ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΜΕ΄ 15/01/2010

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ΄
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 15 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.12΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΑΪΤΣΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Άγγελο Μανωλάκη, Βουλευτή Κορινθίας, τα εξής:
H Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κυρία Ροδούλα Ζήση κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών και Ποντίων Δήμου Φερών «ΑΛΥΤΡΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Καισαρείας και Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, στο Βελεστίνο Μαγνησίας.
Ο Βουλευτής Ηλείας κ. Γεώργιος Κοντογιάννης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημοσυνεταιριστική Ιχθυοτροφική Εταιρεία Λεχαινών Κοτύχι Α.Ε. ζητεί τη διενέργεια αυτοψίας και την ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία στη Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου Λεχαινών Ηλείας.
Οι Βουλευτές κ. Σταύρος Σκοπελίτης και κυρία Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Κυκλάδων ζητεί να θεσμοθετηθεί η δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά του εθελοντικού αίματος των αιμοδοτικών οργανώσεων του Νομού.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Δύμης Αχαΐας ζητεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της αγροτικής του οδοποιίας.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχαήλ Παντούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο Βουλευτής Κιλκίς κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Επιτροπή Νομού Κιλκίς του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητεί την άμεση στελέχωση και λειτουργία ανεξάρτητου γραφείου ΤΣΜΕΔΕ στο Κιλκίς.
Οι Βουλευτές κύριοι Νικόλαος Καραθανασόπουλος και Νικόλαος Μωραΐτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Ξυλοκάστρου Κορινθίας ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των κατοικιών και των δρόμων του παραλιακού μετώπου της περιοχής του από το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών του Νομού Κορινθίας.

(ML)
(1PE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο των επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 18 Ιανουαρίου 2010.
Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου
1. Η με αριθμό 269/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την τροφοδότηση των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Τρίπολης με φυσικό αέριο κ.λπ.
2. Η με αριθμό 275/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την παρακράτηση από την επιδότηση των δικαιούχων αγροτών κ.λπ.
3. Η με αριθμό 287/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τους συμβασιούχους και εργαζόμενους στα προγράμματα stage κ.λπ..
4. Η με αριθμό 280/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ιωάννη Κοραντή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κ.λπ..
5. Η με αριθμό 284/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την εξαγγελία του Υπουργού από το Λονδίνο για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δις ευρώ κ.λπ.
Επίκαιρες ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 261/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα, τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων κ.λπ..
2. Η με αριθμό 286/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την μόλυνση του Αργολικού κάμπου από επικίνδυνα απόβλητα κ.λπ..
3.Η με αριθμό 281/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη, προς τις Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την τροποποίηση του Ν. 3170/03 για την προστασία και την ευημερία ζώων συντροφιάς κ.λπ..

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Κατ’ αρχήν, πριν αρχίσουμε, θα ήθελα να ζητήσουμε συγνώμη από τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη, γιατί θα ξεκινήσουμε με τον κ. Τσίπρα λόγω κωλύματος.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 274/19/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τα τέλη κυκλοφορίας κ.λπ.
Η ερώτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Πρωθυπουργού ότι ήταν λάθος οι υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και η δέσμευσή του ότι θα επανορθώσει η Κυβέρνηση το επόμενο έτος, δεν μπορεί να συγκαλύψει μία πολύ μεγάλη αδικία που έγινε εις βάρος χιλιάδων συμπολιτών μας. Είναι φανερό πως το μέτρο ήταν καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, σε μία εποχή που τα μεσαία και φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας πλήττονται από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που μας κληροδότησε η φιλελεύθερη πολιτική.
Ταυτόχρονα, παρά την επιχειρηματολογία περί μέτρου «πράσινης ανάπτυξης», έχει γίνει φανερό πως το μέτρο που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, θα έχει ελάχιστα περιβαλλοντικά οφέλη, αφού «πράσινα τέλη» κυκλοφορίας νοούνται όταν είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την χρήση και τις εκπομπές ρύπων και όχι μόνο με το έτος κυκλοφορίας και τα κυβικά.
Επειδή, το ζητούμενο σήμερα είναι η ριζική στροφή σε πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας και σε οικονομικές πολιτικές που θα ανακουφίζουν και δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τις κοινωνικές τάξεις με χαμηλά και μικρά εισοδήματα
Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός
Θα ακυρώσει από φέτος τις υπέρογκες αυξήσεις των τελών κυκλοφορίας;
Και προτίθεται να συνδέσει τα τέλη κυκλοφορίας με τους εκπεμπόμενους ρύπους και τη χρήση του αυτοκινήτου;
Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη δημιουργία υποδομών και την ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε οι πολίτες να έχουν γρήγορες, αξιόπιστες και ασφαλείς μετακινήσεις που δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον;
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο επί της διαδικασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Είναι η τρίτη φορά μέσα σε δυόμισι μήνες που καταθέτω ερώτηση στον Πρωθυπουργό και αντ’ αυτού έρχεται να απαντήσει Υπουργός του.
Λυπάμαι πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Τσίπρα, ο Πρωθυπουργός απουσιάζει, δεν είναι ότι είναι παρών.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ξέρω κύριε Πρόεδρε, αλλά αφήστε με ένα λεπτό να πω κάτι. Επιλέγει να απουσιάζει και να ασκεί καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικού, κάθε φορά που τον καλούμε να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις στο Εθνικό Κοινοβούλιο. Είναι η τρίτη φορά και δεν περίμενα ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θα ζηλέψει τις κακές συνήθειες του προκατόχου του.


(GH)





(1ML)
Και το λέω αυτό διότι αυτό δεν υποτιμά εμένα. Υποτιμά τον ίδιο, τους Υπουργούς του, την Κυβέρνησή του. Και το λέω ακόμη αυτό διότι θέλω να το επισημάνω ότι είναι μία κακή συνήθεια που δεν πρέπει να συνεχίζουμε να την εφαρμόζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ωστόσο, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω και εγώ την απουσία του ως αιτία αυτού του γεγονότος.
Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι προφανές ότι η απουσία του κυρίου Πρωθυπουργού δεν οφείλεται ούτε σε έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο ούτε προφανώς σε οποιοδήποτε προσωπικό ζήτημα. Όπως γνωρίζετε, βρίσκεται στην Ξάνθη για μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της γειτονικής μας χώρας και εξ αυτού δεν μπόρεσε να είναι εδώ σήμερα. Δεν υπάρχει καμιά διάθεση επανάληψης της απουσίας του. Δυστυχώς, σε ορισμένες στιγμές και όσο διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών είναι αναγκασμένος να βρίσκεται εκτός Αθηνών, και άρα να απουσιάσει από μία διαδικασία την οποία ξέρετε πολύ καλά ότι τιμά και θεωρεί εξαιρετικά σημαντική. Το έχει αποδείξει εξάλλου με τον αριθμό των παρουσιών του στη Βουλή απαντώντας στις ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό.
Έρχομαι κύριε Πρόεδρε στην ουσία του ερωτήματος που έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τον Πρωθυπουργό σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας. Να θυμίσω εν συντομία την προϊστορία του ζητήματος.
Μέχρι πέρσι στη χώρα μας ίσχυαν τέλη κυκλοφορίας με αποκλειστικό κριτήριο τον κυβισμό του αυτοκινήτου. Με βάση αυτό το κριτήριο υπήρχαν τέλη τα οποία για ένα μεσαίο αυτοκίνητο, ένα αυτοκίνητο μέχρι 1350 κυβικά ήταν 112 ευρώ. Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη λεγόμενη ρύθμιση Σουφλιά επέβαλε μια νέα δομή τελών κυκλοφορίας η οποία διαφοροποιεί τα τέλη με βάση αφ’ ενός τον κυβισμό όπως και πριν, αλλά και με την παλαιότητα του αυτοκινήτου. Έτσι για παράδειγμα για ένα αυτοκίνητο μέχρι 1357 κυβικά από τα 112 ευρώ η επιβάρυνση θα αυξανόταν αν ίσχυαν τα τέλη Σουφλιά στα 262 ευρώ. Δηλαδή, από τα 112 ευρώ θα πηγαίναμε στα 262 ευρώ. Επιπρόσθετα, υπήρξε ένα τέλος που αφορούσε τα αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού πάνω από 1.900 ευρώ, φθάνοντας μέχρι και 650 ευρώ για αυτοκίνητα εξαιρετικά υψηλού κυβισμού πάνω αν δεν κάνω λάθος από 5000 κυβικά.
Αυτό που η νέα Κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει είναι μία διορθωτική κίνηση πάνω στο πλαίσιο το οποίο παρέλαβε. Αυτή η διορθωτική κίνηση ήταν το να μειώσει τα τέλη σε σχέση με τη ρύθμιση Σουφλιά σε αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιεί ο κόσμος με χαμηλότερα εισοδήματα, με μικρότερη δυνατότητα. Έτσι για παράδειγμα στην κατηγορία αυτοκινήτων στην οποία αναφερόμουν από 262 ευρώ για ένα παλιό αυτοκίνητο πριν του 1996 κατέβηκε στα 187 ευρώ.
Αυτή η αναπροσαρμογή έγινε με κοινωνικά κριτήρια. Αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα και ο Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε με μεγάλη σαφήνεια στην ανάγκη να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις σε ένα νέο πλαίσιο το οποίο εξειδικεύουμε αυτή τη στιγμή.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Η διαφορετική πολιτική αντίληψη και το διαφορετικό ήθος δεν αρκεί να το εξαγγέλλεις. Πρέπει να το αποδεικνύεις καθημερινά με την πρακτική σου και γι’ αυτό το λόγο παρατήρησα πιο πριν ότι μέσα σε τρεις μήνες μία και μόνη παρουσία στη λεγόμενη Ώρα του Πρωθυπουργού, ε, δεν είναι άλλο ήθος από αυτά που είδαμε πιο πριν. Είναι η συνέχεια.
Ένα πολιτικό λάθος, κύριε Παπακωνσταντίνου, για να έλθω στο θέμα μας είναι γενναίο να το παραδέχεται κανείς, πόσο μάλλον όταν αυτό το λάθος έχει οδηγήσει με βάση τα δημοσιεύματα πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας να καταθέσουν τις πινακίδες τους και όλους τους υπόλοιπους να πληρώσουν υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας, διπλάσια και τριπλάσια της αξίας του αυτοκινήτου τους διότι εσείς στην πραγματικότητα με αυτό που κάνετε τιμωρείτε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο, διότι όσοι αγόρασαν καινούργιο και έχουν κούρσες πληρώνουν τα μισά, το 1/3 σε σχέση με άλλους που έχουν σαραβαλάκια.
Ένα λάθος όμως, κύριε Υπουργέ, δεν διορθώνεται με ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος. Αν εννοείτε όσα λέτε περί νέας διακυβέρνησης νέου ήθους, γιατί δεν ακυρώνετε αυτή την αλλοπρόσαλλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας, γιατί παραπέμπετε την λύση του προβλήματος για το επόμενο έτος;
(ΧΑ)

(1GH)
Ξέρετε υπάρχει ένα ρητό: «Μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Και ως γνωστόν, αυτό κάνετε και εσείς τώρα. Περιμένετε μέχρι και τον τελευταίο συμπολίτη μας να απομακρυνθεί από το ταμείο και μετά του λέτε «κάναμε λάθος». Ξέρετε, το ίδιο θα σκέπτονται τούτη την ώρα χιλιάδες συμπολίτες μας που σας ψήφισαν για να αλλάξετε πολιτική και πίστεψαν τις προεκλογικές σας εξαγγελίες. Το ίδιο, λοιπόν, ρητό ισχύει και μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη. Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!
Ειλικρινά μας λέτε ότι θα αλλάξετε και θέλετε να πιστέψουμε ότι θα αποκαταστήσετε το λάθος σε ένα χρόνο; Εδώ κάθε δεκαπέντε ημέρες άλλα λέτε και άλλα λέτε μετά. Κάθε δεκαπέντε μέρες αλλάζετε πολιτική για το κρίσιμο θέμα της οικονομίας και δεν θυμάστε αυτά που είπατε δεκαπέντε ημέρες πριν ούτε καν τις προγραμματικές δηλώσεις ούτε καν αυτά που είπατε στο Ζάππειο και θέλετε να πιστέψουμε ότι μετά από τριακόσιες εξήντα πέντε ημέρες θα διορθώσετε το λάθος και θα θυμηθείτε ότι είπατε «κάναμε λάθος»;
Κύριε Υπουργέ, είστε μια κυβέρνηση που κινείται χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, μια κυβέρνηση όμηρος του νεοφιλελεύθερου λόμπυ των Βρυξελλών και των τραπεζιτών που διαρκώς αναζητά εισπρακτικά μέτρα παντού. Όμως, κύριε Υπουργέ, μη βαφτίζετε τα εισπρακτικά μέτρα φιλοπεριβαλλοντικά. Είναι λάθος. Δημιουργείτε μια κακή συνείδηση στην ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες πολίτες διότι είναι αναγκαία τα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα και δεν μπορείτε εσείς να τα βαφτίζετε με τα εισπρακτικά μέτρα. Διότι εισπρακτικό ήταν το μέτρο και βεβαίως και αντισυνταγματικό. Διότι, κύριε Υπουργέ, μόλις χθες έγινε γνωστό πως ο Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας λέει πως είναι αντισυνταγματική η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας μιας και αυτά μπορούν να καθοριστούν μόνο με νόμο ψηφισμένο από τη Βουλή.
Επανορθώστε, λοιπόν, σήμερα κιόλας, κύριε Υπουργέ. Επειδή οι εργαζόμενοι, οι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη βουλιάξει, αλλάξτε πολιτική. Αναπτυξιακή και όχι εισπρακτική πολιτική έχει ανάγκη ο τόπος, πολιτική για την εργασία και όχι για τους εργοδότες, φορολογία για όσους δημιούργησαν την κρίση και όχι για τα θύματα της κρίσης, πολιτική για τους πολίτες και όχι για τους τραπεζίτες, κύριε Παπακωνσταντίνου. Επανορθώστε τώρα αυτό το μεγάλο λάθος που κάνατε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα.
Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Τσίπρα, στις συζητήσεις παρόμοιου είδους καλό είναι να προσερχόμαστε όχι μόνο με τσιτάτα και με συνθήματα αλλά και με συγκεκριμένα στοιχεία. Φοβούμαι ότι αυτά τα στοιχεία δεν τα έχετε ή αν τα έχετε, δεν θέλετε να τα πείτε ακριβώς διότι δεν βολεύουν τα δικά σας επιχειρήματα. Πράγματι έχει υπάρξει αύξηση. Πράγματι κάποιος ο οποίος είχε ένα αυτοκίνητο 1.600 κυβικών, πλήρωνε 202 ευρώ και τώρα πληρώνει 352 ευρώ. Είναι μεγάλη αύξηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Και πράγματι, κάποιοι οι οποίοι είναι κάτοχοι μεγάλων παλιών αυτοκινήτων –και είναι γύρω στις πενήντα χιλιάδες αυτοί- είχαν ένα αυτοκίνητο πάνω από 2.000 κυβικά το οποίο είχαν αγοράσει πριν από πολλά χρόνια, αναρωτιούνται γιατί να πληρώσουν μέχρι και 500 ευρώ παραπάνω.
Δεν είναι βέβαια όλοι αυτοί φτωχοί άνθρωποι. Και κάποιοι απ’ αυτούς μπορούν να τα πληρώσουν, κάποιοι έχουν πρόβλημα. Και γι’ αυτό είπαμε ότι θα κάνουμε μια διορθωτική κίνηση. Αυτή η διορθωτική κίνηση θα γίνει στο πλαίσιο της συζήτησης που κάνουμε για το φορολογικό.
Σε ένα πράγμα στο οποίο θα συζητήσω μαζί σας είναι ότι πρέπει η φορολογία στο αυτοκίνητο να περάσει από την κατοχή στη χρήση. Και εδώ υπάρχουν μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εμπειρίες από άλλες χώρες. Για παράδειγμα η Ολλανδία χρησιμοποιεί μια φορολογία ανάλογα με τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου. Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες χώρες που περνούν τη φορολόγηση όχι στα τέλη κυκλοφορίας αλλά περισσότερο στα καύσιμα. Έχουμε συστήσει μαζί με τους δυο συναρμόδιους Υπουργούς, την κυρία Μπιρμπίλη και τον κ. Ρέππα, μια επιτροπή και έχουμε ζητήσει εντός μηνός να μας φέρει μια εισήγηση σχετικά με τη συνολική αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων. Άρα, η πρόθεση και η βούληση της Κυβέρνησης είναι απολύτως σαφής.
Και θέλω να σημειώσω ένα γενικότερο ζήτημα, επειδή είναι προφανές ότι επιχειρείτε να χρησιμοποιήσετε το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας για να κάνετε μια γενικότερη πολιτική τοποθέτηση. Η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφής. Εκτελούμε την πολιτική για την οποία μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Έχουμε μια ισχυρή εντολή από τους Έλληνες πολίτες να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα. Αυτό κάνουμε.

(XP)
(1XA)
Σεβόμαστε τα χρήματα του Έλληνα πολίτη. Προσπαθούμε σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια και τους χαμηλόμισθους. Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική, η πολιτική της ευθύνης, η πολιτική που ταυτόχρονα στηρίζει τους πιο ευάλωτους, στηρίζεται απολύτως από τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι εξακολουθούν να μας δείχνουν ακέραιη την εμπιστοσύνη την οποία μας έδωσαν πριν από εκατό ημέρες. Προχωράμε με αίσθημα ευθύνης. Υατό μεταφράζεται και στα μεγάλα και στα μικρά. Αυτό θα κάνουμε και στο θέμα των τελών κυκλοφορίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τέταρτη επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου είναι η με αριθμό 273/18/11-1-2010 του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό σχετικά και με την προοπτική χορήγησης πολιτικού ασύλου σε Χιλιανό υπήκοο κρατούμενο από τις ελληνικές αρχές κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
« Κύριε Πρωθυπουργέ, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν σχετικής εντολής, κλιμάκιο της Διευθύνσεως Αλλοδαπών Αττικής επισκέφθηκε τον κρατούμενο από τις Ελληνικές Αρχές Χιλιανό υπήκοο, Navardo Pedro, και παρέλαβε αίτησή του προκειμένου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Ερωτάσθε:
1. Είναι δυνατόν πολίτες προερχόμενοι από χώρες με Δημοκρατικό Πολίτευμα να θεωρηθούν διωκόμενοι για πολιτικούς λόγους και να τύχουν πολιτικού ασύλου; Πολλώ δε μάλλον, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Χιλής, η οποία μετέχει και στην Οικονομική Ένωση Δημοκρατικών κρατών της Νοτίου Αμερικής, που καλύπτονται από κανόνες της Διεθνούς Νομοθεσίας;
2. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε., οι λόγοι της συλλήψεως του εν λόγω Χιλιανού υπηκόου αφορούσαν απόπειρα ανθρωποκτονίας με μαχαίρι, έχει, παραλλήλως, εξεταστεί το μητρώο του προηγούμενου βίου του στη Χιλή ή αλλού;».
Θα απαντήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως ένας αλλοδαπός κρατούμενος βασανίστηκε με τέτοιο τρόπο από αστυνομικούς που υπηρετούν σ’ αυτό το Τμήμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να του προσφερθεί βοήθεια ώστε να διασωθεί η ζωή του.
Η ελληνική αστυνομία διέταξε έρευνα μέσα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και τελικώς κατηγόρησε τους συγκεκριμένους αστυνομικούς και τους παρέπεμψε στη δικαιοσύνη που είναι πια αρμόδια να δικάσει τους ενόχους αυτής της βάρβαρης πράξης. Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι αποδεκτές από τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Φθάνει πια. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αλλάξουμε. Εμείς ήρθαμε εδώ για να αλλάξουμε τα πράγματα και όχι για να παρατηρούμε ορισμένους επίορκους να βασανίζουν ανθρώπους μόνους, ξένους που δεν κατηγορούνται για κάτι σημαντικό προκειμένου να ικανοποιούν τα βάρβαρα αισθήματά τους.
Η ελληνική αστυνομία δρα και λειτουργεί σε μια δημοκρατική χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα και πρωτίστως πρέπει να υπηρετεί την δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους κανόνες που αφορούν το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στις ατομικές ελευθερίες, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση και αυτό κυρίως σε ανθρώπους που είναι ανυπεράσπιστοι όπως είναι ένας μετανάστης. Επειδή αυτή η υπόθεση πρέπει να φτάσει μέχρι το τέλος όσον αφορά την εξιχνίασή της και την απόδοση δικαιοσύνης το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πήρε την πρωτοβουλία να παραχωρήσει ένα καθεστώς προστασίας στο συγκεκριμένο μετανάστη προκειμένου να είναι εδώ την ώρα που θα γίνει η δίκη.

(MB)

(1XP)
Θα ήταν εξίσου βάρβαρο να τον είχαμε απελάσει και να μην προστατεύαμε τη ζωή του και τη δυνατότητά του να καταθέσει ό,τι θέλει αυτός, ό,τι κρίνει, τα πραγματικά γεγονότα, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να κάνει μια σύγχρονη Δημοκρατία και αυτό κάνουμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, να κάνω μία παρατήρηση, ότι έχουν περάσει περίπου δεκαπέντε Παρασκευές από τότε που είστε Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχει έρθει δύο φορές. Τώρα αντιλαμβάνομαι ότι κάθε φορά βρίσκει ένα άλλοθι για να μην έρθει. Ξέρει ότι κάθε Παρασκευή είναι η «ώρα του Πρωθυπουργού», είναι το κυρίαρχο θέμα της Δημοκρατίας να έρχεται εδώ να απαντά ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να φτιάχνει την ατζέντα του αναλόγως, όχι να βρίσκει την Παρασκευή λόγους για να μην είναι εδώ. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.
Το δεύτερο θέμα για σας, κύριε Υπουργέ, είναι ότι δεν απαντήσατε επί της ουσίας. Παίρνετε αίτηση, στέλνετε μάλιστα κλιμάκιο να ζητήσει συγνώμη, και όλα αυτά τα οποία είπατε, τα πολύ ωραία, τα πομπώδη κ.λπ.. Και άσυλο; Άσυλο γιατί; Από ποια χώρα ήρθε; Μήπως, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε αντιληφθεί ότι δεν κυβερνάει πλέον τη Χιλή ο Πινοσέτ; Αντιλαμβάνεστε με αυτά τα καμώματα τι κάνετε, ότι δημιουργείτε κρίση με μία μεγάλη χώρα;
Έχω εδώ επιστολή, την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά, της Πρεσβευτού της Χιλής, που λέει: «…μας κατέπληξε και το θεωρούμε ως μη αρμόζον, γιατί η Δημοκρατία της Χιλής είναι μία χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου». Δημιουργείτε δηλαδή διπλωματικό θέμα με μία τεράστια χώρα που συμμετέχει σ’ όλους τους Οργανισμούς, τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αμερική, γιατί εσείς θέλετε να κάνετε δημόσιες σχέσεις.
Ξεχάσατε να πείτε βέβαια μέσα στον οίστρο σας ότι στο νοσοκομείο πήγε και ο αστυνομικός. Έχουμε μία υπόθεση ενός λαθρομετανάστη που κατηγορείται ότι μπήκε παράνομα στη χώρα μας, ότι είχε μαζί του σουγιά, ότι έκανε απόπειρα ανθρωποκτονίας και απόπειρα δραπετεύσεως. Και ερχόσαστε εσείς τώρα σε ρόλο εισαγγελέα, σε ρόλο αρχιδικαστού, και προκαταλαμβάνετε τη Δικαιοσύνη. Κατ’ αρχήν, έχετε υπόψη σας ότι ελέγχεστε γιατί δεν επιτρέπετε μία δίκαιη δίκη με αυτά τα οποία κάνετε. Έρχεστε σε αντίθεση με το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προκαταλαμβάνετε την υπόθεση, προκαταλαμβάνετε την ΕΔΕ του Αστυνόμου Β΄; Θα μπορέσει ο Αστυνόμος Β΄ αύριο να βγάλει ένα πόρισμα αντίθετο μ’ αυτά τα οποία λέει ο Υπουργός του ή αύριο το πρωί ο πρωτοδίκης;
Μπορούσατε να ελέγξετε την κατάσταση και βεβαίως, εφόσον διαπιστώθηκαν στοιχεία βίας ή βαναυσότητας ή ό,τι άλλο θέλετε εσείς, να προχωρήσετε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη της χώρας χωρίς την περαιτέρω δική σας τοποθέτηση. Ήταν περιττή. Δεν μπορείτε να προκαταλαμβάνετε τη Δικαιοσύνη. Είστε Υπουργός και όχι δικαστής. Και επιτέλους όλα αυτά πρέπει να ξέρετε ότι έχουν αντίκτυπο στην Αστυνομία.
Χθες Αστυνομικός Διευθυντής –κι αν θέλετε μπορείτε να το ψάξετε- είχε το εξής περιστατικό. Χιλιανός και πάλι, κρατούμενος στο κελί, ζητά από το φύλακα τσιγάρα και φωτιά και του λέει: «Αν δεν μου τα φέρεις, θα χτυπήσω το κεφάλι μου και θα πω ότι με βασάνισες». Και του πήγαν τσιγάρα και φωτιά. Αυτό αρχίζει να γίνεται «σκοινί-κορδόνι». Κι αν θέλετε ψάξτε το.
Επομένως, λοιπόν, αν θέλετε μια Αστυνομία να κάνει το καθήκον της και για να μην σας κατηγορεί και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου ότι έχετε επιτρέψει με την πολιτική σας η Αθήνα να είναι μια πόλη ιδιαίτερα ευάλωτη, φροντίστε να μην τους χτυπάτε αλύπητα. Συλλαμβάνετε αστυνομικούς, ενώ έπρεπε να συλλάβετε τρομοκράτες.
Χθες οι «γνωστοί-άγνωστοι», τους οποίους όλοι γνωρίζουμε, πήγαν σε γραφείο Υφυπουργού της Κυβέρνησης και έσπασαν κεφάλια με σφυριά. Αυτή είναι η Αθήνα, κύριε Υπουργέ, επί της δικής σας υπουργίας! Και δεν είναι δικά μου τα σχόλια. Τα σχόλια είναι από συνάδελφό σας που είστε μαζί, δίπλα δίπλα, στο Υπουργικό Συμβούλιο, της κυρίας Άννας Διαμαντοπούλου. Ποιος αστυνομικός αύριο το πρωί θα βάλει το κεφάλι του στην φωτιά, όταν έχει αυτή τη συμπεριφορά από σας; Και βεβαίως να πατάξουμε, όπου τυχόν υπάρχουν, στοιχεία βίας -ποιος δεν το θέλει αυτό;- αλλά όχι μ’ αυτόν τον προκλητικό τρόπο να ερχόσαστε και να είστε εκείνος ο οποίος καταδικάζει. Είστε προστάτης της Αστυνομίας, δεν είστε Ιαβέρης της Αστυνομίας, κύριε Υπουργέ. Και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το προσέξετε, γιατί νομίζω ότι η Αστυνομία έξω βράζει και δεν επιτρέπεται οι αστυνομικοί, οι οποίοι για 700-800 ευρώ δουλεύουν και είκοσι τέσσερις ώρες την ημέρα, να έχουν αυτή τη συμπεριφορά εκ μέρους σας.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
(DE)


(1MB)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι κανείς ιδιοκτήτης της Αστυνομίας ούτε μπορεί να μιλάει εξ ονόματός της.
Εσείς έχετε αυτή την τάση ορισμένες φορές να ομιλείτε εξ ονόματος των αστυνομικών και αυτό νομίζω ότι δεν είναι καλό.
Εγώ δε μιλώ εξ ονόματος των αστυνομικών. Είμαι πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας και η δουλειά μου είναι, ο ρόλος μου είναι, η αποστολή μου είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, όλοι οι αστυνομικοί της χώρας και η Αστυνομία της χώρας να εξασφαλίσει ασφάλεια της χώρας, από τη μία πλευρά και να υπάρχει επάρκεια στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Και αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε, να είστε βέβαιοι, γιατί δε θέλουμε ντροπές.
Και ντροπές, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτά που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια και δε θέλω να επεκταθώ, ότι, δηλαδή, η χώρα έγινε ξέφραγο αμπέλι, ότι, κύριε Πρόεδρε, η χώρα έχει καταδικαστεί πέντε φορές από το Συμβούλιο της Ευρώπης -ούτε επί Χούντας είχαμε τόσες καταδίκες- για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό είναι θετικό; Πρέπει να το υφιστάμεθα; Πρέπει η ελληνική κοινωνία να βλέπει αστυνομικούς να φέρονται βάρβαρα σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους; Και αυτό, άρα, είναι και λόγος για κάποιους αστυνομικούς, όπως είπατε, να αισθάνονται ότι από κάπου βάλλονται, από την πολιτική τους ηγεσία; Μήπως πρέπει να ξαναζήσουμε εκείνα τα φαινόμενα της ντροπής στη Θεσσαλονίκη, για να μην πω το όνομά τους, εγώ δεν θέλω να πω το όνομά τους.
Νομίζω ότι αυτό που σας είπα θέλω να το κρατήσετε. Και σας το λέω με πολύ σεβασμό. Ήλθε η ώρα να αλλάξουμε.
Συμβαίνουν αυτά που είπατε, πράγματι. Και συμβαίνουν, ξέρετε γιατί; Διότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο να έχουμε διαλυμένες υπηρεσίες, να υπάρχει η παραίτηση και η αδράνεια. Δε θέλω να επεκταθώ, αλλά σας λέω ότι μια είναι η απόφασή μας, να αλλάξουμε τα πράγματα και να τα ξαναφέρουμε στο σωστό δρόμο, να ξανακάνουμε την Ελλάδα ασφαλή χώρα, να ξανακάνουμε τους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι και από την άλλη πλευρά, όμως, για όνομα του Θεού, να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να προσβάλλει το δημοκρατικό μας αίσθημα, το φιλότιμό μας, να μην υπάρχουν πράξεις οι οποίες παραβιάζουν την κοινή συνείδηση. Δεν είναι δυνατόν αστυνομικοί ένοπλοι να χτυπούν έναν ανυπεράσπιστο κρατούμενο, ό,τι και αν είναι αυτός, όποιος και αν είναι αυτός.
Στο δε ζήτημα που θέσατε σχετικά με τη Χιλή, θέλω να σας πω ναι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα ως χώρα να δώσουμε άσυλο, ανεξάρτητα από πού προέρχεται ο συγκεκριμένος πολίτης, ακόμα και αν προέρχεται από μια δημοκρατική χώρα, όπως λέτε, τη Χιλή. Μπορεί να υπάρχουν ένα σωρό λόγοι για άσυλο. Θα δούμε, όμως, σε τι καθεστώς προστασίας θα τεθεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Συνεχίζουμε με την με αριθμό 277/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη ματαίωση έργων στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη κ.λπ.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 4-1-2010 δημοσίευσαν ρεπορτάζ πως το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να μη διαθέσει τη χορηγία ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΑΠ για την κατασκευή τού στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη.
Στις 16-3-2009 κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στον τότε Υπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και πριν περάσουν 2 μήνες, στις 29-4-2009, όχι μόνο ελευθερώθηκε ο χώρος από την ακαλαίσθητη, «τυφλή» περίφραξη, αλλά και παρουσιάστηκε το αναλυτικό σχέδιο για την αποκατάσταση και επισκεψιμότητα του χώρου με την τοποθέτηση ειδικού στεγάστρου με τη γενναία χορηγία του ΟΠΑΠ. Ταυτοχρόνως, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε τη σύνδεση του Λυκείου του Αριστοτέλη με το Βυζαντινό Μουσείο, ώστε να αποδοθεί στους πολίτες ένα πάρκο 36 στρεμμάτων. Οι ενέργειες αυτές χαιρετίστηκαν από τα ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Αληθεύει το δημοσίευμα, ότι αναβάλλεται η δημιουργία του πάρκου;
2. Αληθεύει ότι τα χρήματα της σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού με τον ΟΠΑΠ για την τοποθέτηση του ειδικού στεγάστρου θα διατεθούν σε άλλα έργα του Υπουργείου Πολιτισμού;».
Ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
(AD)
(1DE)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Πρόεδρε, κυρία συνάδελφε, είναι προφανές ότι το Λύκειο του Αριστοτέλη είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο γιατί θυμίζει το τεράστιο έργο του αρχαίου φιλόσοφου, αλλά διότι είναι ένας χώρος ο οποίος θα μπορούσε να γίνει χώρος πρότυπο για τα πάρκα στα οποία αναφερόμαστε για την ανάπτυξη της πόλης. Όπως εμείς πιστεύουμε, θα μπορούσε να γίνει ένας χώρος εκπαίδευσης, ένας χώρος ψυχαγωγίας των πολιτών της Αθήνας.
Είμαι ένας απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι για να προστατεύσουμε ουσιαστικά τα μνημεία μας, δεν αξίζει να τα κλείνουμε, αλλά να τα ανοίγουμε στους πολίτες και ν’ αφήνουμε τους πολίτες να τα κάνουν μέρος της καθημερινότητάς τους.
Οι κλειστοί χώροι –οι «τυφλές» περιφράξεις, όπως τις περιγράφετε στην ερώτησή σας- δεν είναι στη φιλοσοφία μας και θα θέλαμε να δούμε όλο και λιγότερες μέσα στην Αθήνα.
Αν, λοιπόν, με δική σας προτροπή και με την ερώτησή σας πείσατε τον προκάτοχό μου και τον νυν Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κατεβάσει αυτήν την ακαλαίσθητη περίφραξη, τότε σας συγχαίρω γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι μια κίνηση ενός ανθρώπου που αγαπάει την πόλη του.
Όμως –για να επιστρέψω στην ερώτησή σας- ο χώρος αυτός τον οποίο περιγράφετε, μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους του Μουσείου και του Ωδείου, είναι περίπου τριάντα έξι στρέμματα. Είναι, δηλαδή, ένας χώρος ο οποίος πραγματικά θα μπορούσε να κάνει αυτά τα οποία σας είπα πριν, να συμβάλει στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία του κόσμου.
Θα μπορούσε να είναι ένα έργο το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Σ.Π.Α., για παράδειγμα. Δυστυχώς, όταν ήλθαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού, ανακαλύψαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα πολιτισμού για το Ε.Σ.Π.Α. Δεν υπάρχουν χρήματα από το Ε.Σ.Π.Α. για τον πολιτισμό, ούτε ένα ευρώ!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Η κατάσταση ήταν τραγική και ειδικά για ένα Υπουργείο το οποίο ενισχύθηκε πολύ από το Β΄ και το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και είχε την υψηλότερη απορροφητικότητα από οποιοδήποτε άλλο Υπουργείο. Είναι ένα έγκλημα, δηλαδή, για τον πολιτισμό το γεγονός ότι δεν είχαμε Ε.Σ.Π.Α.
Είναι όντως πραγματικότητα ότι ο ΟΠΑΠ, μερικές μέρες πριν από τις προηγούμενες εκλογές, διέθεσε αυτά τα 4 εκατομμύρια ευρώ –και όχι 4,5 εκατομμύρια ευρώ- αλλά το δυστυχές είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε στο Λύκειο. Και δεν επαρκούν διότι από τότε ο Προϋπολογισμός έχει ανέβει, είναι γύρω στα 6 εκατομμύρια ευρώ, με 6,5 με εκατομμύρια ευρώ.
Το να ξεκινήσουμε, λοιπόν, κάτι το οποίο δεν ξέρουμε πώς θα ολοκληρωθεί και τι άλλο θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί, είναι ενάντια στη φιλοσοφία μας, ειδικά όταν υπάρχουν τόσα πολλά έργα τα οποία μπορούν να ενισχυθούν μ’ αυτά τα χρήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Άρα, για να σας απαντήσω, εξετάζουμε άλλες λύσεις για το συγκεκριμένο χώρο. Θέλουμε αυτός ο χώρος να αποδοθεί στους πολίτες, να γίνει προοπτική δημιουργίας ενός ανοιχτού αρχαιολογικού πάρκου με ελαφριές κατασκευές, όπου χρειάζεται, για να προστατευτούν τα μνημεία και ν’ ανοίξει σιγά-σιγά στο κοινό.
Τα χρήματα τα οποία ο ΟΠΑΠ έχει υποσχεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα άλλα έργα και σε διάφορες άλλες περιοχές της Αθήνας, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, έχουν ανάγκη από τέτοια χρήματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.
Η κα Φωτεινή Πιπιλή, Βουλευτής Αθηνών, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, πρώτα απ’ όλα δεν έγινε προεκλογικά η συμφωνία ΟΠΑΠ, γιατί στις 29 Απριλίου που υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ του κ. Σαμαρά και του τότε Προέδρου του ΟΠΑΠ δεν είχε ακόμα συζητηθεί καν η περίπτωση εκλογών.
Δεύτερον, ένα πολύ βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε επισήμως είναι το εξής: Αυτή η σύμβαση του ΟΠΑΠ των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για την τοποθέτηση του στεγάστρου στο Λύκειο του Αριστοτέλους είναι μέσα σε συγκεκριμένη σύμβαση, άρα δεδομένη. Μ’ αυτή τη λογική, απαγορεύεται, όπως ξέρετε, όταν υπάρχει στη σύμβαση ο απαράβατος όρος και λόγος αυτής της χορηγίας, να διατεθεί για οποιοδήποτε άλλο έργο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, το οποίο είναι εκτός του Λυκείου του Αριστοτέλους.

(NP)




(1AD)

Τρίτον, όπως ξέρετε, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάρα πολύ σε επίπεδο χορηγιών μεγάλα ιδρύματα. Να αναφέρω το Ίδρυμα Νιάρχου, το Ίδρυμα Λάτση κ.α. Αυτό σημαίνει πως, ενώ εσείς ισχυρίζεστε ότι όταν έγινε η μελέτη για το στέγαστρο, δηλαδή στις 29 Απριλίου 2009, κοστολογήθηκε 4,5 εκατομμύρια ευρώ, τώρα ισχυρίζεστε ότι άλλαξε ο προϋπολογισμός. Δεν νομίζω πως μέσα σε πέντε μήνες ο προϋπολογισμός έχει ανέβει κατά δύο εκατομμύρια ευρώ!
Να πω ότι μπορεί να έχει ανέβει κατ’ ελάχιστον. Δεν θα διαφωνήσω. Αυτό σημαίνει ότι αφού έχεις το δεδομένο των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΟΠΑΠ, μπορείς να ξεκινήσεις, σχεδόν να ολοκληρώσεις και μετά να έρθει η συνδρομή ακόμη και μικρότερων συλλόγων που δραστηριοποιούνται ή και των ιδίων των Αθηναίων, να συμπληρώσουν.
Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε στην πόλη και στη χώρα των χορηγιών και πολλές φορές έχει συμβεί ιδρύματα, αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες να συνδράμουν, με δεδομένο ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει και τον περίφημο «νόμο περί χορηγιών».
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε και στο οποίο πρέπει, πρώτον, να μου απαντήσετε είναι αν αληθεύει το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ. Σας ερωτώ, επειδή πρόκειται περί πολύ σοβαρής εφημερίδος, με ποιο δικαίωμα μπορεί ένας αρχαιολόγος -τους αρχαιολόγους τους σέβομαι και τους εκτιμώ βαθύτατα- να εκφέρει άποψη για τα σχέδια του Υπουργείου. Έτσι αναγράφηκε στα ΝΕΑ. Αν ήταν η δική σας τοποθέτηση, θα ήταν και διαφορετική η συζήτησή μας. Όμως, θεωρώ ότι σε ένα πανελλήνιο και παναθηναϊκό πολύχρονο πρόβλημα, όπως η δημιουργία του πάρκου αυτού, ένας οποιοσδήποτε αρχαιολόγος, ανεξαρτήτως της θέσεώς του, να μας υποδεικνύει πού πρέπει να πάνε τα λεφτά ή όχι.
Κύριε Γερουλάνο, επειδή μεγαλώσατε σε αυτή τη γειτονιά, επειδή ζούσατε εκεί, ξέρω ότι έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία, όπως και ο κ. Σαμαράς και εγώ, που εκπροσωπούμε τους Αθηναίους και να βρούμε άλλες δικαιολογίες, για να ματαιωθεί το πάρκο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε την κυρία Φωτεινή Πιπιλή. Βρίσκω εξαιρετική τόσο την ερώτησή σας όσο και το ύφος σας!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Εκεί μεγάλωσε ο Υπουργός και ξέρει!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος έχει το λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Μοιάζει με κατηγορητήριο αυτό που μου αποτείνετε, αλλά, εν πάση περιπτώσει, θα το διασκεδάσω!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Ποιο; Ότι μεγαλώσατε εκεί; Αφού εκεί μεγαλώσατε!
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Πάντως εγώ ήμουν εκεί και πριν έρθετε εσείς!
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΙΛΗ: Σίγουρα!
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κοιτάξτε, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι σημαντικό, εφόσον είναι να ξεκινήσουμε ένα έργο, να ξέρουμε και πώς θα το τελειώσουμε. Καταλαβαίνω αυτό που λέτε για τις χορηγίες, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η μελέτη γι’ αυτό το στέγαστρο έγινε το 2005 και από το 2005 έως το 2009 που υπεγράφη η σύμβαση, διαπιστώθηκαν «ελλείψεις» ως προς την πληρότητα της μελέτης.
Όταν, λοιπόν, ξανακοίταξαν τη μελέτη, αυτό το κόστος αυξήθηκε και φοβάμαι πως είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός έργου, το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση το έκανε χωρίς ουσιαστική μελέτη και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό. Αυτό είναι εκείνο που μας κάνει να ανησυχούμε.
Βεβαίως, αυτή η μελέτη έμεινε στα συρτάρια από το 2005 έως το 2009, μέχρι που ταράξατε τα «λιμνάζοντα» ύδατα του Υπουργείου και μη έχοντας πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τον πολιτισμό ο προκάτοχός μου προσπάθησε να χρηματοδοτήσει αυτήν την προσπάθεια με τον ΟΠΑΠ.
Αυτά, όμως, είναι μπαλώματα και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε σε ό,τι αφορά τη σύμβαση, αλλά αν και τα δύο μέρη είναι διατεθειμένα να σπρώξουν αυτά τα χρήματα προς μια άλλη κατεύθυνση, τότε αυτή η σύμβαση μπορεί να αλλάξει. Όπως σας είπα, είναι περίπου 6,5 εκατομμύρια, δηλαδή είναι αρκετά παραπάνω τα χρήματα απ’ ό,τι χρειάζεται για το στέγαστρο.
Παρατηρήστε, όμως, τι γίνεται: Πάμε σε ένα χώρο, που τον ξέρετε πολύ καλά ακριβώς γιατί είναι απέναντι στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει μελετηθεί και ενταχθεί στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, και κάνουμε εκεί μια παρέμβαση εκτός απ’ αυτό το σχέδιο, που έχει ήδη δρομολογηθεί. Πάμε δηλαδή σε έναν από τους λίγους χώρους της Αθήνας που έχει πράσινο, που έχει προσβάσεις για τους πολίτες, που έχει ανάσα.
(TR)




(1NP)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Δεν έχει καμία πρόσβαση.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Έχει από την πίσω μεριά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Δεν έχει καμία.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Έχει απολύτως.
Πάμε σε ένα χώρο τον οποίο τον έχουμε μελετήσει, τον έχουμε σχεδιάσει και βάζουμε πάνω σε αυτό το χώρο ένα καινούργιο έργο. Γιατί αυτή η εμμονή με αυτά τα στρέμματα που είναι εκεί πέρα. Και θα σας θυμίσω ότι αυτή η εμμονή με αυτά τα στρέμματα που είναι εκεί πέρα, από το κόμμα σας πάει πολύ μακριά. Θα σας θυμίσω την «τρύπα» του Καραμανλή -του παλαιότερου Καραμανλή, θα θυμάστε- που την είχαμε ανοίξει για να κάνουμε εκεί το υπερμουσείο, που θα φέρναμε όλα τα καλύτερα κομμάτια από όλα τα μουσεία. Και τι έγινε;
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Ευτυχώς, που αντέδρασαν οι Αθηναίοι και αποκτήσαμε πάρκο.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Ευτυχώς που αντέδρασαν οι Αθηναίοι και δεν έγινε, έχετε απόλυτο δίκιο, συμφωνώ απολύτως, μείναμε, όμως, με την «τρύπα» του Καραμανλή χρόνια μετά το θάνατό του, διότι κανένας δεν τολμούσε να γεμίσει την «τρύπα» του εθνάρχη, μέχρι που έγινε το μετρό.
Επίσης σας θυμίζω μία άλλη προσπάθεια να χτιστεί εκεί κάτι πάνω στο Λύκειο του Αριστοτέλη με του Μουσείο Γουλανδρή. Μα, γιατί, όλα εκεί πάνω πρέπει να τα κάνουμε; Όλα σε αυτά τα δέκα στρέμματα, δεν ξέρω πόσα είναι;
ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΙΠΙΛΗ: Το Βενιζέλο ρωτήστε, αυτός το είχε κάνει τότε.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Είναι κρίμα όταν έχουμε την ευκαιρία να αναβαθμίσουμε άλλες περιοχές της Αθήνας να μην πηγαίνουμε και αλλού. Την ξέρετε την Αθήνα καλά, ξέρετε ότι υπάρχουν περιοχές που χρειάζονται χρήματα για να αναβαθμιστούν και η επιδίωξή μας είναι να κάνουμε ακριβώς αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.
Δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι σε δημοσίευμα των ΝΕΩΝ επίσης διάβασα ότι ο Υπουργός σώζει την Αγροτέρα Αρτέμιδα, το ναό που εγώ είχα κάνει δύο επίκαιρες ερωτήσεις και δεν έλαβα από τον προκάτοχό του καμία απάντηση. Το θεωρώ επίτευγμα αυτό και πιστεύω ότι θα βρείτε άκρη και σε αυτό που κουβεντιάσατε.
Θα συζητηθεί τώρα η υπ’ αριθμόν 279/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαικού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Ανατολάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με το βιβλίο που προτάθηκε για βράβευση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ο φορέας του Υπουργείου σας που είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής στο χώρο του βιβλίου, διοργανώνει ψηφοφορία αναγνωστών για το αγαπημένο μυθιστόρημα του 2009. Ανάμεσα στα δεκαπέντε βιβλία που προτείνει, με έκπληξη παρατηρήσαμε το μυθιστόρημα του Βασίλη Γκουρογιάννη «Κόκκινο στην Πράσινη Γραμμή». Το εν λόγω έργο εξυβρίζει με ποταπό τρόπο τους ήρωες Έλληνες στρατιώτες της ΕΛ.ΔΥ.Κ. που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο, αποκαλώντας τους «βιαστές», «πρεζάκηδες» και «εγκληματίες πολέμου»!
Όπως είναι φυσικό το βιβλίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς πολλοί στρατιώτες μας εκεί έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο του καθήκοντος, άλλοι τραυματίστηκαν μόνιμα και άλλοι είναι αγνοούμενοι. Παράλληλα, το ανυπόστατο αυτό λιβελογράφημα, καλυπτόμενο πίσω από το μανδύα του μυθιστορήματος, δίνει «επιχειρήματα» στην τουρκική πλευρά που όντως και αποδεδειγμένα έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προτείνεται για βράβευση από φορέα του ελληνικού κράτους ένα βιβλίο που διευκολύνει τη διεθνή προπαγάνδα της Τουρκίας, σε μία κρίσιμη καμπή για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
Συνεπώς, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Γιατί επίσημος εθνικός κρατικός φορέας προτείνει για βράβευση ανυπόστατο έργο, που μπορεί να γίνει σημαία ανθελληνικής προπαγάνδας από ξένη χώρα και τι προτίθεστε να πράξετε για να αποφύγουμε περαιτέρω ζημιά με πιθανή βράβευσή του;
2. Πώς δικαιολογούνται οι περιορισμένου αριθμού λέσχες αναγνωστών του Ε.ΚΕ.ΒΙ. που προτείνουν το βιβλίο, να έρχονται σε τέτοια αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του ελληνικού λαού και γιατί τους παρέχεται το αντιδημοκρατικό προνόμιο να αποφασίζουν κατά 50% ποιο βιβλίο θα βραβευθεί;»
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού): Κύριε συνάδελφε, δεν είναι η πρώτη φορά και φαντάζομαι δεν θα είναι η τελευταία που έρχομαι στη Βουλή να απαντήσω σε μια ερώτηση του ΛΑΟΣ, που αμφισβητεί τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να κρίνει τι ακίνδυνο και τι είναι επικίνδυνο για τον Ελληνισμό και για την Ελλάδα. Η ανησυχία σας, όμως, δεν έχει βάση και αυτό το έχει αποδείξει και η ψήφος του ελληνικού λαού, ο οποίος εμπιστεύθηκε το ΠΑΣΟΚ να κρίνει για το ποια είναι τα συμφέροντα της χώρας μας.
(XF)
1TR)
Εκτός βέβαια αν δεν συμφωνείτε εσείς με αυτή την άποψη, αν θεωρείτε δηλαδή ότι ένα Κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι το μόνο που έχει τη δυνατότητα να ορίζει τι είναι εθνικό, τι είναι πατριωτικό και ακόμα χειρότερα τι δεν είναι εθνικό ή πατριωτικό. Εκτός αν πιστεύετε ότι μία μειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου είναι η μόνη που ανησυχεί, η μόνη που στεναχωριέται με αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο και η μόνη που ανησυχεί γι’ αυτό που συμβαίνει στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, για παράδειγμα. Ή αν θεωρείτε ότι είστε το μόνο Κόμμα που μπορεί να ορίζει τι είναι ιστορία και τι είναι μυθιστόρημα. Ευτυχώς, ειδικά για το τελευταίο, υπάρχουν και λεξικά τα οποία μπορούν να πουν τι είναι μυθιστόρημα, τι είναι ιστορία, και πώς μπορεί κανείς να δει τη διαφορά μεταξύ των δύο.
Με την επίκαιρή σας ερώτηση μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε δυο πράγματα για την τέχνη. Γιατί το βιβλίο στο οποίο αναφέρεστε είναι μυθιστόρημα και άρα είναι προϊόν τέχνης είτε μας αρέσει αυτό το οποίο λέει είτε δεν μας αρέσει. Δεν είναι ιστορικό βιβλίο.
Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι ούτε αρμοδιότητά μου είναι ούτε προφανώς πρόθεσή μου, να λογοκρίνω ένα προϊόν τέχνης είτε αυτό ταιριάζει στην αισθητική μου ή στην πολιτική μου φιλοσοφία είτε αυτό δεν ταιριάζει.
Η ελευθερία της έκφρασης είναι κατ’ αρχήν ασυμβίβαστη με οποιαδήποτε προσπάθεια προς οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο. Η διενέργεια λογοκρισίας, η απαγόρευση παρουσίασης προϊόντος τέχνης, δεν νοείται σε μία σύγχρονη δημοκρατία. Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα προσέβαλε, όχι μόνο το δικαίωμα του δημιουργού, αλλά και το δικαίωμα του πολίτη. Ο δε χαρακτηρισμός της τέχνης ως επικίνδυνη ή αντεθνική, παραπέμπει και σε μια εποχή που νομίζω οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν θα θέλαμε να θυμόμαστε ή εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να θυμόμαστε για να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
Η πολιτεία οφείλει να αφήνει ελεύθερη την καλλιτεχνική δημιουργία και την καλλιτεχνική έκφραση χωρίς διακρίσεις ή αποκλεισμούς και πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι μία αρχή που κάνει τη δημοκρατία μας πιο δυνατή και άρα τη χώρα μας πιο δυνατή.
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, το οποίο εσείς αναφέρετε ως ανθελληνικό και σε παλαιότερη ερώτησή σας το είχατε περιγράψει ως ανυπόστατο λιβελογράφημα, είναι απόλυτο δικαίωμά σας να το χαρακτηρίζετε έτσι και είναι δική μας υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά σας να το λέτε. Αλλά δεν οφείλουμε εμείς να υιοθετούμε αυτό το οποίο εσείς προτείνετε.
Άρα, το δικαίωμα του συγγραφέα να γράφει αυτά τα οποία γράφει και το δικαίωμά σας να λέτε αυτά που λέτε, πηγάζουν από τις ίδιες αρχές παρότι είναι πολλοί που πιστεύουν –και συγκαταλέγομαι μέσα σ’ αυτούς- ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό που είναι επικίνδυνο, δεν είναι η ελευθερία της έκφρασης, αλλά η λογοκρισία της.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο.
Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Ανατολάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, θα ξεκινήσω με κάτι διαφορετικό. «ΛΑΟΣ» λέγεται με τόνο στο «ο» και όχι «ΛΑΟΣ» με τόνο στο «α».
Είχα σκοπό αντί να μιλήσω, να σας αναφέρω τα ονόματα των σαράντα έξι νεκρών και πενήντα εννέα αγνοουμένων της ΕΛΔΥΚ το 1974. Αλλά ο χρόνος που έχουμε, τα τρία λεπτά, δεν μας φθάνει.
Χαίρομαι που αυτό το έργο δεν βραβεύτηκε χάρη στην προσπάθεια τη δική μας και άλλων φορέων που απέρριψαν αυτό το βιβλίο. Αλλά η ζημιά έγινε μόνο και μόνο που ο κρατικός φορέας το πρότεινε αυτό το βιβλίο. Θα ήθελα να διαβάσω και να ακουστεί, αυτά που αναφέρονται: Σελίδα 137: «Η ΕΛΔΥΚ ήταν ντουμάνι στη πρέζα και στα χάπια». Σελίδα 276: «Υπήρξαμε κι εμείς εξίσου εγκληματίες πολέμου με τους Τούρκους».
Αλλά το βιβλίο δεν πάει μόνο εκεί. Ο κ. Γκουρογιάννης σκοπεύει να ξεμπερδέψει μια κι έξω με την ελληνική ιστορία. Σελίδα 211: «Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους ο ελληνικός στρατός έκανε εθνοκάθαρση στη Μακεδονία».
Εφόσον θέλετε να βραβεύσετε αυτό το βιβλίο, ό,τι και να περιμένουμε από τους Σκοπιανούς και από τους Τούρκους, λίγο θα είναι. Θα ήθελα να πω ότι η θέση της Κυβέρνησης έχει αλλάξει για το Κυπριακό πρόβλημα.
Να σας πω και κάτι άλλο. Η ΕΛΔΥΚ το ’74 αποτελείτο από τετρακόσια πενήντα παιδιά από την Ελλάδα. Χωρίς υποστήριξη όμως από την Ελλάδα, με ένα μόνο ντουφέκι που είχαν στο χέρι Μ1, τα έβαλαν με άρματα, πυροβόλα, αεροπλάνα. Και είχαν μια μεγάλη επιτυχία με σχεδόν δύο χιλιάδες νεκρούς.
(GM)
1XF
Πότε πρόλαβαν αυτά τα παιδιά να γίνουν βιαστές; Πως θα αντιστέκονταν εάν ήταν πρεζάκηδες; Μόνο και μόνο που το Υπουργείο σας είχε την δυνατότητα να το προτείνει αυτό, είναι σαν να υβρίζετε κι εσείς.
Θα ήθελα να δώσετε όχι απάντηση σε μένα αλλά στις μάνες, στις συζύγους και στα παιδιά των νεκρών, των τραυματιών και των αγνοουμένων.
Πρέπει να αντιληφθείτε ότι εσείς σαν Υπουργείο κάνατε πολύ μεγάλο λάθος και ευτυχώς που δεν έχει γίνει μεγαλύτερο. Το αστείο πραγματικά είναι ότι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου είναι υπεύθυνο για την προώθηση της εθνικής πολιτικής στο χώρο του βιβλίου. Αυτά τα ψέματα είναι λοιπόν η εθνική σας πολιτική. Αφού είναι έτσι, αφαιρέστε τουλάχιστον τον τίτλο «εθνική» από το ΕΚΕΒΙ, όπως έχετε κάνει και από το Υπουργείο Παιδείας και Οικονομίας. Λιγότερη ζημία θα κάνετε στη χώρα μας!
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Ανατολάκη, Βουλευτή ΛΑ.Ο.Σ. από την Β’ Πειραιώς.
Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος μέσα σε αυτό το Κοινοβούλιο που δεν γνωρίζει ή αμφισβητεί τον ηρωισμό των πεσόντων στην Κύπρο. Ούτε ένας! Άρα, δεν γνωρίζω ότι χρειάζεται αυτήν τη στιγμή μέσα σε αυτόν το χώρο να κάνουμε τέτοιου είδους μαθήματα ιστορίας.
Να πω επ’ ευκαιρίας ότι το βιβλίο το οποίο βραβεύτηκε τελικά από αυτήν τη διαδικασία ήταν το ΙΜΑΡΕΤ του Γιάννη Καρπούζου και τον συγχαίρω γι’ αυτήν τη βράβευση.
Να πω όμως μερικά πράγματα για την διαδικασία.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου δεν επεμβαίνει ποτέ ούτε στις προτάσεις ούτε στη διαδικασία επιλογής των βραβευμένων βιβλίων. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Σίγουρα δεν είναι σκοπός του να σταματήσει να λογοκρίνει οποιοδήποτε βιβλίο.
Εάν πραγματικά θέλετε να δείτε τις διαδικασίες, πηγαίνετε στην ιστοσελίδα του ΕΚΕΒΙ και θα δείτε ακριβώς πως λειτουργεί αυτή η διαδικασία.
Το μυθιστόρημα του Κουρογιάννη δεν το πρότεινε το ΕΚΕΒΙ, αλλά προτάθηκε μεταξύ 15 βιβλίων όχι από κάποιον επίσημο εθνικό φορέα αλλά από ψήφο των μελών των λεσχών ανάγνωσης που λειτουργούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δηλαδή, φέτος σε αυτές τις λέσχες ψήφισαν 2000 μέλη και διάλεξαν αυτά τα 15 βιβλία από 300 τίτλους τους οποίους είχαν την επιλογή να ψηφίσουν.
Επίσης, αντιπροσωπευτικός είναι και ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι ψηφίζουν αυτά τα βιβλία. Η διαδικασία είναι μεταξύ άλλων ότι μπορείς να στείλεις και από το κινητό σου τηλέφωνο με ένα SMS την ψήφο σου. Φέτος ψήφισαν πάνω από 3.000 άτομα. Άρα, αυτή είναι μία διαδικασία η οποία εντάσσεται μέσα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αλλά είναι ανεξάρτητη από αυτό.
Είναι λοιπόν οι αναγνώστες αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν και να βάλουν αυτό το βιβλίο στη λίστα και να το ψηφίσουν στην κατάταξη στην οποία το έβαλαν. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό στη διαδικασία, διότι έρχεται το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και δεν λέει «εγώ είμαι το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, άρα εγώ επιβάλω τι είναι αυτό το οποίο θα ψηφιστεί ή δεν θα ψηφιστεί» αλλά αφήνει αυτήν τη διαδικασία να γίνει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες.
Απλώς για το ιστορικό, οι λέσχες ανάγνωσης δεν είναι τίποτα άλλο από μία ομάδα ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται κάθε τόσο και συζητούν για βιβλία τα οποία οι ίδιοι έχουν αποφασίσει να αναγνώσουν. Είναι μία καθαρά δημοκρατική διαδικασία που όποιος θέλει λαμβάνει μέρος. Μπορείτε κι εσείς να λάβετε μέρος ή να δημιουργήσετε μία λέσχη βιβλίου και σας παροτρύνω να το κάνετε, εάν αισθάνεστε ότι εκεί θα μπορούσατε να παρέμβετε καλύτερα.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, δεν το αποφάσισε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Ήταν μία απόφαση των αναγνωστών για το ποια βιβλία θα ψηφιστούν και ήταν αυτοί που ψήφισαν τελικά για το ποιο βιβλίο θα βραβευτεί.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα κάνω μία ανακοίνωση προς το Σώμα όσον αφορά τις 15.1.2010: Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
SX








(1GM)
Επίσης, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, τριάντα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 2ο Γενικό Λύκειο Παπάγου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Προχωράμε στη διαδικασία του δελτίου των επικαίρων ερωτήσεων με την υπ’ αριθμόν 289/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Χαραλάμπους έχει ως εξής:
«Απαντώντας η κυρία Υπουργός σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτησή μας δεσμεύτηκε ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα λειτουργούσε στις αρχές του Ιανουαρίου του 2010 καθώς και ότι θα προσλάμβανε το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία του.
Παρά τις δεσμεύσεις αυτές, το Υπουργείο εξήγγειλε μόνο 35 νέες προσλήψεις προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όταν είναι σε όλους γνωστό ότι οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε προσωπικό είναι πολλαπλάσιες. Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο που λειτουργεί σήμερα και διαθέτει 220 κρεβάτια, εργάζονται μόνο 400 άτομα, όταν με τους πιο μέτριους υπολογισμούς χρειάζονται τουλάχιστον 660 εργαζόμενοι.
Οι νέες προσλήψεις δεν συμπληρώνουν ούτε καν τα κενά που δημιουργούνται από τις απολύσεις των συμβασιούχων και τις συνταξιοδοτήσεις. Αν ληφθεί, δε, υπόψη ότι για το καινούργιο Νοσοκομείο 330 κλινών χρειάζονται τουλάχιστον 900 άτομα προσωπικό για να λειτουργήσει στοιχειωδώς, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος γιατί οι Κερκυραίοι αγανακτούν και θεωρούν ότι εμπαίζονται.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων μόνιμου προσωπικού για τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του νέου Νοσοκομείου.»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο για τρία λεπτά, παρακαλώ.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ενημερώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτές τις πρώτες εκατό ημέρες έχει βάλει σαν μια μεγάλη προτεραιότητα την επιτάχυνση των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι σίγουρο ότι οι ανάγκες είναι πάρα πολλές. Εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας, αγαπητέ συνάδελφε.
Φαντάζομαι ότι κι εσείς βέβαια κατανοείτε ότι όλες αυτές οι θέσεις, που ήδη προκηρύχθηκαν και οι επόμενες που θα προκηρυχθούν την επόμενη χρονιά, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχει σήμερα -σε υποστελέχωση- το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ένα πρόβλημα, βέβαια, που έχει διογκωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Να γίνω και πιο συγκεκριμένη: Όπως γνωρίζετε, με διάταξη που περάσαμε στον πρώτο νόμο που ψήφισε η Βουλή μετά τις εκλογές, εγκρίθηκε η πρόσληψη χιλίων θέσεων ιατρών, μονίμων επιμελητών Β’, πέραν των οργανικών θέσεων, ακριβώς για να διευκολύνουμε την πρόσληψή τους. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία σε πλήρη συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και ελπίζουμε στους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί. Έτσι θα έχουμε 2.093 θέσεις ιατρών στο σύνολο, 93 θέσεις παραπάνω από την αρχική συμφωνία της ΟΕΝΓΕ, εντός του 2010.
Επίσης, στις 29 Δεκεμβρίου, με έναν αγώνα δρόμου πρέπει να σας πω, μπορέσαμε και προχωρήσαμε στη μεγάλη προκήρυξη με το ΑΣΕΠ για μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, θέσεις 3.103, συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ και των πολύτεκνων. Αυτό γιατί το τονίζω: Γιατί έτσι θα μπορέσουμε, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει και με τον Προϋπολογισμό του 2010, να κάνουμε και νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ για επιπλέον 3.000 νέες θέσεις, σύνολο 6.103.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ακόμη και σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, καθώς και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας προχωρούν παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε.
Όσον αφορά το νοσοκομείο της Κέρκυρας, θέλω να σας πω ότι ήδη εκκρεμούν για διορισμό έξι θέσεις ιατρών, από τις προηγούμενες προκηρύξεις. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 προκηρύχθηκαν είκοσι δύο θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.
(PE)


(1SX)
Στις 7 Ιανουαρίου, μόλις πριν από λίγες ημέρες, προκηρύχθηκαν επτά θέσεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Συνολικά είναι τριάντα πέντε θέσεις ιατρών.
Επίσης, αυτήν τη στιγμή είναι σε προκήρυξη και προβλέπονται από τη μεγάλη προκήρυξη των νοσηλευτών πενήντα τρεις θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Αυτά έχουν ήδη προκηρυχθεί. Πέραν αυτών, στη νέα μεγάλη προκήρυξη που θα βγει των τριών χιλιάδων θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και των χιλίων θέσεων, που εκεί βέβαια πρέπει να γίνει και μία συνεργασία με την ΟΙΕΝΓΕ, θα φροντίσουμε να υπάρχει και ένας αριθμός που να αφορά το Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Το λόγο έχει ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους για τρία λεπτά.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, νομίζω ότι, παρά τις υποσχέσεις σας στην προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μας –και λυπούμαι που το λέω- θα βρισκόμαστε πολύ συχνά στη Βουλή, για να συζητούμε για το πότε επιτέλους θα λειτουργήσει αυτό το περίφημο «καινούργιο» Νοσοκομείο της Κέρκυρας.
Λέω μέσα στην ερώτησή μου, κυρία Υπουργέ, ότι οι Κερκυραίοι πραγματικά αγανακτούν και θεωρούν ότι εμπαίζονται όχι τόσο από εσάς βέβαια, αλλά διαχρονικά. Πρόκειται για ένα Νοσοκομείο που εδώ και είκοσι χρόνια, όπως σας είπα και στην προηγούμενη ερώτησή μου, κάθε χρόνο εξαγγέλλεται από τις κυβερνήσεις είτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε της Νέας Δημοκρατίας ότι θα λειτουργήσει και πάντοτε παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η λειτουργία του. Αρκεί να σας πω μόνο ότι προεκλογικά στις εθνικές εκλογές του 2004 το μεν ΠΑ.ΣΟ.Κ. έβαζε το Νοσοκομείο της Κέρκυρας στα διαφημιστικά τηλεοπτικά τρέιλερ σαν ένα από τα νέα νοσοκομεία που έχει παραδώσει στον ελληνικό λαό προς λειτουργία. Ο δε τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, στην προεκλογική ομιλία του στην Κέρκυρα υποσχόταν με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το νέο Νοσοκομείο της Κέρκυρας θα λειτουργούσε με τη δική του Κυβέρνηση. Βέβαια, ούτε το ένα ούτε το άλλο μέχρι σήμερα έχουν γίνει.
Είναι ωραία, κυρία Υπουργέ, να μας απαντάτε πάντοτε γενικά για το πόσες θέσεις πανελλαδικά έχουν προκηρυχθεί. Κάνετε, όμως, ορισμένες προσθαφαιρέσεις που συμφέρουν το δικό σας Υπουργείο. Δυο χιλιάδες και κάτι γιατροί, λέτε, περισσότεροι απ’ ό,τι ο ΟΙΕΝΓΕ ζητούσε, ξεχνώντας να μας πείτε ότι η συλλογική σύμβαση που υπογράφθηκε με το Υπουργείο αφορούσε και το 2009 για δυόμισι χιλιάδες γιατρούς το 2009 και δύο χιλιάδες το 2010.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, σας ρωτούμε πλέον επιτακτικά και σας παρακαλώ, όταν θα μας απαντήσετε, να μας πείτε ξεκάθαρα το εξής: Υπάρχει στην Κέρκυρα αυτήν τη στιγμή στα πρόθυρα λειτουργίας ένα καινούργιο Νοσοκομείο; Εσείς η ίδια κατά λέξη στην απάντησή σας λέγατε ότι «ο μαγνητικός τομογράφος θα εγκατασταθεί στις αρχές του Γενάρη του 2010 και θα συμπέσει με τη λειτουργία του καινούργιου Νοσοκομείου». Η προκήρυξη αφορά πενήντα τρεις θέσεις, αλλά αυτές είναι και για το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας και για τα Κέντρα Υγείας, ενώ ουσιαστικά για το Νοσοκομείο παραμένουν τριάντα πέντε.
Θεωρείτε, λοιπόν, ότι με κάτω από τετρακόσιους που έχει αυτήν τη στιγμή το παλιό Νοσοκομείο και με άλλους τριάντα πέντε ή και πενήντα που θα προσληφθούν, μπορεί να λειτουργήσει ένα καινούργιο Νοσοκομείο τριακοσίων τριάντα κρεβατιών, όταν ο νέος οργανισμός, χωρίς το προσωπικό της Ψυχιατρικής Κλινικής, αναφέρεται σε οκτακόσια εξήντα άτομα προσωπικό; Με ποιο προσωπικό, στα αλήθεια, θα λειτουργήσει;
Κυρία Υπουργέ, δεν πάω ούτε στο ιατρικό ούτε στο νοσηλευτικό, αλλά στην τεχνική υπηρεσία. Το καινούργιο Νοσοκομείο έχει έναν υπερσύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ποιος θα τον λειτουργήσει; Ο ένας υδραυλικός και ο ένας ηλεκτρολόγος, που αποτελούν σήμερα την τεχνική υπηρεσία του παλιού Νοσοκομείου;
(ML)

(2PE)
Κυρία Υπουργέ, σας παρακαλώ, κάτι που είναι αυτονόητο και φυσιολογικό, που λέει ότι ένας καινούριος οργανισμός, ένα καινούριο νοσοκομείο χρειάζεται προσωπικό. Αυτό το προσωπικό μέσα μόνο από αυτοτελή προκήρυξη μπορεί να προέλθει και αυτό πρέπει να κάνει η δική σας Κυβέρνηση, αν θέλετε κάτι να καταγραφεί στα θετικά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους.
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρία Ξενογιαννακοπούλου για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι χαίρομαι, όταν έχουμε την ευκαιρία να συζητούμε για τα θέματα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος βοηθάει και εμάς φυσικά να παρακολουθούμε και να βελτιώνουμε τις πολιτικές μας.
Όσον αφορά τώρα τις λειτουργίες του νέου νοσοκομείου, θα ήθελα να σας πω ότι ζήτησα και έχουμε σημερινή ημερομηνία από την ΔΕΠΑΝΟΜ, γιατί και εμένα μου αρέσει αυτά που λέω, να λέω και από πού έρχονται τα στοιχεία της ενημέρωσης, σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται η παράδοση του νέου νοσοκομείου. Η υπεύθυνη ενημέρωση που είχα σήμερα το πρωί αναφέρει ότι εκκρεμεί η έκδοση πιστοποιητικού από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κερκύρας, προκειμένου να αρχίσει η τελική παράδοση στο χώρο του νέου νοσοκομείου από το παλιό.
Σας το λέω, για να έχετε και εσείς την πλήρη εικόνα. Αυτό είναι σημερινή ενημέρωση της ΔΕΠΑΝΟΜ, προκειμένου και εμείς να το παρακολουθούμε, αλλά και εσείς να γνωρίζετε με βάση τα επίσημα στοιχεία που μας ενημερώνουν οι υπηρεσίες.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις προσλήψεις, εμείς δεν θέλουμε να λέμε μεγάλα λόγια και ούτε θέλουμε να παραπλανούμε το Σώμα. Τα στοιχεία είναι ακριβή. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται με διάφορες προκηρύξεις τριάντα πέντε θέσεις ιατρών, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί ήδη και πρόκειται να πληρωθούν το επόμενο διάστημα και πενήντα τρεις θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ αυτήν τη στιγμή να σας πω, γιατί ακριβώς δεν θέλω να σας παραπλανήσω, πόσες από τις χίλιες θέσεις των γιατρών ή από την καινούρια προκήρυξη των τριών χιλιάδων που θα βγει τους επόμενους μήνες, θα αφορά την Κέρκυρα. Μπορώ να σας πω ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο να υπάρχουν θέσεις για την Κέρκυρα, αλλά καταλαβαίνετε ότι μέσα σε ένα περιβάλλον, που εμείς μπορούμε να δεσμευθούμε για μια προκήρυξη τριών χιλιάδων νοσηλευτών, πρέπει να καλύψουμε ανάγκες και σε άλλα νοσοκομεία.
Άρα, λοιπόν, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτές οι θέσεις έχουν ήδη προκηρυχθεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε να επιταχυνθεί η πρόσληψη και των γιατρών και των νοσηλευτών και από εκεί και πέρα, στις δυο μεγάλες προκηρύξεις που βγαίνουν τώρα στο επόμενο διάστημα, θα υπάρχει μια ειδική σημασία όσον αφορά τις ανάγκες του Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ιδιαίτερα ευχαριστώ την υπέροχη κυρία Υπουργό.
Συνεχίζουμε με τον τελευταίο κύκλο των επικαίρων ερωτήσεων που αφορούν τον κ. Ρέππα.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 278/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Άγγελου Μανωλάκη προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου κτλ..
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Κύριοι Υπουργοί, οι ακτές του Κορινθιακού κόλπου στο Νομό Κορινθίας αλλά και στο Νομό Αχαΐας αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια εντονότατο πρόβλημα διάβρωσης και επιδεινώνεται συνεχώς, μετά και από το πρόσφατο πλημμυρικό φαινόμενο. Η επιτάχυνση μιας αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης παρέμβασης για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι τώρα περισσότερο αναγκαία από ποτέ.
Επί της θητείας μου, ως Νομάρχης Κορινθίας, είχε ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μια προκαταρτική μελέτη για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα συμπεράσματα των μελετητών ήταν ότι οι αποσπασματικές επεμβάσεις δεν αντιμετωπίζουν αλλά διαιωνίζουν και μεταφέρουν το πρόβλημα. Παρά τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή της Δυτικής Κορινθίας, ο προβληματισμός παραμένει και η εξεύρεση των αναγκαίων πόρων για μια ευρύτερη και ουσιαστική παρέμβαση παραμένει ζητούμενο.
Ερωτώνται οι Υπουργοί: Πώς προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση ενός συνολικότερου έργου για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού κόλπου;».
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας απαντά για τρία λεπτά.
Έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ.
(GH)

(2ML)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της διάβρωσης είναι πραγματικά έντονο σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, θα έλεγα, ότι έχει λάβει οξύτατη μορφή. Απουσιάζει, όμως, μια ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του, υπό μία έννοια, νέου προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζει η χώρα μας, ιδίως σε ορισμένες περιοχές της.
Εσείς ως πετυχημένος Νομάρχης επί οκτώ έτη στην Κορινθία είχατε πράγματι αναθέσει στο ΕΜΠ την εκπόνηση μιας προκαταρκτικής μελέτης για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το πρόβλημα αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό δεν εμπίπτει υπό τη μία ή την άλλη έννοια στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μας, πρέπει να γνωρίζετε.
Μπορώ, λοιπόν, στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα σε σας και προέρχονται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή την Περιφέρεια Πελοποννήσου –θα γνωρίζετε, είμαι βέβαιος γι’ αυτό- να τα θέσω υπ’ όψιν σας.
Πληροφορούμαι, λοιπόν, ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας έχει πράγματι μετά απ’ αυτή τη μελέτη η οποία θεωρήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας προχωρεί στη δημοπράτηση ενός έργου το οποίο σε εξέλιξη είναι το έργο το οποίο, όπως αναφέρετε και στην ερώτησή σας, αφορά την προστασία των δυτικών ακτών του Κορινθιακού Κόλπου. Είναι ένα έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα σ’ αυτό το χρόνο ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ. Από εκεί και πέρα σε συνέχεια της προκαταρκτικής μελέτης που είχε εκπονήσει τότε το ΕΜΠ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης δημοπράτησης της μελέτης για την τρίτη φάση αυτού του έργου, προκειμένου και τα άλλα τμήματα του Κορινθιακού Κόλπου που επίσης είναι εκτεθειμένα και αντιμετωπίζουν ανάλογο κίνδυνο, να προστατευτούν.
Θα δούμε με την ολοκλήρωση της μελέτης τις δυνατότητες που υπάρχουν να ενταχθεί η εκτέλεση αυτού του έργου στο ΕΣΠΑ. Σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο είπα στην αρχή και επαναλαμβάνω, έχει αξία από τη δική μας πλευρά -πράγματι θεωρούμε αναγκαίο να ανοίξουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο πολιτικής για ανάλογα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας σε πολλές περιοχές της- είναι αυτό το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών μαζί με ένα άλλο πολύ σημαντικό κεφάλαιο πολιτικής που αναφέρεται στη διαχείριση των υδάτων. Λείπουν και αυτά τα δύο κεφάλαια πολιτικής μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τα όσα μας αφορούν σ’ αυτή την κατεύθυνση και σύντομα θα έχουμε να αναφέρουμε νεότερα στοιχεία ως προς αυτό.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Μανωλάκης για τρία λεπτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια και να ανταποδώσω τη φιλοφρόνηση ευχόμενος και σε σας και στην Κυβέρνηση, στη μεγάλη προσπάθεια για τις αλλαγές στον τόπο μας να πάει μπροστά η χώρα μας, καλή επιτυχία.
Όμως αναφορικά με το θέμα μας που είναι καυτό, όπως είπατε και εσείς, η διάβρωση των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου είναι ένα χρόνιο φαινόμενο, έχει επιδεινωθεί τελευταία.
Αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες είναι ότι σπίτια εξαφανίστηκαν και μιλώ κυριολεκτικά. Μάλιστα, θα παραδώσω για τα Πρακτικά κάποιες φωτογραφίες που μου έστειλε και ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου για να δείτε σε ποια κατάσταση βρίσκονται όχι μόνο τα παραλιακά σπίτια αλλά ο παραλιακός δρόμος, μιλώ για την παλιά εθνική οδό και φυσικά η παραλία η οποία χάνεται, εξαφανίζεται λόγω αυτού του φαινομένου. Και καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό το φαινόμενο για μας. Είμαστε μια αγροτική περιοχή, θέλουμε τον τουρισμό, χάνουμε την παραλία μας.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνει μια οριστική μελέτη βάσει της προμελέτης που είχε γίνει και να υπάρξει και μια οριστική αντιμετώπιση. Αυτό όμως στην πράξη σημαίνει και πολλά χρόνια για να τελειώσουν οι οριστικές μελέτες και πολλά χρήματα. Το δε πρόβλημα είναι άμεσο.

(PN)
(2GH)
Πρέπει θεσμικά να βρεθεί η διαδικασία, που να παρακάμπτει τη μεγάλη γραφειοκρατία των επτά Υπουργείων και ένα σωρό προβλημάτων, ώστε η σημερινή Νομαρχία, αυριανή περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορεί να παρέμβει υπό την επίβλεψη των άλλων Υπουργείων και των μελετητών άμεσα, ώστε να διαφυλαχτούν τα σπίτια μας, ο παραλιακός δρόμος και η παραλία μας.
Εκπέμπουμε ένα SOS. Πρέπει τώρα η Κυβέρνηση είτε το δικό σας Υπουργείο είτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος είτε εν πάση περιπτώσει η πολιτεία δεν μπορεί να κάθεται και να το αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα. Τώρα, όπως θα το ξέρετε προφανώς, υπάρχει η διαδικασία του κατεπείγοντος από την Πολεοδομία της Νομαρχίας, μπορεί κανείς να προστατεύσει το σπίτι του και να βάλει μπροστά στα κύματα κάποιες πέτρες για να μην πέσει το σπίτι του, αυτή η διαδικασία να διευρυνθεί όχι μόνο για τα σπίτια, αλλά όπως είπα και για τον παραλιακό δρόμο και κυρίως για την παραλία, ώστε επιτέλους να μπορέσουμε βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, μέχρι κάποια στιγμή που η πολιτεία να βρει και τα χρήματα και τις μελέτες, ώστε να τα αντιμετωπίσει οριστικά.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Άγγελος Μανωλάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιεία, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Στον κ. Άγγελο Μανωλάκη, απαντά ο Υπουργός Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Κλιματικής Αλλαγής κ. Δημήτριος Ρέππας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Δώσατε πολλούς τίτλους που δεν έχω, κύριε Πρόεδρε. Έχω ενέργεια, αλλά δεν είμαι Υπουργός Ενέργειας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Υπουργέ και ενέργεια έχετε και θα μου επιτρέψετε να πω ότι στον πολύ χαρακτηριστικό διάλογο που γίνεται γι’ αυτήν την επίκαιρη ερώτηση, με χθεσινό δημοσίευμα που ο Κορινθιακός μετατρέπεται σε πέλαγος, τα 2 εκατομμύρια ευρώ στα 2 εκατομμύρια χρόνια που γίνονται τα γεωλογικά φαινόμενα, απαιτούν από εσάς να γίνετε «σούπερμαν» αυτήν την ώρα.
Έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Η ευγένεια που σας διακρίνει είναι γνωστή σε όλους, δεν χρειάζεται να κάνω ιδιαίτερη επισήμανση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Πράγματι το δημοσίευμα στο οποίο αναφέρεστε είναι της μεγάλης εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και έχει τον τίτλο «Ένας ωκεανός γεννιέται, οι ζώνες ξηράς στον κορινθιακό κόλπο διαχωρίζονται με γρήγορο ρυθμό».
Αυτό ακριβώς δείχνει ότι είμαστε μπροστά σε ένα νέο φαινόμενο το οποίο δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους, κάθε άλλο. Επειδή, όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι πολεοδομικές υπηρεσίες δεν ανήκουν στο Υπουργείο μας, αλλά στο Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, γι’ αυτό είπα ότι χρειάζεται μία συντονισμένη και συνδυασμένη διϋπουργική δράση και θα αναλάβουμε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση.
Κατά τα άλλα, γνωρίζετε επίσης ότι πολλές φορές όταν προχωρούμε σε κατασκευές, οι οποίες δεν στηρίζονται σε μία μελέτη αξιόπιστη, αντί να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, δημιουργούμε καινούργιο, ίσως και μεγαλύτερο, πρόβλημα. Άλλωστε κάποιοι μεταξύ των παραγόντων εκείνων οι οποίοι ευθύνονται για το πρόβλημα αυτό της διάβρωσης, συγκαταλέγουν και την κατασκευή λιμενοβραχιόνων ή άλλων πρόχειρων κατασκευών και παρεμβάσεων σε τέτοιες περιοχές με όχι σωστό επιστημονικά τρόπο.
Θα ήθελα, λοιπόν, αυτά να τα λάβουμε υπόψη μας και να σας διαβεβαιώσω ότι ασφαλώς είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό το οποίο γνωρίζω ότι για την οξύτατη μορφή στον Κορινθιακό κόλπο –αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί, αφορά πολλές περιοχές της Ελλάδας, γιατί η Ελλάδα είναι μία χώρα με ατέλειωτες ακτές και γι’ αυτό ακριβώς στην παράκτια ζώνη της Ελλάδας- χρειάζεται να κάνουμε τη μελέτη αυτή, η οποία θα μας οδηγήσει και θα μας καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το νέο μεγάλο πρόβλημα που κάθε μέρα γίνεται και μεγαλύτερο.
Όσον αφορά το ειδικό πρόβλημα στον κορινθιακό κόλπο, να είστε σίγουρος ότι θα αναλάβουμε πρωτοβουλία σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Ρέππα, Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.
Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 276/12.1.2010 της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με το σχεδιασμό εκσυγχρονισμού του Βορείου Οδικού Άξονα Κρήτης κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Σε δημοσιεύματα εφημερίδων του Ρεθύμνου την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 έγινε εκτενής αναφορά στην πραγματοποίηση άτυπης σύσκεψης υπό την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπου συμμετείχαν Βουλευτές της Κρήτης και στους οποίους ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός του έργου βελτίωσης και αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Αναφέρεται, ότι το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει σε ένα έργο, το οποίο θα καταστήσει τον Β.Ο.Α.Κ. σύγχρονο ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομο στο πρότυπο κατασκευής της Εγνατίας Οδού και γίνεται λόγος για τη σύσταση νέου φοράς, που θα αναλάβει τις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησής του.
(XA)





(02PN)
Τα δημοσιεύματα αυτά έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τα όσα το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφέρει στην υπ’ αριθμόν πρωτ. 102/103/30-11-09 απάντησή του, στις 682/5-11-2009 και 683/5-11-2009 ερωτήσεις μου στη Βουλή για τα απαιτούμενα έργα εκσυγχρονισμού του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης.
Σύμφωνα με την προαναφερθείσα απάντηση που υπογράφει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης δεν προκύπτει κανένας νέος σχεδιασμός για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
Κατόπιν των παραπάνω και επειδή η αναβάθμιση και βελτίωση του Β.Ο.Α.Κ. αποτελεί έργο πρώτης προτεραιότητας για την ανάπτυξη του νησιού.
Ερωτάται ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων:
1. Αληθεύει ότι σχεδιάζεται η αναβάθμιση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο πρότυπο κατασκευής της Εγνατίας Οδού;
2. Αν ναι, τι ακριβώς προβλέπει ο σχεδιασμός αυτός;».
Κύριε Ρέππα, ως Υπουργός έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την πρώτη ημέρα κυριολεκτικώς που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας έχουμε θέσει ως έναν από τους στόχους προτεραιότητάς μας τη δημιουργία ενός αξιόπιστου, σύγχρονου και ασφαλούς οδικούς δικτύου στην Κρήτη. Απαιτείται σύγχρονη διαχείριση μελετών και έργων και μεταξύ των άλλων αυτό προϋποθέτει και καλύτερο συντονισμό. Έτσι μόνο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τα οποία παραμένουν άλυτα και ζητούν τη σωστή θετική αντίδραση εκ μέρους της πολιτείας επί πολλά χρόνια.
Η σημερινή κατάσταση χαρακτηρίζεται από αποκλίσεις που σχετίζονται με την ανομοιογένεια τεχνικών προδιαγραφών από τμήμα σε τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, χαρακτηρίζεται από τη διάσπαση και διάσταση των υπηρεσιών που ασχολούνται μ’ αυτό το φυσικό αντικείμενο. Αλλού βρίσκεται η διευθύνουσα υπηρεσία, αλλού Διεύθυνση Μελετών και αλλού η προϊσταμένη αρχή. Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έλλειψη συντονισμού με κάποιες νέες πρωτοβουλίες. Και όπως είπα, επειδή είναι θέμα βασικής επιλογής για εμάς η δημιουργία ενός σύγχρονου ασφαλούς και αξιόπιστου οδικού δικτύου στην Κρήτη –και δεν αναφέρομαι μόνο στο Βόρειο Οδικό Άξονα- καταλήγουμε σε συγκεκριμένες επιλογές τις οποίες σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε με λεπτομέρειες.
Σε γενικές γραμμές μπορώ σήμερα να πω ότι πράγματι πιστεύουμε ότι ένα σχήμα ανάλογο αυτού της ανώνυμης εταιρείας «Εγνατία» που λειτούργησε με επιτυχία επί σειρά ετών όπως γνωρίζουμε όλοι μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για μια ανάλογη πρωτοβουλία σε σχέση με το οδικό δίκτυο της Κρήτης. Πιστεύουμε ότι πραγματικά η ανώνυμη εταιρεία θα μπορούσε να ονομαστεί «Κρήτη Α.Ε.», θα έχει τα δικά της διαχειριστικά εργαλεία, θα έχει το δικό της λόγο αφού όλες οι υπηρεσίες θα είναι συγκεντρωμένες στο ίδιο σημείο και θα μπορούν να συνεργάζονται πολύ πιο αποτελεσματικά προκειμένου έτσι να μελετήσει εκεί που αυτό δεν έχει γίνει και να προχωρήσει στην κατασκευή με την ανάλογη χρηματοδότηση που μέχρι σήμερα δεν έχει προβλεφθεί, στη δημιουργία αυτού του οδικού δικτύου με έναν τρόπο ισομερή για όλους τους νομούς της Κρήτης.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το οδικό δίκτυο αυτό -και αναφέρομαι στο οδικό δίκτυο όχι τυχαία- δεν περιορίζεται στο Βόρειο Ειδικό Άξονα ούτε καν στο Νότιο Οδικό Άξονα, αλλά και στις συνδέσεις τους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της πρωτοβουλίας εκπονείται ένα μάστερ πλαν για όλο το οδικό δίκτυο. Με βάση αυτό θα ιεραρχηθεί και εκπόνηση των μελετών για τμήματα του οδικού δικτύου, όπου σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες, ώστε με ισόρροπο τρόπο να αναπτύξουμε μέσω της κατασκευής αυτού του οδικού δικτύου όλες τις περιοχές της Κρήτης ακόμη περισσότερο.
Θα ανέφερα επίσης τη στελέχωση μιας τέτοιας δομής με έναν τέτοιο τρόπο που θα αξιοποιεί το τεχνικό και κατασκευαστικό δυναμικό της Κρήτης και θα βοηθήσει αυτήν την πολύ κρίσιμη για εμάς περιοχή να αποκτήσει τεχνογνωσία και εμπειρία, ένα ακόμη εφόδιο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος.
(XP)
(2XA)
Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο αλλά είμαστε εδώ για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να ανταποκριθούμε με επιτυχία σ’ αυτό το στόχο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Η κυρία Κεφαλογιάννη έχει το λόγο.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι η Κρήτη είναι η μοναδική περιοχή της χώρας όπου δεν προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου. Ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης είναι χαρακτηρισμένος ως διευρωπαϊκό δίκτυο μόνο κατ’ ευφημισμόν. Εμείς θεωρούμε ότι αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι οποίες επί είκοσι ολόκληρα χρόνια δεν προχώρησαν στη μελέτη και κατασκευή ούτε ενός σοβαρού έργου βελτίωσης και αναβάθμισης του ΒΟΑΚ με ελάχιστες εξαιρέσεις στους νομούς Χανίων και Ηρακλείου.
Ειδικά στο τμήμα του νομού Ρεθύμνου τα υποτιθέμενα έργα αναβάθμισης επί είκοσι χρόνια περιορίζονταν σε μικρές διαπλατύνσεις και αντικαταστάσεις οδοστρώματος ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι έως το 2004 δεν υπήρχε ούτε μια μελέτη για την αναβάθμιση του ΒΟΑΚ στο τμήμα του Ρεθύμνου. Αντίθετα από το 2004 μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκε στο τμήμα του νομού Ρεθύμνου ο ανισόπεδος κόμβος Ατσιπόπουλου, δημοπρατήθηκε και κατασκευάζεται ο ανισόπεδος κόμβος Σαμαρίου και βρίσκονται σε πολύ καλό στάδιο οι μελέτες για την βελτίωση και αναβάθμιση του ΒΟΑΚ στο νομό Ρεθύμνου. Αυτή η προσπάθεια για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Κρήτης πρέπει να συνεχιστεί. Προσδοκούμε από τη σημερινή Κυβέρνηση να επιδείξει τη δέουσα σοβαρότητα.
Όμως, στις δύο ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή το Νοέμβριο ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Μαγκριώτης μου απήντησε για τα έργα που σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τις μελέτες προϋπολογισμού 26 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησαν μετά το 2004 και επίσης μου απαντά ότι για το τμήμα που τον ρωτάω από το Εξάντι Ρεθύμνου έως το Φόδελε Ηρακλείου δεν μπορεί να σχεδιαστεί τίποτε προς το παρόν εξαιτίας έλλειψης πόρων.
Δέκα ημέρες μετά δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων του Ρεθύμνου μας ενημερώνουν ότι σε σύσκεψη που είχαν οι κυβερνητικοί Βουλευτές της Κρήτης απεφάσισαν ένα νέο σχεδιασμό για το ΒΟΑΚ στα πρότυπα της Εγνατίας Οδού. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας που να μην θέλει να δει τον ΒΟΑΚ ως μια νέα Εγνατία Οδό. Αντιθέτως πολλοί έχουμε τη βούληση να συνδράμουμε ώστε να εκσυγχρονιστεί το οδικό δίκτυο στην Κρήτη. Όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μείνει στον υφιστάμενο σχεδιασμό των δώδεκα μελετών χωρίς να προχωρήσει σε νέες μελέτες, ούτε μπορούμε να κατανοήσουμε πώς τη μια ημέρα απαντάτε ότι δεν έχετε πόρους για να κάνετε μια μελέτη από το Εξάντι μέχρι το Φόδελε και την άλλη μέρα διαρρέετε στις εφημερίδες ότι δήθεν θα φτιάξετε τη νέα Εγνατία στην Κρήτη. Δεν έχετε το δικαίωμα να μηδενίζετε την τεράστια προσπάθεια που έγινε από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας για την εξασφάλιση των μελετών πολλώ δε μάλλον να καρπώνεστε στον σχεδιασμό των έργων που προγραμματίζονται να γίνουν στα επόμενα δύο τρία χρόνια παρουσιάζοντάς τα ως δική σας εμπνεύσεως.
Τελικά, κύριε Υπουργέ, ποιοι είναι οι στόχοι και το πρόγραμμα της Κρήτης Α.Ε. όπως μας είπατε ότι θα ονομάσετε το νέο σχήμα; Έχετε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μελετών; Έχετε εξασφαλίσει τα κονδύλια γι’ αυτές τις μελέτες; Έχετε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων; Έχετε πρόγραμμα έργων; Αν θέλετε να κάνετε τον ΒΟΑΚ σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο πότε περιμένετε να ολοκληρωθεί; Τι θα κάνετε εν τω μεταξύ; Θα συνεχίσετε τον υφιστάμενο σχεδιασμό; Θα προχωρήσουν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί; Έχετε πρόγραμμα, ή σκοπεύετε να συνεχίσετε την πολιτική των πυροτεχνημάτων που έχουμε μέσω των εφημερίδων υποβαθμίζοντας και απαξιώνοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Η κοινοβουλευτική διαδικασία απαξιώνεται όταν οι ίδιοι οι πολιτικοί τελούν το τέλειο έγκλημα κατά του εαυτού τους, όταν δηλαδή εμφανίζονται στη Βουλή των Ελλήνων και μιλούν με ένα τέτοιο τρόπο λες και δεν πέρασε κάποια Κυβέρνηση επί έξι χρόνια περίπου από αυτόν τον τόπο της οποίας τα ίχνη είναι ανεξίτηλα. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι τα ίχνη αυτά μαρτυρούν αυτόν ο οποίος έχει ευθύνη για την κατάσταση της διάλυσης στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.



(MB)



(2XP)
Από τα τριακόσια δέκα χιλιόμετρα του ΒΟΑΚ –κι αναφέρομαι μόνο στον ΒΟΑΚ- τα εκατόν τριάντα τέσσερα δεν έχουν καν μελετηθεί, δεν έχουν καν ανατεθεί μελέτες. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχει μια διαφορά εδώ, την οποία όσοι παρακολουθούν τη συζήτηση εύκολα τη διαπιστώνουν. Εσείς αναφερθήκατε μόνο στον ΒΟΑΚ, εγώ μιλώ για το οδικό δίκτυο της Κρήτης.
Θα ήθελα επίσης να είναι σαφές αν η Νέα Δημοκρατία κι εσείς προσωπικά συμφωνείτε μ’ αυτή την εξέλιξη, τη δημιουργία δηλαδή μιας δομής με τη μορφή ανώνυμης εταιρίας, της «Κρήτης Α. Ε.» όπως είπα πριν, θέμα για το οποίο δεν πήρατε σαφή θέση.
Κατά τα άλλα, -κι είναι δέσμευση αυτή της Κυβέρνησής μας- χρειάζεται ένα master plan, βάσει του οποίου θα γνωρίζουμε ποια είναι τα κόστη που απαιτούνται για τη δημιουργία αυτού του σύγχρονου οδικού δικτύου στο σύνολο της Κρήτης, λαμβανομένων υπόψη των περιορισμών που υπάρχουν, περιορισμοί που επιβλήθηκαν λόγω της πολιτικής που ακολούθησε το κόμμα το δικό σας όταν κυβέρνησε.
Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο ΕΣΠΑ έχουν προβλεφθεί περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο –και περιορίζομαι τώρα στον ΒΟΑΚ- που η κατασκευή του απαιτεί πολλαπλάσια. Αν μιλήσουμε, δε, για όλο το οδικό δίκτυο, θα πρέπει να φθάσουμε περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πώς θα γίνει αυτό χωρίς μελέτη, χωρίς προετοιμασία;
Μας δώσατε ένα ΕΣΠΑ που στο Πρόγραμμα προσπελασιμότητας προβλέπει πόρους ύψους 5.400.000.000 εκ των οποίων τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα για έργα-γέφυρες του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, έργα δηλαδή τα οποία δεν ολοκληρώσατε και χάσαμε και τότε, στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης κοινοτικούς πόρους και χάνουμε και τώρα στο νέο, στο Δ΄, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, πάλι κοινοτικούς πόρους, αφού δεν μπορούμε να εντάξουμε σ’ αυτό νέα έργα, αλλά κατασκευάζουμε τα προερχόμενα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο.
Επίσης έχουν δεσμευθεί πόροι ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για έργα τα οποία είναι μελετημένα, ώριμα και έχουν ενταχθεί προς κατασκευή. Απομένει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ για το σύνολο του Προγράμματος προσπελασιμότητας μέχρι το 2015.
Κι έρχεστε τώρα, αφού αυτή τη διαχείριση του κοινοτικού προγράμματος κάνατε, αυτόν τον προγραμματισμό κάνατε, αυτή την τύχη επιφυλάξατε και για την Κρήτη και για τους Κρητικούς και μας εγκαλείτε γιατί δεν λέμε πού θα βρούμε τα χρήματα για να κάνουμε αυτό το έργο!
Το πρόγραμμά μας είναι ξεκάθαρο και είναι σαφές. Θα επισκεφθούμε την Κρήτη και θα το ανακοινώσουμε με λεπτομέρειες. Το θέμα είναι αν η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί σ’ αυτή την εξέλιξη, πράγμα το οποίο –ενώ η εξέλιξη είναι θετική- δεν έγινε φανερό σήμερα από τη δική σας ομιλία και λυπούμαι γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Ρέππα.
Κυρία Κεφαλογιάννη, όσο περισσότερο κοινοβουλευτικό έλεγχο κάνετε, τόσο περισσότερο θα κοσμείται ο χώρος με την καλλιέπεια της παρουσίας σας!
Επόμενη είναι η με αριθμό 288/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφικές πλημμύρες στον οικισμό Μπούκα του Δήμου Αμφιλοχίας κ.λπ.
Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. συναδέλφου έχει ως εξής:
«Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι κάτοικοι του οικισμού Μπούκας του Δήμου Αμφιλοχίας από τις τελευταίες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή. Έχουν πλημμυρίσει αρκετές κατοικίες, καταστράφηκαν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες, καθώς και οικοσκευές, αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία.
Αυτές οι καταστροφές έφεραν στην επιφάνεια για μια ακόμα φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, δεκαετίες τώρα, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν έχουν προβεί σε κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας, θωράκισης της περιοχής κι έχουν αφήσει τους κατοίκους στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Το Κ.Κ.Ε. έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία. Προτείνει σχεδιασμό με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων κ.λπ., συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους, δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους, δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους, δημιουργία κρατικού φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων.
Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα θα πάρουν για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους;
2. Θα δοθεί άμεσα αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί;».
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας έχει το λόγο.
(DE)



(02MB)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα αυτό το οποίο αντιμετωπίζει η περιοχή στην Μπούκα της Αμφιλοχίας είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι γνωστό. Είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κατά βάση και γνωρίζω από τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας ότι ο Νομάρχης επισκέφθηκε μαζί με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες από την πρώτη στιγμή την περιοχή και έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
Το αρμόδιο τμήμα της Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης απέστειλε το σχετικό πόρισμά του, προκειμένου να κηρυχθεί ως πλημμυρόπληκτη η περιοχή στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Έχει συγκροτηθεί η επιτροπή καταγραφής των ζημιών. Νομίζω ότι είναι σε εξέλιξη το έργο της. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η σύνταξη της τεχνικής έκθεσης για τις ζημιές, όπως αυτές καταγράφονται, προκειμένου κάθε Υπουργείο, κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς του, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Όσον αφορά το δικό μας Υπουργείο, η αρμόδια υπηρεσία αναμένει το συγκεντρωτικό πίνακα των πορισμάτων και την εξατομικευμένη -θα μου επιτρέψετε να πω- αναφορά όλων εκείνων των οποίων τα κτίρια έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφή.
Για τις αποζημιώσεις που πρέπει να δώσει ο ΕΛΓΑ, με πληροφορούν από το συναρμόδιο Υπουργείο ότι ήδη έχουν κατατεθεί από μικρό σχετικά αριθμό αγροτών της περιοχής δηλώσεις ζημιάς και το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων.
Όσον αφορά τώρα το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο τομέας της πρόνοιας θα αναμένει και αυτός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επλήγησαν από αυτή τη θεομηνία τις σχετικές δηλώσεις τους. Όποιοι είναι δικαιούχοι, επειδή έχουν απολέσει τις οικοσκευές τους, θα αποζημιωθούν με τα όσα προβλέπονται.
Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με την οποία συνεργαζόμαστε και μας ενημέρωσε σχετικά, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους αρμόδιους νομαρχιακούς φορείς.
Εμείς, από τη δική μας πλευρά, μέσω της ΥΑΣΠ, που είναι η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, επαναλαμβάνω ότι αναμένουμε τις σχετικές εκθέσεις και για όσους έχουν υποστεί ζημιές θα προχωρήσουμε στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων για την έγκριση των πιστώσεων που πρέπει να τους διατεθούν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό κ. Δημήτριο Ρέππα.
Ο Βουλευτής του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Μωραΐτης έχει το λόγο για τρία λεπτά, παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα είχαν σημασία, κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που λέτε, εάν το φαινόμενο στον οικισμό Μπούκας συνέβαινε εχθές. Όμως, εδώ μιλάμε για ένα φαινόμενο δεκαετίες τώρα.
Και πραγματικά, οι τελευταίες πλημμύρες ανέδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ευθύνες διαχρονικά και των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διότι αυτό το φαινόμενο έχει δεκαετίες ολόκληρες, οι κάτοικοι της περιοχής ζουν με αυτόν τον εφιάλτη και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας.
Είναι τεράστιες, όμως, οι ευθύνες και της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί εμπαίζουν χρόνια τώρα τους κατοίκους. Και το λέω αυτό, γιατί στη συγκεκριμένη περιοχή λέει ο δήμαρχος το εξής: «Δε μπορώ να παρέμβω, γιατί δεν υπάρχει καθορισμός αιγιαλού και παραλίας», λες και ο καθορισμός αιγιαλού και παραλίας απαιτεί ολόκληρες δεκαετίες, λες ότι δεν είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό κρατικοί φορείς.
Γι’ αυτό, εμείς θεωρούμε ότι είναι τεράστιος ο εμπαιγμός που γίνεται στους κατοίκους της περιοχής και γι’ αυτό, λέμε ότι μαζί με τον τόπο που πλημμύρισε ξεχείλισαν στην κυριολεξία και οι ευθύνες των κυβερνήσεων χρόνια τώρα.
Ζουν, κύριε Υπουργέ, οι κάτοικοι με τον εφιάλτη. Το 1981 είχαμε τεράστιες καταστροφές. Το 1995 είχαμε ακόμα μεγαλύτερες. Πριν λίγες μέρες είχαμε αυτό το φαινόμενο. Απαιτείται τώρα παρέμβαση σ' αυτό το χώρο.
Και σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έπαθαν, εμείς απαιτούμε άμεση καταβολή των χρημάτων, γιατί έχουμε υπ' όψιν μας ότι δεν έγινε ακόμα καταγραφή των ζημιών ούτε από τον ΕΛΓΑ, που όντως είναι λιγότερες οι καταστροφές στον αγροτικό τομέα.
(AD)
(2DE)
Οι μεγάλες καταστροφές είναι σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, σε καταστήματα, σε σπίτια, σε οικοσκευές, σε άλλα εργαλεία και από πληροφόρηση την οποία έχουμε, δυστυχώς, δεν έχει γίνει ακόμα καταγραφή των ζημιών σ’ αυτές τις οικοσκευές.
Θεωρούμε ότι τώρα πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Εμείς, βέβαια, βλέπουμε ότι χρόνια τώρα όλα αυτά δεν έγιναν και γι’ αυτό καλούμε τους κατοίκους της περιοχής, τους φορείς της περιοχής, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, για να παλέψουν και να απαιτήσουν άμεσα την κατασκευή αυτών των μέτρων. Διαφορετικά, θα ζουν καθημερινά μ’ αυτόν τον εφιάλτη που δημιουργείται στη συγκεκριμένη περιοχή στον Αμβρακικό Κόλπο, γιατί, δυστυχώς, όπως ανέφεραν και οι προηγούμενοι Βουλευτές, το φαινόμενο είναι πανελλαδικό, στον Κορινθιακό Κόλπο και αλλού. Μέτρα δεν λαμβάνονται και αυτό μας ανησυχεί υπέρμετρα, κύριε Υπουργέ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Μωραΐτη.
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο ελληνικός λαός μας αξιολογεί όλους, μας κρίνει και παίρνει τις αποφάσεις του. Αυτό προβλέπεται στο δημοκρατικό πολίτευμά μας. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι οι υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πρόβλημα το οποίο εκδηλώθηκε.
Βεβαίως όμως –και συμφωνώ μαζί σας απολύτως- είμαστε μπροστά σ’ ένα γενικότερο πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να μελετήσουμε επαρκώς και με επιστημονικό τρόπο να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας. Είναι στις προθέσεις μας να αναλάβουμε μια τέτοια συνολικότερη πρωτοβουλία και αναφέρθηκα στο θέμα αυτό απαντώντας σε ερώτηση του συναδέλφου κ. Μανωλάκη λίγα λεπτά πριν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Κατά τα άλλα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι στα επίπεδα που λειτουργεί η διοίκηση της χώρας μας, η κεντρική διοίκηση –και αναφέρομαι στις περιφερειακές και νομαρχιακές υπηρεσίες- θα πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί για τον τρόπο με τον οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες διαχειρίζονται τα θέματα που τους αφορούν και για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εκταμίευση κάποιων ποσών, προκειμένου να ενισχυθούν αυτοί που πραγματικά είναι δικαιούχοι μετά από μία τέτοια θεομηνία.
Εμείς θα αναμένουμε την κατάθεση αυτών των εκθέσεων και να είστε βέβαιος ότι αμέσως –κυριολεκτώ, αμέσως- θα ανταποκριθούμε σε όποιο σχετικό αίτημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Θα συζητήσουμε τώρα την τελευταία ερώτηση του Δεύτερου Κύκλου, τη με αριθμό 283/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας στη Δυτική και Ανατολική Αττική κ.λπ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Μεγάλο μέρος της Αττικής εξυπηρετείται ακόμη από την υπεραστική συγκοινωνία, η οποία όμως είναι ακριβή, ιδίως για τα φτωχά βαλάντια, που κατά κύριο λόγο τη χρησιμοποιούν, αλλά και με αραιά, κατά κανόνα, δρομολόγια. Αποτέλεσμα αυτών είναι η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και η ανεπαρκής εξυπηρέτηση των κατοίκων μιας ραγδαίας αναπτυσσόμενης και με αστικά πλέον χαρακτηριστικά περιοχής.
Παλλαϊκό είναι το αίτημα όλων των περιοχών της Αττικής που εξυπηρετούνται από την υπεραστική συγκοινωνία, να ληφθεί μέριμνα από την ελληνική Κυβέρνηση, ώστε να επεκταθεί το δίκτυο της αστικής συγκοινωνίας σ’ όλη την Αττική, λαμβάνοντας συγχρόνως αντίστοιχη μέριμνα για τους εργαζομένους, τους ιδιοκτήτες και τα λεωφορεία της υπεραστικής συγκοινωνίας.
Ειδικότερα σε μερικές περιοχές η αστική συγκοινωνία έχει φθάσει σε απόσταση αναπνοής από υπεραστικές περιοχές, όπως παραδείγματος χάρη Σαρωνίδα, Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να επεκταθεί η αστική συγκοινωνία σε όλη την Αττική, η οποία ούτως ή άλλως έχει αστικοποιηθεί απ’ άκρου εις άκρο για να εξυπηρετούνται καλύτερα και να επιβαρύνονται λιγότερο οι κάτοικοι;».
Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών και Δικτύων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σήμερα έχουμε την τιμητική μας ως Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Χαίρομαι γιατί η παρουσία σας και το ήθος και το ύφος των ερωτώντων δίνει δημιουργικό περιεχόμενο στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, γιατί καταλήγουμε κάπου.
(NP)
(2AD)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε όλοι το δημοκρατικό διάλογο, ιδίως εντός του Κοινοβουλίου, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Βεβαίως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, πράγματι η επέκταση του αστικού ιστού στην περιοχή της Αττική δεν παρακολουθήθηκε από ανάλογες προσαρμογές, που είναι αναγκαίες όσον αφορά τα συγκοινωνιακά μέσα.
Απαιτείται, λοιπόν, ένα ενιαίο σύστημα μαζικών μεταφορών που θα καλύπτει όλη την Αττική και σε αυτό το πλαίσιο θα έπρεπε να λειτουργεί ένας ενιαίος φορές, στον οποίο θα ανήκουν όλα τα συγκοινωνιακά μέσα –σταθερής ή μη τροχιάς- μηδέ των ΚΤΕΛ εξαιρουμένων. Αυτό είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν ισχύει, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει και το γνωρίζετε.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών, ο ΟΑΣΑ, έχει εκπονήσει μελέτη –είναι στη διάθεσή μας αυτή η μελέτη- για ένα τέτοιο φιλόδοξο σχέδιο των μεταφορών στην Αττική και, επίσης, προχωρά σε μια συμπληρωματική μελέτη για τη νέα δομή και για μια πολιτική ενιαίου κομίστρου σε όλα τα συγκοινωνιακά μέσα του Νομού Αττικής.
Είναι, όμως, λογικό -και διαφωνώ μαζί σας, αν καλά κατάλαβα το σημείο αυτό της ερώτησής σας- ότι πρέπει να είναι ίδια η τιμή του κομίστρου, ανεξαρτήτως της απόστασης για την οποία χρησιμοποιεί κάποιος ένα συγκοινωνιακό μέσο. Όπως και στις ευρωπαϊκές πόλεις –σε όλες ισχύει αυτό- ο πολίτης θα πρέπει να πληρώνει αντίστοιχο κόμιστρο, ανάλογο της απόστασης για την οποία χρησιμοποιεί το μέσο που έχει επιλέξει.
Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μητροπολιτικό φορέα –το έχουμε εξαγγείλει αυτό- και ταυτόχρονα ένα σύστημα εκτέλεσης των συγκοινωνιών, ώστε ο πολίτης με ένα εισιτήριο να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο. Σε αυτό το σύστημα θα υπάγονται όλα τα μέσα σταθερής ή μη τροχιάς, όπως προείπα, προκειμένου να φθάσει στον προορισμό της επιλογής του.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε –και αυτό πρυτανεύει στις επιλογές μας- είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, με ποιοτικές υπηρεσίες. Πολλές φορές μια τέτοια προσπάθεια –καλές προθέσεις έδειξαν όλες οι κυβερνήσεις- σκοντάφτει σε κακώς νοούμενα συντεχνιακά συμφέροντα επιμέρους φορέων, οι οποίοι δεν θέλουν να συνεργήσουν, προκειμένου σε ένα πλαίσιο τέτοιας συγκοινωνιακής διαλειτουργικότητας να συμβάλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ώστε οι συγκοινωνίες στο Νομό Αττικής να ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά τη μεγάλη επέκταση του αστικού ιστού σε αυτήν την περιοχή της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο Αντιπιρόεδρος κ. Λεβέντης έχει το λόγο, για να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον Υπουργό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι στην Αττική έχουμε μια ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, εν πολλοίς κακοποίηση. Το τσιμέντο και η άσφαλτος κυριαρχούν και κατ’ αντιστοιχία και τα αυτοκίνητα. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν είναι επαρκής. Ούτε είναι επαρκείς οι αστικές συγκοινωνίες, πολύ περισσότερο, όμως, δεν είναι οι υπεραστικές, οι οποίες και πιο ακριβό εισιτήριο έχουν και πολύ αραιότερες είναι.
Απ’ αυτήν την άποψη δικαιολογημένα διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της μισής, τουλάχιστον, Αττικής που βρίσκονται στην περιφέρεια και οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται επαρκώς.
Το αίτημα είναι παλαιό και, βέβαια, και εμείς το έχουμε επανειλημμένα φέρει εδώ και αν θέλετε, προ πενταετίας είχαμε κάνει ακριβώς την ίδια ερώτηση. Πρέπει μάλιστα, κύριε Υπουργέ, να πω και ένα δικό μας λάθος που έγινε, όπου κατατέθηκε η ερώτηση που είχε κατατεθεί προ πενταετίας, ενώ ήταν άλλη διατυπωμένη. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει καθόλου. Ό,τι είπαμε τότε ισχύει στο ακέραιο και σήμερα.
Επομένως, το ερώτημα μας είναι το εξής: Είπατε ότι πράγματι πρέπει να υπάρχει ένας ενιαίος φορέας, για να καλύπτει με ενιαίο τρόπο όλη την Αττική. Συμφωνούμε απόλυτα. Εμείς δεν είπαμε –δεν ξέρω πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα, κύριε Υπουργέ- να είναι το ίδιο εισιτήριο για όλες τις περιοχές. Άλλο είναι να διανύσει κανείς πέντε χιλιόμετρα και άλλο πενήντα ή και περισσότερα. Ασφαλώς πρέπει να υπάρξει μια διαβάθμιση, όμως, μέσα σε λογικά πλαίσια και όχι υπέρογκα εισιτήρια. Αυτό πρέπει να το καλύψουν οι δημόσιες συγκοινωνίες. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε αλλιώς.
Υπάρχουν και τα μέσα σταθερής τροχιάς. Ο προαστιακός προσφέρει υπηρεσίες, αλλά καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος.
(TR)


(2NP)
Θα πρέπει να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις και προς την Ελευσίνα και προς το Λαύριο. Και βέβαια, να υπάρχει και ανταπόκριση κύριε Υπουργέ, γιατί ξέρετε πολύ καλά πρώτα σταματάει ο προαστιακός σε μία περιοχή και από κει και πέρα πρέπει να ψάχνεις λεωφορεία που θα έρθουν μετά από δύο ώρες και θα πρέπει να πληρώσεις το τριπλάσιο για εισιτήριο. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι εξυπηρέτηση και αποτρέπει τους πολίτες.
Επομένως, εδώ θα ήθελα μια πιο συγκεκριμένη χρονική δέσμευσή σας, κύριε Υπουργέ. Τι προβλέπετε να γίνει στο προσεχές μέλλον και μάλιστα, στο άμεσο; ‘Η αυτό θα μεταφερθεί στο απώτερο μέλλον, οπότε κανένας δεν ξέρει τι θα μεσολαβήσει και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι να έλθουν μετά από πέντε χρόνια και να επαναλαμβάνω την ίδια ερώτηση και να πάρω τις ίδιες απαντήσεις;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για να δευτερολογήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συμφωνώ κύριε Λεβέντη, με το σημείο της κριτικής σας ότι επί πέντε χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Και συμπληρώνω ότι πέντε και πλέον χρόνια κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία. ‘Αρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα δεδομένο. Είναι αρνητική τελικά η αφετηρία από την οποία ξεκινάμε τη δική μας προσπάθεια.
Θα έλεγα τώρα ότι η δημιουργία μητροπολιτικού φορέα στην οποία αναφέρθηκα, αποτελεί προτεραιότητα. Με την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα διοίκηση στους συγκοινωνιακούς οργανισμούς, τον κεντρικό και τους επιμέρους, θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτό το φιλόδοξο σχέδιο.
Συμφωνούμε απολύτως, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, όπως επαναλάβατε και σεις, στο πλαίσιο ενός μητροπολιτικού φορέα να υπάγονται οι δραστηριότητες όλων των φορέων των συγκοινωνιακών, των μέσων σταθερής ή μη τροχιάς.
Ο προαστιακός, ακόμα και οι οργανισμοί των ΚΤΕΛ θα ανήκουν στον ενιαίο αυτό σχεδιασμό, ο οποίος θα λειτουργεί συμπληρωματικά, προκειμένου έτσι οι πολίτες με εύκολη μετεπιβίβαση να μη χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν το ιδιωτικό μέσο μεταφοράς που διαθέτουν. Αυτή η προσπάθεια ξεκινά αμέσως και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα μπορούμε και πάλι –ίσως και με δική σας πρωτοβουλία, αν έχετε την καλοσύνη και το ανάλογο ενδιαφέρον- να συζητήσουμε στη Βουλή τα αποτελέσματα στα οποία θα έχουμε οδηγηθεί μετά από αυτή την πρωτοβουλία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαρίστως, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα έξι μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί καθηγητές των Γυμνασίων Ιάσμου και Οργάνης του Νομού Ροδόπης, τα οποία συμμετέχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία, που για το τρέχον σχολικό έτος απευθύνεται στα Γυμνάσια διαπολιτισμικής εκπαίδευσης εκτός Αττικής, στα μειονοτικά Γυμνάσια και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας της Θράκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)





ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 6/5/27.11.2009 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Φώτιου Κουβέλη, Βασιλείου Μουλόπουλου, Μιχαήλ Κριτσωτάκη, Νικόλαου Τσούκαλη, Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Ηρώ Διώτη,Θεόδωρου Δρίτσα, Αναστασίου Κουράκη, Αθανασίου Λεβέντη και άλλων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα: «Η καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και ο κόσμος της εργασιακής επισφάλειας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
Ο πρώτος ομιλητής εισηγητής της επερώτησης κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης έχει το λόγο.
(XF)





(2TR)
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάνουμε αυτή την επίκαιρη επερώτηση για τις εργασιακές σχέσεις, διότι θεωρούμε ότι είναι σοβαρότατο το ζήτημα, αφού αφορά κυρίως στους νέους της χώρας μας, αλλά όχι μόνο αυτούς, αφορά στις αδύνατες ομάδες του πληθυσμού, που αποτελούν πια πλειοψηφία, αφού πέραν των άλλων καλούνται να πληρώσουν και την οικονομική κρίση και όχι μόνο, που άλλοι δημιούργησαν και πολιτικές όπως αυτές της Νέας Δημοκρατίας προηγούμενα και δικές σας παλαιότερα και τώρα, που προώθησαν όλο αυτό το εργασιακό περιβάλλον, το οποίο ζούμε καθημερινά.
Χθες βράδυ, νομίζω ότι φάνηκε στην Αίθουσα αυτή της Βουλής η τροχιά που θα πάρουν τα πράγματα με τη δική σας πολιτική, διότι δεν καταργείτε, όπως είχατε υποσχεθεί προεκλογικά, το νόμο «Πετραλιά». Και βλέπουμε ότι αντί να καταργήσετε την περίφημη διάταξη για τις μητέρες των ανηλίκων παιδιών, τη μεταθέτετε για ένα έτος και δεν κάνετε κανένα λόγο για κατάργηση. Τη βάλατε μάλιστα σε άσχετο νομοσχέδιο παρά το ότι δεν είναι ένα ασήμαντο ζήτημα και αφορά σε εκατόν σαράντα χιλιάδες μητέρες, εκατόν σαράντα χιλιάδες οικογένειες με ό,τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στην κοινωνία.
Η ομοιότητα είναι στην ουσία με τον προηγούμενο νόμο, με την προηγούμενη αντίληψη για τα εργασιακά. Τέθηκε πολλές φορές και από πολλές πλευρές το ζήτημα: Έχετε πρόγραμμα ή δεν έχετε; Εγώ νομίζω ότι η απάντηση σε αυτό είναι ότι υπάρχει πρόγραμμα, είναι το ίδιο ή εάν θέλετε έχει την ίδια λογική, την ίδια φιλοσοφία με το προηγούμενο, εκείνο που καταδικάστηκε και από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το πρόγραμμα εκείνο που είναι κάτω από τους περιοριστικούς όρους που βάζει το Σύμφωνο της Σταθερότητας και από πίσω του έχει τη λογική και τη φιλοσοφία του νεοφιλελευθερισμού.
Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει μία αγωνιώδης προσπάθεια να πείτε κάτι το διαφορετικό από αυτό που πάτε να κάνετε. Έχετε, δηλαδή, πρόγραμμα. Προσπαθείτε όμως επικοινωνιακά να δείξετε ότι είναι άλλο από αυτό που στην πραγματικότητα είναι.
Τα καταφέρατε σε έναν βαθμό τις πρώτες εκατό ημέρες και νομίζω ότι αυτό έχει την αιτία του στο ότι ο κόσμος δίνει στην αρχή σε κάθε Κυβέρνηση μια περίοδο ανοχής. Επίσης καταφέρατε επικοινωνιακά να θολώσετε λίγο τα νερά.
Είναι το θέμα των εργασιακών σχέσεων το μόνο σπουδαίο θέμα; Εγώ λέω ότι είναι, αλλά δεν είναι από μόνο του το πιο σπουδαίο. Είναι συναρτόμενο, θα έλεγα, ότι είναι αρθρωτό με τα υπόλοιπα θέματα, με το ασφαλιστικό δηλαδή, με την εργοδοτική ασυδοσία, που σε αυτό το περιβάλλον βρίσκει κλίμα για να αναπτυχθεί, με την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους της δουλειάς, με τον προϋπολογισμό εάν θέλετε, που θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι άσχετο, με την οικονομία και την κρίση, αλλά και με τον τρόπο και την κατεύθυνση που θέλετε ως Κυβέρνηση τελικά, να αντιμετωπίσετε όλα αυτά, στο σύνολο, δηλαδή, της γενικής σας πολιτικής.
Οι πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίως νομοθέτησαν και οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας υπερακόντισαν την εφαρμογή αυτών των πολιτικών που κατάργησαν το οκτάωρο κυρίως. Για να θυμηθούμε, όλες αυτές οι αλλαγές τι έκαναν; Αυτό που κερδήθηκε μέσα από δεκαετίες αγώνων από τις κοινωνίες και αυτό που καταγράφηκε στη συλλογική μνήμη της ανθρωπότητας με τους αγώνες, πολλές φορές αιματηρούς, το οκτάωρο καταργήθηκε σιγά-σιγά με κάποιες νομοθεσίες, με κάποια «θολά» που τις περιέβαλαν και στο τέλος έχουμε αυτό, που εντός εισαγωγικών πλέον πρέπει να μπαίνει, τις εργασιακές σχέσεις. Είναι συνυπεύθυνοι, θα έλεγα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαζί με τη Νέα Δημοκρατία σε όλο αυτό.
Θα πούμε παρακάτω και τους νόμους που έχουν θεσπίσει όλο αυτό το περιβάλλον και θα πούμε και για την εφαρμογή.
Και το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, ενώ αναφέρεται βέβαια, αλλά θα το πω εγώ πιο συνοπτικά, είναι τί θα κάνετε. Θα καταργήσετε τους συγκεκριμένους αντεργατικούς νόμους που είναι και αντικοινωνικοί; Θα τους διατηρήσετε; Ή επικοινωνιακά θα ανάψετε φλας αριστερά, κοινωνικά δηλαδή και θα στρίψετε δεξιά; Έχω την εντύπωση ότι εάν κάνετε το δεύτερο, που διαφαίνεται, τότε θα σας πάρουν χαμπάρι -να το πω λαϊκά- και θα τρακάρετε με την πραγματικότητα.
Έχω διατελέσει ο ίδιος προσωπικά ωρομίσθιος, αλλά είναι διαφορετικά να είσαι σε επισφαλείς σχέσεις εργασίας το 1980 ή το 1990 και είναι διαφορετικά σήμερα, κύριε Υπουργέ. Γιατί σήμερα τείνουν να γίνουν πλειοψηφία οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και αυτό αλλάζει τα πάντα, αλλάζει την ίδια την κοινωνία, αλλάζει το περιβάλλον και αλλάζει και τη λεπτομέρεια και το καθοριστικό.
(GM)
2XF
Ο τύπος του νέου ανθρώπου που δημιουργούν όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, μπορεί να περιγραφεί ότι είναι ένας άνθρωπος 25 έως 35 χρονών, με πτυχίο, με πολλά προσόντα, να είναι στα stage, να είναι στην ενοικίαση, να είναι στη σύμβαση, στο τετράωρο, στο δανεισμό, στο μπλοκάκι, στην ανεργία και να ζει στο παιδικό του δωμάτιο στο πατρικό του σπίτι. Δεν είναι υπερβολή και το ξέρετε. Είναι πια ένας καινούργιος τύπος ανθρώπου που τον βλέπουμε καθημερινά στην κοινωνία.
Για όλα αυτά εμείς κάνουμε την ερώτηση, για να σας πούμε «όχι» για ένα προς ένα αλλά και συνολικά τι θα κάνετε. Και αυτήν την απάντηση περιμένουμε σήμερα, γιατί όλες αυτές οι λέξεις που ανέφερα πριν μαζί με άλλες, διαθεσιμότητες, εργολαβίες, υπεργολαβίες, ρεπατζής, κλπ, είναι πια λέξεις της καθημερινότητας που αποτελούν στην ελληνική κοινωνία σημαντικά φορτισμένες λέξεις.
Θα σας έλεγα ότι κάτω από τα πόδια μας σήμερα, στο υπόγειο της Βουλής, στο γκαράζ, υπάρχουν ενοικιαζόμενοι. Και αυτό νομίζω ότι είναι σημαντικό, δεν είναι λεπτομέρεια.
Ποιοί ματώνουν όμως με αυτές τις λέξεις που λέμε, ποιος πληρώνει τον βαρκάρη εν πάση περιπτώσει; Αυτοί που όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο κάνουν θυσίες ματώνουν καθημερινά, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες και οι νέες γυναίκες. Είναι ταξική, λοιπόν, αυτή η πολιτική όπως έχει διαρθρωθεί τα προηγούμενα χρόνια και από τις δύο κυβερνήσεις και από τις πράσινες και από τις μπλε. Αυτοί που μέχρι τώρα πλήρωναν και έχουν πληρώσει με αίμα και την ψυχή τους, καλούνται τώρα από αυτήν την Κυβέρνηση να πληρώσουν ξανά για μία κρίση που άλλοι δημιούργησαν και οι ίδιοι δεν ευθύνονται. Να πληρώσουν μέσα από την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων και την εργασιακή επισφάλεια, να πληρώσουν με την ανεργία, να πληρώσουν τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος που επιδιώκουν και προωθούν Κυβέρνηση και εργοδοσία και καλύπτεται με τις πολιτικές αυτές.
Να μας πουν, λοιπόν, οι κύριοι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός, ποιος κερδίζει από την κρίση και ποιοι τελικά χάνουν από αυτήν την κρίση. Στην κρίση οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Εγώ θα ήθελα μία απάντηση, κύριε Υπουργέ, να μας πείτε τι θα πληρώσουν οι πολύ μεγάλοι, αυτοί που είναι μεγαλοεργολάβοι, αυτοί που είναι προμηθευτές του δημοσίου και να μας πείτε, γιατί ενώ οι εργαζόμενοι πληρώνουν σε όλες αυτές τις περιοριστικές πολιτικές από το 1974, δεν έχουμε ένα αποτέλεσμα και εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια αντίληψη και δεν πηγαίνουμε πρώτα στην παραδοχή ότι αυτό δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα και δεύτερον να πάμε σε μία άλλη πολιτική που εμείς τουλάχιστον την προτείνουμε. Δεν λέω να κάνετε την πολιτική μας αλλά να σκεφθείτε μία άλλη, όχι αυτή, όχι την πεπατημένη που απέδειξε ότι δεν μπορεί να αποδώσει.
Θέλω να σας πω, ότι εμείς πιστεύουμε –και το βλέπει και ο κόσμος πια, είναι καθαρό- ότι η πολιτική σύμπραξη των δυνάμεων του νεοφιλελεύθερου δικομματικού τόξου και στη χώρα μας με στόχο την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων εντάσσεται σε μία γενικότερη πορεία και ακολουθεί τη συστηματική και επίμονη προσπάθεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών, όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, να προωθήσουν και να επιβάλουν την απορύθμιση –το έχουν καταφέρει ήδη- της αγοράς εργασίας και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
Θέλω να σας πω, ότι θεωρούμε εμείς ότι είναι κομβικό σημείο γι’ αυτήν τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική επιλογή των ισχυρών στην Ευρώπη και βάση της είναι η Λευκή Βίβλος, που πέρασε έτσι, γιατί ο Ελληνικός λαός δεν κατάλαβε ότι θα έχει συνεπαγόμενα όλα αυτά που σήμερα ζούμε. Έτσι έχουμε τη μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους εργασίας, έχουμε τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, την προώθηση των διάφορων άτυπων μορφών απασχόλησης, την προώθηση της γεωγραφικής κυκλαδικής κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.
Θα σας πω ακόμα, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει μεγάλο θέμα με την ανεργία.
Εσείς είπατε με χθεσινές σας δηλώσεις ότι η ανεργία δεν είναι αυτή που έχει καταγραφεί αλλά είναι πολύ περισσότερη. Και θα σας πω ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική που να πηγαίνει στην κατεύθυνση να λύσει αυτό το πρόβλημα έστω σε ένα βάθος χρόνου.
Να σας πω ότι άλλες χώρες κάνουν άλλες πολιτικές, οι οποίες δεν λένε ότι σήμερα θα λύσουν το πρόβλημα αλλά σε ένα βάθος χρόνου. Για παράδειγμα άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης λένε ότι σε δέκα χρόνια ή σε είκοσι χρόνια, σε ένα τέτοιο βάθος, θα λύσουν το πρόβλημα αυτό που πάτε τώρα να φέρετε ως Κυβέρνηση, το ζήτημα δηλαδή της αναδιάρθρωση της κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, τις αλλαγές που πάτε να φέρετε.
Εσείς όλα θέλετε να τα φέρετε γρήγορα. Νομοθετείτε και ψηφίζετε χωρίς προοπτική και νομίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, το πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Θα σας έλεγα ότι δεν θα διαβάσω τις εννέα ερωτήσεις που κάνουμε σήμερα και που σε αυτές απαιτούμε μία απάντηση από πλευράς σας.
SX


(2GM)
Έχω την εντύπωση, όμως, ότι αυτό που είπα πριν είναι κάτι που πρέπει να αποδείξετε εσείς ότι δεν είναι έτσι. Δηλαδή, υπάρχει μια κατάσταση. Δεν μπορείτε να την περιγράφετε. Δεν μπορείτε να κάνετε κριτική μόνο πάνω σε αυτή. Είστε σήμερα Υπουργός Εργασίας. Είναι μια Κυβέρνηση που λέει ότι όλα θα τα αλλάξει. Να μας πείτε, λοιπόν: Θα αλλάξετε τους τέσσερις βασικούς, αλλά και τους υπόλοιπους, νόμους, εκείνους που έφτιαξαν αυτό το καθεστώς; Ναι; Πώς; Πότε; Όχι; Δεν θέλουμε επικοινωνιακά να μας πείτε τι θα κάνετε. Θέλουμε στην ουσία και στην πράξη να μας πείτε: Θα βελτιώσετε την κατάσταση ή θα είσαστε με την άλλη πλευρά;
Τελειώνοντας να πω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν μπορεί κανείς να κλαίει με τα πρόβατα και να τρώει με τους λύκους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Κριτσωτάκη.
Καλείται ο κ. Βασίλειος Μουλόπουλος Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να λάβει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς για εσάς οι εκατό πρώτες ημέρες επικοινωνιακής διακυβέρνησης τελείωσαν. Και, δυστυχώς, για όσους σας πίστεψαν οι εκατό πρώτες ώρες, που από τις υποσχέσεις περάσατε στις πράξεις, αποκάλυψαν ότι τους πουλούσατε φύκια για σοσιαλιστικές κορδέλες. Και, μάλιστα, φύκια πικρά και δηλητηριώδη.
Η Νέα Δημοκρατία, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αλλά και πολλοί πλέον Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν είχε σχέδιο, ότι δεν γνώριζε τα μεγέθη του εγκλήματος και του χρέους, ότι αιφνιδιάστηκε από τη σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαφωνώ. Εγώ πιστεύω σε αυτά που λέγατε προεκλογικά. Και σχέδιο έχετε και το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος γνωρίζατε και τις βουλές των Βρυξελλών και των αγορών είχατε πληροφορηθεί. Είχατε όλες τις παραμέτρους του προβλήματος και, όπως φαίνεται, είχατε έτοιμη και την λύση, αυτή που θέλουν οι οικονομικοί και πολιτικοί άρχοντες της Ευρώπης, αυτή που αρχίσατε να εφαρμόζετε τις τελευταίες εκατό ώρες.
Ποιος είναι ο κοινός παρανομαστής όλων των μέτρων εξόδου από την κρίση που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας αλλά και στις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση; Διαθέτουν το σύνολο σχεδόν των διαθέσιμων πόρων για να στηρίξουν τράπεζες και επιχειρήσεις και περικόπτουν θέσεις εργασίας, μισθούς και συντάξεις.
Η κρίση χρησιμοποιείται από τα ισχυρά κέντρα εξουσίας για να απορυθμίσει πλήρως την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει ένα μοντέλο κοινωνίας περισσότερο άνισης και ταξικής από την σημερινή. Η επισφαλής εργασία, που νομιμοποίησαν οι κυβερνήσεις της κεντροαριστεράς στην δεκαετία του ’90, θα γίνει κανόνας την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα πάλι από την κεντροαριστερά.
Η ήττα της εργασίας είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, όχι μόνο για να επιβιώσει από την κρίση, αλλά και για να κερδίσει από αυτήν. Αν είναι αλήθεια ότι η κρίση είναι συστημική, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι αποτελεί ευκαιρία για το σύστημα να κατασκευαστεί μέσω του κοινωνικού δανεισμού ένα νέο είδος εργαζόμενου, υπερρεαλιστικού, υπερφοβισμένου, υπερανασφαλούς, υπερυπάκουου, χωρίς δικαιώματα, χωρίς βεβαιότητες. Ενός εργαζομένου που θα είναι αναλώσιμο υλικό της παραγωγής πλούτου, θα χρησιμοποιείται για ορισμένο χρόνο, για ορισμένες χρήσεις και μετά θα πετιέται στα σκουπίδια.
Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχουν διαχειριστικές διαμεσολαβήσεις απέναντι σε αυτό το σχέδιο όπως προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση. Η κρίση έχει χαράξει διαχωριστικές γραμμές: Ή με τους εργαζόμενους ή με το κεφάλαιο. Ή το οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο θα αλλάξει ή η έξοδος από την κρίση -αυτή η έξοδος που εσείς προτείνετε- θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνία περισσότερο βάρβαρη, περισσότερο άδικη, περισσότερο βίαιη.
Κύριε Υπουργέ, ζητάτε για αυτές τις πολιτικές σας συναίνεση. Ζητάτε εργασιακή και κοινωνική ειρήνη. Δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτές ακριβώς οι πολιτικές επωάζουν τις επόμενες κοινωνικές εκρήξεις. Δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταλάβετε πόση βία περιέχουν αυτές οι πολιτικές που πυρπολούν εργασία, κοινωνικές αξίες, ανθρώπινες αξιοπρέπειες, ανεκπλήρωτα όνειρα ζωής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες της Δύσης, κινείται υπόγεια μια μάζα ανθρώπων που μετράνε στο πετσί τους το κόστος της κρίσης, όχι μόνο και όχι τόσο με όρους χρηματικής απώλειας αλλά με όρους ζωής, επιβίωσης, κοινωνικού ρόλου, προσωπικής αξιοπρέπειας. Γι’ αυτούς είναι κεντρικό, όπως και τον προηγούμενο αιώνα, το θέμα της εργασίας.
(PE)

(2SX)
Την έχουν χάσει, την χάνουν ολικά ή μερικά ή δεν την έχουν καν βρει οι νεώτεροι. Ανακαλύπτουν ότι χωρίς εργασία οι άνθρωποι είναι πρώην πολίτες. Βρίσκονται εκτός κοινωνίας και εκτός πολιτικής.
Κύριε Υπουργέ, είναι ένας κόσμος που δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να ακούσετε και να δείτε, είναι ένας κόσμος που τον αγνοείτε. Είναι ένας κόσμος για τον οποίο υπάρχει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κόσμος που στο πλευρό του βρίσκεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κόσμος που η φωνή του είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κόσμος για τον οποίο θα πολεμήσει μέσα και έξω από τη Βουλή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η προάσπιση και η διεύρυνση των κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων αυτού του κόσμου, της εργασίας είναι η μόνη πολιτική στην οποία ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μπορεί να συναινέσει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μουλόπουλο.
Το λόγο έχει η κυρία Ηρώ Διώτη, Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Νομό Λαρίσης.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινό μυστικό ότι το νεοφιλελεύθερο της γενίκευσης επισφαλούς απασχόλησης και της εργασιακής περιπλάνησης θίγει, πρώτα από όλα, τη νεολαία και τις γυναίκες. Από το 1992 έως σήμερα το σύνολο σχεδόν εξ αυτών που έχουν θεσπιστεί στη χώρα μας έχει επιφέρει αρνητικές διακρίσεις σε βάρος κυρίως των νέων ανθρώπων, αυτών δηλαδή που η πολιτεία θα έπρεπε πρώτιστα να στηρίξει στο ξεκίνημά τους, στο χτίσιμο των ονείρων τους για μία καλύτερη ζωή.
Αντ’ αυτού, περισσότεροι από ογδόντα χιλιάδες νέες και νέοι δέχθηκαν υποσχέσεις πελατειακού κυρίως χαρακτήρα -πολλοί από αυτούς και από τα δύο κόμματα εξουσίας- και αυτό μόνο στο δημόσιο τομέα. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νέων πτυχιούχων, όμως, που αναζητούν μία θέση όσο–όσο στον ιδιωτικό τομέα, άτομα που στα τριάντα τους χρόνια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη θεωρούνται αντιπαραγωγικοί, νέες γυναίκες που στα τριάντα τους θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση, αφού ποιος εργοδότης θα τις προσλάβει υπό το σκεπτικό ότι αύριο, μεθαύριο θα θελήσουν να κάνουν οικογένεια και παιδί; Ποιος θα μπει στη διαδικασία να τους πληρώνει τα επιδόματα; Δεν βρίσκουν δουλειά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή η πρόσληψή τους κρίνεται ως ασύμφορη. Και, βέβαια, οι γυναίκες, παρά τις όποιες μεγαλοστομίες ένθεν και ένθεν, συνεχίσουν να κατέχουν χαμηλότερα ποσοστά, αλλά και να αμείβονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους.
Κύριε Υπουργέ, τα ποσοστά που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για τον Οκτώβριο του 2009 σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2008 είναι συντριπτικά. Η ανεργία γένους θηλυκού είναι οριακά διπλάσια από την αρσενικού γένος, ενώ υπήρξαν και έτη που το ποσοστό τριπλασιαζόταν. Τον Οκτώβριο του 2008 η ανεργία των ανδρών βρισκόταν στο 4,5%, ενώ των γυναικών εκτινασσόταν στο 11,5%. Το συνειδητοποιείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Είναι επτά μονάδες επάνω!
Τον Οκτώβριο του 2009, εκεί που είχαμε έτσι κι αλλιώς αύξηση της ανεργίας, στους άνδρες το ποσοστό ανήλθε στο 7,1%, ενώ στις γυναίκες ανέβηκε 2,2% ποσοστιαίες μονάδες και έφτασε το 13,7%.
Θέλετε να μιλήσουμε και για τη νεολαία; Ας μιλήσουμε. Το ποσοστό της ανεργίας στους νέους ηλικίας δεκαπέντε έως είκοσι τεσσάρων ετών εκτοξεύτηκε σε ένα μόλις έτος από 21,2%, που ήταν πέρυσι τον Οκτώβρη, στο 27,5%, ενώ 2% αυξήθηκε αντίστοιχα το ποσοστό για τις ηλικίες είκοσι πέντε έως τριάντα τεσσάρων ετών, δηλαδή από το 10,5% πήγε στο 12,6%. Βέβαια, τόσο τα προηγούμενα όσο και αυτά τα ποσοστά ορίζονται με όρους οικονομίας της συζήτησης. Και το λέω αυτό διότι, δεν μπορεί να θεωρηθεί εργαζόμενος ή, πιο σωστά, απασχολούμενος -όπως η Εθνική Στατική Υπηρεσία το ορίζει- άτομο που εργάστηκε έστω και μία ώρα την εβδομάδα αναφοράς.
Το 2009 ήταν έτος ανεργίας. Το χειρότερο είναι ότι η οικονομική ανάκαμψη που αργά ή γρήγορα θα έρθει, όπως λένε οι ειδικοί, θα είναι μία ανάκαμψη χωρίς νέες θέσεις εργασίας, μία ανάκαμψη της ανεργίας. Τα ίδια, δηλαδή, ίσως και χειρότερα ισχύουν και για το 2010. Οι εκτιμήσεις ήδη μιλάνε για εκατό χιλιάδες νέους ανέργους μέσα στην τρέχουσα χρονιά.
Η επωνυμία «ELITE», κύριε Υπουργέ, σας λέει κάτι; Οι επωνυμίες «ATTICA» ή «WIND»; Όλες αυτές οι επωνυμίες έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Απολύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών εργατικών κέντρων, τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι εργάστηκαν σε τετραήμερη βάση με τις ανάλογες προσαρμογές στις απολαβές και την ασφάλισή τους, ενώ τουλάχιστον δέκα χιλιάδες εξαναγκάστηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα δύο ή και τριών μηνών.
Από τα μέσα Δεκεμβρίου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκίνησε το ξήλωμα των stagiers και των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, αποψιλώνοντας υπηρεσίες από προσωπικό. Στο επόμενο διάστημα τόσοι και άλλοι τόσοι θα φύγουν από τις θέσεις τους, ψάχνοντας την επόμενη υποαμειβόμενη ανασφάλιστη θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, δεν είναι αόρατοι. Είναι μπροστά σας, σας φέρνουν τους φακέλους στο γραφείο σας, την πίτσα στο σπίτι σας, σας εξυπηρετούν σε γραφεία και υπηρεσίες.
Κύριοι Υπουργοί, κύριε Λοβέρδο, μπορεί να μην υπάρχει σάλιο, όπως δηλώσατε προχθές, αλλά κάπου πρέπει να το βρείτε αυτό το σάλιο. Πρέπει να δώσετε άμεσα κοινωνικές δίκαιες λύσεις, καταργώντας όλες τις ελαστικές, μερικές και άτυπες μορφές «μαύρης» ουσιαστικά εργασίας, αντικαθιστώντας τις υποσχέσεις πλήρους απασχόλησης. Σας δώσαμε εκατό ημέρες, κύριοι της Κυβέρνησης, αλλά πείτε μας το εξής: Μετρούσαν όλες ως εργάσιμες ή να δώσουμε και περιθώριο λόγω αργιών;
Στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνουμε και διεκδικούμε μια νέα πολιτική πλήρους εργασίας για όλους και όλες. Σας καλούμε, κύριοι Υπουργοί, να αντικαταστήσετε τώρα τις συμβάσεις έργου, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Να τακτοποιήσετε με συμβάσεις αορίστου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα και με ενιαία σχέση μόνιμου υπαλλήλου στο δημόσιο όλους τους σημερινούς συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
(PN)
(3PE)
Καθιερώστε ρήτρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημοσίων πόρων θα πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ένας Εβραίος συγγραφέας ο Γεσουά Μπένσιρα, είχε πει ότι η δουλειά είναι ζωή, είναι σκέψη, είναι φως. Δώστε, λοιπόν, αυτό το φως σε όσους το έχουν ανάγκη, στους νέους, στις γυναίκες και να μην τους καταδικάζετε στο σκοτάδι.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Διώτη.
Το λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος κ. Αθανάσιος Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ασχοληθώ με τα θέματα του Ε.Σ.Υ. και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτό το χώρο, όπου ξέρουμε ότι υπάρχουν πάμπολλα προβλήματα. Προβλήματα από το παρελθόν, το Ε.Σ.Υ. δυσλειτουργεί, απαξιώνεται, καταρρέει αν θέλετε.
Οι προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση έως τώρα, δεν μας έχουν πείσει ότι θα αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα. Κατ’ αρχήν, δεν αυξήθηκαν τα ποσοστά του Α.Ε.Π. που διατίθενται για το χώρο της δημόσιας υγείας. Είναι εξαιρετικά χαμηλά με το 2,3%, το 2,4% ή το 2,5% του Α.Ε.Π. δεν αλλάζουν τα πράγματα.
Δεύτερον, υπάρχουν τεράστια κενά. Δεν συζητάμε για τα άλλα προβλήματα που έχει, όπως την απουσία ουσιαστικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είναι βασικό και καθοριστικό στοιχείο για τη λειτουργία ενός σύγχρονου συστήματος υγείας, αλλά όσον αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Πρέπει να δούμε, κύριε Υπουργέ, ότι υπάρχει μια δέσμευση από την προηγούμενη Κυβέρνηση με τους γιατρούς. Δύο χιλιάδες προσλήψεις έγιναν το 2009 και δυόμισι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών το 2010, για να καλυφθούν τα κενά και ενδεχομένως να βελτιωθεί κάπως το πρόγραμμα του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών, το οποίο ξέρουμε ότι υπάγεται σε κάποιες κοινοτικές οδηγίες οι οποίες στη χώρα μας δεν γίνονται σεβαστές.
Συγχρόνως, ο νόμος Αβραμόπουλου που προέβλεπε πεντέμισι χιλιάδες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού με ορίζοντα τριετίας. Έρχεται η νέα Κυβέρνηση και λέει ότι θα προσλαμβάνουμε κάθε χρόνο τρεις χιλιάδες άτομα προσωπικού, πέραν αυτών που φεύγουν, αρχομένης της ημερομηνίας από το 2009. Δεν προσελήφθη κανένας ουσιαστικά το 2009, δεν ξέρω αν έγιναν κάποιες ευκαιριακές, μεμονωμένες προσλήψεις. Το 2010 προκηρύχθηκαν περίπου τρεις χιλιάδες θέσεις νοσηλευτών, που όμως αυτά ξεκινάνε με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και βλέπουμε ότι τα πράγματα τραβάνε σε μάκρος, ενώ εν τω μεταξύ φεύγει και άλλος κόσμος, έχουν φύγει ήδη με το νόμο Ρέππα, με το νόμο Πετραλιά. Σπεύδουν να φύγουν εργαζόμενοι για να προλάβουν κάποιες συνταξιοδοτικές εξασφαλίσεις, οι οποίες δεν τους δίνονται με τους νόμους που έχουν μπει ήδη σε εφαρμογή.
Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα. Φεύγουν από το χώρο της υγείας δυόμισι χιλιάδες άτομα που υπάγονται σε καθεστώς STAGE. Αυτοί πώς θα καλυφθούνε; Ήδη απομακρύνθηκαν. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας παρακαλέσω για την προσοχή σας στο εξής. Όταν βάζετε επίκουρους γιατρούς, νοσηλευτές ή STAGE στο χώρο της υγείας, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Πρέπει να σας μιλήσω σαν νευροχειρουργός. Χειρουργούσαμε στα χειρουργεία τα νευροχειρουργικά περιστατικά, που είναι δύσκολα. Έρχονταν, παραδείγματος χάρη, μια αδελφή νοσηλεύτρια εκεί στο χειρουργείο και άρχιζε να μαθαίνει. Έχει δεκάδες -για να μην πω και περισσότερα- εξειδικευμένα και λεπτά μηχανήματα και χιλιάδες υλικά. Αυτά μέχρι να τα μάθει πρέπει να περάσουν το λιγότερο έξι μήνες, να μην σας πω ένας ολόκληρος χρόνος. Μόλις, λοιπόν, άρχιζε να μαθαίνει και να αρχίζει να αποδίδει, τότε απομακρύνεται. Απομακρύνεται και θα πάει κάπου αλλού. Ενδεχομένως να μην έχει καθόλου δουλειά και να πάει στον ιδιωτικό τομέα ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο.
Επίσης πάρα πολύς κόσμος από το χώρο της υγείας είτε έχει προβλήματα υγείας είτε έχει μητρότητα, είτε έχει αποσπάσεις σε διάφορα γραφεία ανάμεσά τους και των Βουλευτών και των πολιτικών και σε άλλα γραφεία. Αυτός ο χώρος επίσης αποψιλώνεται και από αυτούς οι οποίοι υποτίθεται ότι υπηρετούν.
(ΧΑ)
(3PN)
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν το λιγότερο είκοσι πέντε χιλιάδες κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα και τουλάχιστον πέντε χιλιάδες θέσεις γιατρών χωρίς να καλυφθούν τα κενά που απαιτεί το ωράριο και τουλάχιστον δεκαπέντε χιλιάδες θέσεις άλλου προσωπικού διοικητικού, βοηθητικού κ.λπ.. Αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν.
Και βέβαια, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ευθύνες εδώ και από παλιά της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία εισήγαγε τις μεθόδους. Ξεκίνησε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με το part time των νοσοκομειακών γιατρών τότε. Το πήρε πίσω το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά έφερε μετά άλλες ελαστικές μορφές εργασίας και βέβαια έβαλε τον ιδιωτικό τομέα μέσα στον τομέα της καθαριότητας, της σίτισης, της φύλαξης και πάει λέγοντας και προχώρησε και στα ΣΔΙΤ δειλά-δειλά. Και βέβαια, έφερε η Νέα Δημοκρατία αυτό το θέμα με τα ΣΔΙΤ να δημιουργηθούν νοσοκομεία και να λειτουργήσουν νοσοκομεία. Και αυτό σημαίνει πάρα πολλά, εκχώρηση και άλλων τομέων της υγείας στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που για μας είναι απαράδεκτο γιατί η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, πρώτιστο αγαθό και οφείλει η πολιτεία να το παρέχει σε όλους ανεξαίρετα τους πολίτες δωρεάν και με σύγχρονες προϋποθέσεις, με αυτές τις δυνατότητες που δίνει σήμερα η επιστήμη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Λεβέντη.
Το λόγο έχει ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας, Βουλευτής Πειραιώς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο λιμάνι του Πειραιά ένας δημόσιος οργανισμός χρόνια τώρα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προσπάθησε να οργανώσει μια δημόσια παρέμβαση οργάνωσης του λιμανιού μαζί με τους Δήμους του Πειραιά, τους παραλιμένιους Δήμους. Συν τω χρόνω μπήκαν οι νέες ιδέες της ανάπτυξης με βάση την κερδοφορία και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αποτέλεσμα είναι αυτά που έχουμε ζήσει με την εκχώρηση του λιμανιού στους ιδιώτες και με την αναγκαστική αποστράτευση του παραγωγικού δυναμικού μέσω της εθελουσίας εξόδου για την οποία κατηγορούνται οι εργαζόμενοι.
Οι Δήμοι όλης της Ελλάδας μέσα από τις επισφαλείς θέσεις εργασίας, μέσα από τις πολλαπλές κατατμήσεις των εργασιακών δικαιωμάτων έχουν χάσει την ταυτότητά τους και τη σχέση τους με τις κοινωνίες που εκπροσωπούν. Δεν μπορούν να έχουν οργάνωση παραγωγικής παρέμβασης στην πόλη ούτε καν να οργανώσουν ένα έργο με αυτεπιστασία μικρής κλίμακας, πολύ περισσότερο για την καθαριότητα ή για όλα αυτά.
Οι ναυτικοί. Μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων ενίσχυσης του διεθνούς κερδοσκοπικού ανταγωνισμού έχουμε την ανεργία των ναυτικών. Αυτό τι σημαίνει; Παύει η Ελλάδα να είναι ναυτική χώρα, τη στιγμή που ο πολιτισμός της, η ιστορία της, οι λιμενικές σχέσεις στηρίζονται σ’ αυτήν την ιδιότητα και σ’ αυτήν την ταυτότητα.
Θέλω να πω ότι αυτή η εικοσαετία έβαλε μπρος αυτήν τη σκληρή νεοφιλελεύθερη προσαρμογή κάθε οικονομίας στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το υπερασπίστηκε τότε ο κ. Μητσοτάκης, το υπερασπίστηκε ο κ. Σημίτης και ακολούθησαν σιγά-σιγά οι επόμενες κυβερνήσεις. Τώρα, όμως, φτάσαμε στον πάτο. Τώρα φτάσαμε στην πλήρη αποκάλυψη τι σημαίνει αυτό, στην πλήρη εξαχρείωση των κοινωνικών σχέσεων, στην πλήρη εξαφάνιση της δυνατότητας κάθε εργαζόμενου να είναι περήφανος για τη δουλειά του, στην πλήρη αδυναμία των νέων να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση. Και αυτό πια δεν είναι ένα επιμέρους κοινωνικό πρόβλημα. Δεν είναι ένα πρόβλημα οικονομίας, είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας, είναι ένα κεντρικό πολιτικό πρόβλημα. Γι’ αυτό η σημερινή επίκαιρη ερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν θίγει απλά και μόνο ένα οξύ επίκαιρο πρόβλημα, αλλά θέτει τη ρίζα της αναδιοργάνωσης και της ανασύνταξης της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας.

(GH)
(3XA)
Και προς αυτήν την κατεύθυνση, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να απαντήσει –έπρεπε να είχαν απαντήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- και η σημερινή. Σ’ αυτό το διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως εκφράζεται μέσα από την οργάνωση της Ευρώπης και από το Σύμφωνο Σταθερότητας ποια θα είναι η θέση μας; Γιατί για παράδειγμα γίνεται τόσος ντόρος και τόσος λόγος για τα ελλείμματα ή για τον ένα ή τον άλλο δείκτη -και υπεκφεύγει της υποχρέωσης των χωρών να απολογηθούν και να ελεγχθούν- της ανεργίας; Γιατί στο Σύμφωνο Σταθερότητας δεν υπάρχει δεσμευτικό όριο για το δείκτη της ανεργίας; Λέω μια ιδέα. Είναι τόσο παράλογη, είναι τόσο εξωφρενική; Δεν είναι καθόλου. Είναι πάρα πολύ πραγματική, βαθιά και βάσιμη. Όμως και αν βγει από αυτόν το διεθνή κερδοσκοπικό ανταγωνισμό και γι’ αυτό θεωρείται παράνομη, θεωρείται δευτερεύουσας σημασίας, γιατί για να κτιστεί όλος αυτός ο γυάλινος πύργος, όλη αυτή η κερδοσκοπική καπιταλιστική φούσκα, χρειάζεται συμπίεση του κόστους εργασίας και όχι μόνο του μη μισθολογικού, και του μισθολογικού.
Από κάθε άποψη λοιπόν η επερώτησή μας πρέπει να απαντηθεί όχι με επιμέρους αγωνίες του κυρίου Υπουργού, τις οποίες αναμένω να μας εξηγήσει σε πόσο δύσκολη κατάσταση είναι η ελληνική οικονομία και πόσες προσπάθειες θα καταβάλλει, αλλά στο αν σκοπεύει αυτή η Κυβέρνηση εν πάση περιπτώσει να κάνει ρίξεις, διότι ο σοσιαλισμός ή η βαρβαρότητα και το δίπολο που επικαλέστηκε πριν τις εκλογές ο σημερινός Πρωθυπουργός, είναι προ των πυλών και δεν μπορεί να υπεκφύγει κανείς.
Οι κοινωνικές εκρήξεις που αναμένονται είναι γνωστές. Δεν τις λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τις λένε οι εγκυρότεροι αναλυτές και οι εγκυρότερες σχολές επιστημονικής έρευνας και καταγραφής της δυναμικής όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν μια λύση υπάρχει, η αποκατάσταση της χαμένης τιμής της εργασίας και η αποκατάσταση της σταθερής ποιοτικής και αξιοπρεπούς εργασίας ως μοχλός ανάπτυξης, όπου η ανάπτυξη πλέον θα είναι συνώνυμη και ταυτόσημη με την έννοια της προόδου και με την έννοια της δημοκρατίας και δεν θα είναι δείκτες, αριθμοί, κέρδη και αν περισσέψει κάτι μέσα από την ανάπτυξη της κερδοφορίας θα σας το μοιράσουμε παιδιά!
Αυτή είναι η μεγάλη και τεράστια διαφορά μιας πολιτικής πρότασης της Αριστεράς, η οποία διεκδικεί όμως αυτήν τη στιγμή τη διακριτότητα μιας εναλλακτικής πρότασης βιώσιμης, διότι οι προτάσεις που κατατίθενται από τα ιεραρχία και τα επιτελεία των Βρυξελλών δεν είναι καν βιώσιμες. Είναι καταστροφικές και στηρίζονται μόνο στη φούσκα των κερδοσκοπικών βλέψεων.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας. Τελειώνω λέγοντας ότι η πρόοδος στηρίζεται στην κοινωνία των εργαζομένων και όχι στην κοινωνία των κερδών. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Δρίτσα και παρακαλείται τώρα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος να απαντήσει στους επερωτώντες Βουλευτές.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να πω κατ’ αρχάς στο συνάδελφο κ. Λεβέντη που έθεσε ένα ειδικό θέμα για τους γιατρούς του ΙΚΑ αν κατάλαβα καλά ότι 1.860 γιατροί αορίστου χρόνου, με τις σχετικές διαδικασίες να εξελίσσονται το 2009, στη δική μας περίοδο κατέστησαν μόνιμοι. Και αυτή ήταν μια διεργασία που είχε ξεκινήσει φυσικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, όχι από μας και εμείς την ολοκληρώσαμε. Δεν έχω όμως κάποια άλλη πληροφορία για προκηρύξεις τουλάχιστον σε παρόντα χρόνο για νέους γιατρούς. Επιφυλάσσομαι μέχρι το τέλος της συνεδρίασης –έχω απευθύνει ερώτηση στο Διοικητή του ΙΚΑ να δώσω πληρέστερη απάντηση, αν αυτό με ρωτήσατε.

(XP)

(3GH)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω προσπαθήσει γιατί καμία φορά ξεχνάμε γρήγορα, όσο μπορώ περισσότερο και με όσες δυνατότητες διαθέτω στο σχετικό τομέα να αντιληφθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης με όρους απτούς τι κατάσταση παρέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο δικός μου λόγος ευθυγραμμίζεται απολύτως με δύο παραδοχές και καταστάσεις.
Πρώτον, την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός τον Οκτώβριο όταν καταψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και υπερψήφισε το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Το 10,5% της διαφοράς εξηγείται πολιτικά, κοινωνικά, λογικά.
Δεύτερον, ο πολιτικός πρέπει να εμπιστεύεται την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Ο πολιτικός που κρύβει την αλήθεια από τον ελληνικό λαό δεν είναι καλός πολιτικός. Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραλάβαμε αυτά τα οποία κατά καιρούς έχω υπογραμμίσει. Και όποιος πιστεύει σ’ αυτή την Αίθουσα κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης ότι είναι σωστό να συζητάμε εμείς οι πολιτικοί μεταξύ μας την αλήθεια αλλά είναι λάθος να την εμπιστευόμαστε στον ελληνικό λαό κάνει πολύ σοβαρό λάθος γιατί αν δεν είναι ενήμερος ο πολίτης είναι δώρον άδωρον να προσπαθείς να του εξηγήσεις τα προβλήματα μιας διακυβέρνησης, τα προβλήματα που έχει η πατρίδα και τα θέματα που θα αντιμετωπίσει ο ίδιος σε λίγο. Η ενημέρωση καθιστά ειλικρινείς τις σχέσεις πολίτη και πολιτικής και πολιτικών. Η ενημέρωση είναι η βάση για να προχωρήσει η πολιτική σε ειλικρινείς και ρεαλιστικές στοχεύσεις.
Παραλάβαμε λοιπόν στον τομέα που το ερώτημά σας απευθύνεται προς εμάς μια αγορά εργασίας απορυθμισμένη. Το έλεγε αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου στα πεντέμισι χρόνια της Αντιπολίτευσης και το υποστηρίζαμε όλοι οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Στην κριτική που υφιστάμεθα ακόμα και τώρα και από τα δύο κόμματα της Αριστεράς ότι είμαστε συνένοχοι σε αυτή την απορύθμιση με τους νόμους που ψηφίστηκαν κατά τη δική μας περίοδο θα απαντήσω με ειδικό τρόπο στην πορεία της ομιλίας μου. Τώρα εισαγωγικώς υπογραμμίζω ότι πρόκειται περί απολύτως λανθασμένης κριτικής.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενσωματώνουν το κοινοτικό δίκαιο στο ελληνικό δίκαιο και στην ελληνική αγορά εργασίας όχι γιατί είναι υποχρεωμένες να του κάνουν αυτό και δεν φταίνε οι κυβερνήσεις αλλά φταίει η Ευρώπη αλλά γιατί στον τομέα των εργασιακών σχέσεων η ανάγκη για προσφυγή σε μορφές μερικής απασχόλησης είναι δεδομένη. Είπα πολλές φορές απαντώντας και στο Κ.Κ.Ε. προ καιρού σε επίκαιρη ερώτηση, τι λέτε για ένα κέντρο υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανοίγει Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μεσημέρι ή όπως έχει καταλήξει να γίνεται Παρασκευή και Σάββατο; Τι του λέτε; Να μην προσλάβει εργαζομένους; Τι λέτε σε εκείνον που θέλει ο ίδιος να απασχολείται δύο ημέρες την εβδομάδα; Τι λέτε στις ανάγκες της αγοράς εργασίας που απευθύνονται σε πολίτες που θέλουν να δουλέψουν απασχολούμενοι μερικώς; Θα πείτε όχι, μην το κάνετε; Απαγορεύεται; Αυτή είναι η λογική σας; Αυτή είναι απαγόρευση της πραγματικότητας και η απαγόρευσης της πραγματικότητας δεν στέκει. Θα είμαι πιο αναλυτικός στην πορεία της ομιλίας μου.
Εμείς παραλάβαμε μια κατάσταση που είχε ξεφύγει απ’ αυτό. Είχε ξεφύγει από τις κλασσικές για όλο τον κόσμο –όχι βέβαια για την ελληνική αριστερά- σχέσεις εργασίας. Παραλάβαμε μια κατάσταση απορύθμισης.



(MB)


(3XP)
Παραλάβαμε μία κατάσταση απορρύθμισης. Παραλάβαμε μια κατάσταση ζούγκλας. Εγώ έτσι τη χαρακτήρισα στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο. Παραλάβαμε μία κατάσταση για την οποία δεν έφταιγαν οι νομοθετικές προβλέψεις, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά έφταιγε η κατάχρηση αυτών των μορφών. Δεν έφταιγε η νομοθετική ρύθμιση. Έφταιγε η αδυναμία ελέγχου, μια κατάσταση τραγική την οποία αποτύπωσε με τον πιο χαρακτηριστικό και εύληπτο στον κάθε Έλληνα και στην κάθε Ελληνίδα τρόπο η περίπτωση της Κούνεβα.
Αυτή την κατάσταση υποσχεθήκαμε να ανατρέψουμε. Υποσχεθήκαμε ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά το δικό μας σύνθημα, η δική μας κατευθυντήρια γραμμή, η δική μας αρχή συμπυκνώνεται σε λίγες λέξεις: «Ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση» αλλά ρύθμιση στην αγορά εργασίας που να επιτρέπει αφενός μεν στους εργαζομένους να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους και αφετέρου στην αλήθεια των εργασιακών σχέσεων να επικρατεί. Εργάζομαι πέντε μέρες την εβδομάδα; Πρέπει να πληρώνομαι για πέντε μέρες την εβδομάδα, να ασφαλίζομαι για πέντε μέρες την εβδομάδα κι όχι να εργάζομαι πέντε μέρες την εβδομάδα και να ασφαλίζομαι για δύο, όχι να δουλεύω δώδεκα ώρες την ημέρα και να πληρώνομαι για οκτώ. Έλεγχος, ρύθμιση και όπου χρειάζεται παρεμβάσεις για εγγυήσεις που είχαν παραλειφθεί ή που η ζωή ανέδειξε ως απολύτως αναγκαίες.
Δεν μας πειράζει ως Κυβέρνηση κι εμένα προσωπικά δεν με πειράζει καθόλου στον τομέα που έχω την τιμή να προσπαθώ να διοικήσω να μου ασκείτε μαξιμαλιστική κριτική, όπως αυτή που ασκείτε εσείς σήμερα. Γιατί κατ’ ουσίαν όποιος διαβάσει το μεγάλο, το ευρύ κείμενο της επερώτησής σας, που είναι ένα κείμενο που ανατρέχει σ’ όλη τη νομοθεσία που ρυθμίζει εργασιακές σχέσεις, σ’ όλη πραγματικά τη νομοθεσία, στα μεγάλα κείμενα τουλάχιστον της νομοθεσίας, αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για μια πολιτική απόπειρα με μαξιμαλιστικά χαρακτηριστικά. Δεν με πειράζει αυτό, δεν μας πειράζει αυτό. Είναι ευπρόσδεκτη η κριτική, όσο κι αν είναι επιθετική ή ακραία. Όμως εκείνο που πρέπει κανείς να αναζητά στον πολιτικό λόγο είναι την πρόταση. Πρέπει να αναζητά από τον πολιτικό λόγο να καταλήγει σε μία πρόταση. Κι εμείς καταλήγουμε.
Είπαμε στις προγραμματικές δηλώσεις ότι θα προσθέσουμε ρυθμίσεις εκεί που αυτό είναι αναγκαίο, χωρίς να δημιουργούμε αγκυλώσεις στην αγορά; Ναι, το είπαμε. Βάλαμε χρονοδιάγραμμα; Το βάλαμε. Ο κ. Παπανδρέου απήντησε στον κ. Τσίπρα –νομίζω τον Νοέμβριο- και του είπε ότι θα τελειώσουμε τη σχετική εργασία το Δεκέμβριο και την τελειώσαμε. Και μέσα στον Ιανουάριο θα ασκήσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία με παρεμβάσεις, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σε όλες τις μορφές της ελαστικής απασχόλησης, όπως η μερική απασχόληση, η εκ περιτροπής εργασία, η προσωρινή απασχόληση, η διαθεσιμότητα, η τηλεργασία –μια σύγχρονη κι αρκετά πληθωρική μορφή-, οι ρυθμίσεις που αφορούν την κατάτμηση των αδειών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τέλος, τα θέματα της αδήλωτης εργασίας και της επανασύστασης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αυτά τα δύο τελευταία τα κρατάω. Για τα προηγούμενα η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία μας, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θα κατατεθεί στο τέλος του παρόντος μηνός στην Εθνική Αντιπροσωπεία για ψήφιση και θα μας δοθεί η ευκαιρία να ζυγίσουμε οι τριακόσιοι αν οι παρεμβάσεις μας εφαρμόζουν την αρχή «ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση» κι αν ανταποκρίνονται στην ανάγκη να προστεθούν εγγυήσεις στην αγορά εργασίας, για να μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά του το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας στη συνέχεια.
Γιατί στο ίδιο σχέδιο νόμου δεν ρυθμίσαμε και θέματα που αφορούν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και πάμε δύο μήνες μετά, όπως και τα θέματα που αφορούν την αδήλωτη εργασία, που είναι αναγκαία για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, για έτερον αλλά συναφές θέμα με την επίκαιρη επερώτηση; Περιορίζομαι να πω τα εξής: Διότι ο χρόνος ήταν λίγος για να κάνουμε ρυθμίσεις που θα επιδιώκαμε να είναι εύστοχες μέχρι τώρα -χρειαζόμαστε δηλαδή ακόμη ένα μήνα, γιατί οι σχετικές διεργασίες, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, διεξάγονται τώρα που μιλάμε, χθες δηλαδή προχωρήσαμε στα της σχετικής θεματολογίας- και γιατί προσπαθούμε να αναζητήσουμε μέτρα που να διευκολύνουν και την εργοδοσία, να μετατρέπεται η «μαύρη» εργασία σε «άσπρη», σε δηλωμένη, η αδήλωτη σε δηλωμένη εργασία.
(DE)


(3MB)
Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευρύνουμε τη βάση εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος, προστατεύοντας και το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά πάνω από όλα, πρώτα από όλα, κυρίως τους εργαζομένους, τους ανθρώπους. Και αυτή η δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία θα ασκηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου.
Έχουμε ακόμη μία δυσκολία εδώ, εγώ την εξομολογούμαι. Πρέπει να επανασυστήσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας χωρίς να έχουμε χρήματα. Δεν έχω ούτε ένα ευρώ για το σκοπό αυτό. Δεν έχω αυξημένο προϋπολογισμό. Δεν πρέπει να διαχειριστώ παραπάνω χρήματα από τα χρήματα τα οποία έχει ο Προϋπολογισμός για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας φέτος. Και εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα, έτσι; Να επανασυστήσεις ένα Σώμα, να το βοηθήσεις να δουλέψει καλύτερα, χωρίς να του δώσεις χρήματα.
Υπάρχει λύση; Ναι, υπάρχει. Κατ’ αρχάς, απορρίπτουμε στο Υπουργείο Εργασίας τη λύση της αύξησης του προσωπικού με την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Είναι πολλές οι φορές που η αύξηση του προσωπικού δεν οδηγεί πουθενά και εμείς προσλήψεις δε θα κάνουμε. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εξαιρέσεις σε μια πολιτική προσλήψεων, η οποία δεν είναι η πολιτική των πληθωρικών προσλήψεων, αφορούν συγκεκριμένα Υπουργεία και έχει κάνει και τις σχετικές εξαγγελίες, για να μην επαναλαμβάνω.
Όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχουν δυνατότητες να μεταταγεί προσωπικό προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Και θα εξαντλήσουμε κάθε τέτοια δυνατότητα, ξεκινώντας από φορείς που εποπτεύονται από το δικό μας Υπουργείο. Άρα, θα προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα του προσωπικού, γιατί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ανάγκη προσωπικού, ειδικά στην περιφέρεια. Χθες, μάλιστα, σε μία σχετική σύσκεψη μου ειπώθηκε κάτι που είχα γνωρίσει από την εποχή της ενημέρωσής μου, τον Οκτώβριο, ότι υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας μονοπρόσωπο, υπάρχει προϊστάμενος χωρίς υφισταμένους -ναι- και σου λέει «Δε μπορώ να κάνω τη δουλειά μου». Ακόμα και στην Αττική υπάρχουν μονάδες που δε μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Υπάρχει, συνάδελφοι και η απροθυμία αρκετών ελεγκτών να βγουν από τα γραφεία τους, μια επιθυμία πιο πολύ να ελέγχουμε από το γραφείο μας και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και πώς θα το αλλάξουμε; Με προσωπικό, αλλά με μετατάξεις, όμως -αυτό είναι μία δέσμευσή μας- και δεύτερον, με την ενίσχυση της δυνατότητας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας να παίρνει αποφάσεις οι οποίες να επιβάλλονται γρήγορα και να είναι αυστηρές, δηλαδή, να μεταφέρονται στην πράξη.
Θα σας δώσω μία αδυναμία του συστήματος σήμερα, την οποία θα τη λύσουμε φυσικά. Είναι και η πιο απλή -πώς να πω;- είναι το πιο απλό πρόβλημα. Υπάρχουν εκθέσεις που συμπεριλαμβάνουν κάποια μέτρα επιθεωρητών εργασίας, οι οποίες κοινοποιούνται στις επιχειρήσεις που έχουν παραβιάσει τη νομοθεσία ένα χρόνο μετά, διότι δεν υπάρχουν χρήματα για την κοινοποίηση. Κοινοποιούνται έναν χρόνο μετά.
Κωμωδία, συνάδελφε Ροντούλη! Κωμωδία!
Κοινοποιούνται ένα χρόνο μετά, προσφεύγει στα δικαστήρια η επιχείρηση, προσδιορίζεται η δίκη τρία χρόνια μετά, εκδικάζεται πέντε χρόνια μετά και φυσικά, η υπόθεση τελειώνει. Παρανοϊκή κατάσταση! Να πώς προκύπτει η απορύθμιση. Να πώς προκύπτει η απορύθμιση στην πράξη.
Αυτά τα αυτονόητα δεν έχουν διορθωθεί. Και η αντιμετώπιση του προβλήματος με τη λύση των προσλήψεων είναι εύκολη στα λόγια. Στην πράξη είναι ακριβή και δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής επαρκής για να λύσει το πρόβλημα.
Άρα, εδώ τι χρειάζεται; Στα τέλη Φεβρουαρίου θα τα πούμε αυτά με τρόπο συγκεκριμένο, με την επόμενη νομοθετική μας πρωτοβουλία. Η επανασύσταση του Σ.ΕΠ.Ε. σημαίνει προσωπικό από μετατάξεις και κυρωτικές λειτουργίες με τρόπο γρήγορο, αποτελεσματικό και ουσία αυστηρή. Αυτό είναι. Όταν ελέγξεις σου αρκεί και ένας νόμος που δεν τα περιλαμβάνει όλα, αλλά θα τον ερμηνεύσεις εσύ. Λιγότεροι νόμοι, περισσότερος έλεγχος, γίνεται δουλειά. Πολλοί νόμοι, καθόλου έλεγχος, δε γίνεται τίποτα. Γίνεται μόνο δημαγωγία στο Κοινοβούλιο, δηλαδή, ότι κάτι κάνεις, αλλά δεν κάνεις τίποτα στην πράξη.
(AD)
(DE)
Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αυτή είναι η πολιτική μας. Γι’ αυτό παλεύουμε και γι’ αυτό θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να πετύχουμε.
Όμως, το Υπουργείο Εργασίας θέλει να κάνει δι’ εμού και ένα σχόλιο. Αγαπητές και αγαπητοί Βουλευτές, πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι το Υπουργείο Εργασίας ως Υπουργείο δεν γεννάει την ανεργία ούτε αυξάνει τις θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Εργασίας υποδέχεται το φαινόμενο που προκύπτει από άλλες πολιτικές. Εμείς παραλάβαμε ως Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μια κατάσταση όπως σας την περιέγραψα, δηλαδή μιας απορυθμισμένης αγοράς εργασίας και μιας πρωτοφανούς ανεργίας για τα μεταπολιτευτικά χρονικά.
Στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης που συμμετείχα, το Νοέμβριο, ο χαρακτηρισμός που χρησιμοποίησα και με τον οποίο συνεννοήθηκα με τους συναδέλφους μου, ήταν ότι στα χρόνια μας, η ανεργία, στην Ελλάδα –το ίδιο, όμως, είναι σ’ όλη την Ευρώπη- έχει τα πιο σκληρά ποιοτικά χαρακτηριστικά που θυμάμαι τουλάχιστον εγώ ως άνθρωπος και που περιγράφουν και εμπειρότεροι από εμένα: Άνεργος, 45 με 50 ετών, με οικογένεια και γραμμάτιο, ανεπιθύμητος στην αγορά εργασίας! Αυτή είναι η κατάσταση!
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί να αρθρώσει πολιτικές που δεν αφορούν εμάς, αλλά που εμείς είμαστε οι επισπεύδοντες, γιατί εμείς συγκρουόμαστε με το θέμα κάθε μέρα στην οικοδομή, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κλωστοϋφαντουργία, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα ναυπηγεία και τη Ναυπηγοεπισκευαστική, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, πολιτικές για όλους τους κρίσιμους για την οικονομία τομείς, οι οποίες θα δημιουργήσουν ανάπτυξη και θα μειώσουν την ανεργία.
Επιπρόσθετα, εμείς, ως Υπουργείο Εργασίας –μόνοι μας, μόνο εμείς- έχουμε την αρμοδιότητα και την ευθύνη, υποδεχόμενοι τα κύματα των ανέργων, των απολυομένων, να προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη θέση τους και να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων. Γι’ αυτό το σκοπό, εδώ και δεκαετίες, το ελληνικό κράτος έχει ιδρύσει τον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος μας παραδόθηκε στην κατάσταση που μας παραδόθηκε. Και έχουν το θράσος ορισμένοι να πουν ότι μας παρέδωσαν 700 εκατομμύρια ευρώ και ότι πρέπει να είμαστε ευτυχείς!
Μόνο ο Δεκέμβριος, ως μήνας κατανάλωσης των προγραμμάτων της Νέας Δημοκρατίας, μας κόστισε 500 εκατομμύρια ευρώ!
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ορισμένοι πρέπει να έχουν και συναίσθηση ευθύνης και, εν πάση περιπτώσει, να καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν και όρια στην πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων. Δεν είναι δυνατόν το εργαλείο που με τις δικές του πολιτικές μπορεί να βοηθήσει μια χώρα που έχει προβλήματα με την ανεργία –ειδικά σήμερα που η ανεργία αυξάνεται, καλπάζει, με τα σκληρά ποιοτικά της χαρακτηριστικά- να το έχουν πετάξει, να το έχουμε αποδιοργανώσει!
Του πήραν τους πόρους με προγράμματα κατανάλωσης, για τα οποία υπήρχε η ρύθμιση, αλλά δεν υπήρχαν τα χρήματα. Εκατόν πενήντα εκατομμύρια ευρώ κοστίζει στον Ο.Α.Ε.Δ. σήμερα αυτό το πρόγραμμα επιδότησης των γυναικών, η επιδότηση μητρότητας. Πού είναι, όμως, τα λεφτά; Την απόφαση την είδαμε! Την κερδοφορία την πολιτική την ακούσαμε, την καταλάβαμε! Τα χρήματα, όμως, που είναι;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Δυόμισι χιλιάδες stage στις είκοσι προεκλογικές ημέρες, κυρίες και κύριοι Βουλευτές! Δυόμισι χιλιάδες stage! Αυτά είναι όσα έχουμε βρει μέχρι στιγμής! Διότι δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ο τελικός αριθμός! Γιατί; Ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος, απερχόμενος είχε πει ότι οι προσλήψεις, ακόμα και των stage, δεν μπορεί να γίνουν την προεκλογική περίοδο. Δυόμισι χιλιάδες εντοπίστηκαν! Και αυτά θα χρειαστεί να τα πληρώσουμε! Ακόμα προσπαθούμε να δούμε ποια είναι τα όρια της νομιμότητας, για να λειτουργήσουμε. Είναι κάτι για το οποίο δεν έχουμε πληρώσει μέχρι στιγμής! Και εννοώ αυτούς τους δυόμισι χιλιάδες των stage.
(NP)


(3AD)

Για τους υπόλοιπους 15 εκατομμύρια το μήνα πληρώνει ο Ο.Α.Ε.Δ.
Αυτά παραλάβαμε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Μένουν χρήματα για προγράμματα; Δεν μένουν χρήματα για προγράμματα. Τι προγράμματα; Ας πούμε διατήρηση θέσεων εργασίας.
Προσπαθούμε και με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ –ήταν ο διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Ηλίας Κικίλιας μέχρι εχθές στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βοηθήσει στον επαναπροσανατολισμό του προγράμματος στην καρδιά της θεματολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου- να έχουμε ροή κάποιων εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2010, για να κάνουμε και άλλα προγράμματα πέρα των καταναλωτικών προγραμμάτων της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθούμε.
Κυρίες και κύριοι, πρέπει να κλείσω. Κύριε Πρόεδρε, μόνο ένα σχόλιο θέλω να κάνω σε πολιτικό επίπεδο. Για ό,τι άλλο ειδικότερο επί του θέματος θα είμαι εδώ στη δευτερολογία μου. Θέλω, όμως, να πω κάτι πολιτικό στον κ. Κριτσωτάκη, στον κ. Μουλόπουλο, στην κυρία Διώτη, στον κ. Λεβέντη και στον κ. Δρίτσα.
Από τις προτάσεις που προσπαθεί κανείς να διαγνώσει ότι υπάρχουν στο κείμενο της επερώτησης εγώ δεν βγάζω άκρη. Από τη μια πλευρά καταγγελία των επιχειρήσεων, του επιχειρηματικού κόσμου, της αγοράς και από την άλλη κλάματα, όταν κλείνει η ELITE. Τι από τα δύο θέλετε; Ποια από τα δύο υποστηρίζετε; Τι υποστηρίζετε, εν τέλει; Μπορούμε να βγάλουμε άκρη από τους πολιτικούς συλλογισμούς σας; Δεν έχω σαφή εικόνα της γραμμής πλεύσης που προτείνετε στην εθνική αντιπροσωπεία.
Εμείς θα κάνουμε πολιτικές. Θα έχουμε οφέλη. Θα κάνουμε και λάθη. Τις μεθόδους της δουλειάς μας σας τις λέμε. Τα προτάγματά μας σας τα λέμε. Δεν ζητάμε να σκεφθείτε όπως ένα Κόμμα που έχει κυβερνητική ευθύνη. Πάντα η Αντιπολίτευση κινείται εκτός αυτών των ορίων -και καλώς- για να βοηθά να λειτουργήσει η πυξίδα. Όμως, πρέπει κάποιος να καταλαβαίνει πού το πάει ένα πολιτικό Κόμμα.
Και πραγματικά, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει από την επίκαιρη επερώτησή σας ποια είναι η πολιτική σας κατεύθυνση.
Εγώ επί 23 λεπτά, με την ανοχή του Προέδρου, σας έδωσα το πολιτικό μας στίγμα. Θα περίμενε κανείς, ένας Βουλευτής της Συμπολίτευσης ή ένα μέλος της Κυβέρνησης, χωρίς αυτό να το απαιτεί –άλλωστε ποιος μπορεί να απαιτήσει από ένα Βουλευτή να κάνει κάτι;- στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου να μας δώσετε και μια συμβουλή. Πώς το βλέπετε; Πού θέλετε να πάει ο χώρος των εργασιακών σχέσεων; Πώς κλαίτε για το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τις οποίες βλέπετε εχθρικά καθ’ όλον το βίο τους και τη διάρκεια της ύπαρξής τους;
Εδώ υπάρχει μια αντίφαση. Ελπίζω να είστε πιο σαφείς στις επόμενες ομιλίες σας. Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κύριο Λοβέρδο.
Πριν δώσω το λόγο στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, έχω να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 27 μαθητές και μαθήτριες και 2 εκπαιδευτικοί-συνοδοί τους από το 2ο Γενικό Λύκειο Παπάγου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εντάξει, κύριε Λοβέρδο, αλλά εν πάση περιπτώσει, μιας και έχετε περάσει από την Αριστερά –νομίζω ότι αυτό είναι γνωστό- έρχεστε ως Υπουργός Εργασίας να μας βάλετε εμάς αυτό το περίφημο δίλημμα που είπατε τελευταία: «Καταγγέλλουμε τον επιχειρηματικό κόσμο από τη μία και από την άλλη κλαίμε που κλείνουν επιχειρήσεις.»
Δεν μου λέτε: Δεν έχετε καταλάβει ότι η Αριστερά υπερασπίζει τα εργασιακά δικαιώματα; Εδώ καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα και εμείς τα υπερασπίζουμε και τα προωθούμε. Προωθούμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Τότε, αυτό σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων; Γιατί αυτό κάνουμε. Όταν προσπαθούμε να στηρίξουμε αξιοπρεπείς και ανθρώπινους μισθούς, οδηγούμε στο κλείσιμο τις επιχειρήσεις;
(TR)





(3NP)
Όταν λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχει υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, βάζουμε λουκέτο σε κανέναν; Όταν λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν υπερκέρδη την ώρα που εφαρμόζονται πολιτικές άγριας λιτότητας, απορύθμισης και κοινωνικής κατεδάφισης, οδηγούμε στο κλείσιμο κανέναν; Και τώρα, αν κλείνει μια οποιαδήποτε επιχείρηση –και κλείνουν αρκετές αυτή την περίοδο- μπορείτε να το αποδώσετε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κάθε μέρα κλείνουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως, κλείνουν από τις πολιτικές σας, κλείνουν από την κρίση του καπιταλισμού, κλείνουν από μια πορεία ύφεσης της οικονομίας, απορύθμισης και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων. Γιατί η απορύθμιση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί και σε κρίση, οδηγεί σε υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου κ.ο.κ., σε ένα μηχανισμό που είναι πασίγνωστος ιστορικά.
Όταν, λοιπόν, κλείνουν οι επιχειρήσεις εμείς δεν θα βγούμε να υπερασπίσουμε τους εργαζόμενους, που τους πετάνε στο δρόμο απλήρωτους χωρίς καμία προοπτική; Δεν θα τους υπερασπίσουμε;
Δεν κλαίμε για τον επιχειρηματία, κύριε Υπουργέ της Εργασίας, για τον κόσμο κλαίμε, ο οποίος μένει χωρίς δουλειά, για τον κόσμο ο οποίος χωρίς να φταίει σε τίποτα, πετάγεται στο δρόμο. Και σας ρωτάω, επί τη ευκαιρία, ξέρετε και είναι πολύ γνωστό σε σας ότι πάνω από εκατόν εβδομήντα εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία αναφερθήκατε, είναι πάνω από εννέα μήνες απλήρωτοι, χωρίς δώρο, χωρίς επίδομα αδείας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν φθάσει σε απελπιστική, τραγική θέση. Σας ερωτώ τι θα κάνετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους;
Τι θα κάνετε γι’ αυτούς που καθημερινά διώχνουν τα Ενωμένα Κλωστήρια, τη στιγμή που οι κύριοι ιδιοκτήτες των κλωστηρίων –γνωστοί για το βίο και την πολιτεία τους- έχουν πάρει επιχορήγηση με εγγύηση του δημοσίου από τις τράπεζες πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Τι θα γίνει με τον κόσμο αυτό;
Σε αυτά δεν μας δώσατε καμία απάντηση. Πολύ φοβάμαι ότι μπερδέψατε το ποιος έχει κάνει και την επερώτηση. Την επερώτηση δεν την έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία, την επερώτηση την έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς είμαστε παρόντες για να σας ακούσουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν είναι δυνατόν να αναφέρεσθε στο παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να υπεκφύγετε και να μην απαντήσετε σε καίρια και κρίσιμα ερωτήματα που σας κάνουμε εμείς.
Η Νέα Δημοκρατία είναι στα έδρανα της Αντιπολίτευσης με μία τεράστια, πρωτοφανή διαφορά από το πρώτο κόμμα που αναδειχτήκατε εσείς, για τα έργα και τις ημέρες της και κυρίως, για τα αντεργατικά έργα και τις αντεργατικές μέρες της.
Επομένως, δεν μπορείτε να την επικαλείσθε και να μας λέτε εδώ ότι παραλάβατε καμένη γη και επομένως, επειδή παραλάβατε καμένη γη, δεν μπορείτε, τι να κάνετε, θα δείτε και δεν απαντάτε ευθέως στα ερωτήματα τα οποία τίθενται, στο τι θα κάνετε εσείς, το διαφορετικό βεβαίως από τη Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό που δεν ακούσαμε είναι την διαφορετική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία.
Εδώ ασκείτε δημοσιονομική τρομοκρατία, κύριε Υπουργέ της Εργασίας ως Κυβέρνηση. Έχετε εξαπολύσει μία εκστρατεία δημοσιονομικής τρομο-υστερίας. Και τώρα εσείς προσωπικά έχετε αναλάβει –λυπάμαι για τον προσωπικό τόνο, αλλά οφείλω να το πω- έχετε μπει μπροστά σε μια εκστρατεία ασφαλιστικής τρομοκρατίας, τρομοκρατίας γύρω από το ασφαλιστικό θέμα. Δεν έχουμε σάλιο και το 2015 δεν θα έχουμε να δώσουμε συντάξεις…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Για τον ΟΑΕΔ είναι αυτό. Την αλήθεια είπα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Βεβαίως για τον ΟΑΕΔ. Δεν θα έχουμε συντάξεις, καταρρέουν τα ταμεία και εδώ βλέπω στο πρόγραμμα σταθερότητας ότι εγκαινιάζετε πολιτικές γενικής κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτά τα οποία λέγονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το ασφαλιστικό θέμα μας τα είχατε πει προεκλογικά;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Τι λέει κύριε συνάδελφε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μας τα είχατε πει προεκλογικά; Βασική σύνταξη και από κει και πέρα ανταποδοτικά, ανάλογα με τις εισφορές; Αυτό σημαίνει κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

(XF)









(3TR)
Αυτή είναι η μεταρρύθμιση που εξαγγέλλετε μέσα από το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Αυτή είναι η κατεύθυνσή σας και ο προσανατολισμός σας.
Ο κύριος Πρωθυπουργός, ως Αντιπολίτευση, μίλαγε συνεχώς για τον εργασιακό μεσαίωνα. Σας ερωτούμε: Υπάρχει τώρα εργασιακός μεσαίωνας ή τελείωσε αυτός με το που ανήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξουσία; Υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας αυτή την ώρα ή δεν υπάρχει; Αν υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας, που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει πράγματι, πρέπει να ληφθούν μέτρα.
Ξέρετε τι γίνεται σήμερα στην αγορά εργασίας, κύριε Υπουργέ; Ξέρετε τι γίνεται σήμερα, επί των ημερών του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Όχι μόνο δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα και ραγδαία, από μέρα σε μέρα.
Που έχουμε φθάσει αυτή την ώρα; Το μισό του εργατικού δυναμικού της χώρας μας -ίσως είναι και περισσότερο- είτε δουλεύει σε ελαστικές μορφές απασχόλησης, είτε δουλεύει σε κακοπληρωμένη ανασφάλιστη εργασία, είτε είναι άνεργο. Έχουμε μια ανεργία που καλπάζει κυριολεκτικά.
Σας ερωτώ: Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση; Δεν μας είπατε απολύτως τίποτα. Αυτή η κατάσταση δεν έπεσε από τον ουρανό, οφείλεται σε πολιτικές που ασκήθηκαν, σε πολιτικές των δικών σας κυβερνήσεων παλαιότερα, σε πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας, πολιτικές οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα. Διότι όταν δεν αλλάζετε τίποτε, οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και μάλιστα θα επιδεινωθούν.
Σας ερωτώ: Τι θα γίνει με τους νόμους που απορυθμίζουν όλες τις εργασιακές σχέσεις; Τι θα γίνει; Απαντήστε συγκεκριμένα. Απαντάτε ότι θα φέρω. Πέστε μας συγκεκριμένα τι θα αλλάξετε; Θα μας πείτε εδώ τι θα αλλάξετε;
Θα σας αναφέρω έναν-έναν τους νόμους με συγκεκριμένες αναφορές στο τι περιέχουν και να μας πείτε εδώ τι θα αλλάξετε. Εάν είναι να μας πείτε ότι στα τέλη Γενάρη θα φέρουμε ένα νόμο, ο οποίος θα βελτιώνει υποτίθεται την κατάσταση ή θα αλλάζει την κατάσταση, χωρίς να μας λέτε το περιεχόμενο, με συγχωρείτε, αυτό το ακούμε είκοσι χρόνια τώρα. Κάθε Υπουργός Εργασίας που φέρνει έναν καινούργιο νόμο στον εργασιακό τομέα, μας λέει ότι το κάνει για να αντιμετωπίσει την ανεργία και να βελτιώσει την αγορά εργασίας, να υπάρξουν περισσότερες θέσεις απασχόλησης. Και κάθε φορά οι εργασιακές σχέσεις με αυτόν τον τρόπο απορυθμίζονται.
Στο πρόγραμμα σταθερότητας αυτό που αναφέρετε είναι πώς θα υπάρξει περαιτέρω ευελιξία στην αγορά εργασίας, στις σχέσεις εργασίας. Δεν λέτε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σε ποιες κατευθύνσεις. Αυτό θέλουμε να ακούσουμε. Κι αυτή η κατάσταση της εργασιακής ζούγκλας, του εργασιακού μεσαίωνα, την οποία σας περιέγραψα, τα μπλοκάκια εργασίας, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η απλήρωτη «μαύρη εργασία», τα ωρομίσθια, η εργασία part time, η μερική απασχόληση, η οποία στην ουσία είναι πλήρης απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία, όλα αυτά ξέρετε τι σημαίνουν; Αυτά συνιστούν και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας.
Το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας είναι πρώτα απ’ όλα πρόβλημα αναπτυξιακό, είναι πρόβλημα παραγωγικό, είναι πρόβλημα εργασιακό, είναι πρόβλημα κοινωνικό. Και πως είναι αυτό δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο σας αναφέρω; Όταν πάνω από 2.500.000 άνθρωποι στη χώρα μας είναι σε αυτόν τον κύκλο των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας, τον οποίο σας περιέγραψα, αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, σημαίνει τεράστιες απώλειες στα δημόσια έσοδα και πολλοί από αυτούς παίρνουν και επίδομα ανεργίας.
Έχετε υπολογίσει τη δημοσιονομική διάσταση αυτής της εργασιακής τραγωδίας; Την έχετε υπολογίσει ποτέ; Έχετε βάλει στις ενεργητικές πολιτικές σας για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος την καθιέρωση σταθερών, ασφαλών σχέσεων εργασίας και τη μείωση της ανεργίας, για να μην πω την εξάλειψη της; Γιατί στο πρόγραμμα σταθερότητας πάλι, βλέπουμε χρόνο με το χρόνο και στο πρώτο και πολύ περισσότερο στο δεύτερο σενάριο, η ανεργία να αυξάνει, να κλιμακώνεται τα επόμενα χρόνια. Έτσι, όμως, δεν αντιμετωπίζεται κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα, μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, σε έναν απέραντο φαύλο κύκλο. (GM)
(3XF)
Ολοκληρώνω με τους νόμους, κύριε Υπουργέ. Ποιοι είναι οι νόμοι ένας-ένας και να μας πείτε ποιον θα καταργήσετε, ποιον θα αλλάξετε και τι θα αλλάξετε συγκεκριμένα, για να το μάθουμε και εμείς.
Νόμος 1892/1990 της Νέας Δημοκρατίας: Πρώτη φορά καθιέρωσε με έναν ασύδοτο τρόπο ένα πλαίσιο μερικής απασχόλησης και διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τρίμηνη βάση. Θα τον κρατήσετε ή θα τον αλλάξετε;
Νόμος 2639/1998 επί Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Επεκτείνει τη μερική απασχόληση με ασύδοτο πάλι τρόπο και ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε εξαμηνιαία και ετήσια βάση. Ίδρυση ιδιωτικών γραφείων συμβούλων εργασίας. Θα τον κρατήσετε ή θα τον αλλάξετε αυτόν το νόμο;
Νόμος 2874/2000: Νέα αύξηση του ορίου απολύσεων, περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θα τον κρατήσετε ή θα τον αλλάξετε;
Νόμος 2956/2001: Τραγωδία, υπενοικίαση των εργαζομένων, εταιρείες υπενοικίασης των εργαζομένων. Φωνάζαμε τότε. Ήμουν εγώ σε αυτήν την Αίθουσα όπου έλεγα, τι κάνετε, οι εργαζόμενοι δεν είναι εμπορεύματα, δεν είναι ακίνητα να τα νοικιάζουμε, να τα μισθώνουμε και να τα ξαναμισθώνουμε από τον έναν εργοδότη στον άλλον. Μιλάμε για ανθρώπους, όχι για δουλεμπόριο.
Σας ρωτώ, θα τον καταργήσετε επιτέλους αυτόν το νόμο της επενοικίασης των εργαζομένων;
Νόμος 3895/2005 επί Νέας Δημοκρατίας: Πεντάωρη ανά εβδομάδα υπέρ εργασία, ακραία διευθυντική ευελιξία και διευθυντικό δικαίωμα στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Θα τον κρατήσετε ή θα τον καταργήσετε;
Νόμος 3429/2005: Πέραν των άλλων, περιλαμβάνει τη διάκριση νεοπροσλαμβανόμενων και παλαιών εργαζομένων, ηλικιακός ρατσισμός. Οι παλαιότεροι στην ίδια δουλειά θα αμείβονται με άλλου είδους μισθολόγιο και θα έχουν άλλου είδους εργασιακές σχέσεις από τους νεότερους που προσλαμβάνονται. Θα τον κρατήσετε ή θα τον καταργήσετε;
Αυτά είναι τα μεγάλα θέματα, τα μεγάλα ερωτήματα.
Καταλήγω με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες η υποβάθμιση και η περιθωριοποίηση του. Αυτό το Σώμα έπρεπε να ήταν κεντρικό στην ελληνική πολιτεία, έπρεπε να είχε μεγάλες αρμοδιότητες, μεγάλες εξουσίες και μεγάλη δυνατότητα να επιβάλει ποινές.
Μην μας περιγράφετε εδώ καταστάσεις, αλλά να μας πείτε πώς αυτό το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι επιθεωρήσεις εργασίας θα αναβαθμιστούν επιτέλους, θα αποκτήσουν κύρος και αξιοπιστία, προσωπικό, δυνατότητες και μέσα, ώστε να μπορούν να ελέγξουν την εφαρμογή έστω και αυτών των αντεργατικών νόμων, των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει ακόμα για τους εργαζόμενους. Διότι όλα τα άλλα είναι ματαιότης ματαιοτήτων.
Ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
Ο κύριος Υπουργός ζήτησε το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση φαντάζομαι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Πολύ σύντομη, κύριε Πρόεδρε.
Απλώς ζήτησα από τον συνάδελφο αν ήθελε να παρέμβω στην ομιλία του, να πω απλώς μια λέξη για τα νομοθετικά κείμενα που ζητά.
Κύριε Λαφαζάνη, ο νόμος 1892/1990 έχει ήδη καταργηθεί. Είναι ένας νόμος της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος καταργήθηκε με το νόμο 2639/1998 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ο νόμος αυτός, όπως και οι υπόλοιποι που αναφέρετε, είναι τώρα υπό τροποποίηση με την λογική που σας είπα από το Βήμα, με την λογική «όχι στην απορύθμιση ούτε στην υπερρύθμιση». Ρύθμιση εγγυήσεων των αναγκαίων, να λειτουργεί η αγορά χωρίς αγκυλώσεις και έμφαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, για την οποία μίλησα για πάρα πολύ.
Κατά την γνώμη μου δεν είναι ό,τι το καλύτερο να λέω από το Βήμα τι προτείνω και να μου απαντάτε ότι δεν λέω τίποτα. Θα ήταν πιο δόκιμο για το πολίτευμά μας, για μας, για την αποτελεσματικότητα του Κοινοβουλίου να μου λέτε «εκείνο το ξέχασες, αυτό δεν το έβαλες, γιατί εκείνο δεν το συμπεριλαμβάνεις». Εγώ είπα σε ποια κατεύθυνση γίνονται οι αλλαγές.
(SX)
(3GM)
Να δώσω ένα παράδειγμα πώς αλλάζουμε τη νομοθεσία, με ποια λογική. Η νομοθεσία του 1998, ο 2639 τον οποίο τροποποιούμε, έχει πολλά θέματα που ρυθμίζει. Θα σας πω ένα βασικό, το οποίο απασχολεί και πάρα πολλούς από τους πολίτες που παρακολουθούν αυτή τη δουλειά που κάνουμε, η οποία, κύριε Λαφαζάνη, είναι όλη αναρτημένη. Κάθε φορά που συνεδριάζουμε κρατούμε πρακτικά. Γίνεται ο τεχνικός διάλογος με τον κοινωνικό διάλογο. Είναι όλοι οι φορείς εκεί. Είναι μία επιτροπή γύρω στα είκοσι πέντε άτομα περίπου. Όλοι οι φορείς. Δεν υπάρχει φορέας που να μην εκπροσωπείται. Τα πρακτικά αναρτώνται. Κάθε ένας που θέλει να δει πού το πάμε, πώς το πάμε, μπορεί να μπει εκεί και να δει.
Μία αλλαγή που απασχόλησε, αφού δημοσιεύτηκε εκεί και την αναπαρήγαγε ο Τύπος, είναι τα μπλοκάκια. Υπήρξε μία ρύθμιση και μία παρεξήγηση, ταυτοχρόνως, στην αγορά: Τι θα κάνετε με τα μπλοκάκια; Κάθε ένας εργαζόμενος που εργάζεται με το μπλοκάκι για περισσότερο από τρεις μήνες, όπως βάζουμε, έχει πια εξαρτημένη σχέση εργασίας; Είχε γίνει αυτή η παρεξήγηση. Όχι. Αλλά η υπέρβαση του τριμήνου με τα μπλοκάκια δημιουργεί, κύριε Πρόεδρε, τεκμήριο. Τεκμήριο. Αν ο εργαζόμενος το χρειάζεται, να το αξιοποιήσει. Τεκμήριο, μάλιστα, υπέρ του εργαζόμενου. Και αυτό είναι μία πάρα πολύ μεγάλη αλλαγή, η οποία και δεν καταναγκάζει την αγορά, αλλά και δημιουργεί αξιώσεις εκεί όπου τα δικαιώματα παραβιάζονται για λόγους ευνόητους, για λόγους λαθροχειρίας, για λόγους κλοπής του εισοδήματος του εργαζομένου και της ασφάλισής του.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να δώσω στον κ. Λεβέντη την πλήρη απάντηση. Σας είπα για τους χίλιους οκτακόσιους εξήντα γιατρούς του ΙΚΑ. Σας ανέφερα πως έχουν μετατραπεί οι σχέσεις τους από αορίστου χρόνου σε σχέση μονιμότητας. Υπάρχουν εκατό κενές θέσεις, με ενημερώνει τώρα το ΙΚΑ, οι οποίες θα πληρωθούν. Επίσης, οκτακόσιοι γιατροί του πρώην Ταμείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, μεταφέρονται στο ΙΚΑ. Αυτή είναι η ενημέρωση που μπορώ να σας δώσω. Κάτι περισσότερο για την ώρα δεν υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Τα υπόλοιπα, κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω ένα σχόλιο;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εγώ το δέχομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Έχετε τη δευτερολογία σας, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δώστε μου τριάντα δευτερόλεπτα, δώστε μου δέκα δευτερόλεπτα.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Σας εμπιστεύομαι ως προς το χρόνο που ζητάτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μόνο για δέκα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε. Θα πω και στη δευτερολογία μου αυτά που θέλω να πω.
Προσπάθησε ο κ. Λοβέρδος να απαντήσει. Με συγχωρείτε, κύριε Υπουργέ, όταν σας κάνω τόσο συγκεκριμένα ερωτήματα, η απάντηση είναι ότι θα πάμε σε μία λογική ούτε ρύθμισης ούτε απορύθμισης, όταν όλοι οι νόμοι που σας αναφέρω είναι για την απορύθμιση; Αυτή είναι η συγκεκριμένη απάντηση σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα;
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει, κύριε συνάδελφε. Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία σας.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η επερώτηση των συναδέλφων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αφορά ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας για όλους μας. Και είναι ένα θέμα, βεβαίως, το οποίο η κάθε πολιτική δύναμη, ο κάθε πολιτικός οργανισμός το προσεγγίζει με βάση τις δικές του ιδεολογικές και πολιτικές αφετηρίες.
Βεβαίως, τα ερωτήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Λαφαζάνης είναι συγκεκριμένα. Άλλο τόσο συγκεκριμένη είναι, όμως, και η πολιτική της Κυβέρνησης, όπως πολύ συγκεκριμένες είναι και οι απαντήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο στα ερωτήματα αυτά όσο και στη συνολική θεώρηση.
Έχω την αίσθηση, όμως, ότι αν αναζητήσει κανείς ένα δίλημμα πάνω στο οποίο οικοδομείται η επερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι το δίλημμα στο οποίο αναφέρθηκε ο συνάδελφος ο κ. Μουλόπουλος. Δηλαδή, το δίλημμα ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο. Δηλαδή, είμαστε με τους εργαζόμενους ή με το κεφάλαιο;
Για ένα Κόμμα εξουσίας αυτό το δίλημμα δεν υπάρχει. Και πολύ περισσότερο όταν αυτό το Κόμμα εξουσίας προέρχεται από το χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, πολύ περισσότερο όταν είναι ένα Κόμμα στην Ελλάδα που προέρχεται από το χώρο της Αριστεράς, ένα Κόμμα το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι αυτό το οποίο οικοδόμησε το κοινωνικό κράτος και πάνω από όλα είναι αυτό Κόμμα το οποίο έδωσε τη μάχη για τη δημιουργία ενός δημοκρατικού πλαισίου όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό και το δικό μας δίλημμα είναι διαφορετικό.
(PE)
(3SX)
Το δίλημμα είναι ανάμεσα στην καθυστέρηση, στην υποχώρηση, στην πλήρη αρρυθμία -όπως θέλει να λέει ο κ. Λαφαζάνης, μένοντας στον όρο της αγοράς εργασίας- ή στην οργάνωση των εργασιακών σχέσεων με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο της χώρας, με βάση ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας και, κυρίως, σε ένα νέο δρόμο για τη χώρα μας, που βασίζεται στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, στην ισονομία και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων, για εμάς που προερχόμαστε από το χώρο της Αριστεράς, κυριαρχεί το δικαίωμα στην εργασία.
Αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτός είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθούν όλα τα κόμματα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο οδηγεί τη Διεθνή Σοσιαλιστική ο Γιώργος Παπανδρέου, στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, στο δρόμο της αξιοπρεπούς εργασίας, της εργασίας δηλαδή που εγγυάται όλα τα δικαιώματα για έναν πολίτη στη σύγχρονη κοινωνία.
Φυσικά, αυτός είναι ο κόσμος που θέλουμε να φτιάξουμε. Γι’ αυτό, εξάλλου, είμαστε εδώ, για να δημιουργούμε διαρκώς νέες προϋποθέσεις, για να οικοδομούμε διαρκώς μια νέα κοινωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή εμείς έτσι σκεφτόμαστε, έτσι είναι και ο κόσμος γύρω μας. Φυσικά και το σύστημα είναι καπιταλιστικό, φυσικά και υπάρχουν αδικίες, φυσικά και υπάρχει κοινωνική αδικία, φυσικά και συνεχίζει να υπάρχει μεσαίωνας, κύριε Λαφαζάνη. Γιατί στην πολιτική, όπως γνωρίζετε πολύ καλά -για να θυμίσω και μία φράση που λέγαμε, παιδιά- δεν είναι «πατάς το κουμπί και βγαίνει μια χοντρή». Δεν πατάς το κουμπί και ξαφνικά αλλάζει το εργασιακό σχέδιο, ολόκληρο το εργασιακό τοπίο.
Ξέρετε, επίσης, ότι εγώ σέβομαι και τιμώ τους αγώνες και τους δικούς σας προσωπικά, αλλά και του πολιτικού σας χώρου. Όμως, οι κοινωνικές και εργασιακές σχέσεις δεν είναι αποτέλεσμα διευθετήσεων, ούτε νομοθετημάτων, είναι αποτέλεσμα, κυρίως, των κοινωνικών αγώνων. Και αυτές οι εργασιακές σχέσεις οφείλονται και στη δυναμική και στην αντοχή του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, όπως οφείλονται και στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές συγκρούσεις σε εργασιακό επίπεδο, οι οποίες δεν οδήγησαν στα αποτελέσματα τα οποία θα θέλαμε όλοι μας. Και το τονίζω το «όλοι μας».
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι αυτήν τη στιγμή αυτή η αντιμετώπιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να γίνει σε διαφορετικό τοπίο, σε διαφορετικό τόπο και χρόνο από τη σημερινή Ελλάδα, από την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, από την Ελλάδα των τρομακτικών αδιεξόδων στα οποία την οδήγησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε μπορεί να γίνει σε μία διαφορετική Ευρώπη από την Ευρώπη η οποία αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, σε έναν κόσμο ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Γι’ αυτό και η δική μας προσέγγιση συνεχίζει και επιμένει να είναι -γιατί αυτή είναι η μόνη υπεύθυνη προσέγγιση- μία συνολική προσέγγιση.
Βεβαίως, και υπάρχουν οι ευέλικτες μορφές στην αγορά εργασίας με νομοθετήματα εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου. Ποια ήταν η δική μας θέση από την αρχή; Η δική μας θέση ήταν πάντοτε ότι εμείς θέλουμε να βάλουμε κανόνες στην αγορά εργασίας. Και σε αυτό επιμένουμε. Σε αυτό αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός εκτεταμένα σήμερα, αλλά και σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις, αλλά και σε δημόσιες δηλώσεις του, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει εμάς αυτήν τη στιγμή είναι να ενισχύσουμε μέσα στις δημοσιονομικές δυνατότητες τους μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας του κράτους στην αγορά εργασίας.
Ο κύριος Υπουργός αναφέρθηκε με πάρα πολλή ειλικρίνεια στην ανάγκη της λειτουργίας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και στα δημοσιονομικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που άκουσα στην προσέγγισή του ότι μέσα από μετατάξεις και μία αναδιοργάνωση των υπηρεσιών οι οποίες έχουν εγκαταλειφθεί –γιατί στην πραγματικότητα έχουν εγκαταλειφθεί και υπάρχει πλεονάζον δυναμικό- το πλούσιο δυναμικό της ελληνικής διοίκησης, το οποίο παραμένει ακροβολισμένο σε διάφορες περιοχές, θα αξιοποιηθεί, όσο αξιοποιηθεί, μέσα στα πλαίσια που μπορούμε. Όμως, επαναλαμβάνω, εκείνο που προέχει είναι να ορθοποδήσει η χώρα μας. Και γι’ αυτόν το λόγο το δικό μας σχέδιο είναι σχέδιο συνολικό.
Άκουσα χθες το βράδυ σε μια τηλεοπτική του εμφάνιση, μετά από καιρό, τον πρώην Πρωθυπουργό, Πρόεδρο και επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Μητσοτάκη, σε μία συνέντευξη που παραχώρησε στον εκλεκτό δημοσιογράφο, τον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, στο σταθμό «ALTER» να υποστηρίζει ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι πολύ χαλαρά και ότι εν πάση περιπτώσει ο ίδιος, διαβάζοντας την αρθρογραφία διαφόρων κύκλων οι οποίοι με κάθε τρόπο πιέζουν τον Γιώργο Παπανδρέου να πάρει πιο σκληρά μέτρα εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αισθάνεται πάρα πολύ ικανοποιημένος, διότι επιτέλους δικαιώνεται ακόμα και σε αυτήν τη διαδικασία.
(PN)
(3PE)
Καταλαβαίνετε πού έχουμε φτάσει. Ορισμένοι να εγκαλούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ορισμένοι να θεωρούν να εγκαλούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Γιώργο τον Παπανδρέου, γιατί δεν παίρνει πιο αυστηρά μέτρα, τα οποία η Νέα Δημοκρατία με τη δική της ιδεολογική, πολιτική προσέγγιση, δεν τόλμησε ποτέ να πάρει. Δηλαδή μας εγκαλούν γιατί δεν έχουμε την ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Είναι αδιανόητα για τη δημόσια συζήτηση, γιατί επιχειρούν με κάθε τρόπο να εκφοβίσουν την κοινωνία. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να δίνουν σε σας, κύριε Λαφαζάνη, για πολλοστή φορά να κατηγορείτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι κάνει δημοσιονομική τρομοκρατία, ότι το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται με τους φόρους και να δημιουργεί τρόμο και φόβο στην κοινωνία. Δεν είναι αυτή η αλήθεια.
Διαχειριζόμαστε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, με πολύ σοβαρό τρόπο, με πολύ υπεύθυνο τρόπο. Επιπλέον, έχουμε υπ’ όψιν μας –αυτό που ξέρουμε όλοι μας, είτε το ομολογούμε είτε όχι- ότι η κρίση και η παρακμή είναι στη σημερινή ελληνική οικονομία και στην κοινωνία, δεν είναι μόνο οικονομική, δεν αφορά μόνο τη διεθνή κρίση. Αφορά ένα ολόκληρο σύστημα, που λειτουργεί το ελληνικό κράτος, αφορά την ίδια την κοινωνία, αφορά συμπεριφορές, αφορά μία κρίση ηθική και θεσμική και αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε.
Το στίγμα μας, όμως, το στίγμα αυτής της προσέγγισης περιγράφεται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο παρουσιάσαμε χθες, ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ισορροπημένο προς πάσα κατεύθυνση, όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τις διαπραγματεύσεις που θα κάνει εκεί η ελληνική Κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά και για το εσωτερικό της χώρας. Γιατί εδώ έχουμε και μια άλλη ευθύνη. Η πορεία της χώρας στο μέλλον, η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση προϋποθέτει τη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών, τη συνένωση των κοινωνικών δυνάμεων, των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων. Και σ’ αυτούς ακριβώς απευθυνόμαστε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου Αττικής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι μόνο επίκαιρο για τον παρόντα χρόνο το ζήτημα της εργασίας, αλλά και της επίπτωσης της κρίσης στη σημερινή συζήτηση, θα είναι για όλον τον πολιτικό χρόνο του 2010, τον οποίον θα διανύσουμε και πολύ φοβόμαστε και μετά.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει επιλέξει το χειρότερο σενάριο για την αντιμετώπιση της κρίσης, δηλαδή τη σύνθεση του ιρλανδικού μοντέλου με το ισπανικό. Το μεν ιρλανδικό μοντέλο αρχίζει και το ομολογεί σιγά-σιγά και το ομολόγησε περίτρανα εγγράφως χθες με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης –ερωτηματικό στο «Ανάπτυξης»- ο κ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας απερίφραστα πλέον ότι η μείωση των μισθών μέσω της θυρίδας των επιδομάτων είναι ο κατ’ εξοχήν σχεδιασμός της Κυβέρνησης. Το δε ισπανικό μοντέλο, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, το ομολογήσατε εσείς με τη δήλωσή σας στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι στο τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους. Και αυτό διαχειρίζεστε ως μέλος αυτής της Κυβέρνησης με τη μόνη διαφορά ότι δεν είστε εσείς ο υπεύθυνος για το λόγο για τον οποίον θα φτάσουμε στο ένα εκατομμύριο ανέργους. Διότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης επειδή είναι πρόγραμμα σταθερότητας και δεν είναι πρόγραμμα ανάπτυξης -διότι δεν άφησε τίποτα, καμία χαραμάδα, κανένα πλεόνασμα στοιχειώδες για στοιχειώδη ανάπτυξη του τόπου- είναι εκατό τοις εκατό βέβαιον ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε μια στρατιά ανέργων, σε μια στρατιά μικροϊδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και αυτούς καλείστε εσείς να τους διαχειριστείτε. Αν αυτό, λοιπόν, είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης, τότε θα έπρεπε εκ των προτέρων ερχόμενος και σ’ αυτή και σε όποια άλλη συζήτηση, παρακαλώ, να αισθανόμαστε και εμείς αλλά και εσείς ότι είστε προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση αυτού του σκηνικού.
Κοιτάξτε: Ανάπτυξη σ’ αυτόν τον τόπο και πρόσθετα έσοδα, μας φέρνουν τρεις πηγές κατά κύριο λόγο: ο τουρισμός, η ναυτιλία και το ΕΣΠΑ.

(ML)
(4PN)
Ο τουρισμός έχασε το Υπουργείο του και διεσπάσθη στις αρμοδιότητες. Η ναυτιλία έχασε το Υπουργείο της και είναι μαζί με άλλα Υπουργεία και είναι δεδομένο ότι δεν έχει προτεραιότητα. Το δε ΕΣΠΑ δεν υπάρχει καν στο σκεπτικό σας. Δεν υπάρχει ούτε Γενικός Γραμματέας στη διαχειριστική αρχή, άρα όταν θα ξεκινήσει, όταν θα ενημερωθεί, όταν θα κάνετε τις προκηρύξεις. Το 2011 κύριε Υπουργέ θα ξεκινήσει το ΕΣΠΑ. Μα το ΕΣΠΑ είναι θέσεις εργασίας. Και αυτές τις χαμένες θέσεις εργασίας, ως ανεργία καλείσθε εσείς να τις αντιμετωπίσετε.
Έρχεστε λοιπόν εδώ, σε έναν επίμονο και συνεχή μονόλογο και μας λέτε για τα χρέη τα οποία αναλάβατε. Κύριε Υπουργέ, η πολιτική είναι για να λύσει τα προβλήματα. Να βρείτε έναν τρόπο να πάρετε αυτά που χρωστάει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ. Να πάρετε τουλάχιστον κάποια τμήματα. Μην έρχεστε εδώ και κατηγορείτε μονίμως ότι ο ένας δεν δίνει στον άλλο, διότι αυτό δεν αποτελεί πολιτική και η πολιτική δεν γίνεται ούτε με ευχές, ούτε με κατάρες, γίνεται με ουσιαστικές αποφάσεις. Οφείλετε, λοιπόν, να λύσετε το πρόβλημα από το να βγάζετε κραυγές αγωνίας δηλώνοντας ότι δεν έχετε χρήματα.
Έχετε μία προεκλογική δέσμευση την οποία την ακούσανε όλοι οι πολίτες, ότι το επίδομα ανεργίας θα φτάσει το 70% του βασικού μισθού. Εσείς εξαγγέλλετε ως Κυβέρνηση –παρακαλώ- ότι θα πάτε στο ένα εκατομμύριο ανέργους. Κάντε κάτι γι’ αυτούς. Αν δεν μπορείτε να τους αυξήσετε το επίδομα ανεργίας, τουλάχιστον μην μοιράζετε κουπόνια σίτισης, διότι αυτό είναι μία μίζερη πολιτική. Μπορεί να αντιμετωπίσει τον επιούσιο της ημέρας, αλλά δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Μπορείτε τουλάχιστον ή θα μπορούσατε τουλάχιστον –διότι δεν μπορείτε πλέον- να εξασφαλίσετε τα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Χάσατε την εκπαίδευση, κύριε Υπουργέ, από το Υπουργείο, σας πήρανε και την κατάρτιση. Διότι περί αυτού πρόκειται. Πήγε η κατάρτιση και ο συντονισμός στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο καλείται σήμερα να πάρει τις σχολές σε λίγο, ακόμα και του ΟΑΕΔ -και τα ΚΕΚ τα πήρανε- για να κάνουν την κατάρτιση των ανέργων, που ήταν ο πιο ισχυρός κρίκος σύνδεσης μεταξύ της κατάρτισης και της θέσης εργασίας. Και δεν το λέμε εμείς αυτό! Παρακαλώ πολύ σας διαβάζω: «Το εκπαιδευτικό σύστημα μαθητείας οδηγεί τα παιδιά σε εργασία στις επιχειρήσεις που έκαναν την πρακτική τους εξάσκηση.».
Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μεγάλο μέρος, το 50% των μαθητών του ΟΑΕΔ, έχουν τελειώσει Γενικό ή Τεχνικό Λύκειο. Και καλούμε την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εργασίας και Παιδείας να διαφυλάσσουν και να αναβαθμίσουν την κατάρτιση η οποία προκύπτει μέσα από τις δράσεις του ΟΑΕΔ. Ποιος τα λέει αυτά; Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Πρωτοβάθμιων Οργανώσεων, ΠΑΣΚΕ εκπαιδευτικών. Στις 21 Οκτωβρίου, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, οι ίδιοι οι δικοί σας συνδικαλιστές ζητούν από τον Πρωθυπουργό να εφαρμόσει αυτό το οποίο δεσμεύτηκε στη Θεσσαλονίκη. Το καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Και δεν είναι μονάχα αυτό. Είναι ότι από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ανθρώπινου δυναμικού, ένα κομμάτι του οποίου είναι η κατάρτιση, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μας λέτε συνεχώς ότι προσπαθεί ο Γενικός Γραμματέας να πάει ή ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, να πάρει προγράμματα. Σας υπενθυμίζουμε ότι στο τέλος του 2010 μπαίνουμε στο «ν+3» και θα απολέσουμε πόρους και ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα πρέπει να είναι έτοιμο. Αν δεν μπορείτε ή δεν είστε έτοιμοι να το αλλάξετε τουλάχιστον να εφαρμόσετε αυτό το οποίο έχετε στη διάθεσή σας. Οτιδήποτε άλλο, κύριε Υπουργέ, είναι σαν να βλέπουμε τους ανέργους, όχι μόνο αυτούς που υπάρχουν, αλλά και αυτούς που θα έλθουν σαν μία πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θέλουν ανθρώπινη ζεστασιά και συμπαράσταση. Πολιτική θέλει η ανεργία κύριε Υπουργέ. Η ενεργητική πολιτική είναι δουλειά της δικής σας κυβέρνησης.
Κατηγορήσατε τη Νέα Δημοκρατία ότι άδειασε τα ταμεία του ΟΑΕΔ γιατί έδωσε θέσεις εργασίας στα stage. Εσείς τι κάνατε; Μετατρέπετε τα stage του δημόσιου τομέα σε μία μορφή ιδιωτικά stage. Είναι μία δική σας απόφαση. Και ποιος σας είπε ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα ζητήσουν υπαλλήλους εν μέσω μιας ενίσχυσης των θέσεων εργασίας;
Μα, εδώ βαδίζουμε σε μία διαδικασία απόλυσης σταδιακής, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και του τζίρου του οποίου έρχεται. Και ποιος σας είπε ότι αυτό το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί; Και τι θα κάνετε όταν θα δείτε σε λίγο ότι αντί να σας ζητάνε θέσεις εργασίας, να διώχνουνε εργαζόμενους διότι κύριε Υπουργέ…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν θα δώσουμε τους σχετικούς πόρους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τα είπατε αυτά, δεν τα είπα εγώ ότι θα πάμε στο 1.000.000 των ανέργων.
Δεν είναι μονάχα αυτό. Φτάσαμε στο σημείο ένα άλλο Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών –αν έχω την ανοχή του Προεδρείου για ένα λεπτό- να αναιρέσει τη δυνατότητα των Δήμων να πάρουν ανέργους τελευταίας πενταετίας που τους λείπανε λίγα ένσημα για να μπουν να δουλέψουν σε θέσεις στοιχειώδους σύμβασης. Δηλαδή το πιο απλό, το πιο οικονομικό μέτρο για να εξασφαλίσουμε τη στοιχειώδη σύμβαση. Δεν είστε εσείς υπεύθυνος γι’ αυτό, αλλά έγινε και αυτό επί των ημερών σας.
Ερωτώ: Υπάρχει πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Όχι! Υπάρχει πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να εκτιναχθεί η ανεργία στο 21%. Και τι θα πούμε στους νέους ανθρώπους;
(GH)

(4ML)
Εγώ δεν λέγω ότι τα πράγματα είναι εύκολα ούτε το λέει η παράταξή μας σε ό,τι αφορά την Κυβέρνηση, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτήν την μοιρολατρική ανοχή σε μια πραγματικότητα η οποία έρχεται την οποία την έχετε περιγράψει, για την οποία δεν πολεμάτε και για την οποία φαίνεται ότι μοιρολατρικά είστε παραδομένοι.
Όσο για τα υπόλοιπα, για τις μετατάξεις, για την κατηγορία του ΣΕΠΕ κ.λπ. θέλω να σας πω ότι πράγματι χρειάζεται σ’ αυτό τον τομέα μεγαλύτερη επιτήρηση αλλά πολύ φοβούμαι ότι με τις μετατάξεις θα χάσουμε άλλον ένα χρόνο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Και τι να κάνουμε; Τι προτείνετε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είμαι εγώ Υπουργός. Είστε εσείς Υπουργός και δεν μπορείτε να ρωτάτε τι πρέπει να κάνετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εγώ σας πρότεινα. Τι απαντάτε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μην εκνευρίζεστε. Αυτό το οποίο προτείνετε δεν οδηγεί σε λύση, όπως δεν οδηγούν σε λύση τα κουπόνια της μιζέριας. Σε λύση οδηγεί η ανάπτυξη. Ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει στοιχειώδης και σε τελική ανάλυση δεν μπορεί ο Υπουργός Εργασίας να μετατρέπετε σε τροχονόμο της ανεργίας. Πολιτική θέλει από την Κυβέρνηση τη δικιά σας για να στηριχθεί το έργο το δικό σας. Αλλά δεν μπορεί το έργο το δικό σας να ακυρώνεται από τη δουλειά των υπολοίπων Υπουργών διότι όλα τα υπόλοιπα Υπουργεία μοιράζουν ανεργία και εσείς αναλαμβάνετε την θλιβερή υποχρέωση να αντιμετωπίζετε ένα συγκεκριμένο σκηνικό. Περί αυτού πρόκειται.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν θα τα χρειαστώ. Απλώς θέλω να κάνω μια επισήμανση.
Είπαμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε προσλήψεις προσωπικού στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Η χώρα δεν είναι σε θέση, δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Θα αναζητήσουμε λύση στις μετατάξεις, οι οποίες θα αφορούν χώρους με πλεονάζον προσωπικό ή νομικά πρόσωπα που δεν χρειάζεται να υπάρχουν, που είναι πρόβλημα η ύπαρξή τους για το ελληνικό δημόσιο. Οι υπάλληλοι φυσικά δεν θα χάσουν τις θέσεις τους και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα είναι μια υπηρεσία υποδοχής.
Λέει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας που τον ακούω και τον προσέχω ότι αυτή η λύση είναι χρονοβόρα, και να διαλέξουμε άλλη λύση. Ποια λύση, κύριε Μαρκόπουλε;
Από εδώ και πέρα, κύριε Πρόεδρε, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά και μιλώντας με τη Νέα Δημοκρατία διότι ένα κόμμα το οποίο είναι κοντά στην εξουσία, άσκησε την εξουσία και θέλει να την ξανασκήσει πρέπει να λέει και τις προτάσεις του. Δεν αναφέρομαι στην ελάσσονα Αντιπολίτευση διότι αυτή δικαιούται να λέει αυτό που θέλει να πει, αλλά ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία από τον ελληνικό λαό πρέπει να ερωτάτε. Πείτε σας παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Μαρκόπουλε, σε σχέση με την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε σχέση με τη διαπίστωση ότι στο ελληνικό δημόσιο αλλού πλεονάζει το προσωπικό και αλλού δεν υπάρχει, αν υπάρχει άλλη καταλληλότερη λύση από τις μετατάξεις. Και αν υπάρξει και μου την πείτε, εγώ θα την υιοθετήσω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, για ένα λεπτό διότι απευθύνθηκε προσωπικά σε μένα ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή μια και δεν έχω δικαίωμα δευτερολογίας.
Κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε να επικαλείστε μονίμως και κατά πάντα την κακή δημοσιονομική κατάσταση για ένα τόσο κορυφαίο ζήτημα π.χ. όπως και εσείς το θεωρείτε, το θέμα των Επιθεωρητών.
Εγώ δεν θα σας πω να κάνετε διαγωνισμούς αφού εσείς δεν το θέλετε. Υποθέτω όμως ότι τα χρήματα γι’ αυτό τον ιερό σκοπό της Επιθεώρησης Εργασίας είναι πιο σοβαρά από εκείνα που δίδονται για συμβασιούχους σε διάφορους τομείς οι οποίοι ήδη αρχίζουν και διορίζονται. Και αν εν πάση περιπτώσει θέλετε να ακολουθήσετε αυτό κάνετε αποσπάσεις τις οποίες μπορείτε να κάνετε από αύριο το πρωί μια και οι μετατάξεις χρειάζονται μήνες. Και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτό άλλοθι για κάτι το οποίο δεν λειτουργεί σωστά και πράγματι δεν λειτουργεί σωστά και θα μπορέσετε να το κάνετε αλλά δεν είναι το μείζον ζήτημα με το οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο υπάρχει σήμερα στην κοινωνία.
Κάντε αύριο το πρωί αποσπάσεις. Οι μετατάξεις θέλουν το λιγότερο τέσσερις με έξι μήνες στην καλύτερη των περιπτώσεων. Θέλουν υπηρεσιακά συμβούλια και οτιδήποτε άλλο που τις συνοδεύει. Κάντε λοιπόν αποσπάσεις αφού θέλετε πρόταση. Όμως, δεν θα σας κατηγορήσει κανένας εάν διορίσετε και δέκα Επιθεωρητές Εργασίας ανά την Ελλάδα ή και πενήντα ακόμα ούτε θα χάσει η Βενετιά βελόνι γι’ αυτό το συγκεκριμένο αν εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να το κάνετε.
Για όλα τα άλλα όμως που σας έθεσα, παρακαλώ θα ήθελα να ακούσω την απάντησή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριοι συνάδελφοι, οι θεσμός της απόσπασης –δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο και την σειρά του κυρίου Παφίλη- είναι ένας πάρα πολύ χρήσιμος θεσμός στον οποίο θα καταφύγουμε ενόψει κύριε Μαρκόπουλε, των μετατάξεων που θα προκύψουν από προσωπικό που δεν θα είναι απλώς πλεονάζον αλλά θα προέλθει από νομικά πρόσωπα που θα καταργηθούν.


(XA)




(GH)
Η γνωστοποίηση της διαδικασίας αυτής της κατάργησης θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και όρους, ώστε οι αποσπάσεις να γίνονται όχι δικτατορικώ τω τρόπω, αλλά και οικεία βουλήσει. Διότι η απόσπαση υπαλλήλου σε υπηρεσία που δεν επιθυμεί δημιουργεί πολλά προβλήματα και νέες χρονοβόρες διαδικασίες. Θα κάνουμε λοιπόν, προσφυγή στη μέθοδο της απόσπασης όταν θα ανακοινώσουμε –και εντός ολίγου θα το κάνουμε- την κατάργηση συγκεκριμένων νομικών προσώπων. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, αφορούν και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Και αυτό το μέσο θα το χρησιμοποιήσουμε, αλλά όχι για να δημιουργήσουμε νέες στρατιές stagiers ή νέες στρατιές συμβασιούχων κατά τα παλαιότερο πρότυπο και του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ανθρώπους που θα πάνε να δώσουν τις δυνάμεις τους για να επιτελέσουν μια εργασία για πραγματικά συγκεκριμένο και βραχύ χρονικό διάστημα.
Για όλα τα υπόλοιπα που έχετε θέσει θα μιλήσω στη δευτερολογία μου. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν δώσω το λόγο στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ζήτησε το λόγο και θα προηγηθεί, κύριε Παφίλη, θα ήθελα να κάνω ορισμένες ανακοινώσεις προς το Σώμα.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα τα εξής:
Πρώτον, ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε σχέδιο νόμου: «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».
Το ως άνω σχέδιο νόμου έχει χαρακτηριστεί από την Κυβέρνηση ως κατεπείγον.
Παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.
Επίσης, οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κατέθεσαν σχέδια νόμου:
Α) «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Καναδά για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου».
Β) «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή εισφοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου».
Παραπέμπονται στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.
Τέλος, οι Υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσαν σχέδια νόμου:
Α) «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου μετά του τροποποιητικού στη Σύμβαση πρωτοκόλλου».
Β) «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζαν για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και κεφαλαίου».
Παραπέμπονται στην αρμόδια διαρκή επιτροπή.
Το λόγο έχει ο κ. Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για 15 λεπτά.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,
Άκουσα με μεγάλη προσοχή την ομιλία του Υπουργού, ο οποίος μας είπε ότι κάνει ένα πολύ μεγάλο κατόρθωμα εδώ που έρχεται και μας λέει την αλήθεια και περιγράφει την πραγματικότητα. Κύριε Υπουργέ, εάν δεν καθόσασταν στα κυβερνητικά έδρανα και ήσασταν ένας έγκριτος δημοσιογράφος, θα σας δίναμε τα εύσημα που λέτε την αλήθεια. Θα κάνατε ένα πολύ έγκυρο ρεπορτάζ λέγοντας ότι πραγματικά η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και θα υπερβεί ενδεχομένως και το ένα εκατομμύριο ανέργους μεθαύριο. Όμως, δεν είστε δημοσιογράφος. Έχετε την πολιτική ευθύνη εδώ και τρεις μήνες του Υπουργείου Εργασίας.
Και παρακολούθησα και χθες αυτό το νέο τηλεοπτικό σόου, που έχει αναλάβει κάθε δεκαπέντε ημέρες να δείχνει σε ζωντανή σύνδεση η κρατική τηλεόραση, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου διακόψατε μάλιστα τον κύριο Υπουργό των Οικονομικών. Και φυσικά δεν τον ενδιαφέρει τον άνθρωπο, ούτε τις Βρυξέλλες ενδιαφέρει το ποσοστό της ανεργίας, το μέγεθός της. Δεν τους ενδιαφέρει το κοινωνικό έλλειμμα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα. Τον διακόψατε για να του πείτε ποια είναι τα πραγματικά μεγέθη. Δεν σας είδα όμως να διακόψετε και τον Πρωθυπουργό, όταν χθες στην παρουσίαση του λεγόμενου προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης -που στην πραγματικότητα είναι ένα πρόγραμμα αποσταθεροποίησης και εξόντωσης των εργαζομένων- ήλθε και μας είπε να αντιμετωπίσουμε και ότι θα αντιμετωπίσουμε μ’ αυτό το πρόγραμμα την κρίση ως ευκαιρία, και να του πείτε ποια ευκαιρία;
(XP)

(4XA)
Ευκαιρία με ένα εκατομμύριο ανέργους; Εκτός και αν θυμήθηκε το γνωστο τραγούδι που λέει, μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς τους ένα εκατομμύριο ανέργους είναι θρησκευόμενοι και πιστεύουν στην μετά θάνατο ζωή να πάνε στον παράδεισο, αλλά ποια ευκαιρία με ένα εκατομμύριο ανέργους;
Κύριε Υπουργέ, σε ένα πράγμα συμφωνήσατε χθες όλοι ανεξάρτητα αν διαφωνείτε με τον Υπουργό των Οικονομικών για το μέγεθος της ανεργίας, ότι δεν έχετε να κάνετε τίποτε ουσιαστικό για να την αντιμετωπίσετε. Τίποτα για την απασχόληση. Μόνο ψωμί και γάλα με το δελτίο. Επειδή προεκλογικά ο Πρωθυπουργός είχε εντάξει στο λεξιλόγιό του την έννοια εργασιακός μεσαίωνας, αλλά αυτό το ξέχασε αμέσως μετά τις εκλογές και ήλθατε εδώ και μας είπατε ότι παραλάβατε απορυθμισμένη εργασία, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιος απορύθμισε την εργασία; Την απορύθμισαν μόνο οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στα πεντέμισι χρόνια; Ασφαλώς. Αλλά την απορύθμιση της εργασίας την ξεκινήσατε και εσείς όλο το προηγούμενο διάστημα από τις κυβερνήσεις του κ. Σημίτη.
Και επειδή έχετε ξεχάσει την έννοια εργασιακός μεσαίωνας, να σας τη θυμίσουμε εμείς. Εργασιακός μεσαίωνας είναι, ένας εργαζόμενος να δουλεύει σε σούπερ-μάρκετ δεκαπέντε ώρες και να μην πληρώνεται υπερωρίες, διότι οι ώρες εργασίας του υπολογίζονται ως μέσος όρος σε επίπεδο εξαμήνου ή και σε επίπεδο έτους. Συμβαίνει αυτό γιατί δεν υπάρχει επιθεώρηση εργασίας; Όχι. Συμβαίνει γιατί το επιτρέπει ο νόμος 2639 που ψήφισε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1998.
Εργασιακός μεσαίωνας κύριε Υπουργέ, είναι η ενοικίαση εργαζομένων, οι εταιρείες που νοικιάζουν εργαζόμενους σε άλλες εταιρείες και καρπώνονται τις αποδοχές και τα δικαιώματά τους. Και μάλιστα είπε ο κ. Κριτσωτάκης ότι κάτω από τα πόδια μας στο κτίριο της Βουλής, στο γκαράζ υπάρχουν ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι. Ποιος έδωσε αυτό το δικαίωμα; Δυστυχώς το έδωσε δική σας κυβέρνηση κύριε Υπουργέ, το 2001, που ψήφισε το νόμο 2956. Εργασιακός μεσαίωνας είναι οι υπεργολαβίες στο δημόσιο και ειδικά στους τομείς καθαρισμού και φύλαξης όπου είχαμε και αυτό το τραγικό γεγονός με την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με αυτό το καθεστώς.
Γενικεύτηκαν επί των δικών σας κυβερνήσεων από το 2007 και μετά και φυσικά και επί των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας αυτές οι εργασιακές σχέσεις με γενικευμένη καταπάτηση κάθε δικαιώματος με στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση και καθιερώθηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εργασιακός μεσαίωνας είναι επίσης οι νόμοι που προώθησε η Νέα Δημοκρατία συνεχίζοντας τη δική σας πολιτική. Και πιο πριν άκουγα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να λέει ότι το ζήτημα είναι αν θα είναι αποσπασμένος ή με μετάταξη. Εδώ έχει διαλυθεί πλήρως το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Αναλογίζεσθε τι σημαίνει στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να υπάρχουν εργαζόμενοι με stage; Και βεβαίως είναι θράσος να απευθύνεται με αυτόν τον τρόπο έχοντας μια πενταετία όπου τα πάντα –και σ’ αυτό έχετε δίκιο- απορυθμίστηκαν. Αλλά έρχεστε να μας πείτε εδώ ούτε υπερ-ρύθμιση ούτε απορύθμιση. Δεν μπορούμε όμως να παίζουμε με τις λέξεις και με νεολογισμούς. Ή θα καταργηθούν αυτοί οι νόμοι ή θα συνεχίζεται αυτό το καθεστώς της εκμετάλλευσης και του δουλεμπορίου. Διότι, κύριε Υπουργέ, μιας και ασχολείστε με την καταγραφή της αλήθειας για όσο διάστημα είσθε στο Υπουργείο, εδώ έχουμε πάνω από τριακόσιους πενήντα εργαζόμενους που δουλεύουν προσωρινής απασχόλησης και πάνω από τριάντα χιλιάδες που δουλεύουν με το καθεστώς του δανεισμού.

(MB)









(4XP)
Ακόμη έχουμε σαράντα πέντε χιλιάδες νέους που δέχθηκαν υποσχέσεις διορισμού και κατέληξαν να δουλεύουν ανασφάλιστοι σε προγράμματα stage, έχουμε διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες και άνω μισθωτούς που εργάζονται με το περίφημο «μπλοκάκι» και αν τους προσθέσουμε αυτούς και βεβαίως προσθέσουμε και τον αριθμό των ανέργων, που είπατε πιο πριν, βλέπουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια εφιαλτική κατάσταση.
Εμείς, όμως κύριε Υπουργέ, δεν σας εγκαλούμε για αδυναμία, ούτε για ανικανότητα. Εμείς σας εγκαλούμε γιατί η στρατηγική που ακολουθείτε ως Κυβέρνηση είναι μια στρατηγική που διαιωνίζει αυτή την κατάσταση, αν δεν τη διευρύνει. Είναι η συνέχεια της ίδιας στρατηγικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Μιλήσατε για την ανεργία, για τους μακροχρόνια άνεργους. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, πόσοι από τους μακροχρόνια άνεργους ηλικίας μεταξύ 45 και 60 ετών παίρνουν το επίδομα ανεργίας; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, μόλις οκτακόσιοι πενήντα ένας. Έχετε την αίσθηση ότι αυτός είναι ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων μεταξύ 45 και 60 ετών που δικαιούνται αυτό το επίδομα; Θα σας συμβούλευα να μην πάτε να το πείτε αυτό στη Νάουσα, στη Βέροια, στο Πέραμα, στη Δράμα, στην Πάτρα. Εγώ δεν θα διακινδύνευα να πάω να το πω.
Μας είπατε, κύριε Υπουργέ: «Το ζήτημα είναι να μας προτείνετε τι να κάνουμε». Και σας λέω: Πώς αντιμετωπίζετε εσείς τους τρεις αυτούς μήνες το μεγάλο, εθνικό ζήτημα της ανεργίας και της εργασιακής επισφάλειας;
Στις προγραμματικές δηλώσεις σας εξαγγείλατε δύο μέτρα. Το ένα είναι η μεταφορά προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα. Τα κόβετε δηλαδή από το Δημόσιο, για να εξοικονομήσετε πόρους, και τα πάτε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να τους προσφέρετε φθηνή και ανασφάλιστη εργασία.
Και το άλλο, το δεύτερο μέτρο που εξαγγείλατε, είναι η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Με έξοδα δηλαδή του ΟΑΕΔ θα καλυφθεί το εργοδοτικό ασφαλιστικό κόστος για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούν πλέον άνετα να αντικαταστήσουν θέσεις πλήρους απασχόλησης με θέσεις επιδοτούμενες από τους φορολογούμενους και από τις εισφορές των εργαζομένων.
Εδώ, λοιπόν, γεννιούνται δύο εύλογα ερωτήματα που καλό θα ήταν να μας τα απαντήσετε. Πριν από λίγες μέρες είπατε ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας γιατί, όπως χαρακτηριστικά είπατε, «δεν υπάρχει σάλιο». Όμως ο ΟΑΕΔ, που κατά τα άλλα δεν έχει «σάλιο» για τους άνεργους, θα αναλάβει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και τα stage στον ιδιωτικό τομέα. Για τους εργοδότες δηλαδή υπάρχει άφθονο «σάλιο», αλλά για τους εργαζόμενους, όπως φαίνεται, ξηροστομία! Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας, κύριε Υπουργέ, μιας πολιτικής που επιτείνει τα αδιέξοδα.
Και ακόμη αναρωτιέται κανείς: Πώς παρεμβαίνετε σήμερα για να προστατεύσετε θέσεις εργασίας; Τι θα κάνετε με τις υπεργολαβίες στο δημόσιο τομέα; Δεν είστε Αντιπολίτευση. Είστε Κυβέρνηση. Και δεν αρκεί που δώσατε -και καλώς το κάνατε και έπρεπε να το κάνετε- τη δυνατότητα στην Κωνσταντίνα Κούνεβα να έχει ένα ασφαλές περιβάλλον, αλλά πρέπει να δείτε και τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στο χώρο της ενοικιαζόμενης εργασίας, της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμένης εργασίας. Ζήτησε τον προηγούμενο μήνα, στις αρχές Δεκέμβρη, το σωματείο της Κωνσταντίνας Κούνεβα να σας συναντήσει. Γιατί δεν τους δεχθήκατε, αφού θέλετε να καταγράψετε την πραγματικότητα και την αλήθεια, να δείτε ποια είναι, πώς συνεχίζονται αυτές οι σχέσεις σκλαβιάς και δουλείας σ’ αυτούς τους εργασιακούς χώρους;
(DE)
(1MB)
Και θέλω εδώ να σας ενημερώσω για ορισμένα πράγματα.
Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, ότι στον «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ», στο μεγαλύτερο νοσοκομείο, στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο που πληρώνει την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού περίπου 1.800 ευρώ μηνιαίως ο κάθε εργαζόμενος, ενώ ο κάθε εργαζόμενος εισπράττει από την εργολαβική εταιρεία περίπου 480 με 500 ευρώ μηνιαίως; Και γνωρίζετε ότι έχουν πέντε χρόνια να δώσουν αυξήσεις στους εργαζόμενους καθαρισμού; Μιλάμε, δηλαδή, για ένα εργολαβικό κέρδος πάνω από 300% κατ’ άτομο. Αυτό είναι μεγάλο σκάνδαλο.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι τη σύμβαση με την εργολαβική εταιρεία έχει λήξει από τις 19 Μαΐου του 2007 και δεν έχει γίνει έκτοτε διαγωνισμός και η εργολαβική εταιρεία συνεχίζει με διαρκείς αναθέσεις έργου; Καταθέτω στα Πρακτικά την καταγγελία της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού προς το Διοικητή του «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ», με κοινοποίηση προς το Υπουργείο Κοινωνικής Προστασίας, της προκατόχου σας, του Υπουργείου Υγείας και στον εισαγγελέα.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Γνωρίζετε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, στο Δαφνί, οι εργαζόμενες δουλεύουν εφτά ώρες, τη στιγμή που ο εργολάβος τις πληρώνει για πέντε, ενώ εισπράττει από το ελληνικό δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί σε εργασία έξι ωρών ημερησίως; Αν δεν το γνωρίζετε, να σας καταθέσω το αντίστοιχο έγγραφο καταγγελίας προς το Υπουργείο σας, στην προκάτοχό σας, στο Υπουργείο Υγείας και στον εισαγγελέα.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Γνωρίζετε ότι στον Ο.Τ.Ε. τον προηγούμενο μήνα υπήρξε εργατικό ατύχημα και η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι εργαζόταν ανασφάλιστη και μάλιστα, η εργολαβική εταιρεία είχε πλαστογραφήσει και τα στοιχεία της. Και μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες από τους εργαζόμενους ότι έχουν μηνιαίες απολαβές 900 ευρώ, μάλλον ότι υπογράφουν ότι έχουν μηνιαίες απολαβές 900 ευρώ, ενώ οι πραγματικές τους απολαβές είναι 500 ευρώ.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι στην εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει τον καθαρισμό στο «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» δεν έχουν πληρωθεί ακόμα το δώρο των Χριστουγέννων; Τι κάνει, αλήθεια, αυτή η περιβόητη Επιθεώρηση Εργασίας; Υφίσταται;
Και αλήθεια, όταν αραιά και που εμφανίζεται αυτή η Επιθεώρηση Εργασίας και επιβάλλει πρόστιμα, υπάρχει κανείς που ελέγχει αν, όντως, τα πληρώνει κανείς αυτά τα πρόστιμα;
Και βεβαίως και εδώ θα ήθελα να σας καταθέσω αντίστοιχο έγγραφο, όπου στην ΕΘΕΛ επεβλήθη πριν από λίγο χρονικό διάστημα, στις 2-11-2009, πρόστιμο στην εργολαβική εταιρεία για ατασθαλίες σε σχέση με την εργατική νομοθεσία και φυσικά, κανείς δεν θα ελέγξει ποτέ αν θα καταβληθεί αυτό το πρόστιμο.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, δεν είναι μονάχα οι εργολαβικές εταιρείες και θέλω να πω ότι, δυστυχώς, εδώ υπάρχει μία αθέατη πλευρά. Υπάρχουν εργαζόμενοι β’ διαλογής και δεν βλέπω όχι μονάχα τις κυβερνήσεις να ασχολούνται, αλλά, δυστυχώς, ούτε την ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος να στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων σε αυτές τις επισφαλείς συνθήκες. Και βεβαίως, υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της απασχόλησης, σε επιχειρήσεις κερδοφόρες που προχωρούν σε απολύσεις.
Και δεν κατάλαβα αυτό που είπατε: «Πώς είναι δυνατόν να θέλετε να προστατεύσετε τους εργαζόμενους και να είστε εναντίον των επιχειρήσεων;».
Αυτό έχετε καταλάβει, ότι εμείς είμαστε απέναντι στην υγιή επιχειρηματικότητα ή σε επιχειρήσεις που τους έχετε δώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως τα Κλωστήρια και που έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους από το Μάρτιο του 2009; Αυτό έχετε να απαντήσετε σε μας, ότι είμαστε ενάντια στην επιχειρηματικότητα;
Και βεβαίως, η υπόθεση της ΕΛΙΤ είναι συμβολική υπόθεση, διότι έχουμε μία κερδοφόρα επιχείρηση, η οποία αρνείται να καταβάλει τα δεδουλευμένα δύο μηνών, αρνείται να καταβάλει το δώρο των εορτών στους εργαζόμενους. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι εργαζόμενοι έκαναν έρανο, προκειμένου να πληρώσουν το δώρο των Χριστουγέννων στους συναδέλφους τους στο τμήμα κατασκευής βαγονιών, του οποίου κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
Θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα πριν με μεγάλη προσοχή και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να μας λέει ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν είναι μόνο αποτέλεσμα νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά και κοινωνικών αγώνων. Θα συμφωνήσω απολύτως και θα πρόσθετα δε ότι όχι μονάχα κοινωνικών αγώνων, αλλά και του συσχετισμού δυνάμεων στο κοινωνικό πεδίο.
Μόνο που εσείς, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εδώ και χρόνια είστε από την άλλη όχθη σε αυτούς τους κοινωνικούς αγώνες. Σε αυτό το ζύγι, σε αυτήν τη ζυγαριά δεν είστε πια με το μέρος των δυνάμεων της εργασίας. Είστε με το μέρος των δυνάμεων του κεφαλαίου, του κερδοσκοπικού κεφαλαίου, που επιβάλλει μια σκληρή πολιτική.
(AD)
(4DE)
Βεβαίως, κοινωνικοί αγώνες γίνονται και αυτές τις ημέρες. Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται, είναι στους δρόμους, την ίδια στιγμή που εσείς σκοπεύετε να διατηρήσετε σε ισχύ τους νόμους που προστατεύουν αυτόν τον περίφημο εργασιακό μεσαίωνα, με τον οποίο ασχοληθήκατε προεκλογικά δίνοντας ελπίδα στην ελληνική κοινωνία, αλλά τώρα σκοπεύετε να τα διατηρήσετε όλα ως έχουν.
Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, προτάσεις υπάρχουν. Η Αριστερά σας έχει κάνει επανειλημμένως προτάσεις για την αναδιάρθρωση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, για να μπει μία τάξη. Τι θα πει «υπέρ-ρύθμιση»; Να καταργηθεί αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας, να υπάρχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να τηρείται η εργασιακή νομοθεσία και να προχωρήσετε σε μία στοχευμένη πολιτική νέων θέσεων εργασίας, με ρήτρα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ώστε να μην μπορούν οι επιχειρήσεις να παίρνουν «ζεστό» κρατικό ή κοινοτικό χρήμα χωρίς να έχουν υποχρέωση για νέες θέσεις εργασίας. Να υπάρξει στοχευμένη πολιτική για να καλυφθούν τα οργανικά κενά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Όμως, μ’ αυτήν την πολιτική της πλήρους εναρμόνισης με τις επιλογές του κυρίαρχου λόμπυ των Βρυξελλών -ενός νεοφιλελεύθερου λόμπυ, το οποίο θέλουν να μας επιβάλουν εδώ και δεν αφήνουν καμία παρέκκλιση- οι τραπεζίτες έρχονται και μας εγκαλούν κάθε φορά που θέλουμε έστω κάποιες απλές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στην αγορά.
Μ’ αυτήν την επιμονή και μ’ αυτήν την πολιτική θα μας οδηγήσετε πολύ πιο γρήγορα στην καταστροφή απ’ όσο κανείς μπορεί να φανταστεί. Βουλιάζουμε, κύριε Υπουργέ! Έχει δίκιο ο κύριος Παπανδρέου! Με την πολιτική που επιλέγει από τότε που εκλέχθηκε, θα βουλιάξουμε ακόμη ταχύτερα. Καταλάβετέ το όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Εγώ διακρίνω ότι εσείς θέλετε να πείτε κάποια πράγματα με το όνομά τους. Δεν αρκεί, όμως, να λες μονάχα την αλήθεια. Να δώσετε και εναλλακτικές επιλογές. Και εάν δεν σας αφήνουν να τις κάνετε, τότε έχετε την ευθύνη και την υποχρέωση να το πείτε ανοικτά και να μην κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Θα ήθελα να πω στον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το εξής: Όταν ακούει τη μία πλευρά του συλλογισμού, να ακούει και τη δεύτερη.
Εγώ ξεκίνησα την ομιλία μου, στην οποία αναφέρθηκε, λέγοντας ότι για κάθε πολιτικό η αλήθεια πρέπει να είναι σύμμαχος. Εγώ έπρεπε να κάνω απολύτως γνωστή σε όλους τους Έλληνες πολίτες ποια είναι η κατάσταση, όχι για να την αφηγηθώ, κύριε Πρόεδρε, αλλά για να κάνω πολιτικές, να δώσω λύσεις, πολλές από τις οποίες σας ανέφερα.
Το ίδιο μεθοδολογικό, ας πούμε, ατόπημα –με συγχωρείτε για τον όρο- κάνατε και στην περίπτωση του Ο.Α.Ε.Δ. και του Προγράμματος που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την επιδότηση των θέσεων εργασίας.
Εγώ εξήγησα με απολύτως σαφή τρόπο το πώς αυτό θα πραγματοποιηθεί. Υπάρχει το πρόγραμμα το οποίο εξαγγέλθηκε, κύριε Πρόεδρε, αλλά υπάρχει και το κονδύλιο, υπάρχει και ο πόρος ο οποίος προέρχεται απ’ ευθείας από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που είναι οι πηγές του Ο.Α.Ε.Δ. Άρα, είναι ολοκληρωμένη, είναι ακέραιη η ενέργεια. Υπάρχει το πρόγραμμα, υπάρχει και ο πόρος.
Γιατί κατηγορήσαμε τη Νέα Δημοκρατία; Την κατηγορήσαμε γιατί έκανε προγράμματα, τα εξήγγειλε, κερδοσκοπούσε πολιτικά, αλλά δεν μετέφερε τους πόρους, με αποτέλεσμα να βρεθούμε σε αδυναμία για τα υπόλοιπα που αποτελούν τα χρέη, τις υποχρεώσεις, δηλαδή, του Ο.Α.Ε.Δ. και για τα οποία είναι αγώνας ημερήσιος –σας μιλώ εν τιμή- να βρίσκουμε τα χρήματα για να τα καταβάλλουμε στους δικαιούχους.
Αυτή ήταν η δική μου μομφή. Αυτό ήταν το δικό μου «κατηγορώ». Δεν ήταν το αορίστως εκφερόμενο αντιπολιτευτικό επιχείρημα στους προηγούμενους «δώσατε καμένη γη». Τους είπα «εσείς φέρατε τον Ο.Α.Ε.Δ. σ’ αυτήν την άσχημη κατάσταση στην οποία δεν είχε περιέλθει ξανά από ιδρύσεώς του, γιατί κάνατε αλόγιστα καταναλωτικά προγράμματα, χωρίς να έχετε τους πόρους».
Αντιθέτως, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και εμείς μιλήσαμε για την ενίσχυση της διατήρησης των θέσεων εργασίας ή της ίδρυσης νέων μέσα από την επιδότηση των εισφορών. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου, κύριε Πρόεδρε, κατέγραψε το σχετικό κεφάλαιο στον Προϋπολογισμό του 2010 και υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Είναι σαφές.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Θανάσης Παφίλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μετ’ εμποδίων κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν πειράζει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Παφίλη, ευχαριστούμε πολύ για την κατανόηση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είχαμε πει προεκλογικά ότι έρχεται θύελλα. Πέσαμε έξω, θα έλεγα, γιατί έρχεται τυφώνας και μάλιστα, τυφώνας από τους πιο ισχυρούς, τροπικός τυφώνας!
(NP)



(4AD)

Ήταν σαφής η τοποθέτηση και του Υπουργού Εργασίας, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Επίσης, είναι σαφέστατο και αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες. Η πρώτη προπαγανδιστική εκστρατεία της Κυβέρνησης, για να δημιουργήσει παραισθήσεις μετά τις εκλογές, ακολουθήθηκε αυτόματα με εκστρατεία τρομοκρατίας και τρομοκράτησης και τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου επιστρατεύονται θεοί και δαίμονες, για να επιβάλουν την εθνική συναίνεση.
Θα το πούμε απ’ αυτό το Βήμα: Όταν μιλάτε για εθνική συναίνεση, ζητάτε από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τη βαρβαρότητα που ζούμε καθημερινά. Ζητάτε από ένα εκατομμύριο ανέργους να κόψουν το λαιμό τους!
Δεν θα την έχετε. Θα έχετε πόλεμο και αυτός ο πόλεμος είναι αναγκαίος, καθημερινός, θα κλιμακωθεί, θα πάρει μεγάλες διαστάσεις και πρέπει ενιαία να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε αυτήν την κατάσταση που θα βρεθούν.
Έχουν επιστρατευθεί ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Βγαίνει συχνά. Έχουν επιστρατευθεί τα συγκροτήματα σε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό. Όλοι μαζί. Πλύση εγκεφάλου. Τα γεύματα της ΑΙΓΛΗΣ, και αυτά ζητούν να στηρίξουμε αυτήν την πολιτική εν ονόματι του εθνικού συμφέροντος. Δεν πρόκειται να τη στηρίξουμε. Θα κάνουμε τα πάντα, για να συμβάλουμε στους αγώνες των εργαζομένων.
Επί της ουσίας, λοιπόν, γιατί η επερώτηση αναφέρεται σε συγκεκριμένα πράγματα: Η θέση του Κ.Κ.Ε. είναι δεδομένη και σταθερή. Έχουμε αντίθετη φιλοσοφία, αντίθετη πολιτική. Λέμε ότι η δουλειά είναι δικαίωμα, παλεύουμε για ένα άλλο σύστημα και απ’ αυτές τις θέσεις διαφωνούμε ριζικά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο είχε πρόγραμμα προεκλογικά. Το είπε και το αποκαλύψαμε, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν το κατηγορούμε ότι δεν έχει πρόγραμμα. Έχει. Είναι το πρόγραμμα που θα εφαρμόσει σήμερα και αυτό που θα εφαρμόσει στο μέλλον.
Εμείς λέμε ότι σήμερα και οι παραγωγικές και οι τεχνολογικές δυνατότητες της κοινωνίας δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά: πενθήμερο, επτάωρο, τριανταπεντάωρο, υψηλό βιοτικό επίπεδο, να βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Ο κύριος Υπουργός είναι αρκετά έξυπνος και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια. Ας μην φορτώνει τις ανάγκες του κεφαλαίου. Ας μην τις κάνει θέληση των εργαζομένων. Όλοι οι εργαζόμενοι θέλουν σταθερή και μόνιμη δουλειά. Υποχρεώνονται να ζητούν δουλειές, επιμέρους ή συμπληρωματικές, για να μπορούν να ζήσουν. Αυτό που θέλει το κεφάλαιο είναι φθηνότερη εργατική δύναμη. Γι’ αυτό τις έβαλε όλες αυτές. Όμως, αυτά δεν χωρούν σε αυτό το σύστημα ούτε πρόκειται ο ίδιος ο καπιταλισμός να τα λύσει και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά.
Επίσης, έχουμε διαφορετική εκτίμηση για τις αιτίες των ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις. Δεν είναι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Είναι σύμφυτες με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Άλλωστε, αυτές οι αλλαγές άρχισαν τη δεκαετία του ογδόντα από τη Θάτσερ –έτσι σηματοδοτήθηκαν- και γενικεύτηκαν αργότερα.
Εμείς δεχόμαστε την κατηγορία ότι είμαστε «κατά» και της υγιούς και της άρρωστης επιχειρηματικότητας, κύριε Τσίπρα. Δεν υπάρχει κέρδος, χωρίς εκμετάλλευση. Δεν γίνεται να υπάρξει «υγιής» επιχειρηματικότητα, να έχει μεγάλα κέρδη χωρίς να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους. Είναι έννοιες ασυμβίβαστε. Γι’ αυτό λέμε ότι η λύση είναι στην οριστική ανατροπή του καπιταλισμού και στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.
Είναι γεγονός ότι μετά το ’90-’91 επιταχύνθηκε αυτή η επίθεση και ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ξεκίνησε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θεμελιώθηκε στη Λευκή Βίβλο. Ήταν η πρώτη μεγάλη απόφαση της μεγάλης Ευρώπης, του οράματος της Ευρώπης, η οποία έκανε γενική επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Ολοκληρώθηκε με τη στρατηγική της Λισαβόνας το 2000 και συνεχίζεται με Πράσινη Βίβλο και μια σειρά άλλα μέτρα, που παίρνονται συνεχώς και πάνε για πλήρη κατάργηση όλων των κατακτήσεων και των συλλογικών συμβάσεων και των πάντων. Το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά και πολύ περισσότερο αυτοί που ασχολούνται με το Ευρωκοινοβούλιο.
Τι εκφράζουν; Θα το επαναλάβω. Τις ανάγκες του κεφαλαίου, για να έχει μεγαλύτερη κερδοφορία. Εκφράζουν τις ανάγκες του κεφαλαίου, ώστε το ευρωπαϊκό να γίνει πιο ανταγωνιστικό μέσα στον κόσμο σήμερα, που δεν είναι ίδιος με αυτόν που ήταν πριν, γιατί υπάρχουν και νέες δυνάμεις. Εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες.
Κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε. Όμως, δεν μπορείτε να τα «φορτώνετε» στη Νέα Δημοκρατία! Η Νέα Δημοκρατία ακριβώς τα ίδια έκανε. Έχει τεράστιες ευθύνες. Καταδικάστηκε. Δεν αμφιβάλλουμε γι’ αυτό. Όμως, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ακολουθείται ακριβώς η ίδια πολιτική, είτε με σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ή κεντροαριστερά είτε με νεοσυντηρητικά.
(TR)

(4NP)
Έχουν ευθύνες και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία. Εσείς τα εφαρμόσατε. Τι έχετε να μας πείτε; Δεν είμαστε στο 1981, λείπει και ο κ. Παπουτσής. Εσείς δεν κάνατε το νόμο για το «δουλεμπόριο». Ποιος τον έκανε; Και τι θα ρυθμίσετε; Τι θα κάνετε δηλαδή; Θα μειώσετε το νταβατζιλίκι; Γιατί τέτοιο είναι και χρησιμοποιώ σκληρή έκφραση. Υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτό. Θα το καταργήσετε ή όχι; Δεν θα το καταργήσετε. Εμείς τα είπαμε προεκλογικά.
Έχετε, λοιπόν, τεράστιες ευθύνες και αυτός ο εργασιακός μεσαίωνας θα γίνει χειρότερος.
Όμως θα ήθελα να μιλήσουμε και για τις ευθύνες αυτών που κάνουν την επερώτηση. Όταν ήρθε η Λευκή Βίβλος το ΚΚΕ είπε ότι είναι μαύρη, κατάμαυρη για τους εργαζόμενους. Ο Συνασπισμός έλεγε, ούτε λευκή ούτε μαύρη. Αυτή ήταν η στάση που κράτησαν στελέχη του Συνασπισμού σε δήμους όπως στην Πετρούπολη, στην Καισαριανή, στη Νέα Σμύρνη όπου εφάρμοσαν και τα STAGE και το μπλοκάκι και στον ΟΑΕΔ τα δέχτηκαν.
Όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούσαν αυταπάτες και για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για μια σειρά άλλα πράγματα. Όταν ήρθε η Πράσινη Βίβλος η οποία καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισαν υπέρ, ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού έκανε αποχή. Έχουν τεράστιες ευθύνες λοιπόν. Και σήμερα, σε δυο βάρκες πατάνε και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο συνεχώς, ότι μπορεί να υπάρξει δηλαδή ένας φιλολαϊκός, ένας ανθρώπινος καπιταλισμός, ενώ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, και κύριοι Βουλευτές, λέγοντας ότι η πρώτη απάντηση δόθηκε στις 17 Δεκέμβρη. Θα δοθεί με μεγαλύτερη ένταση στις 10 Φλεβάρη στη μεγάλη απεργία, την οποία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος στηρίζει και μέσα από το ΠΑΜΕ και καλεί όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, από το τι Θεό πιστεύουν θα έλεγα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαντήσουν πιο δυναμικά, πιο δυνατά μαζί με τους αγρότες, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι και αυτοί συντρίβονται, είναι στο ίδιο στρατόπεδο, να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ρεύμα για να διεκδικήσουν, να σταματήσουν πλέον. Πού θα πάει αυτό το πράγμα; Ειλικρινά, τι έχετε να πείτε μπροστά στο νέο αυτό κόσμο; Ότι είναι καταδικασμένος να ζει με 500 ευρώ και ότι δεν πρέπει να ζητήσει καμία αύξηση; Και την ίδια στιγμή δίνετε δισεκατομμύρια, δίνετε αστρονομικά ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο.
Στο ερώτημα, λοιπόν, που έβαλε ο κ. Παπουτσής, εάν είναι με το κεφάλαιο ή με τους εργαζόμενους, βοά η πραγματικότητα: Τεράστια κέρδη, αμύθητος πλούτος, δισεκατομμύρια και θα δώσετε και από πάνω στους κεφαλαιοκράτες. Και για τους εργαζόμενους προβλέπετε, ένα εκατομμύριο άνεργους και άθλιες συνθήκες για το 2010, με αυτές τις δυνατότητες που έχει η κοινωνία.
Άρα, λοιπόν, η ανάγκη ενός μεγάλου μετώπου όχι για διεκδίκηση αλλά για ανατροπή του ίδιου του συστήματος είναι επιτακτική, άμεση και θα την βρείτε πολύ σύντομα μπροστά σας και εμείς θα είμαστε στην πρώτη γραμμή.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κ. Αστέριος Ροντούλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, αγαπητοί συνάδελφοι, βλέπετε ότι αν εξαιρέσουμε την Κυβέρνηση, στην Αίθουσα είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Κατά τα άλλα τόσο πολύ σεβόμαστε τα των εργασιακών σχέσεων και τους εργαζομένους!
Κύριε Υπουργέ, εμείς θέλουμε να σας συγχαρούμε διότι βλέπουμε ότι πάτε ρεαλιστικά να αντιμετωπίσετε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και θα μας έχετε στο πλευρό σας ιδιαίτερα στο σημείο που θα αφορά τη στελέχωση του Σ.ΕΠ.Ε, με μετατάξεις, το τονίζω αυτό το πράγμα. Και το λέω αυτό διότι θα μπορούσε να λαϊκίσει ο οποιοσδήποτε στη θέση σας και να πει βεβαίως, να κάνουμε αθρόες προσλήψεις, πέντε από εδώ, πέντε από εκεί, πέντε παραπέρα και συνεχίζεται αυτή η διόγκωση στο δημόσιο τομέα και ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που επέρχεται. Άρα, λοιπόν, εμάς θα μας βρείτε συμμάχους.
Η πρόταση όμως ποια είναι; Γιατί πρέπει να κάνουμε προτάσεις. θα πρέπει να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό σας και κάτι ακόμη.
(XF)

(04TR)
Δεν είναι δυνατόν να παρεισφρύουν πολιτικές λογικές στους ελέγχους του ΣΕΠ. Δηλαδή, πρέπει να λειτουργήσει ακηδεμόνευτα για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο έλεγχος. Διότι εγώ θα πω ότι πράγματι ο σχεδιασμός σας θα εκτελεστεί, θα υπάρξουν οι μετατάξεις, θα υπάρξουν οι έλεγχοι. Ερχόμαστε, όμως, στο κρίσιμο σημείο και μετά τι; Μετά μήπως κάποιοι προσπαθούν να παρεισφρήσουν -αναφέρομαι σε πολιτικές τοποθετήσεις- και το αποτέλεσμα θα είναι ο εκφυλισμός των ελέγχων; Αυτό θα πρέπει να το δείτε πάρα πολύ σοβαρά και να το διασφαλίσετε, δηλαδή την ακηδεμόνευτη και αντικειμενική λειτουργία του ΣΕΠ, διαφορετικά όλος ο σχεδιασμός θα καταστεί μία τρύπα στο νερό.
Αν ήταν εδώ ο κ. Παπουτσής θα του έλεγα -αυτό φυσικά δεν αφορά εσάς και το Υπουργείο Εργασίας- ότι μια που πέρασαν οι εκατό ημέρες και δεν είδαμε κάτι το ουσιαστικό αλλά παλινωδίες, θα θέλαμε να κάνουμε μία πρόταση προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τώρα να αρχίσουν να μετράνε ανάποδα, δηλαδή, ενενήντα εννέα, ενενήντα οκτώ, ενενήντα επτά, ενενήντα έξι μέχρι να φτάσουμε στο ένα μήπως και δούμε να αναπτύσσεται μία συνεκτική πολιτική σε διαφόρους κρίσιμους τομείς της ελληνικής πραγματικότητας.
Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μία επισήμανση. Τόση ώρα παρακολουθώ όλη τη συζήτηση και πιστεύω ότι η συζήτηση είναι υποκριτική. Και να σας πω γιατί είναι υποκριτική. Διότι είναι δυνατόν στη σημερινή συγκυρία να μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις, γι’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα και να μην ακουστεί μία φορά μέσα στην Αίθουσα η λέξη «μετανάστευση»; Ένα κατ’ εξοχήν ζήτημα απασχόλησης, όπως είναι η μετανάστευση, είναι δυνατόν να μη μπαίνει στο δημόσιο διάλογο ως βασική συνιστώσα αυτού του προβλήματος που συζητάμε, τα των εργασιακών σχέσεων; Είναι αδιανόητο. Επηρεάζει καταλυτικά τις εργασιακές σχέσεις η μετανάστευση.
Έχουν αναπτυχθεί δύο απόψεις επί του ζητήματος. Η μία άποψη, αν θέλετε, του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι ότι πρόκειται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Θα πρέπει να το επισημαίνουμε, να το συζητάμε και να βλέπουμε τις επιπτώσεις του σε όλους τους τομείς της κοινωνικής πραγματικότητας μηδενός εξαιρουμένου, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των εργασιακών σχέσεων. Υπάρχει και η άλλη άποψη που λέει «ε, δεν τρέχει και τίποτα, δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από το φαινόμενο και άρα, γιατί να το συζητάμε».
Επιτρέψτε μου, αγαπητοί συνάδελφοι, να ασχοληθώ με αυτή τη δεύτερη άποψη, γιατί τα επιχειρήματα της πρώτης πολλάκις τα έχουμε αναπτύξει από τα έδρανα της Βουλής.
Δύο σημαντικά επιχειρήματα υπάρχουν στην άποψη αυτή. Ένα σημαντικό επιχείρημα είναι «οι μετανάστες που έρχονται, αυξάνουν το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν και δημιουργούν θέσεις εργασίας». Για να δούμε, όμως, την ορθότητα της άποψης αυτής. Είναι εντελώς λανθασμένη, διότι γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Μοντέλα ανάλυσης που ισχύουν στις ανεπτυγμένες χώρες της δύσης, πάμε να τα εφαρμόσουμε στην Ελλάδα. Τι θέλω να πω; Δεν λαμβάνεται υπόψη ο εξής κρίσιμος παράγοντας που αποσαρθρώνει το επιχείρημα αυτό, ότι στην Ελλάδα έχουμε τη μετανάστευση που μπορεί να αυξάνει το Α.Ε.Π., αλλά αυτό το πράγμα οδηγεί σε μαζικές εισαγωγές προϊόντων. Άρα, επιβαρύνει το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών της χώρας και δημιουργεί θέσεις εργασίας, ξέρετε πού, αγαπητοί συνάδελφοι; Στην Κίνα, σε μία αναπτυγμένη χώρα που είναι ο εξαγωγεύς των προϊόντων αυτών. Πάντως δεν δημιουργεί στην Ελλάδα.
Άρα, ας αφήσουμε στην άκρη το επιχείρημα αυτό.
Δεύτερο επιχείρημα. Δεν υπάρχει, λέει, πρόβλημα, διότι οι μετανάστες καταλαμβάνουν θέσεις που ανήκουν σε ένα ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό. Μύθος! Οι μελέτες λένε ότι το 35% του αλλοδαπού εργατικού δυναμικού, προϊόντος του χρόνου, καταλαμβάνει θέσεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Συνεπώς απειλεί θέσεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

(GM)
4XF
Ακούστε, αυτό το επιχείρημα συνεχίζεται ως εξής: Λέει, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα διότι καταλαμβάνουν θέσεις οι μετανάστες στις οποίες δεν θέλουν να εργαστούν οι Έλληνες.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι αρκετά δηλητηριώδες. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σαν να μας λένε κάποιοι ότι ο Ελληνικός λαός έχει γίνει ένας νωχελικός λαός, ένας λαός τεμπέληδων. Ας διερωτηθούμε όμως ισχύουν αυτά τα πράγματα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Ροντούλη, μου επιτρέπετε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Αυτούς τους τρεις μήνες έχω πολλές φορές ρωτήσει αυτό, όπως ακριβώς το λέτε. Λέω: «δεν ζητάτε θέσεις εργασίας;» και μου λένε πάρα πολλοί εργοδότες, οι οποίοι παραπονιούνται για τα προβλήματά τους, ότι δεν προσέρχονται συμπατριώτες μας όταν η εργασία είναι βαριά.
Είναι μία πραγματικότητα, κύριε Ροντούλη, καλή ή κακή, δεν ξέρω. Πάντως είναι μία πραγματικότητα!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε, γιατί είμαστε στην ουσία του όλου προβληματισμού -και χαίρομαι για την παρέμβασή σας- να σας θέσω το εξής ερώτημα:
Εάν υπήρχαν καλές αμοιβές, εάν τηρούνταν τα ωράρια, εάν τηρούνταν σωστά οι υπερωρίες, εάν δεν χρησιμοποιούνταν ως απεργοσπαστικός μηχανισμός λαθρομετανάστες, εάν κάποιοι είχαν φροντίσει να μην έχει η οικονομία μας ένα παρασιτικό περιεχόμενο και χαρακτήρα, τότε θα συνέβαινε αυτό; Όχι. Άρα πρέπει να δούμε αυτά τα ερωτήματα πριν απαντήσουν κάποιοι στο δικό σας ερώτημα- που έτσι είναι όπως το λέτε- αλλά πρέπει να δούμε σε βάθος την υπόθεση.
Τι εννοώ, λοιπόν. Ξέρετε, μιλούσα με έναν συνάδελφο της Αριστεράς –δεν έχει εκλεγεί τώρα- στο Κυλικείο της Βουλής και μου είπε το εξής, το οποίο το θυμάμαι ακόμα, ότι όταν κάποιος δεν μπορεί να απαντήσει σε κάποιο ερώτημα, υπάρχει μία σταλινική πρακτική. Προσπαθεί να απαξιώσει, να ενοχοποιήσει αυτούς που θέτουν το ερώτημα, για να μην απαντήσει στην ουσία του ερωτήματος. Εξ ου και οι ταμπέλες που συχνά – πυκνά δεχόμαστε εμείς του ΛΑΟΣ ότι είμαστε ξενοφοβικοί, ρατσιστές, κλπ. και όλα τα συμπαρομαρτούντα, αλλά εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με την ουσία, με το βάθος της υπόθεσης των εργασιακών σχέσεων σε σχέση βεβαίως με το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης.
Θα αναφέρω μόνο μια ιστορία, κύριε Πρόεδρε, και θα τελειώσω, για να σπάσει το κλίμα και να χαλαρώσουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Φοβούμαι ότι δεν έχουμε χρόνο για να διηγηθούμε ιστορία, κύριε Ροντούλη. Παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριοι της Αριστεράς, θέλω να σας μεταφέρω μια ιστορία, η οποία είναι πραγματικότητα.
Το 1917 στην Αμερική εφήρμοζαν ένα πρόγραμμα εποχιακής μετανάστευσης. Δεχόταν δηλαδή επισήμως η Αμερική μετανάστες και τους έβαζαν σε φάρμες και εργάζονταν. Από το 1917 μέχρι το 1966 τα μεροκάματα είχαν καταρρεύσει εντελώς. Το 1966, λοιπόν, εμφανίστηκε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Σήζαρ Τσάβες -συνονόματος του σημερινού Προέδρου Τσάβες- και πέτυχε άνοδο στα μεροκάματα μετά από αγώνες βέβαια μέσα από έναν σύλλογο που είχαν δημιουργήσει, τους Ενωμένους Αγρεργάτες στις φάρμες, 40% επάνω. Ξέρετε γιατί; Διότι το 1966 σταμάτησε η Αμερική αυτό το πρόγραμμα της αθρόας εποχιακής μετανάστευσης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εν τω μεταξύ ανέβηκε και 40% ο χρόνος σας, κύριε Ροντούλη! Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αυτή η ιστορία μας δείχνει ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τη λαθρομετανάστευση και το φαινόμενο αυτό προκειμένου να έχουν ένα μοχλό πίεσης επί του γηγενούς εργατικού δυναμικού.
Εξανίσταμαι, λοιπόν, όταν βλέπω τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το Κ.Κ.Ε. να είναι διαπρύσιοι κήρυκες των μεταναστών και να μην κοιτούν αυτήν την πραγματικότητα!
Σας ευχαριστώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πάντως, τις εργασιακές σχέσεις τις άλλαξε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Λευκή Βίβλο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στο στάδιο των δευτερολογιών.
Ο κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης είναι πρώτος για να δευτερολογήσει εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για πέντε λεπτά.
Ορίστε, κύριε Κριτσωτάκη, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ανεβαίνω στο Βήμα για να απευθυνθώ σε αυτούς που ενδιαφέρονται για τα εργασιακά και όπως βλέπετε είναι πολυπληθείς στην Αίθουσα. Είναι το πρώτο σημαντικό θέμα, κατά τη γνώμη μας, αλλά δεν είναι και για όλους.
(SX)




(4GM)
Θέλω να πω ότι ένας λόγος που ανέβηκα είναι ότι νόμιζα πως θα έμενε ο κ. Παπουτσής και λέω, θα είναι και ένας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τελικά δεν έμεινε κανείς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εδώ είναι. Στο Προεδρείο. Σας ακούει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Ωραία.
Να σας πω, ακόμα, ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός κατανάλωσε τη μισή του ομιλία για να ενοχοποιήσει τους μετανάστες, αντί να αναφερθεί στα πραγματικά αίτια, λέγοντας και ένα «μπράβο» στον Υπουργό, προσπαθώντας να τρυπώσει, να διεισδύσει εκεί, στην άλλη πολυκατοικία. Αφού μπήκε στη μία, να μπει και στην άλλη.
Να σας πω, ακόμη, ότι εκτός από τον καπιταλισμό -αυτό το συμπέρασμα έβγαλα δηλαδή, κύριε Ροντούλη, και συγνώμη για το προσωπικό, αλλά γελάμε κιόλας-…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Εκτός από τον καπιταλισμό, λοιπόν, υπάρχει και η λαθρομετανάστευση. Αυτά, όμως, νομίζω ότι είναι λαθραία, λάθρα εισέρχονται στην Αίθουσα.
Θέλω να πω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν σφυροκοπήστε αδίκως, γιατί η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησαν το θεσμικό πλαίσιο και την πρακτική εφαρμογή διαχρονικά.
Εσείς, όμως, έρχεστε σήμερα και μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα: Να αναλάβετε τη συνέχιση ή να σπάσετε αυτή τη συνέχιση, να δημιουργήσετε μία ασυνέχεια. Και δεν θα έπρεπε να δώσετε αυτή την απάντησή, ότι, δηλαδή, θα κάνω κάποιες διορθώσεις, θα δούμε πώς θα είναι κλπ. Εσείς ήσασταν –και είστε ακόμα- ένας νομικός διακεκριμένος. Ξέρετε το Εργατικό Δίκαιο. Είστε πολιτικός. Γνωρίζετε τη διαμορφωμένη κατάσταση. Ήσασταν ενεργός πολίτης πριν γίνετε Υπουργός. Τώρα είσαστε σε άλλη θέση. Προφανώς έχετε μία ευαισθησία.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εγώ διακρίνω στις απαντήσεις σας πως παίρνετε την κυβερνητική πολιτική και την αναλαμβάνετε -όλη αυτή τη βαριά ευθύνη- σταδιακά. Προσπαθείτε να το καθυστερήσετε -και το κάνετε, μάλλον επιτυχώς προς το παρόν- και να μην αναλάβετε όλη αυτή τη βαριά ευθύνη στους ώμους σας. Το κάνετε μέχρι ενός σημείου.
Εγώ, όμως, θέλω να μου πείτε πώς θα απαντήσετε στον εργολάβο που ενοικιάζει και πουλά τους εργαζόμενους ανθρώπους. Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξετε ψηλά. Εκεί βρίσκονται αυτοί. Με ψηλά τα μάτια.
Πώς θα απαντήσετε, όμως, στον ενοικιαζόμενο άνθρωπο στο γκαράζ της Βουλής, που σας είπα πριν; Νομίζω ότι μάλλον πρέπει να κοιτάξετε χαμηλά κι όχι επειδή το γκαράζ είναι χαμηλά. Πρέπει να χαμηλώσετε εκεί τα μάτια. Ειδάλλως σπάστε αυγά.
Ακόμη, θέλω να πω ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός, μία κοινωνική ομάδα όπου η ανεργία, η επισφάλεια, οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, όλα μαζί, και οι γενικές πολιτικές την επηρεάζει πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τους υπόλοιπους. Και βάλτε τους και αυτούς στις αδύναμες ομάδες. Είναι, δηλαδή, οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, επισιτισμό, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα Ιόνια, στη Χαλκιδική, στην Αττική. Και προσέξτε: Αυτοί είναι εποχιακά απασχολούμενοι. Παλαιότερα, στις καλές εποχές, δούλευαν επτά ή οκτώ μήνες. Τώρα, δουλεύουν τρεις, τέσσερις μήνες. Πείτε μου, γι’ αυτούς τι θα γίνει; Πώς θα υπάρξει κοινωνική ασφάλιση; Πώς θα υπάρξει αξιοπρεπής ζωή; Πώς θα υπάρξει σύνταξη επιτέλους;
Σε αυτό έχετε κάτι συγκεκριμένο να πείτε;
Θέλω να πω, ακόμα, ότι μου έκανε αλγεινή εντύπωση αυτό που είπατε, η Αντιπολίτευση. Την ερώτηση την κάνει η Αριστερά. Δεν την κάνει η Δεξιά. Κι εσείς απαντήσατε σαν να ήταν όλοι μαζί το ίδιο. Και αυτό νομίζω ότι είναι κακό και μάλιστα πολιτικά κακό.
Επίσης, να σας πω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείτε διαρκώς τη Νέα Δημοκρατία για να απαντάτε σε εμάς. Κι αν είναι σε εμάς, καλώς. Να απαντάτε, όμως, έτσι σε εκείνους που θίγονται και είναι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, δεν μπορείτε να το κάνετε. Δεν πρέπει να το κάνετε.
Να σας πω, ακόμα, το εξής: Μαξιμαλιστική ήταν η κριτική που κάναμε; Νομίζω ότι ήταν απόλυτα συγκεκριμένη. Υπάρχουν οι προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Θα σας τις δώσουμε γραπτώς. Και θα σας πω ότι -μπορεί να τις πει κανείς πολύ περιληπτικά και απλά κι έχετε δίκιο σε αυτό- δεν μπορεί το Υπουργείο Εργασίας να πατάξει την ανεργία ή να παράξει εργασιακές θέσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα όλων των πολιτικών όλων των Υπουργείων, όλης της κυβερνητικής πολιτικής εν πάση περιπτώσει. Κι εκεί νομίζω ότι αν το φέρουμε προς συζήτηση, θα δείτε ότι -αν σήμερα απουσιάζουν οι Βουλευτές- απουσιάζει το εργατικό από την πολιτική, το φιλεργατικό, αν θέλετε, ή το κοινωνικό, να τα πω ευρύτερα, από την πολιτική της Κυβέρνησης.
Άρα, το ζήτημα δεν είναι ούτε απορύθμιση ούτε υπερρύθμιση. Αυτό το «ούτε – ούτε» θα μπορούσατε να το πείτε αν ήμασταν δεκαπέντε και είκοσι χρόνια πριν. Τώρα που συντελέσθη ο βιασμός, δεν μπορούμε να μιλάμε για την ισότητα του βιαστή και του βιαζομένου.
Δεν έχετε χρήματα για το ΣΕΠΕ, που σημαίνει ότι δεν θα κάνετε προσλήψεις, αλλά θα κάνετε μετατάξεις.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αν δεν κάνετε νέες προσλήψεις, αυτό σημαίνει ότι η πολιτική σας δεν θα πατάξει την ανεργία, αφού ούτε στο Δημόσιο ούτε πουθενά φυσικά αλλού θα γίνουν προσλήψεις. Σημαίνει ότι θα ανακυκλώνετε την ανεργία και δεν θα παράξετε νέες θέσεις.

(PE)






(4SX)
Νομίζω ότι είναι, τουλάχιστον, ανεπαρκής αυτή η πολιτική, για να μην πω βαρύτερη κουβέντα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε Κριτσωτάκη. Είμαστε στο στάδιο των δευτερολογιών και θα παρακαλούσα να είμαστε συνεπείς.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Θέλω να πω μόνο ότι αυτό που είπα πριν φάνηκε τώρα. Ανάβετε το φλας αριστερά και πάτε πορεία στα δεξιά.
Θα ήθελα να πω, ακόμα, ότι αυτό που αφορά το ΣΕΠΕ δεν λύνεται με τον τρόπο που είπατε.
Μία παρατήρηση, ακόμη, την οποία θεωρώ σημαντική. Βέβαια, δεν υπάρχει χρόνος, αλλά σύντομα θα ήθελα να πω ότι εμείς θέλουμε να καλέσουμε αυτούς οι οποίοι είναι το αντικείμενο και το υποκείμενο αυτής της επερώτησης που κάνουμε σήμερα, όλους τους άνεργους και τους επισφαλώς εργαζόμενους, όλους εκείνους που θίγονται απ’ αυτές τις πολιτικές και τη σημερινή πολιτική που στην ουσία εξήγγειλε ξανά ο κύριος Υπουργός, σε ένα διαρκή αγώνα. Δεν λύνονται πραγματικά τα προβλήματα με μια επερώτηση ή με κάποια πολιτική που την εκφωνεί είτε η Αριστερά είτε κάποιος άλλος, αλλά εκείνο που χρειάζεται είναι να ενεργοποιηθούμε όλοι. Κανείς ποτέ δεν κέρδισε κάτι που δεν διεκδίκησε. Κανείς ποτέ δεν κέρδισε λαχείο, όταν δεν αγόρασε. Κανείς ποτέ στην κοινωνία, όταν δεν έκανε αγώνα, δεν ανέτρεψε τις πολιτικές αυτές που εκπέμπονται από ψηλά.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Κριτσωτάκη, επειδή εσείς και ο κ. Ροντούλης αναφέρατε ως απόντα τον κ. Παπουτσή, δια την ευταξία και την αλήθεια ο κ. Παπουτσής είναι παρών.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Το αποσύρουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πολύ σωστά το αποσύρετε. Το λέω, όμως, για να ακουστεί, διότι εγράφη στα Πρακτικά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πάντως, για τη Νέα Δημοκρατία …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και η Νέα Δημοκρατία παρέστη δια του κυρίου Μαρκόπουλου. Ξέρετε ότι δεν έχουν δευτερολογίες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αφού παρέστη, εξηφανίσθη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κοινοβουλευτικός σεβασμός προς τους επερωτώντες επεδείχθη δια της παρουσίας και της ομιλίας τους.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, εγώ το αναγνωρίζω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Για τα Πρακτικά το λέγω, διότι ξέρετε ότι μας παρακολουθούν και δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται, είναι και ό,τι ακούγεται.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Για τον κ. Παπουτσή, ναι, συμφωνούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κ. Βασίλης Μουλόπουλος, ο δεύτερος επερωτών, προκειμένου να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ θέλω να απαντήσω μόνο προς την πολιτική κριτική που έκανε ο Υπουργός και να του πω ότι ήδη του απάντησε ο κ. Παπουτσής. Ο κ. Παπουτσής είπε ότι μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας είσαστε με την εργασία. Όμως, εσείς δεν το είπατε αυτό. Απ’ αυτό που εγώ κατάλαβα, ρωτήσατε εάν κλαίμε για τις επιχειρήσεις ή για τους εργαζόμενους. Σαφώς κλαίμε για τους εργαζόμενους. Αυτό το οποίο όμως εσείς είπατε, είναι ότι αφήνετε στις επιχειρήσεις να λύσουν ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι δικό τους, το θέμα της απασχόλησης, της εργασίας. Επαναλαμβάνετε το λάθος που είχατε κάνει και τη δεκαετία του ’90, διότι και τότε αφήσατε στην αγορά να ρυθμίσει και την εργασία και το κοινωνικό κράτος. Η επανάληψη του λάθους θα είναι ολέθρια, κύριε Υπουργέ.
Όσο για το εάν οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν με μερική εργασία ή λίγες ώρες κ.λπ., στην πολιτική οικονομία του πρώτου έτους των οικονομικών σπουδών αναφέρεται το εξής, ότι η ευελιξία, η επιλογή του εργαζόμενου σε μορφές εργασίας είναι μόνο σε καθεστώτα πλήρους απασχόλησης. Νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα κάθε άλλο, παρά βρισκόμαστε σε αυτό το καθεστώς. Άρα, λοιπόν, το θεωρώ προσβολή για τους ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένους ανέργους, όπως λέτε εσείς, και γι’ αυτούς που θα καταγραφούν ως άνεργοι –εγώ σας λέω ότι είναι πάνω από ενάμισι εκατομμύριο οι πραγματικά άνεργοι- να τους λέτε ότι έχουν δικαίωμα να επιλέξουν. Μου θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα που λέει «αφού δεν έχουν ψωμί, γιατί δεν τρώνε παντεσπάνι;».
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι θεμελιώδες αξίωμα στην αστική δημοκρατία, σ’ αυτήν την οποία βρισκόμαστε, είναι το δικαίωμα της εργασίας. Αυτό δεν βλέπω να το υπερασπίζεστε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Λεβέντης για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο παγκόσμιος πλούτος που έχει παραχθεί από τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και μετά υπολογίζεται ότι είναι πέντε φορές περισσότερος απ’ ό,τι σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας μέχρι τότε.
(ML)
(5PE)
Όμως, η διανομή αυτού του πλούτου είναι άνιση και άδικη. Τεράστιες ποσότητες αυτού του πλούτου διοχετεύονται σε ορισμένα χέρια ή σε ορισμένες τσέπες, αν θέλετε καλύτερα.
Συνέπεια αυτών των αδικιών, εκτός των άλλων, είναι ότι η ανεργία που μαστίζει τους εργαζόμενους σε πολλές περιοχές της γης, είναι σε υψηλά επίπεδα και βέβαια οι σχέσεις εργασίας σήμερα δεν είναι καθόλου οι καλύτερες που θα μπορούσε να περιμένει κανένας κάτω από αυτές τις συνθήκες. Οι νεότεροι κινδυνεύουν να ζουν πολύ χειρότερα απ’ ό,τι οι προηγούμενοι.
Αυτό το βλέπουμε και με τους διαδοχικούς νόμους που έχει ψηφίσει αυτή εδώ η Βουλή και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επί Νέας Δημοκρατίας, όπου τα εργασιακά και τα ανθρώπινα δικαιώματα περιορίζονται –ιδιαίτερα τα εργασιακά- και έχουμε μπει σε ένα είδος εργασιακού μεσαίωνα, ο οποίος οδηγεί συνεχώς προς το χειρότερο. Απ’ αυτήν την άποψη δεν μπορεί να είμαστε καθόλου αισιόδοξοι και βέβαια δεν βλέπουμε και τα μέτρα που λαμβάνονται να οδηγούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Μακάρι, κύριε Υπουργέ, να υλοποιηθούν κάποια από αυτά που εξαγγέλλετε, δυστυχώς, όμως, δεν βλέπουμε στην πράξη να εφαρμόζεται κάτι.
Θα ήθελα τώρα, επειδή αναφέρθηκα και στα θέματα του χώρου της υγείας, να πω ότι ο Ευαγγελισμός, που είναι η ναυαρχίδα του ιατρικού μας στόλου, έχει 1.350 κενές θέσεις εργασίας, ανάμεσα στις οποίες 560 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και μάλιστα με αναχρονιστικούς οργανισμούς που πάνε πριν από 25 χρόνια, όταν δημιουργήθηκαν. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Εκτός του ότι δουλεύουν εξουθενωτικά, εκτός του ότι πληρώνονται λίγο, εκτός του ότι δεν υπολογίζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά οι άνθρωποι που απασχολούνται στο χώρο της υγείας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην γίνει το καλύτερο, να γίνουν και λάθη. Είναι ανθρώπινο να συμβούν και λάθη, είναι ανθρώπινο να συμβούν ενδεχομένως και αβλεψίες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι πολύ πιο εύκολο. Και βγαίνουμε τώρα όλοι και έχουμε βάλει στο στόχαστρο το μεγαλύτερο νοσοκομείο. Κάθε βράδυ γίνονται δίκες στα τηλεοπτικά παράθυρα εναντίον γιατρών και εναντίον νοσοκομείων και εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σε καμία περίπτωση εγώ δεν θα πω ότι είναι αλάνθαστοι οι γιατροί ή ότι όλα είναι τέλεια. Αυτός ο τρόπος, όμως, που γίνεται η κριτική οδηγεί σε άλλες ακραίες καταστάσεις, σε ένα είδος κανιβαλισμού. Ήδη ένας γιατρός με την αυτοκτονία του το σηματοδότησε αυτό. Αυτός, λοιπόν, ήταν και μαθητής μου και συνεργάτης μου, κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε και είναι κάτι φοβερά λυπηρό, γιατί χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς έχει συμβεί βγάζαμε αποφάσεις πάνω από τα τηλεοπτικά παράθυρα.
Από εκεί και πέρα νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα θέματα σε άλλη βάση.
Γι’ αυτό που απαντήσατε, κύριε Υπουργέ, ότι τακτοποιούνται 2.000 γιατροί στο ΙΚΑ, εγώ έθεσα αλλιώς το θέμα. Σύμφωνα με το νόμο Αβραμόπουλου, το 2009 επρόκειτο να προσληφθούν 2.000 γιατροί συν 2.500. Ως τώρα υπάρχει εκκρεμότητα. Αν έχουν τακτοποιηθεί κάποιες εκατοντάδες, το λέω και αυτό με επιφύλαξη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Το άκουσα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Επομένως, εδώ έχουμε σοβαρά προβλήματα. Βέβαια, για το νοσηλευτικό προσωπικό και 3.000 να προσλαμβάνονται κάθε χρόνο, πάλι δεν επαρκεί, πολύ περισσότερο όταν σε αυτό δεν υπολογίζονται και οι απώλειες που έχουμε με τις συνταξιοδοτήσεις και τα άλλα που προαναφέραμε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας έχει το λόγο να δευτερολογήσει για τρία λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με τις πολλαπλές προσδοκίες που δημιούργησε αυτή η Κυβέρνηση και φτάνοντας στο τέλος αυτής της συζήτησης που κάναμε σήμερα για τις εργασιακές σχέσεις, διαπιστώνουμε για μία ακόμη φορά ότι αναλώνεται σε διαπιστώσεις, για να καλύψει την απόσταση αυτών των προσδοκιών από την πραγματικότητα που καλλιεργεί και είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει και πολύ συχνά πολύ σωστές διαπιστώσεις, χωρίς να αναλαμβάνει το ρίσκο των ευθυνών που προκύπτουν από αυτές.
Είπε ο κύριος Υπουργός, κάτι συγκλονιστικό, ότι η ανεργία στην Ελλάδα έχει τα πιο σκληρά κοινωνικά χαρακτηριστικά, διότι χιλιάδες άνθρωποι κατατάσσονται, μέσα από σειρά δεδομένων που προκύπτουν, στην κατηγορία των ανεπιθύμητων. Αυτή είναι μία διαπίστωση εκρηκτική, κύριε Πρόεδρε και δεν έχει τη συνεπαγωγή της. Αντίθετα έχει την κατηγορία ότι εμείς δήθεν δεν προβάλλαμε εναλλακτικές προτάσεις και δεν καταθέσαμε δημιουργική σχέση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

(PN)
(5ML)
Μα, η σταθερή σχέση εργασίας είναι παραγωγική σχέση εργασίας. Και επιμένουμε ότι πρέπει να καταργηθούν και οι νόμοι και να διεκδικήσουμε σε όλα τα επίπεδα την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ακριβώς για να στηρίξουμε μια άλλου είδους ανάπτυξη. Γιατί οι θέσεις εργασίας δεν είναι το ζητούμενο αλλά η θέση των εργαζομένων μέσα στην παραγωγική διαδικασία. Οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι-παραγωγοί, είναι πρώτη ύλη, είναι καύσιμη ύλη. Και ταυτόχρονα είναι δημιουργοί. Αν έτσι δεν αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι και αντιμετωπίζονται ως θέσεις εργασίας σε μια βέβαια ηγεμονεύουσα κεφαλαιοκρατική λογική κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι φυσικό να θεωρείται η αριστερά ότι δεν κάνει προτάσεις. Διότι βέβαια, δεν θα κάνουμε προτάσεις για τις χρηματιστηριακές φούσκες πως θα γίνουν καλύτερες. Είναι προφανές για τα τραπεζικά ομόλογα.
Απ’ αυτή την άποψη θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, και στο συνάδελφο του ΛΑ.Ο.Σ. ότι δεν είχαμε καθόλου υποκριτική στάση. Σε όλες μας τις τοποθετήσεις οι μετανάστες είχαν πρωτεύουσα θέση, γιατί ακριβώς είναι το υποδεέστερο, το φτωχότερο, το πλέον εκμεταλλευόμενο τμήμα των εργαζομένων και στη χώρα μας και ακριβώς χρησιμοποιείται από κάθε εκμεταλλευτικό σύστημα, ως το κοινωνικό δυναμικό που μπορεί να υποβαθμίσει όλα τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων. Το ίδιο συμβαίνει με τους ανέργους, τους Έλληνες ανέργους.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αυτό σας λέμε και δεν μπορείτε να το καταλάβετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι κλασική μαρξιστική ανάλυση, κύριε συνάδελφε, αυτό. Δεν χρειαζόμαστε μαθήματα από εσάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη!
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβετε ότι οι μετανάστες υπάρχουν, είναι άνθρωποι και δεν φταίνε αυτοί, φταίει ο καπιταλισμός. Επιτέλους να το πω έτσι πολύ σχηματικά. Αν δεν το καταλάβετε αυτό, θα σπέρνετε την ξενοφοβία, τα φοβικά σύνδρομα και θα διαλύετε κάθε στοιχείο πολιτισμού σ’ αυτή τη χώρα. Γιατί ακριβώς δημαγωγείτε με βάση τα φοβικά σύνδρομα. Και αυτό είναι δηλητήριο, είναι το αυγό του φιδιού. Μην το υπηρετείτε άλλο. Λοιπόν περί αυτού πρόκειται.
Απ’ αυτή την άποψη –και τελειώνω κύριε Πρόεδρε- χρειαζόμαστε μια ψύχραιμη συζήτηση πλήρους ανατροπής των κριτηρίων της παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας, στηριγμένη στην εργασία και στους ανθρώπους. Και αυτό είναι πραγματική λύση, υπαρκτή, δεν είναι θεωρία. Και νομίζω ότι οι προτάσεις που έκαναν όλοι οι συνάδελφοι και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Αλέξης Τσίπρας, έδειξαν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα προς τέτοιου είδους κατευθύνσεις, αναβάθμισης της εργασίας ως παραγωγικής βάσης.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο για μισό λεπτό, παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο ο κ. Ροντούλης. Ποιος θα απαντήσει στον κύριο Ροντούλη;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα δούμε. Αν θέτει θέμα προσωπικό, θα δούμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Λαφαζάνη, μπορεί να σας δώσει το λόγο για ένα λεπτό ο κύριος Πρόεδρος, δεν έγινε τίποτα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Αλλά ξέρετε, όταν αναφερόμεθα στους συναδέλφους….
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δηλαδή θέλετε να μου αφαιρέσετε το λόγο, κύριε Λαφαζάνη; Εγώ ποτέ δεν το έκανα αυτό σε εσάς. Δηλαδή θέλετε να μην μιλήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ!
Έχετε το λόγο για ένα λεπτό, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Δρίτσα, πρέπει να κατανοήσετε το εξής: Η λογική σας έχει ένα κενό. Συμφωνούμε και οι δύο, ότι η λαθρομετανάστευση χρησιμοποιείται ως μοχλός –να το πω έτσι απλά- ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Και η τοποθέτησή μου αυτό θέλει να καταδείξει ενώπιον του κυρίου Υπουργού. Από εκεί και πέρα όμως, ενώ εμείς λέμε να ελεγχθεί το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, να μην έχουμε αυτές τις ακατάσχετες ροές μεταναστών, εσείς το παίζετε υπέρμαχοι και φίλοι, προτάσσοντας όχι τη ρεαλιστική πραγματικότητα αλλά ανθρωπιστικά ιδεώδη και ιδανικά που και εμείς τα έχουμε.
Πάντως, βλέπετε ότι δεν αποφύγατε τον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε και εσείς τη σταλινική πρακτική που είπα από του Βήματος. Εγώ δεν σας απέδωσα καμία ταμπέλα.
(GH)


(PN)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Τώρα κύριε Ροντούλη, δημιουργείτε και εσείς πάλι προσωπικό θέμα.
Ο κ. Δρίτσας έχει το λόγο για ένα λεπτό.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν κάνω παρεμβάσεις όπως και κανένας συνάδελφος από το ΣΥΡΙΖΑ για να το χρησιμοποιήσουμε στις κασέτες και στις δισκέτες των τηλεοπτικών μας σταθμών. Συμμετέχω σε συζήτηση και θέτω με πολιτικούς όρους τα ζητήματα. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι η συνεχής επί δέκα χρόνια ετήσια και με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στηρίχθηκε σε αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν είναι δυνατόν τώρα στις συνθήκες της κρίσης να δεχθούμε ο ελληνικός πολιτισμός, ο πολιτισμός της ελληνικής οικονομίας να ρίξει αυτούς τους ανθρώπους στον Καιάδα …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δηλαδή οι μετανάστες προσφέρουν. Οι Έλληνες δεν προσφέρουν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη, μην κάνετε κατάχρηση της υπομονής.
Συνεχίστε κύριε Δρίτσα και ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός Ελλήνων και ξένων εργαζομένων. Δεν παίρνει κανένας τη θέση κανενός. Οι θέσεις χάνονται, η ανεργία αυξάνεται ακριβώς γιατί στηριζόμαστε σε ένα ανταγωνιστικό κερδοσκοπικό σύστημα οικονομίας και κοινωνικής ζωής. Από αυτή την άποψη το θέμα είναι η υπεράσπιση και της εργασίας και των εργαζομένων και να στηρίξουμε τη σύγχρονη αναγέννηση της Ελλάδας και του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της ελληνικής οικονομίας πάνω στους εργαζόμενους και στην αλληλεγγύη Ελλήνων και ξένων εργατών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω και εγώ δικαίωμα δευτερολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θέλετε να προηγηθείτε του κυρίου Υπουργού; Νομίζω ότι είναι καλύτερα να ακούσετε τον κύριο Υπουργό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Καλώς. Ας προηγηθεί ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, στην αρχή να κάνω από ένα σχόλιο σε τέσσερα ειδικά θέματα.
Κατ΄αρχήν για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ανέφερε ότι κάποιο σωματείο που ασχολείται και προστατεύει την κυρία Κούνεβα, ζήτησε να με δει και εγώ το αρνήθηκα, δεν είναι αληθές αυτό. Κάποια μέρα μια εξωκοινοβουλευτική ένωση ανθρώπων ήλθε να κάνει παράσταση και όχι να με συναντήσει. Πλην όμως είχε καταληφθεί το Υπουργείο εκείνη την ημέρα και έτσι ούτε και εμείς είχαμε μπει μέσα. Συνεπώς επρόκειτο για εκείνη την ημέρα που δεν μπόρεσαν να με δούν αλλά δεν είχε μπει κανείς μας στο Υπουργείο.
Κατά τα άλλα εμείς στην κυρία Κούνεβα έχουμε συμπαρασταθεί. Χαίρομαι δε που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΑΖΑ ανέφερε τη συγκεκριμένη μας ενέργεια η οποία συνοδεύθηκε και από τροπολογία που ψηφίστηκε στην Εθνική Αντιπροσωπεία για το ξεμπλοκάρισμα της όλης ενέργειας παραχώρησης από νομικές δυσκολίες που θα έθετε η γραφειοκρατία ενδεχομένως στο μέλλον και θα ταλαιπωρούσε περαιτέρω αυτή τη γυναίκα.
Θέλω να επαναλάβω επίσης ότι καλό είναι για όλη τη συζήτηση που κάνουμε με τους κοινωνικούς φορείς και τους ειδικούς στο Υπουργείο Εργασίας για την αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων να γίνεται μια προσφυγή από όποιον θέλει στα σχετικά πρακτικά που είναι πλήρη και αναλυτικά και αναρτώνται συνεχώς στο διαδίκτυο , στο site του Υπουργείου.
Θέλω να πω στον κύριο Μαρκόπουλο ότι το πρόβλημα μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με τα προγράμματα κατάρτισης έχει λυθεί με τον εξής τρόπο και μάλιστα διαμορφώνουμε τώρα το νομικό κείμενο για την τροποποίηση του σχετικού διατάγματος.
Η πιστοποίηση και η ακαδημαϊκή εποπτεία ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και εμείς ως Υπουργείο Εργασίας διατηρούμε τα επιχειρησιακά προγράμματα.
Επίσης θέλω να ενημερώσω το Σώμα ότι την 21η Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο της Ελευσίνας κάνουμε την ελληνική εκδήλωση για την πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της φτώχιας.
(XA)

(5GM)
Είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα είκοσι εφτά κράτη.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, καταργήσαμε όλες τις προετοιμασίες που υπήρχαν. Άκουσον-άκουσον! Ήταν προετοιμασίες που αφορούσαν τη συζήτηση για τη φτώχεια από ιδιαιτέρως εύπορους ανθρώπους και που έδιναν στο θέμα κωμικότητα. Δηλαδή, δεν έχω πρόβλημα με το πρόσωπο. Είναι ένας καλλιτέχνης. Είναι, όμως, ένα θέμα να διαλέγεις έναν πολύ καλά αμειβόμενο καλλιτέχνη, το Σάκη Ρουβά, να σου μιλήσει για τη φτώχεια. Κάπως έτσι σκέφτονταν στο Υπουργείο προηγουμένως. Εμείς δεν θα δώσουμε ούτε ένα ευρώ σε αφίσες, πανό κ.λπ. Θα κάνουμε πολιτικές και θα μιλήσουμε για τις πολιτικές μας αυτές στις 21 Ιανουαρίου στην Ελευσίνα.
Θεωρώ ότι η συζήτηση σήμερα με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποτέλεσμα. Κατ’ αρχάς, ακούστηκαν όλες οι αιτιάσεις, οι μομφές και η αυστηρή κριτική εναντίον της Κυβέρνησης. Καλώς. Από την άλλη πλευρά, όμως, μας δόθηκε και μας η ευκαιρία να πούμε ποιο είναι το σχέδιο των άμεσων δράσεών μας για το μήνα Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο ως προς το θέμα. Θεωρώ ότι η Εθνική Αντιπροσωπεία και όσοι παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν πια ενημέρωση για το τι σκέφτεται η Κυβέρνηση να κάνει και τι κριτική της ασκείται.
Θεωρώ, όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση και για ένα άλλο θέμα που είναι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο κ. Μαρκόπουλος μην ξεχνάμε ότι είναι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, όχι ο ad hoc, όχι εδώ, αλλά ο σταθερός, ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αυτής της παράταξης, που εκφράζει την ηγεσία της, συμμετέχει στην ηγεσία της, ανήκει στην ηγετική της ομάδα. Ο κ. Μαρκόπουλος έδωσε νομίζω με τον πιο σταθερό, σαφή και ορισμένο τρόπο την τακτική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η μείζων αντιπολίτευση. Το παλαντζάρισμα ανάμεσα στη δημιουργική αντιπολίτευση και στο λαϊκισμό νομίζω ότι έχει πάρει τέλος. Έχουμε και άλλες ενδείξεις, αλλά η σημερινή ομιλία είναι αποκαλυπτική. Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει το μηδενισμό πια από εδώ και μπρος, θα κάνει αντιπολίτευση εφ’ όλης της ύλης, υπό την έννοια ότι θα εγκαταλείψει αυτά που έλεγε μέχρι προ ολίγου, ότι κάθε τι θετικό θα το βλέπει με θετικό τρόπο και κάθε τι αρνητικό θα το στηλιτεύει. Μπαίνει στη λογική του λαϊκισμού τρεις μόλις μήνες μετά τη συντριβή της στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Νομίζω ότι έχουμε σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία ένα σαφές μήνυμα.
Τώρα για το επερωτών κοινοβουλευτικό κόμμα, για τους επερωτώντες συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να διευκρινίσω ένα-δύο πολιτικά θέματα. Είναι λάθος αυτό που γράφεται στην επίκαιρη επερώτηση κατά τη γνώμη μας, να θεωρούνται δημιούργημα Ντελόρ οι άτυπες μορφές εργασίας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το ελληνικό Σύνταγμα τις αναγνωρίζει και τις κατοχυρώνει από το 1975. Είναι γνωστές οι σχέσεις αυτές τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μάλιστα, το άρθρο 103 του Συντάγματος μας έχει απασχολήσει και στις αναθεωρήσεις. Μας απασχόλησε πάρα πολύ και στην Αναθεώρηση του 2001, όταν απαγορεύσαμε την μετατροπή των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου σε συμβάσεις μονιμοποίησης. Είναι γνωστά πράγματα αυτά. Το να θεωρείτε ότι είναι εφευρήματα των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης ή της σοσιαλδημοκρατίας, είναι λάθος καίριο, κεντρικό και νομίζω ότι ο κ. Λαφαζάνης στη δευτερολογία του έχει την ευκαιρία να απαντήσει σε αυτό.
Οι σχέσεις αυτές δεν δημιουργούν πρόβλημα, επειδή υπάρχουν. Εγώ προσπάθησα να το κάνω σαφές αυτό με την ομιλία μου και το είπα και στις παρεμβάσεις μου. Δεν είναι η ύπαρξη των ελαστικών μορφών εργασίας, απασχόλησης που δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι η κατάχρηση των μορφών αυτών. Είναι η διαστροφή της πραγματικότητας. Είναι το ψέμα, το εργοδοτικό ψέμα, ότι ο άνθρωπος ο χ εργάζεται δύο ημέρες, όταν αυτός εργάζεται πέντε την εβδομάδα, ότι εργάζεται μία ή δύο εβδομάδες το μήνα, όταν εργάζεται όλο το μήνα, ότι εργάζεται οκτώ ώρες την ημέρα, όταν εργάζεται δώδεκα. Εκεί είναι το πρόβλημα.
Και θέλω να πω με την ευκαιρία και στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι η πρόβλεψη του καθεστώτος της εργασίας μέσω άμεσου και έμμεσου εργοδότη, που είναι μια μεταφορά στην ελληνική πραγματικότητα ενός κοινοτικού μέτρου που έγινε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έγινε, κύριοι συνάδελφοι, με εγγυήσεις, με τις εγγυήσεις της αποφυγής της κατάχρησης και σωστά.
(XP)

(5XA)
Γιατί να το καταργήσεις αυτό; Το πρόβλημα είναι να τηρήσεις τις εγγυήσεις. Δεν είναι το πρόβλημα στην ελαστική μορφή απασχόλησης, αλλά είναι στην ανυπαρξία ελέγχου της κατάχρησης που υφίστανται αυτά τα μέτρα, κατάχρηση που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό ήμασταν σαφείς στις συγκεκριμένες στοχεύσεις που έχουμε όσον αφορά στο Σώμα Αναθεώρησης Εργασίας.
Τώρα θέλω να θέσω ένα ερώτημα που θα έχει την ευκαιρία να το σχολιάσει αν θέλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα είναι κεντρικό-πολιτικό. Δεν μπορώ να καταλάβω και νομίζω πως έχω δίκιο, ποια είναι η διαφορά της προσέγγισής σας με βάση στα εργασιακά, με το Κομμουνιστικό Κόμμα όσον αφορά στην Ευρώπη. Τουλάχιστον οι εισηγήσεις των πρωτολογιών όλων σας έθεταν ένα μανιχαϊστικό δίλημμα, οι κακοί και οι καλοί, τα πρόβατα και οι λύκοι, οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο, εμείς και η Ευρώπη. Γιατί αυτό; Γιατί σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις καταργείτε τη διάσταση που ως κόμμα έχετε ενσωματώσει, μιας προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικά θετικής; Γιατί όσον αφορά στα εργασιακά είναι απόλυτη η διαγραφή της ευρωπαϊκής ενοποίησης; Γιατί από το κείμενο της επίκαιρης επερώτησης πέραν των τοποθετήσεων αυτό προκύπτει.
Εμείς πιστεύουμε ότι το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στα θέματα με κοινωνική υφή έχει μονομέρειες. Είχα την τιμή να εκφράσω την άποψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ’ αυτή την Αίθουσα όταν κυρώναμε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας και παλαιότερα με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Αυτή είναι μια κριτική που η δική μας σοσιολδημοκρατική προσέγγιση εμπεριέχει. Δηλαδή πολύ μεγάλη ακρίβεια σε όλο το Κοινοτικό Δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο σε σχέση με την ελευθερία της αγοράς και αοριστίες όσον αφορά την κοινωνική διάσταση του φαινομένου. Όταν όμως πρόκειται για εργασιακές σχέσεις όπου προβλέπεται ευελιξία με θεσμούς ασφάλειας εσείς είσθε αρνητικοί. Δεν είναι ένα ρητορικό ερώτημα. Είναι ένα ερώτημα που το αισθάνομαι ως λογικό. Σας το απευθύνω ευθέως επειδή δεν το κατανοώ.
Κατά τα άλλα νομίζω κύριε Πρόεδρε, ότι το θέμα έχει εξαντληθεί από την πλευρά της Κυβέρνησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων τριάντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί δάσκαλοι από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών-Αχαϊας.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Αγαπητά μας παιδιά καλωσορίζουμε εσάς και τους συνοδούς σας εκπαιδευτικούς.
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τις μανιχαϊστικές αντιλήψεις νομίζω ότι πρέπει να τις αναζητήσει αλλού ο κύριος Υπουργός Εργασίας, σε πολιτικές πρακτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες οι οποίες υποστηρίζουν έναν ακραίο και άγριο καπιταλισμό διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.
Όσον αφορά τα καθ’ ημάς γνωρίζει ο κύριος Υπουργός ότι υπάρχει μια αντίθεση κεφαλαίου και εργασίας που γεννά και αναπαράγει καθημερινά την ταξική πάλη και ότι εμείς θέλουμε να ενισχύσουμε αυτή την ταξική πάλη μέχρι την υπέρβαση του καπιταλισμού για έναν καινούργιο σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

(MB)








(5XP)
Αν θέλει να κάνει σχολιασμό αυτών των απόψεων, ευχαρίστως. Όμως νομίζω ότι η θεματολογία αυτής της συζήτησης ξεπερνάει πολύ τέτοιου είδους διλήμματα ή τοποθετήσεις. Και τα ξεπερνάει διότι εδώ η πραγματικότητα είναι σε τέτοιο βαθμό τραγική, σε τέτοιο βαθμό μεσαιωνική, θα έλεγα, που είναι πολυτέλεια να συζητούμε περί αυτών των θεμάτων. Αυτά ήταν καλά ίσως για τη δεκαετία του ’70, άντε τη δεκαετία του ’80. Δυστυχώς, οι κυρίαρχες δυνάμεις στον 21ο αιώνα θέλουν να διαλύσουν τα πάντα όσον αφορά τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Και αυτό το ζούμε στην Ελλάδα.
Αντί απαντήσεως, κύριε Υπουργέ Εργασίας, τι μας είπατε εδώ; Ενώ βάλαμε τόσα ερωτήματα, σας μιλήσαμε για θέσεις, σας μιλήσαμε για νόμους, είπαμε προτάσεις κι εγώ σας έθεσα αναλυτικά τους νόμους, με συγκεκριμένα ερωτήματα για το τι θα κάνετε, μας λέτε ότι θα κάνετε παρεμβάσεις στη λογική «ούτε απορρύθμιση ούτε υπερρύθμιση». Μα, τι είναι αυτό το «ούτε - ούτε» που μας λέτε τώρα; Όταν είναι απορρυθμισμένη η αγορά εργασίας πλήρως το να μας θέτετε αυτό το «ούτε ρύθμιση ούτε απορρύθμιση» σημαίνει συνέχιση της απορρύθμισης. Αυτό σημαίνει στην πράξη. Και σας καλούμε να μας διαψεύσετε λέγοντάς μας έστω ένα συγκεκριμένο μέτρο, έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, σε νομοθετική βάση τουλάχιστον, ώστε εμείς να βγάλουμε ένα συμπέρασμα διαφορετικό απ’ αυτά που βγάζουμε από τη σημερινή συζήτησή μας, όσον αφορά την πολιτική που ακολουθείτε μέχρι τώρα στις εκατό μέρες και θα ακολουθήσετε στο άμεσο μέλλον.
Κι όσον αφορά την υπερρύθμιση κύριε Λοβέρδο, υπάρχει υπερρύθμιση αλλά σε άλλους τομείς, όχι στον τομέα εργασίας φυσικά. Η υπερρύθμιση υπάρχει στην επιτήρηση, την οποία ασκεί τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον αυστηρότερο τρόπο, όπου όλα ρυθμίζονται και υπερρυθμίζονται σε μία μονόδρομη κατεύθυνση που λέει ότι το επόμενο διάστημα, σε τρία χρόνια θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3%. Αυτό δεν είναι υπερρύθμιση; Γιατί δεν στρέφεστε εναντίον αυτής της υπερρύθμισης;
Και να σας πω και κάτι άλλο. Από το επικαιροποιημένο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο υποκαθιστά τον Προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει και το τι θα κάνουμε, σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια, για τα επόμενα τρία χρόνια. Και η Ελληνική Βουλή κι ο ελληνικός λαός μένουν στο σκοτάδι! Κι όλα αυτά εδώ βρίσκονται σε πλήρη και ριζική αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας.
Επιμένοντας λοιπόν στο πού και από ποιους γίνεται η υπερρύθμιση και για ποια συμφέροντα, σε ποια κατεύθυνση και σε ποιον προσανατολισμό, εγώ βλέπω ότι περίπου το ελληνικό κράτος στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη του αλλά και στις επιλογές και στους προσανατολισμούς των Υπουργείων τίθεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των ελεγκτικών εταιριών.
Διαβάζω: «Υιοθέτηση υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων από κάθε Υπουργείο σε μηνιαία βάση. Υποστήριξη: Δ.Ν.Τ., δηλαδή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ελεγκτικές εταιρίες.
Καθιέρωση τριετών προϋπολογισμών για κάθε Υπουργείο, με ενσωμάτωση περικοπών δαπανών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Πρωθυπουργού. Υποστήριξη: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ελεγκτικές εταιρίες.
Προτάσεις για τη συγχώνευση και κατάργηση Οργανισμών του δημοσίου τομέα. Υποστήριξη: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - ελεγκτικές εταιρίες.
Υιοθέτηση μεθοδολογίας μηδενικής βάσης για την επαναξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω του Προϋπολογισμού: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - Ο.Ο.Σ.Α. -ελεγκτικές εταιρίες.
Εισαγωγή στοιχείων προγραμμάτων κ.λπ.: Ο.Ο.Σ.Α.».
Βλέπετε λοιπόν ότι και το δικό σας Υπουργείο περίπου, κάτω από τη μεθοδική υποστήριξη και υπερρύθμιση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα κατευθυνθεί σ’ έναν συγκεκριμένο προσανατολισμό τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια, κάτι που δεν μας το είπατε προεκλογικά, αλλά το διαβάζουμε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
(DE)
(05MB)
Επομένως, το συμπέρασμα είναι: Πού πάτε αυτή τη χώρα; Πού οδηγείτε αυτήν τη χώρα; Διότι εσείς, μαζί με την Κυβέρνησή σας, μονομερώς ασχολείστε με το δημοσιονομικό και ασφαλώς με έναν τρομοκρατικό, όπως σας είπα, τρόπο, με το λεγόμενο ασφαλιστικό πρόβλημα, ως μέρος του δημοσιονομικού, βεβαίως, προβλήματος της χώρας.
Όμως, όπως σας είπα, δεν αντιμετωπίζει η χώρα κυρίως δημοσιονομικό πρόβλημα. Αναπτυξιακό πρόβλημα αντιμετωπίζει, παραγωγικό πρόβλημα αντιμετωπίζει, εργασιακό πρόβλημα αντιμετωπίζει, πρόβλημα απασχόλησης, πρόβλημα κοινωνικό σε τελευταία ανάλυση. Και αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, το δημοσιονομικό θέμα, η δημοσιονομική κρίση δε μπορεί να απαντηθεί, όπως αποδείχθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Και αντί να προσανατολίσετε την πολιτική σας σε αυτά τα πραγματικά προβλήματα, ασκείτε δημοσιονομική τρομοκρατία, για να κατεδαφίσετε ό,τι έχει απομείνει από την ανάπτυξη, από την παραγωγή και από τα κοινωνικά δικαιώματα. Ξέρετε ότι αυτός είναι φαύλος κύκλος. Είναι χρόνος χωρίς τέρμα όσον αφορά τον κατήφορο και γι’ αυτό σας λέω ότι αυτή η πολιτική εκεί οδηγεί τα επόμενα χρόνια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μια κουβέντα, επίσης και κλείνω, κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας. Δεν είναι δυνατόν τα θύματα εργασιακών πολιτικών και πολιτικών που ασκούνται από το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις να αναγορεύονται ως οι υπαίτιοι των προβλημάτων και της σημερινής κατάστασης στις εργασιακές σχέσεις. Και αναφέρομαι στον κ. Ροντούλη γι’ αυτά που είπε για τους μετανάστες.
Για τις εργασιακές σχέσεις δε νομοθετούν οι μετανάστες. Νομοθετούν οι κυβερνήσεις. Επιβάλλει το κεφάλαιο, εγκρίνουν και προσανατολίζουν τα διευθυντήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές. Αυτές πρέπει να αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να ανοίξουμε θετικούς δρόμους για τον κόσμο της εργασίας, αλλά και τις προοπτικές της χώρας μας και όχι να αναγορεύσουμε ως εχθρούς τους μετανάστες που είναι θύματα και αυτοί αυτών των συγκεκριμένων ταξικών πολιτικών επιλογών.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, έχετε να προσθέσετε κάτι;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να προσθέσω κάτι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμ. 6/5/27-11-2009 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.15’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επερώτησης σύμφωνα, με την ημερήσια διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

1 / 202 ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ 14/01/2010 AA0115PE

Τελευταία Αποθήκευση: 15/1/2010 4:36:00 μμ Από: Κουλαμπά Ειρήνη
Εκτυπώθηκε: 15/1/2010 10:51:00 πμ


PDF:
es20100115_1.pdf
TXT:
es100115_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ