ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: Ι, Σύνοδος: Δ', Συνεδρίαση: ΝΣΤ΄ 08/01/2004

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΣΤ΄
Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2004
ΘΕΜΑΤΑ
A. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Παρασκευής 9ης Ιανουαρίου 2004, σελ.
Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Συζήτηση και ψήφιση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής-αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις», σελ.
2. Κατάθεση εκθέσεων Διαρκών Επιτροπών:
η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καταθέτει την Έκθεση της σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης «Η 27η Ιανουαρίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος», σελ.
η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων καταθέτει τις εκθέσεις της σα σχέδια νόμων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών:
Α. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για διεθνείς οδικές μεταφορές επιβατών και εμπορευμάτων», σελ.
Β. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Καζακστάν επί των Διεθνών Οδικών Μεταφορών Επιβατών και Εμπορευμάτων», σελ.
Γ. «Κύρωση των τροποποιήσεων του Καταστατικού Χάρτη και της Σύμβασης της Διεθνούς Ένωσης Τηλεποικοινωνιών-Μινεάπολη», σελ.
3. Αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, Συνασπισμού και Κ.Κ.Ε. για το άρθρο 49 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής - αντικειμενικκοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Γ.
ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ Η., σελ.
ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ Μ., σελ.
ΔΑΪΛΑΚΗΣ Στ., σελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Φ., σελ.
ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ Π., σελ.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ν., σελ.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ Α., σελ.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Στ., σελ.
ΠΑΠΠΑΣ Β., σελ.
ΠΑΧΤΑΣ Χ., σελ.
ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ Γ., σελ.
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ Κ., σελ.
ΤΖΕΚΗΣ .Α., σελ.
ΦΛΩΡΙΝΑΣ Αθ., σελ.
ΦΩΤΙΑΔΗΣ Α., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ι΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Δ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΣΤ΄
Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2004

Αθήνα, σήμερα στις 8 Ιανουαρίου 2004, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.44΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ηλία Βλαχόπουλο, Βουλευτή Κοζάνης, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την αποζημίωση των παραγωγών του Δήμου Σούρπης Μαγνησίας για τις ζημιές που υπέστη η παραγωγή χειμερινών σιτηρών, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
2) Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΚΟΝΤΟΜΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Συνταξιούχων Κοινοτικών Υπαλλήλων ζητεί την καταψήφιση νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται η αντικατάσταση των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν. 2335/95.
3) Ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Ν. Χαλκιδικής ζητεί την ενεργοποίηση του Ν. 4483/1965 άρθρο 7 και της Υπουργικής Απόφασης 41392/13189/20-22/7/76.
4) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Χρήστος Καπονικολός ζητεί την ικανοποίηση αιτήματος σχετικά με το ζήτημα προσλήψεων στο Δημόσιο.
5) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Ιωάννης Τζάβλας, αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΕΕΕΚ Ιεράπετρας, ζητεί τη μονιμοποίησή του.
6) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στο αίτημα στελέχωσης της ΔΕΗ στο Νομό Λασιθίου.
7) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην αναγκαιότητα απόδοσης κτιρίου του ΟΑΕΔ στο ΤΕΙ Ιεράπετρας.
8) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στα προβλήματα στην περιοχή Γούδουρα από τη δημιουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στον Αθερινόλακκο.
9) Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών και Κλιματιστικών Έργων Νομού Πιερίας ζητεί στις προϋποθέσεις σύνδεσης των νέων οικοδομών με τα δίκτυα Κοινής Ωφέλειας, να συμπεριληφθεί και η προβλεπόμενη από το άρθρο 4 του Π.Δ./γματος 38/91, Υ.Δ. αδειούχου υδραυλικού.
10) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην κατάργηση των μειωμένων εισιτηρίων στην ακτοπλοΐα.
11) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά περικοπή της επιδότησης ελαιολάδου σε κατηγορία αγροτών.
12) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας διαμαρτύρεται για το περιεχόμενο του Π.Δ./γματος περί Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων και ζητεί την απόσυρσή του.
13) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ και ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας ζητεί την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της Κυβέρνησης και της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
14) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου διαμαρτύρεται για την παραπληροφόρηση και τον αποπροσανατολισμό που επικρατούν στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.
15) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στην απώλεια των ενισχύσεων προς τους ΤΟΕΒ Λασιθίου.
16) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Λεύκης Λασιθίου ζητεί την επίλυση προβλημάτων από την εντατικοποίηση των εργασιών του ΑΗΣ στον Αθερινόλακκο.
17) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας ζητεί την επίλυση προβλημάτων απασχόλησης και λειτουργίας Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων.
18) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βούλας ζητεί την προστασία δασικής έκτασης στο Πανόραμα Βούλας.
19) Ο Βουλευτής Αττικής κ. ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Καλυβίων Θορικού Αττικής διαμαρτύρεται για την εκμίσθωση της παραλίας του Δήμου, στον Όμιλο Π. Μαντωνανάκη.
20) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ κατέθεσε δημοσιεύματα εφημερίδας που αφορούν στην κατάργηση παροχών στους πολύτεκνους.
21) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολυτέκνων Αγρινίου και Περιχώρων ζητεί την επίλυση προβλήματος μετάταξης στρατιώτη διαβιβάσεων, μέλος του Συλλόγου.
22) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας, διαμαρτύρεται για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Παιανία Αττικής.
23) Ο Βουλευτής Δράμας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Γεώργιος Αντώνογλου, κάτοικος Δράμας, ζητεί να επανελεγχτεί το ποσόν της σύνταξής του από το ΙΚΑ.
24) Βουλευτής Πιερίας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΖΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας που αφορά στο εργασιακό πρόβλημα των σχολικών φυλάκων.
25) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων των Νοσηλευομένων Παιδιών στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Αθηνών – Σκαραμαγκά, «ΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», ζητεί τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και την εύρυθμη λειτουργία του Θεραπευτηρίου.
26) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Χρήστος Χατζής, κάτοικος Αγίων Αναργύρων Αττικής διαμαρτύρεται για το ισχύον καθεστώς εκπαίδευσης και επιδότησης των τυφλών παιδιών.
27) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Αλμυρού ζητεί τη ρύθμιση οφειλών προς την ΑΤΕ, των ελαιοπαραγωγών της Επαρχίας Αλμυρού.
28) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Ενώσεις και Σύλλογοι Καλαμάτας και Μεσσηνίας ζητούν την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας.
29) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ζητεί τη θέσπιση ειδικών αναπτυξιακών πολιτικών υπέρ των νησιών.
30) Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Εργαζόμενοι του Κτηματολογίου Αγίου Νικολάου Λασιθίου ζητούν την εργασιακή εξασφάλιση των εργαζομένων στα Κτηματολογικά Γραφεία της Χώρας.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 342/2-7-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Δαβάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 44/25-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου τα εξής
Οι εργολαβίες με τις οποίες κατασκευάστηκε το τμήμα του δρόμου της Ε.Ο. Τρίπολης-Σπάρτης, από το Μνημείο των 118 έως τη θέση «Λογγάκι» , μήκους περίπου 8 χλμ. έχουν τελειώσει από τις 28.2.2001 (η τελευταία εξ αυτών).
Στα συμβατικά τεύχη κατασκευής των έργων αυτών δεν περιλαμβάνονταν εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όπως αυτή περιγράφεται στην εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη.
Τα «απρόβλεπτα» των έργων αυτών αναλώθηκαν για την αντιμετώπιση των γνωστών προβλημάτων (γεωλογικά) καταπτώσεων στην περιοχή.
Από το ΠΕΠ Πελοποννήσου προβλέπεται μέχρι το τέλος του 2003, να δημοπρατηθεί έργο προϋπολογισμού 45.500.000 Ευρώ για την κατασκευή του τμήματος «Σελλασία-Γέφυρα Κελεφίνας», όπου θα περιλαμβάνει και την περιβαλλοντική ,αποκατάσταση του ήδη κατασκευασθέντος τμήματος.
Ο Υφυπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΛΙΔΗΣ»
2. Στην με αριθμό 348/3-7-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Βλάχου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. έγγραφο 45/25-7-03 από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σε θέματα της αρμοδιότητάς μας και σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.» τα εξής:
1. Η αναθεώρηση του υπάρχοντος σχεδιασμού που αφορά στην επέκταση του Μετρό από το Σταυρό (Δουκίσσης Πλακεντίας) προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στην πρόβλεψη στάσεων του Μετρό σε Κορωπί, Κάντζα και Παλλήνη αποτέλεσε κατά το παρελθόν αντικείμενο διερεύνησης και διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα και η τεχνική εφικτότητα χρήσης της σιδηροδρομικής υποδομής του Προαστιακού Σιδηροδρόμου από το Μετρό στον οδικό άξονα της Αττικής Οδού και δημιουργίας κοινών σταθμών των δύο σιδηροδρομικών μέσων στις προαναφερθείσες περιοχές και στο νέο αεροδρόμιο.
2. Από τη διερεύνηση της τεχνικής εφικτότητας κατά τα ανωτέρω προέκυψε ότι υπό ορισμένες προϋποθέσεις είναι εφικτή η κοινή χρήση της σιδηροδρομικής υποδομής των δύο μέσων και η υλοποίηση κοινού σταθμού στο νέο αεροδρόμιο, παρά το γεγονός ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των συρμών του ΜΕΤΡΟ διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα του προαστιακού. Για παράδειγμα, οι συρμοί του Μετρό απαιτούν το ύψος της αποβάθρας για την ασφαλή έξοδο των επιβατών να είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο των συρμών του προαστιακού. Η απαίτηση αυτή ήταν δυνατόν να εξασφαλισθεί στο νέο αεροδρόμιο με την κατασκευή ξεχωριστών αποβαθρών, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή υπήρχε εντός του αεροδρομίου ικανός χώρος για τη δημιουργία της υποδομής αυτής. Αντίθετα, στους ενδιάμεσους σταθμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου στο Κορωπί, Κάντζα και Παλλήνη που χωροθετούνται στην κεντρική νησίδα της Αττικής Οδού δεν υπήρχε αντίστοιχη δυνατότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε λύσεις με σημαντικά προβλήματα λειτουργίας των σταθμών, εξυπηρέτησης και ασφάλειας των επιβατών, αδυναμίας εξυπηρέτησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες ή σε λύσεις υψηλού κόστους, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ξεχωριστών γραμμών και αποβαθρών των δύο μέσων που προϋποθέτει την επανακατασκευή της Αττικής οδού στην περιοχή των σταθμών.
3. Πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η λειτουργία δύο διαφορετικών σιδηροδρομικών μέσων στον ίδιο σιδηροδρομικό άξονα προϋποθέτει ορισμένους περιοριστικούς όρους, τόσο από την άποψη της ασφαλούς λειτουργίας, όσο και από την άποψη διασφάλισης της αξιοπιστίας των δρομολογίων, καθώς και απαιτήσεις μαθηματικής ακρίβειας στο συντονισμό των δρομολογίων και των στάσεων των δύο μέσων για την αποτροπή καθυστερήσεων που θα είχαν σοβαρές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία όλου του δικτύου τόσο του Μετρό, όσο και του Προαστιακού.
Τα προαναφερθέντα για τις δρομολογήσεις είναι οριακώς επιτεύξιμα στην περίπτωση λειτουργίας των δύο μέσων σε ένα κοινό σιδηροδρομικό άξονα ιδιαίτερα μεγάλου μήκους (περίπου 21 χλμ.) και με κοινό σταθμό μόνο στο νέο αεροδρόμιο, ενώ η περίπτωση ύπαρξης ενδιαμέσων στάσεων του Μετρό χωρίς την κατάλληλη υποδομή (ξεχωριστές αποβάθρες, κλπ) εκτιμάται ότι θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε συχνά προβλήματα δυσλειτουργίας και καθυστερήσεων στο δίκτυο γραμμών των δύο μέσων.
4. Πέραν όμως των τεχνικών και λειτουργικών παραμέτρων που αφορούν στη διερεύνηση της σιδηροδρομικής λειτουργίας των δύο μέσων, είναι εξ' ίσου σημαντικό να επισημανθούν τα εξής:
- Το Μετρό είναι ένα κατ' εξοχήν αστικό μεταφορικό μέσο για την εξυπηρέτηση των πυκνοδομημένων αστικών συγκεντρώσεων εντός της μητροπολιτικής περιοχής. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ώστε να διαθέτουν ικανοποιητική συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση οι περιοχές της Αττικής εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Πρωτεύουσας.
- Η συγκοινωνιακή κάλυψη με σιδηροδρομικά μέσα (Τραμ, Μετρό, Προαστιακός) του Ν. Αττικής επιβάλλεται για πολλούς λόγους να γίνεται με τη μορφή δικτύων και με σταθμούς ανταπόκρισης - μετεπιβίβασης μεταξύ των μέσων αυτών, ή και μεταξύ γραμμών του ιδίου μέσου, όπως ισχύει διεθνώς σε παρόμοιες περιπτώσεις. Αντίθετα η κοινή χρήση ενός σιδηροδρομικού διαδρόμου για την εξυπηρέτηση των ιδίων περιοχών από διαφορετικά μέσα επιλέγεται σπανίως και υπό ιδιαίτερες προϋποθέσεις.
- Η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νέου αεροδρομίου από τα δύο σιδηροδρομικά μέσα αποτελεί μια ιδιάζουσα περίπτωση, η σκοπιμότητα της οποίας προκύπτει από το γεγονός ότι οι επιβάτες των αεροδρομίων μετακινούνται συνήθως με βαριές αποσκευές και αυτό δημιουργεί γενικότερα προβλήματα στη μετεπιβίβαση αυτών μεταξύ διαφορετικών μέσων.
- Τα ανωτέρω δεν ισχύουν στην περίπτωση εξυπηρέτησης των υπολοίπων περιοχών που βρίσκονται εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, καθώς οι περιοχές αυτές προβλέπεται να εξυπηρετηθούν ικανοποιητικά από τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, με επαρκή αριθμό δρομολογίων και με δυνατότητα εύκολης ανταπόκρισης - μετεπιβίβασης στο Μετρό, στους Σταθμούς «Δ.Πλακεντίας» (Γραμμή 3), «Ειρήνη» (Γραμμή 1 των ΗΣΑΠ), «Λάρισα» (Γραμμή 2) και μελλοντικά στο Σταθμό πλησίον του ΟΤΕ στην επέκταση Μετρό της Λ. Κηφισίας, λαμβανομένου υπόψη και του επιπέδου της προβλεπόμενης ζήτησης για σιδηροδρομική εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών, όπως προκύπτει από τη μελέτη και τις σχετικές αναλύσεις που έγιναν από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στα πλαίσια της συγκοινωνιακής μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού όλων των μεταφορικών συστημάτων του Ν. Αττικής (Μελέτη Ανάπτυξης του Μετρό).
Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η στάση του Μετρό στους ενδιάμεσους σταθμούς Παλλήνης, Κάντζας και Κορωπίου του Προαστιακού Σιδηροδρόμου δεν είναι ένα απλό ζήτημα, όπως κατ' αρχήν εμφανίζεται, αλλά προϋποθέτει την κατασκευή υποδομής υψηλού κόστους προκειμένου να λειτουργήσουν τα δύο σιδηροδρομικά μέσα χωρίς προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επιβατών όλου του δικτύου τους, ενώ από σχετικές αναλύσεις δεν τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα υλοποίησης της υποδομής αυτής εντός των επόμενων ετών.
Στο μέλλον φυσικά και ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης και αστικοποίησης της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και διαμόρφωσης νέων επιπέδων ζήτησης, το θέμα αυτό θα επανεξετασθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο οι ανάγκες εξυπηρέτησης των περιοχών αυτών.
Η Υπουργός
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
3. Στην με αριθμό 345/3-7-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεώργιου Βλάχου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 118048/18-7-2003 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 345 που κατατέθηκε στις 3.7.2003 από το Βουλευτή κ. Γεώργιο Βλάχο σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας περιλαμβάνονται στο άρθρο 1 του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46/Α/3.3.2000) το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 41 του Ν. 2145/1993 Η άδεια εγκατάστασης των σταθμών κινητής τηλεφωνίας εκδίδεται από την Εθνική Επιτροπή Tηλεπικοινωνιών κ Ταχυδρομείωv.(Ε.Ε.Τ.Τ). Για την έκδοση της άδειας απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), όσον αφορά την ηλετρομαγνητική ακτινοβολία, όπως προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού (παράγραφος Ι του Ν. 2801) η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1105/B/6.9.2000.
Τα όρια έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική (η/μ) ακτινοβολία τα οποία καθορίζονται με την ανωτέρω απόφαση, περιλαμβάνονται στη Σύσταση 519/1999 της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Σχετικά με τον περιορισμό της έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία (ΟΗΖ - 300 GHz)». Ως βάσεις για τους προτεινόμενους περιορισμούς χρησιμοποιήθηκαν μόνο οι αποδεδειγμένες επιδράσεις, ήτοι για τις συχνότητες εκπομπής της κινητής τηλεφωνίας η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.
Ωστόσο, επειδή για τον καθορισμό των ορίων έχουν ληφθεί υπόψη μεγάλοι συντελεστές ασφαλείας, σιωπηρά θεωρείται ότι καλύπτονται και οι ενδεχόμενες μακροχρόνιες επιδράσεις. Ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία ελέγχονται, ως προς την υπέρβαση των ορίων έκθεσης, με την υποχρέωση υποβολής στην Ε.Ε.Α.Ε. σχετικής μελέτης για τις τοποθετούμενες μετά την απόφαση αυτή κεραίες, ή δήλωση συμμόρφωσης προς τα όρια έκθεσης του κοινού στην η/μ ακτινοβολία για τις κεραίες που έχουν εγκατασταθεί πριν τη δημοσίευσή της.
Τα συστήματα κινητής τηλεφωνίας χρειάζονται ένα πυκνό δίκτυο σταθμών βάσης, εντός του οικιστικού ιστού, αποτελούμενων από τους πομπούς εκπομπής ισχύος και λοιπό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, και τις κεραίες μετάδοσης και λήψης των σημάτων επικοινωνίας, για την εξασφάλιση αξιόπιστης επικοινωνίας με καθαρό σήμα, χωρίς παρεμβολές και διακοπές, και την εξυπηρέτηση των συνεχώς αυξανόμενων συνδρομητών και κλήσεων. Για το λόγο αυτό επιτρέπεται (και με την πριν τον Ν.2801/2000 ισχύουσα νομοθεσία) η κατασκευή οικίσκου στέγασης μηχανημάτων και δομικών κατασκευών στήριξης των κεραιών σε δώματα και εντός κτιρίων, μετά από έγκριση της αρμόδιας πολεοδομίας, η οποία έπεται της άδειας εγκατάστασης. Οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στην παρ. 5 του ανωτέρω αναφερόμενου άρθρου 41 του Ν. 2145/93, η οποία είναι σε ισχύ.
Η Υφυπουργός
Ρ. ΖΗΣΗ»
4. Στην με αριθμό 317/2-7-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 64777/25-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
Απαντώντας στην με αρ. 317/2-7-2003 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Boυλευτή κ. Κ. Κιλτίδη σχετικά με την κάλυψη ιατρικών θέσεων στο Νοσοκομείο του Κιλκίς, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι προκηρύξεις για κάλυψη ιατρικών θέσεων στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας γίνονται σύμφωνα με τις θέσεις που ζητούνται κατά προτεραιότητα από τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και τα οικεία Π εΣΥΠ.
Ο Υπουργός
Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ»
5. Στην με αριθμό 331/2-7-03 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 16041Β/15-7-2003 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμό 331 ερώτησης που κατατέθηκε την 2.7.03 από την Βουλευτή κ. Ασnμίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και σε συνέχεια των ερωτήσεών της 3554/1.11.00 και 3963/11.12.02 σας γνωρίζουμε τα εξής:
Μετά την επιτάχυνση, του ρυθμού ολοκλήρωσης και προώθησης για θεσμοθέτηση των Ειδικών Χωροταξικών Μελετών (ΕΧΜ) την τελευταία διετία εκτός από την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) Τήνου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 160Δ/ 27.2.03 και το Π.Δ. γενικών διατάξεων Σίφνου (ΦΕΚ 668Δ/5.8.02) βρίσκονται στην τελική φάση της διαδικασίας τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα οι ΕΧΜ - ΖΟΕ, Άνδρου, Μυκόνου, Νάξου επέστρεψαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και θα προωθηθούν μετά την επεξεργασία των παρατηρήσεων.
Για τις ΕΧΜ - ΖΟΕ Ίου, Σίφνου, Κέας και Σύρου εκκρεμεί στο ΣτΕ η επεξεργασία των Σχεδίων Π.Δ.
Η ΕΧΜ - ΖΟΕ Πάρου - Αντιπάρου υπογράφεται άμεσα ώστε να σταλεί και αυτή στο ΣτΕ. Για την Θήρα δε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της γεωλογικής μελέτης αναμορφώνεται η πρόταση ώστε να εισαχθεί στο ΚΣΧΟΠ για γνωμοδότηση ή θα προωθηθεί η μελέτη ΓΠΣ - ΣΧΟΟΑΠ.
Οι ΖΟΕ αποτελούν ένα απαραίτητο εργαλείο για την προστασία των νησιών είναι όμως απολύτως σαφές ότι για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, δηλαδή την ανάπτυξη με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών τους πόρων, απαιτείται ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός.
Με βάση το ν. 2508/97 ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο γίνεται μέσω των ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ, για τα οποία έχουν ήδη, όπως γνωρίζετε, συνταχθεί προδιαγραφές με την υπ’ αριθμ 9572/1845/00 Απόφαση (ΦΕΚ 209/Δ/07.04.2000) και η έγκριση τους γίνεται με Απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.
Η πρωτοβουλία για την εκπόνηση ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ ανήκει πρωταρχικά στους οικείους ΟΤΑ ενώ ο ρόλος της κεντρικής διοίκησης δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στην παροχή στρατηγικών κατευθύνσεων ολοκληρωμένου σχεδιασμού που περιλαμβάνονται, στο Γενικό, Ειδικό και Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Βασικός κορμός του χωροταξικού σχεδιασμού είναι το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Γ.Π.Χ.Σ.Α.Α.) με το οποίο α) καταγράφονται και αξιολογούνται οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν την μακροπρόθεσμη χωρική ανάπτυξη και διάρθρωση του εθνικού χώρου, β) αποτιμώνται οι χωρικές επιπτώσεις των διεθνών, ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και γ) προσδιορίζονται, σε αντιστοιχία με τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, οι βασικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές κατευθύνσεις για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και την αειφόρο οργάνωση του εθνικού χώρου.
Το Γενικό Πλαίσιο ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και προωθείται στη βουλή προς κύρωση.
Με τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) συμπληρώνεται το Γενικό Πλαίσιο με ορισμένες κρίσιμες από γεωγραφική άποψη ενότητες του εθνικού χώρου.
Ειδικότερα, για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Παράκτιου και του νησιωτικού χώρου ολοκληρώθηκε η γνωμοδότηση του Ε.Π.Χ.Σ.Α.Α. (30.10.2002) και προωθείται για έγκριση στην Επιτροπή Συντονισμού της Κυβερνητικής Πολιτικής στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2742/99.
Με τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (Π.Π.Χ.Σ.Α.Α.) έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των Πλαισίων των Περιφερειών, πλην Αττικής, που αντιμετωπίζεται ειδικά, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες γνωμοδότησης των περιφερειακών συμβουλίων και υπεγράφησαν οι περισσότερες Υπουργικές Αποφάσεις μεταξύ των οποίων και του Νοτίου Αιγαίου και πρόκειται άμεσα να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ. Τα Πλαίσια αυτά εκπονήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα αποτελέσουν το κύριο εργαλείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό για μια ιεραρχημένη στρατηγική χωρικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Με τα παραπάνω πλαίσια (Γενικό, Ειδικά και Περιφερειακά) οικοδομείται ένα κατευθυντήριο σύστημα για τη χωρική οργάνωση του ελληνικού χώρου συμπεριλαμβανομένου και του νησιωτικού χώρου σε άμεση συσχέτιση με το νέο διευρυμένο ευρωπαϊκό χώρο, με δεκαπενταετή χρονικό ορίζοντα, επιτρέποντας τη διατήρηση και ανάδειξη της ελληνικής ιδιαιτερότητας.
Αναγνωρίζεται δε και προβάλλεται μια μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης, ένα όραμα για το μέλλον της χώρας. Τα πλαίσια αυτά αποτελούν τη βάση για το συντονισμό των πολιτικών στο χώρο και δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη αναγνώριση της χωρικής διάστασης στο σύνολο του φάσματος της διαδικασίας κοινωνικοοικονομικής και χωρικής ανασύνθεσης του ελληνικού χώρου. Στην κατεύθυνση αυτή σημειώνεται η υποχρέωση εναρμόνισης των «κατώτερων» επιπέδων σχεδιασμού όσο και κάθε άλλης κανονιστικής ή ατομικής πράξης με την οποία επιχειρείται ρύθμιση του χώρου με τις στρατηγικές προτεραιότητες, κατευθύνσεις και επιλογές των πλαισίων αυτών).
Μετά τα παραπάνω είναι σαφές ότι προωθείται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ΖΟΕ για τις Ειδικές Χωροταξικές Μελέτες το ταχύτερο δυνατόν.
Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας για την επανεξέταση και τροποποίηση της γενικότερης φιλοσοφίας τους, πέραν της αναδρομικότητας για τις ήδη εκδοθείσες άδειες. Η απάντηση είναι ότι δεν εξετάζεται νέα τροποποίηση των προωθούμενων Διαταγμάτων διότι επείγει να θεσμοθετηθούν. Η νέα όμως φιλοσοφία εκφράζεται από τις κατευθύνσεις των γενικών και ειδικών πλαισίων καθώς τις δυνατότητες που παρέχονται από τα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ όπως εκτέθηκαν παραπάνω.
Η Υφυπουργός
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ»
6. Στην με αριθμό 314/2-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Τσούρνου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 27579/15-7-03 έγγραφο από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με το θέμα της υπ’ αριθμ. 314 ερώτησης του Bουλευτή κ. Γ. Τσούρνου που κατατέθηκε στις 2/7/2003 και που αφορά στην «νομιμοποίηση κτισμάτων κατασκευασθέντων από τον Ε.Ο.Τ., στερουμένων οικοδομικής άδειας», σας κάνουμε γνωστό ότι το θέμα έχει ήδη ρυθμιστεί νομοθετικά με την παράγραφο 10 του άρθρου 9 του ν. 1512/85 όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 31 του ν. 1577/85 (ΦΕΚ 210 Α΄/8-12-85) αντίγραφο του οποίου σας επισυνάπτουμε.
Η Υφυπουργός
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
7. Στην με αριθμό 399/3-7-2003 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Νικολόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 66218-ΙΗ/25-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 399/3-7-2003 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νικ. Νικολόπουλος και η οποία αναφέρεται στους αναπληρωτές καθηγητές Μέσης εκπαίδευσης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Οι προσωρινοί αναπληρωτές δεν καλύπτουν πάγιες ανάγκες της εκπαίδευσης. Προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση λειτουργικών κενών στα σχολεία, τα οποία δημιουργούνται:
α) από παραιτήσεις εκπαιδευτικών στη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους
β) από αποσπάσεις εκπαιδευτικών εκτός διδακτικού έτους (υπηρεσίες και οργανισμοί του ΥΠΕΠΘ, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Εθνική Βιβλιοθήκη, Δημόσιες βιβλιοθήκες, Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι., Βουλή των Ελλήνων, Γραφεία Βουλευτών, κλπ).
γ) από τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών ή αναρρωτικών ή αδειών διαρκείας εννέα μηνών για την ανατροφή ανηλίκων τέκνων.
2. Οι ανάγκες των σχολείων δεν είναι συγκεκριμένες και διαφοροποιούνται κάθε φορά κατά περιοχές, και επομένως δεν θα ήταν δυνατή η μονιμοποίηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και η συνεχής διακίνησή τους στα σχολεία που παρουσιάζουν λειτουργικές ανάγκες.
3. Τα πάγια προσόντα διορισμού σε θέσεις εκπαιδευτικών Πληροφορικής κλάδων ΠΕ19 και ΠΕ20 είναι το πτυχίο Πληροφορικής Πανεπιστημιακού Τμήματος ή ΤΕΙ και πτυχίο της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ.
Με το Π.Δ. 118/95, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 2454/97, δόθηκε η δυνατότητα για διορισμό στις παραπάνω θέσεις, υποψηφίων με τα προσόντα του άρθρου 1 περ. β, γ, δ και ε και του άρθρου 2 περ. β και γ, εφόσον έχουν αποκτηθεί το αργότερο μέχρι τις 31-12-96, και τούτο επειδή οι υποψήφιοι που κατείχαν τα πάγια προσόντα δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης.
Το ΥΠΕΠΘ δεν μπορεί να παρατείνει επ’ αόριστον τη δυνατότητα διορισμού σε θέσεις εκπαιδευτικών Πληροφορικής, εκπαιδευτικών χωρίς βασικό πτυχίο στην Πληροφορική από Πανεπιστημιακό Τμήμα ή Τμήμα ΤΕΙ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα αναιρεθεί στην πράξη η ανάγκη λειτουργίας των τμημάτων αυτών.
4. Όσον αφορά στους διορισμούς εκπαιδευτικών σε οργανικές θέσεις (μόνιμοι) ισχύουν τα οριζόμενα στο άρθρο 7 του ν. 3027/2002. Ειδικότερα έχει θεσπιστεί μία ισορροπία μεταξύ των προερχομένων από τους πίνακες διοριστέων του ΑΣΕΠ (75%) και από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών (25%). Ως προς την κατάταξη δε των υποψηφίων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, έχει θεσπιστεί ίση μοριοδότηση για τους επιτυχόντες στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ και στους έχοντες προϋπηρεσία σε δημόσιο σχολείο αρμοδιότητος ΥΠΕΠΘ. Δεν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η ανατροπή της ανωτέρω ισορροπίας, ούτε η αποδυνάμωση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Ο Υφυπουργός
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ»
8. Στην με αριθμό 384/3-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 66217/ΙΗ/25-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 384/3-7-03 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Παν. Λαφαζάνης, και αφορά στο 8ο Νηπιαγωγείο του Άνω Κορυδαλλού Πειραιά, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Από τον ΟΣΚ Α.Ε βρίσκεται σε εξέλιξη η απόκτηση χώρου εμβαδού 1730 μ2 με τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης. Ο χώρος βρίσκεται επί της οδού Κοζάνης -έναντι του Ο.Τ 321 - και προορίζεται για την ανέγερση του διδακτηρίου του 8ου Νηπιαγωγείου. Εκκρεμεί ο καθoρισμός της προσωρινής αποζημίωσης ενώπιον του Πρωτοδικείου, ενώ παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση Τοπικού Ρυμοτομικού.
Ο Υφυπουργός
ΝΙΚ. ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ»
9. Στην με αριθμό 369/3-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Σπύρου Ταλιαδούρου δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 66216/ΙΗ/25-7-03 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
« Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 369/3-7-03 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπ. Ταλιαδούρος σχετικά με τη μοριοδότηση και το συνυπολογισμό της πολυτεκνικής ιδιότητας κατά την επιλογή στελεχών εκπ/σης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Π.Δ. 25/2002) δεν προβλέπεται μοριοδότηση της πολυτεκνικής ιδιότητας και σε περίπτωση ισοψηφίας προηγείται ο έχων τις περισσότερες μονάδες στις εκθέσεις αξιολόγησης και στη συνέχεια ο κάτοχος
α) διδακτορικού διπλώματος
β) Master
γ) πτυχίο μετεκπαίδευσης διετούς διάρκειας
δ) δεύτερου πανεπιστημιακού πτυχίου και
ε) ο έχων τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική υπηρεσία
Όλα τα στοιχεία που μοριοδοτούνται έχουν σχέση με την εκπαίδευση και την υπηρεσιακή ικανότητα του εκπαιδευτικού και όχι με κοινωνικά κριτήρια, τα οποία συνυπολογίζονται κατά τη συνέντευξη.
Ο Υφυπουργός
ΝΙΚ. ΓΚΕΣΟΥΛΗΣ»
10. Στην με αριθμό 321/2-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Πολύζου δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. ΑΝΥΠΕΞ/ΑΣ 603/24-7-03 έγγραφο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:
«Από την 1η Απριλίου 2003 έως και τις 15 lουλίου 2003 το Προξενικό γραφείο της Πρεσβείας της χώρας μας στα Τίρανα εξέδωσε 9595 μετακλήσεις. Κατά μέσο όρο, όσοι προσκόμισαν πλήρη και αδιαμφισβήτητα δικαιολογητικά έγγραφα και εξήγησαν επαρκώς το σκοπό της έλευσής τους κατά την προσωπική συνέντευξη ενώπιον του αρμόδιου υπαλλήλου, όπως ορίζει ο νόμος, έλαβαν τη θεώρηση εισόδου μέσα σε τρεις (3) ημέρες από την υποβολή της αίτησης τους.
Επομένως, καθυστερήσεις στη χορήγηση θεώρησης προκύπτουν μόνο όταν ανακύπτουν αμφιβολίες και είναι αναγκαία η διασταύρωση των στοιχείων και ο έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών εγγράφων που προσκομίζονται. Έτσι, είναι πιθανόν ορισμένες φορές, όταν διαπιστώνεται διαφορετικός σκοπός ταξιδιού από τον προβαλλόμενο, ή όταν τα προσκομιζόμενα έγγραφα είναι πλαστά, ή ακόμη, όταν καταφανώς χρησιμοποιούνται για να καταστρατηγηθεί η έννοια της εποχιακής απασχόλησης όπως προβλέπεται στο Νόμο, να προκαλείται καθυστέρηση στη χορήγηση της θεώρησης, ή ακόμα και άρνηση χορήγησης θεώρησης.
Άλλωστε, ο αριθμός των μετακλήσεων αποδεικνύει όχι μόνο την λειτουργικότητα της Αρχής αλλά και την ικανοποιητική στελέχωσή της.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ»
11. Στην με αριθμό 374/43/3-7-03 ερώτηση και ΑΚΕ 655/9-7-03 του Βουλευτή κ. Γεώργιου Γαρουφαλιά δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. Γ.Π. 66006/24-7-03 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμ. 374/43/3-7-03 ερώτηση και ΑΚΕ 655/9-7-03 ερώτηση που κατατέθηκαν στη Βουλή από το βουλευτή κ. Γ. Γαρουφαλιά σχετικά με την διάδοση των ναρκωτικών και το πρόγραμμα χορήγησης Μεθαδόνης , σας πληροφορούμε τα εξής:
Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Για την αποτελεσματική λύση του προβλήματος απαιτείται ένας συνολικός σχεδιασμός που θα αποβλέπει, ανάμεσα στα άλλα, και στην καλύτερη δυνατή κατανομή των υπηρεσιών και των Μονάδων Απεξάρτησης σε όλη τη χώρα. Προς αυτήν τη κατεύθυνση κινείται και η Πολιτεία μέσα από την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Ουσίες 2002-2006. Κατά τη διάρκεια του έτους 2002 και μέχρι τα μέσα του 2003 σημειώθηκε αύξηση στον αριθμό των θεραπευτικών Μονάδων της τάξης του 20%, η πλειοψηφία των οποίων ιδρύθηκε στην περιφέρεια.
Όσον αφορά τα Προγράμματα Υποκατάστασης σήμερα λειτουργούν 5 Μονάδες Υποκατάστασης (χορήγηση Μεθαδόνης) και 2 προγράμματα χορήγησης Βουπρενορφίνης στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. (Γ.Ν. Ρόδου και Γ.Ν. Λαμίας).
Πράγματι, το μεγαλύτερο έλλειμμα για την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών παρουσιάζουν τα Προγράμματα Υποκατάστασης με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής, προκειμένου να παρακολουθήσει κάποιος τα ανωτέρω προγράμματα. Παρά τα σημαντικά αποτελέσματα των προγραμμάτων Υποκατάστασης στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη δυσπιστία.
Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις θέσεις θεραπείας σχεδιάζει, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, νέες δομές. Ήδη στην Αθήνα έχει αγοραστεί κτίριο που θα στεγάσει νέα Μονάδα Υποκατάστασης, ενώ στη Θεσσαλονίκη γίνεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να λειτουργήσει το Πρόγραμμα Υποκατάστασης σε κτίριο επί της οδού Αναγεννήσεως, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη από κατοίκους της περιοχής. Παράλληλα στην ίδια περιοχή (Θεσσαλονίκη) ο Ο.ΚA.NA. βρίσκεται στο στάδιο ανεύρεσης και νέου κτιρίου.
Έμφαση θα δοθεί και στην ανάπτυξη μονάδων Υποκατάστασης εκτός των 2 μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ. Ο συνολικός προγραμματισμός προβλέπει τη λειτουργία 30 μονάδων σε ισάριθμα νοσοκομεία στα οποία θα προσέρχονται οι ασθενείς για τη λήψη ουσίας που δρα ως υποκατάστατο. Επειδή η λειτουργία των μονάδων αυτών απαιτεί την εξεύρεση κατάλληλου χώρου και την πρόσληψη ανάλογου προσωπικού και μάλιστα εκπαίδευση του προσωπικού αυτού από τον ΟΚΑΝΑ, δεν είναι δυνατή η άμεση λειτουργία τους. Μέχρι το τέλος του 2003 είναι πιθανόν να λειτουργήσουν τρεις καινούργιες μονάδες και ενδεχομένως άλλες τρεις στο πρώτο τετράμηνο του 2004.
Όσον αφορά την ενημέρωση μαθητών στα σχολεία γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από την Πολιτεία τόσο από το Υπουργείο Παιδείας (Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας) όσο και από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας. Προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη σχολική κοινότητα εφαρμόζει ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. μέσω των Κέντρων Πρόληψης (τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.). Οι παρεμβάσεις υλοποιούνται τόσο στη Δευτεροβάθμια όσο και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ενώ σταδιακά οι φορείς πρόληψης αρχίζουν να επεκτείνουν τις δράσεις τους και σε νηπιαγωγεία.
Η δράση της πρωτογενούς πρόληψης στη σχολική κοινότητα αφορά παρεμβάσεις εκπαίδευσης εκπαιδευτικών, υλοποίηση παρέμβασης στα σχολεία είτε από εκπαιδευτικούς είτε από τα ίδια τα στελέχη των φορέων πρόληψης. Οι παρεμβάσεις πρόληψης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περιλαμβάνουν βασικά την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων καθώς και την εκπαίδευση σε θέματα αντίληψης του εαυτού, ενώ ακολουθεί η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων. Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην εκπαίδευση σε θέματα αντίληψης του εαυτού και στη συνέχεια στην ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν και η παροχή γνώσεων και η αλλαγή στις στάσεις των μαθητών σχετικά με τη χρήση ουσιών. Και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης οι παρεμβάσεις αφορούν και τους γονείς.
Ο Υπουργός
Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ»
12. Στην με αριθμό 485/7-7-03 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ΄ αριθμ. 16067 Β/21-7-03 έγγραφο από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 485 που κατατέθηκε στις 7-7-2003 από το Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη σας πληροφορούμε ότι:
Το ΥΠΕΧΩΔΕ μέσω της Διεύθυνσης Ειδικών Έργων και Αναβάθμισης περιοχών έχει χρηματοδοτήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πειραιά με ποσόν 880.410,86 Ευρώ, για το έργο «Αναδάσωση όρους Αιγάλεω». Το ΥΠΕΧΩΔΕ χρηματοδότησε επίσης την Περιφέρεια Αττικής για έργα ανάπλασης της περιοχής.
Η χρηματοδότηση αφορά αναδασωτικές εργασίες στο όρος Αιγάλεω στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Γεωργίας, με συμμετοχή στη χρηματοδότηση του ΥΠΕΧΩΔΕ με το παραπάνω ποσόν.
Επίσης σε ότι αφορά την προστασία του όρους Αιγάλεω σας πληροφορούμε ότι:
- Με το άρθρο 21 του Νόμου 2742/99 «περί χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης» θεσμοθετήθηκαν οι ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου Αιγάλεω.
- Με τις διατάξεις των ως ζωνών απαγορεύονται οι χρήσεις που είναι ασύμβατες με το χαρακτήρα του ορεινού όγκου και την επικρατούσα χρήση αναψυχής.
Η Υπουργός
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Παρασκευής 9 Ιανουαρίου 2004.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 335/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Βασιλείου Πάππα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με τη στελέχωση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, με το απαραίτητο ιατρικό και διοικητικό προσωπικό.
2.- Η με αριθμό 329/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ορέστη Κολοζώφ προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικώς με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη δημιουργία ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου στο Γουδί κλπ.
3.- Η με αριθμό 331/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικώς με τη λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας παιδιών στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης κλπ.
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 334/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριου Παπανικολάου προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικώς με τη λειτουργία νέων κλινών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
2.- Η με αριθμό 328/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Στριφτάρη προς τους Υπουργούς Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιπταμένων συνοδών και φροντιστών της Ολυμπιακής Αεροπορίας κλπ.
3.- Η με αριθμό 330/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας κ. Ιωάννας Στεργίου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικώς με την παραχώρηση της παραλίας του Δήμου Καλυβίων-Θορικού στην εταιρεία που εκμεταλλεύεται το ΞΕΝΙΑ στο Λαγονήσι.
4.- Η με αριθμό 325/7-1-2004 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Γεώργιου Καρατζαφέρη προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικώς με τις προμήθειες στα Δημόσια Νοσοκομεία κλπ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής- αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις».
Κύριοι συνάδελφοι, έχουν ψηφιστεί τα άρθρα 1 έως και 34 του νομοσχεδίου και απομένει η ενότητα των άρθρων 35 έως 49 και οι τροπολογίες. Θα συζητήσουμε την ενότητα των άρθρων και αμέσως μετά τις τροπολογίες.
Ο κύριος Υπουργός έχει να κάνει κάποια διατύπωση στα άρθρα. Την έχετε μοιράσει;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν το έχουμε μοιράσει ακόμα, κύριε Πρόεδρε. Με την άδειά σας θα το δώσω τώρα. Να το αναγνώσω πρώτα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Ναι βλέπω ότι είναι ξεκάθαρο.
Λέτε, στην παράγραφο 5 του άρθρου 38, αντί της λέξης «Ιανουαρίου» τίθεται η λέξη «Μαρτίου».
Η παράγραφος 16 του άρθρου 40 διαγράφεται και αναριθμούνται οι υπόλοιπες.
Διαβάστε τι αναφέρετε για το άρθρο 44.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Στο άρθρο 44 στην παράγραφο 1 και στο τέλος του δευτέρου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «και του π.δ. από 29.5.1986 (ΦΕΚ 585 Δ/3.7.1986)».
Στο ίδιο άρθρο στην παράγραφο 1 και στο δεύτερο στίχο του τετάρτου εδαφίου μετά τον αριθμό «253/1998» τίθενται οι λέξεις και ο αριθμός «και του ανωτέρω π.δ. από 29.5.1986».
Στο άρθρο 46 στην παράγραφο 15 και στον τελευταίο στίχο του εδαφίου προστίθενται αντί των λέξεων «Δεκεμβρίου 2003» τίθενται οι λέξεις «Μαΐου 2004».
Στο άρθρο 50 στον πρώτο στίχο της περίπτωσης α΄ μετά τον αριθμό «34» τίθεται κόμμα και προστίθεται ο αριθμός «47».
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κύριε Υπουργέ, να δώσετε αυτές τις διορθώσεις για να διανεμηθούν και να κατατεθούν στα Πρακτικά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες διορθώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
«Διορθώσεις
Στο Σχέδιο Νόμου
«Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής – αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις»
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ, Ζ
Άρθρο 38
Στην παράγραφο 5, αντί της λέξης «Ιανουαρίου» τίθεται η λέξη «Μαρτίου».
Άρθρο 40
Η παράγραφος 16 διαγράφεται και αναριθμούνται οι υπόλοιπες.
Άρθρο 44
Στην παράγραφο 1 και στο τέλος του δευτέρου εδαφίου προστίθενται οι λέξεις «και του π.δ. από 29.5.1986 (ΦΕΚ 585 Δ/3.7.1986)».
Στην παράγραφο 1 και στο δεύτερο στίχο του τετάρτου εδαφίου μετά τον αριθμό «253/1998» τίθενται οι λέξεις και ο αριθμός «και του ανωτέρω π.δ. από 29.5.1986».
Άρθρο 46
Στην παράγραφο 15 και στον τελευταίο στίχο του εδαφίου προστίθενται αντί των λέξεων «Δεκεμβρίου 2003» τίθενται οι λέξεις «Μαΐου 2004».
Άρθρο 50
Στον πρώτο στίχο της περίπτωσης α΄ μετά τον αριθμό «34» τίθεται κόμμα και προστίθεται ο αριθμός «47».»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Το λόγο έχει ο κ. Βλαχόπουλος εισηγητής της Πλειοψηφίας.
Κύριε Βλαχόπουλε, θα σας δώσω δέκα λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη είμαστε στην τελευταία ενότητα του νομοσχεδίου, που αποτελείται από τα άρθρα 35-50.
Το άρθρο 35 αναφέρεται σε θέματα φορολογίας κεφαλαίου, τα οποία εισηγούμαι να ψηφιστούν όπως έχουν.
Θα ήθελα να σχολιάσω το άρθρο 36, το οποίο περιέχει διατάξεις που έχουν σχέση με την εφαρμογή των τελών χαρτοσήμου σε περιπτώσεις δανείων. Συγκεκριμένα παρατηρείται το φαινόμενο κατάρτισης τραπεζικών συμβάσεων δανείων ή πιστώσεων, κυρίως στεγαστικών και κυρίως σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις οποίες εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις περί τελών χαρτοσήμου, στις περιπτώσεις που με τις συμβάσεις αυτές δημιουργείται κάποια εκτελεστότητα στην Ελλάδα, επιστροφή του ποσού στην Ελλάδα, εξασφάλιση με υποθήκη επί ακινήτου που κείται στην Ελλάδα κλπ. Αυτό αποτελεί μια διαφορετική αντιμετώπιση αυτών των δανείων με τα δάνεια που καταρτίζονται και εκτελούνται εδώ. Έτσι, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η αντιμετώπιση του ανωτέρω φαινομένου με την επέκταση της απαλλαγής από τα τέλη χαρτοσήμου, για να αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα τα τραπεζικά δάνεια και οι πιστώσεις αναφορικά με τα τέλη χαρτοσήμου. Νομίζω ότι αυτή η ρύθμιση είναι σωστή.
Το άρθρο 38 αναφέρεται στον τρόπο απόδοσης ειδικού φόρου κινηματογράφων. Υπήρχε ένας τρόπος, όπου γινόταν προείσπραξη του φόρου από τη θεώρηση των εισιτηρίων και αυτό ήταν μια διαδικασία, η οποία προκαλούσε διάφορα προβλήματα στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων. Νομίζω, ότι θα πρέπει να διευκολύνουμε τη λειτουργία του κινηματογράφου με κάθε τρόπο, ακόμη και με τέτοιες παρεμβάσεις, γι’ αυτό με το άρθρο 38 προτείνεται να καθοριστεί σε νέα βάση η καταβολή αυτού του φόρου. Προτείνεται λοιπόν από τη διάταξη να γίνονται από τις κινηματογραφικές επιχειρήσεις μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι το τέλος κάθε μήνα για τα εισιτήρια που εκδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα.
Το άρθρο 39 αναφέρεται σε θέματα ΦΠΑ. Θα μείνω στις διατάξεις που αναφέρονται σε κάποιες ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Φαίνεται, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν απέδωσαν ΦΠΑ, παρ’ όλο που υπήρξαν κάποιες συναλλαγές με τους αγρότες, αλλά είναι ΦΠΑ τον οποίο ούτε εκείνες εισέπραξαν από τους αγρότες. Έτσι καλούνται οι συνεταιριστικές οργανώσεις τώρα να καταβάλουν τον ΦΠΑ, ενώ δεν τον έχουν εισπράξει. Είναι γνωστές όμως οι δύσκολες οικονομικές καταστάσεις, στις οποίες βρίσκονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις και γι’ αυτό προτείνεται με τη διάταξη αυτή η απαλλαγή των συνεταιριστικών οργανώσεων από την υποχρέωση να καταβάλουν φόρο που ποτέ δεν εισέπραξαν για παρεχόμενες υπηρεσίες μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι οργανώσεις αυτές. Διότι αν τους καταλογιστούν όλες οι σχετικές διαφορές με τις νόμιμες προσαυξήσεις και πρόστιμα, θα αποτελέσουν μια δυσβάστακτη επιβάρυνση, την οποία θα αναγκαστούν φυσικά να επιρρίψουν στους αγρότες συρρικνώνοντας το εισόδημά τους και φυσικά από τους αγρότες πάλι δύσκολα θα το εισπράξουν.
Με το άρθρο 40 προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας. Οι διατάξεις οι οποίες προτείνονται αναφέρονται σε θέματα ποινικών και διοικητικών κυρώσεων για παραβάσεις φορολογικής νομοθεσίας και σε λοιπά θέματα για τα οποία κρίθηκαν αναγκαίες κάποιες αλλαγές. Έτσι, με την πρώτη διάταξη διακρίνεται το αδίκημα της έκδοσης ή αποδοχής εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή μέρος αυτής από τα λοιπά αδικήματα που έχουν σχέση με τα εικονικά τιμολόγια.
Με τις ίδιες επίσης διατάξεις καθορίζεται η επιβολή σε βάρος των παραβατών αυστηρότερων ποινών για τη διάπραξη των ως άνω αδικημάτων ανάλογα με τη συνολική αξία των εικονικών στοιχείων. Αξίζει να αναφέρω ότι ο δράστης των ως άνω αδικημάτων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους ή με κάθειρξη έως δέκα ετών, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικών στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ ή το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα.
Με τις διατάξεις της παραγράφου 3 ορίζεται ρητά εις βάρος ποίου επιβάλλονται οι κάθε είδους φορολογικές επιβαρύνσεις και διοικητικές κυρώσεις και ασκείται η ποινική δίωξη σε περιπτώσεις έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων με φερόμενους εκδότες, είτε εικονικές εταιρίες ή άλλες οποιασδήποτε μορφής επιχειρήσεις, είτε φυσικά ή νομικά ή άλλης μορφής πρόσωπα που αποδεικνύουν ότι είναι παντελώς αμέτοχα με τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Και είναι αλήθεια ότι το θέμα των εικονικών και των πλαστών τιμολογίων ταλαιπωρεί και τις ΔΟΥ και πολλές φορές και πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι καθόλου αναμεμειγμένοι και νομίζω ότι όλα αυτά θα πρέπει να διευκρινιστούν διότι πολλές φορές σύρονται και στα δικαστήρια και τιμωρούνται άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με την όλη διαδικασία και άλλες φορές πάλι συμβαίνει πραγματικά και αυτοί να είναι συμμέτοχοι. Άρα, αυτά πρέπει να είναι διευκρινισμένα πάρα πολύ καλά γιατί και μεγάλη φοροκλοπή γίνεται, παρακράτηση του ΦΠΑ και πολλές φορές διαφεύγουν αυτοί οι οποίοι είναι και οι δράστες αυτών των σημαντικών παραβάσεων. Διότι πράγματι είναι κλοπή του ΦΠΑ από αυτούς τους ανθρώπους και, όπως ξέρετε, μέσω αυτού έχουν και επιστροφές άλλες, τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο, για πετρέλαια κ.ο.κ.
Επομένως οι διατάξεις αυτές νομίζω ότι είναι σημαντικές και διευκρινίζουν όσο γίνεται καλύτερα τις περιπτώσεις των εικονικών τιμολογίων, στοιχείων κ.ο.κ. Έτσι λοιπόν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και η ποινική δίωξη ασκείται αποκλειστικά και μόνο κατά του πραγματικού υπόχρεου που υποκρύπτεται, δηλαδή κατά του ασκούντος πράγματι την επιχείρηση και όχι εις βάρος εκείνου που εικονικά φέρεται ότι την ασκεί. Φυσικά εδώ, όπως είπα, χρειάζονται διευκρινίσεις.
Έρχομαι τώρα στο Κεφάλαιο Ζ΄, το οποίο έχει τον τίτλο «Άλλες Διατάξεις». Το άρθρο 41 αναφέρεται στην υπεραξία από εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ ΑΕ.
Το άρθρο 42 αναφέρεται σε μια προσαρμογή σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα ύστερα από σχετική εξουσιοδότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας μετά από αίτημα παρέκκλισης που υπέβαλε η χώρα μας διότι υπάρχει μια μεγάλη φοροδιαφυγή σ’ αυτό το κύκλωμα συλλογής, πώλησης ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και ακριβώς εδώ θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα έτσι ώστε να αποφευχθούν πλαστά και εικονικά τιμολόγια.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ)
Τώρα σε σχέση με το άρθρο 44 που αναφέρεται στην Παρατάφρια Πρέβεζας εδώ θα ήθελα να προτείνω, κύριε Υπουργέ, το εξής. Στο άρθρο 44 στο τέλος του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1, εκεί όπου αναφέρεται ότι: «Στο δημόσιο αυτό κτήμα δεν περιλαμβάνεται η έκταση που έχει απαλλοτριωθεί με την 253/1998 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας (ΦΕΚ 849 Δ΄/ 10-10-2001» προτείνω η φράση αυτή να αντικατασταθεί με την παρακάτω: «Στο δημόσιο αυτό κτήμα δεν περιλαμβάνεται η έκταση που η κήρυξη της απαλλοτρίωσης έγινε με την 253/1998 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πρέβεζας και το από 29/5/1986 προεδρικό διάταγμα (585/ Δ΄/3-7-1986)».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το έχουμε αποδεχθεί ήδη, κύριε Πρόεδρε.
ΗΛΙΑΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Επίσης στην ίδια παράγραφο ολόκληρο το τρίτο εδάφιο να αντικατασταθεί με το παρακάτω ως εξής:
«Στους δημότες του που κατέχουν αυθαίρετα τμήματα έκτασης που η κήρυξη της απαλλοτρίωσης έγινε με την 253/1998 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με το από 29/5/1986 προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ 585 Δ΄ 3-7-1986) υποχρεούται να παραχωρήσει κατά κυριότητα εκτάσεις ανάλογες με αυτές που κατέχουν μέσα στην έκταση που παραχωρείται».
Φυσικά, ακολουθούν τα άλλα άρθρα που έχουν σχέση με ρυθμίσεις για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και διάφορες άλλες ρυθμίσεις πάλι του Υπουργείου Οικονομικών. Εισηγούμαι την ψήφιση των άρθρων μέχρι και του τελευταίου. Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικολόπουλος έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα επανέλθουμε στις παρατηρήσεις μας για τη μεταβίβαση ακινήτου από off shore εταιρείες.
Η διάταξη σύμφωνα με την οποία επί της μεταβίβασης ακινήτου από εξωχώρια off shore εταιρεία στον πραγματικό κύριο, σύζυγο, συγγενή επεκτείνεται η απαλλαγή και από το φόρο δωρεάς πέρα από τη νομοθετημένα απαλλαγή από το τεκμήριο και άρα από το φόρο εισοδήματος, είπαμε και στην επιτροπή και χθες πως μόνο σκανδαλώδης μπορεί να θεωρηθεί και φωτογραφική, αφού σκοπό έχει να τακτοποιήσει εκκρεμότητες και να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες.
Στην παράγραφο 1 θεσπίζεται απαλλαγή από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου φόρου εισοδήματος αλλά και από το φόρο δωρεάς επί μεταβίβασης ακινήτου από off shore εταιρεία στον πραγματικό κύριο. Όπως είναι γνωστό με τη διάταξη του άρθρου 18 του ν. 3091/2002 είχε θεσπισθεί απαλλαγή μεταβατική για έξι μήνες -που με αλλεπάλληλες παρατάσεις ισχύει μέχρι σήμερα- επί της μεταβίβασης ακινήτων από off shore εταιρεία στον πραγματικό κύριο ή συγγενή μέχρι δευτέρου βαθμού από το φόρο υπεραξίας για την εταιρεία, από το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και άρα το φόρο εισοδήματος του φυσικού προσώπου, το ήμισυ του φόρου δωρεάς. Τώρα με τη νέα διάταξη θεσπίζεται πλήρης απαλλαγή των προσώπων αυτών από το φόρο της άτυπης δωρεάς. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για σκανδαλώδη και προκλητική φωτογραφική διάταξη, όπως και η αρχική του άρθρου 18 παράγραφος 2 του ν. 3091/2002, η οποία σκοπό έχει απλώς και μόνο να εξυπηρετήσει ύποπτες σκοπιμότητες. Εξάλλου, η διατυπούμενη στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αιτιολογία για τους λόγους που επέβαλαν τη θέσπιση της διάταξης αυτής, ότι δηλαδή παρέχεται κίνητρο μεταβίβασης για την αποκάλυψη των φυσικών προσώπων που κατέχουν τα ακίνητα της εταιρείας, αγγίζει επιεικώς, όπως είπαμε και πάλι, τα όρια της γελοιότητας.
Για πρώτη φορά θεσπίζεται φοροαπαλλαγή εκ λόγων περιέργειας. Στην παράγραφο 2 μέχρι τώρα για τον προσδιορισμό της αξίας των μετοχών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο των ομολογιών κλπ., για την επιβολή του φόρου ελαμβάνετο υπόψη ο μέσος όρος της τιμής των πραγματοποιηθεισών πωλήσεων του τελευταίου εξαμήνου πριν από το χρόνο μεταβίβασης. Τώρα, με το νέο νόμο σαν αξία λαμβάνεται εκείνη της προηγούμενης ημέρας γένεσης της φορολογικής υποχρέωσης. Σαν δικαιολογία προβάλλεται όχι η ωφέλεια του φορολογούμενου από το νέο τρόπο προσδιορισμού της αξίας, αλλά η διευκόλυνσή του από τη μη μεταβίβασή του στο χρηματιστήριο για λήψη πιστοποιητικού μέσης τιμής.
Για την παράγραφο 3 ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε τον προσδιορισμό της αξίας της πραγματικής δουλείας σε ακίνητο σε ποσοστό επί της αξίας της πλήρους κυριότητας.
Στην παράγραφο 4 που αφορά τη συνεννόηση ασφαλιστικών ταμείων και απαλλάσσει από ΦΠΑ τα ακίνητα που περιέρχονται στα νέα νομικά πρόσωπα, αυτό αφορά και τα επικουρικά ταμεία. Εδώ η απαλλαγή που χορηγείτο στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου χορηγείται πια και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που λειτουργούν με τις εισφορές των μελών τους.
Και για την παράγραφο 5 που αναφέρεται στις παραχωρήσεις ακινήτων του δημοσίου στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, με σκοπό αυτή στη συνέχεια να τα μεταβιβάσει σαν κεφάλαιο για την ίδρυση θυγατρικής ανώνυμης εταιρίας διαχείρισης αμοιβαίου κεφαλαίου ή εταιρίας επενδύσεων, χωρίς φόρους ή δασμούς, θα επαναλάβουμε ότι είναι ένας έμμεσος τρόπος παραχώρησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, είτε απευθείας, είτε μέσω του χρηματιστηρίου.
Στο άρθρο 47 θα υποστηρίξουμε για άλλη μια φορά, κύριε Υπουργέ, όσα και χθες σας είπαμε και στην επιτροπή και τα υποστήριξαν όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές όλων των κομμάτων, αλλά προπαντός δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση με το συνάδελφο Υφυπουργό τότε Οικονομικών, όπως σας υπενθύμισαν συνάδελφοι της Συμπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης, απέναντι στους απολυμένους της «SOFTEX», αλλά και των άλλων επιχειρήσεων που μνημονεύει το άρθρο. Είναι αδιανόητο να έχουμε δυο μέτρα και δύο σταθμά. Και εδώ που ήρθαν οι εργαζόμενοι σας υπενθύμισαν ότι η δική σας Κυβέρνηση σε άλλες περιπτώσεις, στα ναυπηγεία και αλλού, έδωσε τα ένσημά τους. Το υποσχεθήκατε. Δεν μας εξηγήσατε, γιατί το αρνείσθε πεισματικά, παρότι δεχθήκατε και στην επιτροπή να το εξετάσετε, να το συζητήσετε.
Εδώ βρίσκονται συνάδελφοι από τις περιοχές αυτές, οι οποίοι μεταφέρουν την οργή και την αγανάκτηση των απολυμένων και η Κυβέρνηση νομίζει, ότι με τη σιωπή της θα αποφύγει το κόστος, που δεν είναι μόνο κόστος πολιτικό –αυτό είναι δικό σας πρόβλημα και δεν είμαι εγώ αρμόδιος να μιλήσω γι’ αυτό- αλλά και το κόστος της αναξιοπιστίας, της αναλγησίας.
Για όλα αυτά, αν εξακολουθήσετε και σήμερα να σιωπάτε, θα έχουμε και εμείς και οι εξαπατηθέντες απολυμένοι κάθε δικαίωμα να σας καταγγείλουμε, γιατί νομίζω, ότι δεν θα βρείτε εύκολα επιχείρημα να αρνηθείτε το δίκαιο του αιτήματος.
Για την ΕΤΑ νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση ως προς το ότι η περίπτωση της ΕΤΑ ΑΕ αποτελεί μια πολύ αμαρτωλή υπόθεση. Με δυο λόγια, θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι ο Δούρειος Ίππος για την εκποίηση με αδιαφανείς διαδικασίες ακινήτων του δημοσίου και μάλιστα φιλέτων, αφού πρόκειται για τουριστικά.
Το πρώτο βήμα για τη μετεξέλιξη της ΕΤΑ ΑΕ σε όργανο εξυπηρέτησης άνομων και σκοτεινών συμφερόντων έχει γίνει αρχικά με το ν.3139 «Ρυθμίσεις για τα καζίνο Πάρνηθας-Κέρκυρας και άλλες διατάξεις», με τον οποίο εγκρίθηκε, εκτός των άλλων, και η αντισυνταγματική είσοδος της ΕΤΑ ΑΕ στο χρηματιστήριο, μέχρι ποσοστού 66% των μετοχών της.
Πέρα όμως από αυτό, αξίζουν ιδιαίτερης μνείας οι εξής διατάξεις του νόμου αυτού. Με το άρθρο 4 παράγραφος 3 προβλέπεται ότι η ΕΤΑ ΑΕ και οι θυγατρικές της δεν υπάγονται στην κατηγορία των οργανισμών και επιχειρήσεων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου, όπως αυτός ορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, με την ανάθεση της διοίκησης και διαχείρισής του σε ιδιώτες.
Η διάταξη αποσκοπεί να εξασφαλίσει στην ΕΤΑ και τις θυγατρικές της το πλήρες ανεξέλεγκτο. Είναι η φωτογραφική διάταξη του άρθρου 7 παράγραφος 1, με την οποία ορίζεται το εξής: «Στις παραπάνω συμφωνίες μετόχων είναι δυνατόν να συμφωνείται η υποχρέωση του μετόχου πλειοψηφίας να εκλέξει ως μέλη διοικητικού συμβουλίου πρόσωπα υποδεικνυόμενα από το μέτοχο της μειοψηφίας ή το δικαίωμα της μειοψηφίας να διορίζει με διάταξη του καταστατικού μέλη του διοικητικού συμβουλίου και πέραν του 1/3».
Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσατε να μου δώσετε και το χρόνο της δευτερολογίας μου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα ο κύριος Πρόεδρος είπε προ ολίγου ότι μπορούμε να μιλήσουμε παραπάνω από το χρόνο μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Τρία-τέσσερα λεπτά ακόμα σας φτάνουν, κύριε συνάδελφε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω πέντε λεπτά ακόμα τουλάχιστον.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ωραία θα έχετε πέντε λεπτά ακόμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Η πρωτοφανής αυτή διάταξη δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες που θα αγοράσουν έστω και ελάχιστες μετοχές της ΕΤΑ ΑΕ ή των θυγατρικών της να αποκτήσουν πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών και να αναλάβουν τη διοίκηση και διαχείριση των εταιρειών, ώστε να θεωρηθεί ότι δεν υπάγονται στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με την προαναφερόμενη διάταξη.
Ήδη έχει αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης –και κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αίτηση και ο φάκελος εισαγωγής- να αναζητηθεί στρατηγικός εταίρος στον οποίο θα πωληθεί το 15%-20%.
Είπαμε -και θα το επαναλάβουμε- ότι η συγκεκριμένη απόφαση έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η δε προσφυγή συζητήθηκε στις 27 Μαϊου εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής απόφασης. Δεν ιδρώνει το αυτί της Κυβέρνησης. Ίσως και αυτός να είναι ένας από τους λόγους που η Κυβέρνηση προωθεί εσπευσμένα την αποκρατικοποίηση δήθεν της ΕΤΑ ΑΕ. Επιπλέον, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι έχουν εκδοθεί και πουληθεί ήδη προμέτοχα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδιαφέρουσα, όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια, είναι η διάταξη σύμφωνα με την οποία ακίνητα τα οποία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και μετά τον ν. 2636/1998 περί σύστασης ΕΤΑ χαρακτηρίστηκαν ή χαρακτηρίζονται εφεξής ως τουριστικά δημόσια κτήματα, περιέχονται κατά κυριότητα στον ΕΟΤ και η διαχείρισή τους παραμένει, όπου ήδη ανατίθεται εφεξής στην ΕΤΑ ΑΕ. Έτσι, με το χαρακτηρισμό αυτόν ανυπολόγιστης αξίας δημόσια κτίσματα ξενοδοχεία Ξενία, Ιαματικές Πηγές, έκταση εκατόν εβδομήντα στρέμματα στο αεροδρόμιο Ελληνικού, μεγάλες παραλιακές εκτάσεις κλπ., από Φαληρικό Δέλτα μέχρι Βάρκιζα, στην Ανάβυσσο ως τουριστικών δημοσίων κτισμάτων μετακυλίεται η παραχώρησή τους κατά κυριότητα στον ΕΟΤ και στη συνέχεια στην ΕΤΑ ΑΕ μέσω της διάταξης της παραγράφου. Και εδώ τα σχόλια περιττεύουν.
Αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι σύμφωνα με τη γνώση επιφανών νομικών, όπως του επιτίμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχάλη Δεγλερή, ανακύπτει ζήτημα κατά πόσο η ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης είναι πράξη αντισυνταγματική. Το πρωτοφανές σκάνδαλο της εκποίησης ακινήτων του δημοσίου με πλήρη αδιαφάνεια και χωρίς να τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις περί διενέργειας ανοικτών πλειοδοτικών διαγωνισμών ολοκληρώνεται με τις διατάξεις του υπό ψήφιση άρθρου.
Επιτρέπεται πλέον με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Γεωργίας μέσα σ’ ένα χρόνο από την ισχύ του νόμου αυτού να μεταβιβαστεί η κυριότητα στην ΕΤΑ ΑΕ οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου του ΕΟΤ. Έτσι, χάρη σ’ αυτήν τη διάταξη, σε συνδυασμό με την προαναφερόμενη του άρθρου 4 παράγραφος 11 του ν. 3139, έχουμε αλυσιδωτές μεταβιβάσεις από το δημόσιο στον ΕΟΤ, από αυτόν στην ΕΤΑ ΑΕ και τελικά από αυτήν σε ιδιώτες. Έχει μεθοδευτεί να γίνει το ξεπούλημα της δημόσιας ακίνητης τουριστικής περιουσίας χωρίς ίχνος διαφάνειας και με συνθήκες πλήρους ασυδοσίας.
Έχουμε και άλλη παράγραφο ιδιαίτερα πονηρή. Προσέξτε τι λέει: «Δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση κατά τα προαναφερόμενα περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ που υπάγονται σε καθεστώς θεσμοθετημένης προστασίας». Αυτό όμως αφήνει παράθυρο ερμηνείας ότι μπορεί να επιτραπεί η μεταβίβαση με άλλο τρόπο, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις. Και όταν μιλάει για «θεσμοθετημένη προστασία», άραγε τι εννοεί; Την προστασία του Συντάγματος ή την περιοριστικά προβλεπόμενη από τον ν. 998/1979, όπου εξειδικεύεται έννοια του δασικού κλπ.; Επίσης, εδώ υπάρχει ήδη καταστρατήγηση της διάταξης πριν εφαρμοστεί με το Καζίνο της Πάρνηθας, όπου εκχωρήθηκε μέρος του εθνικού δρυμού σε ιδιώτες. Και έστω ότι απαλλάσσεται η ΕΤΑ ΑΕ στη συνέχεια κάθε φόρου, τέλους, μεταβίβασης κλπ., αφού στην πραγματικότητα το δημόσιο μεταβιβάζει στο δημόσιο περιουσία. Λογικό είναι.
Το εντελώς παράλογο είναι, ότι θα καταβάλει ειδικό εφάπαξ-τέλος για χρηματοδότηση προβολής του ελληνικού τουρισμού κλπ ύψους 12,5% επί της αξίας της διαχείρισης των αποκτώμενων περιουσιακών στοιχείων.
Τι είναι αυτό; Γιατί εφάπαξ; Για να απαλλαγούν οι στρατηγικοί επενδυτές από τη σχετική υποχρέωση στο μέλλον; Πώς θα γίνει η αποτίμηση του ανωτέρω δικαιώματος; Θα χρησιμοποιηθεί μήπως κάποια μέθοδος προεξόφλησης μελλοντικών ροών, αφού, για να υπολογιστεί εφάπαξ το δικαίωμα διοίκησης και διαχείρισης, θα πρέπει να αποτιμηθεί συνολικά για μία τριακονταετία π.χ.; Γιατί 12,5%; Ποιος το αποφασίζει αυτό; Με τι κριτήρια;
Πιο κάτω, στην επόμενη παράγραφο, αποσαφηνίζεται πλήρως ότι η ΕΤΑ ΑΕ λειτουργεί κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και κατά συνέπεια ως ιδιωτική εταιρεία, έστω και υπό την ιδιοκτησία του δημοσίου, δεν έχει υποχρέωση να τηρεί τις διατάξεις περί δημοσιολογιστικού ως προς την ταμειακή της διαχείριση, ούτε την απαραίτητη διαφάνεια που επιβάλλεται όταν πρόκειται για εκποίηση δημοσίων ακινήτων που πρέπει να γίνεται μέσω δημοπρασίας ή πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Αν δεν είναι άλλη κομπίνα, σύμφωνα με τον κυρίαρχο ν. 2190/1920, προβλέπεται δημιουργία έκτακτου αποθεματικού σε περίπτωση που πρέπει να προβλεφθεί σημαντική αύξηση της περιουσιακής αξίας των παγίων της επιχείρησης, ώστε να μην πληγεί στο μέλλον η καθαρή αξία της εταιρείας.
Τα ακίνητα εγγράφονται στο παθητικό του ισολογισμού. Γιατί το κάνουν αυτό; Όπως λέει η ίδια η ΕΤΑ, στην προς εισαγωγή εταιρεία δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί σημαντικά περιουσιακά της στοιχεία.
Επειδή, λοιπόν, βιάζονται άρον-άρον να βάλουν την εταιρεία στο χρηματιστήριο, βάζουν αυτήν τη διάταξη για να απαλλάξουν το μελλοντικό αγοραστή από πιθανό πρόβλημα της εταιρείας, αλλά και προφανώς για να εισάγουν με σημαντικά χαμηλότερη αξία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Τζέκης έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βάλτε μου από τώρα δεκαπέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς, κύριε Τζέκη. Θα ξεκινήσουμε με τα δέκα λεπτά και αν χρειαστείτε πρόσθετο χρόνο, θα τον έχετε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση συνεχίζει και σ’ αυτό το μέρος του νομοσχεδίου που συζητάμε τις μεγάλες φοροαπαλλαγές. Το άρθρο 35 αφορά την απαλλαγή της φορολογίας κεφαλαίου για επιχειρήσεις που μεταβιβάζουν τα ακίνητα σε φυσικό πρόσωπο που έχει συγγενική σχέση με τον κάτοχο του ακινήτου. Πιστεύουμε κι εδώ, ότι αυτά είναι ζητήματα που τα αντιμετωπίζουμε κατ’ επανάληψη μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, ότι δηλαδή αυτό θα ισχύσει και αναδρομικά για τη χρήση του 2003.
Στην παράγραφο 6 του άρθρου 35 αναφέρεται η απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, όταν από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου μετατρέπονται σε ιδιωτικού δικαίου. Εδώ ακριβώς το θέμα είναι, ότι εφαρμόζεται ο ασφαλιστικός νόμος 3029/2002 για την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων και κυρίως με τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά.
Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για το μέλλον των εργαζόμενων, γιατί ζούμε την πραγματικότητα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχει γίνει αυτή η μετατροπή και τα ταμεία μετατράπηκαν σε επαγγελματικά ταμεία. Όλοι καταλαβαίνουμε, ότι οι εργαζόμενοι όχι μόνο έχασαν τις δουλειές τους όταν οι επιχειρήσεις με τα επαγγελματικά ταμεία έκαναν αυτό που έκαναν, αλλά στο τέλος δεν είχαν και τις συντάξεις τους. Εδώ έχουν ευθύνες και τα συνδικάτα εκείνα, έχει ευθύνη η φιλοεργοδοτική και φιλοκυβερνητική ΓΣΕΕ, που συμφωνούν μ’ αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις.
Κύριε Πρόεδρε, στην παράγραφο 7 του άρθρου 35 έχουμε το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου μέσω της κτηματικής εταιρείας δημοσίου που μπορεί να εισφέρει την κυριότητα ακινήτου του δημοσίου ως κεφάλαιο για την ίδρυση θυγατρικής ανώνυμης εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας, χωρίς να πληρώνει κανένα φόρο για τη μεταβίβαση, που εμείς τη λέμε «ξεπούλημα». Μάλιστα, εδώ αυτό θα γίνεται με μία απόφαση του Υπουργού. Καταλαβαίνουμε όλοι τι εστί αμοιβαίο κεφάλαιο ακίνητης περιουσίας.
Κύριε Πρόεδρε, είναι αυτό που λέμε, ότι και μετά την Ολυμπιάδα του 2004 οι επιχειρηματικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, μη έχοντας που να στρέψουν το επιχειρηματικό τους ενδιαφέρον για την αύξηση της κερδοφορίας, έχουν βάλει στο μάτι την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Δηλαδή, βλέπουμε, ότι η Κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων. Μέσα και απ’ αυτά τα ζητήματα βλέπουμε την ταξική τοποθέτηση της Κυβέρνησης. Προωθεί την ενίσχυση με κάθε τρόπο επιχειρηματικών κατασκευαστικών ομίλων είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων είτε μέσω της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας. Θα αναφερθώ και στη συνέχεια γι’ αυτό το θέμα, όταν θα συζητήσουμε την τροπολογία για την ΤVX.
Επίσης, με την παράγραφο 15 απαλλάσσονται από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τα κτίσματα των επιχειρήσεων που έχουν πουληθεί με παρακράτηση κυριότητας από τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα και τα γήπεδα των ακινήτων των παραπάνω επιχειρήσεων, εφόσον ιδιοχρησιμοποιούνται από την αγοράστρια επιχείρηση. Καταλαβαίνουμε, ότι ωφελούνται από τέτοιες ρυθμίσεις όσοι έχουν τόση μεγάλη ακίνητη περιουσία, δηλαδή οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κλπ. Πρέπει να πούμε, ότι θα έχουμε ακαθόριστη απώλεια εσόδων από το συγκεκριμένο άρθρο.
Όσον αφορά το άρθρο 39, θα συμφωνήσουμε σ’ αυτό που λέει για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δηλαδή για τα ποσά που εισέπραξαν από αγρότες και δεν υποχρεούνται να αποδώσουν το ΦΠΑ, εφόσον ο φόρος που αναλογεί επί αυτών των ποσών αποδεδειγμένα δεν πληρώθηκε από τους αγρότες.
Κύριε Υφυπουργέ, σας είχα πει γι’ αυτό το σημείο -και έχουμε καταθέσει και ερώτηση- ότι μέσω των ΔΟΥ έχει εξαπολυθεί ένα κυνηγητό εναντίον των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και επιβάλλονται πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών. Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί φυτοζωούν. Μετά τη διάλυση των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών, τώρα έρχεται η σειρά των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών για να πληρώσουν αυτά που η πολιτική σας συσσώρευσε. Ζητούμε μία απάντηση σ’ αυτό. Θα σταματήσετε αυτήν την εκδίωξη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών;
Το άρθρο 40 καταλογίζει πρόσθετο φόρο κατά 4,5% στους αγρότες που πήραν επιστροφή ΦΠΑ, ενώ δεν εδικαιούντο. Θα με ρωτήσετε: Δεν θέλεις να γίνεται αυτό;
Εγώ, όμως, ρωτώ το εξής: Όσον αφορά τα πετρέλαια κλπ. και την επιστροφή του ΦΠΑ, αυτήν την υπολογίζετε πάνω στις επιδοτήσεις; Όχι. Δηλαδή, υπάρχει εδώ ένα συγκρουόμενο στοιχείο. Από τη μια πλευρά λέτε ότι επιβάλλετε πρόστιμο, αλλά από την άλλη δεν βάζετε το ΦΠΑ του αγρότη πάνω στην επιδότηση, για να του επιστρέψετε περισσότερα χρήματα. Αργότερα μπορείτε να μου δώσετε κάποιες εξηγήσεις γι’ αυτό το θέμα.
Στην παράγραφο 16 καταργούνται οι κυρώσεις για την εμπρόθεσμη καταβολή του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων, δηλαδή του 30%. Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Ενώ στους αγρότες βλέπουμε ότι επιβάλλετε φόρους, έρχεστε εδώ και λέτε, ότι στους ιδιοκτήτες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, δηλαδή των τηλεοπτικών μέσων, δεν κάνετε κάτι. Ο κύριος Υπουργός, βέβαια, προχώρησε σε μία θετική ενέργεια, ύστερα από την παρέμβαση που κάναμε εμείς, αλλά και ο Συνασπισμός για να πάρετε πίσω αυτήν τη ρύθμιση, γιατί ήταν μία χαριστική ρύθμιση προς τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και εμείς τοποθετηθήκαμε πάνω σ’ αυτό το θέμα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Εκ των υστέρων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για την πρωτιά διαφωνείτε;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, για την επισήμανση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Για την πρωτιά της επισήμανσης. Αυτό λέω και εγώ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Προχωρώ στο άρθρο 45. Εδώ χρειαζόμαστε κάποιες εξηγήσεις για το τι γίνεται με κάποιους ειδικούς λογαριασμούς των εργαζομένων. Πρέπει να μας πείτε τι γίνεται εδώ, γιατί εμείς λέμε ότι και η ηγεσία της ΠΟΕΔΟΥ δεν παίζει καλό ρόλο.
Τι γίνεται; Δώστε μας περισσότερες εξηγήσεις. Πρόκειται για χρήματα που παρακρατήθηκαν και είναι κάπου 8 δισεκατομμύρια δραχμές. Τι γίνεται με αυτά; Τους βάζουμε εισφορές πάνω σ’ αυτά, ενώ είναι από ειδικούς λογαριασμούς, δήθεν για να πάρουν μεγαλύτερη σύνταξη ύστερα. Μπαίνουν μέσα στη σύνταξη αυτά; Πρέπει να μας δώσετε κάποιες εξηγήσεις.
Το άρθρο 46 στην παράγραφο 16 λέει « η προθεσμία για πραγματοποίηση έργου σε αιγιαλό και θαλάσσιο χώρο που έχουν εκτελεστεί χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής παρατείνεται μέχρι 31/12/2004». Γιατί; Τι γίνεται εκεί; Τι ρυθμίσεις είναι αυτές; Δώστε μας κάποιες εξηγήσεις.
Επίσης, στην παράγραφο 21 αρμοδιότητες του Υπουργείου Οικονομικών που έχουν μεταβιβαστεί στις νομαρχίες περιέρχονται στο γενικό γραμματέα της περιφέρειας. Είναι αυτό που σας είπα προηγούμενα. Από τη μια δίνετε αρμοδιότητες στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από την άλλη εσείς οι ίδιοι έρχεστε και τις παίρνετε πίσω. Σας είπα και προηγούμενα να τα αφαιρέσετε αυτά. Σε εξέλιξη είναι η νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Φεύγει από τη μέση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση βάσει του Συντάγματος. Άρα, είναι άνευ ουσίας. Δώστε μας κάποιες εξηγήσεις.
Έρχομαι στο άρθρο 47. Εδώ προτείνετε οι εργαζόμενοι απολυμένοι στην «SOFTEX», στην «TVX», στην «ΑΓΝΟ», στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να μπουν σε προγράμματα, να μπαίνουν ένσημα σ’ εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει τη σύνταξή τους, οι υπόλοιποι που έχουν συμπληρώσει τα ένσημά τους να αμείβονται μέχρι πέντε χρόνια. Πρώτα και κύρια το ζήτημα για εμάς είναι γιατί έμειναν άνεργοι αυτοί οι άνθρωποι. Αυτοί οι κλάδοι μπορούσαν και έπρεπε να αναπτυχθούν. Αν εσείς μέσα στον καταμερισμό εργασίας και μέσα στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχετε αποδεχθεί να σβήσουν κλάδοι οι οποίοι πραγματικά έχουν συνεισφέρει στην ανάπτυξη αυτού του τόπου, είναι δικό σας πρόβλημα. Για εμάς είναι, όμως, ουσιαστικό πρόβλημα, διότι αυτοί οι κλάδοι είτε του ξύλου είτε του ορυκτού πλούτου είτε και των συνεταιριστικών οργανώσεων έχουν πολλά να δώσουν για την ανάπτυξη του τόπου, βέβαια, μέσα από μια άλλη οικονομική πολιτική.
Εδώ έχουμε να πούμε το εξής. Γιατί δεν δίνετε τα ένσημα και σ’ εκείνους που έχουν συμπληρώσει, για να πάρουν και κάποια παραπάνω σύνταξη; Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην TVX. Εξαιρείτε αυτούς τους μεταλλωρύχους που μπαίνουν τετρακόσια μέτρα κάτω από τη γη, για να βγάλουν τον ορυκτό πλούτο προς τα έξω και να τον πάρει ο ιδιώτης να βγάλει μεγάλα κέρδη. Αυτά είναι άλλα ζητήματα. Θα τα πούμε για τη σύμβαση. Δώστε τους λοιπόν το δικαίωμα οι 170.000 – 180.000 σύνταξη να γίνουν 230.000-240.000. Είναι ουσιαστικό ζήτημα για εμάς να γίνει αυτή η ρύθμιση και βρίσκει σύμφωνη τη γνώμη όλων των πτερύγων της Βουλής.
Δεν ξέρω αν μπορείτε εσείς να δώσετε λύση αυτήν την ώρα. Ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα έπρεπε να είναι στο κυνήγι της δημοσιότητας, αλλά εδώ μέσα να ακούσει τη φωνή των Βουλευτών, να πάρει υπόψη του αυτά και να τα περάσει. Εσείς δεν είστε σε θέση αυτήν την ώρα να δεσμευθείτε γι’ αυτό το ουσιαστικό ζήτημα που θέτουμε εμείς. Τα λέμε όμως σ’ εσάς, για να τα ακούσει ο Υπουργός και γενικότερα η Κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό όμως, ότι ενώ συζητάμε ουσιαστικά προβλήματα, δεν είναι εδώ και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός, για να πάρει και την πολιτική ευθύνη να αποδεχθεί τις πολιτικές προτάσεις των Βουλευτών.
Πρέπει να δούμε το ζήτημα. Εμείς λέμε, ότι εφόσον δεν είναι στο χέρι των ανέργων αλλά κάποιοι τους απολύουν, πρέπει καθ’ όλην τη διάρκεια της ανεργίας να καλύπτονται όχι μόνο σε ζητήματα υγείας αλλά και συνταξιοδότησης. Πρέπει να κολλούνται ένσημα σε όλους τους ανέργους. Δεν έχουμε αντίθεση σ’ αυτήν τη ρύθμιση, αλλά τι θα πούμε στους εργαζόμενους της «PALCO» ή της «ΕΛΕΝΙΤ» που τους δώσατε υποσχέσεις σαν Κυβέρνηση, για να υφαρμπάξετε την ψήφο;
Τι θα πούμε στις εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που ψάχνουν για μια δουλειά και δεν μπορούν να βρούν; Εκείνοι δεν δικαιούνται να έχουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα;
Αυτή είναι η συγκεκριμένη πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Θα την κάνετε δεκτή για να έχετε κοινωνικό πρόσωπο, όπως μας λέτε;
Άρα λοιπόν πιστεύουμε ότι το ζήτημα είναι πολύ γενικότερο για να το αντιμετωπίζετε έτσι. Εξάλλου στην επιτροπή αναφερθήκαμε και στις ενώσεις. Για τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών που συνενώνονται, λέτε ότι το προσωπικό που περισσεύει θα μπει σ’ αυτήν τη ρύθμιση. Σας είπαμε ότι με το συγκεκριμένο νόμο, μόνο σε μια περιοχή έγινε συνένωση στην περιοχή των Χανίων. Σας λέει τίποτα, κύριε Πρόεδρε; Εκεί βάζει υποψηφιότητα ο κύριος Υπουργός. Σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας δεν έχει γίνει αυτή η συνένωση και ήταν ένα από τα ζητήματα που έθετε το ΚΚΕ, ότι πρέπει να λύσουμε ουσιαστικά ζητήματα για να πάμε σ’ αυτήν τη συνένωση. Παρόλα αυτά όμως δεν έγινε τίποτα. Έχουν απολυθεί επίσης και εργαζόμενοι από τις άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις. Μάλιστα απολύθηκαν από παραμεθόριες περιοχές όπως η Ξάνθη, η Δράμα, η Κοζάνη, τα Γρεβενά. Αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να δούμε. Δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες χαρακτηριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις.
Σας επαναλαμβάνω, για να μην παρεξηγηθούμε, γιατί μπορεί να το εκμεταλλευθεί ο κ. Χριστοδουλάκης προς τα κάτω, ότι δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε αυτά τα συγκεκριμένα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα καταθέσω βέβαια και στα Πρακτικά ένα υπόμνημα του Σωματείου «ΑΓΝΟ», που διαφωνεί. Το Σωματείο «ΑΓΝΟ» λέει να του δώσετε τη σύμβαση που υπογράψατε σαν Κυβέρνηση, με την «ΚΟΛΛΙΟΣ", να δουν τι περιλαμβάνει μέσα για τους εργαζόμενους, διότι δεν έχετε δικαίωμα πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν τον κ. Κολλιό να έχει το δικαίωμα για μαζικές απολύσεις. Καταθέτω, ότι είμαστε αντίθετοι σ’ αυτήν τη ρύθμιση που εσείς υποβάλετε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Άγγελος Τζέκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν υπόμνημα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα της ΕΤΑ ΑΕ και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, γιατί πολλά έχουμε πει. Πρόκειται για ένα πολιτικό, οικονομικό σκάνδαλο και πρέπει η Κυβέρνηση σήμερα να αποσύρει αυτήν τη ρύθμιση. Όταν η Αντιπολίτευση στο σύνολό της λέει, ότι πρόκειται για μια ρύθμιση που δίνει μια τεράστια ακίνητη περιουσία στα χέρια των ιδιωτών και μάλιστα κατασκευαστικών ομίλων, είναι συγκεκριμένα τα πράγματα.
Τι μας λέει εδώ; Ότι θα έχει μετοχικό κεφάλαιο 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν μας λέτε όμως πόση είναι αυτή η ακίνητη περιουσία που θα έχει στα χέρια της αυτή η εταιρεία…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε θα κλείσω, ζητώ όμως την ανοχή σας για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σας παρακαλώ, κύριε Τζέκη, ολοκληρώστε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ολοκληρώνω.
Να σταματήσετε την εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Πραγματικά είναι ιδιωτικοποίηση. Αφήστε αυτά τα προγράμματα που θέλετε εσείς δήθεν τώρα για μαθητικές εκδρομές κλπ., αφήστε ότι θα δώσετε και μετοχές στους εργαζόμενους. Το λαϊκό καπιταλισμό τον είχε ανακαλύψει πολύ πριν η Νέα Δημοκρατία με τον κ. Ανδριανόπουλο. Καλοί μαθητές είστε και σ’ αυτό.
Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να την αποσύρετε. Εμείς επαναλαμβάνουμε, ότι αυτήν την ακίνητη περιουσία δεν έχετε το δικαίωμα να τη διαχειρίζεστε όπως θέλετε και μ’ αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να παραμείνει στα χέρια του ελληνικού λαού. Σας επαναλαμβάνω, την προσωπική σας περιουσία σαν Κυβέρνηση, αλλά και την οικογενειακή σας έχετε το δικαίωμα να τη διαχειριστείτε όπως θέλετε, αλλά την περιουσία του ελληνικού λαού δεν σας δίνει κανένας το δικαίωμα και μάλιστα παραμονή των εκλογών, να την πετάτε προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς, ολοκληρώσατε, κύριε Τζέκη. Δεν έχετε άλλο χρόνο, ευχαριστώ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Να επισημάνω, κύριε Πρόεδρε, την παραχώρηση του «ΞΕΝΙΑ» Καλετζίου στο Ίδρυμα Γεωργίου Ανδρέα Παπανδρέου. Εδώ ακριβώς είναι δημόσιες εκτάσεις που δίνονται σε ιδρύματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Τζέκη, σας παρακαλώ! Δεν έχετε άλλο χρόνο. Νομίζω, ότι το Προεδρείο σας έδωσε ικανό χρόνο να εκφράσετε ανέτως τις απόψεις σας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας, αλλά ξέρετε ότι αυτό το νομοσχέδιο βρίθει από ρυθμίσεις. Καταλαβαίνω ότι θέλετε και εσείς να πάτε στις δουλειές σας, αλλά και αυτή η δουλειά είναι σημαντική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης “Η 27η Ιανουαρίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος».
Ο κ. Λαφαζάνης, εκ μέρους του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να αναφερθώ αναλυτικά σε όλα, ένα προς ένα τα άρθρα και τις ατελείωτες παραγράφους τις οποίες έχουν, αλλά θα σταθώ σε ορισμένα κεντρικά θέματα, στα οποία επιτέλους κάποιος από την Κυβέρνηση πρέπει να πάρει μια θέση. Δεν είναι δυνατόν να κρύβεται η Κυβέρνηση, να διαδίδει και να κάνει συνθήματα ανανέωσης και τα λοιπά και εδώ να γίνεται το όργιο μ’ αυτά τα οποία φέρνετε.
Πρώτον, θα αναφερθώ στο θέμα, που αποτελεί μέγα σκάνδαλο, αμαρτωλή ιστορία. Ερχόσαστε εδώ και μ’ ένα αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο να την διεκπεραιώσετε για ιδιοτελείς σκοπούς. Και αυτή η περίφημος ιστορία είναι η ΕΤΑ ΑΕ.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε, ότι πριν από τις γιορτές έχει κατατεθεί αίτηση εισαγωγής της ΕΤΑ ΑΕ στο χρηματιστήριο. Αυτή η αίτηση είναι διάτρητη από κάθε άποψη, δεν στέκει πουθενά. Την πήρε το χρηματιστήριο και του σηκώθηκαν οι τρίχες. Την παίρνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους λέγει, «Τι αίτηση είναι αυτή; Θα σας την επιστρέψω». Και προκειμένου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, τι γίνεται; Έρχεται η Κυβέρνηση και εκ των υστέρων -μετά την αίτηση της ΕΤΑ στο χρηματιστήριο- φέρει μία τροπολογία με την οποία πάει να χρησιμοποιήσει τη Βουλή ως πλυντήριο νομιμοποίησης των ακάλυπτων που έχει κάνει η ΕΤΑ ΑΕ.
Εδώ σχετικά με την ΕΤΑ ΑΕ για όσους ίσως δεν έχουν ασχοληθεί μ’ αυτήν την υπόθεση, θέλω να πω δύο λόγια. Η ΕΤΑ ΑΕ ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκε το έργο της καταστροφής με το νόμο του 2000 που έφερε το ΠΑΣΟΚ. Στην ΕΤΑ ΑΕ έχει μεταφερθεί είτε κατά κυριότητα είτε κατά διαχείριση είτε κατά εκμετάλλευση όλη η ακίνητη περιουσία που κατά καιρούς έχει δοθεί στον ΕΟΤ. Και μιλάμε για τα φιλέτα της πατρίδας μας, μιλάμε για αιγιαλούς, για παραλίες, για φυσικά και πολιτιστικά μνημεία, μιλάμε για δάση και δασικές εκτάσεις, μιλάμε για περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Και έρχεται αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση να παραδώσει όλα αυτά τα αναπαλλοτρίωτα δημόσιας κτήσης αγαθά στους ιδιώτες επενδυτές. Αυτή η μεταβίβαση και η παραχώρηση είναι από κάθε άποψη αντισυνταγματική και παράνομη. Δεν μπορεί να πωλούνται ή να μεταβιβάζονται ή να μισθώνονται σε ιδιώτες δημόσιας κτήσης αγαθά, τα οποία είναι για όλο τον ελληνικό λαό αναπαλλοτρίωτα και δεν μπορεί να περιέρχονται σε κερδοσκοπική και εμπορική εκμετάλλευση.
Τώρα τι κάνει η Κυβέρνηση, προκειμένου βεβαίως με αυτήν την τροπολογία να νομιμοποιήσει τα ανομιμοποίητα; ‘Ερχεται και λέει: Μπορούν να μεταβιβάζονται κατά κυριότητα φιλέτα του ΕΟΤ, φιλέτα του δημοσίου σε μια ανώνυμη εταιρεία με συμφέροντα ιδιωτών η οποία οδεύει στην ιδιωτικοποίηση με απλές υπουργικές αποφάσεις.
Αυτό, κύριοι, δεν μπορεί να συμβεί, δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών κατά κύριο λόγο να βγάζει μία απόφαση και να μεταβιβάζει ακίνητο, αιγιαλό, οποιοδήποτε φυσικό τοπίο της χώρας μας, το οποίο ανήκει στον ΕΟΤ, στην ΕΤΑ ΑΕ, μία εταιρεία με συμφέροντα ιδιωτών και μάλιστα να το μεταβιβάζει, όπως λέγει η διάταξη, χωρίς τίμημα, χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς επίσης αυτό το οποίο μεταβιβάζεται να αυξάνει ισόποσα το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΑ ΑΕ. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.
Γι’ αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης, δεν πήγατε στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τη σχετική τροπολογία. Σας προκαλέσαμε και σας είπαμε: «Πηγαίνετε αυτήν την τροπολογία, η οποία είναι πλέον διάταξη άρθρου στο νομοσχέδιο, μετά τη συζήτηση στην επιτροπή, στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής και φέρτε μας μία έκθεση συνταγματικότητας και νομιμότητάς της». Δεν το κάνατε. Γιατί δεν το κάνατε; Σας προκαλούμε. Θέλουμε μία απάντηση. Υπάρχει και τώρα έστω καιρός να το κάνετε αυτό, για να δούμε τι γίνεται με αυτήν την υπόθεση, διότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Δεν είναι δυνατόν να μεταβιβάζει το δημόσιο χωρίς διαγωνισμό, χωρίς τίμημα, χωρίς αντάλλαγμα σε μια εταιρεία ιδιωτικών πλέον συμφερόντων την περιουσία του με απλές υπουργικές αποφάσεις. Και βεβαίως για να καλύψετε τα ακάλυπτα, λέτε το εξής αμίμητο:
«Αφού μεταβιβάσουμε το ακίνητο, ως αντάλλαγμα –άκουσον,άκουσον- θα δοθεί το 12,5% του δικαιώματος διαχείρισης εκμετάλλευσης του ακινήτου». Πού το βρήκατε το 12,5%, ένας Θεός ξέρει. Αυτό θα είναι το αντάλλαγμα που θα δώσετε στο δημόσιο για τη μεταβίβαση περιουσίας, η οποία μπορεί να αξίζει δισεκατομμύρια και δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Και ποιος θα το υπολογίζει αυτό το 12,5% της αξίας διαχείρισης και εκμετάλλευσης; Θα το υπολογίζουν, λέει, οι ορκωτοί ελεγκτές. Ποιοι είναι αυτοί οι ορκωτοί ελεγκτές, με ποια στοιχεία και με βάση ποια κατεύθυνση και με ποια λογική; Προφανώς η ΕΤΑ ΑΕ δίνει τα στοιχεία και οι ορκωτοί ελεγκτές υπογράφουν. Διότι περί αυτού πρόκειται.
Και δεν γίνεται αυτό. Ακόμα και τα ακίνητα τα οποία εισφέρονται, σας είπα προηγουμένως, δεν πάνε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Δεν αυξάνουν, δηλαδή, την αξία της εταιρείας. Πάνε σε ειδικό αποθεματικό και όχι όλα. Το 12,5%, αυτός ο μαγικός αριθμός του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης, θα πάει στο ειδικό αποθεματικό. Και επειδή υπάρχουν βεβαίως και περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήδη έχουν μεταβιβαστεί στην ΕΤΑ ΑΕ -δεν έχουν αποτιμηθεί, δεν έχουν προσμετρηθεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- κάνετε και το εξής αμίμητο: Αναδρομικά, ενώ είχατε δεσμευθεί ότι θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με αυτά τα ακίνητα που παραχωρήθηκαν κατά κυριότητα, τι λέτε; Και αυτά θα πάνε στο ειδικό αποθεματικό μόνο κατά το 12,5% της αξίας του δικαιώματος διαχείρισης και εκμετάλλευσης. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει και δεν πιστεύω ότι έχουν γίνει πουθενά στον κόσμο. Είναι αμαρτωλά και διάτρητα. Και όλα αυτά ξέρετε γιατί γίνονται; Για να απαξιωθεί πλήρως η εταιρεία και να παραδοθεί στο χρηματιστήριο, στους ιδιώτες επενδυτές, σχεδόν δωρεάν.
Πού ακούστηκε να κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, διά νόμου αποτίμηση του μετοχικού κεφαλαίου και μάλιστα ποια αποτίμηση του μετοχικού κεφαλαίου; Αποτιμάτε το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΑ ΑΕ σε 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Εκατό δισεκατομμύρια δραχμές είναι μόνο το 51% που έχει απομείνει βεβαίως της ΕΤΑ ΑΕ στο καζίνο της Πάρνηθας και στο καζίνο της Κέρκυρας. Ποιος έκανε αυτήν την αποτίμηση; Εδώ μιλάμε για περιουσία η οποία είναι πολλών τρισεκατομμυρίων δραχμών. Δηλαδή μιλάμε για πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Και εσείς τα αποτιμάτε για να τα εκποιήσετε άρον-άρον, να κλείσετε τις μαύρες τρύπες με 100 δισεκατομμύρια δραχμές;
Και σας είπαμε, κύριε Φωτιάδη, που μιλάτε και δεν απαντάτε σε κανένα από αυτά τα θέματα, ποτέ δεν απαντάτε και τώρα θα δώσετε μια τυπική απάντηση, γιατί απουσιάζει ο κύριος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν ξέρω πού είναι ο κύριος Υπουργός, μπορεί να είναι στην κεντρική επιτροπή με το σύνθημα «αλλαγή». Αν αυτό είναι αλλαγή, είναι αναχρονισμός, είναι καθεστώς αυτό, είναι συντήρηση, είναι κατεστημένο που παραχωρεί σε ιδιώτες δωρεάν δημόσιες εκτάσεις φιλέτα. Αυτά κάνετε. Αυτά δεν είναι αλλαγή και ούτε με επικοινωνιακά τρικ μπορείτε να κρύψετε τις οδυνηρές πραγματικότητες.
Σας προκαλούμε, κύριε Φωτιάδη, αντί να συζητάτε, να μας φέρετε εδώ την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών που βάλατε και αποτιμούν σε 100 δισεκατομμύρια δραχμές τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑ ΑΕ, το μετοχικό της κεφάλαιο. Φέρτε μας την έκθεση να δούμε σε ποια δεδομένα στηρίχθηκαν.
Μόνο η Ανάβυσσος, κύριοι Βουλευτές, πάει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο. Καβούρι, ακίνητα που είναι χρυσάφι και τα οποία πάνε προς τσιμεντοποίηση, οικοπεδοποίηση και τουριστική διαχείριση. Και μας λέτε 100 δισεκατομμύρια δραχμές; Φέρτε την έκθεση εδώ να τη δούμε. Ποιος την κρύβει την έκθεση; Γιατί την κρύβετε; Να δούμε περί τίνος πρόκειται, τι εκποιείτε, πώς έχει υπολογισθεί. Αυτά τα πράγματα, νομίζω ότι είναι εξευτελιστικά για όλο το Κοινοβούλιο. Δεν μπορεί να σιωπά κανένας, γιατί όλοι θα πάρουν ευθύνη, όσοι θα ψηφίσουν αυτό το άρθρο που ήρθε ουρανοκατέβατο, γιατί εζητήθη εκ των υστέρων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο για να εισαγάγουν άρον-άρον την εταιρεία στο Χρηματιστήριο και επομένως να νομιμοποιήσουν τα πάντα.
Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν. Τρισεκατομμύρια δραχμές. Η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου που έχει γίνει ποτέ από το δημόσιο σε μία εταιρεία με ιδιωτικά συμφέροντα, δεν μπορεί να περάσει κατ’ αυτό τον τρόπο με μία τροπολογία την οποία δεν την ξέρει κανείς, δεν έχει εξεταστεί ούτε από το Επιστημονικό Συμβούλιο. Καμία έκθεση των Ορκωτών Ελεγκτών δεν μας φέρνετε εδώ. Δεν μας φέρνετε τις εισηγήσεις που έγιναν μετά την αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Όλα αυτά τα κρύβετε και νομίζετε ότι μπορείτε να νομιμοποιήσετε έτσι καταστάσεις οι οποίες βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, βλάπτουν την ελληνική οικονομία, καταστρέφουν το περιβάλλον σ’ όλη την Ελλάδα. Διότι περί αυτού πρόκειται. Αυτά όλα τα ακίνητα θα περάσουν σε ιδιώτες προς τσιμεντοποίηση και κερδοσκοπική εκμετάλλευση.
Αυτή είναι η πολιτική του δίδυμου Σημίτη-Παπανδρέου, διότι πλέον και ο κ. Παπανδρέου είναι απόλυτα συνένοχος αυτής της πολιτικής και δεν μπορεί να μας μοιράζει κουραμπιεδάκια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πρέπει να γνωρίζει το τι γίνεται και να ξέρουν οι πάντες ότι αυτά τα οποία ερχόσαστε εδώ να μας περάσετε, αντιπροσωπεύουν ό,τι το αναχρονιστικότερο, ό,τι το πιο πεπαλαιωμένο, παλαιοκομματικό και πελατειακό έχει συμβεί σ’ αυτήν τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Έχω δεκαπέντε λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Βλέπω ότι φύγατε από τα άρθρα και πήγατε σε γενικά πολιτικά ζητήματα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Άρθρο 49.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Επί των άρθρων συζητούμε. Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ σ’ ένα λεπτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Γιατί σ’ ένα λεπτό; Δεκαπέντε λεπτά πήραν όλοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεκαπέντε λεπτά πήραν όλοι. Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είμαι εξαίρεση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ολοκληρώστε. Επί των άρθρων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Επί των άρθρων μιλάω. Άρθρο 49.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Παρακολουθεί και το Προεδρείο. Επί των άρθρων, λοιπόν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Άρθρο 49. Αυτό είναι άρθρο κεντρικό. Αν μου δίνατε χρόνο, ασφαλώς θα αναφερόμουν σε όλα.
Το δεύτερο που θέλω να υπογραμμίσω, είναι αυτό το οποίο αφορά τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, στην «ΑΓΝΟ» και στη «SOFTEX», οι οποίοι πετάχτηκαν από τη μία μέρα στην άλλη στο δρόμο. Απολύθηκαν. Και απολύθηκαν χάρη των κυβερνητικών επιλογών, οι οποίες προσέφεραν σε ιδιώτες αυτές τις επιχειρήσεις. Και οι ιδιώτες τις κατέστρεψαν αντί να τις αναβαθμίσουν και να τις εξυγιάνουν.
Ερχόσαστε, λοιπόν, τώρα εδώ σ’ αυτούς τους απολυμένους και τι λέτε; Σας βάζουμε σ’ ένα πρόγραμμα πενταετές. Και σ’ αυτό το πενταετές πρόγραμμα θα υπάρχουν οι εξής περιορισμοί: Θα σας βάζουμε ασφαλιστικά δικαιώματα μέχρι τότε που θα θεμελιώσετε δικαίωμα συνταξιοδότησης. Από ‘κει και πέρα, δεν πρόκειται να καταβάλουμε τις ασφαλιστικές εισφορές σας, δεν πρόκειται να έχετε ασφάλιση.
Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Ότι καταδικάζετε αυτούς τους εργαζόμενους, που δεν έχουν και καμία άλλη προοπτική διότι η μεγάλη τους πλειοψηφία είναι σε μεγάλη ηλικία, σε συντάξεις πείνας και πενίας. Τους λέτε, «θα πάρετε την κατώτατη σύνταξη των 150.000 δραχμών». Δεν φτάνει που τους πετάξατε στο δρόμο, δεν φτάνει που τους κόβετε την προοπτική, τους λέτε και 150.000 δραχμές.
Και σας λέμε: Γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα σ’ όλη την πενταετία του προγράμματος να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές ανεξαρτήτως αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν θεμελιώσει την κατώτατη σύνταξη; Να μπορούν, δηλαδή, να πάρουν και κάτι παραπάνω για να επιβιώσουν.
Το δεύτερο στοιχείο: Σ’ αυτό το πενταετές πρόγραμμα το οποίο μας λέτε, δεν δεσμευόσαστε για το τι αμοιβή θα έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι. Πόσο θα πληρώνονται, κύριοι της Κυβέρνησης; Θα παίρνουν το επίδομα ανεργίας των 100.000 δραχμών; Θα παίρνουν κάτι παραπάνω; Πώς θα επιβιώσουν, αν τους δίνετε ψιχία στην πενταετία οι άνθρωποι αυτοί; Πώς θα ζήσουν οι οικογένειές τους; Γιατί δεν βάζετε ένα κατώτατο πλαφόν αμοιβής γι’ αυτούς που θα απασχολούνται βεβαίως και θα προσφέρουν εργασία στην πενταετία αυτή; Γιατί δεν τους βάζετε ένα κατώτατο μισθό, έτσι ώστε να είναι στοιχειωδώς καλυμμένοι; Για να επιβιώσουν, μιλάμε. Δεν μιλάμε για να γίνουν πλούσιοι οι άνθρωποι. Για να επιβιώσουν. Έτσι τους αφήνετε μετέωρους από δύο κρίσιμες απόψεις για το παρόν και το μέλλον τους.
Τελειώνοντας, μία κουβέντα μόνο θα πω για το άρθρο 35 παράγραφος 1. Αυτό το οποίο γίνεται με τις off shore εταιρείες, είναι απαράδεκτο και σκανδαλώδες.
Είχαμε off shore εταιρείες, τις οποίες δημιούργησαν κάποιοι αετονύχηδες εδώ στη χώρα μας, μεταβίβασαν τα ακίνητά τους σ’ αυτές τις εταιρείες και δεν πλήρωναν το φόρο. Έρχεστε και βάζετε φόρο –και σωστά- σ’ αυτές τις off shore εταιρείες που έχουν ακίνητα στη χώρα μας. Αλλά τι λέτε; Προκειμένου να διευκολύνετε αυτούς που ήταν μπαταχτσήδες και πήγαν να κρύψουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία τους και να μην πληρώνουν, τους απαλλάσσετε και από το φόρο μεταβίβασης και τώρα και στη δωρεά. Έρχεστε και κάνετε τροπολογία ότι μπορούν να τη μεταβιβάσουν μέχρι τα εγγόνια τους χωρίς φορολογία.
Γιατί αυτή η εύνοια στους κυρίους αυτούς; Αυτοί πήγαν να κλέψουν το ελληνικό δημόσιο και μάλιστα είναι άνθρωποι από τους πιο πλούσιους στην Ελλάδα. Κι έρχεστε να τους κάνετε αυτήν την ευνοϊκότατη μεταχείριση, την οποία δεν υφίσταται κανένας Έλληνας φορολογούμενος, αν μεταβιβάσει το ακίνητό του ή αν το κάνει δωρεά στο παιδί του ή στο εγγόνι του. Γιατί αυτοί να τύχουν αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης; Γιατί πήγαν να ληστέψουν το δημόσιο; Γιατί έρχεστε να τους δώσετε φορολογική ασυλία αντί να τους τιμωρήσετε; Εγώ δεν λέω να τους τιμωρήσετε, τουλάχιστον όμως να δεχθείτε ότι θα πληρώσουν κι αυτοί για τις μεταβιβάσεις, για τις δωρεές τα ίδια, όπως θα πληρώσουν και όλοι οι απλοί πολίτες που μεταβιβάζουν το σπίτι τους ή κάνουν δωρεά. Γιατί αυτή η χαριστική ρύθμιση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε. Δεν έχετε άλλο χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Για όλους αυτούς τους λόγους είναι προφανές ότι καταψηφίζω τα σχετικά άρθρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε Υπουργέ, είναι εγγεγραμμένοι οκτώ συνάδελφοι για να μιλήσουν. Θέλετε να προηγηθείτε ή θα ομιλήσουν οι συνάδελφοι;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Να εφαρμοστεί ο Κανονισμός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Κανονισμός ορίζει αυτό που λέω εγώ, κύριε Αλογοσκούφη. Όταν κάνετε επισημάνσεις στο Προεδρείο, καλό είναι να τον γνωρίζετε τον Κανονισμό. Ο Υπουργός έχει δικαίωμα να μιλήσει τώρα. Και αυτό ερωτώ: αν θα κάνει χρήση του δικαιώματος ή αν θα προηγηθούν οι συνάδελφοι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Να μιλήσουν οι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο κ. Σπυριούνης έχει το λόγο.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τω όντι είναι έτσι για την ενδιάμεση διαδικασία.
Συζητούμε την ομάδα από το 35ο άρθρο μέχρι το ακροτελεύτιο 50. Το πλέγμα αυτών των διατάξεων περιλαμβάνει και θετικές ρυθμίσεις και διατάξεις ωφέλιμες για την οικονομία και για το λαό μας.
Ξεκινώντας από το Κεφάλαιο ΣΤ΄ θα πω κι εγώ, κύριε Υπουργέ, ότι όπως πληρώνει το φόρο και ο τελευταίος φτωχός για τη μεταβίβαση ενός μοναδικού διαμερίσματος που με τον ιδρώτα του απέκτησε σ’ όλη του τη ζωή, έτσι οφείλουν και οι έχοντες και κατέχοντες να πληρώνουν φόρο μεταβίβασης. Σαφώς αντιλαμβάνομαι τις συλλογικότερες σκοπιμότητες. Αντιλαμβάνομαι, δηλαδή, μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και την προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ώστε να βελτιωθεί ο όρος «απασχόληση», να βελτιωθεί η μέση οικονομική κατάσταση της πατρίδας που ωφελεί τους πάντες και τη χώρα μας.
Θεωρώ κι εγώ με τη σειρά μου για την παράγραφο 1 του άρθρου 35 ότι γίνονται παραχωρήσεις πέρα από το μέτρο που οι σκοπιμότητες της οικονομίας επιβάλλουν. Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, στο σημείο αυτό να έχω διάσταση, ένσταση και καταψηφίζω την παράγραφο 1.
Το άρθρο 36 προβλέπει την απαλλαγή για τις συμβάσεις δανείων από το χαρτόσημο, για να εναρμονιστεί το δίκαιο στα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι υπέρ του λαού και το ψηφίζω.
Το άρθρο 38 αφορά ρυθμίσεις που γίνονται για την ενίσχυση, τη στήριξη της πολιτιστικής δραστηριότητας της πατρίδας μας. Ο κινηματογράφος έπαιζε, παίζει το ρόλο του, βελτιώνει τα πολιτιστικά ενδιαφέροντα στην πατρίδα μας, διευκολύνει τη διεύρυνση της πολιτισμικής δραστηριότητας του λαού μας, ψυχαγωγεί, αισθητικά προωθεί, κλπ. Νομίζω ότι η ρύθμιση αυτή είναι καλή και ψηφίζω το άρθρο.
Το άρθρο 39 προβλέπει ορισμένες ρυθμίσεις για το ΦΠΑ για ποσά που δεν εισπράχθηκαν από συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες δεν εισέπραξαν από τους αγρότες. Νομίζω ότι η ρύθμιση γίνεται με γόνιμη προοπτική και για το λόγο αυτό ψηφίζω το άρθρο.
Επίσης ψηφίζω τις διατάξεις των επαπειλούμενων ποινών εις βάρος εικονικών, πλαστών τιμολογίων και όλες αυτές τις μεθοδεύσεις των επιτήδειων επιχειρηματιών για να αποφύγουν τον οφειλόμενο φόρο. Επομένως το κράτος αναγκάζεται να κάνει πιο δαμόκλειο το σύστημα των επαπειλούμενων ποινών, για να δημιουργήσει μια αποθάρρυνση στο κακό που έχει παραγίνει. Πιστεύω ότι οι προβλεπόμενες ποινές ανταποκρίνονται στην κατασταλτική και προληπτική σκοπιμότητα και για το λόγο αυτό ψηφίζω το σχετικό άρθρο.
Πάμε τώρα στο κεφάλαιο Ζ΄. Στο άρθρο 42 που προβλέπει την ανακύκλωση των απορριμμάτων, γίνεται μία ρύθμιση η οποία πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα.
Το άρθρο 44 προβλέπει τις παραχωρήσεις των εκτάσεων της παρατάφριας Πρέβεζας, μιας έκτασης είκοσι εννέα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων του δημοσίου, η οποία παραχωρείται για τους σκοπούς που αναφέρονται.
Κάθε εύνοια προς τις πενόμενες τάξεις αποτελεί εθνικό καθήκον, αρκεί να γίνεται σε μια γραμμή μόνιμης πολιτικής, σε μια γραμμή ανθρώπινης ευαισθησίας και χωρίς προεκλογικές επιβαρύνσεις. Ακόμα και όταν είναι καλοπροαίρετη η παραχώρηση, όταν γίνεται είκοσι μέρες, ένα μήνα προ των εκλογών, δεν μπορείς να αποσείσεις την υποψία ότι έχει προεκλογικό χαρακτήρα.
Αναφέρομαι γενικά σ’ όλες τις ρυθμίσεις και βεβαίως δεν συντάσσομαι με την άποψη ότι μπορεί το κράτος, γιατί έχει προεκλογική κίνηση, να αφεθεί στην ρουτίνα της καθημερινότητας απλός παρατηρητής και αθέατος των πάντων λειτουργός. Οφείλει να δρα μέχρι την τελευταία μέρα και οι κυβερνήσεις να βελτιώνουν την πολιτική στάθμη της πατρίδας που είναι καθολική.
Όπως αποδεικνύεται από την δεκαπενταετή θητεία μου στο Κοινοβούλιο, κραύγαζα για μερικά θέματα τα οποία έχω ακούσει και από τον Καραμανλή, δεν έχω κανένα δισταγμό να το πω. Χάρηκα όταν άκουσα προχθές το Γιώργο Παπανδρέου, το μέλλοντα Αρχηγό του κόμματος μου, να λέει δυο κουβέντες που με εκφράζουν πλήρως. Τα έχω ακούσει από τον Καραμανλή και τα επαινώ.
Γι’ αυτό το λόγο, κύριε Πρόεδρε, είπα και χθες ότι υπό το Γιώργο Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και με το σεβασμό που έχω στους Αρχηγούς των λοιπών κομμάτων, βελτιώνονται τα πολιτικά ήθη.
Αυτό πιστεύω, κύριοι συνάδελφοι και επικροτώ την αλλαγή του κόμματός μας. Τι λέγω λοιπόν; Να υψωθεί η πολιτική ζωή του τόπου. Να προσελκύσει νέους, γιατί είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας.
Μια βαθιά αλλαγή, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, που είστε στο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, μια βαθιά τομή στην ανανέωση του κόμματος. Όχι κομματικές σκοπιμότητες που νοθεύουν το χρέος προς την πολιτεία και το λαό μας, την ειλικρίνεια και την αλήθεια.
Θα πω, κύριε Πρόεδρε, τι μου είπε ο Γιώργος ο Παπανδρέου το 1983. Ήμασταν μαζί στο αεροδρόμιο….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεν θέλω να σας διακόψω αλλά επειδή προηγουμένως επεσήμανα στον κ. Λαφαζάνη να μιλήσει επί των άρθρων, θα το πω τώρα και για εσάς. Βέβαια εσείς δεν έχετε ξεπεράσει το χρόνο σας.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Μου είπε λοιπόν: Μα, για ποιο πολιτικό σύστημα μιλάμε, όταν ο πατέρας μου δεν μπορεί να πάρει έναν τεχνοκράτη δεξιό για να τον βάλει σε μια θέση;
Ακούτε; Το 1983. Μακάρι να γίνει πράξη κάποτε και, αν έρθετε εσείς αύριο στην εξουσία, να καλέσετε έναν τεχνοκράτη του ΠΑΣΟΚ, έναν αριστερό τεχνοκράτη του ΚΚΕ να τον βάλετε. Αυτή είναι η προώθηση του πολιτικού συστήματος.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Τιμώ τους αρχηγούς των αριστερών κομμάτων, για να μην παρεξηγηθώ. Το λέω γιατί είναι επίκαιρο για τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Καλώς. Ολοκληρώστε.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Πάμε τώρα στο άρθρο 49, κύριε Υπουργέ. Μην κάνετε συμβιβασμούς. Σας ξέρω από πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του τιμημένου Έβρου. Μ’ έναν άλλο τρόπο το άρθρο 49 έπρεπε να προβλέπει, άμα χρειάζεται, να δοθούν σε εταιρείες αρκεί να προωθείται η οικονομία.
Αλλά, κύριε Υπουργέ, την τελευταία προεκλογική μέρα κάτι τόσο σοβαρό, να παραχωρείται ακίνητη περιουσία του κράτους, λίγο προκαλεί, τουλάχιστον στους αγνοούντας τα πράγματα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επιτρέπετε μία διακοπή;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, με την άδεια του Προεδρείου. Εφόσον το επιτρέπει ο ομιλητής, να πείτε αυτό που θέλετε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν παραχωρούμε τίποτα, κύριε Σπυριούνη. Η ΕΤΑ είναι 100% εταιρεία του δημοσίου και το δημόσιο για την καλύτερη εκμετάλλευση της δικής του περιουσίας συστήνει την εταιρεία για να κερδίσει τελικά ο ελληνικός λαός μέσα από την ορθή αξιοποίηση της δικής του περιουσίας. Δεν μεταφέρει σε κανένα ιδιώτη. Μέτοχος 100% αυτήν τη στιγμή, που γίνεται η μεταφορά της περιουσίας, είναι το δημόσιο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Δια μέσου του Χρηματιστηρίου;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριε συνάδελφε, γνωρίζω -πέραν της δεκαπενταετίας, συνυπηρετήσαμε στον Έβρο- την εντιμότητά σας. Με ικανοποιεί αυτό που λέτε. Με ικανοποιεί ιδιαιτέρως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, δεν είναι στο Χρηματιστήριο;
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, ενώ είχα διάθεση να καταψηφίσω το άρθρο 49, με τις προϋποθέσεις που το προσδιορίζει ο Υπουργός, θα πω ότι το ψηφίζω, με τις επιφυλάξεις που εξέφρασα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδόπουλος.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήθελα να αναφερθώ στους απολυμένους από τη «SOFTEX» Δράμας, το μεγάλο πρόβλημα που μας απασχολεί, γιατί η ανεργία για μένα είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος γενικότερα για το έθνος και αυτήν τη στιγμή στη Δράμα η ανεργία ξεπερνάει το 25%. Ιδιαίτερα η ανεργία των νέων ξεπερνάει το 50%, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ.
Θα αναφερθώ στη «SOFTEX» και θα πω ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια σ’ όλο τον κόσμο, ήταν μέσα στα εκατόν πενήντα μεγάλα εργοστάσια. Αυτό, λοιπόν, το εργοστάσιο το 1983 το κρατικοποίησαν, το «κοινωνικοποίησαν» -γιατί ακουγόταν η «κρατικοποίηση» πολύ άσχημα- δήθεν για να το εξυγιάνουν γιατί, λέει, χρωστούσε 9 δισεκατομμύρια και κατά την κ. Διαμαντοπούλου 17 δισεκατομμύρια. Και κρατικοποιήθηκε. Μέσα σε τρία χρόνια τα 17 –λέω εγώ, που έλεγε η κ. Διαμαντοπούλου- έγιναν 37 δισεκατομμύρια.
Και ερωτώ, κύριε Υπουργέ, ειλικρινά: Αυτό εσείς πώς το λέτε; Εξυγίανση; Εγώ νομίζω ότι το λένε κάπως αλλιώς. Περίπου κλοπή ή ρεμούλα. Στα υπόλοιπα τρία χρόνια, μετά το 1993 μέχρι το 1997, τα 4 δισεκατομμύρια -γιατί στη συνέχεια τα 36 δισεκατομμύρια μετοχοποιήθηκαν- με τη μεγάλη πυρκαγιά που έγινε στο εργοστάσιο έγιναν άλλα 40, που σημαίνει ότι όλο το χρονικό διάστημα που εκυβερνάτο από ανθρώπους δικούς σας, κύριε Υπουργέ, τα δισεκατομμύρια έφτασαν περίπου τα 80.
Και ξαναερωτώ: Είναι εξυγίανση; Για μένα είναι ρεμούλα. Και πολλές φορές -το είπα σ’ αυτήν την Αίθουσα και θα το ξαναπώ- προκάλεσα και προκαλώ και προσκαλώ τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παρέμβει. Γιατί το λέω; Γιατί στη συνέχεια αυτό το εργοστάσιο μεταβιβάστηκε με μία λεόντεια, χαριστική -μπορώ να πω- σύμβαση εις βάρος του δημοσίου και των εργαζομένων. Αποτέλεσμα; Ύστερα από τρία χρόνια αυτό το εργοστάσιο και ιδιαίτερα το εργοστάσιο της Δράμας έκλεισε παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών, του κ. Τσοχατζόπουλου, του κ. Καλαφάτη ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο, ότι οι θέσεις εργασίας δεν κινδυνεύουν, ότι και εν πάση περιπτώσει: «Αν κλείσει, εμείς είμαστε εδώ. Θα καταγγείλουμε τη σύμβαση».
Και βλέπουμε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Αυτό που έγινε, ήταν ότι έκλεισε το εργοστάσιο και αφού στύψαμε σαν στημένη λεμονόκουπα τους τετρακόσιους τριάντα εναπομείναντες εργαζόμενους από τους χίλιους διακόσιους πενήντα που ήταν κάποτε, στη συνέχεια τους πετάξαμε. Αυτό το λέω γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και σ’ όλη την περιφέρεια, σ’ όλη τη χώρα, όπου υπήρχαν τέτοιοι υπάλληλοι, όλοι απεκαταστάθησαν πλήρως. Εφαρμόζετε, λοιπόν, ειδικά για τη Δράμα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γιατί; Είναι αμαρτία και είναι αμαρτία δύο φορές, γιατί και εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά και ανάμεσα στους εργαζόμενους. Ικανοποιούμε μία μερίδα, ενώ τους υπόλοιπους τους πετάμε.
Υπήρχε δέσμευση από μέρους του τότε αρμόδιου Υφυπουργού, του κ. Φλωρίδη, ο οποίος είχε εκδώσει και δελτία Τύπου επίσημα για προγράμματα πλέον αυτού που υπάρχει, του προσυνταξιοδοτικού, για ηλικίες άνω των πενήντα ετών. Υπήρχε πρόγραμμα και για τις ηλικίες σαράντα επτά, σαράντα εννέα και πενήντα ετών, όπως υπήρχε πρόγραμμα και για τους υπόλοιπους μαζί με τις γυναίκες, ούτως ώστε να μη μείνουν πάλι άνεργοι. Από τότε έχουν περάσει είκοσι μήνες, κύριε Πρόεδρε και μέχρι στιγμής δεν υλοποιήθηκε κανένα πρόγραμμα.
Εσείς μιλάτε για αξιοπιστία ως προς την εφαρμογή των εξαγγελθέντων από εσάς προγραμμάτων και σας ερωτώ: Είναι αξιοπιστία αυτή η κατάντια που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο Νομό Δράμας όπου λειτουργούσε ένα εργοστάσιο -η «SOFTEX»- και αυτό έκλεισε, δεν καπνίζει, με υπαιτιότητα δική σας; Γι’ αυτό, λοιπόν, μπορώ να πω ότι είστε πραγματικά Κυβέρνηση των σβησμένων καπνοδόχων. Τώρα ποιος ευθύνεται, μόνο ο κ. Σημίτης ή μόνο οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί ή όλοι οι Υπουργοί, όποιος και αν είναι ο αρχηγός, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός, θα το κρίνει ο δραμινός λαός.
Τώρα έρχομαι σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Έκανα έκκληση πριν στην αρμόδια επιτροπή να τους πληρώσουν τουλάχιστον κάτι. Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν έγινε με αποτέλεσμα να περάσουν τα Χριστούγεννα με άδειο το τραπέζι. Είναι είκοσι μήνες άνεργοι!
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Και ενώ, λοιπόν, υποσχέθηκαν έστω σ’ αυτούς τους ανθρώπους άνω των 50 ετών ότι θα τους δώσουν και πλήρη ένσημα για να έχουν το δικαίωμα καλύτερης συνταξιοδότησης, βλέπουμε ότι με το παρόν άρθρο στην πρώτη διάταξη, ενώ σωστά διατυπώνεται μέχρι ένα ορισμένο σημείο, στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, ανακαλούμε αυτά τα οποία λέμε στο πρώτο μέρος και δεν τους δίνουμε τα ένσημα. Γιατί; Και έχει προβλεφθεί ειδικά για τους εργαζόμενους της «SOFTEX» το ποσό το οποίο ικανοποιεί πλήρως και την πληρωμή αλλά και τα ένσημα των εργαζομένων.
Γιατί, λοιπόν, αυτή η ολιγωρία; Γιατί αυτός ο εμπαιγμός απέναντι στους εργαζόμενους και απολυθέντες από τη «SOFTEX» μόνο στο Νομό Δράμας; Και πάλι εδώ δύο μέτρα και δύο σταθμά. Και αυτό το λέω γιατί υπάρχουν και κάποιοι που έφυγαν από τη «SOFTEX» στην Αθήνα οικειοθελώς. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους μεριμνήσατε να δοθούν και μπόνους. Δόθηκαν περίπου 20.000 επιπλέον, ενώ στους Δραμινούς που εκδιώχθηκαν, δεν δώσατε τίποτα. Είναι ντροπή! Είναι η μεγάλη ντροπή που εφαρμόζει η δική σας η Κυβέρνηση με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το επαναλαμβάνω και νομίζω ότι ο δραμινός λαός δεν θα σας το συγχωρέσει, εκτός εάν αυτήν τη στιγμή –και είναι δίκαιο και πρέπει να απονείμετε δικαιοσύνη- εσείς οι οποίοι λέτε ότι είστε κράτος δικαίου, κράτος αγάπης και απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης, τα ανακαλέσετε όλα αυτά και εφαρμόσετε εκείνο το πρόγραμμα το οποίο είχατε υποσχεθεί. Εκτός εάν εφαρμόσετε το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε σωστά με τον κ. Φλωρίδη –θα το πω για άλλη μια φορά- αλλά δυστυχώς κατέληξε σε εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις από αυτές που είχαν παρθεί από τον τότε Υφυπουργό μέχρι το παρόν σχέδιο νόμου, μέχρι το παρόν άρθρο.
Υπήρχαν, λοιπόν, δεσμεύσεις αλλά δυστυχώς παρά την αξιοπιστία την οποία δηλώνετε ότι έχετε στην εκτέλεση των προγραμμάτων σας –το επαναλαμβάνω για δεύτερη φορά- βλέπουμε ότι είστε οι πλέον αναξιόπιστοι.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ-ΜΠΕΝΑΚΗ).
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να σκύψετε σωστά στο πρόβλημα, με σοβαρότητα και να κοιτάξετε αυτούς τους ανθρώπους κατάματα. Τους αδικείτε!
Δεν πρέπει να αδικούνται αυτοί οι άνθρωποι. Τους αδικείτε, γιατί προέρχονται από μια περιοχή στην οποία δεν μπορείτε παρά μόνο να έχετε το πολύ-πολύ ένα Βουλευτή. Γι’ αυτόν το λόγο διαρκώς αδικείτε το Νομό Δράμας. Γι’ αυτόν το λόγο στο Νομό Δράμας δεν έμεινε κόσμος να φυλάει Θερμοπύλες. Γι’ αυτόν το λόγο στο Νομό Δράμας δεν έμειναν παρά μόνο οι μισοί από τους κατοίκους που υπήρχαν πριν από δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια. Λυπούμαι, αλλά για άλλη μια φορά είμαι υποχρεωμένος να καταψηφίσω και όλο το νομοθέτημα αλλά και ειδικά αυτό το άρθρο 47.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Δαϊλάκης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΪΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.
Ένας γόρδιος δεσμός εδώ και πολλά χρόνια βασανίζει το Νομό Δράμας. Αυτός είναι ο γόρδιος δεσμός της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας». Απλώς να πω ότι όσα χρόνια κυβερνά το ΠΑΣΟΚ, τόσα χρόνια έχουμε πρόβλημα στη συγκεκριμένη εταιρεία. Ευτυχώς ήρθε η ώρα της αναχώρησης, κύριε Υπουργέ και πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να βρίσκουμε τις λύσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μόνο μη βιάζεστε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΪΛΑΚΗΣ: Εμείς δεν βιαζόμαστε. Πάντως η 7η Μάρτη είναι κοντά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς βιαστήκατε ένα μήνα νωρίτερα!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΑΪΛΑΚΗΣ: Στη Δράμα είχαμε μια πώληση με σικελικό φόντο, δηλαδή μια εταιρεία-κολοσσός που αποτελούσε τη ναυαρχίδα της χαρτοποιίας, η «Αθηναϊκή Χαρτοποιία», από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκποιήθηκε και μάλιστα δώσαμε και από πάνω για να την πάρουνε. Ένας κ. Φορλίν, αγνώστων λοιπών στοιχείων, ήταν αυτός που ήρθε και πήρε την εταιρεία αυτή και μαζί με αυτήν ήρθε και πήρε τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός Ελαιώνα και που κυριολεκτικά, κύριε Υπουργέ, πιστεύω ότι και φανερούς αλλά και κρυφούς κατόχους έχουν αυτήν τη στιγμή.
Το πρόβλημα είναι σπουδαίο, γιατί άλλη αντιμετώπιση είχαν οι εργαζόμενοι που ανήκαν σε εταιρείες που ήταν στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση οι εργαζόμενοι της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» χρησιμοποιήθηκαν ως πολτόμαζα. Ακόμη μπορείτε να διορθώσετε αυτό το σφάλμα. Είναι κρίμα και άδικο να έχουν αυτήν τη μεταχείριση οι συγκεκριμένοι άνθρωποι!
Δεν φθάνει μόνο αυτό αλλά τους βάζουμε σε μια διαδικασία του «διαίρει και βασίλευε», γιατί στο πρόγραμμα εντάσσουμε αυτούς που είναι πάνω από πενήντα χρονών και αφήνουμε τους άλλους που είναι κάτω από τα πενήντα. Δηλαδή ξεχωρίζουμε σε καλούς και κακούς. Αυτήν τη στιγμή κάποια επιτροπή των απολυμένων είναι εδώ και το πρωί, όταν είχαμε μια συνάντηση, είδα το εξής: Να κλαίει κάποιος και να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλα εισαγωγής! Ποιος; Αυτός ο άνθρωπος που τόσα χρόνια δούλεψε σε μια εταιρεία που παρήγαγε τα καλύτερα χαρτομάντιλα και τα καλύτερα είδη. Και όμως εσείς, ως Κυβέρνηση, δεν μπορέσατε να κάνετε τίποτα παρά τα μέτρα που πήρατε.
Εδώ θέλω να σταθώ και να πω ότι στο Νομό Δράμας, αν μας δίνατε τα λεφτά που δαπανήθηκαν για να σωθεί η «Αθηναϊκή Χαρτοποιία», θα ήμασταν νομός-μοντέλο με εικοσιπέντε μέτρα δρόμους και όλα τα έργα υποδομής. Φυσικά όταν έχεις τα έργα υποδομής, έχεις και το ανάλογο επενδυτικό κλίμα. Έτσι θα είχαμε λύσει το πρόβλημά μας. Θέλω να σταθώ εδώ πέρα και να πω ότι κάποια στιγμή η δικαιοσύνη πρέπει να ασχοληθεί με την πώληση της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας». Και, όμως, εσείς με τους κρυφούς χειρισμούς που κρύβουν υποψίες κατορθώσατε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και στο ξεκίνημα της ομιλίας μου είπα ότι το πρόβλημα της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» είναι πρόβλημα ανάλογο με το γόρδιο δεσμό.
Πολιτικό σκορ 2-1: Έτσι βλέπει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το Νομό της Δράμας. Όπως και να ‘χει, ένα Βουλευτή θα βγάλει το ΠΑΣΟΚ. Άρα δεν διαθέτει κονδύλια για να κάνει πολιτική στο νομό αυτό. Γι’ αυτό και περνάμε το δράμα μας.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέλω να πω το εξής, κύριε Υπουργέ. Φυσικά είστε αναρμόδιος, γιατί αυτή η Κυβέρνηση πάντα στέλνει τον πιο αναρμόδιο Υπουργό για να μην μπορεί να δώσει λύσεις.
Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα χωρίς ένσημα δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία; Και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να μπουν όλοι και να έχουν και τα ένσημά τους. Αλλιώς δεν θα έχει κανένα νόημα αυτή η διάταξη.
Η Νέα Δημοκρατία σαφώς και δεν ψηφίζει το συγκεκριμένο άρθρο. Εμείς ερχόμενοι στην Κυβέρνηση –υπάρχει και δήλωση του Προέδρου μας- θα αντιμετωπίσουμε τους ανθρώπους που τόσα χρόνια κυνηγάτε.
Κύριε Υπουργέ, έχασαν τη δουλειά τους, έχασαν τις δυνάμεις τους. Τουλάχιστον δώστε τους μια σύνταξη παρηγοριάς. Και για να πάρουν αυτήν τη σύνταξη της παρηγοριάς που είναι το μερτικό τους από τα τόσα χρόνια δουλειάς, νομίζω ότι η επίλυση του προβλήματος των ενσήμων θα πρέπει σήμερα να πάρει σάρκα και οστά. Ο κύριος Υπουργός μάλλον δεν θέλει να δώσει λύση.
Εν πάση περιπτώσει, το θέμα της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» που είναι γνωστό σ’ όλο το πανελλήνιο, αποτελεί ένα από τα πολλά προβλήματα αυτής της Κυβέρνησης.
Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός πλέον στις 7 Μαρτίου η Κυβέρνηση αυτή των προβλημάτων να πάρει το δρόμο που της αξίζει και να έρθει η Νέα Δημοκρατία που θα έχει να αντιμετωπίσει τα τόσα προβλήματα που αφήνει πίσω αυτή η Κυβέρνηση. Αυτή η Κυβέρνηση στο πέρασμά της σκόρπισε τον πανικό. Δεν θέλουμε ξανά να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ γιατί θα ξανααντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως αυτά της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Πάππας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, θα σταθώ στο άρθρο 47 του νομοσχεδίου που αναφέρεται στους απολυμένους της «TVX Hellas AE» και συγκεκριμένα στους μεταλλωρύχους που πάλεψαν κάτω από τη γη τόσα χρόνια. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους οφείλεται ένα μεγάλο ποσοστό της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Και αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρότατα προβλήματα υγείας εξαιτίας των συνθηκών εργασίας.
Κατά τη συζήτηση των τροπολογιών θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε αναλυτικότερα στο θέμα αυτό. Αυτή τη στιγμή, όμως, περιορίζομαι μόνο στα μέτρα κοινωνικής προστασίας.
Να κάνω δυο επισημάνσεις. Η πρώτη επισήμανση αφορά την πληρωμή των εργαζομένων. Παραμονές των εορτών εμφανίστηκε η Κυβέρνηση να κινδυνολογεί εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θέλει να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Εδώ στη Βουλή, όμως, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και τα άλλα κόμματα της Βουλής καθώς και ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξαν τρόπους πληρωμής. Παρά ταύτα οι κυβερνώντες και ιδιαίτερα μέσα στο νομό περιφέρονταν λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να εμποδίσει. Πληρώθηκαν εν μέρει, όπως ακριβώς υποδείξαμε και εμείς και φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο σήμερα χωρίς να έχει προσπορισθεί δυστυχώς η Κυβέρνηση κανένα κομματικό όφελος.
Η δεύτερη επισήμανση είναι, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, καθώς και τα κριτήρια με τα οποία θα προσλαμβάνονται εκ νέου στο νέο επενδυτικό σχήμα οι εργαζόμενοι. Και αυτό το θέμα θα το δούμε αργότερα. Περιορίζομαι μόνο στο σημείο εκείνο που αφορά τα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Βεβαίως έγινε πρόταση και από άλλα κόμματα της Βουλής.
Συμφωνούμε καθ’ ολοκληρία με αυτήν την κατηγορία των απολυμένων από τα μεταλλεία της TVX HELLAS οι οποίοι ζητούν: Πρώτον, πρόωρη συνταξιοδότηση με τεσσεράμισι χιλιάδες ημέρες εργασίας και πριμοδότηση των ενσήμων με συντελεστή 2 ή (διαζευκτικά) να συνεχίζεται η κύρια και επικουρική ασφάλιση στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση για έξι χρόνια και μηνιαία αποζημίωση 1300 ευρώ.
Κύριε Υπουργέ, ανάλογη ήταν η ρύθμιση που είχε γίνει με το ν. 2941/2001 για τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος στην ΜΑΒΕ ΑΕ. Δεν ξέρω αν εσείς μπορείτε να αναλάβετε αυτό το βάρος σήμερα. Θεωρούμε ως Νέα Δημοκρατία ότι έπρεπε υποχρεωτικά ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να βρίσκεται εδώ, να αφήσει για κάποια λεπτά την κεντρική επιτροπή που έχετε, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα ζωής γι’ αυτούς τους ανθρώπους που τόσα χρόνια παλεύουν κάτω από τη γη σε αντίξοες συνθήκες στα μεταλλεία.
Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για την τροπολογία της TVX.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Ψαρούδα Μπενάκη): Ο κ. Φλωρίνης έχει το λόγο.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα αναφερθώ και εγώ μόνο στο άρθρο 47 και συγκεκριμένα όσον αφορά τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Κασσάνδρας. Θα κάνω μία σύντομη αναδρομή. Το 1995, με ένα διάτρητο διαγωνισμό, πουλήθηκαν τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην TVX Hellas αντί του ποσού των 11,5 δισεκατομμυρίων δραχμών και με μία προοπτική επένδυσης 45 δισεκατομμυρίων. Ο τότε Υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας κ. Πάχτας δήλωνε «οι εργαζόμενοι σήμερα στα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι εννιακόσιοι πενήντα. Η πολιτική μας είναι να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας». Η συνέχεια, όμως, επεφύλασσε μία οδυνηρή έκπληξη τόσο στους εργαζομένους όσο και στον ίδιο. Οι θέσεις εργασίας έγιναν από εννιακόσιες πενήντα που δήλωνε κατηγορηματικά, πεντακόσιες και μάλιστα καθορισμένες και ονομαστικές.
Οκτώ χρόνια μετά, το 2003, οι θέσεις εργασίας μηδενίστηκαν. Η επιχείρηση, ως γνωστόν, κήρυξε πτώχευση, η πτώχευση ανεκλήθη, όλα τα γνωστά και οι εργαζόμενοι εδώ και ένα χρόνο είναι απλήρωτοι και άνεργοι.
Η Κυβέρνηση μετά από πολλές παλινδρομήσεις, παλινωδίες και ακροβασίες αλλά και αδέξιους χειρισμούς βρήκε ένα νέο επενδυτή και πούλησε την εταιρεία έναντι 11 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου 4 δισεκατομμύρια δραχμές, δηλαδή περίπου όσο κοστίζει ένα χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού.
Και σήμερα, για να «χρυσώσει το χάπι και να εξασφαλίσει τους απολυμένους», φέρνει μία τροπολογία την οποία εντάσσει ως άρθρο 47 στο νόμο «Μέτρα και αντιμετώπιση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης και άλλες διατάξεις». Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι βάζει στην ίδια μοίρα τους μεταλλωρύχους με τους εργαζομένους στη «SOFTEX», στην «ΑΓΝΟ», στην «Αθηναϊκή Χαρτοποιία» κλπ. Να διευκρινίσω ότι σέβομαι όλους τους εργαζομένους.
Αλλά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων είναι ίδιες με τις συνθήκες εργασίας των υπολοίπων, που προβλέπονται σ΄ αυτήν την τροπολογία, σ΄ αυτό το άρθρο. Είναι διαφορετικά πράγματα, επομένως πρέπει να έχουν και διαφορετική μεταχείριση.
Τους εντάσσει, λοιπόν, όλους αυτούς σ’ ένα πρόγραμμα, όπως λέει, επανειδίκευσης και κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας. Αν είναι δυνατόν οι μεταλλωρύχοι στο πρόγραμμα αυτό να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και να καταρτιστούν! Τέλος πάντων, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα διάταξη, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άνεργοι, που έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν κατά τη διάρκεια αυτή τον απαιτούμενο για τη συνταξιοδότησή τους χρόνο ασφάλισης, δεν έχουν, όμως, συμπληρώσει το κατά περίπτωση όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα –εδώ είναι το λεπτό σημείο- χωρίς το δικαίωμα ασφάλισης, εκτός της ασφάλισης του κλάδου υγείας και το πρόγραμμα εφαρμόζεται κατά τα λοιπά σ’ αυτούς για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν και πάντως όχι πέραν των έξι ετών.
Ομολογούμε όλοι -και οι προλαλήσαντες- ότι είναι άδικο, επαναλαμβάνω, να εξισώνουμε αυτούς τους εργαζομένους με αυτούς που εργάζονται πάνω στη γη, που εργάζονται κάτω από μια στέγη θερμαινόμενη κλπ. Όποιος είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί τους χώρους εργασίας, θα διαπίστωνε ότι στις πλάτες τους φέρουν ακόμη και τη φιάλη του οξυγόνου.
Εμείς, κύριε Υφυπουργέ, δεν ζητάμε τίποτε άλλο. Ζητάμε αυτοί οι άνθρωποι να τύχουν μεταχείρισης από το κράτος πρόνοιας, όπως συχνά αρέσκεστε εσείς οι κυβερνώντες να λέτε, μεταχείρισης που τους αξίζει, μεταχείρισης ανάλογης με τη δουλειά την οποία κάνουν.
Η πρότασή μας είναι να συνεχίζεται η ασφάλισή τους στους οικείους ασφαλιστικούς φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης μέχρι τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση χωρίς τον περιορισμό της εξαετίας ή, αν θέλετε, μέχρι τα έξι χρόνια και οπωσδήποτε η μηνιαία αποζημίωσή τους να μην είναι μικρότερη των 1.300 ευρώ.
Κύριε Υφυπουργέ, βρήκα το ν. 2941/2001 –πρόσφατος νόμος δηλαδή- αυτής της Κυβέρνησης ο οποίος αναφέρεται στους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος, στη γνωστή ΜΑΒΕ ΑΕ Είναι ίδια περίπτωση. Πάρτε, λοιπόν, τι κάνατε για την περίπτωση αυτή και εφαρμόστε και στους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής. Κανείς δεν θα σας κατηγορήσει. Μάλλον θα σας χειροκροτήσουν όλες οι πτέρυγες του Κοινοβουλίου και νομίζω και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Είναι αδύνατον, λοιπόν, πριν από ενάμιση χρόνο να εφαρμόζουμε μέτρα για μια κατηγορία περίπου των ίδιων εργαζομένων και μάλιστα ελαφρότερα εργαζόμενοι από τους μεταλλωρύχους της Κασσάνδρας. Αρκετά τους ταλαιπωρήσαμε, αρκετά τους παιδέψαμε, αρκετά τους κοροϊδέψαμε. Νομίζω ότι αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης.
Βεβαίως, κύριε Υφυπουργέ, δεν είσθε εσείς που συντάξατε αυτήν την τροπολογία αλλά δεν βλέπω και τον υπεύθυνο, τον άνθρωπο που επί ένα χρόνο παίζει στις πλάτες των εργαζομένων και κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία κατά συρροή.
Θα ήθελα τέλος να κλείσω με μια αναφορά μου και σε μια άλλη κατηγορία εργαζομένων εκεί στα μεταλλεία, σ΄ αυτούς που εργάζονται με ημερομίσθιο στις ίδιες συνθήκες, στους ίδιους τόπους εργασίας, βασικά επί 25 χρόνια περίπου. Νομίζω ότι και η μέριμνα γι΄ αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να είναι ανάλογη. Περισσότερα όμως θα πούμε, όταν θα συζητήσουμε και αυτήν τη σύμβαση, για την οποία έγινε πολύς λόγος και για την οποία κατηγορηθήκαμε κατά κόρον από τον κύριο Υφυπουργό αλλά και από τα «παπαγαλάκια» του, θα πω, στη Χαλκιδική.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ(Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Σαλαγκούδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα πρώτα να κάνω μια γενική παρατήρηση. Μετά τα χτεσινά γεγονότα έχω την εντύπωση ότι το να ψηφίζουμε νομοσχέδια σαν κι αυτό, που εν πάση περιπτώσει δεν έχει άμεση εφαρμογή και το να λειτουργεί η Βουλή καθ’ ον τρόπο σήμερα λειτουργεί, δεν είναι χρήσιμο για τον τόπο, δεν νομίζω ότι βοηθάει τον ελληνικό λαό και δεν νομίζω ότι αναβαθμίζει και το Κοινοβούλιο. Θα ήθελα να πω ότι εκείνο που θα είχε σημασία είναι, μέχρι τη συνταγματική προθεσμία που επιβάλλεται να λειτουργεί το Κοινοβούλιο, εκείνα τα νομοθετήματα, που θα ήταν σκόπιμο, να συζητάμε εδώ, είναι αυτά τα επείγοντα και αμέσου εφαρμογής, ούτως ώστε να λειτουργήσει στοιχειωδώς το κράτος μέχρι την ημέρα των εκλογών. Και νομίζω ότι έτσι κι αλλιώς, αφού όλα δείχνουν ότι πρόκειται να αλλάξει ριζικά πλέον η κυβέρνηση και μια νέα εποχή να ξεκινήσει, δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή η Κυβέρνηση, η οποία ομολόγησε και χτες την αποτυχία της, να δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση και να την βάλει στο άχαρο έργο να αποκρούει νομοθετήματα της τελευταίας στιγμής, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ρουσφετολογικό και μόνο σκοπό.
Θα ήθελα σ’ αυτό το νομοσχέδιο, ξεπερνώντας όλα τα υπόλοιπα, τα οποία είναι ρυθμίσεις οι οποίες, όπως είπα, δεν έχουν άμεση εφαρμογή, να μείνω στο άρθρο 47 που αποδεικνύει ακριβώς ότι αυτή η Κυβέρνηση που αποπειράθηκε να κάνει αποκρατικοποιήσεις και με τη μορφή των μετοχοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων απέτυχε οικτρά και όσον αφορά το οικονομικά οφέλη του δημοσίου αλλά και όσον αφορά την τύχη των εργαζομένων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποίησε.
Ερχόμαστε σήμερα να κάνουμε μια ρύθμιση για τους εργαζόμενους οι οποίοι από την εσφαλμένη πρακτική των αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης έμειναν στο έλεος κυριολεκτικά του Θεού. Μιλάω για τη «SOFTEX». Επωλήθη η «SOFTEX»με μια σύμβαση παραχώρησης η οποία είχε ορισμένους όρους. Ένας από αυτούς τους όρους ήταν η ανάπτυξη της επιχείρησης και οι επενδύσεις. Είχε υποχρέωση η Κυβέρνηση να παρακολουθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που είχε τεθεί για να τηρηθούν αυτοί οι όροι. Δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν παρακολουθούσε. Καμία επένδυση δεν έγινε και παρά το γεγονός ότι εδώ στη Βουλή με δύο επερωτήσεις και με δεκάδες ερωτήσεις επισημαίναμε ότι έπρεπε να παρακολουθηθεί, δεν παρακολουθήθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο του εργοστασίου της Δράμας.
Πήραμε κάποια μέτρα, τα μέτρα όμως ήταν αποσπασματικά για κάποιους εργαζόμενους, κάποιοι άλλοι εργαζόμενοι έμειναν σε κατάσταση δραματική και μαζί με την αποβιομηχάνιση που έχει συμβεί στη Δράμα, βρίσκονται στα όρια της απελπισίας. Και αυτή η ρύθμιση δεν τους καλύπτει, όπως οι Βουλευτές της Δράμας ανέλυσαν χαρακτηριστικά.
Έρχομαι τώρα στους μεταλλωρύχους της TVX και μιλάω κυρίως γι’ αυτούς που δούλεψαν τόσα χρόνια στα υπόγεια υπό τις πλέον δυσμενείς συνθήκες, για τους οποίους οι εκθέσεις των υγειονομικών αρχών λένε ότι υπέστησαν φοβερές βλάβες: μολυβδίαση, χαλίκωση και καρκινοπάθειες ενδεχομένως, όπως οι εκθέσεις των ερευνητών εκεί αναφέρουν. Ερχόμαστε εδώ να τους αποστερήσουμε κυριολεκτικά, δίνοντάς τους ένα απλό επίδομα, της δυνατότητας είτε πρόωρα να συνταξιοδοτηθούν είτε αυτά τα έξι χρόνια που καλύπτεται μ’ αυτό το επίδομα η επιβίωσή τους να είναι ασφαλισμένοι, να τους κολλάμε τα ένσημα, να τους δώσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν λίγα περισσότερα ένσημα, ώστε όταν συμπληρώσουν τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους, να έχουν μια σύνταξη, ένα εισόδημα που να τους επιτρέψει να ζήσουν. Και σημειωτέον, η έκθεση αναφέρει ότι το προσδόκιμο της ηλικίας αυτών των ανθρώπων είναι τα εξήντα τρία χρόνια. Άρα πιστεύω ότι η ρύθμιση αυτή πάσχει. Και επιπλέον πάσχει και για έναν άλλο λόγο: είναι αντισυνταγματική.
Δεν μπορούν να ισχύουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, δεν μπορεί να μη βάζει τους μεταλλωρύχους στην ίδια κατηγορία με τη «ΜΑΒΕ» -επειδή έτυχε εκείνο το χρονικό διάστημα η αντίστοιχη Υπουργός να είναι από την Κοζάνη και να έχει τις δυνατότητες και σαν επίτροπος ακόμη να επηρεάζει ακόμη περισσότερο την Κυβέρνηση και τις κυβερνητικές αποφάσεις, να της κάνουμε χάρη για τους ψηφοφόρους της στην Κοζάνη και να κάνουμε κάποιες ρυθμίσεις, δεν έχω τίποτα με τους εργαζόμενους στη «ΜΑΒΕ», καλά τους έκανε – και τους μεταλλωρύχους –και μιλάω για τους υπογίτες, αυτούς που δούλευαν στα υπόγεια και στις στοές- που βρίσκονται σ’ αυτήν τη δραματική κατάσταση σήμερα. Νομίζω ότι η ίδια ρύθμιση που έγινε με το ν. 2941/2001 για τη «ΜΑΒΕ», πρέπει να γίνει και για τους μεταλλωρύχους της «ΤVX», αν υπάρχει απ’ αυτήν την Κυβέρνηση ευαισθησία και αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης είναι αυτό που θα χαρακτηρίσει και θα δικαιολογήσει οποιαδήποτε κοινωνική ευαισθησία αυτής της Κυβέρνησης, η οποία μέχρι τώρα μας έχει δείξει ότι δεν διαθέτει, παρά το σοσιαλιστικό της ονομασίας της, αν υπάρχει και κάτι άλλο, γιατί μόνο αυτό τής έχει μείνει από τη μετάλλαξη της ιδεολογίας της.
Για το άρθρο 47: Πιστεύω να είναι παρών ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών όταν θα συζητήσουμε την τροπολογία που κατέθεσε και που όλο αυτό το διάστημα διασύρθηκε και έδειξε την τέλεια ανευθυνότητα που τον διακρίνει. Απορώ πώς τόσο χρονικό διάστημα διαχειρίστηκε -και διασπαθίστηκαν- τα χρήματα που εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τόσα μεγάλα ποσά έγινε ελάχιστο έργο. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Υφυπουργός, που η Κυβέρνηση -ο κ. Σημίτης- καθόρισαν να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τους πακτωλούς χρημάτων που εισρέουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έρχομαι στο άρθρο 49. Τι πάτε να κάνετε εκεί, κύριε Υπουργέ; Βεβαίως δεν είσθε αρμόδιος εδώ, αρμόδιος είναι ο Υπουργός Ανάπτυξης που θα έπρεπε να είναι εδώ να μας εξηγήσει τι ακριβώς κάνει με την εισαγωγή της «ΕΤΑ Α.Ε.» στο χρηματιστήριο, καθώς και ο κ. Χριστοδουλάκης, που για ένα διάστημα χειρίστηκε, εν πάση περιπτώσει, τα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο οποίος δημιούργησε την «ΕΤΑ Α.Ε» για το πώς βάζετε την «ΕΤΑ Α.Ε.» στο χρηματιστήριο. Όταν δημιουργήθηκε η ΕΤΑ Α.Ε., δημιουργήθηκε σαν μια εταιρεία τουριστικών ακινήτων για να διαχειριστεί την ακίνητη περιουσία. Και μας διαβεβαιώνατε τότε –και είναι γραμμένο στα Πρακτικά- ότι η ακίνητη περιουσία παραμένει στο δημόσιο, παραμένει στον ΕΟΤ και μόνο όταν κριθεί ένα κομμάτι απ’ αυτά τα τουριστικά ακίνητα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί, τότε μεταβιβάζεται για παραχώρηση ή για ενοικίαση, για αξιοποίηση, εν πάση περιπτώσει, στην ΕΤΑ, η οποία όμως αμέσως είναι διαμεσολαβητής, διαχειριστής. Εδώ με διαδικασίες όχι του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά ορισμένων μόνο Υπουργών που υπογράφουν της δίνετε περιουσιακά στοιχεία. Τελικώς την εντάσσετε με ένα μετοχικό κεφάλαιο από την περιουσία που διαθέτει και η οποία είναι υποτιμημένη για να εισέλθει στο χρηματιστήριο. Μιλάτε για στρατηγικό επενδυτή που τελικά θα αναλάβει και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Εμείς συμφωνούμε να μπει στο χρηματιστήριο ως διαχειριστική εταιρεία και όχι με τα περιουσιακά στοιχεία.
Η παραχώρηση της εθνικής περιουσίας μπορεί να γίνεται για ορισμένα χρόνια, τόσα όσα είναι ικανά σε έναν επιχειρηματία να την αναπτύξει. Και εκεί θα έχει και δουλειά η διαχειριστική αυτή εταιρεία για να παρακολουθεί αν τηρούνται οι συμβάσεις παραχώρησης, αν γίνονται όλες αυτές οι επενδύσεις.
Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείστε είναι από την πίεση της ανάγκης για εισπρακτικούς λόγους να οδηγηθείτε εκεί. Τώρα όμως νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να ψηφιστεί αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου, γιατί δεν θα προλάβετε να τη βάλετε στο χρηματιστήριο, εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγές έναντι αυτής της απόπειράς σας. ‘Ηδη έχει εκδικαστεί, δεν έχει εκδοθεί η απόφαση. Φανταστείτε όταν θα βγει μια διαφορετική απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας τι ακριβώς θα γίνει.
Γι’ αυτό εμείς λέμε και θέλουμε να αποσύρετε το άρθρο 49 απ’ αυτό το νομοσχέδιο, διαφορετικά θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία για να τοποθετηθούν όλοι οι Βουλευτές της Συμπολίτευσης που πολλές φορές γίνονται, παρά τη θέλησή τους, συνένοχοι αυτών των ατασθαλιών της Κυβέρνησης πάνω σ’ αυτό το πολύ σημαντικό για μας θέμα της «ΕΤΑ Α.Ε.» και της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει ακόμα η κ. Ξηροτύρη, κύριε Πρόεδρε, οπότε και τελειώνει ο κατάλογος των Βουλευτών. Αμέσως μετά θα μιλήσετε εσείς. Θέλετε να μιλήσει πρώτα η κ. Ξηροτύρη;
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Ας μιλήσει ο κύριος Πρόεδρος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, τις απόψεις μου επί της ουσίας τις έχω εκφράσει. Αυτή την ώρα ζητώ το λόγο για να επισημάνω ότι μέσα στην Αίθουσα δεν υπάρχει ούτε ένας Βουλευτής της Πλειοψηφίας. Υπάρχουν περί τους δέκα Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τρεις Βουλευτές της Αριστεράς. Υποτίθεται ότι με το τεκμήριο της πλειοψηφίας -εάν δε εδώ κάναμε ονομαστική ψηφοφορία- θα ψηφιστεί ένας νόμος χωρίς κανέναν Βουλευτή να τον ψηφίζει. Αν αυτό δεν είναι εξευτελισμός του Κοινοβουλίου, τότε τι είναι εξευτελισμός του Κοινοβουλίου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήρθε ένας!
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Το ήξερα ότι θα διαμαρτυρηθείτε, γι’ αυτό ήρθα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα, είστε μόνος.
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Τι να κάνουμε; Έχουμε και Κοινοβουλευτική Ομάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην κάνετε συνεδρίαση.
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Επειδή φοβάστε το ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό το κάνετε αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα η Νέα Δημοκρατία, αναβάλλεται η συζήτηση.
ΜΟΣΧΟΣ ΓΙΚΟΝΟΓΛΟΥ: Αυτό που είναι να πάθετε, θα το πάθετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Σας παρακαλώ, κύριε Γικόνογλου.
Η κ. Ξηροτύρη έχει το λόγο.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Δεν πιστεύω να ταυτίζονται όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα υπάρχουν και κάποιοι που δεν έχουν υποχρέωση εκεί.
Εν πάση περιπτώσει, ήθελα και εγώ να αναφερθώ στο σκάνδαλο –κατά τη δική μας άποψη- της πλήρους πλέον ιδιωτικοποίησης της «ΕΤΑ», μάλιστα με έναν τρόπο εντελώς απαράδεκτο και έναν τρόπο που δεν αποδεικνύεται από πουθενά. Εμείς έχουμε σοβαρές ενστάσεις εάν είναι συνταγματικά νόμιμος. Δεν υπάρχει άλλωστε και η επιστημονική έκθεση.
Λιγότερο από ένα μήνα πριν είχαμε συζητήσει εδώ, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τα θέματα πάλι των Ολυμπιακών Έργων κλπ, περαιτέρω ρυθμίσεις για την «ΕΤΑ Α.Ε.» Δηλαδή μετά το ν. 3139/2003 συνεχώς ο ΕΟΤ, το ελληνικό δημόσιο εκχωρεί τη δημόσια περιουσία, τα δημόσια αγαθά στην «ΕΤΑ Α.Ε.», η οποία με το ν. 3139 θα μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί μέχρι και στο 67% και να εισαχθεί στο χρηματιστήριο.
Όμως με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο προέκυψαν πάρα πολλά προβλήματα. Φαίνεται εκεί δεν μπορεί να είναι ελκυστική για τους ιδιώτες και να συγκεντρώσει αυτό το πακέτο το οποίο θέλει η Κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τις μαύρες τρύπες, αν είναι μόνο ως μια διαχειριστική εταιρεία.
Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε με τη μια μορφή ούτε με την άλλη. Δεν συμφωνούμε ότι αυτά τα δημόσια αγαθά, τα κοινά αγαθά, μπορεί να περιέλθουν σε ιδιωτικές εταιρείες, είτε είναι στο χρηματιστήριο είτε είναι ανώνυμες ιδιωτικές εταιρείες του δημοσίου.
Παρ’ όλα αυτά, εδώ φαίνεται τελικά ότι για να γίνει έτσι ακριβώς ελκυστική η «ΕΤΑ Α.Ε.» και να μπορέσουν να καλυφθούν οι δαπάνες, έχουν ήδη δοθεί προμέτοχα, συζητήθηκε ήδη ότι η «ΕΤΑ Α.Ε.» έχει δώσει δάνειο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κ.ο.κ.. Δηλαδή είναι αντιφατικά και σκανδαλώδη αυτά που γίνονται.
Πρέπει λοιπόν να την προικίσουμε πάρα πολύ καλά, πρέπει να της δώσουμε τη δημόσια περιουσία –άκουσον, άκουσον- με υπουργικές αποφάσεις! Είναι δυνατόν αυτό να γίνει με υπουργικές αποφάσεις και χωρίς να περιγράφεται καμία διαδικασία είτε ανταλλάγματος είτε τιμήματος είτε καμία διαδικασία διαγωνισμού. Σε κάθε περιουσιακό στοιχείο, στα μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία που διαχειριζόταν μέχρι τώρα ο ΕΟΤ και θα μεταβιβαστούν στην «ΕΤΑ Α.Ε.», μεταβάλλεται η αξία του κάθε χρονική στιγμή.
Έχει τεράστια σημασία. Μεταβάλλεται η αξία του και η αξία του μπορεί να διαπιστώνεται μόνο μέσω ενός ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού ή πλειοδοτικού διαγωνισμού σ’ αυτήν την περίπτωση. Δεν μπορεί η περιουσία αυτή να καταγραφεί και να εκτιμηθεί με δύο ορκωτούς λογιστές. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πουθενά. Είναι δυνατόν να συνεκτιμηθούν όλα αυτά τα στοιχεία αν δεν υπάρξει το στοιχείο της ανταγωνιστικότητας και του διαγωνισμού; Και εσείς με αυτήν εδώ τη ρύθμιση μιλάτε για το 12% και ότι η αξία του κάθε φορά ακινήτου θα εκτιμηθεί από δύο ορκωτούς λογιστές; Αυτή είναι η απελευθέρωση της αγοράς; Αυτή είναι η ανταγωνιστικότητα της αγοράς; Αν είναι δυνατόν! Ούτε το ένα τηρείτε ούτε το άλλο.
Από την άλλη πλευρά με τη ρύθμιση που έχετε κάνει όχι μόνον ιδιωτικοποιείτε πλήρως την «ΕΤΑ Α.Ε.», αλλά λέτε ότι και η πλειοψηφία μπορεί να αναθέσει στη μειοψηφία να είναι ο μάνατζερ, ο σύμβουλος. Επομένως πλήρης ιδιωτικοποίηση! Και τι έρχεστε τώρα και κάνετε; Με υπουργική απόφαση, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η ΕΤΑ είναι ακόμη δημόσια, έρχεστε να της δώσετε την περιουσία και μετά βέβαια αυτή θα είναι μια εταιρεία καθαρά ιδιωτικών συμφερόντων και θα έχει λυμένα τα χέρια της για να μπορεί να κάνει οτιδήποτε.
Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα και εμείς θα συμφωνήσουμε με την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία πρέπει να γίνει. Πρέπει τελικά να τοποθετηθούν και οι συνάδελφοι του κυβερνώντος κόμματος για το τι θέλουν αυτοί για την περιουσία του ελληνικού λαού. Εκτός από τον Υπουργό που υπερασπίζεται -και δεν είναι εδώ ο κύριος Υπουργός να την υπερασπιστεί- πρέπει να μας πουν και οι άλλοι συνάδελφοι πόσοι υπερασπίζονται αυτήν εδώ τη διαδικασία και πόσοι υπερασπίζονται τη δημόσια περιουσία και τη δημόσια κτήση.
Όσον αφορά τώρα τους εργαζόμενους στη «SOFTEX», στην «ΑΓΝΟ» και στα Μεταλλεία Χαλκιδικής, θα ήθελα να πω ότι αυτή η ρύθμιση είναι μισή, ανεπαρκής και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία Χαλκιδικής είναι ιδιαίτερα άδικη. Δεν καλύπτει σε τίποτα αυτούς τους ανθρώπους και για όλες τις περιπτώσεις. Είχατε το παράδειγμα της «ΜΑΒΕ». Γιατί δεν έχετε το θάρρος να κάνετε το ίδιο πράγμα; Γιατί δηλαδή δεν αφήνετε να παραμένει η ασφαλιστική κάλυψη, έστω γι’ αυτήν την ισχνή περίοδο του πενταετούς προγράμματος; Πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα για το οποίο δεν καθορίζεται ποιο θα είναι το κατώτερο όριο του μισθού που θα δίνεται. Ενδεχομένως –και έτσι φαίνεται- να είναι ένας μισθός που στοιχειωδώς δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα οι εργαζόμενοι. Δεν προσδιορίζεται αυτό και δεν τους δίνετε τη δυνατότητα της ασφαλιστικής κάλυψης, είτε σε αυτούς που μέχρι τώρα έχουν θεμελιώσει το ασφαλιστικό δικαίωμα είτε σε αυτούς που θα το θεμελιώσουν κατά την περίοδο του πενταετούς προγράμματος. Σ’ αυτούς δεν δίνετε το δικαίωμα της ασφαλιστικής κάλυψης, ούτως ώστε να καλυτερέψουν το μισθό τους. Όλους τους άλλους, αυτούς τους πολλούς, τους έχετε κάνει πολλαπλώς πλουσιότερους. Εδώ για τους εργαζόμενους δεν βρίσκετε τα χρήματα για να τα δώσετε! Και αυτός δεν είναι λαϊκισμός εκ μέρους μας. Αυτή είναι μια ύστατη έκκληση ότι, εν πάση περιπτώσει, δώστε κάτι και γι’ αυτούς που θυσιάζονται μέχρι τώρα γι’ αυτήν τη σύγκλιση. Προς τα πού θα πάει τελικά αυτή η ανανέωση; Προς τα πού θα πάει ότι μετά από την ισχυρή Ελλάδα θα είναι ο ισχυρός πολίτης; Θα είναι ο ισχυρός πολίτης ο απολυμένος της «SOFTEX», της «ΑΓΝΟ» και ιδιαίτερα ο μεταλλωρύχος της Χαλκιδικής; Για όνομα του Θεού! Αυτά λέτε στους ανθρώπους; Αυτά είναι τα επικοινωνιακά τρικ που χρησιμοποιείτε; Απαντήστε σε όλες αυτές τις υποθέσεις. Δεν μπορείτε δηλαδή να εξασφαλίσετε τη ρύθμιση της «ΜΑΒΕ»; Δεν βρίσκονται αυτά τα λεφτά πουθενά; Τόσα πακέτα εισέρευσαν, τόσα χρήματα έχετε διαχειριστεί. Έστω την «τρύπα» αυτή που πάτε να κλείσετε με την «ΕΤΑ Α.Ε.» δεν δικαιούνται αυτοί οι εργαζόμενοι; Δεν είναι δημόσιο αγαθό να τους το δώσετε;
Εν πάση περιπτώσει, εμείς βέβαια όχι μόνο δεν συμφωνούμε με αυτές τις ρυθμίσεις, αλλά λέμε ότι πράγματι και οι δύο Υπουργοί που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εδώ και οι συνάδελφοι από το κυβερνών κόμμα και ο Υπουργός κ. Χριστοδουλάκης έχετε υποχρέωση να απαντήσετε στον ελληνικό λαό στα δύο αυτά μεγάλα θέματα: πού εξωθείτε τους εργαζόμενους και τι κάνετε με την εκχώρηση και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Φωτιάδης έχει το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, το τελευταίο τμήμα του υπό ψήφιση νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες επιλύουν σημαντικότατα ζητήματα, τα οποία αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου και τους υπόλοιπους τομείς της φορολογίας. Είναι ρυθμίσεις οι οποίες έρχονται μετά από επιμελή επεξεργασία από τις υπηρεσίες και πιστεύουμε ότι είναι ρυθμίσεις οι οποίες εξυπηρετούν το σκοπό της φορολογικής δικαιοσύνης.
Πρέπει να πούμε ότι αυτή η Κυβέρνηση ήταν που θεσμοθέτησε την επιβολή ειδικού φόρου για τα ακίνητα τα οποία κατέχουν οι off shore εταιρείες. Πρέπει ταυτόχρονα να διευκρινίσουμε ότι η λειτουργία των off shore εταιρειών είναι μια νόμιμη λειτουργία σε ένα καθεστώς το οποίο προβλεπόταν. Ήταν, λοιπόν, μία προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αποκαλύψει τους πραγματικούς κατόχους. Αν όμως δεν επιθυμούν οι πραγματικοί κάτοχοι των ακινήτων να αποκαλυφθούν στα ονόματά τους, θα έχουν την πρόσθετη επιβάρυνση της φορολογίας του 3% επί της αξίας του ακινήτου μια φορολογία η οποία ασφαλώς είναι πολύ μεγάλη και ακριβώς γι’ αυτόν το σκοπό θεσμοθετήθηκε, για να γίνουν γνωστοί οι πραγματικοί κύριοι των ακινήτων.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αυτό δεν γίνεται από λόγους περιεργείας του Υπουργείου Οικονομικών. Πιστεύω ότι είναι πολύ αφελής αυτός ο ισχυρισμός που διατυπώθηκε ότι είναι περίεργο –λέει- το Υπουργείο Οικονομικών για να μάθει τους ιδιοκτήτες. Το Υπουργείο Οικονομικών την οποιαδήποτε πληροφορία την αξιοποιεί για λόγους φορολογικούς και μόνο και όχι για λόγους περιεργείας.
Ταυτόχρονα όμως δώσαμε τη δυνατότητα με προηγούμενες ρυθμίσεις, ώστε να υπάρχει το κίνητρο για τη μεταβίβαση αυτών των ακινήτων από τις off shore εταιρείες στα πραγματικά φυσικά πρόσωπα με την πληρωμή επιπλέον του 50% της φορολογίας. Ούτως ή άλλως δηλαδή, στις off shore εταιρείες υπήρξε νόμιμη κατοχή και η κυριότητα. Για τη μεταβίβαση στους πραγματικούς κυρίους επιβάλλεται μια πρόσθετη φορολογία η οποία αντιστοιχεί, σύμφωνα με το νόμο που ψηφίσαμε προηγούμενα, στο 50% του φόρου μεταβίβασης.
Με αυτήν τη διάταξη, λοιπόν, λύνονται και ζητήματα τα οποία προέκυψαν στην πράξη γιατί ο σκοπός του νομοθέτη ήταν να αποκαλυφθούν οι πραγματικοί κύριοι. Όταν θα πρέπει να του επιβάλεις φόρο –που τυπικά μεν θα έπρεπε να του επιβληθεί φόρος γονικής παροχής, δηλαδή να πληρώσει φόρους μεγαλύτερους από την αξία του ίδιου του ακινήτου- ασφαλώς και δεν επιτυγχάνεται ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης που ήταν, όπως είπα προηγούμενα, η αποκάλυψη των πραγματικά κατόχων.
Πρέπει να πούμε ότι επιλύονται ζητήματα προσαρμογής σε διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας, όπως είναι το άρθρο 36 για την απαλλαγή από τα τέλη χαρτοσήμου τραπεζικών δανείων και πιστώσεων. Δηλαδή, εφαρμόζεται σε αυτήν την περίπτωση για όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ό,τι ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες και δεν υπάρχει καμία επέκταση απλώς υποχρεούμαστε να συμμορφωθούμε σε οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ρυθμίζονται ζητήματα του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων και του ΦΠΑ, όπως και του τρόπου απόδοσης του ειδικού φόρου των κινηματογράφων.
Πρέπει να πούμε ότι καθορίζονται αυστηρότερες κυρώσεις για τα εικονικά τιμολόγια, όπως και χθες αναφέραμε επί της αρχής, και προσδιορίζεται ο τρόπος απαλλαγής από την εκτίμηση περιουσιακών στοιχείων της «ΕΡΤ Α.Ε.»
Λύνονται ζητήματα και αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών. Ήταν ένα αίτημα που το αποδεχθήκαμε γιατί είναι σημαντική η συμμετοχή των φοροτεχνικών, ενός κλάδου που συνεργάζεται για την απόδοση της φορολογικής δικαιοσύνης. Κρίναμε ότι ήταν σκόπιμη η συμμετοχή των φοροτεχνικών, όπως αυτοί εκπροσωπούνται μέσα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Λύνονται ζητήματα τα οποία αφορούν μια μεγάλη μερίδα κατοίκων της Πρεβέζης ή υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.
Πρέπει να πούμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο λύνονται ζητήματα τα οποία αφορούν μεγάλο αριθμό συνεταιριστικών οργανώσεων που κλήθηκαν να αποδώσουν ΦΠΑ τον οποίο δεν εισέπραξαν για υπηρεσίες τους προς τους αγρότες. Οδηγούνταν αυτές οι συνεταιριστικές οργανώσεις χωρίς ευθύνη δική τους, χωρίς να έχουν υπεξαιρέσει δηλαδή κάποια χρήματα σε πλήρη οικονομική καταστροφή και στο κλείσιμό τους. Έτσι θεωρήσαμε σκόπιμο τουλάχιστον για το παρελθόν αφού ήδη είναι γνωστή η φορολογική τους υποχρέωση για την είσπραξη του ΦΠΑ να λυθούν τα ζητήματα αυτά.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δύο άρθρα. Το ένα άρθρο αφορά τους εργαζομένους σε συγκεκριμένες εταιρείες που αναλυτικά αναφέρθηκαν –στη «SOFTEX» στην «ΤVX» και συνεταιρισμούς- και με τη ρύθμιση αυτή όπως ακριβώς προτάθηκε από το Υπουργείο οι απολυμένοι διασφαλίζουν, πρέπει να τονίσουμε, τη δυνατότητα συνταξιοδότησής τους σύμφωνα με τα όσα ισχύουν με το καθεστώς ασφάλισής τους κατά το χρόνο εργασίας τους. Με τη διάταξη προβλέπεται ότι εφόσον συμπληρώσουν προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας δεν ασφαλίζονται από το πρόγραμμα αυτό. Με τον τρόπο αυτό και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας οι απολυμένοι θα λάβουν τη σύνταξη που εδικαιούντο εάν κατά το χρόνος της απόλυσής τους είχαν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις του χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας.
Πρέπει να πω ότι όσον αφορά τη διάταξη για τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα εάν δεν γνώριζα το τι ακριβώς συμβαίνει θα είχα καταλάβει ότι πρόκειται για μια σκανδαλώδη παραχώρηση περιουσίας του ελληνικού δημοσίου σε κάποιους ιδιώτες. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, έχει μια τεράστια ακίνητη περιουσία. Το μόνο που έχει κάνει μέχρι τα πρόσφατα χρόνια γι’ αυτήν τη μυθική ακίνητη περιουσία είναι ότι απλώς με καθυστέρηση δεκάδων χρόνια και ασθμαίνουσα η διοίκηση επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των καταπατητών. Κανένα απολύτως οικονομικό όφελος δεν είχε ή αν είχε, το όφελος ήταν ασήμαντο από τη διαχείριση αυτής της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Έρχεται λοιπόν η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία και εισάγουν διατάξεις οι οποίες αποσκοπούν στην πλήρη οικονομική αξιοποίηση προς όφελος του ελληνικού λαού αυτής της μεγάλης περιουσίας. Μια περιουσία η οποία καταπατώνταν κατά πάγια βάση διαρκώς από συστάσεως ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα έρχεται το Υπουργείο να την οργανώσει μέσα από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και να αποδώσει πραγματικά μια μεγαλύτερη αξία από αυτήν την οποία μέχρι τότε είχαν.
Η μεταβίβαση των οποιονδήποτε ακινήτων στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα είναι η μεταβίβαση από το ελληνικό δημόσιο στο ελληνικό δημόσιο. Το λέμε πολύ απλά για να γίνει αντιληπτό γιατί μιλάμε για «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.» που είναι εταιρεία που ανήκει σήμερα που μεταβιβάζονται τα ακίνητα 100% στο ελληνικό δημόσιο. Και ασφαλώς θα μεταβιβαστούν ακίνητα, γιατί όταν θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα είναι ελκυστικότερη για να μπορέσει να εισπράξει ακόμα περισσότερα ο αποκλειστικός μέτοχος σήμερα της εταιρείας «ΕΤΑ Α.Ε.» από το χρηματιστήριο. Δεν γίνεται για να χαριστεί σε κανέναν απολύτως καμία περιουσία κανένα τετραγωνικό ελληνικής γης. Και εξάλλου όπως προκύπτει από το ίδιο το άρθρο εκτάσεις οι οποίες είναι χρήσιμες για κοινή χρήση, για κοινή χρησιμοποίηση από τους πολίτες, εξαιρούνται παντελώς από τη μεταβίβαση. Έτσι, θα πρέπει να πούμε ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 49 παράγραφος 2 ότι δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση κατά τις διατάξεις αυτού του νόμου περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ που υπάγονται στο καθεστώς θεσμοθετημένης προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ζώνη προστασίας Α΄ κατά την έννοια του νόμου, ή περιουσιακών στοιχείων του ΕΟΤ που είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, έχουν σημασία για την παραγωγή δασικών προϊόντων ή ασκούν ιδιαίτερη προστατευτική επίδραση επί εδαφών και υπογείων υδάτων καθώς δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση λιμνών, αιγιαλών και κοινοχρήστων πραγμάτων.
Είναι σαφής η διάταξη και μου προξενεί αλγεινή εντύπωση ότι ορισμένοι συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε χάρισμα στους ιδιώτες. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως ιδιώτης σ’ αυτήν τη φάση. Το ελληνικό δημόσιο μεταβιβάζει στη δική του εταιρεία, στην οποία είναι 100% μέτοχος το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, περιουσιακά στοιχεία, για να πολλαπλασιάσει την αξία τους μέσα από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ίδιος λόγος ακριβώς ισχύει για την όμοια διάταξη, η οποία προβλέπεται σε προηγούμενο άρθρο, όπου το ελληνικό δημόσιο μεταβιβάζει στις δικές του εταιρείες, θυγατρικές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, για τη δημιουργία αμοιβαίων κεφαλαίων για την πλήρη δηλαδή εκμετάλλευση ακινήτων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν απέφεραν καμία απολύτως πρόσοδο, δεν είχαμε κανένα απολύτως έσοδο απ’ αυτά τα ακίνητα. Το μόνο που κάναμε είναι πάντοτε να συζητούμε για την επιβολή προστίμων για τους καταπατητές, να συζητούμε μετά από δεκαετίες και να ηθικοποιούμε τις συγκεκριμένες καταπατήσεις και να τις νομιμοποιούμε μέσα από τη Βουλή, όπως συνέβη –και είναι γνωστό- κατά το διάβα όλων αυτών των χρόνων της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας μας.
Διατυπώθηκε από συνάδελφο η εξής απορία: «Μα, με υπουργική απόφαση θα μεταβιβαστεί το ακίνητο;» Με τι μεταβιβάζεται το ακίνητο του δημοσίου μέχρι τώρα από συστάσεως ελληνικού κράτους; Μεταβιβάζεται με αποφάσεις, είτε των υπηρεσιακών παραγόντων, αν είναι μικρής σημασίας, είτε, αν έχει μεγαλύτερη αξία, σε όλες τις περιπτώσεις μεταβιβάζεται με υπουργική απόφαση ή αν είναι πολύ μεγάλη, τεράστια η αξία της ακίνητης περιουσίας, απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτείται για μείζονα κατοχύρωση όλων αυτών των προαπαιτούμενων που αναφέρονται στο νόμο, κοινή υπουργική απόφαση πέντε Υπουργών. Αν αυτό δεν αποτελεί κατοχύρωση των συμφερόντων του δημοσίου, το να αποφασίζουν πέντε Υπουργοί οι οποίοι, θα πρέπει να γνωρίζετε –και το γνωρίζετε- ότι δεν αποφασίζουν μόνοι τους, αλλά σε κάθε ένα από τα πέντε Υπουργεία ακολουθείται ειδική διαδικασία της έγκρισης, που σημαίνει δηλαδή ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά και της πρότασης από την πλευρά των υπηρεσιών του κάθε Υπουργείου, αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη μεταβίβαση, τότε τι αποτελεί κατοχύρωση; Στην πράξη δηλαδή θα απαιτηθούν πάνω από τριάντα πέντε υπογραφές αρμοδίων διοικητικών παραγόντων, γενικών διευθυντών, διευθυντών εισηγητών και όλων των διοικητικών παραγόντων πριν φθάσουμε στις υπογραφές των ίδιων των Υπουργών.
Έτσι, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι άδικη η συγκεκριμένη κριτική για τη διάταξη αυτή. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί απόλυτα την περιουσία του, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πιστεύω ότι αυτές οι διατάξεις αποσκοπούν σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τείνουν σ’ αυτήν την κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Στη συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι, ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Κωνσταντίνου, ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Τζέκης.
Ορίστε, κύριε Αλογοσκούφη, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, συζητάμε κάποιες διατάξεις, οι οποίες είναι βέβαια στην κατηγορία των άλλων διατάξεων, που έχουν σκοπό να τακτοποιήσουν διάφορες πράξεις και παραλείψεις της Κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια.
Θα επικεντρωθώ σε τρεις διατάξεις, διότι ο εισηγητής μας και οι συνάδελφοι έκαναν καταλυτική κριτική στο υπόλοιπο νομοσχέδιο.
Έχουμε την παράγραφο 18 στο άρθρο 39, όπου αυτή η παράγραφος προβλέπει τη μεταφορά εσόδων από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που θα καταγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2004. Προβλέπει δηλαδή ότι θα καταγραφούν στον προϋπολογισμό του 2003. Πριν από λίγες εβδομάδες είχαμε συζήτηση στη Βουλή για το πώς έχει εκτροχιαστεί πλήρως ο προϋπολογισμός κι έρχεται τώρα η Κυβέρνηση, με αυτήν τη διάταξη και τινάζει το φετινό προϋπολογισμό του 2004 ακόμη πιο πολύ, τον πετάει δηλαδή στον αέρα.
Η Κυβέρνηση, στην αγωνία της να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2003, μεταφέρει έσοδα που κανονικά θα αντιστοιχούσαν στο φετινό προϋπολογισμό -δηλαδή της χρονιάς που άρχισε να τρέχει- στην προηγούμενη χρονιά για να κλείσει εκείνη τη μεγάλη τρύπα και να μην την αφήσει στους διαδόχους της. Διότι, προφανώς, γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται, θα εκλέξει άλλη κυβέρνηση, δηλαδή θα εκλέξει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Προσπαθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να υπονομεύσει τη δημοσιονομική διαχείριση του 2004.
Κύριοι συνάδελφοι, είναι απαράδεκτη και άθλια αυτή η μεθόδευση της παραγράφου 18 στο άρθρο 39. Είναι απαράδεκτο να ερχόμαστε εκ των υστέρων και να αλλάζουμε τους κανόνες της δημοσιονομικής διαχείρισης, όταν μάλιστα έχει ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους. Δεν θα έπρεπε να κάνετε κριτική στο τι θα γίνει στον προϋπολογισμό του 2004, αυτόν που είναι έτσι και αλλιώς κυριολεκτικά στον αέρα και τον υπονομεύετε ακόμα περισσότερο;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ)
Υπάρχει το άρθρο 47, το οποίο έρχεται να διορθώσει εν μέρει τα ημαρτημένα της Κυβέρνησης αναφορικά με δύο σκανδαλώδεις κυβερνητικές αποφάσεις, που ελήφθησαν πριν από μερικά χρόνια, αυτές που αφορούσαν την Αθηναϊκή Χαρτοποιία, την «TVX-HELLAS» και τα ημαρτημένα κάποιων αγροτικών συνεταιρισμών. Ακόμα και εδώ που έρχεσθε να πάρετε αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων, υπέρ αυτών που έχασαν τη δουλειά τους, υπέρ αυτών, που χωρίς να φταίνε, έπεσαν θύματα των δικών σας πράξεων και παραλείψεων, τελικά εφαρμόζετε δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Οι συνάδελφοι ζήτησαν τα ειδικά προγράμματα ειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας να ισχύσουν για όλους τους εργαζομένους που έχουν χάσει τη δουλειά τους -και για αυτούς που είναι κάτω από πενήντα ετών- και να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για όλους αυτούς που θα μετέχουν σ’ αυτά τα ειδικά προγράμματα, αν και δεν προβλέπεται.
Εμείς περιμένουμε να διορθώσετε τα πράγματα, ώστε να καλυφθούν όλοι και ασφαλιστικά, όσον αφορά τη συμμετοχή τους σε ειδικά τοπικά προγράμματα επανειδίκευσης, κατάρτισης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, και να περιοριστεί το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργείται σε περιοχές, όπως είναι η Δράμα ή η Χαλκιδική. Ακόμα και αυτή η ρύθμιση που φέρνετε, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρξει μία πιο γενναία, πιο κοινωνική και πιο σωστή ρύθμιση.
Προχωρώ στο άρθρο 49, το οποίο είναι η πέτρα του σκανδάλου σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Είναι απαράδεκτο με διατάξεις που περιέχονται στο άρθρο 49 να ενθαρρύνουμε με έμμεσο και αδιαφανή τρόπο την εκποίηση της κρατικής περιουσίας. Εμείς, όπως ξέρετε, δεν είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε διαδικασίες που είναι αδιαφανείς, έμμεσες και οι οποίες υποκρύπτουν σκάνδαλα. Αρκετά έχουν γίνει με την ΕΤΑ. Δεν πρόκειται να συνηγορήσουμε σε καμία περίπτωση στη συνέχιση αυτής της διαδικασίας και της αμαρτωλής λειτουργίας αυτής της εταιρείας, προκειμένου για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση να εισπράξει κάποια χρήματα, εισάγοντας την εταιρεία στο χρηματιστήριο, για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού.
Κατά συνέπεια γι’ αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή για το άρθρο 49, που είναι ένα από τα πιο απαράδεκτα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου, θα ζητήσουμε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε ο κάθε Βουλευτής να τοποθετηθεί ατομικά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Δέχονται οι συνάδελφοι της Πλειοψηφίας, τώρα στην εκπνοή αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας τους, να συμβάλουν σε αυτές τις αδιαφανείς διαδικασίες;
Δέχονται να επικυρώσουν αυτά τα οποία γίνονται στην εταιρεία ΕΤΑ; Αυτό είναι το ερώτημα και γι’ αυτό το ερώτημα θα καταθέσουμε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι, ατομικά και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Επειδή έχουν ήδη διανεμηθεί οι προσθήκες, οι διαγραφές και οι αναδιατυπώσεις στην τροπολογία για την «ΤVX» και έχουν μοιραστεί στους συναδέλφους Βουλευτές, θα παρακαλούσα, να κατατεθούν και στα Πρακτικά.
Ο κ. Κωνσταντίνου έχει το λόγο.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστος Πάχτας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες προσθήκες -διαγραφές- αναδιατυπώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ -ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ -ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ
Στο Σχέδιο Νόμου
«Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής - αvτικειμενικoπoίηση του
φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις»
για την τροπολογία 2046/222
1. Στο άρθρο 1:
Στην παρ. 1 (σελ. 4) μετά τις λέξεις «έχει ισχύ νόμου» προστίθενται οι λέξεις «από της υπογραφής της».
Στο τελευταίο εδάφιο της περίπτωσης Α) στο προοίμιο της υπ’ αρ. 22137 σύμβασης (σελ 8 της τροπολογίας) μετά τις λέξεις «της παραγράφου 9» προστίθενται οι λέξεις «του άρθρου 46 α».
Στη σελίδα 14 της τροπολογίας στο τέταρτο εδάφιο διαγράφονται οι λέξεις «δικηγόρους Αθηνών», αντικαθίσταται το όνομα «Νάσο» με το όνομα»Αθανάσιο», αντικαθίσταται η λέξη «Αθηνών» από τη λέξη «Πειραιώς» και στο τέλος του εδαφίου πριν από την τελεία προστίθενται οι λέξεις «και TI.BΙ.EΞ GOLD LNC.».
Στη σελίδα 15 της τροπολογίας το όνομα «Ν. Φελώνης» αντικαθίσταται από το Φελώνης»
Στην παρ. 2 περίπτωση α) εδάφιο πρώτο (σελ. 15) μετά τις λέξεις «περιέρχεται αυτοδικαίως» προστίθενται οι λέξεις «κατά πλήρη κυριότητα».
Στην παρ. 2 περίπτωση α) εδάφιο δεύτερο (σελ. 15) μετά τις λέξεις «των δικαιωμάτων μεταλλειοκτησίας» η λέξη «συντελείται» αντικαθίσταται από τη λέξη «πληρούται». Επίσης στο τέλος του ίδιου εδαφίου πριν από την τελεία τίθενται οι λέξεις «και έχει διαπιστωτικό απλώς χαρακτήρα». Στο τέλος της περίπτωσης α) της ίδιας παραγράφου προστίθενται νέα εδάφια ως εξής: «Από την υπογραφή της κυρούμενης Σύμβασης Εξωδικαστικού Συμβιβασμού, κατασχέσεις ή άλλες πράξεις ή μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί των στοιχείων του ανωτέρω ενεργητικού είναι απολύτως άκυρες και δεν έχoυν ισχύ έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και των - τυχόν διαδόχων του. Μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το Ελληνικό Δημόσιο ουδεμία ευθύνη έχει και δεν βαρύνεται με δαπάνες φύλαξης και συντήρησης του συνόλου των στοιχείων του ανωτέρω ενεργητικού.»
Στην παρ. 2 περίπτωση δ) (σελ.16) οι λέξεις «απόσπασης αυτής» αντικαθίστανται από τις λέξεις «περιέλευσης αυτών στο Ελληνικό Δημόσιο» και μετά το άρθρο «479» τίθεται κόμμα και προστίθεται «481».
Στην παράγραφο 6 (σελ.17) μετά τις λέξεις «Εξώδικης Καταγγελίας του Ελληνικού Δημοσίου» προστίθενται οι λέξεις «απαλλασσομένων όλων των συμβαλλομένων σε αυτήν μερών από οποιαδήποτε ευθύνη ή υποχρέωση έναντι αλλήλων που απορρέει από την εν λόγω Σύμβαση,».
2. Στο άρθρο 2:
Στην παρ. 1 (σελ. 17) μετά τις λέξεις «έχει ισχύ νόμου» προστίθενται οι λέξεις «από της υπογραφής της,». Στη σελίδα 23 στο τέλος διαγράφονται η λέξη «άρθρο» και ο αριθμός «2».
Στη σελίδα 218 στο πρώτο εδάφιο του σημείου Β. τίθεται μετά τη λέξη «παράρτημα» ο αριθμός III με λατινική γραφή. Στο δεύτερο εδάφιο του ίδιου ,σημείου διαγράφεται η λέξη «μέχρι» και τα αποσιωπητικά.
Στην ίδια σελίδα (218) στο δεύτερο εδάφιο του σημείου Ε. τίθεται μετά τη λέξη «παράρτημα» ο αριθμός IV με λατιvική γραφή.
Στο άρθρο 3 της uπ’ αριθ. 22138 Σύμβασης (σελ. 222) στην αρχή του πρώτου εδαφίου τίθεται αρίθμηση «3.1.».
Στο σημείο α) οι λέξεις «πρoστατεύει με» αvτικαθίσταται από τη λέξη «εκτελεί».
Στο ίδιο σημείο μετά τις λέξεις «εργασιών και διαδικασιών» πρoστiθεvται οι λέξεις «για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συντήρηση των υπoγείων έργων, λιμνών, τελμάτων και φραγμάτων» και διαγράφονται οι λέξεις; «το περιβάλλον για τη συντήρηση».
Στο τέταρτο εδάφιο του σημείου β) της ίδιας παραγράφου μετά τις λέξεις «δικαιούνται να» (σελ 223) προστίθεται η λέξη «διενεργεί», διαγράφεται η περίοδος από τη λέξη «εκτελεί» μέχρι και τις λέξεις «Μεταλλείων Κασσάνδρας» και διαγράφονται επίσης οι λέξεις «τον εφοδιασμό με», ενώ τέλος προστίθεται η λέξη «άδειες» πριν από τη λέξη «γεωτεχνικές».
Στην αρχή του εδαφίου και πριν από τις λέξεις «Παράλληλα με τις ανωτέρω υποχρεώσεις» τίθεται αρίθμηση «3.2».
Στην αρχή του επόμενου εδαφίου και πριν από τις λέξεις «Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει» τίθεται αρίθμηση «3.3».
Στην αρχή του επόμενου εδαφίου και πριν από τις λέξεις «Το επενδυτικό σχέδιο, όπως θα εγκριθεί» τίθεται αρίθμηση «3.4.».
Στην αρχή του επόμενου εδαφίου και πριν από τις λέξεις «Η Αγοράστρια υποχρεούται» τίθεται αρίθμηση «3.5».
Στη σελίδα 228 το άρθρο 8 με