ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: Η' 06/11/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η΄
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 6 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΛΥΔΩΡΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 5 Νοεμβρίου 2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά των συνεδριάσεων της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2009, του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2009 και της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2009.)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα. Μας τιμά και αυτός ο πρόσθετος ρόλος του αναγνώστου, κύριε Λαφαζάνη.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Βουλευτή Β΄ Πειραιώς, τα εξής:
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Ιωαννίνων ζητεί την καταβολή καθυστερημένων θεσμοθετημένων κονδυλίων για την υλοποίηση προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία το Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανίτσας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας ζητεί την οικονομική στήριξη των καστανοπαραγωγών της περιοχής του και την ανασύσταση του καστανεώνα στην περιοχή του Πάρνωνα.
Οι Βουλευτές κ.κ. Απόστολος Νάνος και Αντώνιος Σκυλλάκος κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Κοινότητα Κεραμιδίου Μαγνησίας ζητεί την καταβολή αποζημίωσης στους δικαιούχους ακτήμονες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής ανασύστασης της Λίμνης Κάρλας.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Φώτιος Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Κίνημα Φορέων και Πολιτών Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων ζητεί την αποτροπή της δημιουργίας εμπορικού κέντρου στις χωροθετημένες για αθλητισμό και πολιτισμό εγκαταστάσεις του Γαλατσίου.
Η Βουλευτής Ηρακλείου κυρία Μαρία Σκραφνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας ζητεί τη ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων.
Η Βουλευτής Μεσσηνίας κυρία Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων που αφορούν στην παράνομη διενέργεια μεταφορών από αλλοδαπά οχήματα κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου 2009.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 31/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την κατάργηση της Αγροφυλακής κ.λπ..
2. Η με αριθμό 21/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την κατάργηση όλων των διοδίων κ.λπ..
3. Η με αριθμό 25/3-11-2099 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με το μηχανισμό εκτιμήσεων και αποζημιώσεων του ΕΛ.Γ.Α. κ.λπ..
4. Η με αριθμό 29/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την προστασία των νησιών Μακρονήσου και Γυάρου, ως χώρων ιστορικής μνήμης κ.λπ..
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 32/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη κ.λπ..
2. Η με αριθμό 20/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρεύσεως Αποχετεύσεως Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.) κ.λπ..
3. Η με αριθμό 26/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα προγράμματα Stage κ.λπ..
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Πρωθυπουργός και Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε προς τον Πρόεδρο του Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο την ακόλουθη επιστολή:
«Αγαπητέ Πρόεδρε, σας γνωρίζω ότι κατ’ εφαρμογή των άρθρων 129, 130 και 132 του Κανονισμού της Βουλής, ως ημέρα συζήτησης των επίκαιρων ερωτήσεων που μου απευθύνονται ορίζω την Παρασκευή. Η διαδικασία για τις επίκαιρες ερωτήσεις του άρθρου 129 αρχίζει τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου».
(Στο σημείο αυτό ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής:
(ΜΒ)




(MT)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Κατά παράκληση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Βενιζέλου ζητώ τη συγκατάθεση και τη συμφωνία των υπολοίπων ερωτώντων συναδέλφων για να προταχθεί, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του κ. Υπουργού, η απευθυνόμενη προς αυτόν τέταρτη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου. Συμφωνείτε;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το Σώμα συνεφώνησε. Επομένως θα συζητηθεί η με αριθμό 28/3-11-2009 τέταρτη επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου, του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η ThyssenKrupp έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ενώ φέρεται ότι θα σταματήσει να πληρώνει από 1/11/2009 τους εργαζόμενους. Και αυτό την ώρα που πάνω από εκατόν εξήντα εργαζόμενοι στο Τροχαίο Υλικό του Ναυπηγείου έχουν περιέλθει σε απελπιστική θέση, αφού είναι απλήρωτοι έξι μήνες και δεν έχουν πάρει επίδομα αδείας.
Επειδή η στάση της ThyssenKrupp μόνο ως ωμός εκβιασμός μπορεί να χαρακτηριστεί σε βάρος του Δημοσίου, το οποίο «χάρισε», με μεγάλη «προίκα», το 2002 το Ναυπηγείο σε γερμανικά συμφέροντα
Επειδή μετά τον εκβιασμό της ThyssenKrupp είναι άγνωστη η τύχη των συμβάσεων υποβρυχίων με το Πολεμικό Ναυτικό και κυρίως είναι άγνωστο το μέλλον του Ναυπηγείου και των εργαζομένων του,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι πρόκειται να πράξουν για την τήρηση από την ThyssenKrupp των συμβατικών της υποχρεώσεων και για την απρόσκοπτη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με την πλήρη απασχόληση όλων των εργαζομένων και την καταβολή των δεδουλευμένων στο Τροχαίο Υλικό;
2. Σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ανασυγκρότηση και το δημόσιο έλεγχο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και να αποθαρρύνουν τη μεταβίβασή τους σε νέα ιδιωτικά συμφέροντα που θα συνεχίσουν την απαξίωσή τους και ίσως τους δώσουν τη χαριστική βολή;»
Το λόγο έχει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Βενιζέλος για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αλλά και γενικότερα ο ναυπηγικός κλάδος στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνον για τη βιομηχανία και την απασχόληση, αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο βασικός πελάτης των Ναυπηγείων.
Θυμίζω επίσης ότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυτή τη στιγμή εκτελούνται δύο μείζονος σημασίας προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού: το μεγάλο πρόγραμμα κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων, το πρώτο από τα οποία έχει ναυπηγηθεί στο Κίελο από την ThyssenKrupp, από την HDW, που είναι θυγατρική της, και τα άλλα τρία έχουν ναυπηγηθεί και περιμένουν να αρχίσουν οι εν πλω δοκιμές στο Σκαραμαγκά, ενώ με μια δεύτερη σύμβαση έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός ενός παλαιότερου υποβρυχίου και απομένει ο εκσυγχρονισμός ή η εκ νέου κατασκευή δύο άλλων.
Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, δηλαδή ο αποκλειστικός μέτοχός τους και εντέλει η μητρική εταιρία ThyssenKrupp, προέβησαν στην καταγγελία της σύμβασης και για τα καινούργια και για τα παλιά υποβρύχια. Και αυτό έγινε τόσο από τα Ναυπηγεία όσο και από την ίδια τη HDW, δηλαδή εντέλει πάλι την ThyssenKrupp, που είναι κατασκευαστής των υποβρυχίων.
Παραλάβαμε λοιπόν αυτή την πιεστική, αυτή την εκβιαστική κατάσταση μόλις σχηματίσθηκε Κυβέρνηση και αναλάβαμε τα καθήκοντά μας.
(GK)





(1MB)
Καλέσαμε τον εκπρόσωπο της μητρικής Thyssenkrupp τον κ. Atzpodien και του καταστήσαμε σαφές ότι αυτό που πρώτον μας ενδιαφέρει είναι να τιμηθεί η συμφωνία για την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων του 2002 που προβλέπει συγκεκριμένους όρους διακράτησης των μετοχών και λειτουργίας των Ναυπηγείων ως ναυπηγείων μέχρι το τέλος του 2011 τουλάχιστον, αλλά φυσικά μας ενδιαφέρει αυτό να διασφαλιστεί μακροπροθέσμως με σταθερότητα και διάρκεια, χωρίς να τίθενται εκβιαστικά διλήμματα και να δημιουργούνται τετελεσμένες καταστάσεις.
Δηλώσαμε, συνεπώς, ότι είναι απαράδεκτη η οποιαδήποτε απειλή για δήλωση παύσης πληρωμών ή για κίνηση διαδικασίας πτώχευσης των Ναυπηγείων.
Ταυτοχρόνως, συμφωνήσαμε επί της ουσίας με την Thyssenkrupp ένα σχήμα για την ομαλή και συμφέρουσα για το δημόσιο ολοκλήρωση και των δύο συμβάσεων σε σχέση με τα υποβρύχια. Γιατί στόχος μας είναι να παραλάβουμε μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα, το οποίο είναι αποδεκτό και από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όλα τα υποβρύχια, με εξαίρεση φυσικά το πρώτο προβληματικό υποβρύχιο που φέρει το όνομα «Παπανικολής» που ναυπηγήθηκε στο Κίελο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οποίου δεν ικανοποιούν την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά μπορεί να ικανοποιούν άλλα κράτη.
Βεβαίως, μετά συνεχίστηκε αυτή η διαδικασία των εκπλήξεων ή των τετελεσμένων γεγονότων. Γι’ αυτό ξανακαλέσαμε τον κ. Atzpodien και συμφωνήσαμε τελικώς σε ένα σχήμα που διασφαλίζει όχι μόνο την εκτέλεση των συμβάσεων των υποβρυχίων με τρόπο επωφελή και συμφέροντα για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εν τέλει για το δημόσιο συμφέρον, αλλά και για το μέλλον των Ναυπηγείων.
Συμφωνήθηκε, λοιπόν, να οριστεί ένας διεθνής εκτιμητικός οίκος, προς τον οποίο θα υποβάλει η Thyssenkrupp προτάσεις για ομίλους, για εταιρικά σχήματα αξιόπιστα, φερέγγυα, με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος, που θα μπορούσαν να τη διαδεχθούν ως κύριος ή και αποκλειστικός μέτοχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, με στόχο να διασφαλιστεί η λειτουργία των Ναυπηγείων, οι θέσεις εργασίας και βεβαίως και το μέλλον του ναυπηγικού κλάδου ως τέτοιου.
Αποσυμφορείται, συνεπώς, χρονικά η πίεση. Έχουμε μπροστά μας ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Στο μεταξύ συνεχίζονται τα έργα που αφορούν τα υποβρύχια. Αρχίζουν οι εν πλω δοκιμές. Καταβάλλονται οι αποδοχές των εργαζομένων. Λειτουργεί ομαλά το Ναυπηγείο και συνεχίζονται και οι καταβολές εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας, αλλά με έναν εξαιρετικά προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην δημιουργούνται από την άλλη πλευρά πλέον τετελεσμένα γεγονότα και καταστάσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ανατραπούν, αν αυτό αποβεί στη συνέχεια αναγκαίο για την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
Πιστεύω ότι έχουμε χειριστεί το ζήτημα με ταχύτητα, με αποτελεσματικότητα, με διαφάνεια. Προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας. Προστατεύουμε τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και το μέλλον των Ναυπηγείων, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία είναι μείζονος σημασίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μου προκαλεί εντύπωση η ιδιαίτερη αισιοδοξία του κυρίου Υπουργού, ο οποίος περίπου τα βλέπει όλα ρόδινα για το μέλλον.
Εγώ θα περίμενα, κύριε Υπουργέ, από εσάς να κάνετε μια αυτοκριτική σήμερα. Δεν εννοώ προσωπική αυτοκριτική, αλλά εξ ονόματος του πολιτικού σας φορέα, που πιστεύω ότι υπάρχει μια διαχρονική συνέχεια. Διότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2002 επιχείρησε και διέπραξε ένα εθνικό έγκλημα. Εκποίησε χαριστικά το μεγαλύτερο Ναυπηγείο της ανατολικής Μεσογείου έναντι 3.000.000 ευρώ στα γερμανικά συμφέροντα και τους έδωσε προίκα –προίκα, το τονίζω!- 3.000.000.000 ευρώ παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού!
Τότε πολλοί καταγγείλαμε αυτή τη σύμβαση ως τουλάχιστον αποικιοκρατική και απολύτως ετεροβαρή βεβαίως για τα συμφέροντα του δημοσίου. Βεβαίως, μας κατακεραυνώνατε ως ανθρώπους των σπηλαίων που δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, τα μεγάλα οφέλη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την αξιοπιστία του γερμανικού Οίκου και την προοπτική που άνοιγε τότε για τα Ναυπηγεία.
Σήμερα βλέπετε τα χάλια, στα οποία οδήγησαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά –μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας μας- τα γερμανικά συμφέροντα, η αξιόπιστη Thyssenkrupp;

(DE)
(GK)
Και το λέω αυτό, κύριε Υπουργέ, όχι για να αναφερθώ μόνο στο παρελθόν, το οποίο, άλλωστε, δε μπορεί να σβηστεί και να ξεχαστεί, διότι δημιουργεί συνέπειες σήμερα. Το λέω αυτό, διότι βλέπω ότι επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος.
Δεν είναι αξιόπιστη η ThyssenKrupp ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος να προωθήσει τα Ναυπηγεία -τα βούλιαξε τα Ναυπηγεία- και θα είναι αξιόπιστη η ThyssenKrupp να σας βρει -μέσω, μάλιστα, ενός αξιόπιστου τάδε, υποτίθεται, διεθνούς οίκου- ένα νέο ιδιώτη επιχειρηματικό όμιλο να διαχειριστεί τα Ναυπηγεία;
Μα, γιατί το κάνετε αυτό; Από ιδιώτη σε ιδιώτη έχετε βουλιάξει τη ναυπηγική βιομηχανία. Και αυτήν την ώρα, αναζητώντας φερέγγυο και αξιόπιστο ιδιώτη για να συνεχίσει τη λειτουργία τους, στην ουσία θα πάτε να δώσετε τη χαριστική βολή στα Ναυπηγεία ή να δημιουργήσετε μονοπωλιακές ασύμφορες καταστάσεις για τη χώρα ή πάλι κάποιοι ξένοι να έρθουν εδώ, να κάνουν αρπαχτές με τις παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, εκβιάζοντας, χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην ελληνική οικονομία.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, δε μου είπατε τίποτα για τους εκατόν εξήντα και πλέον εργαζόμενους στο τροχαίο υλικό, οι οποίοι επί έξι και πλέον μήνες δεν έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους και επίδομα αδείας. Και ερωτώ: Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους στο τροχαίο υλικό; Τι θα γίνει; Ποιος θα τους πληρώσει επιτέλους και ποια είναι η προοπτική τους; Ποια ευθύνη αναλαμβάνει το δημόσιο; Θα μείνουν στο δρόμο αυτοί οι άνθρωποι;
Τέλος, υπάρχει θετική διέξοδος και είναι η μόνη διέξοδος για να στηρίξουμε τη ναυπηγική βιομηχανία μας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η οποία καταρρέει εξαιτίας των πολιτικών Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και αυτή είναι ο δημόσιος έλεγχος των Ναυπηγείων, βεβαίως στο πλαίσιο ενός σχεδιασμού για τη συγκρότηση και ανασυγκρότηση εθνικής ναυπηγικής πολιτικής, όπου τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν να παίξουν το ρόλο ναυαρχίδας. Όμως, αυτό θέλει σχέδιο, θέλει απόφαση, θέλει προοπτική.
Μιλάτε για τα ελλείμματα, αλλά τα ελλείμματα δεν είναι η αιτία, αλλά το αποτέλεσμα της παραγωγικής διάλυσης της χώρας, της διάλυσης των αναπτυξιακών της διαδικασιών. Μη συνεχίζετε αυτό το εθνικό έγκλημα και με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δεν είναι δυνατόν παρά μόνο το δημόσιο να ανασυγκροτήσει τη ναυπηγική πολιτική της χώρας μας. Μόνο το δημόσιο μπορεί να στηρίξει, άλλωστε, τα Ναυπηγεία. Μόνο οι παραγγελίες του δημοσίου πηγαίνουν στα Ναυπηγεία. Οι ιδιώτες δεν έφεραν τίποτα απολύτως ως υλικό στα Ναυπηγεία για να δουλέψουν.
Μόνο το δημόσιο μπορεί, λοιπόν, να κάνει αυτό εγχείρημα. Βεβαίως, ένα άλλο δημόσιο που δε θα κοιτάζει πώς να εξυπηρετήσει τα ιδιοτελή συμφέροντα του ενός και του άλλου, αλλά θα έχει προοπτική το αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος.
Αυτή είναι η δική μας εναλλακτική πρόταση αυτήν την ώρα για τη σωτηρία των Ναυπηγείων. Αυτά τα οποία σχεδιάζετε πολύ φοβούμαι ότι οδηγούν στην περαιτέρω απαξίωση των Ναυπηγείων και ίσως στο λουκέτο και τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στο δρόμο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Θέλω να θυμίσω στον αγαπητό συνάδελφο, τον κ. Λαφαζάνη, ότι το 2002 τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μεταβιβάστηκαν στην HDW, εν τέλει στη ThyssenKrupp από την ΕΤΒΑ και το Συνεταιρισμό των Εργαζομένων, που ήταν κάτοχος σημαντικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου. Με τη βούληση, τη σύμπραξη και την απόφαση των εργαζομένων στο Σκαραμαγκά μεταβιβάστηκαν τα Ναυπηγεία στη γερμανική πλευρά.
Εάν δεν το ήθελαν οι εργαζόμενοι δε θα είχε συμβεί, κύριε Λαφαζάνη και οι ίδιοι που δουλεύουν εκεί και αγωνιούν, κατά τεκμήριο υπερασπίζονται με πιο αυθεντικό τρόπο τα συμφέροντά τους από ό,τι οποιοσδήποτε πολιτικός φορέας. Βούληση και απόφαση και υποχρέωση πρωτίστως της Κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί εν λειτουργία το Ναυπηγείο με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για το δημόσιο και για τους εργαζόμενους και να διασωθεί ο κλάδος συνολικά. Και ευελπιστούμε ότι θα το πετύχουμε, παρότι το εγχείρημα είναι πάρα πολύ δύσκολο εν μέσω μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης που πιέζει και την ThyssenKrupp, διότι το πρόβλημά της το οικονομικό είναι πρόβλημα Ομίλου και όχι πρόβλημα Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Δεν προέρχεται από το Σκαραμαγκά, προέρχεται από δεδομένα άλλων χωρών, όπου αναγκάστηκαν να κλείσουν πολλές παραγωγικές τους μονάδες και να απολύσουν περίπου έντεκα χιλιάδες εργαζομένους.
(LM)
(DE)
Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να προωθηθούν αυτά που συμφωνήσαμε που συνιστούν ένα διαφανές, απλό, λειτουργικό και ελέγξιμο πλαίσιο. Και έτσι θα πορευτούμε χωρίς να μπορεί η γερμανική πλευρά να κινηθεί μόνη της, να κάνει επιλογές αυθαίρετες, μη αξιόπιστες, γιατί όλα αυτά τελικώς τελούν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου, μέσω ενός εκτιμητικού οίκου που θα είναι εντολοδόχος του ελληνικού δημοσίου, αποδεκτός και από τη γερμανική πλευρά.
Αυτό πιστεύω ότι δίνει ένα αίσθημα εμπιστοσύνης και στους εργαζόμενους και επιτρέπει σε μας να διαχειριστούμε, όχι μόνο τα ζητήματα του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά και του ναυπηγικού κλάδου γενικότερα στη χώρα μας, αλλά και τα ζητήματα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού που είναι απολύτως αναγκαία, όσα είναι απολύτως αναγκαία, για την ανανέωση του πολεμικού στόλου, χωρίς να δημιουργούνται καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν εμμέσως τη διαπραγμάτευση που κάνει το Υπουργείο Άμυνας για τα θέματα αυτά.
Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι τα λαμβάνουμε όλα υπόψη, όπως λαμβάνουμε υπόψη και το κοινοτικό κεκτημένο στο πλαίσιο του οποίου είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργήσουμε, γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μια κοινοτική έννομη τάξη, η οποία θέτει ορισμένους φραγμούς στους χειρισμούς μας, που όταν δεν τους λαμβάνουμε υπόψη προκαταβολικά, εμφανίζονται με τη μορφή απειλών και κυρώσεων που μειώνουν το φάσμα της διαπραγματευτικής μας ικανότητας στη συνέχεια.
Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες, αλλά είναι και αυτό κάτι που πρέπει να το λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη. Οι χειρισμοί είναι λεπτοί, είναι γρήγοροι. Θεωρώ ότι είναι το καλύτερο που μπορούσε να γίνει εν όψει των συνθηκών, διότι παραλάβαμε το πρόβλημα εν εξελίξει. Και θέλω να ελπίζω ότι και με τη βοήθεια της Βουλής θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, διότι ούτως ή άλλως, η λύση που θα δοθεί, θα τεθεί υπό την κρίση του Κοινοβουλίου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ακολουθεί η με αριθμό 22/3.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την κατάργηση της σκοπιάς από τις αστυνομικές υπηρεσίες κ.λπ.
Η ερώτηση στην πλήρη διατύπωσή της έχει ως εξής:
«Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Α.Τ. Αγίας Παρασκευής στις 27.10.2009 ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ότι σταδιακά θα καταργηθούν όλες οι σκοπιές στις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας. Μάλιστα ο κύριος Υπουργός σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι υπηρεσίες εξυπηρέτησης του πολίτη.
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
α) Εάν η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της ΕΛ.ΑΣ και σε καταφατική περίπτωση, ποιας υπηρεσίας και αν η κατάργηση της σκοπιάς θα αφορά το σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών.
β) Εάν θα καταργηθεί ο έλεγχος της εισόδου στις αστυνομικές υπηρεσίες οποιουδήποτε επιθυμεί να εισέλθει σε αυτές και πώς θα προστατεύονται τα σταθμευμένα έξωθι των υπηρεσιών οχήματα (περιπολικά, μοτοσικλέτες κ.λπ.) από τον κάθε κακοποιό».
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπυρίδων Βούγιας έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, είχα τοποθετηθεί και χθες, αναλύοντας τον καινούργιο διπλό στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας, μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής Αστυνομίας στην υπηρεσία του πολίτη. Ο διπλός αυτός στόχος από τη μια πλευρά έχει ως αντικείμενο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη, τον απόλυτο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματά της.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι μια Αστυνομία με αυτοπεποίθηση που δεν αισθάνεται φόβο, είναι αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας, κινούμενη διαρκώς και όσο γίνεται περισσότερο στο δρόμο, αξιοποιώντας καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της.
Ένας από τους τρόπους για να γίνει αυτό, σε συνδυασμό βέβαια και με τα συμπεράσματα της τελευταίας δολοφονικής επίθεσης απέναντι στους φρουρούς του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής, που δείχνουν πως η καινούργια τύπου τρομοκρατία έχει αλλάξει μεθόδους, έχει πολύ ισχυρό εξοπλισμό, λειτουργεί αιφνιδιαστικά και επιτίθεται σε στόχους οι οποίοι αποτελούν συνήθως φρουρά αστυνομικών τμημάτων, μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα.

(DP)



(LM)
Οι λόγοι, δηλαδή, είναι από τη μία πλευρά η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και από την άλλη η απάντηση στα στοιχεία αιφνιδιασμού, τα οποία χρησιμοποιούν οι αδίστακτοι δολοφόνοι επιτιθέμενοι συχνά εναντίον φρουρών αστυνομικών τμημάτων. Γι’ αυτό το λόγο ο Υπουργός ανακοίνωσε πως θα υπάρξει μία διαφορετικού τύπου φύλαξη στα αστυνομικά τμήματα που πολλές φορές δεν θα εμπεριέχει εξωτερική φρουρά των τμημάτων αυτών.
Νομικά το θέμα των φρουρών των αστυνομικών υπηρεσιών ρυθμίζεται από τη διάταξη του άρθρου 69 του Προεδρικού Διατάγματος 141/1991, σύμφωνα με το οποίο στις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όπως λεγόταν τότε, επιπέδου αστυνομικής διεύθυνσης και άνω ορίζεται φρουρά για την ασφάλεια του αστυνομικού καταστήματος, των εγκαταστάσεων και των μεταφορικών μέσων της υπηρεσίας. Επίσης, φρουρά ορίζεται και σε υπηρεσίες επιπέδου κατώτερου της αστυνομικής διεύθυνσης, όταν αυτό επιβάλλεται από τις τοπικές συνθήκες ασφαλείας και τάξης και υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός αστυνομικού προσωπικού.
Έχει παρατηρηθεί, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, πως πολλές φορές πάρα πολλοί αστυνομικοί φυλάγουν άδεια κελύφη κτιρίων. Ένα μεγάλο μέρος, δηλαδή, του δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας φυλάγει κτίρια αντί να κινείται στο δρόμο, να κάνει πεζές ή εποχούμενες περιπολίες, να εξυπηρετεί τους πολίτες.
Το καινούργιου τύπου αστυνομικό τμήμα ανοικτό στην υπηρεσία του πολίτη, βεβαίως ασφαλέστατο σε σχέση με τη δημόσια περιουσία, τους επισκέπτες, τους πολίτες, τους ίδιους τους αστυνομικούς ή τους κρατουμένους θα αξιοποιήσει όλα τα σύγχρονα μέσα, τις νέες τεχνολογίες, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα παρακολούθησης και ασφάλειας, ώστε να έχουμε τμήματα ασφαλή, λειτουργικά ανθρώπινα στην υπηρεσία του πολίτη.
Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως αμέσως θα αξιοποιηθούν καλύτερα πάνω από 1.500 ίσως και 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα συμβάλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών σεβόμενοι πάντοτε τα ατομικά τους δικαιώματα. Θα έχουμε, λοιπόν, σύγχρονα αστυνομικά τμήματα, λειτουργικά, απολύτως προστατευμένα με έξυπνους λειτουργικούς τρόπους, ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι οι συνάδελφοι αστυνομικοί σε οποιονδήποτε παρανοϊκό εγκληματία, ο οποίος τους αιφνιδιάζει την ώρα της σκοπιάς τους. Έτσι θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα σύγχρονα με μία Ελληνική Αστυνομία αποτελεσματική στην υπηρεσία του πολίτη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Βούγια.
Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχει το λόγο για την προφορική ανάπτυξη της ερώτησής του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση της δημόσιας τάξης είναι πάρα πολύ σοβαρή και μέχρι τώρα τουλάχιστον η Κυβέρνηση εκείνο το οποίο εμείς βλέπουμε να κάνει είναι ότι επιδίδεται σε μία άνευ προηγουμένου ερασιτεχνική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων με μία τακτική αλλοπρόσαλλη και αντιφατική.
Είπε ο κύριος Υπουργός προηγουμένως ότι το ζητούμενο είναι η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτή την τακτική την οποία τη βλέπουμε και απλώνεται σιγά-σιγά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Πρώτα απ’ όλα κάνει το Υπουργείο και ο πολιτικός προϊστάμενός του κινήσεις, οι οποίες είναι προσβλητικές ιδιαίτερα και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του ηθικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η δήλωση που βεβαίως είχε ως στόχο να εναρμονιστεί με την υπόλοιπη κυβερνητική πολιτική για τη μείωση του όποιου έργου της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι δηλαδή, βρήκαμε διαλυμένη αστυνομία και χάος εκτός του ότι είναι ψευδής και συκοφαντική, μεταξύ των άλλων έχει ως αποτέλεσμα το ηθικό όλων αυτών των παιδιών, τα οποία είναι στους δρόμους κάθε μέρα εκτεθειμένα σε μύριους όσους κινδύνους και προσφέρουν πραγματικά στην εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας στην κοινωνία, να πέσει πάρα πολύ χαμηλά.
Περαιτέρω έγινε το εξής ατόπημα μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αλλά εν συνεχεία και από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Απεδέχθητε, κύριε Υπουργέ, τις όποιες εισηγήσεις ή κραυγές εκείνων που είπαν ότι δολοφονήθηκε ουσιαστικά μέσα στο Α.Τ. Νίκαιας αλλοδαπός, ο οποίος πέθανε μετά από λίγες μέρες από τον ξυλοδαρμό, χωρίς όμως να πείτε το αυτονόητο: Ότι εφόσον υπήρχαν καταγγελίες, θα διατάξετε μία έρευνα και στη συνέχεια θα πάρετε θέση. Αυτό ήταν κάτι το απίστευτο, διότι οι πληροφορίες οι οποίες έρχονται λένε ότι εν τέλει αποδεικνύεται ότι ο θάνατος δεν είχε καμία μα καμία σχέση με οποιαδήποτε κακή συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού.
Τέτοιου είδους συκοφαντίες είναι εκείνες οι οποίες πράγματι δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στα όργανα της τάξης, τα οποία στο τέλος δεν θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους διότι ο οποιοσδήποτε συκοφάντης θα έρθει να λέει το οτιδήποτε και η πολιτική ηγεσία θα το υιοθετεί αμέσως.


(AD)

(DP)
Έρχομαι τώρα στο θέμα το οποίο αναφέρεται στην ερώτησή μου. Κοιτάξτε να δείτε. Η δημόσια τάξη δεν είναι «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις σκοπιές, όπου οι τρομοκράτες τώρα τελευταία αρέσκονται να χτυπούν, θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Όμως, χρειάζεται μελέτη και προπάντων εισήγηση των υπηρεσιών. Ο πολιτικός προϊστάμενος δεν μπορεί την επόμενη μέρα του όποιου χτυπήματος να βγαίνει και να λέει «καταργούμε τις σκοπιές», διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν προπάντων ευαίσθητες περιοχές, όπου αν καταργηθούν οι σκοπιές, τότε θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να απολογείσθε γιατί κακοποιοί, τρομοκράτες θα μπαίνουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα και τα υπόλοιπα τα καταλαβαίνετε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πέραν τούτου, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η υποδομή στην Ελλάδα είναι τέτοια που δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε έξω από κάθε αστυνομικό τμήμα υπόγεια ή φυλασσόμενα γκαράζ για οχήματα ή μοτοσυκλέτες και ο κάθε κακοποιός θα μπορεί να πηγαίνει να παίρνει ένα όχημα, να το καταστρέφει, χωρίς να μπορείτε να αντιδράτε.
Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με το τελευταίο ατόπημα, το χθεσινό, το οποίο έγινε και είμαι υποχρεωμένος να το τονίσω διότι αφορά τις κρίσεις οι οποίες έγιναν. Αντικαταστήσατε και αποστρατεύσατε τον Προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Είχα επισημάνει με δηλώσεις μου το λάθος το οποίο θα κάνετε, εάν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο, διότι μεταξύ των άλλων «διαλυμένων» -εντός εισαγωγικών- που βρήκατε, είπατε ότι βρήκατε και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι. Ξέρετε πολύ καλά πως ο προϊστάμενος, ένας λαμπρός αξιωματικός, είχε κάνει δουλειά, είχε κάνει έργο. Και το έργο αυτό αρχίζει να αποδίδει. Εάν δεν το κάνατε κινούμενοι στη σκέψη που είπα στην αρχή, να απαξιώσουμε δηλαδή κάθε τι που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, το κάνατε για να πάτε κάποιον άλλο «ημέτερο», προκειμένου αυτός να καρπωθεί το έργο του προηγούμενου, το οποίο πράγματι είναι σημαντικό και είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Μιλάμε για σύλληψη της τρομοκρατικής ομάδας των «Πυρήνων της Φωτιάς» πριν από ενάμιση μήνα, για πληροφορίες και γενικά για γνώση προβλημάτων, τα οποία βεβαίως θα μεταβιβαστούν στο διάδοχό του για να έρθει στη συνέχεια να πει «εγώ πέτυχα συλλήψεις» ή οτιδήποτε άλλο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας πω το εξής: Μπήκατε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως το ονομάσατε τώρα, με μεγάλη κεκτημένη ταχύτητα. Καλό είναι αυτό. Ασφαλώς, ο κάθε καινούριος Υπουργός έχει νέες ιδέες, θέλει να προσφέρει οτιδήποτε το καλύτερο, αλλά χτίζοντας πάνω στα θετικά που βρίσκουμε. Δεν προσπαθούμε να τα απαξιώσουμε όλα, να τα χαλάσουμε, να τα ξεθεμελιώσουμε, για να πούμε ότι κάνουμε κάτι, διότι στο τέλος θα βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Μαρκογιαννάκη.
Ο κ. Βούγιας έχει το λόγο για να απαντήσει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα απαντήσω, βεβαίως, στις τελευταίες υποκειμενικές κρίσεις του αξιότιμου συναδέλφου κ. Μαρκογιαννάκη για την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αποτελεσματικότητα και η ορθότητα αυτών των επιλογών του ΚΥΣΕΑ, τους οποίους δεν μπορώ να σχολιάσω και τους σέβομαι απολύτως, θα αποδειχθούν στην πράξη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν μίλησα για το ΚΥΣΕΑ! Μίλησα για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Μάλιστα. Θα αποδειχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητά τους, όπως αποδείχθηκε και στο παρελθόν, κύριε Μαρκογιαννάκη, με συγκεκριμένα αποτελέσματα και συγκεκριμένες πολιτικές συμπεριφορές.
Είπαμε πως το καθεστώς της αδράνειας θα αντικατασταθεί από ένα καθεστώς αξιόπιστης παρουσίας στους δρόμους, εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Είμαστε τέσσερις εβδομάδες σ’ αυτήν την Κυβέρνηση και από την πρώτη ημέρα ενδιαφερθήκαμε για τα ζητήματα της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, της διαταραγμένης εμπιστοσύνης, ανάμεσα στον Έλληνα πολίτη και στην Ελληνική Αστυνομία.
Βεβαίως, το αίσθημα της αυτοπεποίθησης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βρήκαμε μία Αστυνομία με χαμηλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και αυτό οφειλόταν και στην ασάφεια των πολιτικών μηνυμάτων που έπαιρνε από την πολιτική ηγεσία. Από την πρώτη ημέρα, ο Υπουργός έδωσε ένα σαφές μήνυμα στήριξης των αστυνομικών δυνάμεων, αποκατάστασης –όπως είπα- των σχέσεων εμπιστοσύνης και μίας πρότασης προς την ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει τους Έλληνες αστυνομικούς στον καινούριο σύγχρονο ρόλο τους, διότι το έργο της ασφάλειας του πολίτη που επιτελούν είναι πάρα πολύ βαρύ.
Η αίσθηση της ασφάλειας, ένα κοινό, δημόσιο, απόλυτο αγαθό, πρέπει να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί, διότι χωρίς την ασφάλεια δεν μπορείς να χτίσεις την καθημερινότητα, τη δουλειά, τη ζωή, τον ελεύθερο χρόνο, την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Έχουμε αίσθηση, λοιπόν, των προβλημάτων που κληρονομήσαμε και κάνουμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια από την πρώτη ημέρα να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό αίσθημα και ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.
Καθώς η τρομοκρατία αλλάζει στις σύγχρονες πόλεις, αλλάζει και μεθόδους. Γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια, οξύνθηκαν τα προβλήματα και οι μέθοδοί της. Το παράνομο «μαύρο χρήμα» που διακινείται είναι πάρα πολύ μεγάλο και τα όπλα τους εξαιρετικά δυνατά.

(ΚΟ)
(1AD)
Πρέπει να βρούμε και εμείς σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους που να ανταποκρίνονται στην ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εγκλήματος. Λένε συχνά πως το έγκλημα προηγείται σε κινήσεις και στη συνέχεια, ακολουθεί η πρόληψη ή η καταστολή του.
Εμείς θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή την πορεία, προσαρμοζόμενοι άλλωστε σε μεθόδους προστασίας των ίδιων των αστυνομικών και των πολιτών που έχουν ήδη εφαρμόσει οι ξένες χώρες.
Στις περισσότερες πόλεις του κόσμου οι πιο σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις μένουν φανερές και εκτεθειμένες στον κίνδυνο του αιφνιδιασμού, κύριε Μαρκογιαννάκη. Δηλαδή, τα αστυνομικά τμήματα πάρα πολύ καίρια σε πολύ δύσκολες περιοχές μητροπόλεων δεν έχουν ορατή εξωτερική φύλαξη, σε παρακολουθούν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Γιατί έχουν γύρω-γύρω τείχη και υπόγεια, φυλασσόμενους χώρους. Εδώ τι γίνεται;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Βεβαίως, γύρω-γύρω έχουν κάμερες, έχουν συστήματα παρακολούθησης, έχουν προστασία, έχουν απόλυτη προστασία εσωτερική.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εδώ έχουμε διαμερίσματα σε πολυκατοικίες!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε! Οι συνάδελφοι είναι εσωτερικά προστατευμένοι, παρακολουθούν λειτουργικά όλη την περιοχή και κανείς δεν μπορεί να πλησιάσει το κτήριο, το οποίο άλλωστε πρέπει να είναι ανοιχτό και φιλόξενο προς τους πολίτες.
Εκείνη τη μέρα το Τμήμα της Αγίας Παρασκευής, κύριε Μαρκογιαννάκη, το επισκέφτηκαν πάνω από εκατόν πενήντα άνθρωποι από το απόγευμα και μετά και, ευτυχώς, με μία έννοια η επίθεση έγινε αρκετά αργά και μέσα στο Τμήμα ήταν πάρα πολύ λίγοι πολίτες της περιοχής.
Θέλουμε ανοιχτά, λειτουργικά, αποτελεσματικά αστυνομικά τμήματα χωρίς κανέναν κίνδυνο αιφνιδιασμού.
Οι λεπτομέρειες αυτής της εφαρμογής θα παρουσιαστούν σε σχετική διαταγή-εγκύκλιο από το Αρχηγείο της Αστυνομίας και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορώ να δώσω περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις τώρα.
Ωστόσο, θα συναποφασιστούν από τη νέα ηγεσία της Αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία, με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια των αστυνομικών και την εξοικονόμηση ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να μπορούν να βγουν στους δρόμους και να περιπολούν σωστά τις γειτονιές. Και όλα αυτά, έχοντας πάντοτε ως στόχο την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και την αποκατάσταση της διαταραγμένης σχέσης ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και τον Έλληνα πολίτη.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα οκτώ μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από το 18ο και 48ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 18/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία «ΦΑΓΕ» του Ομίλου «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» κλπ.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
««Τις τελευταίες ημέρες ο γνωστός Όμιλος «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» προχωρεί σε απολύσεις εργαζομένων με πολύχρονη προϋπηρεσία. Ήδη απέλυσε δεκαοκτώ εργαζόμενους από το εργοστάσιο ΦΑΓΕ. Απολύσεις, επίσης, έκανε στο εργοστάσιο ΕΒΓΑ και διαρρέει ότι θα ακολουθήσει ανάλογες ενέργειες και σε άλλα εργοστάσια που είναι στην ιδιοκτησία του.
Η εργοδοσία του Ομίλου προβάλει σαν επιχείρημα ότι θα μειώσει την παραγωγή λόγω της οικονομικής κρίσης. Το επιχείρημα αυτό είναι πέρα για πέρα ψεύτικο. Μόνο η ΦΑΓΕ είχε κέρδη 6,2 εκατομμύρια ευρώ το Α΄ τρίμηνο του 2009.
Η πραγματική αιτία των απολύσεων βρίσκεται στην προσπάθεια της εταιρείας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τη γενίκευση των προγραμμάτων STAGE στον ιδιωτικό τομέα. Απολύει, λοιπόν, εργαζόμενους με πλήρη και σταθερή εργασιακή σχέση και θα τους αντικαταστήσει με φθηνούς σύγχρονους «σκλάβους», όπως Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζουν.
Την ίδια στιγμή, ο συγκεκριμένος Όμιλος αρνείται την ικανοποίηση βασικών και δίκαιων αιτημάτων που προβάλλουν οι εργαζόμενοι και αφορούν μισθολογικά και εργασιακά τους θέματα.
Ήδη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία που είχε καθολική συμμετοχή.
Ερωτάται, λοιπόν, ο κύριος Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει, ώστε να γίνει επαναπρόσληψη των απολυμένων και να κάνει η επιχείρηση δεκτά τα αιτήματα της συλλογικής σύμβασης, όπως ακριβώς ζητούν οι απεργοί»».
Ο Υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, για την Κυβέρνηση η αντιμετώπιση της πραγματικότητας με λύσεις που πρέπει να δώσει σε δυσχερή θέματα είναι ο μόνος δρόμος που έχει. Δεν έχουμε καθήκον και αρμοδιότητα να αφηγούμαστε την πραγματικότητα, αλλά έχουμε υποχρέωση να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις εκεί που μπορούμε και να δώσουμε λύσεις με τον πιο κατάλληλο τρόπο.
(NP)


(1KO)
Κύριε Πρόεδρε, αντιμετωπίζουμε ως Υπουργείο Εργασίας μια πραγματικότητα, η οποία ίσως να μην έχει και προηγούμενο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να υπογραμμίσω αυτό που και χθες μου δόθηκε η ευκαιρία να αναφέρω, ότι το έτος 2009 -για όσους το πρόβλεπαν– είναι έτος που θα ανοίξει η μαύρη τρύπα του ασφαλιστικού. Είναι πράγματι έτσι. Αυτοί που το πρόβλεπαν είχαν δίκιο. Η μαύρη τρύπα έχει ανοίξει και η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ασφαλιστικού με τους πιο σωστούς και κοινωνικά δίκαιους όρους.
Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μαζική ανεργία, κομμάτι της ερώτησης του συναδέλφου κυρίου Μαυρίκου έχει σχέση με το θέμα αυτό. Έχουμε φαινόμενο μαζικότατης ανεργίας.
Χθες, αγαπητοί συνάδελφοι, ο Ο.Α.Ε.Δ. με ενημέρωσε ότι τα μητρώα του φθάνουν πια στους αριθμούς των 650 χιλιάδων ανέργων και απέναντι σε αυτό το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας η χώρα διαθέτει έναν οργανισμό-κλειδί, τον Ο.Α.Ε.Δ., ο οποίος, όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί να ασκήσει το ρόλο του. Από τη μια πλευρά έχει μια πολύ κακή εμπειρία να δώσει στον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια και από την άλλη, κύριε Πρόεδρε, βρήκα ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα διαφήμισης προκλητικό, ενοχλητικό και παραπειστικό, το οποίο και σταμάτησε. Αυτός, λοιπόν, ο οργανισμός είναι ο οργανισμός μέσω του οποίου το ελληνικό κράτος απαντάει στη μαζική ανεργία. Είναι ένας οργανισμός που παραπαίει και πρέπει να ανασυγκροτηθεί.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις στις εργασιακές σχέσεις, την κατάσταση την περιέγραψα στις προγραμματικές δηλώσεις. Την κατέγραψα και την χαρακτήρισα ως ζούγκλα. Μιλώντας τώρα πια κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων μου δηλώνω ότι η κατάσταση απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων δεν εκφράζει καθόλου την Κυβέρνηση και ήδη έχουμε κάνει τις πρώτες ενέργειες, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτής της απορρύθμισης σε δύο επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι να μπορέσουμε να θεσπίσουμε νέες εγγυήσεις. Μέχρι το Δεκέμβριο η Εθνική Αντιπροσωπεία θα είναι ενήμερη για τα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση στον τομέα αυτό. Όμως, κύριε Πρόεδρε, όσες εγγυήσεις και αν θεσπιστούν, αν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του ελέγχου, οι εγγυήσεις είναι κενό γράμμα. Ο νόμος τις προβλέπει, αλλά αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν.
Κύριε Μαυρίκο, ως προς το θέμα της ΦΑΓΕ που ρωτάτε έχω την απάντηση που μου δίνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε αυτό. Δεν είμαι σίγουρος, ως Υπουργός, αν πρέπει να το υιοθετήσω, για να δώσω απάντηση στο ερώτημά σας. Όπως και χθες είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εμείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θα σας απαντάμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο με κριτήριο τα σημειώματα των υπηρεσιών. Θα σας απαντάμε πολιτικά. Θα χρησιμοποιούμε και τα σημειώματα των υπηρεσιών.
Εν προκειμένω –σας το καταθέτω- το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αρνείται τα επιχειρήματα του κοινοβουλευτικού ελέγχου τον οποίο εσείς ασκείτε. Θα αναφερθώ ειδικότερα σε σχέση με τις απόψεις που έχει το Υπουργείο και ο Υπουργός για το σημείωμα αυτό και για το ερώτημά σας στη δευτερολογία μου.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Μαυρίκος για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκατε στα ζητήματα του Ο.Α.Ε.Δ.. Βάλατε μια σαφή αναφορά σε σχέση με το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης. Μιλήσατε για τους επιθεωρητές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου. Όμως, δεν μας είπατε τίποτα συγκεκριμένο για τη ΦΑΓΕ και λέτε ότι στη δευτερολογία σας θα αναφερθείτε.
Περιμέναμε, όπως περιμένουν και οι εργαζόμενοι της ΦΑΓΕ, να ακούσουμε μέχρι πού μπορεί να φθάσει η υποκρισία του Σώματος Επιθεωρητών, αν αμφισβητούν ότι έχουν γίνει στη ΦΑΓΕ 18 απολύσεις, από τις οποίες οι 8 εργαζόμενοι δούλευαν από δέκα έως δεκαπέντε χρόνια στην επιχείρηση.
Περιμένουμε να δούμε αν φθάνει η κοροϊδία των υπηρεσιών του Υπουργείου και συγκεκριμένα όποιων υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις, αν ο Όμιλος Φιλίππου, στον οποίο ανήκουν πολλές επιχειρήσεις, έχει κάνει απολύσεις στην ΕΒΓΑ, η οποία επίσης ανήκει στον Όμιλο, αν απειλεί με νέες απολύσεις την επιχείρηση ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε., αν απέλυσε στην επιχείρηση ΚΑΝΑΚΗ κ.λπ. Αναφέρομαι σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον Όμιλο.
(BM)




(NP)
Επίσης, να μας πουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου -αν μπορούν να ενημερωθούν και να διαβάσουν από δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία σε οικονομικές εφημερίδες- εάν ευσταθούν τα επιχειρήματα του Ομίλου του κ. Φιλίππου, ότι δήθεν θέλει να μειώσει την παραγωγική διαδικασία, όταν ο ίδιος ο Όμιλος έχει δημοσιευμένα το πρώτο τρίμηνο του 2009 κέρδη 6,2 εκατομμύρια, όταν ο ίδιος ο Όμιλος προχωρεί σε εξαγορές, επεκτείνεται, αναπτύσσει συνολικότερα τα προγράμματά του, αυξάνει τον τζίρο του, κερδοφορεί, διεισδύει σε ξένες αγορές με πολλούς τρόπους κ.λπ..
Αυτή είναι η κατάσταση. Και νομίζουμε ότι για την κατάσταση αυτή η μεγάλη ευθύνη ανήκει σε όλους όσους μέχρι σήμερα κυβέρνησαν, είτε με την ετικέτα του νεοσυντηριτισμού είτε με την ετικέτα της σοσιαλοδημοκρατίας, κύριε Υπουργέ. Και αυτό για τον εξής απλό λόγο: Γιατί έχετε συναποφασίσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Σ.Ε.Β. να ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις. Και αυτό ακριβώς αξιοποιεί ο Όμιλος Φιλίππου.
Τι συγκεκριμένα θέλει να κάνει ο Όμιλος Φιλίππου; Γενικεύει την εργολαβιοποίηση. Από τους δεκαοκτώ εργαζόμενους που απέλυσε, προτείνει σε αυτούς να γίνουν εργολάβοι στη διακίνηση των προϊόντων του Ομίλου, δηλαδή να μην έχουν κοινωνική ασφάλιση, με το μπλοκάκι, να χάσει το Ι.Κ.Α. και όποιοι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί κ.λπ.. Δηλαδή, μια γενικευμένη στόχευση και ένα σχέδιο, προκειμένου να αντικατασταθεί το προσωπικό πλήρους και σταθερής εργασίας με εργολάβους. Και καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει αυτό.
Δεύτερος στόχος: Ο κύριος Πρωθυπουργός και χθες στη συζήτηση του προσχεδίου για τον Προϋπολογισμό υποσχέθηκε στους βιομήχανους ότι θα δώσει εργαζόμενους νέους μέσα από τα προγράμματα STAGE, όπως υποστηρίζεται στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή σύγχρονους κλάδους για τους οποίους ο εργοδότης δεν θα πληρώνει τίποτε. Οι εργαζόμενοι, ο λαός τα πληρώνει. Γιατί δεν πιστεύω ότι τα φέρνετε από τα σπίτια σας τα χρήματα που δίνουν στους εργαζόμενους τα STAGE στον ιδιωτικό τομέα. Τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα πληρώνει ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό αυξάνετε την έμμεση και άμεση φορολογία, γι’ αυτό κάνετε τη φοροεπιδρομή, γι’ αυτό ο Προϋπολογισμός θα έχει αυτά τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Εμείς, λοιπόν, λέμε με βάση όλα αυτά ότι η κατεύθυνση και ο βασικός στόχος του Ομίλου είναι να αλλάξει τους εργαζόμενους πλήρους και σταθερής εργασίας με STAGE. Αυτά θεωρούμε ότι είναι πράγματα απαράδεκτα και επικίνδυνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναπροσληφθούν όλοι οι απολυμένοι, κύριε Υπουργέ. Αυτό πρέπει να κάνει το Υπουργείο, εκεί πρέπει να στοχεύσει. Kαι ακόμη να υποχρεώσει την επιχείρηση να συζητήσει και να δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει το κεντρικό αίτημα ή ένα παράλληλο αίτημα του Σωματείου των Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ που ομόφωνα έχουν ψηφίσει, προκειμένου να υιοθετηθεί και να γίνει αποδεκτή η συλλογική σύμβαση που προτείνουν.
Κλείνω, λέγοντας το εξής, κύριε Υπουργέ: Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αναφορά που κάνετε για την κοινωνική ασφάλιση. Ακούστε να δείτε. Η Νέα Δημοκρατία την περίοδο 1992-1993 έκανε τρεις νόμους τότε για την κοινωνική ασφάλιση, υποσχόμενη ότι έλυσε το θέμα για τριάντα χρόνια. Εσείς το 1996 και το 2002 κάνατε άλλους νόμους, υποσχόμενοι κι εσείς, οι κυβερνήσεις σας, ότι για τριάντα χρόνια λύθηκε το θέμα. Πριν από μερικούς μήνες η κα. Πετραλιά έφερε εδώ και ψήφισε η Νέα Δημοκρατία νόμο, λέγοντας ότι για είκοσι χρόνια λύθηκε το θέμα. Τώρα εσείς λέτε πάλι ότι ετοιμάζετε νόμο. Τι νόμο ετοιμάζετε; Νόμο που θα μειώσει τα όρια ηλικίας, θα αυξήσει τις συντάξεις; Γιατί ξέρουμε όλοι πού κινούνται οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των βιομηχάνων κ.λπ.
Όλα αυτά τα ζητήματα ανησυχούν τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό κι εμείς θα στηρίξουμε τους αγώνες των εργαζομένων, οι οποίοι είναι η μόνη διέξοδος σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, που θυμίζει και συνθέτει έναν εργασιακό μεσαίωνα, αλλά και προβλήματα στα ασφαλιστικά και μισθολογικά τους ζητήματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαυρίκο.
Το λόγο έχει ο κ. Λοβέρδος να απαντήσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, του κ. Μαυρίκου, οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρουν ότι οι απολύσεις κατ’ αριθμόν έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, ότι υπήρξαν πλήρεις αποζημιώσεις και ότι εφαρμόζονται σε όλες τις ρυθμίσεις τους οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Εγώ δεν υιοθετώ την απάντηση αυτή, αλλά ούτε και την αρνούμαι. Εσείς την αρνείστε. Εγώ ούτε την υιοθετώ ούτε την αρνούμαι, διότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας χρειάζεται επανασύσταση. Και αυτή την επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σε ό,τι αφορά το προσωπικό του και σε ό,τι αφορά την δομή του και σε ό,τι αφορά το τι τελικά είναι το αποτέλεσμα του ελέγχου, μπορεί να επιβάλει κυρώσεις ή δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις και κάνει χαρτιά, όπως σήμερα, τα οποία δεν έχουν περιεχόμενο; Έτσι είναι η κατάσταση. Όσο η κατάσταση είναι αυτή, ο έλεγχος θα είναι ελλειμματικός. Όταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ανασυγκροτηθεί, επανασυσταθεί, κάτι που αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης και προσωπική μου και αυτό να γίνει, τότε θα μπορώ να στηρίζω τις απαντήσεις μου κύριε Πρόεδρε, στα έγγραφά του.

(BA)
(BM)
Μέχρι τότε, ο δρόμος δεν είναι πολύς. Εγώ επισκέφθηκα αμέσως -δεν έχω ειδικό γραμματέα ακόμη, ο οποίος να μπορεί να είναι το φίλτρο της ενημέρωσής μου- το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας δύο μέρες αφότου ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού, όρισα ένα σύμβουλό μου εκεί ως ιμάντα μεταβίβασης πληροφόρησης –ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει πράγματα, αλλά μπορεί να με ενημερώνει- και σέβομαι τη δουλειά των επιθεωρητών. Σας αναφέρω το έγγραφό τους, αλλά δεν μπορώ, κύριε συνάδελφε, να υιοθετήσω ή και να απορρίψω το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού.
Σε ό,τι αφορά τα θέματα των εργασιακών σχέσεων που τα αναφέρατε εν σχέσει και με το θέμα της ΦΑΓΕ, δεν μπορείτε να λέτε ότι οι συμβάσεις μαθητείας, τα «stage» στον ιδιωτικό τομέα θα είναι μαύρη εργασία. Είναι σήμερα. Δεν μπορεί όμως να λέτε ότι θα είναι και στο μέλλον. Δικαιούσθε να έχετε ανησυχίες. Εμείς έχουμε αναδεχθεί τη μεγάλη μας υποχρέωση, όταν θα υπάρξουν οι συμβάσεις αυτές μαθητείας στον ιδιωτικό τομέα και να είναι με ασφάλιση, αλλά και να αποκλείεται ο εργοδότης να τις χρησιμοποιήσει ως φθηνή εργατική δύναμη τις συμβάσεις αυτές, γιατί και ο έλεγχος θα επιταθεί και θα είναι βραχύβια τα προγράμματα μαθητείας. Σήμερα έχετε δίκιο. Η απορύθμιση είναι μία πραγματικότητα. Οι εργοδότες κάνουν ό,τι θέλουν και οι παρεμβάσεις του κράτους, κυρίως επειδή δεν υπάρχει ο έλεγχος σε αποτελεσματικό βαθμό, είναι αυτές που λέτε σε μεγάλο βαθμό. Όμως, θα αλλάξουν αυτά. Θα παλέψουμε για να αλλάξουν αυτά. Και όσο και αν σήμερα δεν υπάρχει μείζων αντιπολίτευση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς ελέγχουμε ήδη τον εαυτό μας, προσπαθώντας να δούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας, γιατί μας ψήφισε ο ελληνικός λαός και τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες μέρες.
Κύριε Μαυρίκο, σας το δηλώνω -και εδώ θα είμαστε, εσείς να ελέγχετε και εγώ να απαντώ πειστικά ή μη πειστικά ανάλογα με το έργο μου- ότι στο μέτρο που δεν ανασυσταθεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, δεν αλλάξουν οι αρμοδιότητές του, δεν αποκτήσει κυρωτικές άμεσες αρμοδιότητες και δεν αποκτήσει εκείνες τις δυνατότητες από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού να ελέγχει, τότε δυστυχώς οι κυβερνήσεις θα μετατρέπονται σε καταγραφείς αριθμού πολύνεκρων ατυχημάτων, ή αριθμού περιπτώσεων, που ούτε οι όροι υγιεινής και ασφάλειας εφαρμόζονται, ούτε ο βασικός όρος εργασίας, που είναι η αμοιβή.
Πάνω στο γραφείο μου έχω ανοιχτό ένα άλμπουμ που μου έφεραν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, το οποίο περιέχει φωτογραφίες από εργατικά ατυχήματα. Και το έχω ανοιχτό, για να βλέπω τι συμβαίνει στην Ελλάδα κάθε μέρα, για να βλέπω ποιες είναι οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και οι δικές μου προσωπικά, για να βλέπω ότι πρέπει τουλάχιστον ο ΟΑΕΔ να ενεργοποιηθεί. Και αυτή η απόφαση υπήρξε στην περίπτωση θανάτου να στέργει αμέσως -όχι ότι αυτό είναι αντίδοτο, στον θάνατο δεν υπάρχει αντίδοτο- στις άμεσες ανάγκες των οικογενειών. Εδώ είμαστε, θα κριθώ και εγώ, θα κριθεί και η Κυβέρνηση αν σοβαρολογεί σε αυτά που λέει. Σας δηλώνω ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Προτείνω, μιας και βρίσκεται στο Βήμα και κατά κοινοβουλευτική συνήθεια, ο κύριος Υπουργός να απαντήσει και στη δεύτερη με αριθμό 19/3-11-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφία Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το κλείσιμο και νέων εργοστασίων της εταιρείας «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» ιδιοκτησίας ομίλου Λαναρά κ.λπ.
Η πλήρης ερώτηση της κυρίας Καλαντίδου έχει ως εξής:
(TS)
(BA)
«Το κλείσιμο των νέων εργοστασίων της εταιρείας «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» ιδιοκτησίας ομίλου Λαναρά και την απόλυση των εκατοντάδων εργαζομένων σ’ αυτά, έχει ως αποτέλεσμα η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματός της.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο όμιλος απέσπασε κι άλλο δάνειο εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματικός όμιλος, ενώ απέσπασε μέσω του Χ.Α.Α. ΤΟ 19999-2000 εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές, αλλά και επιδοτήθηκε με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, έκλεισε πολλά εργοστάσια στη χώρα μας για να ανοίξει αντίστοιχα σε γειτονικές χώρες.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ευθύνονται, όμως, και οι πλειοψηφίες των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και της ΓΣΕΕ, που συμφωνούν με την κατεύθυνση αυτή.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Θα εξασφαλιστεί η λειτουργία όλων των εργοστασίων από τα υπέρογκα κέρδη του Λαναρά και θα πληρωθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στον όμιλο για τα κέρδη του από το Χ.Α.Α. και πού επενδύθηκαν αυτά, καθώς και για τα δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου»;
Στην ερώτηση της κας Καλαντίδου θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κυρία Καλαντίδου, το βασικό κομμάτι της αρμοδιότητας που αφορά η ερώτησή σας, σχετίζεται, όπως και εσείς λέτε, με το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Εγώ ερωτώμαι δεύτερος, όμως, η κα Κατσέλη δεν μπορούσε να είναι εδώ και δεν θέλαμε να αφήσουμε την ερώτησή σας να αναβληθεί, γι’ αυτό ήρθα εγώ.
Έχω, όμως, ήδη αποκτήσει ένα μήνα στην Κυβέρνηση μια μεγάλη εμπειρία για την περίπτωση των εργοστασίων Λαναρά. Και η εμπειρία μου είναι δυσάρεστη. Κατά πρώτον, θέλω να σας πω -το ξέρετε ίσως καλύτερα- ότι το συνδικαλιστικό κομμάτι σε ό,τι αφορά τη βιομηχανία αυτή δεν είναι ενωμένο. Υπάρχουν δύο εν γένει μεγάλοι φορείς που ασχολούνται με το θέμα, αλλά και στο εσωτερικό τους, όπως μου επιτράπηκε ήδη να δω με τις συναντήσεις που κάνω εγώ και οι συνεργάτες μου, υπάρχουν διασπάσεις.
Και αυτό δεν είναι παράλογο, όταν κανείς σκεφθεί ότι το σύνολο αυτής της Κλωστοϋφαντουργίας είναι εγκατεστημένο σε περισσότερες της μίας πόλης. Τα συμφέροντα δεν είναι πάντα ομοειδή και συνεπώς υπάρχουν και διαφορετικές αντιμετωπίσεις.
Εκείνο, όμως, που για την Κυβέρνηση είναι ενιαίο, είναι αυτό το περίφημο επιχειρησιακό πρόγραμμα για το Λαναρά των 34 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίες και κύριοι Βουλευτές. Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ! Είναι ένα πρόγραμμα επιχειρησιακού του τότε Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη, το οποίο δεν έφερε αποτέλεσμα. Το δημόσιο κατέβαλλε τα χρήματα -ενδεχομένως όπως λένε οι εργαζόμενοι να τα κατέβαλε με έναν τρόπο άτσαλο και έτσι να μην υπήρξε δυνατότητα τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν- όπως με ενημέρωσαν οι συνδικαλιστές, αλλά η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν υπήρξε εύρυθμη λειτουργία της σχετικής μονάδας και οι εργαζόμενοι είναι στο δρόμο. Μάλιστα, είναι στο δρόμο όχι επειδή διαμαρτύρονται μόνο, είναι στο δρόμο από πλευράς δουλειάς και όσοι δεν είναι θα βγουν στο δρόμο από πλευράς δουλειάς.
Υπάρχει θέμα γενικότερο, που σχετίζεται με την παραγωγική βάση της χώρας, ειδικά με την κλωστοϋφαντουργία. Υπάρχει θέμα ειδικό που σχετίζεται με τους εργαζόμενους αυτούς, που, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι πάνω από οκτακόσιοι. Δεν είναι μια μικρή μονάδα την οποία αντιμετωπίζεις επιδοματικά, είναι πάρα πολύς κόσμος.
Εμείς σε δεκαπέντε μέρες έχουμε συμφωνήσει το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Εργασίας να κάνουμε μια σύσκεψη για να δούμε το θέμα, ούτως ώστε να μπορέσουμε στη Βουλή και εγώ και η κα Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου να είμαστε πιο σαφείς.
Θέλω να σας πω ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο όταν μου ασκούν κριτική λέγοντας ότι γι’ αυτήν τη σύσκεψη είχα πει ότι θα είχε ήδη γίνει, υπήρξαν όμως προτεραιότητες άλλες, πολύ έντονες, και δεν κατέστη δυνατό να γίνει η συνάντηση αυτή των τριών συναρμόδιων Υπουργών για να δούμε τι ακριβώς μπορεί να κάνει το Ελληνικό Δημόσιο.
Το είπα και στους εργαζόμενους αυτό. Το είπα και εγώ, το είπαν και οι συνεργάτες μου. Ξέρω ότι η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική, ξέρω ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, σας ενημερώνω, όμως, ότι μέσα σε δεκαπέντε μέρες η συνάντηση αυτή θα έχει γίνει και οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις γι’ αυτό το πάρα πολύ δύσκολο θέμα θα ληφθούν.
Κυρία Καλαντίδου, προς το παρόν έχω αυτά να σας πω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Σοφία Καλαντίδου έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είμαι υποχρεωμένη –νομίζω ότι θα βοηθήσω από την πλευρά μου με αυτά που γνωρίζω- να πάω σε μία περιγραφή, παρόλο που είναι σωστό αυτό που λέτε ότι στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν χρειάζονται οι περιγραφές και εάν οι πολιτικές τοποθετήσεις δεν οδηγούν σε λύσεις, τουλάχιστον να ξεκαθαρίζουν πράγματα.
(PE)

(TS)
Πάντως, νομίζω ότι θα βοηθήσω. Θέλω με δύο λόγια να πω ότι ο όμιλος «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» -και σε αυτό είμαστε σύμφωνοι- υλοποιεί πράγματι το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας, το οποίο εγκρίθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αφού πρώτα το ενέκριναν οι τράπεζες και η εργοδοτική πλειοψηφία της Γ.Σ.Ε.Ε. Ήδη, ο όμιλος έχει εξασφαλίσει τα 35.000.000 ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή χρήματα του ελληνικού λαού, και τώρα –έτσι έχω μάθει εγώ- απαιτεί με επιστολή του στην Εθνική Τράπεζα και άλλα 6.000.000 ευρώ.
Τα αποτελέσματα; Έκλεισε η «ΚΑΛΟΠ» στην Εύβοια, τα βαφεία στη Βοιωτία, ο «Δούδος» στη Θεσσαλονίκη. Ανακοινώθηκαν απολύσεις σε Κομοτηνή, Πέλλα και Νάουσα. Γι’ αυτό, κιόλας, χθες κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας ήταν στο Υπουργείο σας, γιατί κανένα εργοστάσιο στην περιοχή της Νάουσας δεν δουλεύει. Οι εργάτες είναι απλήρωτοι από το Φεβρουάριο και στέκονται στα εργοστάσιά τους, που είναι κλειστά. Ο όμιλος, μάλιστα, αξιώνει σήμερα, που καλεί να απολυθούν ενενήντα οκτώ άτομα στο ένα, πενήντα πέντε στο άλλο εργοστάσιο της Κομοτηνής, ότι όσοι απολύονται θα παίρνουν τα δεδουλευμένα τους σε βάθος χρόνου. Μιλάει για επτά μήνες, κύριε Υπουργέ, για οκτώ μήνες; Θα το δείτε.
Χρόνια τώρα ο όμιλος ωφελείται από την πολιτική στήριξης των βιομηχάνων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιτρέψτε μου να πω. Το 1996 πήρε 4.700.000.000 δραχμές, για να κάνει εργοστάσιο, για να κάνει επενδύσεις στο εξωτερικό, στις γειτονικές χώρες. Το 2004 –είναι ενδεικτικό και είναι αυτό που φοβίζει τους εργαζόμενους και καλά κάνουν να έχουν τα μάτια τους ανοικτά- πήρε 23.000.000 δραχμές, πάλι σε επιχειρησιακό πρόγραμμα, και έκλεισε την «ΤΡΙΚΟΛΑΝ», τα κλωστήρια, την «Ολυμπιακή».
Εκατοντάδες εκατομμύρια απέσπασε από το Χρηματιστήριο. Εμείς θα θέλαμε –και το έχουμε ζητήσει και από την προηγούμενη Κυβέρνηση σε κοινοβουλευτικό έλεγχο- να γίνει οικονομικός έλεγχος για το Χρηματιστήριο, αλλά και για τα δάνεια και τις επιδοτήσεις που πήρε. Πού επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα; Και αυτή είναι η ευθύνη των Κυβερνήσεων, εδώ τουλάχιστον, στο Κοινοβούλιο, να γνωρίζουμε.
Εγώ ελπίζω, κύριε Υπουργέ, σε δεκαπέντε ημέρες η τοποθέτηση του Υπουργείου σας και του άλλου Υπουργείου να μην τροφοδοτήσει το εκβιαστικό δίλημμα προς τους εργαζόμενους και, εάν θέλετε, προς όλο το λαό της χώρας ότι ή θα δώσουμε λεφτά στον όμιλο και κάποιες απολύσεις ή θα κλείσουμε ολοκληρωτικά τα εργοστάσια και θα βάλουμε λουκέτο.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λέει ξεκάθαρα ότι με την ευθύνη που έχει σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει ο «Λαναράς» και οι τράπεζες, που τα τελευταία χρόνια πήραν αρκετά χρήματα και διασφάλισαν τα κέρδη τους, να πληρώσουν. Όχι, λοιπόν, κύριε Λοβέρδο, μόνο να πάρετε μέτρα για τους ανέργους, αλλά πρέπει να μην απολυθεί κανένας, να λειτουργήσουν τα εργοστάσια.
Από την άλλη πλευρά, επειδή θίξατε το ζήτημα των πολλών απόψεων, εάν θέλετε, και της συνδικαλιστικής δράσης, εγώ θα απευθυνθώ και προς αυτούς, αλλά λέγοντας ξεκάθαρα την άποψή μας και εδώ προς εσάς. Οι κλωστοϋφαντουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι οφείλουν, κύρια στα παιδιά τους και στο μέλλον, να κατανοήσουν ότι η στασιμότητα –κάτι που το θίξατε και εσείς- η υποχώρηση που αντιμετωπίζει η κλωστοϋφαντουργία στη χώρα μας σήμερα είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της καπιταλιστικής ενοποίησης, του καταμερισμού που επιβλήθηκε και στη χώρα μας, του καταμερισμού για τον οποίο άλλοι συμφώνησαν και άλλοι δεν συμφώνησαν.
Η κλωστοϋφαντουργία, φαίνεται, δεν αφήνει στη χώρα μας πολλά κέρδη και γι’ αυτό φεύγουν οι επιχειρηματίες. Το ρούχο, όμως, το χρειαζόμαστε. Έχουμε βαμβάκι, μπορούμε να συνδέσουμε το νήμα με το ρούχο, μπορούμε να το αναπτύξουμε. Είναι μία δυνατότητα.
Ο αγώνας, λοιπόν, των εργαζομένων πρέπει, κατά την άποψή μας, να είναι μαζικός, να είναι από όλους πραγματικά και να στοχεύει σε μια ανάπτυξη που δεν θα έχει κέντρο της το κέρδος, να στοχεύει σε μία ανάπτυξη που εμείς την έχουμε σε πρώτη γραμμή, να απαιτούνται πολιτικές που θα αξιοποιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, τις δυνατότητες της χώρας μας, όπως είναι η κλωστοϋφαντουργία, με γνώμονα βέβαια τα λαϊκά συμφέροντα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κυρία Καλαντίδου.
Έχει να προσθέσει ο κύριος Υπουργός μία απάντηση;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Έχω να προσθέσω ακόμη το εξής. Μια και η κυρία Καλαντίδου, η Βουλευτής του Κ.Κ.Ε., προχώρησε στην καταγραφή του προβλήματος, θα ήθελα να δώσω δύο στοιχεία περαιτέρω, να τα έχει υπ’ όψιν της και η Εθνική Αντιπροσωπεία.
(ML)
(PE)
Σε ό,τι αφορά τη συνδικαλιστική πολυδιάσπαση θέλω να προσθέσω και το εξής: Υπάρχει και διάσπαση σε ό,τι αφορά την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος από τους Βουλευτές των νομών.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, έρχονται Βουλευτές από τον α, το β ή τον γ νομό –το εργοστάσιο, όπως είπα, εκτείνεται σε πλείονες του ενός νομού- και λένε άλλα πράγματα. Και τα λένε τα άλλα πράγματα ο ένας απέναντι από τον άλλον. Αυτό δεν είναι ευχάριστο γιατί δημιουργεί δυσκολίες στη ρύθμιση του θέματος από την πλευρά της κάθε κυβέρνησης, τώρα της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Το δεύτερο που θέλω να πω, προσθέτοντας στοιχείο στην ανάλυση του προβλήματος, είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε προβλέψει ότι για τους εργαζόμενους αυτούς υπάρχει η εναλλακτική δυνατότητα όποιος θέλει να φύγει από την Κλωστοϋφαντουργία να προσληφθεί ή να συμμετάσχει, να το πω καλύτερα, στα προγράμματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα απασχολούσαν περίπου είκοσι χιλιάδες ανθρώπους. Τριακόσιοι εργαζόμενοι έκαναν αυτή την επιλογή. Το Υπουργείο Εσωτερικών τώρα, για πολλούς, εύλογους και δίκαιους λόγους, σταματάει το πρόγραμμα αυτό. Όμως αυτοί οι τριακόσιοι άνθρωποι έχουν κάνει την επιλογή να φύγουν. Να, ένα πρόβλημα που πρέπει επειγόντως να ρυθμισθεί, γιατί το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αδικεί τους ανθρώπους.
Τρίτον, συμφωνώ μαζί σας –και το έχω πει και στις αντιπροσωπείες που έχω δεχθεί- ότι υπάρχει ανάγκη να δούμε πού πήγαν τα 34 εκατομμύρια ευρώ, γιατί χαθήκαν. Είναι μόνο ο άστατος, ο άτσαλος τρόπος της καταβολής τους που δημιούργησε ζητήματα και προβλήματα σε ό,τι αφορά την αξιοποίησή τους; Διότι αυτό ισχυρίζονται κάποιοι. Μπορεί να έχουν δίκιο, μπορεί όμως και να μην έχουν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Όμως τα 34 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε προηγουμένως ο κ. Μαυρίκος, δεν είναι δικά μας, δεν είναι των κυβερνήσεων, δεν είναι των φυσικών προσώπων που είναι μέλη της Κυβέρνησης ή των Βουλευτών. Είναι του ελληνικού λαού. Πού πήγαν τα 34 εκατομμύρια ευρώ; Γιατί δεν βοήθησαν την επιχείρηση; Είναι, λοιπόν, εδώ μία χοάνη, στην οποία ό,τι λεφτά ρίχνουμε θα χάνονται; Είναι αυτή η πολιτική των χρημάτων στα κουτουρού, μία πολιτική που οδηγεί να χάνονται χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να κερδίζουν συγκεκριμένους, σαφείς και σταθερούς όρους εργασίας;
Αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να δούμε. Το θέμα της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας πρέπει να το δούμε ενιαία. «ΛΑΝΑΡΑΣ» δεν υφίσταται. Κατ’ όνομα υφίσταται. Αυτός έχει φύγει και έχει αφήσει το πρόβλημα. Και το πρόβλημα το έχει αναδεχθεί το ελληνικό κράτος. Καλώς ή κακώς το έχει αναδεχθεί. Επιδοματική πολιτική δεν είναι πολιτική αναγκαία. Μπορεί να είναι σε κάποια φάση, αλλά δεν είναι η πολιτική αντιμετώπιση του θέματος στρατηγικά. Γι’ αυτό σας λέω ότι οι συναρμόδιοι Υπουργοί θα δούμε το θέμα εντός δεκαπέντε ημερών και θα σας πω τις λύσεις που θα δώσουμε. Δεν βλέπω περιθώριο για ριζοσπαστικές και πάρα πολύ αποτελεσματικές λύσεις. Βλέπω πρόβλημα. Αυτή είναι η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε –όχι η γνώμη, η αίσθηση- από τις πρώτες συναντήσεις με τους πολιτικούς συναδέλφους Βουλευτές και τους συνδικαλιστές.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επόμενη είναι η με αριθμό 23/3.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την περιβαλλοντική υποβάθμιση του ευρύτερου Αργοσαρωνικού από τις ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου αναλυτικά έχει ως εξής:
«Εδώ και δύο χρόνια, κάτοικοι και φορείς του Πόρου έχουν εξεγερθεί ενάντια στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας του νησιού, καταγγέλλοντας την παράνομη εγκατάσταση και λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, τρεις απ’ αυτές λειτουργούν χωρίς Άδεια και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), ενώ δύο απ’ αυτές, αν και λειτουργούν με σχετική άδεια, έχουν προβεί σε υπερτριπλάσια υπέρβαση εμβαδού και παραγωγής. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την καταστολή τους και κανένα δικαστικό μέτρο αντιμετώπισής τους δεν έχει διαταχθεί, τη στιγμή που η παράνομη αυτή δραστηριότητα συνεχίζει να έχει δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή,
Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Είναι νόμιμη η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας χωρίς σχετική άδεια και Α.Ε.Π.Ο. στον Πόρο; Αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει σχετικά;
2. Υφίσταται πράγματι η καταγγελλόμενη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης παραγωγής των Μονάδων Ιχθυοκαλλιέργειας του Πόρου; Αν ναι, ποια η μέριμνα για το θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, με δεδομένη την ανάλογη υπέρβαση της επισήμως προσδιορισμένης φέρουσας ικανότητάς του;»
Το λόγο για τρία λεπτά έχει ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μωραΐτης.

(GH)

(ML)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Πόρος στον Σαρωνικό Κόλπο λειτουργούν από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας. Αρμόδια υπηρεσία η οποία εκδίδει αυτές τις άδειες, το γνωρίζουμε πολύ καλά, είναι η Περιφέρεια Αττικής, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της άδειας λειτουργίας είναι η ύπαρξη απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Οι μονάδες οι οποίες λειτουργούν στον Πόρο σήμερα κατά πλειοψηφία έχουν εν ισχύ απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Σε μία μόνο μονάδα έχει λήξει η περιβαλλοντική άδεια ενώ έχουν προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες και μελέτες με σκοπό την ανανέωση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του περιβαλλοντικού ελέγχου διενεργούν επιθεωρήσεις στις μονάδες της περιοχής. Σε μία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας την οποία επιθεώρησε η Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας εντοπίστηκαν παραβάσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία. Για το σκοπό αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος 2947/2001 -που βεβαίως, αφού έγινε αυτοψία από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, θα έχουμε την απολογία του επιθεωρούμενου- εισήγηση προστίμου από τους επιθεωρητές, παραπομπή του θέματος στον Εισαγγελέα για επιβολή προστίμου.
Επιπλέον, -και θέλω να σας ενημερώσω επ’ αυτού- οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου έχουν διαπιστώσει ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού ιχθυοκλουβών σε κάποιες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας καθ’ υπέρβαση των ορίων που θέτουν σήμερα οι περιβαλλοντικές άδειες των μονάδων αυτών. Επισημαίνεται μάλιστα ότι κατόπιν ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά βρέθηκαν τέσσερις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, οι οποίες δεν τηρούσαν τους όρους απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν παραβάσεις υπέρβασης της εγκεκριμένης επιφάνειας εκτροφής και ως συνέπεια επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 120.000 ευρώ.
Με δεδομένη την εξέλιξη της τεχνολογίας και των όρων βιωσιμότητας των επιχειρήσεων το Υπουργείο μας σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με βάση τη σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης για την φέρουσα ικανότητα των ελληνικών θαλασσών υπέγραψε την κοινή εγκύκλιο με την οποία επαναπροσδιορίζεται η δυναμικότητα των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη του κλάδου και την τακτοποίηση των παρατηρούμενων υπερβάσεων των κλουβών.
Επιπλέον, είμαι σε θέση σήμερα να το ανακοινώσω ότι για την συνολική επίλυση του προβλήματος των χρήσεων χερσαίων και υδάτινων χώρων, το Υπουργείο μας δρομολογεί τη σύνταξη και έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις υδατοκαλλιέργειες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Βαΐτσης Αποστολάτος.
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υφυπουργέ, εύχομαι πράγματι όλα αυτά που μας είπατε να γίνουν. Εκθέτοντας όλη αυτή την έκταση της κατάστασης επιβεβαιώσατε τις δύο βασικές ερωτήσεις και πήρα απαντήσεις θεωρητικές, για την ώρα, γιατί όσον αφορά τους ελέγχους θα ήθελα ειλικρινά να δω ποιοι είναι αυτοί οι έλεγχοι γιατί μιλάω με τους κατοίκους του Πόρου πολύ συχνά, δεν θα πω καθημερινά και η μόνη αν θέλετε ελεγκτική κατάσταση που έγινε, έγινε από πρωτοβουλία των πολιτών. Carpe diem όμως, θα έλεγα ότι δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι ο Σαρωνικός, ο Αργοσαρωνικός γενικότερα, το δικό μας Αιγαίο σε εμάς τους Πειραιώτες, δυστυχώς έχει πράσινο βυθό.
Η πράσινη ανάπτυξη για την οποία αναφέρεστε, την οποία όλοι επικροτούμε και συντασσόμεθα είναι μία πραγματικότητα που επιβάλλεται από την κατάσταση των πραγμάτων. Για τις συγκεκριμένες περιοχές όμως, της Νήσου Πόρου θέλω να σας πω ότι είναι η δεύτερη ερώτηση, ακριβώς ένα χρόνο μετά που κάνω και θα σας πω ότι το πρόβλημα δεν έχει λυθεί καθόλου και δεν έχουν γίνει ακριβώς τα πράγματα όπως σας έχουν ενημερώσει.
Θα σας πω ότι για μένα εξελίσσεται ένα πινγκ - πονγκ γραφειοκρατικών ευθυνών, το οποίο απλώς λειτουργεί εις βάρος του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά και της υγείας των κατοίκων εφόσον κάνουμε λόγο πλέον για απόλυτη ακαταλληλότητα του νερού, αλλά και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, εφόσον μιλάμε για ένα πολύ τουριστικό μέρος που βρίσκεται μια ανάσα από τον Πειραιά.

(RG)
(GH)
Έχοντας μιλήσει όπως σας είπα με τους κατοίκους, επιγραμματικά σας αναφέρω ότι αρχικά απευθύνθηκαν σε όλες ανεξαιρέτως τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγέλλοντας την εγκατάσταση και λειτουργία, χωρίς άδεια και απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, τριών και όχι μίας που είπατε, τέτοιων μονάδων στον Πόρο, αλλά και την υπερτριπλάσια τονίζω υπέρβαση σε εμβαδό παραγωγής, άρα και σε απόβλητα δυο ακόμη μονάδων που λειτουργούν με άδεια. Αφού καμία υπηρεσία δεν έκανε τίποτα για ένα χρόνο οι κάτοικοι με πολιτική αγωγή στον Δήμο του Πόρου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας αναλυτικά τις παραβάσεις που συντελούνται από τις μονάδες, αλλά και από τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να τις ελέγχουν. Προσέφυγαν επίσης με το Δήμο στο Συμβούλιο Επικρατείας, ζητώντας την αναστολή των παράνομων, σύμφωνα με πάγια νομολογία του διοικητικών πράξεων που τις χωροθετούν.
Προσωπικά σας είπα στην επίκαιρη που κατέθεσα για το ίδιο θέμα ένα χρόνο πριν είχα λάβει τη διαβεβαίωση από τον προκάτοχό σας για την άμεση μελλοντική πραγματοποίηση ελέγχων στις συγκεκριμένες μονάδες από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και για σύσταση όμως επιτροπής για τη δημιουργία ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου που μόλις μας είπατε για το Πανεπιστήμιο Κρήτης για τις ιχθυοκαλλιέργειες που θα λάμβανε υπόψη τη δυναμικότητα του κλάδου και την προστασία περιβάλλοντος.
Ε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, οι μόνοι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν με πρωτοβουλία και έξοδα των κατοίκων από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών. Και βεβαίως διαπιστώθηκαν υπερβάσεις, παραβάσεις και ωστόσο καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την καταστολή τους. Όλες οι αρμόδιες αρχές ομόφωνα παραπέμπουν στο μελλοντικό χωροταξικό σχεδιασμό που και εσείς είπατε, σύμφωνα με το οποίο ο Πόρος θα χαρακτηριστεί περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών. Γεγονός, όμως, το οποίο ουσιαστικά θα νομιμοποιήσει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΒΑΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ναι, κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό.
Και θα πολλαπλασιάσει την υφιστάμενη κατάσταση. Έχει δρομολογηθεί η εξέλιξη και οι κάτοικοι τη χαρακτηρίζουν το τέλος του Πόρου. Μιλούν για ταφόπλακα. Είναι ένα θέμα, λοιπόν, το οποίο πρέπει να δείτε άμεσα κυριολεκτικά. Μπορώ να καταλάβω ως ένα σημείο την ανάγκη όλης της δραστηριότητας των ιχθυοκαλλιεργειών, δεν είναι δυνατόν, όμως, να μετατρέψουμε το Σαρωνικό σε ιχθυοβιομηχανική ζώνη. Πρέπει να βρεθεί οριστική, αποτελεσματική διευθέτηση του όλου θέματος, στη βάση πάντα της απαρέγκλιτης και απόλυτης τήρησης της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση, περιβαλλοντική αδειοδότηση, ειδικότερα τέτοιων μονάδων και όχι μόνο στον Πόρο, σε όλη τη χώρα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να πω στον εκλεκτό κύριο συνάδελφο, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής μας, ότι οι απαντήσεις δεν είναι θεωρητικές. Επειδή σας είδα να επιμένετε ότι δεν έγιναν έλεγχοι, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι και η Νομαρχία Πειραιά έκανε τους ελέγχους -μάλιστα έχει επιβάλλει και συγκεκριμένα πρόστιμα, σας είπα και το μέγεθος των προστίμων- αλλά και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου μας έχουν κάνει και αυτοί τους ελέγχους. Μετά από καταγγελίες κατοίκων είπατε. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας. Θα πρέπει και οι κάτοικοι κάποιων περιοχών να παίρνουν κάποιες φορές κάποιες πρωτοβουλίες, αρκεί το κράτος, η πολιτεία να μπορεί να είναι δίπλα, να αφουγκράζεται, να παρεμβαίνει και βεβαίως να παίρνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Και θέλω να πω και κάτι άλλο, επειδή άκουσα ότι είναι η δεύτερη φορά που επαναλαμβάνετε την ερώτησή σας. Είμαστε μια Κυβέρνηση ενός μήνα περίπου. Θέλω να ξέρετε κάτι και εσείς αλλά και όλοι οι εκλεκτοί συνάδελφοι ότι θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη να βάλουμε κανόνες να σταματήσει η ανομία και αν θέλετε να σταματήσει και το μεγάλο πάρτι της ρύπανσης. Γι’ αυτό, λοιπόν, σήμερα και με ευκαιρία όλο αυτό το θέμα, το οποίο συζητάμε, θέλω να αναφέρω ποια είναι η θέση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
(PN)

(RG)
Και η θέση μας είναι να εφαρμόσουμε την ευρωπαϊκή αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Όποιος υποβαθμίζει το περιβάλλον θα πρέπει όλοι από εδώ σήμερα και όλο το υπουργείο να τους στείλει ένα μήνυμα, ότι θα πρέπει και να πληρώσει. Ωστόσο μέχρι σήμερα, όποιος κατέστρεφε το περιβάλλον, τι έκανε; Απλά ένα πρόστιμο και τίποτε άλλο. Εμείς δεν στεκόμαστε σε αυτό. Λέμε ότι αυτό δεν αρκεί, δεν μπορεί να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Εμείς θέλουμε ένα περιβάλλον υψηλής ποιότητας για τους πολίτες και για τη χώρα μας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η προστασία του περιβάλλοντος και σε περίπτωση ζημιάς η αποκατάστασή του. Έτσι προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας 35/2004, σχετικά με την περιβαλλοντική ευθύνη όπως αυτή εναρμονίστηκε με το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, αυτό που ισχύει πλέον και στη χώρα μας, κάθε δραστηριότητα που ρυπαίνει το περιβάλλον είναι υπεύθυνη για την αποκατάστασή του. Όπως αντιλαμβάνεστε, το κόστος αποκατάστασης του περιβάλλοντος είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το κόστος των προστίμων. Η θέση μας λοιπόν σαν Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ότι πλέον κάθε εγκατάσταση, νόμιμη ή παράνομη, η οποία μπορεί να υποβαθμίζει το περιβάλλον, το πρόστιμο θα είναι το τελευταίο πράγμα το οποίο θα φοβάται. Καθένας ο οποίος καταστρέφει το περιβάλλον θα είναι και ο υπεύθυνος να το αποκαταστήσει. Εμείς σαν Υπουργείο λοιπόν, θα θέσουμε σε ισχύ τους σχετικούς μηχανισμούς, ώστε ο εκάστοτε υπαίτιος, όντως να σέβεται το περιβάλλον. Γι’ αυτό το σκοπό θα υιοθετήσουμε χρηματοοικονομικούς μηχανισμούς όπως τα αλληλέγγυα ταμεία, ώστε να υπάρχουν αυτά τα διαθέσιμα κονδύλια για την αποκατάσταση.
Θα θεσπίσουμε επίσης, ένα είδος υποχρεωτικής πράσινης ασφάλισης και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, ώστε καθένας που ενδέχεται να καταστρέφει το περιβάλλον, να προπληρώνει τα απαραίτητα ποσά τα οποία θα απαιτηθούν σε περίπτωση καταστροφής. Και καταλαβαίνετε πολύ καλά τι εννοώ, πώς είναι σήμερα η ασφάλιση, με το σπίτι μας, με το αυτοκίνητό μας.
Έτσι, λοιπόν, εμείς θα φροντίσουμε να ασφαλιστεί το περιβάλλον έναντι πιθανής ρύπανσης ή μόλυνσης. Επιδίωξή μας δεν αποτελεί να γεμίσουμε τα πράσινα ταμεία μέσω προστίμων. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να δώσουμε ένα ισχυρό αντικίνητρο προς κάθε επιχείρηση και προς κάθε βιομηχανία. Το αντικίνητρο αυτό θα είναι οικονομικό, ώστε να καταλάβουν όλοι ότι πλέον δεν συμφέρει σήμερα να καταστρέψεις το περιβάλλον.
Το μήνυμα λοιπόν που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι παράνομη, κοστίζει και γι’ αυτό δεν συμφέρει οικονομικά πλέον κανέναν να το καταστρέφει. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας ενημερώσω ότι η με αριθμό 17/3.11.09 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επιδημία της γρίπης, δεν συζητείται λόγω κωλύματος της αρμοδίας Υπουργού.
Ερχόμαστε τώρα στην με αριθμό 24/3.11.09 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Αναλυτικά η ερώτηση του συναδέλφου κ. Βορίδη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τον περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική η δημιουργία 2 ακόμη ΧΥΤΑ στη θέση Γραμματικό και Κερατέα. Από τότε μέχρι σήμερα, μετά την παρέλευση επτά (7) ετών, συνέβησαν τα ακόλουθα:
1. Έχει ανασταλεί η χρηματοδότηση των έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένοι ως μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων.
3. Μέχρι σήμερα μελέτες υφίστανται μόνο για την κατασκευή ΧΥΤΑ, όχι ΟΕΔΑ.
4. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι απαλλοτριώσεις, αφού δεν έχουν καν καθοριστεί τιμές μονάδος.
5. Δεν έχουν εκτελεστεί άλλα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού (π.χ. σταθμοί μεταφόρτωσης).
6. Στο χώρο του Γραμματικού, που, παρά τις διαρκείς αντιδράσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το συνεχή ξυλοδαρμό τους κατ’ εντολήν των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛΑΣ, έχει αρχίσει η κατασκευή του έργου, στο κέντρο του ΧΥΤΑ ανακαλύφθηκαν αρχαία.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Επιμένει στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού ή εξετάζει το ενδεχόμενο αναθεώρησής του προκρίνοντας άλλες, πιο σύγχρονες, πιο επαρκείς, πιο φιλικά περιβαλλοντικές λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων».
Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ντίνος Ρόβλιας.

(XA)


(PN)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εύκολη απάντηση για μένα θα ήταν να παραπέμψω στις καθυστερήσεις και στις παραλείψεις της προηγούμενης Κυβέρνησης. Νομίζω ότι είναι λογικό ότι δεν είναι η Κυβέρνηση Παπανδρέου αυτή η οποία μπορεί να κατηγορηθεί σχετικά με το σχεδιασμό και την καθυστέρηση υλοποίησης της διαχείρισης των απορριμάτων στην Αττική. Βέβαια πιστεύω προσωπικά ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνεχίσουμε να αντιπολιτευόμαστε την ήδη Αντιπολίτευση. Αυτό το έκανε επί πεντέμισι χρόνια η Νέα Δημοκρατία και δεν νομίζω ότι την ωφέλησε καθόλου.
Όπως γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων της περιφέρειας Αττικής, όπως είναι ο πλήρης τίτλος, αποτυπώνεται στο νόμο 3164/2003. Με το νόμο αυτόν εγκρίθηκαν οι ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων στα Άνω Λιόσια, στην Κερατέα και το Γραμματικό.
Σε κάθε ολοκληρωμένη εγκατάσταση εντάσσονται τέσσερις κατασκευές. Πρώτον, Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων, ο λεγόμενος ΧΥΤΑ, που όμως θα λειτουργήσει ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, δηλαδή ως ΧΥΤΥ. Δεύτερον, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Τρίτον, η Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών Υλικών ή και Πράσινων Αποβλήτων. Και τέταρτον, Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων. Αυτός είναι ο πλήρης επιστημονικός σχεδιασμός.
Στο Ταμείο Συνοχής έχουν ενταχθεί οι τρεις ΧΥΤΑ που θα εξελιχθούν σε ΧΥΤΥ. Σήμερα λειτουργεί μόνο το έργο στα Νέα Λιόσια, ενώ τα άλλα δυο καθυστερούν για διάφορους λόγους μεταξύ των οποίων δικαστικές εμπλοκές και αντιδράσεις των κατοίκων. Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Απειλούνται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα υψηλότατα. Τα έργα όμως δεν έχουν απενταχθεί μέχρι τώρα που μιλάμε. Υπάρχει βεβαίως μεγάλος κίνδυνος να χαθούν κονδύλια.
Αυτός είναι ο σχεδιασμός για την Αττική, σχεδιασμός που δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε σε αυτά τα πεντέμισι χρόνια γιατί η ενασχόληση ήταν μόνο με τους ΧΥΤΑ και ακόμη και αυτό με καθυστερήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Το λόγο έχει για τρία λεπτά επίσης ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδής Βορίδης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, προφανώς το ζήτημα δεν είναι να ανοίξουμε μια ιστορική συζήτηση της πορείας της εκτελέσεως του περιφερειακού σχεδιασμού. Εκείνο όμως το οποίο χρειάζεται είναι καθαρή πολιτική θέση με τα πολιτικά δεδομένα που έχετε σήμερα. Και τα πολιτικά δεδομένα που έχετε σήμερα στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική εξελίχθηκε με το συγκεκριμένο τρόπο.
Και θα πω γιατί όλα έχουν σημασία. Είναι ξεκάθαρο ότι το να φτιάχνεις ΧΥΤΑ και μάλιστα πολλούς επιβαρύνει περιβαλλοντικά. Είναι απευκταία λύση η δημιουργία ΧΥΤΑ. Είναι κάτι που η ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον δεν το προκρίνει, δεν το θέλει, θέλει να φύγει από αυτήν.
Συνδέεται άμεσα με τον όγκο και την ποσότητα των απορριμμάτων. Ένας από τους τρόπους για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό ήταν η δημιουργία σταθμών μεταφορτώσεως. Για τους σταθμούς αυτούς έπρεπε να έχουν κατασκευαστεί σήμερα με τον περιφερειακό σχεδιασμό σταθμός στο Ελληνικό, στον Άλιμο, στη Γλυφάδα, ΒΙΠΑ Κηφισιάς, ΒΙΠΑ Χαμομηλίου, Γουδιού, Κόμβου Περιφερειακής Υμηττού, Καισαριανής. Από αυτούς εάν η γνώση μου είναι σωστή, έχει κατασκευαστεί μόνο ο ΒΙΠΑ Κηφισιάς. Αυτό είναι το ένα..

(XA)
Δεύτερον, έπρεπε με βάση Κοινοτική Οδηγία –αναφέρομαι στην Οδηγία 1999/31/26-4-1999- θα έπρεπε όλες οι χώρες οι οποίες έχουν δεχθεί αυτή την Οδηγία να έχουν ακολουθήσει μια εθνική στρατηγική για την μείωση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων. Και μάλιστα, η συγκεκριμένη Οδηγία θέτει συγκεκριμένους στόχους και λέει, μέχρι το 2006 έπρεπε να έχουμε μειώσει στο 75% την συνολική ποσότητα των βιοαποδομήσιμων μέχρι το 2009 να έχουμε φτάσει σε μείωση 50% και μέχρι το 2014 έπρεπε να έχουμε φτάσει το 35%. Παρεμπιπτόντως από αυτά δεν έχουμε κάνει τίποτα.
Έρχεται λοιπόν, εδώ ένα ερώτημα το οποίο θέτει την πραγματική νομιμοποιητική βάση του περιφερειακού σχεδιασμού. Δεν κάνουμε τίποτα για να μειώσουμε τον όγκο των αποβλήτων αλλά επιμένετε, αν καταλαβαίνω καλά, στην εφαρμογή ενός περιφερειακού σχεδιασμού ο οποίος σήμερα είναι ξεπερασμένος από τα πράγματα. Έχει γίνει επτά χρόνια πριν. Υπάρχουν τεχνολογικές εξελίξεις και άλλα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. αυτός ο περιφερειακός σχεδιασμός εφαρμοζόμενος σήμερα έτσι πλημμελώς θα καταστρέψει τις περιοχές.
Θέτω ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Βρέθηκαν αρχαία στο Γραμματικό στο κέντρο του χώρου. Τι θα κάνετε; Θα επιμείνετε στην εφαρμογή του συγκεκριμένου περιφερειακού σχεδιασμού; Αυτό δεν είναι κάτι που έχει να κάνει με τις καθυστερήσεις ή με το τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αφορά την πολιτική που θα εφαρμόσετε εσείς τώρα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Επιτρέψτε μου εδώ μια πολιτική τοποθέτηση. Ενόψει του ότι έτσι εξελίχθηκε η κατάσταση η Ελλάδα έχει μια και μόνη λύση. Να αφήσει έναν ξεπερασμένο περιφερειακό σχεδιασμό, να επανασχεδιάσει με νέα τεχνολογικά δεδομένα την διαχείριση των απορριμμάτων, να το κάνει άμεσα και γρήγορα, να προχωρήσει ναι μεν στους σταθμούς μεταφόρτωσης αλλά να υιοθετήσει άλλες τεχνολογίες. Να υιοθετήσει επιτέλους τεχνολογία θερμικής επεξεργασίας, να μελετήσει τη δημιουργία εργοστασίου στον χώρο της Αττικής, να προχωρήσει ραγδαία σε προγράμματα ανακύκλωσης. Σήμερα, το εργοστάσια που έχουμε στα Λιόσια δουλεύει στο 100% της δυναμικότητάς του και επομένως δεν μπορεί καν να απορροφήσει περαιτέρω ανακύκλωση.
Αυτές είναι οι πολιτικές και όχι να εμείνετε στην εφαρμογή ενός περιφερειακού σχεδιασμού που απλώς θα καταστρέψει περιβαλλοντικά δύο ακόμη περιοχές στην Αττική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Δεν αποκλείεται στον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό να ενταχθούν οποιεσδήποτε τεχνολογικές εξελίξεις που θα κριθεί ότι πρέπει να ενταχθούν. Προηγουμένως, σας ανάφερα το πλήρες πακέτο που επιστημονικά θεωρείται επαρκές για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων. Πραγματικά, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και επείγουσα. Είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος από την Κυβέρνηση Παπανδρέου όπως και στα θέματα δημόσιας υγείας. Η Υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι στο Γραμματικό δεν θα λειτουργήσει ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ, δηλαδή χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει άμεση η δημοπράτηση μονάδας επεξεργασίας όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός που δεν έγινε. Αυτό που θα θάβεται δεν θα είναι απόβλητο αλλά θα είναι υπόλειμμα.
(XP)
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Παπαδημούλη έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα, σε πλήρη αντίθεση με την ισχύουσα πρακτική στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια, είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη το Κοινοβούλιο της οποίας δεν συμμετέχει ουσιαστικά στη διαδικασία κατάρτισης, αξιολόγησης και συζήτησης του Προϋπολογισμού. Οι Έλληνες Βουλευτές δεν είναι δυνατόν να τροποποιήσουν τα μεγέθη του προτεινόμενου Προϋπολογισμού, ακόμη κι αν το επιθυμεί η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, και υποχρεούνται να τον ψηφίζουν μόνο στο σύνολό του, ενώ δεν προβλέπεται παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού από τη Βουλή.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών:
- Προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αλλάξει αυτή η αναχρονιστική και αντιδημοκρατική διαδικασία κατάρτισης και ψήφισης του Προϋπολογισμού από τη Βουλή και πότε;
- Θα συναρτηθεί επιτέλους η πρόβλεψη των επιμέρους δαπανών με την επίτευξη συγκεκριμένων μετρήσιμων στόχων;
- Προτίθεται η Κυβέρνηση να εξετάσει την πρόταση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τη δημιουργία γραφείου παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού;»
Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, με την ερώτησή σας αναδεικνύετε ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με το ρόλο του Κοινοβουλίου στη διαδικασία κατάρτισης και εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Εγώ ειλικρινά θέλω να ταυτιστώ μαζί σας, θέλω να ταυτιστώ με την άποψή σας, με την επισήμανση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν ικανοποιεί και επίσης με την άποψη ότι υπολείπεται αντίστοιχων άλλων χωρών, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του κοινοβουλευτικού έργου. Τόσο εγώ όσο και συνάδελφοί μου που βλέπω εδώ μέσα στην Αίθουσα στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχαμε επισημάνει αυτές τις διαδικασίες στην πορεία του κοινοβουλευτικού έργου και μάλιστα είχαμε κάνει σειρά προτάσεων στην προηγούμενη Κυβέρνηση, γιατί είχαμε διαπιστώσει ότι οι αδυναμίες αυτές περιόριζαν το ρόλο του Κοινοβουλίου. Και τον περιόριζαν διότι δεν υπήρχε επαρκής πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και επομένως να μην μπορεί να ασκείται έλεγχος, ούτε και η λογοδοσία βέβαια, ως οφείλει να κάνει η εκάστοτε Κυβέρνηση. Καταγγέλλαμε λοιπόν αυτές τις πρακτικές που ακολουθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Θέλω έτσι ενδεικτικά να αναφέρω στο σημείο αυτό την κατάσταση την οποία αντιμετωπίσαμε όταν εγώ και ο Υπουργός επισκεφθήκαμε για πρώτη φορά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και η ερώτηση που μας τέθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι: «Κύριε Υπουργέ, έχουμε στα χέρια μας το Δελτίο Δημόσιου Χρέους, το οποίο δεν μας επέτρεψε η προηγούμενη Κυβέρνηση να δημοσιοποιήσουμε. Μας λέτε, σας παρακαλώ, τι πρέπει να κάνουμε;» Και ξέρετε γιατί η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήθελε να δημοσιοποιείται το Δελτίο του Δημόσιου Χρέους, κύριε Παπαδημούλη; Διότι μέσα απ’ αυτό θα προέκυπταν τα στοιχεία για την πραγματική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών. Διότι όταν κάποιος έχει την πορεία του δημόσιου χρέους, συνυπολογίζοντας τη μεταβολή του από το τέλος του προηγούμενου χρόνου μπορεί να οδηγηθεί σε ορισμένα εύλογα συμπεράσματα για το πού βρίσκεται το δημοσιονομικό έλλειμμα και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν ήθελε αυτή η πληροφόρηση να είναι διαθέσιμη στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Η εντολή που έδωσε ο Υπουργός και εγώ απευθείας στους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου ήταν να δημοσιοποιηθεί άμεσα το Δελτίο του Δημόσιου Χρέους -γιατί εμείς πιστεύουμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να γίνεται σωστά η δουλειά εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο είναι να υπάρχει πληροφόρηση, συνεχής ροή πληροφόρησης- και τονίσαμε ότι πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι να παρέχεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε χρόνο προβλεπόμενο κάθε πληροφορία που είναι διαθέσιμη και θα πρέπει να παρέχεται. Η επιλογή μας αυτή πιστεύω ότι αποκαθιστά συνθήκες διαφάνειας και επιτρέπει τόσο στους Βουλευτές αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση.
Ανάλογο πρόβλημα υφίσταται, κύριε Παπαδημούλη, και με τη διαδικασία κύρωσης Απολογισμού-Ισολογισμού του Κράτους, η οποία όπως κι εσείς πιθανότατα έχετε ενημερωθεί, γίνεται με μία καθυστέρηση τριών ετών, γεγονός που συσκοτίζει τη δημοσιονομική διαχείριση, αλλά και διασπά την ενότητα μεταξύ της διαδικασίας κατάρτισης του νέου Προϋπολογισμού αλλά και Απολογισμού-Ισολογισμού του εκτελεσθέντος.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, να τοποθετηθώ για το ποιες είναι οι προθέσεις μας στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης για τρία λεπτά.
(MT)
(MB)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, υποθέτω ότι είναι η πρώτη φορά που από το κυβερνητικό βήμα μετέχετε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είναι και η πρώτη φορά που το κάνω εγώ από το Βήμα της Βουλής. Θα ήθελα λοιπόν να αλλάξουμε τη διαδικασία, να κάνουμε κάτι παραγωγικό, να μην πει ο καθένας τα δικά του και να φύγουμε ήσυχοι.
Σας ρώτησα και περιμένω στη δευτερολογία σας να μου απαντήσετε. Αυτά τα οποία κακώς έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τριάντα πέντε χρόνια τώρα, τα οποία είναι αναχρονιστικά και αντιδημοκρατικά, θα τα αλλάξετε;
Θυμάμαι ακόμα τον Πρωθυπουργό να λέει «θα τα αλλάξουμε». Στις προγραμματικές δηλώσεις είπε «θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της Βουλής και του Βουλευτή. Θα αλλάξουμε την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Λεφτά υπάρχουν» έλεγε ο Πρωθυπουργός προεκλογικά. Το θέμα είναι πού πηγαίνουν. Πρέπει να εισπράττονται και τα έσοδα δίκαια και οι δαπάνες να κατανέμονται δίκαια και να πιάνουν τόπο τα λεφτά του ελληνικού λαού.
Σ’ αυτό λυπάμαι, αλλά το σχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάσατε χθες ακολουθεί την πεπατημένη της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που μαυρίστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές. Τα βάρη κατά κύριο λόγο επιβαρύνουν τους ασθενέστερους και τους συνεπείς φορολογούμενους. Δεν βλέπω καμία φιλοδοξία στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την παραοικονομίας.
Προχθές δημοσιεύθηκαν επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, κύριε Υφυπουργέ, που λένε ότι ο ανείσπρακτος Φ.Π.Α. στην Ελλάδα είναι δυόμισι φορές περισσότερος απ’ ότι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο ανείσπρακτος Φ.Π.Α. του 2006 είναι πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή εφτά φορές παραπάνω από όσα θα πάρετε από την έκτακτη εισφορά, εφτά φορές παραπάνω από όσα θα δώσετε με το επίδομα, το εφάπαξ αλληλεγγύης.
Τι θα κάνετε για να περιοριστούν τα φαινόμενα αναχρονισμού, κομματισμού και διαφθοράς στο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό; Από τα περίφημα 30 δισεκατομμύρια των ανείσπρακτων οφειλών, που ήταν η θεραπεία για το οικονομικό σας πρόγραμμα προεκλογικά στο προσχέδιο λέτε ότι θα μαζέψετε μόνο ένα δισεκατομμύριο.
Ακόμη παρουσιάσατε ένα σχέδιο προϋπολογισμού με τεράστιες γκρίζες ζώνες. Κύριε Σαχινίδη, δεν μπορεί να σταθεί σχέδιο προϋπολογισμού από το οποίο απουσιάζει το πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για το 2010, που δεν λέει πόσα θα είναι τα χρεολύσια. Επίσης έχει αυθαίρετες εκτιμήσεις, έχει μαγικά. Ούτε ο μάγος Χουντίνι δεν μπορεί να τα κάνει.
Πώς έχετε δαπάνες για το 2009 στα δημόσια νοσοκομεία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ και καταφέρνετε να έχετε προβλεπόμενες δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία 800 εκατομμύρια, δηλαδή τρεις φορές λιγότερα; Πείτε μας τον τρόπο ή εφαρμόστε τον και αλλού για να λύσουμε το οικονομικό μας πρόβλημα.
Δεν έχετε ούτε ένα ευρώ έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Θα σταματήσετε τις ιδιωτικοποιήσεις; Πείτε το να το χαιρετήσουμε. Αν έχετε όμως σκοπό να κάνετε, γιατί το κρύβετε από το προσχέδιο του προϋπολογισμού;
Ακόμη πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο που μισθοδοτούνται;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Πόσο κοστίζει η μισθοδοσία τους; Το ξέρετε και δεν μας το λέτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ή ακόμα και εσείς δεν το ξέρετε μετά από τριάντα πέντε χρόνια ισχυρών αυτοδύναμων μονοκομματικών κυβερνήσεων εκσυγχρονισμού και άλλες;
Σας ρώτησα συγκεκριμένα πράγματα. Τι θα γίνει αυτές τις σαράντα μέρες στη Βουλή που θα συζητήσουμε προσχέδιο και σχέδιο και τελικά θα ψηφίσουμε; Η Βουλή μπορεί να τροποποιεί όλα τα νομοσχέδια κατά πλειοψηφία. Θα μπορεί να τροποποιεί και το βασικό νομοθέτημα που λέγεται Προϋπολογισμός του κράτους, ναι ή όχι; Καθαρές κουβέντες.
Δεύτερον, θα πάψει να είναι η εξέλιξη του ελλείμματος προϊόν αυθαιρεσίας, κάτι σαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών; Το 2009 ψηφίσαμε εδώ έναν προϋπολογισμό που έλεγε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,7. Παραμονές των εκλογών ο κ. Παπαθανασίου έλεγε ότι θα είναι 6 και το πολύ-πολύ να πάει 8, αν δεν εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τα έκτακτα μέτρα.
Ο κ. Προβόπουλος αφού εξασφάλισε την παραμονή του από τη δική σας Κυβέρνηση, είπε μετά τις εκλογές ότι είναι 12,5. Στη Βουλή δεν είπε τίποτα. Πώς θα σταματήσει αυτό το μαγικό που τετραπλασιάζει το έλλειμμα; Θα φτιάξετε -αυτό θέλει πολιτική βούληση, δεν θέλει λεφτά- γραφείο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στη Βουλή, έτσι ώστε να μην μπορούν να παίζουν με τα νούμερα οι εκάστοτε κυβερνώντες; Ακόμη, θα τερματιστεί αυτό το αίσχος να μετατρέπουν οι κυβερνήσεις την ψήφο στον Προϋπολογισμό σε θέμα κομματικής πειθαρχίας;


(GK)
(2MT)
Θα σταματήσουν οι εκατόν εξήντα σήμερα και οι εκατόν πενήντα ένας χθες και οι εκατόν εξήντα πέντε προχθές να λένε «ναι σε όλα», γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί –αν ζητήσουν να τροποποιηθεί ένα κονδύλι- κομματική ανταρσία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Έχουμε μια Βουλή που και οι τριακόσιοι Βουλευτές, κύριε Υφυπουργέ, να θέλουν να πουν «κόψτε ένα κονδύλι διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ από τους εξοπλισμούς, για να το δώσετε στην παιδεία, στην υγεία, στους ανέργους ή στην προστασία του περιβάλλοντος», δεν μπορούν να το κάνουν! Δεσμευθείτε αν αυτά θα αλλάξουν, πότε και πώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Παπαδημούλη, σεβόμενος και τη θητεία σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήθελα να κάνετε μια διόρθωση. Δεν διασφαλίσαμε καμία παρουσία κανενός διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διακόψει τη θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας, διότι έτσι παραβιάζεται ανοικτά η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό θα μας δημιουργούσε τεράστια νομικά προβλήματα, διότι ουσιαστικά θα παραβιάζαμε καταστατικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σας παρακαλώ, λοιπόν, να ανακαλέσετε τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο, διότι ξέρω πως από τη θητεία σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχετε προσωπική εικόνα για το ποιο είναι το καθεστώς, με το οποίο καθορίζονται οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών.
Επίσης, με προβληματίζει ιδιαίτερα η αναφορά σας ότι επιβάλλαμε φόρους σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, προχθές που ανακοινώσαμε ότι η Κυβέρνηση παραμένει συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και αυτή τη στιγμή κάνει μια αναδιανομή και έχει μια αλληλεγγύη, δίνοντας ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εκείνους τους οποίους φορολόγησε είναι εταιρείες με εταιρικά κέρδη πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Υποψιάζομαι ότι αυτές οι εταιρείες είναι αυτές που πραγματικά μπορούν να συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη και δεν είναι αυτοί, στους οποίους αναφέρεστε.
Επίσης, φορολογήσαμε αυτούς οι οποίοι έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία. Ακριβώς από το σημείο αυτό, από τη συγκεκριμένη επιλογή, επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι είμαστε μια Κυβέρνηση της αναδιανομής, είμαστε μια Κυβέρνηση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επομένως, δεν μπορώ να καταλάβω πώς εσείς παραγνωρίζετε αυτό το ουσιώδες γεγονός, αυτή τη μεγάλη μεταβολή στις πολιτικές επιλογές της παρούσας Κυβέρνησης, σε σχέση με τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τέλος, επειδή αναφερθήκατε πάρα πολύ στο προσχέδιο, θα ήθελα να σας πω κάτι πολύ απλό. Ήδη έχουν περάσει οι ημερομηνίες, διότι γνωρίζετε ότι θεσμικά η Βουλή, όχι η παρούσα, είχε την υποχρέωση να έχει στη διάθεσή της το προσχέδιο του προϋπολογισμού στις 5 Οκτωβρίου.
Οι εκλογές έγιναν στις 4 Οκτωβρίου. Δεν υπήρχε Βουλή και βεβαίως μέσα σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα δεν περιμένατε τις αδυναμίες των τριάντα πέντε χρόνων, αυτό το νέο οικονομικό επιτελείο -το οποίο έπρεπε να παραλάβει- να ενημερωθεί και να τα διορθώσει. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε κι εσείς και δεν περιμένετε πολλά πράγματα.
Γι’ αυτό και θεωρώ κατανοητή την ερώτηση, την οποία κάνετε και βέβαια αναγνωρίζω ότι όντως γίνεται από ενδιαφέρον για να αλλάξουν αυτά τα πράγματα που έχουν ταλαιπωρήσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και την ίδια τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι μέσα σ’ αυτό το περιορισμένο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να γίνουν οι αλλαγές, τις οποίες επισημαίνετε.
Εμείς, κύριε Παπαδημούλη, -θα ξέρετε και από τις προγραμματικές μας δηλώσεις- έχουμε δεσμευθεί και έχουμε πει στους Έλληνες πολίτες ότι προτιθέμεθα να προχωρήσουμε πλέον από αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των προϋπολογισμών όπου κάθε Υπουργείο κάθε χρόνο προχωρά σε μια αύξηση των κονδυλίων που δικαιούται στη βάση των κονδυλίων του προηγουμένου έτους, σε μια νέα μορφή κατάρτισης του προϋπολογισμού.
Εμείς μιλάμε πλέον για το μετασχηματισμό του κρατικού προϋπολογισμού σε προϋπολογισμό προγραμμάτων και αυτό αποτελεί κύρια προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών.
Στόχος μας είναι ο προϋπολογισμός να αποτυπώνει τους πόρους που διατίθενται για κάθε δραστηριότητα, όπως πολύ σωστά επισημάνατε, τους συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους που θα τίθενται, γιατί με αυτό τον τρόπο μπορούμε να αξιολογήσουμε. Διότι εδώ πέρα υπάρχει μια διάθεση από όλους να ξοδεύουμε χρήματα.
Κανείς όμως δεν αναρωτήθηκε «αυτά τα χρήματα πού πάνε;». Βεβαίως, να δώσω χρήματα για την υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά θα περιορίζουν τους χρόνους παραμονής μέσα στο νοσοκομείο, θα έχουν δηλαδή μια ουσιώδη βελτίωση σ’ αυτές τις υπηρεσίες υγείας που απολαμβάνει ο πολίτης και βέβαια στους δείκτες αξιολόγησης του βαθμού επίτευξης των στόχων. Αυτά είναι τα δεδομένα, με τα οποία θέλουμε εμείς να πετύχουμε, με την κατάρτιση των προϋπολογισμών προγραμμάτων.
Το Υπουργείο, κύριε Παπαδημούλη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου και οι διαδικασίες κατάρτισης, έγκρισης και εκτέλεσης να συμβαδίζουν με αυτές των ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες επικαλείσθε ως παράδειγμα.

(DP)
(GK)
Βέβαια –και με δέσμευση προεκλογική- θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της Επιτροπής Απολογισμού-Ισολογισμού του Κράτους και ελέγχου εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Βέβαια θα μου πείτε πώς θα το κάνετε αυτό, κύριε Σαχινίδη; Εμείς εξετάζουμε πραγματικά την πρόταση η οποία έχει κατατεθεί για συγκρότηση μιας ειδικής επιστημονικής γραμματείας από τη Βουλή έτσι ώστε οι Βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σε συνεχή βάση και την πορεία δαπανών, αλλά και την πορεία των εσόδων για να μην έχουμε τα απαράδεκτα φαινόμενα να κατατίθεται προϋπολογισμός που λέει ότι τα έσοδα της χώρας θα είναι 62 δισεκατομμύρια και να γελοιοποιείται η διαδικασία συζήτησης μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Διότι τον Δεκέμβριο εδώ πέρα συζητούσαμε για 62 δισεκατομμύρια και είκοσι μέρες αργότερα, όταν κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας είδαμε ξαφνικά ότι τα 62 δισεκατομμύρια μετατραπήκανε σε 58 δισεκατομμύρια. Ποιος γελοιοποίησε την Ελληνική Βουλή τον προηγούμενο Δεκέμβριο; Ποιος έβαλε τους Έλληνες Βουλευτές να συζητάνε για 62 δισεκατομμύρια και μετά από είκοσι μέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάλθηκαν στοιχεία που έλεγαν για 58 δισεκατομμύρια; Είναι η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία υποβάθμισε τη λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη. Εμείς δεν πρόκειται να συμβάλουμε σε αυτή την υποβάθμιση…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ, ολοκληρώστε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Σε κάθε περίπτωση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση η οποία θα οδηγήσει σε αναβάθμιση τόσο του Κοινοβουλίου όσο και των αρμόδιων επιτροπών.
Σας ευχαριστώ, πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε, για την κατανόηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 11.50’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009 ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
.

Τελευταία Αποθήκευση: 6/11/2009 12:55:00 μμ Από: Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε: 6/11/2009 11:29:00 πμ


PDF:
es20091106.pdf
TXT:
es091106.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ