες συσκευές έτσι ώστε να αχρηστεύονται και να παύουν να αποτελούν αίτιο για την αύξηση της παιδικής εγκληματικότητας.
Γιατί, λοιπόν, αφού μιλάτε τόσο πολύ για την μείωση της εγκληματικότητας, δεν κάνετε δεκτή αυτή την πρόταση; Μήπως επειδή αυτό θα αυξήσει τις δαπάνες και το κόστος για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Είναι μία απλή πρόταση. Είναι μία πρόταση που είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστεί και όμως εσείς δεν την εφαρμόζετε παρότι επέμενα με επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.
Καταθέτω για τα Πρακτικά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις ευελπιστώντας ότι θα τη λάβετε υπ’ όψιν να την εφαρμόσετε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Χάϊδος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε μία διακοπή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ναι, κύριε Υπουργέ, αν το επιτρέπει ο κύριος συνάδελφος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Ναι, επιτρέπω γιατί είναι πολύ σοβαρό και ενδιαφέρον το θέμα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Με την άδειά σας, θα ήθελα να πω ότι στο άρθρο 7 στις μεταβατικές διατάξεις ορίζεται σαφώς ότι μετά την 30η Ιουλίου του 2010, όποια συσκευή δεν ταυτοποιηθεί δεν θα είναι νόμιμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Όχι, δεν μιλάμε γι’ αυτό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Μισό λεπτό. Λέτε πώς θα λυθεί το θέμα και σας λέω ότι υπάρχει ο τρόπος και προβλέπεται από το παρόν σχέδιο νόμου το πώς μπορεί να λυθεί.
Σας ευχαριστώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Άλλο σας λέω εγώ, κύριε Υπουργέ. Σας λέω ότι αν η συσκευή αχρηστεύεται από την απενεργοποίηση μέσω της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, τότε θα περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η παιδική εγκληματικότητα. Θα βάζει την άλλη κάρτα που θα την έχει ταυτοποιημένη, τη δικιά του κάρτα σε αυτή τη συσκευή.
(DE)
(4DP)
Το θέμα είναι να περιοριστεί η παιδική εγκληματικότητα, να μην υπάρχει λόγος να κλαπεί η συσκευή, το τηλέφωνο, δηλαδή, από κάποιον άλλο. Καταλάβατε; Είναι διαφορετικό αυτό που λέτε εσείς, διαφορετικό αυτό που λέω εγώ. Διότι τώρα αν κλαπεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παλιά κάρτα και να μπει στην άλλη συσκευή που θα έχει κλαπεί, ειδικά οι ακριβές. Το θέμα είναι να αχρηστευθεί η συσκευή, για να μη λειτουργεί αυτό σαν αίτιο αύξησης της παιδικής εγκληματικότητας.
Είναι, επίσης, πρόχειρο και αποσπασματικό το νομοσχέδιο, γιατί δεν αντιμετωπίζει τρέχοντα θέματα, παρά μόνο τα παραπέμπει στο μέλλον, όπως το τι θα γίνει με τη λαθραία διακίνηση και τη μαύρη αγορά καρτών SIM από το εξωτερικό.
Έχει, επίσης και προσχηματικά χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο, αφού μέσα από τη διαδικασία της επέκτασης των καμερών και του ελέγχου του DNA επιχειρεί να αφαιρέσει θεμελιώδη δικαιώματα και βασικές δημοκρατικές κατακτήσεις των πολιτών, οι οποίες κατοχυρώθηκαν με αγώνες και θυσίες, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της έννομης τάξης και τον περιορισμό της εγκληματικότητας.
Μας λέτε ότι όλα αυτά τα κάνετε για την ασφάλεια των πολιτών. Όμως, παραγνωρίζετε αυτό το οποίο προειδοποιεί και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, που λέει ότι όποιος επιλέγει μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, γρήγορα θα τα χάσει και τα δύο. Χρειάζεται καλός συνδυασμός μεταξύ των ανωτέρω, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Και επειδή πλέον εσείς δεν μπορείτε να προστατεύσετε ούτε να εγγυηθείτε κανένα από τα δύο ούτε να τα συνδυάσετε σωστά για το καλό της κοινωνίας, η καλύτερη υπηρεσία που μπορείτε να προσφέρετε στη χώρα και την κοινωνία, είναι να προκηρύξετε εκλογές, για να αλλάξει πορεία η χώρα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Χάιδο.
Ο κ. Γεροντόπουλος έχει το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, ευτυχώς στην Ελλάδα του 2009, στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΟΝΕ, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί σοβαρά ότι κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητος ο καθημερινός αγώνας για τη διαρκή διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών.
Δυστυχώς, στην Ελλάδα του σήμερα όλοι οι πολίτες δεν αισθάνονται πάντοτε ασφαλείς. Και το παρόν νομοσχέδιο έχει ως στόχο τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και τη διακρίβωση των ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων.
Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι όπως είσαστε εσείς αποτελεσματικός, έτσι και ο νόμος θα φέρει αποτελέσματα, γι’ αυτό, άλλωστε και εμείς ως Πλειοψηφία τον υπερψηφίζουμε.
Έτσι, κύριοι συνάδελφοι και δεν υπήρχαν ως τώρα τα τηλέφωνα με σύνδεση, θα μπορούσαν ίσως κάποιοι να υποψιαστούν ότι με τον καινούργιο νόμο πιθανότατα να θίγονται κάποια δικαιώματα των κατόχων καρτοκινητών. Όμως, από τη στιγμή που προχωρούμε προς μία εξίσωση και υπάρχουν ήδη οι μισοί περίπου κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που έχουν δώσει τα στοιχεία τους στις εταιρείες, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα αυτό δεν υφίσταται. Έχουμε μία εξίσωση με το σημερινό νόμο η οποία εξίσωση, άλλωστε, είναι και απαραίτητη.
Υπάρχει η εμπειρία άλλων χωρών. Όπως έχουμε πει, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, χώρες απόλυτα δημοκρατικές, η Ελβετία και αυτές εφαρμόζουν έναν ανάλογο νόμο. Επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα.
Εγώ, λοιπόν, θα έκανα και κάποιες προτάσεις, κύριε Υπουργέ. Θεωρώ ότι ο ένας χρόνος για την εφαρμογή του νόμου είναι πολύς. Θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, έτσι ώστε να εφαρμόζεται στο εξάμηνο. Από τη στιγμή που οι εταιρείες λένε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα είναι έτοιμες για την εφαρμογή των λογισμικών τους, τότε μέσα σε έξι μήνες θα μπορούσε να εφαρμοστεί ο νόμος, έτσι ώστε να μην αφήσουμε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τον Ιούλιο του 2010.
Θα πρότεινα, επίσης, την ταυτοποίηση και των συσκευών τηλεφώνων. Είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε κάποιες χώρες. Εμείς είπαμε ότι αυτό το εξετάσαμε, αλλά θα υπάρξει μεγάλο κόστος. Εν όψει, μάλιστα, του γεγονότος ότι διάγουμε και μια περίοδο οικονομικής κρίσης, πιστεύω ότι το θέμα της εθνικής ασφάλειας, από τη στιγμή που μιλούμε γι’ αυτό, είναι πολύ πιο σημαντικό από το όποιο οικονομικό κόστος θα έχουν οι εταιρείες.
Άρα, προτείνω να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και στο θέμα της ταυτοποίησης των συσκευών τηλεφώνου. Άλλωστε, ο κύριος Υπουργός στην Επιτροπή είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το εξετάσουμε στη συνέχεια.
Επειδή συζητήσαμε, βεβαίως, στη Βουλή και ειπώθηκε από κάποιους συναδέλφους ότι θα υπάρχει μαύρη αγορά καρτών SIM από άλλες χώρες, είναι μια καλή ευκαιρία για την Κυβέρνηση να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να είναι μια ελληνική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διεθνείς συμβάσεις για το ζήτημα της περιαγωγής και να μην μπορούν να ενεργοποιούνται κάρτες οι οποίες έρχονται από χώρες οι οποίες δεν έχουν νόμους ανάλογους με το δικό μας.
Χρειάζονται, βεβαίως, διεθνείς συμφωνίες, αλλά εδώ πλέον δίδεται η ευκαιρία σε σας, κύριε Υπουργέ, να μπορέσετε αυτά τα θέματα να τα επιταχύνετε.
Τέλος, ένα πράγμα το οποίο το φοβάμαι είναι ότι οι εταιρείες θα προσπαθήσουν με έναν έμμεσο τρόπο να μεταφέρουν το κόστος από την όποια επιβάρυνση θα έχουν προς τους χρήστες των καρτοκινητών -εδώ χρειάζεται μια μεγάλη προσοχή τόσο από μεριάς του Υπουργείου όσο και από την Ανεξάρτητη Αρχή- ώστε με τα διάφορα πακέτα τα οποία έχουν και τα οποία είναι δεκάδες, δεν μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε, μειώνοντας πιθανότατα κάποια SMS, μειώνοντας κάποια λεπτά, αυτομάτως μπορούν να μετακυλήσουν το κόστος στους κατόχους, χωρίς να καταλάβουν όλοι οι υπόλοιποι τίποτα. Χρειάζεται και εδώ, λοιπόν, μεγάλη προσοχή και από εσάς και από την αρμόδια Επιτροπή.
Τέλος, ακούστηκε εδώ στην Ολομέλεια ότι η συζήτηση και η διαβούλευση που έγινε ήταν πέντε ημερών. Εγώ θα πω ότι στην αρμόδια Επιτροπή το συζητήσαμε πριν από μερικές μέρες, είχαμε όλο το χρόνο να το κουβεντιάσουμε, να φέρουμε τις απόψεις μας, ανεξαρτήτως αν δεν ήρθαν οι εκπρόσωποι των Ανεξαρτήτων Αρχών. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα ως Βουλευτές να το κάνουμε αυτό και βεβαίως, για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στη συζήτηση και ο νέος Κανονισμός της Βουλής για τη διαβούλευση πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου. Έγινε και αυτό. Επομένως, ήμασταν προετοιμασμένοι, πριν έρθει το νομοσχέδιο στις βασικές γραμμές του νομοσχεδίου.
Τέλος, θέλω να τελειώσω με αυτό που ξεκίνησα. Εγώ πιστεύω ότι δε θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες με το παρόν νομοσχέδιο, από τη στιγμή, μάλιστα, που οι όποιες παρακολουθήσεις θα γίνονται με σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα όσο και στους νόμους του κράτους. Είμαι βέβαιος δε, ότι η δημοκρατική μας πολιτεία θα διασφαλίζει διαχρονικά -και το τονίζω το διαχρονικά- τη χρήση της παρακολούθησης μόνο για τη διακρίβωση ιδιαιτέρως σοβαρών εγκλημάτων και η δημοσιοποίηση αυτών των συνδιαλέξεων δε θα γίνεται επιλεκτικά. Εμένα πραγματικά δε μου αρέσει αυτό που βλέπω στις τηλεοράσεις όλο αυτό το διάστημα, πιθανότατα να δημοσιεύουν τα πάντα. Δεν είναι ό,τι καλύτερο κάποιες συζητήσεις ανάμεσα ακόμη και σε εγκληματίες, που μπορεί να είναι και προσωπικού περιεχομένου, να γίνονται βορά από τους πολίτες όλης της χώρας.
Αυτά ήθελα να πω. Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσει τελικά στην πάταξη της εγκληματικότητας. Από εκεί και πέρα, όπως όλα τα νομοσχέδια, έτσι και αυτό θα κριθεί στην πράξη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Γεροντόπουλο.
Ο κ. Καντερές έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, στην παρούσα συνεδρίαση καλούμαστε να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε για το θέμα της ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, συνδρομητών με συμβόλαιο ή άλλης μορφής κινητής τηλεπικοινωνίας, με στόχο τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και την προστασία της δημόσιας τάξης από παραβατικές συμπεριφορές.
Στις μέρες μας, η χρήση των κινητών τηλεφώνων από το σύγχρονο άνθρωπο αποτελεί μέρος της καθημερινότητός του, είτε η επικοινωνία αφορά τον οικογενειακό είτε τον επαγγελματικό περίγυρο. Πιο συγκεκριμένα, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλή θέση, με την τελευταία δεκαετία να έχει εκτοξευθεί η χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ακόμη και στις προεφηβικές ηλικίες.
(ΚΟ)
(4DE)
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η αλλαγή που έχει επέλθει στην επικοινωνία καθιστούν απαραίτητη τη χρήση του κινητού τηλεφώνου. Όμως, πέρα από τη χρησιμότητα των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, η ανωνυμία που υπάρχει έως σήμερα στη χώρα μας και αφορά τους χρήστες της καρτοκινητής τηλεφωνίας ενέχει ορισμένους σοβαρούς κινδύνους που έχει ως αποτέλεσμα αξιόποινες πράξεις να τελούνται πίσω από την ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων.
Η χρήση της τεχνολογίας σήμερα θα πρέπει να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την πρόοδο και την εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών και θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτή να μη χρησιμοποιείται για εγκληματικές ή παραβατικές συμπεριφορές.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ο συγκεκριμένος νόμος έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στη χρήση των καρτοκινητών τηλεφώνων προπληρωμένου χρόνου ομιλίας, όπου η ταυτοποίηση των χρηστών θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των διωκτικών αρχών για την πάταξη της εγκληματικότητας, καθώς θα μπορεί να προλαμβάνει τρομοκρατικές, εγκληματικές ή άλλες παρεμφερείς παραβατικές συμπεριφορές που κρύβονταν έως σήμερα πίσω από την ανωνυμία των καρτοκινητών τηλεφώνων προπληρωμένου χρόνου.
Είναι αναγκαία η ίση μεταχείριση όλων των συνδρομητών είτε αυτοί είναι με συμβόλαιο είτε όχι. Ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο οι πολίτες των κρατών αυτών υποχρεούνται να δηλώνουν τα στοιχεία τους είτε είναι συνδρομητές με συμβόλαιο είτε είναι χρήστες προπληρωμένου χρόνου.
Από την πλευρά μου σ’ αυτό το σημείο, θέλω να υπογραμμίσω ότι θα πρέπει να προσέξουμε τη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των χρηστών από τους παρόχους υπηρεσιών της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, καθώς αυτοί θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο τα απαραίτητα στοιχεία που είναι για ταυτοποίηση και όχι για κάτι άλλο πέρα από αυτά το οποίο θα μπορεί να απειλήσει τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων του χρήστη, καθώς και το απόρρητο σε μια επικοινωνία.
Η χρησιμότητα του συγκεκριμένου νόμου είναι πασιφανής, αφού ακόμα και πρόσφατα διάφορες εγκληματικές ενέργειες, απαγωγές, υποθέσεις μαστροπείας, λαθρομετανάστευσης και τρομοκρατικές ενέργειες, καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία της χρήσης των υπηρεσιών καρτοκινητής τηλεφωνίας, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο των διωκτικών αρχών.
Η ασφάλεια του πολίτη θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητά μας και η εγκληματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο όταν λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα, όπως της κατάργησης της ανωνυμίας των χρηστών καρτοκινητής τηλεφωνίας, χωρίς βέβαια –το επαναλαμβάνω- να θίξουμε με κανένα τρόπο τα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο των πολιτών, διασφαλίζοντας την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων μέσω της υπεύθυνης δήλωσης για την ακρίβεια των στοιχείων των χρηστών που θα υποβάλλεται προς την αρμόδια ελεγκτική αρχή, την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Γι’ αυτό, λοιπόν, το παρόν σχέδιο νόμου θα δώσει τέλος σε μία κατάσταση που απαιτεί ρύθμιση των 13,5 εκατομμυρίων ανώνυμων καρτοκινητών συνδέσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα, εκ των οποίων μόνο τα εννιά εκατομμύρια είναι ενεργές. Αυτό δείχνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνδέσεις χρησιμοποιούνται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και πολλές από αυτές αποτελούν ίσως και μέσο εγκληματικών πράξεων, πέραν του γεγονότος ότι δίνουν και περισσότερα χρήματα στις εταιρείες, αφού δεν χρησιμοποιείται όλος ο χρόνος που αγοράστηκε.
Επιπλέον, η εναρμόνιση με υπάρχουσες κοινοτικές οδηγίες επιβάλλουν στη χώρα μας την ταυτοποίηση των χρηστών κινητών τηλεφώνων με προπληρωμένο χρόνο ομιλίας και την εξίσωση μ’ αυτούς των επωνύμων συνδρομητών.
Η χρονική διάρκεια μετάβασης, όπως αναφέρθηκε, για την ταυτοποίηση των χρηστών της καρτοκινητής τηλεφωνίας έως της 30 Ιουνίου του 2010 παρέχει στις εταιρείες υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας τον απαραίτητο χρόνο, προκειμένου αυτές να ενημερώσουν τους συνδρομητές των καρτοκινητών τηλεφώνων για την απαραίτητη υποβολή των στοιχείων τους.
Το σχέδιο νόμου για την ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας αποτελεί μία σημαντική ρύθμιση και θα έχει πολλαπλά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο και στους πολίτες του τόπου μας βοηθώντας από την πλευρά του στην πάταξη της εγκληματικότητας και την παροχή ασφάλειας σ’ αυτούς.
Για τους παραπάνω λόγους, θα υπερψηφίσω το παρόν σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καντερέ.
Το λόγο έχει ο κ. Κελέτσης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα θέματα ασφάλειας του πολίτη και της κοινωνίας είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα και βρίσκεται πράγματι ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και αυτό φαίνεται μέσα από όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης.
Το πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί περιγράφεται ανάγλυφα από ορισμένα προβλήματα τα οποία βιώνουμε τελευταία στη χώρα μας. Πρώτα απ’ όλα, έχουμε την εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, έχουμε την κατάσταση του σωφρονιστικού μας συστήματος, όπου με διάφορες θεαματικές αποδράσεις δώσαμε την εικόνα ότι οι ελληνικές φυλακές είναι ένα ξέφραγο αμπέλι.
Και εδώ απαντώντας σε συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είπε ότι δήθεν μετά τις ευρωεκλογές παρακολουθούμε την ατζέντα του ΛΑ.Ο.Σ. και ακολουθούμε αυτή την πολιτική, θα ήθελα να του πω ότι η συζήτηση αυτού του μέτρου που σήμερα ψηφίζουμε μ’ αυτό το σχέδιο νόμου ξεκίνησε πολύ πριν τις ευρωεκλογές. Και βέβαια, σας το λέω αυτό, διότι συμμετέχω και στην Επιτροπή για το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας και ξέρω πολύ καλά τις συζητήσεις που είχαν γίνει μέσα στα πλαίσια αυτής της επιτροπής.
Άρα, λοιπόν, δεν ακολουθούμε την ατζέντα κανενός, αλλά ακολουθούμε τα προβλήματα της κοινωνίας.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτά. Έχουμε και μία πρωτόγονης –και γι’ αυτό επικίνδυνης- μορφής τρομοκρατία η οποία χτυπά στα τυφλά και χτυπά τον οποιονδήποτε. Χτυπά κατά προσώπων και κυρίως αστυνομικών στο όνομα δήθεν υπεράσπισης αδύναμων κοινωνικών ομάδων ή επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων.
Επίσης, έχουμε τη διαφθορά στο χώρο του σωφρονιστικού συστήματος, των σωφρονιστικών υπαλλήλων και της Αστυνομίας, όπως έχει αναδειχθεί μέσα από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όμως, δεχόμαστε και μία τεράστια πίεση από την παράνομη μετανάστευση που εντείνει αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας. Αυτό είναι το πλαίσιο σήμερα για την ασφάλεια του πολίτη και το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία.
Και σ’ αυτό το πρόβλημα η ελληνική Κυβέρνηση έρχεται σε πολλά επίπεδα και παίρνει αποφάσεις, παίρνει ένα πλέγμα μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, της ανασφάλειας που αισθάνεται ο πολίτης και της ενίσχυσης της δημόσιας τάξης.
Κύριε Πρόεδρε, αναμφισβήτητα οι νέες τεχνολογίες έχουν διευκολύνει κατά πολύ τη ζωή μας. Όμως, πρέπει να παραδεχθούμε ότι έχουν δημιουργήσει και νέα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να απαντήσουμε και να δώσουμε καινούριες λύσεις και σε πολλές περιπτώσεις να αναλάβουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως και η σημερινή.
Το σημερινό, λοιπόν, σχέδιο νόμου έρχεται να απαντήσει σε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την εξάπλωση της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Και εκείνο που προκαλεί πραγματικά μία έκπληξη και μία εντύπωση είναι η στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι της οποίας σε κάθε περίσταση -στην τηλεόραση ή οπουδήποτε αλλού- δεν χάνουν την ευκαιρία να ιεραρχήσουν το πρόβλημα της δημόσιας τάξης –ίσως χαϊδεύοντας τα αυτιά των συμπολιτών μας- ως πρώτο στην ατζέντα της πολιτικής τους και όταν έρχεται η Κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για κάθε θέμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, τότε, όπως πάντα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνείται να το στηρίξει. Και αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όταν συζητάμε για τα θέματα της ασφάλειας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας λέει ότι είναι πρώτη προτεραιότητα και όταν ερχόμαστε να εξειδικεύσουμε με συγκεκριμένες λύσεις κάποια προβλήματα και να δώσουμε λύσεις σ’ αυτά, τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει ότι καταψηφίζει με αοριστολογίες και γενικόλογα επιχειρήματα.
Πράγματι, ετέθη το θέμα ότι μ’ αυτή τη ρύθμιση υπάρχει ζήτημα προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων. Όμως, κανένας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ή από τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου δεν μας εξήγησε ποιο είναι το ατομικό δικαίωμα που θίγεται μ’ αυτή τη ρύθμιση και εν πάση περιπτώσει, ποιο είναι το ατομικό δικαίωμα που προστατεύεται με τη σημερινή κατάσταση.
(NP)
(4KO)
Επίσης, δεν μας εξήγησε γιατί αυτοί που σήμερα χρησιμοποιούν τη συνδρομητική κινητή τηλεφωνία έχουν προσβολή στα ατομικά τους δικαιώματα με το ισχύον καθεστώς, ενώ αυτοί που κάνουν χρήση των λεγόμενων «καρτοκινητών» είναι πιο ελεύθεροι πολίτες. Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω ποιος είναι ο πυρήνας του δικαιώματος, δηλαδή ποιο είναι το ίδιο το ατομικό δικαίωμα, το οποίο θίγεται σε αυτήν την περίσταση.
Όταν, βεβαίως, συζητάμε για το θέμα των καμερών, εκεί το θέμα είναι άλλο. Εκεί έχουμε σύγκρουση δύο διαφορετικών κοινωνικών αγαθών, της ασφάλειας από τη μια πλευρά και της προσωπικής ελευθερίας από την άλλη. Πράγματι, εκεί ερχόμαστε να ζυγίσουμε τα δύο αγαθά και να πούμε ποιο είναι το πιο σημαντικό. Και, βέβαια, εμείς λέμε ότι η δημόσια ασφάλεια, η ασφάλεια του πολίτη είναι πιο σημαντικό αγαθό σε αυτήν την περίπτωση, όταν υπό προϋποθέσεις γίνεται η χρήση των καμερών.
Όμως, στην περίπτωση των καρτοκινητών, σε καμία περίπτωση δεν θίγεται ατομικό δικαίωμα. Πραγματικά, ας βάλουμε κάτω τα πράγματα, για να δούμε ποιοι είναι αυτοί οι συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν αυτού του είδους την κινητή τηλεφωνία. Είναι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν πολύ το κινητό τηλέφωνο –ίσως μεγαλύτερης ηλικίας, συνταξιούχοι κ.λπ- είναι νέοι άνθρωποι, είναι νέα παιδιά, που το χρησιμοποιούν, είναι κυρίως ανήλικοι που τους το παρέχει η οικογένειά τους, προκειμένου να έχει επικοινωνία κατά περίπτωση μαζί τους και είναι και εκείνοι οι οποίοι θέλουν να διαπράξουν εγκλήματα και με αυτόν τον τρόπο κρύβονται πίσω από την ανωνυμία.
Ε, λοιπόν, είμαι σίγουρος πως οι δύο πρώτες κατηγορίες δεν αισθάνονται ότι θίγεται κανένα δικαίωμά τους. Θα επιμείνουμε, λοιπόν, σε μία κατάσταση, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα αυτών που διαπράττουν εγκλήματα; Βάσει ποιας λογικής;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Σήμερα στα δελτία ειδήσεων στην τηλεόραση ο τίτλος ήταν «Έβρεχε κινητά στις φυλακές των Τρικάλων.». Βροχή τα κινητά μέσα στα κελιά, προφανώς με τη σύμπραξη επίορκων φυλάκων, που εφοδιάζουν καρτοκινητά τους έγκλειστους. Αυτών το δικαίωμα θέλουμε να υπερασπιστούμε; Αυτήν την κατάσταση θέλουμε να διαιωνίσουμε και να την ανεχθούμε, ως πολιτεία, ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα; Ε, όχι!
Νομίζω, λοιπόν, ότι το νομοσχέδιο απαντάει αποτελεσματικά, χωρίς να θίγει κανένα δικαίωμα κανενός συμπολίτη μας σε μία κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και η οποία το μόνο που υπηρετεί είναι το κοινό έγκλημα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κουτσούκος για επτά λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι το οργανωμένο έγκλημα και θα έλεγα πολλές φορές πριν από την πολιτεία και τους θεσμούς της αξιοποιεί τις τεχνολογίες. Είναι υποχρέωση της οργανωμένης πολιτείας να θωρακίζεται κάθε φορά, να βρίσκει εκείνα τα τεχνολογικά αντίμετρα που θα προστατέψουν τους πολίτες και θα δημιουργούν το αίσθημα της ασφάλειας ταυτόχρονα με τη διασφάλιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Είναι, επίσης, αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία απασχολείται πάρα πολύ με τα ζητήματα της εγκληματικότητας. Υπάρχει γενικευμένη ανασφάλεια στους Έλληνες πολίτες. Αυτό, βεβαίως, είναι απότοκο μιας πολιτικής, που τα τελευταία χρόνια υποβάθμισε πάρα πολύ τις υπηρεσίες της ελληνικής Αστυνομίας, δημιούργησε ένα καθεστώς αδιαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. Μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν τα ίδια τα δικαιώματα των πολιτών είναι ανεξιχνίαστα. Δηλαδή δεν αφορούσε τα δικαιώματα των πολιτών το σκάνδαλο των υποκλοπών, ακόμη και το σκάνδαλο της SIEMENS, μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας, που εμπλέκεται με τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας και άλλα;
Από αυτήν, λοιπόν, την άποψη, έρχεται η Νέα Δημοκρατία με ορισμένες εξαγγελίες, όταν πιέζεται από την κοινή γνώμη στα ζητήματα της ασφάλειας –και εν προκειμένω είναι γνωστό ότι η εξαγγελία της συγκεκριμένης ρύθμισης έγινε μετά την απόδραση Παλαιοκώστα- να φέρει ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται να απαντήσουν σε ζητήματα τα οποία η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της.
Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας και αρκετούς συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία να μας λένε ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται πράγματι να δείξει σε μια συγκυρία ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας –και εν προκειμένω το Κοινοβούλιο- ακολουθεί τις επιταγές της κοινωνίας και ταυτίζεται με τις εξελίξεις.
Εγώ θα έλεγα πως η μόνη ταυτοποίηση που προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και όσα αποκαλύπτονται από τις συνομιλίες των μελών της σπείρας που έκανε την απαγωγή Παναγόπουλου είναι ότι για άλλη μια φορά βγαίνει στέρεα η πεποίθηση του απλού πολίτη ότι η διαφθορά έχει από τη μια άκρη της το πολιτικό σύστημα και, δυστυχώς, φθάνει και μέχρι το οργανωμένο έγκλημα. Τέτοια στοιχεία αποκαλύπτουν αυτοί οι διάλογοι.
Κατά συνέπεια, εκείνο που έχει σημασία κάθε φορά να κρίνουμε είναι με ποιους θεσμούς, με ποια πολιτική βούληση και με ποια Κυβέρνηση μπορούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους του κράτους. Διότι κανένας, αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω πως δεν είναι αντίθετος στο να έχει όνομα και ταυτότητα ο κάτοχος ενός τηλεφώνου της συγκεκριμένης καρτοκινητής τηλεφωνίας. Είμαστε οπαδοί της διαφάνειας στο δημόσιο βίο –το έχουμε αποδείξει- και δεν θα είμαστε αντίθετοι στην εφαρμογή μιας τέτοιας ρύθμισης. Αυτό στο θεωρητικό επίπεδο. Όμως, ποια κυβέρνηση έχουμε που μπορεί να εγγυηθεί ότι ένας συγκεκριμένος νόμος θα είναι αποτελεσματικός;
Το ερώτημα που σας έθεσαν νωρίτερα οι συνάδελφοί μας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής είναι πάρα πολύ απλό: Ήταν νόμιμη η κατοχή των καρτοκινητών μέσα στις φυλακές; Είναι νόμιμες οι πράξεις που κάνουν μια σειρά τρομοκράτες και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, όταν χρησιμοποιούν συσκευές τεχνολογικά ανεπτυγμένες, τις οποίες έχουν στην κατοχή τους, για να κάνουν παράνομες πράξεις; Όχι, βέβαια. Αποδεικνύεται ότι το κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει τους νόμους, ότι οι δομές, οι οποίες λειτουργούν κάτω από την εποπτεία της πολιτικής εξουσίας είναι ανίκανες, πολλές φορές είναι διεφθαρμένες ή λειτουργούν κάτω από την ανοχή ενός συστήματος διαφθοράς που ξεκινά από την κορυφή της πολιτικής εξουσίας. Είναι πάρα πολύ απλό και το βλέπουμε παντού.
Κατά συνέπεια, εκείνο που μας κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς και καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι το ατελέσφορο των ρυθμίσεών της και ιδίως η αδυναμία αυτής της Κυβέρνησης να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές που θα εγγυώνται ταυτόχρονα την ασφάλεια του πολίτη με τα δημοκρατικά του δικαιώματα.
Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, όταν γίνεται μια τέτοια συζήτηση, υπάρχουν ορισμένα διλήμματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε. Το ένα δίλημμα είναι κόστος και όφελος και το άλλο δίλημμα είναι ασφάλεια και δημοκρατία.
Στο δίλημμα κόστος και όφελος, προφανώς, το νομοσχέδιο δεν απαντά, διότι είναι μια κοστοβόρα διαδικασία η οποία θα επιβαρύνει τους χρήστες, ανεξάρτητα αν ο νομοθέτης δεν το προβλέπει, με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.
Και να σας πω γιατί είναι αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Ο συνάδελφος κ. Χάιδος, που ήταν προηγουμένως εδώ στο Βήμα, σας έκανε, κύριε Υπουργέ, μια πολύ απλή πρόταση, μια πρόταση που μπορεί να πατήσει πάνω στις ρυθμίσεις που εσείς μας έχετε φέρει εδώ, με την ταυτοποίηση της τερματικής συσκευής. Σας λέει πάρα πολύ απλά το εξής: Από την ώρα που δηλώνεται η κλοπή ενός κινητού, αυτό μέσω του συστήματος της ταυτοποίησης που διαθέτουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ακυρώνεται έτσι ώστε να μην αποτελεί κίνητρο για μια εγκληματική πράξη, για την ίδια την κλοπή. Αυτό προφανώς θέλει ένα σύστημα παρακολούθησης από τις εταιρείες και ενδεχόμενα έχει ένα κόστος.
Η ρύθμισή σας από τις εταιρείες επιβαρύνει με κόστος τους πολίτες, που δεν θα είναι συνεπείς στην τήρηση αυτών των υποχρεώσεων που τους βάζετε. Προφανώς, για μια τέτοια ρύθμιση που θα επιβάρυνε τις εταιρείες δεν έχετε την πρόθεση να το κάνετε.
Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την ίδια την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ασφάλεια, έχει να κάνει με αυτό που τονίστηκε εδώ κατά κόρον, δηλαδή πώς το ίδιο το Κοινοβούλιο νομοθετεί και πώς λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, όταν έχουμε να συζητήσουμε τέτοια μείζονα ζητήματα. Δεν λέω ότι είναι θερινό τμήμα. Λέω ότι ο διάλογος που προηγήθηκε ήταν επιφανειακός, ότι δεν ήταν ουσιαστικός, ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι ανεξάρτητες αρχές, η ίδια η κοινωνία των πολιτών δεν μπήκε σε αυτήν τη διαδικασία του διαλόγου και αυτό δείχνει την ίδια την ποιότητα της δημοκρατίας μας, εκεί που την καταντά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν έρχεται να αντιμετωπίσει τέτοια μεγάλα ζητήματα.
(BA)
(4NP)
Θα ήθελα να πω, δανειζόμενος την έκφραση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο «τακτοποιήσεων». Και έρχεται το νομοσχέδιο αυτό να κάνει ορισμένες τακτοποιήσεις: τακτοποιήσεις για τις ναυτιλιακές εταιρείες –αναφέρθηκε αναλυτικά ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός μας κ. Παπουτσής- για τις κάμερες, για το DNA, το οποίο δεν απαντά θετικά στο δίλλημα «ασφάλεια ή ελευθερία», τακτοποιήσεις για τις δημοσκοπήσεις κάτω από τον κόλαφο που δέχθηκε η Κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να σας πω ότι εκείνος που κάνει την τελική τακτοποίηση –να το ξέρετε πολύ καλά- είναι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του και θα σας τακτοποιήσει ανάλογα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κ. Κουτσούκο.
Κλείνουμε τον κατάλογο των πρωτολογιών με τον συνάδελφό μας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Λάρισας κ. Νασιώκα.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομοθετείτε για ένα πολύ σοβαρό θέμα πολύ βιαστικά και με μεγάλη προχειρότητα. Δεν αντιμετωπίζετε την ουσία του θέματος και η νομοθεσία σας έχει χαρακτηριστικά επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Μιλάμε για τη δημόσια ασφάλεια, για το έγκλημα, την έκρηξη του εγκλήματος στην Ελλάδα, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας. Και βέβαια εμείς γνωρίζουμε ότι η τεχνολογική έκρηξη στον κόσμο δημιουργεί κινδύνους, νέους κινδύνους, όπως νέους κινδύνους δημιουργεί η διεθνής τρομοκρατία, ή ακόμα περισσότερο η βιαιοτρομοκρατία, όπως επίσης ξέρουμε ότι οι οργανωμένες κοινωνίες είναι υποχρεωμένες να παίρνουν μέτρα και η λήψη μέτρων πολλές φορές έρχεται σε αντίθεση, ή πρέπει να βρεθεί ισορροπία με τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Αλλά από εκεί, μέχρι να βάζετε το δίλλημα ότι αν ήταν ταυτοποιημένα τα καρτοκινητά δεν θα υπήρχε οργανωμένη εγκληματικότητα στην Ελλάδα ή τρομοκρατία, αυτό είναι απολύτως ψέμα.
Γιατί λέω ότι νομοθετείτε βιαστικά και με προχειρότητα: Ένα παράδειγμα. Φέρνετε τρεις τροπολογίες υπουργικές απευθείας στο Τμήμα χωρίς να περάσουν από την Επιτροπή, χωρίς να ακούσουμε τους φορείς και τις αρμόδιες αρχές. Και ξέρετε τι είναι αυτές; Η κάθε μια από αυτές είναι ένα νομοσχέδιο. Το αρχείο του DNA άπτεται ατομικών δικαιωμάτων και βιοηθικής και το φέρνετε για να μιλήσει ο κάθε Βουλευτής τρία λεπτά. Φέρνετε το θέμα με τις κάμερες και την παρακολούθηση, ένα άλλο τεράστιο θέμα, ένα αμφιλεγόμενο θέμα -είναι αναποτελεσματικό εκεί που εφαρμόζεται και φυσικά χρειάζεται πολλή μελέτη, είναι κυρίως θέμα ατομικών δικαιωμάτων- ένα άλλο νομοσχέδιο με μια δεύτερη τροπολογία. Και να μην πω για την προχειρότητα σε σχέση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και τον χρόνο δημοσίευσης των αποτελεσμάτων που το ψηφίσατε μετά φανών και λαμπάδων λέγοντας ότι δημιουργείτε συνθήκες άπλετης διαφάνειας σε όλους τους ανθρώπους μέχρι την τελευταία μέρα, μέχρι σαράντα οκτώ ώρες προ των εκλογών και τώρα που υποστήκατε συντριπτική ήττα το παίρνετε πίσω. Και ενώ φέρνετε όλα αυτά, βάζετε το ερώτημα, θέλοντας να δείξετε ότι εσείς είστε αποτελεσματικοί και αποφασιστικοί και ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν παίρνει θέση. Ποια είναι η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την ακούσατε από όλους τους ομιλητές, τη διευκρίνισε λεπτομερέστερα ο κ. Κουτσούκος. Μα, φυσικά, ποτέ δεν θα έλεγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι είναι εναντίον της ονομαστικοποίησης των καρτοκινητών, αλλά δεν πρέπει να δούμε γιατί το κάνετε, σε τι επίπεδο το κάνετε και αν είναι αποτελεσματικό; Σας είπα στην αρχή ότι είναι τελείως αναποτελεσματικό το μέτρο, τουλάχιστον για την οργανωμένη εγκληματικότητα και την τρομοκρατία, για να μην σας πω ότι θα γίνει και ένα παράνομο εμπόριο καρτοκινητών από αυτούς. Πιθανόν να επηρεάσει τις λεγόμενες μέσω των κινητών άλλες δυνατότητες κάποιας εγκληματικότητας.
Ας δούμε λίγο γιατί το κάνετε τώρα, κύριε Υφυπουργέ. Ξαναέχουμε τρομοκρατία στην Ελλάδα. Πριν επτά χρόνια είχε εξαρθρωθεί η 17Ν. Παραλάβατε μια αστυνομία πάρα πολύ ισχυρή, την είχατε αποκαλέσει την καλύτερη στον κόσμο, και τώρα ξαναέχουμε τρομοκρατία και μάλιστα μια άγρια τρομοκρατία πολλών οργανώσεων, επικίνδυνων οργανώσεων για την κοινωνία. Έχουμε αύξηση του οργανωμένου εγκλήματος. Και βέβαια με αυτό που ζούμε τελευταία με αυτή τη διασύνδεση και τη διαφθορά και τη διαπλοκή δημοσίων υπαλλήλων, ανθρώπων υπευθύνων εντεταλμένων από το κράτος -και βεβαίως η διασύνδεση φτάνει ένας ξέρει μέχρι πού και μέσα από τις φυλακές διακινούν οργανωμένο έγκλημα και το καθημερινό έγκλημα αυξάνεται- υπάρχει μια ανασφάλεια στον κόσμο που αντιμετωπίζει σήμερα τεράστια οικονομικά προβλήματα, προβλήματα υγείας, ανεργίας, κοινωνικού κράτους, δεν ξέρει αν θα πάρει σύνταξη. Κάνατε μια πολύ αποτυχημένη οικονομική πολιτική που οδήγησε την κατάσταση και τους πολίτες σε εξαθλίωση και βεβαίως ενέσκηψε και η παγκόσμια διεθνής κρίση και έκανε τα πράγματα πολύ χειρότερα και πολλές φορές αδιέξοδα. Κινήθηκε από την ανασφάλεια, από την εγκληματικότητα, που επιδεινώνεται και με την λαθρομετανάστευση, και τώρα παίζετε πάνω στο φόβο της κοινωνίας, συντηρητικοποιείτε την κοινωνία -εκ των πραγμάτων αναπτύσσονται στην κοινωνία συντηρητικά αντανακλαστικά- και φέρνετε επικοινωνιακά τεχνάσματα, σαν αυτό για τα καρτοκινητά, όπως ήταν και η ποινικοποίηση της κουκούλας πριν λίγες μέρες, και λέτε «εμείς είμαστε αποτελεσματικοί», ενώ δεν λέτε ότι διαλύσατε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, υποβαθμίσατε τη δυνατότητα της αστυνομίας να αντιδρά. Και βεβαίως αυτήν την ευθύνη δεν την αναλαμβάνετε, δεν λέτε ότι φταίτε σε αυτό, δεν λέτε ότι θα αρχίσουμε από την αρχή, αλλά λέτε «μόλις ψηφίσουμε τη διάταξη και εφαρμοστεί η ονομαστικοποίηση των καρτοκινητών, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα». Δεν είναι αλήθεια. Να γιατί δεν την ψηφίζουμε.
Μας κατηγορήσατε για απραξία και ότι εσείς ακούτε τη ζώσα κοινωνία. Η κοινωνία ζει και δρα πάντα, αλλά είναι πολύ μακριά από εκεί που είναι τώρα η Κυβέρνηση.
Θα ήθελα να παρατηρήσω ότι υπάρχει μια επιτυχία με το οργανωμένο έγκλημα, αυτό που βρήκατε τώρα, που οφείλεται κυρίως στην ΕΥΠ γιατί πράγματι, σε συνεργασία με την αστυνομία, παρακολούθησε τα καρτοκινητά, που δεν ήταν ονομαστικοποιημένα, όπως ξέρετε, και έχει τις συνδιαλέξεις και πέτυχε και είπαμε ας προχωρήσει, ανεβαίνει και η αστυνομία, είναι κάτι σημαντικό, να καλλιεργήσουμε και ένα αίσθημα ασφάλειας. Και φεύγει ο διοικητής της ΕΥΠ σε μια νύχτα και έρχεται ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος χειρίστηκε τις υποκλοπές και βεβαίως την ΜΑΥΟ, αλλά και τα δυο τα κουκούλωσε. Και άρα σκεπτόμαστε: Αυτή η Κυβέρνηση πράγματι θέλει τη διαφάνεια; Διότι στην πράξη βλέπουμε ότι δεν την θέλει. Αν την ήθελε, δεν θα έκανε αυτές τις κινήσεις. Γιατί θα μας πείσετε ότι με το νομοσχέδιο που συζητείται τώρα, έχοντας ένα όπλο σημαντικό, θέλετε να πετύχετε κάτι διαφορετικό; Το μόνο που θέλετε, είναι να περάσετε αυτόν τον καιρό, τώρα αυτή τη δύσκολη κατάσταση, τον ελάχιστο πολιτικό χρόνο που έχετε, ψηφίζοντας νομοσχέδια τα οποία έχουν μόνο επικοινωνιακή αξία. Δυστυχώς έτσι είναι. Το θέμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα ξαναέρθει και θα το ξανασυζητήσουμε σε αυτήν την Αίθουσα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(PM)
(4BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Εξαντλήθηκε ο κατάλογος των ομιλητών.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2009, της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009 (πρωί) και της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009 (απόγευμα) και ερωτάται το Τμήμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2009, της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009 (πρωί) και της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009 (απόγευμα) επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 22.43΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009 και ώρα 10.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
PDF:
es20090714.pdf
TXT:
es090714.doc
Επιστροφή