ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΑ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΛΕ΄ 16/05/2006

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΕ΄

Τρίτη 16 Μαΐου 2006

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. ‘Αδεια απουσίας των Βουλευτών κ. Γ. Κοντογιάννη, Ν. Γεωργιάδη, Κ. Σημίτη, Ν. Χριστοδουλάκη, Σ. Καλαφάτη και Α. Μουσιώνη, σελ.
3. Η εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών διεβίβασε στη Βουλή αναφορά με συνημμένη ποινική προκαταρκτική δικογραφία σχετικά με την προμήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ρωσικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς ΤΟR-M1, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης στο Νομό Ηρακλείου, σελ.
β) Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων:
i. σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στη λειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ Α.Ε.), σελ.
ii. σχετικά με την κατασκευή Δημοσίων Έργων με συμβάσεις παραχώρησης, σελ.


Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση και ψήφιση επί του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία και άλλες διατάξεις», σελ.
2. Ψήφιση επί του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιας προτάσεις», σελ.
3. Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης: «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των Επικαίρων Ερωτήσεων:
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ., σελ.
ΚΑΛΟΣ Γ., σελ.
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ Β., σελ.
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Θ., σελ.
ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ Ε., σελ.

Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
ΦΩΛΙΑΣ Χ., σελ.

Γ. Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης:

ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α., σελ.
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Χ., σελ.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Κ.., σελ.
ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ Α., σελ.
ΚΟΣΜΙΔΗΣ Σ., σελ.
ΚΟΥΒΕΛΗΣ Φ., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ Α., σελ.
ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ Α., σελ.
ΜΠΕΚΙΡΗΣ Μ., σελ.
ΜΠΕΝΟΣ Σ., σελ.
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ Β., σελ.
ΟΘΩΝΑΣ Ε., σελ.
ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ Ε., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΡΟΒΛΙΑΣ Κ., σελ.
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ Ε., σελ.
ΤΖΑΚΡΗ Θ., σελ.
ΤΖΙΜΑΣ Μ., σελ.
ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α., σελ.
ΦΟΥΣΑΣ Α., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛΕ΄
Τρίτη 16 Μαϊου 2006

Αθήνα, σήμερα στις 16 Μαΐου 2006, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.25΄συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Προέδρου αυτής κ. ΑΝΝΑΣ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Βουλευτή Αρκαδίας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η επισκευή και αξιοποίηση του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» Άνδρου.
2) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Δήμος Αμοργού ζητεί την πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από και προς τη νήσο Αμοργό.
3) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Σύλλογος Επαγγελματιών της Σίφνου ζητεί την πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από και προς τη νήσο Σίφνο.
4) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Γεωπονικός Σύλλογος Νομού Κοζάνης ζητεί αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος «Βιολογική Κτηνοτροφία».
5) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία το Σωματείο Εποχικών Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δυτικής Μακεδονίας ζητεί τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να διασφαλίζει την εργασιακή αποκατάσταση των πεντέμισι χιλιάδες συμβασιούχων πυροσβεστών.
6) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολυτέκνων Κοζάνης ζητεί την οικονομική ενίσχυση των πολυτεκνικών συλλόγων.
7) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Νομού Πέλλας ζητεί τη χρηματοδότηση του έργου «Φράγμα της Καλής».
8) Οι Βουλευτές Ηρακλείου κ.κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ - ΗΛΙΑΚΗ κατέθεσαν αναφορά, με την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου διαμαρτύρεται για τη μη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο Κρήτης.
9) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία η Επιτροπή Εξυγίανσης Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων ζητεί την άμεση ένταξη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος – Πειραιά στις προβληματικές περιοχές.
10) Οι Βουλευτές Β΄ Αθηνών και Ηρακλείου κ.κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ - ΗΛΙΑΚΗ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ζητεί τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τεχνολογικά βοηθήματα και στα αναλώσιμα υλικά των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.
11) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία η Πανελλαδική Ομοσπονδία Σωματείων Συνταξιούχων Αξιωματικών Ε.Ν. ζητεί τη μείωση της φορολογίας των συντάξεων των ναυτικών κ.λπ..
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 9212/27-3-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημητρίου Πιπεργιά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ6/093/7853/14-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ' αριθ. 9212/27-03-06 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ως άνω Βουλευτή, σας διαβιβάζουμε το ΓΔΝΣ/1648/0704-06 έγγραφο της ΔΕΗ ΑΕ το οποίο καλύπτει το θέμα.
Ο Υπουργός
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
2. Στην με αριθμό 8429/3-3-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σωκράτη Κοσμίδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 980/18-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης και κατά το μέρος που εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παρακαλώ να ενημερώσετε τον κ. Βουλευτή για τα εξής:
1. Σε απάντηση του πρώτου ερωτήματος, «ποιες, ποιού ύψους και τίνος φορέα δαπάνες νομιμοποιήθηκαν με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Νόμου 3274/2004», σας γνωρίζω ότι, όπως προκύπτει από το υπ' αριθμ. πρωτ. 18314/14-4-2006 έγγραφο του Β΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι Επίτροποι κατά τον έλεγχο των Απολογισμών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) ακολουθούν τη νομολογία του Β' Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία έχει κριθεί ότι οι δαπάνες των Ο.Τ.Α. δεν είναι νόμιμες όταν στηρίζονται στην ανωτέρω διάταξη.
Έτσι, βάσιμα πιθανολογείται ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις έγκρισης δαπανών με την ανωτέρω διάταξη.
2. Σε απάντηση του δευτέρου ερωτήματος, «ποίες και ποιού ύψους δαπάνες και τίνων φορέων απορρίφθηκαν», εφόσον δεν εφαρμόσθηκε η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 26 του Νόμου 3274/2004, το Β' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλόγισε σε βάρος των υπολόγων διαχειριστών των Ο.Τ.Α. (Δημάρχων, μελών Δημοτικών Συμβουλίων, Ταμιών κ.λπ.) δαπάνες συνολικού ύψους 2.378.285,85 ευρώ. Οι δαπάνες αυτές αφορούν κυρίως εκτέλεση έργων, προμήθειες, υπηρεσίες, αμοιβές προσωπικού κ.λπ..
Ακόμη, κατά την άσκηση του κατά προτεραιότητα ελέγχου (άρθρο 3 §4 του Νόμου 2307/1995) έχουν εκδοθεί καταλογιστικές πράξεις σε βάρος Δημάρχων, συνολικού ποσού 1.868.258,06 ευρώ.
Πέραν των ανωτέρω, ενδεχομένως έχουν υπάρξει και καταλογιστικές πράξεις εις βάρος Προέδρων Κοινοτήτων και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων από τους κατά τόπον αρμόδιους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Νομούς του Κράτους, για τις οποίες το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν τηρεί συγκεντρωτικά στοιχεία.
Είναι αυτονόητο ότι όλα τα τηρούμενα στο Ελεγκτικό Συνέδριο είναι στη διάθεση του κ. Βουλευτή.
Ο Υπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Π. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ»
3. Στην με αριθμό 9171/27-3-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λεβέντη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ6/092/7851/14-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ' αριθ. 9171/27-03-06 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ως άνω Βουλευτή, σας στέλνουμε το ΓΔΝΣ/1738/13-04-06 έγγραφο της ΔΕΗ ΑΕ το οποίο και καλύπτει το θέμα.
Ο Υπουργός
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
4. Στην με αριθμό 9781/11-4-06 ερώτηση της Βουλευτού κ. Τόνιας Αντωνίου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1014/25-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, παρακαλώ να ενημερώσετε την κ. Βουλευτή για τα εξής:
Πράγματι, στο Ειρηνοδικείο Μακρακώμης, αν και η υφιστάμενη οργανική θέση γραμματέα είναι καλυμμένη, η υπάλληλος που υπηρετεί απουσιάζει με άδεια ανατροφής τέκνου. Σύμφωνα με την οικεία υπηρεσία, η υπάλληλος αναμένεται να επιστρέψει στην θέση της με την έναρξη της προσεχούς δικαστικής περιόδου, οπότε και εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί η λειτουργία του Ειρηνοδικείου.
Για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προτίθεται να αποσπάσει δικαστικό υπάλληλο στο Ειρηνοδικείο, δεδομένου ότι η δικαστηριακή ύλη είναι μειωμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Υπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Π. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ»
5. Στην με αριθμό 8934/20-3-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-622/14-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 8934/20-3-2006 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Μανόλης Στρατάκης, σας πληροφορούμε τα πιο κάτω:
1. Οι συγκοινωνιακοί φορείς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ (ν.2669/1998) και ΟΑΣΘ (ν.2898/2001 (Α΄ 283), λόγω της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής και της διατήρησης των κομίστρων σε χαμηλότερα επίπεδα από τα πραγματικά, παρουσιάζουν ελλείμματα τα οποία καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο, κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και των ειδικών συμφωνιών των προαναφερθέντων νόμων, με επιδότηση του εισιτηρίου και καταβολή της προβλεπόμενης αντισταθμιστικής καταβολής.
2. Οι όροι και προϋποθέσεις της λειτουργίας των ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ Α.Ε όλης της χώρας καθώς και τα κριτήρια, τα κίνητρα, οι δυνατότητες χρηματοδότησης κ.λπ. διέπονται από τις διατάξεις του ν. 2963/2001 (Α΄ 268). Στον νόμο αυτό δεν προβλέπεται επιδότηση των υπόψη φορέων, που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, αλλά έχει γίνει ειδική πρόβλεψη στο άρθρο 13 αυτού, όπου ορίζεται ότι επί του συνόλου των ετησίων ακαθαρίστων εισπράξεων επιβάλλεται εισφορά 5% από την οποία το 1% κατατίθεται σε κοινό λογαριασμό που έχει συσταθεί στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Από το σύνολο του ποσού που κατατίθεται κάθε φορά, ποσοστό 80%, τουλάχιστον, διατίθεται αποκλειστικά για την ενίσχυση των ασθενέστερων ΚΤΕΛ ή ΚΤΕΛ Α.Ε. της χώρας.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ Κ. ΛΙΑΠΗΣ»
6. Στην με αριθμό 9396/30-3-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Β/Φ6/100/7859/14-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ' αριθ.9396/30-03-06 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ως άνω Βουλευτή, σας στέλνουμε το υπ’ αριθ.ΓΔΝΣ/1712/12-04-2006 έγγραφο της ΔΕΗ Α.Ε. το οποίο και καλύπτει το θέμα.
Ο Υπουργός
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
7. Στην με αριθμό 9185/27-3-06 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ5/ΗΛ/Α/Φ6/095/7852/14-4-06 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της υπ' αριθ. 9185/27-03-06 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από την ως άνω Βουλευτή, σας διαβιβάζουμε το ΓΔΝΣ/1653/07-04-06 έγγραφο της ΔΕΗ ΑΕ το οποίο καλύπτει το θέμα.
Ο Υπουργός
Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
8. Στην με αριθμό 9034/22.3.06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Άγγελου Μανωλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2083/15.5.06 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Οι συνθήκες κυκλοφορίας και κυρίως η υποδομή και επιδομή της Εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών είναι πράγματι όχι ικανοποιητικές για Διευρωπαϊκό άξονα αυτής της σημασίας πλην όμως, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν άλλαξαν κατά τα τελευταία χρόνια της το χειρότερο αλλά προς το καλύτερο. Ειδικότερα κατά τα έτη 2003-2005 έχουν καταγραφεί τα εξής ατυχήματα:
1) 2003 Σύνολο 79 ατυχήματα (με 42 νεκρούς και 167 τραυματίες) 2) 2004 Σύνολο 70 ατυχήματα (με 40 νεκρούς και 102 τραυματίες) 3) 2005 Σύνολο 38 ατυχήματα (με 25 νεκρούς και 64 τραυματίες)
Επομένως, από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία της, δεν προκύπτει η αύξηση κατά 155% των ατυχημάτων. Αντίθετα προκύπτει σημαντική μείωση.
2. Κατά το τρέχον και επόμενο όμως έτος θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες κυκλοφορίας της νέας αυτής Εθνικής οδού με αρκετές παρεμβάσεις στα πλαίσια του αρξάμενου για πρώτη φορά προγράμματος ενίσχυσης της Οδικής Ασφάλειας του Εθνικού Οδικού δικτύου.
3. Πέραν αυτών προωθούνται ήδη και άλλες επιμέρους εργολαβίες όπως συντήρηση-βελτίωση προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν άμεσα καθώς και προμήθεια, τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, οριοδεικτών, κιγκλιδωμάτων γεφυρών και πινακίδων σήμανσης, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που δημοπρατείται άμεσα.
4. Το σημαντικό γεγονός είναι ότι ολοκληρώνεται σύντομα ο διαγωνισμός για την πλήρη μετατροπή του άξονα αυτού σε κλειστό αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών, (με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση κλπ.).
Ο Υφυπουργός
Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ»
9. Στην με αριθμό 9548/4.4.06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Στρατάκη, δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2143/15.5.06 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι ο παραλιακός δρόμος στον Τσούτσουρα Ηρακλείου είναι δημοτικός και ανήκει στο Δήμο Αρκαλοχωρίου.
Σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας Κρήτης (2428/20.4.06) και της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου (4084/14.4.06) σας αποστέλλουμε προς ενημέρωσή σας.
Ο Υφυπουργός
Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
10. Στην με αριθμό 9848/12.4.06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Χρήστου Χάιδου, δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2183/15.5.06 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης και σε ότι αφορά σε θέματα αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Η Εθνική οδός Τρικάλων-Άρτας, στην περιοχή του φράγματος Μεσοχώρας και συγκεκριμένα στο τμήμα από σήραγγα Παχτουρίου έως σήραγγα Σκάλα-Σκορλίγκα, μήκους 8 χλμ. περίπου κατασκευάζεται με δύο εγκατεστημένες εργολαβίες.
2. Από το συνολικό μήκος των 8 χλμ. έχουν ολοκληρωθεί τα 4 χλμ. (τμήμα Αγ. Κυριακής έως σήραγγα Σκάλα-Σκορλίγκα) και έχει ολοκληρωθεί η διάνοιξη της σήραγγας Αγ. Κυριακής μήκους 1 χλμ.
Ολόκληρο το τμήμα των 8 χλμ. προβλέπεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2007.
3. Η ένταξη της ανωτέρου οδού στο πρόγραμμα «Πίνδος» και η ασφαλτόστρωση του τμήματος Αρματολικό-Γέφυρα Αλεξίου, μήκους 12 χλμ. περίπου, είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Υφυπουργός
Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ»
11. Στην με αριθμό 9893/12.4.06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αντωνίου Καρπούζα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2184/15.5.06 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤΕΟ Α.Ε., σας ενημερώνουμε για τα εξής
Το οδικό τμήμα από Λεπτοκαρυά έως Θεσσαλονίκη, που έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί, είναι αυτοκινητόδρομος σύγχρονων υψηλών προδιαγραφών που παρέχει στους οδηγούς συνθήκες άνετης και ασφαλούς οδήγησης.
Το κόστος λειτουργίας και συντήρησής του δικαιολογεί το ισχύον τέλος διοδίων, το οποίο είναι ανάλογο των τελών που καταβάλλονται και στους άλλους Σταθμούς Διοδίων, από τα χαμηλότερα που ισχύουν στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητοδρόμους.
Η χρήση του συγκεκριμένου οδικού τμήματος δεν είναι υποχρεωτική δεδομένου ότι στην περιοχή λειτουργεί αξιόλογο παράπλευρο οδικό δίκτυο ενώ, με τη λειτουργία αυτοκινητόδρομου υψηλών προδιαγραφών άνεσης και ασφάλειας η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αναβαθμίζεται σημαντικά.
Γενικότερα, επισημαίνεται ότι ολόκληρη η ΠΑΘΕ και η Εθνική οδός Κορίνθου-Τριπόλεως, στις οποίες λειτουργούν συνολικά δέκα τέσσερις (14) Σταθμοί Διοδίων, εξυπηρετούν περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση, στις οποίες διατηρούνται και συντηρούνται οι παράλληλες παλαιές Εθνικές οδοί.
Ο Υφυπουργός
Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ»
12. Στην με αριθμό 10031/17.4.06 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Άγγελου Τζέκη και Γεωργίου Χουρμουζιάδη, δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 2201/15.5.06 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι το θιγόμενο θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της οποίας σας επισυνάπτουμε τα με αριθμ. πρωτ. 161/2.3.06 και 1364/1.3.06 έγγραφα.
Ο Υφυπουργός
Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
13. Στην με αριθμό 10215/2.5.06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημητρίου Κωνσταντάρα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./745/15.5.06 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την υπ' αριθμ. 10215/2.05.2006 ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημήτρη Κωνσταντάρα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (Αρ. Πρακτ. 30/22.9.2005) εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/81792/2115/24.10.2005 (ΦΕΚ 1580/Β/16.11.2005) με την οποία χαρακτηρίστηκε ως μνημείο σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/02 η Δημοτική Αγορά Κυψέλης διότι «...αποτελεί εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου, το 1935, επί Δημαρχίας Κ. Κοτζιά... ».
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/02. Οι υποχρεώσεις των κυρίων, νομέων ή κατόχων ορίζονται αναλυτικά στο άρθρο 11 του Ν. 3028/02.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 3028/2002) προκειμένου να γίνουν εργασίες στον ανωτέρω χώρο πρέπει οι ενδιαφερόμενοι (Δήμος Αθηναίων) να ζητήσουν και να λάβουν την έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του Ν. 3028/02.
Για το συγκεκριμένο διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα και από τα στοιχεία που έθεσε υπόψη μας η αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής για έγκριση μελέτη ανακαίνισης και μετατροπής του σε πολιτιστικό κέντρο και κέντρο προώθησης της επιχειρηματικότητας.
Ο Υπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Αναφορές και ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 9743/10.4.2006 ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης στο Νομό Ηρακλείου.
Η ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Με τις 3115/14.9.2004, 6611/525/13.1.2005, 1133/206/12.12.2005 και 4277/7.11.2005 ερωτήσεις μου, καθώς επίσης και με την 42/21/22/12/2004 επίκαιρη επερώτηση, ενημερωθήκατε για την ελλιπή χρηματοδότηση του Προγράμματος Σχολικής Στέγης στο Νομό Ηρακλείου.
Στη με αριθμό 125459/IΗ/5.12.2005 απάντησή σας στην τελευταία ερώτησή μου, αναφέρατε ότι τον Ιανουάριο του 2006 θα προχωρήσει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης ύψους 600.000 ευρώ, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του έτους 2006.
Επειδή βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Απριλίου και το ποσό των 600.000 ευρώ δεν έχει ακόμα δοθεί και επειδή για άλλη μια φορά ο ηρακλειώτικος λαός αντιμετωπίζει τον εμπαιγμό και την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ερωτάστε, κύριε Υπουργέ, ποιες θα είναι οι ενέργειές σας και μέσα σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα εκταμιευθεί η δεύτερη δόση της επιχορήγησης του Προγράμματος Σχολικής Στέγης του έτους 2006.»
Ο Υφυπουργός κ. Καλός έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς και δεν συμμερίζομαι όλα αυτά που γράφονται στο κείμενο της ερωτήσεως της συναδέλφου από το Ηράκλειο περί της αγωνίας του ηρακλειώτικου λαού για το πότε θα εκταμιευθεί το ποσό που, ορθώς τουλάχιστον ομολογείτε, αποτελεί τη δεύτερη δόση, η οποία ακολουθεί το πρώτο ποσό που δόθηκε μέσα στο 2005 με έκτακτη επιχορήγηση 800.000 ευρώ, αποκλειστικώς για την κατασκευή του 2ου και 6ου λυκείου Ηρακλείου.
Είναι βέβαιο –και το καταθέτω στα Πρακτικά για να καταχωρισθεί- και αποδεικνύεται από το αντίστοιχο απόσπασμα των πρακτικών του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, με το οποίο εγκρίνεται από τις αρχές αυτού του μήνα η καταβολή των 600.000 ευρώ της δεύτερης δόσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή των δύο σχολείων από τον κωδικό 47/6 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της αντιστοίχου Σ.Α.Ε., με την οποία ολοκληρώνονται οι κατασκευές των δημοσίων σχολείων σε όλη τη χώρα.
Παρακαλώ να καταχωρισθεί στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν απόσπασμα των πρακτικών του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Έτσι, λοιπόν, είναι βέβαιο ότι και η κυβερνητική υπόσχεση τηρείται, κυρία Πρόεδρε και από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι τις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνει και η ουσιαστική εκταμίευση του ποσού προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί.
Και βέβαια, δεν πίστεψα ποτέ –και κανείς θα πρέπει να είναι πολύ αφελής, για να τα πιστεύει- αυτά που γράφονται κατά τρόπο –πιστεύω- αρκετά αναλυτικό στην ερώτηση, ότι δηλαδή με τις υπ’ αριθμόν τάδε ερωτήσεις της κυρίας συναδέλφου ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο. Δεύτερον, δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι υπάρχει διάχυτη ανησυχία, γιατί τάχα δεν θα ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα αυτό.
Με το κατατεθειμένο έγγραφο και με τη δήλωσή μου ότι εντός των δύο επομένων εβδομάδων –τουλάχιστον- θα γίνει και η λογιστική, δηλαδή η ουσιαστική εκταμίευση, πιστεύω ότι είναι άνευ αντικειμένου ο φόβος της συναδέλφου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Η κ. Σχοιναράκη-Ηλιάκη έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ-ΗΛΙΑΚΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, είναι πολύ σημαντικό, αν αυτό έχει υπογραφεί. Όμως, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά το πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σε σχέση με τη σχολική στέγη στο Ηράκλειο. Γνωρίζετε ταυτόχρονα ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου έχει ένα σημαντικό προγραμματισμό για είκοσι επτά σχολικές μονάδες, για νέα σχολικά συγκροτήματα και εκκρεμούν και πολλά άλλα, αφού γνωρίζετε ότι τα νηπιαγωγεία του Νομού Ηρακλείου δεν έχουν δική τους στέγη. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην πόλη του Ηρακλείου, αλλά και σε μερικά μεγάλα δημοτικά διαμερίσματα.
Γνωρίζετε, επίσης, πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ -γιατί έχουμε κουβεντιάσει μαζί και επερώτηση πάνω στο θέμα της σχολικής στέγης στο Ηράκλειο- ότι ενώ οι χρηματοδοτήσεις πριν από το 2004 ήταν ύψους περίπου 6.000.000 ευρώ ετησίως, έχουν πέσει –επιτρέψτε μου αυτήν την έκφραση- σ΄ ένα πολύ χαμηλό ποσό, που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες που έχει για σχολική στέγη το Ηράκλειο. Νομίζω πως το έχετε δεχθεί και εσείς ο ίδιος.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν βλέπω να γίνεται κάτι, ούτως ώστε να φανεί πως υπάρχει ένας συνολικός προγραμματισμός από την Κυβέρνηση για τη συνολική αντιμετώπιση του Προγράμματος της Σχολικής Στέγης όχι μόνο στο νομό Ηρακλείου, αλλά -αν θέλετε- και στα Χανιά, όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, όπως και στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές.
Κύριε Υπουργέ, εδώ πρέπει να ξεκαθαριστεί ένα πράγμα: Υπάρχει στενότητα οικονομική και γι’ αυτό ακριβώς αφήνουμε πίσω το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε κάθε περιοχή, όπου υπάρχει πρόβλημα ή επιλεκτικά λύνεται, αν λύνεται -δεν θέλω να πιστέψω κάτι τέτοιο- σε κάποιες περιοχές το πρόβλημα;
Ένα άλλο, όμως, θέμα πολύ σημαντικό, κύριε Υπουργέ -μια και μιλάμε για τη σχολική στέγη- που θα ήθελα να θέσω, είναι το εξής: Επειδή γνωρίζω πόσο πολύ έχετε ασχοληθεί -και ως Βουλευτής της αντιπολίτευσης, αλλά και τώρα- με τα θέματα παιδείας και τη σχολική στέγη, υπάρχει στο Νομό Ηρακλείου και υπήρχε το Ειδικό Γυμνάσιο. Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 -το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, γιατί το ζήσατε- το Ειδικό Τεχνικό Εκπαιδευτικό Σχολείο, πάλι στο Ηράκλειο.
Υπάρχει, λοιπόν, ένα θέμα με τη στέγη, κύριε Υπουργέ. Τι πρόβλημα υπάρχει; Επειδή απαντήσατε σ΄ ένα συνάδελφο πως τα χρήματα που παίρνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, θα σας πω ότι δεν είναι θέμα χρημάτων. Υπάρχει μία σχολική μονάδα που είναι κλειστή. Πρόκειται για δημοτικό σχολείο, στην Κνωσό συγκεκριμένα. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηρακλείου έχει πάρει απόφαση παραχώρησης προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ίσως, όμως, χρειάζεται και η δική σας παρέμβαση, ούτως ώστε να παραχωρηθεί το σύνολο των εγκαταστάσεων αυτής της σχολικής μονάδας, που δεν λειτουργεί πλέον, για να μπορέσει από τούτο το Σεπτέμβρη, του 2006, να εγκατασταθεί εκεί το ειδικό Τ.Ε.Ε.. Έτσι, τα παιδιά αυτά –δεκαεφτά σήμερα στον αριθμό, συν οκτώ που θα προστεθούν το Σεπτέμβριο- δεν θα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, ότι δηλαδή δεν υπάρχει σχολική στέγη και τελικά να είναι τα μισά στο σπίτι τους και τα άλλα μισά σε κάποιο ίδρυμα, που κάθε άλλο παρά προσφέρει την κατάρτιση και την εκπαίδευση που θα τους πρόσφερε το συγκεκριμένο ειδικό Τ.Ε.Ε..
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, η Κυβέρνηση αυτή είναι υπερήφανη και το δηλώνω εγώ ως ο αρμόδιος για την ειδική αγωγή Υπουργός για το έργο της στον τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Σήμερα είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Τυφλών και βάλαμε γερές βάσεις για τη συνέχιση της πολιτικής για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, όποιου είδους και αν είναι αυτές οι ανάγκες. Μάλιστα πήραμε και συγχαρητήρια και δεχθήκαμε τις ευχαριστίες όλων αυτών των φορέων. Γιατί; Γιατί σ΄ αυτά τα δύο χρόνια δεν εφειστήκαμε κόπων και δαπανών, όπως είχαμε υποχρέωση, για να κάνουμε πράξη το πρόγραμμά μας για τη σωστή και ολοκληρωμένη πλέον εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκεί που τα παλαιότερα χρόνια η πρόφαση ήταν «Λεφτά δεν υπάρχουν».
Θα ήθελα, λοιπόν, να πω στην εκλεκτή συνάδελφο ότι δεν έχουμε καμία αντίρρηση να βοηθήσουμε -εφόσον το κτήριο αυτό μπορεί όντως να παραχωρηθεί και εφόσον έχουν γίνει οι αρμόδιες ενέργειες από τον αντίστοιχο δήμο, στην κυριότητα του οποίου βρίσκεται αυτό το σχολικό κτήριο- να έρθουμε σε επαφή και με τη Νομαρχία και με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και συνεργαζόμενοι μαζί της, να επικυρώσουμε τη μεταφορά της ιδιοκτησίας του και την αλλαγή λειτουργίας υπέρ του Ειδικού Κέντρου Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Νομό Ηρακλείου. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Ελάτε και στο γραφείο να συνεργαστούμε και να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι ευχής έργον.
Αλλά για να αναιρέσω και όλα εκείνα τα οποία είπατε, κυρία συνάδελφε, γιατί οφείλω να δώσω απαντήσεις σ΄ αυτά που είπατε περί της σχολικής στέγης και περί των αναγκών που δεν ικανοποιούνται, αφήνω το «επιλεκτικά» που είπατε, έστω και αν το θέσατε με ερωτηματικό και ευγενικά. Αρκεί να δει κανείς τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή πριν αναλάβουμε εμείς τη διακυβέρνηση του τόπου. Να δούμε ποιοι νομοί επιλεκτικά εβοηθούντο και ποιοι έπαιρναν τα μεγαλύτερα ποσά. Αλλά το θέμα δεν είναι να γυρίζουμε εμείς προς τα πίσω, όπως πολύ σωστά βολεύεστε να λέτε από την Αντιπολίτευση, αλλά να δούμε τι γίνεται.
Κυρία Πρόεδρε, καταθέτω στα Πρακτικά άλλα δύο αποσπάσματα πρακτικών των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Σ.Κ., για να δείτε το 1.000.000 ευρώ που δώσαμε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς ως έκτακτη επιχορήγηση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και τα 800.000 ευρώ που είναι και η πρώτη δόση, την οποία συμπληρώνουμε με τα 600.000 ευρώ, για τα οποία απάντησα στην εκλεκτή συνάδελφο.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλός καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Έτσι, λοιπόν, φαίνεται καθαρά ότι όχι μόνο επιλεκτικά δεν βοηθάμε, αλλά με πρόγραμμα. Δεν θέλω να σας αναφέρω μέσα σ' αυτά τα στενά χρονικά πλαίσια της απάντησης στην ερώτησή σας και δεν μπορώ να σας πω το τι ξοδέψαμε για την απομάκρυνση του αμιάντου, πράγμα που οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν το έκαναν για το νομό σας. Δεν θέλω να σας πω ότι δόθηκαν ποσά για το Νομό Ηρακλείου για τον έλεγχο των κτηρίων για αντισεισμική θωράκιση. Δεν θέλω να σας πω τίποτα από όλα αυτά, αλλά αν τα αθροίσετε, θα δείτε ότι είναι περιττό να παραπονιέστε και ότι δεν στέκει ο συλλογισμός ότι εμείς λειτουργούμε χωρίς πρόγραμμα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Δεύτερη ερώτηση είναι η με αριθμό 7311/2.2.2006 της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Βέρας Νικολαϊδου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στη λειτουργία της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης (Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε.).
Η ερώτηση της κ. Νικολαϊδου σε περίληψη έχει ως εξής:
«Πριν λίγες ημέρες οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε.) για μία ακόμα φορά συγκεντρώθηκαν έξω από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι η επιχείρηση έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της εδώ και καιρό.
Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα εμπαίζονται από τους αρμόδιους και δεν επιλύονται τα οξυμένα προβλήματα της επιχείρησης.
Να σημειωθεί ότι από 25.5.04 – 17.5.05 η επιχείρηση λειτουργούσε ως Διοικητικό Συμβούλιο και από 11.8.05 χωρίς Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, εκτός των άλλων, είναι η αδυναμία της Δ.Ε.Π.Ο.Σ. να προχωρήσει στην ανάληψη έργων και να έχει οδηγηθεί η επιχείρηση σε οικονομικό αδιέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2006, ενώ υπάρχει εκκρεμότητα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και τους φόρους για το τελευταίο διάστημα.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πότε θα διοριστεί η διοίκηση της επιχείρησης;
Ποια μέτρα θα παρθούν, ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί και να αναπτυχθεί η Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε.;
Θα της ανατεθούν άμεσα έργα και ποια;
Τι μέτρα θα παρθούν ώστε να ξεπεραστούν τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι;»
Ο Υφυπουργός κ. Καλογιάννης έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κυρία Πρόεδρε, η Δ.Ε.ΠΟ.Σ. συνεστήθη το 1979 ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Με το προεδρικό διάταγμα 158/1997 μετετράπη σε Α.Ε. με σκοπό την εφαρμογή της χωροταξικής, πολεοδομικής και στεγαστικής πολιτικής του κράτους. Η εταιρία λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, όπως αναφέρεται στον καταστατικό της χάρτη και για την κοινή ωφέλεια, κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, τελεί δε υπό την εποπτεία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Με την υπ’ αριθμόν 6408/13.02.2006 κοινή απόφαση των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Οικονομικών τροποποιήθηκε προηγούμενη σχετική όμοια απόφαση και ορίστηκε νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε.. Πρόκειται για την κ. Αγγελίδου, αρχιτέκτονα μηχανικό.
Η λειτουργία της επιχείρησης διέπεται σήμερα από το ν. 3429/2005 περί δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κατάσταση της Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε. δεν είναι καλή, αφού κατά την τελευταία τριετία δεν έχουν αναληφθεί νέα έργα, παράγοντας πολύ καθοριστικός, που οδήγησε σε υποβάθμιση της εταιρείας και σε οικονομική δυσπραγία. Τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα, τα οποία αντιμετώπισε στο παρελθόν η ΔΕΠΟΣ, είχαν να κάνουν κυρίως με την αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και με τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε ανελαστικές δαπάνες, όπως είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, τα ενοίκια κ.ο.κ..
Από την ημερομηνία του διορισμού του, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες συνεδριάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν την επιχείρηση και την ουσιαστική επαναδραστηριοποίησή της.
Μπορώ να σας ενημερώσω ότι εκπονούνται σήμερα όλες οι μελέτες και υλοποιούνται όλα τα έργα, τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη όταν ανέλαβε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχουν αρχίσει οι μελέτες και οι διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλεως της έκτασης ιδιοκτησίας της Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε. στο Πόρτο Χέλι, οι μελέτες για την κατασκευή του ομογενειακού χωριού στην Πάλερο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες αξιοποίησης της ιδιόκτητης έκτασης της Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε. στα Κουντουριώτικα. Για την οικονομική τόνωση και περαιτέρω ενίσχυση του προγράμματος της επιχείρησης, εξετάζεται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η δυνατότητα ανάθεσης νέων έργων στην επιχείρηση.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Νικολαΐδου.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η κατάσταση στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περιγράψαμε στην ερώτηση το Φεβρουάριο.
Η απάντησή σας –θα μου επιτρέψετε- ήταν μια έκθεση ιδεών για το τι θα κάνετε. Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει απολύτως τίποτα και η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Οικονομικά, βρίσκεται στο μηδέν. Με δανεικά, βγάζει πέρα κάποιες υποχρεώσεις. Δεν μου απαντήσατε στις ερωτήσεις για το τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε, για να αναπτυχθεί η εταιρεία οικονομικά.
Είπατε το ιστορικό της. Αν θυμάμαι καλά, το 1976 ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και πραγματικά είχε ένα πολύ πλούσιο έργο σε μελέτες, σε κατασκευές, σε επίβλεψη, ένα σημαντικό κοινωνικό έργο σε πολλούς δήμους της Αττικής – θα αναφέρω μερικούς- όπως στη Φιλαδέλφεια, στον Ταύρο, στο Αρκαδικό Χωριό, στην Καισαριανή. Έχω προσωπική εμπειρία από το Δήμο της Νίκαιας σχετικά με την ανάπλαση ενός προσφυγικού οικοδομικού τετραγώνου, το 175, με πενήντα έξι οικογένειες, που ξεκίνησε κυρίως με τη Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε. και συνεχίστηκε με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε..
Υπήρχε, δηλαδή, μια θετική δράση, που στη συνέχεια ανακόπηκε το 1997 με τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρεία, αλλά σήμερα πλέον είναι σε μηδενική βάση. Πραγματικά οι εργαζόμενοι, που σας έχουν στείλει επανειλημμένα έγγραφα ζητώντας να τους δεχτείτε –έχω όλο το φάκελο με τα έγγραφα που έχετε πάρει- περιγράφουν την κατάσταση με πολύ μελανά χρώματα, δηλαδή το πού βρίσκονται σήμερα και το ότι δεν πληρώνονται έγκαιρα. Υπάρχει μια αντικατάσταση των προέδρων. Η κ. Αγγελίδου είναι η τρίτη κατά σειρά. Εγώ δεν θα σχολιάσω τους προηγούμενους. Ο δεύτερος μάλιστα για λόγους υγείας, απ’ ό,τι έμαθα, παραιτήθηκε, κατανοητό. Υπάρχουν όμως και προβλήματα λειτουργικά.
Και πραγματικά δεν μας απαντάτε τι σκέφτεστε, ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρετε. Και αυτά που μας λέτε για την αξιοποίηση της περιουσίας, είναι για μια σειρά από εκτάσεις που ανήκουν στη Δ.Ε.ΠΟ.Σ., που, αν δεν ολοκληρωθούν κάποιες μελέτες μέχρι το τέλος του 2006, σας είναι γνωστό ότι χάνονται. Και μιλάω συγκεκριμένα για το ομογενειακό χωριό στην Αιτωλοακαρνανία. Νομίζω ότι σας είναι γνωστά αυτά.
Λοιπόν, τι συγκεκριμένο θα κάνετε; Σ΄ αυτό θέλουμε να μας απαντήσετε, γιατί έχει εγκαταλειφθεί η εταιρεία. Δύο χρόνια πραγματικά υπάρχει μια απαξίωση από την πλευρά σας, ενώ μπορούσε και μπορεί ακόμα, με την τεχνογνωσία που έχει και με το δυναμικό, να παράγει κοινωνικό έργο προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ΄ αρχήν επιτρέψτε μου, κυρία συνάδελφε, να επαναλάβω ότι στα ερωτήματα που θέσατε, απάντησα. Μίλησα για συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία υλοποιούνται από πλευράς Δ.Ε.ΠΟ.Σ., όπως είναι η διαδικασία για ένταξη της ιδιόκτητης έκτασης της Δ.Ε.ΠΟ.Σ. στο Πόρτο-Χέλι, όπως το ομογενειακό χωριό στην Πάλερο της Αιτωλοακαρνανίας, όπως οι δυνατότητες αξιοποίησης της περιουσίας της επιχείρησης. Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι έχουν παρέλθει οι εποχές, δεν είμαστε πια στη δεκαετία του ’70, όπου επιχειρήσεις του δημοσίου ανελάμβαναν και υλοποιούσαν έργα. Υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, επιτρέψτε μου επίσης να πω ότι έχω επανειλημμένα συναντηθεί μαζί τους και έχω συζητήσει τα θέματά τους, το γνωρίζουν οι ίδιοι πάρα πολύ καλά.
Να σας πω ότι σύμφωνα με το ν.3429/2005 περί Δ.Ε.Κ.Ο., υπάρχει μια σειρά υποχρεώσεων. Αναφέρω συγκεκριμένα:
- Η κατάρτιση νέου κανονισμού προσωπικού με τη μορφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Επίκειται συμφωνία από πλευράς Δ.Ε.ΠΟ.Σ. Α.Ε. με το προσωπικό.
- Η προσαρμογή του καταστατικού της επιχείρησης, με βασική τροποποίηση τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου. Υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, το τέλος του Ιουνίου 2006.
- Η επικαιροποίηση του στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου της τριετίας 2004-2007. Επίσης, υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, η 30ή Ιουνίου 2006, για τη συγκεκριμένη δράση.
- Η κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας διοικητικού συμβουλίου.
- Η κατάρτιση κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας.
- Η προσαρμογή της συλλογιστικής παρουσίασης και των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Υπάρχει μια σειρά από δράσεις, τις οποίες -όπως σας είπα- το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει βάλει μπροστά, δουλεύει πάνω σ΄ αυτό και πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τη Δ.Ε.ΠΟ.Σ..
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.
Εισερχόμαστε στις αναφορές-ερωτήσεις δευτέρου κύκλου.
Πρώτη είναι η με αριθμό 8046/23-2-2006 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Γείτονα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την κατασκευή δημοσίων έργων με συμβάσεις παραχώρησης.
Η ερώτηση του κ. Γείτονα έχει ως εξής;
«Ισχυρίζεται ο κύριος Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ότι ξεκίνησε τους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και ότι σε πέντε-έξι χρόνια θα τους έχει παραδώσει. Όμως όλοι γνωρίζουν ότι τα μεγάλα έργα, που θα κατασκευαστούν με συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή η Υποθαλάσσια Αρτηρία Θεσσαλονίκης, το Μαλιακός-Κλειδί, η Ιόνια Οδός, το Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, το Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και ο Ε65, αποφασίστηκαν, επιλέχθηκαν και με προκηρύξεις έχουν ξεκινήσει από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2001, εκτός της Υποθαλάσσιας Θεσσαλονίκης, που προκηρύχθηκε το 2002.
Κατόπιν τούτων,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποιο από τα παραπάνω έργα έχουμε εργολάβο, με ποιον προϋπολογισμό ανατέθηκαν τα έργα και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Ξανθόπουλος.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε την εκτίμησή μου στους συναδέλφους της Βουλής, εκλεγμένους Βουλευτές και δη τους μηχανικούς. Γι’ αυτό και αισθάνομαι λίγο δύσκολα κάθε φορά που αναγκάζομαι να λέω προφανή πράγματα, για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση, διότι οι μελέτες και τα έργα δεν κρύβονται. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν. Οι συμβάσεις έχουν ή δεν έχουν υπογραφεί. Τα εργοτάξια, τα βλέπουμε ή δεν τα βλέπουμε. Δεν είναι κάτι στο οποίο μπορεί κανείς να απαντήσει θολά και αόριστα μέσα από κάποια ερώτηση ή απάντηση.
Είμαι υποχρεωμένος να επαναλάβω, αν και γίνομαι κουραστικός, ότι η κατάσταση το Μάρτιο του 2004 και για τα έργα αυτά, κάθε άλλο παρά καλή ήταν, όπως λένε οι ίδιοι οι υπάλληλοι, τα στελέχη, τα οποία εσείς είχατε επιλέξει και τα οποία δεν αλλάξαμε.
Συγκεκριμένα, τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης -ως γνωστόν- λόγω ιδεολογικών παλινωδιών των προηγουμένων κυβερνήσεων, παρ’ ότι είχαν παρουσιαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες, μπόρεσαν πράγματι να ξεκινήσουν το 2001. Προκηρύχθηκε μία πρώτη φάση. Πώς προκηρύχθηκε όμως; Κατά επιεική έκφραση, ανορθόδοξα. Δεν είχε καν καθοριστεί το φυσικό αντικείμενο. Δεν ξέραμε δηλαδή -δυστυχώς- ποια είναι η χάραξη για το δίκτυο Κεντρικής Ελλάδας, για το Κόρινθος - Πάτρα -Πύργος-Τσακώνα.
Ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, με πληρότητα και λιτότητα, κατέθεσε τον προηγούμενο Μάρτιο τα πέντε στάδια, που οι υπηρεσίες δηλώνουν ότι πρέπει να υπάρχουν για να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης. Υπάρχει στα Πρακτικά της Βουλής.
Σας λέω, λοιπόν, ότι ούτε το πρώτο στάδιο δεν είχε ολοκληρωθεί, δηλαδή μια αναγνωριστική μελέτη με τελική επιλογή της αρχικής χάραξης. Ουσιαστικά, λοιπόν, παραλάβαμε μόνο προεπιλογές ομίλων –επαναλαμβάνω- ανορθολογικά επιτελεσθείσες και από εκεί και πέρα, επί τρία χρόνια τίποτα. Το δικαιολογώ εν μέρει, γιατί είχατε τότε το μεγάλο άγχος των ολυμπιακών έργων. Το καταλαβαίνω αυτό, αλλά πράγματι δεν έγινε τίποτα, δεν ελήφθη επί της ουσίας καμία πολιτική απόφαση συνέχειας.
Βέβαια, θα παρακαλέσω και εσάς που είστε εκλεκτός μηχανικός και όποιον άλλο θέλει, να έρθει και να δει τι υπάρχει σήμερα για κάθε έργο στο Υπουργείο μας. Για κάθε έργο, υπάρχει ένα ολόκληρο δωμάτιο μελετών, ερευνών, περιβαλλοντικών αναλύσεων επί του θέματος, χρηματοοικονομικών αναλύσεων κ.λπ., που δεν υπήρχαν το 2004. Μάλιστα, πρέπει να σας πω ότι με κατάπληξη οι συμμετέχοντες, από δική σας επιλογή, διαπιστώνουν ότι σε δύο χρόνια καταφέρνουμε να τελειώσουμε αυτά τα μεγάλα έργα από πλευράς ουσίας. Μας παρακαλούν να καθυστερήσουμε τις τελικές δημοπρατήσεις, για να προλάβουν να ετοιμαστούν και να δώσουν προσφορές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Την ξέρει όλος ο ελληνικός κατασκευαστικός χώρος, την ξέρει και όλος ο ευρωπαϊκός χώρος και λυπάμαι που εσείς φαίνεται ότι την αγνοείτε.
Συγκεκριμένα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι για τέσσερα από τα έργα αυτά, Υποθαλάσσια Θεσσαλονίκης, Μαλιακός–Κλειδί, Ιόνια Οδός, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, έχει ολοκληρωθεί το σύνολο της δημοπράτησης και υπάρχουν επιτέλους προσωρινοί μειοδότες.
Το ξέρετε από τις εφημερίδες. Υπάρχουν προσωρινοί μειοδότες. Το δικό μας έργο έχει ουσιαστικώς ολοκληρωθεί. Από εδώ και πέρα, είναι έργο της δικαιοσύνης, διότι υπάρχουν προσφυγές που και επί των ημερών σας υπήρχαν. Ο καθένας κοιτάει τα συμφέροντα του, πολλές φορές εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
Για τα άλλα δύο έργα, σε μερικές μόνο μέρες –για το κομμάτι του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος- κατατίθενται οι προσφορές, δηλαδή στις 26 Μαΐου, με τελευταία παράταση που δώσαμε εμείς κατόπιν αιτήσεως των εργολάβων. Μας παρεκάλεσαν να δώσουμε παράταση ένα μήνα, για να δώσουν προσφορές, λόγω του φόρτου και του όγκου των μελετών τις οποίες καταθέσαμε μαζί με τη διακήρυξη. Και, βέβαια, σε δύο μήνες θα έχουμε επίσης προσφορές για το Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και για την Ιόνια Οδό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υφυπουργέ, θα συμπληρώσετε τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε. Θα συμπληρώσω στη δευτερολογία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Γείτονας έχει το λόγο.
ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είμαι και εγώ υποχρεωμένος, κύριε Υπουργέ, πρώτον, να καταγγείλω ότι το Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. -και ιδιαίτερα ο κύριος Υπουργός- συστηματικά αγνοεί τη Βουλή. Η ερώτηση αυτή είχε κατατεθεί από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμένα πριν από τρεις μήνες ως γραπτή ερώτηση. Δεν απαντήθηκε.
Ζητήθηκαν στοιχεία, τα οποία δεν μας δόθηκαν. Και σήμερα, ύστερα από δυόμισι μήνες, τη συζητούμε με τη διαδικασία της ερώτησης, ενώ παράλληλα κατά καιρούς παρακολουθούμε τον κύριο Υπουργό –σ΄ εμάς δεν δίνει στοιχεία- να κάνει κάθε τόσο δηλώσεις και να λέει ότι ξεκίνησαν τα έργα, «οι δρόμοι ανάπτυξης» -όπως είπε- τα οποία θα τελειώσουν σε πέντε- έξι χρόνια.
Και εσείς σήμερα επιβεβαιώνετε με την απάντησή σας, προσπαθώντας να βρείτε πάλι άλλοθι στο κακό ΠΑ.ΣΟ.Κ, ότι ουσιαστικά τίποτα δεν ξεκίνησε. Τα έργα με τις συμβάσεις παραχώρησης καρκινοβατούν. Όλα τα χρονοδιαγράμματα που είχατε δώσει, έχουν πέσει έξω. Κάνατε παρέμβαση στις διαδικασίες, μειώσατε την εθνική συμμετοχή -πράγμα που δημιούργησε προβλήματα- και ακολουθήσατε αργόσυρτες διαδικασίες.
Και τώρα αυτό που λέτε, ότι στα τέσσερα από τα επτά έχετε φθάσει στους προσωρινούς αναδόχους, ουσιαστικά τι επιβεβαιώνει; Επιβεβαιώνει ότι είστε σε αρχικό στάδιο. Ύστερα από είκοσι έξι μήνες, δηλαδή, αυτό είναι το αποτέλεσμα για έργα που είχαν δημοπρατηθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτές τις διαδικασίες συνεχίσατε. Τι μας λέτε, λοιπόν, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Οι συμβάσεις παραχώρησης, κύριε Υπουργέ -είμαι εκείνος ο οποίος προώθησε τις συμβάσεις παραχώρησης, ως Υπουργός, για τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα- ξέρετε ότι είναι πολύπλοκες διαδικασίες. Από τον προσωρινό ανάδοχο μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και το ξεκίνημα των έργων, «πολλά πέλει». Πολλά, χρονοβόρα και απρόβλεπτα μεσολαβούν. Υπάρχουν -όπως είπατε και ο ίδιος- και εκκρεμούν ενστάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές. Τι έχει γίνει μ΄ αυτά; Γιατί δεν μας ενημερώνετε;
Ακόμα ερωτώ: Έχουν λυθεί τα προβλήματα με τις τράπεζες και τα άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με τις συμβάσεις παραχώρησης; Έχει προχωρήσει σε κανένα έργο η διαπραγμάτευση παραπέρα με τον προσωρινό ανάδοχο, για να φθάσουμε σε σύμβαση; Επομένως, «Κύριος οίδε» πότε θα πάμε σε συμβάσεις και πότε θα έχουμε έναρξη εργασιών. Και δεν αγνοούμε εμείς την κατάσταση, όπως είπατε, κύριε Υπουργέ. Εσείς πραγματικά δείχνετε να μην έχετε επίγνωση και των καθυστερήσεων που υπήρξαν, αλλά και της δουλειάς, των κινδύνων και των δυσκολιών των επομένων σταδίων. Ακολουθείτε και στα έργα τους ρυθμούς χελώνας που ακολουθεί η Κυβέρνησή σας. Καταφέρατε, κύριε Υπουργέ, μέσα σε δύο χρόνια να μετατρέψετε τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, τον κατασκευαστικό σε προβληματικό κλάδο.
Συνοπτικά, για να τελειώνω, αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην την ωραιοποιείτε. Να μας δώσετε τα στοιχεία. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε, για να ολοκληρωθούν τα έργα. Κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση. Δεν κάνουμε την αντιπολίτευση «της μακέτας» που έκανε η παράταξή σας τόσα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Παρακαλώ, κύριε Γείτονα, ολοκληρώστε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Μας είπατε ότι ο κόσμος βλέπει. Ασφαλώς ο κόσμος ξέρει. Ο κόσμος βλέπει, αλλά το μόνο που δεν βλέπει, είναι έργα. Παρακαλώ στη δευτερολογία σας να μας δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις και στοιχεία για την εξέλιξη στις επτά συμβάσεις παραχώρησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Ξανθόπουλος έχει το λόγο.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θα πω στον κ. Γείτονα, κυρία Πρόεδρε, ότι θα πρέπει να υπάρχει και ένα έλεος στην, αν θέλετε, έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων αλλά και στις ανακρίβειες.
Επειδή θέτετε γενικότερα θέμα έργων, επαναλαμβάνω -αν και το έχουμε πει άπειρες φορές και έχουμε στείλει και σ’ εσάς το δελτίο Τύπου- ότι για 5,4 δισεκατομμύρια έργα έχουν υπογραφεί συμβάσεις αυτά τα δύο χρόνια, πενταπλάσιες από το μέσο όρο της δεκαετίας 1994-2003. Έλεος δηλαδή! Είναι πενταπλάσια. Υπεγράφησαν συμβάσεις, έχουν αρχίσει τα εργοτάξια. Και μιλάτε για έργα που δεν ξεκίνησαν; Το λέτε ακόμη αυτό σήμερα; Μα, θα γίνετε ρεζίλι αύριο, το καλοκαίρι που θα πάτε στην εξοχή, στην επαρχία. Θα γελοιοποιηθείτε στην επαρχία που θα πάτε, στη δική σας επαρχία. Αλίμονο, δηλαδή!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Να προσέχετε τις εκφράσεις σας. Ρεζίλι έχει γίνει η Κυβέρνησή σας.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ανακαλώ τη λέξη, κύριε Γείτονα. Αυτό μου ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου. Θα αισθανθείτε απλώς άσχημα, όπως πιστεύω ότι θα αισθανόμουν κι εγώ, αν το έλεγα αυτό, αλλά ασφαλώς ρεζίλι δεν πρόκειται να γίνετε.
Πάμε τώρα στην ουσία των πραγμάτων. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα έργα, για να γίνουν, θέλουν πραγματικά πάρα πολλή δουλειά. Δεν είχε γίνει αυτή το 2004, όταν παραλάβαμε. Τι να το κάνουμε τώρα; Και σας λέω και το άλλο, ότι λόγω ολυμπιακών έργων, ενδεχομένως, τα εγκαταλείψατε στην τύχη τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω επίσης ότι για να γίνουν, θέλουν ένα δωμάτιο μελέτες το καθένα. Τις κάναμε αυτές. Και όχι μόνο τις κάναμε, αλλά κάναμε και τις διαβουλεύσεις με τους παραχωρησιούχους, ως οφείλαμε, σύμφωνα με τη δική σας αρχική μορφή σχεδίου σύμβασης, για να είμαστε εντάξει με την ιστορική συνέχεια των παραχωρήσεων, βρήκαμε την τελική δομή των διακηρύξεων και των αναγκαίων, αν θέλετε, σχεδίων συμβάσεως κλ.π., περάσαμε στη φάση της τελικής προκήρυξης, που είναι και η ουσιαστική προκήρυξη και έχουμε ήδη προσωρινούς αναδόχους. Τι παραπάνω θέλατε σε δυόμισι χρόνια; Και τονίζω και πάλι ότι αυτό έχει καταπλήξει για την ταχύτητά του ελληνικούς και ξένους, διεθνείς οίκους. Ρωτήστε την αγορά να σας πει. Είστε έγκριτος μηχανικός και στην αγορά.
Για τα στοιχεία τα οποία ζητάτε, έχω εδώ πλήρεις ημερομηνίες. Για να μη σας κουράζω με νούμερα, θα τα καταθέσω στη Βουλή ή θα σας τα στείλω μ΄ ένα φαξ αύριο στο γραφείο σας, για να ξέρετε ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε. Λέω ενδεικτικά, παραδείγματος χάρη, ότι η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου για τα τελευταία έργα έγινε τους τελευταίους δύο μήνες σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ότι μέσα στους επόμενους από τον κύριο Υπουργό μήνες, θα έχουμε αναδόχους και στα τελευταία δύο, τα εναπομείναντα, το πέμπτο και το έκτο.
Κύριε Γείτονα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, σεβόμενος το έργο όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων, εγώ ως απλός πολίτης, αλλά και ο Υπουργός κ. Σουφλιάς, επισημαίνω το εξής πολύ σημαντικό: Τα έργα δεν έχουν πατέρα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Και το έχει πει αυτό ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς στο Ρίο-Αντίρριο και έχει μάλιστα τιμήσει και τον τότε Υπουργό ο οποίος το ξεκίνησε, το δικό σας Υπουργό.
Αλλά πρέπει να σας πω επίσης, επειδή δυστυχώς ασκείται αυτή η, θα έλεγα, επιτρέψτε μου τη φράση, όχι αντικειμενική Αντιπολίτευση, ότι είτε μας αρέσει είτε όχι, τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης θα φέρουν τη σφραγίδα αυτής της Κυβέρνησης και του κ. Σουφλιά και ο κόσμος ξέρει ποιος τα προχώρησε και ποιος τα υλοποιεί.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πριν προχωρήσω στην προεκφώνηση των νομοσχεδίων, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα, ότι σύμφωνα με το άρθρο 63, παράγραφος 1, εδάφιο στ΄ του Κανονισμού της Βουλής, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διεβίβασε στη Βουλή αναφορά με συνημμένη ποινική προκαταρκτική δικογραφία σχετικά με την προμήθεια από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ρωσικών αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς TOR-M1.
Θα γίνει τώρα προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία».
Η ψήφισή του στο σύνολο θα γίνει στη συνέχεια.
Του ιδίου Υπουργείου.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις».
Και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου στο σύνολο θα γίνει στη συνέχεια.
Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ρύθμιση θεμάτων διοίκησης της εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Συμφωνίας και Συναντίληψης (Memorandum of Understanding-MOU) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Στρατηγείου Επιχειρήσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή και του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας σε σχέση με τις διατάξεις Υποστήριξης της Φιλοξενούσας Χώρας σε επιχειρήσεις-ασκήσεις ΝΑΤΟ μετά των συνημμένων Παραρτημάτων Α και Β αυτού».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Επανερχόμαστε στην ψήφιση στο σύνολο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία».
Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποια διόρθωση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να ενημερώσω ότι προτείνεται στον τίτλο: «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία» να προστεθούν τρεις λέξεις, δηλαδή «και άλλες διατάξεις» δεδομένου ότι στην πορεία έχουν προστεθεί τέσσερις τροπολογίες με διαφορετικό περιεχόμενο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό στο σύνολο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία» με την προσθήκη στον τίτλο του νομοσχεδίου της φράσης «και άλλες διατάξεις»;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία» με την προσθήκη στον τίτλο του νομοσχεδίου της φράσης «και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων εταιρειών στην εύλογη αξία και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου σελ.34α)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Επανερχόμαστε στην ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό στο σύνολο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις»;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις» έγινε δεκτό και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις» έγινε δεκτό σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου σελ. 35α)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Παρεσχέθη η ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Επανερχόμαστε στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων».
Έχετε κάποια παρατήρηση, κύριε Υπουργέ;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι γνωστό ο Κώδικας ψηφίζεται με την διαδικασία των Κωδίκων κατά το Σύνταγμα, όπως προβλέπει άλλωστε και το άρθρο 14 παράγραφος 2 του ν. 3242/2004. Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή μού ζητήθηκε, ιδίως από συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για να έχει νόημα και η όλη συζήτηση άλλωστε – όσο επιτρέπεται σε μια διαδικασία Κώδικα- μεταξύ της επιτροπής και της Ολομελείας, όπως συνέβη και σε άλλες περιπτώσεις Κωδίκων, να συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή Κωδικοποίησης προκειμένου να λάβει υπ΄ όψιν της ορισμένες παρατηρήσεις, διευκρινιστικές πάντα. Γιατί βεβαίως δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές μεταβολές ουσίας.
Συνήλθε, λοιπόν, η επιτροπή, εν ολομελεία, και δέχθηκε τις εξής μεταβολές, τις οποίες θα ήθελα να σας εκθέσω, αφού καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής το σχετικό πρακτικό της επιτροπής η οποία συνεδρίασε στις 12 Μάιου του 2006.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπης Παυλόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αποδέχθηκε, λοιπόν, η επιτροπή τις εξής μεταβολές που –το τονίζω- δεν…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κύριε Υπουργέ, εάν είναι βελτιώσεις στη διατύπωση, δεν ξέρω αν χρειάζεται να τις διαβάσετε όλες.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Κυρία Πρόεδρε, θα προτιμούσα να το κάνω έναντι των συναδέλφων. Θα μοιραστεί άλλωστε και το σχετικό κείμενο. Δεν έχουν μεγάλη σημασία, είναι ήσσονος σημασίας ζητήματα. Αλλά επειδή είναι έτσι η διαδικασία του Κώδικα και αυτή την υποχρέωση είχα αναλάβει απέναντι στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης, θα ήθελα να είμαι εντάξει.
Στο άρθρο 34, παράγραφος 2, περίπτωση β΄, το τελευταίο εδάφιο αναδιατυπούται ως ακολούθως. Είχε προκύψει εκεί ένα ζήτημα σχετικά με το δεκαδικό αριθμό: «Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω», διατύπωση που επαναλαμβάνεται, άλλωστε, και στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.
Άρθρο 95, παράγραφος 7: Το δεύτερο εδάφιο, αντί του «Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου εκφράζει γνώμη, με δικαίωμα ψήφου» αναδιατυπώνεται ως ακολούθως: «Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου μετέχει στις συνεδριάσεις με δικαίωμα ψήφου».
Άρθρο 104, παράγραφος 2, όγδοο εδάφιο: Οι λέξεις «όλος ο αριθμός» αντικαθίστανται από τις λέξεις «ο αριθμός τούτων, ανά κατηγορία».
Στο άρθρο 104, παράγραφος 3 απαλείφεται η φράση «που έχουν περισσότερα από πέντε μέλη», ως περιττή.
Επίσης, στο άρθρο 29, παράγραφος 2, μετά τις λέξεις «σύμφωνα με το άρθρο 146, για…» προστίθενται οι λέξεις «κακουργήματα, καθώς και για…». Ήταν παρατήρηση του κ. Κοσμίδη, το τονίζω. Εγώ πιστεύω δεν ήταν απαραίτητη η προσθήκη, εφόσον στα κακουργήματα έχουμε υποχρεωτική στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά εν πάση περιπτώσει, να μπει για λόγους διαφάνειας άρσης οιασδήποτε ερμηνευτικής αμφιβολίας.
Άρθρο 44, παράγραφος 6: Η παράγραφος 6 αντικαθίσταται ως ακολούθως: «6. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή υπέρ δύο υποψηφίων συμβούλων δημοτικού διαμερίσματος με εξαίρεση τα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς στους οποίους ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός, υπέρ δύο ή υπέρ τριών υποψηφίων. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του προς ένα μόνο υποψήφιο τοπικού διαμερίσματος και Πάρεδρο.
Η προτίμηση αποτυπώνεται με τη σημείωση σταυρού παραπλεύρως των ονομάτων των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο του οικείου συνδυασμού».
Εδώ γίνεται η διαφοροποίηση γιατί; Διότι υπήρχε ενιαία ρύθμιση για τα διαμερίσματα, ενώ στις μεγάλες πόλεις έπρεπε να διατηρηθεί η αντιστοιχία πολυσταυρίας, προς τους δημοτικούς συμβούλους, όπως υπήρχε.
Άρθρο 158, παράγραφος 3: Προστίθεται περίπτωση ε΄ ως ακολούθως: «ε. έκτακτες επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του Δήμου ή της Κοινότητας.».
Άρθρο 169, παράγραφος 2, περίπτωση α΄: Μετά τη λέξη «περιλαμβανομένων» τίθενται οι λέξεις «των έμμισθων δικηγόρων,».
Άρθρο 235: Η περίπτωση α΄ αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«α. Η ετήσια τακτική ή τυχόν έκτακτη επιχορήγηση του Δήμου ή της Κοινότητας».
Δεχθήκαμε από τις παρατηρήσεις μόνον εκείνες που η επιτροπή μπορούσε να δεχθεί διότι δεν θα θέλαμε να υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στο έργο της επιτροπής. Άλλωστε, αυτή είναι η πρακτική που είχε ακολουθηθεί και στο παρελθόν κατά την ψήφιση Κωδίκων μεταξύ των δύο συνεδριάσεων.
Κυρία Πρόεδρε, θα μοιραστεί αμέσως το κείμενο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Έχει διανεμηθεί ήδη το κείμενο, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτης Τζίμας.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή για τη χώρα η σημερινή διαδικασία ψήφισης και διαλόγου του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αφορά την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και έχει μεγάλη σημασία η συζήτηση και ψήφιση αυτού του Κώδικα γιατί μετά από είκοσι έξι χρόνια καλείται η ελληνική Βουλή να ψηφίσει το «Σύνταγμα» της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που θα ισχύσει μετά την ψήφισή του από τη Βουλή θα είναι εκείνο το εργαλείο για την Αυτοδιοίκηση της χώρας μας που θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες της σύγχρονης εποχής και να τοποθετηθεί σ’ ένα ανώτερο επίπεδο απ’ αυτό στο οποίο βρίσκεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτατου διαλόγου, ενός διαλόγου μεταξύ της πολιτείας –της Κυβέρνησης- και των θεσμικών οργάνων της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και οι εργαζόμενοι. Πρόκειται για έναν Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο οποίος όχι μόνο ακουμπά μεγάλα ζητήματα της ελληνικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως θεμελιώνει με νομικό χαρακτήρα διεκδικήσεις της ελληνικής Αυτοδιοίκησης των τελευταίων δεκαετιών.
Έχει μεγάλη σημασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν δούμε τις καινοτομίες του νέου Κώδικα, να δούμε ποια είναι η θέση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος για το σχέδιο του νέου Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα που σήμερα συζητάμε.
Θα διαβάσω μερικές θέσεις του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., όπως αυτές διατυπώθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής: «Οι λιγότεροι και ισχυροί δήμοι, η αιρετή περιφέρεια, η μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, η φορολογική αποκέντρωση» –ρωτάει ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. ενώπιον της επιτροπής- «είναι μεγάλα ζητήματα και μεγάλες τομές. Ανήκουν αυτές καθαυτές στην ύλη ενός Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων; Δηλαδή, θα μπορούσε να συμπεριλάβει αυτός ο Κώδικας ζητήματα φορολογικής Αποκέντρωσης, ζητήματα νέας διοικητικής διαίρεσης της χώρας, μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης;»
Και απαντά η ίδια η ελληνική Αυτοδιοίκηση διά του Προέδρου της: «Η απάντηση είναι σαφής. Όχι, δεν ανήκουν. Δεν είναι αντικείμενο τα ζητήματα αυτά του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα.»
Συνεχίζει ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.: «Ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας αποτελεί εμπόδιο εάν μια κυβέρνηση θέλει να προβεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις;»
Η απάντηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. είναι σαφής: «Όχι, δεν είναι εμπόδιο ο σημερινός Κώδικας.» Δηλαδή, η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας παραδέχεται πως αυτός ο Κώδικας είναι η πλατφόρμα, είναι η βάση, που πάνω του μπορεί να στηριχθεί η κεντρική εξουσία και να προχωρήσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.
Συνεχίζει το Προεδρείο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.: «Η θέση μας για τον Κώδικα είναι σαφής. Πρόκειται για ένα πολύ καλό πόνημα. Σε μεγάλο μέρος ο Κώδικας είναι προϊόν συνεργασίας της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με την Κυβέρνηση και τη σημερινή και την προηγούμενη. Ήταν δικές μας οι πρωτοβουλίες και προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από την Κυβέρνηση και σε πολλά σημεία του Κώδικα αποτυπώνονται αμιγώς οι θέσεις της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.. Διαχωρίζονται για πρώτη φορά οι αρμοδιότητες με σαφήνεια, τόσο αυτές που έχουν κρατικό χαρακτήρα και εκχωρούνται στην Αυτοδιοίκηση όσο και εκείνες που αποτελούν τοπικές υποθέσεις και αποτολμήσαμε για πρώτη φορά να διατυπώσουμε μέσα στον Κώδικα αρμοδιότητα κανονιστικού χαρακτήρα.»
Δηλαδή, η ίδια η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. παραδέχεται ότι για πρώτη φορά διαχωρίζονται οι αρμοδιότητες με σαφήνεια και για πρώτη φορά έχουμε αρμοδιότητα στην Αυτοδιοίκηση κανονιστικού χαρακτήρα.
Συνεχίζει η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.: «Ο σημερινός Κώδικας» -και είναι πάρα πολύ σημαντική αυτή η τοποθέτηση- «δεν αναίρεσε σε κανένα σημείο το πόνημα της επιτροπής που είχε συστήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα μεγάλο μέρος του Κώδικα επαναλαμβάνεται αυτούσιο, δηλαδή, όπως είχε συμφωνηθεί».
«Θέλω να σχολιάσω αυτή την αρχή της συνέχειας» -συνεχίζει ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.- «που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στην ελληνική δημοκρατία δεν αποτελεί κανόνα. Δεν αναιρέθηκε, λοιπόν, κανένα σημείο και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η εξέλιξη αυτή και μακάρι να αποτελούσε έναν κανόνα και σε άλλα σημεία της δημόσιας ζωής της χώρας μας».
Σε δελτίο Τύπου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που εξεδόθη στις 6 Απριλίου του 2006, αναφέρεται: «Ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της χώρας αποτελεί ένα βέλτιστο πόνημα».
Έτσι, λοιπόν, με τον πλέον καθαρό τρόπο διατυπώνει η ελληνική Αυτοδιοίκηση τη θέση της η οποία, επιγραμματικά, είναι ότι στην ουσία συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος τού προς ψήφιση Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
Ποιο είναι το καινούργιο που επαγγέλλεται; Ποιο είναι το καινούργιο που φέρνει η πρόταση της Κυβέρνησης σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και περιλαμβάνεται στο νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για πρώτη φορά σε Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων περιγράφονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες κατανέμονται σε επτά τομείς. Δεν υπάρχει ένα θολό τοπίο όσον αφορά τις αρμοδιότητες: Αρμοδιότητες ανάπτυξης, περιβάλλοντος, ποιότητα ζωής, απασχόλησης, κοινωνικής πολιτικής, παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού και πολιτικής προστασίας.
Για πρώτη φορά ορίζεται το τεκμήριο αρμοδιότητας υπέρ των τοπικών υποθέσεων. Η φράση αυτή –το κλειδί αυτό- στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων δεν υπήρχε στο προηγούμενο σχέδιο του Κώδικα Δήμων που παρεδόθη από την προηγούμενη κυβέρνηση στη δική μας Κυβέρνηση.
Ποια άλλη καινοτομία περιλαμβάνει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων; Για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός της τοπικής δημοκρατίας. Έχουμε, λοιπόν, κάτι πολύ προωθημένο, ένα ζήτημα για το οποίο τώρα ξεκινάει η κουβέντα για την εισαγωγή του στο ελληνικό Σύνταγμα στη διαδικασία της Αναθεώρησης. Εδώ η Κυβέρνηση προτείνει την καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης με απόφαση των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων ή με απόφαση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών των κατοίκων.
Μπορούν, λοιπόν, οι τοπικές κοινωνίες για μια σειρά από ζητήματα που περιγράφονται μέσα στον Κώδικα να προκαλούν τοπικά δημοψηφίσματα. Στην ουσία σ’ ένα γνήσιο θεσμό λαϊκής συμμετοχής που είναι η Αυτοδιοίκηση, γίνεται πράξη η λαϊκή συμμετοχή.
Εκτός από την ύπαρξη και θεσμοθέτηση πλέον του τοπικού δημοψηφίσματος εισάγεται και ένας νέος θεσμός συμμετοχής των πολιτών, προκειμένου να διαμορφωθούν αποφάσεις στα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια. Δηλαδή, μέχρι σήμερα αν ήθελε το δημοτικό συμβούλιο ρωτούσε τους πολίτες για ζητήματα που θα αποφάσιζε και αφορούσαν τους πολίτες. Τώρα, λοιπόν, οι πολίτες έχουν λόγο στη διαμόρφωση. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν έγγραφες αναφορές και να προκαλούν έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με υποχρέωση των δημοτικών και κοινοτικών αρχών να δίνουν εξηγήσεις και να λαμβάνουν υπόψη τους τις αποφάσεις θεσμοθετημένων οργάνων λαϊκής συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.
Ένα νέο στοιχείο είναι ότι είναι υποχρεωμένο το δημοτικό συμβούλιο να εκδίδει χάρτα με τα δικαιώματα των πολιτών, να εκδίδει οδηγό του δημότη. Δηλαδή, τι δικαιολογητικά χρειάζονται προκειμένου, παραδείγματος χάρη, να εκδοθεί μια άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Τέλος, θεσμοθετείται πλέον ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων σε δημόσια συνεδρίαση.
Ποιες άλλες καινοτομίες περιλαμβάνει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων; Προβλέπει διαδικασία εκούσιων συνενώσεων. Δεν προωθεί διαδικασία αναγκαστικών συνενώσεων, όπως έγινε πριν από αρκετά χρόνια με το νόμο του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ».
Μάλιστα, προβλέπει διαδικασία συνενώσεων κοινοτήτων μεταξύ τους, κοινότητας με δήμο ή δήμο με δήμο –εφόσον συνορεύουν- και μάλιστα, για πρώτη φορά γίνεται θεσμοθέτηση ενός ενιαίου ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί ενώσεις δήμων και κοινοτήτων.
Είναι μία καινοτομία και μία διάταξη που δεν υπήρχε στο παρελθόν, δεν υπήρχε στο νόμο του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», με όλα τα δυσμενή προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη λειτουργία του καποδιστριακού θεσμού.
Έχουμε, επίσης, αναβάθμιση των τοπικών αρχών. Κατ’ αρχάς, προβλέπεται αύξηση των δημοτικών συμβούλων. Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά οι δημοτικές παρατάξεις, με όλα τα θετικά αποτελέσματα από τη θεσμοθέτηση αυτή και στη διαδικασία της πληροφόρησης, αλλά και για την καλύτερη άσκηση του δημοτικού τους έργου.
Αναβαθμίζεται ο ρόλος της δημοτικής μειοψηφίας. Πλέον, θεσμοθετημένα ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα εκλέγεται από την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου θα εκλέγεται με φανερή ψηφοφορία και έτσι εξουδετερώνονται οι όποιες αθέμιτες συναλλαγές γίνονταν ενδεχομένως μέχρι σήμερα στην εκλογή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Επίσης, προβλέπεται διευρυμένη συμμετοχή της αντιπολίτευσης μέσα στη δημαρχιακή επιτροπή, αλλά και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Επίσης, προβλέπεται η διάταξη που αποτελεί πλέον και νόμο του κράτους, σύμφωνα με την οποία σε δήμους και κοινότητες με πληθυσμό πάνω από πέντε χιλιάδες κατοίκους θα εκλέγεται δημοτική ή κοινοτική αρχή όποιος συνδυασμός συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 42%.
Προβλέπεται για πρώτη φορά κοινότητες άνω των τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων που υπάρχουν σήμερα –κοινότητες και όχι δημοτικά διαμερίσματα- ή όσες δημιουργηθούν στο μέλλον, να μετατρέπονται αυτόματα σε δήμους με όλα τα πλεονεκτήματα που προβλέπει η νομοθεσία.
Για πρώτη φορά, ένας πολίτης που διετέλεσε τρεις τετραετίες δήμαρχος ή μία τετραετία δήμαρχος και τρεις πρόεδρος κοινότητας, μπορεί να βάλει υποψηφιότητα σ’ ένα συνδυασμό και να εκλεγεί αριστίνδην χωρίς σταυρό. Αυτή η διάταξη μπαίνει για να αξιοποιήσει η ελληνική Αυτοδιοίκηση την εμπειρία των ανθρώπων αυτών που υπάρχουν κατά δεκάδες σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης, μία καινοτομία που αποτελούσε και αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι ότι καταργείται πλέον η ποινή της έκπτωσης για τους αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Επιβάλλεται μόνο η ποινή της αργίας, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει το εξάμηνο.
Επίσης, αναβαθμίζεται η άσκηση των αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια περιγράφονται οι αρμοδιότητες των προέδρων και των τοπικών συμβουλίων. Για πρώτη φορά εισάγεται θεσμοθετημένα ένα άρθρο το οποίο δεν υπήρχε στον προηγούμενο Κώδικα. Το 30% του δημοτικού προϋπολογισμού, το 30% του Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων θα πηγαίνει με εγγεγραμμένα έργα στα δημοτικά διαμερίσματα και στα τοπικά συμβούλια.
Στην ουσία, η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών συμβουλίων και των χωριών μας δεν θα επαφίεται στη βούληση του όποιου δημάρχου ή του όποιου δημοτικού συμβουλίου, αλλά πλέον το 30% των χρημάτων θα πηγαίνει αποκεντρωμένα στα χωριά. Έτσι, θα μικραίνει η ψαλίδα ανάπτυξης μεταξύ της έδρας των δήμων και των δημοτικών διαμερισμάτων.
Θεωρώ πως μία από τις μεγαλύτερες καινοτομίες του Κώδικα είναι ότι πλέον θεσμοθετημένα η Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική, μία δυνατότητα που δεν την είχε με την ισχύουσα νομοθεσία. Δεκάδες δήμαρχοι σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταλογισμούς γιατί άσκησαν κοινωνική πολιτική.
Έρχεται, λοιπόν, εδώ η Κυβέρνηση, έρχεται ο Υπουργός και το Υπουργείο και λέει ότι είναι δυνατόν το δημοτικό συμβούλιο να μειώνει τα δημοτικά τέλη και τους φόρους κατά 50% σε πολύτεκνους και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, είναι δυνατόν τα δημοτικά συμβούλια να δίνουν χρηματικά βοηθήματα σε οικονομικά αδύνατους πολίτες και σε πολυτέκνους και είναι δυνατόν να επιχορηγούνται για περίθαλψη με χρηματικά βοηθήματα και για τα είδη διαβίωσής τους αδύναμοι πολίτες.
Αυτή η διάταξη στην ουσία δικαιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κοινωνικό χαρακτήρα και ρόλο της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δεν μπορούσε να συνεχιστεί η απουσία της Αυτοδιοίκησης, θεσμοθετημένα, στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Επίσης, μια καινοτομία είναι ότι μπορούν οι δήμοι και οι κοινότητες να εκποιούν οικόπεδα σε άστεγους δημότες, σε ποσό που δεν θα ξεπερνά το ? της αντικειμενικής αξίας. Επίσης, μπορούν θεσμοθετημένα πλέον οι δήμοι και οι κοινότητες να ανεγείρουν κατοικίες. Μέχρι τώρα προβλεπόταν το άρθρο αυτό, αλλά όποιος δήμος πήγαινε να το υλοποιήσει βρισκόταν μπροστά σ’ ένα ομιχλώδες τοπίο, με αποτέλεσμα να ανακάμπτει πρύμνα. Τώρα, λοιπόν, μπορούν να κατασκευάζουν κατοικίες και να τις εκποιούν σε άστεγους δημότες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επίσης, ενθαρρύνεται η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης σε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, εθελοντισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης. Ενθαρρύνεται η προώθηση προγραμμάτων πολιτιστικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο. Θεσμοθετημένα πλέον η Αυτοδιοίκηση μπορεί να κατασκευάζει και να συντηρεί αρχαιολογικά μουσεία και πνευματικά κέντρα. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε η ελληνική Αυτοδιοίκηση να κατασκευάσει ένα αρχαιολογικό μουσείο και να λειτουργήσει ή να συντηρήσει ένα αρχαιολογικό μουσείο, να αναδείξει, δηλαδή, την ιστορική φυσιογνωμία, την πολιτιστική ταυτότητα και κληρονομιά των τοπικών κοινωνιών που εκπροσωπεί.
Μια καινοτομία αποτελεί και η υποχρέωση πλέον και η δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης να συμπράττει με ιδιώτες, αξιοποιώντας τη νομοθεσία για τις συμπράξεις του δημόσιου με ιδιωτικό τομέα, για την αξιοποίηση των ακινήτων, κατασκευή υπόγειων ή υπέργειων γκαράζ και άλλων δυνατοτήτων που δεν είναι σε θέση, λόγω των οικονομικών δεδομένων, να πράξει.
Μια μεγάλη τομή στον Κώδικα αυτό αποτελεί η εξυγίανση των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων. Δεν μπορεί, πλέον η Αυτοδιοίκηση, χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συγκεκριμένο προσανατολισμό, να δημιουργεί δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις.
Δύο είναι οι κατηγορίες δημοτικών επιχειρήσεων. Είναι οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες συστήνονται για να υλοποιηθούν οι αρμοδιότητες που περιγράφονται στο άρθρο 34 και είναι και οι ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες είναι τριών κατηγοριών: είτε μονομετοχικές ανώνυμες εταιρείες, μόνο, δηλαδή, με τον Ο.Τ.Α., όταν πρόκειται να αξιοποιήσει δημοτική περιουσία, είτε ανώνυμες εταιρείες, προκειμένου να γίνει επιστημονική και τεχνική στήριξη των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή για σύνταξη μελετών, μπορεί να γίνει μία αναπτυξιακή εταιρεία που συμμετέχουν μόνο φορείς της Αυτοδιοίκησης ή μπορεί να γίνει μία αναπτυξιακή εταιρεία με περισσότερους δήμους, με Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, με νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, αλλά το μετοχικό κεφάλαιο στην πλειοψηφία του θα ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δίνεται η δυνατότητα για να εξουδετερωθούν τα οικονομικά προβλήματα δημοτικών επιχειρήσεων να προχωρήσουμε σε συγχώνευση δημοτικών επιχειρήσεων και το πλεονάζον προσωπικό να μεταφερθεί στους δήμους.
Επίσης, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι μπορεί η Αυτοδιοίκηση να επιχορηγεί δημοτικές επιχειρήσεις, όταν αυτές εξυπηρετούν κοινωφελές έργο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημοτική επιχείρηση να καταρτίσει διετές επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε σήμερα, διότι αν ένας δήμος δεν είχε μεγάλο μετοχικό κεφάλαιο σε μία δημοτική επιχείρηση, θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναμόρφωση του μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα να έχουμε μια χρονοβόρο διαδικασία.
Καινοτομία αποτελεί το γεγονός ότι ένας νησιωτικός δήμος μπορεί να συστήσει ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα κάνει ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτή η ανώνυμη εταιρεία μπορεί να επιχορηγείται είτε από το δήμο είτε από το κράτος. Είναι σαφές το συγκεκριμένο άρθρο που δίνει τη δυνατότητα σε νησιωτικούς απομακρυσμένους δήμους να αξιοποιήσουν την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να εξουδετερώσουν ένα πρόβλημα επικοινωνίας των κατοίκων τους.
Επίσης, είναι σημαντική η καινοτομία που προβλέπει ότι οι δήμοι πλέον δεν θα καταρτίζουν μόνο ετήσιο πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά τετραετές επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης. Δίδεται μεγάλη δυνατότητα στην οικονομική διοίκηση των δήμων, όπου προβλέπεται σε δήμους πάνω από πέντε χιλιάδες κατοίκους να υπάρχει ο προληπτικός έλεγχος. Πριν από κάθε έργο, πριν από κάθε δαπάνη, θα υφίστανται οι δήμοι προληπτικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν στη συνέχεια για καταλογισμούς, να μην κινδυνεύουν στη συνέχεια για εκτέλεση έργων που θα ανατρέπουν τον προγραμματισμό της Αυτοδιοίκησης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Συντομεύετε, κύριε εισηγητά, σας παρακαλώ.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο τελευταίο τρίμηνο κάθε προϋπολογισμού, όταν δεν έχει εκτελεστεί ένα έργο, το 50% αυτών των πιστώσεων να μη δίνεται στο έργο, αλλά για την πληρωμή ορισμένων ανελαστικών ή λειτουργικών δαπανών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω μ’ αυτήν την παρατήρηση. Επειδή έγινε πολύς λόγος στην επιτροπή για την ύπαρξη του προηγούμενου σχεδίου του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, έχω μπροστά μου την απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το προηγούμενο σχέδιο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που παρεδόθη στη σημερινή Κυβέρνηση. Η έκθεση, λοιπόν, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους παρεδόθη στις 20 Φεβρουαρίου του 2004, δηλαδή, δεκαπέντε μέρες πριν από τη διεξαγωγή των προηγούμενων εθνικών εκλογών. Περίπου πενήντα παρατηρήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ακυρώνουν το σχέδιο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, πρέπει να είστε σύντομος και να τελειώνετε.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Για να μην κουράσω το Σώμα, καταθέτω την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μαργαρίτης Τζίμας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα έκθεση, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για ένα πόνημα, το σχέδιο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής, είναι αποτέλεσμα ενός ειλικρινούς και γνήσιου διαλόγου με την Αυτοδιοίκηση και σας καλώ να το υπερψηφίσουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ευχαριστούμε πολύ.
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού, ορίζεται από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ως ειδική αγορήτρια του κόμματος αυτού η Βουλευτής κ. Ελπίδα Παντελάκη.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συνάδελφος ο κ. Εμμανουήλ Όθωνας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση παρέλαβε ένα έτοιμο σχέδιο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και είχε δύο βασικές πολιτικές επιλογές, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πρώτη επιλογή ήταν να φέρει άμεσα το συγκεκριμένο σχέδιο του Κώδικα, που ήταν αποτέλεσμα διαλόγου και επεξεργασίας της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και που είχε τη λογική -εκείνο το σχέδιο του Κώδικα- ακριβώς της αντιμετώπισης άμεσων και πιεστικών λειτουργικών αναγκών της Αυτοδιοίκησης, με τις όποιες τυχόν βελτιώσεις επιθυμούσε σε σύντομο χρόνο. Εξάλλου, αυτό αποτελούσε και μία μετεκλογική –παρακαλώ- προσωπική δέσμευση του κυρίου Υπουργού, όταν στις 17 Μαρτίου του 2004, λίγες μέρες μετά που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου, επισκεπτόμενος την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. είχε δηλώσει –και είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά, τα οποία θα καταθέσω στο Σώμα- αυτολεξεί τα εξής: «Ζητάμε μία μικρή πίστωση χρόνου, δηλαδή, να ξανασυσταθεί –και αυτό ακριβώς θέλουμε να συμφωνήσουμε μαζί σας- για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η Επιτροπή του Κώδικα, να δει σε συνεννόηση, όπως ακριβώς έγινε και προηγουμένως, ποια στοιχεία του προγράμματος πρέπει να μπουν στο νέο Κώδικα και από εκεί και πέρα ο Κώδικας το συντομότερο δυνατό και πάντως πριν από το τέλος του 2004» –σήμερα είμαστε σχεδόν στον Ιούνιο του 2006- «να έχουμε ολοκληρώσει τις εργασίες, ώστε την ερχόμενη χρονιά, το 2005, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με νέο Κώδικα». Δεν έκανε, λοιπόν, αυτήν την επιλογή.
Η δεύτερη επιλογή που θα ήταν σεβαστή και κατανοητή πολιτικά -και αναγκαιότητα σήμερα θα λέγαμε εμείς- είναι να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο και να ετοιμάσει ένα νέο σχέδιο δημοτικού και κοινοτικού Κώδικα που θα απαντούσε στην πολιτική αναγκαιότητα για ένα νέο μεταρρυθμιστικό κύκλο τομών και αλλαγών στο αυτοδιοικητικό σύστημα, τομών και αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα, που απαιτούν οι πολίτες.
Τελικά, δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αντίθετα, προτίμησε να εισαγάγει στην Εθνική Αντιπροσωπεία με δύο χρόνια καθυστέρηση ένα σχέδιο δημοτικού και κοινοτικού Κώδικα που ουσιαστικά δεν φιλοδοξεί τίποτε παραπάνω –το αποδέχεται ακόμα και η Κυβέρνηση- από το να διαχειριστεί σε άλλα σημεία καλύτερα και σε άλλα σημεία όχι καλύτερα την υφιστάμενη κατάσταση στο αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας. Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση κυοφορούσε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί δύο χρόνια έναν έτοιμο Κώδικα και τον ξαναπαρουσιάζει σήμερα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις -άλλες μάλιστα επί το χείρον και άλλες επί το βέλτιστον- και αυτή την επιλογή, που δεν ήταν τυχαία κατά τη γνώμη μας, την επέβαλαν δύο λόγοι.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το ό,τι έπρεπε να αναμένει την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας, με την κομματική σκοπιμότητα, αλχημεία, του 42%, ούτως ώστε να την ενσωματώσει στο νέο Κώδικα και η δεύτερη ήταν μία σκέψη πολιτικά πονηρή, ότι μεγαλώνοντας τη χρονική απόσταση από το Μάρτιο του 2004, θα δημιουργούσε συνθήκες πολιτικής οικειοποίησης των όποιων λειτουργικών και οργανωτικών, βελτιωτικών ρυθμίσεων, το σχέδιο Κώδικα που ήδη είχε βρει έτοιμο και συμπεριελάμβανε.
Υπάρχει ένα κύριο ζήτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Εάν το ερώτημα είναι αν ο προτεινόμενος δημοτικός και κοινοτικός Κώδικας εμπεριέχει ρυθμίσεις δευτερεύουσας, κατά την άποψή μας, σημασίας που συνεισφέρουν οργανωτικές και λειτουργικές βελτιώσεις της υφιστάμενης δομής και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε ναι, πράγματι θα μπορούσαν να ανιχνευτούν μία σειρά διατάξεων που κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Αρκετές απ΄ αυτές αναφέρθηκαν από τον εισηγητή της Πλειοψηφίας, αλλά πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των διατάξεων συμπεριλαμβανόταν στο σχέδιο Κώδικα που ήταν ήδη έτοιμο.
Πέρα απ’ αυτό όμως, από την άλλη πλευρά, είναι επίσης ευδιάκριτες μία σειρά διατάξεις, εκτός φυσικά του άρθρου 50 που ενσωματώνει την περιβόητη ρύθμιση του 42% -που από μόνο του, κατά τη γνώμη μας, αυτό το 42% και αυτός ο περιορισμός της βάσης πολιτικής νομιμοποίησης των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης συνιστά λόγω καταψήφισης του συγκεκριμένου Κώδικα που προτείνει η Κυβέρνηση- υπάρχουν και άλλες, μία σειρά, ρυθμίσεις που σηκώνουν πολλή συζήτηση. Αμφιλεγόμενες διατάξεις, όπως είναι η κατάργηση της φανερής ψηφοφορίας στα άρθρα 92, 104 και 118 για την εκλογή των οργάνων, η ενίσχυση του ρόλου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, το μακρύ χέρι του κράτους στον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Ο.Τ.Α., ο περιορισμός του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο στην εξέταση των απολύτως τυπικών προϋποθέσεων των δαπανών των Ο.Τ.Α., για τον οποίο περιορισμό ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο, με απόφαση της ολομέλειάς του, έχει εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις του, ο περιορισμός της απαραίτητης, ελάχιστης ισορροπίας στη συμμετοχή και των δύο φύλων στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, όπως και η απουσία οποιασδήποτε πρόσθετης πρόβλεψης, κατοχύρωσης του σημαντικού ρόλου που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, ως πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αναγνώρισης πολιτικών δικαιωμάτων υπό προϋποθέσεις για τους νόμιμα και μακροχρόνια παραμένοντες στη χώρα μας αλλοδαπούς.
Αυτές είναι πάλι ενδεικτικά μία σειρά ελλείψεων που θα μπορούσε κανείς, αν θέλει να μπει στη λογική, να ζυγιάσει τις θετικές και αρνητικές -σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Κώδικα- διατάξεις που συμπεριλαμβάνει ο τελικά προτεινόμενος από την Κυβέρνηση Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
Για μας όμως –και θέλω να είναι σαφές και καθαρό αυτό- δεν είναι αυτό το πολιτικό ζήτημα, ούτε είναι αυτό το μέτρο αξιολόγησης και πολιτικής αποτίμησης του προτεινόμενου Κώδικα και δεν θα μπούμε σ’ αυτήν τη λογική.
Για μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και πολύ περισσότερο από εμάς, για τους πολίτες, το πολιτικό ερώτημα που τίθεται και με βάση το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί ο προτεινόμενος Κώδικας, είναι το αν αποτυπώνει την αντίληψη για ουσιαστική αποκέντρωση, την ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη πολιτική βούληση για ισχυρή Αυτοδιοίκηση ως αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου διοικητικού συστήματος της χώρας. Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι αδιαμφισβήτητα αρνητική. Γιατί το προτεινόμενο σχέδιο δημοτικού και κοινοτικού Κώδικα παρουσιάζει κρίσιμο πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα σε πολλά σημεία. Το έλλειμμα αυτό συνίσταται στο ότι δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική πραγματικότητα, δεν αποτυπώνει την πολιτική αντίληψη και βούληση για μία σύγχρονη, πολιτικά ισχυρή, οικονομικά αυτοτελή πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, δεν απαντά αποτελεσματικά στο αίτημα για ένα ενιαίο λειτουργικό αυτοδιοικητικό σύστημα με δημοκρατία, διαφάνεια, συμμετοχή, κοινωνικό έλεγχο και αποτελεσματικότητα.
Πιο συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσω του δημοτικού και κοινοτικού Κώδικα που προτείνει προς ψήφιση δεν ενσωματώνει με ρητή αναφορά τη συνταγματική επιταγή για την αντιστοίχιση πόρων και αρμοδιοτήτων.
Δεν διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. και πολύ περισσότερο την κάλυψη δαπανών που προκαλούνται στους Ο.Τ.Α. από τις κρατικές μεταφερόμενες αρμοδιότητες.
Δεν αντιμετωπίζει την αναγκαιότητα ενός νέου κύκλου συνενώσεων στην πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση ούτε καν σε εθελοντική βάση με συγκεκριμένα και ισχυρά κίνητρα.
Δεν ακουμπά το μείζον ζήτημα της μητροπολιτικής οργάνωσης των λειτουργιών των μεγάλων αστικών πολεοδομικών συγκροτημάτων.
Δεν κινείται στην κατεύθυνση αναγνώρισης του αναπτυξιακού ρόλου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού και μάλιστα εν όψει του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της καθιέρωσης αυτοδιοικητικών περιφερειών ως ικανό και αναγκαίο μέγεθος σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής ανάπτυξης.
Δεν αντιμετωπίζει την άρση των επί μέρους σε τέσσερα άρθρα επιφυλάξεων που η χώρα μας είχε κρατήσει δεκαεπτά χρόνια πριν για την πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας. Μετά την αρχική κύρωσή του και την παρέλευση τόσων ετών νομίζω ότι είναι η ώρα να ξαναδούμε την επιφύλαξη της χώρας μας στα τέσσερα συγκεκριμένα άρθρα του ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας.
Και τέλος δεν φαίνεται να κατανοεί την αναγκαιότητα διαφορετικής αντιμετώπισης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανάλογα με το μέγεθος, τις τοπικές, γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητές τους. Αντίθετα η προσέγγιση και στον κώδικα που συζητάμε είναι εντελώς ισοπεδωτική, ομοιόμορφη για όλους τους δήμους ανεξάρτητα των αντικειμενικών δυσκολιών που ο καθένας απ’ αυτούς αντιμετωπίζει.
Βεβαίως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φανερό ότι κανείς σ’ αυτήν την Αίθουσα αλλά και έξω απ’ αυτήν δεν εκπλήσσεται από την αδυναμία αυτή της Κυβέρνησης να κατανοήσει τα μηνύματα των καιρών και να κινηθεί στην κατεύθυνση των αναγκαίων εκείνων πολιτικών πρωτοβουλιών που δεν θα διαχειρίζονται απλά την υφιστάμενη κατάσταση, δεν θα παρεμβαίνουν ρυθμιστικά και διαχειριστικά, αλλά θα υπηρετούν αποτελεσματικά τις ανάγκες του σήμερα και τις προσδοκίες του αύριο για το αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας.
Και δεν εκπλήσσεται, βέβαια, κανείς αφού είναι φανερό ότι η πορεία της παράταξής σας στο χθες εξηγεί την αμηχανία του σήμερα και προδιαγράφει και την στάση του αύριο όταν αυτή η παράταξη που έχω την τιμή να εκπροσωπώ θα ανοίγει τον νέο κύκλο των μεταρρυθμίσεων και της αναζωογόνησης των θεσμών και εσείς πάλι θα είστε διαμαρτυρόμενοι, απόντες, αποχωρούντες απ’ αυτήν την Αίθουσα, βάζοντας πάλι αναχώματα στις αναγκαίες αλλαγές που είναι φανερό ότι είχε ανάγκη η αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει μπροστά, για να γίνει ένας ρεαλιστικός και ορθολογικός σχεδιασμός της ανάπτυξης της χώρας.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας θυμίσω πού είσαστε και τι λέγατε και πώς αντιδρούσατε σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων της παράταξής μας τα τελευταία είκοσι χρόνια που με καινοτόμες και ριζοσπαστικές τομές προσπάθησε να οικοδομήσει ένα αυτοδιοικητικό σύστημα το οποίο εσείς σήμερα με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία και κάνοντας επιλεκτική χρήση διαφόρων αναφορών στις επαφές σας με τους συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης επικαλείστε για να ισοπεδώσετε και να μηδενίσετε μια τεράστια προσπάθεια που άλλαξε τον αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Δεν ξέρω αν σας θυμίζει, κύριε Υπουργέ, τίποτα ο ν.1270/1982 για την δημοτική αποκέντρωση και τη λαϊκή συμμετοχή, ο ν.1416 για την διεύρυνση και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους Ο.Τ.Α. και την θεσμοθέτηση των αναπτυξιακών συνδέσμων. Δεν ξέρω αν σας λέει τίποτα ο ν.1622/1986 για την ίδρυση των περιφερειών για τη συγκρότηση των περιφερειακών συμβουλίων και το δημοκρατικό προγραμματισμό, ο ν.1828 για την προώθηση της οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., ο ν. 2218 για την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ο ν. 2539/1997 για το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».
Επαναλαμβάνω, το πού είσαστε, τι λέγατε και πώς αντιδρούσατε τότε, είναι γνωστό. Και φοβάμαι ότι αυτή η στάση θα είναι ανάλογη των νέων αλλαγών που με τη νέα μας ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση προτείνουμε ήδη προς την ελληνική κοινωνία, προς τους συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι την αποδέχονται -και η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και η Ε.Ν.Α.Ε.. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο παρέμβασης στο σύστημα διοίκησης της χώρας για το οποίο δεν έχουμε ακούσει την άποψή σας. Ούτε, βέβαια, στο ορατό μέλλον είναι φανερές οι αντίστοιχες νομοθετικές σας πρωτοβουλίες.
Θα ήταν, όμως, παράλειψη, νομίζω, να μη συσχετίσουμε αυτήν τη νομοθετική σας πρωτοβουλία, με τα χαρακτηριστικά που ήδη ανέφερα, με το πώς συνδέεται όλη η πολιτική σας αυτά τα δύο χρόνια απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ζήσαμε από τους πρώτους μήνες, κύριε Υπουργέ, ένα επικοινωνιακό κατακλυσμό, ένα όργιο ανακολουθίας και αναξιοπιστίας που είχε ως στόχο τους συμβασιούχους, την οικονομική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης υποτίθεται και τις αναπτυξιακές επενδύσεις. Όμως, είναι γνωστό ότι ούτε το πρόβλημα των συμβασιούχων λύσατε, ούτε πόροι εξασφαλίστηκαν στην αυτοδιοίκηση, ούτε αναπτυξιακές επενδύσεις χρηματοδοτούνται.
Αγνοείτε άραγε, κύριε Υπουργέ, ότι σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια υπάρχει στάση πληρωμών σε βεβαιωμένες οφειλές δεδουλευμένων έργων από το 2004 ακόμα σε δήμους και νομαρχίες που υπερβαίνει παραδείγματος χάρη στην Περιφέρεια της Κρήτης τα 50.000.000 ευρώ και σε επίπεδο χώρας ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να κατατίθενται αυτές τις μέρες καθημερινά σωρεία δικαστικών προσφυγών από μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις που στρέφονται και εναντίον δήμων και κοινοτήτων και που καθιστούν απαγορευτική στην πράξη οποιαδήποτε προσδοκία δημοπράτησης νέων έργων;
Θέλετε να συζητήσουμε την πολιτική σας συνέπεια σε σχέση με τα περιβόητα παρακρατηθέντα, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. στην επιτροπή προχθές ανέφερε ότι κανένα φως, κανένα χρονοδιάγραμμα απόδοσης των παρακρατηθέντων και κατ’ εσάς υπεξαιρεθέντων πόρων από την αυτοδιοίκηση, που ενώ προεκλογικά ανερχόταν με τις διακηρύξεις σας στα 3.000.000.000 ευρώ, μαγικά έγιναν τώρα μόλις 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι οι παρακρατήσεις αυτές κατά δήλωση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., που επικαλείσθε επιλεκτικά, κύριε εισηγητά της Πλειοψηφίας, συνεχίζονται ανελλιπώς και κατά τα δύο τελευταία χρόνια, τα οποία έχετε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας;
Εξαγγείλατε το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για έργα δήμων και κοινοτήτων και, ουσιαστικά, το χρησιμοποιείτε για να επαναφέρετε τις επιλεκτικές με κομματικά κριτήρια χρηματοδοτήσεις στους δήμους.
Προαναγγείλατε τη διαφάνεια με την ανάθεση στο site, κύριε Υπουργέ. Περιμένουμε ακόμα τις οριζόντιες δράσεις και ελπίζω να μας ανακοινώσετε σήμερα εδώ για να δούμε, αξιοποιώντας και την τεχνολογία, αυτά που προέκυψαν από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επίσημα στοιχεία που εσείς παραδώσατε …
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Το «ΕΠΤΑ» σε ποιο site ήταν;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ: … από τα οποία προκύπτει ότι από τα 44,5 εκατομμύρια ευρώ περίπου, που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα μέσω των οριζοντίων δράσεων που στο site επιμένετε να μην αναρτάτε, τα 30.827.000 ευρώ έχουν διοχετευθεί σε δήμους που πολιτικά ελέγχονται από δημάρχους της παράταξής σας. Και αυτό γιατί αμφισβητήσατε στην επιτροπή ότι κάνετε χρήση επιλεκτικών κομματικών κριτηρίων στην κατανομή των πιστώσεων.
Επίσης, ο παριστάμενος Υφυπουργός και αρμόδιος για την αυτοδιοίκηση κ. Νάκος, πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο Σώμα πώς γίνονται οι χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ», ανά κάτοικο κατά μέσο όρο, σε όλη την Ελλάδα να είναι στα 4,21 ευρώ και στο Νομό Μαγνησίας να ανέρχεται ως διά μαγείας στα 11,7 ευρώ ανά κάτοικο.
Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι κρούει κανείς ανοικτές θύρες αν προσπαθήσει με μία σειρά στοιχείων να αποδείξει τα αυταπόδεικτα, αυτά που βιώνει ο κόσμος της αυτοδιοίκησης, αυτά που βλέπουν οι Έλληνες πολίτες και αυτά που μέσα από τις διαδικασίες και του κοινοβουλευτικού ελέγχου καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας.
Αυτό όμως, που πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες οι οποίες έρχονται και παρέρχονται έχει τη βαρύνουσα πολιτική σημασία για μας, είναι το γεγονός ότι με μικροπαρεμβάσεις, με επιμέρους διευθετήσεις και λειτουργικές ρυθμίσεις που έρχονται να καλύψουν σε λίγες μόνο περιπτώσεις υπαρκτές αδυναμίες, όπως επιχειρείται και με τον προτεινόμενο Κώδικα, δεν πάει η χώρα μπροστά. Η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα περιφερειακή συγκρότηση που να υπηρετεί τις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες της στο πλαίσιο της διευρυμένης Ευρώπης.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρακολουθεί ως θεατής, ανήμπορη μπροστά στις εξελίξεις και σχεδιάζει με μερεμέτια και ημίμετρα, τα οποία παρουσιάζει ως μεταρρυθμίσεις. Η χώρα έχει ανάγκη ένα νέο κύμα αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να οραματιστεί, πώς θα έχει περισσότερα κομματικά κάστρα και τον κομματικό έλεγχο του θεσμού με ρυθμίσεις τύπου του 42%.
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο για ακόμα ισχυρότερους δήμους. Η Νέα Δημοκρατία υλοποιώντας αλόγιστες προεκλογικές δεσμεύσεις και κομματικές εξαρτήσεις αναλαμβάνει πρόσφατα μόλις, πολιτικές πρωτοβουλίες απόσχισης και επανίδρυσης κοινοτήτων, ναρκοθετώντας το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».
Απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ήδη είπα, μετά από συζήτηση με τους συλλογικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, μετά από πολύ σοβαρή επεξεργασία έχουμε καταλήξει στο ολοκληρωμένο προγραμματικό μας πλαίσιο για τη δομή, το ρόλο και το περιεχόμενο των αυτοδιοικητικών θεσμών του μέλλοντος.
Και επειδή, κύριε Υπουργέ, κατ’ επανάληψη σας έχω ακούσει και μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά και στο δημόσιο λόγο σας, να επικαλείσθε δήθεν την απουσία εναλλακτικής πρότασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο προγραμματικό επίπεδο, σας την παρουσίασα αναλυτικά και στην επιτροπή, είναι δημοσιευμένο, μπείτε στο site μας, αφού το δικό σας με τόση καθυστέρηση το ενημερώνετε για τις χρηματοδοτήσεις, δείτε αυτήν την ολοκληρωμένη πρόταση, πάρτε θέση, ελάτε να συζητήσουμε και να πάρουμε αυτές τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, όχι, βέβαια, στην κατεύθυνση των υπερπεριφερειών, των κρατικών ενισχυμένων δομών που καταργούν στην πράξη τον δημοκρατικό προγραμματισμό, αλλά ακόμα και αυτά είναι ψάρεμα στα θολά νερά, καμιά πρωτοβουλία, καμιά πρόοδος, υπάρχει στασιμότητα στη θεσμική εξέλιξη και το βάρος αυτής της πολιτικής ευθύνης πρέπει να το αναλάβετε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο χρόνος δε νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα καλός συνήγορος σε μια προσπάθεια κανείς να παρουσιάσει το πολιτικό και θεσμικό έλλειμμα μιας Κυβέρνησης διστακτικής και αμήχανης σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.
Θα ήθελα να κλείσω αναφέροντας ότι θα ακούσουμε πολλά από τον Υπουργό κατά την παρέμβασή του. Όμως, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, με την ευκαιρία, αυτό που είπατε ότι όταν επισκεφθήκατε την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και την Ε.Ν.Α.Ε. σας είπαν ότι η αυτοδιοίκηση είναι υπό κατάρρευση και επικαλείσθε τα πρακτικά, θα ήθελα να τα καταθέσετε για να δω τη συγκεκριμένη φράση, πότε ακριβώς σας είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπό κατάρρευση, όταν παραλάβατε το Υπουργείο.
Θα ήθελα να σας πω και κάτι άλλο. Ξέρετε, είναι πάρα πολύ εύκολη η διαδικασία να προσπαθεί κανείς να ανιχνεύσει λάθη και παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων για να καλύψει τις δικές του αδυναμίες. Εγώ θα έλεγα όμως ότι είναι ή πολύ μεγάλη η αίσθηση της αυτογνωσίας σας, ή πάρα πολύ μεγάλη η έλλειψη της αυτοπεποίθησής σας αφού επιλέγετε να αναμετριέστε με τα όποια λάθη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ποτέ δεν επιχειρείτε να αναμετρηθείτε με τις τόσες θετικές πρωτοβουλίες μιας παράταξης που άλλαξε το χάρτη της αυτοδιοίκησης της χώρας. Επιτέλους, επιλέξτε να μετρηθείτε με τα σωστά μας και μην επιμένετε να βάζετε τον πήχυ τόσο χαμηλά. Και πάλι τοποθετώντας τον εκεί, η δυσκολία να τον υπερβείτε είναι προφανής.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το πνεύμα και την αντίληψη που αυτός ο Κώδικας αποπνέει, για την έλλειψη σχεδίου που να υπηρετεί τις ανάγκες του παρόντος και τις προσδοκίες του μέλλοντος αυτής της χώρας, εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νέο σχέδιο κώδικα και είμαστε σίγουροι ότι πολύ σύντομα σ’ αυτήν την Αίθουσα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα έλθει εκείνο το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα, ο συνταγματικός καταστατικός χάρτης μιας άλλης αυτοδιοίκησης, μιας αυτοδιοίκησης που έχει ανάγκη η χώρα και απαιτούν οι πολίτες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο τώρα έχει η ειδική αγορήτρια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Ελπίδα Παντελάκη.
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δήμων και Κοινοτήτων ότι είναι μια μεγάλη στιγμή για τη χώρα. Όταν το έλεγε αυτό, θυμήθηκα το 1994, τότε όταν ήταν κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έφερε το νόμο για την αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και κάποιες άλλες ρυθμίσεις και είχε πει ότι τώρα είναι η μεγάλη επανάσταση, η μεγάλη τομή για την αυτοδιοίκηση και για τη χώρα.
Το θέμα είναι ότι μέσα σε όλη αυτήν την πορεία των χρόνων, καλό είναι ο κόσμος να βγάλει συμπεράσματα, αν δηλαδή στη μια περίπτωση ήταν επανάσταση για τη χώρα και για το καλό των πολιτών ή στην άλλη περίπτωση ότι πρόκειται για μεγάλη στιγμή, να αξιολογήσει ο κόσμος την κατάσταση γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο χαρτιά και νόμοι. Είναι η αποτύπωση της πρακτικής των δήμων, των νομαρχών, των προέδρων των κοινοτήτων σε όλη τη χώρα και το πώς απαντούν στα προβλήματα της ζωής.
Και ακριβώς νομίζω ότι η κατάσταση της Tοπικής Aυτοδιοίκησης βρίσκεται στην πιο άσχημη στιγμή της από την άποψη των αρνητικών εξελίξεων, γιατί θα λειτουργεί από εδώ και πέρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Θα ακολουθηθεί η πολιτική της φορομπηξίας, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και εντός της αυτοδιοίκησης, αλλά και με τα προγράμματα απασχόλησης και όλα αυτά που θα κάνει στην πορεία. Και είναι ανάγκη ιδιαίτερα σε μια περίοδο, που τους επόμενους μήνες πάμε για εκλογές, να σκεφθεί ο κόσμος ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης που κουβεντιάζουμε αυτήν τη στιγμή είναι το κοινό πρόγραμμα και της Κυβέρνησης και του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Όμως, εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα αυτήν την φορά στην κριτική μας. Είναι κοινό πρόγραμμα που αφορά και τον Συνασπισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διότι όντως οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από την Νέα Δημοκρατία και από τον Συνασπισμό στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ομόφωνα συμφωνούν στον κεντρικό άξονα. Τώρα, βεβαίως, υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες στον τρόπο διαχείρισης, σε διάφορα προβλήματα, στο εκλογικό σύστημα κ.λπ. απ’ ό,τι ακούω, αλλά στον κεντρικό άξονα συμφωνούν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Όμως, αυτή η πολιτική δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Στα περισσότερα ζητήματα είναι κωδικοποίηση νόμων και έχουμε βέβαια και νέες ρυθμίσεις στις οποίες θα σταθώ. Υλοποιήθηκε αυτή η πολιτική στη χώρα. Άρα, δεν υπάρχουν ευθύνες μόνο κυβερνητικές, δεν υπάρχουν ευθύνες μόνο της μιας κυβέρνησης. Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση είναι συνυπεύθυνες, ιδιαίτερα τα δυο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα τρία κόμματα έτσι, όπως πορεύτηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Και γι’ αυτό, αν θέλετε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς δίνουμε γενικευμένο χαρακτήρα και λέμε ότι είναι γενική πολιτική μάχη αυτή που έρχεται. Γιατί δεν θέτουμε μόνο το ζήτημα ότι πρέπει να αντιδράσει ο κόσμος για την πολιτική της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας και ότι πρέπει να στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας. Εδώ έχει συγκεκριμένα, απτά ζητήματα, όπου εμπλέκονται όλα τα λαϊκά προβλήματα μέσα στο θεσμό της αυτοδιοίκησης και έχει παίξει ρόλο η αυτοδιοίκηση. Και γι’ αυτό, ακριβώς, πρέπει να δοθεί απάντηση.
Επομένως για μας είναι καθαρό ότι αυτός ο κώδικας ενσωματώνει πλήρως τη λειτουργία και το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς και η αποτελεσματικότητά της θα κρίνεται στα πρότυπα των ανωνύμων εταιρειών όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει στην πράξη φοροεπιδρομή διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων, ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση υπηρεσιών τις οποίες δικαιούνται να έχουν και πρέπει το κράτος να παρέχει δωρεάν, και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων τόσο των εργαζομένων στους δήμους όσο και στα νομικά πρόσωπα και στις επιχειρήσεις.
Βεβαίως το νέο μοντέλο του αιρετού είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τη συνθήκη του Μάαστριχ και τους νόμους της αγοράς και έτσι όπως ξεκίνησε με τη θεσμική μεταρρύθμιση το 1994. Τώρα ολοκληρώνεται κατά κάποιον τρόπο αυτή η διαδικασία και λέμε πλέον ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για αιρετούς και αυτό το θεσμικό πλαίσιο για το πρότυπο του αιρετού που είναι μάνατζερ. Δηλαδή, οι αιρετοί πλέον θα είναι ατζέντηδες των επιχειρηματιών. Θα κάνουν πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως γίνεται τώρα, απ’ ό,τι παρακολουθώ στον Τύπο: Υποψήφιοι δήμαρχοι καλούν τους επιχειρηματίες να αγοράσουν ελεύθερους χώρους, να επενδύσουν σε παιδικούς σταθμούς, να φτιάξουν κήπους και να βάλουν το όνομά τους. Και δεν είμαστε κομπλεξικοί. Αν θέλει κάποιος επιχειρηματίας να φτιάξει κάποιον παιδικό σταθμό ή κάποιον κήπο -είναι από αυτά που περισσεύουν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων στη δουλειά του- να το κάνει. Το θέμα όμως είναι ότι, αν επενδύει σ’ αυτά, σημαίνει ότι αυτές οι υπηρεσίες θα στοιχίσουν ακόμα πιο ακριβά στους εργαζόμενους.
Και είναι, ιδιαίτερα, εχθρικό το θεσμικό πλαίσιο σε δυο κατηγορίες του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στη νεολαία, γιατί ακριβώς ήταν οι ομάδες που αποτελούσαν στόχο το προηγούμενο διάστημα, όχι για να τους διευκολύνουν, να τους ανακουφίσουν και να τους λύσουν ζητήματα της ζωής τους, αλλά, ακριβώς, για να χειραγωγήσουν συνειδήσεις. Και αν θέλετε, το κυριότερο που έχουμε εμείς να καταλογίσουμε και στην προηγούμενη κυβέρνηση, που κρίνεται βεβαίως για όλη αυτήν την πορεία, δεν είναι μόνο αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και μέσα από τους δήμους, αλλά είναι η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων μέσα από τις συμβάσεις. Και αν θέλετε, δεν είναι μόνο το ζήτημα της εκλογικής πελατείας με την ψήφο, αλλά το ζήτημα είναι ότι ήταν στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικατασταθεί η σταθερή εργασία από την μερική απασχόληση και όλα αυτά. Και είχαμε ως αποτέλεσμα όλη αυτήν την κατάσταση στις επιχειρήσεις, αυτό το κομφούζιο που υπάρχει στη χώρα, να υπάρχουν νέοι άνθρωποι είκοσι έως είκοσι δύο χρονών για μια θέση δουλειάς στην αυτοδιοίκηση, να μένουν εκεί και να είναι δυο-τρείς- τέσσερις- πέντε σε κάθε γραφείο. Δηλαδή, έχει μια αξία αυτό να το σκεφθούμε.
Δεν είναι, όμως, μόνο το παρελθόν. Συζητάμε το παρόν και ποια είναι η στάση της Αντιπολίτευσης απέναντι στην συγκεκριμένη κατάσταση.
Κάνει κριτική από την άποψη της ενίσχυσης της ουσίας του θεσμού. Κάνει κριτική γιατί δεν έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση ακόμη στα ζητήματα της περιφερειακής οργάνωσης που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση από όλα τα κράτη-μέλη. Μα και δεν λέει «όχι» η Κυβέρνηση ούτε στην επιτροπή. Είπε ο Υπουργός ήδη ότι εμείς στην επιτροπή μελετάμε την περιφερειακή οργάνωση. Και φαντάζομαι ότι θα γίνει μεγάλη συζήτηση για τη δομή και μπροστά στις εκλογές, πώς θα είναι η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση, η περιφερειακή, η αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λπ.. Αλλά το κύριο ζήτημα ποιο είναι; Αυτό είναι το δέντρο, όχι το δάσος. Το δάσος είναι η πολιτική. Γιατί η δομή εξυπηρετεί μία συγκεκριμένη πολιτική. Και η πολιτική της περιφερειακής ανάπτυξης, η οποία μπολιάζει όλο το περιεχόμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι έργα, υπηρεσίες, τα οποία δεν απαντούν αυτήν τη στιγμή στις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι η επιλεξιμότητα των έργων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζεται από την κατεύθυνση και το περιεχόμενο της ανάπτυξης που έχει καθοριστεί ότι θα έχει η χώρα μας. Αυτό είναι το ζήτημα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα παίξει σημαντικό ρόλο και θα είναι εργαλείο η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βεβαίως, έχετε δίκιο. Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι σε σχέση με την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.. Όταν θα λέμε ότι ομόφωνα η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. συμφωνεί, θα ήθελα, κύριε Υπουργέ, όταν μιλήσετε να το πείτε αυτό, ομόφωνα πλην των δυνάμεων του Κ.Κ.Ε. που είναι στην αυτοδιοίκηση. Γιατί τους το είπα, αν θέλετε, και στην επιτροπή. Στο διοικητικό συμβούλιο ναι, όντως δεν είμαστε εμείς, εξάλλου οι δυνάμεις αυτές που έχουμε με βάση τον συσχετισμό δεν μπορεί να έχουν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο. Ομόφωνα, λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Κανένα συνέδριο δεν ήταν ομόφωνο σ’ αυτές τις αποφάσεις, γιατί τι να κάνουμε μέχρι στιγμής χαλάμε τη «σούπα».
Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να εμποδιστούν ορισμένες αλλαγές αρνητικές. Βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Αυτό είναι αντιδραστικό, αντιλαϊκό και αυτό καθορίζεται από τη γενικότερη πολιτική, μια πολιτική η οποία είναι ενταγμένη στα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας που η θεσμική οργάνωση του κάθε κράτους-μέλους πρέπει να τηρεί αυτά τα κριτήρια. Όμως δεν μπορεί κανείς να κανονίζει χωρίς τον ξενοδόχο. Νομίζω ότι τα λαϊκά στρώματα εάν συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι σε βάρος τους, γιατί υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ότι ο κόσμος δεν γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, μπορούν να αντιδράσουν και να έχουμε κάποια αποτελέσματα, να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια –ίσως για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση- ένα κίνημα διαμαρτυρίας όχι μόνο απέναντι στις κυβερνήσεις που πρέπει να υπάρχουν αλλά και απέναντι στους αιρετούς οι οποίοι θα ξεπουλάνε δημόσια περιουσία, θα δίνουν δημόσιες εκτάσεις κ.λπ. προς όφελος των επιχειρηματιών δήθεν για να παράγουν έργο στην περιοχή και πάντα με το αζημίωτο.
Η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., λοιπόν, προχωρά και παραπάνω απ’ αυτά τα ζητήματα. Ήταν προπομπός των ζητημάτων σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος πριν έρθει ο Κώδικας εδώ, η οποία ζήτησε συγκεκριμένα και καθαρά τα φορολογικά ζητήματα. Ζήτησε φορολογική αποκέντρωση και αυτό είναι κόλπο, η αποκέντρωση «χωρίς φόρους». Ήταν συγκεκριμένος και σαφής και ο πρόεδρος στην επιτροπή. Μιλάει για τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθορίζει και να εισπράττει τοπικούς φόρους και τέλη. Αυτό είναι καθαρό. Όταν μιλάμε για οικονομική αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, αυτό σημαίνει. Γιατί αυτή είναι η γραμμή, να μειώνονται οι δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αυξάνονται με φόρους, με τέλη.
Το δεύτερο ζήτημα που έθεσαν είναι το ζήτημα της αποκέντρωσης κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους, υγεία, παιδεία, πρόνοια. Και είναι εδώ το «ψητό» στην κυριολεξία. Θα είναι βασικό εργαλείο η Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διάσπαση του ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα ολόκληρου τομέα. Και ήδη δεν είμαστε ακόμα στην αναθεώρηση του Συντάγματος και, βεβαίως, ζυμώνουν απόψεις. Ήδη έκαναν προτάσεις να προχωρήσουν σε πανεπιστήμιο για τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν θέλετε και στη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς ο επικεφαλής, ο Πρόεδρος της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του Συνασπισμού έκανε πρόταση να γίνει πανεπιστήμιο, να προχωρήσει και σε πανεπιστήμιο η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τα ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Προχωρούν, λοιπόν, ακάθεκτα και πιέζουν απ’ αυτή τη σκοπιά.
Επομένως είναι μύθος αυτή η επιχειρηματολογία στην πορεία και από όποιον λέγεται για τοπικά και γενικά προβλήματα, ποιος στις εκλογές είναι κομματικός ή ανεξάρτητος υποψήφιος κ.λπ.. Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα και καθαρά.
Θέλω να σταθώ σε ορισμένα παραδείγματα που αφορούν τις καινοτομίες, για να δείξω ότι ακριβώς αυτή η αποκέντρωση που συζητείται και αυτές οι καινοτομίες που λέτε αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο, που έρχονται στην αυτοδιοίκηση, είναι αυτό που έλεγα, προηγουμένως, αποκέντρωση προς τα κάτω της αντιλαϊκής πολιτικής χωρίς πόρους που θα επιβαρύνει τους πολίτες.
Ποια ζητήματα είναι η καινοτομία που λέτε, που καταγράφονται μέσα ότι είναι αρμοδιότητες Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ορισμένα παραδείγματα. Σε τοπικό επίπεδο, λοιπόν, λέει: ανάπτυξη, περιβάλλον, ποιότητα ζωής, απασχόληση, κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός, αθλητισμός, πολιτική προστασία. Έμεινε τίποτε έξω; Να, γιατί λέω ότι είναι μύθος όταν λέμε «τοπικά και γενικά προβλήματα» από δω και πέρα. Όλα τα ζητήματα εμπλέκονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι μέσα. Και αυτό το θεωρεί ότι είναι οι αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο.
Θα φέρω ένα παράδειγμα. Σε μια κρίσιμη στιγμή για το ακτοπλοϊκό ζήτημα, με την επίθεση και τον εκβιασμό που έκαναν οι εφοπλιστές, επέβαλαν να αναλάβουν οι νησιωτικοί δήμοι πρωτοβουλίες για ακτοπλοϊκές εταιρίες. Τι σημαίνει αυτή η αρμοδιότητα; Γιατί μπορούν να πουν οι νησιώτες, «Μακάρι να πάρουν οι νησιωτικοί δήμοι την αρμοδιότητα αυτή, μήπως και λυθεί το πρόβλημά μας». Πρέπει να συνεννοηθούμε ποια είναι η αιτία. Η αιτία είναι ότι τα καράβια βρίσκονται στα χέρια των εφοπλιστών, που κάνουν το κουμάντο και έχει επιδεινωθεί η κατάσταση από την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας.
Προσέξτε, λοιπόν, τι γίνεται αυτήν τη στιγμή. Είναι επιζήμιοι και οι δήμαρχοι που στηρίζουν αυτήν τη λογική, αλλά έχουν ευθύνη και η Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση για την ειδική αυτή επιλογή. Θεωρείται, λοιπόν, ως δεδομένο με το ν. 3577/92 ότι η απελευθέρωση πρέπει να προχωρήσει. Τι ζητάνε οι εφοπλιστές στη βάση της απελευθέρωσης; Δρομολόγια, τιμές, οργανικές θέσεις στα πλοία και απελευθέρωση στα ζητήματα της ηλικίας των πλοίων. Αυτό είναι δεδομένο με βάση την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, έρχεται η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και ο συγκεκριμένος Κώδικας και λένε ότι κατ’ εξαίρεση μάλιστα εμείς, η καλή Κυβέρνηση, θα επιτρέψουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιδοτεί την εταιρεία για να προχωρήσει στις θαλάσσιες μεταφορές. Θα ήθελα να πω στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, επειδή το είπε και ο Υπουργός στην επιτροπή, ότι ο Κώδικας δεν γράφει μέσα να επιδοτείται από το κράτος. Το λέτε προφορικά. Το γραπτό είναι για να το δει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέτε να επιδοτηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι θα πει «Τοπική Αυτοδιοίκηση»; Να επιδοτείται από φόρους και από τέλη που θα δώσει ο νησιώτικος πληθυσμός. Δεν φτάνει που επιβαρύνονται ήδη οι νησιώτες και καταστρέφονται οι μικροέμποροι αυτοαπασχολούμενοι με 30% πάνω που στοιχίζουν τα εμπορεύματα που πάνε εκεί. Ήδη γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση αυτήν τη στιγμή που συζητάμε στη Λέσβο, αφού ένα καράβι μόνο πάει σε δεκαοκτώ ώρες και ερχόμαστε και τους λέμε ότι θα σας κάνουμε εταιρεία για να πληρώνετε εσείς. Η εταιρεία, δηλαδή, θα είναι μαζί με τους εφοπλιστές; Σ' αυτό το παιχνίδι πάνε να μπουν;
Εμείς λέμε ότι αυτό που θα είναι χρήσιμο και ωφέλιμο, είναι να υπάρξει συσπείρωση και των νησιωτικών και των ηπειρωτικών δήμων για σύγχρονα ασφαλή πλοία, για απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους χειμώνα, καλοκαίρι. Αυτό είναι το ζήτημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή και μας αφορά όλους.
Απασχόληση: Το άρθρο 75, παράγραφος 4, αναφέρει: η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμβάλει στη μάστιγα της ανεργίας και να έχει συμβολή στην απορρόφηση των ανέργων. Η ίδια συνταγή είναι εδώ. Ποια συνταγή; Αυτή που γνωρίσαμε τόσα χρόνια. Δεν την γνωρίσαμε με τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, με τις τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης; Δεν την γνωρίσαμε με τις πρωτοβουλίες που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις περιοχές που ήταν «οι θύλακες» ανεργίας και με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τι έγινε; Να σας πω για το τελευταίο πρόγραμμα, για παράδειγμα, στη Νομαρχία Πειραιά με τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τους ηπειρωτικούς δήμους, εκτός από τη Νίκαια, που υλοποιείται για να αντιμετωπίσει το θέμα της ανεργίας; Για τριακόσιες θέσεις εργασίας δίνονται 3.500.000.000 ευρώ, από τις οποίες οι εκατόν πενήντα είναι νέες θέσεις εργασίας, οι εξήντα είναι για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις και οι ενενήντα είναι για εργασιακή εμπειρία των νέων μέσα από εννεάμηνη απασχόληση. Γι’ αυτά τα πράγματα πρόκειται. Δεν μπορούσαν –γιατί το είχαμε προτείνει- να λύσουν το πρόβλημα του νερού των νησιών, για να έχουν νερό; Τώρα η Ε.ΥΔ.Α.Π. έγινε ανώνυμη εταιρεία και μπήκε στο Χρηματιστήριο και λέει ότι δεν τη συμφέρει να κάνει αυτό το έργο. Να, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τώρα. Προς όφελος των πολιτών θα τους πάνε νερό και θα το πληρώνουν πιο ακριβά από ό,τι το πληρώνουμε εμείς εδώ.
Θα σας πω και ένα παράδειγμα που έχει σχέση με άλλη «αρμοδιότητα». Όσον αφορά στην ενθάρρυνση άσκησης κοινωνικής πολιτικής, δεν είναι καινούργια αυτά που βάζει ο Κώδικας, αλλά είναι προς ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Τώρα, πλέον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σ’ αυτούς που είναι ανήμποροι, σ’ αυτούς που έχουν προβλήματα και δεν μπορούν να ζήσουν, θα πετάει κάποιο κόκαλο. Φιλανθρωπία θα κάνει. Οι υπόλοιποι θα πληρώνουν αδρά τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το ίδιο το κείμενο λέει ότι γι’ αυτές τις υπηρεσίες θα πληρώνουν μια εύλογη αποζημίωση.
Όσον αφορά στους πολύτεκνους και στους απόρους, είναι ντροπή και να το συζητάμε ότι έχουν οι αιρετοί το δικαίωμα μέσα από τον κώδικα να τους κόβουν τα ανταποδοτικά. Τα ανταποδοτικά έπρεπε να κοπούν εντελώς σε τελική ανάλυση, δηλαδή αυτή η λεηλασία που γίνεται στον κόσμο. Δίκτυα, λοιπόν, κοινωνικής αλληλεγγύης με κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής κ.λπ., αντί οι αιρετοί να διεκδικήσουν δημόσιο αποκλειστικά και ενιαίο σύστημα υγείας και πρόνοιας μέσα από κεντρικό σχεδιασμό. Μέσα απ’ αυτήν την αποκέντρωση θα είχε σ’ αυτήν την περίπτωση ένα ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ζητώ την κατανόησή σας για ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Τα ίδια, βεβαίως, συμβαίνουν και για τα άλλα ζητήματα, για ό,τι έχει σχέση με την παιδεία κ.λπ.. Για ένα-ένα ζήτημα η αποκέντρωση σημαίνει αυτό. Πώς θα γίνεται η άσκηση αρμοδιοτήτων; Θα γίνεται με τις αρχές και με βάση το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο. Το «ωραίο» είναι ότι ο Κώδικας αυτός προχωρά παραπέρα –αυτές είναι οι καινοτομίες όντως, που είναι σε βάρος του κόσμου- και επιτρέπει στους δήμους για να τα βγάζουν πέρα, να δανείζονται από ελληνικές και ξένες τράπεζες.
Για να δούμε για ποιο πράγμα να δανείζονται: Τι λέει το κείμενο; Λέει, να δανείζονται για βραχυπρόθεσμες ανάγκες ρευστότητας και αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των λειτουργικών τους δαπανών, για έκδοση ομολογιακών δανείων για την πραγματοποίηση των σκοπών της αρμοδιότητάς τους. Και μάλιστα ο Κώδικας τους δίνει και την ιδέα από πού να βρίσκουν τα λεφτά για να αποπληρώνουν το δάνειο, γιατί ο κρατικός προϋπολογισμός δεν πρόκειται να τους δίνει.
Μπορούν λοιπόν να παίρνουν από τους Κ.Α.Π. που θα είναι για επενδυτικά προγράμματα, από ανταποδοτικά τέλη. Μάλιστα λέει το κείμενο «ανταποδοτικά τέλη», αλλά με την προϋπόθεση ότι θα πηγαίνουν ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό, για το δάνειο, του οποίου το έργο θα ωφελεί τους πολίτες.
Τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Αυτό ωφελεί; Αυτό, δηλαδή, είναι ωφέλεια για τον κόσμο; Και πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο για τα έργα. Παράγει εν πάση περιπτώσει έργα ένας δήμαρχος; Του δίνει τη δυνατότητα ο Κώδικας να παίρνει δάνεια από τράπεζες και να κάνει τον καλό δήμαρχο για να είναι αιωνίως δήμαρχος. Άρα, μπαίνει ζήτημα και κομματικών σκοπιμοτήτων πέρα από τη λογική που θέλουν να περάσουν.
Οικονομικά. Οι προϋπολογισμοί πλέον των δήμων είναι καθαρό πράγμα το τι θα γίνουν. Θα είναι πανομοιότυποι πάνω-κάτω με τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως γίνεται στις νομαρχίες. Το περιεχόμενο και ο τύπος θα είναι συγκεκριμένος. Ο έλεγχος της νομιμότητας θα φθάνει μέχρι και την ακύρωση οποιασδήποτε απόφασης που δεν θεωρεί ότι είναι συμβατή με το συνολικότερο πολιτικό πλαίσιο, με τη δημοσιονομική πειθαρχία κ.λπ.. Δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος με βάση τις ανάγκες της περιοχής του –αυτή είναι η αντίληψη και η φιλοσοφία του Κώδικα- να κάνει ό,τι θέλει, να απαλλοτριώνει χώρους, ας πούμε, για να κάνει αθλητικά γήπεδα και εγκαταστάσεις, να προκηρύσσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση, γιατί μπορεί να έλθει να του πει ο περιφερειάρχης με βάση τον Κώδικα ότι δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει αυτό.
Επιχειρησιακά προγράμματα. Είναι τετράχρονα. Δουλεύουν, λοιπόν, με βάση οικονομικό αναπτυξιακό προγραμματισμό και κοινωνικές δράσεις. Υπάρχει μάλιστα και συγκεκριμένος τύπος για την κατάρτιση, για την υποβολή, για την αξιολόγηση.
Επομένως τι συζητάμε; Για ποια Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητάμε και για ποια συμμετοχή των πολιτών και για ποια τοπική δημοκρατία; Έχουμε γενική δημοκρατία, δηλαδή, η οποία αντανακλάται και γίνεται καλή προς τα κάτω; Είναι γνωστό ποια είναι η γενική δημοκρατία που έχουμε. Έχουμε μια ταξική πολιτική, ένα ταξικό κράτος υπέρ των επιχειρηματιών και εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Δηλαδή όταν πηγαίνει προς τα κάτω, γίνεται κάτι άλλο; Δεν αντανακλάται; Ο θεσμός είναι αυτοτελής; Και μιλάμε για οποιοδήποτε σύστημα, εμείς δεν το λέμε μόνο για το καπιταλιστικό. Ο θεσμός συνδέεται οργανικά με το κεντρικό κράτος και σ’ αυτές τις συνθήκες, βέβαια, λειτουργεί σε βάρος του κόσμου.
Επιχειρήσεις. Εδώ τώρα είναι η καινοτομία. Ποια είναι η καινοτομία; Λέει η Κυβέρνηση: Υπάρχει αυτή η κατάσταση με τις επιχειρήσεις. Θα ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Και θέλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο η Κυβέρνηση για να μπορεί με καλύτερους όρους να εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες και τα έργα και να κερδίσει το μεγάλο κεφάλαιο.
Εδώ τι συμβαίνει τώρα; Έχουμε «κοινωφελείς επιχειρήσεις». Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις έχουν τα πάντα εκτός από καθαριότητα, πράσινο και κοιμητήρια.
Για όσους δεν το ξέρετε –επειδή δεν ήσασταν όλοι στην επιτροπή- να σας πω ότι η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. κάνει κριτική στην Κυβέρνηση γι’ αυτό. Ήθελε και την καθαριότητα και το πράσινο και τα κοιμητήρια να είναι σε δημοτικές επιχειρήσεις. Όχι ότι η Κυβέρνηση δεν το ήθελε, γιατί και εκείνη το έφερε πρόταση, αλλά δεν το ήθελε η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και είναι ζήτημα χρόνου να γίνει ένας ελιγμός. Τα επόμενα χρόνια θα μπει και αυτό σιγά-σιγά. Αυτή είναι η κατάσταση.
Ειπώθηκαν και από εσάς, ακούστηκαν και από άλλους Βουλευτές, οι μονομετοχικές εταιρείες για να αξιοποιούν τα κτήρια. Όχι να τα αξιοποιούν, αλλά να τα εκμεταλλεύονται, να τα «ξεπουλούν» για ένα κομμάτι ψωμί και να τα παίρνουν οι επιχειρηματίες για να τα έχουν τα επόμενα χρόνια. Αυτή είναι η κατάσταση.
Οι ανώνυμες εταιρείες θα είναι 50% με την συμμετοχή των ιδιωτών. Μην λέτε «51%-49%» γιατί δεν αξίζει να το συζητάμε. Γνωρίζουμε πια τι έχει γίνει με αυτές τις επιχειρήσεις «51%-49%». Δεν είναι επιχείρημα αυτό. Η ουσία ποια είναι; Η ουσία είναι ότι οι δήμοι θα γίνουν ανώνυμες εταιρείες πλέον. Και η περιφερειακή οργάνωση που θα προχωρήσουν τα επόμενα χρόνια, θα είναι σε κεντρικό επίπεδο. Θα προχωράνε τα ζητήματα των μεγάλων υποδομών, των μεγάλων έργων με συμπράξεις, και κάτω να βγάζουν τη λάντζα οι δήμοι μέσα από τις συμπράξεις, με τις φιλανθρωπίες κ.λπ. που λέγαμε προηγουμένως. Εδώ όμως ποιο είναι το θέμα με τις επιχειρήσεις; Τι γίνεται με το ξεκαθάρισμα των επιχειρήσεων που πρέπει να γίνει σε δύο χρόνια;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Παντελάκη, ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Σε όλους υπήρξε μια ανοχή γιατί είναι μεγάλο το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όμως, όσο χρόνο και οι άλλοι. Βλέπετε κάνατε μια υπέρβαση πέντε λεπτών.
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Στη δευτερολογία τα υπόλοιπα.
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ: Τι γίνεται με αυτές τις επιχειρήσεις; Λέει λοιπόν ο Κώδικας: Το πλεονάζον προσωπικό θα αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια τι θα το κάνουν. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βεβαίως, σαφώς απαντάει ότι το πλεονάζον προσωπικό θα απολυθεί.
Το θέμα το έθεσα στην ακρόαση φορέων. Και το λέω για να το ακούσει ο κόσμος, ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι που είναι σήμερα στις δημοτικές επιχειρήσεις. Και έχει συμφωνήσει η Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. –και δεν υπήρξε ένσταση από κανέναν- το εξής: Ας ανοιχτεί δημόσια αυτό το ζήτημα να πάρουν θέση οι δήμαρχοι εν όψει των εκλογών το τι θα κάνουν για να τους ψηφίσει ο κόσμος.
Αυτή είναι η κατάσταση και δεν είναι τυχαία αυτή η στάση, γιατί ακριβώς νομιμοποιούν και υιοθετούν αυτήν τη λογική της ομηρίας, των συμβάσεων κ.λπ. μέσα από τους δήμους.
Επιφυλάσσομαι για τους παρακρατηθέντες πόρους στη διάρκεια της Ολομέλειας να αποδείξω με στοιχεία ότι κοροϊδεύει και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν απαλάσσεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία είπε: «Ναι, έτσι είναι τα πράγματα με τους παρακρατημένους πόρους, εγώ θα αρχίσω να τα δίνω». Με το ν. 1828/1989, από την ώρα που εφαρμόστηκε, άρχισε η παρακράτηση. Είναι 9.000.000.000 ευρώ. Έγιναν τρία, τώρα πήγαν στα μισά και βεβαίως, είτε παράτυπα είτε με νομότυπες περικοπές, είναι χρήματα που λείπουν από υπηρεσίες και έργα.
Βεβαίως, για τα ζητήματα των δημοψηφισμάτων μία κουβέντα θέλω να πω. Δεν ξέρω πώς το ακούει ο κόσμος. Εδώ δεν κάνατε δημοψήφισμα για την Ευρωσυνθήκη, όταν έκανε η Ευρώπη και σταμάτησε μάλιστα η συζήτηση. Τώρα θέλετε να κάνετε δημοψηφίσματα, στα πλαίσια ποιας πολιτικής; Αφού δεν μπορούν να αμφισβητήσουν την ουσία του προϋπολογισμού του δήμου, τι δημοψήφισμα;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Επομένως πιστεύουμε εμείς ότι ο Κώδικας αυτός συγκεντρώνει ό,τι νομοθεσία υπάρχει μέχρι τώρα, η οποία αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης και νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια είναι μία ευκαιρία -βεβαίως και οι εκλογές- να βάλει εμπόδια ο κόσμος στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, εμπόδια στην κυριολεξία. Μπορεί στα επόμενα χρόνια να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η κατεύθυνση των προβλημάτων μέσα από την ανατροπή αυτής της πολιτικής, γιατί πρέπει να προβληματιστεί -αν θέλετε- με ποια εξουσία μπορεί να λυθούν τα προβλήματά του για να έχει δωρεάν υπηρεσίες και μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να είναι αυτή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία Παντελάκη, αν και μας αργήσατε λίγο, αλλά εν πάση περιπτώσει.
Οι Βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Κοντογιάννης, Νικόλαος Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Σημίτης, Νικόλαος Χριστοδουλάκης και Σταύρος Καλαφάτης ζητούν ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό σύμφωνα με το άρθρο 95 του Κανονισμού της Βουλής.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν ετίθετο το ερώτημα ποιο είναι το κυρίαρχο στοιχείο που προσδιορίζει το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, θα σας έλεγα ότι εκείνο που προκύπτει από το σύνολο των διατάξεων ή εν πάση περιπτώσει από τις περισσότερες διατάξεις, είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης της εκτελεστικής εξουσίας έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η εμμονή της εκτελεστικής εξουσίας, της Κυβέρνησης, απέναντι σ’ έναν θεσμό όπως είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία είναι η μόνη -κατά τη γνώμη μου- που μπορεί να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα την περιφερειακή συγκρότηση του κράτους αλλά και την αποκέντρωση και, μάλιστα, να λειτουργήσει και ως στοιχείο αναζωογόνησης του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης, το οποίο φρονώ ότι είναι γηρασμένο και ότι δεν μπορεί να πορεύεται με τις δομές που χρόνια ολόκληρα είναι παγιωμένες και εξακολουθούν να βρίσκονται παγιωμένες, υπηρετώντας ένα πολιτικό στερεότυπο που θέλει την κεντρική εξουσία, την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, να συμπεριφέρεται με την υπερτροφία που όλες οι αναθεωρήσεις του Συντάγματος της έχουν δώσει. Αυτό είναι -κατά τη γνώμη μου- το κυρίαρχο στοιχείο και κατά τούτο νομίζω ότι δικαιολογείται απόλυτα ο πολιτικός ισχυρισμός ότι ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δεν συνιστά ριζική τομή, δεν αποτελεί επί της ουσίας εκσυγχρονιστικό βήμα σ’ έναν θεσμό που –επαναλαμβάνω- είναι ο μόνος ο οποίος -ανεξάρτητα από τα επιμέρους προβλήματα που έχει- μπορεί να υπηρετήσει την αναγκαία αποκέντρωση αυτού του κράτους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βεβαίως έχει βελτιωτικές ρυθμίσεις σε σχέση με τον νυν ισχύοντα Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Όμως, βρίσκεται πίσω και από τις παραδοχές του άρθρου 102 του Συντάγματος, όπως αυτό βρίσκεται εν ισχύι, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του έτους 2001.
Βρίσκεται πίσω και από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχές του οποίου δεν υιοθετεί. Επί παραδείγματι δεν υιοθετεί και δεν εγκολπώνεται την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας με την δύναμη και την ένταση που θα έπρεπε να έχει υιοθετήσει ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τοπική αυτονομία είναι μια πάρα πολύ σημαντική υπόθεση. Και αυτή η τοπική αυτονομία λυπάμαι, κύριε Υπουργέ, που το διαπιστώνω –σας το είπα και στην Διαρκή Επιτροπή- δεν εξασφαλίζεται με τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που ως σχέδιο νόμου σήμερα συζητάμε.
Και δείτε την καχυποψία της κεντρικής εξουσίας, της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προσαρμόζει στις δικές της πολιτικές ανάγκες τον τρόπο ανάδειξης των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα τον τρόπο ανάδειξης του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων. Με πανευρωπαϊκή ομολογουμένως συντηρητική πρωτοτυπία καθιερώνει το 42% για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων και δίδει τα τρία πέμπτα των συμβούλων στον κυριαρχήσαντα συνδυασμό. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Και δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση και λυπάμαι και η πλειοψηφία της Βουλής αυτοί που στηρίζουν την Κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την ώρα μάλιστα που δεν εξασφαλίζει την πλατύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση που μόνο το 50% και πλέον των ψήφων των δημοτών είναι δυνατόν να εξασφαλίσει και να δώσει. Και βεβαίως εμείς, κύριε Υπουργέ, σας προειδοποιούμε. Τα αδιέξοδα από την ρύθμιση του 42% της εκλογής από την πρώτη Κυριακή του δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων δεν θα αργήσει ο καιρός που και εσείς θα τα μετράτε και θα τα καταγράφετε. Αλλά δυστυχώς ως αρνητικά στοιχεία μιας ρύθμισης θα τα εισπράττει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξακολουθεί η κεντρική εξουσία, η εκτελεστική εξουσία, διά της σημερινής Κυβερνήσεως να θέλει την παρουσία της με έναν εξαιρετικά δυναμικό όσο και δεσμευτικό τρόπο για την εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον περιφερειάρχη. Και είναι ακριβές ότι ο περιφερειάρχης είναι ο μακρύς βραχίονας της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα ένας βραχίονας ο οποίος παρεμβαίνει για να δημιουργεί ζητήματα και να προκαλεί προβλήματα στην δραστηριότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα του πρώτου βαθμού, δηλαδή των δήμων και των κοινοτήτων, όταν δεν αμφισβητείται η παραδοχή –δεν πρέπει να αμφισβητείται- ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πεδίο της αυτόνομης εξουσίας των ίδιων των πολιτών. Μιας εξουσίας η οποία δεν πρέπει να εμποδίζεται. Αντιθέτως, πρέπει να διευκολύνεται για να εκφράζεται και μάλιστα με τις μεγαλύτερες δυνατές συνθέσεις στη βάση των ιδιαιτεροτήτων αλλά και της δυναμικής των τοπικών κοινωνιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όποιος παρακολουθεί και βιώνει την αυτοδιοικητική πραγματικότητα ιδιαίτερα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καλόπιστα νομίζω θα συμφωνήσει ότι έπρεπε να εξασφαλιστεί η μητροπολιτική δομή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Και δεν προχωρά ο νέος κώδικας σε αυτή τη ρύθμιση παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πραγματικότητα το επιτάσσει. Και επιτέλους, δεν υπάρχει και κανένα πολιτικό ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να επικαλεστεί και η Κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκρούσει, να αρνηθεί, την σχετική πρόταση για την υιοθέτηση της μητροπολιτικής δομής στις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ.)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθιερώνονται γραφειοκρατικοί έλεγχοι που είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν δυσκαμψία στη λειτουργία των δήμων και κοινοτήτων και εν τέλει αυτοί οι πολυδαίδαλοι γραφειοκρατικοί έλεγχοι βεβαιωθείτε, ότι δεν υπηρετούν την αναγκαία διαφάνεια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφορικά με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Και δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί αυτή η εγκατάσταση τόσο πολύπλοκων μηχανισμών ελέγχου στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι επαναλαμβάνω, προβλήματα θα δημιουργήσουν και δεν θα εξυπηρετήσουν το σκοπούμενο το οποίο είναι αναμφισβήτητα η διαφάνεια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Είναι άτολμο το σχέδιο νόμου: «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» αναφορικά με την ενίσχυση της δημοκρατίας και της δημοτικής αποκέντρωσης. Είναι άτολμο όσο και προκατειλημμένο το σχέδιο νόμου από την ώρα που δεν διακρίνει τους μεγάλους δήμους από τους μικρούς, προκειμένου να εξασφαλίσει αντιστοίχηση των μέτρων και ρυθμίσεων ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες των δήμων έτσι ώστε να μπορεί πράγματι η αυτοδιοικητική πολιτική να εξοικειώνεται με τις πραγματικές διαστάσεις των προβλημάτων τα οποία είναι κυμαινόμενα και διαφορετικά μεταξύ των διαφόρων δήμων της χώρας.
Άλλα προβλήματα έχει ένας μεγάλος δήμος και άλλες δραστηριότητες πρέπει να εξασφαλιστούν γι’ αυτόν, άλλες ανάγκες και άλλα προβλήματα έχουν οι μικρότεροι δήμοι και άλλες προφανώς πολιτικές χρειάζονται για τους μικρότερους δήμους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ένα ζήτημα. Μεταφέρονται αρμοδιότητες από το χώρο της εκτελεστικής εξουσίας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τι εμποδίζει τη δέσμευση, που θα έπρεπε να υπάρχει ως κείμενο νόμου, ως θεσμός μέσα στο νέο Κώδικα, κάθε μεταβίβαση αρμοδιότητας να εμπεριέχει και την αντίστοιχη μεταβίβαση οικονομικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν έχει συνείδηση η Κυβέρνηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρόνια τώρα δεν μπόρεσε να διεκπεραιώσει με αποτελεσματικότητα εκείνα τα οποία της μεταβιβάστηκαν από την κεντρική εξουσία; Και γιατί δεν μπόρεσε να τα διεκπεραιώσει και να τα καταστήσει καθημερινό αυτοδιοικητικό αποτύπωμα; Για το λόγο ότι δεν είχε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.
Δεν κατοχυρώνεται η φορολογική εξουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και βεβαίως αντιπαρέρχομαι την αιτίαση, επιλέγω επιεική έκφραση, ότι πρόκειται για μια διεκδίκηση που αφορά φορομπηχτικές, επιτρέψτε μου τον αδόκιμο όρο επιλογές σε σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν πρόκειται περί αυτού, πρόκειται για τη φορολογική εξουσία που πρέπει να αποκτήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όχι για να επιβάλει νέους φόρους, αλλά για να μπορεί να εισπράττει φόρους και να έχει έτσι τη δυνατότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης των όποιων σχεδίων αποφασίσει, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της περιοχής.
Κύριε Υπουργέ, γιατί περιορίσατε την ποσόστωση για τη συμμετοχή των γυναικών στα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων; Και αν ακόμα ήταν αίτημα των δήμων όπως μου απαντάτε κύριε Υπουργέ, γιατί λοιπόν, περιορίσατε αυτήν την ποσόστωση …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης): Δεν ήταν αίτημα των δήμων.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό το γνωρίζετε, επειδή θητεύετε στη θετική επιστήμη, όταν αναφέρεται στο σύνολο βεβαίως αποτελεί μείωση της ποσόστωσης των γυναικών.
Και θα έλεγα λοιπόν, ότι αυτό είναι μία ρύθμιση η οποία μας φέρνει πίσω από παραδοχές, αλλά και κατακτήσεις που έκανε αυτή η Βουλή αναφορικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τη δυναμική παρουσία τους στο χώρο της πολιτικής συλλογικότητας, οπουδήποτε και αν εκφράζεται αυτή η συλλογικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν καθιερώνονται τα τοπικά συμβούλια οικονομικών μεταναστών.
Εδώ, θα πρέπει να συνεννοηθούμε πάρα πολύ καθαρά και χωρίς προκαταλήψεις. Στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής ζουν περίπου ένα εκατομμύριο ξένοι πολίτες, με