ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: ΚΖ' 29/07/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΖ΄
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 29 Ιουλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.10΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 28.7.2009 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΚΣΤ΄ συνεδριάσεώς του, της 28ης Ιουλίου 2009, σε ό,τι αφορά στην ψήφιση στο σύνολό των σχεδίων νόμου:
1. «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Σύμβασης της 29ης Ιουλίου 1960 για την αστική ευθύνη στον τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της 28ης Ιανουαρίου 1964 και από το Πρωτόκολλο της 16ης Νοεμβρίου 1982».
2. «Κύρωση της Συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ».
3. «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα των μεταφορών».
4. «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης για την Ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Χ και του συναφούς σε αυτό Πρωτοκόλλου για τη Διασυνοριακή Συνεργασία κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ».
5. «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009, συνεδριάζουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. ‘Ωρα 9.30΄ - Θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών». (2η συνεδρίαση – Ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων)
2. ‘Ωρα 12η μεσημβρινή - Θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών». (3η συνεδρίαση)


(MT)
(1XA)
  3. Ώρα 12.00΄- Θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, με θέμα ημερήσιας διάταξης επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
 α) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σε εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)»
β) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορά στη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».
 4. Ώρα 13.00΄ - Θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, κατόπιν αιτήματος Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιού της νέας γρίπης.
 5. Ώρα 14.00΄ - Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση, ως γνωστόν, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου σε δύο ενότητες, άρθρα 1 έως 12, δηλαδή Κεφάλαια Α’ και Β’ και άρθρα 13 έως 15, δηλαδή Κεφάλαια Γ’ και Δ’. Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι τροπολογίες του νομοσχεδίου σε μία ενότητα, όπως συμφωνήθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Συμφωνεί το Τμήμα;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το Τμήμα συμφώνησε.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συζητούμε τα άρθρα του σχεδίου νόμου που αφορά μία σημαντική πλευρά της ελληνικής οικονομίας, διάφορα θέματα τα οποία έχουν σχέση κυρίως με το Υπουργείο Οικονομικών. Το Κεφάλαιο Α, όπως έγινε η προσυνεννόηση, έχει ιδιαίτερη σημασία και θα μου επιτρέψετε να μπω σε ορισμένες παρατηρήσεις γιατί συμβαίνει αυτό ή ποιες άλλες προτάσεις μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τα άρθρα του κεφαλαίου Α’.
(ST)
(01MT)
Αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ υπάρχει μία ουσία ενός πράγματος, ότι η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να βοηθήσει την ελληνική οικονομία με έναν δίκαιο τρόπο, με μία φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία έχει και ένα σημείο αναφοράς. Το σημείο αναφοράς στο σημερινό σχέδιο νόμου είναι ότι τολμούμε –εντός και εκτός εισαγωγικών- να φορολογήσουμε τους έχοντες και κατέχοντες σε μία ένδειξη –επαναλαμβάνω- φορολογικής δικαιοσύνης και ταυτόχρονα βάζοντας ένα αποκούμπι –αν θέλετε- ως ελληνική οικονομία μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη διεθνή κρίση.
Τι γίνεται, λοιπόν, με τα άρθρα 1 έως 4; Η φιλοσοφία και η γραμμή είναι η εξής, ότι μέχρι σήμερα -και το παραδέχεται η Κυβέρνηση- υπάρχει ένα καθεστώς ενός τύπου «χυλού», δηλαδή δεν γνωρίζουμε, δεν είναι εύκολο δηλαδή από πλευράς της ελληνικής οικονομίας και του κράτους να έχουμε μία εικόνα στον κλάδο γενικότερα που λέγεται σκάφη αναψυχής. Δεν γνωρίζουμε, να το πω πιο εξειδικευμένα, ποια από αυτά τα σκάφη είναι ιδιωτών και ποια είναι επαγγελματικά, σαν μία πρώτη αναγνώριση ιδιότητας του καθεστώτος. Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση με τα άρθρα 1 έως 4 και προσπαθεί να δημιουργήσει, αν μου επιτρέπετε, ένα Ε9, αντίστοιχο δηλαδή, κώδικες να ξέρουμε ποιος έχει ποιο σκάφος, ποιος θα φορολογηθεί, ποιος έχει φορολογηθεί ή όχι στο παρελθόν και γιατί -να το διορθώσουμε και αυτό- και στη συνέχεια με αυτά τα συγκεκριμένα κριτήρια και τα δικαιώματα τα οποία θα υπάρχουν να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επιχορήγησης αυτού του κλάδου, να μην θέλουμε δηλαδή να επιχορηγήσουμε τους επαγγελματίες και ταυτόχρονα να ευεργετούμε ιδιώτες οι οποίοι προφανώς, για να έχουν μεγάλα σκάφη, έχουν και οικονομική επιφάνεια ανάλογη αυτής της περιουσίας ως ένα στοιχείο, επαναλαμβάνω, αναφοράς.
Τι συμβαίνει τώρα εδώ; Συμβαίνει το εξής, μας το είπαν και οι άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν στην Επιτροπή μας, ότι κάποιος από αυτούς, μπαίνοντας σε μια από τις μαρίνες όπου έχει ελλιμενίσει το σκάφος του, έβλεπε εκατόν πενήντα σημαίες –είπε χαρακτηριστικά- ξένες και δύο ελληνικές. Αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να δει το θέμα από δύο πλευρές. Αυτό κάνει, λοιπόν, με αυτήν την εταιρεία ειδικού σκοπού και χρήσης, αν θέλετε, γενικότερα που αφορά την κυριότητα των σκαφών αναψυχής. Αυτήν τη στιγμή η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σκάφη ιδιωτικά, ιδιωτών δηλαδή, πλουσίων να το πω ελεύθερα, για να καταλαβαίνουμε όλοι τι λέμε, τα οποία τα χρησιμοποιούν δήθεν ως επαγγελματικά, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν εικονικές ναυλώσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική οικονομία και ό,τι χωράει εκεί μέσα από οικονομικά μεγέθη, θετικά ή αρνητικά, νόμιμα ή μη νόμιμα,. Χρησιμοποιούσαν όλα αυτά τα χρόνια -ξέρετε, άλλαξε το καθεστώς- το αφορολόγητο πετρέλαιο. Δηλαδή οι πλούσιοι έπαιρναν αφορολόγητο πετρέλαιο και καλά κάνουν, δεν έχουμε πρόβλημα με τους πλούσιους, έχουμε πρόβλημα με την έννομη τάξη και το καθεστώς που είναι σήμερα σε μια περίεργη κατάσταση, να μην το διαφοροποιήσω λεκτικά. Επίσης, και χωρίς να καταβάλουν Φ.Π.Α..
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι η χώρα θέλει να αποκτήσει ένα ελληνικό νηολόγιο, Κάνει αυτήν την προσπάθεια με τα άρθρα 1 έως 4 και η ουσία είναι και μέσα σε αυτά δημιουργείται η ανάγκη να υπάρχει ένας ειδικός φόρος. Αυτός ο ειδικός φόρος είναι ανταποδοτικός. Δεν μπορεί δηλαδή, από τη στιγμή που έχουμε πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες σκάφη στις ελληνικές θάλασσες και αυτά τα σκάφη χρησιμοποιούν τα λιμάνια, το λιμενικό προσωπικό, τις υποδομές, εάν κάποιο από αυτά έχει ένα πρόβλημα, τη διάσωσή τους, δηλαδή χρήματα τα οποία συνεισφέρουν οι άλλοι Έλληνες, ενώ αυτοί έχουν περισσότερη δυνατότητα που έχουν αυτά τα σκάφη και επαναλαμβάνω ότι μιλάω για τους ιδιώτες, δεν μιλάω για τους επαγγελματίες, να μην συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία και κυρίως για τη χρήση που έχουν και των σκαφών, αλλά και των υποδομών γενικότερα.
Έτσι, λοιπόν, είναι ανταποδοτικός ο φόρος, είναι ξεκάθαρο και το λέει το σχέδιο νόμου ευθέως ότι το 50%, εφ’ όσον τακτοποιηθούν και βάλουμε στη σειρά ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι επαγγελματίες, εκεί στη συνέχεια το κράτος θα επιστρέψει ευθέως το 50% σε αυτούς που είναι κατ’ επάγγελμα, δηλαδή στην ουσία αυτοί που δουλεύουν για την οικογένειά τους μέσω του κλάδου των σκαφών αναψυχής, θαλάσσιος τουρισμός, να το πω διαφορετικά.
(XP)
(1ST)
Επίσης πρέπει να πούμε ότι επιβάλλεται και έκτακτη εισφορά εάν το σκάφος είναι πάνω από δέκα ή δεκαπέντε μέτρα μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρα αντίστοιχα. Το 100% αυτής της εισφοράς θα επιστραφεί πάλι στους επαγγελματίες. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση φροντίζει να ξέρει ποιος είναι ποιος και ταυτόχρονα να φανούμε γενναίοι σε επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις οι οποίες πρέπει να πηγαίνουν ακριβώς για το σκοπό για τον οποίο νοούνται από το Σύνταγμα της χώρας μας.
Υπάρχει και μία σειρά από άλλα άρθρα όπως η σύσταση τμήματος στη Διεύθυνση Ελέγχων Τελωνείων. Είναι μια ανάγκη. Περνάει και από την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1889/2005. Έτσι θα μπορούμε να ξέρουμε μέσα στην παγκοσμιοποίηση αν υπάρχουν μεταφορές χρημάτων ή αν υπάρχει νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πάνω από 10.000 ευρώ.
Είναι και το ζήτημα της έκπτωσης δωρεών από το εισόδημα και η έκπτωση των αμοιβών γιατρών και δικηγόρων από το εισόδημα. Η Κυβέρνηση φρόντισε με την περίπτωση του άρθρου 7 να δώσει το δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες, την εικόνα που πρέπει, να δώσει στοιχεία υποκίνησης ούτως ώστε όταν επισκέπτονται το γιατρό ή το δικηγόρο να παίρνουν απόδειξη που θα εκπίπτει. Έτσι ο Έλληνας πολίτης από τη μια μεριά θα μπορεί να φορολογηθεί λιγότερο και από την άλλη μεριά οι δικηγόροι και οι γιατροί δεν θα κρύβουν μια πραγματικότητα που όλοι γνωρίζουμε.
Το άρθρο 8 αφορά υπαλλήλους που υπηρετούν στο εξωτερικό. Στο άρθρο 9 για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα υπάρχει μία ρύθμιση για επιβατικά αυτοκίνητα από οργανισμούς που είναι αναγνωρισμένοι από την Ελλάδα. Στο άρθρο 10 υπάρχει η παράταση παραγραφής για ορισμένες περιπτώσεις που το κράτος όντως δεν έχει προλάβει να δώσει ακριβώς την εικόνα που πρέπει. Με το άρθρο 12 έχουμε μια ιστορία που αφορά τα δημόσια θεάματα. Εδώ θα πω μόνο ότι το καθεστώς που ισχύει σήμερα, ισχύει από τις 21 Δεκεμβρίου του 1948. Γι’ αυτό χρήζει επικαιροποίησης για να μπορεί η σημερινή πραγματικότητα με τα σημερινά δεδομένα να απεικονίζεται καλύτερα στις οικονομικές καταστάσεις και όχι μόνο αυτών των επιχειρήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μακρυπίδης έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατά την τοποθέτηση του κυρίου Υπουργού χθες διαπίστωσα ότι για μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το μαύρο άσπρο και στους άλλους τομείς και ιδίως στη φορολογική πολιτική.
Κύριε Υπουργέ, η πραγματικότητα σας διαψεύδει και εσάς και την Κυβέρνησή σας. Είπατε ότι μετά από έξι χρόνια κατορθώσατε να βάλετε μία τάξη στα δημοσιονομικά και γενικότερα στα οικονομικά της χώρας. Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπατε ότι νοικοκυρέψατε τα της οικονομίας. Σε ποιους τομείς; Στο δημόσιο χρέος, που στις 31.12.2003 ήταν στα 172.000.000.000 ευρώ από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

(GK)
(1XP)
Μπορείτε να μας πείτε πόσο ήταν στις 30.6.2009; Ήταν 280 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξεπεράστηκαν κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Πόσα κρύψατε εσείς;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Και να πείτε ότι αυτά έγιναν έργα, έγιναν υποδομές, ασκήθηκε κοινωνική πολιτική; Όχι. Τίποτα απ’ όλα αυτά!
Αντίθετα, αυτή η μεγάλη διόγκωση του δημόσιου χρέους ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής ανορθόδοξης από τη μεριά σας που δημιούργησε προβλήματα και στη χώρα και στην οικονομία και στους Έλληνες πολίτες.
Διάβαζα σήμερα, κύριε Υπουργέ, στον πρωινό οικονομικό Τύπο, σε σχέση με το οικονομικό έλλειμμα, κάποια στοιχεία. Πόσο ήταν το έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο πέρυσι; Περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 3,3%. Πόσο ήταν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους; Ήταν 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό 7,2%, δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε.
Αυτά είναι μαύρα μαντάτα για την οικονομία και τη χώρα. Είναι αυτό που σας κατηγορούμε ότι και αυτό το νομοσχέδιο και γενικά η φορολογική σας πολιτική είναι μια φοροεπιδρομή, μια φοροκαταιγίδα εναντίον των αδύνατων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων και έπονται και τα χειρότερα από την Κυβέρνησή σας το φθινόπωρο.
Τα στοιχεία και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτές μας τις εκτιμήσεις. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών ειδήσεων, αλλά είναι μια σκληρή πραγματικότητα και έχουμε υποχρέωση ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχουμε υποχρέωση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να αποκαλύπτουμε αυτή την αδιέξοδη οικονομική σας πολιτική.
Και επειδή είπατε ότι μειώσατε τους συντελεστές, ότι συμβάλλατε στην ανάπτυξη κ.λπ., κύριε Υπουργέ, σας παραθέτω δυο στοιχεία και μόνο.
Ποια ήταν η επιβάρυνση που είχαν το 2003 τα φυσικά πρόσωπα στο σύνολο της φορολογικής επιβάρυνσης; Ήταν 57%, όταν η επιβάρυνση των νομικών προσώπων ήταν 36%. Το 2008 η επιβάρυνση των φυσικών προσώπων έφθασε στο 64%, όταν στα νομικά πρόσωπα περιορίστηκε στο 27% από 36%. Αυτή είναι η –εντός εισαγωγικών- «δίκαιη» φορολογική σας πολιτική.
Θα ήθελα όμως να επικεντρωθώ και στα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου σε σχέση με τη φορολόγηση των σκαφών. Τα είπαμε και επί της αρχής, τα είπαμε στην Επιτροπή, επαναλαμβάνουμε και τώρα ότι μπροστά στις σκληρές δημοσιονομικές ανάγκες φέρνετε ένα μέτρο καθαρά φοροεισπρακτικό και φορολογείτε επί δικαίων και αδίκων, μαζί με τα ξερά και τα χλωρά, στην προσπάθεια –μέσα από την ομολογία ανικανότητας- να κάνετε τη διάκριση των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών σκαφών αναψυχής, τους βάζετε στο ίδιο τσουβάλι με τους επαγγελματίες.
Μεσούσης της τουριστικής περιόδου και ενώ από τη μια, πριν από λίγο καιρό, είχατε εξαγγείλει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης στον τουρισμό, έρχεστε σήμερα, χωρίς συζήτηση με τους φορείς, χωρίς υπογραφή του νομοσχεδίου από τον αρμόδιο Υπουργό Τουρισμού και δημιουργείτε αντικίνητρα σε μια σοβαρή κοινωνική ομάδα, αυτή του τουρισμού, με τον ανορθόδοξο τρόπο που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα οικονομικά και φορολογικά προβλήματα.
Σας ανέφεραν, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή το εξής παράδειγμα. Συγκεκριμένα ένας που έχει ένα σκάφος επαγγελματικό, το 2008 επιβαρύνθηκε με 3.500 ευρώ επιπρόσθετα, όχι ως κάτοχος, αλλά ως δραστηριότητα του σκάφους. Φέτος, με το νομοσχέδιό σας, θα κληθεί να πληρώσει δέκα φορές επιπλέον, 35.000 ευρώ.
Εσείς μας είπατε στην παρέμβασή σας ότι θα τα επιστρέψετε. Πότε; Στο μέλλον. Εισπράττετε σήμερα και υπόσχεστε επιστροφή μέρους αυτών στο μέλλον. Άρα, είναι καθαρά ομολογία εισπρακτικής αντίληψης μέσα από το νομοσχέδιό σας.
Σας είπαμε –το ανέφερε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Παπουτσής χθες- ότι είναι στην πρότασή μας να διπλασιάσετε την επιβάρυνση στους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής, ακριβώς για να μην μας κατηγορείτε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή δεν έχει θέση ή δεν έχει πρόταση ή αδιαφορούμε μπροστά στις υποχρεώσεις που μπορεί να έχουν κάποιοι κάτοχοι σκαφών, που μπορεί να είναι –μεταξύ άλλων- και κριτήριο πλουτισμού.
Πέρα όμως από αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που έχουν να κάνουν με τα σκάφη αναψυχής στα τέσσερα πρώτα άρθρα, προβλέπεται στο άρθρο 5 σύσταση Τμήματος Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων. Η περίφημη επανίδρυση του κράτους! Το μικρότερο κράτος –κατά πώς λέγεται- έγινε μεγαλύτερο κράτος, γραφειοκρατικότερο κράτος, αναποτελεσματικότερο κράτος.

(DP)
(1GK)
Είναι περιττό να τονίσουμε ότι μέσα σε πέντε χρόνια δημιουργήσατε τετρακόσιες εξήντα πέντε αμειβόμενες επιτροπές, εξακόσιες ενενήντα πέντε καινούργιες υπηρεσίες με επιβάρυνση του Προϋπολογισμού κατ’ έτος με ένα δισεκατομμύριο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι που μετέχουν στις νέες επιτροπές και στα νέα συμβούλια και υπηρεσίες.
Όσον αφορά την επίκλησή σας ότι μέσα από τη δημιουργία του νέου Τμήματος θα περιορίσετε το λαθρεμπόριο, έχω να σας πω ότι δεν μπορούν να μιλούν στο σπίτι του κρεμασμένου για σχοινί, γιατί το παρελθόν σας άλλα δείχνει, κύριε Υπουργέ. Εσείς δεν καταργήσατε τα αμαρτωλά τελωνεία της Δοϊράνης και της Νίκης; Εσείς δεν καταργήσατε την Αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος με τον αποκεφαλισμό του κ. Ζορμπά; Πώς έρχεστε σήμερα να μας πείτε ότι μέσα από τη δημιουργία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων έχετε πρόθεση να περιορίσετε το λαθρεμπόριο;
Σε σχέση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το άρθρο 7 ως προς την έκπτωση δαπανών από παροχές υπηρεσιών γιατρών και δικηγόρων, επαναφέρουμε την πρότασή μας, κύριε Υπουργέ. Αν όντως θέλετε πραγματικά να δημιουργηθεί κίνητρο όσον αφορά την υποχρέωση κάποιων μεγαλογιατρών και μεγαλοδικηγόρων, δεν έχετε παρά να κάνετε το εξής πολύ απλό: Να κάνετε ελέγχους.
Και σας ζητάμε, σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε, κύριε Υπουργέ: Μπορείτε να μας φέρετε στοιχεία στη Βουλή; Τα τελευταία πέντε χρόνια πόσους ελέγχους κάνατε σ’ αυτές τις κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και ποια τα αποτελέσματα; Πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν και πόσα εισπράχθηκαν; Γιατί το λέμε αυτό; Διότι έρχεστε με άλλη διάταξη και εξαγγέλλετε ότι θα μεταφέρετε 250 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για να ενισχύσετε αυτούς που στο νομοσχέδιο αυτό τους λέτε «φοροκλέφτες». Από τη μία ενισχύετε τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των υπηρεσιών τους και από την άλλη καλείτε τους πολίτες φορολογούμενους μέσα από το κίνητρο δήθεν της έκπτωσης των δαπανών για να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή τους. Πού είναι η υποχρέωση του κράτους; Πού είναι ο έλεγχος; Ο έλεγχος, ο επανέλεγχος και ο αυτοέλεγχος είναι συστατικό της δημοκρατίας. Ο μη έλεγχος, η ασυδοσία είναι στοιχείο μη δημοκρατικό και εσείς αυτό το μήνυμα έχετε εκπέμψει στην αγορά: Όχι έλεγχο, ασυδοσία και ιδού τα αποτελέσματα που βιώνουμε και σ’ αυτό τον τομέα.
Έρχομαι στο άρθρο 8. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για εμάς είναι αδικαιολόγητη η σκόπιμη σιωπή του Υπουργού όσον αφορά την κατάργηση του 15% της αυτοτελούς φορολόγησης κάποιων συνεργατών στο Υπουργείο Εξωτερικών. Για την ακρίβεια χαρίζετε 16,75 εκατομμύρια ευρώ σε μία «ευπαθή» τάξη. Σας είπαμε ότι είναι πολύ ακριβό το δώρο που κάνετε στην Υπουργό Εξωτερικών.
Πάρτε θέση, κύριε Υπουργέ. Και εδώ οφείλουμε σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία να βάλουμε τη διάσταση του μέλλοντος. Έχετε εξαγγείλει ότι θα προχωρήσετε στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και το σύνολο των όποιων πρόσθετων αποδοχών θα πάει στην κλίμακα για τις άλλες κατηγορίες εργαζομένων και σήμερα έρχεστε και όχι μόνο κάτι τέτοιο δεν το διαγράφετε, αλλά χαρίζετε στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε, με την αναφορά μου στο άρθρο 10 για τη παράταση της παραγραφής. Σας είπα και στην Επιτροπή και στη πρωτολογία μου και χθες στη δευτερολογία μου, κύριε Υπουργέ, το εξής: Ποια η σκοπιμότητα παράτασης ανέλεγκτων υποθέσεων του 2000-2003, πριν από δέκα χρόνια;
Αυτές οι εκκρεμότητες δεν εμπίπτουν στην απόφαση περαίωσης των ανέλεγκτων υποθέσεων. Και δεν εμπίπτουν γιατί προφανώς –για να μην πω μετά βεβαιότητας- έχουν προβλήματα φοροδιαφυγής, φοροκλοπής και φοροαποφυγής και ως εκ τούτου, δεν εμπίπτουν μέσα στις προϋποθέσεις αυτόματης περαίωσης.
Και ερωτώ: Αφού δεν εμπίπτουν, γιατί από το 2005 συνεχώς παρατείνετε την εκκρεμότητα αυτών των υποθέσεων και την πάτε μέχρι 30-6-2010;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Για να ελεγχθούν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί δεν τις ελέγχετε τώρα;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Για να ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί δεν τις ελέγχετε τώρα;
(DE)


(1DP)
Μήπως είναι καυτές πατάτες και τις πάτε στο μέλλον, κύριε Υπουργέ;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όλες καυτές πατάτες είναι στο Υπουργείο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Άρα, εδώ εκδηλώνεται σοβαρότατη αδυναμία και δεν τη θεωρώ και τόσο αθώα τη συγκεκριμένη παράταση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το αντίθετο έπρεπε να λέτε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως και με μια σειρά άλλων μέτρων και διατάξεων που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει φέρει σε μια σειρά νομοθετήματα, αλλά και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στα άρθρα που προηγουμένως αναφερθήκαμε δείχνουν ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη. Αυτή η πολιτική επιφέρει πρόσθετα προβλήματα και στους εργαζόμενους και στο λαό και στη χώρα και φυσικά, τα καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Μακρυπίδη.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είχαμε εκφράσει και χθες τις βασικές μας απόψεις σε σχέση με τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, που βεβαίως, δεν είναι μια εξαίρεση, μια τομή στη συνέχεια, αλλά αποτελεί συνέχεια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων όσον αφορά τη φορολογική πολιτική.
Ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Μακρυπίδης ανέφερε για τη φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στο 2003 και το 2008. Καλό θα ήταν τρία χρόνια νωρίτερα να έλεγε πόσο πλήρωναν τα φυσικά πρόσωπα και πόσο τα νομικά και τι επίπτωση είχε σ’ αυτό η φορολογική μεταρρύθμιση του κ. Χριστοδουλάκη που μείωσε στο μισό τη φορολογική επιβάρυνση των νομικών προσώπων, ενώ αντίθετα επιβαρύνθηκαν τα φυσικά πρόσωπα.
Δεύτερον, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πολιτική των υπόλοιπων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όταν θεωρούν την φορολογική πολιτική ως εργαλείο για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Και κάτω από αυτήν την λογική οι προτάσεις, οι σκέψεις, οι μύχιοι πόθοι οι οποίοι υπάρχουν είναι να φορολογείται η κατανάλωση και όχι το εισόδημα.
Αυτή είναι η τάση και αυτήν την τάση την προέβλεψε και χθες, όπως μιλήσαμε από εδώ πέρα και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μίλησε για περιορισμό των συντελεστών του Φ.Π.Α. σε δύο, για αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α., για μείωση των προϊόντων και των υπηρεσιών που είναι στην χαμηλότερη κλίμακα.
Οι ίδιες λογικές, οι ίδιες σκέψεις, οι ίδιοι προβληματισμοί δεν υπάρχουν και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης; Και απ’ αυτή την άποψη, πού θα οδηγηθούμε; Θα οδηγηθούμε, βεβαίως, στην καταστρατήγηση αυτού του Συντάγματος που εσείς υπερασπίζεστε με νύχια και με δόντια, ότι ο καθένας συμβάλλει στα έσοδα του κράτους με βάση τα εισοδήματά του. Δε θα γίνει αυτό το πράγμα, γιατί ακριβώς ο φόρος κατανάλωσης πίπτει σε βάρος των αδυνάτων στρωμάτων, των εργαζόμενων, της λαϊκής οικογένειας.
Αυτό, λοιπόν, το εργαλείο της φορολογικής πολιτικής ως στήριξη της ανταγωνιστικότητας το εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τα τραγικά αποτελέσματα. Το εφάρμοσε και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τραγικά αποτελέσματα, γιατί σηματοδότησε μια φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα, μένει πού; Στο απυρόβλητο. Παρέχονται νέα κίνητρα, νέα φορολογικά προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο.
Και σήμερα, η Κυβέρνηση ως φύλλο συκής έρχεται να πει: «Εγώ θέλω να φορολογήσω τους κατόχους σκαφών αναψυχής, άρα και τους επαγγελματίες του χώρου, γιατί δεν φορολογούνται». Και ξεσηκώνεται ένας κουρνιαχτός από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και άλλα Κόμματα, ότι πάνε να φορολογήσουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.
Δηλαδή, τι θα κάνουμε, θα τους αφήσουμε αφορολόγητους; Δε θα πληρώσουν δεκάρα τσακιστή; Μα, λέει, φορολογούνται. Πόσο, ρε παιδιά; Λιγότερο από έναν ιδιοκτήτη, λιγότερο από εμένα που έχω στην κατοχή μου ένα Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.150 κ.ε., μοντέλο του ’93. Εγώ πληρώνω περισσότερα τέλη και τώρα θα πληρώνω διπλάσια τέλη, με βάση την πράσινη λογική του κ. Σουφλιά απ’ αυτά που πληρώνει ο ιδιοκτήτης σκαφών αναψυχής και ο επαγγελματίας. Βεβαίως, πολύ λιγότερα πληρώνουν από τα τέλη κυκλοφορίας ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου 1.100 κ.ε.
Και τι λέει η Κυβέρνηση να κάνει; Να πληρώσει ο Έλληνας εφοπλιστής ο οποίος έχει και στην κατοχή του ένα ιστιοφόρο είκοσι πέντε μέτρων 3.000 ευρώ. Δηλαδή, πόσο; Όσα πληρώνει μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 22.000; Αυτό είναι η επιβάρυνση περίπου, 25.000.
(AD)
(1DE)
Και, ταυτόχρονα, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι αφορολόγητο –δεν πληρώνουν ΦΠΑ στα καύσιμα- βάζετε τον παραγωγό κρασοστάφυλων στην Αχαΐα και στη Δυτική Ελλάδα, ο οποίος δεν έχει πληρωθεί για την παραγωγή του 2007, να πληρώνει ΦΠΑ στα καύσιμα, στο αγροτικό πετρέλαιο, για τα αγροτικά μηχανήματα, για τους σπόρους! Και ο εφοπλιστής δεν πληρώνει τίποτα! Δεκάρα τσακιστή! Και μας λέτε να μην τολμήσουμε να τον ακουμπήσουμε, γιατί θα πάρει, λέει, τη σημαία του και θα πάει αλλού! Πλήρης ασυδοσία για το εφοπλιστικό κεφάλαιο!
Και μάλιστα λένε να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, όπως για την ακτοπλοΐα! Έτσι άκουσα! Και προσπαθούν κάποιοι να τετραγωνίσουν τον κύκλο και να πουν «κοιτάξτε, να φορολογηθεί μόνο ο ιδιοκτήτης σκάφους αναψυχής και όχι ο εφοπλιστής που εκμεταλλεύεται τα σκάφη αναψυχής». Μα, δεν γνωρίζετε πολύ καλά ότι προσπαθώντας να τετραγωνίσετε τον κύκλο, θα υπάρξει μία τεράστια φοροδιαφυγή; Αν το νοικιάσει –«μαϊμού» λέω εγώ να το νοικιάσει- δύο και τρεις φορές στο διάστημα του καλοκαιριού, θα χαρακτηριστεί ως επαγγελματικό σκάφος! Άρα, λοιπόν, ούτε αυτός θα πληρώσει! Τίποτα! Είναι σαν το διαχωρισμό τον πλασματικό τον οποίο κάνετε ανάμεσα στα διανεμόμενα και τα μη διανεμόμενα κέρδη. Για τα διανεμόμενα κέρδη λέτε ότι θα φορολογηθούν και τα μη διανεμόμενα να μη φορολογούνται.
Μα, αφού ξέρετε ότι είναι ατυχές αυτό το σχέδιο και δεν μπορεί να υλοποιηθεί, γιατί δεν θα ανοίξουν παράθυρα, αλλά μπαλκονόπορτες και πόρτες ολάκερες για να μπορέσει να μην υπολογιστεί καθόλου το κεφάλαιο!
Και στο κάτω-κάτω της γραφής, σ’ αυτή τη λογική, γιατί να μην επεκταθεί και περαιτέρω η λογική την οποία έχετε; Ακόμα και το βιομηχανικό και το εμπορικό κεφάλαιο και το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που απασχολεί εργαζόμενους, επειδή ακριβώς στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και στα γειτονικά μας κράτη, έχει μηδενική φορολογία, στο όνομα να μη μεταφέρουν εκεί τις έδρες τους, να μην το φορολογήσουμε ούτε εδώ!
Άρα, λοιπόν, υπάρχει πλήρης ασυδοσία του κεφαλαίου. Όταν αυτά τα λέτε ως κόμματα Αντιπολίτευσης, φανταστείτε πόσο μπορείτε να βάλετε στο στόχαστρο τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου! Εμείς λέμε καθαρά ότι είναι άτολμο το βήμα το οποίο κάνει η Κυβέρνηση. Δεν θα αποδώσει τίποτα. Θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά. Το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό, διότι ακριβώς δεν θέλει να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο, το εφοπλιστικό κεφάλαιο και δεν θα το κάνει.
Όμως, να μη βγαίνουμε να υποστηρίζουμε το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την ασύδοτη δράση την οποία έχει! Υπάρχουν και ορισμένα όρια σ’ αυτόν εδώ τόπο! Και μάλιστα δεν είναι δυνατόν να αναγορεύουμε ως ευεργέτες αυτούς οι οποίοι καταργούν τη σύμβαση των κατώτερων πληρωμάτων, αυτών που έχουν ανασφάλιστη εργασία, αυτούς που δεν τηρούν ωράρια, αυτούς που δεν προστατεύουν τις κατώτερες συμβάσεις εργασίας και να τους τιμάμε και ως ευεργέτες! Από πού και ως πού; Εδώ αποδεικνύεται ο παρασιτικός ρόλος των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, του χρηματοπιστωτικού τομέα! Τίποτα απολύτως δεν κάνουν! Απλώς απομυζούν και σαν να έχουν δαμόκλεια σπάθη απειλούν ότι θα μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους για να μη φορολογηθούν. Και ο εργαζόμενος τι έχει να κάνει; Πώς θα προστατευθεί απ’ αυτές τις απειλές; Μπορεί να μεταφέρει τη δραστηριότητά του στο εξωτερικό; Μπορεί να κάνει εξωχώρια εταιρεία ο άνεργος, ο συνταξιούχος, ο φτωχός αγρότης; Αυτός θα φορολογείται επειδή μένει εδώ;
Αυτή είναι η λογική η οποία διαπνέει τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα κόμματα που υποστηρίζουν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Απ’ αυτήν την άποψη, λοιπόν, εμείς κάνουμε κριτική στην Κυβέρνηση και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κάνουμε κριτική και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά και σ’ άλλα κόμματα που αντί να βγουν και να πουν ότι ακόμα και αυτό το μέτρο είναι άτολμο, λένε ότι πρέπει να καταργηθεί προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου! Αυτό το κεφάλαιο υπερασπίζεστε και υποστηρίζετε.
Άρα, λοιπόν, οι διακηρύξεις τις οποίες κάνετε περί φορολογικής δικαιοσύνης είναι λόγια του αέρα, λόγια απλώς και μόνο για να εξαπατήσετε για άλλη μία φορά τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, να τους εγκλωβίσετε για να σας εμπιστευτούν, προκειμένου να υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία και ταυτόχρονα, όλο αυτό το διάστημα το κεφάλαιο να μη φορολογείται και να έχει νέα προνόμια, μικρότερα και μεγαλύτερα και να γίνεται ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους, είτε με τα βαρέα και ανθυγιεινά και την κατάργησή τους, είτε με τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, είτε με τις εργασιακές τους σχέσεις, είτε με την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας. Διότι βεβαίως η έκπτωση των δαπανών όσον αφορά την υγεία, είναι σ’ αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή της εμπορευματοποίησης της υγείας.

(ΚΟ)
(1AD)
Εκεί οδηγούν. Στην περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, στην καταστρατήγηση ακόμα και αυτού του υποβαθμισμένου, του ανενεργού συστήματος δημόσιας υγείας. Δίνει ουσιαστικά κίνητρο, ενισχύει ουσιαστικά την επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας.
Και ποιος θα καρπωθεί αυτή την έκπτωση; Όχι αυτός ο οποίος έχει αφορολόγητο όριο 10.000 και το εισόδημά του είναι 12.000. Τι θα καρπωθεί; Τίποτα δεν έχει να κερδίσει από αυτή τη διαδικασία. Αυτοί που έχουν υψηλά εισοδήματα και μπορούν να εμφανίζουν δαπάνες για την υγεία και για τους δικηγόρους, δηλαδή τεράστιες δαπάνες, αυτοί είναι που θα ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία.
Από αυτή την άποψη, λοιπόν, θα τοποθετηθούμε και με την ψήφο μας στα συγκεκριμένα άρθρα της πρώτης ενότητας που συζητάμε σήμερα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καραθανασόπουλο.
Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φιλίνη.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιας και μιλάμε για έκτακτα μέτρα, φορολογικά κλπ, δεν μπορώ να μην ξεκινήσω σήμερα μιλώντας για την ανακοίνωση που είχαμε από την Ειδική Αρχή Δεδομένων η οποία διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν καλύπτονται οι πολίτες σχετικά με όλες αυτές τις κάμερες που υπάρχουν παντού στις πόλεις μας και μας παρακολουθούν.
Έρχομαι τώρα στο σχέδιο νόμου που συζητάμε.
Λέμε ξανά ότι χρειαζόταν να υπάρξει μία συνολική φορολογική μεταρρύθμιση. Δεν είναι δυνατόν να έρχονται εδώ επιμέρους μέτρα σε μια στιγμή οικονομικής κρίσης και να μην γίνεται ταυτόχρονα μία φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αντίθετα η Κυβέρνηση επιμένει στους έμμεσους φόρους οι οποίοι ξέρουμε ότι είναι φόροι οι οποίοι αδικούν τα ασθενέστερα στρώματα, επειδή ακριβώς οι έχοντες και οι κατέχοντες φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο.
Τώρα όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής, θεωρούμε ότι πρέπει να φορολογηθούν. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με το πώς φορολογούνται από την Κυβέρνηση. Όμως, θεωρούμε ότι είναι μία τάξη εχόντων που πρέπει να συνεισφέρει φορολογικά στο κράτος.
Επισήμαναν πολλοί συνάδελφοι, όπως και εμείς χθες, ότι αυτή η ταύτιση που γίνεται, η ταύτιση των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών, δεν αποτελεί ένα δίκαιο καταμερισμό.
Είπε ο κύριος Υφυπουργός ότι δεν είμαστε σε θέση να τα διαχωρίσουμε από την αρχή. Όμως, αυτό δεν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση, κύριε Υφυπουργέ. Και οι ίδιοι ήρθαν στην Επιτροπή της Βουλής και πρότειναν να συμμετέχουν σε μία Επιτροπή που ενδεχομένως να συνέστηνε η Κυβέρνηση, ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση των κριτηρίων για το διαχωρισμό ανάμεσα στα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά σκάφη.
Επίσης, είναι σωστό το ότι πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός και με τα σκάφη αναψυχής που είναι ξύλινα και παραδοσιακά και που έχουμε πάρα πολλά στα νησιά μας. Όμως, λέω ξανά πως θεωρούμε ότι η φορολόγηση των ιδιωτικών σκαφών πρέπει να γίνει και να βρει η Κυβέρνηση έναν τρόπο δικαιότερης φορολόγησης.
Όσον αφορά στο άρθρο που αναφέρεται στην έκπτωση δωρεών από το εισόδημα, είμαστε κατά τέτοιου είδους εκπτώσεων, όπως επίσης είμαστε και κατά της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης και ένταξης στην κλίμακα εισοδήματος των υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.
(NP)
(1KO)

Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι ένα δίκαιο μέτρο. Ήδη το παραδέχεται και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που λέει ότι τελικά θα υπάρξει απώλεια εσόδων ύψους 16.750.000 ευρώ. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτά τα μέτρα σε μια τέτοια περίοδο κρίσης τα προβάλλετε και τα επιδιώκετε.
Επίσης, είμαστε κατά του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για το προσωπικό διεθνών οργανισμών. Από την άλλη μεριά έχουμε ήδη τονίσει ότι η έκπτωση αμοιβών ιατρών και δικηγόρων από το εισόδημα των πολιτών είναι ένα μέτρο που έχει θετικά χαρακτηριστικά. Όμως, και αυτό δεν το εφαρμόζετε με ένα δίκαιο τρόπο. Δηλαδή δεν προβλέπονται ορισμένες κλίμακες, έτσι ώστε οι ασθενέστεροι να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση σε σχέση με τις σχετικές αποδείξεις απ’ ό,τι έχουν οι πλουσιότερες τάξεις. Εάν γινόταν με δικαιότερο τρόπο, θα ήταν απόδειξη ότι τελικά μπορεί να επιτευχθεί και μια έμμεση αναδιανομή εισοδήματος προς τα χαμηλότερα στρώματα. Θεωρούμε ότι η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί. Όμως, χρειάζονται ορισμένες κλίμακες.
Στις παρατάσεις παραγραφής τελικά βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε κατά, παρόλο που θα έπρεπε να ολοκληρώνονται εγκαίρως τα καθήκοντα όλων των υπηρεσιών τις εφορίας.
Έρχομαι στο θέμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Είπαμε ότι το άρθρο 13…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συζητάμε την πρώτη ενότητα των άρθρων, κυρία συνάδελφε, δηλαδή μέχρι το άρθρο 12.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αυτά θα τα πούμε στη δεύτερη ενότητα των άρθρων.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Εντάξει. Επ’ αυτού θα τοποθετηθώ στη συνέχεια. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία συνάδελφε. Θα επανέλθετε πάλι.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, χθες σας έδειξα δύο φωτογραφίες. Σας έδειξα δύο σκάφη 28 μέτρων το καθένα, το ένα αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ και το άλλο αξίας 50 χιλιάδων ευρώ. Αυτά τα σκάφη με τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης φορολογούνται το ίδιο. Ένα νεότευκτο σκάφος 2-3 ετών, αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ φορολογείται το ίδιο με ένα σκάφος που έχει ζωή 30-40 χρόνια. Και σας απηύθυνα το ερώτημα: Αυτό είναι φορολογική δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει λογική. Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να εισάγετε το κριτήριο της παλαιότητας. Σας το ρωτήσαμε χθες ευθέως. Απάντηση δεν πήραμε. Θέλουμε να ακούσουμε τη θέση της Νέας Δημοκρατίας για το αν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη σε μια τέτοια κατάσταση πραγμάτων.
Το δεύτερο: Υπάρχουν εδώ και 20 χρόνια, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ειδικές φοροαπαλλαγές ή ειδικές φορολογικές διατάξεις, που αφορούν ανθρώπους που υπάκουσαν στα κελεύσματα ή καλύτερα στις παροτρύνσεις και στις προτροπές της πολιτείας και κατασκεύασαν με παραδοσιακό τρόπο και παραδοσιακά ναυπηγεία, με παραδοσιακές γνώσεις ναυπηγικής ξύλινα σκάφη.
Αυτοί οι άνθρωποι τώρα φορολογούνται ακριβώς το ίδιο. Δηλαδή παύει ό,τι ίσχυε γι’ αυτούς εδώ και 20 χρόνια, δηλαδή κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις της πολιτείας, προκειμένου, αγαπητοί συνάδελφοι, να διατηρηθούν παραδοσιακά ναυπηγεία και να μη χάσει το ψωμί του κόσμος, και αυτοί οι άνθρωποι τώρα φορολογούνται ακριβώς το ίδιο με όλους τους υπολοίπους.
(BM)




(1NP)
Δεν είναι ανακόλουθη λοιπόν η ελληνική πολιτεία; Από τη μια πλευρά λέει «για να διατηρήσουμε την παραδοσιακή ναυπηγική, τα παραδοσιακά ναυπηγεία, δίδουμε ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς σε κάποιον που θέλει να κατασκευάσει ξύλινο παραδοσιακό σκάφος» και από την άλλη πλευρά εν μια νυκτί τα αποσύρει όλα. Δηλαδή, το κεκτημένο εικοσαετίας το αποσύρει.
Σας είπα μια πραγματικότητα χθες. Βάζετε ένα ειδικό τέλος. Επιβάλλετε μια έκτακτη εισφορά. Πάλι καλά. Ήλθαν όμως οι άνθρωποι στην Επιτροπή και είπαν μια πραγματικότητα, μία αλήθεια: «Δεν μπορούμε να σας πληρώσουμε». Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή που δεν μπορούν να πληρώσουν τις επιπλέον 36.000, 40.000 ευρώ; Τι θα γίνει λοιπόν; Τι θα κάνετε στην περίπτωση αυτή;
Και θέλω να σας θέσω κι ένα άλλο θέμα πάρα πολύ σημαντικό: Υπάρχει ένα όριο των σαράντα ημερών. Κάτω από τις σαράντα ημέρες παραμονής στην ελληνική επικράτεια δεν θα υπάρχει αυτό, δεν θα επιβαρύνεται το σκάφος με αυτό το ειδικό τέλος και με την έκτακτη εισφορά. Ωραία. Λάβατε υπόψη το γεγονός ότι κάποια σκάφη έρχονται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος για επισκευές και παραμένουν είκοσι ημέρες, για παράδειγμα; Ερώτημα: Σε αυτό το διάστημα των σαράντα ημερών θα συμπεριληφθούν και οι ημέρες που κάποιο σκάφος παραμένει μέσα για επισκευή;
Σας ρωτάω, κύριε Υφυπουργέ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το ερώτημα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με τα αυτιά ακούω.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά περιμένουμε απαντήσεις και απαντήσεις δεν λαμβάνουμε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τώρα θα σας απαντήσω; Θα σας απαντήσω όταν τοποθετηθώ, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βάλατε ένα διάστημα σαράντα ημερών…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντώ κάθε φορά που ρωτάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Ροντούλη, δεν μπορεί να σας απαντήσει τώρα. Ρητορικό είναι το ερώτημα. Θα σας απαντήσει όταν θα έλθει η ώρα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ξαναλέω λοιπόν –γιατί μάλλον δεν το ακούσατε- ότι βάλατε ένα διάστημα σαράντα ημερών. Παραμένει κάποιος στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είκοσι ημέρες για επισκευές. Θα το συμπεριλάβετε στο διάστημα των σαράντα ημερών ή θα εξαιρεθεί η παραμονή στη ζώνη για επισκευές; Είναι ένα πολύ σημαντικό ερώτημα αυτό.
Θεωρούμε αδιανόητο το γεγονός να έρχεται η ελληνική πολιτεία, η ελληνική Κυβέρνηση –όποια και αν είναι αυτή, δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Νέας Δημοκρατίας ή οποιουδήποτε άλλου- και να λέει ότι «αυτούς τους ανθρώπους τους φορολογώ, τους επιβάλλω φορολογία, προκειμένου να ξεκαθαρίσω μια κατάσταση πραγμάτων, δηλαδή να ξεκαθαρίσω τα αμιγώς επαγγελματικά από τα ιδιωτικά σκάφη». Και το ερώτημα είναι εύλογο: Γιατί σας έπιασε αυτή η πρεμούρα αμέσως να φορολογήσουμε ανθρώπους που οι ίδιοι αποδέχονται τη συγκρότηση μιας επιτροπής, η οποία με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που η πολιτεία –εσείς δηλαδή- θα καθορίσει, θα προχωρήσει στη διάκριση των αμιγώς επαγγελματικών σκαφών από τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής;
Σας είπαν δε στην Επιτροπή ότι «αν μας ακούσετε, κύριε Υφυπουργέ, τα μέτρα που θα σας προτείνουμε θα αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα στα ταμεία του κράτους, χωρίς να πληγεί ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού». Και αναφέρομαι βεβαίως στους επαγγελματίες του κλάδου.
Η πρεμούρα σας, λοιπόν, η βιασύνη να φορολογήσετε υποκρύπτει ξεκάθαρα –δεν υποκρύπτει, στην επιφάνεια φέρνει- την πρόθεσή σας, τη βούλησή σας να φορολογήσετε, για να πάρετε «ζεστό» χρήμα για τα ταμεία, τα οποία αδειάσατε μέσα από ένα σπάταλο, αναποτελεσματικό, γραφειοκρατικό, οικογενειακοκρατικό κράτος. Περί αυτού πρόκειται.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 7, για την έκπτωση δαπανών από γιατρούς και δικηγόρους:
Γιατί να μην γίνεται έκπτωση δαπανών, κύριε Υφυπουργέ και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, από υδραυλικούς, παραδείγματος χάρη; Λέω τώρα. Γιατί να μην υπάρχει έκπτωση δαπανών και για άλλους ελεύθερους επαγγελματίες;

(TS)




(1BM)
Αλλά μήπως το μέτρο αυτό της έκπτωσης δαπανών, δηλαδή το άρθρο 7, το οποίο εμείς θα στηρίξουμε και θα υπερψηφίσουμε, πρέπει να συνοδευτεί και με μια αλλαγή πολιτικής όσον αφορά το ύψος του αφορολόγητου ή όσον αφορά τους φορολογικούς συντελεστές; Μήπως ήρθε η ώρα να περάσουμε σε ένα διαφορετικό ύψος αφορολόγητου ποσού και σε ενιαίους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές;
Διότι σας απευθύνω το εξής ερώτημα: Πηγαίνει, αγαπητοί συνάδελφοι, κάποιος σε ένα γιατρό και του λέει ο γιατρός: «Θέλεις απόδειξη 120 ευρώ και να δώσεις 120 ευρώ ή θέλεις να δώσεις 100 ευρώ άνευ αποδείξεως;». Ο πολίτης δεν έχει κανένα κίνητρο -δεν θα ισχύσει αυτό που είπατε περί φορολογικού ανταγωνισμού- να ζητήσει την απόδειξη εάν είναι εντός του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ, που είναι και το 75% των μισθωτών. Άρα, λοιπόν, σε τι θα ωφεληθεί ο πολίτης, ούτως ώστε να πάρει απόδειξη των 120 ευρώ, ενώ του λέει να δώσει 100 ευρώ διαφορετικά, άνευ αποδείξεως; Ποιο είναι το κίνητρο που δίνετε στον πολίτη, προκειμένου να λειτουργήσει ο φορολογικός ανταγωνισμός, να ζητήσει και να πάρει την απόδειξη;
Άρα, τι θέλω να σας πω; Το μέτρο αυτό πρώτον, είναι αποσπασματικό και η έκπτωση δαπανών θα πρέπει να διευρυνθεί και σε άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει σε σχέση με μια άλλη αντίληψη για το αφορολόγητο και για το φορολογικό συντελεστή.
Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίζετε με αποσπασματικό και πρόχειρο τρόπο, όπως κάνετε, αλλά να διαμορφωθεί μια ενιαία φορολογική πολιτική, που θα είναι σταθερή, δεν θα αιφνιδιάζει κανέναν, προκειμένου να υπάρχει σταθερή ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Ροντούλη.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των συναδέλφων ομιλητών.
Το λόγο έχει η κα Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΑ ΕΛΙΖΑ (ΜΑΡΙΛΙΖΑ) ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε και χθες στη συζήτηση επί της αρχής, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι πραγματικά μια εισπρακτική έκφραση αποσπασματική και ιδιαίτερα άδικη.
Θα αναφερθώ κατ’ αρχήν στο Κεφάλαιο Α΄, που αφορά τα σκάφη αναψυχής. Είναι φανερό ότι αυτή η απουσία διάκρισης ανάμεσα στα σκάφη αναψυχής, τα οποία είναι για προσωπικούς λόγους, όπου πρέπει και οφείλει η πολιτεία να έχει φορολόγηση και μάλιστα υψηλή και η ισοπεδωτική προσέγγιση για τα επαγγελματικά σκάφη, τα οποία είναι εργαλείο επιχειρηματικό που προσφέρει στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, είναι στα αλήθεια δείγμα και επιλογής και αδυναμίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Ακούσαμε χθες με ενδιαφέρον τον κύριο Υπουργό και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να δηλώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνηση στηρίζουν την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού. Το ερώτημα, επειδή είναι ειρωνική η δήλωση, είναι τι θα έκανε αυτή η Κυβέρνηση εάν δεν στήριζε το θαλάσσιο τουρισμό.
Και βέβαια οι επιπτώσεις εδώ είναι πολλαπλές. Δεν αφορά μόνο ότι εν μέσω θέρους και εν μέσω μιας σοβαρότατης κρίσης που πλήττει τον τουρισμό έρχονται και επιφέρουν αυτά τα βάρη στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, αλλά είναι και οι πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις που έχει αυτή η επιβάρυνση και το αδιέξοδο που οδηγούνται πάρα πολλοί επιχειρηματίες του κλάδου όσον αφορά την τουριστική κίνηση και φυσικά την κίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά μας και όπως ειπώθηκε και από πολλούς συναδέλφους και από τον Εισηγητή μας και όσον αφορά την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, που είναι μια αλυσίδα επιπτώσεων.
Δήλωσε ο κύριος Υπουργός με μια ειλικρίνεια η οποία βέβαια δεν τιμά την Κυβέρνηση στο σύνολό της, τιμά τον ίδιο, ότι υπάρχει αδυναμία της Κυβέρνησης να εισπράξει και να κάνει τη διάκριση. Και το ερώτημα είναι, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης υπάρχει αδυναμία; Γιατί, όμως, υπάρχει αδυναμία;
Μήπως γιατί αυτή η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, ξεκινώντας από το 2004 απαξίωσε κάθε ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό; Και φταίει ο πολίτης γι’ αυτό; Φταίει ο πολίτης όταν ο δικός σας ο Υπουργός πριν από δύο χρόνια είχε δηλώσει ότι πιάσατε πάτο στα έσοδα και ερχόσαστε εν μέσω κρίσης πάνω σε άδικους και δίκαιους να προσπαθείτε να εισπράξετε και να αποπληρώσει πάλι ο κόσμος τα σπασμένα;

(SX)



(1TS)
Είναι, όμως, τελικά μόνο αδυναμία ή μήπως είναι και επιλογή;
Νομίζω ότι πέραν της ομολογουμένης αδυναμίας και ανεπάρκειας που υπάρχει πια, υπάρχει και μία επιλογή. Είναι η επιλογή ότι εισπράττουμε τώρα απ’ όλους, τώρα που υπάρχει ανάγκη, αδιάκριτα, άδικα, δεν μας νοιάζουν οι επιπτώσεις και αφήνουμε -όπως είπατε- τις επιστροφές να γίνουν του χρόνου, δηλαδή μετά τις εκλογές. Διότι όλοι ξέρουμε ότι το αργότερο μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε εκλογές. Αφήνουμε, λοιπόν, αυτή την υπόθεση της επιστροφής στην επόμενη κυβέρνηση.
Εμείς τώρα μαζεύουμε, να καλύψουμε…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Γράφει πουθενά στο νομοσχέδιο ότι οι επιστροφές θα γίνουν του χρόνου;
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι σαφές, πάντως, ότι οι επιστροφές δεν πρόκειται να γίνουν μέχρι τα Χριστούγεννα, κύριε Υπουργέ.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι εδώ μιλάτε ούτως ή άλλως για την επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα δώσει αυτές τις επιστροφές.
Άρα, έχουμε έναν αναγκαστικό και υποχρεωτικό δανεισμό που κάνει η Κυβέρνηση.
Και, βέβαια, η κρίση είναι φέτος. Η κρίση του Τουρισμού είναι φέτος. Και ποιοι από αυτούς τους επαγγελματίες θα έχουν απομείνει όρθιοι του χρόνου, όταν γίνουν οι όποιες επιστροφές;
Και μπαίνει κι ένα άλλο ερώτημα: Ωραία, κάνετε αυτή την ισοπεδωτική εισπρακτική πολιτική. Πού πάνε αυτά τα χρήματα; Που πάει ο κόπος και ο ιδρώτας του εργαζόμενου και του επαγγελματία, καθώς είναι η τρίτη φοροεπιδρομή μέσα σε διάστημα τριών μηνών;
Η απάντηση είναι ότι δεν κρατάτε καν τα προσχήματα, γιατί στον επόμενο κύκλο σήμερα το πρωί, θα μιλήσουμε για δύο άρθρα ντροπής κυριολεκτικά, καθαρά ρουσφετολογικά, που δείχνουν ότι όλο αυτό το στέρημα του ελληνικού λαού, που εσείς μαζεύετε με τα διάφορα νομοσχέδια που φέρνετε, ερχόσαστε να το μοιράσετε όσον αφορά τις επιχορηγίες που έχει τη δυνατότητα και τη διακριτική ευχέρεια να κάνει ο Υπουργός Οικονομίας ή μέσω του ΟΑΕΔ και των διαφόρων ρουσφετιών.
Αυτά, λοιπόν, είναι απαράδεκτα. Όπως είναι απαράδεκτη, βέβαια, και υποκριτική η διαπίστωση που προσπαθήσατε χθες να πείτε –ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα δεν είναι εδώ- ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τάχα μου τι κόπτετε, αφού η εδώ Κυβέρνηση πάει να φορολογήσει τα υψηλά εισοδήματα και μάλιστα τους σκαφάτους, αυτούς που έχουν σκάφη;
Μα, αυτό δεν είναι αλήθεια, κύριε Πρόεδρε. Εμείς έχουμε σαφή θέση. Όσοι έχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, φυσικά και να φορολογηθούν. Φυσικά σε περίοδο κρίσης πρέπει το μεγάλο εισόδημα να φορολογηθεί.
Κι εδώ έρχεται και η πρόταση που διατύπωσε ο Εισηγητής μας, ο κ. Μακρυπίδης, μία πρόταση σαφέστατη, η οποία λέει: Αυξήστε ακόμα παραπάνω εκεί που υπάρχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής –γιατί πραγματικά είναι επιλογή τους να τα έχουν και οφείλουν να συμβάλουν- αλλά μην έχετε αυτή την άδικη και ισοπεδωτική προσέγγιση στους ανθρώπους οι οποίοι έχουν σκάφη αναψυχής για επαγγελματικούς, τουριστικούς λόγους, για λόγους επιχειρηματικότητας. Και είναι ευθύνη της Πολιτείας να βρίσκει τους μηχανισμούς ελέγχου με τους οποίους να κάνει τη διάκριση. Δεν είναι ευθύνη και υποχρέωση των πολιτών να πληρώνουν τα σπασμένα της ανεπάρκειας και των επιλογών.
Θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία στο άρθρο 5, που αφορά τη δημιουργία αυτής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων. Ο στόχος ακούγεται καλός. Δηλαδή, φτιάχνεται ακόμα μία Υπηρεσία για να ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση του χρήματος, το ξέπλυμα και όλα αυτά που είπε ο κύριος Υπουργός. Το ερώτημα όμως –που το έθεσε και ο Εισηγητής μας- είναι: Τελικά αυτή είναι η λύση; Αυτή είναι η διαδικασία για να ελέγξετε το ξέπλυμα του χρήματος και όλη αυτή τη μαύρη διακίνηση; Εσείς, ως Κυβέρνηση, οι οποίοι επιλέξατε να καταργήσετε την αντίστοιχη Αρχή που είχε δημιουργηθεί, μαζί με τον κ. Ζορμπά που είχε την ευθύνη; Εσείς οι οποίοι ως Κυβέρνηση δεν έχετε κάνει τίποτα για να περιοριστεί αυτή η φοβερή απώλεια φορολογικού εισοδήματος όσον αφορά τις εξωχώριες εταιρείες και όλες αυτές τις δυνατότητες φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου στη χώρα μας;
Διότι, ποια είναι η πραγματικότητα; Μιλάμε για την ανάγκη μιας δίκαιης αναδιανομής στη χώρα. Και το φορολογικό σύστημα είναι η καρδιά, το βασικό εργαλείο μιας τέτοιας δίκαιης αναδιανομής. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι όσο περνάει ο καιρός, ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της φορολογητέας βάσης στη χώρα μας, απλώς δεν εμπίπτει πια μέσα στη δυνατότητα φορολόγησης. Και φυσικά μιλάμε για τα μεγάλα κεφάλαια, τα μεγάλα κέρδη, που πολλές φορές βέβαια είναι και από παράνομες δραστηριότητες. Και τα σπασμένα καλείται με άδικο τρόπο να πληρώσει αυτός που δεν μπορεί να ξεφύγει από την ισοπεδωτική προσέγγιση, δηλαδή ο μισθωτός, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο μικρός και μεσαίος επαγγελματίας και έμπορος ή ο επιστήμονας. Αυτή είναι η πραγματικότητα η θλιβερή σήμερα στη χώρα μας.

(PE)


(1SX)
Και εγώ θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι γυρνώντας κάθε μέρα στις γειτονιές, στα εμπορικά κέντρα της περιφέρειάς μου, της Β’ Αθήνας, στο Αιγάλεω, στο Περιστέρι, στη Γλυφάδα, στο Μαρούσι, αντιμετωπίζω κάθε μέρα την οργή, την αγανάκτηση και την απελπισία του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου. Δεν αντέχουν άλλο εν μέσω κρίσης, αιμορραγούν, όπως ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε μισθωτός και συνταξιούχος. Δεν την ζείτε, δεν την βλέπετε αυτήν την οργή που κατακλύζει τον κόσμο; Γιατί αυτό που λένε χαρακτηριστικά είναι ότι δίνουν, δίνουν, δίνουν -ήδη μέσα σε αυτό το μήνα που περνάμε και τον επόμενο θα λάβουν τέσσερα με πέντε διαφορετικά ειδοποιητήρια από την εφορία- και πού πάνε όλα αυτά; Σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο και φυσικά, με τις διατάξεις που εσείς φέρνετε, σε διάφορες ρουσφετολογικές, πελατειακές επιλογές.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Το λόγο έχει ο κ. Σκουλάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία μιλά για φορολογική δικαιοσύνη και για κράτος δικαίου. Όμως, πώς μπορεί πραγματικά να πείσει, όταν είναι η ίδια Κυβέρνηση που σε καιρούς οικονομικής κρίσης επιτρέπει στον Πρόεδρο της Ε.Ρ.Τ. να έχει αμοιβές 347.000 ευρώ ετησίως; Αυτό καταγγείλαμε τριάντα Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από δυο ημέρες με ερώτησή μας. Αυτό, τελικά, δεν είναι πρόκληση, κύριε Υπουργέ; Δεν ισχύει εδώ η δέσμευση του κυρίου Πρωθυπουργού στις 25 Φεβρουαρίου του 2009 ότι θα υπάρχει πλαφόν 6.000 ευρώ για τα στελέχη των δημοσίων επιχειρήσεων; Δεν είναι προκλητικό σε στελέχη τραπεζών που ελέγχονται από το ελληνικό δημόσιο να συνεχίζουν να μοιράζουν μπόνους και υψηλές αμοιβές;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με εγκληματικές φοροελαφρύνσεις που έχει προσφέρει την τελευταία πενταετία στους έχοντες και κατέχοντες έχει πλήξει την ίδια στιγμή ανεπανόρθωτα τους συνταξιούχους, τους χαμηλόμισθους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας με την επιβολή φόρων εμμέσων και αμέσων.
Η σημερινή πρωτοβουλία εδώ δεν είναι τίποτα διαφορετικό, πέρα από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ένα προπέτασμα καπνού που θα επιχειρήσει η Κυβέρνηση να αναδείξει με τη λογική ότι φορολογεί τους ισχυρούς, γιατί αυτοί τάχα έχουν τα σκάφη αναψυχής. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική και λέει ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί πάλι με ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό να βάλει μέτρα για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Είναι αλήθεια ότι η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε απώλεια 5.000.000.000 από τα κρατικά ταμεία με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 35% στο 25% στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται πλέον στο κόκκινο. Αυτό δεν το έχετε διαβάσει στα στατιστικά στοιχεία που έχουν οι υπηρεσίες σας;
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Νομό Ηρακλείου είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα τον Απρίλιο. Πτώση παρουσιάστηκε και το Μάιο και τις πρώτες είκοσι ημέρες του Ιουνίου και προμηνύονται ακόμη χειρότερα αποτελέσματα για τον Ιούλιο και για τον Αύγουστο. Ήδη στις είκοσι πρώτες μέρες του Ιουνίου η πτώση των επιβατών στον Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου είναι 12%, ενώ ανάλογη είναι και η πορεία που ακολουθούν τα έσοδα στις επιχειρήσεις.
Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η Κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει ένα τελειωτικό χτύπημα στο θαλάσσιο τουρισμό, ένα θαλάσσιο τουρισμό που θα έπρεπε να είναι η κορωνίδα της τουριστικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, ο τουρισμός αυτός παρουσιάζει πτώση κατά 25% με 30% στα πλοία αναψυχής μέχρι σαράντα εννέα άτομα, πτώση 80% στα πλοία αναψυχής μέχρι δώδεκα άτομα, πτώση 20% με 25% στα ιστιοπλοϊκά, ενώ έχουν γίνει δεκαοκτώ κατασχέσεις πλοίων αναψυχής από τράπεζες. Προβλεπόμενη ανεργία μέχρι τον Σεπτέμβρη; Από 50% έως 100%.
Αντί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης του θαλασσίου τουρισμού, του δίνει ένα τελειωτικό χτύπημα, όταν δεν προχωρά σε ένα ξεκαθάρισμα του διαχωρισμού μεταξύ του επαγγελματικού και του ιδιωτικού σκάφους. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό; Προφανώς μπορείτε, αλλά μάλλον δεν θέλετε να το κάνετε. Είναι ένας διαχωρισμός απαραίτητος όσο και αυτονόητος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο ο ιδιώτης που κάνει το χόμπι του με το ιστιοπλοϊκό ή με το σκάφος αναψυχής με τον επαγγελματία που χρησιμοποιεί το σκάφος για να κερδίζει τη ζωή του. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Και, βέβαια, δεν μας προκαλεί την παραμικρή εντύπωση η αδιαφορία και η προχειρότητα της κυβερνητικής πολιτικής. Την έχουμε ξαναζήσει και την βλέπουμε και σε άλλα νομοσχέδια.
(XA)

(01PE)
Όσον αφορά τα άρθρα, κεφάλαιο Α’ άρθρα 1 έως 4 για τη φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Επιβάλλετε τον ετήσιο ειδικό φόρο και την έκτακτη εισφορά σε ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής.
Εμείς έχουμε πει και έχουμε τονίσει για τα δώδεκα μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε –το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρος- το Φεβρουάριο. Λέμε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα έπρεπε να είναι ο πιο αναπτυγμένος ίσως κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα. Όμως, δεν έχουμε μαρίνες, υποδομές που χρειάζεται για την ανάπτυξη του τουρισμού αυτού. Πού είναι αυτά τα στοιχεία για τον τουρισμό στη χώρα, όταν την ίδια στιγμή η Κροατία, η Τουρκία έχουν μπει ανταγωνιστικά πλέον και δυναμικά στο παιχνίδι, παίρνουν αυτό το κομμάτι του τουρισμού κι εμείς έχουμε καταντήσει να βάζουμε φόρους σε ένα κομμάτι του τουρισμού που θα έπρεπε να έχουμε αναπτύξει.
Η Ένωση των Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, οι φορείς θεωρούν ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι καθαρά εισπρακτικές και τονίζουν ότι οποιαδήποτε ακόμη επιβάρυνση στα σκάφη αναψυχής θα είναι εξοντωτική για τον κλάδο. Τονίζουν ότι θα οδηγήσουν σε μαζική αποεπένδυση τον χώρο και ενδεχομένως τα σκάφη θα αναζητήσουν άλλες σημαίες προς την Τουρκία ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Όσον αφορά το άρθρο 5, θα τονίσω κι εγώ αυτά που είπαν οι προηγούμενοι κινδυνεύοντας να κουράσω. Όμως, δεν είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή η Κυβέρνηση που με την υπόσχεση της επανίδρυσης του κράτους και ένα μικρότερο κράτος ίδρυσε μέσα σε πέντε χρόνια εξακόσιες ενενήντα πέντε νέες υπηρεσίες και τετρακόσιες εξήντα επτά αμειβόμενες επιτροπές; Αυτό δεν είναι αλήθεια; Δεν είναι αλήθεια ότι αυτό στοιχίζει στον Έλληνα πολίτη 1.000.000.000 ευρώ;
Πώς έρχεστε εδώ και λέτε για τμήμα ελέγχου των ρευστών διαθεσίμων και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όταν οι ίδιοι εσείς πριν από ένα χρόνο καρατομήσατε τον κ. Ζορμπά από την αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος; Δεν είναι η Κυβέρνηση αυτή που ο πρώτος νόμος που έκανε τον Αύγουστο του 2004, ο Ν. 3259 με το άρθρο 38 νομιμοποίησε τις καταθέσεις που βρίσκονταν στο εξωτερικό και που προέρχονταν από φοροδιαφυγή, από υπεξαίρεση και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες; Έτσι δεν διευκολύνατε το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και τη δυνατότητα να έρθει αυτό το κεφάλαιο πίσω χωρίς να εξετάσετε τον τρόπο που είχε αποκτηθεί επιβάλλοντας φόρο μόλις 3%; Αυτές είναι οι πολιτικές που κάνετε την τελευταία πενταετία. Αυτές είναι οι πολιτικές και δεν έχετε το δικαίωμα να έρχεστε εδώ και να κουνάτε το δάκτυλο κάθε φορά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την τελευταία πενταετία.
Δεν μπορεί να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο το οποίο είναι πάλι «σκούπα», με άρθρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, ένα νομοσχέδιο φορομπηχτικό, ένα νομοσχέδιο που δεν βοηθάει στη φορολογική ισότητα των Ελλήνων πολιτών.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Σκουλά.
Το λόγο έχει η συμπολίτισσα κυρία Ροδούλα Ζήση.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, ναι, είμαι συμπολίτισσα. Και ο Υπουργός έχει ξεχάσει να αναφέρει ότι και στη Μαγνησία υπάρχει το λιμάνι του Βόλου, το λιμάνι της Σκιάθου, της Σκοπέλου, της Αλοννήσου, ότι υπάρχουν κι εκεί παραδοσιακά σκάφη, επαγγελματικά σκάφη. Και θα ήθελα κι εσείς κύριε Πρόεδρε, να στηρίξετε την πρόταση που κάνουμε μαζί με όλους τους επαγγελματίες των σκαφών αυτών να αποσυρθεί αυτή η διάταξη, αυτό το άρθρο για τη φορολόγηση ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής χωρίς διάκριση, χωρίς πραγματικά δίκαιη φορολόγηση.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα με δεκαεξήμισι χιλιάδες χιλιόμετρα παράκτιο χώρο. Η Ελλάδα ζει από τα νησιά της ,από τη θάλασσά της, από τον τουρισμό της, από τις επιχειρήσεις που γίνονται ακριβώς σε αυτόν τον παραθαλάσσιο χώρο και στον θαλάσσιο χώρο γενικότερα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παραδοσιακά ασκούν επαγγέλματα και αν πραγματικά η Κυβέρνηση είχε λάβει υπόψη της αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, θα μπορούσε όχι μόνο να φορολογήσει εκτάκτως, αλλά να διευκολύνει και δώσει κίνητρα σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι πραγματικά πηγή και δύναμη για τον τουρισμό, για τις μεταφορές, για την αναψυχή, τελικά για το περιβάλλον και για την ποιότητα ζωής.

(ST)
(02XA)
Δεν τα λέω ιδανικά, κύριε Πρόεδρε, έτσι είναι. Όμως, εδώ φαίνεται μία αδυναμία της Κυβέρνησης πολύ μεγάλη για μια ακόμη φορά. Δεν μπορεί αυτή η Κυβέρνηση, κύριε Πρόεδρε, και χαίρομαι που είναι εδώ ο Υπουργός Οικονομίας, δεν μπορεί να διαχωρίσει, να χαρτογραφήσει, να ελέγξει, να αξιολογήσει και επιτέλους να προτείνει και τελικά να κυβερνήσει. Είναι δυνατόν τα σκάφη τα επαγγελματικά να έχουν έκτακτες εισφορές και ειδικούς φόρους τέτοιους που έχουν τα ιδιωτικά; Και αν σε όλη την Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, είμαστε όλοι σκαφάτοι και όλοι πια είμαστε με μεγάλα κεφάλαια και πολύ μεγάλα σκάφη που τα έχουμε απλώς για την προσωπική μας αναψυχή, τότε τι μιλάμε για την κρίση; Για την κρίση που έχει πλήξει τελικά όλη τη μικρομεσαία επιχείρηση, τον κάθε πολίτη, τον χαμηλόμισθο, τον χαμηλοσυνταξιούχο και την επιχειρηματική κοινότητα και τη μεγάλη επιχειρηματική κοινότητα. Υπάρχει πολύ μεγάλη κρίση. Γιατί, λοιπόν, πριν κάνετε αυτόν το φόρο, κύριε Υπουργέ, πριν δώσετε, αν θέλετε, αυτήν την επιβάρυνση στον κόσμο που είναι επαγγελματίες του τουρισμού και της αναψυχής, γιατί δεν διαχωρίζετε τους έχοντες και κατέχοντες από τους μη έχοντες και μη κατέχοντες, τους παραγωγούς, συμμέτοχους, ενεργούς επαγγελματίες πολίτες και εκείνους που κάθονται και απολαμβάνουν λόγω του άδικου φορολογικού σας συστήματος τον πλούτο από τη δουλειά των άλλων, των εργαζομένων σε αυτήν τη χώρα;
Και βεβαίως, να μη μιλήσω για την ανεργία, γιατί αναφέρεται και αυτό στα άρθρα που συζητάμε. Κύριε Πρόεδρε, επειδή είστε Βουλευτής Μαγνησίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, η ανεργία στη Μαγνησία είναι 17%. Και στη Μαγνησία ξέρουμε πάρα πολύ καλά -και έχουμε και πολύ μεγάλα προβλήματα και εκεί- ότι έχουμε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί, ξέρουμε ότι πολλά πλοία έρχονται εκεί για να επισκευαστούν. Τα ξέρετε όλα αυτά, αλλά δεν λέτε τίποτα στην Κυβέρνηση, στην Κυβέρνηση η οποία τελικά χωρίς όρια, χωρίς όρους, χωρίς αίσθημα ευθύνης, χωρίς σωφροσύνη, θα έλεγα, επί δικαίων και αδίκων φορολογεί με έκτακτες εισφορές και δεν ξέρω πόσο θα είναι το ύψος που θα πληρώσουν οι επαγγελματίες των σκαφών αναψυχής. Άρα, εδώ ούτε την παράδοση ούτε τον πολιτισμό ούτε την επιχειρηματικότητα ούτε την επαγγελματική δραστηριότητα, τίποτα τελικά δεν σέβεστε ως Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Βεβαίως, θα επιμείνω ότι πρέπει να πάρετε πίσω αυτήν τη διάταξη. Θα την πάρετε πίσω και μετά θα κάνετε τους ελέγχους. Μετά δεν χρειάζεται να φέρουν δικαιολογητικά οι άνθρωποι τη στιγμή που τους επιβάλλεται ο φόρος. Πείτε εσείς ποιοι είναι εκείνοι, όπως μας αναφέρατε εχθές, οι οποίοι πραγματικά φοροδιαφεύγουν. Αφού το βρείτε, λοιπόν, αυτό, κάντε μετά τους ελέγχους σας κανονικά και βάλτε τα πρόστιμα και τους φόρους εκεί που υπάρχουν. Αποσύρετε αυτήν τη διάταξη, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτή η διάταξη –και επιμένω σε αυτήν τη διάταξη- δείχνει το εξής. Έχετε ακούσει έξω τον κόσμο, είπε πολύ σωστά η συνάδελφος η κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι, όπου και αν γυρίσουμε, η Ελλάδα μας πληγώνει, η Ελλάδα της φτώχειας, η Ελλάδα της υποβάθμισης, της ανασφάλειας, η Ελλάδα του άγχους. Και δεν είναι το εποικοδομητικό άγχος της δημιουργίας, είναι εκείνο το άγχος που η πολιτική σας έχει φέρει στον κόσμο. Όπου λοιπόν και αν πάμε, όλοι διαμαρτύρονται, όλοι φωνάζουν, όλοι μιλούν για τα βάρη, τα αβάσταχτα αυτά φορολογικά βάρη που έχετε φέρει στον ελληνικό λαό και εσείς, ακούγοντας την Αντιπολίτευση να σας μιλάει για δίκαιο φορολογικό σύστημα, επικαλείστε μία μεταρρύθμιση που κάνετε και λέτε: «Να, κοιτάξτε εμείς τώρα τι καλά που τα κάνουμε, φορολογούμε τα σκάφη, φορολογούμε εκείνους που έχουν τελικά». Τι έχουν; Έχετε δει τις φορολογικές δηλώσεις ή τα εισοδήματα των επαγγελματιών σκαφών αναψυχής; Δεν το έχετε δει βεβαίως αυτό. Άρα, λοιπόν, είστε σε μία επίφαση κοινωνικής ευαισθησίας δήθεν, ισοπεδώνοντας όμως και επί δικαίων και αδίκων, δίνοντας βάρη χωρίς καμία μα καμία διάκριση, καμία φέρουσα ικανότητα, καμία χαρτογράφηση. Όλα τα άρθρα και μέχρι το 12 που συζητούμε σήμερα έχουν ακριβώς αυτήν τη νοοτροπία, αυτήν τη φιλοσοφία.
(XP)

(2ST)
Δηλαδή δεν υπάρχει διαβούλευση, δεν υπάρχει κατανόηση, δεν υπάρχει γνώση των πραγμάτων. Και στα προηγούμενα άρθρα ούτε την ένωση πλοιοκτητών σκαφών τουρισμών ακούσατε, ούτε τους φορείς, ούτε τους ανθρώπους της δουλειάς. Κατηγορείτε συνεχώς την αντιπολίτευση και κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Ο κ. Σκουλάς είπε ότι έχουμε καταθέσει δώδεκα προτάσεις για τον τουρισμό. Επίσης, έχουν κατατεθεί οι προτάσεις μας για το φορολογικό σύστημα που να είναι δίκαιο, που να είναι ενιαίο. Μιλάμε για διατάξεις που δεν θα είναι αποσπασματικές. Και βεβαίως, θέλω να επισημάνω ότι τελικά και στα υπόλοιπα άρθρα στις εκπτώσεις δωρεών από το εισόδημα θεωρώ ότι αυτή η φορολογική εξομοίωση δεν βοηθά επειδή αναφέρεται στα ημεδαπά πρόσωπα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε τίποτα ιδιαίτερο που να προσθέτει αναπτυξιακή προοπτική.
Επίσης, θέλω να πω ότι η έκπτωση των αμοιβών των γιατρών και των δικηγόρων δεν γίνεται με δίκαιο τρόπο. Δεν καταλαβαίνω ποιους βοηθάτε με αυτό. Και στους γιατρούς και στους δικηγόρους δεν υπάρχει χαρτογράφηση και φορολογική δικαιοσύνη.
Όσων αφορά τις αποδοχές υπαλλήλων στο εξωτερικό, νομίζω ότι εσείς που έχετε μιλήσει πολλές φορές με το Υπουργείο Οικονομίας που μελετά την κατάργηση των περισσότερων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης και την ένταξη αυτών των εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα, κάνετε το εντελώς αντίθετο.
Βεβαίως, διαφωνώ με τις παρατάσεις, δηλαδή με το χρόνο παραγραφής, διότι αυτό δείχνει έλλειμμα ετοιμότητας σε αυτό που έλεγα και πριν για εκείνες τις χρήσεις που θα έχετε ελέγξει.
Κύριε Υπουργέ, απλά θέλω να πω ότι το έλλειμμα χρηστής διακυβέρνησης, το έλλειμμα οράματος, το έλλειμμα δίκαιης φορολογικής μεταρρύθμισης που παρατηρείται στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στον ελληνικό λαό και δεν είναι δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι να φέρνετε νομοσχέδια με ρυθμίσεις νομίζοντας ότι έτσι φέρνετε ένα αντίβαρο στη διεθνή οικονομική κρίση. Δεν είναι δυνατόν να φέρνετε νομοσχέδια που τελικά κάνουν τους πολίτες της Ελλάδας να ανησυχούν ιδιαίτερα, να μην μπορούν να κάνουν όνειρα για το μέλλον, να μην μπορούν να εκπληρώσουν τα χρέη τους και τις υποχρεώσεις τους. Κάνετε την Ελλάδα και τους Έλληνες να νοιώθουν πάρα πολύ άσχημα. Και επειδή πιστεύω ότι δεν θέλετε να είστε μία μοιραία και αντάμα άβουλη Κυβέρνηση όπως δείχνουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου, να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις από το νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γεώργιος Σούρλας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ (Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για τα σκάφη αναψυχής έγινε και μία άλλη νομοθετική ρύθμιση το 1996 επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το ν. 2443 περί Τελωνειακού Κώδικα. Αξίζει να αναφερθούμε σε αυτήν. ΄Ηταν το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του κ. Σημίτη αμέσως μετά τις εκλογές.
Ακούστε τι αναφέρει το άρθρο 6 που έχει ως τίτλο «Ρυθμίσεις για τα σκάφη αναψυχής που έχουν εκτελωνιστεί». Το διαβάζω ακριβώς: «Για σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης τα οποία εκτελωνίστηκαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και για τα οποία διαπιστώνεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή ότι τελωνίστηκαν με υποτιμολογημένη αξία, δεν επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις. Δεν ασκείται ποινική δίωξη και η τυχόν ασκηθείσα παύει οριστικά. Αίρεται η τυχόν επιβληθείσα κατάσχεση του σκάφους και οι σχετικές δίκες στα διοικητικά δικαστήρια καταργούνται». Αυτό λέει η ρύθμιση των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δηλαδή δεν ισχύει η υφιστάμενη νομοθεσία, για τους 400 τότε. Θα σας πω γιατί ήταν 400. Δεν ισχύουν τα όσα προβλέπονται από τους νόμους για υποτιμολογήσεις. Η ασκηθείσα δίωξη παύει. Αίρεται η επιβληθείσα κατάσχεση του σκάφους. Ο ιδιοκτήτης παίρνει το σκάφος πίσω ανεξαρτήτως παρανομιών που έκανε. Οι δίκες στα διοικητικά δικαστήρια καταργούνται.
(ML)

(2XP)
Αυτή ήταν η ρύθμιση, που δεν θέλω να την χαρακτηρίσω. Δυσκολεύομαι να βρω χαρακτηρισμούς. Ήμουν Βουλευτής και ήμουν παρών τότε, σε αυτές τις συζητήσεις. Ήταν το πρώτο νομοσχέδιο, όπως είπα, μετά τις εκλογές και αυτό σημαίνει πολλά. Γιατί το πρώτο νομοσχέδιο; Ποιες δεσμεύσεις υπήρχαν προεκλογικά; Γιατί; Ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντήσει κάποτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν απάντησε ούτε τότε. Ακόμη και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αγανάκτησε. Ακούστε τι έγραφαν «Τα Νέα», που ανέσυρα από το γραφείο μου: «Τετρακόσιοι φοροφυγάδες της καλής κοινωνίας με σκάφη αναψυχής». Στις ρυθμίσεις τότε εκείνες δεν ήταν μόνο αυτό, εντάσσονταν και άλλες χαριστικές ρυθμίσεις για το όργιο που γινόταν τότε όπου τα Λαμποργκίνι τα χαρακτήριζαν τρακτέρ και τις Πόρσε τις χαρακτήριζαν ημιφορτηγά, στο Κολωνάκι και αλλού. Έτσι τα προμήθευαν τότε, για να γλιτώνουν φόρο, για ποσά τα οποία ανέρχονταν –και το είδα στο αρχείο μου- περίπου στα 60 δισεκατομμύρια. Αυτές οι ρυθμίσεις έγιναν.
Αισθάνθηκα, λοιπόν, την ανάγκη, παρακολουθώντας τη συζήτηση, τις επιθέσεις, τις επικρίσεις, τις κατηγορίες σε μία κυβέρνηση, σε ένα κόμμα που έχω την τιμή να ανήκω και εγώ, ότι είναι διαπλεκόμενο το κόμμα αυτό, ότι ευνοεί το κεφάλαιο, ότι χαρίζει, χίλια δυο ότι. Αυτά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση που έχει βεβαρυμμένο παρελθόν. Είναι μνημείο στα κοινοβουλευτικά, από τότε που λειτουργεί η Βουλή, αυτή η ρύθμιση για τα σκάφη αναψυχής. Και είμαι βέβαιος ότι ο κ. Μακρυπίδης και η κα Ζήση δεν το γνωρίζουν αυτό. Εάν το γνώριζαν θα ήταν πιο επιφυλακτικοί και πιο προσεκτικοί.
Εγώ, λοιπόν, ως παλαιός Βουλευτής έχω την υποχρέωση, την ανάγκη, να κάνω αναφορά στο παρελθόν για να μπορώ να συμβάλω σε μία καλύτερη συζήτηση. Και είμαι από τους Βουλευτές που δεν δυσκολεύτηκαν εδώ στη Βουλή να κατηγορήσουν και την Κυβέρνηση όταν για τα πλαστά τιμολόγια ήρθε ρύθμιση επί Νέας Δημοκρατίας ευνοϊκότερη απ’ ό,τι είχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί θέλω να ασκήσω τα καθήκοντά μου ως Βουλευτής πρώτα και μετά ως μέλος ενός κόμματος. Θέλω να φύγω με το κεφάλι ψηλά. Θέλω να βοηθήσω σε μία κατάσταση που δεν πάει καλά, το δημοκρατικό μας σύστημα, που οι αντιπαραθέσεις είναι τυφλές. Τίποτε δεν έκανε η Κυβέρνηση. Τίποτε απολύτως. Καταστροφή. Συμφορά. Και όλοι εμείς που τη στηρίζουμε είμαστε εχθροί της Ελλάδας. Είμαστε αδιάφοροι; Είμαστε ανόητοι όταν βγαίνει μία κυβέρνηση για δεύτερη φορά; Δηλαδή αυτοί που την ψήφισαν δεν έκαναν καλά; Όπως και όταν ακούω κατηγορίες εναντίον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πέρασε και τα σάρωσε όλα, δεν συμφωνώ, δεν το δέχομαι. Δεν αμφισβητώ το ενδιαφέρον κανενός, την εξαντλητική προσπάθεια κανενός. Να σοβαρευτούμε επιτέλους και να πούμε αυτό έχει έτσι και το άλλο έχει αλλιώς. Αυτό είναι καλό και το άλλο δεν είναι καλό.
Αυτό παρακολουθούν έξω οι νέοι και καμιά φορά ακούω και το γιό μου που μου λέει «Βρε πατέρα, τι κάθεσαι εκεί μέσα; Γιατί δεν φεύγεις; Αυτοί είστε; Οι μισοί να κατηγορείτε τους άλλους μισούς για κλέφτες και απατεώνες; Και εμείς πού στεκόμαστε; Πού μας πάτε; Αν δεν είναι έτσι, είστε σοβαροί; Αν είναι έτσι, όμως, τι κάθεσαι εκεί μέσα και πολιτεύεσαι;». Ερωτήματα που έχουν δραματικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό πήρα το λόγο. Να δούμε και το παρελθόν και να είμαστε προσεκτικοί για το μέλλον. Να σταματήσουν οι τυφλές αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχουν εχθροί της Ελλάδας που εκλέγονται με ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Ούτε υπάρχουν αντιπολιτεύσεις οι οποίες θέλουν να ρίξουν την Κυβέρνηση για να κυβερνήσουν απλά και μόνο. Ας σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαμε ήδη ανακοινώσει πριν από ένα μήνα περίπου την πρόθεση της Κυβέρνησης να λάβει μέτρα για να μπει τάξη στο χώρο των σκαφών αναψυχής. Ένα χώρο στον οποίον επιβεβαιώθηκε, από σχετικούς ελέγχους, ότι επικρατεί μέχρι σήμερα ένα καθεστώς ασυδοσίας και κατάχρησης. Γι’ αυτό εξεπλάγην όταν άκουσα τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και δη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να καταφέρονται εναντίον αυτού του μέτρου.

(MT)
(2ML)
Βέβαια η παρέμβαση του κυρίου Σούρλα έδωσε μια εξήγηση. Εγώ έχω πει ότι πράγματι ήξερα ότι οι σοσιαλιστές έχουν μια αδυναμία και στα σκάφη και στα μεγάλα αυτοκίνητα και το επιβεβαίωσαν. Είναι διαχρονική αυτή η αδυναμία και η επιμονή να προστατεύουν αυτούς οι οποίοι κινούνται δήθεν κρυβόμενοι πίσω από το νόμο, αλλά στην ουσία φοροδιαφεύγοντες, διότι αυτή είναι η αλήθεια.
Πραγματικά θα ήθελα να μου εξηγήσετε γιατί κόπτεστε τόσο πολύ για να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς, ένα καθεστώς το οποίο ενώ υποτίθεται προστατεύει τους επαγγελματίες –γιατί γι’ αυτό έγινε- στην ουσία βοηθάει μια σειρά από συμπολίτες μας οι οποίοι ενώ έχουν πολλά χρήματα –και δεν τους κατηγορεί κανείς γι’ αυτό, καλά κάνουν και έχουν χρήματα- κρύβονται πίσω απ’ αυτό το καθεστώς, φοροδιαφεύγουν, εμφανίζονται ως δήθεν επαγγελματίες και ζουν και ξοδεύουν τα χρήματα για τα σκάφη τους εις βάρος όλων των υπολοίπων. Γιατί δεν λέμε τα πράγματα με το όνομά τους;
Αυτό λοιπόν το πλαίσιο θέλουμε να αλλάξουμε και θα επανέλθω σε όσα ελέχθησαν επιμέρους, για να μπει τάξη. Επαναλαμβάνω πάντως, διαβάστε καλά αυτά που είπε πριν από λίγο ο κ. Σούρλας, γιατί είμαι βέβαιος ότι τότε δεν θα λέγατε αυτά που λέτε εδώ. Εν πάση περιπτώσει, είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς δεν θα συμφωνείτε και με τη ρύθμιση που έγινε τότε.
Τα μέτρα που προωθούμε έχουν τρεις βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη και κυριότερη αφορά την εξυγίανση του χρήσιμου χώρου των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, για να κλείσουν οριστικά τα παράθυρα της νομοθεσίας που επιτρέπουν μέχρι τώρα σε κάποιους να φοροδιαφεύγουν και να συντηρούν φαινόμενα διαφθοράς και συναλλαγής.
Στόχος μας είναι να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς επαγγελματίες από εκείνους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα διάφορα κίνητρα που δίνονται για τους πραγματικούς επαγγελματίες. Ετέθη ένα ερώτημα, γιατί δεν τους ξεχωρίζετε; Μα, αυτό πάμε να κάνουμε.
Διότι σήμερα πίσω από το καθεστώς που υπάρχει εμφανίζονται ως επαγγελματίες –και δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα επαγγέλματα- πάρα πολλοί συμπολίτες μας με πάρα πολύ μεγάλα εισοδήματα, δήθεν επαγγελματίες, δήθεν τα νοικιάζουν, εικονικές μισθώσεις, εικονικά σύμφωνα, μια απαράδεκτη κατάσταση την οποία ανεχόμασταν και θα έπρεπε να μην την υπερασπίζεται κανένας.
Από τη στιγμή κατά την οποία με αυτό τον τρόπο θα ξεχωρίσουν οι πραγματικοί επαγγελματίες, τότε πράγματι θα μπορούμε να ενισχύσουμε τον κλάδο, που είναι όντως σημαντικός για την ελληνική οικονομία, πράγματι να εντάξουμε τον κλάδο στον αναπτυξιακό νόμο, πράγματι να βοηθήσουμε τον κλάδο με δανειακές διευκολύνσεις όπως κάνουμε και με άλλους κλάδους.
Τι είναι αυτό που μας ζητάτε εσείς; Να πάρουμε μέτρα να διευκολύνουμε υποτίθεται τους επαγγελματίες και στην ουσία να βοηθήσουμε με μέτρα αυτούς πού χρησιμοποιούν τα σκάφη ως σκάφη αναψυχής; Για σοβαρευτείτε λίγο, γιατί αυτό ζητάτε!
Αν ζητάτε να παραταθεί αυτή η κατάσταση, δύο πράγματα θα συμβούν. Θα λάβουμε μέτρα για να ενισχύσουμε τον κλάδο και στην ουσία οι περισσότεροι που εμφανίζονται ως επαγγελματίες είναι ιδιώτες που απλώς έχουν τα πλεονεκτήματα το οποία φτάνουν μέχρι και τα αφορολόγητα πετρέλαια, όπως και σε μια σειρά από απαλλαγές και διευκολύνσεις που δεν θα έπρεπε να έχει ένα ιδιώτης.
Άρα, λοιπόν, ή θα παρατείνουμε αυτά τα πλεονεκτήματα ή θα καταδικάσουμε σε μόνιμο αποκλεισμό τους πραγματικούς επαγγελματίες από μέτρα ενίσχυσης, διότι κανένας σοβαρός πολιτικός και πιστεύω όλοι σ’ αυτή την Αίθουσα δεν θα έπαιρναν μέτρα τα οποία υποτίθεται ότι βοηθούν τους επαγγελματίες και στην ουσία θα βοηθούσαν εκείνους οι οποίοι έχουν τα σκάφη ως σκάφη αναψυχής.
Άρα, λοιπόν, ο πραγματικός μας στόχος είναι να τους ξεχωρίσουμε, στη συνέχεια τους πραγματικούς επαγγελματίες να τους ενισχύσουμε με συγκεκριμένα μέτρα και αυτό θα γίνει άμεσα. Η Επιτροπή για να βάλουμε τα κριτήρια ποιος είναι πραγματικός επαγγελματίας θα υπογραφεί άμεσα με το που θα ψηφιστεί ο νόμος και έχει γίνει συζήτηση με τους επαγγελματίες του χώρου.
Δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να πληρώσουν όλοι και μετά να επιστρέψουμε τη διαφορά στους πραγματικούς επαγγελματίες και στην πράξη αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα έχουμε τελειώσει πολύ πιο πριν έρθει η μέρα της καταβολής, ώστε οι επαγγελματίες στην ουσία να έχουν ξεχωρίσει από πριν και τελικά να μην χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα. Δεν θα καλύψουμε όμως εκείνους που εμφανίζονται ως δήθεν επαγγελματίες για να διασκεδάζουν. Αυτό η δική μας Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει να το κάνει.
Ο δεύτερος στόχος είναι η ανάπτυξη της παρουσίας ελληνικών σκαφών αναψυχής στις ελληνικές θάλασσες, για να περιοριστεί το φαινόμενο η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που στα δικά της χωρικά ύδατα να κυκλοφορούν τόσα πολλά σκάφη με ξένη σημαία, με off-shore εταιρείες κ.ο.κ.. Νομίζω ότι όλοι το θέλουμε αυτό.
Ο τρίτος στόχος εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια να διασφαλίσουμε τη δίκαιη και αναλογική συνεισφορά όλων των πολιτών στα δημόσια έσοδα και μάλιστα σε μια περίοδο στην οποία έχουμε, όπως όλος ο κόσμος, έκτακτες ανάγκες λόγω της κρίσης.
(GK)
( 2MT)
Δεν θα αναφερθώ στις επιμέρους διατάξεις. Νομίζω ότι έχει γίνει και θα γίνει συζήτηση πάνω σε αυτό, με το ειδικής μορφής νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργούμε, ακριβώς για να δώσουμε μια διέξοδο και να μην οδηγήσουμε αυτούς που έχουν σκάφη αναψυχής σε ξένες σημαίες, σε off shore εταιρείες –με αντίστοιχα πλεονεκτήματα που δίνουν και άλλες εταιρείες σε άλλη χώρα- αλλά να είναι σε εταιρείες εδώ στην Ελλάδα, να μείνουν με ελληνική σημαία.
Θεσπίζουμε έναν ειδικό φόρο, τον οποίο πληρώνουν όλα τα σκάφη και τα επαγγελματικά, το 50%. Εδώ θα ήθελα να πω ότι αυτός ο ειδικός φόρος κλιμακώνεται ανάλογα με το μέγεθος. Εξαιρούνται βέβαια πάντοτε, σε όλα τα μέτρα, όλα τα μηχανοκίνητα σκάφη κάτω από δέκα μέτρα και τα ιστιοπλοϊκά κάτω από δεκαπέντε μέτρα.
Κατ’ αρχήν, αυτός ο ειδικός φόρος μπαίνει κατ’ αναλογία, όπως μπαίνει και σε όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Εδώ και το μικρότερο αυτοκίνητο έχει τέλος κυκλοφορίας. Και οι επαγγελματικές εταιρείες που νοικιάζουν αυτοκίνητα πληρώνουν ένα τέλος. Από τους υπόλοιπους, το 50% θα πληρώσουν και τα επαγγελματικά σκάφη. Αυτό έχει σχέση ακόμα και με την ανταπόδοση των δημόσιων δαπανών σε υποδομές, προσωπικό, με τα οποία εξυπηρετούνται τα σκάφη. Δεν είναι κάτι το πρωτοφανές.
Η έκτακτη εισφορά που επιβάλλεται εφάπαξ προφανώς δεν αφορά τους επαγγελματίες και αφορά μόνο εκείνους, οι οποίοι έχουν το σκάφος ως σκάφος αναψυχής. Και πάλι –επαναλαμβάνω- κανένα απ’ αυτά τα μέτρα δεν θίγει μηχανοκίνητα σκάφη κάτω από δέκα μέτρα και ιστιοφόρα κάτω από δεκαπέντε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Θέλω λίγο χρόνο παραπάνω, κυρία Πρόεδρε.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο άλλες διατάξεις. Η μία είναι η έκπτωση –το άκουσα τώρα, το είπε και η κυρία Ζήση- του συνολικού εισοδήματος των γιατρών και δικηγόρων. Ρώτησε γιατί γίνεται.
Είναι απλό. Γίνεται διότι σ’ αυτούς τους δύο χώρους –όχι μόνο σε αυτούς, αλλά νομίζω ότι σε αυτούς όλοι το αναγνωρίζουμε- υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνουμε –δεν κάνουμε τίποτε άλλο- είναι να δίνουμε το δικαίωμα σε έναν πολίτη να εκπίπτει το σύνολο των δαπανών, κίνητρο για να ζητά απόδειξη.
Για το γιατρό και το δικηγόρο αυτό δεν αλλάζει τίποτα, το αν θα πάρω εγώ την απόδειξη από το γιατρό και τι θα την κάνω. Θεωρητικά, λοιπόν, δεν καταλαβαίνω γιατί μερικοί κλάδοι διαμαρτύρονται. Εκδίδουν τις αποδείξεις. Δεν φαντάζομαι οι σύλλογοί τους να υποστηρίζουν εκείνους που δεν εκδίδουν αποδείξεις.
Το τι θα γίνεται μετά με αυτή την απόδειξη δεν νομίζω ότι αφορά ούτε το Δικηγορικό Σύλλογο ούτε τον Ιατρικό Σύλλογο. Είναι όμως ένα κίνητρο –για να μην κρυβόμαστε- για να ζητάνε οι πολίτες απόδειξη, διότι σε αυτό το χώρο κατά τεκμήριο –γιατί πάλι δεν μου αρέσει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας- υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Υπάρχει και η τροπολογία για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εταιρειών –δεν θέλω να μιλήσω για τις τροπολογίες- που όμως προβλέπει ορισμένες ρυθμίσεις για τον ευαίσθητο κλάδο ζωής, από τη στιγμή κατά την οποία υπάρξει ανάκληση αδείας σε ασφαλιστική εταιρεία που έχει και κλάδο ζωής.
Αυτό γίνεται διότι ακριβώς ο κλάδος ζωής θέλει μια ειδική προστασία, μια που σε αυτόν έχουν επενδύσει οι πολίτες και πρέπει να είναι εξασφαλισμένοι ακόμη και αν μια ασφαλιστική εταιρεία κλείσει. Δεν είναι όπως το αυτοκίνητο, που –εν πάση περιπτώσει- είναι δίμηνα, τρίμηνα, υπάρχει το επικουρικό και τους καλύπτει. Ο κλάδος ζωής είναι η επένδυση του ασφαλισμένου και πρέπει να είναι εξασφαλισμένος ο πολίτης και αυτό κάνουμε.
Εγώ θα ήθελα κλείνοντας να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα και αυτό γιατί γίνεται πολύς λόγος τελευταίως. Είναι το θέμα της έκτακτης εισφοράς και γίνεται πολύς λόγος για αιτήσεις, για προσωρινές διαταγές, αναστολές κ.ο.κ.
Θέλω να τονίσω ότι με αφορμή μια διαταγή αναστολής εκτέλεσης που δόθηκε σε μια περίπτωση φορολογούμενου, μέχρι μάλιστα την εκδίκαση της αναστολής εκτέλεσης, η οποία δεν εισήλθε καν στην ουσία της προσφυγής του φορολογουμένου και δεν αποτελεί πρόκριμα ούτε καν της σχετικής αίτησης αναστολής που θα εκδικαστεί, έσπευσαν πολλοί να μιλήσουν για δήθεν απόφαση που τινάζει στον αέρα την έκτακτη εισφορά και δημιουργήθηκε μέγα θέμα.
Επίσης, να τονίσω ότι δυο μέρες αργότερα, όταν είχαμε δυο αντίστοιχες απορρίψεις τέτοιων αιτήσεων, κανείς δεν μίλησε. Λες και όλοι θέλουν να τιναχθεί το σύστημα στον αέρα! Και το τονίζω αυτό.
Θέλω να ενημερώσω όσους δεν το γνωρίζουν ή δεν το θυμούνται ότι εφάπαξ έκτακτες εισφορές έχουν επιβληθεί και στο παρελθόν σε περιόδους μάλιστα όπου δεν υπήρχε και διεθνής οικονομική κρίση σαν κι αυτή που κανείς δεν την αμφισβητεί και έχουν κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως συνταγματικές.
Και σήμερα που η χώρα μας αντιμετωπίζει μια διεθνή κρίση πρωτοφανούς έντασης, η επιβολή της έκτακτης εισφορά πάνω από 60.000 ευρώ είναι ένα μέτρο και αναγκαίο και κοινωνικά δίκαιο, αφού επιβαρύνει τους ευπορότερους. Και δεν πρόκειται περί φορολογίας.
Δεν πρόκειται περί επαναφορολόγησης ήδη φορολογημένων, όπως εμφανίζεται. Πρόκειται περί μίας έκτακτης εισφοράς με κριτήριο το εισόδημα, από οπουδήποτε και αν προέρχεται αυτό, ανεξάρτητα αν έχει φορολογηθεί ή απαλλάσσεται.
Το ζήτημα όμως δεν είναι απλά νομικό. Είναι θέμα στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης.
(DP)
(2GK)
Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Υπάρχει μια κρίση που έχει τεράστιο κόστος για την οικονομία και για τη χώρα και γιατί το κόστος αυτό δεν μπορεί να το σηκώνουν μόνο μερικοί και κάποιοι άλλοι που μάλιστα έχουν και μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, να προσπαθούν να μείνουν απέξω. Φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν πήραν αυξήσεις. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, χιλιάδες άνθρωποι με το βασικό ή με το μέσο μισθό παλεύουν καθημερινά να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και έχουν επιπλέον και το φόβο να μη χάσουν τη δουλειά τους.
Δεν μπορεί, λοιπόν, την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά οι έχοντες, αυτοί που έχουν τριπλάσιο τουλάχιστον εισόδημα από ένα μέσο μισθωτό, να αρνούνται να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Και είναι ακόμα πιο προκλητικό να παρακινούν και άλλους υπόχρεους να μην το κάνουν. Όπως, επίσης, και η Αντιπολίτευση δεν μπορεί από τη μια να μας κατηγορεί –το άκουσα κι αυτό τώρα στις λίγες ομιλίες που παρακολούθησα- ότι ευνοούμε υψηλά εισοδήματα και από την άλλη μεριά να παίρνει τη θέση που παίρνει για τα σκάφη αναψυχής, ή να μιλάει για φορολογική «καταιγίδα», επειδή φορολογούμε τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ή τα σκάφη ή επιβάλλουμε την έκτακτη εισφορά.
Φορολογική καταιγίδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες για την οικονομία είναι η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –η υπόσχεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν γίνει Κυβέρνηση- που την έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι θα φορολογήσει τα πάντα στην κλίμακα. Και μάλιστα λέει ίδιο κεφάλαιο και έσοδα. Δηλαδή, στην κλίμακα τα έσοδα από τόκους, στην κλίμακα τα έσοδα από ομόλογα, στην κλίμακα τα έσοδα από μετοχές. Δηλαδή, 25% έως 40% φόρο στους τόκους, στα ομόλογα, στις μετοχές, για να ξέρουμε τι λέμε. Αυτή είναι μια πρόταση η οποία επιβεβαιώνει το σταθερό προσανατολισμό του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν είναι μόνο σταθερό στα σκάφη που θέλει να τα προστατεύει, αλλά είναι και στη λογική του να φορολογεί την επιχειρηματικότητα και τη μεσαία τάξη για να συντηρεί τις κρατικές δαπάνες σε μεγάλο ύψος και ένα μηχανισμό στον οποίο μπορεί να βολεύει το δικό του κομματικό στρατό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις ρυθμίσεις που προωθούμε σήμερα επιβεβαιώνουμε ότι η Κυβέρνηση προχωρά με συνέπεια και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ενός συγκεκριμένου σχεδίου με στόχο όχι μόνο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, αλλά τη δημιουργία και καλύτερων προϋποθέσεων για την επόμενη ημέρα. Σίγουρα υπάρχουν δυσκολίες και σίγουρα η προσπάθεια αυτή απαιτεί αποφάσεις που για κάποιους είναι δυσάρεστες. Σε στιγμές όμως που κρίνεται το παρόν και το μέλλον της χώρας καλούμαστε όλοι, από την Κυβέρνηση και τα κόμματα μέχρι τον κάθε πολίτη, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Τη μάχη απέναντι στην κρίση δεν θα την κερδίσουμε μέσα από πολιτικές, συντεχνιακές ή προσωπικές σκοπιμότητες και συγκρούσεις. Θα την κερδίσουμε με σοβαρότητα, με σχέδιο και ομοψυχία. Αυτό το δρόμο έχει επιλέξει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση και σε αυτό είναι αποφασισμένη να συνεχίσει.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμα φορά παρακολουθήσαμε τη παράσταση της Κυβέρνησης ακολουθώντας την ίδια πρακτική και την ίδια μεθοδολογία του «λέγε, λέγε, λέγε, οπωσδήποτε κάτι στο τέλος θα μείνει».
Πάντοτε βέβαια όταν ακούω τους Υπουργούς της Κυβέρνησης και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να επαναλαμβάνουν το κατά ΠΑ.ΣΟ.Κ. τροπάριο μονίμως, στο μυαλό μου έρχονται τα παπαγαλάκια του διαφημιστικού σποτ της Νέας Δημοκρατίας. Και αναρωτιέμαι άραγε: Αυτή η ιστορία με τα παπαγαλάκια ήταν χρώματος πρασίνου; Μήπως ήταν άλλου χρώματος; Μήπως αντικατόπτριζε τη μεθοδολογία την οποία ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία στη χάραξη της πολιτικής της;
Αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός προηγουμένως στο θέμα των εκτάκτων εισφορών. Για να δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα και πιο σοβαρά τα θέματα.
Έχω εδώ το άρθρο του κυρίου Θεόδωρου Φορτσάκη του Προέδρου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητού της Νομικής Σχολής στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο οποίος αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το θέμα λέγοντας ότι πρόκειται περί αντισυνταγματικής και κοινωνικά άδικης ρύθμισης.
Θα σας συνιστούσα, κύριε Υπουργέ, να το μελετήσετε και να το μελετήσετε προσεκτικά κυρίως διότι αναλύει και παρουσιάζει τη φιλοσοφία του άρθρου 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος το οποίο σας εγκαλεί ότι παραβιάζετε. Για ποιο λόγο; Διότι το Σύνταγμα ορίζει στο συγκεκριμένο άρθρο ότι ο φόρος ή άλλο οποιοδήποτε οικονομικό βάρος δεν μπορεί να επιβληθεί με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από το οικονομικό έτος στο προηγούμενο εκείνου του οποίου επιβλήθηκε. Και αυτή ακριβώς ήταν η βάση πάνω στην οποία εδράζεται και ο προβληματισμός του Συμβουλίου της Επικρατείας.



(DE)

(2DP)
Γιατί το μέτρο σας αφορά τα εισοδήματα τα οποία δηλώθηκαν το 2008, αλλά πραγματοποιήθηκαν το 2007. Αυτό συνέβη. Άρα, έχει αναδρομική ισχύ, άρα, είστε καταφανώς εκτός του Συντάγματος.
Πολιτικά σας κρίνουμε, όπως σας κρίνουμε και σε όλα τα μέτρα σας, διότι πέρα από το ότι είστε μία Κυβέρνηση διευθετήσεων που αφορά το σήμερα, τα φίλια συμφέροντα, τους δικούς σας ανθρώπους, ό,τι θέλετε, εν πάση περιπτώσει, να ευνοήσετε αυτό κάνετε σταθερά, πέραν αυτού, όμως, έχετε ξεκινήσει και μια άλλη φάμπρικα, να δεσμεύετε το κράτος του μέλλοντος, τις υποχρεώσεις του δημοσίου του μέλλοντος.
Και όπως εδώ αναφέρεται ο κύριος Καθηγητής, ότι στις περιπτώσεις όπου καταδικαστεί το κράτος, όπως σ’ αυτή εδώ πέρα η οποία είναι πράγματι επικίνδυνο να καταδικαστεί, τότε θα υποχρεωθεί να επιστρέψει εντόκως όσα εισέπραξε. Αλλά, βεβαίως, τότε η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται στα έδρανα της Αντιπολίτευσης και θα παρακολουθεί με ησυχία, πίνοντας τον καφέ της. Αυτό θα συμβαίνει. Άλλοι θα κυβερνούν τη χώρα και αυτοί οι οποίοι θα κυβερνούν θα πρέπει να βρουν τους πόρους για να μπορούν να επιστρέψουν αυτά τα οποία εισπράττετε σήμερα εσείς για το θεαθήναι. Διότι αυτό κάνετε, δημιουργώντας μία κοινωνική αδικία σε όλα τα επίπεδα.
Το ίδιο ισχύει και με το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο επισημαίνει για πρώτη φορά και αμφισβητεί το σύστημα των προστίμων εις βάρος των φορολογουμένων, όταν είναι εμφανή τα μέτρα τα οποία λαμβάνετε, ότι εντάσσονται σε μία εισπρακτική πολιτική. Διότι τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας στέκεται και παραμένει στη λογική και στην αντίληψη ότι προσβάλλεται η αρχή της αναλογικότητας, κάτι το οποίο βρίσκεται σε απόλυτη συμβατότητα με την αντίληψη της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της εφαρμογής του Κοινοτικού Δικαίου.
Γι’ αυτό, όμως, εσείς αδιαφορείτε. Αδιαφορείτε, κατηγορείτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για άλλα, για άλλα πράγματα από αυτά τα οποία λέμε, επιμένετε να κάνετε μία πολιτική η οποία δεν έχει βάση, δεν έχει στόχο και κυρίως, δεν έχει μέλλον.
Και εγώ σας ρωτώ: Τι θα γίνει, εφόσον τελικώς καταλήξει το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι πρόκειται πράγματι περί συνταγματικής παραβίασης; Θα ακυρωθούν τα πρόστιμα σε όλες τις εκκρεμείς δίκες, με την προοπτική να επανεξεταστεί η ηπιότερη μεταχείριση των φορολογουμένων. Αυτό θα συμβεί. Αυτή είναι η ουσία του θέματος και κάποιος θα πληρώσει.
Μην ακούμε, λοιπόν, τέτοιου είδους κηρύγματα εδώ πέρα για το πώς λειτουργεί μια Κυβέρνηση και αν η Κυβέρνηση λειτουργεί με υπευθυνότητα ή όχι. Είσαστε στην πραγματικότητα -και το επαναλαμβάνω- μια Κυβέρνηση των διευθετήσεων, η οποία διαχειρίζεται την εξουσία κατά το δοκούν, κατά τις επιδιώξεις των φίλιων συμφερόντων και πέραν αυτού, τίποτε άλλο.
Και μην επανέλθετε, κύριε Υπουργέ, στα θέματα των σκαφών αναψυχής, διότι η κριτική την οποία άσκησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην πολιτική σας είναι ότι δεν έχετε πολιτική για το θαλάσσιο τουρισμό. Και εδώ δεν ακούμε τίποτα. Ποια είναι η πολιτική, λοιπόν, για το θαλάσσιο τουρισμό; Ποια είναι η πολιτική την οποία ακολουθήσατε στην ενίσχυση του θαλασσίου τουρισμού, που είναι ένας βασικός πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας; Ποια είναι η πολιτική την οποία ακολουθήσατε για τις μαρίνες; Για ποιο λόγο η μαρίνα της Μυτιλήνης, η οποία είναι κατακαινούργια μαρίνα, δεν λειτουργεί; Για ποιο λόγο; Διότι ψάχνετε να βρείτε τον κατάλληλο πωλητή, τον κατάλληλο, μάλλον, αγοραστή ή τον κατάλληλο ενοικιαστή, τον κατάλληλο, όχι τον οποιονδήποτε. Ακυρώνετε τον ένα μετά τον άλλο σε όλους τους διαγωνισμούς.
Ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο επί έξι χρόνια δεν ελέγξατε το κύκλωμα στο οποίο αναφερθήκατε; Και εσείς σήμερα και χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος, μάλιστα, στα σκάφη αναψυχής τα οποία εμπλέκονται στη διακίνηση, στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και βεβαίως και στις υποθέσεις διακίνησης των ναρκωτικών.
Αλήθεια είναι ότι υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις. Διότι μέσα σ’ αυτό το κύκλωμα, όπως και σε άλλα κυκλώματα, όπως είναι η νύχτα, όπως είναι σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας υπάρχει η παραοικονομία, υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα το οποίο δρα και το ερώτημα είναι: Ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης επί έξι χρόνια επ’ αυτού για να περιοριστεί;
Να σας πω, λοιπόν, εγώ ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέβαλε με νομοθετική διάταξη, την οποία εγώ εισηγήθηκα στο Σώμα, ότι στις περιπτώσεις σκαφών αναψυχής εντοπίζονται και συλλαμβάνονται οι καπετάνιοι ή οι διακινητές των σκαφών αυτών να συμμετέχουν σε παραβατικές πράξεις και σε παράνομες πράξεις οι οποίες αφορούν το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρομετανάστευση, ναρκωτικά, τα σκάφη θα κατάσχονται και θα παραμένουν στην υπηρεσία του Λιμενικού Σώματος, διατιθέμενα στα νησιά.
Ήρθατε και το καταργήσατε και όχι μόνο αυτό, αλλά και εκείνα τα σκάφη τα οποία είχαν κατασχεθεί τα επιστρέψατε ξανά στους δικαιούχους.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η διάταξη δε λέει αυτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αυτή είναι η αλήθεια. Ποια διάταξη δεν λέει αυτό;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η διάταξη του Τελωνειακού Κώδικα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ποια διάταξη του Τελωνειακού Κώδικα; Σας μιλάω για άλλο πράγμα εγώ. Σας μιλώ για τα σκάφη αναψυχής. Απαντώ για άλλο πράγμα.
Προφανώς, κύριε Υπουργέ, έχετε κάποιο πρόβλημα να παρακολουθείτε τις συζητήσεις ή φοβάστε μην αναφερθώ σε άλλα θέματα που σας αφορούν.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δε φοβάμαι τίποτα, κύριε Παπουτσή. Εσείς κρύβεστε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δε θα το κάνω τώρα. Θα το επιλέξω εγώ πότε θα το κάνω.
Παρακολουθήστε, λοιπόν, τις συζητήσεις.
(AD)
(3DE)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τα ζητήματα που αφορούν εμένα, να τα θέσετε τώρα που είμαι παρών και όχι όταν είμαι απών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί; Θα φύγετε;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, βέβαια!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ. Θα πάρετε το λόγο όταν το ζητήσετε. Μη διακόπτετε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει συνέχεια της συζήτησης; Εδώ είμαστε! Να αναμένετε λοιπόν! Μη φοβάστε!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν φοβάμαι τίποτα! Καταθέστε τα, όμως, τώρα που είμαι παρών!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Παπουτσή, παρακαλώ να απευθύνεστε προς το Προεδρείο και όχι προς τον κύριο Υπουργό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, όμως, μέχρι τότε, επειδή απαντώ στον κύριο Υπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε στα ζητήματα των σκαφών αναψυχής, επαναλαμβάνω πως ο θαλάσσιος τουρισμός χρειάζεται ενίσχυση, γιατί ο ανταγωνισμός τον οποίο δέχεται η χώρα μας σ’ αυτόν τον τομέα είναι ισχυρότατος τόσο από την Κροατία, όσο και από την Τουρκία.
Επίσης, επειδή τα προηγούμενα χρόνια είτε για λόγους γραφειοκρατίας, είτε για λόγους ευνοιοκρατίας πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και των δικών μας, προς διάφορους τομείς που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο του τουρισμού, αφήσαμε τα περιθώρια και «μας πήραν κεφάλι» και η Γαλλία και η Ιταλία, δημιουργώντας και αξιοποιώντας ένα πλαίσιο τέτοιο το οποίο ενίσχυσε το θαλάσσιο τουρισμό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε το θαλάσσιο τουρισμό. Δεν είμαστε για να καταδικάσουμε τον κόσμο. Και η κριτική την οποία ασκούμε είναι γιατί η Κυβέρνηση συνεχίζει μία φορολογική πολιτική επί δικαίων και αδίκων, η οποία εντοπίζεται όχι μόνο στα σκάφη αναψυχής, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα θέματα. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε αντίθετοι όχι στο μέτρο της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής, όπως επιμένετε να λέτε συνέχεια ως «παπαγαλάκι» της Κυβέρνησης, αλλά για άλλο λόγο. Εμείς επιμένουμε και λέμε να φορολογηθούν τα σκάφη αναψυχής, να φορολογηθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες, να φορολογηθούν και να διπλασιαστεί, αν θέλετε, ο φόρος για τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, αλλά όχι για τους επαγγελματίες, τους οποίους έχετε γονατίσει έτσι κι αλλιώς. Όμως, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τους επαγγελματίες οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι οι μοναδικοί οι οποίοι κινούνται και ανταγωνίζονται χωρίς κανένα απολύτως μέτρο και χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη από την πλευρά της Κυβέρνησης. Αυτοί ανταγωνίζονται αυτή τη στιγμή την Τουρκία και την Κροατία για λογαριασμό του ελληνικού τουρισμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Είπαμε, λοιπόν, να διαχωρίσετε τα επαγγέλματα. Και επειδή μας λέτε ότι αυτό θέλετε να κάνετε, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας. Ενδεχομένως, πράγματι η μεθοδολογία την οποία ακολουθείτε να μπορεί να βοηθήσει στο μέλλον να τα διαχωρίσετε. Το ερώτημά μου και η κριτική την οποία ασκεί η Αντιπολίτευση είναι άλλη. Για ποιο λόγο επί έξι χρόνια δεν τα διαχωρίσατε; Για ποιο λόγο επί έξι χρόνια δεν φωνάξατε τους αντίστοιχους φορείς για να συζητήσετε ποια είναι τα κριτήρια και με ποιο τρόπο θα μπορούν να διαχωριστούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών, εκείνοι οι οποίοι νομίμως δραστηριοποιούνται στον επαγγελματικό χώρο; Γιατί δεν καθίσατε να συζητήσετε τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εργαζομένων σ’ αυτόν τον τομέα; Για ποιο λόγο δεν καθίσατε να δείτε ποιες είναι οι επιπτώσεις όλων αυτών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη; Για ποιο λόγο δεν καθίσατε να συζητήσετε για το ποιες είναι οι επιπτώσεις και ποια είναι η πολιτική των τραπεζών προς τις επαγγελματικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του θαλασσίου τουρισμού; Για ποιο λόγο επιτρέψατε ήδη αυτό το καλοκαίρι πάνω από δέκα κατασχέσεις επαγγελματικών σκαφών οι οποίοι δραστηριοποιούνται νομίμως στο χώρο αυτό;
Δεν σας ενδιαφέρει, βεβαίως, τίποτα απ’ όλα αυτά. Το μόνο που σας ενδιαφέρει να λέτε είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εναντίον της φορολόγησης. Ε, όχι λοιπόν! Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι εναντίον της φορολόγησης. Καταψηφίζουμε τη διάταξή σας για έναν και μόνο λόγο. Την καταψηφίζουμε γιατί είναι εκτός του οποιουδήποτε πλαισίου, είναι εκτός του οποιουδήποτε σχεδιασμού. Δεν έχετε σχεδιασμό ούτε στη φορολογική πολιτική ούτε σε τίποτα άλλο. Κάποιος συνέλαβε την ιδέα ότι αυτό το μέτρο θα είναι «πιασάρικο» για τον κόσμο, ότι θα ακουστεί καλά και το επαναλαμβάνετε.
Αυτήν την πολιτική θα κάνουμε εμείς ανάλογα με το αν ακούγεται καλά ή όχι; Σας λέμε συγκεκριμένα ότι η χώρα χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική. Χρειάζεται μία οικονομική πολιτική η οποία θα οδηγεί στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας μας. Όλες οι παρεμβάσεις τις οποίες κάνετε, είναι παρεμβάσεις για την ενίσχυση του εισαγωγικού εμπορίου. Αυτή είναι η κριτική την οποία σας ασκούμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και επιπλέον, για να αλλάξει αυτή η πολιτική, χρειάζεται ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα, πολύ διαφορετικό απ’ αυτό το οποίο εσείς προτείνετε. Και μας καλείτε να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας επί του δικού σας φορολογικού πλαισίου. Ε, όχι! Σας παρουσιάζουμε, όπως έκανα χθες και χρησιμοποίησα το μισό χρόνο της ομιλίας μου για να αναφερθώ επ’ αυτού, τους βασικούς άξονες της φορολογικής πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία προϋποθέτει νέες προτεραιότητες, διαφορετική κατεύθυνση και πάνω απ’ όλα κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί το δικό μας φορολογικό σύστημα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό μιλούμε για ένα φορολογικό σύστημα του οποίου η κατεύθυνση είναι εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν στην οποία οδηγεί η Νέα Δημοκρατία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Έχει ζητήσει το λόγο ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μόνο μία μικρή παρέμβαση θα ήθελα να κάνω, κυρία Πρόεδρε.
Αντιλαμβάνομαι την ένταση του κ. Παπουτσή προσπαθώντας έτσι να κρύψει την απουσία θέσεων.

(ΚΟ)
(3AD)
Χαίρομαι που στο τέλος παραδέχθηκε ότι μπορεί η συγκεκριμένη διάταξη να οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μπορεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Χαίρομαι που το παραδέχεται.
Βέβαια, έχω ακούσει πολλούς λόγους καταψήφισης ενός σχεδίου, αλλά το να χρησιμοποιείται ως λόγος καταψήφισης όχι το αν είναι σωστό ή δεν μπορεί να είναι σωστό, αλλά το ότι δεν εντάσσεται σε ένα σχέδιο ή το ότι επειδή δεν το έχουμε κάνει τα τελευταία έξι χρόνια -και μάλιστα ο ομιλών να κυβερνάει τα τελευταία είκοσι χρόνια- τέτοιο λόγο δεν έχω ξανακούσει εγώ, για να είμαι ειλικρινής. Ή είναι σωστό και το ψηφίζω ή αν δεν είναι σωστό, δεν παίζει ρόλο το αν ήρθε με έξι χρόνια καθυστέρηση ή με είκοσι έξι.
Τώρα όσον αφορά την άλλη σας παρατήρηση, ότι εσείς θα επιλέγετε αυτό που θα αντιμετωπίζετε, βεβαίως είναι δική σας επιλογή να αντιδράτε σ’ αυτό και καταλαβαίνω και την επιλογή σας να μην απαντήσετε σ’ αυτά τα οποία είπε ο κ. Σούρλας, τα οποία αφορούσαν το γιατί το 1996 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χάρισε, διέγραψε ποινές που αφορούσαν συγκεκριμένα τουριστικά σκάφη. Καλά κάνετε και επιλέγετε να μην απαντήσετε, διότι τι να απαντήσετε, άλλωστε;
Τώρα, επειδή είπατε κάτι για «φίλια συμφέροντα» -και δεν αναφέρομαι σε σας προσωπικά σ’ αυτό που θα πω- προφανώς «έξις δευτέρα φύση» και δεν μπορείτε να ξεχάσατε αυτά τα «φίλια συμφέροντα». Σε ό,τι λέτε, προφανώς πιστεύετε ότι κρύβετε κάτι από πίσω, διότι είκοσι χρόνια αυτό γινόταν. Άρα, πού να φανταστείτε εσείς ότι μπορεί να υπάρχει και μία Κυβέρνηση η οποία να μην θέλει να εξυπηρετεί «φίλια συμφέροντα» και η οποία πράγματι να θέλει να βάλει τάξη στα πράγματα; Αυτό για σας –για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλάω και δεν εννοώ προσωπικά εσάς- είναι προφανώς κάτι το άγνωστο.
Τώρα σε ό,τι αφορά τα σκάφη και τους επαγγελματίες, επανέρχομαι για κάτι το πολύ απλό. Γιατί δεν έγιναν όλα αυτά μέχρι σήμερα; Γιατί δεν βοηθήθηκε ο θαλάσσιος τουρισμός; Γιατί δεν εντάχθηκε σε κάποιο πρόγραμμα; Ας μην κρυβόμαστε. Διότι με το υπάρχον νομικό καθεστώς οι περισσότεροι που εμφανίζονται ως επαγγελματίες, δεν είναι επαγγελματίες. Και φαντάζομαι ότι και εσείς –και το λέω και το πιστεύω- δεν θα θέλατε να πάρουμε μέτρα τα οποία δήθεν να βοηθάνε τους επαγγελματίες και στην ουσία να βοηθάνε ακόμα περισσότερο τους φοροδιαφεύγοντες που εμφανίζουν ως επαγγελματικά σκάφη τα δικά τους σκάφη, τα οποία –επαναλαμβάνω- με γεια τους με χαρά τους, αλλά «όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια».
Έχεις χρήματα, έχεις σκάφος; Πλήρωνε και μπράβο σου. Όμως, έχεις χρήματα και το εμφανίζεις ως επαγγελματικό, έχεις όλα τα πλεονεκτήματα, δήθεν επαγγελματίας, κοροϊδεύουν οι πάντες και εμείς πρέπει να κάνουμε τα στραβά μάτια; Ε, αυτό κάποτε τελειώνει και τώρα τελειώνει!
Και θα έπρεπε σ’ αυτό να είμαστε όλοι σύμφωνοι, διότι με το που θα γίνει η εκκαθάριση -η οποία, επαναλαμβάνω, θα γίνει αμέσως και έχει ήδη ξεκινήσει- ξέρουν οι επαγγελματίες -τους τα έχουμε πει, έχει γίνει διάλογος- ότι θα γίνει αμέσως και θα μπουν τα κριτήρια, προκειμένου να τελειώσει γρήγορα η εκκαθάριση και να μη χρειαστεί ούτε καν να πληρώσουν και μετά να τους επιστραφούν τα χρήματα. Όμως, δεν μπορούσε να μπει άλλη ρύθμιση, διότι τότε θα δίναμε συγχωροχάρτι και σε όλους όσους εμφανίζονται ως επαγγελματίες ενώ δεν είναι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο για μία διευκρίνιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, έχετε λόγο για ένα λεπτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα, λοιπόν, να κάνω μία διευκρίνιση.
Κύριε Υπουργέ, το 1996 συνεργαζόμασταν άριστα εμείς οι δύο. Εγώ ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εσείς ως Πρόεδρος του ΕΒΕΑ εδώ στην Ελλάδα. Και θυμάμαι πάντοτε πολύ καλά αυτή τη συνεργασία μας.
Πράγματι, το 1996 κυβερνούσε στη χώρα η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έπαιρνε μέτρα, μέτρα τα οποία –αναφέρθηκε ο κ. Σούρλας προηγουμένως- θα τα διερευνήσουμε και θα σας απαντήσουμε.
Οφείλω, όμως, να πω και να υπενθυμίσω –επικαλούμενος τη δική σας πολιτική εμπειρία- ότι στην πολιτική υπάρχουν περίοδοι που οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πάρουν μέτρα για να τακτοποιήσουν ορισμένα θέματα. Αν ανατρέξετε στις αποφάσεις του Υπουργείου σας και του προκατόχου σας, Υπουργού κ. Αλογοσκούφη, αλλά και της δικής σας υπουργικής θητείας και στις αποφάσεις των υφυπουργών σας, θα δείτε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, πλείστες όσες περιπτώσεις, όπου υπογράφετε αποφάσεις για την τακτοποίηση ορισμένων θεμάτων. Μιλάμε για τακτοποίηση. Δεν γνωρίζω.
Εγώ στην ομιλία μου, όμως, κύριε Υπουργέ, αναφέρθηκα στο 2001 που ήμουν Υπουργός, στις πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες αφορούν πριν από οκτώ έτη και όχι στις πολιτικές πρωτοβουλίες στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας το 1996.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αναφέρθηκα, λοιπόν, στο 2001, πέντε χρόνια μετά, πέντε χρόνια πιο κοντά στο σήμερα και σ’ αυτό το σήμερα στο οποίο κρίθηκαν οι δικές μας πολιτικές πρωτοβουλίες ως συνέχεια της δικής σας πολιτικής, φαίνεται η διαφορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Παπουτσή, νομίζω ότι είστε πολύ σαφής. Δεν ήταν απλά μία διευκρίνιση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τα μέτρα τα οποία πήραμε, τα ακυρώσατε, τα μέτρα τα οποία πήρατε, τα ξεχάσατε. Και αυτό επιμένετε να το ξεχνάτε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μην αρχίσουμε, όμως, διάλογο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Για ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχετε το λόγο για μισό λεπτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Παπουτσή, εγώ δεν μίλησα για το 2001. Ήμουν σαφής. Εγώ μίλησα για το συγκεκριμένο που δείχνει τη διαχρονική τοποθέτηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απέναντι σ’ αυτούς που έχουν σκάφη. Μάλιστα, κάποιος με κατηγόρησε ότι τους ονόμασα «σκαφάτους». Τι να κάνουμε; Δεν τους κατηγορώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το μέτρο που σας εξήγησα, τι ήταν; Άλλο;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επίσης, υπάρχει κι άλλο ένα θέμα που θίξατε και γι’ αυτό ζήτησα περισσότερο το λόγο.
Μιλήσατε για το φορολογικό σύστημα και γενικότερα για τη φορολογική πολιτική και θέλω να επαναλάβω το εξής. Είναι ξεκάθαρη η φορολογική σας πολιτική. Το είπα, αλλά και εδώ πάλι επιλέξατε να μην απαντήσετε, ενώ απαντήσατε κατά τη γνώμη μου ορθώς.
(NP)
(2KO)

Είναι σαφέστατο: 25%-40% φόροι στους τόκους, 25%-40% φόροι στα ομόλογα, 25%-40% φόροι στις μετοχές. Καλά κάνετε και επιλέγετε να μην απαντάτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε..
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Θα ήθελα να προηγηθώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν έχω αντίρρηση, κύριε συνάδελφε, εφόσον συμφωνεί και ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Επομένως, το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κύριος Βορίδης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Να ευχαριστήσω και το συνάδελφο για την παραχώρηση της θέσεώς του. Ο λόγος είναι ότι παράλληλα με τη συνεδρίαση του Τμήματος έχουμε και Επιτροπή και θα πρέπει σε λίγο να αποχωρήσω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με πολλή προσοχή τις αιτιάσεις του κυρίου Υπουργού. Θα ξεκινήσω με το θέμα της έκτακτης εισφοράς και θα μου επιτρέψετε να το απαντήσω –διότι ετέθησαν και νομικά επιχειρήματα- σε δύο επίπεδα.
Παρ’ ότι εν μέρει θα συμφωνήσω με τον κύριο Υπουργό ότι το ζήτημα δεν είναι τόσο νομικό, αλλά μιας και επικαλέστηκε της αποφάσεως και για την πληρότητα της ενημέρωσης και του ελληνικού λαού, αλλά και του Κοινοβουλίου, θα μου επιτρέψετε να πω ότι υπάρχουν δύο αποφάσεις-προσωρινές διαταγές, οι οποίες κρίνουν επί της ουσίας, διότι θέτουν το ζήτημα της βασιμότητας και σε αυτή τη βάση χορηγήθηκαν οι προσωρινές διαταγές.
Αυτές, λοιπόν, οι δύο προσωρινές διαταγές κρίνουν επί της ουσίας για μη εκτέλεση, για αναστολή εκτελέσεως, δεχόμενες ότι κατ’ αρχήν υπάρχει αντισυνταγματικότητα στην έκτακτη εισφορά. Οι άλλες δύο, οι οποίες απέρριψαν το αίτημα της προσωρινής διαταγής το απέρριψαν, διότι δεν συντρέχει βλάβη σε αυτόν ο οποίος ζητούσε την αναστολή εκτελέσεως. Οι δύο που απορρίπτουν δεν κρίνουν την ουσία. Οι δύο που δέχονται κρίνουν την ουσία.
Επιτρέψτε μου, παρότι δεν θέλω τώρα να κάνω το σύμβουλο της Κυβέρνησης και παρόλο που είναι και η δουλειά μου και επειδή έχω πει αυτά εγκαίρως, το χειρότερό μου είναι να λέω «Σας τα είχα πει». Γιατί; Διότι τελικώς δεν καταφέραμε να πείσουμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε κάτι που θα οδηγήσει σε πρόβλημα.
Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας -η απόφαση 1865/1985- κύριε Υφυπουργέ, τι λέει; «Εκ της διατάξεως ταύτης του Συντάγματος και εκ των γινομένων στην Αναθεωρητική Βουλή συζητήσεων προκύπτει ότι ως οικονομικό έτος επιβολής του φόρου νοείται το έτος καθό εδημοσιεύθη ο περιέχων την περί επιβολή του φόρου διάταξη νόμος.» Ποιο είναι αυτό το έτος; Αυτό το έτος είναι το 2009. «Δια της συνταγματικής ταύτης διατάξεως, τεθείσης μετ’ αποδοχήν υπό της ρηθείσης τροπολογίας αρχικής διατάξεως σχεδίου Συντάγματος δις απεκλείετο ολοσχερώς ή εδύνατο της αναδρομικής επιβολής φόρου εσκοπήθη να περιοριστεί η δυνατότης αυτή εις μόνον το έτος καθό εδημοσιεύθη ο νόμος, δι’ ου επιβάλλετο ο φόρος, καθώς και εις το αμέσως προηγούμενον αυτού έτος.»
Είναι σαφές; Εσείς επιβάλλετε την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα το 2007. Υπ’ αυτήν την έννοια παραβιάζεται ευθέως η συνταγματική διάταξη. Μην μου πείτε δε αυτό το οποίο άκουσα από τον κύριο Υπουργό, ότι αυτό δεν είναι φόρος, αλλά μια έκτακτη εισφορά, διότι το Σύνταγμα είναι σαφές: «Φόρος και οποιοδήποτε άλλο οικονομικό βάρος». Δεν λέει μόνο για φόρο. Θα καταπέσει η έκτακτη εισφορά. Το έχουν καταλάβει οι συμπολίτες μας. Είναι χιλιάδες οι προσφυγές και αντί τώρα, έστω μετά τις πρώτες ενδείξεις, να συνέλθετε και να φερθείτε εντίμως προς τους πολίτες, τι έρχεστε και λέτε;
«Πληρώστε τώρα -να πάρουμε δηλαδή τα λεφτά, διότι κράτος είμαστε και ό,τι θέλουμε κάνουμε- και εν συνεχεία θα δούμε την τύχη των προσφυγών και αφού δούμε την τύχη των προσφυγών, θα σας τα επιστρέψουμε.»
Αυτό τώρα είναι πολιτική υπευθυνότητα, πολιτική σοβαρότητα απέναντι στον ελληνικό λαό, που το στοιχειώδες που απαιτεί από την Κυβέρνησή του είναι να φέρεται στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου.
Το ηθικό δε επιχείρημα της έκτακτης εισφοράς είναι ακόμη χειρότερο. Το ηθικό επιχείρημα είναι: Δεν έχουμε λεφτά. Μας λείπουν μερικά. Μερικοί έχουν λεφτά, γιατί το 2007 δήλωσαν υψηλά εισοδήματα. Επομένως, πάμε να τους φορολογήσουμε. Το ερώτημα είναι το εξής: Οι άνθρωποι αυτοί δεν συνεισέφεραν αυτό που τους αναλογούσε στον κρατικό Προϋπολογισμό; Δεν πλήρωσαν τον φόρο εισοδήματος; Τον πλήρωσαν. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει εδώ η ανάγκη πρόσθετης εισφοράς;
(BM)





(02NP)
Όχι ότι υπάρχει καμία ηθική βάση. Η ανάγκη είναι πολύ απλή: Δεν έχουμε λεφτά. Και αφού δεν έχουμε λεφτά, δεν έχει σημασία. Θα βρούμε ένα κριτήριο, οποιοδήποτε, προκειμένου να τα πάρουμε. Ποιο είναι το κριτήριο; Το κριτήριο δε που βάλατε εδώ, το οποίο είναι το ύψος του εισοδήματος που έχουν δηλώσει, κατάφορα παραβιάζει και την αρχή της συνταγματικής αναλογικότητας στη φορολογία. Γιατί: Με 59.999 ευρώ εισόδημα, μηδέν έκτακτη εισφορά, 60.000 ευρώ εισόδημα, 1.000 ευρώ εισφορά, 79.999 ευρώ εισόδημα, 1.000 ευρώ εισφορά, 80.000 ευρώ εισόδημα, 2.000 ευρώ εισφορά και πάει λέγοντας. Προφανώς είναι άδικο, προφανώς είναι δυσανάλογο και προφανώς δεν δικαιολογείται από τα πράγματα. Είναι εντελώς ανήθικη η έκτακτη εισφορά, είναι εντελώς παράνομη η έκτακτη εισφορά και έτσι θα της φερθούν οι πολίτες. Το γεγονός ότι βρίσκεστε σε οικονομικό αδιέξοδο και σε οικονομική απελπισία δεν δικαιολογεί αυτά που κάνετε. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Πηγαίνω τώρα στο συγκεκριμένο ζήτημα που συζητάμε. Αναφέρθηκα σε αυτό, γιατί έκανε μία εκτενή ενημέρωση ο κύριος Υπουργός και γιατί πρέπει να λέγονται ορισμένα πράγματα, ώστε να καθίστανται σαφή και να μην υπάρχει μονομερής πληροφόρηση ή, εν πάση περιπτώσει, ενημέρωση και μάλιστα ανακριβής από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Πάμε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:
Ποιο είναι το επιχείρημα για τη φορολόγηση των σκαφών; Πάλι το επιχείρημα είναι ότι αυτός που έχει σκάφος σημαίνει ότι έχει και χρήματα. Αυτό τι σχέση έχει; Είναι ένα είδος τεκμηρίου; Διότι το ποιος έχει σκάφος, το ποιος έχει αυτοκίνητο, το ποιος έχει οτιδήποτε, δεν είναι κάτι που αφορά την Κυβέρνηση. Αυτό που αφορά την Κυβέρνηση είναι εάν αυτός έχει εισόδημα και εάν αυτός φορολογήθηκε στο εισόδημά του. Το τι θα κάνει ο καθένας το εισόδημά του που φορολογήθηκε –κι εδώ δεν καταλαβαίνω ακριβώς ποια είναι η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πώς συμπαρατάσσεται υπό αυτή την έννοια στο γενικό σκεπτικό μαζί σας- είναι δικό του ζήτημα. Εάν εσείς κρίνετε ότι πίσω από αυτό υπάρχουν εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί, δηλαδή διαμορφώνεται ένα οιωνί τεκμήριο, αυτό είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Θα πρέπει να γυρίσετε να πείτε ότι από το γεγονός ότι αυτός έχει σκάφος, ο άλλος έχει αυτοκίνητο, προκύπτει ένα «Χ» εισόδημα που δεν το έχει δηλώσει. Αυτή είναι η λειτουργία του τεκμηρίου. Δεν φορολογείται όμως το εισόδημα στη χρήση του. Ό,τι θέλει θα τα κάνει ο καθένας τα λεφτά του. Έχουν φορολογηθεί αυτά τα λεφτά. Εξαντλήθηκε η φορολογική υποχρέωση. Δεν θα έρθετε να τα ξαναπάρετε. Και πού σταματάει αυτό; Σας ρώτησα και χθες.
Πηγαίνω τώρα και στο θέμα το ειδικό των επαγγελματιών. Εδώ τους παίρνετε προκαταβολή. Αφήστε τώρα το πώς θα εφαρμοστεί και το πώς δεν θα εφαρμοστεί. Το γεγονός είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πληρώσουν την εισφορά για να τους την αποδώσετε, αφού εκδώσετε την υπουργική απόφαση και αφού εκκαθαριστούν τα κριτήρια που θα έχετε θέσει. Και ως προς αυτό φανερώνεται το άγχος και ο πανικός σας για είσπραξη χρημάτων. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Υπάρχει δε καμία αντίρρηση ως προς αυτό που λένε, ότι ουσιαστικά κινδυνεύουμε με μείωση του επαγγελματικού και τουριστικού στόλου, με αλλαγή σημαίας, με απόλυση εκατοντάδων ελληνικών πληρωμάτων σε έναν κλάδο, ο οποίος δεν έχει επιχορηγηθεί, στηρίζεται αποκλειστικά σε ιδιωτικά κεφάλαια, εισάγει συνάλλαγμα; Αυτούς βρήκατε να τιμωρήσετε; Γιατί; Διότι δεν μπορείτε να βρείτε έναν αποτελεσματικό τρόπο να κάνετε τη διάκριση ανάμεσα σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής και σε επαγγελματικά σκάφη. Όχι. Θα πληρώσουν όλοι τη συγκεκριμένη φορολογία και θα δούμε πότε θα πάρουν πίσω αυτή την προκαταβολή που τους λέτε εσείς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πληρώσουν το μισό.
Έρχομαι, λοιπόν, εγώ και λέω: Αυτά όλα τα μέτρα είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν δικαιοσύνη. Και μην λαϊκίζετε τώρα, γιατί είναι οικτρός λαϊκισμός το να λέτε τώρα ότι αυτός που έχει επαγγελματικό σκάφος, αυτός είναι ο πλούσιος που πρέπει να πληρώσει, λες και δεν πληρώνει από την επιχείρησή του αυτά που είναι να πληρώσει, λες και δεν πληρώνει από τη δραστηριότητά του, δεν πληρώνει στο εισόδημά του, αλλά είναι κάποιος που πρέπει να πληρώσει κάτι πρόσθετο. Αυτοί οι λαϊκισμοί πού σας οδηγούν ακριβώς; Ή μπαίνετε στη λογική ότι –προσέξτε τώρα συμψηφισμό- δεν δώσαμε στους δημοσίους υπαλλήλους και αφού δεν δώσαμε στους δημοσίους υπαλλήλους, γι’ αυτό το λόγο τώρα θα αρχίσουμε να ψάχνουμε από οπουδήποτε να πάρουμε χρήματα.
(SX)
(2BM)
Ερώτημα συγκεκριμένο: Εν πάση περιπτώσει, αυτή η ανήθικη φορολογική πολιτική, αυτή η φορολογική πολιτική χωρίς φιλοσοφία, αυτή η φορολογική πολιτική χωρίς αρχές, ποιο αποτέλεσμα έχει; Τα κάνετε όλα αυτά. Ποιο αποτέλεσμα έχει για το έλλειμμα; Ποιο αποτέλεσμα έχει για το χρέος; Ποιο αποτέλεσμα έχει για τα δημόσια οικονομικά;
Ασκείτε αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική τουλάχιστον δέκα μήνες –από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, πάμε στον ενδέκατο μήνα, κλείνουμε χρόνο σιγά-σιγά- με αυτή τη λογική και τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι στραγγίζετε την οικονομία; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι βγαίνουν χρήματα από την οικονομία για να μπουν στον κρατικό κορβανά, για να μη γίνουν τίποτε και στην πραγματικότητα σε κάθε επόμενο κύκλο η κατάσταση οικονομικά θα είναι όλο και χειρότερη;
Εμείς, λοιπόν, διαφωνούμε με τη φιλοσοφία σας την οικονομική. Διαφωνούμε με την ηθική βάση αυτών των φόρων. Διαφωνούμε με τη νομιμότητα αυτών των φόρων. Γι’ αυτό το λόγο στεκόμαστε απέναντι σε όλες αυτού του τύπου τις ρυθμίσεις.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.ΣΟ.Σ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, πενήντα έξι μαθητές και επτά συνοδοί δάσκαλοι από τη Μαριούπολη Ουκρανίας, από την Αλβανία και από το Μοναστήρι FYROM, φιλοξενούμενοι του Συνδέσμου «Οι Φίλοι της Μαριούπολης».
Η Βουλή σας καλωσορίζει, σας εύχεται καλή διαμονή και καλή πρόοδο στα μαθήματά σας.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Παρακολουθήσαμε άλλο ένα επεισόδιο στην άγονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και μιλάμε για άγονη αντιπαράθεση, γιατί πρόκειται ακριβώς για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις –χωρίς να διαφοροποιείται, όμως, επί της ουσίας- της ασκούμενης πολιτικής. Διότι το είπε πάρα πολύ ωραία ο κ. Παπουτσής και οφείλω να το ομολογήσω: Τα περί τακτοποίησης. Είναι ωραία έκφραση, πολιτισμένη έκφραση. Το μόνο κακό είναι ότι συνεχώς οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, τακτοποιούν και ικανοποιούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι κάποιες επιμέρους τακτοποιήσεις, κύριε Παπουτσή.
Αυτό είναι το βασικό ζήτημα. Και, βεβαίως, εδώ η ίδια η Κυβέρνηση, δια στόματος κυρίου Υπουργού, παραδέχθηκε ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας είναι άδικο, είναι αντιλαϊκό. Αυτοί οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει τον πλούτο στα χέρια τους, ελάχιστα επιβαρύνονται. Γι’ αυτό έφτασε στην ανάγκη να επιβάλει έκτακτη εισφορά για ένα χρόνο.
Είναι μία συγκεκριμένη παραδοχή της Κυβέρνησης. Και από τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχεται το άδικο, το αντιλαϊκό και το αντιδημοκρατικό του φορολογικού συστήματος, δεν χρειάζεται καμία άλλη λογική. Το ζήτημα είναι: Με αυτό τον τρόπο ήθελε όντως να πάρει έστω και αυτά τα ψιχία από την πλουτοκρατία ή απλά και μόνο επικοινωνιακά να παίξει, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι τα χρήματα αυτά λόγω ακριβώς του συγκεκριμένου, δοσμένου νομοθετικού πλαισίου θα επιστραφούν πάλι πίσω και άρα, λοιπόν, θα βγει η Κυβέρνηση να πει, εγώ έκανα προσπάθεια, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερα;
Διότι στο κάτω-κάτω της γραφής αυτό θυμίζει μια πάγια τακτική. Παράνομη παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - επιστροφή, παράνομη έκτακτη εισφορά για τους πλουτοκράτες - επιστροφή.
Επί της ουσίας, τι βγαίνει; Επί της ουσίας εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η πολιτική, η οποία φορτώνει τα βάρη στα φτωχά λαϊκά στρώματα και ταυτόχρονα οι πλουτοκράτες, αυτοί οι οποίοι έχουν σωρεύσει τη μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία, δεν πληρώνουν τίποτα. Ίσα-ίσα απειλούν, εκβιάζουν και θέλουν περισσότερα κίνητρα.
Τρίτο ζήτημα: Παρακολουθήσαμε μία πλειοδοσία -ιδιαίτερα σε αυτή την πλειοδοσία πρωτοστάτησε, και οφείλουμε εδώ πέρα να το πούμε, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο δραστηριοποιείται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού, για να προστατευθεί από τον ανταγωνισμό.
Γι΄ αυτό, λοιπόν, λέμε ότι οι πολιτικές σας μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Διότι θεοποιήσατε την ανταγωνιστικότητα.

(TS)



(2SX)
Θεοποιείτε την ανταγωνιστικότητα, η οποία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Στο όνομα, λοιπόν, της θεοποίησης αυτής της ανταγωνιστικότητας παρέχετε γη και ύδωρ στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, επειδή υπάρχει ανταγωνισμός. Εάν το επεκτείνουμε αυτό, ανταγωνισμός υπάρχει και στα υπόλοιπα τμήματα του κεφαλαίου. Θα δώσουμε και εκεί αφορολόγητη δράση και λειτουργία; Δεν πρέπει ούτε αυτά να φορολογηθούν στο όνομα της προστασίας από την ανταγωνιστικότητα; Οι υπόλοιποι κλάδοι σε γειτονικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φορολογούνται καθόλου.
Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, να αφήσουμε αφορολόγητο το σύνολο του κεφαλαίου; Και ρωτήσαμε και επιμένουμε, θα πρέπει να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Το λέμε πολύ συγκεκριμένα. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχει φορολογηθεί; Γιατί δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή; Θα φορολογηθεί τέλος πάντων; Εκτός και εάν μπούμε στη λογική το πρώτο μέτρο που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση να είναι το Ταμείο Απόρων Εφοπλιστών, που οι πρώτοι οι οποίοι θα συνεισφέρουν θα είναι οι μαύροι οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι στα μπουντρούμια τους, θα είναι οι απολυμένοι και οι άνεργοι ναυτεργάτες, για να βοηθήσουμε τους άπορους εφοπλιστές με αυτή τη λογική και αυτήν την κατρακύλα την οποία έχετε πάρει, γιατί διαφορετικά δεν εννοείται αυτό το πράγμα.
Στο κάτω-κάτω της γραφής λίγα παίρνουν; Λίγα κίνητρα και προνόμια έχουν; Έχουν αφορολόγητα καύσιμα. Για το φτωχό, όμως, αγρότη θα φορολογηθεί το καύσιμο. Διαφορετικά μέτρα και σταθμά; Δεν πληρώνουν Φ.Π.Α.. Ο φτωχός αγρότης, όμως, φορολογείται για το σπόρο, πληρώνει Φ.Π.Α. για το σπόρο, πληρώνει Φ.Π.Α. για τα λιπάσματα. Και τσακώνεστε για την επιστροφή εάν θα είναι μία μονάδα λιγότερη ή μία μονάδα παραπάνω. Το εφοπλιστικό, όμως, κεφάλαιο, του οποίου είστε προστάτες, θα είναι αφορολόγητο.
Και προσπαθείτε με διάφορα τερτίπια και δικολαβικές στάσεις να ξεγελάσετε τον κόσμο, να τον διατηρήσετε εγκλωβισμένο στο να χειροκροτεί μία άδικη πολιτική, μία ταξική πολιτική που υπερασπίζεται η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση τουλάχιστον, γιατί είναι και άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, για να τον κρατάτε χειραγωγημένο και να λέει και ευχαριστώ στους πλουτοκράτες, στους δυνάστες.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι ο κόσμος πρέπει να καταδικάσει τα κόμματα αυτά, τα κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, γιατί είναι διαχρονικά αυτά τα οποία τον οδηγούν σε χειρότερη θέση. Και όλες οι υπόλοιπες διακηρύξεις περί κοινωνικής ισότητας, περί δικαιοσύνης είναι λόγια άγραφα σε ένα σκληρό ταξικό σύστημα, το οποίο με συνέπεια, με πιστότητα υπηρετείται από οποιαδήποτε θέση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κόλλιας για οκτώ λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για όσους έχουν το σθένος να πουν τα πράγματα με το όνομά τους, υπάρχουν δύο βασικές παραδοχές σε σχέση με την ελληνική οικονομία. Πρώτον, η ανάγκη εξυπηρέτησης των τεράστιων ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, χρέη και ελλείμματα που όλοι γνωρίζουμε ότι μας άφησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα είκοσι χρόνια που είχαν την τύχη της διακυβέρνησης της χώρας. Δεύτερον, η ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Υπάρχουν συνάδελφοι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα που κάνουν ότι δεν βλέπουν, ότι δεν ξέρουν. Μιλούν για εκτροχιασμό των εσόδων του Προϋπολογισμού και ταυτόχρονα μοιράζουν 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε παροχές, βέβαια στα λόγια και στα χαρτιά. Από την άλλη, ούτε λόγος για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται. Δεν λένε κουβέντα για τη φοροδιαφυγή, που είναι μία νοσηρή πραγματικότητα και κοστίζει στο δημόσιο έσοδα εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Δεν λένε τίποτε για το γεγονός ότι το 52% των εσόδων από άμεσους φόρους το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 13% οι επιχειρήσεις και μόνο το 35% οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
(PE)














ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ:
(02TS)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μάθει να ωραιοποιεί την πραγματικότητα. Ξέρουμε τι πρέπει να αλλάξει και προχωρούμε στις αναγκαίες αλλαγές και διορθώσεις.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, εντάσσεται και το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. Περιλαμβάνει διατάξεις που έχουν στόχο να επανορθώσουν στρεβλώσεις και να βελτιώσουν τη φορολόγηση προς το δικαιότερο. Ποιος μπορεί να πει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ένας πολίτης που διαθέτει, χρησιμοποιεί και συντηρεί ένα σκάφος δεκαπέντε ή είκοσι μέτρων δεν έχει φοροδοτική ικανότητα; Ποιος μπορεί να πει ότι όλοι αυτοί οι λεγόμενοι «σκαφάτοι» έχουν καταβάλει το φόρο που τους αναλογεί; Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα.
Ποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό και δίκαιο οι κατά τεκμήριο πιο ευκατάστατες κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν στα δημόσια έσοδα; Είπαν κάποιοι συνάδελφοι ότι και αυτές οι ομάδες πληρώνουν μέσω της άμεσης φορολόγησης του εισοδήματός τους. Όλοι ξέρουν ότι και αυτό είναι υπό αμφισβήτηση, το κατά πόσο δηλαδή το δηλωθέν εισόδημα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Εν πάση περιπτώσει, ποιοι πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν, αν όχι οι έχοντες; Τόσο η φορολόγηση ως ανταποδοτικό τέλος όσο και η έκτακτη εισφορά είναι μέτρα κοινωνικά δίκαια και αποδεκτά.
Στο νομοσχέδιο υπάρχει ρητή διάκριση ανάμεσα σε επαγγελματικά και ιδιωτικά σκάφη. Το πρόβλημα είναι ότι η διάκριση αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατη. Και αυτό, γιατί ξέρετε πολύ καλά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σκαφών βρίσκουν τρόπους να φοροδιαφεύγουν, παρουσιάζοντας το ιδιωτικό τους σκάφος ως επαγγελματικό.
Επίσης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από τη νέα τάξη νεόπλουτων που δημιουργήθηκε, όταν κυβερνούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι αυτοί οι οποίοι, ενώ έμεναν σε φτωχιές γειτονιές της Αθήνας, σήμερα διάγουν πολυτελή βίο στα βόρεια προάστια. Είναι αυτοί -οι περισσότεροι απ’ αυτούς- που λήστεψαν ένα εκατομμύριο μικροεπενδυτές στο Χρηματιστήριο και έβαλαν στην τσέπη τους 40.000.000.000.000 δραχμές. Να μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας πω ότι είναι αυτοί οι κρατικοδίαιτοι των τότε κεντρικών επιτροπών που είχαν τρεις και τέσσερις θέσεις. Είναι αυτοί, που, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχός σας, την εποχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πλούτισαν παράνομα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Με τη θέσπιση ειδικού εταιρικού τύπου για την κυριότητα ιδιωτικού πλοίου εξαλείφουμε πλήρως αυτήν τη φοροδιαφυγή. Όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο, το κράτος θα επιστρέψει το 50% του φόρου και ολόκληρη την έκτακτη εισφορά στους πραγματικούς επαγγελματίες.
Ο τουρισμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πυλώνας της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιες στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες βλάπτουν και τους επαγγελματίες του τουρισμού και την εθνική οικονομία. Οφείλουμε να πατάξουμε τέτοια φαινόμενα και το κάνουμε.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διάταξη για την έκπτωση των αμοιβών ιατρών και δικηγόρων από το εισόδημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, συλλογική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη. Το να ζητάμε απόδειξη για κάθε υπηρεσία που μας παρέχεται θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο. Επειδή, όμως, στην πράξη δεν συμβαίνει, το κράτος έρχεται να θεσπίσει κίνητρα τουλάχιστον για δύο επαγγελματικές ομάδες που αμείβονται αδρά και φοροδιαφεύγουν συχνά. Η δική μου ευχή –και πιστεύω όλων μας- είναι το μέτρο να επεκταθεί και σε όλες τις υπηρεσίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βιώνουμε μία μεγάλη οικονομική καταιγίδα που ξέσπασε στην Αμερική, πέρασε τον Ατλαντικό και, βεβαίως, έχει επηρεάσει βαθιά όλες τις ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης. Από αυτήν τη λαίλαπα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και η πατρίδα μας.
(ML)
(2PE)
Παρ’ όλα αυτά όμως, με μέτρα ευθύνης, με μέτρα σοβαρότητας καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πραγματικά δύσκολη και τρομερή συγκυρία, να πάρουμε μέτρα και πρωτοβουλίες και πραγματικά σήμερα, σε σχέση με τις άλλες χώρες όλοι οι δείκτες να είναι πάνω από το μέσο όρο. Όταν στην Ισπανία η ανεργία έχει φτάσει στο 17%, όταν ισχυρές χώρες τις ευρωζώνης βρίσκονται σε ύφεση με ρυθμούς ανάπτυξης αρνητικούς, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο.
Βεβαίως, αυτή η Κυβέρνηση έχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο, το δρόμο της ευθύνης και το δρόμο της σοβαρότητας. Θέλουμε, όπως επανειλημμένα έχει πει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και όχι αρεστοί. Αυτό το δρόμο της ευθύνης εμείς είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε απαρέγκλιτα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρία Πρόεδρε, αρχικά θέλω να κάνω μία επαναδιατύπωση.
Η παρ. 1 του άρθρου 8 επαναδιατυπώνεται ως εξής:
«Τα ποσά της παρ. 4 του άρθρου 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που καταβάλλονται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών που υπηρετούν στην αλλοδαπή, απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος».
Είναι μία νομοτεχνική επαναδιατύπωση και δεν αλλάζει σε τίποτα η ουσία της συγκεκριμένης διάταξης.
Τώρα θα προσπαθήσω να δώσω κάποιες εξηγήσεις για τα θέματα τα οποία ετέθησαν στη συζήτηση για τα συγκεκριμένα άρθρα που συζητούμε σε αυτήν την ενότητα από τους συναδέλφους.
Στο άρθρο 1, θεσπίζεται αυτή η νέα εταιρική μορφή για την απόκτηση ιδιωτικών πλοίων αναψυχής. Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι προτιμούν να επιλέγουν αλλοδαπές εταιρείες ως συνιδιοκτήτριες των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής και νηολογούν αυτά τα σκάφη όχι στο ελληνικό νηολόγιο, αλλά σε αλλοδαπά νηολόγια. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο στην Ελλάδα κυκλοφορούν τόσα πολλά ιδιωτικά σκάφη αναψυχής με σημαίες άλλων χωρών και όχι ελληνικές …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συγγνώμη κύριε Υφυπουργέ, να σας διακόψω μισό λεπτό.
Την προσθήκη που διαβάσατε στην αρχή, παρακαλώ να την καταθέσετε στα Πρακτικά.
Ευχαριστώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Βεβαίως, κυρία Πρόεδρε, την καταθέτω για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα προσθήκη, η οποία έχει ως εξής:



































Ακριβώς, λοιπόν, για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου κρίθηκε αναγκαίο να ιδρύσουμε αυτήν την ειδική μορφή νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής. Με τον τρόπο αυτό θα παρέχει τη δυνατότητα σε αυτούς που πραγματικά θέλουν να έχουν ένα ιδιωτικό σκάφος αναψυχής, να χρησιμοποιούν αυτή τη νέα εταιρική μορφή, την εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής.
Το είπα και στη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά θα ήθελα και εδώ να το διευκρινίσω, στην αρχική διάταξη, η οποία είχε κατατεθεί και συζητηθεί στην Επιτροπή, αφαιρέθηκαν ρυθμίσεις ώστε το τελικό κείμενο να είναι συμβατό με την έννοια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Αφαιρέθηκαν δηλαδή ρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή άλλως εφαρμόζονται από τις διατάξεις που αφορούν τις αστικές εταιρείες και δεν υπήρχε κανένας λόγος να υπάρχουν αυτές οι ρυθμίσεις σε ένα φορολογικό νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 2, θεσπίζεται ο ειδικός φόρος των ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Επαναλαμβάνω ότι δεν είναι δυνατόν να μην επιμεριστεί ένα μέρος της κοινωνικής δαπάνης στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, οι οποίοι εξ ορισμού είναι οικονομικά ευπορότεροι και επομένως μπορούν να συνεισφέρουν περισσότερα.
Η επιβολή του ειδικού φόρου έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Ο κρατικός Προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί τα τελευταία χρόνια με μία σειρά από δαπάνες για την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. Ο ειδικός φόρος διαμορφώνεται κατά κλιμάκια, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και με το αν πρόκειται για ιστιοφόρα ή για μηχανοκίνητα σκάφη αναψυχής. Από τις διατάξεις προκύπτει ότι θα απαλλάσσονται τα ιστιοφόρα τα οποία είναι κάτω από δεκαπέντε μέτρα και τα μηχανοκίνητα τα οποία είναι κάτω από δέκα μέτρα.
Ετέθη το θέμα του κριτηρίου, γιατί ελήφθη το κριτήριο του μήκους του σκάφους για τη θέσπιση του συγκεκριμένου φόρου. Επιλέχθηκε ένα «αντικειμενικό» -θα έλεγα- κριτήριο, όπως το μήκος, διότι δεν πρόκειται για φόρο εισοδήματος ή φόρο στα κέρδη των σκαφών για να φορολογούνται τα πλοία με βάση την αξία τους. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ούτε τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία επιβάλλονται στα αυτοκίνητα και έχουν την ίδια φύση, είναι ανταποδοτικής μορφής με αυτό το φόρο, δεν υπολογίζονται με βάση την αξία ή την παλαιότητά τους. Ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών μιας συγκεκριμένης εταιρείας μπορεί να έχει εντελώς διαφορετική αξία από ένα επίσης ίδιο αυτοκίνητο 2.000 κυβικών μιας άλλης εταιρείας. Εδώ ο φόρος αυτός έχει ένα χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους για τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρει το κράτος προς τους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής.
(ΧΑ)
(2ML)
Εξάλλου και ο ειδικός φόρος στα σκάφη αναψυχής, που είχε θεσμοθετηθεί με το ν. 2743/1999 επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και καταργήθηκε στη συνέχεια με τον 3182/2003, προέβλεπε κάποιας μορφής τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη αναψυχής και συγκεκριμένα προσδιόριζε αυτά τα τέλη σε 2000 δραχμές ανά μέτρο μήκους του σκάφους.
Για τα μηχανοκίνητα και τα ιστιοφόρα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ο ειδικός φόρος θα επιστρέφεται κατά ποσοστό 50% εφόσον οι υπόχρεοι τηρούν τα κριτήρια που αποδεικνύουν ότι είναι επαγγελματίες και τα οποία θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση, όπως αναφέρθηκε και στη χθεσινή συζήτηση, των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα. Η διαδικασία αυτή, δηλαδή το να καταβάλλουν το σύνολο του φόρου και να επιστραφεί όχι το επόμενο έτος –δεν αναφέρει πουθενά ο νόμος ότι το 50% θα επιστραφεί το επόμενο οικονομικό έτος- αλλά άμεσα μετά την καταγραφή των σκαφών, γίνεται για να γίνει μια καταγραφή και ένας έλεγχος για να δούμε ποιοι πραγματικά είναι επαγγελματίες. Στη συνέχεια αμέσως θα επιστραφεί το 50%. Η διαδικασία αυτή θα γίνει μόνο μια χρονιά, φέτος. Αυτό αναφέρεται με βάση και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες καταθέσαμε χθες. Προφανώς έκτακτη εισφορά δεν υπάρχει γιατί είναι εφάπαξ και δεν υπάγονται στην έκτακτη εισφορά οι κάτοχοι επαγγελματικών πλοίων αναψυχής. Τα επόμενα χρόνια οι κάτοχοι των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής θα πληρώνουν το 50% του ειδικού φόρου που προβλέπεται για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Θα διευκρινιστεί επίσης με εγκύκλιο ότι για τον υπολογισμό της συνολικής διάρκειας αυτών των σαράντα ημερών που απαιτείται να παραμένει στην Ελλάδα ένα πλοίο αναψυχής για να είναι υπόχρεο καταβολής του ειδικού φόρου, δεν θα προσμετράται ο χρόνος που ένα πλοίο θα βρίσκεται αποδεδειγμένα για επισκευές και επομένως δεν χρησιμοποιείται πραγματικά για αναψυχή. Δεν θα προσμετράται αυτός ο χρόνος, όταν αποδεδειγμένα –το «αποδεδειγμένα» θα το καθορίσουμε με ειδική εγκύκλιο- θα βρίσκεται για εργασίες επισκευής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα χρειαστώ κάποια λεπτά ακόμα, κυρία Πρόεδρε. Ζητώ την ανοχή σας και την ανοχή των συναδέλφων. Θα απαντήσω σε θέματα τα οποία ετέθησαν κατά τη συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πόσο χρόνο θέλετε συνολικά;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τέσσερα λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η έκτακτη εισφορά δεν αφορά στην ουσία τους επαγγελματίες γιατί το 100% της έκτακτης εισφοράς θα επιστραφεί σχεδόν αμέσως μετά την καταβολή του ποσού, μόλις γίνουν οι αναγκαίοι έλεγχοι. Και υπολογίζουμε ότι μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί και η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια. Άρα τα επαγγελματικά σκάφη δεν υπόκεινται –είναι ξεκάθαρο αυτό- στην έκτακτη εισφορά.
Επίσης δεν είναι υπόχρεα από το να πάνε να καταβάλλουν και το αρχικό ποσό και να επιστραφεί πίσω πάλι αυτό το ποσό, τα μηχανοκίνητα κάτω των δέκα μέτρων, τα ιστιοπλοϊκά κάτω των δεκαπέντε μέτρων, τα πλοία αναψυχής που είναι νηολογημένα στους νομούς Έβρου, Χίου, Λέσβου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Λήμνου καθώς και τα πλοία αναψυχής με ξένη σημαία που είναι ελλιμενισμένα για συνολικό διάστημα λιγότερο από σαράντα μέρες.
Στο άρθρο 4 γίνεται ένας προσδιορισμός της αξίας του σκάφους για τον υπολογισμό του φόρου προστιθέμενης αξίας. Η σημερινή κατάσταση –και το είπα αυτό και στη χθεσινή συνεδρίαση- στα σκάφη αναψυχής έχει δυστυχώς οδηγήσει σε καταχρήσεις και σ’ αυτό έχει βοηθήσει και το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει. Άλλος βέβαια ήταν ο σκοπός του νομοθέτη τότε, όταν δημιούργησε το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο καταστρατηγήθηκε. Η καταστρατήγηση του θεσμικού πλαισίου αναδείχθηκε ακριβώς από τους ελέγχους που διενήργησαν τα συνεργεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Διαπίστωσαν μια σειρά από παραβάσεις οι οποίες κυρίως έχουν ως απώτερο σκοπό την αποφυγή πληρωμής του αναλογούντος φόρου προστιθέμενης αξίας. Με τη διάταξη λοιπόν αυτή θα παρέχεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, που επιθυμούν να αποχαρακτηρίσουν το σκάφος τους από επαγγελματικό και να το χρησιμοποιήσουν ως ιδιωτικό και να περάσουν σ’ αυτή τη νέα εταιρική μορφή την οποία θεσπίζουμε με το άρθρο 1, να καταβάλλουν το Φ.Π.Α. για την αυτοπαράδοση του σκάφους σε τιμή που θα ανταποκρίνεται στην τρέχουσα εμπορική αξία.
Εγώ πιστεύω ότι με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως και 4 στην ουσία θα ωφεληθεί ο χώρος των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και θα γίνει πιο ανταγωνιστικός ο κλάδος αυτός και θα ενισχυθεί ο θαλάσσιος τουρισμός διότι ξεκαθαρίζει το τοπίο, εξομαλύνεται η αγορά των σκαφών αναψυχής και θα παραμείνουν στο καθεστώς των επαγγελματικών σκαφών αυτή που πραγματικά είναι επαγγελματίες.

(ST)

(3XA)
Το άρθρο 5 δημιουργεί ένα τμήμα ρευστών διαθέσιμων στη Γενική Διεύθυνση των Τελωνείων. Η Τελωνειακή Υπηρεσία από τη φύση της είναι αρμόδια, είναι μεταξύ των αρχών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του φαινομένου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Προκύπτει η ανάγκη σύστασης αυτού του εξειδικευμένου τμήματος στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του Υπουργείου, το οποίο θα έχει σαν αποστολή του το συντονισμό των ενεργειών για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Θα υπάρχει μία καθοδήγηση όλων των Τελωνειακών Αρχών. Η σύσταση αυτού του τμήματος δεν έγινε για να «τακτοποιήσουμε» κάποιους ημέτερους, εξάλλου θα στελεχώνεται από υπαλλήλους που υπηρετούν ήδη στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η σύσταση αυτή επιβάλλεται -θα έλεγα- από την αναθεώρηση των συστάσεων της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης, της FATF και τον Κανονισμό 1889/2005, διότι αυτός ο Κανονισμός επεκτείνει τον έλεγχο ρευστών διαθέσιμων στα σημεία εισόδου και εξόδου από το έδαφος της Κοινότητας και ο έλεγχος αυτός ανατίθεται στις Τελωνειακές Αρχές. Πρέπει επομένως να υπάρχει ένα τέτοιο τμήμα στην αντίστοιχη Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για να συντονίζει τον έλεγχο τον οποίο κάνουν οι κατά τόπους Τελωνειακές Αρχές στα συνοριακά τελωνεία της χώρας.
Θα κάνω και μία αναφορά, διότι ετέθη στη συζήτηση αυτό το θέμα προηγουμένως: Όχι μόνο δεν έχουμε καταργήσει την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά έχουμε ενσωματώσει πλήρως την κοινοτική νομοθεσία στην εθνική νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος, τις συστάσεις της FATF και έχουμε αναβαθμίσει τη λειτουργία της Επιτροπής, διότι υπάρχει πλέον Επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος. Εξάλλου, δεν υπήρξε ποτέ Ανεξάρτητη Αρχή κατά την έννοια κατά τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα, οιονεί Ανεξάρτητη Αρχή είχαν, η Υπηρεσία μετετράπη σε Επιτροπή και η οιονεί αυτή Ανεξάρτητη Αρχή εποπτευόταν από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και αυτή η Επιτροπή εποπτεύεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η Κυβέρνηση έχουμε αναβαθμίσει σημαντικά τις αρμοδιότητες, αλλά και τη λειτουργία αυτής της Επιτροπής για τον έλεγχο του ξεπλύματος χρήματος.
Στο άρθρο 7 έχουμε τις διατάξεις για την έκπτωση των αμοιβών των ιατρών και των δικηγόρων από το εισόδημα. Σκοπός μας είναι να γίνει το σύστημα δικαιότερο, να περιοριστεί η φοροδιαφυγή, διότι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μία εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους μέσα από τη δημιουργία αντικρουόμενων φορολογικών συμφερόντων και εντελώς ενδεικτικά θα σας αναφέρω με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ότι το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα κατά μέσο όρο από τους δικηγόρους το οικονομικό έτος 2005 ήταν σχεδόν 22.000 ευρώ, το οικονομικό έτος 2006 ήταν 23.700 ευρώ, το οικονομικό έτος 2007 ήταν 24.300 ευρώ και το 70% από αυτά τα δηλωθέντα εισοδήματα αναφέρονται στη δικηγορική δραστηριότητα. Το υπόλοιπο 30% είναι εισοδήματα από άλλες πηγές. Είναι ξεκάθαρο ότι εδώ υπάρχει ένας χώρος εκτεταμένης φοροδιαφυγής και νομίζω ότι με αυτό το ισχυρό κίνητρο θα έχουμε θετικά αποτελέσματα.
Ως προς το άρθρο 8 που αναφέρεται στις αποδοχές των υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών, έγινε και μία αναδιατύπωση. Η εξαίρεση από την αυτοτελή φορολόγηση δικαιολογείται από τον αποζημιωτικό χαρακτήρα που έχουν αυτές οι αποδοχές, οι οποίες καλύπτουν αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις, αυξημένο κόστος διαμονής στην αλλοδαπή, ειδικές συνθήκες διαβίωσης και δεν παραβιάζεται σε καμία περίπτωση η αρχή της φορολογικής ισότητας, αφού, σύμφωνα με τη νομολογία του φορολογικού δικαίου είναι δυνατή η θέσπιση διαφοροποιήσεων στη φορολογική μεταχείριση, εάν υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες.
Και τελειώνω με το άρθρο 10 για την παράταση της παραγραφής. Παρατείνεται πράγματι για έξι μήνες αυτή η παραγραφή η οποία έληγε στις 31.12.2009. Είπα ότι αυτή η παράταση της παραγραφής η οποία αφορά σωρευτικά τέσσερις χρήσεις, 2000, 2001, 2002 και 2003 γίνεται διότι αυτήν την περίοδο οι εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα είναι επιφορτισμένες με μεγάλο όγκο δουλειάς, με τις διορθώσεις του Ε9 για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ, με την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς και ενώ συγχρόνως βρίσκονται σε διαδικασίες κοινοποίησης και αποδοχής εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης και διαδικασίες περαίωσης στη φορολογία κεφαλαίου. Οι υποθέσεις οι οποίες θα ελεγχθούν με αυτήν την παράταση παραγραφής την οποία δίναμε προφανώς είναι, πρώτον, οι επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ που υπάγονται στην ελεγκτική αρμοδιότητα του ΔΕΚ, διότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περαιώσουν σύμφωνα με τις διατάξεις περαίωσης. Η περαίωση σταματάει μέχρι το επίπεδο των ΔΕΚ. Δεύτερον, οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια ως προς τη συναλλαγή και δεν μπορούν να περαιώσουν και, τρίτον, οι επιχειρήσεις που δεν ήρθαν να περαιώσουν για τον α’ ή β’ λόγο, διότι η περαίωση είναι εθελοντική. Όλες αυτές οι υποθέσεις θα ελεγχθούν. Δεν υποκρύπτουν κατ’ ανάγκη φοροδιαφυγή. Ορισμένες από αυτές προφανώς και θα υποκρύπτουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, γι’ αυτές όμως που υπάρχει φοροδιαφυγή εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να επικροτήσετε αυτό το μέτρο της παράτασης. Δίνουμε την παράταση, προκειμένου αυτές οι επιχειρήσεις να ελεγχθούν και να καταλογιστούν τα ποσά τα οποία πρέπει να καταλογιστούν.
Και ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε, πολύ σύντομα με μία σύντομη αναφορά για το θέμα της έκτακτης εισφοράς. Η έκτακτη εισφορά η οποία επιβλήθηκε με το ν. 3758/2009 είναι σύμφωνη με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος, διότι το Σύνταγμα λέει ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

(XP)

(3ST)
Είναι σύμφωνη με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι όταν επεβλήθη η έκτακτη εισφορά δεν είχαμε στη διάθεσή μας τα εισοδήματα του 2008. Αναγκαστικά έπρεπε να ανατρέξουμε στα εισοδήματα του 2007. Και βεβαίως αυτή η έκτακτη εισφορά είναι σύμφωνη με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν για την αντιμετώπιση της κρίσης και περισσότερο αυτοί που έχουν αυξημένη φοροδοτική ικανότητα που διαπιστώνεται από το εισόδημά τους.
Επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθηκε στο άρθρο του κ. Φορτσάκη που νομίζω ότι είναι καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου. Αν συνηθίζει να μελετάει τα άρθρα των καθηγητών του συνιστώ να μελετήσει και τα άρθρα των συνταγματολόγων κ. Τσάτσου και κ. Κασιμάτη οι οποίοι λένε ξεκάθαρα ότι με τις μεθοδεύσεις του σε σχέση με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραβιάζει ευθέως το Σύνταγμα. Δεν μπορείτε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ερμηνεύετε το Σύνταγμα κατά το δοκούν ανάλογα με τις πολιτικές προθέσεις και επιδιώξεις σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Θα απέφευγα τη δευτερολογία αλλά δέχτηκα να μιλήσω μόνο και μόνο για ένα λόγο. Γιατί κατά την εισήγησή του ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έθιξε μέσα σε όλα τα άλλα θέματα ένα θέμα το οποίο με εξοργίζει ιδιαίτερα όταν το ακούω από συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αναφέρθηκε σε κάποια στοιχεία στατιστικά και αριθμητικά που είχαν σχέση με την «κακοδιαχείριση» της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρθηκε ακόμα στα ελλείμματα και στο χρέος. Έχω να πω τρία πράγματα γι’ αυτό το θέμα. Κανονικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έπρεπε να είχε διαγράψει από τις τοποθετήσεις του τις λέξεις δημόσιο χρέος, έλλειμμα, Χρηματιστήριο. Αυτά που έχει κάνει στον ελληνικό λαό που είναι ανομολόγητα.
Θα μπω στην ουσία του πράγματος μόνο με δυο στοιχεία γι’ αυτήν την υπόθεση. Είμαστε μέσα στη διεθνή κρίση. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κατάλαβε από διεθνή κρίση. Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, γινόντουσαν συζητήσεις προ ημερησίας διατάξεως τρεις τον αριθμό, είδε τον κ. Τρισέ. Δηλαδή, είχαμε ένα μπαράζ από υποχρεώσεις που είχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε σχέση με τη διεθνή κρίση και την αντιμετώπισή της. Όμως, ο κ. Παπανδρέου τον ίδιο καιρό με δύο συνεντεύξεις του τραυμάτισε τη χώρα μας.
Θέλω να πω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κάνει πολύ μεγάλο λάθος να αναφέρεται στα ζητήματα του ελλείμματος και των χρεών. Πρέπει δε να αναφερθώ σε δύο δηλώσεις. Η πρώτη είναι του Ζαν-Κλωντ-Γιούγκερ τον μήνα που φεύγαμε από την επιτήρηση για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος του Ιούνιο του 2007. Τα κόμματα έχουν τις απόψεις τους. Γι’ αυτό ας ακούσουμε τι λένε οι ουδέτεροι παράγοντες. Έλεγε, λοιπόν επί λέξει, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στις 5 Ιουνίου 2007 τα εξής: «Έδωσα συγχαρητήρια στον Έλληνα Υπουργό για τις εξαιρετικές προσπάθειες της Κυβέρνησης για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας». Όλοι μας θυμόμαστε ποια ήταν η κατάσταση όταν ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση. Και συνέχισε «οι επιδόσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πολύ εντυπωσιακές». Και μάλιστα επειδή ξανά ήσασταν παπαγαλάκια δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα που θίγω ακούστε τι είπε ο κ. Αλμούνια στις 22.1.2009 όταν προβλέπατε όχι μόνο εσείς αλλά και πολλοί υψηλόβαθμοι του κόμματός σας ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να υποβάλει τα πολιτικά και οικονομικά της σέβη.

(ΜΤ)





(3XP)
Λέει, λοιπόν, ο κ. Αλμούνια αναντίστοιχα με εσάς που πολεμούσατε την πατρίδα μας, το εξής: «Η Ελλάδα ως πλήρες μέλος της ευρωζώνης δεν χρειάζεται να προσφύγει σε κανένα διεθνή οργανισμό ή άλλους μηχανισμούς εκτός ΟΝΕ για τις δανειακές ανάγκες κ.λπ.», στις 22 Ιανουαρίου του 2009.
Κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε. Στο θέμα του χρέους και του ελλείμματος, όταν έρχεται η Ευρώπη –και αυτό είναι το τρίτο στοιχείο και τελειώνω- και μας λέει με επίσημα, οριστικά και αμετάκλητα στοιχεία, τα οποία δεν θα αλλάξουν ποτέ στο μέλλον, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκρυβε κάτω από το χαλί 16.000.000.000 ευρώ –ακούστε το νούμερο, επίσημο, οριστικό και αμετάκλητο- ότι το 2004 το έβαλε κάτω από το χαλί και αν προσθέσουμε 6.000.000.000 του ΟΣΕ, τότε 22.000.000.000 και 15.000.000.000 -αν συνέχιζε να κυβερνά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα είχαμε 35.000.000.000 κάτω από το χαλί- αυτοί οι άνθρωποι μιλάνε για το χρέος;
Δεν μιλάω για το επίσημο γραπτό χρέος, το οποίο είναι τυπωμένο και είναι υπερτριπλάσιο από αυτό που σας παραδώσαμε. Θα είχαμε και 35.000.000.000 κρυφό χρέος. Σας παρακαλώ πολύ, μην μιλάτε ποτέ για το χρέος. Είναι ντροπή σας!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τη δευτερολογία του Εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μακρυπίδη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Άκουσα τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Στην παρέμβασή του στο σύνολο του χρόνου αναφέρθηκε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να σας πω να μην βιάζεστε. Δεν γίναμε ακόμη Κυβέρνηση. Θα έχετε το χρόνο, αύριο που θα είμαστε Κυβέρνηση, να μας κάνετε κριτική. Προφανώς σήμερα υπάρχει Κυβέρνηση. Αν έχετε απόψεις και διαφωνίες επί της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». Τοποθετηθείτε και κάντε κριτική. Δεν καταλαβαίνουμε την σκοπιμότητα της επικέντρωσης και μόνο στο κόμμα μας ή μάλλον αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε, βάζετε πλάτη φαίνεται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα την παρέμβαση του κ. Σούρλα, του αξιότιμου συναδέλφου και Αντιπροέδρου της Βουλής. Ανέτρεξε στο 1996 προκειμένου να βρει επιχείρημα για να στηρίξει τις επιλογές και τα φοροεισπρακτικά μέτρα της Κυβέρνησής του σήμερα.
Θα ήθελα να είμαστε ξεκάθαροι, αγαπητοί συνάδελφοι. Τα όποια λάθη του χθες δεν μπορούν να είναι άλλοθι για τα σημερινά οικονομικά εγκλήματα που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Εγώ δεν θα πάω στο 1996, κύριε Υπουργέ. Δεν σας αφορά προσωπικά, αφορά όμως την Κυβέρνησή σας. Να σας θυμίσω τι κάνατε τον Αύγουστο του 2004 -ήσασταν μόλις πέντε μηνών Κυβέρνηση- σε σχέση με τη ρύθμιση όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δίνατε την δυνατότητα σε αυτούς που είχαν…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Πόσα χρήματα ήταν;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
…που είχαν καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς έλεγχο πού βρήκαν τα λεφτά, να μπορούν να τα νομιμοποιήσουν με μια επιβολή 3%. Δεν θα πω…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν ισχύει αυτό που λέτε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Οι διατάξεις του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εξακολουθούσαν να ισχύουν…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κρατήσω το χρόνο μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Μπέζα, θα πάρετε το λόγο μετά. Σας παρακαλώ, μην διακόπτετε.
Συνεχίστε, κύριε Μακρυπίδη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: …το νόμο 3259/2004, άρθρο 38. «Νομιμοποιήθηκαν οι καταθέσεις που βρίσκονται στο εξωτερικό και προέρχονται από φοροδιαφυγή, υπεξαίρεση και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».
Διευκολύνθηκε το βρώμικο χρήμα με τη δυνατότητα μόνο επιβάρυνσης φόρου 3%, στα πλαίσια εισροής εσόδων που είχατε ανάγκη καταπώς εσείς λέγατε. Το δεύτερο…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Οι φορολογικές διατάξεις συνέχιζαν να ισχύουν, φορολογικός έλεγχος δεν γινόταν. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα σας θυμίσω ότι αμέσως ένα μήνα μετά, με άλλη υπουργική απόφαση –και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγετε υπουργικές αποφάσεις, όχι νομοθετικές ρυθμίσεις- ανοίξατε τα γνωστά πλέον αμαρτωλά τελωνεία Νίκης και Δοϊράνης.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επετράπη η είσοδος προϊόντων…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, θα τα πείτε μετά. Μην διακόπτετε.
Συνεχίστε, κύριε Μακρυπίδη, και ολοκληρώστε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Δεν καταλαβαίνω ή μάλλον αρχίζω να καταλαβαίνω. Επετράπη τότε ο εκτελωνισμός τσιγάρων, πετρελαιοειδών από τα προβληματικά τελωνεία, όπου είχαμε τότε την εξόφληση προεκλογικών γραμματίων ημετέρων. Και αμέσως μετά από δέκα μήνες αλλάξατε την απόφαση και σταμάτησε η συγκεκριμένη…
(GK)
(3MT)
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ποιοι είναι οι ημέτεροι;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κάποιοι συγκεκριμένοι εξαγωγείς πετρελαίου Βορείου Ελλάδος.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ονόματα και διευθύνσεις. Τι σημαίνει «κάποιοι»;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, μην κάνετε διάλογο!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Το ξέρετε, κύριε συνάδελφε. Επαναλαμβάνω, για να γινόμαστε κατανοητοί στο ποιους αναφερόμαστε. Άρα, δεν μπορούν σήμερα οι της Νέας Δημοκρατίας να εγκαλέσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το χθες, προκειμένου να συνεχίσουν σήμερα τις συγκεκριμένες αυτές φοροεισπρακτικές πολιτικές.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επιτρέψτε μου, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να αναφερθώ, κύριε Υπουργέ, στην τροπολογία που κάνετε, όσον αφορά το άρθρο 8. Απ’ ό,τι διαβάζω, επαναδιατυπώνετε –νομίζω ότι είναι η δεύτερη επαναδιατύπωση που κάνετε- τα ποσά της παραγράφου κ.ο.κ..
Απ’ ό,τι βλέπω από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, σας εφιστούν την προσοχή ότι θα πρέπει να υπάρχει πληρέστερη διατύπωση ως προς το λόγο που απαλλάσσετε αυτούς από το φόρο. Υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι στο εξωτερικό Έλληνες πολίτες. Γιατί μόνο για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικού υπάρχει αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση; Προφανώς, παραμένουν όλοι οι λόγοι που σας είπαμε γιατί είναι μεγάλο το δώρο που κάνετε στους συνεργάτες της Υπουργού Εξωτερικών, της τάξεως των 16,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα ήθελα να κλείσω, κυρία Πρόεδρε, με μια αναφορά μας στο άρθρο 11 για την παράταση προθεσμίας στα μέλη του ΣΕΠ, κύριε Υπουργέ. Το Μάρτη φέρατε αντίστοιχη διάταξη και παρατείνεται μέχρι –αν δεν κάνω λάθος- τις 31 Αυγούστου.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το Μάρτη θεσπίσαμε τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, θα πάρετε το λόγο αμέσως μετά. Λίγο υπομονή παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Από τότε που θεσπίσατε τη διάταξη μέχρι σήμερα, προβήκατε σε κάποιες ενέργειες, επιβάλλατε κάποιες ποινές γιατί αυτοί δεν συμμορφώθηκαν; Όχι. Απλώς παρατείνετε.
Ξέρετε σε ποιους αναφερόμαστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Στους ιδιοκτήτες λεωφορείων, τους λεωφορειούχους της αμαρτωλής Κυβέρνησης Μητσοτάκη 1990-1993. Προφανώς, οι Ερινύες αυτής της περιόδου και αυτής της διακυβέρνησης σας κατατρέχουν ακόμα και σήμερα.
Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε και τη συγκεκριμένη διάταξη νόμου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, θέλετε τώρα το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, κυρία Πρόεδρε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Με διακόπτατε όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 12 και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 1 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Παρών.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 2 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Παρών.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 3 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Παρών.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 4 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 5 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 6 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 7 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 8 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 9 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 11 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το άρθρο 12 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση της δεύτερης ενότητας των άρθρων 13 έως και 15.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ηλίας Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, στο άρθρο 13 γίνεται αναφορά στα θέματα και τα ζητήματα που έχουν σχέση με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είναι ένα σχετικά επίμαχο από ορισμένες πλευρές άρθρο και ακούσαμε και τους φορείς.
Η αλήθεια είναι –και θα επιχειρηματολογήσω στο λίγο χρόνο που έχω γι’ αυτό το άρθρο συγκεκριμένα- πως εδώ πρόκειται για μια προσαρμογή που πρέπει να γίνει στη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως θεσμός και ως οργανισμός, ούτως ώστε να προσεγγίζει τα υψηλότερα στάνταρ που έχει –και όντως έχει, αυτή είναι η εικόνα- σαν οργανισμός και γενικότερα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης που είναι όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί λόγω της παγκοσμιοποίησης, λόγω των εξειδικεύσεων που υπάρχουν σε ορισμένα αντικείμενα και ιδιαίτερα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εποπτεύει όλα τα Υπουργεία και πρέπει να δίνει νομική υποστήριξη για όλα τα ζητήματα, για όλα τα Υπουργεία.

(DP)
(03GK)
Έτσι, λοιπόν, η ουσία είναι ότι εδώ χρειάζεται μία βελτίωση της λειτουργίας, βελτίωση της αποδοτικότητας και ταυτόχρονα ταυτοποίηση με μία σύγχρονη πρακτική που εφαρμόζουν τα δικαστήρια διεθνώς και όχι μόνο.
Μέσα σε αυτά θα αναφέρω ορισμένες αλλαγές που επέρχονται όπως, για παράδειγμα, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πλέον χωρίζεται σε τρεις σχηματισμούς: Η μία είναι η πλήρης, μαζί Πρόεδρος, Αντιπροέδρους και όλα τα μέλη και η δεύτερη και η τρίτη είναι οι τακτικές, όπως λέγονται, που συμμετέχει ο Πρόεδρος, οι Αντιπρόεδροι αλλά, επίσης, συμμετέχουν οι σύμβουλοι οι οποίοι είτε είναι με περιττό είτε με άρτιο αριθμό στην επετηρίδα, για να καλύψουν γενικότερα θέματα τα οποία θέλουν αυξημένες πλειοψηφίες, σύμφωνα με το νόμο.
Άλλη μία πρόβλεψη και πρόνοια του άρθρου είναι η δυνατότητα που υπάρχει στο γραφείο του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μπορεί ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, χωρίς τη παρέμβαση της γνωστής διαδικασίας των υπηρεσιακών συμβουλίων για να καλυφθούν προφανώς υπηρεσιακές ανάγκες, με μία απόφαση να κάνει αυτή τη τακτοποίηση, ώστε να μη χάνεται χρόνος και να είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πιο εύκαιρο και με πιο εύκολες διαδικασίες, για να καλύπτει τις ανάγκες ως οργανισμός.
Βεβαίως θα κάνω κάποιες σκέψεις στο τρίτο σημείο -και εδώ είναι το βασικό σημείο αναφοράς- όπου πλέον θα μπορεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ζητά και να έχει την υποστήριξη για το υποστηρικτικό έργο των συμβούλων. Θα μου επιτρέψετε να πω «την υποστήριξη της υποστήριξης».
Μέχρι σήμερα σε όλες τις υποχρεώσεις, σε όλα τα ζητήματα που προέκυπταν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, θα έπρεπε οι σύμβουλοι, για παράδειγμα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, τις γραπτές τους εισηγήσεις και πάει λέγοντας. Όμως, σήμερα λόγω της παγκοσμιοποίησης, λόγω του ιδιάζοντος πεδίου που υπάρχει, δεν είναι εύκολο να υποστηρίξουν οι ίδιοι το έργο τους, διότι χρειάζεται απόλυτη εξειδικευμένη γνώση.
Θα μου επιτρέψετε να πω ένα παράδειγμα. Για να γίνει ένα δομημένο ομόλογο, το οποίο μπορεί να είναι και μέχρι εκατό, εκατόν είκοσι σελίδες, ένα ολόκληρο βιβλίο, αυτό και διδακτορικό να έχει κάποιος, πολλές φορές μπορεί να έχει δυσκολία στο να το αποτυπώσει. Πρέπει να είναι απόλυτα εξειδικευμένος στη χρηματοοικονομική διοίκηση. Για παράδειγμα εγώ έχω τρία μάστερ και δύο διδακτορικά και πολλές φορές δεν καταλαβαίνω την έννοια των δομημένων ομολόγων, αυτών των δομικών πλαισίων ενός βιβλίου.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υποχρεωτικά πρέπει να έχει ανθρώπους και γι’ αυτό ο νόμος λέει «σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις», δηλαδή με τρεις συγκεκριμένες φράσεις αποκλείει το να δίνονται έτσι αφειδώς σε οποιονδήποτε για να δει αυτά τα αντικείμενα και να υποστηρίξει αυτούς που υποστηρίζουν το νομικό έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Εδώ, επειδή ακούσαμε και τους φορείς, μπαίνει η εξής παράμετρος: Είπαν ότι εάν σε εμάς θέλετε να φανείτε χρήσιμοι, δεχόμαστε να έχουμε αυτή την υποστήριξη, αρκεί να μην είναι δικηγόρος. Εάν, δηλαδή είναι οικονομολόγος, εάν είναι οτιδήποτε άλλο, γεωτεχνικός ή άλλο επάγγελμα, δεν έχουν πρόβλημα, αλλά δεν θέλουν να είναι δικηγόρος. Μας έχουν κάνουν και ειδική αναφορά-υπόμνημα, υπάρχουν και οι τοποθετήσεις τους στους φορείς που τους ακούσαμε την προηγούμενη εβδομάδα εδώ στο Κοινοβούλιο που σε ελεύθερη μετάφραση και αποκωδικοποίηση των λεγομένων τους είναι σα να λένε ότι δεχόμαστε απ’ όλους να υπάρχει αυτή η υποστήριξη για τα ειδικότερα ζητήματα που έχουμε, αλλά να μην είναι δικηγόροι.
(DE)





(03DP)
Εγώ αυτό δεν το δέχομαι προσωπικά, διότι σήμερα όντως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι και δικηγόροι, αλλά έχουν και άλλες εξειδικεύσεις. Ουκ ολίγοι σήμερα έχουν πολλές, αν θέλετε, ειδικότητες ή δύο ειδικότητες μαζί. Δεν είναι λογικό, δηλαδή, ούτε δέχομαι και αποδέχομαι την επιχειρηματολογία τους, ότι δήθεν εμείς δεν τους εμπιστευόμαστε, ότι δήθεν δεν κάνουν τη δουλειά τους.
Μα, η ουσία του πράγματος είναι ότι δεν αφαιρείται κάτι, διότι οι άνθρωποι αυτοί που θα υποστηρίξουν το έργο δεν έχουν ούτε δικαίωμα υπογραφής. Αυτά τα οποία, δηλαδή, θα φτάσουν στα δικαστήρια να συζητηθούν θα είναι με υπογραφή και υποστηρικτική διαδικασία από τα επίσημα μέλη, δηλαδή, τα επίσημα στελέχη, τα τριακόσια περίπου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Άραγε, λοιπόν, δε θέλω να μετριάζεται η αξία αυτού του πράγματος, διότι σήμερα γνωρίζω πάρα πολλά Υπουργεία, διότι όλα τα Υπουργεία έχουν τη βοήθεια από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ξέρω ότι σε ορισμένα, τρία-τέσσερα από αυτά, είναι τόσο εξειδικευμένα τα ζητήματα που παρά την καλή δουλειά που κάνουν, έχουν πολύ καλό όνομα έξω ως Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γενικά, δηλαδή, η εικόνα που έχουμε ως χώρα, αλλά και η προσωπική μου αντίληψη, αλλά επαναλαμβάνω και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να υποβοηθήσουμε το έργο αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι κουράζονται και που πολλές φορές -και το έχω ακούσει και θα το πω δημόσια- φέρνουν στις αίθουσες πιο γρήγορα τα ζητήματα και κλείνουν δικαστικές υποθέσεις και βλέπουν και περισσότερες υποθέσεις στον αριθμό, πιο γρήγορα, δηλαδή και προς την ποιοτική κατεύθυνση, αλλά και προς την ποσοτική κατεύθυνση.
Άραγε, δε θέλουμε να έχουμε ούτε εγώ έχω την αίσθηση ως Εισηγητής ότι τους αφαιρούμε κάτι. Θέλουμε να αισθανθούν ότι συμπληρώνουμε, τους βοηθάμε και κάνουμε το έργο τους πιο εύκολο εκεί που, όπως ορίζουν τρεις διατάξεις συγκεκριμένα -είναι και συγκεκριμένες οι περιπτώσεις αυτές- που είναι άκρως εξαιρετικές περιπτώσεις.
Αυτά ήθελα να πω και ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Καλλιώρα.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Μακρυπίδης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε η Κυβέρνηση δεν κάνει μόνο μια επίθεση φοροεπιδρομής, αλλά κάνει και μια επίθεση στους θεσμούς.
Με το άρθρο 13 που αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπάρχει μία απαξίωση, μία υποβάθμιση, μία, κατά τη γνώμη μας, αδικαιολόγητη παρέμβαση στους θεσμούς και πιο συγκεκριμένα, στον τρόπο λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έρχεται να επιβεβαιώσει με αυτό η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά πώς η ίδια λέει σέβεται τους θεσμούς.
Είναι γεγονός ότι αιφνιδιαστικά, κύριε Υπουργέ, χωρίς διαβούλευση με την Ένωση των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προχωρήσατε σ’ αυτή τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Και ποιους αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Ποιοι είναι; Είναι, νομίζω, οι δικαστές. Είναι κρατικοί λειτουργοί. Είναι σύμβουλοι, συνεργάτες του κράτους.
Γιατί τέτοια αλαζονεία εκ μέρους σας απέναντί τους; Γιατί τέτοια απαξίωση και δεν μπήκατε στοιχειωδώς στον κόπο να συζητήσετε με την Ένωση των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά φέρατε τη συγκεκριμένη διάταξη ξαφνικά, χωρίς καμία διαβούλευση;
Και από ό,τι διαπιστώσαμε στην ακρόαση των φορέων, ήταν όντως καταπέλτης το Προεδρείο της Ένωσης και τη φωνή αυτή θέλατε να φιμώσετε και δεν προσήλθατε σε διάλογο μαζί τους.
Με τη διάταξη αυτή τι κάνετε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Υποβαθμίζετε το θεσμικό ρόλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το καθιστάτε σώμα περιορισμένης ευθύνης και ικανότητας. Δηλαδή, το θεωρείτε ανίκανο να χειριστεί πολύπλοκες και δυσχερείς υποθέσεις, όπως αναφέρετε και στην εισηγητική έκθεση, αλλά και όπως ο Υπουργός ανέφερε.
Με τη διάταξη αυτή ιδιωτικοποιείται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο σύνολό του. Ανακόπτεται η επεξεργασία, ο έλεγχος και η κατάρτιση συμβάσεων από την καθ’ ύλην αρμόδια υπηρεσία του οικείου Υπουργείου και ανατίθεται αυτή σε ιδιώτες δικηγόρους, κατά τεκμήριο μεγαλοσχήμονες δικηγόρους, ενδεχόμενα να είναι και φίλα προσκείμενοι στο χώρο σας και φυσικά, έναντι και αδράς αμοιβής και με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και με τον κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργό, χωρίς -όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ- οποιαδήποτε ανάμειξη στις αποφάσεις αυτές των θεσμικών οργάνων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
(AD)
(4DE)
Άρα, αποφασίζουμε και διατάζουμε. Υποβαθμίζουμε και απαξιώνουμε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και πέραν όλων αυτών, έχουμε και το «μαϊντανό» μέσα στο συγκεκριμένο άρθρο σε σχέση με τις αποσπάσεις και τις μετατάξεις υπαλλήλων –διοικητικών στην προκειμένη περίπτωση- στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Και άκουσον-άκουσον, κύριε Πρόεδρε! Επειδή εκφράζετε μία ευαισθησία –και εγώ το δέχομαι- σε σχέση με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και με το κατά πόσο αυτές όντως αγγίζουν την ευαισθησία όλων μας, η συγκεκριμένη διάταξη λέει ότι αποσπώνται υπάλληλοι από το σύνολο της κεντρικής δημόσιας διοίκησης –και όχι μόνο- από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να βοηθήσουν το αναβαθμισμένο έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μάλιστα, γι’ αυτούς τους διοικητικούς υπαλλήλους δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε πλαφόν, χωρίς προσόντα και όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί αποσπάσεων και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Αν αυτό δεν είναι φαυλότητα στο έπακρο, τότε τι είναι, κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας;
Θα ήθελα να αναφερθώ, κύριε Πρόεδρε και στο άρθρο 14. Εγώ δέχομαι μερικές φορές ότι η Κυβέρνηση έχει ευήκοα ώτα και ακούει τις παρατηρήσεις, τις παροτρύνσεις, τις αναφορές μας στην Επιτροπή. Διόρθωσε κατά τι τη συγκεκριμένη διάταξη όσον αφορά τις επιχορηγήσεις των φορέων, των πολιτιστικών συλλόγων, κλπ, με κάποιο περιορισμό.
Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ, το πλαφόν που βάλατε είναι τριακόσιες χιλιάδες. Και ερωτώ: Αυτό σε τι αναιρεί το νόημα, το περιεχόμενο και την ουσία της διάταξης, αφού όπως είπατε αυτό άτυπα ίσχυε; Ποιος ο λόγος τώρα να φέρετε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση για να δώσετε εξουσιοδοτική διάταξη στον Υπουργό ενόψει εκλογών, προκειμένου να προβεί σε εκμαυλισμό συνειδήσεων και φορέων στη Β΄ Αθήνας –και όχι μόνο- που ενδεχόμενα να έχει ανάγκες, κατασπαταλώντας τα χρήματα του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου; Θα πρέπει να έχετε περισσότερο σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα φορολογούμενου.
Και σε σχέση με τις διατάξεις που αφορούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, κύριε Πρόεδρε, αυτές είναι δύο. Η μία είναι για τον ΟΑΕΔ και η άλλη για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Γι’ αυτό είπαμε και επί της αρχής ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μία ακόμα φοροεπιδρομή, μία επίθεση στους θεσμούς, όπως είπαμε προηγουμένως με την υποβάθμιση, την απαξίωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ολοκληρώνει το θεάρεστο έργο με μία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Και ερωτούμε, κύριε Υπουργέ, το εξής: Γιατί φέρνετε τη διάταξη σε σχέση με τον ΟΑΕΔ και δίνετε τη δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να κάνει χρήση του λογαριασμού, του ΛΑΕΚ, δηλαδή των χρημάτων από τους εργοδότες και από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που κάνουν χρήση αυτών των χρημάτων για να προχωρήσουν σε απόκτηση εμπειρίας, γνώσης και εξειδίκευσης ώστε να είναι έτοιμοι να μπουν στην παραγωγική διαδικασία;
Με τα χρήματα αυτά, εσείς έρχεστε να καλύψετε προεκλογικές ανάγκες με απασχολήσιμους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυτό όχι για να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση, όχι για να προετοιμαστούν για να μπουν έτοιμοι στην παραγωγική διαδικασία. Έρχονται μόνο και μόνο για να εκπληρώσουν ανάγκες σας προεκλογικές. Συνεχίζετε τη φαυλότητα και τον εκμαυλισμό συνειδήσεων ενόψει των εκλογών.

(ΚΟ)
(4AD)
Και ξεπερνάμε τον τρόπο -θα τα πούμε βέβαια αναλυτικότερα στην τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά- τον αντικοινοβουλευτικό τρόπο που το κάνατε. Δεν το είχατε στο ενημερωτικό σημείωμα. Το αναφέρετε στην ενημέρωση που μας κάνατε. Δεν το φέρατε στο νομοσχέδιο κατά την ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή. Γιατί, κύριε Υπουργέ; Για να μην έχουν τη δυνατότητα οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποί τους να παρευρεθούν και να αναπτύξουν τις θέσεις τους;
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και το φέρνετε σήμερα ούτε καν στο σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια, αλλά με τροπολογία. Φέρνετε ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους και μάλιστα τους σκληρά εργαζόμενους, αυτούς που εργάζονται κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες μέσα από μία εξουσιοδότηση νόμου. Άκουσον, άκουσον! Με εξουσιοδότηση νόμου, με υπουργικές αποφάσεις να προσθαφαιρείτε ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος.
Και εάν, κύριε Υπουργέ, είχαμε τον αγώνα του κ. Παπαθανασίου, Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και της κας Πετραλιά, Υπουργού Απασχόλησης, θα λέγαμε «σημειώσατε 1», υπέρ της νίκης του κ. Παπαθανασίου που πήρε πάνω του την ευθύνη να κάνει μία τέτοια αντιλαϊκή και σκληρή αντεργατική ρύθμιση.
Όμως, μας είναι αδιάφορο αν είναι ευθύνη του κ. Παπαθανασίου ή της κυρίας Υπουργού. Ίσως εδώ να είναι και το «παιχνίδι» που έγκειται στο ότι θα πρέπει η κυρία Υπουργός να είναι λίγο στο απυρόβλητο για να έχει δίαυλο επικοινωνίας και διαλόγου.
Όμως, οι εργαζόμενοι σας έχουν πάρει χαμπάρι. Κι αν νομίζετε ότι η ραστώνη του καλοκαιριού δεν τους επιτρέπει να αντιδράσουν δυναμικά, θα τους βρείτε μπροστά σας και απέναντι πολύ σύντομα, το Φθινόπωρο.
Και γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό, κύριοι της Κυβέρνησης, όχι απλώς καταψηφίζουμε, αλλά ζητάμε την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης, όπως και το να έρθει με τις προϋποθέσεις που επιβάλει ο σωστός κοινοβουλευτικός τρόπος.
Και γι’ αυτό εμείς και καταψηφίζουμε και ζητάμε την απόσυρση και της συγκεκριμένης διάταξης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Μακρυπίδη.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είπαμε και κατά τη διάρκεια της κατ’ αρχήν συζήτησης για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε σχέση με τα συζητούμενα άρθρα της δεύτερης ενότητας, δηλαδή τα άρθρα 13 και 15.
Αρχικά όσον αφορά στο άρθρο 13 που αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, θα ήθελα να πω ότι είναι ένας θεσμός ο οποίος εντέλλεται να υλοποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο, να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, όπως αυτό καθορίζεται σε ένα δοσμένο νομοθετικό πλαίσιο. Και το νομοθετικό πλαίσιο εκφράζει κάθε φορά ένα συγκεκριμένο πολιτικό συσχετισμό δύναμης.
Από αυτήν την άποψη, αμφισβητούμε επί της ουσίας τον πραγματικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όταν το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί ουσιαστικά επιτρέπει, διευκολύνει τη δράση του κεφαλαίου και σ’ αυτήν την κατεύθυνση υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του.
Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θέλουμε να θέσουμε είναι το εξής. Παρουσιάζετε τις συγκεκριμένες διατάξεις τις οποίες φέρνετε εδώ στο άρθρο 13 με έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και σ’ αυτό το θεσμό τον οποίο ουσιαστικά ελέγχετε. Πρόκειται για μία έλλειψη εμπιστοσύνης που αφορά στο κατά πόσο θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τα πολιτικά, οικονομικά συμφέροντα τα οποία οι κυβερνήσεις θέλουν να υλοποιήσουν. Και δεν είναι τίποτα άλλο από τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου υποτάσσοντας σ’ αυτήν την κατεύθυνση τις υπόλοιπες λαϊκές ανάγκες.
Και από αυτήν την άποψη, λοιπόν, είναι φανερό ότι η βασική κριτική η οποία μπορεί να ασκηθεί αφορά το ότι μέσα από αυτές τις διατάξεις θέλετε έναν ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο από τη μεριά του Υπουργείου, όσον αφορά τη λειτουργία, τη δομή και τη στελέχωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και βεβαίως, ισχυροποιείτε το ρόλο του Προέδρου ο οποίος είναι διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ακόμα και τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν και ασκούνται πολιτικές πιέσεις στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να έχουν θετικές γνωμοδοτήσεις απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων που εξυπηρετούν οικονομικά συμφέροντα, τις αξιοποιείτε με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε στην προκειμένη περίπτωση να οδηγήσετε σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση, ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση και συρρίκνωση του ρόλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
(NP)
(3KO)

Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής από μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της όλης λειτουργίας είναι προτιμότερο έστω ένα όργανο, το οποίο έχει τη νομιμοποίηση ως τμήμα της δημόσιας κρατικής διοίκησης. Και την απαξίωση, τη συρρίκνωση του ρόλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ουσιαστικά την επιτυγχάνετε μέσα από τη δυνατότητα να προσφεύγει σε εξωτερικούς συνεργάτες στο όνομα του να αποκτήσουν την εμπειρία πάνω σε πολύ εξειδικευμένα ζητήματα. Τουλάχιστον σε θέματα νομικά η εξειδίκευση που έχουν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι πολύ μεγαλύτερη για τα ζητήματα που χειρίζονται από τους οποιουσδήποτε εξωτερικούς συνεργάτες. Είναι πολύ πιο μεγάλη, ακριβώς λόγω του ότι έχουν συνεχή τριβή με τα συγκεκριμένα ζητήματα. Άρα, από άποψη τεχνογνωσίας, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα εξωτερικά μεγάλα δικηγορικά γραφεία.
Είναι φανερό γιατί το κάνετε αυτό. Αφενός μεν υπάρχουν ή μπορεί ενδεχομένως να υπάρχουν ιδιοτελή συμφέροντα ή μπορεί να κατηγορηθείτε για ιδιοτελή συμφέροντα, γιατί αυτές οι παραστάσεις έχουν πολύ μεγάλες αμοιβές και αποδοχές. Στηρίζετε δηλαδή τα συμφέροντα των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.
Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με την υπόθεση της σύγκρουσης συμφερόντων. Ο εξωτερικός συνεργάτης, τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ταυτόχρονα είτε στο παρελθόν είτε στο μέλλον μπορεί να εξυπηρετήσουν τον αντίδικο ή να έχουν συμφέροντα από τον αντίδικο σε σχέση με το δημόσιο. Πώς, λοιπόν, αυτή τη σύγκρουση συμφερόντων που δεν μπορεί να εκφράζετε στο ίδιο δικηγορικό γραφείο μπορεί να τη διασφαλίζετε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία;
Η τρίτη πλευρά είναι ότι μέσα απ’ αυτήν την κατεύθυνση προχωρείτε στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Ουσιαστικά θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε τις λειτουργίες και το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στα πλαίσια της γενικότερης ιδιωτικοποίησης.
Εμείς αμφισβητούμε ακόμη και την αναγκαιότητα να προσφεύγουν σε εξωτερικούς συνεργάτες για άλλα επιστημονικά αντικείμενα. Είναι σαν να λέτε ότι για ζητήματα φορολογίας ο φορολογικός μηχανισμός του κράτους δεν έχει το εξειδικευμένο προσωπικό, για να παρέχει συμβουλές φορολογικού επιπέδου και έχουν τα φοροτεχνικά γραφεία. Ή για τους μηχανικούς. Ή για άλλα αντικείμενα. Ο κρατικός μηχανισμός και η κρατική διοίκηση μπορεί να στελεχώσει και να παρέχει συμβουλές στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για εξειδικευμένα ζητήματα. Στο κάτω-κάτω της γραφής το δικαστήριο για κάποια εξειδικευμένα ζητήματα μπορεί να καθορίσει και πραγματογνώμονες.
Άρα, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για τις συγκεκριμένες διατάξεις που περιγράφονται στις παραγράφους 15, 16 και 17. Γι’ αυτό τουλάχιστον σας καλούμε να αποσύρετε τις συγκεκριμένες παραγράφους, εάν δεν αποσύρετε ολόκληρο το άρθρο. Να αποσύρετε αυτές τις συγκεκριμένες παραγράφους, διότι δεν πατούν πουθενά.
Το άρθρο 15 εμείς το καταψηφίζουμε, όχι απλώς και μόνο, διότι επεκτείνει τη δυνατότητα να αξιοποιούνται τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για κατάρτιση και επανακατάρτιση των ανέργων από το στενό ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, στο όνομα του ότι και αυτοί είναι εργοδότες, αλλά διότι διαφωνούμε με τη δυνατότητα να αξιοποιούνται τα χρήματα των εργαζόμενων, τα χρήματα που πρέπει να πάνε στην προστασία των ανέργων, για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προώθησης της ενεργητικής μορφής απασχόλησης.
Ούτε ο ιδιωτικός τομέας ούτε ο δημόσιος τομέας πρέπει να αξιοποιεί αυτή τη λογική, γιατί οδηγούμαστε σε ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, στη δημιουργία της ανασφάλιστης εργασίας και της δωρεάν απασχόλησης για τους κεφαλαιοκράτες σε βάρος των ήδη υπαρχόντων εργαζόμενων και σε βάρος των ίδιων των ανέργων. Αυτό είναι το ζήτημα, ότι αξιοποιούνται ρουσφετολογικά τόσο για τον ιδιωτικό τομέα όσο και για το δημόσιο και είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Αυτό γίνεται και τώρα. Και για τον ιδιωτικό τομέα ρουσφετολογικά αξιοποιούνται αυτές οι διατάξεις.
(BM)
(3NP)
Και μάλιστα ρουσφετολογικά και για το ποιοι θα εξυπηρετηθούν, αλλά και για το να υπάρχουν κίνητρα στους κεφαλαιοκράτες για τη δωρεάν απασχόληση, για την ανασφάλιστη εργασία.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, να πω ότι εμείς καταψηφίζουμε και τα τρία άρθρα που υπάρχουν στη δεύτερη ενότητα που συζητάμε τώρα. Και θα ήθελα να απαντήσω στον Eισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Εμείς, κύριε Μακρυπίδη, δεν βάζουμε πλάτες στη Νέα Δημοκρατία. Τις πλάτες τις βάζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο να υλοποιηθεί η ταξική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς αντιπαλεύουμε την ταξικότητα της Νέας Δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στα πεζοδρόμια, στα χωράφια. Εσείς όμως βάζετε αυτή την πλάτη, δίνοντας τη δυνατότητα, σπρώχνοντας, πιέζοντας για να δώσουν μεγαλύτερες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί ακριβώς κωφεύετε και δεν απαντάτε στο συγκεκριμένο ερώτημα που θέσαμε: Θα φορολογήσετε το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Αυτό είναι το ζήτημα. Γιατί μέχρι τώρα δεν το φορολογείτε; Θα το φορολογήσετε; Αυτή είναι η ουσία του ερωτήματος και ας αφήσουμε τα υπόλοιπα να μην πλανώνται ως εντυπώσεις στον αέρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Καραθανασόπουλε.
Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η κα Φιλίνη.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έχουμε δηλώσει ήδη ότι το άρθρο 13, που αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, θα το καταψηφίσουμε. Και μέσα από αυτό το άρθρο τονίζουμε ότι βλέπουμε ότι όλη την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία με ένα δογματικό τρόπο πλέον ακολουθείται από την Κυβέρνηση, εισάγεται η λογική αυτή και στον τομέα της νομικής υπεράσπισης των συμφερόντων του δημοσίου.
Ειδικότερα, σε σχέση με τα τρία άρθρα που κατακρίναμε ήδη και χθες, τα άρθρα 15, 16, 17, που έχουν να κάνουν με το άρθρο 13, που συζητάμε: Αυτές οι παράγραφοι, οι 15, 16, 17, τονίζουμε ότι είναι αντίθετες με το άρθρο 100 του Συντάγματος, παράγραφος Α’, που προβλέπει την αποκλειστική αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την υπεράσπιση των συμφερόντων και την εκπροσώπηση του δημοσίου. Θεωρούμε ότι η εφαρμογή αυτού του άρθρου, πέρα από το ότι είναι αντισυνταγματική, όπως είπα και προηγουμένως, θα φέρει και μία σειρά από δυσλειτουργίες στο ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Και ρωτούμε: Τελικά με ποια κριτήρια και εχέγγυα θα γίνεται αυτή η επιλογή των δικηγόρων, από ιδιώτες δικηγόρους, τέλος πάντων; Τι θα γίνεται στις περιπτώσεις που ανακύπτει διαφωνία μεταξύ των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αυτών των ιδιωτών δικηγόρων, που θα προκύπτει η διαφωνία μεταξύ της εισήγησης των μεν και των δε; Πώς θα δεσμεύεται πέρα από αυτά ο ιδιώτης δικηγόρος να μην αναλαμβάνει, αφενός την υπεράσπιση υποθέσεων του δημοσίου και αφετέρου, σε μεταγενέστερο χρόνο να αναλαμβάνει την υπεράσπιση των αντιδίκων του δημοσίου; Υπάρχει αυτό το πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Υπενθυμίζουμε εδώ ότι τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο έργο τους, τελούν σε σχέση ασυμβιβάστου με την ιδιότητα του δικηγόρου, ενώ είναι και υπόλογοι για ενδεχόμενες ζημίες του δημοσίου κατά τον χειρισμό των υποθέσεών του. Δεν είναι υπόλογοι για τέτοιου είδους ζημίες οι ιδιώτες δικηγόροι. Το ίδιο βεβαίως ισχύει και είναι πάρα πολύ σοβαρό σε σχέση με τη συνομολόγηση συμβάσεων του δημοσίου. Επίσης, είναι πάρα πολύ προβληματική αντιστοίχως και η ανάθεση της εκπροσώπησης του δημοσίου σε δικηγόρους για τις διεθνείς διαιτησίες.

(ZE)
(3BM)
Θέλουμε να σημειώσουμε, όπως ειπώθηκε και από τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ότι έχουν υπάρξει κατά καιρούς αιτήσεις εκ μέρους τους για ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με ειδικές ενισχύσεις επιστημονικές πάνω σε θέματα τα οποία είχαν ανάγκη και δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά τους, επειδή έχει εκτιμηθεί ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα το δημόσιο, να κάνει δηλαδή τέτοιου είδους έξοδα. Αυτό όμως έρχεται σε αντίφαση με το γεγονός ότι τώρα θέλει να αναθέσει το δημόσιο σε ιδιώτες τους οποίους βεβαίως θα πληρώσει ακριβά.
Θέλουμε όμως να τονίσουμε και κάτι άλλο σε σχέση με την παράγραφο 8 αυτού του άρθρου. Κρίνεται από τη μεριά μας αυθαίρετη η παρέμβαση στη διοικητική αυτοτέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον Υπουργό των Οικονομικών να αναθέτει παράλληλα καθήκοντα στους αντιπροέδρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και λέμε ότι είναι παρέμβαση από τη στιγμή που ο Υπουργός δεν είναι σε θέση να γνωρίζει καλύτερα τις υπηρεσιακές ανάγκες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τους ίδιους τους συμβούλους. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρόκειται για μια θεσμική παρέμβαση σε θεσμικά όργανα.
Επίσης θέλουμε να πούμε ως προς την παράγραφο 9 ότι εδώ γίνεται μια υποβάθμιση ουσιαστικά των παραμέτρων των κριτηρίων για την ένταξη και το διορισμό δοκίμων δικαστικών αντιπροσώπων στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθότι μέχρι τώρα υπήρχε το κριτήριο της άριστης γνώσης όπως λεγόταν της ξένης γλώσσας, ενώ αυτή τη στιγμή πάει να προωθηθεί μια διάταξη που να γίνονται εξετάσεις πάνω στη γλώσσα, διάταξη η οποία ουσιαστικά καταργεί την αναγκαιότητα να υπάρχει αυτή η άριστη γνώση, όπως είπαμε και προηγουμένως. Γενικότερα θεωρούμε ότι πρόκειται για υποβάθμιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αλλά κυρίως ότι πρόκειται για αυτό το άρθρο, το άρθρο 13, το οποίο υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και υπονομεύει και το ίδιο το Σύνταγμα, εάν τελικά γίνει δεκτό.
Θέλω να πω για τα δύο επόμενα άρθρα, κύριε Πρόεδρε. Καταρχάς για το άρθρο 14 που δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Οικονομίας να ενισχύει διάφορους πολιτιστικούς φορείς, καθώς και εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα. Αναφέρεται μέσα σ’ αυτό το άρθρο ότι θα μπορούν να δίνονται ενισχύσεις για ιερούς ναούς, γιατί υπάρχουν καταστροφές κ.λπ.. Βεβαίως και υπάρχουν τέτοιες ανάγκες. Σας το είπαμε, κύριε Υπουργέ, και στη διάρκεια της συζήτησης αυτού του άρθρου. Πάρα πολλά ξωκλήσια έχουμε δει σε επαρχίες, σε μακρινές περιοχές που καταρρέουν. Το Υπουργείο Πολιτισμού μάς απαντά ότι δεν έχουμε τα απαραίτητα έσοδα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε αυτούς τους ναούς. Καταρρέουν πραγματικά σημαντικές τοιχογραφίες. Όμως, εδώ δίνεται σε σας η δυνατότητα, εσείς να ενισχύετε τέτοιους φορείς, χωρίς την παραμικρή γνωμοδότηση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού. Θεωρούμε ότι είναι αυθαίρετες τέτοιου είδους διατάξεις και βεβαίως τις καταψηφίζουμε.
Τέλος, ήθελα πάλι να αναφερθώ στο άρθρο 15. Νομίζουμε ότι είναι μια παρέμβαση που αφαιρεί απαραίτητους πόρους από τον Ο.Α.Ε.Δ., ιδιαίτερα σε μια στιγμή μεγάλης ανεργίας και που η ανάγκη αυτών των πόρων είναι τεράστια.


(SX)
(3ZE)
Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο προτείνεται με την επέκταση, όπως είπατε, στην έννοια του εργοδότη και στο Δημόσιο, είναι παράνομο, ότι θέλετε να αφαιρέσετε και χρήματα από το ΕΣΠΑ προς τέτοιες κατευθύνσεις. Υπάρχουν κοινωνικά προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία δεν ενισχύονται πια από τον ΟΑΕΔ, όπως είναι η «Βοήθεια στο σπίτι», επειδή δεν υπάρχουν πόροι, όπως ισχυρίζεται ο ΟΑΕΔ.
Εσείς έρχεστε να αφαιρέσετε πόρους απαραίτητους, για να δοθούν με ένα παράνομο τρόπο, όπως είπαμε πριν, για προσλήψεις στο Δημόσιο, που δεν έχουν άλλο νόημα για εμάς παρά ρουσφετολογικό, σε μία περίοδο στην οποία προετοιμάζονται εκλογές.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κα Φιλίνη.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, θεωρούμε ότι μέσα στην Αίθουσα γίνεται ένας διάλογος. Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου δεν πρέπει να ασκείται μόνο μία κριτική, που πολλές φορές μπορείτε να τη χαρακτηρίσετε και μικροκομματική και μικρόψυχη και στείρα. Πρέπει να γίνονται και εποικοδομητικές προτάσεις.
Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, εμείς σας προτείναμε χθες –αλλά απάντηση δεν πήραμε, την αναμένουμε σήμερα, γιατί συνηθίζετε να δίνετε απαντήσεις- το άρθρο 16, που απαλείφθηκε, να αντικατασταθεί από ένα άλλο άρθρο 16 βάσει του οποίου εκπρόσωπος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος θα συμμετέχει στην τρίτη ομάδα της Επιτροπής Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Είναι αδιανόητο η ελληνική ΟΚΕ να γνωμοδοτεί για κρίσιμα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής φύσεως, που αφορούν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικογένειας και να μην υπάρχει εκπρόσωπος του μεγαλυτέρου οικογενειακού Συλλόγου, να το πω έτσι, της χώρας, της ΑΣΠΕ, στην ΟΚΕ.
Βεβαίως, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι η ίδια η ΟΚΕ –διότι το συζητήσαμε το θέμα- κάνει δεκτό το αίτημα αυτό. Και λέει, χρειάζεται μία απλή νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δεχθούμε στις συνεδριάσεις της ΟΚΕ και εκπρόσωπο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας.
Υπάρχει επιβάρυνση στον Κρατικό Προϋπολογισμό από μία τέτοια πρόβλεψη; Καμία.
Άρα, λοιπόν, γιατί δεν προχωράτε στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, που θα εμπλουτίσει, θα αναβαθμίσει τις εργασίες της ΟΚΕ και σε κάθε περίπτωση θα ικανοποιήσει κι ένα αίτημα των πολυτεκνικών συλλόγων της χώρας, που –τονίζω και πάλι- δεν επισύρει το παραμικρό βάρος, το παραμικρό κόστος στον Κρατικό Προϋπολογισμό;
Άρα, περιμένω μία απάντηση επί της προτάσεως αυτής.
Έρχομαι τώρα στα ζητήματα που αφορούν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, αν και ειπώθηκαν πάρα πολλά πράγματα. Θα είμαι ιδιαιτέρως σύντομος.
Εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Καλή είναι η επιμέρους κριτική, αλλά μπροστά μας τίθεται ένα αντισυνταγματικό ζήτημα. Σας είπα και χθες: Το άρθρο 100Α’ του Συντάγματος ρητά και κατηγορηματικά προβλέπει ότι η νομική συνδρομή είναι αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Εδώ, λοιπόν, τώρα δεν πλήττεται μόνο ένας θεσμός, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δεν απαξιώνετε μόνο ένα θεσμό. Τι άλλο κάνετε; Το Σύνταγμα το ίδιο το χρησιμοποιείτε ως λάστιχο. Βεβαίως, μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές κι εσείς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όταν θέλετε, λέτε ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό ή είναι συνταγματικό κατά το δοκούν, κατά τα κομματικά σας συμφέροντα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, εδώ δεν έχουμε μόνο την υποβάθμιση ενός θεσμού, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Έχουμε για πολλοστή φορά συνταγματική εκτροπή. Και αυτό δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε ελαφρά τη καρδία.

(TS)
( 3SX)
Άκουσα και έμεινα έκπληκτος την επιχειρηματολογία του Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κοιτάξτε τι είπε δικαιολογώντας την «εισβολή» δικηγόρων ιδιωτών στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είπε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας: «Θέλουμε να βγάλουμε βάρη από τις πλάτες των ανθρώπων που εργάζονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους». Σοβαρά, κύριε Υφυπουργέ; Δηλαδή εσείς ασχολείστε και φροντίζετε για την ξεκούραση των ανθρώπων αυτών; Γιατί θα τρελαθούμε σε λίγο όλοι εδώ μέσα με αυτά που ακούμε.
Επίσης, είπε το εξής επιχείρημα: «Μα, υπάρχουν δικηγόροι που έχουν και άλλο ένα πτυχίο και μια άλλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, είναι δικηγόρος και είναι και μηχανικός. Άρα, λοιπόν, δεν θα μπορεί να προσφέρει την εξειδικευμένη του αυτή γνώση;».
Απαντώντας, λοιπόν, θα έλεγα ότι αν μπροστά μου έχω ένα δικηγόρο-μηχανικό και έναν επαγγελματία μηχανικό, εγώ θα επιλέξω για σύμβουλο τον επαγγελματία μηχανικό. Δεν θα επιλέξω το δικηγόρο-μηχανικό, που μπορεί και να μην ασκεί την ειδικότητα αυτή.
Τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι βεβαίως θα ήταν φρόνιμο και σωστό οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να έχουν δίπλα τους τεχνικούς συμβούλους (οικονομολόγους, μηχανικούς, γεωτεχνικούς), που είναι άνθρωποι με μια γνώση που δεν την έχει ένας νομικός εξ αντικειμένου.
Άρα λοιπόν, το να υπάρξουν τέτοιοι άνθρωποι δίπλα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι και ηθικό και σωστό και βεβαίως αποτελεσματικό, όσον αφορά την προσφορά υπηρεσιών από τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αλλά να βάζω δικηγόρους με το αιτιολογικό ότι μπορούν να συνδράμουν το έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους –θα ξαναπώ τη λέξη που ειπώθηκε κατά κόρον στην Αίθουσα- είναι τουλάχιστον απαξιωτικό για τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Θέλω, όμως, να σταθώ στην παράγραφο 14 του άρθρου, που αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η παράγραφος αυτή, αγαπητοί συνάδελφοι, τι λέει; Ότι θα μπορούν μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους νομοσχέδιο υπερασπίζονται υπαλλήλους του δημοσίου.
Πρώτο ερώτημα: Αυτό συνάδει με τα συνταγματικά καθορισμένα όρια αρμοδιοτήτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Διότι τα καθήκοντά τους είναι συνταγματικά καθορισμένα.
Δεύτερο επί της ουσίας ερώτημα: Ο ρόλος τους αυτός είναι συμβατός με την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, που είναι ο βασικός ρόλος και σκοπός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Διότι εάν οι υπάλληλοι αυτοί, που ένα μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται να υπερασπιστεί, έχουν ενεργήσει σε βάρος του δημοσίου, τότε τι θα γίνει;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα είναι πολιτική αγωγή. Αυτά είναι λυμένα πράγματα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν είναι καθόλου λυμένα. Καθόλου λυμένα θέματα δεν είναι. Λυμένα είναι για σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τι είναι αυτά που λέτε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Γι’ αυτό εμείς, κύριε Πρόεδρε, θα καταψηφίσουμε το άρθρο 13.
Έρχομαι τώρα εν συντομία στο άρθρο 14. Είχα την εντύπωση, κύριε Υπουργέ, ότι οι ειδικοί λογαριασμοί μετά την περιβόητη υπόθεση Ζαχόπουλου κ.λπ. είχαν καταργηθεί. Εδώ τώρα ουσιαστικά έχουμε έναν ειδικό λογαριασμό ύψους μέχρι 300.000 ευρώ, που τροφοδοτεί συλλόγους μέχρι 5.000 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα χρειαστώ ένα λεπτό με την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
Τώρα αυτό δεν σημαίνει ότι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τη χρήση του λογαριασμού αυτού θα στήνει ένα δικό του πελατειακό μικρομάγαζο; Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η ουσία. Εάν θέλετε πράγματι τα χρήματα αυτά, ο λογαριασμός αυτός των 300.000 ευρώ να πιάσουν τόπο, να τα δώσετε στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού ξέρει με βάση τις ανάγκες του, με βάση τον τακτικό του προϋπολογισμό τι θα κάνει και πού θα στείλει τα χρήματα αυτά για να πιάσουν πραγματικά τόπο και για να μην σπαταληθούν τα χρήματα αυτά εκεί που συνήθως σπαταλώνται από τις ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή στη δόμηση ενός μικροκομματικού πελατειακού κράτους. Άρα και το άρθρο 14 θα το καταψηφίσουμε.

(PE)



(3ΤS)
Το άρθρο 15, επίσης, θα το καταψηφίσουμε, διότι θεωρούμε αδιανόητο η Κυβέρνηση να «βάζει χέρι» στο λογαριασμό ΛΑΕΚ, που είναι χρήματα εργοδοτών και εργαζομένων. Τους ρωτήσατε τους ανθρώπους αυτούς, εάν δέχονται να «βάλετε χέρι» εσείς στο λογαριασμό αυτόν, που είναι ένας λογαριασμός για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων;
Ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί περνά αυτό το άρθρο 15 από την Κυβέρνηση; Γιατί θέλουν να υλοποιήσουν στην πράξη το πρόγραμμα της κυρίας Πετραλιά –περί αυτού πρόκειται- τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης. Περί αυτού πρόκειται, μόνο που αυτό θα το χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, για να πάρει και πάλι τα δικά της παιδιά, αφήνοντας τα παιδιά που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη τελικά απέξω.
Κύριε Πρόεδρε, εμείς τα άρθρα 13, 14, 15 τα καταψηφίζουμε. Περιμένω, κύριε Υφυπουργέ, να ακούσω την απάντησή σας για το προτεινόμενο από εμάς άρθρο 16.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Ροντούλη.
Εισερχόμεθα στον κατάλογο των ομιλητών Βουλευτών.
Το λόγο έχει η κυρία Δαμανάκη.
ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εισηγητής μας αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα, εγώ παίρνω το λόγο για να αναφερθώ μόνο στο άρθρο 14.
Το άρθρο 14 έχει υποστεί τόσες πολλές μεταβολές από την αρχή, κύριε Πρόεδρε, που θα ήθελα να πω ότι εδώ θα μπορούσε να ισχύσει απολύτως ο όρος «κοπτοραπτική», που χρησιμοποιήθηκε τώρα τελευταία. Είναι το άρθρο της κοπτοραπτικής. Όμως, όλη αυτή η κοπτοραπτική, κύριε Πρόεδρε, αποδεικνύει ότι είχαμε δίκιο ευθύς εξ αρχής, όταν αντιδράσαμε και μάλιστα σε πολύ έντονο τόνο για το άρθρο αυτό.
Τι κάνει το άρθρο αυτό; Το άρθρο αυτό ουσιαστικά επανιδρύει έναν ειδικό λογαριασμό στο Υπουργείο Οικονομικών. Θυμούμαι με πόσες τυμπανοκρουσίες και με πόσο υψηλούς τόνους ο κ. Αλογοσκούφης είχε έρθει εδώ, μαζί με τον Πρωθυπουργό, να μας πει –θυμούμαι και ομιλία του Πρωθυπουργού από αυτό το Βήμα- πόσο εξυγιαντικό μέτρο είναι η κατάργηση των ειδικών λογαριασμών στα Υπουργεία, των λογαριασμών αυτών δηλαδή που μπορούσαν χρήματα να διατεθούν με αποκλειστική απόφαση του Υπουργού.
Αυτό ακριβώς κάνουμε εδώ, κύριε Πρόεδρε. Και το χειρότερο είναι ότι το κάνουμε με πρόσχημα -να μην πω επιχείρημα, διότι μόνο επιχείρημα δεν είναι- την πολιτιστική μας ανύψωση. Δεν θέλουμε τέτοιου είδους πολιτιστική ανύψωση. Το είπα και στην Επιτροπή. Εάν η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για την πολιτιστική ανύψωση, να δώσει χρήματα στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο όχι με τέλειο τρόπο, κύριε Πρόεδρε, αλλά εν πάση περιπτώσει, μέσα από τις συνήθεις διαδικασίες επιδοτεί, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία, αλλά και ιερούς ναούς, όπως ακούω. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Υπάρχουν μνημεία της Ορθοδοξίας, τα οποία πράγματι είναι εγκαταλελειμμένα. Επειδή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είμαι υπεύθυνη για τα θέματα αυτά, σας διαβεβαιώ ότι από όλη την Ελλάδα μας έρχονται αιτήματα για βυζαντινές εκκλησίες, για ξωκλήσια, που είναι πραγματικά εγκαταλελειμμένα. Αναρωτιέμαι, όμως, κύριε Πρόεδρε: Αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με τα 5.000 ευρώ -διότι αυτό είναι το ποσό στην τελευταία έκδοση της κοπτοραπτικής- που θα δίνει ο κύριος Υπουργός με την υπογραφή του;
Θέλω να πάρω τα πράγματα από την αρχή. Έφερε ο κύριος Υπουργός ένα άρθρο το οποίο έλεγε ότι μπορεί να επιδοτεί όποιο σύλλογο θέλει, όπου θέλει, χωρίς κανέναν περιορισμό, χωρίς κανένα ύψος, χωρίς καμία αναφορά σε κωδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού, ό,τι τέλος πάντων ήθελε να επιδοτήσει. Κωδικός–ρουσφέτι, είπαμε τότε.
Μας έφερε, λοιπόν, μία νέα έκδοση ο κύριος Υπουργός, όπου προσδιόριζε τον κωδικό. Τα ρουσφέτια απέκτησαν κωδικό. Μας έλεγε στη δεύτερη έκδοση ότι «θα δίνω από αυτόν τον κωδικό, χωρίς κανένα πλαφόν και περιορισμό».
Μετά από την αντίδραση τη δική μας, αλλά και άλλων κομμάτων, έφερε τώρα καινούργια έκδοση, την τελική διατύπωση που μοίρασε πριν από λίγο, όπου λέει ότι «όλα τα ρουσφέτια μου θα έχουν ένα όριο, δεν μπορώ να δώσω πάνω από 300.000 ευρώ». Βεβαίως, αυτά χωρίς κανένα κριτήριο, όπου θέλει και σε όποιο σύλλογο θέλει.

(ML)


(3PE)
Έφερε και την άλλη διάταξη που λέει ότι στον καθέναν θα δίνει μέχρι 5.000 ευρώ. Αυτό όμως αποκαλύπτει ότι πια είναι εντελώς πελατειακός ο στόχος αυτού του άρθρου. Στήνει πελατειακό μηχανισμό ο κύριος Υπουργός Οικονομικών, στην περιφέρειά του ή και αλλού. Διότι τα 5.000 ευρώ όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούν να είναι επιχείρημα ότι θα κάνουμε σοβαρά έργα αποκατάστασης στους ιερούς ναούς, ιδιαίτερα μάλιστα σε ιερούς ναούς που -και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν- έχουν κάποια μνημειακή αξία. Είναι προφανώς τα χρήματα τα οποία θα δοθούν κατόπιν ενεργειών του κυρίου Υπουργού στις ιερές ενορίες και στα εκκλησιαστικά πρόσωπα. Περί αυτού πρόκειται. Ούτε βεβαίως πολιτιστικοί σύλλογοι θέλουν τις 2.000-3.000 ευρώ για να αναβαθμίσουν την πολιτιστική μας ταυτότητα. Περισσότερο δίνονται για να επιβιώσουν οι σύλλογοι, κατόπιν ενεργειών του κυρίου Υπουργού.
Κύριε Πρόεδρε, η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν είναι τόσο το ύψος του ποσού. Θέλω να είμαι ευθύς και ειλικρινής. Μετά την «κοπτοραπτική» του κυρίου Υπουργού, για τις 300.000 θα μπορούσε κανείς να πει ότι δεν χάθηκε και ο κόσμος. Είναι όμως η πρακτική της Κυβέρνησης, την οποία θέλω να στηλιτέψω. Δεν είναι δυνατόν να ακούμε εδώ όλα αυτά για το παρελθόν, για τις καταγγελίες της Κυβέρνησης για το πολιτιστικό παρελθόν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για όλα όσα γίνονται και αυτή τη στιγμή αφού μετά κόπων και βασάνων, μετά το σκάνδαλο Ζαχόπουλου, πετύχαμε να καταργηθούν οι ειδικοί λογαριασμοί, να επανέρχεται αυτό το πράγμα από το παράθυρο, για τον Υπουργό Οικονομικών ειδικά. Γιατί; Επειδή έχει το κρατικό χρήμα; Συμφωνούν οι άλλοι συνάδελφοί του με αυτό;
Ο κ. Σαμαράς διέρρεε στον Τύπο ότι θα καταργηθεί το σχετικό άρθρο. Πού είναι τώρα; Δεν τον βλέπω, διότι προφανώς την Βουλή δεν την τιμά πολύ συχνά. Διέρρεε όμως, από το γραφείο του, κύριε Πρόεδρε, και υπάρχουν δημοσιεύματα σε έγκριτες εφημερίδες, ότι το άρθρο θα καταργηθεί..
Τι γίνεται τελικά με αυτήν την Κυβέρνηση; Οι άλλοι Υπουργοί, οι άλλοι Βουλευτές συμφωνούν να εκχωρηθεί στον Υπουργό Οικονομικών, κατ’ εξαίρεση, το δικαίωμα του ρουσφετιού;
Επαναλαμβάνω, δεν είναι το ποσό, αλλά μην μας πείτε πάλι ότι ασχολούμαστε με μικρά. Δεν είναι μικρό θέμα. Θέλουμε να στηλιτεύσουμε αυτήν την πρακτική της Κυβέρνησης η οποία επαναφέρει όπου μπορεί το πελατειακό καθεστώς.
Κατά τα άλλα ξορκίζουμε τις εκλογές και λέμε ότι φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για το ότι θα γίνουν εκλογές!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κυρία Δαμανάκη.
Το λόγο έχει ο κ. Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νιώθω την ανάγκη να τοποθετηθώ για ένα και μοναδικό άρθρο του νομοσχεδίου, για το άρθρο 13 με τις δεκαεπτά παραγράφους, που αφορά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Σύμφωνα με το άρθρο 100 Α’ του Συντάγματος, κύριε Πρόεδρε, σε συνδυασμό με τους εκτελεστικούς νόμους, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αναχθεί σε νομικό θεματοφύλακα του δημοσίου συμφέροντος. Πέρα δηλαδή και πάνω από εφήμερες και ιδιοτελείς επιδιώξεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας -θα μου επιτρέψετε να πω και θα το εξηγήσω και στη συνέχεια- και τον κατά περίπτωση Υπουργό.
Η πιο πάνω αναφορά θα ήταν περιττή για ένα ευνομούμενο κράτος, θα ήταν περιττή για ένα κράτος δικαίου. Δυστυχώς όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η αναφορά δεν ισχύει για τη δική μας χώρα.
Αυτή τη στιγμή το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζει τον απόηχο ή υφίσταται τα απόνερα της διαβόητης υπόθεσης του Βατοπεδίου. Αυτήν την περίοδο αναλώθηκε σε συνεχείς συνεδριάσεις, διαβουλεύσεις και συσκέψεις προκειμένου να αναστρέψει την τεράστια οικονομική, κοινωνική, αλλά και ηθική ζημιά που υπέστη το δημόσιο από αυτήν την υπόθεση, κάτι το οποίο ίσως να μην το γνωρίζετε οι περισσότεροι, από τους παριστάμενους. Και για να εξειδικεύσω και πώς το ίδιο θα επανορθώσει τις εγκληματικές του παραλείψεις, αλλά και πώς θα επανορθώσει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τροθέν κύρος του.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής το καταλυτικό, αλλά και ομόφωνο –το τονίζω- πολιτικό συμπέρασμα ήταν η ανάγκη για θωράκιση του πολιτικού και δημόσιου βίου με νέους θεσμούς, αναδιάρθρωση και ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων θεσμών.
(XP)

(03ML)
Η προσπάθεια αυτή απαιτούσε και απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις και ρήξεις, ρήξεις με πάγιες ιδεοληψίες και εμμονές και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Αυτές οι προϋποθέσεις δυστυχώς σήμερα δεν υφίστανται. Και αυτές οι ομόφωνες αποφάσεις, οι ομόφωνες θέσεις που περιλήφθησαν στις πορισματικές εκδοχές όλων των Κομμάτων αφορούσαν κυρίως το θεσμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Το ερώτημα που τίθεται, αυτό που απαιτούσε ο τόπος, ήταν οι ρυθμίσεις του άρθρου 13 με τις δεκαεπτά παραγράφους ή μια ριζική αναδιάρθρωση και θεσμική θωράκιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Προφανώς απαιτούσε το δεύτερο. Εκεί έγκειται η πλήρης διαφωνία μας με το συγκεκριμένο άρθρο. Εμείς στην πορισματική μας έκθεση καταθέσαμε πλήρη τη θέση μας για την θεσμική θωράκιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επαναφέρουμε αυτήν την πρόταση. Την είχαμε θέσει σε δημόσιο διάλογο και την φέρνουμε και σ’ αυτήν την Αίθουσα.
Λοιπόν, επτά μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την κατάθεση του πορίσματος της Επιτροπής περιμέναμε μια άλλη συμπεριφορά από την Κυβέρνηση, μια πολύ πιο σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος, μια προσπάθεια για θωράκιση και αναβάθμιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Όμως, τι συζητάμε αυτή τη στιγμή; Συζητάμε προτάσεις και μερεμέτια. Γίνεται ένα ρετουσάρισμα και δυστυχώς προσαρμογή της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στις ιδιοτελείς επιδιώξεις της Κυβέρνησης.
Ας απαντήσει ο κύριος Υπουργός, ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα να εισαγάγει το θεσμό του ιδιώτη δικηγόρου –και μιλώ αυτή τη στιγμή ως ιδιώτης δικηγόρος μαχόμενος επί είκοσι έξι χρόνια- στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Υπήρξε εισήγηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Θα ήταν πολύ διαφωτιστικό να μας πει ποιανού ήταν η ιδέα. Δεν διδάχτηκε τίποτα από το παρελθόν; Αξιολόγησε τα σχεδόν ομόφωνα συμπεράσματα της Επιτροπής; Τι πρότειναν τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου; Διδάχτηκαν και τα ίδια τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κάποια από τα συμπεράσματα της διαδικασίας της υπόθεσης του Βατοπεδίου;
Και σας πληροφορώ ότι κορυφαία στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν πέρασαν τις καλύτερες στιγμές της σταδιοδρομίας τους όταν εξετάστηκαν από τα μέλη της Επιτροπής μας για να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα. Πράγματι, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θέλει γενική αναβάθμιση. Έχει πρόβλημα. Όχι όμως, λύση προς την κατεύθυνση την οποία προτείνει η Κυβέρνηση.
Η διαδικασία ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά και όλη αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού αποκάλυψαν τεράστιες ανεπάρκειες και προκλητικές ανακολουθίες του κορυφαίου υποτίθεται νομικού θεματοφύλακα των συμφερόντων του δημοσίου. Παρακολουθήσαμε γνωματεύσεις σύμφωνα με τη βούληση και κατά παραγγελία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Κυρίως αυτό έγινε των γνωστών μεθοδευμένων ερωτημάτων που ετίθεντο. Μία πρωτοφανής τυπολατρεία που συχνά έβλαψε και εξακολουθεί να βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και καταταλαιπωρεί τον απλό πολίτη. Είναι μία κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία. Διαφοροποιημένες απόψεις, συμπεράσματα και κρίσεις ανάλογα με την συμμετοχή των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε διαφορετικά όργανα και με διαφορετικούς πολιτικούς προϊσταμένους.
Επίσης, παρακολουθήσαμε κραυγαλέες παραβιάσεις του ασυμβιβάστου κ.λπ.. Όπως πολύ επιτυχημένα αναφέρθηκε στην Επιτροπή, οι γνωματεύσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε αρκετές περιπτώσεις διατυπωνόντουσαν βάσει της εικαζόμενης βούλησης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας που υπέβαλε το σχετικό ερώτημα.
Προτείναμε την ενίσχυση της λειτουργικής ανεξαρτησίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ούτως ώστε να συγκροτείται και να αποφασίζει εντελώς ανεξάρτητα από τη βούληση των πολιτικών προϊσταμένων του. Ζητήσαμε διεύρυνση του πλαισίου των γνωμοδοτήσεών του πέρα από τα ερωτήματα που κάθε φορά τίθενται προκειμένου να εξασφαλιστεί η πληρέστερη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.
(XA)
(3XP)
Επίσης, ζητήσαμε επιτέλους να εξασφαλιστεί η ενιαία έκφραση των μελών ανεξάρτητα από το φορέα που συμμετέχουν τα μέλη, οι νομικοί σύμβουλοι, διαφάνεια και αξιοκρατία στις επιλογές των μελών του που τοποθετούνται σε διάφορες υπηρεσίες ή φορείς.
Ομόφωνη θέση όλων των μελών της Επιτροπής Βατοπεδίου, κύριε Πρόεδρε, ήταν ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνει μεθοδευμένα από όλες τις πλευρές της Βουλής με τολμηρές αποφάσεις ούτως ώστε πραγματικά να αποκτήσουμε ένα νομικό θεματοφύλακα, ανεξάρτητο και επαρκέστατο, του δημόσιου συμφέροντος. Δυστυχώς, με την προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης φαίνεται ότι επιδιώκεται η πλήρης χειραγώγηση. Φανταστείτε, κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση Βατοπεδίου να εκρίνετο από τον Υπουργό Οικονομικών ως δύσκολη και περίπλοκη και να ανετίθετο συνολικά σε ιδιωτικό γραφείο! Και αναφέρομαι σε αυτήν την περίπτωση, γιατί την έχουμε πρόσφατη. Είναι προφανές ότι η μεθόδευση αυτή οδηγεί ακόμα και τον πλέον καλόπιστο στο να κρίνει και να αξιολογεί την προσπάθεια της Κυβέρνησης ως άκρως ιδιοτελή.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ τον κ. Τσούκαλη.
Το λόγο έχει ο κ. Μπεριάτος.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Για το άρθρο 13 θα ήθελα να προσθέσω και εγώ τη φωνή μου και την αντίθεσή μου στις φωνές των συναδέλφων από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης γι’ αυτήν την παρέμβαση που γίνεται και η οποία είναι η ιδιωτικοποίηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Έχω καλυφθεί και δεν θα αναπτύξω το θέμα.
Θα ήθελα όμως να επιμείνω στο άρθρο 14 στο οποίο, παρά τις βελτιώσεις και τις προσθήκες του κυρίου Υπουργού ή καλύτερα όπως είπε η κυρία Δαμανάκη, την κοπτοραπτική που έχει γίνει για το όριο των 300.000 συνολικά και το όριο των 5.000 ευρώ ανά νομικό πρόσωπο, η αντίθεσή μας παραμένει γιατί παραμένει η ίδια τόσο η φιλοσοφία της διάταξης όσο και το ανεξέλεγκτο της κρίσης του Υπουργού κατά την επιλογή των επιχορηγούμενων νομικών προσώπων.
Συγκεκριμένα ως προς τη φιλοσοφία, γιατί κατ’ αρχήν αυτή η ρύθμιση; Είναι περίεργη ρύθμιση αυτή. Για ποιο λόγο γίνεται; Δεν υπάρχει Υπουργός Πολιτισμού για τις πολιτιστικές δραστηριότητες; Δεν υπάρχει Υπουργός Περιβάλλοντος για τις οικολογικές μελέτες που αναφέρει μέσα η διάταξη; Γιατί λοιπόν γίνεται αυτό το πράγμα; Εγώ δεν θα μιλήσω για μικρομάγαζο και για μαγαζάκι όπως έκαναν οι συνάδελφοι. Γιατί σφετερίζεται ο Υπουργός Οικονομικών χωρίς λόγο τις αρμοδιότητες άλλων Υπουργών; Εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν τον ξέρουμε εμείς. Να μας τον πει ο κύριος Υφυπουργός να τον μάθουμε. Πείτε τον μας και σε μας. Διότι πέρα από το θέμα των πελατειακών σχέσεων που είπαν οι συνάδελφοι, τίθεται και ένα θέμα αποσυντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι η απορρύθμιση που λέγαμε χθες.
Ως προς το ανεξέλεγκτο της επιλογής, δηλαδή τη διακριτική ευχέρεια που δίνεται στον Υφυπουργό, διαβάζω εδώ στη βελτίωση ότι η επιλογή αυτών των νομικών προσώπων στηρίζεται στην εκτίμηση της σημασίας του έργου τους και της οικονομικής τους κατάστασης. Εκτίμηση τίνος; Από ποιον γίνεται εκτίμηση; Πώς γίνεται εκτίμηση; Στα άλλα Υπουργεία υπάρχουν γνωμοδοτικά συμβούλια. Αν πάτε στο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, υπάρχει επιτροπή για τη φύση που γνωμοδοτεί για τις επιχορηγήσεις των φορέων των προστατευόμενων περιοχών. Αν πάτε στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπάρχει το ΚΑΣ που γνωμοδοτεί στον Υπουργό. Αν πάτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει το Ταμείο Γεωργίας και Δασών. Υπάρχουν γνωμοδοτικά όργανα. Εδώ πώς θα γίνεται αυτή η εκτίμηση; Αυτό θα ήθελα να μας απαντήσει ο κύριος Υφυπουργός.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Μπεριάτο.
Το λόγο έχει η κυρία Ροδούλα Ζήση.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Και με τα άρθρα αυτά, και με το 13 και με το 14 και με το 15 επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η πολιτική της Κυβέρνησης στο επίπεδο πάντα της κομματικής, πελατειακής σκοπιμότητάς της και βεβαίως με κυρίαρχο το μπαξίσι, το ρουσφέτι στους ημετέρους. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει κύριε Υπουργέ και δεν έχει κανέναν μα κανέναν λόγο η τοποθέτησή μου στείρας αντιπολίτευσης.
Επίσης, μέσα από το άρθρο 13 μπορεί κανείς να δει την υποβάθμιση των θεσμών. Δηλαδή αυτή η Κυβέρνηση δεν θεωρεί ανάγκη και υποχρέωσή της να θεμελιώσει καλύτερα, να διευρύνει περισσότερο και δυνατότερα τους θεσμούς που υπάρχουν, τους θεσμούς της δημοκρατίας μας γενικότερα.

(MT)

(04XA)
Έτσι, λοιπόν, χωρίς διαβούλευση –κάτι που το συνηθίζει- υποβαθμίζει το Νομικό Συμβούλιο σαν ένα Σώμα περιορισμένης ευθύνης. Βεβαίως, η ένωση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θεωρεί αντισυνταγματικές όλες αυτές τις διατάξεις περί ανάθεσης σε δικηγόρους της δικαστικής υποστήριξης του ελληνικού δημοσίου.
Τελικά, το ελληνικό δημόσιο θεωρεί απαραίτητο μέσα από τον ίδιο δρόμο, μέσα από αυτήν την οδό δηλαδή του ιδιωτικού φίλιου τρόπου και της φίλιας επιλογής να λύσει σοβαρά ζητήματα; Εδώ υπάρχουν τρομερά ερωτήματα και φαίνεται τελικά ότι υπάρχει μείζον θέμα. Αυτό το άρθρο δείχνει ότι δεν υπάρχει σοβαρότητα στην επεξεργασία, στην αναβάθμιση ενός θεσμού, όπως είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Στο άρθρο 14 επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η επανίδρυση του πελατειακού κράτους, χωρίς την πολιτιστική διάσταση, χωρίς δομές, μεταρρυθμίσεις και τομές που θα συνιστούν τελικά την ορθολογική διαχείριση, αν θέλετε, και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της εκκλησιαστικής κληρονομιάς, χωρίς κανένα σχέδιο. Είναι αυτό που σας έλεγε πριν ο κ. Παπουτσής και δεν καταλαβαίνατε τι σημαίνει σχέδιο. Επιβεβαιώνει και πάλι την ανάγκη που έχετε για ρουσφετολογικές ρυθμίσεις.
Πολύ σωστά από τους συναδέλφους ειπώθηκε πριν ότι τα 5.000 ευρώ ως πλαφόν είναι απλώς τα ψίχουλα που δίνουμε για δραστηριότητες σε κάποιους συλλόγους. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι για λειτουργικά έξοδα μπορεί κάποιος πολιτιστικός σύλλογος να χρειάζεται τα 5.000 ευρώ το χρόνο, αλλά για υποδομές, για προστασία, για πραγματική συντήρηση των εκκλησιαστικών και των πολιτιστικών μας μνημείων ούτε αυτά τα χρήματα φτάνουν –το ξέρετε πάρα πολύ καλά- ούτε η ορθολογική διαχείριση υπάρχει και η σωστή, αν θέλετε, καταγραφή των αναγκών που πραγματικά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό μας, την εικόνα μας και το φυσικό περιβάλλον. Άρα, λοιπόν, και σε αυτό το άρθρο έχετε μπούσουλα μόνο την κομματική σας σκοπιμότητα, την πελατειακή σας προοπτική.
Στο άρθρο 15 θέλω να σας θυμίσω, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, ότι εδώ και πολύ καιρό ακούμε στη Μαγνησία –να μιλήσουμε και εμείς για την εκλογική μας περιφέρεια- και συγκεκριμένα στο Δήμο του Βόλου ότι θα γίνουν προσλήψεις μέσω Ο.Α.Ε.Δ., αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών –ακούστηκε κάποια στιγμή- οι οποίες θα είναι περίπου ογδόντα άτομα και θα είναι τριετή προγράμματα που αφορούν σε ανάγκες εργαζομένων στο Δήμο του Βόλου.
Αυτό ακούγεται τρεις μήνες τώρα. Κάποιοι πήγαν να κάνουν αιτήσεις, προκηρύξεις δεν υπήρχαν, στοιχεία δεν δίνονταν. Τελικά, τις προάλλες ακούσαμε ότι αυτό αναβάλλεται –δεν ματαιώνεται- για να δούμε πώς θα το χειριστούμε, γιατί μάλλον, λέει, το όλο θέμα θα το χειριστεί το Υπουργείο Εσωτερικών.
Δεν ξέρω αν περίμενε η Κυβέρνηση αυτήν τη ρύθμιση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Δήμου Βόλου ή οι ανάγκες της χώρας μέσα από τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ.. Πρόκειται για το άρθρο 15 το οποίο, όπως είναι γνωστό, αποτελεί πάλι μία ρύθμιση ρουσφετολογικού χαρακτήρα.
Εμείς ξέρουμε ότι τα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. αφορούν στην απασχόληση ανέργων σε επιχειρήσεις και μπορούν να υπάγονται και εργοδότες που το έχουν ανάγκη. Τώρα, λοιπόν, έχουμε ένα νέο όργιο, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει μέσα στο καλοκαίρι –δεν ξέρω, εσείς θα μας πείτε, κύριε Υπουργέ και κύριε Πρόεδρε- ένα άγχος.
Ίσως φαίνεται ότι πολύ σύντομα πάμε σε εκλογές, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει τόση ανεργία, τόσα προβλήματα και να έρχεστε -μέσα από προγράμματα που προορίζονται για κάποιους ανέργους με άλλα κριτήρια και με κανονική διαφάνεια- σε όλο το φάσμα του δημοσίου και να δημιουργείτε νέες στρατιές ομήρων, πάντα όμως με τη δική σας δυνατότητα, δηλαδή το «μακρύ χέρι» του Υπουργείου κάθε φορά.
(GK)
(4MT)
Δηλαδή όλα τελικά τα προγράμματα, ακόμα και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω του Ε.Σ.Π.Α., γίνονται ρουσφετολογικές ρυθμίσεις για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ξέρετε –έχετε ακούσει, κύριε Υπουργέ- ότι όλοι οι θεσμοί και η Γ.Σ.Ε.Ε. και ο Πρόεδρός της ο κ. Παναγόπουλος με αυτές τις διατάξεις απειλούν να προσφύγουν στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, διότι δεν είναι διατάξεις που συνάδουν με τις αρχές μιας ευνομούμενης διαχείρισης αυτών των προγραμμάτων. Και βεβαίως και η Γ.Σ.Ε.Ε. και η ΑΔΕΔΥ και όλοι οι φορείς θεωρούν ότι είναι απαράδεκτη αυτή η διάταξη.
Σε κάθε περίπτωση, εμείς καταψηφίζουμε αυτά τα άρθρα και προσωπικά θέλω να πω ότι η επανίδρυση του κράτους που η Δεξιά και ο Πρωθυπουργός τα είχαν ως σύνθημα στις προεκλογικές περιόδους, φαίνεται ότι τελικά είναι μια αναπαλαίωση, όμως όχι μια αναπαλαίωση σε επίπεδο του να διατηρούμε αξίες και όλα αυτά που λέγαμε πριν, φυσική ή πολιτιστική κληρονομιά κ.λπ., αλλά να συντηρούμε παλαιοκομματικές, συντηρητικές πρακτικές, οι οποίες μπορεί προσωρινά να δίνουν στην Κυβέρνηση μια αισιοδοξία ότι θα αποκτήσουν περισσότερους ψηφοφόρους, στην ουσία όμως στον ελληνικό λαό και σε όλους μας δίνουν μια μεγάλη απαισιοδοξία ότι η χώρα αντί να κάνει βήματα μπροστά, κάνει βήματα πίσω.
Καταψηφίζουμε αυτές τις διατάξεις και καλούμε την Κυβέρνηση και τον παρόντα σήμερα Υπουργό να ξαναδεί με περισσότερη αξιοκρατία αυτές τις διατάξεις και τα ζητήματα τελικά απασχόλησης που είναι πολύ σημαντικά για τη χώρα μας σε αυτή την περίοδο της κρίσης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα τα εξής:
1. Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καταθέτει τις Εκθέσεις της στα σχέδια νόμων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
α) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σε εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)»
β) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορά στη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».
2. Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών».
Επίσης, οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λετονίας».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το άρθρο 13 που συζητούμε σε αυτή την ενότητα των άρθρων ρυθμίζονται θεσμικά ζητήματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ζητήματα τα οποία έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Πρέπει να τονίσω ότι καμιά ρητά απονεμημένη αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αφαιρείται. Ούτε προσπάθεια υπάρχει για απαξίωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ούτε προσπάθεια για αναβάθμισή του, ούτε ιδιοτελείς επιδιώξεις της Κυβέρνησης υπάρχουν σε σχέση με τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Εντελώς αντίθετα, θα έλεγα. Οι διατάξεις, οι οποίες εισάγονται, έχουν σαν στόχο να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί πληρέστερα στη σύγχρονη δημόσια διοίκηση και στη σύγχρονη δομή του κράτους.
Οι επίμαχες παράγραφοι βέβαια είναι οι παράγραφοι 15 και επόμενες του συγκεκριμένου άρθρου.
(4GK)
Με την παράγραφο 15 προβλέπεται ότι είναι δυνατή η ανάθεση σε δικηγόρους της νομικής συνδρομής του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που χειρίζεται την υπόθεση. Εδώ δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας γιατί η δικαστική εκπροσώπηση του δημοσίου θα εξακολουθεί να γίνεται, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, από τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η παράγραφος 15 λέει με έναν ξεκάθαρο τρόπο ότι η ανάθεση γίνεται με τη μορφή παροχής συνδρομής στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τα οποία χειρίζονται την οικεία υπόθεση. Η ανάθεση θα γίνεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν αυτό αντικειμενικά επιβάλλεται από την ιδιαίτερη φύση του αντικειμένου της διαφοράς. Η ανάθεση –επαναλαμβάνω- θα γίνεται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία περί αναθέσεων μετά από απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και κατόπιν παροχής γνώμης του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Δεν θα γίνεται η ανάθεση από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Η απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών έχει να κάνει με το εάν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει νομική συνδρομή του μέλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Η ανάθεση σε συγκεκριμένο δικηγόρο θα γίνεται με βάση τις υφιστάμενες διατάξεις περί αναθέσεων. Σε κάθε περίπτωση αυτή η ανάθεση –προκύπτει και από τη διάταξη και από την αιτιολογική έκθεση- θα γίνεται με ιδιαίτερη φειδώ, επαναλαμβάνω εκεί που απαιτούνται ειδικές γνώσεις και μάλιστα όταν αυτές οι γνώσεις που απαιτούνται επεκτείνονται και σε τομείς πέραν των καθαρά νομικών τομέων, όπως είναι στο χρηματοοικονομικό τομέα και επομένως, χρειάζεται εξειδικευμένη συνδρομή όχι τεχνικών συμβούλων, αλλά νομικών που έχουν ιδιαίτερη γνώση σε αυτά τα εξειδικευμένα ζητήματα.
Εγώ νομίζω ότι είναι ένα καθαρά πρακτικό ζήτημα το οποίο σκοπίμως από την Αντιπολίτευση διογκώνεται. Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μεγάλη επιφόρτιση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με σωρεία υποθέσεων και πολλές απ’ αυτές τις υποθέσεις είναι και υποθέσεις μεγάλου οικονομικού αντικειμένου. Αυτή η επιφόρτιση δεν δίνει σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα εμβάθυνσης σε περίπλοκες και εξειδικευμένου αντικειμένου υποθέσεις. Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος των δικηγόρων θα είναι καθαρά επικουρικός. Το μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αποκλειστικά θα είναι δικηγόρος του δημοσίου και αποκλειστικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα παρίσταται δικαστικά και όχι οι ιδιώτες δικηγόροι.
Με την παράγραφο 16 –θέλω να κάνω και αυτή τη παρατήρηση- δίνεται η δυνατότητα να ανατίθεται σε δικηγόρους η νομική επεξεργασία συμβάσεων που πρόκειται να υπογράψει το δημόσιο και η νομική συνδρομή στο στάδιο των διαπραγματεύσεων. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι με βάση το υφιστάμενο σήμερα νομικό πλαίσιο αυτές οι αρμοδιότητες, δηλαδή η επεξεργασία συμβάσεων και η νομική συνδρομή στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, δεν ανήκαν στις ρητές αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Επομένως, για ποιο λόγο να επιφορτιστεί με ένα πρόσθετο έργο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα μέσω των συγκεκριμένων ρυθμίσεων να συνδράμουμε το έργο του. Επαναλαμβάνω ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι όχι να απαξιώσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, όχι να υποβαθμίσει τη λειτουργία του αλλά εντελώς αντίθετα, να αναβαθμίσει τη λειτουργία του και να δώσει εργαλεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να ανταποκριθεί πληρέστερα στις σύγχρονες απαιτήσεις της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας του κράτους.
Έρχομαι στο άρθρο 14 σχετικά με τις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών συλλόγων. Άκουσα φοβερά πράγματα, θα μου επιτρέψετε να πω, που ειπώθηκαν σε αυτή την Αίθουσα. Δεν εισάγουμε κάτι καινούριο.
Η κυρία Δαμανάκη και οι άλλοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορεί να προσποιούνται τις αθώες περιστερές ότι ξαφνικά είδαν μια σκανδαλώδη διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών. Υπήρχε η πρακτική του να επιχορηγούνται με μικροποσά πολιτιστικοί σύλλογοι, αδελφότητες, σωματεία και μάλιστα από κάποιο κωδικό που έχει να κάνει με τις ανταλλάξιμες περιουσίες. Προβλέπεται ρητά και με νομοθετική διάταξη η επιχορήγηση των προσφυγικών σωματείων. Υπήρχε λοιπόν, η πολιτική αυτή και η πρακτική του να επιχορηγούνται με μικροποσά που έχουν να κάνουν –επαναλαμβάνω- με τις λειτουργικές ανάγκες. Προφανώς δεν θα αναστυλώσουμε εκκλησίες, δεν θα κάνουμε πολιτική για τον πολιτισμό, δεν θα αποκαταστήσουμε τοιχογραφίες, ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία του τόπου με τα χρήματα τα οποία δίνονται όλα αυτά τα χρόνια από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτή είναι πολιτική την οποία θα κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού ή τα αντίστοιχα Υπουργεία αν είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ..
Εδώ υπήρχε μια πρακτική η οποία εφαρμοζότανε εδώ και χρόνια με μικρές επιχορηγήσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών πολιτιστικών συλλόγων, αδελφοτήτων, σωματείων, ιερών ναών. Δεν μπορεί, λοιπόν, να προσποιείστε τις αθώες περιστερές. Βέβαια δεν σημαίνει ότι εάν εσείς κάνατε κάτι στραβό θα πρέπει εμείς να το συνεχίσουμε.
Ακριβώς, λοιπόν, επειδή δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτό το στραβό το οποίο γινόταν, επειδή δεν υπήρχε ρητή νομοθετική πρόβλεψη που να δικαιολογεί αυτές τις επιχορηγήσεις ερχόμαστε τώρα και φέρνουμε μια ρητή νομοθετική πρόβλεψη και βάζουμε και κάποιους κανόνες με τις διορθώσεις τις οποίες κάναμε. Είναι θεμιτός ο διάλογος ο οποίος γίνεται στη Βουλή και οι παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν από τους συναδέλφους. Λέμε ότι το συνολικό ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
(DE)
(4DP)
Οι επιχορηγήσεις αυτές θα δίνονται από συγκεκριμένο κωδικό του Προϋπολογισμού. Δεν πρόκειται για δημιουργία ειδικού λογαριασμού, προφανώς. Είναι συγκεκριμένος κωδικός του Προϋπολογισμού. Οι ειδικοί λογαριασμοί ήταν εκτός Προϋπολογισμού. Πώς είναι δυνατόν να λέτε ότι δημιουργούμε ένα νέο ειδικό λογαριασμό;
Οι επιχορηγήσεις αυτές, λοιπόν, θα δίνονται από συγκεκριμένο κωδικό του Προϋπολογισμού και η επιχορήγηση για κάθε σωματείο, αδελφότητα, ιερό ναό κ.λπ. δε μπορεί να ξεπερνάει το ποσό των 5.000 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Επαναλαμβάνω ότι με τέτοιες επιχορηγήσεις δε μπορεί να γίνεται πολιτική για τον πολιτισμό, ούτε εκμαυλισμός συνειδήσεων μπορεί να γίνεται, ούτε αποσυντονισμός της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι ξεκάθαρο ότι ερχόμαστε να καλύψουμε νομοθετικά σε σωστή βάση μια πρακτική η οποία γινόταν και στο παρελθόν και έχει να κάνει κυρίως με την ενίσχυση των λειτουργικών αναγκών πολιτιστικών συλλόγων και αδελφοτήτων.
Τελειώνω με μία σύντομη παρατήρηση για το άρθρο 15 το οποίο διαπραγματεύεται την υπαγωγή ανέργων σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. Αυτό το οποίο γίνεται -επαναλαμβάνω κάτι το οποίο είπα και στην τοποθέτησή μου επί της αρχής- με τη συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι διευρύνουμε την έννοια του εργοδότη, ώστε να συμπεριληφθεί και το δημόσιο στους εργοδότες τους οποίους μπορεί να επιχορηγεί ο Ο.Α.Ε.Δ. Και αυτό το κάνουμε, παρότι υπήρχε η δυνατότητα από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Από το άρθρο 29 του ν. 1262/1982 συνάγεται ότι στα προγράμματα απασχόλησης μπορούν να υπάγονται γενικά εργοδότες. Στο άρθρο αυτό δεν ορίζεται ότι οι εργοδότες αυτοί θα προέρχονται υποχρεωτικά από τον ιδιωτικό τομέα. Προκύπτει, δηλαδή, εμμέσως από το άρθρο 29 του ν. 1262/1982 ότι και ο δημόσιος τομέας δε μπορεί να αποκλειστεί από το πεδίο εφαρμογής αυτής της συγκεκριμένης διάταξης. Κατά συνέπεια, με αυτή τη ρύθμιση του άρθρου 15 προβλέπουμε ρητά κάτι το οποίο μπορούσε εμμέσως να γίνει από το άρθρο 29 του ν. 1262/1982.
Στα πλαίσια της πολιτικής μας για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης, δίνουμε τη δυνατότητα και σε φορείς του δημοσίου, με συνδρομή του Ο.Α.Ε.Δ., να δίνουν δουλειά σε ανθρώπους οι οποίοι είναι άνεργοι. Ούτε προσλήψεις στο δημόσιο γίνονται ούτε εκμαυλισμός συνειδήσεων. Εδώ το θέμα της ανεργίας είναι το μείζον πρόβλημα, η μεγαλύτερη επίπτωση από αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση. Είναι μία επίπτωση η οποία μπορεί -θα μου επιτρέψετε να πω- να τινάξει στον αέρα την κοινωνική συνοχή.
Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Και εμείς ως Κυβέρνηση στα πλαίσια του συγκροτημένου σχεδίου που έχουμε για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, φέρνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Κάνουμε έργα, δεν λέμε λόγια. Όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ούτε καν λόγια λέει.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα και του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται και επί των άρθρων εντός ολίγου, γίνεται ο κορμός προκειμένου να περάσει μια τροπολογία αύριο η οποία αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Επειδή ούτως ή άλλως εμείς θεωρούμε ότι αυτή η τροπολογία είναι απαράδεκτη από κάθε άποψη και επειδή έχουμε καλέσει και επισήμως την Κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνω αυτή την πρόταση, να αποσυρθεί η τροπολογία.
Εάν, όμως, η Κυβέρνηση επιμείνει να τη συζητήσουμε αύριο το πρωί κατά τη διαδικασία των τροπολογιών, θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να καταστήσω σαφές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία αύριο το πρωί επί αυτής της τροπολογίας και ως εκ τούτου, θα ήθελα και οι κύριοι συνάδελφοι να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους, δεδομένου ότι είναι και η τελευταία μέρα συνεδριάσεων αύριο το πρωί.
Η αλήθεια τώρα είναι και ακούστηκε από πολλούς συναδέλφους -ο Εισηγητής μας, ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης στάθηκε επιμόνως σε αυτό- ότι η εποχή μας είναι μια περίεργη και δύσκολη εποχή μεγάλων αμφισβητήσεων και γι’ αυτό το λόγο, απαιτείται η υποστήριξη των θεσμών, των όποιων θεσμών λειτουργούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και προβλέπονται από το Σύνταγμά μας.
Υποτίθεται ότι στα λόγια είναι και η Νέα Δημοκρατία ακριβώς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ακούμε, μάλιστα, ότι τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο διάλογο πολλές από τις δηλώσεις των κυρίων Υπουργών, των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας. Και ο κύριος Υφυπουργός, μάλιστα, έλαβε το λόγο προηγουμένως για να υπενθυμίσει αταξία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσον αφορά τη συνταγματική τάξη για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά την ίδια στιγμή λαμβάνει το λόγο σε ένα νομοσχέδιο που ο ίδιος και η Κυβέρνησή του εισηγούνται στη Βουλή, στην πραγματικότητα φέρνοντας ένα καίριο χτύπημα σε έναν θεσμό που προβλέπεται από το Σύνταγμα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο με τις διατάξεις και αντίθετα με αυτά τα οποία μόλις προηγουμένως υποστήριξε ο κύριος Υπουργός, καθίσταται σώμα περιορισμένης ευθύνης και μειωμένου κύρους.
(AD)
(4DE)
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επίσης, η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά ιδιωτικοποιούνται οι υπηρεσίες τις οποίες παρέχει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προς το ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι μία άλλη καινοτομία και φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μόλις προηγουμένως υποστηρίχθηκε από τον κύριο Υπουργό, καθώς είπε ότι αυτές οι υπηρεσίες με τους ιδιώτες νομικούς και δικηγόρους οι οποίοι θα συνδράμουν τους νομικούς συμβούλους του κράτους, δεν είναι τίποτα άλλο, απλώς η ενίσχυση.
Είναι άλλο πράγμα η τεχνοκρατική υποστήριξη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του θεσμού και της ενίσχυσης του θεσμικού του ρόλου, του συνταγματικού του ρόλου και άλλο πράγμα η τεχνοκρατική υποστήριξη με εξειδικευμένους επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων εκεί που χρειάζονται και που τους έχουν ανάγκη.
Και επειδή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πολιτική μου διαδρομή έτυχε να υπηρετήσω σε ευρωπαϊκό θεσμό, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να έχουμε αντιπαραθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και επειδή χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να υπερασπιστώ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέματα που αφορούσαν την Ελλάδα, τη χώρα μας, μεγάλες υποθέσεις όπου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είχε αναλάβει την υποστήριξή τους τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε διεθνείς διαιτησίες, θέλω να σας πω ότι οι ανταγωνιστές μας, εκείνοι οι οποίοι σε κάθε περίπτωση είχαν επιδίωξη εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, πάντοτε είχαν κάποια συνεργασία με κάποιο νομικό γραφείο εντός της χώρας μας, με κάποιο δικηγορικό γραφείο εδώ στην Ελλάδα. Διότι έτσι λειτουργεί το σύστημα, διότι έτσι λειτουργεί η αγορά.
Και εσείς που είστε άνθρωποι της πιάτσας, όπως φαίνεται σε όλα τα υπόλοιπα θέματα, αυτή τη λεπτομέρεια την αγνοείτε; Δηλαδή, αγνοείτε ότι υπάρχουν μία σειρά δικηγόροι πρόθυμοι να συνδράμουν στα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία θα διεκδικούν εις βάρος του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα θα μπορούν να βρουν τις όποιες επαφές και τις όποιες «άκρες»; Δεν είμαστε αγγελούδια στον κόσμο αυτό! Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα νομικά γραφεία! Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι δικηγόροι! Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι επαγγελματικές σχέσεις, καθ’ όλα νόμιμες σχέσεις, ανάμεσα στα δικηγορικά γραφεία!
Και αυτές τις σχέσεις επιχειρείτε ουσιαστικά να τις θεσμοθετήσετε στα πλαίσια της κορυφαίας λειτουργίας την οποία εκτελεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, δηλαδή της υποστήριξης του δημοσίου συμφέροντος. Αυτό κάνετε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτός είναι ο κίνδυνος. Γι’ αυτό και αντιδρούμε. Γι’ αυτό και είμαστε ενάντια σ’ αυτή τη λογική! Είμαστε ενάντια σ’ αυτήν την πολιτική!
Και ακριβώς η αλήθεια των λεγομένων μου αυτή τη φορά, κύριε Υπουργέ, προκύπτει και επιβεβαιώνεται από την άλλη διάταξη την οποία προβλέπετε και η οποία δεν συζητήθηκε εδώ, όπου –ακούστε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι- ο Υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να ορίζει ιδιώτες δικηγόρους οι οποίοι θα συμμετέχουν στις διεθνείς διαιτησίες.
Ωραιότατα! Αυτή είναι η πολιτική ενίσχυση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους; Και έρχεται η Κυβέρνηση εδώ και μας λέει «ενισχύουμε το θεσμό»;
Για να μη φθάσω στο άλλο σημείο με την άλλη ρύθμιση την οποία κάνετε στην παράγραφο 14 του συγκεκριμένου άρθρου, εκεί που ορίζετε ουσιαστικά άλλο χαρακτήρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, καθώς θεωρείτε ότι είναι υποχρεωμένο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να υπερασπίζεται τους δημοσίους υπαλλήλους σε όλες τις πράξεις τους, για τις οποίες προστρέχουν στα δικαστήρια! Δηλαδή και στις πράξεις ανομίας, στις παράνομες πράξεις! Δηλαδή και στις πράξεις διαφθοράς!
Εκτός αν θεωρείτε ότι διαφθορά δεν υπάρχει στο δημόσιο και φέρνετε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τους δικηγόρους, τους εκπροσώπους, τους νομικούς, οι οποίοι θα υπερασπίζονται τους υπαλλήλους του δημοσίου οι οποίοι έχουν προβεί σε παραβατικές συμπεριφορές και παράνομες πράξεις και αυτοί οι ίδιοι στη συνέχεια θα εγκαλούνται για τον τρόπο με τον οποίο άσκησαν τη λειτουργία τους και το ρόλο τους.
Θα αναφερθώ τώρα στο άλλο άρθρο με τις ρυθμίσεις που αφορούν τον ΟΑΕΔ. Αυτή η ιστορία κάποτε πρέπει να τελειώνει. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή λειτουργεί υπέρ της αγοράς ή δεν λειτουργεί υπέρ της αγοράς. Ή είναι εναντίον του κράτους ή είναι υπέρ του κράτους. Κάποτε θα πρέπει επιτέλους να καταλήξει μέσα της και να το αποφασίσει. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το μόνο το οποίο αποδεικνύεται είναι ότι επιχειρεί να κάνει εμπόριο ελπίδας στους νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από δουλειά. Αυτή είναι η ουσία.

(ΚΟ)
(4AD)
Και η ουσία είναι ότι δίνουν τη δυνατότητα. Δηλαδή, παίρνουν τα χρήματα που είναι από το Ταμείο του Ο.Α.Ε.Δ., δηλαδή από το Ταμείο των εργοδοτών και των εργαζομένων –δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για λεφτά των εργαζομένων τα οποία είναι για να ενισχυθεί η εργασία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης και να υπάρχει εξειδίκευση και κατάρτιση στους ίδιους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα- και τα φέρνουν στο δημόσιο, για να τα πάρει το δημόσιο και να χρησιμοποιήσει ρουσφετολογικά την ελπίδα των ανθρώπων που αγωνιούν.
Όμως, δεν λέει πουθενά η Κυβέρνηση ότι αυτοί οι οποίοι θα ενταχθούν στα προγράμματα STAGE του δημοσίου δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα στο μέλλον να μονιμοποιηθούν. Δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα! Κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει ούτε η ελληνική νομοθεσία -ούτε και το Σύνταγμα βεβαίως- ούτε βεβαίως και η κοινοτική. Θα μας πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θα ζητά και αποζημιώσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα χρήματα τα οποία έχουν δαπανηθεί, δεδομένου ότι αυτή η λειτουργία των STAGE είναι λειτουργία υπέρ της επανακατάρτισης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και σε καμία περίπτωση δεν αφορά το δημόσιο.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου ένα ή δύο λεπτά περαιτέρω.
Τα λέω αυτά γιατί η Κυβέρνηση θα φύγει –όπου να’ ναι φεύγει- και θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση των διευθετήσεων για τους φίλους, ως η Κυβέρνηση της ανυπαρξίας οράματος για τη χώρα. Θα μείνει στην ιστορία ως η Κυβέρνηση που έκανε πλούσιους φίλους και ημέτερους και οδήγησε την Ελλάδα στη μόνιμη επιτήρηση της οικονομίας μας και σε χρεοκοπία τη χώρα.
Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνεται η συνεδρίαση, αλλά ακόμα δεν είδαμε τον κύριο Υπουργό Μεταφορών, όπως τον ζήτησε χθες ο Προεδρεύων κ. Σούρλας προκειμένου να μας διευκρινίσει τις θέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά το σκάνδαλο -διότι πρόκειται περί σκανδάλου- της φωτογραφικής διάταξης της τροπολογίας που αφορά την οδική βοήθεια την οποία καταγγέλλουμε συνεχώς και για το οποίο έγινα δέκτης των επιθέσεων από τη γνωστή Συνομοσπονδία των γερανοφόρων οχημάτων –γιατί περί αυτού πρόκειται- οι οποίοι έχουν αποκλειστική σχέση συνεργασίας με την Express Service, με τις πληρωμένες καταχωρήσεις.
Εγώ, λοιπόν, θα επαναφέρω το ερώτημα το οποίο έθεσα χθες και θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις για να δούμε και να μάθει η Βουλή αν είναι αλήθεια ότι είστε Κυβέρνηση των διευθετήσεων ή όχι.
Ρωτώ, λοιπόν, το εξής: Οι συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες ευνοούνται από τη φωτογραφική ρύθμιση πληρούν τις διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 2190; Δηλαδή, για να το κάνουμε λιανά, χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο, ναι ή όχι; Χρωστούν στο Ι.Κ.Α., ναι ή όχι; Χρωστούν στην εφορία, ναι ή όχι; Και γιατί λειτουργούν τότε; Ποια είναι η κατάσταση των ιδίων κεφαλαίων; Για να δούμε, λοιπόν, ποιοι ευνοούνται και ποιοι όχι.
Και επειδή αυτό, βεβαίως, δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά του Υπουργού Οικονομίας, του Υπουργείου Οικονομικών, περιμένω την απάντηση από τον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών, ο οποίος βεβαίως πάντοτε στα πλαίσια των διευθετήσεων δεν είχε παραλείψει και αυτός να υπογράψει μία αντίστοιχη διευθέτηση, διευκόλυνση προς τον κ. Ιωάννη Ραυτόπουλο του Παναγιώτη με την απόφασή του της 3ης Φεβρουαρίου του 2009, ο οποίος ήταν, όπως ξέρετε, ο ιδιοκτήτης. Πρόκειται για την Express Service -περί αυτού πρόκειται- με την οποία αίρει τα περιοριστικά μέτρα του 50% των καταθέσεων και των λογαριασμών στις τράπεζες και τα άλλα πιστωτικά ιδρύματα.
Το ίδιο ισχύει, βεβαίως, και για την άλλη υπόθεση. Ξέρετε, εγώ με την ευκαιρία της άλλης υπόθεσης στην οποία αναφέρθηκα την προηγούμενη εβδομάδα, κύριε Υφυπουργέ, θεώρησα ότι ένας Υφυπουργός στη θέση σας είναι πολύ πιθανόν να εκτελεί υποδείξεις των ανωτέρων του.
Και γι’ αυτό το λόγο, όταν αναφέρθηκα στην άλλη υπόθεση, στην οποία επίσης έχετε άρει τις συνέπειες των πράξεων της διοίκησης και αφορά το μεγάλο σκάνδαλο, τις κακουργηματικές πράξεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, άφησα ένα παράθυρο λέγοντας ότι ενδεχομένως ο κύριος Υφυπουργός ακολούθησε τις κατευθύνσεις και τις επιλογές της Κυβέρνησης, τις εντολές του Υπουργού ή ενδεχομένως και του Πρωθυπουργού, δεδομένου ότι είμαστε και στη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι στην πραγματικότητα το άντρο –γιατί περί αυτού πρόκειται- ενός παρακρατικού μηχανισμού. Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι το άντρο της διαπλοκής της Δεξιάς εδώ και χρόνια.
Σ’ αυτή την πραγματικότητα την οποία παρουσιάζουμε, ουδέποτε απαντάτε, ουδέποτε δίνετε συγκεκριμένες απαντήσεις και συνεχίζετε τις πράξεις αυτές οι οποίες είναι πράξεις εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος οι οποίες αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την έννοια του «δημοσίου συμφέροντος».
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μην απορείτε. Μην απορείτε όταν η Νέα Δημοκρατία νομολογεί καταφανώς εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι ζήτημα μη κατανόησης. Δεν είναι θέμα αδυναμίας νοητικής να καταλάβουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι ζήτημα επιλογής. Λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
(NP)
(4ΚΟ)

Επειδή, όμως, όλα αυτά κάπου εδώ τελειώνουν και επειδή συνεχώς θα αποκαλύπτονται, η Νέα Δημοκρατία έχει μόνον ένα τρόπο διαφυγής. Έχει μόνο μία απάντηση καθαρά επικοινωνιακή. Επικαλείται συνεχώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στρέφεται εναντίον του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συνεπικουρούμενη και από ορισμένες άλλες δυνάμεις, ιδίως από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. στη σημερινή συνεδρίαση, ο οποίος δεν αντελήφθη ότι είναι Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στη χώρα τα τελευταία έξι χρόνια. Θεωρεί ότι Κυβέρνηση είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θεωρεί ότι η κύρια πολιτική στόχευση της πολιτικής του Κ.Κ.Ε. είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και οι ψηφοφόροι του, οι κοινωνικές δυνάμεις που εκφράζει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Ε, κάνετε λάθος! Κάνετε λάθος, ένα ιστορικό λάθος αντίστοιχο με εκείνο που κάνατε στο παρελθόν: ξαναστηρίζετε την Κυβέρνηση της νέας δεξιάς –γιατί πρόκειται περί νέας δεξιάς- για την οποία αδιαφορείτε. Δεν σας άκουσα να λέτε για τις σημερινές αποκαλύψεις που πάλι την προηγούμενη εβδομάδα δώσαμε εδώ πέρα τη μάχη, όταν η Ανωτάτη Αρχή των Προσωπικών Δεδομένων δεν είχε κληθεί για την υπόθεση των καμερών. Η κυρία Φιλίνη είχε την καλοσύνη σήμερα το πρωί να το θυμίσει σε όλους. Σήμερα μας λέει ότι οι ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές. Εδώ σε άλλες εποχές, θα έπρεπε να έχει σηκωθεί στο πόδι η Βουλή, με πρώτους εσάς, εμάς, όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και όλους τους δημοκράτες οι οποίοι πιστεύουν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, ένα μόνο επιχείρημα έχει, για να δίνει απαντήσεις σε όλα αυτά, μία ομπρέλα, αυτό στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα ο εισηγητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος -διότι αυτό το βάρος έχει λάβει- κ. Καλλιώρας, η περίφημα βουλιμία –λέει- του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εξουσία.
Μα, μας κοροϊδεύετε; Κοροϊδεύετε τον κόσμο; Για ποια βουλιμία μιλάτε; Να είναι ένα Κόμμα, το οποίο διακατέχετε από βουλιμία για μια εξουσία σε μία χώρα η οποία βαδίζει την ανηφόρα της ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της ευημερίας, όπου υπάρχουν δεξιά και αριστερά πολλά κονδύλια και δυνατότητες για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, να το καταλάβω ότι πρόκειται περί βουλιμίας. Μα, βουλιμία στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία οδηγήθηκε από την ανάπτυξη στην ύφεση, στην Ελλάδα με τα τεράστια κοινωνικά αδιέξοδα στην αγορά, με τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, με το απίθανο πολιτικό πρόβλημα που έχετε δημιουργήσει στην ελληνική οικογένεια, να στερηθεί την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μας λέτε ότι εμείς διακατεχόμαστε από βουλιμία για την εξουσία; Έλεος, κύριοι της Κυβέρνησης!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η πραγματικότητα είναι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διεκδικεί την εξουσία. Όχι, γιατί θέλουμε να ασκήσουμε την εξουσία για την εξουσία. Διεκδικούμε την εξουσία, στο όνομα του ελληνικού λαού, στο όνομα των μη προνομιούχων, στο όνομα όλων των θυμάτων της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας αυτήν την περίοδο, εκείνων των κοινωνικών δυνάμεων που συμμετέχουν στο χώρο της εργασίας, της δημιουργικής εργασίας, του πνεύματος, του πολιτισμού, των ανθρώπων που αγωνιούν για μια καλύτερη Ελλάδα. Στο όνομα όλων αυτών διεκδικούμε την εξουσία και σας διαβεβαιώ ότι με τη δύναμη όλων αυτών θα την κερδίσουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο ζήτησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πρώτον, ως προς το θέμα της νομοθετικής παρέμβασης που κάναμε στη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου, επειδή, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχετε, όπως λέτε ο ίδιος και το τονίζετε επανειλημμένα εδώ στην Αίθουσα, διατελέσει στην Ευρώπη και έχετε δει πώς δουλεύουν οι κοινοτικές υπηρεσίες, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και το αποκρύπτετε εδώ –δεν το λέτε- ότι αυτή η δυνατότητα νομικής συνδρομής υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό έχει συντελέσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της, στην προάσπιση των συμφερόντων της κοινότητας και στην προάσπιση του κοινοτικού δικαίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι για να πάει στα δικαστήρια. Για συμβουλές.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν πηγαίνει στα δικαστήρια, κύριε Παπουτσή, ιδιώτης δικηγόρος. Η εκπροσώπηση, με βάση το Σύνταγμα, στα δικαστήρια γίνεται από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η συγκεκριμένη διάταξη δεν αλλάζει σε τίποτα αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να το αλλάξει. Δεν μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα.
Δεύτερον, διαψεύστε με, αν δεν το άκουσα καλά, αλλά νόμισα πως είπατε ότι αν δεν αποσύρουμε την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, θα προκαλέσετε ονομαστική ψηφοφορία.
Κοιτάξτε, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, ως Κόμμα έχετε τη δυνατότητα να ζητήσετε οτιδήποτε θέλετε. Εκείνο, όμως, που θέλω εγώ να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση, όταν νομοθετεί, εκβιαστικά διλήμματα τέτοιου τύπου «αν δεν αποσύρετε την τροπολογία, θα κάνουμε ονομαστική ψηφοφορία» δεν τα δέχεται. Η Κυβέρνηση νομοθετεί και έχει το θάρρος τη γνώμης της και τη γνώμη της την καταθέτει εδώ στη Βουλή με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια που φέρει προς ψήφιση.
(ZE)
(4NP)
Έρχομαι τώρα στο θέμα της άρσης μέτρων και της υπόθεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.λπ.. Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή η προσωπική επίθεση η οποία γίνεται εις βάρος μου δεν σας τιμά, διότι εγώ τα χρόνια που είμαι στο Κοινοβούλιο, σας θυμάμαι σαν έναν κοινοβουλευτικό ο οποίος είστε συγκροτημένος και πολύ προσεκτικός στις τοποθετήσεις του και δεν κάνει ποτέ προσωπικές επιθέσεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτό το προσωπικό μένος.
Θα σας απαντήσω, όμως, πολύ συγκριμένα, διότι νομίζω ότι η πολιτική υποκρισία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της. Για ποια συγκάλυψη παράνομων κακουργηματικών πράξεων και για συγκάλυψη πιθανών παρανομιών μιλάτε; Αναφέρομαι πρώτα από όλα στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Εμείς ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της δικής μας υπηρεσίας που είναι η Οικονομική Επιθεώρηση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας σχετικά με το έλλειμμα το οποίο παρουσιάστηκε στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, δώσαμε εντολή –εμείς επαναλαμβάνω ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- από 27 Φεβρουαρίου του 2008 να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος στο Δήμο Θεσσαλονίκης από τη Θ’ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης. Ποια συγκάλυψη υπάρχει; Εμείς δώσαμε την εντολή. Η Οικονομική Επιθεώρηση είναι υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Οι δικές μας υπηρεσίες διενεργούν τον έλεγχο και οι δικές μας υπηρεσίες έλαβαν, ως όφειλαν από το νόμο βέβαια να το κάνουν, τα μέτρα για την διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, δηλαδή δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων, δέσμευση της μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων κ.λπ. που προβλέπονται από το νόμο. Όμως, ο νόμος ο 2523/97 που είναι δικός σας νόμος, της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προβλέπει ρητά στο άρθρο 14 τη λήψη μέτρων. Επιπλέον ο νόμος αυτός στο άρθρο 14 προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη των μέτρων, να ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών την ολική ή την μερική άρση των μέτρων και ο Υπουργός, χωρίς καμία προϋπόθεση, αποφαίνεται μέσα σε δεκαπέντε μέρες επί της αιτήσεως της επιχείρησης. Και με την μορφή της επιχείρησης λειτουργούν και οι φορείς, όπως είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, επαναλαμβάνω χωρίς καμία προϋπόθεση.
Διάβασα στις εφημερίδες πως είπατε ότι είχα υποχρέωση πρώτα να τους βάλω να καταβάλλουν το 70% των μη αποδοθέντων ποσών και στη συνέχεια να κάνω άρση των μέτρων. Ο νόμος λέει «χωρίς καμία προϋπόθεση», επαναλαμβάνω, ο δικός σας νόμος. Όταν η επιχείρηση έρθει και συμβιβαστεί και καταθέσει το 70% των ποσών που πρέπει να αποδοθούν, τότε γίνεται αυτοδίκαια άρση των μέτρων. Αυτό λέει ο νόμος. Αλλά αν δεν το καταθέσει, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μπορεί κατά την κρίση του, να προχωρήσει σε άρση των μέτρων. Όλες επομένως οι ενέργειες που έχουμε κάνει είναι σύννομες –άρθρο 14 του νόμου 2523/97- και ξέρετε ποια ήταν η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας στην αίτηση του Δήμου Θεσσαλονίκης; Η ευθύνη δεν είναι της υπηρεσίας, η ευθύνη είναι του Υπουργού, αλλά διαβάζω την εισήγηση της υπηρεσίας για να δείτε και τα επιχειρήματα τα οποία υιοθέτησε Υπουργός όταν έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση: «Λόγω του ιδιάζοντα χαρακτήρα της συγκεκριμένης υπόθεσης και ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το σκοπό και την αποστολή των Ο.Τ.Α., τον αυξημένο βαθμό φερεγγυότητας της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση με βάση τα μέχρι στιγμής τουλάχιστον υφιστάμενα στοιχεία, προκύπτει ότι ο Δήμος έχει εξαπατηθεί, για τους λόγους αυτούς άποψή μας είναι να αρθούν τα μέτρα». Γιατί λαμβάνονται τα μέτρα όταν υπάρχει μια επιχείρηση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος. Παρακαλώ συνεχίστε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όταν μια επιχείρηση εικάζεται ότι έχει φορολογικές παραβάσεις, διότι φοβάται το δημόσιο, ότι μπορεί ο επιχειρηματίας να πάει να πάρει τα χρήματα από τις τραπεζικές καταθέσεις, μπορεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία και το δημόσιο να μην έχει τη δυνατότητα μετά να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του από την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος εδώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης; Υπάρχει κίνδυνος δηλαδή στο Δήμο Θεσσαλονίκης να πάρει ο Δήμαρχος τα λεφτά από τους λογαριασμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης και να φύγει ή να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία; Θα φύγουν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου Θεσσαλονίκης από εκεί που είναι; Όχι βέβαια! Γι’ αυτό ακριβώς και στην απόφασή μας έγινε άρση των μέτρων. Και εδώ πρέπει να σας πω ότι η άρση των μέτρων δεν συνεπάγεται συγκάλυψη της υπόθεσης. Οι συγκεκριμένοι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός του Αυγούστου. Στη συνέχεια, η αρμόδια ΔΟΥ θα προχωρήσει στον καταλογισμό και στην βεβαίωση των ποσών, διότι τώρα δεν έχει γίνει ακόμη καταλογισμός. Μόλις διαπιστώνεται κατά τον έλεγχο από τη φορολογική αρχή ότι υπάρχει υπόνοια ή ενδείξεις διαφυγόντων φόρων, αμέσως λαμβάνονται τα μέτρα. Δεν διαγράφονται οι οφειλές όταν εκδοθούν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρακρατεί φόρους που πρέπει να αποδοθούν προς το δημόσιο. Και οι φορολογικές αρχές που διενεργούν τους ελέγχους και εμείς ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχουμε πλήρη επίγνωση του καθήκοντός μας. Η πολιτική υποκρισία πρέπει να έχει και κάποια όρια. Δηλαδή τι προτείνετε να κάνουμε; Να κλείσουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης; Διότι εάν τα μέτρα εξακολουθούσαν να υφίσταντο, δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, την άλλη μέρα έκλεινε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Τεσσερισήμισι χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρίσκονταν στο δρόμο! Οι Θεσσαλονικείς δεν θα μπορούσαν να έχουν τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης!
(SX)

(4ZE)
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες επιχειρήσεις, όπως αυτή την οποία αναφέρατε, στις οποίες κάνουμε άρση των μέτρων για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς, σε καμία περίπτωση, να διαγράφονται οι οφειλές απέναντι στο Δημόσιο. Οι οφειλές αυτές θα πρέπει να αποδοθούν. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκάλυψη.
Αντί, όμως, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να εγκαλείτε εμένα, το τι κάνω σε σχέση με τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να απολογηθείτε εσείς στον ελληνικό λαό τι κάνετε σε σχέση με τα ταμεία του Κόμματός σας, στα οποία ταμεία του Κόμματός σας πρώην στέλεχός σας, ο κ. Τσουκάτος, είπε ότι έδωσε 1.000.000 μάρκα.
Ευχαριστώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Παπουτσής έχει το λόγο για μία 3λεπτη παρέμβαση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν έχω καμία απολύτως διάθεση –δεν το πράττω σήμερα, δεν το κάνω ποτέ- να προχωρώ σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον του οποιουδήποτε συναδέλφου και πολύ περισσότερο εναντίον του Υφυπουργού, του κ. Μπέζα, ο οποίος κατά τα άλλα μου είναι και ιδιαίτερα συμπαθής ως νέος πολιτικός, προερχόμενος από μία Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει πράγματι πολύ μεγάλη ανάγκη. Είναι, όμως, άλλο πράγμα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, όταν μάλιστα αναγνωρίζεται και η δυνατότητα του Υφυπουργού να αποφασίζει ότι εκτελώ ή όχι τις αποφάσεις και τις προτροπές των ανωτέρων μου, του Υπουργού ή του Πρωθυπουργού, και άλλο πράγμα η προσωπική επίθεση.
Εδώ, λοιπόν, πρόκειται περί αυστηρού ελέγχου, έντιμου, καθαρού και συγκεκριμένου.
Στο άρθρο 14 του ν.2523/1997 και συγκεκριμένα στις παραγράφους 5 και 6, προβλέπονται ρητά οι περιπτώσεις με τις οποίες αίρονται περιοριστικά οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί ή αίρονται υποχρεωτικά τα μέτρα στο σύνολό τους. Είναι, όμως, σαφές ότι για την άρση των μέτρων χρειάζεται διοικητική επίλυση ή δικαστικός συμβιβασμός ή κατ’ άλλο τρόπο διοικητική περαίωση της φορολογικής διαφοράς ή –ήταν διαζευκτικό- καταβολής του ποσού πάνω από 70% του συνόλου των οφειλομένων οικείων ποσών, φόρων, τελών και εισφορών μετά των νομίμων προσαυξήσεων και προστίμων.
Αυτά λέει ο νόμος, τον οποίο κι εσείς επικαλεστήκατε.
Και σας ερωτώ: Ποία από αυτές τις προϋποθέσεις συντρέχουν ούτως ώστε να σας δώσουν το δικαίωμα να άρετε τις συνέπειες της διοικητικής πράξης;
Η εκτίμησή μας –διαψεύστε μας, απαντήστε, ούτως ή άλλως υπάρχει κοινοβουλευτική ερώτηση που έχουν καταθέσει επτά συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κι έχετε όλη την ευκαιρία να την απαντήσετε γραπτώς, συγκεκριμένως και με λεπτομέρειες- λοιπόν είναι ότι δεν συντρέχουν αυτοί οι λόγοι. Και επειδή δεν συντρέχουν οι λόγοι, η πράξη είναι πράξη χαριστική, είναι πράξη διευθέτησης, είναι πράξη παράνομη. Γι’ αυτό εγκαλείστε. Δεν πρόκειται περί προσωπικής επίθεσης. Ο οποιοσδήποτε ήταν στη θέση σας ως Υφυπουργός Οικονομικών θα δεχόταν την ίδια κριτική.
Εδώ επικαλεστήκατε και το περίφημο επιχείρημα: Μα, τι είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης;
Εγώ σας ρωτώ: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι επιχείρηση; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ο χώρος όπου εκφράζονται τα συμφέροντα των πολιτών της πόλης, της δεύτερης πόλης της χώρας, της συμπρωτεύουσας. Είναι ένας χώρος που πονάει. Και δεν πονάει τώρα, τώρα που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ελέγξει τα οικονομικά του Δήμου. Όχι. Αυτό το οποίο είπατε, είναι ανακριβές. Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να ελέγξει τα οικονομικά του Δήμου, από τη στιγμή που επί χρόνια είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο και με επικεφαλής την κα Αράπογλου και πολλές άλλες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της πόλης ξεκινούσαν αυτό τον αγώνα εδώ και χρόνια. Τότε αποφάσισε η Κυβέρνηση να προχωρήσει στον έλεγχο. Και αφού έφτασε στον έλεγχο, διαπίστωσε κακουργηματικές πράξεις, όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου σας, τα οποία τα αγνοήσατε κι ως εκ τούτου προχωρήσατε στην άρση των συνεπειών.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Το φοβερό σας, όμως, επιχείρημα ήταν άλλο: Μα, τι είναι ο Δήμος, λέει; Θα πάρει τα λεφτά και θα φύγει ή θα πάρει τα περιουσιακά στοιχεία; Διότι αυτό είναι το κύριο ερώτημα το οποίο σας απασχολεί όταν πρόκειται να κάνετε διευθετήσεις τέτοιου είδους.
Εγώ, λοιπόν, επεκτείνω το ερώτημα: Στην άλλη περίπτωση, που αφορά την EXPRESS SERVICE, εκεί ο κίνδυνος να πάρουν τα χρήματα και να φύγουν, δεν υπήρχε; Ρωτώ, για να καταλάβω τα κριτήρια με τα οποία κινείστε και με τα οποία βάζετε την υπογραφή σας. Σε διευθετήσεις, επαναλαμβάνω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, να ολοκληρώσουμε, όμως, εδώ αυτό το διάλογο, για να μπορέσουν να τοποθετηθούν και οι άλλοι συνάδελφοι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, στην τοποθέτησή μου προηγουμένως ανέφερα ποια είναι τα κριτήρια και στην περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης και στην περίπτωση άλλων επιχειρήσεων. Πολλές φορές ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών προχωρεί σε άρση των μέτρων, προκειμένου να διευκολύνει τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

(TS)





(4SX)
Όμως, αυτό το οποίο είπε ο κ. Παπουτσής δεν είναι σωστό σε σχέση με το νόμο. Διαβάζω από το ν. 2523/1997 την παράγραφο 3 του άρθρου 14. «Η ενέργεια της φορολογικής αρχής κοινοποιείται συγχρόνως και στο φορολογούμενο… ο οποίος μπορεί μέσα σε ένα μήνα από την ειδοποίησή του να ζητήσει με αίτηση στον Υπουργό Οικονομικών την ολική ή μερική άρση των απαγορευτικών μέτρων.
Ο Υπουργός Οικονομικών αποφαίνεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την υποβολή της αίτησης.
Κατά της απόφασης αυτής», δηλαδή της απόφασης του Υπουργού, «επιτρέπεται προσφυγή.
Κατ’ εξαίρεση των όσων ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, τα μέτρα αίρονται υποχρεωτικά, όταν ο υπόχρεος φορολογούμενος καταβάλλει το ποσό πάνω από το 70% του προς απόδοση στο δημόσιο ποσού από Φ.Π.Α. παρακρατούμενους φόρους κ.λπ.».
Άρα, όταν καταθέσει αυτό το 70%, αίρονται αυτοδίκαια τα μέτρα. Σε αντίθετη περίπτωση είναι στην κρίση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου να άρει τα μέτρα.
Αυτός είναι ο νόμος τον οποίον ψήφισε η Κυβέρνησή σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Με βάση τις προϋποθέσεις των παραγράφων 5 και 6.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Από τη συζήτηση βεβαίως δεν άλλαξε τίποτε από αυτά που είπαμε εισαγωγικά για τα συγκεκριμένα άρθρα και την πολιτική της Κυβέρνησης και βεβαίως τα καταψηφίζουμε.
Δεν θα έπαιρνα το λόγο εάν δεν υπήρχε η πρόκληση από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ε, όχι και πρόκληση!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω με την καλή έννοια του όρου, επειδή ακριβώς θέλουμε να απαντήσουμε στα λεγόμενά σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πρόσκληση φιλίας ήταν βασικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Παπουτσή. Ευχαριστούμε, αλλά λυκοφιλία δεν θα πάρουμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Α, καλά!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν το γνωρίζετε πολύ καλά ότι ως Κ.Κ.Ε. αντιπαλεύουμε την κυβερνητική πολιτική. Και την αντιπαλεύουμε στα γιαπιά, στα εργοστάσια, στα πεζοδρόμια, στους δρόμους των αστικών κέντρων και της υπαίθρου. Και ξέρετε πολύ καλά ότι πρόσφατα συντρίψαμε την εισοδηματική πολιτική με τους εργαζόμενους στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, με τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, με τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας Φαρμάκων, που συνέτριψαν και την κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον Σ.Ε.Β.
Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Παπουτσή, ότι δεν συμμετέχουμε στα διαβούλια υποταγής της εργατικής τάξης στην κυβερνητική πολιτική, όπως έκανε η ΓΣΕΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά και την κατακρεούργησή της.
Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Παπουτσή, ότι δεν ψηφίζουμε από κοινού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την έκθεση ΣΕΡΚΑΣ. Δεν ψηφίζουμε τη Συνθήκη του Μπολγκενστάϊν και τις υπόλοιπες αντιεργατικές και αντιλαϊκές συμφωνίες, όπως κάνουν οι Ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ψηφίσατε από κοινού τον αμπελοοινοϊκό κανονισμό για τους φτωχούς αγρότες.
Απ’ αυτήν την άποψη, λοιπόν, η αντιπολίτευση δεν γίνεται μέσα από την όξυνση της λεκτικής αντιπαράθεσης, μια όξυνση μάλιστα που προσπαθεί να αποκρύψει την ουσία της στρατηγικής σας συμφωνίας με τις επιλογές και τις ανάγκες ικανοποίησης του κεφαλαίου. Αυτή η στρατηγική συμφωνία θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτή ακριβώς τη σύγκλιση θέλετε να συγκαλύψετε για να μπορείτε να ψαρέψετε στα θολά νερά, να διατηρείτε δηλαδή εγκλωβισμένα τα πλατιά λαϊκά στρώματα σε μία βαθιά αντιλαϊκή πολιτική, που καθημερινά οξύνει τα προβλήματά τους.
Έτσι, λοιπόν, εμείς σας είπαμε πολύ καθαρά ότι στην προηγούμενη ενότητα των άρθρων κάνετε μια πλειοδοσία προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου και ζητήσαμε να πάρετε θέση επίσημα. Θα φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Γιατί τόσα χρόνια δεν φορολογείτο το εφοπλιστικό κεφάλαιο; Είναι πρόκληση να ζητάμε να φορολογηθεί ο φτωχός αγρότης για το Φ.Π.Α. στα καύσιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ο εφοπλιστής να μην πληρώνει δεκάρα τσακιστή.
Τέλος, επιτρέψτε μου, αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι παρακολουθείται η συνδικαλιστική δράση, ότι προσπαθεί να ποινικοποιηθεί η συλλογική δράση, ότι οι κάμερες σ’ αυτήν την κατεύθυνση λειτουργούν.
Εμείς ως κόμμα το ξέρετε πολύ καλά ότι το αντιπαλέψαμε, το καταψηφίσαμε. Έχουμε βγει στους δρόμους και μάλιστα στην πράξη ξηλώνουμε τις κάμερες. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο Στέλιος Λογοθέτης, ο Δήμαρχος της Νίκαιας, δικάστηκε πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Άρα, λοιπόν, σε εμάς δεν πιάνουν τέτοιου είδους ζητήματα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, κύριε Παπουτσή, αλλά σας παρακαλώ για ένα δίλεπτο μόνο για να ολοκληρωθεί αυτός ο διάλογος εδώ. Περιμένει και η κα Φιλίνη να μιλήσει για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η κα Φιλίνη θα δείξει κατανόηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η κα Φιλίνη μπορεί να δείξει κατανόηση και ο Κανονισμός πρέπει να δείχνει κατανόηση, αλλά έχουμε υπερβεί τα όρια κάθε κατανόησης και του Κανονισμού και του Προεδρείου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, αλλά κοντεύουμε να χάσουμε τα λογικά μας, κύριε Πρόεδρε, με αυτά τα οποία ακούμε! Εδώ δεχόμαστε συνεχώς επιθέσεις από το συνάδελφο κ. Καραθανασόπουλο, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κ.Κ.Ε. σήμερα, εφ’ όλης της ύλης.
Και θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Πρώτα απ’ όλα εγώ δεν έκανα καμία προσωπική επίθεση σε εσάς ούτε και στο Κ.Κ.Ε. Δεν κάνω επιθέσεις. Δεν μου αρέσει να κάνω επιθέσεις.

(PE)




(4TS)
Επισημαίνω, όμως, και ασκώ κριτική. Στην προκειμένη περίπτωση, την κριτική μου την επιβεβαιώσατε με την πράξη σας. Διότι τι κάνετε; Ακολουθείτε την ίδια ακριβώς τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, το λέγε, λέγε, λέγε, κάτι θα μείνει. Λέγε, λέγε, αλήθεια ή ψέματα, κάτι θα μείνει από όλα αυτά. Αυτή είναι η πολιτική σας, λες και δεν ξέρετε ποια είναι η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσον αφορά την απαλλαγή της φορολογίας των εφοπλιστών την οποία έφερε η Νέα Δημοκρατία την προηγούμενη εβδομάδα, λες και δεν ξέρετε ότι είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι αποκαλύψαμε αυτήν την παλινωδία της Νέας Δημοκρατίας, λες και δεν γνωρίζετε ποιο ήταν το σκεπτικό μας, όταν είπαμε όχι στην απαλλαγή αυτή.
Επιμένετε να ταυτίζετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το εφοπλιστικό κεφάλαιο, διότι θεωρείτε εσείς ότι είναι προνομιακό σας πεδίο η ναυτιλία. Ε, λοιπόν, κάνετε λάθος. Δεν είναι προνομιακό πεδίο του ΚΚΕ η ναυτιλία. Η ναυτιλία είναι προνομιακό πεδίο της χώρας. Είναι ο μόνος χώρος, όπου η Ελλάδα είναι παγκόσμια υπερδύναμη και οφείλουμε με κάθε τρόπο να ενισχύουμε και την ελληνική ναυτοσύνη και όλες τις δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ναυτιλίας, αλλά με κανόνες, με διαφάνεια και πάνω από όλα, όχι στο όνομα της ναυτιλίας να αδικούμε τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Γι’ αυτόν το λόγο είμαστε απολύτως σαφείς και συγκεκριμένοι.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, σας υπενθυμίζω ότι Κυβέρνηση της χώρας από το 2004 μέχρι σήμερα είναι η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής. Μην το ξεχνάτε. Μην θέλετε να το ξεχνάτε. Γιατί όσο δείχνετε ότι θέλετε να το ξεχνάτε, στην πραγματικότητα αποκαλύπτεστε. Και αποκαλύπτεται ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής σας δράσης και αντιπαράθεσης είναι το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, προφανώς διότι ισχύει μία παλιά ρήση που λέει όσο πιο δεξιά είναι η άρχουσα τάξη και η εξουσία, τόσο καλύτερα για τις δυνάμεις και την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων, μέσα από τις οποίες επιχειρούμε να εκμεταλλευτούμε πολιτικά και κομματικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Καραθανασόπουλος για ένα λεπτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κύριος στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας είναι το κεφάλαιο και η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα στηρίζει αυτά τα συμφέροντα και ποιος είναι στην Κυβέρνηση. Δεν κάνουμε τέτοιου είδους διακρίσεις. Αυτό είναι το πρώτο.
Δεύτερον, κάνουμε κριτική σε συγκεκριμένες πράξεις και έργα. Όταν από κοινού ψηφίζετε τα αντιλαϊκά μέτρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Σερκάς, Μπόλκενσταιν, Συνθήκη της Λισαβόνας…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν έχω το χρόνο που χρειάζομαι, για να σας αποδείξω ότι όλα αυτά τα οποία λέτε είναι ανακριβή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι καθόλου ανακριβή, ισχύουν μέχρι τελευταίας κεραίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Οδηγία Μπόλκενσταιν αποσύρθηκε μετά από τον αγώνα που έδωσαν και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύουν μέχρι τελευταίας κεραίας και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Σας είπαμε συγκεκριμένα πράγματα. Εφοπλιστικό κεφάλαιο. Ποιο φόρο επέβαλε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσα χρόνια που ήταν στην Κυβέρνηση; Πείτε μας μία φορολογική επιβάρυνση που επιβάλλατε. Πείτε μας κάτι. Σ’ αυτό το πράγμα δεν υπάρχει διαφορετική αντίληψη. Γι’ αυτό λέμε ότι η ίδια σας η πράξη σας οδηγεί στην ταύτιση της ικανοποίησης των στρατηγικών επιλογών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τέλος, έκανα ένα λάθος λεκτικό και θα ήθελα να διορθωθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Διορθώστε το.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπενετάτος είναι ο Δήμαρχος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πείτε ακριβώς τι κάνατε λάθος, για να γραφεί ορθώς στα Πρακτικά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αντί για Στέλιος Λογοθέτης, είναι Στέλιος Μπενετάτος το ακριβές. Ήταν ένα λάθος εν τη ρύμη του λόγου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η ειδική αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Φιλίνη για τρία λεπτά.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα και εγώ να πω στον κύριο Υπουργό -και να μην θεωρήσει ότι πρόκειται για έναν εκβιασμό- ότι εάν μπορούσαμε από τη μεριά μας να υποβάλουμε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που θα περάσει αύριο, θα το κάναμε και εμείς. Είμαι και εγώ διατεθειμένη να υποστηρίξω ένα τέτοιο αίτημα για την αυριανή διαδικασία.
Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να με ακούσετε για το εξής. Δεν είμαι συνταγματολόγος. Ζήτησα και πήρα από την Έδρα το Σύνταγμα. Δυστυχώς, πρέπει να σας διαψεύσω γι’ αυτό που είπατε, ότι δεν ανατίθεται σε δικηγόρους η εκπροσώπηση στα δικαστήρια και γενικότερα η εκπροσώπηση του δημοσίου, αλλά ανατίθεται η βοήθεια σε ιδιώτες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Πρώτα από όλα, θέλω να διαβάσω από το άρθρο 100Α αυτό που προβλέπει συγκεκριμένα. Λέει: «Στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση» –και τα δύο, δικαστική και υποστήριξη και εκπροσώπηση- «του δημοσίου και η αναγνώριση απαιτήσεων κατά του δημοσίου ή ο συμβιβασμός σε διαφορές με αυτό».
(ML)

(04PE)
Δηλαδή, ανατίθεται στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η εκπροσώπηση γενικότερα του δημοσίου, σε διαφορές, σε συμβιβασμούς κ.λπ..
Θέλω να αναφέρω τώρα και να διαβάσω το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο ερχόμαστε να ψηφίσουμε και που είναι όντως αντισυνταγματικό, κύριε Υπουργέ, και δεν μας απαντήσατε γι’ αυτό παρά με έναν εντελώς γενικόλογο τρόπο. Αναφέρομαι στο άρθρο 17, κατ’ αρχήν, όπου είναι ξεκάθαρη η διατύπωση. Λέει: Στις διεθνείς διαιτησίες ο διορισμός των διαιτητών από το Ελληνικό Δημόσιο γίνεται με απόφαση …κ.λπ., και μπορεί να ανατίθεται η εκπροσώπησή του σε δικηγόρους. Στις διαιτησίες. Είναι κατάφορα αντίθετο με το άρθρο του Συντάγματος.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Άλλο είναι οι διαιτησίες και άλλο η εκπροσώπηση του Κράτους. Είναι άλλο πράγμα.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Γιατί, κύριε Υπουργέ; Ο συμβιβασμός σε διαφορές, λέει, εδώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Το άρθρο που λέτε δεν αναφέρεται στις διατάξεις.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Επαναλαμβάνω, δεν είμαι συνταγματολόγος, θα ήθελα να υπήρχε κάποιος συνταγματολόγος στην Αίθουσα και να μας βοηθήσει, αλλά ξέρω να διαβάζω. Είμαι Βουλευτής και θεωρώ υποχρέωσή μου να χρησιμοποιώ όσο μπορώ και όσο κατανοώ καλύτερα το Σύνταγμα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κι εγώ ξέρω να διαβάζω.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Όσον αφορά, λοιπόν, τις διαιτησίες νομίζω είναι ολοκάθαρο πως είναι αντισυνταγματική η διάταξη.
Όσον αφορά, επίσης, το ζήτημα της υποστήριξης του Ελληνικού Δημοσίου, κατά συνομολόγηση συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της νομικής συνδρομής κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων, δύναται να ανατίθεται σε δικηγόρους με κοινή απόφαση, κ.λπ.. Και αυτό βρίσκω πως είναι σαφέστατα έξω από τις προβλέψεις του Συντάγματος.
Τέλος, να πω για τη διατύπωση της παραγράφου 15. Και αυτή λέει ότι δύναται να ανατίθεται η δικαστική υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου και σε δικηγόρους -μετά έχει ένα κόμμα (,)- με τη μορφή της παροχής συνδρομής στο μέλος ή στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που χειρίζονται την οικεία υπόθεση. Πιθανόν, έτσι όπως εσείς υποστηρίζετε, μπορεί να μην ανατίθεται η ομιλία, η εκφώνηση του λόγου μέσα στο δικαστήριο, όμως, ανατίθεται η δικαστική υποστήριξη. Είναι εντελώς το ίδιο.
Αν θέλετε –το είπα και στην ομιλία μου που έκανα πριν με σαφήνεια- ότι υπάρχει περίπτωση διαφορετικής άποψης του ιδιώτη δικηγόρου με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είναι φανερό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν δυνατή και η διχογνωμία.
Πάντως, αυτό που θέλω να τονίσω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα είναι προφανές πως με τις διατάξεις τις οποίες προτίθεστε να περάσετε μέσα από αυτό το νομοσχέδιο και συγκεκριμένα με το άρθρο 13 και ακόμη πιο συγκεκριμένα με τις παραγράφους 15, 16 και 17, υπονομεύεται το δημόσιο συμφέρον. Είναι σαφές μέσα από το ίδιο το Σύνταγμα. Ξαναλέω, δεν είμαι συνταγματολόγος, αλλά νομίζω ότι η διάταξη είναι σαφέστατη.
Βεβαίως, καταψηφίζουμε και τα τρία άρθρα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είναι κατανοητή και ήσασταν απόλυτα σαφής στη θέση σας, κυρία Φιλίνη.
Θα ολοκληρώσουμε τη συζήτηση τώρα για να μπούμε μετά στην ψηφοφορία, με την σύντομη τοποθέτηση του Ειδικού Αγορητή του ΛΑ.Ο.Σ., κυρίου Αστέριου Ροντούλη.
Ορίστε, κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, θα καταθέσω στα Πρακτικά, και γι’ αυτό πήρα το λόγο, την απόφαση που πριν από λίγο ελήφθη, της Διοικητικής Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που εκτάκτως συνεκλήθη σήμερα. Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου ο κ. Τζεφεράκος, Αντιπρόεδροι, Νομικοί Σύμβουλοι κ.λπ..
(XA)
(04ML)
Ακούστε, λοιπόν, αφού μας κάνατε εσείς την ανάλυση περί συνταγματικότητας, τι λέει η Ολομέλεια:
«Η Ολομέλεια κρίνει ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές ως θίγουσες καίρια τις συνταγματικά κατοχυρωμένες και αποκλειστικές αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως και την αυτονομία του, όπως αυτή έχει σαφώς οριοθετηθεί από τις συνταγματικές και τις καταστατικές του διατάξεις. Αναπόφευκτη συνέπεια των υπό ψήφιση ρυθμίσεων θα είναι η σαφής και πλήρης υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως ενιαίας και ανώτατης Αρχής του Κράτους, ως τούτο ορίζεται ρητώς από τη διάταξη του άρθρου 1 του Οργανισμού του.
Επιπλέον, η Ολομέλεια κρίνει ότι σε κάθε περίπτωση η υποκατάσταση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από δικηγόρους κατ’ ευκαιριακή επιλογή της εκτελεστικής εξουσίας δεν υπηρετεί το συμφέρον του Δημοσίου, δοθέντος ότι αντιστρατεύονται τις αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και εν τέλει», κύριε Υφυπουργέ, μια που τόσο κόπτεστε για τη δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους, σας λένε ότι «συνεπάγεται αδικαιολόγητη και υπέρμετρη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Ενόψει των ανωτέρω, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εκφράζει ομόφωνα την κατηγορηματική της αντίθεση στις εισαγόμενες ρυθμίσεις και ζητεί απερίφραστα την άμεση απόσυρσή τους».
Αυτό είναι απάντηση στο μάθημα που μας κάνετε περί συνταγματικότητας της ρυθμίσεως.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα πάρει ο Υφυπουργός το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, θέλετε κάτι να προσθέσετε;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Από την ανάγνωση της απόφασης της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ανέγνωσε μόλις προηγουμένως ο κ. Ροντούλης, θεωρώ ότι δημιουργείται μείζον θέμα για την Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να σιωπά. Εδώ δεν είναι η Αντιπολίτευση, δεν είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν μίλησα προηγουμένως;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Σας ρωτώ γιατί δεν τη γνωρίζετε. Δεν ήταν υπ’ όψιν σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ήταν υπ’ όψιν μου. Βεβαίως, τη γνώριζα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Α, το γνωρίζατε; Και παρά το γεγονός ότι το γνωρίζατε, χρησιμοποιούσατε όλα αυτά τα επιχειρήματα; Ακόμα χειρότερα δηλαδή.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ποιος νομοθετεί; Η Κυβέρνηση νομοθετεί ή...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Κυβέρνηση νομοθετεί. Και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Λοιπόν, ολοκληρώσαμε. Η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή, όπως είπε ο κύριος Υφυπουργός. Η απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανεγνώσθη επίσης, είναι και αυτή συγκεκριμένη. Ολοκληρώθηκε, όμως, η συζήτηση.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 13 έως 15 και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 14, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το άρθρο 14 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 15, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
(XP)





(5ΧΑ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 15.09΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009 και ώρα 09.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Τελευταία Αποθήκευση: 29/7/2009 4:03:00 μμ Από: Ch.prasa
Εκτυπώθηκε: 29/7/2009 10:42:00 πμ


PDF:
es20090729.pdf
TXT:
es090729.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ