ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

ΙΑ, Σύνοδος: Α' (Συνέχιση Ολομέλειας), Συνεδρίαση: ΡΚΗ΄ 08/03/2005

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ΄
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΗ΄
Τρίτη 8 Μαρτίου 2005
ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών από ζημιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, σελ.
β) Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την αναβάθμιση του νέου οικισμού Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κόφινα, σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης: «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνης», σελ.
2. Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης», σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Σ., σελ.
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΝΤΟΣ ΑΛ., σελ.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Ε., σελ.
Β. Επί του σχεδίου νόμου του Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ Κ., σελ.
ΑΛΙΒΙΖΑΤΟΣ Π., σελ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ Ι., σελ.
ΕΞΑΡΧΟΣ Β., σελ.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Ι., σελ.
ΚΑΛΑΝΤΖΑΚΟΥ Ι., σελ.
ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ Κ., σελ.
ΚΙΛΤΙΔΗΣ Κ., σελ.
ΜΑΝΟΣ Σ., σελ.
ΜΠΕΚΙΡΗΣ Μ., σελ.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ Μ.,σ ελ.
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Β., σελ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ., σελ.
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ Μ., σελ.
ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ Β., σελ.
ΡΑΠΤΗ Σ., σελ.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Ε., σελ.
ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ Κ., σελ.
ΤΖΑΚΡΗ Θ., σελ.
ΤΣΑΛΙΔΗΣ Φ., σελ.
ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ Γ., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΗ΄
Τρίτη 8 Μαρτίου 2005
Αθήνα, σήμερα στις 8 Μαρτίου 2005, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.31’ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Βασίλειο Κεγκέρογλου, Βουλευτή Ηρακλείου, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Οι Βουλευτές κύριοι ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ και ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιώς διαμαρτύρεται για την επιβολή ποινής στον κ. Χρήστο Καμπίτση.
2) Οι Βουλευτές κύριοι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία αγρότες του Νομού Ηλείας ζητούν να ληφθούν μέτρα που να στηρίζουν την αγροτική παραγωγή.
3) Οι Βουλευτές κύριοι ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Βόλου Μαγνησίας αναφέρεται στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εξαιτίας της περικοπής των πιστώσεών του.
4) Οι Βουλευτές κύριος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Σύλλογοι Φοιτητών Αθήνας ζητούν την άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για το ΔΙΚΑΤΣΑ και τα ΙΔΒΕ κλπ.
5) Οι Βουλευτές κύριος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Σύλλογοι Σπουδαστών των ΤΕΙ ζητούν τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ από τον προϋπολογισμό, τη δωρεάν σίτιση – στέγαση των φοιτητών κλπ.
6) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Λάρισας ζητεί να ορισθεί το κατώτατο ημερομίσθιο στα 60 ευρώ κλπ.
7) Οι Βουλευτές κύριος ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ και κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου δηλώνει τη συμπαράστασή της στον παλαιστινιακό λαό.
8) Οι Βουλευτές κύριος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Συντονιστικός Αγώνας Νυχτερινών Σχολείων Αθήνας ζητεί την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, την κατάργηση του 4ου έτους στα Λύκεια κλπ.
9) Οι Βουλευτές κύριος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Συντονιστικός Αγώνας Σχολείων Αθήνας ζητεί να μην υπάρξει εμπλοκή και συμμετοχή της χώρας μας στους πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. κλπ.
10) Οι Βουλευτές κύριος ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ, κυρία ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ και κύριος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Συντονιστικός Αγώνας Σχολείων Αθήνας ζητούν ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο κλπ.
11) Ο Βουλευτής Β΄Αθηνών κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι συμβασιούχοι δημοσιογράφοι της ΕΡΑ ΣΠΟΡ ζητούν τη μονιμοποίησή τους.
12) Ο Βουλευτής Β΄Αθηνών κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της HAYS LOGISTICS ΕΛΛΑΣ ΑΕ καταγγέλλει ενέργειες της Διεύθυνσης της Εταιρείας κατά των εργαζομένων.
13) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΜΙΧΑΛΗΛ ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Διστράτου Ιωαννίνων ζητεί οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη αναγκών από θεομηνίες.
14) Η Βουλευτής Ροδόπης κ. ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΑΝΩΛΙΑ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δημοσιογράφοι Ελληνικής Ραδιοφωνίας Κομοτηνής, Ορεστιάδας και Καβάλας ζητούν την εφαρμογή του Π.Δ. 164/2000 για τους συμβασιούχους δημοσιογράφους της ΕΡΤ ΑΕ και των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της.
15) Ο Βουλευτής Α΄Αθηνών κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι συμβασιούχοι ΕΡΑ ΣΠΟΡ ζητούν τη μονιμοποίησή τους σύμφωνα με το Π.Δ. 164/2004.
16) Ο Βουλευτής Α΄Αθηνών κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών του 7ου Λυκείου Άλσους Παγκρατίου ζητεί τη δημιουργία Ενιαίου Λυκείου με τη συνένωση των 7ου και 28ου Λυκείου Αθηνών.
17) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Καρυάς Λάρισας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της.
18) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Κων/νος Μπαλτζίδης ζητεί ενημέρωση για το ζήτημα διαπλάτυνσης της ΠΕΟ Θεσσαλονίκης – Κιλκίς κλπ.
19) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Δημήτριος Τουχτίδης ζητεί την εκτέλεση δικαστικής απόφασης.
20) Ο Βουλευτής Πέλλας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κ. Ακριβή Φώτογλου ζητεί την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 Ν. 3205/2003.
21) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου ζητεί συμπληρωματική επιχορήγηση στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού Ρεθύμνου για τις εφημερίες του 2005.
22) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Διατελεσάντων Προέδρων Κοινοτήτων περιόδου 1995 – 1998 Νομού Ρεθύμνης ζητεί την τροποποίηση του Νόμου περί χορηγίας τέως Προέδρων Κοινοτήτων.
23) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Χανίων – Ρεθύμνης ζητεί τη δημιουργία Παραρτήματος ΣΔΟΕ στα Χανιά.
24) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου ζητεί τη στελέχωση της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας με γιατρούς του ΙΚΑ όλων των ειδικοτήτων.
25) Ο Βουλευτής Ρεθύμνης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Γεροποτάμου ζητεί την ανάκληση υπουργικής απόφασης σχετικά με χαρακτηρισμό ως διατηρητέων κεραμικών εργαστηρίων στον οικισμό Μαργαρίτες.
26) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Δημήτριος Θεοδωράκης, κάτοικος Θεσσαλονίκης, ζητεί τη μετάθεση της συζύγου του, υπαλλήλου της ΙΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Λάρισας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
27) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Απόστολος Μαχαιράς, κάτοικος Αγίου Λαυρεντίου, ζητεί την επίλυση συνταξιοδοτικού του αιτήματος από τον ΟΓΑ.
28) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία μικροεπενδυτές, κάτοικοι Βόλου διαμαρτύρονται για την κατάχρηση μετοχών τους από τη χρηματιστηριακή εταιρεία ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΧΕΠΕΥ.
29) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΤΖΑΠΕΤΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 52ου Δημοτικού Σχολείου και 61ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου ζητούν την ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση των πιο πάνω σχολείων.
30) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων καταγγέλλει τη μη μονιμοποίηση δημοσιογράφων στην ΕΡΤ και ΕΡΑ.
31) Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Κωφών της Ελλάδος ζητεί τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των κωφών ατόμων, μέσω διερμηνείας.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 6605/13-1-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μάνου Φραγκιαδουλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΓΠ/4406/25-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αριθμό 6605/13-1-05 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Μ. Φραγκιαδουλάκη σχετικά με κρούσματα Ηπατίτιδας Α΄ σε Γυμνάσιο του Δήμου Γαζίου στο Νομό Ηρακλείου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Την Κυριακή 9/1/2005 ο Νομίατρος Ηρακλείου ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) σχετικά με τρία κρούσματα Ηπατίτιδας Α΄ στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαζίου, όπως τον είχε ήδη πληροφορήσει ο Λυκειάρχης του εν λόγω Σχολείου.
Άμεσα τη Δευτέρα 10/1/2005 οργανώθηκε ομάδας επαγγελματιών υγείας της Νομαρχίας στο συγκεκριμένο Σχολείο. Επιπλέον από το ΚΕΕΛ έγινε ανασκόπηση της βάσης δεδομένων για την ανεύρεση κρουσμάτων Ηπατίτιδας Α΄ στην περιοχή Γαζίου κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2004-Iανoυαρίου 2005. Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε δηλωθεί κανένα κρούσμα από το Γ.Ν. Bενιζέλειο καθώς και από το Π.Γ.Ν. Ηρακλείου.
Στις 11/1/2005 με νέα ενημέρωση από το Νομίατρο Ηρακλείου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν συνολικά πέντε κρούσματα Ηπατίτιδας Α΄ στο συγκεκριμένο Σχολείο από τα οποία τα δύο είναι αδέλφια.
Στη συνέχεια έγιναν οι εξής ενέργειες:
-Δόθηκαν οδηγίες στο Νομίατρο για εμβολιασμό των συμμαθητών των
κρουσμάτων και των οικείων τους.
-Απεστάλησαν ενημερωτικά φυλλάδια με μέτρα προφύλαξης από την Ηπατίτιδα Α΄ και αναλυτικό πρωτόκολλο διερεύνησης μεμονωμένου κρούσματος καθώς και επιδημίας από Ηπατίτιδα Α΄
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Γυμνάσιο-Λύκειο Γαζίου από τον Σχολίατρο, τον Επόπτη Υγείας και την Eπισκέπτρια Υγείας και έγινε δειγματοληψία από το δίκτυο ύδρευσης.
-Έγινε έλεγχος στο κυλικείο του Σχολείου, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο και ανεστάλη λειτουργία του, ενώ έγινε γενικότερη αξιολόγηση των κρατουσών συνθηκών υγείας στο Σχολείο και δόθηκαν οδηγίες για περαιτέρω βελτίωση τους.
Έγιναν συστάσεις για συστηματική τήρηση μέτρων απολύμανσης (πλύσιμο επιφανειών, τουαλετών, κλπ).
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και ενημερώνεται για κάθε εξέλιξη.
Ο Υφυπουργός
Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ»
2. Στην με αριθμό 6431/10-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1007953/809/26-1-2005 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 6431/10.1.05 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Στέλιος Ματζαπετάκης, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ύστερα από τα αιτήματα των επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων, τις αρνητικές επιπτώσεις του παραεμπορίου στην ελληνική οικονομία και στα δημόσια έσοδα, στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης μετά και από διάλογο με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς προχώρησε στην εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων.
Ειδικότερα:
Εφαρμογή του μέτρου των φορητών ταμειακών μηχανών
Με το νόμο 3052/2002 οι λιανοπωλητές βιομηχανικών και βιοτεχνικών ειδών στις λαϊκές, αγορές και γενικά στο πλανόδιο και υπαίθριο εμπόριο από 1.1.2003
τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας (εσόδων - εξόδων) και από 1.3.2003 υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις από φορητές ταμειακές μηχανές.
Έλεγχος παραεμπορίου
Με την εφαρμογή των νέων θεσμικών μέτρων, στις άμεσες προτεραιότητες των ελεγκτικών αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έχει ενταχθεί και ο έλεγχος του παραεμπορίου, που αποτελεί κοινό αίτημα των εμπόρων και βιοτεχνών.
Επίσης για τον περιορισμό του φαινομένου του παράνομου εμπορίου, το οποίο ως γνωστόν πλήττει τον υγιή ανταγωνισμό και δημιουργεί συνθήκες ανισορροπίας στην αγορά, αποφασίσθηκε, σε κοινές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κοινή δράση των συναρμόδιων υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2004 συγκροτήθηκαν μικτά συνεργεία του Σ.Δ.Ο.Ε., του Υπουργείου Ανάπτυξης, της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, για τον έλεγχο του υπαίθριου παράνομου εμπορίου, με επίκεντρο το Δήμο Αθηναίων.
Παράλληλα από τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους η συγκρότηση των μικτών κλιμακίων, για τη διενέργεια τακτικών και οργανωμένων ελέγχων, επεκτάθηκε σε όλες τις πόλεις της χώρας στις οποίες παρατηρείται έξαρση του φαινομένου.
Ανεξάρτητα από την παραπάνω κοινή δράση των υπηρεσιών, εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι διακίνησης από όλες τις Π.Δ. Σ.Δ.Ο.Ε. με κύριο άξονα τις μεγάλες πόλεις και τα λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα κλπ) και εξακολουθούν να διενεργούνται με ιδιαίτερη έμφαση στα είδη ένδυσης, οικιακής χρήσης, μικροσυσκευές, CD, εργαλεία, ρολόγια, υφάσματα, κεντήματα, τσάντες κλπ. που προέρχονται από τρίτες χώρες (Κίνα Ταϊβάν, Κορέα κλπ.).
Στόχος των ελέγχων είναι, με την εμφανή και επαναλαμβανόμενη παρουσία του Σ.ΔΟ.Ε., η πρόληψη και συμμόρφωση των πλανόδιων μικροπωλητών που δεν είναι φορολογικά νομιμοποιημένοι με τις υφιστάμενες φορολογικές υποχρεώσεις (έναρξη επιτηδεύματος, κατοχή συνοδευτικών εγγράφων, έκδοση φορολογικών στοιχείων κλπ.) και κυρίως η ανάσχεση και ο δραστικός περιορισμός της επέκτασης του παραεμπορίου.
Για το έτος 2004 πραγματοποιήθηκαν 2082 έλεγχοι περιπολίες από 1149 συνεργεία εντοπίσθηκαν 308 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 423 παραβάσεις,
Τέλος, θεωρούμε σκόπιμο να παρατηρήσουμε ότι, το φαινόμενο αυτό είναι παγκόσμιο και όχι Ελληνική ιδιαιτερότητα, απασχολεί δε, τις αρμόδιες Υπηρεσίες πολλών χωρών και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υφυπουργός
ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ»
3. Στην με αριθμό 6624/14-1-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΤΕΚ/Φ2/1785/27-1-2005 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 6624/14-1-2005, που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου αναφορικά με τις απολύσεις συμβασιούχων καθαριστριών Δ.Ο.Υ., σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:
Τα θέματα του προσωπικού καθαριότητας που' απασχολείται με συμβάσεις εργασίας στις ΔΟΥ εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προς το οποίο εξάλλου απευθύνεται η ανωτέρω ερώτηση.
Στην περίπτωση των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, η σύναψη νέων συμβάσεων, ή η ανανέωση των ήδη υφισταμένων ανήκει στην αρμοδιότητα του οικείου Υπουργού, ο οποίος εκτιμά κατά περίπτωση τις ανάγκες των υπηρεσιών του.
Εξάλλου, η ανανέωση σύμβασης, η οποία λήγει μετά την έναρξη ισχύος του Π.Δ. 164/2004 (ήτοι μετά την 19-7-2004), δεν υπόκειται στους περιορισμούς των άρθρων 5 και 6 του ανωτέρω Π.Δ., δεδομένου ότι η επόμενη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του διατάγματος σύμβαση θεωρείται ως αρχική.
Επομένως, το Π.Δ. 164/2004 σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που έχουν υποβάλει αιτήσεις κατ 'εφαρμογή του άρθρου 11 του Π.Δ. 164/2004, σε όποιες περιπτώσεις η ανανέωση αυτή προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, τηρουμένων των διαδικασιών που προβλέπονται.
Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ»
4. Στην με αριθμό 6871/21-1-05 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΤΚΕ/Φ2/1786/27-1-2005 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης, με αριθμό 6871/21-1-05, που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη - Ηλιάκη αναφορικά με την αύξηση των παραβόλων υποβολής αίτησης και ένστασης στις διαδικασίες πρόσληψης του ν. 2190/1994, θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
Η δυνατότητα αναπροσαρμογής των παραβόλων αίτησης και ένστασης στις διαδικασίες πρόσληψης του ν. 2190/1994, όπως είναι γνωστό, προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 16 του ίδιου νόμου και της παρ.4 του άρθρου 7 του ν. 2527/1997, με τις οποίες εξουσιοδοτούνται προς τούτο οι Υπουργοί ΕΣΔΔΑ και Οικονομίας και Οικονομικών.
Η αντιμετώπιση του μεγάλου κόστους διενέργειας των διαδικασιών διορισμού ή πρόσληψης, η παρατηρηθείσα υποβολή άσκοπων αιτήσεων συμμετοχής στις παραπάνω διαδικασίες καθώς και η υποβολή παντελώς αβάσιμων ενστάσεων πρόσληψης, επιβάρυναν το σύστημα επιλογής με άσκοπες καθυστερήσεις και υπαγόρευσαν την ανάγκη αναπροσαρμογής των σχετικών παραβόλων.
Ο Υφυπουργός
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ»
5. Στις με αριθμό 5740 και 5741/3-12-2004 ερωτήσεις του Βουλευτή κ. Δημητρίου Πιπεργιά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 649/650/21-1-2005 έγγραφο από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Παρακαλούμε να ενημερώσετε τον κύριο Βουλευτή ότι μετά τις οριστικές εγκριθείσες μελέτες των παρακάμψεων Βασιλικού & Αμαρύνθου, που εκπονήθηκαν από την αρμόδια Δ/νση Μελετών του Υπουργείου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η σύνταξη του κτηματολογίου θα ολοκληρωθεί αφού συμπεριληφθούν και οι εκτάσεις που απαιτούνται για την κατασκευή των κυκλοφοριακών κόμβων καθώς και των έργων αποχέτευσης της υπόψη οδού, οι μελέτες των οποίων εκπονούνται στα πλαίσια της σύμβασης, για την σύνταξη συμπληρωματικών μελετών των παρακάμψεων.
Ο Υπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ»
6. Στην με αριθμό 7041/27-1-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτου Σγουρίδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 142/28-1-05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Αναφορικά με την παραπάνω ερώτηση του Βουλευτή κ. Π. Σγουρίδη σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης απασχολεί μόνο τρεις (3) δημοσιογράφους στο Γραφείο Τύπου, χωρίς παράλληλες και συσχετιζόμενες με το Υπουργείο επαγγελματικές δραστηριότητες. Εξ αυτών, ουδείς απασχολείται αποκλειστικά στο Γραφείο του Υπουργού ή του Υφυπουργού. Στους δε εποπτευόμενους οργανισμούς, οι απασχολούμενοι δημοσιογράφοι προσελήφθησαν από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και είναι στο σύνολο έξι (6). Συγκεκριμένα στον ΕΟΤ δύο (2), στο Φεστιβάλ τρεις (3), στην Αγροτουριστική ένας (1), ενώ ο ΟΤΕΚ και η ΕΤΑ δεν απασχολούν δημοσιογράφους.
Αναφορικά με το τελευταίο ερώτημα, στερούμενο στοιχείων και ουσίας, άρα ανυπόστατο από μόνο του, δεν επιδέχεται απάντηση και ελέγχεται ως κακόβουλο, δηλωτικό των προθέσεων του ερωτούντος, ο οποίος προφανώς, κρίνει σύμφωνα με τα ήθη, τα έργα και τις ημέρες της εποχής ΠΑΣΟΚ.
Ο Υφυπουργός
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ»
7. Στην με αριθμό 3070/13-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Δημητρίου Κουσελά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 582/4-10-04 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Δ. Κουσελάς, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Οι ζημιές που προξενήθηκαν στο Φυτικό Κεφάλαιο και στην παραγωγή των ελαιοδένδρων του Νομού Μεσσηνίας από τους παγετούς Φεβρουαρίου του 2004, περιελήφθησαν στο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων FROST, το οποίο υποβλήθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Μαρτίου του 2004.
Για τις παραπάνω ζημιές υποβλήθηκαν στον ΕΛΓΑ περίπου 7.000 αιτήσεις, μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και άρχισε ο Διοικητικός Έλεγχος, καθώς και η διενέργεια εξατομικευμένων εκτιμήσεων.
Μόλις εγκριθεί το πρόγραμμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ανακοινωθούν οι πίνακες πορισμάτων και στη συνέχεια θα γίνει η καταβολή των ενισχύσεων στους αναγνωρισθέντες ως δικαιούχους.
2.Το ανωτέρω πρόγραμμα προβλέπει καταβολή ενισχύσεων και για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής ελαιοκάρπου. Αυτή η ενίσχυση θα καταβληθεί για τα καρποφόρα δένδρα σε τέσσερις (4) ετήσιες δόσεις, όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση ή κοπή στη βάση του κορμού, σε τρεις (3) ετήσιες δόσεις για κόψιμο των πρωτογενών κλάδων και σε δύο (2) ετήσιες δόσεις για κοπή των δευτερογενών κλάδων.
3. Επειδή οι ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο ειδικά, εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου επί το δυσμενέστερο συνήθως, καθυστέρησε η διενέργεια των εκτιμήσεων για να συμπεριληφθούν στα πορίσματα και οι ζημιές που δεν ήταν εμφανείς μέχρι τώρα.
Ο Υπουργός
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
8. Στην με αριθμό 3038/10-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ.ΓΡ.ΥΦΥΠ.Κ.Ε./271/5-10-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3038/10-9-04 ερώτησης του Βουλευτή κ. Β. Κεγκέρογλου, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Α. Ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού δεν είναι ένας από τους συνήθεις αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης, κέντρο ενός ολόκληρου πολιτισμού, του μινωικού, ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός, γι΄ αυτό και το χώρο τον επισκέπτονται χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο.
Β. Ήταν επόμενο ο παραπάνω χώρος να τύχει μιας ιδιαίτερης προστασίας από την πολιτεία με τη θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Γ. Είναι επίσης βέβαιο ότι η θεσμοθέτηση ζωνών σε ένα αρχαιολογικό χώρο και ιδιαίτερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού δημιούργησε και δημιουργεί πάντοτε προβλήματα στην εκμετάλλευση των ιδιοκτησιών που υπάρχουν εντός του περιγράμματος των ζωνών.
Δ. Στην περίπτωση μας, το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μόνο το αίτημα των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών για αποδέσμευση των ιδιοκτησιών τους και ανέγερση σ' αυτές οποιονδήποτε οικοδομών, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί και το κατά πόσο η ενδεχόμενη συρρίκνωση της Ζώνης Α΄ θα δημιουργήσει προβλήματα για μείωση της προστασίας των αρχαίων της Κνωσού.
Ε. Για το σκοπό αυτό, το ΥΠ.ΠΟ. θα συστήσει ειδική από το ΚΑΣ επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιήσει αυτοψία στην Κνωσό και ανάλογα με το πόρισμα θα σας απαντήσουμε κατά πόσο μπορεί να επιλυθεί ή όχι το πρόβλημα που θίγετε.
Ο Υφυπουργός
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ»
9. Στην με αριθμό 3030/10-9-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Στυλιανού Ματζαπετάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 5569/5-10-04 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αρ. 3030/10-09-2004 του βουλευτή κ. Σ. Ματζαπετάκη, με θέμα: «Τόνωση των εξαγωγών», θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ) έχει περιλάβει μία σειρά μέτρων και δράσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια την εξαγωγική ικανότητά τους.
Οι δράσεις αυτές είναι προς την κατεύθυνση αυτών που προτείνει η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χριστίνα Σακελλαρίδη.
Συγκεκριμένα:
1. Το ΕΠΑΝ υλοποιεί δράσεις οι οποίες βελτιώνουν τις υποστηρικτικές προς τις επιχειρήσεις υποδομές. Στο πλαίσιο αυτό χρηματοδοτεί έργα αναβάθμισης ή δημιουργίας νέων βιομηχανικών περιοχών και θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων. Επίσης χρηματοδοτεί ενεργειακές υποδομές οι οποίες θα επιτρέψουν την χρήση του Φυσικού Αερίου από τις επιχειρήσεις με στόχο την παροχή φθηνότερης και καθαρότερης ενέργειας προς τις επιχειρήσεις.
2. Η προώθηση της Έρευνας και Ανάπτυξης και ιδιαίτερα στο τομέα των επιχειρήσεων είναι από τους βασικούς άξονες προτεραιότητας του ΕΠΑΝ χρηματοδοτούνται έργα Έρευνας και Ανάπτυξης τα οποία εκτελούνται αυτοτελώς από τις επιχειρήσεις. Επίσης προωθείται η μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας από τα ερευνητικά εργαστήρια προς τις επιχειρήσεις μέσω της χρηματοδότησης ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ των αντιστοίχων φορέων.
3. Προωθείται η καινοτομία μέσω μίας σειράς δράσεων οι οποίες χρηματοδοτούν τον τεχνολογικό και οργανωτικό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων.
4. Προωθείται η σύνδεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με το Διαδίκτυο παρέχοντας την απαραίτητη εκπαίδευση ώστε οι μικρές επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις της οικονομίας
5. Το ΕΠΑΝ υλοποιεί μία σειρά από δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Ο Υπουργός
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΟΥΦΑΣ»
10. Στην με αριθμό 4592/1-11-04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Βασιλείου Κεγκέρογλου, Στυλιανού Ματζαπετάκη, Μανόλη Στρατάκη, Ευαγγελίας Σχοιναράκη -Ηλιάκη και Μάνου Φραγκιαδουλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 7017/4/4659/23-11-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Δημόσιας Τάξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κύριοι Β. Κεγκέρογλου, Σ. Ματζαπετάκης, Μ. Στρατάκης, Ε. Σχοιναράκη –Ηλιάκη και Μ. Φραγκιαδουλάκης, σας γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα και με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, μεταξύ των βασικών αξόνων της πολιτικής που εφαρμόζουμε είναι η αξιοκρατία και η διαφάνεια στα Σώματα Ασφαλείας, η επιβράβευση της αξιοσύνης, η εμπέδωση της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, η καταπολέμηση του κομματισμού και η απεξάρτηση του προσωπικού από πολιτικές παρεμβάσεις παντός τύπου.
Σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες μεταθέσεις των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, σας πληροφορούμε ότι αυτές έγιναν σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας (π.δ.100/2003), από το Ανώτερο Συμβούλιο Μεταθέσεων Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια, αφού ελήφθησαν υπόψη οι υπηρεσιακές ανάγκες, οι προτάσεις των Υπηρεσιών και τα αιτήματα των ενδιαφερομένων. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω συμβούλιο είναι ανεξάρτητο συλλογικό όργανο και συγκροτείται από τον υπαρχηγό του Σώματος, δύο αντιστρατήγους και από έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (Π.Ο.ΑΞΙ.Α.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), ενώ η σύνθεσή του ήταν η ίδια με αυτήν του προηγούμενου έτους.
Για τις μεταθέσεις συνδικαλιστών, πρέπει να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.1264/1982 και του π.δ. 100/2003, τα πρόσωπα αυτά, με βαθμό μέχρι και Αστυνομικού Υποδιευθυντή, δεν μετατίθενται όσο διαρκεί η θητεία τους εκτός της περιοχής μετάθεσης στην οποία υπηρετούν, αν δεν το ζητήσουν οι ίδιοι ή δεν κριθεί τούτο αναγκαίο λόγω προαγωγής, άσκησης πειθαρχικής δίωξης για πειθαρχικό παράπτωμα για το οποίο προβλέπεται ανώτερη πειθαρχική ποινή ή θέσης σε κατάσταση διαθεσιμότητας για λόγους πειθαρχίας των προσώπων αυτών. Συνεπώς, οι μεταθέσεις των αστυνομικών αυτών δεν απαγορεύονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αφού, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτές, επιτρέπεται η μετάθεση εντός του νομού όλων των συνδικαλιστών και μόνο εκτός νομού δεν επιτρέπεται η μετάθεση του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και των αντιπροσώπων της Ένωσης στην Ομοσπονδία.
Κατόπιν των ανωτέρω τα αναφερόμενα περί «φίμωσης» του συνδικαλιστικού κινήματος των αστυνομικών, περί διώξεων και παράνομων αποφάσεων για τις μεταθέσεις των συνδικαλιστών αστυνομικών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι, για το θέμα των μεταθέσεων του αστυνομικού προσωπικού, ενημερώθηκε η Εθνική Αντιπροσωπεία την 8-10-2004, κατά τη συζήτηση της 13/28-9-2004 επερώτησης, που κατέθεσαν 19 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο Υπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ»
11. Στην με αριθμό 2546/2-8-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κων/νου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 485/18-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. K. Τσιπλάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Σε όλα τα νωπά οπωροκηπευτικά τα οποία διακινούνται στη χώρα μας, πραγματοποιούνται έλεγχοι όπως προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί οι οποίοι εξασφαλίζουν τις εμπορικές προδιαγραφές ποιότητας.
Τα νωπά οπωροκηπευτικά τα οποία διακινούνται τόσο στην εσωτερική εγχώρια αγορά όσο και στην ενιαία ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά, υποχρεούνται να διακινούνται τυποποιημένα και με την απαραίτητη σήμανση όπως αυτή προβλέπεται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις.
Με την εφαρμογή της υποχρεωτικής τυποποίησης των νωπών οπωροκηπευτικών στην εσωτερική εγχώρια αγορά, έχουν ήδη ξεκινήσει συστηματικοί έλεγχοι για την διασφάλιση της τήρησης των προδιαγραφών στα διάφορα στάδια διακίνησης των νωπών οπωροκηπευτικών.
Στην περίπτωση που δεν τηρούνται οι κοινοτικές και εθνικές διατάξεις επιβάλλονται οι απαιτούμενες κυρώσεις.
Από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου γίνεται ο Φυτοϋγειονομικός Έλεγχος του διακινουμένου πατατόσπορου που παράγεται στην Χώρα ή κατάγεται από άλλα Κ-Μ. της Ευρωπαϊκής Κοινότητας όπως και ο φυτοϋγειονομικός έλεγχος της πατάτας φαγητού καταγωγής τρίτων χωρών για τον περιορισμό της εξάπλωσης των βακτηρίων καραντίνας που προκαλούν την φαιά και την δακτυλιωτή σήψη της πατάτας.
2. Μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΕΟΚ και την ψήφιση του ν.1564/85 που αφορά την οργάνωση της παραγωγής και της εμπορίας του πολλαπλασιαστικού υλικού, η παραγωγή και εμπορία του γίνεται από ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανά της είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της ποιότητας του πατατόσπορου που παράγεται και εμπορεύεται στη χώρα.
Οι ποιοτικές προδιαγραφές του πατατοσπόρου καθορίζονται με την κοινοτική οδηγία 2002/56/ΕΚ του Συμβουλίου, η οποία οδηγία έχει μεταφερθεί στο εθνικό μας δίκαιο με την Υ.Α. 276357/29/7/2002 «Τεχνικός Κανονισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Κονδύλων Πατάτας για Φύτευση» (ΦΕΚ 1020/Β/2002).
Ο πατατόσπορος που εμπορεύεται στη χώρα μας είναι είτε εγχώριας παραγωγής είτε προέλευσης κοινοτικής και υπάρχει και η δυνατότητα εμπορίας πατατοσπόρου προέλευσης Ελβετίας λόγω ειδικής συμφωνίας που έχει συνάψει η ΕΕ με τη χώρα αυτή.
Στη πράξη οι μεγαλύτερες ποσότητες πατατοσπόρου που διακινούνται στη χώρα μας είναι προέλευσης Ολλανδικής.
Πατατόσπορος εγχώριας παραγωγής τόσο για τις ανάγκες εαρινής φύτευσης αλλά κυρίως για τις ανάγκες καλοκαιρινής φύτευσης χρησιμοποιείται από τους Έλληνες πατατοκαλλιεργητές. Ελληνικές ποικιλίες πατατοσπόρου δεν υπάρχουν, αλλά όσες σποροπαράγονται στη χώρα είναι ξένες ποικιλίες.
Η πολιτεία μπορεί να συνδράμει στην ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής πατατοσπόρου μόνον μέσα στα πλαίσια αναπτυξιακών νόμων και κοινοτικών πλαισίων στήριξης εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον και πληρούνται και οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.
3. Οι Γεωπόνοι των Δ/νσεων Αγρ. Ανάπτυξης των Νομαρχιών, παρέχουν στους παραγωγούς, τεχνική υποστήριξη για θέματα που αφορά την τεχνική καλλιέργειας, την φυτοπροστασία και την τυποποίηση και συσκευασία των γεωργικών προϊόντων.
Το μέσο ισοζύγιο παραγωγής και διάθεσης πατάτας της τελευταίας πενταετίας, έχει ως εξής:
Παραγωγή 900.000 τον.
Φθορές και αυτοκατανάλωση 130.000 τον.
Μεταποίηση 60.000 τον.
Εισαγωγές 16.000 τον.
Εξαγωγές 70.000 τον.
Αποθέματα για σπορά 120.000 τον.
Διάθεση στην εσωτερική αγορά 644.000 τον.
Οι τιμές διάθεσης της πατάτας διαμορφώνονται ελεύθερα στα πλαίσια της προσφοράς και ζήτησης. Συνεπώς κάθε παρέμβαση στην διαμόρφωση των τιμών είναι ασυμβίβαστη με το Κοινοτικό Καθεστώς.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
12. Στην με αριθμό 1699/23.6.04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Γεωργίου Χουρμουζιάδη και Άγγελου Τζέκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 347/6.7.04 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Χουρμουζιάδης, Α. Τζέκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το έργο «αρδευτικό έργο Μεσοχωρίου Φλώρινας» υλοποιήθηκε με πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕ 081/2) του Υπουργείου Γεωργίας, στα πλαίσια εφαρμογής του Α' και Β' ΚΠΣ.
Το εν λόγω έργο αποτελείται από δίκτυο κλειστών αγωγών με λειτουργία υπό πίεση και αρμόδια υπηρεσία για την παράδοση του έργου στο φορέα λειτουργίας (ΤΟΕΒ Μεσοχωρίου) είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας, η οποία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παράδοση του έργου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου του τρέχοντος έτους.
Ο Υπουργός
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ»
13. Στην με αριθμό 1665/22.6.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μιχάλη Καρχιμάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 821/15.7.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Τουρισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση στην υπ’ αριθμό 1665/22.6.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Καρχιμάκη Μιχάλη σας πληροφορούμε τα εξής:
- Σε ό,τι αφορά την αιτούμενη KατάPΎ1lση του περιορισμού των 20 στρεμμάτων, όπως είναι γνωστό (καθώς έχει απαντηθεί ήδη σε δεκάδες ερωτήσεις και αναφoρές) η αρμοδιότητα βρίσκεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σας τονίζουμε ξανά ότι το υπουργείο μας συνεργάζεται με το ΥΠΕΧΩΔΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
- Σε ό,τι αφορά την άρση του <<κορεσμού» σε συγκεκριμένη περιοχή του νομού Λασιθίου, όπως έχει ήδη απαντηθεί σε παλαιότερη αναφορά του ιδίου Βουλευτή, σας τονίζουμε ότι δεν υπάρχει καθεστώς κορεσμού σε κανένα σημείο του νομού.
Πιο συγκεκριμένα, με την 2647 ΥΠΕΘΟ/538866/ΕΙΔ.135/ΕΟΤ (ΦΕΚ 797ΒΊ19.11.1986) Υπουργική Απόφαση για την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής προσφοράς περιοχών της χώρας, οι ζώνες της επικράτειας με αναπτυγμένη τουριστική υποδομή και έντονη ζήτηση, ή οι ζώνες με ευαίσθητο φυσικό και δομημένο περιβάλλον ή τέλος, οι ζώνες με αναπτυγμένη τουριστική ανωδομή και χαμηλή πληρότητα χαρακτηρίσθηκαν ως «Περιοχές Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης».
Ορισμένα τμήματά τους χαρακτηρίσθηκαν ως <<Περιοχές τουριστικά κορεσμένες». Σας επαναλαμβάνουμε ότι: Σύμφωνα με την ως άνω απόφαση οι μόνες περιοχές του νομού Λασιθίου που έχουν χαρακτηρικτηρισθεί ως «Περιοχές Ελέγχου Toυριστικής Ανάπτυξης» (και όχι βεβαίως «κορεσμένες») είναι ο Δήμος Αγίου Νικολάου, η πρώην κοινότητα Βρούχα, η πρώην κοινότητα Ελούντας, το παραλιακό τμήμα της κοινότητας Κριτζά και η πρώην κοινότητα Καλού Χωριού (με την 2647 ΥΠΕΘΟ/538866/ΕΙΔ.135/ΕΟΤ/14.11.1986 απόφαση του Yφυπoυργoύ Εθνικής Οικονομίας όπως αυτή ισχύει σήμερα). Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται στις ως άνω χαρακτηρισμένες περιοχές η ανεύρεση ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά μόνο υψηλών προδιαγραφών, (δηλαδή 5 και 4 αστέρων). Επομένως, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για αποστέρηση της προοπτικής τουριστικής ανάπτυξης αλλά για μέτρο ουσιαστικής αναβάθμισης των τουριστικών και κυρίως των καταλυματικών υπηρεσιών στο νομό Λασιθίου.
Σε ό,τι αφορά την παροχή κινήτρων (επιχορήγηση κλπ) από τον αναπτυξιακό νόμο 2601/1998 για ανέγερση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο νομός Λασιθίου- όπως και ανεξαιρέτως ολόκληρη η περιφέρεια Κρήτης-περιλαμβάνoνται στην ανά διετία αναπροσαρμοζόμενη Κοινή Απόφαση των Υφυπουργών Οικονομίας & Οικονομικών, Τουρισμού (πρώην Ανάπτυξης) και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ. Πρόθεσή μας είναι η αναπροσαρμογή της Κ.Υ.Α. σε συνεργασία με το επισπεύδον Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Όσον αφορά τα ζητήματα της τουριστικής σχολής του Αγίου Νικολάου, σας παραπέμπουμε στη πρόσφατη απάντησή μας (Α.Π: 404) σε σχετική αναφορά του ιδίου Βουλευτή (αναφορά 298/30.4.2004) η οποία κατατέθηκε στην Βουλή στις 2615/2004.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ»
14. Στην με αριθμό 1772/25.6.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Όθωνα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1054116/2076/20.7.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής ερώτησης, του Βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Με αφορμή την αριθ. 5460/12-10-2001 καταγγελία της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Πανεπιστημίου Κρήτης, την οποία υπογράφει ο Προϊστάμενος του "Τμήματος Συντήρησης και Αξιοποίησης Περιβάλλοντος Χώρου" κ. Μ. Κακλαμάνος, δόθηκε η αριθ.1096251/2928/912-Α/19-10-2001 εντολή από την αρμόδια Επιθεώρηση στον Επιθεωρητή Κρήτης κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη, με θέμα τη "Διενέργεια έρευνας σχετικά με την εργολαβική σύμβαση 2.010.323.177 δρχ. του Πανεπιστημίου Κρήτης".
Ο ανωτέρω Επιθεωρητής με το ΕΜΠ.11/28-1-2002 έγγραφό του, ενημέρωσε την αρμόδια Υπηρεσία για τις μέχρι τότε διαπιστώσεις του και πρότεινε τη διενέργεια πλήρους διαχειριστικού ελέγχου. Το έγγραφο αυτό, τέθηκε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες υπόψη του κ. Ρίζου, Διευθυντού του Πολιτικού Γραφείου του τότε Υπουργού, καθ’ όσον τα θέματα που αναφέρονταν στο έγγραφο του Επιθεωρητή, δεν ανάγονταν στις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιθεώρησης.
Με προφορική εντολή του κ. Ρίζου, το έγγραφο αυτό τέθηκε στο αρχείο και ενημερώθηκε από την Υπηρεσία ο Επιθεωρητής να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την εντολή που είχε λάβει.
Με την αριθ. 1597/4-4-2002 πορισματική έκθεση, ο ίδιος Επιθεωρητής εκθέτει τα αποτελέσματα του ελέγχου του, σύμφωνα με τα οποία αποδίδονται ευθύνες στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Χρ. Νικολάου, σχετικά με την μη κατασκευή της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου κλπ.
Οι διαπιστώσεις της ως άνω έκθεσης δεν στηρίζονταν σε αποδεικτικά στοιχεία. Δεν υπήρχαν ένορκες καταθέσεις:
α) των πρυτάνεων που συμμετείχαν στην όλη διαδικασία προκήρυξης κατασκευής της φοιτητικής στέγης,
β) των μελών των πρυτανικών συμβουλίων, τα οποία έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις για την ανωτέρω κατασκευή και
γ) των Νομικών, Τεχνικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, που εισηγήθηκαν στα αρμόδια Πρυτανικά όργανα την υλοποίηση της κατασκευής αυτής, αλλά γενικά και αόριστα αποδίδονταν ευθύνες στον τελευταίο Πρύτανη, χωρίς καμία τεκμηρίωση.
Για τους λόγους αυτούς, η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία της Επιθεώρησης, θεώρησε ότι η έκθεση του Επιθεωρητή απηχούσε προσωπικές του απόψεις και επιφυλάχθηκε να δώσει εντολή πλήρους διαχειριστικού ελέγχου, ευθύς ως θα το επέτρεπαν οι υπηρεσιακές ανάγκες, γεγονός που πραγματοποιήθηκε με τις αριθ.:
α)1082677/2910/4115-Α/14-10-2002 και
β) 1083355/2928/1132-Α/30-10-2002 εντολές.
Επειδή παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα και ο έλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί, παρά τις γραπτές και προφορικές οδηγίες της Κεντρικής Υπηρεσίας και του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Κων/νου Δαφέρμου, με προσωπική μου παρέμβαση, εκδόθηκε νέα εντολή άμεσης διενέργειας διαχειριστικού ελέγχου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις Επιθεωρήτριες κ.κ. Αφροδίτη Καρδιασμένου και Ελένη Βρανά, ο οποίος και πραγματοποιείται.
Ως προς το θέμα της χασισοφυτείας, οι εκθέσεις του Επιθεωρητή κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη, που υπεβλήθησαν στην Κεντρική Υπηρεσία, δεν αναγράφουν για ύπαρξη χασισοφυτείας στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, τη δε ακίνητη περιουσία του Πανεπιστημίου διαχειρίζεται Ειδικό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο λειτουργεί με μορφή Ανωνύμου Εταιρείας και δεν υπάγεται στον έλεγχο της Οικονομικής Επιθεώρησης (Π.Δ.29/93).
Β. ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΣΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ με βαθμό ΠΕ/Α΄ του κλάδου Οικονομικών Επιθεωρητών
Μετά από καταγγελίες του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δημάρχου Ρεθύμνης σε βάρος του Οικονομικού Επιθεωρητή Εμμ. Χριστοδουλάκη, σχετικά με δημοσιεύματα και συνεντεύξεις στον τύπο, αναφορικά με τους διενεργούμενους απ' αυτόν ελέγχους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Δήμο Ρεθύμνης, καθώς και την από 4/10/2002 σχετική αναφορά του ιδίου, δόθηκε στον Προϊστάμενο της Οικονομικής Επιθεώρησης Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιο Μπαλή εντολή διενέργειας έρευνας για τη διαπίστωση διάπραξης ή μη πειθαρχικού παραπτώματος εκ μέρους του. Για το θέμα αυτό υπεβλήθη αρχικά η αριθ. ΕΜΠ.9/7-2-2003 πορισματική έκθεση και στη συνέχεια, λόγω νέων στοιχείων που προέκυψαν, δόθηκε νέα εντολή για συμπληρωματική έρευνα, το πόρισμα της οποίας υπεβλήθη στις 28/7/2003, πρωτοκολλήθηκε στις 31/7/2003 στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (κτίριο Καρ. Σερβίας) και έφθασε στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών στις 6/8/2003.
Με βάση τις πορισματικές αυτές εκθέσεις στοιχειοθετούνται τα παρακάτω πειθαρχικά παραπτώματα:
1) του προβλεπόμενου από την παρ. 1, στ του άρθρου 107 του Ν.2683/99 «περί Υπαλληλικού Κώδικα» πειθαρχικού παραπτώματος της ατελούς (πλημμελούς) εκπλήρωσης του καθήκοντος,
2) του προβλεπόμενου από την παρ. 1, ιβ του άρθρου 107 του ιδίου πιο πάνω νόμου πειθαρχικού παραπτώματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς προς τους πολίτες,
3) του προβλεπόμενου από την παρ. 1, ζ του άρθρου 107 του ιδίου πιο πάνω νόμου πειθαρχικού παραπτώματος της παράβασης της υποχρέωσης εχεμύθειας.
Άλλωστε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου, με την αριθ. 844/2004 απόφασή του κήρυξε τον Εμμ. Χριστοδουλάκη ένοχο:
1) δυσφήμησης δια του τύπου και απλής
2) παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου
και καταδίκασε αυτόν σε φυλάκιση επτά (7) μηνών, με τριετή αναστολή.
Για τους λόγους αυτούς και δεδομένου ότι ο εν λόγω Επιθεωρητής εξακολουθεί να δημοσιοποιεί υπηρεσιακά θέματα, ζητήθηκε με το αριθ. πρωτ. ΕΜΠ.11220/3/28-5-04 έγγραφο, να επιστρέψει όλες τις ανεκτέλεστες εντολές διενέργειας διαχειριστικών ελέγχων Δ.Δ. και Ν.Π., έως ότου αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη και το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο.
Γ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Με την αριθ. 5370/6-8-2001 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, είχε ανατεθεί στους Οικονομικούς Επιθεωρητές της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης κ. κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη και Εμμ. Μπιτσάκη, ο έλεγχος στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ρεθύμνου.
Μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Επιθεωρητή κ. Εμμ. Χριστοδουλάκη, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης, με την αριθ. 15/26-5-2004 απόφασή του, ανέστειλε προσωρινά τον εν λόγω έλεγχο και ζήτησε από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Δ.Δ., Ν.Π. και ΔΕΚΟ να προτείνει δύο Οικονομικούς Επιθεωρητές, προκειμένου να αντικατασταθούν οι ανωτέρω, για τους λόγους που αναφέρονται σ' αυτήν.
Η Διεύθυνση Επιθεώρησης Δ.Δ., Ν.Π. και ΔΕΚΟ έκρινε επιβεβλημένο, πριν την αντικατάσταση των ανωτέρω Επιθεωρητών, να ζητήσει με το αριθ. 1046444/1779/21-6-04 έγγραφό της, να υποβάλλουν εντός δέκα (10) ημερών σχετική πορισματική έκθεση, δεδομένου ότι οι ως άνω Οικονομικοί Επιθεωρητές διενήργησαν έλεγχο στην έδρα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, ο μεν κ. Εμμ. Χριστοδουλάκης επί 78 εργάσιμες ημέρες, ο δε δεύτερος κ. Εμμ. Μπιτσάκης επί 69 ημέρες.
Επίσης, με το ανωτέρω έγγραφο, ζητήθηκε από το Γ. Γ. Περιφέρειας Κρήτης, εφόσον από το πόρισμα που θα υποβληθεί προκύψει ανάγκη περαιτέρω ελέγχου ή συμπλήρωσης αυτού, λόγω μη ολοκλήρωσής του, να εξετάσει τη δυνατότητα ανάθεσης αυτού σε ορκωτούς ελεγκτές ή δύο υπαλλήλους ΠΕ κατηγορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 § 24 του Ν .2503/97, λόγω φόρτου εργασίας των Επιθεωρητών της Οικονομικής Επιθεώρησης Κρήτης.
Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εφαρμόζει καθημερινά στην πράξη τις επαγγελίες του Πρωθυπουργού για πολιτική ευθύτητα, απόλυτη διαφάνεια και πάταξη της διαφθοράς σε όλο το φάσμα του Δημόσιου τομέα, αλλά και συγκεκριμένα στο θέμα της κακοδιαχείρησης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Ο Υφυπουργός
Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ»
15. Στην με αριθμό 3236/17.9.04 ερώτηση της Βουλευτού Αικατερίνης Περλεπέ –Σηφουνάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 37099/ΕΥΣ 7062/4.10.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αρ. πρ. 3236/17-9-04 ερώτησης της Βουλευτού κ. Κ. Περλεπέ - Σηφουνάκη και στα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και οικονομικών, σας γνωρίζουμε ότι το έργο «Οδικός Άξονας Σχηματάρι - Χαλκίδα» είναι σε διαδικασία αξιολόγησης για την ένταξη του στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006.
Για τα λοιπό ερωτήματα αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
Ο Υφυπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ»
16. Στην με αριθμό 3125/14.9.04 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 8254/1.10.04 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην υπ’ αριθμ. 3125/2004 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Ασημίνας Ξηροτύρη-Αικατερινάρη σχετικά με τα προβλήματα εργαζομένων της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ) στη Θεσσαλονίκη, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Η προαναφερόμενη μονάδα επεξεργασίας καπνού, δεν απασχολεί 350 άτομα ως μόνιμο προσωπικό όπως αναφέρεται στη σχετική Ερώτηση, αλλά σαράντα (40) εργαζόμενους με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, καθώς και εποχιακούς ως εξής:
Κατά το χρονικό διάστημα από Οκτώβριο έως Απρίλιο απασχολεί περί τους 30 με 40 εργαζόμενους και από Μάιο έως Σεπτέμβριο περί τα 200 άτομα.
Από τα τηρούμενα στοιχεία στο αρχείο της τοπικής μας υπηρεσίας προκύπτει ότι τα τελευταία τουλάχιστον τρία χρόνια το συγκεκριμένο υποκατάστημα της ΣΕΚΕ δεν απασχόλησε την τοπική μας υπηρεσία με καταγγελίες εργαζομένων, εργατικών σωματείων ή άλλου είδους προβλήματα.
Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία καταγγελία ή αναφορά ή πληροφορία σχετικά με το κλείσιμο της παραπάνω μονάδας ή οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Σχετικά με τα καταγγελλόμενα, ο Γενικός Διευθυντής του υποκαταστήματος δήλωσε ότι μέχρις στιγμής δεν υπάρχει απόφαση του Δ. Σ για να κλείσει η μονάδα του Ευόσμου.
Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι η τοπική υπηρεσία του Υπουργείου μας θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή την όλη υπόθεση παρεμβαίνοντας σε θέματα αρμοδιότητάς της, αν αυτά προκύψουν στο μέλλον.
2. Στα πλαίσια των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει κατ' έτος προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, αφ' ενός επιδιώκοντας τη μετατροπή των παθητικών πολιτικών σε ενεργητικές, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και αφ' ετέρου με σκοπό να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικότερες στο σύγχρονο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.
Το τρέχον έτος ο Οργανισμός υλοποιεί σε όλους τους Νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Θεσσαλονίκης, τα παρακάτω προγράμματα:
Α) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000ανέργων ηλικίας 18-64 ετών.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν ανέργους ηλικίας 18 - 64 ετών εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.
Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε επιχείρηση ανέρχεται στους 18 μήνες για τις Μ.Μ.Ε. (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) και 24 μήνες για τις μεγάλες. Το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται
στα 18 ευρώ για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση (δηλαδή, άτομα κάτω των 25 ετών που δεν έχουν απασχοληθεί για δύο (2) έτη μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άνεργοι άνω των 50 ετών, άτομα που είναι μακροχρόνια άνεργα, ήτοι για 12 από τους 16 προηγούμενους μήνες πριν την πρόσληψή τους, άνεργοι που ολοκλήρωσαν μόνο την υποχρεωτική εκπαίδευση) και
στα 14 ευρώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες ανέργων.
Σε περίπτωση μερικής απασχόλησης (4 ώρες και άνω ημερησίως) η επιχορήγηση ανέρχεται στο ήμισυ των ως άνω ποσών.
Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού τους για ακόμη 6 μήνες οι Μ.Μ.Ε. και 12 μήνες οι μεγάλες επιχειρήσεις (απασχόληση χωρίς επιχορήγηση).
Β) Πρόγραμμα επιχορήγnσnς 7.500 Ν.Ε.Ε.
Στο πρόγραμμα αυτό μπορούν να ενταχθούν άνεργοι-ες ηλικίας 18 - 64 ετών για τους οποίους έχει ακολουθηθεί η διαδικασία της εξατομικευμένης προσέγγισης και διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας τους, η οποία θα πρέπει να έχει γίνει μετά την εξατομικευμένη προσέγγιση και υποχρεωτικά μετά την 1-1-2004.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενθάρρυνση των ανέργων για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση μέσω της οικονομικής ενίσχυσης, που ανέρχεται συνολικά στο ποσόν των 8.400 € ανά άτομο και διαρκεί δώδεκα (12) μήνες.
Από τις ως άνω θέσεις:
Τουλάχιστον 65% θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά:
-άνεργους νέους και νέες ηλικίας 18-25 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι-ες άνεργοι-ες έως 6 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-άνεργους-ες ηλικίας 26-64 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι-ες άνεργοι-ες έως 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Έως 35% θα καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας και θα αφορά:
-άνεργους νέους και νέες 18-25 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι-ες άνεργοι-ες τουλάχιστον 6 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
-άνεργους-ες ηλικίας 26-64 ετών, οι οποίοι-ες είναι εγγεγραμμένοι -ες άνεργοι-ες τουλάχιστον 12 μήνες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
Το 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.
Γ) Πρόγραμμα απόκτnσnς εργασιακής εμπειρίας στον τομέα πληροφορικής -επικοινωνιών (nλεκτρονικής) -stage 2003
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας μέχρι 35 ετών, πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ ή ισοτίμων τίτλων σπουδών ημεδαπής ή αλλοδαπής των παρακάτω τμημάτων:
1α. Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής .
1β. Άλλων Τμημάτων που έχουν παρακολουθήσει στη Σχολή τους μάθημα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής, διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών.
1γ. Άλλων τμημάτων που είναι απόφοιτοι I.E.K. με πιστοποίηση από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή απόφοιτοι Τ.Ε.Λ., Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α' και Β' κύκλου στον τομέα Πληροφορικής ή Ηλεκτρονικής καθώς και όσοι θα προσκομίσουν βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος κατάρτισης στην Πληροφορική ή στην Ηλεκτρονική από πιστοποιημένο Κ-Ε.Κ. του Ε.Κ-Ε.Π.Ι.Σ., διάρκειας τουλάχιστον 300 ωρών.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι οκτώ (8) μήνες, η δε ημερήσια αποζημίωση των υποψηφίων ανέρχεται στο ποσό των 25 € μεικτά , καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ ο οποίος ασφαλίζει τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κίνδυνο ατυχήματος.
Δ) Πρόγραμμα απόκτnσnς εργασιακής εμπειρίας σε φορείς του τομέα υγείας και πρόνοιας stage 2003)-β΄ σειρά.
Αφορά ανέργου ς πτυχιούχους A.E.I., T.E.I, διπλωματούχους I.E.K., αποφοίτους ,Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α' Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου ή ισότιμων τίτλων σπουδών.
-Το πρόγραμμα επιχορηγεί πλήρως την προσαρμογή στο εργασιακό περιβάλλον, σε Β' Σειρά, 2.373 ανέργων, Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι και διπλωματούχους I.E.K., αποφοίτους Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α' Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου (και ισότιμων τίτλων σπουδών).
-Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους 18 μήνες, η δε ημερήσια αποζημίωση των ασκούμενων ανέρχεται στα ποσά των: 25 € μεικτά για τους πτυχιούχους Α.Ε.Ι, Τ.Ε.Ι, και 21 € μεικτά για τους διπλωματούχους I.E.K, αποφοίτους Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α' Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β' Κύκλου .Η αποζημίωση καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον ΟΑΕΔ οι ασκούμενοι ασφαλίζονται από τον ΟΑΕΔ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κίνδυνο ατυχήματος.
Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι ηλικίας μέχρι 35 ετών (γεννημένοι μετά την 1/1/68) οι πτυχιούχοι Α.Ε.Ι, T.E.I. και μέχρι 30 ετών (γεννημένοι μετά την 1/1/73) οι διπλωματούχοι l.Ε.Κ. , οι απόφοιτοι Τ.Ε.Λ, Ε.Π.Λ., Τ.Ε.Ε. Α΄ Κύκλου και Τ.Ε.Ε. Β΄ Κύκλου(και ισότιμων τίτλων σπουδών) ,να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και να έχουν συμπληρώσει το Ατομικό Σχέδιο Δράσης .Ειδικά οι άνδρες υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα.
Στα ως άνω προγράμματα (NθE-NEE-STAGE) το 60% των θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες.
Ε) Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων που βρίσκονται στο στάδιο πλησίον της σύνταξης.
α) επιχορηγούνται όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άνεργους (εγγεγραμμένους στα μητρώα Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ επί 2 μήνες ή επιδοτούμενους) που τους υπολείπονται μέχρι 1.500 ένσημα και μέχρι 5 χρόνια για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας τους για τη συνταξιοδότησή τους.
β) η διάρκεια επιδότησης καθορίζεται από 1 έως 60 μήνες.
γ) το ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα εργασίας πλήρους απασχόλησης καθορίζεται στα 17,61 € για τους 24 μήνες, και στα 20,54 € για τους επόμενους 36 μήνες. Εάν ο μισθωτός απασχολείται με μειωμένο ωράριο από 4 τουλάχιστον ώρες και άνω ημερησίως, το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στα 10,27 € για τους πρώτους 24 μήνες και στα 11,74 € για τους επόμενους 36 μήνες.
Το ως άνω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του ΛΑΕΚ.
ΣΤ) Ο ΟΑΕΔ επίσης το τρέχον έτος πρόκειται να υλοποιήσει νέα προγράμματα ήτοι: Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων και πρόγραμμα επιχορήγησης Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών, τα οποία θα συγχρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των ΠΕΠ (Περιφερειακά Προγράμματα).
Ζ) Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση 2000-2006 πρόκειται να αναμορφωθεί με σκοπό να υλοποιηθούν νέα προγράμματα απασχόλησης και να μεταφερθούν αναπορρόφητοι πόροι από το ένα μέτρο στο άλλο. Με τον τρόπο αυτό θα εγκριθούν για τον ΟΑΕΔ και άλλα χρηματικά ποσά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με τα οποία θα υλοποιηθούν νέα προγράμματα.
Η) Σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 3227/09-02-04 και την με αριθμ. 30874/23-06-04 Κ.Υ.Α υλοποιείται πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων.
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
17. Στην με αριθμό 3105/14.9.04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Εμμανουήλ Όθωνα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1078815/368/4.10.04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθ. 3105/14.9.04 ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μανώλης Όθωνας, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Με βάση την με αριθ.623157/19.10.2000 απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 2960/2001. «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», αλλά και τις αντίστοιχες του άρθρου 9 της Οδηγίας 95/59/ΕΟΚ, οι τιμές λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών, που καταναλώνονται στο εσωτερικό της χώρας, καθορίζονται ελεύθερα. από τους καπνοβιομηχάνους ή από τους εκπροσώπους των καπνοβιομηχανιών των λοιπών κρατών - μελών που είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα, καθώς και από τους εισαγωγείς αυτών.
2.- Στα πλαίσια αυτά τους τελευταίους μήνες του 2003 τέθηκαν σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά τα πρώτα σήματα τσιγάρων με πολύ χαμηλές τιμές (1 € / πακ. των 20 τεμαχίων). Το φαινόμενο ενισχύθηκε από. τις αρχές του 2004 με την εμφάνιση στην αγορά και νέων σημάτων σε πολύ χαμηλές τιμές (0,80 € / πακ. ή 0,90 € / πακ. των 20 τεμαχίων). Τα σήματα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα συγκέντρωσαν την προτίμηση αρκετά μεγάλου αριθμού καταναλωτών κυρίως νέων σε ηλικία, γεγονός που εκτός του ότι οδηγεί στη νόθευση του ανταγωνισμού και ενθαρρύνει τους νέους στο κάπνισμα, στερεί το Δημόσιο από σημαντικά έσοδα που θα μπορούσαν να διατεθούν σε τομείς όπως υγεία και παιδεία.
3. Το φαινόμενο αυτό της εμφάνισης φθηνών τσιγάρων στην αγορά των κρατών-μελών της Ε.Ε. με συχνά αποδιοργανωτικά αποτελέσματα, οδήγησε στην θέσπιση κοινοτικής διάταξης (άρθρο 16 παρ.5 της Οδηγίας 95/59/ΕΟΚ), που επιτρέπει την επιβολή ενός ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης στα τσιγάρα που πωλούνται σε τιμή μικρότερη από την τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων της Πλέον Ζητούμενης, κατηγορίας τιμών, με στόχο την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών τιμολόγησης Και την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
4. Με βάση τα προεκτεθέντα οι Υπηρεσίες του Υπουργείου παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη της αγοράς των τσιγάρων, ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2005, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα εγγυώνται την ομαλή λειτουργία της αγοράς και τη διασφάλιση των Δημοσίων Εσόδων.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου η αρμόδια Υπηρεσία μας στην προσπάθειά της να καταστείλει, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που της παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία, το φαινόμενο της λαθρεμπορίας κατά την διακίνηση τσιγάρων, η οποία οφείλεται κυρίως στα κέρδη τα οποία αποκομίζουν οι παράνομοι δια κινητές λόγω της υψηλής φορολογικής τους επιβάρυνσης, προέβη στην έκδοση σειράς διαταγών προς όλες τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας, με σκοπό την διενέργεια διαρκών και εξειδικευμένων ελέγχων (και ειδικότερα προς τα κλιμάκια -ερευνών τους, τα οποία έχουν συστήσει σε όλα τα Τελωνεία, έχοντας στόχο την πρόληψη και καταστολή των πάσης φύσεως λαθρεμπορικών ενεργειών.
Συγκεκριμένα, σας αναφέρουμε ότι κατά τα τρία τελευταία έτη, η Τελωνειακή Υπηρεσία προέβη στις εξής κατασχέσεις τσιγάρων:
α. Κατά το έτος 2002 κατασχέθηκαν 214.007.370 τεμάχια τσιγάρων.
β. Κατά το έτος 2003 κατασχέθηκαν 106:001.660 τεμάχια τσιγάρων, οι δε διαφυγόντες δασμοί αυτών ανέρχονται στο ποσόν των 8.805.079,96 ευρώ.
γ. Κατά το έτος 2004, .στο α' τρίμηνο κατασχέθηκαν 139.664.205 τεμάχια τσιγάρων, οι δε διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται 15.117.809,31 ευρώ.
Στο β΄ τρίμηνο του έτους 2004 κατασχέθηκαν 99.343.260 τεμάχια τσιγάρων και οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ποσόν των 10.485.546,20 ευρώ.
Επιπρόσθετα, με την μηχανοργάνωση όλων των τελωνείων της χώρας, η Τελωνειακή Υπηρεσία απέκτησε ένα επιπλέον εργαλείο για την πρόληψη του λαθρεμπορίου και κάθε μορφής απάτης και παρατυπίας.
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι η Υπηρεσία μας καταβάλλει πάντοτε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως παρατυπιών, εφαρμόζοντας τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις και επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την πάταξη της δασμοφοροδιαφυγής και την διασφάλιση των εθνικών και κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων.
Επίσης το Σ.Δ.Ο.Ε. στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, καταβάλλει συνεχή και επίμονη προσπάθεια για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στον ευαίσθητο τομέα των τσιγάρων, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και διάθεσής τους στην κατανάλωση.
Κατά το 2003 εκπονήθηκε και εφαρμόζεται από το Σ.Δ.Ο.Ε. Ειδικός Οδηγός ελέγχων στα καπνοβιομηχανικά προϊόντα, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον lούλιο του 2004 υπάλληλοι του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Ναυπλίου και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Δ/νσης Ασφαλείας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και με' τη συνδρομή περιπολικού Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος, εξάρθρωσαν οργανωμένη ομάδα - σπείρα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων στην περιοχή Κάντια του Δήμου Ασίνης Αργολίδας και κατασχέθηκαν 1.250.000 πακέτα τσιγάρα διαφόρων τύπων, των οποίων οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 3.000.000 ευρώ περίπου.
Οι έλεγχοι του Σ.Δ.Ο.Ε. συνεχίζονται βάση και του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου που έχει καταρτιστεί για τον περιορισμό και την πάταξη του παραεμπορίου, ώστε να περιορισθεί το λαθρεμπόριο και η παράνομη διάθεση τσιγάρων, με ότι τούτο συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα. αλλά και τις επιχειρήσεις, που λειτουργούν στα πλαίσια της νομιμότητας και του υγιούς ανταγωνισμού.
Επισημαίνεται, 9ΤΙ ουσιαστικός στόχος των ελέγχων μας ήταν και παραμένει ο εντοπισμός των μεγαλεμπόρων - προμηθευτών, που από παράνομες αποθήκες, τροφοδοτούν τους πλανόδιους μικροπωλητές με λαθραία τσιγάρα και ο περιορισμός του λαθρεμπορίου τσιγάρων, που αποτελεί οικονομική μάστιγα για όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Υφυπουργός
Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑΣ»
18. Στην με αριθμό 2428/27-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 76686/19-8-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 2428/27-7-2004 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη με θέμα: «Ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ)», σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στον ΟΠΑΔ απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις μίσθωσης έργου 115 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, 40 Οδοντίατροι, 14 Φαρμακοποιοί, 152 Χειριστές Η/Υ, 2 Διοικητικοί Υπάλληλοι ΠΕ και 8 Εργάτες, ήτοι συνολικά 330 υπάλληλοι.
Οι παραπάνω συμβάσεις μίσθωσης έργου έχουν συναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2527/97 και του Ν.3049/02 αρ. 18 και έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια ενός (1) έτους για την ολοκλήρωση συγκεκριμένου έργου. Με τη λήξη της σύμβασης και την ολοκλήρωση του έργου οι παραπάνω αναφερόμενοι συμβασιούχοι θα πρέπει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία να αποχωρήσουν.
Ο ΟΠΑΔ έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για την πλήρωση των ήδη κενών οργανικών θέσεων με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ειδικά σε Διοικητικό προσωπικό όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ) καθώς και σε Φαρμακοποιούς.
Στον οργανισμό του ΟΠΑΔ δεν προβλέπονται μόνιμες θέσεις ελεγκτών ιατρών, αλλά θέσεις με τριετή θητεία.
Ο Υφυπουργός
Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ»
19. Στην με αριθμό 2173/14-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μανόλη Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 435/28-7-04 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μαν. Στρατάκης, σας πληροφορούμε ότι στο Υποκ/μα ΕΛΓΑ Ηρακλείου Κρήτης δεν αναφέρθηκαν ζημιές από καύσωνα στα αμπέλια του Ν. Ηρακλείου και δεν έγιναν αναγγελίες ζημιάς.
Ο Υπουργός
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ»
20. Στην με αριθμό 2140/13-7-04 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Τάκη Τσιόγκα, Νικολάου Γκατζή και Αντωνίου Σκυλλάκου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 426/29-7-04 έγγραφο από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Τ. Τσιόγκας, Ν. Γκατζής και Α. Σκυλλάκος, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα πλαίσια της διευκόλυνσης της σύναψης συμφωνίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών για τη διάθεση και την τιμή ροδάκινου, εξήγγειλε στις 16- 7 -04 τα ακόλουθα μέτρα, μερικά εκ των οποίων ελήφθησαν για πρώτη φορά και θα ισχύσουν για όσους μεταποιητές συμφώνησαν και τήρησαν τη διεπαγγελματική συμφωνία:
1. Θα χρηματοδοτηθούν με 100% οι μεταποιητικές βιομηχανίες με χρηματοπιστωτικές τραπεζικές διευκολύνσεις.
2. Παρατάθηκε με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. από 26-7-04 έως και 10-8-04 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων ζημίας για τα ροδάκινα των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Λάρισας και Φλώρινας που υπέστησαν ζημιές ή ολοκληρωτική καταστροφή από χαλαζοπτώσεις καθώς και άλλες αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, διότι πολλές από τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκάλεσαν οι καιρικές αυτές συνθήκες στα ροδάκινα εμφανίστηκαν μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας.
Συνιστάται στους παραγωγούς να διατηρήσουν την πληγείσα παραγωγή τους στα δέντρα δια τον απαιτούμενο έλεγχο. Όσον αφορά τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές (αρμοδιότητας ΠΣΕΑ), που προξενήθηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες Νοεμβρίου 2001- Ιανουαρίου 2002 στο φυτικό κεφάλαιο του Ν. Λάρισας (πρόγραμμα FROGY), έχει καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ το 80% περίπου των προβλεπόμενων κρατικών ενισχύσεων και το' υπόλοιπο θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατό.
3. Θα αποσυρθεί το 13% που προβλέπεται στις ρυθμίσεις του Κοινοτικού Κανονισμού.
4. Θα δοθεί επισιτιστική βοήθεια σε Τρίτες Χώρες.
5. Θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων κονσερβοποίησης στο Μέτρο 4.3 - Δράση: «Προβολή και Προώθηση εξαγωγών» μέσω ολοκληρωμένων επιχειρησιακών σχεδίων για κάθε μία από τις μεταποιητικές βιομηχανίες.
6. Ο ΟΑΕΔ μέσω του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ) για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες μεταποίησης του τομέα ροδακίνου, θα προχωρήσει σε πρόσθετη κάλυψη κατ' εκτίμηση ύψους € 5.386.000,00.
7. Μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα Υπουργεία α) Εθνικής Άμυνας, β) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης γ) Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δ) Τουριστικής Ανάπτυξης και ε) Πολιτισμού, ενεργοποιούνται για αύξηση της κατανάλωσης ροδακινοειδών σε μονάδες και ιδρύματα αρμοδιότητάς τους.
Ας σημειωθεί δε ότι τα μέτρα αυτά εξαγγέλθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με τη συμμετοχή Νομαρχών, Βουλευτών και εμπλεκομένων φορέων των Νομών που επιζητούσαν λύση στο πρόβλημα καθορισμού της τιμής ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διάθεση του προϊόντος, όπως επίσης και αναλύθηκαν επί μακρόν ώστε να γίνουν κατανοητά και ξεκάθαρα τόσο από τις Ομάδες Παραγωγών όσο και από τις βιομηχανίες μεταποίησης.
Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ομάδων Παραγωγών και μεταποιητών, η ομαλοποίηση της αγοράς και η αποδοχή των κυβερνητικών μέτρων και παρεμβάσεων.
Η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις εξαγγελίες της εφόσον οι εμπλεκόμενοι φορείς τήρησαν τα συμφωνηθέντα στη Διεπαγγελματική με απώτερο σκοπό την αύξηση του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Ο Υφυπουργός
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
21. Στην με αριθμό 2109/13-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Καΐσερλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 424/28-7-04 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Καΐσερλης, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής:
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το οποίο ανέλαβε την 1-7-2004, εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή το φάκελο σχετικά με την παραχώρηση των αγροτεμαχίων Αντιμάχειας του Δήμου Ηρακλειδών Κω Νομού Δωδεκανήσου.
Σημειώνουμε ότι πρόθεσή μας δεν είναι σε μια καμία περίπτωση να δημιουργηθεί κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα σε μία περιοχή ιδιαίτερα εξελίξιμη.
Για αυτό το λόγο μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του φακέλου από την «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» και την υποβολή' εκ μέρους της σχετικής εισήγησης, θα αποφασίσουμε επί του θέματος, πάντα προς την κατεύθυνση του γενικότερου κοινωνικού οφέλους.
Ο Υπουργός
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ»
22. Στην με αριθμό 2105/13-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΓΠ/70250/30-7-04 έγγραφο από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην με αρ. 2105/13-7-2004 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Φ. Κουβέλη αναφορικά με την αποπεράτωση και τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Τρικάλων, σας διαβιβάζoυμε την με αρ. 7105/19-7-2004 απάντηση του Διοικητή του Γ.Ν. Τρικάλων, προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά.
Επίσης σας πληροφορούμε συμπληρωματικά ότι με το αρ. ΔΥ8δ/ΓΠ 22965/23-7-2004 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν αποσταλεί στο Γ.Ν. Τρικάλων οι τεχνικές προδιαγραφές των προς προμήθεια ειδών (περίπου 300) lατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου.
Ο Υπουργός
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
23. Στην με αριθμό 2073/9-7-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Τσιπλάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-770/36-7-04 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 2073/9-7-2004 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ;. Κων/νος Τσιπλάκης, σχετικά με τις ειδικότητες διπλωματούχων μηχανικών που μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντα Προϊσταμένου-υπευθύνου λειτουργίας και του υπευθύνου γραμμών σε Ιδιωτικά ΚΤΕΟ, σας πληροφορούμε ότι για το θιγόμενο με την υπόψη Ερώτηση θέμα έχει υποβληθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπ.Μ.Ε. σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και εκκρεμεί η Γνωμοδότησή του.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ Κ. ΛΙΑΠΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
24. Στην με αριθμό 1823/29-6-04 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ευάγγελου Αργύρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 372/20-7-04 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Αργύρης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Ένα μέρος της χρηματοδότησης του εν λόγω Πιλοτικού Προγράμματος έγινε πριν να υποβληθούν οι ενδιάμεσες, ανά εξάμηνο, προβλεπόμενες στις συμβάσεις εκθέσεις δαπανών που πραγματοποιήθηκαν για την υλοποίηση του Προγράμματος.
Για το λόγο αυτό ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, ο οποίος προεδρεύει του Κ.Τ.Γ.Κ. και Δασών, έδωσε εντολή να σταματήσει η περαιτέρω χρηματοδότηση και .να ελέγξουν οι αρμόδιες Επιτροπές παρακολούθησης του προγράμματος τα οικονομικά απολογιστικά στοιχεία αυτού.
Μέχρι σήμερα οι ως άνω Επιτροπές, δεν παρέλαβαν τα αποδεικτικά στοιχεία των λογαριασμών.
Εφόσον υποβληθούν όλα τα οικονομικά στοιχεία του Προγράμματος απολογιστικά μέχρι σήμερα, θα αποφασισθεί η πορεία αυτού.
Ο Υπουργός
Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ»
25. Στην με αριθμό 3137/15-9-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λεβέντη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 98114/ΙΗ/6-10-2004 έγγραφο από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3137/15-9-04 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αθ. Λεβέντης και αφορά στην εγγραφή και φοίτηση στο σχολείο παιδιών τσιγγάνων Ρόμα, και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η εκπαίδευση είναι αγαθό, το οποίο η πολιτεία οφείλει να παρέχει χωρίς διακρίσεις σε όλους τους νέους που διαβιούν στην ελληνική κοινωνία.
Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την εκπαίδευση των τσιγγανοπαίδων, οι οποίοι αποτελούν ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες μάθησης και κοινωνικής ένταξης.
Στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ) χρηματοδοτείται και υλοποιείται πρόγραμμα με στόχο την επίλυση των προβλημάτων εκπαίδευσης και καταπολέμησης της σχολικής διαρροής παιδιών ρόμικης καταγωγής. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ένταξη Τσιγγανοπαίδων στο Σχολείο» (προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ) το οποίο υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο lωαννίνων μετά από αξιολόγηση και σύμφωνα με την προκήρυξη με αρ. πρωτ. 847/6-2-2002.
Ο στόχος του προγράμματος είναι η παρέμβαση στο μαθητικό πληθυσμό ρόμικης καταγωγής της τάξης των 12.000 μαθητών σε σύνολο 300 σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα έχει δημιουργήσει δίκτυο συνεργατών στα σχολεία όπου γίνονται παρεμβάσεις, ώστε να διευκολύνεται μέσω προσωπικής επαφής με τους γονείς η εγγραφή των παιδιών στο σχολείο αλλά και παροχή βοήθειας σε άλλους τομείς όπως η ιατρική στήριξη.
Επίσης, 2.500 εκπαιδευτικοί περίπου, επιμορφώνονται ειδικά για το πρόγραμμα ενισχύοντας την παρέμβαση με τη δημιουργία και χρήση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού.
Τέλος, ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται με ημερίδες γονείς και μέλη της τοπικής κοινότητας που υπολογίζεται σε 4.000 άτομα.
Για το συντονισμό και την επιτυχία της όλης προσπάθειας το ΥΠ.Ε.Π.Θ. απευθύνει επανειλημμένα εγκυκλίους σε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, Σχολικούς Συμβούλους, Διευθυντές Εκπαίδευσης, Προϊσταμένους Γραφείων, Διευθυντές Σχολείων, και λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προσέλκυση των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο.
Επισημαίνεται ότι οι τσιγγανόπαιδες γίνονται δεκτοί στο σχολείο και με ελλιπή δικαιολογητικά, ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώα ή δημοτολόγια. Επίσης, αν η ηλικία τους είναι μεγαλύτερη από την τάξη που φοιτούν, υπάρχει δυνατότητα να εγγραφούν σε ανώτερη τάξη μετά από κατατακτήριες εξετάσεις, εφόσον διαθέτουν το κατάλληλο γνωστικό επίπεδο.
Έχει καθιερωθεί η Κάρτα Φοίτησης Μετακινούμενων Μαθητών. Με την κάρτα αυτή εφοδιάζονται όλοι οι μετακινούμενοι τσιγγανόπαιδες κατά την έναρξη του διδακτικού έτους. Συνοδεύει το μαθητή στις περιπτώσεις αλλαγής σχολείου, εξαιτίας της αλλαγής τόπου κατοικίας τους κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, εφόσον με υπαιτιότητα των γονέων δεν έχει ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία μετεγγραφής.
Για τη μαθησιακή ενίσχυση των τσιγγανοπαίδων και την ομαλή ένταξη στις κανονικές τάξεις, λειτουργούν προπαρασκευαστικά τμήματα, στα οποία φοιτούν τσιγγανόπαιδες διαφόρων ηλικιών, που δεν διαθέτουν τις βασικές γνώσεις. Για το λόγο αυτό έχουν ιδρυθεί 130 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.
Στα προπαρασκευαστικά τμήματα, φοιτούν τσιγγανόπαιδες για λίγες ώρες την ημέρα ή ολόκληρο το διδακτικό ωράριο μέχρι να είναι σε θέση να ενταχθούν στις τάξεις που ανήκουν.
Στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γυμνάσια-Λύκεια, εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου τίτλου Δημοτικού και Γυμνασίου αντίστοιχα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Επίσης, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. με το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας βοηθά τους αδύνατους μαθητές των Γυμνασίων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ώστε να ολοκληρώνουν επιτυχώς τις σπουδές τους.
Άλλωστε όπως ορίζει και το άρθρο 2, παρ. 3 του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167, Τ.Α'/30-09-1985), η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του.
Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση, τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικά.
Ειδικότερα με το Π.Δ. 161/00 (ΦΕΚ 145, τ.Α'/23-06-2000) μεταβιβάζεται στο Νομάρχη η αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων στους γονείς και κηδεμόνες που δεν εγγράφουν τα παιδιά τους στο σχολείο και αμελούν για την τακτική φοίτησή τους.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εγγραφή των τσιγγανοπαίδων στο σχολείο προσκρούει ενίοτε σε σύνθετα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και διοικητικά προβλήματα, τα οποία απαιτούν τη συντονισμένη δράση διαφόρων φορέων του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για το λόγο αυτό, είναι υπό συγκρότηση και θα λειτουργήσει διυπουργική επιτροπή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών, για την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για τα προβλήματα των Ρόμα.
Ειδικότερα, ως προς το θέμα της εγγραφής και φοίτησης στο σχολείο των τσιγγανοπαίδων του καταυλισμού στην τοποθεσία Ρουπάκι Ασπροπύργου, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής υπό τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής, η οποία σε συνεργασία με εκπρόσωπο των Ρόμα και με το Δήμο Ασπροπύργου θα αναλάβει την επίλυση του προβλήματος. Σημειώνεται, επίσης, ότι η καταγραφή των παιδιών του καταυλισμού στην τοποθεσία Ρουπάκι Ασπροπύργου δεν έγινε από επιτροπή του ΥΠ.Ε.Π.Θ., είναι ανεπίσημη και έγινε από στέλεχος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η μεταφορά μαθητών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης που κατοικούν μακριά από την έδρα του σχολείου τους πραγματοποιείται σύμφωνα με την αριθμ. ΙΒ/6071/98 Κ.Υ.Α (ΦΕΚ. 932/98 τ.Β΄).
Με το Π.Δ. 161/2000 (ΦΕΚ 145 Α') η αρμοδιότητα μεταφοράς μαθητών έχει μεταβιβαστεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.
Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 24 του άρθρου 2 του Ν. 2621/98 οι πιστώσεις για τη μεταφορά μαθητών εγγράφονται στους προϋπολογισμούς εξόδων κάθε περιφέρειας κα με απόφαση του Γραμματέα της Περιφέρειας επιχορηγούνται οι Ν.Α για την αντιμετώπιση των δαπανών μεταφοράς μαθητών.
Στον προϋπολογισμό του ΥΠ.Ε.Π.Θ. δεν εγγράφονται πιστώσεις για μεταφορά μαθητών. Το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΣΔΔΑ προς το οποίο διαβιβάζουμε αντίγραφο της Ερώτησης.
Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»
26. Στην με αριθμό 3146/15-9-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννου Μανιάτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 98115/ΙΗ/6-10-2004 έγγραφο από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3146/15-9-2004 την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Μανιάτης και αφορά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
1. Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή και την απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης (Ν. 2218/94, ν. 2240194 και π.δ. 301996).
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων στα αντίστοιχα ΠΕΠ (Γ΄ Κ.Π.Σ.).
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε ετήσια βάση επιχορηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε. 047/6) για οικόπεδα μελέτες και κατασκευές χωρίς περαιτέρω παρέμβαση μέσα στο Νομό.
Στην τριετία 2001 - 2003 στο Νομό Αργολίδας διατέθηκαν τα κατωτέρω ποσά από τις πιστώσεις του Εθνικού Π.Δ.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσω του ΟΣΚ Α.Ε.
2001
Για οικόπεδα - μελέτες – κατασκευές 60.000.000 Δρχ.
2002
Για οικόπεδα - μελέτες – κατασκευές 234.776,23 Ευρώ
2003
Για οικόπεδα - μελέτες – κατασκευές 250.000,00 Ευρώ
Το έτος 2004 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας έχει επιχορηγηθεί με το ποσό των 500.000,00.ευρώ για οικόπεδα μελέτες και κατασκευές σχολικών κτιρίων από το Π.Δ.Ε. του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Αντίστοιχα σε ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους ΟΤΑ για επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων προβαίνει το ΥΠΕΣΔΔΑ.
2. Όσον αφορά στη μεταστέγαση του Ειδικού Σχολείου Άργους, σας γνωρίζουμε ότι στόχος του ΥΠ.Ε.Π.Θ. είναι η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ήδη έχουν ξεκινήσει από τη Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης Ν. Αργολίδας προσπάθειες εξεύρεσης δημόσιου κενού εκπαιδευτηρίου στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να στεγασθεί το Ειδικό Σχολείο και στη συνέχεια θα αντιμετωπισθεί το θέμα της μίσθωσης νέου κτιρίου από την αρμόδια για τις μισθώσεις Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας.
Όπως μας πληροφόρησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας έχει έτοιμη μελέτη για το Ειδικό Σχολείο Άργους σε χώρο που προβλέπεται από την πολεοδομική μελέτη του Δήμου Άργους Ο.Τ. Γ.317, και γίνεται προσπάθεια ένταξης του έργου στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, προκειμένου να υλοποιηθεί η μελέτη ανέγερσης νέου διδακτηρίου.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το ΥΠ.Ε.Π.Θ. έχει ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αύξηση του προϋπολογισμού και της πίστωσης του έργου από το οποίο επιχορηγούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.
Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»
27. Στην με αριθμό 3123/14-9-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λεβέντη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 97484-ΙΗ/6-10-2004 έγγραφο από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3123/14.9.2004, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θανάσης Λεβέντης και αφορά στην εγγραφή και φοίτηση των αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών στα Πειραματικά και Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με το Π.Δ. 338 (ΦΕΚ 60, Τ.Α΄/19.5.1982), η εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια γίνεται με κλήρωση.
Όσον αφορά τα Γυμνάσια, δικαίωμα συμμετοχής στην ανωτέρω κλήρωση έχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες, απόφοιτοι Δημοτικού Σχολείου, που έχουν ήδη εγγραφεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στην πρώτη τάξη οποιουδήποτε Γυμνασίου της χώρας (άρθρο 1, παρ. 2 του Π.Δ. 338).
Η εισαγωγή των μαθητών στα Πειραματικά Λύκεια ορίζεται από το άρθρο 2, παρ. 1 του παραπάνω Π.Δ., σύμφωνα με το οποίο δικαίωμα εγγραφής στην Α' τάξη έχουν οι απόφοιτοι του οικείου Γυμνασίου, ενώ οι τυχόν απομένουσες κενές θέσεις καταλαμβάνονται από μαθητές άλλων Λυκείων μετά από κλήρωση.
Σε ό,τι αφορά την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών στα Αθλητικά Γυμνάσια και Λύκεια, σας γνωρίζουμε ότι η επιλογή των μαθητών που θα φοιτήσουν στα ανωτέρω σχολεία γίνεται καθαρά με αθλητικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι υποβάλλονται σε πρακτικές δοκιμασίες και σύμφωνα με τις επιδόσεις τους επιλέγονται οι αξιολογότεροι.
Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»
28. Στην με αριθμό 3153/15-9-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Θάνου Μωραΐτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 50864/6-10-2004 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:
Αναφορικά με την κατανομή κονδυλίων για αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνίες στο ν. Αιτωλοακαρνανίας, σας γνωρίζουμε ότι εκτός από την τελευταία κατανομή του ποσού των 575.000€, που αναφέρεται στην ερώτηση, οι ΟΤΑ του ν. Αιτωλοακαρνανίας έχουν χρηματοδοτηθεί με προγενέστερες αποφάσεις κατά το έτος 2004 με το ποσό των 920.000€ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με το ποσό των 150.000€.
Το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. δέχεται κάθε χρόνο πληθώρα αιτημάτων που αφορούν αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες. Στα πλαίσια των χρηματοδοτικών του δυνατοτήτων και ύστερα από ιεράρχηση των αναγκών των Δήμων και Κοινοτήτων, το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. κάνει τις ανάλογες κατανομές πιστώσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι φυσικό τα αιτήματα μερικών Δήμων και Κοινοτήτων να μην μπορούν να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους.
Εφόσον το Υπουργείο εξασφαλίσει και άλλες πιστώσεις για το θέμα αυτό θα εξετάσει τα αιτήματα των Δήμων για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
Ο Υφυπουργός
Α. ΝΑΚΟΣ»
29. Στην με αριθμό 3121/14-9-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Λεβέντη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 50785/6-10-2004 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Λεβέντης, αναφορικά με την κατεδάφιση του Ξενοδοχείου Ξενία Ιωαννίνων, σας γνωρίζουμε κατόπιν ενημέρωσής μας από τον Δήμο lωαννιτών και την Περιφέρεια Ηπείρου, τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών, με την αριθμ. 311/04 απόφασή του, αποφάσισε την αξιοποίηση κεντρικού οικοπέδου του Δήμου εκτάσεως 13000 m2 περίπου, όπου στα τέλη της δεκαετίας του '50 είχε κτιστεί το Ξενοδοχείο «Ξενία».
Η αξιοποίηση, σύμφωνα με δέσμευση του Δήμου, θα γίνει με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως ότι η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα υπερβεί τα 2700 m2 θα διαφυλαχτεί το υψηλό πράσινο, το ύψος του κτιρίου θα είναι περιορισμένο κλπ.
Στην προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπεται εναλλακτικά και η δυνατότητα κατεδάφισης του υπάρχοντος ξενοδοχείου, για τους εξής λόγους:
Α) Έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές της δεκαετίας του '50 και είναι δύσκολη έως αδύνατη η προσαρμογή στις σημερινές απαιτήσεις.
Β) Είναι βέβαιο, ότι δεν πληρούνται οι απαιτήσεις στατικής και αντισεισμικής επάρκειας, σύμφωνα με τις σημερινές προδιαγραφόμενες απαιτήσεις και αυτό σε ένα κτίριο συνάθροισης κοινού, καθιστά γενικά απαγορευτική τη χρήση του.
Γ) Εναλλακτική σκέψη για προσαρμογή του, στις σημερινές ξενοδοχειακές απαιτήσεις και κανονισμούς ασφάλειας, θα είχε ως συνέπεια την αλλαγή του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, ενώ η δαπάνη στατικής και αντισεισμικής ενίσχυσή ς του, υπερβαίνει εκείνη της καθαίρεσης και επανακατασκευής, με αβέβαια μάλιστα αποτελέσματα ασφάλειας. Παρ' όλα αυτά, εκ των προτέρων δεν μπορεί να προεξοφληθεί η κατεδάφισή του, αφού αυτό θα προκύψει από την τεχνικο-οικονομική μελέτη που θα συνταχθεί.
Δ) Το προαναφερόμενο ακίνητο δεν εκχωρείται σε ιδιώτες, αλλά παραμένει ιδιοκτησία του Δήμου, με ενοικίαση αυτού-κατόπιν της ανάλογης επένδυσης αξιοποίησης από τον ενοικιαστή- για ορισμένο χρόνο, με επίτευξη υψηλού ενοικίου επ' ωφελεία του Δήμου, ενώ με τους περιοριστικούς όρους που τέθηκαν, θα παραμείνει ο πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης σε επιφάνεια πλέον των 10.000 m2.
Κατά της ανωτέρω απόφασης του Δήμου Ιωαννιτών, ασκήθηκε ενώπιον της επιτροπής του άρθρου 18 του 2218/94 Περιφέρειας Ηπείρου, η από 8-9-2004 προσφυγή των Δημοτικών Συμβούλων κ.κ Φίλιππα Φίλιου και Νικολάου Ζαρμπαλά, η εξέταση της οποίας εκκρεμεί, στην ανωτέρω επιτροπή.
Ο Υφυπουργός
Α. ΝΑΚΟΣ»
30. Στην με αριθμό 30481/13-9-2004 ερώτηση του Βουλευτή κ. Νικολάου Νικολόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 97052/ΙΗ/6-10-2004 έγγραφο από τhν Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 3048/13-9-2004, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νικ. Νικολόπουλος σχετικά με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών, και στα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε θέματα πρόληψης της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, εφαρμόζει προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Ειδικότερα, για τον υγιή τρόπο διαβίωσης και συμπεριφοράς, πραγματοποιούνται 6.500 προγράμματα Αγωγής Υγείας κάθε σχολικό έτος. Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται με τη μέθοδο PROJECT.
Η Αγωγή υγείας είναι μία διαδικασία που στηρίζεται σε επιστημονικές αρχές και χρησιμοποιεί προγραμματισμένες ευκαιρίες μαθήσεως, που δίνουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους, όταν λειτουργούν ως άτομα ή σύνολο, να αποφασίζουν και να ενεργούν συνειδητά (ενημερωμένα) για θέματα που επηρεάζουν την υγεία τους.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων είναι ο τρόπος ζωής, το φυσικό και συναισθηματικό περιβάλλον, οι συμπεριφορές τους, καθώς και οι στάσεις και οι συνήθειές τους.
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ. παράλληλα με τη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη δημιουργία πλαισίου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των απαγορευμένων ουσιών στους αθλητές, κινείται προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και νουθεσίας των μαθητών, μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και της Ολυμπιακής Παιδείας, για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα που προκαλούν στην υγεία οι απαγορευμένες ουσίες που αυξάνουν πρόσκαιρα την αθλητική απόδοση.
Επίσης, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. συνδέοντας το θέμα του ντόπινγκ με τη βία στους αθλητικούς χώρους και το «ευ αγωνίζεσθαι» των αθλητών, προγραμματίζει επισκέψεις στα σχολεία της χώρας από ειδικούς επιστήμονες και μεγάλους Έλληνες αθλητές που διακρίθηκαν για το ήθος και την ποιότητα του χαρακτήρα τους και μπορούν με το λόγο τους να αποτελέσουν για τους μαθητές φωτεινό παράδειγμα υγιούς αθλητισμού.
Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Αναφορές και ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Θα συζητηθεί η με αριθμό 3477/24.9.2004 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών από ζημιές που προκλήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Έχουν περάσει επτά μήνες από τότε που έγιναν οι ζημιές που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου Φεβρουαρίου στο φυτικό κεφάλαιο, στην παραγωγή, στις κατασκευές και όχι μόνο η καταβολή των αποζημιώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά ούτε η απογραφή των ζημιών δεν έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις και συγκεκριμένα:
-Δεν έχει αρχίσει η καταγραφή των ζημιών στα ελαιόδεντρα που ξεράθηκαν.
-Δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών στις θερμοκηπιακές κατασκευές
-Δεν έχει ολοκληρωθεί σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία για την καταβολή της αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος από την παραγωγή που χάθηκε.
Ερωτάται ο Υπουργός:
-Εάν γνώριζε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν όταν προεκλογικά μας έλεγε ότι οι αποζημιώσεις θα δίνονται σε τρεις μήνες.
-Τι πρόκειται να κάνει, ώστε να συντομευτούν οι διαδικασίες και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί;
-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαδικασιών και πότε θα κατατεθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς για κάθε κατηγορία (απώλεια παραγωγής, φυτικό κεφάλαιο, κατασκευές).»
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στις δύο πρώτες ερωτήσεις θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση αναφέρω ότι για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που έχουν προξενηθεί στη φυτική παραγωγή, θερμοκηπιακές και ανθοκομικές καλλιέργειες κλπ στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης από τους παγετούς του Φεβρουαρίου του 2004, υπεβλήθησαν στον ΕΛΓΑ τρεις χιλιάδες τριακόσιες εξήντα εννέα και καταβλήθηκαν από τον οργανισμό αποζημιώσεις ύψους 4.800.000 ευρώ
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν από τις χιονοπτώσεις και τους παγετούς του Φεβρουαρίου του 2004 στο πάγιο και φυτικό κεφάλαιο του Νομού Ηρακλείου Κρήτης, έχουν υποβληθεί στον ΕΛΓΑ περίπου έξι χιλιάδες πεντακόσιες αιτήσεις. Οι ζημιές αυτές έχουν συμπεριληφθεί στα προγράμματα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων «FROST» και «FAR», τα οποία υπεβλήθησαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Μαρτίου του 2004. Απ’ αυτά τα προγράμματα προβλέπεται καταβολή ενισχύσεων όχι μόνο για την αποκατάσταση των ζημιών, ενίσχυση για ανασύσταση η οποία καταβάλλεται εφάπαξ, αλλά και για την απώλεια της μέλλουσας παραγωγής. Αυτή η συμπληρωματική ενίσχυση καταβάλλεται σε τέσσερις ετήσιες δόσεις όταν πρόκειται για εκρίζωση και επαναφύτευση ή κοπή στη βάση του κορμού, σε τρεις ετήσιες δόσεις για κοπή πρωτογενών κλάδων και σε δύο ετήσιες δόσεις για κοπή των δευτερογενών κλάδων.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν στο πάγιο κεφάλαιο, θερμοκήπια, ποιμνιοστάσια, αποθήκες, του Νομού Ηρακλείου, η διενέργεια των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι ζημιές αυτές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «FROST» για το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να μην προβάλλει αντιρρήσεις, όσον αφορά τις ενισχύσεις του παγίου κεφαλαίου, κτήρια, εξοπλισμός. Μετά την αποτύπωση των αποτελεσμάτων και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα γίνει και η κοινοποίησή τους, ενώ οι ενισχύσεις θα καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν.
Για τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές που προξενήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο του Νομού Ηρακλείου, η διενέργεια των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει ήδη ολοκληρωθεί στους περισσότερους δήμους, ενώ για τους υπόλοιπους αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου του 2005.
Η ανακοίνωση των πινάκων πορισμάτων θα γίνει αμέσως μετά την έγκριση του υπολοίπου των προγραμμάτων «FAR» και «FROST» από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το μήνα Μάρτιο του 2005. Η δε καταβολή των ενισχύσεων στους αναγνωρισθέντες ως δικαιούχους, θα γίνει εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Όσον αφορά δε την καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τηρούνται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Οι πληρωμές γίνονται εντός τριμήνου από την ημερομηνία συγκομιδής των ζημιωθέντων προϊόντων. Ήδη έχουν πληρωθεί όλες οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2004 και οι ελάχιστες που απομένουν θα καταβληθούν εντός του Μαρτίου του 2005.
Πρέπει να πούμε όμως σε ό,τι αφορά την ΠΣΕΑ ότι δεν μπορεί να ισχύσει το τρίμηνο καταβολής τους, αφού η έγκριση των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγγίζει το χρονικό διάστημα του έτους από την ημερομηνία υποβολής του προγράμματος. Μετά και την έγκριση ακολουθεί ως γνωστόν η έκδοση εφαρμοστικής απόφασης, εκτιμήσεις, εκδόσεις και κοινοποιήσεις των πορισμάτων, ενστάσεις και επανεκτιμήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, η ερώτηση είναι από τις 24 Σεπτεμβρίου 2004. Η επικαιρότητά της υπάρχει και σήμερα, που είναι Μάρτιος του 2005. Οι ζημιές που έγιναν το Φεβρουάριο του 2004 στην ελαιοκαλλιέργεια του Νομού Ηρακλείου ήταν πολύ σημαντικές και όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο και όσον αφορά την παραγωγή εκείνης της χρονιάς, αλλά και των επόμενων. Το Μάρτιο του 2004 πράγματι κατετέθη το πρόγραμμα «FROST». Τον Οκτώβριο του 2004 δόθηκε η έγκριση από την Ε.Ε. μόνο για το πάγιο κεφάλαιο. Αυτό πραγματικά δείχνει ότι υπήρχε η δυνατότητα να έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το φυτικό κεφάλαιο και για την απώλεια εισοδήματος των επόμενων ετών, προκειμένου να έχετε δώσει αυτές τις αποζημιώσεις.
Δεν ξέρω αν εσείς γνωρίζετε ότι στους δήμους που έχουμε τη μεγαλύτερη ζημιά, Καστελίου, Θραψανού, Μαλίων, Βιάνου, Αρκαλοχωρίου, Τυλίσου, η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι η ανασύσταση των ελαιόδεντρων στην οποία πρέπει να προβούν, όπως πολύ σωστά είπατε, θέλει και μία οικονομική δυνατότητα, την οποία δεν έχουν. Με ποια χρήματα θα προχωρήσουν στην ανασύσταση των δένδρων;
Αυτό που σας πρότεινα με απανωτές ερωτήσεις μου ήταν να ζητήσετε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έρθει όποτε έρθει, αφού δεν γίνονται ενέργειες από εσάς να έρθει πιο γρήγορα και να προχωρήσετε σε άτοκο δανεισμό των παραγωγών, ώστε να προχωρήσουν στην ανασύσταση. Μου απαντήσατε ότι δεν επιτρέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι γνωστό ότι έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις παραγωγών. Μην το αρνείστε.
Προχωρήστε, λοιπόν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσουν στην ανασύσταση. Δεν ζητάνε τίποτα παράλογο. Θεωρώ ότι ο απολογισμός σας για τις αγροτικές αποζημιώσεις ένα χρόνο μετά είναι αρνητικός. Προεκλογικά είχατε πει ότι τρεις μήνες μετά θα δίνετε τις αποζημιώσεις, έστω από τη συγκομιδή. Τώρα έχουμε φτάσει στη συγκομιδή του επόμενου έτους και οι παραγωγοί δεν βλέπουν ακόμα αποζημίωση. Νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσετε, κάνοντας την αυτοκριτική σας, σε άτοκο δανεισμό μέσω ΑΤΕ σήμερα, εφόσον βλέπετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί. Αλλιώς κάντε ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν είναι δυνατόν να έχει περάσει ένας χρόνος και να μην έχουμε την έγκριση για το φυτικό κεφάλαιο και την απώλεια παραγωγής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ απόλυτα με το συνάδελφο, ότι άτοκος δανεισμός για καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ δόθηκε. Δόθηκε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές για καθαρά κομματικούς λόγους. Και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, όπου δόθηκε, όταν έγιναν οι έλεγχοι, δεν διαπιστώθηκαν ζημιές. Τώρα θα πρέπει οι αγρότες να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει την καταβολή αποζημιώσεων εφόσον δεν δοθούν εγκρίσεις στα προγράμματα της ΠΣΕΑ. Κατά συνέπεια, το να ζητάμε άτοκο δάνειο, επειδή προεκλογικά για καθαρά κομματικούς λόγους δόθηκαν τέτοια δάνεια, είναι εκτός πραγματικότητας και ασύμβατο με τα κοινοτικά δεδομένα.
Επειδή δε, αναφερθήκατε στον ΕΛΓΑ, γνωρίζουμε κι εμείς και οι Έλληνες αγρότες, ότι κατορθώσαμε στον ένα χρόνο να μετατρέψουμε τον ΕΛΓΑ από έναν αναξιόπιστο από έναν διαλυμένο, από έναν κομματικοποιημένο στην κυριολεξία οργανισμό, σε έναν οργανισμό που αυτή την ώρα εμπιστεύονται οι Έλληνες αγρότες, που κάνει εκτιμήσεις καθαρά αντικειμενικές και που λειτουργεί υπέρ των αγροτών. Πρέπει δε να πούμε ότι εμείς ήμασταν που μειώσαμε την ειδική ασφαλιστική εισφορά του ΕΛΓΑ. Εμείς ήμασταν που πληρώσαμε το 2004 όλες τις αποζημιώσεις εντός τριμήνου από της συγκομιδής του προϊόντος. Για ζημιές που υπάγονταν στην ΠΣΕΑ και που η έγκριση δινόταν σε δυόμισι και τρία χρόνια κατορθώσαμε να παίρνουμε εγκρίσεις σε οκτώ μήνες έως ένα χρόνο. Εμείς ήμασταν εκείνοι που αναδιοργανώσαμε τον οργανισμό και πλέον οι αγρότες δεν αισθάνονται ότι είναι αφημένοι στην τύχη τους.
Κατά συνέπεια, αντί να μας μέμφεστε, θα πρέπει να μας χειροκροτείτε, διότι έχουμε μετατρέψει τον ΕΛΓΑ σε έναν σωστά οργανωμένο οργανισμό, σε έναν οργανισμό ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών. Επίσης, θα πρέπει να μας χειροκροτείτε γιατί είμαστε απόλυτα συνεπείς με αυτά που αναφέραμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα για την αγροτική ανάπτυξη. Το καταθέτω στα Πρακτικά για να το πάρετε να το διαβάσετε, ώστε να αντιληφθείτε πόσο συνεπείς είμαστε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Αναφορές και ερωτήσεις δεύτερου κύκλου:
Εισερχόμαστε στην με αριθμό 7149/28-1-2005 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Στρατάκη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων, σχετικά με την αναβάθμιση του νέου οικισμού Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κόφινα.
Το ειδικότερο περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Στρατάκη έχει ως εξής:
«Ο παραθαλάσσιος οικισμός Αγίου Ιωάννη του Δήμου Κόφινα, αποτελεί στην πράξη ένα νεοσύστατο οικισμό που αριθμεί πάνω από ογδόντα κατοικίες μόνιμης και εποχικής διαμονής των ιδιοκτητών τους, αλλά είναι και χώρος πολλών επισκεπτών.
Η ανάπτυξη του οικισμού θα ήταν ραγδαία εξαιτίας του ιδιαίτερου φυσικού κάλους και της ιστορικότητας της περιοχής. Όμως, η αδυναμία ευχερούς πρόσβασης εμποδίζει την ανάπτυξη του οικισμού.
Οι διαμένοντες εκεί έχουν ιδρύσει Πολιτιστικό-Αναπτυξιακό Σύλλογο, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα, αλλά δεν είναι δυνατόν να καλύψει το σύνολο των αναγκών και κυρίως ό,τι αφορά έργα υποδομής.
Ο δρόμος πρόσβασης αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο, αν και το μήκος του είναι σχετικά μικρό.
Η οριοθέτηση της περιοχής και η ένταξή της σε σχέδιο πόλης, ίσως θα ήταν η μεγαλύτερη συνεισφορά, μετά την τακτοποίηση της πρόσβασης, γιατί, ως περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλος στα νότια παράλια της Κρήτης, θα έχει μια εντυπωσιακή αλλά και ορθολογιστική ανάπτυξη.
Με δεδομένη τη βούληση των κατοίκων και του Πολιτιστικού-Αναπτυξιακού Συλλόγου, να συμβάλουν σε μια τέτοια προοπτική, η οποία με ασφάλεια θα δώσει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να συμβάλει, από τα τέλη διοδίων (ΤΕΟ) του ΠΕΧΩΔΕ, να ολοκληρωθεί και να βελτιωθεί ο δρόμος πρόσβασης στον οικισμό και
2) Αν προτίθεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθεί η περιοχή σε σχέδιο πόλης».
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Καλογιάννης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όσον αφορά το θέμα που θέτει ο κύριος συνάδελφος, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα για τα εξής: Ο οικισμός του Αγίου Ιωάννη είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός του Δήμου Κόφινα Νομού Ηρακλείου. Ο κύριος συνάδελφος ζητάει να γίνει η μελέτη ένταξης στο σχέδιο της περιοχής.
Κύριε συνάδελφε, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα είχε καμία αντίρρηση στο να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, όπως ακριβώς κάνει σε πάρα πολλές περιπτώσεις οικισμών σε όλη τη χώρα, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
Δυστυχώς, όμως, ο εν λόγω οικισμός δεν μπορεί να οριοθετηθεί και ακολούθως να πολεοδομηθεί βάσει των διατάξεων που διέπουν την πολεοδόμηση των οικισμών κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων, διότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του ν. 2508/97 απαραίτητη προϋπόθεση για την οριοθέτηση οικισμών είναι να έχουν δημιουργηθεί μέχρι τη θέση σε ισχύ του ν. 1337/83.
Κατόπιν αυτών, απαραίτητη προϋπόθεση για την πολεοδόμηση του οικισμού είναι η εκπόνηση μιας μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης. Αντικείμενο της μελέτης θα είναι να προτείνει αιτιολογημένα την αναγκαιότητα πολεοδόμησης περιοχών πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Πρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ)
Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του δρόμου πρόσβασης προς τον οικισμό, σας ενημερώνω ότι οι πιστώσεις από την «ΤΕΟ Α.Ε.» είναι πολύ περιορισμένες και περιορίζονται για τη στοιχειώδη συντήρηση του εθνικού δικτύου της χώρας. Η αρμοδιότητα συντήρησης ή βελτίωσης του δρόμου που αναφέρεται στην ερώτησή σας, ανήκει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και στην Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Στρατάκης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αυτά που μας είπατε είναι γνωστά. Το θέμα όμως είναι ότι δεν έχετε όλη την απαιτούμενη πληροφόρηση για να μας απαντήσετε, διότι όσον αφορά την οριοθέτηση και τη μελέτη «ΣΧΟΟΑΠ» που πρέπει να γίνει, να εγκριθεί από την Περιφέρεια προκειμένου να οριοθετηθεί ο οικισμός όπως προβλέπεται, αυτή η μελέτη έχει γίνει εδώ και ένα χρόνο περίπου και έχει απορριφθεί από τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης εξαιτίας του ότι πιστώσεις, απ’ ότι τουλάχιστον λέγεται, ήταν σχετικά περιορισμένες και εγκρίθηκαν μόνο τρεις μελέτες σε επίπεδο Κρήτης. Δεν ξέρω πόσες εγκρίθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά εδώ έχουμε αυτό το πρόβλημα.
Όταν, λοιπόν, υπάρχει μία μελέτη την οποία μας προτείνετε να υποβάλει ο δήμος, ο οποίος την έχει υποβάλει εδώ και ένα χρόνο και δεν υπάρχει έγκριση, καταλαβαίνετε ότι διαμορφώνεται ένα αρνητικό κλίμα στην περιοχή, όταν οι άνθρωποι εκεί σε μία εντελώς απομακρυσμένη περιοχή πασχίζουν για το πώς θα προσεγγίσουν τις κατοικίες τους σε μία πραγματικά ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχή, η οποία αξίζει τον κόπο και η οποία μπορεί να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς.


Επίσης, το πρόβλημα για το οποίο μιλάτε, o δρόμος, είναι γνωστό ότι είναι αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Όμως, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δεν έχει καλυφθεί ακόμη ούτε για τις ζημιές του προπερασμένου χρόνου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι δρόμοι και οι ζημιές που έγιναν στο οδικό δίκτυο όλου του νομού. Άρα δεν έχει διαθέσιμα.
Εκείνο, λοιπόν, που ζητεί η περιοχή από το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να δοθούν κάποιες πιστώσεις και να βελτιωθεί ο δρόμος. Πρέπει να σας καταθέσω εδώ ένα δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας, το οποίο λέει ότι από θαύμα γλίτωσε ο οδηγός ενός γερανοφόρου της ΔΕΗ που βάζει το φωτισμό στο δρόμο και έπεσε σε γκρεμό διακοσίων μέτρων, γιατί υπάρχει πλήρης αδυναμία πρόσβασης.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Στρατάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι καλό θα ήταν να δοθούν κάποια χρήματα, να γίνει τουλάχιστον μια προφύλαξη αυτών που διέρχονται το δρόμο, να μπουν κάποια κιγκλιδώματα, να γίνει δηλαδή κάτι που να καταλάβουν και οι άνθρωποι ότι η φροντίδα της πολιτείας υπάρχει, αφού τώρα άρχισαν ουσιαστικά να ενεργοποιούνται και να αναδεικνύονται τα προβλήματα που υπάρχουν, με την ίδρυση αυτού του πολύ ενεργού πολιτιστικού και αναπτυξιακού συλλόγου.
Θα παρακαλούσα, κύριε Υπουργέ, αν είναι δυνατόν, έστω ελάχιστα χρήματα να δοθούν, για να μπουν κιγκλιδώματα. Ας μην ολοκληρωθεί ο δρόμος. Άλλωστε λίγα χιλιόμετρα είναι. Αυτό πρέπει να γίνει, για να μη θρηνήσουμε ζωές, που –νομίζω- είναι το σημαντικότερο που πρέπει να μας απασχολήσει.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ. Έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ΄Εργων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ο οικισμός στον οποίο αναφέρεστε είναι εξαιρετικά μικρός. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στην απογραφή της στατιστικής υπηρεσίας του 1981 δεν είχε καν απογραφεί. Στην αντίστοιχη απογραφή του 1991 είχε μόλις πέντε κατοίκους και στην τελευταία απογραφή του 2001 απογράφηκε πληθυσμός εκατόν δεκαέξι κατοίκων. Συνεπώς η διαδικασία την οποία ανέφερα στην πρωτολογία μου είναι μονόδρομος για την πολεοδόμηση.
Σε ό,τι αφορά το ΤΕΟ, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι χρηματοδοτούνται μόνο οι συντηρήσεις του εθνικού δικτύου της χώρας. Δεν είναι δυνατόν το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας να μπορέσει να προχωρήσει. Μακάρι να είχε αυτήν τη δυνατότητα για όλους νομίζω. Δεν έχει, λοιπόν, τέτοιους πόρους, για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει μικρούς δρόμους προς οικισμούς, δρόμους που ουσιαστικά ανήκουν στο δημοτικό ή διαδημοτικό δίκτυο.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Και εμείς ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί των επικαίρων ερωτήσεων.
Πριν εισέλθουμε στην ημερήσια διάταξη νομοθετικής εργασίας, θα μου επιτρέψετε, κύριοι συνάδελφοι, να κάνω μνεία της σημερινής ημέρας, η οποία είναι αφιερωμένη στη γυναίκα, διερμηνεύοντας ασφαλώς τις σκέψεις και τα αισθήματα όλων.
Σήμερα ειδικά που εορτάζουμε την «Ημέρα της Γυναίκας» στρεφόμαστε και προς το παρελθόν και προς το μέλλον. Προς το παρελθόν, για να τιμήσουμε τις γυναίκες που υπέστησαν και ξεπέρασαν με αγώνες τις διακρίσεις κατά του φύλου τους και προς το μέλλον, για να υπερβούμε τα εμπόδια που ακόμη δυσχεραίνουν το μακρύ και επίπονο δρόμο των γυναικών προς την ισότιμη μεταχείριση.
Η σύγχρονη Ελλάδα, με το Σύνταγμα του 1975, με τις διεθνείς συνθήκες και με την επιμονή της φωτισμένης ελληνικής κοινωνίας, κατόρθωσε να ανήκει στις λίγες χώρες του πλανήτη που έχουν θεσμοθετημένη την ισότιμη μεταχείριση ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, στην πράξη τα αποτελέσματα δεν είναι το ίδιο ικανοποιητικά. Χρειάζονται ακόμη μέτρα και μηχανισμοί, για να προσαρμοστούν οι κανόνες προς τις πραγματικές ανάγκες και την αποστολή της γυναίκας, η οποία δικαιούται να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνία και να επιλέγει ελεύθερα και με ίσους όρους την πορεία της προς την καταξίωση.
Η υπόμνηση, λοιπόν, αυτού του στόχου προς όλους –άνδρες και γυναίκες- δεν είναι μόνο υπόθεση της σημερινής ημέρας, αλλά είναι καθημερινή υπόθεση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Δικαιοσύνης
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στο σύνολο στη συνέχεια.
Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη».
Κύριε Υπουργέ, έχετε κάνει νομοτεχνικές διορθώσεις;
ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Όχι, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Καλώς.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Μέτρα ενίσχυσης του εσωτερικού ελέγχου και της διαφάνειας στη Δικαιοσύνη» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία, σε μόνη συζήτηση, επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Το κείμενο του νομοσχεδίου βρίσκεται στο τεύχος πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης».
Η Διάσκεψη των Προέδρων έχει αποφασίσει να αφιερωθούν τρεις συνεδριάσεις στο νομοσχέδιο, μία επί της αρχής και δύο επί των άρθρων.
Κύριε Υπουργέ, έχετε καμία παρατήρηση;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ορίστε, παρακαλώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω στα Πρακτικά ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου, όπως αυτές διαμορφώθηκαν και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, όπου συζητήθηκε.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπυρίδων Ταλιαδούρος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία έχουν ως εξής:
«ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ
ΠΕΡΙ Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (8.03.2005)
Στον τίτλο του νομοσχεδίου προστίθεται στο τέλος η φράση «και άλλες διατάξεις».
Στο άρθρο 2 παράγραφος 2 β) προστίθεται τελευταίο εδάφιο ως εξής: «Συμβουλεύει, επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανάγκη δημιουργίας στην ημεδαπή νέων τμημάτων, που λειτουργούν ήδη στην αλλοδαπή.» .
Στο άρθρο 3 στοιχείο η) περίπτωση ββ) προστίθεται επόμενο εδάφιο ως εξής:
«Κατ΄ εξαίρεση θεωρούνται ως ομοταγή και τα ανώτατα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που απονέμουν ως τίτλους σπουδών μόνο πτυχία».
Στο άρθρο 4 παράγραφο 2 μετά το εδάφιο β προστίθεται εδάφιο γ ως εξής:
«Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου δεν κρίνεται απαραίτητη προκειμένου για ισοτιμία με πτυχίο τεχνολογικού εκπαιδευτικού ιδρύματος.»
Στο άρθρο 4 παράγραφο 2 στο (με τη νέα αρίθμηση) εδάφιο δ προστίθεται η λέξη «πανεπιστημιακά» πριν τη φράση «προγράμματα της ημεδαπής» και προστίθεται, επίσης, η φράση «ή «ισοτιμία και αντιστοιχία» » μετά τη λέξη «ισοτιμία».
Στο άρθρο 4 παράγραφο 2 προστίθεται τελευταίο (μετά το εδάφιο που είχε προστεθεί κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων) εδάφιο ως εξής: «Η απόφαση αυτή δημοσιοποιείται.».
Στο άρθρο 4 παράγραφο 3 στο προτελευταίο εδάφιο αντικαθίσταται η φράση «του άρθρου 4 παρ. 2» από τη φράση «του άρθρου 4 παρ. 1».
Στο άρθρο 4 παράγραφο 5 στο προτελευταίο εδάφιο προστίθεται η φράση «και τη διαδικασία επαναβαθμολόγησης» μετά τη φράση «τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων» .

Στο άρθρο 6 παράγραφο 3, όπως διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής μορφωτικών Υποθέσεων, στο τέλος του εδαφίου α διαγράφεται η φράση «σχετική αίτηση» και τίθεται η φράση «εκδήλωση ενδιαφέροντος».
Στο άρθρο 7 παράγραφο 2 προστίθεται στοιχείο ι) ως εξής: «Εισηγείται στους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης τον Κανονισμό λειτουργίας του Οργανισμού, κατά το άρθρο 15 παρ. 1.».
Στο άρθρο 11 παράγραφο 2 α) στο προτελευταίο εδάφιο διαγράφεται η μία τελεία.
Στο άρθρο 11 παράγραφο 2 γ), όπως διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, διαγράφεται η φράση «των προϋποθέσεων ισοτιμίας και «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» των προγραμμάτων σπουδών» και τίθεται η φράση «κατά το τμήμα μόνον που αφορά τις προϋποθέσεις ισοτιμίας και «ισοτιμίας και αντιστοιχίας» των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών».
Στο άρθρο 11 παράγραφο 4 εκ παραδρομής είχε διαγραφεί κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων η φράση «από τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων» στο τέλος της παραγράφου, ενώ έπρεπε να διαγραφεί η αντίστοιχη φράση από τον τρίτο στοίχο και την αρχή του τέταρτου (στη μέση) της ίδιας παραγράφου.
Στο άρθρο 12 παράγραφο 2 το εδάφιο δ αντικαθίσταται ως εξής: «Με την απόφαση αυτή δύναται να περιορίζονται τα εξεταζόμενα μαθήματα.».

Στο άρθρο 13 παράγραφο 1 στο δεύτερο εδάφιο προστίθεται η φράση «συγκροτείται από το αρμόδιο Τμήμα και» μετά τη φράση «σε Ειδική Επιτροπή Επανεξέτασης, η οποία».

Στο άρθρο 14 παράγραφο 2 στο τελευταίο εδάφιο διορθώνεται η φράση «του απονεμηθεί» με την ορθή «τους απονεμηθεί».

Στο άρθρο 16 αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της δεύτερης παραγράφου ως εξής:
«Η Διεύθυνση αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων περιλαμβάνει εννέα Τμήματα και ειδικότερα τα εξής πέντε που είναι αρμόδια για την αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων: α) Ανθρωπιστικών επιστημών και καλών τεχνών, β) θετικών επιστημών, γ) επιστημών υγείας, δ) νομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιστημών, ε) επιστημών μηχανικής, και τα εξής τέσσερα που είναι αρμόδια για την αναγνώριση τίτλων τεχνολογικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης: α) εφαρμοσμένων τεχνολογικών επιστημών β) εφαρμοσμένων γεωτεχνικών επιστημών και τροφίμων, γ) επιστημών υγείας και πρόνοιας και δ) επιστημών διοίκησης και οικονομίας.».

Στο άρθρο 19 παράγραφος 7, όπως διαμορφώθηκε κατά τη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, διαγράφεται η φράση «εκτός του Οργανισμού» από το τέλος του εδαφίου α.

Στο άρθρο 20 τίθεται ως τίτλος «Παροχές σε διακρινόμενους αθλητές».

Στο άρθρο 21 τίθεται ως τίτλος «Θέματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Οι νομοτεχνικές διορθώσεις αυτές θα διανεμηθούν και στους συναδέλφους.
Θέλω επίσης να σας γνωστοποιήσω ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο την κ. Συλβάνα Ράπτη. Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο για τη συζήτηση του νομοσχεδίου το συνάδελφο κ. Χουρμουζιάδη. Και, τέλος, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλαβάνος ορίζει ως ειδικό αγορητή το Βουλευτή κ. Ιωάννη Δραγασάκη.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Τσαλίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΑΛΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά σήμερα ως εισηγητής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής, διότι η Κυβέρνησή μας, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων φέρνει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο, με το οποίο καταργείται το ΔΙΚΑΤΣΑ και συστήνεται ένας νέος οργανισμός στη θέση του, που φέρει την επωνυμία «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης».
Καταργούμε, λοιπόν, σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΔΙΚΑΤΣΑ, το ΔΙΚΑΤΣΑ, που στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι ταυτισμένο με τη διαφθορά, με την αδιαφάνεια, με τις διαβλητές και χρονοβόρες διαδικασίες, αλλά –θα μου επιτρέψετε να πω- και με τον παράνομο πλουτισμό πολλών εξ αυτών που ενεπλάκησαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στη διαδικασία αναγνώρισης τίτλων σπουδών της αλλοδαπής.
Εκτός όμως από όλα αυτά που προανέφερα, θα πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το ΔΙΚΑΤΣΑ απέτυχε και στον κοινωνικό του ρόλο, αφού χιλιάδες νέοι άνθρωποι, οι οποίοι αποφοίτησαν από διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού και γύρισαν στην πατρίδα τους, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε διάφορους τομείς του παραγωγικού ιστού της χώρας, ταλαιπωρήθηκαν και σε αρκετές περιπτώσεις ευτελίστηκαν κιόλας, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν την ένταξή τους στην παραγωγική διαδικασία και η χώρα μας να στερηθεί, αλλά και να μην μπορέσει να αξιοποιήσει ένα πολύτιμο μέρος του ανθρώπινου κεφαλαίου της.
Οφείλω, βέβαια, στο σημείο αυτό να κάνω μια επισήμανση, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, το τελευταίο έτος, τόσο ο Πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ όσο και το Διοικητικό του Συμβούλιο κατέβαλαν σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου και να εκσυγχρονίσουν την υπηρεσία και να επιταχύνουν το χρόνο έκδοσης των πράξεων αναγνώρισης, αλλά και να προσπαθήσουν, στο βαθμό που θα μπορούσαν, να εξασφαλίσουν τη διαφάνεια των διαδικασιών και με αυτόν τον τρόπο και την τρωθείσα αξιοπιστία του θεσμού.
Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπήρχαν προβλήματα τα οποία δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν. Τα προβλήματα αυτά συνίστανται, τόσο στην έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, όσο και στο υπάρχον νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΔΙΚΑΤΣΑ, που πραγματικά και τα δύο αποτελούσαν τροχοπέδη για τις βελτιώσεις αυτές, καθώς και για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων.
Η κατάθεση, όμως, του νομοσχεδίου αυτού, καθώς και η ψήφισή του από τη Βουλή θα είναι καθοριστική για την οριστική πλέον επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων.
Το παρόν νομοσχέδιο είναι προϊόν διαλόγου με τα κόμματα, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα επιμελητήρια και τους συλλόγους. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θεραπεύει υπαρκτές αδυναμίες και ανταποκρίνεται στις σοβαρές κοινωνικές απαιτήσεις.
Με το νομοσχέδιο αυτό πραγματοποιείται μια σειρά από ριζικές αλλαγές στο σύστημα ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων, οι κυριότερες των οποίων είναι:
Καταργείται το ΔΙΚΑΤΣΑ, καθώς και η δημόσια υπηρεσία με τίτλο ΙΤΕ, Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, και με τη νέα δομή του φορέα που δημιουργούμε σήμερα, αλλά και με τον τρόπο λειτουργίας του, επιτυγχάνεται η ταχύτατη διεκπεραίωση των υποθέσεων με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο.
Ο νεοϊδρυόμενος οργανισμός έχει ως αποστολή να καλύψει όλα τα είδη αναγνώρισης που απαιτούνται σήμερα, όπως είναι η αναγνώριση τίτλων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών αλλά επίσης και άλλων ειδικών διαδικασιών εκπαίδευσης, όπως είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως, τα εξωτερικά και τα σύνθετα πτυχία και με αυτόν τον τρόπον εκσυγχρονίζεται το σύστημα αναγνώρισης ακαδημαϊκών τίτλων κατά το κοινοτικό πρότυπο.
Το παρόν νομοσχέδιο προβλέπει με ακρίβεια τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες χορηγείται η αναγνώριση της ισοτιμίας (π.χ. διάρκεια σπουδών, όροι προαγωγής και φοίτησης, το εκπαιδευτικό ίδρυμα που απονέμει τον τίτλο κλπ.), καθώς επίσης και τα είδη αναγνώρισης (ισοτιμία, ισοτιμία και αντιστοιχία), αλλά και τα στάδια αναγνώρισης, όπως παραδείγματος χάρη σε περίπτωση ομοιότητας με παλαιές υποθέσεις η αίτηση για αναγνώριση εισάγεται κατευθείαν στον πρόεδρο, οι υπόλοιπες υποθέσεις εξετάζονται από τις εκτελεστικές επιτροπές και ελάχιστες πλέον παραπέμπονται στο διοικητικό συμβούλιο του νεοϊδρυόμενου οργανισμού.
Όλα αυτά συμβάλλουν στην επιτάχυνση, αλλά και στον εξορθολογισμό των ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων. Και κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά: όλες οι σχετικές αποφάσεις δημοσιοποιούνται, εξασφαλίζοντας έτσι την πλήρη διαφάνεια του νέου οργανισμού.
Ποιες είναι οι καινοτομίες του νομοσχεδίου:
Η ενίσχυση του τμήματος ενημέρωσης του οργανισμού. Τι επιτυγχάνουμε με αυτόν τον τρόπο; Επιτυγχάνουμε την έγκαιρη, αλλά και έγκυρη ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα ιδρύματα και τα προγράμματα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στην αλλοδαπή, καθώς και για τις διαδικασίες αναγνώρισης των τίτλων.
Για πρώτη φορά στη χώρα μας ένας θεσμός, όπως είναι αυτός ο νεοϊδρυόμενος, υπόκειται σε αξιολόγηση, τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, με μοναδικό σκοπό βέβαια να διασφαλίσει και να βελτιώσει, όπου χρειάζεται, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του.
Θέτει σαφή κριτήρια για τον προσδιορισμό της έννοιας του ομοταγούς εκπαιδευτικού ιδρύματος, όπως τα κριτήρια αυτά έχουν διαμορφωθεί από τη νομολογία και απηχούν και τις νεότερες τάσεις στον τομέα της αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Εκσυγχρονίζεται το δίκαιο των ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα όμως με την κατάργηση του ΙΤΕ και τη δημιουργία δύο τμημάτων ενοποιείται το δίκαιο των ακαδημαϊκών αναγνωρίσεων στην Ελλάδα με το συντονισμό και την ενιαία πρακτική αναγνώρισης και για τις δύο κατηγορίες της ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή του πανεπιστημιακού και του τεχνολογικού τομέα.
Επίσης ιδιαίτερα σημαντική, κατά την άποψή μας, είναι η πρόβλεψη της δυνατότητας του Οργανισμού να διενεργεί σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα ειδικές γραπτές εξετάσεις για την αξιολόγηση των ενδιαφερομένων στα συμπληρωματικά μαθήματα, για την αναγνώριση της ισοτιμίας και αντιστοιχίας.
Επιπλέον -θα μου επιτρέψετε να πω ότι και αυτό είναι πολύ σημαντικό- ορίζονται μέσα στο νομοσχέδιο αυτό και οι ειδικότερες αρχές βάσει των οποίων διεξάγονται οι εξετάσεις αυτές, όπως είναι η εξεταστέα ύλη, που πρέπει να σημειώσουμε ότι ανακοινώνεται και δημόσια, αλλά και το επιστημονικό επίπεδο των εξετάσεων, που πρέπει να είναι αντίστοιχο με εκείνο των πτυχιακών εξετάσεων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της ημεδαπής. Έτσι βεβαίως με τόσο σαφή κριτήρια δεν υπάρχουν περιπτώσεις αυθαιρεσίας.
Επιπλέον εισάγονται δύο διαδικασίες αναγνώρισης, πλήρως διακριτές μεταξύ τους, εκείνη της αναγνώρισης της ισοτιμίας και εκείνη της ισοτιμίας με αντιστοιχία. Τίθενται συγκεκριμένα χρονικά όρια, εξήντα ημέρες όταν ζητείται αναγνώριση ισοτιμίας και ενενήντα ημέρες όταν ζητείται ισοτιμία και αντιστοιχία, από τη στιγμή βέβαια που θα ολοκληρωθεί ο φάκελος του υποψηφίου.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου αυτού είναι ότι λαμβάνεται ειδική πρόνοια ώστε να μην αναγνωρίζονται άμεσα προγράμματα τριετούς εκπαίδευσης της αλλοδαπής, κυρίως όταν για τον αντίστοιχο κλάδο σπουδών στην Ελλάδα η διάρκεια σπουδών είναι τέσσερα ή πέντε χρόνια.
Στις ειδικές περιπτώσεις όμως των εντατικών προγραμμάτων τριετούς διάρκειας της αλλοδαπής είναι δυνατόν να χορηγείται ισοτιμία χωρίς παράλληλη συνεκτίμηση του μεταπτυχιακού διπλώματος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ιδρύματα της αλλοδαπής πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, όπως είναι οι πιστωτικές μονάδες του προγράμματος σπουδών και η αξιολόγηση του ιδρύματος της αλλοδαπής από αναγνωρισμένους φορείς ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας του.
Δημιουργείται κλάδος ειδικών εισηγητών με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι έχουν αυξημένα προσόντα, μεταπτυχιακούς τίτλους, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, όπου οι εισηγητές ήταν και είναι μη ειδικευμένο προσωπικό και αποσπασμένοι καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η συνεργασία των ειδικών αυτών συνεργατών με μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων ή με μέλη του επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια για την ορθότητα των λαμβανομένων αποφάσεων αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Μία άλλη πολύ σημαντική, κατά την άποψή μας, καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η καθιέρωση Ειδικής Επιτροπής Επανεξέτασης, έργο της οποίας είναι η επανεξέταση των αποφάσεων του φορέα. Στην επιτροπή αυτή δεν θα μετέχουν πρόσωπα που εξέτασαν αρχικά το θέμα και αυτή η επιτροπή θα εισηγείται προς το διοικητικό συμβούλιο, προς ένα από τα τμήματα ή την ολομέλεια, δηλαδή προς ένα όργανο ευρείας σύνθεσης, το οποίο τελικά και θα αποφασίζει. Με τον τρόπο αυτόν παρέχονται οι αναγκαίες εγγυήσεις για την ορθή, την ανεπηρέαστη αλλά και ταχεία περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων.
Επίσης προβλέπεται και το αναγκαίο διοικητικό προσωπικό που θα στελεχώσει τις τρεις διευθύνσεις καθώς και τα δύο αυτοτελή γραφεία του οργανισμού.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω κάτι που -κατά την άποψή μου- είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι για πρώτη φορά από τότε που ιδρύθηκε το ΔΙΚΑΤΣΑ για το διορισμό του προέδρου του οργανισμού θα απαιτείται και η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο σεβασμό στους θεσμούς αλλά και πολιτική τόλμη.
Για τους λόγους αυτούς, καθώς επίσης και για το ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έκανε δεκτές σχεδόν όλες τις βελτιωτικές προτάσεις που έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, θεωρώ ότι είναι χρέος μου να τη συγχαρώ. Για όλους αυτούς τους λόγους που εξέθεσα θα ψηφίσω θετικά επί της αρχής το παρόν νομοσχέδιο και καλώ και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, μια που πραγματικά μετά από τη γόνιμη και δημιουργική συζήτηση που έγινε στην επιτροπή έγιναν δεκτές όλες οι προτάσεις, να ψηφίσουν και αυτά θετικά.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ( Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ευχαριστούμε πολύ.
Καλείται στο Βήμα ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο συνάδελφος κ. Μάρκος Μπόλαρης.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς στη μνημειώδη μελέτη του με τίτλο «Εξάρτηση και αναπαραγωγή: Ο κοινωνικός ρόλος των εκπαιδευτικών μηχανισμών στην Ελλάδα», μελέτη που αναφέρεται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αναδεικνύει για την περίοδο από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους μέχρι και την εποχή της Μικρασιατικής Καταστροφής, με μια τεκμηριωμένη αναδρομή στις πηγές, ένα φαινόμενο που εύστοχα το αποκαλεί «μορφωσιολατρεία». Το ιδεολόγημα αυτό συγκεφαλαιώνεται σε μια στάση που καταλήγει στην ανάλωση ακόμη και του πιο ταπεινού εισοδήματος του Έλληνα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εκπαιδευτική ανέλιξη των παιδιών του. Τηρουμένων των αναλογιών, αυτή η μαζική επένδυση στην εκπαίδευση από μέρους των Νεοελλήνων συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα και προσλαμβάνει διαστάσεις μεταφυσικής προσδοκίας ακόμη και για σπουδές που με τα μέτρα της αγοράς παρέχουν τίτλους που δεν εξασφαλίζουν άμεσα επαγγελματική αποκατάσταση στην αγορά.
Αν λοιπόν κάποτε η μορφωτική σκευή ενός ατόμου συνδέονταν με την κοινωνική καταξίωσή του και κατ’ επέκταση με τη διασφάλιση μιας τουλάχιστον ανεκτής διαβίωσης, στη σημερινή εποχή που η απόκτηση ενός διπλώματος έπαψε να αποτελεί πρόκριμα επαγγελματικής αποκατάστασης η μέχρι εμμονής προσήλωση στο σχήμα των εκπαιδευτικά προσοντούχων οδήγησε, ανάμεσα στα άλλα, και στο ρεύμα της μεγαλύτερης μετανάστευσης νέων για την απόκτηση ενός εκπαιδευτικού τίτλου.
Καλούμαστε λοιπόν σήμερα να διαχειριστούμε τις ιδιαιτερότητες αυτού του φαινομένου, της μορφωσιολατρείας, να θεραπεύσουμε τις παρενέργειες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της κατάστασης και να εκτοπίσουμε τους πειρασμούς και τις πρακτικές που χαρακτήρισαν το φορέα ο οποίος καταργείται με το συζητούμενο νομοσχέδιο. Αναφέρομαι βέβαια στους πειρασμούς και τις πρακτικές που χαρακτήρισαν στις πιο κακές στιγμές του το ΔΙΚΑΤΣΑ.
Θεωρώ ότι η αναποτελεσματικότητα, η αδιαφάνεια και η διαφθορά που χαρακτήρισαν τον καταργούμενο φορέα αποτελούν όνειδος για την ελληνική κοινωνία και δικαιολογούν το χαρακτηρισμό που επιφυλάξαμε γι’ αυτόν κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Μιλήσαμε για το «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόν ίδρυμα» κατ’ αντιστοιχία του στίχου της Εβδομάδας των Παθών: «Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας από αυτό το Βήμα στις 8 Νοεμβρίου του 2004, στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την παιδεία, τόνισε ότι: «Θέλουμε μια Ελλάδα όχι απλώς ισχυρή, αλλά θέλουμε τον Έλληνα πολίτη ισότιμο στον κόσμο. Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία, στον άνθρωπο, στη γνώση». Τόνισε πως «ο πολίτης θα πρέπει να έχει τη γνώση, την παιδεία, τα εφόδια, ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές στη ζωή του, για να είναι αυτή η γνώση θεματοφύλακας των δημοκρατικών μας αξιών και των ελευθεριών». Και στη συνέχεια, αναφερόμενος στις συνθήκες που επικρατούν στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές επίπεδο για τη μόρφωση, υπογράμμισε: «Η κινητικότητα στην παιδεία είναι κάτι που πρέπει να επιδιώκεται. Κινητικότητα σημαίνει ότι μπορώ να επιλέγω κάτι, να ξεκινήσω από το ένα πανεπιστήμιο και να πάω στο άλλο, να ξεκινήσω από ένα τμήμα και να πάω σ’ ένα διαφορετικό, να ξεκινήσω σε μια χώρα τις σπουδές μου και να πάω να τις συνεχίσω σε μια άλλη, για να έχω τον πλούτο τον ακαδημαϊκό, τη δυνατότητα να έχω ελεύθερες επιλογές».
Στην ίδια ομιλία στη Βουλή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί στη συναινετική διάθεση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να συζητήσουμε για τα θέματα της παιδείας μας, για την ποιότητα στην παιδεία μας, για την ευρωπαϊκή μας παρουσία στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Έθεσε βέβαια σαν απαραίτητη και λογική προϋπόθεση την ύπαρξη προτάσεων από πλευράς Κυβέρνησης, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας.
Προχθές, στις 5 Μαρτίου, κλείνοντας το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, περιγράφοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον, για μια νέα κοινωνική συμφωνία, με έμφαση τόνισε πως δημοκρατική ανατροπή στη χώρα μας σημαίνει δημοκρατική αναγέννηση στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της έρευνας, της τεχνολογίας, γιατί η παιδεία είναι η επένδυση στον άνθρωπο, είναι ο στρατηγικός μοχλός για το όραμά μας.
Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν και με αυτό το πνεύμα το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου, με το οποίο καταργείται το ΔΙΚΑΤΣΑ και ιδρύεται ο Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης.
Οφείλω να ενημερώσω την Ολομέλεια ότι στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, στον οποίο όλες οι πλευρές προσέγγισαν το θέμα με πλήρη επίγνωση της μεγάλης πρόκλησης, της πρόκλησης να αντιμετωπιστεί, πρώτον, θεσμικά με τον καλύτερο τρόπο η διαδικασία αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων χωρίς παρενέργειες και, δεύτερον, να οργανωθεί με πληρότητα η πληροφόρηση των νέων και των οικογενειών τους για τα ζητήματα των σπουδών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Επισημαίνω βέβαια ότι το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα στη Βουλή είναι σε κρίσιμα σημεία διαφορετικό από το αρχικό νομοσχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Νοεμβρίου 2004. Το σημερινό νομοσχέδιο είναι απαλλαγμένο από διατάξεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα και σε επιστημονικούς φορείς, σε επιμελητήρια, σε επιστημονικές ενώσεις και φορείς.
Είχε τότε καταγγελθεί ότι εκείνες οι διατάξεις άνοιγαν παράθυρο για την αναγνώριση πτυχίων από τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Μετά από συσκέψεις, διάλογο, συζητήσεις του Υπουργείου με τους φορείς, αυτές οι διατάξεις έχουν απαλειφθεί, δεν υπάρχουν διατάξεις που να δημιουργούν πρόβλημα προς την κατεύθυνση εκείνη.
Κρίσιμα στοιχεία του νομοσχεδίου για ένα φορέα στον οποίο κρίνεται η φερεγγυότητα του συστήματός μας θεωρούμε ότι είναι η διαφάνεια, η αποτελεσματικότητα και η αξιοπιστία. Είναι αρχές με τις οποίες πρέπει να λειτουργήσει ο ΔΟΑΤΑΠ σεβόμενος την προσπάθεια των νέων για μόρφωση, καθώς και την αγωνία και το μόχθο των οικογενειών τους για την οικονομική και την ηθική στήριξη όλα τα χρόνια αυτής της προσπάθειας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση επιμείναμε στην επιτροπή ότι για την κατοχύρωση των διαδικασιών σε αυτόν τον οργανισμό επιβάλλεται σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας η δημοσιότητα. Πιστεύουμε ότι η δημοσιότητα είναι αυτή η οποία οχυρώνει τον οργανισμό και διασφαλίζει την αμεροληψία στις περιπτώσεις του άρθρου 3 παράγραφος ζ’ και η’, όπου ορίζονται τα αναγνωρισμένα και ομοταγή ιδρύματα του εξωτερικού, στην περίπτωση των εξαιρέσεων του άρθρου 4 παράγραφος 2 σχετικά με τα προγράμματα της αλλοδαπής τριετούς διάρκειας που τόση συζήτηση προκάλεσε και όπου υπήρχε θέμα δημοσιότητας ταυτόχρονα και ποιότητας, στην περίπτωση του άρθρου 11 που αναφέρεται στις πανομοιότυπες περιπτώσεις αναγνώρισης πτυχίων που έχουν ήδη εξεταστεί, στην περίπτωση του άρθρου 12 που αφορά την εξαίρεση από τη διαδικασία για αποφοίτους ιατρικών σχολών, εφόσον πρόκειται για πτυχιούχους ιδρυμάτων διεθνούς κύρους.
Κυρία Πρόεδρε, θα πρέπει να αναγνωρίσω ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην επιτροπή το Υπουργείο και ιδιαίτερα ο παριστάμενος Υφυπουργός, ο κ. Ταλιαδούρος, έκανε δεκτές κρίσιμες παρατηρήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των Βουλευτών των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης βελτιώνοντας το συζητούμενο νομοθέτημα.
Επίσης, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ηγεσία του Υπουργείου αξιοποίησε –και τούτο είναι φανερό- στον καλύτερο βαθμό και την εμπειρία του επιτυχημένου τελευταίου προέδρου του ΔΙΚΑΤΣΑ, του καθηγητή κ. Λεοντάρη και τούτο θεωρούμε ότι ήταν πράξη σοφίας.


Δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισημάνουμε τις θετικές διατάξεις που αφορούν, πρώτον, το ξεχωριστό τμήμα για αναγνώριση πτυχίων από τα ΤΕΙ, την αξιολόγηση του οργανισμού –προβλέπεται διπλή αξιολόγηση του οργανισμού τόσο από το δικό του οργανισμό, αλλά και ανά τριετία από εξωτερικό φορέα- και φυσικά ιδιαίτερα θα πρέπει να τονιστούν οι διατάξεις που αφορούν την επανεξέταση αιτημάτων αναγνώρισης που έχουν απορριφθεί. Υπάρχουν βέβαια σημεία στα οποία πιστεύω ότι το νομοσχέδιο επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεις. Το κρίσιμο για τον ΔΟΑΤΑΠ είναι να δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία τη βεβαιότητα της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας. Και για να εδραιωθεί αυτή η πεποίθηση επιβάλλεται να μην υπάρχουν υπόνοιες κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία του οργανισμού, κυβερνητικών επιλογών με κομματικά κριτήρια όπως στις περιπτώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Καταθέσαμε σχετική πρόταση στην επιτροπή. Ο κύριος Υφυπουργός βελτίωσε την αρχική διάταξη και περιμένουμε στη συζήτηση επί των άρθρων την τελική διατύπωση που πιστεύουμε ότι θα χαρακτηρίζεται από σεβασμό στην ακαδημαϊκή κοινότητα και θα στοχεύει στη διαφάνεια, όπως προείπα, του ΔΟΑΤΑΠ. Είναι σημαντικό για την απαλλαγή από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος να διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα που θα προδιαθέτει από την αρχή την ελληνική κοινή γνώμη να αποδεχθεί τη σύσταση ενός οργανισμού που θα είναι θεμελιωμένος σε αντικειμενικά κριτήρια σε επιστημονική αξιολόγηση και θα είναι απαλλαγμένος από κομματικές λογικές και επιλογές.
Οι όροι λειτουργίας του νεοσύστατου φορέα πρέπει να διέπονται από αρχές της αποδεκτής διεθνώς επιστημονικής πρακτικής στην απονομή τίτλων χωρίς να υποκύπτουν ενδιάθετα στο πνεύμα της εμπορευματοποίησης των εκπαιδευτικών υπηρεσιών με υποβάθμιση των κριτηρίων οργανωτικής σύστασης, στελέχωσης του εκπαιδευτικού δυναμικού, σύνταξης και εφαρμογής προγραμμάτων σπουδών. Και βέβαια να τηρηθεί απαρέγκλιτα το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ψηφίζουμε.
Κυρία Πρόεδρε, θα μου επιτραπεί κλείνοντας να τονίσω ότι το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση του νομοσχεδίου αυτού βρίσκεται σε αναντιστοιχία με άλλες πρακτικές του Υπουργείου Παιδείας. Δεν διαπιστώνουμε ίδια διάθεση από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας στα θέματα του εθνικού διαλόγου, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ πιστεύει και γι’ αυτό συμμετέχει ουσιαστικά εξαρχής. Η Κυβέρνηση απεναντίας καταγγέλλεται ότι επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον εθνικό διάλογο για την παιδεία ως άλλοθι επιβολής και νομιμοποίησης προειλημμένων αποφάσεων. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως όλοι οι φορείς των εκπαιδευτικών έχουν αποχωρήσει από τον εθνικό διάλογο ούτε είναι τυχαίο το αφοριστικό ύφος των χθεσινών δηλώσεων της κυρίας Υπουργού στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Δεν είναι επίσης δυνατό να παραβλέψει κανείς σήμερα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, όπου η υποχρηματοδότηση έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και έχει ακυρώσει στην πράξη βασικές λειτουργίες των ιδρυμάτων. ‘Ετσι βρισκόμαστε μπροστά στο εξής οξύμωρο σχήμα: στο Εθνικό Κοινοβούλιο συζητούμε το νομοσχέδιο για την άρτια αξιολόγηση και αναγνώριση πτυχίων αλλοδαπών ανωτάτων ιδρυμάτων, ενώ η Κυβέρνηση με την πρακτική της υποχρηματοδότησης αφ’ ενός βρίσκεται σε πλήρη διάσταση από τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αφ’ ετέρου οδηγεί τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα σε ουσιαστική υποβάθμιση.
Κυρία Πρόεδρε, επειδή θα δοθεί η δυνατότητα να αναφερθούμε αναλυτικά επί των άρθρων στην επόμενη συζήτηση, σας δηλώνω ότι το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής θεωρώντας ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Το λόγο έχει ο συνάδελφος εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος κ. Χουρμουζιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι αλήθεια ότι πάντοτε, όταν ένα νομοσχέδιο έρχεται στην Ολομέλεια, αισθάνομαι μία αμηχανία για το τι μπορεί κανείς να πει ύστερα από μία συζήτηση –και μάλιστα διεξοδική- όπως ήταν αυτή που έγινε στην επιτροπή. Απλώς πρέπει να επαναλάβει αυτά που είπε και στην επιτροπή, να αλλάξει τις λέξεις, να αλλάξει τη δομή του λόγου ή να βρει καινούργια επιχειρήματα;
Γι’ αυτό διάβασα πολύ προσεκτικά το νομοσχέδιο κι άλλες φορές και τελικά κατέληξα στην εξής διαπίστωση, κυρία Πρόεδρε: Ότι δεχθήκαμε όλοι ότι τελικά υπάρχει η ανάγκη της αναγνώρισης. Αυτό το θεωρήσαμε ως μία ανάγκη εκ των ων ουκ άνευ, που λένε οι καθαρευουσιάνοι. Ναι, υπάρχει η ανάγκη της αναγνώρισης.
Κάναμε, λοιπόν, κάποιες σκέψεις πάνω σ’ αυτόν τον όρο, ο οποίος τελικά δεν είναι ένας γραφειοκρατικός όρος, κύριε Υπουργέ. Δεν αποκαλύπτει μία σειρά διαδικασιών, μία σειρά τεχνοκρατικών ρυθμίσεων, αλλά στην ουσία όλη αυτή η ανάγκη της αναγνώρισης συνιστά έναν άκρως πολιτικό όρο και μάλιστα σε ορισμένες διατυπώσεις του με πολύ έντονο ταξικό περιεχόμενο. Γι’ αυτό οι αντιρρήσεις που θα μπορούσε να έχει κανείς –όπως τις έχουμε εμείς- είναι άκρως πολιτικές. Δηλαδή, διαφωνούμε με την πολιτική ουσία, ας το πω έτσι, της αναγνώρισης.
Βέβαια η αναγνώριση κάποια στιγμή μετατρέπεται σε συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία στηρίζεται σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις, σε θεσμικά όργανα, τα οποία λειτουργούν και θα λειτουργήσουν με βάση αυτό το νόμο. Και η αναγνώριση, για να διεκπεραιωθεί ως διαδικασία, θεμελιώνεται σε δύο στοιχεία: Στην ισοτιμία και στην ισοτιμία με αντιστοιχία.
Αυτά ακριβώς τα στοιχεία συνιστούν δύο συγκεκριμένες γλωσσολογικές κατηγορίες. Έτσι όμως, όπως χρησιμοποιούνται από το νομοσχέδιο και θα χρησιμοποιηθούν από το νόμο αφήνουν ή αποκαλύπτουν έμμεσα κάποιες παραδοχές πολύ συγκεκριμένες και μάλιστα πολύ ουσιαστικές.
Πρώτη παραδοχή. Γίνεται μία κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων. Θεωρείται σαν δεδομένη αυτή η κατηγοριοποίηση. Εκεί μέσα σ’ αυτήν την κατηγοριοποίηση μπορεί να ζητήσει κανείς αυτό που χαρακτήρισα ως ταξικότητα, γιατί είναι σίγουρο –δεν το αρνείται κανείς- ότι όλοι οι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν δεν έχουν τη δυνατότητα, με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα, να ακολουθήσουν σπουδές σε πανεπιστήμια τα οποία κρίνονται και μάλιστα με έναν ασαφή τρόπο ως σημαντικά ή ως πανεπιστήμια φήμης. Εκεί ακριβώς, κατά την άποψή μου, υπεισέρχεται η ταξικότητα αυτής της κατηγοριοποίησης.
Μία άλλη έμμεση ομολογία που κάνει αυτή η ανάγκη της αναγνώρισης, είναι η ομολογία της εμπορευματοποίησης των τίτλων. Αυτή η οργάνωση της άμυνας για την εισβολή ακαδημαϊκών τίτλων, οι οποίοι ενδεχομένως να έχουν κατακτηθεί από τα υποκείμενα των τίτλων –δηλαδή, τους νέους επιστήμονες- με τρόπους όχι νόμιμους αλλά με πληρωμή. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό βλέπουμε διαφημίσεις για τρόπους απόκτησης πτυχίων με καταβολή κάποιων χρηματικών ποσών.
Κυρία Πρόεδρε, κάτι άλλο που προκύπτει από αυτήν την ανάγκη της αναγνώρισης –όπως δεχτήκαμε ότι είναι μία ανάγκη- είναι αυτή η άρνηση της οικουμενικότητας της γνώσης, σε μία εποχή μάλιστα που έχουμε θεοποιήσει σχεδόν τον όρο «κοινωνία της γνώσης», άρα γνώση στην οποία όλοι συμμετέχουμε ισότιμα, δημοκρατικά.
Όταν, λοιπόν, ερχόμαστε και λέμε για καλά πανεπιστήμια ή για κακά πανεπιστήμια, άξια και μη άξια, φήμης και μη φήμης, σημαίνει τελικά ότι δεχόμαστε –έμμεσα, έστω- ότι πραγματικά η γνώση, όπως παράγεται, προσφέρεται και κατανέμεται, τελικά δεν υπόκειται σε όλη την ανθρωπότητα κάτω από τις ίδιες συνθήκες.
Το τελευταίο που ήθελα να πω είναι ότι ενδεχομένως η αναγνώριση ανάγκης αναγνώρισης προκύπτει από την ανάγκη να μην επιτραπεί η επαγγελματική αξιοποίηση πτυχίων, τα οποία δεν έχουν αποκτηθεί με ένα νόμιμο τρόπο. Μα, ήδη αναφέρθηκα σε περιπτώσεις που είναι δυνατόν τελικά να αποκτήσει κανείς ένα πτυχίο πληρώνοντας και μάλιστα από πανεπιστήμια τα οποία δεν υπόκεινται στη διαδικασία ή στην περιπέτεια της ισοτιμίας με αντιστοιχία, όπως τελικά θα είναι υποχρεωμένα να υποστούν την περιπέτεια αυτήν, αυτήν τη διαδικασία τα πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται έξω από την Ενωμένη Ευρώπη.
Εκτός, όμως, από αυτό που αποτελεί τελικά και το σκοπό του νομοσχεδίου που είναι η αναγνώριση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν και μερικές αρχές. Γι’ αυτό, θα έλεγα ότι η συζήτηση δεν είναι επί της αρχής, αλλά είναι επί των αρχών. Αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή, αφήνει σχεδόν σε όλα του τα άρθρα να προκύψει και μία ιδιαίτερη ή συγκεκριμένη αρχή ή, εν πάση περιπτώσει, άποψη, αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη «αρχή».
Η πρώτη αρχή, η πρώτη παραδοχή, η πρώτη άποψη είναι ότι τελικά αυτό που έφταιξε στο ΔΙΚΑΤΣΑ και έπρεπε να καταργηθεί, ήταν η δομή του, γιατί φέρνουμε στη θέση του ΔΙΚΑΤΣΑ το ΔΟΑΤΑΠ, έναν άλλο οργανισμό που λίγο έως πολύ θυμίζει την έκφραση –επιτρέψτε μου να την χρησιμοποιήσω- «ο βασιλεύς απέθανε, ζήτω ο βασιλεύς», ενώ τελικά –και όπως κάνει την προσπάθεια αυτήν να το αποδείξει το νομοσχέδιο- αυτό που φταίει ή αυτό που έφταιξε ήταν ουσιαστικά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσε. Δεν ήταν δηλαδή τα όργανα, δεν ήταν τελικά οι επιτροπές –οι εκτελεστικές ή μη- τα διοικητικά συμβούλια ή τα τμήματα, αλλά ήταν ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά τα δομικά στοιχεία του ΔΙΚΑΤΣΑ λειτουργούσαν και τελικά κατέληγαν σε όλον αυτόν τον πακτωλό –συγγνώμη για τη λέξη «πακτωλό»- της διαφθοράς.
Κυρία Πρόεδρε, ο ΔΟΑΤΑΠ είναι –επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω την έκφραση- ένα δαιδαλώδες κατασκεύασμα. Είναι ο πρόεδρος, οι αντιπρόεδροι, η ολομέλεια, τα τμήματα, οι εκτελεστικές επιτροπές, οι ειδικοί εισηγητές, οι ακαδημαϊκοί σύμβουλοι, η επιτροπή επανεξέτασης. Και ξέρετε, εάν δείτε μέσα στο νομοσχέδιο, μερικές από αυτές τις επιτροπές ή από αυτά τα στοιχεία που συγκροτούν τη δομή του ΔΟΑΤΑΠ, φαίνεται ότι κάποια στιγμή, ενώ έχουν μία αρμοδιότητα, την ίδια στιγμή δεν την έχουν.
Ας πούμε, δεν μπορώ να καταλάβω εκείνο που λέει ότι είναι δυνατόν η εκτελεστική επιτροπή να ορίζει τα μαθήματα, αλλά δεν έχει την αρμοδιότητα να ορίζει τα εξεταστέα μαθήματα. Επομένως το να ορίσω απλώς τα μαθήματα και να μην έχω την αρμοδιότητα να ορίσω την εξεταστέα ύλη, σημαίνει ότι η αρμοδιότητα που είχα φαλκιδεύεται ή καταργείται εντελώς.
Μια άλλη αρχή είναι αυτή τελικά, η οποία σαφώς διακρίνει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ή της Ενωμένης Ευρώπης και αυτά τα οποία είναι εκτός αυτής. Όπως είχα τονίσει και στην επιτροπή, αυτό το πράγμα αυτόχρημα δημιουργεί προβλήματα. Γιατί είναι δυνατόν μαθήματα, επιστήμες, συστήματα επιστημών που διδάσκονται σε ξένα πανεπιστήμια, σε πανεπιστήμια εκτός της Ευρώπης να μην έχουν αντίστοιχα. Είδα στις τροποποιήσεις που μας διανεμήθηκαν ότι συμβουλεύει –αν είναι δυνατόν- το διοικητικό συμβούλιο, δεν θυμούμαι ποιος, τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας για την εισαγωγή νέων τμημάτων στα πανεπιστήμια, ίσως πραγματικά για να είναι δυνατό όλες αυτές οι διαδικασίες της αναγνώρισης, ιδιαίτερα οι ισοτιμίες με αντιστοιχία, να γίνουν.
Είχα αναφερθεί στην επιστήμη της Μουσειολογίας. Στην Ελλάδα δεν διδάσκεται, όπως και σε κανένα από τα πανεπιστήμια της Ευρώπης η Γεωλογική Μικρομορφολογία, η Παλαιοανθρωπολογία, η Ταφονομία που είναι ένας νέος επιστημονικός κλάδος της Αρχαιολογίας. Διδάσκεται σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Επομένως υπάρχει αμέσως το ενδεχόμενο ο ΔΟΑΤΑΠ να μην μπορεί να διατυπώσει την άποψή του, όσον αφορά την ισοτιμία με αντιστοιχία σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μια άλλη αρχή, κύριε Υπουργέ, που κυριαρχεί πραγματικά μέσα στο νομοσχέδιο είναι, θα την ονόμαζα έστω πρόχειρα για την οικονομία της συζήτησης, η έννοια της δυνητικότητας. Δηλαδή υπάρχει κατάχρηση του όρου ή αν θέλετε της έκφρασης «είναι δυνατόν». Θα πω ένα παράδειγμα. Τα μαθήματα μπορεί να είναι έξι, αλλά μπορεί να είναι και δέκα. Οι εξετάσεις μπορεί να γίνονται με τον τρόπο των πολλαπλών ερωτήσεων, μπορεί η διόρθωση να γίνεται και με ηλεκτρονικό τρόπο. Και σας λέω αμέσως ότι αυτή η δυνητικότητα δημιουργεί το ενδεχόμενο της ερμηνείας. Δηλαδή μπορεί το Μάιο να γίνουν εξετάσεις με το σύστημα των πολλαπλών ερωτήσεων και αφού μπορεί να μη γίνουν και μ’ αυτό, το Δεκέμβριο να μη γίνουν. Άρα δημιουργείται αμέσως η κατάσταση της ανισότητας ή αν θέλετε ακόμα και της αδικίας. Υπάρχει αυτή η έννοια του μπορεί, του δύναται, του δυνατόν σε κατάχρηση μέσα σε όλο το νομοσχέδιο.
Λέμε να αποφύγουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες είναι δυνατόν τελικά να είναι αιτίες της καθυστέρησης. Και, όμως, υπάρχουν. Χαρακτηριστικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 11 υπάρχουν οι εξής ενέργειες: Ο πρόεδρος αναθέτει στον ειδικό εισηγητή, ο ειδικός εισηγητής εισηγείται, είναι δυνατόν όμως η εισήγησή του να μη γίνει δεκτή από τον πρόεδρο, ο οποίος πρόεδρος αφού διαφωνεί, εισάγει την υπόθεση το τμήμα. Είναι δυνατόν, όμως, στο τμήμα να μην υπάρχει ομοφωνία. Τότε παραπέμπεται αλλού. Βλέπετε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες θέλουν χρόνο.
Και μιας και μιλώ για το χρόνο και μιας και ήταν πραγματικά μία από τις αρρώστιες του ΔΙΚΑΤΣΑ, κύριε Υπουργέ, θα πω ότι ο χρόνος ως αρνητικό στοιχείο, ως αρνητικός παράγων, υπάρχει και μάλιστα μερικές φορές διατυπώνεται με πολύ ασαφή τρόπο.
Στο άρθρο που λέει ότι τα πανεπιστήμια είναι υποχρεωμένα να δέχονται σε εύλογο χρόνο, θα ρωτήσω, ποιος καθορίζει ποιο είναι το εύλογο του χρόνου; ΄Η στην περίπτωση της επανεξέτασης λέτε: «Αποφαίνεται το ταχύτερο δυνατόν». Η εμπειρία μου από τα πανεπιστήμια λέει ότι η εισήγηση για την εκλογή ενός καθηγητή ή για τη συζήτηση μιας διατριβής πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατό γρήγορο χρόνο. Δεν βαριέστε. Ενώ προβλέπεται σαράντα μέρες ή ένας μήνας, πάμε στο εξάμηνο για να κατατεθεί μια εισήγηση.
Τελείωσα και σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού κ. Δραγασάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα θέμα, το οποίο έχει ταλαιπωρήσει την ελληνική κοινωνία πάρα πολύ. Συζητούμε ένα θέμα από το οποίο έχουν βγει άνθρωποι με μειωμένη την αξιοπρέπειά τους. Επιστήμονες από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ευτελίζονταν επί μήνες στους διαδρόμους του ΔΙΚΑΤΣΑ, για να αναγνωρισθεί το πτυχίο τους. Υπάρχουν γονείς, οι οποίοι κλήθηκαν να πληρώσουν, να λαδώσουν κατά τα κοινώς λεγόμενα, για να μπορέσει να αναγνωρισθεί στο παιδί τους ο τίτλος του.
Γι’ αυτόν το λόγο, πριν περάσουμε στη συζήτηση του νέου νόμου, όπως είπα και στην επιτροπή, πρέπει με κάποιον τρόπο να εκφρασθεί μία συγγνώμη προς όλον αυτόν τον κόσμο που ταλαιπωρήθηκε αυτά τα χρόνια. Βέβαια, θα μου πείτε –και είναι σωστό- ότι η καλύτερη συγγνώμη είναι να μπορέσουμε να βρούμε τις αιτίες αυτής της παθογένειας που υπήρξε και να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι αιτίες αντιμετωπίζονται.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ)
Κύριε Πρόεδρε, πριν προχωρήσω, θα ήθελα με την άδειά σας να θέσω ένα ερώτημα προς την Κυβέρνηση, διότι με αφορά. Έχω καταθέσει μία τροπολογία που είναι εμπρόθεσμη και αφορά το θέμα του διαχειριστικού ελέγχου της εκκλησίας. Εάν, κύριε Υπουργέ, πρόκειται να συζητηθεί η τροπολογία, τότε εντάξει. Αν για οποιονδήποτε λόγο η Κυβέρνηση θα αρνηθεί τη συζήτησή της, εγώ θα ήθελα να αφιερώσω λίγα λεπτά από το χρόνο μου, για να πω δύο λόγια. Μπορείτε να με ενημερώσετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα το δούμε στην πορεία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Επειδή το θέμα είναι λεπτό, επειδή ήδη συζητήθηκε με αφορμή ερωτήσεις στην Ολομέλεια, επειδή ακούσθηκαν ονόματα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε Δραγασάκη, θα σας απαντήσει. Εσείς προχωρήστε στην εισήγησή σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Ωραία.
Σε ό,τι αφορά τις αιτίες της παθογένειας του ΔΙΚΑΤΣΑ και ό,τι υπήρξε περί το ΔΙΚΑΤΣΑ, θα ήθελα να πω ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως ενδεχομένως ο οργανισμός, όπως είχε στηθεί, και η λειτουργ