Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: Ι, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΜΘ΄ 10/06/2002
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΘ΄
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002
ΘΕΜΑΤΑ
Α΄ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. Άδεια απουσίας της Βουλευτού Ν. Μπακογιάννη, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την άρση του περιορισμού της ίδρυσης και επέκτασης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή Σητείας Κρήτης, σελ.
β) Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικά με τη λήψη μέτρων αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νομό Χαλκιδικής κλπ., σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την κατάργηση της 15ης Ταξιαρχίας στην Καστοριάς κλπ., σελ.
δ) Προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών οπωροκηπευτικών κλπ., σελ.
5) Συζήτηση επερώτησης προς τον Υπουργό Γεωργίας σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκής Ένωση, σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων.
ΑΓΓΕΛΗΣ Α., σελ.
ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Λ., σελ.
ΑΡΓΥΡΗΣ Ε., σελ.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ., σελ.
ΚΑΧΡΙΜΑΚΗΣ Μ., σελ.
ΜΑΛΕΣΙΟΣ Ε., σελ.
ΠΑΠΠΑΣ Β., σελ.
ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ Σ., σελ.
Β. Επί της επερώτησης.
ΑΡΓΥΡΗΣ Ε., σελ.
ΚΟΝΤΟΣ Α., σελ.
ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ Θ., σελ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Σ., σελ.
ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ Γ., σελ.
ΤΖΑΜΤΖΗΣ Ι., σελ.
ΦΩΤΙΑΔΗΣ Η., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΘ΄
Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2002
Αθήνα σήμερα, στις 10 Ιουνίου 2002, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.24΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Μιχαήλ Καρχιμάκη, Βουλευτή Λασιθίου, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Οι Βουλευτές κύριοι ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ και ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης ζητεί να απομακρυνθούν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας από την πυκνοδομημένη περιοχή του και να μη χορηγούνται εφεξής άδειες εγκατάστασής τους.
2) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Υπαλλήλων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας ζητεί διευκρινήσεις για το στάδιο της "εξυγίανσης" της ΑΤΕ που θα προηγηθεί της ιδιωτικοποίησης της ανώνυμης εταιρείας.
3) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών του Υπουργείου Πολιτισμού υποβάλλει τις προτάσεις του για το σχέδιο νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
4) Η Βουλευτής Πέλλας κ. ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Γήρατος Αναπηρίας ΙΚΑ Εδέσσης και Περιφέρειας "Η ΟΜΟΝΟΙΑ" υποβάλλει τις προτάσεις του για το "ασφαλιστικό".
5) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κερατέας Αττικής ζητεί την έναρξη των εργασιών κατασκευής και λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην Κερατέα.
6) Ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας για τα προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Νομού Ρεθύμνου.
7) Ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την καθυστέρηση της αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων του Νομού Ρεθύμνου.
8) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο ΤΟΕΒ Θυρίου του Δήμου Ανακτορίου Αιτωλ/νίας ζητεί οικονομική ενίσχυση για τη σύνταξη συμπληρωματικής μελέτης που αφορά στην αποπεράτωση έργων αναδασμού και άρδευσης στην περιοχή του.
9) Ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας ζητεί να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός Κωπαϊδας για τη διευκόλυνση της άρδευσης του κάμπου της Κωπαϊδας κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.
10) Ο Βουλευτής Έβρου κ. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Α. Χατζηγιάννης, συνταξιούχος κάτοικος Πενταλόφου Τριγώνου, καταγγέλλει βάναυση και αδικαιολόγητη συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων εις βάρος του.
11) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αιδηψού Εύβοιας ζητεί να δοθούν νέες προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων των πληγέντων ελαιοπαραγωγών της περιοχής του που επλήγησαν οι καλλιέργειές τους από χιονοπτώσεις.
12) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Χίου διαμαρτύρεται για τον τρόπο κατανομής των θέσεων μονίμου προσωπικού στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και ειδικότερα στο Νομό Χίου καθώς και για την άδικη κατανομή των εθνικών πόρων για έργα στην περιφέρεια της χώρας.
13) Ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής διαμαρτύρεται για την περικοπή κονδυλίων, που έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή του αριθμού των εφημερευόντων γιατρών στα Κέντρα Υγείας και στο Νοσοκομείο της Χαλκιδικής.
14) Ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αττικής κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Δημήτριος Πιτοπουλάκης, κάτοικος Κάτω Αχαρνών, ζητεί να μετεγγραφεί από το Πανεπιστήμιο του Ιασίου Ρουμανίας στο αντίστοιχο ΑΕΙ στην Αθήνα στον κλάδο της Ιατρικής.
15) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της ΕΥΑΘ Α.Ε. διαμαρτύρονται για τη διακοπή της χορήγησης των επιδομάτων τους.
16) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Καρδίτσας υποβάλλει προτάσεις για την εφαρμογή του Νόμου περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων.
17) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην ενδυνάμωση του Τμήματος Τροχαίας εις βάρος άλλων τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. του Νομού Ιωαννίνων και κυρίως της Ομάδας "Ζ".
18) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος ζητεί τη θέσπιση νέων μέτρων φορολόγησης των συνεταιριστικών Τραπεζών.
19) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ Κέρκυρας ζητεί την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων εργασίας του πιο πάνω Ιδρύματος.
20) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Πυροσβεστών Αρχιπυροσβεστών Πυρονόμων Αττικής προτείνει νέο κανονισμό μεταθέσεων και προσλήψεων στο Π.Σ. με ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν στο κριτήριο εντοπιότητας.
21) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας διαμαρτύρεται για τη μη προώθηση της τροπολογίας που αφορά στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και του Π.Σ.
22) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας ζητεί την ικανοποίηση μισθολογικών της αιτημάτων.
23) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος του Νομού Μεσσηνίας ζητεί την επανεξέταση του θέματος της αλλαγής του ωραρίου εργασίας του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου.
24) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Σχολικών Φυλάκων Κέρκυρας ζητεί την ικανοποίηση των εργασιακών αιτημάτων του.
25) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου ζητεί την επίλυση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών προβλημάτων των μελών του.
26) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ και ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο ΤΟΕΒ Θυρίου Δήμου Ανακτορίου Αιτωλ/νίας ζητεί να εξασφαλιστεί η αναγκαία πίστωση για τη σύνταξη της συμπληρωματικής μελέτης αναδασμού - αρδευτικού Θυρίου.
27) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατικό Κέντρο Σάμου καταγγέλλει τις πολιτικές της Κυβέρνησης στο θέμα των εργασιακών σχέσεων.
28) Οι Βουλευτές κύριοι ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Πολιτιστικοί Σύλλογοι 'Ανω Αμπελοκήπων και Ν. Φιλοθέης καθώς και άλλοι φορείς ζητούν την αξιοποίηση του χώρου του ΚΑΠΑΨ ως πάρκου υψηλού πρασίνου χωρίς υπόγειο γκαράζ, την ανάκληση της υπουργικής απόφασης για την αναγκαστική απαλλοτρίωση των προσφυγικών κατοικιών και άλλα.
29) Οι Βουλευτές κύριοι ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Μαγνησίας διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων της λίμνης Κάρλας.
30) Οι Βουλευτές κύριοι ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Μαγνησίας διαμαρτύρεται για τη μείωση των δρομολογίων στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βορείων Σποράδων και των άλλων παραθαλάσσιων προορισμών του Νομού Μαγνησίας.
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 434/11-7-01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 17731/18-10-01 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 434/11.7.01, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Φ. Κουβέλης, σας γνωρίζουμε ότι πράγματι και δική μας επιθυμία είναι οι διαφορές και τα προβλήματα να επιλύονται με διάλογο και συνεννόηση και όχι με κατασυκοφάντηση των διοικήσεων των εταιριών με δημοσιεύματα στον τύπο.
Μετά από τα δημοσιεύματα που θίγουν τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛ.ΠΕ. και προξενούν αντανακλαστικά ζημιά στην επιχείρηση, ο εποπτεύων Υπουργός δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει την δια της δικαστικής οδού προάσπιση της τιμής και της υπόληψης κάποιου.
Ο Υπουργός
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"
2. Στις με αριθμό 476/12-7-01, 478/12-7-01 ερωτήσεις δόθηκε με το υπ' αριθμ. 11338/27-7-01 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στις ερωτήσεις με αριθμούς 476 και 478 που κατατέθηκαν στις 12-7-01 από το Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη επισυνάπτουμε για πληρέστερη ενημέρωσή σας αντίγραφο του υπ' αριθμ. 91903/26-7-01 εγγράφου της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς και αντίγραφα των α) ΠΕΧΩ 1968/Φ.ΕΠΑΕ/2001 και β) 2256/Φ.ΕΠΑΕ/2001 πρακτικών της Δευτεροβάθμιας Αρχιτεκτονικής Επιτροπής.
Ο Υπουργός
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
3. Στην με αριθμό 532/17-7-2001 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4419/17-10-2001 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 532/17-7-2001 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Π. Λαφαζάνη, σας διαβιβάζουμε με το Α.Π. 4452/10-7-2001 έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Α.Ε. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, με το οποίο δίνονται απαντήσεις στα θέματα που θίγονται αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων)
4. Στην με αριθμό 662/23-7-2001 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 21855/17-10-2001 έγγραφο από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 662/23-7-2001 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κύριοι Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλλάκος και όσον αφορά το τρίτο ερώτημα για την ΕΥΠ, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στα πλαίσια της συνεργασίας των χωρών - μελών της Ε.Ε. και προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή μεγάλων διοργανώσεων ή επίσημων επισκέψεων, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των υπόψη χωρών - μελών συνεργάζονται και ανταλλάσσουν πληροφορίες για την πρόληψη κι αποτροπή της εκδήλωσης έκνομων ενεργειών. Δεν υπήρξε όμως καμία αποστολή στελεχών της ΕΥΠ στην Ιταλία.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο G8 στη Γένοβα και την εκεί μετάβαση Ελλήνων πολιτών, δεν υπήρξαν συγκεκριμένες πληροφορίες περί σχεδιαζομένων έκνομων ενεργειών από Έλληνες πολίτες. Λίστες προσώπων δεν δόθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να δοθούν, εφόσον δεν αφορούσαν σε πληροφορίες περί σχεδιαζομένων παράνομων πράξεων.
Πρέπει να επισημανθεί ότι αρκετό χρονικό διάστημα πριν από τη Σύνοδο των G8 στη Γένοβα, δημόσιες ανακοινώσεις με ονόματα πολιτών, φορέων ή οργανώσεων που είχαν εκδηλώσει πρόθεση να μεταβούν στη Γένοβα, είχαν καταχωρηθεί τόσο στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο, όσο και
στο ΙΝΤΕRΝΕΤ. Είναι προφανές ότι γνώση αυτών μπορούσαν να λάβουν τόσο οι Έλληνες αναγνώστες και χρήστες του διαδικτύου, όσο και οι εκπρόσωποι των εδώ ξένων διπλωματικών και λοιπών αποστολών.
Η Υπουργός
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"
5. Στην με αριθμό 805/27-7-01 ερώτηση δόθηκε με το υπ΄ αριθμ.4768/19-10-01 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 805/27-7-01 που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κυρίους Παπαγεωργόπουλο και Αν. Λιάσκο, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Με την 520265/27-7-2001 απόφαση ΕΟΤ συστάθηκε κλιμάκιο υπαλλήλων του ΕΟΤ αποτελούμενο από Επιθεωρητές στο οποίο συμμετείχε και Μηχανικός που μετέβη αυθημερόν στη νήσο Σκύρο.
Με την αρωγή του Προέδρου του Τοπικού Συλλόγου των Τουριστικών καταλυμάτων έγινε έλεγχος προσεκτικά όλων των ξενοδοχείων, και των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι στο σύνολό τους τα τουριστικά καταλύματα συμπεριφέρθηκαν άψογα στο σεισμό με αποτέλεσμα να βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε αρίστη κατάσταση. Οι φέροντες οργανισμοί καθώς και οι τοιχοποιίες τους δεν παρουσίασαν ρωγμές, ούτε τριχοειδή ανοίγματα. Ασήμαντης φύσεως προβλήματα διαπιστώθηκαν σε δύο μόνο ξενοδοχειακές μονάδες.
Το ίδιο καλά συμπεριφέρθηκε η νέα μαρίνα που έχει κατασκευασθεί στη θέση Αχίλι.
Επισυνάπτουμε την αναφορά της επιτροπής και δελτία ελέγχου.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
6. Στην με αριθμό 753/25-7-01ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 11400/20-9-01 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 753 που κατατέθηκε στις 25-7-01 από το Βουλευτή κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στο ζήτημα της ολοκληρωμένης κοινωνικής ένταξης των πολιτών με αναπηρίες, μόνο για κοινωνική αναλγησία, φοροεισπρακτική λογική και αδράνεια δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί η Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Συγκεκριμένα και με αφορμή την υπόθεση της κας Δοντσίδου στη Θεσσαλονίκη, σας πληροφορούμε τα κατωτέρω:
Στην τροποποίηση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ν. 2831/2000) και στο άρθρο 28 παρ. 7, επιλύεται με παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη το πρόβλημα των συμπολιτών μας με κινητικές αναπηρίες, για απρόσκοπτη προσπέλαση στα κτίρια στα οποία διαμένουν, με παράλληλη πρόβλεψη για την ασφάλεια των συγκατοίκων και του κοινού.
Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό εδάφιο:
"Στα κτίρια στα οποία δεν έχουν υποχρεωτική εφαρμογή οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, εκτός από αυτές που αναφέρονται στην ασφάλεια του κοινού, η εγκατάσταση ή κατασκευή στοιχείων για τη διευκόλυνση πρόσβασης στους κοινόχρηστους χώρους αυτών ατόμων με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγκρίνονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και ύστερα από έγκριση της Ε.Π.Α.Ε. Η δαπάνη για την εγκατάσταση ή κατασκευή των παραπάνω στοιχείων βαρύνει τον ή τους συνιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών".
Για μικρής κλίμακας επεμβάσεις στο εσωτερικό των κτιρίων δεν απαιτείται οικοδομική άδεια από την πολεοδομική υπηρεσία. Για μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, όπου απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, το κόστος αυτής περιορίζεται στην αμοιβή για την εκπόνηση μελέτης από μηχανικό, οι δε πολεοδομικές υπηρεσίες την εκδίδουν ατελώς.
Τέλος, για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με την Πολιτική, τα Έργα και τις Δράσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τους πολίτες με αναπηρίες, σας επισυνάπτουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Υπουργείου που εκδόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Διεθνούς Αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος", το οποίο είναι απολύτως προσβάσιμο για όλους και στο οποίο περιλαμβάνονται συνοπτικά και άλλες σχετικές δράσεις του Υπουργείου.
Ο Υπουργός
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"
Σημ.:Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
7. Στην με αριθμό 1407/23.8.01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4974/17.10.01 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 1047/23.8.01 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Π. Λαφαζάνη σας διαβιβάζουμε το με Α.Π. 4452/10.9.01 έγγραφο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Α.Ε. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, με το οποίο εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους κρίνεται απαραίτητη η ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας, τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας, τις δυνατότητες που προσφέρει η αξιοποίηση του τόσο όσον αφορά στα οικονομικά οφέλη υπέρ του Δημοσίου όσο και στις θετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις στην Αττική, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"
Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
8. Στην με αριθμό 1153/30.8.01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 5245/17.10.01 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 1153/30.8.01 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή κ. Λ. Παπανικολάου σας γνωρίζουμε ότι:
Η ανάκληση του ειδικού σήματος λειτουργίας σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κυπαρισσίας και της Πύλου ήταν νόμιμη υποχρέωση του ΕΟΤ, ύστερα από την κοινοποίηση στις υπηρεσίες του των ποινικών και διοικητικών μέτρων που τους επέβαλε η Λιμενική Αρχή Πύλου, για ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και του εγγράφου της Διεύθυνσης Υγείας της Ν.Α. Μεσσηνίας (αρ. πρ. 7508), το οποίο επιβεβαίωσε την ύπαρξη προβλήματος για την δημόσια υγεία από τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.
Η τυχόν παράλειψη της ενέργειας αυτής θα ήταν ποινικό αδίκημα.
Ήδη από τις 13.9.01, μετά την περιέλευση στις υπηρεσίες του ΕΟΤ του με αρ. πρ. 978/12.9.01 εγγράφου του αρμόδιου Νομάρχη με το οποίο βεβαιώνεται ότι εξέλιπαν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των συγκεκριμένων τουριστικών μονάδων, ανακλήθηκαν οι αναφερόμενες στην ερώτηση αποφάσεις.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"
9. Στην με αριθμό 1173/30-8-01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 21894/17-10-01 έγγραφο από τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 1173/30-8-01 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης, σας γνωρίζουμε ότι, για το θέμα αυτό η Κυβέρνηση έχει απαντήσει σχετικά δια του Υπουργού Τύπου και Μ.Μ.Ε. και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Δ. Ρέππα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών Ξένου Τύπου της 30/8/01, αντίγραφο της οποίας σας στέλνουμε συνημμένα.
Η Υπουργός
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
10. Στην με αριθμό 1176/30-8-01 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 17658/17-10-01 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση 1176/30-8-01 που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, σχετικά με την πρόσληψη τεχνικού προσωπικού στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων της ΔΕΗ, σας γνωρίζουμε ότι από τη ΔΕΗ έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η κάλυψη αναγκών του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Με πρόσφατη Απόφαση εγκρίθηκε η ανακατανομή εγκεκριμένων προσλήψεων για τη ΔΕΗ και θα διατεθούν 20 άτομα τεχνικών ειδικοτήτων αντί των 2, που προεβλέποντο από την προκήρυξη του 1999, στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων. Η διαδικασία της προκήρυξης για την υλοποίηση αυτών των προσλήψεων έχει ήδη ξεκινήσει.
Επιπλέον, σας διαβιβάζουμε το υπ' αριθμ. Γ. ΔΝΣ/3562/4-10-01 έγγραφο της Δημοσίας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), με το οποίο καλύπτεται αναλυτικότερα το ανωτέρω θέμα.
Ο Υπουργός
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).).
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Η Βουλευτής Αθηνών κα Ντόρα Μπακογιάννη ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 661/03-06-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μιχάλη Καρχιμάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικώς με την άρση του περιορισμού της ίδρυσης και επέκτασης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στην περιοχή Σητείας Κρήτης.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρχιμάκη έχει ως εξής:
"Η Ένωση Ξενοδόχων Σητείας με συνεχή υπομνήματά της ζητά την ένταξη της περιοχής στην εφαρμογή των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου 2601/98 για τις επενδύσεις ίδρυσης επέκτασης ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (ΦΕΚ 883/30-06-00 ΚΥΑ 56616/29-06-00) και την άρση του περιορισμού για την περιοχή ως κορεσμένης.
Είναι δε αλήθεια ότι υπάρχουν περιοχές όπου εν όψει της αναθεώρησης του νόμου περί κινήτρων, οι οποίες όχι μόνο δεν είναι κορεσμένες, αλλά χρειάζεται ισχυρή παρέμβαση προκειμένου να υπάρξει ισορροπία με άλλες περιοχές πιο αναπτυγμένες.
Είναι δε ανάγκη να διακρίνουμε και να εντοπίσουμε τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε συνδυασμό με τις μεγάλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις που υλοποιούνται, έτσι ώστε οι παρεμβάσεις αυτές να συνδυαστούν και με επενδυτικό ενδιαφέρον, με στόχο να υπάρξει και η απόσβεση, αλλά και η ανατροφοδοτούμενη ανάπτυξη.
Με βάση τα παραπάνω, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, να σας παρακαλέσω ειδικά στο Νομό Λασιθίου να επανεξετάσετε την πιθανότητα ένταξης περιοχών όπως η Σητεία και η Ιεράπετρα που είναι σε τροχιά Τουριστικής Ανάπτυξης στην τροποποίηση του νόμου περί κινήτρων, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μίας ισόρροπης αλλά και ανατροφοδοτούμενης ανάπτυξης".
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε συνάδελφε, είναι γεγονός ότι δεν έχει χαρακτηριστεί όλος ο Νομός Λασιθίου ως περιοχή ελεγχομένης τουριστικής ανάπτυξης -με αποτέλεσμα να θεωρηθεί ότι είναι κορεσμένη περιοχή- παρά μόνο τέσσερις περιοχές, όπως είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η πρώην Κοινότητα Βρουχά, η πρώην Κοινότητα Ελούντας και το παραλιακό τμήμα της Κοινότητας Κριτζά και η πρώην Κοινότητα Καλού Χωριού.
Ο υπόλοιπος Νομός Λασιθίου είναι ελεύθερος, ώστε να αναπτυχθούν εκεί τουριστικές μονάδες και υπάρχουν τα κίνητρα, στα οποία ζητάτε να υπαχθούν και αυτές οι περιοχές.
Βεβαίως, ο κορεσμός ισχύει μόνο για ξενοδοχεία που δεν είναι α΄ κατηγορίας και δεν είναι lux. Αυτό οφείλεται στο ότι θέλουμε να αναπτύξουμε το ποιοτικό μέρος του τουρισμού μας και όχι πάλι ενοικιαζόμενα δωμάτια ή μικρά ξενοδοχεία που αναπτύσσονται, μάλιστα, σε μικρά οικόπεδα, με αποτέλεσμα αυτές οι μονάδες να μην είναι και βιώσιμες.
Επομένως δεν υπάρχει θέμα άρσης του καθεστώτος του κορεσμού, αφού ουδέποτε έχει τεθεί τέτοιο είδος περιορισμού στις συγκεκριμένες περιοχές.
Είπα ότι είναι μόνο τέσσερις περιοχές από το Νομό Λασιθίου και Ιεράπετρας.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας ότι όλοι μαζί οι νομοί της Κρήτης εξαιρούνται από τα κίνητρα αναπτυξιακού νόμου, όπως ξέρετε, αυτό έχει μία διετή δέσμευση. Τελειώνει τον Ιούνιο του 2002, δεν έπεται όμως ότι θα αρθούν αμέσως τότε οι περιορισμοί αυτοί, γιατί αυτήν τη στιγμή εκπονούνται περιφερειακές μελέτες, μία εκ των οποίων είναι για την περιφέρεια Κρήτης, που ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμη. Ανάλογα με αυτές τις δεκατρείς μελέτες που γίνονται σε όλη τη χώρα για την τουριστική ανάπτυξη των περιφερειών -οι οποίες με επιστημονικά κριτήρια θα προσεγγίζουν το τι πρέπει να γίνει- θα γίνει η αναθεώρηση της υπαγωγής της σε μια από τις τέσσερις αναπτυξιακές κατηγορίες.
Το τρίτο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι εν όψει της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου, το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαμορφώσει τις προτάσεις του, αναμένουμε όμως τις γενικές κατευθύνσεις του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για το πού θέλουμε να πάμε την ανάπτυξη και ποια θα είναι τα βασικά κίνητρα, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε και εμείς τις δικές μας προτάσεις προς το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, για να υπάρχει μία ομοιομορφία σ' αυτά τα κίνητρα, τα οποία δίδουμε για την ανάπτυξη.
Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η τουριστική ανάπτυξη, δεδομένου ότι η Κρήτη είναι μια αναπτυγμένη τουριστικά περιοχή, δεν θέλουμε όμως να καταστραφούν οι περιοχές αυτές, όπως έγινε στη Μαλάγα της Ισπανίας που αναγκάζονται να γκρεμίζουν τα ξενοδοχεία, ακριβώς λόγω του ότι έγινε μία υπερεκμετάλλευση της γης, με αποτέλεσμα να υποβαθμισθεί το περιβάλλον και να αρχίσουν να φεύγουν οι τουρίστες. Προσπαθούμε, λοιπόν, να προλάβουμε μία τέτοια κατάσταση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κ. Καρχιμάκης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σ' αυτά τα οποία ανέφερε ο κύριος Υπουργός, τα οποία είναι σημαντικά, θα πρέπει να τονίσω το εξής:
Όσον αφορά τις συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Δήμου Νεαπόλεως που έχουν θεωρηθεί ως κορεσμένες, κυρίως θα αναφερόμαστε στο κομμάτι του ορίου αρτιότητας οικοπέδων για ανέγερση νέων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ή για επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.
Σ' αυτό το κομμάτι, νομίζω ότι έχουμε ζητήσει, κύριε Υπουργέ, από σας τη μείωση του ορίου αρτιότητας, δηλαδή να αρθεί αυτός ο περιορισμός και ο κορεσμός, έτσι ώστε να μπορούν να υπάρξουν πρόσθετες επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε ήδη υφιστάμενες τουριστικές μονάδες.
Όσον αφορά την περιοχή της Σητείας και της Ιεράπετρας στο Νομό Λασιθίου έχουμε να κάνουμε με ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Δηλαδή η Σητεία και η Ιεράπετρα είναι υποβαθμισμένες, σε σχέση με τα υπόλοιπα διαμερίσματα του Νομού. Όταν στη Σητεία υπάρχει ένα μεγάλο αεροδρόμιο, το οποίο ολοκληρώνεται τώρα, κατασκευάζονται οδικοί άξονες, έχουν γίνει ολοκληρωμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις από πλευράς Κυβέρνησης, όλο αυτό το σύμπλεγμα των δραστηριοτήτων και των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες γίνονται για να μπορέσουν να αποδώσουν, να αποσβεσθούν και να ανατροφοδοτήσουμε την ανάπτυξη, η οποία θέλουμε να υπάρχει στην περιοχή, θα πρέπει να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για ανάπτυξη νέων τουριστικών επιχειρήσεων, νέων τουριστικών μονάδων.
Στην περιοχή της Σητείας και της Ιεράπετρας νομίζω ότι δεν έχουν εφαρμογή τα κίνητρα επιχορήγησης και επιδότησης των τόκων, καθώς και της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης του ν.2601/98 για ίδρυση και επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στο Νομό Λασιθίου γενικότερα.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι σε συνδυασμό με αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν γίνει θα πρέπει και εσείς, όπως σωστά είπατε -και το δέχομαι αυτό- να κάνετε τις προτάσεις σας προς το Υπουργείο Οικονομίας, γιατί εσείς είσθε το κατ' εξοχήν Υπουργείο που γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή, προκειμένου οι περιοχές αυτές και ειδικά της Σητείας και της Ιεράπετρας να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, σε συνδυασμό με τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν γίνει. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε συνάδελφε, πράγματι όπως είπατε, αναπτύσσεται μία υποδομή στο Νομό Λασιθίου και αυτό είναι θετικό, γιατί θα αναπτυχθεί τουριστικά η περιοχή.
Εμείς, όπως σας είπα, αναμένουμε από το Υπουργείο Οικονομίας να μας δώσει τις γενικές κατευθύνσεις που θα έχει ο αναπτυξιακός νόμος, γιατί μπορεί να μην είναι τα κίνητρα, τα grants, αλλά να έχουμε άλλη πορεία.
Επομένως, αναλόγως θα προσαρμόσουμε και εμείς τις δικές μας προτάσεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ)
Έχουμε ολοκληρωμένο σύστημα κινήτρων για την τουριστική ανάπτυξη, όπως ήδη σας είπα. Εν πάση περιπτώσει επειδή οι περιοχές αυτές είναι υψηλής πραγματικά τουριστικής έλξης, είναι καλό να πάμε σε καταλύματα Α΄και ΑΑ΄ κατηγορίας, για να έχουμε και το ανάλογο εισόδημα, που προσδοκούμε να έχουμε. Έτσι δεν θα στραφούμε σε μικρές περιοχές μειώνοντας τα όρια ή τα οικόπεδα μέσα, στα οποία θα πρέπει να κτιστούν τα ξενοδοχεία, γιατί τότε ουσιαστικά και πραγματικά θα υποβαθμίσουμε την περιοχή, με αποτέλεσμα να έρχονται τουρίστες χαμηλότερου εισοδήματος.
Το μεγάλο άλμα, που επιχειρούμε αυτήν τη στιγμή στον τουρισμό μας, είναι ένα ποιοτικό άλμα.
Ελπίζω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση προσανατολίζονται όλοι οι παράγοντες της Κρήτης. Γι' αυτό γίνονται και οι μεγάλες δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή.
Να είστε βέβαιος ότι δεν θα στερήσουμε την περιοχή του Λασιθίου και γενικότερα της Κρήτης από κίνητρα, που θα πρέπει να έχουμε με τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Πρέπει, όμως, να δούμε τι θα αποδώσουν οι δεκατρείς περιφερειακές μελέτες, τις οποίες αναμένουμε τους επόμενους μήνες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Χαμογέλασε ο κύριος συνάδελφος εκ Λασιθίου, ικανοποιήθηκε φαίνεται.
Θα προχωρήσουμε στη συζήτηση της με αριθμό 672/4-6-2002 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Πάππα προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, σχετικώς με τη λήψη μέτρων αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Νομό Χαλκιδικής κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής :
"Τεράστια κενά παρατηρούνται στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χαλκιδικής, τα οποία επιτείνονται κατ' έτος, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, με τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού. Προβλήματα που ανάγονται στην έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής, στη μη αναβάθμιση των Υπηρεσιών της Πυροσβεστικής στο νομό, στην υπολειτουργία του Πυροσβεστικού Σταθμού Ιερισσού που πέραν των άλλων, προορίζεται να προστατεύει το Άγιον Όρος, στις αθρόες μετακινήσεις-μετατάξεις προσωπικού και σε μία σειρά άλλων επιμέρους (και όχι ήσσονος σημασίας) προβλημάτων που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί, ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η υφιστάμενη κατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαλκιδικής στην άσκηση των υπηρεσιών της και δη τους θερινούς μήνες και ποιες οι ενέργειες για την αναδιοργάνωση-αναβάθμιση των Υπηρεσιών της στο Νομό".
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Μαλέσιος.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Κύριε Πρόεδρε, το ενδιαφέρον, που οδήγησε τον κύριο συνάδελφο στην υποβολή αυτής της ερώτησης στη Βουλή, είναι ακριβώς το ίδιο ενδιαφέρον, με το οποίο το Αρχηγείο του ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος ασχολήθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και αναβάθμισε τις υπηρεσίες του στο Νομό Χαλκιδικής.
Ενώ πριν από δύο-τρία χρόνια υπήρχε μόνο μία Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Νομό Χαλκιδικής με είκοσι τρία άτομα, πέντε υδροφόρα και ένα βοηθητικό όχημα, σήμερα συνολικά στο Νομό Χαλκιδικής έχουμε από πέντε υδροφόρα, που είχαμε πριν από τρία χρόνια, τριάντα τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, δέκα βοηθητικά οχήματα, οκτώ αντλίες μηχανοκίνητες, επτά αντλίες ηλεκτροκίνητες, έξι πλήρεις διασωστικές σειρές και ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα.
Με αυτά αισθανόμαστε απόλυτα ήσυχοι και ήρεμοι ότι όλα θα πάνε καλά αυτήν την περίοδο και δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος; Δεν μπορεί κανένας να το βεβαιώσει αυτό με απόλυτη εγκυρότητα. Εκείνο που μπορούμε όμως να βεβαιώσουμε, είναι ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι. Τις κρίσιμες ημέρες της μεγάλης επικινδυνότητας θα υπάρχει και ελικόπτερο μετασταθμευμένο στην περιοχή του Αγίου Όρους.
Εκείνο το οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε, είναι ότι, ενώ μόλις πριν από τρία χρόνια μόνο μία υπηρεσία υπήρχε στο Νομό Χαλκιδικής, σήμερα λειτουργούν έξι υπηρεσίες. Δημιουργήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια άλλες πέντε υπηρεσίες: ο σταθμός Σταγείρων-Ακάνθου, που εδρεύει στην Ιερισσό και επίσης άλλα τέσσερα πυροσβεστικά κλιμάκια.
Θεωρούμε σωστά τα μέτρα, τα οποία έχουν παρθεί μαζί με την ένταση της προσπάθειας του Πυροσβεστικού Σώματος, όπου αυτό το διάστημα όλα τα οχήματα είναι στην πραγματικότητα όχι σταθμευμένα, αλλά ακροβολισμένα σε όλες τις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Λειτουργούν τα πυροφυλάκια, τα οποία έχουν κριθεί απαραίτητα, έτσι ώστε να υπάρχει έγκαιρη παρέμβαση σε κάθε κίνδυνο.
Από τη στιγμή που από την προβλεπόμενη οργανική δύναμη του νομού, δηλαδή εκατόν τριάντα πέντε άνδρες, υπάρχουν και θα λειτουργούν τη φετινή περίοδο ακριβώς εκατόν τριάντα πέντε άνδρες πλήρως η οργανική δύναμη. Ένα κάποιο κενό υπάρχει μόνο στην Ιερισσό, όπου αντί για είκοσι επτά, θα υπάρχουν δεκαοκτώ άνδρες φέτος και ένας αξιωματικός που θα πάει τώρα. Είναι ένα μικρό κενό, το οποίο συμπληρώνεται διαρκώς...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν έχει καθόλου γυναίκες; Ρωτάω επειδή μιλάτε μόνο για άνδρες.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Δεν γνωρίζω πόσες γυναίκες είναι στην Ιερισσό, κύριε Πρόεδρε, και ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς.
Ο κ. Πάππας έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ και αρκετά χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πολυγύρου, η μοναδική του Νομού Χαλκιδικής αντιμετωπίζει την ίδια συμπεριφορά από την επίσημη Πολιτεία και όχι μόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και άλλοι τομείς, όπως είναι η υγεία, η παιδεία, το περιβάλλον, το οδικό δίκτυο κ.ά.
Μιλούμε για ένα νομό των εκατό χιλιάδων κατοίκων σήμερα, που τους θερινούς μήνες ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο, με μία γεωγραφική ιδιομορφία και με ένα οδικό δίκτυο όχι καλό.
Θα έλεγα, λοιπόν, πρακτικά, συνοπτικά και συγκεκριμένα ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Πρώτον, όσον αφορά το προσωπικό, από το 1998 και κάθε χρόνο αλλάζει ο Διοικητής. Υπάρχουν πενήντα κενές θέσεις, σαράντα επτά υπαξιωματικοί και τρεις αξιωματικοί. Το ίδιο συμβαίνει και με τους προϊσταμένους των κλιμακίων, οι οποίοι αλλάζουν επίσης κάθε χρόνο, ακριβώς μόλις μαθαίνουν τον τομέα ευθύνης τους.
Αναφορικά τώρα με το εποχικό προσωπικό, το 2001 για τη δασοπυρόσβεση προσλήφθηκαν εκατόν ογδόντα εποχικοί και το 2002 επίσης εκατόν ογδόντα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιερισσού ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2000, λειτούργησε μετά από ένα χρόνο και σήμερα έχει μόνον έναν υπάλληλο. Αυτή τη στιγμή οι άλλοι τρεις τους οποίους έχει, είναι αποσπασμένοι.
Για την αναβάθμιση της υπηρεσίας Πολυγύρου θα ήθελα να πω ότι από Γ΄ τάξεως θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει Β΄ τάξεως, ώστε να υπάρχει σωστή οργάνωση από κάθε άποψη, (ανακριτικό, πυρασφάλεια, γραμματεία) για την εξυπηρέτηση των πολιτών και για την αντιμετώπιση σοβαρών συμβάντων. Χρειάζεται επίσης να κατασκευαστεί ένα αξιοπρεπές κτίριο στον Πολύγυρο, ένα κτίριο σύγχρονο με την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή για να φιλοξενήσει ακόμη και τις εθελοντικές ομάδες, τους επίστρατους, τους εκπαιδευμένους γιατί είναι τουριστικός Νομός που δέχεται κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες.
Τέλος, αναφορικά με τα οχήματα από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν παρθεί μόνο τρία οχήματα. Δεν θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, ότι η κατάσταση είναι τραγική, αλλά σίγουρα υπολείπεται κατά πολύ αυτής που θα έπρεπε να είναι. Νομίζω ότι η Χαλκιδική αξίζει μια καλύτερη τύχη και από την Υπηρεσία σας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Κύριε Πρόεδρε, με ικανοποίηση άκουσα τον κύριο συνάδελφο, ο οποίος ευτυχώς περιόρισε κάπως την έκταση της επικινδυνότητας της ερώτησής του από την οποία προέκυπτε για το Νομό Χαλκιδικής, ότι υπάρχουν τεράστια κενά. Δεν υπάρχουν τεράστια κενά.
Κύριε συνάδελφε, οι υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος με ενημερώνουν ότι τα στοιχεία τα οποία έχετε εσείς είναι εντελώς ανεδαφικά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ, είναι δικά σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Είναι της ίδιας εποχής τα στοιχεία.
Στην υπηρεσία, λοιπόν, Σταγίρων στον Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ τάξεως, την περίοδο αυτή θα έχουμε δεκαοκτώ άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, έναν αξιωματικό και δεκαεπτά άνδρες, συν τριάντα εποχικούς. Δεν είναι, λοιπόν, ένας και δύο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Αυτή τη στιγμή είναι ένας και τρεις απεσπασμένοι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΛΕΣΙΟΣ (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης): Στην Ιερισσό έχουμε σταθμό ούτε καν κλιμάκιο. Ο σταθμός προβλέπεται να έχει μία οργανική δύναμη είκοσι πέντε έως είκοσι επτά άτομα. Δεν έχουμε, λοιπόν, ένα ή δύο άτομα στην Ιερισσό.
Θέλω να σας πω ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα στο Νομό Χαλκιδικής, έτσι ώστε να μην υπάρξει καμία ανασφάλεια όχι μονάχα για τους κατοίκους, αλλά και για όλους εκείνους από το εσωτερικό και το εξωτερικό, οι οποίοι έχουν προγραμματίσει να κάνουν τουρισμό στη Χαλκιδική.
Η Χαλκιδική θα είναι ενισχυμένη τις επικίνδυνες ημέρες και με ελικόπτερο, αλλά και από όλους τους όμορους νομούς, δεδομένου ότι όταν υπάρξει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος ασφαλώς οι δυνάμεις που είναι σταθμευμένες στη Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Βέβαια ευχόμαστε τίποτα από αυτά να μη χρειαστεί, αλλά από την άλλη μεριά δεν αρκούμαστε στο ευχέλαιο, αλλά ήδη έχουμε βάλει αρκετές "γάτες" προκειμένου να είμαστε αρκετά ήσυχοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η τρίτη με αριθμό 666/4-6-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημητρίου Τσιόγκα προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Πολιτισμού, σχετικώς με την κατασκευή του νέου κτιρίου του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, λόγω κωλύματος του Υπουργού δεν θα συζητηθεί και διαγράφεται.
Επίκαιρες ερωτήσεις δευτέρου κύκλου:
Η πρώτη με αριθμό 656/3-6-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη χορήγηση αδειών διάθεσης υγρών αποβλήτων στο Νομό Λακωνίας κλπ λόγω κωλύματος της Υπουργού δεν θα συζητηθεί και διαγράφεται.
Δεύτερη είναι η με αριθμό 671/4-6-2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανέστη Αγγελή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την κατάργηση της 15ης Ταξιαρχίας στην Καστοριά κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αγγελή έχει ως εξής:
"Σύμφωνα με απάντησή σας στην υπ' αριθμ. Πρωτ. 4328/15.1.02 ερώτησή μας, η 15η ΤΑΞΠΖ μεταπίπτει σε επιστρατευόμενη και επί της ουσίας μετατρέπεται σε ανενεργή.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες μας διατηρείται η 8η Μεραρχία στα Ιωάννινα, η 9η ΤΑΞΠΖ στη Φλώρινα, αλλά και η Κοζάνη διατηρεί στρατιωτική δύναμη, απλά αλλάζοντας την επωνυμία. Από Α΄ Σώμα Στρατού σε Στρατιωτική Διοίκηση Δ΄ Μακεδονίας.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι οι πολίτες του Νομού Καστοριάς εκφράζουν την ανησυχία και την αγανάκτησή τους για την άνιση μεταχείριση της περιοχής τους που εκτός των άλλων η μη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων έχει άμεσες επιπτώσεις στο αίσθημα ασφάλειας, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις.
Ιστορικά η 15η Μεραρχία Πεζικού είχε πρωταγωνιστικό ρόλο με το δεδομένο ότι στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην περιοχή εμβέλειάς της, δηλαδή στο Νομό Καστοριάς επί της ουσίας κατεγράφη το έπος του 1940.
Η σχεδιαζόμενη σταδιακά μείωση στρατιωτικών μονάδων εφαρμόζεται με άνισο τρόπο από περιοχή σε περιοχή και εις βάρος του Νομού Καστοριάς.
Είναι, λοιπόν, ανάγκη η επανεξέταση του θέματος και αυτό το επιβάλλουν ιστορικοί, κοινωνικοί, αλλά και επί του προκειμένου εθνικοί λόγοι.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Γιατί η σταδιακή μείωση και κατάργηση Μονάδων δεν είναι ισόρροπη και αναλογική σε όλες τις περιοχές;
2. Τι απαντά ο κύριος Υπουργός για το θέμα στον ακριτικό λαό του Νομού Καστοριάς που αγωνιά;".
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολίδης έχει το λόγο.
ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Θέλω να διαβεβαιώσω τον κύριο συνάδελφο, που κατανοώ την ευαισθησία του, ότι η ανασυγκρότηση της αμυντικής μας στρατηγικής είναι ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων που και στη δομή τους και στην οργάνωση και στη λειτουργία επιχειρούμε, για να ενισχύσουμε πραγματικά την αμυντική ικανότητα της χώρας μας, να διαμορφώσουμε συνθήκες περαιτέρω ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας του 'Ελληνα πολίτη και ασφαλώς να προσαρμοστεί ο στρατός στα νέα δεδομένα με ευελιξία, κινητικότητα και προπάντων με αποτελεσματικότητα για την αποστολή και το καθήκον.
Για το συγκεκριμένο ερώτημα της 15ης Ταξιαρχίας, θέλω να διαβεβαιώσω το συνάδελφο, ότι τα κριτήρια είναι ασφαλώς κυρίως επιχειρησιακά για να εξυπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον της ανασυγκρότησης των Ενόπλων Δυνάμεων και σε καμιά περίπτωση τα κριτήρια δεν έχουν να κάνουν με άλλες κρίσεις ή άλλα ζητήματα που θέτετε στο ερώτημά σας. Και νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο θα πρέπει να είναι πρωταρχικό το εθνικό συμφέρον.
Θα έλθω, όμως, στο συγκεκριμένο θέμα. Μιλάτε για κατάργηση της 15ης Ταξιαρχίας, ενώ δεν υπάρχει. Σας έχει ήδη απαντηθεί ότι υπάρχει μετάπτωση της συγκεκριμένης μονάδας σε επιστρατευόμενη, που σήμερα η εν λόγω ταξιαρχία έχει μία πληρότητα του 15% και ως επιστρατευόμενη δεν θα έχει μεγάλη διαφορά στα σημερινά ποσοστά που υπάρχουν.
Δεύτερον θέλω να σας διαβάσω, κάτι για το θέμα των κριτηρίων, που είναι σημαντικό. Τα κριτήρια που έχουμε βάλει έρχονται με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας, για τα οποία υπάρχουν μελέτες πάνω από δύο χρόνια. Αυτά έχουν ως παραμέτρους πρώτον την πληρότητα των μονάδων, δεύτερον το οικονομικό κόστος της λειτουργίας τους, τρίτον τη χωροταξική κατανομή τους στη χώρα, τέταρτον την ύπαρξη άλλων μονάδων στην περιοχή, πέμπτον τεχνικά και υπηρεσιακά θέματα, όπως οι πραγματικές ανάγκες για στρατιωτική παρουσία στην εκάστοτε περιοχή, ώστε να υπάρχει ισόρροπη και αναλογική παρουσία στρατιωτικών μονάδων στην ελληνική επικράτεια.
Με αυτά τα κριτήρια και μόνο η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει αναφορικά με το σχεδιασμό. Όπως γνωρίζετε, η υλοποίηση αυτής της αναθεώρησης της αμυντικής μας στρατηγικής σε βάθος χρόνου πέντε χρόνια θα εξυπηρετεί σε μία επίσης βάθος χρόνου χρονολογία, θα έλεγα, τουλάχιστον της επόμενης δεκαπενταετίας.
Θέλω να διαβεβαιώσω, κύριε Πρόεδρε, τον κύριο συνάδελφο ότι ιδιαίτερα για το αίσθημα της ασφάλειας που λέγει, ότι και με τις παρευρισκόμενες μονάδες ταχείας αντίδρασης στην περιοχή και με την ενίσχυση, αν θέλετε, των λεγόμενων συνοριακών φρουρών της ΕΛ.ΑΣ., νομίζω ότι ενισχύουμε αυτό το αίσθημα της ασφάλειας, διότι, όπως σας είπα προηγούμενα, δεν καταργείται η 15η Ταξιαρχία, αλλά βρίσκεται πάνω-κάτω στα ίδια ποσοστά σαν επιστρατευόμενη. Άλλο να την καταργούμε και άλλο να λέμε ότι γίνεται μετάπτωση σε επιστρατευόμενη. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κ. Αγγελής.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε για την κατανόηση που δείχνετε σε μας, αλλά έχουμε υποχρέωση, όταν προσεγγίζουμε θέματα τα οποία έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας, να τα αντιμετωπίζουμε με τη σοβαρότητα, η οποία απαιτείται. Γι' αυτό και στην ομιλία μας δεν θα χρησιμοποιήσουμε, αν θέλετε, υψηλούς τόνους. Θα πούμε, όμως, το εξής. Ότι ουσιαστικοί λόγοι επιβάλλουν την παρουσία του στρατού στο Νομό Καστοριάς και τούτο διότι, όπως λέω και στην ερώτηση, εκτός των ιστορικών και κοινωνικών λόγων η περιοχή της Καστοριάς με τα ενενήντα έξι χιλιόμετρα της παραμεθορίου ζώνης, είναι αδύνατον να μην έχει στρατιωτική παρουσία. Σας λέγω ότι μόνο πέρυσι είχαμε σαράντα τρεις χιλιάδες μετανάστες.
Μας είπατε στην πρωτολογία ότι το Σώμα των συνοριακών φρουρών θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Και αυτό το αποδεικνύει η πραγματικότητα. Εξάλλου πληροφορούμεθα ότι οι διορισμοί των συνοριακών φρουρών δεν γίνονται για τα σύνορα. Μόλις σήμερα ο Τύπος γράφει ότι θα γίνουν στον Νομό Αττικής.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να παραμείνει ο στρατός τουλάχιστον σε επίπεδο προκάλυψης στο Νομό Καστοριάς. Πρέπει να παραμείνει διότι το επιβάλλουν ουσιαστικοί λόγοι και διότι, εάν δούμε την πραγματική εφαρμογή της ανασυγκρότησης, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ανισότητα. Δεν μπορεί να παραμένει η 8η Μεραρχία στα Γιάννενα για ιστορικούς λόγους. Δεν μπορεί να παραμένει η 9η Ταξιαρχία στη Φλώρινα. Δεν μπορεί η 5η Μεραρχία να παραμένει στην Κρήτη. Δεν μπορεί να παραμένει ο στρατός στην ενδοχώρα και εκατό χιλιόμετρα συνόρων να μην καλύπτονται μόνο στο Νομό Καστοριάς.
Εμείς για λόγους ουσίας, για λόγους εθνικούς έχουμε υποχρέωση να θέσουμε ενώπιόν σας, ενώπιον της Βουλής τον προβληματισμό, που έχουν οι κάτοικοι του νομού Καστοριάς και να σας θέσουμε προ των ευθυνών σας. Βέβαια είμαστε βέβαιοι ότι το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από όλα, ότι θα επιδείξετε ευαισθησία και πάνω από όλα θα αναπροσαρμόσετε την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε ό,τι έχει σχέση με το Νομό Καστοριάς, που η παρουσία του στρατού είναι απαραίτητη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΛΟΥΚΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας): Εγώ κατανοώ πραγματικά την ευαισθησία του κυρίου συναδέλφου και τις αναφορές. Και ασφαλώς η 15η ταξιαρχία είναι πραγματικά μία ιστορική μονάδα και έχει την ευθύνη της προκαλύψεως της ελληνοαλβανικής μεθορίου στην περιοχή των Πρεσπών, της Κρυσταλοπηγής και του Καϊμακτσαλάν και η ένταξή της στη Στρατιωτική Διοίκηση της δυτικής Μακεδονίας θα της επιτρέψει να διατηρήσει και προσωπικό με ενεργείς μονάδες κοντά στο σημερινό αριθμό αυτό που σας είπα προηγούμενα, ο οποίος σήμερα είναι γύρω στο 15%. Αλλά με τις αναφορές σας που κάνετε, κύριοι συνάδελφοι, και για τη Φλώρινα και για τα Ιωάννινα, έχουμε πολλές μονάδες, οι οποίες γίνονται ημιανεργείς ή κλείνουν και στη Φλώρινα και στα Γιάννενα.
Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω και όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι η νέα διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται με αποκλειστικό συμφέρον το εθνικό πρώτα απ' όλα, την ενίσχυση της ασφάλειας και της αμυντικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα δεν έχει θα λέγαμε, εκλογικά ή προεκλογικά ή οτιδήποτε άλλου είδους κριτήρια. Διότι οι εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία βασανίζονται επί πολλά χρόνια. Το θέμα δηλαδή της διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει πάνω από πέντε - έξι χρόνια, ιδιαίτερα από την τελευταία 10ετία αλλά ιδιαίτερα τα πέντε - έξι τελευταία χρόνια, έχει απασχολήσει επί πολύ καιρό τους επιτελείς και όλη την γκάμα της στρατιωτικής ηγεσίας. Και ασφαλώς και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και εμείς, μετά από τις αποφάσεις του κυβερνητικού συμβουλίου, υλοποιούμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο που λαμβάνει υπόψη όλους αυτούς τους παράγοντες. Γι' αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε συνάδελφε, ότι δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται, θα έλεγα, στο υψηλότερο επίπεδο της κοινής γνώμης και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Και καλώς είπατε στην αρχή ότι θα πρέπει να το φυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού γιατί ασφαλώς στο επίπεδο των εθνικών θεμάτων μας δεν μπορούν να χωρέσουν μικροκομματισμοί ή οποιεσδήποτε σκοπιμότητες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σας βλέπω, κύριε Σπυριούνη. Καταλαβαίνω, θα θέλατε να πείτε πολλά στα θέματα στρατηγείου αλλά δεν μου επιτρέπει ο Κανονισμός. Παρακολουθείτε τη συζήτηση με ιδιαίτερη προσοχή.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Με κάλυψε πλήρως ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ακριβώς, γι' αυτό το λέω!
Επόμενη είναι η με αριθμό 667/4.6.2002 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Στριφτάρη προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικώς με τη λήψη μέτρων προστασίας των παραγωγών οπωροκηπευτικών κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
"Η έλλειψη περιφερειακών αγορών αγροτικών προϊόντων, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές που γίνονται στα πλαίσια της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης της αγοράς και η συνειδητή απουσία οποιουδήποτε μηχανισμού διασφάλισης ενός ελάχιστου εισοδήματος στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, έχει σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή κερδοσκοπία των εμπορομεσαζόντων σε βάρος των παραγωγών οπωροκηπευτικών της χώρας και ιδιαίτερα των Νομών Μεσσηνίας και Ηλείας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται στη χρεωκοπία και στο ξεκλήρισμα.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι ενέργειες θα κάνει για να διασφαλίσει ένα ελάχιστο εισόδημα στους παραγωγούς οπωροκηπευτικών και να αποτρέψει το ξεκλήρισμά τους;
Τι μέτρα θα πάρει για να περιορίσει την κερδοσκοπία των εμπορομεσαζόντων, σε βάρος των αγροτών και των καταναλωτών;"
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Αργύρης.
Έχετε το λόγο,κύριε Υφυπουργέ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η ασκούμενη πολιτική στον τομέα των οπωροκηπευτικών καθορίζεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς που δεν επιτρέπουν τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε εθνικό επίπεδο, όπως επίσης και την παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς.
Νομίζω ότι για να μπορέσουν οι παραγωγοί να ανταποκριθούν και στον τρόπο που μπορούν να ανταποκριθούν, είναι η δημιουργία ομάδων παραγωγών για να αποτελέσουν δυναμικούς και βιώσιμους φορείς εμπορίας στο νέο διεθνές περιβάλλον.
Οι οργανώσεις των παραγωγών μπορούν μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων να πραγματοποιήσουν επενδύσεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και μάλιστα με μία επιδότηση περίπου 50% ή 4,1% επί της αξίας των διακινουμένων προϊόντων.
Θα πρέπει επίσης να πω ότι δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτές τις δράσεις να ενισχυθεί η απόκτηση των υλικών που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για από κοινού χρήση, καθώς επίσης ο εξοπλισμός μηχανημάτων συλλογής των προϊόντων, μείωση των απαραίτητων εισροών, καθώς επίσης και παρακολούθηση του κόστους παραγωγής.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν οι ομάδες παραγωγών για να αποτελέσουν ουσιαστικά το εργαλείο άμυνας αλλά και προώθησης των ζητημάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά την εμπορική περίοδο οι παραγωγοί.
Το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των παραγωγών κατήρτισε κανονισμό λειτουργίας των ομάδων παραγωγών έτσι ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις για να μην αντιμετωπίζουμε και πολλά προβλήματα. Άλλωστε στην Ηλεία έχουμε και το πρόβλημα με την πληρωμή της βιομηχανικής ντομάτας.
Σχετικά με την αναφορά που κάνετε για το θέμα της πατάτας στους δύο νομούς, νομίζω ότι αυτό καθ' αυτό το ζήτημα δείχνει ακριβώς την αναγκαιότητα στο να υπάρξουν σοβαροί και βιώσιμοι συνεταιρισμοί ή ομάδες παραγωγών για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να κατευθύνουν τους παραγωγούς. Πέρσι από την απαγόρευση λόγω φυτοϋγειονομικών προβλημάτων της αιγυπτιακής πατάτας οι παραγωγοί είχαν πάρα πολύ καλές τιμές, με αποτέλεσμα χωρίς προγραμματισμό φέτος να έχουμε αν θέλετε μία διαφορετική μεταχείριση από τους παραγωγούς αυτούς μια και στην Ηλεία ιδιαίτερα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των στρεμμάτων που έχουν καλλιεργηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και μεγαλύτερες ποσότητες.
Γι' αυτό πιστεύω ότι κατά την εμπορική περίοδο μόνο μέσα από ισχυρούς μηχανισμούς, σοβαρούς και αξιόπιστους συνεταιρισμούς, λειτουργώντας επιχειρηματικά, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, κάνοντας χρήση όλων εκείνων των δυνατοτήτων που δίνουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την πολιτική για τα οπωροκηπευτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Στριφτάρης έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ' αρχήν, θέλω να υπενθυμίσω στον κύριο Υφυπουργό ότι δεν τον ρώτησα για την πολιτική της Κυβέρνησης στα οπωροκηπευτικά. Αυτήν την ξέρουμε και ξέρουμε πού οδηγεί. Ρώτησα για το συγκεκριμένο.
Πώς είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, σήμερα να πωλούνται πατάτες στην Αχαΐα από το συνεταιρισμό της Αχαΐας ή από την Ηλεία ή από την Μεσσηνία 38 δραχμές το κιλό από τον παραγωγό; Και είναι διαλεγμένες πατάτες και όχι πατάτες που πάνε γι' αυτά που τρώνε τα παιδάκια, που τις αλέθουν. Αυτές είναι διαλογής και πωλούνται 12 δραχμές το κιλό. Εκτός και ζείτε σε άλλον πλανήτη και εσείς και οι σύμβουλοί σας. Να πάτε στη Μεσσηνία να δείτε ότι σήμερα πωλούνται πατάτες 35 δραχμές το κιλό. Διαλεγμένες πατάτες. Πώς είναι δυνατόν αυτές οι πατάτες να έρχονται στη λαϊκή αγορά -όχι στο μανάβικο που έχουν ένα ευρώ- και να έχουν 0,70 ευρώ; Πώς είναι δυνατόν; Πώς γίνεται αυτή η απατεωνιά; Δεν σας απασχολεί αυτό το πράγμα;
Πώς γίνεται να πουλάνε πορτοκάλια σήμερα βαλέντσια στη Λακωνία 60 δραχμές το κιλό και στη λαϊκή να τα παίρνουμε 220 δραχμές; Σας λέω στη λαϊκή που είναι κατά βάση πιο φθηνά από τα μανάβικα. Δεν σας απασχολεί αυτό το πράγμα; Εμάς τουλάχιστον μας απασχολεί.
Άλλες καλλιέργειες: Ντομάτα στο Άκτιο. Πωλείται σήμερα 70 δραχμές το κιλό. Πρώτης ποιότητας ντομάτα, από το συνεταιρισμό. Και μιλάμε για συνεταιρισμούς που τους ξέρετε. Ειδικά τον οπωροκηπευτικό συνεταιρισμό της Πρέβεζας. Και σύγχρονες εγκαταστάσεις έχει και τεχνολογικό εξοπλισμό έχει και αν θέλετε είναι από τους καλύτερα οργανωμένους συνεταιρισμούς.
Και αν πάρουν καμιά φορά -κατά την άποψή μας ίσως κακώς- υψηλή τιμή στον παραγωγό, αρχίζουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αρχίζει η Κυβέρνηση, "μας έπνιξαν τα οπωρολαχανικά, αύξησαν τον τιμάριθμο τα οπωρολαχανικά". Κακώς και τότε, κατά την άποψή μας, γίνεται αυτό το πράγμα, αλλά τούτο που γίνεται τώρα δεν ισοφαρίζεται με τίποτα, κύριε Υπουργέ.
Σας παρακαλώ πείτε τώρα τι μέτρα θα πάρετε. Ομάδες παραγωγών; Ομάδες παραγωγών έχουν σε όλη τη Μεσσηνία. Ομάδες παραγωγών έχουν στην Ηλεία. Ομάδες παραγωγών έχουν στην Αχαΐα. Συνεταιρισμούς που είναι ομάδες παραγωγών έχουν στην Πρέβεζα. Τα ξέρετε αυτά τα πράγματα.
Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να βρείτε δικαιολογίες. Πείτε, αυτή είναι η επιλογή μας, να τη σεβαστούμε και εμείς. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα.
Να είναι πέντε δέκα άνθρωποι που εμπορεύονται σήμερα την πατάτα ή τα αγγουράκια ή τη ντομάτα. Το γάλα. Πήγα προχθές στα Ανώγεια της Κρήτης. Ο συνεταιρισμός πληρώνει τριακόσιες είκοσι δραχμές ενώ οι ιδιώτες τριακόσιες δέκα δραχμές. Γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, φαντάζομαι να μην πιστεύετε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα πουλήσει τις πατάτες ή τις ντομάτες. Εκείνο που μπορεί να κάνει το Υπουργείο Γεωργίας είναι να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για τη σωστή λειτουργία των ομάδων παραγωγών. Σωστή λειτουργία όμως των ομάδων παραγωγών σημαίνει ότι θα διακινούν, αν όχι το σύνολο, τουλάχιστον το 50% με 60% της παραγωγής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ: Το 100%.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι η διακίνηση μέσω των ομάδων παραγωγών στις περιοχές που λέτε δεν ξεπερνάει το 7%. Δε μιλάμε, λοιπόν, για λειτουργία ομάδων παραγωγών. Δε μιλάμε για επιχειρηματικό μέγεθος που μπορεί να φθάνει μέχρι την αγορά, για να μην υπάρχουν και αυτές οι μεγάλες διαφορές.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ: Μη με προκαλείτε τώρα. Θα θυμίσω την ομάδα παραγωγών της ντομάτας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Φαντάζομαι ότι και από την ιδιότητά σας σαν γεωτεχνικός αυτό θα συμβουλεύατε τους παραγωγούς, ότι πρέπει να έχουν ένα μέγεθος και μια επιχειρηματική λειτουργία σαν ομάδα παραγωγών.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ: Μη με προκαλείτε, τώρα. Στην Ηλεία τι έγινε με την παραγωγή της ντομάτας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Στριφτάρη, δεν είναι σωστό να συνεχίσουμε έτσι τη συζήτηση. Και προχθές σε άλλη ερώτηση το ίδιο έγινε. Υπάρχει ένας Κανονισμός. Ας τον σεβαστούμε. Ακουστήκατε. Να ακούσουμε και τον αντίλογο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Επίσης, η ομάδα παραγωγών προγραμματίζει και με βάση την αγορά. Προγραμματίζει δηλαδή για να μπορεί να έχει στην αγορά εκείνες τις ποσότητες που επιτρέπουν να μην έχουμε αυτήν την υπερπροσφορά που βλέπουμε τώρα τελευταία και υπήρξε φέτος στην πατάτα. Πέρυσι, λοιπόν, που είχε μεγάλη τιμή η πατάτα δεν είχαν μεγάλες εκτάσεις. Μόλις είδαν οι παραγωγοί ότι έχει καλή τιμή, αμέσως απρογραμμάτιστα είδαμε να καλλιεργούν περισσότερο. Γι' αυτό λέμε ότι η σωστή λειτουργία των ομάδων παραγωγών σημαίνει και προγραμματισμός της παραγωγής. Είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε σε μια ελεύθερη αγορά εκτός εάν πιστεύετε ότι πρέπει το Υπουργείο Γεωργίας να συγκεντρώσει τις πατάτες και δεν το λέτε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και το ξέρετε πολύ καλά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ: Το κάνατε και αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερησία διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η με αριθμό 36/18.01.2002 επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κυρίων Σταύρου Παπαδόπουλου, Ιορδάνη Τζαμτζή, Θεόφιλου Λεονταρίδη, Ηλία Φωτιάδη, Αλέξανδρου Κόντου, Ανέστη Αγγελή, Σταύρου Καλογιάννη, Κωνσταντίνου Καραμπίνα, Γεωργίου Καρασμάνη, Νικολάου Τσιαρτσιώνη, Κωνσταντίνου Τσιπλάκη, κας Παρθένας Φουντουκίδου, κυρίων Γεωργίου Γαρουφαλιά, Ιωάννη Λαμπρόπουλου, Γεωργίου Δεικτάκη, Ηλία Καλλιώρα, Νικολάου Κατσαρού, Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Νικολάου Λέγκα, Ευάγγελου Πολύζου, Θεόδωρου Σκρέκα, Ευγένιου Χαϊτίδη, Μιχάλη Χαλκίδη, Αθανάσιου Χειμάρα, Αδάμ Ρεγκούζα, Ευάγγελου Μπασιάκου και Γεωργίου Σαλαγκούδη προς τον Υπουργό Γεωργίας σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος από τη Νέα Δημοκρατία για τη συζήτηση της επερώτησης ο Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Σαλαγκούδης.
Το λόγο έχει ο πρώτος των επερωτώντων Βουλευτών κ. Παπαδόπουλος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για άλλη μια φορά λυπούμαι ειλικρινά που είμαι υποχρεωμένος να κάνω κριτική και να καταγγείλω την Κυβέρνηση για την ανάλγητη, αντιαγροτική και χωρίς ίχνος αγάπης και πρόνοιας πολιτική, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη απέναντι στους γεωργοκτηνοτρόφους της χώρας μας, ως προς το θέμα της μη έγκαιρης καταβολής των επιδοτήσεων για τα γεωργοκτηνοτροφικά τους προϊόντα και επέκεινα ως προς το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαιτίας της μη έγκαιρης καταβολής των επιδοτήσεων των αγροτικών προϊόντων το χριστουγεννιάτικο, αλλά ακόμα και το πασχαλινό τραπέζι για τους περισσότερους από τους γεωργοκτηνοτρόφους της χώρας ήταν αδειανό.
Και τούτο, εξαιτίας της αντιαγροτικής, ανάλγητης και πραγματικά χωρίς ίχνος πρόνοιας πολιτική σας απέναντι στην πλέον αδικημένη κοινωνική ομάδα των γεωργοκτηνοτρόφων της χώρας.
Έπρεπε οι επιδοτήσεις των αγροτικών προϊόντων να είχαν καταβληθεί από τα μέσα Οκτωβρίου 2001 έως το πολύ τις 31.01.2002. Δυστυχώς η Κυβέρνηση από λάθη και παραλείψεις ή αδιαφορώντας πλήρως για το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γεωργοκτηνοτρόφοι της χώρας ή ανίκανη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της μέχρι τις 18.01.2002, που κατετέθη η παρούσα επερώτηση, χρωστούσε στους παραγωγούς ποσά αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Ειλικρινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πώς χαρακτηρίζετε τις τέτοιου είδους πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης; Είναι πράξεις αγάπης και πρόνοιας; Είναι πράξεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης, όπως ισχυρίζεστε, κύριε Υπουργέ, ή είναι πράξεις κοινωνικής απαξίωσης και αποκλεισμού, πράξεις που οδηγούν στη φτώχεια και την απερήμωση της υπαίθρου και στη συνέχεια στην ανεργία στις παραμεθόριες περιοχές, ιδιαίτερα στην ανεργία των νέων ανθρώπων, όπου σε κάθε οικογένεια που έχει τρία παιδιά τα δύο τουλάχιστον είναι άνεργα; Είναι πράξεις που οδηγούν σε οικονομικό αδιέξοδο την πλέον αδικημένη τάξη των γεωργοκτηνοτρόφων της χώρας και επέκεινα οδηγούν στα όρια του τραγικού.
Ενθυμείσθε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, πώς οι γεωργοκτηνοτρόφοι έφτασαν στα όρια της αυτοκτονίας και ορισμένοι αυτοκτόνησαν. Αλήθεια, πότε κατεβλήθησαν οι επιδοτήσεις, στρεμματικές ενισχύσεις του ΟΣΔΕ, για τα δημητριακά, για το ελαιόλαδο, για τη βιομηχανική ντομάτα, για τον καπνό, για το βαμβάκι και για την κτηνοτροφία; Μήπως ακόμα και σήμερα, οφείλετε αρκετά δισεκατομμύρια από επιδοτήσεις στους παραγωγούς της χώρας;
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται με τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων; Άρχισε η διαδικασία που έπρεπε να τελειώσει στις 15 Μαΐου για τις δηλώσεις;
Πείτε μου επίσης ειλικρινά, ποιο είναι το "χαράτσι" που πληρώνουν οι παραγωγοί για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και γιατί το πληρώνουν, από τη στιγμή που προβλέπεται ότι πρέπει να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό.
Η αγροτική σας παραγωγή είναι ανάλγητη, είναι χωρίς ίχνος αγάπης και πρόνοιας, χωρίς καμία αλληλεγγύη, χωρίς καμία προσπάθεια συμπαράστασης στους παραγωγούς της χώρας, στους γεωργοκτηνοτρόφους της χώρας, που μαζί με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους εμπόρους είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, όπως και εσείς συνήθως λέτε.
Η πολιτική σας, λοιπόν, είναι τέτοια που οδήγησε τους ανθρώπους αυτούς στα όρια της φτώχειας και της οικονομικής και κοινωνικής απαξίωσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς την ΑΤΕ και έτσι να κινδυνεύουν να χάσουν τα ίδια τους τα σπίτια από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Και ενώ έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η αγροτική πολιτική των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη, ειπώθηκε δια στόματος και του τέως Υπουργού, αλλά και του νυν Υπουργού και του ίδιου του Πρωθυπουργού ότι το εισόδημα των αγροτών και των γεωργοκτηνοτρόφων αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Το ερώτημα προς όλους τους συναδέλφους που προέρχονται από αγροτικές περιοχές -νομίζω ότι μέσα σ' αυτήν την Αίθουσα είμαστε οι περισσότεροι- είναι το εξής:
Κύριε Υπουργέ, πείτε μου ειλικρινά, σε ποιο αγροτικό προϊόν, σε ποιο γεωργοκτηνοτροφικό προϊόν τα τελευταία χρόνια η τιμή του στα χέρια του παραγωγού είχε ανοδική πορεία; Σε όλα τα προϊόντα οι τιμές στα χέρια των παραγωγών τείνουν προς τα κάτω, έχουν φθίνουσα πορεία, ενώ οι τιμές συντελεστών παραγωγής, που είναι τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα εργαλεία, τα καύσιμα, οι σπόροι έχουν υπερτριπλασιαστεί, δηλαδή τα ποσά είναι αντιστρόφως ανάλογα σε βάρος των παραγωγών και εσείς και ο Πρωθυπουργός χωρίς ντροπή λέτε ότι το εισόδημα τους αυξήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια κατά 12%.
Όλα αυτά μου θυμίζουν ένα άρθρο του Ποινικού Κώδικα, που αναφέρεται στην απάτη και λέει: "Όστις εν γνώσει του διαδίδει ψευδή γεγονότα ως αληθή" -όρα το ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση του- "με σκοπό να περιποιήσει στον εαυτό του παράνομο περιουσιακό όφελος", δηλαδή τις ψήφους του ελληνικού λαού, "διαπράττει το αδίκημα της απάτης".
Μήπως, κύριε Υπουργέ, και σεις με τις πράξεις σας και τις παραλείψεις σας και με τις δηλώσεις σας διαπράττετε το ως άνω αδίκημα;
Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, πείτε μου είναι πράξη αγάπης και πρόνοιας η αύξηση των τελών κυκλοφορίας στα αγροτικά αυτοκίνητα από 4.500 δραχμές στις 25.000 δραχμές.
Είναι πράξη αγάπης και πρόνοιας η με καθυστέρηση πάντα τριών, τεσσάρων μηνών καταβολή της πρόωρης σύνταξης;
Είναι πράξη αγάπης και πρόνοιας η προσπάθεια μη επιστροφής του ΦΠΑ στους γεωργοκτηνοτρόφους; Σε σχετική ερώτησή μου η απάντησή σας πάλι δεν είναι ξεκάθαρη αλλά είναι ερμαφρόδιτη. Λυπούμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Είναι πράξη αγάπης, πρόνοιας και αλληλεγγύης η μη έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ; Είναι πράξη αλληλεγγύης αγάπης και πρόνοιας το ότι ακόμη οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ δεν έχουν ελέγξει τις ζημίες από θεομηνίες του περασμένου χειμώνα; Θα ήθελα να πω εδώ, κύριε Υπουργέ, ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα και ιδιαίτερα στην περιοχή Κάτω Νευροκοπίου το ψύχος έφτασε μέχρι τους -33 βαθμούς. Καταλαβαίνετε την κατάσταση σε εκείνη την περιοχή. Και ακόμη δεν πήγε ο ΕΛΓΑ να ελέγξει τις ζημίες τις οποίες έχουν υποστεί. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει σε όλη την περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα κατά αναλογία.
Είναι πράξη αγάπης πρόνοιας και αλληλεγγύης οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί από τα πανωτόκια; Για τα πανωτόκια πολλές φορές μιλήσαμε. Θα πρέπει να το ξαναπώ και θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας ότι και αυτό ακόμα το νομοσχέδιο το οποίο εσείς ψηφίσατε, αυτήν τη στιγμή οι τράπεζες δεν το εφαρμόζουν. Οι αγρότες πάνε να πάρουν δάνειο και δεν τους δίνουν γιατί χρωστούν κάτι ελάχιστα ή γιατί δεν έγινε σωστά η ρύθμιση η οποία έπρεπε να γίνει.
Είναι πράξη αγάπης, πρόνοιας και αλληλεγγύης η μείωση των δικαιούχων πριμοδότησης θηλαζουσών αγελάδων ή η μη καταβολή ακόμη στους βαμβακοπαραγωγούς του Νομού Δράμας των αποζημιώσεων από την καταστροφή που υπέστησαν από το πράσινο σκουλήκι;
Είναι πράξη αγάπης, πρόνοιας και αλληλεγγύης η μείωση της επιδότησης περίπου κατά 50% στο σκληρό σιτάρι εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόσατε με τη μείωση από εννέα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα για το σκληρό σιτάρι στα έξι εκατομμύρια εκατό χιλιάδες στρέμματα;
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, πώς χαρακτηρίζετε εσείς τις πράξεις των οργάνων των Σωμάτων Ασφαλείας όταν οι συνταξιούχοι, άνθρωποι των ογδόντα ετών διαμαρτύρονται στους δρόμους της Αθήνας ζητώντας λίγο ψωμί και σεις τους δίνετε άφθονο ξύλο;
Αλήθεια δείχνουν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ίχνος αγάπης, αλληλεγγύης και κράτος-πρόνοιας ή δείχνουν την καθεστωτική νοοτροπία και την αλαζονεία της εξουσίας πού ασκεί η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη τα τελευταία χρόνια;
Κύριε Πρόεδρε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό σε όλους ότι οι γεωργοκτηνοτρόφοι στη χώρα μας βρίσκονται σε άθλια οικονομική κατάσταση και τούτο όχι γιατί είναι τεμπέληδες ή γιατί ξοδεύουν τα χρήματά τους σε κέντρα διασκεδάσεως ή γιατί πάνε και τα τρώνε με οποιοδήποτε τρόπο, εντελώς άλογα, αλλά γιατί οι τιμές των προϊόντων δεν καλύπτουν το κόστος της παραγωγής και γιατί πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια το κράτος και η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη αδιαφορεί για την πλέον δοκιμαζόμενη τάξη των Ελλήνων πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι επί τριακόσιες εξήντα πέντε μέρες το χρόνο οι κτηνοτρόφοι είναι μέσα στο μαντρί κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες και παρ' όλα αυτά χρωστούν στην ΑΤΕ. Εργάζονται μέρα νύχτα μαζί με τις οικογένειές τους, τους γέροντες γονείς και τα ανήλικα παιδιά τους και παρ' όλα αυτά δεν έχουν ούτε το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη του ΙΚΑ. Απεναντίας χρωστούν στην Αγροτική Τράπεζα και από τη μη κάλυψη του κόστους της παραγωγής των προϊόντων τους, από τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στα χέρια του παραγωγού και από το φούσκωμα του χρέους από τα περιβόητα πανωτόκια. Με την πολιτική δε που εφαρμόζετε, κύριε Υπουργέ, είμαι σίγουρος ότι ουδέποτε θα μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την ΑΤΕ.
Επειδή γνωρίζω καλά τα της πατρίδας μου θα σας πω μόνο τούτο. Ελάτε στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Δράμα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Προσοτσάνης του Παρανεστίου του Κάτω Νευροκοπίου, αλλά εάν θέλετε και στις πιο πλούσιες περιοχές όπως είναι το Καλαμπάτι ή το Φωτολίβος και τραβήξτε μια κάρτα ή εάν θέλετε τραβήξτε όλες τις κάρτες μαζί από την Αγροτική Τράπεζα.
Θα δείτε βάζοντας το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων ότι πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι χρωστούν όχι γιατί είναι τεμπέληδες, αλλά γιατί οι τιμές τις οποίες τους δίνετε, δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής και διότι δεν τους δίνετε έγκαιρα εκείνες τις επιδοτήσεις που δικαιούνται προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές ανάγκες τους και για να συνεχίσουν την καλλιέργεια. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές από την Ήπειρο έως τον Έβρο, αλλά και σ' όλη τη χώρα όπου υπάρχει αγροτικός πληθυσμός.
Όμως στις περιοχές Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Κάτω Νευροκοπίου Δράμας οι γεωργοκτηνοτρόφοι χρωστούν τόσα προς την ΑΤΕ που όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία τους να πουλήσουν, δεν θα μπορέσουν να ξοφλήσουν τα χρέη τους που ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια δραχμές. Σε λίγο με τα πανωτόκια θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές. Τους κτηνοτρόφους βέβαια ο Θεός τους έπλασε κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή του, αλλά την ομοίωση, την εξομοιώσατε με ανθρωπόμορφα ζώα, κύριε Υπουργέ, διότι και τα ζώα ακόμη που εκτρέφουν οι κτηνοτρόφοι, ζουν καλύτερα από τους ίδιους, διότι οι κτηνοτρόφοι έχουν αισθήματα, αγαπούν τα ζώα τους και τα περιποιούνται καλύτερα και από τον εαυτό τους.
Για το βαμβάκι, ενώ βρισκόμαστε στα μέσα του 2002 η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ποια θα είναι η τιμή για την παραγωγή του έτους 2001. Εδώ είχαμε το μεγαλύτερο εμπαιγμό απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς τους οποίους η Κυβέρνηση τους έσφαξε και τους σφάζει με το βαμβάκι, δίνοντας 60-69 δραχμές το κιλό στη λεγόμενη μη επιλέξιμη -για μας είναι επιλέξιμη- ποσότητα βάμβακος. Εδώ έχει μεγάλη ευθύνη ο κρατικοδίαιτος οργανισμός ΟΠΕΚΕΠΕ που δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι άνθρωποί του ενδιαφέρονται μόνο για τους παχυλούς μισθούς τους. Το λέω αυτό γιατί πριν απ' τις γιορτές του Πάσχα τηλεφωνήθηκα επανειλημμένως με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και με τον ΟΣΔΕ για να καταβληθούν έστω οι ελάχιστες αποζημιώσεις, που πρέπει να πάρουν και αυτοί που υπέβαλαν ενστάσεις. Ενώ με διαβεβαίωσαν ότι θα πληρώσουν μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή για να κάνουν οι άνθρωποι Πάσχα, δυστυχώς πέρασαν από τότε δύο μήνες και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα.
Αυτή είναι η πολιτική αγάπης, πρόνοιας και κράτους δικαίου που θέλετε να εφαρμόσετε, κύριε Υπουργέ. Είναι πολύ κοντά η ώρα που θα τα κρίνει αυτά ο ελληνικός λαός. Ιδιαίτερα οι γεωργοκτηνοτρόφοι της χώρας θα αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Απ' αυτή την πολιτική σας, κύριε Υπουργέ, οι βαμβακοπαραγωγοί του Νομού Δράμας, θα χάσουν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο δραχμές. Το ίδιο θα συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας. 'Ετσι θα δείξετε το μεγαλείο της αγροτικής σας πολιτικής με τα πλούσια αποθέματα αγάπης και αλληλεγγύης απέναντι στους παραγωγούς που μέρα-νύχτα μοχθούν για ένα ανύπαρκτο μεροκάματο.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τζαμτζής έχει το λόγο.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Για άλλη μια φορά ερχόμαστε σ' αυτήν την Αίθουσα για να συζητήσουμε προβλήματα του αγροτικού τομέα, που αφορούν τις επιδοτήσεις, την πορεία των αγροτικών προϊόντων και φυσικά για να ασκήσουμε κριτική, διότι όλα αυτά τα οποία καταγγέλλουμε, δεν τα λαμβάνετε υπόψη σας.
Δεν τα λαμβάνετε υπόψη σας και δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα πολύ κακή κατάσταση στον αγροτικό τομέα, δημιουργούν τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης στους αγρότες μας. Το λέω αυτό διότι δεν μπορεί κανείς να σας πει "μπράβο" για την πολιτική που εφαρμόζετε, μια πολιτική που μέχρι πρότινος εγώ τουλάχιστον έλεγα ότι δεν έχετε. Αυτό, όμως, το οποίο διαπιστώνω σήμερα είναι ότι έχετε πολιτική για τον αγροτικό τομέα, αλλά είναι αντιαγροτική πολιτική. Διότι όλα αυτά τα οποία γίνονται αυτό υποδηλώνουν.
Θα πρέπει, κύριε Υπουργέ, να ζητήσετε επιτέλους συγγνώμη από τους Έλληνες αγρότες για όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στον αγροτικό τομέα: Την κακή λειτουργία πρώτα απ' όλα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός οργανισμού για τον οποίο σας έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, αλλά δυστυχώς δεν ακούσατε, ούτε ο προκάτοχος του σημερινού Υπουργού Γεωργίας μας άκουσε τότε. Διέλυσε τον Οργανισμό Βάμβακος και τον Οργανισμό Καπνού και φυσικά ακόμη υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα οι αγρότες μας.
Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τους βαμβακοπαραγωγούς που είναι ακόμη απλήρωτοι. Για όλους αυτούς δεν έχει καθοριστεί τιμή για το προϊόν. Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τους βαμβακοπαραγωγούς για τα μη επιλέξιμα βαμβάκια τα οποία πληρώνονται 58 και 60 δραχμές.
Θα πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη από τους καπνοπαραγωγούς. Πολλοί απ' αυτούς έχουν πάρει την επιστροφή του ΦΠΑ στην επιδότηση. Υπάρχουν όμως και δεύτερης κατηγορίας καπνοπαραγωγοί, όπως είναι στην Πέλλα σε κάποιες περιοχές, στην περιοχή των Γιαννιτσών, που δεν έχουν πάρει την επιστροφή του ΦΠΑ. Επιτέλους δώστε λύση σ' αυτά τα προβλήματα.
Υπάρχουν τα προβλήματα στους ροδακινοπαραγωγούς, στους μηλοπαραγωγούς, στους καλλιεργητές ακτινιδίων, στους παραγωγούς δαμάσκηνων. Όλοι αυτοί έπαθαν τρομακτικές ζημιές, κύριε Υπουργέ, το χειμώνα. Εσείς και ο Υπουργός Γεωργίας, ο κ. Δρυς -ο οποίος ειρίσθω εν παρόδω δεν μας τιμά με την παρουσία του τελευταία τουλάχιστον στις επερωτήσεις που κάνουμε- δεσμευτήκατε ότι μέχρι το Μάιο του τρέχοντος έτους θα αποζημιώσετε τους αγρότες για την κακοκαιρία του χειμώνα. Ο Μάιος πέρασε και ακόμη, κύριε Υπουργέ, δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Πότε, λοιπόν, θα γίνει αυτή η διαδικασία; Γιατί λέγατε ψέματα στον κόσμο;
Φέρατε τριπλασιασμό των ποσών για τις εκτιμήσεις ζημιών του ΕΛΓΑ. Ο κόσμος πρέπει να πληρώσει τριπλάσια ποσά. Από 10 δραχμές που ήταν κάποτε στο δέντρο, πήγε στις 35 δραχμές το δέντρο.
Επιπλέον επιβάλατε χαράτσι για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται από τους αγρότες. Πληρώνουν υπέρογκα ποσά οι αγρότες γι' αυτές τις δηλώσεις.
Θα ήθελα όμως να σταθώ ιδιαίτερα στις επιδοτήσεις, όπου πραγματικά η υπόθεση αυτή έχει πολλά μελανά σημεία, διότι, κύριε Υπουργέ, έχουμε κομπίνες με τις επιδοτήσεις κι εσείς δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου. Θέλω να μου πείτε ειλικρινά: Τόσα έχουν γίνει με τις επιδοτήσεις, με τις παράνομες αποσύρσεις, με την κακοδιαχείριση, με τις ατασθαλίες των επιδοτήσεων. Για όλα αυτά που έγιναν, πήγε κανένας επιτέλους στον εισαγγελέα; Όλα αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, είναι χρήματα των Ελλήνων αγροτών, είναι χρήματα για την ελληνική γεωργία. Τα χάνει η Ελλάδα. Πήγε κανείς στον εισαγγελέα; Λογοδότησε κανένας μέχρι σήμερα;
Μας καλεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση να πληρώσουμε 340 δισεκατομμύρια επιστροφές. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει το ποσό, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψουμε λεφτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσετε τα θέματα αυτά, κύριε Υπουργέ, και να μας απαντήσετε, διότι όλα αυτά είναι χρήματα των Ελλήνων αγροτών, τα οποία χάνουν οι Έλληνες αγρότες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Λεονταρίδης έχει το λόγο.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ενοχλείται η Κυβέρνηση, όταν η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, ως υπεύθυνη παράταξη, να μεταφέρει στη Βουλή και να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις. Αυτό πολλές φορές φαίνεται από τις απαντήσεις σας σε διάφορες επερωτήσεις μας μέσα στη Βουλή. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει αντιληφθεί ότι έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε δεινή οικονομική θέση.
Αν μελετήσει κάποιος την πορεία του αγροτικού τομέα την τελευταία οκταετία, θα διαπιστώσει τη ραγδαία συρρίκνωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού -περίπου 3% ετησίως- και τη σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος -κατά 23%- ως ποσοστού του εθνικού εισοδήματος, που από 9% το 1993 έπεσε στο 7%. Φυσικά, αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο της υπαίθρου και συνεπάγεται μετακίνηση των ανέργων στα αστικά κέντρα, όπου αυτό προκαλεί τεράστιες παρενέργειες και τεράστια ανεργία.
Στην ύπαιθρο όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα επίπεδο ζωής και συνήθειες που απαιτούν ένα ορισμένο εισόδημα, για να επιβιώσει ο οποιοσδήποτε. Εφόσον αυτό εξαρτάται από τις επιδοτήσεις -σχεδόν κατά 50%- είναι φυσικό, όταν αυτές περικόπτονται ή τίθενται υπό αμφισβήτηση ή καθυστερούν, να αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας τεράστια προβλήματα, λόγω αποτυχημένων κυβερνητικών παρεμβάσεων και διαπραγματεύσεων για μια σειρά προϊόντα, όπως είναι το βαμβάκι, το σκληρό σιτάρι, το ελαιόλαδο, ο καπνός, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελουργικά, καθώς και τα προϊόντα ζωικής παραγωγής, που μειώθηκε η κοινοτική στήριξη με περιορισμούς εκτάσεων καλλιέργειας και ποσοτήτων παραγωγής.
Μεγάλα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες μας. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, αλλά τον τελευταίο καιρό συσσώρευσε και νέα.
Πρωτόγνωρη είναι η καθυστέρηση που παρατηρήσαμε όλο το χειμώνα και καταγγείλαμε στη Βουλή για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, με μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των αγροτών και μάλιστα παρ' ότι είχαν γίνει ενστάσεις εδώ και τεσσερεσήμισι μήνες, δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί. Φυσικά, ταυτόχρονα υπάρχουν χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ενώ είναι υψηλό το κόστος παραγωγής, δηλαδή τα εφόδια, τα γεωργικά φάρμακα, τα λιπάσματα.
Αντί η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα να απολογείται για τα λάθη της πολιτικής της, για τους επιλεκτικούς και καθυστερημένους ελέγχους του διαβλητού συστήματός της για τις επιδοτήσεις, αρκείται στον εμπαιγμό, στις υπαναχωρήσεις και στις συκοφαντίες της για το σύνολο των αγροτών, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες της προκαλώντας έτσι και κοινωνική ένταση.
Η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε μια σειρά καυτών προβλημάτων. Αυτό είναι καθήκον της. Γιατί καθυστερεί για ένα χρόνο τους επιβεβλημένους ελέγχους; Γιατί ανακοινώνει ελέγχους επιλεκτικά σε τριάντα δύο μόνο τέως κοινότητες έναντι συνολικά έξι χιλιάδων που έχει η χώρα μας; Ποιος ευθύνεται για το ατελές σύστημα ελέγχων στις επιδοτήσεις, καθώς και για το δυσμενές καθεστώς προστασίας του βάμβακος;
Γιατί υποσχέθηκε στους αγρότες την καταβολή επιδότησης στο σύνολο της παραχθείσης ποσότητας, που είναι εντός του ΟΣΔΕ, και τώρα υπαναχωρεί, περικόπτει ποσότητες βάμβακος και τελικά πληρώνει πολλές ποσότητες που έχουν παραχθεί κανονικά με την εμπορική τιμή των 60 και 70 δραχμών;
Γιατί καθυστερείτε την ανακοίνωση των τελικών ποσοτήτων παραγωγής και τιμών στο βαμβάκι; Πώς θα καλλιεργήσουν οι αγρότες τις καλλιέργειές τους, όταν τους τις περικόπτετε αυθαίρετα και επιβάλλονται περιορισμοί, ενώ υπάρχουν περιορισμοί και στις άλλες καλλιέργειες; Γιατί επιβαρύνετε τους παραγωγούς με τεράστια ποσά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Βάζετε φέτος ένα πρόσθετο χαράτσι πού δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το χαράτσι πέφτει στην πλάτη των παραγωγών. Επίσης, τετραπλασιάσατε τα τέλη κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα.
Όλα αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που τα καταγγέλλουμε, αλλά δυστυχώς από σας δεν παίρνουμε απαντήσεις. Υποβαθμίσατε τον ΕΛΓΑ, κύριε Υπουργέ, που παρά τη σημαντική αύξηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει από τους αγρότες, είναι υπερχρεωμένος με 35 δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν ενισχύεται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του για πλήρη και άμεση κάλυψη των ζημιών στον αγροτικό τομέα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, όταν έγιναν οι ζημιές το χειμώνα, είχε διαβεβαιώσει τους πληγέντες ότι θα πάρουν πλήρεις αποζημιώσεις που θα καταβάλλονταν έγκαιρα. Δυστυχώς όμως έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν γίνει ακόμα εκτιμήσεις. Βέβαια στην πράξη δεν έχει σχεδόν υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά. Όχι μόνο δεν έχετε δώσει προκαταβολή που είχατε υποσχεθεί για 50% στις αποζημιώσεις, αλλά ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει τις αποζημιώσεις και καθυστερείτε υπερβολικά.
Έτσι για μια ακόμα φορά τα θύματα αυτής της κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας είναι οι πληγέντες αγρότες που ανυπομονούν να εξασφαλίσουν ό,τι δικαιούνται. Καθυστερείτε φυσικά από το 1999...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Καθυστερείτε λοιπόν από το 1999 την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμμάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για νέους αγρότες, για σχέδια βελτίωσης, για πρόωρες συντάξεις καθώς και για την κατασκευή των έργων υποδομής. Δεν αξιοποιήσατε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν αξιοποιήσατε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια. Κύριε Υπουργέ, εξαναγκάζετε τον αγρότη και την αγρότισσα να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματά τους με τη χαμηλή σύνταξη που τους δίνετε, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτά τα χρήματα. Η μέχρι τώρα πολιτική σας στον αγροτικό τομέα δεν δίνει καμία ελπίδα, γι' αυτό χρειάζεται άμεση, δραστική αλλαγή της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής που οδηγεί στο μαρασμό των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Φωτιάδης έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι υπάρχει έντονο πρόβλημα στην καταβολή των επιδοτήσεων, χρονικές καθυστερήσεις, απορρίψεις δικαιούχων από τα δικαιώματά τους, μειωμένες επιδοτήσεις και πλήρης σύγχυση ως αποτέλεσμα γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται ότι απολαμβάνουν πολύ λιγότερα από αυτά που δικαιούνται. Η υπέρβαση στις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τα οποία οφείλονται σε λάθη διαχείρισης, έχουν ως αποτέλεσμα να καθιστούν συνυπεύθυνους τους φτωχούς παραγωγούς, των οποίων μειώνεται σημαντικά η επιδότηση.
Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα: Πότε λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις επιδοτήσεις και πότε τις αποδίδει στους παραγωγούς; Επιτέλους, ας έρθει κάποιος να μας πει πότε συμβαίνει αυτό χρονικά. Μήπως τα χρήματα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς και όχι άμεσα για τις επιδοτήσεις; Η κατάσταση που επικρατεί δεν τιμά την Πολιτεία, ιδιαίτερα σε μια εποχή που πλήττεται ο αγροτικός κόσμος από τον ανταγωνισμό και το κόστος παραγωγής. Άλλωστε, όλοι ξέρουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί σήμερα.
Μπορώ να καταθέσω και την προσωπική μου άποψη, μια άποψη δίπλα στον αγρότη επί τριάντα δύο χρόνια, αφού κύριο επάγγελμά μου τόσα χρόνια είναι αυτό του γεωπόνου. Θα περίμενε κανείς από την Κυβέρνηση ότι θα έχει προγραμματίσει με ευθύνη του χειρισμό των επιδοτήσεων, με πλήρη διαφάνεια. Τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα οξυμμένα στα οπωροκηπευτικά, στα δημητριακά, στο ελαιόλαδο, στη βιομηχανική ντομάτα, στον καπνό, στο βαμβάκι, στην κτηνοτροφία.
Η κτηνοτροφία από όλους τους κλάδους της αγροτικής μας παραγωγής, που διέρχονται τη βαθύτερη και πλέον παρατεταμένη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, είναι ο κλάδος εκείνος που πληρώνει το βαρύτερο ίσως τίμημα στην αδιαφορία και την ανικανότητα των αρμοδίων, με συνέπεια οι παραγωγοί μας να βλέπουν χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους να συρρικνώνεται και οι ίδιοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με όλο και οξύτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι διαρθρωτικές αδυναμίες του κλάδου, η έλλειψη στήριξης από την κρατική πολιτική -αφού η κοινοτική δεν είναι επαρκής- ο οξύς κοινοτικός ανταγωνισμός, που με την "ΑΤΖΕΝΤΑ 2000" και τη νέα Συμφωνία GATT/ΠΟΕ 2000-2006 που υπογράφτηκε πρόσφατα, σε ένα - δύο χρόνια θα γίνει ακόμα πιο σκληρός.
Η νέα ΚΑΠ που απομακρύνεται ολοένα από την παλαιά προστασία του αγροτικού τομέα, τα επιτεύγματα της αγροβιοτεχνολογίας και στην κτηνοτροφία, οι νέοι σκληροί όροι του εμπορίου και του ανταγωνισμού οδηγούν και την εξασθενημένη από όρους βιωσιμότητας ελληνική βοοτροφία και κτηνοτροφία σε πολύ άγριες και εξοντωτικές συνθήκες επιβίωσης.
Η ελληνική βοοτροφία αντιμετωπίζει σήμερα τον κίνδυνο του αφανισμού. Επιβάλλεται να διασωθεί για τους εξής υπαρξιακούς λόγους:
Α) Διότι μια περαιτέρω κατάρρευσή της (ήδη έχει υπερβεί το κρίσιμο αρνητικό φράγμα) θα έχει επιπτώσεις σε κτηνοτροφικό εισόδημα.
Β) Θα επιδράσει στην συρρίκνωση της περιφέρειας, στην αποψίλωση του ζωντανού παραδοσιακού αγροτικού στοιχείου στην ύπαιθρο. Ήδη η περιφέρεια έχει μείνει χωρίς κόσμο. Σε λίγα χρόνια η Αθήνα θα γίνει επτά εκατομμύρια και η ύπαιθρος θα έχει φθάσει στο ενάμισι εκατομμύριο.
Γ) Θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και παρενέργειες σε μια σειρά από τομείς απασχόλησης και δραστηριότητες που κινούνται με άξονα τη βοοτροφία.
Δ) θα επιδράσει ακόμη περισσότερο αρνητικά στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο, στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας, στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές σε κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και η χώρα μας θα περάσει σε πλήρη εξάρτηση (οικονομική, πολιτική κ.λ.π) από το εξωτερικό.
Και έρχομαι σε ένα σοβαρό θέμα το οποίο έχει συζητηθεί κατά την περσινή περίοδο της Βουλής. Αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η Νέα Δημοκρατία από το 1997 ήταν κάθετα αντίθετη στη διάλυση των Οργανισμών Καπνού, Βάμβακος και Γάλακτος, που στήριζαν αποτελεσματικά αυτά τα βασικά προϊόντα για την ελληνική γεωργία, αλλά και έδιναν τη δυνατότητα της όσο πιο γρήγορης καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες.
Με το σχέδιο νόμου που συζητήσαμε, όπως θυμάστε, κύριε Υπουργέ, το καλοκαίρι του 2001 και είχα την τιμή να είμαι εισηγητής του εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας καταργήθηκαν πλέον αυτοί οι οργανισμοί και ανατίθεται ο σοβαρότατος ρόλος των οργανισμών αυτών, της καταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Όμως αυτός ο Οργανισμός έχει την κατάλληλη οργάνωση και στελέχωση, έτσι ώστε να επιτελέσει με επιτυχία αυτό το έργο;
Επιδείξατε μια παράξενη εμμονή για μια ρύθμιση ιδιωτικής κατεύθυνσης, ενώ είναι γνωστό ότι η Κομισιόν σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, αναγνωρίζει ως μόνο υπόλογο φορέα για τις πληρωμές, κρατικό φορέα που θα διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς για τον έλεγχο των πληρωμών των επιδοτήσεων.
Δημιουργείτε όμως μεγάλο κίνδυνο το όλο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ να καταρρεύσει αμέσως με την έναρξη της λειτουργίας του, που ήδη τα προβλήματά του είναι γνωστά σε όλους.
Θα ήθελα να σταθώ λίγο στους δύο Οργανισμούς Βάμβακος και Καπνού. Δεχθείτε με την δέουσα ευαισθησία, σαν γεωτεχνικός που είμαι, να αναφερθώ σε δύο τρία πράγματα για τους Οργανισμούς Βάμβακος και Καπνού. Ήδη τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Απευθύνονται οι παραγωγοί στις Διευθύνσεις Γεωργίας και ψάχνουν σε γραφεία τα οποία δεν υπάρχουν. Πρόσφατο παράδειγμα στο Νομό Ημαθίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, δεν υπήρχε. Θα το θυμάστε, πολύ καλά, κύριε Υπουργέ. Ευτυχώς βρέθηκε η ευαισθησία του Υπουργού ο οποίος φρόντισε για να πάρει τα καθίσματα και τα γραφεία, για να υπάρχει ένα γραφείο σ' ένα συνάδελφο. Έναν άνθρωπο ο οποίος τελείωσε ένα πανεπιστήμιο και προσέφερε είκοσι, είκοσι πέντε χρόνια γι' αυτόν τον Έλληνα αγρότη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον Οργανισμό Καπνού. Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι επαρκής για να μπορούμε να αναφερθούμε και σε άλλα θέματα.
Τι να πούμε; Είναι δυνατόν ένας παραγωγός να πληρώνει τρεις και τέσσερις φορές εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ; Τα λέγαμε και πέρσι. Φωνή βοώντων εν τη ερήμω!
Κλείνοντας την πρωτολογία μου, κύριε Πρόεδρε -και ευχαριστώ πολύ για την ανοχή- θα ήθελα να πω ότι είναι απαράδεκτο ο Έλληνας παραγωγός, ο Έλληνας αγρότης να πληρώνει τέσσερις φορές πάνω τα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποιεί άμεσα για τις ανάγκες του.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Κοντός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, αν και μπορεί να θεωρηθεί ότι το θέμα της επερώτησης που συζητούμε σήμερα δεν είναι και τόσο επίκαιρο, αφού το πρόβλημα της καθυστέρησης στην καταβολή των επιδοτήσεων των αγροτικών μας προϊόντων ήταν στην κορύφωσή του μερικούς μήνες πριν, πρέπει να πούμε όμως ότι εμείς έγκαιρα φέραμε, από τον Ιανουάριο, την επερώτηση αυτή. Συζητήθηκε το θέμα αυτό και δεν μας δώσατε επαρκείς εξηγήσεις, κύριε Υπουργέ, και δυστυχώς τα αίτια της προβληματικότητας συνεχίζουν να υφίστανται. Κατά συνέπεια, η συζήτησή μας αυτή είναι και επιβεβλημένη και σκόπιμη.
Είναι αλήθεια και πρέπει να τονιστεί για άλλη μια φορά ότι, παρά τα στοιχεία τα οποία μας είχε δώσει και ο κ. Δρυς, στοιχεία τα οποία παρουσιάζει το Υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, υπήρξαν σημαντικότατες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων.
Αυτές, βέβαια, τις καθυστερήσεις τελικά τις έχουν και βιώσει και πληρώσει οι αγρότες μας, αφού για τα δημητριακά οι στρεμματικές ενισχύσεις, που συνήθως δίνονται μέχρι τα Χριστούγεννα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν δόθηκαν ούτε μέχρι το Πάσχα. Ανάλογες μεγάλες καθυστερήσεις είχαμε και για το ελαιόλαδο και για τη βιομηχανική ντομάτα και για μια σειρά άλλα προϊόντα. Πρέπει δε να τονιστεί ότι και οι οικονομικές ενισχύσεις των ομάδων παραγωγών σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν καθυστερήσει πάνω από ένα χρόνο, κάτι που καθιστά προβληματική τη λειτουργία των ομάδων.
Οι λόγοι αυτής της απαράδεκτης συμπεριφοράς είναι γνωστοί και επανειλημμένα τους έχουμε καταγγείλει και εντός και εκτός Κοινοβουλίου.
Ο πρώτος λόγος είναι η πολύ κακή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι εσείς το παραδεχθήκατε εδώ στη Βουλή, ότι δεν είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία αυτού του οργανισμού. Είναι γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πάρα πολλά οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα και ότι -στην κυριολεξία- υπολειτουργεί.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας λόγω του κομματισμού που έχετε επιβάλει και αυτές δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.
Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά σας για τη στήριξη του αγροτικού τομέα. Οπότε, εάν τα αθροίσουμε όλα αυτά, εύκολα αντιλαμβάνεστε τα αίτια της πολύ κακής πορείας της ελληνικής υπαίθρου.
Αφού, λοιπόν, δεν έχει γίνει τίποτα για να αρθούν οι αιτίες της προβληματικότητας, αυτή η συζήτησή μας -όπως είπα- καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη και επιβεβλημένη. Οφείλουμε δε να προειδοποιήσουμε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα και ριζικά μέτρα βελτίωσης του όλου συστήματος, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουμε μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή των επιδοτήσεων της εσοδείας 2002 με όλες τις δυσμενείς συνέπειες στο αγροτικό εισόδημα και στη ζωή των αγροτών μας.
Όμως δεν αρκεί που υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδοτήσεων και μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δεν αρκεί που χάνονται οι μάχες για τα αγροτικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και πρέπει γι' άλλη μια φορά να σας θυμίσουμε το τι έχουμε πάθει με το βαμβάκι- δεν αρκεί που δεν αξιοποιούνται τα κοινοτικά προγράμματα για εκπαίδευση αγροτών, για βιολογικές καλλιέργειες, για την έρευνα στη γεωργία, δεν αρκεί που η Ελλάδα είναι η τελευταία παρ' ότι είναι αγροτική χώρα, η Κυβέρνηση με αποφάσεις της προχωρεί σε μια σειρά νέων επιβαρύνσεων στους αγρότες. Αυτές οι επιβαρύνσεις είναι και άκαιρες και άδικες και αδικαιολόγητες.
Η αύξηση, που ανέφεραν και οι συνάδελφοι, στα τέλη κυκλοφορίας των αγροτικών αυτοκινήτων αποτελεί μια απαράδεκτη αύξηση 400%! Είναι αδικαιολόγητη και πέρα από εισπρακτικούς λόγους δεν εξυπηρετεί καμία άλλη σκοπιμότητα. Η δε απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτησή μου ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι η αύξηση έγινε για λόγους απλοποίησης της φορολογίας αποτελεί κοροϊδία προς τους αγρότες και είναι εντελώς απαράδεκτη!
Η αύξηση των εκτιμητικών του ΕΛΓΑ, που φθάνει μέχρι και 340% σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελεί μια υπέρογκη επιβάρυνση στους αγρότες και μάλιστα σ' αυτούς που έχουν δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα στην παραγωγή τους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα εκτιμητικά προκαταβάλλονται χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά οι αγρότες θα αποζημιωθούν, αφού είναι δεδομένα και ο πολύ κακός κανονισμός του ΕΛΓΑ και η αντιαγροτική λειτουργία του -όλοι οι αγρότες έχουν παράπονα από τον ΕΛΓΑ- αλλά και το ότι έχει σοβαρά ελλείμματα.
Είναι, επίσης, γεγονός οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των δηλώσεων του ολοκληρωμένου προγράμματος, με τις οποίες δυστυχώς συμφώνησε και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί οδηγήσατε την ΠΑΣΕΓΕΣ! Και ενώ μέχρι πέρυσι το μεγαλύτερο τμήμα αυτής της δαπάνης καλυπτόταν από πιστώσεις του Υπουργείου, από φέτος η επιβάρυνση είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των αγροτών. Αυτές οι επιβαρύνσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσο υψηλές που αρκετοί αγρότες βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν με κίνδυνο να χάσουν τις επιδοτήσεις για τα προϊόντα τους.
Κύριε Υπουργέ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό -και πλήττει και το κύρος των συνεταιρισμών και προερχόμαστε και από το συνεταιριστικό χώρο- το γεγονός ότι οι αγρότες θεωρώντας ότι οι συνεταιρισμοί αποκομίζουν υπερκέρδη απ' αυτή τη διαδικασία στρέφονται εναντίον τους, ενώ στην πραγματικότητα τα οφέλη των συνεταιρισμών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αφού το κόστος της πραγματοποίησης των δηλώσεων κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Επίσης είναι σημαντικό ότι οι παραγωγοί προπληρώνουν για να πραγματοποιηθεί αυτή η εργασία, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα εισπράξουν μετά από πολλούς μήνες. Ακόμα και η ΔΕΗ έχει αυξήσει κατά 100% -από 40.000 δραχμές σε 80.000 δραχμές- τις δαπάνες συμμετοχής ηλεκτροδοτήσεων του αγροτικού συνεταιρισμού!
Θα ήθελα να πω ότι επιχειρήθηκε από την Κυβέρνηση μια επιστροφή ΦΠΑ στο τμήμα της επιδότησης που εισέπρατταν οι αγρότες, μέτρο όμως που τελικά δεν εφαρμόστηκε χάρη στη δυναμική αντίδραση των Βουλευτών της παράταξής μας.
Μετά τα παραπάνω, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό και προκαλεί λύπη το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και στη Βουλή και στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι αγρότες δεν αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, άρα υπάρχουν και περιθώρια πρόσθετων επιβαρύνσεων, αλλά και αυτές του Υπουργού Γεωργίας ότι οι αγρότες πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους αποτελούν τη βάση και τη φιλοσοφία της αγροτικής πολιτικής Σημίτη. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική αφού τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής δεν τα βιώνουν πλέον μόνο οι Έλληνες αγρότες αλλά όλη ελληνική περιφέρεια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Έχουν ολοκληρωθεί οι ομιλίες των συναδέλφων, να δώσουμε το λόγο στον κύριο Υφυπουργό.
Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Αργύρης, έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι στην υποστήριξη ορισμένων θεμάτων δεν χρειάζεται πολλές φορές να υποβάλουμε τους εαυτούς μας σε καταναγκασμό. Σώνει και καλά για να πρωτοτυπήσουμε πρέπει να μιλήσουμε για την απουσία του Υπουργού, ενώ ξέρετε πολύ καλά ότι ο Υπουργός Γεωργίας σήμερα βρίσκεται στο εξωτερικό, στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών.
Νομίζω ότι αυτές οι εκδηλώσεις πολλές φορές δεν τιμούν ούτε το Κοινοβούλιο ούτε εμάς εδώ όταν ερχόμαστε να κάνουμε έλεγχο για τις πράξεις και τις παραλείψεις της Κυβέρνησης. Και εκτιμώ την προσπάθειά σας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αποδείξετε ότι ενδιαφέρεστε για τον αγρότη και το εισόδημά του, πράγμα που λέτε ότι δεν το πράττει η Κυβέρνηση. Η αντιπολιτευτική σας τακτική στηρίζεται κυρίως σε θέματα που έχουν σαν στόχο μικροκομματικά οφέλη εκτιμώντας ότι αυτά είναι τα μόνα που απασχολούν τον αγρότη μας σήμερα.
Το Υπουργείο Γεωργίας προσπάθησε και προσπαθεί έντονα να πάει τον αγρότη ένα βήμα, παραπέρα να τον βγάλει από τη μιζέρια της επαιτείας των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων προκειμένου να επιβιώσει. Τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε μεγάλη βαρύτητα και στο χρόνο, αλλά και στη τακτική στο κυνήγι των επιδοτήσεων και μάλιστα με τρόπο όχι απόλυτα συμβατό πολλές φορές με τους κοινοτικούς κανονισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται πρόχειρη επεξεργασία στοιχείων προκειμένου να πληρωθούν έγκαιρα οι παραγωγοί και να υπάρξουν οι καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήταν, αν θέλετε, το επόμενο στάδιο πράγμα, για το οποίο εσείς λέτε σήμερα ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει σωστά τη δουλειά της, άρα έχουμε τους καταλογισμούς.
Νομίζω ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος και έχουμε όλοι ευθύνη. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να μάθουμε τον αγρότη να ταυτίζει το εισόδημά του μόνο με τις επιδοτήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να φθάσουμε σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και την εγκατάλειψη ή και την ακαλλιεργησία πολλές φορές των καλλιεργούμενων εκτάσεων περιμένοντας την επιδότηση της χωματερής και σε άλλες την αύξηση της ποσότητας σε βάρος της ποιότητας αφού η επιδότηση αυξάνεται μόνο με τα κιλά.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, οι εξελίξεις προχωρούν και προχωρούν ταχύτατα. Αφ΄ ενός πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μοιράζει αφειδώς χρήματα, αφ΄ ετέρου η παγκοσμιοποιημένη αγορά ζητά προϊόντα ανταγωνιστικά και ασφαλή για τον καταναλωτή. Το γεωργικό εισόδημα δεν είναι μόνο επιδοτήσεις. Το γεωργικό εισόδημα προκύπτει σε γενικές γραμμές από το άθροισμα της εμπορικής τιμής πώλησης του προϊόντος και των επιδοτήσεων, αφού αφαιρέσουμε το κόστος των εισροών. Λέμε ναι στις επιδοτήσεις, αλλά συγχρόνως θέλουμε τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά, ο παραγωγός να είναι αξιόπιστος στην αγορά και αξιοπρεπώς να εξασφαλίζει το εισόδημά του.
Οφείλω για άλλη μια φορά να σας υπενθυμίσω ότι η έναρξη της καταβολής των επιδοτήσεων στους παραγωγούς των διαφόρων προϊόντων αρχίζει τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους και έχει διαφορετική ημερομηνία λήξης για τα διάφορα καθεστώτα που καθένα δεν λήγει πριν από τις 20 Ιανουαρίου του επομένου έτους.
Κινδυνολογείτε, λοιπόν, όταν πηγαίνετε στον αγρότη και του λέτε ότι έχουμε καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις κατά ένα χρόνο. Στις 20 Ιανουαρίου που λήγουν οι πληρωμές των ενισχύσεων για τις ομάδες παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας εξοφλήθηκαν όλοι οι δικαιούχοι. Και στις 31 Ιανουαρίου που λήγουν οι πληρωμές των ενισχύσεων για τις αροτριαίες καλλιέργειες έχει εξοφληθεί το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων εκτός κάποιων περιπτώσεων, οι οποίες λόγω προβλημάτων στις αιτήσεις διορθώνονται και πληρώνονται από τη ρεζέρβα του 4% που προβλέπει ο Κοινοτικός Κανονισμός.
Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση. Μιλάω πάντα για εκείνες τις πληρωμές που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο Κανονισμός και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ δεν έχουμε πληρωμή σε μία ομάδα παραγωγών, όπως είναι η ομάδα παραγωγών της Γαστούνης για τη βιομηχανική ντομάτα, γιατί η συγκεκριμένη περίπτωση δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν έχει πληρότητα ο φάκελος. Από τη στιγμή, όμως, που πληρώνονται όλες οι άλλες ομάδες παραγωγών που έχουν σωστό φάκελο καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ευθύνη της Κυβέρνησης ή του Υπουργείου Γεωργίας που δεν πληρώνεται ο συγκεκριμένος φάκελος.
Επίσης, ακόμα και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχουμε μη ταυτοποίηση των παραγωγών με τις καλλιέργειες και με το προϊόν, όπως είναι στις αροτριαίες καλλιέργειες που έχουμε σε ορισμένους νομούς, και εκεί δεν μπορούν να πληρωθούν οι φάκελοι, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Άλλωστε, ξέρετε πολύ καλά ότι έχει δοθεί το σύνολο των χρημάτων εκείνων που θέτει ο Κανονισμός και υπάρχει και η "ρεζέρβα" του 4%. Από το σύνολο, δηλαδή, των χρημάτων υπάρχει ένα ποσοστό της τάξεως του 4% και για τις περιπτώσεις που θα ενισχυθούν μέσα από αυτό το ποσοστό έχουμε δώσει προθεσμία μέχρι 31 Ιουλίου. Πιέζοντας καθημερινά, θα έπρεπε να είχαμε πείσει τους παραγωγούς και τους υπεύθυνους φορείς, δηλαδή τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις ενώσεις των αγροτικών συνεταιρισμών, να διορθώσουν αυτά τα λάθη που υπάρχουν.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είχαμε να επιλέξουμε -αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους- ανάμεσα στην αυστηρή εφαρμογή των πολύ απαιτητικών πλέον κοινοτικών κανονισμών ή στη χαλαρή αντιμετώπιση του τρόπου πληρωμής των επιδοτήσεων με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων. Εμείς επιλέξαμε το δύσκολο -αλλά εκτιμώ σωστό- δρόμο της τακτοποίησης του όλου ζητήματος που αφορά την καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς της χώρας μας.
Το θέμα της καταβολής των ενισχύσεων στους παραγωγούς της χώρας μας αποτελεί για την Κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα, αφού η έγκαιρη καταβολή του συνδέεται με δύο σημαντικές παραμέτρους της οικονομίας της κάθε εκμετάλλευσης. Κατ' αρχήν, βελτιώνουμε σημαντικά το εισόδημα αφού οι καταβαλλόμενες ενισχύσεις αποτελούν πάνω από το 50% του εισοδήματος των παραγωγών. Επίσης, οι ενισχύσεις αποτελούν εργαλείο στα χέρια του παραγωγού που με την αξιοπιστία του μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας της εκμετάλλευσης, όπως για παράδειγμα ν' αποφύγει το δανεισμό ή να προσέξει την προθεσμία για την προμήθεια των τροφών όταν οι τιμές είναι μειωμένες.
Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, στο Υπουργείο Γεωργίας προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία του νέου οργανισμού πληρωμών. Τα αποτελέσματα είναι απτά και άμεσα και η μετατροπή της απλής ερώτησης σε επερώτηση βοηθά ακριβώς να αναδείξουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής του Υπουργείου σε αυτόν τον τομέα και της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ανοίξω μία παρέμβαση και να πω σε όλους σας ότι η λειτουργία των εννέα μηνών του Οργανισμού Ελέγχου και Πληρωμών -που θα αποτυπωθεί με μία σελίδα παρακάτω για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί- θα πρέπει όλους να μας κάνει χαρούμενους, γιατί πράγματι υπάρχει ένας οργανισμός που ανταποκρίνεται έγκαιρα στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις προϋποθέσεις για να πληρώνονται οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς.
Όσον αφορά τις πληρωμές, ξέρετε όλοι καλά ότι γίνονται πλέον στο λογαριασμό των δικαιούχων χωρίς καμία παρακράτηση. Ο παραγωγός γνωρίζει ποιες είναι ακριβώς οι ενισχύσεις του και προγραμματίζει τις ενέργειές του. Οι πληρωμές των φακέλων που είναι πλήρεις γίνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα ήθελα να συγκρατήσετε ορισμένες ημερομηνίες για το πώς ακριβώς διεκπεραιώνει τις υποθέσεις του αυτός ο οργανισμός, ο οποίος κατηγορείται από τη γέννησή του μέχρι και σήμερα που έχει νηπιακή ηλικία εννέα μηνών! Θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα παραδείγματα, όπως το θέμα του καπνού. Από τη στιγμή που έρχεται ο φάκελος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, η διεκπεραίωση γίνεται από πέντε μέχρι δεκαπέντε μέρες. Όσον αφορά στο βαμβάκι, η διεκπεραίωση του φακέλου γίνεται από δέκα έως είκοσι μέρες, του ελαιόλαδου από πέντε έως είκοσι μέρες, των μεταποιημένων ροδάκινων από πέντε έως δεκαπέντε ημέρες, των σιτηρών από πέντε έως είκοσι ημέρες, των ζώων από πέντε έως είκοσι ημέρες, της σταφίδας από πέντε έως δεκαπέντε ημέρες.
Επειδή βλέπω πολλούς συναδέλφους να χαμογελούν, μπορούμε να δώσουμε σε όλους αυτούς τη δυνατότητα -εδώ είναι και το προεδρείο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο πρόεδρός του- όποτε θέλουν, να επισκεφθούν τον ΟΠΕΚΕΠΕ από την ημέρα εισόδου του φακέλου μέχρι την ημέρα εξόδου του και, αν δεν διαπιστώσουν αυτά που λέμε, τότε να μας εγκαλέσουν ότι δε λέμε σωστά πράγματα. Είναι, όμως, αδιανόητο, όταν καταβάλλεται αυτή η μεγάλη προσπάθεια από έναν οργανισμό, εμείς να προσπαθούμε να αποδείξουμε το αντίθετο.
Να πάμε τώρα στο διάστημα από τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι πληρωμές από την αρχή της περιόδου και ποιες πληρωμές έχουν ολοκληρωθεί.
Καπνός. Θα πρέπει να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή του και είναι 80 δισεκατομμύρια. Βαμβάκι 151 δισεκατομμύρια, ελαιόλαδο 161 δισεκατομμύρια, μεταποιημένα 25 δισεκατομμύρια, σταφίδα 40 δισεκατομμύρια, ΟΣΔΕ σιτηρά 169 δισεκατομμύρια, αιγοπρόβατα 46 δισεκατομμύρια, εξισωτική 33 δισεκατομμύρια.
Επομένως φαίνεται καθαρά και μόνο από τα νούμερα ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των ενισχύσεων, αλλά το αντίθετο μάλιστα. Το πρόγραμμα των πληρωμών εκτελείται κανονικά.
Τότε θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει, γιατί τόσες υπογραφές των συναδέλφων και εμμονή στην επερώτηση για την καθυστέρηση των πληρωμών; Υπάρχει εξήγηση και μπορεί να αποδοθεί στα θέματα του ΟΣΔΕ σιτηρά ή του βάμβακος που έθιξε η πολιτική του Υπουργείου με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Γνωρίζουμε όλοι ότι για πρώτη φορά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν καταβλήθηκαν ενισχύσεις σε αρκετούς παραγωγούς. Γιατί δεν καταβλήθηκαν; Γιατί είχαν προβλήματα με τα στοιχεία των κτημάτων τους ή άλλες ατέλειες στα δικαιολογητικά που υπέβαλαν. Και αυτό από πρώτη άποψη θεωρείται λογικό ή αναμενόμενο και πιθανά κάποιοι από αυτούς να είχαν κάνει τα ίδια σκόπιμα λάθη τα προηγούμενα χρόνια και ως εκ τούτου έπρεπε, όπως αναφέρεται στην επερώτησή σας, να γίνει το ίδιο και φέτος. Δηλαδή να συνεχίσουμε να έχουμε παραγωγούς με υπερβολικές αποδόσεις βάμβακος ή μια μειοψηφία παραγωγών που αλλοιώνει τα στοιχεία των καλλιεργούμενων εκτάσεων, στα σιτηρά, να μειώνει λόγω συνυπευθυνότητας τις καταβαλλόμενες ενισχύσεις για την πλειοψηφία των νομοταγών παραγωγών.
Θα ήθελα να ανοίξω εδώ μία παρένθεση, γιατί στις 12 του μηνός θα συζητηθεί στη διαχειριστική επιτροπή και το θέμα των ποσοτήτων βάμβακος. Σας βλέπω με μεγάλη ευχέρεια να διαδίδετε εδώ ότι όλο το βαμβάκι είναι επιλέξιμο και ότι όλο πρέπει να πληρωθεί. Τα ίδια λέει και η επιτροπή, μόνο που τότε, ξέρετε πολύ καλά, ότι το εισόδημα των παραγωγών θα μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια. Και ενώ το ξέρετε πάλι προσπαθείτε με διάφορους τρόπους ...
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Εσείς λέγατε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν υπάρχει μη επιλέξιμο βαμβάκι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Εγώ σας άκουσα με πολύ μεγάλη ευλάβεια, κύριε Τζαμτζή, γιατί θεωρώ ότι αυτό που κάνουμε εδώ είναι ίσως το ύψιστο που μπορούμε να κάνουμε, γιατί πρέπει να προσφέρουμε κάτι στους αγρότες.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Και εγώ σας ακούω με μεγάλη προσοχή.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Αλλά επειδή άκουσα να λέτε με πολύ μεγάλη ευχέρεια ότι όλη η ποσότητα είναι επιλέξιμη, θα σας πω ότι επιλέξιμη είναι και η ποσότητα της μαρμαρόσκονης, επιλέξιμη είναι και η υγρασία, επιλέξιμες είναι και οι εκτάσεις που δεν συμπλήρωσαν στο ΟΣΔΕ, επιλέξιμοι είναι οι παρανομούντες εις βάρος των νομίμων παραγωγών.
Αν αυτή είναι η πολιτική σας, πολύ καλά. Τότε δεν έχουμε σε τίποτα να ταυτιστούμε με αυτήν την πολιτική. Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι θα ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ για να μας εγκαλείτε ότι δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας.
Επομένως νομίζω ότι δεν αρκεί η έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων. Πρέπει οι καταβαλλόμενες ενισχύσεις να καταβάλλονται στους νομοταγείς παραγωγούς. Τα χρήματα εκτιμώ ότι είναι αρκετά, αλλά πρέπει να καταβάλλονται σωστά. Αυτό αποτελεί πολιτική επιλογή για την Κυβέρνηση, αλλά πρέπει να το κατανοήσουν και όλοι.
Θα αναφερθώ τώρα στους ελέγχους που πραγματοποιούν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και πολλές από αυτές -που κάνουν πολύ σωστά τη δουλειά τους- ανήκουν εξίσου και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ! Έχουμε, όμως, πολλές περιπτώσεις που ενώ έχουν υποχρέωση οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να υποβάλλουν τους ελέγχους, με βάση τον κανονισμό και τις υποχρεώσεις που έχουν, αυτό δεν το κάνουν έγκαιρα και στο σωστό χρόνο. Το ίδιο γίνεται και με τα ζητήματα των οργανώσεων των παραγωγών.
Άκουσα να λέγεται πριν με μεγάλη ευχέρεια: "Εσείς δεν αγαπάτε τον αγρότη και του βάζετε χαράτσι. Μάλιστα παρασύρατε και την ΠΑΣΕΓΕΣ να βάλει το χαράτσι".
Κατ' αρχήν δεν είστε ειλικρινείς, όταν λέτε ότι είναι υποχρέωση του κρατικού προϋπολογισμού να πληρώσει τις αιτήσεις. Θα πρέπει να σας πω ότι από το 1982, από το χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων μέχρι και πέρυσι, καταβαλλόταν από τον ίδιο τον παραγωγό μέσα από τη διαδικασία της παρακράτησης του 2%. Μόνο που πολλές οργανώσεις δεν είχαν ικανοποιηθεί με το 2% και φθάνανε μέχρι και 5% και 6%.
Θα πρέπει να σας πω ότι από έναν έλεγχο που έκανε η ευρωπαϊκή επιτροπή το 2001 είδε ότι οι παρακρατήσεις είναι από 2% μέχρι 5,6%. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό το πράγμα δεν υφίσταται πλέον. Απαγορεύεται να γίνεται οποιαδήποτε παρακράτηση.
Άρα, λοιπόν, σίγουρα το ξέρετε, αλλά αυτό πουλάει και είναι πολύ εύκολο να λέτε στον παραγωγό ότι ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να πληρώσει την υποχρέωση της δήλωσης, ενώ ξέρετε ότι από το 1982 μονίμως αυτήν την ευθύνη και την υποχρέωση της πληρωμής την είχαν οι παραγωγοί μέσα από την παρακράτηση του 2%.
Επίσης ξέρετε ότι εξ αυτού του λόγου υπάρχουν καταλογισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι' αυτές τις παρακρατήσεις.
Γι' αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε -και νομίζω ότι είμαστε- αποφασισμένοι να προασπίσουμε τις πληρωμές στη γεωργία και να τις προφυλάξουμε από όλα αυτά, που δίνουν λαβή στους ενάντιους με την καταβολή των ενισχύσεων στη γεωργία και οι οποίοι έχουν ως πρόσχημα την κακοδιαχείριση και τις απάτες.
Οι καταβαλλόμενες ενισχύσεις στη γεωργία αποτελούν λιγότερο από το 1% του ΑΕΠ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική τους σημασία για την ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελούν στόχο έντονης κριτικής εξαιτίας και των προβλημάτων κακοδιαχείρισης. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι βρίσκονται στο στόχαστρο, παρ΄ότι είναι μόνον το 1% του ΑΕΠ των χωρών-μελών.
Όσον αφορά τις πληρωμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη χώρα μας, θα ήθελα να πω ότι θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι πρώτα καταβάλλονται οι ενισχύσεις. Άκουσα πριν παρατηρήσεις του τύπου ότι "Δεν πληρώνετε, τα παίρνετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα έχει στα ταμεία της η Αγροτική Τράπεζα κλπ.". Είναι αδιανόητο για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χρόνια σε αυτόν το χώρο και μάλιστα είναι και γεωτεχνικοί, να κάνουν τέτοιες ερωτήσεις. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κ. Φωτιάδη.
Οι πληρωμές, αγαπητέ συνάδελφε, των κοινοτικών επιδοτήσεων σε όλα τα καθεστώτα πριμοδότησης και ενίσχυσης προς τους παραγωγούς, γίνονται με χρηματοδότηση από την ΑΤΕ βάσει προγραμματικής συμφωνίας με το Υπουργείο Γεωργίας.
Κατά την περίοδο των πληρωμών όχι μόνο δεν παραμένουν οι επιδοτήσεις στα ταμεία της ΑΤΕ αλλά προπληρώνονται. Μετά από δύο μήνες περίπου απολογιστικά, η χρηματοδότηση αυτή καλύπτεται από τις αντίστοιχες επιδοτήσεις του FEOGA. Πρέπει να το γνωρίζουμε και αυτό, γιατί ακούστηκαν πολλά, όπως για παράδειγμα ότι "δεν είχαν χρήματα, γι' αυτό δεν πλήρωναν" ή "είχαν τα λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά τα κράταγαν στα συρτάρια".
Θεωρώ, λοιπόν, ότι υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα για να αντιπαρατεθούμε.
Άκουσα πριν ότι πρέπει να μας καταδικάσει το Πρωτοδικείο. Επίσης, άκουσα τον κ. Παπαδόπουλο να λέει ότι εμείς πρέπει να καταδικαστούμε, γιατί έχουμε διαπράξει το αδίκημα της απάτης.
Αν εμείς έχουμε διαπράξει το αδίκημα της απάτης, τότε φαντάζομαι, κύριε συνάδελφε...
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα για αυτά τα πράγματα, στα οποία αναφέρεσθε τώρα. Εγώ μίλησα για άλλα. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις, θα σας απαντήσω.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Εγώ δεν θα έλεγα τίποτα, αν εσείς δεν το αναφέρατε.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Δεν υπάρχουν αυτά ούτε στα συρτάρια ούτε στα ταμεία της Αγροτικής. Πρώτα καταβάλλονται και μετά από δύο μήνες πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, παρ΄ότι λειτούργησε ακριβώς πριν από την έναρξη των πληρωμών των επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκε πλήρως και έκανε όλες τις πληρωμές σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανονισμούς και με κεντρικό διασταυρωτικό έλεγχο των πληρωμών. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί απέφυγε τις οικονομικές διορθώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θα πρέπει να σας πω ότι ήδη οργανώνεται σε περιφερειακό επίπεδο ο ΟΠΕΚΕΠΕ με υπαλλήλους: γεωπόνους, κτηνιάτρους, τοπογράφους, οικονομολόγους και πληροφορικής. Οργανώνεται σε μία κατεύθυνση αυτόνομης ανάπτυξης, μηχανογραφικής σύνδεσης online κέντρου και περιφέρειας προς εξυπηρέτηση των παραγωγών, ταχείας και οικονομικής διεκπεραίωσης των διαδικασιών της καταβολής των αιτήσεων των παραγωγών μέχρι την πίστωση του προσωπικού λογαριασμού των δικαιούχων.
Επομένως η πολιτική μας οδηγεί στην εντατικοποίηση των ελέγχων με την ανάπτυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ με περισσότερα γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερο προσωπικό και μέσα. Με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθούν και η ταχύτητα των πληρωμών και η αποτελεσματικότητα των ελέγχων.
Ερχόμαστε τώρα σε δύο -τρία άλλα ζητήματα, τα οποία εθίγησαν από την πρωτολογία των συναδέλφων.
Θα πρέπει κατ΄ αρχάς να μιλήσω για τις ημερομηνίες καταβολής των ενισχύσεων. Θα ξεκινήσουμε από ένα προϊόν, που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα. Αυτό είναι το βαμβάκι.
Αναφέρατε ότι καθυστερούμε τις επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο. Αυτό το ξέρετε αλλά ας τα διαβάζουμε εδώ, για να κρινόμαστε όλοι για αυτά που λέμε.
Η υποχρέωση, λοιπόν, για την καταβολή της ενίσχυσης στο βαμβάκι ξεκινά τον Οκτώβριο και λήγει στις 31 Αυγούστου. Τότε γίνεται η εκκαθάριση του λογαριασμού για το βαμβάκι. Πληρώθηκαν, λοιπόν, μέσα στις προθεσμίες 154,5 δισεκατομμύρια από τις ενισχύσεις, οι οποίες είχαν κατατεθεί από τους εκκοκιστές κατά αυτήν την περίοδο.
ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ: Πόσοι δεν πληρώθηκαν;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κυρία συνάδελφε, δεν ήσασταν εδώ προηγουμένως, που ανέφερα πόσοι δεν πληρώθηκαν και πόσοι πληρώθηκαν. Εν πάση περιπτώσει, στη δευτερολογία μου θα το ξαναπώ, γιατί φαντάζομαι ότι θα ξανατεθεί το θέμα.
Θα ήθελα να αναφερθώ τώρα στο θέμα του καπνού. Λήγει η προθεσμία της καταβολής τον Ιούλιο και έχουν γίνει όλες οι πληρωμές. Το λέω αυτό, γιατί άκουσα πριν ότι δεν έχει πληρωθεί ο καπνός.
Επίσης θα πρέπει να πω ότι ο καπνός έκλεισε την εμπορική του περίοδο με μία αύξηση από πέρυσι, που ήταν πάλι καλή χρονιά, γύρω στο 8%. Άκουγα πριν από συναδέλφους να μιλούν για την πείνα των παραγωγών, που δεν κάνουν Χριστούγεννα, που δεν θα μπορέσουν να κάνουν ούτε Πάσχα και δεν ξέρω αν θα κάνουν και καλοκαίρι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ : Να, γιατί είπα ότι μετέρχεσθε μέσα απάτης. Το είπα γι' αυτά που λέτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Αυτά νομίζω ότι δεν ταιριάζουν σε μία χώρα ζώνης ευρώ. Το ξέρετε πολύ καλά αυτό το πράγμα.
Επίσης, κάποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει πληρωθεί όλο το ελαιόλαδο. Η προθεσμία για το ελαιόλαδο λήγει στην έναρξη του έτους FEOGA, τον Οκτώβριο και απομένει η εκκαθάριση του λαδιού, μια και η προκαταβολή έχει δοθεί σε όλους τους παραγωγούς.
Επίσης, θα πρέπει να πω ότι οι όποιες καθυστερήσεις στο λάδι δεν ήταν υπαιτιότητα του Υπουργείου Γεωργίας και του Οργανισμού Πληρωμών. Ξέρετε πολύ καλά, το βιώσατε και στις περιοχές σας, ότι ήταν αποτέλεσμα της μη έγκαιρης καταβολής των φακέλων από τις ομάδες παραγωγών και από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, όσες δεν είχαν ολοκληρώσει τον έλεγχο.
Επίσης, θα πρέπει να σας πω ότι καμία περιοχή δεν πρόκειται να έχει εξόφληση των χρημάτων για το ελαιόλαδο εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Οποιαδήποτε και να είναι η κριτική η οποία θα ασκηθεί απέναντί μας, δεν πρόκειται να πληρώσουμε -και το δηλώνουμε εδώ- κανένα νομό εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, υποχρέωση άλλωστε που είχαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, να ολοκληρώσουν δηλαδή τους ελέγχους κατά την προκαταβολή και όχι κατά την εξόφληση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Με τις ενστάσεις τι θα γίνει;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): 'Εχουν ολοκληρωθεί οι ενστάσεις του 2001, έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει κλείσει η περίοδος των ενστάσεων για το 2001 και αυτήν τη στιγμή ολοκληρώνονται και με "σκούπα" όλες οι παλιές εκκρεμότητες. Υπάρχει μία περίπτωση στο δικό σας νομό, το Νομό Λακωνίας, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία όλων των παλιών ενστάσεων που υπήρχαν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε και καταβολή αχρεωστήτως, γιατί κάποιοι πήραν περισσότερα από εκείνα που δικαιούταν και αυτό φάνηκε από τους ελέγχους οι οποίοι έγιναν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Τα χρήματα πότε θα τα πάρουν;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Θα σας πω αμέσως.
΄Οσον αφορά τα σιτηρά θα πρέπει να σας πω ότι η προθεσμία ξεκινάει στις 16 Νοεμβρίου, γιατί λέγατε αμέσως μετά από ένα μήνα περίπου, τα Χριστούγεννα, ότι τους καθυστερούν και δεν τους δίνουν τις πληρωμές και ότι δεν θα κάνουν Χριστούγεννα γιατί ένα χρόνο καθυστερούν τις πληρωμές από το Υπουργείο Γεωργίας. Η ημερομηνία πληρωμής των αροτραίων, δηλαδή των σιτηρών, αρχίζει στις 16 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι το σύνολο των χρημάτων, εκτός της ρεζέρβας, πληρώθηκε και κόπηκαν εντάλματα μέσα σ' αυτές τις ημερομηνίες.
Φαντάζομαι ότι τώρα κάποιοι θα υπερασπίζεστε ή κάποιους παραγωγούς -όχι το σύνολο των παραγωγών- ή κάποιες εκμεταλλεύσεις -γιατί κάποιος παραγωγός μπορεί να είχε δέκα εκμεταλλεύσεις, οι οκτώ εκμεταλλεύσεις ταυτοποιούνται και φαίνεται ο παραγωγός και το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο στο χαρτογραφικό υπόβαθρο, ενώ τις δύο δεν μπορεί να τις ταυτοποιήσει και γι' αυτό σ' αυτές τις δύο εκμεταλλεύσεις σαφώς δεν θα πληρωθεί μέχρι που να τις ταυτοποιήσει- που σίγουρα υπάρχουν και υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός παραγωγών, όπως είναι στη Θεσσαλονίκη, όπως είναι στη Βοιωτία, όπως είναι στην Ηλεία, που συνήθως είναι οι τρεις νομοί με τις περισσότερες εκμεταλλεύσεις, οι οποίες δεν έχουν τακτοποιήσει την ταυτοποίησή τους.
Στα βοοειδή ολοκληρώνεται η διαδικασία στις 30 Ιουνίου και ως τότε θα είναι ήδη έτοιμες όλες οι εντολές πληρωμών. Μέχρι 30 Ιουνίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
΄Ερχομαι τώρα στη ντομάτα. Είπα και πριν ότι πληρώθηκαν όλοι εκτός από τη Γαστούνη, όπου έχει πρόβλημα η ομάδα παραγωγών και υπήρξε μία μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας της ομάδας παραγωγών. ΄Αλλωστε ο εθνικός μας Ευρωβουλευτής είναι ο συνήθης -αν θέλετε- εκφραστής όλων αυτών των παρανομιών, που μόνο όταν βλέπει κάποια προβλήματα στην ελληνική επικράτεια κάνει ερωτήσεις. Δεν είδα να κάνει ερώτηση ο κ. Χατζηγάκης για τα βιολογικά κοτόπουλα της Γερμανίας στα οποία βρέθηκε κάποια ουσία που απαγορεύεται. Επίσης, δεν τον είδα να κάνει καμία άλλη παρατήρηση για τις χώρες εκείνες που ξέρει πολύ καλά ότι έχουν καταλογισμούς. Αλλά από ευθύνη και καταγγελία του συγκεκριμένου Ευρωβουλευτή είναι σήμερα απλήρωτοι οι παραγωγοί της Ηλείας γιατί είπε ότι δεν πληρούσε και δεν είχε τη δημοκρατική λειτουργία η ομάδα παραγωγών. Αυτή ήταν η αιτία για την οποία έκανε προσπάθεια να αποκαταστήσει, αλλά ξέρετε ότι πολλές φορές όταν γίνονται έλεγχοι και τα φώτα είναι πάνω σ' αυτήν την ομάδα παραγωγών, αντιμετωπίζει πρόβλημα.
Για τη σταφίδα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές και η ευθύνη ήταν μέχρι 31 Μαΐου. Αυτό δείχνει εδώ ότι ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των επιδοτήσεων εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια των προθεσμιών.
Εκείνο που έγινε σημείο αναφοράς και αντικείμενο συζήτησης ήταν το θέμα των αροτραίων καλλιεργειών, δηλαδή τα σιτηρά, όταν οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης -ξέρετε πολύ καλά- ήταν η ταυτοποίηση των αγροτεμαχίων με τα χαρτογραφικά υπόβαθρα.
Μια αναφορά θα κάνω στις πληρωμές για το 2% και για τα υπόλοιπα. Έχω εδώ κάποια στατιστικά στοιχεία τι θα πλήρωναν οι παραγωγοί με το 2%.
Σας είπα πριν ότι οι παραγωγοί πλήρωναν την αίτησή τους μέσα από την παρακράτηση και πολλές οργανώσεις έφθαναν μέχρι 5,6% σύμφωνα με την έρευνα που έγινε. Εδώ δείχνει ότι ένας παραγωγός που έχει τριάντα στρέμματα σήμερα πληρώνει 10.000 δραχμές, ενώ με την παρακράτηση θα πλήρωνε 18.000 δραχμές.
Υπάρχει παραγωγός που σήμερα πληρώνει 18.841 δραχμές όταν έχει πενήντα στρέμματα και περισσότερο από πέντε εκμεταλλεύσεις, ενώ αν γινόταν η παρακράτηση θα πλήρωνε 38.300 δραχμές. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι και αυτό σήμερα το μνημόνιο των ενώσεων αγροτικών συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ για το ποια θα είναι τα χρήματα που παρακρατούν, δείχνει πολύ καλά ότι αν γινόταν με το παλιό σύστημα των παρακρατήσεων σε πολλές περιπτώσεις θα ήταν πολύ παραπάνω.
Υπάρχει βέβαια ένα ζήτημα σε ορισμένους παραγωγούς που έχουν περίπου εβδομήντα στρέμματα. Εκεί που αλλάζει η κλίμακα πολλές φορές είμαστε λίγο ακριβότεροι με το τιμολόγιο που υπάρχει σήμερα. Όμως, αυτό το τιμολόγιο του 2% μέχρι 5% ήταν υποχρέωση που έρχεται από το 1982. Γι' αυτό, λοιπόν, σήμερα επιλέχθηκε αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος μέχρι να αποφανθεί η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πέρυσι η καταβολή αυτών των χρημάτων να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον προϋπολογισμό του ΟΣΔΕ, πράγμα που εξελίχθηκε ως ένα σημείο μέχρι που έγινε η παρέμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο μετά από άρνηση των εντελλομένων του Νομού Τρικάλων να πληρώσει στο τέλος κάποια χρήματα από την περσινή προγραμματική συμφωνία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαλαγκούδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά ακούσαμε έναν ικανοποιημένο Υπουργό.
Λυπάμαι γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν πρόκειται πλέον να διδαχθεί ούτε από τα παθήματά της. Φαίνεται ότι έχει τελείως αποξενωθεί. Ακόμα και οι Υπουργοί που κατάγονται από την ύπαιθρο και την περιφέρεια δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Κυβέρνηση Σημίτη εξελίσσεται πλέον σε δυνάστη ουσιαστικά, καταπιεστή και ανάλγητο διαχειριστή των υποθέσεων του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα των υποθέσεων των αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου.
Οι πράξεις της αντί να λύνουν προβλήματα δημιουργούν πολύ περισσότερα νέα προβλήματα. Αν πάμε στα εθνικά μας θέματα θα δούμε ότι αποδυναμώνεται η θέση της χώρας μας και εμείς παραδίδοντάς δίκαιά μας τραγουδάμε τσιφτετέλι και χορεύουμε ζεμπέκικα. Αν πάμε σε δημόσια διοίκηση θα δούμε ότι έχει γίνει καθεστώς πλέον η διαφθορά. Αν πάμε σε δημόσια τάξη θα δούμε ότι έχει εμπεδωθεί πλήρως η ανασφάλεια ακόμα θα έλεγε κανείς και σε με πολλούς τρόπους φυλασσομένων προσώπων όπως πρόσφατα το τελευταίο παράδειγμα του Πρωθυπουργού. Η παιδεία έχει μετατραπεί σε οικονομικό άγχος για την ελληνική οικογένεια, σε άγχος για τους νέους μας και η υποβάθμιση των σπουδών είναι μια πραγματικότητα που τη διαπιστώνουν και οι αντίστοιχες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υγεία έχει ένα τεράστιο κόστος και θεραπεύεται στα ράντσα κακοδιοικούμενων νοσοκομείων.
Τα δημόσια έργα έχουν καταντήσει πλέον μια πληγή στην πατρίδα μας αφού και όταν ακόμη ξεκινήσουν δεν τελειώνουν ποτέ αλλά μοιάζουν χαίνουσες πληγές που ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Με ένα τέτοιο κλίμα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ανάπτυξη. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και η ανεργία στη χώρα μας καλπάζει και διεκδικεί το πρωτάθλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, μπορούμε να πούμε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί είκοσι χρόνια, η ανικανότητα της Κυβέρνησης, η κακή της αγροτική πολιτική οδήγησε πραγματικά τους αγρότες μας στο να μην έχουν σήμερα ανταγωνιστικά προϊόντα, να μην έχουν επιλογές, να μην έχουν διαφορετικές καλλιέργειες που θα μπορούσαν να τους δώσουν μεγαλύτερο εισόδημα και η συνεχής μείωση των επιδοτήσεων κάνει τους αγρότες μας να οδηγούνται στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην υπερχρέωση τελικά στην αμαρτωλή ΑΤΕ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα στην ύπαιθρο να στενάζει και η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει, τα μόνα μέτρα που παίρνει είναι να φροντίζει να στοιχίζει όσους απελπισμένοι πλέον εγκαταλείπουν την ύπαιθρο στις στρατιές των ανέργων της πόλης. Αυτή είναι η περιγραφή της σημερινής κατάστασης.
Εδώ θέλω να πω ότι είναι η τρίτη φορά που υποβάλλουμε επερώτηση και λείπει ο Υπουργός. Λυπούμεθα γι αυτό. Ελπίζουμε στην επόμενη προγραμματισμένη επερώτηση από το Προεδρείο της Βουλής για το Υπουργείο Γεωργίας να είναι παρών ο Υπουργός για να ακούσει το λόγο της Αντιπολίτευσης και τους δικούς μας προβληματισμούς. Δεν μπορεί να συμπίπτει συνεχώς η συζήτηση των επερωτήσεων με την απουσία του, όπως είπατε, στις Βρυξέλλες. Μακάρι να πηγαίνει εκεί και να πηγαίνει καλά προετοιμασμένος για να δίνει μάχες, γιατί τις μάχες που δώσαμε μέχρι τώρα, επειδή, ακριβώς δεν είχαν προετοιμαστεί καλά, τις έχουμε χάσει σχεδόν όλες.
Εμείς δεν ερχόμαστε από ιδιοτέλεια κύριε Υφυπουργέ, για να κάνουμε τις επερωτήσεις. Τις επερωτήσεις τις κάνουμε όταν υπάρχουν ζωντανά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό. Και αυτό ακριβώς το πρόβλημα όταν υποβάλλαμε την επερώτηση ήτα έντονο. Μας διαβάσατε τους χρόνους κατά τους οποίους καταβάλλονται οι επιδοτήσεις. Να τους παραδεχθούμε, αν και δεν τηρήσατε αυτούς τους χρόνους και παρά τον εδώ κομπασμό σας. Θα αναφέρω χαρακτηριστικά τα δημητριακά. Στις 31 Ιανουαρίου δεν είχατε πληρώσει ούτε τα μισά, άσχετα με το τι έλεγε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα ήρθε εδώ ο ίδιος ο Υπουργός, που δεν είναι παρών τώρα -μάλιστα σας κατέθεσα και επίκαιρη ερώτηση και μου απαντήσατε "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε"- και κατέθεσε ψεύτικο πίνακα του ΟΠΕΚΕΠΕ προσβάλλοντας έτσι το κύρος του Κοινοβουλίου. Μάλιστα απευθύνθηκα στο Προεδρείο και δεν με ικανοποίησε η απάντησή του. Το Προεδρείο θα πρέπει να προστατεύει το κύρος της Βουλής. Και μάλιστα κατά κάποιο τρόπο θα πρέπει να ψέγει τους Υπουργούς όταν τολμούν και φέρνουν ψεύτικα στοιχεία ή να τους επιβάλλει να επιβάλλουν κυρώσεις στους οργανισμούς που εποπτεύουν όταν τους δίνουν ψεύτικους πίνακες με ψεύτικα στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Με συγχωρείτε, κύριε Σαλαγκούδη. Θα σας κρατήσω το χρόνο σας.
Τι σχέση έχει το Προεδρείο με την κυβερνητική λειτουργία; Έλεγχο θα κάνει σε αυτά που λέγει και δίνει εδώ η Κυβέρνηση; Δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν είναι δουλειά αυτή του Προεδρείου. Είναι ευθύνη της Κυβερνήσεως,
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πώς θα προστατεύσουμε το κύρος του Κοινοβουλίου όταν σε ερωτήσεις Βουλευτών εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο αλλά και κατά τον διάλογο έρχεται η υπεύθυνη Κυβέρνηση και καταθέτει ψεύτικους πίνακες; Είναι δυνατόν να γίνει έτσι έλεγχος;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Μα, λογοκρισία θα κάνουμε στην Κυβέρνηση ή σε σας; Δηλαδή εάν εσείς καταθέσετε έναν πίνακα, θα κάνουμε εμείς λογοκρισία επ' αυτού;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εσείς τι είσαστε; Υπερασπιστής της Κυβέρνησης ή του Κοινοβουλίου; Όταν στις ερωτήσεις έρχεται η υπεύθυνη Κυβέρνηση και καταθέτει ψεύτικους πίνακες τι να κάνουμε εμείς;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Της Βουλής, κύριε συνάδελφε. Εάν εσείς καταθέσετε ένα πίνακα, εμείς θα κάνουμε έλεγχο ως Προεδρείο; Είναι δυνατόν να γίνει αυτό ποτέ;
Πάντως, κύριε Παπαδόπουλε, εσείς είσαστε ήρεμος άνθρωπος και δεν επιτρέπεται να μιλάτε έτσι.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που πιστεύουμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Βεβαίως. Αλλά εδώ ο κ. Σαλαγκούδης κάνει έλεγχο στο Προεδρείο. Γι αυτό κι εγώ του απαντώ.
Συνεχίστε, κύριε Σαλαγκούδη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ερχόμαστε και σας καταθέτουμε στοιχεία ότι αυτοί οι πίνακες που κατατίθενται στο Κοινοβούλιο είναι ψεύτικοι. Εγώ πιστεύω ότι οφείλει το Προεδρείο, προστατεύοντας το κύρος του Κοινοβουλίου, να παρατηρήσει τουλάχιστον την Κυβέρνηση και τον Υπουργό να τιμωρήσουν την αντίστοιχη υπηρεσία που τους παρασύρει. Και αν δεν υπάρξει τιμωρία σημαίνει ότι με εντολές του Υπουργού η υπηρεσία έδωσε τα στοιχεία, οπότε θα πρέπει να παρατηρήσει τον ίδιο τον Υπουργό και την Κυβέρνηση.
Διότι αλλιώς δεν προστατεύεται το κύριος του Κοινοβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Σας το λέω ότι δεν είναι δουλειά του Προεδρείου να κάνει έλεγχο σε κανέναν από σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Διαφορετικά ο διάλογος, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει νόημα. Τι να κάνουμε ερωτήσεις και επερωτήσεις; Κοροϊδεύουμε ουσιαστικά τον ελληνικό λαό. Διότι ο ελληνικός λαός, την πιο υπεύθυνη ενημέρωση που μπορεί να πάρει είναι από το Κοινοβούλιο. Aν και αυτή δεν την παίρνει με υπεύθυνο τρόπο και σεβασμό στην αλήθεια, τότε με τα δίκια του ο ελληνικός λαός θα γυρίσει την πλάτη του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Όσον αφορά την αδικία πρώτα προς τον οργανισμό ότι έδωσε λάθος στοιχεία άρα ψεύδονται και οι Υπουργοί, θα πρέπει να σας πω το εξής και μπορούμε να ανατρέξουμε και στα Πρακτικά. Η περιοχή της Θεσσαλονίκης είχε δεκαεννιά χιλιάδες εξακόσιες ενενήντα αιτήσεις. Στις 22 Δεκεμβρίου οι οκτώ χιλιάδες διακόσιες είκοσι μία αιτήσεις είναι πρόβλημα. Στις 22 Ιανουαρίου μειώθηκαν στις επτά χιλιάδες ενενήντα πέντε. Στις 29 Μαρτίου μειώθηκαν στις έξι χιλιάδες διακόσιες σαράντα και στις 19 Απριλίου στις έξι χιλιάδες διακόσιες δώδεκα. Σήμερα 5 Ιουνίου είναι πέντε χιλιάδες τριακόσιες σαράντα μία. Αυτό τι δείχνει; Ότι είπαμε από την αρχή πως υπάρχουν λάθη στα χαρτογραφικά υπόβαθρα, δώσαμε τη δυνατότητα να διορθώσουν και δείχνει ότι από τις οκτώ χιλιάδες διορθώθηκαν περίπου οι τρεις χιλιάδες και παραμένουν πέντε χιλιάδες εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν έχουν διορθώσει το χαρτογραφικό υπόβαθρο. Που λοιπόν ψεύδεται η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας και κατ' επέκταση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Ανατρέξτε λοιπόν στα Πρακτικά αν έχουμε πει τίποτε διαφορετικό. Είναι άδικο, λοιπόν, να λέτε αυτά τα πράγματα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Μιλάω για τον πίνακα του ΟΠΕΚΕΠΕ που έλεγε ότι τα δημητριακά έχουν πληρωθεί το 99,6%. Εσείς τα καταθέσατε, στην επίκαιρη ερώτησή μου. Και εγώ σας απάντησα ότι μόνο στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης υπήρχαν δύο δισεκατομμύρια διακόσια εκατομμύρια απαιτήσεις αγροτών. Ενώ το 0,4% που υπολείπονταν και που σας έδωσε και καταθέσατε τον πίνακα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι μόλις λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο. Αναζήτησα στη συνέχεια τι οφείλατε στους Νομούς Λαρίσης, Σερρών και Κιλκίς και ανεβήκαμε στα πέντε δισεκατομμύρια. Πέντε δισεκατομμύρια απλήρωτες επιδοτήσεις ήταν τότε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέθετε διά χειρών Υπουργών στο ελληνικό Κοινοβούλιο έναν πίνακα ο οποίος έλεγε ότι πληρώθηκε το ενενήντα εννιά κόμμα έξι των επιδοτήσεων αφήνοντας απλήρωτα οκτακόσια περίπου εκατομμύρια έναντι πέντε δισεκατομμυρίων μόνο από τέσσερις νομούς, που εγώ διαπίστωσα από τις ίδιες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Δεν είναι αυτό ψέμα; Αυτό κατήγγειλα, όχι όλα τα υπόλοιπα που μου διαβάσατε προηγουμένως.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Εάν θέλετε ακόμα μια διευκρίνιση για να μην υπάρχουν αυτού του είδους οι διαφορές. Είναι μια διευκρίνιση που επιβάλλεται για να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορετικές θέσεις για τα ίδια νούμερα.
Το 99% αφορούσε το σύνολο των χρημάτων από τα εκατόν εξήντα επτά δισεκατομμύρια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Είναι εκατόν τριάντα όχι εκατόν εξήντα επτά δισεκατομμύρια.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύριε Σαλαγκούδη εκατόν εξήντα επτά δισεκατομμύρια πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα σιτηρά. Άρα, λοιπόν, όταν μιλάμε για 99%, αφορούσε το σύνολο των πληρωμών. Σεις διαφοροποιείτε το 7% που είναι σήμερα απλήρωτο. Το 7% αφορά τις εκμεταλλεύσεις της Θεσσαλονίκης, όχι το σύνολο των εκμεταλλεύσεων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Εγώ σας είπα, κύριε Υπουργέ. Ο πίνακας του ΟΠΕΚΕΠΕ έλεγε ενενήντα εννιά κόμμα έξι. Πάρτε τα Πρακτικά, είναι δύο φορές κατατεθειμένο, μία από σας και μια από τον κ. Δρυ.
Αυτό σημαίνει, στο σύνολο που έγραφε δίπλα 130 δισεκατομμύρια, ότι ήταν λιγότερο από ένα δισεκατομμύριο. Και εγώ σας είπα, οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Λαρίσης είχαν ένα άθροισμα πέντε δισεκατομμυρίων απλήρωτες επιδοτήσεις.
Έτσι, λοιπόν, όταν ερχόμαστε εδώ στο Κοινοβούλιο, τουλάχιστον από σεβασμό απέναντι στο Κοινοβούλιο -και εδώ μιλάμε και δείχνουμε πόσο σεβόμαστε τον ελληνικό λαό- θα πρέπει τουλάχιστον να καταθέτουμε αληθή στοιχεία και αν οι υπηρεσίες μας εξαπατούν και δεν καταθέτουν τα στοιχεία, πρέπει να τιμωρούνται αυστηρά και παραδειγματικά, διότι πρέπει να διατηρήσουμε το κύρος του Κοινοβουλίου αν θέλουμε και ο ελληνικός λαός να μη γυρίσει την πλάτη εδώ στο Κοινοβούλιο.
Θα ήθελα να μας πείτε, κύριε Υφυπουργέ, για τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, από το 1994 μέχρι σήμερα. Θέλω να μας απαντήσετε, κύριε Υφυπουργέ -διότι εγώ έχω στοιχεία- τι κυρώσεις πλήρωσε η ελληνική κυβέρνηση, γιατί καθυστέρησε να δώσει τις επιδοτήσεις, γιατί παραβίασε, δηλαδή, αυτούς τους χρονικούς προσδιορισμούς που μας είπατε εσείς προηγουμένως. Μετά από τόση καθυστέρηση -και στο προηγούμενο χρονικό διάστημα οι επιδοτήσεις δινόντουσαν, μέχρι τα Χριστούγεννα τουλάχιστον, για τα σιτηρά-θα πληρώσουμε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για φέτος ή όχι; Να μου το πείτε. Και να μου πείτε εάν ξέρετε τι πληρώσαμε για καθυστέρηση επιδοτήσεων από το 1994 και όλα τα υπόλοιπα χρόνια.
Είπατε ότι η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων διευκολύνει τους αγρότες -και πράγματι τους διευκολύνει- γιατί δεν χρεώνονται στην Αγροτική Τράπεζα διότι παίρνουν τα εφόδια. Όταν, όμως, εσείς εξαντλείτε -και φέτος σχεδόν πάτε να εξαντλήσετε- τα όρια που έχετε, όπως μας αναφέρατε προηγουμένως, οι νέες καλλιεργητικές περίοδοι έχουν αρχίσει για όλα. Και εφ' όσον δεν παίρνουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες, τα δάνεια που έχουν πάρει -και δεν τους δίνετε να ξοφλήσουν ούτε τα παλιά- υπερχρεώνονται και πληρώνουν και τόκους υπερημερίας στην Αγροτική Τράπεζα. 'Αρα, λοιπόν, είναι ένας μηχανισμός για μεγαλύτερη φτώχεια προς τους αγρότες.
Μας είπατε ότι παλιά πλήρωναν παρακράτηση ύψους 2% έως -το κάνατε- 5,6%. Βεβαίως, για να δικαιολογήσετε, το 5,6% γινόταν από ορισμένες πολύ αμαρτωλές ενώσεις με εκβιασμούς. Και έχουμε πολλές τέτοιες επιστολές ιδιαίτερα της Ελαιουργικής και των αντιστοίχων συνεταιρισμών και ενώσεων που ασχολούνται με το λάδι. Δεν γινόταν παραπάνω από 2% η παρακράτηση τουλάχιστον στα σιτηρά. Σήμερα εισπράττετε προκαταβολικά τα τέλη, αυτό το 2% δηλαδή. Και είπατε για εβδομήντα στρέμματα. Μα, ποιος σπέρνει σήμερα σιτάρι λιγότερο από εβδομήντα στρέμματα; Είναι τελείως ασύμφορη η καλλιέργεια του σιταριού σε πολύ μικρότερα στρέμματα, διότι είναι οριακή πλέον αυτή η καλλιέργεια.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ευνοούνται οι μεγάλες εκτάσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Είναι γεγονός ότι αυτοί τα καταβάλουν προκαταβολικά. Ενώ πρώτα παρακρατούνταν από αυτά που πληρωνόντουσαν, τώρα κοντά στα έξοδα όλων των εφοδίων και όλων των υπολοίπων που δανείζονται με τα καλλιεργητικά τους δάνεια, θα πρέπει να δανείζονται για να πληρώνουν και τα τέλη για τον ΟΣΔΕ. Και φυσικά -εντάξει, συμφωνούμε- τα δώσατε στην ΠΑΣΕΓΕΣ, ενώ ουσιαστικά θα έπρεπε να γίνει διαγωνισμός. Εντάξει, δεν διαφωνούμε γι' αυτό. Χρειάζονται και αυτές οι ενώσεις να έχουν κάποια έσοδα. Όχι, όμως, δεκαπλασιασμός αυτών των τελών προς τους αγρότες.
Όσο για την υποχρέωση του κράτους, λέτε σε απάντηση σε ερώτησή μας, ότι ναι, είναι υποχρέωση του κράτους όλες αυτές οι πληρωμές, γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά κατάργησε την παρακράτηση. Και όσο γι' αυτές τις δηλώσεις, όποιος μπορεί να τις κάνει μόνος του δεν χρειαζόταν να υποβάλει και αυτά τα τέλη. Και υπάρχουν πάρα πολλοί τέτοιοι αγρότες. Και εφόσον το Υπουργείο Οικονομικών με τις βαριές φορολογίες τους αναγκάζει τώρα να έχουν και κάποιο λογιστή για να κάνουν δηλώσεις, θα μπορούσε να τους τις κάνει άνετα ο λογιστής και να μην πλήρωναν δραχμή. Εσείς, όμως, τους επιβαρύνετε με αυτά τα τέλη, που τελικά καταντούν αβάσταχτα. Αβάσταχτα για ποιους; Κυρίως για τους καλλιεργητές των σιτηρών.
Εσείς, κύριε Αργύρη, πρέπει να ξέρετε ότι σήμερα για να καλλιεργήσεις ένα στρέμμα χρειάζεσαι περίπου 13.000-14.000 έξοδα, δηλαδή, όσο περίπου είναι η επιδότηση. Και σε πάρα πολλές περιοχές, ιδιαίτερα ορεινές, ημιορεινές περιοχές, οι αποδόσεις είναι πενήντα, εκατό κιλά το στρέμμα. Τι θα βγάλουν όταν επιβαρύνετε τους αγρότες με ακόμα περισσότερα τέλη;
Τα στοιχεία, λέτε, ήταν λάθος. Φταίνε όλοι οι υπόλοιποι. Μόνο εσείς δεν φταίτε. Φταίνε οι αγρότες που δεν δίνουν καλά στοιχεία. Δεν έφταιγαν τόσα χρόνια που δεν τους κάναμε έστω στοιχειωδώς έλεγχο. Όταν πριν από τρία χρόνια δημιουργήσαμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και θα προχωρούσαμε σε αυτό το σύστημα, δεν μπορούσαμε να κάνουμε ένα στοιχειώδη έλεγχο για να κερδίσουμε χρόνο. Τώρα τον ξεκινάμε.
Φταίνε οι αγρότες λοιπόν, φταίνε οι συνεταιρισμοί, φταίνε οι ομάδες παραγωγών, φταίνε οι ενώσεις, φταίνε οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, φταίνε όλοι οι άλλοι, ακόμα και οι Ευρωβουλευτές. Μόνο η Κυβέρνηση δεν φταίει. Η Κυβέρνηση τα κάνει όλα καλά. Αυτή όμως αποφασίζει και από τις ενέργειές της υποφέρουν οι αγρότες. Μόνο αυτοί δεν φταίνε και όσο δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους και την κακή πολιτική τους, δεν πρόκειται να διορθωθούν.
Μας είπε ο κύριος Υφυπουργός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ οργανώνεται τελικά περιφερειακά, ότι θα στελεχωθεί περιφερειακά. Πότε θα στελεχωθεί, κύριε Υφυπουργέ; Τρία χρόνια με νόμο δημιουργήθηκε. Επί δυόμισι χρόνια παρέμεινε τελείως ανενεργός. Φέρατε το συμπληρωματικό νόμο τον περασμένο Σεπτέμβριο και άρχισε να λειτουργεί. Τα αποτελέσματα της λειτουργίας του τα είδαμε. Μην προσπαθείτε να καλύψετε ότι κάνει τόσο καλή δουλειά. Ούτε αυτός είναι ακόμη στοιχειωδώς οργανωμένος, για να κάνει τη δουλειά ούτε οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, για να κάνουν τον έλεγχο.
Να σας πω ότι από όλα αυτά που έχετε και βρίσκονται σε εκκρεμότητα το σοβαρότερο είναι το ότι δεν υπάρχει στελέχωση. Στις Nομαρχιακές Aυτοδιοικήσεις λένε "Τι μας ζητούν; Να γίνουμε τοπογράφοι; Μας στέλνουν σχέδια πού βρίσκεται το τάδε χωράφι. Πώς να καθίσουμε εμείς να το βρούμε; Δεν έχουμε τοπογραφικές γνώσεις." Θα έπρεπε αυτό να είχε προβλεφθεί, για να μπορούν να γίνονται και πιο σωστοί και πιο γρήγοροι οι έλεγχοι.
Η οργάνωση και η στελέχωση του ΟΠΕΚΕΠΕ δυστυχώς δεν θα μπορέσει να γίνει. Αλλά τουλάχιστον κάντε κάτι που μπορείτε. Δεν θα προλάβετε βέβαια, γιατί πολύ σύντομα δεν θα είστε Κυβέρνηση. Κάντε κάτι όμως που ίσως να προλαβαίνετε. Κάντε συμβατό λογισμικό μεταξύ των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των ενώσεων του ΟΣΔΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί το λογισμικό τους δεν είναι συμβατό. Σας στέλνουν από εκεί μηχανογραφικά στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να μπουν μέσα στη μηχανογράφηση και δεν ταιριάζουν με το λογισμικό του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τουλάχιστον αυτό μπορείτε να το φροντίσετε στο λίγο χρόνο που σας μένει ακόμα να είστε Κυβέρνηση, για να μην έχουμε τα ίδια.
Θα ήθελα εδώ να πω ότι η επερώτησή μας έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή. Κύριε Αργύρη, για να γίνει ο ΟΣΔΕ και να μην έχουμε και του χρόνου τα ίδια προβλήματα, θα έπρεπε να τον τελειώσετε στις 15 Μαΐου. Σήμερα δεν έχετε αρχίσει ακόμη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Μη λέτε τέτοια πράγματα. Οι αιτήσεις υποβάλλονται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Έχετε μόλις αρχίσει. Στις 15 Μαΐου θα έπρεπε να είχατε ολοκληρώσει, για να μπορεί από εκεί και πέρα να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων και να είστε έτοιμοι να αρχίσουμε τις πληρωμές τότε που πραγματικά γίνονται, στις 15 Οκτωβρίου και στις 16 Νοεμβρίου, για να μπορούν οι αγρότες να πάρουν έγκαιρα και να κάνουν αυτό που είπατε προηγουμένως, δηλαδή να μην υπερδανείζονται και να μην φτάνουν σ' αυτά.
Θα ήθελα επίσης να πω για τα σιτηρά άλλο ένα πράγμα. Υπάρχουν Nομαρχιακές Aυτοδιοικήσεις στις οποίες έχετε μειώσει την επιδότηση μέχρι το μισό. Παίρνουν μόνο 7.000 δραχμές τη στιγμή που σας είπα προηγουμένως ότι το κόστος είναι 13.500 δραχμές, επειδή ξεπέρασαν το πλαφόν που είχανε. Όμως εδώ βλέπετε τη μεγάλη ευθύνη της δικής σας Κυβέρνησης, όταν είχαμε πλαφόν εννέα εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα και εσείς το κάνατε έξι εκατομμύρια εκατόν εβδομήντα χιλιάδες στρέμματα μόνο;
Θα θυμάστε επί της εποχής του αλησμόνητου Υπουργού Τζουμάκα που κατεβήκατε σ' αυτό το ποσοστό με άμεσο αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε περιοχές και νομούς που δεν μπορούν να κάνουν άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες. Σπέρνουν τα δημητριακά τους και δυστυχώς παίρνουν τέτοια επιδότηση που αναγκάζονται οι άνθρωποι να "μπουν μέσα".
Κύριε Υφυπουργέ, νομίζω δεν με φόβισαν και δεν με παραξένεψαν οι απαντήσεις στην επερώτηση και οι παρατηρήσεις που κάνατε στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Εκείνο που με φόβισε σ' εσάς είναι εκείνο που με φοβίζει και στον Πρωθυπουργό. Είναι η αυταρέσκειά σας, το ότι δεν ζείτε τα προβλήματα, είστε μακριά από το λαό και δεν ξέρετε ότι υπάρχει φτώχεια. Ήδη κάποιος στο Υπουργικό Συμβούλιο είπε "Πέστε μου ποιος είναι φτωχός;". Ο σοσιαλισμός σας έχει χάσει πλέον τελείως το κοινωνικό του πρόσωπο.
Η ύπαιθρος στενάζει, κύριε Υφυπουργέ. Οι αγρότες χρειάζονται περισσότερη στοργή και φροντίδα από την Κυβέρνηση. Χρειάζονται σωστές αποφάσεις, μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να διατηρηθούν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι επιδοτήσεις, αλλά ταυτόχρονα να γίνει ένας εθνικός προγραμματισμός και να δοθούν χρήματα εκεί που μπορούν. Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις μέσα στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορούν να δοθούν. Έτσι θα φτιάξουμε την αγροτική οικονομία, μια οικονομία που να έχει αγρότες οι οποίοι τουλάχιστον να έχουν μια ποιότητα ζωής και να μπορούν να παραμένουν στην ύπαιθρο και να μην ερημώσει η χώρα μας.
Φοβάμαι ότι με την πολιτική σας οδηγείτε την πατρίδα μας, αυτή την όμορφη ύπαιθρο σε πλήρη απερήμωση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Βρεττός): Ο κ. Παπαδόπουλος, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε ο κύριος Υπουργός ότι το γεωργικό εισόδημα δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις. Φυσικά και δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις, γιατί είναι γνωστό ότι οι επιδοτήσεις δίνονται για να καλύψουν το κόστος της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, για να μπορούν οι αγρότες να ζήσουν, για να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργήσουν, για να μπορούν οι αγρότες να δώσουν αυτά που παράγουν στην κοινωνία, ενώ πάντοτε οι ίδιοι -το τονίζω για μια ακόμη φορά- είναι χρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα.
Το ερώτημα είναι το εξής: Εσείς, κύριε Υπουργέ, όλα αυτά τα χρόνια τι πράξατε για να μειώσετε το κόστος της παραγωγής για να μπορούν οι αγρότες να είναι ανταγωνίσιμοι, για να μπορούν οι αγρότες να εξάγουν τα προϊόντα τους;
Από την άλλη πλευρά τι κάνατε με τους γεωργικούς ακολούθους για να βοηθήσουν ακριβώς αυτό τον τομέα της εξαγωγής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ)
Θα αναφερθώ στο θέμα της μη πληρωμής των ομάδων αγροτών. Είναι γνωστό ότι για τη Δράμα αναγκάστηκα πριν από ένα μήνα να καταθέσω ερώτηση, γιατί ακριβώς δεν πληρώθηκαν ύστερα από ένα, δυο χρόνια αυτά που εδικαιούντο.
Είπατε για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι μέσα σε πέντε έως είκοσι μέρες το πολύ για όλες τις περιπτώσεις των αγροτικών προϊόντων ελέγχει τους φακέλους και απαντά. Εγώ θα σας πω κάτι άλλο. Έχω προσωπική εμπειρία -σας το δήλωσα- γιατί πριν από τις γιορτές του Πάσχα επικοινώνησα τηλεφωνικά και ρώτησα γι' αυτούς τους αγρότες του Νομού Δράμας, που υπέβαλαν ενστάσεις για την παραγωγή δημητριακών γενικότερα, είτε σιτηρά είτε καλαμπόκι είτε οτιδήποτε άλλο. Μου απάντησαν ότι μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή θα προσπαθήσουν να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι για να κάνουν καλό Πάσχα. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει περίπου δύο μήνες και ακόμα δεν πληρώθηκαν.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Υπάρχει παραγωγός που πήγε και δεν πληρώθηκε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου είπαν ότι εστάλησαν οι φάκελοι πίσω και τα χρήματά τους δεν πληρώθηκαν. Δεν πληρώθηκαν οι άνθρωποι αυτοί, πώς να σας το πω; Γι' αυτόν το λόγο κατέθεσα ερώτηση πριν από τις γιορτές και γι' αυτό επικοινώνησα τηλεφωνικά με τους αρμόδιους για να δω που βρίσκεται η υπόθεση.
Λέγατε ότι υπήρχαν λάθη στις δηλώσεις, ή ότι απεργούν οι γεωτεχνικοί. Οι γεωτεχνικοί απεργούσαν, αλλά ήταν στα γραφεία τους και πληρώνονταν. Απεργούσαν, λοιπόν, μόνο σε ό,τι αφορά στις επιδοτήσεις των αγροτών και για όλα τα άλλα λειτουργούσαν;
Ως προς το βαμβάκι, τιμωρήσατε και "σφάξατε με το βαμβάκι" εκείνους τους παραγωγούς που κατέβαλαν την όποια δυνατή προσπάθεια για να αυξήσουν την παραγωγή τους; Ενθυμήστε ότι ήρθα προσωπικά κοντά σας και μου είπατε ότι για τη Δράμα ξεκινάει από 266 δραχμές και ότι δεν θα ληφθεί υπόψη η προηγούμενη τριετία, διότι στη Δράμα είχαμε τρεις χρονιές άσχημες, μια χρονιά το πράσινο σκουλίκι, μία χρονιά χαλαζόπτωση και μία χρονιά θεομηνίες και πάει τρίτος χρόνος που για το πράσινο σκουλίκι δεν πληρώθηκαν ακόμα.
Κύριε Υπουργέ, πιο μπροστά υπήρχαν θεομηνίες, τον προηγούμενο χρόνο υπήρχε χαλαζόπτωση. Έρχεστε μετά και όλες οι ενστάσεις υπολογίζονται βάσει αυτών των στοιχείων και δίδονται ελάχιστες παραπάνω ποσοστώσεις σε αυτούς τους ανθρώπους. Πώς, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Αγροτική Τράπεζα; Αυτήν τη στιγμή κινδυνεύουν πραγματικά ακόμη και τα σπίτια τους με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Αναφέρθηκα στο αδίκημα της απάτης στην πρωτολογία μου. Δεν μίλησα για την απάτη ως προς το θέμα της καταβολής των επιδοτήσεων. Πού αναφέρθηκα; Στις δηλώσεις σας, είτε του τέως Υπουργού, είτε του νυν Υπουργού, είτε του Πρωθυπουργού, που δήλωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε κατά 12% και είπα ότι αυτό είναι μεγάλη ντροπή και το λέω για μια ακόμη φορά.
Και ερωτώ εσάς που είσθε καθ' ύλην αρμόδιος, πείτε μου τώρα ενώπιον της Βουλής, σε ποιο αγροτικό προϊόν τα τελευταία χρόνια η τιμή του στα χέρια του παραγωγού είναι προς τα πάνω. Είναι φθίνουσα η πορεία, είναι προς τα κάτω. Απεναντίας οι συντελεστές παραγωγής που είναι τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά εργαλεία, τα καύσιμα, οι σπόροι, υπερτριπλασιάστηκαν. Εσείς έρχεσθε και λέτε ότι το εισόδημά τους αυξήθηκε.
Ειλικρινά ντρέπομαι όταν ακούω μέσα στη Βουλή από τους πλέον αρμόδιους ανθρώπους ότι το εισόδημα των γεωργοκτηνοτρόφων της χώρας αυξήθηκε. Είναι ντροπή. Διότι οι κτηνοτρόφοι ιδιαίτερα για άλλη μία φορά θα το πω, κύριε Υπουργέ, και εσείς γνωρίζετε από αυτά τα πράγματα, τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες είναι μέσα στην κοπριά. Τα ζώα αργία δεν έχουν, ούτε Κυριακή ούτε Χριστούγεννα ούτε Πάσχα. Και οι άνθρωποι αυτοί χρωστούν στην Αγροτική Τράπεζα και μάλιστα με τα πανωτόκια τα οποία δήθεν ρυθμίσατε με τον τρόπο που τα ρυθμίσατε, δεν θα μπορέσουν να εξοφλήσουν ποτέ οι άνθρωποι.
'Οταν καταθέσαμε την επερώτηση αυτή την οποία συζητούμε, κύριε Υπουργέ, ακόμη δεν είχαν πληρωθεί ούτε οι σιτοπαραγωγοί, γι' αυτό είπα ότι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ήταν αδειανό, αλλά και μέχρι το Πάσχα, γι' αυτό είπα ότι και το Πασχαλινό τραπέζι ορισμένων γεωργοκτηνοτρόφων της χώρας ήταν αδειανό, γιατί και αυτή τη στιγμή ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί τα επιλέξιμα. Το τονίζω για άλλη μία φορά, ορισμένοι παραγωγοί δημητριακών δεν έχουν πληρωθεί ακόμη εκείνα που μου υποσχέθηκαν ότι θα πληρωθούν μέχρι το Πάσχα.
Γι' αυτό, λοιπόν, είπα όλα αυτά. Γι' αυτό είπα ότι με τις πράξεις σας και τις παραλείψεις σας, στον τομέα αυτό των δηλώσεών σας ότι το εισόδημα των αγροτών αυξήθηκε, διαπράττετε το αδίκημα της απάτης. Και εξακολουθώ να το λέω, γιατί αυτή είναι η αλήθεια, γιατί αυτό το πρόβλημα το ζω εγώ μαζί με τους αγρότες. Από τέτοια οικογένεια και εγώ προέρχομαι όπως και εσείς, και όντως το εισόδημά τους δεν είναι αρκετό, όχι μόνο για να μπορέσουν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς την Αγροτική Τράπεζα, αλλά ακόμη και για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, για να μπορέσουν να ζήσουν τα παιδιά τους, να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.
Για άλλη μία φορά θέλω να επισημάνω, να τονίσω και να πω σε σας, κύριε Υπουργέ, ότι θα πρέπει να ενσκήψετε στο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών, να δείτε από κοντά όλους αυτούς τους ανθρώπους που μέρα-νύχτα μοχθούν και αυτή τη στιγμή -το τονίζω για άλλη μία φορά- κινδυνεύουν τα ίδια τους τα σπίτια με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πεθάνει από το άγχος και από το στρες και πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν φθάσει στα όρια της αυτοκτονίας και ορισμένοι από αυτούς έχουν αυτοκτονήσει.
Αυτή είναι η αλήθεια και γι' αυτές τις πράξεις και τις παραλείψεις σας λυπούμαι πάρα πολύ.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Τζαμτζής.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Υπουργέ, από τις απαντήσεις σας αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι για σας είναι όλα καλά καμωμένα. Δυστυχώς κλείνετε τα μάτια κυριολεκτικά.
Σας μιλήσαμε για το βαμβάκι, σας μιλήσαμε για τα μη επιλέξιμα βαμβάκια. Εσείς ήσασταν αυτός που μιλούσατε για μη επιλέξιμα βαμβάκια και όχι εμείς. Και έρχεσθε να μας ρίξετε και ευθύνες για το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό θέλει. Μα, εσείς ήσασταν αυτός που μιλούσατε για μη επιλέξιμες ποσότητες βαμβακιών. Και έρχεσθε ξανά να μιλήσετε για μαρμαρόσκονες και όλες αυτές τις δικαιολογίες.
Αυτό το οποίο θα έπρεπε να πείτε είναι ένα μεγάλο συγγνώμη στους βαμβακοπαραγωγούς τους οποίους αφήσατε δίχως κατεύθυνση, δίχως καθοδήγηση και πραγματικά τσακίστηκαν.
Δεν απαντάτε όμως και στα υπόλοιπα. Δεν μας απαντάτε πότε επιτέλους θα αποζημιωθούν οι αγρότες από τα ΠΣΕΑ. Από το 2000 χρωστάτε ακόμη ΠΣΕΑ στους Έλληνες αγρότες. Πότε θα τα δώσετε επιτέλους αυτά τα λεφτά; Και έρχεσθε και υπόσχεσθε ότι μέχρι τον Μάιο θα πληρώσετε τις φετινές ζημιές. Πέρασε ο Μάιος και δεν έχετε κάνει ούτε την καταγραφή. Γιατί δεν μας λέτε πότε θα δώσετε τα λεφτά από τα ΠΣΕΑ στους Έλληνες αγρότες. Τι θα γίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ επί της επιδότησης του καπνού;
Υπάρχουν αγρότες οι οποίοι έχουν πάρει την επιστροφή του ΦΠΑ, αλλά και άλλοι που δεν την έχουν πάρει. Τι θα γίνει μ' αυτούς;
Στις επιδοτήσεις μας αναφέρατε ότι δεν θα πρέπει να στηρίζεται η Ελλάδα στις επιδοτήσεις. Δεν θα διαφωνήσουμε. Εσείς, όμως, ουσιαστικά στηρίζεσθε πάνω στις επιδοτήσεις. Δεν λαμβάνετε μέτρα για να στηρίξετε την ελληνική γεωργία. Δεν μας λέτε πώς διαχειρίζεσθε αυτές τις επιδοτήσεις. Δεν μας λέτε για την κομπίνα που έγινε με τα πορτοκάλια που στάλθηκαν χίλιοι εφτακόσιοι τόνοι στο Βελιγράδι σε είκοσι ανθρώπους στην Ένωση Αρμενίων Βελιγραδίου. Ποιος είναι ο ισχυρός άνδρας του Υπουργείου Γεωργίας που εμπλέκεται σ' αυτήν την υπόθεση;
Δεν μας λέτε τι θα γίνει με τα λεφτά που ζητά τώρα πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι τριακόσια σαράντα δισεκατομμύρια και πριν από λίγο καιρό μας ζήτησε άλλα εκατόν πενήντα πέντε δισεκατομμύρια για τα έτη 1997, 1998, 1999 και 2000. Θα μου πείτε ότι θα πάμε στα δικαστήρια. Πάλι χρήματα δεν θα πληρώσουμε; Δεν πρέπει να πληρώσει κάποιος απ' αυτούς που κάνουν αυτές τις κομπίνες; Μ' αυτή τη λογική κυβερνάτε αυτόν τον τόπο; Στο βωμό του να μην μιλήσουμε προς τα έξω, καλύπτετε απατεώνες; Στο τέλος τέλος τα λεφτά τα χάνει ο Έλληνας αγρότης. Κάνατε καμία ΕΔΕ, για να δείτε τι συνέβη με αυτές τις υποθέσεις;
Η ελληνική γεωργία είναι ένα ακυβέρνητο καράβι, που τσακίζεται καθημερινά στα βράχια του παγκόσμιου ανταγωνισμού, εξ αιτίας της αδιαφορίας σας και της έλλειψης αγροτικής πολιτικής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Λεονταρίδης έχει το λόγο.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δώσατε κάποιες απαντήσεις, οι οποίες πιστεύω ότι δεν είναι ικανοποιητικές, όχι μόνο για μας, αλλά ούτε και για σας τους ίδιους. Εμείς καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα και για υποβάθμισή του με μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι καθυστερήσεις και οι περικοπές στις επιδοτήσεις. Στις αποζημιώσεις δεν αναφερθήκατε καθόλου, ενώ είχατε πει ότι το 50% θα καταβληθεί αμέσως και το υπόλοιπο 50% μέχρι το Μάιο. Όμως, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις.
Υπάρχουν πρόσθετες τεράστιες δαπάνες που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και τις δικαιολογείτε τώρα, όπως είναι οι φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ, τα τέλη κυκλοφορίας που τετραπλασιάστηκαν. Έχουμε καθυστέρηση στην καταβολή των πρόωρων συντάξεων. Στις παραμονές των εκλογών του 2000 είχατε πει στους αγρότες να κάνουν αιτήσεις για πρόωρες συντάξεις, αλλά τις πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων. Ακόμη, έχετε καθυστέρηση στα έργα υποδομής για το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται ακόμη. Δεν έχουν γίνει ακόμα οι διαχειριστικές αρχές.
Με τους τραγικούς χειρισμούς σας αδικήσατε τους βαμβακοπαραγωγούς. Έχασαν χρήματα από παραχθείσες ποσότητες. Τους εμφανίσατε ακόμη και ως παραβάτες. Εγκαταλείψατε τους κτηνοτρόφους. Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά; Κάποια απ' αυτά, αν όχι όλα, θα έπρεπε να τα παραδεχθείτε. Χρειαζόμαστε βασικές υποδομές για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο. Είναι ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι κίνδυνοι και να καταβάλλονται άμεσα οι αποζημιώσεις. Χρειάζονται έργα για την πρόληψη της λειψυδρίας, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά φράγματα και υδατοδεξαμενές. Ο κόσμος έχει παράπονο ότι έργα γίνονται μόνο στην Αθήνα.
Ίσως και εσείς το έχετε συνειδητοποιήσει και το έχετε πει στην Κυβέρνησή σας, αλλά δεν ξέρω γιατί συνεχίζετε αυτό το βιολί. Χρειάζονται γεωπόνοι και τεχνικοί σύμβουλοι να είναι δίπλα στον αγρότη και όχι εδώ στην Αθήνα. Όταν γίνονται οι προκηρύξεις για γεωπόνους, όλοι βλέπουμε ότι πάνε στο Υπουργείο Γεωργίας. Υποχρεωτικά να πάνε στην επαρχία και αν θέλουν. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και για τη συμπίεση του κόστους παραγωγής. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτά και έχουν να κάνουν με την τιμή των καυσίμων, το ρεύμα και το φόρο κυρίως για τη μεταβίβαση της αγροτικής γης, τις οικοδομικές άδειες και τόσα άλλα.
Δεν νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή σφάλουμε και κάνουμε λαϊκίστικη πολιτική. Νομίζω ότι μεταφέρουμε αυτούσια τα προβλήματα του κάθε αγρότη και είμαι βέβαιος ότι αν κάνετε μία περιοδεία στην επαρχία, κύριε Υφυπουργέ, θα τα διαπιστώσετε, θα τα ακούσετε και θα τα δείτε ιδίοις όμμασι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο κ. Φωτιάδης.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Γκαίτε έλεγε ότι κάθε νέα γνώση αφαιρεί μια σταγόνα από τον ωκεανό της άγνοιάς μας. Δυστυχώς φεύγοντας από τη Βουλή δεν νοιώθω ότι είχα αυτή την ευτυχία όσον αφορά την ενημέρωσή μου. Μάλιστα αρχίζω να πιστεύω ότι θα πάω στην επαρχία μου και θα ξεχάσω την αποστολή που έχω σαν γεωπόνος αντικρύζοντας αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν θα επανέλθω σε αυτά που είπαν οι συνάδελφοί μας. Θα πω μόνο ότι οι φάκελοι των νέων αγροτών κατατέθηκαν το περασμένο φθινόπωρο, πήγαν στους αρμόδιους φορείς, πήγαν στο Υπουργείο και τώρα δεν ξέρει κανείς από τους νέους αγρότες, τι μέλει γενέσθαι και τι θα γίνουν αυτοί που θα απορριφθούν και δεν ξέρουν για ποιο λόγο.
Σχέδια βελτίωσης. Διανύουμε τον τρίτο χρόνο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου 2002-2006 και ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει τα σχέδια βελτίωσης για την ελληνική γεωργία. Ο Υπουργός Γεωργίας είχε δώσει δίμηνη παράταση ώστε να μπορέσουν κάποιοι αγρότες να υποβάλουν κάποια σχέδια βελτίωσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα είναι η πολυπλοκότητα των διαδικασιών, τα αμέτρητα δικαιολογητικά, το μπλέξιμο των φορολογικών δηλώσεων και οι έννοιες "βιώσιμη" ή "λιγότερο βιώσιμη" εκμετάλλευση που έχει θέσει το Υπουργείο Γεωργίας.
Ουσιαστικά όλες αυτές οι προϋποθέσεις δημιουργούν ανυπέρβλητα εμπόδια στους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και παράλληλα έχουμε και προβλήματα από τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα συναφή μηχανήματα και άλλου είδους προϊόντα που έχουν άμεση σχέση με τους αγρότες και δεν ξέρουν τι θα απογίνουν, διότι οι υποχρεώσεις τους μεγαλώνουν συνεχώς.
Ξεκίνησε η συγκομιδή των ροδακίνων στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί σας ενημερώνω, κύριε Υπουργέ, πουλάνε με 0,40 ευρώ, δηλαδή 136 δραχμές, και αν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος παραγωγής είναι 75-80 δραχμές το κιλό και το κόστος μεταφοράς, τυποποίησης και προμηθειών άλλα τόσα, διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν να πουλάνε αυτοί με τέτοιες τιμές; Μήπως υπάρχει κάποιος λόγος και αυτοί πριμοδοτούνται ή βοηθούνται από τα κράτη τους; Για κοιτάξτε το αυτό.
Μιλήσατε για επιδοτήσεις. Εγώ σας πληροφορώ ότι πριν από είκοσι πέντε χρόνια όταν εμένα ο πατέρας μου με έστειλε στο πανεπιστήμιο, που είχε τέσσερα παιδιά, σας λέω ότι με είκοσι πέντε στρέμματα ροδακινιές, όχι μόνο σπούδασε τα παιδιά του, αλλά κατάφερε να είναι εντάξει στην κοινωνία, όπως και όλοι οι παραγωγοί. Και σήμερα ένας παραγωγός που διαθέτει είκοσι πέντε - τριάντα στρέμματα ροδακινιές, όχι μόνο δεν μπορεί να συντηρήσει την οικογένειά του αλλά δεν μπορεί να σπουδάσει και τα παιδιά του και χρωστάει και στην Αγροτική Τράπεζα. Έχω την αίσθηση ότι ωραιοποιούμε ορισμένα πράγματα που πρέπει κάποια στιγμή να τα δούμε διαφορετικά.
Ζητήσαμε από την πολιτεία να καλύψει ένα μέρος των μεταφορικών που είναι πολύ υψηλό ιδιαίτερα στους Νομoύς Ημαθίας και Πέλλας, γιατί, όπως ξέρετε, για να φύγει το ροδάκινο μετά το εμπάργκο της Γιουγκοσλαβίας που κλείσανε τα σύνορά τους οι άνθρωποι, είναι ακόμα μεγαλύτερο το κοστολόγιο μεταφοράς και δεν έχουμε καμιά απάντηση. Βέβαια υπήρξαν υποσχέσεις προεκλογικά.
Και έρχομαι στα ΠΣΕΑ, που είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Από το 2000 υπάρχουν απλήρωτες στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας παραγωγές, όπως σπαράγγια, μήλα, κεράσια, αχλάδια, δαμάσκηνα κ.λπ. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν αποζημιωθεί. Και ερωτώ: Πώς θα συντηρήσουν αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι παραγωγοί τις οικογένειές τους; Πώς θα καλλιεργήσουν αυτοί οι άνθρωποι σήμερα τις παραγωγές τους, τη στιγμή που αφ' ενός μεν χρωστούν και αφ' ετέρου δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα εφόδιά τους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Φωτιάδη, παρακαλώ ολοκληρώστε. Ο χρόνος σας τελείωσε.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το μισό λεπτό ήδη το πήρατε. Θα σας δώσω μισό λεπτό ακόμη και τελειώστε.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Ένα σημαντικό στοιχείο. Πριν από δύο χρόνια ήλθε ο κύριος Υπουργός στο Νμό Ημαθίας και υποσχέθηκε ότι θα τα πάρουν. Έξι μήνες μετά τις θεομηνίες και δυστυχώς ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα, ούτε από πλευράς των ΠΣΕΑ ούτε και ήλθε κανείς εκεί με τον ΕΛΓΑ να δει τι ακριβώς μέλει γενέσθαι με τα κτήματα που έχουν καταστραφεί. Πότε θα γίνουν οι μετεγκαταστάσεις των πτηνοτρόφων, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή υποφέρουν;
Δυστυχώς, κυρία Πρόεδρε, είναι τόσα πολλά τα προβλήματα που δεν επαρκεί ο χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ε, πείτε τα στον Kοινοβουλευτικό Eκπρόσωπο.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Ή πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο ψαλμός του Δαυίδ "Θού, κύριε, φυλακή τώ στόματί μου και θύραν περιοχής περί τα χείλη μου" για να είμαστε εντάξει με όλους. Ψαλμός 140 παράγραφος 3.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Κοντός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, εάν ήταν εδώ οι αγρότες και άκουγαν πριν από λίγο τον Υπουργό Γεωργίας της Ελλάδας να παρουσιάζει αυτήν την ωραιοποιημένη εικόνα για την ελληνική γεωργία, θα απορούσαν. Ή ο Υπουργός ζει σε άλλη χώρα ή αυτοί ζουν σε άλλη χώρα. Διότι να γνωρίζεις τη σκληρή πραγματικότητα της υπαίθρου και να λες ότι όλα πάνε καλά, αυτό, κύριε Υπουργέ, είναι λαϊκισμός. Δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν είχαμε καθυστέρηση στις επιδοτήσεις όταν όλοι οι αγρότες στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση πληρώθηκαν οι επιδοτήσεις. Και δεν μπορείτε να θεωρείτε ως επιτυχία του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πληρώθηκαν την τελευταία ημέρα οι καθυστερήσεις και χωρίς να δίνετε στοιχεία. Αν έχετε στοιχεία, δώστε τα, κύριε Υπουργέ. Οι επιδοτήσεις για τα δημητριακά, οι στρεμματικές, μέχρι τα Χριστούγεννα πόσο τοις εκατό είχαν πληρωθεί σε σχέση με την προηγούμενη εσοδεία; Δώστε και τη βιομηχανική τομάτα. Μη σας παραπληροφορούν με στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι όλα πάνε καλά. Έχουμε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και το ξέρετε.
Βέβαια φαίνεστε ανακόλουθος και με τον ίδιο σας τον εαυτό. Διότι μας είπατε εδώ πριν από λίγο ότι είστε χαρούμενος και ικανοποιημένος από τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μα, εσείς πριν από ένα μήνα λέγατε ότι δεν είστε ικανοποιημένος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το είπατε εδώ σε αυτήν την Αίθουσα. Τελικά είστε ή δεν είστε; Εμείς είμαστε βέβαιοι ότι δεν είστε ικανοποιημένος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως δεν είναι και όλοι οι αγρότες. Όλοι έχουν προβλήματα. Δέκα ημέρες έκανα στον ΟΠΕΚΕΠΕ να πάρω πληροφορίες για κάποια στοιχεία που ήθελα για την Ξάνθη. Μία μου έλεγαν ότι είναι σε σεμινάριο, μία ότι έχουν έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία ότι δεν είναι εκεί οι αρμόδιοι. Πληροφορίες ζητούσαμε και μας λέτε τώρα κατατίθεται ο φάκελος και σε δεκαπέντε ημέρες ολοκληρώνεται; Του ΟΠΕΚΕΠΕ λάθη ήταν στον έλεγχο. Άλλες δισκέτες στείλατε στις διευθύνσεις Γεωργίας, με άλλη δισκέτα έγινε ο έλεγχος. Μα, τι πράγματα είναι αυτά;
Πέρα από αυτό, θέλω να πω ότι μιλήσατε και για το βαμβάκι. Είναι δυνατόν να έχετε εκτελέσει την ελληνική βαμβακοπαραγωγή, ο κ. Ανωμερίτης να υπέγραψε καταστροφικό κανονισμό να έχει τιναχθεί όλη η βαμβακοπαραγωγή στον αέρα και να μας λέτε εδώ στη Βουλή ότι δεν ευθύνεστε για την κακή πορεία του ελληνικού βαμβακιού;
Είπατε βέβαια και για τον καπνό κάποια στοιχεία ότι πήγαν 8% πάνω οι τιμές. Δεν μας είπατε τίποτα, κύριε Υπουργέ, για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος. Ξέρετε πολύ καλά, επειδή γνωρίζω το προϊόν εγώ, ότι είχαμε μία αύξηση στον καπνό, που οφείλεται καθαρά στη διεθνή συγκυρία. Καμία χείρα βοηθείας δεν δώσατε, κύριε Υπουργέ, εσείς. Απεναντίας, δεν κάνατε τίποτα για τις προσμίξεις, δεν κάνατε τίποτα για τα μεγάλα χρέη κάποιων καπνεμπορικών εταιρειών που δημιουργούν ανισορροπία στην αγορά του καπνού και δεν κάνατε τίποτα, έτσι ώστε να αναβαθμίσετε ποιοτικά το προϊόν.
Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας. Όμως, για την "ταμπακιέρα" δεν είπατε τίποτα. Πείτε μας αν έχετε πάρει ένα μέτρο μείωσης του κόστους παραγωγής των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι όχι μόνο δεν πήρατε μέτρα, αλλά απεναντίας βάζετε πρόσθετες επιβαρύνσεις στους αγρότες.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι κάνετε λάθος. Λαϊκισμός δεν είναι όταν κάποιοι με στοιχεία αναφέρονται στην πραγματικότητα και καυτηριάζουν λάθη, παραλείψεις και αβελτηρία. Λαϊκισμός είναι αυτό που κάνετε εσείς, όταν παραπληροφορείτε με πλασματικά στοιχεία διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και όταν γνωρίζοντας την πραγματικότητα δεν παίρνετε κανένα μέτρο ή δεν έχετε την πολιτική βούληση και το σθένος να πάρετε κάποια μέτρα που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Εξαντλήθησαν οι δευτερολογίες.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για να δευτερολογήσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Για να μην υπάρχουν προβλήματα από τα στοιχεία που επικαλεσθήκατε κατά τις τοποθετήσεις σας, θα καταθέσω για τα Πρακτικά τον πίνακα με την πορεία των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μπορούμε να έχουμε και σε επόμενη επερώτηση κατατεθειμένα στοιχεία. Έχετε κάθε δυνατότητα να ελέγξετε αυτά τα στοιχεία.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Αργύρης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Το δεύτερο για το οποίο θα ήθελα να μιλήσω, για να τελειώσω, είναι το θέμα των στοιχείων. Είναι αδιανόητο να διαφωνούμε για τέτοια πράγματα Ο συνάδελφος κ. Κοντός πριν έκανε μια μεγάλη προσπάθεια. Δεν μπορούσε να αμφισβητήσει ότι αυξήθηκαν τα καπνά κατά 8%. Εμείς δεν κάναμε τίποτα. Ό,τι γίνεται, γίνεται μόνο του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Δεν κάνατε τίποτα. Φταίει η διεθνής συγκυρία, κύριε Υπουργέ. Το ξέρετε πολύ καλά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Απλώς το λέω, μόνο και μόνο για να μην υπάρχουν αυτές οι αντιρρήσεις.
Τώρα θέλω να αναφερθώ στο θέμα των πληρωμών. Υπάρχει φάκελος που έχει πληρότητα και δεν τον πληρώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Φυσικά, όχι. Αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, από πού αποδεικνύεται αυτό το πράγμα; Θα πάρω τους νομούς για τους οποίους τοποθετηθήκατε.
Δράμα: Κύριε Παπαδόπουλε, η Δράμα στις 22/12/2001 από τις έξι χιλιάδες εξακόσιες ογδόντα έξι αιτήσεις είχε δύο χιλιάδες οκτακόσιες εξήντα τρεις με πρόβλημα. Γιατί σήμερα μόνο διακόσιες εβδομήντα μία έχουν πρόβλημα; Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έκαναν λάθος. Το διόρθωσαν και οι δύο χιλιάδες οκτακόσιες εξήντα τρεις αιτήσεις που είχαν πρόβλημα σήμερα έγιναν μόλις διακόσιες εβδομήντα μία.
Να πάω στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπα και πριν, από τις δεκαεννιά χιλιάδες εξακόσιες ενενήντα αιτήσεις στις 22/12/2001 οκτώ χιλιάδες διακόσιες είκοσι μία είχαν πρόβλημα. Γιατί σήμερα είναι πέντε χιλιάδες; Αυτό σημαίνει ότι τρεις χιλιάδες διόρθωσαν. Άρα, είχαν λάθη και διόρθωσαν.
Να προχωρήσω στην Καβάλα. Από τις έξι χιλιάδες επτακόσιες αιτήσεις στις 22/12/2001 δύο χιλιάδες είχαν λάθη. Σήμερα είναι μόνο δεκαέξι. Αυτό τι δείχνει; Ότι είχαν λάθη και τα διόρθωσαν.
Να πάω και στην Ξάνθη, στον αγαπητό συνάδελφο, κ. Κοντό. Από τις έξι χιλιάδες διακόσιες εβδομήντα τέσσερις αιτήσεις προς ενίσχυση οι δύο χιλιάδες τριακόσιες ογδόντα έξι είχαν λάθη. Γιατί σήμερα είναι μόνο επτά;
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Στις Σέρρες;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ξέρετε πολύ καλά τι έγινε στις Σέρρες, γιατί ήρθε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου. Καθίσαμε, λοιπόν, στο τραπέζι και είδαμε ότι υπάρχουν προβλήματα, λάθη χαρτογραφικά, τα οποία έπρεπε να διορθωθούν.
Υπήρχαν δύο λύσεις. Η μία λύση ήταν να πληρώσουμε τα λάθη και να πληρώσουμε καταλογισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η άλλη λύση ήταν να διορθώσουμε τα λάθη και να μην πληρώσουμε καταλογισμούς και επιπλέον να αποδώσουμε τις επιδοτήσεις σε αυτόν που ανήκουν. Καταθέτουμε για τα Πρακτικά το συγκεκριμένο πίνακα, ακριβώς για να δείτε την πορεία των διορθώσεων, που δείχνει αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Αργύρης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Γι' αυτό που λέτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν κάνει τίποτα. Εγώ, όπως είπα και πριν, είμαι ευχαριστημένος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γιατί στην εννεάμηνη θητεία του επέδειξε προσαρμοστικότητα και πάνω απ' όλα έχει και μνεία, προς όφελος του ΟΠΕΚΕΠΕ και της χώρας, ότι καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες και για τα στοιχεία που δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι πιθανόν από εδώ και πέρα θα εκλείψουν και οι καταλογισμοί, γιατί έχουμε απόλυτα συμμορφωθεί προς αυτό.
Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση για το αν θα πληρώσουμε ή όχι τις αποζημιώσεις, θέλω να πω το εξής: Αγνοείτε, λοιπόν, ότι υπάρχουν νομοί που πληρώθηκαν από τις αποζημιώσεις; Εδώ μπροστά σας είναι ο κ. Δαβάκης από τη Λακωνία. Δεν πληρώθηκαν οι παραγωγοί για τις ζημιές που υπέστησαν τα εσπεριδοειδή;
Δεν πληρώθηκαν οι παραγωγοί από την Αργολίδα που υπέστησαν τις ζημιές στα εσπεριδοειδή; Δεν πληρώθηκαν οι παραγωγοί από την Άρτα που υπέστησαν ζημιές; Επίσης, πρέπει να σας πω...
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: ...... (Δεν ακούστηκε)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Να τελειώσω, κύριε Παπαδόπουλε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Μεγάλη βραδύτητα, κύριε Υπουργέ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Όπου υπάρχει ευθύνη του ΕΛΓΑ ή των υπηρεσιών της χώρας, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Επίσης αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι, από τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί το 2001, έχουν καταβληθεί όλες οι αποζημιώσεις αυτού του χρόνου, εκτός από τις ζημιές από τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα, που σε ορισμένους νομούς έχουν πληρωθεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Δεν πληρώθηκαν στην Ημαθία.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Ούτε στις Σέρρες.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Πού δεν πληρώθηκαν, κύριε συνάδελφε; Η Ημαθία έχει πληρωθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, μην κάνετε ερωτήσεις στους συναδέλφους, διότι θα σας απαντούν.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Αλλά η Ημαθία ζήτησε να μη γίνει ο έλεγχος στο φυτικό κεφάλαιο τη συγκεκριμένη περίοδο. Αλλά είναι γεωπόνος και δεν έπρεπε να τα λέει αυτά.
Ζήτησαν οι παραγωγοί λοιπόν να γίνουν οι εκτιμήσεις αργότερα, όταν θα υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί να φαίνεται στο δένδρο η ζημιά που έχει υποστεί.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Να αναφερθείτε στα ΠΣΕΑ του 2000.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν επιτρέπω διακοπή, κύριε Φωτιάδη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Φωτιάδη, σας παρακαλώ. Ο Υπουργός δεν επιτρέπει διακοπές.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Να αναφερθείτε στα ΠΣΕΑ του 2000.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη. Καμία λέξη, σας παρακαλώ. Παρακαλώ, καθίστε. Δεν δέχεται ο Υπουργός διακοπή.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύρια Πρόεδρε, θα ήθελα να μου κρατήσετε το χρόνο.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Το χρόνο να σας τον δώσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη. Παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν δικαιούστε εσείς ως γεωτεχνικός να μπερδεύετε τα πράγματα. Είναι άλλο οι αποζημιώσεις...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Μην απαντάτε ευθέως, κύριε Υπουργέ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Είναι άλλο οι αποζημιώσεις του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και άλλο η ηρτημένη εσοδεία της κάθε παραγωγής. Σταματήστε, σας παρακαλώ.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Εγώ αναφέρθηκα στα ΠΣΕΑ του 2000.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Σταματήστε, σας παρακαλώ. Έλεος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Να μη γράφονται στα Πρακτικά όσα λέει ο κ. Φωτιάδης.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Τα αυτονόητα μέχρι ένα σημείο μπορεί να τα αποδεχτεί κάποιος. Δεν μπορεί να υπερασπίζεται κάθε μέρα τα αυτονόητα. Είναι δύσκολο αυτό.
Προχωρούμε λοιπόν στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έχουμε πει ότι γίνονται οι εκτιμήσεις. Ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει όλες τις αποζημιώσεις, αυτές που υπάρχουν στον Κανονισμό περί αποζημιώσεως του ΕΛΓΑ. Όλες, εκτός από τη θεομηνία που υπέστησαν οι παραγωγοί.
Πάμε τώρα στο θέμα των ΠΣΕΑ. Ακούστηκε εδώ με μεγάλη ευκολία το τι γίνεται στα ΠΣΕΑ. Έχω εδώ μπροστά μου έναν πίνακα. Ο πίνακας τι λέει; Θα τον καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής σε άλλη μου τοποθέτηση προς το κλείσιμο. Λέει ότι έχουμε υποβάλει πρόγραμμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις, στο φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο, όσον αφορά άλλες περιπτώσεις: ξηρασία, πλημμύρες και όλες αυτές τις ζημιές στις οποίες έχουμε βάλει κατά καιρούς προγράμματα.
Δεν υπάρχει καμία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γρηγορότερα από δύο χρόνια. Δεν υπάρχει απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γρηγορότερα από δύο χρόνια! Γιατί εγκαλείτε την ελληνική Κυβέρνηση ότι δεν πληρώνει τα χρήματα αυτά; Και σε μία περίπτωση που πληρώσαμε -στις πυρκαγιές- με απόφαση της Κυβέρνησης, μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πληρώσαμε.
Μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με έγγραφο γιατί πληρώσαμε προκαταβολή πριν ακόμα πάρουμε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ευθύνη της ελληνικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας γιατί δεν πληρώνονται οι αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ;
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Το ξέρετε πολύ καλά. Εσείς να το δείτε αυτό, κύριοι συνάδελφοι. Μιλάτε συνέχεια για την κακή Δημόσια Διοίκηση της χώρας, για τη διαφθορά της Δημόσιας Διοίκησης της χώρας, αλλά αγνοείτε τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κάνει δύο χρόνια να απαντήσει.
Αντί να γίνετε σύμμαχος της Κυβέρνησης και των παραγωγών για τις καθυστερήσεις, εσείς απαλλάσσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση που κάνει δύο χρόνια να απαντήσει και λέτε πάντα ότι φταίει το Υπουργείο Γεωργίας. Θα καταθέσω λοιπόν τον πίνακα που δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απάντηση γρηγορότερα από δύο χρόνια. Επίσης θα δείτε ότι υποβάλαμε προγράμματα κατά το 2001 και τώρα μας ζητάνε εξηγήσεις, μετά από ένα χρόνο.
Όταν βλέπουν λοιπόν ότι εκπληρώνεται ο χρόνος των δεκαοχτώ μηνών που πρέπει να απαντήσουν υποχρεωτικά, την τελευταία στιγμή μας ζητούν έγγραφα για να δώσουμε νέες διευκρινίσεις και απαντήσεις. Ξέρετε γιατί γίνεται αυτό; Γιατί έχουμε υποβάλει πολλά προγράμματα.
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Γιατί συμβαίνει αυτό;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ενώ εσείς μας εγκαλείτε συνέχεια ότι δεν υποβάλλουμε προγράμματα, μας δημιουργούν πρόβλημα τα πολλά προγράμματα που έχουμε υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Γι' αυτό είμαστε τελευταίοι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Τελειώσαμε λοιπόν με το συγκεκριμένο ζήτημα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα γι' αυτά που εγκρίθηκαν και δεν πληρώθηκαν ακόμη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Επίσης, μια κουβέντα για τους καταλογισμούς. Δεν ξέρω γιατί επικαλείστε τους καταλογισμούς. Για τους καταλογισμούς, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε και οι δυο την ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθήσαμε ένα σύστημα το οποίο δεν είναι συμβατό με τους κανονισμούς πολλές φορές και το κάναμε κάτω από το φόβο του πολιτικού κόστους. Εμείς είπαμε όχι, τέλος σ' αυτήν την τακτική και γι' αυτό είδατε ότι οργανώσαμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον οποίο εσείς σήμερα μας λέτε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
Επειδή όμως μιλάτε επιλεκτικά, θα ήθελα να πω ότι είχε κατατεθεί και την προηγούμενη φορά εδώ ότι 67,5 δισεκατομμύρια είναι οι καταλογισμοί από το '90 μέχρι το '94. Δεν είναι της δικής σας θητείας; Τα κάνατε όλα ρόδινα; Εκτός αν τότε δεν τα κάνατε καλά και τώρα θα τα κάνετε καλύτερα. Είναι ο τρόπος που καταβάλαμε τις ενισχύσεις, μόνο που τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πολύ πιο σκληρή, πολύ πιο απαιτητική και είναι, αν θέλετε, αυτή που σήμερα μας αναγκάζει να κάνουμε αυτό που κάνουμε και θεωρώ ότι είναι το σωστότερο. Γι' αυτό λοιπόν, επειδή μιλάτε για διορθώσεις, θα πρέπει να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας δίνει τη μάχη για αυτές τις δημοσιονομικές διορθώσεις και είναι και σε διμερείς συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι αν θέλετε παρήγορο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται και ελέγχει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και βλέπει τα δείγματα αυτά της σωστής λειτουργίας και λέει ότι πιθανόν από το 2001 να μην έχουμε καμία διόρθωση. Αυτό δείχνει το σωστό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Μας υπέβαλαν πρόστιμο 340 δισεκατομμύρια...
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Να τελειώσω με τις επιδοτήσεις, γιατί θεωρώ ότι βάλατε γενικότερα ζητήματα. Έχω την εντύπωση, αγαπητοί συνάδελφοι -και το κάνατε και πριν και το κάνετε συνέχεια- ότι δημιουργείτε μονίμως μια σύγχυση. Δημιουργείτε μια σύγχυση στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας ενοχοποιώντας την Κυβέρνηση ότι καταστρέφει την ελληνική γεωργία και προσπαθείτε να ακυρώσετε μονίμως όποια προσπάθεια κι αν καταβάλλεται για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Βγαίνει λοιπόν αβίαστα το συμπέρασμα, με αυτά που μας κατηγορείτε και μας χρεώνετε, ότι είμαστε σε λάθος δρόμο, ότι ο προσανατολισμός μας είναι τελείως λαθεμένος. Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής προσανατολισμού ή είναι ο μόνος δρόμος να κινηθούμε πάνω σε τρεις, αν θέλετε, ράγες του οχήματος που λέγονται ΠΟΕ, GATT προηγούμενα, Κοινή Αγροτική Πολιτική ουσιαστικά, "Ατζέντα 2000" κι επίσης το συμφέρον του Έλληνα παραγωγού; Αν, λοιπόν, διαφωνείτε ότι αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο κινούμεθα, τότε είναι σίγουρο ότι είμαστε σε πολύ διαφορετικό δρόμο.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Οι Αμερικανοί έδωσαν 67% αύξηση στις επιδοτήσεις...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριε Τζαμτζή.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Πρέπει να καταλάβουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και είναι αδιανόητο για ζητήματα που έχουμε κοινές θέσεις να προσπαθούμε να βρούμε τα διαφορετικά πράγματα. Είναι σίγουρο ότι το μόνο που θα κάνουμε είναι να δημιουργούμε σύγχυση στον ελληνικό αγροτικό κόσμο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από αυτή ή δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα διαφορετικό από αυτό.
Έχετε διαφωνήσει πολλές φορές σ' αυτές τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις; Νομίζω ότι αυτήν την επερώτηση έπρεπε να την κάνει το Κομμουνιστικό Κόμμα και να μας εγκαλείτε εσείς γι' αυτό το πράγμα. Αν θέλετε να συζητήσουμε για την ταχύτητα του τρένου, πολύ ευχαρίστως να ακούσουμε και για την τακτική, να ακούσουμε ότι πράγματι πιθανά η ταχύτητα του τρένου έπρεπε να είναι πολύ πιο γρήγορη ή ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή ότι γίνονται σταθμοί που επιβραδύνουν, αν θέλετε, τον τελικό προορισμό του τρένου. Αυτό, λοιπόν, δεν γίνεται με εσάς, εσείς δεν κάνετε κάτι τέτοιο.
Και να φέρω ένα παράδειγμα. Εγώ υπηρετώ αυτό τον χώρο όχι γιατί βρέθηκα από γονείς αγρότες, αλλά συνεχίζω να έχω αυτό το επάγγελμα και να είμαι εν ενεργεία αγρότης. Θυμάμαι πάντα αυτή την τακτική, που λέγατε πάντα ότι το ζήτημα της ελληνικής γεωργίας είναι το κόστος παραγωγής, τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και το ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα. Ξέρετε πόσο συμμετέχουν στο κόστος παραγωγής όλα αυτά που λέτε κύριοι συνάδελφοι, εκτός από την εντατική καλλιέργεια, δηλαδή τα θερμοκήπια; 2%. Πόσο θα το συμπιέσεις αυτό το 2%; Σας ακούω κάθε μέρα και το λέτε, το λέει ο κ. Έβερτ με τις ντιρεκτίβες, το επαναλαμβάνετε κι εσείς. Αν θέλετε λοιπόν, η συμμετοχή στο κόστος της παραγωγής αυτών που λέτε, εκτός τα θερμοκήπια, είναι 2%. Πόσο θα συμπιέσετε το κόστος παραγωγής σ' αυτά;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Μα, αυτό που λέτε τώρα στέκει; Σοβαρά μιλάτε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Εσείς μπορείτε να το αναλύσετε, κύριε συνάδελφε, άμα δεν στέκει.
Άρα η λύση, αγαπητοί συνάδελφοι....
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Κύριοι συνάδελφοι, εγώ κατανοώ τη δυσκολία σας και την αδυναμία σας...
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Όταν ένα βυτίο κάνει 40 χιλιάδες δραχμές, τι μας λέτε για 2%;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Τζαμτζή, σας παρακαλώ.
Συνεχίστε, κύριε Υπουργέ, χωρίς ρητορικά ερωτήματα προς τους συναδέλφους.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Δεν απαντώ στους συναδέλφους. Εγώ απλώς απαντώ στις θέσεις των συναδέλφων. Νομίζω δε,ότι τεκμηρίωσα με τον καλύτερο τρόπο πως αυτήν τη στιγμή εκείνο που για την ελληνική γεωργία έχει μεγάλη σημασία είναι ο προσανατολισμός της.
Αυτός ο προσανατολισμός εξαρτάται από βασικούς παράγοντες. Ένας παράγοντας είναι η νοοτροπία. Εάν, λοιπόν, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να γίνει κυβέρνηση κάθε μέρα "λαϊκίζει" κατ' αυτόν τον τρόπο και προσπαθεί να πείσει τους αγρότες ότι το εισόδημά τους είναι αυτή η συγκεκριμένη τακτική και η πολιτική της καθυστέρησης των επιδοτήσεων -και πως, εάν δεν υπήρχε η καθυστέρηση των επιδοτήσεων, η ελληνική γεωργία θα ήταν σε καλύτερη μοίρα- καταλαβαίνετε ότι αυτό το κόμμα απομακρύνει τον παραγωγό από τη σωστή -αν θέλετε- θέση και άποψη εκείνης της τακτικής να διαμορφώσει προϊόντα που θα αντέχουν στον ανταγωνισμό και στην αγορά.
Αυτό πρέπει να το πούμε στον παραγωγό. Μπορεί να μην του αρέσει. Μπορεί την πρώτη φορά να ακούγεται άσχημα στον παραγωγό, αλλά είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια. Γι' αυτό, λοιπόν, σας λέω, όπως και προηγουμένως, ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διαμορφώνουμε τέτοιες συνθήκες -δηλαδή σύγχυση- στον Έλληνα αγρότη.
(Στο σημείο αυτό κυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υπουργέ, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
Ακούστηκαν εδώ κάποιες θέσεις για τις καθυστερήσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Νομίζω πως σ' αυτήν την Αίθουσα έχουμε πει πολλές φορές ότι πράγματι υπήρξαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, καθώς επίσης και στα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας.
Όμως είμαι σίγουρος πως γνωρίζετε ότι έχουν ενεργοποιηθεί και τα τέσσερα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας. Και έχουν ενεργοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο που μπορούμε σήμερα να λέμε ότι η εκταμίευσή τους θα είναι γρήγορη. Εκείνο δε που έχει μεγάλη σημασία είναι το πώς ακριβώς θα εκμεταλλευθούμε αυτήν την εκταμίευση, το πώς δηλαδή θα παράγουμε τέτοια προϊόντα που θα αντέχουν τον ανταγωνισμό και θα είναι -αν θέλετε- εκείνα τα προϊόντα που θα πείθουν τον καταναλωτή για την ποιότητα.
Ολοκληρώνω με ένα παράδειγμα. Υπήρξε καμία διατροφική κρίση που είχε ως αφετηρία την Ελλάδα; Σας πληροφορώ, λοιπόν, ότι σε όλες αυτές τις συζητήσεις, που γίνονται για τις διατροφικές κρίσεις δεν υπήρξε καμία κρίση και κανένα προϊόν ή φορτίο που να είχε απορριφθεί ούτε από τις πιο δύσκολα ελεγχόμενες αγορές όπως είναι η Αμερική και ο Καναδάς. Και όμως καθημερινά ακούμε εδώ συζητήσεις για τα δικά μας προϊόντα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Καλούμαστε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, πρώτον, να υπερασπιστούμε τα προϊόντα μας, δεύτερον, αυτά τα προϊόντα να είναι τέτοια που να αντέχουν τον ανταγωνισμό και, τρίτον, να πείσουμε τους αγρότες ότι πρέπει να ακολουθήσουμε έναν τέτοιο δρόμο.
Μπορεί να είναι δύσκολος δρόμος, αλλά είναι εκείνος ο δρόμος που, όπως έχω πει πολλές φορές, κάπου θα μας οδηγήσει. Θα μας οδηγήσει, δηλαδή, σ' έναν αγρότη που θα μπορεί να δουλεύει στην περιφέρεια, να κάνει αυτό το δύσκολο επάγγελμα, αλλά να είναι υπερήφανος ότι μπορεί σίγουρα να παράγει προϊόντα που θα του δίνουν ένα εισόδημα ικανοποιητικό για τον ίδιο και για την οικογένειά του.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Σαλαγκούδης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία του κυρίου Υφυπουργού να υποστηρίξει μια αποτυχημένη πολιτική, που κρατά εδώ και είκοσι χρόνια. Φοβούμαι ότι οι τρεις απουσίες του κυρίου Υπουργού οφείλονται σ' αυτόν το λόγο και στην αδυναμία.
Επίσης αναφέρομαι στο γεγονός ότι για δεύτερη φορά δεν έρχεται ούτε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλειοψηφίας, διότι αισθάνεται αδύναμος να στηρίξει την κυβερνητική πολιτική, γιατί θα τον ακούσουν στην περιοχή του οι αγρότες.
Έτσι προτιμά να αφήνει τους Υφυπουργούς να κάνουν απελπισμένες προσπάθειες για να υποστηρίξουν μια τελείως αποτυχημένη αγροτική πολιτική, που πράγματι -όπως έχω πει- έχει οδηγήσει τους αγρότες στην ανέχεια, στη φτώχεια, που κυριολεκτικά μαραζώνει την ύπαιθρο και που συνεχώς προσθέτει ολοένα και περισσότερους στις στρατιές των ανέργων που από την ύπαιθρο συρρέουν στις πόλεις.
Θα ήθελα να αναφερθώ στα όσα είπε ο κύριος Υφυπουργός στη δευτερολογία του. Τα σημειώνω εδώ με τη σειρά, όπως τα είπε, και θα προσπαθήσω να απαντήσω σε μερικά σημεία του.
Υπάρχουν φάκελοι -λέει- που δεν πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Και ήθελε με αυτό να μας πει για όλες τις καθυστερήσεις. Τόνισα προηγουμένως ότι οι διευθύνσεις γεωργίας της νομαρχίας βεβαίως έχουν καθυστερήσεις, αφού είπα προηγουμένως ότι δεν έχουν την αντίστοιχη στελέχωση και εκπαίδευση για να κάνουν τις συγκρίσεις και τους ελέγχους.
Απευθυνόμενοι σε μένα μου έλεγαν ότι μας ζητούν να γίνουμε τοπογράφοι. Έ, δεν είμαστε τοπογράφοι. Είμαστε οικονομολόγοι, γεωπόνοι, κτηνίατροι. Δεν είμαστε τοπογράφοι. Και η Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας δεν βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση με τους χάρτες και τους πίνακες που έχει.
Και μας ρώτησε: Υπάρχουν φάκελοι που δεν πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ; Μας είπε ο κύριος Υφυπουργός ότι τέλειωσαν και οι ενστάσεις του 2001. Πληρώθηκαν όμως, κύριε Υφυπουργέ; Το θέμα δεν είναι αν τέλειωσε ο έλεγχος των ενστάσεων του 2001. Σήμερα έχουμε Ιούνιο και, όπως ξέρω, στο λάδι δεν έχουν πληρωθεί οι ενστάσεις παρά του ότι οι φάκελοι είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού έχουν ελεγχθεί και ολοκληρωθεί όλες οι ενστάσεις του 2001, κατά δική σας δήλωση. Δεν είναι μόνο του 2001, αλλά είναι και μερικοί που είναι από το 2000 και από το 1999. Μην έρχεσθε, λοιπόν, να μας λέτε τέτοια πράγματα.
Έχουμε τον πίνακα που μας καταθέσατε εδώ με τις πληρωμές των επιδοτήσεων και την πορεία των πληρωμών για να δούμε κατά πόσο ανταποκρίνονται αυτά στην αλήθεια. Εύχομαι αυτήν τη φορά να είναι έτσι, όχι τίποτα άλλο, δεν θέλω σεβασμό προς εμάς, αλλά σεβασμό προς το Κοινοβούλιο που πρέπει ως κόρη οφθαλμού να προστατεύουμε το κύρος του. Γι' αυτό μίλησα στην πρωτολογία μου εν πολλοίς και νομίζω ότι δεν χρειάζεται πάλι να μιλήσω και πιστεύω να ευαισθητοποιηθεί τουλάχιστον το Υπουργείο Γεωργίας που έχει ακούσει εδώ, αλλά και το Προεδρείο για να ελέγχει την Κυβέρνηση, ούτως ώστε τα στοιχεία που κατατίθενται εδώ με ευλάβεια να είναι σωστά για να ενημερώνεται με την αλήθεια ο ελληνικός λαός. Γιατί από εδώ πρέπει να μαθαίνει την αλήθεια, μια και δεν έχει τόση εμπιστοσύνη από αυτά που λέγονται δημοσίως και έχετε δημιουργήσει την αναξιοπιστία του πολιτικού κόσμου ακριβώς επειδή έχετε τεράστια διαφορά μεταξύ έργων και λόγων.
Προηγουμένως μου απαντήσατε μόνο για τους καταλογισμούς, για τις επιπλέον πληρωμές των επιδοτήσεων, αλλά εγώ σας ρώτησα εάν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθυστέρηση πληρωμής των επιδοτήσεων από το 1994 και μετά. Και μη μας φέρνετε το παράδειγμα ότι το 1990, 1991 και 1992 είχαμε αντίστοιχα τέτοια φαινόμενα. Είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981. Επί οκτώ χρόνια είχαμε μία κυβέρνηση η οποία έλεγε ότι θα φύγω, θα μείνω στην ΕΟΚ, θα κάνω ειδική σχέση τύπου Γιουγκοσλαβίας, τύπου Σουηδίας κλπ. Εν πάση περιπτώσει, μετά το 1986 αρχίσατε να πιστεύετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τελικώς λίγα ήταν τα χρόνια, τρία-τέσσερα, ήρθαν και τα δικά μας μετά που βελτιωθήκαμε και λειτουργήσαμε αρκετά το σύστημα, αλλά από το 1994 μέχρι το 2002 είναι άλλα οκτώ χρόνια. Μη μας λέτε ότι πρέπει να είμαστε στην ίδια κατάσταση και να συγκρινόμαστε με το τι γινόταν το 1990 που οι επιδόσεις μας ήταν καλύτερες από αυτές που είναι σήμερα και ότι έγιναν πολύ αυστηροί οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ναι, αλλά και εμείς είχαμε χρόνο να δημιουργήσουμε τους αντίστοιχους μηχανισμούς, ώστε ούτε καταλογισμούς να έχουμε, ούτε να επιβάλλονται κυρώσεις, αλλά ούτε και να χάνουμε πάρα πολλές από τις επιδοτήσεις τις οποίες -δυστυχώς- δεν παίρνουμε και θα αναφερθώ γι' αυτές παρακάτω.
Μας μιλήσατε όμως και για τα ΠΣΕΑ, ότι κάνει δύο χρόνια να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτήν τη θεομηνία είχατε τη διαβεβαίωση και το Ο.Κ. για 50 δισεκατομμύρια και από εκεί και πέρα, θα σκεφτόταν και μετά από δύο χρόνια θα σας απαντούσε φυσικά για τα υπόλοιπα, εφόσον οι ζημιές τότε κοστολογούνταν ότι ξεπερνούσαν τα 200 δισεκατομμύρια. Αλλά για 50 δισεκατομμύρια έχετε πράσινο φως. Γιατί δεν ξεκινάτε μ' αυτά; Τότε λέγατε ότι μέχρι το Μάιο θα πληρωθεί το 50% και συμπεριλαμβάνατε και αυτές τις ζημιές από τη θεομηνία, και στο φυτικό και στο ζωικό κεφάλαιο, ακόμη και στις εγκαταστάσεις που τότε είχαν υποστεί από τα χιόνια καταρρεύσεις ορισμένων μονάδων, κτηνοτροφικών κτιρίων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να καθυστερεί τόσα χρόνια -και γι' αυτό ίσως να έχουν να πληρωθούν τα ΠΣΕΑ της Ημαθίας από το 2000- γιατί και εσείς καθυστερείτε να δώσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σας καθυστερούν και "ρίχνετε" τις ευθύνες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στις ενώσεις, στους αγρότες και σε όσους είναι υπεύθυνοι, μέχρι να φθάσει ο φάκελος συμπληρωμένος -όπως είπατε- στον ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι και εσείς αργείτε να στείλετε τους φακέλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και, από εκεί και πέρα, να "μετράνε" και οι αντίστοιχες προθεσμίες ελέγχου των συμπληρωμένων φακέλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να έρθουν επιτέλους σε μας τα χρήματα.
Τουλάχιστον, όσο εξαρτάται από εμάς και από την ελληνική Κυβέρνηση, σ' αυτό το σημείο σας ελέγχουμε, ώστε να επισπεύσετε τις διαδικασίες. Από 'κει και πέρα, καλούνται όλοι οι Ευρωβουλευτές μας να δώσουν μάχη και προς όφελος της χώρας μας, αλλά και με σκοπό να λειτουργεί με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μας είπατε, όμως, ότι υπάρχει άλλη πολιτική και, επειδή τελειώνει ο χρόνος μου, θα ήθελα ν' αναφερθώ στο σημείο αυτό. Ναι, κύριε Υπουργέ, υπάρχει άλλη πολιτική και σας την έχουμε αναφέρει πολλές φορές εδώ. Όμως, για να εφαρμόσει κανείς αυτήν την πολιτική, χρειάζεται να πιστεύει στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Ο κ. Δρυς είπε στους αγρότες να "τα βγάλουν πέρα" μόνοι τους και ο κ. Σημίτης ξεκίνησε πρώτος -ως Υπουργός Γεωργίας τότε- την κακή ουσιαστικά αγροτική πολιτική που οδήγησε τη γεωργία μας στο σημερινό της επίπεδο.
Αν υπάρχει βούληση, τότε θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλά στον αγροτικό τομέα! Πρώτα απ' όλα χρειάζεται να αποφασίσουμε ότι στον αγροτικό τομέα πρέπει να δώσουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Χρειάζεται να δούμε ότι αυτός ο τομέας πρέπει να στηριχθεί, για να πείσουμε τον κόσμο να παραμείνει στην ύπαιθρο. Μπορούμε να δώσουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό σε πολλές δράσεις, οι οποίες δεν αντίκεινται στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πραγματικά, μπορούμε να κάνουμε εθνική αγροτική πολιτική μέσα στα πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να λειτουργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση που χρειάζεται η γεωργία μας για να μεταλλαχθεί. Πράγματι, μπορούμε να θέσουμε ένα βασικό στόχο, ώστε κανένα από τα αγροτικά μας προϊόντα να μη φεύγει από τα σύνορα της χώρας μας, αν δεν βάλουμε σ' αυτό τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία.
Επί είκοσι χρόνια δεν λειτουργήσαμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, οι εξαγωγές μας είναι φθίνουσες και το αγροτικό εμπορικό ισοζύγιό μας εδώ και δύο - τρία χρόνια έχει φθάσει στο σημείο να είναι αρνητικό. Σήμερα, μάλιστα, έχει φθάσει να υπερβαίνει το τρομακτικό ύψος των τετρακοσίων δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου, αν θέλουμε να μιλήσουμε με το παλαιό νόμισμα!
Εκεί έχουμε καταντήσει την ελληνική γεωργία, επειδή ακριβώς δεν λειτουργήσαμε με κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ακόμα και σήμερα τα προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δεν είναι προσανατολισμένα προς εκείνες τις κατευθύνσεις, όπου έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και όπου μπορούμε να βάλουμε στα αγροτικά μας προϊόντα αυτήν την προστιθέμενη αξία -όπως σας είπα προηγουμένως- με στόχο να γίνουμε οι τροφείς της Ευρώπης με τα καλύτερα ποιοτικώς παραγόμενα στον ευρωπαϊκό χώρο προϊόντα που διαθέτουμε.
Επιτέλους πρέπει να βάλετε ένα φιλόδοξο στόχο, σαν και αυτούς που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή προστιθέμενη αξία. Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα δίνουν προστιθέμενη αξία, θα απασχοληθούν πάρα πολλοί από τους αγρότες που σήμερα προστίθενται στις στρατιές των ανέργων. Βάλτε ένα στόχο, ώστε να ενισχύσουμε τη βιομηχανία τροφίμων!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Σαλαγκούδη, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Βάλτε ένα στόχο, ώστε να ενισχύσουμε τη γεωργία μας που μπορεί να μας δώσει ποιοτικά προϊόντα! Βάλτε ένα στόχο, ώστε μέσα από τον προϋπολογισμό να ενισχύσουμε και να δημιουργήσουμε μονάδες που θα μπορούν να κάνουν ποιοτικό έλεγχο του εδάφους ή των προϊόντων, για να μπορούν οι αγρότες να διαθέτουν συμβούλους προκειμένου να παράγουν ποιοτικά προϊόντα.
Πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσουμε διαφορετική πολιτική, η οποία και το αγροτικό εισόδημα μπορεί να αυξήσει και την αγροτική οικονομία της χώρας μας να ωφελήσει σημαντικά. Το ζητούμενο είναι η πολιτική μας να στηρίξει τον κόσμο της υπαίθρου -πρόβλημα το οποίο γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονο- για την πορεία μας ως χώρα στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω ορισμένες διευκρινίσεις. Νομίζω ότι όσον αφορά στο θέμα της απουσίας του Υπουργού -το είπα και στην έναρξη της ομιλίας μου- ξέρετε ότι εκείνος βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και αμέσως μετά για τη Σύνοδο στη Ρώμη. Άρα, λοιπόν, δεν απουσιάζει. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι μία υποχρέωση που δεν μπορεί να αναβληθεί.
Μη χρησιμοποιείτε, επομένως, την απουσία ως επιχείρημα. Ξέρετε πολύ καλά ότι και στην προηγούμενη συζήτηση, όταν γινόταν συζήτηση των επερωτήσεων, ο Υπουργός ήταν ξανά σε Συμβούλιο Υπουργών.
Το ξέρετε λοιπόν πολύ καλά και δεν είναι ευθύνη του Υπουργού.
Αναφέρατε κάποια πράγματα, παρ' ότι σας έδωσα διευκρινίσεις ότι δεν υπάρχει φάκελος που να καθυστερεί η πληρωμή του, ενώ έχει πληρότητα. Σας έφερα μάλιστα το παράδειγμα της περιφέρειάς σας. Ξεκίνησαν με το να έχουν λάθος οκτώ χιλιάδες δηλώσεις και σήμερα έχουν διορθωθεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Μα, κύριε Υφυπουργέ....
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύριε Σαλαγκούδη, σας παρακαλώ.
Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνεται έτσι η συζήτηση κάθε φορά. Εγώ δεν διέκοψα κανένα, όταν μίλαγε.
Επίσης, υπάρχουν περιοχές -ο κ. Κοντός, αφού είπε για την Ξάνθη, μετά έλειπε- που σχεδόν μηδενίστηκαν αυτά τα λάθη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Πότε μηδενίστηκαν;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύριε Κοντέ, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κατέθεσα φάκελο. Κατέθεσα πίνακα. Να τον πάρετε να τον διαβάσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Τι θα γίνει, κύριε Κοντέ; Σας παρακαλώ. Πείτε τα στον κ. Σαλαγκούδη που έχει δικαίωμα τριτολογίας, αν υπάρχει λόγος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Λέει ανακρίβειες, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ποια είναι η ανακρίβεια, κύριε Κοντέ; Είχατε λάθος. Δεν είναι 22 Ιανουαρίου, αλλά 22 Δεκεμβρίου. Στις 22 Δεκεμβρίου υπήρχαν δυόμισι χιλιάδες εκμεταλλεύσεις, οι οποίες είχαν λάθη. Γιατί έγιναν μόνο δεκαεπτά τώρα;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Τα λάθη πού οφείλονταν, κύριε Υφυπουργέ;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Εσείς να μου πείτε, κύριε Κοντέ. Στη νομαρχία και στην ένωση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Στον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλονταν.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Στον ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλονταν, κύριε Κοντέ; Στη νομαρχία οφείλονταν...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ να μη γράφεται στα Πρακτικά ό,τι λέει ο κ. Κοντός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ, κύριε Κοντέ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Αφού με προκαλείτε θα σας πω ότι οφείλονται στη νομαρχία που ελέγχετε και στην ένωση που ελέγχετε. Εκεί οφείλονται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υπουργέ, μετριάστε τον τόνο σας, για να μην προκαλείτε αντιδράσεις. Κάντε μου τη χάρη. Απευθυνθείτε προς την Αίθουσα και όχι προς τον κ. Κοντό.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Υπάρχει τώρα το ζήτημα του αν μπορούν ή δεν μπορούν οι νομαρχίες. Γιατί ορισμένες νομαρχίες μπορούν και ορισμένες άλλες δεν μπορούν; Υπάρχει μία κακή νοοτροπία. Είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να εναρμονιστούμε με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επιδοτήσεις. Οι επιδοτήσεις κάθε μέρα μπαίνουν στο στόχαστρο, έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και σας είπα ότι παρ' ότι είναι το 1% του ακαθάριστου προϊόντος των μελών-κρατών έχουν μπει στο στόχαστρο. Γι' αυτόν λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να εναρμονιστούμε. Και αυτό κάνουμε. Διαλέγουμε αυτό το δρόμο ο οποίος είναι μονόδρομος.
Λάδι και επιδοτήσεις. Εξήγησα και πριν -και μάλιστα το είπα και στον κύριο συνάδελφο, ο οποίος νομίζω ότι με ρώτησε για τη Λακωνία- ότι όλες οι πληρωμές για τις προκαταβολές του λαδιού που δεν υπάρχει ημερομηνία -η λήξη της ημερομηνίας για να πληρωθεί το λάδι είναι η αρχή της περιόδου του έτους FEOGA, δηλαδή τον Οκτώβριο- έχουν δοθεί. Υπήρχαν μόνο τρεισήμισι χιλιάδες ενστάσεις. Έχουν εκδικαστεί, έχουν κοπεί εντάλματα και φεύγουν τα εντάλματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να πάνε....
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Μέχρι στιγμής λεφτά δεν έχει πάρει ο αγρότης. Μη δημιουργείτε εντυπώσεις.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κύριε Δαβάκη, είμαι σαφής. Θα το διαπιστώσετε και νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλές φορές συζητήσεις και από όσα πράγματα σας έχω πει δεν υπάρχει κάτι που δεν ισχύει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχουν πάρει λεφτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Λέω λοιπόν ότι έχουν κοπεί εντάλματα, έχουν ετοιμαστεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι ενστάσεις του 2001 και θα σταλούν στην τράπεζα για τους προσωπικούς λογαριασμούς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Μακάρι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Ρωτήσατε αν έχουμε καταλογισμούς από την καθυστέρηση των πληρωμών. Θα σας πω ότι δεν έχουμε καταλογισμούς από την καθυστέρηση των πληρωμών. Έχουμε καταλογισμούς από την εφαρμογή της καταβολής των ενισχύσεων από το 1981 μέχρι σήμερα.
Θα πρέπει να σας πω γι' αυτά που λέτε, κύριε Σαλαγκούδη, γι' αυτά τα χρόνια που θα φύγουμε, θα έρθουμε και δεν θα φύγουμε, ότι οι καταλογισμοί ήταν μόνο 16.500.000.000. Την περίοδο τη δική σας, τη θητεία σας που τη θεωρείτε πολύ λίγη έφθασαν οι καταλογισμοί στα 67.000.000.000. Επίσης για όλη την άλλη περίοδο υπάρχουν καταλογισμοί 87.000.000.000 και υπάρχει αυτήν τη στιγμή η αμφισβήτησή μας, η διαπραγμάτευσή μας με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ποσά, τα οποία αυτήν τη στιγμή προσπαθεί να καταλογίσει στη χώρα μας. Αυτή είναι η κατάσταση.
Λέτε ότι δεν πάρθηκαν οι αποζημιώσεις. Θα πρέπει να πω λοιπόν ότι σε ορισμένους νομούς έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Δεκεμβρίου. Ανέφερα τα εσπεριδοειδή και τις ζημιές από τη ζωική παραγωγή.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: ΕΛΓΑ είναι τα εσπεριδοειδή.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Στο θέμα των αποζημιώσεων στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, παρ' ότι έχουμε καταθέσει το φάκελο -σας είπα πριν για τη γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και καταθέτω τώρα αυτό που δεν κατέθεσα πριν- στις 29.2.2000, εγκρίθηκε μόλις στις 25.3.2002.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Ευάγγελος Αργύρης καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Όλες, λοιπόν, εδώ οι εγκρίσεις, δηλαδή και οι πέντε εγκρίσεις, έχουν όλες δύο έτη καθυστέρηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά μετά από δύο χρόνια. Εκεί εντάσσονται, αν θέλετε, και πολλές καθυστερήσεις, οι οποίες υπάρχουν.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Οι διευθύνσεις γεωργίας λένε άλλα πράγματα. Μη λέτε ψέματα. Προς Θεού!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Αφήστε με να ολοκληρώσω, κύριε συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριε Τζαμτζή.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Εσείς μιλάτε με κραυγές και εμείς με νούμερα και ενέργειες.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Εμείς μιλάμε με πραγματικά στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υφυπουργέ, ολοκληρώστε, γιατί έχετε ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κυρία Πρόεδρε, με εμποδίζουν να ολοκληρώσω την ομιλία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υφυπουργέ, συνεχίστε και ολοκληρώστε την ομιλία σας. Δεν σας εμποδίζουν να ολοκληρώσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Κατανόησα την αδυναμία σας, γιατί πλέον πρέπει να απαντήσετε στα στοιχεία που δίνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Αφήστε το διάλογο, κύριε Υφυπουργέ. Πείτε αυτά, που θέλετε να πείτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Η έγκριση είναι μετά από δύο χρόνια.
Σας είπα και πριν, γιατί αναφερθήκατε στο αν θα πληρώσουμε τις προκαταβολές ή όχι, ότι η ελληνική Κυβέρνηση ήδη έχει δεσμεύσει χρήματα, για να πληρώσει τις αποζημιώσεις. Μας εγκαλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δώσαμε τις προκαταβολές από τις πυρκαγιές. Μας εγκαλεί δηλαδή, γιατί πληρώσαμε προκαταβολικά, πριν ακόμα έρθει η έγκριση για τις πυρκαγιές, που ξέρετε πολύ καλά ότι ισχύει η προθεσμία των δεκαοκτώ μηνών. Πριν από τη συμπλήρωση των δεκαοκτώ μηνών στέλνουν ένα έγγραφο και ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις. Είναι ο πίνακας που κατέθεσα πριν από λίγο.
Κλείνω λοιπόν με το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κάνω έκκληση πλέον, γιατί θεωρώ ότι είναι το πιο πρόσφορο που μπορώ να κάνω σ' αυτήν την Αίθουσα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει θητεία εννέα μήνες και έδειξε με το έργο του ότι για το ρόλο, τον οποίον έχει συσταθεί, έχει δείξει αποτέλεσμα. Θέλει τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων. Δεν κάνει να τον πετροβολούμε και να τον αναθεματίζουμε, αφού μάλιστα γεννήθηκε μόλις πριν από εννέα μήνες. Καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια. Αυτήν την προσπάθεια πρέπει να την επαινέσουμε, για να δείξουμε πράγματι ότι αυτό δημιούργημα μας μπορεί να αποδώσει έργο. Αυτό φαίνεται από τις καταβολές και τις πληρωμές, που έκανε.
Έχετε πει πολλές φορές και το λέμε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να κλείσετε την ομιλία σας, γιατί έχετε φτάσει ήδη τα οκτώ λεπτά. Με όλες αυτές τις διακοπές έχετε ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο σας.
Σας παρακαλώ πολύ να ολοκληρώσετε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ (Υφυπουργός Γεωργίας): Σας είπα, λοιπόν, στο κλείσιμο αυτού του έλεγχου, που κάνετε προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Γεωργίας, ότι υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που μπορείτε πράγματι να ασκήσετε την κριτική σας, η μπορεί να είναι και σκληρή και να αποδώσει έργο.
Πρέπει, όμως, να περιφρουρήσουμε και εμείς και εσείς αυτόν τον Οργανισμό που είναι για την πληρωμή των επιδοτήσεων. Πρέπει οι επιδοτήσεις να δίνονται με σωστό τρόπο και σε χρόνο, που θα είναι αποδοτικές.
Μην ξεχνάτε ότι αυτός ο οργανισμός έχει στα χέρια του με τις πληρωμές το 50% του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη. Άρα, λοιπόν, χρειάζεται τη συμπαράσταση και τη βοήθεια όλων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά των συνεδριάσεων της Τρίτης 28 Μαΐου 2002 και της Τετάρτης 29 Μαΐου 2002 και ερωτάται το Σώμα αν επικυρούνται.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Συνεπώς τα Πρακτικά της 28ης και 29ης Μαΐου επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση της υπ' αριθμόν 36/18.1.2002 επερωτήσεως Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικώς με τις επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21.45΄, λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Τρίτη 11 Ιουνίου 2002 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 10-6-2002 ΣΕΛ.
PDF:
syn06-10-02.pdf
Επιστροφή