Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: Ρ΄ 19/04/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ρ΄
Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 19 Απριλίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.16΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τη κ. Ηρώ Διώτη, Βουλευτή Νομού Λάρισας τα εξής:
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Πειραιώς κ. Γρηγόρης Νιώτης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Διευθυντής της Τοπικής Μονάδας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Νικαίας ζητεί την ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών και νοσηλευτών καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της μονάδας.
Η Βουλευτής Αθηνών κ. Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης «ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ» ζητεί να διατηρηθεί το σύστημα πρόσληψης των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.
Η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Πειραιώς κ. Βαρβάρα Νικολαΐδου και ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σταύρος Σκοπελίτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία οι Δήμαρχοι Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας Νομού Σάμου ζητούν να εξασφαλιστεί η τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, του Αγίου Κηρύκου, της Νότιας Ικαρίας και των Φούρνων.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων στις Δ.Ε.Υ.Α των Ο.Τ.Α του Νομού Χανίων ζητεί να εξαιρεθούν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης από το Ν 3833/2010.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την άμεση λειτουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στη Μεσσαρά Κρήτης.
Ο Βουλευτής Ημαθίας κ. Μιχαήλ Χαλκίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αγίου Κηρύκου Ικαρίας Σάμου ζητεί έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των ζημιών από κατολισθήσεις στον οδικό άξονα Αγίου Κηρύκου-Ραχών.
Η Βουλευτής Έβρου κ. Ελένη Τσιάουση κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων στις τιμές και την ποιότητα των υγρών καυσίμων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε την κ. Ηρώ Διώτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Αναφορών και Ερωτήσεων της Τρίτης 20ης Απριλίου 2010.
Α. ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.5 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 6140/16-2-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Γείτονα προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων.
2.- Η με αριθμό 639/4-11-2009 Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνα Γαληνού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω καταρροϊκού πυρετού των προβάτων στο Νομό Λέσβου.
3.- Η με αριθμό 1098/16-11-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία του Γραφείου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης Πολιτών στο Επαρχείο Καρπάθου- Κάσου.
4.- Η με αριθμό 1650/26-11-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το εμβόλιο της Νέας Γρίπης H1N1.
5.- Η με αριθμό 7341/10-3-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, σχετικά με τη χρηματοδότηση των Κέντρων και των Προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
Β. ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.5 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 7676/18-3-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
της Ολομέλειας της Βουλής, για τον εορτασμό της ημέρας του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα μιλήσουν, ο Πρόεδρος της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής, εφόσον το επιθυμούν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτριος Δρούτσας για πέντε λεπτά έκαστος.
Σας γνωστοποιώ ότι κατά την Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της σημερινής για τον εορτασμό της ημέρας του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπύρος Χαλβατζής ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τη Βουλευτή του κόμματος, κ. Νικολαΐδου Βέρα και επίσης ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέξης Τσίπρας ορίζει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή και Ζ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Αθανάσιο Λεβέντη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα 19 Απριλίου 2010 γιορτάζουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά την ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης που καθιερώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 130/2008.
Ανακαλούμε στο νου και τη μνήμη μας γεγονότα και εικόνες που σηματοδοτούν την ιστορία μας, τη συνείδησή μας και τροφοδοτούν τη σχέση αλληλεπίδρασης με τις πανανθρώπινες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες του πολιτισμού μας.
Ο Φιλελληνισμός είναι ένα κίνημα του οποίου η εμφάνιση ανατρέχει ήδη στους αρχαίους χρόνους. Το ελληνικό πνεύμα σε μια πολύ πρώιμη χρονική περίοδο της ιστορίας του παγκόσμιου πολιτισμού γέννησε πρωτοπόρα χαρακτηριστικά και σκέψεις που για να εδραιωθούν σε ευρεία έκταση χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια. Έννοιες όπως η ισότητα, η ελευθερία, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία γεννήθηκαν μέσα από την ελληνική φιλοσοφία και διαλεκτική.
Η ευρωπαϊκή διανόηση ανακαλύπτει με συστηματικό τρόπο τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό από την Αναγέννηση και εντεύθεν, με αποκορύφωμα τον 18ο αιώνα όπου το ενδιαφέρον για την Ελλάδα φτάνει στο απόγειό του.
Αυτό που στην αρχή εκδηλώνεται ως απλός θαυμασμός για την αρχαία ελληνική τέχνη, την αισθητική, την έννοια του κάλους ωριμάζει μέσα από την αφομοίωση σημαντικών διανοούμενων και φιλολόγων προς την κατεύθυνση ενός ανυπολόγιστης αξίας ερευνητικού έργου που θα έλεγε κανείς αναγέννησε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον απέδωσε εκ νέου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού.
Το ελληνικό πνεύμα λειτούργησε ως μοντέλο και πηγή έμπνευσης για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, σε μια εποχή που στην Ευρώπη αναδυόταν το φλέγον ζήτημα των εθνικών ταυτοτήτων.
Από την άλλη, η προ επαναστατική Ελλάδα ανακάλυπτε μέσα από το βλέμμα των ευρωπαίων ένα χαμένο είδωλο του εαυτού της που μετέπειτα αποτέλεσε κομβικό στοιχείο της εθνικής ιδεολογίας και της διαμόρφωσης του ελληνικού κράτους. Ο Φιλελληνισμός των διανοούμενων που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη των εθνικών κινημάτων βοήθησε σημαντικά την υπόθεση της ελληνικής επανάστασης.
Τον 19ο αιώνα ο Φιλελληνισμός εκδηλώθηκε κυρίως σε σχέση με τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821 ο οποίος συμπύκνωνε την αξίωση ενός λαού για αυτόνομη ύπαρξη.
Οι απανταχού Φιλέλληνες συνέδεσαν το δίκαιο αίτημα ενός καταπιεσμένου λαού με τις προοδευτικές ιδέες του διαφωτισμού και τη γενικότερη εξέγερση εναντίον των συντηρητικών και αντιδραστικών δυνάμεων που εκπροσωπούνταν κυρίως στους κόλπους της Ιερής Συμμαχίας.
Υπέρμαχοι του ελληνικού αιτήματος για ελευθερία υπήρξαν πολλοί ευρωπαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες οι οποίοι επηρεάστηκαν βαθύτατα από την εξέγερση των Ελλήνων, αυτή που τους έδινε άλλωστε τροφή έμπνευσης και κίνητρα δημιουργικότητας. Ο Φιλελληνισμός εξάλλου ήδη από εκείνη την εποχή δεν εξαντλείται στο θαυμασμό και τη συμπάθεια προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες ως έθνος. Λαμβάνει τη διάσταση της υποστήριξης, της διαφύλαξης και της διεκδίκησης των δημοκρατικών αρχών. Αποτελεί μια πτυχή της ευρύτερης προοδευτικής θεώρησης του κόσμου μέσα από το πρίσμα της Διεθνούς Αλληλεγγύης που βασίζεται στις αρχές της ελευθερίας και της ισότητας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι με αφορμή και αφετηρία τον Φιλελληνισμό, αναμοχλεύονται και διακινούνται στους πνευματικούς προοδευτικούς κύκλους ιδέες για τη συγκρότηση μιας νέας ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας εναντίον των κατεστημένων και ιδίως των αυταρχικών καθεστώτων.
Σε κάθε περίπτωση, το κίνημα του Φιλελληνισμού και ό,τι αυτό συμβολίζει δεν εδράζεται σε επίσημες πολιτειακές σχέσεις αλλά στην αυθόρμητη και πηγαία έκφραση των πνευματικών ανθρώπων. Ανάμεσα σε αυτούς ο Λόρδος Βύρων, κατέχει περίοπτη θέση αφού η ζωή του και το έργο του ταυτίστηκαν με την προσπάθεια των υπόδουλων Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους αλλά και με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδυνάτων που εναντιώνονταν σε κάθε μορφή καταπίεσης.
(FT)
(1XS)
Ο Λόρδος Βύρων έμεινε γνωστός και ως πολίτης του κόσμου, γεγονός που υπογραμμίζει, δικαίως, την καθολική, πανανθρώπινη –θα έλεγα- διάσταση της προσωπικότητάς του, αλλά και της έννοιας του Φιλελληνισμού. Προς αναγνώριση της μείζονος προσφοράς του Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα, η ελληνική πολιτεία επέλεξε να ορίσει ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης την 19η Απριλίου, ημερομηνία θανάτου του ποιητή.
Σήμερα, ο Φιλελληνισμός αποκτά μία σύγχρονη διάσταση, που συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη της συνεργασίας με άλλα κράτη σε διάφορους τομείς, όπως αυτούς, πέραν από την οικονομία, της εκπαίδευσης, της έρευνας, του πολιτισμού, της τεχνολογίας, του τουρισμού. Συνδέεται με τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, μέσω της ίδρυσης και στελέχωσης τμημάτων ελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε να μεριμνήσουμε για το ζήτημα της συρρίκνωσης ή και κατάργησης εδρών νεοελληνικών σπουδών, που δυστυχώς παρατηρείται τελευταία.
Η παρουσία της δυναμικής ελληνικής ομογένειας στο εξωτερικό διαδραματίζει αποφασιστικό, επίσης, ρόλο στη διάδοση του Φιλελληνισμού και γι’ αυτό οι δικές της προσπάθειες και οι δικοί της αγώνες χρειάζονται τη στήριξη όλων μας. Η διάσταση εξάλλου της Διεθνούς Αλληλεγγύης στο εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου «Φιλελληνισμός» αναδεικνύεται σήμερα ακόμη περισσότερο, σε σχέση με το παρελθόν. Και εξηγώ αμέσως τους λόγους.
Οι όροι λειτουργίας του οικονομικού και πολιτικού συστήματος, η μεγαλύτερη ελευθερία κυκλοφορίας εργατικού δυναμικού, η ταχύτατη μετάδοση της πληροφορίας από τη μία άκρη της γης στην άλλη, η πολυπολιτισμικότητα της κοινωνίας μας, ακόμη και οι δυσκολίες που υπάρχουν και στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας, προσδίδουν μία ανανεωμένη εννοιολογική χροιά στον όρο Φιλελληνισμός.
Πλέον, μιλούμε για ένα κίνημα που, στο πλαίσιο ενός πλανητικού χωριού που ζούμε, συμβάλλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μιλούμε για ένα πνευματικό ρεύμα που αντιτάσσεται στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία, στη μισαλλοδοξία και που στηρίζεται στις πανανθρώπινες αξίες της ειρήνης, της ισότητας, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα αγωνιζόμαστε για τη διαμόρφωση μιας εικόνας αξιοπιστίας, πάνω απ’ όλα, της Ελλάδας, που δικαιούται να συνδιαλέγεται με ισότιμους όρους με τους εταίρους της και που ανατρέπει τυχόν στερεότυπα, ακόμη και παγιωμένες αντιλήψεις. Φιλελληνισμός είναι ένα κίνημα με βαθιές ρίζες στο χρόνο.
Η σημερινή μέρα θυμίζει σε όλους μας την προσφορά του ελληνισμού μέσα από τους αγώνες του. Υπενθυμίζει όμως και τις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις, τις οποίες καλούμαστε να ανταποκριθούμε για τη συνέχιση των οραμάτων μας, για τη συνέχιση και εξέλιξη του κινήματος του Φιλελληνισμού, μέσα από την υπέρβαση των σημερινών εμποδίων και μέσα από την οπτική της Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η Βουλή των Ελλήνων τιμά για δεύτερη χρονιά την Ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης, μετά από την πρωτοβουλία την οποία πήρε την προηγούμενη χρονιά ο Πρόεδρος κ. Δημήτρης Σιούφας και θεσμοθετήσαμε ακριβώς αυτή την ημέρα.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα εδώ για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, που από κάθε γωνιά της γης και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, δεν δίστασαν να εκφράσουν με ενθουσιασμό τα αισθήματα αγάπης και θαυμασμού προς την πατρίδα μας, να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια σε δύσκολες στιγμές, ακόμη και τη ζωή τους, για τη δικαίωση του ελληνικού αγώνα, προσθέτοντας μία νέα και εξαιρετικά ηχηρή έννοια στο λεξιλόγιό μας, αυτή του Φιλελληνισμού.
Μιλώντας, λοιπόν, για το Φιλελληνισμό και ξεφεύγοντας από τα στεγανά, τα αρχικά όρια μιας ελιτίστικης αρχαιολατρίας, η ταύτιση με την ελληνική διεκδίκηση για ελευθερία και ανεξαρτησία τις δύο πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα, για να φθάσει στο απόγειό της με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, γίνεται κίνημα καταλυτικό για όλον τον τότε πολιτισμένο κόσμο στη Δυτική Ευρώπη, αλλά και στη Βόρειο Αμερική. Ενσωματώνει παράλληλα και μια έντονη διαμαρτυρία απέναντι στις συντηρητικές και καταπιεστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη, αν όχι με αποτροπιασμό, τα απελευθερωτικά κινήματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες, που διεκδικούνται από τους λαούς την εποχή εκείνη.
Όπως έχει αναφέρει και ο Γερμανός ιστορικός Μέντελσον Μπαρτόλντυ, ο Φιλελληνισμός είχε γίνει μία δύναμη. Ισοπέδωσε τις μέγιστες πολιτικές αντιθέσεις και ένωσε τα εχθρικά πολιτικά κόμματα σε έναν κοινό ενθουσιασμό. Επέδρασε όπως συνήθως επιδρούν μόνο τα θρησκευτικά κινήματα, γκρέμισε τους μεσότοιχους των κοινωνικών τάξεων και των εθνικών συνειδήσεων. Ο Λόρδος Βύρωνας μέσα από την ποίησή του, ο Γάλλος Ντε λα Κρουά με τους συγκλονιστικούς του πίνακες, ο Βίκτωρ Ουγκώ, στη Γερμανία ο Γκαίτε, ο Σίλερ και ο Μίλλερ είναι μερικοί μόνο από αυτούς που δεν δίστασαν ενάντια στο ρεύμα της εποχής, στο συντηρητικό ρεύμα της εποχής, να αντιπαραθέσουν όχι μόνο τη δύναμη του ταλέντου τους και του λόγου τους, αλλά και ορισμένοι απ’ αυτούς και την ίδια τους τη ζωή, εμπνεόμενοι ακριβώς από το δράμα του δικού μας λαού, ενός λαού μακρινού σε αυτούς.
Μπορεί το κίνημα του Φιλελληνισμού να έφτασε στο ζενίθ την εποχή του ευρωπαϊκού ρομαντισμού, όμως η ουσία του δεν είναι καθόλου ρομαντική. Είναι απτή και συγκεκριμένη και αφορά στην βίαιη παραβίαση θεμελιωδών αξιών της ανθρώπινης υπόστασης, στην αποτίναξη του ζυγού κάθε μορφής, όπως ο καθένας το βλέπει και το αντιλαμβάνεται μέσα από το δικό του πρίσμα και στο πρόσταγμα της αλληλεγγύης και της από κοινού προσπάθειας.
Μετά την απελευθέρωση ο Φιλελληνισμός παρουσίασε, όμως, μεταπτώσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα συνδυάστηκε με απόπειρες έμμεσης ή και άμεσης εμπλοκής στα εσωτερικά της χώρας μας, με επεμβάσεις και παρεμβάσεις, ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση και τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων της εποχής.
Σήμερα, τιμούμε τους φιλέλληνες, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα μας ζει μία από τις δυσκολότερες στιγμές στη μεταπολιτευτική της ιστορία, σήμερα που βάλλεται από αήθεις επικοινωνιακές προσεγγίσεις σε διεθνές επίπεδο και βρίσκεται στο στόχαστρο ως μάλιστα, παράδειγμα προς αποφυγή. Σήμερα, στα μέσα του Απρίλη, του πιο σκληρού μήνα, όπως είχε πει ο Τ.S. Έλιοτ, στο μήνα που συγκρούεται η φύση με τα θέλω και τα μπορώ, εν μέσω σκληρών και δύσκολων αποφάσεων και πρωτοβουλιών, σήμερα προτάσσουμε για μία ακόμη φορά τις αξίες μας και το σκοπό της κοινής μας προσπάθειας. Και ο σκοπός αυτός δεν αφορά μόνο εμάς.
Σήμερα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μία μεγάλη θεσμική, πολιτική και οικονομική κρίση, γιατί δεν έχει ούτε προβλέψει, ούτε είχε δημιουργήσει μηχανισμούς αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας εις βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης. Σήμερα, όμως, η Ελλάδα δεν είναι μία ξένη υπόθεση για τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, η περίπτωση της Ελλάδας, είναι μία καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση.
Η Ελλάδα μπορεί σήμερα να έχει γίνει σήμερα στόχος επιθέσεων από κερδοσκόπους και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά η ουσία είναι μία. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και γι’ αυτό έχει εργαστεί σκληρά ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και η Κυβέρνησή μας όλους τους τελευταίους μήνες. Για να ξαναφέρουμε, ακριβώς, στην επιφάνεια εκείνες τις δράσεις που ενισχύουν την κοινοτική αλληλεγγύη.
Στην εποχή μας, σε ένα περιβάλλον με έντονα τα στοιχεία της παγκοσμιοποίησης, όπου η αλληλεξάρτηση και η αλληλεπίδραση σε όλους τους τομείς, στην οικονομία και στον πολιτισμό, είναι ιδιαίτερα έντονη, η αλληλεγγύη είναι κάτι πολύ περισσότερο από την παροχή ad hoc βοήθειας και υποστήριξης. Γίνεται ανάγκη επιβίωσης για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τα κράτη-μέλη και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Γιατί τα φαινόμενα και τα προβλήματα της εποχής δεν περιορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια ενός κράτους-μέλους.
Η κρίση, όπως αυτή που τώρα αντιμετωπίζουμε, δεν είναι μονοδιάστατη. Αυτή η κρίση δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική και οικονομική, είναι και κοινωνική και περιβαλλοντική, είναι πάνω απ’ όλα όμως βαθύτατα πολιτική και δεν αφορά μόνο τη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα των λαών της Ευρώπης. Και αυτή η κρίση αφορά στην πραγματικότητα το σύνολο, αλλά και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, τη δυνατότητα της ίδιας της Ευρώπης να οργανώσει το δικό της μέλλον με το δικό της ισχυρό νόμισμα.
Είναι ταυτόχρονα όμως και μία δοκιμασία της συλλογικής βούλησης των λαών, αλλά και των κυβερνήσεων, να έχουμε μία Ευρώπη ενωμένη, αξιόπιστη και αποτελεσματική, αναπτύσσοντας κοινές πολιτικές, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής και των καιρών μας.
(PS)
(1FT)
Σε τέτοιες στιγμές γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανάγκη για φωνές και προσωπικότητες σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα οραματιστούν και θα τολμήσουν, έχοντας πάντοτε στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Σ’ αυτή την κρίσιμη εθνική συγκυρία, σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, απαιτείται πάνω απ’ όλα, εδώ στην Ελλάδα, ένα ισχυρό εσωτερικό μέτωπο των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας μας για να αναδείξουμε την Ελλάδα των αρχών και των αξιών, για να δώσουμε μια αποφασιστική απάντηση στο σύγχρονο ανθελληνισμό που αναπτύσσεται στις μέρες από όπου και αν προέρχεται, να βάλουμε τέλος στις λοιδορίες για την πατρίδα μας, να αρνηθούμε οριστικά την καταθλιπτική αυτοαπαξίωση και το αυτομαστίγωμα που καθηλώνει και ακυρώνει στην πράξη κάθε συλλογική και ελπιδοφόρο προσπάθεια.
Σ’ αυτή ακριβώς την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε από κοινού αντλώντας δύναμη από το απόθεμα αισιοδοξίας εκείνων που σήμερα πιστεύουν στην αξία και την προοπτική της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και να εργαζόμαστε σκληρά για να είμαστε αντάξιοι της υποστήριξης και της αλληλεγγύης όσων αγαπούν και υποστηρίζουν την Ελλάδα, για να δικαιώνουμε καθημερινά αυτούς που έχουν γράψει ότι το χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς την γη, προς τη χώρα της επιστήμης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των τεχνών είναι χρέος που δεν μπορεί ποτέ να εξοφληθεί.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Θύμισα και νωρίτερα, κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα γιορτάζουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά την ημέρα του Φιλελληνισμού. Αναφέρθηκα στην καθιέρωσή της με το Προεδρικό Διάταγμα του 2008, αλλά μου διέφυγε -και ευτυχώς ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε σ’ αυτό- να πω ότι ήταν πρωτοβουλία του κυρίου Σιούφα, του προκατόχου μου του Προέδρου της Βουλής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι συγχαρητήρια αξίζουν στον παριστάμενο σήμερα μεταξύ μας πρώην Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Δημήτριο Σιούφα, για την πρωτοβουλία το 2008 προς τον τότε Υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης να προαχθεί και να υπογραφεί ένα προεδρικό διάταγμα, με το οποίο σήμερα έχουμε για δεύτερη χρονιά την ευκαιρία να τιμήσουμε, να συζητήσουμε και να διαλεχθούμε γι’ αυτό που άφησε πίσω σαν φιλοσοφικό δημοκρατικό κίνημα, αλλά και σαν ελληνική ενόραση, ο Λόρδος Βύρων.
Ο Λόρδος Βύρων υπήρξε ένας άνθρωπος-ενσάρκωση του Φιλελληνισμού, όχι μόνο ως χώρο, αλλά και ως ιδέα, ως πολιτιστική παράδοση, ως συνεκτικός κρίκος της αλληλεγγύης των λαών στην Ευρώπη και όχι μόνο. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος είχε την ευκαιρία το 1812, στη Βουλή των Λόρδων για πρώτη φορά να μιλήσει εναντίον της θανατικής καταδίκης, όταν κάποιοι εργαζόμενοι τότε κατέστρεψαν τα μηχανήματα της κλωστοϋφαντουργίας στο Νότιγχαμ.
Ήταν εκείνος που για πρώτη φορά ήγειρε το ανάστημά του απέναντι στην κλοπή των Μαρμάρων του Έλγιν και ήταν εκείνος ο οποίος με την ευκαιρία του Μεσολογγίου, θα έλεγα ότι έβαλε τη σφραγίδα, πραγματικά, της διάδοσης της βαθιάς ελληνικής ψυχής και της πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία έχουμε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί φιλόσοφοι και σοβαροί μεγάλοι άντρες της ιστορίας αναφέρθηκαν σε αυτόν. Αγέρωχο αγωνιστή της ελευθερίας των λαών, τον είπε ο Γκόργκι. Νους φωτεινός, κατά τον Γκαίτε, αλλά και ποιητική ιδιοφυία και διάνοια πολιτική κατά τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Ο Λόρδος Βύρων αναδείχθηκε σε βάρδο της ελευθερίας και κορυφαίο εκπρόσωπο του πνεύματος και της αντίστασης κατά των ισχυρών της εποχής. Και ουσιαστικά θα έλεγα για εμάς, για τη δικιά μας ιστορία, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο και την Ευρώπη θεμελίωσε τα βασικά χαρακτηριστικά και την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, που αποτελεί, θα έλεγα, τον πιο ισχυρό συνεκτικό κρίκο της ύπαρξης των διαφορετικών πολιτισμών και της ίδιας ιστορίας.
Πράγματι είναι εξαιρετική η σύμπτωση αυτή την περίοδο, στον πυρήνα της περιδίνησης μιας μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μπήκε και στην Ευρώπη και πέρασε και στην Ελλάδα, η υπόθεση της αλληλεγγύης να είναι μια εξαιρετικά σοβαρή ιστορία, η οποία αναδεικνύεται σήμερα ως μείζον προβληματισμός στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πράγματι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται σήμερα μετά τη Νομισματική Ένωση, την οποία έχει φτιάξει, να ανακαλύψει τις όποιες χορδές εσωτερικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και νότες εσωτερικές έχει. Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα να έχει αναδειχθεί σε ένα νομισματικό γίγαντα, αλλά αποδεικνύεται στα ζητήματα της αλληλεγγύης ότι δεν έχει μηχανισμό και προφανώς αναδεικνύεται και σε ένα δημοσιονομικό νάνο, σε ό,τι αφορά την εσωτερική της στήριξη.
Ασφαλώς εμείς, η Ελλάδα, είναι προφανές ότι είμαστε η εστία ενός παγκόσμιου πειράματος για μεν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά την στήριξη του ευρώ, για δε τις παγκόσμιες αγορές η απαρχή ενός καινούριου, μιας σύγκρουσης κάποιων συμφερόντων με παρονομαστή τη χώρα μας και με στόχο, ενδεχομένως βεβαίως το κέρδος και ίσως εδώ να διακυβεύεται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και εδώ η πολιτική, αυτό που εμείς κάνουμε εδώ και ο δημόσιος πολιτικός διάλογος, έχει ξεχωριστή αξία για την προστασία της χώρας μας, που είναι κοιτίδα των πολιτιστικών αγαθών, κομμάτι των οποίων ανέδειξε ο Λόρδος Βύρων.
Και είναι βέβαιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και προφανές, για να μπούμε στην επικαιρότητα τη σημερινή, ότι κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών δεν αποτελεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν είναι κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι ετερόκλητα συμφέροντα που έχουν αναγκαστικά μια αριθμητική στόχευση. Και εδώ χρειάζεται κοινή στράτευση, αλλά με μια κατεύθυνση.
Εμείς να αποτελέσουμε την εστία και την απαρχή, από την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται εκ των πραγμάτων να αναπτύξει το δικό της μηχανισμό και εμείς, η χώρα μας και ο εσωτερικός διάλογος, τον οποίο οφείλουμε να καταρτίσουμε, πρέπει να είναι εκείνος που δεν θα επιτρέψει σε αυτά τα ετερόκλιτα συμφέροντα να μπουν στη χώρα, να μπουν στην Ευρώπη μέσα από τη χαραμάδα την οποία έχει αφήσει η Ελλάδα.
Οι Έλληνες δεν είναι μόνοι, αλλά αυτό πρέπει να αποδειχθεί. Οι Έλληνες δεν πρέπει να αισθάνονται μόνοι, γιατί πρέπει κάθε φορά την περηφάνια των Ελλήνων να την αισθανόμαστε και να είναι αυτή που θα κινητοποιεί την παγκόσμια Διεθνή Αλληλεγγύη και τον Φιλελληνισμό.
Άρα, οφείλουμε να αποδεικνύουμε και να καταδεικνύουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή ότι ούτε τεμπέληδες είμαστε, ούτε ανίκανοι είμαστε, ούτε διεφθαρμένοι είμαστε. Πρέπει αυτό να το δηλώνουμε επισήμως, όπου και να στεκόμαστε, όπου και αν ανήκουμε ως πολιτικό σύστημα. Δεν πρέπει να καλλιεργείται ούτε ο φόβος, ούτε η μιζέρια, ούτε να εξευτελίζεται ένας λαός, ο οποίος στο τέλος-τέλος της γραφής δεν υποφέρει καθόλου περισσότερο και καθόλου λιγότερο από πολλούς άλλους σ’ αυτή την οικονομική συγκυρία. Το αίσθημα αισιοδοξίας την Ελλήνων πρέπει να είναι ψηλά. Κανένα κόμμα, καμία Κυβέρνηση, κανένα πολιτικό σύστημα δεν πέτυχε ποτέ, όταν έχει ένα λαό καταρρακωμένο και όχι περήφανο και κυρίως όταν είναι ένας λαός χωρίς αυτοπεποίθηση.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα σ’ αυτή τη συγκυρία μπορούμε να πούμε ότι κρίνεται ασφαλώς ένα μεταβατικό μοντέλο στη χώρα, αλλά κρίνεται και μια πολιτική. Μια πολιτική, η οποία θα αφήσει αποτύπωμα στην οικονομική και την κοινωνική ιστορία αυτού του τόπου. Γιατί η έξοδος από την κρίση θέλει όραμα, πρόγραμμα, θέλει κοινωνικό συμβόλαιο και θέλει οπωσδήποτε διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό δεν είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τα συντηρεί.
Και κλείνω λέγοντας ότι είπε ο Λόρδος Βύρων: «Θα ξεσηκώσω αν μπορέσω και τις πέτρες ακόμα ενάντια στους τυράννους αυτής της γης.» Εμείς, λοιπόν, καλούμαστε σήμερα και η Κυβέρνηση περισσότερο από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, για ευνόητους λόγους, να ξεσηκώσει αν μπορέσει ακόμα και τις πέτρες και όχι να τις πετάει ψηλά γιατί θα πέσουν στα κεφάλια μας. Γιατί πρέπει να ξαναποκτήσουμε την αυτοπεποίθηση για να εμπνεύσουμε πάλι τα φωτισμένα μυαλά του κόσμου, για να κινητοποιηθεί ο νέος Φιλελληνισμός, όχι γιατί τον έχουμε ανάγκη για την επιβίωσή μας, είναι βέβαιο ότι έχουμε τις δικές μας δυνάμεις, αλλά κυρίως για να αποδείξουμε εμείς οι Έλληνες, στον εαυτό μας πρώτα απ’ όλα και στους υπόλοιπους, ότι είμαστε περήφανος λαός.
(AS)
(1PS)
Η πρόκληση για την Κυβέρνηση νομίζω ότι είναι προφανής και οι κίνδυνοι από το σχέδιο για το οποίο συζητάμε και μπαίνουμε σιγά-σιγά είναι επίσης, προφανείς.
Οι εποχές, λοιπόν, είναι επείγουσες και οι καιροί, δυστυχώς, είναι ξεροκέφαλοι.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βέρα Νικολαϊδου.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καθιερώθηκε από πέρυσι, μετά από πρωτοβουλία του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Δημητρίου Σιούφα ως ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης η 19η Απριλίου, ημέρα του θανάτου, ενός από τους πλέον γνωστούς εκπροσώπους αυτού του ρεύματος, που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τα χρόνια της επανάστασης του 1821, την ημέρα του θανάτου, δηλαδή, του Λόρδου Βύρωνα, που ανέπτυξε πλούσια δράση εκείνη την περίοδο, στηρίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας.
Εμείς δεν προσδίδουμε στους όρους Φιλελληνισμός και Φιλέλληνες φυλετικά και εθνικά χαρακτηριστικά. Δεν τους ερμηνεύουμε με προσωπικούς όρους και χαρακτηριστικά. Τους ερμηνεύουμε με κοινωνικούς και ιστορικούς όρους.
Είναι γνωστό ότι η επανάσταση του 1821 έγινε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, σε συνθήκες που ήταν παντοδύναμη και έμοιαζε ακατανίκητη η Ιερά Συμμαχία που εκπροσωπούσε τις πιο αντιδραστικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της εποχής, που απεχθάνονταν κάθε τι το προοδευτικό, που ήταν επηρεασμένο από την Γαλλική Επανάσταση του 1789. Ήταν η επανάσταση που ταρακούνησε τη φεουδαρχία και τη μοναρχία στην Ευρώπη.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ελληνική επανάσταση, ενώ από τη μία έφερε ταραχή και μίσος στις δυνάμεις της αντίδρασης, που εξέφραζαν τη φεουδαρχία και την μοναρχία, από την άλλη προκάλεσε τη συμπάθεια και τον ενθουσιασμό σε φιλελεύθερες και επαναστατικές δυνάμεις της εποχής.
Η αντίδραση τότε μεσουρανούσε στην Ευρώπη. Το επαναστατικό κύμα, που είχε πυροδοτήσει τη Γαλλική Επανάσταση μπροστά στην κυριαρχία και την επίθεση των αντιδραστικών δυνάμεων, που ήθελαν να σταματήσουν κάθε τι προοδευτικό στον τροχό της ιστορίας, υποχωρούσε. Παρά την προσωρινή ήττα και την υποχώρηση, τα επαναστατικά κινήματα δεν έσβησαν.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκείνη την περίοδο, τα ξεσπάσματα στη Νεάπολη και τη Σικελία το 1720. Γι’ αυτό και στο άκουσμα της εξέγερσης άρχισαν να έρχονται εθελοντές στη χώρα μας για να αγωνιστούν στο πλευρό του λαού μας, απέναντι στην Οθωμανική αυτοκρατορία και γενικότερα να αναπτύσσεται ένα κίνημα αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο λαό μας. Ποιοι ήταν αυτοί οι εθελοντές που έτρεξαν να βοηθήσουν τον ξεσηκωμένο αγωνιζόμενο λαό μας; Ήταν οι Καρμπονάροι της Ιταλίας, οι Δημοκράτες της Γαλλίας, οι ελευθερόφρονες επαναστάτες της Ισπανίας και από τους Άγγλους φυσικά, που δραστηριοποιήθηκαν στο πλευρό του ξεσηκωμένου λαού μας, ανάμεσα σε πολλούς επώνυμους και ανώνυμους ξεχωρίζει ο Λόρδος Βύρων.
Βέβαια, θα ήταν παράλειψη, εάν δεν αναφερθούμε στη συμβολή των προοδευτικών διανοουμένων της εποχής του Βίκτωρος Ουγκώ, του Πούσκιν, του Γκαίτε, του Ντελακρουά και μιας σειράς άλλων, που αναφέρονται σε μια σειρά ιστορικά βιβλία.
Στη συνέχεια και με πρόσχημα την αλληλεγγύη στο λαό μας είχαμε, όμως, και την εμφάνιση σχημάτων που ήθελαν τη χειραγώγηση του αγώνα. Είχε αρχίσει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις, που βλέποντας ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν την εξέλιξη, επεδίωκαν, η κάθε μια για λογαριασμό της, τον έλεγχο της περιοχής.
Επομένως, από την ιστορία της Επανάστασης του 1821 και από την ιστορία των άλλων κινημάτων, επιβεβαιώνεται ότι ο Φιλελληνισμός και η αλληλεγγύη δεν έχουν αφηρημένο περιεχόμενο. Υπάρχει πάντα το ερώτημα: Αλληλεγγύη σε ποιον και για ποιον; Αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, ενάντια στην εθνική και κοινωνική καταπίεση που εξέφραζαν αυτοί που στην ιστορία έμειναν ως Φιλέλληνες ή αλληλεγγύη ανάμεσα στους τυράννους και τους καταπιεστές, που εξέφραζε η Ιερά Συμμαχία και οι αντιδραστικές δυνάμεις της εποχής;
Ο λαός μας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε όλες τις κρίσιμες καμπές της ιστορίας μας δέχθηκε την αλληλεγγύη και στήριξε με την αλληλεγγύη του τους λαούς που αγωνίζονταν. Τα μηνύματα αυτά παραμένουν διαχρονικά, παραμένουν διδακτικά και –θα έλεγα- πολύ επίκαιρα, σήμερα που οι λαοί έχουν να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις απέναντι στους λαούς, απέναντι στις δυνάμεις της αντίδρασης του ιμπεριαλισμού και του κεφαλαίου, σε αυτές τις πιέσεις και τους εκβιασμούς σήμερα των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ελληνικής Κυβέρνησης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και όσων τους στηρίζουν για να σκύψουν οι λαοί, για να σκύψει ο λαός μας το κεφάλι. Πρέπει οι λαοί και ο λαός μας να ξεσηκωθούν και να αντιτάξουν τη δική τους αλληλεγγύη, την αλληλεγγύη των εργαζομένων, την αλληλεγγύη των λαών.
Με αυτές τις σκέψεις θα τιμούμε τη μνήμη όλων εκείνων που στάθηκαν στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα πέντε μαθήτριες και μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Καστελίου Ηρακλείου Κρήτης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το 2008 ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Κωνσταντίνος Ρωμανός, ασχολήθηκε με το φαινόμενο του Φιλελληνισμού και με το αντίθετό του τον ανθελληνισμό, κάνοντας λόγο για ένα δίπολο, που το έχουμε δει κατά καιρούς μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Ο κ. καθηγητής έθεσε, λοιπόν, το ερώτημα: Από πού πήγασε ο Φιλελληνισμός; Πήγασε, προφανώς, από την αγάπη, από τον έρωτα κάποιων ανθρώπων, έναντι του ελληνικού ιδανικού, έναντι όλων αυτών των πραγμάτων που πρόσφερε στην ανθρωπότητα ο ελληνικός πολιτισμός, είτε πρόκειται για τις τέχνες, τα γράμματα, την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, την ίδια τη Δημοκρατία.
Το ενδιαφέρον, όμως, της προσέγγισής του είναι, το πώς όρισε τον αντίθετο πόλο, τον ανθελληνισμό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον αξιότιμο καθηγητή, ο ανθελληνισμός πηγάζει από την εξής διαδικασία: Ένας φιλέλληνας απογοητεύεται κατά την επαφή του με το σύγχρονό του Έλληνα, τον Έλληνα της καθημερινότητας –όλους εμάς, δηλαδή- και μεταβάλλει στάση και άποψη. Γιατί; Διότι, σύμφωνα με τους όρους της πολιτικής ψυχολογίας, βάσει των οποίων όρων προσέγγισε το φαινόμενο αυτό, το δίπολο αυτό ο αξιότιμος καθηγητής, όταν κάποιος από κάτι το ιδανικό περνάει σε κάτι το πραγματικό, τότε είναι δυνατόν να απογοητευθεί. Έχουμε δηλαδή, τη διαδικασία μιας ανώμαλης προσγείωσης. Προσγειωνόμαστε από κάτι το ιδεατό, το ιδανικό, σε κάτι το πραγματικό, που μας απογοητεύει.
Και ο καθηγητής κατέληξε ότι εξ αυτού του λόγου παρατηρήθηκε το φαινόμενο του ανθελληνισμού.
Η ιστορία με ιστορικά παραδείγματα δικαιώνει την προσέγγιση αυτή; Τη δικαιώνει. Διότι, φαντασθείτε ότι οι Ρωμαίοι από την μία πλευρά εναγκαλίσθηκαν οτιδήποτε το ελληνικό και ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά μισούσαν τους Έλληνες. Τους ονόμαζαν «Γραικύλους» διπλοπρόσωπους, οποιαδήποτε βρισιά μπορείτε να φαντασθείτε.
Αν πάμε τώρα στο Μεσαίωνα, το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στους Φράγκους και στους Άραβες. Και αν πάμε στους νεωτέρους χρόνους του 1821, είχαμε τη μία πλευρά του Φιλελληνισμού, οι οποίοι όμως φιλέλληνες, οι ίδιοι σε πολλά γραπτά τους αναφέρονταν σε αυτήν την απογοήτευση που τους προκαλούσε η συμπεριφορά ή τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες –ας το πω έτσι- των συγχρόνων τους Ελλήνων.
Άρα, λοιπόν, υπάρχουν και ιστορικά προηγούμενα, που πιστοποιούν, δίνουν εγκυρότητα στην τοποθέτηση αυτή.
(ML)
(1AS)
Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, εμείς οι σύγχρονοι τώρα; Πρέπει να εφοδιάσουμε με νέα επιχειρήματα, με μία νέα δυναμική το φιλελληνισμό και ταυτόχρονα να κλείσουμε με τη συμπεριφορά μας τις πηγές του ανθελληνισμού. Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Μπορεί να επιτευχθεί, αγαπητοί συνάδελφοι, μόνο μέσα από ένα σύστημα παιδείας, ελληνοπρεπές, ελληνοκεντρικό, που στις μέρες μας λείπει. Ένα σύστημα παιδείας που θα δίνει στον Έλληνα την ιστορική προσέγγιση των πραγμάτων που θα πρέπει να προσλάβει ως άτομο, αλλά και ως συλλογική οντότητα, να του γνωρίζει τη γλώσσα του, που την αγνοεί. Με λίγες εκατοντάδες λέξεις μιλούν πλέον οι μαθητές και επικοινωνούν οι νέοι μας. Βεβαίως, θα του δώσει και αυτή την προοπτική για το μέλλον που χρειάζεται, μαθαίνοντάς του όμως τις αρχές, τις ιδέες, τις αξίες που δημιούργησαν αυτό το ρεύμα του φιλελληνισμού, τονώνοντας την εθνική του αυτοεκτίμηση, με λίγα λόγια.
Δυστυχώς, κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει αυτό το ελληνοπρεπές, ελληνοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα στις μέρες μας και δεν αναφέρομαι μόνο στην τρέχουσα κυβερνητική πολιτική, αλλά αναφέρομαι και στις προγενέστερες δεκαετίες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να δείξουμε την πρέπουσα ευγνωμοσύνη στους φιλέλληνες, αποκτώντας αυτοσεβασμό πρώτα εμείς οι ίδιοι.
Υπ’ αυτή την έννοια θέλω να θέσω ένα ερώτημα, για να το ακούσει και ο αξιότιμος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σήμερα. Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν σήμερα σύγχρονοι φιλέλληνες; Βεβαίως και υπάρχουν. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τριακόσιοι πενήντα εκπαιδευτικοί, αγαπητοί συνάδελφοι, από όλο τον κόσμο, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό του Μίλερ, ενός εξαίρετου καθηγητή της αρχαιολογίας στο Μπέρκλεϊ, έκαναν μία επιστολή προς τον Πρόεδρο της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντάς του ότι η πολιτική Μπους που αναγνώρισε τα Σκόπια είναι μία αποτυχημένη πολιτική, γέμισε ιστορικά αποκαΐδια την περιοχή των Βαλκανίων και θα πρέπει πάραυτα να αποσυρθεί γιατί στο κρατίδιο των Σκοπίων υπάρχουν Σλάβοι και Αλβανοί. Πάντως, δεν υπάρχουν Έλληνες.
Αυτοί οι τριακόσιοι πενήντα άνθρωποι έστειλαν στον Πρόεδρο της Αμερικής αυτή την επιστολή, την οποία και καταθέτω στα Πρακτικά για να υπάρχει. Επίσης, καταθέτω τα ονόματα αυτών των τριακοσίων πενήντα σύγχρονων φιλελλήνων, για να υπάρχουν στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού καλούμε τον Πρόεδρο της Βουλής και θέλουμε και τη συνδρομή των πρώην Προέδρων της Βουλής στο να κληθούν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, να γίνει μία τιμητική εκδήλωση υπέρ τους, να τους δώσουμε κάποιο μετάλλιο τιμής, να τους ονομάσουμε επίτιμους Έλληνες πολίτες και να τους δείξουμε, με λίγα λόγια, την ευγνωμοσύνη μας, κάτι που κάναμε και με τον κ. Μπαρόζο και με τον κ. Μπάκιν Μουν, χωρίς όμως, να έχουν προσφέρει αυτοί, αυτά που θα έπρεπε να προσφέρουν στην Ελλάδα.
Μια που μιλάει για ευγνωμοσύνη και αγνωμοσύνη, κύριε Πρόεδρε και να μην καταχρώμαι το χρόνο θέλω να κάνω μία δεύτερη ερώτηση στον παριστάμενο Αναπληρωτή Υπουργό.
Κύριε Υπουργέ, χρόνια τώρα πίσω από το γραφείο του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, υπήρχε ένας πίνακας. Ήταν ο πίνακας του Βρυζάκη, «η ευγνωμονούσα Ελλάδα», γνωστός πίνακας σε όλους από το 1958. Δεν είναι τόσο ο πίνακας, είναι ο συμβολικός αλληγορικός του χαρακτήρας. Η Ελλάδα, δηλαδή, ευγνωμονεί τα τέκνα της, αλλά και όλους εκείνους τους ανθρώπους που προσέφεραν στην υπόθεση της ελληνικής ανεξαρτησίας. Αυτός ο πίνακας έχει αποσυρθεί από το γραφείο του Πρωθυπουργού, που ήταν επίτηδες τοποθετημένος πίσω από το γραφείο του, για να το βλέπουν οι ξένοι ηγέτες και να αντιλαμβάνονται το συμβολισμό που σας ανέπτυξα πριν από λίγο.
Εμείς, θέλουμε να μάθουμε. Δεν θα κάνω καμία αξιολογική κριτική της ενέργειας αυτής. Πρέπει, όμως, να δώσετε μία ξεκάθαρη απάντηση εάν ο πίνακας έχει αποσυρθεί για λόγους συντήρησης, που μπορεί να είναι και αυτό, εάν έχει αποσυρθεί εντελώς και αν ισχύει το δεύτερο, για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός της χώρας –και αφού μιλάμε για το γραφείο του, με προσωπική του ευθύνη- κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση; Εμείς δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Παπανδρέου εσκεμμένα ή για άλλους λόγους προχώρησε σε μία τέτοια ενέργεια. Διότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να μιλάμε για φιλελληνισμό, για ευγνωμοσύνη της Ελλάδας που οφείλεται σε κάποιους ανθρώπους και παράλληλα με συμβολικές πάλι κινήσεις εμείς να υποδηλώνουμε πιθανόν –το τονίζω- κάτι άλλο.
Περιμένουμε, λοιπόν, συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί κύριε Υπουργέ, η ιστορία δεν διαγράφεται. Όσο και αν κάποιοι θέλουν να τη διαγράψουν. Ούτε οι πορείες των λαών μέσα στην ιστορία διαγράφονται, ούτε το περιεχόμενο της ίδιας της ιστορίας διαγράφεται.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο φιλελληνισμός είναι παλιά έννοια, πανάρχαια, όσο και ο ελληνισμός και ακόμα και στους αρχαίους χρόνους και στους ρωμαϊκούς χρόνους υπήρχαν φιλέλληνες όπως ο Αδριανός, ο Ηρώδης Αττικός και τόσοι άλλοι και βέβαια και στο Μεσαίωνα και στην Αναγέννηση και στο Διαφωτισμό.
Η ελληνική επανάσταση του 1821 δημιούργησε ένα κλίμα φιλελληνισμού και φιλελληνικών πράξεων και βέβαια πολλοί, χιλιάδες ενίσχυσαν, προσέτρεξαν, ήρθαν και πάλεψαν, μάτωσαν, έδωσαν τη ζωή τους εδώ με κορυφαίο παράδειγμα το Λόρδο Βύρωνα, ο οποίος δεν ξεκίνησε τότε το 1821. Είχε έρθει νωρίτερα. Είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε κατακεραυνώσει τον άλλον, το ληστή, το Λόρδο Έλγιν που κατέβασε τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα μετέφερε, με την κατάρα της Αθηνάς, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως ξέρουμε όλοι μας.
Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτοί που ήρθαν και προσέφεραν. Υπήρξαν και άλλοι που ήρθαν και επωφελήθηκαν το ξέρουμε πολύ καλά. Λεηλάτησαν και μετέφεραν στο εξωτερικό ανεκτίμητης αξίας αρχαιότητες. Αυτό, όμως, είναι μία άλλη ιστορία. Όπως μία άλλη ιστορία είναι και το πώς εκφράζονται και σήμερα μία σειρά από παράγοντες διεθνείς και άλλους, με τις δυσκολίες τις οποίες παρουσιάζει η χώρα μας. Και σήμερα, όμως, ο φιλελληνισμός έχει έννοια και ανάμεσα στα άλλα, η ελληνική γλώσσα η οποία κάποια στιγμή, μετά την αμερικανική επανάσταση, παρά λίγο να ήταν η επίσημη γλώσσα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η ελληνική γλώσσα έχει επίσης τους θαυμαστές τους, τους εραστές της και αυτούς που θέλουν να την μάθουν.
Κύριε Υπουργέ, είχαμε πάει στην Αμερική πριν από τρία χρόνια, στην τελετή της Εθνικής Ανεξαρτησίας και ο Αρχιεπίσκοπος της Αμερικής και άλλοι παράγοντες της ομογένειας μας είπαν τη μεγάλη δίψα που έχουν όχι μόνο Έλληνες για να μάθουν ελληνικά, αλλά και χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση από πλευράς ελληνικής καταγωγής. Ζητούν να μάθουν και υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες να προμηθεύσουμε με δασκάλους αυτούς τους ανθρώπους, την Εκκλησία, την Αρχιεπισκοπή, τους ομογενείς και άλλους που παλεύουν για να διαδοθεί η ελληνική γλώσσα, στην Αμερική αλλά και σε μία σειρά άλλες χώρες στην Αφρική, στην Ευρώπη και παντού και δυστυχώς υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν μία σειρά από σχολές ανά την υφήλιο αυτή τη στιγμή, γιατί εμείς δεν έχουμε κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε.
Βέβαια ο φιλελληνισμός το 19ο αιώνα παύει να αποτελεί μία προέκταση της αρχαιολατρείας και ενσωματώνει ταυτόχρονα και μία έντονη διαμαρτυρία απέναντι στις συντηρητικές και καταπιεστικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, τους τυράννους, όπως τους λέει ο Λόρδος Βύρωνας, που δεν είναι καθόλου ευνοϊκά απέναντι στα απελευθερωτικά κινήματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
(EP)
(1ML)
Η δεύτερη και τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα ήταν περίοδοι κοινωνικής οπισθοδρόμησης. Η προθετική δύναμη του Διαφωτισμού, που πολιτικά είχε εκφραστεί με τις τρεις μεγάλες επαναστάσεις, την Αγγλική, την Αμερικανική και τη Γαλλική, φαινόταν να έχει εξαντληθεί.
Μέσα σε αυτό το τοπίο η εξέγερση των κατοίκων μιας μικρής χώρας, όπως ήταν η Ελλάδα, τότε επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ φάνηκε ασήμαντη στην αρχή, έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τα παγκόσμια πράγματα. Εξέχοντα ρόλο, βέβαια, στο Κίνημα του Φιλελληνισμού απετέλεσαν οι προοδευτικοί διανοούμενοι, ο Ουγκώ, ο Ντελακρουά, ο Γκαίτε, ο Σίλλερ, ο Πούσκιν και τόσοι άλλοι, με κορυφαίο όπως είπαμε και το λόρδο Βύρωνα.
Ο φιλελληνισμός, βέβαια, δεν ήταν σημαντικός μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη και για τον πολιτισμένο κόσμο. Στην επανάσταση του 1821 μέσα από το Φιλελληνικό Κίνημα εκφράστηκε ο αντιϊμπεριαλισμός και η πίστη στη Δημοκρατία. Το 1821 ήταν μια χρονιά επαναστάσεων. Οι δημοκρατικές επαναστάσεις της χρονιάς αυτής, όμως, δεν αφορούσαν την καρδιά της Ευρώπης, αλλά την περιφέρειά της. Αφορούσαν την Ελλάδα και αφορούσαν και τις αποικίες της Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική.
Μετά το 1815 και την τελική ήττα του Ναπολέοντα οι δυνάμεις της δημοκρατίας φαίνονταν ηττημένες. Ο κόσμος, που πίστευε στη δημοκρατία, βρήκε στην ελληνική επανάσταση μια ευκαιρία να επανασυνταχθεί και να οργανωθεί. Βέβαια, ο Φιλελληνισμός δεν τελείωσε το 1829, με την οριστική επιβίωση του Ελληνικού Κράτους. Συνέχισε να υφίσταται σε όλο τον 19ο αιώνα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το Γαριβάλδη, αλλά και τους Ιταλούς αναρχικούς, αρκετοί από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας.
Ένα γεγονός, όμως, που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι και πολλοί φιλέλληνες απογοητευθήκανε όταν ήρθαν εδώ, γιατί ενώ περίμεναν να βρουν στην Ελλάδα στο ρομαντισμό της εποχής το Σοφοκλή και τον Πλάτωνα, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν τύραννοι, οι Οθωμανοί, υπήρχαν κοτζαμπάσηδες σκληροτράχηλοι και υπήρχαν και γενναίοι οπλαρχηγοί. Στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε στην Ελλάδα, δεν μπορούσαν τα πράγματα να ήσαν πολύ διαφορετικά.
Ο Φιλελληνισμός, βέβαια, είναι μία μορφή του κινήματος Διεθνούς Αλληλεγγύης, ενός κινήματος που ουσιαστικά δημιούργησαν η αμερικανική και η γαλλική επανάσταση. Δεν είναι βέβαια του παρόντος να ανατρέξουμε στη δημιουργία και τους σταθμούς του κινήματος αυτού ανά τους αιώνες, όμως ας περιοριστούμε στο τι σημαίνει σήμερα αυτό το κίνημα και να δούμε την προέκτασή του στη Διεθνή αλληλεγγύη, αυτή τη Διεθνή Αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε πολλές περιπτώσεις και πρόσφατα από τη χώρα μας, με τις βιβλικές καταστροφές, με το τσουνάμι στην Ινδονησία ή με τη συμφορά αυτή, που έπληξε με τους σεισμούς την Αϊτή.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι αυτή η Διεθνής Αλληλεγγύη δεν πρέπει να χαλαρώσει. Απεναντίας, πρέπει να ενισχυθεί και να ενταθεί. Και βέβαια, η Διεθνής Αλληλεγγύη προϋποθέτει και διεθνή συνεργασία. Και από αυτήν την άποψη θα πρέπει να δούμε ότι μπορεί μεν οι πολίτες να συμβάλλουν, αλλά βασικός μοχλός της Διεθνούς Αλληλεγγύης οφείλει να είναι το ίδιο το κράτος.
Ο δυτικός κόσμος στο σύνολό του χρωστάει πάρα πολλά στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Από αυτόν έχει –αν θέλετε- απορροφήσει όλα αυτά που δημιούργησαν την ανάπτυξή του. Και σε αυτόν τον κόσμο που υποφέρει, στον τρίτο κόσμο, πρέπει να προσφερθούν πολύ περισσότερα. Βέβαια, μέχρι στιγμής οι ανεπτυγμένες χώρες, η Ευρώπη, η Αμερική, δίνουν πολύ λιγότερα από όσα θα όφειλαν και από όσα οφείλουμε όλοι μας.
Σήμερα, λοιπόν, θα πρέπει να δούμε τη νέα έννοια και το νέο μήνυμα που ενσωματώνεται στον Φιλελληνισμό και στη Διεθνή Αλληλεγγύη και να μην ξεχνάμε ότι ο λόρδος Βύρων, που έδωσε εδώ τη ζωή του ανάμεσα στα άλλα, ήταν αυτός που κατακεραύνωσε τη λεηλασία του Παρθενώνα. Και αν θέλουμε να έχουμε μια άλλη ευρύτερη, μια διεθνή ανταπόκριση ανά την υφήλιο, δεν πρέπει αυτό να το ξεχνάμε. Και να το προβάλλουμε, κύριε Υπουργέ. Μπορεί αυτή η διαμαρτυρία του λόρδου Βύρωνα και η κατάρα της Αθηνάς να είναι η προμετωπίδα και σε πολλά πράγματα να βοηθήσει.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτριος Σιούφας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι η καθιέρωση της 19ης Απριλίου ως Ημέρας του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης έγινε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Βυρωνικής Εταιρείας και στη συνέχεια η τότε Κυβέρνηση με τον Υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο και τον Υφυπουργό Θανάση Νάκο προχώρησαν στην έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Σήμερα, όπως και πέρσι η μέρα αυτή και πιστεύω για πολλά, μα πάρα πολλά χρόνια, γιορτάστηκε σε ολόκληρη την Ελλάδα η Ημέρα του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς αλληλεγγύης, αλλά και στον όπου γης Ελληνισμό.
Τιμούμε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, τους πολίτες του κόσμου οι οποίοι στο πέρασμα των αιώνων τίμησαν έμπρακτα την Ελλάδα, τους Έλληνες και τον πολιτισμό μας δίνοντας τη στήριξή τους και πολλές φορές τη ζωή τους, στους αγώνες του λαού μας για την ελευθερία. Είναι βέβαιο ότι άλλη θα ήταν η πορεία της πατρίδος μας χωρίς τη συμβολή, τη συμμετοχή και τη βοήθεια των πολλών επιφανών, αλλά και των πολύ περισσοτέρων αφανών φίλων της Ελλάδας. Τους τιμούμε όλους και προς όλους απευθύνεται η ευγνωμοσύνη του έθνους, ιδιαίτερα σε όσους πολέμησαν και έπεσαν για την Ελλάδα στους εθνικούς αγώνες.
Κορυφαία εμβληματική μορφή είναι ο λόρδος Βύρωνας. Το πάθος του για την Ελλάδα και την ελευθερία, όπως πέρασε από τα κείμενά του και τα ποιήματά του, ανέδειξε ιδέες και αξίες, που γεννήθηκαν στον τόπο μας. Συνέγειρε την ιδεολογική και πολιτική σκέψη της εποχής του. Δημιούργησε ένα κίνημα Φιλελληνισμού και στήριξε τον αγώνα για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.
Η παγκόσμια διάσταση της Ελλάδος και του πνεύματος που εκφράζει είναι πέρα, πολύ πέρα από τα εδαφικά μας όρια, πέρα από το χώρο μας και πέρα από το χρόνο της σύγχρονης ιστορίας, αλλά και της τωρινής συγκυρίας. Εκφράσαμε στην ιστορία μας ένα πλέγμα αξιών, αλλά και ιδεών, που διαμόρφωσαν και στηρίζουν την πορεία της ανθρωπότητας ως σήμερα. Αυτή είναι η βάση της δημιουργίας του φιλελληνικού πνεύματος. Αυτό έκανε «μεγάλους» ανθρώπους να αισθάνονται ότι είναι Έλληνες, αυτό έκανε να πιστεύουν την Ελλάδα ως δεύτερη πατρίδα τους και να αισθάνονται περήφανοι γι’ αυτό.
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια συγκυρία, που εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες χάνουμε την περηφάνια για τη γενιά μας, γιατί με πράξεις και παραλείψεις
-συλλογικές, ως επί το πλείστον- βρισκόμαστε στην κατάσταση να ζητήσουμε στήριξη και βοήθεια από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι δύσκολη, πράγματι, εποχή για έναν περήφανο λαό, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Βρισκόμαστε σε ένα κλίμα που εναλλάσσονται οι προθέσεις βοήθειας, οι σκέψεις επιφύλαξης αλλά και πολλές φορές τα λόγια περιφρόνησης.
Η Ελλάδα είναι σημείο αναφοράς αλλά για λάθος λόγους. Ο μόνος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε σε αυτή τη συγκυρία είναι εκείνος της εθνικής ανάτασης. Αυτή είναι η μόνη δυνατή πορεία λύτρωσης: Αντιλαμβανόμενοι τα λάθη μας να αφυπνίσουμε τις αρετές μας, να αναδείξουμε την αξιοσύνη μας, να αποδείξουμε και σε φίλους και σε επιφυλακτικούς ότι είμαστε άξιοι της ιστορίας του τόπου μας, αλλά και άξιοι του μέλλοντός μας και να οδηγήσουμε στη γέννηση ενός νέου κύματος, μίας νέας εποχής φιλελληνισμού, που θα κάνει περήφανους όχι μόνον εμάς, αλλά κυρίως θα κάνει περήφανους τους νέους φιλέλληνες.
Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να επαναλάβω αυτό που είπα και πριν λίγο καιρό. Τα όποια οικονομικά προβλήματα αυτής της περιόδου, όσο μεγάλα και αν είναι στην Ελλάδα, δεν μπορούν ούτε να μειώσουν, ούτε να ακυρώσουν, ούτε να εξαφανίσουν τη συμβολή του Ελληνικού Έθνους στο σημερινό παγκόσμιο πολιτισμό.
Οι Έλληνες δεν δικαιούμαστε να έχουμε τόσους εχθρούς και μάλιστα σε χώρες που δεν βλάψαμε, ούτε σε τόπους που θεμελίωσαν τη σημερινή τους δύναμη και επιρροή πάνω στις ιδέες που γεννήθηκαν σε αυτόν τον τόπο. Ακόμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και όλα μας τα αρνηθούν η Ελλάδα δικαιούται να απαιτεί το σεβασμό από όλους.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
(PN)
(1EP)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος):Το λόγο έχει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Δρούτσας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΡΟΥΤΣΑΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα τιμούμε το κίνημα των φιλελλήνων, το μεγάλο αυτό ρεύμα διεθνούς αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε υπέρ των επαναστατημένων Ελλήνων του 1821 και συνετέλεσε καθοριστικά στη θετική έκβαση του αγώνα της εθνικής μας παλιγγενεσίας. Όχι τυχαία, έχουμε επιλέξει συμβολικά να συμπίπτει αυτή η ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης με την ημερομηνία που έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομα και το έργο του με την αναγέννηση της σύγχρονης Ελλάδας και το φιλελληνισμό.
Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου 1924, ο Λόρδος Βύρων άφηνε την τελευταία πνοή του στο Μεσολόγγι, πιστός μέχρι τέλους στις αξίες που εξέφρασε μέσω της ποίησής του και υπηρέτησε με τις πράξεις του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει το όραμά του να πραγματοποιείται. Το πένθος για το θάνατό του ήταν γενικό και η ανάμνησή του έμεινε ζωντανή έως τις μέρες μας, με την «Ωδή» που συνέθεσε ο Διονύσιος Σολωμός. Αυτός ήταν ο Λόρδος Βύρων, ο επιφανέστερος των φιλελλήνων της εποχής του.
Μαζί του, όμως, αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής και στους άλλους σημαντικούς φιλέλληνες της εποχής εκείνης, τον Τζώρτζ Κάνιγκ, τον Ιάκωβο Μάγερ, το Σατωβριάνδο, τον Βίκτωρα Ουγκώ, τον Ιωάννη-Γαβριήλ Ευνάρδο, τον Κάρολο Φαβιέρο, τον Σίλερ, Γκαίτε και Μίλερ και πολλούς άλλους.
Σήμερα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο τιμά στο πρόσωπο του Λόρδου Βύρωνα όχι μόνο αυτούς τους επιφανείς φιλέλληνες αλλά και όλους εκείνους τους λιγότερο γνωστούς που συνέδραμαν πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους ή αναλώνοντας ολόκληρη την περιουσία τους ένα λαό που αγωνιζόταν να απελευθερωθεί και να υπάρξει.
Η απόδοση τιμής στη μνήμη τους είναι το ελάχιστο χρέος που οφείλουμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες. Γι’ αυτό το λόγο, αξίζει συγχαρητηρίων η πρωτοβουλία θέσπισης της 19ης Απριλίου ως Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης στη Βυρωνική Εταιρεία και προσωπικά στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων τον κ. Δημήτρη Σιούφα.
Κύριε Πρόεδρε, η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης δεν είναι όμως μόνο ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα τιμής και στους φιλέλληνες του σήμερα, στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που δείχνουν έμπρακτα την αγάπη τους για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, τους ανθρώπους που προωθούν τις αξίες του ελληνικού πνεύματος. Είναι ακόμη ημέρα που συμβολικά επιστρέφουμε στην Κοινωνία των Εθνών το αντιχάρισμα για την αλληλεγγύη που επέδειξε στον ελληνικό λαό στις δύσκολες στιγμές του. Το μήνυμα που εκπέμπουμε σήμερα είναι εκείνο της συμπαράστασης της Ελλάδας στα δίκαια αιτήματα όλων των λαών για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία, για τις αξίες που και ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε να κατοχυρώσει, τις αξίες που είναι και παραμένουν πάντοτε επίκαιρες. Αξίες που συνδέονται άμεσα και όλοι συνδέουν με την Ελλάδα.
Ο αγώνας των Ελλήνων για ελευθερία έγινε παράδειγμα για όλη την ανθρωπότητα. Φτιάξαμε μια περήφανη ανοικτή δημοκρατία στην οποία κορυφαία θέση κατέχουν τα δικαιώματα του ανθρώπου. Περάσαμε από μεγάλες δυσκολίες, δώσαμε σκληρούς και άνισους αγώνες και βγήκαμε πιο δυνατοί. Επιβιώσαμε από τις χειρότερες κακουχίες με πίστη στις δυνάμεις μας και πλήρη συναίσθηση ότι υπηρετούμε τις αξίες του ελληνισμού και του Δυτικού πολιτισμού. Σήμερα, για άλλη μια φορά, βρισκόμαστε –βρίσκεται η Ελλάδα- μπροστά σε τεράστιες προκλήσεις. Δεν πρέπει να έχει κανείς αμφιβολία ότι και από αυτή τη δύσκολη στιγμή οι Έλληνες θα βγούμε νικητές και η πατρίδα μας πιο ισχυρή. Με σκληρή και συστηματική δουλειά αλλά και όραμα για την Ελλάδα του αύριο, προσηλωμένοι στην αξίες που πιστεύουμε και με υπερηφάνεια, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι. Διότι αυτό θα μας δώσει και αυτό μας δίνει την απαραίτητη, την πραγματική δύναμη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τον εορτασμό της Ημέρας του Φιλελληνισμού και της Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Προτείνω να αρχίσουμε τη συζήτηση με την υπ’ αρίθμ. 646/13-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη, προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας κ.λπ.
Έχει υπάρξει συνεννόηση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου με τους συναδέλφους Υπουργούς και η παράκληση είναι και προς τους Βουλευτές, γιατί έχει μια κατεπείγουσα υποχρέωση και μετά να συνεχίσουμε με τις ερωτήσεις που απευθύνονται προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα.
Συμφωνεί το Σώμα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το Σώμα συμφωνεί ομοφώνως.
Το κείμενο της επίκαιρης Ερώτησης του κ. Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει ως εξής:
Η κακοδαιμονία του υγειονομικού μας συστήματος είναι χρόνια και πανθομολογούμενη: υποχρηματοδότηση, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, υποτυπώδης πρωτοβάθμια φροντίδα, κακή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα, άνιση κατανομή των Υγειονομικών Μονάδων, όχι μόνο ανάμεσα στο κέντρο και την Περιφέρεια, αλλά και μεταξύ των διαφόρων περιοχών της ίδιας της Πρωτεύουσας.
Καθοριστική εν προκειμένου είναι η πλήρης απουσία Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, που θα προσδιορίζει της επί μέρους ανάγκες κάθε περιοχής, ενώ είναι άγνωστες και οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Εντελώς ακάλυπτη παραμένει η χώρα από πλευράς Κέντρων Υγείας αστικού τύπου.
Ο προϋπολογισμός του 2010, δεν προβλέπει έστω και ένα ευρώ για την έναρξη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των Κέντρων Υγείας όπως έχουν επανειλημμένως κατά καιρούς εξαγγείλει οι Κυβερνήσεις της Νέα Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Κα Υπουργός:
1. Ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου, για την εκπόνηση και υλοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας; Ποιες υγειονομικές ανάγκες υπάρχουν, που τις έχουμε και πως θα καλυφθούν;
2. Ποια κονδύλια προβλέπονται για την κατάρτισή του και από ποιους πόρους θα καλυφθούν οι ανάγκες σε νοσηλευτικές μονάδες για τον εξοπλισμό τους κι τη στελέχωσή τους
Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ και για την κατανόηση προτάσσοντας την ερώτηση.
Είναι αλήθεια, όπως ο αγαπητός συνάδελφος κ. Λεβέντης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής θέτει με το ερώτημα του ότι η ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας, όχι απλώς ως μια αποτύπωση, αλλά ως ένα εργαλείο πολιτικής στρατηγικής για την ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των μονάδων υγείας συνολικά, είναι το απόλυτο ζητούμενο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Έχουν γίνει κάποια βήματα. Δηλαδή, ήδη σε συνεργασία και κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, το προηγούμενο διάστημα –και οφείλω να το αναγνωρίσω αυτό- σε μια κοινή σύμπραξη με το ΚΕΛΠΝΟ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, έχει ολοκληρωθεί ένα πρώτο βήμα που αφορά κυρίως την ανάπτυξη του γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος σε σχέση με τον Υγειονομικό Χάρτη της χώρας. Αυτό όμως είναι καταρχήν μια αποτύπωση. Δηλαδή σε ολόκληρη τη χώρα ποιες μονάδες υγείας υπάρχουν, ποια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, όπως επίσης και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες σε σχέση με ειδικά θέματα που προκύπτουν με την κατάσταση της δημόσιας υγείας, όπως αποτυπώνεται με δείκτες σε κάθε νομό, όπως ο βαθμός γήρανσης του πληθυσμού κατά φύλο, η θνησιμότητα, η νοσηρότητα και κάποιες ειδικές συνθήκες. Αυτό βέβαια είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Αυτό που καταλαβαίνω από την ερώτησή σας και είναι και δική μας προσέγγιση και προτεραιότητα, είναι να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη αυτού του Υγειονομικού Χάρτη προκειμένου να αποτελέσει τη βάση για μια συνολική στρατηγική στο χώρο της υγείας. Εκεί είναι αλήθεια –και τώρα το διευρύνω στην απάντησή μου- για να πω ότι ο τομέας που πάσχει ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα σε όλα τα άλλα, είναι η πλήρης απουσία πραγματικής και φερέγγυας στατιστικής. Δηλαδή, ακόμα και αποτύπωση πλήρης όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό του ΕΣΥ, δηλαδή πόσοι υπηρετούν στο ΕΣΥ ανά νοσοκομείο, ανά Νομό, ανά υγειονομική περιφέρεια, πρέπει να σας πω ότι η τελευταία προσπάθεια της στατιστικής σταμάτησε στο Υπουργείο Υγείας
το 2005. Συνεπώς, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που μας δίνει το ΕΣΠΑ
προχωράμε σε μια σειρά έργα σε αυτή η κατεύθυνση.
(1PN)
Προχωράμε πρώτα απ’ όλα το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, τον υγειονομικό χάρτη ως διοικητική και συντονιστική υποστήριξη με έναν προϋπολογισμό δαπάνης 3 εκατομμυρίων ευρώ –εδώ το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων έχει τον κύριο ρόλο για να το υλοποιήσει- το σύστημα παραγωγής δεικτών υγειονομικού χάρτη πάλι με προϋπολογισμό 3 εκατομμυρίων στο ΕΣΠΑ όπου είναι η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που σας ανέφερα προηγουμένως όπως επίσης την πρόβλεψη για μια σειρά άλλα έργα μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013 με κονδύλια που φτάνουν στο 1.400.000.000 ευρώ εκ των οποίων υπάρχει ήδη η προσπάθεια να υπάρχει και μια μεγαλύτερη υποστήριξη. Είμαστε σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομίας προκειμένου να δούμε τώρα που πέρασε και νόμος για το ΕΣΠΑ πώς ακριβώς θα μπορέσουμε να αυξήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν.
Στη δευτερολογία θα αναφερθώ πιο αναλυτικά σε κάποια έργα που ήδη έχουμε προγραμματίσει.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, άκουσα με εξαιρετική προσοχή αυτά που είπατε. Ποια είναι η σημασία και η αξία αυτού του υγειονομικού χάρτη; Εγώ δεν θα πω περισσότερα αλλά θα διαβάσω ένα μικρό απόσπασμα σε απάντηση ερώτησης που μου είχε δώσει ο κ. Κακλαμάνης το 2004 όταν ήταν Υπουργός Υγείας για τον υγειονομικό χάρτη της χώρας. Έλεγε ότι ο προγραμματισμός ανάπτυξης, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας δομής στο χώρο της υγείας δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να γίνει σε σοβαρή βάση παρά μόνο όταν έχουμε αξιόπιστο χάρτη υγείας. Τι σημαίνει αυτός ο χάρτης υγείας; Σημαίνει ποιες ανάγκες έχουμε, ποιοι τις έχουν, σε ποιες περιοχές τις έχουν, πότε θα τις καλύψουμε και πώς θα τις καλύψουμε, με ποιον τρόπο, οργάνωση αλλά και κονδύλια. Όλα αυτά λοιπόν απουσιάζουν από το χώρο της υγείας.
Και από παλαιότερα που ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες οι οποίες έμειναν στα χαρτιά. Ομοίως, και από τη Νέα Δημοκρατία όταν ήταν ο κ. Κακλαμάνης κάποιες προσπάθειες είχαν γίνει και μάλιστα είχε απαντήσει ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα υπήρχε αυτός ο υγειονομικός χάρτης ξεκινώντας από τη συνολική περιφέρεια Αττικής. Δεν έγινε τίποτα.
Και ποιο είναι το κακό; Ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν υγειονομικές μονάδες διάσπαρτες ανά την επικράτεια, ακατάστατες, η περιφέρεια υποφέρει, αλλά αν θέλετε υπάρχει και άνιση κατανομή και μέσα στην ίδια την πρωτεύουσα. Σε διάφορες περιοχές υπάρχει υπερπληθώρα νοσοκομείων. Ο άξονας από Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι Μεσογείων έχει είκοσι μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και από εκεί και πέρα τίποτα. Όλη η ανατολική Αττική, 700.000 μόνιμοι κάτοικοι και περισσότεροι δεν έχουν νοσοκομείο και ακόμα ψάχνουμε και το μελετούμε και δεν έχουμε πει καν ότι θα κάνουμε μια μελέτη πώς θα γίνει αυτό το πράγμα.
Επομένως, αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε μια προσπάθεια σοβαρή στο χώρο της υγείας, πρώτον, πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό, να ξέρουμε τι μας γίνεται. Δεύτερον, πρέπει να ξεκινήσουμε από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αν δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κυρία Υπουργέ –το έχουμε πει και εδώ και εσείς το έχετε ακούσει πολλές φορές και όλοι το έχουν διαλαλήσει- δεν μπορεί να κάνουμε ουσιαστική προσπάθεια στο χώρο της υγείας, γιατί τότε, όταν δεν υπάρχει ο οικογενειακός γιατρός στη γειτονιά, όταν δεν υπάρχει το κέντρο υγείας στην περιοχή τότε όλος ο κόσμος θα πάει και θα συνωστίζεται στα νοσοκομεία. Και εκεί γίνεται το αδιαχώρητο. Και από εκεί και πέρα, μπαίνουν πολλοί μέσα στα νοσοκομεία, που ενδεχομένως δεν το χρειάζονται, πιάνουν θέσεις που τις έχουν ανάγκη άλλοι και βέβαια η διεκπεραίωση των προβλημάτων και των περιστατικών δεν είναι η δέουσα και αγανακτεί ο κόσμος, καταφεύγει στον ιδιωτικό τομέα ή αφήνεται στην τύχη του που είναι και το πιο συνηθισμένο.
Επομένως, συγκεκριμένο ερώτημα, κυρία Υπουργέ. Αυτός ο υγειονομικός χάρτης με αυτές τις προδιαγραφές που νομίζω ο καθένας τις καταλαβαίνει, πότε υπολογίζετε ότι θα ξεκινήσει, πώς θα υλοποιηθεί και με ποιους τρόπους και με ποια κονδύλια;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να απαντήσω και στα τρία συγκεκριμένα θέματα που έθεσε ο κύριος Αντιπρόεδρος.
Πρώτον, όσον αφορά τον υγειονομικό χάρτη όπως είπα και στην πρωτομιλία μου αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η πρώτη καταγραφή, η γεωγραφική, η οποία είναι και διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Όμως, είναι απλώς καταγραφή. Δηλαδή, είναι μια βάση δεδομένων που καταγράφει όλες τις δομές υγείας, νοσοκομεία, κέντρα υγείας σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και κάποιους βασικούς δείκτες θνησιμότητας, ηλικίας, νοσηρότητας, ανά νομό και περιφέρεια. Αυτό φυσικά δεν είναι η ολοκληρωμένη μορφή του υγειονομικού χάρτη που θα θέλαμε. Είναι όμως ένα έργο. Και το λέω αυτό γιατί αφού είχε ξεκινήσει και πριν από τις δικές μας μέρες στο Υπουργείο Υγείας, θέλω να είμαι σωστή και δίκαιη. Είναι όμως μια απλή καταγραφή.
Ταυτόχρονα, πάσχουν οι στατιστικές της υγείας. Και είμαι σαφής και σας είπα ότι από το 2005 –επειδή αναφερθήκατε και εσείς σε αυτή την ημερομηνία- δεν υπήρξε καμία επικαιροποίηση. Άρα αυτήν την προσπάθεια κάνουμε τώρα. Γιατί για να κάνουμε τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό πρέπει αφενός να ξέρουμε και σε επίπεδο υποδομών τι ακριβώς έχουμε και λειτουργεί και σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού, ιδίως τώρα που κάνουμε μια σειρά από προσλήψεις στο χώρο της υγείας και πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανομή ανάλογα και με τις πραγματικές ανάγκες μεταξύ των περιφερειών αλλά και μέσα σε κάθε περιφέρεια. Άρα, εκεί συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας.
Ποιος είναι ο προγραμματισμός; Το ΕΣΠΑ μας δίνει ένα σημαντικό κονδύλι το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και ήδη υπάρχει ένας προγραμματισμός. Τώρα που πέρασε και ο νόμος που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομίας σε σχέση με το πώς θα απλοποιηθούν και θα υλοποιηθούν οι δράσεις του ΕΣΠΑ, είμαστε και εμείς σε θέση να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό γύρω από την αξιοποίηση αυτών των κονδυλίων. Και ευχαρίστως να έρθουμε και στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής να παρουσιάσουμε αυτόν τον προγραμματισμό. Μάλιστα είναι εδώ και ο συνάδελφος Σταύρος Αρναουτάκης. Περιμένουμε να έχουμε και τα τελικά στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομίας όσον αφορά ποιος θα είναι ο Προϋπολογισμός που μπορεί να αξιοποιήσει το Υπουργείο Υγείας σε σχέση με τις υγειονομικές περιφέρεις και τα ΠΕΠ και πιστεύω ότι σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Οικονομίας για το ΕΣΠΑ και με τη ΔΕΠΑΝΟΜ θα μπορούμε πολύ γρήγορα να παρουσιάσουμε ένα συγκεκριμένο προγραμματισμό.
Μια κουβέντα μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Είναι μεγάλο θέμα. Πρέπει να επανέλθουμε αλλά θέλω εδώ να επισημάνω ότι έχουμε μπροστά μας δυο μεγάλες θεσμικές αλλαγές πάνω στις οποίες αμέσως μετά από την πλευρά μας ως Υπουργείο Υγείας θα έρθουμε να φέρουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πρωτοβάθμια. Έχουμε το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ το οποίο ανακατανέμει μια σειρά από αρμοδιότητες μεταξύ αιρετής περιφέρειας και των δήμων των καλλικρατικών. Και εκεί φυσικά θα παίξουν ακόμα πιο σημαντικό ρόλο οι δήμοι σε σχέση με τα θέματα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως επίσης και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που όπως και ο συνάδελφος κ. Λοβέρδος έχει πει, οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων θα ενοποιηθούν μέσα στην ευρύτερη εποπτεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Υπουργείου Υγείας.
Με βάση αυτές τις δυο μεγάλες αλλαγές θα οικοδομήσουμε και θα φέρουμε στη Βουλή την πρότασή μας για την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μια ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συζητηθεί η με αριθμό 659/13.4.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τα έργα συντήρησης του οδοστρώματος στο τμήμα της Εθνικής Οδού Αντιρίου-Μενιδίου κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουρουμπλή έχει ως εξής:
« Το τμήμα της Εθνικής οδού Αντιρρίου-Μενιδίου, Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκεται στα όρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει να συντηρηθεί πάνω από δέκα χρόνια. Είναι γνωστό ότι ο δρόμος αυτός έχει υπερβολικό φορτίο ιδιαίτερα βαρέων οχημάτων λόγω και της διακίνησης αλβανικών οχημάτων. Η σημερινή κατάσταση του δρόμου αυτού δεν είναι απλώς απαράδεκτη είναι λίαν επικίνδυνη. Τα τροχαία ατυχήματα σε αναλόγια με οποιαδήποτε άλλη περιοχή φιγουράρουν τραγικά στην πρώτη θέση.
Μέχρι να ολοκληρωθεί η Ιόνια Οδός ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χρειαστούν τρία, τέσσερα χρόνια. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση χωρίς να υπάρξουν μέτρα συντήρησης είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και φαινόμενα διακοπής της συγκοινωνίας ενός δρόμου που είναι τμήμα της πύλης εισόδου της Ελλάδας στη Δυτική Ευρώπη και τανάπαλιν.
Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει υποβάλλει επείγον αίτημα για την εξασφάλιση πιστώσεων ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου άμεσα να προχωρήσουν έργα συντήρησης του οδοστρώματος, ενός οδοστρώματος που στα περισσότερα σημεία του θυμίζει σκαμμένη γη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των οχημάτων.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Σε τι άμεσα μέτρα και σε ποιες αποφάσεις θα προβείτε ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις αυτές που αποτελούν ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την ασφάλεια της ζωής των διερχόμενων;»
(1XA)
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ορθώς ο αγαπητός συνάδελφος θέτει αυτό το θέμα δοθέντος ότι το οδικό δίκτυο σε αυτή την περιοχή, σταθμιζόμενο με όρους οδικής ασφάλειας, βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στη λίστα των δρόμων υψηλής επικινδυνότητας.
Από τη δική μας πλευρά, μας απασχόλησε αυτό το θέμα. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το συγχρηματοδοτούμενο έργο της υλοποίησης επεμβάσεων για την άρση της επικινδυνότητας όσον αφορά κόμβους, αλλά και την ασφαλή διέλευση πεζών στον άξονα Αντίρριο-Ιωάννινα. Ο προϋπολογισμός αυτών των επεμβάσεων ανέρχεται στο σημαντικό ποσό των 26 εκατομμυρίων ευρώ. Η σχετική σύμβαση έχει υπογραφτεί στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Αντικείμενο αυτού του έργου είναι η υλοποίηση επεμβάσεων για την άρση της επικινδυνότητας σε κόμβους και σε σημεία τα οποία κατά την έρευνα και τη μελέτη που έγινε, έχουν πολύ υψηλή επικινδυνότητα. Οι δώδεκα από το σύνολο των είκοσι επεμβάσεων εξελίσσονται ή πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στο τμήμα του οδικού άξονα που ανήκει στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Συγκεκριμένα θα γίνουν τοπικές αναδιαμορφώσεις των υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων ή και κυκλοφοριακών συνδέσεων για την ασφαλέστερη διευθέτηση κυκλοφορίας, κατασκευής νέας ή βελτίωση υφιστάμενης σήμανσης και φωτισμού, εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης ή βελτίωση της υφιστάμενης σε ισόπεδους κόμβους και πεζοδιαβάσεις αστικών ή αστικοποιημένων περιοχών, όπου απαιτείται βάσει των τοπικών συνθηκών και του κυκλοφοριακού φόρτου. Κατασκευή πεζογέφυρας στον οικισμό Ρίβιο. Κατασκευή τοπικά παράπλευρων οδών για την οργάνωση της κυκλοφορίας και το διαχωρισμό των κινήσεων της εθνικής οδού απ’ αυτές των παράπλευρων οδών και ειδικότερα, στη νότια είσοδο Αγρινίου, στο Κεφαλόβρυσο και στο Στάμο Αμφιλοχίας, καθώς και ανακατασκευή στους κόμβους που οδηγούν στο Μεσολόγγι και στον ισόπεδο κόμβου του Εθνικού Σταδίου Αγρινίου.
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν σε εργασίες χωρίς απαίτηση πρόσθετων απαλλοτριώσεων. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε εξ αυτού του λόγου καθυστερήσεις και υψηλότερο κόστος. Τέλος, θα προβλέπεται κατάλληλη διαμόρφωση για διακίνηση ατόμων με αναπηρία. Επίσης, πρέπει να πω ότι στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο οδικό δίκτυο Αντιρρίου-Ιωαννίνων γίνονται τοπικά και βάσει κριτηρίων άμεσης επικινδυνότητας. Η ΔΕΣΕΕ έχει προχωρήσει σε στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης και σήμανσης. Επίσης, έχει συντάξει ένα πρόγραμμα έργων στο οποίο προφανώς αναφέρεται ο αγαπητός συνάδελφος, κατά προτεραιότητα για τη συντήρηση του εθνικού δικτύου σ' αυτό το τμήμα του. Και για το 2010 έχει απευθυνθεί ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, το οποίο προτίθεται, όπως γνωρίζω, να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξης νέου έργου στη ΣΑΕ περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να πω ότι από την 23η Μαρτίου από τη ΔΕΣΕΕ Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση των πιο επικίνδυνων σημείων σ' αυτό το οδικό δίκτυο βεβαίως όχι εντός της πόλεως της Αμφιλοχίας. Αυτές είναι οι επεμβάσεις που έχουν προγραμματιστεί και αυτές που είναι σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι έτσι δίνουμε πειστική απάντηση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν –ορθώς ο αγαπητός συνάδελφος το αναδεικνύει στη Βουλή- οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Κουρουμπλής έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συζητήσαμε στη Βουλή των Ελλήνων την Ημέρα του Φιλελληνισμού. Για να πάει κανείς σήμερα στην πόλη των Ηρώων που με τη θυσία τους ετίμησαν την ίδια την τιμή, εξύψωσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πραγματικά κινητοποίησαν το μεγάλο κίνημα του φιλελληνισμού στην Ευρώπη υποστηρίζοντας την Ελληνική Επανάσταση, κινδυνεύει να σκοτωθεί, όχι βέβαια από Τούρκους, από ένα οδικό δίκτυο που πραγματικά μας προσβάλλει ως πολίτες. Είναι ένα οδικό δίκτυο που από τις έρευνες που υπάρχουν από όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται το πλέον επικίνδυνο, διότι δυστυχώς εγκαταλείφθηκε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπήρξε καμία συντήρηση, καμία προσπάθεια αποκατάστασης σημείων που πραγματικά είναι παγίδες.
Επιπροσθέτως, πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι η εταιρεία η οποία ανέλαβε το δίκτυο των ινών έχει κατασκάψει αυτούς τους δρόμους, αλλά δεν προχώρησε σε μία ουσιαστική αποκατάσταση. Αυτό είναι ένα δείγμα προσβολής και της λειτουργίας τους κράτους και της κοινωνίας. Δεν μπορούν αυτοί οι κύριοι να αναλαμβάνουν έργα από τα οποία έχουν κέρδη και να προβαίνουν σε ενέργειες και να μην υποχρεούνται με σοβαρότητα και με σεβασμό προς τους πολίτες κάθε περιοχής στην οποία προβαίνουν σε εργασίες να μην αποκαθιστούν τη ζημία που κάνουν. Πρέπει να σας πω ότι η αποκατάσταση που έκαναν έχει όλη ξηλωθεί με συνέπειες ακόμη περισσότερο το οδικό δίκτυο να έχει προβλήματα. Βεβαίως, υπάρχει σε εξέλιξη η προσπάθεια που είπατε.
Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω ότι μ' αυτό το πρόγραμμα μπορούν να αποκατασταθούν τα πολύ βασικά σημεία που έχουν φθαρεί από τα μεγάλα φορτία, τα οποία λόγω και της Εγνατίας Οδού όσα έρχονται από την Πάτρα προτιμούν να πάνε μέσω Ιωαννίνων προς την Τουρκία με συνέπεια να έχουμε ακόμη περισσότερο φορτίο σ' αυτό το δίκτυο. Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί. Έχουμε θρηνήσει δεκάδες οικογένειες. Πριν από τρεις ημέρες χάθηκε πατέρας και γιός. Ο πόνος όλων αυτών των ανθρώπων είναι έντονος, όπως και ημών των πολιτών αυτής της περιοχής. Δεν θέλω ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, να μιλήσω λαϊκίστικα, αλλά αυτός ο δρόμος είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Ως πολίτες αισθανόμαστε ότι προσβαλλόμεθα.
Όσον αφορά την προώθηση της Ιονίας Οδού, οφείλω να αναγνωρίσω την προσωπική σας προσπάθεια και την προσπάθεια του κ. Μαγκριώτη. Γνωρίζω τα προβλήματα που έχουν προκύψει και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον σας. Και δεν το λέω αυτό για να εκμαιεύσω μία δήλωσή σας, αλλά το εννοώ. Ωστόσο, πρέπει να γίνει κατανοητό και από εσάς και από το Υπουργείο Οικονομίας το πρόβλημα, διότι ο περιφερειάρχης δεν διαθέτει ούτε μία δραχμή και γι’ αυτό δεν έχει καμία δυνατότητα. Έτσι, ζήτησε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσει και αυτός από τη μεριά του με τα δικά του όργανα να προχωρήσει στη βελτίωση αυτού του δικτύου που είναι η είσοδος και η έξοδος της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε τελική ανάλυση και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δεν αφορά μόνο τους Αιτωλοακαρνάνες. Αφορά και το πρόσωπο της χώρας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Εισέρχονται και εξέρχονται φορτία και πολίτες, όπως και ιδιωτικά αυτοκίνητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα και τανάπαλιν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σας ευχαριστώ, κύριε Κουρουμπλή, για την αναφορά που κάνατε στα θέματα που αφορούν το οδικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής στην οποία εκλέγεστε. Αυτό σας τιμά. Μια και σήμερα η Βουλή τιμά το κίνημα των φιλελλήνων και το διεθνή φιλελληνισμό, αξίζει να αναφερθούμε με αφορμή την ερώτησή σας σε αυτή τη μάστιγα αφελληνισμού. Οι νεκροί οι οποίοι χάνονται στα τροχαία κάθε χρόνο είναι σε αριθμό αντίστοιχοι με τον πληθυσμό μιας κωμόπολης. Μία κωμόπολη αφανίζεται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.
(SS)
(1XP)
Το δίκτυο στην Ελλάδα, στην ελληνική περιφέρεια σχεδόν στο σύνολό του, δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Δεν πρόκειται για ένα έργο φανταχτερό που δημιουργεί τεράστιες εντυπώσεις. Πρόκειται, όμως, για ένα έργο απολύτως απαραίτητο στο οποίο πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και δίνουμε μέσω ενός προγράμματος οδικής ασφάλειας το οποίο αναδεικνύουμε σαν από τις βασικές προτεραιότητές μας, γιατί έτσι πρέπει να περιφρουρήσουμε τη ζωή των πολιτών που κινούνται σ’ αυτό το οδικό δίκτυο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Δεκάδες κατολισθήσεις σε όλη τη χώρα. Δρόμοι οι οποίοι εγκυμονούν κινδύνους σε κάθε μέτρο για τους χρήστες τους. Όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί και να δίνουμε προτεραιότητα, επαναλαμβάνω, σε τέτοιας μορφής έργα. Τηρουμένων των αναλογιών το κονδύλι που έχουμε διαθέσει και προωθούμε θεωρούμε ότι είναι σημαντικό. Από εκεί και πέρα το λόγο, βεβαίως, έχει το Υπουργείο Οικονομίας για το αίτημα που έχετε θέσει και γνωρίζω. Και επίσης πιστεύω ότι το Υπουργείο Οικονομίας θα ανταποκριθεί στο αίτημα της περιφέρειας, για την οποία βεβαίως δεν μπορούμε να απαντήσουμε εμείς, ώστε το 2010 και το 2011 να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υπουργέ, και θα μου επιτρέψετε και εγώ να προσθέσω σαν γιατρός νευροχειρουργός έχω ζήσει άπειρα δράματα ανθρώπων που χάνονται, νέων ανθρώπων κατά κύριο λόγο και που αυτή η αιμορραγία στην άσφαλτο είναι, εντελώς, ακατανόητη και απαράδεκτη.
Και θέλω να ελπίζω ότι εδώ θα αντιληφθούμε ότι τον πρώτο λόγο έχει το ανθρώπινο λάθος, η ταχύτητα, η μέθη, η μη τήρηση των κανόνων, αλλά υπάρχουν και ευθύνες της πολιτείας, κύριε Υπουργέ, και όσον αφορά την αστυνόμευση αλλά όσον αφορά τα οδικά δίκτυα πώς είναι και πώς λειτουργούνε.
Ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί του δευτέρου τμήματος από το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης Πιερίας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Συζητούμε τις ερωτήσεις, μιας και ξεκινήσαμε με τον κ. Υπουργό Μεταφορών και Δικτύων, θα πούμε αυτές που αφορούν το Υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων.
Η επόμενη ερώτηση είναι η αριθμό 651/13-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σχετικά με τις αναθέσεις έργων στη Χαλκιδική, κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
« Το Δεκέμβριο του 2009 συντελέστηκαν στο νομό Χαλκιδικής φυσικές καταστροφές, με σοβαρότερη την κατολίσθηση στην Ε.Ο. Ν. Μουδανιών-Καλλιθέας, στην περιοχή «Βόθωνας» με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας και τον αποκλεισμό της Χερσονήσου της Κασσάνδρας.
Το Υπουργείο σας, ανέθεσε απευθείας μελέτη ύψους 1,1 εκατομμυρίων ευρώ. Για την αποκατάσταση μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί να ανατεθεί εργολαβίες ύψους 4,16 εκατομμυρίων ευρώ σε συνοπτικές διαδικασίες και παράνομες κατατμήσεις έργων κυριολεκτικά «σπάζοντας» το σε δύο μέρη, των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, υπάρχει πίστωση για τον παρακαμπτήριο δρόμο ύψους 1,36 εκατομμυρίων ευρώ και άλλες εργασίες 400.000 ευρώ διατέθηκαν για άρση καταπτώσεων.
Η αιτιολογία είναι ότι η καταστροφή ομοιάζει με αυτή των Τεμπών δεν ευσταθεί καθόσον πρόκειται για μικρής εμβέλειας φθορά πρανούς μικρού ύψους. Παρόλα αυτά οι εργασίες παραμένουν στάσιμες.
Παράλληλα καταστηματάρχες και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού, διαμαρτύρονται, καθώς ενόψει Πάσχα αλλά και του καλοκαιριού οι τουριστικοί πράκτορες τους διεμήνυσαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε συμφωνίες, λόγω του αποκλεισμού. Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ελέγξατε τις διαδικασίες κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος συνολικού ύψους 5.260.000 ευρώ για τόσο μικρής έκτασης κατολίσθηση;
2. Ποιος είναι ο λόγος της καθυστέρησης και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας περάτωσης των εργασιών αποκατάστασης για να μην καταστραφούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής;»
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ,κ. Ρέππας.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι ο νομός Χαλκιδικής είναι χαρακτηριστική περίπτωση ενός νομού που έχει πληγεί από πλημμύρες, έχει πολλές κατολισθήσεις και χρειάζεται μια συστηματικότερη αντιμετώπιση σε σχέση με άλλες περιφέρειες, στη δική μας παρέμβαση.
Από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο μας, μετά από τις καταστροφές που προκλήθηκαν σε εκείνη την περιοχή λόγω των έντονων βροχοπτώσεων το Δεκέμβριο του 2009, ενέκρινε διάθεση σημαντικών πιστώσεων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από σχετικό αίτημά της.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις δραστηριότητες ή για τις λειτουργίες οργάνων της αυτοδιοίκησης και των περιφερειών, πρέπει να γίνουν με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Δοθέντος ότι εμείς, εκεί, δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση τον τρόπο με τον οποίο υλοποιούνται οι αποφάσεις που λαμβάνονται.
Από τη δική μας πλευρά δείξαμε ενδιαφέρον για αυτό το νομό και αναφέρομαι στην υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 22-2 με την οποία διατέθηκε ένα ποσό 1.050.000 ευρώ για την εκτέλεση του έργου «Εκτέλεση εργασιών μόνιμης αποκατάστασης ολισθαίνοντος επιχώματος μεταξύ Νέας Φώκαιας και Αθίτων, στο οδικό δίκτυο Κασσάνδρας νομού Χαλκιδικής». Για την άριστη εκτέλεση του υπόψη έργου διευθύνουσα υπηρεσία είναι η ΔΕΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Με απόφαση που πήραμε την ίδια ημέρα. Διαθέσαμε το ποσό του 1.160.000 ευρώ, σε βάρος του εν αριθμού έργου 2008 Ε.Ο. Μεγαλούριου της ΣΑΕ 071 του ΠΔΕ για την εκτέλεση του έργου «Μόνιμα έργα αντιστήριξης στο όρυγμα του 19ου χιλιομέτρου της οδού Μουδανιών-Παλιουρίου-Κασσάνδρας του νομού Χαλκιδικής». Επίση,ς διευθύνουσα υπηρεσία για το έργο αυτό είναι η ΔΕΣΕ περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Με άλλη απόφασή μας, τρίτη απόφαση που ελήφθη την τρίτη ημέρα, διατέθηκε το ποσό των 400.000 ευρώ από πόρους του ΤΕΟ για την «Εκτέλεση εργασιών αντιμετώπισης καταστροφών οδοστρωμάτων και κατολισθήσεων που παραμένουν στις οδούς της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω φυσικών καταστροφών».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Αυτά είναι τα έργα για τα οποία υπήρξε άμεση ανταπόκριση από τη δική μας πλευρά, με χρηματοδοτήσεις το ύψος των οποίων ανέφερα μόλις πριν. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τώρα που είναι αποδέκτης αυτών των ποσών που δεν φτάνουν τα 5.260.000 ευρώ, όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας, είναι 2.610.000 ευρώ τα ποσά τα οποία διατέθηκαν και με βάση αυτά εκτελούνται έργα με επαναλαμβάνω διευθύνουσα υπηρεσία τη ΔΕΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας.
Η περιφέρεια, λοιπόν, ανέθεσε για την μελέτη για την αποκατάσταση κατολίσθησης σε ειδικό μελετητικό γραφείο στο πλαίσιο υφιστάμενης σύμβασης. Σε εφαρμογή της προηγούμενης μελέτης προχώρησε σε δημοπράτηση του έργου ύψους 1.160.000 ευρώ με διαγωνισμό μεταξύ περιορισμένου αριθμού εξειδικευμένων εργοληπτικών επιχειρήσεων, λόγω του κατεπείγοντος του θέματος και της ειδικής μορφής των εργασιών που έπρεπε εκεί να εκτελεστούν. Παράλληλα έχει δημοπρατήσει με ανοιχτή διαδικασία το με προϋπολογισμό 1.050.000 ευρώ έργο, στο οποίο αναφέρθηκα πριν, για την «Ενίσχυση επιχώματος της οδού Νέας Φώκαιας-Αφίτου», με βάση παλαιότερη μελέτη την οποία διέθετε η υπηρεσία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Αυτά είναι τα ποσά τα οποία έχουμε διαθέσει. Ο διαγωνισμός για το έργο αυτό έγινε στις 13 Απριλίου, προσφάτως και το έργο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.
Όσον αφορά τώρα την παρακαμπτήρια οδό Νέας Φώκαιας -Αφίτου το έργο αυτό το εκτελεί η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Δεν έχουμε εμείς κάποια ανάμειξη στο έργο αυτό. Γνωρίζω ότι την έδωσε σε κυκλοφορία αυτή την οδό τις προηγούμενες ημέρες. Από εκεί και πέρα, εμείς, πιστεύω, ότι ανταποκριθήκαμε εγκαίρως και αποτελεσματικά χρηματοδοτώντας δράσεις οι οποίες έπρεπε να γίνουν προκειμένου να μην αποκοπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το σκέλος της Κασσάνδρας και η επικοινωνία της με το υπόλοιπο κομμάτι του νομού και την Κεντρική Μακεδονία γενικότερα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει για να παρουσιάσει την ερώτησή του και να απαντήσει στον κ. Υπουργό, ο ερωτών Βουλευτής ο κ. Μαρκάκης, για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Ευχαριστώ τον κ. Υπουργό που μου κάνει την τιμή να είναι ο ίδιος παρών σ’ αυτή την ερώτηση. Όμως, χωρίς να θέλω να περιαυτολογίσω, κύριε Υπουργέ, έχω είκοσι χρόνια στην αυτοδιοίκηση, αρκετά χρόνια στο Τεχνικό Επιμελητήριο, πολλά χρόνια στη διοίκηση και πολύ φοβάμαι ότι αυτά που σας έγραψαν οι επιχειρησιακοί παράγοντες, είναι σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, παραμύθια της Χαλιμάς.
Εγώ, πήγα και τα είδα το φαινόμενο. Εσείς, δεν πήγατε, στείλατε τον Υφυπουργό. Σε εκείνη την περιοχή, λοιπόν, που λέτε ότι είναι η κατολίσθηση, υπάρχει, πράγματι. Πέσανε κάποια βραχάκια, κόψανε ολόκληρο το ποδάρι της Κασσάνδρας από το Δεκέμβριο μέχρι τώρα τον Απρίλιο. Αυτά τα σηκώσατε μια φορά και τα ξαναβάλατε. Και μην φανταστείτε ότι είναι κανένα βουνό όπως είναι τα Τέμπη που δεν βλέπεις επάνω. Ήταν ένας λοφίσκος που πάνω από δώδεκα μέτρα δεν ήταν.
Ο μπουλντοζιέρης που είχα μαζί μου, με 60.000 ευρώ θα τα έκανε πεδιάδα. Πεδιάδα, θα τα έκανε. Και αν δεν θέλατε να τα κάνει πεδιάδα, με ένα σκυρόδεμα εκτοξευμένο θα μπορούσε να κρατήσει τα βράχια να μην ξαναπέσουν.
(SM)
(SS)
Αντί αυτού, λοιπόν, εσείς κάνατε μία ανάθεση μελέτης 1,1 εκατομμυρίου ευρώ. Θα είχα την περιέργεια να δω, τι ήταν αυτή η μελέτη, που κόστισε πάνω από 1 εκατομμύριο, για να μελετήσουν την κατάπτωση μερικών βράχων. Και διαθέσατε με δύο πιστώσεις 1,2 εκατομμυρίων ευρώ και 1,2 εκατομμυρίων ευρώ -κατάτμηση έργου δηλαδή- για να κάνετε την αποκατάσταση, όταν έχετε δώσει πάλι με ανάθεση άλλα τετρακόσια χιλιάρικα, για να μαζέψουν τις καταπτώσεις.
Επομένως, εδώ έχουμε μία κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Υπάρχει και η εργολαβία η παρακαμπτήριο από τη νομαρχία, η οποία τελειώνει. Άρα για το ίδιο σημείο και γι’ αυτή τη μικρή επέμβαση που μπορούσε να γίνει με λίγα χρήματα, έχετε δώσει μέχρι τώρα πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Και το κομμάτι αυτό ήταν αποκλεισμένο για τέσσερις μήνες και δεν μπορούσε να έχει κανένας καμία πρόσβαση και την ίδια εποχή οι τουριστικοί πράκτορες και οι τουριστικές επιχειρήσεις να μη μπορούν να λειτουργήσουν. Και να δείτε, λοιπόν, τα αποτελέσματα του τουρισμού το Πάσχα και το καλοκαίρι.
Και ταυτόχρονα, αν μάθατε και για το Στρατώνι, περιμένουν οι φουκαράδες που είναι μέσα στο κοντέϊνερς να πάρουν 15.000 ευρώ για να μπορούν να αποζημιωθούν και περιμένουν την κοινή υπουργική απόφαση. Βλέπετε, λοιπόν, από τη μία μεριά τη μιζέρια να μη δίνετε 15.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των οικογενειών που μένουν στις σκηνές και να δίνετε πάνω από 5.000 ευρώ για να μαζέψετε τα βράχια.
Αν θέλετε, λοιπόν -και επειδή πιστεύω ότι είσαστε ευαίσθητος σε ζητήματα διαχείρισης χρημάτων- στείλετε επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης να ελέγξει τον τρόπο της ανάθεσης των μελετών, για να είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν γίνεται κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Σε μία εποχή που περιμένουμε και κυνηγάμε το ευρώ με το τουφέκι και περιμένουμε και την έλευση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εμείς σκορπάμε τα λεφτά σε μία επέμβαση που έπρεπε να είχε γίνει με πολύ λίγα χρήματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Μαρκάκη.
Το λόγο για να δευτερολογήσει έχει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ, κύριε Μαρκάκη, για τη δυνατότητα που δίνετε σε μένα αλλά και στη Βουλή να συζητήσει το θέμα αυτό. Να πω ότι μετά από μία τόσο μεγάλη θητεία και εμπειρία που έχετε σε διάφορα αξιώματα, θα έπρεπε να είσαστε πολύ πιο προσεκτικός.
Όταν στην ερώτησή σας μεταξύ των άλλων -με πολύ, θα μου επιτρέψετε να πω, συγκεκριμένο απόλυτο τρόπο- κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι κατασπατάλησε πόρους ύψους 5.260.000 ευρώ, θα περίμενα να δικαιολογήσετε από πού προκύπτει αυτό το ποσό, το οποίο πιστεύετε ότι έχει διατεθεί. Σας λέω, λοιπόν, ότι το ποσό που έχει διατεθεί δεν ξεπερνάει τα 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ. Και εξήγησα πώς διατέθηκε αυτό το ποσό.
Για όλα τα άλλα, εγώ δεν είμαι τεχνικός, δεν είμαι ειδικός και δεν είμαι αυτός ο οποίος θα κάνω ούτε τη μελέτη, ούτε την κατασκευή του έργου και ελπίζω ούτε εσείς να έχετε τέτοια φιλοδοξία. Είμαστε, όμως, στη δημόσια ζωή. Και επειδή ακριβώς και ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης παρακολουθεί ή θα ενημερωθεί γι’ αυτήν τη συζήτηση, αλλά και ο τοπικός εισαγγελέας πρέπει να ενημερωθεί και σας προκαλώ να το κάνετε και εσείς με δική σας πρωτοβουλία, ώστε να δοθεί απάντηση σε όλο αυτό το ζήτημα. Και τότε θα επανέλθουμε να συζητήσουμε, για να δούμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και πώς ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ακολουθεί η με αριθμό 665/13-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Νεράντζη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τη διακοπή της ταχυδρομικής εξυπηρέτησης της περιοχής του Πειραιά κ.λπ.
Η ερώτηση του κ. Νεράντζη συγκεκριμένα έχει ως εξής:
«Από 20ημέρου περίπου μία κεντρική περιοχή του Πειραιά, που περικλείει και την οδό Κ. Μαυρομιχάλη και εντός της οποίας λειτουργούν η Δ’ ΔΟΥ, η ΔΟΥ πλοίων, ο ΟΑΕΕ, γιγάντιο πολυκατάστημα και πλήθος εμπορικών επιχειρήσεων, στερείται παντελώς ταχυδρομικής εξυπηρετήσεως.
Στα απεγνωσμένα διαβήματα των δραστηριοποιουμένων στην περιοχή, η αρμόδια ταχυδρομική αρχή επικαλέσθηκε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται στο ότι η σύμβαση του διανομέα που εξυπηρετούσε την περιοχή έληξε προ 20ημέρου, χωρίς να ανανεωθεί.
Επειδή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εκ του νόμου παρέχουν καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, η δε παραβίαση της σχετικής υποχρέωσής τους και παράνομη είναι και προς αποζημίωση δικαιώματα γεννά.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γιατί δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα, ώστε να μη σημειωθεί τέτοιο φαινόμενο, το οποίο είναι εξαιρετικά ζημιογόνο για τους εμπόρους της περιοχής;
2. Πώς προτίθεται να το καλύψει και πότε;».
Στην ερώτηση του κ. Νεράντζη θα απαντήσει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι αλήθεια το πρόβλημα το οποίο αναφέρει ο κ. Νεράντζης στην ερώτησή του. Υπάρχει πράγματι. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας παρατηρούνται προβλήματα στη διακίνηση της αλληλογραφίας. Οι συνδρομητές των ΕΛΤΑ δεν εξυπηρετούνται, όπως θα έπρεπε.
Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εποχικού προσωπικού, στην καθυστέρηση της πρόσληψης συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πράγμα για το οποίο η εξήγηση υπάρχει, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει εμένα από την υποχρέωση -αυτήν την ώρα, με αφορμή αυτήν την ερώτηση- να απολογηθώ σε όλους όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ και να τους ζητήσω ένα συγνώμη.
Η διαδικασία αυτή για την κάλυψη των κενών θέσεων εποχικού προσωπικού προέκυψε επειδή ακριβώς θα έπρεπε να ακολουθηθούν διαδικασίες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν είχαν ακολουθηθεί λόγω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Έπρεπε να κάνουμε ένα λεπτομερέστερο έλεγχο, θα μου επιτρέψετε να πω, του προσωπικού που προσλαμβάνεται και σε φορείς, ακόμα και αν αυτοί οι φορείς δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί τρεις χιλιάδες εννιακόσοι τριάντα οκτώ συμβασιούχοι με σύμβαση οκτάμηνης διάρκειας, τετρακόσιοι ενενήντα συμβασιούχοι με σύμβαση τετράμηνης διάρκειας, επαναλαμβάνω συμβασιούχοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Η πρόσληψη αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Έχει αποφασισθεί. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Και πιστεύω ότι είναι θέμα λίγων εβδομάδων να ομαλοποιηθεί και πάλι η κατάσταση, ώστε να εξυπηρετούνται κανονικώς οι συνδρομητές των ΕΛΤΑ.
Για την ώρα και για την περίοδο αυτή μέχρι της απόλυτης εξομάλυνσης του προβλήματος, η συγκεκριμένη περιοχή εξυπηρετείται από γειτονικούς ταχυδρομικούς τομείς, από όμορους ταχυδρομικούς τομείς, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, όπως έχω πληροφορηθεί από την υπηρεσία. Και αυτό εφόσον, επαναλαμβάνω, λυθεί το πρόβλημα και αντιμετωπισθεί οριστικά αυτή η ασυνέχεια, η εκκρεμότητα που υπάρχει, θα οδηγήσει σε καθημερινή εξυπηρέτηση, όπως άλλωστε προβλέπεται.
Πρέπει να σας πω ότι γίνεται μία προσπάθεια συνολικής αναδιοργάνωσης αυτού του μεγάλου οργανισμού. Είχαμε, βεβαίως, μία ξεχωριστή διαδικασία στην κάλυψη των διοικητικών θέσεων, των επικεφαλής αυτού του οργανισμού, όπως και σε άλλες περιπτώσεις. Η διαδικασία αυτή, βεβαίως, εμφανίζει τις αδυναμίες των αρετών της. Είναι μία ανοιχτή διαδικασία, η οποία, όμως, αποδείχθηκε σχετικά χρονοβόρα.
Γίνεται για πρώτη φορά. Είναι κάτι το οποίο μας γεμίζει με γνώση και εμπειρία και αποτελεί -θα μου επιτρέψετε να πω- ένα προηγούμενο, ένα κεκτημένο για το πώς από εδώ και πέρα θα πρέπει να καλύπτονται οι θέσεις σε αυτό το επίπεδο.
Κατά τα άλλα, αγαπητέ, κύριε Νεράντζη, οι διαδικασίες αυτές μετά τη συνεννόηση που έγινε με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών -επαναλαμβάνω, παρά το ότι δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτός ο οργανισμός- ολοκληρώθηκαν και ήδη ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιλογή των συμβασιούχων, οι οποίοι στον αριθμό θα είναι πολύ λιγότεροι από τους περίπου τεσσεράμισι χιλιάδες που αρχικώς προβλεπόταν, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις τόσο 8μηνιτών όσο και 4μηνιτών συμβασιούχων.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει, ο ερωτών Βουλευτής κ. Νεράντζης για να αναπτύξει την ερώτησή του και να απαντήσει στον κ. Υπουργό.
Ορίστε, κύριε Νεράντζη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ξέρω και το ρεαλισμό σας και την καλή σας διάθεση να λύσετε το πρόβλημα.
Εδώ, όμως, δεν πρόκειται περί του ότι δεν εξυπηρετείται η περιοχή -έτσι είπατε- όπως θα έπρεπε. Εδώ δεν εξυπηρετείται καθόλου η περιοχή. Και μιλάμε για μια περιοχή στην οποία υπάρχουν τρία δημόσια καταστήματα, δύο ΔΟΥ, μία ΟΑΕΕ, ένα τεράστιο πολυκατάστημα. Είναι η κατ’ εξοχήν εμπορική περιοχή του Πειραιά κάτω από τον ηλεκτρικό σταθμό.
Αντιλαμβάνομαι όλα αυτά που λέτε. Θα μπορούσε, βέβαια, να συμβαδίσει το μεγαλόπνοο και επιβεβλημένο πρόγραμμα -που θέλετε να ακολουθήσετε για την εξυγίανση, όπως το λέτε- με την κάλυψη των προσωρινών αναγκών. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Αλλά τουλάχιστον θα παρακαλούσα, επειδή τώρα ό,τι ήταν να γίνει δυστυχώς έγινε, να δώσετε εντολή να προταχθούν σε ταχυδρομική εξυπηρέτηση οι περιοχές εκείνες, οι οποίες έχουν εμπορική μορφή. Και το σπίτι έχει ζημιά όταν δεν παίρνει την επιστολή, δεν παίρνει η μάνα από το γιο της τον στρατιώτη την επιστολή. Αλλά επιχειρήσεις οικονομικές, ΔΟΥ, οι εφορίες, καταστήματα που δεν αλληλογραφούν, ουσιαστικά αυτό ισοδυναμεί με μαρασμό. Είναι που είναι τα πράγματα στραβά, ας μην τα επιδεινώνουμε.
Δώστε εντολή, παρακαλώ, και το συντομότερο δυνατόν, οι πρώτοι ταχυδρομικοί διανομείς που θα προσληφθούν να διατεθούν σε εμπορικές περιοχές, κατ’ εξοχήν δε σε αυτήν περί της οποίας γίνεται η συζήτηση. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και αξία. Και πυκνώστε αυτούς τους δύο που έρχονται από όμορες περιοχές –δύο φορές την εβδομάδα είπατε. Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, αλλά δεν αμφισβητώ αυτό που μου λέτε- να είναι τουλάχιστον τρεις φορές γι’ αυτήν την περιοχή που έχει εμπορική αξία.
Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Νεράντζη.
Το λόγο έχει, ο κύριος Υπουργός, να δευτερολογήσει
Ορίστε, κ. Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, λίγα λόγια θα προσθέσω. Πρέπει να πω ότι στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός, ασφαλώς αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά.
(AM)
(SM)
Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, οι οποίες έρχονται από την προηγούμενη περίοδο. Χαρακτηριστικά, μπορώ να αναφέρω ότι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί τα bonus των υπαλλήλων και για το 2006 -και είμαστε τέσσερα χρόνια μετά- ή οι άδειες για το 2008.
Εμείς –και το κρατάω αυτό που είπατε, συμφωνώ απολύτως- θα πρέπει να προτάξουμε πράγματι περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή εμπορική δραστηριότητα, οι οποίες να καλυφθούν από άποψη ταχυδρομικών υπηρεσιών και να εξομαλυνθούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν σήμερα.
Κατά τα άλλα, το πρόβλημα αυτό υπάρχει, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και γι’ αυτό αναλαμβάνουμε την ευθύνη, η οποία είναι δική μας και μόνο δική μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Η με αριθμό 643/13.4.2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμβασιούχων κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος του Υπουργού.
Ακολουθεί η με αριθμό 652/13.4.2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την ελληνική βιομηχανία συναρμολογήσεως οχημάτων κ.λπ.
Η ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη αναλυτικά έχει ως εξής:
«Εξαιρετικά επίκαιρο είναι το ζήτημα της προσέλκυσης και της διευκόλυνσης των επενδύσεων στην πατρίδα μας, ώστε να αναζωογονηθεί η χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα συναρμολογούσε στο παρελθόν Ι.Χ. και ελαφρά φορτηγά ελληνικής σχεδιάσεως (πολλά εκ των οποίων εξήγαγε φέρνοντας πλούτο στην Ελλάδα) ενώ η χώρα μας εξακολουθεί και σήμερα να συναρμολογεί εξαιρετικά λεωφορεία, σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον τρόλεϊ, βαρέα και ελαφρά οχήματα για στρατιωτικές χρήσεις κ.ο.κ. Δοθείσης της ευαισθησίας της κυρίας Κατσέλη για ζητήματα ανάπτυξης της πατρίδας μας και έχοντας υπόψη την πρόθεση ελληνικών βιομηχανιών, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να επαναλάβουν τη συναρμολόγηση οχημάτων στην πατρίδα μας,
ερωτάσθε
1) Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε, ώστε να διευκολυνθούν αυτές οι βιομηχανίες, να αρχίσουν αμέσως την παραγωγή/συναρμολόγηση οχημάτων, δημιουργώντας έτσι πολύτιμες θέσεις εργασίας;
2) Πώς θα διασφαλιστεί η επιβίωση των ήδη υπαρχουσών βιομηχανιών, οι οποίες θα μπορούσαν –δοθείσης της υψηλής ποιότητας των βαρέων οχημάτων που παράγουν- να κάνουν και εξαγωγές, ανακουφίζοντας έτσι το (αφόρητα ελλειμματικό) εμπορικό μας ισοζύγιο;
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Σταύρος Αρναουτάκης.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά, κύριε Υφυπουργέ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ , κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης των ιδιωτικών επενδύσεων παρέχει κίνητρα ενίσχυσης στις επιχειρήσεις που ιδρύονται στην ελληνική επικράτεια από Έλληνες, αλλά και ξένους επενδυτές για επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στους σημαντικότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.
Πρόσφατη περίπτωση ολοκληρωμένου πλαισίου παροχής κινήτρων ενίσχυσης αποτελεί ο ν. 3299/2004, ο οποίος ανεστάλη την 30η Ιανουαρίου 2010, προκειμένου να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ωφελούμενων επιχειρήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα σε κριτήρια όπως την περιφερειακότητα των επενδύσεων στην νησιωτική Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, την ανταγωνιστικότητα και την «πράσινη» ανάπτυξη. Εξίσου, σημαντική συναναμόρφωση του επενδυτικού νόμου ήταν η διευθέτηση μεγάλου αριθμού εκκρεμών αιτήσεων, οι οποίες υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του προηγούμενου νόμου χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα να έχουν αξιολογηθεί.
Ειδικότερα, σας επισημαίνουμε ότι στα ενισχυόμενα επιχειρηματικά προγράμματα περιλαμβάνονται και όσα αφορούν στον κλάδο της μεταποίησης, στις δραστηριότητες του οποίου εντάσσονται και οι σχετικές με την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η παραγωγή οχημάτων. Στον νόμο γίνεται, επίσης, αναφορά στα επενδυτικά σχέδια παροχής υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, δυνατότητα που έχει αξιοποιηθεί από εταιρείες εμπορίας αυτοκινήτων για τη δημιουργία και εκσυγχρονισμό αποθηκευτικών χώρων διαχείρισης ανταλλακτικών.
Το Υπουργείο μας, στον τομέα ευθύνης του, θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα προβεί στη λήψη μέτρων οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Προς το σκοπό αυτό και πέρα από τη λήψη των νομοθετικών μέτρων που θα συμβάλουν θετικά στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, όπως είναι ο νόμος για τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, απλοποίησης και συντόμευσης του χρόνου αδειοδοτικών διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, θα αξιοποιηθούν κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερο τρόπο οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς και τα παρεχόμενα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου που θα αφορούν όλους τους σημαντικούς τομείς της οικονομίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, ο κ. Αϊβαλιώτης, για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει ένα βιβλίο, κύριε Υπουργέ, που λέγεται «Made in Greece». Είναι γραμμένο από δύο Πατρινούς ερευνητές και επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν τις προσπάθειες πενήντα ετών για τη δημιουργία ελληνικής βιομηχανίας συναρμολόγησης οχημάτων και πτητικών μέσων, αεροπλάνων δηλαδή. Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο γράφτηκε από αυτούς τους δύο Πατρινούς ερευνητές και είναι το πανόραμα της ελληνικής βιομηχανίας συναρμολόγησης οχημάτων. Πρέπει να σας πω ότι είναι γεμάτο από στοιχεία και αποδεικνύει πόσο μεγάλη «μπαρούφα» είναι η γνωστή αποστροφή ότι δήθεν στην Ελλάδα δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτα.
Παρεμπιπτόντως, σας λέω και αναφέρομαι σε Πατρινούς ερευνητές, ότι το πιο σύγχρονο εργοστάσιο ποδηλάτων της Ευρώπης βρίσκεται στην Πάτρα. Το έχει δημιουργήσει ο κ. Μανιατόπουλος, παράγει τα ποδήλατα Ideal, τα οποία εξάγονται σε είκοσι χώρες. Αυτό είναι το πιο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ποδηλάτων και είναι ελληνικά τα καλύτερα ποδήλατα της Ευρώπης. Δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δραστηριοποιήθηκαν τα τελευταία πενήντα-εξήντα χρόνια και παρήγαγαν από τρίκυκλα έως λεωφορεία, βαριά φορτηγά, άρματα μάχης κ.ο.κ.
Ο κ. Πέτρος Κοντογούρης -για να αναφέρω και ένα όνομα στη Βουλή των Ελλήνων ενός ανθρώπου που ήταν κορυφαίος, πρωτοπόρος στη βιομηχανία οχημάτων ευρείας κατανάλωσης- είναι ο εμπνευστής και δημιουργός των πασίγνωστων οχημάτων PΟΝΥ. Tα ξέρουμε όλοι, τα είχε ο Στρατός Ξηράς, το Πολεμικό Ναυτικό, η Αεροπορία, η Δ.Ε.Η., ο Ο.Τ.Ε. Πουλήθηκαν κατά χιλιάδες στην ελεύθερη αγορά. Εκατό χιλιάδες μοντέλα του PONY παρήχθησαν στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφόρησαν.
Η βιομηχανία, λοιπόν, αυτή, η NAMCO του κ. Κοντογούρη, παρ’ όλη την προσπάθεια των δύο παλιών κομμάτων εξουσίας να την εξαφανίσουν, δεν έσβησε. Είναι, λοιπόν, έτοιμη να ξαναρχίσει την παραγωγή ενός πρωτοποριακού οχήματος στη Μακεδονία.
Ο φάκελος είναι, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Οικονομίας -ξέρω την ευαισθησία σας, ξέρω ότι από όπου έχετε περάσει, έχετε πετύχει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Ευρωβουλή -και επί τρεις μήνες δεν υπάρχει απάντηση στην αναφορά που έχω κάνει για τη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία στη Μακεδονία. Ο άνθρωπος είναι έτοιμος να αρχίσει να παράγει αυτοκίνητα με κινητήρα από τα Toyota Yaris χιλίων κυβικών εκατοστών και παλεύει ακόμη με τα πανωτόκια. Θα λυθεί αυτό το ζήτημα;
Μιλάμε, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα -ξέρω ότι είστε πρακτικός άνθρωπος- για δώδεκα χιλιάδες θέσεις εργασίας, άμεσες και έμμεσες. Μιλάω και για τις υπεργολαβίες, οι οποίες μπορούν να υπάρξουν γι’ αυτό το ελληνικό, φτιαγμένο 100% από ελληνικά χέρια, όχημα. Είμαστε μία ανάσα πριν την έναρξη της παραγωγής.
Ταυτίστε την παρουσία σας σ’ αυτό το Υπουργείο με την επανέναρξη παραγωγής αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Δεν θα κόψω εγώ την κορδέλα, εσείς θα την κόψετε. Σκεφθείτε τη στιγμή που θα ξαναρχίσουν να κυλάνε από τις γραμμές παραγωγής ελληνικά αυτοκίνητα. Και τίποτα άλλα να μην κάνετε το Υπουργείο σας, όσα χρόνια είναι Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μόνο ότι θα συνεισφέρει σε μία προσπάθεια με εθνικές προεκτάσεις, θα είναι ιστορική αναφορά. Έχετε την εμπειρία.
Πείτε μας σας παρακαλώ πώς μπορείτε να βοηθήσετε αυτήν και παρόμοιες βιομηχανίες που φτιάχνουν ακόμη και βαρέα οχήματα, οι οποίες απέμειναν και συνεχίζουν μία προσπάθεια απέλπιδα να υποκαταστήσουν εισαγωγές, να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν πλούτο σ’ αυτή τη χώρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Αϊβαλιώτη.
Το λόγο έχει για να απαντήσει στον ερωτώντα Βουλευτή ο αγαπητός κ. Αρναουτάκης για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Αγαπητέ συνάδελφε, έχετε δίκιο και πρέπει να πω ότι ο φάκελος εξετάζεται από το Υπουργείο, όπως επίσης είμαστε σε συνεννόηση και με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το νέο νόμο, ο οποίος έρχεται προς ψήφιση μέσα στο Μάη, να δούμε πώς θα διευκολύνουμε αυτές τις επιχειρήσεις γιατί είναι εθνική υπόθεση να δώσουμε θέσεις εργασίας και να ανοίξουν πολλές επιχειρήσεις.
Θεωρείστε, λοιπόν, ότι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα εγκαίνια, όταν σύντομα θα ανοίξει και αυτό το εργοστάσιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Η με αριθμό 649/13.4.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων αξιοποίησης της φέτας ως εθνικού προϊόντος ελληνικής προέλευσης κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Η με αριθμό 663/13.4.2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Κουκοδήμου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη χρηματοδότηση των σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Πιερίας κ.λπ. δεν συζητείται λόγω αναρμοδιότητας και αιτήματος του ερωτώντος Βουλευτή, του κ. Κουκοδήμου, να αποσυρθεί.
(XS)
(1AM)
Τελευταία είναι η με αριθμό 644/13-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στην εταιρεία ΦΑΓΕ κ.λπ.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Μαρίκου έχει ως εξής:
«Η γνωστή σε όλους εταιρεία της ΦΑΓΕ Α.Ε. του Ομίλου Φιλίππου, στις 8/4/2010 ανακοίνωσε απολύσεις δεκαπέντε εργαζομένων στο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση, με πρόσχημα την οικονομική κρίση.
Ο πολυεθνικός όμιλος και γενικότερα η μεγαλοεργοδοσία στηριγμένη στη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στηρίζουν και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, έχουν εξαπολύσει έναν ανηλεή πόλεμο σε βάρος των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης.
Οι απολύσεις είναι ενταγμένες στο γενικότερο πλαίσιο της αντιλαϊκής επίθεσης προκειμένου να εντατικοποιήσουν την εργασία, να τρομοκρατήσουν την εργατική τάξη και με αυτόν τον τρόπο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.
Η οικονομική κρίση αποτελεί ένα κυνικό πρόσχημα, ειδικά γι’ αυτήν την εταιρεία, αφού το 2009 εμφάνισε καθαρά κέρδη 10,8 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα και με το σωματείο εργαζομένων της εταιρείας τα κέρδη της αλλά και γενικότερα τα κέρδη του κλάδου τροφίμων – ποτών αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει περίτρανα τη θέση του Κ.Κ.Ε., που απηχεί πλήρως την πραγματικότητα, ότι είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, είτε καπιταλιστικής ανάπτυξης το «μάρμαρο» το πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Η πλουτοκρατία όσο και αν μπουκώνει με κρατικές χρηματικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές ποτέ δεν χορταίνει από κέρδη.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός: Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση ανάκληση των απολύσεων και για τη διασφάλιση του δικαιώματος για μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα»;
Στην ερώτηση του κ. Μαυρίκου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, όπως γνωρίζετε και εσείς, όπως γνωρίζουμε όλοι, η χώρα βιώνει μία πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παγκόσμια οικονομική κρίση. Μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού, άλλες για να κατορθώσουν να επιβιώσουν στη δύσκολη συγκυρία και άλλες γιατί επικαλούνται τη συγκυρία και είναι και αυτό μια πραγματικότητα.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις, σαν και αυτή που αναφέρατε, τη ΦΑΓΕ, μειώνουν το προσωπικό τους, γιατί μειώνουν και την οικονομική τους δραστηριότητα σε ορισμένες περιπτώσεις.
Στο συγκεκριμένο, είναι γεγονός ότι η εταιρεία μείωσε κατά τρία άτομα το Μάρτιο, το προσωπικό και κατά δεκαπέντε άτομα το προσωπικό τον Απρίλιο. Για εμάς πέραν των άλλων, δύο πράγματα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο έχει να κάνει με την τήρηση της νομοθεσίας και το δεύτερο βεβαίως με την ουσία που έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας, που νομίζω ότι κάθε Κυβέρνηση και πάντως η δική μας Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας σε κάθε επιχείρηση.
Η ΦΑΓΕ είναι μία εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται πενήντα χρόνια στην Ελλάδα, προσφέρει θέσεις εργασίας σε χίλιους εργαζόμενους. Με βάση τον έλεγχο και τα στοιχεία που προέκυψαν από την Κοινωνική Επιθεώρηση της Νέας Ιωνίας, στις 15 Απριλίου 2010 υπήρχαν εννιακόσια ενενήντα τρία άτομα που εργάζονται και σήμερα σε αυτήν την εταιρεία και όπως είπα, υπάρχει αυτή η απόλυση η οποία βέβαια είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου για τις ομαδικές απολύσεις, που αναφέρεται στο 2% για επιχειρήσεις που είναι πάνω από διακόσιους εργαζόμενους.
Να σας πληροφορήσω επίσης, ότι η επιχείρηση κατέβαλε τις νόμιμες αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, καθώς επίσης ότι εφαρμόζει νόμιμα τους όρους των συλλογικών συμβάσεων εργασίας για το προσωπικό της.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν ενθαρρύνει τις απολύσεις, αντίθετα βρίσκεται άμεσα κοντά στους εργαζόμενους σε κάθε καταγγελία και σε κάθε ενημέρωση που γίνεται για απολύσεις.
Η αρμόδια υπηρεσία του ΣΕΠΕ μας γνωστοποίησε ότι δεν κατατέθηκε στην τοπική υπηρεσία καμία αίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς, με θέμα την καταγγελία των συμβάσεων. Η Κυβέρνηση, όπως είπα, δεν ενθαρρύνει και το επαναλαμβάνω, τις απολύσεις. Ενισχύει τις επιχειρήσεις εκείνες που διατηρούν τις θέσεις εργασίας και πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μαυρίκος για να αναπτύξει την ερώτηση και να απαντήσει στον κύριο Υπουργό για τρία λεπτά.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η άποψη που εκφράζετε εδώ, είναι ότι όλα είναι μέλι-γάλα -με τις δεκαπέντε απολύσεις που έκανε η ΦΑΓΕ την περασμένη εβδομάδα- από τη στιγμή που θεωρείτε ότι όλα είναι εντάξει, ότι οι νόμοι τηρήθηκαν, τα ποσοστά για τις ομαδικές απολύσεις κ.λπ. εφαρμόζονται.
Για εμάς όμως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι ζήτημα αριθμών, δεν είναι ζήτημα αντεργατικών νόμων. Είναι θέματα ρυθμίσεων βαθιά αντιλαϊκών που οδηγούν εργαζόμενους δεκαοκτώ και είκοσι δύο χρόνια στη δουλειά και στην επιχείρηση, στην απόλυση.
Η επιχείρηση αυτή, κύριε Κουτρουμάνη -και το έχουμε ξανασυζητήσει εδώ για την ίδια επιχείρηση- δεν έχει πρότερο έντιμο βίο. Οι απολύσεις είναι μία τακτική που ακολουθεί όπως και η αντικατάσταση των εργαζομένων πλήρους και σταθερής απασχόλησης με συμβασιούχους και ωρομίσθιους.
Από το Νοέμβρη λοιπόν, μέχρι σήμερα έχει απολύσει ο όμιλος διακόσιους πενήντα εργαζόμενους, κύριε Υφυπουργέ. Έχει απολύσει τριάντα τρεις στη ΦΑΓΕ, έχει απολύσει τριάντα στην ΕΒΓΑ, έχει απολύσει στο ΜΟΡΝΟ -που είναι επιχείρηση του ομίλου η οποία φτιάχνει πλαστικά υλικά συσκευασίας- εκατόν είκοσι εργαζόμενους και στο Βόλο στη ΒΙΣ -όπου επίσης έχει μια αντίστοιχη επιχείρηση- έχει κάνει ογδόντα απολύσεις.
Αυτή είναι η κατάσταση. Και μιλάμε για μία επιχείρηση που το 2009 είχε καθαρά κέρδη 10,9 εκατομμύρια ευρώ, μιλάμε για έναν κλάδο που είναι πρωταθλητής στην κερδοφορία.
Αυτή είναι η κατάσταση. Αν αυτό δεν είναι ζούγκλα, τότε τι είναι; Δεν μπορεί λοιπόν να έρχεται εδώ η Κυβέρνηση και να λέει «όλα εντάξει» και πολύ περισσότερο όταν βλέπουμε και είναι παραπάνω από καθαρό ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, αξιοποιεί ακριβώς την οικονομική κρίση προκειμένου και να πολλαπλασιάσει τα κέρδη της αλλά και να επιτεθεί σε εργατικά δικαιώματα.
Για εμάς, κύριε Υφυπουργέ, είναι καθαρό ότι -και με βάση αυτές τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κλάδο αλλά και τις απολύσεις που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο- πολύ σύντομα η ανεργία πραγματικά θα διογκωθεί, με ρυθμούς ραγδαίους. Και δικαιολογημένη θεωρούμε την ανησυχία, την αγανάκτηση, τη συνειδητοποίηση, που διαμορφώνουν κάθε μέρα και κερδίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ότι επειδή τα πράγματα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο, χρειάζεται αντίσταση, χρειάζεται ανυπακοή, χρειάζεται οργάνωση και αντιπαράθεση με αυτές τις πολιτικές.
Για το λόγο αυτό, εμείς στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και πρώτα απ' όλα την άμεση απεργία που υπάρχει στις 21 και 22 Απρίλη, προκειμένου να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους με βάση τις σύγχρονες και τις σημερινές ανάγκες.
Και θεωρούμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό, δεν είναι δίκαιο να οδηγηθούμε σε αυτό που ο Υπουργός Εργασίας πριν από λίγο καιρό είπε ότι θα πάμε σε 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες ανέργους, σε αυτό που απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με το μύθο ότι δήθεν θα προχωρήσουν στον αποπληθωρισμό, περιορίζοντας, λέει, τις τιμές και τους μισθούς, που σημαίνει ανεργία, που σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων, που σημαίνει φαλκίδευση δικαιωμάτων.
Και εν τέλει, πώς διαμορφώνονται οι τιμές; Και να κλείσω με αυτό, κύριε Υφυπουργέ. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές; Γιατί πρόκειται για παραμύθι, ότι δήθεν θα πέσουν οι τιμές. Οι τιμές για την εργοδοσία διαμορφώνονται μονάχα, από το εργατικό κόστος, γιατί οι τιμές για τις πρώτες ύλες είναι αδιαπραγμάτευτες, το ποσοστό του κέρδους επίσης το θεωρούν ιερό και απαραβίαστο, άρα λοιπόν και πάλι τη νύφη θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Για εμάς λοιπόν, αυτή η πολιτική είναι βαθιά αντιλαϊκή, μας οδηγεί πίσω και δικαιολογημένα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συστρατεύεται με τους εργαζόμενους, προκειμένου να την αποκρούσουμε και να αντεπιτεθούμε σε αυτές τις πολιτικές.
Ευχαριστώ πολύ.
(PS)
(2XS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μαυρίκο.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Κουτρουμάνης, να δευτερολογήσει και να απαντήσει στα ερωτήματα του κ. Μαυρίκου για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είναι αλήθεια ότι και εμείς έχουμε την ίδια αγωνία με εσάς για το ενδεχόμενο αύξησης της ανεργίας μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Κάθε απόλυση είναι ένα ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός για τον ίδιο τον εργαζόμενο πρώτα και συνολικά, όμως, για την κοινωνία μας, συνολικά για την οικονομία μας και την προοπτική της χώρας μας.
Όμως, οι απολύσεις που γίνονται στην όποια επιχείρηση δεν μπορεί να χρεώνονται στην Κυβέρνηση, δεν είναι με την ανοχή της Κυβέρνησης, δεν είναι με την ενθάρρυνση της Κυβέρνησης. Αντίθετα, σε ότι μας αφορά, αυτές οι απολύσεις κινητοποιούν την Κυβέρνηση και είμαστε πάντα δίπλα στους εργαζόμενους όταν έχουμε τέτοια φαινόμενα με όποια μέτρα έχουμε στη διάθεσή μας και όποιες δυνατότητες έχουμε.
Οι τριμερείς συναντήσεις - συμφωνίες που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο -και πολλές από αυτές είχαν θετικό αποτέλεσμα- έχουν ένα ρεκόρ, θα έλεγα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν υπάρχει καμία απόλυση εργαζόμενου που να μην ενδιαφέρθηκε το Υπουργείο, να μην υπήρξε κάλυψη από τον ΟΑΕΔ, δεν υπάρχει σωματείο ή ομοσπονδία που κατήγγειλε τέτοια φαινόμενα και δεν βρέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο πλευρό αυτών των ομάδων των εργαζομένων. Δεν υπάρχει εργαζόμενος που να απολύθηκε και να μην καλύφθηκε στο μέτρο του δυνατού, βέβαια, πάντοτε από τον ΟΑΕΔ για τις παροχές που προβλέπει αυτός ο Οργανισμός.
Η απώλεια θέσεων εργασίας και εδώ πρέπει να βάλουμε τις πραγματικές διαστάσεις στο πρόβλημα, γιατί δεν είναι μόνο αυτοί οι εργαζόμενοι - ξέρετε πολύ καλά ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η ανεργία έχει αυξηθεί σημαντικά - και η αύξηση του ποσοστού ανεργίας είναι μια σκληρή πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με μέτρα και συγκεκριμένες πολιτικές.
Δεν σημαίνει ότι με τα μέχρι σήμερα μέτρα και τις πολιτικές μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Θέλουμε και άλλα μέτρα και άλλες πολιτικές και προπαντός θέλουμε να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κρίσης για να μπορέσουν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Τέτοια, πάντως, μέτρα έχουμε ήδη σε εφαρμογή, έχουμε ενισχύσει σημαντικά από τη μια μεριά τους μηχανισμούς ελέγχου, προκειμένου, όπως είπα, να είμαστε δίπλα στον εργαζόμενο, να μην καταστρατηγείται η νομοθεσία. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τέσσερα προγράμματα από την προηγούμενη εβδομάδα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την παροχή βοήθειας, έτσι ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν σε ορισμένες επιχειρήσεις οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Ενεργοποιούμε όλα τα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, έτσι ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα.
Για την Κυβέρνηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας, αλλά και η προστασία των εργαζομένων. Γι’ αυτό στο νομοσχέδιο που αύριο εισάγεται για συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, θα δείτε ρυθμίσεις που ενισχύουν το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής σαράντα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί του Τρίτου Τμήματος από το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης Πιερίας.
Η Βουλή του καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμ. 24/20/25-2-2010 επερώτηση είκοσι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας των κ.κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, Θεόδωρου Καράογλου, Ευστάθιου Κωνσταντινίδη, Νικολάου Παναγιωτόπουλου, Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, Σάββα Αναστασιάδη, Μιχαήλ Παπαδοπούλου, Ευάγγελου Αντώναρου, Κωνσταντίνου Τσιάρα, Κωνσταντίνου Παπασιώζου και άλλων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά τόξα.
Κατά τη συζήτηση της επερώτησης αυτής σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ορίζει Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο τη Βουλευτή κυρία Ηρώ Διώτη.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής κ. Ελευθέριος Αυγενάκης για δέκα λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η περιβαλλοντική ανταγωνιστικότητα, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και για την ελληνική οικονομία, καθώς ο τομέας του περιβάλλοντος και οι σχετικές τεχνολογίες του προσφέρουν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες που, εκτός των άλλων, θα τονώσουν την απασχόληση. Κλάδοι, όπως αυτός της εξοικονόμησης ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των βιολογικών καθαρισμών, της περιβαλλοντικής αποκατάστασης μπορούν να προσφέρουν πολλά στην οικονομική δραστηριότητα και να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Επομένως, κάθε κυβέρνηση οφείλει να αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ενισχύουν την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε και η από μέρους μας θέσπιση του νόμου 3468/2006, ο οποίος δημιούργησε το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ενώ η ύπαρξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Ενδεικτικά αναφέρω, κύριε Υπουργέ, ότι μόνο στην περιοχή της Κρήτης υπήρξαν περίπου επτά χιλιάδες επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για επενδύσεις στον τομέα αυτόν.
Επίπροσθέτως ένα μόλις χρόνο πριν ψηφίστηκε ο νόμος 3734/2009 για την τιμολόγηση της ενέργειας των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο οποίος μάλιστα προβλέπει και τη σταδιακή μείωση της τιμής.
Αντιθέτως, εσείς κύριε Υπουργέ, παρά τις εξαγγελίες σας ότι υποστηρίζετε την «πράσινη ανάπτυξη», δεν έχετε λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ακόμα και για το «πράσινο ταμείο» που υλοποιείται με το σχέδιο νόμου για τους ημιυπαίθριους χώρος, δεν έχετε κάνει ακόμη νομοθετική ρύθμιση. Δηλαδή, δεν έχετε ακόμη ξεκαθαρίσει πώς θα λειτουργεί, με ποια δομή, με ποια διοίκηση, από ποιόν θα ορίζεται αυτή η διοίκηση. Δηλαδή, πρώτα μας λέτε και μας καλείτε να ψηφίσουμε του ημιυπαίθριους, ώστε τα έσοδα από τις δηλώσεις να πάνε στο πράσινο ταμείο και μετά μας λέτε ότι θα μας φέρετε σχετική ρύθμιση για να δούμε πώς θα λειτουργήσει. Με λίγα λόγια μας λέτε να υπερψηφίσουμε κάτι, που η νομική υπόσταση του οποίου δεν υπάρχει ακόμα. Αυτό νομίζω ότι το καταλαβαίνουμε όλοι και είναι πρωτάκουστο.
Επιστρέφω, όμως, στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τους βασικούς άξονες του οποίου δώσατε στη δημοσιότητα. Κρίνω, λοιπόν, ότι αυτό σαφώς βλάπτει τις επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ειδικότερα και παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι με τις προηγούμενες ρυθμίσεις μπαίνουν οι βάσεις, όπως είπε, για την ταχεία και ορθολογική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ αιφνιδιάζει για ακόμη μια φορά κυριολεκτικά την αγορά και προτείνει μείωση κατά 20% έως 30% στις τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζω ότι οι φορείς της αγοράς αντέδρασαν έντονα στη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς θα υποστούν σημαντική οικονομική βλάβη, ενώ έχουν ξεπεράσει τις κωλυσιεργίες της γραφειοκρατίας περίπου τριών ετών, από το 2007, πληρώνοντας μάλιστα ένα τεράστιο κόστος για τη δημιουργία εταιρείας, μελέτες για αίτηση εξαίρεσης, περιβαλλοντικής ηλεκτρομηχανικής μελέτης, ενοίκια γραφείων ή αγορά οικοπέδων, λογιστές, έχοντας σπαταλήσει χιλιάδες εργατοώρες διεκπεραιώνοντας τις σχετικές διαδικασίες σε πολεοδομίες, δασαρχεία, επιτροπές νομαρχιών, αρχαιολογίες, ΡΑΕ, Δ.Ε.Η., ΔΕΣΜΗΕ, εφορίες, υποθηκοφυλακεία.
Πέραν τούτου, οι οικονομοτεχνικές μελέτες που έχουν ήδη κατατεθεί έχουν κριθεί βιώσιμες με βάση την τιμή 0,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα και όχι με τη μειωμένη τιμή που αφήσατε μέσω διαρροών να εμφανιστεί στον Τύπο.
Δεδομένο είναι, επίσης, ότι εάν ψηφιστεί η συγκεκριμένη διάταξη, το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένα μονοπώλιο τεσσάρων-πέντε εταιρειών που θα έχουν δύο επιλογές: Ή να τις πουλήσουν οι μέχρι σήμερα αδειούχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις ενέργειας ή να μην τις υλοποιήσουν καθόλου.
(AS)
(2PS)
Ταυτόχρονα, δεν ήταν και λίγοι οι επενδυτές που υποστήριξαν, ότι πίσω από την εν λόγων απόφαση, αποκρύπτεται η πρόθεσή σας να προστεθούν άλλες μορφές ΑΠΕ σε βάρος των φωτοβολταϊκών.
Σας καλώ λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να διαψεύσετε αυτές τις φήμες ή να τις επιβεβαιώσετε. Εξηγήστε μας λοιπόν, τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας, την ίδια περίοδο να μειώνετε την επιδοτούμενη τιμή αγοράς ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ταυτόχρονα να αυξάνετε κατά 7 ευρώ ανά μεγαβατόρα την τιμή αγοράς ενέργειας από άλλες μορφές ΑΠΕ για παράδειγμα, βιομάζα, γεωθερμία κ.λπ.
Δεν είναι θεμιτός στόχος η ανάπτυξη όλων των μορφών ενέργειας ΑΠΕ, κύριε Υπουργέ; Ελπίζω να έχετε να πείτε κάτι επ’ αυτού, για το σχέδιο νόμου που διαρρεύσατε στον κυριακάτικο Τύπο και που εμείς θα ενημερωθούμε ως Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα, δεν μας απαντά δεν μας ξεκαθαρίζει και κυρίως δεν μας ικανοποιεί.
Επιπρόσθετο πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, είναι ότι ακόμη και σήμερα, δεν έχουν δοθεί άδειες παραγωγής και εξαιρέσεις για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τον Ιούνιο του 2007 και μετά, οι οποίες έχουν υποβληθεί με το καθεστώς του νόμου 3468/2006 και για τις οποίες ο νόμος 3734/2009 προβλέπει ειδικό χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης, το οποίο φυσικά δεν έχει τηρηθεί. Πότε θα εγκριθούν επιτέλους αυτές οι άδειες, κύριε Υπουργέ;
Ακόμα και σήμερα η υποστηρικτική της πράσινης ανάπτυξης, πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, δεν κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, στις διαδικασίες αξιολόγησης, αλλά αντίθετα προτείνει τη μείωση των τιμών της αγοράς ενέργειας από φωτοβολταίκά.
Εξίσου σημαντικό είναι –και παρακαλώ να μας απαντήσετε- εάν έχετε λάβει υπ' όψιν σας για την προώθηση των ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ τις θέσεις και τα αιτήματα των φορέων της αγοράς, όπως για παράδειγμα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών ή του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών.
Δεδομένου ότι έχετε συναντηθεί μαζί τους, ποιες συγκεκριμένες θέσεις των φορέων της αγοράς υιοθετήσατε και ποια συγκεκριμένα αιτήματα ικανοποιήσατε; Σας το ρωτάω αυτό, γιατί είμαι σίγουρος ότι ούτε τα αιτήματα ούτε τις θέσεις των φορέων της αγοράς έχετε εισακούσει. Και αυτό άλλωστε διαβεβαιώνεται και από το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που διαβάζουμε από τις εφημερίδες. Περιμένουμε όμως, να έρθει και επισήμως στη Βουλή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε κάθε περίπτωση νομίζω πως κατανοούμε όλοι μας, πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα επιφέρουν απτά αποτελέσματα.
Ως εκ τούτου, και στο πλαίσιο προώθησης του σχεδίου νόμου, επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιτρέψτε μου να σας διατυπώσω συγκεκριμένες προτάσεις που χρήζουν την επανεξέταση σας και -κατά τη γνώμη μου- την ενσωμάτωσή τους στο όποιο σχέδιο νόμου φέρετε την επόμενη, μεθεπόμενη εβδομάδα.
Επισημαίνω λοιπόν, την ανάγκη, πρώτον: Δέσμευση συγκεκριμένων πόρων, για την ουσιαστική προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και των επενδύσεων στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Δεύτερον: Επανεξέταση και αναθεώρηση της απόφασης για τη μείωση 20%, 30% των τιμών πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία και συνεπάγεται σημαντική μείωση του οικονομικού οφέλους των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενώ δεδομένο είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην τιμολόγηση δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζει την αγορά.
Τρίτον: Άμεση υπογραφή των συμβάσεων αγοραπωλησίας των επενδυτών με τη Δ.Ε.Η. που έχουν συνταχθεί κατά τις ρυθμίσεις του νόμου 3468/2006. Κρίσιμο είναι να υπογραφούν οι συμβάσεις, με βάση την προβλεπόμενη τιμή πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ηλεκτρικής ενέργειας και όχι βάσει κατώτερης, που πιθανών να προκύψει κατόπιν.
Τέταρτον: Χορήγηση των αδειών παραγωγής και εξαίρεσης για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τον Ιούνιο του 2007 και μετά, οι οποίες είχαν υποβληθεί με το καθεστώς του νόμου 3468/2006 και για τις οποίες ο νόμος 3734/2009 προβλέπει ειδικό χρονοδιάγραμμα αξιολόγησής τους, το οποίο δεν είχε τηρηθεί. Πότε θα εγκριθούν τα κατατεθειμένα επενδυτικά σχέδια που εκκρεμούν, κύριε Υπουργέ;
Πέμπτον: Διεκπεραίωση των τροποποιητικών εγκρίσεων που ζητούνται από τη ΡΑΕ. Κρίσιμο είναι οι επενδυτές, να εξασφαλίσουν την τιμή πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως αυτή ισχύει μέχρι τον Αύγουστο του 2010 και βάσει της οποίας έχουμε κάνει τον υπολογισμό της βιωσιμότητας της επένδυσής τους.
Έκτον: Απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπου αυτοί χρειάζονται και αν κάποιος έχει την άδεια εξαίρεσης, αλλά και για την έκδοση των εργασιών μικρής κλίμακας από τις αρμόδιες πολεοδομίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας με τη Δ.Ε.Η. και ΔΕΣΜΗΕ. Σε γενικότερα επίπεδο είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα γραφειοκρατίας και να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Και έβδομο: Άμεση ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου, με αύξηση του ποσοστού επιχορήγησης για επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Γεγονός είναι ότι οι επενδυτές έκαναν τον προγραμματισμό των επενδύσεών τους από το 2006 με καθεστώς του αναπτυξιακού, ως είχε, και δεν έχουν υλοποιήσει τις επενδύσεις τους με υπαιτιότητα των γραφειοκρατικών κωλυμάτων.
Βέβαια, καλείστε ως Κυβέρνηση να μας απαντήσετε επιτέλους, πότε θα γίνει η αξιολόγηση των επενδύσεων φωτοβολταϊκών έργων, που έχουν ήδη κατατεθεί και περιμένουν την αξιολόγηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών. Παρ’ όλο που η κ. Κατσέλη είπε ότι εντός διμήνου θα έχουν ολοκληρωθεί, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.
Αναφορικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο, μπορείτε να μας απαντήσετε με σαφήνεια, πότε θα ενεργοποιηθεί και ποιο θα είναι το ποσοστό επιδότησης στις σχετικές επενδύσεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Έχετε κάνει αλήθεια κάποια συνεννόηση με την κ. Κατσέλη; Και αν ναι, ποια;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, πιστεύοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι έως σήμερα κενού περιεχομένου δηλώσεις σας περί πράσινης ανάπτυξης, πρέπει επιτέλους μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης, να πάρουν σάρκα και οστά.
Αναμένω τις απαντήσεις σας επί των προτάσεων και βεβαίως των υπολοίπων που θα τεθούν από τους συναδέλφους Βουλευτές που θα πάρουν το λόγο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Αυγενάκη.
Το λόγο έχει ο δεύτερος των επερωτώντων Βουλευτών ο κ. Ευάγγελος Αντώναρος για πέντε λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε μέρα που περνά, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με πράξεις και παραλείψεις της, αποδεικνύει πως πίσω από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις της, πίσω από τα μεγάλα ωραία λόγια δεν έχει πολιτική.
Τις υποσχέσεις που μοιράζατε, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απλόχερα επί έξι ολόκληρους μήνες, έξι μήνες πριν από τώρα, όταν τάζατε τα πάντα στους πάντες, όταν δεσμευόσασταν για λύσεις σε όλα, όταν λέγατε –όπως έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός- πως χρήματα υπάρχουν, σήμερα κάνετε πίσω σε όλα.
Ως εδώ, η επίκληση της άγνοιας σας, για την κατάσταση στην οικονομία. Γνωρίζατε τα πάντα. Κάθε μέρα που έρχεται, έρχεται και μια επιβεβαίωση είτε από κάποιο Υπουργό της σημερινής Κυβέρνησης είτε από κάποιο σημαντικό κυβερνητικό στέλεχος. Είχατε πλήρη εικόνα. Απλώς, κρύψατε επιμελώς την αλήθεια από τους Έλληνες πολίτες.
Αυτή τη στιγμή, βρίσκεστε πραγματικά σε μια νέα πραγματικότητα. Πρέπει να αιτιολογήστε την ανακολουθία σας, την αναξιοπιστίας σας, να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα, να βρείτε πειστικά επιχειρήματα για το γεγονός ότι παγώνετε και θέτετε εκτός ισχύος τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις σας.
Όσο δεν λέτε την πραγματική αλήθεια, δεν παίρνετε αποφάσεις συγκεκριμένες και εμμένετε στα μισόλογα, συμβαίνει αυτό που συμβαίνει ξανά και σήμερα: Τα περίφημα spreads που μπήκαν στην καθομιλουμένη του Έλληνα πολίτη, παίρνουν το δρόμο για την ανηφόρα. Σήμερα, σημειώθηκε καινούργιο ρεκόρ.
Και πρέπει να το κάνετε αυτό, γιατί σήμερα η πραγματικότητα, όσο και αν δεν σας αρέσει, είναι άλλη, είναι διαφορετική. Οι υποσχέσεις σας για πράσινη ανάπτυξη και δημιουργία χιλιάδων νέων πράσινων –λέγατε- θέσεων εργασίας μπήκαν στον πάγο.
Η Κυβέρνηση, λέει τί σκοπεύει να κάνει, αλλά δεν πράττει, δεν προχωρά παραπέρα σε δράσεις και με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και σε δράσεις, οι οποίες απευθύνονται σε περισσότερους δικαιούχους.
Θα σας πω κάτι απλό: Υπολογίζεται ότι από όλα τα προγράμματα αυτά τα οποία εσείς προαναγγείλατε, μεταξύ των οποίων και το «Εξοικονόμηση Κατοίκων» εφαρμόζεται και καλά κάνετε και το προχωράτε, δικό μας είναι, εμείς το είχαμε βάλει μπροστά, μένουν εκτός περίπου 4 εκατομμύρια κατοικίες, που δεν διαθέτουν καν θερμομόνωση.
ML
(2AS)
Δεν θα έπρεπε να κάνετε μία μεγαλύτερη κινητροδότηση; Να δώσετε σε εκείνους που ενδιαφέρονται κίνητρα, που δεν κοστίζουν και πολλά στον ελληνικό προϋπολογισμό, στο χειμαζόμενο προϋπολογισμό του ελληνικού δημοσίου; Δεν το κάνετε.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι ειδικά σήμερα, σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης, βαθειάς ύφεσης και επερχόμενης, όπως λέει ο αρμόδιος Υπουργός κ. Λοβέρδος, έκρηξη της ανεργίας, απαιτούνται ακόμη πιο ολοκληρωμένα μέτρα, ακόμη γενναιότερες πολιτικές και δράσεις προς την κατεύθυνση εφαρμογής ενός νέου μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης. Γιατί το κλειδί σήμερα είναι δύο λέξεις: Ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Και βεβαίως, αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε τομείς, όπου η φύση έχει προικίσει την Ελλάδα, τη χώρα μας, με τεράστια κοιτάσματα και ανεξάντλητα αποθέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, εργάστηκε με σημαντικά αποτελέσματα και για τη χώρα και για τους Έλληνες πολίτες, προκειμένου να εκπληρωθεί ένας διπλός στόχος. Πρώτον, να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια, αλλά και να ενταχθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο ενεργειακό μας ισοζύγιο.
Θυμίζω ότι μία από τις πολλές καίριες μεταρρυθμιστικές μας πρωτοβουλίες ήταν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ένα συγκεκριμένο πολύ ουσιαστικό στόχο. Να γνωρίζει κάθε υποψήφιος επενδυτής, κάθε επιχείρηση, κάθε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τι μπορεί να επενδύσει, πού και πώς ακριβώς.
Ερχόμενος στην καρδιά της σημερινής επίκαιρης ερώτησης, θυμίζω το ν. 3468/2006, με τον οποίο δημιουργήσαμε το κατάλληλο και απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Είναι ένας νόμος που κινητοποίησε χιλιάδες ενδιαφερόμενους επενδυτές σε όλη τη χώρα. Περιμένουν, τους καθυστερείτε, δεν γίνεται τίποτα, πολλοί απ’ αυτούς έχουν ξεπεράσει τις δυσκολίες που υπάρχουν ακόμη μέσα στη δημόσια διοίκηση, τη γραφειοκρατία και όλα τα άλλα τα σχετικά και λείπουν οι καθαρές κουβέντες. Αυτές είναι απαραίτητες. Δώστε πειστικές απαντήσεις. Όχι λόγια. Έργα χρειάζεται ο τόπος. Δεν χρειάζεται να πάμε άλλο πίσω. Μην ισοπεδώνετε ό,τι βρήκατε.
Το τίμημα για τη χώρα, ειδικά σήμερα, είναι τέτοιο που δεν μπορεί να το σηκώσει άλλο. Αν διδαχθήκατε κάτι απ’ αυτούς τους έξι μήνες, είναι ότι η ισοπέδωση δεν βοηθά. Η αναβλητικότητα και οι παλινδρομήσεις έχουν κόστος. Χτίστε πάνω στα πολλά και σημαντικά που μόνοι μας πετύχαμε, χωρίς τη δική σας συναίνεση. Σας υπενθυμίζω πως λέγατε όχι σε όλα. Εκμεταλλευτείτε την τύχη να έχετε απέναντί σας μία Αντιπολίτευση με κριτική διάθεση, αλλά υπεύθυνη στάση. Αυστηρή Αντιπολίτευση, αλλά όχι ισοπεδωτική. Έτοιμη να στηρίξει πολιτικές που χρειάζεται ο τόπος.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Αντώναρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαλβατζής Σπύρος, ορίζει, κατά τη συζήτηση της σημερινής επερώτησης, ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κόμματος το Βουλευτή κ. Ιωάννη Ζιώγα.
Το λόγο έχει τώρα ο τρίτος των ερωτώντων Βουλευτών κ. Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, για πέντε λεπτά.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τους νόμους 3468/2006 και 3734/2009, θεσπίστηκε το πλαίσιο για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και καθορίστηκε η τιμολόγηση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα με προβλεπόμενη μάλιστα τη σταδιακή μείωση της τιμής.
Η χρήση και η εφαρμογή των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει πολλαπλά οφέλη και το καταλαβαίνουμε όλοι. Συμβάλλουν αποτελεσματικά στο δεσμευτικό στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για συμμετοχή 20% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Δίνουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα. Δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Προσφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Παρέχουν φθηνή ενέργεια. Αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, η πατρίδα μας.
Με όλα αυτά τα δεδομένα και σε συνδυασμό με την επαγγελλόμενη πράσινη ανάπτυξη, θα περίμενε κανένας η Κυβέρνηση, τηρώντας τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις, να προωθήσει τάχιστα πρωτοβουλίες και μέτρα, ώστε να προωθηθούν οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές. Αντ’ αυτού, έξι μήνες μετά, φέρνει για διαβούλευση το σχέδιο νόμου με διαδικασία εξπρές –μόνο τέσσερις εργάσιμες ημέρες- το οποίο δεν ήταν και δεν είναι ευνοϊκό για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Αναλυτικότερα: Αυξάνει την επιδοτούμενη τιμή αγοράς ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ μειώνει από τα φωτοβολταϊκά, από τα υπόλοιπα ΑΠΕ. Προτείνει –και αυτό με διαρροές λέγεται ότι το έχει πάρει πίσω, ευελπιστούμε ότι θα δούμε να το παίρνετε πίσω- μείωση 20% με 30% της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ταυτοχρόνως, πάγωσε τον αναπτυξιακό νόμο, με αποτέλεσμα να παγώσουν και οι επενδύσεις.
Τελικά, καταφέρατε, κύριε Υπουργέ, να αποθαρρύνετε τους υποψήφιους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά, ενώ σε αυτούς που έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες και έχουν δαπανήσει χρήματα, τους δίνετε ένα καίριο οικονομικό χτύπημα.
Πρέπει να ξεκαθαρίσετε, κύριε Υπουργέ, ποιες είναι οι πραγματικές σας προθέσεις. Θέλετε ή δεν θέλετε την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών; Γιατί με την τακτική που ακολουθείτε, απαξιώνετε και το χειρότερο είναι ότι την πολιτικής σας καλούνται να την πληρώσουν οι επενδυτές που ανοίχτηκαν οικονομικά, ξεκίνησαν διαδικασίες, έχοντας υπ' όψιν τους ισχύοντες νόμους και τις διατάξεις, τους οποίους επιθυμείτε εν μία νυκτί να καταργήσετε. Και δεν παίρνετε και καμία μέριμνα που ζημιώνονται οικονομικά.
Επίσης, καταφέρνετε να εξαναγκάζετε, με τις μειώσεις τιμών, τους μικροεπενδυτές, να πουλήσουν σε μεγάλες εταιρείες, διότι η επένδυσή τους γίνεται πλέον ασύμφορη για τα μικρά οικονομικά μεγέθη. Έτσι θα καταφέρετε να επιβιώσουν μόνο οι οικονομικοί κολοσσοί και να δημιουργήσουν μονοπώλιο εις βάρος των πολλών επιχειρηματιών. Αυτό είναι ένα σοσιαλιστικό επίτευγμα, μπορώ να πω.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας ζητήσω να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας και να τις επανεξετάσετε. Να αποκαταστήσετε τις αδικίες και τις στρεβλώσεις που πάνε να δημιουργηθούν. Να διασώσετε την αξιοπιστία του κράτους έναντι στους επενδυτές που θίγονται.
Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα υποδειγματικής επένδυσης φωτοβολταϊκού στο Νομό Φλώρινας που έχει καταφέρει να βρίσκεται στην ένατη θέση σε απόδοση, αναλογικά πάντα με το μέγεθός τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το αναφέρω για να αναδείξω την προοπτική την οποία οφείλουμε να βλέπουμε, να προτάσσουμε και να αξιοποιούμε.
Ως επίλογο της τοποθέτησής μου, τονίζω ότι για κάθε ευρώ που δίνεται για να ενισχυθεί η ηλιακή κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, η χώρα παίρνει πίσω ως κοινωνικό όφελος 1,2 έως 1,5 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε στα οφέλη αυτά την ασφάλεια του εφοδιασμού, τα αναπτυξιακά οφέλη και τις επιπλέον θέσεις εργασίας που δεν αφορούν μόνο το εργασιακό δυναμικό που απαιτείται για τη λειτουργία τους, αλλά και νωρίτερα, στις επιχειρήσεις εμπορίας, στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στην εργοστασιακή παραγωγή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Κωνσταντινίδη.
Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, διάγετε ήδη τον έβδομο μήνα του κυβερνητικού σας βίου και έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε μία πολύ δυσάρεστη τάση. Η τάση αυτή είναι η διάσταση των προεκλογικών σας λόγων από τα μετεκλογικά σας έργα, τις πράξεις. Περιμένουμε, αλλά δεν βλέπουμε. Ήρθατε προεκλογικά, δια του Πρωθυπουργού του ιδίου και κυματίσατε τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης. Αυτές τις ημέρες είχα την ευκαιρία και εγώ να φρεσκάρω τις θεωρητικές μου γνώσεις, διαβάζοντας το εγχειρίδιο που πήρα στο τέλος του χρόνου. Πραγματικά, πολύ σωστά δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω και δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανένας σε αυτή την Αίθουσα με τη σκοπιμότητα της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα μας. Μέχρι εκεί, όμως. Στην πράξη πολύ λίγα.
Εμείς έχουμε ακούσει πολλά στο επίπεδο της πράσινης ρητορικής, αλλά από πράσινη ανάπτυξη, απτές δηλαδή, συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθυστερήσεις. Και όπου υπάρχουν κάποια ψήγματα προθέσεων, αντιφατικά μηνύματα. Μόνο αυτό βλέπουμε.
(EP)
(2ML)
Και ειδικότερα εξηγούμαι: Με το ν.3468/2006 προσδιορίστηκε το θεσμικό πλαίσιο της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Με το ν.3734/2009, όπως πολύ σωστά ακούστηκε, του οποίου είχα την τιμή να είμαι εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας τον Ιανουάριο του 2009 σ’ αυτή εδώ την Αίθουσα, προχωρήσαμε σε μια απλοποίηση των διαδικασιών προώθησης όλων των υφιστάμενων αιτήσεων, πολλές από τις οποίες βρίσκονταν σε εκκρεμότητες διαφόρων τύπων, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, ρυθμίστηκαν μια σειρά από εκκρεμότητες, ιδίως για αιτήσεις χρονίζουσες.
Απλοποιήθηκε δηλαδή το πλαίσιο ενσωμάτωσης των αιτήσεων στην αξιολόγηση ως προς την οικονομική τους βιωσιμότητα και ως προς τη δυνατότητα να μπουν πλέον και στο αναπτυξιακό τοπίο της χώρας. Ο σκοπός, βέβαια, ήταν και είναι η αύξηση του μεριδίου παραγωγής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, ιδίως ενόψει του κοινοτικού στόχου της κάλυψης του 20% της εγχώριας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020. Ως εκεί καλά.
Στο άρθρο 27α του ν.3734/2009 «Ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς», μεταξύ άλλων θεσπίστηκε η εξασφάλιση σταθερής και εγγυημένης τιμής για το παραγόμενο ρεύμα από φωτοβολταϊκά για περίοδο είκοσι ετών. Η σκοπιμότητα ήταν προφανής: Η σταθεροποίηση της αγοράς και η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για χάρη της ασφάλειας συναλλαγών, έτσι ώστε ο επενδυτής στα φωτοβολταικά συστήματα να ξέρει ότι έχει να κάνει με μια εγγυημένη σταθερή τιμή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και ανάλογα να προχωρήσει την επένδυσή του.
Η μείωση της τιμής από φωτοβολταϊκά, που εξαγγέλλεται στη διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου, αν μη τι άλλο εκπέμπει ένα πολύ αντιφατικό μήνυμα. Ακόμα και να το πάρετε πίσω, το μήνυμα που θα έχει βγει προς τα έξω θα είναι εξόχως αρνητικό. Στην ουσία λέει στον επενδυτή ότι ο αντισυμβαλλόμενος στο κράτος είναι αναξιόπιστος συνομιλητής, διότι για μια ακόμα φορά οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν ενόσω το παιχνίδι είναι ήδη σε εξέλιξη. Για μια χώρα η οποία γενικά, όχι μόνο στο ζήτημα των φωτοβολταϊκών, υποτίθεται ότι θέλει να προσελκύσει επενδύσεις σε όλα τα αναπτυξιακά πεδία, τίποτε δεν είναι πιο αντιφατικό, τίποτε δεν είναι πιο αποθαρρυντικό από μια τέτοια στάση εκ μέρους της επίσημης Κυβέρνησης.
Στον ίδιο νόμο μπαίνει και χρονοδιάγραμμα εξέτασης των υφισταμένων αιτήσεων αδειοδότησης. Και μάλιστα το χρονοδιάγραμμα ίσως και ατυχώς προσδιορίστηκε μέχρι το Δεκέμβρη του 2009, δηλαδή το Δεκέμβρη που μας πέρασε. Ξέρουμε ότι δεν τηρήθηκε, διότι η ΡΑΕ έχει πραγματικό πρόβλημα στελέχωσης για να εξετάσει όλες αυτές τις αιτήσεις, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Φανταστείτε, όμως, πόσο πιο μεγάλο θα γίνει αυτό το πρόβλημα όταν είναι γνωστό ότι σε λίγους μήνες εκπνέει η σύμβαση όλων αυτών των ανθρώπων που εργάζονται για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχουν να αξιολογήσουν αυτό το βουνό των αιτήσεων. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Ποιοι θα κάνουν τις αξιολογήσεις; Τι προβλέπετε πάνω σ’ αυτό το θέμα; Αυτά είναι ζητήματα για τα οποία πρέπει να πείτε κάτι, να δώσετε κάποιες εξηγήσεις.
Ξέρετε τι λέει η πιάτσα, κύριε Υπουργέ; Ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται, διότι από πίσω είναι το λόμπυ των αιολικών. Και το λόμπυ των αιολικών, κάποια εξέχοντα στελέχη του οποίου στελεχώνουν και σε συμβουλευτικό ρόλο το Υπουργείο σας, λειτουργεί έτσι ώστε να μειωθεί αν θέλετε η επιρροή των φωτοβολταϊκών έναντι αυτής των αιολικών.
Με αυτά τα μηνύματα πραγματικά νομίζω ότι εκπέμπετε πολλές αντιφάσεις και δημιουργείτε πολλές αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο υπάρχει σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη σ’ αυτή τη χώρα. Και γενικότερα αν υπάρχει αναπτυξιακό σχέδιο αφήστε το να ξεδιπλωθεί από την κυβέρνησή σας, για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Σας ευχαριστώ. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε Παναγιωτόπυλε.
Το λόγο έχει η κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά για πέντε λεπτά.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τελικά συμφωνούμε όλοι ότι είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των μηχανισμών της πολιτείας, ώστε να προχωρήσουν αμέσως οι επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην περιφέρεια, ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να αυξηθεί η απασχόληση. Αυτό τον στόχο υπηρετούμε με την κατάθεση και τη συζήτηση της σημερινής επίκαιρης επερώτησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΣΜΗΕ οι ανανεώσιμες πηγές έδωσαν μόλις το 5% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας, που καταναλώθηκε στη χώρα μας. Ενώ θα πρέπει να μην αμφισβητηθεί ότι το 2009 ήταν η καλύτερη χρονιά στην ιστορία των ανανεώσιμων πηγών, με εξαίρεση βέβαια τα αιολικά πάρκα, που φαίνεται ότι οι επενδύσεις για αυτά είχαν υποχωρήσει.
Είναι γνωστό ότι ως τις 30 Ιουνίου, βάσει της οδηγίας 28 του 2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οφείλουμε να συντάξουμε το εθνικό σχέδιο δράσης μας για τις ανανεώσιμες πηγές, στο οποίο θα πρέπει να καθορίσουμε τον συνολικό εθνικό στόχο της χώρας μας για τα μερίδια της ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές, που καταναλώνονται στις μεταφορές, στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης, της ψύξης, κατά το έτος 2020 και θέσαμε ήδη το νέο στόχο του 20%.
Έχει σημασία, όμως, να δούμε αν οι μέχρι τώρα αποφάσεις σας, κύριε Υπουργέ, οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις της Κυβέρνησής σας συμβάλλουν καθοριστικά στην ενεργοποίηση των μηχανισμών για την προώθηση των επενδύσεων των ανανεώσιμων πηγών και στη συνακόλουθη τροφοδότηση της ανάπτυξης, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση της απασχόλησης.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι η προώθηση των δραστικών μέτρων για την απλοποίηση και η ορθολογικοποίηση της διαδικασίας για την αδειοδότηση των έργων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία. Παρακολουθώντας όλα όσα διαδραματίστηκαν, την αδικαιολόγητη για πολλούς ενέργεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει σε ολιγοήμερη διαβούλευση –ήδη στηλιτεύθηκε από τους προλαλήσαντες συναδέλφους μου- και τη μείωση της τιμής αποπληρωμής της ενέργειας από φωτοβολταικά, θεωρώ ότι αυτές οι ενέργειες είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην πόρτα εξόδου τις μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις, που σχεδιάζονται εδώ και χρόνια από ξένες αλλά κυρίως από ελληνικές επιχειρήσεις.
Να μας απαντήσετε, κύριε Υπουργέ, γιατί η διαδικασία δημόσιας συζήτησης για άλλα νομοσχέδια έχει διαρκέσει είκοσι μέρες και μήνες; Και θεωρείτε ότι το τετραήμερο που επιβάλλατε δεν είναι προσχηματικό ως διαβούλευση;
Η πολλά και συνεχώς υποσχόμενη πράσινη ανάπτυξη, στην οποία τελικά συμφωνούμε -αλλά πώς το εννοείτε εσείς- και μια από τις εκφράσεις της που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες μοχλούς ανάπτυξης της χώρας μας, σε μια εποχή που η παγκόσμια κοινωνική και οικονομική συγκυρία δίνει ιδιαίτερο βάρος σε αυτές τις επενδύσεις.
Ειδικά δε για τα φωτοβολταικά θα πρέπει να τονιστεί και να γίνει αντιληπτό ότι αφορούν τις λεγόμενες «δημοκρατικές» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί μπορούν να τις υλοποιήσουν όχι μόνο οι μεγάλοι επενδυτές, αλλά και οι μικρομεσαίοι. Αυτή η επιχειρηματικότητα αφορά σήμερα χιλιάδες νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποκεντρωμένων επιχειρήσεων και μάλιστα κινεί ένα πολύ μεγάλο φάσμα επαγγελμάτων στην περιφέρεια σχετικό με την κατασκευή και την συντήρηση των επενδύσεων αυτών, ακόμα και τις εταιρείες εγχώριων φωτοβολταϊκών, όπως: πάνελ, βάσεις στήριξης, καλωδίωση κ.λπ. Ομιλούμε, λοιπόν, για την πραγματική αγορά εργασίας για χιλιάδες νέες επιχειρήσεις.
Ο ν.3734/2009 καθόριζε τις τιμές φωτοβολταϊκής παραγόμενης ενέργειας για τα επόμενα έτη. Επενδυτές που πιστεύουν ότι οι νόμοι είναι νόμοι και όχι διαθέσεις για να αλλάζουν κατά το δοκούν υπέβαλλαν αιτήσεις, έχουν λάβει άδεια, έχουν συνάψει δάνεια, υπέβαλλαν αιτήσεις στον αναπτυξιακό νόμο, έχουν προβεί σε παραγγελίες των υλικών και γενικά έχουν προχωρήσει σε δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ.
(PN)
(EP)
Θα ρωτήσετε, θα ρωτήσουμε γιατί το κάναμε αυτό. Μα, γιατί εμπιστεύτηκαν απλά το νόμο της πολιτείας. Λειτούργησαν όλοι αυτοί με συγκεκριμένο μπίζνες πλαν. Δημιουργούμε, όμως, έτσι με τις προτεινόμενες ή αυτές που έχετε στο μυαλό σας να κάνετε ενέργειες, κύριε Υπουργέ, χιλιάδες επενδυτές ομήρους που έχουνε επενδύσει τεράστια χρηματικά ποσά και έχουν ξεκινήσει και ενέργειες, εργασίες υποδομής.
Οδηγούμε, λοιπόν, στην οικονομική καταστροφή χιλιάδες τέτοιους μικρομεσαίους επενδυτές που επέλεξαν τη χώρα μας, την πατρίδα μας, εμπιστεύθηκαν την ελληνική πολιτεία και τη νομοθεσία παίρνοντας επιχειρηματικά ρίσκα. Έχει σημασία να επεξηγηθεί επίσης σε όλους η ανακοίνωση της αύξησης του τιμολογίου των αιολικών πηγών ενέργειας κατά περίπου 10% και ότι θεσμοθετείται το εμπόριο αδειών και αιτήσεων, εξέλιξη που πριμοδοτεί λίγους ισχυρούς επενδυτές.
Σαφέστατα η σκέψη για επιμήκυνση στα είκοσι χρόνια της εγγυημένης περιόδου αγοράς της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας από το σύστημα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αν θεωρείτε ότι είναι ακριβά το φωτοβολταϊκά, αναπτύξτε δημόσια τη θέση σας, να μας πείσετε με τα επιχειρήματά σας. Τελικά συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας εκπρόσωποι των φωτοβολταϊκών επενδύσεων ή θα διαβάζουμε απλώς για συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους μεγάλων αιολικών εταιρειών τους τελευταίους μήνες;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, κύριε Πρόεδρε, σε κανέναν μας δεν γίνεται κατανοητό, δεν μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί αυτή η Κυβέρνηση με τη σημαία της πράσινης ανάπτυξης να ανεμίζει, αντί να προχωρήσει ταχύτατα στην ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας, όπως τουλάχιστον επαγγέλλεται, φαίνεται να τιμωρεί τους επενδυτές, δείχνοντας δείγμα ανευθυνότητας και ασυνέπειας.
Σε μία εποχή, επαναλαμβάνω, που η πατρίδα μας ψάχνει, έχει ανάγκη την ανάπτυξη για επενδύσεις, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς να κλείνουμε την πόρτα σε έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους και ελπιδοφόρους τομείς της πράσινης ανάπτυξης, αυτό το φωτοβολταϊκών.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Σάββας Αναστασιάδης για τρία λεπτά.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τους τελευταίους εφτά μήνες βιώνουμε ένα αναπτυξιακό τέλμα. Επτά μήνες απραξίας. Αναπτυξιακή ακινησία. Επτά μήνες ακούμε μόνο εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη. Πλειοδοτεί η Κυβέρνηση σε λόγια και ρητορική, υπολείπεται όμως σε έργα, σε πράξεις, σε αποτελέσματα.
Πρέπει επιτέλους κατ’ αρχήν κάποτε να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί τι σημαίνει, να μας βάλουν ένα πλαίσιο, να μας πουν τι είναι αυτή η πράσινη ανάπτυξη, τι είναι αυτό το αόριστο και νεφελώδες κατασκεύασμα που όπως ισχυρίζονται οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο Πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία και κυβερνητικά στελέχη, ότι θα μειώσει την ανεργία και θα βγάλει τη χώρα από τα εργασιακά αδιέξοδα. Να μας πουν, ένα, δύο, τρία πρακτικά, αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη. Γιατί ο κόσμος έχει μία σύγχυση, αποτέλεσμα δεν βλέπει. Λόγια ακούει συνέχεια. Πώς, όμως, θα γίνει αυτό; Πώς δηλαδή θα γίνει ανάπτυξη, όπως εσείς ισχυρίζεστε, με πράσινη ή χωρίς πράσινη επένδυση, αφού πρόσφατα ανακοινώσατε ότι θα μειώσετε την τιμή πώλησης από τις ΑΠΕ στη ΔΕΗ, κάτι που είχε συμφωνηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για είκοσι χρόνια. Αυτό έβαλε ένα σταθερό αναπτυξιακό περιβάλλον. Πάνω σε αυτό επένδυσαν κάποιοι, έφερε μία αναστάτωση στην αγορά. Ποιος θα έχει εμπιστοσύνη και θα πει να επενδύσει τα χρήματά του, όταν κάθε Υπουργός θα ανακοινώνει διαφορετικά μέτρα; Όταν δεν υπογράφονται συμβάσεις με τη ΔΕΗ για έργα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί και είναι έτοιμα να μπουν στην παραγωγή, για ποιο λόγο η ΔΕΗ δεν υπογράφει τη σύμβαση όπως έχει υποχρέωση, με τις εταιρείες αυτές που έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες; Πώς θα έχει εμπιστοσύνη ο επενδυτής, όταν επί επτά μήνες δεν έγινε καμία αξιολόγηση φακέλου; Τέσσερις χιλιάδες φάκελοι βρίσκονται στα ράφια των υπηρεσιών για αξιολόγηση, ποιος θα έρθει να επενδύσει τα χρήματά του και θα περιμένει πέντε χρόνια για να πάρει άδεια;
Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτείτε και να σοβαρευτούμε όλοι. Η χώρα έχει τεράστια προβλήματα. Φθάνουν τα λόγια. Έχουμε επτά μήνες που έχουν σταματήσει τα πάντα, όλα τα αναπτυξιακά. Πρέπει να ξεκινήσει να λειτουργήσει αναπτυξιακώς, να λειτουργήσουν τα ΣΔΙΤ, να λειτουργήσει η πράσινη ανάπτυξη όπως την εννοείτε εσείς, φέρτε την επιτέλους να λειτουργήσει, έστω με τον τρόπου που εσείς νομίζετε. Διότι διαφορετικά η χώρα αναπτυξιακά οδηγείται σε αδιέξοδο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Αναστασιάδη.
Κλείνουμε τον κατάλογο των ερωτώντων Βουλευτών με τον κ. Νικόλαο Καντερέ.
Κύριε Καντερέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα από πλευράς κλίματος και νομίζω ότι το κλίμα αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη γέννηση μεγαλοφυών ανδρών από την αρχαιότητα ακόμη.
Και τώρα στα μετεωρολογικά.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά την ηλιοφάνεια, είναι από τις χώρες που έχει την περισσότερη ηλιοφάνεια σε όλη βέβαια την Ευρώπη, μαζί περίπου, θα έλεγα, με την Ιταλία και την Ισπανία. Σε όλες τις περιοχές της χώρας, από τη βόρεια και τη δυτική Ελλάδα μέχρι και τη νότια και την ανατολική Ελλάδα, όλες αυτές οι περιοχές στη διάρκεια όλου του χρόνου έχουν τόσες ώρες ηλιοφάνεια που μπορούν να αξιοποιηθούν. Και μάλιστα θα έλεγα ότι μελλοντικά ίσως από αυτήν την ηλιοφάνεια και ενέργεια που μπορούμε να βγάλουμε, μπορούμε να δώσουμε ηλεκτρική ενέργεια προς τα βαλκανικά κράτη, παρά να παίρνουμε εμείς και να χρεωνόμαστε.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους ανέμους, η αιολική ενέργεια είναι γνωστό ότι τουλάχιστον για τα νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα για τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, δηλαδή Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και όχι μόνο που έχουμε τους ετησίες ανέμους –εδώ μία παρένθεση, ετησίες άνεμοι πρωτοονομάστηκαν και έγιναν γνωστοί από τον Αριστοτέλη ακόμα στα μετεωρολογικά, είναι οι άνεμοι αυτοί που έχουν μία περιοδικότητα μέσα στο χρόνο και που ξεκινούν από το Μάιο και φθάνουν μέχρι και τον Οκτώβριο ακόμη πολλές φορές και χωρίζονται σε πρόδρομους και σε ετησίες, που είναι οι κύριοι μάλιστα στη διάρκεια του Αυγούστου- αυτή η δύναμη που υπάρχει είναι δυνατόν στη διάρκεια του καλοκαιριού και ειδικά στα τουριστικά νησιά μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί, τότε μάλιστα που η κατανάλωση λόγω του τουρισμού και από Έλληνες και από ξένους, είναι αυξημένη.
Για τη γεωθερμία και εκεί υπάρχει δυνατότητα, αλλά εκεί δεν θα ήθελα να αναφερθώ προς το παρόν.
Ακούμε συνεχώς, κύριε Υφυπουργέ, για πράσινη ανάπτυξη χωρίς να λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για την προώθηση των επενδύσεων στους παραπάνω τομείς. Ειδικά οι επενδυτές των φωτοβολταϊκών πάρκων ανησυχούν έντονα καθώς πλήρωσαν πολλά χρήματα για τη δημιουργία των εταιρειών και τώρα αντιμετωπίζουν κωλυσιεργίες από τη γραφειοκρατία. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι εγκρίσεις; Σε τέτοια θέματα νομίζω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν φρεναρίσματα. Έπρεπε εκείνα που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση να συνεχιστούν και ίσως να βελτιωθούν σε κάποια σημεία.
Για ποιο λόγο καταργείται η περιβαλλοντική μελέτη; Μελέτες που χρειάζονται σε μικρότερα έργα, είναι δυνατόν για τέτοια μεγάλα έργα να μην υπάρχουν; Όχι. Όχι, οπωσδήποτε. Και μάλιστα θα πρότεινα αυτές οι αδειοδοτήσεις να γίνονται από τα τεχνικά επιμελητήρια για να αποφεύγεται και η γραφειοκρατία.
Επίσης νομίζω ότι θα έπρεπε να περάσουμε το μήνυμα και στη βάση, έτσι ώστε ο πιο απλός άνθρωπος να καταλάβει ότι χρειαζόμαστε για ενέργεια, να μπορέσουμε σε αυτήν τη χώρα να την εκμεταλλευθούμε για να μην υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις.
Τέλος, κύριε Υπουργέ, κλείνοντας θέλω να πω ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Καντερέ.
Το λόγο έχει τώρα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης, για είκοσι λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, θέλω να σας ευχαριστήσω για την κατάθεση της επερώτησης, γιατί πιστεύω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε στα σοβαρά για το μέλλον της πράσινης ανάπτυξης και ιδιαίτερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον τόπο μας.
Οφείλω, όμως, να σημειώσω ξεκινώντας ότι θέλει λίγη προσοχή να μιλά κανείς υπερβολικά όταν μόλις πριν επτά μήνες κυβερνούσε αυτόν τον τόπο. Ποτέ δεν είναι λάθος να έχει κανείς βαθιά μέσα του το αίσθημα της αυτοκριτικής, πολύ περισσότερο όταν το 2004 η νέα Κυβέρνηση που ανέλαβε, ανέλαβε μια χώρα με τα χαρακτηριστικά του πλοηγού στη νοτιοανατολική Ευρώπη και όταν το 2009 παρέδωσε την κυβέρνηση, παρέδωσε μία χώρα με χαρακτηριστικά του ουραγού.
Έρχομαι στο καθ’ εαυτό θέμα της επερώτησης.
(XA)
(2PN)
Η πρώτη ερώτηση του κειμένου είναι τι εννοεί η Κυβέρνηση με τον όρο πράσινη ανάπτυξη. Κύριοι συνάδελφοι, τα Χριστούγεννα σας έκανα ένα προσωπικό δώρο. Είναι το δικό μου το βιβλίο για την πράσινη ανάπτυξη στις εκδόσεις Λιβάνη. Θα ήταν μεγάλη μου τιμή να το διαβάσετε και κυρίως με βάση αυτά που γράφονται σ’ αυτό το βιβλίο να μας αξιολογήσετε και κριτικά να αποτιμήσετε τις μέχρι τώρα δράσεις μας. Και είμαι βέβαιος ότι θα δείτε ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν αρχίσει ήδη να δρομολογούνται.
Για λόγους Πρακτικών κυρίως της Βουλής θα ήθελα να διαβάσω ορισμένα ζητήματα για το πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την έννοια της πράσινης ανάπτυξης. Η πράσινη ανάπτυξη ξεπερνά κατά πολύ το ζήτημα της οικολογίας και της απλής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργεί έναν άλλο τρόπο ζωής, έναν άλλο ανθρώπινο πολιτισμό με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης σε μια άλλη πιο ανθρώπινη κοινωνία με ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η πράσινη ανάπτυξη απαιτεί ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τομές και επαναστάσεις στον πυρήνα των λειτουργιών του κράτους, αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τους αναπτυξιακούς νόμους, τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα της χώρας, αλλαγές στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, αλλαγές και ανατροπές στην ατομική συμπεριφορά του καθενός μας.
Και ασφαλώς πράσινη ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν είναι μόνο η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών, δεν είναι μόνο τα εργοστάσια ανακύκλωσης απορριμμάτων, δεν είναι μόνο τα βιολογικά αγροτικά προϊόντα ή ο αγροτουρισμός. Πράσινη ανάπτυξη είναι επιπλέον η υποστήριξη δημοσίων υποδομών που στηρίζουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Πράσινη ανάπτυξη είναι η προώθηση της εταιρικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης. Πράσινη ανάπτυξη είναι η κατασκευή και βελτίωση υφιστάμενων κτιρίων έτσι ώστε να έχουν βιοκλιματικό σχεδιασμό και ταυτόχρονα ισχυρή ενεργειακή θωράκιση. Πράσινη ανάπτυξη είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου εθνικού χωροταξικού πλαισίου που στοχεύει στην αποκεντρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της χωρικής συνοχής. Πράσινη ανάπτυξη είναι η διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου βιώσιμης αστικής κινητικότητας που στηρίζεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν αντιμετωπίζει την κυκλοφοριακή συμφόρηση των πόλεων βάζοντας αστικά διόδια. Πράσινη ανάπτυξη είναι η καθιέρωση βιώσιμης πολιτικής για την κατανάλωση του νερού, πολύ περισσότερο που ζούμε σε μία χώρα που είναι η δεύτερη πιο σπάταλη χώρα στην κατανάλωση νερού σε παγκόσμιο επίπεδο. Και βεβαίως πράσινη ανάπτυξη σημαίνει σε μια ιστορική συγκυρία πλήρους και απόλυτης αλαζονείας της παγκοσμιοποίησης ξανακοίταγμα της κοινωνίας και της ανθρωπότητας.
Έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα ερωτήματα που τέθηκαν είτε από το γραπτό κείμενο της επερώτησης είτε από τις τοποθετήσεις σας. Ρωτάτε πόσα χρήματα έχει δεσμεύσει η Κυβέρνηση για δράσεις πράσινης ανάπτυξης. Σας απαντώ με έναν αριθμό: πεντέμισι δισεκατομμύρια ευρώ, το μεγαλύτερο κονδύλι που έχει δεσμευθεί ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους για δράσεις αναπτυξιακές σε μια σωστή κατεύθυνση.
Σημειώνω ότι στους πρώτους δυόμισι μήνες του 2010 από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» εντάχθηκαν δώδεκα έργα συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατομμυρίων ευρώ. Ξέρετε πόσα έργα εντάχθηκαν από το 2007 μέχρι το 2009 στο ίδιο πρόγραμμα; Εντάχθηκαν μόνο εννέα έργα συνολικού προϋπολογισμού μόλις 97 εκατομμυρίων ευρώ. Σε δυόμισι μήνες εντάξαμε έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού από όσα είχαν ενταχθεί σε διάρκεια τριών ετών.
Και επιπλέον οφείλω να σημειώσω ότι οι δράσεις που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα 5,5 εκατομμύρια περιλαμβάνουν ιδιαίτερα για τον τομέα της ενέργειας τα ακόλουθα: Πρώτον, προώθηση των ανανεώσιμων πηγών με παράλληλες ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια ξεκινώντας από τα νοσοκομεία και τα σχολεία της χώρας μας. Δεύτερον, δημιουργία πράσινων στεγών στα δημόσια κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωσης της ατμόσφαιρας. Τρίτον, δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυρίως στα νησιά μας που αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα πόσιμου νερού. Τέταρτον, πράσινες επενδύσεις στις ήδη υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές και ταυτόχρονα δημιουργία νέων πράσινων βιομηχανικών περιοχών σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και τη ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ. Πέμπτον, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας της χώρας τόσο σε ηλεκτρική ενέργειας όσο και σε φυσικό αέριο με τη δημιουργία σημαντικών επενδύσεων για ανάπτυξη δικτύου. Και πιστεύω ότι θα μου δοθεί η δυνατότητα στη δευτερολογία μου να σας καταθέσω και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση. Και έκτον, εξοικονόμηση ενέργειας στα σπίτια, στις κατοικίες, ένα τεράστιας σημασίας πρόγραμμα ύψους δημοσίων επενδύσεων 200 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένουμε να κινητοποιήσει στο χώρο της οικοδομής πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και να δημιουργήσει από 15 έως 20 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Έρχομαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου. Και εδώ οφείλω να σημειώσω ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση είχε υπάρξει σοβαρή διεργασία την οποία εμείς αξιοποιήσαμε. Στηριχθήκαμε στα θετικά και βελτιώσαμε ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν παραλάβαμε βεβαίως επισήμως αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, το βρήκαμε. Και είναι γνωστό ότι τα εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι κυρίως η αδειοδοτική διαδικασία που παραμένει χρονοβόρα, πολυδαίδαλη και κυρίως προσφέρει περιθώρια για αυθαιρεσίες στη Δημόσια Διοίκηση.
Οφείλω, όμως, να σημειώσω ότι η ετήσια εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών από το 2006 μέχρι το 2009 δεν ξεπέρασε ποτέ τα 150 μεγαβάτ. Θα καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής έναν κατάλογο που δείχνει για παράδειγμα πόσες μονάδες, ποιας δυναμικότητας φωτοβολταϊκές εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και σε κάποιες χώρες το 2008. Ισπανία: εγκατάσταση 2670 μεγαβάτ. Ιταλία: 157 μεγαβάτ. Πορτογαλία: 50 μεγαβάτ. Ελλάδα: 9 μεγαβάτ. Όταν, λοιπόν, αυτή είναι η προϊστορία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός μου να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν κάνουμε κριτική σε μία κυβέρνηση μόλις εφτά μηνών.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα κατάλογο, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σκοπός, λοιπόν, του σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή είναι να εξορθολογήσουμε και τελικά να επιταχύνουμε την αδειοδοτική διαδικασία . Σε σημαντικό μέρος οι βελτιώσεις αυτές επιτυγχάνονται μέσα από την προώθηση διαφανών διαδικασιών και τη μείωση των ασαφειών. Στόχος μας από το απογοητευτικό των 150 μεγαβάτ το χρόνο μόνο να φθάσουμε σε τουλάχιστον 500 έως 1000 μεγαβάτ το χρόνο που είναι απαραίτητα για να πετύχουμε το στόχο μας, το 20% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2020. Ο στόχος αυτός αντιστοιχεί στην εγκατάσταση τουλάχιστον 8000 έως 10.000 νέων μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2020.
Και θα καταθέσω επίσης για τα Πρακτικά της Βουλής τις συντμήσεις στη αδειοδοτική διαδικασία που προβλέπονται με βάση το δικό μας νομοσχέδιο οι οποίες ξεπερνούν τα 3,5 χρόνια. Είναι 3,5 έως 4 χρόνια συντομότερη αδειοδοτική διαδικασία.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σημείωσα κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών σας, κύριοι συνάδελφοι, το εξής. Μας κάνετε κριτική ότι υπάρχουν λιμνάζουσες επενδύσεις από το 2007. ναι, υπάρχουν. Υπήρχαν και το 2007 και το 2008 και το 2009. Και γι’ αυτά είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που λιμνάζουν αυτές οι επενδύσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
(XP)
(2XA)
Έρχομαι στην ερώτηση για το πόσο τιμολογείται η παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. Θα σας διαβάσω επακριβώς τη συμβολή της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όταν έγινε η διαβούλευση. Περιλαμβάνονται στη σελίδα 30 της άποψης της Ρ.Α.Ε. «Οι τιμές των φωτοβολταϊκών στην περιοχή 400 έως 500 ευρώ ανά MW θεσπίστηκαν όταν το κόστος εγκατάστασής τους ήταν 6.000 έως 7.000 ευρώ το ΚW και σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις ήταν από τότε ιδιαίτερα γενναιόδωρες προκαλώντας ένα κύμα αιτήσεων παραγωγής. Σήμερα το κόστος έχει πέσει για μεγάλες εγκαταστάσεις κάτω από 2.500 ευρώ ανά KW χωρίς αντίστοιχη πτώση της τιμής απορρόφησης της ενέργειας».
Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι αυτήν την περίοδο πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν τη μείωση της τιμολόγησης στα φωτοβολταϊκά. Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής τον κατάλογο ανά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον οποίο τιμολογείται η φωτοβολταϊκή ενέργεια σε αυτές τις χώρες.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα κατάλογο, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θα σας διαβάσω από αυτόν τον κατάλογο τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές στην Ελλάδα και σε ορισμένες χαρακτηριστικές χώρες. Και να δούμε τι επιπλέον πρέπει να κάνει η χώρα μας και αν πρέπει να κάνει κάτι. Ελάχιστες τιμές στα φωτοβολταϊκά, Ελλάδα 400, Γερμανία 290. Σας θυμίζω ότι η Γερμανία έχει 20% έως 30% λιγότερη ηλιοφάνεια από την Ελλάδα. Σε αυτή τη χώρα της λιγότερης ηλιοφάνειας η ελάχιστη τιμή είναι 290. Υπενθυμίζω στην Ελλάδα είναι 400. Ιταλία 360, Πορτογαλία 310, Ισπανία 320. Πάω στις μέγιστες τιμές που δίνει η κάθε χώρα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα στις μικρές οικιακές καταναλώσεις έχουμε 550 ευρώ. Στις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις θα έχουμε 500. Διαβάζω τις μέγιστες τιμές των χωρών που προανέφερα. Ελλάδα 500, Γερμανία 550. Το 550 της Γερμανίας είναι επίσης για τα σπίτια όπως και στην Ελλάδα. Ιταλία 440, Πορτογαλία 450, Ισπανία 340. Περιμένω στη δευτερολογία των συναδέλφων να δούμε τι επιπλέον πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας.
Έρχομαι στο ερώτημα για καθυστέρηση στην υπογραφή συμβάσεων αγοραπωλησίας με τη Δ.Ε.Η. και τον ΔΕΣΜΗΕ. Πρέπει να σας πω ότι ο ΔΕΣΜΗΕ υπέγραψε το τελευταίο τρίμηνο εξακόσιες πενήντα συμβάσεις με επενδυτές. Σε όλη τη διάρκεια του 2009 είχε υπογράψει εξακόσιες συμβάσεις.
Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής το αντίστοιχο επίσημο έγγραφο του φορέα.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ιωάννης Μανιάτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άρα, δεν μπορεί να κατηγορείται μία κυβέρνηση η οποία μέσα σε ένα τρίμηνο προώθησε περισσότερες υπογραφές συμβάσεων απ’ ό,τι σε μια χρονιά η προηγούμενη Κυβέρνηση. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα που έχει τεθεί από την ίδια τη Δ.Ε.Η. Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Ναι, ορισμένοι δοκίμασαν να κάνουν μπάι πας τη νομοθεσία. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η Δ.Ε.Η. πρόσφατα ανακοίνωσε ότι υπάρχουν νέες ρυθμίσεις για τη διαχείριση αιτημάτων σύνθεσης φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων μικρής ισχύος. Ξέρετε πολύ καλά τι γινόταν. Σπάζαμε τις επενδύσεις σε μικρά εικοσάρια και εμφανίστηκαν σε περιοχές της χώρας εβδομήντα αιτήσεις επί είκοσι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Και εκατόν πενήντα. Συγκεκριμένος επιχειρηματίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Εκατόν πενήντα! Εγώ ξέρω για εβδομήντα. Άρα, υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες σε γειτονικά αγροτεμάχια μιλούσαν για εβδομήντα ή εκατόν πενήντα αιτήσεις επί είκοσι 1,5 ή 2 MW. Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να την ανεχθεί ένα ευνομούμενο κράτος είναι γελασμένος.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είναι οι εξαιρέσεις, δεν είναι ο κανόνας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Εμείς εκεί που έχουν εγγραφεί εμφανείς απόπειρες κατάτμησης ισχύος μεγάλης κλίμακας παίρνουμε μέτρα ώστε να σταματήσει αυτή η ιστορία. Παίρνουμε μέτρα και σε περιοχές που έχουμε προσεγγίσει ή έχουμε υπερβεί τα όρια αντοχής του συστήματος.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Πολύ καλά κάνετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Διαβάζω περιοχές. Έδεσσα, Σέρρες, Γιάννενα, Πάτρα, Μεσόγεια. Εκεί απαιτείται μια σώφρων πολιτική που να δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να καταθέτει την αίτησή του όταν είναι νόμιμος αλλά και τη δυνατότητα στο σύστημα να δέχεται νόμιμα τις αιτήσεις.
Έγινε μια αναφορά στον όρο λόμπι των αιολικών, το οποίο προωθεί υπερβολικές τιμές. Φαντάζομαι ότι ξέρετε ότι οι μεγαλοεπενδυτές είναι λομπίστες και των αιολικών και των φωτοβολταϊκών. Δεν έχουν καμία διαφορά οι μεγαλοεπενδυτές. Όπου βρουν χρήματα, επενδύουν. Αυτό που έχει σημασία είναι η τιμολόγηση της αιολικής ενέργειας γίνεται σωστά, γίνεται νόμιμα ή μήπως γίνεται εκτός των ορίων; Με βάση το άρθρο 13 του ν.3468/2006 –δικός σας νόμος- η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική ενέργεια, μικρά υδροηλεκτρικά, βιόμαζα, συμπαραγωγή και γεωθερμία προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση. Ξεκίνησε από 73 ευρώ τη μεγαβατώρα. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο εδάφιο του άρθρου που σας διάβασα κάθε χρόνο ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης υποχρεούται να αναπροσαρμόζει τις τιμές της αιολικής των μικρών υδροηλεκτρικών κ.λπ. με βάση μία λογική. Να ακολουθεί αυτή η αύξηση τη μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων των Δ.Ε.Η. Σας διαβάζω τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Με υπουργική απόφαση του 2007 ορίστηκε ως τιμή τα 75,8 ευρώ ανά MW. Με υπουργική απόφαση του 2008 ορίστηκε ως τιμή τα 80,14 ευρώ ανά MW. Και με υπουργική απόφαση του 2009 ορίστηκε ως τιμή 87,85 ευρώ ανά MW. Την τελευταία τριετία για να συνοψίσουμε αυξήθηκαν οι τιμές στα αιολικά, στη βιομάζα, στα μικρά υδροηλεκτρικά κατά 14,8 ευρώ ανά MW, δηλαδή ετησίως αυξήθηκαν κατά 6,8%. Τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. την ίδια τριετία αυξήθηκαν κατά 6,9%.
Άρα εγώ αναρωτιέμαι ποια είναι αυτή η ειδική μεταχείριση που γίνεται στα αιολικά.
Τέλος, υπάρχει ένα ερώτημα για το ότι η ΡΑΕ καθυστερεί τις τροποποιητικές εγκρίσεις. Σας διαβάζω από το απαντητικό έγγραφο της ΡΑΕ επί του συγκεκριμένου ερωτήματος που θέσατε. «Ενώ κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2009 - Ιούλιος 2009 υποβλήθηκαν στη ΡΑΕ εκατόν ογδόντα εννέα αιτήματα τροποποίησης αποφάσεων εξαίρεσης κατά τους αντίστοιχους επτάμισι μήνες Αύγουστος 2009 – Μάρτιος 2010 υπήρξε τριπλασιασμός των αιτημάτων τροποποίησης και υποβλήθηκαν επιπλέον πεντακόσια εξήντα τρία αιτήματα. Από αυτά τα πεντακόσια εξήντα τρία αιτήματα παρά τον τριπλασιασμό τους η ΡΑΕ έχει ήδη προωθήσει τα πεντακόσια δεκαοκτώ». Έχει νόημα να ρωτάει κανείς γιατί καθυστερεί η ΡΑΕ;
(2XP)
Τελειώνοντας κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι πρέπει σε τέτοιου είδους σοβαρά θέματα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνθέτουμε και να εναρμονίσουμε πολλά και ενδεχομένως, ανταγωνιστικά μεταξύ τους. θέλουμε μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, θέλουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον και πάνω από όλα θέλουμε επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας και το ηλεκτρικό, αυτό, ρεύμα ο καταναλωτής να το πληρώνει σε λογική τιμή.
Κατά συνέπεια, οι απλουστεύσεις και οι μονομερείς προσεγγίσεις που ακολουθούνται πολλές φορές, είναι ο λάθος δρόμος για να πορευθεί κανείς με επιτυχία σε αυτή την πολύπλοκη και πολυσύνθετη πραγματικότητα.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν ,αλλά και στη διάρκεια των επομένων εβδομάδων που θα συζητηθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, είμαστε ανοικτοί σε βελτιώσεις, είμαστε ανοικτοί σε διορθώσεις. Πάντα, όμως, έχουμε στο νου μας ότι ταυτόχρονα, πρέπει να ικανοποιήσουμε και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και την ανάγκη αυτός που πληρώνει αυτές τις επενδύσεις -και αυτός που τις πληρώνει είναι ο ελληνικός λαός- να τις πληρώνει με τέτοιο τίμημα που να είναι ανεκτό από τον ίδιο τον ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Υπουργό, τον κ. Γιάννη Μανιάτη.
Τον λόγο έχει ο Κοινοβουλετικός Επρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Ορίστε, κύριε Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ομολογώ ότι δεν φωτιστήκαμε ιδιαίτερα από τις απαντήσεις του αξιότιμου κυρίου Υπουργού, δοθέντος ότι κανένα ιδιαίτερο νέο δεν προσήλθε εδώ προς ενημέρωσή μας, της ελληνικής Βουλής και, επομένως, και των πολιτών.
Η Κυβέρνηση συνεχίζει να κωπηλατεί περίεργα μέσα σε ένα τοπίο προσδοκώμενης πράσινης ανάπτυξης, χωρίς επενδυτικό νόμο. Δηλαδή αυτό το πράγμα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι, εξαιρετικά, οξύμωρο. Επένδυση και μάλιστα στην πράσινη κατεύθυνση, προφανώς, επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί έτσι είναι όλο το μοντέλο της ανάπτυξης και στην Ευρώπη. Και όλη η πράσινη ανάπτυξη που έχει προκύψει στην υπόλοιπη Ευρώπη και ασφαλώς και στην Ελλάδα, πρέπει να έχει μια κινητροδότηση επενδυτική και επιδοματική μέσα στα πλαίσια ενός καλά δομημένου διοργανωμένου σχεδίου.
Πώς μπορεί να μιλάμε, λοιπόν, τώρα, για πράσινη ανάπτυξη όταν από τη χώρα απουσιάζει ο επενδυτικός νόμος τον οποίο σταμάτησε η Κυβέρνηση ενεργητικά, τον οποίο η Κυβέρνηση ανακοινώνει από μήνα σε μήνα, τον οποίο η Κυβέρνηση δεν έχει, ουσιαστικά, θεσπίσει και για τον οποίο δεν ξέρουμε και τι κονδύλια θα διατεθούν. Πολύ απλά.
Άρα, λοιπόν, μιλούμε θεωρητικά. Και η θεωρητική συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι από επικίνδυνη έως ουσιαστικά απογοητευτική για τον μέσο πολίτη, για τον μικρό επενδυτή, ο οποίος είναι αυτή την ώρα παγιδευμένος μέσα στις προσωπικές του μικρές, επενδυτικές φιλοδοξίες τις οποίες είχε, τις οποίες έχει ακριβοπληρώσει και τις οποίες βλέπει να φυλλορροούν και η μοναδική του διέξοδος αν θα συνεχίσει αυτή η απόλυτη απραξία της Κυβέρνησης στον επενδυτικό νόμο είναι να πουλήσει την επένδυση του σε κάποιο μεγαλοκαρχαρία, που θα έρθει να την αγοράσει. Δεν έχει άλλη επιλογή.
Αυτό θέλετε να υπηρετήσετε; Εάν δεν θέλετε να το υπηρετήσετε, κάντε κάτι για να μας πείσετε περί αυτού. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν κάνετε απολύτως, τίποτα συνολικά ως Κυβέρνηση, ως Υπουργείο. Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε την καλύτερη διάθεση, αλλά προφανώς πρέπει να πείσετε την κυρία Κατσέλη, πρέπει να πείσετε το οικονομικό επιτελείο. Δηλαδή, πρέπει να κάνετε συνδικαλισμό ενδοκυβερνητικό, για να πετύχετε αυτό το οποίο ο αξιότιμος Πρωθυπουργός, έβαλε τόσο ψηλά στην ατζέντα του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έλπιζαν όλοι οι Έλληνες ότι κάτι, ενδεχομένως, θα τρέξει πιο γρήγορα.
Εμείς, μπορεί να μην το τρέξαμε τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε να το τρέξουμε. Μπορεί να το τρέξαμε λιγότερο γρήγορα από όσο ήθελαν οι πολίτες. Εσείς, το τρέχετε μόνο στα λόγια, διότι στην πράξη δεν μας αποδείξατε κάτι το οποίο να μας πείθει ότι αυτό θα συμβεί.
Γιατί η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη δυσχερή οικονομική κατάσταση; Πρώτον γιατί έχει μειωμένη ανταγωνιστικότητακαι εσείς στις επενδύσεις τη μειώνετε την ανταγωνιστικότητα διότι κατεβάζετε τις τιμές, αφού έγιναν οι μελέτες, αφού έγιναν οι αγορές και οι παραγγελίες, αφού έκλεισαν τα συμβόλαια, όπου ο κάθε μικροεπενδυτής το έκανε με βάση τα νούμερα και τους αριθμούς που του είχε δώσει η πολιτεία. Ο μικροεπενδυτής δεν είναι Νεοδημοκρατής ή ΠΑ.ΣΟ.Κ ή Αριστερός. Είναι ανώνυμος, ακομμάτιστος επενδυτής. Πήγε και πήρε, ενδεχομένως, δάνειο, χρεώθηκε, έκανε μελέτες, κατέθεσε, προγραμμάτισε, συνεφώνησε, το πλήρωσε, ενδεχομένως, με βάση κάποιους αριθμούς.
Πώς έρχεστε εσείς και τα αλλάζετε; Γιατί του το κάνετε αυτό; Ποιος σας έχει δώσει το δικαίωμα ως υπεύθυνη πολιτεία και μάλιστα, γονατίζοντας στο βωμό της συνέχειας πια της διακυβέρνησης και της πολιτείας, να το κάνετε αυτό; Δεν τσακίζετε την ανταγωνιστικότητα της μικρής του επιχείρησης; Δεν τον στέλνετε να αγοραστεί όπως, όπως; Αυτό κάνετε.
Δεύτερον, γιατί η χώρα έχει αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση; Προφανώς, διότι έχει αυξημένη γραφειοκρατία. Τι κάνατε λοιπόν για να μειώσετε την γραφειοκρατία στην πράσινη επένδυση; Απολύτως τίποτα. Θεωρητικολογείτε ως ατέρμονοι κοχλίες. Πείτε μου, λοιπόν, τι αλλάξατε στη γραφειοκρατική διαδικασία για την αδειοδότηση των επενδύσεων αυτών; Ό,τι προέκυψε από αυτά -εγώ δεν αμφιβάλω για τα νούμερα που δώσατε, δηλαδή τα νέα αιτήματα, τα νέα επενδυτικά σχήματα- είναι μέσα από μια ίδια διαδικασία.
Τρίτον. Τι άλλο είναι αυτό το οποίο κρατάει χαμηλά το πέταγμα της χώρας γενικότερα στον ιδιωτικό τομέα; Η αυξημένη διαφθορά. Τι κάνατε για να μειώσετε, αν υπήρχαν ψήγματα διαφθοράς και σε αυτό το κομμάτι των επενδύσεων και στην πράσινη ανάπτυξη; Απολύτως τίποτα δεν κάνατε; Δεν κάνατε τίποτα.
Άρα, πώς θα προχωρήσει η πράσινη ανάπτυξη; Επειδή το θέλει η Κυβέρνησή σας; Έτσι δηλαδή; Τρελλάθηκαν οι πολίτες, ξαφνικά και άρχισαν να επενδύουν χρήματα που δεν έχουν εν μέσω κρίσης, παρακαλώ, εν μέσω αυξημένων επιτοκίων δανειοδότησης, εν μέσω της απόλυτης ανασφάλειας, εν μέσω αλλαγής των αποφάσεων της πολιτείας, εν μέσω μιας Δ.Ε.Η. η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο. Εν μέσω μιας Δ.Ε.Η. που ενώ η Κυβέρνηση μιλάει για πράσινη ανάπτυξη, μιλάει για μεταπώληση των απαρχαιωμένων λιγνιτικών εργοστασίων σε ιδιώτες. Το βλέπουμε στις εφημερίδες. Διαψεύστε το. Αν δεν το διαψεύσετε τότε σημαίνει ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν υφίσταται. Διότι εδώ πάμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο για το οποίο έχουμε πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις.
Μας είπατε για 5,5 δισεκατομμύρια ότι έχουν δεσμευθεί για να προωθηθεί η πράσινη ανάπτυξη. Και όταν ετέθη το ερώτημα από τους αξιότιμους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο και ουσιαστικό αντικείμενο της πράσινης ανάπτυξης, μας φέρατε το δικό σας πόνημα, αξιέπαινο και προφανώς, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μας μιλήσατε για δημόσιες επενδύσεις, για το κυκλοφοριακό, για τη φορολογική συνείδηση -προσπάθησα να συγκρατήσω ότι περισσότερο- για τα νέα πρότυπα. Μάλιστα. Να τα πάρουμε ένα, ένα σταχυολογώντας.
Δημόσιες επενδύσεις. Μα, τις μειώσατε στον Προϋπολογισμό, θεαματικά μάλιστα. Και αφού τις μειώσατε στον Προϋπολογισμό ήρθατε στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης και τις μειώσατε κι άλλο. Πάει λοιπόν το ένα κρατούμενο.
Φορολογικό σύστημα. Αν περισσεύανε λίγα χρήματα από τους Έλληνες πολίτες δεν λέω κρίση και εμείς συμφωνήσαμε, αλλά στέγνωσε η αγορά, τελείως. Άρα, έφυγε και ένας, ακόμα, παράγων. Δεν θα έλεγα, τωρα, ότι το φορολογικό είναι και ιδιαίτερα, έτσι προωθητικό του ανταγωνισμού και του επενδυτικού κλίματος, αλλά εν πάση περιπτώσει, εσείς, το κάνατε απολύτως ισοπεδωτικό. Τα πρότυπα που είναι; Στη θεωρητικολογία; Στην ουσία είναι οι επενδύσεις.
Και μάλιστα όταν μιλάμε για φωτοβολταϊκά, μιλάμε για επενδύσεις. Και εδώ έρχεται σε απόλυτη αντιπαράθεση με την θεωρία σας ότι εμείς δεν κάναμε τίποτα, δεν προχωρήσαμε τίποτα. Αν το είχαμε κάνει αυτό δεν θα παραγόντουσαν τα πάνελ στην Ελλάδα, ούτε τα κυκλώματα. Όλη η επένδυση ενός φωτοβολταϊκού μεσαίου μεγέθους, μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα, που σημαίνει θέσεις εργασίας, που σημαίνει κίνηση της αγοράς, που σημαίνει τροφοδοσία ενός ολόκληρου μηχανισμού παραγωγής και εγκατάστασης, το οποίο έρχεται να δώσει θέσεις εργασίας. Πολύτιμη ιστορία σε αυτή τη φάση στην οποία βρισκόμαστε, σε αντίθεση με άλλα επίσης εξαιρετικής απόδοσης ΑΠΕ όπως είναι τα αιολικά πάρκα, που ξέρουμε ότι και η τεχνολογία και οι εγκαταστάσεις είναι, εν πολλοίς, εισαγόμενα. Τι κάνετε για να το φέρετε σε μια ισορροπία; Απολύτως τίποτα σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά. Για τα άλλα μαθαίνουμε καλά κρατούν. Εμείς δεν λέμε ότι η αιολική ενέργεια είναι για πέταμα στην Ελλάδα αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί φρενάρετε τα φωτοβολταϊκά. Και κυρίως, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, γιατί τα στέλνετε στους μεγάλους; Γιατί εκεί θα πάνε να πουληθούν.
Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα παγκόσμιο αναπτυξιακό κίνημα και κίνημα προτύπου ζωής. Και είναι μήνυμα και για τις επόμενες γενιές. Και ασφαλώς η χώρα μας, ενώ έχει μεγαλύτερες δυνατότητες είναι πιο πίσω από απόδοση σε αυτόν τον τομέα. Περιμέναμε, λοιπόν, έναν οργασμό δουλειάς.
(SM)
(2SS)
Περιμέναμε ένα εξαιρετικό σπρώξιμο της αγοράς. Ίσως ήταν ο μόνος τομέας τον οποίον οι πολίτες πίστευαν, ότι κάτι ουσιαστικό και κορυφαίο θα γίνει. Αν ρωτήσετε τους πολίτες έξω, καταρχήν τι είναι η πράσινη ανάπτυξη την οποία η Κυβέρνηση θέλει, δεν θα πάρετε και πολλές απαντήσεις. Αλλά και αν πάρετε απαντήσεις, δεν θα πάρετε ουσία. Κοντολογίς, θέλω να σας πω ότι οι προθέσεις δεν φτάνουν για την πραγματική πολιτική, χρειάζονται έργα. Και χρειάζονται απολύτως ουσιαστικά έργα.
Το πλαίσιο για τους ημιυπαίθριους χώρους, το είχαμε εξαγγείλει, το είχαμε βάλει με τους αριθμούς, κάποιοι άνθρωποι είχαν ψηφίσει, κάποια είχαν πληρώσει, το πήρατε πίσω, το ξαναφέρατε με τον ίδιο εισπρακτικό χαρακτήρα για τον οποίο μας κατηγορούσατε, όπως έχετε κάνει και με άλλα έργα.
Το σχέδιο το οποίο μας λέτε για τη μόνωση και για τα κτίρια και για την ενεργειακή αποκατάσταση ή βελτίωση των κτιρίων, μέσα από ποιον επενδυτικό νόμο; Με τι επιδοτήσεις, με τι επιτόκια, με τι οικονομική ασφάλεια θα το κάνουν οι πολίτες; Έτσι πιστεύετε ότι θα κρατήσετε την οικοδομή σε ένα ανεκτό ή στοιχειώδες επίπεδο; Όταν γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλη σας η άλλη πολιτική στον τομέα της οικοδομής είναι απολύτως ισοπεδωτική, ότι εκατοντάδες επαγγέλματα εξαρτώμενα άμεσα ή έμμεσα από την οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα βρίσκονται όχι στο κόκκινο, αλλά σε απόλυτη απελπισία; Και εσείς μας λέτε τώρα γι’ αυτό το κομμάτι;
Και τέλος, μας είπατε για περιοχές πράσινης βιομηχανικής ανάπτυξης. Πού θα είναι αυτές; Με τι πλαίσιο; Με τι προοπτική; Με τι –κυρίως- χρηματοδότηση; Για τι είδους επενδύσεις; Επαίρεστε, μάλλον, για τα 125 εκατομμύρια, για τις πρώτες επενδύσεις μέσα από το ΕΣΠΑ, που φέρατε στους δυο μήνες. Σας συγχαίρουμε, αλλά προφανώς αυτά είναι μελετημένα από την προηγούμενη Κυβέρνηση με τα περιβαλλοντικά, με τις οικονομικές αξιολογήσεις. Είναι έτοιμα χαρτιά υπογεγραμμένα, για να πάνε για διαγωνισμούς.
Συγχαρητήρια που το προχωρήσατε αυτό, αλλά μην επαίρεστε και τόσο. Δεν κάνατε και τίποτα δα. Πήρατε το χαρτί από το ένα γραφείο, το πήγατε στο άλλο και βάλατε μια υπογραφή. Καλά κάνατε, αλλά δεν είναι δα τώρα και για να κάνουμε τέτοια κουβέντα για αυτά τα ζητήματα. Προχωρήστε στα επόμενα στα δικά σας, αλλά στην πράξη, όχι στη θεωρία.
Πείστε, δηλαδή, τους πολίτες ότι έχετε σχέδιο πράσινης ανάπτυξης για το μεσαίο οικογενειάρχη, για αυτόν που μπορεί να του περισσεύουν πέντε, δέκα, είκοσι ή τριάντα χιλιάδες ευρώ και να έχει και ένα κτήμα να βάλει εγγυοδοσία να πάρει ένα δάνειο, να κάνει μια δουλειά το παιδί του στο φάσμα της ανεργίας που έρχεται. Πείστε τους πολίτες που έχουν πληρώσει σχέδια με συγκεκριμένες οικονομοτεχνικές μελέτες, ότι δεν έχετε κακή πρόθεση, ότι δεν μειώσατε τα τιμολόγια -τα οποία μας λέτε ότι ήταν αυξημένα, μα αν δεν ήταν αυξημένα δεν θα προχωρούσαν τα σχέδια- και ότι πρέπει τώρα να ψάξουν να βρουν τρόπο αν επιβιώνουν αυτές οι επιχειρήσεις.
Και τέλος, πείστε και εμάς εδώ, το πολιτικό σύστημα της χώρας, τα κόμματα, τους Βουλευτές, τους συναδέλφους που διαχειριζόμαστε και εμείς με υπευθυνότητα από τη δικιά μας πλευρά αυτή την κρίση, ότι εκτός από λόγια υπάρχει σχέδιο και ότι τα χρήματα τα οποία έχετε δεσμεύσει δεν είναι χρήματα του ΕΣΠΑ και δεν είναι χρήματα του πράσινου ταμείου, το οποίο θα προκύψει από νέα φορολογία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, συνεχίστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Διότι εδώ βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση μη μπορώντας να αντλήσει χρήματα και βεβαίως μη μπορώντας να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, για την προώθηση κάποιων επενδυτικών σχεδίων, βάζει διάφορους φόρους -εκτός από την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος- τους οποίους ονομάζει πράσινο ταμείο. Και αυτοί βρίσκονται από την τσέπη των Ελλήνων. Πείστε μας, λοιπόν, ότι αυτά τα 5,5 δισεκατομμύρια δεν βρίσκονται εκεί και δεν είναι και από το ΕΣΠΑ.
Για να καταλάβουμε πείτε μας αυτά τα 5,5 δισεκατομμύρια ,που μας είπατε ότι δεσμευτήκανε, αν τα έχετε ή αν θα τα εισπράξετε για να τα επιστρέψετε με κάποιον τρόπο στους πολίτες. Γιατί έτσι όπως το είπατε, νόμιζα ότι έχετε ένα συρτάρι με 5,5 δισεκατομμύρια. Ή νόμιζα ότι ανακαλύψατε κάποιο κλειδί, κάποιον αριθμό, κάποιο συρτάρι του Προϋπολογισμού στο οποίο τα έχετε μέσα.
Όσο και αν ψάξαμε, όμως, εμείς αυτά τα 5,5 δισεκατομμύρια που λέτε ότι δεσμεύσατε για την πράσινη ανάπτυξη, δεν τα βρήκαμε. Παρακαλώ, λοιπόν, βοηθήστε μας να τα ανακαλύψουμε.
Μην είναι σαν και εκείνα τα προεκλογικά ευρώ «τα λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου, που αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων ότι ήταν τα λεφτά των Ελλήνων και μάλιστα των νόμιμων και των εντίμων πελατών του φορολογικού συστήματος. Μην μας πείτε και εσείς ότι τα 5,5 δισεκατομμύρια, είναι αυτά που θα εισπράξετε από νέους φόρους για την πράσινη ανάπτυξη, γιατί τότε η πράσινη ανάπτυξη δεν θα είναι επενδυτική, προωθητική δράση, αλλά θα είναι μάλλον ένα ακόμη βαρίδι στην οικονομία χωρίς ανταπόδοση για τους πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαρκόπουλο.
Το λόγο έχει, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής.
Ορίστε, κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια είναι η αλήθεια, ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν προώθησε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά ουσιαστικά τις εγκλώβισε στην καθυστέρηση, στην αναποτελεσματικότητα και κυρίως στην έλλειψη ισχυρής πολιτικής βούλησης. Όπως επίσης τις εγκλώβισε και στην έλλειψη σχεδιασμού.
Δεν μπορώ να εξηγήσω διαφορετικά πώς είναι δυνατόν ότι επί έξι χρόνια, όπου υποτίθεται ότι η Νέα Δημοκρατία προετοίμαζε την ελληνική κοινωνία για το μεγάλο έργο των ανανεώσιμων πηγών και τα φωτοβολταϊκά, κάνοντας μάλιστα ουσιαστικά την Ελλάδα ένα Ελ Τοράντο για διάφορους τυχοδιώκτες οι οποίοι αξιοποίησαν –περί αυτού επρόκειτο- την προοπτική των φωτοβολταϊκών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έγινε πάρτι εκατομμυρίων. Και έγινε πάρτι εκατομμυρίων όχι στις επενδύσεις, αλλά στις μελέτες, στις μικροεπενδύσεις και κυρίως των ανθρώπων, οι οποίοι δεν γνώριζαν και δεν είχαν γνώση της πραγματικής διάστασης αυτού του μεγάλου σχεδίου.
Ποια ήταν η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας; Ότι ουδέποτε προετοίμασε με υπεύθυνο τρόπο την ελληνική κοινωνία, ουδέποτε. Ουδέποτε προετοίμασε και επεξήγησε στον ελληνικό λαό ποιες είναι οι δυνατότητες τις οποίες θα είχαν, εάν με τον οποιοδήποτε ορθολογικό τρόπο προσέγγιζαν αυτή τη νέα μεγάλη επένδυση. Και το κυριότερο όλων ήταν ότι όλα αυτά έγιναν στον αέρα, με παντελή έλλειψη μακροχρόνιου και βραχυχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Ούτε μακροχρόνιος υπήρχε ούτε βραχυχρόνιος.
Στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία δεν είχε καμία σχέση με την έννοια του νέου ενεργειακού ισοζυγίου, το οποίο χρειαζόταν η χώρα. Αυτό, δηλαδή, που έχει ανάγκη κάθε σύγχρονη κοινωνία, κάθε σύγχρονη οικονομία. Το ενεργειακό ισοζύγιο αυτό που είναι το ζητούμενο, αυτό που είναι ο οδηγός για τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Γιώργου Παπανδρέου, είναι ακριβώς αυτό το οποίο ήταν άγνωστη έννοια την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Δεν υπήρξε ποτέ στην ουσία σχεδιασμός ενεργειακού ισοζυγίου.
Υπήρχε ισοζύγιο διευθετήσεων και εσωτερικών, παρασκηνιακών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε φίλια συμφέροντα, τα οποία είχαν καταστήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και όλους τους δημόσιους τομείς στο χώρο της ενέργειας, ως πεδίο ανταγωνισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Αυτό, όμως, φυσικά δεν ήταν ούτε μακροχρόνιος ούτε βραχυχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός. Ήταν απλώς προγραμματισμός διευκόλυνσης των φίλων σας. Αυτό έζησε ο ελληνικός λαός. Και αυτό εσείς το βαφτίσατε ως επιχείρηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινή διαπίστωση ότι ο κλάδος των φωτοβολταϊκών, αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανικές δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και είναι απολύτως λογικό να αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο μια ηλιόλουστη χώρα σαν την Ελλάδα, μια χώρα με εξαιρετικό μεσογειακό κλίμα, έχει μείνει τόσο πίσω σε αυτό τον τομέα, ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αναπτυξιακά τους φυσικούς πόρους που τόσο απλόχερα διαθέτει.
Και πρέπει να διευκρινίσω ότι η Ελλάδα δεν έχει μείνει πίσω επιστημονικά. Η έρευνα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα των πανεπιστημίων της χώρας μας, έστω και μετ’ εμποδίων, έχουν προοδεύσει. Και μάλιστα θα έλεγα ότι το μόνο που δεν μας λείπει σε αυτή τη χώρα, είναι το επιστημονικό δυναμικό που θα μπορούσε να στηρίξει την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Ιδιαίτερα στα φωτοβολταϊκά θα μπορούσε κάλλιστα να αναπτύξει και την έρευνα και την τεχνολογία και ακόμα και να κάνει και εξαγωγή τεχνογνωσίας στην ευρύτερη περιοχή, όπου εάν ανατρέξει κανείς στην περιοχή της αφρικανικής ηπείρου, σε όλες τις χώρες της βορείου Αφρικής, υπάρχουν πολύ μεγάλα σχέδια επιδοτούμενα από την παγκόσμια τράπεζα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως στον τομέα των φωτοβολταϊκών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εκείνο, όμως, το οποίο λείπει και έλειψε κατά κόρων αυτή την περίοδο, τη δυναμική περίοδο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ -των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- την περίοδο δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας, ήταν η πολιτική βούληση. Και αυτό το γεγονός, αυτό το έλλειμμα της πολιτικής βούλησης ήταν αυτό που οδήγησε σε τέλμα τη διαδικασία της πράσινης ανάπτυξης, σε μια περίοδο -ακριβώς μετά το 2004- όπου η χώρα μας βρισκόταν στον αυτόματο πιλότο της ανάπτυξης, με την υπεραξία των Ολυμπιακών Αγώνων και κυρίως με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας κοντά στο 5%.
(AM)
Τότε, δηλαδή, που θα μπορούσες κάλλιστα να χρηματοδοτήσεις την «πράσινη» ανάπτυξη, ένα είδος ανάπτυξης που εκ των πραγμάτων χρειάζεται περισσότερα κονδύλια, δεδομένου ότι είναι ακριβή ανάπτυξη, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμη, επωφελής, ελπιδοφόρα για το μέλλον της ανθρωπότητας και κυρίως, για τις επόμενες γενιές.
Σχετικά μ’ αυτό, όμως, το θέμα η Νέα Δημοκρατία δεν λέει τίποτα. Το αντίθετο, μάλιστα. Κατέθεσε την επερώτηση, την οποία συζητούμε σήμερα και για την οποία με πολύ εμπεριστατωμένο τρόπο απήντησε ο Υπουργός, ο κ. Μανιάτης, με πολύ λεπτομέρεια και πολύ συγκεκριμένους σχεδιασμούς.
Όμως, εγώ θέλω να σταθώ μόνο σε ένα σημείο. Αναρωτιέμαι γιατί καταθέσατε μία επερώτηση, όπου χρησιμοποιείτε ως το βασικό επιχείρημα τις καθυστερήσεις –λέει- τις οποίες έχει η Κυβέρνηση. Βασικότερο όλων εξ αυτών, όπως αναφέρθηκε από τις παρεμβάσεις όλων των συναδέλφων, η γραφειοκρατία, όπου μάλιστα χρησιμοποιείτε στην επερώτησή σας και το επιχείρημα ότι τρία χρόνια καθυστερούν οι αιτήσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί. Μα, τα τρία χρόνια αυτά που καθυστερούν, ήταν Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ; Εσείς δεν ήσασταν Κυβέρνηση.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, επερώτηση στον εαυτό σας καταθέσατε, κύριοι συνάδελφοι; Διότι περί αυτού πρόκειται.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εδώ, σε ένα σημείο μόνο θέλω να σταθώ και να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, την παρέμβασή μου.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , τα φωτοβολταϊκά, η αιολική ενέργεια, όλες οι μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποτελούν πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πολιτική επιλογή για τη διαμόρφωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας, ένα ενεργειακό ισοζύγιο, το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνθλιβεί ανάμεσα στον ανταγωνισμό του πετρελαϊκού τομέα και του τομέα του φυσικού αερίου, αυτό, δηλαδή, που κάνατε εσείς. Κι αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Η δικιά μας πολιτική βασίζεται στη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της ενέργειας, στους κανόνες τους υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, στη βασική και μόνιμη παράμετρο, την προστασία του περιβάλλοντος.
Με βάση αυτό το πλαίσιο, διαμορφώνει η Κυβέρνηση τον ενεργειακό σχεδιασμό και στον ενεργειακό σχεδιασμό, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος έρχεται, περιλαμβάνονται και τα κίνητρα για την περαιτέρω προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους τομείς.
Αυτή, όμως, είναι και η διαφορά μας. Πολιτευόμαστε σήμερα, ασκούμε την πολιτική εξουσία με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον σήμερα και σχεδιάζουμε το μέλλον με ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
Τον λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Ιωάννης Ζιώγας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς και δεν θα σας ακολουθήσουμε -απευθυνόμενος στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- στην προσπάθειά σας, στην αντιπαράθεση σας αυτή τη δημόσια, στο ποιος ενδιαφέρεται, ποιος συμπονά περισσότερο τους καημένους μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοεπενδυτές στα φωτοβολταϊκά.
Η Κυβέρνηση, προτάσσοντας τα ιδεολογήματα της «πράσινης» ανάπτυξης και της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, έσπευσε και αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, να ανταποκριθεί άμεσα στην ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου να «τζογάρει» τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρευθεί σε νέους κερδοφόρους ορίζοντες, όπως αυτός της ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά σ’ αυτή τη φάση στις Α.Π.Ε., οι οποίες παρέχουν εγγυημένη απορρόφηση με τις υπέρογκες τιμές. Και βέβαια, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνει την υπόσχεση στους ενδιαφερόμενους ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκά θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο συνολικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετά την πρόσφατη απόφαση που αναθεώρησε προς τα πάνω τις τιμές όλων των άλλων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα αιολικά, τα υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κ.λ.π.
Άμεση προτεραιότητα, λοιπόν, της Κυβέρνησης είναι η προώθηση των αιολικών έργων, καθώς πρόκειται για μια πιο ώριμη αγορά με πολλές εκδοθείσες άδειες και πολλές αιτήσεις. Το κυριότερο έχει να κάνει, βεβαίως, με τις πολυεθνικές, ενεργειακές εταιρείες που έχουν ήδη μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά των Α.Π.Ε., ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Απαντώντας θετικά στα μηνύματα των ενεργειακών κολοσσών για απρόσκοπτα και μεγαλύτερα κέρδη, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προώθησε το νομοσχέδιο για τις Α.Π.Ε., το οποίο προβλέπει ριζική συρρίκνωση του χρόνου αδειοδότησης. Παράλληλα, επεξεργάζεται αλλαγές στο χωροταξικό πλαίσιο των Α.Π.Ε., προκειμένου να μπορούν αυτές οι εταιρείες να τοποθετήσουν τις εγκαταστάσεις τους όπου θέλουν και χωρίς να εμποδίζονται από το όποιο νομικό πλαίσιο που βάζει έστω και ελάχιστους φραγμούς και όρια. Να υπενθυμίσω ότι ακόμη και στα εθνικά πάρκα επιτρέπεται με το νομοσχέδιο η εγκατάσταση και η λειτουργία τους.
Μέσω της υποτιθέμενης πολιτικής της «πράσινης» ανάπτυξης, στο σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», προβλέπεται ότι θα μπορούν να εγκαθίστανται και σε γη υψηλής παραγωγικότητας σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή βασικά φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, ανοίγοντας, έτσι, νέους δρόμους για την περαιτέρω συρρίκνωση της αγροτικής μας παραγωγής.
Οι πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου καλούν πλέον τους αγρότες ουσιαστικά να σταματήσουν να καλλιεργούν και να φυτέψουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες στο όνομα της δήθεν «πράσινης» ανάπτυξης. Όμως, αυτό δεν είναι βέβαια αγροτική ανάπτυξη, ούτε και «πράσινη» ανάπτυξη. Η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αποδέσμευση των επιδοτήσεων οδηγεί στην εγκατάλειψη των αγροτικών καλλιεργειών, ενώ ο έλεγχος υγείας της νέας Κ.Α.Π. και η επόμενη αναθεώρηση θα εντείνουν αυτό το κακό.
Πρωτεργάτης στο να επιτραπεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών ήταν και η πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία μάλιστα, ζητάει ένα μεγαλύτερο ποσό από το 50% της επιδότησης που κόβεται στον καπνό από το 2010 και να πάει αυτό το ποσό για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
Το θέμα είναι ότι αντί να στηριχθεί η μικρομεσαία αγροτιά και η ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται πώς και την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν την ενδιαφέρει η ανάπτυξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων που να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες και να είναι ποιοτικά και φθηνά, δεν την ενδιαφέρει η επάρκεια και η αυτάρκεια της χώρας σε αγροτικά προϊόντα σε μια εποχή όπου το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έχει φθάσει, ως γνωστόν, σε αστρονομικά ύψη.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν σημαντική παράμετρο στο ενεργειακό μίγμα κάθε χώρας και πολύ περισσότερο αυτό ισχύει κατ’ αρχήν, τουλάχιστον για τη δική μας, καθώς διαθέτει υψηλή ηλιοφάνεια, σημαντικό αιολικό και υδατικό δυναμικό, γεωθερμικά αποθέματα, κυτταρινούχα απόβλητα -που θα μπορούσαν υπό όρους να αξιοποιηθούν για την παραγωγή των βιοκαυσίμων της δεύτερης γενιάς- αλλά, επίσης, απόβλητα αγροτικής κύρια γεωργικής, πτηνοκτηνοτροφικής δραστηριότητας για παραγωγή βιοαερίου.
Ζήτημα, επομένως, δεν τίθεται ως προς την ύπαρξη ανανεώσιμου ενεργειακού δυναμικού, αλλά για τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του, ξεκινώντας από τη γενική αντίληψή μας ότι και οι ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι θα πρέπει να αξιοποιούνται με βασικό κριτήριο τη συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, στην οποία η διατήρηση και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος παίζουν καθοριστικό ρόλο και διατυπώνουμε τις παρακάτω θέσεις.
Ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είμαστε ριζικά αντίθετοι με την παράδοση των Α.Π.Ε. στο κεφάλαιο για τους παρακάτω λόγους:
Στρατηγικής σημασίας τομείς της χώρας, όπως ο τομέας της ενέργειας πρέπει να βρίσκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχο και τη διαχείριση του Δημοσίου. Ειδικότερα για τις Α.Π.Ε., η ιδιωτικοποίησή τους έδωσε μία ισχυρή ώθηση, σύμφωνα πάντα με την πολιτική βούληση και στο πλαίσιο σχεδιασμού των δυνάμεων του δικομματισμού Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ.- στη διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα στον τομέα της ηλεκτρικής παραγωγής. Η χωροθέτηση, κατασκευή και σύνδεση με το δίκτυο διανομής των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των κερδών. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Παίρνουμε σοβαρά υπόψη την ανάγκη για την εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, στενά δεμένης με την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και τη λειτουργική αξιοπιστία συνολικά του όλου συστήματος.
(2AM)
Θεωρούμε όμως απαραίτητο να τονίσουμε, ότι κανένας ορθολογικός φιλολαϊκός σχεδιασμός -όπως παραπάνω- για μια ισορροπημένη αξιοποίηση των διαφόρων πηγών ενέργειας, μαζί και των ΑΠΕ, δεν μπορεί να διαμορφωθεί, πολύ περισσότερο να υλοποιηθεί υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνιστικότητας των διεθνικών μονοπωλίων.
Αντίθετα, απαιτείται η εφαρμογή ενός κεντρικού σχεδιασμού, στο πλαίσιο του οποίου θα ισορροπούν, το καθένα με το δικό του ειδικό βάρος, τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν.
Δηλαδή, λαϊκό εισόδημα, σταθερή ενεργειακή επάρκεια, φυσικό περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά, τοπική ανάπτυξη. Ένας σχεδιασμός που πρέπει να στηρίζεται σε γερές βάσεις όπως, η κρατική ιδιοκτησία με εργατικό έλεγχο των βασικών μέσων παραγωγής και των τομέων της οικονομίας, μεταξύ των οποίων και αυτός της ενέργειας. Η κρατική ιδιοκτησία στη γη, ο ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός με αυστηρό καθορισμό των χρήσεων γης και στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και τέλος η διαχείριση των φυσικών πόρων μας, ως παρούσας και μελλοντικής περιουσίας της εργατικής τάξης και όλων των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ζιώγα.
Στο σημείο αυτό, θέλω να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις»
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Αστέριος Ροντούλης.
Ορίστε, κύριε Ροντούλη έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεχθήκατε πυρά από τη Νέα Δημοκρατία, διότι ασκούνται πάνω σας πιέσεις από το λόμπυ των αιολικών πάρκων -έτσι ακούστηκε- τις οποίες φαίνεται ότι κάνετε αποδεκτές. Εγώ άκουσα τη δική σας επιχειρηματολογία, θέλω να την κάνω δεκτή, πιστεύω ότι η επιχειρηματολογία σας είναι σωστή. Ακούστε όμως μια παρατήρηση εύλογη, προκειμένου να διορθώσουμε την κατάσταση.
Υπάρχει μια επιτροπή, εθνικού σχεδιασμού δράσης για τις ΑΠΕ. Δεν συμμετέχει ο ΣΕΦ, δηλαδή ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών. Άρα, λοιπόν, θεωρούμε ότι, εάν εκπροσωπηθούν οι εταιρείες αυτές θα δείτε ότι θα κοπάσει η κατηγορία αυτή. Διότι άλλο πράγμα είναι να νιώθω συμμέτοχος σε κάτι και άλλο πράγμα είναι να αποκλείομαι από κάτι και έτσι δημιουργείται μια υπόνοια πιέσεων τέτοιου είδους, από άλλους επενδυτές ΑΠΕ. Άρα, λοιπόν, θα ήθελα να το δείτε αυτό το θέμα, είναι πάρα πολύ απλό. Θεσμοθετήστε το και θα δείτε ότι θα κοπάσει ο όλος θόρυβος.
Έρχομαι τώρα στο έτερο ζήτημα, τις συνδέσεις. Εγώ θα σας μιλήσω, όχι αντιπολιτευτικά, κύριε Υφυπουργέ. Την πραγματικότητα θα σας μεταφέρω, που τη βιώνω και στην περιοχή μου.
Υπάρχουν διάσπαρτα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, μικροεπενδυτές οι οποίοι πράγματι κάνουν αιτήσεις σύνδεσης με το σύστημα και δεν συνδέονται από τη Δ.Ε.Η.. Δηλαδή έχουν τελειώσει οι επενδύσεις τους, είναι έτοιμες να λειτουργήσουν και δεν συνδέονται. Εγώ πάλι άκουσα τη δική σας επιχειρηματολογία και επίσης την ασπάζομαι, για να δείξω το καλοπροαίρετο της διάθεσης που έχω απέναντί σας και απέναντι του Υπουργείου, γιατί θεωρώ ότι πράγματι καταβάλλει μια προσπάθεια στον τομέα αυτό, παρόλη την κριτική που ακούει.
Αλλά, πείτε μου τώρα. Εσείς αναπτύξατε τη Χ επιχειρηματολογία. Ξέρετε τι λέει η Δ.Ε.Η. στους ανθρώπους αυτούς; Διάφορα είναι τα επιχειρήματα. Πρώτον, μπορεί να μην απαντήσει καθόλου. Δεν απαντάει γιατί. Και αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι μικροεπενδυτές, που έχουν επενδύσει χιλιάδες ευρώ, περιμένουν. Δεν απαντάει καθόλου. Δεύτερον, μπορεί να τους λέει -και είμαι γνώστης τέτοιας περίπτωσης- «υπομονή θα συνδεθείτε μετά από ένα δύο χρόνια». Και το τρίτο εξοργιστικό που τους λέει, η τρίτη περίπτωση απάντησης είναι ότι «ξέρετε έχετε δίκιο, αλλά δεν έχουμε τις συσκευές μέτρησης», δηλαδή τις συσκευές που μετράνε την εισροή ενέργειας στο σύστημα. Και μάλιστα εκπρόσωποι της Δ.Ε.Η. λένε: «κοιτάξτε να δείτε, είναι η κληρονομιά Αθανασόπουλου».
Εγώ να το δεχτώ πάλι αυτό, για την κληρονομιά Αθανασόπουλου. Αλλά, εδώ και τρία χρόνια γνώριζε η Δ.Ε.Η. ότι θα έπρεπε να υπάρχουν οι μετρητές αυτοί. Η νέα διοίκηση, η πράσινη διοίκηση –δεν εννοώ κομματικά, εννοώ τον κ. Ζερβό που θέλει να προχωρήσει στην πράσινη ενέργεια, γι’ αυτό λέω, η πράσινη διοίκηση της Δ.Ε.Η.- είναι δυνατόν να μην επιλύει το θέμα αυτό, των μετρητών εάν υφίσταται τέτοιο ζήτημα;
Τι θέλω να πω, κύριε Υφυπουργέ; Θέλω να πω ότι εσείς αναπτύσσετε μια επιχειρηματολογία στη Βουλή, η Δ.Ε.Η. όμως, λέει αυτά τα επιχειρήματα που σας είπα.
Άρα λοιπόν, είναι εύλογες οι αιτιάσεις που ακούγονται και από τη μείζονα Αντιπολίτευση και από εμάς, αλλά κυρίως από τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι στο μυαλό τους -οι μικροεπενδυτές αυτοί που υφίστανται, νομίζω κατανοητά, οικονομικά προβλήματα, διότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια απόσβεση του κεφαλαίου που έκαναν για την επένδυσή τους- έχουν μια υπόνοια.
Ποια είναι η υπόνοια αυτή; Ότι, κατά τόπους –δεν λέω γενική πολιτική- υπάρχει μια συμφωνία της Δ.Ε.Η., με μεγαλοεπενδυτές προκειμένου να διατηρηθεί η χωρητικότητα του συστήματος, ούτως ώστε όταν ολοκληρωθούν οι επενδύσεις των μεγαλοεπενδυτών να μείνουν εντελώς απέξω οι μικροί, τα μικρά ψάρια.
Εγώ δεν αποδέχομαι αυτή την κατηγορία, αλλά κάτι πρέπει να κάνετε για να βγάλετε και εσείς από το μυαλό των ανθρώπων αυτών, των μικροεπενδυτών, αυτού του είδους τις αντιλήψεις. Δεν είναι δυνατόν να φτάνει στο σημείο η Δ.Ε.Η. να λέει «δεν έχω μετρητές, συσκευές μετρητών». Έλεος.
Επίσης, έρχομαι σε ένα άλλο σημείο, για να φύγω από το ζήτημα των συνδέσεων. Εν τη ρύμη του λόγου του, ο κ. Μαρκόπουλος είπε κάτι που με χαροποίησε γιατί καταδεικνύει και την ιδεολογική διαφορά που έχουμε στον τομέα αυτόν που θα αναφέρω τώρα με την Νέα Δημοκρατία, ως Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
Λέει ο κ. Μαρκόπουλος: «Στο φορολογικό νομοσχέδιο, στη φορολογία γενικά δεν μπορούν να υπάρξουν μέτρα που να δίνουν μια ώθηση στην ανάπτυξη». Λάθος, εμείς θεωρούμε το αντίθετο. Εμείς θεωρούμε ότι ο μείζον επενδυτικός νόμος σε ένα κράτος, δεν είναι ο επενδυτικός νόμος ο συμβατικός, ο γνωστός, είναι ο φορολογικός νόμος, είναι το φορολογικό σύστημα της χώρας και εκεί υπάρχει η εξής πρόβλεψη, κύριε Υφυπουργέ, ότι υπάρχει η επιστροφή φόρου 10% για εγκατάσταση, τέτοια επιλέξιμη δαπάνη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών κ.λπ., ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέχρι ένα πλαφόν των 600 ευρώ. Στο φορολογικό το προηγούμενο της Νέας Δημοκρατίας ήταν 20% η επιστροφή φόρου με ένα πλαφόν 700 ευρώ.
Εμείς λοιπόν, μεμφόμεθα την Κυβέρνηση γιατί δεν κάνατε τολμηρά βήματα στο φορολογικό, προκειμένου να στηρίξετε την πράσινη πολιτική, την πράσινη οικονομία, που εσείς ευαγγελίζεστε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου δώσετε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, με την ανοχή σας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άρα, λοιπόν, εμείς λέμε το εξής. Θα πρέπει αυτό το 10% να γίνει 20% και χωρίς πλαφόν. Θα δείτε ότι εκατομμύρια Έλληνες συμπολίτες θα έχουν ένα μεγάλο κίνητρο να προσχωρήσουν και να αποδεχθούν τη λεγόμενη λογική εξοικονόμησης ενέργειας κατ’ οίκον. Και εδώ χωρίς επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Γιατί χωρίς επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό; Διότι η πολιτική αυτή που εισηγούμεθα, θα επιβραβεύει δραστηριότητες που διαφορετικά, δεν θα έμπαιναν στο σύστημα. Άρα, λοιπόν, γιατί δεν προχωράτε με γενναία βήματα προς την κατεύθυνση αυτή;
Συνεπώς όσον αφορά το ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εμείς θεωρούμε ότι το φορολογικό σύστημα της χώρας θα έπρεπε να είναι περισσότερο τολμηρό.
Και επιτρέψτε μου να πω και κάτι άλλο. Όσον αφορά το μεγάλο ζήτημα της τιμολόγησης, άκουσα τη Νέα Δημοκρατία που λέει ότι: Κοιτάξτε να δείτε, ο νόμος Σιούφα έδινε 450 ευρώ τη μεγαβατώρα, επί Φώλια και επί Χατζηδάκη πέσαμε στα 407, 400 ευρώ μας είπατε ότι είναι σήμερα. Και διαμαρτύρονται οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Εγώ τότε θα έρθω και θα πω, 600 ευρώ. Εξακόσια ευρώ να είναι η τιμή.
(PS)
(3XS)
Τι θέλω να πω; Θέλω να πω, κύριε Υφυπουργέ, το εξής και να το ακούσουν και οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Οι παραγωγοί θα πρέπει και να αποπληρώνονται. Κάποιος θα πρέπει να τους πληρώνει τους ανθρώπους αυτούς, τουτέστιν πρέπει να τους πληρώνει η Δ.Ε.Η., ο ΔΕΣΜΗΕ, μάλλον για να είμαι ακριβέστερος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, μ' αυτό το σχόλιο.
Τι σημαίνει αυτό; Για να καταλάβει ο κόσμος, όποιος μας ακούει. Σημαίνει ότι θα πρέπει το τέλος των ΑΠΕ να αυξηθεί. Υπάρχει εισήγηση από τον ΔΕΣΜΗΕ που το τέλος που τώρα είναι 0,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα να φτάσει στα 2,15 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή, να κληθούν τα εκατομμύρια των Ελλήνων να πληρώσουν υπέρογκο τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Απ’ ό,τι μαθαίνω η κυρία Μπιρμπίλη δεν το δέχθηκε αυτό, γιατί υπάρχει μία δέσμευση της Κυβέρνησης να παγώσουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά στο μέλλον κάποιος θα πρέπει να αποπληρώσει τους παραγωγούς.
Θέλω να πω, λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ακανθώδες, το οποίο θα πρέπει να σταθμιστεί με βάση δύο παράγοντες. Το κόστος εγκατάστασης και το κόστος αποπληρωμής. Εκεί πρέπει να βασιστεί η οικονομική μελέτη που θα δώσει το αποτέλεσμα σε σχέση με την τιμολόγηση.
Με την ευκαιρία αυτή, επαναφέρω και τελειώνω -ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε- την πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να ξεκινήσει επιτέλους ένας διάλογος, ανάπτυξη επιχειρημάτων χωρίς ταμπού, προκειμένου να δούμε εάν υπάρχει προοπτική πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Και εάν, ναι, πώς προχωράμε, εάν, όχι, πάλι σεβαστό. Αλλά τα θέματα αυτά να μην είναι θέματα ταμπού. Να ξεκινήσει ένας διάλογος, να δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις που βεβαίως και υπάρχουν, να δούμε τις θετικές επιπτώσεις, να κάνουμε το ισοζύγιο και να προχωρήσουμε.
Ευχαριστώ πάρα πολύ και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.
Παρακαλείται η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς η κυρία Ηρώ Διώτη, να έρθει στο Βήμα.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν, κύριοι συνάδελφοι, μας εκπλήσσει η επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, τη στιγμή που για το θέμα αυτό θα συζητήσουμε όταν έρθει το νομοσχέδιο -και μάλιστα είπε και ο κύριος Υπουργός πολύ σύντομα- και θα καταθέσει κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα και τις προτάσεις και τις τροπολογίες της.
Είναι γεγονός, βέβαια, πως βρισκόμαστε στο σκοτάδι -λίγο μας διαφωτίσατε, κύριε Υφυπουργέ- σε σχέση με την τελική μορφή που θα καταθέσει το Υπουργείο και όντως υπήρξε πολύ λίγος χρόνος διαβούλευσης. Κατακλυζόμαστε, βέβαια, από διάφορα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις σχετικά με τα σχέδια της Κυβέρνησης για τις ΑΠΕ και από απόψεις εταιρειών που μία επικροτούν και μια καταδικάζουν τις προθέσεις της Κυβέρνησης σχετικά με την τιμολόγηση στις περισσότερες των περιπτώσεων.
Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, που αναφερθήκατε, κύριε Ροντούλη, θεωρεί απαράδεκτες και καταστροφικές για την αγορά τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τελική εκδοχή του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ και πάνω σε αυτή την άποψη στηρίζεται και η επερώτηση που κατέθεσαν και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Εμείς, ως Αριστερά, προχωράμε τη συζήτηση και τις διαβουλεύσεις σχετικά με τις ΑΠΕ όχι με τα κριτήρια της αγοράς, αλλά με τα δικά μας κριτήρια, ανεξάρτητα με το τι ζητάνε οι εταιρείες ή τι λέει η Κυβέρνηση, με την έννοια ότι το ζήτημα της ενέργειας είναι πολύ ευρύ, σημαντικό και επηρεάζει και περιβαλλοντικά και οικονομικά τους πολίτες. Σε κάθε λεπτομέρεια θα το συζητήσουμε εξάλλου όταν κατατεθεί. Και ως πρώτο ζήτημα το θέτει η επερώτηση και δεν καταλαβαίνω γιατί εκ των προτέρων να συζητάμε τόσο αποσπασματικά και να δημιουργούμε εντυπώσεις.
Επιπλέον, δεν θα μπούμε στην παρούσα φάση σε αντιπαράθεση ανάμεσα στα αιολικά πάρκα και στα φωτοβολταϊκά πάρκα με την οπτική των εταιρειών, αλλά θα δούμε το θέμα συνολικά πώς συμφέρει τον τόπο και τους πολίτες.
Κύριοι συνάδελφοι, το είχαμε πει και στην πρώτη μας συζήτηση, επιδιώκουμε ένα μοντέλο που θα διαχειρίζεται ορθότερα τους φυσικούς πόρους, που θα βάζει την κοινωνία συμμέτοχο στη λύση, που θα βαθαίνει τους θεσμούς της δημοκρατίας και τους ελέγχους στη λήψη των αναπτυξιακών αποφάσεων.
Έχουμε ήδη κάνει την κριτική μας, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που είχε φέρει σε πρώτη φάση το Υπουργείο δεν κοιτάζει, κύριε Υφυπουργέ, προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν αμφισβητεί τον πυρήνα του σημερινού ενεργειακού τοπίου, αλλά συνεχίζει να αφήνει τον ενεργειακό τομέα στα χέρια των ιδιωτών, του κέρδους και της κατασπατάλησης πόρων.
Ως προς αυτό που ρωτάτε, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, περί «πράσινης ανάπτυξης», νομίζω πως δεν χρειαζόταν αυτή η ερώτηση, γιατί το ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι μία συνολική πολιτική, όχι μόνο στην Ελλάδα -παρά τις απαντήσεις που δώσατε, κύριε Υπουργέ- που προσπαθεί να εξορθολογήσει κάποιες δραστηριότητες οικονομικές με εργαλειακή χρήση της τεχνολογίας, στο πλαίσιο μίας περιβαλλοντικής οικονομίας, χωρίς να θίγει βέβαια τον πυρήνα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Business as usual, δηλαδή σε φόντο πράσινο, που όμως δεν θίγει την κερδοφορία, άρα θέτει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των κατοίκων του πλανήτη και της οικολογικής ισορροπίας.
Διότι, για παράδειγμα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορεί να είναι η λύση εάν σχεδιαστούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί όμως να είναι απλώς και ένας άλλος τομέας της κερδοφορίας και σχεδόν τίποτε άλλο, αν σχεδιαστούν με έναν άλλο τρόπο. Αν ρυθμιστής είναι η αγορά δηλαδή, αν υπάρξει υπερσυγκέντρωση χωρίς σχεδιασμό, αν χωροθετηθούμε όπου βολεύει τις εταιρείες, αν καταλήξουν σαν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες που τελικά οι υποδομές που θα χρειάζονται θα επιβαρύνουν και θα καταστρέφουν περιοχές και θα σπαταλάνε περισσότερη ενέργεια, τότε καταλαβαίνετε ότι δεν πρόκειται να πιάσουμε κανένα στόχο προς όφελος του περιβάλλοντος και προς όφελος του πλανήτη.
Ως προς αυτά με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθούμε και τον προβληματισμό περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως για παράδειγμα του WWF που τονίζει ότι οι ΑΠΕ δεν θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως επενδύσεις με οικονομικό αντικείμενο, αλλά ως μέσα για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής απειλής, δηλαδή της κλιματικής αλλαγής.
Κύριε Υπουργέ, ζούμε σε μία από τις πιο πλούσιες σε βιοποικιλότητα χώρες, άρα αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας πάρα πολλούς παράγοντες στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στη χωροθέτησή τους για να μην καταστρέφουμε ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτουμε, στο όνομα μάλιστα του περιβάλλοντος, στο οποίο στο κάτω-κάτω ανήκει στον ελληνικό λαό και στις επόμενες γενιές και όχι στην Κυβέρνηση, ούτε στις εταιρείες.
Πρέπει να δούμε σοβαρά ζητήματα, όπως οι ενεργειακές μας ανάγκες και πώς σχεδιάζουμε με βάση αυτές, όπως γιατί γιγαντισμός και υπερπαραγωγή και τεράστια δίκτυα μεταφοράς, γιατί υπερκέρδη γύρω από την υπόθεση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Και ρωτώ: Είναι η ενέργεια κοινωνικό αγαθό ή είναι εμπόρευμα; Το περιβάλλον κατατάσσεται στις άμεσες επιλογές για κερδοφορία;
Θα σας διηγηθώ μία πολύ μικρή ιστορία. Σε άλλες χώρες καθόλου λιγότερο καπιταλιστικές, απ’ ό,τι εδώ, καμιά φορά συμβαίνουν πράγματα που εδώ φαντάζουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή αστεία, παρ’ ό,τι κάποιοι υπερηφανεύονται και εδώ μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα- ότι δώσαμε πολιτισμό στον υπόλοιπο κόσμο. Τρία, λοιπόν, μικροσκοπικά βατραχάκια, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, κατάφεραν να σταματήσουν τη σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους ιπποδρόμους της Βικτώριας έξω από τη Μελβούρνη. Τα σχέδια για το νέο ιππόδρομο, οι ενέργειες του οποίου είχαν υπολογιστεί σε 40 εκατομμύρια δολάρια, είχαν βγει και όλα ήταν έτοιμα για να αρχίσουν τα έργα μέχρι που η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Περιβάλλοντος στη σχετική επιτόπια οικολογική εξέταση του συγκεκριμένου χώρου, ανακάλυψε ότι τον χρησιμοποιούν και τρία μικροσκοπικά βατραχάκια, το είδος των οποίων έχει χαρακτηριστεί ως είδος προς εξαφάνιση.
Αυτό, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί η σχετική άδεια κατασκευής του ιπποδρόμου που είχε υποβάλει η τοπική λέσχη ιπποδρομιών. Μάλιστα, η εταιρεία ανέλαβε να μετατοπίσει το χώρο για τα βατραχάκια, τον υδροβιότοπο και να πληρώσει από τη τσέπη της 100 χιλιάδες δολάρια.
Εδώ, βέβαια, όχι τρία μικρά βατραχάκια δεν μας σταματούν, αλλά ούτε τα δάση, ούτε το τοπίο, ούτε η πολιτιστική μας κληρονομιά, ούτε τα πουλιά, ούτε οι κάτοικοι. Τίποτα απολύτως δεν έχει σημασία μπροστά, όχι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στην κλιματική αλλαγή, αλλά μπροστά στα κέρδη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς τελικά.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το εξής. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δηλώσει και έχουμε ξαναπεί πολλές φορές πως οι ΑΠΕ είναι κρίσιμος για εμάς τομέας και θα παλέψουμε για να γίνει στροφή στον ενεργειακό σχεδιασμό. Έχουμε ήδη προτείνει και θα συνεχίσουμε να προτείνουμε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση με κέντρο την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία του περιβάλλοντος, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας. Δεν γίνεται να συζητάμε για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς σχεδιασμό για την εξοικονόμηση της ενέργειας, για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, για την αντιστροφή του ενεργειακού ισοζυγίου υπέρ των ΑΠΕ, με καθαρή μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και άρα, απτά αποτελέσματα στη μείωση των εκπομπών των αεριών του θερμοκηπίου. Θα επανέλθουμε πολύ συγκεκριμένα, όταν θα γίνει η συζήτηση στην Επιτροπή.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Ηρώ Διώτη.
Εισερχόμαστε στο στάδιο των δευτερολογιών. Έχουμε το βασικό ομιλητή από πλευράς επερωτώντων συναδέλφων για δευτερολογία τον κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο οποίος καλείται να λάβει το λόγο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε μείνει στις προεκλογικές εξαγγελίες, στο προεκλογικό σας φυλλάδιο. Να σας θυμίσω ότι έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που αναλάβετε την Κυβέρνηση και περιμέναμε σήμερα, όχι εξαγγελίες, αλλά πρωτοβουλίες, αποφάσεις, δεσμεύσεις. Περιμένουμε να δούμε έργο.
Κύριε Υπουργέ, μας προσβάλλετε. Μας αντιμετωπίζετε, είτε ως αγράμματους, είτε ως αδιάβαστους. Παράλληλα, βέβαια, προσβάλλετε και τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που πίστεψαν ή πιστεύουν κάποιοι ελάχιστοι ακόμη ότι έχετε σχέδιο για την «πράσινη ανάπτυξη».
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι ήταν επιεικώς απαράδεκτη η παρουσία σας σήμερα στη Βουλή. Πώς είναι δυνατόν ένας σοβαρός άνθρωπος, γιατί είστε αξιοπρεπής, σοβαρός πολιτικός, να αναλαμβάνετε έναν άχαρο ρόλο της ανάγνωσης του προεκλογικού σας φυλλαδίου.
(AS)
PS
Πώς είναι δυνατόν να μιλάτε επί είκοσι λεπτά και στην πραγματικότητα να μην έχετε να πείτε κάτι; Τι κρατάμε σήμερα, από αυτά που είπατε; Τίποτα! Δεν έχει μείνει τίποτα. Γενικολογίες, εξαγγελίες και καλές, αλλά πράσινες –κατά τ’ άλλα- προθέσεις.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, κύριοι συνάδελφοι, η βαθμολόγηση που έχει κάνει ο κ. Πάγκαλος στο Υπουργείο σας. Επί της ουσίας, επί του πρακτέου δεν έχετε να πείτε κάτι, αυτό απεδείχθη επί είκοσι λεπτά που προσπαθούσατε απλώς να γεμίσετε το χρόνο μας.
Δεν μας απαντήσατε σχεδόν σε κανένα από τα ερωτήματα που σας έθεσα, παρ’ ότι τα αναφέρατε και με γενικότητες πάντοτε γεμίσατε το χρόνο σας. Μας παρουσιάσατε τη νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρετε στη Βουλή, ως πανάκεια, ως μια θαυματουργή συνταγή, που θα φέρει λύση στα υπάρχοντα προβλήματα, θα υποστηρίξει την άμεση και αλματώδη ανάπτυξη των επενδύσεων για την εγχώρια παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Στην πρωτολογία μου, σας ανέδειξα συγκεκριμένα τρωτά σημεία του σχεδίου νόμου, που προτίθεστε να φέρετε προς ψήφιση, τα οποία δεν σχολιάσατε, επιμελώς αποφύγατε. Μείνατε να κάνετε μόνο κριτική και διαπιστώσεις. Μήπως μπερδευτήκατε; Δεν είστε αξιωματική αντιπολίτευση, είστε Υπουργός. Και δεν είστε δημοσιογράφος, ώστε να επιμένετε μόνο απλώς στις διαπιστώσεις και σε στοιχεία που φυσικά δεν έχουν καμία βάση, όπως αυτά που μας καταθέσατε από τον πίνακα με τις τιμές της αγοράς της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας της Γερμανίας και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Γιατί εκεί, πολλά χρόνια πριν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν είναι όπως εδώ.
Και φυσικά, οι αποζημιώσεις αλλά και οι αποσβέσεις έχουν γίνει από οκτώ και δέκα φορές, ενώ εμείς τώρα ξεκινάμε.
Κλείνω -και δεν θα πάρω άλλο χρόνο, κύριε Πρόεδρε- λέγοντας ότι δεν έχει νόημα να επιμένουμε σε κάτι, την ώρα που δεν έχετε προετοιμάσει κάτι. Άρα, είναι αυτονόητο, ότι δεν έχουμε τίποτα να πάρουμε, τίποτα να κερδίσουμε, τίποτα να κρατήσουμε από τη σημερινή, δυστυχώς, επερώτηση που έκανε το Κόμμα και οι συνάδελφοι Βουλευτές, επιθυμώντας να διευκρινίσουμε, να αποσαφηνίσουμε ή κάτι να κερδίσουμε μέσα από αυτή τη συζήτηση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αυγενάκη.
Στο σημείο αυτό, έχουν ολοκληρωθεί οι πρωτολογίες και οι δευτερολογίες.
Είναι επιβεβλημένη η σύντομη παρέμβαση, η συμπερασματική, η καταληκτική του κυρίου Υπουργού.
Θα ήθελα να τον παρακαλέσω, να λάβει υπόψη του στην καταληκτική παρέμβασή του, πώς όλο αυτό το φιλόδοξο σχέδιο της ενέργεια με τις ανανεώσιμες πηγές, με τα φωτοβολταϊκά, επηρεάζεται από την οικονομική κρίση.
Παρακολούθησα τη συζήτηση και την παρέμβαση σας με προσοχή και την ανάπτυξη των επιχειρημάτων από τους συναδέλφους επερωτώντες ή από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και με συγχωρείτε για τη «βάρβαρη» αξιολόγηση, αλλά είδα ότι μιλούσατε στο κενό, υπό την έννοια ότι δεν προσαρμόσατε όλον τον προβληματισμό στην οικονομική κρίση, που είναι μεγάλη κατευθυντήρια δύναμη σκέψεως και πολιτικής.
Σας ευχαριστώ και με συγχωρείτε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την παρατήρηση.
Θα ξεκινήσω από το δικό σας σχόλιο.
Ακριβώς επειδή περνάμε κρίση, ακριβώς τώρα είναι ανάγκη να υλοποιήσουμε το όραμα μας για την πράσινη ανάπτυξη. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής.
Ζούμε σε μια εποχή, όπου, όπως ακριβώς υπονοήσατε, δεν γίνονται επενδύσεις, χάνονται θέσεις εργασίας, υποβαθμίζεται το περιβάλλον, υπάρχει μια πλήρης απαισιοδοξία στην κοινωνία. Αυτό λοιπόν, που έχει μεγάλη σημασία σε τέτοιες εποχές πολλαπλής, πολύπλευρης, σύνθετης, χρηματοοικονομικής, ηθικής, πολιτικής, επενδυτικής, περιβαλλοντικής κρίσης είναι να δώσεις στην κοινωνία και την οικονομία σου τη στόχευση του πού πρέπει να πάει.
Για εμάς λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, η στόχευση είναι ξεκάθαρη: Αποκλειστικά και μόνο, πράσινη ανάπτυξη, που σημαίνει επενδύσεις σε πράσινες δράσεις, πράσινη επιχειρηματικότητα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και χρησιμοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων του τόπου μας, σε μια λογική αειφόρου διαχείρισης και όχι καταλήστευσης, όχι κατασπατάλησης.
Απαντώ λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, στο ερώτημα σας και λέω, ότι ακριβώς γι’ αυτό, αυτό το νομοσχέδιο που προτιθέμεθα να καταθέσουμε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, δίνει ακριβώς την απάντηση του πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε το άλλο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας μας.
Πρέπει να σας πω, παίρνοντας αφορμή από το δικό σας ερώτημα, ότι δεν είναι τυχαίο ότι έκανα αναφορά, πως στο Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας στα σπίτια, το οποίο θα ξεκινήσουμε τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου, προσδοκούμε να δημιουργηθούν δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν είναι ένα εφεύρημα ή ένας σχεδιασμός της ελληνικής Κυβέρνησης. Πρέπει να σας πω, ότι σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, έχουν προχωρήσει όλες οι σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες.
Ελπίζω λοιπόν, να σας έπεισα ότι όχι μόνο δεν έγινε εν κενώ η τοποθέτηση μου, αλλά απεναντίας, ακριβώς επειδή περνάμε αυτήν την κρίση, η μοναδική διέξοδος της χώρας είναι το να στραφούμε στο μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης.
Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, πολύ συνοπτικά να κάνω κάποια σχόλια, αναφορικά με τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν.
Πρώτα απ’ όλα, οφείλω να σημειώσω ότι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη η επισήμανση του συναδέλφου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ του κ. Χρήστου Παπουτσή, που έβαλε τη διάσταση της παρέμβασης του ελληνικού ανθρώπινου, επιστημονικού δυναμικού στην παραγωγή τεχνογνωσίας, τη μεταφορά τεχνολογίας και την κατασκευή εδώ, στον τόπο μας, μονάδων και πάνελς φωτοβολταϊκών. Και έτσι είναι.
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο επίσης, με την αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος έθεσε το ερώτημα, αν υπάρχουν αυτά τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προανέφερα.
Πρέπει να σας πω, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είναι 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ, απολύτως περιγεγραμμένα, απολύτως καταγεγραμμένα και με πλήρη χρονικό προγραμματισμό δομημένα, έτσι ώστε να ξεκινήσουμε από τον Ιούνιο –σε ελάχιστους μήνες- την εκταμίευση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Να καταλήξουν το 2013.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ναι, έτσι ξεκινάμε. Ξεκινάμε από τώρα.
Επιπλέον, οφείλω να σημειώσω ότι ήταν πολύ χρήσιμο αυτό που είπε ο κ. Ροντούλης.
Ναι, κύριε Ροντούλη, εκτός από τις επενδυτικές ή άλλες δράσεις, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος κ.τ.λ., για πρώτη φορά, η δική μας Κυβέρνηση –και αυτό είναι μια έμμεση απάντηση και στο δικό σας ερώτημα, κύριε Πρόεδρε- στο φορολογικό νομοσχέδιο, σε αυτήν την κρίσιμη χρονική συγκυρία, όπου έχουμε όλες αυτές τις δυσκολίες, κάνει μια υπέρβαση.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι και πέρσι, δικαιολογούσε το φορολογικό σύστημα του τόπου μας από 150 έως 250 ευρώ μείωση φόρου. Με το νομοσχέδιο που καταθέτει η δική μας Κυβέρνηση, η μείωση φόρου σχεδόν τριπλασιάζεται, γίνεται 600 ευρώ. Θα μου πείτε πως είναι λίγα. Ναι, είναι. Όμως, και μόνο ο τριπλασιασμός σε εποχή χρηματοοικονομικής κρίσης, νομίζω, κύριε συνάδελφε, δείχνει την πολιτική μας επιλογή, αμέσως μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, να πάμε ακόμη πιο γενναία. Είναι πάντως δείγμα, το πού θέλουμε να πάμε τον τόπο μας.
Επίσης, αναφορικά με το ερώτημα του κ. Μαρκόπουλου, για τον Αναπτυξιακό Νόμο, θα καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής, το έγγραφο που μας αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας και αφορούσε τον Επενδυτικό Νόμο και τις αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Να σας πω μόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 3.305 αιτήσεις στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, από αυτές οι 2511 αφορούν επενδυτικά σχέδια δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία κατά προτεραιότητα, το Υπουργείο Οικονομίας προσπαθεί να ξεμπλοκάρει.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο αναφορικά με την τοποθέτηση κάποιων συναδέλφων, ότι μπορεί αυτή η Κυβέρνηση να μην έχει σχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι, μισό λεπτό. Προ αυτού, ξέρετε, μένει –ας πούμε- απαιτητικά εκκρεμές και ελέχθη νομίζω από τον κ. Ροντούλη, ότι δεν υπάρχει χώρος ή σχεδιάζονται έτσι τα πράγματα, ώστε να μην υπάρξει χώρος για αιτούντα μικροεπενδυτή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Θα σας πω.
Ο κ. Ροντούλης έχει σε ένα μέρος δίκιο και σε ένα μέρος άδικο. Το δίκιο του είναι αυτό που είπε, ότι δηλαδή, πραγματικά σε πολλές περιοχές η ΔΕΗ δεν έχει μετρητές. Και δυστυχώς, έχετε δίκιο. Και δυστυχώς, είναι μια κατάσταση απαράδεκτη.
ML
(AS)
Πρέπει να σας πω ότι προσπαθεί η καινούργια διοίκηση της ΔΕΗ να καλύψει το ταχύτερο δυνατό αυτό το κενό. Εκεί, όμως, που έχετε άδικο είναι στο ότι δίνονται προτεραιότητες σε μεγαλοεπενδυτές. Δεν είναι έτσι.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μένει η υπόνοια, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά γίνονται με βάση πλήρη και αυστηρή χρονική ιεράρχηση. Για μένα, όμως, είναι πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρατε το ότι δυστυχώς στους μικροεπενδυτές, για τους οποίους χρειάζεται να έχουμε μία ιδιαίτερη ευαισθησία, δεν μπορούμε να διαθέσουμε, κύριε Πρόεδρε, τους μετρητές.
Θέλω να γνωρίζετε πάντως ότι η καινούργια διοίκηση της ΔΕΗ ξέρει απολύτως το θέμα. Οι κατευθύνσεις και της πολιτικής ηγεσίας της Υπουργού είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό και ελπίζω να το λύσουμε.
Αν μου επιτρέπετε τώρα, κύριε Πρόεδρε, να περάσω και να κλείσω στο πλαίσιο πάντα των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την πράσινη ανάπτυξη, να κάνω ένα συνοπτικό σχολιασμό και για κάποιες άλλες δράσεις που είναι αρκετά πράσινες. Όχι τόσο πράσινες όσο οι ανανεώσιμες πηγές, αλλά είναι αρκετά πράσινες σε μία χώρα που είναι κυρίως εξαρτημένη από το πετρέλαιο.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία σύντομη αναφορά στις δράσεις μας για τα θέματα του φυσικού αερίου. Πριν περάσω σε αυτό να σας πω ότι η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευθεί και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα το κάνουμε πράξη, θα καταθέσουμε νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία στη χώρα μας φορέα έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων. Δηλαδή φορέα έρευνας και αξιοποίησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οφείλω να σημειώσω ότι από το 2007 μέχρι σήμερα η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης, περιλαμβανομένης της Αλβανίας, που δεν έχει εθνικό φορέα, ο οποίος πρώτον να παρακολουθεί τις δράσεις, γεωτρήσεις και άλλες αξιοποιήσεις των υδρογονανθράκων στη χώρα και δεύτερον φορέα ο οποίος να αναθέτει με διαφανείς δημόσιες και περιβαλλοντικά ευαίσθητες διαδικασίες προκηρύξεις και διαγωνισμούς για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων.
Σε λίγες εβδομάδες λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, θα υπάρξει η κατάθεση της αντίστοιχης νομοθετικής μας πρωτοβουλίας.
Για το χώρο τώρα του φυσικού αερίου, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ –και το λέω με υπερηφάνεια- ότι κάναμε την πρώτη μεγάλη απελευθέρωση αγοράς στον τόπο μας. Απελευθερώσαμε μέσα σε πέντε μήνες την αγορά φυσικού αερίου. Ό,τι δεν έγινε επί πέντε χρόνια το κάναμε μέσα σε πέντε μήνες. Σήμερα πια μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να φέρει αέριο είτε LNG είτε άλλο αέριο και με συγκεκριμένες διαδικασίες, με τρεις υπουργικές αποφάσεις που υπογράψαμε πρόσφατα να υπάρχει όλη η διαδικασία παροχής φυσικού αερίου στον τόπο μας. Μία μεγάλη μεταρρυθμιστική τομή, η πρώτη μεγάλη απελευθέρωση αγορά στον τόπο μας. Σε πέντε μήνες καλύψαμε το κενό πέντε ετών. Και τώρα να σας υπενθυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στο χώρο του φυσικού αερίου δουλεύουμε εντατικά και έχουμε ήδη απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα αναφορικά και με τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας. Ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, πριν λίγες εβδομάδες, με την παρουσία της Υπουργού κ. Τίνας Μπιρμπίλη, υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη η ελληνο-βουλγαρο-ιταλική συμφωνία για τη δημιουργία και την έναρξη υλοποίησης του αγωγού αυτού, ο οποίος επιπλέον θα αντλήσει 45.000.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Θα έχει συνολικό μήκος 170.000 χιλιόμετρα και θα ενώσει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Παρακαλώ, δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε, για να κλείσω.
Αυτός ο αγωγός ενισχύει σημαντικά το νότιο αγωγό φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως θα επιτρέψει στη χώρα μας να κάνει και εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.
Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τη μεγάλη σημασία του άλλου αγωγού, του ελληνο-ιταλικού ITGI, ο οποίος διέρχεται υποθαλάσσια την Αδριατική και ενώνει τα ελληνοτουρκικά σύνορα με την Ιταλία.
Θυμίζω ότι η εταιρεία ΠΟΣΕΙΔΩΝ -κοινή εταιρεία, 50% ΔΕΠΑ, 50% ΕΝΤΙΣΟΝ- πριν λίγες ημέρες προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού προεπιλογής για τους σωλήνες του συγκεκριμένου υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 203 χιλιομέτρων που θα τοποθετηθεί στην Αδριατική σε βάθος έως 1.370 μέτρα. Η αξία του διαγωνισμού της παραγγελίας ανέρχεται στα 172.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζω και σημειώνω ότι επίσης πριν λίγες ημέρες στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ για την αναλυτική τεκμηρίωση του συγκεκριμένου αγωγού έχουμε τον ανάδοχο, ο οποίος θα κάνει το βασικό σχεδιασμό του συγκεκριμένου τμήματος.
Επίσης, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες έχουμε δηλώσει την ετοιμότητά μας να συγκροτήσουμε την κοινή ελληνο-ρωσική εταιρεία για τον αγωγό φυσικού αερίου, SOUTH STREAM, ο οποίος θα φέρει ρώσικο αέριο, θα διασχίσει υποθαλάσσια τη Μαύρη Θάλασσα και θα προσαιγιαλωθεί στη Βουλγαρία από όπου θα κατέβει στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα για να περάσει απέναντι στην Ιταλία.
Κατά συνέπεια, κύριε Πρόεδρε, θεωρώ τουλάχιστον άδικο να κατηγορηθεί αυτή η Κυβέρνηση ότι τους τελευταίους εφτά μήνες δεν έχει τρέξει όλες τις δράσεις που αναφέρονται σε θέματα πράσινης ενέργειας.
Τελειώνοντας θέλω να διαβεβαιώσω όλους τους συναδέλφους ότι εμείς σε κάθε περίπτωση ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα συνεχίσουμε με αυτοπεποίθηση και σοβαρή προετοιμασία να απαντάμε έμπρακτα στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Υπουργέ, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των επερωτώντων και όλων των παρεμβαινόντων στη συζήτηση μπορώ να σας πω ότι το κεντρικό θέμα δεν ήταν η επίκριση της Κυβερνήσεως και υμών προσωπικά, ώστε να είναι και άδικη η επίκριση, αλλά περισσότερο είναι η πρόκληση ενός ενδιαφέροντος για επίσπευση, για διαφάνεια και ορθότητα στη λήψη των αποφάσεων και αυτό το περιεχόμενο το συνοδεύω εγώ με τις ευχές μας για επιτυχία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 24/20/25-2-2010 επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 22.40’ λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 20 Απριλίου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1 / 174 ΧΑΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΒΕΛΩΝΑΚΗ 20/4/2010 AA0419XS
Τελευταία Αποθήκευση: 20/4/2010 12:43:00 πμ Από: Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε: 10/12/2009 10:09:00 πμ
PDF:
es20100419.pdf
TXT:
es100419.doc
Επιστροφή