ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: ΡΙΗ΄ 03/04/2008

(Σημείωση: Ο παρακάτω πίνακας περιεχομένων δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Η’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΒ’
ΣΥΝΟΔΟΣ A’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΗ΄
Τετάρτη 3 Απριλίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2.Άδεια απουσίας των Βουλευτών κ. Γ. Ορφανού, Η. Καρανίκα και Θ. Δραγωνά, σελ.
3. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 90ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας, το ιδιωτικό Γενικό Λύκειο «Ελληνική Παιδεία», το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαϊας, το Πειραματικό Γυμνάσιο Μυτιλήνης, το 22ο Δημοτικό Σχολείο Λεχαινών Ηλείας, το Γενικό Λύκειο Ελευθερούπολης Καβάλας και μέλη του ΚΑΠΗ του Δήμου Ιτάμου Καρδίτσας, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Παρασκευής 4 Απριλίου 2008, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.
α) Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης i) σχετικά με τη λειτουργία Κέντρων Αναμόρφωσης Γερμανών εφήβων στην Ελλάδα κ.λπ., σελ.
ii) σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών κ.λπ., σελ.
iii) σχετικά με την απλοποίηση των διαδικασιών για τις υιοθεσίες κ.λπ., σελ.
iv) σχετικά με την λήψη μέτρων για τον περιορισμό του κόστους της δημόσιας υγείας κ.λπ., σελ.
β) Προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας με τον Πειραιά κ.λπ., σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την ακύρωση της παραχώρησης έκτασης της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών σε ιδιώτες κ.λπ., σελ.
δ) Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων i) σχετικά με τη λήψη μέτρων προστασίας της γλώσσας μας κ.λπ., σελ.
ii) σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στο Νομό Κορινθίας κ.λπ., σελ.
iii) σχετικά με τις δηλώσεις του ψευτομουφτή Ξάνθης κ.λπ., σελ.
ε) Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη μεταφορά των άμεσων ενισχύσεων του καπνού στο «2ο Πυλώνα» κ.λπ., σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Κατάθεση Εκθέσεων Διαρκών Επιτροπών.
α) Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους αποχωρούντες από την υπηρεσία δικαστικούς λειτουργούς», σελ.
β) Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών της δίκης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια και άλλες διατάξεις», σελ.
2. Συζήτηση επί των άρθρων και των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Μέτρα για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών και άλλες διατάξεις», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ Κ., σελ.
ΑΛΑΒΑΝΟΣ Α., σελ.
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Κ., σελ.
ΚΑΜΜΕΝΟΣ Π., σελ.
ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ Α., σελ.
ΚΟΝΤΟΣ Α., σελ.
ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ Α., σελ.
ΚΟΥΒΕΛΗΣ Φ., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Γ., σελ.
ΛΟΒΕΡΔΟΣ Α., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΕΛΑ Ε., σελ.
ΜΠΕΖΑΣ Α., σελ.
ΜΩΡΑΪΤΗΣ Ν., σελ.
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Γ. (Ν. Άρτας), σελ.
ΡΑΠΤΗ Ε., σελ.
ΣΟΥΡΛΑΣ Γ., σελ.

Επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού:
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ Κ., σελ.
ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ Κ., σελ.
ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ Β., σελ.
ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ Δ., σελ.
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ Ε., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΓΚΕΡΕΚΟΥ Α., σελ.
ΔΡΑΓΩΝΑ Θ., σελ.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α., σελ.
ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ Λ., σελ.
ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ Π., σελ.
ΛΙΑΠΗΣ Μ., σελ.
ΜΕΛΑ Ε., σελ.
ΜΠΟΛΑΡΗΣ Μ., σελ.
ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ Μ., σελ.
ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ Α., σελ.
ΣΑΚΟΡΑΦΑ Σ., σελ.
ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ Μ., σελ.
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ Ε., σελ.
ΤΑΤΟΥΛΗΣ Π., σελ.
ΦΙΛΙΝΗ Α., σελ.
ΧΥΤΗΡΗΣ Τ., σελ.
ΨΑΡΙΑΝΟΣ Γ., σελ.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡIΗ΄
Πέμπτη 3 Απριλίου 2008
Αθήνα, σήμερα στις 3 Απριλίου 2008, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.35΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 2.4.2008 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΡΙΖ΄ συνεδριάσεώς του, της Τετάρτης 2 Απριλίου 2008)
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κ. Ελένη Ράπτη, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται, στις αντιδράσεις του σωματείου ατόμων με αναπηρία «ΟΙ ΠΟΠΟΛΑΡΟΙ»,για την εξαίρεσή τους από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων.
2) Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην έλλειψη προσωπικού από το Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
3) Ο Βουλευτής Πέλλης κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μενηίδος Νομού Πέλλας ζητεί την κάλυψη από τον ΕΛ.Γ.Α. των ζημιών στην παραγωγή βερίκοκου της περιοχής, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
4) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Έπαρχος Θήρας ζητεί την πλήρωση θέσεων στο Ι.Κ.Α. Θήρας από προστατευόμενους του ν.2643/98.
5) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Λασιώνος Νομού Ηλείας ζητεί τη στελέχωση του περιφερειακού ιατρείου Πανόπουλου, με γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.
6) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκυλλούντος Νομού Ηλείας ζητεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών στο Γυμνάσιο Κρεστένων, που προέκυψαν από την έντονη σεισμικότητα της περιοχής.
7) Ο Βουλευτής Λέσβου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητεί την επιτάχυνση του ρυθμού και την απλούστευση των διαδικασιών αποστολής χρημάτων, στη Δ.Ι.Σ.Α. κ.λπ..
8) Ο Βουλευτής Λέσβου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δρ.Τάκης Χ. Ιορδάνης ζητεί την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Επιστημών Γής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους στη χερσόνησο του Ορδύμνου Λέσβου.
9) Ο Βουλευτής Λέσβου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Μιχαήλ Κουρτζής ζητεί την έκδοση της διευκρινιστικής υπουργικής απόφασης σχετικά με τους κοινόχρηστους δρόμους σε εκτός σχεδίου περιοχή.
10) Οι Βουλευτές Λέσβου κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και Α΄ Αθηνών κ. ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νήσου Ρόδου και Δωδεκανήσου καταγγέλλει την παρεμπόδιση συνδικαλιστικής δραστηριότητας των εργαζομένων μελών της.
11) Οι Βουλευτές Λαρίσης κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ, Τρικάλων κ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ και Μαγνησίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. του Νομού Λάρισας ζητεί την πρόσληψη προσωπικού στις Δ.Ο.Υ. του νομού.
12) Οι Βουλευτές Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, Β΄ Αθηνών κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων στη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καλαμάτας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Δ.Ε.Π.Α.Κ. διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης του ΥΠ.ΠΟ. στη Δ.Ε.Π.Α.Κ..
13) Οι Βουλευτές Λέσβου κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και Α΄ Πειραιώς κ. ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατικό Κέντρο Σάμου ζητεί τη δρομολόγηση σύγχρονων και ασφαλών πλοίων για την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των κατοίκων της Ικαρίας κ.λπ..
14) Οι Βουλευτές Αχαΐας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ και Αιτωλοακαρνανίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Ομάδα Παραγωγών Άρδευσης Γεώτρησης Ασπροπουλιάς Μεσσηνίας ζητεί χρηματοδότηση για την επισκευή βλάβης της γεώτρησης.
15) Οι Βουλευτές Λαρίσης κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ, Τρικάλων κ. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ και Μαγνησίας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Αγιάς του Νομού Λάρισας ζητεί την αναπροσαρμογή της τιμής του κάστανου στα 2,5 ευρώ ανά κιλό.
16) Οι Βουλευτές Α΄ Πειραιώς κ. ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ, Ευβοίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ και Β΄ Πειραιώς κ. ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ζητεί την ικανοποίηση ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και λοιπών προβλημάτων των μελών της.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 3954/8.1.08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωστή Αϊβαλιώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΑΠΦ 21/2/ΑΣ 70 δις /1.2.08 έγγραφο από την Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:
«Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας. Η προοπτική αυτή επιβεβαιώθηκε, εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. το 2003 με την Agenda της Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. θα συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή, προς όφελος όχι μόνο των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και της ίδιας της Ε.Ε.
Οι ενέργειες της Ελλάδας στο πλαίσιο των θεσμών και των διαδικασιών της Ε.Ε. συνέβαλαν αποφασιστικά ώστε, όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Δεκέμβριο του 2005, αυτό συνοδευόταν από την πρόβλεψη ότι η περαιτέρω πρόοδος της ΠΓΔΜ θα κριθεί από την συμμόρφωση με μια σειρά κριτηρίων και προαπαιτουμένων, που περιλαμβάνουν, πέραν των γνωστών κριτηρίων της Κοπεγχάγης:
-τα προαπαιτούμενα της Διαδικασίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (που περιλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας και, ως εκ τούτου, την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας),
-την αποτελεσματική εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (οι διατάξεις της οποίας προβλέπουν την δέσμευση για την διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας),
-την ανάγκη για την επίτευξη προόδου σε σχέση με άλλα ζητήματα και κριτήρια που περιέχονται στη σχετική Γνωμοδότηση της Επιτροπής,
-την εφαρμογή των προτεραιοτήτων στην ισχύουσα Εταιρική Σχέση της χώρας (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει η χώρα για την επίτευξη αμοιβαίως αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος).
Παράλληλα, επίσης τον Δεκέμβριο του 2005, και ακριβώς σε διασύνδεση με όσα αναφέρονται στα Συμπεράσματα αυτά, ετέθη, μέσω της Ευρωπαϊκής Εταιρικής Σχέσης, ως βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα, η διασφάλιση της περιφερειακής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας, ειδικότερα διαμέσου της ενίσχυσης των προσπαθειών της, ώστε να βρεθεί, μέσω διαπραγματεύσεων, μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος με την Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος, επίσης μετά από ελληνικές ενέργειες, το Συμβούλιο δεσμεύθηκε, καταχωρώντας σχετική αναφορά στα Πρακτικά του ΣΓΥΕΣ Δεκεμβρίου 2005, για την αποκλειστική χρήση του ονόματος «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε όλα τα έγγραφα και συνεδριάσεις της Ε.Ε.
Ακριβώς λόγω του συνδυασμού όλων αυτών των προβλέψεων, εξασφαλίζουμε την συνεχή παρακολούθηση των επιδόσεων της ΠΓΔΜ σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντός μας, ώστε ακριβώς η χώρα μας να νομιμοποιείται να ασκεί όλα τα μέσα που της διατίθενται σε σχέση με την περεταίρω πρόοδο της ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
Η Υπουργός
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ»
2. Στην με αριθμό 4200/10.1.08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 906Β/30.1.08 έγγραφο από τον Yφυπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων η ακόλουθη απάντηση:
«Αναφορικά με την ως άνω σχετική ερώτηση, σας ενημερώνουμε ότι:
Η περιοχή Παρακοίλων Λέσβου, συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή του Κόλπου Καλλονής και της αντίστοιχης χερσαίας παράκτιας ζώνης, που εντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 με Κωδ.GR4110004,στο πλαίσιο της Οδηγίας 92/43/ΕΚ.
Επιπλέον δε, οι παράκτιοι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής, εντάσσονται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα -(SPA) με Κωδ.GR4110007, στο πλαίσιο της Οδηγίας 79/409/ΕΚ.
Όσον αφορά το Δίκτυο Natura 2000 και την ένταξη περιοχών σ'αυτό, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το Δίκτυο Natura 2000 αποτελεί ένα Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο περιοχών, οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και οικοτόπους ειδών που είναι σημαντικοί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελείται από δύο κατηγορίες περιοχών:
Τις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ)» για την ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/ΕΚ, και τους «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ)» όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΚ. Οι ΖΕΠ, μετά την δήλωσή τους από τα Κράτη Μέλη, εντάσσονται αυτόματα στο Δίκτυο Natura 2000. Αντίθετα, για την ένταξη των ΤΚΣ πραγματοποιείται επιστημονική αξιολόγηση και διαπραγμάτευση μεταξύ των Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κατά οικολογική ενότητα (ζώνη) Βιογεωγραφικών Σεμιναρίων. Ο κατάλογος των ΤΚΣ της Μεσογειακής βιογεωγραφικής ζώνης, στην οποία ανήκει εξ ολοκλήρου η Ελλάδα, εγκρίθηκε από την ΕΕ και δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο 2006.
Η καταγραφή των τόπων που πληρούν τα κριτήρια των Οδηγιών 92/43/ΕΚ και 79/409/ΕΚ για ένταξη στο Δίκτυο Natura 2000 στην Ελλάδα (296 περιοχές που αποτελούν τον «Επιστημονικό Κατάλογο» Natura 2000), έγινε από ομάδα περίπου 100 επιστημόνων υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων. Η ομάδα συστήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (1994-1996) με τίτλο «Καταγραφή, Αναγνώριση, Εκτίμηση και Χαρτογράφηση των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας της Ελλάδας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ)», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και τα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στον «Επιστημονικό Κατάλογο» εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ήτοι Εθνικοί Δρυμοί, Αισθητικά Δάση, υγρότοποι Ramsar, Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, Αποθέματα Βιόσφαιρας, Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους κλπ.
Από τον Επιστημονικό Κατάλογο, η τελική επιλογή των τόπων που προτάθηκαν από τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κατάλογος Natura 2000) έγινε κατά κύριο λόγο από κοινή ομάδα εργασίας ΥΠΕΧΩΔΕ - Υπουργείου Γεωργίας κατόπιν γνωμοδοτήσεων των συναρμόδιων Υπουργείων. Οι μετέπειτα τροποποιήσεις του καταλόγου των τόπων που προτάθηκαν, βασίστηκαν στα συμπεράσματα των Βιογεωγραφικών Σεμιναρίων της ΕΕ για την Μεσογειακή Ζώνη, στα οποία παρέστησαν εκπρόσωποι των Υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, καθώς και στους χαρακτηρισμούς περιοχών από το Bird Lίfe International και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ως Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά.
Ο Υφυπουργός
ΣΤΑΥΡΟΣ ΕΛ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ»
3. Στην με αριθμό 4507/16.1.08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠ.ΠΟ./ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./344/8.2.08 έγγραφο από τον Yπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4507/16.1.08 ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
1. Ως προς την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, σας ενημερώνουμε, ότι έχει ήδη εγκριθεί, με την αριθ. ΔIΠΠ/Φ/ΕΓΚΡ.11/89/21377πε/15.2.2007 Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η πλήρωση εκατό (100) κενών οργανικών θέσεων του Κλάδου ΔΕ Φύλαξης - Πληροφόρησης και εκατό (100) κενών οργανικών θέσεων του Κλάδου ΔΕ Νυκτοφυλάκων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, και επίκειται η δημοσίευση της προκήρυξης και η πλήρωση των ανωτέρω θέσεων, μέσω ΑΣΕΠ.
Πρόταση της Υπηρεσίας, ως προς τα απαιτούμενα προσόντα, είναι, εκτός των τίτλων σπουδών και μέτρια γνώση ξένης γλώσσας για τον κλάδο ΔΕ Φύλαξης-Πληροφόρησης, και η διενέργεια προφορικής συνέντευξης, οποία θα εξεταστεί από το ΑΣΕΠ.
2. Το έργο «Υδάτινες Πολιτιστικές Διαδρομές και Διαπολιτισμικές Συναντήσεις μέσω του υγρού στοιχείου στην Ελλάδα», εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 1 του Ν. 2021/1992 (ΦΕΚ 36/Α/4.3.1992) αποτελεί ένα αξιόλογο αρχαιολογικό πρόγραμμα.
Οι «Υδάτινες Πολιτιστικές Διαδρομές και Διαπολιτισμικές Συναντήσεις μέσω του υγρού στοιχείου στην Ελλάδα», αποτελούν ένα έργο μεγάλης εμβέλειας, που αφορά στη συλλογή και μελέτη αρχαιολογικών δεδομένων απ' όλη την ελληνική επικράτεια και έχει ως σκοπό την επισήμανση, ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών επαφών και διαπολιτισμικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν, μέσω του συνδετικού στοιχείου του νερού, στην ελληνική χερσόνησο κατά την Προϊστορική και Κλασική Περίοδο.
Ο προσδιορισμός των αναγκαίων ειδικοτήτων για την απασχόληση προσωπικού στο έργο έγινε από την ειδική Επιστημονική Επιτροπή του έργου (ΥΠ.ΠΟ./Γ.Δ.Α.Π.Κ./ΑΡΧ/Α1/Φ106/4966 ΥΑ) σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Ν. 2021/92. Ακολούθως με απόφαση του ΔΣ του Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε και κατά την προβλεπόμενη στο άρθρο 81 του Ν. 1958/1991 διαδικασία προσλήφθηκε το αναγκαίο προσωπικό με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
3. Κατατίθεται η με αρ. πρωτ. 10/29.1.2008 απάντηση της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακής Αξιοποίησης.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
4. Στην με αριθμό 4374/15.1.08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αναστασίου Σπυρόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 7017/4/7791/8.2.08 έγγραφο από τον Yφυπουργό Εσωτερικών, η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι, με αφορμή την υπ' αριθ. 7221/ 25-4-2007 ερώτηση του ιδίου κ. Βουλευτού προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, από την Υπηρεσία διετάχθη η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 22 του π.δ. 22/1996. Από την έρευνα αυτή προέκυψε ότι η προανάκριση, για το πολύνεκρο τροχαίο ατύχημα που έλαβε χώρα στο ύψος των Τεμπών το 2003, ενεργήθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς, καθόσον δεν προέκυψαν πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος των αστυνομικών που ενήργησαν τη σχετική προανάκριση. Για το θέμα αυτό ενημερώθηκε η Εθνική αντιπροσωπεία με το 7017/4/7090 από 15-05-2007 έγγραφο του Υπουργού Δημόσιας Τάξης.
Ωστόσο, την 03-08-2007, γονείς των μαθητών, που τραυματίσθηκαν θανάσιμα στο προαναφερόμενο ατύχημα, υπέβαλαν αναφορά προς τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, ενιστάμεvοι κατά του αποτελέσματος της διενεργηθείσας έρευνας, την οποία θεώρησαν ελλιπή. Κατόπιν τούτου, διατάχθηκαν και διενεργήθηκαν δύο (2) αυτοτελείς προκαταρκτικές έρευνες, από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας και ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης, αντίστοιχα, προκειμένου να επανερευνηθεί η υπόθεση από διοικητικής πλευράς και να απαντηθούν στο σύνολό τους τα ερωτήματα που έθεσαν οι αναφέροντες. Και από τις δύο (2) αυτές έρευνες δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη σε βάρος αστυνομικών και τέθηκαν στο αρχείο από πειθαρχικής πλευράς.
Ειδικότερα δε, ως προς τα επιμέρους ερωτήματα που τίθενται με την ερώτηση, από τις προαναφερόμενες έρευνες προκύπτουν τα ακόλουθα:
Α) Για τη σύλληψη της υπευθύνου της εταιρείας «ΑΚΡΙΤΑΣ Α.Ε.» ΣΑΡΑΝΤΗ Λουκίας και αφού οι προσπάθειες των αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης για την ανεύρεσή της στην έδρα της εταιρείας στο Τυχερό Έβρου και την κατοικία της στην Αλεξανδρούπολη απέβησαν άκαρπες, επειδή αυτή, όπως προέκυψε προανακριτικά, βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, απεστάλη το υπ' αριθ. 2514/9/176-β' από 14-04-2003 T/Π σήμα του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης/ Τ.Ο.Τ.Α., χωρίς ωστόσο να αναγράφεται σ' αυτό η διεύθυνση κατοικίας της στη Θεσσαλονίκη, αφού ήταν άγνωστη.
Β) Από το υπ' αριθ. 7017/4/19-β΄ από 02-05-2007 έγγραφο της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι η Υπηρεσία αυτή δεν κατόρθωσε μέχρι τη λήξη του αυτοφώρου να εξακριβώσει τη διεύθυνση κατοικίας της αναζητούμενης και να προβεί στη σύλληψή της. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το αυτόφωρο έληξε την 24,00' ώρα της 14-04-2003 και το προαναφερόμενο T/Π σήμα του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού λήφθηκε την 22,45΄ ώρα της αυτής.
Γ) Από την πορισματική αναφορά του αξιωματικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα, προκύπτει ότι όλες οι ανακριτικές ενέργειες, που έγιναν από τους αστυνομικούς της Υπηρεσίας αυτής, τελούσαν υπό την άμεση εποπτεία της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης και ότι, πριν την αποστολή του προαναφερόμενου T/Π σήματος του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού προς το Τ.Ο.Τ.Α. Θεσσαλονίκης, αλλά και του υπ' αριθ. 2514/9/33-ιγ΄ από 14-04-2003 ομοίου του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας προς τα Αστυνομικά Τμήματα Τυχερού και Αλεξανδρούπολης, διενεργήθηκαν αναζητήσεις για τη σύλληψή της, τόσο στην έδρα της εταιρείας όσο και στην κατοικία της στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες δε που συνελέγησαν έφεραν αυτή να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου διατηρούσε κατοικία, σε άγνωστη διεύθυνση. Η αναφορά στο προαναφερόμενο Τ/Π σήμα του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας, ως τόπου κατοικίας της ΣΑΡΑΝΤΗ Λουκίας στη Θεσσαλονίκη, προφανώς έγινε ύστερα από συνεννόηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών που επόπτευαν τη διενεργούμενη προανάκριση και δικαιολογείται επαρκώς ενόψει των προαναφερόμενων.
Δ) Το πώς και πότε τελικά βρέθηκε η διεύθυνση κατοικίας της ανωτέρω και διετάχθη η βίαιη προσαγωγή της από το δικαστήριο που δίκασε την υπόθεση, καθώς και γιατί η Εισαγγελία Λάρισας δεν προέβη στις ενέργειες για την πρόσκλησή της σε μαρτυρική ή ανωμοτί κατάθεση, δεν αποτέλεσαν όπως είναι φυσικό αντικείμενο των διενεργηθεισών διοικητικών ερευνών, ελλείψει νομοθετικής εξουσιοδότησης για κάτι τέτοιο, αφού τα ερωτήματα-αιτιάσεις αυτές αφορούν ενέργειες του δικαστηρίου και της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Λάρισας, αντίστοιχα. Κατόπιν τούτου διαβιβάζουμε φωτοτυπία της ερώτησης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να σας ενημερώσει σχετικά με τα θέματα αυτά.
Ο Υφυπουργός
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ»
5. Στην με αριθμό 4862/22.1.08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κων/νου Αϊβαλιώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β13-52/8.2.08 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Aπαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Κων. Aϊβαλιώτης, με θέμα «Οργανωμένο καρτέλ ελαιολάδου», και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ. Εμπορίου-Γ.Γ. Καταναλωτή σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Όσον αφορά στα θέματα νοθείας ελαιολάδου, τέτοια πράξη, κατά τον ισχύοντα Αγορανομικό Κώδικα, τιμωρείται και ποινικά με φυλάκιση και χρηματική ποινή και διοικητικά με πρόστιμο από 703,77 έως 29.347 ευρώ.
Επίσης, δυνάμει της Α.Δ. 16/92, από το 1992 και μετά, οι τιμές πώλησης του ελαιολάδου (εγχώριου ή εισαγόμενου) διαμορφώνονται ελεύθερα στα πλαίσια της προσφοράς, ζήτησης και των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού και σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας του είδους (παραγωγός, συσκευαστής, τυποποιητής, εισαγωγέας, χονδρέμπορος, λιανοπωλητής).
Συνεπεία των παραπάνω, μέτρα αγορανομικού χαρακτήρα, υπό την έwοια κρατικού παρεμβατισμού στις τιμές του ελαιολάδου δε μπορούν να ληφθούν, δεδομένου ότι μία τέτοια πρακτική θα ισοδυναμούσε με παραβίαση ευθέως του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αντίθετα στην απελευθερωμένη αγορά του ελαιολάδου, ισχύει το νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 703/77 «περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που θεσπίζει υγιείς κανόνες λειτουργίας της αγοράς και που επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, που για ίδιο οικονομικό όφελος, εφ