Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΛ' 06/05/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΛ ΄
Τετάρτη 6 Μαΐου 2008
Αθήνα, σήμερα στις 6 Μαΐου 2008, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. Ιωάννη Δραγασάκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 5/5/2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΡΚΘ΄ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 5 Μαΐου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο των σχεδίων νόμων:
1. «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».
2. «Κύρωση του Πρωτοκόλλου μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού για τη συνεργασία μεταξύ της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ινστιτούτου Matias Romero του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού».
3.Κύρωση της Συμφωνίας της 14ης Σεπτεμβρίου 2007 σχετικά με τις Ρυθμίσεις Χώρας Υποδοχής για τη Γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, αφ’ ενός και των λοιπών Κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Προσωρινή Διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου, για λογαριασμό του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με την Απόφαση υπ’ αρ. 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφ’ ετέρου, της Κοινής Διακήρυξης της 27ης Φεβρουαρίου 2008 για τη Σύσταση του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και του προσαρτημένου σ’ αυτήν Καταλόγου των συμμετεχόντων Κρατών και του Καταστατικού Χάρτη του Συμβουλίου, καθώς και των Συμπερασμάτων της Περιφερειακής Τράπεζας του Συμφώνου Σταθερότητας της 16ης Νοεμβρίου 2006».
Έχω την τιμή να σας ανακοινώσω το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 7 Μαΐου 2009, ώρα 09.30΄.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 749/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπήλιου Λιβανού προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λήψη απόφασης για την τύπωση σχολικών βιβλίων από ανακυκλώσιμο χαρτί κ.λπ.
2. Η με αριθμό 757/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αποστόλου Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την αποκοπή του Νομού Λευκάδας από το οδικό δίκτυο της Χώρας κ.λπ.
3. Η με αριθμό 755/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Εύας Μελά προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με το Φαληρικό Δέλτα και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» κ.λπ.
4. Η με αριθμό 758/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλεξάνδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.λπ.
5. Η με αριθμό 754/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τους διορισμούς Θεολόγων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κ.λπ.
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δευτέρου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 748/4..5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Εύας Καϊλή προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση του κινδύνου από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων κ.λπ.
2. Η με αριθμό 756/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την επαναλειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου κ.λπ.
3. Η με αριθμό 759/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τη νέα χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, τις αντιδράσεις από τις θιγόμενες τοπικές κοινότητες κ.λπ.
4. Η με αριθμό 753/4.5.2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίας Δήμητρας Αράπογλου προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την κωδικοποίηση των αναγραφόμενων στοιχείων των Ιατρικών Γνωματεύσεων και την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της κάρτας λειτουργικότητας για τα άτομα με αναπηρία κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα Τετάρτη 6 Μαϊου 2009 θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 10.30΄: ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).
2. Ώρα 11.00΄: ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών» (2η συνεδρίαση – ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων).
3. Ώρα 12.00΄: ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Πρόεδρο του Προγράμματος «Οικουμενικός Ελληνισμός», κ. Σταύρο Πανουσόπουλο και τον κ. Αθανάσιο Αγγελόπουλο, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Επιστημονικό Επόπτη του Προγράμματος.
4. Ώρα 12.00΄: ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Υποεπιτροπής από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη, για θέματα της αρμοδιότητάς του.
5. Ώρα: 13.00΄: ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
6. Ώρα 14.30΄: ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών» (3η συνεδρίαση).
7. Ώρα 17.00΄: ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο, για τη νέα γρίπη - νέο ιό.
(GM)
BA
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Ενσωμάτωση Οδηγιών 2006/98/ΕΚ, 2008/8/ΕΚ και 2007/74/ΕΚ, διατάξεων των Οδηγιών 2006/112/ΕΚ και 2006/69/ΕΚ, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπών φορολογιών και λοιπές διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου ως μία ενότητα. Στην αυριανή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι τροπολογίες.
Ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Καράογλου έχει το λόγο για 8 λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι προφανές ότι σε 8 λεπτά δεν υπάρχει δυνατότητα χρονικά να αναπτύξουμε όλα τα άρθρα, τα οποία έχουν αυξηθεί πλέον αρκετά με την ενσωμάτωση των τροπολογιών που είχαν κατατεθεί και συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή. Έχουν γίνει 42 τα άρθρα από 36 που ήταν. Θα προσπαθήσω αφήνοντας κάποια άρθρα που εκτιμώ ότι δεν είναι τόσο μεγάλης σημασίας για να απασχολήσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία να κινηθώ στα πλαίσια του χρόνου.
Ξεκινώντας θα πω ότι είναι ένα νομοσχέδιο που είναι διαρθρωμένο σε επτά κεφάλαια και περιλάμβανε 36 άρθρα και τώρα με την προσθήκη των τροπολογιών που έχουν ενσωματωθεί σαν άρθρα έχουν γίνει 42. Είναι ένα νομοσχέδιο χρήσιμο και πρακτικό που λύνει μία σειρά ζητημάτων που αφορούν υπηρεσίες, φορείς, αλλά και κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, διάφορους πολίτες που είχαν προβλήματα με τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος ή άλλων ζητημάτων.
Ξεκινώντας, λοιπόν, λέω ότι το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει 5 άρθρα. Έχει ρυθμίσεις και αλλαγές που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος. Ειδικότερα και αναλυτικότερα τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και συγκεκριμένα στο εισόδημα του γονέα προστίθεται και το εισόδημα των ανήλικων τέκνων που προέρχεται από ακίνητα τα οποία περιήλθαν σε αυτά από ανιόντες σε περίπτωση μεταβίβασής τους από τους γονείς των ανηλίκων.
Ορίζεται στην περίπτωση ανήλικου τέκνου για το οποίο συντρέχει μία από τις περιπτώσεις δικής του φορολογικής υποχρέωσης, ότι στη δήλωσή του θα συμπεριλαμβάνονται και τα εισοδήματα που προέρχονται από περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν σε αυτό από χαριστικές παροχές των γονέων τους καθώς και το αντίστοιχο υποκατάστατό τους.
Επεκτείνεται και στη χρήση του 2009 η τεκμαρτή φορολόγηση των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης των επιβατικών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως, των ΤΑΧΙ δηλαδή, των λεωφορείων των ΚΤΕΛ και των φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως. Είναι ένα ζήτημα για το οποία δεν κατάλαβα γιατί χθες ακούστηκε τόσο μεγάλη κριτική, όταν είναι μία παράταση ισχύοντος νόμου από το 1994.
Παρατείνεται μέχρι τις 31/12/2009 η ισχύς των διατάξεων που προβλέπουν την καταβολή εφάπαξ γνωστού φόρου από την πώληση σε κάθε μεταβίβαση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης, δηλαδή η μεταβίβαση της άδειας κυκλοφορίας για την μεταβίβαση του οχήματος.
Επαναφέρεται αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου 2004 –και αυτό είναι κίνητρο το οποίο δίνεται κυρίως για τους νέους αγρότες- η έκπτωση αγοράς πάγιου εξοπλισμού από τους νέους αγρότες σε ποσοστό 50% από το καθαρό γεωργικό εισόδημα.
Ακόμη επαναφέρεται αναδρομικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2007 η προσαυξημένη απαλλαγή από καθαρό γεωργικό εισόδημα των νέων αγροτών.
Ένα επίσης κοινωνικό πρόβλημα το οποίο λύνεται αφορά τους φοιτητές κυρίως οι οποίοι μοιράζουν περιστασιακά διαφημιστικά έντυπα. Αυτοί λοιπόν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση γιατί είχαν παρακράτηση του μικρού εισοδήματος που είχαν κατά 20% και στην συνέχεια έπαιρναν επιστροφή. Αυτοί λοιπόν με συγκεκριμένη παράγραφο των άρθρων του 1ου κεφαλαίου προβλέπεται ότι εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 5.000 ευρώ δεν εξαιρούνται από την παρακράτηση φόρου. Επομένως, λύνεται ένα τέτοιο πρόβλημα.
Αίρεται το φορολογικό απόρρητο για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα το ίδιο, γιατί κράτος είναι και αυτό, να παρεμβαίνει και να βλέπει κάποια φορολογικά δεδομένα για τις υποθέσεις που ερευνά.
Τέλος, εναρμονίζεται ο τρόπος φορολόγησης των καταστημάτων που ιδρύουν στην Ελλάδα αλλοδαπές προσωπικές εταιρείες με αυτόν που ισχύει και με τις αντίστοιχες ελληνικές εταιρείες.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει δύο άρθρα, το άρθρο 6 και το άρθρο 7. Σύμφωνα με το άρθρο 6 απαλλάσσεται η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή από το ΕΤΑΚ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητά της.
Επίσης, στα φυσικά πρόσωπα χορηγείται αφορολόγητο ποσό από τη συνολική αξία των κατοικιών τους ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση, 100.000 ευρώ για τους άγαμους, 200.000 για τους έγγαμους και άλλες 30.000 ευρώ γι’ αυτούς που έχουν από τρία παιδιά και πάνω. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάποιους που έχουν δύο, τρία, τέσσερα σπίτια στο χωριό με πολύ μικρή αξία απαλλάσσονται και δεν φορολογούνται από το ΕΤΑΚ.
Επίσης, η προαναφερόμενη απαλλαγή ισχύει και για τα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή. Εξαιρούνται από τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ, μία πάρα πολύ σημαντική αλλαγή που ήταν 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο νομοθέτης παρακολουθεί τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινωνία από την εφαρμογή, από την επιβολή ενός νέου νόμου και όταν χρειάζεται, κάνει διορθωτικές κινήσεις.
Επίσης, επιβάλλονται με ενιαίο τρόπο οι πρόσθετοι φόροι για τα πρόστιμα στο ΕΤΑΚ και επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ στα Νομικά Πρόσωπα που δεν υπέβαλαν αρχική δήλωση ΕΤΑΚ μετά την παρέλευση καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής τους.
Τέλος, καθορίζονται διακριτές ημερομηνίες για την υποβολή δήλωση στοιχείων ακινήτων των Νομικών Προσώπων.
Στο κεφάλαιο Γ’ υπάρχει μόνο ένα άρθρο, το άρθρο 8 και αναφέρεται σε ρυθμίσεις σχετικές με το ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, διευκρινίζονται οι περιπτώσεις απαλλαγής του ΦΠΑ σχετικά με τη ναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
Στο κεφάλαιο Δ’ περιλαμβάνονται άρθρα από το 9 ως το 16 και αφορά ρυθμίσεις θεμάτων Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και θεμάτων φορολογικών ελέγχων. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε τεχνικές επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις δηλαδή που ασχολούνται με την κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων και σε γεωργικές επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι οι παραπάνω επιχειρήσεις προσδιορίζουν λογιστικά τα καθαρά τους κέρδη, να υπαχθούν στον αυτοέλεγχο.
Η παραπάνω ρύθμιση εφαρμόζεται για τις δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που λήγουν από τις 31/12/2008 και μετά.
Αντικαθίσταται το σχετικό εδάφιο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και με νέα διάταξη επαναρυθμίζονται θέματα εξωλογιστικού προσδιορισμού σε περιπτώσεις διοικητικής επίλυσης διαφοράς.
Παρατείνεται μέχρι τις 30/6/2009 η διαδικασία της περαίωσης. Ήταν κάτι το οποίο ζητούσαν όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι και τα αντίστοιχα επιμελητήρια, είναι μία πολύ λογική εξέλιξη. Όλοι ζητούν να περαιώσουν το συντομότερο δυνατό τις υποθέσεις τους, μόνο που θα παρακαλούσα εάν υπάρχει δυνατότητα, να γίνει μία επαναδιατύπωση, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στον αρμόδιο Υπουργό χωρίς νομοθετική πρωτοβουλία αλλά με δική του απόφαση να ρυθμίζεται σχετικά με την παράταση.
Επίσης, θα πάω στο κεφάλαιο Ε’ το οποίο περιλαμβάνει δύο άρθρα, το άρθρο 17 και το άρθρο 18.
PM
(1GM)
Με το άρθρο 17 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της αίτησης για την υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι 30/6. Είναι η γνωστή διαδικασία της ρύθμισης των οφειλών όπου επίσης πολύ σωστά δίνεται παράταση μέχρι 30/6 και αυτό είναι κάτι που διευκολύνει όλους τους επαγγελματίες.
Με το άρθρο 18 ορίζεται ότι οι εισπράξεις δημοσίων εσόδων δεν κατάσχονται.
Με το κεφάλαιο 6 ενσωματώνονται οδηγίες αυτούσιες ή μέρη κοινοτικών οδηγιών και αυτό το κεφάλαιο περιλαμβάνει τα άρθρα 19 έως 22.
Με το άρθρο 19 ενσωματώνεται πλήρως στο εθνικό δίκαιο η οδηγία 98/2006 για την προσαρμογή ορισμένων οδηγιών στον τομέα της φορολογίας λόγω της προσχώρησης Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Με το άρθρο 20 ενσωματώνεται πλήρως η οδηγία 74/2007 η οποία αναφέρεται στην απαλλαγή από το Φ.Π.Α. και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των εμπορευμάτων που εισάγονται από πρόσωπα που ταξιδεύουν από τρίτες χώρες. Μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονται τα κατά αξία όρια της ατέλειας των ταξιδιωτών ώστε να μη χρειάζεται να δηλώνουν εμπορεύματα χαμηλής αξίας, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το διοικητικό κόστος από τελωνειακούς ελέγχους ρουτίνας προκειμένου οι τελωνειακές αρχές να κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους.
Με το άρθρο 21 και με το άρθρο 22 ενσωματώνονται μερικώς οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η 112/2006, η 69/2006 και η 8/2008 με τις οποίες τακτοποιούνται ζητήματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία των φορολογικών αρχών και του Φ.Π.Α. σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κεφάλαιο ζ΄ περιλαμβάνει τα άρθρα 23 έως 42. Επιγραμματικά λοιπόν αναφέρω ότι εδώ ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου. Συγκεκριμένα επαναπροσδιορίζονται οι φορολογούμενες πράξεις για την επιβολή του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου με τη μη υπαγωγή στο φόρο των πράξεων μεταφοράς στην Ελλάδα της καταστατικής έδρας ή της πραγματικής διεύθυνσης μιας εταιρείας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ακόμη προβλέπεται η υπαγωγή στο φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου των συμπλοιοκτησιών των ναυτιλιακών κοινοπραξιών και κάθε μορφής ναυτιλιακών εταιρειών. Μειώνονται από την επομένη της μέρας κατάθεσης του υπό ψήφιση νομοσχεδίου έως και τις 7 Αυγούστου 2009 κατά 50% οι συντελεστές του τέλους ταξινόμησης που επιβάλλονται στα επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα των φάσεων α΄ και β΄ της οδηγίας 6998 αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρόβλεψη του σχετικού άρθρου γιατί περιλαμβάνει κίνητρα που δίνονται για να κινηθεί η αγορά των αυτοκινήτων. Είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε στην Επιτροπή τους εκπροσώπους καινούργιων αλλά και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και μας είπαν πόσο σημαντικά αποτελέσματα είχε το συγκεκριμένο άρθρο και πόσο πολύ κινήθηκε η αγορά.
Επίσης καταργούνται το τέλος μεταβίβασης αυτοκινήτων, οχημάτων και μοτοσικλετών και το τέλος αδείας αυτοκινήτων, οχημάτων και μοτοσικλετών, κάτι βεβαίως που έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μία απώλεια εσόδων από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όμως είχαμε τη δέσμευση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας στη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΑΕ -κάτι άλλωστε για το οποίο μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κύριος Δράκος στην Επιτροπή- ότι αυτή η απώλεια εσόδων θα καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου. Όταν φθάσει η ημερομηνία, δηλαδή στις 7 Αυγούστου, θα καθίσει η ΕΝΑΕ με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, θα προσδιορίσει ποια ήταν ακριβώς η απώλεια και θα υπάρξει πλήρης κάλυψη.
Με το άρθρο 27 προβλέπεται ότι ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των φορέων της γενικής κυβέρνησης μπορούν να παύονται αζημίως για το Δημόσιο με κοινή υπουργική απόφαση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των εν λόγω φορέων με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου και προς τις αποφάσεις και τις οδηγίες της Επιτροπής.
Με το άρθρο 31 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ειδικότερα αυξάνεται κατά 70 ευρώ το επίδομα το οποίο έπαιρναν οι άντρες που υπηρετούν στις ειδικές υπηρεσίες και στις υπηρεσίες αποκατάστασης της τάξης, δηλαδή από 80 ευρώ η αύξηση πάει στα 150 ευρώ. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία ηθική δικαίωση και ένα κίνητρο για τα άτομα τα οποία συμμετέχουν σ’ αυτές τις πραγματικά δύσκολες υπηρεσίες.
Στέκομαι στο άρθρο 35 γιατί το θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικό. Μ’ αυτό το άρθρο συνιστάται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών Γενική Διεύθυνση Μισθών η οποία υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ορθή και ενιαία εφαρμογή των μισθολογικών νόμων και κανονισμών η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επεξεργασία, την εισαγωγή και την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, ενός οράματος και στόχου του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος εδώ και πολλά χρόνια. Επιτυγχάνεται επίσης ο ακριβής προσδιορισμός των δαπανών που αφορούν τη μισθοδοσία του δημόσιου τομέα, διευκολύνεται ο δημοσιονομικός σχεδιασμός της εισοδηματικής πολιτικής χωρίς αιφνιδιασμούς του κρατικού Προϋπολογισμού, ενισχύεται η πιστή τήρηση του κρατικού Προϋπολογισμού και αναμένεται σημαντική εξοικονόμηση δαπανών, κυρίως όμως –και αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα- διασφαλίζεται η πλήρης και απόλυτη διαφάνεια στην καταβολή των πάσης φύσεως αποδοχών του προσωπικού του δημόσιου τομέα. Στο άρθρο 35 επίσης προβλέπονται τα διαδικαστικά που αφορούν στη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών η οποία ξεκινάει τώρα.
Τέλος, ας πάμε στα άρθρα 36 έως και 42 που είναι καινούργια άρθρα, άρθρα τα οποία είχαν κατατεθεί σαν τροπολογίες και ενσωματώθηκαν στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Με το άρθρο 36 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περιλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών κλινικών των νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και των νοσοκομείων και των υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ.
Με το άρθρο 37 ορίζεται η διαδικασία σύμφωνα με την οποία γίνονται δεκτά επικυρωμένα αντίγραφα από τις αρχές εξωτερικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών δικαιολογητικών δαπανών όταν τα πρωτότυπα υποβάλλονται στις αρμόδιες αρχές του κράτους με διαπίστευση προκειμένου να επιστραφεί ο Φ.Π.Α. που έχει παρακρατηθεί. Αυτό είναι κάτι που διευκολύνει πάρα πολύ τη λειτουργία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Με το άρθρο 38 προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες κατάσχονται χερσαία, εναέρια ή πλωτά μεταφορικά μέσα και μηχανήματα έργου και εμπορευματοκιβώτια, αυτά μπορούν κάτω από κάποιες προϋποθέσεις να εκποιηθούν πολύ γρηγορότερα έτσι ώστε να μη μένουν οκτώ, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια και απαξιώνονται στην ουσία και καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στις αποθήκες του αρμόδιου Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.
Με το άρθρο 39 προβλέπεται μια διαδικασία η οποία αφορά στην απαλλαγή από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση στο εισόδημα που αποκτάται από εταίρους ή μετόχους της εταιρείας χαρτοφυλακίου, τη γνωστή bolding company η οποία έχει αποκλειστικά μετοχές εταιρειών πλοιοκτητριών πλοίων με ελληνική σημαία ή με ξένη σημαία συμβεβλημένων και μη με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο.
Με το άρθρο 40 συνιστάται ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Οργανισμός Εκκλησίας της Ελλάδος» που λειτουργεί χάρη του δημοσίου συμφέροντος και με σκοπό να υπάρχει δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΠΑ, δηλαδή στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και προβλέπονται τα σχετικά με τη λειτουργία της.
Τέλος, με το άρθρο 41 προβλέπεται ότι η Αρετή Γρηγοροπούλου, η αδελφή του γνωστού ατυχούς θύματος από θανάσιμο τραυματισμό στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και να εγγραφεί σε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή σχολή θέλει και αυτό είναι κάτι που γίνεται στη μνήμη του αδικοχαμένου αδελφού της.
Θέλω να κλείσω επαναλαμβάνοντας ότι θεωρώ πως αυτό το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Τονίστηκε από την αρχή ότι δεν διεκδικεί τον τίτλο του μεταρρυθμιστικού ή του πρωτοποριακού ή οτιδήποτε άλλο, είναι όμως ένα νομοσχέδιο πολύ χρήσιμο, ένα νομοσχέδιο που λύνει μια σειρά σημαντικών προβλημάτων και σαν τέτοιο σας καλώ να υπερβούμε τις διαχωριστικές γραμμές, να το κρίνουμε αντικειμενικά και όχι υποκειμενικά και επηρεασμένοι από το κλίμα των ημερών και την προεκλογική περίοδο και να το υπερψηφίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ο κύριος Κουτμερίδης έχει το λόγο.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι Βουλευτές, χθες στη συζήτηση επί της αρχής όλα τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δηλώσαμε με έμφαση πως αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο αποσπασματικό, πρόχειρο, πολλές φορές αντιφατικό, ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν δίνει ολοκληρωμένη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας.
Όσον αφορά τη συζήτηση επί των άρθρων, ξεκινώντας από το άρθρο 1 θεωρούμε ότι αυτή είναι μια σωστή διάταξη η οποία αναφέρεται στη μεταβίβαση των εισοδημάτων από τα παιδιά στους γονείς γιατί εδώ υπήρχαν περιπτώσεις καταστρατήγησης του νόμου και περιπτώσεις φοροαπαλλαγής. Νομίζω ότι αυτή είναι μία θετική διάταξη.
Το άρθρο 2 που αναφέρεται στη ρύθμιση των εμπορικών και γεωργικών επιχειρήσεων και στη συνέχιση της τεκμαρτής φορολόγησης θεωρούμε ότι είναι μία άδικη και αναχρονιστική διάταξη. Όχι μόνο δεν φέρνει κάτι καινούργιο, κύριε Υφυπουργέ, αλλά η αναφορά σας στο παρελθόν πραγματικά δεν πείθει πλέον κανέναν. Εμείς θεωρούμε ότι εάν κάτι στο παρελθόν γινόταν λάθος, δεν θα πρέπει να συνεχιστεί. Τεκμαρτή φορολόγηση από τη μια πλευρά και από την άλλη λογιστικό προσδιορισμό.
(BS)
01PM
Πρέπει να συμφωνήσουμε, κύριε Υφυπουργέ. Όπου υπάρχει τεκμαρτή φορολόγηση υπάρχει αδυναμία φορολογικού ελέγχου. Όπου υπάρχει τεκμαρτή φορολόγηση υπάρχει αδυναμία εντοπισμού της φορολογητέας ύλης. Άρα, προς τι αυτή η παραμονή της διάταξης;
Παράλληλα ευνοείτε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρηματιών: τους ταξιτζήδες, αυτούς που έχουν λεωφορεία σε ΚΤΕΛ και τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης. Θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Εμείς δεν έχουμε καμία μα καμία αντιπαλότητα με την κατά τα άλλα συμπαθή ομάδα των ταξιτζήδων αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτή την μεροληπτική δική σας συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς.
Στο άρθρο 4 που αφορά στα υποκαταστήματα αλλοδαπών προσωπικών εταιρειών και εφαρμόζετε την φορολόγηση του 20% είναι μια εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο και θεωρούμε ότι βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση.
Στο άρθρο 6 για το ενιαίο τέλος ακινήτου εκφράσαμε από την αρχή την αντίθεσή μας. Κύριε Υφυπουργέ, θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Έχει μεγάλη σημασία να αναφερθούμε στο ποια είναι η δική σας φιλοσοφία όσον αφορά στην φορολογική δικαιοσύνη και ποια είναι η δική μας. Εσείς μειώσατε τους φορολογικούς συντελεστές των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να χάσει δισεκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο και εκ των υστέρων έρχεστε να φορολογήσετε τα μερίσματα αυτών των επιχειρήσεων με μια αυτοτελή φορολόγηση 10%. Αυτό για σας, η επαναφορά δηλαδή του 35%, αποτελεί μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης. Για μας αποτελεί τον ορισμό της φορολογικής αδικίας. Δεν μπορείτε να φορολογείτε 10% αυτοτελώς και τους μικρομέτοχους και τους μεγαλομετόχους.
Το ίδιο κάνατε και με το ΕΤΑΚ. Καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας όπου πλήρωναν ορισμένοι εκατοντάδες μεγαλοϊδιοκτήτες και εφαρμόζετε το ενιαίο τέλος ακινήτου όπου πληρώνουν χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες. Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα πως θα καταργήσουμε αυτόν τον φόρο και θα επαναφέρουμε σε μια καλύτερη μορφή τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Στο άρθρο 7 γίνεται μια αποσύνδεση της κατάθεσης του Ε1 από το Ε9 που αφορά την δήλωση ακινήτων.
Στο άρθρο 8 εφαρμόζονται και για επαγγελματικά πλοία αναψυχής οι φοροαπαλλαγές και οι επιστροφές φόρου που έχουν θεσπιστεί και για τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
Στο άρθρο 9 εντάσσονται στην περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και οι εργοληπτικές κατασκευαστικές εταιρείες δημόσιων και ιδιωτικών τεχνικών έργων. Αυτή θεωρούμε πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Το άρθρο10 που αφορά στην ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων είναι και πάλι μια βουτιά στο παρελθόν. Είναι ένας αναχρονισμός. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε, κύριε Υφυπουργέ, ότι η αξιοπιστία και η αναποτελεσματικότητα ενός φορολογικού συστήματος, αν θέλετε ο δείκτης του, είναι πόσες περαιώσεις έχετε κάνει. Οι περαιώσεις δείχνουν μια παντελή αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού, δείχνουν μια κατάρρευση του ελεγκτικού μηχανισμού, ευνοούν την φοροδιαφυγή, τον φοροφυγά και δεν εμπεδώνουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογούμενου πολίτη και φορολογούσας αρχής. Εσείς από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας μας το 2004 έχετε κάνει δυο περαιώσεις. Αυτό αποδεικνύει την ανικανότητα και την ανεπάρκεια της φορολογικής σας πολιτικής.
Το ίδιο συμβαίνει και με το άρθρο 17 όσον αφορά στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών. Παράταση στην παράταση, κατάργηση του εισπρακτικού μηχανισμού και επικρατεί πραγματικά στην αγορά, κύριε Υφυπουργέ, η άποψη «μην πληρώνεις τις οφειλές σου, θα υπάρξει μια ευνοϊκή ρύθμιση». Ποιος ευνοείται απ’ αυτή την κατάσταση; Ο φοροφυγάς και ο κακοπληρωτής.
Το άρθρο 23 αφορά στην μείωση του τέλους χαρτοσήμου επί των εγγραφών στα βιβλία κοινοπραξιών. Είναι μια χαριστική αποσπασματική και πρόχειρη διάταξη η οποία δεν πιστεύω ότι θα συμβάλλει σε κάτι σημαντικό.
Το άρθρο 25 που αφορά την μείωση συντελεστών τέλους ταξινόμησης και άλλες διατάξεις. Κατ’ αρχάς έχουμε τονίσει την αντίθεσή μας διότι ευνοείτε με αυτή την διάταξη τα ακριβά αυτοκίνητα, γιατί το τέλος ταξινόμησης επιβάλλεται επί της εργοστασιακής τιμής. Δεύτερον, απαξιώνετε τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα γιατί τα καινούρια θα μειωθούν κατά πολύ και άρα τα μεταχειρισμένα θα μείνουν. Και τρίτον, μειώνετε τους πόρους από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια εδώ τι θα γίνει μετά τη λήξη της διάταξης αυτής, δηλαδή μετά τη λήξη στις 7/08/2009. Βεβαίως, εσείς επικαλείστε ότι εφαρμόζετε την μείωση 50% συνολικά. Μα αυτή είναι και η αντίθεσή μας, κύριε Υφυπουργέ. Ότι δεν υπάρχει μια προοδευτικότητα στον νόμο αυτόν.
Στην συνέχεια στο άρθρο 35 έχουμε την σύσταση γενικής διεύθυνσης μισθών.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Μεταξύ αυτών των άρθρων;
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος αναγκαστικά περνάμε σ’ αυτά που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναλύουμε την αντιπολιτευτική μας θέση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Δεν έχετε αντίρρηση, δηλαδή; Στα υπόλοιπα συμφωνείτε;
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Στα περισσότερα, ναι. Άλλωστε είναι και εναρμονίσεις και στο κοινοτικό δίκαιο.
Σύσταση γενικής διεύθυνσης μισθών. Και πάλι εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτό που εφαρμόζετε: μεγαλύτερο κράτος, περισσότερη γραφειοκρατία. Έχει μεγάλη σημασία να ενημερώσουμε την Ελληνική Βουλή ότι από το 2004 έχετε φέρει στην Βουλή 144 νομοθετήματα, έχετε δημιουργήσει 695 νέες υπηρεσίες, έχετε δημιουργήσει 11.443 νέες θέσεις και έχετε δημιουργήσει 467 αμειβόμενες επιτροπές. Αυτό όλο το νομοθέτημά σας δημιουργεί ένα επιπλέον βάρος στον προϋπολογισμό ύψους 222 εκατομμυρίων ευρώ.
Εισερχόμαστε βέβαια μετά στις τροπολογίες οι οποίες ενσωματώθηκαν και αποτελούν το άρθρο 36. Το άρθρο 36 -και αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε- δεν αφορά στην ρύθμιση χρεών των νοσοκομείων, αφορά στην νομιμοποίηση των προμηθειών των υλικών με εξαιρετικές διαδικασίες. Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι λίγο πιο προσεκτική αυτή την εποχή των σκανδάλων να φέρει στην Βουλή πραγματικά μια τροπολογία σκάνδαλο. Και επειδή βλέπω ότι εδώ βρίσκεται και ο κ. Υφυπουργός της Υγείας να πω ότι ο περίφημος νόμος του κ. Αβραμόπουλου ο οποίος ψηφίστηκε μετά βαΐων και κλάδων δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ.
Εμείς, κύριε Υφυπουργέ, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία γιατί δεν έχουμε στα χέρια μας ένα συγκεκριμένο έλεγχο, για ποιες προμήθειες πρόκειται, για ποια υλικά, σε ποιες τιμές πραγματοποιήθηκαν, πόσο ήταν αναγκαίες, από ποια νοσοκομεία πραγματοποιήθηκαν, από ποιους διοικητές νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν και ποιο είναι το συνολικό κόστος. Η θέση μας είναι πάρτε πίσω αυτή την τροπολογία. Φέρτε έναν ολοκληρωμένο έλεγχο με συγκεκριμένα στοιχεία για να μπορέσουμε και εμείς πλέον να συζητήσουμε.
Η τροπολογία που αφορά τα άρθρα 37, 38 και 39 για την εκποίηση των κατασχεμένων και για τις επιστροφές του Φ.Π.Α. θεωρούμε ότι βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση και ίσως δεν θα είχαμε κάποια ιδιαίτερη αντίρρηση.
Όσον αφορά για την τροπολογία, το άρθρο 40, για την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδας. Κατ’ αρχάς θα είχαμε μια θετική θέση για να δημιουργηθεί αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αυτό όμως που πραγματικά είναι αδιανόητο είναι η Εκκλησία να αναλάβει μέσω της εταιρείας αυτής καθήκοντα ενδιάμεσου φορέα κατά την έννοια του νόμου 3614/2007 για την διαχείριση του ΕΣΠΑ.
Ο ενδιάμεσος φορέας διαχειρίζεται μέρος των προγραμμάτων κατ’ εξουσιοδότηση της διαχειριστικής αρχής. Δηλαδή, αποφασίζει την κατανομή του προϋπολογισμού σε επιμέρους δράσεις. Αποφασίζει την ένταξη ή την απένταξη έργων, παρακολουθεί την εξέλιξή τους, μεριμνά για την τήρηση της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας. Είναι παντελώς παράλογο τα καθήκοντα αυτά να ασκούνται από φορέα που ανήκει στην Εκκλησία. Με βάση αυτές τις σκέψεις δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την σύσταση αυτού του αναπτυξιακού οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδας.
Στο άρθρο 41 αναφέρετε…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): …(δεν ακούστηκε).
(SX)
(1BS)
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Υφυπουργέ. Νομίζω ότι περιέγραψα.
Δεν θα ήμασταν αντίθετοι, εάν υπήρχε η προϋπόθεση να μη χρησιμοποιηθεί η Εκκλησία ως ενδιάμεσος φορέας και να αντικαθιστά το Δημόσιο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Στην Επιτροπή είπατε «ψηφίζουμε».
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Είπαμε ότι θα το ελέγξουμε και θα αποφασίσουμε στην Ολομέλεια.
Το άρθρο 41 αναφέρεται στον αδικοχαμένο Αλέξη Γρηγορόπουλο. Θεωρούμε ότι και αυτή η πρωτοβουλία σας είναι προς λάθος κατεύθυνση, γιατί τελικά αυτό που κάνετε, δεν είναι τιμή στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά ίσως προσβολή στη μνήμη του.
Εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση να στηρίξουμε την οικογένεια. Αν θέλετε, όμως, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε μία πρόταση διαφορετική, η οποία θα δίνει πραγματικά τιμή στον αδικοχαμένο Αλέξη Γρηγορόπουλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνοντας, είναι γεγονός πως αυτό το φορολογικό…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Ποια θα ήταν η πρόταση;
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Αυτό θα το συζητήσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή, όμως, η πρόταση, όπως είναι διατυπωμένη, δηλαδή να παρέχεται απολυτήριο Λυκείου και να εισαχθεί σε μία σχολή Α.Ε.Ι. της αρεσκείας της, δεν λέει τίποτα. Νομίζω ότι υποβαθμίζει τις διαδικασίες και τους θεσμούς. Η ελληνική κοινωνία θα βγάλει ένα συμπέρασμα πως εύκολα μπορούν να γίνουν τα πάντα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διαβάζοντας κάθε ένας από μας ολόκληρο το νομοσχέδιο, αποκτά μία ξεκάθαρη γνώμη για το πως αυτό το νομοσχέδιο δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η αποτυχία αυτή φαίνεται και από τις εαρινές προβλέψεις του ECOFIN, φαίνεται από τις προβλέψεις και τις συστάσεις της EUROSTAT και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δυστυχώς, τα άσχημα μαντάτα ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βεβαίως, ο ελληνικός λαός γνωρίζει σήμερα ποια είναι η οικονομική του κατάσταση. Δυστυχώς, αυτό που έρχεται είναι το χειρότερο. Μετά τις Ευρωεκλογές έρχεται ένα νέο φορολογικό τσουνάμι, ένα φορολογικό πακέτο με τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, τη θέσπιση ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, την αύξηση της φορολογίας στα ακριβά τσιγάρα και στα ποτά, την αύξηση του συντελεστή στο ΕΤΑΚ, την αύξηση φορολογικών συντελεστών στα αποκαλούμενα «υψηλά εισοδήματα», ίσως την αύξηση του Φ.Π.Α., τα τεκμήρια διαβίωσης, την επαναφορά στα φρουτάκια και μία σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις, τις οποίες θα επωμιστούν και πάλι τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς δηλώσαμε ότι επί της αρχής καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Γκατζής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Και χθες επί της αρχής αναδείξαμε με βάση τα άρθρα και τις τροπολογίες ότι και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι συνέχεια ενός αντιλαϊκού φορολογικού, ταξικού συστήματος που υπάρχει στη χώρα μας εδώ και 10ετίες. Είναι μία συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και μία απόδειξη, παραπέρα, ότι την κρίση προσπαθεί η Κυβέρνηση να τη φορτώσει στις πλάτες του ελληνικού λαού, στις πλάτες των εργαζομένων.
Έγινε συζήτηση για το αν το νομοσχέδιο αυτό –όπως ειπώθηκε και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης- κινείται μέσα στα πλαίσια εξυπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Εμείς λέμε ότι απεναντίας, στρέφεται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, όπως επίσης στρέφεται και ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα. Διότι το δημόσιο συμφέρον για εμάς ταυτίζεται με το λαϊκό συμφέρον.
Από την άποψη αυτή, λοιπόν, θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμη απόδειξη για την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης, που έχει μία συνέχεια 10ετιών στη χώρα μας.
Θα αναφερθώ σε ορισμένα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, τα οποία δείχνουν τον ταξικό χαρακτήρα.
Ζητάει, παραδείγματος χάρη, την κατάργηση του φορολογικού απορρήτου για ορισμένες περιπτώσεις που το χρειάζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εμείς λέμε ότι είναι χρόνιο αίτημα του μαζικού λαϊκού κινήματος, του εργατικού κινήματος, να γίνει συνολική κατάργηση του απορρήτου, όχι μόνο του φορολογικού, αλλά και του τραπεζικού.
Επίσης, έχετε επιβάλλει το ενιαίο τέλος ακινήτων αντί του φόρου της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Εμείς ζητάμε να καταργηθεί. Περνάτε με τις διατάξεις σας -που φαίνεται ότι είναι ευεργετικές για τους εργαζόμενους- την αύξηση από 25% σε 50% για τους νέους αγρότες σε μηχανολογικά εργαλεία που χρειάζονται, σε καινούργια εφόδια, όχι σε μεταχειρισμένα. Φαίνεται σαν μέτρο. Εμείς λέμε ότι είναι αποτέλεσμα του αγώνα που έκαναν οι εργαζόμενοι και κέρδισαν έστω και αυτό το κάτι.
Παραμένει, όμως, η αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, που δεν καθιερώνει ελάχιστες τιμές πώλησης των προϊόντων, δεν καθιερώνει και δεν πιέζει, ούτε ελαχιστοποιεί, αν θέλετε, το κόστος παραγωγής.
Επίσης, μέσα εδώ, κύριε Υπουργέ, με την τεκμαρτή φορολόγηση, ταξί, φορτηγά κλπ, δεν έχουν τη δυνατότητα, όπως λένε, να κρατήσουν βιβλία κλπ. Γιατί δεν κάνετε μία κλιμάκωση του μεγέθους των περιουσιακών στοιχείων που έχουν και οι εταιρείες; Απ’ ότι μου λένε οι οδηγοί των ταξί, έχουν νοικιάσει ταξί από εταιρεία. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν πέντε, έξι, δέκα ταξί, δεν ξέρω πόσα.
Γιατί, παραδείγματος χάρη, δεν κάνετε αυτή την τεκμαρτή φορολόγηση στους ιδιοκτήτες ταξί που έχουν μισό ταξί; Να ισχύει, όμως, από εκείνους που έχουν επιπλέον. Παραδείγματος χάρη, αυτό το εφαρμόζετε σε εταιρείες με δέκα, δεκαπέντε ταξί, που νοικιάζουν με το χιλιόμετρο. Δεν ξέρω γιατί αυτοί που βγάζουν τόσα λεφτά, να έχουν αυτή τη μεταχείριση και να μην πάνε επί του τζίρου, εν πάση περιπτώσει, που έχουν.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Αυτοί που έχουν μισό ταξί…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ναι, στους ιδιοκτήτες των μισών ταξί. Να έχετε μία κλιμάκωση εν πάση περιπτώσει. Να φανεί ότι εδώ πάμε να προστατέψουμε αυτούς που το χρειάζονται, να έχουν μία ευνοϊκή μεταχείριση.
Για το ΕΤΑΚ σας είπα. Εμείς είμαστε ενάντια στο ΕΤΑΚ. Μιλάμε για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Επίσης, είμαστε ενάντια και στο εξοντωτικό αυτό μέτρο της περαίωσης. Μία ακόμα απόδειξη του αντιλαϊκού νομοσχεδίου.
Ακόμη, λέμε, κύριε Υπουργέ: Φορολογήστε επιτέλους τα μεγάλα εισοδήματα, ανεβάστε τους συντελεστές φορολόγησης σε εκείνους που έχουν εισόδημα πάνω από 35.000, 40.000.
Επίσης, στο νομοσχέδιο ενώ έχετε όλες αυτές τις διατάξεις, δεν έχετε καμία επιπλέον διάταξη, δεν κάνετε καμία προσπάθεια να πιάσετε αυτούς οι οποίοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένα χρέη προς την εφορία, προς το ταμείο, ούτε επίσης γίνεται μία προσπάθεια, παρά μόνο με ρυθμίσεις, να πιάσετε τους μεγαλοχρεώστες. Ρύθμιση κάθε χρόνο. Πληρώνουν μία δόση. Παίρνουν τη φορολογική ενημερότητα. Ξανά δεν πληρώνουν, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτό που θα πάει; Μέχρι πότε, δηλαδή, θα το τραβήξετε; Μέχρι πότε θα κάνετε αυτές τις εξαιρέσεις εις βάρος του εθνικού κορβανά;
Λέμε, όχι, λοιπόν σε αυτές τις ρυθμίσεις. Και λέμε ότι πρέπει τελικά να πληρώσουν αυτοί οι οποίοι εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη και πλουτίζουν.
Δημιουργείτε ειδικές ομάδες, επιτροπές, νέες Διευθύνσεις. Κάνετε προσλήψεις περίπου τριακοσίων ανθρώπων και διάφορα άλλα σχήματα, με τα οποία έχουμε χορτάσει. Το θέμα για εμάς δεν είναι μόνο ένας ελεγκτικός μηχανισμός είσπραξης κλπ. ή διαπίστωσης και ελέγχου. Είναι πολιτικό, κύριε Υπουργέ.
(XF)
Έχετε τη βούληση να πιάσετε τους φοροφυγάδες; Έχετε τη βούληση να χτυπήσετε το μεγάλο κεφάλαιο; Έχετε τη βούληση να εισπράξετε αυτά που χρεώνουν και όχι μόνο στην εφορεία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, όταν παραδείγματος χάρη παρακρατούν ακόμη και το ποσοστό των εργαζομένων και δεν το καταβάλουν; Δεν την έχετε αυτή τη βούληση και γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρόκειται και τώρα να γίνει τίποτα. Και όσο τελικά ο μηχανισμός γραφειοκρατικοποιείται τόσο θα έχουμε και λιγότερα αποτελέσματα.
Εμείς δεν συμφωνούμε με τα μέτρα που πήρατε για τα αυτοκίνητα και θεωρούμε ότι αν θέλετε πραγματικά να κάνετε μια πολιτική που να δώσει ένα κίνητρο κ.λπ. στα φτωχά λαϊκά στρώματα, καταργήσετε το ειδικό τέλος φορολόγησης στα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα.
Επίσης εδώ διαμαρτύρεται η αυτοδιοίκηση και καλά κάνει, για τους πόρους που στερείτε με αυτή την ειδική διάταξη. Εμείς λέμε ότι πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης, της προοδευτικής, αν θέλετε, τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν και για μας παραμένει, να σταματήσει κάθε τελικά σχέση με αυτή την επιδότηση, χρηματοδότηση, όπως θέλετε πέστε την, που γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόρους, τέλη κ.λπ. Να καταργηθούν όλα αυτά και να έχουν ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ήταν 8% τότε. Εμείς λέμε ότι και τώρα μπορεί να είναι το ίδιο ποσοστό, που να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες των ΟΤΑ.
Αλλά εκείνο το οποίο είναι πρόκληση πραγματικά και είναι έξω από κάθε λογική είναι η διάταξη που αφορά την εκκλησία. Και να πω στο συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι αυτή η διάταξη δεν είναι καινούργια. Και στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είχε την ίδια ανώνυμη εταιρεία η εκκλησία που έπαιρνε χρήματα και από το δημόσιο και από τα κοινοτικά προγράμματα. Το καινούργιο εδώ ίσως είναι η επέκταση των αρμοδιοτήτων αυτής της εταιρείας, που γίνεται μη κερδοσκοπική, η οποία τι θα κάνει; Θα παίρνει χρήματα από το δημόσιο, θα παίρνει χρήματα κοινοτικά και το προσωπικό της θα είναι αποσπασμένο από το δημόσιο, θα το πληρώνει η φτωχολογιά, θα το πληρώνει ο ελληνικός λαός για να κερδοσκοπεί η εταιρεία μπαίνοντας μέσα στον κατασκευαστικό τομέα, στις υπηρεσίες, σε πάσης φύσεως οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς μάλιστα εδώ, κύριε Υπουργέ, να λαμβάνετε και τον κανόνα τον δικό σας -εμείς είμαστε ενάντια σε αυτή τη λογική του ανταγωνισμού- ανάμεσα σε ομοειδείς επιχειρήσεις.
Με ποιο δικαίωμα παίρνετε χρήματα του ελληνικού λαού και τα δίνετε σε αυτές τις επιχειρήσεις; Να γιατί δημιουργούνται τα Βατοπέδια, να γιατί δημιουργούνται όλα τα άλλα παρατράγουδα με τα οποία ασχολείται η Βουλή με τη σκανδαλολογία όλο αυτό το διάστημα και είναι μακριά τελικά τα δύο κόμματα από τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων.
Έτσι, εμείς λέμε ότι αυτή τη διάταξη θα πρέπει να την καταργήσετε. Θα πρέπει να την αποσύρετε. Δεν έχετε το δικαίωμα να δίνετε χρήματα του ελληνικού λαού στην εκκλησία. Η εκκλησία έχει αρκετούς πόρους. Μάλιστα οι μεγάλοι πόροι που έχουν, έχουν γίνει αιτία διαφθοράς και μέσα στους κύκλους της εκκλησίας και των μοναστηριών αλλά και ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα.
Ζητάμε, λοιπόν, την απόσυρση αυτής της διάταξης γιατί δεν είναι δυνατόν να ισχύουν τέτοια θέματα.
Επίσης, ένα άλλο σκάνδαλο είναι αυτή η διατήρηση που κάνετε με την τροπολογία που φέρνετε, της απαλλαγής των μετοχών των εφοπλιστικών εταιρειών από το Φ.Π.Α., το φόρο κ.λπ. και δεν ξέρω γιατί. Κάθε τέλος, λέει, εισφορά, κράτηση στο εισόδημα που αποκτάται αποκλειστικά από μετοχές πλοιοκτητριών κ.λπ. Δεν είναι πρόκληση; Προχθές συζητούσαμε την υπόθεση Παυλίδη. Εμείς αναδείξαμε τελικά το ρόλο που παίζει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, που έχει επί την κυριαρχία του κάθε Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, υπό τον έλεγχό του, να το πω καλύτερα, που έρχονται εισηγήσεις, αποφάσεις και τροπολογίες. Και κατά την άποψή μας αυτή την τροπολογία δεν είναι δυνατόν να τη σκέφτηκε ένας πολιτικός, να τους απαλλάξει αυτούς δηλαδή. Είναι εισήγηση την οποία έφεραν οι πλοιοκτήτες, το εφοπλιστικό κεφάλαιο να τους απαλλάξετε από αυτή τη φορολογία. Θα μου πείτε, όπως είπατε και στην Επιτροπή αλλά και της συζήτησης επί της αρχής, ότι αυτό δεν είναι καινούργιο, είναι παλιό. Και επειδή είναι παλιό έχετε το δικαίωμα να το διατηρείτε; Δείξτε αν έχετε κάποια διαφορά. Δείξτε ότι εσείς συγκρούεστε με το εφοπλιστικό κεφάλαιο. Έχετε ακριβώς την ίδια πολιτική.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ο φόρος κεφαλαίου…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όχι, κύριε Υπουργέ. Με το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου που βάζετε και έτσι όπως το έχετε μάλιστα διατυπώσει, είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς αν είναι ή δεν είναι φόρος του κεφαλαίου. Διατυπώστε το καλύτερα. Κάναμε την παρατήρηση και στην Επιτροπή.
Εμείς θεωρούμε και αποδείξαμε, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι νομοσχέδιο τελικά που στηρίζει τα συμφέροντα του δημοσίου και σε παρένθεση, και του ελληνικού λαού, αν αυτό μπορεί να αντιστοιχηθεί, διότι μέχρι σήμερα και όλες οι υπηρεσίες, οι κρατικές υπηρεσίες και όλα τα νομοσχέδια τα οποία έρχονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εύνοια ακόμα παραπέρα στο μεγάλο κεφάλαιο και ενάντια στους εργαζομένους.
Να μιλήσουμε για τα χρέη των νοσοκομείων; Εδώ έρχεται κατ’ αρχήν να αναδειχτεί η υποχρηματοδότηση που υπάρχει στα θέματα της υγείας. Έχουμε ξεκαθαρίσει και το λέμε για μια ακόμη φορά, μιας και μας δίνεται η ευκαιρία, ότι εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της πρόνοιας και ότι η υγεία πρέπει να είναι καθολική για όλο τον ελληνικό λαό και δωρεάν σε όλη την κλίμακα. Εδώ, όμως, υποχρηματοδοτείτε τα νοσοκομεία, όπου μόνο το 3% δίνετε στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, όλα τα άλλα είναι από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα απογευματινά κ.λπ. Έρχεστε τώρα να νομιμοποιήσετε παράνομες προμήθειες -δεν ξέρουμε καν ποιο είναι το ποσό- χωρίς να μας εξηγήσετε πώς έγιναν αυτές οι προμήθειες, γιατί έγιναν, γιατί έγιναν παρατάσεις και όλα αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είναι πολλά αυτά που θέλω να πω πάνω σ’ αυτό.
Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτές τις ρυθμίσεις, δεν συμφωνούμε τελικά να καλύπτονται και να έρχεται η Βουλή να ξεπλένει σαν Κολυμπήθρα του Σιλωάμ όλα αυτά τα ανομήματα των προμηθειών που γίνονται και που τσεπώνουν χρήμα του ελληνικού λαού ορισμένοι επιτήδειοι, γιατί κάτι τέτοιο θα υπάρχει. Δεν είναι δυνατόν να το περνάτε έτσι.
Εμείς λέμε ότι αυτή η πολιτική θα πρέπει να καταδικαστεί. Ευκαιρία είναι, έχουμε εκλογές. Ο κόσμος, ο λαός μας, αυτοί που πλήττονται από αυτή την πολιτική, να δώσει την απάντηση στα κόμματα που τον έχουν υποχείριο και τον εκμεταλλεύονται και τον έχουν καταντήσει τελικά πού την κεφαλή κλίνει με τα χρέη κ.λπ., αλλά και να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις πάγιες ανάγκες, τις σύγχρονες ανάγκες. Πρέπει να δώσουν ένα μήνυμα όσοι βρίσκονται στην ανεργία, στη φτώχια στην εξαθλίωση που πλήττονται από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, στις ευρωεκλογές ενάντια στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να στηρίξουν το Κ.Κ.Ε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, σαράντα τέσσερις μαθήτριες και μαθητές και τέσσερις συνοδοί δάσκαλοι από το 53ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής.
Τους καλωσορίζουμε.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει η κυρία Φιλίνη για οκτώ λεπτά και με την ανοχή του Προεδρείου όπως έγινε και με τους υπόλοιπους συναδέλφους.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπαμε και χθες ότι σε μια στιγμή οικονομικής κρίσης, σε μια στιγμή όπου ιδιαίτερα έχει βγει στο φως όλο το μεγάλο πρόβλημα των ελλειμμάτων και το μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, θα περιμέναμε μια άλλη αντιμετώπιση από τη μεριά της Κυβέρνησης πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη.
Εδώ πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο χειρίζεται ορισμένα φορολογικά ζητήματα επιμέρους, χωρίς να αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα του φορολογικού μας συστήματος, που έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι καταργήθηκε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αφαιρώντας σημαντικά έσοδα στο ελληνικό κράτος.
(BA)
(XF)
Αντικαταστάθηκε από το ΕΤΑΚ, ένα νόμο ο οποίος εξισώνει όλους τους φορολογούμενους τους έχοντες και τους μη έχοντες, πράγμα το οποίο έχουμε πει επανειλημμένα δεν είναι μια σωστή ούτε δίκαιη αντιμετώπιση των φορολογούμενων και του ελληνικού λαού γενικότερα.
Βέβαια γίνονται και κάποιες ρυθμίσεις ορισμένες εκ των οποίων δεν τις βλέπουμε και αρνητικά και είμαστε διατεθειμένοι μερικές να τις ψηφίσουμε , για παράδειγμα τη ρύθμιση του άρθρου 1 που είναι ένα άρθρο που κλείνει ένα παραθυράκι για φοροαπαλλαγή και φοροδιαφυγή. Το βλέπουμε θετικά. Το άρθρο 2 μιλάει βέβαια για την τεκμαρτή φορολόγηση, πράγμα που δείχνει την αδυναμία γενικά του φορολογικού μηχανισμού ελέγχου του κράτους . Όμως βλέπουμε ότι τοποθετείται το ζήτημα του εξοπλισμού των νέων αγροτών πράγμα που δεν βλέπουμε αρνητικά.
Στο άρθρο 3 είμαστε αντίθετοι. Κάνει ελαστικότερο το πόθεν έσχες. Το είπαμε και χθες. Δεν είμαστε με κανένα τρόπο υπέρ.
Επίσης μειώνει το συντελεστή παρακράτησης φόρου από 3% στο 1% στα εισοδήματα εργοληπτών κατασκευής κάθε είδους τεχνικών έργων. Είναι μια ρύθμιση χαριστική για το συγκεκριμένο κλάδο και μάλιστα υπάρχουν και άλλες ρυθμίσεις μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο που δεν τις βλέπουμε θετικές και τις θεωρούμε χαριστικές. Μάλιστα χθες κύριε Υφυπουργέ και εσείς και ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος μιλήσατε για το τι είναι χαριστικό. Όταν κάτι είναι χαριστικό για τους μη έχοντες τότε δεν είναι χαριστικό, το βλέπουμε θετικό γενικότερα. Όμως όταν αυτή τη στιγμή είναι χαριστικό για τους έχοντες τότε είναι πολύ προβληματικό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Οι ταξιτζήδες ανήκουν στους έχοντες;
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Υφυπουργέ, με συγχωρείτε είπα με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο ακριβώς για τη μείωση του 3% στο 1% για τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες. Αναφέρθηκα πολύ συγκεκριμένα. Δεν είμαστε αφηρημένοι, κύριε Υφυπουργέ.
Για το άρθρο 6 που έχει να κάνει με το ΕΤΑΚ, γενικότερα είπαμε ότι εμείς είμαστε κατά του ΕΤΑΚ. Δεν είμαστε υπέρ των ρυθμίσεων τις οποίες κάνετε και βεβαίως είμαστε κατά του άρθρου που απαλλάσσει από το φόρο την ναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής εφόσον αυτά προσεγγίζουν κατά την πραγματοποίηση των πλόων τους και σε λιμένες εκτός Ελλάδος. Θεωρούμε ότι είναι μια άλλη εντελώς χαριστική ρύθμιση. Είμαστε κατά.
Επίσης τα άρθρα που προβλέπουν την περαίωση. Η περαίωση ξαναλέμε είναι ένα μέτρο το οποίο μπορεί να βοηθήσει τα ταμεία στο να έχουν μία γρήγορη εισροή ορισμένων κεφαλαίων σε αυτά. Όμως η περαίωση διευκολύνει ουσιαστικά γιατί δεν γίνεται σε βάθος εξέταση των φορολογικών δηλώσεων.
Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ορισμένα νομοσχέδια, ορισμένους νόμους για τη φοροδιαφυγή. Δεν έχει εφαρμόσει ακόμα και τα ίδια της τα λόγια για τη φοροδιαφυγή και αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Αυτά τα μέτρα με την περαίωση κ.λπ. είναι εντελώς προσωρινά, δεν λύνουν το ουσιαστικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής σε μια μάλιστα περίοδο όπου έχουμε οικονομική κρίση και όπου θα έπρεπε οι έχοντες πραγματικά να περάσουν από έλεγχο και να υπάρξει μια φορολογική δικαιοσύνη.
Έρχομαι λοιπόν, ξανά στο πολύ σοβαρό ζήτημα του άρθρου 25 που έχει να κάνει με την αφαίρεση πολύ σημαντικών εσόδων της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Δεν μας απαντήσατε –επανειλημμένως ρωτήσαμε- πώς θα αντικαταστήσετε αυτά τα έσοδα.
Θέλω εδώ να διαβάσω σύντομα παρά το γεγονός ότι ήλθε ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κατά τη ακρόαση των φορέων και μίλησε γι’ αυτό το θέμα. Όμως θέλω να αναφερθώ στην επιστολή του η οποία είναι πολύ χαρακτηριστική. Λέει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας και όλες τις πτέρυγες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ότι «με την επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα αποστερηθεί έναν πολύτιμο πόρο σε μία εποχή μάλιστα που τα οικονομικά προβλήματά της ιδίως αναφορικά με την συντήρηση του οδικού δικτύου και τη μεταφορά των μαθητών τα οποία επανειλημμένως σας έχουμε θέσει, έχουν φθάσει στο απροχώρητο και προσμένουν διακαώς και από καιρού την ουσιαστική απάντησή σας».
Δεν μας είπατε κύριε Υφυπουργέ, πώς θα λύσετε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Παρόλα αυτά ξαναλέμε ότι για μας η αυτοδιοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, πρέπει να έχουν δικά τους έσοδα. θεωρούμε ότι αυτό το τέλος ήταν ένα έσοδο το οποίο απευθείας πήγαινε στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση χωρίς να είναι αναγκασμένη να τείνει την χείρα του επαίτη και όμως το αφαιρείτε βοηθώντας χαριστικά πάλι ξαναυπογραμμίζουμε τους εισαγωγείς αυτοκινήτων μάλιστα σε μια στιγμή οικονομικής κρίσης.
Θα μιλήσουμε βέβαια αναλυτικά όταν θα έλθουν για ψηφοφορία για όλα τα άρθρα. Θέλω όμως να κάνω μία παρατήρηση για το άρθρο 30 που έχει να κάνει με την τροποποίηση του οργανισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Φέρνετε ορισμένες τροποποιήσεις τις οποίες κατ’ αρχήν δεν βλέπουμε αρνητικά. Πρώτα απ΄όλα ότι προστίθεται η ανάγκη ανάδειξης της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης δεν θα είχαμε αντίρρηση ότι σε περίπτωση διάλυσης του ιδρύματος η κινητή περιουσία να πάει στην Ακαδημία ή και στο Μουσείο Μπενάκη. Όμως υπάρχει ένα ερωτηματικό που θα παρακαλούσα να απαντήσετε. Γιατί αυτή τη στιγμή που από παντού έχουμε παρατηρήσεις και κριτικές ότι το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού δεν έχει τα απαραίτητα έσοδα προκειμένου να κάνει το έργο που είναι αναγκαίο στις διάφορες περιοχές του κόσμου όπου δραστηριοποιείται.
Μου μπήκε πραγματικά το ερωτηματικό μήπως αυτές οι παρατηρήσεις σε σχέση με την ενδεχόμενη διάλυση, ξεκινούν από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση για να κάνει περικοπές σκέπτεται ενδεχομένως τη διάλυση αυτού του οργανισμού, κάτι που θεωρούμε ότι θα ήταν παρά πολύ αρνητικό. Οι περικοπές δεν γίνονται μ' αυτό τον τρόπο. Και θα θέλαμε να μας δώσετε και ορισμένες πληροφορίες και για το πώς λειτουργεί το Ίδρυμα έχει να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό έργο κατ’ εμάς.
Θα έλθω στην πρώην τροπολογία για τα νοσοκομεία που έχει πλέον ενταχθεί κανονικά μέσα στο νομοσχέδιο. Εμείς θεωρούμε ότι η αυτή η ρύθμιση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εμάς. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία που προτείνει αυτή η ρύθμιση.
(XP)
(1GH)
Είναι μια απαράδεκτη τροπολογία γιατί μας φέρνει να νομιμοποιήσουμε όλες τις εξωσυμβατικές προμήθειες των νοσοκομείων χωρίς να αναφέρονται ποσά, χωρίς να αποδίδονται πουθενά ευθύνες για την κατασπατάληση όπου έχει γίνει των δημοσίων πόρων. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτή την τροπολογία.
Έρχομαι στο θέμα της σύστασης της ανώνυμης εταιρείας Αναπτυξιακός Οργανισμός Εκκλησίας της Ελλάδος. Ξαναλέμε ότι η εκκλησία μπορεί και πρέπει να έχει ένα έργο υπέρ των πτωχών και των αδυνάτων. Όμως, αυτή τη στιγμή με αυτό το άρθρο η Κυβέρνηση καλεί την εκκλησία να πάρει ενεργά μέρος σε μια αναπτυξιακή διαδικασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενδιάμεσο. Δηλαδή, να χειριστεί η εκκλησία ως ένας αναπτυξιακός φορέας κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλαδή τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ, του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τα οποία είναι απαραίτητα για να υπάρξει μια αναπτυξιακή πορεία του τόπου.
Ξέρετε ότι φετινό σχέδιο δημοσίων έργων είναι κατά 9% μικρότερο από τα προηγούμενα ‘έτη. Είναι το πρώτο μετά από δεκατρία χρόνια που έχει τόσο χαμηλό Προϋπολογισμό. Το ΕΣΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία και όχι μόνο για τους αυτοκινητόδρομους που προβλέπει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αλλά και για έργα στην περιφέρεια αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά. Εσείς αντί να κινήσετε το ΕΣΠΑ έχετε φτιάξει τις ανώνυμες εταιρείες Δήμος ΑΕ και Νομός ΑΕ που υποτίθεται ότι είναι ανώνυμες εταιρείες που φτιάξατε για να κινήσουν τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ. Όμως, αυτές οι εταιρείες δεν κινούνται και είναι ελεγχόμενες από το κέντρο. Αυτό το υπογραμμίσαμε από την πρώτη στιγμή. πάντως τις έχετε φτιάξει. Το ΕΣΠΑ πάντως όλο αυτό χρονικό διάστημα δεν έχει κινηθεί. Τώρα εσείς φτιάχνετε αυτήν την ΑΕ της εκκλησίας για να κινήσει κεφάλαια του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Θεωρούμε ότι αυτή η διαδικασία δεν είναι νόμιμη. Δυστυχώς ο κ. Υφυπουργός συνεχίζει να μην μας απαντάει σε αυτήν την παρατήρηση. Δεν είναι νόμιμο να δίνετε στην εκκλησία να χειριστεί κοινοτικά κεφάλαια ως ενδιάμεσος για αναπτυξιακούς λόγους του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχει αυτό το δικαίωμα. Θα έπρεπε να αποσύρετε αυτό το άρθρο.
Πιο συγκεκριμένα θα τοποθετηθούμε υπέρ ή κατά για όλα τα άρθρα όταν θα γίνει η σχετικά απαρίθμηση από το Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. ΑΪβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Καταρχήν, το άρθρο είναι μια θετική ρύθμιση που προσπαθεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Την υπερψηφίζουμε.
Στο άρθρο 2 διαβάζω ότι μιλάει για 50% κατάργηση στην αγορά του παγίου εξοπλισμού για νέους αγρότες. Όσοι κατάγονται από περιφέρειες αγροτικές γνωρίζουν ότι πλέον η γεωργία συρρικνώνεται. Οι νέοι δεν πηγαίνουν σε αυτή τη σκληρή δουλειά. Ήδη είμαστε στο 3,3% στη συμμετοχή της γεωργίας στο Α.Ε.Π. ενώ το 1995 ήμασταν στο 10%. έχουμε αυτό το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στη πτώση της συμμετοχής της γεωργίας στο Α.Ε.Π.. Εμείς ζητάμε την πλήρη κατάργηση στην αγορά παγίου εξοπλισμού από νέους αγρότες. Εδώ πρέπει να θυμίσω κάτι που συχνά διαφεύγει της προσοχής κάποιων ότι το 1995 όταν η τελωνιακή ένωση ευρωπαϊκής ένωσης-Τουρκίας που την παραχωρήσαμε χωρίς να πάρουμε χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα –ήταν εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου- από κει και πέρα γέμισαν οι αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με φθηνά τουρκικά προϊόντα γεωργικά και βιομηχανικά με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν τα δικά μας προϊόντα. Είναι ένα στίγμα η χωρίς αντάλλαγμα παράδοση της τελωνιακής ένωσης το 1995 από το ΠΑ.ΣΟ.Κ εκείνη την εποχή. Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να γιγαντώσουμε την τουρκική γεωργική παραγωγή η οποία αυξάνεται. Είναι η χώρα που έχει αύξηση γεωργικής παραγωγής από χρόνο σε χρόνο σε αντίθεση με μας που έχουμε δραματική πτώση.
Όσο για τη τεκμαρτή φορολόγηση αποπνέει τα αντανακλαστικά ενός ανήμπορου κράτους. Στο άρθρο 4 είναι σωστή η ευθυγράμμιση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να γλυτώσουμε και κανένα ευρωπρόστιμο. Στο άρθρο 6 για το ΕΤΑΚ είναι σωστή η ρύθμιση στα 100 χιλιάδες ευρώ για του άγαμους και στα 200 χιλιάδες για τους έγγαμους. Ξαναλέω όμως ότι το πρόστιμο των 5 χιλιάδων ευρώ είναι άδικο γιατί και μπάχαλο υπήρξε στην αποστολή των σημειωμάτων και πολλά σημειώματα δεν εστάλησαν ποτέ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα σταλούν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑϊΒΑΛΙΩΤΗΣ: Να δούμε πότε όμως, γιατί καλοκαιριάζει.
Στο άρθρο 10 είναι αναχρονισμός και πρόκληση η περαίωση. Υπάρχει πρόβλημα στα έσοδα αλλά η περαίωση ασφαλώς μαρτυρά κράτος με τριτοκοσμικές δομές.
Στο άρθρο 12 άλλη μια ομάδα εργασίας. Αυτό με τις ομάδες εργασίες και με τις μετονομασίες αποδεικνύει ότι έχει γίνει ένα μπλε ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Συνεχώς μας φέρνετε ρυθμίσεις για μετονομασίες και πομπώδεις διακηρύξεις για διασταυρώσεις στοιχείων. Πόσες φορές έχει ακούσει ο κόσμος για διασταυρώσεις στοιχείων και για σύλληψη της φοροδιαφυγής. Ξέρουν όλοι ότι τα μεγάλα ψάρια φοροδιαφεύγουν. Βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής δεν υπάρχει. Η μόνη βούληση που υπάρχει είναι να φορολογούνται ακατάπαυστα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις ομάδες εργασίας στη μπάντα και να αποδείξει ότι έχει τη βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής με πράξεις και όχι με ομάδες εργασίας. Εξάλλου, έχω ακούσει τον Άρη Σταθάκη να μιλάει για τις Επιτροπές και για τις ομάδες εργασίας λέγοντας ότι η καμήλα είναι ένα άλογο που το σχεδίασε η Επιτροπή.
Άρθρο 17, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών. Εδώ μιλάμε για επιβράβευση του φοροφυγά. Έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι όσο πιο ασυνεπής είναι κάποιος τόσο πιο κερδισμένος θα βγαίνει διότι κάποια στιγμή θα υπάρξει μια ρύθμιση που θα βγάλει λάδι τους φοροφυγάδες. Από την άλλη τυπώσατε αφίσες και γεμίσατε τις τηλεοράσεις με τηλεοπτικά σποτ για τη φοροδιαφυγή. Σας ρώτησα πόσο κόστισαν και μου απάντησε το Υπουργείο Οικονομικών 7 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να κάνετε μαθήματα φορολογικής συνείδησης. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει φορολογική συνείδηση ο Έλληνας ή ότι έχουμε ένα ανήμπορο κράτος είτε είναι μπλε είτε πράσινο είναι το ίδιο ανήμπορο;
Στα άρθρα 19 και 20 συμφωνούμε γιατί πρόκειται για ενσωμάτωση κοινοτικών ρυθμίσεων στο εθνικό δίκαιο. Στο άρθρο 24 συμφωνούμε γιατί αποτελεί συμμόρφωση με απόφαση του δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Διερωτάται κανείς γιατί πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις αυτού του δικαστηρίου και να στραπατσάρεται η χώρα και μετά να ερχόμαστε να ενσωματώνουμε. Αυτό αφορά και τη δική σας Κυβέρνηση και την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Η αναβλητικότητα είναι διαχρονική. Εσείς είστε τα δυο άκρα του δικομματισμού. Αφού λοιπόν, η αναβλητικότητα είναι δικομματική δυστυχώς φέρνει ευρωπρόστιμα. Ας κάνουμε τις ενσωματώσεις εγκαίρως πριν μας έρθει η καρπαζιά από το δικαστήριο των ευρωπαϊκών κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο.
Μείωση του τέλους ταξινόμησης. Ζητάμε την πλήρη κατάργηση όλων των επιβαρύνσεων στο αυτοκίνητο, δηλαδή την πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι οι μισοί από το μέσο κοινοτικό όρο.
(XP)
Ο Έλληνας παίρνει τα μισά λεφτά από το μέσο κοινοτικό μισθό, ας πούμε από το μισθό του μέσου Βέλγου και πληρώνει και πανάκριβα το αυτοκίνητο. Άρα, ας υπάρξει άπαξ δια παντός ευθυγράμμιση παράλληλα με την απόσυρση. Αφού έχουμε ρυπογόνα αυτοκίνητα, έχουμε σαραβαλάκια δηλαδή, ας γίνει επιτέλους, κι αυτή η απόσυρση παράλληλα με το σταμάτημα αυτών των αναχρονιστικών επιβαρύνσεων του αυτοκινήτου, το οποίο χρονολογείται εδώ και δεκαετίες και συνεχίζεται με διάφορα προσχήματα γιατί και η Κομισιόν –εδώ που τα λέμε- δεν σας πιέζει κατάλληλα. Τουλάχιστον ας πάρουμε μια πρωτοβουλία εδώ να τελειώσει αυτή η ιστορία, ώστε να γίνει προσιτό το όνειρο του κάθε Έλληνα.
Για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες διαμαρτύρονται ότι χάνουν μέρος από το άρμεγμα του αυτοκινήτου, το θεωρώ όλο αυτό το σκηνικό υποκριτικό –και το ξαναλέω- διότι ζούμε σε μία πόλη που έχει πέντε εκατομμύρια κατοίκους και έχει το χειρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη. Τίποτα δεν έκαναν οι νομαρχίες. Είτε είναι ο πράσινος Νομάρχης ο κ. Σγουρός, είτε ήταν οι προκάτοχοί του, τίποτε δεν έγινε για το πράσινο. Οι δρόμοι είναι άθλιοι και το ξέρουμε. Βλέπουμε μία κατάσταση η οποία συνεχίζεται και διαιωνίζεται. Χρήματα υπήρχαν από τα αυτοκίνητα. Αρμέγεται το αυτοκίνητο διαχρονικά και διακομματικά, όμως έργα στη πιο μεγάλη πόλη της Ελλάδας και μιας από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης με πέντε εκατομμύρια κατοίκους, δεν γίνονται. Άρα, τις διαμαρτυρίες και όλα αυτά ότι χάνονται χρήματα και από τον κ. Σγουρό και από τους άλλους νομάρχες, τις θεωρώ ότι είναι απολύτως υποκριτικές. Για το Ι.Χ. επαναλαμβάνω ότι γίνεται άτολμη ρύθμιση. Κουτσά στραβά όμως, λήφθηκε ένα μέτρο.
Για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία που σβήνει σε δύο χρόνια –είχε 50% μείωση στη παραγωγή- γιατί δεν λαμβάνετε ένα ανάλογο μέτρο; Γιατί έχουμε πλημμυρίσει με επώνυμα ή ανώνυμα ενδύματα προελεύσεως Τουρκίας, Αλβανίας, Μαρόκου κ.λπ.; Πού είναι η μεγάλη ελληνική κλωστοϋφαντουργία;
Για το άρθρο 29 –τα έχω πει πολλές φορές- ψηφίζουμε υπέρ αλλά εξακολουθούμε να απορούμε γιατί έγινε αυτή η καθυστέρηση με τους φακέλους οι οποίοι είναι μολυσμένοι με κλοφέν. Τι περιμέναμε τόσα χρόνια από τότε που έχει γίνει η ιστορία με τη μόλυνση με το κλοφέν;
Για το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού περιμένουμε στοιχεία για το έργο του. Επαναλαμβάνω ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ποια είναι ακριβώς η συγκεκριμένη συνεισφορά του σε σχέση με τα χρήματα, γιατί τα πάντα είναι θέμα κόστους-οφέλους: Τι πήρε από το κράτος τόσα χρόνια, τι πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιο είναι το αποτέλεσμα. Πώς θα μπορέσουμε εμείς να συναινέσουμε με την επέκταση του εύρους της δραστηριότητάς του όταν δεν υπάρχουν απτά στοιχεία σχετικά με την προσφορά του.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα τελειώσω, κύριε Πρόεδρε.
Έρχομαι στο επίδομα των αστυνομικών. Είναι άτολμο. Εκατόν πενήντα ευρώ. Είμαστε υπέρ. Φυσικά θα το υπερψηφίσουμε. Ζητάμε τον διπλασιασμό του. Και ξέρετε γιατί ζητάμε το διπλασιασμό; Ζητάμε το διπλασιασμό γιατί υπάρχουν απίστευτες κρατικές σπατάλες. Τις καταγγέλλουν δικά σας έγγραφα, των Υπουργείων. Τα καταθέτω συνεχώς στα πρακτικά και εγώ και οι άλλοι συνάδελφοι. Συνεχώς το κάνουμε. Υπάρχουν απίστευτες κρατικές σπατάλες, αλλά ποτέ δεν υπάρχουν χρήματα γι’ αυτούς που έχουν να κάνουν με τα ντόπια και τα ξένα μπουμπούκια της εγκληματικότητας, αυτούς που βάζουν το κεφάλι τους στο ντορβά, αυτούς που όλη μέρα παλεύουν, αυτούς που χάνουν τη ζωή τους. Δεν υπάρχουν ανάλογα επιδόματα γι’ αυτούς. Δεν υπάρχει ανάλογη επιβράβευση γι’ αυτούς που κάνουν το καθήκον τους. Καλή είναι η ρύθμιση του επιδόματος των 150 ευρώ, θα μπορούσε να ήταν 300 ευρώ.
Σωστές είναι οι ρυθμίσεις των άρθρων 37, 38 και 39. Για το άρθρο 40 να θυμίσω μερικά στοιχεία γιατί πολλές φορές τα ξεχνάμε. Είχα την τύχη να είμαι συνεργάτης του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Συνεργαστήκαμε επί χρόνια και ξέρω ένα σωρό δραστηριότητες που ο ίδιος για λόγους, που δεν είναι της παρούσης, ποτέ δεν διαφήμιζε τη δραστηριότητα της Εκκλησίας, όμως είναι γεγονότα και δεν κοντράρονται τα νούμερα. Δίνει πέντε χιλιάδες μερίδες την ημέρα στα παιδιά των φαναριών. Δουλεύουν ογδόντα νοσοκομεία και γηροκομεία της Εκκλησίας με τα χρήματα της Εκκλησίας από το δικό της προϋπολογισμό. Δίνει 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για το επίδομα τρίτου παιδιού στις χριστιανικές οικογένειες στη Θράκη, όταν το κράτος δεν έκανε τίποτε επί χρόνια για τους τρίτεκνους της Θράκης. Αυτά ήταν μέτρα που πήρε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Εμείς είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού και της αναζωογόνησης που ξεκίνησε επί των ημερών του Χριστόδουλου και συνεχίζεται και σήμερα. Μιλάμε για μία ρύθμιση –αυτή που φέρνετε, γι’ αυτό την υπερψηφίζουμε- η οποία διευκολύνει την αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος με μία μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία θα δώσει ώθηση στο έργο της.
Τελειώνω με την ιστορία της αδελφής του άτυχου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το παιδί του Ηλιάκη ο οποίος σκοτώθηκε αναχαιτίζοντας τους Τούρκους θα έχει την ίδια τύχη; Θα καθιερώσετε ίδια ρύθμιση για το παιδί του πιλότου του F16 που σκοτώθηκε προσπαθώντας να υπερασπίσει τον εθνικό εναέριο χώρο στο νότιο Αιγαίο; Το παιδί του πυροσβέστη που κάηκε πέρσι στις πυρκαγιές θα έχει την ίδια τύχη; Το παιδί του αστυνομικού που σκοτώνεται εν ώρα υπηρεσίας ή χωρίς να είναι στην υπηρεσία και κυνηγάει έναν εγκληματία απ’ αυτούς που έχουν γεμίσει την Ελλάδα –η οποία έχει πολύ βαριά ντόπια και ξένη εγκληματικότητα- θα έχει την ίδια τύχη; Το κάνετε αυτό για το παιδί του Ηλιάκη, του πυροσβέστη, του αστυνομικού, του πιλότου που έπεσε το ελικόπτερο και όλων αυτών που χάθηκαν στο καθήκον; Γιατί, δηλαδή, γίνεται ειδικώς για την αδελφή του άτυχου –το επαναλαμβάνω- Αλέξη Γρηγορόπουλου; Απορώ. Οι υπόλοιπες πτέρυγες δεν απορούν για ποιο λόγο δεν κάνετε το ίδιο γι’ αυτούς που πέφτουν στο καθήκον;
Εμείς περιμένουμε μία διεύρυνση της ρύθμισης για τα παιδιά όσων πέφτουν στο καθήκον για να μπορέσουμε να ψηφίσουμε και τη ρύθμιση για την αδελφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλιώς –λυπάμαι- η ρύθμιση είναι αποσπασματική και περιφρονεί όλα αυτά τα παιδιά που έχασαν τους πατεράδες τους την ώρα που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα ή να αναχαιτίσουν τους επιθετικούς ακραίους εθνικιστές, τους Τούρκους στο Αιγαίο, αυτούς τους Τούρκους με τους οποίους εσείς συνδιαλέγεστε και προσπαθείτε να τους βάλετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ξέρετε ότι έχουν αντανακλαστικά ακραία, εθνικιστικά και είναι φασίζουσας νοοτροπίας οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν κουμάντο στην Άγκυρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Ο κ. Γείτονας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, όπως είπα και χθες, συνεχίζεται ένα σήριαλ αλά καρτ ρυθμίσεων –που πολλές έχουν και προεκλογικό χρώμα με την έννοια των σκοπιμοτήτων- αλλά και αποσπασματικών μέτρων. Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και από το πλήθος των τροπολογιών που κατατέθηκαν σε αυτό το νομοσχέδιο. Περίπου έξι στην επιτροπή και τώρα τρεις, αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υπουργέ. Και μιλάω για υπουργικές τροπολογίες που ρυθμίζουν μια σειρά από σημαντικά ζητήματα.
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις σε καμιά περίπτωση δεν εντάσσονται σ’ ένα σχέδιο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, θα έλεγα κοντολογίς ότι η προστιθέμενη αξία τους είναι πολύ μικρή.
Πέραν των όσων είχα την ευκαιρία να πω χθες επί της αρχής, θα κάνω ορισμένες επισημάνσεις στο λίγο χρόνο που έχω. Αλλά πριν από αυτό θέλω να πω –και θα το λέω κάθε φορά, κύριε Υπουργέ, δεν αφορά προσωπικά εσάς, αφορά την Κυβέρνηση- ότι όλα αυτά τα νομοσχέδια –σκούπα με άσχετες μεταξύ τους ρυθμίσεις που δεν υπηρετούν ένα συγκεκριμένο στόχο με πληθώρα τροπολογιών, αποτελούν κοινοβουλευτικό κατήφορο. Η αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και στη συνέχεια η αλλαγή του Κανονισμού βελτίωσε τις διατάξεις ως προς το θέμα των τροπολογιών και όμως ο κατήφορος συνεχίζεται.
Έρχομαι τώρα στα άρθρα.
Με το άρθρο 6 γίνονται κάποιες αλλαγές στο ΕΤΑΚ. Άλλες είναι βελτιωτικές προς θετική κατεύθυνση, αλλά κάποιες άλλες είναι χαριστικές. Το πρόβλημα όμως δεν είναι εκεί. Το ΕΤΑΚ παραμένει μια άδικη φορολογία, όπως το είχαμε πει από την αρχή. Επιβαρύνει κυρίως πληθώρα μικροϊδιοκτητών και έγινε σε κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Όλο δε το σύστημα πάσχει από την εφαρμογή του, γι’ αυτό και οι συνεχείς αλλαγές και οι συνεχείς αναβολές που έχουν δοθεί για την εφαρμογή του. Αυτά τα είχαμε επισημάνει κατά τη ψήφισή του.
Τελικά η δική μας θέση είναι και παραμένει σταθερή. Ως αυριανή Κυβέρνηση θα καταργήσουμε το ΕΤΑΚ και θα επαναφέρουμε βελτιωμένο το σύστημα του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Με τα άρθρα 9, 10 και 17 επαναφέρονται θέματα περαιώσεων, ρυθμίσεων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ρυθμίσεων χρεών. Εν παρενθέσει λέω ότι και με τροπολογίες που θα συζητήσουμε αύριο έχουμε πάλι θέματα περαιώσεων για το φόρο κεφαλαίου και μεταβίβασης ακινήτων.
Τόνισα χθες και στην ομιλία μου επί της αρχής ότι ουσιαστικά πρόκειται για πισωγύρισμα. Έχουμε κάνει και εμείς περαιώσεις και έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας, αλλά ήταν άλλες οι συνθήκες. Υποτίθεται ότι βελτιώσαμε τα πράγματα στη λειτουργία του ελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού και θα έπρεπε να πηγαίνουμε μπροστά. Τώρα πάμε πίσω γιατί για μένα οι περαιώσεις και όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν επιβεβαιώνουν τίποτε άλλο, κύριε Υπουργέ, παρά μόνο την ανεπάρκεια των μηχανισμών και επίσης, εντείνουν τις αδικίες γιατί, αντί να εμπεδώνουμε φορολογική συνείδηση, ουσιαστικά ευνοούμε ασυνεπείς –για να μην πω βαρύτερη λέξη- φορολογουμένους.
(TR)
(1DP)
Εγώ καταλαβαίνω την πρεμούρα της Κυβέρνησης, τα έσοδα καταρρέουν, να μαζέψει τα χρήματα. Με τις ρυθμίσεις αυτές ουσιαστικά δεν προωθείται αυτό που θέλουμε, να εμπεδωθεί μία φορολογική συνείδηση έτσι ώστε να ισχύει και αυτό που είναι σωστό και αυτό που προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, όλοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
Όσον αφορά τώρα το άρθρο 25 για τη μείωση των τελών ταξινόμησης και αδειών, αναφέρθηκα αναλυτικά χθες. Ξανατονίζω ότι σε μία περίοδο κρίσης που άρχισαν να πλήττονται οι παραγωγικοί τομείς, δηλαδή, που περνάει στην πραγματική οικονομία, η Κυβέρνηση έβαλε ως προτεραιότητα την ενίσχυση των εισαγωγών των αυτοκινήτων. Τι να πει κανένας; Άλλωστε το μέτρο αυτό εξυπηρετεί τους έχοντες. Όσο δε για την κατάργηση των τελών μεταβίβασης και αδειών, ουσιαστικά μέσα από αυτό το μέτρο παίρνονται πόροι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πόροι προγραμματισμένοι για έργα και δραστηριότητες που τις έχουμε ανάγκη σε μία περίοδο κρίσης, γιατί μπήκαμε ήδη σε ύφεση. Η ύφεση συνιστά έργα, συνιστά παραγωγικές δραστηριότητες για να την ξεπεράσουμε.
Εσείς ουσιαστικά αφαιρείτε αυτούς τους πόρους και δεν θα αντισταθμιστούν. Η υπόσχεση του κυρίου Υπουργού ότι τον Αύγουστο θα συζητήσετε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την αντιστάθμιση, δεν έχει καμία αξία με την έννοια ότι ο Προϋπολογισμός είναι πια κουρελόχαρτο. Από πού θα αντισταθμίσετε πόρους;
Με το άρθρο 31 αναπροσαρμόζεται το επίδομα στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε συγκεκριμένες διευθύνσεις. Είναι οι διευθύνσεις αστυνομικών επιχειρήσεων, κύρια Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι θετική αναπροσαρμογή, μάλιστα επεκτείνεται κατά ένα τμήμα του και σε προσωπικό διμοιριών υποστήριξης Αστυνομικών Διευθύνσεων. Όμως, παραμένει ένα θέμα, κύριε Υπουργέ. Είναι το θέμα του μισθολογίου το οποίο είχατε υποσχεθεί που το παραπέμψατε στις ελληνικές καλένδες για τους αστυνομικούς, όπως το θέμα του επιδόματος του πενθημέρου και του επιδόματος των νυχτερινών. Έχει να γίνει αναπροσαρμογή από το 2003. Τι θα κάνετε πάνω σ’ αυτό, δεν μας είπατε.
Για το άρθρο 31 αναφέρθηκα και χθες που αφορά τη σύσταση νέας διεύθυνσης μισθών, προβλέπεται πρόσληψη 35 πρόσθετων υπαλλήλων. Αναρωτιέται κανένας που είναι το νοικοκύρεμα, το ευέλικτο κράτος που ευαγγελιζόταν η Νέα Δημοκρατία, όταν έχει δημιουργήσει χιλιάδες και εκατοντάδες διευθύνσεις και επιτροπές.
Αυτό που κάνετε σε μία περίοδο κρίσης –το κάνατε μάλιστα και πριν- είναι ότι περικόπτετε παραγωγικές δαπάνες. Παραδείγματος χάρη οι δαπάνες για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν έρθει στα προ δεκαετίας επίπεδα. Περικόπτετε δαπάνες για την υγεία, λειτουργούν στο κόκκινο οι υπηρεσίες για την παιδεία και αυξάνετε τις διοικητικές δαπάνες. Αυτό λέγεται ανερμάτιστη πολιτική πέρα από όλα τα άλλα. Αποδεικνύεστε και δεξιοί και αδέξιοι!
Τώρα, στο άρθρο 36 που αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων αναφέρθηκα και στην επιτροπή και χθες. Επαναλαμβάνω ότι είναι μία σκανδαλώδης ρύθμιση. Κομπορρημονούσατε ότι θα βάζατε τέλος στη σπατάλη, ότι θα εξοικονομούσατε 500.000.000 ευρώ. Πέρασαν δύο χρόνια και ο νόμος δεν εφαρμόστηκε. Είναι μία αποκάλυψη –δεν είναι δικός μου ο τίτλος σήμερα, είναι του Βήματος, διαβάστε το ΒΗΜΑ κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας στην πίσω σελίδα και θα το δείτε- της αποτυχίας σας.
Εδώ θα θυμάστε τον κ. Αβραμόπουλο που έλεγε ότι θα εξοικονομούσαμε 500.000.000 και ότι θα λύναμε το θέμα της χρηματοδότησης της υγείας. Τι έγινε; Ο νόμος είναι δύο χρόνια τώρα ανεφάρμοστος. Συνεχίστηκε όλα αυτά τα δύο χρόνια το όργιο εξωσυμβατικών προμηθειών και έρχεστε τώρα να τις μονιμοποιήσετε. Δεν ξέρουμε πόσο είναι, θα ακούσουμε τον κύριο Υπουργό, περιμένουμε τα στοιχεία. Δεν ξέρουμε πόσα δισεκατομμύρια είναι, ποιους αφορά.
Εμείς σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε τη νομιμοποίηση της ρεμούλας και της κακοδιαχείρισης. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σ’ αυτό. Ζητάμε την απόσυρση.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία διευκρίνιση που ρωτήσατε τον εισηγητή μας, κύριε Υπουργέ, για το θέμα της Εκκλησίας. Εκεί που έχουμε την ένσταση είναι στο να είναι ενδιάμεσος φορέας αυτός ο Οργανισμός. Δεν έχει κανένα λόγο η Εκκλησία και δεν συνιστάται να εμπλακεί στις διαδικασίες που προσδιορίζονται από το ΕΣΠΑ, διότι εσείς ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει ενδιάμεσος φορέας. Σ’ αυτό το σημείο είναι η αντίρρησή μας. Αφαιρέστε αυτό το σημείο και δεν θα έχουμε άλλη αντίρρηση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Γείτονα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 27 μαθητές και μαθήτριες και 4 συνοδοί καθηγητές από το 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ο Κ. Καλλιώρας έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα το φορολογικό νομοσχέδιο, ένα από αυτά τα τελευταία που συζητούμε στην Ολομέλεια, μέσα σε μία διεθνή κρίση η οποία είναι πρωτόγνωρη και αν θέλετε ποτέ κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην Αμερική θα είχαμε πάνω από πέντε εκατομμύρια σπίτια κατασχεθέντα, για να καταλάβουμε το μέγεθος ή νέοι άνθρωποι στη Γαλλία να πηγαίνουν στο συσσίτιο για φαγητό.
Βέβαια, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την κρίση στην αρχή τη χρέωνε στη Νέα Δημοκρατία, είτε ως άλλοθι, είτε μερικές φορές όπως λέγανε, ότι η κρίση είναι ελληνικής προέλευσης, ρίχνοντας δηλαδή το ανάθεμα στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι φταίει που δεν έρχεται ο Γερμανός τουρίστας ή ο Γάλλος στην Ελλάδα, ή ότι δεν ταξιδεύουν τα εμπορικά πλοία διεθνώς και ότι φταίει πάλι η Ελληνική Κυβέρνηση.
Κάπως έτσι, λοιπόν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας κατηγορεί σήμερα και μάλιστα είναι για γέλια και για κλάματα ορισμένα από τα επιχειρήματα τα οποία ακούω. Βέβαια, προχθές ήρθαν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειπώθηκαν πολλές αλήθειες, ότι η Γερμανία λόγου χάρη, η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης είναι πάνω από 5% προς τα κάτω, κάτω από το μηδέν δηλαδή, ενώ η Ελλάδα κρατιέται με τα στοιχεία της Επιτροπής στο μηδέν ή λίγο πιο κάτω από το μηδέν.
Επίσης, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγορεί -μάλιστα το άκουσα και χθες και σήμερα- τη Νέα Δημοκρατία ότι δημιούργησε την κρίση και μάλιστα ότι έριξε δύο φορές το ανάθεμα στη χώρα, την πρώτη φορά οδηγηθήκαμε στην επιτήρηση και τη δεύτερη φορά που υποτίθεται ότι η χώρα είναι στην επιτήρηση, ήδη πήραμε την κίτρινη και τη μισοκόκκινη κάρτα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως για να μην πω πολλά πράγματα, είχε καταντήσει τη χώρα μας ως μία Lyman Brother, εάν σκεφθούμε ότι με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε 16.000.000.000 κάτω από το χαλί το 2004, εάν προσθέσουμε και τα έξι και κάτι δισεκατομμύρια του ΟΣΕ πάμε στα 22.000.000.000. Με τον τρόπο που εργαζόταν, εάν σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν κυβέρνηση, θα είχαμε το λιγότερο 35.000.000.000 ευρώ κάτω από το χαλί. Δηλαδή, η Ελλάδα θα έσκαγε όπως έκανε η Lyman Brother ή η ENRON λίγο νωρίτερα, δύο χρόνια νωρίτερα από το Σεπτέμβριο του 2007.
Αυτοί, λοιπόν, θεωρητικά πιστεύουν ότι εμείς φταίμε και είναι σαν να λένε δηλαδή, ότι όταν έφυγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήρε μαζί του στις βαλίτσες και τα χρέη της χώρας, δηλαδή, τις επιπτώσεις των χρεών. Είναι δηλαδή, σαν να λέμε ότι όταν ένας οικογενειάρχης παίρνει ένα πολύ ωραίο αυτοκίνητο στο γιο του και ένα πολύ ωραίο σπίτι στην κόρη του, την ώρα που εκλίπει ο πατέρας τα χρέη δεν θα τα έχουν τα παιδιά ως αντίκρισμα και υποχρεώσεις προς τις τράπεζες.
Μη γελιόμαστε! Είχατε καταστρέψει τη χώρα. Φέραμε τη δημοσιονομική προσαρμογή, φέραμε τα στοιχεία όπως έπρεπε και αυτή τη στιγμή κάνουμε μία ακόμα προσπάθεια προς το νοικοκύρεμα, παρά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Θα πρέπει να λέμε την αλήθεια. Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Πολλές ελληνικές οικογένειες δεν μπορούν να ζήσουν, έχουν δηλαδή, προβλήματα τα οποία έχουν σχέση και με την καθημερινότητα και με τον βίο τον επιούσιο.
Όμως, εμείς τι κάνουμε; ΄Εχουμε ξεκινήσει τώρα με το συνάδελφό μου από τη Δωδεκάνησο και ασχολούμαστε με αυτό το θέμα συνεχώς αντί να συζητήσουμε σοβαρά θέματα τα οποία έχουν και αντίκρισμα την κοινωνία.
(BM)
(1TR)
Γι’ αυτό οι πολίτες, αν δείτε τα ποιοτικά στοιχεία, μας στέλνουν συνεχή μηνύματα. Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις ευρωεκλογές θα θυμηθεί ποιο μήνυμα θα του στείλει ο ελληνικός λαός, με αποτέλεσμα-έκπληξη. Να μου το θυμηθείτε. Σήμερα σας το λέω, γιατί στις 8 του μηνός θα το δείτε κι εσείς.
Δεν βλέπετε λοιπόν τα προβλήματα. Κι έρχεστε πάλι, για δεύτερη φορά, να μας ζητήσετε για το θέμα του κ. Παυλίδη –προσέξτε- τη στιγμή που εσείς επί οκτώ χρόνια, δεκατέσσερις φορές ούτε μία φορά δεν είπατε «ναι» για θέματα, όπως: Χρηματιστήριο, ΔΕΚΑ, χρηματιστηριακές συναλλαγές Υπουργών, Ολυμπιακή Αεροπορία, πάνω από ογδόντα νεκροί στο «Εξπρές Σάμινα», Γιάγκοβλεφ -τι να σημειώσω- παράνομες ελληνοποιήσεις, Οτσαλάν και πάει λέγοντας. Σε όλα είπατε «όχι». Εμείς τέσσερις φορές που μας το ζητήσατε, στις τρεις είπαμε «ναι». Κι έχουμε και την εκκρεμότητα για να έρθει και το θέμα με τα ομόλογα. Εδώ θα το δείτε πάλι. Ανοίξαμε τα θέματα.
Τα TOR-M1. Πού είναι τα 25.000.000, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Τα ψάχνουμε ακόμη. Έφυγαν, λέει, από τις τράπεζες, χάθηκε ο λογαριασμός, εξαφανίστηκε. Το ψάξαμε; Ναι. Δεν μπορούσαμε να βρούμε την αλήθεια. Εσείς χαμογελάτε όμως.
Το Βατοπέδιο. Ήρθε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και είπε ότι έγινε πολιτικό λάθος και σφάλμα. Το είπε δημοσίως. Αυτή η διαφορά υπάρχει με τον κ. Παπανδρέου. Επίσης, για τον κ. Παυλίδη. Έρχεστε για δεύτερη φορά να παίξετε με τους θεσμούς. Τι νεότερο υπάρχει ακριβώς; Γιατί δεν τα αναφέρατε -αν τα είχατε- αυτά τα στοιχεία την πρώτη φορά στη συνάντηση της Επιτροπής, όπου έγιναν τόσες πολλές ακροάσεις με 150 περίπου να παρελαύνουν από την Επιτροπή;
Αφήστε τα ψέματα, γιατί η αλήθεια είναι πικρή. Και μας καταγγέλλετε όλα αυτά τα χρόνια. Να σας θυμίσω την άλλη πλευρά του νομίσματος: Η Εθνική Τράπεζα με τη Finance Bank. Σκάνδαλο. Για κοιτάξτε πώς κρατήθηκε η Εθνική και το τραπεζικό σύστημα. Εμπορική Τράπεζα: Με αρνητική καθαρή θέση λύσαμε τα προβλήματα, την πήραν οι Γάλλοι κι έγινε η δεύτερη ισχυρότερη τράπεζα της Ευρώπης. Μπορεί να είχε αρνητικά αποτελέσματα πέρσι, κοιτάξτε όμως πώς λειτουργεί η Εμπορική Τράπεζα σήμερα με τη διεθνή κρίση. Επίσης, η Αγροτική Τράπεζα: Δώσαμε σε 65.000 αγρότες κυρίως με τα πανωτόκια, λύσαμε το πρόβλημα, φτιάξαμε την Αγροτική Τράπεζα, η οποία είχε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα εκείνη τη στιγμή που παραλαμβάναμε, το 2004, με βάση τα κυρίαρχα στοιχεία του ισολογισμού και των καταστάσεων αποτελεσμάτων χρήσεως. Βλέπετε η Αγροτική; Μάθατε πώς τα χρέη έγιναν κέρδη πέρσι; Και φέτος πάλι έχει κέρδη η Αγροτική.
Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: Μάθατε ότι έδωσε χρήματα και τελειώνει η Εγνατία Οδός σε ενάμιση με δύο μήνες; Ο κ. Σουφλιάς σας τελειώνει την Εθνική Οδό, σας την παραδίδει.
Ξέρετε ότι έχουμε τριπλασιασμό, αγαπητοί συνάδελφοι, των οδικών αξόνων, διπλασιασμό των γραμμών του Μετρό; Στη Φθιώτιδα, η παράκαμψη της Στυλίδας: Τρία χρόνια ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τρεις μπουλντόζες περίμεναν. Τρία χρόνια ο Σουφλιάς και έτοιμος ο δρόμος. Περάστε να δείτε ποιο είναι το ωραιότερο κομμάτι σήμερα της ΠΑ.ΘΕ. Και η παράκαμψη της Στυλίδας θα είναι έτοιμη ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Το ίδιο συμβαίνει και στα έργα του Ο.Σ.Ε.. Κάποια στιγμή με τα δικά σας σχέδια το τρένο θα έβγαινε προς το Αγρίνιο. Τέτοια σχέδια είχατε παρουσιάσει. Εμείς κάναμε και αλλαγή σχεδίων. Χάθηκαν μέσα στο τούνελ.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε αυτή τη λογική έρχεται η Νέα Δημοκρατία να φέρει θέματα σοβαρά, όπως είναι σήμερα το φορολογικό και η μεταρρύθμιση. Έχει αντιστοιχισμό, υπάρχει κατάργηση ορισμένων πραγμάτων, τα οποία βοηθούν ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Να σας θυμίσω το χαρτόσημο στα ενοίκια κατοικιών. Θέλω να σας δείξω ορισμένα στοιχεία: Το φόρο κληρονομιάς, το φόρο γονικών παροχών. Καταργήθηκαν. Κάθε φόρος αγοράς πρώτης κατοικίας, τέλη ταξινόμησης και σε απόδημους και σε τρίτεκνες οικογένειες. Για τους ναυτικούς στο μισό οι φόροι. Τα αφορολόγητα στα επιδόματα, που παίρνουν οι πολύτεκνοι. Αυτά είναι ήδη νόμοι του κράτους. Ισχύουν. Σας τα αναφέρω ενδεικτικά. Μπορώ και άλλα να αναφέρω, δέκα σελίδες.
Για να μην κοροϊδευόμαστε όμως, επαναλαμβάνω ότι υπάρχει διεθνής κρίση και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Θέλω όμως να προσθέσω ότι και με το σημερινό νομοσχέδιο έχουμε ενσωματώσεις οδηγιών, συμμόρφωση της χώρας με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και τι κάνουμε;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την ανοχή σας, όπως αρχικά είπατε.
Να αναφέρω δύο-τρία παραδείγματα: Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δίνουμε μιαν ανάσα μέχρι τον Ιούνιο -το μέτρο αυτό δεν είναι το καλύτερο, δεν νοιώθουμε υπερήφανοι, είναι θέμα ανάγκης μέσα στη διεθνή κρίση- για τις φορολογικές υποθέσεις που είναι εκκρεμείς, το ίδιο, για το τέλος ταξινόμησης των οχημάτων. Δείτε στα ρεπορτάζ πόσο έχει αναβιώσει και ενδυναμώσει η αγορά. Από κει και πέρα, υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις για τα ταξί, για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, για τα φορτηγά αυτοκίνητα. Κάνουμε ακόμη μια προσπάθεια να τους δώσουμε τη δυνατότητα και το 2009 της τεκμαρτής φορολόγησης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Άκουσα το συνάδελφο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Μην πάρετε ταξί, αγαπητέ συνάδελφε, μετά από αυτά που είπατε για τους ταξιτζήδες. Δεν νομίζω ότι θα ήταν και το καλύτερο αυτές τις μέρες, εάν σας άκουσαν.
Από κει και πέρα, για τα θέματα μισθών ενιοποιείται με γενική διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο, ούτως ώστε με τη γενική διεύθυνση να ξέρουν όλοι οι Έλληνες ποιοι πληρώνονται και πώς πληρώνονται και να έχει η χώρα μία ενιαία και μοναδική εικόνα για το θέμα του τι πληρώνει το κράτος γι’ αυτές τις κατευθύνσεις.
Για την Εκκλησία: Βεβαίως, η Εκκλησία είναι ένα κομμάτι μας. Από κει και πέρα, πολύ σωστά προβλέπουν τα συγκεκριμένα άρθρα ότι και η Εκκλησία πρέπει να έχει τη δυνατότητα μέσα από το ΕΣΠΑ να κάνει έργα, γιατί και η Εκκλησία βοηθάει φτωχούς ανθρώπους. Κρατήστε μόνο αυτή τη μεταβλητή και αφήστε τα υπόλοιπα, τις διαμάχες που έχουμε σε φιλοσοφικό επίπεδο. Σε πρακτικό επίπεδο η Εκκλησία μας είναι σπουδαία σε ό,τι αφορά το έργο της.
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να κρατήσει την ανάπτυξη κατά πρώτον όσο το δυνατόν γίνεται, έστω και με αυτά τα νούμερα που ανέφερα παραπάνω. Προσπαθεί επίσης να κρατήσει τη δημοσιονομική σταθερότητα, γιατί πρέπει αυτή τη στιγμή το καράβι να πάει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και κυρίως να βοηθήσει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει πολλά ακόμη -δεν έχω τη δυνατότητα και το χρόνο να τα αναφέρω- όπως, λόγου χάρη, το επίδομα θέρμανσης που δώσαμε πριν από λίγες ημέρες ή το έκτακτο στεγαστικό επίδομα που δώσαμε πάλι πριν από λίγες μέρες. Σε αυτή τη λογική λοιπόν πρέπει να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η κρίση έχει σαν μοναδικό σημείο αναφοράς –επαναλαμβάνω- τη στήριξη από την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ο κ. Σγουρίδης έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα τον κ. Καλλιώρα με μεγάλη προσοχή. Για μια ακόμη φορά μου απέδειξε ότι το πρόβλημα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Το επαναλαμβανόμενο ψέμα, όταν γίνεται πολλές φορές, τείνεις να το πιστέψεις κι εσύ ο ίδιος. Αυτό συμβαίνει.
Μίλησε για την Αγροτική Τράπεζα και τα κέρδη της. Πόσο κεφάλαιο έχει χάσει η Αγροτική Τράπεζα με τα τοξικά ομόλογα; Το έχουμε ρωτήσει κατ’ επανάληψη μέσα στη Βουλή. Δεν μας έχουν δώσει απάντηση. Μίλησε για τον Ο.Σ.Ε. και για τα έργα του Ο.Σ.Ε.. Το ξέρετε ότι ο Ο.Σ.Ε. έχει διπλάσιο χρέος από την Ολυμπιακή, αυτή την οποία ρυθμίσατε; Τέλος πάντων.
Σήμερα το πρωί μπλόκαρα και δεν μπόρεσα να κατεβώ στο κέντρο και ρώτησα γιατί; Υπήρχε η άνοδος των Κρητών αγροτών-ελαιοπαραγωγών. ΄Ηλθαν ξανά οι άνθρωποι στο κέντρο. Εάν αυτό δεν είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αβελτηρίας, της ανακόλουθης οικονομικής πολιτικής σας, τότε τι είναι; Πριν τους ψεκάσετε στο Λιμάνι του Πειραιά, τους υποσχεθήκατε ότι θα τους δώσετε ενίσχυση στο ελαιόλαδο. Κατόπιν, τους επισκεφθήκατε στην Κρήτη και τους υποσχεθήκατε να τους δώσετε ενίσχυση στο ελαιόλαδο.
Ξέρετε, κύριοι συνάδελφοι, πόσα χρήματα ενίσχυση τους έδωσαν; Εννέα ευρώ το στρέμμα! Και αν πάρω την περίπτωση ενός αγρότη που έχει εκατό στρέμματα ελιές, αυτός θα πάρει 900 ευρώ. Αυτή είναι ενίσχυση στο ελαιόλαδο;
Αδιάψευστος μάρτυρας της έλλειψης ευαισθησίας στην οικονομική πολιτική σας είναι ότι καμία πρόταση της Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία δεν κάνατε δεκτή στο νομοσχέδιο-σκούπα που κατεβάζετε με τις φορολογικές ρυθμίσεις. Αδιάψευστος μάρτυρας της έλλειψης ευαισθησίας στην οικονομική πολιτική σας είναι ότι καμία πρόταση της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος δεν κάνατε δεκτή. Το ΕΤΑΚ είναι 230.000 ευρώ γι’ αυτόν που έχει τρία παιδιά, 230.000 ευρώ είναι το αφορολόγητο γι’ αυτόν που έχει δεκατρία παιδιά. Καμία κλιμάκωση. Το ίδιο και ως προς το θέμα του φόρου εισοδήματος. Ξέρετε –έτσι απλώς για να το αναφέρω μέσα στη Βουλή- πόσοι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν τέσσερα παιδιά; Είναι 24.666.
(BA)
(BM)
Ξέρετε πόσοι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν πέντε παιδιά; Είναι 4.320. Ξέρετε πόσοι είναι οι φορολογούμενοι που έχουν έξι παιδιά και πάνω; Είναι 1.784. Σύνολο πολυτέκνων 30.770. Για όλους αυτούς που τέλος πάντων ενισχύουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορούσε να δώσουμε μία απάντηση και φέρνουμε κατά τα άλλα για τους ταξιτζήδες την τεκμαρτή φορολόγηση; Αλλά ξέρετε ότι ένα ταξί είναι κινητό εκλογικό κέντρο. Μπαίνεις μέσα και σου λέει η κυβέρνηση αυτό, η κυβέρνηση εκείνο, να αυτό, μπράβο. Γι’ αυτό τους αφήνετε.
Θα μπω στα άρθρα επί τροχάδην.
Με τα άρθρα 10 και 17 συνεχίζεται η περαίωση. Παραδέχθηκα και στην Επιτροπή ότι κακώς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε περαιώσεις –αυτό δεν είναι πλέον το σύστημα που δείχνει μία πραγματική τίμια και δίκαιη φορολόγηση για τους Έλληνες πολίτες- και σας έκανα και μία πρόταση. Αλλά, τέλος πάντων, πρέπει να το συνεχίσετε και σεις επειδή γινόταν παλιά;
Άρθρα 12 και 35. Στο άρθρο 12 συστήνεται Ειδική Επιτελική Ομάδα Εργασίας στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και στο άρθρο 35 συστήνεται Γενική Διεύθυνση Μισθών, στην οποία ανατίθεται ο έλεγχος, η εκκαθάριση, η εντολή πληρωμής πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων. Δηλαδή διασταυρώσεις, τα πάντα έχουν να κάνουν με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ναι, αλλά πρέπει η πάταξη της φοροδιαφυγής να γίνεται με συνεχώς νέες υπηρεσίες; Δεν μπορεί να γίνει εκ των έσω; Δεν μπορεί να γίνει με αναδιάταξη των ήδη υπαρχόντων υπηρεσιών; Αυτό πρέπει να γίνει, αυτό σημαίνει μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση. Αντί για μεταρρυθμίσεις, έχουμε συνεχώς καινούριες διευθύνσεις, καινούριες επιτροπές, καινούρια, καινούρια. Όλα αυτά τι κάνουν; Προσθέτουν προσωπικό, ανεβάζουν τα ανελαστικά έξοδα του ελληνικού δημοσίου. Από τη μια μεριά προσπαθείτε να βρείτε έσοδα και από την άλλη μεριά τα ξοδεύετε. Πού; Σε νέες προσλήψεις.
Άρθρο 25 για τη μείωση συντελεστών τέλους ταξινόμησης για τα οχήματα και τις μοτοσυκλέτες. Είναι μέτρο ταξικό. Βοήθησε μόνο τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Ξεπουλήθηκαν όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα, αυτά που είναι στην Κηφισίας και αυτά που είναι στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, τα τζιπ. Δεν βοήθησε το μέτρο αυτό την απόσυρση -γιατί πλέον οι εταιρείες έπαψαν να παίρνουν την απόσυρση των μικρών αυτοκινήτων- βοήθησε κυρίως τη διαφήμιση -άρα, το Πάσχα κινήθηκε η αγορά της διαφήμισης- και όλους αυτούς τους οποίους είχε αποκαλέσει «νταβατζήδες» ο κ. Καραμανλής στο Μπαϊρακτάρη. Αυτοί, λοιπόν, κινήθηκαν μέσα από τις διαφημίσεις οι οποίες δόθηκαν για την πώληση των αυτοκινήτων. Αφαίρεσε πόρους από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, διότι τα τέλη ταξινόμησης είναι πόροι της αυτοδιοίκησης. Κατά βάση με ξένα κόλλυβα κάνατε μνημόσυνο. Και παράλληλα το ίδιο πράγμα κάνατε με την τοπική αυτοδιοίκηση για το τέλος παρεπιδημούντων. Και αυτοί που αγόρασαν μεγάλα τζιπ φοβάμαι πολύ ότι θα έρθετε να τους φορολογήσετε εκ των υστέρων λέγοντας ότι είναι τεκμαρτό εισόδημα τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα που έχουν, διότι με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που θα κάνετε από το καλοκαίρι και μετά θα τα περιλάβετε μέσα.
Έρχομαι στις τροπολογίες που ενσωματώσατε.
Με το άρθρο 36 νομιμοποιείτε τις δαπάνες στα νοσοκομεία. Όπως σας είπε και ο κ. Γείτονας, ο οποίος περιέγραψε σωστά την κατάσταση, μετά το νόμο του Αβραμόπουλου για το θέμα των προμηθειών, επειδή δεν λειτούργησε η Επιτροπή Προμηθειών, συνέχισαν τα νοσοκομεία και έπαιρναν υλικά πιθανόν και φάρμακα χωρίς διαγωνισμό. Έτσι, λοιπόν, αυτά τα χωρίς διαγωνισμό έρχεσθε να τα νομιμοποιήσετε. Αντιθέτως οι νομιμοποιήσεις που έγιναν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Υφυπουργέ είναι παρατάσεις συμβάσεων που έγιναν, που είχε τιμή στο υλικό, αλλά δεν είχε περιοριστικές ποσότητες. Άρα, λοιπόν, στο υλικό που αγοραζόταν υπήρχε η τιμή και αυτή η τιμή ήταν στο διαγωνισμό και έτσι αυτό παρατεινόταν. Οπότε, εφόσον δεν υπήρχε περιορισμός στις ποσότητες, έπρεπε μετά από διαγωνισμό η παράταση των συμβάσεων να περάσει με νόμο. Και γι’ αυτό και έγινε. Ενώ εσείς έρχεστε χωρίς διαγωνισμό να νομιμοποιήσετε αυτά που έγιναν ως δαπάνες.
Άρθρο 37. Στην παράγραφο 2 υπάρχει η αντικατάσταση της παραγράφου 5β΄ του ν. 3752/2009, νόμο τον οποίο περάσαμε πριν από δύο μήνες. Και τι κάνετε μέσα σ' αυτό το νόμο; Ξεχάσατε να βάλετε τους αποσπασμένους των Υπουργείων, είχατε μόνο των περιφερειών, και προσθέτετε στην τροποποίηση αυτού του νόμου τις λέξεις «των Υπουργείων». Αν αυτό δεν σημαίνει προχειρότητα νομοθέτησης, τι σημαίνει; Πριν από δύο μήνες περάσατε το νόμο αυτό.
Σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αν αφαιρούσατε το δικαίωμα να είναι ενδιάμεσος φορέας η Εκκλησία της Ελλάδος, όπου κάνετε τους ιερείς μηχανικούς και οικονομολόγους για να μπορούν να εκτελούν έργα και να προτείνουν αναπτυξιακά σχέδια, θα σας έλεγα ότι θα ψηφίζαμε αυτό τον Οργανισμό. Δυστυχώς, όμως, τον κάνετε ενδιάμεσο φορέα. Έπαψε πια η δημόσια διοίκηση να είναι ελεγκτική. Έγινε μία δημόσια διοίκηση όπου διαχέει επί παντός επιστητού την εκτέλεση και την κατασκευή έργων μέσα από το ΕΣΠΑ. Τεράστιο λάθος. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς είπαμε ότι αν αφαιρέσετε τη φράση «ενδιάμεσος φορέας η Εκκλησία της Ελλάδος», εμείς θα ψηφίσουμε αυτό το άρθρο.
Το άρθρο 41 για τον άτυχο Γρηγορόπουλο και την αδελφή του πάσχει από νομοτεχνικής άποψης. Δηλαδή, ενώ εφαρμόζονται ενδοσχολικές εξετάσεις όλων των μαθημάτων της Γ΄ Τάξης του Λυκείου στην αδελφή του Γρηγορόπουλου λόγω ψυχολογικών προβλημάτων, εκ των υστέρων θεωρείτε ότι a priori θα περάσει τις εξετάσεις αυτές και αυτομάτως θα εγγραφεί σε όποιο ΑΕΙ θέλει. Νομίζω ότι πάσχει νομοθετικά αυτή η διάταξη. Θα πρέπει να τη δείτε καλύτερα.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Σγουρίδη.
Έχει ζητήσει το λόγο έχει ο κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δεν θα ζητούσα το λόγο, αλλά, όπως γνωρίζετε, σήμερα είναι και η κηδεία του πατρός του εκλεκτού συναδέλφου του κ. Αϊβαλιώτη και θα πρέπει να μεταβούμε εκεί. Να εκφράσω, λοιπόν, τα θερμά συλλυπητήρια και από του Βήματος της Βουλής στον εκλεκτό συνάδελφο κ. Αϊβαλιώτη για την απώλεια του πατρός του.
Κύριε Υφυπουργέ -και αναφέρομαι στον κ. Παπαγεωργίου- σας θεωρώ έναν από τους αποτελεσματικότερους Υφυπουργούς της Κυβέρνησης. Και δεν το λέω για να σας κάνω κοπλιμέντο, αλλά το λέω γιατί πραγματικά το πιστεύω. Θέλω, όμως, να σας πω ότι οι πολύτεκνοι σήμερα περίμεναν να έρθει μία διάταξη, βάσει της προγενέστερης δέσμευσής σας, σχετικά με την παρακράτηση στην πηγή των ποσών που δίδει η πολύτεκνη μητέρα, που παίρνει την ισόβια τιμητική σύνταξη της πολύτεκνης μάνας, προκειμένου να μην ταλαιπωρείται για την ανανέωση της κάρτας του βιβλιαρίου πολυτεκνίας. Και περίμεναν οι άνθρωποι σ' αυτό το οικονομικό νομοσχέδιο να φέρνατε τη διάταξη αυτή. Θεώρησα -διότι έχω την προσωπική σας δέσμευση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων- ότι θα έρθει το θέμα αυτό.
(GM)
BA
Γιατί δεν ήλθε, κύριε Υφυπουργέ; θα μπορούσε να έλθει.
Έρχομαι τώρα αναφερόμενος βέβαια στον Υφυπουργό Οικονομικών, να θίξω το άρθρο 6 που αναφέρεται στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. Εκεί λέει στην παράγραφο 2, ότι το ποσό των 200.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ όταν στη δήλωση του φόρου εισοδήματος του οικείου οικονομικού έτους περιλαμβάνονται τρία τέκνα και πάνω. ‘Ένας τρίτεκνος έχει 200.000 ευρώ συν 30.000 ευρώ, δηλαδή 230.000 ευρώ.
Εμείς σας προτείνουμε μία άλλη διατύπωση, που τη θεωρούμε δικαιότερη και καλύτερη. Όταν περιλαμβάνονται τρία τέκνα και άνω το ποσό των 200.000 ευρώ να προσαυξάνεται κατά 30.000 ευρώ για κάθε ένα από το τρίτο και επιπλέον τέκνα, εάν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με κοινωνικές ευαισθησίες, κύριε Υφυπουργέ. Διότι ένας που έχει πέντε παιδιά, θα έχει και αυτός την προσαύξηση των 30.000 ευρώ και τέρμα. Δεν είναι δίκαιο αυτό το πράγμα, διότι υπάρχουν πολύτεκνοί με 5, 6, 7, 11 παιδιά, με 15 παιδιά. Δηλαδή, αυτοί θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με έναν που έχει τρία παιδιά; Βεβαίως, για τον τρίτεκνο να υπάρξει αυτή η προσαύξηση και πολύ καλά κάνετε και κινείστε προς τη θετική κατεύθυνση των 30.000 ευρώ, αλλά από εκεί και πέρα μπαίνουμε όλοι στον ίδιο κουβά; Όχι, κύριε Υφυπουργέ! Το σωστό και το δίκαιο είναι να υπάρχει προσαύξηση των 30.000 ευρώ για κάθε ένα τέκνο από το τρίτο και πάνω.
Βεβαίως, μία μεγάλη παράληψη του νομοσχεδίου σας είναι ότι η Κυβέρνηση –και το λέει και ο αξιότιμος Πρωθυπουργός αυτό το πράγμα- κινείται πάνω σε τρεις άξονες: Ανάπτυξη, δημοσιονομική πειθαρχία, προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να εξέλθουν από την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. Ωραία.
Επειδή λοιπόν εγώ πιστεύω αυτά που λέει ο αξιότιμος Πρωθυπουργός της χώρας και άκουσα με μεγάλη προσοχή και τη χθεσινή σας τοποθέτηση, κύριε Υφυπουργέ, περί κοινωνικής ευαισθησίας και όλα τα συναφή, πείτε μου, υπάρχει κάποια διάταξη εδώ που αφορά τα άτομα του αναπηρικού κινήματος, τα άτομα με αναπηρία; Μεγάλη παράληψη, μεγάλο κενό στο νομοσχέδιό σας.
Ερχόμενος λοιπόν πάλι στο άρθρο 6 που αφορά το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, θέλω να σας κάνω προτάσεις – διορθώσεις, τις οποίες θα πρέπει να υιοθετήσετε, διότι αναπηρία και φτώχεια πάνε μαζί. Και μάλιστα δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης για να κάνουμε τη διαπίστωση αυτή. Η κυρία Ροδούλα Ζήση ήταν και σε εκδήλωση μαζί μου στο Βόλο των ατόμων και ειδικές ανάγκες –και είναι προς τιμήν της διότι παρακολουθεί όλα αυτά τα πράγματα εκ του σύνεγγυς, όπου εκεί οι άνθρωποι εξέφρασαν το παράπονο αυτό. «Μας έχει ξεχάσει η πολιτεία» λένε οι ανάπηροι, κύριε Αδρακτά!
Εδώ λοιπόν ήταν μία ευκαιρία και για την Κυβέρνηση να βάλει μέσα τέτοιου είδους διατάξεις που δείχνουν στο αναπηρικό κίνημα, στα άτομα και ειδικές ανάγκες, ότι η πολιτεία κατανοεί τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και είναι δίπλα τους.
Άρα λοιπόν, κύριε Υφυπουργέ, σας κάνω τις εξής προτάσεις: Άρθρο 6, παρ. 2, για τους εγγάμους να προστεθεί η φράση «και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω αφαιρείται ποσό μέχρι 200.000 ευρώ», άρα για τους έγγαμους και τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω έγγαμους ή άγαμους. Είναι μία προσθήκη που πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει.
Επίσης, στο τέλος της ίδιας παραγράφου του άρθρου 6 θα μπορούσε να προστεθεί το εξής: «Η ίδια προσαύξηση –δηλαδή 200.000 ευρώ συν 30.000 ευρώ- ισχύει και όταν περιλαμβάνεται ένα τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω». Δηλαδή, η προσαύξηση των 30.000 ευρώ να δίνεται ακόμα και όταν στην οικογένεια υπάρχει ένα τέκνο το οποίο όμως να είναι ανάπηρο σε ποσοστό 67% και πάνω.
Εδώ είναι προσθήκες απαραίτητες για να δοθεί αυτό το μήνυμα στον κόσμο των αναπήρων τουλάχιστον από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου επίσης στο άρθρο 6, γιατί για μας είναι ένα πολύ σημαντικό άρθρο αυτό που ασχολείται με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτου, να βάλουμε μία διάταξη που θα λέει ότι από αυτό το Ενιαίο Τέλος Ακινήτου εξαιρούνται τα ακίνητα σωματείων ή οργανώσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες, με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των ακινήτων της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην περίπτωση που υπάρχει ιδιοχρησία -το τονίζω αυτό- ή τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για την παροχή φιλοξενίας ή οίκησης ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω.
Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι υπάρχει μία μεγάλη παράληψη και όσον αφορά την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των πολυτέκνων και όσον αφορά την ακόμα πιο ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία.
Αναμένουμε προσθήκες από την πλευρά της Κυβέρνησης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Πλεύρης έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κι εγώ θέλω να ενώσω τη φωνή μου με αυτά που είπε ο κ. Ροντούλης, τα θέματα του άρθρου 6. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες προκειμένου να δοθούν και σε αυτές τις ευπαθείς ομάδες τα όποια προνόμια και δεν νομίζω ότι δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Τον λόγο τον πήρα γιατί θέλω να σταθώ στο άρθρο 31 που ρυθμίζει τα θέματα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Βέβαια δεν είναι εδώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά από τη στιγμή που η Κυβέρνηση είναι ενιαία, θα ήθελα να σας θέσω ορισμένους προβληματισμούς.
Είναι θετικό ότι αυτό το μηνιαίο επίδομα ειδικών συνθηκών αυξάνεται. Δεν θέλω να μπω σε μία λογική να λαϊκίσω, να πω ότι αυξάνεται μόνο 70 ευρώ, διότι αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνθήκες των παιδιών των ΜΑΤ έχουν αλλάξει τόσο πολύ που οπωσδήποτε είναι πολύ μικρή αυτή η αύξηση η οποία γίνεται. Αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες που υπάρχουν στην παρούσα οικονομική φάση. Είναι θετικό το ότι κάτι δίνεται. Ελπίζουμε ότι θα αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν παραπάνω ποσό, γιατί δεν είναι δυνατόν καθημερινά να βρίσκονται εδώ έξω από τη Βουλή και να προσπαθούν να προστατεύσουν εμάς, για να μην μπουν μέσα κάποιοι που θέλουν στην ουσία να διαλύσουν την κοινοβουλευτική τάξη η οποία υπάρχει, διότι στόχος τους είμαστε εμείς, δεν είναι τα παιδιά των ΜΑΤ τα οποία βρίσκονται έξω.
Υπάρχει όμως το εξής πρόβλημα: Να ξέρετε ότι αυτά τα παιδιά των ΜΑΤ, των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, περιμένουν να πάρουν κάποια επιπλέον χρήματα στο μισθό τους από βραδινά που κάνουν, από κάποιες ώρες παραπάνω τις οποίες εργάζονται. Όταν λοιπόν αυτοί τραυματίζονται, τα χάνουν όλα αυτά. Πρέπει να το ερευνήσετε αυτό.
Φανταστείτε λοιπόν ότι όταν τραυματίζεται ένα παιδί των ΜΑΤ -που βέβαια δεν πάνε οι κάμερες των τηλεοράσεων να τους δείξουν στο 401 που ήταν 140 και 150 τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, ασχολούνταν με άλλα θέματα- αναγκάζεται να πάρει μία άδεια και μένει εκτός υπηρεσίας για 15 ή 20 μέρες και 1 μήνα και τότε χάνει κάποια επιπλέον χρήματα που θα έπαιρνε από ορισμένα νυχτερινά που θα μάζευε. Ο μισθός του δεν είναι παχυλός ώστε να έχει την πολυτέλεια να χάσει αυτά τα λεφτά, ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο μέρος του μισθού του και περιμένει από αυτά τα χρήματα να προσθέσει για να μπορεί να φθάσει τα 900 ευρώ και τα 1000 ευρώ και ουσιαστικά τα χάνει.
PM
(3GM)
Θα θέλαμε λοιπόν εδώ πέρα να δείξετε την ευαισθησία σας και να βάλετε μία προσθήκη ότι όταν τραυματίζονται, για όση διάρκεια ισχύει η αναρρωτική άδεια και υπάρχει τραυματισμός και είναι στο νοσοκομείο, θα παίρνουν το σύνολο του μισθού και το σύνολο των νυχτερινών και των άλλων υπηρεσιών που θα έκαναν ώστε να υπάρχει ένα αντιστάθμισμα και πραγματικά αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η πολιτεία είναι δίπλα τους και ότι δεν είναι οι μόνοι που θα «τρώνε» τις μολότοφ και τις πέτρες κι εμείς εδώ πέρα θα κάνουμε συζητήσεις μακριά απ’ αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους.
Γι’ αυτό το θέμα ήθελα να πάρω το λόγο, κύριε Υπουργέ, και παρακαλώ, αν όχι στο παρόν νομοσχέδιο, τουλάχιστον γρήγορα να δείτε αυτή την παράμετρο ώστε οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας, τα παιδιά των ΜΑΤ, να μη μένουν με 70 ευρώ παραπάνω που δίνετε στο επίδομα, αλλά όταν έχουν τραυματισμούς να παίρνουν το σύνολο των αποδοχών που θα έπαιρναν εάν εργάζονταν όλο το μήνα με τα νυχτερινά και τις υπερωρίες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι Υφυπουργοί, για να καθορίσουμε την περαιτέρω πορεία της συζήτησης σας ερωτώ: Κύριε Μπέζα, εσείς θα μιλήσετε αφού ακούσετε όλους τους συναδέλφους;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εσείς, κύριε Παπαγεωργίου, πότε θα μιλήσετε για τα δικά σας θέματα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα μιλήσω μετά από έναν ή δύο συναδέλφους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, 43 μαθήτριες και μαθητές και 2 συνοδοί δάσκαλοι από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπουλης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριος Φλωρίδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε χθες τον κύριο Υφυπουργό να κάνει έναν απολογισμό των πολύ σημαντικών –κατά την άποψη της Κυβέρνησης- πρωτοβουλιών που έλαβε αυτή η Κυβέρνηση στον τομέα του φορολογικού συστήματος και κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Κατά την άποψη του Υπουργείου Οικονομίας αυτός ο απολογισμός είναι απολύτως θετικός.
Θέλω όμως να θυμίσω το εξής, κύριοι Υπουργοί: Περίπου ένα χρόνο πριν ο κύριος Αλογοσκούφης, ο τότε Υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι δυστυχώς «πιάσαμε πάτο». Ο απολογισμός του έργου της τετραετούς παραμονής του στο Υπουργείο Οικονομίας και βεβαίως το έργο του κυρίου Καραμανλή συμπυκνώθηκαν σ’ αυτή τη φράση. Είπε: «Δυστυχώς πιάσαμε πάτο».
Τώρα ο νέος Υπουργός Οικονομίας, παρά την κείμενη νομοθεσία, επί τέσσερις μήνες αρνείται να ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2009 και όλα αυτά γιατί; Διότι όχι απλώς «πιάσατε πάτο», αλλά δυστυχώς «τρυπήσατε τον πάτο» πια και επί τέσσερις μήνες κρύβοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που πρέπει να τα ανακοινώνετε κάθε μήνα πιστεύετε ότι θα αλλάξει η πραγματικότητα. Μα, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και αποτυπώνεται σ’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία που δεν θέλετε να δώσετε και που τα ξέρει βεβαίως όλος ο κόσμος και κυρίως τα ξέρουν οι διεθνείς αγορές και βεβαίως τα ξέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αλήθεια για το πώς πάνε τα πράγματα στην ελληνική οικονομία βρίσκεται σ’ ένα μεγάλο βαθμό στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε και βεβαίως πολλά σοβαρά στοιχεία βρίσκονται και στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στην πραγματικότητα τι λέει; Ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Δηλαδή μετά το 1898 που επεβλήθη ο πρώτος και μετά από τις δύο επίσημες επιτηρήσεις της χώρας μας στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας με τις απογραφές και όλα αυτά τα απίθανα πράγματα που κάνατε, η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την αποστολή ειδικού επιτρόπου ο οποίος θα ελέγχει την οικονομική πορεία της χώρας.
Το ερώτημα είναι το εξής: Σας ενόχλησε η ομιλία του κυρίου Παπανδρέου στο LSC που είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι από τους πλέον απαισιόδοξους λαούς της Ευρώπης με βάση τα στοιχεία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετράει στο ευρωβαρόμετρο; Αυτό σας ενόχλησε και είπατε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό και δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος λέει αυτά που λέει, αλλά ότι κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα μιας χρεοκοπίας και ενός διεθνούς οικονομικού ελέγχου; Ο διεθνής διασυρμός της χώρας προκύπτει από τη φράση του κυρίου Παπανδρέου για την απαισιοδοξία των Ελλήνων που πρέπει επιτέλους να αλλάξει με μία άλλη διακυβέρνηση της χώρας και δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι πλέον όλοι στον κόσμο ξέρουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα μας, ότι είναι επίσημα σε δεύτερη επιτήρηση, σ’ αυτή την εξευτελιστική διαδικασία;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή προχθές, εντάθηκε ένα βαρύ κλίμα για το πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό. Με την επιμονή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συγκαλύπτει κάθε προσπάθεια διερεύνησης σκανδαλωδών υποθέσεων που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας χάνει όλος ο πολιτικός κόσμος ακόμα μία ευκαιρία να αποδείξει επιτέλους στον ελληνικό λαό ότι ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια πρωτίστως και βεβαίως για την κάθαρση και την εκκαθάριση του δημόσιου βίου της χώρας απ’ όλες αυτές τις όζουσες υποθέσεις διαφθοράς και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο.
Προσέξτε όμως ποιο είναι το καταπληκτικό: Διερευνούσε η Βουλή υπό δικαστική συγκρότηση το εάν ο πρώην Υπουργός κύριος Παυλίδης διέπραξε το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήλθε στη Βουλή και ομολόγησε δια των Βουλευτών της ότι υπέκυψε σε ευθεία εκβίαση που άσκησε ο κύριος Παυλίδης απέναντι στην Κυβέρνηση ότι αν τον παραπέμψουν δεν θα παραιτηθεί κι έτσι η Κυβέρνηση θα πέσει. Απηλλάγη για μη ομολογημένη από τον ίδιο απόπειρα εκβίασης, αλλά βεβαίως δεν υπάρχει καμία τιμωρία για ομολογημένη εκβίαση σε βάρος της παράταξής του και σε βάρος του δημόσιου βίου της χώρας που λέει: «Κοιτάξτε να δείτε, δεν θα επιτρέψετε να διερευνήσουν τίποτα, θα συγκαλύψετε τα πάντα, αλλιώς θα σας ρίξω». Υποκύψατε στον εκβιασμό, γιατί περί αυτού πρόκειται και αυτή είναι η πιο «πικρή γεύση» που άφησε η Βουλή την περασμένη Δευτέρα με την απόφαση της Πλειοψηφίας να μην οδηγήσει την υπόθεση αυτή σε περαιτέρω διερεύνηση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα για τους πολιτικούς απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μία απίστευτη διάταξη στο παρόν νομοσχέδιο, τη διάταξη του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Υγείας με την οποία προσέξτε να δείτε τι γίνεται. Λέει αυτή η διάταξη ότι όποιες παράνομες προμήθειες έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και στους φορείς υγείας στο δημόσιο σύστημα αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες γίνονται νόμιμες. Αυτό λέει.
Θέλω να σας ρωτήσω: Αυτή τη «συνταγή» γιατί δεν τη δώσατε στον κύριο Παυλίδη, να έφερνε και ο κύριος Παυλίδης όταν ήταν Υπουργός μία διάταξη εδώ και να έλεγε «ό,τι παράνομο έγινε στις υποθέσεις των αναθέσεων στις άγονες γραμμές, η Βουλή το ψηφίζει και είναι νόμιμο» και μετά «τα σκυλιά δεμένα»; Γιατί δεν το είπατε και ψάχναμε εδώ εκατό και διακόσια χιλιάρικα και δικαίως τα ψάχναμε και τα ψάχνουμε ακόμα;
Εδώ όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα ομολογημένο, διαπιστωμένο, πιστοποιημένο χρέος των δημόσιων νοσοκομείων που έχει ύψος έξι δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή έχει, κύριοι Υπουργοί, το δικαίωμα να ρωτήσει μερικά πράγματα.
Πρώτον, απ’ αυτά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ πόσα δισεκατομμύρια αφορούν παράνομες προμήθειες; Πόσα; Ένα, δύο, πέντε; Είναι και τα έξι; Πόσα; Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του λέει: «Στην πραγματικότητα αδυνατώ να σας πω πόσα είναι γιατί δεν το ξέρω». Η Βουλή λοιπόν ρωτάει πόσα είναι αυτά τα δισεκατομμύρια που αφορούν παράνομες προμήθειες.
Το δεύτερο που ρωτάμε είναι γιατί αναγκάστηκαν ή οδηγήθηκαν ή επέλεξαν οι φορείς του δημόσιου τομέα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας να προβούν σε παράνομες προμήθειες. Ποιος ήταν ο λόγος που τους οδήγησε αυτά τα χρόνια να κάνουν παράνομες προμήθειες;
Το τρίτο: Σε ποιες τιμές αγοράστηκαν αυτά τα υλικά, αφού τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός και κυρίως δεν έγινε κανένας διαγωνισμός κατ’ εφαρμογή του περίφημου νόμου του κυρίου Αβραμόπουλου που θα εξυγίαινε τις προμήθειες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Αυτός ο νόμος ισχύει εδώ και ακριβώς δύο χρόνια τώρα και το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να παραιτηθούν οι δύο Πρόεδροι που διόρισε ο Υπουργός στην Επιτροπή Προμηθειών επειδή οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι μπορεί να πάνε φυλακή με όλα αυτά που αναγκάστηκαν να κάνουν εκεί.
(BS)
02PM
Το τέταρτο. Ποια νοσοκομεία έκαναν παράνομες προμήθειες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Άρα, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή απόπειρα –γιατί ακόμα είμαστε στο στάδιο της απόπειρας για να μιλήσω νομικά- να ψηφίσει η Βουλή μια διάταξη και να πει γενικώς και αορίστως, συλλήβδην για τα πάντα ότι ό,τι έγινε παράνομο σε έναν τομέα που το ύψος των οφειλών είναι δυσθεώρητο γίνεται νόμιμο. Έτσι, σκέτα. Αυτό, λοιπόν, φαντάζομαι ότι μάλλον θα αποτελέσει οδηγό στην παρούσα κυβέρνηση και για τα επόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν. Όταν προκύπτει μια παρανομία οπουδήποτε στον δημόσιο τομέα, αντί να αποδίδονται ευθύνες, να εξατομικεύονται ευθύνες, να υπάρχουν καταλογισμοί, η Βουλή θα λειτουργεί ως πλυντήριο όλων των σκανδάλων.
Ρωτώ λοιπόν τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας μας δεν αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε διάταξη, οποιαδήποτε τροπολογία. Αλλά, δεν δικαιούμαστε να μάθουμε τι υπάρχει πίσω από την τροπολογία αυτή; Για δισεκατομμύρια ευρώ μιλάμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Δισεκατομμύρια. Οι δαπάνες σ’ αυτόν τον τομέα έχουν ξεπεράσει ήδη τις εξοπλιστικές δαπάνες. Και εκεί έχεις, επιτέλους, την άμυνα της χώρας. Εδώ τι έχεις; Έχεις απίστευτες ρεμούλες ενός συστήματος το οποίο λυμαίνεται επί πολλά χρόνια αυτόν τον δύστυχο τομέα, τον πολύπαθο τομέα της δημόσιας υγείας. Και άκουσα προχθές τον κ. Παπαθανασίου να λέει «πήρα 8 δισεκατομμύρια επιπλέον δάνεια ως μαξιλάρι για τα επόμενα». Και ο δύσμοιρος ελληνικός λαός θα πληρώσει γι’ αυτά τα δισεκατομμύρια υπέρογκους τόκους. Και αυτά τα δισεκατομμύρια θα πάνε αδιαφανώς για να πληρωθούν προμήθειες για τις οποίες κανένας και κυρίως η Βουλή των Ελλήνων που θα ψηφίσει σε λίγο δεν γνωρίζει σε τι αφορούν.
Αν, λοιπόν, αυτή είναι η στάση του πολιτικού κόσμου, με την ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στα χρήματα του ελληνικού λαού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε να φύγουμε όλοι από εδώ μέσα. Δεν έχουμε καμιά δουλειά εδώ μέσα, να ενεργούμε ως εκπρόσωποι του λαού και κυρίως εσείς που έχετε την ευθύνη της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Τι θα πούμε στον κόσμο που θα μας ρωτήσει; Πόσα ήταν αυτά; Και εν πάση περιπτώσει αν δεν υπάρχουν ύποπτες περιοχές σ’ αυτές τις προμήθειες γιατί δεν μας τις λέτε επιτέλους; Να κάνουμε μια συζήτηση επί μέρες. Δεν νομίζω ότι πια έχουμε κουραστεί τόσο πολύ και δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Τι ακριβώς έχει συμβεί. Να κατανοήσουμε που είναι το πρόβλημα αλλά και πού είναι η υπερβολή, πού είναι η παρανομία και πού είναι η ρεμούλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Και να βγούμε με ένα πρόσωπο καθαρό στον ελληνικό λαό σ’ αυτές τις στιγμές. Γιατί λέμε και ξαναλέμε να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα αλλά με ποια μούτρα θα ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα όταν δεν έχουμε το κουράγιο να πούμε τι συμβαίνει με την διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ποιος μπορεί να εμφανιστεί αξιόπιστα στον κόσμο και να πει έχω λύσεις για τα οικονομικά σου προβλήματα όταν είναι βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό στην αδιαφάνεια; Αυτά να τα σκεφτείτε καλά, κύριοι της Κυβέρνησης. Και δεν είναι θέματα συμψηφισμών. Η υπόθεση αυτή και όλες αυτές οι υποθέσεις μας αφορούν όλους. Γιατί κάποιοι άνθρωποι μας ψήφισαν. Και εσάς και εμάς. Και οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι νοικοκυραίοι. Είναι άνθρωποι του μεροκάματου και θλίβονται βαθύτατα για όλη την εικόνα που δίνουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώστε όμως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Είναι η τελευταία μου φράση.
Και αυτά τα λέω κόντρα σ’ αυτό το περίφημο εύρημα ότι ο λαός δεν νοιάζεται για τα σκάνδαλα. Νοιάζεται και παρανοιάζεται. Αυτό όμως που τον πικραίνει είναι ότι εμείς δεν βρίσκουμε επιτέλους το κουράγιο να ρίξουμε φως σε υποθέσεις που αφορούν την δική του περιουσία, το δικό του κόπο και την δική του προσπάθεια.
Λυπάμαι για όλα αυτά, κύριοι Υπουργοί, και περιμένω να δω τι απαντήσεις θα μας δώσετε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς να απαντήσω στον συνάδελφο κ. Ροντούλη για την αναφορά που έκανε για το θέμα των πολυτέκνων. Αυτή την διάταξη για την οποία δεσμευτήκαμε ήδη την συμπεριλαμβάνουμε στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή και τελειώνει. Προχωράει για τις υπογραφές και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια ελπίζουμε μέσα σ’ αυτόν τον μήνα. Δεν είχε σχέση με το Υπουργείο Οικονομίας και δεν υπήρχε λόγος ενώ είχε ενσωματωθεί εκεί ως άρθρο να το βγάλουμε και να το φέρουμε στο νομοσχέδιο αυτό εδώ.
Και τα λέω αυτά σαν εισαγωγή και με χαμηλούς τόνους για να ηρεμήσει και ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Γιώργος Φλωρίδης για τον οποία ειλικρινά δυσκολεύομαι να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα. Όσα ειπώθηκαν και αφορούν στο συγκεκριμένο θέμα των προμηθειών και της ρύθμισης ειπώθηκαν από άγνοια ή από σκοπιμότητα; Άγνοια την αποκλείω γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα πράγματα. Έγκριτος νομικός, πολύ καλός πολιτικός. Σκοπιμότητα; Δεν ταιριάζει αυτό στον χαρακτήρα του.
Ξέρετε ποια είναι η απάντηση; Εντάσσεστε μέσα σε μια πολιτική που το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια πολιτική ΠΑ.ΣΟ.Κ. η οποία λέει ότι δεν έχετε ακόμα συνέλθει, δεν έχετε αντιληφθεί και συμπεριφέρεστε έτσι ώστε ο πολίτης να φέρνει στο μυαλό του εκείνες τις κακές μέρες που κυβερνούσατε. Περιφρονείτε και την νοημοσύνη του ελληνικού λαού αλλά αγνοείτε και την γλώσσα του. Ο πολίτης όμως και την πολιτική σας γνωρίζει και την γλώσσα σας κατανοεί γι’ αυτό και αρχίζει να σας γυρίζει την πλάτη. Και αυτά καταγράφονται τις τελευταίες μέρες.
Εγώ ανησυχώ. Δεν ανησυχώ για την τύχη σας. Ανησυχώ για την υγεία του πολιτικού συστήματος. Θέλουμε καλή αντιπολίτευση για να γίνουμε ακόμα καλύτερη κυβέρνηση. Σας περιφρονεί και θα σας περιφρονήσει ο ελληνικός λαός: 2004, 2007, 7/06/2009.
Παρά την εκτίμηση είμαι υποχρεωμένος να τα πω, κύριε Φλωρίδη. Μιλάτε για παράνομες προμήθειες. Με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια ο συνάδελφος κ. Σγουρίδης είπε «ναι, δυο φορές νομιμοποιήσαμε παρατάσεις προμηθειών οι οποίες έγιναν επειδή δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες. Αυτές είναι «παράνομες», αν θέλετε να τις χαρακτηρίσετε, κύριε συνάδελφε. Διότι όταν λήγει μια σύμβαση τότε από εκεί και πέρα δεν υπάρχει πλαίσιο.
Τις έχετε διαβάσει τις διατάξεις. Και του 2001 και του 2003. Εσείς προσωπικά θα ντρέπεστε γιατί σας γνωρίζω και σας εκτιμώ. Αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ως εξωσυμβατικές όπως γίνεται η συζήτηση. Και αυτό είναι το ένα σκέλος. Και είναι αποτέλεσμα ξέρετε τίνος; Ενός αντιφατικού πλαισίου που ποτέ δεν μπορέσατε να εφαρμόσετε με αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται κανένας διαγωνισμός και για να εξασφαλιστεί η συνεχής ροή των προμηθειών στα νοσοκομεία δίνοντας συνέχεια παρατάσεις. Και ήρθε ο ν. 2955/2001 για να τις νομιμοποιήσει και ήρθε ο ν. 3190/2003 για να τις νομιμοποιήσει. Αυτό είναι το ένα σκέλος, το οποίο τελειώνει πλέον με τον νέο νόμο προμηθειών όπου τέτοιες δυνατότητες δεν υπάρχουν.
Και ερχόμαστε στο δεύτερο σκέλος που αφορά στις διαδικασίες που γίνονται με το άρθρο 7 πάλι του ν. 2955/2001. Δική σας πρακτική που την αναφέρατε ως εξαίρεση αλλά ήταν –για να το ακούσουν και οι νεότεροι συνάδελφοι ως προς την θητεία τους στη Βουλή- το μόνο άρθρο του νόμου του Αλέκου Παπαδόπουλου που εφαρμόσατε. Κανένα άλλο από τον ν. 2955 δεν εφαρμόσατε. Αυτόν που έδινε την δυνατότητα απευθείας ανάθεσης σ’ αυτά που θεωρούνταν υλικά μη συγκρίσιμα για την ιδιότητά τους. Αυτή είναι μια δεδομένη κατάσταση την οποία κανείς δεν αμφισβητεί. Και σε όλα αυτά θέτουμε τέρμα. Και αυτό ήδη φαίνεται.
Και να σας πω και κάτι άλλο; Δεν κάνετε και κάποιους άλλους υπολογισμούς να δείτε ότι στα τρία χρόνια ήταν περισσότερα από 2,5 δις δραχμές. Ενώ τα αρχικά που ήρθαν ήταν πάνω από 700-800 εκατομμύρια. Δεν τα πληρώσαμε γιατί ελέγχθηκαν και δεν βρέθηκαν σωστά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία η οποία και τώρα εφαρμόζεται και σκόπιμα θέλετε να αναφέρετε ότι παρακάμπτεται. Υπουργός Οικονομικών δεν είναι δυνατόν να λέτε αυτά τα πράγματα. Είναι δυνατόν να παρακαμφθεί η διαδικασία της ενταλματοποίησης για την πληρωμή; Είπαμε να λέγονται για αντιπολιτευτική ψηφοθηρία και κατανάλωση κάποια πράγματα όχι όμως αυτά που πραγματικά δημιουργούν πρόβλημα και στον ίδιον τον λέγοντα, για την αξιοπιστία του.
Αυτά λοιπόν τακτοποιούνται με το νέο σύστημα προμηθειών. Και επιπλέον από αυτά –για να μάθει ο ελληνικός λαός- από τα 5,2 που σήμερα εκτιμάτε ότι είναι τα συνολικά χρέη, περισσότερο από το 45% αφορούν στην φαρμακευτική δαπάνη η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις διαδικασίες αυτές.
(SX)
(2BS)
Απομένει ένα ποσοστό 50% - 55%. Εξ αυτών όσα είναι με τη διαδικασία του άρθρου 7, δεν θεωρούνται ότι είναι εξωσυμβατικά. Και ξέρετε ποιος είναι ο λόγος που εμείς με το νέο νόμο των προμηθειών ήρθαμε και καταργήσαμε αυτή τη διάταξη; Και δημιουργήθηκε πρόβλημα ή εφάνη πως θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Με τις νέες, όμως, συμβάσεις – πλαίσιο, που είναι σύμφωνες με την Κοινοτική Οδηγία, σύμφωνες με το Κοινοτικό Δίκαιο του ανταγωνισμού, μπορούμε πλέον χωρίς πρόβλημα να προχωράμε.
Ξέρετε τι απομένει; Πολύ λιγότερο του 1 δισεκατομμυρίου, που είναι οι παρατάσεις αυτών των συμβάσεων.
Για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός για ποια πράγματα σήμερα συζητάμε.
Έτσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή τη ρύθμιση τελειώνουμε. Ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες. Από εδώ και στο εξής δεν θα χρειαστούν ξανά -διότι δεν προβλέπονται τέτοιες διαδικασίες με τον καινούργιο νόμο- ούτε παρατάσεις, ούτε με απευθείας αναθέσεις, αλλά με άλλο τρόπο συμβάσεων, ούτε ανάγκη για να ρυθμίζουμε τα χρέη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Δεν θα κλέψω το χρόνο από άλλους συναδέλφους και δεν θα αναφερθώ και σε άλλα που χτες αποσπασματικά παρακολούθησα και τα οποία ειλικρινά με θλίβουν και προσωπικά, αλλά νομίζω πως δημιουργούν πρόβλημα και στην ποιότητα του πολιτικού μας πολιτισμού. Μέχρι ενός ορισμένου σημείου.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις προμήθειες;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Λυπάμαι πάρα πολύ για την απάντηση που άκουσα από τον Υφυπουργό Υγείας, τον κ. Παπαγεωργίου -πάρα πολύ λυπάμαι!- διότι δεν άκουσα ούτε ένα επιχείρημα γιατί φέρνει αυτή τη διάταξη.
Εκτός, κύριε Παπαγεωργίου, αν θεωρείτε ως επιχείρημα ότι τα ίδια ή παρόμοια έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι επιχείρημα αυτό, για να αιτιολογήσετε αυτή την απαράδεκτη, σκανδαλώδη τροπολογία την οποία φέρατε;
Εσείς μας περιγράψατε εδώ μία κατάσταση όπου μας λέτε περίπου, όλα έγιναν νόμιμα. Όλα, περίπου, έγιναν νόμιμα. Τότε, γιατί φέρνετε μία τροπολογία – σκούπα, που λέει, νομιμοποιούμε όλες τις προμήθειες, τις συμβάσεις και τις αναθέσεις που έχουν γίνει από τα νοσοκομεία; Αν είναι νόμιμα, δεν χρειάζεται η τροπολογία. Αν, όμως, δεν είναι νόμιμα; Γι’ αυτό ακριβώς φέρνετε αυτή την τροπολογία.
Άκουσα, επίσης, και κάτι άλλο. Μας λέτε: Αυτές οι παρατάσεις, που έχουν γίνει, δεν έχουν πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά. Δεν αφορούν υπέρογκα ποσά. Λίγο κάτω από το 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι.
Δηλαδή, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ για εσάς είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό; Είναι ευκαταφρόνητο ποσό το 1 δισεκατομμύριο ευρώ; Να σας πω πόσα λεφτά έχει το ταμείο φτώχειας που έχετε φτιάξει; Κάτω από 400.000.000. Και μου λέτε ότι το 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι ευκαταφρόνητο; Και πώς αποδεικνύεται ότι είναι 1 δισεκατομμύριο ευρώ; Με ποια στοιχεία; Με ποια δεδομένα;
Εγώ δεν θέλω να αμφισβητήσω την αξιοπιστία σας. Κανενός! Όταν, όμως, μιλάμε για τέτοια ποσά, μυθώδη ποσά, απίστευτα ποσά, θα έπρεπε εδώ να έχουμε κατάθεση στοιχείων, τα οποία εμπράκτως να μας δίδουν μία εικόνα, τι πάμε να νομιμοποιήσουμε με αυτή την τροπολογία, την οποία κακώς φέρατε ως τροπολογία και δεν την φέρατε ως διάταξη νόμου, προκειμένου να γίνουν όλες οι διαδικασίες πάλι με τον πιο σωστό τρόπο.
Απαράδεκτη αυτή η τροπολογία. Σκανδαλώδης. Πάρτε την τώρα πίσω.
Δεύτερη σκανδαλώδης τροπολογία: Η τροπολογία για το 2%. Θα τη συζητήσουμε αναλυτικότερα αύριο, αλλά είμαι υποχρεωμένος να την αναφέρω και σήμερα. Παράταση για τρία χρόνια της δυνατότητας των επιχειρήσεων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να εκπίπτουν 2% από τα ακαθάριστα έσοδά τους χωρίς δικαιολογητικά. Δηλαδή, με δύο λόγια, πλυντήριο χρημάτων, μαύρα λεφτά. Μαύρα έσοδα, μαύρες δαπάνες. Γιατί παρακαλώ; Για ποιο λόγο; Να το καταλάβω.
Διαβάζω την αιτιολογική έκθεση. Ούτε ένα επιχείρημα. Κανένα επιχείρημα εδώ από τους αρμόδιους Υπουργούς. Την Πέμπτη το βράδυ, μόλις έκλεισε για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς η Βουλή, έρχεται αυτή η τροπολογία. Πέμπτη βράδυ. Απαράδεκτη και σκανδαλώδης τροπολογία. Να την πάρετε τώρα πίσω! Προκαλείτε με τέτοιου είδους τροπολογίες!
Τρίτη απαράδεκτη τροπολογία σε προηγούμενη φάση –γιατί έρχονται κατά κύματα πλέον αυτές οι τροπολογίες- η οποία ενσωματώθηκε πλέον στο νομοσχέδιο: Αναφέρομαι στη δυνατότητα που δίνετε στην Εκκλησία –μέσω νόμου!- να διαμορφώσει αναπτυξιακό οργανισμό Α.Ε., ο οποίος πλέον θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας, υποκαθιστώντας τις δημόσιες αρχές, για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, για τη διαχείριση προγραμματικών συμβάσεων και συμπράξεων. Δηλαδή, με δύο λόγια, Εκκλησία Α.Ε., Εκκλησία Real Estate.
Τίποτα δεν έχετε διδαχθεί από τη φορολογική ασυλία που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η δική σας, στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας; Τίποτα δεν έχετε διδαχθεί από τα σκάνδαλα, ιδιαίτερα το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Συνεχίζετε να νομιμοποιείτε σκανδαλώδεις καταστάσεις;
Αυτή η ανώνυμη εταιρεία θα έχει προσωπικό που θα αποσπάται από το Δημόσιο. Κι ενώ θα είναι υπό την κυριότητα και τη διαχείριση της Εκκλησίας, το προσωπικό αυτό, που θα αποσπάται από το Δημόσιο, θα το πληρώνει το Δημόσιο. Δηλαδή, εδώ θα παίζει αυτό το ρόλο η Εκκλησία Α.Ε. με προσωπικό που θα πληρώνει ο φορολογούμενος και θα χρηματοδοτείται και από τον Προϋπολογισμό, ειδικότερα τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων; Η Εκκλησία πλέον θα παίζει ένα ρόλο μελετητή, επιβλέποντα και κατασκευαστή; Και θα έχει αυτό το ρόλο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ακόμα και για παρομοίου κλίματος ιδρύματα ή προσανατολισμού θρησκευτικές ενώσεις;
Αυτά είναι απαράδεκτα, σκανδαλώδη και προκλητικά, θα έλεγα. Να τα πάρετε πίσω.
Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε προτάσεις για ονομαστική ψηφοφορία λόγω μη επάρκειας του αριθμού των Βουλευτών μας. Κάνουμε, όμως, μία έκκληση σε όλους τους συναδέλφους και στα Κόμματα βεβαίως: Να κατατεθούν -και να συμβάλουμε κι εμείς- προτάσεις για ονομαστική ψηφοφορία σε όλες αυτές τις τροπολογίες. Στην τροπολογία για το 2%, στην τροπολογία για την Εκκλησία, στην τροπολογία για τα νοσοκομεία.
Βεβαίως, δεν είναι οι μόνες σκανδαλώδεις τροπολογίες. Είναι και άλλες, για τις οποίες μου δόθηκε η ευκαιρία και αναφέρθηκα χθες. Δυστυχώς, δεν έχω το χρόνο να επανέλθω. Θα κάνω μόνο μία αναφορά:
Μέχρι πότε θα έχουμε εδώ μετεμφυλιακούς νόμους, οι οποίοι θα έχουν συνέχεια, τους οποίους όχι μόνο θα ανανεώνουμε, αλλά θα κάνουμε ακόμα χειρότερους, δίνοντας αφορολόγητα έσοδα σε μετόχους εταιρειών, που αφορούν την πλοιοκτησία, αφορούν πλοιοκτήτριες εταιρείες; Ως πότε θα έρχονται εδώ νύχτα τέτοιου είδους τροπολογίες για να τις ψηφίζουμε; Ως πότε θα κάνουμε χαριστικές ρυθμίσεις, πέραν από αυτές που περιλαμβάνει αυτό καθ’ εαυτό το νομοσχέδιο, ακόμα και στην απόδοση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για μία 10ετία; Υπάρχουν, δηλαδή, κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας οι οποίοι δεν έχουν εισφέρει το φόρο που τους αναλογεί και τους κάνουμε χαριστικές ρυθμίσεις; Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό το πράγμα;
Στα άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρθηκε αναλυτικά η Εισηγήτριά μας. Θα τοποθετηθούμε σε ένα προς ένα στο τέλος, στην ψηφοφορία.
(XF)
Να επαναλάβω ότι όταν είμαστε σε μια φάση τεράστιας κρίσης που ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι η επίταση της παραγωγικής αποδιάρθρωσης της χώρας, το μόνο μέτρο που παίρνουμε για την τόνωση της απασχόλησης σ’ αυτή τη χώρα είναι να μειώνουμε κατά 50% το τέλος ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα. Και βεβαίως βλέπουμε εδώ ότι είναι χαράς ευαγγέλια για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, χαράς ευαγγέλια γι’ αυτούς που θέλουν να πάρουν φθηνά μεγάλα αυτοκίνητα. Έχει γεμίσει με 4x4 το κέντρο της Αθήνας. Αλλά αυτά είναι τα μέτρα που χρειάζονται σήμερα μέσα στην κρίση οι ασθενέστερες τάξεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους; Αυτά είναι τα μέτρα που χρειάζεται η ελληνική οικονομία;
Καταψηφίσαμε επί της αρχής και θα τοποθετηθούμε σε όλα τα άρθρα στο τέλος κατά την ψηφοφορία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου έχει το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μια διευκρινιστική παρατήρηση, νομοτεχνική που μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά και μου το είπαν ένα, δύο συνάδελφοι.
Το άρθρο 36 αναφέρει «οι προμήθειες των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, περιλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των πανεπιστημιακών Κλινικών των Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινίτειο», επειδή δεν έχει μπει «κόμμα» στο «πανεπιστημιακών Κλινικών», μπορεί να θεωρηθεί ότι αφορά τις ψυχιατρικές και πανεπιστημιακές κλινικές μόνο του Αιγινίτειου και του Αρεταίειου. Οπότε μπαίνει ένα «κόμμα» μετά τη φράση «πανεπιστημιακών Κλινικών».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, αυτή τη διευκρίνιση που κάνατε, με την προσθήκη του κόμματος, καλό είναι θα είναι να την καταθέσετε και για τα Πρακτικά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ναι, βεβαίως.
Ειπώθηκε από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι κανείς μα κανείς διαγωνισμός, καμία προμήθεια δεν έγινε με βάση αυτά που προβλέπονταν και έρχονται τώρα να νομιμοποιηθούν. Γι’ αυτό έκανα την αναφορά του ενός δισεκατομμυρίου, χωρίς να το χαρακτηρίσω μικρό ή μεγάλο. Αντιλαμβάνομαι τι είναι λίγο και τι είναι πολύ, αν είναι δυνατόν! Έκανα αυτή την αναφορά γι’ αυτό και τίποτα περισσότερο.
Γιατί έρχεται αυτό το πράγμα να ρυθμιστεί; Είπαμε για την παράταση των προμηθειών. Για το άλλο, θεωρείται ότι οι διαδικασίες με το άρθρο 7 του ν.2955 αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο με αποτέλεσμα να μη θεωρείται διαγωνιστική διαδικασία. Υπήρξε και συγκεκριμένο παράδειγμα Επιτρόπου το άρθρο 7 και καταδίκη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου γι’ αυτή την υπόθεση.
Πλέον με το νέο νόμο προμηθειών αυτό το πράγμα έχει εξαλειφθεί, δεν υπάρχει και έχει επιλεγεί άλλος σύμφωνος με το κοινοτικό ανταγωνιστικό δίκαιο.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Φιλότιμη η προσπάθεια του κυρίου Υφυπουργού, αλλά νομίζω ότι η απάντησή του επιδεινώνει τα πράγματα. Διότι αν επρόκειτο για συμβάσεις που αντίκεινται στο κοινοτικό δίκαιο και επομένως θα έπρεπε να τύχουν διόρθωσης, δεν θα έπρεπε να μας φέρετε αυτή την τροπολογία. Θα ήταν εντελώς διαφορετική η διάταξη αν θέλατε να διορθώσετε αυτό και θα την εισαγάγατε με κανονικό και ουσιαστικό τρόπο και θα μας φέρνατε και τις σχετικές συμβάσεις και τα σχετικά στοιχεία.
Από εκεί και πέρα γιατί τα κάνετε αυτά τα πράγματα; θέλετε ως σκούπα να νομιμοποιήσετε ένα τεράστιο ποσό το οποίο δεν ξέρουμε πόσο ύψος έχει. Ο κ. Φλωρίδης μίλησε για 6 δισεκατομμύρια. Μπορεί να είναι τόσο, μπορεί να είναι κάτι λιγότερο, μπορεί να είναι και κάτι παραπάνω. Δεν το ξέρουμε. Μιλάμε για ένα μυθώδες ποσό. Θέλετε άρον-άρον με μια παρέμβασή σας πεντάλεπτη και έναν διαπληκτισμό μεταξύ μας να νομιμοποιηθεί όλο αυτό το ποσό έτσι ώστε μετά να αρχίσετε να καταβάλετε με ομόλογα ή με κάποιες άλλες διαδικασίες, με λεφτά του ελληνικού λαού αυτά τα ποσά. Αυτό επείγεστε να κάνετε και κάνετε διαδικασίες express, σκανδαλώδεις επί της ουσίας, οι οποίες θα φεσώσουν τον ελληνικό λαό με παρατυπίες, παρανομίες, αυθαιρεσίες, οι οποίες έχουν γίνει και θα τινάξουν τον προϋπολογισμό στον αέρα. Και δεν θα τινάξουν μόνο τον προϋπολογισμό. Αυτές οι διαδικασίες που νομιμοποιείτε τινάζουν και τα νοσοκομεία στον αέρα, τινάζουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, των οποίων οι φαρμακευτικές δαπάνες έχουν φθάσει πλέον σε υπέρογκα ύψη και σε λίγο δεν θα έχουν να πληρώσουν. Ιδού οι συνέπειες των ενεργειών σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Υφυπουργός είπε πως δεν θα χρειαστεί να γίνει άλλη ρύθμιση γιατί θα εφαρμοστεί ο νόμος. Θα ήθελα να του θυμίσω ότι αυτά ακριβώς είχε πει και ο κ. Κακλαμάνης ως Υπουργός Υγείας όταν το Μάρτη του 2005 έφερε τη ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων της προηγούμενης τριετίας. Εξήγγειλε διαφάνεια, εξήγγειλε νέους νόμους. Τίποτα δεν έκανε και ήρθε στη θέση του ο κ. Αβραμόπουλος να παραλάβει καμένη γη, όπως θυμάστε, από τον προκάτοχό του της Νέας Δημοκρατίας και προς στιγμή απειλήθηκε και εσωκομματικό επεισόδιο. Βεβαίως ο κ. Αβραμόπουλος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πριν από δυο χρόνια περίπου, έφερε νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και είπε τέλος οι καταχρηστικές συμβάσεις, τέλος η παρανομία, τέλος η σπατάλη, τέλος η ρεμούλα.
Γι’ αυτό ακριβώς έρχεστε και εσείς κύριε Υφυπουργέ και λέτε «δεν θα ξαναχρειαστεί να γίνει νέα ρύθμιση». Ε, πέντε χρόνια μετά δεν νομίζετε ότι σας βαρέθηκε ο ελληνικός λαός να παρελαύνουν από εδώ Υπουργοί και Υφυπουργοί και να επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια; Και αυτό που μένει στο τέλος είναι η σπατάλη, η διαφθορά και ο λαός να πληρώνει. Και πληρώνει πρόσθετα και πολλαπλάσια βάρη απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Μέχρι πότε νομίζετε ότι μπορεί να σας ανέχεται ο ελληνικός λαός; Σας πληροφορώ ότι δεν θα χρειαστείτε να εφαρμόσετε το νόμο γιατί είχατε πέντε χρόνια για την επανίδρυση και δύο χρόνια για την εφαρμογή του νόμου και τίποτα δεν κάνατε. Χειροτερέψατε, κάνατε εκρηκτική την κατάσταση. πέστε μου ένα παράδειγμα εφαρμογής του νόμου. Και γιατί να σας πιστέψουμε εμείς και πολύ περισσότερο ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης, ο ασθενής, ο ενδιαφερόμενος, αυτός που πληρώνει τα δισεκατομμύρια της κρατικής φορολογίας, όταν τίποτα δεν έχετε κάνει μέχρι σήμερα;
Λοιπόν, μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσετε το νόμο γιατί θα σας απαλλάξει ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα από την άσκηση των κυβερνητικών σας καθηκόντων. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Κύριε Υφυπουργέ, ξέρω την εντιμότητά σας, ξέρω ότι με βαριά καρδιά ήρθατε να υπερασπιστείτε αυτή τη ρύθμιση. Γιατί αν αυτή η ρύθμιση πούλαγε, ήταν λαμπερή, θα ερχόταν ο κύριος Υπουργός, θα άρπαζε την ευκαιρία. Πηγαίνει για ψύλλου πήδημα σε όλη την Ελλάδα σε εκδηλώσεις και χάνει το χρόνο του για να προβάλει τα προσωπικά του επιτεύγματα και εδώ δεν ήρθε να υπερασπιστεί αυτή τη ρύθμιση που έχει τόσο βάρος και τόσο βάθος και αφορά τη διαφάνεια, αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφορά το φορολογούμενο Έλληνα πολίτη εν μέσω μιας μεγάλης και πρωτοφανούς κρίσης, της οποίας πρωτίστως την ευθύνη έχετε εσείς και ο Πρωθυπουργός με την πολιτική που εφαρμόζετε πέντε χρόνια;
Και έστειλε εσάς να κουβαλήσετε το σταυρό του μαρτυρίου. Πράγματι θα μπορούσατε να υποβάλετε μια παραίτηση ή να αρνηθείτε να υπερασπιστείτε αυτή τη ρύθμιση και να είστε βέβαιος ότι δεν θα βοηθούσατε μόνο τον εαυτό σας, την παράταξή σας με μια τέτοια άρνηση. Θα βοηθούσατε όλο το πολιτικό σύστημα μέσα σ’ αυτές τις μέρες της δύνης και της κατάπτωσης από την επιλογή της Κυβέρνησης για απόλυτη συγκάλυψη, για άρνηση διερεύνησης κάθε σκανδάλου. Θα ήταν πράγματι μια όαση μια τέτοια στάση, είτε παραίτησης είτε άρνησης, να πείτε στον Υπουργό σας εδώ να έρθει με τη λάμψη του να πείσει την κοινή γνώμη γι’ αυτά τα νομοθετήματά του και γι’ αυτές τις πράξεις.
Είπατε ότι δεν κάνετε τίποτα άλλο παρά αυτό που έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξέρουμε ότι εδώ και χρόνια και όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές θα κορυφώνεται η προπαγάνδα του συμψηφισμού. Μέχρι χθες βέβαια και πολύ περισσότερο μέχρι το 2004 όλα αυτά τα καταγγέλλατε ως καθεστώς, ως σύστημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως σύστημα σπατάλης και ρεμούλας, ως διαπλοκή και διαφθορά. «Τα πιράνχας», «οι νταβατζήδες» παρήλαυσαν από το Βήμα αυτό από τα χείλη των αξιωματούχων του κόμματός σας και κυρίως του Αρχηγού σας. Πού είναι πια αυτή η διάθεση για διαφάνεια, για κάθαρση, για αξιοποίηση και για σεβασμό στο δημόσιο πλούτο αλλά και στον ιδρώτα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του εργαζόμενου, του συνταξιούχου και του αγρότη;
(GH)
(2XF)
Έχουν όλα αυτά χαθεί και το μόνο που σας έχει μείνει είναι η αγωνιώδης προσπάθεια διατήρησης της κυβερνητικής εξουσίας. Και θα έλεγα όχι τόσο πια, γιατί είστε αρκετά και ψυχολογικά και πολιτικά κουρασμένοι, αυτή καθ’ αυτή η εξουσία, αλλά κάτι κυβερνητικοί αξιωματούχοι να προλάβουν ανοικτή τη Βουλή για να καλύψουν άνομες πολιτικές πράξεις, μην τους βρουν στο δρόμο την επομένη των εκλογών, μην τους βρουν μπροστά τους δηλαδή από την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Είπατε λοιπόν ότι τα ίδια έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Λοιπόν στις διατάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχουν σαφείς αναφορές που για κάποιον γνωρίζει στοιχειώδη νομικά, αλλά και για αυτόν που έχει στοιχειώδη λογική σκέψη, είναι ριζικά διάφορο από αυτό που νομοθετείτε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στις διατάξεις του για τις ρυθμίσεις των χρεών των νοσοκομείων μίλαγε για νόμιμους διαγωνισμούς και για νόμιμες συμβάσεις. Έχει μεγάλη ποιοτική διαφορά από την πρόταση που περιλαμβάνεται στο δικό σας νομοθέτημα και μιλά για συμβάσεις που θεωρούνται νόμιμες. Ποιος τις θεωρεί νόμιμες; Το Σύνταγμα; Αναφερθείτε σε διατάξεις είτε του Συντάγματος είτε της κείμενης νομοθεσίας και κάνετε αναγωγή στη νομιμότητα. Κατά το δοκούν λοιπόν θα κρίνουν οι διοικητές οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και φυσικά οι δικαστικοί λειτουργοί. Θεωρούνται νόμιμες! Είναι το ίδιο νομικά με τη διάταξη της αντίστοιχης ρύθμισης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που μίλαγε για μόνιμους διαγωνισμούς και νόμιμες συμβάσεις που είχαν αναφορά σε νόμους και είχαν ασφαλέστατα κυρωθεί στη Βουλή με προηγούμενες διαδικασίες νομοθετικού περιεχομένου πριν προκύψουν τα χρέη και σε ανύποπτο χρόνο; Τεράστια η διαφορά. Εγκαταλείψτε λοιπόν την προσπάθεια σύγχυσης, συγκάλυψης και συμψηφισμού. Δεν τιμά κανέναν μας να εμφανιζόμαστε μπροστά στους πολίτες ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πούμε ότι τα ίδια έκαναν και οι άλλοι.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υφυπουργός υπερασπίστηκε της κυβερνητικής πολιτικής, ως όφειλε βέβαια και εκ κομματικού καθήκοντος γύρω από το ζήτημα του ΕΣΥ και των προμηθειών. Και είπε απαντώντας στο συνάδελφο κύριο Φλωρίδη ότι με την τοποθέτησή του περιφρονεί τους πολίτες.
Εάν πράγματι, κύριε Υφυπουργέ, ήταν μεγάλο το κόστος των προμηθειών του δημοσίου των 2,5 περίπου δις ευρώ για την τριετία 2005, 2004 και 2003 που ρυθμίσατε τον Μάρτη του 2005, πέστε μου λοιπόν το καθεστώς της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης που εγκαθιδρύσατε στη συνέχεια γιατί εκτόξευσε το κόστος αυτό μέσα σε μια τετραετία πάνω από τα 6 δις ευρώ; Δώστε μας μια λογική απάντηση και εμάς εδώ στο Κοινοβούλιο και στον φορολογούμενο Έλληνα πολίτη. Το καθεστώς λοιπόν της διαφάνειας που εγκαθιδρύσατε και της νομιμότητας γιατί εκτόξευσε, υπερδιπλασίασε το κόστος των νοσοκομείων και των προμηθειών; Ποιοι ενθυλάκωσαν αυτά τα πρόσθετα χρήματα; Πώς τα χρησιμοποίησαν αυτά τα χρήματα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου;
Αυτές είναι οι αλήθειες που πρέπει η Κυβέρνηση και όλοι μας να διατυπώσουμε μπροστά στον αγωνιούντα πολίτη, μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρωτόγνωρη κρίση που ζει και όχι να ψελλίζουμε εκφράσεις συμψηφισμού.
Κύριε Πρόεδρε, είπα και χθες στην τοποθέτησή μου επί της αρχής πως -πράγματι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ζητώ από την Κυβέρνηση εδώ και μια τριετία να το πει και ζητώ από τον Υπουργό να απαντήσει- πέρα από το ταμειακό ζήτημα πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθούν αυτοί οι λογαριασμοί που μας διέσυραν διεθνώς –θυμίζω πως πέρυσι ο Πρέσβης των ΗΠΑ πήγε στην κ. Μπακογιάννη και ζήτησε τα 4 περίπου δις που ανήκουν σε αμερικάνικες εταιρίες για τις προμήθειες στα νοσοκομεία και διέσυρε διεθνώς τη χώρα και μετά λέτε ότι τη διασύρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο εξωτερικό όταν όλες οι αμερικάνικες και οι ευρωπαϊκές εφημερίδες μιλάνε για αυτά τα φέσια του ελληνικού κράτους- επαναλαμβάνω πως πέρα από το ταμειακό θέμα υπάρχει και ένα ζήτημα λογιστικής καταγραφής. Πέστε μας: Το 2005 εύκολα πήγατε την λογιστική καταγραφή στα τρία προηγούμενα χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ανεβάσατε το έλλειμμα με την απογραφή σας γιατί ήταν τα κυβερνητικά χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τώρα που τα προηγούμενα τέσσερα είναι δικά σας και συνταγματικά τα επόμενα ένα, δυο είναι δικά σας πώς λογιστικά θα τα γράψετε ποια είναι η διαπραγμάτευσή σας με τη eurostat και την Κομισιόν για την εγγραφή του χρέους; Είναι απόδειξη των λογιστικών αλχημειών γύρω από τα δημοσιονομικά; Είναι απόδειξη ότι δεν είναι 5% το έλλειμμα αλλά είναι ακόμη πιο μεγάλο και δυσθεώρητο το δημοσιονομικό έλλειμμα, για αυτό ακριβώς και το υψηλό spread του δανεισμού των κρατικών ομολόγων; Αυτή είναι η πολιτική σας, αυτές είναι οι αλήθειες και αυτές οφείλετε να πείτε στον ελληνικό λαό έστω και στις τελευταίες ημέρες της κυβερνητικής σας εξουσίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο ζητά ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου για μια σύντομη παρέμβαση.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος συνάδελφος αφιέρωσε όλο το χρόνο της τοποθέτησής του στο συγκεκριμένο άρθρο. Αυτό δεν θα το κρίνω εγώ αλλά είμαι υποχρεωμένος να δώσω μια απάντηση.
Καταρχάς μακράν εμού η πρόθεση να προτείνω συμψηφισμό. Αλλοίμονο αν μπορεί να συμψηφιστεί ένα ισόγειο με έναν ουρανοξύστη εκατό ορόφων. Αντιλαμβάνεστε τι εννοώ.
Δεύτερον, δεν τα ξέρετε τα θέματα της υγείας, κύριε συνάδελφε, και μιλάτε για νούμερα αλλά δεν τα τοποθετείτε εκεί που πρέπει να τοποθετηθούν. Δεν γνωρίζετε ποια είναι σήμερα η δημόσια κρατική δαπάνη για το σύστημα υγείας συνολικά και μέσα από εκεί να δείτε τι ακριβώς αντιστοιχεί σε κάθε περίπτωση. Δεν τα γνωρίζετε, κύριε Μαγκριώτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Εσείς που τα ξέρετε να τα καταθέσετε στη Βουλή για να τα γνωρίσουμε και εμείς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, εγώ σέβομαι την Αίθουσα και τους συναδέλφους που ξέρουν να τηρούν τους κανόνες, τον Κανονισμό και που τους διακρίνει η δημοκρατική ευαισθησία.
Το 2003 η δαπάνη του κρατικού Προϋπολογισμού ήταν κάτι λιγότερο από 3 δις και σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 7 δις, για να γνωρίζετε λοιπόν ποια είναι η αναγωγή.
Και δεύτερον όλα αυτά τα χρόνια, κύριε Μαγκριώτη, δημιουργήθηκαν νέα τμήματα, νέες μονάδες νέα φάρμακα περισσότερο αποτελεσματικά, νέες εφαρμογές και είναι η πεμπτουσία της πολιτικής, αυτές οι σύγχρονες εξελίξεις να ενσωματώνονται έναντι οποιουδήποτε κόστους στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, όχι με λίστες και απαγορεύσεις αλλά με σωστή διαχείριση την οποία κάναμε. Αυτό είναι ακριβώς.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Πάγκαλε, θέλετε να κάνετε τώρα την κανονική σας παρέμβαση ή μια σύντομη παρέμβαση;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Μια απάντηση στην παρέμβαση του κυρίου Υφυπουργού θέλω να δώσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ, κύριε Πάγκαλε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είπε κάτι ο κύριος Υφυπουργός για αυτούς που τους διακρίνει η δημοκρατική ευαισθησία, και ότι απέναντι σε αυτούς θα έχει μια ορισμένη συμπεριφορά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν αμφισβήτησα τη δημοκρατική ευαισθησία κανενός.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Έτσι είπατε, κύριε Υφυπουργέ. Αφήστε με να τελειώσω και θα σας πω τι εννοώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Στάθηκα στην διακοπή του κυρίου συναδέλφου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Θεωρώ απαράδεκτο να αμφισβητείται η δημοκρατική ευαισθησία ενός τμήματος του Σώματος. Εδώ μέσα όσοι ευρισκόμεθα με την λαϊκή εντολή βέβαια πρέπει να έχουμε δημοκρατική ευαισθησία και να την επιδεικνύουμε συνεχώς.
Δεύτερον, θεωρώ ακόμη πιο απαράδεκτο κριτής της δημοκρατικής ευαισθησίας των Βουλευτών να είναι η Κυβέρνηση, γιατί το αντίστροφο ακριβώς είναι το νόημα του πολιτεύματός μας. Και αν ο κύριος Υφυπουργός πει ότι δεν είπε αυτό που εγώ κατάλαβα τότε το θέμα λήγει. Εάν όμως το δικαιολογήσει τα πράγματα τότε είναι πάρα πολύ σοβαρά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Παπαγεωργίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, ήμουν σαφέστατος. Πήρα το λόγο και απάντησα στον κ. Μαγκριώτη επειδή επεχείρησε τη διακοπή και ό,τι αναφορά έγινε για αυτά τα συγκεκριμένα αφορούσε την ενέργεια να διακόψει και τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Παπαγεωργίου, πρέπιε όμως να σας πω το εξής. Δεν είναι η πρώτη φορά όταν γίνονται οι αναφορές από τους ομιλούντες στους προλαλήσαντες σε σχέση με αυτά που είπε ο προλαλήσας δηλαδή μια ευθεία προσωπική αναφορά που υπάρχουν αυθόρμητες διακοπές.
Θα σας παρακαλούσα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Δεν συνηθίζω να διακόπτω, κύριε Πρόεδρε, και αυτό κανείς ας το κρίνει ανάλογα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μα, τώρα διακόπτετε εμένα χωρίς να έχετε το λόγο. Λέτε ότι δεν συνηθίζετε να διακόπτετε και μόλις άρχισε να ομιλεί ο Πρόεδρος τον διακόπτετε. Να λοιπόν μια απόδειξη διακοπής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Με συγχωρείτε. Νόμιζα ότι μου δώσατε το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μα, δεν ολοκλήρωσα.
Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω προς εσάς ως Προεδρείο είναι να δώσετε τη διευκρίνιση ότι εν πάση περιπτώσει ούτε την αυθόρμητη διακοπή του κ. Μαγκριώτη την θεωρείτε ως αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Και τότε λήγουν όλα. Υπό αυτήν έννοια λοιπόν ερμηνεύω και εγώ τη δικιά σας τοποθέτηση. Συμφωνούμε επ’ αυτού;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Καλώς.
Συνεχίζουμε λοιπόν με τον επόμενο ομιλητή τον κ. Ιωάννη Αμοιρίδη.
(2GH)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ο κύριος Υπουργός μίλησε για ουρανοξύστες και για ισόγεια. Πράγματι η Ελλάδα που είχε γίνει οικονομικός ουρανοξύστης, έχει καταντήσει ισόγειο και σε λίγο υπόγειο στην παγκόσμια οικονομική σκηνή. Σ’ αυτό, κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε. Εγώ δεν είμαι ούτε γιατρός ούτε οικονομολόγος ούτε δικηγόρος. Παρακολουθώ, όμως, τις τελευταίες ημέρες η Βουλή να έχει γίνει Κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Ότι άνομη πράξη έχει γίνει είτε ηθική είτε πολιτική και πιθανώς ποινική εξιλεώνεται μέσα στη Βουλή. Να φύγουν τα 6 δισεκατομμύρια των νοσοκομείων, να αθωωθεί οποιαδήποτε ποινική πράξη έχει γίνει. Και βέβαια, οι ίδιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μιλούν για πάρτυ εκατομμυρίων, ψηφίζουν κατά της παραπομπής και την επόμενη ημέρα κοιτούν στον καθρέπτη και λένε ότι έχουν πρόβλημα πολιτικής συνείδησης. Ενδιάμεσα, όμως, πράττουν αυτό που προτείνει σήμερα η Κυβέρνηση. Ψηφίζουν για τα 6 δισεκατομμύρια των χρεών των νοσοκομείων τα οποία αδιαφανώς δημιουργήθηκαν. Και μιλάνε για τα χρέη των νοσοκομείων επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έγιναν με νόμιμους διαγωνισμούς και απλά υπήρχαν κάποιες υπερβάσεις ως προς τις ποσότητες.
Διαβάζω σήμερα ότι ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα των επαγγελματιών 6% τετραπλάσια από τον πληθωρισμό. Και από την άλλη, 1,5 δισεκατομμύριο περίπου χρειάζονται αυτό το μήνα για τη συντάξεις. Αυτή είναι η πολιτική σας; Με αυτή προχωράτε; Καμαρώνετε γιατί έχουμε ανάπτυξη μείον 0,9% και στις άλλες χώρες είναι μείον 4%, μείον 6%, μείον 3%; Δεν βλέπετε, όμως, ότι οι άλλες χώρες θα ανεβούν σε ένα χρόνο όπως προβλέπει η EUROSTAT κατά τρεις και τέσσερις μονάδες ανάπτυξης και ότι εμείς θα πάμε στο 0,2%; Εμείς θα ανεβούμε μία μονάδα και οι άλλοι τρεις και τέσσερις. Με εκπλήσσει που μιλάτε συνεχώς για την παγκόσμια κρίση. Σήμερα ο κ. Μπερνάκι λέει ότι πιθανώς η Αμερική να ανακάμψει μέσα στο έτος, όταν πριν από δέκα ημέρες έλεγαν ότι θα ανακάμψει σε δέκα χρόνια. Αυτή είναι η παγκόσμια κρίση στην οποία βασίζετε όλες τις πολιτικές σας και φέρνετε συνεχώς νομοσχέδια;
Καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επιβάλλατε ΕΤΑΚ ακόμα και στο τελευταίο μαντρί. Σήμερα το αφαιρείτε και μιλάτε για αγροτικές αποθήκες, για πτηνοτροφικές μονάδες. Το αφαιρείτε ενώ το χρεώσατε. Σας το έχουμε πει δέκα φορές, τουλάχιστον μην προχωράτε στους αγρότες. Τώρα το αναγνωρίζετε. Πέρυσι σας λέγαμε μην επιβάλλετε ΕΤΑΚ στις πτηνοτροφικές μονάδες γιατί μια μονάδα με κοτόπουλα έχει έξι χιλιάδες τετραγωνικά επί πέντε χρόνια, 30.000. Την έχετε πάρει πίσω τη μονάδα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αν μου επιτρέπετε, δεν αφαιρείται το ΕΤΑΚ. Δεν θα ισχύει ο κανόνας του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα γεωργικά και κτηνοτροφικά ακίνητα. Όχι το ΕΤΑΚ στο σύνολό του. Θα είναι με το συντελεστή που ισχύει για τα νομικά πρόσωπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Τώρα το διορθώνετε.
Ό,τι κτίσμα έχει οικοδομική άδεια πληρώνει άσχετα αν είναι αποθήκη. Πολλοί έχουν αποθήκες και δεν είναι αγρότες. Μπορεί να έχουν μια άλλη ειδικότητα και να έχουν μια αποθήκη που δεν μπορούν να βγάλουν άδεια αγροτικής αποθήκης. Θα την πληρώσουν. Και δεν αποκλείεται να το διπλασιάσετε.
Μιλάτε για επιδότηση 25% της κατασκευής πρώτης κατοικίας. Πάμε τώρα στην εμπορική αξία. Παράλληλα ανεβαίνει ο φόρος μεταβίβασης, η εμπορική αυξάνεται και άρα, θα αυξηθεί το ΕΤΑΚ. Δεν θα αφαιρεθούν οι 100.000 ή οι 200.000 που λέτε, αλλά θα έχουμε αύξηση γιατί θα ανεβεί η εμπορική αξία και θα το ξαναπληρώσουν. Θα πάρετε και από εκεί ΕΤΑΚ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτό είναι στην αντικειμενική αξία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Οι αξίες θα ανεβούν με την επιδότηση του ενοικίου που λέτε. Θα τις πάρουν στο συμβόλαιο. Μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό; Δηλαδή έχετε αυτή τη στιγμή προοπτική να τακτοποιήσετε τους ημιυπαίθριους χώρους και περιμένετε να περπατήσει η οικοδομή, να πουλήσουν διαμερίσματα. Μα, όταν θα πληρώσουν τον ημιυπαίθριο χώρο τον οποίον και σήμερα κατασκευάζουν με 100, 200, 300 ευρώ και θα τον πουλήσουν 2.000 και 3.000 ευρώ οι κατασκευαστές, πιστεύετε ότι θα προχωρήσει η αγορά για να πουλήσουν διαμερίσματα; Περιμένουν να προχωρήσετε στη νομιμοποίηση αυτών των χώρων και στην τακτοποίηση όχι μόνο των ημιυπαιθρίων αλλά και των αποθηκών και των υπογείων, των παράνομων χώρων και να τα πουλήσουν με την εμπορική αξία ενώ θα έχουν πληρώσει ένα πρόστιμο 200 και 300 ευρώ που πιθανώς να είναι και με δόσεις. Και αυτοί θα το πουλήσουν σε δεκαπλάσια αξία με αυτά τα μέτρα. Δεν προχωράει έτσι η αγορά.
Μαζί με το ΕΤΑΚ περάσατε και την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, τη μείωση από το 11% στο 1%. Άλλο είναι να έχεις 1 δισεκατομμύριο περιουσία και να γλιτώσεις 100 εκατομμύρια φόρο και άλλο να έχεις περιουσία 200.000 ευρώ και να τη μεταβιβάσεις στα παιδιά σου που ούτως ή άλλως είναι αφορολόγητα. Ένα χρόνο μετά έχετε τακτοποιήσει και τους μεγαλοκληρονόμους και τα παιδιά τους και τους εργολάβους. Άρα, είστε κυβέρνηση τακτοποίησης των οφειλών που έχετε αναλάβει απέναντι στους έχοντες.
Μιλάτε για το φόρο των εργοληπτών που τον μειώνετε από το 3 στο 1. Αυτό είναι προκαταβολή φόρου, κύριε Υπουργέ. Έτσι κι αλλιώς οι μικροεργολήπτες έχουν να πληρωθούν δυο χρόνια. Ακόμα και οι μεγαλοεργαλάβοι. Χρωστάτε 12 δισεκατομμύρια. Ποιο φόρο να πληρώσουν; Αφού δεν έχουν πληρωθεί. Απλά είναι προκαταβολή φόρου που τη μειώνετε. Σε ενάμιση χρόνο θα πληρώνουν τη διαφορά. Αυτή είναι βοήθεια προς την οικοδομή και προς τα δημόσια έργα; Έτσι την αντιλαμβάνεστε τη βοήθεια;
Για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είπατε χθες ότι τους δώσατε 400 εκατομμύρια ευρώ. Δώστε μου ένα χαρτί που να βεβαιώνει ότι πήραν έστω 1 ευρώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Τους είχατε πει ότι θα δώσετε 120 εκατομμύρια για το 2008 και άλλα 120 για το 2009 για τη βελτίωση των οδικών αξόνων. Τελικά συμφωνήσατε να δώσετε το 2008 και το 2009, 65 εκατομμύρια. Τους δίνετε σε χαρτιά 45 εκατομμύρια και δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ασχολείται με την περιφέρεια. Αφαιρείτε πόρους από την περιφέρεια αυτούς που θα επένδυαν πάνω στους οδικούς άξονες και στην ασφάλεια των πολιτών και τα δίνετε στις αυτοκινητοβιομηχανίες, στους επιχειρηματίες, στους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων. Αυτή είναι η φροντίδα σας για την περιφέρεια. Όταν μιλάτε για περιφέρεια πρέπει να το αποδεικνύετε και με πράξεις. Είναι σαν τους Ο.Τ.Α. που τους αφαιρέσατε το 2% για τους μεγαλοξενοδόχους. Εκατομμύρια θα μείνουν στην τσέπη τους γιατί δεν απέδωσαν το 2% που το εισπράττουν ακόμη. Κανένας δεν μείωσε τις τιμές παροχής υπηρεσιών. Πώς θα αντικαταστήσετε αυτόν τον πόρο της αυτοδιοίκησης; Και σήμερα έχετε βάλει τους δήμους να μαλώνουν μεταξύ τους για να κάνουν κατανομή χρημάτων που δεν υπάρχουν. Απλά από τους ίδιους τους ΚΑΠ έγινε πρόταση να μοιραστούν κάποια χρήματα. Από πού θα δοθούν αυτά τα χρήματα; Το ίδιο κάνετε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η πολιτική σας. Απλά μπαλώνετε τρύπες που δημιουργήθηκαν με τις δικές σας πολιτικές.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς, αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει πυξίδα όσα καύσιμα και αν της δώσουμε. Ακόμα και το αίμα του ελληνικού λαού να δώσουμε σε καύσιμα, δεν πρόκειται να φτάσει ποτέ αφού δεν ξέρει πού πάει. Δεν έχετε ούτε πολιτική νομιμοποίηση με τα μέτρα που παίρνετε. Ούτε κοινωνική νομιμοποίηση με το λαό στους δρόμους με το νομοσχέδιο που φέρνετε για τις κουκούλες. Αλλά κυρίως δεν έχετε ηθική νομιμοποίηση μετά από την απαράδεκτη συμπεριφορά σας σ’ αυτή την Αίθουσα με τη νομιμοποίηση τόσων πράξεων που πιθανώς να ήταν ποινικά κολάσιμες. Αναλάβατε τεράστια πολιτική και ηθική ευθύνη αυτή την εβδομάδα. Έρχονται μέρες που θα ξαναδοκιμαστείτε. Αλλά έτσι έχετε μάθει, έτσι προχωράτε και δυστυχώς για την Ελλάδα δεν μπορεί να έχει κανένα αποτέλεσμα αυτή η πολιτική. Γιατί είστε εγκλωβισμένοι στην καρέκλα. Και όταν μας κατηγορείτε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να πάρει την εξουσία, εσείς την κρατάτε με τα νύχια και με τα δόντια. Ρωτήστε τον ελληνικό λαό. Οι εκλογές είναι πολιτική πράξη δημοκρατίας. Ρωτήστε, θέλετε να συνεχίσουμε τις πολιτικές μας ή να παραδώσουμε σε κάποιους άλλους που πιθανώς θα τα καταφέρουν καλύτερα; Αυτή είναι πατριωτική πράξη, είναι πράξη πολιτικής συνείδησης. Όχι να γαντζωθούμε στην καρέκλα δυο χρόνια ακόμα και ας κατρακυλάει η χώρα. Είναι μία ευκαιρία να ανταποκριθείτε στο αίτημα του λαού για να δούμε ποιος μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα μέσα σε δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Μπορείτε να το τολμήσετε αυτό; Αν σας δικαιώσει ο λαός, θα σας χειροκροτήσουμε και εμείς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η κα Ζήση έχει το λόγο.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Και με αυτό το νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, φαίνεται τελικά ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι γαλάζιας πολιτικής, είναι Νεοδημοκρατικής πολιτικής ακαμψίας. Η κρίση στην Ελλάδα είναι βαθύτερη, είναι πρωθύστερη και εντονότερη στα δομικά της χαρακτηριστικά της παγκόσμιας κρίσης. Το έλλειμμα, το χρέος, οι ανισότητες, η νέα φτώχεια, ο ανεξέλεγκτος και αθέμιτος ανταγωνισμός, οι πρόνοιες για τους υμετέρους και για τα συμφέροντα των ολίγων, καταγράφονται και σ’ αυτό το νομοσχέδιο και είναι τελικά η εικόνα της χώρας μας μέσα από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Άκουσα χθες τον Εισηγητή σας να λέει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βλέπει το άσπρο, μαύρο, κάνει το άσπρο, μαύρο.
(DP)
(XP)
Μα, είναι παντού μαύρα τα μαντάτα, κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε αφήσει περιθώρια λευκής ελπίδας καθαρής πολιτικής. Όλα έχουν μαυρίσει. Και οι ψυχές μας έχουν μαυρίσει. Και έρχεστε σήμερα σ’ αυτή την οικονομική, κοινωνική κατάσταση της χώρας μέσα από αυτή τη ντεκαντάνς που υπάρχει πια και στο πολιτικό σύστημα και κυρίως στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, να επιτείνετε περισσότερο την άποψη στον ελληνικό λαό ότι θέλετε αποσπασματικά και προσωρινά να τακτοποιήσετε παρανομίες. Και δεν πρόκειται μόνο για τα νοσοκομεία. Όλο αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο και με την ενσωμάτωση των κοινοτικών Οδηγιών αποτελεί μια τακτοποίηση της παρανομίας σε όλους τους τομείς της πολιτικής σας και κυρίως βεβαίως στον αναπτυξιακό, το φορολογικό και τον οικονομικό τομέα όπου εκεί φαίνεται ότι η Κυβέρνησή σας είναι αποφασισμένη τελικά να τελειώσει τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υπουργέ.
Βεβαίως φαίνεται σε αυτό το νομοσχέδιο ότι είστε ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, ενάντια στους πολίτες της χώρας και αποστερείτε πόρους από την αυτοδιοίκηση και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θέλετε να αφήσετε στο έλεος τους θεσμούς της Δημοκρατίας που προσπαθούν να ενισχύσουν τελικά την ανάπτυξη με τις δικές τους παρεμβάσεις και τις αρμοδιότητες που έχουν, είτε αφορά τη μεταφορά, τις συγκοινωνίες, τη συντήρηση των οδικών δικτύων στη περιφέρεια, τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία, είτε οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, γιατί εσείς επιμένετε στο συγκεντρωτισμό και στην ιδεοληψία της απόφασής σας ότι ναι, εμείς θέλουμε την εξουσία για την εξουσία και δεν στηριζόμαστε στον ελληνικό λαό, αλλά στους λίγους ημέτερους φίλους μας και στα συμφέροντά μας. Αυτή είναι η πολιτική σας. Δηλαδή, μια πολιτική, μια ανάλγητη, αν θέλετε, παρέμβαση σας στη διακυβέρνηση της χώρας.
Αυτή η Βουλή των Ελλήνων, κύριε Υπουργέ, με τον πολιτικό λόγο, τις πολιτικές πράξεις και τη νομοθεσία της κατέγραψε ιστορικά μεγάλες στιγμές για την ιστορία της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη νομοθεσία της, τις πολιτικές της που αποτυπώνονται μέσα από αυτή τη νομοθεσία να αντιστρέφει εντελώς την ανοδική πορεία αυτής της χώρας τόσο στη διαφάνεια και στους δημοκρατικούς θεσμούς, όσο και στην ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική και στη διπλωματία της χώρας.
Που είναι, λοιπόν, το λιγότερο κράτος με τις υπηρεσίες που δημιουργείτε εδώ πέρα; Που είναι το ευέλικτο κράτος; Καινούργιες υπηρεσίες δημιουργείτε σε αυτό το νομοσχέδιο, καινούργιες ομάδες, καινούργιες επιτροπές, καινούργιους υψηλούς μισθούς χωρίς στην ουσία να διευκολύνετε τα έσοδα, όπως λέτε εσείς, ή την τακτοποίηση, τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση και στο φορολογικό μας σύστημα. Αποσπασματικά, πρακτικές απαίσιες. Βεβαίως απαξιώνετε εντελώς μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιβραβεύετε τη φοροδιαφυγή και δημιουργείτε πάρα πολλά προβλήματα στις ευαίσθητες ομάδες για τις οποίες εντελώς αδιαφορείτε.
Μιλώ για τα αναπηρικό κίνημα, μιλώ για τους πολύτεκνους, μιλώ για όλες αυτές τις κατηγορίες, για τους μη έχοντες -ναι, κύριε Υπουργέ, μην κάνετε μορφασμούς- στους οποίους έχετε υποσχεθεί πάρα πολλά πράγματα και εσείς και οι αρμόδιοι Υπουργοί, ότι αυτά τα ζητήματα θα μπουν στο οικονομικό νομοσχέδιο, όπως προβλέπονταν από το 2001 από την Αναθεώρηση του Συντάγματος, που το ΠΑ.ΣΟ.Κ τότε έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα του αναπηρικού κινήματος. Αλλά εσείς επιμένετε σήμερα εδώ στους συμψηφισμούς που είναι τελικά η πρακτική σας και η ιδεοληψία σας, γιατί δεν ξέρετε να κάνετε τίποτε άλλο. Αυτή είναι η αλήθεια. Μόνο να συγκαλύπτετε παρανομίες προσώπων, πολιτικών της διακυβέρνησής σας. Τίποτε άλλο.
Εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε διατεθειμένοι, κύριε Υπουργέ, ούτε με το κομιλφώ του πολιτικού διαλόγου, ούτε με την ευγένεια που μας διακρίνει να συνεχίσουμε τελικά να ακούμε και να δεχόμαστε τις πολιτικές που φέρνετε εδώ εν είδει τροπολογιών όπου θέλετε τελικά να δημιουργήσετε καινούργιες –και όχι μεταρρυθμιστικές, θα το έλεγα- αντιλήψεις που βολεύουν πάλι το δικό σας μηχανισμό, το μηχανισμό εξουσίας και θα έλεγα, κακής διακυβέρνησης.
Κύριε Υπουργέ, όταν μια Κυβέρνηση παράγει σκάνδαλα, παράγει τελικά κακές πολιτικές και όχι βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης για το συμφέρον των πολλών, η αντιπολίτευση –κι αυτό κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ- είναι υποχρεωμένη από την εντολή που έχει από τον ελληνικό λαό να αποκαλύπτει, να ανακαλύπτει και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό αφήστε το παραμύθι –επιτρέψτε μου και συγνώμη για τον όρο- των συμψηφισμών που επιχειρείτε εδώ και πολύ καιρό να κάνετε γιατί η ιδεοληψία σας και η ανικανότητά σας θέλει να φέρει, όπως το έκανε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, τελικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ στα ίδια ζύγια με εσάς.
Ό,τι και να κάνετε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει συγκριτική σκέψη, υπάρχει έργο, υπάρχει η πορεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ όλα τα χρόνια και υπάρχουν και οι θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του Προέδρου μας, που είναι επεξεργασμένες με την κοινωνία και δοσμένες στον ελληνικό λαό, που δείχνουν τελικά πόσο μεγάλες είναι οι διαχωριστικές γραμμές που έχει η δικιά μας παράταξη, το δικό μας κόμμα από τη νεοφιλελεύθερη δικιά σας μονεταριστική αντίληψη, αλλά συγχρόνως στενή και ανίκανη διακυβέρνηση της χώρας.
Όπως είπαν και οι άλλοι συνάδελφοι, δεν είναι δυνατόν στην εποχή των μεγάλων μεταβολών, αλλά και μεγάλων ευκαιριών η Ελλάδα να υποχωρεί απελπιστικά. Δύο απογραφές, επιτηρήσεις, EUROSTAT, κομισιόν συνεχώς σε όλους τους δείκτες της παραγωγικής και κοινωνικής δραστηριότητας μέσα από τη μοιραία και άβουλη αντάμα δική σας διακυβέρνησης.
Και έρχεστε εδώ με τις τροπολογίες και δεν κάνετε απογραφή για τα νοσοκομεία. Εσείς είστε οι άνθρωποι των απογραφών, της τακτοποίησης, εσείς είστε νοικοκυραίοι άνθρωποι της Κυβέρνησης, της σεμνότητας, της ταπεινότητας, του «όχι» στους νταβατζήδες, αυτή η Κυβέρνηση είστε. Αυτό είπατε στον ελληνικό λαό. Γιατί, λοιπόν, δεν του λέτε: Να οι εξωσυμβατικές μας προμήθειες, να τα σκάνδαλά μας, να οι παρανομίες μας, να όλα αυτά που κάναμε, με ποιους διοικητές, με ποιες διαδικασίες και ζητάμε, ελληνικέ λαέ, να τις νομιμοποιήσετε» να δούμε τι θα σας πει γι’ αυτό το σκάνδαλο. Γιατί εμείς δεν προτιθέμεθα τη Βουλή των Ελλήνων να την κάνουμε μια κολυμπήθρα των δικών σας παρανομιών χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς εφαρμογή του νόμου. Και, επιτέλους, πώς δημιουργείτε εσείς θεσμούς και δομικούς άλλους χώρους για τη διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων στήριξης;
Η εκκλησία έχει το δικό της ρόλο, το σεβαστό ρόλο όπως όλοι οι θεσμοί. Πώς δημιουργείτε εσείς με τις τροπολογίες αυτές ενδιάμεσους μηχανικούς, μελετητές, ντίλερς, μεσάζοντες, διαπραγματευτές, πρεσβευτές του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης; Με ποιο τρόπο, με ποιες αποφάσεις, με ποιες απόψεις, με ποιες πολιτικές το δημόσιο συμφέρον, τη δημόσια εξέλιξη των πραγμάτων προς όφελος του ελληνικού λαού θα τα υπερασπιστείτε ποτέ; Ή δεν θέλετε τελικά παρά απλώς να στηρίζετε την νεοσυντηρητική μονεταριστική νεοφιλελεύθερη πολιτική σας που υποβαθμίζει τα πάντα σε αυτή τη χώρα;
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα πολλά να πω γιατί όλα τα έχετε στερήσει, τα έχετε απαξιώσει. Και το μόνο που έχετε αυξήσει είναι η ανασφάλεια, η απαισιοδοξία, η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, οι ανισότητες, η νέα φτώχεια. Αυτό μας κάνατε.
Εμείς, λοιπόν, θέλουμε να ξαναβρεί η Ελλάδα το δικό της βηματισμό. Θέλουμε να ξαναβρεί η Ελλάδα την περηφάνια και την ωριμότητά της για να κάνει μεγάλα πράγματα και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει κάνει την εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας σε όλους τους τομείς. Με την πολιτική μας ωριμότητα και ετοιμότητα, με όλη αν θέλετε τη διαβούλευση και τη δημοκρατική μας ευαισθησία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την κοινωνική μας ευαισθησία είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και στα φορολογικά και στα οικονομικά και στα αναπτυξιακά και στα δημοσιονομικά φαίνεται ότι μισεί την Ελλάδα, μισεί και τους Έλληνες πολίτες. Δεν θέλει τους Έλληνες πολίτες και την πρόοδό τους. Ε, λοιπόν, σας λέμε και εμείς δεν σας θέλουν και οι Έλληνες πολίτες. Φτάνει πια. Φύγετε για να βρει ο τόπος την προκοπή και την πρόοδό του.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, δέκα οκτώ μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αργολίδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Μανώλης Σκουλάκης.
(DP)
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι συζητάμε και πάλι ένα πολυνομοσχέδιο με φορολογικές ρυθμίσεις, ένα φορολογικό νομοσχέδιο σκούπα με ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών, με πληθώρα φορολογικών ρυθμίσεων από όλες τις φορολογίες, φορολογία εισοδήματος, φορολογία Φ.Π.Α. , κώδικα βιβλίων και στοιχείων, φορολογία κεφαλαίου, με τελωνειακές διευθετήσεις, με διοικητικές αλλαγές και δημιουργία νέων διευθύνσεων στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και όπως πάντα πάρα πολλές τροπολογίες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αποσπασματική αυτή πρακτική της Κυβέρνησης αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα κυβερνητικής πολιτικής. Αυτή η νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης αποδεικνύει περίτρανα την αδυναμία της να εφαρμόσει ένα συγκεκριμένο, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας μας με πρόχειρα και αποσπασματικά μέτρα προσεγγίζει όλα τα προβλήματα. Εφαρμόζει διάφορες περιστασιακές πολιτικές, χωρίς όμως όλα αυτά να αποτελούν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα.
Αυτή η πρόχειρη και αποσπασματική νομοθετική τακτική της Κυβέρνησης αποδεικνύει με τον πιο απόλυτο τρόπο πως η Κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει στο φορολογικό σύστημα της χώρας μας για μία ριζική αλλαγή και αναμόρφωση που τόσο ανάγκη έχουμε.
Κύριε Υπουργέ, έχω την αίσθηση ότι το μεγάλο παιχνίδι των εσόδων του κράτους κατέρρευσε πριν από τις εκλογές του 2004, τότε που όλοι σας, όλα τα στελέχη, σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία έστελνε το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες ότι θα καταργήσει το Σ.Δ.Ο.Ε. Δεν το καταργήσατε μετά τις εκλογές. Το κρατήσατε εν υπνώσει δύο χρόνια και κατέρρευσαν τα έσοδα από τότε και φθάσαμε εδώ που φθάσαμε. Τι ψηφίζετε τώρα κύριε Υπουργέ; Εγώ διάβασα προχθές παραδείγματος χάριν μία απάντηση, δική σας πρέπει να είναι, εδώ μέσα. Ο Υφυπουργός κ. Λέγκας απαντάει σε ερωτήματα δικά μας, ότι τον Οκτώβριο του 2008 οι βεβαιωμένοι φόροι, αλλά ανείσπρακτοι φόροι ανέρχονται στο 31,5 δις. ευρώ. Πόσο ήταν το 2004; Ήταν 11,5 αγαπητέ κύριε εκπρόσωπε. Η διαφορά είναι 20 δισεκατομμύρια. Αυτό τι λέει; Ότι έχει καταρρεύσει στην ουσία ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός της χώρας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μόνο αυτό δεν είναι. Το αντίθετο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Θα σας τα καταθέσω, δικό σας κείμενο είναι.
Διαβάζω τη συνέντευξη Τύπου των Εφοριακών που λένε «να γιατί χάθηκαν 9 δισεκατομμύρια». Απαριθμούν, ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε σημεία. Δεν βγήκε το Υπουργείο να διαψεύσει αυτή τη συνέντευξη Τύπου. Θα σας το καταθέσω και αυτό.
Αλλά το πιο εντυπωσιακό για μένα είναι κύριε Υπουργέ, ότι 15.300 επιχειρήσεις – ακούσατε- ξέχασαν λέει να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2008. Είναι αλήθεια αυτό κύριε Υφυπουργέ, ότι 15.300 επιχειρήσεις, ενεργές επιχειρήσεις που είχαν δούναι και λαβείν με τις εφορίες, που είχαν πληρώσει Φ.Π.Α., δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση; Από εκεί και πέρα έχει τελειώσει το κράτος, έχει καταλυθεί η έννομη τάξη Πού να βρεθούν οι πόροι; Θα σας το καταθέσω και αυτό. Είναι το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ της 12ης Απριλίου 2009, πρωτοσέλιδο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τι να καταθέσετε; Εμείς το ανακοινώσαμε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό, θα απαντήσετε μετά. Εγώ θα σας τα καταθέσω. Μάλλον ξέρω να διαβάζω ελληνικά και αυτό συμπεραίνω. Η γνώμη μου είναι ότι έχει καταρρεύσει το φοροεισπρακτικό σύστημα της χώρας, έχουν καταρρεύσει τα έσοδα. Ό,τι και να ψηφίζετε, ό,τι και να κάνετε καταστρέψατε τη χώρα. Αυτό είναι όλο!
Έρχομαι τώρα σε ένα επίμαχο θέμα και λυπούμαι που λείπει ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Παπαγεωργίου.
Φέρατε κύριε Υφυπουργέ, μία διάταξη και νομιμοποιείτε όλες τις προμήθειες που έχουν γίνει από το 2004 που έγινε η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι σήμερα. Και επέμενε ο κύριος Υφυπουργός ότι αυτό είχε ψηφιστεί επί των ημερών μας, ότι είναι δική μας διάταξη , ότι εμείς ανοίξαμε το δρόμο και τον συνεχίζετε εσείς.
Λέτε εδώ ότι οι προμήθειες κ.λπ., που έγιναν μέχρι την κατάθεση της παρούσης διάταξης της Βουλής των Ελλήνων κ.λπ., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν νόμιμα. Δεν είναι έτσι κύριε Υπουργέ.
Πράγματι υπάρχουν δύο διατάξεις του 2001 και του 2003 οι οποίες όμως δεν λένε τέτοια πράγματα. Δεν λένε καθολική ρύθμιση. Διότι εσείς έρχεστε εδώ και κάνετε μία συνολική νομιμοποίηση όλων των συμβάσεων, όλων των προμηθειών, ανεξάρτητα αντικειμένου.
Τι έλεγαν οι παλιές ρυθμίσεις; Θα σας διαβάσω εκείνη τη τελευταία, του 2003. «Παρατάσεις συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί μετά τον Απρίλιο του 2000, μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και προμηθευτών και μεταξύ Ι.Κ.Α. και προμηθευτών, με κοινή συμφωνία των μερών για την προμήθεια των ειδών, ακτινογραφικών φιλμς, πλαστικών συρίγγων μίας χρήσης με βελόνη και χωρίς βελόνη , φίλτρων αιμοκάθαρσης, τεχνητού νεφρού, συστημάτων συλλογής αίματος, συσκευών χορήγησης, μετάγγισης ορών και χειρόκτια γάντια ιατρικών, θεωρούνται νόμιμες».
Εδώ λέει συγκεκριμένα αντικείμενα. Τι έγινε το 2004; Ο κ. Παπαθανασίου όπως πολύ σωστά αναγράφεται στο χθεσινό ΒΗΜΑ –το επισημαίνουν και έτσι είναι τα πράγματα, να τα ακούσετε κύριε Υφυπουργέ- έφερε διάταξη το 2004 η οποία τι λέει; Λέει ότι όλα τελικά που χρεώνονται για την αντιμετώπιση των παθήσεων των νεφρών και της καρδιάς, τους απινιδωτές, τους βηματοδότες, ή τα λεγόμενα σταντ, επεξέτεινε τις προμήθειες και έκανε τη διάταξη για όλα τα αντικείμενα. Να γιατί διαμαρτυρόμαστε!
Δεν έρχεστε να νομιμοποιήσετε συγκεκριμένες προμήθειες, αλλά όλες τις προμήθειες όλων των υλικών, όλων των νοσοκομείων της χώρας, γιατί ήταν μία συνειδητή επιλογή αυτό. Κύριε Υφυπουργέ, ήταν μία συνειδητή επιλογή αυτό. Γιατί το κάνατε αυτό; Υπήρχε ο νόμος των προμηθειών του Παπαδόπουλου. Δεν τον εφαρμόσατε. Είπατε ότι θα φέρετε δικό σας νόμο, αργήσατε να τον εφαρμόσετε, τον φέρατε μετά από δύο χρόνια, ξεκινάτε να τον εφαρμόσετε, δεν εφαρμόζεται, παραιτείται ο πρώτος πρόεδρος ο κ. Σαριδάκης, παραιτείται ο δεύτερος Πρόεδρος ο κ. Αραμπατζής και δίνετε συνεχώς, κατ’ εξαίρεση προμήθειες, έξω από συμβάσεις ,έξω από διαγωνισμούς με απευθείας αναθέσεις.
Ήταν συνειδητή επιλογή, έγινε το μεγάλο φαγοπότι. Και σήμερα κύριε Υφυπουργέ, τα χρέη των νοσοκομείων είναι περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και κακώς, κάκιστα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία , ενημερώνει στην EUROSTAT ότι τα χρέη είναι μόνο 2,5. Αυτό είναι αλχημεία. Δεν φταίμε εμείς που είναι 6 δισεκατομμύρια. Μην μας πείτε πάλι πώς ήλθαμε εδώ να καταγγείλουμε τη χώρα, ότι αποκρύβει στοιχεία. Βεβαίως είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει να χρωστάνε 6 δισεκατομμύρια τα νοσοκομεία και η Ε.Σ.Υ.Ε να ενημερώσει την ΕUROSTAT ότι χρωστάει μόνο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι απαράδεκτα πράγματα.
Κύριε Υφυπουργέ, και αυτό είναι συνειδητό. Τα 6 δισεκατομμύρια είναι συνειδητά. Σας το είχαμε πει εδώ μέσα. Ο κ. Παπαθανασίου τότε ως Υφυπουργός ψήφισε την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, βάσει του μέσου όρου των τριών, αντί της μιας φθηνότερης χώρας και φθάσαμε στο 15% αύξηση ετησίως , μέχρι 20% της φαρμακευτικής δαπάνης όλων των φαρμάκων.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Ψηφίζει το 4% επιστροφή από τη βιομηχανία στα ταμεία ο ίδιος. Ούτε ένα ευρώ επεστράφη, ούτε το 2006, ούτε το 2007, ούτε το 2008. Ήταν 180.000.000 ευρώ ετησίως η υποτιθεμένη επιστροφή. Να γιατί συσσωρεύτηκαν τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας μέχρι τέλος του 2009. Θα είναι 9 δισεκατομμύρια ευρώ!
(BA)
( 2TR)
Είναι οι δεύτερες δαπάνες στη χώρα μας μετά τις αμυντικές. Τι το περάσαμε εδώ πέρα; Διαλύσατε τους κλάδους υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Τα ελλείμματα των ταμείων είναι δραματικά. Για όνομα του Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Σκουλάκη, ολοκληρώστε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Στα Χανιά, κύριοι συνάδελφοι, το νοσοκομείο μας χρωστάει από 1.1.2005 75 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει γιατί δημιουργήθηκε αυτό το χρέος; Έλεος!!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Σκουλάκη, ακούτε το Προεδρείο;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, φέρτε μας επιτέλους αυτές τις ρυθμίσεις ποια νοσοκομεία αφορούν, ποια αντικείμενα, ανά ΠΕΣΥΠ, αυτές είναι οι προμήθειες που ρυθμίζουμε, που νομιμοποιούμε, για να ξέρουμε και εμείς. Μη μας καλείτε να ψηφίσουμε μία διάταξη, για την οποία θα κατηγορηθούμε ότι έχουμε διαπράξει νομιμοποίηση του μεγαλύτερου σκανδάλου των τελευταίων ετών. Είναι σκάνδαλα αυτά τα οποία έρχεσθε σήμερα να νομιμοποιήσετε και να ρυθμίσετε στη συνέχεια.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Σκουλάκη.
Ο κύριος Υπουργός έχει ζητήσει μια παρέμβαση.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω στα πρακτικά νομοτεχνικές διορθώσεις-προσθήκες. Οι προσθήκες-διορθώσεις αφορούν τα άρθρα 6, 32, 40, 39 και σε δύο τροπολογίες, οι οποίες θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση, και είναι νομοτεχνικές διορθώσεις. Η σημαντικότερη όμως είναι στο άρθρο 40. «Η περίπτωση δ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 1 διαγράφεται». Δηλαδή στην ουσία δεν θα δίνεται πλέον η δυνατότητα στον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδος να ασκεί δραστηριότητα ενδιάμεσου φορέα.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές προσθήκες-διορθώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο κ. Λαμπίρης έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλές ρυθμίσεις έρχονται σ’ αυτό το νομοσχέδιο και διερωτάται κανείς γιατί δεν φέρατε και μία ρύθμιση, με την οποία να ρυθμίζετε ορισμένα προβλήματα απ’ αυτά που έχουν προκύψει από τα άτομα με ειδικές ανάγκες και που κατ’ επανάληψη έχουν υποβάλει αιτήματα.
Για δεύτερη φορά σήμερα οι Κρητικοί αγρότες επισκέφθηκαν την Αθήνα -ασφαλώς όχι για τουρισμό- γιατί δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή την ανισότιμη συμπεριφορά απέναντι στον αγροτικό πληθυσμό της Κρήτης. Διεκδικούν για τα κρητικά προϊόντα τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι αγρότες της υπόλοιπης Ελλάδας.
Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, κύριε Υπουργέ, στο γερμανικό έγκριτο περιοδικό «Σπιγκελ» -είναι από τα πιο έγκριτα περιοδικά της Ευρώπης- έγινε μια ευρύτερη αναφορά σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά της υγείας στη χώρα μας, για τις σπατάλες, για τις ελλείψεις προσωπικού και για πολλά άλλα καθόλου κολακευτικά λόγια για τη χώρα μας.
Μόλις χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας από τη Φιλανδία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για τη χώρα μας να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος. Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καμία από τις δύο παραινέσεις του Προέδρου δεν εισακούγονται.
Εκτός ελέγχου φαίνεται πως έχει οδηγηθεί η κατάσταση στο ΕΣΥ με τα χρέη των νοσοκομείων να πλησιάζουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα και με δημοσίευμα του ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής 26.4.2009.
Από τις πιο πολυδιαφημισμένες τομές και μεταρρυθμίσεις που επιχειρήθηκαν από την Κυβέρνηση ήταν η εξυγίανση του συστήματος, ώστε να μην ξαναϋπάρξουν οφειλές των νοσοκομείων. Στις αρχές του 2008 η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας άνοιξε με δηλώσεις της το ζήτημα της ρύθμισης των χρεών και προχώρησε σε διαδοχικές δεσμεύσεις, αποφεύγοντας όμως μέχρι σήμερα να διευθετήσει αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Εννοείται πως ούτε η δέσμευση ότι από το Δεκέμβριο του 2008 θα είχε εξοφληθεί το 30% των χρεών –δημοσίευμα του Επενδυτή στις 3.1.2009- ούτε η δεύτερη δέσμευση ότι από τις αρχές του 2009 τα νοσοκομεία θα τακτοποιούν τις οφειλές τους εντός τριμήνου, αφού σήμερα υπάρχουν ανεξόφλητα χρέη νοσοκομείων που ξεπερνούν τα τρία και τέσσερα χρόνια.
Με την πάροδο των ετών επιταχύνθηκε και ο ρυθμός συσσώρευσης των χρεών των νοσοκομείων. Από τον Ιανουάριο η αύξηση των χρεών των νοσοκομείων ξεπερνάει τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε μήνα δηλαδή επιπλέον 180 εκατομμύρια ευρώ χρέος. Τα χρέη των νοσοκομείων μόνο της Κρήτης ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, ένα μικρό νοσοκομείο, είχε ένα ισολογισμό το 2004 μηδέν χρέος και σήμερα έχει 20 εκατομμύρια ευρώ χρέος.
Η εννεαμελής επιτροπή προμηθειών υγείας που διαχειρίζεται, σύμφωνα με το νόμο όλες τις προμήθειες εκατόν πενήντα νοσοκομείων, τα υλικά των εκατόν πενήντα νοσοκομείων της χώρας, τις συμβάσεις και τις παρατάσεις, επεκτάσεις των συμβάσεων, δεν έχει καταφέρει δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της να λειτουργήσει. Έχουν παραιτηθεί ήδη, όπως αναφέρθηκε από τον προηγούμενο ομιλητή, δύο πρόεδροι της επιτροπής και ο τρίτος καλείται να εφαρμόσει το νόμο που κατά πάσα πιθανότητα, επειδή ο νόμος είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστος, θα έχει την ίδια τύχη.
Οι προκηρύξεις διαγωνισμών για αρκετές ομάδες προϊόντων καθυστερούν για μήνες, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος στις προμήθειες κι έτσι ερχόμαστε σήμερα να νομιμοποιήσουμε ληγμένες συμβάσεις ή εξωσυμβατικά υλικά. Και εδώ φθάνουμε στο πρωτοφανές: Συζητάμε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων τροπολογία, το άρθρο 36 ουσιαστικά, που αφορά ρύθμιση για νομιμοποίηση των χρεών των νοσοκομείων από τέτοιες εξωσυμβατικές προμήθειες. Η Κυβέρνηση όμως δεν δίνει κανένα στοιχείο σχετικά με τις εξωσυμβατικές προμήθειες, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιες, αν όχι οι περισσότερες, είναι παράνομες.
Τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
Πρώτον, ποιο ακριβώς είναι το ύψος της δαπάνης που καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε σήμερα;
Δεύτερον, με ποια παραστατικά πραγματοποιήθηκαν αυτές οι προμήθειες;
Τρίτον, για ποιο λόγο το δημόσιο προέβη στις εξωσυμβατικές αυτές δαπάνες, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο;
Καταργήσατε το νόμο του 2001 για τις προμήθειες, ενώ μόλις είχε αρχίσει να αποδίδει θετικά αποτελέσματα. Επεξεργαστήκατε πριν από δύο χρόνια ένα νομοσχέδιο, χωρίς να μελετήσετε κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί. Είναι άλλο να μιλάμε για ρύθμιση χρεών, στην οποία υπό όρους και προϋποθέσεις θα συμφωνούσαμε, και άλλο να μιλάμε για νομιμοποίηση παράνομων ενδεχομένως πράξεων. Και μη μας πείτε ότι «και σεις το ίδιο κάνατε στο παρελθόν». Η ρύθμιση έγινε παλαιότερα για υλικά που είχαν προμηθευτεί με διαγωνισμό τα νοσοκομεία, με την εξής διαφορά:
(GM)
BA
Αντί παραδείγματος χάρη η ποσότητα για βηματοδότες που προγραμματίστηκε εκ των προτέρων να είναι 100 στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν 110.
Πώς να βάλουμε την υπογραφή μας κάτω από μία τέτοια διάταξη; Ουσιαστικά έρχεται στη Βουλή μία διάταξη για το ξέπλυμα απροσδιόριστου ποσού μη νόμιμων προμηθειών. Ποιος θα μας διαβεβαιώσει ότι τα υλικά δεν αγοράστηκαν υπερτιμολογημένα; Θέλουμε μία απάντηση. Λίγα ακούγονται για μίζες που ενσωματώνονται στην τελική τιμή πώλησης των υλικών στα νοσοκομεία; Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Καρακούση στο Βήμα της Κυριακής.
Καλείται δηλαδή τώρα το δημόσιο, αφού δανειζόμαστε ως κράτος για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας να πληρώσουμε αγνώστου ύψους ποσά για πράξεις που κανείς δεν μας εγγυάται ότι πραγματοποιήθηκαν νόμιμα. Κατέχουμε την πρώτη θέση στη διαφθορά από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο χώρο της υγείας. Αυτή είναι η εξοικονόμηση πόρων που επαγγέλλεται το Υπουργείο Υγείας και η διαφάνεια στη διαχείριση δημόσιου χρήματος που επαγγέλλεται η Κυβέρνηση; Για τι ποσά μιλάμε; Ποια είναι τα ποσά των εξωσυμβατικών προμηθειών; Φέρτε μας όλα τα στοιχεία, εάν τα έχετε, ως τότε θα καταψηφίζουμε τροπολογίες και άρθρα σαν αυτή και καλούμε όλους τους συναδέλφους ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης να κάνουν το ίδιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο κ. Εμμανουήλ Στρατάκης από το ΠΑΣΟΚ έχει το λόγο για 8 λέπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια ότι παρακολουθώντας τη συνεδρίαση θαύμασα τον μοναδικό συνάδελφο από την Νέα Δημοκρατία ο οποίος βγήκε να στηρίξει αυτό το νόμοσχέδιο όχι ακριβώς να το στηρίξει αλλά για να προσπαθήσει να περάσει κλίμα αισιοδοξίας. Αναφέρθηκε βέβαια από τα 8 λεπτά τα 6 λεπτά για άλλα θέματα και είπε στο τέλος και δύο κουβέντες. Και σκέφτηκα ότι η παροιμία του λαού μας «η παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του» είναι αυτή που ταιριάζει περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση εδώ. Έντεκα συνάδελφοι μίλησαν από τη Νέα Δημοκρατία και ένας βρέθηκε να στηρίξει το νομοσχέδιο και να μιλήσει ένα λεπτό για το νομοσχέδιο. Αυτό δείχνει την δύσκολη κατάσταση που βρίσκεστε, κύριοι Υπουργοί κι εγώ την αντιλαμβάνομαι. Αλλά είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται συνολικά η Κυβέρνηση, η οποία με τις ενέργειές της απαξιώνει τον πολιτικό κόσμο συνολικά της χώρας με όλη αυτήν την κατάσταση που έχει διαμορφώσει σε σχέση με τη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει και την ατιμωρησία που δυστυχώς παρατηρούμε ότι θέλετε να περάσετε κουκουλώνοντας τις υποθέσεις που είναι γνωστό ότι πρέπει τουλάχιστον να εξεταστούν. Γιατί κανείς δεν λέει να κάνουμε τη χώρα δικαστήριο, αλλά το να ξεκαθαριστούν κάποιες υποθέσεις τουλάχιστον είναι υποχρέωση του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το ισχύον Σύνταγμα και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχουν υπάρξει πριν. Αυτά δεν τα κάνετε. Και βέβαια η προσπάθεια των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας πέφτει στο κενό και η όποια παρηγοριά γίνεται προσπάθεια, ότι η Νέα Δημοκρατία στις Ευρωεκλογές θα αλλάξει το σκηνικό, είναι απλώς για να λέγεται, αλλά βλέπουμε όμως ότι δεν αποδίδει ούτε σε σας. γιατί κανείς δεν τολμάει να έλθει εδώ να στηρίξει κάποια πράγματα που ενδεχομένως κρίνει ότι είναι σωστά. Διότι εσείς με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έχετε κάνει αυτή τη στιγμή έχετε ανατρέψει αυτά που λέγατε. Ήλθατε και καταργήσατε ένα σωρό νόμους, στη συνέχεια έρχεστε και τους επαναφέρετε, δημιουργείτε μία κατάσταση αλαλούμ που δείχνει την προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε και κυρίως ότι στον σχεδιασμό σας δεν υπάρχει στόχος. Προσπαθείτε να καλύψετε κενά ή καταστάσεις που δημιουργούνται και διαμορφώνονται σε καθημερινή βάση επιρρίπτοντας τις ευθύνες στη διεθνή κρίση αλλά είναι όμως αποτέλεσμα επιλογών που φέρνουν τη δική σας υπογραφή και οι καταργήσεις των νόμων και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά ακόμα και δικών σας νόμων που δεν μπορέσατε να εντάξετε όλες τις ρυθμίσεις σε ένα πλαίσιο συνολικό ώστε τελικά να αναβαθμιστεί το σύστημα της χώρας μας που έχει να κάνει με τις εισπράξεις των φόρων. Και βέβαια μετά την κατάργηση αυτή προσπαθείτε με κάθε τρόπο τώρα να διαμορφώσετε καταστάσεις. Στέλνετε σημειώματα σε επιχειρήσεις που ξέρετε ότι δεν έχουν να πληρώσουν για να κάνουν δήθεν τη διαδικασία της περαίωσης, όταν είναι γνωστό ότι δεν έχεις να πάρεις τίποτα από τον μη έχοντα. Άρα αυτό και μόνο δείχνει την αποτυχία σας και που βέβαια βασίζεται στην απειλή ότι αν δεν κάνουν περαίωση να πληρώσουν ένα ελάχιστο ποσό, θα πάτε να τους βρείτε κάποια στοιχεία λάθος για να τους επιβάλλεται παραπανίσια πρόστιμα, ενώ ξέρετε ότι σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να ξεκαθαρίσει το θέμα και αυτοί που πραγματικά έχουν, να πληρώσουν και να μην πληρώνουν οι πάντες όπως θέλετε να το κάνετε και κυρίως αυτοί που δεν έχουν.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με ρωτήσατε στη Βουλή για την παράταση. Με έχετε βομβαρδίσει.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ: Δεν έχει σημασία τι έχω ζητήσει εγώ, σημασία έχει πού στέλνετε τα σημειώματα. Στέλνετε σημειώματα σε συνεταιρισμούς, που ξέρετε ότι δεν έχουν εισοδήματα, γιατί αλίμονο αν δεν ξέρετε ποιοι έχουν εισοδήματα και δεν στέλνετε σε αυτούς που έχουν εισοδήματα για να πληρώσουν κανονικά. Αυτή είναι η κατάσταση που υπάρχει.
Έρχομαι στα άρθρα του νομοσχεδίου που θεωρώ ότι πρέπει να κάνω μερικές αναφορές.
Όσον αφορά το ενιαίο τέλος ακινήτων έχουμε δεσμευθεί ότι θα το καταργήσουμε. Ό,τι και να κάνετε, αποδεικνύεται στην πράξη και εσείς με τις επιλογές σας ότι είχατε κάνει λάθος εκτιμήσεις και σε αυτά που αφορούν τα γεωργικά κτίσματα και σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών και όλα αυτά τα συναφή. Εμείς το καταψηφίζουμε, γιατί είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν την επιλογή σας.
Καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και φέρνετε αυτό το ειδικό τέλος από το οποίο ευελπιστούσατε ότι θα εισπράξετε κάτι περισσότερο. Αλλά τι να εισπράξετε όταν δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε έναν χρόνο σχεδόν μετά;
Έρχομαι στο άρθρο 25, το πρόβλημα που δημιουργήσατε με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, με τη μείωση του συντελεστού τέλους ταξινόμησης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ αντίθετα από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις το αφαιρέσατε για όλο το χρόνο. Νομίζω ότι τουλάχιστο αυτό θα πρέπει να το προσαρμόσετε στις επιλογές σας.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το άρθρο εξυπηρέτησε συγκεκριμένες καταστάσεις και κυρίως τους έχοντες διότι αυτοί επωφελήθηκαν που έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού, ενώ οι απλοί Έλληνες πολίτες δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε μικρού κυβισμού και ταυτόχρονα ζημιώνετε τις αυτοδιοικήσεις που έχουν εγγράψει χρήματα στους προϋπολογισμούς τους και ασφαλώς δεν μπορούν να υλοποιήσουν τους προϋπολογισμούς. Θα μου πείτε, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Για την Κυβέρνησή σας όχι, γιατί κανέναν από τους προϋπολογισμούς που έχει κάνει δεν μπόρεσε να τηρήσει και ασφαλώς δεν σας ενδιαφέρει εάν κάποιες αυτοδιοικήσεις ή κάποιοι άλλοι φορείς του δημοσίου ή νομικά πρόσωπα κινούν τους προϋπολογισμούς τους. Εκείνοι όμως που θέλουν να κάνουν ορθολογιστική διαχείριση τους ενδιαφέρει και τους απασχολεί και θα έπρεπε τουλάχιστον τα έσοδα τα οποία θα χάσουν από αυτήν τη διαδικασία να τους τα δώσετε από κάπου αλλού. Το λέτε μεν αλλά στην πράξη δεν το κάνετε.
Όσον αφορά στο άρθρο 31 για τα θέματα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας εμείς θα συμφωνήσουμε με αυτή την ρύθμιση, αλλά όμως θέλω να σας πω ότι οι αστυνομικοί που τους τάζατε λαγούς με πετραχήλια προεκλογικά είναι διαμαρτυρόμενοι, διότι θα έπρεπε αυτό και να επεκταθεί αλλά και εν πάση περιπτώσει να καλύψει και άλλες πτυχές που έχει να κάνει και με το παρακάτω άρθρο. Διότι ενώ έχετε δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κ. Μπαρόζο και στον κ. Αλμούνια ότι θα ζητήσετε να ρυθμίσετε δύο πράγματα μέχρι το τέλος, το ενιαίο μισθολόγιο και την είσπραξη των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι βεβαιωμένα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα εν τούτοις εδώ έρχεστε με το άρθρο 35 και τι κάνετε; Συστήνετε μία γενική διεύθυνση μισθών για να παρακολουθείτε.
Στο σημαντικό ζήτημα που είναι το τι κάνουμε με τους μισθούς και όλο αυτό το αλαλούμ που υπάρχει δεν κάνετε απολύτως τίποτα. Και τι έχετε δημιουργήσει; Με 144 νομοθετήματα έχετε δημιουργήσει 695 νέες υπηρεσίες με 11.443 θέσεις από τις οποίες οι περισσότερες είναι θέσεις συμβούλων και ανθρώπων που παίρνετε κατά το δοκούν με παχυλούς μισθούς και όλα αυτά τα οποία καθημερινά αναγράφει ο Τύπος. Και βέβαια έχετε δημιουργήσει 467 αμειβόμενες επιτροπές που ξέρετε πολύ καλά ότι ενώ είχατε κάποιες δυνατότητες να λύσετε προβλήματα, δεν το κάνετε, αλλά δημιουργείτε επιτροπές γιατί μέσα από αυτές θέλετε να βολέψετε ημέτερους, να εξυπηρετήσετε τον κομματικό σας μηχανισμό.
Όσον αφορά στο άρθρο 40 με τη διόρθωση που κάνετε εμείς το ψηφίζουμε.
PM
(3GM)
Φαίνεται όμως από τη ρύθμιση αυτή ότι πράγματι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το λεγόμενο ΕΣΠΑ, γιατί πραγματικά καταργήσατε όλες εκείνες τις αναπτυξιακές εταιρείες ως φορείς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα βέβαια σήμερα να έχουν περάσει δυόμισι-τρία χρόνια σχεδόν και το ΕΣΠΑ ουσιαστικά να μην έχει ξεκινήσει ακόμα. Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα που θα έπρεπε να βλέπατε ιδιαίτερα σε μία περίοδο κρίσης αν πραγματικά θέλατε να λειτουργήσει η οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση.
Έρχομαι στο άρθρο 41 γιατί τελειώνει ο χρόνος μου. Αυτό το άρθρο αφορά τη ρύθμιση για την αδελφή του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυτό είναι θετικό και είμαστε υπέρ, όμως νομίζω ότι τέτοιας μορφής ρυθμίσεις θα πρέπει να επεκταθούν σε παρόμοιες περιπτώσεις διότι δημιουργούμε έτσι ένα αίσθημα αδικίας σε αντίστοιχες περιπτώσεις και αυτό το αίσθημα αδικίας δεν πρέπει να υπάρχει σε ανθρώπους που έχουν πληγωθεί, σε οικογένειες που πληρώνουν, σε οικογένειες που έχουν υποστεί διάφορες συνέπειες για διάφορους λόγους. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες αναφορές.
Θα πω δύο κουβέντες για την κάλυψη των χρεών. Πριν από ένα χρόνο περίπου μας φέρατε σχέδιο νόμου όπου ψηφίσαμε τη νέα διαδικασία για το πώς θα γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία. Έχει περάσει ένας χρόνος και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Είμαστε στον πέμπτο μήνα του έτους και ενώ υποτίθεται ότι αυτό το σύστημα θα λειτουργούσε από 1/1/2009, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι ή είναι ανεφάρμοστο, ή το κάνατε εσκεμμένα για να έλθετε τώρα να καλύψετε όλες τις εξωσυμβατικές προμήθειες που, όπως ειπώθηκε και από προηγούμενους συναδέλφους, είναι πιθανό οι πιο πολλές απ’ αυτές να είναι και παράνομες.
Αυτή είναι λοιπόν η λογική σας. Μ’ αυτό τον τρόπο νομίζετε ότι υπηρετείτε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου, αλλά αυτό που κάνετε είναι να απαξιώνετε και την πολιτική ζωή της χώρας και τη λειτουργία της πολιτείας και του κράτους. Αυτό βέβαια προσπαθείτε να το αλλάξετε μέσα από την προπαγάνδα και μέσα από τα άλλα τερτίπια που χρησιμοποιείτε, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε την ελληνική κοινωνία. Όλη αυτή η απαξίωση γίνεται καθημερινά ως ευρεία αντίληψη αποδεκτή και θα τη βρείτε μπροστά σας στις εκλογές.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Στρατάκη.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, 31 μαθήτριες και μαθητές και 5 συνοδοί δάσκαλοι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κύριος Μπέζας για οκτώ λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριοι συνάδελφοι, πριν έλθω στο νομοσχέδιο και στις παρατηρήσεις που έγιναν από τους συναδέλφους κατά τη συζήτηση των άρθρων, θέλω να κάνω μία δήλωση. Η Κυβέρνηση κατέθεσε τη ρύθμιση για την έκπτωση χωρίς δικαιολογητικά δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων μέσων μαζικής επικοινωνίας σε ποσοστό 2% ύστερα μάλιστα από αίτημα του αρμόδιου θεσμικού φορέα και με δεδομένο ότι είναι μία ρύθμιση που ισχύει από το 1955 με παρατάσεις έκτοτε. Μάλιστα για πρώτη φορά σ’ αυτό το 2% επιβάλλεται με τη συγκεκριμένη διάταξη και φόρος με συντελεστή 10%. Υπήρχαν μάλιστα ενδείξεις ότι η ρύθμιση αυτή είχε τη συμφωνία τουλάχιστον του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το οποίο και ως κυβέρνηση είχε νομοθετήσει όλες τις σχετικές παρατάσεις από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα. Εφόσον όμως διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει αυτή η συμφωνία, η Κυβέρνηση αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη.
Έρχομαι τώρα στα θέματα τα οποία διαπραγματεύεται το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο –για να αναφερθώ γενικά στον προσανατολισμό του- περιέχει ρυθμίσεις για σημαντικά φορολογικά θέματα, περιέχει ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εθνικό μας δίκαιο, διατάξεις για τη συμμόρφωση της χώρας μας με αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, περιέχει διατάξεις για την ενίσχυση των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση που είναι σε εξέλιξη, ενώ τέλος κάποιες διατάξεις του αποτελούν απλές νομοτεχνικές βελτιώσεις διατάξεων που είναι σε ισχύ. Επίσης περιέχει και απλοποίηση διαδικασιών. Κωδικοποιώντας τις παρατηρήσεις που έγιναν από τους συναδέλφους και προσπαθώντας να δώσω απαντήσεις σε θέματα τα οποία ετέθησαν έρχομαι σε πιο συγκεκριμένα άρθρα.
Στο άρθρο 2 και στις παραγράφους 1, 2, 3 και 4 προβλέπεται να ισχύσει και για τη χρήση 2009 η τεκμαρτή φορολόγηση των επιχειρήσεων ταξί, των λεωφορείων που είναι ενταγμένα σε ΚΤΕΛ και των φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης. Η επέκταση αυτή γίνεται για ένα χρόνο γιατί θεωρήσαμε ότι θα ήταν πολύ επιβαρυντικό γι’ αυτές τις επιχειρήσεις εάν προχωρήσουμε ειδικά φέτος όπου υπάρχουν οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στη μετάβασή τους στον λογιστικό προσδιορισμό των καθαρών κερδών. Επίσης παρατείνονται για ένα έτος οι διατάξεις οι οποίες προβλέπουν τα ποσά φόρου που καταβάλλονται από τον πωλητή σε κάθε μεταβίβαση αυτοκινήτου δημόσιας χρήσης.
Εδώ υπενθυμίζω –αναφέρθηκα σ’ αυτό και στην πρωτολογία μου- ότι με το ν. 3296/2004 αυξήσαμε κατά 30% τα ποσά του τεκμαρτού εισοδήματος των ταξί και επομένως υπήρξε και ανάλογη αύξηση στο φόρο που προκύπτει. Επειδή αναφέρθηκε ο κύριος Γκατζής στην τοποθέτησή του επί των άρθρων σ’ αυτούς που είναι ιδιοκτήτες κατά 50% ή δεν είναι ιδιοκτήτες και απλά οδηγούν ταξί, εκείνο το οποίο θέλω να σας αναφέρω είναι ότι υπάρχει διαβάθμιση στο τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με το αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης κατά 100% σ’ ένα ταξί ή ιδιοκτήτης κατά 50% ή δεν έχει καμία ιδιοκτησία και είναι απλός οδηγός, δηλαδή αυτή η διαβάθμιση υπάρχει στις αρχικές διατάξεις του νόμου κι εμείς παρατείνουμε την ισχύ αυτών των διατάξεων για έναν ακόμα χρόνο.
Το άρθρο 3 παράγραφος 4 αναφέρεται στον υπολογισμό κεφαλαίου προηγούμενων ετών. Άκουσα την αντίρρηση από την Αντιπολίτευση ότι αυτό δημιουργεί ένα ελαστικότερο καθεστώς σε σχέση με το πόθεν έσχες. Πρέπει να σας πω ότι η συγκεκριμένη τροποποίηση που φέρνουμε στο νομοσχέδιο πιστεύουμε ότι είναι δίκαιη γιατί τα τεκμήρια αυτά καταργήθηκαν το 2004 αναφορικά με τη φορολογία εισοδήματος και επομένως δεν είναι δυνατό να εφαρμόζονται μόνο για το πόθεν έσχες. Το λογικό είναι, αν υπάρχει ένα τεκμήριο, ή να ισχύει και για το φόρο εισοδήματος και για το πόθεν έσχες, ή να μην ισχύει καθόλου, δηλαδή να ακολουθείται ο κανόνας του πραγματικού εισοδήματος. Επίσης το μέτρο αυτό θα τονώσει την αγορά γιατί θα αφήνει στους πολίτες μεγαλύτερο κεφάλαιο διαθέσιμο για αγορές και δεν θα τους αναγκάζει να δανείζονται για την κάλυψη του τεκμηρίου για δικαιολόγηση του πόθεν έσχες των αγορών. Θέλω επίσης να επισημάνω ότι ισχύει για εισοδήματα και για δαπάνες που πραγματοποιούνται από 1/1/2009 και μετά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει αγορά προηγούμενων ετών, του 2006, του 2007, του 2008 εφαρμόζοντας αυτή τη διάταξη. Οι αγορές που έγιναν σε παλαιότερα έτη θα πρέπει να δικαιολογούνται με το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2009. Το καθεστώς αυτό ισχύει για δαπάνες από 1/1/2009 και μετά.
Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα και στην τοποθέτησή μου επί της αρχής σε σχέση με τη μείωση της παρακράτησης του φόρου των τεχνικών εταιρειών στο άρθρο 3 παράγραφος 5 που ασχολούνται με την κατασκευή δημοσίων έργων από το 3% στο 1%. Αυτή η μείωση της παρακράτησης από το 3% στο 1% που γίνεται για δύο έτη, για το 2009 και για το 2010, γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να διευκολύνουμε αυτές τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Αυτή η διάταξη εντάσσεται σ’ ένα γενικότερο πλέγμα μέτρων που ανακοινώσαμε για την ενίσχυση του κλάδου της οικοδομής, αλλά και του κατασκευαστικού κλάδου γενικότερα. Αυτή η μείωση της παρακράτησης δικαιολογείται από το γεγονός ότι ήδη έχει μειωθεί ο συντελεστής φορολογίας αυτών των επιχειρήσεων από το 25% στο 20%, επομένως είναι λογικό να πάμε σε μία μικρότερη παρακράτηση. Παρ’ όλα αυτά γίνεται μόνο για δύο έτη και δεν συνιστά σε καμία περίπτωση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Το ποσό της παρακράτησης συμψηφίζεται με τον οφειλόμενο φόρο ο οποίος αποδίδεται στο επόμενο οικονομικό έτος.
Επίσης επαναλαμβάνω ότι σ’ αυτό το νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία απολύτως καινούργια φοροαπαλλαγή για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Αντίθετα, συμμορφούμενοι με απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καταργούμε την απαλλαγή που υπήρχε από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις αυτές πλέον θα επιβάλλεται φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Πρέπει να τονίσω και κάτι άλλο το οποίο είναι πολύ σημαντικό, ότι δηλαδή η χώρα μας διεκδίκησε μαζί με πολύ λίγες άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πέτυχε στην καινούργια κοινοτική οδηγία που υπάρχει να διατηρηθεί για τη χώρα μας –και για ορισμένες άλλες χώρες, νομίζω ότι είναι δύο ή τρεις- το καθεστώς του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων το οποίο δεν ισχύει για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο φόρος συγκέντρωσης έχει καταργηθεί στις άλλες χώρες. Η χώρα μας ήταν απ’ αυτές που πρωτοστάτησαν στο να διατηρηθεί αυτός ο φόρος και διατηρείται και επεκτείνεται τώρα και στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις.
Έρχομαι στο άρθρο 6 με το οποίο ρυθμίζονται θέματα ΕΤΑΚ. Επαναλαμβάνω ότι το σύστημα του ΕΤΑΚ γίνεται τώρα δικαιότερο διότι δεν θα υπάρχει απαλλαγή με βάση την κύρια κατοικία, αλλά η απαλλαγή θα αφορά στο σύνολο των κατοικιών και όχι μόνο στην κύρια κατοικία. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι οικογένειες οι οποίες έχουν περισσότερα από ένα ακίνητα, αλλά μικρά ακίνητα και όχι ένα ακίνητο μεγάλης αξίας. Επίσης τα ποσά της απαλλαγής από το φόρο είναι υψηλότερα στην περίπτωση που έχουμε οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
(BS)
03PM
Θέλω όμως να αναφερθώ και σε δυο άλλα σημεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά και τα οποία έχουν σχέση με την αλλαγή αυτή στο ΕΤΑΚ και αφορούν στους απόδημους συμπατριώτες μας και τον αγροτικό τομέα. Η απαλλαγή των 100.000 ευρώ και των 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τους έγγαμους αντίστοιχα θα χορηγείται πλέον και στα φυσικά πρόσωπα που κατοικούν στην αλλοδαπή και έχουν ακίνητα στην Ελλάδα. Είναι δηλαδή, είτε απόδημοι συμπατριώτες μας, είτε ξένοι υπήκοοι.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα χρειαστώ ακόμα πέντε λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Η ρύθμιση αυτή είναι δυνατή γιατί η απαλλαγή δεν συνδέεται με την κύρια κατοικία. Όταν η απαλλαγή συνδεόταν με την κύρια κατοικία δεν μπορούσαμε να δώσουμε απαλλαγή στους απόδημους γιατί οι απόδημοι δεν έχουν κύρια κατοικία στην Ελλάδα. Τώρα που υπάρχει πλέον το αφορολόγητο όριο επεκτείνεται αυτή η απαλλαγή και στους απόδημους. Επίσης, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αγροτικού τομέα επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα -όχι η εξαίρεση από το ΕΤΑΚ- που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, γενικά με τον αγροτικό τομέα η απαλλαγή από τον κανόνα του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο κανόνας αυτός στην ουσία δημιουργούσε και μεγάλη φορολογική επιβάρυνση στα νομικά πρόσωπα που έχουν μεγάλης έκτασης τέτοια κτίρια στον αγροτικό τομέα. Η απαλλαγή αυτή ίσχυε στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τέτοιου είδους κτίρια και επεκτείνεται τώρα και στα νομικά πρόσωπα.
Στο άρθρο 8 και στις παραγράφους 1 και 2 που αναφέρονται στην ναύλωση ή στην μίσθωση σκαφών ή αεροσκαφών θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται απλά για μια νομοτεχνική βελτίωση. Η μοναδική αλλαγή που γίνεται και στην παράγραφο 1 και στην παράγραφο 2 αυτού του άρθρου είναι η αντικατάσταση του ν. 438/1976 ο οποίος έχει καταργηθεί με τον ν. 2743/1999 ο οποίος είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει κάποια νέα απαλλαγή. Η παράγραφος 1 αναφέρεται στην εξαίρεση από το Φ.Π.Α. της ναύλωσης- μίσθωσης σκαφών ιδιωτικής χρήσεως που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό. Ο ν. 438/1976 αναφερόταν στα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη. Δεν υπάρχει πια ο όρος επαγγελματικά τουριστικά σκάφη. Ο ν. 2743/1999 αναφέρεται στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής. Και κάτι αντίστοιχο γίνεται και με την παράγραφο 2.
Έρχομαι στο άρθρο 25 το οποίο αναφέρεται στην μείωση των συντελεστών ταξινόμησης κατά 50% και στην κατάργηση του τέλους μεταβίβασης και του τέλους αδείας αυτοκινήτων για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και το οποίο έχει δεχθεί πάρα πολύ μεγάλη κριτική. Επαναλαμβάνω ότι δεν πριμοδοτούμε τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και δεν ξέρω από πού προκύπτει αυτό που λένε πολλοί συνάδελφοι ότι ξεπουλήθηκαν όλα τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Εμείς δεν έχουμε τέτοια στοιχεία από τα τέλη ταξινόμησης τα οποία εισπράττουμε. Σε κάθε περίπτωση όμως εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι από την φιλοσοφία του, από την λογική του και από την δομή του το άρθρο, η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να πριμοδοτεί τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Έχουμε 50% μείωση σε όλους τους συντελεστές ταξινόμησης. Η διαβάθμιση που υπήρχε στους συντελεστές ταξινόμησης παραμένει. Δεν μεταβάλλουμε αυτή τη διαβάθμιση. Μπορεί σε απόλυτα νούμερα η μείωση να είναι μεγαλύτερη στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αλλά αυτό συμβαίνει διότι εκεί είναι μεγαλύτερη η εργοστασιακή αξία. Ως ποσοστό όμως της αξίας του αυτοκινήτου η μείωση είναι η ίδια περίπου σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού.
Υπήρχε δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον να προχωρήσουμε σε αυτή τη ρύθμιση. Έπρεπε να αναθερμάνουμε την αγορά των αυτοκινήτων. Είχαμε μια συνεχή αιμορραγία στα έσοδά μας από τα τέλη ταξινόμησης. Πρόκειται για έναν κλάδο στον οποίο ασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Με την συγκεκριμένη ρύθμιση ενισχύουμε και τα δημόσια έσοδα και από τέλη ταξινόμησης αλλά και από Φ.Π.Α.
Οι πόροι που χάνονται από την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση -που σε καμιά περίπτωση δεν είναι τα ποσά που αναφέρθηκαν εδώ- θα αναπληρωθούν με επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι εμείς είμαστε εκείνοι που θεσμοθετήσαμε την απόδοση αυτών των πόρων από τα τέλη μεταβίβασης και τα τέλη αδείας αυτοκινήτων στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτοί οι πόροι εισπράττονταν στο παρελθόν ως δημόσιο έσοδο και εμείς μετά το 2004 δώσαμε αυτούς τους πόρους στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.
Και απορώ, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί κόπτεστε τόσο πολύ για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση όταν είναι γνωστό σε όλους ότι στην εποχή σας η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είχε απλά διακοσμητικό ρόλο, ότι οι πόροι που είχε στην διάθεσή της ήταν ελάχιστοι, ότι παρακρατούσατε θεσμοθετημένους πόρους και ότι εμείς στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης μετά το 2004 ειδικά για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση τετραπλασιάσαμε τους πόρους που πηγαίνουν σ’ αυτήν και δώσαμε ουσιαστικές αρμοδιότητες και επομένως πόρους για να ασκήσουν οι νομάρχες και τα νομαρχιακά συμβούλια τα καθήκοντά τους.
Έρχομαι στο άρθρο 35 για την σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Μισθών στην Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής. Υπάρχει ήδη σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων. Αυτή η Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων μετατρέπεται σε Γενική Διεύθυνση Συντάξεων. Και ιδρύουμε, δημιουργούμε και την Γενική Διεύθυνση Μισθών. Δηλαδή, υπάρχει ήδη σήμερα Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων.
Παράλληλα μ’ αυτή τη Γενική Διεύθυνση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνιστάται με τροπολογία που θα συζητήσουμε αύριο στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μια άλλη διεύθυνση η οποία ονομάζεται Διεύθυνση Εφαρμογών και Μισθοδοσίας Συντάξεων. Έργο της θα είναι η μηχανογραφική ανάπτυξη και υποστήριξη των εφαρμογών μισθοδοσίας και των συντάξεων του δημοσίου τομέα.
Οι δυο αυτές διευθύνσεις και η Γενική Διεύθυνση Μισθών και η νέα διεύθυνση Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λειτουργούν συμπληρωματικά. Η δεύτερη θα έχει ως αντικείμενο την μηχανογραφική στήριξη της πρώτης ενώ και οι δυο μαζί θα εξυπηρετήσουν το στόχο της ορθολογικοποίησης του μηχανισμού μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει ανάγκη να ορθολογικοποιήσουμε αυτό το σύστημα. Και την ανάγκη αυτή την έχουν επισημάνει στην χώρα και διεθνείς οργανισμοί οι οποίοι κατά καιρούς έρχονται, μελετούν τα συστήματά μας και υποβάλλουν εκθέσεις.
Πρέπει να σας πω -γιατί γίνεται πάρα πολύς λόγος για τους νέους υπαλλήλους που προβλέπονται- ότι σήμερα σε όλον τον δημόσιο τομέα τόσο στα υπουργεία όσο και στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, Αεροπορίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα κ.λπ. απασχολούνται περίπου 2.500 υπάλληλοι για τα θέματα της μισθοδοσίας. Δηλαδή, 2.500 υπάλληλοι σαν εκκαθαριστές οι οποίοι δεν έχουν αυτή την αποκλειστική απασχόληση. Απ’ αυτούς τους 2.500 οι 500 υπάλληλοι ασχολούνται με πλήρη απασχόληση ενώ οι υπόλοιποι 2000 είναι εκκαθαριστές οι οποίοι ασχολούνται περιστασιακά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επιπλέον υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη διαφοροποίηση στον τρόπο μισθοδοσίας των υπαλλήλων.
Νομίζω ότι θα θέλετε, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, να ακούσετε κάποιες διευκρινίσεις μας για τα άρθρα.
Έπρεπε, λοιπόν, να πάμε σε μια ενοποίηση αυτών των συστημάτων, να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο σύστημα και έναν ενιαίο μηχανισμό μισθοδοσίας και αυτό κάνουμε με την δημιουργία της συγκεκριμένης Γενικής Διεύθυνσης. Μπορεί να προβλέπονται 350 νέες θέσεις υπαλλήλων όμως στην ουσία 2500 υπάλληλοι που στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο θα πάψουν πλέον να ασχολούνται και θα ασχοληθούν με τις αρμοδιότητες που έπρεπε να ασχολούνται.
Και τελειώνω με το άρθρο 40 για τον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας της Ελλάδας. Όπως είναι γνωστό ο ν. 3614/2007 προβλέπει την επάρκεια για να μπορούν κάποιοι φορείς να υλοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενες αναπτυξιακές, κοινωνικές και πολιτιστικές παρεμβάσεις στην καινούρια διαχειριστική περίοδο στο ΕΣΠΑ. Κάποιοι, λοιπόν, φορείς δεν έχουν επάρκεια. Κατ’ αναλογία με αντίστοιχη ρύθμιση που υπάρχει και έχει προβλεφθεί -για μη επαρκείς φορείς αυτοδιοίκησης ξέρετε ότι υπάρχει η ΔΗΜΟΣ ΑΕ- επιχειρούμε την οργάνωση μιας αντίστοιχης ανώνυμης εταιρείας που θα μπορέσει να καλύψει τους φορείς της Εκκλησίας οι οποίοι δεν θα έχουν διαχειριστική επάρκεια σύμφωνα και με τον θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
Επειδή ήδη λειτουργούσε ένας αντίστοιχος φορέας με παραπλήσιο στόχο για την Τρίτη Προγραμματική Περίοδο η διαχείριση υποστήριξης εκκλησιαστικών και χρηματοδοτικών προγραμμάτων μελετών και έργων, η ΣΥ.ΜΕ.ΑΝ., ο φορέας αυτός μετασχηματίζεται στον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα για το ΕΣΠΑ. Με την τροποποίηση που έκανα επιπλέον δεν θα μπορεί αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος φορέας.
Νομίζω ότι είναι μια διάταξη απόλυτη συμβατή με το καθεστώς που υπάρχει και το νομοθετικό πλαίσιο για την διαχείριση της νέας προγραμματικής περιόδου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 26 μαθητές και μαθήτριες και 4 συνοδοί δάσκαλοι από το Δημοτικό Σχολείο Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Ο υπέροχος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Θεόδωρος Πάγκαλος έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ και θα προσπαθήσω να ανταποδώσω την φιλοφρόνησή σας και να μην εκμεταλλευθώ την χαλαρότητα την οποία επιδείξατε με μεγάλη ευγένεια προς τον προλαλήσαντα Υπουργό.
Πιστεύω ότι τα περισσότερα έχουν λεχθεί.
(SX)
(3BS)
Ζούμε μέρες κοινοβουλευτικής κρίσης, μέρες που έχουν εκθέσει –ελπίζω όχι ανεπανόρθωτα, αλλά σε σημαντικό βαθμό- το πολιτικό μας σύστημα στην κοινή γνώμη, με όσα συμβαίνουν γύρω από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για να συγκαλύψει και να αποφύγει τη διαφανή έκθεση θεμάτων που αφορούν σκάνδαλα, τα οποία περιλαμβάνουν ευθύνες πολιτικών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα θα ήταν ευχής έργον εάν υπήρχε πράγματι ένα νομοσχέδιο που θα αφορούσε ενσωμάτωση Κοινοτικών Οδηγιών.
Δυστυχώς, το νομοσχέδιο είναι ψευδεπίγραφο, διότι διαπράττει η Κυβέρνηση αυτό που κατά κόρον κάνει τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή, παίρνει μερικές Οδηγίες και προσθέτει ένα πλήθος από κεράμους και πλίνθους ατάκτως ερριμμμένους, για να κάνει ένα πολυσυλλεκτικό, ψηφοθηρικό νομοσχέδιο που εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα.
Έχουμε πει –και το έχουμε πει επανειλημμένα σε αυτή την Αίθουσα- ότι αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε. Δεν πρέπει να το κάνουμε, όχι μόνο γιατί είναι υποχρέωσή μας απέναντι στο λαό μας να νομοθετούμε με ευκρίνεια, αλλά και γιατί έχουμε αναλάβει αντίστοιχες υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες συστηματικά περιφρονούμε.
Εκεί να ψάξει να βρει ο κύριος Πρωθυπουργός τους λόγους για τους οποίους έχει καταρρακωθεί το κύρος της χώρας. Εκεί να ψάξει να τους βρει. Διότι όταν αυτό το νομοσχέδιο θα πάει στις Υπηρεσίες της Επιτροπής, είμαι σίγουρος ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα πουν, αυτοί οι Αθηναίοι, των Βαλκανίων, για μία ακόμη φορά ελειτούργησαν όπως έχουν λειτουργήσει τόσο καιρό, δηλαδή ψηφοθηρικά, μικροκομματικά, υπανάπτυκτα.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε τις Οδηγίες, για τις οποίες δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα, γιατί οπωσδήποτε έχουν ενταχθεί μέσα σε μία γενικότερη άποψη, που είναι δεκτή από το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου και τις οποίες θα ψηφίσουμε.
Από εκεί και πέρα, έχουμε πλήθος ρυθμίσεων με κορύφωση τις δύο αυτές τροπολογίες.
Θα αρχίσω από το κερασάκι της τούρτας.
Κύριε Υπουργέ, από τους νταβατζήδες του γνωστού ψητοπωλείου του Μοναστηρακίου διανύσαμε πολύ μεγάλη διαδρομή –δεν έχει ποτάμι η Αθήνα για να πω ότι πολύ νερό έρρευσε κάτω από τις γέφυρες του Κηφισού, γιατί δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό κάτω από τις γέφυρες του Κηφισού- για να φτάσουμε στη σημερινή διάταξη την οποία αποπειράθηκε να εισαγάγει η Κυβέρνηση και να δώσει στους νταβατζήδες το θανάσιμο όπλο της χειραγώγησης της κοινής γνώμης, το μαύρο κουτί της δωροδοκίας, το σκοτεινό χρήμα, το «κουτί της Πανδώρας» κυριολεκτικά.
Θέλω να σας πω ότι μετά την προχθεσινή ημέρα, όπου καθίσαμε και βλέπαμε εδώ τον έναν μετά τον άλλο τους συναδέλφους της Πλειοψηφίας να καταθέτουν το κοινοβουλευτικό τους κύρος εις το βωμό του κομματικού συμφέροντος, της αποφυγής των εκλογών δηλαδή, και κάναμε όλοι, πιστεύω, θλιβερές σκέψεις –και αυτοί οι ίδιοι εισέπραξαν απογοήτευση και πικρία- χαίρομαι γιατί σήμερα εξηγέρθησαν, πέραν των είκοσι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, και συνυπέγραψαν πλειοψηφία η οποία εξανάγκασε την Κυβέρνηση σε υποχώρηση.
Πρέπει να σας πω ότι ανάλογη τροπολογία είχαμε κι εμείς, έτοιμη και υπογεγραμμένη. Θελήσαμε, όμως, να δώσουμε, με τρόπο πιστεύω υποδειγματικό, τη δυνατότητα στους συναδέλφους της Πλειοψηφίας να αυτοκαθαρθούν με μία πράξη που τους τιμά, που τιμά τη Βουλή και τιμά το πολιτικό μας σύστημα. Κι έτσι πάει το κουτάκι της Πανδώρας.
Ελπίζω να μην το ξαναδούμε σε άλλο νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ. Και εν πάση περιπτώσει, ελπίζω -και για εσάς προσωπικά- να μην είσαστε εσείς αυτός που θα κουβαλήσει το δηλητηριώδες κουτάκι σε αυτή την Αίθουσα αν γίνει νέα τέτοια απόπειρα.
Υπάρχει τώρα το άλλο θέμα: Έχουμε εδώ τις διατάξεις αυτές που αφορούν τις συμβάσεις που δεν έχουν γίνει από τα νοσοκομεία, που αφορούν προμήθειες και που νομίμως δεν μπορούν να καλυφθούν.
Μου κάνει εντύπωση το εξής: Έρχεστε και νομιμοποιείτε άγνωστο αριθμό συμβάσεων. Μεταξύ αγνώστων προσώπων και φορέων υλοποιήθησαν οι συμβάσεις αυτές. Δεν γνωρίζουμε το συνολικό τους κόστος, παρά μόνο κατά προσέγγιση. Τα ποσά που κυκλοφορούν είναι τεράστια. Εις την πραγματικότητα παραιτείστε από τον έλεγχο ποσών που αφορούν περίπου το μισό του ελλείμματος του δημοσίου τομέα ως ποσοστό επί του Α.Ε.Π.. Και δεν έχετε μία κουβέντα να πείτε για τη στάση σας απέναντι σε αυτού του είδους τις συμβάσεις μέχρι τώρα.
Έχω στα χέρια μου ένα έγγραφο της 11.9.2006 που υπογράφει ο Υπουργός κ. Αβραμόπουλος, όπου εκεί κατακεραυνώνει οποιαδήποτε προσπάθεια ως αντικείμενη προς το Κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμένα προς την Οδηγία 93/36 και τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που έχουν υπογραφεί και είναι εν ισχύ, για να γίνει τέτοιου είδους ρύθμιση αυτών των ποσών.
Αυτό το έγγραφο θα παρακαλέσω τις Υπηρεσίες της Βουλής να το περιλάβουν στα Πρακτικά μας.
Φαντάζομαι ότι κι εσείς θα πρέπει να το έχετε υπόψη σας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Πάγκαλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ποια είναι η στάση της Κυβέρνησης; Τι είδους συμπεριφορά αντιμετωπίζουμε από την Κυβέρνηση; Είχε δίκιο ο Αβραμόπουλος; Έχετε δίκιο εσείς; Κι αν είχε άδικο ο Αβραμόπουλος, γιατί δεν μας κάνετε την εξυπηρέτηση να μας πείτε δύο κουβέντες περί αυτού, ότι στο παρελθόν τα κάναμε λάθος, ότι δημιουργήσαμε πρόβλημα στον εαυτό μας κι ερχόμαστε τώρα να το διορθώσουμε, διότι αλλάξαμε προσέγγιση και αντιλήψεις;
Στην πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ, τακτοποιείτε υποθέσεις φορέων είτε είναι ιδιωτικοί, είτε είναι συλλογικοί –δηλαδή μεγάλες εταιρείες- οι οποίοι έχουν ένα χαρακτηριστικό, γνωστό από το παρελθόν. Είναι -όπως είναι και οι εισαγωγικές αυτοκινήτων εταιρείες- συχνοί οι θαμώνες των κομματικών ταμείων. Θέλετε να πω, όχι μόνο του δικού σας, αλλά και άλλων κομματικών ταμείων; Είμαι έτοιμος να το πω. Εκεί υπάρχει ρευστό χρήμα.
Επίκεινται εκλογές. Σας εζητήθη η χάρη και την κάνατε. Και, βεβαίως, κάνοντας τέτοια πράγματα και προσπαθώντας να παρασύρετε τη Βουλή σε τέτοιες ενέργειες, δεν έχετε πρόσωπο για να καταδικάσετε έναν Παυλίδη και είσαστε στο έλεός του, όμηροι ενός Βουλευτή, της φυσικής σας πλειοψηφίας, χωρίς πλέον τη δεδηλωμένη, άβουλοι, μοιραίοι για τον τόπο. Η απομάκρυνσή σας είναι άμεση ανάγκη για την ιστορία του κοινοβουλευτισμού στη χώρα και για τα συμφέροντα του λαού.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τον κ. Θεόδωρο Πάγκαλο.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο που θέλω να αναφέρω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου με την Κοινοτική νομοθεσία. Οι διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι απόλυτα συμβατές με την Κοινοτική νομοθεσία.
Το δεύτερο, στο οποίο θέλω να αναφερθώ, είναι ότι δεν μας ζητήθηκε καμία χάρη από καμία εταιρεία και από καμία ομάδα πληθυσμού. Όλες οι διατάξεις, τις οποίες έχουμε στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τα τέλη ταξινόμησης, προέρχονται και επιβάλλονται από το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον.
Έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη μεγάλη πληγή που είχαμε στα έσοδα του δημοσίου από τον κλάδο των αυτοκινήτων κι έπρεπε να στηρίξουμε τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των αυτοκινήτων. Αυτό ήταν το μοναδικό κίνητρό μας. Αυτή ήταν η μοναδική μας επιδίωξη. Και γι’ αυτό φέραμε τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Και οι άλλες, όμως, ρυθμίσεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, δεν είναι σε καμία περίπτωση χαριστικές, διότι καθήκον της πολιτικής είναι να εξυπηρετεί –με την καλή έννοια- τις ομάδες πληθυσμού. Αρκεί αυτή η εξυπηρέτηση να γίνεται με αντικειμενικά, με διαφανή και με γενικά κριτήρια. Και αυτό γίνεται με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Τελειώνω με κάτι άλλο: Μιλήσατε, κύριε Πάγκαλε, για σκάνδαλα. Εσείς μπορεί να θέλετε να σέρνετε την πολιτική ζωή του τόπου στην σκανδαλολογία. Μπορεί να θέλετε να ψάχνετε ενόχους. Μπορεί να θέλετε να ποινικοποιήσετε την πολιτική ζωή του τόπου.
(XF)
Εγώ δεν είμαι δικαστής. Εγώ βρέθηκα σ’ αυτή την Αίθουσα για να είμαι πολιτικός. Κι αυτό το οποίο ξέρω εγώ και ομιλώ ως πολιτικός είναι ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση είναι η μοναδική Κυβέρνηση η οποία στέλνει εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα, στα δικαστήρια και στους δικαστές, ενώ εσείς τα κουκουλώνατε.
(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και κάτι άλλο. Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και δεν μπορείτε να ζείτε σε έναν γυάλινο πύργο και να νομίζετε ότι είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, όταν όλη η Ευρώπη και όλος ο κόσμος αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση και όταν μια χώρα αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, οι πολιτικοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να ασχολούνται με το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση και οι δικαστές να κάνουν τη δική τους δουλειά.
Εσείς μπερδέψατε τους ρόλους και προσπαθείτε να κάνετε το ρόλο του δικαστή. Και δεν κάνετε το καθήκον σας ως πολιτικοί. Δεν προσφέρετε στη χώρα με την πολιτική την οποία ακολουθείτε ζημιώνετε την οικονομία και τη χώρα γενικότερα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένας ασφαλής τρόπος για να γίνουν όλα αυτά τα ωραία που είπε ο κύριος Υπουργός. Η δικαιοσύνη να παίξει το ρόλο της κι εμείς να αφοσιωθούμε στα δικά μας έργα. Να πάνε οι υποθέσεις αυτές στη δικαιοσύνη. Αυτό ζητάμε εμείς. Να ψηφιστεί απόψε το βράδυ εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει ενδεχομένως, αν προκύψουν στοιχεία, προανακριτική ομάδα, η οποία ενδεχομένως θα στείλει στη δικαιοσύνη, η οποία θα δικάσει και ενδεχομένως θα καταδικάσει.
Δεν έχουμε, λοιπόν, καμία διάθεση να κάνουμε εμείς τους δικαστές. Εσείς απαλλάσσετε εκ των προτέρων με την παραγραφή και εμποδίζετε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αυτό είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την κρύψετε και να τη μεταμφιέσετε όσο και να προσπαθείτε.
Όλα στη δικαιοσύνη. Όλα ανοιχτά, όλα στο φως της ημέρας, όλα με διαφάνεια μπροστά στο λαό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Παναγιώτης Αδρακτάς, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα όλους τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρέπει να πω ότι ελάχιστα μίλησαν για το νομοσχέδιο, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ξεκίνησε με το κουτί το δηλητηριώδες. Θέλω να θυμίσω ότι αυτό το κουτί το παρατείνατε από το 1980 μέχρι σήμερα. Τότε δεν ήταν δηλητηριώδες; Τότε τι είχε μέσα εκείνο το κουτάκι; Γλυκό είχε; Κομπόστα είχε; Τι είχε; Μα, δύναστε εσείς να μας λέτε για τέτοιο κουτί; Αν μία παράταξη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τα έχει πληρώσει είναι η δική μας παράταξη. Δεν χαρίστηκε ποτέ. Είναι δική σας η ευθύνη που το φέρατε από το 1980 και το συντηρούσατε.
Αυτή είναι η αλήθεια, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί βλέπω εδώ σήμερα ότι περισσεύει η υποκρισία. Επιτέλους, μας ακούει ο ελληνικός λαός! Δεν γενηθήκατε από παρθενογένηση. Δεν κατάλαβα γιατί αυτό το νομοσχέδιο δεν σας αρέσει. Πέστε μου ποια άρθρα δεν ψηφίζετε. Άκουσα τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ρωτούσα και τον εισηγητή «ποιο ψηφίζετε, αυτό;» και μου απαντούσαν «ναι», «το άλλο;» «ναι». Τρία, τέσσερα άρθρα είναι από τα τριάντα έξι άρθρα που δεν ψηφίζετε. Τι δεν σας αρέσει στο νομοσχέδιο; Και στέκεστε σε ένα άρθρο. Εκεί επικεντρώσατε όλη σας την αντιπολιτευτική διάθεση, γιατί δεν έχετε τίποτα άλλο να κάνετε, γιατί δεν μπορείτε αλλιώς να το κρίνετε, γιατί πράγματι είναι φιλολαϊκό. Και είπε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος ότι είναι ψηφοθηρικό. Τι σημαίνει ψηφοθηρικό; Άρα, είναι καλό προς τους πολίτες, άρα ευνοεί τους πολίτες. Αν αυτό είναι ψηφοθηρικό, ας είναι. Και μακάρι πολλά τέτοια να φέρουμε και φέρνουμε από το 2004 που είμαστε Κυβέρνηση τέτοια νομοσχέδια που ωφελούν το σύνολο των πολιτών.
Και βεβαίως θα κριθούμε από το σύνολο των πολιτών στο τέλος της τετραετίας. Και με αυτά τα νομοσχέδια θα μας ξαναστείλει στην Κυβέρνηση και θα μας εμπιστευτεί πάλι. Απεναντίας εσάς δεν θα σας εμπιστευθεί με τέτοια διάθεση ισοπεδωτική που έχετε στην κριτική.
Μιλήσατε για σκάνδαλα και για διαφάνεια. Ποια διαφάνεια; Τώρα τη θυμηθήκατε; Όταν αλλοιώνατε το φρόνημα του ελληνικού λαού με τις ελληνοποιήσεις; Όταν αλλοιώνατε την απόφαση του ελληνικού λαού με τις ελληνοποιήσεις; Σας το φέραμε εδώ και δεν δεχτήκατε να γίνει εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Ήταν μικρό ζήτημα; Ήταν λίγο; Δεν σας ακούμπαγε; Αλλά τι έδειχνε και τότε και σήμερα; Τότε έδειχνε το γάντζωμα που είχατε πάνω στην Κυβέρνηση, την καρέκλα που είχατε καθίσει βαθιά και δεν σας ενδιέφερε τίποτα.
Σήμερα τι δείχνει η αντιπολιτευτική σας κριτική; Ξανά με βουλιμία αυτή την καρέκλα αποζητάτε. Σας τη στέρησε για πολλά χρόνια και θα σας τη στερήσει για πολλά ακόμη χρόνια ο ελληνικός λαός. Γνωρίζει με ποιους έχει να κάνει. Δεν μπορεί χθες άλλοι και σήμερα άλλοι. Και ιατρικώς ακόμη, που είναι πολλοί γιατροί εδώ. Η ψυχολογία σας είναι αυτή, κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορεί να αλλάξει. Όσο και να προσποιήστε σήμερα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η ψυχολογία σας.
Έρχεστε και κατηγορείτε την τροπολογία άρθρο που φέραμε για τη ρύθμιση των νοσοκομείων. Δεν έχουν περάσει δυο μήνες που πηγαίνατε μαζί με τους προμηθευτές και κλαίγατε μαζί τους στα νοσοκομεία που είχαν πάει να αποσύρουν…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Είναι δυνατόν να τα λέτε αυτά! Τα φορτηγά που έπαιρναν πίσω τα φάρμακα τα είδατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Σκουλάκη, με ποιο δικαίωμα μιλάτε τώρα; Δεν έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Τα φορτηγά που έπαιρναν πίσω τα φάρμακα τα είδατε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας παρακαλώ!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Δεν πειράζει, κύριε Πρόεδρε.
Μαζί, λοιπόν, με τους προμηθευτές που πήγαν να αποσύρουν τις παρακαταθήκες που υπήρχαν στα νοσοκομεία. Και τότε λέγατε «πού είναι η Κυβέρνηση να τους πληρώσει;».
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Δεν λέγαμε αυτό…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ: Βεβαίως αυτό λέγατε.
Είχατε αφήσει μήπως κανένα διπλογραφικό σύστημα; Είχαμε ποτέ προϋπολογισμό νοσοκομείων που δεν ξέρω; Τι υποδομές είχατε; Τι είχατε δημιουργήσει και το χαλάσαμε; Για να συνεννοηθούμε. Για να τα θυμηθούμε, που είστε σήμερα εδώ αρκετοί παλιοί συνάδελφοι.
(Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αντέχω στις διακοπές. Και όταν λες αλήθεια αντέχεις πάντα.
Δεν λέω, όπως και η Κυβέρνηση, ότι είναι το καλύτερο να ρυθμίζουμε -και να βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση- με τέτοιες τροπολογίες τα χρέη στα νοσοκομεία. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς. Βλέπετε εμείς θέλουμε να είμαστε και σύννομη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως δεν μπορούμε και λόγω της ανταγωνιστικότητας πρέπει να το νομοθετήσουμε. Αυτή είναι η διαφορά των προηγούμενων διατάξεων που εσείς είχατε με τους νόμους που είχατε φέρει και ψηφίσει τότε και το άρθρο 1 και το άρθρο 3 του ν.2955. Και τότε εσείς είχατε κρατήσει μόνο την εξαίρεση από το νόμο που είχε φέρει ο έντιμος πράγματι και το λέω με δυνατή και στεντόρεια φωνή, Παπαδόπουλος. Όμως, κρατήσατε το άρθρο 7, την εξαίρεση, την οποία κάνατε κανόνα. Και έρχεστε και μας λέτε, γιατί; Βεβαίως φέραμε νόμο. Δεν λειτούργησε ακόμη κι αυτό να το δεχτώ. Όμως, τελειώνει εδώ. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχει η πολιτική βούληση. Τελειώνουμε εδώ.
Να αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς τα αναγκαία υλικά; Αυτό επιζητάτε; Γιατί ξέρετε, εκεί θέλετε να επενδύσετε. Πάνω στη μιζέρια θέλετε να επενδύσετε πολιτικά, για να λέτε ότι δεν έχει το νοσοκομείο γάζες, δεν έχει σύριγγες, δεν έχει αναλώσιμα υλικά, δεν έχει ορθοπεδικά υλικά. Ε, αυτή τη χάρη δεν θα σας την κάνουμε. Είμαστε υπεύθυνη Κυβέρνηση, αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα όλα τα ζητήματα και το είδατε.
Και σε ότι αφορά τη συνείδησή μας, εμείς δεν τον εκχωρήσαμε ποτέ στο κόμμα. Την έχουμε εμείς, τη διατηρούμε εμείς και τη χειριζόμαστε εμείς αξιοποιώντας και το άρθρο του Συντάγματος και την επιταγή του ελληνικού λαού που μας θέλει να είμαστε ελεύθεροι και με τη συνείδησή μας. Και έτσι ψηφίζουμε και το έχουμε αποδείξει.
(BA)
(3XF)
Εσείς σκεφθείτε τι σημαίνει πειθαρχία, την ξέρετε πολύ καλά, την έχετε βιώσει πολύ καλά, τη γνωρίζετε και εγώ ως παλιός κοινοβουλευτικός πολλές φορές σας είδα και ειλικρινά λυπόμουν γιατί είχατε αυτή την πολιτική επιλογή. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο έχει ζητήσει ο Πρόεδρος κ. Κακλαμάνης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν κατάλαβα γιατί οι κραυγές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας από το Βήμα για το παρελθόν. Για το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προκαλέσει επανειλημμένως με προτάσεις του σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα τον Πρωθυπουργό. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και σήμερα το απόγευμα για την υπόθεση SIEMENS αυτοί που θα μείνουν εδώ και θα αποφασίσουν να γίνει σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης προφανώς θέλουν να ξεκαθαριστούν οι ευθύνες οποιουδήποτε από το παρελθόν και από το παρόν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Αυτοί οι οποίοι θα φύγουν, όπως έφυγαν στην περίπτωση του Βατοπεδίου, όπως ψήφισαν προχθές με τον τρόπο που γελοιοποιεί ολόκληρο το Κοινοβούλιο, προφανώς θέλουν μόνο να κραυγάζουν, να κατηγορούν χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξουν τις κατηγορίες τους.
Ο κ. Καραμανλής πράγματι κατέθετε κάθε εβδομάδα και μια, δυο προτάσεις για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών. Τις πλείστες όχι μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και τα μικρότερα κόμματα τότε τις απέρριπταν. Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής μετά το 2004 είχε την πλειοψηφία σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα και αν πίστευε όλα αυτά τα οποία κατήγγειλε όφειλε να συγκροτήσει αυτές τις εξεταστικές επιτροπές. Προφανώς, δεν τα πίστευε ή κατηγορούσε χωρίς να είναι σε θέση να τεκμηριώσει τις κατηγορίες του.
Άλλη είναι η τακτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κατηγορεί γενικώς και αθρόως ολόκληρη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν φταίει ο κόσμος που εξαπατήθηκε πολιτικά και ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία. Φταίει η ηγεσία της, φταίει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Έχω πει επανειλημμένως ότι η υπόθεση Παυλίδη είναι η ουρά του γαϊδάρου. Ο γάιδαρος περιφέρεται γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής προφασίζεται ότι δεν το βλέπει, ούτε οι συνεργάτες του. Ούτε, ο ίδιος, ούτε οι συνεργάτες του που πήγαιναν στο Άγιο Όρος, που συναγελάζονταν με τους διάφορους Εφραίμ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λοιπόν, δεν κατηγορεί αορίστως, ούτε γενικώς και αθρόως, συγκεκριμένα πρόσωπα για συγκεκριμένες πράξεις. Γι’ αυτό συνεπές προς αυτή την αποστολή του, δεν θα περιοριστεί στα αιτήματά του για τη συγκρότηση εξεταστικών ή επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης της ευρύτατης αυτής λεηλασίας που ποικιλοτρόπως όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά με διοικητικές πράξεις, με μια διοίκηση που έχει αλωθεί από το κόμμα, συντελείται επί των ημερών του σεμνού και ταπεινού κ. Καραμανλή, αλλά την επομένη των εθνικών εκλογών, όποτε και αν γίνουν, αυτές οι επιτροπές έχει δεσμευθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , έχει δεσμευθεί ο Πρόεδρός μας ο Γιώργος ο Παπανδρέου θα συγκροτηθούν από την πλειοψηφία της Βουλής όχι για να εκδικηθούμε πολιτικούς αντιπάλους αλλά –άλλωστε τα πλείστα θα έχουν παραγραφεί- για να καταδειχθούν ευθύνες και όσοι ατομικώς τις φέρουν και κυρίως για να θεσμοθετήσουμε διαδικασίες ώστε ο ελληνικός λαός να μην φοβάται ότι στο μέλλον θα συνεχιστεί αυτό που ζει πέντε χρόνια η σεμνή και ταπεινή Κυβέρνηση, να έχει αποβάλει κάθε χαλινό ήθους, κάθε χαλινό σεβασμού και της συνταγματικής και της κοινής νομιμότητας.
Και ο Κανονισμός μας, κύριε Πρόεδρε, διότι τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι υποχρεωμένα να γνωρίζουν απ’ αρχής μέχρι τέλους τις διατάξεις, τις παραγράφους του Κανονισμού μας προβλέπει και για την περίπτωση της παραγραφής, διότι ελέχθη και αυτό τότε από τη Νέα Δημοκρατία, αν και δεν ίσχυε ότι η υπόθεση Χρηματιστηρίου έχει παραγραφεί. Δεν είχε παραγραφεί διότι και τον Απρίλιο του 2000 συνετελούντο πράξεις στο Χρηματιστήριο. Άρα, αν πίστευαν αυτά που κατήγγειλαν και δεν αφορούσαν τους Λαναράδες και τους άλλους παράγοντες της κυβερνητικής παράταξης, θα προχωρούσαν στη σύσταση, στη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής και για το Χρηματιστήριο και για οτιδήποτε άλλο, όπως και για την SIEMENS τώρα. Αγγίζει η SIEMENS και αγγίζει βαθιά τη Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ. Γι’ αυτό και ο κ. Ζαγοριανός και ο κ. Αθανασίου, όπως προκύπτει από την κατάθεση που τους έδωσε ο περίφημος ΣΙΚΑΤΕΚ, τον ρωτούν μόνο μέχρι το 2004. Εκείνος θέλει να τους πει για το 2004 μέχρι και τις εκλογές του 2007 και εκείνοι επιμένουν να τον ρωτούν μέχρι το 2004, κύριε Αδρακτά, για να δείτε και αυτά για τα οποία εμείς θέτουμε εδώ ζητήματα. Όχι, για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δικαστικών λειτουργών που είναι πιστοί στο καθήκον τους αλλά για ένα μηχανισμό που ξεκινάει από τον Άρειο Πάγο και εξευτελίζει και την ίδια τη δικαιοσύνη και κάθε αίσθηση και αίσθημα δικαίου στον απλό πολίτη.
Ο Κανονισμός μας, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, λέγει και αν έχει επέλθει παραγραφή, και αν για οποιοδήποτε λόγο έχει σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία διερεύνησης υποθέσεων ευθύνης Υπουργών, μπορούν και εξεταστικές επιτροπές να συγκροτηθούν ανεξαρτήτως του αν θα διερευνηθούν ποινικές ή όχι ευθύνες αλλά και οι ίδιοι οι θιγόμενοι εάν είναι καθαροί και ξάστεροι μπορούν να ζητήσουν να συγκροτηθεί ανεξάρτητη επιτροπή και από δικαστές η οποία θα διερευνήσει και θα αποφανθεί και θα τους αποκαταστήσει αν αδικούνται.
Αλλά θυμάμαι τώρα εγώ κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον κ. Μητσοτάκη. Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφάσισε να σταματήσει πλέον αυτή, που σωστά την είχαμε ονομάσει εμείς το 1989, ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής –το ότι ήταν ποινικοποίηση απεδείχθη ότι και το Ειδικό Δικαστήριο με τον κ. Κόκκινο, διορισμένο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μετά την άσκηση της κατηγορίας κατά του Ανδρέα Παπανδρέου, δηλαδή προήδρευσε παρά τη ρητή διάταξη του Συντάγματος του Ειδικού Δικαστηρίου και εκεί πανηγυρικά κηρύχθηκε αθώος ο Ανδρέας Παπανδρέου- είπε όμως το 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου παρ’ όλο ότι τεκμηριώθηκε και η ιστορία της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ και των τηλεφωνικών υποκλοπών και παρέπεμψε η Βουλή τον κ. Μητσοτάκη και τους συνεργούς τους, είπε να ανασταλεί εκείνη η διαδικασία. Δεν άκουσα, κύριε Πρόεδρε τόσα χρόνια τη Νέα Δημοκρατία και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που έλεγε εδώ μέσα ότι τάχα δεν δέχεται να ανασταλεί η δίωξή του και ότι θα κινήσει τη διαδικασία, δεν είδα να κινείται αυτή η διαδικασία.
Η σκανδαλολογία, κύριε Πρόεδρε –και κλείνω με αυτό- και επειδή είστε παλιός εδώ πέρα το ξέρετε πάρα πολύ καλά, ξεκίνησε αρχές του φθινοπώρου του 1985 όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ απήλθε της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και επελέγη ως αντιΑνδρέας ο κ. Μητσοτάκης. Και έχουμε μία πενταετία για υπαρκτές, σημαντικές ή και ασήμαντες πράξεις μια συνεχή σκανδαλολογία.
(XP)
(3GM)
Ο Ανδρέας Παπανδρέου σταμάτησε αυτό το συνεχές κορδόνι και το αρχίζετε ξανά εσείς τώρα ουσιαστικά διότι πέντε ολόκληρα χρόνια δεν κάνατε τίποτα απολύτως για να έρχεστε τώρα εν όψει εκλογών φανταζόμενοι ότι αν δείξετε όπως τους περίφημους κουμπάρους με χειροπέδες κάποια πρώην στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι ο ελληνικός λαός θα είναι τόσο αφελής ώστε να ξεχάσει τι έχετε σωρεύσει επί πέντε ολόκληρα χρόνια και να σας δώσει τη δυνατότητα να ξανακυβερνήσετε.
Κύριε Πρόεδρε, η υπόθεση του άρθρου 36 είναι χαρακτηριστική της πολιτικής που εφαρμόστηκε στο Υπουργείο Υγείας. Ο πρώτος Υπουργός καταργεί τη λίστα φαρμάκων και δεν αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις για τις εκλογικές δαπάνες που φαρμακευτικές εταιρείες που επωφελήθηκαν από την κατάργηση της λίστας κατέβαλαν. Έρχεται ο άλλος Υπουργός και μας λέει όπως διάβασε τώρα ο κ. Πάγκαλος στο σχετικό έγγραφο από το 2006 ότι είμαστε παράνομοι με αυτές τις διαδικασίες. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση και λέει, αυτές οι παράνομες πράξεις παραγράφονται. Και η δαπάνη των φαρμάκων έφθασε από 497.000 ευρώ που ήταν όταν ήμουν εγώ Υπουργός Υγείας, τα 9.000.182.000 ευρώ. Ποιοι τρώνε όλα αυτά τα λεφτά; Οι φαρμακευτικές εταιρείες νομίζετε μόνο; Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε, κύριε Πρόεδρε. Και δεν είναι απλώς όταν ψηφίζουμε ή όχι μία διάταξη αλλά τι γίνεται με όλο αυτό τον εσμό των διαφόρων τραστ. Διότι και στα αυτοκίνητα χρηματοδοτούμε βιομηχανίες γερμανικές, γαλλικές. Αυτή είναι ουσιαστικά η ρύθμιση για τη μείωση του τέλους ταξινόμησης. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Πάνε στις χώρες που έχουν αυτοκινητοβιομηχανίες. Σε άλλους τομείς άμεσης ανάγκης, για να κινηθεί η αγορά, επειδή αφορούν μικρομεσαίους και όχι οργανωμένες ομάδες πίεσης, ισχυρά lobbies, εκεί δεν κάνετε τίποτα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι οκτώ μαθητές και μαθήτριες και επτά συνοδοί δάσκαλοι από το 25ο δημοτικό σχολείο Βόλου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και ιδιαίτερα εγώ προσωπικά, η Ροδούλα Ζήση, ο Κώστας Καρτάλης που είμαστε Βουλευτές Μαγνησίας.
Συγγνώμη, ξέχασα και τον κ. Γκατζή επειδή είναι λίγο αριστερά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Τους ευχόμαστε καλή επιστροφή στην όμορφη πόλη μας.
Δε νομίζω ότι έχει κάποιος αντίρρηση ότι είναι η ομορφότερη πόλη της Ελλάδος.
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση δια του κυρίου Υφυπουργού, απέσυρε αυτή τη σκανδαλώδη και αμαρτωλή διάταξη για το 2% όσον αφορά τις επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. Είναι μία διάταξη η οποία παρατεινόταν διαχρονικώς και δημιουργούσε νοσηρές καταστάσεις συνολικότερα στο δημόσιο βίο της χώρας.
Βεβαίως, ο κύριος Υφυπουργός μας είπε ότι απέσυρε τη διάταξη διότι δεν είχε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Έλεος, κύριε Υφυπουργέ! Μακάρι να είχατε την ευαισθησία όπου δεν έχετε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης να προχωρείτε σε τέτοιου είδους θετικές πράξεις. Αποσύρατε τη διάταξη επειδή υπήρξε μία αντίδραση γενναία, θα έλεγα, θετική εκ μέρους Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το χαιρετίζω όχι ως ανταρσία, αλλά ως θετικό γεγονός. Μακάρι η ίδια αντίδραση να εμφανιζόταν προχθές όταν ψηφίζαμε για την υπόθεση του κ. Παυλίδη.
Θα έλεγα και το εξής, που δεν νομίζω ότι είναι αφελές ερώτημα: Καλά αποσύρατε για τους λόγους που λέμε εμείς αυτή τη διάταξη. Δεν μας λέτε όμως κύριε Υφυπουργέ, αναγκαστήκατε να το κάνετε; Θεωρείτε τη διάταξη θετική; Έπρεπε να περάσει αυτή η διάταξη; Έπρεπε να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία αλλά υποχρεωθήκατε γιατί δεν μπορούσατε να κάνετε αλλιώς; Νομίζω ότι σ' αυτό το θέμα οφείλετε μία απάντηση γιατί είναι πολύ σοβαρό.
Θα σας καλέσω επειδή δεν υπήρχε συναίνεση και σε άλλες τροπολογίες να αποσύρετε τη τροπολογία για τα νοσοκομεία και για τη νομιμοποίηση συμβάσεων και προμηθειών, διότι και αυτή η τροπολογία είναι εξίσου αμαρτωλή και σκανδαλώδης. Θα έλεγα ακόμη ότι πρέπει να αποσύρετε και την τροπολογία που αφορά τον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Εκκλησίας Α.Ε. διότι και αυτή είναι σκανδαλώδης και αντιμετωπίζει την αντίδραση των κομμάτων της αριστεράς.
Γι’ αυτές τις τροπολογίες πρέπει να υπάρξουν ονομαστικές ψηφοφορίες. Εμείς το προτείνουμε, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα αριθμητικά να προκαλέσουμε ως κόμμα ονομαστική ψηφοφορία. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Γκατζής έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατ’ αρχήν, θέλω να σταθώ στην τροπολογία όπου ο Υπουργός απέσυρε την παράγραφο για το 2% από τα ακαθάριστα έσοδα των ραδιοτηλεοπτικών επιχειρήσεων. Καλά κάνατε και την αποσύρατε. Αλλά γιατί δεν επαναφέρετε τη φορολόγηση από τα έσοδα που έχουν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα από τις διαφημίσεις που ήταν 30%. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατάργησε το 10% και το μειωσε στο 20%. Εσείς το μειώσατε τελείως. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, για τα μεγάλα κανάλια είναι έσοδα 100 εκατομμυρίων ετησίως. Έτσι είχαν κοστολογηθεί όταν καταργήθηκε αυτή η φορολόγηση. Εμείς επαναφέρουμε αυτή την πρόταση.
Δεύτερον, επειδή ορισμένες εφημερίδες θέλησαν να συκοφαντήσουν το Κ.Κ.Ε. λέγοντας ότι το Κ.Κ.Ε. σε αυτή τη διάταξη δεν τοποθετήθηκε. Εμείς και τοποθετηθήκαμε και καταγγείλαμε και επαναφέρουμε αυτά που λέμε σήμερα.
Τελικά όλοι οι στόχοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στάθηκαν στα νοσοκομεία με τη ρύθμιση που γίνεται. Και έχουν δίκιο και συμφωνούμε και εμείς ότι δεν είναι νόμιμες αυτές οι διαδικασίες και ότι τελικά έρχεται αυτή η διάταξη να νομιμοποιήσει αποφάσεις οι οποίες είχαν παρθεί παράνομα ή εν πάση περιπτώσει έγιναν οι προμήθειες χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία.
(DP)
(3XP)
Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι σκάνδαλο.
Όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν είναι μόνο αυτά τα σκάνδαλα. Παραδείγματος χάρη, το ότι χαρίζουμε στις εφοπλιστικές εταιρείες όλα τα έσοδα που έχουν από μετοχές, δεν είναι σκάνδαλο; Τελικά με το άρθρο 8 διατηρείτε τη φορολόγηση που ίσχυε μέχρι σήμερα με τη παράταση που υπήρχε –αφαιρείτε τη φορολόγηση, το ΦΠΑ κλπ- στα σκάφη αναψυχής και στα αεροπλάνα που νοικιάζουν ιδιώτες.
Δεν είναι, κύριε Υπουργέ, μικρό το ποσοστό που θα πληρώνουν αυτοί οι μικροκαρχαρίες, όταν ενοικιάζουν κρουαζιερόπλοια; Δεν είναι μικρό το ποσοστό όταν ενοικιάζουν αεροπλάνα για να κάνουν τις δικές τους βόλτες κ.λπ.; Δεν είναι ελάχιστο το ποσοστό κι αυτό το αφαιρείτε από το δημόσιο έσοδο;
Αυτό το ψηφίζει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν είδα ποτέ να αντισταθεί. Επί τη ευκαιρία να πω ότι κανένας από τους ομιλητές σας –γιατί εγώ δεν έχω φύγει καθόλου από εδώ κι αν υπάρχει κανένας που το είπε, να μας ενημερώσει- δεν τοποθετήθηκε για το 2%...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ο κύριος Πάγκαλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ο κύριος Πάγκαλος μετά την κατάργηση...
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Μα, είναι για αύριο.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ναι, μα όλοι τοποθετηθήκαμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Γκατζή, στο Προεδρείο απευθυνθείτε. Μην απευθύνεστε στους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γι’ αυτό βλέπετε ότι είναι τοποθετημένες οι θέσεις έτσι, δεν είναι λοξά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το άρθρο που αφορά την Αστυνομία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τι λόγια; Είστε εκτός χρόνου…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Για σταθείτε, κύριε Πρόεδρε. Μα, είμαι μόνος που μιλάω από το Κ.Κ.Ε. Θα μου στερήσετε και το λόγο; Σας παρακαλώ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τι να κάνουμε! Θα μιλήσετε περισσότερο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τον δικαιούμαι; Άμα τον δικαιούμαι, γιατί μου τον στερείτε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μα, υποβάλαμε παράκληση. Αρχίζουμε πάλι συνεδρίαση στις έξι η ώρα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Εντάξει, δεν έκανα δεκτή την παράκλησή σας. Τι να κάνουμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Υπάρχουν όρια αντοχής των συνεργατών, του Προεδρείου …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έκανα δεκτή την παράκλησή σας, αλλά ούτε και εσείς κάνετε δεκτή τη δική μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Λοιπόν, συνεχίστε.
Μπορείτε να τα πείτε σύντομα. Εμπειρία έχω κι εγώ στη Βουλή και μπορώ να εκτιμήσω.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Λέω, λοιπόν, για την Αστυνομία ότι το άρθρο αυτό ενισχύει ουσιαστικά τους κατασταλτικούς μηχανισμούς που έχουν σαν μόνο στόχο, σκοπό και λειτουργία να κτυπούν το λαϊκό κίνημα, όταν διαμαρτύρεται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές. Γιατί δεν το δίνετε και στους άλλους; Γιατί δεν ακούτε την πρόταση έστω της Ομοσπονδίας που ζητάει βασικό μισθό 1.350 ευρώ -1.400 ευρώ λέμε εμείς, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί- ούτως ώστε να φύγει κάθε ιδιαίτερη μεταχείριση που θέλετε να επιβάλετε εσείς και να θεσμοθετήσετε και την επικινδυνότητα της εργασίας τους.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σταθώ λίγο στα σκάνδαλα που μιλάνε και τα δύο κόμματα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τι σχέση έχουν τα σκάνδαλα με το νομοσχέδιο;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βεβαίως είναι σκάνδαλα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μα, δεν μπορώ να παρακολουθώ ως θεατής. Δεν αντέχω άλλο ως Προεδρεύων. Ό,τι και να μιλάμε, βάζετε τα σκάνδαλα μέσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Γιατί δεν το είπατε πιο μπροστά και το λέτε σε μένα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τώρα προεδρεύω. Τι να κάνουμε!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όχι, προεδρεύατε κι όταν μιλούσε ο κ. Κακλαμάνης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πείτε για τα σκάνδαλα για να χαρεί ο ελληνικός λαός…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Μα, σας παρακαλώ, θα τελείωνα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): …για να δείξουμε ποιοι είμαστε στη Βουλή των Ελλήνων!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Μα, θα τελείωνα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, συνεχίστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Προσφυγή στη δικαιοσύνη, προσφυγή στη δικαιοσύνη… και τα δύο κόμματα. Ποια δικαιοσύνη; Δεν είναι διορισμένη η δικαιοσύνη; Δεν την έχει διορίσει η Νέα Δημοκρατία; Δεν τη διορίζατε εσείς, προηγούμενα;
Άκουσα τον κ. Παπανδρέου όταν τον ρώτησαν «πώς θα εκλέγετε εσείς την ηγεσία της δικαιοσύνης» και απάντησε «η Βουλή». Ποια Βουλή; Η Πλειοψηφία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Με αυξημένη πλειοψηφία. Συμφωνείτε και εσείς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Είπε η Πλειοψηφία. Γιατί δεν κάνετε δεκτό το αίτημα των δικαστικών που λένε δια αντιπροσώπων των ίδιων;
Αυτά ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Γκατζή. Έχετε δικαίωμα να πάρετε το χρόνο που σας αναλογεί, αλλά υπάρχουν και περιθώρια αντοχής των συνεργατών, του Προεδρείου. Έχετε δικαίωμα…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Δεν μπορείτε να μας στερείτε και το λόγο. Για όνομα του Θεού!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν αφαιρούμε το λόγο. Παράκληση υποβάλλουμε για να μπορούμε να έχουμε και τα περιθώρια των βιολογικών αντοχών.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Δεν το κάνατε προηγουμένως, όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Αδρακτάς έχει το λόγο το πολύ για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πήρα το λόγο ακούγοντας τον εκλεκτό και φίλο συνάδελφο και πρώην Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Κακλαμάνη να αναρωτιέται γιατί κραύγαζα, όταν ομιλούσα.
Έχετε ακούσει ποτέ τη φωνή σας; Ως φίλος και ως γιατρός σας λέω: Λίγο πιο χαμηλά! Πέρασαν τα χρόνια…
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Κύριε Πρόεδρε, υπόδειξη κάνει τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Καλά, φιλοφρόνηση είναι. Δεν είναι ιατρική παρατήρηση.
Κύριε Αδρακτά ο κ. Κακλαμάνης από τότε που ήταν νέος Βουλευτής στον ίδιο τόνο μιλούσε και φαίνεται ότι έχει αντοχές, οι οποίες είναι αξεπέραστες.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω στον κ. Αδρακτά, ότι εγώ ανήκω στην κατηγορία εκείνων που μεγαλώνουν, αλλά πιστεύουν ότι γερνάνε όσοι το θέλουν.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Σωστό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και λυπάμαι γιατί εδώ μέσα συναντώ νέους στην ηλικία που έχουν γεράσει πριν από την ώρα τους.
Λοιπόν, να μην σε γράψω σ’ αυτή τη λίστα! Έτσι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κακλαμάνης έχει δικαίωμα και χρόνο να χρησιμοποιεί και τόνο. Εκείνος επιλέγει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Απόλυτα συμφωνώ. Αυτό ήταν άλλωστε και το πνεύμα που μίλησα, γι’ αυτό και δεν αντέδρασε.
Όμως πρέπει να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι πήγατε πολύ πίσω στο παρελθόν και φέρατε στη μνήμη όλων μας στιγμές που έχουν καταγραφεί πλέον στην ιστορία και κάνατε αναφορά σε πρώην Αρχηγούς των Κομμάτων, πρώην Πρωθυπουργούς που θεωρώ ότι δεν είναι δόκιμο, όταν γνωρίζουμε την ιστορία του Κώστα Μητσοτάκη ως πολιτικού, ως Πρωθυπουργού…
(Θόρυβος-Διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ένα λεπτό, κύριε Αδρακτά.
Ακούστε λίγο. Το να γελάτε όταν αναφέρεται στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας δεν είναι πρέπον κοινοβουλευτικά. Είναι ασέβεια.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν επιτρέπεται να γελάτε. Διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας, εκλεγμένος δημοκρατικά. Υπηρέτησε στο Κοινοβούλιο πενήντα χρόνια και θα παρακαλέσω τους νεώτερους να είναι πιο προσεκτικοί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο καθένας κρίνεται. Πήρα το λόγο ακριβώς γι’ αυτό. Να πω ότι ο καθένας έχει γράψει ιστορία σ’ αυτή την Αίθουσα.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Βεβαίως. Και εκτός Βουλής!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Και ο πρώην Πρωθυπουργός, ο Κώστας Μητσοτάκης έγραψε τη δική του ιστορία και την έγραψε πολύ καλά με θάρρος, με υπευθυνότητα και ευθύνη. Και ό,τι είχε να πει το έλεγε, και το έλεγε δημοσίως. Και το ξέρετε καλά, κύριοι συνάδελφοι, όσοι τον ενθυμείστε που ήταν ο καλύτερος Κοινοβουλευτικός που είχε τις περισσότερες ώρες μέσα εδώ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κύριε Αδρακτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Σε ό,τι αφορά όλα τα άλλα που είπατε, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αφήστε τα άλλα τώρα, δεν πειράζει. Θα τα πούμε αύριο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Μα, δεν με αφήσατε να πω. Ένα λεπτό...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μα, τι να σας αφήσω, εκτός νομοσχεδίου μιλάτε και εσείς.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Μα, έβαλε ζητήματα για τα φάρμακα και για πολλά άλλα θέματα. Να γίνει μία επερώτηση για να τα απαντήσουμε αυτά. Να πούμε για τα φάρμακα πού έχουν φτάσει, να πούμε για ποιο λόγο έχουν φτάσει εκεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Απευθυνθείτε στο Προεδρείο, κύριε Αδρακτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: …να πούμε για τις μίζες, να δούμε τους γιατρούς, να τα πούμε όλα, κύριε Πρόεδρε.
Κάντε μία επερώτηση τέτοια για να τη συζητήσουμε και όχι μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο που θέλετε να το θολώσουμε γιατί έχει τόσες θετικές διατάξεις σε όφελος πολλών και όχι λίγων. Ελάτε, λοιπόν, να συζητήσουμε έτσι …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Απευθυνθείτε στο Προεδρείο, κύριε Αδρακτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Μαζί με όλα τα ζητήματα που βάζουμε, χάνει την ουσία το νομοσχέδιο που πράγματι κανένας δεν μίλησε για το νομοσχέδιο και για όλα τα άρθρα. Απάντησε ο Υπουργός άρθρο-άρθρο.
Είδατε που είπε ο κ. Λαφαζάνης, γιατί το πήρε πίσω ο Υπουργός. Δηλαδή, είναι κακό που μέσα από το διάλογο επέλεξε ο Υπουργός να πάρει ένα άρθρο πίσω; Αυτό δεν ζητάμε; Γι’ αυτό δεν γίνεται η ζύμωση εδώ; Γι’ αυτό δεν συνεδριάζουμε; Καλώς το πήρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Απευθυνθείτε στο Προεδρείο, μην κοιτάτε δεξιά σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Καλώς το πήρε, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν λέω αν καλώς ή κακώς το πήρε, αλλά να απευθύνεστε στο Προεδρείο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΔΡΑΚΤΑΣ: Απευθύνομαι στο συνάδελφο που λέει ότι αν είναι δική του πρωτοβουλία ή δεν είναι. Αυτό αντελήφθη ότι έπρεπε να κάνει μέσα από τη συζήτηση που έγινε. Συγχαρητήρια, καλώς και μπράβο. Μακάρι να το είχαν πάρει πίσω από το ’80 κάποιοι άλλοι που το είχαν και του έδιναν παρατάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Καλώς, κύριε Αδρακτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μία φράση μόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εγώ δεν έκρινα την ιστορία του κ. Μητσοτάκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν είπε κανείς τέτοιο πράγμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είμαι αντίπαλός του πολιτικός και θα τον κρίνουν προφανώς άλλοι, όχι εγώ.
Εγώ αναφέρθηκα σε μία συγκεκριμένη πολιτική, την οποία ακολούθησε και ειδικότερα έμεινα στο σημείο εκείνο που πιστεύω ότι και ο ίδιος θα έχει μετανιώσει σε ό,τι αφορά το θέμα της εκκρεμότητας ακόμα στη Βουλή από το 1995, της αναστολής δίωξής του για την υπόθεση ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ και των υποκλοπών.
(TR)
(3DP)
Εάν ο κ. Μητσοτάκης, όταν είχε πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία απέσυρε την απόφαση αυτής της Βουλής όπως είχε, ίσως και ο ίδιος θα μπορούσε να αποδείξει ότι ήταν οι κατηγορίες εναντίον του αβάσιμες.
Αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κάποτε εδώ στη Βουλή. Να συγκροτήσουμε Εξεταστικές Επιτροπές διότι αυτή η διάχυση ευθυνών κυρίως από τη μια παράταξη στην άλλη και όχι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, δεν νομίζω ότι ωφελεί τον τόπο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θα πω κάτι, αν και η θέση μου δεν το επιτρέπει. Χρειάζονται άραγε οι εξεταστικές επιτροπές και οι προκαταρτικές εξετάσεις έτσι όπως λειτουργούμε; Και δεν πρέπει κάποια στιγμή, κύριε Πρόεδρε, να πάμε μπροστά; Που θα πάει αυτή η ιστορία από όλους μας, να κάνουμε αναδρομές και να δηλητηριάζουμε την πολιτική ζωή του τόπου που δεν είναι και τόσο καλά;
Εγώ σέβομαι την εμπειρία σας, την προσφορά σας, γι’ αυτό και απευθύνομαι σε σας.
Ο κ. Καράογλου έχει το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, στη σημερινή κοπιαστική και πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τους συναδέλφους, κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναφέρονται έτσι εμφαντικά και με πολύ μεγάλο στόμφο στις δυσμενείς προβλέψεις της εαρινής έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικών και να προβλέπουν ως νέες Κασσάνδρες μια σειρά δεινών τα οποία θα έρθουν για τον τόπο.
Προφανώς, όμως, το είπα άλλωστε και χθες, οι κομματικές παρωπίδες τις οποίες φοράνε, τις φοράνε πάρα πολύ στενά και αυτό δεν τους δίνει τη δυνατότητα να κοιτάξουν ευρύτερα τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, λοιπόν, επικεντρώνονται και αναφέρονται κατά κύριο λόγο στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που πράγματι είναι υπαρκτά και πράγματι επιδεινώθηκαν σε σχέση με την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης, αλλά δεν βλέπουν τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι για παράδειγμα, αναφέρονται ότι η Ελλάδα έχει ένα ‘έλλειμμα της τάξης του 5%, όταν άλλες χώρες, βλέπε Ιρλανδία, έχουν ελλείμματα της τάξης του 12%, όταν η Ισπανία έχει έλλειμμα της τάξης του 8,6%, όταν η Πορτογαλία έχει έλλειμμα της τάξης του 6,5%.
Αναφέρονται στην ανεργία, ότι στην Ελλάδα λέει είναι πολύ, ότι είναι 7,9%, όταν πάλι η Ισπανία έχει 20,5%, όταν η Ιρλανδία έχει ανεργία 12,1% και μια σειρά άλλων δεικτών.
Είναι προφανέστατο λοιπόν, ότι ναι, υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι προφανέστατο ότι τα προβλήματα αυτά έχουν προκύψει κατά κύριο λόγο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, που βεβαίως είναι και κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως είναι και κρίση της χώρας μας.
Μεταξύ άλλων λοιπόν, ως νέες Κασσάνδρες προβλέπουν μια σειρά μέτρων που δήθεν η Κυβέρνηση θα πάρει μετά από τις ευρωεκλογές, ξεχνώντας ότι η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή όταν ήθελε και όταν εκτιμούσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα δεν δείλιασε, δεν δίστασε για το πολιτικό κόστος και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα.
Υπάρχει ένα ζήτημα που αποδεικνύει το μένος που τρέφουν κάποιοι συγκεκριμένοι συνάδελφοι σε βάρος συγκεκριμένων κατηγοριών πολιτών. Ακούσαμε έτσι πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ακούσαμε δηλαδή πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές, βλέπε ταξιτζήδες, οδηγούς φορτηγών δημοσίας χρήσεως, βλέπε λεωφορειούχους των ΚΤΕΛ.
Επίσης, είδαμε το μένος κάποιων άλλων συναδέλφων σε βάρος της Εκκλησίας, γιατί λέει θα συσταθεί η ανώνυμη εταιρεία, Αναπτυξιακός Οργανισμός Εκκλησίας Ελλάδος, για να είναι δικαιούχος των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κάτι που άλλωστε στο παρελθόν έχει γίνει κατά κόρον με αντίστοιχες εταιρείες που είχε η εταιρεία για τα τρία προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια.
Επίσης, οι συνάδελφοι, εδώ μέσα προσπαθούν σκανδαλολογώντας συνεχώς, γιατί απορία ψάλτου δειξ, ελλείψει επιχειρημάτων, ελλείψει πολιτικών θέσεων αρκούνται στο να σκανδαλολογούν γενικώς και αορίστως, να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι υπάρχουν προβλήματα, ότι υπάρχουν σκάνδαλα παντού. Είναι προφανές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ θέλει να πάνε σε εκλογές σκανδαλολογώντας γιατί θέλει να κρύψει τη γύμνια του. Ο βασιλιάς, κύριε Πρόεδρε, είναι γυμνός. Δεν έχουν προτάσεις για τίποτα και γι’ αυτό το λόγο σκανδαλολογούν γενικώς και αορίστως.
Τους καλούμε λοιπόν, να έρθουν εδώ και να αντιπαρατεθούν σε πολιτικό επίπεδο με επιχειρήματα, να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αν έχουν, που δεν έχουν. Και να είναι βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός μας κρίνει και μας ακούει όλους και όταν φτάσει η ώρα θα πάρουν τις απαντήσεις τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Καράογλου.
Ο κ. Κουτμερίδης έχει το λόγο.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η συνολική συζήτηση σε αυτό το νομοσχέδιο απέδειξε με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο ποια είναι η πάγια νομοθετική πρακτική της Κυβέρνησης, δηλαδή να νομοθετεί με έναν τρόπο αιφνιδιαστικό, πρόχειρο, αντιφατικό και αποσπασματικό, με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με αποσύρσεις ρυθμίσεων που δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας μας, για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που τόσο ανάγκη έχει σήμερα το φορολογικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Εμείς δηλώσαμε από την αρχή την αντίθεσή μας. Αυτό κάναμε και στην επιμέρους συζήτηση των άρθρων. Δηλώσαμε την αντίθεσή μας, κυρίως κορυφαία άρθρα που αφορούσαν την τεκμαρτή φορολόγηση, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, τις περαιώσεις και τις ρυθμίσεις, τη μείωση του Τέλους Ταξινόμησης, τη δημιουργία νέων διευθύνσεων μισθών και τη νομιμοποίηση προμηθειών των νοσοκομείων.
Κύριε Αδρακτά, ήθελα να σας πω τα μπράβο μην τα λέτε στο κ. Υφυπουργό, γιατί προηγούμενα ο κ. Υφυπουργός μας είπε ότι απέσυρε αυτή τη διάταξη για το 2% των ακαθαρίστων εσόδων, εξαιτίας της δικής μας αντίδρασης. Ήταν έτσι κύριε Υφυπουργέ;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είπα αυτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Χαιρόμαστε που μας ακούτε…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είπα αυτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Αυτό είπατε, κύριε Υφυπουργέ. Αποσύρατε τη διάταξη γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Εμείς χαιρόμαστε που μας ακούσατε…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Εμείς είχαμε το θάρρος να την αποσύρουμε. Εσείς από το 1980 και μετά τι κάνατε;
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: … αλλά να μας ακούτε και σε κάποια άλλα πράγματα που τονίζουμε, δύο, τρία σημεία πολιτικά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ας την αποσύρατε όταν ήσασταν στην Κυβέρνηση, όχι τώρα.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Εσείς μετατρέψατε το Κοινοβούλιο σε ένα απέραντο δικαστήριο. Εμείς παράγουμε πολιτική και σεις παράγετε σκάνδαλο. Το ισχυρό κομμάτι αντιπαράθεσης μαζί σας είναι η πολιτική. Δυστυχώς για σας είναι η παραπολιτική.
Ποιος δυσφημίζει τη χώρα μας; Εμείς που λέμε την αλήθεια; Ο Ελληνικός λαός που βιώνει μια τραγική πραγματικότητα ή μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η EUROSTAT με τα μαύρα μαντάτα που μας έστειλε; Ή μήπως εσείς δυσφημίζετε τη χώρα μας με τις πολιτικές σας, που δυσφημίσατε την ελληνική οικονομία σε όλο τον κόσμο και βρισκόμαστε για δεύτερη φορά και πάλι σε καθεστώς επιτήρησης;
Είναι γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας μας ανέγνωσε και πάλι την ίδια ομιλία που του είχαν γράψει από το 2004. Μας ανέφερε ανάπτυξη και ευημερία που δυστυχώς, δεν βλέπει ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία. Μας ανέφερε ο κύριος Πρωθυπουργός το παρελθόν και το χθες, που ξεχνάει ότι και χθες είχαμε και πάλι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και μας είπε πώς δεν θα αφήσει τη χώρα μας να γίνει Κολοσσαίο. Εμείς φοβούμαστε πολύ. Όπως καταντήσατε τη χώρα μας ίσως μάλλον το Κολοσσαίο δεν μπορεί να γίνει όπως στη χώρα μας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Η κυρία Φιλίνη έχει το λόγο.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω δύο λόγια πάνω στις διαφοροποιήσεις από το νομοσχέδιο που έκανε ο κ. Υφυπουργός.
Καταρχήν, και εγώ βλέπω βεβαίως θετικό το ότι αποσύρθηκε η διάταξη την οποία εκτίμησε ως σκανδαλώδη ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος ως προς την απαλλαγή του 2% των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι πολύ θετικό που αντέδρασαν Βουλευτές από όλα τα κόμματα και που τελικά η Κυβέρνηση το αποσύρει. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ελπίδα για τον μέλλον γενικότερα, ότι κάτι θα μπορέσει να γίνει σε αυτόν τον τόπο και όχι να βλέπουμε μοιρολατρικά ότι κινούνται προς το χειρότερο τα πράγματα καθημερινά.
Επίσης, ήθελα να πω δύο λόγια για το άρθρο 40 σχετικά με την ανώνυμη εταιρεία για την Εκκλησία.
Κύριε Υφυπουργέ, είπατε ότι αποσύρεται η δυνατότητα να είναι ενδιάμεσος φορέας αυτή η ανώνυμη εταιρεία, αυτός ο αναπτυξιακός οργανισμός. Θέλω να τονίσω ότι δεν αλλάζει η ουσία, κύριε Υφυπουργέ. Συνεχίζει η Εκκλησία να αποτελεί έναν αναπτυξιακό φορέα ο οποίος κυρίως στη σημερινή φάση θα μπορεί αν χειρίζεται κοινοτικά κονδύλια και να χειρίζεται κονδύλια που έχουν να κάνουν με το ΕΣΠΑ, το Δ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
(TR)
Θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό από εμάς. Είναι μία φάση ιδιαίτερα επικίνδυνη, ιδιαίτερα σημαντική και θα έπρεπε να αποσύρετε γενικότερα αυτό το άρθρο, κύριε Υφυπουργέ. Αν δεν το αποσύρετε, γενικότερα το καταψηφίζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 41 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 8 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 9 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 10 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 11 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 14 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 14 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 15 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 16 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 16 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 17 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 17 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 18 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 18 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 19 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 19 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 20 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 20 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 21 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 21 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 22 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 22 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 23 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 23 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 24 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 24 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 25 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 25 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 26 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 26 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 27 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 27 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 28 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 28 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 29 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 29 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 30 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 30 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 31 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 31 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 32 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 32 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 33 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 33 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 34 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 34 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 35 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΟΥΤΜΕΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 35 έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ως έχει.
(PM)
(4BA)
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, έχει υποβληθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το άρθρο 36 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Θα αναγνώσω τον κατάλογο των υπογραφόντων την αίτηση της ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός για την υποβολή της.
Ο κύριος Πάγκαλος. Παρών.
Ο κύριος Κουτμερίδης. Παρών.
Ο κύριος Κουσελάς. Παρών.
Ο κύριος Σαχινίδης. Παρών.
Η κυρία Μερεντίτη. Παρούσα.
Ο κύριος Ρέππας. Παρών.
Η κυρία Ζήση. Παρούσα.
Ο κύριος Σκουλάκης. Παρών.
Ο κύριος Αμοιρίδης. Παρών.
Ο κύριος Λαμπίρης. Παρών.
Η κυρία Χριστοφιλοπούλου. Παρούσα.
Ο κύριος Μαγκριώτης. Παρών.
Ο κύριος Πεταλωτής. Παρών.
Ο κύριος Ντόλιος. Παρών.
Ο κύριος Βαρβαρίγος. Παρών.
Η κυρία Σκραφνάκη. Παρούσα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών.
Συνεπώς διακόπτουμε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά σύμφωνα με τον Κανονισμό.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Προεδρείο εκτιμώντας τις ανάγκες του νομοθετικού έργου σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 72 παράγραφος 3) θα λύσει τη συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 6 Μαΐου 2009 και ώρα 18.00΄. Η ονομαστική ψηφοφορία θα γίνει αύριο στις 13.30΄. Το αντικείμενο των εργασιών του Σώματος για την αποψινή συνεδρίαση θα είναι συζήτηση και λήψη απόφασης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κύριος Γεώργιος Παπανδρέου και 100 Βουλευτές του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης «SIEMENS» στο σύνολό της, σύμφωνα με την ειδική ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 15.20΄
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
PDF:
es20090506(proi).pdf
TXT:
es090506pr.doc
Επιστροφή