Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: Ι, Σύνοδος: (Θέρος '02), Συνεδρίαση: ΚΓ' 27/08/2002
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΓ΄
Τρίτη 27 Αυγούστου 2002
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση επί των άρθρων του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "Σύσταση λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις", σελ.
2. Κατάθεση σχεδίων νόμων:
α) Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, τροποποίηση και συμπλήρωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και συναφείς ρυθμίσεις", σελ.
β) Οι Υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Τροποποίηση και συμπλήρωση του ν. 2725/1999, ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις", σελ.
γ) Oι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις και προαγωγή των δικαστών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων στο βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας", σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
ΑΓΓΕΛΗΣ Α., σελ.
ΒΑΘΕΙΑΣ Ι., σελ.
ΒΑΡΔΙΚΟΣ Π., σελ.
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Η., σελ.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ Π., σελ.
ΔΑΜΑΝΑΚΗ Μ., σελ.
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Γ., σελ.
ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ Μ., σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ., σελ.
ΚΙΛΤΙΔΗΣ Κ., σελ.
ΚΟΝΤΟΣ Α., σελ.
ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ Π., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΠΟΛΥΖΟΣ Ε., σελ.
ΣΙΟΥΦΑΣ Δ., σελ.
ΡΕΠΠΑΣ Δ., σελ.
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ Σ., σελ.
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ Ρ., σελ.
ΤΖΑΜΤΖΗΣ Ι., σελ.
ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ Π., σελ.
ΤΣΟΥΡΝΟΣ Γ., σελ.
ΦΛΩΡΙΝΗΣ Α., σελ.
ΦΩΤΙΑΔΗΣ Η., σελ.
ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Α., σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ B΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2002
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΓ΄
Tρίτη, 27 Αυγούστου 2002
Αθήνα, σήμερα στις 27 Αυγούστου 2002, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.49΄, συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β΄ σύνθεση), για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 26.8.2002 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΚΒ΄ συνεδριάσεώς του, της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2002, σε ό,τι αφορά στην ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: "Αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις".)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Παντελή Τσερτικίδη, Βουλευτή Πιερίας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Επιτροπή Γονέων ανέργων παιδιών χωρίς δίπλωμα ξένης γλώσσας, ζητεί να αρθεί η διάταξη αποκλεισμού από το Δημόσιο Τομέα για όσους δε γνωρίζουν ξένη γλώσσα.
2. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος ζητεί την επιχορήγηση όλων ανεξαιρέτως των πνευματικών ιδρυμάτων και προσφυγικών σωματείων Ελλήνων εκ Μ. Ασίας.
3. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο τ. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, αναφέρεται στο θέμα των "Θερμών Γωνιών".
4. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία εργαζομένων Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ζητεί να μην αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του εκπαιδευτηρίου -ξενοδοχείου Αναβύσσου.
5. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητεί την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων του Νομού Εύβοιας που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις.
6. Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η καταβολή συμπληρωματικής επιδότησης ελαιόλαδου στους δικαιούχους παραγωγούς του Νομού Λασιθίου.
7. Ο Βουλευτής Έβρου κ. ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου ζητεί να ενταχθεί η περιοχή του Βόρειου Έβρου στο πρόγραμμα LEADER.
8. Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία έμμισθοι υπάλληλοι υποθηκοφυλακείου Κατερίνης ζητούν ρύθμιση συνταξιοδοτικού τους αιτήματος.
9. Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Γιργωλάς δάσκαλος ζητεί να του προσμετρηθούν μόρια από μετεκπαιδεύσεις προκειμένου να προαχθεί.
10. Ο Βουλευτή Αθηνών κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Θεσσαλονίκης ζητεί τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης.
11. Ο Βουλευτή Αθηνών κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων 1ου Νοσοκομείου ΙΚΑ (πρώην Παπαδημητρίου) ζητεί τη λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας και αναβάθμισης του νοσοκομείου.
12. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Θήρας, αναφέρεται στη νομοθεσία περί ξεναγών και συνοδών εκδρομών.
13. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης ζητεί να υπογραφούν οι αποφάσεις για την εφαρμογή των συμβάσεων μετακίνησης των φοιτητών του πανεπιστημίου.
14. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου ζητεί την επίλυση ασφαλιστικού προβλήματος των μελών του.
15. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Αγιωτών "Ο Άγιος Γεώργιος" ζητεί την άμεση τοποθέτηση ιατρού στο περιφερειακό ιατρείο Αγίου Γεωργίου Εύβοιας.
16. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Καταστηματαρχών εστιάσεων-αναψυχής-ψυχαγωγίας επαρχίας Χαλκίδας Εύβοιας ζητεί να καταργηθεί ο δημοτικός φόρος για τα μέλη του.
17. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη Εύβοιας ζητεί την αποζημίωση των συκοπαραγωγών της περιοχής του, που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από πλημμύρες.
18. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ηλίων "Άγιος Γεώργιος" ζητεί την επισκευή του δρόμου Λ. Αιδηψού - Ήλια - Ροβιές - Χαλκίδα Εύβοιας.
19. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Στυρέων Εύβοιας ζητεί την άμεση τοποθέτηση δασκάλων στις κενές θέσεις των δημοτικών σχολείων της περιοχής του.
20. Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο τ. πρόεδρος Μυστρά Λακωνίας, αναφέρεται στο έργο ηλεκτροφωτισμού του Κάστρου Μυστρά.
21. Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εξωραϊστικός Σύλλογος πράσινου λόφου Αρτέμιδος ζητεί να χαρακτηρισθεί η περιοχή του ως περιοχή προαστιακής κατοικίας.
22. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κλινική Θεσσαλονίκης "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ" ζητεί να επιτρέπεται στις ιδιωτικές κλινικές η νοσηλεία παιδιών κάτω των 14 ετών.
23. Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Πολιτιστικοί Φορείς Θεσσαλονίκης ζητούν την απομάκρυνση του Έλληνα πρέσβη από τα Σκόπια.
24. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Πολιτιστικοί Φορείς Θεσσαλονίκης ζητούν την απομάκρυνση του Έλληνα πρέσβη από τα Σκόπια.
25. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ελασσόνας Λάρισας ζητεί τη δημιουργία "πάρκου μυθολογίας" στις θεσσαλικές παρυφές του Ολύμπου.
26. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Υπαλλήλων εξωτερικής φρουράς δικαστικής φυλακής Λάρισας καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή της εξωτερικής φρουράς φυλακών Λάρισας.
27. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών, υποβάλλει προτάσεις για την αναβάθμιση του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 119/2-7-02 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 69923/11-7-02 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 119/2.7.2002, την οποία κατέθεσε στη Βουλή η Βουλευτής κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και η οποία αναφέρεται στο θεσμό του σχολικού τροχονόμου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι θεσμός που καθιερώθηκε με τη συνεργασία των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης.
Για την υλοποίηση του θεσμού επιλέγονται πολίτες που προσφέρουν έργο πλησίον των σχολείων για την οδική ασφάλεια πεζών μαθητών κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολεία και αμείβονται με 50.000 δραχμές το μήνα.
Τα χρήματα αυτά δίδονται από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μέσω των Ο.Τ.Α. στις σχολικές επιτροπές. Οι Ο.Τ.Α. είναι υπεύθυνοι για τον αριθμό των σχολικών τροχονόμων που θα προσληφθούν σε κάθε Δήμο.
Ο θεσμός των σχολικών τροχονόμων εφαρμόζεται σήμερα σε περισσότερα από 1.100 σχολεία σε όλη τη χώρα και στο νομό Σερρών σε 9 σχολεία με 18 σχολικούς τροχονόμους.
Η θεσμοθέτηση του σχολικού τροχονόμου έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας γονέων και μαθητών, αφού εξασφαλίζεται η χωρίς κίνδυνο διέλευση των διαβάσεων των δρόμων πλησίον του σχολείου και περιορίζεται η επικινδυνότητα των μετακινήσεων των παιδιών από και προς το σχολείο.
Πρόθεση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία για την εφαρμογή του θεσμού των σχολικών τροχονόμων σε όλες τις περιπτώσεις που λόγω της κυκλοφορίας αυτό καθίσταται αναγκαίο για την ασφαλή διέλευση των διαβάσεων από και προς το σχολείο των παιδιών.
Ο Υφυπουργός
ΝΙΚ. ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ"
2. Στην με αριθμό 121/2-7-02 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 69924/11-7-02 έγγραφο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 121/2.7.2002, την οποία κατέθεσε στη Boυλή η Βουλευτής κ. Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά και η οποία αναφέρεται στην τροποποίηση των διδάκτρων Δημοσίων Ι.Ε.Κ., σας γνωρίζουμε ότι όπως μας πληροφόρησε ο Ο.Ε.Ε.Κ. με σχετικό έγγραφό του,
1. Η Επαγγελματική Κατάρτιση είναι ένα ευέλικτο και δυναμικό σύστημα, που μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις προοπτικές της αγοράς εργασίας και να συμβάλλει στη σύνδεση της εκπαίδευσης με τις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της οικονομίας.
Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) δραστηριοποιείται στο επίπεδο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, προσφέροντας σύγχρονες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες κυρίως στους αποφοίτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με αξιώσεις στις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται στην εποχή μας.
2. Τα δίδακτρα των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. παρέμειναν σταθερά, χωρίς καμία αναπροσαρμογή από το 1995. Η αναπροσαρμογή σήμερα ήταν αναγκαία γιατί αυξήθηκε το κόστος παροχής των υπηρεσιών κατάρτισης καθώς και γιατί μειώνεται η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΑΕΚ του Γ΄ ΚΠΣ.
3. Τα δίδακτρα αυξήθηκαν στις 125.000 δρχ. αλλά το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1/3 των διδάκτρων των Ιδιωτικών Ι.Ε.Κ., τα οποία κυμαίνονται από 400.000 έως 600.000 δρχ. ανά εξάμηνο. Το ποσό των 125.000 δρχ. σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το κόστος ανά καταρτιζόμενο και η διαφορά κόστους καλύπτεται από το κράτος, άμεσα και έμμεσα. Άμεσα γιατί για πρώτη φορά το 2002, προβλέπεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και έμμεσα, καθώς το ΥΠΕΠΘ παραχωρεί τη χρήση αιθουσών και εργαστηρίων των Τ.Ε.Ε. και καλύπτει μισθολογικά τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που ασκούν το διοικητικό έργο στα Ι.Ε.Κ.
4. Πέραν αυτού, στα δίδακτρα ο Ο.Ε.Ε.Κ. εφαρμόζει κοινωνική πολιτική για τους καταρτιζόμενους που είναι ορφανοί ή τέκνα πολύτεκνων οικογενειών και έχουν οικογενειακό επίδομα μικρότερο από 7.340 ευρώ ή ατομικό μικρότερο από 4.4.10 ευρώ, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν δίδακτρα 65.000 δρχ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής δεν προβλέπεται καμία αλλαγή.
5. Παράλληλα, προγραμματίζεται η αναβάθμιση των παρεχόμενων από τον Ο.Ε.Ε.Κ. υπηρεσιών προς τους καταρτιζόμενους και τους αποφοίτους των Ι.Ε.Κ., μέσω των Κέντρων Σταδιοδρομίας που ιδρύονται, με σκοπό τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις και την υποστήριξη των αποφοίτων στην προσπάθειά τους για εύρεση εργασίας.
6. Τέλος, όσον αφορά τα άτομα με Ειδικές Ανάγκες, επισημαίνεται ότι έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικό πρόγραμμα για τους "μη βλέποντες" στη Θεσσαλονίκη"
Ο Υπουργός
ΠΕΤΡΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ"
3. Στην με αριθμό 150/3-7-2002 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 2763/15-7-2002 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
"Αναφορικά με την ερώτηση 150/3-7-2002 που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ν. Κακλαμάνη, σχετικά με τον έλεγχο των ατμοσφαιρικών ρύπων και την προστασία της δημόσιας υγείας και σε ό,τι μας αφορά σας γνωρίζουμε ότι:
Α. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης ατμοσφαιρικών ρύπων και τοξικών ουσιών με συσκευές εγκατεστημένες στα δύο Κινητά Κέντρα Επιχειρήσεων που διαθέτει. Συγκεκριμένα, υπάρχει δυνατότητα μέτρησης των ακόλουθων αερίων: εκρηκτικά, διοξείδιο του θείου (SO2), μονοξείδιο του αζώτου (NO), διοξείδιο του αζώτου (NO2), αμμωνία (NH3), χλώριο (Cl) και υδρόθειο (H2S). Οι μετρήσεις ρύπων δεν γίνονται σε καθημερινή βάση αλλά μόνο σε περιόδους κρίσης, όπου τα κινητά κέντρα επιχειρήσεων μεταφέρονται στην πληγείσα περιοχή και πραγματοποιούν επιτόπιες (in-situ) μετρήσεις.
Β. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει αριθμητικό μοντέλο διασποράς ατμοσφαιρικών ρύπων με το οποίο είναι δυνατή η πρόβλεψη της συγκέντρωσης και της θέσης των ατμοσφαιρικών ρύπων που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με αυτό το αριθμητικό μοντέλο διασποράς είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι περιοχές στις οποίες οι συγκεντρώσεις των ρύπων θα ξεπερνούν τα κατώφλια προστασίας του πληθυσμού ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του εκτιθεμένου πληθυσμού.
Γ. Αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχο των ανθεκτικών οργανικών ρύπων (POP) είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες και βρίσκεται σε ετοιμότητα να εφαρμόσει τα σχέδια προστασίας του πληθυσμού σε περίπτωση που οι ρύποι υπερβούν το κατώφλι προστασίας του πληθυσμού.
Ο Υφυπουργός
ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ"
4. Στην με αριθμό 152/3-7-2002 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 13617/15-7-2002 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 152/3-7-2002, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Νικήτας Κακλαμάνης και όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα, το οποίο εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το ΥΠΕΣΔΔΑ σε συνεργασία με άλλα υπουργεία υλοποιεί πρόγραμμα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των κτιρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.
Με σειρά εγκυκλίων μας έχουν δοθεί οδηγίες στις δημόσιες υπηρεσίες για να βελτιώσουν την προσβασιμότητα των κτιρίων τους και γενικότερα να διευκολύνουν τα ΑΜΕΑ που συναλλάσσονται με αυτές.
Περιοδικά συντάσσονται πίνακες με την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος. Σας αποστέλλουμε τον τελευταίο πίνακα των υπουργείων, των Περιφερειών, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, των Δήμων και των διαφόρων υπηρεσιών, Ταμείων κλπ., που καταρτίστηκε στις 20-4-2002 (παράρτημα 1).
Από τον πίνακα προκύπτει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα της βελτίωσης της προσβασιμότητας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένες υπηρεσίες (π.χ. μισθωμένα κτίρια, παραδοσιακά - διατηρητέα κλπ.).
Πρόσφατα εστάλη νέα εγκύκλιος με αριθμ. πρωτ. ΔΙΑΔΠ/Β/10056/27-5-02, με αναλυτικότερο ερωτηματολόγιο δομημένο σε τρεις άξονες.
Επισυνάπτεται η εγκύκλιος με το σχετικό ερωτηματολόγιο (παράρτημα 2).
Ο Υφυπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ"
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
5. Στην με αριθμό 156/3-7-02 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 37824/16-7-02 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της ερώτησης 156/3-7-02 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σάββας Τσιτουρίδης, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
1. Για το τρέχον οικονομικό έτος δεν γράφτηκε αρχική πίστωση για επιχορήγηση των Δ.ΕΥ.Α. δεδομένου ότι εκκρεμούσε ερώτημα της Υπηρεσίας μας στο Ν. Σ. του Κράτους, αναφορικά με την κατάργηση ή όχι της κρατικής επιχορήγησης των Δ.Ε.Υ.Α, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του άρθρου 7 του ν. 2744/99.
2. 'Υστερα από την υπ΄ αριθμ. 684/2001 γνωμοδότηση του Ν.Σ. του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευθετήσει το θέμα χρηματοδότησης των Δ.Ε.Υ.Α., εγκρίνοντας σε πρώτη φάση ποσό ευρώ 16,14 εκατ. (5,5 δις. δρχ). προκειμένου όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης - αποχέτευσης της χώρας να αντιμετωπίσουν τις πάσης φύσεως έκτακτες και άμεσες ανάγκες τους.
3. Το υπόλοιπο δικαιούμενο ποσό από τις Δ.Ε.Υ.Α. θα καταβληθεί ύστερα από την οριστική ρύθμιση του ανακύψαντος θέματος, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 43 του ν. 2065/92.
4. Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται σαφές ότι, το Υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν προτίθεται να κάνει περικοπές πόρων για τις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά αντιθέτως εξετάζει τρόπους παγίας χρηματοδότησής τους.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ"
6. Στην με αριθμό 156/3-7-02 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 29753/19-7-02 έγγραφο από τον Υπουργό Eσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
"Σε απάντηση της με αριθμό 156/3-7-2002 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σ. Τσιτουρίδης, αναφορικά με την επιχορήγηση των ΔΕΥΑ της Χώρας από πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Στα πλαίσια της διαδικασίας 2/8752/230131/14-2-2002 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Δημόσιας και Αποκέντρωσης και Οικονομίας και Οικονομίας για την κατανομή του ανωτέρω στις ΔΕΥΑ της χώρας.
'Ηδη το Υπουργείο μας με σχετικές αποφάσεις του, κατένειμε το ανωτέρω ποσό σε αυτές.
Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομίας , το οποίο έχει την ευθύνη για την κατάρτιση προϋπολογισμού, με την εγγραφή σε αυτόν των σχετικών πιστώσεων.
Ο Υπουργός
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ")
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις".
Το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί επί της αρχής και οι συνάδελφοι που δεν μίλησαν χθες θα μιλήσουν στην πρώτη ενότητα των άρθρων. Το νομοσχέδιο έχει τρία κεφάλαια με 14 άρθρα. Αν δεν έχετε αντίρρηση, να ξεκινήσουμε τη συζήτηση της πρώτης ενότητας, των άρθρων 1 έως και 5.
Κύριε Υπουργέ, έχετε κάποιες αλλαγές να κάνετε στο κείμενο;
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Θα διατυπώσω κάποιες διορθώσεις, οι οποίες μπορούν να διανεμηθούν και στους συναδέλφους.
Άρθρο 3, παράγραφος 1, εδάφιο α΄: Έχουμε συμπεριλάβει κάποιες διορθώσεις, σύμφωνα με τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή. Στην πρώτη λέξη, στην πρώτη σειρά η λέξη "πενταμελή" αντικαθίσταται από τη λέξη "επταμελή". Περίπτωση β΄, μετά τις λέξεις "από εκπροσώπους των Υπουργείων" προστίθενται οι λέξεις "Οικονομίας και Οικονομικών". Περίπτωση γ΄, στο τέλος του εδαφίου γ΄ διαγράφεται η λέξη "και". Περίπτωση δ΄, μετά τις λέξεις "αγροτικών συλλόγων Ελλάδος ΓΕΣΑΣΕ" προστίθεται και η λέξη "και".
Στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθεται περίπτωση "ε)" ως εξής: "ε) από έναν εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε.)"
Άρθρο 4. Στην αρχή της τέταρτης σειράς πριν τη λέξη ... "Κλάδος"... προστίθενται οι λέξεις "1. Συνιστάται".
Παράγραφος 1. Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ..."1"... αντικαθίσταται με το γράμμα "α)".
Στην ενδέκατη σειρά του εδαφίου αυτού (α) μετά τις λέξεις ... "στη Διαχειριστική επιτροπή για" ... η φράση "τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών στις διοικητικές περιφέρειες της Χώρας και" διαγράφεται.
Παράγραφος 2. Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "2"... αντικαθίσταται με το γράμμα "β)".
Στο τέλος της δέκατης έκτης σειράς του εδαφίου αυτού (β) η λέξη ... "ενταλμάτων" ... αντικαθίσταται με τη λέξη "τίτλων".
Παράγραφος 3. Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "3"... αντικαθίσταται με το γράμμα "γ)".
Παράγραφος 4. Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "4"... αντικαθίσταται με τον αριθμό "2".
Παράγραφος 5. Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμό ... "5"... αντικαθίσταται με τον αριθμό "3".
Παράγραφος 6. Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "6"... αντικαθίσταται με τον αριθμό "4".
Άρθρο 6, παράγραφος 1, διευκρίνιση. Σύμφωνα με τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή όλες οι αλλαγές που αφορούν το άρθρο 6.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, τις υπόλοιπες αλλαγές να τις πείτε όταν θα συζητηθούν τα άλλα άρθρα.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Εντάξει κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες διορθώσεις οι οποίες έχουν ως εξής:
"Διορθώσεις - παρατηρήσεις στο Σχέδιο Νόμου
"Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις"
Άρθρο 3
παράγραφος 1,
εδάφιο πρώτο: Σύμφωνα με τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή.
Στην πρώτη σειρά η λέξη ..."πενταμελή"... αντικαθίσταται από τη λέξη "επταμελή".
Περίπτωση β)
Μετά τις λέξεις ..."από εκπροσώπους των Υπουργείων"... προστίθενται οι λέξεις "Οικονομίας και Οικονομικών".
Περίπτωση γ)
Στο τέλος του εδαφίου γ΄ διαγράφεται η λέξη "και".
Περίπτωση δ)
Στο τέλος της περίπτωσης δ) μετά τις λέξεις ..."Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕ.Σ.Α.Σ.Ε.)"... προστίθεται και η λέξη "και".
Στο τέλος του πρώτου εδαφίου προστίθεται περίπτωση "ε)" ως εξής: "ε) από έναν εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΥ.Δ.Α.Σ.Ε.)"
Άρθρο 4.
Στην αρχή της τέταρτης σειράς πριν τη λέξη ... "Κλάδος"... προστίθενται οι λέξεις "1. Συνιστάται".
Παράγραφος 1.
Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ..."1."... αντικαθίσταται με το γράμμα "α)".
Στην ενδέκατη σειρά του εδαφίου αυτού (α) μετά τις λέξεις ... "στη Διαχειριστική επιτροπή για" ... η φράση "τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών στις διοικητικές περιφέρειες της χώρας και" διαγράφεται.
Παράγραφος 2.
Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "2."... αντικαθίσταται με το γράμμα "β)".
Στο τέλος της δέκατης έκτης σειράς του εδαφίου αυτού (β) η λέξη ... "ενταλμάτων" ... αντικαθίσταται με τη λέξη "τίτλων".
Παράγραφος 3.
Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "3."... αντικαθίσταται με το γράμμα "γ)".
Παράγραφος 4.
Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "4."... αντικαθίσταται με τον αριθμό "2.".
Παράγραφος 5.
Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "5."... αντικαθίσταται με τον αριθμό "3.".
Παράγραφος 6.
Στην αρχή της παραγράφου ο αριθμός ... "6."... αντικαθίσταται με τον αριθμό "4."
Άρθρο 6
παράγραφος 1
εδάφιο γ) Σύμφωνα με τη συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή όλες οι αλλαγές στο άρθρο 6.
Στο μέσο της τρίτης σειράς μετά τις λέξεις ... "οικονομία αποδεικνύεται"... η φράση "με κοινή βεβαίωση του δημάρχου ή του προέδρου της κοινότητας μετά γνώμη του ανταποκριτή του Ο.Γ.Α. και του προέδρου του τοπικού αγροτικού συλλόγου, εφόσον υφίσταται."")
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Εκτός από την αλλαγή σε "επταμελή" και την προσθήκη της "ΣΥΔΑΣΕ" δεν υπάρχει άλλη ουσιαστική αλλαγή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Τμήμα ότι:
1. Οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δικαιοσύνης και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, τροποποίηση και συμπλήρωση του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και συναφείς ρυθμίσεις".
2. Οι Υπουργοί Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Τροποποίηση και συμπλήρωση του ν. 2725/1999, ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις".
Παραπέμπονται στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κα Μαρία Δαμανάκη.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα μιλήσω μετά τους εισηγητές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το λόγο έχει ο κ. Ευάγγελος Πολύζος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ, επιτρέψτε μου μια παρέμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Μια στιγμή, κύριε Πολύζο.
Ορίστε, κύριε Παυλόπουλε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω την εντύπωση ότι επειδή μπαίνουμε στην πρώτη ενότητα θα πρέπει να μιλήσουν πρώτα οι εισηγητές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Έχετε δίκιο, κύριε Παυλόπουλε.
Το λόγο έχει ο κ. Τσερτικίδης.
Κύριε Τσερτικίδη, σας φτάνουν τα δέκα λεπτά;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, με το άρθρο 1 συστήνεται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων λογαριασμός με τον τίτλο "Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας" με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια.
Ο σκοπός του "Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας" είναι η οργάνωση και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, προγραμμάτων διακοπών, εκδρομών και γενικότερα προγραμμάτων που έχουν σχέση με την ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς επίσης και η δωρεάν παροχή εισιτηρίων σε κινηματογράφους και θέατρα. Επιπλέον, σκοπός του λογαριασμού είναι η συμμετοχή των αγροτών σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλύτερη ενημέρωσή τους.
Δικαιούχοι των παροχών του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας είναι όλοι οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α., οι υπερήλικες συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α., καθώς επίσης και οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης στον Ο.Γ.Α., οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι και έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Τέλος, κάθε χρόνο και με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα και τις παροχές και βέβαια καθορίζονται και οι προϋποθέσεις επιλογής σε ό,τι έχει σχέση με τα κριτήρια.
Στο δεύτερο άρθρο αναφέρονται οι πόροι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, το 50% των οποίων προέρχεται κυρίως από τις εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες. Βέβαια οι αγρότες καταβάλλουν τη μηνιαία εισφορά ανάλογα με την ασφαλιστική κλίμακα στην οποία υπάγονται, και η οποία ορίζεται για τη μία κλίμακα στα 1,76 ευρώ και για τη μεγαλύτερη ασφαλιστική κλίμακα στα 2,64 ευρώ. Αυτή η μηνιαία εισφορά των αγροτών αναπροσαρμόζεται κάθε τρία χρόνια με απόφαση του Υπουργού.
Επίσης, πόροι του Λ.Α.Ε. είναι η οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία είναι ίση με τους πόρους του λογαριασμού από τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι. Οι πόροι δε αυτοί απαλλάσσονται από οποιαδήποτε κράτηση υπέρ τρίτων.
Το ποσό της κρατικής επιχορήγησης καταβάλλεται εντός του επομένου διμήνου του έτους, και αυτό εξαρτάται βέβαια από τον αριθμό των ασφαλισμένων που είχαν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον Οργανισμό μέχρι 31/12 του προηγούμενου έτους.
Το άρθρο 3 αναφέρεται στη διαχείριση της αρμοδιότητας της Διαχειριστικής Επιτροπής. Ορθώς ο κύριος Υπουργός νωρίτερα τροποποίησε το άρθρο που αφορά τη Διαχειριστική Επιτροπή, ώστε αυτή να είναι επταμελής και όχι πενταμελής. Με τον τρόπο αυτό ικανοποιείται και ένα αίτημα των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι ήθελαν να συμμετέχει και η ΣΥΔΑΣΕ στη Διαχειριστική Επιτροπή.
Ορθώς, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός τροποποίησε την απόφαση αυτή και όρισε τη Διαχειριστική Επιτροπή από πενταμελή σε επταμελή.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Και των άλλων κομμάτων.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ: Σωστά. Και των άλλων κομμάτων.
Στο άρθρο 3, λοιπόν, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων καθορίζεται ο τρόπος οικονομικής οργάνωσης και λογιστικής λειτουργίας του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Η επταμελής Διαχειριστική Επιτροπή έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
Συντάσσει τον προϋπολογισμό, ισολογισμό και απολογισμό κάθε οικονομικού έτους. Διενεργεί όλες τις δαπάνες που επιβάλλονται από το σκοπό του λογαριασμού. Συνάπτει συμβάσεις με φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την προμήθεια αγαθών. Συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς για την εφαρμογή των προγραμμάτων του λογαριασμού.
Αυτή η επταμελής πλέον Διαχειριστική Επιτροπή αποτελείται από τακτικά και αναπληρωματικά μέλη, από το διοικητή του Ο.Γ.Α. ως πρόεδρο, από εκπροσώπους των Υπουργείων Γεωργίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομίας, όπως προσετέθη, και από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ..
Με το άρθρο 4 πλέον ο υφιστάμενος κανονισμός των υπηρεσιών του Ο.Γ.Α. αναδιαρθρώνεται για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Συνίσταται Διεύθυνση Αγροτικής Εστίας, η οποία συγκροτείται από δύο τμήματα και ένα Γραφείο Γραμματείας. Η Διεύθυνση Αγροτικής Εστίας υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του Ο.Γ.Α. και τα δύο τμήματα είναι το Τμήμα Μητρώου Δικαιούχων και Προγραμματισμού Παροχών και το Τμήμα Διανομής Παροχών και Εκκαθάρισης Δαπανών.
Για τις ανάγκες του κλάδου συνιστώνται στον Ο.Γ.Α. δώδεκα οργανικές θέσεις του Κλάδου Διοίκησης και οκτώ θέσεις του Κλάδου Διοικητικού Λογιστικού. Για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του λογαριασμού εγκρίνεται η πλήρωση των θέσεων που συστήνονται με τις διατάξεις του νόμου αυτού με προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, σύμφωνα πάντα με τις διατάξεις του ν. 2190/ 1994.
Με το τελευταίο άρθρο του πρώτου κεφαλαίου, το άρθρο 5, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το προσωπικό του Ο.Γ.Α.. Για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, την έγκαιρη απόδοση νοσηλίων και άλλων παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αυξάνονται οι θέσεις του προσωπικού του Ο.Γ.Α. με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Συνιστώνται εκατόν είκοσι οκτώ νέες οργανικές θέσεις διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Επίσης μεταφέρονται κενές οργανικές θέσεις από κατώτερους κλάδους προσωπικού σε ανώτερους, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ο.Γ.Α..
Τέλος, αναδιαρθρώνεται ο Κλάδος Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του Ο.Γ.Α. και συνιστάται Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το λόγο έχει ο κ. Κοντός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας εξέπληξε το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συζήτηση ο κύριος Υπουργός κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για αδυναμία άρθρωσης λόγου και για έλλειψη θέσεων. Επίσης, κάποιοι συνάδελφοι μας κατηγόρησαν ότι αναδείξαμε τα προβλήματα του αγροτικού τομέα, παρ' ότι δεν αναφέρονται μέσα στο συζητούμενο σχέδιο νόμου. Όμως, παρ' όλα αυτά αρκετοί από αυτούς στη συζήτηση που ακολούθησε μπήκαν στα προβλήματα αυτά, ανέφεραν ότι πραγματικά ο αγροτικός τομέας περνάει βαθιά κρίση, άσχετα αν δεν υπέδειξαν ποιος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση αυτή. Εμείς ξεκάθαρα λέμε ότι ο κύριος υπεύθυνος είναι η Κυβέρνηση.
( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ)
Όσον αφορά το θέμα των θέσεων, εμείς από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι συμφωνούμε με την ιδέα της δημιουργίας του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Εκεί, όμως, όπου κάθετα διαφωνούμε και η θέση μας είναι ξεκάθαρη είναι το νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο στηρίζεται η Αγροτική Εστία.
Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν τα θεμέλια εκείνα που να μπορούν να κρατήσουν το σχέδιο αυτό.
Όσον αφορά τις θέσεις μας, χθες εξηγήσαμε ότι διαφωνούμε με το νομοθετικό πλαίσιο, αφού το σχέδιο νόμου έγινε με μεγάλη προχειρότητα. Και εξηγήσαμε χθες ότι υπάρχει προχειρότητα, αφού καμία συνεννόηση και καμία συνεργασία δεν προβλέπεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις.
Πρέπει να πούμε ότι εάν επισκεφθούμε οποιοδήποτε καφενείο στην επαρχία, θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι πελάτες του είναι πλέον υπερήλικες. Νέοι άνθρωποι δεν υπάρχουν πια στα χωριά μας. Και πρέπει να πούμε ότι αυτοί πραγματικά έχουν ανάγκη από την κοινωνική πρόνοια. Εκδρομές και κοινωνικός τουρισμός αυτή την ώρα γίνονται μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γίνονται μέσω του συνεταιριστικού κινήματος. Γιατί, λοιπόν, δεν βάζετε συνεργάτες και συμμέτοχους στην προσπάθεια αυτή -εκεί είναι η ένσταση η δική μας- την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνεταιριστικό κίνημα;
Πέρα από αυτό, αναφερθήκαμε στο θέμα των πιστώσεων. Είναι βέβαιο -και δεν το λέμε μόνο εμείς- ότι οι πιστώσεις είναι πολύ μικρές για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό. Με επτάμισι δισεκατομμύρια δραχμές, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής συμμετοχής, για την οποία εμείς έχουμε πολύ μεγάλες επιφυλάξεις, εάν τελικά υπάρξει, είναι αδύνατο να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Αγροτική Εστία. Θα μπορούσαμε εδώ να ψηφίσουμε ότι για κάθε ευρώ που βάζουν οι αγρότες να βάζει τρία ευρώ ο προϋπολογισμός.
Χθες ρώτησε ο κύριος Υπουργός ποια είναι η θέση η δική μας: να αυξηθεί η εισφορά των αγροτών ή να αυξηθεί η κρατική συμμετοχή. Μα, είναι βέβαιο ότι οι αγρότες δεν μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερο. Όταν το 40% αυτών δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προς τον ΟΓΑ, δεν μπορούμε να τους βάλουμε και άλλες επιβαρύνσεις. Όταν όμως από τη μειωμένη επιστροφή ΦΠΑ τους έχουμε αφαιρέσει φέτος 20 δισεκατομμύρια δραχμές, όταν έχουμε αυξήσει 300% τα τέλη κυκλοφορίας των αγροτικών αυτοκινήτων, δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε μία απόφαση να αυξήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό την εισφορά για την Αγροτική Εστία;
Και βέβαια πρέπει να πούμε κάτι άλλο. Χθες ο κύριος Υπουργός είπε ότι πουθενά στο συζητούμε σχέδιο νόμου δεν διαφαίνεται αυτό που καταγγείλαμε, ότι τελικά η Αγροτική Εστία θα χρησιμοποιηθεί για δημιουργία πελατειακών σχέσεων, ότι τελικά η Αγροτική Εστία θα χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς λόγους. Είπατε μάλιστα ότι ουδέποτε αυτό έχει γίνει στο παρελθόν. Δεν πιστεύω να υπάρχει στην Αίθουσα αυτή έστω και ένας συνάδελφος -αλλά και εκτός Αιθούσης- που να μην πιστεύει ότι ο κρατικός μηχανισμός, οι οργανισμοί του δημοσίου χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά για να κερδίσει η Κυβέρνηση Σημίτη και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Πρέπει να θυμίσουμε τι έγινε προεκλογικά με το άτοκο δάνειο των 40 δραχμών στους βαμβακοπαραγωγούς. Δόθηκαν 40 δραχμές άτοκο δάνειο για προεκλογικούς λόγους και ακόμη, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις που σας έχουμε κάνει, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το δάνειο αυτό.
Δεύτερον, πριν από τις εκλογές του 2000 στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για καταστροφές που δεν υπήρξαν. Δεν υπήρξαν καταστροφές και δόθηκαν αποζημιώσεις! Και βέβαια, πρέπει να ξέρετε ότι όλα αυτά έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Το γεγονός δε ότι αυτός που τελικά αποφασίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι είναι αποκλειστικά ο Υπουργός και δεν λαμβάνεται υπόψη η άποψη αυτών οι οποίοι εισφέρουν κατά το 50%, δηλαδή των αγροτών, δεν δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό προεκλογικά να δημιουργήσει πελατειακές σχέσεις;
Θεωρούμε βέβαια πολύ θετικό ότι συμπεριλαμβάνετε και τη ΣΥΔΑΣΕ στη διαχειριστική επιτροπή. Είναι μία πρόταση δική μας, για την οποία χαιρόμαστε που κάνετε αποδεκτή.
Κατά συνέπεια, αφού δεν δημιουργείτε εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η Αγροτική Εστία, πείτε μας πώς τελικά αυτός ο θεσμός θα προχωρήσει και θα υλοποιηθεί υπέρ του αγροτικού κόσμου. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που εμείς, ενώ συμφωνούμε όσον αφορά την ιδέα της δημιουργίας της, κάθετα διαφωνούμε και καταψηφίσαμε το νομοθετικό πλαίσιο για την Αγροτική Εστία.
Όσον αφορά όσα ειπώθηκαν χθες για τα προβλήματα των αγροτών, θα ήθελα να πω δυο κουβέντες, διότι ο Υπουργός είπε χθες πως -ούτε λίγο ούτε πολύ- η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται για τα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών. Ούτε λίγο ούτε πολύ, κύριε Υπουργέ, είπατε ότι εμείς ψηφίσαμε και τον κανονισμό στις Βρυξέλλες, έναν κανονισμό που όλοι -και οι βαμβακοπαραγωγοί- γνωρίζουν ότι ψήφισε ο κ. Ανωμερίτης.
Διαβεβαιώθηκε πολλές φορές εδώ στη Βουλή ότι δεν θα υπάρξουν επιλέξιμες και μη επιλέξιμες ποσότητες. Δόθηκε η υπόσχεση ότι θα έχουμε επιστροφή 50 δραχμών. Μάλιστα, ο Υφυπουργός Γεωργίας αποκάλεσε τους αγρότες απατεώνες. Παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις, έχουμε εκατόν σαράντα χιλιάδες μη επιλέξιμους τόνους βαμβακιού που θα πληρωθούν με 70 δραχμές το κιλό και αντί για επιστροφή 50 δραχμών έχουμε μία επιστροφή μόνο 10 δραχμών. Αυτή η είναι η πραγματικότητα. Αυτή βιώνουν οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί και αυτός είναι ο κύριος λόγος...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, δεν θέλω να σας διακόψω, αλλά θα έχω πάλι παρατηρήσεις από την Αίθουσα. Σας παρακαλώ, μιλούμε για τα άρθρα του νομοσχεδίου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εξηγήσαμε γιατί καταψηφίσαμε τα άρθρα.
Σας λέω λοιπόν τελειώνοντας πως, επειδή θεωρούμε ότι η υλοποίηση της Αγροτικής Εστίας και πρόχειρα γίνεται και πιστώσεις δεν υπάρχουν και αδιαφάνεια υπάρχει και επειδή φοβόμαστε ότι θα χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς λόγους, εμείς καταψηφίζουμε τα άρθρα 1 έως 5.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Σκοπελίτης έχει το λόγο εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στη χθεσινή συζήτηση τονίσαμε την αντίθεσή μας στη δημιουργία της Αγροτικής Εστίας. Όπως αναφέραμε, αυτή η αντίθεση δεν έχει σχέση με την ανάγκη για πολιτισμό και ψυχαγωγία των αγροτών, μία ανάγκη που καταγράφεται μέσα από τις προσπάθειες που οι ίδιοι οι αγρότες μας και γενικότερα οι κάτοικοι της υπαίθρου αναπτύσσουν στα χωριά τους.
Η αντίθεσή μας οφείλεται σε αυτό το στοιχείο: Το ότι θεωρούμε πέρα για πέρα υποκριτικό το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα προβλήματα της αγροτιάς μας. Όταν με την πολιτική σας αρπάζετε το ψωμί μέσα από το στόμα της αγροτιάς μας, όταν καταστρέφετε την αγροτική παραγωγή και τις καλλιέργειες, όταν διώχνετε και αποδυναμώνετε -αποψιλώνετε- τα χωριά μας, έρχεσθε την ίδια στιγμή και να έχετε την απαίτηση να πιστέψουμε την ειλικρίνεια των προθέσεών σας για την ίδρυση της Αγροτικής Εστίας.
Εμείς δεν πρόκειται λοιπόν να το παίξουμε χαζοχαρούμενοι μαζί σας και να ψηφίσουμε αυτόν το θεσμό. Είμαστε αντίθετοι. Εξηγήσαμε χθες ότι θα ήταν δυνατόν στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής να προσφέρει κάτι αυτή η εστία. Σήμερα όμως επαναλαμβάνω ότι ο στόχος της δημιουργίας αυτού του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας είναι να σπείρετε αυταπάτες στους αγρότες ότι τάχα κάνετε κάτι γι' αυτούς και δείχνετε ενδιαφέρον για τα προβλήματά τους.
Κύριοι της Κυβέρνησης, να είσθε σίγουροι ότι αυτή η προσπάθειά σας δεν θα βρει έδαφος ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά μας. Η αγανάκτηση του συνόλου των μικρομεσαίων αγροτών μας, ανεξάρτητα με ποια καλλιέργεια απασχολείται ο καθένας, είναι τόσο μεγάλη, που δημιουργεί ένα τέτοιο έδαφος για σας στο οποίο δεν πρόκειται να καρπίσει καμία παρόμοια προσπάθεια, όπως αυτή που καταβάλλετε σήμερα.
Δεν υπάρχει λοιπόν περιθώριο για παραπέρα δούλεμα της αγροτιάς, γιατί πρόκειται για δούλεμα όταν ισχυρίζεστε ότι με τα ποσά αυτά -με τις τέσσερις χιλιάδες που αναλογούν σε κάθε αγρότη- θα προσφέρετε πολιτισμό, ψυχαγωγία, εκδρομές, δωρεάν εισιτήρια, δωρεάν παραστάσεις κλπ. Πρόκειται για εμπαιγμό και δούλεμα -και μάλιστα χοντρό- αφού πρέπει να είναι τυχερός κάποιος, όπως τονίσαμε χθες, ώστε να καταφέρει να πάει εκδρομή μία ή δύο φορές σε ολόκληρη τη ζωή του. Βέβαια, εσείς θα του δημιουργήσετε την αυταπάτη ότι αυτός θα είναι τυχερός κάθε χρονιά και πάνω σ' αυτό θα οικοδομήσετε τη δική σας πολιτική.
Εμείς λοιπόν, το Κομμουνιστικό Κόμμα, καταψηφίζουμε αυτό το κεφάλαιο και το σύνολο των άρθρων που περιέχει γιατί πρόκειται για ένα νομοθέτημα καθαρά ρουσφετολογικό και ψηφοθηρικό εν όψει και των εκλογών που θα φορτώσει -παρ΄ όλο που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο- ένα καινούριο χαράτσι που θα έρθει προσθετικά στα άλλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στη μικρομεσαία αγροτιά μας, σε αυτό του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ κλπ. Και, όπως είναι γνωστό, το χαράτσωμα σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή, τις χαμηλές, εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση του να μένουν σήμερα διακόσιες χιλιάδες αγρότες ανασφάλιστοι.
Τονίζουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά ότι η πολιτιστική και άλλη αναβάθμιση της υπαίθρου και της ζωής του αγρότη και η αγροτική πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από την Κυβέρνηση είναι δύο πράγματα που ανάμεσά τους κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό όλο και περισσότερο το αντιλαμβάνονται οι μικρομεσαίοι αγρότες μας και εντείνουν τον αγώνα τους και την πάλη τους. Κι εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, θα του δίνουμε και θα ρίχνουμε το βάρος και την προσοχή μας στον αγώνα αυτόν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτιάς μας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Η κα Δαμανάκη έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα - πρώτα θέλω να επιμείνω στο εξής: Ο Συνασπισμός ψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής καθ΄ όσον αφορά τα θέματα της Αγροτικής Εστίας, όχι γιατί πιστεύει ότι θα λυθούν έτσι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, όπως ακούστηκε, αλλά επειδή, εν πάση περιπτώσει, είναι ανάγκη να συνεννοηθούμε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δημιουργείται ένας θεσμός ο οποίος θα είναι χρήσιμος. Και θα είναι χρήσιμος στους αγρότες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του θεσμού κι εμείς τουλάχιστον δεν περιφρονούμε ούτε τα ταξίδια ούτε τα εισιτήρια για τις θεατρικές παραστάσεις. Πιστεύουμε ότι όλα χρειάζονται.
Από εκεί και πέρα βεβαίως τα προβλήματα παραμένουν και είναι προβλήματα που έχουν να κάνουν κυρίως, όπως είπα και στη συζήτηση χθες, με το θέμα το εισοδηματικό και με το θέμα της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών. Είναι προβλήματα ανάπτυξης του τομέα στη χώρα μας και θα οξυνθούν, επαναλαμβάνω, πολύ περισσότερο την επόμενη χρονιά όταν θα τεθεί τέρμα στο καθεστώς των εισοδηματικών ενισχύσεων, για το οποίο θέμα, εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε ανοικτά και να μη συνεχίζουμε να καλλιεργούμε αυταπάτες στους αγρότες ότι οι κρουνοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν να ρέουν προς πάσα κατεύθυνση και τα επόμενα χρόνια. Είναι δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο οι εισοδηματικές ενισχύσεις θα τερματιστούν, είναι δεδομένο ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, είναι δεδομένο ότι θα τεθούν όρια ως προς τις απολαβές και είναι δεδομένο ότι και τα περιθώρια εθνικών ενισχύσεων, όπως θα κάνουμε φέτος -ελπίζω- για το βαμβάκι λιγοστεύουν. Επομένως γιατί υπάρχει αυτή η συζήτηση, η οποία κατά κάποιον τρόπο αφαιρεί τη βάση του προβλήματος και συζητούμε σαν να πρόκειται σε κενό χρόνου, τόπου, ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι αυτό, θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εκείνο;
Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αυτή η συζήτηση. Δεν είναι της ώρας -το δέχομαι και σπεύδω πριν με διακόψετε- αλλά επειδή όλοι αναφέρονται στα θέματα των προβλημάτων των αγροτών δεν μπορώ να μην πω κι εγώ την άποψή μου. Και λέω λοιπόν ευθέως φέτος να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να εξασφαλίσουμε εισοδηματική ενίσχυση για τους βαμβακοπαραγωγούς από εθνικούς πόρους, διότι στην Ευρώπη δεν έχουμε περιθώρια εξαιτίας των αποφάσεων οι οποίες έχουν παρθεί, -πράγματι με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πράγματι ο κ. Ανωμερίτης έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνολικά για τις αποφάσεις που πάρθηκαν- αλλά έτσι έχουν τα πράγματα και πρέπει να δούμε τώρα τι θα κάνουμε. Και από εκεί και πέρα υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα με τις εισοδηματικές ενισχύσεις, οι οποίες τελειώνουν. Είτε το θέλουμε είτε όχι τελειώνουν. Όταν λοιπόν λέμε διάφορα μεγάλα λόγια για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και άλλα τέτοια τα οποία ακούω και μάλιστα από πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται, υποτίθεται, στην παρουσία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλό είναι να ακούσουμε και από πού θα προκύψουν όλες αυτές οι εισοδηματικές ενισχύσεις, οι οποίες θα δοθούν.
Εμείς πιστεύουμε ότι το κύριο μέλημα θα πρέπει να είναι να ενισχυθεί ο μικρός αγροτικός κλήρος, να ενισχυθούν οι φτωχοί αγρότες -το λέω με μεγάλη σαφήνεια- με ένα όριο ως προς τα εισοδήματά τους, γιατί δεν είναι όλοι οι αγρότες το ίδιο, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας.
Μας ενδιαφέρουν κυρίως οι φτωχοί αγρότες. Σ' αυτούς πράγματι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και κοινωνική προστασία και από εκεί και πέρα με βάση και τους ευρωπαϊκούς πόρους να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Έρχομαι τώρα στα άρθρα του νομοσχεδίου, όπου έχω ορισμένες παρατηρήσεις και θα ήθελα να με προσέξει ο κύριος Υπουργός.
Στο άρθρο 1 υπάρχει ανάμεσα στους σκοπούς του Λογαριασμού η γενικότερη ενημέρωση και πληροφόρηση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Αυτό δεν το πολυκαταλαβαίνω. Θα ενημερώνεται από το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας γενικότερα ο αγροτικός πληθυσμός και επί τίνος; Εάν πρόκειται για θέματα που έχουν σχέση με τους σκοπούς της Αγροτικής Εστίας, να το καταλάβω. Αλλά πρόκειται για ενημέρωση γενικότερα; Νομίζω ότι εδώ ανοίγετε παράθυρο που μπορεί οποιαδήποτε κυβέρνηση επιθυμεί να ενημερώνει ανάλογα μ' αυτό που η ίδια θα θεωρεί σημαντικό. Νομίζω ότι αυτή η διατύπωση, που είναι πάρα πολύ ευρεία, πρέπει να είναι πιο περιοριστική.
Υπάρχει ένα δεύτερο θέμα που αφορά στο άρθρο 1 και 2 και το οποίο θα ήθελα να γίνει πιο κατανοητό τουλάχιστον από μένα, διότι δεν είναι κατανοητό. Πώς θα γίνονται οι διανομές των παροχών που θα δίνει η Αγροτική Εστία; Έχουμε, λοιπόν, ένα ορισμένο ποσό και έχουμε ορισμένες παροχές. Κάνουν αιτήσεις περισσότεροι αγρότες. Πώς θα γίνει η επιλογή;
Πουθενά δεν γίνεται λόγος, παραδείγματος χάρη, για κοινωνικά κριτήρια. Πρέπει δηλαδή να υπάρξουν κοινωνικά κριτήρια εισοδήματος και να προηγούνται οι φτωχότεροι. Αυτό δεν φαίνεται και δίνεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση και στον αντιπρόσωπό της ή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στην περιφέρεια -αλλά κυρίως στην Κυβέρνηση- να αποφασίσει για το ποιοι θα ενταχθούν. Νομίζω, λοιπόν, ότι εδώ πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια για τους δικαιούχους.
Στο άρθρο 2 παράγραφος 3 αναφέρεται ότι η εισφορά στην Αγροτική Εστία γίνεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΓΑ. Και εάν, κύριε Υπουργέ, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΓΑ δεν αποφασίσει, δεν θα έχει έσοδα η Αγροτική Εστία; Εμείς θεωρούμε ότι από τη στιγμή που εσείς προχωρείτε στην ίδρυση αυτού του θεσμού, δεν χρειάζεται η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΓΑ.
Για να το πω με μεγαλύτερη σαφήνεια, δεν μπορεί η απόδοση στο Λογαριασμό να είναι υπό την αίρεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΓΑ. Πρέπει τα χρήματα να δίνονται. Εξάλλου αυτό υποτίθεται ότι είναι και η πρόθεση του νομοθέτη. Επομένως εγώ πιστεύω ότι δεν χρειάζεται το "ύστερα από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΓΑ" και να μείνει απλώς ότι αποδίδονται, όπως και ο νομοθέτης επιθυμεί.
Στο άρθρο 3 που αφορά στη σύνθεση της διαχειριστικής επιτροπής θέλω να πω ότι έχετε δεχθεί την πρόταση που έγινε από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να προστεθεί και ο εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ. Βέβαια είδα ότι προσθέσατε κι έναν εκπρόσωπο Υπουργείου, για να μη χαλάσει σε καμιά περίπτωση η αναλογία κυβερνητικών και εκπροσώπων! Νομίζω ότι πρέπει σιγά-σιγά να πάμε σε μια λογική όπου τέτοιου είδους λογαριασμούς θα μπορούν να τους διαχειρίζονται οι ασφαλισμένοι, αλλά, εν πάση περιπτώσει, καταλαβαίνω ότι η πρότασή μου είναι αρκετά προχωρημένη και δεν επιμένω.
Όμως, κύριε Υπουργέ, υπάρχει το εξής θέμα. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο, τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΣΥΔΑΣΕ μπορείτε να τους ορίζετε εσείς. Τι εννοώ με το "εσείς"; Όχι με απόφασή σας, αλλά "εσείς" να ορίζετε όποιον θέλετε. Νομίζω ότι πρέπει να το διατυπώσετε με τρόπο που να φανεί με πολύ μεγάλη σαφήνεια ότι αυτοί οι εκπρόσωποι ορίζονται καθ' υπόδειξη των οργανώσεών τους, διότι αλλιώς δεν έχει νόημα η συμμετοχή.
Δηλαδή, εάν ο Υπουργός παίρνει έναν αγρότη και τον θεωρεί εκπρόσωπο της ΓΕΣΑΣΕ ή της ΣΥΔΑΣΕ, αυτό δεν μπορεί να σταθεί. Και έτσι όπως είναι, μπορεί ο Υπουργός να το κάνει. Μπορείτε και να μην το κάνετε, αλλά μπορείτε και να το κάνετε! Χρειάζεται, λοιπόν, αναδιατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου, ώστε να διευκρινίζεται με μεγάλη σαφήνεια ότι αυτοί υποδεικνύονται από τις αντίστοιχες οργανώσεις. Νομίζω ότι οι σύμβουλοί σας μπορούν να βρουν τη διατύπωση.
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω τίποτα άλλο μέχρι το άρθρο 5. Ευχαριστώ.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ναι, για μια μικρή παρέμβαση, διότι από χθες περιμένουν συνάδελφοι να μιλήσουν επί της αρχής.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Συμφωνώ, αλλά εγώ δεν μίλησα καθόλου χθες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Υπουργέ, και από τον Κανονισμό και από το Σύνταγμα δικαιούστε το λόγο, όποτε τον ζητήσετε.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται απλώς για μια πεντάλεπτη παρέμβαση! Δεν μπορώ να στερήσω αυτό το δικαίωμα από τον κύριο Υπουργό. Το έχει από το Σύνταγμα! Ηρεμήστε, παρακαλώ!
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Νόμιζα ότι έχετε κατανοήσει το πώς προχώρησε από χθες η συζήτηση, ιδιαίτερα από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!
Σας παρακαλώ, λοιπόν, να συνεννοούμαστε σ' αυτήν την Αίθουσα! Δεν μπορώ να στερήσω από τον Υπουργό το δικαίωμα που του παρέχει το Σύνταγμα να κάνει πεντάλεπτη παρέμβαση!
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να χάσω χρόνο, αλλά θέλω να επισημάνω κάτι, γιατί κατά την άποψή μας αυτή η παρέμβαση είναι αναγκαία.
Συζητείται η πρώτη ενότητα των άρθρων και είναι εύλογο ότι οι συνάδελφοι θα μιλήσουν γι' αυτά τα άρθρα. Ακούστηκαν οι εισηγητές και διατυπώθηκαν ερωτήματα. Πώς θα προαχθεί ο διάλογος σ' αυτήν την Αίθουσα; Υπεβλήθησαν ερωτήματα και θα πρέπει να απαντήσουμε.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να κάνω δύο - τρεις αρχικούς σχολιασμούς. Το βασικό επιχείρημα -και σήμερα- του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας που διατύπωσε ότι δεν ψηφίζει τα άρθρα 1-5, είναι ότι το συζητούμενο σχέδιο νόμου και η πρόταση που υπάρχει για τη σύσταση του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας δεν δημιουργεί τα θεμέλια. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι υπάρχει προχειρότητα.
Κατά δεύτερο λόγο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους συλλόγους, κλπ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Για τις πιστώσεις είπαμε!
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, μη με διακόπτετε! Εγώ δεν σας έχω διακόψει ποτέ!
Τα τρία επιχειρήματα, λοιπόν, είναι έωλα!
Σας ερωτώ, επομένως, για χάρη αυτής της διαδικασίας του καλόπιστου διαλόγου που πρέπει να γίνεται στη Βουλή, το εξής: Ουσιαστικά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει πολιτική, αλλά ούτε ιδεολογική διαφορά. Έγινε ουσιαστικό βήμα από τη δική μας μεριά, καθώς έγινε αποδεκτή η πρόταση που υπήρξε για τη συμμετοχή της ΣΥΔΑΣΕ στη Διαχειριστική Επιτροπή.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να κάνω μία παρένθεση, λέγοντας ότι η ΣΥΔΑΣΕ δεν ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, όπως και η ΓΕΣΑΣΕ δεν ανήκει στο ΠΑΣΟΚ! Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η Νέα Δημοκρατία, ανήκουν στο λαό και ο λαός με τα τμήματά του δεν ανήκουν στα κόμματα! Όμως, θα έλεγα ότι "γλώττα λανθάνουσα, την αλήθεια λέγει"! Αρκετοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτό είπαν χθες!
Εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι η ΣΥΔΑΣΕ ανήκει στους αγρότες, όπως και η ΓΕΣΑΣΕ! Αν πιστεύουμε, όμως, ότι είναι διαφορετικά, καλό θα είναι σ' αυτήν την Αίθουσα να λέμε αυτό!
Έγινε, λοιπόν, αυτό το βήμα και εσείς καταψηφίζετε αυτό το άρθρο! Καταψηφίζετε, δηλαδή, την ενωτική προσπάθεια που κάνουμε, προκειμένου να συγκροτήσουμε μία διαχειριστική επιτροπή, η οποία θα κατοχυρώνει τη διαφάνεια και θα προάγει τη συνεννόηση σ' αυτήν την Αίθουσα. Αυτό ας το ακούσουν οι αγρότες!
Είπατε, βέβαια, ότι δεν ψηφίζετε, γιατί απ' αυτή τη συνεργασία απουσιάζει η τοπική αυτοδιοίκηση και οι αγροτικοί σύλλογοι. Κύριοι συνάδελφοι, αν διαβάσετε την εισηγητική έκθεση και αν θυμηθείτε τη συζήτηση που έγινε στη Διαρκή Επιτροπή, τότε θα δείτε ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Απαντώντας στην κα Δαμανάκη θα έλεγα ότι η επιτροπή θα λειτουργήσει παραπλήσια με τον Ο.Ε.Ε., θα υπάρχει ουσιαστικά πλήρης διαφάνεια και, σε πρώτη φάση, θα υπάρχει συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας.
Παράλληλα, θα ήθελα να πω ότι θα υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις και θα καθορίζονται επακριβώς τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις. Σαφώς, θα υπάρχει συνεργασία με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τους συνεταιρισμούς και τους αγροτικούς συλλόγους. Παρόμοια συνεργασία, μάλιστα, γίνεται σήμερα από την Εργατική Εστία με τέτοιους κοινωνικούς φορείς για την ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων.
Θέλω να διαβεβαιώσω, λοιπόν, τους αγρότες ότι για πρώτη φορά θεμελιώνεται μία νέα δομή, συμπληρωματικής κοινωνικής -αν θέλετε- παροχής και προστασίας προς τους αγρότες, η οποία θεμελιώνεται σωστά. Δεν υπάρχει πουθενά κανένα ψεγάδι στο οργανωτικό και λειτουργικό μέρος! Αυτό το σχέδιο νόμου υπάρχει εδώ και οκτώ μήνες -και έχει συζητηθεί για δεύτερη φορά- στα χέρια των Βουλευτών όλων των πτερύγων!
Παράλληλα, αυτό το σχέδιο νόμου έχει συζητηθεί και υπάρχει στα χέρια των συνεταιριστικών οργανώσεων και των αγροτικών συλλόγων! Δεν έθεσα, επίσης, καμία προσθήκη! Επομένως δεν υπάρχει προχειρότητα! Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του νέου οργανισμού βασίζεται πάνω στη διαφάνεια και στη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ειπώθηκε, επίσης, ότι οι αγρότες μέσα απ' αυτή τη διαδικασία θα εγκλωβιστούν σε έναν οργανισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για πελατειακή λογική. Ακούστε, συνάδελφοι, το εξής: Πρέπει να κατανοήσετε -νομίζω ότι το κατανοείτε, αλλά απλώς προσπαθείτε να συσκοτίσετε την πραγματικότητα- ότι οι κοινωνικές δομές, οι οποίες λειτουργούν με όργανα, με συγκεκριμένες αποφάσεις και με την ευθύνη κοινωνικών εκπροσώπων, απλώς ασκούν πολιτικές.
Αν οι πολιτικές αυτές δεν συνάδουν με την πολιτική σας ιδεολογία ή με τους στόχους και τους τρόπους, που εσείς θέλετε να αναδιανείμετε το προϊόν, είναι άλλο θέμα.
Ποτέ δεν ασκήσατε πολιτική. Καμία πολιτική δομή δεν οικοδομήσατε, που αφορά τους αγρότες, εκτός από το νόμο του 1961, δεν ψηφίσθηκε από κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε μία κοινωνική δομή ούτε μία παρέμβαση υπέρ των αγροτών δεν υπήρξε στον κοινωνικό τομέα. Ούτε μία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση-παρέμβαση προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Κύριε συνάδελφε, δεν οικοδομούμε αυταπάτες. Είναι μία πολύ σεμνή νομοθετική ρύθμιση που βασίζεται στην αλληλεγγύη. Σε όλον τον κόσμο έτσι θεμελιώνονται οι θεσμοί κοινωνικής ανταπόδοσης. Δίνουν όλοι από λίγο και παίρνουν αυτοί που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία και στην Ελλάδα και στον κόσμο ολόκληρο.
Δημιουργεί λοιπόν αυταπάτη η κοινωνική αλληλεγγύη; Ποιος είπε ότι, επειδή δίνει 5.700 δραχμές κάθε αγρότης, εισφορά δική του και του κράτους, στο τέλος θα ανταποδίδονται 5.700 για κάθε αγρότη; Όχι. Ανά δέκα αγρότες θα επιδοτείται ένας αγρότης κυκλικά, αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτός δεν θα παίρνει 5.700, αλλά θα παίρνει 60.000 ή 120.000, αν είναι ανά είκοσι αγρότες. Έτσι λειτουργούν οι θεσμοί αναδιανεμητικής κοινωνικής λογικής και στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Έτσι είναι αυτός ο θεσμός. Δεν είναι αυταπάτη. Γιατί, αν είναι αυταπάτη αυτό, είναι αυταπάτη το κοινωνικό κράτος, το μόνο κοινωνικό κράτος, που είναι βιώσιμο στον κόσμο. Αυτό δυστυχώς φαίνεται ότι ποτέ δεν το κατανοήσατε και ποτέ δεν συμβάλλατε ουσιαστικά στον κεντρικό πυρήνα της οικοδόμησής του.
Είπατε πως πρόκειται για ρουσφετολογικό μέτρο. Πώς είναι ρουσφετολογικό, κύριοι συνάδελφοι; Πού είδατε τη ρουσφετολογία; Πετάμε μία λέξη και δεν μπορούμε ουσιαστικά να την τεκμηριώσουμε πουθενά. Δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα. Ξέρετε ότι επιχειρείτε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να διαμορφώσετε εντυπώσεις. Ωστόσο νομίζω ότι οι εντυπώσεις, τις οποίες εισπράττουν οι αγρότες, είναι ότι επιχειρείτε εσείς να δημιουργήσετε ένα πλαστό κλίμα συσκοτίζοντας μία κοινωνική δομή, που νομίζω θα έπρεπε να συσπειρώνει το σύνολο αυτής της Αίθουσας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Υφυπουργέ, ολοκληρώστε την παρέμβασή σας.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μία παρατήρηση. Πιστεύω πως ένα προς ένα τα άρθρα, που οι αγρότες θα τα καταλάβουν, γιατί θα εφαρμοστούν, δεν θεμελιώνουν δικαίωμα ούτε σε ένα Βουλευτή απ' αυτήν την Αίθουσα να τα καταψηφίσει. Θα είστε, λοιπόν, και πάλι απόντες από έναν ακόμα κοινωνικό θεσμό.
Είστε απόντες, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, από τη μεγάλη θεσμική κατάκτηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Είστε απόντες από την αύξηση της κατώτερης σύνταξης από τις 55.000 δραχμές στις 130.000 δραχμές. Είστε απόντες από τη θεσμοθέτηση ειδικού τρόπου συνταξιοδότησης για όσους έχουν θεμελιώσει τριάμισι χιλιάδες μεροκάματα. Είσαστε απόντες με την αποχή σας για μια σειρά ρυθμίσεις.
Είστε απόντες και σήμερα με την ψήφο σας -ευτυχώς κάνετε ένα βήμα προς τα εμπρός- με την αρνητική σας ψήφο στην εκκίνηση της οικοδόμησης ενός θεσμού, που είναι σίγουρο ότι θα απαιτήσει στο χρόνο τη συμβολή αρκετών κυβερνήσεων και προσπαθειών, που θα γίνουν σε αυτό το Κοινοβούλιο. Στην εκκίνηση, λοιπόν, αυτής της προσπάθειας είστε απόντες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Πολύζος έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι ο κύριος Υπουργός προκάλεσε με αυτά, τα οποία είπε, την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Αν υπάρχει σήμερα ακόμα στον τόπο μας αγροτική οικονομία, αυτό οφείλεται στη συγκεκριμένη παράταξη, που από το 1950 και στη συνέχεια ήταν το κόμμα, που ακολουθούσε φιλοαγροτική πολιτική, που έδωσε τις παροχές και δημιούργησε εκείνες τις προϋποθέσεις, προκειμένου να υπάρχει αγροτικό εισόδημα και αγροτική οικονομία. Στη συνέχεια ο Εθνάρχης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι αυτός, που δημιούργησε αυτές τις προϋποθέσεις εις το να υπάρχει εισόδημα και από επιδοτήσεις.
Δεν μπορούν να λέγονται στην Αίθουσα αυτή γεγονότα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το 1961, ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής χαρακτηρίστηκε τότε -ας μου επιτραπεί η έκφραση- ως τρελός, όταν είπε ότι πρέπει να δοθούν μ' εκείνο το νομοσχέδιο, που ήταν πρωτοποριακό, συντάξεις στους αγρότες. Και ήλθε η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964 και τροποποίησε τον ιδρυτικό νόμο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αποτέλεσμα να παραμείνουν καθηλωμένες οι συντάξεις και από μια πηγή. Στη συνέχεια, το αναγνωρίσατε εσείς και δημιουργήσατε τις συμπληρωματικές καταβολές και εισφορές από τους αγρότες για να έχουν εκτός από την κύρια και πρόσθετη ασφάλιση.
Μη γελάτε, κύριε Υπουργέ, όλοι έχουμε κάποια ηλικία ή διαβάσαμε και γνωρίζουμε τι έκανε και η δική μας παράταξη και η δική σας για τους 'Ελληνες αγρότες. Ερημώσατε την ελληνική επαρχία.
Να έλθω τώρα στο νομοσχέδιο. Ο θεσμός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, που εισάγεται με το συζητούμενο νομοσχέδιο, είναι γεγονός ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο επειδή έρχεται να διορθώσει μια αδικία σε βάρος των αγροτών, οι οποίοι δεν απολαμβάνουν πλεονεκτήματα αντίστοιχα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά και για έναν ακόμη σημαντικό λόγο: Η Αγροτική Εστία θα μπορούσε να παίξει σημαντικότατο ρόλο στην επίτευξη πολιτιστικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών.
Σε μια εποχή που το αγροτικό εισόδημα φθίνει, η στήριξη των αγροτικών πληθυσμών με άλλα μέσα θα έπρεπε να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Δυστυχώς, όμως, τέτοια στρατηγική δεν υπάρχει στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο εγκατέλειψαν τους αγρότες στη μοίρα τους, αλλά με την ανικανότητά τους έκαναν ό,τι είναι δυνατόν να επιβαρύνουν τη θέση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το βαμβάκι, η υπόθεση του οποίου χάθηκε από ανικανότητα, από άγνοια, από εφησυχασμό και είναι ελάχιστες οι ελπίδες να δοθεί κάποια συμπληρωματική ενίσχυση στους βαμβακοπαραγωγούς και το γνωρίζετε. Αυτήν τη στιγμή, κοντεύουν ν' αρχίσουν οι παραγωγοί να μαζεύουν τη νέα εσοδεία και δεν γνωρίζουν τι θα πάρουν. Μας ρωτάνε στα χωριά μας τι θα πάρουν. Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να έχει και κάποια υπευθυνότητα. Πρέπει να βγει και να πει με παρρησία στους αγρότες τι θα δοθεί. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας, οι βαμβακοπαραγωγοί μια τέτοια κατάσταση.
Στην περίπτωση, λοιπόν, της Αγροτικής Εστίας, η Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο διακρίνεται και αυτό από τσιγγουνιά τόσο ως προς τους στόχους, όσο και ως προς τη χρηματοδότηση και τη γενικότερη στήριξη του θεσμού. Είναι εξαιρετικά αμφίβολη η πραγματοποίηση των στόχων που τίθενται από το προσωπικό του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και του ΟΓΑ, ο οποίος βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δικές του υποχρεώσεις.
Για ποιο λόγο κύριε Υπουργέ, αντί να προσδώσετε στο λογαριασμό Αγροτικής Εστίας ένα βαθμό αυτονομίας, τον συνδέετε στενά μ' έναν υπάρχοντα, απαρχαιωμένο, δυσκίνητο και δυσλειτουργικό οργανισμό, όπως είναι ο ΟΓΑ;
Γνωρίζετε ότι για να εκδοθεί μια απόφαση για έναν συνταξιούχο του ΟΓΑ, απαιτείται ένα με δύο χρόνια, ειδικότερα όταν υπάρχει η αλληλογραφία με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαδοχική ασφάλιση. Ξέρετε ότι υπόκεινται μέχρι και παραγραφής έξοδα κηδείας, νοσήλια, αλλά και λοιπές παροχές, διότι ο ΟΓΑ δεν λειτουργεί.
Είπε χθες ο κ. Λεβογιάννης ότι υφίσταται ευθύνη και στους ανταποκριτές του ΟΓΑ, αν κατάλαβα καλά, γιατί αργούν να εκδοθούν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις δεν είναι όμως έτσι. Πρέπει να γίνει πιο απλή η διαδικασία και πρέπει να υπάρχουν πιο ελαστικές διατάξεις ως προς την απονομή των συντάξεων στους αγρότες.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το "ψείρισμα" -ας μου επιτραπεί η έκφραση- προκειμένου οι υπηρεσίες του ΟΓΑ να βρουν οποιοδήποτε κόλλημα, για να κόψουν μία σύνταξη σαράντα ή πενήντα χιλιάδων δραχμών.
Επιπλέον η χρηματοδότηση που παρέχεται για το νέο θεσμό είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, για να μην τη χαρακτηρίσουμε εικονική, κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού. Επιπλέον ο αριθμός των υπόχρεων στην καταβολή εισφορών θα είναι πολύ μικρότερος από τους δικαιούχους των παροχών.
Έχει υπολογιστεί -και το γνωρίζουμε- ότι με την προβλεπόμενη χρηματοδότηση σε κάθε δικαιούχο αντιστοιχεί ποσό μικρότερο των 5.000 δραχμών ή αλλιώς 15 ευρώ. Θεωρητικά δηλαδή, οι παροχές της Αγροτικής Εστίας προς τους εν ενεργεία αγρότες θα είναι μικρότερες από τις εισφορές τους.
Κύριοι συνάδελφοι, το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι, αντί η Αγροτική Εστία να αποτελέσει ένα δυναμικό οργανισμό πρόνοιας για τους αγρότες, είναι μία ακόμη υπηρεσία-ταμπέλα, μία υπηρεσία-σφραγίδα, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και προσφορά.
Υπάρχει δε και ένας ακόμη κίνδυνος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο οι εισφορές των ασφαλισμένων για το λογαριασμό Αγροτικής Εστίας θα αποδίδονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΓΑ. Επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μας και επειδή όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει με αντίστοιχους λογαριασμούς σε άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, καλό θα είναι να αποδίδονται οι εισφορές απευθείας στο λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, χωρίς να μεσολαβεί το Δ.Σ. του ΟΓΑ.
Δυστυχώς, λοιπόν, όπως φαίνεται από την ανάλυση της οργανωτικής δομής και της χρηματοδότησης του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, αντί η Κυβέρνηση να δημιουργεί ένα θεσμό ισχυρό, αυτόνομο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, προτιμά ένα θεσμό αδύναμο και εξαρτώμενο, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγροτιάς και ο οποίος θα αποτελέσει έναν ακόμη εμπαιγμό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Πολύζο, τελειώνετε, σας παρακαλώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ: Τελειώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 7. Κύριε Υπουργέ, καλά κάνατε και δώσατε το δικαίωμα της καταβολής των εισφορών στους συνταξιούχους ή σε αυτούς τους αγρότες, που είναι έτοιμοι να πάρουν σύνταξη. Όμως για να μην έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια, γιατί κοντεύει ο Σεπτέμβριος και τώρα γίνεται η νομοθετική ρύθμιση, καλό θα είναι να γίνεται αυτό με υπουργική απόφαση για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, κάθε χρόνο θα παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Κιλτίδης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα μιλήσω επί της αρχής, αλλά δεν μπορώ να μη δώσω μία στοιχειώδη απάντηση στον Υπουργό, που μίλησε πριν από λίγο, γιατί πιστεύω ότι ούτε ο ισοπεδωτισμός ούτε η ολοκληρωτική απαξίωση ταιριάζουν σε αυτήν την Αίθουσα.
Η άρνηση του κόμματός μου στη συγκεκριμένη δομή αυτού του νομοσχεδίου δεν έχει να κάνει με τον πυρήνα της συστάσεως του λογαριασμού περί Αγροτικής Εστίας. Έχει να κάνει με τη χρονική στιγμή, αν θέλετε, με τις δομές που ελλείπουν, με άλλα πράγματα, που έπρεπε να υπάρχουν και κατόπιν να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Έχει να κάνει περισσότερο με τη σειρά, με την ιεράρχηση των αναγκών του αγροτικού πληθυσμού.
Κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω ότι σας ταιριάζει το να ανατρέχετε μισό αιώνα πίσω και να αρνείσθε τις δομές μιας μεγάλης παρατάξεως, όταν είναι δεδομένο ότι πάνω απ' όλα σε αυτήν τη ζωή η συνεισφορά της πολιτικής έχει να κάνει με τις παραγωγικές διαδικασίες.
Πρέπει μήπως να αρχίσουμε μία αναφορά στο παρελθόν, δηλαδή να θυμηθούμε ποιοι, με εθνικούς προϋπολογισμούς, χρηματοδότησαν ορεινούς όγκους με υψηλά ποσοστά επί τοις εκατό του εθνικού προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχει ΕΟΚ ούτε Ευρωπαϊκή Ένωση; Θέλετε να θυμίσουμε ποιοι δημιουργούν νεόπτωχους, να θυμίσουμε ότι αυτό το φαινόμενο υπήρχε κατά το παρελθόν; Υπήρχε φτωχή Ελλάδα, που βήμα-βήμα προόδευε και το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού αυξανόταν σιγά-σιγά. Όμως, νεόπτωχους αγρότες δεν είχαμε συναντήσει κατά το παρελθόν.
'Η θέλετε να θυμίσουμε και αυτά τα περί περιθάλψεως και του ασφαλιστικού δικαιώματος που συστάθηκε; Νοσοκομεία περιέθαλπαν τους ασθενείς αγρότες εντελώς δωρεάν, αγροτικά ιατρεία στήθηκαν σε εκείνη τη ρημαγμένη Ελλάδα. Δεν μπορεί να είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη του σήμερα με του τότε. Αλλά πάνω από όλα δεν διαπραγματευόμαστε την αγάπη μας, τη φροντίδα μας προς τον αγροτικό πληθυσμό για ένα και κυρίαρχο λόγο ότι είναι στον πυρήνα της ιδεολογικής μας αντιλήψεως. Είναι ταυτισμένη με τη μάνα γη της πατρίδας μας. Και ως εθνοκεντρική αναφορά οι αγρότες ήταν πάντοτε πρώτοι στην ιεράρχηση της φροντίδας της παρατάξεώς μας.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο και στην Αγροτική Εστία. Θα εστιάσω την προσοχή μου και την προσοχή σας φαντάζομαι μόνο σε αυτό που αφορά τον πυρήνα της συστάσεως αυτού του λογαριασμού και θα σταθώ σε δύο σημεία κρίνοντας θετικά κάποια πράγματα προσπαθώντας να συνεισφέρω μήπως κάποια πράγματα που προστίθενται στο νομοσχέδιο βοηθήσουν να τα διορθώσετε κατά τον καλύτερο τρόπο.
Πρέπει να συσταθεί ο λογαριασμός της Αγροτικής Εστίας. Πότε όμως; Πώς; Με τι περιεχόμενο; Είναι δυνατόν στο λογαριασμό εργατικής εστίας να έρχεται η ενημέρωση; Με ποια ιδιότητα προσεγγίζετε τον αγρότη; Με την ιδιότητα του πολίτη; Είναι τότε καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως να τον ενημερώσει. Με την ιδιότητα του αγρότη; Υπάρχει ο θεσμός που οφείλει και δυστυχώς απουσιάζει από τους αγρότες να το κάνει αυτό. Είναι η Διεύθυνση Γεωργίας της εκάστοτε Νομαρχίας. Αυτοί είναι οι εντεταλμένοι που πρέπει να ασχοληθούν με την ενημέρωση του πολίτη-αγρότη. Κακώς μπαίνει στο περιεχόμενο της αγροτικής εστίας.
Πότε έπρεπε να γίνει; Έχουν λυθεί οι υποδομές; Έχουν λυθεί τα ζητήματα επιβιώσεως των αγροτών όταν εσείς ομολογείτε ότι το 40% αδυνατεί να συνεισφέρει; Όταν στον ΟΓΑ ζούμε το δράμα και όλοι οι πολιτικοί προστρέχουν να λύσουν τα προβλήματα των συνανθρώπων μας που έρχονται να ζητήσουν τη βοήθειά μας;
Όταν ανέφερα σε μία επιτροπή τις προηγούμενες ημέρες ότι ακόμα η διαδοχική ασφάλιση που έχει θεσμοθετηθεί εδώ και τρία χρόνια δεν έχει λειτουργήσει ούτε στη μηχανογράφηση, οι απαντήσεις που πήρα ήταν μονότονες: Μετά το Δεκέμβριο του 2002. Το Νοέμβριο θα αρχίσει η μηχανογράφηση για να αρχίσουν να παίρνουν απαντήσεις κάποιοι δυστυχείς πολίτες, που είχαν την ατυχία να εργασθούν στο ΙΚΑ ή στην αλλοδαπή.
Αυτά τα προβλήματα δεν λύθηκαν και έχουν να κάνουν με την επιβίωση του Έλληνα πολίτη, που ασκεί το επάγγελμα του αγρότη.
Επομένως στο "πότε" έπρεπε να προηγηθούν όλα αυτά.
Εκτός από την ενημέρωση που σας προανέφερα, έπρεπε τα ποιοτικά γνωρίσματα να είναι άλλης μορφής, κύριε Υπουργέ. Όλοι εύκολα μιλούμε για την λεγόμενη ανασυγκρότηση της υπαίθρου, που σημαίνει ότι αυτόματα όλοι αναγνωρίζουμε πως η ύπαιθρος ερημώθηκε. Και θα πρέπει κάποτε κάποιοι να λογοδοτήσουν ποιοι ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση.
Εφόσον, λοιπόν, αναγνωρίζουμε αυτά τα κυρίαρχα στοιχεία, τα αρνητικά, στην ύπαιθρο και στον αγρότη, θα έπρεπε πρωτίστως άλλες δομές να αναπτυχθούν.
Ποια είναι τα ποιοτικά γνωρίσματα που κάνουν τον αγρότη να φεύγει σήμερα; Είναι πάνω από όλα αυτά που θέλουμε να του δώσουμε τώρα με την Αγροτική Εστία; Ή για το ότι όταν ξυπνά, δεν βρίσκει το παιδί του στο νηπιαγωγείο όπως το βρίσκει στην αστική περιοχή που ζει ο πολίτης; Ή είναι αυτό που δεν βρίσκει το γιατρό, όπως τον βρίσκει αυτός που ζει στα αστικά κέντρα;
Αυτά έπρεπε πάνω από όλα να λυθούν και κατόπιν αν ήταν να προχωρήσουμε σε αυτήν τη σύσταση, ας προχωρούσαμε σαν το 1961. Εφόσον αναγνωρίζουμε όλοι τη χειμαζόμενη ύπαιθρο, ας δώσουμε αυτό που πρέπει να δώσουμε από το δημόσιο προϋπολογισμό. Αν πράγματι είμαστε τόσο φιλεύσπλαχνοι και όχι αυτοί που θα δώσουμε ελεημοσύνες, δεν είναι και τόσο μεγάλο το κονδύλι γι' αυτήν τη χειμαζόμενη τάξη των αγροτών. Ας τους προσεγγίζαμε με αυτήν τη διάσταση ή αν κάποιοι έπρεπε να συνεισφέρουν να ήταν οι έχοντες.
Όχι απλώς να υπάρχει αυτή η διαβάθμιση στους μη έχοντες και στους έχοντες αγρότες και να είναι αυτού του είδους η συνεισφορά.
Στο άρθρο 6 -για να σας δείξω ότι η κριτική διάθεση είναι επ' ωφελεία της πατρίδος και του λαού της- πολύ ορθώς πράττετε και το φέρνετε στη παράγραφο 4 αναφορικά με το θέμα της απασχόλησης. Μέχρι τους μισούς λέτε εσείς. Όταν μια επιχείρηση απασχολεί είκοσι, οι δέκα να μπορούν. Γνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα της υπαίθρου σχετικά με τις μεταποιητικές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, θα έλεγα να πάμε μέχρι τριάντα εργαζόμενους και να φθάσουμε στα 2/3, τα οποία όμως να είναι με ημερομίσθια. Να μην είναι με χρονική διάρκεια. Να είναι εκατό ημερομίσθια. Νομίζω ότι θα είχε πολύ ευνοϊκότερα αποτελέσματα.
Έρχομαι στο άρθρο 9. Εδώ πρόκειται, κύριε Υπουργέ, περί ταπεινώσεως και απαξιώσεως του ΟΓΑ. Κοιτάξτε, πρέπει να αντιληφθούμε τι επιζητούμε τελικώς. Επιζητούμε ανθρώπινο δυναμικό στην ύπαιθρο ή επιζητούμε την ιδιαιτερότητα την εργασιακή και από εκεί να τους εντάξουμε στο ασφαλιστικό ταμείο;
Όλες οι κυβερνήσεις της πατρίδος μέχρι πρότινος είχαν ευεργετήματα για τους κατοικούντες σε οικισμούς κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων προκειμένου να μείνει εκεί ανθρώπινο δυναμικό. Θα έπρεπε να μπουν κριτήρια και όχι τριακοσιαπλάσιο ή τετρακοσιαπλάσιο. Θέλουμε ανθρώπινο δυναμικό; Κάντε μια άλλη κλίμακα ισχυρότερη. Να μείνει και ο ξενοδόχος και ο επιχειρηματίας στον ΟΓΑ. Βάλτε κριτήρια πληθυσμιακά όπως ορεινών όγκων, παραμεθορίων, νησιωτικών για να προκύψει μια σύνθεση έτσι ώστε να δούμε ανθρώπινο δυναμικό στην ύπαιθρο, και όχι με την ιδιαιτερότητα τι επάγγελμα ασκεί ο καθένας. Αυτό να γίνει αν πράγματι θέλουμε να συντείνουμε στην αναζωογόνηση και αναγέννηση της υπαίθρου, διότι διαφορετικά επέρχεται η απαξίωση του ΟΓΑ. Δηλαδή, οι ευγενείς πολίτες, οι παράγοντες πλούτο ή οι έχοντες, πρέπει να πάνε σε άλλα ταμεία. Στον ΟΓΑ πρέπει να είναι οι δυστυχείς.
Πιστεύω ότι θα έπρεπε με περισσότερη προσοχή να προσεγγίσουμε το θέμα. Μάλιστα ο κύριος Υπουργός ο κ. Ρέππας είχε υποσχεθεί, όταν απέσυρε αυτή τη διάταξη σε άλλο νομοσχέδιο, ότι ναι, θα το δούμε με διακομματικό πνεύμα, να το στηρίξουμε όλοι και να δούμε και να συντείνουμε όλοι στην αναζωογόνηση και αναγέννηση της υπαίθρου. Όμως, θα πρέπει να το δούμε μ' αυτό το κριτήριο κύριε Υπουργέ, και όχι με το κριτήριο τι παράγει ή τι επαγγελματική ιδιαιτερότητα έχει κάποιος άρα σ' αυτό το ταμείο θα ενταχθεί. Όχι. Όποιος κατοικεί στην ύπαιθρο θα πρέπει να θέλει να είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: "Συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις και προαγωγή των δικαστών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων στον βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας".
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Ο κ. Αγγελής έχει το λόγο.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι όταν γίνεται λόγος για το αγροτικό πρόβλημα της χώρας και τους αγρότες ο λόγος είναι συναισθηματικά φορτισμένος και δίκαια θα έλεγα. Πλην όμως, η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Αυτό διαφαίνεται βέβαια και από τις δίκαιες αντιδράσεις του κόσμου, αλλά και από την ομολογία της Κυβέρνησης και των καθ' ύλην αρμοδίων Υπουργών και συγκεκριμένα του Υπουργού Γεωργίας ότι ο χειρισμός των αγροτικών προβλημάτων της χώρας είναι δύσκολος, ειδικότερα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και ειδικότερα με την προοπτική της διεύρυνσης της ΕΟΚ και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση όμως, έχει ένα απίθανο τρόπο προσέγγισης των κοινωνικών προβλημάτων. Αντί να δώσει απαντήσεις στις αποζημιώσεις παραδείγματος χάρη που αναμένουν οι παραγωγοί, αντί να δώσει απαντήσεις για τη διγλωσσία που χρησιμοποίησε στην υπόθεση του βαμβακιού, αντί να ενδιαφερθεί για τα προγράμματα και τα σχέδια βελτίωσης, αντί οι συντάξεις του ΟΓΑ να πληρώνονται στην ώρα που πρέπει, προσεγγίζει αυτό το κοινό πρόβλημα με την εισαγωγή νομοσχεδίων στη Βουλή.
Συγκεκριμένα εφευρίσκει αρεστούς τίτλους για καθαρά θα λέγαμε επικοινωνιακούς λόγους, όπως στην προκειμένη περίπτωση "σύσταση λογαριασμού Αγροτικής Εστίας" ως πρωτεύον και συμπληρώνει με το γνωστό "και άλλες διατάξεις" ως δευτερεύον.
Συμπερασματικά, στο μεν πρωτεύον επί της ουσίας δεν λέει τίποτε, στο δε δευτερεύον προσπαθεί να συμμαζέψει τα σκόρπια μιας πολιτικής, η οποία κατά την άποψή μας βέβαια ασκήθηκε ανεύθυνα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια.
Και επειδή ο πολιτικός λόγος θα πρέπει να είναι συγκεκριμένος σε ό,τι ήθελε έχει σχέση με την Αγροτική Εστία, υπάρχει νομίζω προχειρότητα στην εισηγητική έκθεση να συγκρίνεται και με αυτό το θεσμό της Εργατικής Εστίας. Εξειδικεύοντας το σκοπό της Αγροτικής Εστίας μας ομιλείτε για κοινωνικό τουρισμό, θεατρικά εισιτήρια παροχή δωρεάν βιβλίων και το γνωστό τοις πάσι χρόνια τώρα βέβαια το οποίο κάποτε και εσείς καταγγέλλατε, τη συμμετοχή και ενημέρωση των αγροτών στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Άρτον και θεάματα δηλαδή, το γνωστό παντεσπάνι της Μαρίας Αντουανέτας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι εμφανής ο συνεχιζόμενος εμπαιγμός του αγροτικού κόσμου, διότι αν θέλατε πραγματικά να συζητήσουμε για την Αγροτική Εστία έπρεπε η Κυβέρνηση να έχει συγκεκριμένες θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Θα έπρεπε σήμερα να κατέθετε συγκεκριμένο σχεδιασμό λειτουργίας ειδικού κεφαλαίου αλληλεγγύης, ενίσχυσης επιδότησης των αγροτών αντίστοιχο
της Εργατικής Εστίας, νέες καινοτομίες, πρωτοβουλίες ακόμα και πιλοτικό πρόγραμμα στέγασης. Αλλά πώς να αντιληφθεί η Κυβέρνηση π.χ. το στεγαστικό πρόβλημα των παραμεθορίων περιοχών, όταν μια άδεια οικοδόμησης μιας αγροτικής οικογένειας κοστίζει το ίδιο σχεδόν με ό,τι ισχύει στο κέντρο των
Αθηνών. Ο λογαριασμός Αγροτικής Εστίας των 7,5 δισεκατομμυρίων ετησίως με 50% συμμετοχή του κράτους στερείται προοπτικής όταν ως αντίκρισμα έχει 5.800 δραχμές ετησίως ανά δικαιούχο, δηλαδή τίποτε.
Αναγιγνώσκοντας κανείς την ειδική έκθεση και τα οικονομικά αποτελέσματα διαπιστώνει το μέγεθος της υποκρισίας, όταν η δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού, που δικαίως δίδεται για τους γιατρούς του ΙΚΑ, για το ειδικό μηνιαίο εισόδημα μέχρι 176 ευρώ μηνιαίως βάσει του ν. 2470/97, αντιστοιχεί σε 17.318.400 ευρώ και παράλληλα η δαπάνη για τους χιλιάδες υπερήλικες αγρότες είναι 11.061.600 ευρώ.
Πώς, λοιπόν, η Εθνική Αντιπροσωπεία καλείται από την Κυβέρνηση να ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από έλλειψη θάρρους, τόλμης, σχεδιασμού, προοπτικής; Πώς είναι δυνατόν κανείς να μην αντισταθεί στη φιλοσοφία παραγωγής νομοσχεδίων, που σαν σκοπό έχουν διορισμούς, γραφειοκρατία, ημίμετρα, πρόσκαιρη διαχείριση και διαιωνίζονται τα προβλήματα του ΟΓΑ;
Βέβαια θα μας πείτε τώρα ότι ήρθε η ώρα να μπούμε στη μηχανογράφηση του ΟΓΑ και όλα αυτά. Αλλά σας λέμε σήμερα ότι επικρατεί μια τραγική κατάσταση όταν όλα τα πολιτικά γραφεία -και είναι γνωστό τοις πάσι- ασχολούνται με τις αγροτικές συντάξεις. Οι αγρότες πράγματι καθυστερούν να πάρουν τη σύνταξη και δύο και τρία χρόνια. Πού εντάσσεται; Εντάσσεται και αυτό στην κομματική εξυπηρέτηση;
Αν θέλετε, λοιπόν, να υπάρξει λογαριασμός Αγροτικής Εστίας, θα μπορούσατε και μπορούμε να καταθέσουμε μια πρόταση προς συζήτηση, να καθιερώσετε ένα ποσοστό επί των παραγομένων αγροτικών προϊόντων ή επί των προς μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί τις συνέπειες της αγροτικής πολιτικής. Όπως και ο εισηγητής μάς επεσήμανε, οι εισφορές αμφισβητείται ότι θα υπάρξουν, διότι το 40% των αγροτών δεν δύναται να καλύψει τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό γράφτηκε και μέσα στην εισηγητική έκθεση.
Ο στόχος μας, κύριε Υπουργέ, δεν είναι σε καμία περίπτωση να αμφισβητήσουμε την ηθική του ενδιαφέροντος για τα κοινωνικά δεινά των αγροτών, όπως ίσως φροντίζετε ή θα φροντίσετε να υποστηρίξετε. Αμφισβητούμε όμως ευθέως την αποτελεσματικότητα των μεθόδων, που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση, για να βελτιώσει τα δεινά των αγροτών. Αμφισβητούμε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να αντιληφθεί ότι η ταύτιση της ευρύτερης έννοιας του κόμματος με το κράτος δρα εις βάρος της κοινωνίας, των πολιτών, της ευρύτερης έννοιας του κοινωνικού κράτους.
Μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζεται ο κομματικός ρόλος του περιφερειάρχη, ο οποίος τίθεται επικεφαλής στην έκδοση βιβλιαρίων υγείας. Αναφερόμαστε στο άρθρο 9 όπου η αναφορά στη μη ασφάλιση των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΟΓΑ θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές. Διαμαρτύρονται όλα τα δημοτικά συμβούλια των παραμεθορίων περιοχών. Και τι κάνετε όσον αφορά τη συγκεκριμένη θέση; Ένα παραλληλισμό με τα νοικιαζόμενα δωμάτια. Για να δείτε ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θα συζητήσουμε όμως το συγκεκριμένο θέμα κατ' άρθρον.
Άρα, οι αγρότες ζουν δύσκολες στιγμές και είναι καιρός να αντιληφθεί η Κυβέρνηση τα προβλήματα που υπάρχουν. Ζουν δύσκολες στιγμές, αλλά ταυτόχρονα ανακαλύπτουν και τις δυνάμεις της αντίστασης. Τα προβλεπόμενα εισιτήρια για τις θεατρικές παραστάσεις δεν φτάνουν. Ο αγροτικός κόσμος πρωταγωνιστεί στην τραγωδία εγκατάλειψής του από την Κυβέρνηση. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κ. Τσούρνος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΥΡΝΟΣ: Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, ως έχων την καταγωγή από την Αρκαδία αισθάνομαι τη χαρά να μνημονεύσω ότι ομιλώ ενώπιον του Κοινοβουλίου προεδρεύοντος του εξ Αρκαδίας Προέδρου κ. Γείτονα και παρισταμένων των εξ Αρκαδίας Υπουργού και Υφυπουργού κυρίων Ρέππα και Σπυρόπουλου.
Θα αναφερθώ επί της αρχής και επί των άρθρων του νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο: "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις". Φρονώ ότι το ορθότερο θα ήταν να είναι ο τίτλος "Ρύθμιση οφειλών προς το ΙΚΑ και άλλες διατάξεις", αφού στο λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας αφ' ενός αναφέρονται τα πέντε από τα δεκατέσσερα άρθρα, αφ' ετέρου η ουσία του νομοσχεδίου είναι το χάρισμα ή η ρύθμιση -όπως θέλετε πέστε το- των 300 δισεκατομμυρίων δραχμών ή 876 εκατομμυρίων ευρώ προς τους κακοπληρωτές. Το ότι το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα της ρύθμισης των οφειλών στο ΙΚΑ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τόσο στη χθεσινή όσο και κατά τη σημερινή συζήτηση απουσιάζει παντελώς ο αρμόδιος Υπουργός Γεωργίας, ενώ ανελλιπώς παρίστανται ο Υφυπουργός και ο Υπουργός ο αρμόδιος με τα ασφαλιστικά θέματα. Έτσι τα της Αγροτικής Εστίας είναι, όπως ευφυώς είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, η φρουτιέρα του νομοσχεδίου. Το σκάνδαλο είναι η διαγραφή ή η ρύθμιση των 300 δισεκατομμυρίων.
Η Κυβέρνηση θέλει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον στη σύσταση του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας και να υποβαθμιστεί η ρύθμιση προς το ΙΚΑ.
Και ποιος είναι κατά το άρθρο 1 -που φαίνεται να είναι η καρδιά του νομοσχεδίου- ο σκοπός του νομοσχεδίου; Ο σκοπός του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας -όπως περιγράφεται επακριβώς στο άρθρο 1- είναι: "Η οργάνωση και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, διακοπών, εκδρομών, η γενικότερη ενημέρωση και πληροφόρηση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας, η δωρεάν παροχή εισιτηρίων θεάτρων, η δωρεάν παροχή βιβλίων και άλλου έντυπου υλικού, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναφή προς τους σκοπούς του Λογαριασμού".
Οι διατάξεις αυτές μας θυμίζουν λίγο ΚΑΠΗ. Δεν θα μπορούσε άραγε η Κυβέρνηση να μοιράζει εισιτήρια, να ανταποκρίνεται στους σκοπούς του άρθρου 1 χωρίς τη σύσταση του λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας; Εμπόδισε κανείς την Κυβέρνηση να μοιράζει εισιτήρια στους αγρότες, να οργανώνει εκδρομές ή όλα όσα περιγράφονται στο άρθρο 1; Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το άρθρο 1 σημαίνει ότι δεν θέλει να δίνονται δωρεάν εισιτήρια στους αγρότες; Όχι. Νομίζω πως η γραφειοκρατική διατύπωση και η γραφειοκρατική λειτουργία αυτού του περιβόητου Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας θα επιβαρύνει το κράτος και θα εξυπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες. Αποτελεί, νομίζω, εμπαιγμό για τη συμπαθή τάξη των αγροτών το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά σπουδαία και άλυτα προβλήματα και ασχολούμεθα με τα των εκδρομών. Είναι αυτή κοινωνική πολιτική για την ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, όπως είναι οι αγρότες;
Εγώ εκπροσωπώ κατ' αρχήν έναν κατεξοχήν αγροτικό νομό, πέραν του ότι είμαι και γιος αγρότη. Και θα παρακαλέσω τον κύριο Υπουργό Γεωργίας, στην προσπάθειά μου να μιμηθώ τον κύριο Πρωθυπουργό, να μου κάνει μια προσωπική αφιέρωση στο νομοσχέδιο αυτό, ώστε εν φωτοαντιγράφω να το μοιράσω στους αγρότες της Αργολίδας για να θυμούνται το "ενδιαφέρον" της Κυβέρνησης στη λύση των προβλημάτων τους δίνοντας 3,5 δισεκατομμύρια για τις εκδρομές και χαρίζοντας 300 δισεκατομμύρια σ' αυτούς που δεν πληρώνουν το ΙΚΑ. Ευτυχώς που ελέω Νέας Δημοκρατίας μπήκαμε στην ΕΟΚ και γνώρισαν και γνωρίζουν οι αγρότες καλύτερες μέρες.
Θα σας θυμίσω ότι παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για το νομό μου το μεγάλο έργο του Αναβάλου, το οποίο όλοι νομίζω έχετε ακούσει, με τα εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού, αντί να αρδεύει τον Αργολικό κάμπο, αρδεύει τη θάλασσα!!! Δεν υπάρχουν τα 15 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του, υπάρχουν όμως τα 20 δισεκατομμύρια για την αγορά του πρωθυπουργικού αεροπλάνου, όπως έχει γραφτεί στον Τύπο. Υπάρχουν τα 300 δισεκατομμύρια που χαρίζετε στους κακοπληρωτές του ΙΚΑ με τις ρυθμίσεις που μας φέρατε προς ψήφιση.
Πώς θα γίνουν ανταγωνιστικά τα αγροτικά προϊόντα; Αφήστε τα πανωτόκια της Αγροτικής. Πρόσφατα χρεοκόπησε ο γαλακτοκομικός συνεταιρισμός στην Αργολίδα αφήνοντας απλήρωτους τους κτηνοτρόφους. Ο κτηνοτροφικός σύλλογος -ακούστε πρωτοτυπία- οργάνωσε μουσική βραδιά για τη συγκέντρωση των χρημάτων, που απαιτούνται για την πληρωμή των ορκωτών λογιστών, προκειμένου να διεκδικήσουν δικαστικά τα οφειλόμενα. Το Υπουργείο Γεωργίας δεν είχε τα 10 εκατομμύρια δραχμές να διαθέσει για τους λογιστές, έχει όμως τα δεκάδες -για να μην πω τα εκατοντάδες- εκατομμύρια για τις πολυτελείς εκδόσεις του, τα οποία πέραν των άλλων παραπληροφορούν και τους αγρότες.
Οι πληρωμές των αγροτών είτε από επιδοτήσεις είτε από αποζημιώσεις καταβάλλονται -όταν καταβάλλονται- με μεγάλη καθυστέρηση. Τα προγράμματα για τους νέους αγρότες είναι μόνο στα χαρτιά. Το πρόσφατα κατασκευασθέν αρδευτικό έργο των Ιρίων δαπάνης 2 δισεκατομμυρίων, είναι τόσο κακότεχνο που έχει καταστεί άχρηστο. Οι αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία στην παρακείμενη επαρχιακή οδό σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τα χρυσοφόρα οικονομικά πακέτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το ποσοστό που αφορούσαν στους αγρότες για έργα υποδομής, επιμόρφωσης, αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, νέους αγρότες, κλπ, κατασπαταλήθηκαν και υπηρέτησαν μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Τελευταίο δείγμα του "ενδιαφέροντος" της Κυβέρνησης για τους αγρότες είναι η πρόσφατα ενορχηστρωμένη ενοχοποίησή τους ότι δήθεν αυτοί ευθύνονται για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ώστε, κύριε Υπουργέ, κινδυνεύει η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης από την περιστασιακή αύξηση της τιμής της ντομάτας; Τόσο πήλινα είναι τα πόδια της οικονομίας; Τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλει η Κυβέρνηση δεν αυξάνουν τον πληθωρισμό; Η κατά 300% ή και 400% αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αγροτικών αυτοκινήτων δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ)
Ο δεκαπλασιασμός των εξόδων που καταβάλλουν οι αγρότες για τον έλεγχο των ζημιών από παγετούς κλπ. δεν αυξάνει τον πληθωρισμό;
Η μεγαλοψυχία της Κυβέρνησης εξαντλείται στα τριάμισι δισεκατομμύρια της συμμετοχής της στο λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας. Όπως προείπα, το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου από τη ρύθμιση των προς το ΙΚΑ οφειλών, το κράτος χάνει έσοδα της τάξεως των 886.000.000 ευρώ, δεν μας απασχολεί. Επιβραβεύουμε τους κακοπληρωτές!
Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνουν αυτά τα πράγματα; Έχει καταστεί πλέον εθιμικό δίκαιο η διαγραφή των οφειλών προς το ΙΚΑ και προς τους άλλους οργανισμούς. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα χήρα αγρότη παίρνει 150 ευρώ σύνταξη το μήνα, όταν τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν ούτε για την οικονομική ανταπόκριση στις θρησκευτικές υποχρεώσεις τιμής της μνήμης του συζύγου της;
Κύριε Υπουργέ, η αγροτική τάξη βρίσκεται στην πορεία της εξαφάνισης υπό το βάρος των προβλημάτων που δεν επιλύονται, αφού η Κυβέρνηση έχει θέσει επί σειρά ετών υπό διωγμό την τάξη αυτή και τη στιγμή αυτή υπόσχεται εκδρομές και πανηγύρια. Εδώ ταιριάζει η φράση: "Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε".
Όλα αυτά που περιγράφει το νομοσχέδιο είναι κατώτερα των περιστάσεων. Εύχομαι η πορεία προς την οριστική διάλυση της αγροτιάς να μην καταστεί μη αναστρέψιμη μέχρι αναδείξεως κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κουρέας του ορεινού και εγκαταλελειμμένου οικισμού κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, καθώς και ο μικρομπακάλης τον οποίο εντάσσεται στο ΤΕΒΕ με τις υπέρογκες εισφορές και μάλιστα όταν πολλοί από αυτούς είναι στα όρια της συνταξιοδότησης, δεν πρόκειται να λύσουν τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων. Αναζητήστε χρήματα από την πάταξη της διαφθοράς, της κακοδιαχείρισης και της κατασπατάλησης του εθνικού πλούτου. Οι αγρότες, εκτός των άλλων, είναι θεματοφύλακες των ελληνοχριστιανικών αξιών του πολιτισμού μας. Δεν είναι για τα πανηγύρια! Αν δεν μπορείτε να τους βοηθήσετε, μη θίγετε την αξιοπρέπεια τους. Θα σας καταψηφίσουν.
Αυτό το νομοσχέδιο υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, αφού μέσω του λογαριασμού αυτού ασκείται κομματική πολιτική τόσο στη διάθεση των χρημάτων προς τους κομματικούς φίλους-επαγγελματίες όσο και προς τους κομματικούς ψηφοφόρους.
Οι προς τους αγρότες παροχές των άρθρων 1 έως 5 μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω των συλλόγων, των συνεταιρισμών ή και της τοπικής αυτοδιοίκησης, χωρίς τη σύσταση του λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Φωτιάδης έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη σύσταση του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο αγροτικός κόσμος ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, ως Βουλευτής ενός κατεξοχήν αγροτικού νόμου και ως γεωπόνος που έχω αφιερώσει τριάντα χρόνια ζωής στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ημαθίας από όπου κατάγομαι και όχι μόνο, θεωρώ χρέος μου να μιλήσω για τα προβλήματά του, πριν από οποιαδήποτε αναφορά σχετικά με το συζητούμενο νομοσχέδιο.
Κύριοι συνάδελφοι, και άλλες φορές είχαμε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Δεν τα έχετε λάβει υπόψη σας και θα αναφερθώ στη συνέχεια σε αυτά. Το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει αυξηθεί κατά πολύ, χωρίς να εκδηλώνει η Κυβέρνηση το παραμικρό ενδιαφέρον για τη λήψη μέτρων αποφασιστικής σημασίας, ώστε να πετύχει τη μείωσή του. Επιπλέον, πολλοί αγρότες οδηγούνται σε δανεισμό για να ανταποκριθούν στα έξοδα καλλιέργειας και κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους από τα δυσβάσταχτα χρέη προς την ΑΤΕ και τα πανωτόκια.
Ένα πολύ μεγάλο, επίσης, πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας παραγωγός, είναι οι καθυστερήσεις των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΕΛΓΑ, λόγω των δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι φορείς, με άμεση συνέπεια την αναποτελεσματικότητα τους. Τις δυσλειτουργίες αυτές τις είχαμε επισημάνει στην ψήφιση του νομοσχεδίου: "Εθνικό σύστημα προστασίας της αγροτικής δραστηριότητας και άλλες ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας" το καλοκαίρι του 2001.
Σε αυτό, προφητικά, είχαμε προτείνει ως Νέα Δημοκρατία και ως εισηγητής του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου ο ΕΛΓΑ ως κρατικός οργανισμός αγροτικής ασφάλισης κοινωνικής αλληλεγγύης να στηριχθεί οικονομικά, να εκσυγχρονιστεί και να αποτελέσει αξιόπιστο στήριγμα του αγρότη στην αντιμετώπιση των ζημιών της αγροτικής του δραστηριότητας.
Έτσι, ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να καλύπτει το αναγκαίο ποσό των δαπανών του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτουν οι αγροτικές ασφαλιστικές εισφορές, ώστε να έχει ισοσκελισμένο απολογισμό. Πρέπει να περικοπούν τα υπέρογκα σήμερα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ και οι κάθε λογής σπατάλες, ώστε να εξυγιανθεί οικονομικά ο οργανισμός και να καλυφθεί το έλλειμμα του χρέους των 33 δισεκατομμυρίων δραχμών. Δεν νοείται να έχουμε χρεωμένο ΕΛΓΑ.
Εδώ θα ήθελα την προσοχή σας, κύριε Υπουργέ. Βέβαια δεν είναι θέμα δικό σας και το είχαμε επισημάνει, αλλά πρέπει να επεκταθεί η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ και σε νέους κινδύνους, να καταβάλλονται εντός τριμήνου οι αποζημιώσεις στους αγρότες ή άλλως εντόκως και οι εκτιμήσεις να γίνονται κατά τρόπο δίκαιο και αξιόπιστο.
Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά επαληθευθήκαμε στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις μας. Περίτρανη απόδειξη αυτής της δυσμενούς για τον Έλληνα αγρότη πραγματικότητα είναι πως ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες που επλήγησαν από τις μεγάλες καταστροφές του Δεκεμβρίου του 2001 και του Ιανουαρίου του 2002.
Γι' αυτό αναφέρθηκα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Εάν είχαμε εισακουστεί, αν είχατε λάβει υπόψη σας αυτά που είχαμε προτείνει σήμερα δεν θα είχαμε αυτό που δυστυχώς οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν. Σε τρεις μήνες είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Γεωργίας ότι θα αποζημιώσουν τουλάχιστον το 50%, και σήμερα, οκτώ μήνες μετά, οι αγρότες ακόμη περιμένουν. Διότι κατά τις περιόδους αυτές που ανέφερα σημειώθηκαν πολύ μεγάλες καταστροφές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, στα θερμοκήπια, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Νομό Ημαθίας, όπως στη Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια, την Μελίκη και άλλες περιοχές του νομού.
Παρά τις υποσχέσεις και τις ρητές διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης ότι σε τρεις μήνες από την ημέρα των θεομηνιών θα αποζημιωνόταν το 50% των ζημιών, σήμερα στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή οκτώ μήνες μετά, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, δεν έχει ακόμη δοθεί ούτε μία δραχμή ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα είχαμε την αύξηση των εκτιμητικών του ΕΛΓΑ κατά 360% και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αγροτικών αυτοκινήτων κατά 400%.
Ακόμα περιμένουν οι άνθρωποι του Νομού Ημαθίας και των άλλων περιοχών από τα ΠΣΕΑ από το 2000. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να φάνε, δεν έχουν τη δυνατότητα να προστατεύσουν την οικογένειά τους, δεν μπορούν να συντηρήσουν τα κτήματά τους και μιλάμε τώρα εμείς για την Αγροτική Εστία, για να τους δώσουμε "άρτον και θεάματα", όπως είπε προηγουμένως ένας συνάδελφός μας.
Οι παραγωγοί, δυστυχώς, δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν με αυτές τις συνθήκες. Αντιλαμβάνεστε, κύριοι της Κυβέρνησης, το μέγεθος της "συμπαθείας σας" στον ταλαιπωρημένο Έλληνα αγρότη. Βεβαίως θα έλθει η ώρα που και αυτός θα σας ανταποδώσει τα ίσα.
Δυστυχώς, κύριοι, με την αδυναμία και την αδιαφορία σας δεν λάβατε καμία πρωτοβουλία για να στηρίξετε τα αγροτικά προϊόντα και να διασφαλίσετε το αγροτικό εισόδημα. Έτσι λοιπόν χάθηκαν όλες οι μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα οπωροκηπευτικά και στο λάδι και στο βαμβάκι. Σήμερα ταλανίζεται όλος ο κόσμος της Ελλάδος, όλοι οι βαμβακοκαλλιεργητές ξεσηκώνονται και δεν μπορείτε να καταλάβετε για ποιο λόγο. Διερωτάσθε αν έχουν δίκιο ή όχι. Μα, είναι δυνατόν ένας αγρότης, ο οποίος δεν έχει να συντηρήσει την οικογένειά του να παραμένει απαθής;
Την κυβερνητική αναξιοπιστία, την οποία, δυστυχώς, ζουν οι βαμβακοκαλλιεργητές, οι οποίοι περίμεναν με τις υποσχέσεις σας ότι θα πάρουν 300 δραχμές το κιλό, δεν θα πάρουν ούτε 230. Και, όταν εμείς του αγροτικού τομέα, της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κάναμε τις ερωτήσεις και επερωτήσεις, οι απαντήσεις ήταν σαφείς από εσάς για τη μη ύπαρξη επιλεξίμων και μη ποσοτήτων. Σήμερα εκατόν σαράντα χιλιάδες τόνοι βάμβακος χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμοι και πληρώνονται μόνο με την εμπορική αξία των 70 δραχμών το κιλό.
Είναι επιτακτική ανάγκη, κύριε Υπουργέ και κύριοι της Κυβέρνησης, να εκδηλώσετε το σεβασμό σας έμπρακτα στον κοπιώντα γεωργό. Κρίνεται αναγκαίο να παρέχετε προστασία στον Έλληνα αγρότη, ο οποίος αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας.
Πρέπει να υπάρχει σεβασμός σε αυτούς που τους μετατρέψατε έρμαια των δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψη τον ιδρώτα τους.
Και εσείς, κύριοι της Κυβέρνησης, αντί του μάνα χολήν, αντί του ύδατος όξος, αντί του αγαπάν με, σταυρόν με προσηλώσατε, όπως λέει και ο υμνωδός της εκκλησίας. Θα σας θυμίσω και τον ψαλμό 33 παρ.14 του Δαυίδ που λέγει: "Παύσον την γλώσσαν σου από κακού και χείλη σου του μη λαλήσαι δ' όλον"
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Τζανετάκος ξέρει τον ψαλμό αυτόν;
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Αν τώρα προσθέσουμε και την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει ουσιαστικά το Γ΄ ΚΠΣ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, διότι έχουν περάσει δυόμισι χρόνια και περιμένουμε άλλα τριάμισι δεν ξέρω πότε θα γίνει αυτή η εξασφάλιση για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.
Είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόμαχοι της γης, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, προβλήματα για τα οποία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αδυνατούν ή δεν θέλουν να δώσουν λύση. Οι αγρότες, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, αγωνίζονται μία ολόκληρη ζωή με αντίξοες συνθήκες για να τα βγάλουν πέρα και όταν έρθει η ώρα της σύνταξης, τότε βλέπουν την πικρή αλήθεια, την αδιαφορία του κράτους, βλέπουν τη διάκριση με συνταξιούχους άλλων δραστηριοτήτων και δικαίως αναρωτούνται αν ανήκουν σε κατώτερη κατηγορία. Δεν θα έπρεπε οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ να παίρνουν επίδομα ΕΚΑΣ όπως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ;
Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι η μη αναγνώριση των εισφορών κυρίως του ΙΚΑ, του ΤΣΑ και του ΤΕΒΕ για τους γεννηθέντες προ του 1935, οι οποίοι ουσιαστικά χάνουν τα χρήματα που έδωσαν για την ασφάλισή τους. Νομίζω ότι ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο για τη διαδοχική ασφάλιση, το οποίο δεν υλοποιήθηκε εδώ και τρία χρόνια. Βέβαια τότε δεν ήμουν Βουλευτής και νομίζω ότι όταν θα αναλάβουμε την Κυβέρνηση οι Υπουργοί μας θα λύσουν το θέμα.
Δεδομένου ότι το συζητούμενο σχέδιο νόμου αφ' ενός μεν αποδέχεται την κακή κατάσταση του ΟΓΑ και τον οποίο χαρακτηρίζει αναξιόπιστο οργανισμό -νομίζω ότι εδώ θα ζητήσουμε τη βοήθειά σας- διότι είναι απαράδεκτο το φαινόμενο ενάμιση και δύο χρόνια να έρχονται και να με παρακαλούν λέγοντάς μου ότι έκαναν τα χαρτιά για τον ΟΓΑ πριν έξι μήνες και όταν κάνουμε αναφορές και ερωτήσεις να μας απαντάτε ότι δεν έχουν μηχανογράφηση και υπαλλήλους. Κάναμε κατ' επανάληψη ερωτήσεις, αλλά δυστυχώς δεν είδαμε αποτέλεσμα.
Η Αγροτική Εστία γίνεται πρόχειρα χωρίς επαρκείς πόρους, με έντονη προοπτική κομματικής εκμετάλλευσης από την Κυβέρνηση, παρ' ότι συμφωνούμε ως ιδέα -αυτό να το λάβετε υπόψη- για την πραγματοποίησή της. Διαφωνούμε έντονα με τον τρόπο που αποπειράται να την υλοποιήσει η Κυβέρνηση. Γι' αυτό ακριβώς είμαι αναγκασμένος να καταψηφίσω το σχέδιο νόμου.
Κύριε Υπουργέ, να θυμάσθε πως ο μεγάλος λογοτέχνης και φιλόσοφος ο Λαροσφουκώ έλεγε "η σωματική κόπωση δεν επιτρέπει την πνευματική κόπωση. Και αυτό κάνει τους φτωχούς ευτυχισμένους". Αν προσπαθήσετε με τον τρόπο αυτό έστω και αυτούς που καταντήσατε δυστυχισμένους, να τους ανεβάσετε λίγο, να δούμε το χαμόγελο στα πρόσωπά τους, θα είναι ευτυχία για εμάς. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Πάντοτε οι παράγοντες οίνον μπορούν να διαβάζουν και βαθυστόχαστους συγγραφείς και να τους αποστηθίζουν.
Ο κ. Χρυσανθακόπουλος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ζούμε μια ακόμη φορά σ' αυτήν την Αίθουσα τις αντιφάσεις της πολιτικής μας νοοτροπίας, που πραγματικά υστερεί της εποχής μας. Είναι αλήθεια ότι στον αγροτικό τομέα τρέχουμε να ολοκληρώσουμε κοινωνικές πολιτικές που καθυστέρησαν δεκαετίες. Εκείνο όμως που είναι τελείως παράδοξο, αντιφατικό είναι τη στιγμή που εφαρμόζεται και νομοθετείται μία κοινωνική πολιτική μέσα από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, ότι εφευρίσκονται προφάσεις για να απορριφθεί αυτή η θετική εξέλιξη.
Ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε ομόφωνα οι πτέρυγες της Βουλής να συνομολογούν και να συμβάλλουν ουσιαστικά στη θέσπισή του, γίνεται πεδίον αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης με αλλότρια επιχειρήματα.
Το ότι οι κυβερνητικοί Βουλευτές οφείλουν να υπερψηφίζουν και οι αντιπολιτευόμενοι οφείλουν να καταψηφίζουν το κάθε τι που εισηγείται η Κυβέρνηση, νομίζω ότι δεν ολοκληρώνει τη σύγχρονη μορφή της δημοκρατίας μας. Επιμένω σ' αυτό γιατί εδώ δεν αποκαλύπτεται το πραγματικό αίτιο της αντιπαράθεσης, αλλά γίνεται μια μετατόπιση.
Τι συμβαίνει στον αγροτικό τομέα; Ο αγροτικός τομέας φθίνει. Ο αγροτικός πληθυσμός έχει μέσο όριο ηλικίας πάνω από εξήντα ετών. Ο αγροτικός πληθυσμός για να διασωθεί χρειάζεται εμπλουτισμό από νέους αγρότες. Οι παλιοί αγρότες -γιατί άκουσα πολλά αυτές τις μέρες εδώ- ήταν όλοι πτωχοί. Και πρέπει να πω ότι η εποχή της μπομπότας, του λυχναριού και του καρόδρομου έχει ξεπεραστεί οριστικά στη χώρα μας. Και αυτό είναι μια πρόοδος που έχει συντελεστεί σταδιακά. Και πρέπει όταν είμαστε πολίτες μιας χώρας να μοιραζόμαστε το βαθμό της επιτυχίας με θετική συμβολή. Δεν μπορούμε να συζητούμε εδώ αρνητικά για τη θέσπιση ενός λογαριασμού Αγροτικής Εστίας. Αντίθετα θα πρέπει να συναγωνιστούμε στο πώς αυτή η Αγροτική Εστία θα δομηθεί σωστά και θα ολοκληρωθεί.
Πρόσφατα, λίγα χρόνια πριν, ολοκληρώθηκε ο Ο.Γ.Α. ως πλήρης ασφαλιστικός οργανισμός. Τώρα που συζητάμε, αποκεντρώνεται με παραρτήματα σε όλη τη χώρα για να έχει υπόσταση, να μην είναι μόνο ο ανταποκριτής. Και προχωράμε.
Ο αγροτικός τομέας έχει να αντιμετωπίσει ουσιώδη προβλήματα δομής, καλλιεργητικών ζωνών, παραγόμενων προϊόντων, συγκέντρωσης, εμπορίας, τυποποίησης, διανομής για να αποφεύγονται άλλα φαινόμενα όπως το τελευταίο της αισχροκέρδειας που θέλει να φέρει σε αντιπαράθεση έναν καταναλωτή μ' έναν παραγωγό τη στιγμή που οι ενδιάμεσοι παράγοντες είναι αυτοί που διογκώνουν τις τιμές.
Επίσης, η επιδοματική αντίληψη της αγροτικής παραγωγής δεν μπορεί να ισχύει. Δεν μπορεί να έχουμε ελλειμματική παραγωγή σε επίπεδο ποσοτήτων, ποιότητας και να λέμε ότι θα σωθούμε και θα ζήσουμε με την επιδότηση. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Και πάνω σ' αυτό πρέπει να ενώνουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε. Η Αντιπολίτευση δικαιούται να πάρει μερίδιο επιτυχίας όταν έχει θετική συμβολή. Αυτές οι αντιλήψεις οι μηδενιστικές, αυτή η καταστροφολογία, αυτή η νοοτροπία η λαϊκίστικη δεν μπορεί να σταθεί σ' αυτήν την Αίθουσα πλέον. Μιλάμε εδώ σε απευθείας μετάδοση και αυτά που λέμε θα μας καταστήσουν γελοίους όταν δεν είμαστε ουσιώδεις και πρακτικοί, όταν δεν έχουμε εποικοδομητικό πνεύμα, όταν σε κάθε τι πρέπει να είμαστε ενάντιοι για λόγους αρχής.
Επί της αρχής έπρεπε να συμφωνούμε όλοι σήμερα. Και όσον αφορά το περιεχόμενο, και οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης πρέπει να είναι κριτικοί για τη βελτίωση του νομοσχεδίου. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση που λέει ιδιωτική ασφάλιση και όσοι αγρότες πάνε καλά οικονομικά να κάνουν μόνοι τους διακοπές -γιατί αυτή είναι μία φιλοσοφία- πρέπει να λέγεται εδώ με θάρρος. Είναι περίεργο ο βασικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μάνος να είναι ανεξάρτητος και όλοι οι άλλοι να λαϊκίζουν στη λογική της κρατικής προστασίας. Είναι εντελώς περίεργο το Κ.Κ.Ε. να λέει "είμαστε εντελώς αρνητικοί". Αυτό το στείρο το μηδενιστικό πού θα πάει; Τι θα κάνουμε δηλαδή;
Βέβαια πρέπει να πω ότι η ταξική διάκριση που επικαλείται ο Συνασπισμός σε σχέση με αυτούς που προηγούνται στα προγράμματα είναι σωστή. Είναι θετικό να υπάρχουν κριτήρια της διανομής των κουπονιών και των δικαιούχων. Αν και αυτοί οι οποίοι θα αποδεχθούν να πάνε διακοπές με κοινωνικό τουρισμό, είναι σίγουρα λαϊκά φτωχά στρώματα που έχουν χαμηλά εισοδήματα.
Και αυτό γιατί αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα προγραμματίζουν μόνοι τους τις διακοπές τους.
Ο κύριος Υπουργός αποδέχεται εκτός από τη ΓΕΣΑΣΕ να μπει και η ΣΥΔΑΣΕ. Κύριε Υπουργέ, θα αποδεχόσασταν μία δεύτερη ΓΣΕΕ να εκπροσωπεί τους εργαζόμενους; Χατίρια!
ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ: Στην Ευρώπη υπάρχει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Ευρώπη, όμως, δεν υπάρχει κίνημα, παρά μόνο συντεχνιακό. Ακόμα και στην Ιταλία οι τρεις ομοσπονδίες είναι ενωμένες. Έχουν ενιαίο συντονιστικό κέντρο, για να εφαρμόσουν πολιτική. Εδώ αυτή η αντίληψη είναι μία παραχώρηση. Το κάνετε καλή τη πίστη. Έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις σε νομοσχέδια, ειδικά του αγροτικού τομέα.
Όμως, η Νέα Δημοκρατία, η οποία χρεώνεται τη ΣΥΔΑΣΕ λέει ότι αυτό ζητά, αλλά δεν το ψηφίζει. Επιπλέον καταγγέλλει και αδιαφάνεια. Από τη στιγμή που μπήκε και δικός της άνθρωπος μέσα στην επταμελή επιτροπή, είναι δυνατόν να γίνεται με αδιαφανή τρόπο η διανομή των κουπονιών;
Καταγγέλλει ως άρτους και θεάματα τη σύσταση ενός Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, δηλαδή το δικαίωμα του αγρότη στον πολιτισμό, στις εκδρομές κλπ. Λέτε ότι θα αποκοιμίσει η Κυβέρνηση αυτούς τους ανθρώπους και ότι θα τους κάνει να χαμογελάσουν τεχνητά, ενώ έχουν προβλήματα. Θέλετε να είναι καθηλωμένοι χωρίς δυνατότητα μετακίνησης; Όμως σε τελευταία ανάλυση το να πάει κάποιος κάπου ανοίγει τον ορίζοντά του. Εσείς τους θέλετε καρφωμένους στη λογική ότι θα έλθει ένας σωτήρας. Αυτός, όμως, ο σωτήρας ποτέ δεν έχει καταδικάσει το μεταποιητικό κεφάλαιο που έχει απομυζήσει τον αγροτικό τομέα.
Το μέλημά μας, λοιπόν, πρέπει να είναι το απλό, το ελάχιστο, που οι εργαζόμενοι το έχουν κατακτήσει να το κάνουν ουσιαστικό και αποτελεσματικό. Τελειώνοντας τονίζω ότι είμαστε υποχρεωμένοι να υπερψηφίσουμε το αυτονόητο, αυτό που επιδοκιμάζουν οι αγρότες και το περιμένουν. Το νομοσχέδιο αυτό βελτιώνει την αντίληψη για τον αγρότη και τον αγροτικό χώρο. Διευρύνει τον ΟΓΑ στην ύπαιθρο και στα εποχιακά αγροτικά επαγγέλματα που είναι συμπληρωματικά. Έχει ένα αναπτυξιακό πνεύμα, ένα πνεύμα που αφορά το μέλλον. Προσπαθεί να ξεπεράσει τα ταμπού και να ενώσει τις δυνάμεις της αγροτικής παραγωγής, ακόμη και όταν απασχολούνται προοπτικά να επιβιώσουν.
Πρέπει να προχωρήσουμε θετικά και παρά το γεγονός ότι είναι παραμονές δημοτικών εκλογών πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική της στείρας άρνησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Καρασμάνης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είχα την πρόθεση να αναφερθώ στα συσσωρευμένα αγροτικά προβλήματα, όμως, το ερέθισμα μου το έδωσε ο κύριος Υπουργός. Χθες το βράδυ στη δευτερολογία του εκθείαζε την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε κάποια σκάνδαλα και παρανομίες γύρω από τη βαμβακοκαλλιέργεια.
Κύριε Υπουργέ, σας θεωρώ σοβαρό άνθρωπο και ενημερωμένο Υπουργό. Πώς κάνατε το λάθος να αναφερθείτε σε αυτά τα διώροφα, τριώροφα κτήματα της βαμβακοκαλλιέργειας;
Δεν ακούσατε τελευταία τη δήλωση του κ. Δρυ, όταν πήγε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και στην έξοδο έδωσε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους; Όταν κάποιος δημοσιογράφος του υπέβαλε το ερώτημα, με ποιο επιχείρημα θα ζητήσετε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα την κρατική ενίσχυση, ο κ. Δρυς απήντησε ότι θα επικαλεστούμε το γεγονός ότι δεν μπόρεσαν οι βαμβακοκαλλιεργητές να προσαρμοστούν στο νέο κανονισμό. Πρόκειται για δήλωση του κ. Δρυ. Τι ομολογεί με αυτήν τη δήλωση; Ομολογεί ότι τα μέτρα που πάρθηκαν, πάρθηκαν ανεπίκαιρα, όταν μάλιστα το βαμβάκι ήταν μία πιθαμή. Ομολόγησε δηλαδή ότι κακώς η ηγεσία του Υπουργείου λασπολογούσε όλο αυτό το διάστημα για παρανομίες και για κομπίνες.
Αναγνωρίζει δηλαδή η Κυβέρνηση με τη δήλωση του κ. Δρυ ότι προσυπέγραψε έναν κανονισμό ο οποίος είναι καταστροφικός για τη βαμβακοκαλλιέργεια. Παραδέχεται ότι τα μέτρα που πήρε, εκτός από το γεγονός ότι ήταν αυθαίρετα και παράνομα, ήταν παράλληλα και καθυστερημένα, διότι το βαμβάκι είχε σπαρθεί. Ομολογεί ότι ενέπαιξε τους αγρότες, λέγοντάς τους ότι θα πάρουν τιμές ίσες ή και καλύτερες από τις περσινές.
Παραδέχεται, λοιπόν, ότι λασπολογούσε όταν κατηγορούσε παραγωγούς ότι ήταν αναμιγμένοι σε παρανομίες και κομπίνες. Απορώ, κύριε Ρέππα, πώς δεν γνωρίζετε αυτήν τη δήλωση.
Από την άλλη πλευρά, μας είπατε για μαρμαρόσκονη. Επιτέλους, πείτε μας ποιος είναι αυτός ο παραγωγός ο οποίος έκανε αυτήν την κομπίνα. Έχουν περάσει δεκαπέντε μήνες και δεν έχουμε ακούσει το όνομα αυτού του παραγωγού. Επιτέλους, πού ανήκει; Στο δικό σας χώρο, στη Νέα Δημοκρατία; Δεν τον έχετε ονομάσει. Εν πάση περιπτώσει, όπου και αν ανήκει, σε οποιαδήποτε παράταξη, εάν πραγματικά έχει παρανομήσει να παραπεμφθεί στον εισαγγελέα και στη φυλακή.
Εγώ θεωρώ απαράδεκτη την κυβερνητική πολιτική σύμφωνα με την οποία "συκοφάντησε, συκοφάντησε κάτι θα μείνει" ή την άλλη πολιτική του Χίτλερ της συλλογικής ευθύνης. Σας σέβομαι και σας υπολήπτομαι, αλλά επιτέλους σταματήστε αυτό το σκηνικό της λάσπης και της συκοφαντίας για δήθεν παρανομίες. Αν υπάρχουν να παραπεμφθούν στον εισαγγελέα. Κατονομάστε τους!
Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός, ότι οι αγρότες ζουν μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, την οποία συνθέτουν το υψηλό κόστος παραγωγής. Κανένας οικονομικός δείκτης απ' αυτούς που ανεβάζουν το αγροτικό εισόδημα δεν ανεβαίνει. Αντίθετα, ανεβαίνουν όλοι εκείνοι οι οποίοι το εξανεμίζουν. Δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής στην ύπαιθρο που να μειώνει το κόστος παραγωγής. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
Από την άλλη πλευρά, οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, γιατί μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χθες, κύριε Ρέππα, ήρθαν στο γραφείο μου αγρότες, οι οποίοι με παρεκάλεσαν να παρέμβω στο διευθυντή της ΔΕΗ, προκειμένου να μην τους κόψει το αρδευτικό ρεύμα, γιατί δεν έχουν να το πληρώσουν. Είναι απλήρωτοι εδώ και τρία χρόνια από τα ΠΣΕΑ. Έχουν πάθει ζημιές από την άνοιξη του 2000 και δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Υπάρχουν σιτοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν έχουν πάρει ακόμα τις περσινές επιδοτήσεις. Να, λοιπόν γιατί το 40% των αγροτών δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν ανασφάλιστοι ή να μην μπορούν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μία βάρβαρη υπερχρέωση που και αυτό δυσκολεύει στο να μην μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Έχουμε την Αγροτική Τράπεζα που υποτίθεται ότι έπρεπε να είναι η τράπεζα του αγρότη. Απεναντίας, είναι ο δυνάστης, ο νόμιμος κρατικός τοκογλύφος με τα υψηλά ληστρικά επιτόκια, τα πανωτόκια, τις παράνομες παρακρατήσεις των επιδοτήσεων και τους πλειστηριασμούς των περιουσιών.
Επίσης, έχουν έναν ακόμα αναξιόπιστο φορέα που είναι ο ΕΛΓΑ, ο οποίος αντί να στηρίξει τους αγρότες και να αποτελέσει ένα δείκτη πραγματικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, έχει μεταβληθεί σε ένα ανάλγητο δυνάστη. Υποβαθμίζει τις ζημιές, καθυστερεί τις εκτιμήσεις και μοιράζει ψίχουλα αποζημιώσεων.
Πώς, λοιπόν, θα μπορέσει αυτός ο παραγωγός να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες, να προγραμματίσει την καλλιέργειά του και να πληρώσει τις εισφορές στον Ο.Γ.Α.;
Έτσι έχουμε έναν Ο.Γ.Α. ο οποίος βρίσκεται σε διάλυση και παραλυσία. Η εικόνα που παρουσιάζει θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Υπάρχει αποδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών στον οργανισμό αυτό, ο οποίος θα έπρεπε να είναι στήριγμα των οκτακοσίων χιλιάδων συνταξιούχων, των δυόμισι εκατομμυρίων ενεργών ασφαλισμένων και των διακοσίων χιλιάδων οικογενειών.
Είναι γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή ο Ο.Γ.Α. δεν λειτουργεί. Οι φάκελοι και τα δικαιολογητικά των ασφαλισμένων στοιβάζονται και διακινούνται μέσα από τσουβάλια. Επίσης τα δικαιολογητικά που καταφέρνουν να φθάσουν στον προορισμό τους καταχωνιάζονται σε ράφια, ελλείψει προσωπικού. Οι εισφορές που στέλνονται μέσω των ΕΛ.ΤΑ. χάνονται, κλέβονται, μπλοκάρονται και παγώνουν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα αυτών οι οποίοι στέλνουν αυτές τις εισφορές.
Μέχρι στιγμής δεν έχετε κάνει τίποτα γι' αυτό το θέμα. Ένα χρόνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης καθυστερεί η πληρωμή της σύνταξης. Δεκατέσσερις με δεκαέξι μήνες απαιτούνται για την εξέταση και διεκπεραίωση των αιτήσεων υπαγωγής στην ασφάλιση του οργανισμού. Από το 1998 δεν έχει γίνει απονομή σύνταξης διαδοχικής ασφάλισης σε αυτούς που είναι ασφαλισμένοι σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως ΤΕ.ΒΕ, ΙΚΑ και γερμανικό φορέα. Οκτώ με δώδεκα μήνες απαιτούνται για την εκκαθάριση δαπανών υγείας των ασφαλισμένων των συνταξιούχων. Είναι θέματα που απασχολούν τον Ο.Γ.Α. και μέχρι στιγμής παρά το γεγονός ότι έχετε δεσμευθεί κατ' επανάληψη για να μπορέσετε να τα επιλύσετε δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν απεργούν για οικονομικά αιτήματα, αλλά μόνο και μόνο γιατί βλέπουν αυτόν τον οργανισμό να διαλύεται.
Τακτοποιείστε πρώτα αυτά τα θέματα και μετά ελάτε να κουβεντιάσουμε για την Αγροτική Εστία, την οποία θεωρώ σοβαρό φορέα απαραίτητο για την αγροτική ύπαιθρο. Είναι ένα χρόνιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Υπάρχουν, όμως, προηγουμένως άλλα αιτήματα, τα οποία είστε υποχρεωμένοι να επιλύσετε και για τα οποία είστε υποχρεωμένοι να νομοθετήσετε. Όμως, δεν το έχετε κάνει. Στη δευτερολογία μου θα αναφέρω ακριβώς τους λόγους για τους οποίους δεν ψηφίζω αυτόν το σοβαρό φορέα, τον οποίο θεωρώ απαραίτητο για την αγροτική ύπαιθρο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Το λόγο έχει ο κ. Φλωρίνης.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο αναμφίβολα είναι πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό, αφού αναφέρεται στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Με το νομοσχέδιο αυτό εισάγεται ο θεσμός της Αγροτικής Εστίας, που στοχεύει στην προσφορά πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και επιμορφωτικών παροχών στους αγρότες. Απ' αυτήν την άποψη κρίνουμε θετική τη σύσταση της Αγροτικής Εστίας, προκειμένου να καλυφθούν, ως ένα βαθμό βέβαια, οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού για ποιότητα ζωής.
Κύριοι συνάδελφοι, η ανάγκη στήριξης του αγροτικού πληθυσμού και της περιφέρειας έχει κατ' επανάληψη επισημανθεί από πολλούς. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η Ελλάδα αποτελεί την πλέον αγροτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το 30,8% του πληθυσμού της να ζει και να εργάζεται σε αγροτικές περιοχές.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση του σχεδίου νόμου για τη σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας διεξάγεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη για τον αγροτικό κόσμο χρονική περίοδο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι πιεστικά και έχει δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση στην περιφέρεια.
Κύριε Υπουργέ, το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης των αγροτών έχει ξεχειλίσει. Η αγροτιά ξύπνησε και πάλι.
Το καινούριο αυτό ξύπνημα του αγροτικού κινήματος, με τις κινητοποιήσεις που προαναγγέλλονται για την επόμενη εβδομάδα, συνιστά ένα ακόμη δείγμα της αγανάκτησης που διακατέχει τον αγροτικό κόσμο. Η κατάσταση των αγροτών είναι πολύ δραματική. Και μη έχοντας άλλο μέσο άμυνας, πήραν την απόφαση για ένα νέο μεγάλο ξεσηκωμό. Οι αγρότες, μπροστά στον κίνδυνο να μετατραπούν σε χέρσα γη μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες αγροτικών προϊόντων τα οποία αποτελούν εθνικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, ο καπνός, το λάδι, το μέλι και τα σιτηρά, εξαιτίας της πολιτικής της Κυβέρνησης, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, λόγω της αυξήσεως του κόστους παραγωγής, της μειωμένης τιμής των αγροτικών προϊόντων, του φάσματος της ανεργίας για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες, αναγκάζονται και πάλι να ξεσηκωθούν.
Και παρατηρείται το απογοητευτικό φαινόμενο, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Κυβέρνηση του κ. Σημίτη να συλλαμβάνεται απούσα από τις εξελίξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου λαμβάνονται και υπογράφονται αποφάσεις δυσμενείς για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Έγινε πλέον κατανοητό ότι ο κ. Σημίτης, ο Πρωθυπουργός -όπως τον ονομάζουν- των μειωμένων προσδοκιών, θυμάται τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια μόνο κατά τις προεκλογικές περιόδους και τους "τάζει λαγούς με πετραχήλια". Όποτε, όμως, και όταν οι αγρότες τον έχουν ανάγκη, αυτός "αγρόν αγοράζει".
Πού ήταν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Σημίτης και η Κυβέρνησή του το 1994, όταν εκατόν είκοσι χώρες στο Μαρακές υπέγραφαν το τελικό κείμενο της GATT για τα αγροτικά προϊόντα; Ποιες μάχες έδωσε ο κ. Σημίτης και οι Υπουργοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προστατεύσουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα; Τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του κ. Σημίτη για να προστατεύσουν τους αγρότες μας, αφού ήταν γνωστό ότι οι επιπτώσεις όλων των αποφάσεων που ελαμβάνοντο θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς για τα αγροτικά προϊόντα;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Ελλάδα του κ. Σημίτη, αυτήν την "άλλη Ελλάδα", όπως συνηθίζει να τη λέει, ο αγρότης δεν μπορεί όχι μόνο να προγραμματίσει τις καλλιέργειές του, αλλά και να ανταποκριθεί στην εξόφληση των ανειλημμένων δανειακών υποχρεώσεών του.
Διερωτάται κανείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως πότε η Κυβέρνηση θα εμπαίζει, συκοφαντεί και ζημιώνει τους αγρότες με τα λάθη, τις παραλείψεις και την ανικανότητά της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι τώρα η Κυβέρνηση κατηγορούσε συλλήβδην τους αγρότες, χωρίς στοιχεία, ότι είναι απατεώνες και τους επέβαλλε υψηλά και αυθαίρετα πρόστιμα. Τώρα προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι και φέρνει νόμο, εν όψει των εκλογών, βέβαια, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον οποίο θα εφαρμόσει -λέει- προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, διακοπές και εκδρομές, δωρεάν βιβλία και εισιτήρια για θέατρα και άλλα κουλτουριάρικα.
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και η Κυβέρνηση το βιολί της! Πού ζείτε, τέλος πάντων, κύριε Υπουργέ; Δεν γνωρίζετε ότι ο αγρότης περιμένει μέχρι και τρία χρόνια...
Μην γελάτε, κύριε Υφυπουργέ. Έτσι είναι τα πράγματα.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Δεν γελάω.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: Φαίνεται ότι ζείτε σε άλλο κόσμο! Έτσι φαίνεται! Γελάτε! Ζείτε σε άλλο κόσμο!
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Πιο χαμηλά τον τόνο σας.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: Τρία χρόνια περιμένουν να πάρουν σύνταξη οι αγρότες από τον ΟΓΑ. Το ξεχνάτε αυτό; Δεν το ξέρατε; Ξεσηκώθηκαν και οι δικοί σας Βουλευτές. Δεν γνωρίζετε ότι αναγκάζετε τις γερόντισσες και τους γέροντες να έλθουν από τον Έβρο, από την Κρήτη, από την Ήπειρο, να τους πάρουν -λέει- συνέντευξη και να εξακριβώσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να προχωρήσουν μετά στην έγκριση της σύνταξης; Συνέντευξη -λέει- και αναγνώριση στοιχείων! Θα έρθει από το αρμένιο η γερόντισσα, που δεν ξέρει να πάει στην Ορεστιάδα, στην Αθήνα να βρει τον ΟΓΑ, να βρει το τάδε γραφείο, να της πάρουν τα στοιχεία, για να της δώσουν σύνταξη! Δεν γνωρίζετε ότι η σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας πάει περίπατο; Αγνοείτε ότι οι αγρότες έχουν λαμβάνειν επιδοτήσεις για λάδια και σιτηρά από το 2000;
Δεν γνωρίζετε ότι ακόμα περιμένουν τον ΕΛΓΑ να τους καταβάλει τις πενιχρές έστω αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από το χαλάζι, τη θερμοπληξία και το ψύχος; Δεν γνωρίζετε ότι αγοράζουν ως πιστοποιημένο σπόρο το δικό τους σιτάρι προς 150 δραχμές το κιλό, ενώ το πουλούν 35 δραχμές το κιλό; Αντί λοιπόν να τους δώσουμε αυτά που τους χρωστάμε, κύριε Υπουργέ, έρχεστε τώρα να τους πάρετε και συνδρομή για την Αγροτική Εστία, για να κάνετε τη δική σας κομματική πολιτική;
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει οπωσδήποτε ανάγκη σχεδιασμού μιας πολιτικής ολοκληρωμένης ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, η οποία θα συμβάλει στην αναστροφή της εγκατάλειψης της υπαίθρου. Απαιτούνται κίνητρα για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στο τόπο τους. Αυτό σημαίνει καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και επαγγελματικής ειδίκευσης, καλύτερο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης, πραγματική και ουσιαστική πολιτιστική ανάπτυξη και κυρίως δυνατότητες απασχόλησης, για να ζήσει ο κάτοικος της περιφέρειας μία αξιοπρεπή ζωή.
Αντ' αυτού η Κυβέρνηση μας φέρνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο διακρίνεται από προχειρότητα και αναποτελεσματικότητα υλοποίησης των στόχων του. Μας φέρνει ένα σχέδιο νόμου με το οποίο επιδιώκει να ασκήσει τη δική της κομματική πολιτική και μάλιστα με χρήματα των αγροτών. Προσέξτε! Μας φέρνει ένα νόμο χωρίς να έχει την υπογραφή του Υπουργού Γεωργίας. Δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
Γι αυτό, κύριε Υπουργέ, παρ' όλο που συμφωνούμε με την ιδέα της Αγροτικής Εστίας, αυτό το νόμο θα τον καταψηφίσουμε. Κύριε Υφυπουργέ, δεν θα είμαστε απόντες, όπως είπατε προηγουμένως, επειδή θα καταψηφίσουμε αυτό το νόμο. Θα είμαστε παρόντες και στη Βουλή μέσα και στην επαρχία για να αγωνιστούμε για τους αγρότες.
Κύριε Πρόεδρε, επιφυλασσόμαστε ως προς τα άρθρα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Βαθειάς έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ της Γεωργίας...
Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων...
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Τελικά μόνο με χιούμορ μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς αυτό τον απίστευτο παραλογισμό από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε αυτήν την Αίθουσα.
Κουβεντιάζουμε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με τρία κεφάλαια πάρα πολύ σημαντικά και εδώ γίνεται η ανάλυση ως προς την αγροτική οικονομία. Για τέτοια ζητήματα υπάρχει και η αντίστοιχη επιτροπή. Βέβαια, όταν θα είναι εδώ ο Υπουργός Γεωργίας και το αντίστοιχο νομοσχέδιο ή όταν θα έχετε καταθέσει ερωτήσεις ή επερώτηση, τότε θα μπορεί να γίνει διάλογος επί της ουσίας. Διαφορετικά καταλαβαίνετε ότι το μόνο που πράττετε είναι να μην συμβάλλετε σ' ένα από τα σημαντικότερα νομοσχέδια που έρχονται προς ψήφιση στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Είστε εκτός θέματος σε όλα τα επίπεδα. Ουσιαστικά, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αν σας βαθμολογούσαν οι καθηγητές σας θα έλεγαν: "Ωραία τα λέτε, είστε εκτός θέματος, παίρνετε μηδέν". Διότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου είναι υπαρκτά, η Κυβέρνηση τα γνωρίζει και έχει κάνει την αίτησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κάλυψη των βαμβακοπαραγωγών όσον αφορά το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε.
Όμως εδώ υπάρχει ένα νομοσχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε τους τελευταίους οκτώ, δέκα μήνες και καλύπτει θέματα τα οποία επεσήμαναν όλες οι πτέρυγες του ελληνικού Κοινοβουλίου. Τι καλύπτει το νομοσχέδιο, αφού μιλάμε και επί της αρχής και επί των άρθρων 1 ως 5;
Επί της αρχής, λοιπόν, και επί των άρθρων 1-5 μιλάμε για τη σύσταση της Αγροτικής Εστίας. Μα, είναι υποχρέωσή μας στους αγρότες. Υπάρχει η Εργατική Εστία που λειτουργεί για τους εργατοϋπαλλήλους όλης της χώρας, οι οποίοι έχουν όλα τα πλεονεκτήματα κοινωνικού τουρισμού, έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σε πολιτιστικά επίπεδα, να έχουν μία ποιότητα ζωής στον κοινωνικό τομέα. Το ερώτημα που προέκυπτε και προκύπτει είναι απλό. Γιατί όχι και ο αγρότης; Αυτό το ερώτημα και το πολιτικό έλλειμμα έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο της Αγροτικής Εστίας.
Να μπορεί δηλαδή ο συνταξιούχος αγρότης και ο αγρότης ο οποίος είναι στη διαδικασία και πληρώνει εισφορές να έχει τα πλεονεκτήματα που έχει και ο εργατοϋπάλληλος. Και με την έννοια αυτή και με αίσθημα δικαίου η Κυβέρνηση δημιουργεί τους όρους και στο επίπεδο των εισφορών και στο επίπεδο των παροχών και όσον αφορά τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όσον αφορά τους φορείς που απαρτίζουν τη Διαχειριστική Αρχή, για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η Αγροτική Εστία, για την οποία είναι βέβαιο, από τη στιγμή που έχουμε και τη λειτουργία της Εργατικής Εστίας, ότι υπάρχει η δυνατότητα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Και πρέπει να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα διότι ο αγρότης ο οποίος είναι συνταξιούχος, ο απόμαχος αυτός της αγροτιάς, χρειάζεται κι αυτός πραγματικά να του δείξει η πολιτεία το κοινωνικό της πρόσωπο.
Και μιας και μίλησαν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τους συνταξιούχους αγρότες, μήπως δεν ακούστηκε το θέμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η φοβία που προσπαθούσαν να περάσουν τα προηγούμενα χρόνια κι έχουμε συνταξιούχους αγρότες με πρόωρη συνταξιοδότηση σε υψηλά επίπεδα συνταξιοδοτήσεων πάνω από 125.000 δραχμές; Αυτός ο αγρότης που θα του προσθέσουμε και την Αγροτική Εστία, θα αισθάνεται ότι πραγματικά η ελληνική πολιτεία έχει κάνει το χρέος της στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα.
Όσον αφορά τα ζητήματα των αγροτικών καλλιεργειών, των αγροτικών προϊόντων, που πραγματικά θεωρούμε ότι είναι σημαντικά ζητήματα, έχουμε τη διάθεση εδώ να τα συζητήσουμε και θα έχουμε τη δυνατότητα και σε άλλες συνεδριάσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Γεωργίας και της ελληνικής Κυβέρνησης.
Από εκεί και ύστερα υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τον ΟΓΑ. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του ΟΓΑ, -τα καταγράψαμε- τις συντάξεις οι οποίες δίνονται με καθυστέρηση οκτώ, δέκα μηνών ως και ενάμισι έτους και το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει αυτό το ζήτημα. Έρχεται άρθρο του νομοσχεδίου που περιγράφει ακριβώς πώς θα γίνει η ρύθμιση: εξειδικευμένο προσωπικό, για να μπορέσει να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις αυτές και παράλληλα σύντμηση του χρόνου. Να μπορεί η αγρότισσα και ο αγρότης σε σύντομο χρονικό διάστημα να παίρνει τη σύνταξή του. Αυτά εντοπίσαμε και αυτό έρχεται να καλύψει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Όπως επίσης έρχεται να αντιμετωπίσει κι ένα άλλο ζήτημα τεράστιας σημασίας. Μέχρι σήμερα ο ανταποκριτής του ΟΓΑ -και με υποκειμενικά χαρακτηριστικά πολλές φορές- προσδιόριζε τον κατ΄ επάγγελμα αγρότη ή τις διαδικασίες που προβλέπονται εδώ. Στο παρόν νομοσχέδιο διαμορφώνουμε την αντικειμενικότητα με όλους τους φορείς, για να υπάρχει η απόλυτη διασφάλιση. Ο αγρότης ο οποίος θα έχει τα πλεονεκτήματα τα συγκεκριμένα του νομοσχεδίου που περιγράφονται θα είναι αυτός που το 50% και πλέον του εισοδήματός του προέρχεται από γεωργικές επιχειρήσεις.
Κι εδώ θα ήθελα να επισημάνω, κύριε Υπουργέ, ένα ζήτημα που θα κουβεντιαστεί και στη συζήτηση των άρθρων: Όταν διαφοροποιείται αυτό το 50% από άλλα εισοδήματα. Γιατί μπορεί σε μια περίοδο ή σε δύο τρεις περιόδους να υπάρχει ένα 50% στο αγροτικό εισόδημα, όμως μπορεί σε μια περίοδο να υπερκαλύπτει όταν είναι οριακά αυτά τα εισοδήματα -52% ή 48%- από άλλες επιχειρήσεις ή από άλλες ενασχολήσεις κι όταν αυτό διαφοροποιείται, αλλάζει. Αυτό πρέπει να το δούμε γιατί είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το προβλέψουμε, για να μην έχουμε προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή.
Υπάρχουν σοβαρές διατάξεις και για το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως επίσης και σοβαρές διατάξεις όσον αφορά ρυθμίσεις οφειλών όπου μέχρι το 1998, με την τροπολογία τη συγκεκριμένη, όσοι δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές σε προσαυξήσεις τούς δίνεται ένα δικαίωμα πάρα πολύ σημαντικό: εφάπαξ μείωση του 80% των οφειλών, με δόσεις το 50%. Κι ενώ η Νέα Δημοκρατία λέει ότι αυτή η ρύθμιση είναι θετική, από την άλλη μεριά καταψηφίζει και το σύνολο του νομοσχεδίου και τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Τελικά σ' αυτήν την Αίθουσα πρέπει να ακούσουμε τι θέλει η Νέα Δημοκρατία και να το πει συγκεκριμένα και όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τον ΟΓΑ και όσον αφορά τις ρυθμίσεις για την Αγροτική Εστία και όσον αφορά τις ρυθμίσεις του ΙΚΑ και όσον αφορά τις ρυθμίσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, δηλαδή σε μικρά χωριά με πληθυσμούς κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους, αλλά και σε μικρότερα χωριά, όπου κάνουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Πιστεύω ότι αυτές οι ρυθμίσεις καλύπτουν τις προτάσεις που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Εκτιμώ ότι πρέπει να δώσουμε τεράστια σημασία, αν θέλουμε σ' αυτήν την Αίθουσα να είμαστε εποικοδομητικοί, και να δώσουμε κίνητρα σ' αυτούς που θέλουν να κρατήσουν στα μικρά χωριά τα καφενεία, που θέλουν να κρατήσουν στα μικρά χωριά ανοικτά έστω και ένα-δυο μαγαζιά, για να μπορεί αυτό το χωριό να έχει κίνηση, για να μπορεί και ο κάτοικος του χωριού, αλλά και ο ετεροδημότης, να βρίσκουν ανοικτό το μαγαζί. Κίνητρο να δώσουμε και να επιδοτήσουμε! Όπως παλιά φτιάχναμε σχολεία και επιδοτούσαμε πολιτιστικά, τώρα να επιδοτούμε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καφενεία!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΘΕΙΑΣ: ...αγρότες ή οτιδήποτε άλλο, για να κρατήσουν τα καφενεία στα χωριά. Και αυτή είναι η πρόταση, για να δώσουμε κίνητρα. Διότι όσοι έχουν ζήσει τον ορεινό όγκο και τον ξέρουν πάρα πολύ καλά, γνωρίζουν τι σημαίνει να έχουν μείνει ελάχιστοι σ' αυτά τα χωριά και οι ετεροδημότες να πηγαίνουν να ζήσουν στο χωριό που είχαν γεννηθεί.
Μ' αυτήν την πρόταση ολοκληρώνω την τοποθέτησή μου και ψηφίζω ένα νομοσχέδιο που πραγματικά έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό εύρος και της κοινωνικής ασφάλισης και της αγροτικής ασφάλισης στη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Γρηγοράκος έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα συζητάμε ένα σημαντικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που έρχεται μετά από πέντε χρόνια από την αναβάθμιση του ΟΓΑ με το ν. 2458/1997. Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ένεση, ένα τονωτικό, μια αναζωογόνηση στην ύπαιθρο.
Ο Πρωθυπουργός το 2000 είπε "πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο πολίτης". Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών. Και αυτό που γίνεται με αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια να φτιάξουμε την ποιότητα ζωής του Έλληνα αγρότη.
Σήμερα ο Έλληνας αγρότης είναι ένας διαφορετικός αγρότης από τα χρόνια που έχουν περάσει. Οι περισσότεροι από εμάς προερχόμαστε από αγροτικές οικογένειες. Βέβαια σήμερα πιθανόν να ανήκουμε σ' άλλες τάξεις. Όμως γυρίζουμε και βλέπουμε τους γονείς μας, τους φίλους μας, τους άλλους ανθρώπους. Βλέπουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο αγροτικός πληθυσμός. Ωστόσο δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι έχει εξελιχθεί το βιοτικό επίπεδο και η ποιότητα ζωής τους. Σ' αυτή, λοιπόν, την εξελιγμένη μορφή ζωής έρχεται αυτό το νομοσχέδιο να προσθέσει και περισσότερη ποιότητα στη ζωή των αγροτών.
Σήμερα οι αγρότες είναι μορφωμένοι και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι συνάδελφοι χλεύασαν το θέατρο, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα βιβλία, τις βιβλιοθήκες που δίνει αυτό το νομοσχέδιο, την ευκαιρία που δίνει στους αγρότες να παρακολουθήσουν κάποια προγράμματα, να πάνε εκδρομές, να έχουν όλα αυτά που παρέχει η Εργατική Εστία και που, κύριε Υπουργέ, οφείλουμε να προχωρήσουμε και να τα δώσουμε και σ' άλλους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα. Οφείλουμε δηλαδή να προχωρήσουμε και σ' άλλες μεγάλες κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκη από τον κοινωνικό τουρισμό, που έχουν ανάγκη από την ξεκούραση και τις διακοπές. Όλα όσα, λοιπόν, προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο είναι πολύ θετικά.
Όμως θα πρέπει να δούμε και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Σήμερα θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα και το αγροτικό ζήτημα είναι σε μια μετάβαση, είναι σ' ένα πέρασμα, είναι σε μια διαφορετική εποχή. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι τεχνολογίες, η ταχύτητα της πληροφόρησης, η ταχύτητα των μεταφορών είναι πράγματα που έχουν επηρεάσει τον αγροτικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την προβλεπόμενη δε διεύρυνση, λόγω της ένταξης της Πολωνίας, θα έχουμε πολύ περισσότερα προβλήματα με τον αγροτικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Άρα, λοιπόν, σε αυτά για τα οποία τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε -για την καλύτερη παιδεία των αγροτών, για καλύτερους αγρότες, για τους νέους αγρότες, για τα προγράμματα, για νέες καλλιέργειες- σήμερα προστίθεται και αυτό το νομοσχέδιο σε μία σειρά από μέτρα για καλύτερη πραγματικά ποιότητα ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου.
Είμαι από τους τελευταίους ομιλητές της πρώτης ενότητας και παρακολουθώ δυο μέρες τώρα τις ομιλίες των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για "νομοσχέδιο φρουτιέρα". Αυτή είναι ισοπεδωτική πολιτική!
Μιλήσαμε για τα πάντα: Μιλήσαμε για την Ολυμπιακή Αεροπορία, για την υγεία και για χίλια δυο πράγματα σ΄ αυτήν την Αίθουσα. Συνάδελφοι, υπάρχει κι ένας καλός λόγος γι' αυτό το νομοσχέδιο. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο, όχι μόνο επειδή εισηγείται τη δημιουργία του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, αλλά επειδή ακριβώς λύνει και πολλά προβλήματα της καθημερινότητας.
Σας λέω, λοιπόν, ειλικρινά ότι νιώθω πραγματικά πολύ περήφανος που έρχεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο αυτήν τη στιγμή. Δεν νομίζω ότι είναι προεκλογικό, διότι αν ήταν τέτοιο, θα έπρεπε να το ψηφίσετε κι εσείς. Είναι μια υπόσχεση που είχαμε δώσει πριν δύο χρόνια κι ερχόμαστε σήμερα να την ικανοποιήσουμε. Έχουμε πρόγραμμα. Δεν ακούσαμε, όμως, τίποτα, ούτε έναν καλό λόγο ή τουλάχιστον ότι όταν έρθετε εσείς -αν νομίζετε ότι μπορείτε να έρθετε ποτέ- στην εξουσία, τότε θα κάνετε κάτι για τους αγρότες! Έχετε ισοπεδωτική πολιτική για τα πάντα!
Είπατε ότι δεν μπορούμε να πάμε στις επαρχίες μας. Γιατί δεν μπορούμε να πάμε; Μήπως επειδή, αντί για διακόσια δέκα εκατομμύρια ευρώ στο βαμβάκι, δώσαμε πεντακόσια εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες; Κάναμε λάθη! Εμείς τα αναγνωρίζουμε! Έχουμε τη γενναιότητα να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας!
Μπορούμε, λοιπόν, να πάμε στις επαρχίες μας! Εγώ τουλάχιστον μπορώ να πάω στη Λακωνία και να πω ότι η επιδότηση του λαδιού είναι τριακόσιες ενενήντα πέντε δραχμές. Φέτος, μάλιστα, αφ' ενός μεν λόγω του ότι δεν έχουμε μεγάλη παραγωγή, αλλά επειδή υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες, σύμφωνα με τις οποίες θα δούμε την πραγματική παραγωγή του λαδιού, θα δούμε και πόση θα είναι η επιδότηση του λαδιού.
Γιατί, λοιπόν, να ντροπιαστώ να πάω στη Λακωνία; Να ντροπιαστώ δηλαδή να πάω στη Λακωνία και να τους πω ότι φτιάξαμε το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας κι εσείς αύριο-μεθαύριο με ελάχιστα χρήματα -μερικοί, μάλιστα, με ένα ποσοστό 40%, με μια ελάχιστη συνεισφορά- θα μπορείτε να έχετε τον κοινωνικό σας τουρισμό, θα μπορείτε να πηγαίνετε θέατρο, θα μπορείτε να έχετε κάποιες ανέσεις που έχουν οι άλλοι Έλληνες πολίτες; Γιατί δηλαδή να ντρέπομαι;
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μίλησε για νέο "χαράτσι" και είπε ότι αποτελεί εμπαιγμό των πολιτών! Δεν ακούσαμε, όμως, προτάσεις! Είναι εντυπωσιακό το ότι δεν ακούσαμε καμία πρόταση! Τα πάντα είναι ισοπεδωτικά! Το μόνο που δεν είπαμε σ' αυτήν την Αίθουσα αυτές τις δύο μέρες, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ φταίει για τη μόλυνση του περιβάλλοντος! Για όλα τα άλλα μιλήσαμε!
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Μα, φταίει το ΠΑΣΟΚ!
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Δηλαδή, ξεχάσατε να το πείτε!
Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι γίνεται με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της υπαίθρου. Δεν λέμε ότι οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα. Έχουν πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον εμείς προσπαθούμε να τα πλησιάσουμε και να δώσουμε λύσεις.
Ο κ. Μάνος είπε ότι είναι αντίθετος μ' αυτό το νομοσχέδιο, διότι ο μεν Υπουργός Εθνικής Οικονομίας λέει να κάνουμε οικονομία, ενώ αυτό το νομοσχέδιο είναι σπάταλο! Κάποια στιγμή, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η κοινωνική πολιτική είναι κάτι που κοστίζει! Η κοινωνική πολιτική δεν είναι σπατάλη, αλλά επένδυση! Η κοινωνική πολιτική πραγματικά αναζωογονεί το λαό και του δίνει δύναμη. Εφαρμόζουμε κοινωνική πολιτική σε όλα τα επίπεδα! Προσπαθούμε!
Βέβαια δεν είπαμε ότι και εσείς δεν έχετε κοινωνική πολιτική -κανείς άλλος, άλλωστε, σ' αυτήν την Αίθουσα δεν μπορεί να μιλά για κοινωνική πολιτική- αλλά μην αφαιρείτε και σε μας το δικαίωμα να μιλάμε για την κοινωνική πολιτική που έχουμε εφαρμόσει και για τα τόσα πράγματα που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια! Δεν είπαμε ότι είμαστε οι τέλειοι! Έχουμε κάνει λάθη, αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο!
Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει, όμως, να δούμε και μερικά θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των αγροτών, ειδικά στα μικρά χωριά, όπου θα έπρεπε το ΤΕΒΕ να μην εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα! Κάποιοι που έχουν αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και κάποιοι υπάλληλοί τους δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο να κλείσουν το τελευταίο καφενείο και το τελευταίο μπακάλικο -μέρη που αποτελούν πραγματικά χώρους συγκέντρωσης των αγροτών στα μικρά χωριά- θα πρέπει να το δουν με μία διαφορετική οπτική. Πρέπει να μας δώσετε κάποιες απαντήσεις σ' αυτό το θέμα!
Επίσης, θα πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα από τα άλλα, στα οποία αναφέρεται το νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι μόνο αυτοί οι εργαζόμενοι και αυτές οι περιοχές, που πρέπει να γίνουν κάποιες ρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Πρέπει να τα δούμε αυτά τα προβλήματα. Θα πρέπει να πάμε σε μία συνολική ρύθμιση. Έχουμε τη δυνατότητα αυτές τις ημέρες που συζητάμε στη Βουλή αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο, αυτό το νομοσχέδιο που είναι άλλο ένα συν στην κοινωνική μας πολιτική, να το προσθέσουμε και αυτό, για να είναι ολοκληρωμένο το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά τον αγροτικό πληθυσμό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι είναι ένα νομοσχέδιο, που δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά δίνει την ευκαιρία στον Έλληνα αγρότη να πιστέψει ότι δεν είναι πολίτης τρίτης κατηγορίας και ότι αρχίζει πια να μπαίνει στην κατηγορία όλων των Ελλήνων, που έχουν δικαίωμα για ζωή, για ποιότητα ζωής, για παιδεία και για καλύτερη κοινωνική ζωή.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Βαρδίκος έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Βαρδίκο.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μέχρι τώρα συνήθως εμείς ήμασταν αυτοί που κάναμε αναφορές στο παρελθόν σ' αυτήν την Αίθουσα, γιατί θεωρούμε ότι αυτές οι αναφορές κομματικά μας ευνοούν. Εσείς, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, αντιδρούσατε φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να διακόπτετε και τον Πρωθυπουργό με φωνασκίες και με άλλες θορυβώδεις ενέργειες. Αντιπαραβάλατε στη δική μας παρελθοντολογία τη δική σας προοπτική για το μέλλον της χώρας, με το οποίο ταυτιζόσασταν. Αλίμονο βέβαια στο μέλλον!
Σήμερα όμως παραδόξως παρελθοντολογήσατε εσείς. Αναφερθήκατε σε εκείνες της αλήστου μνήμης δεκαετίες του 1950 και του 1960, τότε που κυβερνούσε τη χώρα ο Συναγερμός ή η ΕΡΕ, τότε που κατά την άποψή σας -τα είπατε σήμερα- οι αγρότες βελτίωναν διαρκώς τη θέση τους. Μπορεί αυτό να συνέβαινε, αλλά για απειροελάχιστους αγρότες, γιατί οι πολλοί άδειαζαν τη χώρα και γέμιζαν την Αυστραλία και τη Γερμανία και απ' όσους έμεναν πίσω οι περισσότεροι χωρίζονταν σε μιάσματα και συνοδοιπόρους. Βέβαια έμεναν και κάποιοι λίγοι να προοδεύουν. Δεν είχα καμία διάθεση να κάνω αναφορές σε αυτά τα θέματα, αλλά με προκαλέσατε, γιατί, όπως είπα, πήγατε γυρεύοντας και επομένως έπρεπε να τα ακούσετε.
Προέρχομαι από ένα νησί, το οποίο επιβίωσε από έναν παγκόσμιο και από έναν εμφύλιο πόλεμο με εξήντα πέντε χιλιάδες πληθυσμό και τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 έφθασε τον πληθυσμό του στις τριάντα πέντε χιλιάδες. Βέβαια κάποιος πεφωτισμένος πολιτικός της παράταξής σας είχε αναφερθεί στη μετανάστευση και την είχε αποκαλέσει ευλογία. Αυτήν την εποχή μας ξαναθυμίσατε απόψε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΣΠΥΡΟΥ: Σήμερα πόσος είναι ο πληθυσμός;
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος έτσι θεωρείται ως ένας από τους πεφωτισμένους. Τουλάχιστον η ιστορία έτσι τον έχει γράψει.
Είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει -και δεν το λέω εγώ, αλλά η ιστορία- ο αγρότης σ' αυτήν τη χώρα άρχισε να χαμογελάει από το 1981. Είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Έτσι είναι. Μάλλον δεν σας αρέσει.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Μας αρέσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εφ' όσον συμφωνούμε, γιατί διαφωνούμε;
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Μας αρέσει, γιατί μπήκαμε στην ΕΟΚ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μας αρέσει. Σε όλους μας αρέσει και σε σας και σε μας. Γιατί λοιπόν διαφωνούμε;
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Άκουσα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, γύρω από το ευρύτερο θέμα του νομοσχεδίου, που συζητάμε. Τον αγροτικό τομέα. Επιτρέψτε μου να πω ότι μελαγχόλησα και είπα από μέσα μου: Αυτή η παράταξη πιστεύει ότι θα κυβερνήσει αύριο τη χώρα; Αύριο που στον τομέα αυτό θα ξεσπάσουν λόγω της παγκοσμιοποίησης, της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θύελλες. Αυτά τα πράγματα υποστήριζα; Συμπέρασμα: Δεν το πιστεύει. Πάλι εμείς θα σηκώσουμε και αυτό το σταυρό. Θα τα καταφέρουμε.
Θα έλεγα -και αφήνω τα υπόλοιπα- ότι στο νομοσχέδιο αυτό ο τίτλος είναι ατυχής.
Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αφορά την τύχη τουλάχιστον των μισών Ελλήνων. Όμως, αφού για πρώτη φορά θεσπίζεται η Αγροτική Εστία, ας κάνουμε την τιμή να δώσουμε το όνομά της σ' αυτό το νομοσχέδιο, για το οποίο απορώ πώς δεν βρήκε έστω και μία καλή κουβέντα η Νέα Δημοκρατία. Το ίδιο νομίζω ότι ισχύει και για το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Το νομοσχέδιο αυτό αφορά οκτακόσιες χιλιάδες συνταξιούχους αγρότες και συνταξιούχους που προέρχονται από την τάξη των ανασφάλιστων υπερηλίκων. Αφορά και πεντακόσιες χιλιάδες αγρότες που είναι στον κύριο τομέα ασφάλισης του ΟΓΑ, καθώς επίσης και τις οικογένειές τους, δηλαδή συνολικά κάπου δύο εκατομμύρια Έλληνες.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα να έχουν μία πρόσβαση προς τον τουρισμό, προς την αναψυχή, προς τα ταξίδια, προς το θέατρο, προς το βιβλίο, προς την ενημέρωση και ακόμα -γιατί και αυτό υπάρχει στο νομοσχέδιο- σε ταξίδια προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενημέρωση πάνω στο αντικείμενό τους; Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό και επομένως δεν υπάρχει τίποτα θετικό γι' αυτούς σ' αυτό το νομοσχέδιο; Ναι, έχουν τεράστια προβλήματα οι ενενήντα χιλιάδες των βαμβακοπαραγωγών και πρέπει το κράτος και όλοι μας να βοηθήσουμε, ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα. Όμως, δεν είναι μόνο αυτοί. Γιατί αδιαφορούμε για τους υπόλοιπους;
Ενώ λέγατε ότι αυτό το νομοσχέδιο φέρνει τους λιμούς, τους καταποντισμούς, τις καταστροφές και όλα τα υπόλοιπα, το αποκαλέσατε και προεκλογικό νομοσχέδιο, σας ξέφυγε αυτό. Όταν θεωρούμε κάποιο νομοσχέδιο προεκλογικό, αυτό σημαίνει ότι το θεωρούμε και φιλολαϊκό. Όμως, σταματήσατε εκεί και δεν πήγατε παρακάτω.
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να πω άλλα επί της αρχής. Θεωρώ ότι τα υπόλοιπα χρειάζονται περισσότερα λόγια. Επί της αρχής του νομοσχεδίου ήμουν έτοιμος να μιλήσω κυρίως για το άρθρο 9, που ενδιαφέρει και τη περιοχή, από την οποία προέρχομαι και στην οποία υπάρχουν πολλοί αγρότες. Νομίζω ότι τα πρώτα πέντε άρθρα είναι το κομμάτι που θέλει τη λιγότερη συζήτηση. Τα υπόλοιπα άρθρα χρειάζονται περισσότερη.
Επιφυλάσσομαι να πω τα υπόλοιπα στη συνέχεια, όταν δευτερολογήσουμε, κυρίως για τα άρθρα 7, 8 και 9, κυρίως δε για το 9, που επίσης αφορά εκατομμύρια Ελλήνων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Καρχιμάκης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα αποτελεί μία νέα σημαντική παρέμβαση της Κυβέρνησης, όσο και αν κάποιοι μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα θέλουν να το υποβαθμίσουν, να το απαξιώσουν και να ομιλούν περί άλλων.
Άλλωστε σε όλες τις μεγάλες και σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, η αντιμετώπιση, από το 1981 και μετά, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ήταν ακριβώς η ίδια: υποβάθμιση, αποπροσανατολισμός, προσεγγίσεις εκτός πραγματικότητας, κατεδαφιστικές λογικές και μία άκριτη, αντιδημιουργική και χωρίς πυξίδα αντιπολιτευτική στρατηγική.
Αυτή η παρέμβαση, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έχει σαν στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των αγροτών, αλλά και τη συνεχή βελτίωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Αυτοί είναι δύο σημαντικοί στόχοι αυτού του νομοσχεδίου.
Όσον αφορά στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των αγροτών, με τη σύσταση του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας επιχειρείται μία ποιοτική παρέμβαση, που έχει σαν στόχο να βοηθήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αγρότες. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί η Ελλάδα αποτελεί την πλέον αγροτική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, το 31% του συνολικού πληθυσμού ζει και εργάζεται στις αγροτικές περιοχές. Αυτό είναι ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βεβαίως, δεν μπορούμε να δεχθούμε μονεταριστικές και συντηρητικές λογικές, που εκφράστηκαν σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα περί ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας οικονομίας, η οποία λειτουργεί, κατά την προσέγγιση κάποιων, πέρα και έξω από την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των αγροτών.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι αναπόσπαστα δεμένα και η φροντίδα και η μέριμνα της πολιτείας θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη.
Αυτά, κύριοι συνάδελφοι, λειτουργούν ως συμπληρωματικά στοιχεία και όχι ξέχωρα. Λειτουργούν ως μια διαδικασία αρμονικής συμπλοκής με στόχο μέσα από την άνοδο της ποιότητας της ζωής να επιτευχθεί και η ανταγωνιστικότητα και η αύξηση της παραγωγικότητας του αγροτικού τομέα.
Όσοι προσεγγίζουν τον αγροτικό χώρο και τα προβλήματά του, μόνο με αριθμητικούς όρους και χωρίς την ανθρώπινη διάσταση, σίγουρα είναι μακριά από την πραγματικότητα και οι οικονομικές τους προσεγγίσεις οδηγούν σίγουρα σε πολυεπίπεδα αδιέξοδα.
Εδώ επίσης θέλω να τονίσω ότι και όλα τα προγράμματα ολοκληρωμένης αγροτικής ανάπτυξης, είναι ανάγκη να περιλαμβάνουν όχι μόνο καθαρά οικονομικούς στόχους που θα αυξήσουν μόνο τα εισοδήματα των αγροτών, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να περιλαμβάνουν πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών. Και εδώ θέλω να επισημάνω την τεράστια κοινωνική σημασία του θεσμού της αγροτικής εστίας, καθώς η δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς και ποιοτικής διαβίωσης εξαρτάται από την επίτευξη των στόχων όχι μόνο των οικονομικών, αλλά και των κοινωνικών και πολιτιστικών και εκπαιδευτικών όπως είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ζωής στην ύπαιθρο μέσα από δραστηριότητες ψυχαγωγικού και ενημερωτικού περιεχομένου.
Επίσης, θα ήθελα να κάνω μία επισήμανση που θεωρώ ότι έχει μεγάλη σημασία για να μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα στο σύστημα αυτών των παροχών. Οι παροχές αυτές να δίδονται ίσως όχι στη βάση της καθολικότητας, αλλά στη βάση μιας επικουρικής προσέγγισης σε κοινωνικές ομάδες των αγροτών που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Επομένως με την εισαγωγή του νέου θεσμού, θα πρέπει να επιλεγούν και τα κριτήρια για τον καθορισμό των αγροτών που θα έχουν προτεραιότητα σε αυτές τις παροχές.
Το δεύτερο επίσης σημαντικό κομμάτι του νομοσχεδίου έχει να κάνει με σημαντικές βελτιωτικές ρυθμίσεις σε ασφαλιστικά δεδομένα που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Για πρώτη φορά, λοιπόν, έχουμε την εισαγωγή αντικειμενικών κριτηρίων κρίσεως του επαγγέλματος του αγρότη. Είναι μία πολύ σημαντική παρέμβαση γιατί όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, είχαμε την υποκειμενική προσέγγιση του ανταποκριτή του ΟΓΑ και καταλαβαίνετε πού οδηγούσε.
Οριστικοποιείται και ρυθμίζεται μία σημαντική εκκρεμότητα των αγροτών που απασχολούνται εποχικά ως μισθωτοί και στην πλειοψηφία τους είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Μέχρι τη ρύθμιση έχουμε την οριστικοποίηση της απεμπλοκής και τη διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ ΙΚΑ και ΟΓΑ. Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ να μη χάσουν ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά καταβάλλοντας εισφορές παρελθόντων ετών, να τα κατοχυρώσουν.
Επίσης, είναι σημαντική ρυθμιστική παρέμβαση η υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕ για τους επαγγελματίες βιοτέχνες και εμπόρους σε πόλεις και χωριά κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων με την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος εισοδήματος της τελευταίας τριετίας υπερβαίνει το τριακοσιαπλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.
Εδώ, κύριε Υπουργέ, θέλω να σας υπενθυμίσω και τη δέσμευσή σας στην επιτροπή ότι το τριακοσιαπλάσιο να γίνει τετρακοσιαπλάσιο, δηλαδή ετήσιο εισόδημα γύρω στα τρία εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες δραχμές.
Άλλη μία σημαντική ρύθμιση για την ασφάλιση στον ΟΑΕ είναι για τους αγρότες που ασκούν άλλες δραστηριότητες όταν το εισόδημα άλλων δραστηριοτήτων εκτός των αγροτικών υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματος που υπερβαίνει επίσης το τετρακοσιαπλάσιο -αν το υιοθετήσετε- του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
Επίσης, είναι πολύ σημαντική η ρύθμιση που αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου είτε σε φορείς του δημοσίου τομέα,είτε στους ΟΤΑ για δράσεις που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα πρόσωπα αυτά υπάγονται μ' αυτήν τη ρύθμιση στο ΤΕΒΕ. Είναι μια εκκρεμότητα που ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ΟΤΑ, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτούς.
Κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας μ' αυτές τις επισημάνσεις θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο που η αποτελεσματικότητά του και τα οφέλη που αποπνέει είναι ουσιαστικά για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας παρά τις αντίθετες φωνές που θέλουν να υποτιμήσουν και να υποβαθμίσουν αυτήν την προσπάθεια.
Εμείς για άλλη μια φορά αποδεικνύουμε σαν Κυβέρνηση την ευαισθησία μας και την προσήλωσή μας στις κοινωνικές ομάδες εκείνες που απετέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν ένα στρατηγικό πολιτικό και κοινωνικό σύμμαχο των δικών μας οραμάτων και των δικών μας ιδεών. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Τζαμτζής έχει το λόγο.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάποιοι συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ θέλουν από χθες και συνεχίζουν κυριολεκτικά να ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Γι' αυτό, λοιπόν, δεν γίνεται να μην πούμε ορισμένα πράγματα.
Συμφωνούμε απόλυτα ότι από το 1981 πραγματικά οι αγρότες είδαν καλύτερες μέρες. Είδαν καλύτερες μέρες γιατί πέτυχε η Νέα Δημοκρατία με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού κράτους στον αιώνα που πέρασε. Μπήκε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα. Εσείς τι πετύχατε; Πετύχατε τα τελευταία χρόνια να ψηφίσετε κανονισμούς οι οποίοι καταδίκασαν τους βαμβακοπαραγωγούς, καταδίκασαν τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών, καταδίκασαν τους καπνοπαραγωγούς.
Για να τα βάλουμε στη σειρά. Ψηφίσατε πρόσφατα, πέρυσι τον κανονισμό για το βαμβάκι, έναν καταστροφικό κανονισμό. Σήμερα, ενώ τάζατε ότι θα πάρουν οι αγρότες 50 δραχμές επιστροφή, δεν τα παίρνουν αυτά τα χρήματα και φυσικά υπόσχεστε τώρα ότι θα φροντίσουμε να τα δώσουμε.
Μήπως τι κάνατε με τα οπωροκηπευτικά; Τα ίδια και χειρότερα. Ενώ οι Ισπανοί αύξησαν την ποσόστωσή τους από ογδόντα χιλιάδες σε εκατόν ογδόντα χιλιάδες τόνους για τα επιδοτούμενα ροδάκινα εσείς πετύχατε να τα περιορίσετε στους τριακόσιες χιλιάδες τόνους. Τα ίδια και χειρότερα ακόμη συμβαίνουν με το καπνό.
Από εκεί και πέρα τι πετύχατε αυτά τα χρόνια από το 1981 και μετά; Πέρασαν από τα χέρια σας δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και κατασπαταλήθηκαν. Πήγατε στους συνεταιρισμούς και καταργήσατε την εποπτεία της ΑΤΕ και δημιουργήθηκαν μ' αυτόν τον τρόπο ελλείμματα, και μαύρες τρύπες στους συνεταιρισμούς, τρύπες οι οποίες πραγματικά είναι δυσβάσταχτες για τους αγρότες.
Τι πετύχατε γενικότερα στο συνεταιριστικό κίνημα; Πετύχατε να δημιουργήσετε μια ΑΓΡΕΞ όπου τα σκάνδαλα σκάγανε το ένα πίσω από το άλλο. Αυτή ήταν η πολιτική σας.
Από εκεί και πέρα έρχεστε και μας μιλάτε για κοινωνική πολιτική. Κοινωνική πολιτική, τόνισα και χθες, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, δεν νοείται με 53.000 δραχμές σύνταξη στον αγρότη, με την αγρότισσα να παίρνει σύνταξη στα εξήντα πέντε χρόνια, που είναι η μόνη γυναίκα που παίρνει σύνταξη σ' αυτήν την ηλικία. Δεν λέγεται αυτό κοινωνική πολιτική.
Φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο τελικά το οποίο εξυπηρετεί κομματικούς σκοπούς. Και το λέγω αυτό γιατί φαίνεται αυτό ξεκάθαρα από την τελευταία παράγραφο του άρθρου 4, όπου λέτε ότι για τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του λογαριασμού εγκρίνεται η πλήρωση των θέσεων, που συστήνονται με τις διατάξεις του νόμου αυτού, με προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτό το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να καλύψει αποκλειστικά και μόνο κομματικές σας ανάγκες και προκειμένου να δελεάσετε τους αγρότες. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το προσωπικό δεν προσλαμβάνεται ως μόνιμο. Δηλαδή θα πάρετε προσωπικό για οκτώ μήνες και μετά θα ψάχνετε για καινούριους; Είναι δυνατόν να λειτουργήσει η αγροτική εστία με προσωπικό το οποίο δεν θα είναι μόνιμο;
Ξεκίνησα από αυτό, κύριε Υπουργέ, για να τονίσω περισσότερο ότι πραγματικά το θέμα το βλέπετε επιφανειακά και με σκοπό να δελεάσετε τους αγρότες και να αποσπάσετε την ψήφο τους και όχι να παρέχετε πραγματικές υπηρεσίες στους αγρότες.
Ως Υπουργός διορίζετε το διοικητικό συμβούλιο στη διαχειριστική επιτροπή. Θεωρούμε ότι ήταν πολύ σωστή η κίνηση να συμμετέχει και η ΣΥΔΑΣΕ. Μα εφόσον θα διορίζετε όλους τους υπόλοιπους, αλλάζει τίποτε; Όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα τα διορίζετε εσείς. Γιατί να μη διορίζονται από τους φορείς τους οποίους εκπροσωπούν, αλλά θέλετε να τους διορίζετε εσείς;
Φυσικά υπάρχουν πολλά θέματα στο νομοσχέδιο και στα έξι λεπτά είναι πολύ δύσκολο να τα αναπτύξει κανείς. Θα σταθώ όμως περισσότερο στο άρθρο 5 όπου μιλάτε για τον ΟΓΑ, έναν οργανισμό ο οποίος δίνει συντάξεις στους αγρότες μετά από δύο χρόνια:
Δημιουργήσατε έναν αριθμό, το 1664, στο οποίο παίρνεις τηλέφωνο και απλώς σου λέει αν βγήκε η σύνταξη ή δε βγήκε. Δεν σου διευκρινίζει ούτε τι προβλήματα έχεις ούτε πότε θα λυθούν.
Θα ήθελα όμως να σταθώ και στα προβλήματα που έχει ο ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήσατε παράρτημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη που έχει προσωπικό τρία άτομα. Περιμένετε να καλυφθούν οι ανάγκες εννέα νομών της βορείου Ελλάδος με τρία άτομα; Διορίσατε μάλιστα άλλους έξι εποχιακούς οι οποίοι, μόλις έμαθαν τη δουλειά, σηκώθηκαν και έφυγαν. Με τα τρία άτομα είναι αδύνατον, κύριε Υπουργέ, να λειτουργήσει ο ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη. Λέτε ότι προσλαμβάνετε εκατόν είκοσι οκτώ άτομα. Πρέπει να ξεκαθαρίσετε πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, πού θα διοριστούν, ποιες ανάγκες θα καλύψουν, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ιδιαίτερα ο ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη ο οποίος δέχεται πολύ μεγάλο φόρτο δουλειάς δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των αγροτών της βορείου Ελλάδος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Βλαχόπουλος έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και σήμερα παρακολουθήσαμε τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζουν τη χθεσινή λογική πάνω στο νομοσχέδιο συζητώντας εφ' όλης της ύλης που αφορά τον αγροτικό χώρο.
Εγώ με δύο λέξεις θα ήθελα να αναφερθώ στα ζητήματα που έθιξαν οι συνάδελφοι και κυρίως στο γεγονός της ερήμωσης της υπαίθρου και να ρωτήσω: Πότε ερημώθηκε η ύπαιθρος, κύριοι συνάδελφοι; Τη δεκαετία του 1960, τη δεκαετία του 1970 ή τη δεκαετία του 1980; Ίσως αν παρακολουθήσετε τις απογραφές ή από τις επαφές που έχουμε με την ελληνική ύπαιθρο θα δείτε ότι τη δεκαετία του 1980 υπήρξε μια σταθεροποίηση του αγροτικού πληθυσμού και θα έλεγα και ένα πισωγύρισμα στα χωριά από τη Γερμανία και από άλλες περιοχές και αστικά κέντρα. Επομένως, ήταν οι συνθήκες της δεκαετίας του 1960 και του 1970 που πραγματικά οδήγησαν στην ερήμωση της υπαίθρου.
Έρχομαι όμως και στα άρθρα. Πράγματι το σχέδιο νόμου με τα άρθρα 1-5 δημιουργεί την Αγροτική Εστία, η οποία ήταν κάτι που περίμεναν οι αγρότες, έτσι ώστε να νιώσουν και αυτοί ισότιμοι πολίτες, όπως οι άλλοι εργαζόμενοι στον αστικό χώρο και στα άλλα επαγγέλματα. Είναι, λοιπόν, μια απάντηση της ελληνικής Κυβέρνησης σ' αυτό το πάγιο αίτημα και την πάγια ανάγκη, ώστε οι αγρότες να απολαμβάνουν των παροχών που απολαμβάνουν και οι εργαζόμενοι στα αστικά κέντρα.
Θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, ότι το γεγονός ότι δεχθήκατε τη διεύρυνση αυτής της διαχειριστικής επιτροπής -γιατί για τα υπόλοιπα συμφωνούμε, και για τη σύσταση και για το σκοπό του λογαριασμού αυτού αλλά και για τις πηγές χρηματοδότησης- είναι πολύ θετικό. Έτσι θα εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και μεγαλύτερη συμμετοχή όλων των μερών που αναφέρονται στον αγροτικό χώρο. Και πράγματι χρειάζεται διαφάνεια. Αυτό θα πρέπει να το δούμε και στην εφαρμογή.
Πέρα από το ότι το διοικητικό συμβούλιο της διαχειριστικής επιτροπής είναι επταμελές και εκφράζει όλες τις πλευρές, θα έλεγα και στην εφαρμογή και αυτό είναι θέμα που πρέπει και το Υπουργείο να το δει γιατί και με την Εργατική Εστία πραγματικά παρουσιάζονται κάποια προβλήματα που δημιουργούν δυσαρέσκειες.
Επίσης, φαίνεται η βούληση της Κυβέρνησης ότι θέλει γρήγορα να προχωρήσει αυτός ο θεσμός, διότι προχωρεί και στην αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του ΟΓΑ, δημιουργώντας τη διεύθυνση της Αγροτικής Εστίας και δεν τη δημιουργεί μόνο αλλά προχωρεί και στη στελέχωση, δίνει θέσεις με επιστημονικό προσωπικό και δίνει τη δυνατότητα μέσα από τη συνεργασία με την Εργατική Εστία να προχωρήσουν γρήγορα τα προγράμματα.
Είναι πολύ θετικό, κύριε Υπουργέ, ότι στις αρμοδιότητες της διαχειριστικής επιτροπής είναι η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας διότι και η εμπειρία υπάρχει από τον Οργανισμό αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ζει από κοντά τα προβλήματα. Και αυτό ακριβώς είναι μια απάντηση στα ερωτήματα που έβαλαν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας γιατί κάποιες από τις αρμοδιότητες δεν δίνονται απ' ευθείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αναλαμβάνει την ενημέρωση, την ψυχαγωγία κλπ. Μέσα από τις προγραμματικές συμβάσεις η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει ουσιαστικά και πρέπει να συμμετέχει και σ'αυτόν τον τομέα.
'Ερχομαι τώρα στην αναδιάρθρωση και τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΟΓΑ.
Κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχουν προβλήματα στον ΟΓΑ τα έχουμε συζητήσει και στην επιτροπή, τα ακούσατε και από τους συναδέλφους, τα γνωρίζετε και εσείς πάρα πολύ καλά με τις καθυστερήσεις στις συντάξεις, θα έλεγα με το κλίμα που επικρατεί στον αγροτικό χώρο σε σχέση με τον ΟΓΑ. Κάπου, δηλαδή, υπάρχει μια απογοήτευση ότι από τον ΟΓΑ δεν πρόκειται να πάρουν συντάξεις πριν να περάσει ένας χρόνος, ενάμισης χρόνος κ.ο.κ.
Από το νομοσχέδιο και από το άρθρο 5 φαίνεται η βούληση της Κυβέρνησης και είναι πολύ θετικό, κύριε Υπουργέ, ότι προχωρείτε στη στελέχωση, στην αύξηση του προσωπικού του ΟΓΑ. Αλλά θα έλεγα, διότι μιλάτε και για την ενίσχυση των περιφερειακών παραρτημάτων, ότι θα πρέπει να προχωρήσετε πιο τολμηρά και στην ίδρυση και άλλων παραρτημάτων όπως ζητήσαμε και στην επιτροπή. Και νομίζω ότι εκφράστηκε και από τον κύριο Πρωθυπουργό, έτσι ώστε ο ΟΓΑ να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
'Oπως γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ήδη έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά όργανα που ακριβώς σηματοδοτούν τη βούληση της Κυβέρνησης για αποκέντρωση είτε είναι ο ΠΕΣΥάρχης για τα θέματα υγείας είτε είναι ο περιφερειακός διευθυντής για τα θέματα εκπαίδευσης που πριν από λίγο ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Νομίζω ότι παραρτήματα στις έδρες περιφερειών μπορούν να λειτουργήσουν και με το προσωπικό το οποίο προβλέπετε να προσλάβετε μέσα από τη ρύθμιση του άρθρου 5. 'Ετσι ο αγρότης δεν θα είναι αναγκασμένος ούτε μεσάζοντες να βάλει ούτε στα πολιτικά γραφεία να προσέρχεται ούτε και εμείς να ενοχλούμε τον ΟΓΑ. 'Οταν θα είναι κοντά στην έδρα της περιφέρειας το πρόβλημα, αυτό μπορεί να αντιμετωπίζεται καλύτερα.
Προχωρήστε, λοιπόν και στην ίδρυση παραρτημάτων σε όλες τις περιφέρειες, διότι άλλα Υπουργεία έχουν προχωρήσει και λειτουργούν με πολύ μεγάλη επιτυχία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Υπάρχουν δύο προτασσόμενες δευτερολογίες, μια του κ. Σιούφα και μια του κ. Κουρουμπλή.
Ορίστε, κύριε Σιούφα, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα αρκετούς από τους συναδέλφους από την πτέρυγα της Πλειοψηφίας, να εμφανίζουν ότι ο αγροτικός κόσμος, η ελληνική περιφέρεια δεν έχει προβλήματα.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι για μας η χώρα καίγεται από άκρο σε άκρο από τα αδιέξοδα των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει οι αδιέξοδες πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση. Θα το έλεγα διαφορετικά, όπως ο Αίσωπος, "των οικιών υμών εμπιμπραμένων, υμείς άδετε". Και βεβαίως αυτό έφερε στο μυαλό μου το Σαββατοκύριακο που πέρασε βλέποντας πλειάδα Υπουργών του ΠΑΣΟΚ εκτός από τους παρισταμένους, οι οποίοι, κύριε Πρόεδρε, τραγουδούσαν για τη φτωχολογιά. Το μόνο, δηλαδή, το οποίο δεν μας είπαν οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ είναι να βγούμε και να κάνουμε έρανο μεταξύ των αγροτών για να βοηθήσουμε τη φτωχολογιά που μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στην εξουσία βγαίνει στο πάλκο πλειάδα Υπουργών και τραγουδάει τη φτωχολογιά που έφερε, με δυόμισι εκατομμύρια πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας. Προσέξτε το, κύριε Πρόεδρε.
Θα το έλεγα διαφορετικά, ότι αυτό είναι η σύγχρονη ελληνική πολιτική τραγωδία με στίχους, μουσική και εκτέλεση ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η πρόκληση των όσων ακούσαμε από πλειάδα συναδέλφων από την πλευρά της κυβερνητικής Πλειοψηφίας και ιδιαίτερα για μια κοινωνική ομάδα που δοκιμάζεται και βιώνει βαθιά, εκτεταμένη και πολύπλευρη κρίση. Και οι κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένουν ικανοποιημένοι από τα τόσα που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μάλλον προσάπτοντας στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτήν την περίοδο δεν έχει να επιδείξει τίποτα για τον αγροτικό κόσμο.
Θα σας θυμίσω, κύριοι συνάδελφοι, μόνον ένα από τα θέματα για τα οποία σεμνύνεται η Νέα Δημοκρατία και την περίοδο μετά το 1981: Την πολιτική για τη στήριξη της πολύτεκνης οικογένειας. Για πρώτη φορά τετρακόσιες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες στηρίζονται στα λίγα που δόθηκαν για να ενισχυθεί και να αντιμετωπιστεί έντινι μέτρω και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Σεμνύνεται για τα πολυτεκνικά επιδόματα, για την ισόβια σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, στα οποία ήρθε ο κ. Σημίτης το 1997 κι έβαλε εισοδηματικούς φραγμούς. Και αγωνίζονται τώρα ακόμα μετά από δύο και τρία χρόνια για να πάρουν εκείνα, τα οποία δικαιούνται και δεν μπορούν να τα πάρουν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω αμέσως, κύριε Πρόεδρε.
Ένα πράγμα διαπιστώνω για τους συναδέλφους μου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι φαίνονται ικανοποιημένοι από τις επιτυχίες της Κυβέρνησης. Κι αυτό λέει σ' εμένα, όπως λέει και στον ελληνικό λαό, ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει την ικανότητα όπου βρίσκεται να σπέρνει υποσχέσεις. Με μόνη τη διαφορά ότι δεν φυτρώνει καμία. Κι αυτή είναι μία δεύτερη ελληνική πολιτική τραγωδία σαν εκείνη που σας ανέφερα πριν.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε, κύριε Κουρουμπλή, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν το εξής ενδιαφέρον ρητό: "Όλβιος εστίν όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν". Και δυστυχώς η Αξιωματική Αντιπολίτευση φαίνεται πως δεν έχει ιδιαίτερες επιδόσεις στις ιστορικές μνήμες, γιατί αν οι αγρότες πληρώνουν σήμερα κι αν έχουν χρέη, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ποιο ήταν το επιτόκιο των αγροτικών δανείων το 1990 και ποιο ήταν το 1993.
Μίλησε ο κ. Σιούφας για κοινωνική πολιτική όταν ψηφίζανε το νόμο για το επίδομα της πολύτεκνης μάνας, χωρίς να εξασφαλίσουν τις πιστώσεις. Δεν υπήρχε καμία πίστωση στον ΟΓΑ όταν ανέλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1993 για να υλοποιηθεί η διάταξη που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Την ψήφισαν απλώς εν όψει των εκλογών. Κι έρχονται τώρα κι εκφράζουν ιδιαίτερες ευαισθησίες πάνω σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.
Το ποιος έκανε κοινωνική πολιτική για τους αγρότες το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες. Γνωρίζουν ποιος τους παρείχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ποιος οργάνωσε τα νοσοκομεία της επαρχίας, ποιος τα στελέχωσε. Όλα αυτά είναι εις γνώσιν των αγροτών, έστω κι αν σήμερα υπάρχουν αρκετά προβλήματα.
Κύριε Πρόεδρε, κάθε αγρότης που υφίσταται σήμερα μία αναπηρία 100% λαμβάνει 170.000 δραχμές. Και αυτά είναι έργα κοινωνικής πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και των σημερινών κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Σημίτη.
Κύριε Πρόεδρε, συζητούμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο πραγματικά έρχεται να αποκαταστήσει μία κοινωνική και πολιτική αδικία. Κοινωνική αδικία διότι όντως οι αγρότες δεν ελάμβαναν τις παροχές που λαμβάνει ένας εργαζόμενος σε άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά παράλληλα μία πολιτική αδικία που είχε να κάνει με την ανισότητα μεταξύ των αγροτών και των άλλων κατηγοριών των πολιτών. Βεβαίως μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν στα προβλήματα που υπάρχουν στον ΟΓΑ. Και υπάρχουν και είναι μία πραγματικότητα.
Μπορεί, όμως, να αμφισβητήσει κανείς, κύριε Πρόεδρε, ότι οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με τις διατάξεις που συμπεριλήφθηκαν στην μετατροπή του ΟΓΑ σε φορέα κύριας ασφάλισης, εξασφάλισαν ουσιαστικά σε δύσκολους καιρούς διαδοχική ασφάλιση στους αγρότες; Σήμερα ετοιμάζονται χιλιάδες αγρότες που είχαν ένσημα του ΙΚΑ τα οποία δεν αναγνωρίζονταν. Είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικού χαρακτήρα, που δίνει δυνατότητα βελτίωσης στο εισόδημα των συνταξιούχων αγροτών, καθώς και μια σειρά από άλλες διατάξεις που κάνουν καλύτερο αυτόν τον τομέα.
Βεβαίως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε μέσα από αυτές τις διατάξεις που σήμερα ψηφίζουμε, να υπάρχει μία ιεράρχηση και κυρίως να ενισχύονται εκείνοι οι αγρότες που έχουν πραγματικά ανάγκη τέτοιων μέτρων, για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τα χαμηλότερα στρώματά τους.
Παράλληλα, να ληφθεί υπόψη μια σειρά προβλημάτων που έχουν σχέση με την έγκαιρη καταβολή των πρόωρων και κανονικών αγροτικών συντάξεων και βεβαίως εκείνη η περίπτωση όπου όσοι έχουν 100% αναπηρία παίρνουν αυτά τα χρήματα, τις 180.000 δρχ. περίπου, που είναι μια σημαντική στήριξη, ενώ για όσους έχουν 95% αναπηρία, υπάρχει πρόβλημα. Αυτοί παίρνουν όσο και εκείνοι που έχουν 67% αναπηρία. Αυτό είναι μια αδικία.
Θα πρέπει να υπάρξει και μια ενδιάμεση ρύθμιση, κύριε Υπουργέ. Το έχουμε συζητήσει και νομίζω ότι το κατανοείτε. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος και όπως υπάρχουν οι διαβαθμίσεις και στις άλλες αναπηρικές συντάξεις, να υπάρχουν και για τους αγρότες για να μπορέσουμε να λύσουμε ένα καυτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο βιώνουν οι ανάπηροι αγρότες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, για δύο λεπτά, εάν είναι δυνατόν, να πάρουν το λόγο οι εισηγητές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Μα, δεν έχουν τελειώσει οι πρωτολογίες. Θα απαντήσει ο κύριος Υπουργός, θα μιλήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και μετά θα μπούμε στις δευτερολογίες.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΡΟΒΕΡΤΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, θα προσπαθήσω μέσα στα πλαίσια του χρόνου που δίνεται και ίσως και συντομότερα, να σταθώ σε ορισμένα σημεία των άρθρων 1 έως 5 και στο τέλος θα κάνω μερικούς σχολιασμούς για κρίσεις που διατυπώθηκαν γενικότερα στα πλαίσια της συζήτησης αυτού του σχεδίου νόμου.
Πιστεύω, κύριοι συνάδελφοι, ότι ο ισχυρισμός που κατατέθηκε στη Βουλή, ιδιαίτερα στο άρθρο 1, για τους σκοπούς του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας και ειδικότερα η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι οι σκοποί δεν αντιστοιχούν σε σημερινές πραγματικές ανάγκες και εν πάση περιπτώσει δεν είναι σημαντικό για τους αγρότες να υπάρχει ψυχαγωγία, τουρισμός κ.λπ, δεν ανταποκρίνονται ούτε στη βούληση του νομοθέτη, αλλά ούτε και στην πραγματικότητα όπως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γιατί ξέρετε ότι οι θεσμοί μπορεί να οριοθετούνται με ένα σκοπό όταν ξεκινούν, η ζωή όμως αποδεικνύει ότι μέσα από τους θεσμούς που υπηρετούνται από τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων -ιδιαίτερα ο Λογαριασμός της Αγροτικής Εστίας και η διαχειριστική επιτροπή αποτελείται από τρεις εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και τρεις εκπροσώπους του κράτους- οι σκοποί θα προσαρμοστούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.
Εδώ με ιδιαίτερη σεμνότητα και με πολύ συντηρητικό τρόπο ο νομοθέτης και η Κυβέρνηση προσδιορίζουν και οριοθετούν τους βασικούς σκοπούς. Είναι σίγουρο ότι οι σκοποί στην πορεία και θα διευρυνθούν και ο θεσμός αυτός θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για την παροχή πρόσθετης κοινωνικής βοήθειας προς τους αγρότες μας. Την ίδια διαδρομή είχε ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Την ίδια διαδρομή είχαν μια σειρά τέτοιοι θεσμοί.
Ένα είναι το γεγονός: Από μεθαύριο οι αγρότες για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους έχουν ένα ακόμα εργαλείο μέσα από το οποίο προσδοκούν και είναι σίγουρο ότι θα "απολαύσουν" κοινωνικές παροχές που ως τώρα δεν είχαν.
Ας έρθουμε σε ορισμένα σημεία σε αυτές τις παροχές. Δεν είναι στατικές οι παροχές και ούτε όπως έχουν προσδιοριστεί. Υπάρχει η δυνατότητα των ενημερωτικών εκδρομών.
Ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι, πόσο σημαντική είναι μία ενημερωτική εκδρομή μιας ομάδας νέων αγροτών σε μια έκθεση αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό; Θα πω έτσι σχηματικά πόσο σημαντικό θα είναι να γίνει μια επίσκεψη ομάδας νέων αγροτών στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης για να δουν τους νέους τρόπους εκπαίδευσης, πόσο σημαντικό θα είναι -και αυτό θα γίνει- να υπάρχει επίσκεψη νέων αγροτών σε ένα οργανωμένο αγρόκτημα που υπάρχει σε κάποια περιοχή της πατρίδας ή να υπάρχει επίσκεψη αγροτών σε οργανισμούς μεταποίησης ή τυποποίησης των αγροτικών προϊόντων ή σε εκθέσεις του εξωτερικού. Αυτά θα γίνουν και αυτές είναι, αν θέλετε, οι νέες, οι ουσιαστικές, οι καθοριστικές υπηρεσίες που μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο για το μέλλον του αγρότη.
Ειπώθηκε μια κριτική και ενώ απαντήθηκε, επαναλαμβανόταν από συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό που αντιστοιχεί σε κάθε αγρότη είναι 5.800 δραχμές ή 6.000 δραχμές. Αυτό, αν θέλετε, φανερώνει και την αντίληψη των συναδέλφων και του κόμματός τους πώς ακριβώς βλέπουν να λειτουργούν οι αναδιανεμητικοί θεσμοί.
Δεν είναι καινοτομία, συνάδελφοι. Σε όλους τους θεσμούς αναδιανομής προσφέρουν χίλιοι και απολαμβάνουν εκατό φέτος, εκατό του χρόνου, εκατό του παραχρόνου και μάλιστα απολαμβάνουν αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Έτσι λειτουργούν παντού οι θεσμοί κοινωνικών παροχών που λειτουργούν στη λογική της αλληλεγγύης. Φαίνεται ότι δεν αποδέχεσθε ούτε αυτήν την αρχή για τη λειτουργία των κοινωνικών θεσμών.
Θα ήθελα να κάνω ακόμη μια-δυο παρατηρήσεις. Διέφυγε ή διέλαθε της προσοχής σας το άρθρο 5 για τη σύσταση, τη μεταφορά και τη διάρθρωση θέσεων, που ουσιαστικά δίνει πάρα πολύ ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση στη δέσμευση που είχαμε να διαμορφώσουμε όλη εκείνη την οργανωτική υποδομή για να μπορεί ο ΟΓΑ σε κάθε περιφέρεια να έχει την περιφερειακή του δομή, για να μπορούμε πραγματικά να κάνουμε αυτό που έχουμε πει, ότι από τα μέσα του 2003 σε ένα μήνα οι αγρότες θα παίρνουν τη σύνταξή τους.
Σαφώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη λειτουργία που υπάρχει σήμερα. Αλλά σκεφθείτε -και το έχουμε ομολογήσει ευθέως εδώ σε αυτήν την Αίθουσα- ότι μετετράπη ένας οργανισμός που ως χθες λειτουργούσε σαν προνοιακός οργανισμός σε κύρια δομή ασφάλισης. Δεν γίνονται αυτόματα αυτά. Χρειάζεται προσπάθεια, χρειάζονται χρήματα, χρειάζεται εμπειρία. Και βέβαια, αυτό το πράγμα ολοκληρώνεται, πράττεται και τίθενται οι βάσεις αυτής της προοπτικής μ' αυτό το σχέδιο νόμου.
Δεν ψηφίζετε το άρθρο 5; Δεν είστε δηλαδή υπέρ της ύπαρξης περιφερειακών τμημάτων του ΟΓΑ σε κάθε περιφέρεια για να επισπευθεί η διαδικασία έκδοσης των συντάξεων; Λέτε όχι, συνάδελφοι. Λέτε όχι, γιατί σας αρέσει να καπηλεύεστε -σε εισαγωγικά η λέξη- πολιτικά τη δυσανασχέτηση των αγροτών. Αν πονούσατε τους αγρότες θα έπρεπε να υπερψηφίσετε το άρθρο 5 ή τουλάχιστον να το σχολιάσετε θετικά και να πείτε ότι καθυστερήσαμε αλλά εν πάση περιπτώσει το κάναμε. Ούτε καν το διαβάσατε το άρθρο 5, συνάδελφοι.
Δεν θέλω να επεκταθώ σε άλλα άρθρα. 'Ομως, δεν μπορώ να μη σχολιάσω έστω για λίγο τη γενικότερη προσπάθεια που κατέβαλε η Νέα Δημοκρατία στα πλαίσια της συζήτησης αυτού του νόμου να συνδέσει, να αξιοποιήσει το νόμο αυτό για να φέρει στην επιφάνεια προβλήματα που σαφώς υπάρχουν στον αγροτικό τομέα, προβλήματα βέβαια, που οι αγρότες ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι αποτελούν πρώτο μέλημα για την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα γνωρίζουν οι αγρότες ότι σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνησή μας και το κόμμα μας στη διαχρονική σχέση που έχουμε μαζί τους υπερέβαλε και βέβαια σε κάθε περίπτωση εξάντλησε κάθε δυνατότητα άσκησης φιλοαγροτικής πολιτικής.
Φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία έχει εναποθέσει τον τελευταίο καιρό όλες τις πολιτικές της ελπίδες αυτήν την περίοδο στη διόγκωση -θα έλεγα στη διαστρέβλωση και αθέμιτη εκμετάλλευση- του θέματος του βαμβακιού. Πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους, σε μια περίοδο πτώσης των προσδοκιών τους, αυτή η πτώση να πέσει πάνω στα βαμβάκια. Δεν σας σώζει ούτε το βαμβάκι, συνάδελφοι.
Πιστεύω ότι οι αγρότες διακρίνουν και τον πανικό σας και την αθέμιτη εκμετάλλευση ενός προβλήματος που τη λύση δεν τη δίδει το όψιμο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας και κυρίως η απόκρυψη της πραγματικής αλήθειας για τη μακρόχρονη και στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε στις καλλιέργειες.
Αποκρύπτετε τα πραγματικά προβλήματα όλου αυτού του τμήματος της αγροτικής παραγωγής από τους αγρότες και επιχειρείτε με τη διόγκωση αυτού του προβλήματος να αξιοποιήσετε μια δυσανασχέτηση που αφορά τμήμα των οπαδών σας.
Πιστεύω ότι και οι καλοπροαίρετοι αγρότες της Νέας Δημοκρατίας έχουν κατανοήσει ότι η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί το βαμβάκι για να πέσει πάνω σ' αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα-πρώτα να τονίσω ένα θετικό σημείο, το οποίο ελπίζω να γίνει μάθημα και για τους υπόλοιπους Υπουργούς της Κυβέρνησης. Το ότι κατά τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και ο Υπουργός και ο Υφυπουργός είναι εδώ, και μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, δείχνει, τουλάχιστον, σεβασμό στο Κοινοβούλιο. Λυπάμαι όμως που είναι το μόνο θετικό σημείο το οποίο μπορώ να επισημάνω στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Και θα εξηγήσω γιατί.
Συζητάμε την πρώτη ενότητα, τα άρθρα 1 έως 5. Υποτίθεται ότι είναι η καρδιά του σχεδίου νόμου, το οποίο επιγράφεται "Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας". Αλλά ακριβώς είναι αυτά τα άρθρα τα οποία δικαιολογούν και τεκμηριώνουν το πόσο δίκιο έχει η Νέα Δημοκρατία να είναι αρνητική και επί της αρχής και επί των 5 άρθρων τα οποία συζητούμε εδώ.
Θα ήθελα να πω στον κ. Σπυρόπουλο και στον κύριο Υπουργό ότι, γενικώς, οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να μέμφονται τη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στα νομοσχέδια που φέρνει η Κυβέρνηση.
Κύριοι Υπουργοί, τουλάχιστον η Νέα Δημοκρατία και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος και σε δεκάδες άλλων νομοσχεδίων, όπου έβρισκε κάτι θετικό το ψήφιζε. Ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι τουλάχιστον δύο σχέδια νόμων η Νέα Δημοκρατία τα υπερψήφισε. Μπορείτε να θυμηθείτε και οι δυο σας, αν έχετε την εμπειρία, την περίοδο 1990-1993 ένα νομοσχέδιο, έστω και ένα, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που να είπε "ναι" το ΠΑΣΟΚ;
Δεύτερον, είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να μιλάτε -γιατί άκουσα και τον κ. Σπυρόπουλο στην παρέμβαση που έκανε προηγουμένως- για την αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης επταετίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή μπήκαν οι βάσεις για την ασφάλιση των αγροτών και για την εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος. Αλλά αν αυτήν τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για δική μας αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία, στην παράταξη που ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την τότε Ε.Ο.Κ.
Και κάτι άλλο. Οι συγκρίσεις είναι εις βάρος σας. Για θυμηθείτε πόσο ήταν το εισόδημα των αγροτών σε βασικά προϊόντα το 1990-1993 και πόσο είναι σήμερα. Θυμηθείτε πόσο είχε το βαμβάκι τότε και τι παίρνουν σήμερα οι αγρότες. Και, κυρίως, μιας και μιλάμε με ανθρώπους οι οποίοι κατάγονται από την Πελοπόννησο, μεθαύριο έρχεται η ελαιοπαραγωγική περίοδος. Θυμηθείτε πόση ήταν η αξία του ελαιολάδου ανά κιλό το 1990-1993 και πόση είναι τώρα.
Στου κρεμασμένου, λοιπόν, το σπίτι, δεν μπορεί να μιλάει για σχοινί το ΠΑΣΟΚ. Και δεν μπορεί γιατί, υποτίθεται, ότι έκανε κάποιες αυξήσεις και θέλει να πάρει κάποια μέτρα όταν εξανέμισε το εισόδημα των αγροτών, όταν οδήγησε τους αγρότες στην περιθωριοποίηση. Και τώρα έρχεται με νομοσχέδια τύπου "Λογαριασμός Αγροτικής Εστίας", δηλαδή "άρτον και θεάματα", να λύσει το αγροτικό πρόβλημα! Να, λοιπόν, γιατί υπάρχει αυτή η στάση της Νέας Δημοκρατίας που λέει "όχι".
Πρώτον, σ' αυτό το νομοσχέδιο δείχνετε πώς αντιμετωπίζετε το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας. Δεκατέσσερα άρθρα έχει αυτό το νομοσχέδιο. Από τα δεκατέσσερα άρθρα, τα πέντε μόνο -είναι το πρώτο κεφάλαιο- σχετίζονται με το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας. Από τα πέντε αυτά άρθρα τα τρία μόνο αφορούν τον Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας. Tα άλλα δύο αφορούν τον Ο.Γ.Α. και είναι πολύ μεγαλύτερα και σημαντικότερα για τους σκοπούς που επιδιώκετε. Στην ουσία τον Ο.Γ.Α. θέλατε να ρυθμίσετε. Βάλατε και το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Και δεν είναι μόνον αυτό. Από τα τρία άρθρα που αφορούν το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας οι περισσότερες διατάξεις είναι εξουσιοδοτήσεις για αυθαίρετες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου στο μέλλον.
Μας φέρνετε, δηλαδή, νομοσχέδιο για να μας πείτε τι; Νομοσχέδιο για Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας που αποτελείται από τρία άρθρα από τα δεκατέσσερα, τα περισσότερα από τα οποία είναι αόριστες εξουσιοδοτήσεις που οι Υπουργοί θα ρυθμίζουν ποιοι δικαιούνται τα ωφελήματα απ' αυτόν το λογαριασμό; Και μας λέτε να έρθουμε να ψηφίσουμε τι; Αυτό το εμπόριο ελπίδων προς τους αγρότες και μάλιστα σε μια στιγμή που χειμάζονται;
Το δεύτερο είναι η ιεράρχηση την οποία κάνετε ως προς τις προτεραιότητες που αφορούν την προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Κυμαίνονται μεταξύ του "ώδινεν όρος και έτεκεν μυν" και "των οικιών υμών εμπιμπραμένων υμείς άδετε". Απέναντι στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στους βαμβακοπαραγωγούς, στους παραγωγούς εσπεριδοειδών, στους ελαιοπαραγωγούς, εσείς επιλέξατε να φέρετε το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας. Εμείς καταδικάζουμε με την αρνητική μας ψήφο αυτήν την προτεραιότητά σας. Αν νομίζετε ότι ο 'Ελληνας αγρότης πρωτίστως σκέπτεται πώς θα διασκεδάσει και θα κάνει διακοπές, κάνετε λάθος.
Αυτή η προτεραιότητα δεν είναι μόνον εσφαλμένη, είναι και προτεραιότητα παραπληροφόρησης. Δείχνει ακριβώς ότι το ΠΑΣΟΚ δουλεύει πάντοτε με επικοινωνιακά τρικ και κάνει πάντοτε εμπόριο ελπίδων. Εμείς, καταδικάζουμε το εμπόριο ελπίδων και σας λέμε, μαζί με άλλα θέματα που θα φέρετε, ας ρυθμίσετε και τον Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας. Πρωτίστως όμως, πρέπει να ρυθμίσετε το μεγάλο θέμα του εισοδήματος του 'Ελληνα αγρότη. Μας ζητάτε να πούμε "ναι" σε τι; Στο να μοιραστούμε την ενοχή του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον αγρότη; Πάντοτε φέρνετε ημίμετρα για να τα ψηφίσουμε. 'Ετσι οδηγήσατε και την Ολυμπιακή στην απαξίωση. Απλώς για τα επικοινωνιακά βήματα που κάνετε, μας καλείτε να συμπράξουμε και εμείς στην απαξίωση. Σύμπραξη στην ενοχή, όχι. Συνενόχους στην ανικανότητα, όχι. Αν κάνετε κάτι θετικό, ελάτε να το δούμε μαζί.
Το τρίτο σημείο, σχετίζεται με τον ίδιο το Λογαριασμό. Μας λέτε ότι με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί στο μέλλον ποιοι είναι οι δικαιούχοι και τι θα παίρνουν. Αυτό κάνετε πάντοτε. Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρόκειται να κάνετε απολύτως τίποτα. Μας ζητάτε εξουσιοδότηση εν λευκώ για να ρυθμίσετε αυτά τα πράγματα όπως εσείς νομίζετε στο μέλλον. Αφού είναι τόσο σημαντικό, γιατί δεν θέσατε κάποια κριτήρια;
Υπάρχει όμως, από κει και πέρα, το μείζον ζήτημα που σχετίζεται με τις εγγυήσεις, όσον αφορά την καταβολή της διμερούς χρηματοδότησης εκ μέρους του δημοσίου. Στην τριμερή χρηματοδότηση για την κοινωνική ασφάλιση το ελληνικό δημόσιο στις μέρες του "εκσυγχρονιστή" κ. Σημίτη, φέρθηκε ως ο πιο αναξιόπιστος φορέας έναντι του 'Ελληνα ασφαλισμένου. Αφού φέρθηκε έτσι στο μείζον θέμα της κοινωνικής ασφάλισης, στο θέμα των αγροτών, τους οποίους εξαπατάτε πολιτικώς τόσα χρόνια, θα φανείτε περισσότερο ευαίσθητοι;
Αυτό φάνηκε και από την εξής ρύθμιση: Λέτε ότι το ποσό, το οποίο αφορά το ελληνικό δημόσιο στη διμερή χρηματοδότηση, θα καταβάλλεται μετά από πρόταση του ΟΓΑ. Δεν ξέρω αν γνωρίζουν νομικά οι σύμβουλοί σας. Σας λέω όμως, ότι αν βάζατε "απλή γνώμη" τα πράγματα θα ήταν απλά. Βάζετε όμως "πρόταση" η οποία νομικά σημαίνει ότι αν ο ίδιος ο ΟΓΑ δεν υπολογίσει και προτείνει το σχετικό ποσό, δεν μπορείτε να το καταβάλετε. Η πρόταση στη νομική-διοικητική γλώσσα είναι προϋπόθεση για να βγει η σχετική υπουργική απόφαση καταβολής. Χωρίς την πρόταση, η καταβολή θα είναι μη νόμιμη. Ο ΟΓΑ κομματικά ελέγχεται από σας. Αν δεν κάνει την πρόταση, εσείς θα λέτε "δεν έκανε την πρόταση ο ΟΓΑ, τι να κάνουμε;" Βάλτε, λοιπόν, την "απλή γνώμη" για να δείξετε τις προθέσεις σας.
Μας ρωτήσατε για τη ΣΥΔΑΣΕ, γιατί δεν ψηφίσαμε την σχετική διάταξη, αφού τη βάλατε μέσα. Μα, ήταν υποχρεωτικό να το κάνετε για λόγους ισότητας. 'Oμως, αυτό δεν σώζει τη συγκεκριμένη διάταξη και την επιτροπή διαχείρισης η οποία είναι κομματικά πλήρως ελεγχόμενη από τους ανθρώπους που έχετε βάλει. Δηλαδή, επειδή κάνατε το έλασσον, βάλατε τη ΣΥΔΑΣΕ, πρέπει σώνει και καλά να ψηφίσουμε τη σχετική διάταξη, για να νομιμοποιήσουμε όλο το θεσμό;
Επειδή δηλαδή εκπληρώσατε μια στοιχειώδη δημοκρατική υποχρέωση απέναντι σε μια συνδικαλιστική οργάνωση πρέπει να ψηφίσουμε τη σχετική διάταξη; Και γι' αυτήν τη συνδικαλιστική οργάνωση εμείς δεν είπαμε ότι πρόκειται για οργάνωση ελεγχόμενη από τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν ποδηγετεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, γιατί εσείς την αφήσατε απ' έξω; Εσείς αποδείξατε ότι επειδή την αφήσατε απ' έξω, σκεφτόσαστε ότι δεν σας ανήκει. Δικό σας είναι το πρόβλημα και όχι της Νέας Δημοκρατίας.
Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή, σας ξαναλέμε ότι όλο το νομοσχέδιο αποπνέει μια μετριότητα, μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών.
Επειδή, δηλαδή, είστε μια Κυβέρνηση μειωμένων προσδοκιών, ό,τι εσείς θεωρείτε ορθό, θα πρέπει εμείς να το ψηφίζουμε; Ίσα, ίσα. Καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο για δυο λόγους. Και για να αποδείξουμε ότι οι στόχοι που θέτετε είναι πολύ μικροί απέναντι στον δοκιμαζόμενο σήμερα Έλληνα αγρότη, αλλά και για να σας πούμε ότι η ιεράρχηση που κάνετε δεν είναι μόνο παραπλανητική, αλλά είναι και υποτιμητική για το κύρος της ελληνικής Κυβέρνησης, για τη στάση της απέναντι στον Έλληνα αγρότη, στην τάξη δηλαδή εκείνη της ελληνικής πραγματικότητας που αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Και μην ξεχνάτε ένα πράγμα, το οποίο άλλωστε δεν πρόκειται να καταφέρετε να το αποφύγετε. Ο αγρότης σήμερα αποτελεί εκείνο το πρόσωπο, η προστασία του οποίου δεν έχει μόνο οικονομική σημασία, αλλά και εθνική. Αυτό δεν το έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση. Δηλαδή, ότι προστατεύοντας τον αγρότη επιδιώκει όχι απλώς και μόνο έναν κοινωνικό και οικονομικό στόχο, ο οποίος είναι απαραίτητος να υπάρχει κατά το Σύνταγμα, αλλά επιδιώκει -ή θα έπρεπε να επιδιώκει- έναν στόχο, ο οποίος σχετίζεται με τον ίδιο τον τόπο και την ίδια την ελληνική πραγματικότητα.
Αυτή ακριβώς η διαμαρτυρία μας είναι εκείνη η οποία στηρίζει το "όχι" που σας λέμε. "'Οχι" το οποίο αποδεικνύει ποια είναι η στάση που έχετε απέναντι στο αγροτικό ζήτημα, το οποίο αυτήν την ώρα και με την πραγματικότητα που έχουμε όλοι προ οφθαλμών, αποτελεί το μείζον ζήτημα και βεβαίως είναι ένα πρόβλημα που θα το βρείτε μπροστά σας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Ρέππας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία εμπλουτίζουμε το κοινωνικό κεκτημένο της χώρας μας.
Θα ήταν απρόσμενη η αρνητική στάση της Αντιπολίτευσης, ιδίως της Νέας Δημοκρατίας, σε μία τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, αν δεν ήταν σε μας γνωστή, οικεία και βέβαιη η στάση της απέναντι σε οτιδήποτε αφορά πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας, της παράταξής μας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει αναγάγει σε θέση περιωπής το δόγμα το οποίο χαρακτηρίζει άλλωστε την πρόσδεση και την αγκύλωσή της στο παρελθόν της: Δεν έχει σημασία τι λέγεται. Για τη Νέα Δημοκρατία σημασία έχει ποιος το λέει.
Η Νέα Δημοκρατία αντιδρά, επειδή ακριβώς εμείς έχουμε την τιμή και τη χαρά να προτείνουμε στο Tμήμα την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, παρά το ότι οι εκπρόσωποί της αναγνωρίζουν ότι οι διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Το νομοσχέδιο αυτό στο άρθρο 1 προβλέπει τη σύσταση της Αγροτικής Εστίας. Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί και δεν ψηφίζει. Στο άρθρο 2 προβλέπει τους πόρους και τον τρόπο είσπραξης των εισφορών. Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί, δεν ψηφίζει. Στο άρθρο 3 προβλέπονται οι αρμοδιότητες της διαχειριστικής επιτροπής, η οποία μάλιστα πήρε την τελική της μορφή μετά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψηφίζει. Στο άρθρο 4 προβλέπεται η διάρθρωση των υπηρεσιών και η κατανομή των σχετικών αρμοδιοτήτων στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, εν όψει των αναγκών που προκύπτουν από τη λειτουργία της Αγροτικής Εστίας. Η Νέα Δημοκρατία αρνείται να δώσει την ψήφο της. Στο άρθρο 5 έχουμε μία αναδιάρθρωση θέσεων, μεταφορά θέσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι περιφερειακές υπηρεσίες του Ο.Γ.Α. για να ανταποκριθεί στην αποστολή του ο μεγάλος αυτός οργανισμός. Η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει και αυτήν τη ρύθμιση.
Ας γνωρίζουν, λοιπόν, οι Έλληνες αγρότες, οι πολίτες που μας παρακολουθούν ή θα ενημερωθούν γι' αυτήν τη συνεδρίαση, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή στο προϊόν αυτής της νομοθετικής εργασίας που αφορά τη δημιουργία ενός νέου θεσμού κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί όπως είπα έχει αναγάγει σε θέση περιωπής την αρχή ότι δεν έχει σημασία τι λέγεται, σημασία έχει ποιος το λέει.
Αντίθετα, με ό,τι συμβαίνει στη δική μας περίπτωση που ακούσαμε με προσοχή όλους τους συναδέλφους όλων των κομμάτων, και της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα σε κρίσιμα θέματα να υιοθετήσουμε προτάσεις τους.
Θα έλεγα ότι στο νομοσχέδιο αυτό μεταξύ των πιο κρισίμων θεμάτων είναι αυτά που αναφέρονται στη διαχειριστική επιτροπή και τα σχετικά με τα όρια εισοδήματος για την ταξινόμηση των επαγγελματιών στον αντίστοιχο ασφαλιστικό οργανισμό. Αναφέρω αυτά τα δύο παραδείγματα ως κλασικά παραδείγματα του πόσο συναινετικά από τη δική μας πλευρά επιθυμούμε να συζητούμε και να προσεγγίζουμε θέματα που αφορούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της χώρας.
Ασφαλώς, είμαστε εδώ, κύριε εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, γιατί μας ενδιαφέρει να είμαστε παρόντες, όπως πάντοτε επιλέγουμε να είμαστε παρόντες στη Βουλή, όταν μάλιστα συζητούνται σημαντικά θέματα. Δεν μπορώ αυτό το ευχάριστο που είπατε για μας -άλλωστε ανταποκρίνεται στην αλήθεια- να το επαναλάβω για την περίπτωση των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι τόσο πολύ ενδιαφέρονται για τον αγροτικό κόσμο, τουλάχιστον στα λόγια -αλλά μόνο στα λόγια- ώστε την ώρα που συζητούμε αυτό το νομοσχέδιο, εκείνοι "αγρόν αγοράζουν" κάπου αλλού.
Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να πω, μια και μίλησε ο κ. Παυλόπουλος επί πολλών θεμάτων...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Έκαστος δύο πήρας φέρει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Και τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι. Γι' αυτό ακριβώς, κύριε Σιούφα, θα πρέπει να σκεφθείτε ότι στο σχεδιασμό μιας κυβέρνησης έχουν θέση όλων των ειδών οι πρωτοβουλίες και εκείνες που αφορούν την αντιμετώπιση θεμάτων ενός ορισμένου τομέα και εκείνες που αφορούν την αντιμετώπιση θεμάτων ενός άλλου τομέα. Η κρισιμότητα και η οξύτητα των προβλημάτων που εκδηλώνονται σε έναν τομέα δεν σημαίνει ότι οδηγούν σε ακύρωση, σε ακινησία και σε τέλμα την Κυβέρνηση και τελικώς προκαλούν την αδυναμία της να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, για να αντιμετωπίσει θέματα σε άλλους συναφείς τομείς. Το Υπουργείο Γεωργίας θα αντιμετωπίσει τα δικά του θέματα. Τι είναι αυτό, όμως, που εμποδίζει τη Νέα Δημοκρατία να υιοθετήσει και να ψηφίσει αυτές τις διατάξεις για ένα θέμα που αφορά το δικό μας Υπουργείο, αφορά έναν ασφαλιστικό οργανισμό και τελικώς αφορά τους Έλληνες αγρότες, για τους οποίους λέτε ότι ενδιαφέρεστε τόσο πολύ;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσα "ναι" είπατε την περίοδο 1990-1993;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Αγαπητοί συνάδελφοι, ασφαλώς, την περίοδο 1990-1993 δεν είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε νομοσχέδια της Νέας Δημοκρατίας, γιατί η ίδια η γνώμη του λαού ήταν εκφρασμένη με τέτοιο τρόπο και είχε καταδικάσει εκ προοιμίου, δηλαδή, πριν από τις εκλογές του 1993 τη Νέα Δημοκρατία, που μας δέσμευε και οριοθετούσε τη θέση μας.
Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με εσάς. Γιατί πολλές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από την πλευρά μας, τις οποίες καταψηφίσατε και εκ των υστέρων προσεταιριστήκατε τα αγαθά τα οποία προέκυψαν από την εφαρμογή αυτών των νομοσχεδίων για την ελληνική κοινωνία στο χώρο της οικονομίας, της κοινωνίας, της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής. Πόσες φορές δεν αποχωρήσατε από την Αίθουσα; Πόσες φορές δεν αντιτάξατε την αρνητική ψήφο σας και εκ των υστέρων υιοθετήσατε την πολιτική, την οποία εμείς προτείναμε; Το τεκμήριο στη δημοκρατία, για το ποιος είναι αυτός που τελικά φαίνεται ότι έχει δίκιο, είναι η ψήφος του λαού. Γιατί εσείς αποδοκιμαστήκατε, ενώ εμείς επιδοκιμαστήκαμε και έχουμε την εμπιστοσύνη του λαού επί σειρά ετών, για να κυβερνούμε αυτόν τον τόπο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Αυτό που λέτε είναι καθεστωτική αντίληψη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Είναι καθεστωτική αντίληψη να αναφέρεται κανείς στην ψήφο του λαού; Έτσι αντιλαμβάνεστε εσείς την ψήφο του λαού;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Πιστεύετε ότι είστε μόνιμοι στην εξουσία, αλλά οι αλλαγές έρχονται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Δεν αντιλαμβάνεστε ότι υβρίζετε και υποβαθμίζετε τον ελληνικό λαό, όταν ταυτίζετε αυτό που εγώ αναφέρω ως ψήφο του λαού με αυτό που εσείς αντιλαμβάνεστε ως καθεστωτική αντίληψη; Η καθεστωτική αντίληψη, λοιπόν, είναι ταυτισμένη με την ελευθερία έκφρασης του ελληνικού λαού; Αυτό είναι το δικό σας δόγμα; Αυτό ομολογήσατε μόλις τώρα, προφανώς χωρίς να το αντιληφθείτε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η ψήφος του λαού δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Αυτά να τα πείτε στον ελληνικό λαό. Όχι σε μας. Μη λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο, κύριε Παυλόπουλε. Ήταν αρκετές δύο ώρες στις τελευταίες εκλογές του Απριλίου του 2000, για να δείξετε το πραγματικό σας πρόσωπο. Κατάλαβε ο ελληνικός λαός. Δεν θα σας δώσει άλλη ευκαιρία, γιατί δεν χρειάζεται να σας δώσει περισσότερο χρόνο, για να αντιληφθεί ποιο είναι το πραγματικό πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το προσωπείο που συστηματικά χρησιμοποιείτε ως παράταξη, για να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια οριακή πλειοψηφία πώς σας δίνει το δικαίωμα να συμπεριφέρεστε έτσι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, μη διακόπτετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ποια οριακή πλειοψηφία; Χωρίς δημοκρατία δεν κρατιέται η Κυβέρνηση. Και χωρίς μεγάλη αριθμητική διαφορά και υπεροχή ψήφων η κυβερνητική ηγεσία έχει αναδειχθεί σε μια μεγάλη δημοκρατία, όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α.. Ιδιαιτέρως εσείς, που είστε και καθηγητής της Νομικής Σχολής, γνωρίζετε πολύ καλά την αρχή της Πλειοψηφίας.
Είπατε ότι αναζητούμε συνενόχους. Δεν νιώθουμε ένοχοι για να αναζητούμε συνενόχους. Πρέπει να πω όμως ότι και εσείς δεν μπορεί να βελτιώσετε τη θέση σας, όσο και αν προσπαθείτε να γίνετε συνένοχοι, γιατί είστε ακριβώς ένοχοι. Είστε ένοχοι λιποταξίας! Γιατί λιποτακτείτε, φεύγετε, δεν είστε παρόντες, προκειμένου να συμβάλλετε στην αντιμετώπιση θεμάτων...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Την περίοδο 1990-1993 είπατε ένα "ναι";
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): ...τουλάχιστον θεμάτων τα οποία απασχολούν τους Έλληνες πολίτες και την ελληνική Βουλή.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε είπατε ένα "ναι" την περίοδο 1990-1993;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Από εκεί και πέρα, επειδή αποκαλέσατε το νομοσχέδιό μας "φρουτιέρα", επηρεασμένος προφανώς από τις καλοκαιρινές διαιτητικές συνήθειές σας, κύριε Παυλόπουλε...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από το Ρωμαϊκό Δίκαιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): ...πρέπει να σας πω...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το Ρωμαϊκό Δίκαιο το αγνοείτε, κύριε Υπουργέ!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ναι, ναι, κύριε Παυλόπουλε.
Πρέπει να σας πω ότι κατά τη δική μου εκδοχή είναι καλύτερη μια φρουτιέρα για τους αγρότες, η οποία μάλιστα είναι γεμάτη με ελληνικά προϊόντα, από μία κονσέρβα γεμάτη συντηρητικά, σαν αυτή την οποία προτείνετε εσείς με την πολιτική σας, πολιτική επιστροφής στο παρελθόν.
Αυτό αποδεικνύεται μεταξύ των άλλων και από το ότι επί των πέντε άρθρων, τα οποία άρθρα διάβασα και τα οποία εσείς καταψηφίζετε, δεν έχετε τίποτε να αντιτάξετε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Και σας καλώ να δηλώσετε, αν ποτέ γίνετε κυβέρνηση, στη θέση αυτών των άρθρων που καταψηφίζετε σήμερα...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Υπουργέ...
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): ... θα ρυθμίσετε αλλιώς τα πράγματα ή θα καταργήσετε τελείως αυτές τις διατάξεις;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως! Θα τα ρυθμίσουμε πολύ καλύτερα!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Παυλόπουλε, μέχρι τώρα πάντως, ενώ τελειώνει η συζήτηση επί των άρθρων αυτών, δεν είπατε τίποτα. Αυτό δείχνει είτε ότι δεν έχετε θέσεις είτε ότι έχετε, αλλά θέλετε να τις αποκρύψετε από τον ελληνικό λαό. Και τα δύο είναι σε βάρος σας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Καλώς, καλώς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, φαίνεται ότι προσχωρεί πλήρως στη σχολή των Δολιανών παρ' ότι Αρκάς!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ. Να μην γράφεται τίποτε από τις διακοπές στα Πρακτικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Πάντως πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας ότι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα σήμερα η συζήτηση ήταν υψηλού επιπέδου. 'Oχι υψηλών τόνων, υψηλού επιπέδου. Είχε ρητά στην αρχαία ελληνική γλώσσα, στη νεοελληνική γλώσσα, είχε ψαλμούς, είχε λογοπαίγνια.
Ορίστε, κύριε Τσερτικίδη.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΣΕΡΤΙΚΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να πετύχει με την κατάθεση του νομοσχεδίου αυτού; Κατά την άποψή μου, επιχειρεί να πετύχει κυρίως δύο στόχους.
Ο πρώτος στόχος είναι να βελτιώσει, να αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των αγροτών. Και αυτό, κατά την άποψή μου, το πετυχαίνει, διότι η συμμετοχή σε εκδρομές, σε ταξίδια, το να πάνε στο θέατρο, στον κινηματογράφο ή το να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις για την ενημέρωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα αυτά συμβάλλουν στο να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των αγροτών. Και βέβαια, αυτή η κοινωνική δομή που το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση προωθεί με το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, δηλαδή έναν εφάμιλλο οργανισμό με την Εργατική Εστία, η οποία προσέφερε πάρα πολλά στο παρελθόν, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μια θετική παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο δεύτερος στόχος του νομοσχεδίου, κατά την άποψή μου πάντα, είναι να δώσει λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες αγρότες, όπως ο τρόπος λειτουργίας του ΟΓΑ, η έγκαιρη απονομή των συντάξεων. Αυτό βέβαια προκύπτει από την αναδιανομή των θέσεων και τις προσλήψεις που γίνονται στον ΟΓΑ. Ο επακριβής προσδιορισμός της έννοιας του κυρίου επαγγέλματος του αγρότη είναι κάτι ακόμη που δρομολογείται με αυτό το νομοσχέδιο. Λύνει επίσης μία σειρά από θέματα που απασχολούν τους εποχικά απασχολούμενους αγρότες τις αγροτικές επιχειρήσεις. Και λύνει και μία σειρά από άλλα θέματα.
Διαφωνεί άραγε κανείς σε αυτήν την Αίθουσα ότι σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να δώσουμε λύση; Τι είπαν όμως οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και χθες και σήμερα για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου; Δεν είπαν απολύτως τίποτε! Μίλησαν για όλα, εκτός από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Ακούσαμε πολλά περίεργα σε αυτή την Αίθουσα. Μίλησαν για τους συνεταιρισμούς, μίλησαν για τον ΕΛΓΑ, για τα ΠΣΕΑ, για το βαμβάκι. Αλήθεια, τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα;
Είπαν επίσης οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει λύση στο αγροτικό πρόβλημα.
Μα έχει καμία σχέση το νομοσχέδιο αυτό με το αγροτικό πρόβλημα; Τι δουλειά έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τα θέματα που έθιξαν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας;
Κύριε Πρόεδρε, θέλω επίσης να επισημάνω κάποιες φράσεις που ειπώθηκαν χθες από τον κ. Παυλόπουλο. Σε ορισμένες βέβαια απάντησε πριν από λίγο ο Υπουργός. Ο κ. Παυλόπουλος είπε το εξής φοβερό: 'Oτι εξαπατούμε τους αγρότες προωθώντας για ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο. Μα είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, να εξαπατούμε τους αγρότες; Δηλαδή, η σύσταση του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας είναι εξαπάτηση όταν τους δίνεις τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους;
Ο κ. Παυλόπουλος ονόμασε χθες το νόμο "φρουτιέρα" γιατί έχει και άλλες διατάξεις. Μα, αυτές οι διατάξεις, κύριε Πρόεδρε, δεν προωθούν τα προβλήματα ή και τα συμφέροντα των αγροτών; Τέλος ισχυρίστηκαν ότι δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό, διότι τότε θα συμμετέχουν και αυτοί σε μια διαδικασία από την οποία θα θεωρηθούν συνένοχοι, αφού θα προωθήσουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Κύριε Παυλόπουλε, εμείς θα προωθούμε τέτοιες πρωτοβουλίες και ας μας αποκαλείτε εσείς ενόχους. Με την έννοια αυτή θέλουμε να είμαστε ένοχοι.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κοντός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μας κάνει εντύπωση το ότι εξεπλάγη ο κύριος Υπουργός από το γεγονός πως εμείς δεν ψηφίσαμε ούτε και το πρώτο άρθρο που αναφέρεται στη δημιουργία της Αγροτικής Εστίας, παρά το ότι εμείς επανειλημμένα είπαμε ότι συμφωνούμε ως προς αυτή την ιδέα.
Θα έπρεπε να εκπλαγείτε αν ψηφίζαμε, διότι προσπαθήσαμε να σας πείσουμε ότι ο θεσμός αυτός δεν μπορεί, σύμφωνα με τα υπόλοιπα άρθρα, να προχωρήσει. Και βέβαια το να εισάγεις ένα θεσμό ο οποίος αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να προχωρήσει -θέλοντας να δώσω και μια απάντηση στον κύριο συνάδελφο- αυτό θεωρούμε ότι εξαπατά τους αγρότες. Μιλήσαμε για τους πόρους και είπαμε ότι είναι ανεπαρκείς. Ο κύριος Υπουργός είπε ότι είναι επαρκείς.
Θα σας διαβάσω τι λέει η Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή. Αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της ότι: "Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων κατά τα πρώτα χρόνια θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ασφαλισμένων που θα υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών. Ως εκ τούτου η ΟΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μία πρώτη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανή να στηρίξει τις ανάγκες του λογαριασμού". Αυτά λέει η Διαχειριστική Επιτροπή.
Αυτό λέμε και εμείς. Ήταν η πρότασή μας, την οποία δεν δεχθήκατε. Είπαμε ότι πολύ σωστά τελικά αποφασίσατε να μπει μέσα η ΣΥΔΑΣΕ. Ακούστε όμως τι λέει η ΟΚΕ στο θέμα της διαχείρισης. Στο παρόν άρθρο ορίζεται ότι o πρόεδρος και τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής και οι αναπληρωτές τους διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Η ΟΚΕ φρονεί ότι πρέπει να προβλεφθεί ρητά στο νόμο ότι ο διορισμός των εκπροσώπων των οργανώσεων θα γίνεται μετά από πρόταση των οργανώσεων που συμμετέχουν στη Διαχειριστική Επιτροπή.
Γιατί δεν το αλλάξατε αυτό; Αντί για διορισμό, να υποδεικνύουν οι ίδιοι οι αγρότες ποιοι θα τους εκπροσωπούν στη Διαχειριστική Επιτροπή. Είναι κάτι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο δεν κάνατε. Και όσον αφορά τη Διαχειριστική Επιτροπή, την πλειοψηφία τελικά δεν την έχουν οι αγρότες, οι οποίοι συνεισφέρουν κατά 50%. Άρα δεν αποφασίζουν οι αγρότες κατά πλειοψηφία πού θα διοχετευθούν οι πιστώσεις της Αγροτικής Εστίας. Γι' αυτό και δεν ψηφίσαμε το άρθρο αυτό, παρότι συμφωνούμε με το ότι συμπεριλαμβάνεται στην Διαχειριστική Επιτροπή και εκπρόσωπος της ΣΥΔΑΣΕ.
Θέλω να σας πω επίσης, όσον αφορά αυτό που είπατε για την ιδιαίτερη ευαισθησία που δείχνει η Κυβέρνησή σας για τον αγροτικό κόσμο. Το ποιος έχει και το ποιος δεν έχει ευαισθησία αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αγρότες. Αυτή η ιδιαίτερη ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι που οδηγεί τους αγρότες σε απόγνωση σε οικονομική καταστροφή, στους δρόμους.
Τελειώνοντας, θέλω να πω ότι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι γιατί προσπαθήσαμε να σας πείσουμε ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε τα θεμέλια του νέου θεσμού. Δυστυχώς σε αυτό δεν μας ακούσατε και δεν μας ακολουθήσατε. Και εσείς είσθε αυτοί που τελικά μας οδηγήσατε στο να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Καρασμάνης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προσπαθεί να "χρυσώσει το χάπι". Προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι δήθεν νοιάζεται για τον Έλληνα αγρότη. Η προχειρότητα όμως και η βιασύνη της Κυβέρνησης είναι και πάλι προφανής. Δημιουργείτε έναν φορέα ο οποίος βρίσκεται στο κενό, χωρίς ουσιαστικούς πόρους, χωρίς καθαρούς στόχους, σκοπούς και μηχανισμούς.
Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Προβλέπετε ετήσια έσοδα της τάξεως των επτάμισι δισεκατομμυρίων μείον τα λειτουργικά έξοδα, τα οποία υπολογίζονται στο ενάμισι με δύο δισεκατομμύρια. Δηλαδή, αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο το εξευτελιστικό ποσό των τεσσάρων χιλιάδων δραχμών. Λυπάμαι διότι η Κυβέρνηση αυταπατάται, εάν νομίζει ότι με τέτοια αστεία ποσά θα μπορέσει να πετύχει έστω κι ένα μικρό, ένα ελάχιστο μέρος από όσα υπόσχεται με αυτό το νομοσχέδιο. Και από την άλλη πλευρά λέτε ότι μας κάνετε χάρη και ζητάτε να ψηφίσουμε για το γεγονός ότι βάζετε τη ΣΥΔΑΣΕ μέσα στη Διαχειριστική Επιτροπή. Για όνομα του Θεού, κύριε Υπουργέ! Η ΣΥΔΑΣΕ λειτουργεί νομότυπα βάσει του ν. 1361/1983 και μετέχει σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Όχι νομότυπα. Νόμιμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ:...και απορώ πώς στο σχέδιο νόμου την είχατε έξω τη ΣΥΔΑΣΕ και έρχεστε τώρα και τη βάζετε και ζητάτε από μας να κάνουμε αυτή τη χάρη, σώνει και καλά να ψηφίσουμε αυτό το άρθρο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): (Δεν ακούστηκε).
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Γιατί; Ήταν στο σχέδιο νόμου; Δεν τη βάζετε τώρα; Δεν λειτουργεί νόμιμα;
Κύριε Υπουργέ, εδώ έχω το ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής των συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι θέτουν δύο τρία αιτήματα πέρα από την ψήφιση της Αγροτικής Εστίας. Ζητούν την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του ΕΚΑΣ , το οποίο δικαιούνται σύμφωνα με το νόμο και το έχουμε θέσει κατ΄ επανάληψη και στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Αφού η σύνταξή τους είναι βοήθημα ολόκληρο. Το ΕΚΑΣ δίνεται μόνο στα κύρια ταμεία, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Και από εκεί και πέρα αυτές οι ανισορροπίες...Πώς είπατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Στα κύρια ταμεία δίνεται το ΕΚΑΣ. Αυτή τη στιγμή οι 52.000 που παίρνουν οι αγρότες είναι βοήθημα, δεν είναι σύνταξη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Κάνετε λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Εσείς κάνετε λάθος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Πέρα από το γεγονός ότι ο αγρότης πληρώνει εισφορές από το 1987. Διότι η προηγούμενη ηγεσία αυτό επικαλούνταν, ότι δεν πλήρωσε ποτέ εισφορές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): 'Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Από το 1996 είναι ταμείο κύριας ασφάλισης. Μην κάνετε λάθος. Μην το λέτε αυτό πια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Από εκεί και πέρα, είναι δικαιούχος στα πλαίσια ισονομίας και ισοπολιτείας. Εν ονόματι ποιας δικαιολογίας, ποιας σκοπιμότητας, δεν χορηγείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Να μας το πείτε.
Είπατε, κύριε Σπυρόπουλε, την άλλη φορά ότι δεν αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός. Αντέχει δηλαδή άλλες δαπάνες, άλλες σπατάλες, και δεν αντέχει να δοθεί το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Αν το είπε αυτό, έκανε λάθος και ο Υπουργός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Επίσης, δεν καταβάλλεται το Επίδομα Λουτροθεραπείας και Φυσικοθεραπείας. Το λέει το ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής. Το ζητούν. Ζητούν να χορηγείται επίδομα παραπληγίας- τετραπληγίας και σε όσους άλλους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται κατάκοιτοι στο κρεβάτι και ζητούν την αλλαγή του κανονισμού στη χορήγηση των συνταξιούχων.
Υπάρχει συγκεκριμένο παράδειγμα. Υπάρχει αγρότης ο οποίος έχει κάνει μεταμόσχευση ήπατος και αντί να έχει ολοκληρωτική, το 100% της σύνταξης, του δίνεται το 67%. Είναι δυνατόν αυτός ο αγρότης με μεταμόσχευση ήπατος να μπει στο χωράφι και να εργαστεί;
Κύριε Πρόεδρε, θα καταθέσω το ψήφισμα. Έχει όλα τα αιτήματα των συνταξιούχων.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Καρασμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν ψήφισμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Σκοπελίτης έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν ζήτησα το λόγο είναι για να δώσω μια απάντηση, παρόλο που ο κύριος συνάδελφος που ισχυρίστηκε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας κάνει μονάχα κριτική και δεν έχει θέσεις γύρω από τα συγκεκριμένα προβλήματα του συγκεκριμένου χώρου που αναφερόμαστε έχει φύγει από την Αίθουσα. 'Οποιος παρακολούθησε τη συζήτηση -μπορεί να ακούστηκαν πολλά γνωμικά, σοφιστείες κ.λ.π- θα διεπίστωσε ότι ήμασταν το μόνο κόμμα -όποιος θέλει ας προσφύγει και στα Πρακτικά- που έκανε συγκεκριμένη πρόταση πώς βλέπει την πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου και των αγροτών μας. Συγκεκριμένη πρόταση!
Και είδαμε πώς και από ποιους αναπτύσσεται αυτή η πρωτοβουλία, εγείραμε το ρόλο της αυτοδιοίκησης, των συνεταιρισμών κλπ. και δικαιούμαστε πραγματικά όταν έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση να χαρακτηρίζουμε, όπως χαρακτηρίσαμε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μεμφθήκατε τη Νέα Δημοκρατία από τη μια πλευρά για απουσία και από την άλλη για άρνηση. Ποιοι το λένε αυτό;
"Κοίτα ποιος μιλάει", για να χρησιμοποιήσω μια κινηματογραφική φράση, μέσα στο Κοινοβούλιο! Εκπρόσωπος Κυβέρνησης και κόμματος πρώτα-πρώτα που ήταν μονίμως, συλλήβδην, κατ' επάγγελμα και κατά συρροήν απόν από όλες τις μεγάλες επιλογές αυτού του τόπου! Απόντες από την ψήφιση του Συντάγματος, το οποίο επέτρεψε να έχουμε και την αγροτική πολιτική για την οποία μιλάμε! Απόντες από τη μεγάλη επιλογή της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ τότε, νυν Ευρωπαϊκή Ένωση!
Εσείς που όταν ψηφιζόταν εδώ μέσα το ασφαλιστικό, το 1990-1993, εκμεταλλευόμενοι τότε έναν άθλιο εκλογικό νόμο που έδωσε μόνο μία ψήφο στο 47% μιας παράταξης, κάνατε ασκήσεις ονομαστικών ψηφοφοριών για νομοσχέδια, τα οποία τελικά δεν πήρατε πίσω! Εσείς, οι μονίμως απόντες, μιλάτε για απουσία της Νέας Δημοκρατίας, γιατί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο κατ' επίφαση αποχώρησε, προκειμένου να δείξει ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στον εμπαιγμό του Έλληνα ασφαλισμένου!
Μιλάτε για άρνηση! Ποιοι; Εσείς! Εσείς που το 1990-1993 -δεν μιλάω για πριν από το 1981 που ποτέ δεν ψηφίσατε ούτε ένα νομοσχέδιο- όταν υποτίθεται ότι είχατε "κοινωνικοποιηθεί" από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν βρέθηκε ποτέ να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο! Πείτε μου το 1990-1993 -σας προκαλώ- πείτε μου ένα ναι που είπατε απέναντι στην παράταξη, η οποία και το καλοκαίρι ακόμα που πέρασε δύο νομοσχέδια τα ψήφισε!
Για να μη σας πω ότι, εν πάση περιπτώσει, χάρη σε αυτήν την παράταξη περάσατε και νομοσχέδια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που δεν θα τα περνάγατε μόνοι σας! Και μιλάτε για τη Νέα Δημοκρατία; Και μιλάτε για άρνηση; Τέλος πάντων θα μετατρέψω το "αιδώς Αργείοι" σε "αιδώς Αρκάδες".
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το θέμα που αφορά την αγροτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, θα το ξαναπώ και να το θυμάστε. Θα μου πείτε, σας παρακαλώ, ποιο ήταν το επίπεδο του Έλληνα αγρότη το 1990-1993 από πλευράς εισοδήματος και τι συμβαίνει σήμερα;
Μου είπατε προηγουμένως για το ζήτημα που αφορά την ψήφο του ελληνικού λαού. Βεβαίως η ψήφος του ελληνικού λαού εκλέγει τις κυβερνήσεις για να κυβερνούν. Αλλά η κυβέρνηση νομιμοποιείται έτσι για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει έναντι του Ελληνικού Λαού, έτσι με βάση εκείνα για τα οποία εκλέγεται. Η ψήφος του ελληνικού λαού δεν σημαίνει παραγραφή των σφαλμάτων! Αυτή είναι η διαφορά που δεν καταλάβατε ποτέ! Εσείς εκλάβατε ότι η ψήφος του ελληνικού λαού έσβηνε τα λάθη σας!
Αντιθέτως ο ελληνικός λαός σας έδωσε την ψήφο του για να εκπληρώσετε αυτά που του υποσχεθήκατε, πράγμα που δεν κάνατε! Δεν κάνατε τίποτα από όλα αυτά για την αγροτική πολιτική!
Πέραν δε τούτου προηγουμένως μίλησα για οριακή Πλειοψηφία. Φυσικά και σας επιτρέπει να κυβερνάτε, αλλά πρέπει να σας εξηγήσω ότι έχει και αυτή τη σημασία της. Διότι η αλαζονεία και η καθεστωτική νοοτροπία που εκφράζετε είναι αντιστρόφως ανάλογη της εμπιστοσύνης που σας έδειξε ο Ελληνικός Λαός.
Γιατί, εν πάση περιπτώσει, δεν μπορείτε να αγνοείτε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται η Πλειοψηφία έχει και αυτός τη σημασία του. Αυτή η παράταξη την οποία εκπροσωπώ έχει ένα τεράστιο ποσοστό στον ελληνικό λαό, που ελάχιστα υπολείπεται από αυτό που πήρατε. Και μπορεί μεν να κυβερνάτε, οφείλετε όμως να ακούσετε και τη φωνή της. Διότι αυτό σημαίνει δημοκρατία, να κυβερνάς δηλαδή, αλλά να δέχεσαι και τον έλεγχο.
Σε τι συνίσταται ο έλεγχος στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο; Σας είπα ότι είναι τρεις οι βασικές αντιρρήσεις. Πρώτα-πρώτα η ιεράρχηση.
Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., καταλάβετε ότι το "όχι" το δικό μας σημαίνει ότι έναντι των προβλημάτων του αγροτικού πληθυσμού σήμερα, έναντι των τεράστιων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο αγρότης, έναντι του ότι χειμάζεται, ότι το εισόδημά του έχει εξανεμισθεί, ότι υφίσταται τη ληστρική επιδρομή της Αγροτικής Τράπεζας και ότι τον εμπαίζει ο ΕΛ.Γ.Α., έναντι όλων αυτών των προβλημάτων, μας φέρνετε το Λογαριασμό της Αγροτικής Εστίας! Και μόνο η ιεράρχηση αυτή σημαίνει υποτίμηση του Έλληνα αγρότη, του αγώνα του, της αγωνίας του, του πόνου του, των προβλημάτων του.
Αυτό ακριβώς εμείς καταδικάζουμε με το να σας λέμε "όχι"!
Δεύτερο σημείο που θα ήθελα να θίξω είναι το εξής: Καθιερώνετε που καθιερώνετε το λογαριασμό, παραπέμπετε με μία υπουργική απόφαση στο μέλλον -στο άρθρο 1, παράγραφος 4- που δεν λέει απολύτως τίποτα σχετικά με το ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνετε!
Θεσμοθετείτε την υποχρέωση του λογαριασμού, αλλά δεν μας λέτε τίποτα για τα κριτήρια, σχετικά με το ποιοι θα πάρουν και τι θα πάρουν!
Μας ζητάτε "επιταγή εν λευκώ", αλλά δεν σας τη χορηγούμε, γιατί δεν είστε αξιόπιστοι, όπως έχετε αποδείξει στο παρελθόν!
Τέλος, θα ήθελα να πω ότι δεν προσφέρετε καμία απολύτως εγγύηση για το πώς θα καταβάλει -και αν θα καταβάλει- το ελληνικό δημόσιο το ποσό που του αναλογεί στη διμερή χρηματοδότηση του λογαριασμού!
Αν, μάλιστα, πάρουμε για παράδειγμα το πώς συμπεριφερθήκατε στο μέγιστο ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, της τριμερούς χρηματοδότησης -που στην κυριολεξία "τινάξατε στον αέρα" το ασφαλιστικό εξαιτίας της αναξιοπιστίας του ελληνικού δημοσίου που δεν κατέβαλε το ποσό του- πώς να σας εμπιστευτούμε γι' αυτό το θέμα;
Μάλιστα, βάζετε μέσα ότι η καταβολή θα γίνει ύστερα από πρόταση του ΟΓΑ και λέτε, επίσης, ότι δεν κάνουμε προτάσεις. Εγώ σας λέω το εξής: Βγάλτε τον όρο "πρόταση" και βάλτε τον όρο "γνώμη", για να μην εξαρτάται από αυτήν την πρόταση!
Όταν, λοιπόν, εισάγετε αυτά τα πράγματα, μας ρωτάτε γιατί λέμε όχι; Λέμε "όχι", γιατί δεν ανεχόμαστε τον εμπαιγμό του Έλληνα αγρότη! Αυτό το νομοσχέδιο είναι εμπαιγμός και πολιτική εξαπάτηση, την ευθύνη της οποίας έχετε στο ακέραιο και τώρα και στο μέλλον! Όσο για το τι θα κάνουμε εμείς, θα το δείτε στο πρόγραμμά μας!
Πάντως, ένα πράγμα θέλω να σας πω: Τέτοια ιεράρχηση δεν πρόκειται να κάνουμε και, εν πάση περιπτώσει, όταν αναλάβουμε την υποχρέωση να έχουμε Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας, τότε θα λέμε ποιοι δικαιούνται και τι δικαιούνται μέσα στο νομοσχέδιο και δεν θα παραπέμπουμε σε κανονιστικές αποφάσεις, έναντι των οποίων μάλιστα δεν υπάρχει καν ουσιαστική δικαστική προστασία!
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Καστανίδης έχει το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ μερικά δευτερόλεπτα, για να κάνω ένα γενικό σχόλιο.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη διάρκεια της μεταπολίτευσης υπήρξε παντελώς απόν από τους εθνικούς στόχους και τις εθνικές επιλογές. Υποθέτω ότι εννοεί ότι όλες οι εθνικές επιλογές έγιναν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γιατί προφανώς υπήρξαν κάποιες εθνικές επιλογές για την πορεία της χώρας.
Εάν, λοιπόν, αυτό εννοεί, τότε λυπούμαι, γιατί είναι "μοναχικός ποδηλάτης" σ' αυτόν τον τόπο, διότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων φαίνεται ότι δεν αντελήφθησαν τον ισχυρισμό του κ. Παυλόπουλου και επί είκοσι χρόνια -αν δεν με απατάει η μνήμη μου- εξακολουθεί να ψηφίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Mε τον νόμο Κουτσόγιωργα!
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Συνεπώς, θα έλεγα ότι είναι καλό να δείχνουμε μεγαλύτερο σεβασμό στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού!
Προσθέτω και το εξής: Δεν ζητήσαμε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε να μας δώσει "λευκές επιταγές" ούτε να μας εμπιστευτεί. Αυτό που ζητάμε πεισμόνως και μονίμως από τη Νέα Δημοκρατία είναι να συμφιλιωθεί με την αλήθεια!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, μετά και την τρίτη ομιλία του κ. Παυλόπουλου, δεν κατέστη δυνατόν σ' εμένα, τουλάχιστον, να γνωρίζω ποιες είναι οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας επί των άρθρων που συζητούμε και ψηφίζουμε.
Τα άρθρα είναι συγκεκριμένα, έχουν τίτλο και περιεχόμενο. Ρώτησα, λοιπόν, τη Νέα Δημοκρατία, κατά πρώτον, αν τα ψηφίζει -η απάντηση είναι "όχι"- και, δεύτερον, στην περίπτωση που γίνει κυβέρνηση, αν στη θέση του περιεχομένου αυτών των άρθρων θα περιλάβει άλλες διατάξεις ή θα καταργήσει αυτά τα άρθρα και το περιεχόμενό τους, ώστε να μην υφίστανται πλέον.
Απάντηση, όμως, για όλα αυτά δεν πήραμε, γιατί αν η Νέα Δημοκρατία ήταν πράγματι υπεύθυνη και είχε θέσεις, θα μπορούσε να πει "κύριοι ψηφίζουμε και αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε και εμείς, όταν γίνουμε κυβέρνηση" ή να πει "κύριοι δεν ψηφίζουμε και, όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα ακολουθήσουμε αυτήν την πολιτική" ή να πει "κύριοι δεν ψηφίζουμε και, όταν γίνουμε κυβέρνηση, θα καταργήσουμε αυτά τα πέντε άρθρα και δεν θα υπάρχει αντίστοιχη πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα"!
Ακούσατε εσείς ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας επί του συγκεκριμένου ερωτήματος; Περί άλλα τύρβασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, αγνοώντας κάτι που αποτελεί ιστορικά βεβαιωμένη πραγματικότητα, ότι δηλαδή, αν η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση που βρίσκεται σήμερα -να είναι η εικοστή τέταρτη χώρα μεταξύ των εκατόν εβδομήντα τριών κρατών -μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το οφείλει κατά κύριο λόγο στις πολιτικές δυνάμεις και, κυρίως, στην Κυβέρνηση του τόπου.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για την ανάπτυξη μιλάτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Η χώρα μας βρίσκεται στην εικοστή τέταρτη θέση, όσον αφορά στο δείκτη ανάπτυξης. Αφού, μάλιστα, με προκαλείτε, τότε σας απαντώ το εξής: Στην πρώτη θέση βρίσκεται, όσον αφορά στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, την ώρα που εσείς μας κατηγορείτε ότι έχουμε καθεστωτική αντίληψη!
Αυτή η Κυβέρνηση οδήγησε την Ελλάδα στο να βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των εκατόν εβδομήντα τριών κρατών - μελών του ΟΗΕ, όσον αφορά στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων στην ελληνική κοινωνία.
Δεν είναι μόνο η εικοστή τέταρτη θέση, αλλά είναι και η πρώτη θέση όσον αφορά την ποιότητα και το επίπεδο της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αυτό λέει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη διαφθορά θα μας πείτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Μη στρέφεσθε εναντίον της χώρας σας, ακόμα και όταν κάποιος τρίτος αξιόπιστος ελεγκτής και αξιολογητής θέλει κάτι καλό να πει για την Ελλάδα. Γιατί δεν το παραδέχεσθε;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς στρέφεσθε εναντίον της χώρας και έχετε αμαυρώσει το μέλλον της.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Ενώ είσθε καθηγητής της Νομικής, τα νομικά σας, αφού με προκαλείτε ακόμα περισσότερο, σας λέω ότι θα έπρεπε να σας κάνουν πιο προσεκτικό, όταν κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι περιλαμβάνει διάταξη για τη λειτουργία του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ, όταν προηγηθεί η πρόταση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργανισμού.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για την καταβολή θα μας πείτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Γνωρίζετε πως ο,τιδήποτε αφορά την καταβολή οικονομικών ποσών του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να διεκπεραιωθεί και να αποδοθούν τα ποσά του προϋπολογισμού βάσει μόνο πραγματικών στοιχείων, τα οποία προκύπτουν από τους δηλ. "ενήμερους ασφαλιστικά" αγρότες.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Χωρίς πρόταση μπορεί να γίνει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Με την πρόταση. Μόνο έτσι μπορεί ο προϋπολογισμός να αποδεσμεύσει ποσά για τέτοιους σκοπούς. Πρέπει να προϋπάρξει πρόταση.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν χρειάζεται. Η απόφαση του Υπουργού αρκεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Μα πρέπει από κάπου να πιστοποιείται ποιοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι αγρότες, προκειμένου να αποδίδονται τα ποσά.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο νόμος μπορεί να το λέει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Μα, αυτά θα προκύψουν από στοιχεία του ΟΓΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, κύριε Παυλόπουλε. Θα πείσετε τον Υπουργό ή θα πείσει ο Υπουργός εσάς; Υπάρχει λόγος να υπάρχει τέτοια αντιδικία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Έτσι και αλλιώς η συνέργια του ΟΓΑ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαία. Αυτό σας λέω. Εσείς λέτε -αν αυτό είναι πραγματικά επίπεδο Αντιπολίτευσης- ότι ο κομματικώς ελεγχόμενος ΟΓΑ είναι αυτός, ο οποίος θα οδηγήσει σε αναστολή ή στις ελληνικές καλένδες την ισχύ των διατάξεων για τη λειτουργία αυτού του νέου θεσμού. Αν είναι δυνατόν!
Το ίδιο μπορείτε να πείτε κάλλιστα για τον Υπουργό της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μου κάνει εντύπωση -και είναι λίγο οξύμωρο- να θεωρείτε τον Υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που είναι στον πυρήνα της κομματικής δομής και εξουσίας του ΠΑΣΟΚ, περισσότερο φερέγγυο από ένα διοικητή οργανισμού, που στην τελευταία ανάλυση μπορεί να βρίσκεται στην περιφέρεια. Αυτό δείχνει σε ποιες αντιφάσεις πέφτετε, όταν δεν έχετε μία σαφή πολιτική θέση να αναδείξετε.
Μπορώ να πω πάρα πολλά για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας σ' αυτήν την ιστορική διαδρομή των τελευταίων χρόνων. Είναι μία παράταξη απούσα από τις μεγάλες επιλογές, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεσθε. Αυτό επαναλαμβάνω ότι αποτελεί ιστορική πραγματικότητα καταγεγραμμένη στο απώτερο και στο πρόσφατο παρελθόν.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, εμείς σήμερα φέρνουμε στους αγρότες μέσω του Ελληνικού Κοινοβουλίου το Λογαριασμό Αγροτικής Εστίας. Ο ελληνικός λαός θα σας φέρει το λογαριασμό του κόστους της λιποταξίας σας την ημέρα των εκλογών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε, κύριε Παυλόπουλε, έχετε το λόγο.
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΒΑΡΔΙΚΟΣ: Για τεταρτολογία;
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι. Είναι τριτολογία. Πρέπει να μάθετε και λίγη αριθμητική.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Θα μας πείτε πόσο ήταν τα επιτόκια των αγροτικών δανείων την περίοδο 1990-1993;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Κουρουμπλή, σας παρακαλώ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουρουμπλή, θα σας πω ότι το λάδι επί Μητσοτάκη είχε 1200 δραχμές και τώρα οδηγήσατε εκεί που οδηγήσατε τον Έλληνα αγρότη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Παυλόπουλε, σας παρακαλώ. Έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Θα μας πείτε πόσο ήταν τα επιτόκια των αγροτικών δανείων την περίοδο 1990-1993;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Κουρουμπλή. Μη γράφετε τίποτε από τις διακοπές.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκεί που την οδήγησαν τα πανωτόκια της Κυβέρνησης Σημίτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Σας παρακαλώ, κύριε Κουρουμπλή.
Κύριε Παυλόπουλε, σας δίνω το λόγο για δύο λεπτά και σας παρακαλώ να μιλήσετε επί του νομοσχεδίου.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ:...
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα-πρώτα, πρέπει να ρωτήσω τον κύριο Υπουργό, πού ήταν το ΠΑΣΟΚ όταν ψηφίζονταν το Σύνταγμα, η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ και τα μεγάλα νομοσχέδια, με τα οποία πορεύεται ο τόπος. Είπε προηγουμένως ότι είναι υπερήφανος για τη χώρα, ότι είναι μεταξύ των είκοσι πέντε πρώτων χωρών σε επίπεδο ανάπτυξης και ότι κατέχει μία θέση σημαντικότατη, την πρώτη, σε επίπεδο δημοκρατικής ευαισθησίας και δημοκρατικών θεσμών.
Χαίρομαι, γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί εδραιώθηκαν σ' αυτόν τον τόπο από τη Νέα Δημοκρατία μετά τη Μεταπολίτευση. Και από εκεί ακριβώς ξεκίνησε η πορεία που έχουμε σήμερα, η πιο ομαλή, η πιο σημαντική δημοκρατική πορεία. Βεβαίως, όλοι συνέβαλαν, αλλά ποιος την ξεκίνησε, όταν την εποχή εκείνη κάποιοι μιλούσαν για "αλλαγή φρουράς;"
Δεύτερον, μιλήσατε για το δείκτη ανάπτυξης. Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε καταλάβει ότι υψηλό δείκτη ανάπτυξης έχουν οι χώρες που τρέχουν να φθάσουν τις άλλες; Πήρατε αυτόν το δείκτη και δεν μας είπατε το εξής: Σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Ιουλίου του 2002 της "EUROSTAT", της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρώπης , είμαστε οι τελευταίοι στην ευημερία, που είναι ένας σημαντικός δείκτης, ο σημαντικότερος. Είμαστε πίσω ακόμα και από χώρες υπό ένταξη, όπως η Κύπρος και η Σλοβενία, ναι ή όχι; Είμαστε οι τελευταίοι των δεκαπέντε και εικοστοί στην Ευρώπη, ναι ή όχι; Είναι αλήθεια ότι πέντε χώρες, που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης, μας έχουν ξεπεράσει, ναι ή όχι; Μπήκαμε τελευταίοι και ουραγοί σε ό,τι αφορά την είσοδό μας στην Ευρωζώνη, ναι ή όχι; Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία πορεία ουσιαστικής σύγκλισης, αλλά κάνουμε βήματα ονομαστικής σύγκλισης μόνο, ναι ή όχι; Η διαφθορά αυτή τη στιγμή μαστίζει την ελληνική δημόσια διοίκηση και είμαστε διεθνώς υπόλογοι για τη θέση που κατέχουμε, ναι ή όχι; Το δημόσιο χρέος της χώρας είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ό,τι αφορά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ναι ή όχι; Η ανεργία στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη που υπάρχει στην Ευρώπη πλην της Ισπανίας, στην οποία η ανεργία κατέρχεται με γρήγορους ρυθμούς, ναι ή όχι; Ο πληθωρισμός μας είναι διπλάσιος από εκείνον της Ευρωζώνης, ναι ή όχι;
Δεν είναι "επιτεύγματά" σας αυτά; Γιατί τα κρύβετε; Αυτή είναι η πραγματικότητα, είτε το θέλετε είτε όχι. Αν εσείς θέλετε να προκαταλαμβάνετε τη βούληση του ελληνικού λαού, αυτό είναι δικό σας θέμα. Σας θυμίζω μόνο ένα πράγμα: 'Οτι θα κριθούμε όλοι στις εκλογές, αλλά κυρίως κρινόμαστε για το πώς έχουμε συμβάλει στην πορεία αυτού του τόπου. Είτε το θέλετε, είτε όχι, ο ελληνικός λαός δεν θα σας επιτρέψει να παραχαράξετε πολιτικά την προσφορά των πολιτικών δυνάμεων.
Εμείς αναγνωρίσαμε ό,τι ακριβώς συνεισέφερε ο καθένας. Και αυτή είναι η μεγάλη συμβολή αυτή της παράταξης. Εμείς δεν ακολουθήσαμε τη συμφωνία των Δολιανών και δεν χαράξαμε διαχωριστικές γραμμές. Εγώ ειλικρινά σας λέω ότι πίστευα πως ορισμένοι από εσάς στην Κυβέρνηση δεν ακολούθησαν αυτήν τη γραμμή, αφού το μέλλον του τόπου άλλα επιβάλει.
Κύριε Ρέππα, μην προσπαθείτε να μπείτε σ' αυτήν την γραμμή, δεν σας ταιριάζει, από την εποχή μάλιστα που ήσασταν εκπρόσωπος Τύπου αυτής της Κυβέρνησης. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο χειριστήκατε πολλά πράγματα. Μην προσπαθείτε να δικαιολογήσετε πράγματα που δεν δικαιολογούνται. Μην προσπαθείτε να φιμώσετε την Αξιωματική Αντιπολίτευση από μία κριτική που πρέπει να κάνει εν ονόματι του συμφέροντος του ελληνικού λαού και του 'Ελληνα αγρότη.
Ξέρετε ότι αυτό που φέρνετε στη Βουλή είναι ένα απλό επικοινωνιακό τρικ, για να γλιτώσετε την κυβέρνησή σας από τα λάθη που έχει κάνει και από την πλήρη έλλειψη πολιτικής που τη διακρίνει. Αυτό, όμως, δεν σας νομιμοποιεί να μας επιβάλλετε να ψηφίζουμε αυτά τα πράγματα.
Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο. Μπορείτε να μου πείτε αν στο αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπήρχε προεκλογικά αυτός ο περίφημος Λογαριασμός της Αγροτικής Εστίας, για να ξέρουμε πραγματικά αν αποτελεί μια τόσο σημαντική προεκλογική υπόσχεση που εκπληρώνετε, ή αν απλώς αποτελεί ένα εφεύρημα που προσπαθήσατε να διαμορφώσετε, για να δικαιολογήσετε την απουσία αγροτικής πολιτικής;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Ρέππας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, για μια ακόμα φορά επισημαίνω ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν αξιοποίησε το χρόνο που είχε στη διάθεσή του. Αν του χρειάζεται, παρακαλώ να του παραχωρηθεί και άλλος χρόνος, προκειμένου να μας διαφωτίσει ποιες είναι οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας επί των πέντε άρθρων που συζητούμε και τα οποία ή ψηφίζουμε ή δεν ψηφίζουμε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν υπάρχουν άρθρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Παυλόπουλε, έτσι υποτιμάτε και τον εαυτό σας και το κόμμα σας, συμμετέχοντας σε μία συζήτηση επί άρθρων που λέτε ότι είναι ανύπαρκτα. Αυτό, όμως, έχει μικρότερη σημασία σε σχέση με τη σημασία που έχει το ότι η στάση σας αυτή είναι υποτιμητική για τη Βουλή, την οποία εμφανίζετε επί δύο μέρες να συνεδριάζει και να συζητά επί ανύπαρκτων διατάξεων.
Κατά τα άλλα, εγώ τίμησα όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είπα ότι σ' αυτήν την πορεία των είκοσι τελευταίων ετών όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν τη δική τους συμβολή, αλλά ότι κυρίως η κυβέρνηση του τόπου συμβάλει στην πορεία των εξελίξεων.
Όταν εσείς εκφράζετε χαρά για το ότι είμαστε στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου όσον αφορά στο επίπεδο και στην ποιότητα της λειτουργίας της δημοκρατίας, αντιλαμβάνεστε πως αντιφάσκετε με αυτό που καθημερινά εσείς και οι συνάδελφοί σας προσπαθείτε με τη διαβουκόληση της κοινής γνώμης να πείτε στον ελληνικό λαό, ότι εδώ έχουμε μία συμπεριφορά της Κυβέρνησης που είναι αυταρχική και καθεστωτική. Όλα αυτά λέγονται σε μία χώρα, όπου λειτουργεί η δημοκρατία και όπου αυτό το επίτευγμα αναγνωρίζεται διεθνώς, χάρη και στην πολιτική της Κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα μπορούμε να αναφερθούμε σε πολλούς δείκτες. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ποια είναι η απόσταση που διανύσαμε. Σε συμπυκνωμένο χρόνο διανύσαμε μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική απόσταση για να καλύψουμε τη διαφορά που μας χώριζε από άλλες ανεπτυγμένες χώρες, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεπτυγμένες και πλέον προηγμένες χώρες.
Εγώ επικαλούμαι τα στοιχεία της "eurostat", που και σεις επικαλεστήκατε όσον αφορά τις δαπάνες κοινωνικής πολιτικής. Το 1993 είμαστε μακράν η τελευταία χώρα μεταξύ όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα δαπανούμε περισσότερο από το ένα τέταρτο του ΑΕΠ για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι -η "eurostat" το λέει αυτό- μεταξύ όλων των χωρών του λεγόμενου ευρωπαϊκού νότου, (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία). Πρώτη είναι η Ελλάδα. Να μια πρόοδος που έγινε.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κατά τα άλλα αυτό επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο ότι πράγματι εμείς πήραμε μια βαλκανική χώρα στην Ευρώπη και δημιουργήσαμε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια. Αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της πολιτικής μας και είμαστε περήφανοι γι αυτό, γιατί αυτό έχει αντίκρυσμα στην καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη ο οποίος το αναγνώρισε πολλές φορές μέχρι τώρα, είχε την ευκαιρία να εκδηλώσει αυτήν την αναγνώριση και πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και στο μέλλον.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα τoυ ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση...
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, αλλά ζήτησα λίγο πριν το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Δεν πρόσεξα, κύριε Καστανίδη και με συγχωρείτε. Ορίστε έχετε το λόγο. Πάντως όμως να μην ανακατευτούμε με στατιστικά στοιχεία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αυτό θα ήθελα ακριβώς να επισημάνω κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, μαζί σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η στατιστική είναι η διαστροφή της πολιτικής.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Γι αυτό και αρκούμαι σε μια διαπίστωση.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, οι πολιτικοί πρέπει να είναι περήφανοι για τον τόπο τους. Οφείλουν δε να είναι περήφανοι για το έργο που προσφέρει το κόμμα τους αλλά και οι ίδιοι. Όταν όμως ένας πολιτικός μετά πάθους επιχειρεί να αναδείξει τη μοναδικότητα της προσφοράς του ή της προσφοράς του κόμματός του, αυτό σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι είτε δεν την αντελήφθησαν είτε την αρνούνται. 'Oσοι αντιθέτως είναι βέβαιοι για την προσφορά τους και κυρίως για την προσφορά του κόμματός τους, τότε σε αυτήν την περίπτωση συνήθως είναι σεμνοί και κυρίως και πρώτα από όλα αναγνωρίζουν τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων στην δημιουργία και στην πρόοδο ενός τόπου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητος των άρθρων 1 έως 5 και προχωρούμε στην ψήφισή τους κεχωρισμένως.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το άρθρο 1 έγινε δεκτό, ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2, ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το άρθρο 2 έγινε δεκτό, ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το άρθρο 3 έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το άρθρο 4 έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς το άρθρο 5 έγινε δεκτό, ως έχει, κατά πλειοψηφία.
Στο σημείο αυτό, κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 23.02' , λύεται η συνεδρίαση για αύριο, ημέρα Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002 και ώρα 10.30', με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: "Σύσταση Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας και άλλες διατάξεις", σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
8
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 27-8-2002 ΣΕΛ.
PDF:
syn08-27-02.pdf
Επιστροφή