ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΙΑ, Σύνοδος: Α' (Συνέχιση Ολομέλειας), Συνεδρίαση: ΡΑ΄ 25/01/2005

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ΄
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005

ΘΕΜΑΤΑ

Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τη δανειοδότηση της εταιρίας «Κρόνος Α.Ε.- Σφαγεία Νομού Ηρακλείου», σελ.
β) Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων σχετικά με την υλοποίηση των έργων βιολογικού καθαρισμού στους Δήμους Μοιρών και Γουβών του Νομού Ηρακλείου, σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
α) Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και αγοράς εργασίας», σελ.
β) Συζήτηση και ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και την αποτροπή καταστρατηγήσεων κατά τη διαδικασία σύναψης δημοσίων συμβάσεων», σελ.
γ) Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων: «Ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών και παροχής συναφών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.

Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ Κ., σελ
ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΒΕΡΕΛΗΣ Χ., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Χ., σελ.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Μ., σελ.
ΓΚΑΤΖΗΣ Ν., σελ.
ΖΗΣΗ Ρ., σελ.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ι., σελ.
ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ Σ., σελ.
ΚΑΛΙΩΡΑΣ Η., σελ.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ Α., σελ.
ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ Θ., σελ.
ΛΕΓΚΑΣ Ν., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΑΝΟΣ Σ., σελ.
ΜΠΕΖΑΣ Α., σελ.
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Θ., σελ.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ Α., σελ.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Β., σελ.
ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Β, σελ.
ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ Π., σελ.
ΣΚΡΕΚΑΣ Θ., σελ.
ΣΟΥΦΛΙΑΣ Γ., σελ.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Κ., σελ.
ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ Ι., σελ.
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ Ν., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΑ΄
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2005
Αθήνα, σήμερα στις 25 Ιανουαρίου 2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:30΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Γραμματέα της Βουλής κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Βουλευτή Ηρακλείου, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μαντίνειας Αρκαδίας ζητεί τη φωτεινή σηματοδότηση κόμβων της εθνικής οδού Τριπόλεως – Κορίνθου.
2) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος και το Εργατικό Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου ζητούν να ανακληθεί η τοποθέτηση υπαλλήλου στον ΟΑΕΔ Μεσολογγίου.
3) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΕΡΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Θέρμου Αιτωλ/νίας ζητεί την αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θέρμου.
4) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο καταγγέλλεται η απροειδοποίητη παύση της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Αγρινίου.
5) Οι Βουλευτές κυρίες ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της πολυκατοικίας οδού Διονυσίου Λάττα 10 και Αγ. Ιωάννου περιοχής Αγίου Ιωάννη Βουλιαγμένης ζητούν την επισκευή του κτιρίου.
6) Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί την άμεση προώθηση της τροποποίησης του Π.Δ. 189/78 περί αλιείας στο Θερμαϊκό Κόλπο, θέμα ύψιστης προτεραιότητας για τους πολυάριθμους αλιείς της περιοχής.
7) Οι Βουλευτές κύριος ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ και κυρία ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ και κύριος ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά ζητούν την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.
8) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας ζητεί τη μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της, σε νέο σύγχρονο κτίριο.
9) Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Κάτοικοι Δασοχωρίου Ξάνθης ζητούν να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την εφαρμογή της συνθήκης RAMSAR.
10) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία κάτοικοι περιοχής Αμπελοκήπων Αθηνών ζητούν να καταστεί ο χώρος στο Γουδί, ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο, υψηλού πρασίνου.
11) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητεί την επανεξέταση της χωροθέτησης και λειτουργίας των λατομικών ζωνών στη νήσο Κρήτη.
12) Η Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ – ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης Ατόμων με Αναπηρίες Νομού Εύβοιας ζητεί τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του.
13) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Διπλ. Μηχανικών – Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ζητεί την αποπληρωμή των πιστοποιημένων λογαριασμών των έργων του ειδικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
14) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Επιπλωμένων Διαμερισμάτων Θεσσαλίας – Βορείων Σποράδων και Πηλίου ζητεί την απαλλαγή των μελών της από τις περιβαλλοντικές μελέτες.
15) Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νομού Καρδίτσας ζητεί την άμεση στελέχωση και λειτουργίας της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας.
16) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος των εν Αθήναις Κωνσταντιναίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ» ζητεί την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού στο Διαβολίτσι Μεσσηνίας.
17) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καλαμάτας Μεσσηνίας ζητεί την ενεργοποίηση των λατομικών ζωνών του Νομού Μεσσηνίας.
18) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας ζητεί να μην αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.
19) Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Συνεταιριστικές και Συνδικαλιστικές Οργανώσεις της Θράκης ζητούν την ίση και δίκαιη μεταχείριση των βαμβακοπαραγωγών της Θράκης, όσον αφορά στα παραδιδόμενα κιλά ανά παραγωγό.
20) Ο Βουλευτής Ξάνθης κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Νομού Ξάνθης ζητεί τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ στο Νομό Ξάνθης.
21) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ζητεί την τοποθέτηση καθηγητού της Γερμανικής Γλώσσας στο Εμπειρίκιο Γυμνάσιο Χώρας Άνδρου.
22) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων ζητεί τη δημοπράτηση έργων υποδομής στο Νομό Κυκλάδων.
23) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων ζητεί τη στήριξη και αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών του Νομού Κυκλάδων.
24) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Έπαρχος Άνδρου ζητεί τη χρηματοδότηση της μελέτης του έργου αποκατάστασης του λιμανιού Χώρας ΄Ανδρου.
25) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δ/νση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων ζητεί την αλλαγή των όρων μετάθεσης για τους εκπαιδευτικούς του Νομού Κυκλάδων.
26) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Δρυμαλίας Κυκλάδων ζητεί την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή του.
27) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία φορείς της νήσου Μήλου ζητούν την επέκταση του αεροδιαδρόμου του αεροδρομίου Μήλου.
28) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας νήσου Θήρας ζητεί τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της περιφερειακής δ/νσης τουρισμού Κυκλάδων.
29) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας νήσου Ίου ζητεί τη συνέχιση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων της εταιρείας BLUE STAR FERRIES από και προς τη νήσο Ίο.
30) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης ζητεί την πύκνωση των αεροπορικών συνδέσεων της νήσου Σαντορίνης με το εξωτερικό.
31) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΩΜΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» ζητεί την οικονομική ενίσχυση των δραστηριοτήτων του.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 2146/14.7.04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Ιωάννου Δραγασάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 4037/30.7.04 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές κα Α. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και κ. Γ. Δραγασάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Είναι γνωστό ότι ο κλάδος κλωστοϋφαντουργίας αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής, όπως η Κίνα ή χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του αναπτυξιακού νόμου, υποστηρίζει τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές.
Στα πλαίσια αυτά, οι εταιρείες «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ», «FANCO Α.Ε.», «GALLOP Α.Ε.» του Ομίλου Λαναρά είχαν υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 23Α και 23Β του νόμου 1892/90 και 2601/98. Συγκεκριμένα για την περιοχή της Νάουσας, η εταιρεία «ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ», έχει επιχορηγηθεί δύο φορές στα πλαίσια του 23Β, με συνολικό ύψος επιχορήγησης 1,1 εκατ. Ευρώ (αποφάσεις υπαγωγής: 14617/1058/95 & 25088/288/99 και αποφάσεις ολοκλήρωσης αντίστοιχα: 30369/3642/00 & 20974/1728/03).
Ο Υπουργός
ΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑΣ»
2. Στην με αριθμό 2061/8.7.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μάνου Φραγκιαδουλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 28888/ΔΕ/6390/2.8.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την παραπάνω ερώτηση τoυ Βoυλευτή κ. Μάνου Φραγκιαδουλάκη, για την αποκατάσταση των Νεωρίων Ηρακλείου Κρήτης, σας γνωρίζουμε ότι ο ΟΑΝΑΚ δεν έχει υποβάλει πρόταση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Απλώς, στις εκτιμήσεις του για την κατάρτιση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2005, ο ΟΑΝΑΚ έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του και εκτιμήσεις δαπανών 2004 και 2005 για το συγκεκριμένο έργο.
Προκειμένου, όμως, το έργο αυτό να αξιολογηθεί και να ενταχθεί στο ΠΔΕ 2004 θα έπρεπε, με μέριμνα του ΟΑΝΑΚ, να έχει συμπεριληφθεί σε σχετική πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού λόγω αρμοδιότητας.
Σημειώνεται, πάντως, ότι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και περιορισμένων πιστώσεων του Κρατικού Προϋπολογισμού, δεν είναι δυνατό κατά την παρούσα περίοδο να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ το έργο αυτό.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ»
3. Στην με αριθμό 2142/14.7.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννου Βλατή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 29768/ΕΥΣ/5155/3.8.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την ερώτηση του θέματος σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα υλοποιούνται μέσω δύο κύκλων προκήρυξης στις θεματικές ενότητες της μεταποίησης και του Τουρισμού. Οι πόροι που διατίθενται στις ΜΜΕ μέσω των δύο προκηρύξεων και στις 13 Περιφέρειες της χώρας ανέρχονται σε 255 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικότερα για τη Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας σας γνωρίζουμε ότι στον Α' και Β' Κύκλο ενίσχυσης ΜΜΕ, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 12,3 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει η βούληση περαιτέρω ενίσχυσης των ΜΜΕ με το σχεδιασμό ενός Γ' κύκλου ενίσχυσης με κύρια χαρακτηριστικά την απλοποίηση των διαδικασιών και του θεσμικού πλαισίου υλοποίησης και τη διεύρυνση των δράσεων που θα υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΟΙΟ σε συνεργασία με τις Περιφέρειες βρίσκεται σε διαδικασία εξειδίκευσης και προσδιορισμού των διαθέσιμων πόρων ανά Π.Ε.Π που θα κατευθυνθούν σε ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων ΜΜΕ, οι οποίοι αναμένεται να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη διατήρηση των υφιστάμενων.
Σε ό,τι αφορά το σημείο 3 της ερώτηση ς, σας γνωρίζουμε ότι σε συνέχεια της απόφασης της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000 - 2006, το σύνολο των πρόσθετων πόρων που διατίθενται από την κατανομή των αποθεματικών επίδοσης και προγραμματισμού στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ' ΚΠΣ, κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στην ενίσχυση έργων και δράσεων περιφερειακού χαρακτήρα. Ειδικότερα, αναφερόμενοι στο Π.Ε.Π Δ. Μακεδονίας σας γνωρίζουμε ότι στο πλαίσιο της προβλεπόμενης από τους Κανονισμούς Ε.Ε αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, το Π.Ε.Π Δυτικής Μακεδονίας ενισχύθηκε από την κατανομή των αποθεματικών επίδοσης και προγραμματισμού με επιπλέον πόρους κοινοτικής συνδρομής της τάξης των 18,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Επιπροσθέτως σας γνωρίζουμε ότι για την ενίσχυση της τεχνικής υποστήριξης των φορέων υλοποίησης προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν στους αυξημένους ρυθμούς υλοποίησης των έργων ευθύνης τους, στο πλαίσιο της 5ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 2000 - 2006 αποφασίσθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών, η μεταφορά πόρων κοινοτικής συνδρομής ύψους μέχρι 18 εκ. ευρώ, και από τα δέκα τρία ΠΕΠ και κατά προτεραιότητα από τον άξονα τεχνικής βοήθειας προς το Ε.Π. τεχνική βοήθεια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πρόσλήψη τεχνικών συμβούλων σε όλα τα ΠΕΠ για την υποστήριξη των τελικών Δικαιούχων. Το ύψος των μεταφερόμενων πόρων από κάθε ΠΕΠ προσδιορίσθηκε ανάλογα με το συνολικό ύψος της δημόσιας δαπάνης του κάθε Προγράμματος. Η σχετική προκήρυξη, έλαβε χώρα στις 25/7/2004.
Για τα υπόλοιπα θέματα αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ»
4. Στην με αριθμό 2118/13.7.04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-778/2.8.04 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμ. πρωτ. 2118/13-07-04 που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής κ. Ασημίνα Ξηροτύρη -Αικατερινάρη, κατά το λόγο αρμοδιότητας του ΥΠ.Μ.Ε. και σχετικά με την πολιτική στις σιδηροδρομικές μεταφορές, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:
1. Είναι γνωστό ότι ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο και φιλικότερο για το περιβάλλον μέσο μαζικής μεταφοράς και εξασφαλiζει μετακινήσεις προσφέροντας άνεση και ταχύτητα με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
Το Υπ.Μ.Ε. και ο Ο.Σ.Ε. με στόχο την προσέλκυση επιπλέον επιβατικού και εμπορευματικού έργου και αποβλέποντας στην αποσυμφόρηση των οδικών αξόνων των οποίων οι φόρτοι ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ιδιαίτερα βεβαρημένοι, πραγματοποιεί μεγάλου μεγέθους επενδύσεις στην υποδομή του και το τροχαίο υλικό.
Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Ο.Σ.Ε. προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 9,54 δις για την περίοδο 2003 - 2007, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε και Εθνικούς Πόρους για τον εκσυγχρονισμό τόσο του άξονα ΠΑΘΕ/Π, όσο και του υπολοίπου περιφερειακού δικτύου, (διπλασιασμός γραμμής, ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση με τηλεδιοίκηση, νέο τροχαίο υλικό, κ.λ.π) με αποτέλεσμα την αύξηση των ταχυτήτων, τη μείωση των χρόνων διαδρομής, την αύξηση χωρητικότητας της γραμμής, τη σύνδεση με λιμάνια, το Αεροδρόμιο Αθηνών και ΒΙΠΕ, αποβλέποντας στην μετατόπιση μεταφορικού έργου από το αυτοκίνητο στον σιδηρόδρομο, για λόγους οδικής ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.
2. Το δεύτερο ερώτημα ανήκει στον τομέα ευθύνης του Υπ.ΧΩ.Δ.Ε., προς το οποiο και διαβιβάζουμε την εν λόγω ερώτηση.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ»
5. Στην με αριθμό 2130/13.7.04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-809/2.8.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμ. πρωτ, 2130/13-07-04 που κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής κ. Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κυρώθηκε με τον ν. 2696/99 ( 57 Α'), τα μέτρα που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον καθορισμό των χώρων στάθμευσης και την επιβολή περιορισμών ή απαγορεύσεων κυκλοφορίας ή στάθμευσης λαμβάνονται με αποφάσεις του νομαρχιακού ή δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις αρμόδιες Τεχνικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης.
Κατ' εξαίρεση, και σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, τα παραπάνω μέτρα λαμβάνονται με αποφάσεις των κατά τόπους αρμοδίων Αστυνομικών Διευθύνσεων ή Διευθύνσεων Τροχαίας με βάση μελέτες που έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κυκλοφορίας του Υπ.ΧΩ.Δ.Ε. ή της Περιφέρειας.
Ο Υφυπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ»
6. Στην με αριθμό 2189/15.7.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-810/2.8.04 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 2189/15-7-04, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης, και σύμφωνα με τα παρεχόμενα από τις Εταιρείες «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» και «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ» στοιχεία, σας πληροφορούμε τα πιο κάτω:
1. Το θέμα καταβολής της επιπρόσθετης αποζημίωσης - κινήτρου στους 115 ιπτάμενους χειριστές αεροσκαφών που αποχώρησαν υποχρεωτικά τον Δεκέμβριο του 2003 από την Ολυμπιακή Αεροπορία, εκκρεμεί στα πολιτικά δικαστήρια.
2. Μετά την ως άνω υποχρεωτική αποχώρηση, η Εταιρεία «ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΕΣ» προσέλαβε περιορισμένο αριθμό έμπειρων ιπταμένων χειριστών αεροσκαφών AIRBUS 300-340 και AIRBUS 300-600, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, με σκοπό να απασχοληθούν πρωτίστως ως εκπαιδευτές νεότερων χειριστών της Εταιρείας, προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν ικανότητα ανάληψης καθηκόντων Κυβερνήτη στους συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών.
Ήδη, η εν λόγω εκπαίδευση κατά το μεγαλύτερο μέρος της έχει ολοκληρωθεί και ο αριθμός των προσληφθέντων εκπαιδευτών μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα.
3. Η δαπάνη της προαγωγικής εκπαίδευσης των 45 χειριστών αεροσκαφών τύπου Α-340 και των 12, χειριστών αεροσκαφών 300/600, ανέρχεται στο ποσό των δέκα πέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ περίπου ανά χειριστή.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ Κ. ΛΙΑΠΗΣ»
7. Στην με αριθμό 3934/8-10-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΦΥΠ.Κ.Ε./330/2-11-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της αριθμ. πρωτ. 3934/8-10-2004 ερώτησης του Βουλευτή κ. Στ. Ματζαπετάκη, σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι Προϊστάμενοι των αρμοδίων Κεντρικών και Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ δύνανται να προβαίνουν στις προσλήψεις του αναγκαίου και κατάλληλου ωρομίσθιου προσωπικού, μέσα στα όρια των εγκεκριμένων πιστώσεων για την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 81 του Ν.1958/91 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Π.Δ.99/92 όπως ισχύουν σήμερα και για χρονικό διάστημα 1390 ωρών.
Κατ΄ εξαίρεση για το προσωπικό προγραμμάτων ή έργων που χρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από Διεθνείς Οργανισμούς ή ερευνητικών προγραμμάτων τεχνικής βοήθειας ή για την εκπλήρωση υποχρεώσεων από συμβάσεις με Διεθνείς Οργανισμούς, επιτρέπεται η διάρκεια των συμβάσεων να είναι μέχρι ένα έτος και να ανανεώνεται ή να παρατείνεται έως το τέλος του προγράμματος ή του έργου.
Για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού με την αρ.πρ.ΥΠΠΟ/ΔI0IΚ/Β/72912/1831/24-9-2004 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε η υπέρβαση του ορίου των 1390 ωρών απασχόλησης του εν λόγω προσωπικού μέχρι 510 ώρες για κάθε άτομο εντός του 2004 και σε ποσοστό μέχρι 20% του συνολικά απασχολούμενου σε κάθε Υπηρεσία ωρομίσθιου προσωπικού.
Όσον αφορά στο θέμα των ετήσιων εσόδων του σχετικού ταμείου από τα εισιτήρια και τις πωλήσεις αντιγράφων από την Κνωσό σας πληροφορούμε ότι ο αριθμός των εισιτήριων από τα στοιχεία του ΤΑΠ είναι για το 2003 3.698.515, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις βιβλίων και αντιγράφων 326.747 ΕΥΡΩ.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ»
8. Στην με αριθμό 3931/8-10-04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Νικολάου Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΦΥΠ.Κ.Ε./331/1-11-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της αρ.πρ.3931/8-10-2004 ερώτησης των Βουλευτών κυρίων Ν. Γκατζή και Τάκη Τσιόγκα , σας πληροφορούμε τα εξής:
Η Προγραμματική Σύμβαση για το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου, διάρκειας από 1-10-1994 έως 1-10-2004 προβλέπει ως επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για κάθε έτος το ποσό των 146.735,14 ΕΥΡΩ.
Η Προγραμματική Σύμβαση για τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βόλου, διάρκειας από 1-1-2003 έως 31-12-2007 προβλέπει ως επιχορήγηση του ΥΠΠΟ για κάθε έτος το ποσό των 200.000 ΕΥΡΩ.
Για το 2003 στο Κέντρο Μουσικού Θεάτρου Βόλου έχει καταβληθεί το σύνολο της επιχορήγησης, στη δε Συμφωνική Ορχήστρα έχει καταβληθεί το ποσό των 50.000 ΕΥΡΩ και εκκρεμεί η καταβολή των 150.000 ΕΥΡΩ.
Για το 2004 προχωράει ήδη η επιχορήγηση των προαναφερθέντων οργανισμών με το ποσό των 100.000 Ευρώ, δεδομένου ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την πολιτιστική δραστηριότητα του Βόλου.
Όσον αφορά στο θέμα του ποσού των 20.543 ΕΥΡΩ, για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης στο Μιλάνο το 2001 της Συμφωνικής Ορχήστρας στο επταήμερο του Ελληνικού Πολιτισμού, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού είχε ήδη προχωρήσει την Απόφαση για την πληρωμή του προαναφερθέντος ποσού, αλλά η εκταμίευση της εν λόγω επιχορήγησης δεν κατέστη δυνατή για λόγους που αφορούν τον ίδιο τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό και με καθαρά δική του ευθύνη.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ»
9. Στην με αριθμό 3992/12-10-04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Μαρίας Δαμανάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΦΥΠ.Κ.Ε./352/2-11-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. Πρωτοκόλλου 3992/12-10-2004 ερώτησης της Βουλευτού κ. Μ. Δαμανάκη, σας πληροφορούμε τα εξής:
Δεν υφίσταται Συμβούλιο Κινηματογραφίας. Προφανώς αναφέρεται το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας, το οποίο λόγω λήξης της εργασιακής σχέσης του τέως Συμβούλου Κινηματογραφίας κ. lωάννη Μπακογιαννόπουλου έπαυσε να συνέρχεται σε σώμα από τις 7-3-2004. Σύμφωνα με την αρ. ΥΠΠΟ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/198/64287 Υπουργική Απόφαση η αρμοδιότητα του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας σε ό,τι αφορά τη διαδικασία απονομής των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων συνίσταται στα εξής:
«Σε περίπτωση αμφιβολίας ή αμφισβήτησης των δηλωθέντων στοιχείων για τη χορήγηση πιστοποιητικού Ελληνικής Ιθαγένειας, η Διεύθυνση Κινηματογράφου διαβιβάζει τα σχετικά δικαιολογητικά στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας το οποίο και γνωμοδοτεί σχετικά μετά την παρακολούθηση της ταινίας σε VHS.
Όσον αφορά στο θέμα της διοργάνωσης των Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων έτους 2004, η διοργάνωση εξελίσσεται ομαλά.
Τέλος η απόδοση του 1,5 % των ακαθόριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών καμία σχέση δεν έχει με το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας. Το ανωτέρω θέμα εξετάζει ειδική επιτροπή.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ»
10. Στην με αριθμό 2739/27-8-04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 47759/16-9-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, αναφορικά με οφειλές των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. της χώρας και ειδικότερα αυτών του Ν. Θεσσαλονίκης, που προέρχονται από την διενέργεια απαλλοτριώσεων, σας γνωρίζουμε κατά λόγο αρμοδιότητάς μας, τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις των άρθρων 274 και 275 του Δ.Κ.Κ., ορίζονται ειδικά και περιοριστικά οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση υπέρ των Ο.Τ.Α. και καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία κήρυξης αυτών.
Στην παράγραφο 9 του άρθρου 29 του Ν. 2882/2001 (Κώδικας Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων - Α,17) ορίζονται τα ακόλουθα: « Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που επιβάλλονται: α) για την εφαρμογή σχεδίων πόλεων και την ανάπτυξη οικιστικών περιοχών, β) υπέρ O.Τ.Α. Α' και Β' βαθμoύ… κηρύσσoνται σύμφωνα με τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τις απαλλοτριώσεις αυτές. Για τα μη ρυθμιζόμενα από τις παραπάνω ειδικές διατάξεις ζητήματα εφαρμόζονται συμπληρωματικώς οι διατάξεις του παρόντος κώδικα ».
Περαιτέρω από τις παραγράφους 10 και 11 του αυτού άρθρου του ιδίου Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, προβλέπονται τα εξής: « Διατάξεις μεταγενέστερες της 1ης Φεβρουαρίου 1971 που επιβάλλουν την τήρηση πρόσθετων προϋποθέσεων ειδικώς για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εξακολουθούν να εφαρμόζονται παραλλήλως προς τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 του άρθρου 3 κατά το μέρος που δεν προσκρούουν σε αυτές. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 έως 5 του άρθρου 3 και της προηγούμενης παραγράφου του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται επί των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που μνημονεύονται στην παράγραφο 9 του παρόντος άρθρου, μόνο εφόσον οι ειδικές διατάξεις που ισχύουν για τις απαλλοτριώσεις αυτές δεν ορίζουν το αντίθετο ή δεν ρυθμίζουν διαφορετικά το θέμα ».
Με γνώμονα τις προ μνημονευθείσες διατάξεις και το άρθρο 275 παρ. 10 του Δ.Κ.Κ. μπορεί να τύχει ανάλογης εφαρμογής και η παράγραφος 7 του άρθρου 3 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με την οποία, εφόσον υπόχρεος για την καταβολή της αποζημίωσης είναι το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ., απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου για την έκδοση της πράξης οργάνου για το μέγεθος της δαπάνης και τον τρόπο καλύψεώς της, με μνεία του αντίστοιχου φορέα και του Κωδικού αριθμού εξόδου του οικείου προϋπολογισμού από την εγγεγραμμένη πίστωση του οποίου πρόκειται να καλυφθεί η εν λόγω δαπάνη. Σε περίπτωση που δεν έχει εγγραφεί σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό ή η εγγεγραμμένη έχει εξαντληθεί ή είναι ανεπαρκής, αναγράφεται η πηγή από την οποία θα καλυφθεί η σχετική δαπάνη. Η βεβαίωση αυτή μνημονεύεται υποχρεωτικά στο προοίμιο της πράξης κήρυξης της απαλλοτρίωσης. Τα ανωτέρω απεφάνθη με την αριθμ. 536/2002 ομόφωνη γνωμοδότησή του το Γ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό ΕΣ.Δ.Δ. & Α. και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Περιφέρειες του κράτους με την υπ' αριθμ. 10/7764/19.2.03 εγκύκλιο του Υπουργείου μας.
Είναι σαφές, ότι οι Ο.Τ.Α. οφείλουν, μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και της νόμιμης χρήσης της διακριτικής τους ευχέρειας, αλλά και του σεβασμού στα ατομικά δικαιώματα των δημοτών τους, πριν προχωρήσουν στο δυσμενές διοικητικό μέτρο της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης να έχουν εξασφαλισμένες και τις αντίστοιχες πιστώσεις για την κάλυψη των αποζημιώσεων, λαμβάνοντας υπόψη και την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, στο οποίο προστέθηκε η διάταξη του άρθρου 94 παρ. 4 εδ. γ' , σύμφωνα με την οποία «οι δικαστικές αποφάσεις εκτελούνται αναγκαστικά και κατά του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, όπως ο νόμος ορίζει ».
Παράλληλα τονίζεται ιδιαιτέρως, ότι από την έναρξη ισχύος του Ν. 2539/97 και σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 παρ. 7 αυτού, απαγορεύεται η χρηματοδότηση των ΟΤΑ α' βαθμού με υπουργικές αποφάσεις από πόρους που δεν εντάσσονται στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους ή στους πόρους του ΕΠΤΑ. Βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν.1828/1989), η χρηματοδότηση των ΟΤΑ της χώρας από τους ΚΑΠ, γίνεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση κατανομής αυτών κάθε έτος, ύστερα από πρόταση της ΚΕΔΚΕ. Τα ανωτέρω έχουν γνωστοποιηθεί σε όλες τις Περιφέρειες του Κράτους, με το υπ' αριθμ. 25545/6.6.03 έγγραφο του Υπουργείου μας, προκειμένου αυτές να ενημερώσουν τους O.Τ.Α. χωρικής αρμοδιότητάς τους.
Επισημαίνεται ιδιαιτέρως, ότι το ισχύον Σύνταγμα της Ελλάδας κατοχυρώνει ρητά, τόσο τη διοικητική, όσο και την οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας και δεν επιτρέπει να παρεμποδίζεται η πρωτοβουλία και η ελεύθερη δράση τους εκ μέρους της κρατικής διοίκησης.
Το Κράτος ασκεί εποπτεία επί των αποφάσεων και πράξεων των O.Τ.Α., η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας από τα εξουσιοδοτημένα όργανα της οικείας Περιφέρειας.
Σημειώνεται τέλος, ότι το Υπουργείο μας στα πλαίσια της γενικότερης εξυγίανσης των οικονομικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού εξέτασε το ζήτημα των οφειλών των Ο.Τ.Α., τόσο προς το Ελληνικό Δημόσιο και άλλους φορείς, όσο και προς ιδιώτες, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, προέβη στη δια της νομοθετικής οδού σχετική ρύθμιση, με στόχο την ανακούφιση των Ο.Τ.Α. που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω συσσωρευμένων οφειλών, Έτσι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 19 του Ν. 3242/04, παρέχεται η δυνατότητα στους πρωτοβάθμιους Ο.Τ.Α. της χώρας να συνάψουν δάνειο με ευνοϊκούς' όρους, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να καλύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προήλθαν από τη διενέργεια απαλλοτριώσεων. Ο καθορισμός των κριτηρίων, διαδικασιών και δικαιολογητικών χορήγησης των δανείων έγινε με την αριθμ. 45382/2.9.04 κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκ/σης και Οικονομίας κ Οικονομικών, η οποία έχει αποσταλεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για ενημέρωση των Ο.Τ.Α. χωρικής αρμοδιότητάς τους.
Ο Υφυπουργός
ΑΘ. ΝΑΚΟΣ»
11. Στην με αριθμό 2845/3-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Σούρλα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΤΚΕ/Φ2/19862/20-9-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 2845/3-9-2004, που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής κ. Γεώργιος Σούρλας, σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Φοιτητών, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Μέχρι σήμερα, συστάθηκαν 1054 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), από τα οποία λειτουργούν ήδη 950.
Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα μεγάλο αριθμό και δεν νομίζουμε ότι η χώρα έχει έλλειψη από Κ.Ε.Π.
Το γεγονός ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, που ζητούν για την καλύτερη ενημέρωσή τους να δημιουργηθούν νέα Κ.Ε.Π., δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε αποφάσεις για ίδρυση και άλλων Κ.Ε.Π. που εκτός των άλλων, έχει και σημαντική επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, σε μια δύσκολη περίοδο. Βεβαίως, δεν παραγνωρίζουμε τις ανάγκες για καλύτερη ενημέρωση των φοιτητών μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η ενημέρωση και η βοήθεια των φοιτητών μας, όπως και άλλων κοινωνικών ομάδων, μπορεί να γίνει μέσα από τα ήδη λειτουργούντα Κ,Ε.Π.
Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και η φοιτητική κοινότητα θα κληθούν σύντομα να εκθέσουν τις απόψεις τους και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν, ώστε να συμπεριληφθούν στα προϊόντα των Κ.Ε.Π., για να μπορούν όλοι οι φοιτητές να ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Να είστε βέβαιοι ότι τα λειτουργούντα Κ.Ε.Π., με το δίκτυο ενημέρωσης που διαθέτουν, θα συμβάλουν θετικά στην εξυπηρέτηση των φοιτητών μας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλους τους πολίτες, αλλά και συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι αγρότες.
Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ»
12. Στην με αριθμό 2759/30-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννου Δραγασάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΤΚΕ/Φ2/19718/16-9-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης, με αριθμό 2759/30-8-2004, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Ιωάννης Δραγασάκης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από την Τριμελή Επιτροπή της αριθ. 55/1998 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.), -Το έτος 2004 έχουν εγκριθεί προς πλήρωση, συνολικά, τρεις χιλιάδες επτακόσιες (3.700) θέσεις, διαφόρων ειδικοτήτων, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, Κέντρα Υγείας και Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία της Χώρας. Η κατανομή των παραπάνω θέσεων στους επιμέρους φορείς και κατά συνέπεια και στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας γίνεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όσον αφορά στην περίπτωση εκτάκτων και επειγουσών αναγκών, αυτές μπορεί να καλυφθούν με προσωπικό με σχέση Εργασίας Ορισμένου Χρόνου, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 και 21 του ν.2190/1994.
Κατά τα λοιπά, θα σας ενημερώσει το συνερωτώμενο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ»
13. Στην με αριθμό 2845/3-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Σούρλα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 90855-ΙΗ/16-9-04 έγγραφο από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2845/3.9.04 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Σούρλας, και αφορά στη δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Φοιτητών (Κ.Ε.Φ) σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ήδη λειτουργούν Γραφεία Υποδοχής, στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι νεοεισαγόμενοι φοιτητές για την εξεύρεση καταλύματος.
Το θέμα δημιουργίας Κέντρων Εξυπηρέτησης Φοιτητών άπτεται των αρμοδιοτήτων των ιδίων των Παν/μίων τα οποία θα εκτιμήσουν την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας τους ανάλογα με τη ζήτηση και τις δυνατότητες που υπάρχουν από τα ίδια τα Ιδρύματα.
Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»
14. Στην με αριθμό 2769/30-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννου Μαγκριώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 8192/24-9-04 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμό 2769/30-8-04 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. κ. Γ. Μαγκριώτη σχετικά με τα προβλήματα εργαζομένων της Συνεταιριστικής ΄Eνωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) στη Θεσσαλονίκη, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Η προαναφερόμενη μονάδα επεξεργασίας καπνού, δεν απασχολεί 350 άτομα ως μόνιμο προσωπικό όπως αναφέρεται στη σχετική Ερώτηση, αλλά σαράντα (40) εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και εποχιακούς ως εξής:
Κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο έως Απρίλιο απασχολεί περί τους 30 με 40 εργαζόμενους και από Μάιο έως Σεπτέμβριο περί τα 200 άτομα.
Από τα τηρούμενα στοιχεία στο αρχείο της τοπικής μας υπηρεσίας προκύπτει ότι τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια το συγκεκριμένο υποκατάστημα της ΣΕΚΕ δεν απασχόλησε την τοπική μας υπηρεσία με καταγγελίες εργαζομένων, εργατικών σωματείων ή άλλου είδους προβλήματα.
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία καταγγελία ή αναφορά ή πληροφορία σχετικά με το κλείσιμο της παραπάνω μονάδας ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Σχετικά με τα καταγγελλόμενα, ο Γενικός Διευθυντής του υποκαταστήματος δήλωσε ότι μέχρις στιγμής δεν υπάρχει απόφαση του Δ. Σ για να κλείσει η μονάδα του Ευόσμου.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι η τοπική υπηρεσία του Υπουργείου μας θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή την όλη υπόθεση παρεμβαίνοντας σε θέματα αρμοδιότητάς της, αν αυτά προκύψουν στο μέλλον.
2. Στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει κατ' έτος προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, αφ' ενός επιδιώκοντας τη μετατροπή των παθητικών πολιτικών σε ενεργητικές, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αφ' ετέρου με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικότερες στο σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.
Το τρέχον έτος ο Οργανισμός υλοποιεί σε όλους τους Νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Θεσσαλονίκης, τα παρακάτω προγράμματα:
Α) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 18-64 ετών.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους ηλικίας 18 - 64 ετών εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση ανέρχεται στους 18 μήνες για τις Μ.Μ.Ε. (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και 24 μήνες για τις μεγάλες. Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 18 ευρώ για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (δηλαδή, άτομα κάτω των 25 ετών που δεν έχουν απασχοληθεί για δύο (2) έτη μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άνεργοι άνω των 50 ετών, άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργα, ήτοι για 12 από τους 16 προηγούμενους μήνες πριν την πρόσληψή τους, άνεργοι που ολοκλήρωσαν μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση) και στα 14 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες ανέργων.
Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης (4 ώρες και άνω ημερησίως) η επιχορήγηση ανέρχεται στο ήμισυ των ως άνω ποσών.
Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού τους για ακόμη 6 μήνες οι Μ.Μ.Ε. και 12 μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις (απασχόληση χωρίς επιχορήγηση).
Β) Πρόγραμμα επιχορήγnσnς 7.500 Ν.Ε.Ε.
Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν άνεργοι-ες ηλικίας 18 - 64 ετών για τους οποίους έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει μετά την εξατομικευμένη προσέγγιση και υποχρεωτικά μετά την 1-1-2004.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των ανέργων για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, που ανέρχεται συνολικά στο ποσόν των 8.400 € ανά άτομο και διαρκεί δώδεκα (12) μήνες.
Από τις ως άνω θέσεις:
- Τουλάχιστον 65% θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά:
- άνεργους νέους και νέες ηλικίας 18-25 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι-ες άνεργοι-ες έως 6 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-άνεργους-ες ηλικίας 26-64 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι-ες άνεργοι-ες έως 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Έως 35% θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά:
-άνεργους νέους και νέες 18-25 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι-ες άνεργοι-ες τουλάχιστον 6 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-άνεργους-ες ηλικίας 26-64 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι -ες άνεργοι-ες τουλάχιστον 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
- Το 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.
Γ) Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στον τομέα πληροφορικής επικοινωνιών (ηλεκτρονικής) - stage 2003
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας μέχρι 35 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ ή ισοτίμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής των παρακάτω τμημάτων:
1 α. Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής.
1 β. Άλλων Τμημάτων που έχουν παρακολουθήσει στη Σχολή τους μάθημα Πληρoφορικής ή Ηλεκτρονικής, διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών.
1γ. Άλλων τμημάτων που είναι απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. με πιστοποίηση από τον Ο.E.E.K ή απόφοιτοι Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α΄ και Β΄ κύκλου στον τομέα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής καθώς και όσοι θα προσκομίσουν βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης στην Πληροφορική ή στην Ηλεκτρονική από πιστοποιημένο Κ.Ε.Κ. του Ε.Κ.Ε.Π.Ι.Σ. , διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι οκτώ (8) μήνες, η δε ημερήσια αποζημίωση των υποψηφίων ανέρχεται στο ποσό των 25 € μεικτά, καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ ο οποίος ασφαλίζει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κίνδυνο ατυχήματος.
Δ) Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σε φορείς του τομέα υγείας και πρόνοιας (stage 2003)- β΄ σειρά.
Αφορά ανέργους πτυχιούχους A.E.I.,T.E.I, διπλωματούχους I.E.K., αποφοίτους, Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β΄ Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών.
-Το πρόγραμμα επιχορηγεί πλήρως την προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον, σε Β΄ Σειρά, 2.373 ανέργων, Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι και διπλωματούχους Ι.Ε.Κ, αποφοίτους Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β΄ Κύκλου (και ισότιμων τίτλων σπουδών).
-Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 18 μήνες, η δε ημερήσια αποζημίωση των ασκούμενων ανέρχεται στα ποσά των: 25 € μεικτά για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, και 21 € μεικτά για τους διπλωματούχους I.E.K., αποφοίτους Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου .Η αποζημίωση καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ. Οι ασκούμενοι ασφαλίζονται από τον ΟΑΕΔ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κίνδυνο ατυχήματος.
Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι 35 ετών (γεννημένοι μετά την 1/1/68) οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι. και μέχρι 30 ετών (γεννημένοι μετά την 1/1/73) σι διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ., οι απόφοιτοι Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ.,Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β΄ Κύκλου (και ισότιμων τίτλων σπουδών), να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχουν συμπληρώσει το Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Ειδικά οι άνδρες υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.
Στα ως άνω προγράμματα (NΘE-NEE-STAGE) το 60% των θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες.
Ε) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης.
α) επιχορηγούνται όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους (εγγεγραμμένους στα μητρώα Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ επί 2 μήνες ή επιδοτούμενους) που τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα και μέχρι 5 χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους.
β) η διάρκεια επιδότησης καθορίζεται από 1 έως 60 μήνες.
γ) το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα εργασίας πλήρους απασχόλησης καθορίζεται στα 17,61 € για τους 24 μήνες, και στα 20,54 € για τους επόμενους 36 μήνες. Εάν ο μισθωτός απασχολείται με μειωμένο ωράριο από 4 τουλάχιστον ώρες και άνω ημερησίως, το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 10,27 € για τους πρώτους 24 μήνες και στα 11,74 € για τους επόμενους 36 μήνες.
Το ως άνω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του ΛΑΕΚ.
ΣΤ) Ο ΟΑΕΔ επίσης το τρέχον έτος πρόκειται να υλοποιήσει νέα προγράμματα ήτοι: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων και πρόγραμμα επιχορήγησης Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των ΠΕΠ (Περιφερειακά Προγράμματα).
Ζ) Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση 2000-2006 πρόκειται να αναμορφωθεί με σκοπό να υλοποιηθούν νέα προγράμματα απασχόλησης και να μεταφερθούν αναπορρόφητοι πόροι από το ένα μέτρο στο άλλο. Με τον τρόπο αυτό θα εγκριθούν για τον ΟΑΕΔ και άλλα χρηματικά ποσά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τα οποία θα υλοποιηθούν νέα προγράμματα.
Η) Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3227/09-02-04 και την με αριθμ. 30874/23-0604 Κ.Υ.Α υλοποιείται πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων.
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
15. Στην με αριθμό 2793/1-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 8214/24-9-04 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην αριθμ. 2793/2004 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη, σχετικά με τη διαχείριση του εξοπλισμού του Ολυμπιακού Χωριού και του εξοπλισμού των Σταδίων των Ολυμπιακών πόλεων (Πάτρας, Βόλου, Ηρακλείου), σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Σύμφωνα με τους όρους της από 10-11-1999 σύμβασης που καταρτίσθηκε μεταξύ της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 ΑΕ (ΟΕΟΑ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), ο ΟΕΚ ανέλαβε την υποχρέωση να προβεί σε απαλλοτρίωση της έκτασης στην οποία θα ανεγείρονταν το Ολυμπιακό Χωριό και οι εν γένει εγκαταστάσεις του, να προκηρύξει διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς για την ανάδειξη των αναδόχων, να επιβλέψει την εκτέλεση των έργων που ήταν αναγκαία για την εκπλήρωση του διττού σκοπού της απαλλοτρίωσης (Ολυμπιακοί Αγώνες και δημιουργία πρότυπου οικιστικού πυρήνα) και να τα παραδώσει έτοιμα για χρήση στην ΟΕΟΑ.
Με την σειρά της η ΟΕΟΑ ανέλαβε την υποχρέωση να προβεί με αποκλειστικά δική της ευθύνη και δαπάνες σε προσθήκες και κατασκευές προσωρινού χαρακτήρα, σε επιπλώσεις των οικιών και εν γένει εγκαταστάσεις ελεύθερες στον ΟΕΚ, προκειμένου ο τελευταίος να εγκαταστήσει εκ νέου τους αναδόχους σ΄ αυτές, για να εκτελέσουν τις εργασίες της μεταολυμπιακής προσαρμογής (κατασκευή κουζινών στα διαμερίσματα κλπ).
Σύμφωνα με τα προεκτεθέντα δεν ανήκει στον ΟΕΚ η νομική δυνατότητα λήψης αποφάσεων που να ρυθμίζουν την τύχη του εν γένει εξοπλισμού των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού αλλά στην ΟΕΟΑ.
2. Σχετικώς με την εν γένει φύλαξη των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, μέχρι την απόδοση των εγκαταστάσεων από την ΟΕΟΑ στον ΟΕΚ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30-11-2004, αυτή ανήκει στην ΟΕΟΑ και στους αναδόχους, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη της συντήρησής τους.
Επίσης επισημαίνουμε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η διπλή περίφραξη του Ολυμπιακού Χωριού και τα αυξημένα Αστυνομικά μέτρα φύλαξης τους.
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
16. Στην με αριθμό 2880/6-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μανώλη Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 293/23-9-04 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του αριθ. πρωτ. 2880/06-09-2004 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση του Βουλευτή κ. Μ. Στρατάκη που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Με κοινή Απόφαση Υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίσθηκαν οι κατηγορίες εκείνων των ομάδων ατόμων, οι οποίες δικαιούνται, για λόγους εξυπηρέτησης δημοσίου συμφέροντος, να ταξιδεύουν με έκπτωση στα εισιτήρια των δρομολογημένων πλοίων που εκτελούν ενδομεταφορές στο πνεύμα του άρθρου δεύτερου του ν. 2932/2001 (Α΄/145), με την πρόβλεψη από 1-1-2003 να καταβάλλεται αποζημίωση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες από τους οικείους φορείς μετά από νομοθετική ρύθμιση, χωρίς αυτή ποτέ να πραγματοποιηθεί.
2. Το ΥΕΝ μελετά ήδη τον εξορθολογισμό του συστήματος των εκπτώσεων των ναύλων που ισχύει σήμερα για ορισμένες κατηγορίες επιβατών, ώστε το χρονίζον αυτό πρόβλημα να διευθετηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Πέραν τούτου, κάθε καταγγελία επιβάτη προς την αρμόδια Λιμενική Αρχή για τη μη εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας ερευνάται και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις.
Ο Υπουργός
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
17. Στην με αριθμό 2855/3-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Απόστολου Φωτιάδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 133/16-9-04 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή ότι τα Ειρηνοδικεία: α) Φερών της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Αλεξανδρούπολης και Εφετείου Θράκης και β) Δικαίων της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Ορεστιάδας και του αυτού Εφετείου συστήθηκαν με τα υπ' αριθμ. 202/28-6-1996 και 118/14-3-1986 Προεδρικά Διατάγματα και - από τη σύστασή τους μέχρι σήμερα - ουδέποτε λειτούργησαν ως οργανωμένες υπηρεσίες με Ειρηνοδίκες και λοιπό υπαλληλικό προσωπικό. Οι υποθέσεις της τοπικής αρμοδιότητάς τους εκδικάζονταν από τα Ειρηνοδικεία Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας αντίστοιχα, όπου και κατατίθεντο οι σχετικές αγωγές.
Ενόψει των ανωτέρω, για τα εν λόγω Ειρηνοδικεία δεν μπορεί παρά να ισχύσει ό,τι και για τα υπόλοιπα Ειρηνοδικεία της χώρας, τα οποία ενώ ιδρύθηκαν με Προεδρικά Διάταγματα, ουδέποτε λειτούργησαν και για το λόγο αυτό καταργούνται.
Τέλος, δέον να επισημανθεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 5 του πρόσφατα ψηφισθέντος Ν. 3258/2004 «η τυχόν υπάρχουσα έδρα συμβολαιογραφείου στην έδρα καταργούμενου Ειρηνοδικείου μεταφέρεται στην έδρα του Ειρηνοδικείου στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η πόλη, όπου η έδρα του καταργούμενου. Εάν όμως, ο συμβολαιογράφος της καταργούμενης έδρας επιθυμεί να παραμείνει σ' αυτή, οφείλει να δηλώσει μέσα σ' ένα μήνα από τη δημοσίευση της πράξης κατάργησης της έδρας του Ειρηνοδικείου την επιλογή του αυτή στο οικείο Πρωτοδικείο».
Ο Υπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ»
18. Στην με αριθμό 2820/2-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-13765/23-9-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμό ερώτηση 2820/2-9-04, την οποία κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Φ. Κουβέλης με θέμα «Ανεπαρκείς οι έλεγχοι για την εφαρμογή των κανόνων Υγιεινής στην Αγορά Τροφίμων» και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτoυν στις αρμοδιότητές μας, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Το κράτος δίνει συντεταγμένο τη μάχη για την προστασία της ασφάλειας και υγιεινής της διατροφής των συμπολιτών μας. Επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων με την ανάθεση στον ΕΦΕΤ με Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκκρεμούσε επί 4ετία του συντονισμού όλων των αρμοδίων υπηρεσιών για τον έλεγχο των τροφίμων για την ασφάλεια και την υγιεινή διατροφή.
Ταυτόχρονα προωθείται το Επιχειρησιακό Σχέδιο του ΕΦΕΤ για πλήρη κάλυψη των δεκατριών περιφερειών της χώρας. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ ολοκλήρωσε το πρόγραμμα διατροφικής ασφάλειας των Oλυμπιακών Αγώνων σε όλες τις Ολυμπιακές πόλεις. γεγονός που συνέβαλε στην ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
Οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ καθημερινά επί 24ώρου βάσεως και καθ' όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έλεγχαν τις επιχειρήσεις catering που εφοδίαζαν με τρόφιμα τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, επιτηρoύσαν την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής σε 530 σημεία σίτισης σε 43 αγωνιστικούς και μη χώρους όπου σπίζονταν αθλητές, συνοδοί, διαιτητές, δημοσιογράφoι, προσωπικό του 2004, εθελοντές. θεατές κ.λ.π. Στο ίδιο διάστημα πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 200 δειγματοληψίες σε διάφορα είδη πρώτων υλών διατροφής και έτοιμων γευμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων επιβεβαίωναν την αποτελεσματικότητα της επιτήρησης ή αναδείκνυαν την ανάγκη λήψης επιπλέον άμεσων μέτρων.
Σας επισυνάπτουμε το με αριθ. πρωτ. 12679/13-09-2004 σχετικό έγγραφο του Προέδρου του Ε.Φ.Ε.Τ. κ. Ν. Κατσαρού με συνημμένο το ΦΕΚ 687/Β΄/11-05-2004 το οποίο αναφέρεται στην Κ.Υ.Α. 052/04-05-2004 «Συνεργασία του Ε.Φ.Ε.Τ. με τις Δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των Αρχών πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου» όπου δίδεται απάντηση και στο ερώτημά σας που αφορά τη πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού στον Ε.Φ.Ε.Τ.
Ο Υφυπουργός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
19. Στην με αριθμό 2829/2-9-04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Γεωργίου Ανωμερίτη, Ιωάννου Διαμαντίδη και Παναγιώτου Ρήγα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 292/23-9-04 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του αριθ. πρωτ. 2829/02-09-2004 εγγράφου σας, με το οποίο μας διαβιβάστηκε ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Γ. Ανωμερίτη, Γ. Διαμαντίδη και Π. Ρήγα που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Οι αποφάσεις του ΥΕΝ με αριθμ. πρωτ. 1220.3/10/2002/11-9-2002, 12220.3/11/2002/11-9-2002, 1220.3/12/2002/11-9-2002, 1220.3/13/2002/11-9-2002 και 1220.3/14/2002/11-9-2002 οι οποίες αφορούν στην ίδρυση Λιμενικών Φυλακίων στις νήσους Σίκινο, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια αντίστοιχα, εξακολουθούν να ισχύουν.
2. Παρά τις αυξημένες απαιτήσεις σε προσωπικό του Λιμενικού Σώματος για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού βαθμού ασφάλειας κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, το ΥΕΝ μερίμνησε για την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω Λιμενικών Φυλακίων κατά το χρονικό διάστημα αυξημένης διακίνησης επιβατών και οχημάτων με τα ακτοπλοϊκά πλοία την τρέχουσα θερινή περίοδο. Τα εν λόγω Λιμενικά Φυλάκια επιβλέπονται από την οικεία Λιμενική Αρχή και θα συνεχίσουν να λειτουργούν (πλην του Λιμενικού Φυλακίου Σικίνου) μέχρι την 30-9-2004.
3. Οι παραπάνω Υπηρεσίες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το προσωπικό τους, λειτούργησαν ικανοποιητικά χωρίς να αναφερθούν ιδιαίτερα παράπονα δυσλειτουργίας τους.
4. Όσον αφορά την διακίνηση επιβατών και οχημάτων στα εν λόγω νησιά κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο 2004 επισυνάπτεται σχετικός πίνακας.
5. Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ επιδιώκει την επίλυση των τυχόν προβλημάτων στελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι Λιμενικές Αρχές της χώρας, σε κάθε περίπτωση, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου στους τομείς της δραστηριότητας του Υπουργείου.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΕΝ, εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες και εν όψει της επικείμενης ανακατανομής του προσωπικού ΛΣ μετά την λήξη και των παραολυμπιακών αγώνων, θα μεριμνήσει για την καλύτερη δυνατή στελέχωση των περιφερειακών Υπηρεσιών.
Ο Υπουργός
ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
20. Στην με αριθμό 2004/6-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Βενιζέλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 47/30-7-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της από 6-07-2004 ερώτησης του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, σας γνωρίζουμε ότι η σύμβαση του έργου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού «Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο θεσσαλoνίκης - Βελτιώσεις», ποσού 12.834.840,00 € πλέον ΦΠΑ, υπογράφτηκε στις 24-02-2004, με συμβατική προθεσμία περαίωσης έως 24-10-2004.
Η πρώτη φάση της εργολαβίας, που ήταν οι αποξηλώσεις - καθαιρέσεις δoμικών, υδραυλικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων καθυστέρησε σημαντικά μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση της διοίκησης και των υπολοίπων υπηρεσιών, που φιλοξενούνται στο κτήριο, αλλά κυρίως λόγω της άρνησης των αθλητών, που γυμνάζονταν στον υπόγειo χώρο, να αλλάξουν τόπο εκγύμνασής τους.
Το εργοτάξιo κατέστη «ελεύθερο προς εργασία» στις 19-04-2004, μετά από συντονισμένες εvέργειες και εξασφάλιση χώρου σας εγκαταστάσεις της ΔΕθ Α.Ε. για τους αθλητές και αθλήτριες της γυμναστικής.
Η Υπηρεσία επεξεργάσθηκε με τον αvάδoχo νέο χρονοδιάγραμμα, ώστε στις 24-10-2004 ο αγωνιστικός χώρος και τα αποδυτήρια να είναι έτοιμα και η καθυστέρηση να βαρύνει τους γραφειακούς χώρους, το υπόγειο και τον περιβάλλοντα χώρο.
Σε ό,τι αφορά το έργο «Κατασκευή Κλειστού Γυμναστηρίου Πολίχνης» έχουν υποβληθεί (2) δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στο ΣτΕ από διαγωνιζόμενους, οι οποίες έχουν εκδικαστεί και αναμένονται οι αποφάσεις για να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ»
21. Στην με αριθμό 2147/127/14-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αλέξανδρου Αλαβάνου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1060872/5378/Α0010/29-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της πιο πάνω σχετικής που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος, αναφορικά με θέματα αρμοδιότητάς μας και συγκεκριμένα με την παράνομη χωματερή και καταυλισμό Τσιγγάνων στην λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και την παραχώρηση της έκτασης αυτής, έστω και προσωρινά από την ΚΕΔ κλπ, σας γνωρίζουμε ότι η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ), η οποία έχει τη διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων του Δημοσίου (Ν973/79), μας ανέφερε τα εξής:
Το Β.Κ. 918 δημόσιο ακίνητο είναι παραθαλάσσια έκταση που βρίσκεται στη θέση «Ταμπακαριά», στη χωρική αρμοδιότητα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου. Το ακίνητο καταγράφηκε Ως δημόσιο τον lούνιο του 2000 από την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας, σαν τμήμα αποξηρανθείσας έκτασης της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, με εμβαδόν καταγραφής 83.632 τμ.
Η ανάγκη καταγραφής προέκυψε από την προμελέτη «Οικιστικής αποκατάστασης αστέγων τσιγγάνων» που συντάχθηκε από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και στο τοπογραφικό υπόβαθρο της εν λόγω προμελέτης στηρίχθηκε το διάγραμμα καταγραφής του δημοσίου ακινήτου.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου με το 6018/16-6-2000 έγγραφο αίτημά του προς την ΚΥ Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε την παραχώρηση του ΒΚ 918 δημοσίου ακινήτου για την οικιστική αποκατάσταση των αθιγγάνων της πόλης, μαζί με άλλα οκτώ ακίνητα για άλλες χρήσεις. Το εν λόγω αίτημα διαβιβάστηκε, λόγω αρμοδιότητας, στην ΚΕΔ.
Η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, με την oικ/3112/AZ3χ-4χ/23-3-2000 απόφαση του Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προχώρησε στην προσωρινή παραχώρηση ογδόντα (80) λυομένων οικίσκων στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, στα πλαίσια του Προγράμματος ROM, για τη στέγαση αστέγων αθιγγάνων. Τους εν λόγω οικίσκους ο Δήμος τοποθέτησε στο Β.Κ 918 δημόσιο ακίνητο.
Με το 0IK.8326/30-8-2001 έγγραφό της η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ζήτησε από την ΚΕΔ να προχωρήσει στην παραχώρηση του χώρου που καθόρισε ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου για την προσωρινή στέγαση των αθιγγάνων στα πλαίσια του προαναφερθέντος Προγράμματος.
Στο oικ/46122/800/13-2-01έγγραφo του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., αναφέρεται ότι στο ΒΚ 918 δημόσιο ακίνητο απαγορεύεται η δόμηση οικισμού, διότι το ακίνητο περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ι, Υποζώνη lγ των Κ.Υ.Α. 1319-ΦΕΚ755Β΄/1993 και 242/5-ΦΕΚ20Β΄/1996. Η ίδια άποψη διατυπώνεται και στο3153/1-11-2000 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Όλα τα παραπάνω μαζί με την αδυναμία προώθησης της διαδικασίας παραχώρησης του ΒΚ 918 δημοσίου ακινήτου, λόγω αντίθετης γνωμοδότησης του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., που αποτελεί βασικό στοιχείο για την αξιοποίηση του δημοσίου ακινήτου, γνωστοποιήθηκαν από την ΚΕΔ στο Δήμο.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου με το 342/5-11-2001 έγγραφό του ζήτησε την παρέμβαση της Υφυπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα που έχει προκύψει.
Η Κ.Υ. Αιτωλοακαρνανίας με το 3290/4-12-2001 έγγραφό της ζήτησε από τον Δήμο να ελευθερώσει άμεσα το ΒΚ 918 δημόσιο ακίνητο απομακρύνοντας τους λυόμενους οικίσκους που έχει τοποθετήσει σ’ αυτό.
Όλα τα παραπάνω τέθηκαν υπ’ όψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔ, το οποίο με την 3/24-1-2002/Ε13 απόφασή του ενέκρινε την έγγραφη γνωστοποίηση προς τα ενδιαφερόμενα μέρη (Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, ΚΥ Αιτωλοακαρνανίας) της πρόθεσης της ΚΕΔ για θετική αντιμετώπιση του αιτήματος παραχώρησης της χρήσης του ΒΚ 918 δημοσίου ακινήτου στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου. Η ολοκλήρωση της παραχώρησης, με την έκδοση του σχετικού παραχωρητηρίου, να πραγματοποιηθεί μετά από επανεισαγωγή του θέματος στο Δ.Σ. της ΚΕΔ, για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων της παραχώρησης, αφού προηγουμένως αρθεί η αρνητική θέση του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Η εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔ γνωστοποιήθηκε εγγράφως στα ενδιαφερόμενα μέρη, με το 1232/970/4-2-2002 έγγραφο της ΚΕΔ.
Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ζήτησε, με τηλεφωνικές οχλήσεις του, την έγκριση της ΚΕΔ για την τοποθέτηση των λυόμενων οικίσκων στο δημόσιο ακίνητο, ενώ η ΚΥ Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένης της ήδη πραγματοποιηθείσας τοποθέτησης των οικίσκων στο ακίνητο, όπως μας γνώρισε τηλεφωνικά, δεν καλύπτετο από την «πρόθεση θετικής αντιμετώπισης του θέματος από την ΚΕΔ» και ζήτησε την γνώμη της ΚΕΔ για την επιβολή μέτρων προστασίας του δημοσίου ακινήτου (έκδοση Π.Α.Α.Χ. και Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής).
Ενόψει όλων των παραπάνω, λαμβανομένων υπ’ όψη:
1.της διχογνωμίας των δύο Υπηρεσιών του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.,
2. της ήδη διαμορφωθείσας κατάστασης με την τοποθέτηση των λυομένων οικίσκων στο ακίνητο και την κατοίκησή τους από αθιγγάνους.
3. του κοινωνικού προβλήματος και της αναταραχής που θα δημιουργηθούν σε περίπτωση βίαιης απομάκρυνσης των οικίσκων και των αθιγγάνων από το δημόσιο ακίνητο,
το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔ στην 8/28-2-2002/Δ16 συνεδρίασή του αποφάσισε την έγκριση προσωρινής τοποθέτησης από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, λυόμενων οικίσκων στο ΒΚ 918 δημόσιο ακίνητο, ΚΥ Αιτωλοακαρνανίας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αθιγγάνων που διαμένουν στο εν λόγω Δήμο.
Δεδομένου ότι το ακίνητο περιλαμβάνεται στην Ζώνη Ι, Υποζώνη lγ των Κ.Υ.Α. 1319-ΦΕΚ755Β΄/1993 και 242/5-ΦΕΚ20Β΄/1996, στην οποία απαγορεύεται η δόμηση οικισμού, η έγκριση έγινε με τους εξής όρους:
α)Οι λυόμενοι οικίσκοι να παραμείνουν στο δημόσιο ακίνητο μέχρι την ανεύρεση, το συντομότερο δυνατό, άλλου κατάλληλου χώρου από τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλοακαρνανίας και το Κλιμάκιο ΚΕΔ Πάτρας.
β) Με την απομάκρυνση των λυόμενων οικίσκων, ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, υποχρεούται με αποκλειστικά δική του μέριμνα, ευθύνη, δαπάνη και σε συνεργασία και με τις οδηγίες του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, να επαναφέρει το δημόσιο ακίνητο στην προ της τοποθέτησης των οικίσκων κατάσταση.
γ) Σε περίπτωση που η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ή το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ζητήσει από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου να απομακρύνει τους λυόμενους οικίσκους από το δημόσιο ακίνητο, ο Δήμος θα προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνσή τους, μη ισχύουσας πλέον της εγκρίσεως της ΚΕΔ.
Από το πιο πάνω ιστορικό προκύπτει ότι:
Ουδέποτε ελήφθη από την ΚΕΔ απόφαση έκδοσης παραχωρητηρίου, ούτε εκδόθηκε παραχωρητήριο της ΚΕΔ, που αποτελεί το μόνο αποδεικτικό στοιχείο παραχώρησης δημοσίου ακινήτου.
Η έγκριση της προσωρινής τοποθέτησης των οικίσκων (που ήδη είχαν τοποθετηθεί) δόθηκε μέχρι την ανεύρεση, το συντομότερο δυνατό, άλλου κατάλληλου χώρου.
Η εν λόγω έγκριση παύει ισχύουσα και ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση των οικίσκων, από τη στιγμή που η Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας ή το Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. δεν εγκρίνει και ζητήσει από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου να απομακρύνει τους λυόμενους οικίσκους από το δημόσιο ακίνητο.
Πλέον των ανωτέρω, η ευαισθησία της ΚΕΔ σε περιβαλλοντικά θέματα εκφράζεται μέσα από τον προαναφερθέντα όρο «β», για επαναφορά από το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου του δημοσίου ακινήτου στην προ της τοποθέτησης των οικίσκων κατάσταση, με αποκλειστικά δική του μέριμνα, ευθύνη, δαπάνη και συνεργασία και με τις οδηγίες του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Πέραν αυτών για πλήρη ενημέρωσή σας καταθέτουμε κατάλογο αυθαιρέτων κατόχων περιοχών Τουρλίδας και Λούρου που μας υπέβαλε η Κτηματική Υπηρεσία Αιτωλ/νίας.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ»
22. Στην με αριθμό 2163/14-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 433/2-8-04 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Στ. Ματζαπετάκης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και η μεγαλύτερη δυνατή προώθηση των γεωργικών μας εξαγωγών, είναι πράγματι η μεγάλη πρόκληση της πολιτικής που εφαρμόζουμε και έχουμε κατ' επανάληψη δηλώσει ότι αυτό αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας για το Υπουργείο στο άμεσο μέλλον. Αυτό είναι άλλωστε και ένα από τα κύρια θέματα που θίγουμε στις πολλαπλές συναντήσεις μας με τους πρέσβεις των χωρών με τις οποίες διατηρούμε πολύ καλό επίπεδο διμερών σχέσεων. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στον τομέα αυτό η νέα κυβέρνηση δεν τα βρήκε ικανοποιητικά , αφού κατά το διάστημα 1999 νέων 2003 το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο τον αγροτικό τομέα επιδεινώθηκε κατά 336%.
Στρατηγική μας είναι η στροφή της παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, όπως βιολογικά, Π.Ο.Π., πιστοποιημένα κ.λ.π. τα οποία θα απευθύνονται σε καταν