ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΜΒ' 13/01/2010

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΒ’
Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 12 Ιανουαρίου 2010 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΜΑ’ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 12 Ιανουαρίου 2010, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άλλες διατάξεις»).
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 14 Ιανουαρίου 2010.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 260/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Στρατάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τους πανεπιστημιακούς γιατρούς κ.λπ.
2. Η με αριθμό 263/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Ευγενίας Τσουμάνη-Σπέντζα προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, την αξιοποίηση των θεσμοθετημένων πόρων κ.λπ.
3. Η με αριθμό 265/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων από το κλείσιμο των Τεμπών κ.λπ.
4. Η με αριθμό 271/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για αποζημίωση των καταστηματαρχών στα Τέμπη κ.λπ.
5. Η με αριθμό 266/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων για το 2010 κ.λπ.
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 268/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Οικονόμου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση της έλλειψης ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης κ.λπ.
2. Η με αριθμό 258/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, σχετικά με τον καθορισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων κ.λπ.
3. Η με αριθμό 264/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επίλυση προβλημάτων δεκάδων αλλοδαπών εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης κ.λπ.
4. Η με αριθμό 270/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τα πρόστιμα στους καλλιεργητές και τους μεταποιητές της βιομηχανικής τομάτας του Νομού Σερρών κ.λπ.
5. Η με αριθμό 267/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις αποκαλύψεις από τη διενέργεια ΕΔΕ για κύκλωμα λαθραίας διακίνησης μεταναστών από το λιμάνι της Πάτρας κ.λπ.
Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας: «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της της 23-12-2009 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις. Στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Πριν δώσω το λόγο στον Εισηγητή της Πλειοψηφίας κ. Παπαγεωργίου, έχει να προσθέσει κάτι η κυρία Υπουργός.
Έχετε το λόγο, κυρία Κατσέλη.
ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, πρώτα-πρώτα να πούμε «Καλή Χρονιά» σε όλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Καλή χρονιά, κυρία Υπουργέ.
ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, θα ήθελα να καταθέσω στο Σώμα για διαβούλευση κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προέκυψαν τόσο από τη συζήτηση που είχαμε στην Επιτροπή, μια πραγματικά πολύ γόνιμη συζήτηση, όσο και από τη συνεχιζόμενη διαβούλευση με όλους τους φορείς, τους φορείς της αγοράς, τα επιμελητήρια, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πραγματικά όλους αυτούς τους φορείς οι οποίοι ασφυκτιούν κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, όπως επίσης και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, που και με εκείνην είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο.
Αυτές οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στηρίζουν ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη και κάνουν την εφαρμογή του νόμου ακόμα πιο αποτελεσματική.
Θα ήθελα, επειδή ξέρω ότι πολλοί συνάδελφοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα, να πω ότι η μόνη προσθήκη στο νομοσχέδιο έχει να κάνει με τους πυρόπληκτους νομούς, όπως μας ζήτησαν πάρα πολλοί Βουλευτές. Υπάρχει, λοιπόν, προσθήκη στο νομοσχέδιο. Τις βελτιώσεις τις ίδιες θα τις συζητήσουμε. Είναι νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα τις συζητήσουμε κατά τη διάρκεια της κατ’ άρθρον συζήτησης.
Θα ήθελα να σας καταθέσω τώρα τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός κυρία Λούκα-Ταρσίτσα Κατσέλη καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:





ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ να διανεμηθούν.
Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να κάνω και ορισμένες ανακοινώσεις. Από τη Νέα Δημοκρατία για τη σημερινή συζήτηση ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος. Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Καραθανασόπουλος. Από το ΛΑ.Ο.Σ. ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ορίζεται Ειδική Αγορήτρια η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κυρία Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι γινόμαστε όλοι μάρτυρες της μεγάλης βαθιάς κρίσης στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αλλά ιδιαίτερα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Νομίζω ότι όλοι οι οικονομολόγοι ή οικονομολογούντες έχουν προσδιορίσει και χρονικά την έκταση του φαινομένου, όπως και τον τύπο του φαινομένου. Ισχυρίζονται όλοι και βιώνουν όλοι ότι, όντως, αυτός ο τύπος της κρίσης είναι κρίση καθήλωσης της οικονομίας, είναι ύφεση, είναι ένας τύπος οδυνηρός για τα οικονομικά και κοινωνικά πράγματα, αλλά και πάνω από όλα η έκτασή του προσδιορίζεται περίπου στα δύο έτη.
(LM)
(01DE)
Ήδη εμφανίζονται σε πάρα πολλές οικονομίες του εξωτερικού σημάδια ανάκαμψης, σημάδια αύξησης των τοπικών Α.Ε.Π., ωστόσο η ελληνική οικονομία δυστυχώς, χειμάζεται και θα χειμάζεται για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτή η κρίση βρήκε απροετοίμαστη, βρήκε καθηλωμένη την ελληνική οικονομία και την προηγούμενη κυβέρνηση αδύναμη να προσφέρει λύσεις ή αναχώματα για αντιμετώπιση αυτού του παγκόσμιου φαινομένου.
Και φυσικά η κρίση αυτή στη χώρα μας έχει σχέση και με την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών, κάτι που το ζούμε, τον πλήρη εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών, χρέος, έλλειμμα, τα περίφημα δίδυμα ελλείμματα. Θα έλεγα, όμως και ένα άλλο έλλειμμα του οποίου δεν γίνεται μνεία, το περίφημο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Έτσι, λοιπόν, ζούμε αυτές τις δραματικές στιγμές που λίγο-πολύ έχουν προσδιοριστεί από την παγκόσμια, αλλά και την εθνική κοινότητα.
Βιώνουν, όμως, περισσότερο οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και η κοινωνία το φαινόμενο αυτό, την έκταση και την ένταση αυτού του φαινομένου, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι και αυτό καταγράφεται φυσικά σε δείκτες.
Θα έλεγα δυο – τρία στοιχεία μόνο για να σκιαγραφήσουμε την κρίση στην έκτασή της, στην έντασή της, για να περιγράψουμε πιο αδρά το φαινόμενο.
Παράδειγμα: Ασφυξία στην αγορά. Η ασφυξία στην αγορά περιγράφεται από όλους. Αδυνατούν οι επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα να αποκτήσουν στοιχειώδη ρευστότητα για την οικονομική τους δραστηριότητα ή ακόμα και για την προσωπική τους επιβίωση, αλλά αυτό καταγράφεται δυστυχώς και σε δείκτες.
Λέει ο περίφημος δείκτης που περιγράφει τη ρευστότητα στην αγορά. Πιστωτική επέκταση. Πρόπερσι και πέρυσι είχαμε 20,1% πιστωτική επέκταση και τώρα έχουμε 4% πιστωτική επέκταση. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι νέα δάνεια δεν δίνονται. Μα, το ζούμε και το ζουν οι επιχειρηματίες οι οποίοι καταφεύγουν στις τράπεζες για να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια ή για να δανειστούν για κεφάλαια κίνησης ή απλά να δανειστούν μικροποσά για την άσκηση της οικονομικής τους δραστηριότητας και δεν βρίσκουν ανταπόκριση από τις τράπεζες.
Το ζούμε, αγαπητές κυρίες και κύριοι, από το γεγονός ότι αυξήθηκαν δραματικά οι ακάλυπτες επιταγές και οι συναλλαγματικές στην αγορά. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι την περίοδο 2007–2008 οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν από εννιακόσια εκατομμύρια περίπου στο ένα δισεκατομμύριο τετρακόσια εκατομμύρια, όπως υπάρχουν και στοιχεία που μας λένε ότι συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές, από το 1,28 δισεκατομμύρια έχουν φτάσει τα τρία δισεκατομμύρια περίπου. Είναι πράγματι δραματική η κατάσταση. Αν αυτό το κάνετε αναγωγή σε Α.Ε.Π., θα δείτε ότι επίσης είναι πάρα πολύ μεγάλο. Το 1% του Α.Ε.Π. είναι ακάλυπτες επιταγές. Είναι τρομακτικά νούμερα.
Βλέπουμε, λοιπόν, αυτή την κατάσταση, δίπλα σε άλλα, όπως την καθυστέρηση δανείων. Έχουμε έντεκα δισεκατομμύρια καθυστερημένα δάνεια στις τράπεζες, ληξιπρόθεσμα και δάνεια τα οποία είναι μακροχρόνια ληξιπρόθεσμα. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Στο εμπόριο έχουμε καθυστέρηση αποπληρωμής. Από εκατόν ογδόντα εννέα ημέρες περίπου έχουμε φτάσει στις διακόσιες εννέα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε πτώση σε μερικούς κλάδους και κατά 56% του κύκλου εργασιών. Διάφοροι δείκτες, πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο, βιομηχανική παραγωγή, βιοτεχνική παραγωγή, δείχνουν πραγματικά εναργέστατα το φαινόμενο αυτό το οποίο περιγράφουμε.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να κάνει μία επέμβαση στην αγορά. Νομίζω ότι αυτή η ασφυξία, όμως, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δημιούργησε μεγαλύτερη διαταραχή στις σχέσεις τραπεζών και πιστούχων. Η Κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία -και το έκανε έγκαιρα, όπως όφειλε- για μια αρχιτεκτονική αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δίπλα στο σχεδιασμό που κάνει για να ενισχυθεί η ανάπτυξη. Πήρε, λοιπόν και παίρνει πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφυξίας, του προβλήματος της ρευστότητας.
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, νομίζω ότι θα πρέπει κατ’ αρχάς να πούμε ότι είναι σωστή η αρχιτεκτονική με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το πρόβλημα της πιστωτικής ασφυξίας σ’ αυτό το χώρο, γιατί έρχονται και άλλα νομοσχέδια για φυσικά πρόσωπα κ.λπ., δηλαδή στο χώρο των χρεών ή στο χώρο των δανείων, των επιχειρήσεων φυσικών προσώπων και των αγροτών.
Κατ’ αρχήν, αυτή είναι η διαπίστωση. Θα μπορούσε φυσικά κανείς να πει ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες. Όμως, πρέπει να σας πω ότι από τη συστηματική παρακολούθηση που έκανα κι εγώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν διαπίστωσα να υπάρχουν άλλες προτάσεις πολύ πιο πρωτοπόρες, πολύ πιο σωστές για τη θεραπεία του προβλήματος.
Και θα πρέπει να πούμε, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ότι ο διάλογος υπήρξε συστηματικός. Υπήρξε μεγάλη διαβούλευση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπου μέσα από την παράθεση της δημόσιας διαβούλευσης κατατέθηκαν δεκάδες χιλιάδες προτάσεις από φυσικά πρόσωπα και φορείς.
Στη συνέχεια στην Επιτροπή μας, σε τέσσερις περίπου συνεδριάσεις, υπήρξε εξαντλητικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, αλλά θα σας έλεγα ότι ήταν μεγάλη η συμβολή των φορέων των καταναλωτών, των τραπεζιτών, της ΓΣΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, όλων όσων εμπλέκονται. Ήταν συστηματική η παρουσία τους, ήταν δημιουργική η παρουσία τους και η Υπουργός του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, η κ. Κατσέλη –και πρέπει να την επαινέσουμε- μετ’ επιτάσεως και επιμονής άκουσε και παρακολούθησε όλους αυτούς τους διαλόγους και νομίζω ότι και οι τροποποιήσεις που εξήγγειλε σήμερα και οι νομοτεχνικές βελτιώσεις ολοκληρώνουν ένα δημιουργικό κύκλο συζητήσεων, παρατηρήσεων για να καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αυτό που απαιτεί η κοινωνία, που απαιτεί η οικονομία, που απαιτούν οι πολίτες, που απαιτούν οι καταναλωτές, που απαιτούν οι αγρότες, που απαιτούν, αγαπητές κυρίες και κύριοι, οι επιχειρήσεις, οι μικρές ιδιαίτερα επιχειρήσεις, που αυτές στενάζουν κάτω από την απόλυτη ασφυξία που σας την περιέγραψα και τη βιώνουν οι καταναλωτές και η χώρα μας.
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο η αρχιτεκτονική λέει τα εξής απλά πράγματα. Παίρνουμε σαν περίοδο κρίσης τη διετία 2008–2009, όπου υπάρχει μία συμφωνία, όπως προείπα, από όλους τους παράγοντες ότι αυτή είναι η περίοδος της μεγάλης κρίσης. Δεν μένει σ’ αυτήν την περίοδο, αλλά ανατρέχει και στο προανάκρουσμα της κρίσης, στο 2005 και εντεύθεν, εκεί που επωάστηκε η κρίση και όλα αυτά τα δάνεια τα οποία έδωσαν οι τράπεζες ή έλαβαν οι πιστούχοι, τα αντιμετωπίζει με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Δεν αντιμετωπίζει, όμως, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Αντιμετωπίζει και όσα δάνεια είναι ακόμα άληκτα με ένα διαφορετικό τρόπο.
Οι αρχιτεκτονικοί τρόποι που αντιμετωπίζει το πρόβλημα είναι οι εξής:
Πρώτον, σε ληξιπρόθεσμα δάνεια της περιόδου 2008–2009 και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου γίνεται ρύθμιση κατά δύο τρόπους. Πάντα αναφέρομαι στα ληξιπρόθεσμα. Στην πρώτη κατηγορία των ληξιπροθέσμων που δεν έχουν καταγγελθεί επεκτείνεται το δάνειο κατά δύο ακόμα χρόνια, δίδεται μια διετής περίοδος χάριτος, δηλαδή αν ένα δάνειο είχε ακόμα για να λήξει τρία χρόνια για να αποπληρωθεί ολοσχερώς, του δίνετε άλλα δύο χρόνια και δίνονται από αυτά τα πέντε χρόνια, δύο χρόνια περίοδος χάριτος. Διαγράφονται οι τόκοι ποινής και οι τόκοι καταλογισμού, γενικότερα ανατοκισμού και φυσικά, αγαπητές φίλες και φίλοι, υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών. Το ποσό αυτό ήταν μέχρι ένα εκατομμύριο, το δε επιτόκιο που ρυθμίζονται τα δάνεια είναι το επιτόκιο των ενήμερων δανείων.
Η δεύτερη κατηγορία των ληξιπροθέσμων δανείων είναι αυτά τα οποία έχουν καταγγελθεί. Υπάρχουν δηλαδή δάνεια που έληξαν και κατηγγέλθησαν από τις τράπεζες. Σ’ αυτήν την περίπτωση τα δάνεια αυτά ρυθμίζονται για επτά χρόνια και πάλι ισχύουν τα δύο χρόνια περιόδου χάριτος, η διαγραφή των τόκων ποινής και φυσικά η ρύθμιση με το συμβατικό επιτόκιο.
Υπάρχει η δεύτερη κατηγορία, αγαπητές φίλες και φίλοι, των δανείων τα οποία έληξαν πριν το 2007 που είναι η περίοδος αναφοράς.
(AD)
(1LM)
Σ’ αυτά τα δάνεια, για να ρυθμιστούν κατά τον ίδιο περίπου τρόπο, απαιτείται η καταβολή του 10% του δανείου. Και, φυσικά, η αναστολή της καταγγελίας των δανείων ισχύει και εδώ μέχρι τις 30 Ιουνίου –μπαίνουν σ’ αυτή τη ρύθμιση και κατηγορίες δανείων, όπως τα leasing και τα factoring- και φυσικά η αίτηση προς τις τράπεζες γίνεται μέχρι 15 Μαρτίου.
Άρα, λοιπόν, οι δύο κατηγορίες των δανείων –με μια υποκατηγορία, αυτά που έληξαν το 2008 και το 2009- ρυθμίζονται με τον τρόπο που σας είπα, αλλά ρυθμίζονται και τα δάνεια που έληξαν από το 2005 μέχρι 31.12.2008. Έχουμε, δηλαδή, μία μεγάλη περίοδο, μία περίοδο πέντε χρόνων, κατά την οποία ληξιπρόθεσμα δάνεια αντιμετωπίζονται με διαφορετικούς φυσικά τρόπους γιατί είναι σε διαφορετική κατάσταση και χρήζουν όντως διαφορετικής αντιμετώπισης.
Έχουμε και την τρίτη κατηγορία δανείων που αντιμετωπίζονται με το νομοσχέδιο και αφορά τα άληκτα δάνεια, δηλαδή τα δάνεια της περιόδου 2008-2009 που δεν έχουν λήξει, δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και που θεωρητικά φαίνεται ότι οι πελάτες των τραπεζών, οι πολίτες, οι αγρότες, οι πιστούχοι, οι μικρομεσαίοι μπορούν να τα πληρώσουν.
Όμως, εδώ, επειδή αντιλαμβάνεται η πολιτεία και το Υπουργείο –και έχουν απόλυτο δίκιο- ότι σ’ αυτές τις συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας ακόμα και αυτοί που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αν δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις τράπεζες, κάπου αλλού θα τους βγει το πρόβλημα, ίσως στο ασφαλιστικό τους ταμείο ή στους πιστωτές τους γενικότερα, ρυθμίζει και αυτά τα δάνεια μόνο που εδώ τα ρυθμίζει με τρεις τρόπους.
Αρχικά, η προσέγγιση ήταν ότι αυτά τα δάνεια ρυθμίζονται και τον πρώτο χρόνο κεφαλαιοποιούνται οι τόκοι, τώρα η Υπουργός έκανε και τις τροποποιήσεις που σας είπε νωρίτερα. Υπάρχει ένας δεύτερος τρόπος ρύθμισης των άληκτων δανείων, με τον οποίο τα ρυθμίζει για δύο χρόνια χωρίς να κεφαλαιοποιούνται οι τόκοι. Υπάρχει και μια τρίτη περίοδος κατά την οποία ρυθμίζονται για τρία χρόνια και αποπληρώνονται τόκοι και κεφάλαιο κανονικά. Ο πελάτης, δηλαδή, των τραπεζών, οι πολίτες, οι πιστωτές των τραπεζών διαλέγουν ποια από τις τρεις κατευθύνσεις θα ακολουθήσουν.
Φυσικά, εδώ υπήρχαν προϋποθέσεις όπως για δικαιούχους πάνω από 250.000 ανά τράπεζα. Αυτά τα όρια αυξήθηκαν, τα είπε και η κυρία Υπουργός νωρίτερα. Υπήρχε η προϋπόθεση να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας και υπήρχαν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις οι οποίες μπορούν να συζητηθούν επί των άρθρων.
Έτσι, λοιπόν, μ’ αυτήν την αρχιτεκτονική αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο τα τριών κατηγοριών δάνεια και δίνει μια μεγάλη ανάσα. Όμως, έχουμε μια μεγάλη τομή –και σ’ αυτήν θα αναφερθούμε επί των άρθρων- κατά την οποία αντιμετωπίζονται προβλήματα στοιχείων και πληροφοριών που εμπεριέχονται στα συστήματα πληροφόρησης των τραπεζών, όπως για παράδειγμα στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλές θετικές προβλέψεις, όπως για παράδειγμα το ότι μειώνονται τα όρια και οι ποινές, βγαίνουν αυτόματα από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ –και αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό- επιχειρήσεις οι οποίες πληρώνουν αυτήν την περίοδο της αναφοράς της κρίσης και δίδονται μπλοκ επιταγών σε επιχειρηματίες για την ως άνω περίοδο.
Και, φυσικά, αγαπητές φίλες και φίλοι, το νομοσχέδιο περιέχει και άλλες ρυθμίσεις, όπως αυτές που αφορούν στην παράταση της δυνατότητας να υποβάλλονται επενδυτικά σχέδια μέχρι 31.1.2010 στο Ε.Σ.Π.Α.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι, θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με τις προβλέψεις, με τη συστηματική συζήτηση που έγινε και τη βελτίωση αυτών των προβλέψεων που είχαν σχεδιαστεί, δίνει μια μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις, στην οικονομία και στα φυσικά πρόσωπα. Δεν είπε ποτέ το Υπουργείο και δεν ισχυριστήκαμε και εμείς ότι θα θεραπεύσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική δραστηριότητα, τους πολίτες και την κοινωνία. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι σ’ αυτές τις συνθήκες αυτή η ρύθμιση προσφέρει μεγάλη ανάσα, καθώς δίνει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να ανασυγκροτηθούν, δίνει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες που βρίσκονται σε απόγνωση εξαιτίας αυτών των αστάθμητων παραγόντων να βρουν ξανά το βηματισμό τους, να σταθμίσουν ξανά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να δουν φως στη νέα περίοδο η οποία ανατέλλει και που φυσικά θα ανατείλει με την ολοκλήρωση όλων των πολιτικών οι οποίες έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.
Η υλοποίηση όλων των άλλων νομοθετημάτων και φυσικά η ολοκλήρωση αυτής της πρωτοβουλίας αφορά την κίνηση των εργαλείων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, σ’ αυτό που λέμε «αύξηση του Α.Ε.Π.», διότι όσα νομοθετήματα και αν κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε την ύφεση, την καθήλωση, την κατάρρευση της παραγωγής στη χώρα μας, δεν μπορούμε να βρούμε διέξοδο αν δεν πάμε στο γύρισμα της οικονομίας, στην ανάκαμψη και στην αύξηση του Α.Ε.Π. Και θα πάμε όταν ζεσταθεί η αγορά. Όταν μπουν τα επενδυτικά εργαλεία του Ε.Σ.Π.Α. και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα λυθεί το πρόβλημα της πιστωτικής επέκτασης και θα οδηγηθούμε και πάλι σε ρυθμούς ανάπτυξης ελπιδοφόρους για τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Καρασμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν να ευχηθώ καλή χρονιά σε όλους. Μας χρειάζεται μια νότα αισιοδοξίας, μία ελπίδα ότι μέσα στο 2010 θα υπάρξουν οι προοπτικές να ξεφύγουμε απ’ αυτήν την παγκόσμια οικονομική κρίση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για καλύτερες μέρες για τον τόπο μας.
Το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία σε πρώτο στάδιο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την οικονομική κρίση, τις οποίες ζουν στο πετσί τους οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις, ο αγροτικός κόσμος και φυσικά ο ελληνικός λαός. Όμως, αυτό προϋποθέτει μια κυβέρνηση που θα έχει ρεαλιστικό σχέδιο και εφικτές λύσεις. Δυστυχώς, όμως, με τη συμπλήρωση των περιβόητων εκατό ημερών, για τις οποίες μάλιστα ο Πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη, η αλήθεια αποκαλύπτεται μπροστά μας γυμνή. Ούτε μελέτη του μεγάλου οικονομικού προβλήματος της χώρας υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπισή του.
Σ’ αυτές τις εκατό μέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθούμε την πορεία μιας Κυβέρνησης που αλλού πατάει και αλλού βρίσκεται και που οι ενέργειές της χαρακτηρίζονται από ένα πρωτοφανές «αλαλούμ». Μ’ όλα αυτά τα οποία κατά καιρούς υποστηρίζουν ο Πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο, τη μια μέρα η ελληνική οικονομία είναι στην εντατική και στα πρόθυρα της κατάρρευσης και την επόμενη πάμε μια χαρά και μάλιστα δεν έχουμε την ανάγκη κανενός να μας βοηθήσει για να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπουμε πού οδηγείται το τελευταίο διάστημα η αγορά. Το τελευταίο τρίμηνο, το χονδρεμπόριο παρουσιάζει περαιτέρω κάμψη τουλάχιστον κατά 10%. Ο τζίρος του λιανικού εμπορίου κατέγραψε πρωτοφανή μείωση. Ακόμα και μέσα στις γιορτές που παραδοσιακά η αγοραστική κίνηση τονώνεται, οι ακάλυπτες επιταγές έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Τα λουκέτα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων διαδέχονται το ένα το άλλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες, αλλά και για τους εργαζόμενους.
Δεν είναι αυθαίρετα ούτε και υπερβολικά αυτά που σήμερα λέμε εδώ. Έχουν προηγηθεί οι εκπρόσωποι των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων ή ακόμα και των τραπεζών, οι οποίοι αποδίδουν όλη αυτήν την κατάσταση σε πολλούς λόγους, στην περίεργη διαρροή των κυβερνητικών σχεδίων για την επαναφορά των τεκμηρίων της πιστωτικής κάρτας κ.λπ. και στην πολύ κακή ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί τόσο στον εμπορικό κόσμο, όσο και στο καταναλωτικό κοινό.
Θα σας πω και ένα άλλο στοιχείο. Από την ημέρα που διέρρευσε η κυβερνητική πρόθεση να επιβάλει το πόθεν έσχες ακόμα και στις καταθέσεις, τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ αναλήφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και διοχετεύτηκαν στις τράπεζες άλλων χωρών εντός και εκτός της ευρωπαϊκής κοινότητας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγορά.
Όλοι μας ξέρουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και μάλιστα το έχουμε συζητήσει σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα- ότι η αγορά κατά καιρούς πέραν των άλλων είναι κλίμα, είναι ψυχολογία.
(ΝΡ)
(1AD)

Τι ψυχολογία, όμως, μπορεί να δημιουργήσουν αποφάσεις που ερήμην ενός ολόκληρου λαού, χωρίς να προηγηθεί διάλογος, παίρνονται στο πόδι και ανακοινώνονται φωνάζοντας από μακριά για την «μπακαλίστικη» νοοτροπία «ό,τι αρπάξουμε, ό,τι τους πάρουμε, να βουλώσουμε καμιά τρύπα και άσε τον κοσμάκη να βουρλίζεται, οι εκλογές ακόμη θα αργήσουν!»
Πώς αλλιώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να χαρακτηρίσουμε την απίστευτη απόφαση για τις γονικές παροχές και μάλιστα με αναδρομική ισχύ του νόμου, που και οι πρωτοετείς φοιτητές γνωρίζουν πως δεν συμβαίνουν ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες! Ή υπάρχει προηγούμενο αυτού του απαράδεκτου ληστρικού αιφνιδιασμού με τα τέλη κυκλοφορίας;
Αντιλαμβάνεστε τα μηνύματα οργής και αγανάκτησης που πήρε η Κυβέρνηση απ’ αυτήν την απόφαση, σε σημείο μάλιστα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να βγει μπροστά και να παραδεχθεί ότι πρόκειται για αδικία και ότι θα επανορθώσει, αλλά φυσικά από το 2011. Δηλαδή αφού ενεθυλακώσαμε τα χαράτσια και τα πήραμε διπλά και τριπλά απ’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, αμολήσαμε και μια στάχτη στα μάτια για κατανάλωση στους εύπιστους ότι του χρόνου θα σας δικαιώσουμε.
Η Κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο ποιους τιμώρησε; Όχι, φυσικά, τους έχοντες και κατέχοντες, αυτούς δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα. Χαρατσώνουν τους πολίτες της μικρής και μεσαίας οικονομικής επιφάνειας, εκείνους που δεν μπορούν να αγοράσουν καινούργια αυτοκίνητα και μένουν με τα παλιά.
Γίναμε όλοι μάρτυρες της πρωτοφανούς μαζικής κατάθεσης πινακίδων στην Εφορία. Όταν υπάρχει αυτός ο πανικός, όταν υπάρχει αυτή η οικονομική αφαίμαξη, αληθινά υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πραγματικά ότι θα τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά; Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες και μετά πάσης βεβαιότητας προβλέπουμε ότι η κατάσταση στην αγορά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί θα πηγαίνει μέρα με την ημέρα από το κακό στο χειρότερο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα επαναλάβω από τούτο το Βήμα αυτό που υποστήριξα και ενώπιον της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε με καλές προθέσεις. Όμως, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ελλιπές, πρόχειρο, γραφειοκρατικό και πολύπλοκο.
Πρόχειρο είναι, κυρία Υπουργέ, και μακάρι να διαψευστώ. Διαβάζουμε δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα πρόκειται να εκδώσει γνωμάτευση που θα μας αναγκάσει να τροποποιήσουμε το άρθρο που έχει σχέση με τη ρύθμιση των ενήμερων οφειλών. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχουμε νομοθετήσει τόσο πρόχειρα και υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τροποποιήσουμε το άρθρο αυτό. Ελπίζω να δώσετε μια απάντηση σχετικά με αυτά τα δημοσιεύματα που κάθε μέρα διαβάζουμε, γι’ αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί έχουμε παραβιάσει τους κανόνες, τα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Βασιλεία ΙΙ.
Υπάρχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια έλλειψη απλότητας στις ειδικότερες διατάξεις. Γίνεται αντιληπτή η πολυπλοκότητα των κανόνων και αυτό ακριβώς δημιουργεί πρόβλημα, ώστε να γίνουν απόλυτα κατανοητές οι ειδικότερες διατάξεις από τους ενδιαφερόμενους και να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Αν ο σκοπός του νομοσχεδίου ήταν απλώς η διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά, τότε θα αρκούσε να δοθούν οι εξής παράμετροι για την υπαγωγή των οφειλών στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις:
Θα έπρεπε να τηρούνται όλοι οι κανόνες τυπικής και αναλογικής ισότητας ανάμεσα στις υπαγόμενες ρυθμίσεις. Δεν θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της 1.1.2005 και στις οφειλές της 1.1.2008. Εδώ υπάρχει μεγάλη αδικία και θα το εξηγήσω στην κατ’ άρθρον συζήτηση.
Τέλος, θα έπρεπε με απλό τρόπο να καθορίζεται ο χρόνος της ρύθμισης - παραδείγματος χάρη δέκα χρόνια- για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, παλιές και νέες, ο χρόνος της περιόδου χάριτος, η καταβολή των τόκων στη διάρκεια της περιόδου χάριτος –παραδείγματος χάρη ανά εξάμηνο και μάλιστα με τον πρώτο τόκο καταβλητόν στις 30.6.2010 ή 30.7.2010- η εξυπηρέτηση της οφειλής κατά την αποπληρωμή της -παραδείγματος χάρη μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις- το επιτόκιο της ρύθμισης –παραδείγματος χάρη το eurobor τριμήνου πλέον δύο ή τριών εκατοστιαίων μονάδων.
Επίσης, έπρεπε να καθορίζονται οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση. Παραδείγματος χάρη δύο εξάμηνα μη καταβολής των τόκων στη διάρκεια της περιόδου χάριτος ή έξι ανεξόφλητες μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις στη διάρκεια της ρύθμισης.
Επίσης, δεν θα έπρεπε να υφίσταται υποχρέωση προκαταβολής για καμία από τις υπαγόμενες στη ρύθμιση κατηγορίες απαιτήσεων. Σε αυτήν την εποχή, κυρία Υπουργέ, ποιος δανειολήπτης, ποιος οφειλέτης έχει τη δυνατότητα να καταθέσει προκαταβολή, προκειμένου να υπαχθεί στη ρύθμιση; Ποιος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει το 50%, για να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού;
Ερχόμαστε τώρα στο θέμα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Νομίζω ότι και πάλι πρέπει να τεθούν δύο απλοί κανόνες: Πρώτον, η άρση όλων των διοικητικών κυρώσεων από όποια χρονική περίοδο και αν αυτές προέρχονται, εφόσον τακτοποιηθεί η αιτία για την οποία αυτές επιβλήθηκαν.
Δεύτερον, την εξάλειψη όλων των δυσμενών στοιχείων από όποια χρονική περίοδο και αν αυτές προέρχονται, εφόσον εξοφληθεί η απαίτηση με την οποία συσχετίζονται.
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις μου στοχεύουν να δοθεί μια ουσιαστική ευκαιρία στην αγορά. Πρέπει να δώσουμε μια νέα ευκαιρία σε αυτούς που μπήκαν στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, ένα καινούργιο ξεκίνημα. Το πρόβλημα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ καταδυναστεύει και έχει στο παρελθόν εξοντώσει κυριολεκτικά αρκετές επιχειρήσεις, που από τυχαία πολλές φορές γεγονότα οδηγήθηκαν σε αυτή τη λίστα. Θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι ποινές που επιβάλλονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση βάζει στο ψυγείο τον αναπτυξιακό νόμο, για να φέρει μετά από κάμποσους μήνες έναν άλλο βελτιωμένο νόμο, όπως λέει. Δηλαδή στο όνομα μιας αοριστόλογης βελτίωσης αφήνεται η χώρα για μήνες χωρίς αναπτυξιακό νόμο και μάλιστα σε περίοδο που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται μια προσωρινή λύση στο πρόβλημα της άμεσης ρευστότητας, δίχως να επιλύονται επίσης σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς το κόστος του δανεισμού είναι δυσβάσταχτο και πολύ υψηλότερο από εκείνο των ευρωπαϊκών τραπεζών. Τα πιστωτικά όρια συνεχώς μειώνονται, ενώ συνεχώς αυξάνονται οι εξασφαλίσεις που παρέχονται στις τράπεζες.
Επίσης, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές με συμβατικό επιτόκιο. Στις περισσότερες ρυθμίσεις που γίνονται από το ελληνικό δημόσιο καθορίζεται ένα ενιαίο επιτόκιο με συγκεκριμένο σπριντ, έτσι ώστε να αποφεύγεται διαφορετική αντιμετώπιση από τράπεζα σε τράπεζα και από πελάτη σε πελάτη.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος των επιχειρήσεων. Δεν συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο τα δάνεια των επιχειρήσεων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Είναι επιδοτούμενα από το ελληνικό δημόσιο και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένα μεγάλο κομμάτι μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων έχουν δανειστεί από το ΤΕΜΠΕ και έπρεπε σε έξι μήνες να δώσουν την πρώτη δόση. Πολλές απ’ αυτές αδυνατούν να τις καταβάλουν και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα. Οφείλατε να το έχετε εξετάσει και να το έχετε συμπεριλάβει στο παρόν νομοσχέδιο.
Όπως επίσης δεν κάνατε καμία πρόβλεψη να συμπεριληφθούν δάνεια που έχουν δοθεί από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους. Έχουν βάλει την ίδια τη συμμετοχή τους και προκειμένου να ολοκληρώσουν το έργο, δανειοδοτήθηκαν από τις τράπεζες, εκχώρησαν την επιχορήγηση και πληρώνουν τόκους για χρήματα που τους οφείλει το δημόσιο.
Άλλες πάλι επιχειρήσεις δεν έχουν εισπράξει τις επιδοτήσεις, με αποτέλεσμα να προσαυξάνονται οι τόκοι που πληρώνουν και όταν μιλάμε για επενδυτικά δάνεια, μιλάμε για μεγάλα ποσά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να ρυθμίσει και τα αγροτικά δάνεια, μόνο που οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν ένα μικρό ποσοστό των οφειλών των αγροτών. Η μεγάλη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Μέρα με την ημέρα, μήνα με το μήνα βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, η σοδειά τους να μένει απούλητη ή να ξεπουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, που και αυτές κάνουν μαύρα μάτια να τις εισπράξουν. Είναι αυτοί οι αγρότες για τους οποίους καθυστερεί απαράδεκτα η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης, οι αποζημιώσεις, η καταβολή αποζημιώσεων από θεομηνίες και από καταστροφές.
Και εδώ θέλω να σημειώσω ειδικώς για έναν κλάδο που βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, τον κτηνοτροφικό. Οι θέσεις και οι προτάσεις που κατέθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και τις οποίες έχω αναλύσει στην Επιτροπή μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη και την ανάκαμψη.
Μου προκαλεί, κυρία Υπουργέ, εντύπωση, αλλά και απορία γιατί από το νομοσχέδιο αφαιρέσατε το άρθρο που αφορούσε τους αλληλόχρεους λογαριασμούς. Γιατί αντέδρασε η Αγροτική Τράπεζα; Γιατί έπρεπε να διαγράψει τα 150 εκατομμύρια ευρώ από το χαρτοφυλάκιο της; Εσείς έχετε δεσμευτεί ότι θα το φέρετε στο μεθεπόμενο νομοσχέδιο. Όμως, στην πολιτική, όπως σας έχω πει, όλα είναι ρευστά και ξέρουμε τι θα ξημερώσει την επαύριον.
(SX)
(1NP)
Ξεχάσατε ότι η προκάτοχός σας κυβέρνηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διέγραψε 1.800.000.000 ευρώ, βγάζοντας το βραχνά από το λαιμό πενήντα έξι χιλιάδων αγροτικών οικογενειών, χωρίς να επιβαρύνει ούτε κατά 1 ευρώ τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε εφαρμογή της θέσης της Νέας Δημοκρατίας, όπως την ανέπτυξε ο Πρόεδρός μας, ο Αντώνης ο Σαμαράς, θα ψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Θα το κάνουμε διότι πιστεύουμε ότι κάποτε πρέπει να κλείσει η παρένθεση της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση. Πρέπει να βάλουμε τέλος στις πολιτικές στείρας άρνησης, να υπάρχει συναίνεση εκεί που απαιτείται, όταν προτείνονται πολιτικές που υπηρετούν τον τόπο ή τα συμφέροντα των κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων και η μάχη να δίνεται εκεί που κρίνεται ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης πολιτικών και αποφάσεων.
Είναι αυτονόητο πως θα είμαστε πάντα αντίθετοι σε ό,τι κρίνουμε ότι θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και τα συμφέροντα του απλού πολίτη.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω, κυρία Υπουργέ, κάπως ανορθόδοξα. Και θα ξεκινήσω από τις νομοτεχνικές διατάξεις, τις οποίες μας δώσατε σήμερα, γιατί πρόκειται ακριβώς για μία φωτογραφική διάταξη σκάνδαλο. Λέμε ότι είναι σκάνδαλο και πως πρέπει να αποσυρθεί. Πρόκειται για το σημείο 14 που μιλάτε για επιχειρήσεις σε πυρόπληκτες περιοχές. Αποτελεί σκάνδαλο. Είναι φωτογραφική διάταξη και πρέπει να αποσυρθεί και να μελετηθεί ξανά.
Εγώ θα το πω καθαρά: Υπάρχει μία συγκεκριμένη βιομηχανία, στην περιοχή τις Αιγιάλειας, επεξεργασίας κατεψυγμένων και θαλάσσιων προϊόντων από το φαξ της οποίας έφυγε το συγκεκριμένο χαρτί και το οποίο το πήρατε εσείς, σας το έδωσαν. Δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αιγίου. Είναι μεγάλη επιχείρηση. Η μεγαλύτερη, ενδεχόμενα, στον κλάδο. Η επιχείρηση αυτή δεν έπαθε καμία απολύτως ζημιά από τις πυρκαγιές της Αιγιάλειας. Καμία απολύτως ζημιά. Είχε την παραγωγική της δραστηριότητα στην Κεφαλονιά, τη μετέφερε στο Αίγιο και πήρε τεράστιο, το μεγαλύτερο κομμάτι των αποζημιώσεων για τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ υπάρχουν αγρότες στην περιοχή της Αιγιάλειας που έχουν εξαιρεθεί από τις επιδοτήσεις και από τις αποζημιώσεις με βάση την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με βάση τα ΠΣΕΑ και τον ΕΛΓΑ. Η επιχείρηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα, αποτελεί γκέτο και απαγορεύει την είσοδο Βουλευτή. Κι εσείς την επιβραβεύετε;
ΛΟΥΚΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Δεν ξέρω για ποια λέτε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολύ γνωστή κι αν θέλετε θα σας την πω και πολύ πιο συγκεκριμένα και κατ’ ιδίαν. Και το λέω πραγματικά από εδώ, πρέπει να την αποσύρετε. Είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για έναν επαγγελματία ο οποίος υπέστη ζημιά, για μία επιχείρηση που ενδεχόμενα της κάηκαν οι αποθήκες, το στοκ που είχε και πρέπει να αποζημιωθεί, η οποία απευθύνεται στην τοπική αγορά, η οποία έχει να κάνει με έναν ξυλουργό, με έναν υδραυλικό, με κάποιον τέλος πάντων στον οποίο απευθύνεται. Αυτή δεν απευθύνεται καν στην τοπική αγορά. Τα προϊόντα της είναι σε όλη την Ελλάδα. Και είναι κερδοφόρα. Τι πρόβλημα έχει να δώσει τις δόσεις των δανείων, των χρημάτων που έχει πάρει και τις αναστέλλετε για ακόμα μία 2ετία; Δεν έχει δώσει δεκάρα τσακιστή. Για δύο χρόνια ήταν η ρύθμιση της Υπουργικής Απόφασης στην οποία απευθυνόσαστε. Και της δίνετε άλλα δύο χρόνια μπόνους, δηλαδή τέσσερα χρόνια;
Άρα, λοιπόν, πρέπει να το δείτε με διαφορετικό τρόπο, αν θέλετε να στηρίξετε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι απευθύνονται στην τοπική αγορά και είναι επαγγελματίες, είναι μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και να αποκλείσετε αυτούς οι οποίοι πήραν τα χρήματα ενώ δεν τα δικαιούνταν. Και, μάλιστα, από τέτοιου είδους ρυθμίσεις.
Γι’ αυτό σκεφτείτε ξανά τη συγκεκριμένη πρόταση την οποία φέρατε, βάλτε όρους και κριτήρια και αφαιρέστε αυτά τα πράγματα. Αυτή η γενικόλογη διάταξη για όλους, ακόμα κι αν δεν έχουν υποστεί ζημιές, είναι απαράδεκτη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ζήτησαν όλοι οι Βουλευτές και όλα τα Επιμελητήρια.
ΛΟΥΚΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Από όλους τους Βουλευτές.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ. Θα απαντήσει η κυρία Υπουργός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρω πολύ καλά τι λέω. Για την περιοχή της Αιγιάλειας είναι φωτογραφική διάταξη. Είναι επιχείρηση επεξεργασίας κατεψυγμένων θαλάσσιων προϊόντων πολύ γνωστή στο πανελλήνιο.
ΛΟΥΚΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε Καραθανασόπουλε, δέχετε διακοπή για να απαντήσει η Υπουργός;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως, άμα θέλει.
ΛΟΥΚΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριε Καραθανασόπουλε, επειδή εκτιμώ τη γνώμη σας, μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση αυτό που λέτε.
Στην Επιτροπή της Βουλής αυτό ζητήθηκε από όλες τις παρατάξεις, από όλους του Βουλευτές των Νομών των πυρόπληκτων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ είμαι από πυρόπληκτο Νομό.
ΛΟΥΚΑ – ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Και με ποιο σκεπτικό ζητήθηκε; Ότι το όλο σχέδιο νόμου που θέλει να στηρίξει επιχειρήσεις, οι οποίες βρεθήκανε στη κρίση, δεν αφορά εγγυημένα δάνεια, ενώ για τις πυρόπληκτες περιοχές υπάρχουν εγγυημένα δάνεια. Και επομένως θα εξαιρούσαμε και θα κάναμε αρνητικά διακριτική μεταχείριση απέναντι σε επιχειρήσεις που είναι στις πυρόπληκτες περιοχές και οι οποίες δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση των διατάξεων του σχεδίου νόμου. Γι’ αυτό ζητήθηκε. Και ήρθε η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στο αίτημα των Βουλευτών από όλες τις παρατάξεις.
Τώρα, εάν μια περίπτωση, που υπάγεται σε αυτή τη διάταξη, μπορεί να έχει κάποια προβλήματα, γι’ αυτό ευχαρίστως να σας ακούσω, να δω μετά, κάποια στιγμή, τι πρόβλημα είναι. Δεν αφορά, όμως, αυτό το άρθρο, το οποίο ουσιαστικά καλύπτει μια σειρά επιχειρήσεων σε Νομούς, οι οποίοι πραγματικά επλήγησαν και οι οποίοι έχουν ανάγκη στήριξης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω και πάλι, κυρία Υπουργέ, και μιλάω αρκετά καθαρά.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κι εγώ το ίδιο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η διάταξη είναι γενικόλογη. Δεν αφορά επιχειρήσεις, οι οποίες πάθανε ζημιά. Αφορά όλες όσες δραστηριοποιούνται, ακόμη και αυτές που δεν πάθανε ζημιά, ακόμη και αυτές που δεν απευθύνονται στην τοπική κοινωνία, στην τοπική αγορά κατά κύριο λόγο. Δεν αφορά έναν ξυλουργό, έναν επαγγελματία, έναν μικροβιοτέχνη. Αφορά συνολικά. Και εδώ πέρα σας λέω πολύ συγκεκριμένη περίπτωση. Μεγάλη επιχείρηση, καμία ζημιά, μετέφερε την παραγωγική δραστηριότητα, πήρε το μεγαλύτερο τμήμα των επιδοτήσεων -που απευθύνονταν στους πυρόπληκτους- και την οποία τώρα την επιβραβεύετε.
Γι’ αυτό σας λέω, βάλτε κριτήρια εάν θέλετε πραγματικά αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, που λέτε και εσείς, να τις στηρίξουμε.
Και βεβαίως, δεν ήταν πρόταση αυτή, η γενικόλογη, όλων των παρατάξεων και όλων των κομμάτων. Έτσι, να είμαστε καθαροί. Είναι άλλο πράγμα το ένα, άλλο πράγμα το άλλο. Υπάρχει πολύ μεγάλη, τεράστια διαφορά.
Γι’ αυτό ξαναμελετήστε την, δείτε την ξανά. Έχουμε περιθώριο να έρθει αυτή η συγκεκριμένη διάταξη με άλλα κριτήρια, όχι γενικόλογη. Αποτελεί σκάνδαλο.
Θα είναι πρόκληση για τους αγρότες που έχουν πληγεί, οι οποίοι δεν αποζημιώνονται, γιατί τους εξαιρεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, όταν θα βγούμε με αυτό το χαρτί. Και ξέρουν πολύ καλά που πήγαν οι επιδοτήσεις στην περιοχή της Αιγιάλειας, όταν δεν μπορούν να κατασκευάσουν τα σπίτια τους, τις αποθήκες τους, όταν καθυστερούν ακόμη τα χρήματα για τις σεισμόπληκτες περιοχές. Και φέρνουμε μια τέτοια διάταξη γενικόλογη, που εντάσσονται όλοι μέσα;
Γι’ αυτό σας το λέω και πάλι να τη δείτε ξανά, να την τροποποιήσετε και να φέρετε συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσει να ενταχθεί αυτό. Να μη μείνει έτσι γενικόλογη.
Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου το οποίο συζητάμε.
Βεβαίως, η Κυβέρνηση -το ακούσαμε αυτό και από τον Εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την οικονομική κρίση, την οποία βιώνουν μια σειρά επιχειρήσεις, στο όνομα της βελτίωσης της ρευστότητας. Εμείς λέμε ότι αυτή η λογική, αυτή η αντίληψη είναι παραπλανητική. Και το λέμε αυτό γιατί; Διότι δεν υπάρχει μια γενική και αόριστη κρίση. Η κρίση είναι συγκεκριμένη. Η κρίση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μάλιστα είναι καπιταλιστική κρίση, είναι κρίση υπερσυσσώρευσης κερδών. Και το σχέδιο το οποίο έχει η Κυβέρνηση, το συνολικότερο, δεν είναι προς όφελος αυτών, οι οποίοι πλήττονται από την κρίση. Και μιλάμε για τους εργαζόμενους που απολύονται, που ανατρέπονται οι εργασιακές τους σχέσεις, που συρρικνώνεται το βιοτικό τους επίπεδο, για τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στην καταστροφή ή για τις χιλιάδες φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

(RG)

(1SX)
Το σχέδιο το συνολικότερο της Κυβέρνησης είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι υπεύθυνο μιας πολιτικής η οποία διεύρυνε τις επιπτώσεις από τη διεθνή καπιταλιστική κρίση στη χώρα μας και είναι και αντιλαϊκό αλλά και αδιέξοδο. Και το λέμε αυτό, γιατί ακριβώς και με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζονται τα σημαντικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν οι εκατοντάδες χιλιάδες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα που έχει να κάνει με τη ρευστότητα και τα προβλήματα που απορρέουν από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Όμως, αυτό είναι η μια πλευρά του συνολικότερου προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζουν. Δεν είναι το κύριο ζήτημα και δεν είναι και η κύρια αιτία των προβλημάτων που έχουμε οι μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Η κύρια αιτία των προβλημάτων είναι η πτώση του τζίρου και η πτώση του τζίρου έχει συγκεκριμένα σημεία.
Το πρώτο ζήτημα έχει να κάνει με την πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, με τη συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος και ταυτόχρονα με τη διαχρονική μεταφορά μεγάλου τμήματος του τζίρου της λαϊκής κατανάλωσης στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές. Από αυτήν την άποψη επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ -τουλάχιστον στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την απελευθέρωση των αγορών- ότι ο ανταγωνισμός θα αποτελέσει θηλιά στο λαιμό των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Γιατί ακριβώς ο ανταγωνισμός από την ίδια του τη φύση οδηγεί στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στην αγορά, οδηγεί στη μεγέθυνση των επιχειρήσεων και αυτή η μεγέθυνση γίνεται σε βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται.
Να, λοιπόν, ποιο είναι το πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Και βεβαίως σε αυτό το ζήτημα η κυβερνητική πολιτική, όχι μόνο της σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων, πριμοδοτεί, ενισχύει, στηρίζει τον ανταγωνισμό, στηρίζει δηλαδή τη διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης στην αγορά, στηρίζει τη δράση των μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου. Να, λοιπόν, η βασική αιτία του προβλήματος.
Βεβαίως, πάνω σε αυτό θα πείτε ότι είναι μια διαδικασία με βάση των οικονομικών νόμων του καπιταλιστικού συστήματος. Η κυβερνητική πολιτική και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλει στο να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία. Και μιλάμε για προβλήματα τα οποία δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική σε αυτές τις εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, είτε είναι το ασφαλιστικό είτε είναι το φορολογικό πλαίσιο, το οποίο έχουν να αντιμετωπίσουν με τη φοροεπιδρομή, την οποία δέχονται καθημερινά είτε έχει να κάνει με το ωράριο, με την επαγγελματική στέγη. Αυτά είναι, λοιπόν, τα σημαντικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε.
Αλλά ακόμη και αυτό να θέλατε να αντιμετωπίσετε -με ειλικρίνεια εμείς λέμε- της κατάστασης στην αγορά και της ρευστότητας και των προβλημάτων που έχουν δεν μπορεί να είναι γενικευμένο. Εμείς λέμε ότι πρέπει να είναι πολύ πιο γενναιόδωρο και να απευθύνεται στις πραγματικά πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα όρια τα οποία βάζετε -3 εκατομμύρια άληκτες οφειλές για κάθε επιχείρηση- είναι πάρα πολύ μεγάλα. Είναι πάρα πολύ μεγάλα όρια. Αυτό είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο γενναιόδωρες οι διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτές που πραγματικά έχουν σημαντικά προβλήματα και όχι να υπάρχει αυτή η διαδικασία.
Άρα, λοιπόν, η ρύθμιση των οφειλών -εμείς το λέμε καθαρά- πρέπει να αφορά ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους, τις πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και όχι όλους και μεγάλους και μεσαίους. Είναι διαφορετικές οι τάξεις των προβλημάτων και διαφορετικές οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουν. Δεν πρέπει να γενικεύεται.
Επίσης, πρέπει να συμπεριληφθούν ζητήματα που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον τραπεζικό δανεισμό, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με χρέη προς το δημόσιο, προς τον Οργανισμό Αυτασφάλισης Επαγγελματιών, γιατί κατά κύριο λόγο αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ένα πολύ μεγάλο τμήμα των εννιακοσίων τόσο χιλιάδων επιχειρήσεων δεν έχει καμία δοσοληψία με τις τράπεζες, γιατί δεν μπορεί να έχει δοσοληψία με τις τράπεζες. Έχει όμως δοσοληψία με το δημόσιο, δοσοληψία με τον Οργανισμό Αυτασφάλισης και εκεί υπάρχουν τα σημαντικά προβλήματα.
Ένα ακόμη. Ξέρετε πολύ καλά –και η αγορά το ξέρει- ότι πολλοί μικροί, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν δάνειο με βάση τα στοιχεία της πολύ μικρής επιχείρησης που έχουν καταφεύγουν –και το γνωρίζουν και οι τράπεζες- σε καταναλωτικά δάνεια, σε αξιοποιήσεις πιστωτικών καρτών για να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης μέσα από αυτή τη διαδικασία, γιατί ακριβώς δεν μπορούν με διαφορετικό τρόπο. Αυτά, όμως, εξαιρούνται από τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Έτσι, λοιπόν, εμείς το λέμε καθαρά ότι για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την οικονομική κρίση δεν φτάνει μόνο η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν προς τις τράπεζες οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, εάν δεν συνοδεύεται συνολικά από αντιμονοπωλιακά μέτρα, καθώς και από μέτρα προστασίας των μικρών αυτοαπασχολούμενων, για να μπορέσουν να αντέξουν την περίοδο της κρίσης. Για αυτό και έχουμε και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων.
Για παράδειγμα, όλες αυτές οι ρυθμίσεις θα μπορούν να είναι για όση διάρκεια υπάρχει κρίση. Να υπάρχουν ζητήματα μείωσης, κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών για όσο διαρκεί η κρίση. Να υπάρξει ρύθμιση των χρεών των ασφαλισμένων προς στον ΟΑΕΔ με μακροχρόνιες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν. Να θεσπιστεί επίδομα ανεργίας, το 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους που οδηγούνται στη χρεοκοπία. Να παγώσουν τα χρέη τους μέχρι την εξεύρεση εργασίας. Να χορηγηθούν άτοκα κεφάλαια εκκίνησης με την εγγύηση του δημοσίου με μακροχρόνια εξόφληση και περίοδο χάριτος για όσο διαρκεί η κρίση αποκλειστικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Να, κάποια μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να διευκολύνουν. Ασπιρίνες, ασπιρίνες βεβαίως, αλλά αυτά είναι στόχοι πάλης. Βγαίνουν έξω από τη φιλοσοφία και της δικής σας αλλά και της προηγούμενης πολιτικής.
Αντίστοιχα έχει να κάνει η κατάσταση με τους αγρότες και με τις ρυθμίσεις τις οποίες παίρνετε. Ξέρετε πολύ καλά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών είναι καταχρεωμένη και αδυνατεί να επιβιώσει. Δεν μπορεί να πληρώσει τις δόσεις των χρεών και των δανείων που έχει πάρει και ακόμη πιο έντονο είναι το πρόβλημα στους κτηνοτρόφους που απειλούνται με μαζική χρεοκοπία ενώ είναι γνωστό ότι εξαιτίας των πανωτοκίων έχουν αποπληρώσει δυο, τρεις ή και τέσσερις φορές το αρχικό κεφάλαιο που δανείστηκαν πάρα πολλοί από αυτούς. Και επιπλέον με παράνομο τρόπο παρακρατείται μέρος των επιδοτήσεων, οι οποίες αποδίδονται. Ήδη το Δεκέμβριο του 2009 δόθηκε ένα τμήμα των επιδοτήσεων που έπρεπε να πάρουν, το 50% μόνο για το 2009 και από αυτό το μισό των επιδοτήσεων που αποδόθηκαν, το 20% παρακρατήθηκε από την Αγροτική Τράπεζα με παράνομο τρόπο. Αυτό θα αποδοθεί στους δικαιούχους; Θα δοθεί άμεσα και το υπόλοιπο 50% των επιδοτήσεων; Να, λοιπόν, ζητήματα για τα οποία πρέπει να παρέμβει η Κυβέρνηση. Και βεβαίως είναι ζητήματα για τα οποία δεν έχουν καμία ευθύνη οι αγρότες. Δεν φταίνε οι αγρότες γιατί δεν ψηφιοποιήθηκαν τα αγροτεμάχιά τους. Φταίει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και οι τριτοβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις που είχαν αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Γιατί, λοιπόν, στο όνομα αυτών των καθυστερήσεων να την πληρώνουν οι φτωχοί αγρότες;
Δεύτερο ζήτημα το οποίο σας το είπαμε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή. Γιατί να αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες; Για ποιο λόγο; Από τα 550 χιλιάδες περίπου αγροτικά νοικοκυριά αποκλείονται περίπου τα 450 χιλιάδες. Και εδώ δεν μιλάμε για ορισμένες εξαιρέσεις που μπορεί να είναι μεγαλοδικηγόρος ή μεγαλογιατρός ή μεγαλοεπιχειρηματίας που έχει μια αγροτική περιουσία. Μιλάμε για τους μισθωτούς, μιλάμε για αυτούς οι οποίοι είναι αγρότες, καλλιεργούν τον κλήρο τους, δεν μπορούν να ζήσουν από αυτόν και αναγκάζονται να πάνε στην οικοδομή, να πάνε στα ξενοδοχεία να κάνουν μεροκάματα. Αυτούς γιατί τους αποκλείετε; Με αυτή τη διαδικασία τι θα γίνει; Θα ξεκληριστούν από τη γη τους, θα την ξεπουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί και θα δημιουργηθούν μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην ύπαιθρο. Αυτή είναι η τάση. Να πώς θα μειωθεί ο αγροτικός πληθυσμός και θα φτάσουμε στα μεσοευρωενωσιακά επίπεδα, τα οποία επιδιώκετε και εσείς, και η δική σας η Κυβέρνηση, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να είναι στο 3%-4% ο αγροτικός πληθυσμός στη χώρα μας. Θα ερημώσει η ύπαιθρος με αυτή τη διαδικασία.
Άρα, εμείς λέμε ότι πρέπει να αφορούν το σύνολο και πολύ περισσότερα τα φτωχά αγροτικά νοικοκυριά οι ρυθμίσεις και τα μέτρα αυτά και όχι μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
(ML)
(1RG)
Επίσης θα πρέπει να είναι εδώ συγκεκριμένα τα ζητήματα που αφορούν αγροτικά νοικοκυριά, τα οποία κατέφυγαν στον τραπεζικό δανεισμό είτε για να ενταχθούν στα χρηματοδοτικά σχέδια βελτίωσης, από τα οποία ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί δεκάρα και αυτά τα αγροτικά νοικοκυριά πληρώνουν τα χρέη, πληρώνουν τα δάνεια και τους τόκους της τράπεζας γιατί το δημόσιο δεν τους έδωσε τις επιδοτήσεις είτε έχει να κάνει με το καθεστώς των νέων αγροτών που αναγκάστηκαν να πάνε στις τράπεζες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και πολλούς από αυτούς τους έχετε αποκλείσει.
Με ευθύνη, λοιπόν, των κυβερνητικών πολιτικών καταχρεώθηκαν στις τράπεζες. Υπάρχουν μια σειρά από πολύ συγκεκριμένα μέτρα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά, τα σημαντικά προβλήματα που μπορεί να έχει ο αγροτικός κλήρος, όπως για παράδειγμα να παγώσουν τα αγροτικά χρέη στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες, τουλάχιστον για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων, με άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών στην Αγροτική Τράπεζα και στο ιδιωτικό κεφάλαιο και με ατοκα δάνεια για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας σ’ αυτό το χώρο, στις μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σε αυτά λοιπόν τα πλαίσια, κυρία Υπουργέ, δεν μπορεί το Κ.Κ.Ε. να ψηφίσει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί-καθηγητές από το 12ο Γυμνάσιο Αχαρνών.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου νομίζω ότι πρέπει να αναφερθούμε στη ρευστότητα. Η φιλοδοξία αυτού του νομοσχεδίου, όπως ετέθη από το αρμόδιο Υπουργείο, από την αξιότιμη κυρία Υπουργό, είναι η ενίσχυση της ρευστότητας.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Με αυτό το νομοσχέδιο ενισχύεται η ρευστότητα; Αυτό είναι ένα πρώτο ερώτημα πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο ερώτημα που αφορά την ίδια την αρχή της ρευστότητας υπό την έννοια τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να αποκτήσει αυτή την πολυπόθητη ρευστότητα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά προσπαθεί να δώσει το όραμα της πράσινης ανάπτυξης. Διότι για να έχουμε ρευστότητα πρέπει να έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο. Το παραγωγικό μοντέλο όμως της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση, όπως γνωρίζετε. Αρκεί να σας πω μόνο ένα στοιχείο. Ενώ άλλες χώρες έχουν αξία εξαγωγών που αγγίζει το 50%, το 60%, το 70%, το 80% του Α.Ε.Π., η Ελλάδα έχει αξία εξαγωγών μόνο 10% επί του Α.Ε.Π., που βαίνει μειούμενη διαρκώς.
Άρα, λοιπόν, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ελλάδα υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα, σε παραγωγικότητα. Χάνουμε από την πίτα των εξαγωγών, από τη διεθνή αγορά. Συρρικνώνεται το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, δηλαδή η πίτα. Άρα δεν παράγεται πλούτος και αφού δεν παράγεται πλούτος έχουμε πρόβλημα ρευστότητας.
Έρχεται λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μας δίνει ένα μοντέλο, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, από την αρχή αποτυχημένο, για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, διότι είναι ιδιαιτέρως ευρωβόρο κατά την εκκίνησή του. Και σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσεως δεν μπορούν να γίνουν οι δαπάνες που θα εκκινήσουν αυτό το πρόγραμμα της πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή θα το θέσουν σε λειτουργία. Και δεύτερον, τα όποια οφέλη προκύψουν απ’ αυτή την περιβόητη πράσινη ανάπτυξη θα έρθουν χρόνια αργότερα. Δηλαδή η πράσινη ανάπτυξη είναι μακροχρόνιας απόδοσης. Συνεπώς, ήδη οδηγούμαστε με ένα αποτυχημένο μοντέλο ως οδηγό.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχει αντίθετη άποψη. Εμείς δεν μιλάμε ούτε για «πράσινη», ούτε για «κόκκινη», ούτε για «πουά» ανάπτυξη. Εμείς μιλάμε για «έξυπνη» ανάπτυξη. Τι σημαίνει «έξυπνη» ανάπτυξη αγαπητοί συνάδελφοι; Σημαίνει το αυτονόητο! Ενισχύουμε τους τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Και ποιοι είναι αυτοί οι τομείς της οικονομίας στους οποίους έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα; Είναι ο ποιοτικός τουρισμός, η οικοδομή που έχει «καθίσει», είναι η ναυτιλία και είναι και η γεωργία.
Θα μου επιτρέψετε δε, να σταθώ ιδιαιτέρως στην γεωργία. Εδώ πρέπει να ξέρετε κυρία Υπουργέ, ότι οι Έλληνες αγρότες έχουν μετατραπεί από παραγωγούς αγροτικών προϊόντων σε παραγωγούς χρεών. Γιατί έχει επισυμβεί αυτό; Έχει επισυμβεί διότι, οι αγροτικές τιμές έχουν καταρρεύσει, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σε ύψη δυσθεώρητα και υπάρχουν και οι θηλιές των πολλαπλών δανείων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Άρα, λοιπόν, εγκαταλείπεται το αγροτικό επάγγελμα, συρρικνώνεται ο αγροτικός πληθυσμός και γνωρίζει το φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης μια πραγματική έκρηξη.
Το ερώτημα είναι: Από πού πηγάζει αυτή η κρίση στον αγροτικό τομέα; Εγώ να πω η ελληνική πολιτεία να δώσει επιδοτήσεις, να δώσει επιχορηγήσεις, να δώσει οτιδήποτε διευκολύνσεις θέλετε, θα είναι, όμως, πρόσκαιρης εμβέλειας και αποδοτικότητας.
Η ρίζα του κακού βρίσκεται αλλού! Και η ρίζα του κακού βρίσκεται στο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μια πολιτική επιλογή που φάνηκε με τη συμφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Τι επέλεξε πολιτικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κ. Πολατίδη, που σας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το εισόδημα των αγροτών και με το οποίο χρόνια ασχολείστε; Επέλεξε το εξής: Επιλέγω τα φθηνά αγροτικά προϊόντα του Τρίτου Κόσμου, προκειμένου να πυροδοτήσω και μια αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, που όμως δεν παράγει η Ελλάδα. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία μπορεί να παράγουν, πάντως όχι η Ελλάδα! Άρα, λοιπόν, αφήνουμε στην μοίρα του τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, έρμαιο της τύχης του, οι τιμές κατρακυλούν και όλα τα συμπαρομαρτούντα που ανέλυσα προηγουμένως.
Άρα, λοιπόν, η πηγή του κακού βρίσκεται σε μια πολιτική επιλογή που έγινε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την νέα ΚΑΠ, μειώθηκαν οι επιδοτήσεις και το χτύπημα έγινε ακόμα ισχυρότερο.
Θα μου πείτε: «Αφού είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν ευθύνες για την ελληνική πολιτική ηγεσία;» Εγώ, δεν αναφέρομαι μόνο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναφέρομαι και στην Νέα Δημοκρατία. Είναι διαχρονικό το κακό. Βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες κυρία Υπουργέ! Ξέρετε που είναι οι ευθύνες; Ότι η ελληνική Κυβέρνηση, που έχει ως κυρίαρχη ή μία εκ των κυριάρχων πλουτοπαραγωγικών πηγών της την γεωργία, θα έπρεπε να πάει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να τους πει: Πρέπει να αναδιοργανώσουμε αυτό το μοντέλο της αγροτικής παραγωγής, πρέπει να κάνουμε μια νέα πολιτική επιλογή, μια νέα πολιτική συμφωνία. Να δημιουργήσουμε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζω, μια πολιτική προστατευτισμού των αγροτικών μας προϊόντων.
Ο Σαρκοζί, ήδη πάει να το κάνει αυτό πράξη, επιβάλλοντας φόρο περιβάλλοντος στα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται στην Γαλλία.
Έχω κάνει ερώτηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Ποια είναι η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης; Εμείς, δεν πρέπει να δώσουμε μια τέτοια μάχη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ούτως ώστε να εφαρμοστεί μια τέτοια πανευρωπαϊκή πολιτική προστασίας του αγροτικού πληθυσμού, του αγροτικού εισοδήματος της χώρας;
(TR)

(1ML)
Δεν το πράττουμε όμως. Σιωπή από την ελληνική πλευρά. Εκεί είναι η ευθυνοφοβία των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν τολμούν να δώσουν όραμα μιας άλλης οπτικής των πραγμάτων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το λέω αυτό πάντα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διότι πρέπει να διαφοροποιήσω τη στάση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού από την Αριστερά. Η Αριστερά έχει ένα μονόλογο. Αφού αναλύει τα πράγματα όπως τα αναλύουμε και εμείς –γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα- καταλήγει, «εθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών». Ωραία! Ερώτημα αγαπητοί συνάδελφοι: Η ελληνική οικονομία από μόνη της με τα πολλαπλά δημοσιονομικά προβλήματα που έχει, μπορεί μόνη της να σηκώσει το βάρος της εθνικοποίησης της αγροτικής πολιτικής; Βεβαίως και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εθνικοποίησης.
Άρα, λοιπόν, η μάχη δεν πρέπει να δοθεί για να εθνικοποιηθεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα. Η μάχη θα πρέπει να δοθεί σε επίπεδο συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να γίνει μία νέα πολιτική συμφωνία, ένα νέο πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο, πανευρωπαϊκό, μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αγροτικού κόσμου. Μόνο έτσι μπορεί να σωθεί η ελληνική αγροτιά, διαφορετικά δεν υπάρχει διέξοδος.
Έρχομαι πάλι στο αρχικό ζητούμενο, τη ρευστότητα. Κοιτάξτε αγαπητοί συνάδελφοι, πώς να μιλήσουμε για ρευστότητα σε μία Ελλάδα που τα έτη 2007-2009, την τριετία αυτή, χρησιμοποίησε από το ΕΣΠΑ, δηλαδή από τα 26.200.000.000 ευρώ μόνο το 3%, δηλαδή 800.000.000 ευρώ. Πόσο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τριετία αυτή που σας είπα για ενίσχυση των επενδύσεων; Θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 9.000.000.000 ευρώ και τα χάσαμε αυτά τα λεφτά. Γιατί; Και βαλτώσαμε την κρίσιμη αυτή τριετία επί Νέας Δημοκρατίας. Γιατί βαλτώσαμε; Διότι όπως λένε και οι κοινοτικοί που έρχονται συχνά-πυκνά τώρα, σας έπνιξε η γραφειοκρατία. Πολλαπλά επίπεδα διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
Άρα, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, πρέπει να αλλάξει αυτό το πράγμα. Πρέπει να περάσουμε σε μία εξαπλούστευση του διαχειριστικού μοντέλου του ΕΣΠΑ. Και πρέπει να γίνει αυτό μέσα από διαδικασίες αποκέντρωσης. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται στην περιφέρεια, διαφορετικά βαλτώνουμε, διαφορετικά δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους.
Άρα, λοιπόν, ή θα χρησιμοποιήσουμε ένα εξαπλουστευμένο διαχειριστικό μοντέλο του ΕΣΠΑ ή θα μας πνίξει η γραφειοκρατία και θα βαλτώσουμε. Δεν θα μπορεί να επέλθει η περιπόθητος ρευστότητα, ό,τι και αν κάνετε εσείς με τέτοια νομοσχέδια μπαλώματα.
Συνεχίζω. Έρχομαι σε έναν πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα που μπορεί να ενισχύσει τη ρευστότητα. Είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων. Εδώ δεν θα θεωρητικολογήσω, δεν θα αναφερθώ σε θεωρίες του Κέυνς κ.λπ., που λέει ότι το κράτος μπορεί να πυροδοτήσει ανάπτυξη και να ενισχύσει τη ρευστότητα, μέσα από ένα πρόγραμμα δημοσίων έργων, εύρωστο κ.λπ., αυτά είναι γνωστά, τα γνωρίζουμε όλοι. Το ερώτημα όμως που τίθεται από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι το εξής: Πρώτον, πώς μπορούμε να έχουμε ένα εύρωστο στο πρόγραμμα δημοσίων έργων –και αυτό θα πρέπει να το πούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέλους- όταν έχουμε μία τουρκική απειλή, η οποία αποστραγγίζει την οικονομική μας ευρωστία; Όταν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ δαπανώνται για την αναχαίτιση και μόνο των αεροσκαφών στο Αιγαίο, καταλαβαίνετε ότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο δεν το έχουμε αναλύσει όπως πρέπει και με την πίεση που πρέπει στα κοινοτικά όργανα.
Μας πιέζουν οι Γερμανοί και οι λοιποί, ότι προσέξτε το έλλειμμα κ.λπ.. Ερώτημα: Η Ελλάδα εάν ήταν σαν το Βέλγιο, σαν την Ολλανδία και σαν την Ιρλανδία που δεν αντιμετωπίζουν απειλή, δεν θα έπιανε τα δεδομένα του ελλείμματος που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας; Βεβαίως, εκ των πρώτων θα τα πιάναμε, αλλά τώρα υπάρχει το ζήτημα της τουρκικής απειλής που μας αποστραγγίζει την οικονομία μας κυριολεκτικά. Και αυτό δεν το θέτει κανένας από την ελληνική πλευρά.
Βεβαίως, κύριε Αϊβαλιώτη ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι τι θα γίνει με το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, που εδώ τώρα πλέον στην Ελλάδα, δεν μιλάμε για διαχείριση μεταναστευτικών ροών με τη διακυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., μιλάμε για εκτεταμένη ελληνοποίηση και απόδοση ιθαγένειας. Αυτό το πράγμα ξέρετε τι σημαίνει; Ότι τα ελληνικά ταμεία, το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί με ένα επιπρόσθετο βάρος των εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών που θα ελληνοποιήσετε και θα αποκτήσουν δικαιώματα Ελλήνων πολιτών.
Θα παίρνουν κύριε Αϊβαλιώτη ναι ή όχι το επίδομα ανεργίας οι αλλοδαποί που θα γίνουν Έλληνες; Θα το παίρνουν. Θα παίρνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης με κάθε νομιμότητα; Θα το παίρνουν. Γιατί τώρα το παίρνουν, παρανόμως όμως, με την ανοχή της ελληνικής Κυβέρνησης, που άλλα είπε μέσα στη Βουλή και άλλα έκανε στην πράξη.
Να λοιπόν, γιατί τώρα κύριε Ανατολάκη, έχει μεγάλη σημασία το δημοψήφισμα που προτείνουμε και το λέτε και στην εκλογική σας περιφέρεια στον Πειραιά και κάνετε και αγώνα γι’ αυτό. Έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε περί δημοψηφίσματος, διότι αυτό που θα συμβεί, δηλαδή η ελληνοποίηση, η απόδοση ιθαγένειας σε εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, έχει οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Θα αλλάξει τον κοινωνικό, τον εθνικό και τον οικονομικό χάρτη της χώρας.
Άρα, για ένα τέτοιο μείζον θέμα, πρέπει να αποφανθεί διά δημοψηφισματικής διαδικασίας ο ελληνικός λαός. Άλλωστε, εσείς είστε μία κυβέρνησης της συμμετοχικής δημοκρατίας, είστε μία κυβέρνηση της διαβούλευσης μέσω του διαδικτύου. Άρα, λοιπόν, δεν μπορείτε να αυτοαναιρείστε, αποκρούοντας την πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για δημοψήφισμα, γιατί στην καρδιά του δημοψηφίσματος, στην καρδιά της άμεσης δημοκρατίας βρίσκονται τέτοιου είδους διαδικασίες.
Άρα λοιπόν, ή θα ακολουθήσετε την πολιτική σας με σοβαρότητα μέχρι τέλους, ή θα αποδεχθείτε και εσείς ότι ό,τι κάνετε, το κάνετε για επικοινωνιακούς λόγους. Μόνο που σας διαφεύγει κάτι, δεν έχετε καταλάβει κάτι. Ο ελληνικός λαός έχει πάψει να «τσιμπάει» στα επικοινωνιακά πασοκικά τεχνάσματα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει τώρα η ειδική αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να ευχηθώ και εγώ από τη μεριά μου καλή χρονιά, δημιουργική χρονιά και κοινωνικά δίκαιη. Δυστυχώς, όμως, δεν ξεκινάμε καθόλου καλά το 2010.
Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που με σθένος έλεγε ότι όλα θα αλλάξουν στη λειτουργία του κράτους και πρώτα απ’ όλα στη λειτουργία της ελληνικής Βουλής, ξορκίζοντας τα κακώς κείμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ., προτάσσοντας το συμφέρον της κοινωνίας και ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, δεν κάνει τίποτα διαφορετικά απ’ ό,τι έκαναν οι προηγούμενοι. Και το λέω αυτό διότι στις πρώτες εκατό μέρες ορόσημο για τη νέα Κυβέρνηση, τα δείγματα γραφής είναι μία πολιτική λιτότητας πλήττοντας ακόμη περισσότερο τα χαμηλά λαϊκά εισοδήματα, ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις της.
Η κοινωνική δικαιοσύνη ξεχάστηκε και καλυπτόμενη η Κυβέρνηση πίσω από την οικονομική ύφεση, ζητά να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, αλλά όχι οι τραπεζίτες και τα πραγματικά υψηλά εισοδήματα, δηλαδή οι έχοντες και κατέχοντες.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση είναι πιστή στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Σύμφωνο Σταθερότητας. Το κοινωνικό κράτος έχει συρρικνωθεί τόσο πολύ, που τελικά το ψάχνουμε με το μεγεθυντικό φακό. Χωρίς αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας στους τομείς που έχουμε, δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση και το γνωρίζετε πολύ καλά. Εάν θεωρείτε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο που έχει ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι και το δικό σας όραμα, μιας κατά τα άλλα σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τότε να περιμένετε κοινωνικές εκρήξεις, τις οποίες δεν μπορείτε να τις χρεώνετε σε κανέναν άλλο, παρά στην ακολουθούμενη πολιτική των τότε κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που έγινε βέβαια και το ανάχωμα για περαιτέρω αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και έχουμε τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας στη χώρα μας.

(MT)
(1TR)
Ακούμε για ανάπτυξη, ακούμε για πράσινη ανάπτυξη, όμως δεν ακούμε ούτε βλέπουμε κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις. Και μην μου πείτε πως δεν είναι έτσι.
Σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, εν μέσω νυκτός φέρνετε τροπολογίες σε σχέδια νόμου άσχετες με τα Υπουργεία που καταθέτουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια και μάλιστα τροπολογίες οι οποίες είναι αντισυνταγματικές, καθώς αυτό λένε και οι ίδιοι, οι δικοί σας Υπουργοί, τα δικά σας στελέχη, οι Βουλευτές σας.
Αυτό το λέω για την τροπολογία που έχει κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για τα καμένα δάση της Αττικής, του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μια τροπολογία η οποία αφορά τη φορολόγηση των γονικών παροχών, τα ποτά και τον καπνό.
Χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στο σχέδιο νόμου για τα καμένα της Αττικής, όπως και εδώ που συζητιόταν το νομοσχέδιο για το Φ.Π.Α., τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να φέρνετε μια τροπολογία στην οποία να φορολογείτε τις γονικές παροχές με αναδρομικότητα. Μάλιστα, όταν θα φτάσετε να κάνετε το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί τελικά από την ελληνική Βουλή, τότε θα δείτε τι υπόλοιπα έχετε, τι έσοδα θέλετε και θα φορολογήσετε ανάλογα τους πολίτες. Οι πολίτες που πληρώνουν ως συνήθως την πολιτική αυτή είναι αυτοί που έχουν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Ξέρετε, σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες.
Κυρία Υπουργέ Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το ίδιο έγινε και στο σχέδιο νόμου που σήμερα συζητούμε. Κατατέθηκαν και εδώ τρεις τροπολογίες, εκ των οποίων οι δυο είναι μοναδική αρμοδιότητα δυο άλλων Υπουργείων.
Η μια είναι του Υπουργείου Απασχόλησης, που αναφέρεται στην παράταση των ορίων συνταξιοδότησης μητέρων με ανήλικο παιδί αντί της κατάργησης όλου του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, αφού και εσείς φωνάζατε για το νόμο Πετραλιά. Η άλλη είναι του Υπουργείου Υγείας για τη λίστα φαρμάκων. Υπάρχει βέβαια και η τρίτη τροπολογία, η οποία αναφέρεται στους ναυτικούς και τις εθελουσίες των εργαζόμενων στον ΟΛΠ.
Η πρακτική αυτή δεν τιμά κανέναν μας και πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να έρχονται τροπολογίες του σχεδίου νόμου του ίδιου Υπουργείου και όποιες είναι σημαντικές να κατατίθενται ως αυτόνομα σχέδια νόμου, να γίνεται διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, να περνούν από την Επιτροπή της Βουλής και μετά να έρχονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Κυρία Υπουργέ, στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητούμε, αναμφισβήτητα η έλλειψη ρευστότητας και η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αγροτών. Αυτές οι επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν αυτή τη στιγμή. Όλοι γνωρίζουμε τα αστρονομικά ποσά που φτάνουν οι ακάλυπτες επιταγές. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα.
Η λήψη μέτρων για την ρύθμιση της ρευστότητας της αγοράς δεν ήταν αναγκαία, ήταν λίγο πολύ αυτονόητη. Συνεπώς αυτό το νομοσχέδιο, μολονότι έχει θετικά στοιχεία –ελάχιστα βέβαια κατ’ εμάς- κρίνεται σε σχέση με την κομβικότητα του προβλήματος στο οποίο απαντάει.
Φοβάμαι, κυρία Υπουργέ, ότι και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και τα άλλα νομοσχέδια που μέχρι στιγμής έχει καταθέσει η Κυβέρνησή σας, απαντά δυστυχώς με μισόλογα σ’ ένα πρόβλημα που ταλανίζει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.
Στον πυρήνα του προβλήματος της κρίσης, στο εμπόριο βρίσκεται και η σχέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βέβαια εδώ εμπλέκονται και οι αγρότες και οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι έχουν και ένα επιπλέον πρόβλημα και το βλέπουμε συνεχώς.
Χτυπούν δηλαδή καμπάνες με ακάλυπτες επιταγές σε αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν δώσει την παραγωγή τους και στην τελική αυτοί οι άνθρωποι βάλλονται ακόμη περισσότερο από την κρίση, διότι –αν θέλετε- δεν έχετε κάνει και εκείνο το μητρώο των εμπορικών επιχειρήσεων, για το οποίο φωνάζουμε εδώ και χρόνια, το οποίο να διασφαλίζει τον κάθε πολίτη που έχει συναλλαγή ή ακόμη και το δημόσιο.
Μιλάω για την εταιρεία που έδινε κρέατα στο Πολεμικό Ναυτικό και πιθανόν και σε άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, όπως είπε και ο Υφυπουργός κ. Καρχιμάκης. Χτύπησε κανόνι και τελικά αυτή τη στιγμή αρκετοί κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα είναι καταχρεωμένοι, διότι έδωσαν παραγωγή και δεν πήραν χρήματα.
Υπάρχει μια άνιση σχέση που κρατά σε ομηρία τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και που δεν επιδιώξατε πραγματικά και ριζικά να θίξετε.
Υπάρχουν δυο σημεία πάνω σ’ αυτό. Κυρία Υπουργέ, δεν ήσασταν σε καμία περίπτωση υποχρεωμένη να στείλετε για γνωμοδότηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το σχέδιο νόμου που φέρατε πριν από τις γιορτές στην αρμόδια Επιτροπή, πόσο μάλλον που η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπ' όψιν από το κράτος-μέλος. Ήταν σαφές ότι πρόκειται για ένα αίτημα των τραπεζικών κύκλων, όπως εκφράστηκε και από τον κ. Προβόπουλο και από τον κ. Ράπαλο. Γιατί το κάνατε, κυρία Υπουργέ;
Σημείο δεύτερο. Μεγάλο μέρος των διατάξεων του νομοσχεδίου αυτού ήδη εφαρμόζεται από τις τράπεζες. Το είχαμε πει και στην Επιτροπή. Υπάρχει μια εγκύκλιος- Οδηγία 13 της Τράπεζας της Ελλάδος που μπορεί να εφαρμόσει –αν το θέλει βέβαια και η τράπεζα- καλύτερες ρυθμίσεις ή αναδιαρθρώσεις δανείων για τις επιχειρήσεις και τους αγρότες, ακόμη και χωρίς την καταβολή οποιοδήποτε ποσού και με διάρκεια μεγαλύτερη των πέντε ή επτά ετών, δηλαδή δέκα ή δεκαπέντε έτη. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι με βάση τις τρέχουσες πρακτικές οι τόκοι υπερημερίας σε όλες τις περιπτώσεις ρύθμισης διαγράφονται.
Φυσικά η εφαρμογή των παραπάνω βρισκόταν έως τώρα –όπως προείπα- και στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, ενώ από εδώ και πέρα θα κατοχυρώνεται θεσμικά μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου που συζητούμε.
Ωστόσο όταν κάτι που ήδη εφαρμόζεται, παρουσιάζεται ως νέο μέτρο και ως τολμηρή παρέμβαση προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε φοβάμαι ότι βρισκόμαστε πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Θα μπορούσαμε να δούμε, κυρία Υπουργέ, ένα εξαιρετικά μετριοπαθές νομοσχέδιο που, όμως, θα περιελάμβανε τα εξής.
Πρώτον, μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις όσον αφορά τη λαιμητόμο που λέγεται τραπεζικό επιτόκιο. Βέβαια εμείς, ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -αλλά και πιστεύω κανένας από τους υπόλοιπους συναδέλφους- δεν θεωρούμε την περίοδο χάριτος όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε. Η περίοδος χάριτος είναι χωρίς τόκους. Τι περίοδος χάριτος είναι αυτή όταν οι τόκοι εξοφλούνται κανονικά, από τη στιγμή μάλιστα που ενδέχεται να ανέρχονται στο 85% της δόσης, όταν μιλάμε για την αρχή της εξόφλησης ενός δανείου;
Δεύτερον, μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να καθίσταται δυνατή η υπαγωγή στη ρύθμιση περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών που είναι πνιγμένοι στα δάνεια.
Τρίτον, ρυθμίσεις με βάση το εισόδημα του δανειολήπτη, με την εξασφάλιση βέβαια της προϋπόθεσης ότι θα αποπληρώνεται το δάνειο, διότι υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών ή επιχειρήσεων που είναι επιτήδειοι και δεν θα έμπαιναν στα κλισέ της αποπληρωμής του δανείου.
Δεν λαμβάνεται υπ' όψιν πουθενά στο σχέδιο νόμου ο μηνιαίος μέσος όρος εισοδημάτων του επιχειρηματία, του γεωργού, του κτηνοτρόφου, γιατί αυτό μπορεί να υπολογιστεί από τα φορολογικά στοιχεία που διαθέτουν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και έτσι να είναι ανάλογες οι δόσεις. Βέβαια λαμβάνουμε υπόψη πάντα ότι μέσα στο 2010 η κρίση ίσως βαθύνει ακόμη περισσότερο, άρα θα υπάρχει και συρρίκνωση του εισοδήματος.
Πώς θα μπορέσει κάποιος οφειλέτης να μπει σ’ αυτήν τη διαδικασία της ρύθμισης όταν δεν έχει πιο μπροστά ρυθμιστεί πόση θα είναι η δόση του, ανάλογα με το εισόδημά του; Υπάρχουν οικογένειες που πρέπει να ζήσουν. Δεν μπορεί κάποιος ό,τι βγάζει από την επιχείρησή του ή παίρνει από το αγροτικό, γεωργικό εισόδημά του να το δίνει στην τράπεζα. Είναι φύσει αδύνατον.

(MB)


(1MT)
Τέταρτον, πρόβλεψη ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις επιχειρήσεις εκείνες που διατηρούν τις θέσεις εργασίας και τους υπαλλήλους τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να στηρίζουμε πολιτικές που στηρίζουν την εργασία και αυτό μπορεί να είναι, αν θέλετε, κυρία Υπουργέ, και ένα κίνητρο για αύξηση της απασχόλησης ή αν όχι για αύξηση τουλάχιστον για σταμάτημα του να χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν και βέβαια βγαίνουν στο δρόμο αρκετοί υπάλληλοι, χωρίς να το θέλουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και για να περάσω στην ουσία του νομοσχεδίου πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προβληματικό μπορεί να αποδειχθεί το γεγονός πως υπάγονται σε ρύθμιση μόνο οι οφειλές οι οποίες θα καταστούν ληξιπρόθεσμες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου. Βάσει των εκτιμήσεων σχετικά με τη μείωση του Α.Ε.Π. κατά 0,3% και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων κατά το 2010, είναι εύλογο να υπάρξουν πολλές οφειλές οι οποίες θα καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του 2010 ακόμη και από επιχειρήσεις και επαγγελματίες οι οποίοι κατά το 2009 εμφανίζουν ικανοποιητική κερδοφορία. Η κρίση βαθαίνει και πρέπει να προβλεφθούν οι ακόμη πιο αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Όσον αφορά τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 1-1-2005 και 1-1-2008 η προϋπόθεση κάλυψης μέχρι 15-4-2010 ποσού ίσου με το 10% της οφειλής που προκύπτει ουσιαστικά αποκλείει πάρα πολλούς οφειλέτες. Όσοι από τους οφειλέτες οι οποίοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες καταφέρουν να αποπληρώσουν το 10% της εναπομείνασας οφειλής εντός τριών μηνών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να προβούν σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, που με τη σειρά τους συνεπάγονται συρρίκνωση του κύκλου εργασιών και απολύσεις. Αν είχαν, κυρία Υπουργέ, το 10% νομίζω ότι δεν θα περίμεναν το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αλλά θα πήγαιναν κατευθείαν στην τράπεζα και θα έκαναν τη ρύθμιση των χρεών τους.
Επιπλέον, για να πάω στις ενήμερες οφειλές, η υπαγωγή τους στις σχετικές ρυθμίσεις υπόκειται σε τέτοιες προϋποθέσεις, οι οποίες αντικειμενικά αποκλείουν πάρα πολλές κατηγορίες οφειλετών, που μπορεί να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και αγροτών που κάνουν και κάποια μεροκάματα. Το είχαμε πει και τότε στην Επιτροπή ότι υπάρχουν οι αγρότες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα διότι δεν έχουν εκείνα τα εισοδήματα που απαιτούνται, δεν έχουν και τις αγροτικές εκτάσεις, είναι και η λειτουργία των καρτέλ, της ασύδοτης αγοράς και έτσι κάνουν και κάποια μεροκάματα. Αυτοί γιατί αποκλείονται;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το γεγονός αυτό θα σημάνει το κλείσιμο κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σίγουρα τη συρρίκνωση δραστηριοτήτων, και το σημαντικό είναι ότι θα υπάρχει κι άλλη αύξηση της ανεργίας αλλά και ερημοποίηση της υπαίθρου. Αν εντάσσονταν και άλλες κατηγορίες οφειλετών θα επιβαρύνονταν υπέρμετρα οι όροι κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, κυρία Υπουργέ; Εμείς θεωρούμε πως όχι, γιατί βάσει της ενδιάμεσης Έκθεσης για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε από 9,4% σε 10,9% σε επίπεδο τραπεζικών ομίλων και από 10,7% σε 12,4% σε επίπεδο εμπορικών τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2008 έως και τον Ιούνιο του 2009, αγγίζοντας τα επίπεδα του τέλους του 2007. Σύμφωνα με την ίδια Έκθεση, διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις από δείγμα της βάσης δεδομένων της ICAP εμφάνισαν μείωση των κερδών προ φόρων κατά 51,5%. Επομένως η απουσία γενικευμένων δυνατοτήτων ρύθμισης των ενήμερων οφειλών δεν θα έφθανε ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε κατάρρευση, ούτε θα επιδοτούσε επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα είχαν πρόβλημα.
Όσον αφορά τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» είναι θετικό το ότι χορηγείται μια γενικευμένη αμνηστία και διαγράφονται όλα τα αρχεία των αγροτών και των αγροτικών επιχειρήσεων, εφόσον έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους, είτε θα τις εξοφλήσουν μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του νόμου. Ωστόσο, πέραν της ορθής κίνησης για την κατάργηση του μέτρου που στερεί το βιβλιάριο επιταγών κατά τα άλλα επιχειρείται μια περιορισμένης έκτασης παρέμβαση στη λειτουργία του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ».
Κυρία Υπουργέ, είναι δίκαιο και πλέον ώριμο το αίτημα που βάζουμε για την αντικατάσταση της «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε». από μια δημόσια Υπηρεσία η οποία δεν θα στιγματίζει πολίτες, αλλά θα λειτουργεί στη βάση μηχανισμών που θα μπορούν να διαχωρίζουν τους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτές από τους επιχειρηματίες οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις όποιες υποχρεώσεις τους, χωρίς να τους στερεί τη δυνατότητα επαγγελματικής ανάκαμψης. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας είναι γραμμένοι είτε στον «λευκό» είτε στον «γκρίζο» «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» και πρέπει να σταματήσει αυτό.
Εμείς έχουμε καταψηφίσει το σχέδιο νόμου επί της αρχής. Θα τοποθετηθούμε το απόγευμα και για τα άρθρα. Πάντως θα μπορούσατε να απεμπλακείτε από τη θηλιά των τραπεζών και να κάνετε καλύτερη πολιτική υπέρ των αδυνάτων. Αυτό χρειάζεται πολιτική βούληση και τολμήστε το, για να υπάρξει και μια ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
Τελείωσαν οι εισηγήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών. Πριν δώσω το λόγο στον κ. Γείτονα και πριν εισέλθουμε στους αγορητές επί της αρχής, κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, σαράντα πέντε μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το Ράλλειο Δημοτικό Σχολείο Πειραιώς.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρώην Υπουργός και πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Γείτονας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ σημαδιακό το ότι σήμερα που κλείνει ο πρώτος κύκλος μέτρησης για τη νέα Κυβέρνηση, των εκατό ημερών, συζητούμε ένα σοβαρό νομοσχέδιο που έχει σχέση όχι τόσο με τα δημοσιονομικά όσο με την ανάπτυξη. Γιατί εγώ πιστεύω ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα που μας άφησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν τόσο τα δημοσιονομικά όσο τα παραγωγικά, τα αναπτυξιακά ελλείμματα.
Πιστεύω ότι είναι εθνικός στόχος αλλά και νωπή και καθαρή εντολή του λαού προς την Κυβέρνηση η επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, η έξοδος από τη σημερινή κρίση. Διότι είναι ζοφερή η οικονομική πραγματικότητα την οποία παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία, μια πραγματικότητα που ανάγλυφα αποδεικνύεται καθημερινά. Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, σε συνδυασμό με την ύφεση και την αναξιοπιστία σε πολιτικές και στοιχεία, μας διέσυραν διεθνώς. Βλέπετε τι γίνεται καθημερινά και πρόσφατα, ακόμη και χθες. Είδαμε ότι η δυσπιστία είναι ισχυρή και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αγορές κι εντείνονται οι πιέσεις. Γίναμε, δυστυχώς, το «μαύρο πρόβατο» στην Ευρωζώνη με τη θηλιά της επιτήρησης στο λαιμό μας. Είμαστε συνεχώς στο μάτι του κυκλώνα, στο στόχαστρο, αν θέλετε, αδηφάγων δυνάμεων της αγοράς και κάθε λογής κερδοσκόπων.
Βέβαια, όπως λέει ο λαός μας, «αν έχεις νύχια ξύνεσαι». Όταν όμως δανείζεσαι και ο δανεισμός και το κόστος του εξαρτάται από τις αγορές δεν μπορείς αυτά τα πράγματα να τα αγνοήσεις, για να λέμε καθαρές κουβέντες. Γιατί το υψηλό κόστος δανεισμού μπορεί, σε τελευταία ανάλυση, να ακυρώσει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης. Υπερχρεωμένος και περήφανος δεν γίνεται. Το δημόσιο έλλειμμα πρέπει να μειωθεί, το χρέος πρέπει να αποκλιμακωθεί, με όλα τα αναγκαία μέτρα, που όμως θα παίρνονται με δίκαιη κατανομή των βαρών. Κι αυτή είναι η διαφορά μας με την Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ήθελα να πω αυτές τις ξεκάθαρες κουβέντες, για να μην πέφτουμε στην παγίδα ψευτοδιλημμάτων. Η δημοσιονομική εξυγίανση, η μείωση των ελλειμμάτων, η αποκλιμάκωση του χρέους είναι εθνικό χρέος.
Από την άλλη μεριά βέβαια είναι αλήθεια ότι διατηρήσιμη δημοσιονομική τάξη δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς σοβαρές διαθρωτικές αλλαγές και κυρίως χωρίς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί η ανάπτυξη είναι, σε τελευταία ανάλυση, εκείνη που δίνει έσοδα και στο κράτος. Η έμφαση λοιπόν χρειάζεται να δοθεί στη νέα αναπτυξιακή προοπτική με το νέο μοντέλο ανάπτυξης, με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
(TL)
(1MB)
Και χαίρομαι που είναι εδώ η Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, γιατί πρέπει οπωσδήποτε, κυρία Υπουργέ, χωρίς χρονοτριβή, να πάρει μπρος η αναπτυξιακή μηχανή, η ατμομηχανή της ανάπτυξης, με ρευστότητα στην αγορά, με έργα και με επενδύσεις, να αρχίσει να δημιουργείται πάλι πλούτος. Γι’ αυτό πρέπει να επιταχυνθούν οι αναπτυξιακές διαδικασίες – και είναι κυρίως στον τομέα σας – με εργαλεία το ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για να πυροδοτηθεί γρήγορα η αναπτυξιακή μηχανή.
Η ρευστότητα παίζει ρόλο στην αναθέρμανση της οικονομίας, που μπορεί να πυροδοτήσει την αναπτυξιακή μηχανή. Γι’ αυτό και το προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των επαγγελματικών και επιχειρηματικών οφειλών προς τράπεζες και άλλα πιστωτικά ιδρύματα και οι διατάξεις για τον «Τειρεσία» είναι, πιστεύω, μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου για την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν θέλετε, είναι μια πρώτη ανάσα για τις επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες ρυθμίσεις για τα φυσικά πρόσωπα, για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών και άλλες.
Η αγορά το ξέρουμε ότι ασφυκτιά, ακούστηκαν τα στοιχεία, δεν θα τα επαναλάβω, και για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν και για τα δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων και για τα δισεκατομμύρια των ακάλυπτων επιταγών. Και είναι όλα αυτά τα οποία αποκαλύπτουν τελικά την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Με το συγκεκριμένο, λοιπόν, νομοσχέδιο λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης σε επιχειρηματίες, επαγγελματίες, αγρότες και κυρίως για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμες οφειλές από 01/01/2008, δηλαδή από τότε που άρχισε η κρίση, μέχρι σήμερα, καταγγελθείσες ή όχι, και ρυθμίζονται με ευνοϊκούς όρους. Και αυτό αφορά τη χαριστική περίοδο, τη διαγραφή τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού και άλλα ευνοϊκά μέτρα.
Ρυθμίζονται ακόμα ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2005 – μπορεί να υπαχθούν δηλαδή υπό προϋποθέσεις – μέχρι τις 31/12/2007 και τέλος ρυθμίζονται ακόμα και ενήμερες οφειλές της διετίας 2008-2009, που υπάγονται σε ορισμένα από τα ευνοϊκά μέτρα.
Επίσης, οι ρυθμίσεις για τον «Τειρεσία» με τα άρθρα 3 έως 8 αποκαθιστούν, πιστεύω, την εικόνα όσων εξοφλήσουν οφειλές – και είναι σωστό αυτό – και αποτρέπουν στο εξής αποκλεισμούς καθώς και καταχρηστικές συμπεριφορές σε σχέση με τους συναλλασσομένους.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα τελειώσω στο χρόνο μου, κύριε Πρόεδρε, αλλά δυο λόγια θέλω να πω για την τροπολογία για το φάρμακο – και περισσότερα θα πω στα άρθρα.
Με την τροπολογία για το φάρμακο επανέρχεται η λίστα. Καταργήθηκε δυστυχώς από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία άλλαξε και τον τρόπο τιμολόγησης, τον έκανε δυσμενέστερο. Αυτό σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχου της υπερσυνταγογράφησης και γενικά την έλλειψη κάθε είδους αποτελεσματικής εποπτείας, την ανυπαρξία εποπτείας οδήγησαν σε έκρηξη τη φαρμακευτική δαπάνη, που απειλεί πλέον ασφαλισμένους και τα ταμεία.
Η λίστα, βέβαια – αυτό θέλω να πω – δεν είναι πανάκεια, ούτε μπορεί να λειτουργήσει αποσπασματικά. Και το λέω εγώ, ο οποίος ήμουν Υπουργός Υγείας, όταν εισαγάγαμε τη λίστα. Το θέμα του φαρμάκου πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια συνολική πολιτική. Γιατί το φάρμακο είναι το αγαθό εκείνο στο οποίο συναντάται η οικονομία με την υγεία. Δεν μπορεί να το βλέπουμε σαν προϊόν.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η πολιτική, λοιπόν, για το φάρμακο είναι πολυπαραγωντική, πολυπαραμετρική, θα έλεγα, και αφορά την ποιότητα κυρίως, την επάρκεια του φαρμάκου, αλλά και την τιμή, δηλαδή την φτηνή τιμή. Ο έλεγχος, λοιπόν, των τιμών, το χτύπημα της πολυφαρμακίας, της υπερσυνταγογράφησης είναι από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης – και πρέπει να είναι από τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
Περισσότερα, κυρία Υπουργέ, και συγκεκριμένες παρατηρήσεις που έχω στη ρύθμιση που κάνετε για την επαναφορά της λίστας, θα πω κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η συζήτηση της τροπολογίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για τη μικρή ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Γείτονα.
Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όντως, κύριε Γείτονα, σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμπληρώνει εκατό μέρες στην εξουσία. Σε αυτές τις εκατό μέρες ο λαός έχει βιώσει την κυβερνητική προχειρότητα, τις παλινωδίες, τις διενέξεις μεταξύ των Υπουργών, παρά τις βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες. Ακόμη το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καταφέρει να επανδρώσει την κυβερνητική μηχανή, ιδιαίτερα σε νευραλγικά πόστα, προκειμένου να προχωρήσουν οι αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας.
Αποτέλεσμα: καμία ιδιωτική επένδυση, καμία δημόσια επένδυση, κανένα πρόγραμμα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αγρότες, αφού όλο το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» πηγαίνουν πίσω. Ελπίζω ο κ. Γείτονας να μην είναι υπερήφανος γι’ αυτό το αποτέλεσμα.
Παρ’ όλα αυτά, σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει την πρώτη του απόπειρα, προκειμένου, επιτέλους, έστω και με λειψό τρόπο να στηρίξει τις βάσεις της οικονομίας. Οφείλουμε, ωστόσο, να εξετάσουμε το νομοσχέδιο τόσο ως προς τις επιμέρους παραλείψεις και αδυναμίες, όσο και μέσα στο συνολικό πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής.
Πρώτο ζήτημα, η διάκριση των οφειλών σε αυτές που αφορούν μετά την 01/01/2008 και μετά την 01/01/2005. Γίνεται άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος της δεύτερης κατηγορίας. Οι επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 01/01/2005 πρέπει να καταβάλουν άμεσα το 10% της οφειλής σε μετρητά, για να υπαχθούν στη ρύθμιση. Επιπλέον, για να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, πρέπει να καταβάλουν το 50% της οφειλής.
Πιστεύετε ειλικρινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι μέσα σε αυτή την κρίση θα μπορέσουν οι υπόχρεοι να ανταποκριθούν; Το πιθανότερο είναι ότι θα μείνουν εκτός των ευεργετικών διατάξεων και θα βυθιστούν όλο και περισσότερο στα χρέη τους.
Ιδιαίτερα για την Κορινθία αυτή η ρύθμιση μπορεί να αποβεί μοιραία για πολλούς συμπολίτες μου. Υπενθυμίζω ότι το 2007 είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές. Πολλοί αγρότες υποχρεώθηκαν, για να καλύψουν τα πρόσθετα έξοδα, για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, μηχανημάτων και εγκαταστάσεων. Την ίδια περίοδο είχαμε και την κατακόρυφη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους λόγω της υπέρμετρης αύξησης του πετρελαίου. Και βεβαίως, επειδή ο αγροτικός τομέας συνιστά ζωτικό κομμάτι της τοπικής οικονομικής κοινότητας, αυτό το πλήγμα επηρέασε το σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών.
Η γενικόλογη και πρόχειρη ρύθμιση που φέρατε, κυρία Υπουργέ, δεν αφορά τους αγρότες. Ενδεχομένως να αφορά κάποιον επιχειρηματία, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. και αν αυτό βεβαίως αποδειχθεί, θεωρώ ότι συνιστά σκάνδαλο πρώτου μεγέθους.
Είχατε την ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής, η πτώση των αγροτικών προϊόντων και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν συσσωρεύσει τεράστια χρέη, να πάρετε τολμηρές αποφάσεις. Και αυτή την τόλμη δεν την διαθέτετε, την τόλμη που επέδειξε η Νέα Δημοκρατία το 2004-2005, όταν θέσπισε νόμο για τα πανωτόκια και χιλιάδες αγρότες γλίτωσαν πανωτόκια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Είχατε την ευκαιρία με αυτό το νομοσχέδιο να ικανοποιήσετε ένα δίκαιο αίτημα των αγροτών, που αύριο θα τους βρείτε απέναντί σας. Γιατί η επιβίωση του αγροτικού κόσμου προϋποθέτει το άμεσο και μακροπρόθεσμο πάγωμα των οφειλών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Πρέπει να επανέλθει το άρθρο για τη ρύθμιση των αλληλόχρεων λογαριασμών. Πρέπει να διευθετηθούν τα αγροτικά δάνεια, να μετατραπούν σε ληξιπρόθεσμα, σε νέα δάνεια δεκαετούς διάρκειας. Είναι κοινά αιτήματα όλων των αγροτών που προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.
Ιδιαίτερα οι αγρότες της Κορινθίας και της Πελοποννήσου, οι οποίοι φέτος έχουν υποστεί καταστροφές και ακόμη δεν έχουν εισπράξει παρά ψίχουλα από αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, κινδυνεύουν να πνιγούν από τα χρέη. Και βεβαίως, σε εξίσου άθλια κατάσταση είναι και οι επιμέρους κλάδοι της αγροτικής οικονομίας, η κτηνοτροφία και οι ιχθυοκαλλιέργειες.
(ΚΟ)



(01TL)
Δεύτερο ζήτημα είναι τα ενήμερα και επιδοτούμενα δάνεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακόμη και όσοι κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να είναι συνεπείς στις οφειλές τους, απειλούνται με χρεοκοπία. Είτε πρόκειται ατομικά για επιχειρήσεις και αγρότες είτε για αγροτικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, τα δάνεια τρέχουν.
Ιδιαίτερα ως προς τις επιχειρήσεις, γνωρίζετε ότι πολλές λειτουργούν με δάνεια που έχουν την εγγύηση ή την επιδότηση του ελληνικού δημοσίου. Κάποιοι δεν έχουν χρήματα να καταβάλουν για τη δόση τους, άλλοι δεν έχουν ακόμα εισπράξει την επιδότηση αν και έχουν προχωρήσει σε επενδυτικές δαπάνες. Πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα ώστε να καθοριστούν κριτήρια για την απονομή περιόδου χάριτος, ώστε να μην αφήνεται η τύχη του αγρότη στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών.
Πρέπει να υπάρξει επιδότηση επιτοκίου για τα ενήμερα δάνεια, κάτι που αποτελεί και γενικό αίτημα ιδίως του αγροτικού κόσμου.
Τέλος, δύο λόγια για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες εγγραφές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Οι διατάξεις αφορούν μόλις εκατόν είκοσι χιλιάδες. Πιστεύω ότι πρέπει να διευρυνθεί η βάση και θεωρώ απαραίτητη των περαιτέρω μείωση του ορίου των δέκα ετών για διαγραφή από τη μαύρη λίστα. Εφόσον δεν εξαλειφθεί η αιτία της εγγραφής, να αίρονται όλες οι κυρώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν πράγματι το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της ρευστότητας, της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, της προστασίας του αγροτικού εισοδήματος, δεν μπορεί να υποθηκεύσουμε το παρόν και το μέλλον χιλιάδων συμπολιτών μας.
Το εγχείρημα της Κυβέρνησης παρά τις επιμέρους αδυναμίες και παραλήψεις, μας βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους. Όμως, η ενίσχυση της ρευστότητας χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα νομοθέτημα. Χρειάζεται μία συγκροτημένη, ενιαία και συνεπή οικονομική πολιτική. Η μείωση των αποδοχών των μισθωτών, η αύξηση της φορολογίας, η φημολογούμενη φορολόγηση των καταθέσεων, η εργασιακή ανασφάλεια, η καλλιέργεια κλίματος χρεοκοπίας της εθνικής οικονομίας δεν βοηθούν σε τίποτα την αγορά. Δεν έχει νόημα η Κυβέρνηση με το ένα χέρι να δίνει και με το άλλο να παίρνει, να αφαιρεί όχι μόνο την αγοραστική δύναμη, αλλά και να αφαιρεί ελπίδες!
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κωνσταντίνο Κόλλια και για τη συνέπειά του στο χρόνο.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού της Β’ Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν αρχίσω, θα ήθελα να πω αυτό που περιήλθε εις γνώση μας, εις γνώση δικιά μου και εις γνώση του γνωστού δημοσιογράφου, κυρίου Κολοκοτρώνη, και Βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. σήμερα το πρωί, την κραυγή των φτωχών ανθρώπων από το Αγαθονήσι.
Διαμαρτύρονται, λοιπόν, γιατί οι Αφγανοί από την Πρωτοχρονιά ληστεύουν εκκλησίες, δημόσια κτήρια, μπαίνουν με σκεπάρνια μέσα σε άδεια και γεμάτα σπίτια και κλέβουν ό,τι βρουν, σπάνε ό,τι δουν μπροστά τους, μέχρι και τις λεκάνες από τουαλέτες μας καταγγέλθηκε ότι βουτάνε. Καμία κρατική υπηρεσία δεν παρεμβαίνει, η αστυνομική δύναμη μας είπαν ότι είναι ανεπαρκής, ενώ καμία βαρύγδουπη τηλεοπτική εκπομπή δεν ασχολείται μαζί τους.
Ζήτησαν -και εμείς το κάνουμε σήμερα- λοιπόν να φέρουμε το θέμα στη Βουλή. Ζητάνε απεγνωσμένα βοήθεια. Μιλάμε για Έλληνες που είναι φτωχοί -δεν κατοικούν βιομήχανοι και εφοπλιστές στο Αγαθονήσι και όσοι έχουμε πάει εκεί το ξέρουμε- και οι οποίοι παλεύουν με ξεσαλωμένους λαθρομετανάστες που στέλνουν οι Τούρκοι δουλέμποροι παίρνοντας δέκα χιλιάδες δολάρια το κεφάλι. Ας επέμβει επιτέλους η ελληνική πολιτεία γι’ αυτούς τους ξεχασμένους Έλληνες ακρίτες.
Συζητούμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, όταν οι πάντες είναι μπερδεμένοι με όλες αυτές τις αντικρουόμενες δηλώσεις. Από τη μία η οικονομία είναι στην εντατική, από την άλλη μαθαίνουμε ότι πάει καλά, όπως είπε ο κ. Πάγκαλος. Μία μαθαίνουμε ότι έχει τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσει την κρίση, μετά μαθαίνουμε ότι απειλείται η εθνική μας ανεξαρτησία. Σε όλο αυτό το σκηνικό προστίθεται και το τραγελαφικό περιστατικό με τους μεσαίας στάθμης –μάλιστα κάποιοι λένε ότι είναι και ασήμαντοι- υπαλλήλους της Commission, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα και στους οποίους όλοι κάθονται σούζα. Τηλεοπτικά κανάλια τους κυνηγούν, Υπουργοί τους ενημερώνουν. Δεν κατάλαβα! Αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι κάνουν τους βαρείς και ασήκωτους και οι κοινοτικές πέτρες ξέρουν στις Βρυξέλλες ότι δεν μετράνε καθόλου, πώς συμπεριφέρονται ως «ανθύπατοι» στην Ελλάδα; Αυτούς τους κυρίους, οι οποίοι ήρθαν εδώ πέρα, γιατί τους δέχονται οι Υπουργοί και τους ενημερώνουν; Δεν υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες, ομόβαθμοί τους να τους μιλήσουν;
Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ετέθη το ζήτημα των συνεπειών από την αναστολή του αναπτυξιακού νόμου, με τα πόθεν έσχες και τα τεκμήρια «στραγγαλίζεται» η ανάπτυξη.
Η κα Κατσέλη είχε την καλοσύνη να μου απαντήσει σε ερώτησή μου στην οποία φαίνονται τα εκκρεμούντα επενδυτικά σχέδια. Έξι δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια ευρώ, κύριε Πολατίδη, που ασχολείστε πολύ με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα τεχνικά έργα, αναφέρει η κα Κατσέλη ότι εκκρεμούν. Μόνο τα φωτοβολταϊκά είναι 601 επενδυτικά σχέδια.
Καταθέτω στα Πρακτικά τον πίνακα που είχε την καλοσύνη να μου στείλει η κα Κατσέλη απαντώντας σε ερώτησή μου στη Βουλή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Παρ’ όλη, όμως, την κυβερνητική διακήρυξη περί αύξησης της ρευστότητας, αύξηση της ρευστότητας δεν υπάρχει, γιατί έχουμε τα φορομπηχτικά μέτρα στεγνώματος της αγοράς, ενώ προστέθηκε και το φιάσκο με τα τέλη κυκλοφορίας. Άλλη μια μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης! Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταθέτουν τις πινακίδες και δεν ξέρουμε πόσα έσοδα χάνει το κράτος –θα απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή η Κυβέρνηση- αλλά χρήματα προφανώς υπάρχουν για να πάνε αριστερά και δεξιά.
Και επειδή χθες δεν μας απάντησε ο κ. Σαχινίδης ούτε στις αιτιάσεις ούτε στις δικές μου καταγγελίες ούτε στην παρέμβαση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Καρατζαφέρη ούτε στις επανειλημμένες κρούσεις του κ. Ροντούλη ούτε στον κ. Πολατίδη, ας μας πείτε, κυρία Κατσέλη –δεν είναι του δικού σας Υπουργείου, αλλά του Υπουργείου Οικονομικών- ή ας μας πει επιτέλους η Κυβέρνηση τι γίνεται μ’ αυτούς εδώ τους κυρίους, τους κυρίους Ajdini Murat, Διεύθυνση Νέα Εθνική Οδός Πατρών-Πύργου Αριθμός «μηδέν», οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «σκηνίτες». Αυτός, λοιπόν, παίρνει 800 ευρώ επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Δηλαδή, τρελαίνουμε τον κόσμο στα χαράτσια, στα ΕΤΑΚ και στους κεφαλικούς φόρους για να παίρνουν αυτοί εδώ οι κύριοι που μένουν στη νέα εθνικό οδό –επαναλαμβάνω στον αριθμό «μηδέν» και τους οποίους το Υπουργείο Οικονομικών και όχι εγώ γράφει ως «σκηνίτες» και «δενδρίτες»- επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης! Ο χαρακτηρισμός του Υπουργείου Οικονομικών είναι «δενδρίτης». Δηλαδή ταρζάν είναι, κύριε Πολατίδη; Όπως ο ταρζάν πάνω στα δέντρα!
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτοί, λοιπόν, παίρνουν λεφτά και οι άλλοι, οι δικοί μας, οι Έλληνες περιμένουν, ξεροσταλιάζουν στον Ο.Α.Ε.Δ. και λεφτά δεν παίρνουν για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν δεν παίρνουν και παίρνει ο κ. Murat Ajdini και ένα σωρό άλλοι, οι οποίοι βρέθηκαν! Σε δημοσιογραφική εκπομπή καταγγέλθηκε ότι είκοσι δύο χιλιάδες είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν αυτό το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ας μας απαντήσει σήμερα η Κυβέρνηση, αφού χθες ο κ. Σαχινίδης δεν μας απάντησε παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μας.
Όσον αφορά τώρα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη διαφήμιση, διάβασα τα Πρακτικά της Επιτροπής σχετικά με τις τράπεζες. Πραγματικά σου έρχονται δάκρυα στα μάτια όταν ακούς για παράδειγμα τον κ. Νανόπουλο, τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, όταν ακούς δηλαδή τραπεζίτες να λένε ότι θα βουλιάξουν οι τράπεζες και ότι η κερδοφορία θα γίνει αρνητική. Εδώ έχουν ξεσαλώσει στα κέρδη και δεν ξέρουν τι βγάζουν οι τράπεζες!
Όταν διαβάσεις αυτά τα Πρακτικά από την Επιτροπή, πραγματικά απορείς. Είναι υπό κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;
Και από την άλλη, έχουμε τον κ. Προβόπουλο να μας λέει ότι θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για τη ρευστότητα -διαβάζω μία δήλωσή του στις 18 Δεκεμβρίου- λες και η Τράπεζα της Ελλάδας είναι ο «φουσκωτός» των τραπεζών και ασχολείται με τις τράπεζες και όχι με το να σωθεί η ελληνική οικονομία. Δεν θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδας να διασφαλίσει τη διέξοδο και την έξοδο από τη μιζέρια και την υπανάπτυξη;
Τώρα, δεν θα σχολιάσω καθόλου το γεγονός ότι το νομοσχέδιο εστάλη για να πάρει την ευλογία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Κυρία Κατσέλη, ξέρετε πόσο σας αγαπώ, σας είχα καθηγήτρια στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήσασταν νεότατη τότε …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Και τώρα είναι!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και τότε ήσασταν νεότατη και τώρα είστε! Θέλω να πω ότι ήσασταν νεότατη καθηγήτρια τότε.
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Εσείς μεγαλώσατε και εγώ μίκρυνα!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σωστό!
Κοιτάξτε. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει, λέει, να ευλογήσει το νομοσχέδιο που στείλατε για να το ελέγξει.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καταλαβαίνει το αυτονόητο, αυτό δηλαδή που καταλαβαίνεις εάν ρωτήσεις έναν περιπτερά στην Ιταλία ή ένα μαγαζάτορα στην Πορτογαλία, δηλαδή το ότι τα κέρματα του 1 ευρώ και 2 ευρώ έχουν δώσει ώθηση στον πληθωρισμό.
Έκαναν ερωτήσεις οι Ευρωβουλευτές και δεν θέλω να αναφερθώ στο Γιάννη Μαρίνο και στον Σταύρο Ξαρχάκο με τους οποίους συνεργαζόμουν και οι οποίοι έκαναν ερωτήσει στη Βουλή, αλλά θα αναφέρω στον τέως πρέσβη της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας που ήταν Ευρωβουλευτής, τον κ. Σουάρες.
Ο κ. Σουάρες, λοιπόν, τους έλεγε ότι μ’ αυτό που κάνετε, δίνετε ώθηση στον πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν καταλάβαινε, δηλαδή, ότι δεν πρέπει το 1 ευρώ και τα 2 ευρώ να είναι κέρματα, αλλά χαρτονομίσματα. Και τώρα θα κοιτάξει και θα ελέγξει το νομοσχέδιο και θα δώσει και θετική γνώμη; Οι άνθρωποι έχουν χαμηλό τεχνοκρατικό επίπεδο και αυτό είναι κάτι που πρέπει να πούμε. Δεν είναι ανάλογο το τεχνοκρατικό επίπεδο ορισμένων τεχνοκρατών των Βρυξελλών με την αποστολή που έχουν αναλάβει.
Τα υπόλοιπα θα τα πω στη συζήτηση στα άρθρα.
Βέβαια, θα πρέπει να πω ότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Τειρεσία. Καλά λέμε ότι ένας οφειλέτης εξοφλεί την οφειλή του και ότι όταν ένας οφειλέτης εξοφλεί την οφειλή του, θα πρέπει σε δυο μέρες η τράπεζα να ενημερώνει τον Τειρεσία. Το ερώτημα είναι πόσο καιρό θα κάνει ο Τειρεσίας να διαγράψει αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος έχει εξοφλήσει την οφειλή του ή θα πρέπει πρώτα να του βγει η ψυχή με τις συνεχείς αιτήσεις, προκειμένου να διαγραφεί.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, θέλω να πω για τις τροπολογίες οι οποίες έρχονται. Γίνονται, λοιπόν, δύο λάθη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρώτον, κάνατε κριτική στη Νέα Δημοκρατία ότι έφερνε άσχετες τροπολογίες σε νομοσχέδια, κάτι που κάνατε και εσείς, φέρατε την τροπολογία με τα φάρμακα.
(DE)




(1KO)
Από την άλλη, ακούμε, κυρία Υπουργέ, ότι γονατίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την εκτόξευση, λέει, της δαπάνης για φάρμακα και ότι το Ι.Κ.Α. -προσέξτε, αναφέρω το Ι.Κ.Α. συγκεκριμένα- χρειάζεται να εξοικονομήσει χρήματα.
Ναι, αλλά αφού χρειάζεται να εξοικονομήσει χρήματα το Ι.Κ.Α., κυρία Υπουργέ -δεν είναι δικό σας Υπουργείο, είναι το Υπουργείο του κ. Λοβέρδου, ο οποίος με ενημερώνει, δεν ευθύνεται ο κ. Λοβέρδος γι’ αυτό που θα πω- γιατί, λοιπόν, το Ι.Κ.Α. δίνει 2.400 συντάξεις σε Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους; Και γιατί θα δώσει άλλες 2.600 συντάξεις σε Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους; Ήρθαν αυτοί, έκαναν κάποια μεροκάματα στην Ελλάδα και παίρνουν δέκα φορές μεγαλύτερη σύνταξη από τις χώρες τους.
Μου απαντά ο κ. Λοβέρδος σε ερώτηση στη Βουλή. Την καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα απάντηση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αφού, λοιπόν, υπάρχουν χρήματα -και γι’ αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση- θα πρέπει να μάθουμε επιτέλους γιατί τρελαίνουμε τον κόσμο στα χαράτσια και στα ΕΤΑΚ. Δεν υπάρχει σάλιο, μαθαίνω, από τη μια πλευρά και από την άλλη οι Έλληνες πληρώνουν και φορτώνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα με αλλοδαπούς που δεν παίρνουν συντάξεις από τις χώρες τους, αλλά έρχονται στην Ελλάδα και παίρνουν δέκα φορές υψηλότερες συντάξεις.
Νομίζω ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση και γι’ αυτό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από το ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αϊβαλιώτη.
Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε πρόεδρε, μιλάμε σήμερα για ένα νομοσχέδιο που αποτελεί μια ακόμη μεγάλη παρέμβαση της Κυβέρνησης στο χώρο της οικονομίας. Και νομίζω ότι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, ούτε με μεμψιμοιρία ούτε με επιμέρους παρατηρήσεις. Δεκτές είναι οι επιμέρους παρατηρήσεις και χρήσιμος ο διάλογος, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αποτελεί μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη παρέμβαση, η οποία πριν από μερικούς μήνες ήταν αδιανόητη, τουλάχιστον για την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Είδα ότι δεν υπάρχει μεγαλοψυχία σε αυτό. Πάρα πολλοί από τους ρήτορες της Αντιπολίτευσης έκριναν αναγκαίο να ασχοληθούν με άλλα πράγματα. Ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο αξιότιμος συνάδελφος αφιέρωσε το 40% περίπου του χρόνου του στο γενικότερο έργο της Κυβέρνησης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Στα πλαίσια της αγοράς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στο γενικότερο έργο της Κυβέρνησης.
Ο κ. Αϊβαλιώτης λίγο πριν μας είπε για τους μετανάστες, λες και είναι πρόβλημα ένας άνθρωπος ο οποίος δουλεύει νόμιμα και νόμιμα παραμένει στην Ελλάδα, να πάρει το επίδομα αλληλεγγύης που δικαιούται από τον Ο.Α.Ε.Δ.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Όμως, αν θέλετε να σας απαντήσουμε και σε αυτό, να σας απαντήσουμε. Ναι, είμαστε περήφανοι για τη δουλειά μας αυτές τις εκατό μέρες. Ήδη έχουμε ετοιμάσει το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και έρχεται αύριο στη Βουλή, κάνουμε τις παρεμβάσεις που το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κάνει, το σημερινό νομοσχέδιο και εκείνο που έρχεται για την προστασία των καταναλωτών, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, δώσαμε το επίδομα αλληλεγγύης, ανοίξαμε τις κλειστές εντατικές, κάνουμε τη δουλειά για το νέο σχολείο στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ανοίξαμε το διάλογο για το ασφαλιστικό -τολμήσαμε σε αυτό- βελτιώσαμε τις συνθήκες προστασίας του πολίτη, προχωρήσαμε στην αποκατάσταση αξιοκρατίας στις προσλήψεις.
Αυτά είναι λίγα ή αποτελούν, θα έλεγα, μια πρωτοφανή σειρά παρεμβάσεων και αλλαγών που αλλάζουν τη χώρα μας, αλλάζουν τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και μας βάζουν σε ένα νέο δρόμο προόδου;
Κάποιοι μπορεί να μας πουν να τρέξουμε πιο γρήγορα -ωραία, να τρέξουμε- να είμαστε πιο αποφασιστικοί, να καταθέτουμε αντί τροπολογίες νομοσχέδια. Συμφωνούμε απολύτως σε αυτό. Όμως, ποιο είναι το πρωτεύον και ποιο είναι το κύριο;
Η Ελλάδα αλλάζει. Εμείς θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με μεγαλύτερη δύναμη στο δρόμο, στην πολιτική, στις αλλαγές και στις τομές που έχουμε προαναγγείλει με το πρόγραμμά μας και χαράξει.
Έρχομαι τώρα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Υπήρχε πρόβλημα στην αγορά το οποίο έπρεπε να ρυθμιστεί; Βεβαίως, υπήρχε και υπάρχει. Έχει πέσει η χρηματοδότηση. Υπάρχει κρίση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπάρχει απώλεια θέσεων εργασίας και υπάρχουν πτώσεις στο λιανικό εμπόριο, στις μικρομεσαίες, σε όλους τους τομείς, στη βιομηχανική παραγωγή. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 1/5 των επιχειρήσεων στο εμπόριο μείωσαν το 2009 την απασχόληση σε αυτές, οδηγώντας στην ουσία σε πάρα πολλές χιλιάδες απολύσεις.
Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται μια παρέμβαση στον τομέα αυτό; Το ερώτημα είναι σαφές. Αν η απάντηση είναι «χρειάζεται», το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει μια σημαντική ανάσα, να αλλάξει τα δεδομένα, να προσφέρει ελπίδα και προοπτική. Είναι μια άλλη ευκαιρία. Και αυτό κάνει. Δίνει στις επιχειρήσεις και κυρίως, αν προσέξετε, το κάνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη δυνατότητα να αναπνεύσουν, τη δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά, να ανακουφιστούν, να μην έχουν την απειλή πάνω από το κεφάλι τους, να μπορέσουν, καταβάλλοντας, βεβαίως, τους συμβατικούς τόκους να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη συνέχεια, να επιβιώσουν από την κρίση.
Δεύτερο μεγάλο θέμα, τι γίνεται με τις τράπεζες. Οι τράπεζες ενισχύθηκαν από την πολιτεία για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Κάνουμε αυστηρή κριτική στον τρόπο που το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Όμως, η ενίσχυση έγινε πραγματικότητα.
Δεύτερον, οι ίδιες οι τράπεζες να γνωρίζουν σήμερα την ανάγκη να σταθούν με διαφορετικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν απέναντι στους οφειλέτες τους.
Γιατί το κάνουν, αγαπητές συναδέλφισσες και συνάδελφοι; Διότι άλλαξε και η πολιτική βούληση και της Κυβέρνησης. Και βλέποντας ότι έχουμε μια Κυβέρνηση με πολιτική βούληση να αποκαταστήσουν οι τράπεζες το ρόλο τους στην οικονομία, να συνεισφέρουν επιτέλους στην ανάπτυξη και στη βοήθεια στις επιχειρήσεις, έρχονται και από μόνες τους και προσπαθούν να προσαρμοστούν ουσιαστικά στις γενικές κατευθύνσεις τις οποίες έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Και καλά κάνει. Όμως, δεν το έκαναν μέχρι πριν από έναν χρόνο.
Βεβαίως και είναι σημαντική η συνεισφορά νέων διοικήσεων, όπως της Διοίκησης της Εθνικής με τους κυρίους Δράπανο και Ταμβακάκη που αλλάζουν επιτέλους το ρόλο της Εθνικής Τράπεζας και αποκαθιστούν την αναπτυξιακή συνεισφορά της στην οικονομία.
Και βεβαίως, υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις. Δεν λέει κανείς να δώσει σήμα στην αγορά «μην πληρώνετε».
Θέλω να θυμίσω ότι όροι, όπως η ασφαλιστική και η φορολογική ενημερότητα και μια σειρά όρων και προϋποθέσεων οι οποίες υπάρχουν στο νομοσχέδιο, έρχονται ακριβώς να ρυθμίσουν εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη, να προστατεύσουν αυτούς που δουλεύουν, που προσπαθούν, που θα πάρουν την βοήθεια για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να προχωρήσουν μπροστά και όχι απλώς να αποφύγουν μια υποχρέωσή τους.
Τρίτο ζήτημα: Το νομοσχέδιο αυτό φτάνει; Όχι. Είπα ότι είναι ανάσα, είναι τομή, είναι ανακούφιση, είναι σημαντική παρέμβαση. Ναι, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε σήμερα μείζον ζήτημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Θα συμφωνήσω με αυτόν που είπε λίγο πριν ότι σήμερα πάρα πολλοί τομείς της ελληνικής οικονομίας υποφέρουν και μάλιστα, δεν χρειάζεται πια να αναπτύξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα μόνο, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε και νέα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στην οικονομία μας. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια νέα ανταγωνιστικότητα, μια νέα ποιότητα και να αντιμετωπίσουμε με ψηλά το κεφάλι το διεθνή ανταγωνισμό. Είναι χρήσιμη η προστασία, είναι απαραίτητη η προστασία και η βοήθεια, αλλά χρειάζεται και ο ανταγωνισμός. Και αυτό θα γίνει.
Ακούσαμε την Υπουργό κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή να αναγγέλλει και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις. Μίλησε για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο κοιμόταν επί Νέας Δημοκρατίας. Έτσι είναι. Και τώρα μιλάμε για ένα στόχο κάλυψης 10 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στη χρονιά που διανύουμε πια. Μιλάμε για αλλαγή του αναπτυξιακού νόμου, για να μπορεί πραγματικά να προσφέρει στην ανάπτυξη. Μιλάμε για μια νέα αξιοποίηση του ΤΕΜΠΜΕ, όχι υπέρ των λίγων και κολλητών, αλλά πραγματικά υπέρ της μικρομεσαίας επιχείρησης που έχει θέληση, που έχει βούληση, που θέλει να κάνει προσπάθεια μέσα στην αγορά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Μιλάμε για μια προστασία του οικογενειακού εισοδήματος με την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Πήγαμε στο Μαρούσι πριν από λίγες μέρες -είχατε κληθεί όλοι- και είδαμε εκεί την κυρία Υπουργό να παρουσιάζει το Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο είχε διαλύσει στην ουσία η προηγούμενη Κυβέρνηση. Είναι γνωστό ότι, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στον κ. Σιούφα και στον κ. Παπαθανασίου τότε, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Εμπορίου, το τέως Υπουργείο Εμπορίου, υπήρχε σιωπή. Είχε διαλύσει το Παρατηρητήριο Τιμών. Φοβόμασταν να αντιμετωπίσουμε κατάφατσα την πραγματικότητα.
Τώρα αποκαθίσταται αυτό, προστατεύεται ο καταναλωτής. Επιδιώκεται ο έλεγχος της αγοράς.
Αυτή η σειρά παρεμβάσεων μαζί με το σημερινό νομοσχέδιο, που ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει νόμος του κράτους και να εφαρμοστεί, δημιουργούν νέες συνθήκες, δημιουργούν νέα αφετηρία. Παράλληλα με τη σταθεροποίηση, παράλληλα με την εξυγίανση της αγοράς, μιλάμε και για την ανάπτυξη, για την προοπτική παραγωγής εισοδήματος στη χώρα, εισοδήματος που μέσα από την αναδιανομή που επαγγελλόμαστε θα κατανεμηθεί δικαιότερα και φυσικά, πρώτοι οι εργαζόμενοι θα απολαύσουν τους καρπούς του κόπου τους.
Κλείνω, λέγοντας ότι είναι άδικη η παρέμβαση που έγινε για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις από τον αξιότιμο συνάδελφο, τον Εισηγητή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Η σχετική παρέμβαση είχε ζητηθεί, αγαπητέ συνάδελφε, από όλους τους Βουλευτές της Πελοποννήσου -αν δεν κάνω λάθος- κυρίως δε των πυρόπληκτων περιοχών. Είχε δε δοθεί κείμενο το οποίο ήταν πρόταση των Επιμελητήριων των επιχειρήσεων, που η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πελοποννήσου και τελικά δεν τους χαρίζουμε τίποτα. Αναστολή γίνεται κάποιων απαιτήσεων, με μάλιστα καταβολή του σχετικού συμβατικού επιτοκίου. Δε χαρίζεται ούτε μια δραχμή, ούτε ένα ευρώ σε αυτές τις επιχειρήσεις. Βοηθούνται για να ξεπεράσουν την κρίση.
Πιστεύω ότι και στο θέμα της μεγάλης παρέμβασης την οποία θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε με τη λίστα φαρμάκου, ανοίγει ο δρόμος για μια ακόμη μεγάλη τομή. Και έτσι πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Όχι με μερεμέτια, όχι με διαρθρώσεις και μπαλώματα, αλλά με τομές και αλλαγές που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά.
(LM)
(2DE)
Δεν είναι άσχετη η τροπολογία. Το τέως Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας σήμερα, έχει την ευθύνη για τις τιμές των φαρμάκων. Είναι απολύτως σχετική και νομίζω ότι έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Κλείνω λέγοντας ότι όχι μόνο η ψήφιση, αλλά και στην πράξη η πιστή εφαρμογή του νομοσχεδίου –είναι σημαντικό ότι υπάρχουν και ποινές γι’ αυτό- θα βοηθήσει πάρα πολύ την αγορά και θα ανοίξει το δρόμο για μια σειρά και άλλων νομοθετικών και ουσιαστικών και στην πράξη παρεμβάσεων που θα βάλουν και την Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πρωτόπαπα.
Το λόγο έχει η Βουλευτής της Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας κ. Λίζα Βόζεμπεργκ.
ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παίρνοντας το λόγο το πρώτον το 2010, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά, υγεία και του χρόνου να είμαστε όλοι παρόντες και υγιείς εδώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση στα πρώτα βήματά της έχει δείξει ήδη απτά παραδείγματα αυτοαναίρεσης. Και το λέω αυτό, διότι θυμίζω σε όλους ότι επί τη αναλήψει των καθηκόντων και μάλλον καλύτερα κατά την προεκλογική περίοδο, υπήρχε ένας έντονος ισχυρισμός ατεκμηρίωτος περί υπάρξεως κεφαλαίων τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να βγει η χώρα μας από την ύφεση. Όχι μόνο απεδείχθη ότι αυτά τα κεφάλαια δεν υπήρχαν και ήταν συνεπής η Νέα Δημοκρατία στις προεκλογικές της εξαγγελίες για την ανάγκη της περιστολής δαπανών, αλλά και του εισοδήματος σε ορισμένα επίπεδα, εξαιρώντας βεβαίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα πενόμενα στρώματα, αλλά αντιθέτως η Κυβέρνηση απέδειξε ότι ήδη επιβάλλει μια άγρια και σκληρή φοροεπιδρομή, προκειμένου να αποκτήσει κεφάλαια.
Το σχέδιο νόμου το οποίο προτείνεται από την Κυβέρνηση σήμερα και όπως ειπώθηκε δια στόματος του Εισηγητή μας του κ. Καρασμάνη, αλλά είναι και αρχή πάγια της Νέας Δημοκρατίας, όπως έχει διακηρυχθεί, εμείς επί της αρχής θα το στηρίξουμε, διότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει στη διάχυση της ανάπτυξης, στην ίδρυση νέων ευκαιριών και κυρίως θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει. Στοχεύει, όμως, ορθά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Στοχεύει ελλιπώς ή στοχεύει εσφαλμένα; Ή εισάγει αδικίες;
Και το λέω αυτό, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το σχέδιο νόμου, το οποίο υποτίθεται ότι εισηγείται –και το εισηγείται σε ένα μεγάλο βαθμό- τη ρύθμιση δανείων σε ό,τι αφορά σε επιχειρήσεις, ουσιαστικά αδικεί ένα μεγάλο όγκο μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υπαχθεί σε αναπτυξιακούς νόμους, διότι δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο αυτό. Και γνωρίζετε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εκείνες που κατά κύριο λόγο δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών που προέρχονται από τα δάνεια.
Είναι, επίσης, άδικο το σχέδιο νόμου σε ό,τι αφορά σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους. Και αυτή την αδικία αναδεικνύουμε, με το δεδομένο ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις υπάγονται όσες έχουν συνάρτηση με πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά, πράγμα που σημαίνει μεγάλους τόκους και επομένως η εξαίρεση των επιχειρήσεων αυτών αφαιρεί τη δυνατότητα και της ανάπτυξης και της ρευστοποίησης και κυρίως τις οδηγεί -σε ένα μεγάλο αριθμό- σε αναστολή των λειτουργιών τους, που σημαίνει περιστολή και των θέσεων εργασίας.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει αδικία και σε ό,τι αφορά αυτούς τους δανειολήπτες που καλούνται να τεθούν στη ρύθμιση. Ένας μεγάλος αριθμός υπάγεται στη διάταξη εκείνη του άρθρου 2 παράγραφος 3 εδάφιο β΄, στο οποίο οι έχοντες ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2005 καλούνται, εάν θέλουν, να υπαχθούν και έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το 50% των οφειλών τους, για να απαλλαχθούν από τόκους που δεν έχουν ήδη προστεθεί μέχρι την ισχύ του νόμου αυτού.
Αυτό γνωρίζετε και γνωρίζουμε όσοι γνωρίζουμε την αγορά -και αν μη τι άλλο οι εισηγούμενοι σχέδιο νόμου οφείλουν να το γνωρίζουν- ότι είναι πραγματικά και πρακτικά ανέφικτο. Θα έπρεπε να προτείνετε ένα πολύ μικρότερο ποσοστό καταβολής για να μπορέσει ένας μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων αυτών να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Επίσης, το γεγονός ότι αναστέλλεται η ισχύς ενός αναπτυξιακού νόμου ήδη τον τρέχοντα μήνα, χωρίς να έχει προσδιοριστεί η έναρξη ενός καινούριου αναπτυξιακού νόμου, γνωρίζετε ότι δημιουργεί μια δυσαρέσκεια στην αγορά και η δυσφορία και η ψυχική απομάκρυνση από την ανάγκη της ανάπτυξης δημιουργεί αποτελέσματα στο καταναλωτικό κοινό εντελώς δυσβάσταχτα προς την κατεύθυνση που θέλει να υπηρετήσει το σχέδιο νόμου. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσατε να εισηγείστε την παράταση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού νόμου μέχρι την έναρξη ισχύος του καινούριου, ο οποίος πρόκειται να ισχύσει.
Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι, θα μπορούσαμε επιμέρους να πούμε πολλά. Παραδείγματος χάρη η διαγραφή των χρεωμένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ θα έπρεπε να είναι σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, εφόσον δίνετε αυτή την ανάσα, διότι γνωρίζετε πόσο δυσμενής είναι για τις επιχειρήσεις η καταγραφή στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και κυρίως η γνωστοποίηση αυτής της καταγραφής στις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε ο ανταγωνισμός να μην παράγει την ανάπτυξη, να μην παράγει και ιδρύει νέες θέσεις εργασίας και ουσιαστικά να μην υπηρετεί τη ρευστοποίηση στην αγορά που υποτίθεται και έτσι πρέπει να είναι ο στόχος του σχεδίου νόμου αυτού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ποτέ προβεί σε κρίση και δίκη προθέσεων. Είναι βέβαιο ότι ο προθέσεις είναι καλές και γι’ αυτό και προτιθέμεθα να ψηφίσουμε την αρχή του νομοσχεδίου αυτού. Όμως, θα έπρεπε να είστε συνεπείς, αν μη τι άλλο με τις εξαγγελίες σας. Όταν εξαγγέλλετε σχέδια νόμου που αναφέρονται στην ανακούφιση της αγοράς, στην υλοποίηση και στην κατάταξη των διατάξεων να περιλαμβάνονται πράγματι αυτές οι ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνουν, αν όχι την ολότητα, τη συντριπτική πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό δεν υπηρετείται με το σχέδιο νόμου.
Εμείς σας καλούμε και σε αυτό το σημείο να προβείτε σε διορθώσεις οι οποίες θα υπηρετούν καλύτερα την αγορά, διότι, αν μη τι άλλο γνωρίζετε, ότι όταν αναφέρεστε σε πενόμενες τάξεις, όπως παραδείγματος χάρη στους αγρότες, είστε απολύτως άδικοι με συγκεκριμένη διάταξη αυτού του σχεδίου νόμου, όταν καλείτε τους αγρότες, που κατά κύριο επάγγελμα δηλώνουν αυτή την ιδιότητα, να μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, ενώ γνωρίζετε -και πρέπει να το γνωρίζετε- ότι η πλειονότητα σήμερα του αγροτικού κόσμου ασχολείται με παράλληλα επαγγέλματα με στόχο το βιοπορισμό, με αποτέλεσμα να μη δύνανται από την περιοριστική αυτή διάταξη να υπαχθούν στη ρύθμιση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω, παίρνοντας αφορμή από την τελευταία εκφορά του λόγου του συναδέλφου του κ. Πρωτόπαπα ότι υποτίθεται ότι στέργει στην προστασία του οικογενειακού εισοδήματος, αν μη τι άλλο, κύριε συνάδελφε –τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε- ότι δεν θα πρέπει εσείς να το ισχυρίζεστε αυτό, όταν μόλις πρόσφατα επαναφέρατε το φόρο κληρονομιάς και το φόρο γονικών παροχών. Μπορεί να είναι άσχετο με το σχέδιο νόμου, αλλά συναρτάται απόλυτα, διότι ένας μεγάλος αριθμός των οικογενειών πένεται. Έχετε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε ήδη υπάρχουσες εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των συμβολαιογραφείων και βεβαίως γνωρίζετε ότι ειδικά αυτές οι δύο ρυθμίσεις τις οποίες επαναφέρετε κατά κανόνα πλήττουν τις μικρομεσαίες αστικές οικογένειες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κα Βόζεμπεργκ.
Πριν δώσω το λόγο στον κ. Κουτμερίδη, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος αιτείται ολιγοήμερης άδειας απουσίας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα λήψη άδεια για την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010, βάσει του άρθρου 76 του Κανονισμού της Βουλής, ώστε να μεταβεί στην Κύπρο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου Άντη Χατζηκωστή, ως εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Εγκρίνει η Βουλή;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεπώς, η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Σερρών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και τα χρόνια μου πολλά και τις ευχές μου σε σας και στον κύριο Υφυπουργό και σε όλους τους συναδέλφους, αν και τα είπαμε και χθες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα αποτελεί μια νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία σε συνδυασμό με άλλα νομοσχέδια τα οποία πρόκειται να καταθέσει εντός των επόμενων μηνών αποτελούν ένα μέρος ενός συνολικού και συντονισμένου σχεδίου αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και ανάταξης της αγοράς, βασιζόμενο κυρίως σε τέσσερεις δέσμες πολιτικών στόχων.
(AD)

(2LM)
Άμεσοι στόχοι μας είναι, πρώτον, η προώθηση των επενδύσεων με την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, με τη σωστή και αποτελεσματική αξιοποίηση των επιχειρησιακών και περιφερειακών προγραμμάτων, με τη γρήγορη και άμεση απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Επίσης, στόχος είναι η άμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη δημόσια διαβούλευση και, τέλος, η δημιουργία αναγκαίων θεσμικών αλλαγών για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Με το παρόν νομοσχέδιο επίκεντρο των ρυθμίσεών μας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των αγροτών μας μέσα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και την αναστολή ή μετάθεση των δανειακών τους υποχρεώσεων προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους βρίσκονται σε δυσχερή θέση και αδυνατούν λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, να επαναπροσδιορίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.
Εν τω μέσω ενός ιδιαίτερα επιβαρυμένου οικονομικού περιβάλλοντος παίρνουμε εκείνα τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα τα οποία θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις και στους πολύπλευρα πληγμένους αγρότες μας, θα ξεμπλοκάρουν την αγορά και σε όσους πιστολήπτες είχαν μέχρι σήμερα βρει την πόρτα των πιστοληπτικών ιδρυμάτων κλειστή θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία πρόσβασης στις τράπεζες.
Μέσα από συγκεκριμένα και καθορισμένα κριτήρια που δεν θίγουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων, δίνεται η δυνατότητα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματίες και στους αγρότες να ομαλοποιήσουν τη σχέση τους με τα πιστωτικά ιδρύματα και να αποφύγουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης που εκκρεμούν. Δίνεται η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους αγρότες να μπορέσουν να ανασάνουν καλύπτοντας τις άμεσες ανάγκες τους, επανασχεδιάζοντας τις προτεραιότητές τους και οργανώνοντας σε μια νέα βάση τις οφειλές τους.
Η απαλλαγή από τους συσσωρευμένους τόκους υπερημερίας και ανατοκισμού, η παροχή δυνατότητας ρύθμισης ακόμα και των ενήμερων οφειλών, καθώς και η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης περιόδου χάριτος ως προς την αποπληρωμή του κεφαλαίου, θα απαλλάξουν πολλούς δανειολήπτες από ένα επερχόμενο οικονομικό μαρασμό και ένα σίγουρο επιχειρηματικό αφανισμό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν νομοσχέδιο απλώνουμε ένα δίχτυ προστασίας όχι μόνο σ’ αυτούς που έχουν ήδη εκτεθεί στον οικονομικό κίνδυνο, αλλά και σ’ αυτούς που πρόκειται να εκτεθούν λόγω των αδικαιολόγητων πιέσεων που ασκούνται συχνά από τα πιστωτικά ιδρύματα μέσω της καταχρηστικής χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα πλαίσια ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας, η μετατροπή των συστημάτων επεξεργασίας οικονομικών δεδομένων και η θέση αυτών σε μια νέα και περισσότερο παραγωγική βάση είναι αναγκαία σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε. Με το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, λοιπόν, το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω συστημάτων επεξεργασίας αναμορφώνεται έτσι ώστε να υπάρχουν περιορισμοί στην επεξεργασία οικονομικών δεδομένων που μπορούν να πλήξουν χωρίς επαρκές έρεισμα και αναιτιολόγητα την πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση ενισχύει την ευθύνη των ιδρυμάτων για την επικαιροποίηση των δεδομένων, διευρύνει τα μέσα προστασίας των πολιτών από την καταχρηστική χρήση των δεδομένων τους και περιορίζει την επιβολή αδικαιολόγητων αποκλεισμών από την οικονομική ζωή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αυτοί που πρόσκαιρα αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κακοπληρωτές. Σε συνθήκες οικονομικής κρίσης οφείλουμε ως κράτος να αμβλύνουμε όλες τις πιθανές παρενέργειες που προκαλούνται στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
Η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και θα κάνει πράξη όλες τις εξαγγελίες της για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Με μια δέσμη μέτρων που ενισχύουν την παραγωγική βάση της χώρας μας έτσι ώστε αυτή να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, η χώρα μας μπορεί και πρέπει να έχει ένα οργανωμένο και συντονισμένο σχέδιο έτσι ώστε να ανταποκριθεί επάξια στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται στην αγορά και στις νέες απαιτήσεις της κοινωνίας μας.
Γνωρίζουμε ότι αυτή η παρέμβαση μας δεν λύνει όλα τα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά ώστε να ανακουφιστεί η αγορά και να διατηρηθούν επιχειρήσεις που απειλούνται ίσως και με κλείσιμο. Αυτή η πρωτοβουλία μας αποτελεί ένα φρένο στη διόγκωση των προβλημάτων των επιχειρήσεων και την έκρηξη της ανεργίας στη χώρα μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πρώτες εκατό ημέρες της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αξιολογούνται θετικά από την ελληνική κοινωνία. Εμείς δεν υποσχεθήκαμε ότι σε εκατό ημέρες θα λύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι σε εκατό ημέρες αλλάξαμε την πορεία της χώρας μας. Δώσαμε, όμως, ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα για το ποιο είναι το μέλλον αυτής της Κυβέρνησης. Είπαμε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποια είναι η κατάσταση που κληρονομήσαμε, πώς θα αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση, αλλά κυρίως με ποιους θα την αλλάξουμε.
Αυτή η Κυβέρνηση τολμά και είναι γεγονός ότι το 2010 θα είναι ένα έτος μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κουτμερίδη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Κουσελάς και κατά το γένος της μητρός του Πολύδωρας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα είναι ένα από τα πέντε νομοσχέδια που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητά μας. Και δεν μπορούσε παρά να είναι πρώτη προτεραιότητά μας το να δώσουμε ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στους επαγγελματοβιοτέχνες, στους αγρότες, αλλά και στους συνεταιρισμούς τους.
Είχαμε δεσμευτεί για αυτό. Σήμερα το κάνουμε πράξη. Είχα και προσωπικά αναφερθεί επανειλημμένα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα και είχα μεταφέρει και εδώ, στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, τα σωρευμένα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της εκλογικής μου περιφέρειας της Μεσσηνίας, τα φλέγοντα προβλήματα των αγροτών μας, όχι μόνο αυτών που πλήττονται όλο αυτό το χρονικό διάστημα από την κρίση, αλλά και εκείνων που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από τις πυρκαγιές του 2007, χωρίς έκτοτε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.
Αυτό το νομοσχέδιο, λοιπόν, δίνει σ’ όλους αυτούς τους συμπολίτες μου στη Μεσσηνία, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα, μια ανάσα ελπίδας. Βάζει φρένο στις κατασχέσεις και στις υπερβολικές απαιτήσεις των τραπεζών για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δίνει μάλιστα στις ίδιες τις τράπεζες –σε όσες δεν το έκαναν ήδη από μόνες τους- το έναυσμα να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις με τους οφειλέτες τους, χωρίς την ίδια στιγμή να τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό, χωρίς να τους επιβάλλουν αδιαφανείς, μονόπλευρούς και άνισους όρους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος διαβάσει προσεκτικά τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα διαπιστώσει πως μπαίνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και κριτήρια για μια αναγκαία και εφικτή, θα έλεγα, σεισάχθεια ώστε να διευκολυνθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι οι εξ επαγγέλματος μπαταχτσήδες που τυχόν θα θελήσουν να επωφεληθούν απ’ αυτά τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που παίρνουμε.
Γι’ αυτό και η Υπουργός, την οποία θέλω να συγχαρώ για την επιμονή και τη συνέπειά της, έκανε μια τόσο εκτεταμένη διαβούλευση όλο αυτό το χρονικό διάστημα –δυο χρόνια σχεδόν τώρα- με εβδομήντα και πλέον φορείς, με τους πολίτες, αλλά και με τις ίδιες τις τράπεζες.

(ΝΡ)
(2AD)

Γι’ αυτό άλλωστε ζητήθηκε και η τελική γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Γι’ αυτό συζητήσαμε και προχωρήσαμε προσεκτικά σε όλα τα φλέγοντα θέματα που καλύπτει αυτό το νομοσχέδιο. Σκοπός του δεν είναι να εκτινάξει τις επισφάλειες ούτε, βέβαια, να αφήσει τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ρυθμίσεις ως πρόσχημα, για να αυξήσουν τα επιτόκια, να επιδεινώσουν τα μεγέθη και τους όρους του δανεισμού στο σύνολο της οικονομίας.
Είναι άλλωστε ανησυχητικό –και το ξέρετε- ότι οι τράπεζες έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να κλείνουν τη στρόφιγγα σε βάρος των μικρομεσαίων, υγειών επιχειρήσεων, ρίχνοντας το ρυθμό το ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης από 18,7% που ήταν το 2008 σε 5,2% το 2009 και ο στόχος τους είναι να πάνε στο 4% έως 6% το 2010.
Στο θέμα αυτό και στην εξέλιξη των επιτοκίων από εδώ και πέρα θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή. Κυρία Υπουργέ, να αξιοποιηθεί άμεσα και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για την τόνωση της αγοράς και της οικονομίας, της απασχόλησης και της ζήτησης. Δεν θα μπω σε επιμέρους λεπτομέρειες, αλλά πέρα από τη γενική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές για τη δοκιμαζόμενη περιφέρεια:
Πρώτον, τη ρύθμιση με την οποία σβήνονται τα πανωτόκια παλιών δανείων των αγροτών. Ήταν ένα καίριο και δίκαιο αίτημα που, επιτέλους, ικανοποιείται. Έτσι, οι αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση για πολλά χρόνια θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων που είχαν πάρει, μείον τα χρήματα που έχουν ήδη εξοφλήσει, και όχι το διπλάσιο του ποσού συν τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού, που ανέβαζαν τα προς εξόφληση ποσά στα ύψη. Χιλιάδες αγρότες μας θα απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που τους ζητούσαν οι τράπεζες, προσαυξήσεις που πολλές φορές έφθαναν μέχρι και το 80% της οφειλής τους. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση για χιλιάδες συμπολίτες μας στην ύπαιθρο, που όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουν το καλλιεργητικό κόστος να ανεβαίνει στα ύψη, τις τιμές να μειώνονται συνεχώς και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται.
Δεύτερον, τη ρύθμιση για τις ενήμερες οφειλές, που αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα, με βιβλία τρίτης κατηγορίας, αγροτικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις αυτών, όπως και ομάδες παραγωγών ανεξαρτήτως βιβλίων, κάτω από τις προϋποθέσεις που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Επίσης, τις ρυθμίσεις για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα, φυσικά πρόσωπα που κατά κύριο επάγγελμα ασκούν αγροτική δραστηριότητα, όπως και επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές από τις πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι και τη δημοσίευση του νόμου.
Τρίτον, τη ρύθμιση για το σύνολο των πυρόπληκτων περιοχών, που είναι μία ρύθμιση, όπως είπα και στον κύριο Καραθανασόπουλο που δεν τη ζήτησε κάποιος μεμονωμένα, αλλά το σύνολο των επιμελητηρίων της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Ήταν αίτημά τους. Ήταν αίτημα των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί αυτή η ρύθμιση, χωρίς να έχει το παραμικρό δημοσιονομικό κόστος αυτούς τους οποίους διευκολύνει κατά 90%-95% είναι οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στους πυρόπληκτους νομούς αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Είναι μια ρύθμιση που είχε ζητηθεί, τη στηρίξαμε και τη στηρίζουμε.
Σημαντική είναι και η διαγραφή των δυσμενών δεδομένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για επιχειρήσεις και καταναλωτές που έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν σε καθορισμένη προθεσμία τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Είναι μια αμνηστία που τους βοηθά να ξαναμπούν στην αγορά και να ανακάμψουν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θετική είναι και η βελτίωση για τους όρους και της προϋποθέσεις τήρησης των αρνητικών στοιχείων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Το Νοέμβρη του 20008 μαζί με την Υπουργό και το συνάδελφο κ. Κουτμερίδη αναδείξαμε το ζήτημα αυτό. Σήμερα, επιτέλους, ήρθε η ώρα να δώσουμε λύσεις.
Βέβαια, το να δώσουμε μια ανάσα στην αγορά, στους μικρομεσαίους και στους αγρότες είναι ένα πρώτο και αναγκαίο βήμα. Το δεύτερο απαραίτητο βήμα είναι να διοχετεύσουμε και πρόσθετη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους παραγωγούς που ασφυκτιούν, κάτι που απέτυχε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση και μέσα από το ΤΕΜΠΕ, τους όρους και τις προϋποθέσεις που δούλεψε και μέσα από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων, τις εγγυήσεις του οποίου θα πρέπει μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία να τις στείλουμε στους πραγματικούς αποδέκτες της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω –και κλείνω με αυτό- πως και αυτό το νομοσχέδιο είναι μια αποστομωτική απάντηση στις κάθε λογής Κασσάνδρες, που σκόπιμα και άδικα μηδενίζουν τη δουλειά της Κυβέρνησης στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών, στις Κασσάνδρες που περιμένουν και εξακολουθούν να ελπίζουν, ποντάροντας μάλλον στη διαιώνιση και όχι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, πως μπροστά στην πρωτόγνωρα αρνητική κατάσταση που παραλάβαμε και αντιμετωπίζουμε θα κάνουμε πίσω, θα αθετήσουμε και θα ματαιώσουμε κορυφαίες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όμως, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα, θα διαψεύσουμε όλες αυτές τις Κασσάνδρες και σήμερα και στο μέλλον σε όλα τα μέτωπα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Κουσελά.
Τώρα θα δώσω το λόγο στον κύριο Πυθαγόρα –Σάμιο μεν- Βαρδίκο –το όνομα δε- Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κάνω αναφορά σε δύο σημεία, ένα οικονομικό και ένα πολιτικό.
Το οικονομικό. Το νομοσχέδιο που συζητάμε αφορά κυρίως τους μικρομεσαίους και είναι κατεξοχήν αναπτυξιακό. Αφορά αυτούς που είναι οι πιο εκτεθειμένοι, οι πιο ευάλωτοι στις οικονομικές κρίσεις. Αυτοί πρέπει να προστατευτούν. Σήμερα σε αυτά που βιώνουμε η προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι και η προστασία της εθνικής μας οικονομίας, άρα και προστασία του τραπεζικού συστήματος. Δεν χαρίζουμε χρήματα. Ρυθμίζουμε εκκρεμότητες.
Η πρόθεσή μας δεν είναι να ευνοηθούν οι περίφημοι «μπανταξήδες», αλλά να μείνουν όρθιοι αυτοί που όλοι αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, οι μικρομεσαίοι.
Θα χάσουν οι τράπεζες. Όμως, θα χάσουν ένα μέρος από τα κέρδη τους, κάποια ποσοστά που κάθε χρόνο ανακοινώνουν στους ισολογισμούς τους. Και αυτά που χρόνια τώρα ανακοινώνουν δεν είναι ευκαταφρόνητα.
Βοηθάμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επιβιώσουν, να ανακάμψουν. Από την ανάκαμψη αυτή έχουν να ωφεληθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και τα πιστωτικά ιδρύματα. Χωρίς τους μικρομεσαίους οι τράπεζες δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Όπως σε περιόδους οικονομικής ευημερίας οι τράπεζες αντλούν τα κέρδη τους κυρίως απ’ αυτές τις επιχειρήσεις, έτσι στα πλαίσια της αμοιβαιότητας οφείλουν σε περιόδους οικονομικής κρίσης να διευκολύνουν όσους από αυτούς δυσκολεύονται.
Άλλωστε η οικονομική κρίση είναι ένα γεγονός έκτακτο και απρόβλεπτο. Η οικονομική καταστροφή μικρού ή μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέρνει αντίστοιχο μικρό ή μεγάλο περιορισμό των εσόδων των τραπεζών, περιορισμό, όμως, που ξεπερνά το όποιο τραπεζικό κόστος από τις διευκολύνσεις που συζητάμε στο παρόν νομοσχέδιο, διευκολύνσεις, βέβαια, που δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμός ποσοτικά των απαιτήσεων, παραχώρηση περιόδου χάριτος και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης.
Πολύ σωστά υιοθετούνται και περιορισμοί και αλλαγές στο γνωστό ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Μπαίνει μια τάξη, που θα έπρεπε από καιρό να έχει επιβληθεί. Η κατάσταση μέχρι σήμερα στο θέμα αυτό έχει πολλές υπερβολές. Δεν μπορεί με κόπους και προσπάθειες να αντιμετωπίζεις προσαυξήσεις, ανατοκισμούς, τόκους υπερημερίας, να αποπληρώνεις ένα δάνειο και να σε κρατούν αυθαίρετα και για πολλά και αγνώστου αριθμού χρόνια στις γνωστές λίστες.
(TR)
(02NP)
Είπα πως θα σταθώ σε δύο σημεία, ένα οικονομικό στο οποίο αναφέρθηκα και ένα πολιτικό τώρα.
Πληθαίνουν οι φωνές και οι καταγγελίες για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προεκλογικών μας εξαγγελιών και ακόμα για αλλαγή στάσης, με τη γνωστή φράση «άλλα λέγατε και άλλα κάνετε». Έχουν ανοίξει φαίνεται πολλά εγκόλπια με τίτλο «ασκήσεις και εκθέσεις αντιπολίτευσης».
Κυρίες και κύριοι, το παρόν νομοσχέδιο είναι η υλοποίηση μιας ακόμα προεκλογικής μας υπόσχεσης, μία από τις πολλές. Και αφού κάποιοι τις ξεχνούν, είναι ευκαιρία για εμάς να τις θυμίσουμε.
Με τον προϋπολογισμό αυξήσαμε τις δαπάνες για την παιδεία κατά 1.000.000.000 ευρώ. Αυξήσαμε με 150.000.000 ευρώ την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες. Διαθέσαμε 70.000.000. ευρώ για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέσαμε 100.000.000 ευρώ για αύξηση του επιδόματος ανεργίας. Αυξήσαμε με 300.000.000 ευρώ τις αγροτικές συντάξεις. Αυξήσαμε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 800.000.000 ευρώ, επαναφέροντας σε ανοδική τροχιά τις δημόσιες επενδύσεις σε σχέση με το Α.Ε.Π.. Χορηγήσαμε το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης σε δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας και ψηφίζουμε σε λίγες ημέρες το νομοσχέδιο που από σήμερα συζητάμε.
Ναι, οι εκατό ημέρες είναι πολλές για την ανοχή των πολιτών απέναντι στην Κυβέρνηση. Είναι όμως, συγχρόνως και πολύ λίγες για να ξεχάσουν τα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης διακυβέρνησης, με 300.000.000.000 το χρέος, με 12,7% τα ελλείμματα, αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι πολύ λίγες για να ξεχάσουν ότι η προηγούμενη διακυβέρνηση άφησε τους μικρομεσαίους στο έλεος των νόμων της αγοράς.
Μοίρασε απλόχερα πάνω από 1.000.000.000 ευρώ κάθε χρόνο μόνο στις διακόσιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Μοίρασε πάνω από 1.000.000.000 ευρώ στις εκατοντάδες των επιτροπών που δημιουργήθηκαν για ημέτερους και κουμπάρους. Διέθεσε όσα διέθεσε από τα 28.000.000.000 ευρώ στις τράπεζες και σ’ αυτούς που δεν τα είχαν ανάγκη και πολλά άλλα ακόμη.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε ενισχύει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι δε σύμφωνο και με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, αλλά και με τις πάγιες θέσεις μας ως ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Θα το ψηφίσουμε. Είναι σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, απόδειξη και το γεγονός ότι στον κατάλογο των ομιλητών μετράω είκοσι έξι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και επτά μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, τρεις από τον ΛΑ.Ο.Σ. και κανέναν από τα Κόμματα της Αριστεράς.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Βαρδίκο.
Πριν δώσω το λόγο στην κυρία Υπουργό θέλω να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αναστάσιος Κουράκης, Βουλευτής Θεσσαλονίκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, αιτείται άδεια απουσίας του στο εξωτερικό από 14-1-2010 έως και 18-1-2010.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, έχει το λόγο.
ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αγαπητοί συνάδελφοι, στις κρίσιμες περιστάσεις απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις, τολμηρές δράσεις. Αυτό ακριβώς δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι θα κάνουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα με το νομοσχέδιο που συζητάμε.
Σε μια κρίσιμη καμπή η Κυβέρνηση παρεμβαίνει αποφασιστικά για να ενισχύσει τη ρευστότητα στην οικονομία και να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή πιστωτική ασφυξία που απειλεί τις παραγωγικές τάξεις της χώρας μας.
Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι ο διάλογος για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που συζητάμε σήμερα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος και εποικοδομητικός και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμβολή τους.
Έγινε διάλογος με τους πολίτες, διάλογος με τα επιμελητήρια της χώρας μας, διάλογος με τους φορείς της αγοράς, διάλογος με το τραπεζικό σύστημα. Οι συζητήσεις πλέον ολοκληρώθηκαν και είναι καιρός να πάρουμε αποφάσεις.
Η Κυβέρνησή μας εισηγείται με βάση τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις έναντι των πολιτών που επιδοκιμάστηκαν από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων στις 4 Οκτωβρίου. Το Κοινοβούλιο καλείται να νομοθετήσει με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με βάση το δημόσιο συμφέρον.
Το νομοσχέδιο που έχετε μπροστά σας είναι απολύτως συνεπές με όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Δίνουμε διέξοδο σε επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την κρίση, για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αλλά και των ενήμερων οφειλών τους.
Οι τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν ευνοούν ακόμα περισσότερο τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν πραγματική ανάγκη ρύθμισης των οφειλών τους και ευνοούν επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες, που είναι υγιείς και οι οποίες όμως, περιήλθαν, λόγω της κρίσης σε πρόσκαιρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με τα κριτήρια και τις ασφαλιστικές δικλείδες που έχουμε θέσει αποκλείουμε περιπτώσεις καταχρηστικής εφαρμογής.
Επιπλέον, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις δίνουμε μία πειστική απάντηση σε ανησυχίες που είχαν εκφραστεί για ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις είτε στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος είτε στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Θα πρέπει να σημειώσω και θα ήθελα να το τονίσω, ότι η νομοθετική ρύθμιση που συζητούμε σήμερα, το σχέδιο νόμου, είναι πράγματι ένα κείμενο πρωτοποριακό για τα δεδομένα της Ευρωζώνης. Είναι ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά μία ουσιαστική διόρθωση των στρεβλώσεων που έχουν επέλθει στη χρηματοπιστωτική αγορά λόγω της κρίσης και για τις οποίες απαιτείται μία ρυθμιστική παρέμβαση της Κυβέρνησης, της πολιτείας. Γιατί αυτός είναι ένας από τους βασικούς ρόλους του κράτους, όταν υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά να μπορεί να παρεμβαίνει.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση υπήρξε αποτέλεσμα υπερβολικών κινδύνων που έμειναν κρυμμένοι μέσα στο πλέγμα των χρηματοοικονομικών καινοτομιών και των νέων προϊόντων που δημιούργησαν τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με τα οποία κατέκλυσαν την αγορά. Υπήρξε ως αποτέλεσμα της απουσίας αποτελεσματικής ρύθμισης και της ενσυνείδητης αποδοχής χρηματοπιστωτικών οίκων που δρούσαν πέραν του ελέγχου των εποπτικών αρχών, είτε αυτά ήταν heads funds, είτε ήταν αυτά ιδιωτικά funds, είτε ήταν διαμεσολαβητές, είτε ήταν μεσίτες.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κόστος της κρίσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να το πληρώσουν οι πολίτες, οι χιλιάδες επαγγελματίες, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Πρέπει ως πολιτεία να τολμήσουμε.
Το σχέδιο νόμου επιτυγχάνει ταυτόχρονα δύο ζητούμενα και αυτές ήταν οι δύο προκλήσεις. Αφενός τη διοχέτευση ρευστότητας της οικονομίας, σε επιχειρήσεις δηλαδή που βρίσκονται και συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και ανάπτυξη και αντιπαλεύουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Αφετέρου, τη μείωση του συνολικού πιστωτικού κινδύνου στην οικονομία, με την αναστολή μετάπτωσης ενήμερων οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων, σε μη ενήμερη κατάσταση λόγω των προβλημάτων ρευστότητας.
(SX)

(2TR)
(2TR)
Αν αδιαφορήσουμε γι’ αυτές τις επιχειρήσεις με το πρόσχημα ότι πρόκειται για ενήμερες οφειλές –πληρώνουν τις οφειλές τους, άρα γιατί πρέπει να τις ρυθμίσεις;- το πρόβλημα θα το συναντήσουμε μπροστά μας όλοι μας και κυρίως οι ίδιες οι τράπεζες.
Τον πιστωτικό κίνδυνο των επιχειρήσεων τον προκαλεί κατά κύριο λόγο η μείωση της ρευστότητας. Αν δεν διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά έγκαιρα και αποτελεσματικά, οι επισφάλειες θα αυξηθούν σε μερικούς μήνες και θα έχουμε μεγαλύτερο κόστος και για το ίδιο το πιστωτικό σύστημα.
Ένα δεύτερο μέλημα στη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου αποτέλεσε η αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Διότι μία υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να νοιάζεται και για τη ρευστότητα στην αγορά και για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αλλά και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για το τραπεζικό μας σύστημα.
Μέσω της μείωσης του συνολικού πιστωτικού κινδύνου, ο κίνδυνος για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα μειώνεται μεσοπρόθεσμα.
Οι ρυθμίσεις που κάνουμε είναι στοχευμένες με εξειδίκευση κριτηρίων, ώστε να περιορίζεται το πεδίο εφαρμογής και να μη δημιουργούνται οποιαδήποτε προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Σε όσους αμφισβητούν την ανάγκη ρύθμισης και επιμένουν να αφεθούν τα πάντα στην αόρατη χείρα της αγοράς, θα τονίσω μόνο ένα στοιχείο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην έγκυρη Επιθεώρηση ECONOMIST. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της εταιρείας ερευνών γκάλοπ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι επιχειρηματίες αναφέρουν ως πρώτο και σοβαρότερο πρόβλημά τους τη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Αυτή την πρωτοφανή δυσλειτουργία και στρέβλωση της αγοράς θεωρούμε ότι έχουμε την υποχρέωση να την αντιμετωπίσουμε.
Σήμερα, αγαπητοί συνάδελφοι, έχετε μπροστά σας ένα απόλυτα ισορροπημένο κείμενο, ένα κείμενο συνεπές με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, το οποίο είμαι βέβαιη ότι θα προσφέρει πραγματική διέξοδο στα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.
Ας θυμηθούμε ότι ήδη από το Νοέμβριο του 2008 η κυβέρνηση τότε της Νέας Δημοκρατίας είχε εισηγηθεί την ψήφιση του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας που εντέλει στην πράξη -όπως ακριβώς το είχαμε πει- αποδείχθηκε ψευδεπίγραφο και ανεπαρκές για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ήδη από τότε είχαμε προειδοποιήσει ότι η ρευστότητα δεν θα καταλήξει, έτσι όπως δινόταν, στην πραγματική οικονομία, αλλά θα μείνει στις ίδιες τις τράπεζες για να καλύψουν τα ανοίγματά τους. Δυστυχώς, επιβεβαιωθήκαμε.
Είχαμε από τότε προτείνει ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ειδικό ταμείο, το Ταμείο Αναχρηματοδότησης Τραπεζών, το οποίο θα παρέχει εγγυήσεις ότι η ρευστότητα που δίνεται στις τράπεζες θα διοχετεύεται και στην πραγματική οικονομία. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και δεν έγινε αυτό.
Γι’ αυτό και σήμερα λέμε ότι χρειάζεται μια πολιτική ενίσχυσης της ρευστότητας που έχει ως αποδέκτες κατευθείαν εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη: Τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες.
Κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια μπροστά σε μία αγορά που ασφυκτιά, σε πρακτικές που οδηγούν σε αποκλεισμούς, σε μία πιστωτική επέκταση που υποχωρεί στο 4% αντί του 10%, που προέβλεπαν ως αποτέλεσμα του πακέτου στήριξης των τραπεζών η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σχέδιο νόμου συνιστά την αφετηρία της υλοποίησης του προγράμματος της Κυβέρνησης για την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη της οικονομίας. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το παραγωγικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η κρίση ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει, δεν λύνεται μόνο από μέτρα παροχής ρευστότητας. Είναι, όμως, η παροχή ρευστότητας ένα σημαντικό βήμα για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, ένα πρώτο μέτρο το οποίο θα συμπληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες με τις πολιτικές που προωθούμε:
Πρώτον, για τη στοχευμένη παροχή εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου με αναμόρφωση και επέκταση του ΤΕΜΠΜΕ.
Δεύτερον, την τόνωση των δημόσιων επενδύσεων και την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, με απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που προβλέπονται και αναμόρφωση της προγραμματικής του βάσης.
Τρίτον, την αναμόρφωση του αναπτυξιακού νόμου, ώστε να χρηματοδοτεί έργα και δράσεις υψηλής προστιθέμενης αναπτυξιακής αξίας, με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την στήριξη της απασχόλησης, παράλληλα με την απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.
Τέταρτον, την ενεργοποίηση νέων εργαλείων, κυρίως την δημιουργία του Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας.
Πέμπτον, την αποτελεσματική εποπτεία της αγοράς.
Πέντε μεγάλες προτεραιότητες πολιτικής για το 2010 και θα έλεγα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 από το Υπουργείο μας.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγρότες, που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση, μέσα από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και την αναστολή ή μετάθεση της εκπλήρωσης δανειακών τους υποχρεώσεων να ανασάνουν, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, να επανασχεδιάσουν τις προτεραιότητές τους.
Το σχέδιο νόμου ρυθμίζει, καταρχήν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών που προκλήθηκαν μετά την 30η Ιουνίου του 2007, όπως η διάταξη τροποποιείται σήμερα με τις βελτιώσεις που καταθέσαμε, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός -όπως πολλοί συνάδελφοι στην Επιτροπή επισημάνατε- ότι ο δυσχερείς οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας άρχισαν ήδη να διαμορφώνονται, πριν την επέλευση των δυσμενών επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Υπαγωγή στη ρύθμιση μπορούν να ζητήσουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα για κάθε σύμβαση δανείου ή πίστωσης που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη μετά τις 30 Ιουνίου του 2007 και δεν υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ. Η εξυπηρέτηση των οφειλών αυτών γίνεται με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής, ενώ διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού που σωρεύτηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο.
Το σχέδιο νόμου επεκτείνει, μάλιστα, τις παραπάνω δυνατότητες ακόμη και σε οφειλές από δάνεια και πιστώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2005. Αυτό προκειμένου να δώσουμε και σε αυτές τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες τη δυνατότητα ανάκαμψης που ενδεχομένως εξαιτίας της επέλευσης της οικονομικής κρίσης δεν μπόρεσαν να έχουν.
Ο δανειολήπτης σε αυτή την περίπτωση, προκειμένου να ρυθμίσει τις παλαιότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει να καταβάλει μέχρι τις 15 Μαΐου ένα ποσό ίσο με το 10% της οφειλής που προκύπτει, χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.
Το τελευταίο και ως ένα τεκμήριο ότι οι επιχειρήσεις αυτές είναι πράγματι ενεργές και βιώσιμες.
Μάλιστα, το σχέδιο νόμου δημιουργεί για αυτές τις οφειλές ένα πρόσθετο κίνητρο εξυπηρέτησης της ρύθμισης, καθώς η απαλλαγή από τους τόκους υπερημερίας και ανατοκισμού προϋποθέτει την εξόφληση της ληξιπρόθεσμης οφειλής τουλάχιστον κατά το ήμισυ.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η ρευστότητα των επιχειρήσεων και των αγροτών ενισχύεται επίσης και μέσα από τη δυνατότητα ρύθμισης ακόμη και των ενήμερων οφειλών. Ο διατάξεις αυτές που αφορούν τις ενήμερες οφειλές στοχεύουν κατ’ εξοχήν στην προστασία των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών που πραγματικά δυσκολεύονται στην ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους.
Ποιους αφορούν οι ρυθμίσεις αυτές; Αφορούν επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας για δάνεια ως 350.000 ευρώ. Αφορούν αγροτικούς συνεταιρισμούς για δάνεια μέχρι 350.000 ευρώ. Αφορούν επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας για δάνεια ως 200.000 ευρώ. Αφορούν αγρότες χωρίς προϋποθέσεις. Και αφορούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές από το 2007 έως σήμερα.
Κάποιοι Εισηγητές μας ζήτησαν γενίκευση των διατάξεων για τις ενήμερες οφειλές. Κάτι τέτοιο, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, θα επιβάρυνε, κατά τη γνώμη μας, υπέρμετρα τους όρους κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα μπορούσε να είχε αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία μας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)

(ML)
(2SX)
Για αυτό και στο σχέδιο νόμου θέσαμε συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις, όσον αφορά στο πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου, ώστε να προλάβουμε πιθανές βραχυπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις.
Θέσαμε συγκεκριμένους όρους και κριτήρια. Ποια είναι αυτά; Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Κύκλος εργασιών μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις με βιβλία τρίτης κατηγορίας. Κύκλος εργασιών μέχρι 150.000 για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Μια ζημιογόνα χρήση το 2008 και δάνεια μέχρι 350.000 για επιχειρήσεις με βιβλία γ’ κατηγορίας και 200.000 ευρώ για τις λοιπές.
Αφορά επομένως επιχειρήσεις που είναι κατ’ εξοχήν μικρές, μικρομεσαίες και αυτά τα κριτήρια ουσιαστικά διαφυλάσσουν την εφαρμογή από οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις.
Θα ήθελα ιδιαίτερα να επισημάνω ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με επιχειρήσεις που παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και αυτό είναι ίσως και η ισχυρότερη απόδειξη ότι πρόκειται για πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις. Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στις ρυθμίσεις τόσο για τις ληξιπρόθεσμες όσο και για τις ενήμερες οφειλές είναι η κατοχή, όπως είπα, φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
Με συγκεκριμένες περαιτέρω προβλέψεις, το σχέδιο νόμου λαμβάνει μέριμνα και για την προστασία εκείνων που ενδέχεται να εκτεθούν σε αδικαιολόγητες πιέσεις στο προσεχές διάστημα από το κλείσιμο ή τη συρρίκνωση των πιστωτικών τους ορίων και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το τονίσαμε όσο θα έπρεπε πριν στη συζήτηση.
Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις αιφνιδιάζονται από το ξαφνικό κλείσιμο ή τη μείωση των πιστωτικών ορίων των ανοικτών ή αλληλόχρεων λογαριασμών τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Αυτό μάλιστα συμβαίνει για λόγους που ελάχιστα συνδέονται με τη μείωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας του δικαιούχου. Οι επιχειρήσεις αυτές εκτίθενται σε άμεσες αξιώσεις επιστροφής του κεφαλαίου που μπορούν να παραλύσουν τη λειτουργία τους, καθώς αδυνατούν πρόσκαιρα να ανταποκριθούν στις οφειλές τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Το σχέδιο νόμου αποθαρρύνει τα πιστωτικά ιδρύματα από την απόσυρση της ρευστότητας από τις επιχειρήσεις, καθώς σε περίπτωση που αυτό συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2011 η επιστροφή του ποσού ρυθμίζεται σε πέντε έτη.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν τον Τειρεσία. Ρυθμίσεις που αφορούν όχι μόνο τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές.
Τα τελευταία έτη η επεξεργασία δεδομένων που αφορούν την οικονομική συμπεριφορά έχει διευρυνθεί με τα εσωτερικά συστήματα πιστοληπτικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο της «Βασιλείας 2», αλλά και με ενεργοποίηση, όπως ξέρουμε, εταιριών που λειτουργούν αντίστοιχα αρχεία προσφέροντας και στα πιστωτικά ιδρύματα επαρκή και προωθημένη γνώση για την εκτίμηση του πιστοληπτικού κινδύνου.
Είναι όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα σημαντικό σε μια δημοκρατία να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο της λειτουργίας των συστημάτων αυτών, η προστασία του πολίτη και των πιστοληπτών από την καταχρηστική χρήση των προσωπικών τους δεδομένων. Η διατήρηση στα εν λόγω αρχεία και η διαβίβαση προς τα πιστωτικά ιδρύματα πληροφοριών, που είναι ανεπίκαιρες ή δεν δικαιολογούν με βάση και τις επικρατούσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες τη βαρύτητά τους, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, στο τέλος της γραφής, πλήττει την οικονομική τους ελευθερία.
Η διαγραφή, επομένως, των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός ορισμένου χρόνου τις υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή τέτοιων αδικαιολόγητων παρενεργειών.
Θα ήθελα να το επισημάνω με έμφαση. Η διαγραφή δεν αφορά κακοπληρωτές. Αφορά εκείνους που κάτω από εξαιρετικά δυσχερείς οικονομικές συνθήκες κατάφεραν και ανταποκρίθηκαν –απλώς όμως με καθυστέρηση- στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Σε συνθήκες κρίσης το στοιχείο της καθυστέρησης χάνει την αξία του, ως διαφοροποιητικό γνώρισμα, γιατί οι υπερενέργειες που δημιουργούνται και καταγράφονται δεν είναι αντιπροσωπευτικές για τη φερεγγυότητα μιας επιχείρησης.
Τι φταίει, κύριοι συνάδελφοι, μια επιχείρηση, όταν ο προμηθευτής της, εν μέσω κρίσης, κλείνει, αφήνοντας την απλήρωτη και ως εκ τούτου οι εισπράξεις στις οποίες υπολόγιζε δεν έγιναν και οι επιταγές, τις οποίες είχε εκδώσει, μένουν ακάλυπτες; Είναι ακραίο να αντιμετωπίζουμε τις περιπτώσεις αυτές με στερεότυπα περί κακοπληρωτών ή καλοπληρωτών, παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα.
Η κάθε κρίση απαιτεί για την αντιμετώπισή της έκτακτα μέτρα πρόσκαιρου χαρακτήρα και τέτοιο είναι αυτό της γενικευμένης αμνηστίας που προτείνουμε.
Το σχέδιο νόμου αναμορφώνει περαιτέρω το πλαίσιο λειτουργίας των εν λόγω συστημάτων, μειώνοντας καταρχήν κατά ένα έτος τα χρονικά όρια επεξεργασίας των δεδομένων, για οφειλές που εξοφλήθηκαν με καθυστέρηση.
Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ο εν λόγω περιορισμός τίθεται σε μια εποχή που έχει ενισχυθεί η επεξεργασία οικονομικών δεδομένων από τις τράπεζες με τις λεγόμενες λευκές λίστες. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Τέλος, το σχέδιο νόμου ενισχύει την ευθύνη των πιστωτικών ιδρυμάτων για την επικαιροποίηση των δεδομένων των οφειλετών, υποχρεώνοντας αυτά να ενημερώνουν άμεσα και χωρίς επιβάρυνση του οφειλέτη τα εν λόγω αρχεία για τις οφειλές που εξοφλήθηκαν.
Περαιτέρω, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να επιτυγχάνουν να μην εμφανίζονται στον Τειρεσία μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων, όταν οι απαιτήσεις πιθανολογούνται έντονα ως αβάσιμες. Ο Τειρεσίας πρέπει να παραμείνει εργαλείο για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά όχι ένα μέσο καταναγκασμού αποπληρωμής αβάσιμων απαιτήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα απαντά σε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα. Δεν λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά δίνει μια ανάσα σε αυτούς που νιώθουν τη θηλιά της πιστωτικής ασφυξίας να σφίγγει στο λαιμό τους. Είναι ώρα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Είναι ώρα να βάλουμε τάξη στα δημοσιονομικά μας. Είναι ώρα να δράσουμε αποτελεσματικά, να διοχετεύσουμε ρευστότητα στη αγορά, να στηρίξουμε τις επενδύσεις, να αναθερμάνουμε την οικονομία. Αυτό πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε σε λίγα χρόνια τα παιδιά μας να βρίσκουν δουλειά σε αυτόν τον τόπο. Για αυτό σας ζητώ να στηρίξετε το σχέδιο νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα έξι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Γέρακα.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι δεδομένο ότι η συζήτηση για την οικονομία, η οποία λαμβάνει χώρα σε αυτή την Αίθουσα και έξω από αυτήν τους τρεις και επιπλέον μήνες, εκατό ημέρες της νέας διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –έχετε γενέθλια σήμερα των εκατό ημερών και εύχομαι να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη χώρα και η Νέα Δημοκρατία θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια- αλλά αυτή η συζήτηση είναι κατ’ εξοχήν η συζήτηση η οποία διαμορφώνει ένα κλίμα στην αγορά. Ένα κλίμα το οποίο το έχει ανάγκη από το μεγαλύτερο επιχειρηματία μέχρι τον πιο φτωχό πολίτη, γιατί όλοι ζούμε σε συνθήκες μιας εσωτερικής ελληνικής αγοράς, η οποία οδηγεί την κοινωνική συνοχή της χώρας και την καθορίζει.
Ασφαλώς, εν μέσω κρίσης χρειάζονται μέτρα, ασφαλώς χρειάζεται πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης και ασφαλώς χρειάζεται ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο πρέπει να γνωρίζουν και οι πολίτες, αλλά τολμώ να πω μετά τους πολίτες, πρέπει να το γνωρίζει και η Βουλή, για να συζητήσουν τα κόμματα, δοθέντος ότι βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

(MT)
(2ML)
Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο μέσα σε λιγότερο από σαράντα οχτώ ώρες -οι οποίες ξεκινούν από αύριο το πρωί και τελειώνουν μεθαύριο το βράδυ- να ξεκαθαριστεί επιτέλους σ’ αυτή τη χώρα το φορολογικό νομοσχέδιο, να ξεκαθαριστεί η ενίσχυση των προβληματικών επιχειρήσεων, να ξεκαθαριστεί –και φτάνω στο σημαντικότερο σημείο- το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο το έχουν ανάγκη οι πάντες σ’ αυτή τη χώρα.
Φτάσαμε όμως στο σημείο να μας ανακοινώνεται χθες από το Προεδρείο της Βουλής ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας θα δοθεί στα κόμματα αύριο το μεσημέρι στις 15.00’, για να συζητηθεί στην Επιτροπή στις 17.00’, αφού πρώτα γίνει αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Θέλω λοιπόν να σας κάνω μια ερώτηση και νομίζω ότι η ερώτηση την οποία κάνω εξ ονόματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά σαφής και σημαντική και θέλουμε μια απάντηση. Έτσι βλέπει η Κυβέρνηση την πολιτική διαβούλευση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης; Έτσι νομίζει η Κυβέρνηση ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να προσφέρουμε σ’ αυτό τον διάλογο, στο μεγαλύτερο ίσως ζήτημα των τελευταίων δεκαετιών, από την Μεταπολίτευση και μετά;
Δεν θέλει η Κυβέρνηση την άποψη των κομμάτων; Δεν θέλει τη γνώμη των Βουλευτών; Πώς να έχουν γνώμη τα κόμματα και οι Βουλευτές, όταν καλούνται αυτό που έκανε η Κυβέρνηση εκατό μέρες να φτιάξει, όταν έλεγε ότι είχε σχέδιο όταν πήρε τις εκλογές, μέσα σε δύο ώρες να το αναλύσουν και να το συζητήσουν;
Κυρία Υπουργέ, θέλουμε μια απάντηση επ’ αυτού, μια απάντηση ουσιαστική παρακαλώ, διότι οι βασικές αρχές τις οποίες εσείς στις προγραμματικές δηλώσεις ως Κυβέρνηση αναλύσατε -ότι με αυτές θα κυβερνήσετε- είναι ότι έχετε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση -να το δούμε- ότι είσαστε υπέρ της διαφάνειας -το δεχόμαστε, το σεβόμαστε, το μετράμε- και είστε υπέρ της διαβούλευσης. Ποια πολιτική διαβούλευση θα κάνουμε γι’ αυτό το ζήτημα;
Ασφαλώς έχετε την ευθύνη –για να σας προλάβω ενδεχομένως- για την κυβερνητική απόφαση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέλετε τη γνώμη μας; Πώς να σας τη δώσουμε σε δύο ώρες; Ακόμη και στο δημοτικό ο δάσκαλος αφήνει μια μέρα τα παιδιά για να γράψουν ένα διαγώνισμα. Δύο ώρες για να συζητήσουμε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, εκτός αν δεν θέλετε τις απόψεις μας. Παρακαλώ όμως πάρα πολύ αναλαμβάνετε επ’ αυτού πολύ μεγάλη ευθύνη.
Εχθές έγινε παρέμβαση και από τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον κ. Τραγάκη, στον Πρόεδρο της Βουλής και από τον κ. Παναγιωτόπουλο ο οποίος συζήτησε με τον κ. Παπακωνσταντίνου και από τον ομιλούντα. Θέλω να παρακαλέσω το Προεδρείο της Βουλής να διασφαλίσει παρακαλώ, στο βαθμό που πιστεύει ότι πρέπει να βοηθήσει, την κοινοβουλευτική αυτή διαδικασία, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το οποίο θα γίνει και εξαιρετικά επώδυνος ο τρόπος με τον οποίο γίνεται.
Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω στο Προεδρείο της Βουλής την πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Σαμαρά για την Προ Ημερησίας συζήτηση για τη διαφάνεια. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει. Την έχουμε ανάγκη. Ανά πάσα στιγμή πρέπει να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο βλέπουν τη διαφάνεια τα κόμματα της Βουλής για να μπορεί και η Κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.
Την ίδια στιγμή που μιλάμε –μπορεί να κάνω λάθος ένα τέταρτο, μισή ώρα- είναι γνωστό σε μας ότι στην Αίθουσα 227 της Βουλής, στο αρμόδιο κομματικό όργανο ΚΤΕ του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναλύεται από τον κ. Παπακωνσταντίνου η φορολογική πολιτική την οποία θα φέρει αύριο ως πρόταση η Κυβέρνηση.
Διερωτώμαι: Είναι κομματικό ζήτημα η φορολογική πολιτική της χώρας ή μήπως είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί και τον τελευταίο πολίτη; Γιατί θα πρέπει σε σαράντα οχτώ ώρες να συμπυκνωθεί αυτή η συζήτηση και τι είδους διαβούλευση πολιτικής ή τι είδους διαφάνεια είναι αυτή όταν καλούνται τα κόμματα και οι Βουλευτές σε σαράντα οχτώ ώρες να αναλύσουν τις προτάσεις τους;
Εκτιμούμε ότι η Κυβέρνηση φοβάται τον διάλογο και την αντιπαράθεση. Δεν έχει κανέναν λόγο να φοβηθεί, γιατί στο τέλος-τέλος θα πάρει τις αποφάσεις που θέλει, αλλά μια Κυβέρνηση πρέπει να ακούει. Γιατί όταν έρθει ο λογαριασμός στο τέλος αυτής της πορείας, θα πρέπει τουλάχιστον και η Κυβέρνηση να έχει ακούσει και εμείς να έχουμε προβλέψει αυτά τα οποία θα προβλέψουμε.
Το νομοσχέδιο είναι στη σωστή κατεύθυνση, κυρία Υπουργέ. Έγινε πράγματι ουσιαστική συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Μερικά απ’ αυτά τα οποία ειπώθηκαν έγιναν δεκτά, κάποια άλλα ξεχάστηκαν. Όμως, ένα νομοσχέδιο όταν κατατίθεται, έχει σημασία τι μήνυμα στέλνει στην αγορά. Ασφαλώς το μήνυμα το οποίο στέλνει είναι να στηρίξουμε τις προβληματικές επιχειρήσεις, έχουμε κάθε λόγο.
Στο νομοσχέδιο όμως δεν υπάρχουν εκείνες οι αναγκαίες τροποποιήσεις για τη στήριξη μεγαλύτερου αριθμού μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Αυτό υπάρχει στην Έκθεση της ΟΚΕ, η οποία μας διακινήθηκε σήμερα. Εκεί χτυπάει η αγορά, στον ασθενή οικονομικά. Στην μικρομεσαία οικογενειακή επιχείρηση θα χτυπήσει η αγορά. Εκεί θα χτυπήσει το καμπανάκι της κρίσης και εκεί που είναι το οικογενειακό εισόδημα, από το οποίο ζει μια ολόκληρη οικογένεια, θα προκύψει ο πρώτος μεγάλος αριθμός θυμάτων της κρίσης ανέργων, οι οποίοι επιθυμούν να επιβιώσει η επιχείρησή τους για να προχωρήσουν. Δεν υπάρχει αυτό.
Δεν υπάρχει επίσης –εγώ άκουσα αυτά που είπατε και τα χάρηκα για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ- μέσα στο νομοσχέδιο καμία, μα καμία, διάταξη που να διακρίνει για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ τον ατυχήσαντα από τον συστηματικά κακοπληρωτή. Δεν υπάρχει. Βεβαίως θα θέλαμε να το δούμε. Είμαι βέβαιος ότι αυτό θέλουν να το δουν και οι ατυχήσαντες. Διότι οι κακοπληρωτές σ’ αυτήν τη χώρα μπορεί να πολλαπλασιαστούν με το μήνυμα που τους στέλνουμε. Αυτό θα βαθύνει ακόμη περισσότερο την κρίση στην αγορά.
Η ΟΚΕ σας πρότεινε -και το βρίσκουμε και εμείς θετικό- ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ είτε να τεθεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος είτε τουλάχιστον εναλλακτικά με μια συμμετοχή του δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Είναι μια πρόταση που εμπεριέχει –ας το πούμε κάπως έτσι- την πολιτική εποπτεία, αλλά και την πολιτική συνευθύνη για την πολιτική του ΤΕΙΡΕΣΙΑ εν μέσω κρίσης.
Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι το σχέδιο νόμου κινείται σε μια σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν μερικά ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν ούτε στην Επιτροπή, δεν απαντήθηκαν ούτε τώρα. Βεβαίως μέχρι αύριο μπορεί να απαντηθούν.
Δεν ξέρουμε αν πήγε η επιστολή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ποιες είναι οι όποιες παρατηρήσεις. Δεν ξέρουμε καν αν είναι δεσμευτικές ή όχι. Είναι ένα θέμα το οποίο θα θέλαμε να το ακούσουμε. Πιστεύω να έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση πάνω σ’ αυτό. Πάντως, σε κάθε περίπτωση εκτιμούμε ότι η ρευστότητα της αγοράς αφορά όλους. Δεν αφορά μονάχα αυτούς που έχουν ατυχήσει ή τους χτύπησε η κρίση και κάτι δεν πήγε καλά στην επιχείρησή τους ή προβλέπουν ότι κάτι θα τους συμβεί. Η κρίση αφορά και τους υγιείς, οι οποίοι είναι οριακοί.
Η ρευστότητα για την οποία όλοι αγωνιούμε και ομνύουμε σ’ αυτή την Αίθουσα και έξω απ’ αυτή την Αίθουσα, κυρίως εξασφαλίζεται από τη γενικότερη οικονομική πολιτική την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση και όχι πάντως από ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει πεπερασμένο χρήμα, έχει συγκεκριμένη στόχευση και δεν αφορά το πλατύ κοινό, διότι το κέρδος, ο πλούτος μιας χώρας διασπείρεται σε όλους τους πολίτες, ατομικά ή επιχειρησιακά.
Εδώ λοιπόν έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε. Να ανησυχούμε γιατί; Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται η αγωνία της Κυβέρνησης για τα οικονομικά, αλλά και η αρίθμηση των οικονομικών μέτρων και πολιτικών αποφάσεων της Κυβέρνησης, δίνει μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι η κατανάλωση πρόκειται να πέσει δραματικά. Διότι πώς αλλιώς να μην πέσει η κατανάλωση όταν έχουμε το μεγαλύτερο αναλογικά δημόσιο τομέα από ολόκληρη την Ευρώπη, ο οποίος καλείται να κόψει ένα μικρό κομμάτι από το μισθό του κάθε μήνα; Περί αυτού πρόκειται.
Πρόκειται δηλαδή περί ενός προτύπου Ιρλανδίας, το οποίο μέσω επιδομάτων –όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο- πρόκειται να εφαρμόσετε. Αυτό σημαίνει άρα καταδίκη του τζίρου, μείωση των κερδών των επιχειρήσεων, μείωση των φόρων της επόμενης και μεθεπόμενης χρονιάς, άρα ενεργητική και συνειδητή εισαγωγή σε μια κρίση. Καταλαβαίνουμε γιατί φέρνετε το νομοσχέδιο. Το φέρνετε γιατί υπάρχουν προβλήματα και γιατί προβλέπετε ότι θα υπάρχουν προβλήματα.
Ερωτάται ο απλός πολίτης που δεν χρειάζεται να ξέρει οικονομικά: Η δουλειά μιας Κυβέρνησης είναι να προλαμβάνει ή να δημιουργεί το πρόβλημα και να προλαμβάνει την επόμενη καταβύθιση; Διότι αντί εδώ να αυξήσουμε τη ρευστότητα μιας αγοράς, των υγιών επιχειρήσεων, τη δυνατότητα της τσέπης του κάθε πολίτη ή τουλάχιστον να τη διατηρήσουμε, αυτό το οποίο καλούμαστε να κάνουμε είναι να προλάβουμε την επόμενη καταβύθιση της αγοράς και τη μεθεπόμενη, όταν του χρόνου θα πέσουν τα έσοδα από το μειωμένο τζίρο της φετινής χρονιάς. Δεν καταλαβαίνουμε αυτού του είδους την οικονομική πολιτική.
Την ίδια στιγμή, παρά τους όρκους για την προώθηση του ΕΣΠΑ, οφείλω να σας πω ότι στις εκατό μέρες μέχρι τώρα και άλλες εκατό που προβλέπω –και σας το λέω επισήμως, διότι οι Γενικοί Γραμματείς των Περιφερειών που θα διαχειριστούν τα κονδύλια, έκατσαν στην καρέκλα τους προχθές και ενημερώνονται και δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι γίνεται- δηλαδή στις διακόσιες μέρες, έξι μήνες περίπου το ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει.
(MB)
(2MT)
Οφείλω να σας πω ότι όλα τα Υπουργεία ή τα περισσότερα και οι συνάδελφοι Υπουργοί –το λέω επειδή έτυχε να είμαι στην προηγούμενη Κυβέρνηση- παρέδωσαν έτοιμα έργα προς δημοπράτηση ανά τις περιφέρειες. Τίποτα απ’ αυτά δεν έχει προχωρήσει. Εάν λοιπόν η εκκίνηση των δημοπρατήσεων του ΕΣΠΑ, των μεγάλων έργων σε περιφερειακό ή σε πανελλαδικό επίπεδο ξεκινήσει μετά από έξι μήνες σημαίνει ότι τα πρώτα ρευστά στην αγορά θα μπουν μετά από έναν έως ενάμιση χρόνο. Και ερωτώ: Για ποια αναζωογόνηση της αγοράς πρόκειται;
Το ΕΣΠΑ δεν είναι λόγια, είναι χρήματα. Και τα χρήματα θα μπουν στην αγορά το 2011 και μέχρι το 2011 η απόλυτη καταβύθιση της αγοράς θα σημαίνει έναν τεράστιο αριθμό ανέργων.
Εμείς ως Νέα Δημοκρατία ανησυχούμε πάρα πολύ για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής. Ανησυχούμε για τη διγλωσσία της Κυβέρνησης. Ανησυχούμε για τα λανθασμένα μηνύματα, όπου φθάσαμε από το προεκλογικό του αξιότιμου Πρωθυπουργού ότι «τα λεφτά υπάρχουν» στο προχθεσινό του Υπουργού Απασχόλησης ότι «δεν υπάρχει ούτε σάλιο». Σας στείλαμε σήμερα ένα μήνυμα ότι τα χρήματα του ΟΑΕΔ βρίσκονται στο ΙΚΑ και είναι 6 δισεκατομμύρια παρακρατηθέντα από το ΙΚΑ, τα οποία πρέπει να αποδοθούν. Και ανησυχούμε όχι μόνο για τη διγλωσσία αλλά και για τη βαθιά άγνοια συγκεκριμένων και ζωτικών προβλημάτων της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι εύκολο σ’ αυτή την Αίθουσα να συζητάμε για την κρίση. Είναι μίζερη κουβέντα. Είναι όμως εύκολο να διασαφηνίσουμε τη θέση μας προς την Κυβέρνηση. Επαναλαμβάνω το αίτημά μας και τον προβληματισμό μας και τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία μας: Δεν είναι δυνατόν να συζητήσουμε, με δύο ώρες μελέτη, το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης του τόπου, επειδή εσείς συμφωνήσατε ότι την Παρασκευή πρέπει να το στείλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλατε, κυρία Υπουργέ, ή να το φτιάξετε πιο πριν ή να μας δώσετε τη δυνατότητα συζήτησης άμεσα. Η όποια πρόταση για συζήτηση την επόμενη εβδομάδα, αφού έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προφανώς είναι μια σκόνη στα μάτια των συναδέλφων Βουλευτών, γιατί θα είναι ανούσια, θα είναι μια έκθεση ιδεών σ’ ένα δεδομένο. Εκτός αν έχετε πάρει την απόφαση να αποφασίζετε μόνοι σας. Όποιος αποφασίζει μόνος του πληρώνει και το πολιτικό αντίτιμο στο τέλος αυτής της πορείας!
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νιας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Κατσέλη ζήτησε το λόγο για να κάνει μία παρέμβαση.
ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριε Μαρκόπουλε, σας άκουσα προσεκτικά. Θα σας έλεγα πραγματικά να μην ανησυχείτε, αλλά να ανησυχείτε λίγο για το τι έχετε αφήσει πίσω σας.
Απλώς θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πέρυσι δεν συζητήθηκε καν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στη Βουλή. Το τελευταίο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ήταν αυτό του 2007-2010, το οποίο ήρθε και συζητήθηκε στη Βουλή στις 15-1-2008. Πέρυσι η Κυβέρνησή σας δεν θεώρησε καν ανάγκη να φέρει και να συζητήσει το Πρόγραμμα που καταθέσατε και γι’ αυτό είχαμε τις συνεχείς ανατροπές που είχαμε. Τι θέλατε; Να ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και να μην ενημερωθεί η Βουλή;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε δύο ώρες;
ΛΟΥΚΙΑ-ΤΑΡΣΙΤΣΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Με συγχωρείτε. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά. Θα μας δοθεί η ευκαιρία να το ξανασυζητήσουμε. Έπρεπε να πείτε «μπράβο» διότι την ίδια στιγμή, μετά από δύο ώρες κατατίθεται και θα γίνει μια πρώτη, ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή. Κι αυτό σε τίποτα δεν απαγορεύει το να γίνουν και πολλές άλλες συζητήσεις, εφόσον πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της οικονομίας, το οποίο είμαι σίγουρη ότι θα μας απασχολήσει για πολλές άλλες μέρες.
Και επειδή αναφέρατε κάτι για το ΕΣΠΑ απλώς να σας πω να μην ανησυχείτε. Την Παρασκευή έχουμε συνάντηση με όλους τους γενικούς γραμματείς περιφερειών. Οι συζητήσεις πραγματικά είναι αποτελεσματικές και με τα Υπουργεία και με όλες τις περιφέρειες. Μέσα στον μήνα ή το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και η υλοποίησή του αρχίζει άμεσα. Να ανησυχείτε -και πρέπει να ανησυχείτε πάρα πολύ- για όλα αυτά που συνέβησαν και φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα λεπτό μπορώ να έχω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα δευτερολογήσετε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μία παρατήρηση θα ήθελα να κάνω μόνο σε όσα είπε η κυρία Υπουργός, αν έχω το δικαίωμα και μου επιτρέπει και ο κ. Παπουτσής. Ένα λεπτό θα χρειαστώ μόνο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Υπουργέ, θα θέλαμε να μην ανησυχούμε, πραγματικά. Όμως θα επιμείνω ότι ανησυχούμε.
Και σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα ήθελα να σας πω ότι εγώ προσωπικά και πιστεύω κι οι υπόλοιποι συνάδελφοι, τουλάχιστον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αισθανόμαστε σαν δημοσιογράφοι, διότι αύριο ο αρμόδιος Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου θα έρθει να μας κάνει ενημέρωση. Εμείς λοιπόν δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Είμαστε πολιτικοί. Και δεν είμαστε μόνο για να ακούμε. Είμαστε και για να μιλάμε. Σας δηλώνω λοιπόν ότι δεν μπορούμε αύριο να ομιλήσουμε. Θα είμαστε βεβαίως εκεί, αλλά δεν θα μπορούμε να ομιλήσουμε για τον απλούστατο λόγο ότι η Κυβέρνηση μεθόδευσε τις ημερομηνίες έτσι ούτως ώστε να μην γίνει μία εκ των προτέρων συζήτηση. Περί αυτού ακριβώς πρόκειται.
Κατά τα άλλα, βεβαίως θα διαλεγόμαστε στον χρόνο που έρχεται. Το ζήτημα είναι ότι οι εκ των υστέρων προφήτες είναι άχρηστοι στον τόπο ως πολιτικοί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς η πραγματικότητα δεν είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε η κυρία Υπουργός, ότι πέρυσι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν το συζήτησε ποτέ η Βουλή, αλλά ότι δυστυχώς τροποποιήθηκε τρεις ημέρες αφού έφθασε στις Βρυξέλλες και γενικότερα υπήρχε μια ηλεκτρονική τροποποίηση σε διαρκή βάση μέχρι να αποκαλυφθεί πλήρως ότι το βασικό συστατικό στοιχείο, ο βασικός πυλώνας του Προγράμματος Ανάπτυξης, που ήταν ο Προϋπολογισμός, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Ως εκ τούτου, ας χαιρετίσουμε την απόφαση της Κυβέρνησης να συζητήσει αύριο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ας συμβάλουμε όλοι με τον τρόπο μας και με τις δυνάμεις μας.
Θέλω όμως να συμφωνήσω με τον κ. Μαρκόπουλο ότι ο ρόλος των Βουλευτών είναι ακριβώς αυτός: Είναι το να επιδιώκουμε τη συζήτηση εντός του Κοινοβουλίου, εντός των θεσμικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών, γιατί πράγματι εμείς υπηρετούμε τους κανόνες της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας και όχι τη δημοκρατία των πρωτοσέλιδων και των βραδινών δελτίων ειδήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου ευθύς εξαρχής να συγχαρώ την Υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη για το νομοσχέδιο που έφερε προς συζήτηση στη Βουλή. Είναι μια πρωτοβουλία την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ και τρία χρόνια επιχειρεί. Είναι η τρίτη φορά, αυτή τη φορά από τη θέση της Κυβέρνησης, αλλά και δυο φορές στο παρελθόν από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιχειρήσαμε να την αναλάβουμε στη Βουλή, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίσαμε την άρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ως εκ τούτου όλα τα μέτρα τα οποία σήμερα λαμβάνονται για την προστασία των δανειοληπτών οι δανειολήπτες δεν μπόρεσαν να τα απολαύσουν στα προηγούμενα χρόνια λόγω ακριβώς της δογματικής, θα έλεγα, στάσης και άρνησης της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Για μας όμως είναι και εκπλήρωση των στόχων μας, είναι εκπλήρωση των δικών μας δεσμεύσεων, των προεκλογικών μας δεσμεύσεων, καθώς αυτή η πολιτική είναι μια πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των εργαζομένων. Επιπλέον όμως αποτελεί επί της ουσίας μια σεισάχθεια για την ελληνική κοινωνία, της οποίας η συνοχή εξαρτάται και μάλιστα εξαρτάται άμεσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά οι δυνατότητές τους έχουν ξεπεράσει τα όρια της ουσιαστικής επιβίωσης εδώ και αρκετό καιρό.
Είναι θλιβερό βέβαια το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν προσπάθησαν. Δεν θέλησαν ή δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την αναγκαιότητα. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν κατόρθωσαν να προλάβουν νωρίτερα τη δυσμενή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε πολλές περιπτώσεις επεχείρησε να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα και κυρίως με προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου.
Είναι θλιβερό επίσης το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αυτές με την πενιχρή χρηματορροή οδηγήθηκαν αναγκαστικά και συστηματικά σε ποικιλόμορφους και ανακυκλούμενους δανεισμούς προκειμένου να καλύψουν βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας, μια πρακτική που οδήγησε σε μακροχρόνιες και επικίνδυνες δεσμεύσεις προς τις τράπεζες, δεσμεύσεις που υποθήκευσαν το μέλλον των επιχειρηματιών αλλά και των εργαζομένων τους.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το αποτέλεσμα αυτών των συνειδητών πολιτικών -γιατί σε καμία περίπτωση δεν ήταν ευκαιριακές πολιτικές, ήταν συνειδητές πολιτικές, ήταν επιλογές των κυβερνώντων- ήταν το κλείσιμο δέκα χιλιάδων επιχειρήσεων μέσα στο 2009, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας αλλά και για την ανεργία στη χώρα μας.
(ΚΟ)





(2MB)
Σήμερα είμαστε, λοιπόν, εδώ και έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί το πρώτο, αλλά τολμηρό βήμα της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της αγοράς. Είναι το πρώτο μέρος, αν θέλετε, μιας δέσμης μέτρων που θα ακολουθήσουν και θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη, στην ενίσχυση, στην ουσιαστική ενίσχυση του μικρού επιχειρηματία που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της αγοράς και της οικονομίας μας.
Μ’ αυτό το νομοσχέδιο δίνουμε για πρώτη φορά διαπραγματευτική δύναμη στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Θα έλεγα ότι είναι μία νίκη των καταναλωτών, γιατί έτσι είναι. Πρώτη φορά ρυθμίζονται σε τέτοια έκταση ληξιπρόθεσμες και ενήμερες οφειλές. Πρώτη φορά οι αλληλόχρεοι λογαριασμοί μετατρέπονται σε τοκοχρεολυτικά δάνεια και διαγράφονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, ενώ το χρονικό βάθος των ρυθμίσεων πηγαίνει στα επτά χρόνια.
Όλα αυτά τα μέτρα εκτός από τολμηρά, είναι και άκρως αναγκαία. Διότι, αν το 2009 έκλεισαν δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις, τότε πρέπει να προστατευθούν άμεσα οι επιχειρήσεις που είναι τώρα στο χείλος του γκρεμού και σε καμία περίπτωση να μην αφεθούν στην πορεία που τους οδηγεί ξανά στην ίδια κατεύθυνση.
Ακούμε συχνά τη Νέα Δημοκρατία να υπερηφανεύεται για το ΤΕΜΠΕ. Θέλω να πω ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να αναγνωρίσουμε τα λάθη που έγιναν, τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες όσον αφορά τη λειτουργία του ταμείου. Οι παραγωγικοί φορείς, μάλιστα, οι οποίοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του παρόντος νομοσχεδίου ήταν απολύτως σαφείς. Διότι όλοι μας θύμισαν την τραγική σύμπτωση οι αιτήσεις σχετικά με το ΤΕΜΠΕ που έμειναν στα συρτάρια της Εθνικής Τράπεζας να είναι δέκα χιλιάδες, όσες ακριβώς λοιπόν και οι επιχειρήσεις οι οποίες έκλεισαν.
Όμως, το νομοσχέδιο δεν μένει μόνο σ’ αυτό το σημείο, αλλά προχωράει και παραπέρα. Προχωράει με πολύ τολμηρά και αποφασιστικά βήματα στο να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της «μαύρης λίστας» του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, της
«μαύρης λίστας» με την οποία στενάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Τερματίζεται το παράλογο σύστημα που οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο, ένα κλείσιμο άδικο για διακόσια και πεντακόσια χιλιάρικα ευρώ, για μία εγγραφή μικροποσού που εμπόδιζε έναν επαγγελματία να πάρει το δάνειο που θα του εξασφάλιζε ρευστότητα, συνέχιση των εργασιών και ανάκαμψη.
Αντί ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ να επιτελεί τον ρόλο του ως εργαλείο στάθμισης του κινδύνου από τα δάνεια, είχε μετατραπεί σε μέσο στιγματισμού ανθρώπων και επιχειρήσεων για μικρά ποσά. Και η πλειονότητα αυτών, ακόμα κι αν ξεπλήρωναν τα χρέη τους, δεν μπορούσαν να αναλάβουν ούτε τότε το δάνειο, γιατί το στίγμα έμενε.
Κάποτε η ελληνική κοινωνία, οι πολίτες γνώριζαν ότι κινδύνευαν να στιγματιστούν από τους φακέλους της ΚΥΠ, όπου ούτε η δήλωση μετανοίας ήταν αυτή που θα μπορούσε να τους σώσει. Σήμερα οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Πληρώσεις δεν πληρώσεις τα χρέη που έχεις, το δάνειο δεν θα το πάρεις και βεβαίως θα κλείσεις. Ε, αυτός ο παραλογισμός τελειώνει και τελειώνει με αποτελεσματικό και άμεσο τρόπο, χωρίς να θίγεται η αρχική θεμιτή αποστολή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, που είναι βοηθητική για τις τράπεζες και τους καταναλωτές.
Για όλους αυτούς του λόγους, στο δημόσιο διάλογο η κριτική που έχει μέχρι τώρα ασκηθεί είναι τελείως άσκοπη και άστοχη. Ήταν, όμως, σκληρή πρέπει να σας πω. Παρακολουθήσατε όλοι όλες αυτές τις ημέρες μια δημόσια πολλές φορές σκληρή αντιπαράθεση από ισχυρούς πόλους του κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού συστήματος της χώρας. Αυτή είναι μία διαπίστωση, όμως, που πρέπει να μας προβληματίσει. Διότι κακά τα ψέματα, φοβάμαι ότι με τα χρόνια και με την ενοχή του πολιτικού συστήματος, το οικονομικό σύστημα της χώρας γίνεται ολοένα και περισσότερο τραπεζοκεντρικό. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει και την Κυβέρνηση, αλλά πάνω από όλα τα πολιτικά κόμματα και όλες τις οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου.
Από τη μία πλευρά, ακούσαμε όλη αυτή την περίοδο ότι το νομοσχέδιο αυτό επιβραβεύει τους μπαταχτσήδες και θέτει σε κίνδυνο το ίδιο το τραπεζικό σύστημα και την αξιοπιστία του. Ε, λοιπόν, δεν είναι αλήθεια. Απεδείχθη σήμερα το πρωί από τον Εισηγητή μας, τον κ. Θανάση Παπαγεωργίου, απεδείχθη πριν από λίγο από την Υπουργό την κα Κατσέλη, απεδείχθη από όλους τους συναδέλφους που έλαβαν το λόγο.
Το μόνο που κάνει αυτό το νομοσχέδιο είναι να προστατεύει στοχευμένα υγιείς επιχειρήσεις που μπορούν να ανακάμψουν χάρη σε μια μικρή περίοδο χάριτος. Επιπλέον, διορθώνει τις στρεβλώσεις του ΤΕΙΡΕΣΙΑ που έχουν οδηγήσει στις απίστευτες υπερβολές με τις οποίες στενάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τίποτα δεν χαρίζει το νομοσχέδιο και σε κανέναν. Μοναδικός του στόχος είναι η προστασία του καλόπιστου δανειολήπτη. Και φυσικά, οι επιπτώσεις στις τράπεζες δεν είναι καθόλου επαχθείς. Οι τράπεζες, εξάλλου, καλούνται να συνεισφέρουν από τα κέρδη τους, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά εύλογο σε μία εποχή που όλοι αναγνωρίζουν ότι στηρίχθηκαν και επωφελήθηκαν τα μάλα από τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού τα οποία στην πραγματικότητα αξιοποίησαν αποκλειστικά για την ενίσχυση της δικής τους κερδοφορίας και την ενίσχυση της δικής τους διαπραγματευτικής δύναμης στην διεθνή τραπεζική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, ακούσαμε και άλλη κριτική. Ακούσαμε την κριτική ότι το νομοσχέδιο είναι άτολμο, ότι είναι ένα νομοσχέδιο για το θεαθήναι. Και πάλι λάθος. Λάθος προσέγγιση, λάθος κριτική. Διότι σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο εμείς ερχόμαστε, η Κυβέρνησή μας έρχεται, να εξασφαλίσει πάλι με στοχευμένο τρόπο την ακεραιότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία γενικευμένη και άκριτη διαγραφή χρεών. Αυτό θα κατέστρεφε την εμπορική πίστη, θα κατέστρεφε πράγματι τις ίδιες τις τράπεζες και θα έπληττε τελικά τους ίδιους τους καταθέτες και τους εργαζόμενους. Μπορεί, βεβαίως, να εξυπηρετούσε κάποιους οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν την ελπίδα για την επανάσταση μέσα από την καταστροφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποδεχθεί κανείς με τη λογική, με τον ορθολογικό τρόπο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών της χώρας και την ουσία της οικονομικής διαδικασίας τέτοιου είδους προτάσεις.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λοιπόν, ανάμεσα σ’ αυτές τις ακραίες φωνές, επιζήτησε τη χρυσή τομή. Στοχεύουμε στην προστασία του καλόπιστου δανειολήπτη, στον περιορισμό της απληστίας των τραπεζών και ταυτόχρονα συνυπολογίζουμε την ατομική ευθύνη των πολιτών.
Σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος, κάτι που θα ήταν πράγματι καταστροφικό για το σύνολο της κοινωνίας. Απλά μ’ αυτό το νομοσχέδιο ζητάμε από τις τράπεζες να συνεισφέρουν με δίκαιο τρόπο κατ’ αναλογία στην αντιμετώπιση της κρίσης και πάνω απ’ όλα, να αναλάβουν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην κοινωνία, όπως εξάλλου έχει κάθε επιχείρηση που έχει οικονομική δραστηριότητα στα πλαίσια της σύγχρονης κοινωνίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάποτε που ίσχυε ο κανόνας του χρυσού για τη ρύθμιση της ρευστότητας των αγορών, ένας αμερικανός πολιτικός, ο Ουίλιαμ Τζέκινς Μπράιαν -δημοκρατικός Βουλευτής και μάλιστα τρεις φορές με το χρίσμα των δημοκρατικών για υποψήφιος Πρόεδρος- είπε ότι η ανθρωπότητα είναι σταυρωμένη σε ένα χρυσό σταυρό.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αν μου επιτρέπεται –ποιητική αδεία- να τον παραφράσω, θα έλεγα ότι η ελληνική κοινωνία σήμερα σταυρώνεται στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει και χαίρομαι, γιατί μ’ αυτό το νομοσχέδιο κάνουμε ένα σταθερό, ένα καθαρό βήμα για να τελειώσει αυτό το θέμα εδώ.
Για όλους αυτούς τους λόγους που σας παρέθεσα, το νομοσχέδιο αυτό πρέπει να τύχει ευρείας αποδοχής και στήριξης. Ελπίζω όλοι οι συνάδελφοι να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια, έτσι ώστε να δοθεί και ένα καθαρό μήνυμα στις αγορές ότι ξεκίνησε η πορεία της αναθέρμανσης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Έτσι κι αλλιώς, κακά τα ψέματα και ας μη γελιόμαστε. Οι αγορές δεν περιμένουν επικοινωνιακά τρικ και δηλώσεις επικοινωνιακού περιεχομένου, αλλά ουσιαστικά νομοθετικά μέτρα και συγκεκριμένα αποτελέσματα από την πολιτική της Κυβέρνησης και την ανταπόκριση της ελληνικής οικονομίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσή.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Λυπάμαι που η κυρία Υπουργός αναγκάστηκε -προφανώς λόγω φόρτου εργασίας- να αποχωρήσει και αντιλαμβάνομαι το φόρτο. Λυπάμαι κυρίως γιατί ήθελα να την ευχαριστήσω, γιατί σ’ αυτές τις εποχές της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας όπου και εμείς οι εκδότες τα φέρνουμε βόλτα πολύ δύσκολα, παρατήρησα ότι στη συνέντευξη που έδωσε στο δελτίο ειδήσεων του MEGA προχθές είχε πίσω της όλα τα βιβλία των «εκδόσεων Γεωργιάδη», κάτι που ήταν μία καλή έμμεση διαφήμιση για τις εκδόσεις μας. Την ευχαριστούμε πολύ.
(DE)


(2KO)
Πάμε, όμως, τώρα στην ουσία αυτού του νομοσχεδίου, κύριε Πρόεδρε, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ποιο είναι το ζητούμενο αυτού του νομοσχεδίου; Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. φέρνει αυτό το νομοσχέδιο σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων; Διότι θέλει να ενισχύσει τη ρευστότητα της αγοράς μέσα σε μία ιδιαιτέρως ταραγμένη περίοδο και να βοηθήσει μέσα σε αυτήν την ιδιαιτέρως ταραγμένη περίοδο πάρα πολλούς επαγγελματίες να καταφέρουν να τα βγάλουν πέρα, να τα φέρουν βόλτα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας. Και ως προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως επαινετή.
Εγώ δεν βλέπω πώς θα μπορούσε στα σοβαρά κάποιος να είναι αντίθετος σε μια προσπάθεια, πρώτον, να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και δεύτερον, να δώσουμε τις αναγκαίες ανάσες στους επιχειρηματίες να τα φέρουν βόλτα σε αυτή τη δύσκολη ώρα.
Όμως, ίσως η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταλάβει επακριβώς, αν και έχει διανύσει πολλά χρόνια στην εξουσία και έχει χρεώσει με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ τη χώρα -αλλά εν πάση περιπτώσει στα κάποια δισεκατομμύρια ευρώ που μας έχει βάλει μέσα και μετά πρέπει να αρχίσουμε να καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- πώς λειτουργεί η οικονομία.
Και φέρνω ένα παράδειγμα για να εξηγήσω πώς ο Υπουργός Οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπακωνσταντίνου, με συγκεκριμένη συμπεριφορά του, αντιστρατεύεται ο ίδιος το παρόν νομοσχέδιο και το στόχο του.
Είμαστε αρχές Νοεμβρίου και έχουν αρχίσει αυτές οι φοβερές διαρροές για την πρόθεση της Κυβερνήσεως στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να βάλει την πιστωτική κάρτα ως τεκμήριο για τη φορολόγηση των διαφόρων προσώπων, αλλά ακούγεται και το αμίμητο που δεν έχει ακουστεί ξανά σε δημοκρατική πολιτεία στον κόσμο, ότι σκοπεύει, λέει, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ζητήσει από τους Έλληνες φορολογουμένους να δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων.
Είμαι εγώ σε τηλεοπτική εκπομπή και συγκεκριμένα του Γιώργου Αυτιά στο ALTER. Εγώ είμαι ένας βιβλιοπώλης μικρομεσαίος, τίποτα σε ιδιαίτερες σπουδές οικονομικών και γυρνάω και λέω τότε στο συνάδελφό μας, τον κ. Νάσο Αλευρά: «Με αυτά που λέτε, σε λίγο δεν θα υπάρχει φράγκο στις ελληνικές τράπεζες». Και μάλιστα, κατηγορήθηκα από τον κ. Αλευρά τότε, αρχές Νοεμβρίου ήταν, ότι υπερασπίζομαι τη φοροδιαφυγή.
Δεν πέρασαν δύο μήνες και ήλθαν τα πρώτα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, κύριε Παπουτσή, ότι 5.000.000.000 ευρώ έχουν κάνει φτεράκια από τη χώρα μας, έχουν φύγει μέσα από τις τράπεζες, γιατί ακριβώς αυτοί που τα έχουν, ακούγοντας αυτές τις προθέσεις της Κυβερνήσεως, τα έβγαλαν.
Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι άλλη συζήτηση το αν πρέπει να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Εγώ να πω, που διαφωνώ πλήρως με αυτά, ως υπόθεση εργασίας ότι θα έπρεπε να εφαρμοστούν. Μα, αν έπρεπε να εφαρμοστούν και θέλατε να είχατε επιτυχία και ήσασταν στοιχειωδώς ικανοί γι’ αυτό που λέει και το νομοσχέδιο, τη ρευστότητα, θα έπρεπε να μην το ξέρει το δεξί αυτί του κυρίου Πρωθυπουργού με το αριστερό, ότι πρόκειται να κάνετε αυτό το πράγμα και ξαφνικά να το κάνετε. Μόνο έτσι θα είχε αποτέλεσμα η σύλληψη της ενδεχόμενης φοροδιαφυγής μέσω της δηλώσεως των καταθέσεων. Η διαρροή της πληροφορίας ότι πρόκειται να το κάνετε σε τι εξυπηρετεί, πλην του να φύγουν τα λεφτά και να πάνε έξω; Σε απολύτως τίποτα.
Και θα έλεγε κανείς, κύριε Υφυπουργέ: «Δε βαριέσαι, κάποιοι μέσα στο Υπουργείο διέρρευσαν αυτές τις πληροφορίες. Τι να κάνουμε; Έτσι δουλεύει η ελληνική δημόσια διοίκηση».
Μα, δεν έφτανε μόνο αυτό. Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου ο ίδιος είναι προσκεκλημένος στην πρωινή εκπομπή του MEGA, στον κ. Καμπουράκη και στον κ. Οικονομέα. Τον ρωτούν οι δύο δημοσιογράφοι: «Τι γίνεται με αυτή την ιστορία, ότι σκοπεύετε να ζητήσετε να αναγράψουμε στις φορολογικές δηλώσεις τις καταθέσεις;». Και απαντά ο κ. Παπακωνσταντίνου και κατά τη γνώμη μου, είναι η ατυχέστερη δήλωση Υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια: «Το σκεφτόμαστε».
Όσο το σκέφτεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα λεφτά εξακολουθούν να φεύγουν προς τα έξω και αγαπητές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ετοιμαστείτε σε λίγους μήνες, όχι πολύ αργά από σήμερα, να έλθουν οι τράπεζες λόγω αυτής της ραγδαίας φυγής κεφαλαίων και να μας πουν: «Ή μου ξαναδίνετε χρήματα, όπως έγινε επί εποχής του πακέτου Αλογοσκούφη ή χρεοκοπούμε». Και τότε να δω πού θα βρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με ποιο τρόπο θα καταφέρει, παρακαλώντας γονυπετώς αυτούς που έβγαλαν τα λεφτά τους αυτούς τους μήνες, λόγω των κυβερνητικών παλινωδιών και των συνεχών εξαγγελιών στην τηλεόραση, λανθασμένων, να έλθουν τα λεφτά πίσω, για να μην κινδυνεύσει εκ νέου με κατάρρευση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Αυτοί είναι πρωτοφανείς ερασιτεχνισμοί. Αυτή, δηλαδή, την κρίσιμη ώρα που θα πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, ο Υπουργός Οικονομικών πηγαίνει στην τηλεόραση και λέει «το σκέπτομαι».
Ε, όσο το σκέφτεται ο κ. Παπακωνσταντίνου, εμείς θα χρεοκοπήσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Πάμε λίγο τώρα στην ουσία του νομοσχεδίου. Εμείς, κύριε Υπουργέ, όπως έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε ένα Κόμμα που δε μας αρέσει η στείρα κριτική. Και όπως αποδείξαμε και στο νομοσχέδιο που φέρατε εδώ για το Α.Σ.Ε.Π., είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε τη θετική μας ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, εάν κρίνουμε ότι αυτό παρέχει τις αναγκαίες εγγυήσεις για να λειτουργήσει πραγματικά και να έχει αποτέλεσμα. Και το ίδιο θα πράξουμε και σε αυτή την περίπτωση. Επιφυλαχθήκαμε κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, διότι περιμέναμε να ακούσουμε από την αρμόδια Υπουργό που ούτε σήμερα στην πρωτολογία της το ακούσαμε, ας ελπίσουμε να το ακούσουμε μέχρι το πέρας της συνεδριάσεως, πώς θα εξασφαλίσει η κυρία Υπουργός και κατά συνέπεια η Κυβέρνησή σας ότι δε θα υπάρχει πλήγμα πράγματι μέσω αυτών των μέτρων και κυρίως μέσω του άρθρου 2 για τους ενήμερους οφειλέτες εις την ρευστότητα της αγοράς, δηλαδή, εις την συνεχή παροχή δανείων από τις τράπεζες σε όσους την έχουν ανάγκη.
Είναι η κυρίως ένστασή μας σε αυτό το νομοσχέδιο. Είμαστε κατ’ αρχάς θετικοί, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει οπωσδήποτε το κράτος με κάποιον τρόπο να βοηθήσει αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και οι οποίοι, αν και είναι καλοπληρωτές, αν και έχουν καλή πρόθεση, δε μπορούν να τα φέρουν βόλτα, διότι έχουν βρεθεί σε αυτή την οικονομική θύελλα. Άρα, κατ’ αρχάς λέμε «ΝΑΙ». Επισημαίνουμε, όμως, τον υπαρκτό κίνδυνο, αν εφαρμοστεί κατά γράμμα αυτό το νομοσχέδιο και μάλιστα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί προηγουμένως οι αναγκαίες εγγυήσεις, να φτάσουμε αύριο σε μία πραγματικότητα στην αγορά όπου οι τράπεζες δε θα δίνουν δάνειο σε κανέναν, ακριβώς φοβούμενες ότι θα πάνε όλοι να κάνουν χρήση αυτών των μέτρων που έχει μέσα το νομοσχέδιο.
Και αν αυτό συμβεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να είστε όλοι απολύτως βέβαιοι ότι η οικονομική πραγματικότητα στην οποία θα ξυπνήσουμε θα είναι πολύ χειρότερη από αυτή στην οποία βρισκόμαστε σήμερα και την οποία προσπαθούμε να υπερκεράσουμε.
Είναι η βασική ένστασις του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού -αστερίσκος- και θα αναμείνουμε μέχρι το πέρας της συνεδριάσεως να μας εξηγήσει επαρκώς η Κυβέρνησις πώς θα καταφέρει ή πώς έχει προβλέψει να εμποδίσει αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο που δημιουργείται από το άρθρο 2 του παρόντος νομοσχεδίου.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, να κάνω και μια ευρύτερη παρατήρηση, μια και βρισκόμαστε σήμερα στην επί της αρχής συζήτηση που έχει να κάνει με ένα κατ’ εξοχήν οικονομικό νομοσχέδιο σε μία περίοδο οξυτάτης οικονομικής κρίσης και τι θα περίμενε κανείς από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών.
Διάβασα στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ότι ξένοι αξιωματούχοι λένε στην Κυβέρνηση: «Γιατί δεν πάτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Εκεί τουλάχιστον οι όροι θα είναι ελαφρύτεροι και θα πάρετε και ένα δάνειο, ενώ με την επιτήρηση έχουμε τους ίδιους όρους και χειρότερους, χωρίς να έχουμε πάρει δάνειο». Άρα, διακινείται γενικώς το σενάριο της ενδεχομένης χρεοκοπίας της χώρας, για να μην κοροϊδευόμαστε. Και ενώ θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που διανύει η χώρα, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έχει κηρύξει εθνική πανστρατιά, θα έχει ζητήσει από όλες τις κοινωνικές ομάδες και από όλους τους πολίτες τη συστράτευσή τους, για να μπορέσουμε να περάσουμε αυτή τη θύελλα και να αποφύγουμε μία ενδεχόμενη χρεοκοπία που τόσο ζημιά θα κάνει στον τόπο, εάν και εφόσον συμβεί -χτυπάμε ξύλο- η Κυβέρνηση τι κάνει; Μέσα σε αυτή τη συγκυρία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που όχι μόνο δεν ενώνουν τον ελληνικό λαό, αλλά τον οδηγούν στον πλήρη διχασμό. Και ως κυρίαρχη αναφέρω την πρωτοβουλία για το μεταναστευτικό και την αλλαγή του κώδικα της ιθαγενείας.
Και θέλω να εξηγήσω στον κ. Υφυπουργό και στους κυρίους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δεν είναι καθόλου άσχετη η συζήτηση, η αλλαγή του κώδικα της ιθαγενείας με το παρόν νομοσχέδιο. Γιατί δεν είναι; Διότι το παρόν νομοσχέδιο αυτό που λέει στην ουσία είναι ότι θέλει να φτιάξει ένα καλό κλίμα στην αγορά.
Καλό κλίμα στην αγορά, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρόκειται να φτιάξουμε, εάν αύριο έχουμε εκατό πορείες ανθρώπων στην Αθήνα που θα διαμαρτύρονται για την αλλαγή του κώδικα ιθαγενείας. Καλό κλίμα στην αγορά δεν θα φτιάξουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Pro terra censeo, Carthago delenda est.
(LM)
(3DE)
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα το πω φυσικά.
Κύριε Πρωτόπαπα, θέλετε να συνεχίσουμε την ιστορική μας συζήτηση που ξεκινήσαμε χθες το πρωί; Αναφέρεστε πράγματι σε ένας από τους αγαπημένους μου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αφήστε τους διαλόγους, κύριε Πρωτόπαπα και κύριε Γεωργιάδη. Αυτά στα τηλεοπτικά παράθυρα.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Λέω γενικώς. Άκουσα, λοιπόν, από κάτω ότι υπάρχει αναφορά γενική στον αρχαίο Ρωμαίο ρήτορα τον Κράτονα, ο οποίος έκλεινε κάθε του συζήτηση με την περίφημη φράση «Carthago delenda est», δηλαδή η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί. Ευτυχώς ο Κράτων θα πρέπει να ξέρετε ότι δικαιώθηκε από την ρωμαίικη ιστορία και όταν η Ρώμη τον άκουσε έγινε αυτοκρατορία.
Κατά το ίδιο ακριβώς τρόπο, λοιπόν, θα σας πούμε και εμείς από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ότι έχετε δύο ευκαιρίες. Η μια είναι να πάρετε πίσω το νομοσχέδιο για την αλλαγή του Κώδικα Ιθαγενείας, ώστε να δώσετε εμπράκτως το μήνυμα ότι θέλετε η ελληνική κοινωνία να ενωθεί για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την επερχόμενη οικονομική θύελλα και άρα, να είστε μέσα στο πνεύμα αυτού του νομοσχεδίου και η δεύτερη περίπτωση είναι να μην το πάρετε πίσω και να αρνηθείτε το δημοκρατικό μας δικαίωμα για δημοψήφισμα και άρα, σε αυτή την περίπτωση να είστε οι απολύτως υπεύθυνοι για την κοινωνική θύελλα και τη σύγκρουση που πρόκειται να επακολουθήσει. Και η κοινωνική θύελλα και η σύγκρουση, κύριε Υφυπουργέ, τον μόνο που δεν θα ωφελήσει είναι το στόχο αυτού του νομοσχεδίου.
Κλείνω λοιπόν, αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα μόνο με ένα ακόμα θέμα πάνω σε όλη αυτή τη συζήτηση που ανοίξαμε. Σήμερα το πρωί ο Υφυπουργός της Κυβερνήσεως, ο κ. Βούγιας, βγήκε στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΑ και υπεστήριξε το εξής αμίμητο που δεν υποστήριξε ούτε ο κ. Χριστόπουλος, ο Πρόεδρος αυτής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στην ουσία έγραψε και το νομοσχέδιο που νομοθετεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.
Τι είπε ο κ. Βούγιας; Είπε ότι δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για τον Κώδικα Ιθαγένειας, διότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Και δεν γνωρίζει ο Υφυπουργός της Ελλάδος ότι ήδη χώρα της Ευρώπης, η Ιρλανδία, στις 13 Ιουνίου του 2004 έχει κάνει δημοψήφισμα για τον Κώδικα Ιθαγενείας, ακριβώς γιατί υπάρχει νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η ιθαγένεια δεν ανήκει στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γιατί αν, αγαπητοί συνάδελφοι, υιοθετήσουμε την άποψη του κ. Βούγια, τότε θα πούμε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μια χώρα εταίρων μας, την Ιρλανδία, που διανοήθηκε να θέσει σε δημοψήφισμα ανθρώπινα δικαιώματα, πράγμα που την κατατάσσει στο ναζιστικό τόξο.
Επειδή, λοιπόν, υποπτεύομαι ότι κανένας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν θέλει να κατηγορήσει την Ιρλανδία ότι ανήκει σε αυτή τη χορεία των κρατών, παρακαλώ πολύ κάποιος να συνετίσει τον κ. Βούγια και να του εξηγήσει ότι είναι Υπουργός ευρωπαϊκής χώρας και πρέπει να σέβεται όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, όπως την Ιρλανδία που έκανε δημοψήφισμα στις 13 Ιουνίου του 2004 για τον Κώδικα Ιθαγενείας, όπως ζητάει και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και χιλιάδες άλλοι πολίτες να γίνει στην Ελλάδα δημοψήφισμα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Να μην ξεχάσουμε την ημερήσια διάταξη στο τέλος.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, βαδίζει από ατόπημα σε ατόπημα, από σφάλμα σε σφάλμα και φτάνουμε σε σημεία πλέον να μην καταλαβαίνουμε τι γίνεται με την οικονομική πολιτική και το οικονομικό της επιτελείο.
Βεβαίως, δεν είναι η αρμόδια Υπουργός, αλλά δεν είναι δυνατόν, κύριοι συνάδελφοι –και θα απευθυνθώ ιδιαίτερα στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ- να βάζετε Επιτροπή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο θα καθορίσει τα επόμενα τρία χρόνια την οικονομική πορεία της χώρας μας και να μας δίδεται το κείμενο πάνω στο οποίο πρέπει υποτίθεται να γίνει διαβούλευση για το Σύμφωνο Σταθερότητας στις 3.00 μμ! Το αναζητώ και μου λένε «στις 3.00 μμ θα το πάρετε».
Με συγχωρείτε, έτσι γίνονται οι διάλογοι; Έτσι ανοίγονται οι δημοκρατικές διαδικασίες; Αποφασίζουμε και διατάσουμε; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξέρει το πρόγραμμα της επόμενης τριετίας και εμείς δεν μπορούμε ούτε καν να το συζητήσουμε με μια άνεση χρόνου; Τι είμαστε; Ρομπότ είμαστε για να διαβάζουμε σε δύο ώρες τα Προγράμματα Σταθερότητας; Και φυσικά δεν θα είναι Προγράμματα Σταθερότητας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Για πρώτη φορά υποβάλλονται.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα σας πω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην κάνετε διακοπές σας παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Αμοιρίδη, μη μου τρώτε το χρόνο γιατί ατυχείτε στην παρέμβασή σας, παρόλο που σας σέβομαι πάρα πολύ. Δεν είναι δυνατόν να μου λέτε ότι το θέτετε για πρώτη φορά. Επειδή κακώς, κάκιστα τα Προγράμματα Σταθερότητας δεν τα συζητάγαμε, τα ενέκριναν οι διάφοροι μανδαρίνοι των Βρυξελλών και τα εφαρμόζαμε εμείς εδώ και επειδή το φέρνετε για πρώτη φορά εδώ στη Βουλή λέτε ότι θα το φέρετε στις 3.00 μμ για να το συζητήσουμε στις 5.00 μμ; Μα, είναι διαδικασίες αυτές; Είναι απαράδεκτες διαδικασίες.
Και θα έλεγα στην κυρία Υπουργό ότι δεν καταλαβαίνω κάτι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποφασίσει για τις ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αυτή η οποία θα ρυθμίσει τη ρευστότητα στην Ελλάδα; Αν δεν είναι, γιατί στείλατε το νομοσχέδιο, προκειμένου να γνωμοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ώρα που έχει εισαχθεί στη Βουλή μάλιστα, το συζητάμε στην Επιτροπή, το συζητάμε στην Ολομέλεια;
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ (Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Θα σας απαντήσω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Και εγώ σας λέω ότι έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γνωμοδοτεί και λέει «αυτό και εκείνο και το άλλο νομίζω ότι δεν είναι σωστά» ή εν πάση περιπτώσει, κατά τη γνώμη της, κατά την άποψή της -δεν ξέρω ποια είναι- μπορεί να μην είναι συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο. Τι θα γίνει τότε; Θα τα αφαιρέσετε; Τι είμαστε εδώ; Παράρτημα των Βρυξελλών έχουμε γίνει; Οι μανδαρίνοι ελέγχουν τα Υπουργεία, τα Προγράμματα Σταθερότητας τα εγκρίνουν αυτοί για τρία χρόνια, κατά αθέτηση των προεκλογικών σας δεσμεύσεων.
Εμείς ακροθιγώς θα το αγγίξουμε εδώ στην Ελληνική Βουλή. Ο κ. Τρισέ θα γνωμοδοτήσει και μάλιστα με κυρίαρχο λόγο γι’ αυτό το νομοσχέδιο; Είναι δυνατόν να θεωρούμε δημοκρατικές και θεμιτές αυτές τις διαδικασίες; Οι κεφαλαιαγορές και οι τραπεζίτες κυβερνάνε αυτή τη χώρα; Αυτό είναι το ερώτημα.
Λυπάμαι πάρα πολύ που το θέτω και το θέτω σε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών παρατάξεων, διότι αυτή είναι η κρίσιμη αλήθεια της περιόδου. Εμείς δεν παίζουμε ουσιαστικό ρόλο εδώ. Ο ρόλος μας, έτσι και αλλιώς υποβαθμισμένος, γίνεται εντελώς διακοσμητικός με αυτές τις εξελίξεις. Μιλάει ο κ. Προβόπουλος και έχει γνώμη ο κ. Προβόπουλος για το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή; Γιατί δεν έρχεται να την πει εδώ στη Βουλή την άποψή του, αν έχει άποψη, αλλά διαβουλεύεται με τους τραπεζίτες και κατόπιν τούτου, στέλνουμε φετφά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να γνωμοδοτήσει, την ώρα που πιέζεται ο ελληνικός λαός, είναι σε ύφεση η οικονομία, οι τράπεζες έχουν κάνει αυτά που έχουν κάνει; Εδώ χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα για να παίξουμε ένα θετικό ρόλο.
Επί της ουσίας τώρα. Εσείς άλλα είχατε πει, κύριοι της Κυβέρνησης, για τις Τράπεζες. Δεν μας είχατε πει ότι θα διατηρήσετε την απέραντη, απεριόριστη ασυδοσία τους και απλώς θα φέρετε εδώ ένα νομοσχέδιο, φύλλο συκής, υποτίθεται για να κάνει κάποιες ρυθμίσεις, για να διευκολύνει αυτούς οι οποίοι έχουν πνιγεί στα χρέη, τους οποίους και στην ουσία δεν διευκολύνει, αλλά σε τελευταία ανάλυση, όπως θα εξηγήσω παρακάτω, διευκολύνει την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος κατά βάση και κατά δεύτερο λόγο τον όποιο δανειολήπτη.
Άλλα μας είχατε πει για τις τράπεζες. Είχατε πει για ένα δημόσιο πυλώνα, αν θυμάμαι καλά, στο πρόγραμμά σας, ο οποίος θα παίξει ένα ρόλο διαφορετικό από τον κερδοσκοπικό ρόλο που παίζει το τραπεζικό σύστημα. Αυτό μας είχατε πει. Και ξαφνικά βλέπουμε ότι αυτό εγκαταλείπεται πλήρως, πάμε σε ένα «μαμούθ» πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχουμε πληροφορίες ότι εντάσσεται στη λογική της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης. Από ό,τι φαίνεται πάτε και νέα πακέτα των δημόσιων τραπεζών να τα εκποιήσετε, δηλαδή συνεχίζετε την παλιά τακτική, την οποία άλλωστε οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ εγκαινίασαν, με την οποία παραδίδεται απολύτως το τραπεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα στα πιο άγρια κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Και μετά λέτε, πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο και πώς θα παίξει ένα ρόλο διευκόλυνσης το τραπεζικό σύστημα με αυτά τα νομοσχέδια για το δανειολήπτη; Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα.
Η πρότασή μας και η θέση μας είναι σαφέστατη. Χρειαζόμαστε ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και μια στρατηγική δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Πρώτο βήμα αυτής της στρατηγικής θα είναι ο πλήρης δημόσιος έλεγχος της Εθνικής Τράπεζας, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.

(AD)

(3LM)
Και ο δημόσιος έλεγχος πρέπει να γίνει όχι για να συνεχίσουν την παλιά τακτική, αλλά για να αλλάξουν ριζικά το ρόλο τους. Δεν είναι δυνατόν με το χρήμα, με τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού, κάποιοι να κερδοσκοπούν. Οι τράπεζες προς βλάβη της οικονομίας και προς βλάβη των πολιτών δεν μπορούν να έχουν κερδοσκοπικό ρόλο. Οι τράπεζες, δηλαδή οι αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού, πρέπει να αξιοποιούνται πρώτα απ’ όλα για έναν αναπτυξιακό και κοινωνικό σκοπό. Αυτό είναι που απαιτεί σήμερα η κατάσταση, πολύ περισσότερο από χθες μέσα στη σημερινή βαθύτατη κρίση που αντιμετωπίζουμε.
Και, βεβαίως, απέναντι σ’ αυτήν την πρόταση, αυτά που κάνετε εδώ δεν έχουν καμία σχέση και εν πάση περιπτώσει δεν υποβοηθούν τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.
Θα αναφερθώ στο δεύτερο πυλώνα της δικής μας πρότασης γι’ αυτά τα οποία κάνετε, τα οποία δυστυχώς είναι εντελώς ανεπαρκή. Μας είπατε ότι κάνετε τολμηρά μέτρα, αλλά είναι εντελώς άτολμα τα μέτρα τα οποία συνεχίζουν, αναπαράγουν και διαιωνίζουν την παλιά κατάσταση.
Το θέμα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εξόφθαλμο. Είναι ένα μεγάλο εθνικό έγκλημα. Είναι μια υπηρεσία των τραπεζών για την καταστροφή των πολιτών. Αυτός είναι ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ. Είναι παράνομος κατά 100% -και λέω ότι είναι παράνομος επί της ουσίας και όχι στο τυπικό γράμμα του νόμου- και απόλυτα αντισυνταγματικός. Δεν μπορεί να χρειάζονται δικαστήρια για να επιβάλλονται οποιεσδήποτε ποινές και οι τράπεζες να έχουν ένα όργανο που λέγεται «Ανώνυμη Εταιρία, Τειρεσίας» -συκοφαντούν μάλιστα και αυτόν το μάντη της αρχαιότητας- και να επιβάλλουν ποινές θεωρώντας απατεώνες ανθρώπους χωρίς δικαστική κρίση, χωρίς αντικειμενικότητα, χωρίς καν αξιολόγηση και χωρίς καν να ακούγεται ο δανειολήπτης!
Πού ακούστηκαν αυτά τα πράγματα; Και τα συνεχίζετε αντί να τα καταργήσετε! Πού ακούστηκε άνθρωποι οι οποίοι μπαίνουν στην αγορά και προσπαθούν να κάνουν κάτι και αποτυγχάνουν, ξαφνικά να αντιμετωπίζονται ως απατεώνες, να εγγράφονται στις μαύρες λίστες, να διασύρονται παντού και να καταστρέφονται δια παντός για την υπόλοιπη ζωή τους; Είναι δυνατόν να μην υπάρχει δεύτερη ευκαιρία; Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα; Αυτό κάνει ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ!
Σας ζητήσαμε επανειλημμένα να καταργήσετε αυτήν την εταιρία ως διατραπεζικό όργανο. Δεν έχει καμία λογική. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα! Παραβιάζει τα πάντα! Παραβιάζει κυρίως την ανάπτυξη της χώρας! Λειτουργεί συγκεντρωτικά για να μαζεύεται ο πλούτος σε λίγα χέρια. Αυτό κάνει ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ και αυτό κάνουν οι τράπεζες.
Σας είπαμε να τον καταργήσετε. Αυτός ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ δεν πρέπει να υπάρχει. Να γίνει, βεβαίως, μια δημόσια υπηρεσία κάτω από δικαστικό έλεγχο, με κοινωνική συμμετοχή και με συμμετοχή του δανειολήπτη όταν υπάρχει πρόβλημα. Να υπάρχει μια δημόσια υπηρεσία η οποία θα προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια ενός δημόσιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με κοινωνική και αναπτυξιακή κατεύθυνση, προσπαθώντας να διακρίνει την αποτυχία από τον κατά σύστημα, τον κατ’ επάγγελμα απατεώνα –ας το πω έτσι χοντρά- και προσπαθώντας να βοηθά τους ανθρώπους.
Τι κάνετε εδώ; Αντί να κινηθείτε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, έρχεστε να μας πείτε «τα πέντε χρόνια των ποινών, θα τα κάνουμε τρία». Μειώνετε απλώς τις ποινές. Μα, είναι δυνατόν; Συνεχίζετε, δηλαδή, την ίδια λογική, αντί να την εγκαταλείψετε;
Και, εν πάση περιπτώσει, μπορείτε να μας πείτε, κυρία Υπουργέ –θα ήθελα αυτό το στοιχείο- πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είναι καταδικασμένοι στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και επί πόσα χρόνια; Διότι τα νούμερα που ακούμε είναι εξωφρενικά! Αν ισχύουν, ματαιοπονείτε για έξοδο από την κρίση. Αν μιλάμε για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες ανθρώπους στη μαύρη λίστα όπως λέγεται –διότι δεν δίνει και στοιχεία ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ, αυτό είναι φοβερό- καταλαβαίνετε για τι πράγμα μιλάμε; Μιλάμε, δηλαδή, για τη μισή Ελλάδα του ενεργού οικονομικά πληθυσμού!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και τα μέτρα αμνηστίας που υποτίθεται ότι λαμβάνετε, προϋποθέτουν, κυρία Υπουργέ, την εξόφληση! Άκουσον, άκουσον! Δηλαδή, για να του δώσετε μια αμνήστευση τώρα, πρέπει να τα εξοφλήσει όλα και να μην έχει κανένα χρέος! Αυτό που κάνετε είναι αμνήστευση; Πόσοι έχουν αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να δώσουν μετρητά, όλα τα λεφτά δηλαδή, για να φύγουν από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ; Ούτε καν μια διευκόλυνση δεν κάνετε! Άγρια μέτρα! Άγρια πράγματα! Και βλέπετε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω σε ένα λεπτό. Σας ευχαριστώ και για την ανοχή σας.
Επί της ουσίας των ρυθμίσεων που γίνονται, οι οποίες διαφημίζονται εδώ ότι είναι πάρα πολύ σπουδαίες, κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι είναι όχι απλώς άτολμες, αλλά και ανεπαρκέστατες. Είναι και σύνθετες και πολύπλοκες. Και ορισμένες από αυτές είναι και αντιφατικές. Νομίζω ότι τελικά πάρα πολύ λίγοι θα «πέσουν» σ’ αυτές τις ρυθμίσεις και αυτοί που θα «πέσουν», θα το κάνουν μόνο και μόνο για να πάρουν μια μικρή ανάσα και γρήγορα θα μπλεχτούν ξανά με τις τράπεζες!
Γιατί σας λέω ότι οι ρυθμίσεις είναι δειλές και ανεπαρκέστατες, αλλά και ότι οι περισσότερες είναι επ’ ωφελεία των τραπεζών κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως των δανειοληπτών; Ήδη, οι τράπεζες προχωρούν σε ρυθμίσεις. Το τελευταίο διάστημα έχουν κάνει ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων δανείων και δανείων τα οποία έχουν δυσκολία και καθυστέρηση στην αποπληρωμή, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Και μαθαίνω –αν θέλετε σας φέρνω και τα παραδείγματα των ρυθμίσεων- ότι πολλές απ’ αυτές τις ρυθμίσεις είναι πολύ πιο προωθημένες απ’ αυτές τις προβλέψεις που κάνετε εδώ. Με συγχωρείτε δηλαδή, όταν κάνετε ρύθμιση σε μια ληξιπρόθεσμη οφειλή και τους λέτε αναστολή για δυο χρόνια των τοκοχρεολυσίων, αλλά στα δυο χρόνια θα πληρώνετε τη δόση του τόκου και με σχετική παράταση βεβαίως του δανείου –για την οποία δεν καταλαβαίνω γιατί βάζετε ως εξαίρεση το «κάτω από επτά χρόνια»- τι διευκόλυνση κάνετε στο δανειολήπτη; Δεν γνωρίζετε ότι για τα δυο πρώτα χρόνια οι τόκοι είναι το 85%-90% της δόσης; Αυτοί είναι οι τόκοι. Άρα, δεν υπάρχει διευκόλυνση επί της ουσίας. Δεν μπορεί να μπει στη ρύθμιση ο άλλος. Και αν μπει, θα το κάνει μόνο και μόνο για να πάρει αυτήν την ανακούφιση και θα πέσει ξανά στα νύχια της τράπεζας.
Αυτές οι ρυθμίσεις είναι μια πρόκληση για τις τράπεζες για να προσφέρουν το οτιδήποτε. Δεν χάνουν τίποτα οι τράπεζες. Μα, σε μια ρύθμιση που γίνεται σε περίοδο κρίσης, το θέμα είναι να υπάρξει βεβαίως και μια παραχώρηση από την πλευρά των τραπεζών. Εδώ δεν υφίσταται. Γι’ αυτό, άλλωστε, παρά το θόρυβο που κάνουν οι τράπεζες για τις ενήμερες οφειλές –και το θόρυβο αυτόν τον κάνουν για άλλους λόγους, ξέρετε ποιους, δεν έχω το χρόνο να αναφερθώ διεξοδικά- επί της αρχής είναι σύμφωνες με το νομοσχέδιο, δεν έχουν αντίρρηση! Και στην πράξη μπορεί να το υπερβαίνουν σε ρυθμίσεις!
Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι αυτήν την ώρα η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική, μια ριζοσπαστικά διαφορετική πολιτική, μια εναλλακτική πολιτική, όπου οι τράπεζες θα παίξουν έναν διαφορετικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο –μόνο, όμως, υπό δημόσιο έλεγχο μπορούν να το κάνουν αυτό- και δεύτερον ένα άλλο σύστημα, το οποίο δεν θα πνίγει την αγορά και δεν θα καταστρέφει πολίτες, αλλά θα λειτουργεί πραγματικά έχοντας ένα θετικό αναπτυξιακό ρόλο.
Όμως, αυτά προϋποθέτουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη, μια διαφορετική λογική και όχι κυβερνήσεις οι οποίες σε τελευταία ανάλυση –και δεν το λέω προσωπικά για την κυρία Υπουργό- είναι όμηροι του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, κυβερνήσεις αθύρματα των διεθνών κεφαλαιαγορών, κυβερνήσεις οι οποίες έχουν γίνει φύλλο και φτερό στα χέρια του Διευθυντηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτών οι οποίοι κατευθύνουν, δυστυχώς, τις τύχες του πλανήτη από το κακό στο χειρότερο.
Κύριοι συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Ευχαριστώ και εσάς, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα τρεις μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το 2ο Γενικό Λύκειο Σπάρτης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ιωάννης Κουτσούκος που εκλέγεται στο Νομό Ηλείας.

(ΝΡ)



(3AD)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, συμπίπτει η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου με τη συμπλήρωση των εκατό πρώτων ημερών της διακυβέρνησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και νομίζω ότι έχει αξία να υπενθυμίσουμε σε αυτήν την Αίθουσα ότι σε αυτές τις πρώτες εκατό μέρες η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει αποδοθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που μας κληροδότησε η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ως στόχο πρώτο να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της πολιτικής και τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας. Αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες να έρχονται ως παρατηρήσεις-επιπλήξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας δεν έχουν παρά να κάνουν με το μέγεθος της αναξιοπιστίας, τις αλχημείες, το μέγεθος του ψεύδους και τη διαχείριση που άσκησε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Η δεύτερη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να επανακινήσει την οικονομία, την οικονομία που βρίσκεται σε τέλμα και αδιέξοδο.
Η τρίτη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτό το διάστημα των εκατό πρώτων ημερών είναι να ανακουφίσει τα στρώματα και τις κοινωνικές ομάδες που θίχτηκαν κατά κύριο λόγο από την πολυεπίπεδη κρίση και πώς τη διαχειρίστηκε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Γιατί αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, για το μέγεθος της κρίσης και τις επιπτώσεις της δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα μεγέθη και έχει επιπτώσεις στο εισόδημα και στο επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Ιδίως η αγορά ζει –μιας και σήμερα συζητάμε ένα νομοσχέδιο που αφορά τους ανθρώπους της αγοράς, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις- μια οικονομική ασφυξία, η οποία φαίνεται από το μέγεθος των διαμαρτυρημένων συναλλαγματικών και των επιταγών που αποτυπώνονται στα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Αποδιαρθρώθηκε η παραγωγική βάση της χώρας, αποτυπώνεται αυτό στην πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, στα ελλείμματα του ισοζυγίου και των εξωτερικών συναλλαγών.
Είχαμε αύξηση της ανεργίας ως αποτέλεσμα της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας, επιπτώσεις με βάλτωμα των εισοδημάτων και στο βιοτικό επίπεδο του λαού και, βεβαίως, μια πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει την ύπαιθρο χώρα, το ζωτικό χώρο της Ελλάδας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η Κυβέρνηση σε αυτές τις πρώτες εκατό μέρες ήταν συνεπής με όσα είπε προεκλογικά, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και το μέγεθος των προβλημάτων που βρήκε μπροστά της, το οποίο δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανένας, διότι είναι γνωστό ότι βρήκαμε έλλειμμα της τάξης του 12,7%, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση μας έλεγε ότι το έλλειμμα θα ήταν 6% και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί πρόβλεπαν ότι αυτό θα υπερβεί το διψήφιο νούμερο, αλλά το υπολόγιζαν κοντά στο 10%.
Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι βρήκαμε αυτό το μέγεθος των προβλημάτων, η προσπάθειά μας είναι συνεπής με το επίδομα αλληλεγγύης να ανακουφίσουμε τους ασθενέστερους, με το σημερινό νομοσχέδιο να δώσουμε μια ανάσα στην αγορά. Επεξεργαζόμαστε και θα παρουσιάσουμε αύριο το σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης, για να δώσουμε προοπτική σε αυτήν την πολιτική που πράγματι θα θίξει, αλλά με δίκαιο τρόπο κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο. Ταυτόχρονα έχουμε ανοίξει μια μεγάλη βεντάλια πολιτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αντιμετώπιση παθογενειών στις λειτουργίες του πολιτικού συστήματος στη δημόσια διοίκηση, αλλά έχουν να κάνουν με το να ανατρέψουμε το αντιπαραγωγικό μοντέλο, αυτό που δημιουργεί τα ελλείμματα, που πολλαπλασιάζει την κρίση και δεν επιτρέπει να πάμε σε νέους δρόμους ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που θα διαχέεται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και θα καθιστά τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες, τους παραγωγούς συμμέτοχους αυτής της διαδικασίας.
Αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι ενταγμένο ακριβώς σε αυτήν τη στρατηγική και έτσι πρέπει κάθε φορά να αντιμετωπίζουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Πρόκειται για μια στρατηγική που έρχεται να δώσει προσωρινή ανάσα, ώσπου να υπάρξουν οι πολιτικές που θα τροφοδοτήσουν την αγορά με χρήμα, ώσπου να επανακινήσει το ΕΣΠΑ, για να πάμε σε μικρά και μεγάλα έργα, να ξανακυλήσει ο κύκλος της οικονομίας, να δημιουργήσουμε απασχόληση και εισοδήματα.
Έρχεται, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί τους εμπόδισε αυτή η κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας και την οποία δεν αντιμετώπισε η Κυβέρνηση. Στην αρχή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την είχε υποτιμήσει και μετά μας είπε ότι με τα μέτρα που πήρε θα την αντιμετωπίσει. Όμως, ως γνωστόν, δεν απέδωσαν.
Δεν υπάρχει, όμως, χρόνος να τα απαριθμήσω, για να δείξω πως είτε τα 28 δισεκατομμύρια, που η Κυβέρνηση είπε ότι θα διαθέσει στις τράπεζες, για να ενισχύσει τη ρευστότητα, τελικά δεν πήγαν στις επιχειρήσεις είτε τα μέτρα που πήρε για την ενίσχυση της κατάρρευσης των εσόδων δεν απέδωσαν, όπως δεν απέδωσαν και τα μέτρα που υποτίθεται ότι πήρε η Κυβέρνηση για να μειώσει τις δαπάνες. Τελικά όλα αυτά δημιουργούν ένα συσσωρευμένο κόστος που το πλήρωσε η αγορά.
Η αγορά, λοιπόν, βρίσκεται σε κατάρρευση. Δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και έρχεται η Κυβέρνηση τώρα, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, αλλά και σε μια στρατηγική, που λέει «ανακουφίζω πρώτα την επιχείρηση που δοκιμάζεται, για να της δώσω τη δυνατότητα να είναι ζωντανή και να πάρει μέρος στην καινούργια αναπτυξιακή διαδικασία.»
Γι’ αυτό το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από τα μέσα του 2007 να μπουν σε αυτή τη διαδικασία των ρυθμίσεων, χωρίς να πληρώσουν επιβαρύνσεις, και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που από το 2005, όταν φάνηκαν τα σημάδια της κρίσης και οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στην αγορά, να πάνε σε ρυθμίσεις με μια σχετική επιβάρυνση.
Ταυτόχρονα, όμως, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να υπαχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις οι αγροτικές επιχειρήσεις και οι αγρότες, οι οποίοι έχουν σημαντικά ζητήματα με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ζητήματα που δεν τα έλυσαν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη πενταετία και τις οποίες τις πολυδιαφήμισε. Ταυτόχρονα έρχεται να απαλλάξει από το άγος τους ανθρώπους που δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και σήμερα είναι στην black list του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και να δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς που έχουν τη διάθεση να ξαναμπούν στην αγορά να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους με νέες συνθήκες και όχι, βεβαίως, στους κακοπληρωτές, όπως ορισμένοι ισχυρίζονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό ότι αυτό το νομοσχέδιο έχει και στο εσωτερικό του μια μεγάλη αντιπαράθεση, η οποία έχει να κάνει και με συγκεκριμένα συμφέροντα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Είναι φανερό ότι υπάρχει μια αντιπαράθεση στη χώρα μας από τη μια μεριά του τραπεζικού συστήματος, το οποίο κερδοσκόπησε εκμεταλλευόμενο την κρίση και από την άλλη της κοινωνίας, που πλήρωσε την κρίση. Και έρχεται η Κυβέρνηση να μεταθέσει το σημείο της κοινωνικής ισορροπίας υπέρ της κοινωνίας, γι’ αυτό αντιδρά και το τραπεζικό σύστημα. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι δεν αντιδρά. Θίγεται. Όμως, θα πρέπει να κατανοήσουν οι τραπεζίτες ότι σε αυτήν την κρίση πρέπει να καταθέσουν τη δική τους συμβολή και θα πρέπει να καταλάβουν και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι θα πρέπει να συμβάλουν στη διαμόρφωση εκείνου του κοινωνικού συσχετισμού και της πίεσης που θα τις υποχρεώσει να αποδεχθούν τέτοιες πολιτικές.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω να τελειώσω με τούτο. Θέλω να ευχαριστήσω από το Βήμα της Βουλής την Υπουργό κυρία Λούκα Κατσέλη, που αποδέχθηκε την πρόταση των επιμελητηρίων και των εμπορικών συλλόγων των πυρόπληκτων νομών, για να ρυθμίσει τα χρέη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έλεος!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Οι πυρόπληκτες περιοχές, κύριε συνάδελφε, δοκιμάζονται. Έχει διακοπεί ο κύκλος της οικονομίας. Στην Ηλεία πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε μεγάλες επιχειρήσεις. Έχουμε μικρούς επαγγελματίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η αγροτική παραγωγή έχει καταρρεύσει, τα εισοδήματα έχουν καταρρεύσει, δεν υπάρχει τζίρος στην αγορά. Δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα εγγυημένα δάνεια.
Και τι τους κάνει η Κυβέρνηση; Τους δίνει μια ανάσα. Δεν τους χαρίζει τίποτα, διότι, ως γνωστόν, αν διαβάσετε καλά το νομοσχέδιο, θα πληρώσουν τους τόκους. Αυτό, αγαπητέ συνάδελφε, εγώ δεν το θεωρώ σκάνδαλο. Είναι γνωστό ότι η λαϊκή παροιμία λέει ότι καμιά φορά μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μπορεί να έχει βάση η καταγγελία σας, αλλά πρέπει να μεταφέρω στην Αίθουσα της Βουλής την αγωνία του μαγαζάτορα και του μικρού επαγγελματία της Ηλείας, που περιμένει το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να ανακουφιστεί, αλλά μέχρι τότε πρέπει να τον κρατήσουμε ζωντανό.
Ευχαριστώ, αγαπητοί συνάδελφοι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Κουτσούκο.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στο Νομό Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.
(TR)



(3NP)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς πλέον στην ελληνική κοινωνία δεν αμφιβάλλει για το πώς οδηγηθήκαμε ως εδώ. Μόνο τα στελέχη της δεξιάς παράταξης συνεχίζουν να κάνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους. Ακολουθούν τη σκληρή γραμμή της υπεράσπισης μιας πολιτικής που καταδικάστηκε και επιβεβαιώνουν ότι παραμένουν αμετανόητοι. Ορισμένοι βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, κάτι ψελλίζουν για ευθύνες, όμως αναφέρουν τις δευτερεύουσες και όχι τα σοβαρά ολισθήματα.
Ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας μας μίλησε για το τι έγινε στους τρεις μήνες. Κουβέντα για τις λαθεμένες πολιτικές των πεντέμισι ετών που προηγήθηκαν, την αδράνεια, την αδιαφορία, την κατακόρυφη μείωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την απαξίωση της χώρας μας, για το έλλειμμα και για το διπλασιασμό του δημόσιου χρέους. Τίποτα δεν είπε για την ενίσχυση των λίγων και ισχυρών και τη μεταφορά των βαρών και των χρεών, είτε στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Καμία αναφορά για την ανοχή και τη διαφθορά, αλλά ούτε για τη συνενοχή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου από τους ημέτερους και τις οργανωμένες σπείρες. Τσιμουδιά για την αφαίμαξη των εισοδημάτων των μικρομεσαίων, για την ασφυξία που προκάλεσαν στην αγορά, για την αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης, για τις ακάλυπτες επιταγές, τις πτωχεύσεις, για τη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
Μέσα σ’ αυτή την απόλυτη σιωπή για όλα αυτά, ο κ. Παναγιωτόπουλος χθες βόησε: Τελείωσαν οι εκατό μέρες, πήρε τέλος η ανοχή των πολιτών προς την Κυβέρνηση. Στην ουσία βέβαια, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, διεμήνυε προς εσάς ότι τελείωσε το αυτόφωρο και ότι μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθεροι μέχρι τη δίκη που έχει οριστεί ως τακτική δικάσιμος.
Ο δε κ. Μαρκόπουλος σήμερα απ’ αυτό εδώ το Βήμα μας εγκάλεσε για το ότι δεν έχει χρόνο να μελετήσει το πρόγραμμα σταθερότητας ενόψει της συζήτησης αύριο στην Επιτροπή και στη συνέχεια στη Βουλή. Αλλά δεν μας είπε γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν το έφερνε καν στη Βουλή και το μαθαίναμε πάντα μέσω Βρυξελλών;
Ο δε κ. Λαφαζάνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενώ έχει απορρίψει εκ των προτέρων το πρόγραμμα σταθερότητας, έρχεται και μας λέει, μα δεν μας το δώσατε να το μελετήσουμε. Μα, αφού το έχετε απορρίψει εκ των προτέρων, κύριε Λαφαζάνη, ποιον κοροϊδεύετε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεται περισσότερη σοβαρότητα. Οφείλετε να ταυτιστείτε με την κοινωνία που σήμερα στηρίζει τον αγώνα του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την αντιστροφή της αρνητικής πορείας της χώρας, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αναξιοπιστίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στις ίδιες τις αγορές. Με ένα ουσιαστικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που επεξεργαστήκαμε, για το νοικοκύρεμα και την ανάπτυξη της οικονομίας, την ανάταξη της οικονομίας, τη βελτίωση των δημοσιονομικών αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για αναπτυξιακή πορεία, για παραγωγή νέου πλούτου. Τη στήριξη των ασθενέστερων αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ένταση και το βάθος της κρίσης όξυναν τα προβλήματα που είχαν κάνει την εμφάνισή τους ήδη από το 2005 για τις επιχειρήσεις, τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες.
Η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, του κόστους παραγωγής και διαβίωσης οδήγησαν σε περαιτέρω δανεισμό. Η δε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και του εισοδήματος, προκάλεσαν δυσχέρειες στην αποπληρωμή των δανείων.
Το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων ετών κυρίως η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είναι πάρα πάνω από εμφανής. Η Κυβέρνηση κατέθεσε προεκλογικά στον ελληνικό λαό μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Βασική της προτεραιότητα η προστασία των αδυνάτων και η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αφορά ρυθμίσεις επιχειρηματικών, επαγγελματικών και αγροτικών δανείων, χρηματοδοτικές μισθώσεις και τις απαραίτητες αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ. Δεν είναι μια μεμονωμένη παρέμβαση, αλλά είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες, τις ρυθμίσεις των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, των 20 δισεκατομμυρίων που λιμνάζουν εδώ και τρία χρόνια, τόσο ως προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων, αλλά και ως προς την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για τη χώρα μας, την πληρωμή των χρεών στους αναπτυξιακούς νόμους, των επενδυτών που περιμένουν να αξιολογηθούν, γι’ αυτό θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, τα 500 εκατομμύρια να προκηρυχθούν άμεσα για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τώρα έχει ανάγκη η αγορά από ρευστότητα, τώρα έχουν ανάγκη στήριξης οι επιχειρήσεις. Να γίνουν κάποιες αλλαγές στα κριτήρια αλλά τώρα, όχι στο μέλλον. Το ίδιο και με τον αναπτυξιακό νόμο. Γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσουμε.
Η τροποποίηση των όποιων κριτηρίων δεν θα πρέπει να είναι επιχείρημα ή οτιδήποτε άλλο για την αναστολή λειτουργίας του. Θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Το ίδιο και με την αλλαγή των κριτηρίων για το ΤΕΜΠΜΕ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο δεν είναι απλά υλοποίηση της προεκλογικής μας δέσμευσης. Είναι απαραίτητο για να πάρουν ανάσα όλοι όσους αφορά, οι μικρές επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, και κυρίως, να πάρουν κουράγιο και δύναμη για τον αγώνα για να συνεχίσουν τον αγώνα για την επιβίωση.
Η αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και της έλλειψης ρευστότητας θέλει ακόμα πάρα πολύ δουλειά. Όμως, ξεκινήσαμε. Ρυθμίζονται δάνεια με ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτά που έχουν καταγγελθεί ή θα καταγγελθούν. Παρέχεται και παράταση συμβάσεων και περίοδος χάριτος. Ρυθμίζονται οι οφειλές από χρηματοδοτικές μισθώσεις κινητών και ακινήτων. Αντιμετωπίζεται και η ενδεχόμενη επαπειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης των μέχρι σήμερα ενήμερων δανείων διότι η κρίση, όπως πολύ σωστά είπε η κυρία Υπουργός, συνεχίζεται, οι επιπτώσεις της κρίσης συνεχίζονται.
Κυρίως όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματοποιούνται ουσιαστικές αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ με άμεσα μέτρα αμνηστίας και αμνησίας, που δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία σ’ αυτούς που για διάφορους λόγους μπήκαν στην μπλακ λιστ. Και αυτό χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα σε άλλες επιχειρήσεις. Αντίθετα, αυτή η δεύτερη ευκαιρία, επειδή ακριβώς αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις στον τόπο μας, που είναι πελάτες ή προμηθευτές ή συνεργαζόμενοι με άλλες δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, θα είναι ουσιαστική βοήθεια και προς αυτές και προς το σύνολο της πραγματικής οικονομίας.
Κύριε Υπουργέ, ψηφίζουμε το νομοσχέδιο, στηρίζουμε την πολιτική που επιλέξατε, που έχουμε επιλέξει όλοι μαζί, αναμένουμε και τις άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα συμπληρώνουν τη δέσμη μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής.
Οι πολίτες αυτού του τόπου αγωνιούν για το σήμερα και το αύριο. Στηρίζουν και ελπίζουν από το Γιώργο Παπανδρέου. Η εμπιστοσύνη στην πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κατακτιέται καθημερινά γιατί όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι όσα γκρεμίστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία με τις καταστροφικές πολιτικές που ακολούθησε, δεν μπορούν να ξαναστηθούν μονομιάς και μάλιστα, σε σωστή βάση.
Όμως όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση, αναγνωρίζουν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με την αδράνεια, τις κατεστημένες δομές και νοοτροπίες και με κάθε συμφέρον αντίθετο με το συλλογικό καλό, κάθε συμφέρον άνομο ή με την επίφαση της νομιμότητας που έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.
Το λόγο έχει τώρα η κυρία Μαρία Σκραφνάκη, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο νομό Ηρακλείου.
Το Ηράκλειο έχει την τιμητική του βλέπω.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Πάντα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη μια γενικευμένης κρίσης. Η οικονομία μας είναι δυστυχώς σε τραγική κατάσταση. Βιώνουμε έναν απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η αγορά ασφυκτιά. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται στο κλείσιμο υπό το βάρος των χρεών. Τα νοικοκυριά είναι έρμαια των τραπεζικών δανείων. Οι αγρότες μας είναι σε απόγνωση αφού το υψηλό κόστος παραγωγής και η μη ζήτηση των προϊόντων τους έχουν κυριολεκτικά γονατίσει.
Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία δεν φτάσαμε τυχαία. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι απόρροια της εσφαλμένης οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία έπληξε μόνο τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Προέβη σε χαριστικές ρυθμίσεις για τους έχοντες και κατέχοντες. Στήριξε τις τράπεζες με τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ, δήθεν για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Μείωσε τις επενδύσεις και συρρίκνωσε την οικονομική δραστηριότητα.
Τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά δάνεια από τον Αύγουστο του 2009 έφταναν τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε έκρηξη των ακάλυπτων επιταγών που ξεπερνούν σήμερα τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.


(SX)

(3TR)
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να αναφερθώ στο Νομό Ηρακλείου, έναν Νομό πολύ εύρωστο οικονομικά και να σας παρουσιάσω ορισμένα στοιχεία σοκ του Εμπορικού Συλλόγου του Ηρακλείου για να κατανοήσετε σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις μας:
Το 2009 άνοιξαν στο Νομό Ηρακλείου χίλιες πεντακόσιες εβδομήντα τέσσερις επιχειρήσεις από τις οποίες οι εξήντα πέντε έκλεισαν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ συνολικά το 2009 έκλεισαν άλλες χίλιες τριακόσιες επτά επιχειρήσεις, οδηγώντας έτσι στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους.
Όπως επισημαίνει, μάλιστα, το Επιμελητήριο Ηρακλείου, χρόνο με το χρόνο στο Ηράκλειο μειώνονται οι επιχειρήσεις. Ακόμα και οι επιχειρήσεις, όμως, που λειτουργούν είναι υπερχρεωμένες και προχωρούν σε μειώσεις προσωπικού.
Επίσης, οι αγρότες μας και οι κτηνοτρόφοι μας αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Ενδεικτική περίπτωση είναι το ελαιόλαδο που πωλείται προς 1,70 ευρώ το κιλό, τιμή που δεν καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής, ενώ στο ράφι πωλείται προς 7 και 8 ευρώ. Τα κηπευτικά προϊόντα πωλούνται στη μισή τιμή σε σχέση με πέρυσι, καθώς επίσης το γάλα και το κρέας έχουν πολύ χαμηλή τιμή.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να λάβουμε επιπλέον μέτρα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να επιβιώσουν και συγχρόνως είναι υπερχρεωμένοι στις τράπεζες, όπως επίσης και για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης είναι ένα πρώτο βήμα στα πλαίσια της υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου για την ρευστότητα των επιχειρήσεων, την τόνωση της αγοράς και την ανάπτυξη της οικονομίας. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 30/6/2007. Η ρύθμιση θα γίνεται με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής, ενώ διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού.
Επίσης, το νομοσχέδιο ρυθμίζει και τις οφειλές από δάνεια και πιστώσεις που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την 1/1/2005 και μέχρι την 30/6/2007, ενώ σταματούν μέχρι τις 30 Ιουλίου οι πλειστηριασμοί.
Ακόμη, το νομοσχέδιο ενισχύει την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών αφού δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και των ενήμερων οφειλών, διευκολύνοντάς τους στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους απέναντι στα πιστωτικά ιδρύματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι οι ρυθμίσεις για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου. Είναι σημαντικό ότι προβλέπεται η διαγραφή των δυσμενών δεδομένων για όσους έχουν τακτοποιήσει ή θα τακτοποιήσουν εντός τριών μηνών τις υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Ακόμα είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν θα καταχωρούνται πλέον στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές μέχρι 1.000 ευρώ, καθώς και το γεγονός ότι θα διαγράφονται από τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί δέκα έτη μετά την εγγραφή τους από δεκαπέντε που ήταν μέχρι σήμερα. Επίσης, οι οφειλές που δεν έχουν εξοφληθεί, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τις 3.000 ευρώ και δεν υπερβαίνουν τις τρεις καταχωρήσεις, δεν εμφανίζονται καθόλου στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό άρθρο του νομοσχεδίου είναι το ότι οι τράπεζες θα πληρώνουν πρόστιμο εάν δεν εφαρμόσουν το νόμο και παραβιάσουν τις διατάξεις του.
Επιτρέψτε μου, όμως, κύριε Υπουργέ, στο σημείο αυτό να σταθώ στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου που δίνει παράταση ενός μηνός, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2010, για την υποβολή αιτήσεων επενδυτικών σχεδίων και την υπαγωγή τους στον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο.
Προτείνω, κύριε Υπουργέ, μέχρι να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος να δέχεστε αιτήσεις για την υπαγωγή στον υφιστάμενο αναπτυξιακό νόμο. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς αναπτυξιακό νόμο.
Επίσης, θα πρέπει να ανοίξει άμεσα το ΕΣΠΑ, να γίνουν όποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν, να αποκεντρωθεί και να ενταχθούν σε αυτό οι επιχειρήσεις, για να έχουμε ρευστότητα στις επιχειρήσεις, αλλά και τα μεγάλα έργα ώστε να αρχίσει να κινείται και η αγορά.
Κύριε Υπουργέ, το Οικονομικό Επιτελείο πρέπει να λάβει τώρα μέτρα για να σωθεί η οικονομία μας και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αγρότες μας.
Το παρόν σχέδιο νόμου δεν λύνει όλα τα προβλήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κινείται, όμως, προς τη σωστή κατεύθυνση και συνιστά την απαρχή μιας σειράς μέτρων της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που υποσχέθηκε προεκλογικά, τα οποία θα δώσουν ρευστότητα στην αγορά, θα ανακουφίσουν τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, τους αγρότες και θα αναθερμάνουν την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό και το υπερψηφίζω.
Σας ευχαριστώ.
Ευχαριστώ και για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε την κα Σκραφνάκη.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα Δωδεκάνησα κ. Ευστάθιος Κουσουρνάς.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι, έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου –και πιστεύω πως θα ακούγεται για πάρα πολύ ακόμα- πως η κρίση, που μαστίζει την ελληνική οικονομία, είναι πρωτόγνωρη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο χειμώνας που διανύουμε, είναι ο πιο κρύος χειμώνας τόσο από επιχειρηματική άποψη όσο και από άποψη ρευστότητας στην αγορά. Χιλιάδες επιχειρηματίες, επαγγελματίες, αγρότες και νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Η ψυχολογία είναι αρνητική. Νιώθουν μόνοι κόντρα στην κρίση. Έχουν φτάσει σε σημείο απελπισίας. Οι ακάλυπτες επιταγές, όπως είπε και ο Εισηγητής μας, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι τράπεζες έχουν μειώσει δραματικά τις χορηγήσεις δανείων. Η αγορά, με ένα λόγο, έχει στεγνώσει.
Δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως είπε η κυρία Υπουργός, έκλεισαν μέσα στο 2009. Από αυτές τις επιχειρήσεις το 30% έκλεισε λόγω χρεών προς τις τράπεζες της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν υπήρχαν οι πρόνοιες του παρόντος σχεδίου νόμου.
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα είναι πολύ σημαντικό πως με τη νομοθετική πρωτοβουλία που συζητούμε σήμερα, οι δανειολήπτες νιώθουν ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναγνωρίζει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και παρεμβαίνει υπέρ τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει ως αποτέλεσμα της διεθνούς και της εγχώριας οικονομικής κρίσης.
Το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς να λύνει το σύνολο των προβλημάτων, δημιουργεί καλύτερες συνθήκες, δίνει μία ανάσα ρευστότητας σε χιλιάδες επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες, υλοποιώντας ένα βήμα για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Το σχέδιο νόμου αποτελεί μέρος ενός σχεδίου μέτρων για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Ακολουθεί σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και τη λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, σχέδιο νόμου για το ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, μια αγορά που σήμερα βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας.
Επιταχύνεται, όπως ειπώθηκε, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Είναι ευχάριστο ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα αλλάξει το διαχειριστικό σχέδιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
Ακολουθεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα θέσει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Κυβέρνησης. Ο νέος νόμος θα είναι πιο απλός και περισσότερο αποκεντρωμένος στις διαδικασίες υλοποίησής του.
Η νομοθετική πρωτοβουλία που συζητούμε περιλαμβάνει:
Πρώτον, τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών των προηγούμενων δυόμισι χρόνων, δεύτερο 6μηνο του 2007, 2008 και 2009. Αφορά και καταγγελθέντα από τις τράπεζες δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού που έχουν συσσωρευτεί.
Δεύτερον, ρυθμίζονται χρέη οφειλετών από συμβάσεις που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την 1/1/2005 μέχρι το πρώτο 6μηνο του 2007 με διαφορετικούς όρους, βέβαια, από την προηγούμενη περίπτωση.
Στην περίπτωση αυτή θέλω να επισημάνω και να συμμεριστώ την άποψη και άλλων συναδέλφων -ζητήθηκε μέσα στην αρμόδια Επιτροπή- ότι χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη άνεση χρόνου στους οφειλέτες, να ενημερωθούν και να ενταχθούν στη ρύθμιση.

(ML)

(3SX)
Χαίρομαι που με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που δόθηκαν σήμερα δίνεται επιπλέον ένας μήνας στους οφειλέτες να προτρέξουν για να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
Τρίτον, τη ρύθμιση αποπληρωμής ενήμερων δανείων, κυρίως με παράταση του χρόνου αποπληρωμής σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία βρίσκονται στα πρόθυρα αδυναμίας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για προληπτική ρύθμιση για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που βρίσκονται στα όρια της κόκκινης γραμμής.
Τέταρτον, την πρόβλεψη διαγραφής από τον μαυροπίνακα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, όσων πλήρωσαν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή όσων θα πληρώσουν άμεσα. Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προστρέξουν ξανά στο τραπεζικό σύστημα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητος που αντιμετωπίζουν. Επίσης, αναμορφώνεται το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΙΡΕΣΙΑ με σκοπό τη διεύρυνση των μέσων προστασίας των καταναλωτών.
Πριν τις γιορτές υπήρχε η αίσθηση ότι το τραπεζικό σύστημα γενικά είναι εναντίον αυτού του σχεδίου νόμου. Από τις τοποθετήσεις όμως των εκπροσώπων της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στην αρμόδια Επιτροπή διαπίστωσα ότι ισχύει το αντίθετο. Όλες οι τοποθετήσεις είναι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου με μικρές επιφυλάξεις, οι οποίες ήρθησαν με τις διευκρινίσεις της Υπουργού Οικονομίας.
Θέλω να πιστεύω πως η πολιτική βούληση, η αποφασιστικότητα, η σοβαρότητα των προτάσεων της Κυβέρνησης, μέσω της Υπουργού, έκαμψαν τυχόν αντιρρήσεις των τραπεζών. Ανάγκα και θεοί πείθονται όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
Θέλω, κύριε Υπουργέ, να κάνω μια γενική παρατήρηση. Το σχέδιο νόμου αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλη τη χώρα. Είναι όμως πολύ πιθανόν η ένταση των προβλημάτων να είναι διαφορετική από περιφέρεια σε περιφέρεια. Διερωτώμαι μήπως από τα υπάρχοντα στοιχεία που προφανώς έχει το Υπουργείο, χρειάζεται να δίνεται και περιφερειακή διάσταση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, κάτι που θα είναι και πιο δίκαιο;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Το λέω αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 101 του Συντάγματος υπάρχει η διάταξη να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα, δεν ξέρω αν η ουσιαστική επιταγή αυτή του Συντάγματος λαμβάνεται υπόψη στο τωρινό νομοσχέδιο –μάλλον δεν λαμβάνεται υπόψη- ή τουλάχιστον να ληφθεί υπόψη στα επόμενα νομοσχέδια.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση δίνοντας οξυγόνο επιχειρηματικής ζωής σε χιλιάδες δανειολήπτες, γι’ αυτό θα έχει τη θετική μας ψήφο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε το συνάδελφο κ. Κουσουρνά.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Σάββας Ευμενίδης, Βουλευτής του νομού Καβάλας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θα μιλήσει μετά ο κ. Βλαττής και ο κ. Βελόπουλος που έχει αλλάξει με τον κ. Πολατίδη, θα κλείσουμε για την πρωινή συνεδρίαση και θα ξεκινήσουμε στις 18.00΄ ακριβώς με τον κ. Παπαδόπουλο.
Έχετε το λόγο, κύριε συνάδελφε.
ΣΑΒΒΑΣ ΕΥΜΕΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο που συζητάμε ολοκληρώνουμε ένα σχέδιο που αποτελεί μεγάλη τομή για τη στήριξη της οικονομίας, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά και το κάνουμε πράξη. Το σχέδιο δηλαδή για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης. Οι πολίτες βιώνουν πλέον στην πράξη και όχι στα λόγια το πέρασμα από την αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας στην αξιοπιστία της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Στο πρόγραμμά μας για την οικονομία, είχαμε δεσμευτεί για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Συγκεκριμένα, είχαμε εξαγγείλει την αλλαγή και την ελαστικοποίηση των όρων του ΤΕΙΡΕΣΙΑ που σήμερα κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις με τα άδικα κριτήρια εγγραφής και παραμονής σε αυτόν.
Με το παρόν νομοσχέδιο υλοποιούμε τη δέσμευση, δίνοντας γενικευμένη αμνηστία για όλες τις καταγραφές δυσμενών δεδομένων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για οφειλές που έχουν εξοφληθεί ή θα εξοφληθούν μέσα σε τρεις μήνες από την ψήφιση του παρόντος νόμου, αυξάνοντας το όριο για δυσμενή καταχώρηση στα 1.000 ευρώ για ανεξόφλητες οφειλές και στα 3.000 ευρώ για καθυστερούμενες οφειλές που εξοφλήθηκαν, συντομεύοντας κατά ένα χρόνο την παραμονή δυσμενών καταχωρήσεων στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Είχαμε πει επίσης, ότι θα παγώσουμε για ένα χρόνο τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Το υλοποιούμε και το κάνουμε πράξη. Άρα η δέσμευσή μας γίνεται πράξη και δίνουμε τη δυνατότητα ρύθμισης ενήμερων οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με περίοδο χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου ή δύο ετών με την καταβολή τόκων ή με δυνατότητα παράτασης τριών ετών της συμβατικής διάρκειας του δανείου.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, μετά την 1/7/2007 αφαιρούνται και διαγράφονται οι τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού και δίνονται δύο χρόνια περίοδος χάριτος για αποπληρωμή.
Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, δίνει δυνατότητες ρύθμισης και σε ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1/1/2005. Έτσι πετυχαίνουμε τη διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες πληρωμής οφειλών και άντλησης κεφαλαίων και δίνουμε οξυγόνο στην αγορά που ασφυκτιούσε, στηρίζοντας άμεσα και έμπρακτα το εισόδημα των πολιτών επιχειρηματιών.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ένταξη των αγροτών στις ρυθμίσεις. Με το νομοσχέδιο αυτό στηρίζουμε το αγροτικό εισόδημα, δίνουμε άμεση ανακούφιση στα αγροτικά νοικοκυριά που ζούσαν καθημερινά με το άγχος των χρεών.
Σύμφωνα με στοιχεία, το συνολικό ύψος των χρεών, μόνο στην Αγροτική Τράπεζα, για τους παραγωγούς που μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου, είναι 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για συνεταιριστικές οργανώσεις και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών 300 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά τα ποσά δεν περιλαμβάνονται χρέη προς άλλες τράπεζες.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά είχε αποτέλεσμα την εκρηκτική αύξηση ακάλυπτων επιταγών, το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.
Το 2009, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις δήλωσε ότι αναγκάστηκε να μειώσει το προσωπικό της.
Στο Νομό Καβάλας, για τη χρονιά που πέρασε, είχαμε για πρώτη φορά στην ιστορία, αρνητικό ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών εταιρειών. Χίλιες εβδομήντα μία εταιρείες-επιχειρήσεις διεγράφησαν και μόνο επτακόσιες σαράντα δύο εγγράφησαν. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 600 χαμένες θέσεις εργασίας για το νομό Καβάλας, οι οποίες προστέθηκαν στον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων που έχει ο νομός μας. Σύμφωνα με καταγραφή από το Εργατικό Κέντρο Καβάλας, η ανεργία φθάνει το 20%.
Με την επιδότηση των εισαγωγών που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, με τα κλιματιστικά και τα πολυτελή αυτοκίνητα, ενίσχυσε ουσιαστικά τις αγορές της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, ενώ στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μεγαλύτερη ανεργία, γιατί δεν υπήρξε ούτε μια νέα θέση εργασίας.
Με το νομοσχέδιο αυτό πράγματι στοχεύουμε στην αποκατάσταση της ρευστότητας, στην αναθέρμανση της αγοράς, στην επανεκκίνηση της οικονομίας και προσδοκούμε στην άμεση μείωση της ανεργίας. Υπολογίζουμε την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά για το 2010, σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στα οποία πρέπει να προστεθούν άλλα 10 δισεκατομμύρια από τις δημόσιες επενδύσεις και 15 δισεκατομμύρια από τις παγωμένες εγγυήσεις του πακέτου ρευστότητας των τραπεζών, που θα ενισχύσουν την αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Εδώ χρειάζεται, κυρία και κύριε Υπουργέ, άμεσα η απόφαση που θα ανακουφίσει την αγορά, δηλαδή αναμόρφωση του ΤΕΜΠΜΕ, όπου πραγματικά όσοι έχουν ανάγκη, να πάρουν χρήματα, για να μπορεί να κινηθεί η αγορά.


(MT)


(3ML)
Όσον αφορά τραπεζίτες και μη, για όσους διαφωνούν με τις ρυθμίσεις, θα ήθελα να επισημάνω ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης είναι να στηριχθούν όχι οι κακοπληρωτές αλλά αυτοί που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Σ’ αυτούς θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και όχι να τους εξοντώσουμε, μια ευκαιρία για όλους με αντικειμενικά και όχι κομματικά κριτήρια όπως γινόταν.
Οι πολίτες επιχειρηματίες με τη σειρά τους, που θα επωφεληθούν με τις ρυθμίσεις του νόμου, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν αρκεί η παράταση ή η αναβολή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες για την έξοδο από την κρίση. Το μόνο αντίδοτο στην κρίση και την έλλειψη ρευστότητας είναι να πέσει χρήμα στην αγορά. Η μείωση της ανεργίας ανατροφοδοτεί άμεσα με ρευστό και την αγορά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολύ θετικό που οι προτεινόμενες αλλαγές βρίσκουν σύμφωνη σε γενικές γραμμές τη μεγαλύτερη μερίδα του εμπορικού και επιχειρησιακού κόσμου. Χρειαζόμαστε λοιπόν τη στήριξη, την άποψη και την κριτική τους, όπως και ολόκληρης της κοινωνίας, για να πετύχουμε τις αλλαγές που εξαγγείλαμε και προωθούμε. Οι νόμοι και οι πολιτικές δεν παίρνουν την ισχύ τους μόνο από τη δύναμη της επιβολής από τις κυβερνήσεις, αλλά κυρίως από τη δύναμη της νομιμοποίησης της ίδιας της κοινωνίας.
Ο στόχος που βάλαμε, λοιπόν, να κρατήσουμε την αγορά ζωντανή και να δώσουμε ζωή στη οικονομία βρίσκει σύμφωνη την κοινωνία. Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Γιώργος Παπανδρέου οραματίζεται τη νέα προοπτική για τη χώρα και με τη στήριξη και τη συμμετοχή όλων των πολιτών, θα την κάνουμε πράξη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Εμινίδη.
Τον λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Κοζάνης κ. Ιωάννης Βλατής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρόνια πολλά, καλή χρονιά. Να ευχηθούμε να έχουν μια καλή χρονιά και οι Έλληνες πολίτες, μέσα στο ζοφερό κλίμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Τα χρόνια πολλά ισχύουν και για την ονομαστική σας εορτή, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Τον τελευταίο μήνα ακούμε διαρκώς και από όλες τις πλευρές για τις καθυστερήσεις της Κυβέρνησης σχετικά με τη λήψη μέτρων για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ιδίως οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας κατηγορούν ότι διαρκώς κωλυσιεργούμε, ότι διστάζουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα. Είναι αστείο, είναι ανέκδοτο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση να μας κατηγορεί για χάσιμο χρόνου, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση της απραγίας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει δεσμευθεί προεκλογικά -και γι’ αυτό άλλωστε κέρδισε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού- ότι όχι μόνο θα ακολουθήσει διαφορετική πολιτική από αυτή της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές διακυβέρνησης της χώρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε προεκλογικά για το σχέδιο των εκατό ημερών και η σημερινή Κυβέρνηση, υπό την ηγεσία και την καθοδήγησή του, προχωρά στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία από τη Μεταπολίτευση. Η προηγούμενη Κυβέρνηση άφησε πίσω της μια οικονομία υπερχρεωμένη, μια ανάπτυξη αφυδατωμένη και μια κοινωνία απελπισμένη, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα όρια της καταστροφής.
Μ’ αυτή την κατάσταση ήρθαμε αντιμέτωποι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όσο εύκολο ήταν για σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, να οδηγήσετε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής –το καταφέρατε μόλις σε πέντε χρόνια- τόσο δύσκολο είναι να την οδηγήσουμε σήμερα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες, η Κυβέρνηση κατάφερε σ’ αυτές τις εκατό πρώτες μέρες να υλοποιήσει μέρος των προεκλογικών της δεσμεύσεων για να δημιουργήσουμε έτσι το υπόβαθρο και να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα στο μέλλον.
Το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή ήταν η χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης στους χαμηλόμισθους, άμεση προτεραιότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προεκλογικά, αλλά και επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας. Παγώσαμε τα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο., αυξήσαμε τα κονδύλια για την παιδεία όπως το είχαμε υποσχεθεί.
Καταργήσαμε εκατοντάδες αμειβομένων επιτροπών του δημοσίου. Εφαρμόσαμε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ σε όλες ανεξαιρέτως τις προσλήψεις στο δημόσιο για διαφάνεια, αυτό που υποσχεθήκαμε. Συγκροτήσαμε εξεταστικές επιτροπές για όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, σημαντικότερο δε ότι βάλαμε τον πολίτη στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων και της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων μέσω της καθιέρωσης της δημόσιας διαβούλευσης.
Σήμερα συζητούμε ένα ακόμη νομοσχέδιο που αποτελεί δέσμευσή μας, αλλά και σημαντικότατο εργαλείο περιορισμού της κρίσης που βιώνει η αγορά. Η οικονομική κρίση, ειδικότερα των δύο τελευταίων ετών, δημιούργησε ασφυξία. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι αγρότες υποθήκευσαν όχι μόνο τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και το ίδιο τους το μέλλον στις τράπεζες. Ο αυξημένος δανεισμός, σε συνδυασμό με την αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους, έχει οδηγήσει σε αναρίθμητα λουκέτα.
Ο Νομός Κοζάνης, στον οποίο εκλέγομαι και γενικότερα η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καθρεφτίζει σήμερα τη δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις. Το 2002 η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εντασσόταν στις τέσσερις πλουσιότερες της χώρας. Σήμερα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση. Όλοι οι δείκτες ευημερίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Πρώτη περιφέρεια στην ανεργία, ενδέκατη περιφέρεια στις αποταμιευτικές καταθέσεις.
Τα επίσημα στοιχεία του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου του Νομού Κοζάνης είναι αποκαλυπτικά. Χίλιες επτακόσιες επιχειρήσεις διεγράφησαν το 2009 λόγω αδυναμίας έγκυρης αποπληρωμής όχι μόνο των δανειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού, αλλά και της περιφέρειας γενικότερα, βρίσκονται επίσης στα όρια της απόγνωσης, αφού τα προηγούμενα έτη και οι ενισχύσεις μειώθηκαν αλλά και οι τιμές των προϊόντων κατέρρευσαν, λόγω των μεσαζόντων και των καρτέλ που ανενόχλητα λυμαίνονταν την αγορά των αγροτικών προϊόντων. Σε ό,τι δε αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί δεν τολμούν πια να κάνουν έναρξη επαγγέλματος βλέποντας τους συναδέλφους τους να πνίγονται στα χρέη.
Σε πανελλαδικό δε επίπεδο τα νούμερα είναι ανάλογα. Δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν μόνο το τελευταίο έτος. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων επιχειρηματικών δανείων ξεπέρασε τα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 10% επισφαλή. Τα ληξιπρόθεσμα ή καταγγελθέντα από 1-1-2008 αγγίζουν περίπου τα 3,5 δισεκατομμύρια. Οι ακάλυπτες επιταγές ξεπερνούν σε αριθμό τις 270.000, τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή την κατάσταση ερχόμαστε να αλλάξουμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Είτε θέλετε να το παραδεχθείτε είτε όχι, είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση επιλέγει στρατόπεδο, επιλέγει το στρατόπεδο των πολιτών και στέκεται απέναντι από τις τράπεζες.
Σε αντίθεση με εσάς, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εμείς δεν συνταχθήκαμε με τους ισχυρούς. Στις απαιτήσεις των τραπεζιτών αντιτάξαμε τις ανάγκες της κοινωνίας, τις θέσεις των φορέων που εκπροσωπούν τις παραγωγικές ομάδες του τόπου μας και την πολιτική μας βούληση να βάλουμε τέλος στην απόγνωση που εσείς οδηγήσατε τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Δεν έχω σκοπό να αναλύσω το νομοσχέδιο. Αυτό άλλωστε το έκανε με τον καλύτερο τρόπο ο Εισηγητής κ. Παπαγεωργίου, αλλά και η αρμόδια Υπουργός. Θα ήθελα ωστόσο να τονίσω ότι τόσο οι θετικές κρίσεις που εκφράστηκαν από τον επιχειρηματικό κόσμο επί του νομοσχεδίου, όσο και οι ενστάσεις από την πλευρά των τραπεζών, αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που υπάγονται στις ρυθμίσεις του εν λόγω νομοσχεδίου δεν είναι αποτέλεσμα της αδιαφορίας των επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτών. Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εσείς εφαρμόσατε. Είναι αποτέλεσμα της οικονομικής αδυναμίας στην οποία εσείς τους φέρατε.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου γίνεται μια μεγάλη παρέμβαση. Επιδιώκεται αφενός η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και αφετέρου γίνεται προσπάθεια να δοθεί χρόνος και ανάσα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε αγρότες και επαγγελματίες, να φύγει η θηλιά από το λαιμό τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η αναθέρμανση της οικονομίας…
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
…δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να πάρουμε και άλλα μέτρα, πολλά μέτρα, μέτρα για παροχή ρευστότητας, για τόνωση της επενδυτικής ζήτησης, θεσμικά μέτρα και μέτρα εποπτείας της αγοράς. Αυτά τα μέτρα, αυτές οι πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις μας έχουν μοναδικό στόχο να δώσουν νέα ώθηση, νέα δυναμική στην ελληνική αγορά.
(MB)
(3MT)
Αν η οικονομική «πίτα» παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ή συνεχίσει να συρρικνώνεται, προφανώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση δημοσιονομική εξυγίανση, διότι όσους φόρους και να βάλουμε, αν δεν δώσουμε νέα ώθηση στην ίδια την αγορά, το κέρδος για το κράτος και την οικονομία μας θα είναι ελάχιστο.
Δεν ισχυριστήκαμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι η απάντηση σ’ όλα τα προβλήματα. Είναι όμως μια σειρά ουσιαστικών και αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων που θα δώσουν ανάσα. Θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που εξαιτίας της πιστωτικής ασφυξίας αντιμετωπίζουν δυσχέρεια στην πληρωμή των οφειλών τους. Θα δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που λόγω των συνθηκών κι εξαιτίας του «ΤΕΙΡΕΣΙΑ» σήμερα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση. Και σε αντίθεση βέβαια με όσα κάποιοι ισχυρίζονται, δεν καταργούμε τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», αλλά αναμορφώνουμε το πλαίσιο λειτουργίας του συστήματος προκειμένου να θέσουμε περιορισμούς στην επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων και να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους πολίτες. Για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση απαντά δυναμικά στις απαιτήσεις των καιρών. Προχωρά στην εκτεταμένη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων αλλά και ενήμερων οφειλών. Διαγράφει τόκους υπερημερίας και ανατοκισμού. Ενδυναμώνει την διαπραγματευτική δύναμη των πολιτών έναντι των τραπεζών, βάζοντας πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις.
Το τελευταίο διάστημα η αδυναμία αποτελεί τη λέξη-κλειδί στην ελληνική οικονομία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα οδηγήσει σίγουρα στην πλήρη κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ και για την κατανόηση όσον αφορά το χρόνο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Θα ολοκληρώσουμε τον κατάλογο των ομιλητών για την τωρινή συνεδρίαση με τον Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στη Β΄ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης κ. Κυριάκο Βελόπουλο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βέβαια δεν είχα φρούδες ελπίδες ότι οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κάτσουν να μας ακούσουν, αλλά κύριε Πρωτόπαπα, έχω να σας πω μερικά πράγματα. Και αναφέρομαι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Επειδή όλοι οι συνάδελφοι ξεκινήσατε αναφερόμενοι στις εκατό μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τις πρώτες μέρες σας, θα σας θυμίσω εν τάχει δύο-τρία πραγματάκια γιατί ξεχνάτε πολύ γρήγορα. Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων: «κολλητοί», φίλοι συγγενείς Υπουργών! Μιλούσατε για δημόσια διαβούλευση. Εγώ δεν έλεγα να μην βάλετε τους «κολλητούς σας», αλλά από τους «κουμπάρους» πήγαμε στους «κολλητούς» τώρα!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιους «κουμπάρους» εννοείτε;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι οι «κολλητοί»; Θέλετε ονόματα;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιος είναι «κουμπάρος» τώρα; Πείτε μας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα ότι από τους «κουμπάρους» των προηγουμένων πήγαμε στους «κολλητούς».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ποιοι είναι οι «κουμπάροι» τώρα;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα ότι από τους «κουμπάρους» των προηγουμένων κυβερνήσεων πήγαμε στους «κολλητούς».
Δεύτερον, δημόσια διαβούλευση. Το πιο κοινότοπο επιστημονικό σενάριο! Ποια δημόσια διαβούλευση; Αυτή γίνεται μόνο όταν συμφέρει τις δικές σας επιλογές. Κι αυτό έγινε με το θέμα των μεταναστών. Είδαμε πώς απεσύρθη η δημόσια διαβούλευση.
Τρίτον, κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης. Για τις εκατό μέρες μιλάμε τώρα.
Τέταρτον, απολύετε από τα stage –και καλά κάνετε, αν θέλετε την άποψή μου, αν θέλετε να εξυγιάνετε το δημόσιο τομέα- αλλά προσλαμβάνετε άλλους εκτός ΑΣΕΠ. Κι έχουμε καθημερινές καταγγελίες. Υπάρχουν, κύριε Πρωτόπαπα. Έχω κάνει και ερώτηση στον Υπουργό, με ονόματα συγκεκριμένα προσλήψεων τώρα τελευταία.
Πάμε στο επόμενο. Γενικοί Γραμματείς δικοί σας καταγγέλλονται ότι είχαν σχέση με εργολάβους. Είναι δύο. Θέλετε τα ονόματα; Να σας τα πω. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω ονόματα εγώ εδώ μέσα. Ο κ. Λαμπρόπουλος και η κυρία Καλτσά είχαν σχέση με εργολάβους και τους βάζετε Γενικούς Γραμματείς. Προσπαθώ να σας καταδείξω λοιπόν ότι είναι άλλο το τι λέω και άλλο το τι κάνω.
Συνεχίζω. Άνθρωποι μεγαλοτραπεζίτη σήμερα είναι σε ελληνικές κρατικές τράπεζες. Άνθρωποι μεγαλοτραπεζιτών!
Συνεχίζω. Μέλος διοικητικού συμβουλίου συγκροτήματος το βάζετε στα ΕΛΠΕ. Δηλαδή είναι πράγματα που δείχνουν κάτι. Εγώ δεν λέω ότι οι άνθρωποι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά φαίνεται η διαδικασία πώς ξεκινάει. Ξεκινάμε με μια σάπια διαδικασία. Μην έχουμε το ίδιο φαινόμενο με τους άλλους! Γιατί ειλικρινά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έδωσε ελπίδα στον ελληνικό λαό.
Και συνεχίζω. ΕΡΤ: Τέσσερα στελέχη παίρνουν 1 εκατομμύριο ευρώ, κύριε Πρωτόπαπα και κύριε Κακλαμάνη. Τέσσερα στελέχη, ακόμη και τώρα. Και κάνω ερώτηση στον Υπουργό ζητώντας τη μισθοδοσία. Και ξέρετε τι μου λέει ο Υπουργός; Θα το δώσω και για τα Πρακτικά. Λέει ότι είναι προσωπικά δεδομένα και δεν μπορεί να μου δώσει τη μισθοδοσία. Και χίλιοι άνθρωποι στην ΕΡΤ παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ κάθε μήνα. Είναι ντροπή του πολιτικού συστήματος. Και το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Προσωπικά δεδομένα! Να μην μπορεί ο Βουλευτής να ξέρει ποιοι είναι αυτοί που αμείβονται με 10.000 ευρώ το μήνα!
Πάμε σε άλλο. Υπάρχει Υπουργός με σαράντα έξι συμβούλους, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άλλος Υπουργός με είκοσι συμβούλους. Πηγαίνει κάποια Υπουργός στο Λονδίνο κι έχει είκοσι άτομα μαζί της. Πηγαίνουμε στην Κοπεγχάγη; Εβδομήντα άτομα κουστωδία! Εβδομήντα άτομα κουστωδία πήγαν στην Κοπεγχάγη.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπερβολές!
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μην μου λέτε εμένα υπερβολές. Αυτή είναι η αλήθεια. Θέλετε δεν θέλετε, θα την ακούτε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εβδομήντα άτομα! Έχω απάντηση του Υπουργού που το επιβεβαιώνει, κύριε συνάδελφε.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Συνεχίζω. Ακούστε λίγο. Εξήντα εκατομμύρια ευρώ η εθελουσία στον ΟΛΠ. Δικά σας είναι τα λεφτά και τα δίνετε έτσι, όταν διαφωνεί ο κ. Λοβέρδος; Φαίνεται λοιπόν ότι δεν ξεκινάτε καλά. Δεν θα πω τι πιστεύω εγώ. «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μια κυβέρνηση εκτός τόπου και χρόνου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι μια κυβέρνηση απραξίας και συσκέψεων». Δεν τα λέει ο Βελόπουλος. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου σήμερα σας τα είπε, κύριοι. Η κυρία Βάσω Παπανδρέου. Στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας και Οικονομικών πριν λίγη ώρα –κοινοβουλευτικός τομέας εργασίας και οικονομικών, δηλαδή το ΚΤΕ- απεδείχθη σήμερα ότι χρειάζεστε ΚΤΕ ως Κυβέρνηση. Γιατί; Θα με ακούσετε τώρα. Ακούστε τι είπε. Είναι σημαντικό. Δεν χρειαζόμαστε Υπουργούς –λέει- αντιεξουσιαστές. Το είπαν δικά σας στελέχη. Σε λίγο θα σας λέμε μολοτοφόρους, κουκουλοφόρους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν καίτε κανένα μαγαζί, αλλά καίτε την Ελλάδα. Αυτά τα λέτε εσείς, όχι εμείς.
Και συνεχίζω. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παπανδρέου. Το αποδεικνύετε καθημερινά με τις πράξεις σας. Και θα σας το πω με πολύ απλά λόγια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε: «ο λαός στην εξουσία». Έρχεστε σήμερα εσείς ως Κυβέρνηση και λέτε «ο λαός δεν δικαιούται δια να ομιλεί». Του στερείτε το δικαίωμα από ένα δημοψήφισμα σε ένα μείζονος σημασίας ζήτημα, όπως των μεταναστών. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο για τη Δημοκρατία!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
Θυμηθείτε τι έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. «Από τη βάση ξεκινάμε και κάνουμε δημοκρατικό διάλογο με τον τελευταίο πολίτη», έλεγε ο Ανδρέας. Αλλά ξεχάσατε πολύ γρήγορα, κύριε Πρωτόπαπα, τον Ανδρέα Παπανδρέου, δυστυχώς, και θα τιμωρηθείτε και γι’ αυτό. Διότι διακατέχεστε από ρατσισμό και ελληνοφοβία. Ρατσισμό γιατί στερείτε το δικαίωμα του Έλληνα να ψηφίσει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην απευθύνεστε προσωπικά κύριε Βελόπουλε, στον κ. Πρωτόπαπα ούτε σε άλλους συναδέλφους.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το «διακατέχεστε» δεν είναι προσωπικό. Να ξέρουμε και τα ελληνικά και την πολιτική γλώσσα. Το «διακατέχεστε» είναι συνολικά. Λέω λοιπόν το εξής. Είναι ρατσισμός γιατί στερείτε το δικαίωμα από τον Έλληνα να ψηφίσει. Ελληνοφοβία γιατί; Γιατί φοβάστε τον Έλληνα να μην αντιδράσει. Αυτή είναι η δική μας καταγγελία. Και τι πιο απλό από το δημοψήφισμα; Τι πιο απλό;
Πάμε λοιπόν και στην ουσία των οικονομικών. Και γιατί διαφωνώ με το θέμα των μεταναστών; Εγώ διαφωνώ με τον Άδωνη Γεωργιάδη. Δεν είναι μόνο εθνικό το θέμα. Καθημερινά διαπράττεται ένα εθνικό οικονομικό έγκλημα. Πριν από λίγο βγήκαμε έξω από τη Βουλή με τον κ. Κολοκοτρώνη. Είδαμε είκοσι εγχρώμους να κουβαλάνε κάτι σακίδια με κάτι μαϊμού προϊόντα. Το παραεμπόριο κάθε χρόνο είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Δέκα χρόνια επί 20 δισεκατομμύρια είναι 200 δισεκατομμύρια ευρώ παραεμπόριο. Χάνει το ελληνικό κράτος. Αφού μιλάμε για την οικονομία, δεν είναι μόνο εθνικό το έγκλημα σε επίπεδο αν θέλετε αλλοιώσεως του εθνικού ιστού. Το προσπερνάμε αυτό. Μπαίνουμε στην ουσία της οικονομίας. Κάθε χρόνο χάνουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ εκροή συναλλάγματος. Δέκα χρόνια επί 10 δισεκατομμύρια μας κάνουν 100 δισεκατομμύρια. Διακόσια και εκατό είναι 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι χρήματα που τα παίρνουν οι έγχρωμοι από την παραοικονομία και με διάφορους μισθούς που τα πηγαίνουν στις πατρίδες τους. Αυτή είναι η αιτίαση η δική μας και η αντίδρασή μας. Καταλάβατε κύριε Γεωργιάδη; Δεν είναι μόνο εθνικό το θέμα -και έχουμε δίκιο εδώ- αλλά είναι και οικονομικό το έγκλημα. Η παραοικονομία έχει γονατίσει την αγορά. Τι γίνεται στον Πειραιά; Τι λένε οι καταστηματάρχες εκεί έξω από το μετρό; Πληρώνουν φόρο οι άνθρωποι, εισφορές, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ. Κι αυτοί πουλάνε προϊόντα μαϊμού. Τα πουλάνε χωρίς να φορολογούνται. Αυτό δεν το βλέπετε εσείς;
Απλά να πω το εξής. Επειδή διαβάζω διεθνή Τύπο. Είπε ο Πρόεδρος να διαβάζουμε πολύ το διεθνή Τύπο. Ξέρετε τι είπαν οι New York Times χθες; Διαβάσατε; Θα σας πω εγώ τι λένε οι New York Times. Πηγή πολύ κοντά στον κ. Παπανδρέου είπε ότι η πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χρήσιμη γιατί μας δίνει άλλοθι για τα επόμενα μέτρα που θα πάρουμε, αφού όλοι στην Ελλάδα θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία σανίδα σωτηρίας.
Τι μας λένε οι New York Times; Ότι βολεύεται ο Γιώργος Παπανδρέου από την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρει κι άλλα φορομπηχτικά μέτρα. Τα λέει ο διεθνής Τύπος. Μην ψάχνετε λοιπόν άλλοθι μέσα από την αποτυχία σας.
Κλείνοντας να πω στον κύριο Υπουργό το εξής. Κύριε Υπουργέ, το θέμα της ΕΥΑΘ το είδατε με το σκάνδαλο των εκατομμυρίων ευρώ; Και κάντε μου και μια χάρη με την Finansbank, που καταγγέλλατε ως Αντιπολίτευση την εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας του κ. Αράπογλου -έχω τη Βάσω Παπανδρέου που είχε πει ότι είναι το μεγαλύτερο οικονομικό έγκλημα που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- θα μας πείτε τι έκανε ο Πρόεδρος που πήγε τώρα τελευταία στην Τουρκία, γιατί έχει πρόβλημα η τράπεζα αυτή; Θα ψάξετε το θέμα αυτό; Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν, μιας και μιλάμε για τις τράπεζες.
(KO)
(3MB)
Κλείνουμε, λοιπόν, με το πολύ απλό επιχείρημα. Όσες ρυθμίσεις χρεών και να γίνουν, κύριοι συνάδελφοι, όσες και αν κάνετε, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη δεν πρόκειται ποτέ, μα ποτέ να προχωρήσει η ελληνική οικονομία. Καταργήσατε τη λογική με τα οικονομικά μέτρα. Γιατί; Όταν παίρνεις φορολογικά μέτρα εμποδίζεις την ανάπτυξη. Αυτός είναι ένας απλός κανόνας. Όταν διαρρέεις φήμες φορομπηχτικής πολιτικής, φεύγει το συνάλλαγμα στο εξωτερικό. Απλός κανόνας, η ψυχολογία είναι η οικονομία. Σας τονίζω για ακόμη μια φορά ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Και συμφωνώ απόλυτα με την κ. Βάσω Παπανδρέου, η οποία είπε ότι απλά συσκέπτεστε και δεν σκέφτεστε. Αυτό είναι το πρόβλημα, δυστυχώς. Τώρα αν είστε Κυβέρνηση αντιεξουσιαστών, θα φανεί στην πορεία. Απλά μην κάψετε την Ελλάδα, γιατί θα κλαίμε όλοι.
Να είστε καλά!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο. Σας αρκούν τα πέντε λεπτά, κύριε Υπουργέ;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Νομίζω ότι φτάνουν, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, όταν ένα νομοσχέδιο έχει πληρότητα τέτοια την οποία δεν μπορεί να αγγίξει η Αντιπολίτευση ή αν τη θίξει θα πρέπει να έρθει σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τότε είναι επόμενο οι αγορητές να είναι εκτός θέματος και να ασχολούνται στα 4/5 της παρέμβασής τους στη Βουλή με άλλα ζητήματα.
Δεν θα απαντήσω στα άλλα ζητήματα. Όμως, επειδή μπαίνει ένα θέμα σεβασμού της Ελλάδας, της ελληνικότητας, θέλω να υπογραμμίσω ότι το κύριο χαρακτηριστικό σήμερα, το κύριο πρόβλημα της χώρας μας σήμερα σε σχέση με τη θέση μας στο διεθνή χώρο είναι η έλλειψη αξιοπιστίας της χώρας στα διεθνή fora. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μερικοί συνάδελφοι το αγνοούν. Αυτή δε η έλλειψη αξιοπιστίας στα διεθνή fora σχετίζεται άμεσα και με την έλλειψη αξιοπιστίας, με το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο υπάρχει σε σχέση με το πολιτικό προσωπικό της χώρας απέναντι στους πολίτες.
Αν, λοιπόν, θέλουμε να μιλήσουμε για την αποκατάσταση αυτού του ελλείμματος αξιοπιστίας στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, θα πρέπει να δούμε ξανά ποιος είναι ο ορισμός του πατριωτισμού που υπάρχει σήμερα. Διότι εκατό μέρες τώρα γίνεται εδώ μια προσπάθεια για να υπάρξουν πολιτικές με αρχές, για να γίνεται νομοθέτηση η οποία αφορά την ισονομία στη χώρα, την ισοπολιτεία, την αντικειμενικότητα στις σχέσεις του δημοσίου με τους πολίτες. Αναφέρομαι στις πρωτοβουλίες που πήρε το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση της θέσης.
Βλέπετε; Σας ενοχλεί…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είπατε για εκτός θέματος.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Σας ενοχλεί το γεγονός ότι αναφερόμαστε στις αρχές.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, είπατε ότι είμαστε εκτός θέματος.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αναφερόμαστε στις αρχές με τις οποίες νομοθετεί η Κυβέρνηση. Και η αρχή της ισοπολιτείας και της ισονομίας και της αντικειμενικότητας αφορούν και αυτό το νομοσχέδιο.
Όπως επίσης, η νομοθέτηση η οποία γίνεται αυτές τις εκατό μέρες -και θα συνεχίσει, γιατί αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου- είναι πως θα γίνεται πάντοτε με διαβούλευση. Τι σημαίνει θα γίνεται διαβούλευση; Σημαίνει παρέμβαση, σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες, στους φορείς, στους κοινωνικούς εταίρους, στις επιχειρήσεις, στους ανθρώπους που αφορά το νομοσχέδιο να παρεμβαίνουν και να συνομοθετούν και επί της αρχής και επί των άρθρων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο η Αντιπολίτευση δεν το τονίζει, δεν το υπογραμμίζει.
Όπως επίσης, η παρέμβαση η οποία γίνεται τις τελευταίες μέρες είναι απολύτως σαφές ότι γίνεται στη λογική της αναδιανομής του πλούτου και όχι, όπως είπε προηγουμένως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι ο παραγόμενος στην Ελλάδα πλούτος διαχέεται παντού. Πώς διαχέεται παντού; Έτσι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια; Ο παραγόμενος πλούτος διαχεόταν παντού ή συγκεντρωνόταν στην οικονομική ολιγαρχία;
Οι πολιτικές, λοιπόν και τα νομοσχέδια τα οποία εκπονεί η Κυβέρνηση σαφέστατα διέπονται από τη λογική της αναδιανομής του πλούτου. Γι’ αυτό και τα μέτρα τα οποία παίρνει η Κυβέρνηση –σας βλέπω και μένετε στις λεπτομέρειες, τούτο είναι έτσι ή αλλιώς- τα μέτρα τα οποία συζητά και τα οποία νομοθετεί γίνονται πάντοτε στη λογική ότι αυτά τα μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και να έχουν ως σκοπό να κατανέμουν τα βάρη στους Έλληνες πολίτες, ανάλογα με τη δυνατότητα την οποία έχουν να ανταποκριθούν. Γι’ αυτό ήταν τελείως άστοχη η παρέμβαση η οποία έγινε από τον Αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι με το νομοσχέδιο αυτό διατηρούμε την ασυδοσία των τραπεζών.
Στη διαβούλευση που έγινε γι’ αυτό το νομοσχέδιο παρενέβησαν πάνω από χίλιοι διακόσιοι φορείς, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, οργανώσεις, επιχειρήσεις οι οποίοι όλοι με τις παρεμβάσεις τους συνδιαμόρφωσαν το νομοσχέδιο. Θα ήταν πολύ χρήσιμο μια στιγμή να τα τυπώσει αυτά, να τα δώσει στη δημοσιότητα έντυπα για να δουν οι πολίτες πώς συνδιαμορφώθηκε αυτό το νομοσχέδιο από τις απόψεις των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας, από τους θεσμικούς φορείς και από τα επιμελητήρια και για να δει ότι η παρέμβασή του -η οποία λέει ότι διατηρούμε την ασυδοσία των τραπεζών- είναι σε απόλυτη αντίθεση με τους κοινωνικούς φορείς και τους εταίρους οι οποίοι παρενέβησαν για να συνδιαμορφώσουν αυτό το νομοσχέδιο.
Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έκανε κριτική λέγοντας ότι μας έστειλαν ένα μήνυμα χθες πως τα χρήματα που λείπουν από τον Ο.Α.Ε.Δ. δεν λείπουν τάχα γιατί όλα αυτά ξοδιάστηκαν στη ρουσφετολογική πολιτική με τα STAGE, αλλά λείπουν γιατί τα χρωστά το Ι.Κ.Α. Δεν μας είπε, όμως, γιατί δεν τα έδωσε μέχρι προχθές η κυβέρνησή του, για να μας πει και από πού αλλού έχει να πάρει το Ι.Κ.Α. Διότι είναι πολύ εύκολο να κάνεις μία κορώνα και να φεύγεις από την Αίθουσα και είναι πολύ δύσκολο να απαντήσεις στα ελλείμματα, στο δημοσιονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός και στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο αναφέρθηκε με σαφήνεια στο πρόβλημα της χώρας και είπε πως το πρόβλημά μας δεν είναι πρώτιστα η διεθνής οικονομική κρίση. Όμως, ούτε η αιτία του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε είναι η εγχώρια οικονομική κρίση. Αναφέρθηκε, επίσης, με συνέπεια και σαφήνεια στο πρόβλημα που έχει ο δημόσιος τομέας της χώρας ο οποίος λειτουργεί με αδιαφάνεια, λειτουργεί γραφειοκρατικά, είναι αναποτελεσματικός και γι’ αυτό στο τέλος παράγει διαφθορά και αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση ζητημάτων σαν και αυτά που αναφέρατε προηγουμένως.
Άρα, αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή η χώρα που δεν έχει κανένα δικαίωμα να αποτύχει, δεν αρκεί να πάρει τα όποια οικονομικά μέτρα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να θωρακίσει τη θεσμική λειτουργία της χώρας η οποία, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, έχει τρωθεί. Ε, αυτή είναι η πρόκληση για όλους μας και αυτό δεν αρκεί αν δεν αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Αυτή, λοιπόν, είναι η πρόκληση, σ’ αυτήν την πρόκληση κινείται η Κυβέρνηση, σ’ αυτήν την πρόκληση συμβάλει κατά ένα μέρος αρχικά, αμυντικά και το παρόν νομοσχέδιο το οποίο εξασφαλίζει ρευστότητα στην αγορά για ένα μικρό διάστημα μέχρι να πάρει ξανά μπρος η «μηχανή» της οικονομίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για ένα λεπτό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ελπίζω πως για το νομοσχέδιο θα έχω τη δυνατότητα να τοποθετηθώ για λίγο αύριο.
Όμως, επειδή ετέθη ένα θέμα το οποίο αφορά τη λειτουργία μας, τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο και τις διαδικασίες του Κανονισμού, θα ήθελα να παρατηρήσω πολύ σύντομα τα εξής και ελπίζω αυτή η παρέμβασή μου να γίνει κατανοητή από τους άλλους συναδέλφους και ιδιαίτερα από το συνάδελφο που μου έδωσε και την αφορμή γι’ αυτή την παρατήρηση.
Στη διαδικασία του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου είχαμε το εξής φαινόμενο: Όταν οι ερωτήσεις μας και τα στοιχεία που ζητούσαμε αφορούσαν οργανισμούς εποπτευόμενους από το Υπουργείο κάποιου Υπουργού, τότε ο εκάστοτε Υπουργός μας κοινοποιούσε –και αυτό αποτελούσε αντικείμενο και αφορμή διαμαρτυριών σ’ αυτήν την Αίθουσα- κάποιο σημείωμα, κάποιο κείμενο που του έστελνε ο αρμόδιος του εποπτευόμενου νομικού προσώπου. Και κατά τρόπο υποτιμητικό για το Κοινοβούλιο και για τους ερωτώντες Βουλευτές, μας έλεγαν ότι σας διαβιβάζουμε το έγγραφο που μας απέστειλε ο Πρόεδρος του τάδε νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή οργανισμού.
(DE)
(03KO)
Επίσης, υπήρχε και το εξής φαινόμενο, διότι ερωτάται η Κυβέρνηση. Όταν απευθύνεται μια ερώτηση σε ένα Υπουργό, οφείλει ο Υπουργός αυτός να τη διακινήσει μέσα στην Κυβέρνηση, ώστε να εκδηλωθεί ο αναγκαίος σεβασμός προς το Κοινοβούλιο.
Εδώ, λοιπόν, θέλω να πω ότι αδικήθηκε ένας Υπουργός, ο κ. Γερουλάνος, ο Υπουργός Πολιτισμού. Μια ερώτηση απευθύνθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την ΕΡΤ, με αφορμή κάποια στοιχεία που δόθηκαν σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Και βλέπω ότι στο ολιγόλογο, πραγματικά, πολύ συγκεκριμένο ερώτημα του συναδέλφου έχουμε -εμένα με ενθουσιάζει αυτό που θα σας πω- μιάμιση σελίδα λεπτομερέστατη απάντηση, η οποία έχει μόνο ένα κενό, αυτό που σημείωσε και ο συνάδελφος, ότι μια απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προ πολλών ετών, όχι τωρινή απόφαση -και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε και θα το θέσω εγώ και στη Διάσκεψη των Προέδρων για να δούμε τι θα κάνουμε- λέει ότι «μπορούμε να σας δίδουμε τα ονόματα, αλλά όχι τι αμοιβές έχουν».
Αυτό είναι απαράδεκτο και θα βρούμε τον τρόπο, διότι η Αρχή έχει την αρμοδιότητα, αλλά εμείς θα πούμε την άποψή μας. Το Κοινοβούλιο έχει τον πρώτο ρόλο στη λειτουργία της δημοκρατικής πολιτείας μας και δε μπορεί να στερείται τις δυνατότητες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.
Εδώ, όμως, πρέπει να πούμε την καλή κουβέντα για έναν Υπουργό στον οποίο έφθασε τελικώς η ερώτηση του συναδέλφου και μάλιστα γνωρίζουμε ότι στις 17 Δεκεμβρίου που έχουμε το έγγραφο του Υπουργού δεν είχε οριστεί καν η διοίκηση στην ΕΡΤ και ο Υπουργός δεν μας έστειλε, δεν κοινοποίησε στο Βουλευτή προφανώς ένα κείμενο που θα έστειλε η τότε διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά απαντάει ο ίδιος και αναλαμβάνει την ευθύνη για την απάντηση που δίνει.
Τι θέλω να πω, γιατί λέω ότι αφορά τη λειτουργία μας; Για να επιτύχουμε ως Κοινοβούλιο την αναβάθμισή μας, πρέπει να αξιώνουμε τα πάντα που δικαιούμεθα και υποχρεούμεθα ως εκπρόσωποι του λαού, να ελέγχουμε, να συζητάμε στις Επιτροπές κατά άρθρο, όπως λέω πάντοτε, τα νομοσχέδια, να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να είμαστε και δίκαιοι, να μη δίδουμε την εντύπωση ότι για οποιοδήποτε λόγο, είτε αντιπολιτευτικό είτε κακής εκτίμησης των πραγμάτων, λέμε πολλές φορές πράγματα τα οποία μπορεί να δημιουργούν μια πρόσκαιρη εντύπωση, αλλά τελικά νομίζω ότι δε βοηθούν τη δουλειά μας, που είπα ποια είναι.
Εγώ ζήτησα τι κατετέθη. Δεν είδα άλλο έγγραφο να κατατεθεί που να ενισχύει ή να αποδεικνύει ή, εν πάση περιπτώσει, να αποτελεί μια ένδειξη ακρίβειας όσων ελέχθησαν
Και επειδή με ενδιαφέρει πολύ τι κάνει αυτή η Κυβέρνηση, την οποία στηρίζω με την ψήφο μου, θα παρακαλέσω τον συνάδελφο και εκτός διαδικασίας να μου δώσει τα έγγραφα εκείνα τα οποία αποδεικνύουν όλα όσα είπε από του Βήματος, για να μπορέσω και τον ίδιο να βοηθήσω στο ελεγκτικό του έργο, αλλά να κάνω και εγώ το καθήκον μου.
Διότι, αν αυτά που είπε, πέραν αυτών που κατέθεσε, για τα οποία είπα τη γνώμη μου, όντως αποδεικνύουν όλα αυτά τα πράγματα, αγαπητέ κύριε Βελόπουλε, θα ήθελα πραγματικά να μου δώσετε αυτά τα έγγραφα για να ασκήσω και εγώ από την πλευρά μου τον έλεγχο. Αν δεν έχετε έγγραφα, τότε θα πρέπει να φροντίσετε να τα βρείτε και μετά να ανέβετε στο Βήμα και χειροκροτούμενος, να πείτε όσα έχετε να πείτε. Αν είναι αλήθεια αυτά που είπατε, ορθώς χειροκροτηθήκατε. Όμως, έγγραφα παρακαλώ. Όταν λέμε από εκεί κάτι και μάλιστα, αναφερόμεθα σε συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα και απουσιάζουν από την Αίθουσα για να μας απαντήσουν, τουλάχιστον να καταθέτουμε ένα έγγραφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα μισό λεπτό το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Επί προσωπικού;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Βελόπουλε, έχετε το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλλον δεν αντελήφθη ο κύριος Πρόεδρος αυτό που είπα.
Δε μέμφομαι τον κύριο Υπουργό σε σχέση με την απάντηση της ΕΡΤ. Εμέμφθην ουσιαστικά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων που δε με αφήνει να κάνω τη δουλειά μου. Αυτό είπα. Και σαφώς ο Υπουργός μου απήντησε. Δε μπορούσε να μου δώσει ονόματα. Μάλλον δεν κατενόησε καλά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό.
Δεύτερον, για τα όσα είπα για φυσικά πρόσωπα αναλαμβάνω την ευθύνη. Το αν ο κύριος Πρόεδρος δε διαβάζει, ας πούμε, το ΒΗΜΑ ή την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ή κάποιες άλλες εφημερίδες που τα γράφουν καθημερινά και αναφέρονται στις συγκεκριμένες επιλογές προσώπων, θλίβομαι, αλλά εγώ επιμένω να διαβάζω και διεθνή τύπο και ελληνικό τύπο. Τίποτα άλλο πέραν τούτου εδώ.
Δεν έχω τίποτα με τον κ. Γερουλάνο. Ίσα-ίσα ήταν η μόνη ερώτηση σε αρμόδιο Υπουργό που μου απήντησε, όντως, όσο μπόρεσε καλύτερα, γιατί υπάρχει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Νομίζω ότι οι διευκρινήσεις, κύριε Πρόεδρε…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν προτίθεμαι και για τον συνάδελφο δεν υπάρχει προσωπικό θέμα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, εγώ όφειλα να σας απαντήσω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι, αντιθέτως εγώ εκτιμώ ιδιαίτερα και πάντοτε λέγω ότι αυτή η Αίθουσα πρέπει να είναι Αίθουσα που να ακούγονται δυνατές φωνές, να αντιπαρατίθενται απόψεις, στοιχεία. Δεν μπορεί να είναι νεκροταφείο το Κοινοβούλιο. Και εγώ επαινώ τους συναδέλφους, όπου και αν ανήκουν, που εδώ υψώνουν φωνή και με δυναμικότητα υπερασπίζονται τις απόψεις τους.
Το θέμα είναι να έχει αυτή η προσπάθεια αντίκρισμα σ’ αυτό που όλοι θέλουν -δεν το είπε μόνο ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου- να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο. Χθες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρευρίσκετο και από το Κόμμα σας ο συνάδελφος, ο κ. Βορίδης. Είπαμε διάφορες ιδέες για να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο. Διότι είναι κρίμα τώρα να συνεδριάζουμε και να είμαστε δέκα άνθρωποι και λένε οι διάφοροι και ο Τύπος ότι πάνε, μπαίνουν, βγαίνουν, ενώ δεν είναι έτσι. Και το ξέρουμε.
Μη με παραπέμπετε, σας παρακαλώ, στο τι γράφει ο Τύπος. Τον σέβομαι, αλλά, ως υπεύθυνος πολιτικός, αυτά που λέει ο Τύπος οφείλω να τα διασταυρώσω πριν από το ιερό εκείνο Βήμα τα καταστήσω κτήμα όλων όσοι έχουν την αξίωση να με σέβονται και να με ακούν. Και εγώ σας σέβομαι, σας ακούω και έχω, νομίζω, όπως και εσείς από μένα, αυτή τη δικαιολογημένη αξίωση όχι να μου πείτε «Διαβάστε την τάδε εφημερίδα». Εντάξει, διαβάζω και επειδή είμαι και νομικός και ξέρω τη βασική αρχή «Audiatur et altera pars», «άκουσε και την άλλη άποψη», δε μπορώ εγώ, διότι διάβασα σε μια εφημερίδα κάτι, να βγάλω αμέσως απόφαση.
Αυτό είναι και με όλο το σεβασμό, αγαπητέ συνάδελφε. Μην παρεξηγείς τον τόνο της φωνής μου, είναι φιλικότατη διάθεση και συναδελφική. Αυτό σας λέγω και μπορεί μεθαύριο, μετά από χρόνια, να το υπενθυμίσετε και εσείς σε κάποιο νεώτερο. Αυτά που σας λέω μου τα είχε πει κάποτε εδώ ο μακαρίτης Γεώργιος Ράλλης, όταν και εγώ νέος, μαχητικός και επιθετικός, κάπου υπερέβαλα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθειες είπα, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εντάξει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μισό λεπτό, κύριε Γεωργιάδη.
Νομίζω ότι οι αμοιβαίες εξηγήσεις ήταν προς όφελος της λειτουργίας μας, γι’ αυτό και νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρξει συνέχεια.
Κύριε Γεωργιάδη, δεν θα δευτερολογήσετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε έχετε το λόγο.
(LM)
(03DE)
ΑΔΩΝΙΣ–ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Απλώς στο συνάδελφο τον κ. Βλατή, αλλά και στον Υπουργό τον κ. Μπόλαρη, οι οποίοι και οι δύο ανεφέρθησαν σ’ αυτά που είπαμε εμείς, οι συνάδελφοι του ΛΑ.Ο.Σ., στο θέμα της ηλεκτρονικής διακυβερνήσεως και της πρώτης φοράς που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως είπατε, κύριε Υφυπουργέ, δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν για τα άρθρα και να συνομοθετήσουν -το είπε και ο κ. Βλατής- λέω το εξής.
Μα, εμείς καλωσορίζουμε αυτή την κίνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σας λέμε, λοιπόν, αλλά δεν ακούτε, ότι βγάλατε στο opengov.gr στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Εκεί κατετέθησαν τα σχόλια επτά προς τρία κατά του νομοσχεδίου. Και δεν λέω γι’ αυτά που κόψατε που ήταν πολλές χιλιάδες. Λέω γι’ αυτά που δημοσιεύσατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΤΗΣ: … (Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην κάνετε διάλογο, παρακαλώ.
ΑΔΩΝΙΣ – ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Αφού, λοιπόν, εσείς μας λέτε και η Κυβέρνηση, ο κ. Μπόλαρης και η Κοινοβουλευτική σας Ομάδα δια του κυρίου Βλατή ότι ακούτε τι λένε οι πολίτες στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η μεγάλη και συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, ζητάει δημοψήφισμα. Γιατί, λοιπόν, κάνετε ότι δεν ακούτε; Γιατί προσποιείστε ότι δεν ακούτε;
Και κλείνω, λέγοντας στο σεβαστό Πρόεδρο τον κ. Κακλαμάνη που πάντοτε τον ακούω με πολύ μεγάλη προσοχή, το εξής.
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει και η αρχαιοελληνική εκδοχή του ρητού «μηδενί δίκην δικάσαι αμφί λόγον ακούσαι». Εγώ θα προτιμήσω την ελληνική εκδοχή.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Ήθελα να πω απλώς τηλεγραφικά ότι η ηλεκτρονική συζήτηση που γίνεται για τα νομοσχέδια, η διαβούλευση, δεν είναι ψηφοφορία. Ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει πριν από τρεις μήνες, έχει δώσει εντολή με σαφή πλειοψηφία στην Κυβέρνηση να κυβερνήσει και η Κυβέρνηση, νομοθετώντας, λαμβάνει υπόψη της τις απόψεις και τις προτάσεις που έχουν οι πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2009 και της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου 2009 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 2009 και της Πέμπτης 17 Δεκεμβρίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.35’ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ





Τελευταία Αποθήκευση: 13/1/2010 6:00:00 μμ Από: J.kastanaki
Εκτυπώθηκε: 13/1/2010 12:04:00 μμ


PDF:
es20100113proi.pdf
TXT:
es100113pr.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ