ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Ι, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΝΗ' 19/12/2001


ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΗ'
Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2001
ΘΕΜΑΤΑ

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές, από το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και την ΠΑΣΠ Νομικής, σελ.
3. Συζήτηση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών: Α) Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2002, σελ.
Β) Κύρωση του απολογισμού του κράτους οικονομικού έτους 2002, σελ.
Γ) Κύρωση του ισολογισμού του κράτους οικονομικού έτους 2000, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1, Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ Γ., σελ.
ΒΑΙΝΑΣ Ι., σελ.
ΒΡΕΝΤΖΟΣ Σ., σελ.
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ Γ., σελ.
ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ Ν., σελ.
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Γ., σελ.
ΔΗΜΑΣ Σ., σελ.
ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ Η., σελ.
ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ Π., σελ.
ΚΑΨΗΣ Ι., σελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Β., σελ.
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ Π., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φ., σελ.
ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ Ν., σελ.
ΛΟΒΕΡΔΟΣ Α., σελ.
ΜΑΝΤΕΛΗΣ Α., σελ.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ Α., σελ.
ΠΑΓΚΑΛΟΣ Θ., σελ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ Ε., σελ.
ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ Σ., σελ.
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ε., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΡΕΠΠΑΣ Δ., σελ.
ΣΑΛΜΑΣ Μ., σελ.
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Ε., σελ.
ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ Ε,. σελ.
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ Σ., σελ.
ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Ι., σελ.
ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ Σ., σελ.
ΨΩΜΙΑΔΗΣ Α., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΗ΄
Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2001

Αθήνα, σήμερα στις 19 Δεκεμβρίου 2001, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.52΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Νικόλαο Λεβογιάννη, Βουλευτή Κυκλάδων, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ - ΤΑΕ και ΤΣΑ Επαρχίας Σητείας ζητεί τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης από το Κράτος.
2) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Λακωνίας αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με τις δηλώσεις ΦΠΑ.
3) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΛΑΜΠΑΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Πελασγίας Φθιώτιδας ζητεί την απομάκρυνση της ιχθυοτροφικής μονάδας ΕΧΙΝΟΣ από τον υγροβιότοπο "Σβάλα".
4) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μενελαϊδος Καρδίτσας ζητεί την αποζημίωση των κτηνοτρόφων και αγροτών της περιοχής του που επλήγησαν από πυρκαγιά.
5) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Μέσης και Παράκτιας Αλιείας Μαρμαρίου 'Αγιος Γεώργιος ζητεί να επιτραπεί η αλιευτική δράση της βιντζότρατας.
6) Ο Βουλευτής Τρικάλων κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Καθαριστριών και Καθαριστών Νομού Τρικάλων ζητεί την αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος των μελών του.
7) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης "ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ" ζητεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σαντορίνης με την Κρήτη.
8) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων ζητεί τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων σε πολύτεκνους.
9) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων ζητεί τη χορήγηση αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων σε πολύτεκνους.
10) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Δήμου Θέρμου Αιτωλ/νίας ζητούν την αποστολή γεωπόνων στην περιοχή τους για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιέργειες από ανεμοθύελλα.
11) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Μαγδαληνή Νταλαπέρα ζητεί την απόσπαση του γιού της, αναπληρωτή εκπαιδευτικού, από την εκπαιδευτική περιφέρεια Αιτωλ/νίας στην αντίστοιχη Ιωαννίνων για λόγους υγείας.
12) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ελυμνίων Εύβοιας ζητεί την κατασκευή παραλιακού δρόμου από τα Πολιτικά έως τη Λίμνη Εύβοιας.
13) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Εύβοιας ζητεί να ματαιωθούν οι αποσπάσεις αστυνομικών από την αστυνομική Δ/νση Εύβοιας.
14) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας ζητεί την ίση καταβολή επιδομάτων και στους υπαλλήλους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
15) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αχελώου Καρδίτσας ζητεί την τοποθέτηση τηλεοπτικών αναμεταδοτών στην περιοχή του.
16) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΣΠΥΡΟΣ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μητρόπολης Καρδίτσας ζητεί την καταβολή εξόδων παράστασης σε πρώην προέδρους κοινοτήτων.
17) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κυρία Ουρανία Χατζή ζητεί την εγγραφή της κόρης της Ιωάννας Χατζή σε ΑΕΙ για λόγους υγείας.
18) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Ιωάννης Πατέλης, πρόεδρος ιατρικού συλλόγους επαρχίας Καλύμνου, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει πολλαπλές διώξεις εις βάρος του.
20) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών διακηρύσσει υπέρ της ειρήνης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 1195/31-8-2001 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1961/19-9-2001 έγγραφο από τον Υπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση 1195/31-8-2001 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ι. Δ. Λαμπρόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:
Σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 504/97 και τον Καν. (ΕΚ.) 445/01 που τον αντικατέστησε, η ενίσχυση στη μεταποίηση ξερών σύκων χορηγείται στον μεταποιητή, με την προϋπόθεση όμως ότι ο μεταποιητής θα έχει καταβάλει την αξία της πρώτης ύλης στην Οργάνωση Παραγωγών (ΟΠ) "ΣΥΚΙΚΗ ΣΥΝ.ΠΕ" ή στους μεμονωμένους παραγωγούς, κατά περίπτωση και σε τιμή τουλάχιστον ίση με την ελάχιστη, όπως αυτή καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, η Ο.Π. υποχρεούται να καταβάλει τα ποσά αυτά στο ακέραιο, στους παραγωγούς μέλη της, μέσα σε δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες.
Στην αντίθεση περίπτωση, ακολουθούν κυρώσεις που επιβάλλονται στους υπευθύνους των Ο.Π.
Προωθείται Τροπολογία της 187822/6-8-2001 Κ.Υ.Α. προκειμένου να διευκολυνθούν οι πληρωμές των παραγωγών σύκων.
Ο Υπουργός
Γ. ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ"
2. Στην με αριθμό 1198/3-9-2001 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 344/20-9-2001 έγγραφο από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 1198/3-9-2001 του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Γ. Πολύζου, σας γνωρίζουμε ότι:
1. Εvώ η μέση ετήσια διεθνής τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι θα μειωθεί εφέτος σε σχέση με το 2000 (όταν έφθασε το 56,2%), οι έμμεσες επιπτώσεις της περυσινής ανόδου της, εξακολουθούν να εκδηλώνονται στις τιμές των τελικών αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα ο πυρήνας του πληθωρισμού να αυξάνεται έως και τον Ιούλιο του 2001.
Όμως, η συνολική επίδραση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων του πληθωρισμού στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα τον οδηγήσουν σε βαθμιαία υποχώρηση, περίπου στο 3%, μέχρι το τέλος του έτους.
Οι βασικοί αυτοί προσδιοριστικοί παράγοντες από πλευράς οικονομικής πολιτικής είναι :
- Η συγκράτηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στο σύνολο της οικονομίας.
- Η πλεονασματική δημοσιονομική διαχείριση της γενικής κυβέρνησης.
- Η συγκράτηση της ζήτησης, καθώς η μεγάλη αύξησή της από την επεκτατική επίδραση που είχε η μείωση των επιτοκίων, απορροφήθηκε το 2000.
- Η ενίσχυση του ανταγωνισμού με τις απελευθερώσεις των αγορών στις τηλεπικοινωνίες και της ηλεκτρικής ενέργειας, την αναβάθμιση του ρόλου της επιτροπής ανταγωνισμού και την προβλεπόμενη απελευθέρωση των "κλειστών επεγγελμάτων".
Επιπλέον, οι εξωγενείς προσδιοριστικοί παράγοντες οι οποίοι αναμένεται να έχουν ευνοϊκή επίδραση στη μείωση του πληθωρισμού είvαι:
- Η αμετάκλητα σταθερή ισοτιμία της δραχμής έναντι του ευρώ.
- Η προοπτική ενίσχυσης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.
- Η προβλεπόμενη μείωση της μέσης ετήσιας διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
- Η σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανόδου τωv διεθνών τιμών των εισαγομένων πρώτων υλών.
2. Έπειτα από τις σημαντικές αυξήσεις στις πραγματικές ακαθάριστες αποδοχές των μισθωτών την επταετία 1994-2000 κατά 2,2% ετησίως (και σωρευτικά κατά 16,5%) έναντι 0,5% της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 15, το 2001 εκτιμάται περαιτέρω άvοδος των πραγματικών αποδοχών κατά 2,0% διπλάσια από την αντίστοιχη της Ε. Ένωσης. Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές όλη την οκταετία 1994-2001 ανέρχονται στο 70% της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, ενώ στην Ε. Ένωση οι αυξήσεις των πραγματικών μισθών καλύπτουν μόνο το 24% της ανόδου του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία των Κοινωvικών Προϋπολογισμών του Υπουργείου Εργασίας και του Υπουργείου Οικοvομικών, η πραγματική δαπάνη ανά συνταξιούχο, ύστερα από μέση ετήσια πραγματική αύξηση 2,6% την περίοδο 1994-2000 (και συνολικά 19,7%), εφέτος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2%.
Ο Υπουργός
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"
3. Στην με αριθμό 1038/23-8-2001 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 2831/20-9-2001 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάvτηση της ερώτησης 1038/23-8-01 πoυ κατέθεσε στη Boυλή o Βουλευτής κ. Προκ. Παυλόπουλος σχετικά με τη λειτoυργία της Eταιρείας Θερμικών Λεωφορείωv (ΕΘΕΛ), τις υπηρεσίες προσωπικού, τη διενέργεια διαγωvισμώv, κλπ., σύμφωvα με τo αριθμ.625/3-9-01 έγγραφο της Eταιρείας Θερμικώv Λεωφoρείων (Ε.ΘΕ.Λ.), σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
A. YΠΕΡΩΡΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙKOY ΓPAMMATΕΙAΣ ΔΙOΙKHΣΕΩΣ
H Γραμματεία Διοικήσεως που απoτελείται από τέσσερις (4) γραμματείς, δύο (2) οδηγούς και ένα (1 ) κλητήρα, εξυπηρετεί τη γραμματειακή και διoικητική υπoστήριξη της Διoικήσεως, δηλ. τov πρόεδρο του Διoικητικού Συμβoυλίου, το Διευθύvoντα Σύμβουλo, τους τρεις (3) Γεvικoύς Διευθυvτές και τους τρεις (3) Ειδικούς Συμβούλoυς της Διοικήσεως. Yπoστηρίζει επίσης το Διοικητικό Συμβoύλιο, το Δευτεροβάθμιo Πειθαρχικό Συμβούλιο, το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβoύλιο, το Tεχvικό Συμβoύλιo και τo Συμβούλιο Διεύθυvσης, όργαvα που επίσης πρoβλέπovται από τηv ισχύουσα voμοθεσία.
Όπως ισχύει σε όλα τα αvώτατα κλιμάκια της Δημόσιας Διοίκησης, οι ώρες απασχόλησης τωv υπόψη Οργάνωv Διoικήσεως (πληv τωv Συμβουλίωv) υπερβαίvει κατά πολύ το οποιοδήπoτε συμβατικό ωράριo με συvέπεια τηv αvάλογη αύξηση των απαιτουμέvωv ωρώv διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης.
O Kαvovισμός Eργασίας της Ε.ΘE.Λ. πρoβλέπει την πιστoποίηση της προσέλευσης και της αποχώρησης των υπαλλήλων, όχι αvαγκαστικά με ωροσήμαvση κάρτας. Έχει όμως καθιερωθεί οι υπάλληλoι να ωροσημαίvoυv. Avτίθετα με ότι εσφαλμέvως αvαφέρεται στηv ερώτηση, oι εργαζόμεvoι στηv Γραμματεία Διοικήσεως δεv έχουv απαλλαγεί από την ωροσήμαvση της κάρτας τους. Δεv ωροσημαίvουv μόνoν οι δύο οδηγοί, ως εκ της φύσεως της εργασίας τους και η κυρίως υπεύθυνη της Γραμματείας των οποίων οι ώρες κανονικής και υπερωριακής εργασίας ελέγχονται και πιστοποιούνται. Το υπόλοιπο προσωπικό της Γραμματείας Διοικήσεως (τρεις γραμματείς και ένας κλητήρας) ωροσημαίνουν κανονικά.
Β. ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.ΘΕ.Λ.-Α.Ε.
Σε εφαρμογή του Ενιαίου Προγράμματος Προμηθειών του έτους 1999 οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης ενεργώντας για λογαριασμό της Ε.ΘΕ.Λ. διεξήγαγαν ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό στις 11/1/2000 για την προμήθεια συγκεκριμένου τύπου ελαστικών (275/70R 22,5) που χρησιμοποιούνται στα λεωφορεία της Ε.ΘΕ.Λ.
Στις 30/3/2000 με την υπ' αριθμ. Δ2/1268/ απόφαση ματαιώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τους λόγους που αναφέρονται σ' αυτή και εγκρίθηκε η επανάληψή του.
Στις 29/5/00 διενεργήθηκε ο επαναληπτικός διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν κατά σειρά μειοδοσίας οι παρακάτω εταιρείες:
ΜΕΪΔΑΝΗΣ - ΣΟΦΟΣ 56.800 δρχ.
PIRELLI 56.950 δρχ.
GOOD YEAR 60.250 δρχ.
Η σχετική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της μειοδότριας εταιρείας "ΜΕΪΔΑΝΗΣ - ΣΟΦΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ Α.Ε." υπεγράφη στις 26-1-01 με έναρξη παραδόσεως δύο μήνες μετά την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Η Ε.ΘΕ.Λ. στον προγραμματισμό της για την έναρξη της χειμερινής περιόδου κίνησης των λεωφορείων έχει προβλέψει την αντικατάσταση των φθαρμένων ελαστικών για λόγους ασφαλείας τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου 2000.
'Ηδη τέλος Σεπτεμβρίου του 2000 υπήρχαν ακινητοποιημένα λεωφορεία λόγω έλλειψης ελαστικών ενώ ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ανάπτυξης από τις 29-5-00 δεν είχε ολοκληρωθεί.
Για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος η Ε.ΘΕ.Λ. με το υπ' αριθμ. 8969/Π.1145/26-9-00 έγγραφό της προς το Υπουργείο ζήτησε και έλαβε τη χορήγηση εξουσιοδότησης ώστε να διενεργήσει το διαγωνισμό του Ε.Π.Π. του έτους 2000 για την προμήθεια του εν λόγω είδους.
Η Ε.ΘΕ.Λ. προέβη στη διενέργεια ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού στις 20/11/2000 σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τα ισχύον νομικό πλαίσιο, στο οποίο συμμετείχαν κατά σειρά μειοδοσίας οι παρακάτω εταιρείες:
ΜΕΪΔΑΝΗΣ - ΣΟΦΟΣ 61.450 δρχ.
PIRELLI 61.800 δρχ.
MICHElLIN 108.500 δρχ.
Η σχετική σύμβαση μεταξύ της Ε.ΘΕ.Λ. και της μειοδότριας εταιρείας ΜΕΪΔΑΝΗΣ - ΣΟΦΟΣ υπεγράφη στις 29/12/2000 με έναρξη παραδόσεων άμεσα με την υπογραφή της σύμβασης.
Κατά τη διαπραγμάτευση της τιμής ο εκπρόσωπος της μειοδότριας εταιρείας εξήγησε ότι αδυνατεί να την μειώσει και ο καθορισμός της στο επίπεδο αυτό (υψηλότερη από την προ εξαμήνου προσφερθείσα) οφείλεται στη συναλλαγματική διαφορά και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Στη συνέχεια, ο μειοδότης, συνεπής στις συμβατικές του υποχρεώσεις, παρέδωσε αμέσως 50 τεμάχια ελαστικών ΜΙCHELEN στη τιμή προσφοράς του, δηλ. στις 61.450 δρχ.
O Yπουργός
ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ"
4. Στην με αριθμό 1145/29-8-01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1036/20-9-01 έγγραφο από την Υφυπουργό Yγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση 1145/29-8-01 που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Σ. Κούβελα, σχετικά με τη λειτουργία ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων στο Νος. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ Θεσσαλονίκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Στο Νοσοκομείο υπάρχει Γραμμικός Επιταχυντής ο οποίος λειτουργεί περισσότερο από 17 χρόνια και συνεχίζει να λειτουργεί καθημερινά σε δύο βάρδιες, παρέχοντας θεραπεία σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπάρχων Γραμμικός Επιταχυντής μέχρι το 2000 ήταν ο μοναδικός που λειτουργούσε στη Β. Ελλάδα και κάλυπτε το σύνολο των αναγκών της περιοχής. Σήμερα υπάρχει και εργάζεται παράλληλα σε μια βάρδια και ο αντίστοιχος του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
Η καλή λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ Νοσοκομείου αποδεικνύεται από τη συνεχή λειτουργία των μηχανημάτων του τμήματος και την υψηλού επιπέδου παροχή ιατρικών ιατρικών υπηρεσιών. Για την απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος σχεδιάστηκε έγκαιρα η αγορά ενός νέου Γραμμικού Επιταχυντή 20 ΜeV που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα και ενός 6 ΜeV ο οποίος θα αντικαταστήσει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας κοβαλτίου.
Από την αρχή υπήρξαν τρεις προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των νέων Γραμμικών Επιταχυντών:
- Η αντικατάσταση του υπάρχοντος θα γίνει χωρίς να σταματήσει ούτε για μια μέρα η θεραπεία των ασθενών.
- Να διασφαλίζεται η στατική επάρκεια του κτιρίου και ταυτόχρονα η λειτουργία των τμημάτων που βρίσκονται σε αυτό.
- Η τελική κατασκευή θα πρέπει να λάβει υπόψη της τις τελευταίες οδηγίες για ακτινοπροστασία τόσο της Ευρωπαϊκής Ατομικής Ενέργειας, όσο και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των ασθενών και των εργαζομένων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κατασκευή προστατευτικών για ακτινοπροστασία στοιχείων θα επιβαρύνει την υπάρχουσα στατική δομή με αρκετούς τόνους βάρος.
Η διαδικασία για την προετοιμασία του χώρου υποδοχής του επιταχυντή 20 ΜeV ξεκίνησε πριν ακόμη κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός από το Υπουργείο Εμπορίου με την απομάκρυνση δύο παλιών ραδιενεργών πηγών, που με ειδικά μεταφορικά μέσα εστάλησαν στον Καναδά σε ειδικούς χώρους ταφής.
Μεταξύ των δύο πηγών υπήρχε ένα τοιχίο ακτινοπροστασίας πάχους 1,20 μ., που δεν αφορούσε την στατική επάρκεια του κτιρίου. Με την κατοχύρωση του διαγωνισμού και με τις υποδείξεις της κατασκευάστριας εταιρείας ξεκίνησε η μελέτη για τις κατασκευές στον χώρο υποδοχής του Γραμμικού Επιταχυντή των 20 ΜeV.
Μετά το σεισμό στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του 1999 η Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ζήτησε άδεια κοπής του παραπάνω αναφερόμενου τοιχίου. Η άδεια εκδόθηκε από την Πολεοδομική Υπηρεσία στις 22-5-00 και προκηρύχθηκε διαγωνισμός στις 25-7-00.
Μετά τις προβλεπόμενες διαδικασίες με απόφαση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στις 27-4-2001 εγκαταστάθηκε η ανάδοχος Ε.Δ.Ε. και ξεκίνησε η αδιατάρακτη κοπή του παραπάνω αναφερόμενου τοιχίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν τα πέλματα του κτιρίου στη συγκεκριμένη περιοχή όπως προβλέπονταν από τη μελέτη, για να γίνει η στήριξη των επικατασκευών ακτινοπροστασίας σε αυτά. Τα πέλματα ήταν 40 Χ 40 cm και όχι 60 Χ 60 cm όπως έδειχναν τα σχέδια του Νοσοκομείου και στα οποία βασίστηκε η μελέτη κατασκευής. Ο επιβλέπων μηχανικός της Νομαρχίας σταμάτησε το έργο και ζήτησε να γίνει νέα μελέτη που δεν θα χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα πέλματα του κτιρίου. Μετά από εδαφολογική εξέταση έγινε νέα μελέτη με προσαρμογή στα νέα δεδομένα και οι εργασίες άρχισαν εκ νέου μετά από απόφαση της Νομαρχίας στις 24-5-2001.
Πράγματι τα μηχανήματα βρίσκονται αποθηκευμένα σε κλειστή φυλασσόμενη αποθήκη στον Ο.Λ.Θ. και είναι ασφαλισμένα για κάθε είδους βλάβη, καταστροφή, κλπ., η οποία ανανεώνεται κάθε εξάμηνο μέχρι την τοποθέτησή τους.
Τα μηχανήματα αγοράστηκαν για να λειτουργήσουν για περίπου 15 χρόνια που είναι ο μέσος χρόνος ζωής. Ακόμη από το 1960 που χρησιμοποιούνται οι αντίστοιχοι Γραμμικοί Επιταχυντές ουδεμία διαφοροποίηση έγινε στις αρχές λειτουργίας των Γραμμικών επιταχυντών για θεραπεία, αλλά μηχανικές βελτιώσεις και βελτιώσεις του συστήματος πληροφορικής που χρησιμοποιούν.
Πιθανότατα οι εργασίες για την κατασκευή χώρου για την υποδοχή του Γραμμικού Επιταχυντή των 20 ΜeV θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία έχει δηλώσει ότι απαιτείται χρόνος 2 μηνών για την συναρμολόγησή του και ρύθμιση της παραγωγής ηλεκτρονίων και φωτονίων. Με τη λειτουργία του Γραμμικού Επιταχυντή των 20 ΜeV θα σταματήσει η λειτουργία του παλαιού 18 Mev, o oποίος θα αποξηλωθεί και στη θέση του θα στηθεί αμέσως ο Γραμμικός Επιταχυντής των 6 ΜeV, διότι ο χώρος υπερπληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ακτινοπροστασία.
Η Υφυπουργός
Χ. ΣΠΥΡΑΚΗ"
5. Στην με αριθμό 1182/31-8-01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1960/18-9-01 έγγραφο από τον Υφυπουργό Γεωργίας η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση 1182/31.8.2001 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. Χ. Κορτσάρης, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, πληροφορούμε τα εξής:
Μία από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν το 2000 και εγκρίθηκαν από την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του κανονισμού LIFE NATURE, είναι και το πρόγραμμα "Διατήρηση -Διαχείριση των υγροτόπων Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης".
Δικαιούχος ( beneficiary) του προγράμματος είναι η Νομαρχία Φλώρινας που είχε υποβάλει την πρόταση.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και συνεργάζονται και οι ακόλουθοι φορείς που έχουν αναλάβει και την υλοποίηση διαφόρων δράσεων: Η Κοινότητα Αετού, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, η Planet Βόρειας Ελλάδας και η Δ/νση Δασών Φλώρινας.
Στο πρόγραμμα που είχε στηριχτεί και από τη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φ.Π. του Υπ. Γεωργίας προβλέπεται και οικονομική συμμετοχή μας ύψους 35216 Ευρώ με χρηματοδότηση της Δ/νσης Δασών Φλώρινας για την υλοποίηση των δράσεων που έχει αναλάβει.
Χρονική διάρκεια υλοποίησης του είναι η περίοδος 1.72001-31.12 2004,
Ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς /στόχους του προγράμματος είναι και η αποκατάσταση των κατάλληλων αβιοτικών παραγόντων ( ανύψωση στάθμης του νερού στη Χειμαδίτιδα, μείωση ιζημάτων στην Λίμνη Ζάζαρη) για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης των υγροτοπικών λειτουργιών και της δομής των οικοτόπων στις λίμνες.
Στα πλαίσια επίτευξης των στόχων γενικά που τίθενται από το πρόγραμμα , προβλέπονται να γίνουν τα ακόλουθα:
Προπαρασκευαστικές δράσεις, και ενδεικτικά όπως οικολογική μελέτη για την υδρόβια μακροφυτική βλάστηση των λιμνών, εκτίμηση της ποιότητας του νερού και των ιζημάτων στις λίμνες, τεχνική μελέτη για την ανύψωση και στεγανοποίηση του αναχώματος της Χειμαδίτιδας, μελέτη για τη διαχείριση των καλαμιώνων στη Χειμαδίτιδα, μελέτη για τη δημιουργία και αποκατάσταση των υγρών λιβαδιών στη Χειμαδίτιδα , τεχνικό έγγραφο για τη συγκράτηση των φερτών υλικών των χειμάρρων που εκβάλλουν στην Ζάζαρη (μικρά ξύλινα φράγματα ή άλλες κατασκευές στο ορεινό τμήμα της περιοχής) κ.λ.π.
Μη περιοδική διαχείριση: ανύψωση και στεγανοποίηση του αναχώματος της Χειμαδίτιδας, σύστημα ελέγχου του επιπέδου της στάθμης του νερού στις λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη, μέτρα προστασίας της λίμνης Ζάζαρης από την ιζηματαπόθεση κ.α.
Περιοδική Διαχείριση: παρακολούθηση (monitoring) της βαθμιαίας ανύψωσης του επιπέδου της στάθμης του νερού στη Χειμαδίτιδα, λειτουργία του συστήματος ελέγχου του επιπέδου της στάθμης του νερού στη Χειμαδίτιδα κ.α.
Οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη , καθώς και η λίμνη Πετρών και Βεγορίτιδα αποτελούν ενιαίο σύστημα λόγω του ότι επικοινωνούν μεταξύ τους.
Η Νομαρχία Φλώρινας έχει αναθέσει την εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης που εξετάζει το πρόβλημα της μείωσης των υδατικών αποθεμάτων της λίμνης Βεγορίτιδος. Τα πορίσματα αυτής της μελέτης, που βρίσκεται σε ενδιάμεσο στάδιο εκπόνησης, θα αποτελέσουν κριτήριο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ανάλογα με τα έργα που θα προταθούν θα γίνουν ενέργειες σύμφωνα με τις ασκούμενες αρμοδιότητες των Υπουργείων, με επιπρόσθετο κριτήριο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και οι διαδικασίες εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2000/60/ΕΕ με επισπεύδουσα αρχή το συνερωτώμενο ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το Υπουργείο Γεωργίας έχει αναθέσει στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας PESCA την εκπόνηση κλαδικής μελέτης με τίτλο Αλιευτική Διαχείριση Λιμνών και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας η οποία ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε πρόσφατα στη Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπ. Γεωργίας ( Αύγουστος 2001). Μεταξύ των λιμνών που μελετήθηκαν είναι και οι λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.
Τα πορίσματα των μελετών θα αξιολογηθούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αλιείας.
Με μέριμνα του Υπουργείου Γεωργίας έχουν προβλεφθεί στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ στα ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας πιστώσεις ύψους 3,1 εκατ. EURO ( 1.054.000.000δρχ.) για έργα και ενέργειες του τομέα Αλιείας.
Στα πλαίσια των παραπάνω και με την συνεργασία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Αλιείας, των συναρμόδιων Υπηρεσιών του συνερωτώμενου ΥΠΕΧΩΔΕ και των αρμόδιων τοπικών φορέων (αλιευτικοί συνεταιρισμοί κ.α.) θα προγραμματισθούν τα αναγκαία έργα για την προστασία και αλιευτική αξιοποίηση των λιμνών της περιοχής.
Ο Υφυπουργός
Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ"
6. Στην με αριθμό 1204/3.9.01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 133/21.9.01 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
"Παρακαλούμε να πληροφορήσετε το Βουλευτή κ. Α. Σπηλιόπουλος σε θέματα της αρμοδιότητάς μας και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΕ/Αεροδρομίων Βορείου Ελλάδας, τα εξής:
Στα πλαίσια του Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης (MASTER PLAN) του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" υλοποιούνται:
Α. Έργα στρατηγικού χαρακτήρα που αναδεικνύουν το "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" σε ένα νέο σύγχρονο διεθνές Αεροδρόμιο.
Β. Έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες λειτουργίας του.
Συγκεκριμένα, η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ (ΕΥΔΕ/ Α/Δ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ), για την υλοποίηση έργων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εν λόγω Αεροδρομίου υλοποίησε από την ημερομηνία λειτουργίας της (3.9.97) μέχρι και σήμερα τα παρακάτω έργα:
Α. Ολοκληρώθηκαν και δόθηκαν σε χρήση τα ακόλουθα επτά (7) έργα συνολικού προϋπολογισμού 8.259.000.000 δρχ.
1. "Κατασκευή ασφαλτοτάπητα στο διάδρομο 16-34"
Προϋπολογισμός Μελέτης 600.000.000 δρχ.
2. "Μεταλλικές κατασκευές στο Αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Προϋπολογισμός Μελέτης 250.000.000 δρχ.
3. Κατασκευή συνδετηρίου δαπέδου στάθμευσης Αεροσκαφών"
Προϋπολογισμός Μελέτης 1.550.000.000 δρχ.
4. "Ολοκλήρωση ανατολικής επέκτασης Αεροσταθμού στον Κρατικό Αερολιμένα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Θεσσαλονίκης"
5. "Εγκατάσταση απλού συστήματος προσέγγισης ΥΦΕ στον Δ/Π 10 του ΚΑΘΜ"
Προϋπολογισμός Μελέτης: 59.000.000 δρχ.
6. "Αναβάθμιση διαδρόμου 16-34 του ΚΑΘΜ σε κατηγορία ΙΙ"
Προϋπολογισμός Μελέτης: 3.500.000.000 δρχ.
7. "Κατασκευή συστήματος πασσάλων και πεζογέφυρας στη θάλασσα για την επέκταση της φωτοσήμανσης του διαδρόμου 16-34 του ΚΑΘΜ"
Προϋπολογισμός Μελέτης: 700.000.000 δρχ.
β. Βρίσκονται σε εξέλιξη τα παρακάτω τέσσερα (4) έργα συνολικού προϋπολογισμου 21.400.000.000 δρχ.
1. "Κατασκευή οδού προσπέλασης στις εγκαταστάσεις του τερματικύ RADAR του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"
Προϋπολογισμός Μελέτης: 250.000.000 δρχ.
Ημερομηνία υπογραφής Σύμβασης 02.05.2001
Ανάδοχος: Κ/ξία Κ.ΓΙΑΒΡΟΓΛΟΥ - Α.ΒΟΥΙΜΤΑ
Ημερομηνία περαίωσης: 2.10.2001
2. "Εκτέλεση εργασιών χερσαίου τμήματος παράλληλου τροχοδρόμου (διάδρομο 10-28) και επέκταση δαπέδου αεροσκαφών".
Προϋπολογισμός Μελέτης: 9.000.000.000 δρχ.
Ημερομηνία υπογραφής Σύμβασης: 12.03.2001
Ανάδοχος: "ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΦΑΛΛΙΔΑΣ ΑΤΕ"
Ημερομηνία περαίωσης: 12.03.2003
3."Επέκταση Αεροσταθμού στον Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" βορειοδυτικά μέχρι τον Πύργο Ελέγχου"
Προϋπολογισμός Μελέτης 9.5000.000.000 δρχ.
......Ανάδοχος: "ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ"
.......Ημερομηνία περαίωσης: 7.8.2003
4. "Ενοποίηση κεντρικών χώρων Αεροσταθμού και λοιπές επεμβάσεις σε εν λειτουργία χώρων στον ΚΑΘΜ"
Προϋπολογισμός Μλέτης: 2.650.000.000 δρχ.
......Ο διαγωνισμός έγινε στις 13.2.2001. Διενεργείται ο έλεγος και η αξιολόγηση των τεχνικών Προσφορών από την αρμόδια Ε.Ε.Α.
Γ. Δημοπρατούνται εντός του 2001 τα παραπάνω τρία (3) έργα συνολικού προϋπολογισμού 88.500.000.000 δρχ.
1. "Βελτίωση και επέκταση Εμπορευματικού Σταθμού"
Προϋπολογισμού: 5.500.000.000 δρχ.
Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 7.11.2001-12-18
2. "Επέκταση διαδρόμου 10.28 κατά 1.000 μέτρα στη θάλασσα"
Προϋπολογισμού: 75.000.0000.000 δρχ.
Έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού στις 3.9.20001 και η διαδικασία της Α΄ φάσης
(Προεπιλογή) θα διενεργηθεί στις 31.10.2001
3. "Νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση και επαναδιάταξη - επέκταση των χώρων στάθμευσης"
Προϋπολογισμού: 8.000.000.000 δρχ.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα γίνει μέχρι 31.10.2001-12-18
Το σύνολο του Προϋπολογισμού των ανωτέρω έργων ανέρχεται στο ποσό των 118.159.000.000 δρχ. και χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕ 077 αρ. Έργου 9677012 (Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης)
Από τα προαναφερόμενα έργα, το έργο "Επέκταση διαδρόμου 10-28 κατά 1000 μέτρα στη θάλασσα" προϋπολογισμού 75 δις. υπάγεται στην κατηγορία έργων στρατηγικού χαρακτήρα με στόχο να αναδειχθεί το Αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" σε ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο.
Με την με αρ. Δ7/Δ/746/74/8.1.2001 απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας εγκρίθηκε η Οριστική Μελέτη αυτού και με την με αρ. 1400/οικ/8.8.2001 Απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε η διάθεση της πίστωσης των 75 δις. δρχ. σε βάρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου 9677012 "Α/Δ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" της ΣΑΕ 077.
Στη συνέχεια με την οικ. 1523/30.8.2001 απόφαση του ΕΥΔΕ Α/Δ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ εγκρίθηκε η Πρόσκληση Προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος /Α΄Στάδιο-Προεπιλογή του διαγωνισμού και με το με αρ. 15410/3.9.2001 έγγραφό της παραπάνω Υπηρεσίας εστάλη προς Δημοσίευση η περίληψη προκήρυξης Δημοπρασίας για δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και μ ε αρ. 1594 οι/11.09.2001 έγγραφό της στον Ελληνικό Τύπο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η διαδικασία της πρώτης φάσης (Προεπιλογή) θα διενεργηθεί στις 31 Οκτωβρίου του 2001.
Το εν λόγω έργο (προϋπολογισμού 75 δις.) καθώς και το έργο "Εκτέλεση εργασιών χερσαίου τμήματος παράλληλου τροχοδρόμου (διαδρόμου 10-28) και επέκταση δαπέδου αεροσκαφών" Προϋπολογισμού 9 δις. (75+9=84 δις) έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Σιδηρόδρομοι-Αεροδρόμια-Αστικές Συγκοινωνίες" του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ε.Τ.Π.Α. του Γ΄ΚΠΣ και 50% από Εθνικούς Πόρους.
Ο Υπουργός
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"
7. Στην με αριθμό 1212/4.9.01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 134/21.9.01 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση 1212/4.9.2001 που κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κ. Ηλίας Καλλιώρας παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σε θέματα της αρμοδιότητάς μας και σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα εξής:
Έχει εκπονηθεί η οριστική μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Σπερχειού και ήδη κατασκευάζονται τμήματα του υπόψη έργου στον ποταμό Σπερχειό στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Προγράμματος δημοσίων Επενδύσεων.
Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας πρόκειται να εκτελεσθούν εργασίες επισκευής και συντήρησης των παράκτιων αναχωμάτων οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην εγκατεστημένη εργολαβία με τίτλο "Διευθέτηση εκτροπής Σπερχειού κατάντι Ν.Ε.Ο. και τάφρου Λαμίας από χθ 0+000 έως 7+009".
Τέλος, όσον αφορά στην επίλυση του προβλήματος της άρδευση - αποστράγγισης της περιοχής του κάμπου της Λαμίας, δεν έχουν προγραμματισθεί έργα από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθόσον αρμόδιο για τον προγραμματισμό των Εγγειοβελτιωτικών Έργων είναι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Ν.Δ. 3881/58) το Υπουργείο Γεωργίας προς το οποίο κοινοποιείται η ερώτηση.
Ο Υπουργός
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών:
Α) Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των Προϋπολογισμών ορισμένων Ειδικών Ταμείων και Υπηρεσιών οικονομικού έτους 2002.
Β) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2002.
Γ) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2000.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ορίστε, κύριε Παυλόπουλε, έχετε το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κοιτάζοντας τον κατάλογο, η παράκληση της Νέας Δημοκρατίας -επανερχόμενος σε μια πρόταση που κάνατε και σεις από την αρχή- είναι να χρησιμοποιήσουμε και τη δυνατότητα δεύτερης εμβόλιμης συνεδρίασης αύριο, ώστε να μιλήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Θα το δούμε αυτό.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε πει ότι μπορεί να μπει μια δεύτερη συνεδρίαση. Εμείς θα το προτείναμε. Και θα παρακαλούσαμε μάλιστα να υπάρξει και αυτή η εμβόλιμη...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Είπαμε από την αρχή ότι θα το δούμε αυτό. Το βλέπουμε αργότερα.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να μπει εμβόλιμη συνεδρίαση αύριο το απόγευμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Θα δούμε αύριο που έχουμε τη Διάσκεψη αν θα προχωρήσουμε και σε άλλη συνεδρίαση.
Ο κ. Παπαθεμελής έχει το λόγο.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο γνωστός Ελβετός αναλυτής Ζαν Ζίγκλερ, συνάδελφός μας, στην Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας του, αναλύοντας τα αίτια της κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους στις μέρες μας, επισημαίνει ότι όσο υπήρχε το αντίπαλο δέος της πάλαι ποτέ κραταιάς Σοβιετικής Ενώσεως, οι καπιταλιστές σε όλα τα μέρη του κόσμου, φοβισμένοι, ήταν πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις. Και επομένως, τα σοσιαλιστικά κόμματα και τα εργατικά συνδικάτα κατάφερναν να μεταμορφώσουν το φόβο των καπιταλιστών σε κοινωνικό επιχείρημα και κοινωνικό πλεονέκτημα υπέρ των "πελατών" τους, για να χρησιμοποιήσω την έκφραση του Ζίγκλερ. Από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και εφ' εξής, από την έκλειψη του αντιπάλου δέοντος, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί η πορεία προς τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας είναι έκτοτε ραγδαία. Δυστυχώς το κλίμα είναι αρνητικό παγκοσμίως και είναι αρνητικό κατ΄ εξοχήν στην Ευρώπη.
Πιστεύω και εκτιμώ ότι ο υπό συζήτηση Προϋπολογισμός κάνει μια αγχώδη και φιλότιμη προσπάθεια να διατηρήσει το υπάρχον στη χώρα μας κοινωνικό κράτος.
Θα επισημάνω ωστόσο ότι οι συντάξεις του Ι.Κ.Α. κατά 70% συσσωρεύονται στο κατώτατο όριο. Και η πραγματική αξία των παρεχομένων συντάξεων, ενώ τη στιγμή που παρέχεται η σύνταξη είναι το 80% του μισθού, η μέση πραγματική αξία στην πορεία κατεβαίνει στο 44% του πραγματικού συνταξιοδοτικού μισθού.
Σήμερα το 10% του Α.Ε.Π. αφορά τις συντάξεις. Αυτό το ποσοστό τείνει να κατέβει στο 8,5% μεταξύ του 2010 και του 2030. Το ύψος των ετήσιων εισροών του συστήματος, το οποίο είναι σήμερα 9%, θα φτάσει στην πορεία στην πτώση του, στο 2,5%.
Το όριο φτώχειας για την ελληνική μονομελή οικογένεια είναι 170.000 δραχμές. Δυστυχώς οι περισσότεροι Έλληνες είναι σε αυτό το όριο και πολλοί κάτω απ' αυτό. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τις μεγάλες συμμαχίες στις οποίες και Ρώσοι και Κινέζοι και άλλοι έχουν συμπράξει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν φαίνεται σε ορατό χρόνο τουλάχιστον να προκύψει αντίπαλο δέος ως κράτος. Ως δύναμη, ως άλλη υπερδύναμη. Αυτό όμως το οποίο πιθανότατα μετεξελίσσεται σε αντίπαλο δέος είναι το πνεύμα του Σιάτλ, το πνεύμα της Γένοβας. Εάν φυσικά και εφόσον αυτό καταστήσει συνειδητοποιημένους ολοένα και περισσότερους πολίτες σε όλα τα σημεία του κόσμου.
Έχουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν μέτρα σε ό,τι αφορά τις αποκαλούμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, αυτές οι ενεργητικές πολιτικές που εμπνέονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον δεν κατάφεραν να έχουν σοβαρά θετικά αποτελέσματα. Μια αναπτυξιακή πολιτική, η οποία θα είναι επίμονη και θα τείνει στην αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας, στην αναδιάρθρωση των επιθετικού χαρακτήρα επιχειρήσεων και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα διευθετήσουν τις ανισορροπίες και τις ανισότητες στην πρόσβαση της αγοράς εργασίας, είναι η μόνη ενδεδειγμένη λύση. Αυτό υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι με επιμονή, με σύστημα, με γνώση και επίγνωση των παραμέτρων θα εφαρμοστεί και θα έχει ένα αξιόπιστο σύστημα παρακολούθησης.
Θέλω να επισημάνω δύο σημεία επί τροχάδην. Το ένα είναι το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας περίπου ενάμισι εκατομμύριο ξένοι ζουν και εργάζονται ή δεν εργάζονται, εν πάση περιπτώσει εγκαταβιούν. Αναφέρομαι κυρίως σε εκείνους οι οποίοι ήρθαν πριν από το τελευταίο ρεύμα, το οποίο αποτελεί μία επιπρόσθετη επιδείνωση αυτού του φαινομένου.
Και διασυνδέω -το κάνουν στην Ε.Ε. αλλά και εδώ-το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης με την υπογεννητικότητα. Άλλωστε και στην Ευρώπη η υπογεννητικότητα, που δεν είναι μεν στους σοβαρά απαγορευτικούς αριθμούς που είναι στην Ελλάδα, αποτελεί μέγα πρόβλημα. Μία επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται, για να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο του κοινωνικού της συστήματος και των παροχών, εκατόν πενήντα τρία εκατομμύρια ξένους. Οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότι χρειάζονται μόνο τριάντα εκατομμύρια ξένους. Και εκεί μπαίνει το θέμα της εισόδου μουσουλμάνων και στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Μία είσοδος η οποία κατά την επισήμανση του Χέλμουτ Σμιτ -και η οποία συνδέεται με την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης- είναι ότι εάν η μουσουλμανική Τουρκία μόνο μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πλήρες μέλος, στο τέλος αυτού του αιώνα ο πληθυσμός της θα υπερβαίνει το άθροισμα των Γάλλων και των Γερμανών.
Θα έχει ανατρέψει όλες τις κοινωνικοοικονομικές και τις πολιτιστικές δομές της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, γίνεται μία συνεχής "αιμοδότηση" με μουσουλμανικό πληθυσμό. Αυτή γίνεται και εδώ στη χώρα μας σε μεγάλη κλίμακα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Για τον Προϋπολογισμό, κύριε Παπαθεμελή.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Τι είπατε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Για τον Προϋπολογισμό συζητούμε. Μεγάλα θέματα αυτά, πολύ σημαντικά, αλλά συζητούμε για τον Προϋπολογισμό.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Πολύ μεγάλο θέμα και συνδέεται, κύριε Πρόεδρε, με την υπογεννητικότητα, την αντιμετώπιση...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Μη σπαταλήσετε άλλο χρόνο για να μου εξηγήσετε και μιλήστε για τον Προϋπολογισμό.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Ναι, για τον Προϋπολογισμό μιλάω. Αυτή η υπογεννητικότητα επιβάλλει μία άλλη προσέγγιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας, όπου έχουμε δείκτη γονιμότητας 0,9% ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Εγώ βλέπω μία πάρα...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Παπαθεμελή, εγώ συμφωνώ μαζί σας σε όλα -να μη θεωρηθεί ότι διαφωνώ- αλλά μιλάμε για τον Προϋπολογισμό.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Εάν με αφήνατε να πω αυτή τη φράση, θα καταλαβαίνατε ότι ήταν το "επειδή" στο "διά ταύτα" του Προϋπολογισμού.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Μα το "επειδή" εάν πηγαίνει μέσω Κωνσταντινουπόλεως, όπως είπα χθες σε άλλο συνάδελφο, για να καταλήξει κάποιος στον Προϋπολογισμό, έρχεται η ώρα του "διά ταύτα" και τελειώνει ο χρόνος. Πείτε το "διά ταύτα", λοιπόν.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά στα επιδόματα στις πολύτεκνες οικογένειες, πέρσι ήμασταν στο 0,31%, φέτος είμαστε στο 0,30% αντί να πάμε στο 0,35% ή στο 0,40%, ή στο 0,50%. Γιατί;
Ήθελα να πω με έμφαση ότι η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε ένα επίδομα 40.000 δραχμών για το τρίτο παιδί στις χριστιανές μητέρες της Θράκης. Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1999 με εκατόν δέκα οικογένειες που είχαν τρίτο παιδί και έφτασε με αυτό το επίδομα στις πεντακόσιες τριάντα τον περασμένο Σεπτέμβρη, Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει άλλη προσέγγιση να έχει. Εάν δεν την έχει με τον Προϋπολογισμό, θα πρέπει να την έχει με το απόθεμα του Προϋπολογισμού σε μία εκ βαθέων αναθεώρηση της στάσης της απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Όταν διακόπτει το Προεδρείο δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνεί με αυτά που λέτε από το Βήμα, αλλά είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει τον Κανονισμό. Έτσι είναι και να μη το φέρνετε σε δύσκολη θέση.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Ξέρουμε τις απόψεις σας, κύριε Πρόεδρε.
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι συμφωνείτε στο βάθος και δεν θα με διακόπτατε, αλλά έπρεπε να πείτε και ότι συμφωνείτε!...
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κ. Τσιτουρίδης έχει το λόγο.
ΣΑΒΒΑΣ ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: Ό,τι θα πω κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, αφορά στον Προϋπολογισμό και μη μου πείτε ότι πάω μέσω Κωνσταντινουπόλεως, διότι έκανα δεκατέσσερις ώρες να φτάσω από το Κιλκίς. Δεν θα προτιμούσα άλλο δρόμο, λοιπόν, τώρα.
Συζητούμε σήμερα για την πρόταση Προϋπολογισμού μιας Κυβέρνησης, η οποία έχει την αντίληψη ότι το κράτος και οι μηχανισμοί του υπάρχουν για να λειτουργούν μόνο σε περιπτώσεις ομαλών καιρικών συνθηκών.
Και αυτή η αντίληψη, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2002, αφού εάν εξαιρέσει κανείς τις δαπάνες για τα ολυμπιακά έργα της Αθήνας, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2002 σε ένα βασικό Υπουργείο για τα έργα υποδομής, όπως είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι μειωμένο κατά 10% σε σχέση με το 2001.
Λίγες μέρες πριν από την ένταξή μας στην ευρωζώνη, βλέπουμε ότι ζούμε σε μια χώρα στην οποία οι συγκοινωνίες δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού. Τα αεροδρόμια της βόρειας Ελλάδας έκλεισαν όλα. Το εθνικό οδικό δίκτυο διακόπηκε σε πολλά σημεία, ενώ η υπερσύγχρονη Εγνατία Οδός με την πρώτη κακοκαιρία έκλεισε στην περιοχή της Κοζάνης.
Σημαντικά προβλήματα παρουσιάζει και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Αισθάνθηκα αργά χθες το βράδυ πρόκληση, όταν άκουσα τον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Βερελή, να μιλά για εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων, όταν χιλιάδες Έλληνες αποκλείστηκαν ή έκαναν πολλές ώρες για να φτάσουν στον προορισμό τους με το πρώτο χιόνι που έπεσε στη χώρα.
Εκατοντάδες χωριά και πολλές πόλεις μένουν αποκλεισμένα, αφού μεταξύ των άλλων η εξασφάλιση των στοιχειωδών υποδομών σε τοπικό επίπεδο έμεινε στα χαρτιά του προγράμματος "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" και μένει πάλι στα χαρτιά με τον φετινό Προϋπολογισμό.
Έτσι η οικονομική και κοινωνική ζωή σε πολλές περιοχές της χώρας παραλύει, εν όψει μάλιστα των Χριστουγέννων, αποδεικνύοντας ότι προβλήματα δεν υπάρχουν τόσο στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο κυρίως στο ακραία αναποτελεσματικό και διαλυμένο κράτος, που είτε δεν εκτελεί τα αναγκαία έργα υποδομής είτε καθυστερεί να κάνει έργα είτε αυτά που εκτελεί είναι ελλιπή, χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, με κακοτεχνίες και λαθεμένο σχεδιασμό.
Οι κυβερνητικές επιδόσεις όμως είναι εξαιρετικά αρνητικές και υπό κανονικές συνθήκες. Έτσι ενώ σε λίγες μέρες ο Έλληνας πολίτης θα έχει κοινό νόμισμα με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες, τα κοινά σημεία με αυτά τα κράτη σταματούν εδώ, αφού το κοινό νόμισμα και η κοινή πορεία δείχνουν ακόμα πιο καθαρά την απόσταση που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και στους υπόλοιπους δεκατέσσερις. Και εδώ οι ευθύνες δεν είναι των άλλων, όπως συνηθίζει να λέει η Κυβέρνηση. Δεν είναι της κοινωνίας. Είναι πρωτίστως ευθύνες της Κυβέρνησης.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ )
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καθορίζουν την ποιότητα ζωής, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της ευρωζώνης. Η Ελλάδα κατέχει τα πρωτεία στην ατμοσφαιρική ρύπανση, στην έλλειψη οικολογικής συνείδησης, στη σπατάλη υδάτινων πόρων. Και να μην πω ότι είμαστε ουραγοί στις δαπάνες για την παιδεία, για τις νέες τεχνολογίες και δεύτεροι στη φτώχια μετά τους Πορτογάλους. Την ίδια στιγμή είμαστε η τέταρτη πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη των δεκαπέντε για τις αγορές προϊόντων και κεφαλαίων, ενώ ο μισθός που λαμβάνει ο Έλληνας παραμένει ο δεύτερος χαμηλότερος σε κοινοτικό επίπεδο μετά τη Πορτογαλία.
Παρά ταύτα οι κυβερνώντες επαίρονται ότι μας έκαναν Ευρώπη. Αυτοί που λοιδωρούσαν τη φιλελεύθερη παράταξη για την ευρωπαϊκή προοπτική την οποία επιλέξαμε για τη χώρα, έρχονται χωρίς αιδώ να μας πουν ότι η Ευρωπαϊκή προοπτική κινδυνεύει από τη Νέα Δημοκρατία(!) Την ίδια στιγμή αδυνατούν να διασφαλίσουν τη στήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, όταν οι υπόλοιπες χώρες διασφαλίζουν στήριξη για τα δικά τους προϊόντα. Αδυνατεί αυτή η Κυβέρνηση ακόμη και να πληρώσει τις επιδοτήσεις στην ώρα τους. Αναρωτιέται ο κ. Σημίτης πώς θα κάνουν Χριστούγεννα οι σιτοπαραγωγοί, όταν η επιδότηση για το σκληρό σιτάρι, που έπρεπε να πληρωθεί από τον Οκτώβριο, δεν θα πληρωθεί, χρονιάρες μέρες; Και όσοι είμαστε από την περιφέρεια ξέρουμε πως όταν δεν έχει ο αγρότης δεν έχει και η τοπική αγορά.
Επανέρχομαι στα έργα υποδομών. Όταν αυτά ξεκινούν, τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι οι κακοτεχνίες, οι υπερβάσεις των προϋπολογισμών και των χρονοδιαγραμμάτων. Και όταν τελειώσουν αυτά τα έργα, δεν παραλαμβάνονται, για να έχει άλλοθι η Κυβέρνηση. Πολλές φορές μας ρωτάνε από πού θα έκανε οικονομία η Νέα Δημοκρατία. Γι' αυτό θα αναφερθώ σε τρία έργα, δηλαδή, στην Εγνατία Οδό και στην ΠΑΘΕ που θα έπρεπε να είναι τελειωμένες αλλά θα τελειώσουν το 2010 και στην Αττική Οδό. Αυτά τα τρία έργα είχαν αρχικό προϋπολογισμό 1,5 τρισεκατομμύριο δραχμές. Θα ξεπεράσουν όμως τα 4 τρισεκατομμύρια. Το Κτηματολόγιο, το οποίο είχε ένα προϋπολογισμό 250 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα στοιχίσει κατ΄ ελάχιστο 1,3 τρισεκατομμύρια. Είναι βέβαιο ότι σε μία σειρά από άλλα έργα, που ενώ θα έπρεπε να είναι ήδη σε εξέλιξη δεν έχουν ξεκινήσει, όπως είναι τα ολυμπιακά έργα ευθύνης ΥΠΕΧΩΔΕ, ο δυτικός οδικός άξονας της χώρας, η Ιονία Οδός, το μετρό και η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, το τελικό κόστος τους στην καλύτερη περίπτωση θα είναι υπερτριπλάσιο των αρχικών προϋπολογισμών. Όλα αυτά βεβαίως δεν τα πληρώνουν ούτε ο κ. Σημίτης ούτε ο κ. Λαλιώτης, αλλά ο ελληνικός λαός.
Είπα προηγουμένως ότι τα χρήματα για έργα στην περιφέρεια, είναι μειωμένα. ' Ετσι τη στιγμή που ούτε στην Αθήνα θα γίνουν τα προβλεπόμενα έργα υποδομής, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την περιφέρεια θα είναι ακόμα πιο μειωμένο απ' ότι ήταν μέχρι σήμερα. Έτσι για παράδειγμα για εγγειοβελτιωτικά έργα τόσο απαραίτητα για την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας οι πόροι για το 2002 θα είναι μειωμένοι κατά 65% σε σχέση με το 2001.
Τέλος, ενώ η έλλειψη συντήρησης ή η κακή συντήρηση του εθνικού και επαρχιακού δικτύου δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων, και είναι μία βασική αιτία για την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων, οι σχετικές δαπάνες για τη συντήρησή του το 2002 θα είναι μειωμένες κατά 55% σε σχέση με το 2001.
Σε μία εποχή κατά την οποία η οικονομία και η ανάπτυξη επηρεάζονται από αβέβαιες διεθνείς συγκυρίες και η ενδυνάμωση των εσωτερικών μηχανισμών για τους σχεδιασμούς και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων καθίσταται επιτακτική ανάγκη, φαινόμενα ελλιπούς προγραμματισμού, επιβολής μονοπωλίων, όπως έγινε με την αναγκαστική συγχώνευση κατασκευαστικών εταιρειών και κακοδιαχείριση στον τομέα των έργων υποδομών δεν αποστερούν μόνο πολύτιμους για την αναπτυξιακή προσπάθεια πόρους σήμερα.
Σηματοδοτούν, κυρίως, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για τις γενιές που έρχονται και οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος των ΠΑΣΟΚο ροκάδων, οι οποίοι επιπλέον επιχειρούν να επιβάλουν και την πολιτική αντίληψη της Μαλακάσας -και συγχωρήστε μου τη χρήση του τοπωνυμίου- διότι εκεί είδαμε το φαινόμενο υπό την ακραία του μορφή. Βουλιάζει η χώρα αποτυγχάνουμε στη λάσπη αποτυγχάνουμε σε όλα, και μας φταίνε οι άλλοι, μας φταίνε οι προηγούμενοι ή μας φταίει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Οι ευθύνες, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης με όλα αυτά, είναι πολύ μεγάλες, διότι εμείς θα κληθούμε να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ισχυρής ανάπτυξης. Εμείς είμαστε εδώ για να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και όσοι δεν θα είναι, ή δεν είναι τώρα, στην Κυβέρνηση, ας μην πιστεύουν ότι για την Ελλάδα της Μαλακάσας, του Κουρουπητού και του Διακονιάρη και των έργων που ξεκινούν και δεν τελειώνουν ποτέ, οι ευθύνες τους θα παραγραφούν ή θα διαγραφούν.
Ύστερα από όλα αυτά, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ως παράταξη ευθύνης έχουμε χρέος να καταψηφίσουμε έναν πλασματικό Προϋπολογισμό μιας κυβέρνησης που έτσι και αλλιώς κλείνει τον κύκλο της.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Κοντογιαννόπουλος έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στο τέλος του κάθε χρόνου για μια αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας μας, καθώς και για τον προσδιορισμό των μελλοντικών στόχων και προτεραιοτήτων της χώρας, της οικονομίας και της ίδιας της κοινωνίας.
Ο Προϋπολογισμός που συζητούμε είναι ο δεύτερος Προϋπολογισμός μετά την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ και ο πρώτος που συντάσσεται αποκλειστικά σε ευρώ που θα αποτελέσει, όπως γνωρίζουμε, σε δεκατέσσερις μόλις ημέρες το επίσημο νόμισμα της χώρας μας αλλά και των υπόλοιπων έντεκα ευρωπαϊκών χωρών. Την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους η δραχμή, που συνοδεύει την πορεία της Ελλάδας από το 1883, μας εγκαταλείπει. Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει με το μάρκο της Γερμανίας, το φράγκο της Γαλλίας, τη λιρέτα της Ιταλίας και τα νομίσματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η αλλαγή του νομίσματος δημιουργεί νέα δεδομένα στην καθημερινή ζωή τριακοσίων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Κυριολεκτικά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μια νέα εποχή αρχίζει για τη ζωή όλων μας. Γι' αυτό και είναι πράγματι ιστορικός αυτός ο Προϋπολογισμός.
Παράλληλα ο Προϋπολογισμός του 2002 συζητείται μέσα σε ένα ιδιαίτερα επιβαρημένο οικονομικό περιβάλλον έπειτα από το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ που επιτάχυνε αν θέλετε και επιδείνωσε τα συμπτώματα οικονομικής ύφεσης που ήδη είχαν κάνει την εμφάνισή τους τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και σε άλλες μεγάλες χώρες πριν από το κτύπημα αυτό.
Πιστεύω ότι οι πολίτες της χώρας μας, ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί, στην κρίσιμη αυτή συγκυρία περιμένει από την πολιτική του ηγεσία, απ' όλους μας, μια υπεύθυνη, νηφάλια και ειλικρινή προσέγγιση του πιο σημαντικού νομοθετήματος που ψηφίζουμε κάθε χρόνο και που επηρεάζει τη ζωή όλων μας, όπως είναι ο Κρατικός Προϋπολογισμός. Μια προσέγγιση που θα τους διαφωτίσει να κατανοήσουν τους στόχους και τις δυσκολίες αλλά ταυτόχρονα και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλουν για να διατηρήσουμε, αλλά κυρίως για να βελτιώσουμε το επίπεδο και την ποιότητα ζωής όλων.
Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε σ' αυτήν την ευθύνη σε ικανοποιητικό βαθμό. Παρουσίασε ένα καλό Προϋπολογισμό ισορροπημένο, με ειλικρινείς και ρεαλιστικές προσεγγίσεις των κρίσιμων μεγεθών και στόχων και ασφαλώς και με την αναγκαία δόση αισιοδοξίας ως προς την επιτυχία αυτών των στόχων. Μια αισιοδοξία όμως που θεμελιώνεται σε μια συνεχή ανοδική και θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία επτά χρόνια που επισφραγίστηκε -πέρα από τις όποιες αμφισβητήσεις ή επιφυλάξεις- από το κορυφαίο επίτευγμα του τέλους του προηγούμενου αιώνα, της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, δηλαδή, με τη συμμετοχή μας στο σκληρό πυρήνα των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών λαών.
Ποια εικόνα προσέφερε μέχρι σήμερα, μέχρι τη στιγμή αυτή η Αντιπολίτευση; Ενημέρωσε πραγματικά τον ελληνικό λαό; Για μία ακόμα φορά επιδόθηκε σε ένα καταστροφολογικό και ισοπεδωτικό παραλήρημα, που έφθασε στο σημείο να συγκρίνει την Ελλάδα με τη Μποτσουάνα από την οποία μάλιστα εκτίμησε ότι υστερούμε. Δεν βρήκε τίποτα το θετικό να αναγνωρίσει και κανένα μέγεθος που να μην το αμφισβητήσει. Για μία ακόμα φορά επανέλαβε τον εαυτό της. Αναμάσησε τετριμμένα και διαψευδόμενα καθημερινά από την πραγματικότητα επιχειρήματα για πλασματικό προϋπολογισμό, για δημιουργική λογιστική -ακόμη και για ιδιωτικοποιήσεις πλιάτσικο έκανε λόγο- αποσιωπώντας το γεγονός ότι λόγω της ΟΝΕ και του ευρώ η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας, των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών.
Πιστεύετε, κύριοι συνάδελφοι, της Αντιπολίτευσης ότι έτσι θα πείσετε τον ελληνικό λαό να σας εμπιστευθεί; Και μετά απορείτε γιατί βρίσκεσθε τόσα χρόνια εκτός εξουσίας; Πού είναι το όραμά σας, πού είναι το πρόγραμμά σας, πού είναι οι προτάσεις σας; Η χρησικτησία των εδράνων της Αντιπολίτευσης δεν αναγνωρίζεται ούτε από το λαό ούτε από το Σύνταγμα ως επαρκής προϋπόθεση και όρος για την κατάκτηση της εξουσίας.
Αντίθετα με τις διαπιστώσεις της Αντιπολίτευσης, Αξιωματικής και μη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας πριν ένα μήνα τις εκτιμήσεις της για τις οικονομικές επιδόσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά τις ανησυχίες της για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας, από τις επιπτώσεις του χτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου διαπιστώνει ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα μας αναμένεται να παραμείνουν υψηλοί στα επόμενα χρόνια. Τόσο υψηλοί μάλιστα ώστε το 2002, τη χρονιά, δηλαδή, στην οποία ο Προϋπολογισμός αναφέρεται, η Ελλάδα θα περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης ξεπερνώντας ακόμα και την Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος Πέντρο Σόλμπες ανέφερε επί λέξει ότι "ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων προσπαθειών σταθεροποίησης τα τελευταία χρόνια, τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, και ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κυμανθεί σε επίπεδα διπλάσια, τόσο από το μέσο όρο των δεκαπέντε κρατών-μελών, όσο και από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης".
Ακούσατε καθόλου να γίνεται αναφορά από τους ομιλητές της Αντιπολίτευσης στη διεθνή οικονομική ύφεση την οποία αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος; Μιλάνε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να είμαστε πέρυσι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα με την ίδια ημερομηνία και οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι εξαιρετικά ευοίωνες για την ελληνική οικονομία. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως χάρη στην εσωτερική δυναμική που προσδίνουν στην ελληνική οικονομία το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η Ολυμπιάδα και η ένταξή μας στην ΟΝΕ, η ελληνική οικονομία θα σημειώσει το 2002 ρυθμό ανάπτυξης 4%, δηλαδή, τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τις χώρες του ΟΟΣΑ, που προσδιορίζεται για 1%.
Αλλά μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 7 Δεκεμβρίου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Λουκάς Παπαδήμος -πιστεύω ότι δεν αμφισβητεί ούτε η Νέα Δημοκρατία την αξιοπιστία και το κύρος του- αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαίωσε πλήρως τις εκτιμήσεις και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ.
Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως πολίτης να εμπιστευθώ περισσότερο τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Πέντρο Σόλμπες και του Λουκά Παπαδήμου, παρά τις εκτιμήσεις του κ. Παπαθανασίου, του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Λαφαζάνη.
Η Κυβέρνηση με τη χθεσινή υπεύθυνη και τεκμηριωμένη τοποθέτηση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Οικονομίας έδωσε το δικό της στίγμα.
Ούτε θριαμβολογεί ούτε εφησυχάζει. Έχει επίγνωση της απόστασης που πρέπει ακόμη να διανυθεί, για να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό απασχόληση και καλύτερο επίπεδο ζωής, αλλά και των προϋποθέσεων που απαιτούνται γι' αυτά.
Διότι η ανάπτυξη και η απασχόληση θα εξαρτηθούν από τις επενδυτικές ευκαιρίες τις οποίες θα προσφέρουμε και κατά βάση αυτές εξαρτώνται από τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα επιτύχουμε τον προσεχή χρόνο.
Και πιστεύω ότι οι επτά άξονες της μεταρρύθμισης που πρότεινε ο κύριος Υπουργός, με τη συμβολή όλων μας, θα γίνουν πραγματικότητα. Διότι μόνο πάνω σε αυτούς θα οικοδομηθεί η ευημερία του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τσιπλάκος έχει το λόγο.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ: Χαίρω ιδιαίτερα που στα υπουργικά έδρανα βρίσκεται ένας Υπουργός που ακούει τις σωστές επισημάνσεις της Αντιπολιτεύσεως και στο Προεδρείο ένας τεχνικός ο οποίος θα εκτιμήσει δεόντως την αξιοπιστία των όσων θα πω.
Κύριοι συνάδελφοι, οι περισσότεροι ομιλητές μίλησαν για τον πακτωλό των χρημάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και πράγματι είπαν και συμφώνησαν όλοι ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και για την πραγματική μας σύγκλιση, λόγω και της επικειμένης διευρύνσεως προς τις ανατολικές χώρες. Και όλοι προσδοκούν από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης την επίλυση των πάσης φύσεως προβλημάτων.
Ας δούμε όμως πόσο είναι εφικτό αυτό.
Κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει όλα τα σοβαρά προβλήματα, δηλαδή με καθησυχαστική αισιοδοξία και με απόκρυψη της πραγματικότητας. Δεν γνωρίζω αν η Κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει περάσει το ένα πέμπτο του διαθέσιμου χρόνου που έχουμε για την αξιοποίηση των σημαντικών πόρων. Αντί όμως να δραστηριοποιηθεί για να ανακτηθεί ο χαμένος αυτός χρόνος, επιδίδεται για μια ακόμη φορά σε μια συστηματική ωραιοποίηση της πραγματικότητας και ερμηνεύει τις ανησυχίες της Αντιπολιτεύσεως ως κινδυνολογίες.
Κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά σας λέγω ότι η σημερινή ομιλία μου δεν γίνεται στα πλαίσια οιασδήποτε αντιπολιτευτικής διάθεσης, αφού το όλο θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Είναι εθνικό θέμα, αφορά όλους τους Έλληνες και επιβάλλεται η συνεργασία όλων των κομμάτων για το ξεπέρασμα των δυσκολιών, που θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να σας επισημάνω, με την ελπίδα ότι η Κυβέρνηση, έστω και την υστάτη στιγμή, θα αφυπνισθεί.
Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι ενημερωμένοι ο Πρωθυπουργός και ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας για τα πραγματικά προβλήματα και αν τους ενημερώνουν σωστά.
Τα προβλήματα και οι δυσκολίες, κύριοι συνάδελφοι, οφείλονται σε δύο αιτίες. Η πρώτη είναι η αυστηρότητα των κανονισμών στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Ένας κανονισμός ο οποίος απαγορεύει τη δυνατότητα μεταφοράς πόρων από χρόνο σε χρόνο απεριόριστα, όπως γινόταν μέχρι τώρα στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Για τα χρήματα τα οποία διατίθενται κάθε χρόνο υπάρχει τακτή προθεσμία δύο ετών -το γνωστό ν+2- μέσα στην οποία αν δεν αξιοποιηθούν, χάνονται οριστικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα απώλειας πόρων -άρχισαν να χτυπάν τα τύμπανα- είναι η πρώτη απάντηση του αρμοδίου επιτρόπου για απώλεια αρκετών δισεκατομμυρίων από αβελτηρία στον ευπαθή τομέα της γεωργίας, που αναφέρεται στο υπ' αριθμόν 2670/21.11 έγγραφο, το οποίο καταθέτω στη Βουλή, για την ενημέρωσή σας, κύριοι συνάδελφοι.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αριστείδης Τσιπλάκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τα τύμπανα θα ηχήσουν εκκωφαντικά την 31/12/2003, όταν θα έρθει ο χρόνος του απολογισμού και θα δούμε τι κάναμε κατά την πρώτη περίοδο. Μέχρι τώρα δεν συμβαίνει τίποτα.
Δεύτερο πρόβλημα που οφείλεται στους νέους κανονισμούς είναι η μη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στην υλοποίηση των έργων, όπως γινόταν πρώτα που παρέμβαινε διορθωτικά κατά τη διάρκεια εκτελέσεως των έργων. Τώρα η υλοποίηση των έργων είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πληρώσει, θα έρθει στο τέλος να ελέγξει αν πληρούνται όλοι οι κανονισμοί και τότε θα δώσει τη χρηματοδότηση που αντιστοιχεί. Και δεν χρηματοδοτεί έργα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές των νέων κανονισμών ή παρουσιάζουν προβλήματα, σαν αυτά που παρουσίασε το 48% των έργων του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, όπως φάνηκε από δειγματοληπτικές έρευνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κτηματολόγιο.
Τρίτο πρόβλημα είναι ότι η εθνική και η ιδιωτική συμμετοχή είναι αυξημένες. Από τα 17,5 τρισεκατομμύρια, κύριοι συνάδελφοι, μόνο τα 9,5 τρις δρχ. είναι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα 4 τρις δρχ. πρέπει να τα βάλει το ελληνικό δημόσιο και τέσσερα περίπου οι ιδιώτες. Εξωπραγματικό ποσό για την υπάρχουσα πραγματικότητα! Χωρίς όμως αυτά, δεν έρχονται τα 9,5 τρισεκατομμύρια δρχ της Ε.Ε.
Η δεύτερη και χειρότερη αιτία, των προβλημάτων κύριοι συνάδελφοι, είναι η ολιγωρία της Κυβερνήσεως, η αδράνεια και τα σφάλματα, στα οποία θα αναφερθώ συγκεκριμένα.
Χάσαμε τα δύο πρώτα πολύτιμα χρόνια της περιόδου του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για να αξιοποιήσουμε, κύριοι συνάδελφοι, τα αδιάθετα του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που στις 31.12.1999 ήταν 2,1 τρισεκατομμύρια, όπως ομολογεί επίσημα η Κυβέρνηση με τον απολογισμό στο τέλος της περιόδου του 1999. Για να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά, χάσαμε δύο ολόκληρα χρόνια.
Και τι κάναμε; Μεταφέραμε το πρόβλημα από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Η Κυβέρνηση που τις αποτυχίες τις παρουσιάζει επιτυχίες, πανηγυρίζει ότι απορροφήσαμε όλα τα χρήματα του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες. Αυτή είναι η απάντηση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αριστείδης Τσιπλάκος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άλλο πρόβλημα. Τα θεσμικά μέτρα που προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί, κύριοι συνάδελφοι, άρχισαν να υλοποιούνται στις αρχές του 2001, ενώ οι κανονισμοί ήταν γνωστοί από το Μάρτιο του 1999, με αποτέλεσμα να είμαστε οι τελευταίοι για τους οποίους εγκρίθηκαν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δε συμπληρώματα προγραμματισμού, τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μόλις καθορίστηκαν το καλοκαίρι του 2001.
Οι φορείς υλοποίησης των έργων, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι ενημερωμένοι για τους νέους κανονισμούς και είναι επικίνδυνο αυτό. Αποτέλεσμα: Για τα διακόσιες εβδομήντα πέντε έργα που επέλεξαν σε πρώτη φάση, οι διαχειριστικές αρχές ενέκριναν ότι μόνο τα εκατόν είκοσι είναι κατάλληλα και ότι μπορούν να υποβληθούν προς έγκριση.
Αλλά οι διαχειριστικές αρχές δεν έχουν συγκροτηθεί, κύριοι συνάδελφοι, με αξιοκρατικά κριτήρια. Έχουν συγκροτηθεί με κομματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους. Από τα εκατόν είκοσι επιλέξιμα έργα που ενέκριναν οι διαχειριστικές αρχές, μόνο τα τριάντα έκρινε ικανά για έγκριση η διυπουργική επιτροπή και θα δούμε από αυτά πόσα τελικά θα εγκριθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, κύριοι συνάδελφοι, για το γεγονός που λέει ο κ. Πάχτας, ότι εκτελούνται ήδη έργα και επαίρεται γι' αυτό. Είναι 1,7 τρισεκατομμύρια από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, χωρίς να έχουν εγκριθεί. Αν τα έργα αυτά είναι παρόμοια με τα διακόσια εβδομήντα πέντε που επέλεξαν οι ίδιοι φορείς, αντιλαμβάνεσθε τη ζημία που πρόκειται να έχουμε από εθνικούς πόρους.
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την κακή στελέχωση των διαχειριστικών αρχών, που είναι ουσιώδης προϋπόθεση για την επιτυχία του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μας αντιμετώπιζε η Κυβέρνηση λέγοντας ότι κινδυνολογούμε, ότι δεν είναι σωστά αυτά, ότι είναι με αξιοκρατικά κριτήρια, ότι έχει τους καλύτερους επιστήμονες.
Και έρχεται η απάντηση, κύριοι συνάδελφοι, της Ευρωπαϊκής Ένωσης -θα ήθελα να με προσέξετε- η οποία με το από 4-10-2001 έγγραφο εκφράζει ανησυχίες για τη δυνατότητα των διαχειριστικών αρχών, όπως έχουν γίνει, να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
Ορίστε η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κύριε Υπουργέ, αφού δεν πιστεύετε εμάς και μας θεωρείτε κινδυνολόγους. Αλλά εμείς δεν κάνουμε τίποτε άλλο, παρά να προσπαθούμε να μπει κάποια τάξη.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αριστείδης Τσιπλάκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριοι συνάδελφοι, θέλω να επισημάνω κάτι σημαντικό και προσέξτε...
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μου δώσετε δύο λεπτά ή ένα λεπτό που δώσατε και στους άλλους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γίνεται. Παρακαλώ να ολοκληρώσετε στο χρόνο σας, κύριε συνάδελφε.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ: Ακόμα και αν δεν είχαμε καμία καθυστέρηση και ήμασταν έτοιμοι, κύριοι συνάδελφοι, αμέσως να ξεκινήσουμε χωρίς να χάσουμε χρόνο, για να αξιοποιήσουμε τα 17,5 τρισεκατομμύρια δραχμές στα επτά χρόνια, έπρεπε κάθε χρόνο να εκτελούμε έργα αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δηλαδή 8,5 δισεκατομμύρια δραχμές την ημέρα, ποσό εξωπραγματικό, τη στιγμή που ποτέ η Δημόσια Διοίκηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους δεν ξεπέρασε το 60% του στόχου αυτού.
Φυσικά μεταφορές μη αξιοποιούμενων πόρων στα επόμενα χρόνια είναι πολύ δύσκολες. Είναι δύο οι λόγοι της δυσκολίας. Ο πρώτος λόγος είναι ότι στα επόμενα κρίσιμα χρόνια έχουμε τα ολυμπιακά έργα και ο δεύτερος ότι υπάρχει πλαφόν εισροής κοινοτικών πόρων 4% κάθε χρόνο, ετήσιας εισροής, που με οποιαδήποτε υπερδραστηριοποίηση δεν μπορούμε να υπερβούμε τον όριο αυτό.
Τέλος, σαν μια απάντηση στην ανακρίβεια του γενικού εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, που έκανε κριτική για το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που είχα την τιμή να διαχειριστώ, κριτική για την ποιότητα, θα επικαλεστώ την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει αυτή η συζήτηση στη Βουλή μέσα, η παραπληροφόρηση, που είναι ύμνος για τη διαχείριση του Α΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και που αναφέρει ότι επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι.
Δεν υπάρχει μόνο αυτό, υπάρχει και το έγγραφο των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι παραδέχονται τη σωστή διαχείριση των κοινοτικών πόρων του Α΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για να σταματήσει η κάθε λίγο παραπληροφόρηση των Υπουργών, οι οποίοι μιλάνε για το Α΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και συγκρίνουν.
Κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Θα σκάσει σαν βραδυφλεγής βόμβα στα χέρια εκείνων που βρίσκονται στην εξουσία με τεράστιο πολιτικό κόστος. Και είναι φυσικό η Νέα Δημοκρατία, που όπως δείχνουν τα πράγματα έρχεται στην εξουσία, να μη θέλει να κληρονομήσει το πρόβλημα. Γι' αυτό αγωνίζεται, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα αυτά.
Σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αριστείδης Τσιπλάκος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Λεβογιάννης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι πάντοτε σημαντικό πολιτικό γεγονός. Η συζήτηση δε του Προϋπολογισμού του 2002 έχει επιπλέον ενδιαφέρον. Αυτός ο Προϋπολογισμός συζητείται και ψηφίζεται και θα υλοποιηθεί, όπως δείχνουν τα πράγματα, σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον με γεγονότα ομολογουμένως πρωτόγνωρα, που έχουν κλονίσει τη διεθνή οικονομία.
Η εισαγωγή του ευρώ στη ζωή των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δημιουργήσει νέα δεδομένα, τα οποία και η χώρα μας πρέπει να είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει. Η σύγκριση και η σύγκλιση των οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πλέον ζήτημα που θα βρίσκεται στην επικαιρότητα. Και, όπως τόνισε και στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, πρέπει να διαμορφωθούν οι όροι πραγματικής σύγκλισης του εισοδήματος των Ελλήνων εργαζομένων με αυτό του Ευρωπαίου εργαζομένου. Η εισαγωγή του ευρώ είναι μια ειρηνική επανάσταση, ένα γεγονός κοσμοϊστορικό, που για πρώτη φορά στην ιστορία συντελείται σε τέτοια έκταση, γεωγραφικά και πληθυσμιακά.
Τόσο ο Προϋπολογισμός του 2002 όσο και γενικότερα η οικονομία θα επηρεαστούν απ' αυτήν τη μεγάλη αλλαγή. Και είναι γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός που συζητάμε έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και επιδιώκει να θέσει τις βάσεις αυτής της πορείας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Και είναι απορίας άξιο, πώς συμβιβάζεται αυτή η πραγματική κατάσταση της Ελλάδας της ΟΝΕ, της Ελλάδας του ευρώ, με την εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως πραγματικότητα πολλοί ομιλητές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αναφέρθηκαν και αναφέρονται αυτές τις ημέρες σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, για Ελλάδα ουραγό, για Ελλάδα πίσω ακόμη και από άγνωστες, εν πολλοίς, χώρες της Αφρικής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι σ' αυτήν την κορυφαία διαδικασία του κοινοβουλευτικού μας συστήματος επιβάλλεται να κάνουμε εποικοδομητική συζήτηση, δημιουργική κριτική, σκληρή αλλά ουσιαστική. Δεν ωφελεί η μίζερη, η ισοπεδωτική, η κατεδαφιστική επιχειρηματολογία. Και δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θέλει να βλέπει με καθαρό βλέμμα τα πράγματα, δεν θέλει να βλέπει τα θετικά, τα πολλά ή έστω τα λίγα, δεν θέλει να κατανοήσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην υγεία, στην παιδεία, στον τομέα της απασχόλησης, της ασφάλισης, της φορολογίας, στη διοίκηση και αλλού, αυτές τις μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την υποστήριξη του Προϋπολογισμού.
Ο Προϋπολογισμός του 2002 είναι αναπτυξιακός, γιατί δίνει ιδιαίτερο βάρος στα ζητήματα της παραγωγικότητας, της περιφερειακής ανάπτυξης, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, στη σωστή και ουσιαστική αξιοποίηση των κρατικών πόρων. Ο Προϋπολογισμός δίνει έμφαση στην προώθηση και διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής, με την αύξηση των κονδυλίων στους αντίστοιχους τομείς. Πάντοτε βέβαια θα υπάρχει ανάγκη αύξησης αυτών των πόρων. Δεν θα πάψουμε ποτέ να επιδιώκουμε μεγαλύτερη αύξηση των κοινωνικών πόρων και είναι φανερό, όπως προκύπτει και από τον Προϋπολογισμό αυτό, ότι υπάρχει αύξηση αυτών των πόρων.
Ο Προϋπολογισμός του 2002 χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές, προωθεί τη φορολογική δικαιοσύνη, περιλαμβάνει σημαντικά αυξημένες δαπάνες για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για την ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων, για την υλοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη χώρα μας. Η αύξηση αυτών των δαπανών θα συμβάλει, όπως είναι φανερό, στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, στη στήριξη και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, στην αύξηση της απασχόλησης.
Η απασχόληση -το τόνισε και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας- είναι προτεραιότητα του Προϋπολογισμού. Η διαρκής αύξηση των θέσεων εργασίας είναι και πρέπει να είναι η βασική επιδίωξή μας, είπε. Γι' αυτό και μια σειρά πολιτικών σχεδιάζονται με στόχο και προϋπόθεση και αντίκρισμα την απασχόληση. Η μείωση, παραδείγματος χάρη, του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 32,5% θα γίνει με αντίκρισμα την απασχόληση. Το εθνικό σχέδιο δράσης ύψους 590 δισεκατομμυρίων στόχο έχει την προώθηση της απασχόλησης, την κατάρτιση και την εκπαίδευση.
Ο Προϋπολογισμός του 2002 με την αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας κατά 7,9%, στον τομέα της εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης κατά 8,8%, στον τομέα της παιδείας κατά 8%, επιδιώκει να πετύχει παραπέρα ενίσχυση και ανάπτυξη της κοινωνικής πολιτικής για ένα καλύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Η αύξηση των πιστώσεων στον τομέα της υγείας-πρόνοιας στοχεύει στη στήριξη των δράσεων εκείνων που επιδιώκουν την εφαρμογή και ολοκλήρωση της μεγάλης τομής που επιχειρείται στο χώρο αυτό. Το ΠΕΣΥ στην περιφέρεια, ο νέος αυτός κρατικός οργανισμός με το δικό του προϋπολογισμό, τη δική του διοίκηση και δομή, το δικό του διοικητικό μηχανισμό, είναι βέβαιο ότι θα δώσει άμεσα λύσεις στα θέματα της υγείας στην περιφέρεια.
Υλοποιείται αυτήν την περίοδο παραδείγματος χάρη, στον ευαίσθητο για τα νησιά μας τομέα της υγείας, το λεγόμενο νησιωτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα σπουδαίο και μεγαλόπνοο πρόγραμμα που είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει ριζικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους των νησιών, αλλά και στους επισκέπτες και στους παραθεριστές τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στον τομέα της παιδείας γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχει σε εξέλιξη μία σημαντική μεταρρύθμιση. Δεν συμφωνώ με την άποψη που διατυπώνει -και ακούστηκε και αυτές τις ημέρες- η Αντιπολίτευση ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κατεδαφίζει τη μεταρρύθμιση Αρσένη. Προσαρμογές και βελτιώσεις έγιναν και γίνονται και πρέπει να γίνονται. Ο κεντρικός πυρήνας όμως, οι βασικές αρχές εκείνης της μεταρρύθμισης παραμένουν και πάνω σε αυτά οικοδομείται η σημερινή εκπαιδευτική πολιτική. Η αύξηση των πιστώσεων του Υπουργείου Παιδείας ανέρχεται στο 8%. Είναι μια αύξηση που αποτυπώνει το έντονο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και την αναβάθμιση των παρεχόμενων από τα δημόσια σχολεία υπηρεσιών. Επιδιώκεται έτσι η ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η αξιοποίηση του εκπαιδευτικού δυναμικού, η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, καθώς και του εκπαιδευτικού έργου, η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και η αύξηση των θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, μονίμων και αναπληρωτών, που είναι ένα σημαντικό ζήτημα.
Φέτος, είχαμε και έχουμε ακόμη προβλήματα στην αναπλήρωση και τη συμπλήρωση πολλών κενών που υπάρχουν. Είναι αλήθεια ότι ιδιαίτερα στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα των κενών. Πιστεύω ότι η επαναφορά του θεσμού των δυσπρόσιτων σχολείων και η παραπέρα επέκτασή του θα λύσει και αυτό το πρόβλημα. Αυτές οι πιστώσεις είναι αναγκαίες εκτός των άλλων και γιατί τα νέα σχολικά προγράμματα απαιτούν ομολογουμένως περισσότερο προσωπικό. Πρέπει, επίσης, να πούμε ότι και ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στη χώρα μας είναι αρκετά αυξημένος.
Επιδιώκεται επίσης, η αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η προώθηση του νόμου που ψηφίστηκε για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και για το λόγο αυτό η επιχορήγηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ παρουσιάζει μία αύξηση κατά 7,5% και 17,2% αντίστοιχα.
Στους στόχους του Προϋπολογισμού για την παιδεία είναι, επίσης, η παραπέρα προώθηση των προγραμμάτων πρόσθετης διδακτική στήριξης στα λύκεια, που έχει σημαντική επιτυχία ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο για την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας και την προσφορά ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας. Έτσι καταπολεμείται και η παραπαιδεία. Η επέκταση του θεσμού επίσης, του ολοήμερου δημοτικού σχολείου και του ολοήμερου νηπιαγωγείου είναι μια σημαντική παρέμβαση στην κοινωνία μας και σημαντικότατη για τους εργαζόμενους.
Θεωρώ, αγαπητοί συνάδελφοι, χρήσιμο να επισημάνω ότι με το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και θα ψηφιστεί μετά τις γιορτές για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού προσωπικού γίνεται ένα σπουδαίο βήμα αναβάθμισης των στελεχών της εκπαίδευσης. Αν θέλουμε να έχουμε σωστό εκπαιδευτικό προσωπικό και επομένως σωστό σχολείο ανοικτό στην κοινωνία και το μέλλον, πρέπει εκτός των άλλων να έχουμε και καλά αμειβόμενο δάσκαλο και καθηγητή. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο Έλληνας δάσκαλος, ο Έλληνας παιδαγωγός που κρατά στα χέρια του την ικμάδα του Ελληνισμού, το μέλλον της πατρίδας και του έθνους δεν αμείβεται ικανοποιητικά. Χάρη στην καλή κατάσταση της οικονομίας μας κατέστη δυνατόν να γίνει μέσα απ' αυτό το νομοσχέδιο και στον τομέα αυτό ένα σημαντικό, αλλά όχι μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, που θα συμβάλει στη βελτίωση των οικονομικών και του απλού δασκάλου και καθηγητή και των διευθυντικών στελεχών που πρέπει να αμείβονται ικανοποιητικά για να μπορούν να διοικούν σωστά τα σχολεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είναι, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, στις προτεραιότητες και του Προϋπολογισμού του 2002 όλοι εκείνοι οι τομείς που αφορούν την απασχόληση, την εκπαίδευση, τον άνεργο, τον εργαζόμενο, το χαμηλόμισθο και το χαμηλοσυνταξιούχο και γι' αυτό ψηφίζω αυτόν τον Προϋπολογισμό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Δασκαλάκης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό είναι μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε ευρύτερης σημασίας αξιολογήσεις και για ζητήματα που αφορούν στενά το λαό μας, αλλά και για ζητήματα που επηρεάζουν την πορεία μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλοι μιλούμε ότι πρέπει να συμβάλουμε στη μη περαιτέρω απαξίωση της πολιτικής, όλοι όμως -δυστυχώς- είτε γιατί καταστροφολογούμε, ισοπεδώνουμε και αρνούμαστε τα πάντα είτε γιατί συνθηματολογούμε ότι όλα πάνε καλά, δείχνουμε ότι βρισκόμαστε σε απόσταση από την πραγματικότητα, ότι δεν είμαστε ειλικρινείς, ότι αποπροσανατολίζουμε το λαό και βέβαια -επαναλαμβάνω- συμβάλλουμε σ' αυτήν την απαξιωτική πορεία όλοι μας.
Γι' αυτό νομίζω ότι είναι ώρα να μιλήσουμε, ιδιαίτερα σε τέτοιες στιγμές και διαδικασίες όπως είναι ο προϋπολογισμός, με αλήθειες και χωρίς υπεκφυγές. Γιατί ο προϋπολογισμός δεν απεικονίζει μόνο στατικά την οικονομία ή τα οικονομικά μεγέθη, αλλά σηματοδοτεί και προοπτικές και φιλοσοφία που πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους τομείς της δημόσιας και οικονομικής ζωής του τόπου και επηρεάζει επομένως καταλυτικά όλες τις πολιτικές που αφορούν τη ζωή μας.
Όλοι μιλάμε για μια νέα εποχή και για νέες προκλήσεις. Πρέπει όμως να μιλήσουμε και για τις μεγάλες συγκρούσεις και να αναλύσουμε την πραγματικότητα που τη διαμορφώνουμε με πιο σύνθετο τρόπο από το παρελθόν. Οι ταχύτητες με τις οποίες κινούνται οι εξελίξεις μεταβάλλουν ριζικά τον τρόπο συμμετοχής στη νέα οργάνωση που απαιτείται και ειδικότερα στη νέα οργάνωση της παραγωγής και της διακυβέρνησης της χώρας.
Η Ελλάδα πράγματι διανύει μια από τις ιστορικότερες περιόδους της. Η μετατροπή της σε μέλος του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης είναι ευκαιρία για τη διεκδίκηση ενός νέου ρόλου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στα Βαλκάνια, επίσης είναι ευκαιρία να αναδειχθεί σε πόλο που θα προσβλέπουν με ελπίδα όλοι οι λαοί των Βαλκανίων. Η εντός ΟΝΕ περίοδος, αλλά και η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα στα εθνικά μας θέματα είναι γεγονός -και το ζούμε τώρα τελευταία- ότι δημιουργεί κάποιες αντιφατικές καταστάσεις. Η ύφεση που εντείνεται όλο και περισσότερο, μετά τα δραματικά γεγονότα του Σεπτέμβρη, επηρεάζει αναμφίβολα, άμεσα την αναπτυξιακή μας πορεία και την αναπτυξιακή μας ολοκλήρωση.
Όλα αυτά εκτιμώ ότι μας αναγκάζουν να πορευόμαστε πάνω σ' ένα τεντωμένο σκοινί. Μπορεί η οικονομία μας -και αυτό είναι αναμφισβήτητο- να έχει αρχίσει να εξυγιαίνεται, αλλά ακόμα κινείται σε λεπτές ισορροπίες. Η ονομαστική βελτίωση που είναι αναμφισβήτητη, οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, η αύξηση του εθνικού εισοδήματος, οι υποδομές που αλλάζουν την εικόνα της χώρας, όλα αυτά και άλλα πολλά που νομίζω ότι είναι αυτονόητα, δυστυχώς δεν συνέβαλαν όσο περιμέναμε όλοι, όσο περίμενε ο απλός πολίτης, έτσι ώστε να απαλειφθούν οι κοινωνικές ανισότητες, ούτε επετεύχθη η δίκαιη κατανομή των βαρών και βέβαια, ακόμη περισσότερο, η δίκαιη κατανομή των ωφελειών που προκύπτουν από τις οικονομικές επιδόσεις.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να την αγνοούμε, δεν μπορούμε να την κρύβουμε. Απλή σύγκριση μόνο των μισθών και ημερομισθίων των Ελλήνων εργαζομένων με τους συναδέλφους των ευρωπαϊκών χωρών θα επιβεβαιώσει ότι ο βασικός στόχος, ο κυρίαρχος στόχος που είναι η πραγματική σύγκλιση είναι ακόμα μακρινός.
Έχουν δημοσιευθεί έρευνες -γιατί δεν τα λέω εγώ αυτά- που έγιναν με εντολή της Κομισιόν, αλλά και για λογαριασμό του ινστιτούτου της ΓΕΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επιβεβαιώνουν αυτά που εμπειρικά όλοι γνωρίζουμε, ότι έχουμε πετύχει την ονομαστική σύγκλιση, απέχουμε όμως από την πραγματική σύγκλιση. Σήμερα διαβάζουμε στις εφημερίδες τον κίνδυνο κατάρρευσης -για να το πω κομψά- της οικονομίας της Πορτογαλίας που την είχαμε για υπόδειγμα προ ολίγου καιρού, γιατί δεν κατάφερε την ονομαστική σύγκλιση να τη μετεξελίξει και σε πραγματική σύγκλιση. Γι' αυτό υπάρχει και κυβερνητική κρίση εκεί, απ' ότι γράφουν οι εφημερίδες.
Η διατηρισιμότητα των στόχων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που πετύχαμε για την ένταξή μας στην ΟΝΕ πρέπει να είναι μέλημα όλων μας. Αλλά για να θυμηθούμε, ή τουλάχιστον να θυμηθώ εγώ το μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου, επιβάλλεται εδώ και τώρα η αναβίωση των πιο ζωτικών και αληθινών οραμάτων μας για μια κοινωνία δίκαιη, για μια Ελλάδα ισχυρή, με ισχυρούς όμως όλους τους Έλληνες, για μια πορεία μπροστά, χωρίς θύματα και περιθωριοποιήσεις, για όνειρα που θα γεννήσουν μια νέα Ελλάδα.
Καλοί είναι οι πραγματιστές, χρειάζονται, αλλά όσοι αφορίζουν και τους οραματιστές, αγαπητοί συνάδελφοι, ζουν νομίζω με την αυταπάτη ότι μπορεί οι άνθρωποι να ζουν χωρίς να ονειρεύονται, χωρίς να ελπίζουν, χωρίς να διεκδικούν, χωρίς να έχουν εμπιστοσύνη και να πιστεύουν στη δύναμη του εαυτού τους.
Για όλα αυτά και άλλα πολλά, νομίζω ότι οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε όλοι το παρελθόν, για να επανατοποθετηθούμε περισσότερο θετικά και αποτελεσματικά μπροστά στο μέλλον, για να κάνουμε πράξη μια κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ευημερίας.
Είναι αλήθεια ότι δεν ζούμε μόνοι μας σ' αυτόν τον κόσμο, ότι οι επιρροές και οι επιδράσεις όσων συμβαίνουν γύρω μας και όσων αποφασίζονται αλλού είναι πολλές φορές καταλυτικές.
Αυτά όμως τα δεδομένα δεν επιτρέπεται να αναιρέσουν την υποχρέωσή μας να συμβάλουμε όλοι μας για μια Ευρώπη πλουραλιστική, βασισμένη σε πάγιες αρχές και αξίες, που οφείλει να αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα των κρατών μελών και να σέβεται την εθνική ταυτότητα. Οφείλει να μην αντιστρατεύεται εθνικά κυριαρχικά θέματα. Πολιτικές που σχεδιάζονται με δεδομένα, πολιτικές που δεν αγωνίζονται να βελτιώσουν ή και να ανατρέψουν τα δεδομένα, όταν χρειάζεται, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Ο Προϋπολογισμός που συζητάμε πράγματι εμπεριέχει στοιχεία, που έστω σε κάποιο βαθμό υπηρετούν, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, στόχους και φιλοσοφία που νομίζω ότι πρέπει να υπηρετήσουμε και να αναπτύξουμε στο μέλλον, γι' αυτό και το ψηφίζω.
Έστω και αυτά τα λίγα βήματα είναι μια καλή αρχή. Βέβαια περισσότερο είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης κατά την εκτέλεσή του και κατά την εξειδίκευση των πολιτικών να διευρυνθεί η οικονομική δημοκρατία, να κατοχυρωθεί η κοινωνική ευαισθησία και η δικαιοσύνη, αρχές που πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη, γιατί η ανάπτυξη οφείλει να υπηρετεί προτεραιότητες, όπως τα μεγάλα ζητήματα της ανεργίας και περισσότερο των νέων, των γυναικών, των πενηντάρηδων και άνω, που βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας. Πρέπει να υπηρετεί η ανάπτυξη την υγεία, την παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση, την εξάλειψη ή τη μείωση, εν πάση περιπτώσει, των περιφερειακών ανισοτήτων.
Η παροχή, και το γνωρίζουμε όλοι, υπηρεσιών υγείας υστερεί σημαντικά από τις προσδοκίες του λαού μας. Γίνονται βήματα. Η παιδεία, κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη, συνεχώς μεταρρυθμίζεται. Όμως δεν υπηρετεί αυτά που όλοι περιμένουμε να υπηρετήσει.
Η Δημόσια Διοίκηση αποτελεί ακόμη τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Η περιφέρεια υστερεί όλο και περισσότερο σε ποιότητα ζωής και ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι Έλληνες αγρότες -γιατί εντοπίζεται το ζήτημα στις τιμές τον τελευταίο καιρό- ζουν σε συνθήκες ανασφάλειας για το μέλλον το δικό τους και το μέλλον των παιδιών τους. Αυτές είναι οι βαθιές αιτίες, οι αφορμές είναι κάθε τόσο τα άλλα ζητήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Οι κοινωνικές παροχές και η οικοδόμηση ενός υγιούς και δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος είναι κατ' εξοχήν ζητήματα που έχουν καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα. Γιατί, αν όλα αυτά παραλειφθούν στην πορεία, τότε η ανάπτυξη θα αναγορευθεί ως αυτοσκοπός και μόνο για τους λίγους, τότε θα εμφανιστούν οι αρνητικές συνέπειες για την απαραίτητη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου.
Δυο εξειδικευμένες περιπτώσεις. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επιτέλους, πότε θα πληροφορηθούμε, γιατί φοβάμαι ότι κανείς δεν το γνωρίζει, το πραγματικό κόστος που θα επιβαρυνθεί ο ελληνικός λαός, για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα στο τέλος.
Η δεύτερη περίπτωση. Άκουσα χθες με ικανοποίηση τον κύριο Υπουργό...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπα ότι θα τελειώσω σε λίγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν γίνεται, κύριε συνάδελφε, έχετε υπερβεί το χρόνο σας. Πρέπει να τελειώσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Πρέπει και θα τελειώσω, αλλά ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Να τηρήσετε τον Κανονισμό. Παρακαλώ, τώρα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Να τηρήσω τον Κανονισμό. Είναι δέκα λεπτά. Και προηγούμενα τόσο μίλησαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Είναι απόφαση της Βουλής. Δεν υπερέβη κανένας τα εννέα λεπτά. Μην κάνετε φασαρία και ολοκληρώστε τη φράση σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Θα είχα τελειώσει, κύριε Πρόεδρε.
Θα έρθει νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των συγχωνεύσεων, που άρχισαν να γίνονται και επίκεινται. Πρέπει να μην αιφνιδιαστούμε, όπως αιφνιδιαστήκαμε το '99 από το Χρηματιστήριο. Πρέπει να θεσμοθετήσουμε κανόνες, όπου οι συγχωνεύσεις που έρχονται δεν θα αντιστρατεύονται ούτε την πρόοδο ούτε την ανάπτυξη ούτε τους βασικούς κανόνες του ανταγωνισμού και της αγοράς. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω θεωρεία, εκατόν δέκα μαθητές και μαθήτριες με τους συνοδούς τους καθηγητές και καθηγήτριες από το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ' όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κ. Καψής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Με αιφνιδιάσατε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το Προεδρείο αιφνιδιάζει μόνο για το καλό, για να διευκολύνει όλους και τη συζήτηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά η συζήτηση του Προϋπολογισμού θυμίζει περισσότερο πετροπόλεμο παρά δημιουργική συζήτηση επάνω στο θεμελιακό νόμο του κράτους. Ακούγοντας διάφορους διαξιφισμούς αν είναι ειλικρινής η δημιουργική λογιστική, αν έχουμε κεφαλαιουχικές μεταφορές ή εκροή πιστώσεων, έλεγα μέσα μου, ότι και οι δυο αντιμαχόμενοι έχουν δίκιο. Και αν με ρωτήσετε, πώς είναι δυνατόν και οι δυο να έχουν δίκιο, ομολογώ ότι θα έδινα τη ρήση του Χότζα; Και σεις έχετε δίκιο.
Οι σκληρές αντιπαραθέσεις των ανοικονομήτως οικονομολογούντων συναδέλφων, μου θύμισαν τη μεγάλη φιλοσοφική διένεξη αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Ελάχιστοι από μας, κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου τη γνώμη, ασχολήθηκαν με το πόσο νερό έχει το ποτήρι. Ευτυχώς και για σας και για μένα δεν είμαι οικονομολόγος. Την απάντηση που θα επιχειρήσω στο ερώτημα που θέτω τη βρήκα με ένα σκληρό επίπονο ρεπορτάζ σε στοιχεία, αριθμούς και πίνακες. Η απάντηση είναι ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Υπάρχουν οικονομολόγοι στην Αίθουσα, προσέξτε μην εγείρουν προσωπικά ζητήματα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Σωστά. Ευτυχώς και για σας και για μένα, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ: Ευτυχώς έχουμε ένα θετικό, δεν είμαστε οικονομολόγοι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Ναι, είναι ειλικρινής ο Προϋπολογισμός, λίγο ή περισσότερο αισιόδοξος δεν έχει καμία σημασία. Ναι, είναι αναπτυξιακός και θα πετύχει ή θα πλησιάσει το στόχο του 4,5%. Ναι, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα τονώσουν βραχυπρόθεσμα τη ζήτηση, πράγμα απαραίτητο. Αλλά πόσο νερό υπάρχει;
Η συντηρητική παράταξη επιτίθεται λάβρη κατά της Κυβέρνησης, διότι δεν επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι στιγμές που μου θυμίζουν -και συγχωρείστε με κύριοι συνάδελφοι- την ιστορική κραυγή του αλησμόνητου Ιασωνίδη "Θα τα φάωμεν ούλα". Αλλά, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, όλοι συμφωνούμε στο αυτονόητο, ότι δηλαδή μετά την είσοδο στην ευρωζώνη το μόνο εργαλείο που έχει η Κυβέρνηση για να παρεμβαίνει στην οικονομία της χώρας είναι η δημοσιονομική πολιτική. Και δεν είναι δυνατή, νοητή η διαχείριση του εθνικού εισοδήματος χωρίς ο διαχειριστής να έχει κάποιο κεφάλαιο. Και αυτό το κεφάλαιο τρώμε με τις ιδιωτικοποιήσεις. Έχουμε δημιουργήσει λόγω της εισόδου μας στην ευρωζώνη μια εισοδηματική διαστρωμάτωση που θυμίζει την υπερανεπτυγμένη καπιταλιστική Αμερική χωρίς τη δική της ανάπτυξη. Το 50% του λαού μας έχει εισόδημα όσο το 10% της τάξης των πλουσίων που σημαίνει ότι τα περιθώρια νέων φορολογιών έχουν εξαντληθεί ή τουλάχιστον πλησιάζουν στα όρια της εξάντλησης.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα τονώσουν τη ζήτηση, αλλά δεν παύουν να διατηρούν την ψαλίδα ίσως και τη διευρύνουν, που σημαίνει ότι πολύ σύντομα αυτή η ζήτηση που θα δημιουργηθεί θα ανακοπεί και αν συνεχιστεί, η ύφεση που είναι το πιθανότατο τότε θα χρειαστούν νέα κεφάλαια δημοσιονομικής παρέμβασης.
Οι ιδιωτικοποιήσεις παρουσιάζονται από τη συντηρητική Αντιπολίτευση ως πανάκεια και όμως είναι τόσο μεγάλο το λάθος που, συγχωρείστε την καχυποψία μου, αλλά διερωτώμαι, είναι δυνατόν τόσο μεγάλο λάθος ή είναι σκόπιμη η παραχάραξη της αλήθειας;
Κάποτε στην Αγγλία ρύθμιζαν τα ρολόγια τους με το τρένο. Σήμερα πληροφορούνται τα δρομολόγια από το σταθμό πρώτων βοηθειών διότι έχουμε δυο ή τρεις εκτροχιασμούς μηνιαίως χάρη στην ιδιωτικοποίηση.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παταγώδους αποτυχίας των ιδιωτικοποιήσεων.
(Ομιλίες, θόρυβος)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, εγώ δέχομαι διακοπές, αλλά όχι να ψιθυρίζετε. Να μιλάτε δυνατά, για ν' ακούω. και να απαντώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Μεταξύ τους ομιλούν, κύριε Καψή. Παρακολουθεί το Προεδρείο. Μεταξύ τους ομιλούσαν στην πτέρυγα της Αντιπολίτευσης. Συνεχίστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΨΗΣ: Είναι πολύ αμφίβολο, κύριοι συνάδελφοι, αν μια ξένη επένδυση ωφελεί περισσότερο, τη χώρα της επένδυσης ή τη χώρα του επενδυτή. Τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά θα πουληθούν. Ποιοι θα κερδίσουν περισσότερο οι Έλληνες ή οι Γερμανοί;
Και ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες αποικιακές αυτοκρατορίες στήθηκαν με επενδύσεις στις αποικίες.
Το τρίτο υποερώτημα είναι το εξής: Για πόσο καιρό θα έχουμε ΔΕΚΟ για να ξεπουλάμε; Ή μήπως θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία βιομηχανία κατασκευής ΔΕΚΟ προς πώληση;
Είναι επιτακτική και επείγουσα ανάγκη, κύριε Υπουργέ, να δημιουργήσουμε ένα νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, όπου θα εκποιούμε τη διαχείριση και την εκμετάλλευση αλλά θα διατηρούμε το κεφάλαιο σαν σταθερή πηγή προσόδων.
Θα έλθω τώρα σε ένα από τα δύο σημεία που θα επικρίνω τον Προϋπολογισμό.
Η ανάγκη συσσώρευσης κεφαλαίου σύμφωνα με τις επιταγές του νεοφιλελεύθερου Μάαστριχτ, που μας κληροδοτήσατε, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, οδήγησαν σε μία διαστροφή της οικονομικής ανάπτυξης με τη σύνθλιψη της μικρομεσαίας επιχείρησης όταν όλοι αναγνωρίζουμε ότι οι μικρομεσαίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών οικονομιών.
Δημιουργήσαμε υπεργίγαντες σούπερ μάρκετ, κλείσαμε τα μαγαζιά και σήμερα στην πλειοψηφία τους τα σούπερ μάρκετ εκμεταλλεύονται την ελληνική αγορά, κάνουν dabbing κατά της ελληνικής παραγωγής και πλουτίζουν τους Γάλλους και Βέλγους κεφαλαιούχους.
Η μικρομεσαία επιχείρηση παράγει σταθερά όχι μόνο είδη αλλά και αγοραστές, διότι απορροφά τους ανέργους. Η αναστολή των μικρομεσαίων είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης της ανεργίας.
Κύριε Πρόεδρε, θα επικρίνω και ένα άλλο κεφάλαιο που δεν υπάρχει στον Προϋπολογισμό και γι' αυτό δεν ευθύνεται μόνον ο κ. Χριστοδουλάκης ή ο κ. Φωτιάδης. Ευθυνόμαστε κι εμείς, κύριοι συνάδελφοι. Ευθυνόμαστε για το 40% της παραοικονομίας, που κάποτε πρέπει να τη πούμε, με το πραγματικό της όνομα. Διαφθορά.
Το Οικονομικό Επιμελητήριο με μία αναφορά που έχω εδώ, ρίχνει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών διότι βάσει ενός νόμου επιτρέπει μεγάλο βαθμό αδιαφάνειας στις μετακινήσεις κωδικών και πιστώσεων, αδιαφάνειας αυτής της θερμοκοιτίδας της διαφθοράς.
Δεν αρκεί μόνο αυτό. Έχουμε και τις αμυντικές δαπάνες. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ζητούσα να αρθεί το απόρρητο των στρατιωτικών δαπανών. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στην προμήθεια οπλικών συστημάτων αναμειγνύονται χιλιάδες μεσαζόντων και είναι αστείο να διατηρούμε το απόρρητο έναντι των τριακοσίων της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δυστυχώς, δεν υπελόγισα καλά το χρόνο μου. Ο δικός μου προϋπολογισμός χρόνου έπεσε έξω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι έχουμε και θα έχουμε ιστορική ευθύνη, κύριοι συνάδελφοι, αν δεν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε όλο το φάσμα της διοίκησης από την Κεντρική Κυβέρνηση μέχρι την τελευταία μονάδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι αυτό που συζητάμε στο καφενείο πρέπει να το πούμε εδώ. Δώσαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα μέρος των αρμοδιοτήτων μας και ολόκληρη τη διαφθορά της διοίκησης. Χωρίς έλεγχο. Αν δεν φτιάξουμε επίσης ένα μοντέλο ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων όπου τα κονδύλια εκμαυλισμού, τουτέστιν λαδώματος, θεωρούνται παραδεδειγμένη επιχειρησιακή τακτική θα έχουμε αποτύχει. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Στυλιανίδης έχει το λόγο.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκπροσωπώ μία περιοχή τη Ροδόπη και τη Θράκη, η οποία κατά 70% περίπου είναι αγροτική. Νιώθω, λοιπόν, την ηθική υποχρέωση να κρίνω τον Προϋπολογισμό που συζητάμε με το μάτι του μέσου πολίτη της περιφέρειας, ο οποίος απέναντί του δεν έχει κενά λογιστικά νούμερα, αλλά τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του και προσδιορίζουν το ποσοστό της προσωπικής ή οικογενειακής του ευτυχίας.
Θα σας δώσω, λοιπόν, μερικές εικόνες από την πραγματικότητα που ή δεν βλέπετε ή δεν θέλετε να δείτε.
Ο κ. Παναγιώτης είναι ένας γείτονας στο χωριό του πατέρα μου στην Ξυλαγιαννή του Δήμου Μαρώνειας, ο οποίος έχει τρία παιδιά και επί πολλά χρόνια καλλιεργεί εβδομήντα στρέμματα, που είναι ο μέσος κλήρος για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, όταν η ιδιοκτησία κατά μέσο όρο είναι σαράντα στρέμματα και λιγότερο.
Πριν μια δεκαετία το μέσο καθαρό εισόδημά του ήταν γύρω στα 3.000.000 δραχμές. Σήμερα με τις νέες τιμές του βαμβακιού μειώθηκε σε λιγότερο από 2.000.000 δραχμές, τη στιγμή που όλα τα άλλα έξοδα, το κόστος παραγωγής, λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα κλπ., καθώς και τα καθημερινά οικογενειακά του έξοδα έχουν πολλαπλασιαστεί.
Για να κτίσει ένα σπίτι, για να στεγάσει τη γυναίκα του και τα παιδιά του πλήρωσε για οικοδομική άδεια όσα πληρώνει ένας μεγάλος επαγγελματίας στο κέντρο του Κολωνακίου. Και όταν θέλησε να μεταβιβάσει μέρος της αγροτικής του περιουσίας στο μεγάλο του γιο, για να τον κάνει αγρότη, ο φόρος μεταβίβασης που κλήθηκε να πληρώσει ήταν μεγαλύτερος από την αξία του χωραφιού.
Κάποια στιγμή πρόσφατα, αρρώστησε η γυναίκα του. Αγροτικό ιατρείο στο χωριό δεν λειτουργούσε και κάποιος αγροτικός γιατρός που έτυχε να είναι εκεί, δεν μπορούσε να του γράψει φάρμακα, διότι προσφάτως με υπουργική απόφαση αυτό απαγορεύτηκε ως δικαίωμα από τους αγροτικούς γιατρούς. Αναγκάστηκε, λοιπόν, να μεταφέρει τη σύζυγό του στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κομοτηνής, να τη στριμώξει εκεί σε ένα ράντζο και βέβαια χωρίς να επιτύχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, διότι ούτε ο αξονικός τομογράφος λειτουργούσε, τα χειρουργεία ήταν σε άθλια κατάσταση, ΕΚΑΒ δεν υπήρχε, ούτε βέβαια και ειδικευμένο προσωπικό, για να την μεταφέρει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.
Κύριοι συνάδελφοι, τον 21ο αιώνα στην ακριτική Ροδόπη και τη Θράκη έζησε η γυναίκα του συντοπίτη μου, γιατί το θέλησε ο Θεός και όχι γιατί το φρόντισε η πολιτεία ή η επιστήμη.
Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η ιστορία τον έβγαλε εκτός του οικογενειακού του προϋπολογισμού. Ο συντοπίτης μου, που εκπροσωπεί το μέσο Έλληνα αγρότη, είναι πολύ στεναχωρημένος και προβληματίζεται, διότι σε λίγο θα βγει στη σύνταξη και με 45.000 δραχμές το μήνα που θα πάρει από τον Ο.Γ.Α., μετά από δύο χρόνια, λόγω γραφειοκρατίας του Ο.Γ.Α., φοβάται ότι δεν θα τα βγάλει πέρα. Νιώθει πικραμένος διότι ο πατέρας του σκοτώθηκε στο μέτωπο της Αλβανίας και ο ίδιος καλλιεργεί αυτήν τη γη εδώ και πολλά χρόνια για να πληρώνει στο κράτος.
Η Ελλάδα όμως τώρα που έπρεπε να του ανταποδώσει την προσφορά του, παρέχοντας υγεία στη γυναίκα του, αξιοπρεπές εισόδημα στην οικογένειά του, επαγγελματική προοπτική στα τρία του παιδιά, του φέρεται αχάριστα. Και αγωνιά βέβαια ο άνθρωπος για τα παιδιά του.
Ο πρωτότοκος που επιχείρησε να γίνει αγρότης, αναγκάστηκε να φύγει το 2000 στη Γερμανία μαζί με τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Έλληνες. Καθυστέρησαν τα ευρωπαϊκά προγράμματα των νέων αγροτών, με αποτέλεσμα να χρεωθεί στην Α.Τ.Ε. Ο φόρος μεταβίβασης του χωραφιού που έπρεπε να πληρώσει ήταν μεγαλύτερος από την αξία του χωραφιού, ο αναδασμός καθυστερούσε, προοπτικές δεν φαίνονταν και αναγκάστηκε να φύγει. Ο απόδημος πια γιος του συντοπίτη μου, σήμερα κληρονόμησε την πίκρα του πατέρα του. Θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα, όπως όλοι οι ξενιτεμένοι Έλληνες, αλλά δεν μπορεί. Θέλει να κρατήσει το παιδί του Έλληνα, αλλά επίσης δεν μπορεί, γιατί το ομογενειακό σχολείο στη γερμανική πόλη όπου ζει, φρόντισε η ελληνική Κυβέρνηση να το κλείσει και πάντα στα γράμματά του προς το γέρο πατέρα του τελειώνει με ένα "γιατί;".
Ο δεύτερος γιος του συμπατριώτη μου επιχείρησε να ανοίξει ένα μπακάλικο στην Κομοτηνή. Έβαλε κάποιες οικονομίες, πήρε και ένα δάνειο και χρειάστηκε δεκαεπτά υπογραφές από το ελληνικό δημόσιο. Με άλλα λόγια χρειάστηκε να δώσει δεκατρείς περίπου μίζες σε διεφθαρμένους κομματικούς υπαλλήλους της ελληνικής γραφειοκρατικής Δημόσιας Διοίκησης, που εκμεταλλεύονται τη θέση τους, δολοφονώντας την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Μόλις η επιχείρηση λειτούργησε, νάτη και η εφορία. Όχι για να πάρει τους νόμιμους φόρους -διότι η στατιστική αποδεικνύει ότι οι περισσότεροι εκεί πάνω είναι έντιμοι στην καταβολή των φόρων και του Φ.Π.Α.- αλλά για να επιβάλει πρόσθετα πρόστιμα, μια που η Κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να μαζέψει λεπτά για να πληρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρόστιμο 19.000.000.000 δραχμών για το Κτηματολόγιο.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)
Η μεγαλύτερη όμως πίκρα του συμπατριώτη μου είναι για την μικρότερή του κόρη, την οποία θέλει να δει επιστήμονα. Πληρώνει, λοιπόν, 700.000 δραχμές το χρόνο σε φροντιστήρια. Είναι βέβαιος ότι θα περάσει γιατί τώρα, λέει εννέα στους δέκα περνούν στο πανεπιστήμιο. Αυτό που δεν ξέρει ο κακόμοιρος ο συμπατριώτης μου ακόμα είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή με απόφασή της προκειμένου να μειώσει την ανεργία απλώς την αναβάλλει και δεν τη λύνει ως πρόβλημα. Παράγει, δηλαδή, ένα νέο προλεταριάτο νέων επιστημόνων, οι οποίοι είναι άνεργοι γιατί κανείς δεν τους προσανατόλισε σωστά στις ειδικότητες αιχμής και κανείς δεν τους εναρμόνισε με την διά βίου εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς. Αυτό είναι κάτι που θα το δει σε λίγο καιρό ο συμπατριώτης μου στο μέλλον για να ολοκληρωθεί το δράμα του.
Ερωτώ κύριοι συνάδελφοι: όλοι αυτοί οι απλοί και έντιμοι Έλληνες γιατί να εμπιστευτούν την πολιτική αυτής της Κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε τόσα αδιέξοδα; Η Κυβέρνηση ζει σε ένα γυάλινο πύργο. Έχει αντικαταστήσει τους ανθρώπους με αριθμούς και δεν κατανοεί ότι στα πλαίσια αυτού του Προϋπολογισμού δεν κάνει τίποτα άλλο από το να απλώνει δυστυχία, να επιβάλει τη μιζέρια, να ανέχεται τη διαφθορά και να αποδέχεται την αδράνεια.
Κύριοι συνάδελφοι, όπως κάθε χρόνο καλούμαστε να ψηφίσουμε έναν θεωρητικό Προϋπολογισμό, ο οποίος τεχνοκρατικά θα διαψευστεί όπως και ο περσινός από τον απολογισμό του. Θα διαψευστεί όμως δυστυχώς και από την κοινωνική πραγματικότητα που μας περιβάλει. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνη διότι λειτουργεί φεουδαρχικά χωρίς εθνικό όραμα, κοινωνική ευαισθησία και οικονομικό ρεαλισμό.
Το σημερινό ΠΑΣΟΚ δημιουργεί σε κάθε τοπική κοινωνία μία τοπική ολιγομελή αριστοκρατία, κρατικοδίαιτη, κομματικά ελεγχόμενη που χρησιμοποιεί την εξουσία για να πλουτίζει σε βάρος ακόμα και αυτών που στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν το κυβερνόν κόμμα. Κάθε Υπουργείο λειτουργεί από μόνο του χωρίς κεντρικό συντονισμό ως ξεχωριστό φέουδο. Κάθε Υπουργός φεουδάρχης χρησιμοποιεί το Υπουργείο του περισσότερο ως εργαλείο προσωπικής ανάδειξης στα πλαίσια του ενδοπασοκικού ανταγωνισμού για την μετά Σημίτη εποχή, παρά ως μέσον άσκησης της εθνικής πολιτικής. Το συμφέρον της χώρας και το όφελος των πολιτών έχει πάψει να είναι ο παράγων που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, κύριοι συνάδελφοι, εμείς δηλώνουμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε. Επιλέγουμε συνειδητά ως Νέα Δημοκρατία τη συμμαχία και την ταύτιση με τον απλό Έλληνα πολίτη και θέτουμε ως στόχο την ανατροπή αυτού του κατεστημένου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φωτιάδης έχει το λόγο για τριάντα λεπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τη γλαφυρότατη τοποθέτηση του αγαπητού φίλου και συντοπίτη προλαλήσαντος, συναδέλφου, επιφυλάσσομαι σε ορισμένα απ' αυτά που ανέφερε να απαντήσω αργότερα γιατί η δική μου πρόθεση είναι να αναφερθώ στον τομέα των εσόδων αφού αυτή είναι η δική μου αρμοδιότητα. Δεν θα αφήσω -και μην ανησυχείτε- αναπάντητα ορισμένα ζητήματα που αφορούν και τη Θράκη, παρ' όλο που δεν ήταν στην αρχική μου πρόθεση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2002 έχει ξεχωριστή σημασία γιατί είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που γίνεται στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, που μας οδηγεί σε ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Αποτελεί επομένως το οικονομικό εφαλτήριο σε μία νέα εποχή για τη χώρα μας με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη σταθερότητα.
Ο Προϋπολογισμός του 2002 είναι επίσης σημαντικός γιατί εκτός από τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη συνέχιση της καλής πορείας των μακροοικονομικών μεγεθών καθορίζει τόσο τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας όσο και το κοινωνικό περιεχόμενο της πολιτικής μας. Η Ελλάδα μπορεί πλέον ισότιμα να προχωρήσει μαζί με τις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ταχύρυθμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη συμμετέχοντας σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης και οι οποίες μας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα.
Για την ολοκλήρωση της προσαρμογής και της εξυγίανσης του δημοσιονομικού μας συστήματος κρίσιμο μέγεθος είναι η ποιοτική σύνθεση και το μέγεθος των εσόδων του Προϋπολογισμού. Από τα έσοδα του Προϋπολογισμού προσδιορίζεται η δυνατότητα και η ικανότητα της Κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους. Οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την άμυνα, αλλά και οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους εξαρτώνται άμεσα από το μέγεθος και τη διάρθρωση των φορολογικών εσόδων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα ως μια ανοικτή οικονομία είναι επόμενο να επηρεάζεται σημαντικότατα από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Τα δραματικά γεγονότα των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Η.Π.Α. επηρέασαν αρνητικά το ήδη επιβαρημένο διεθνές οικονομικό κλίμα. Η ανασφάλεια που κυριαρχεί στις αγορές και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α, οδηγούν σε περιορισμό της ζήτησης αλλά και σε αλλαγή καταναλωτικών προτύπων. Η αβεβαιότητα επηρεάζει επίσης τις επενδύσεις και μέσω αυτών την οικονομική ανάπτυξη. Στη ζώνη του ευρώ ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού Α.Ε.Π. το 2001 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί και θα διαμορφωθεί τελικά στο 1,2% έναντι 3% του 2000.
Η Ελλάδα είχε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2000 με 4,3%. Υπήρξε επίσης μια βελτίωση των δημοσιονομικών εξελίξεων στη ζώνη του ευρώ. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ως ποσοστό του Α.Ε.Π. μειώθηκε το 2000 σε 0,7% από 1,3% που ήταν το 1999. Η συγκεκριμένη δημοσιονομική βελτίωση οφείλεται κυρίως στους υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και συνεπώς στον υψηλό ρυθμό αύξησης των εσόδων. Παρατηρήθηκε επίσης μια σταδιακή μείωση των δαπανών για τόκους.
Ως αποτέλεσμα της ευνοϊκής δημοσιονομικής συγκυρίας οκτώ οικονομίες της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης πέτυχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα, αλλά και όλες οι υπόλοιπες μείωσαν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών η ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση το 2002 από όλες τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και πραγματική σύγκλιση προς τους κοινοτικούς μέσους όρους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πολύ μικρότερους ρυθμούς επιβάρυνσης και μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για την τετραετία 2000-2004 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
Σε αυτά τα πλαίσια των ευνοϊκών οικονομικών προοπτικών για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ελληνική οικονομία παρουσιάζει μια ιδιαίτερη δυναμικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το 2001 το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης θα διαμορφωθεί τελικά στο 0,1% και το πρωτογενές πλεόνασμα της Κεντρικής Κυβέρνησης στο 5,3% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Η εξέλιξη των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού για το 2001, παρά τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών γεγονότων, εμφανίζεται θετική και θα παρουσιάσει μια αύξηση της τάξης του 7,1%. Τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού θα αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό.
Η θετική πορεία των εσόδων δεν προέρχεται, όπως είναι γνωστό σε όλους σας, από αύξηση των υφιστάμενων φόρων ή την επιβολή νέων. Αντίθετα, το 2001 όπως και κατά τα έτη 1999 και 2000, έγιναν πολλές και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις.
Η επίτευξη του στόχου των εσόδων είναι κυρίως αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας και της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος της χώρας.
Ένα απλό και μόνο παράδειγμα θα αναφέρω στο σημείο αυτό, γιατί ακούστηκαν διάφορες απόψεις στην Αίθουσα αυτή. Θέλω να σας πω ότι μόνο για τις εισπράξεις του Φ.Π.Α. αν κανένας πάρει δύο χαρακτηριστικά έτη, το 1996 και το 2001, ότι το 1996 η συμμετοχή του Φ.Π.Α. στο Α.Ε.Π. ήταν 4,8% ενώ το 2001 ανέρχεται σε 5,7%. Παρουσίασε, δηλαδή, αύξηση από το 1996 μέχρι το 2001, 75% ενώ το Α.Ε.Π. αυξήθηκε σε τρέχουσες τιμές κατά 49%.
Για να το πω πολύ πιο απλά θα καταθέσω ένα σχεδιάγραμμα στη Βουλή. Εάν τυχόν δεν υπήρξε περιορισμός της φοροδιαφυγής και η είσπραξη του ΦΠΑ κινούνταν με βάση την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, θα είχαμε το 2001 383 δισεκατομμύρια λιγότερο ΦΠΑ, 302 δισεκατομμύρια το 2000, 239 δισεκατομμύρια το 1999, με φθίνουσα πορεία το 1996. Δηλαδή πολύ πιο απλά από 52 δισεκατομμύρια επιπλέον ΦΠΑ το 1997 έχουμε φθάσει σε επιπλέον μεταξύ ονομαστικού ΑΕΠ και πραγματικής είσπραξης ΦΠΑ της τάξης των 383 δισεκατομμυρίων. Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές εισπράχθηκαν ως αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Το 2001 η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης και ειδικότερα οι εκτεταμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, που θεσμοθετήθηκαν τον τελευταίο χρόνο, σχεδιάστηκαν με στόχο την εξασφάλιση επαρκών εσόδων για τη χρηματοδότηση των δαπανών και την επίτευξη του πλεονάσματος, τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την καλύτερη διαχείριση του φορολογικού συστήματος, την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διευκόλυνση των πολιτών στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών, την ολοκλήρωση των πληροφορικών συστημάτων για την παρακολούθηση των φορολογικών πληροφοριών, τη διασταύρωση δεδομένων και την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και των υπηρεσιών.
Ειδικότερα οι φορολογικές ελαφρύνσεις που εισήχθησαν περιλαμβάνουν την τιμαριθμοποίηση της κλίμακας κατά 5%, τη μείωση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης των φυσικών προσώπων από το 45% σε 40% το 2001 και το 2002, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών από το 40% στο 35%, την έκπτωση της δαπάνης για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού, την κατάργηση του ΕΦΤΕ, του ειδικού φόρου τραπεζικών εργασιών, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου των δωρεών από 200.000 στο 1.000.000 και την πλήρη κατάργηση του φόρου δωρεών για δωρεές σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, την αύξηση των απαλλαγών για τους αγρότες στη φορολογία μεταβίβασης γεωργικών ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσω, μια και έγινε αναφορά από τον προηγούμενα ομιλήσαντα συνάδελφο, ότι έχουν αυξηθεί πρόσφατα τα ανώτατα όρια των γεωργικών απαλλαγών στη φορολογία μεταβίβασης των ακινήτων μέχρι του ποσού 72 εκατομμυρίων δραχμών για όμορες εκτάσεις ή 40 εκατομμυρίων δραχμών για τις υπόλοιπες εκτάσεις. Έχουν τριπλασιαστεί τα αφορολόγητα για τις γονικές παροχές, κληρονομιές και τις υπόλοιπες μεταβιβάσεις. Για τους νέους αγρότες, που αναφέρθηκε ο κύριος συνάδελφος, μέχρι και 180 εκατομμύρια δραχμές υπάρχει πλήρης απαλλαγή από τη φορολογία, όπως επίσης υπάρχει πλήρης απαλλαγή για τη φορολογία των κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών για νέους αγρότες, όπως είπα προηγούμενα, μέχρι 180 εκατομμύρια δραχμές. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανείς απολύτως αγρότης ο οποίος να ξεπερνά αυτά τα όρια.
Θα πρέπει να θυμίσουμε επίσης και να προστεθούν σε αυτά που ανέφερα προηγούμενα, τις σημαντικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά και τα σημαντικά οφέλη τα οποία προέκυψαν από την προηγούμενη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι το 1999, από τις 42 δραχμές το λίτρο και 42.000 δραχμές τον τόνο ο φόρος έχει περιορισθεί στις 6.000. Δηλαδή κάθε οικογένεια για κάθε τόνο πετρελαίου που ξοδεύει έχει ένα όφελος της τάξης των 36.000 δραχμών, λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Επίσης θα πρέπει να θυμηθούμε και τη μείωση του ΦΠΑ κατά δέκα μονάδες, από το 18% στο 8%, και επίσης να θυμηθούμε τη μείωση της φορολογίας των προσωπικών εταιρειών, των ανθρώπων της αγοράς από το 35% στο 25%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το 2002 το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα φθάσει στο 0,8% από το 0,1% που ήταν το 2001 και τα έσοδα θα παρουσιάσουν μία αύξηση της τάξεως του 6,1%.
Για το 2002 έχουμε φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί από το 2001, όπως είπα προηγουμένως, για τις μειώσεις των συντελεστών. Είναι φοροελαφρύνσεις οι οποίες τα δύο χρόνια 2001 και 2002 ξεπερνούν τα 720 δισεκατομμύρια δραχμές. Από την προηγούμενη μεταρρύθμιση, την περσινή, έχουμε όφελος 450 δισεκατομμύρια δραχμές και άλλα 265 δισεκατομμύρια δραχμές από την πρόβλεψη των νέων φορολογικών ελαφρύνσεων.
Οι μεταβολές αυτές έχουν στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης μετά τις τελευταίες διεθνής εξελίξεις, την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των φορολογουμένων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους διαχείρισης του φορολογικού συστήματος.
Οι σημαντικότερες απ' αυτές τις φορολογικές αλλαγές αφορούν στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας. Έτσι το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 20% και καταργείται ο πρώτος συντελεστής, ο κατώτατος συντελεστής για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το 1.300.000 δραχμές αφορολόγητο του 1999 έχει φθάσει με τη νέα ρύθμιση τα 2.900.000 δραχμές περίπου.
Έτσι μετά τις νέες ρυθμίσεις θα πρέπει να πούμε ότι περισσότερο από το 50% των Ελλήνων φορολογουμένων δεν πρόκειται να πληρώσουν καθόλου φόρου. Με τα στοιχεία τα οποία έχει επεξεργαστεί το TAXIS προκύπτει ότι στο σύνολο των φορολογουμένων πολιτών το 66%, δηλαδή δύο εκατομμύρια τετρακόσιες χιλιάδες Έλληνες φορολογούμενοι σε σύνολο επτά εκατομμυρίων τριακοσίων χιλιάδων φορολογουμένων, δεν θα πληρώσει ούτε μία δραχμή φόρο εισοδήματος.
Ακόμη προχωρούμε στη μείωση του συντελεστή φορολόγηση των ΑΕ και ΕΠΕ έως και 2,5 μονάδες με την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις θα αυξήσουν ανάλογα το ποσοστό που απασχολούν. Φορολογούνται τα ρέπος με 7%. Μειώνεται η φορολογία του μαζούτ κατά 50%. Καταργούνται τα τέλη χαρτοσήμου στους μισθούς των εργαζομένων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου, εκ των οποίων το μισό όφελος καταλαμβάνει τους εργαζόμενους και το άλλο την εργοδοσία.
Πρέπει να θυμίσουμε ότι με προηγούμενη φορολογική μας ρύθμιση καταργήσαμε άλλες χίλιες περιπτώσεις χαρτοσήμου, όπως καταργήσαμε εκατό περιπτώσεις φόρων υπέρ τρίτων.
Στη χώρα μας από το 1955 και μετά δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αναμόρφωση η οποία να αντιμετωπίζει τις διαρθρωτικές και διαχειριστικές αδυναμίες της ελληνικής φορολογίας. Γι' αυτόν το σκοπό ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανέθεσε τη μελέτη του φορολογικού συστήματος και την αναμόρφωσή του σε ειδική επιτροπή επιστημόνων και τεχνοκρατών. Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ήδη ένα κομμάτι αυτής της μελέτης έχει υλοποιηθεί με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πιστεύουμε ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε τις προτάσεις της επιτροπής σε κοινωνικό διάλογο προκειμένου να έχουμε ένα νέο φορολογικό σύστημα και μία εκτεταμένη και ουσιαστική προσαρμογή του φορολογικού μας συστήματος, η οποία θα ισχύσει από το 2003.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με τη φορολογική της πολιτική τα τελευταία χρόνια βελτιώνει τον τρόπο κατανομής του εισοδήματος και διασφαλίζει ένα δείκτη προστασίας για τις χαμηλότερες οικονομικές τάξεις. Επίσης, ενισχύει την αγροτική οικονομία, μειώνει το κόστος του χρήματος, στηρίζει τις πολυμελείς οικογένειες, βελτιώνει, όπως είπα προηγουμένως, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατανέμει τα φορολογικά βάρη με τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα κατά την πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας προς την ευρωπαϊκή.
Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουμε εισάγει δημιουργούν κίνητρα για την οικονομική αποτελεσματικότητα των συντελεστών παραγωγής και των επιχειρήσεων, τόσο στο εσωτερικό όσο και με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Το φορολογικό σύστημα απλοποιείται σε σημαντικό βαθμό για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων. Η απλοποίηση βελτιώθηκε με την κατάργηση πληθώρας τελών, χαρτοσήμων. Ανέφερα προηγούμενα χίλιες περιπτώσεις χαρτοσήμου που ήδη έχουν καταργηθεί και φόρων υπέρ τρίτων -ήδη τις εκατό πρώτες καταργημένες ακολουθούν άλλες περίπου εκατό στο εγγύς μέλλον- την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και την ενοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, ώστε ο φορολογούμενος να μην είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται συχνά τις Δ.Ο.Υ.
Με αυτόν τον τρόπο περιορίζεται σημαντικά η ταλαιπωρία των φορολογουμένων και ταυτόχρονα μειώνεται το κόστος διαχείρισης και είσπραξης των φόρων. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη διαχρονική και διαρθρωτική ανάλυση των επί μέρους κατηγοριών των φορολογικών εσόδων, η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης έχει βελτιώσει σημαντικά την κατανομή των φορολογικών βαρών σε πολλά επίπεδα. Πρώτον, στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων παρατηρείται μια μετατόπιση της φορολογίας σε όφελος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Τα τελευταία τρία χρόνια το αφορολόγητο έχει υπερδιπλασιαστεί, ενώ οι μειώσεις για τις οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά έχουν επίσης υπερδιπλασιαστεί. Για παράδειγμα, ένα ζευγάρι εργαζομένων μισθωτών με τέσσερα παιδιά, με εισόδημα περίπου 8 εκατομμυρίων δραχμών απαλλάσσεται πλήρως από τη φορολογία, χωρίς να υπολογίσουμε στο ύψος αυτό άλλες συνιστώσες εκτός από το αφορολόγητο όριο και τις απαλλαγές για τα τέκνα. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν γίνει τόσο μεγάλες ελαφρύνσεις για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού, αλλά και των οικογενειών. Τα τελευταία χρόνια όπως είπα προηγούμενα και με την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση, τα 2/3 των Ελλήνων φορολογουμένων δεν θα καταβάλουν καθόλου φόρο εισοδήματος. Η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας που ήταν αίτημα πολλών φορέων στη χώρα μας έχει θεσμοθετηθεί, αποτελεί νόμο του κράτους και η ανά διετία αναπροσαρμογή των αφορολογήτων είναι πια πραγματικότητα. Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι θεσμοθετημένη η τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας. Μειώσαμε το φορολογικό συντελεστή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά δέκα μονάδες, των δε μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών κατά πέντε μονάδες. Για την ενίσχυση της υπαίθρου θεσμοθετήθηκε η αύξηση πολλών απαλλαγών από όλες σχεδόν τις φορολογίες της περιουσίας, με σκοπό τη φορολογική ελάφρυνση έως απαλλαγή των αγροτών και ειδικότερα αυτών που έχουν οικογένειες με παιδιά.
Στην άμεση φορολογία έχει επιτευχθεί σημαντική μετατόπιση των φορολογικών βαρών από τα φυσικά πρόσωπα προς τις επιχειρήσεις. Έτσι λοιπόν το 1994 το 65% των φόρων το πλήρωναν τα φυσικά πρόσωπα και το 35% τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή υπήρχε μια ψαλίδα της τάξης των τριάντα μονάδων. Το 2000 η ψαλίδα αυτή έχει μειωθεί από τριάντα μονάδες σε έξι μονάδες γιατί η συμμετοχή των φυσικών προσώπων μειώθηκε από το 65% στο 53% και αυξήθηκε των νομικών προσώπων από το 35% στο 47%.
Ταυτόχρονα θα ήθελα να πω ότι ακόμα μεγαλύτερες και πιο σημαντικές είναι οι σχέσεις μεταξύ φορολογικών εσόδων άμεσης και έμμεσης φορολογίας. Έτσι λοιπόν από 70% που συμμετείχε το 1993 η έμμεση φορολογία στο σύνολο των εσόδων, περιορίστηκε το 2000 στο 58% και η άμεση φορολογία αυξήθηκε από το 30% στο 42%. Δηλαδή είχαμε ένα κλείσιμο σημαντικότατο της ψαλίδας μεταξύ των δύο φορολογιών, κάτι το οποίο βεβαιότατα οδηγεί, όπως είναι αυτονόητο, σε ανακατανομή των φόρων, δικαιότερη κατανομή των φόρων.
Όλα τα παραπάνω, που ανέφερα προηγουμένως, δείχνουν την κοινωνική ευαισθησία της Κυβέρνησής μας και την έμφαση που δώσαμε στην ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά τάξεων.
Αγαπητοί συνάδελφοι, προωθούμε τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, την αποτελεσματικότερη συλλογή των φόρων, τη μείωση των εξόδων είσπραξης για το κράτος και την ελαχιστοποίηση του κόστους συμμόρφωσης για το φορολογούμενο. Η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί βασικό άξονα της κυβερνητικής μας πολιτικής και χαρακτηρίζει όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε τα τελευταία χρόνια.
Με την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και μεθόδων είσπραξης του εισοδήματος και του ΦΠΑ μπορούμε σήμερα να μιλάμε για σημαντικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και της ανάγκης προσέλευσης των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ. Πρέπει να πω ότι ήδη εκατόν σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις, ένας αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός, έπαψε να προσέρχεται κάθε μήνα στις εφορίες για την υποβολή των δηλώσεων του ΦΠΑ και τις υποβάλλει μέσω του διαδικτύου. Τον προηγούμενο μήνα είχαμε καταβολή 40 δισεκατομμυρίων δραχμών μέσω του INTERNET-BANKING. Από 1.1.2002 για τις επιχειρήσεις με Γ' κατηγορίας βιβλία η υποβολή του ΦΠΑ μέσω του διαδικτύου έχει καταστεί με απόφασή μας υποχρεωτική. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα το σύνολο των επιχειρήσεων θα συνεργάζεται με το διαδίκτυο, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία τους.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι είναι δυνατή η καταβολή των φόρων και μέσω τηλεφωνικής εντολής στην τράπεζά τους, όπως και με τη διαβίβαση εντολής μέσω των αυτόματων μηχανών λήψεως χρημάτων των τραπεζών, των γνωστών ΑΤΜ, όπως επίσης και μέσω των πιστωτικών καρτών. Ήδη, ογδόντα Δ.Ο.Υ. -πολύ σύντομα, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου θα αυξηθούν στις εκατόν ογδόντα- έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετούν τους πολίτες για την εξόφληση των χρεών τους προς την εφορία μέσω των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Πρέπει επίσης να πούμε ότι τα πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας, τα οποία δημιουργούσαν ουρές στις εφορίες, ουσιαστικά έχουν καταργηθεί αφού σήμερα μπορεί ο φορολογούμενος να πάρει το πιστοποιητικό από επτά χιλιάδες διαφορετικά σημεία: Από τα υποκαταστήματα των τραπεζών, από τις αρμόδιες δημόσιες δημοτικές, νομαρχιακές υπηρεσίες, από τα επιμελητήρια και από άλλους πιστοποιημένους φορείς, που το σύνολό τους ξεπερνά τα επτά χιλιάδες σημεία.
Ήδη, οι έλεγχοι οι οποίοι διεξάγονται μέσα από τα θεσμοθετημένα ελεγκτικά όργανα, το Εθνικό Ελεγκτικό Κέντρο, τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και τα Τοπικά, έχουν αποδώσει σημαντικότατους καρπούς και σημαντικά αποτελέσματα. Η συμμετοχή των εσόδων από τους ελέγχους από 1,8% που ήταν το 1998 και πολύ κατώτερο τα προηγούμενα χρόνια, αυξήθηκε στο 5,1%, δηλαδή τριπλασιάστηκε η συμμετοχή των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό από τους ελέγχους.
Για να μην υπάρχει καμία απολύτως παρεξήγηση θα ήθελα να πω ότι ενώ η συμμετοχή των μικρών επιχειρήσεων μέχρι το 1998 ποσοστιαία ήταν μεγαλύτερη των μεγάλων επιχειρήσεων στο σχεδιάγραμμα που καταθέτω, -το κίτρινο οι μικρές, το μπλε οι μεγάλες- βλέπετε ότι η εξέλιξη από το 1999-2000 και 2000-2001 είναι ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές οι οποίες έχουν τζίρο, ακαθάριστα έσοδα, πάνω από 500 εκατομμύρια δραχμές, συμμετέχουν όλο και περισσότερο στα έσοδα από τους ελέγχους. Το 1998 ελέχθησαν επτακόσιες μεγάλες επιχειρήσεις. Το 2002 προβλέπεται να ελεγχθούν δεκαοκτώ χιλιάδες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα συνεισφέρουν 300 δισεκατομμύρια δραχμές στον Προϋπολογισμό ενισχύοντας τα έσοδα.
Κρίσιμο θέμα, κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί για τον επιτυχή μετασχηματισμό προς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση η αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών που ήδη άρχισε να υλοποιείται. Θα χρειαστούν βέβαια και στο μέλλον πρωτοβουλίες για τι ριζική αναμόρφωση και αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των υπηρεσιών, ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές αντιλήψεις.
Στον τομέα της άμεσης επικοινωνίας των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Οι φορολογικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Πέρυσι υπήρξε ανταπόκριση μερικών δεκάδων χιλιάδων πολιτών για την υποβολή της δήλωσης του φόρου εισοδήματος. Ελπίζουμε ότι το 2002 θα έχουμε μαζική ανταπόκριση, ώστε να εκλείψουν οι ουρές και να βελτιωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Επίσης θα μειωθεί σημαντικά το διαχειριστικό κόστος του φορολογικού συστήματος τόσο για το ελληνικό δημόσιο όσο και για τους ίδιους τους φορολογούμενους. Για παράδειγμα ο χρόνος εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων που υπεβλήθησαν ηλεκτρονικά περιορίστηκε σε λίγες μόνο ημέρες. Η ενημέρωση δε των πολιτών με το e-mail διαρκεί ελάχιστες ώρες. Επίσης τα λάθη με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων περιορίστηκαν στο 1% έναντι του 15% που είναι τα λάθη στις δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται με τη χειρόγραφη διαδικασία.
Τέλος, θα ήθελα να μνημονεύσω κάτι για τη Θράκη. Δεν θέλω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν γιατί τα περισσότερα είναι αρμοδιότητα άλλων συναδέλφων Υπουργών. Θέλω μόνο να πω ότι η Θράκη το 1994 κατείχε τη δέκατη τρίτη θέση από πλευράς ανάπτυξης μεταξύ των δεκατριών περιφερειών της χώρας. Από το 1994 μέχρι σήμερα κατάφερε να κάνει γρήγορους αναπτυξιακούς βηματισμούς και από τη δέκατη τρίτη θέση έφτασε στην έκτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό έγινε γιατί χειροτέρεψαν οι άλλες περιφέρειες και όχι γιατί καλυτέρεψε η Θράκη.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Και οι υπόλοιπες περιφέρειες έχουν αυξήσει το εισόδημά τους. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Σημασία έχει ότι η Θράκη προχωρά με γοργούς ρυθμούς στο δρόμο της ανάπτυξης. Δύο τουλάχιστον νομοί για τους οποίους έχω στοιχεία Έβρου και Ξάνθης συμμετέχουν στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν με ένα μέσο όρο 98% εθνικού προϊόντος ως νομοί. Η υπανάπτυξη λοιπόν η οποία ήταν ίδιον γνώρισμα της περιφέρειας έχει πια σταματήσει. Βαδίζουμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προόδου.
Η βαθμιαία αλλά μεθοδική εξυγίανση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και στα δύο σκέλη του προϋπολογισμού έσοδα και δαπάνες συνέβαλε στη διατήρηση και στη εδραίωση μιας υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής. Με αυτόν τον τρόπο η δημοσιονομική πολιτική μετατράπηκε από περιοριστικό παράγοντα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που ήταν μέχρι το 1993 σε αποτελεσματικό μέσο πολιτικής για την προώθηση της οικονομικής ευημερίας.
Ο Προϋπολογισμός του 2002 είναι προϋπολογισμός ενός κράτους σε ανάπτυξη, που στόχο έχει τη σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένας δίκαιος Προϋπολογισμός με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία και με προοπτική ευημερίας. Με αυτόν κάνουμε το πρώτο βήμα σε μια νέα εποχή στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και μέλλον. Ακολουθούμε με συνέπεια μια οικονομική πολιτική που είναι οργανικά δεμένη με τις επιδιώξεις της κοινωνίας μας, πολιτική π