Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΡΙΣΤ' 02/04/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΣΤ΄
Πέμπτη 2 Απριλίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 2 Απριλίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.30΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεως του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, Βουλευτή Ηρακλείου, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Σκάλας Νομού Λακωνίας ζητεί να πληροφορηθεί για την έκβαση του έργου «Φωτισμός του Σταδίου Σκάλας».
Ο Βουλευτής Χανίων κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Χανίων ζητεί να διενεργηθεί έλεγχος από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ Χανίων για ανασφάλιστη εργασία οδηγών ΤΑΞΙ.
Οι Βουλευτές κύριοι Νικόλαος Μωραϊτης και Νικόλαος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γεωπόνων Νομού Αιτωλοακαρνανίας ζητεί τη μονιμοποίηση γεωπόνων στον ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με το ΠΔ 164/04.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Φώτιος Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Στυλίδας ο ΜΑΛΙΑΚΟΣ επισημαίνει το φαινόμενο της εμφάνισης νεκρών ψαριών στο Μαλιακό Κόλπο και ζητεί να ερευνηθούν άμεσα τα αίτια δημιουργίας του φαινομένου κ.λπ.
Η Βουλευτής Τρικάλων κ. Αθανασία Μερεντίτη κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού ζητεί την άμεση καταβολή στους δικαιούχους ιδιοκτήτες Τουριστικών λεωφορείων των εγκεκριμένων επιδοτήσεων κ.λπ.
(PM)
(1RG)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Αυγενάκη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου
Πρώτη είναι η με αριθμό 681/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, τις ρυθμίσεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου αποτελεί μία βιομηχανική περιοχή πανελλαδικής εμβέλειας με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ενώ φιλοξενεί περίπου 300 επιχειρήσεις και περίπου 4.500 εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων και της έλλειψης βασικών υποδομών που αντιμετωπίζει η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία φορέα διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου και επίσης πρέπει να τακτοποιηθεί το ζήτημα της πλήρους μεταβίβασης της κοινόχρηστης περιουσίας στο νέο φορέα διαχείρισης, να ξεκαθαριστούν οι σχέσεις Δήμου-ΒΙ.ΠΕ., καθώς και να διασφαλιστεί ο τρόπος είσπραξης των κοινοχρήστων.
Απολύτως σχετικά αναφέρεται ότι η λειτουργία των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας ρυθμίζεται από τους νόμους 4458/1965, 742/1977 και 2545/1997 βάσει των οποίων υλοποιούνται έως και σήμερα οι υποδομές σε ΒΕ.ΠΕ.. Ωστόσο, οι σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις και οι προκύπτουσες ανάγκες καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Βιομηχανικής Περιοχής του νομού Ηρακλείου και ποιος είναι ο κεντρικός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου;
2. Προβλέπεται η λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη ρύθμιση της λειτουργίας των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας και με ποιο χρονοδιάγραμμα;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αυγενάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κύριος Μπούγας.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
(BS)
01PM
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, ξέρετε ότι από τις βασικές αιτίες άναρχης ανάπτυξης της βιομηχανίας μεταπολεμικά ήταν και η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού η οποία αντιμετωπίστηκε όπως πολύ καλά γνωρίζετε πρόσφατα τόσο με το γενικό όσο και με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο αφορά στον τομέα της βιομηχανίας. Και βέβαια έγιναν όπως σας είπα πρόσφατα από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτρέψτε μου, κύριε Πρόεδρε, να πω δυο λόγια πριν πάω στην απάντηση της ερωτήσεως. Αυτή η έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα της βιομηχανίας δημιούργησε μια αδυναμία ανάπτυξης σοβαρών υποδομών οι οποίες οδήγησαν με την σειρά τους σε μια σειρά προβλημάτων, τα σημαντικότερα από τα οποία έχουν να κάνουν με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές και την υπερσυγκέντρωση επιχειρήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και από άποψη οικονομική αλλά και κοινωνική για τις περιοχές αυτές όπου υπήρξε χωρίς σχεδιασμό επαρκή η υπερσυγκέντρωση επιχειρήσεων.
Ο θεσμός τώρα των βιομηχανικών περιοχών στις οποίες αναφέρεστε και αφορά και στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου ξεκίνησε το 1965 και αποτελεί το μέσον για την επιτάχυνση του ρυθμού της βιομηχανικής ανάπτυξης καθώς δημιουργεί τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου οργανωμένα να λειτουργήσουν οι βιομηχανίες και εξασφαλίζεται, τουλάχιστον με βάση τη φιλοσοφία της σχετικής νομοθεσίας που ισχύει σήμερα, η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το περιβάλλον.
Την ανάπτυξη δε των βιομηχανικών περιοχών το Υπουργείο Ανάπτυξης την ενίσχυσε μέσω των δράσεων του ΕΠΑΝ 1 στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σε θεσμικό επίπεδο τώρα ήδη βρισκόμαστε όπως γνωρίζετε στην τελική διαβούλευση ενός νέου νομοσχεδίου. Τις σημαντικότερες από τις διατάξεις του θα σας αναφέρω κατά την δευτερολογία μου.
Σε ό,τι αφορά τώρα στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου στην οποία αναφέρεστε. Φορέας διαχείρισης μέχρι τώρα είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Μολονότι έχει ήδη πωληθεί το 99% των ιδιοκτησιών δεν έχει μέχρι σήμερα υπάρξει φορέας διαχείρισης. Βάσει του νομικού καθεστώτος που ισχύει σήμερα όταν μεταβιβαστεί ποσοστό γης μεγαλύτερο του 80% οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους τη γη της ΒΙΠΕ οφείλουν να προχωρήσουν στην σύσταση φορέα διαχείρισης. Και αυτό είναι υποχρεωτικό. Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για την σύσταση αυτού του φορέα. Βεβαίως τα επιμέρους προβλήματα αντιμετωπίζονται από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ χωρίς όμως αυτό να είναι στις άμεσες υποχρεώσεις τους.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, μπορεί να βοηθήσει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσεως, πλην όμως δεν έχει νομικά την δυνατότητα να επιβάλλει την λύση αυτή που απαιτείται, δηλαδή να συσταθεί φορέας διαχείρισης.
Έχει περιέλθει σε γνώση μας ότι ο δήμος Αλικαρνασσού προτίθεται να αναλάβει την διαχείριση της ΒΙΠΕ αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση ο κυρίαρχος λόγος ανήκει στις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εκεί αν θεωρήσουν ότι μια τέτοια λύση εξυπηρετεί τις ανάγκες τους και την προοπτική που δίνεται. Στο νέο σχέδιο, που επαναλαμβάνω βρίσκεται στην τελική φάση διαβούλευσης, ο φορέας διαχείρισης των επιχειρήσεων ενισχύεται σημαντικά. Επιτρέψτε μου να πω γενικά ότι και για τέτοιες περιπτώσεις όπως είναι η ΒΙΠΕ για την οποία ρωτάτε δίνεται μια λύση εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, τελειώνετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω τον συνάδελφο για την συμμετοχή του στον διάλογο που αφορά στο νέο σχέδιο νόμου για τις ΒΙΠΕ και να τον ευχαριστήσω για τις προτάσεις που υπέβαλλε στο Υπουργείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο ερωτών συνάδελφος, κύριος Αυγενάκης, έχει το λόγο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση που μου παρείχατε αλλά και την άριστη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει για το εν λόγω θέμα. Θέμα που για πολλά χρόνια έμενε στα συρτάρια ενώ εσείς τολμάτε να δώσετε λύσεις.
Κύριε Υπουργέ, έχω μελετήσει προσεκτικά το σχετικό σχέδιο νόμου που προωθείται από το Υπουργείο με τίτλο «Ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων» το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όπως είπατε, λίγο πριν. Από την προσωπική προσεκτική μελέτη του νομοσχεδίου συμπεραίνω ότι αποτελεί μια σημαντική προσπάθεια ρύθμισης και λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών της χώρας.
Σημειώνω, λοιπόν, από μέρους μου ότι για το εν λόγω σχέδιο νόμου στην παρούσα του μορφή περιέχει τέσσερα κεφάλαια και είκοσι εφτά άρθρα με τα οποία ρυθμίζονται βασικά διαδικαστικά θέματα ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρηματικών πάρκων, η λειτουργία των περιοχών άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, ενώ θεσπίζεται μεταξύ άλλων και εποπτεία λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων. Θέματα, δηλαδή, που από χρόνια θα έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί νομοθετικά έτσι ώστε να κάνουμε όσο μπορούμε τη ζωή των εργαζομένων και των εργοδοτών σε επιχειρήσεις εγκατεστημένες σε βιομηχανικές περιοχές ευκολότερη και πολύ πιο ασφαλής.
(SX)
(1BS)
Ωστόσο, ορισμένα σημαντικά θέματα μένει να ρυθμιστούν ιδιαιτέρως για τη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου.
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι όλο αυτό το διάστημα συνεργαζόμαστε στενά με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου εγκατεστημένων επιχειρήσεων της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Εξίσου στενή εργασία έχουμε με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικού Πάρκου Φοινικιάς – Μαλάδων, αλλά και τη Δημοτική Αρχή της Νέας Αλικαρνασσού.
Προϊόν της πολύ καλής συνεργασίας με αυτούς τους φορείς είναι και οι συγκεκριμένες προτάσεις, που κρατώ στα χέρια μου και που βεβαίως θα σας καταθέσω ευθύς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ερωτήσεως. Περιέχουν πολύ σημαντικές επισημάνσεις, κατά τη γνώμη μου, για το νομοσχέδιο και πιστεύω πως πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά, κύριε Υπουργέ.
Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω μόνο, μιας και δεν έχω πολύ χρόνο, ότι όσον αφορά το νομοσχέδιο υπάρχει και η ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης ειδικών περιπτώσεων όπως και η ΒΙΠΕ Ηρακλείου, που οργανώθηκε σύμφωνα με το Ν.4458/1965.
Σχετικά με τις προτάσεις του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ Ηρακλείου σημειώνω ότι απαιτείται ταυτόχρονα –όπως κι εσείς πολύ καλά είπατε και διαπιστώσατε- η δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, ενώ πρέπει να ρυθμιστεί και να υπάρξει πλήρης μεταβίβαση της κοινόχρηστης περιουσίας στο νέο φορέα διαχείρισης, αλλά και να αποσαφηνιστούν οι σχέσεις Δήμου και ΒΙΠΕ, κάτι που ορθώς ζητάει και ο Δήμος Νέας Αλικαρνασσού.
Επιπροσθέτως, θεωρώ δεδομένο ότι οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προχωρήσουν για τη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου, πρέπει να ληφθούν υπόψη σας οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να μη μειωθούν τα τέλη προς τους οικείους Δήμου.
Όλα τα παραπάνω, αλλά και αρκετά άλλα επιπλέον, που αναφέρονται στα έγγραφα και στις προτάσεις των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων, πρέπει να επιληφθούν με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για τα επιχειρηματικά πάρκα.
Ελπίζω κάτι να έχετε να μου πείτε γι’ αυτά, κύριε Υπουργέ, μιας και μας παρακολουθούν αρκετοί Ηρακλιώτες αυτή την ώρα, εργοδότες και εργαζόμενοι, οι οποίοι επιθυμούν νοικοκυρεμένη και ασφαλή εργασία, αλλά και θεσμοθετημένη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι χρέος μας να διευκολύνουμε και όχι να επιβαρύνουμε και άλλο τη λειτουργία επιχειρήσεων κάθε μορφής που λειτουργούν νόμιμα κάτω από δύσκολες συνθήκες, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντικότατη συνεισφορά στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία. Αυτό που κάνουμε είναι το αυτονόητο. Δυστυχώς, για τα αυτονόητα έπρεπε να περάσουν χρόνια και να αναλάβετε εσείς να δώσετε λύση. Και σας ευχαριστώ γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Όπως είπα και στην πρωτολογία μου, εντός των επομένων ημερών θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο σχέδιο νόμου για τις βιομηχανικές περιοχές.
Πρέπει να σας πω, κύριε συνάδελφε, ότι με αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπεται η δημιουργία και η λειτουργία κοινών υποδομών προστασίας και συστημάτων διαχείρισης του περιβάλλοντος στις περιοχές αυτές. Προβλέπεται, επίσης, η εξυγίανση των διαμορφωμένων άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων.
Επίσης, με την καθιέρωση μεθόδων διαχείρισης των επιχειρηματικών πάρκων προβλέπεται η βελτίωση της διαχείρισης του διαχειριστικού πλαισίου που διέπει αυτές τις περιοχές, καθώς επίσης και οι χώροι οι οποίοι λειτουργούν και βοηθούν σε αυτή καθ’ εαυτή λειτουργία των επιχειρήσεων οι οποίες μέσα σε αυτές τις περιοχές υφίστανται.
Πρέπει, επίσης, να σας πω ότι με το σχέδιο νόμου, το οποίο είχε τεθεί προς διαβούλευση –και ολοκληρώνεται η διαβούλευση εντός των ημερών- η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου πρόκειται να έχει το χαρακτήρα ενός επενδυτικού σχεδίου. Και αυτό, σε συνδυασμό με την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, καθιστά ελκυστικό το εγχείρημα δημιουργίας του τόσο από οργανωμένους φορείς όσο και από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στους οποίους αναφερθήκατε, κ.ο.κ.
Στόχος, όμως, του Υπουργείου δεν είναι μόνο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο με αυτό το νομοσχέδιο, για το οποίο έγινε λόγος. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων μέσα σε αυτές τις οργανωμένες περιοχές, αλλά και να δώσουμε κίνητρα για την ανάπτυξή τους.
Γι’ αυτό το λόγο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στις δράσεις του ΕΠΑΝ 2 έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση για τη διευκόλυνση μετεγκατάστασης επιχειρήσεων –με το νέο σχέδιο νόμου θα δίδεται η δυνατότητα μετεγκατάστασης και επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα στις ΒΙΠΕ- έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τις καλύτερες, τις βέλτιστες λύσεις για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές περιοχές σήμερα και για να μπορέσουν αυτές να αναβαθμιστούν.
Πρέπει, δε, να σας πω ότι με το σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί, αλλά και με τις δράσεις του ΕΠΑΝ 2 από το Υπουργείο Ανάπτυξης -μέχρι τέλος Μαΐου θα είμαστε έτοιμοι να τις ανακοινώσουμε- υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της ΒΙΠΕ Ηρακλείου, προκειμένου να υπάρξει αναβάθμισή της, επαναλαμβάνω, από το ΕΠΑΝ 2.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Δεύτερη είναι η με αριθμό 682/30.3.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ιωάννη Σκουλά προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την εγκύκλιο του ΙΚΑ που επιβαρύνει οικονομικά τους καρκινοπαθείς κλπ.
Αναλυτικότερα ο κ. Σκουλάς αναφέρει στην ερώτησή του:
«Πέρα από το γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς στο Ηράκλειο έχουν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους, έχουν πλέον και ένα σοβαρό επιπρόσθετο πρόβλημα και εμπόδιο στη θεραπεία που ακολουθούν. Αυτό το επιπρόσθετο πρόβλημα έχει σχέση με την εγκύκλιο του ΙΚΑ, σύμφωνα με την οποία πρέπει να καταβάλλουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα 308 ευρώ για τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις (εξομοίωση, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης πεδίων) που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης με υποβολή δικαιολογητικών και αποδείξεων από το ΙΚΑ.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια διαδικασία πέραν του ηθικού ζητήματος προκαλεί τεράστιο οικονομικό βάρος και δημιουργεί να γραφειοκρατικά προβλήματα.
Μετά τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Τι εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν για τους «μη έχοντες» ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό των 308 ευρώ;
2. Μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης θα προχωρήσετε στην απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ που επιβαρύνει οικονομικά τους καρκινοπαθείς;».
Στην ερώτηση του κ. Σκουλά θα απαντήσει ο Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Κοντογιάννης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε συνάδελφε, το θέμα που θέτετε με τη συγκεκριμένη ερώτηση, είναι πράγματι πολύ σοβαρό. Το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε ζητήματα που αφορούν συνανθρώπους μας που ασθενούν και γενικότερα σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι με τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα αυτών των ατόμων μέσω της άμεσης και ποιοτικής παροχής υπηρεσιών.
Οι πράξεις εξομοίωση θεραπείας, σχεδιασμός θεραπείας και εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης τοπίου προηγούνται προηγούνται της ακτινοθεραπείας και όχι της χημειοθεραπείας. Πρόκειται για ιατρικές πράξεις που χρεώνονται από τα κρατικά νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια στους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες, αλλά δεν έχουν κοστολογηθεί μέχρι σήμερα από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και εδώ έγκειται το πρόβλημα.
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όπως και οι λοιποί ασφαλιστικοί οργανισμοί συμβάλουν μόνο για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις που είναι κοστολογημένες σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας και κατά συνέπεια η συγκεκριμένη αγωγή στην οποία υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο νοσοκομείο, αφού δεν έχει κοστολογηθεί, δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σύμβασης.
Ωστόσο, στους ασφαλισμένους του ιδρύματος που υποβάλλονται στις συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις οι οποίες έχουν ενταχθεί στην παρεχόμενη από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ περίθαλψη δεδομένου ότι θεωρούνται απαραίτητες για την ποιοτική και σωστή εκτέλεση της ακτινοθεραπείας, αποδίδεται εκ των υστέρων η σχετική δαπάνη, όπως έχει καθοριστεί βάσει των σχετικών εγκυκλίων της Διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθείται για τους ασφαλισμένους όλης της Ελλάδος και όχι βέβαια μόνο για τους ασφαλισμένους του Ηρακλείου.
Οριστική λύση για το θέμα αυτό μπορεί να δοθεί μόνο εφόσον οι ανωτέρω πράξεις κοστολογηθούν, ώστε να καταστεί δυνατή στη συνέχεια η σύναψη συμβάσεων από τους ασφαλιστικούς φορείς με τα κρατικά νοσοκομεία. Με τον τρόπο αυτό οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται χωρίς να καταβάλουν την απαιτούμενη δαπάνη στα νοσοκομεία.
Έπειτα από συνεννόηση που είχα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Παπαγεωργίου, είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσει ότι η αρμόδια υπηρεσία έχει ήδη ζητήσει από το ΚΕΣΥ, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, την κοστολόγηση των ανωτέρω ιατρικών πράξεων και αναμένεται σχετική εισήγηση, προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο συνάδελφος κ. Σκουλάς έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, οι ασθενείς με καρκίνο αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται όχι μόνο με τη νόσο αλλά και με προβλήματα που δημιουργεί το ίδιο το κράτος και ειδικά η γραφειοκρατία του. Αναγκάζονται να περιμένουν σε λίστες αναμονής για ακτινοθεραπεία, για χημειοθεραπεία ή για χειρουργικές επεμβάσεις.
Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» για παράδειγμα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε λίστα αναμονής τετρακόσιοι καρκινοπαθείς λόγω έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο, νοσηλευτικών κλινών και ιατρικών μηχανημάτων. Στο «Μεταξά» η κατάσταση είναι παρόμοια, δηλαδή, τρεις μήνες αναμονή, ενώ σε όλη τη χώρα τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας είναι λίγα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου το ελάχιστο κόστος μιας κλασσικής ακτινοθεραπείας σε ένα κλασσικό σχήμα κοστίζει 10.000 ευρώ. Τα ίδια συμβαίνουν και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και το έχω επισημάνει σε ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υγείας.
(XA)
(TS)
Οι ασθενείς, λοιπόν, εκτός αυτών των προβλημάτων αντιμετωπίζουν τώρα
καλούνται να καταβάλουν στο νοσοκομείο του Ηρακλείου αλλά και σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, όπως είπατε, το ελάχιστο κόστος των 308 ευρώ έως 3.000 ευρώ, όπως καταγγέλλει ο σύλλογος ΕΥ ΖΩ με τον καρκίνο στο Ηράκλειο για τις τρεις απαραίτητες ιατρικές πράξεις, που είναι η εξομοίωση, ο σχεδιασμός θεραπείας και τα εντοπιστικά φιλμ επιβεβαίωσης πεδίων που προηγούνται των ακτινοθεραπειών και στη συνέχεια να τους αποδοθεί αυτή η δαπάνη με τη διαδικασία της έκτακτης περίθαλψης, δηλαδή την υποβολή δικαιολογητικών και απόδειξης από το Ι.Κ.Α., που σημαίνει ότι περιμένουμε στην ουρά, ότι έχουμε γραφειοκρατικά προβλήματα.
Υπάρχει έγγραφο αίτημα της διοίκησης του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου προς τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. να περιληφθούν αυτές οι παραπάνω ιατρικές πράξεις στη σύμβαση των δύο μερών, δηλαδή πανεπιστημιακού νοσοκομείου και Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ, ώστε το νοσοκομείο να αποζημιώνεται απευθείας από τον ασφαλιστικό φορέα και οι ασφαλισμένοι να μην επιβαρύνονται οικονομικά και να μην ταλαιπωρούνται στις ουρές. Η απάντηση του Ι.Κ.Α. ήταν αρνητική με το επιχείρημα το δικό σας, ότι οι εν λόγω ιατρικές πράξεις δεν είναι κοστολογημένες.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, είναι δύο. Γιατί οι συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις δεν έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα στο προεδρικό διάταγμα ώστε να αποζημιώνονται αυτόματα; Τελικά είναι δυνατόν να κάνει κάποιος ακτινοθεραπεία χωρίς την ανάλογη ιατρική προετοιμασία; Μήπως η ολιγωρία αυτή αφήνει περιθώριο να αμφισβητηθεί η δωρεάν περίθαλψη των καρκινοπαθών; Και κάποιος που τελικά δεν έχει τα 308 ευρώ ή τα 1.000 ευρώ δεν θα κάνει ακτινοθεραπεία; Γιατί έχουμε και το παράδειγμα μιας σημαντικής κυτταρολογικής εξέτασης, της Κ-19 για τον εντοπισμό κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων μετά από θεραπεία στους καρκινοπαθείς που αυτή τη στιγμή το Ι.Κ.Α. δεν την πληρώνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Με μισό λεπτό πάμε στα τέσσερα λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Εάν είναι τόσο δύσκολο να συμπεριληφθούν στο προεδρικό διάταγμα, κύριε Υπουργέ, γιατί το Ι.Κ.Α. δεν κάνει αυτό που είχε κάνει ο ΟΓΑ με τα νοσοκομεία, δηλαδή να κάνει εσωτερική απόφαση, και να λυθεί το πρόβλημα; Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Θέσατε πολλά ζητήματα και όπως καταλαβαίνετε μπορώ να απαντήσω μόνο σε εκείνα που αφορούν το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Απαντήστε σε όλα, αλλά σε δύο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Σε πολύ λιγότερο.
Ένας από τους βασικούς στόχους, κύριε συνάδελφε, του Υπουργείου Απασχόλησης είναι η μείωση της ταλαιπωρίας που υφίστανται οι ασφαλισμένοι, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για άτομα που ασθενούν. Τέτοια ζητήματα αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία. Δεν θέλουμε και εμείς συνάνθρωποί μας, οι οποίοι βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, να επιβαρύνονται από άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα.
Ως ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης παρακολουθούμε στενά το εν λόγω θέμα, το οποίο θίγετε με περισσή κοινωνική ευαισθησία στην ερώτησή σας και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε σύντομα να δοθεί λύση στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι συγκεκριμένοι συνάνθρωποί μας. Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Οι επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Σκυλλάκου και του κ. Αλαβάνου έχουν το ίδιο σχεδόν περιεχόμενο και θα παρακαλέσω να δεχθείτε να συζητηθούν ταυτόχρονα χωρίς να αφαιρείται το δικαίωμα του χρόνου που προβλέπει ο Κανονισμός.
Το Σώμα συμφωνεί;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το Σώμα συμφώνησε.
Θα συζητηθούν λοιπόν οι εξής επίκαιρες ερωτήσεις:
Η με αριθμό 692/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη δασοπροστασία και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πυροσβεστών κ.λπ.
Η με αριθμό 685/30-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρου Αλαβάνου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των συμβασιούχων πυροσβεστών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σκυλλάκου έχει ως εξής:
«Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κάθε τόσο αφανίζουν χιλιάδες στρέμματα έχουν φέρει ξανά στην επικαιρότητα το πρόβλημα των τραγικών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα στους τομείς της γενικότερης προστασίας και ανάπτυξης του δάσους, όπως επίσης και στους τομείς της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
Εξάλλου, για συνεχή χρονιά, χρηματοδότηση στα δασαρχεία για τη συντήρηση στοιχειωδών υποδομών αντιπυρικής προστασίας, είναι ελλιπέστατη.
Η κατάσταση και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο δεν έχει αλλάξει καθόλου και αυτό εγκυμονεί νέους κινδύνους αφανισμού δασικών και άλλων εκτάσεων. Έργα υποδομής για την προστασία και ανάπτυξη των δασών ουσιαστικά δεν γίνονται. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεράστια κενά σε προσωπικό. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να απαντήσει θετικά στο αίτημα των Συμβασιούχων πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος για μονιμοποίηση τους, για σταμάτημα της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες μπορούν να απορροφηθούν παραγωγικά με μονιμοποίηση στους αντίστοιχους τομείς πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών.
Η δημιουργία ενιαίου φορέα πρόληψης και δασοπροστασίας επαρκώς εξοπλισμένου και στελεχωμένου με μόνιμο προσωπικό, με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.α.) προβάλλει επιτακτικά.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Αν η κυβέρνηση θα απαντήσει θετικά στο δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών για μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και αποκλεισμούς.
Αν θα ενισχύσει και θα καλύψει τα κενά σε προσωπικό και μέσα στη Δασική Υπηρεσία και στο Πυροσβεστικό Σώμα».
(PE)
(1XA)
Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλαβάνος αναφέρει στην επίκαιρη ερώτησή του τα εξής:
«Οι συμβασιούχοι πυροσβέστες εδώ και χρόνια αντιμετωπίζονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με τρόπο που προσβάλλει τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, το δικαίωμα σε μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, αλλά και το δικαίωμα σε ασφαλή εργασία, αφού οι συμβασιούχοι πυροσβέστες έχουν δεκάδες θύματα τα τελευταία χρόνια κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.
Η Κυβέρνηση, ενώ τους είχε επανειλημμένα διαβεβαιώσει ότι θα επιλύσει τα προβλήματά τους και ιδίως ότι θα καλύψει άμεσα τα τεράστια κενά σε θέσεις εργασίας του Πυροσβεστικού Σώματος με συμβασιούχους πυροσβέστες, ο αρμόδιος Υπουργός επικαλούμενος στα μέσα Μαρτίου την οικονομική κρίση υπαναχώρησε πλήρως από τις δεσμεύσεις του.
Οι δίκαιες κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης (ΠΟΣΔΥΠ) στις 26/3/2009 αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετικά βίαιο τρόπο από την Κυβέρνηση.
Κατόπιν των ανωτέρω και του γεγονότος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι πρόκειται να πράξει, προκειμένου να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα των συμβασιούχων πυροσβεστών και κυρίως για να προωθήσει τα αιτήματα που αφορούν την εργασιακή αποκατάστασή τους;».
Στις επίκαιρες ερωτήσεις του κ. Σκυλλάκου και του Προέδρου κ. Αλαβάνου θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, κανείς πραγματικά δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά των εποχικών πυροσβεστών τα τελευταία χρόνια, όπως και την εμπειρία την οποία έχουν αποκτήσει πάνω στο αντικείμενο της εργασίας τους. Θα ήθελα δε να πω ότι με τέτοια αυταπάρνηση κάνουν τη δουλειά τους, που τα τελευταία χρόνια είχαμε σε πυρκαγιές και θύματα, ενώ είμαι βέβαιος ότι και κατά τη φετινή περίοδο, η οποία προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών που επιτρέπουν την ανάπτυξη της ποώδους βλαστήσεως, η οποία στη συνέχεια ξηραίνεται, θα προσφέρουν το ίδιο ευσυνείδητα το καθήκον τους.
Ουδείς, επίσης, μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η μακροχρόνια παροχή εργασίας στο δημόσιο, με τη μορφή εποχικού εργαζομένου ή συμβασιούχου, καθιστά τον εργαζόμενο οιονεί όμηρο του δημοσίου. Περίπου πεντέμισι χιλιάδες άνθρωποι επί σειρά ετών, κάποιοι πάνω από είκοσι ή είκοσι πέντε χρόνια, προσφέρουν αυτήν την εποχική εργασία. Είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της προσπάθειας που γίνεται για τη σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Το 2002 με Προεδρικό Διάταγμα προεβλέφθη πενταετής παροχή εποχικής υπηρεσίας για ένα πεντάμηνο κάθε καλοκαίρι και το 2007 αυτό το πεντάμηνο του θέρους έγινε οκτάμηνο.
Σήμερα τίθεται το θέμα της μονιμοποίησής τους. Είμαι από εκείνους, κύριοι συνάδελφοι, που το πρόβλημα το παρακολουθώ αρκετά χρόνια. Είχε τεθεί και την περίοδο 2004-2006, που ήμουν Υφυπουργός στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, μου ετέθη και προσωπικά μόλις ανέλαβα τα νέα μου καθήκοντα στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Ως προς τη μονιμοποίηση, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι για νόμο ή για οποιαδήποτε απόφαση ή προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να γίνει λόγος, διότι ρητά απαγορεύεται από το άρθρο 108 του Συντάγματος. Βεβαίως, με μία διαδικασία οποιασδήποτε μορφής διαγωνισμού και μοριοδότησης των μηνών ή ετών παροχής υπηρεσίας, ασφαλώς μπορούν να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι –επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά- έχουν σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια που γίνεται κατά το θέρος και θα μπορούσαν να έχουν είτε μονιμοποίηση είτε μια εργασία αορίστου διαρκείας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν αρχίσει διαδικασίες το παρελθόν έτος. Είχαν γίνει συζητήσεις μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και των εργαζομένων και μπορώ να πω ότι είχε προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η διαδικασία εξεύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης.
(RG)
(1PE)
Και σας λέω ότι αυτή η προοπτική, ούτε έχει εκλείψει, ούτε εγκαταλείπεται, γιατί όλοι μας αναγνωρίζουμε αυτό που είπα στην αρχή και την προσφορά και την οιονεί ομηρία στο δημόσιο. Συνθήκες έκτακτες οικονομικές δυστυχώς έχουν φρενάρει -να μου επιτρέψετε να πω αυτήν τη λέξη- αυτή τη διαδικασία και με πολύ λύπη λέω αυτή τη στιγμή, γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής, ότι για το 2009 οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, λόγω και δεσμεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη από ό,τι πληροφορήθηκα έγινε συνάντηση και με τον κ. Παπαθανασίου, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, έγινε συνάντηση και με την κυρία Πετραλιά και προτάθηκε και δεν απεκρούσθη για το τετράμηνο, το οποίο θα υπάρχει από τον Δεκέμβριο μέχρι του χρόνου τον Απρίλιο, να ενταχθούν και οι πεντέμισι χιλιάδες σε πρόγραμμα επιδοτούμενης εργασίας, κάτι το οποίο είναι ασφαλώς κάτι διαφορετικό από το να χορηγείται το επίδομα ανεργίας και ως προς τις αποδοχές, αλλά και ως προς την εργασιακή κατάσταση και από του χρόνου βλέπουμε, ελπίζοντας και εκτιμώντας ότι οι οικονομικές συνθήκες θα το επιτρέψουν να έχουμε μια καλύτερη εξέλιξη.
Εγώ είμαι βέβαιος ότι και φέτος οι δασοπυροσβέστες θα κάνουν τη δουλειά τους και θα κατανοήσουν και την καλή πρόθεση, η οποία υπάρχει και την αγωνία τη δική μας που πράγματι συμπαρατασσόμεθα στην αγωνία των πεντέμισι χιλιάδων δασοπυροσβεστών και την καλή πρόθεση επαναλαμβάνω να βρεθεί μια λύση προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τώρα έρχομαι στα άλλα ζητήματα. Ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχουν κενά στην πυροσβεστική. Περίπου δεκατρείς χιλιάδες είναι οι οργανικές θέσεις, τα κενά είναι περίπου τρεισήμισι χιλιάδες. Αυτό βέβαια δεν έχει δημιουργηθεί, αγαπητοί συνάδελφοι, από τη μια μέρα στην άλλη. Εξαιτίας του ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο ή κατ’ έτος αντικατάσταση με διαγωνισμό όσων συνταξιοδοτούντο, υπήρξαν περίοδοι πέντε ή έξι ετών που δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη. Ήδη, όμως, έχουν γίνει δυο διαδοχικοί διαγωνισμοί προσλήψεων, κάπως έχει αμβλυνθεί το πρόβλημα και εκτιμάται ότι και με τη συνεισφορά των εποχικών δασοπυροσβεστών δεν θα υπάρχει πρόβλημα, όσον αφορά το έμψυχο υλικό και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Για την υλικοτεχνική υποδομή, όσον αφορά τα επίγεια μέσα, δεν υπάρχει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Κατά την τελευταία τετραετία έχουν αγοραστεί περίπου πεντακόσια εξήντα οχήματα. Ήδη δε, είναι σε διαδικασία η αγορά μεγάλου αριθμού οχημάτων, μέσω προγραμμάτων, όπως το Γ΄ΚΠΣ, το internet και άλλα. Είναι δε σημαντική η συνεισφορά και ιδιωτών, με τη μορφή δωρεών και νιώθω την ανάγκη να τους ευχαριστήσω όλους, διότι κατά καιρούς έχουν δώσει, ως δωρεά, μεγάλο αριθμό οχημάτων και άλλων μέσων στην πυροσβεστική υπηρεσία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό ολοκληρώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έχετε και δευτερολογία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης): Εν πάση περιπτώσει θέλω να τους ευχαριστήσω όλους αυτούς, δεν θέλω να τους αναφέρω ονομαστικά, αλλά είναι και αυτή συνεισφορά σημαντική.
Για τα εναέρια μέσα θα σας πω στη συνέχεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο ερωτών συνάδελφος κ. Σκυλλάκος έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους δασοπυροσβέστες τους έκτακτους, αφορά τα δάση. Δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια επιπλέον σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ώστε να καλυφθούν τα κενά και σε προσωπικό. Αυτό αφορά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Δασική Υπηρεσία, αλλά και έργα υποδομής -και δεν μιλάω για τα επίγεια που λέτε μεταφορικά μέσα, αλλά για έργα υποδομής που χρειάζονται να γίνουν στα δάση και που κοστίζουν για να γίνουν τέτοια έργα στα δάση- που δεν έχουν γίνει, ή έχουν γίνει ελάχιστα.
(MT)
(2RG)
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι τι κάνουμε με τα δάση και στα πλαίσια αυτά κάνουμε την ερώτηση, διότι αυτοί οι πεντέμισι χιλιάδες, όπως είπατε και εσείς, είναι έμπειροι και μπορούν να προσφέρουν. Και τους τέσσερις χειμερινούς μήνες μπορούν να προσφέρουν και από άποψη πρόληψης, αν θέλετε και από άποψη ανάπτυξης των δασών. Θα μπορούσαν να απορροφηθούν και από την Πυροσβεστική. Αν δεν μπορούσε η Πυροσβεστική να τους απορροφήσει όλους, θα μπορούσε το Υπουργείο Γεωργίας, ώστε να έχουν δωδεκάμηνη εργασία.
Υπάρχουν υποσχέσεις δικές σας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά έγιναν σε προεκλογική περίοδο. Μια βδομάδα πριν από τις εκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βγήκε και είπε για μονιμοποίηση των πεντέμισι χιλιάδων συμβασιούχων. Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές του 2007 ο κ. Πολύδωρας, που εκπροσωπούσε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είπε ότι θα εξασφαλίσει χρόνο δουλειάς για όλους και για τους δώδεκα μήνες.
Πέρασε ενάμιση χρόνος από τότε. Κοντεύουμε τα δυο χρόνια και πάλι βλέπω αναβολή της αντιμετώπισης του θέματος στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει βεβαίως ότι πρέπει να ακολουθήσουμε περιοριστική πολιτική –ξέρω για το Πρόγραμμα Σταθερότητας- αλλά το τι επιλογές θα γίνουν, πού θα κόψει κανείς και πού θα δώσει, αυτή η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση.
Τώρα το παραπέμπετε στο μέλλον και μάλιστα όχι με την προοπτική της μονιμοποίησης ή έστω του αορίστου χρόνου, αλλά να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα για να παίρνουν τους τέσσερις μήνες, κάτι παραπάνω από το επίδομα εργασίας.
Δεν ζητούν αυτό οι εργαζόμενοι και έχουν απόλυτο δίκιο. Μπορεί να βρεθεί τρόπος. Μην επικαλούμαστε το Σύνταγμα. Αν επικαλούμασταν το Σύνταγμα, κανένας συμβασιούχος δεν θα είχε τακτοποιηθεί με το Προεδρικό Διάταγμα της Κυβέρνησης, που έναν αριθμό τον τακτοποίησε.
Υπάρχει λύση. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση. Αυτό ζητάμε και για χάρη των οικογενειών των πεντέμισι χιλιάδων ανθρώπων, αλλά κυρίως για να προστατέψουμε όπως πρέπει τα δάση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Σκυλλάκο.
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαβάνος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγες μέρες ήμουν στην κινητοποίηση που ξέρετε ότι έκαναν. Ήταν χιλιάδες κόσμος από όλη την Ελλάδα, από έναν κλάδο ο οποίος έχει μια πολύ σημαντική ευθύνη για όλη την πατρίδα μας, για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου, αλλά και όσων ζουν μέσα και γύρω από τα δάση και που έχει δώσει ένα πολύ βαρύ τίμημα. Υπάρχουν δεκάδες νεκροί από ανθρώπους που, χωρίς καν να έχουν τον αναγκαίο εξοπλισμό, δίνουν αυτή τη μάχη.
Ποια είναι η αντιμετώπιση από τη Νέα Δημοκρατία; Κοροϊδία, κύριε Υπουργέ, και φοβάμαι ότι στο σήριαλ αυτό της κοροϊδίας συμμετέχετε και εσείς σήμερα.
Βύρων Πολύδωρας, 10/9/2007: «Με την νέα εντολή του λαού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τη ρύθμιση της εργασιακής σχέσης των συμβασιούχων πυροσβεστών, θα τους ανατεθούν πυροσβεστικά καθήκοντα και για το υπόλοιπο τετράμηνο».
Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός, 23/8/2008: «Έχουμε δρομολογήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί να ενταχθούν σταδιακά με το ίδιο καθεστώς στο Πυροσβεστικό Σώμα». Πριν από λίγο καιρό πάλι ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρείο της Ομοσπονδίας, «Από 1/4/2009 –δεν ξέρω αν επέλεξε την πρωταπριλιά σκόπιμα, δεν το πιστεύω- θα πιάσουν δουλειά ως μόνιμοι».
Τώρα ακούμε ότι το 2009 δεν θα γίνει τίποτα και ενδεχομένως αντί για επίδομα ανεργίας να παίρνουν ένα επίδομα κατάρτισης ή δεν ξέρω από ποιο άλλο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι λάθος αυτό που λέτε ότι το κάνετε για λόγους οικονομίας. Είναι μεγάλο λάθος, διότι –αν δεν κάνω λάθος- η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει δύο χιλιάδες αστυνομικούς, δύο χιλιάδες αγροφύλακες και εξακόσιους καινούριους μόνιμους πυροσβέστες.
Όμως, με τα χρήματα που θα δοθούν, εφόσον δοθούν, για εξακόσιους μόνιμους πυροσβέστες, θα μπορούσαν να γίνουν δύο χιλιάδες μόνιμοι πυροσβέστες από τους δασοπυροσβέστες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη καλύπτονται με τις αμοιβές τους αυτό το οκτάμηνο και με το επίδομα ανεργίας, τα οποία δίνονται ήδη, δεν θα είναι πρόσθετα κονδύλια.
(MB)
(2MT)
Γιατί επομένως εξακόσιους καινούργιους πυροσβέστες; Γιατί πελατειακή πολιτική; Γιατί σ’ ένα Σώμα εργαζομένων που έχουν και ειδίκευση και γνώση και αγάπη για το χώρο κι έχουν χύσει αίμα δεν παίρνουμε δύο χιλιάδες ως ένα πρώτο βήμα;
Πριν τελειώσω, κύριε Υπουργέ, θέλω να πω ότι δεν γίνεται μόνον αυτό. Εγώ θέλω να καταγγείλω στη Βουλή το γεγονός ότι μετά την «Hellenic Steel», μια ιδιωτική εταιρία η οποία πηγαίνει στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας ενάντια στη συλλογική σύμβαση, γίνεται το πρωτοφανές δημόσιος φορέας, δηλαδή η Πυροσβεστική Υπηρεσία, να καταγγέλλει στις 23 Μαρτίου του 2009 με παρέμβαση του Αρχηγού κ. Κοντοκώστα τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία συνεχίζει να ισχύει. Υπογράφηκε το Μάρτη του 2008 και συνεχίζει να ισχύει για τους πυροσβέστες. Αν θέλετε για πρώτη φορά βλέπουμε στο Δημόσιο φορέα του Δημοσίου να στρέφεται κι ενάντια στο νόμο 1876 και στον νόμο 1264 που αποβλέπουν στην αυτονομία και τη δράση των ομοσπονδιών. Και ενώ λέτε αυτά, σε μια εποχή που πρέπει να αναβαθμίσετε το προσωπικό, το οποίο έχει σχέση με την ασφάλεια της χώρας μας, έρχεται και γίνεται καταγγελία για να αλλάξουν οι όροι σχετικά με την άδεια άνευ αποδοχών, με τις μεταθέσεις, με τα δελτία ταυτότητας, με το ωράριο εργασίας.
Αυτό το έγγραφο το καταθέτω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αλαβάνου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Κάναμε και μια οικονομία, νομίζω, μ’ αυτόν τον τρόπο. Είναι σημαντικό το θέμα. Τι να κάνουμε;
Θέλω μια απάντηση σ’ όλα αυτά και στο αν τα καλύπτει το Υπουργείο.
Τέλος, περιμένω μια απάντηση, κύριε Υπουργέ, στο ερώτημα που καίει τους πυροσβέστες: Πόσοι πυροσβέστες, πότε, πού; Θα πάνε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία; Αλλιώς φοβάμαι ότι η διακωμώδηση συνεχίζεται.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε συνάδελφε, όσον αφορά το τελευταίο σας ερώτημα για το πότε, πού, πόσοι και πώς, ασφαλώς και δεν μπορώ να σας δώσω εγώ αυτή τη στιγμή την απάντηση. Διότι αν μπορούσα να σας δώσω απάντηση για το 2010, παραδείγματος χάρη, θα έπρεπε να είμαι μάντης. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα να σας δώσω απάντηση «τώρα», ότι θα γίνει τώρα, πράγμα το οποίο δεν μπορώ να κάνω, γιατί σας είπα τους λόγους προηγουμένως.
Κύριε Σκυλλάκο, είπατε ότι δεν γίνεται το οτιδήποτε στο δάσος προκειμένου να προστατευθεί το δάσος, από άποψη δρόμων, από άποψη γενικά υποδομών. Σας λέω λοιπόν ότι δεν είναι έτσι που τα λέτε. Διότι εκείνο το οποίο γίνεται κάθε χρόνο γίνεται και φέτος και μάλιστα με αυξημένα κονδύλια, τα οποία χορηγούνται στους δήμους, στους Ο.Τ.Α., οι οποίοι από εκεί και πέρα μεριμνούν για τον καθαρισμό των δασικών δρόμων, για τη διάνοιξη δρόμων. Και αυτή τη στιγμή σας πληροφορώ ότι γίνονται πράγματα τα οποία δεν είχαν γίνει ποτέ στο παρελθόν, όπως δεξαμενές οι οποίες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία όπου δεν μπορεί να γίνει προσέγγιση οχημάτων, για να μπορούν τα ελικόπτερα να παίρνουν νερό απ’ αυτές και να μην πηγαίνουν σε μεγάλες αποστάσεις να φέρνουν νερό για την πυρόσβεση, και άλλα πολλά πράγματα. Τώρα, όσο για το ότι έχουμε την τάση αυτή να μηδενίζουμε και να λέμε ότι δεν γίνεται τίποτα, εγώ δεν είμαι αυτής της τακτικής και δεν μπορώ να το καταλάβω.
Όσον αφορά τους εποχικούς δασοπυροσβέστες εγώ θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι κι εγώ δεν είμαι ευχαριστημένος μ’ αυτό το οποίο συμβαίνει και πολλοί είναι οι συμμέτοχοι, αν θέλετε, σ’ αυτή την επί δεκαετίες συνεχιζόμενη ομηρεία. Πλην όμως οφείλω να πω και να επισημάνω ότι επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας έγιναν κάποια πράγματα όπως, παραδείγματος χάρη: η επέκταση της πεντάμηνης κατ’ έτος εργασίας στο οκτάμηνο, το ότι στους διαγωνισμούς οι οποίοι γίνονται υπάρχει μια συμμετοχή των δασοπυροσβεστών της τάξεως του 30% επί του συνόλου, το ότι το όριο ηλικίας αυξήθηκε από τα 33 στα 34 προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής. Θα μου πείτε: Λύνεται το πρόβλημα; Όχι. Καταδεικνύεται όμως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτούς τους ανθρώπους και η πρόθεσή μας να κάνουμε οτιδήποτε προκειμένου να αμβλύνουμε ένα πράγματι οξύ πρόβλημα, το οποίο εγώ το αντιμετωπίζω προσωπικά τόσα χρόνια και η Κυβέρνηση το αντιμετωπίζει κι όλοι μας το αντιμετωπίζουμε σε τελευταία ανάλυση. Διότι θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι είναι έμπειροι άνθρωποι, έχουν μεγάλη προσφορά, θύματα έχουν προσφέρει στην προσπάθεια την οποία καταβάλλουν τόσα χρόνια, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει και μία παντελής αδιαφορία στα αιτήματα τα οποία θέτουν και ότι εν πάση περιπτώσει δεν καταβάλλεται μια προσπάθεια να βρεθεί μία λύση.
(GK)
(1MB)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Για την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Για την καταγγελία της συλλογικής σύμβασης το πληροφορήθηκα –δεν το έχετε στην ερώτησή σας- κι εγώ και θα δω τι συμβαίνει.
Εν πάση περιπτώσει, ξέρετε κάτι; Μια νέα σύμβαση μπορεί να έχει καλύτερους όρους, από την ώρα που θα επιληφθώ προσωπικώς ως πολιτικά προϊστάμενος να δούμε τι μπορεί να γίνει καλύτερο.
Κύριε συνάδελφε, θα έλθω τώρα σε κάποια άλλα ζητήματα, τα οποία θέσατε. Ποιος σας είπε για πρόσληψη αγροφυλάκων και είπατε «θα προσλάβετε δυο χιλιάδες αγροφύλακες»; Πού το είδατε αυτό το πράγμα;
Αν θέλετε να κάνετε από την Αίθουσα της Βουλής την οποιαδήποτε μορφής προπαγάνδα ή πολιτική, η οποία δεν στηρίζεται στην πραγματικότητα, είναι πρόβλημά σας, αλλά δεν εξεδηλώθη πρόθεσις προς το παρόν πρόσληψης στην Αγροφυλακή για τους ίδιους λόγους που ανέφερα προηγουμένως που ισχύουν και για τους εποχικούς δασοπυροσβέστες.
Όμως, εν πάση περιπτώσει, επειδή δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα, το οποίο προβλέπεται από το νόμο ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να εκδοθεί για τις διαδικασίες και προϋποθέσεις πρόσληψης στην Αγροφυλακή, σημαίνει πως έχει εγκριθεί και οποιαδήποτε πρόσληψη; Ασφαλώς όχι και οφείλω να το τονίσω, διότι και σε κάποιες εφημερίδες γράφτηκε αυτό το πράγμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις.
Ασφαλώς είναι ενδεχόμενο να υπάρχει φέτος μεγαλύτερη εισαγωγή στη Σχολή των Αστυνομικών από κάθε άλλη χρονιά, διότι έχουμε πολλούς συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κι εκεί κενό. Είναι ενδεχόμενο λόγω των ιδιαιτεροτήτων, οι οποίες υπάρχουν τούτη την ώρα, όσον αφορά την εγκληματικότητα, να έχουμε σύντομα πρόσληψη και άλλων ειδικών φρουρών.
Αυτά είναι ενδεχόμενα και εξετάζονται, διότι δεν έχουμε μόνο τη δασοπυρόσβεση, απ’ ό,τι ξέρετε. Έχουμε και το οξυμένο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά και έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν λέει κανείς ότι τα πράγματα γίνονται τέλεια. Δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Εκείνο όμως το οποίο θέλω να πιστεύω είναι ότι και πρόθεση υπάρχει να αντιμετωπισθούν κατά τον καλύτερο τρόπο και προσπάθεια καταβάλλεται. Τώρα αν στο τέλος τα καταφέρουμε ή όχι, θα μας κρίνει ο ελληνικός λαός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Η με αριθμό 687/30.3.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επίθεση σε στελέχη της Φοιτητικής Οργάνωσης Συναγερμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Βουλευτή.
Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου
Πρώτη είναι η με αριθμό 683/30.3.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιου Ντόλιου προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τη διακοπή συνεργασίας της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ με τους κτηνοτρόφους της Μακεδονίας και Θράκης κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Ντόλιου έχει ως εξής:
«Η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ ενημέρωσε με επιστολή της τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της ότι από 1ης Μαΐου δεν θα παραλαμβάνει το γάλα τους.
Η εταιρεία συνεργάζεται εδώ και χρόνια βάσει προφορικής συμφωνίας με τους κτηνοτρόφους, στη βάση της οποίας οι κτηνοτρόφοι έκαναν επενδύσεις σε υποδομές, ζωικό κεφάλαιο και εξοπλισμό.
Σας είναι γνωστό ότι υπάρχουν αθρόες και ανέλεγκτες εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος. Το εισαγόμενο αυτό γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Εκτιμούμε ότι η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ διέκοψε τη συνεργασία της με τους κτηνοτρόφους, με κριτήρια την απόσταση από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και το μέγεθος των κτηνοτροφικών μονάδων. Είναι γνωστό ότι και η εταιρεία και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω των προγραμμάτων του, προώθησε και προωθεί τη δημιουργία μικρών και μεσαίων μονάδων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Εάν το Υπουργείο θεωρεί τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ της συγκεκριμένης εταιρείας και των κτηνοτρόφων συνεργατών της ότι κινείται μέσα στα όρια της νομιμότητας.
Εάν έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι με τις διαγραφόμενες εξελίξεις πλήττεται καίρια η μικρή κτηνοτροφία, ακυρώνεται μία επί χρόνια ακολουθούμενη πολιτική για την ανάπτυξή της, ενώ το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου εν μέσω οικονομικής κρίσης, αποστερείται μία από τις πλέον σοβαρές παραγωγικές δραστηριότητες.»
Στην ερώτηση του κ. Ντόλιου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ντόλιος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απαντώ στην ερώτηση του συναδέλφου για ένα πολύ σημαντικό θέμα, όπως είναι η παραλαβή από τους κτηνοτρόφους και η διακίνηση του φρέσκου ελληνικού γάλακτος.
Θα πρέπει να πω ότι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπως είναι γνωστό, σχεδόν το σύνολο των αγαθών, των προϊόντων, των τροφίμων και των ποτών διακινούνται στη χώρα μας ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και τους κανόνες του υγιούς εμπορίου.
(ML)
(2GK)
Το ίδιο ισχύει και για τις συμφωνίες βεβαίως, για τα συμβόλαια γάλακτος μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών.
Ειδικότερα, για το γάλα και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Ανάπτυξης για την προστασία του καταναλωτικού κοινού από αθέμιτες πρακτικές του εμπορίου ως προς την προέλευση του προϊόντος, ισχύουν μία σειρά αγορανομικές διατάξεις που αποσκοπούν στο να ταυτοποιούν το προϊόν και να προστατεύουν το ελληνικό γάλα.
Επιπλέον όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία και την ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού στην αγορά, παρακολουθεί τους κλάδους και τομείς της ελληνικής οικονομίας και εξετάζει την ενδεχόμενη ύπαρξη και δημιουργία ολιγοπωλιακών και μονοπωλιακών φαινομένων.
Βέβαια, είναι γνωστές οι αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που είναι και πρόσφατες, με υψηλά πρόστιμα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει εισπραχθεί, αλλά δεν είναι αυτό το κύριο θέμα της σημερινής ερώτησης.
Ως προς το ζήτημα εδώ που θέτει η ερώτηση και που σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Ζησιμόπουλος, είναι αμφίβολο αν η εμπορική στρατηγική οιασδήποτε μπορεί να εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 703/77 περί ελεύθερου ανταγωνισμού, ώστε να επιληφθεί η Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις συνεννοήσεις μεταξύ των εταιρειών, αυτό που λέμε –υπεραπλουστευμένα, αν θέλετε, κατά τη γνώμη μου- καρτέλ και κάθε αθέμιτη πρακτική που αντιβαίνει τη νομιμότητα. Η βούλησή μας είναι ξεκάθαρη και το έχουμε αποδείξει άλλωστε και με τη στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με πρόσφατη ανακοίνωση, σχέδιο διαβούλευσης προκειμένου να φέρουμε σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Επιτροπής, την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού, αλλά και αλλαγές γενικότερα στο θεσμικό πλαίσιο.
Από τη μεριά του τώρα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη στήριξη των παραγωγών του γάλακτος, αλλά και να αντιμετωπίσει γενικότερα προβλήματα διάθεσης των κτηνοτροφικών προϊόντων. Θα έλεγα ότι σε συνεργασία των δύο Υπουργείων και με αφορμή το περιστατικό που έγινε πρόσφατα στη Θράκη από την εταιρεία ΔΕΛΤΑ για τη συγκομιδή του γάλακτος, είμαστε διατεθειμένοι πραγματικά να ανοίξουμε αυτό το σημαντικό θέμα.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, από τους κτηνοτρόφους μέχρι τους λιανοπωλητές γάλακτος ότι πρέπει να προστατεύσουμε την ελληνική παραγωγή. Βεβαίως, οι δυνατότητες, με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν είναι απεριόριστες, θα έλεγα ότι είναι πολύ προσδιορισμένες. Μέσα όμως σε αυτό το πλαίσιο εγώ έχω μιλήσει με αρκετούς αυτό το διάστημα και τους καλώ όλους να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης τους και με υπεύθυνη πρόταση πραγματικά –ίσως και για πρώτη φορά- να θωρακίσουμε το συγκεκριμένο προϊόν.
Η πρώτη εκτίμηση, την οποία μεταφέρω στην ελληνική Βουλή, είναι ότι και από τους κτηνοτρόφους που είδα και από την ΠΑΣΕΓΕΣ που είμαι σε συνεννόηση και θα τους συναντήσω τις επόμενες ημέρες και από εταιρείες που ήδη έχω κάνει τις πρώτες συναντήσεις βλέπω ότι υπάρχουν υπεύθυνες προσεγγίσεις και υπεύθυνες συμπεριφορές.
Θέλω να κρατώ μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι στο τέλος αυτής της κουβέντας θα έχουμε λύσει ένα σημαντικό θέμα προστατεύοντας ένα ελληνικό προϊόν, όπως είναι το φρέσκο γάλα, που διακινείται στην ελληνική αγορά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο ερωτών συνάδελφος έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Πρόκειται περί κολοσσιαίου θέματος, κύριε Υπουργέ, το οποίο αφορά την οικονομία της χώρας, αφορά ένα προϊόν στο οποίο είμαστε ελλειμματικοί, αφορά την επιδείνωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών και πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρωταρχικά απασχολεί τη χώρα και την Κυβέρνηση. Αυτό που αντιλήφθηκα από την απάντησή σας είναι ότι ήσασταν πολύ προσεκτικός. Δεν δεσμευθήκατε και δεν είπατε ότι θα κάνετε συγκεκριμένα πράγματα.
Κατ’ αρχήν, θέλω να θέσω το εξής ζήτημα: Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μια μεγάλη εταιρεία γνωστής φήμης και ταυτότητας. Εδώ και αρκετά χρόνια συνεργάζεται με τους κτηνοτρόφους. Στη βάση αυτής της προφορικής συμφωνίας, μέσω της οποίας γίνεται η συνεργασία, οι κτηνοτρόφοι έκαναν επενδύσεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό, σε ζωϊκό κεφάλαιο. Μάλιστα, η κατεύθυνση ήταν η στήριξη των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων.
(DP)
(2ML)
Το ερώτημα που θέτω είναι εάν η αιφνίδια διακοπή αυτής της συνεργασίας είναι σύννομη. Εάν σε μια οργανωμένη χώρα δεν έχει καμία νομική ισχύ ένα εθιμικό δίκαιο.
Το δεύτερο θέμα που θέλω να θέσω είναι ότι υπάρχουν αθρόες και ανέλεγκτες εισαγωγές συμπυκνωμένου γάλακτος λόγω των αδυναμιών ελέγχου. Υπάρχει σύγχυση, εμπλέκονται δύο Υπουργεία, ο ΕΦΕΤ, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις κ.λπ.. Θέλω να ρωτήσω, επίσης, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να κάνουμε ελέγχους πλέον στις εισαγωγές κυρίως συμπυκνωμένου γάλακτος. Ίσως το πιο σοβαρό που θέλω να θέσω, είναι η αναγραφή στα γαλακτοκομικά προϊόντα της προέλευσης της πρώτης ύλης και της χώρας και της περιοχής ει δυνατόν και κτηνοτροφικής μονάδας.
Σας είναι γνωστό, κύριε Υπουργέ –υποθέτω- ότι οι Έλληνες εμπιστεύονται πρωτίστως το ελληνικό γάλα. Θα προτιμήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλη την Βόρειο Ελλάδα κυρίως και όχι μόνο ίσως τη Βόρειο Ελλάδα. Η συγκεκριμένη βιομηχανία και όχι μόνο αυτή, αλλά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στήριξε εδώ και χρόνια και όχι μόνο κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες.
Η επιστολή με την οποία διακόπτεται η συνεργασία της συγκεκριμένης εταιρείας με τους κτηνοτρόφους δείχνει ότι έγινε με βάση κάποια κριτήρια. Το ένα κριτήριο είναι το κριτήριο της απόστασης. Όσο ποιο μακριά είναι μια περιοχή από τη γαλακτοβιομηχανία, τόσο περισσότερο αυξάνονται τα έξοδα και γίνεται η διακοπή. Γι’ αυτό και στον Έβρο υπάρχει διακοπή συνεργασίας με πενήντα τρεις κτηνοτρόφους. Δέκα επτά τόνοι γάλακτος την ημέρα θα πετιούνται πλέον από 1ης Μαΐου. Το ίδιο έγινε και στην Κομοτηνή.
Υπάρχει και άλλο κριτήριο, όμως. Στην Ξάνθη διακόπτεται η συνεργασία με σαράντα κτηνοτρόφους, τους μικρούς, ενώ διατηρείται με άλλους τόσους, τους μεγαλύτερους. Εάν αυτό συμβαίνει –που συμβαίνει- και θα το δούμε και σε άλλους νομούς της Βόρειας Ελλάδας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
…τότε ακυρώνεται μια πολιτική που επί χρόνια προωθείται στη χώρα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Τότε θα βρεθεί σε αδιέξοδο όλος ο κλάδος, τότε θα πληγεί η ελληνική οικονομία, θα πληγεί η ύπαιθρος και θέλω να ρωτήσω την Κυβέρνηση εάν σε εποχή κρίσης, σε εποχή που λαμβάνονται κάποια μέτρα υπάρχει πρόνοια να σώσουμε κυριολεκτικά τις χρυσές δραστηριότητές που υπάρχουν στην ελληνική ύπαιθρο. Και η κτηνοτροφία είναι μια χρυσή δραστηριότητα. Δεν το έχουμε αντιληφθεί, είναι κολοσσιαίο θέμα. Ασχολούμαστε –και καλώς ασχολούμαστε- κάθε φορά εδώ στο Σύνταγμα με τους εργαζόμενους κάποιας μονάδας αλλά το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει για την κτηνοτροφία είναι απίστευτα μεγαλύτερο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κύριε συνάδελφε, σωστά παρατηρήσατε ότι ήμουνα πολύ προσεκτικός και θέλω να επισημάνω ότι και η δική σας προσέγγιση ήταν πολύ προσεκτική και υπεύθυνη γιατί όντως το θέμα είναι κολοσσιαίο. Εγώ θα δεχθώ τον χαρακτηρισμό. Το είπα κι εγώ με έναν άλλο χαρακτηρισμό. Και επειδή έχουμε την πρόθεση και την πολιτική βούληση να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα που χρονίζει, πραγματικά πάμε με πολύ προσεκτικά βήματα.
Δεν μπορώ και εγώ, αλλά και κανένα μέλος της Κυβέρνησης –θέλω να πω κανένας συνάδελφος από κανένα Υπουργείο- να έρθει πολύ περισσότερο στη Βουλή, αλλά και δημόσια και να λέει μεγάλες κουβέντες και μεγάλες υποσχέσεις. Είναι σοβαρό θέμα. Είπα ότι οι πρώτες προσεγγίσεις γίνονται με μεγάλη υπευθυνότητα από όλες τις μεριές και οφείλω να το καταγράψω.
Είπατε και εσείς ότι υπήρχαν προφορικές συμφωνίες. Οι προφορικές συμφωνίες έχουν τη δική τους αξία και την ανάλογη δέσμευση. Με βάση αυτές τις προφορικές συμφωνίες οι κτηνοτρόφοι έκαναν κάποιες επενδύσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς κοιτάζουμε πώς αυτές οι συμφωνίες θα τηρηθούν και θα έλεγα πώς στο μέλλον μπορεί να αναβαθμιστούν για να μπορεί και ο κάθε κτηνοτρόφος να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του, να βελτιώσει τη μονάδα του, να συμπιέσει το κοστολόγιό του γιατί οι μικρές μονάδες και οι ιδιαίτερα απομακρυσμένες που είπατε, καταλαβαίνετε ότι έχουν και αυξημένο κοστολόγιο. Ξέρετε ότι πρέπει να βρούμε το χρυσό σημείο, το σημείο ισορροπίας μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης, ούτως ώστε τα προϊόντα αυτά που παράγονται στην Ελλάδα να φτάνουν και στον Έλληνα καταναλωτή σε προσιτές τιμές.
Γι’ αυτό λοιπόν, είμαστε πολύ προσεκτικοί και έχουμε αρχίσει και μια άτυπη διαβούλευση προκειμένου να καταγράφουμε όλες τις προτάσεις.
(AD)
(2DP)
Υπάρχουν στρεβλώσεις. Το είπατε και εσείς. Δεν είναι στρέβλωση η εισαγωγή συμπυκνωμένου γάλακτος. Αυτό έτσι κι αλλιώς επιτρέπεται. Και είναι γνωστό ότι σε πολλά προϊόντα χρησιμοποιείται μόνο τέτοιο γάλα.
Εμείς θέλουμε να παραμείνει στο μυαλό του Έλληνα καταναλωτή, αλλά και στον τρόπο ζωής του, το φρέσκο γάλα σαν το ελληνικό φρέσκο παστεριωμένο γάλα. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Βλέπουμε και εμείς ότι η αναγραφή της χώρας προέλευσης έχει αξία για τον Έλληνα καταναλωτή. Είναι ένα από τα θέματα τα οποία συζητάμε.
Μας είναι ευχάριστο για την περιοχή σας ότι το εργοστάσιο της Ροδόπης αναβαθμίστηκε και ξεκίνησε να μπαίνει όλο και περισσότερο σε μία σημαντική παραγωγή. Σε λίγο, γάλα από το εργοστάσιο της Ροδόπης θα φθάνει στην Αθήνα και μάλιστα και σε καλή τιμή.
Γίνεται, λοιπόν, μία αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της περιοχής. Και θα έλεγα ότι δεν μπορούμε εμείς να επιβάλουμε στην οποιαδήποτε εταιρεία να τηρήσει την όποια συμφωνία έχει κάνει με τον κάθε κτηνοτρόφο. Πρέπει ο κτηνοτρόφος να είναι προσεκτικός σ’ αυτό που συμφωνεί. Πρέπει να είναι σε συνεννόηση και με την ΠΑΣΕΓΕΣ και με τον ΕΛΟΓΑΚ γι’ αυτό που προτείνει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Και βεβαίως, το Υπουργείο Ανάπτυξης, για το κομμάτι που μας αφορά, όπως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το δικό του κομμάτι, είμαστε στη διάθεση όλων των Συνδέσμων και των Ενώσεων των Κτηνοτρόφων, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε κάτι που θα ισχύει μακροπρόθεσμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Σ’ αυτήν την προσέγγιση είμαστε και θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες θα είμαστε περισσότερο αναλυτικοί. Θέλω, επίσης, να κρατήσω μία αισιοδοξία από την όλη κουβέντα μας ότι θα μπορέσουμε στο τέλος αυτής της συζήτησης, όπως είπα, να έχουμε πολύ συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα, τα οποία εμείς θα κατοχυρώσουμε με όποιες διατάξεις επιβάλλει ο νόμος.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κι εγώ ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα τέσσερις μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 691/30-3-2009 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας-Θράκης, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. κ.λπ.
Αναλυτικότερα, ο κ. Ζιώγας αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής:
«Στην τελική ευθεία για την ιδιωτικοποίηση βρίσκεται η Εταιρεία Υδρεύσεως Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης μετά τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης. Το πολιτικό-οικονομικό έγκλημα που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την μετατροπή σε Ανώνυμη Εταιρεία και εισαγωγή της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ολοκληρώνεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που αποφάσισε την εκχώρηση της εταιρείας σε επιχειρηματικό όμιλο ως στρατηγικό επενδυτή. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε άλλωστε η εκχώρηση του 5% στη γαλλική πολυεθνική SUEZ.
Αποδεικνύεται ότι οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας, ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθώς και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», δηλαδή την αύξηση της κερδοφορίας, των επιχειρηματικών ομίλων, των πολυεθνικών, παραχωρούν ως εμπόρευμα φυσικά κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και τη διαχείρισή του σ’ αυτές.
Η κατεύθυνση αυτή συνδυάζεται με το παράλληλο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργολαβικό καθεστώς σε πολλούς τομείς, μηνύσεις συνδικαλιστών κ.α.) και έχει άμεσες συνέπειες στο λαό της περιοχής (αύξηση των τιμών του νερού, αποχέτευση κ.ο.κ.).
Το νερό όμως ως κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι αποκλειστικά κάτω από το δημόσιο έλεγχο και να παρέχεται φθηνά και με όρους υγιεινής και ασφάλειας σε όλο το λαό, στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου οργανισμού διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί αν θα σταματήσει κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης και αν θα επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% της εταιρείας.».
Στην ερώτηση του κ. Ζιώγα θα απαντήσει ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Καλαφάτης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, η κυβερνητική πολιτική αποκρατικοποιήσεων στοχεύει στη μείωση της συμμετοχής του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, στο άνοιγμα των αγορών και βεβαίως στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του έμψυχου δυναμικού της υπάρχουσας τεχνογνωσίας σε κάθε Οργανισμό.
(DE)
(02AD)
Με αυτό το σκεπτικό προχωρά σε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων μέσα σε απόλυτη διαφάνεια και σύμφωνα με κριτήρια που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Πρόσφατα, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης στρατηγικού συνεργάτη για την Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε., στο πλαίσιο, ακριβώς, του εκπεφρασμένου στόχου της Κυβέρνησης για να μπορέσει να αναζητήσει και να βρει έναν διεθνή εταίρο, ώστε να μπορέσει περαιτέρω να αξιοποιήσει την ενδεχόμενη τεχνογνωσία, την επιπρόσθετη τεχνογνωσία του στρατηγικού συνεργάτη, για να μπορέσει να επιτύχει τους αναπτυξιακούς της στόχους σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι διεθνώς συνεχώς μεταβαλλόμενο και ολοένα πιο ανταγωνιστικό.
Βέβαια, ο στόχος της εταιρείας δεν είναι να επεκταθεί και να αναπτύξει τις δραστηριότητές της μονάχα στα πλαίσια της Θεσσαλονίκης και της εγγύτερης περιοχής, όχι, δηλαδή, μονάχα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμα παραπέρα στη Νοτιανατολική Ευρώπη.
Ας είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι πρώτον, η πλειοψηφική συμμετοχή στην Ε.Υ.Α.Θ. παραμένει στο δημόσιο. Το 51% παραμένει στο δημόσιο, όπως είχε και μέχρι σήμερα το δημόσιο την πλειοψηφία. Παραμένει ο βασικός μέτοχος, λοιπόν, το δημόσιο. Δεύτερον, θα διασφαλίσει τα ζωτικά και οικονομικά συμφέροντα του δημοσίου στα πλαίσια που γίνεται και μέχρι σήμερα. Τρίτον, δεν θίγονται σε καμία περίπτωση τα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων της Ε.Υ.Α.Θ.
Ο στρατηγικός συνεργάτης μέσα από τη συμμετοχή του στη διοίκηση, αναμένεται να προσφέρει την τεχνογνωσία του, όπως σας είπα προηγουμένως, να προσφέρει στο διοικητικό εκσυγχρονισμό, στην αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων, στη διασφάλιση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και βεβαίως, να βοηθήσει στην επέκταση της Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. στις διεθνείς αγορές. Είναι απαραίτητο σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, να θωρακίζεται και η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. και άλλες εταιρείες για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις περιστάσεις των καιρών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να είναι γνωστό και ας γίνει καθαρό εδώ πέρα ότι οι κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης έχουν αποκλειστικό στόχο να διασφαλίσουν το δημόσιο συμφέρον, να μη θίξουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και να μπορέσουν να είναι ανταγωνιστικοί στο περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι η κίνηση αυτή δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Έχει καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα μέσα στα πλαίσια τα οποία σας περιέγραψα προηγουμένως. Και τέλος, να επισημάνω ότι κινούμενοι μέσα στα πλαίσια, αν θέλετε, όπως καθορίζονται από τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως κινείται τα τελευταία χρόνια η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., κατάφερε και να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της, αλλά βεβαίως και να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, αφού μόλις πρόσφατα ανακοίνωσε -και αυτό ισχύει- ότι το τιμολόγιο για τους οικιακούς καταναλωτές παραμένει αμετάβλητο και βεβαίως, υπάρχει και μείωση 20% για τις πολύτεκνες οικογένειες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο ερωτών συνάδελφος, ο κ. Ζιώγας, έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, βεβαίως, αλλιώς εννοείτε εσείς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλιώς την εννοούμε εμείς. Για μας, η ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ. αποτελεί εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και η παράδοσή της στο στρατηγικό εταίρο ή στρατηγικό επενδυτή ή στο μονοπώλιο της SUEZ είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, οι οποίες, βέβαια, πορεύονται στην κατεύθυνση που επιβάλλει η στρατηγική της Λισαβόνας, που τόσο εσείς όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι σοσιαλδημοκρατικές, ακολουθείτε ιδιαίτερα πιστά.
Βεβαίως και ολοκληρώνεται τώρα αυτό το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό έγκλημα, όπως το χαρακτηρίζουμε εμείς, αφού μετέτρεψαν πρώτα και αφού προηγήθηκαν μέσα στις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η μετατροπή των Δ.Ε.Κ.Ο. σε ανώνυμες εταιρείες, όπως είναι η Δ.Ε.Η., ο Ο.Τ.Ε., η Ολυμπιακή.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους, έχουμε αρνητική εμπειρία και από τις άλλες Δ.Ε.Κ.Ο., όπως είναι ο Ο.Τ.Ε. και η Ολυμπιακή. Οι εργαζόμενοι είναι γνωστό στη Θεσσαλονίκη ότι διώκονται, απειλούνται, εκβιάζονται, ακόμα οδηγούνται και στα δικαστήρια, ώστε να αρνηθούν τα συλλογικά εργασιακά τους δικαιώματα και να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.
(LM)
(2DE)
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους, όχι μόνο της ΕΥΑΘ, αλλά όλης της πόλης, τους λαϊκούς φορείς, τις δημοτικές κινήσεις, να ξεσηκωθούν συντονισμένα, ώστε να μην περάσει αυτή η δημόσια περιουσία στα χέρια του ιδιώτη, γιατί διαφορετικά το φυσικό αυτό αγαθό θα μετατραπεί σε ένα πανάκριβο και κακής ποιότητας εμπόρευμα, αφού για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι το κέρδος.
Παλεύουμε, ούτως ώστε το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, κύριε Υπουργέ και η ΕΥΑΘ λαϊκή περιουσία, στα πλαίσια ενός δημόσιου, ενός ενιαίου οργανισμού, φορέα διαχείρισης γενικά των υδάτινων πόρων της χώρας μας. Για μια λαϊκή οικονομία και εξουσία μάχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης): Κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να επισημάνω ακόμη μια φορά, όσον αφορά ιδιαίτερα το νομικό καθεστώς, βάσει του οποίου λειτουργεί μέχρι σήμερα η ΕΥΑΘ Α.Ε. και βάσει του οποίου κανένα από τα εργασιακά δικαιώματα δεν έχει θιγεί, ότι οι καταναλωτές έχουν δει θετική επίπτωση, όπως προανέφερα, με το πάγωμα του τιμολογίου του 2009 και με το εκσυγχρονισμό της ΕΥΑΘ Α.Ε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Τον τελευταίο χρόνο, κύριε Υπουργέ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης): Ακριβώς, το 2009.
Αυτό δείχνει ότι οι κινήσεις περαιτέρω εκσυγχρονισμού και ενδυνάμωσης της εταιρίας μπορούν να βοηθήσουν έτι περαιτέρω και τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά βεβαίως και τους καταναλωτές.
Απλώς κωδικοποιημένα και τηλεγραφικά θέτω τα τέσσερα ζητήματα:
Πρώτον, το δημόσιο θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας κατέχοντας τουλάχιστον το 51%, όπως είναι και σήμερα. Για αυτό και δεν απαιτείται καμιά νομοθετική ρύθμιση και δεν αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο.
Δεύτερον, το δημόσιο θα μεταβιβάσει ποσοστό 23% σε στρατηγικό συνεργάτη, κατόπιν διενέργειας διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, διαδικασία που εξασφαλίζει απολύτως τη διαφάνεια και αποφέρει βεβαίως και τα μέγιστα οικονομικά αποτελέσματα. Επιπλέον, είναι η μόνη μέθοδος αξιοποίησης που ενδείκνυται υπό τις συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές.
Τρίτον, τα τιμολόγια της ΕΥΑΘ θα συνεχίζουν να ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, θα τελούν δηλαδή υπό την έγκριση του δημοσίου.
Τέταρτον, δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή στα εργασιακά κεκτημένα των υπαλλήλων της εταιρίας.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θεωρούμε ότι αυτές οι κινήσεις, κινήσεις αποκρατικοποιήσεων μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας και της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, είναι επιβεβλημένες και θα είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των πολιτών και βεβαίως των εργαζομένων της ΕΥΑΘ.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ακολουθεί η με αριθμό 684/30-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο δημόσιο με τους άντρες κ.λπ.
Αναλυτικότερα ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει στην ερώτησή του:
«Η Κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της και την αδιαφορία της φέρει πελώριες ευθύνες για την απαράδεκτη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία ζητείται η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο με εκείνα των ανδρών.
Η απόφαση αυτή, εφόσον εφαρμοστεί, θα αποτελέσει κατάφορη αδικία για τις εργαζόμενες γυναίκες, αφού θα ενισχύσει την ανισότιμη θέση τους, ενώ θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία του δημοσίου από τον κίνδυνο μαζικής εξόδου των γυναικών στη συνταξιοδότηση.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Τι πρόκειται να πράξουν, ώστε να αποτρέψουν την εφαρμογή αυτής της απαράδεκτης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να διατηρηθούν τα σημερινά συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών στο δημόσιο;»
Στην ερώτηση του κ. Λαφαζάνη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Λέγκας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, ομολογουμένως η ερώτησή σας αφορά ένα σημαντικό και επίκαιρο θέμα, ιδίως μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Θα ήθελα να αντιπαρέλθω τους χαρακτηρισμούς σας περί αλλοπρόσαλλης πολιτικής, περί αδιαφορίας της Κυβέρνησης, περί έλλειψης συντονισμού, ωστόσο ακριβώς η κρισιμότητα του θέματος με υποχρεώνει να τους αντικρούσω.
(ΚΟ)
(2AD)
Κατ’ αρχήν, κύριε συνάδελφε, να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένας σ’ αυτήν την Αίθουσα, όπως και κανένας Έλληνας δεν είναι ευτυχής για την εξέλιξη αυτής της υποθέσεως. Ταυτόχρονα, όμως κανένας δεν μπορεί να εμφανίζεται και ως ο μοναδικός ή μοναχικός υποστηρικτής των συμφερόντων των Ελληνίδων. Είναι ένα ζήτημα που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε το αντιμετωπίσαμε με συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες κρίθηκαν ως και οι πλέον κατάλληλες. Αυτές οι δράσεις ήταν αποτέλεσμα της κοινωνικής συναίνεσης που δημιουργήθηκε, αλλά και της συνεργασίας του κράτους, αλλά και των κοινωνικών φορέων.
Σε όλα τα στάδια της υπόθεσης, τόσο προδικαστικά όσο και κατά τη διάρκεια της δίκης, χρησιμοποιήσαμε όλη την απαραίτητη ελληνική και κοινοτική επιχειρηματολογία και όλα τα μέσα αντίκρουσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας συγκροτήσαμε ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τη νομική τεκμηρίωση και διαμόρφωση της υποστηρικτικής γραμμής. Στην επιτροπή μετείχαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, αλλά –και το τονίζω αυτό- και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
Καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής το σχετικό έγγραφο συγκρότησης της επιτροπής.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικόλαος Λέγκας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Στη βάση, λοιπόν, των υποδείξεων αυτής της επιτροπής, συντάχθηκαν από την ειδική νομική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και απεστάλησαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τα σχετικά υπομνήματα για την υποστήριξη των ελληνικών θέσεων.
Η κύρια γραμμή αυτών των θέσεων –κάτι που νομίζω ότι έχει γίνει γνωστό- ήταν ότι το σύστημα συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι επαγγελματικό, όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, αλλά εκ του νόμου σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο δεν εμπίπτει στα όρια του άρθρου 141 της Συνθήκης περί Ισότητας Αμοιβών και Γυναικών.
Όμως, η όποια επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς προσέκρουσε στην ήδη πια διαμορφωμένη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παρόμοιες υποθέσεις. Θυμίζω ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν πριν από εμάς η Ολλανδία, η Φιλανδία, η Γαλλία και πρόσφατα η Ιταλία. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτό το θέμα δεν είναι εγχώριο, αλλά έχει ευρύτερες προεκτάσεις και σε άλλα κοινοτικά κράτη. Αυτά ως μία σύντομη αναδρομή για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.
Τώρα σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι στα όρια της νομιμότητας που προσδιορίζει η απόφαση αυτή, θα αναζητήσουμε την ορθότερη λύση, λύση που κατά κύριο γνώμονα θα έχει τις κοινωνικές προεκτάσεις του θέματος και βεβαίως το συμφέρον των Ελληνίδων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα.
Σίγουρα, πάντως, αγαπητέ συνάδελφε, το συμφέρον τους δεν το υπηρετεί η δημιουργία πανικού και κυρίως η αλόγιστη φυγή από την υπηρεσία τους με παράλληλα απώλεια ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο ερωτών συνάδελφος κ. Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σίγουρα σ’ αυτήν την Αίθουσα δεν κάνουμε καλλιστεία ούτε έχουμε κανένα ειδικό βαρόμετρο το οποίο να μετράει την ευαισθησία του καθένα από εμάς απέναντι στους πολίτες και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Όμως, δικαιούμεθα όλοι να κάνουμε κρίσεις επί πράξεων και επί πολιτικών. Και οι πολιτικές οι οποίες έχουν ακολουθηθεί γενικά στο ασφαλιστικό θέμα και ειδικά για τις γυναίκες και πιο συγκεκριμένα για τις γυναίκες στο δημόσιο τομέα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και από την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν πολιτικές αθλιότητας, πολιτικές οι οποίες οδηγούσαν στην κατακρεούργηση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο ήταν μια «λαιμητόμος» για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα πάνε να «σφαγιαστούν» αυτά τα δικαιώματα και στο δημόσιο τομέα.
Μου είπατε ότι υπερασπίσατε την υπόθεση αυτή. Δεν την υπερασπίσατε καθόλου, κύριε Υπουργέ. Στην ουσία η Ελλάδα ερημοδίκησε, διότι η θέση σας και η άποψή σας είναι ότι αυτά τα οποία έχουν κατακτήσει οι γυναίκες όσον αφορά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα στο δημόσιο είναι προνόμια και δεν είναι δικαιώματα τα οποία πρέπει να κατοχυρώνονται και να αναπτύσσονται, αν είναι δυνατόν.
(BM)
(KO)
Αλλά εγώ δεν πάω στο παρελθόν. Δεν άκουσα όμως τι θα κάνετε σήμερα. Δεν μας είπατε τίποτα για το σήμερα. Σήμερα έχουμε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Θα την εφαρμόσετε αυτή την απόφαση; Θα πάτε να την εφαρμόσετε; Θα την αμφισβητήσετε αυτή την απόφαση; Και πώς θα την αμφισβητήσετε; Σε κάθε περίπτωση θα προασπίσετε τα δικαιώματα των γυναικών στο δημόσιο τομέα; Αυτά είναι ερωτήματα. Ύστερα είπατε για τον πανικό, ότι δεν θέλετε να δημιουργήσετε πανικό. Μα, αν δεν θέλετε να δημιουργήσετε πανικό, τουλάχιστον έπρεπε να βγείτε και να πείτε από αυτό το Βήμα ότι σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει, η Κυβέρνηση εγγυάται τα ώριμα δικαιώματα, τα οποία έχουν οι γυναίκες εργαζόμενες στο δημόσιο. Ότι τα εγγυάται και δεν πρόκειται να έχουμε οπισθοχώρηση, όσον αφορά αυτά τα δικαιώματα με βάση την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Αλλιώς, τα πράγματα εξελίσσονται σε φαλκονέρα.
Ήδη έχουμε τη χρεοκοπία του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, έχουμε την απόφαση -και δεν ξέρω αν είσαστε κι εσείς από πίσω που καθοδηγήσατε αυτή την απόφαση- να δώσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μισό μισθό για να στηριχθεί αυτό το Ταμείο, με την αφαίμαξη που κάνετε. Και αν δεν δέχεστε αυτή την απόφαση -σας προκάλεσα και στην Ολομέλεια- πείτε το και σήμερα, ότι «εμείς διαφωνούμε με την απόφαση του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, δεν αποδεχόμαστε αυτές τις λογικές, δεν θα τις εφαρμόσουμε». Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να στηρίξετε το Ταμείο. Πώς θα στηρίξετε όμως το Ταμείο όταν με την αδιαφορία σας ή την ολιγωρία σας έχουμε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που χαρακτηρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία στο δημόσιο τομέα ως επαγγελματικά, πράγμα που δημιουργεί ένα μείζονα κίνδυνο να μην μπορούν να στηριχθούν οι συντάξεις αύριο, διότι θα θεωρούνται ότι είναι ιδιωτικού δικαίου και όχι κοινωνικής ασφάλισης;
Σε αυτά τα ερωτήματα θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση, κύριε Υπουργέ. Όχι εμείς. Το ζητάει ο κόσμος και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες στο δημόσιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, ήμουνα σαφής στην πρωτολογία μου. Θα επισημάνω όμως για ακόμα μια φορά ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή που συζητιέται αυτό το θέμα αντενδείκνυται η καλλιέργεια φόβου, η δημιουργία του όποιου πανικού. Περισσότερο όμως αντενδείκνυται η πολιτική εκμετάλλευση του συγκεκριμένου θέματος. Άλλωστε, αγαπητέ συνάδελφε, το θέμα αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδος. Και αυτό θα πρέπει να το αναγνωρίσετε. Ούτε είναι ζήτημα που απασχόλησε μόνο την Κυβέρνησή μας.
Τόνισα επίσης, κύριε Πρόεδρε, ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης θα γίνει ό,τι είναι αναγκαίο, προκειμένου να βρεθεί η πλέον συμφέρουσα λύση για τις Ελληνίδες εργαζόμενες στο δημόσιο τομέα. Και εδώ δεν χωρούν ιδιαίτερες ευαισθησίες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συστρατευθούν όλες οι δυνάμεις –πολιτικές, κοινωνικοί εταίροι- για να μπορέσει να βρεθεί η ορθότερη λύση. Βασικό ρόλο βεβαίως θα έχει και η Επιτροπή που ανέφερα στην πρωτολογία μου και η οποία λειτουργεί στο Υπουργείο Απασχόλησης. Ταυτόχρονα, μέσω της μόνιμης Εθνικής Αντιπροσωπείας θα έχουμε σύντομα ενημέρωση για το σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι συνεννοήσεις Ιταλίας –Επιτροπής. Ως γνωστό, αντιμετωπίζει και η Ιταλία αντίστοιχο πρόβλημα.
Στη βάση αυτής της πληροφόρησης και με τη συνδρομή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με την ΑΔΕΔΥ, θα διαμορφώσουμε τη βέλτιστη δυνατή λύση, λύση συμβατή βεβαίως με το κοινοτικό δίκαιο, αλλά και δίκαιη κυρίως ως προς τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών που εργάζονται στο δημόσιο. Μόνο ύστερα από αυτή τη διεργασία, η οποία θα ολοκληρωθεί άμεσα, θα ξεκινήσουν και οι όποιες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τα δεδομένα αυτά, κύριοι συνάδελφοι, είναι αυτονόητο ότι δεν θα υπάρχει αιφνιδιασμός για τις ενδιαφερόμενες γυναίκες. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η αρχή της ισότητας ανδρών και γυναικών στα πλαίσια της Κοινότητας δεν μπορεί να εφαρμόζεται με επιλεκτικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα ήταν ιδιαίτερα πρώιμο και ανεύθυνο, θα έλεγα, να προχωρήσουμε σε εξαγγελίες πριν το κείμενο της απόφασης αυτής μελετηθεί και πριν οι συνέπειές της αξιολογηθούν σε βάθος.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Εισερχόμεθα στη συζήτηση της με αριθμό 688/30-3-2009 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου ΑΪβαλιώτη προς την Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της νέας τουρκικής συνοριοφυλακής.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη έχει ως εξής:
(TR)
(2BM)
«Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κυρίου Θάνου Κόκκαλη το οποίο προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤΗΛΕΑΣΤΥ» στις 11-3-2009, η Τουρκία ετοιμάζει «συνοριοφυλακή» και το νέο αυτό Σώμα ασφαλείας δημιουργείται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το όλο εγχείρημα φαίνεται ότι θα κοστίσει 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί κατά 70% από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα και από την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η Τουρκία φαίνεται να έχει εκταμιεύσει 685 εκατομμύρια ευρώ.
Κατόπιν τούτου ερωτάστε κύριε Υπουργέ:
1.Συναίνεσε η Ελλάδα στην συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτού του σώματος;
2. Πήρε η Ελλάδα ανάλογα ποσά από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικά της σώματα ασφαλείας που παλεύουν να ελέγξουν την προερχόμενη από την Τουρκία λαθρομετανάστευση καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών;¨
Στην ερώτηση του κυρίου Αϊβαλιώτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Βαληνάκης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και ειδικά μάλιστα τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των λαθρομεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα βέβαια που όπως γνωρίζετε το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της είναι ταυτόχρονα και εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα, δέχεται μεγάλο μέρος των παράνομων αυτών μεταναστευτικών πιέσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προωθεί μεθοδικά και συστηματικά τις θέσεις μας σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι προσπάθειες αυτές αφορούν, τόσο στην εναρμόνιση των γειτονικών μας χωρών, συγκεκριμένα μάλιστα της Τουρκίας, με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το κοινοτικό κεκτημένο, όσο και βεβαίως συνεπικουρώντας, όπου αυτό είναι χρήσιμο, τα συναρμόδια Υπουργεία στην ενίσχυση των δικών μας δυνατοτήτων.
Ως προς την Τουρκία, η καλύτερη εκ μέρους της αστυνόμευση, των εκτεταμένων όπως γνωρίζετε συνόρων της και μάλιστα, στην Ασία, καθώς και η πάταξη των κυκλωμάτων διαφθοράς των διακινητών, θα συντελούσαν σημαντικά στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και προς τη χώρα μας. Όχι δηλαδή μόνο προς τη γείτονα, αλλά και προς τη δική μας χώρα και βεβαίως, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιέζουμε λοιπόν σταθερά την Τουρκία να συνεργαστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση του ζητήματος, τόσο διμερώς όσο και ενόψει της ευρωπαϊκής της προοπτικής. Την ίδια ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης προβάλλουμε και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Τουρκίας για τη σταδιακή εναρμόνισή της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το εθνικό πρόγραμμα της Τουρκίας για το 2008 στο πλαίσιο του μέσου προενταξιακής βοήθειας, το IPA όπως λέμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει εγκριθεί από το Σεπτέμβρη του 2008, περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο Training of boarding police, εκπαίδευση της συνοριακής αστυνομίας.
Το εν λόγω πρόγραμμα είναι ύψους 1,1 εκατομμυρίου ευρώ και αφορά βοήθεια για την εναρμόνιση της αστυνόμευσης και διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Τουρκίας με το αντίστοιχο κοινοτικό κεκτημένο και τις κοινοτικές πρακτικές.
Είναι γνωστό ότι η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης παράνομων μεταναστών, που με προέλευση τα ασιατικά της σύνορα κυρίως, προσπαθούν διασχίζοντας το τουρκικό έδαφος να φτάσουν στα ελληνικά σύνορα.
Η αποτελεσματική λοιπόν αστυνόμευση των συνόρων αυτών, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας και πρακτικής είναι και προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, όταν στοχεύει σε μια πιο δραστική αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών. Βέβαια αυτό δεν μας εμποδίζει να θέτουμε συστηματικά στα ευρωπαϊκά όργανα τα προβλήματα συνεργασίας που έχουμε με την Τουρκία στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης.
Ως προς το σκέλος –γιατί αυτά βεβαίως αφορούν την Τουρκία- των δικών μας δυνατοτήτων υπάρχει και εδώ σταθερή βελτίωση των δικών μας δυνατοτήτων, τόσο με εθνικούς όσο και με κοινοτικούς πόρους. Και χαρακτηριστικά αναφέρω απο τους πόρους αυτούς τους κοινοτικούς το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του οποίου οι υπηρεσίες της χώρας μας προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσό των 147,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο συνάδελφος, κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον κ. Υφυπουργό για την απάντησή του.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο έγινε μια μεγάλη διάσκεψη στο ευρωκοινοβούλιο που παρουσίασα στους έκπληκτους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, διπλωμάτες και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις δύο φωτογραφίες. Είναι από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» και έχουν αναδημοσιευθεί παντού. Βλέπετε λοιπόν εδώ σκάφη του τουρκικού λιμενικού σώματος να αποβιβάζουν λαθρομετανάστες επισήμως. Το τουρκικό κράτος λοιπόν λειτουργεί επισήμως ως δουλέμπορος.
(XF)
( 2TR)
Αυτές οι φωτογραφίες τις οποίες μοίρασα στους Ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, τους εντυπωσίασαν, δεν τις είχαν ξαναδεί. Ρωτούσαν και ξαναρωτούσαν πότε πάρθηκαν. Τους είπα ότι πάρθηκαν με κάμερα νυκτός. Ρωτούσαν πότε έγινε αυτό. Υπάρχει πάνω στις φωτογραφίες και η ημερομηνία.
Αυτό δεν θα έπρεπε να έχει αναδειχθεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών; Θα έπρεπε να πάει ένας Βουλευτής, μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής, στις Βρυξέλλες για να δείξει φωτογραφίες ώστε να μάθουν οι Ευρωβουλευτές ότι οι εθνικιστές της Τουρκίας, αυτοί οι ακραίοι με τους οποίους συνδιαλέγεσθε, είναι επισήμως δουλέμποροι και ακουμπάνε λαθρομετανάστες στις ελληνικές βραχονησίδες και αφήνουν λαθρομετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Δεν θα έπρεπε να έχετε στριμώξει την Τουρκία; Δεν θα έπρεπε να έχετε αναδείξει αυτό το θέμα; Εδώ έχει βουλιάξει η Ελλάδα από τους λαθρομετανάστες.
Και δεν το λέει αυτό ο Αϊβαλιώτης ή ο Βελόπουλος, τα λέει ο πράσινος Νομάρχης Αθηνών ο κ. Σγουρός. Ο κ. Σγουρός μάλιστα έκανε και τη δήλωση στην ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον κ. Καραμανλή «οι λαθρομετανάστες έκαναν Σόχο την Αθήνα». Φυσικά ο κ. Σγουρός δεν μιλάει για τη δικιά του ανεπάρκεια και τις ευθύνες που έχει για το ότι έγινε Σόχο η Αθήνα. Ένας ανεπαρκής νομάρχης είναι ο οποίος ασκεί κριτική απλώς για τα χάλια της Αθήνας, για τα οποία και ο ίδιος φέρει καθοριστική ευθύνη.
Όμως εδώ δεν υπάρχει μόνο η αποτυχία του κ. Σγουρού, υπάρχουν βέβαια και οι τετριμμένες φυσικά διαπιστώσεις του κ. Σγουρού, εδώ υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.
Αυτόν τον πίνακα έδωσε ο κ. Παυλόπουλος στις Βρυξέλλες. Φαίνεται απ’ αυτόν τον πίνακα ότι μέχρι το 2013 ούτε 0,80 ευρώ ανά λαθρομετανάστη δεν θα παίρνει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Παίρνει το μυθώδες ποσό του 1.498.000 ευρώ, ούτε 1 ευρώ ανά λαθρομετανάστη το χρόνο. Αυτόν τον πίνακα έδωσε ο κ. Παυλόπουλος στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Τουρκία όμως φαίνεται ότι δεχόμαστε και συναινούμε στο να παίρνει χρήματα. Και δεν είναι μόνο το ρεπορτάζ του κ. Κόκκαλη. Σας θυμίζω ότι είναι και η έγκυρη ιστοσελίδα defence net, η οποία έκανε και τη σχετική ανάλυση. Μας έδωσε σχεδόν ποτέ 2,5 δισεκατομμύρια η Ευρωπαϊκή Ένωση, για συνοριοφυλακή όπως κάνει στους Τούρκους; Μας έφτιαξε την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή ώστε να ελέγχονται τα σύνορά μας; Γιατί λέμε ότι η Τουρκία κάνει προσπάθεια να περιορίσει τη λαθρομετανάστευση; Εδώ επισήμως είναι δουλέμποροι οι Τούρκοι. Το Τουρκικό Λιμενικό τα κάνει όλα αυτά.
Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας έδωσε ποτέ τίποτα -θα μας δώσει είπατε 147.000.000 ευρώ- και δια της αδιαφορίας της ενθάρρυνε αυτές τις πρακτικές τις οποίες άλλωστε τις δείχνουν οι εικόνες; Έχουν γίνει επισήμως δουλέμποροι και κατά τα άλλα κάνουν ότι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη λαθρομετανάστευση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΛΗΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κύριε συνάδελφε, οι αγώνες μας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι και συνεχείς και συστηματικοί. Γνωρίζω πολύ καλά ως Βουλευτής Δωδεκανήσου το συνεχές αυτό πρόβλημα γύρω από τα σύνορά μας και γνωρίζετε πολύ καλά τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς στη βοήθεια την οποία παίρνουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τις εξωτερικές συνεχείς περιπολίες κατά μήκος των εξωτερικών μας συνόρων.
Σας παρέθεσα και στην πρώτη μου τοποθέτηση στοιχεία που πιστεύω ότι είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Να επαναλάβω προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, ότι το τουρκικό πρόγραμμα των 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο οποίο αναφερθήκατε, είναι ένα εθνικό πρόγραμμα της γειτονικής χώρας και όχι βέβαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στο συνολικό τρόπο διαχείρισης και αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Τουρκίας και χρηματοδοτείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τουρκικούς πόρους.
Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνίσταται –και σημειώνω ότι οι σχετικές αποφάσεις της παίρνονται με ειδική πλειοψηφία- σε προγράμματα για την προσαρμογή της νομοθεσίας της στο κοινοτικό κεκτημένο σε όλους τους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη στον εκσυγχρονισμό των τελωνείων, στην υποδοχή και απέλαση προσφύγων, στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και τόσους άλλους τομείς.
Υποστήριξη λοιπόν μπορεί να υπάρξει μόνο με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη και ενίσχυση της νομικής, θεσμικής και τεχνικής ικανότητας της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με τα κοινοτικά πρότυπα. Στόχος είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, του λαθρεμπορίου, του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας.
Στόχος μας είναι η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό ελέγχουμε, αυτό αξιολογούμε.
(GM)
2XF
Γιατί η απαράδεκτη κατάσταση με την αυξανόμενη είσοδο παράνομων μεταναστών από τις τουρκικές ακτές πρέπει να σταματήσει. Όσα λοιπόν ισχυρίζεστε δεν έχουν βάση.
Όσο δε για τη χώρα μας επαναλαμβάνω, ότι από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρηματοδοτούνται δράσεις που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη εποπτεία των εξωτερικών συνόρων από πλευράς ελέγχου αλλά και επιτήρησης. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας θα λάβει 147,8 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προστίθενται βεβαίως στους εθνικούς πόρους και τις γενικότερες προσπάθειες που καταβάλουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Παρασκευής 3 Απριλίου 2009.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130, παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής):
1. Η με αριθμό 694/31-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Έλενας Ράπτη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την απουσία τηλεοπτικού σήματος σε περιοχές του Δήμου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης κ.λπ.
2. Η με αριθμό 695/31-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Μαρίας Δαμανάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τη ματαίωση προγραμματισμένων συναυλιών της Ορχήστρας των Χρωμάτων κλπ.
3. Η με αριθμό 701/31-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Γκιόκα προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την κατασκευή σταθμού διοδίων στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου κλπ.
4. Η με αριθμό 704/31-4-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεόδωρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τη διακοπή της χρηματοδότησης της από την Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.
5. Η με αριθμό 707/31-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος – Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τον εξοπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, τις κακουργηματικές πράξεις και το Πανεπιστημιακό Άσυλο κλπ.
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις δεύτερου κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής):
1. Η με αριθμό 696/31-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Νικόλαου Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την επικείμενη εκποίηση των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ κλπ.
2. Η με αριθμό 700/31-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Αλυσανδράκη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την αποζημίωση των πληγέντων από τις κατολισθήσεις στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Ανατολικής του Δήμου Παμβώτιδας Ιωαννίνων κλπ.
3. Η με αριθμό 693/31-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αναστασίου Κουράκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την καθαίρεση του Δημοτικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου από τον Υπουργό Υγείας κλπ.
4. Η με αριθμό 708/31-3-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη στελέχωση της Ελληνικής Αστυνομίας με μετανάστες κλπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην Ημερήσια Διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Ο κ. Δημήτριος Τσιρώνης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις χώρες που διαμένουν στο εξωτερικό είναι από τα πλέον σοβαρά, από τα πιο σημαντικά νομοθετήματα που ψηφίζει η Βουλή των Ελλήνων. Γι’ αυτό και ο συνταγματικός νομοθέτης στην αναθεώρηση του 2001 ήθελε όπως αυτό το νομοθέτημα να ψηφίζεται με ιδιαίτερη αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων, των 2/3, δηλαδή 200 Βουλευτών, έτσι ώστε να έχει αυξημένη ισχύ και συνεπώς να απαιτείται και μία ευρύτερη συναίνεση όλων των πτερύγων και όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.
Ο στόχος ενός τέτοιου νομοθετήματος θα λέγαμε ότι είναι διττός. Πρώτα από όλα να σταματήσει αυτή η ταλαιπωρία που υφίστανται τόσα χρόνια οι ‘Έλληνες του εξωτερικού, οι ομογενείς μας, οι οποίοι έρχονται στις γενικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, αλλά και δεύτερον, να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς τους ομογενείς μας, στον απόδημο ελληνισμό, να εκπροσωπηθεί με δικούς τους εκπροσώπους, με δικούς τους αντιπροσώπους, με δικούς τους Βουλευτές στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτή είναι όλη η φιλοσοφία ενός τέτοιου νομοθετήματος.
Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ο μεν πρώτος στόχος ικανοποιείται, δηλαδή να ψηφίζουν οι απόδημοι, ο δε δεύτερος να εκλέγουν τους δικούς τους Βουλευτές δεν ικανοποιείται και συνεπώς δεν είναι ολοκληρωμένο. Είναι ένα μισό βήμα, ένα βήμα μετέωρο που θέλει να ολοκληρωθεί.
Εμείς θα ήμασταν οι τελευταίοι που θα λέγαμε «όχι» στην ψήφο των αποδήμων. Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε «όχι» στο να δοθεί η ψήφος στους αποδήμους. Άλλωστε, εμείς ήμασταν αυτοί που πρώτοι κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 περιλάβαμε διάταξη στο Σύνταγμα της χώρας για τη νομοθέτηση και για την πρόβλεψη να υπάρχει ρύθμιση, έτσι ώστε με νόμο που θα φέρει η Βουλή με αυτήν την αυξημένη πλειοψηφία των 200 εδρών να μπορεί να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος .
NP
(1GM)
Εμείς είμαστε αυτοί που πάλι και αύριο, ως Κυβέρνηση, θα φέρουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να πετύχουμε αυτή τη συναίνεση που χρειάζεται όλων των πτερύγων και όλων των Κομμάτων της Βουλής, για να το νομοθετήσουμε.
Τελικά, τι είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που θέλουν και ζητούν σήμερα οι απόδημοι; Αυτό που ζητούν σήμερα οι απόδημοι είναι πάρα πολύ απλό. Θέλουν πρώτα απ’ όλα να ψηφίζουν στον τόπο που διαμένουν και να επιλέγουν και τους δικούς τους αντιπροσώπους. Και εμείς δεν θα λέγαμε «όχι» στο νομοσχέδιό σας, εφόσον υπήρχαν ορισμένες προϋποθέσεις.
Πρώτα απ’ όλα, αν το νομοσχέδιο δημιουργούσε εκλογικές περιφέρειες αποδήμων. Δεύτερον, αν οι απόδημοι μέσα απ’ αυτές τις εκλογικές περιφέρειες εξέλεγαν τους δικούς τους Βουλευτές. Τρίτον, αν γινόταν απογραφή, αυτή η καταγραφή που ζητούσε και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, έτσι ώστε ποιοι Έλληνες του εξωτερικού θα έχουν δικαίωμα ψήφου στον τόπο διαμονής τους. Τέταρτον, αν εκτός από την κάλπη όπου θα ψηφίζουν να επέτρεπε και να θέσπιζε ταυτόχρονα την επιστολική ψήφο, έτσι ώστε να μην ψηφίζει μόνο το 1/3 των αποδήμων, αλλά να ψηφίζει η πλειοψηφία τους. Γι’ αυτό γίνεται. Πέμπτον –θα έλεγα- να ήταν αυτό το νομοσχέδιο συνταγματικό. Για λόγους οικονομίας χρόνου δεν θα αναφερθώ. Ο εκπρόσωπος και ο εισηγητής μας αναφέρθηκε χθες διεξοδικά στην αντισυνταγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου.
Αυτά τα τελευταία τρία χρόνια αυτά είναι που ζητά το Σ.Α.Ε., αυτά που σας ανέφερα πριν και δεν τα ικανοποιεί αυτό το νομοσχέδιο και η Κυβέρνηση ήθελε αντί να πετύχει τη σύγκλιση των Κομμάτων στην Επιτροπή και να φέρει το νομοσχέδιο με σύγκλιση, έφτιαξε ένα δικό της σχέδιο νόμου, ένα κομματικά κομμένο και ραμμένο σχέδιο νόμου και το έφερε στη Βουλή, για να ψηφίσουμε. Για ποιο λόγο;
Πρώτον, για να συκοφαντήσει τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης και κυρίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και δεύτερον, για να βγάλει από πάνω της την υποχρέωση και να πει στους αποδήμους «εμείς νομοθετούμε, αφού φέραμε την ψήφο των αποδήμων». Μα, αυτή είναι η λειτουργία;
Εγώ δεν μπορώ να το κατανοήσω. Γιατί δεν ακούτε, κύριε Υπουργέ, τις απόψεις όλων των πτερύγων της Βουλής -και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις θετικές προτάσεις και του Κομμουνιστικού Κόμματος και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- ώστε να πετύχετε μια σύγκλιση; Έχετε δηλαδή πετύχει μια σύγκλιση 160-162 Βουλευτών, αλλά αυτό δεν επαρκεί, για να περάσει το νομοσχέδιο και είναι βέβαιο ότι θα απορριφθεί και η δική σας δουλειά ήταν να πετύχετε αυτή τη σύγκλιση και όχι να φέρετε ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Πραγματικά, πιστεύω ότι δεν επιδιώξατε αυτή τη σύγκλιση, ίσως γιατί δεν την επιθυμούσατε. Γιατί, αν την επιδιώκατε, να είστε βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να τη βρούμε στην αρμόδια Επιτροπή.
Αδυνατώ να το κατανοήσω και η μόνη λογική εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που σας φέρουν στη δεύτερη θέση και με μεγάλη διαφορά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτά που, ενδεχομένως, σας οδήγησαν να φέρετε αυτό το νομοσχέδιο. Γιατί δεν το φέρνατε και εσείς στα πέντε τελευταία χρόνια, όταν ήσασταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις; Μήπως είναι καιροσκοπικοί οι λόγοι;
Η Νέα Δημοκρατία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το νομοσχέδιο. Αυτό που θέλουν οι απόδημοι είναι όχι γενικά να ψηφίζουν, αλλά να ψηφίζουν τους δικούς τους αντιπροσώπους.
Εγώ θα σας πω ότι βρέθηκα το προηγούμενο τριήμερο -20 έως 23 Μαρτίου- στη Γερμανία, στους απόδημους. Πραγματοποίησα ανοικτές ομιλίες, άκουσα τους προβληματισμούς τους και αυτό που θέλουν είναι να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους. Κανένας άλλος δεν μπορεί να τους εκπροσωπήσει. Θέλουν να ξέρουν αν μπορεί κάποιος να διαπραγματευτεί και να παλέψει τα ζητήματά τους, αν θα μπορούν τα παιδιά τους να συνεχίσουν να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία στα γερμανικά σχολεία και στα σχολεία της Αμερικής, της Αυστραλίας και του Καναδά, οπουδήποτε και αν βρίσκονται, και να μην καταργηθούν. Θέλουν να ξέρουν για τα φορολογικά τους θέματα, αφού έχουν επαφή με την Ελλάδα, έχουν εισοδήματα και κάνουν φορολογικές δηλώσεις στην Ελλάδα. Θέλουν να ξέρουν αν θα έχουν το αφορολόγητο όριο των 10.500.00 και αυτοί. Τεράστια ζητήματα!
Θέλουν, επίσης, να ξέρουν αν, όταν έρχονται στην Ελλάδα, τα ζητήματα της υγείας τους αντιμετωπίζονται. Μου έλεγε κάποια κυρία «φοβάμαι να έρθω στην Ελλάδα, γιατί φοβάμαι μήπως πάω στο νοσοκομείο και φοβάμαι μήπως πάω σε ελληνικό νοσοκομείο με αυτά που ακούω.» Κάποιος άλλος κύριος στο Νέτεταλ μου έλεγε «φοβάμαι να έρθω στην Ελλάδα με αυτά που ακούω ότι γίνονται τελευταία, γιατί φοβάμαι ότι το βράδυ θα μπουν στο σπίτι μου και θα με ληστέψουν και εμένα και τη γυναίκα μου και την κόρη μου και μπορεί να μας σκοτώσουν.»
Και όταν φθάνουν οι Έλληνες του εξωτερικού να φοβούνται να έρθουν στην πατρίδα τους, πείτε μου ένα λόγο για τον οποίο να έρθουν οι άλλοι στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Όπως εμείς οι Βουλευτές πηγαίνουμε τα σαββατοκύριακα στις εκλογικές μας περιφέρειες, έτσι να πηγαίνουν και εκεί, για να μπορούν να τους εκπροσωπούν εδώ στη Βουλή των Ελλήνων.
(PM)
(2NP)
Αυτό θέλει ο απόδημος ελληνισμός, θέλει τους δικούς του εκπροσώπους. Δώστε αυτή τη δυνατότητα, μην την αφαιρείτε. Δεν πετύχαμε αυτή τη φορά σύγκλιση, όμως θα την πετύχουμε. Αύριο εμείς σαν Κυβέρνηση θα φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο θα πετύχουμε τη σύγκλιση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κύριο Τσιρώνη.
Ο κύριος Τζαμτζής έχει το λόγο.
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση συνεπής στις εξαγγελίες της εκπληρώνει μία πραγματικά ιστορική υποχρέωση που δυναμώνει τους δεσμούς του ελληνισμού της διασποράς με την πατρίδα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνείται στους Έλληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να έχουν αποφασιστικό πολιτικό λόγο για τα τεκταινόμενα στη χώρα τους. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλουν ακόμη να κουβαλούν με αεροπλάνα στις εκλογές μόνο τους δικούς τους ψηφοφόρους για να ψηφίσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να του κάνουν χάρη.
Βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι οι εξής: Πρώτον, το δικαίωμα ψήφου δίνεται στους Έλληνες που μένουν σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού ή υπηρετούν σε ελληνική αρχή της αλλοδαπής. Δεύτερον, το δικαίωμα ψήφου παρέχεται σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια, δηλαδή είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια και στους εκλογικούς καταλόγους δήμου ή κοινότητας του ελληνικού κράτους. Ακόμα με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα της διαδικασίας της ψηφοφορίας, της σύνταξης των ειδικών εκλογικών καταλόγων και της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τουλάχιστον τριών υποψηφίων οι οποίοι αποδεδειγμένα διαμένουν επί μία δεκαετία στο εξωτερικό πριν την ανακήρυξή τους.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σήμερα κάνουμε ένα ιστορικής σημασίας βήμα σύμφωνα με το Σύνταγμα. Δίνουμε το δικαίωμα στα αδέλφια μας, στους απανταχού Έλληνες, να συμμετέχουν με την ψήφο τους στην πολιτική ζωή, στην πορεία και στο αύριο της Ελλάδας.
Για ποιους Έλληνες μιλάμε; Μιλάμε για τον οικουμενικό ελληνισμό, για τους Έλληνες τις διασποράς που είναι περισσότερο Έλληνες από μας. Θέλουμε να δώσουμε το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες της διασποράς που αγαπούν την Ελλάδα, που μιλούν γι’ αυτή και βουρκώνουν και δακρύζουν. Είναι άνθρωποι που πονούν πραγματικά την Ελλάδα, στήνουν αγάλματα, έχουν ελληνικούς συλλόγους, έχουν ελληνικές κοινότητες, έχουν εκκλησίες, έχουν σχολεία και μεταλαμπαδεύουν την ελληνική γλώσσα και την ελληνική παιδεία στα παιδιά τους. Μιλούν στα παιδιά τους για την Ελλάδα και τα μαθαίνουν να την αγαπούν, τα μαθαίνουν τους χορούς, τα ήθη και τα έθιμά μας, κάνουν παρελάσεις τιμώντας τις εθνικές επετείους μας, έχουν μέσα στα σπίτια τους την ελληνική σημαία μαζί με το εικόνισμα. Τα παιδιά τους έρχονται κάθε χρόνο για διακοπές στην Ελλάδα. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την Ελλάδα, όπως έκαναν πριν από μερικά χρόνια οι Έλληνες από κάθε σημείο του Καναδά που με μείον δεκαπέντε βαθμούς συγκεντρώθηκαν στην Οτάβα φωνάζοντας «η Μακεδονία είναι ελληνική». Αγωνίζονται μέσα από φορείς, μέσα από τα διάφορα lobbies για τη χώρα μας. Γι’ αυτούς τους Έλληνες μιλάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Εσείς, κύριοι συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης εκτός από το ΛΑ.Ο.Σ., δεν θέλετε να τους δώσετε δικαίωμα ψήφου στον τόπο που μένουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι «μάσκες» έπεσαν. Οι «μάσκες» του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πέφτουν. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποκαλύπτεται. Δεν θέλετε να δώσετε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες της διασποράς. Μέχρι σήμερα άλλα λέγατε. Από το 2001 και μετά τη συνταγματική αλλαγή υπόσχεστε στους Έλληνες της διασποράς το δικαίωμα ψήφου. Βγαίνετε κι εσείς στο εξωτερικό, βγαίνουμε κι εμείς. Κάθε φορά που θα βρισκόμασταν έξω μέχρι σήμερα αυτό το θέμα ήταν το πρώτο το οποίο έθεταν οι Έλληνες της διασποράς: «Θα πάρουμε το δικαίωμα της ψήφου;». Έγιναν συζητήσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, ήλθε το ΣΑΕ και συμφώνησε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κι εσείς που υποσχόσασταν μέχρι σήμερα «λαγούς με πετραχήλια» στους ανθρώπους αυτούς, εσείς που δεσμευόσασταν ότι θα δώσετε το δικαίωμα της ψήφου στους Έλληνες της διασποράς, σήμερα κάνετε πίσω γιατί πραγματικά δεν θέλετε να δώσετε το δικαίωμα αυτό.
(BS)
02PM
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι αναξιόπιστο. Άλλα υπόσχονταν και φυσικά σήμερα άλλα πράττει.
Σήμερα έχουμε τις υπεκφυγές από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ψελλίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διάφορες δικαιολογίες. Οκτώ χρόνια δεν έκανε τίποτα και έρχεται σήμερα σ’ αυτή την Αίθουσα χωρίς ντροπή να πει «Ξέρετε; Όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα φέρουμε εμείς αυτό το θέμα». Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Γιατί; Γιατί στο χωριό μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λένε πολύ απλά «αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, σαράντα μέρες κοσκινίζεις». Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επί 9 χρόνια πραγματικά κωλυσιεργεί και δεν θέλει να δώσει δικαίωμα ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού.
Προσπαθείτε λοιπόν σήμερα να δικαιολογηθείτε. Είστε αναξιόπιστοι και αποδεικνύεται αυτό για άλλη μια φορά. Το ίδιο κάνετε βέβαια για κάθε θέμα. Το ίδιο κάνετε γενικότερα. Και αυτή είναι στάση σας στην πολιτική ζωή του τόπου. Είστε αναξιόπιστοι σε κάθε τομέα. Ακόμα και στο μεγάλο θέμα της κρίσης, της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που μαστίζει όλη την οικουμένη, η θέση σας είναι μια με τον χωροφύλακα και μια με τον αστυφύλακα. Από τη μια πλευρά υπόσχεστε ότι εσείς θα δίνατε χρήματα περισσότερα στον κόσμο, θα δίνατε περισσότερα χρήματα στους πολίτες, στους αγρότες, σε όλες τις ευπαθείς ομάδες που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα και από την άλλη καταθέτετε προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτάσεις που σας τις γυρίζει πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί πραγματικά δεν έχουν καμία απολύτως βάση.
Για άλλη μια φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποδεικνύεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλα λέει, άλλα σκέπτεται και άλλα πράττει. Είστε αναξιόπιστοι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό το γνωρίζει ο ελληνικός λαός.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Τζαμτζή. Το λόγο έχει η κ. Μπουζάλη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΑΛΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νέο πλαίσιο που φέρνει σήμερα προς συζήτηση το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους έλληνες του εξωτερικού αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών του ελληνικού στοιχείου για την πατρίδα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πρωτόγνωρο για τα εκλογικά δεδομένα της χώρας μας εγχείρημα μέσω του οποίου ο ελληνισμός της διασποράς θα έχει πλέον την δυνατότητα να συμμετέχει στα ελληνικά κοινά έχοντας και θεσμικό αλλά και πολιτικό λόγο στα τεκταινόμενα της πατρίδας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και πολλές δεκαετίες τώρα οι έλληνες της διασποράς συγκροτούν στις πέντε ηπείρους μια δεύτερη Ελλάδα. Άλλωστε αρκετοί από εμάς που είχαμε την δυνατότητα να ζήσουμε ή να σπουδάσουμε στο εξωτερικό είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά τους έλληνες του εξωτερικού. Εκεί ζουν, δουλεύουν σκληρά, προοδεύουν, διακρίνονται, δίνουν αγώνες σημαντικούς, προωθούν το ελληνικό στοιχείο. Γίνονται υποδείγματα κοινωνικής ενσωμάτωσης στην δεύτερη πατρίδα τους. Ακολουθούν επιτυχημένες πορείες οι οποίες συνδυάζονται πάντα με ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αίσθημα προσφοράς στην πατρίδα. Μια προσφορά που εκφράζεται έμπρακτα, έντονα, με πάρα πολλές μορφές σε αρκετούς τομείς και σε κοινωνικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.
Αγαπητοί συνάδελφοι στο πλαίσιο ενός τέτοιου σημαντικού ρόλου η πατρίδα έρχεται με το παρόν νομοσχέδιο να εκπληρώσει ένα χρέος απέναντι στον ελληνισμό της διασποράς. Μια ιστορική υποχρέωση, εξαιρετικής σημασίας που συμβάλλει στην ενίσχυση των δεσμών του ελληνισμού του εξωτερικού με την πατρίδα και που αφορά στην παροχή της δυνατότητας ψήφου στους απανταχού έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.
Όπως τονίστηκε και από άλλους καλούς συναδέλφους η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από έλληνες εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας έχει μοναδικό ιστορικό προηγούμενο στις εκλογές του 1862 για την ανάδειξη τότε των μελών της Β’ Εθνοσυνέλευσης. Έκτοτε δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη παρά τις διάφορες προτάσεις που διατυπώθηκαν κατά καιρούς. Με την αναθεώρηση όμως του 2001 το πρόβλημα βρήκε μια λύση μέσα από την ειδική διάταξη που συμπεριελήφθηκε στο άρθρο 108 και η οποία τελικά θέσπισε το κοινωνικό δικαίωμα των απόδημων ελλήνων. Δηλαδή, το καθήκον του κράτους να μεριμνά υπερ αυτών προκειμένου να υπάρξει διατήρηση των δεσμών με την μητέρα πατρίδα. Μέχρι σήμερα, βέβαια, η διάταξη αυτή δεν έχει τεθεί σε ισχύ και δεν έχει ψηφιστεί και ο απαιτούμενος εκτελεστικού του Συντάγματος νόμος.
(SX)
(2BS)
Στο πλαίσιο αυτό και πάντοτε συνεπής στις δεσμεύσεις της, η Κυβέρνηση προχωρά σε μία πραγματική τομή προκειμένου να ενισχυθεί και να προχωρήσει το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο –σημειώνω- αποτέλεσε προϊόν εξαντλητικού διαλόγου και μεταξύ των πολιτικών Κομμάτων, αλλά, βεβαίως, και μεταξύ των αρμοδίων φορέων της ομογένειας και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.
Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια –και παρά το διάλογο που προηγήθηκε- συναντά τη σθεναρή αντίσταση των Κομμάτων της Αντιπολίτευση, απειλώντας ουσιαστικά την επιτυχή έκβαση αυτής της τόσο σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ρωτώ, λοιπόν, τους αγαπητούς συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: Είναι ή δεν είναι τελικά ενιαίος ο Ελληνισμός; Γιατί περιθωριοποιείτε, με τη στάση σας, και αφήνετε στην άκρη τους Έλληνες ομογενείς; Για ποιο λόγο τελικά αντιτίθεστε στο νέο πλαίσιο όταν επί ημερών σας και συγκεκριμένα με την αναθεώρηση του 2001, εισήχθη και η επίμαχη ρήτρα στο άρθρο 108; Τελικά, τι είναι αυτό που σας κάνει σήμερα να υπαναχωρείτε των αρχικών σας θέσεων;
Απαντήστε μας, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι τελικά μάλλον είστε παγιδευμένοι. Και είστε παγιδευμένοι στο αδιέξοδο του πολιτικού καιροσκοπισμού σας. Υποτιμάτε τον Ελληνισμό του εξωτερικού. Χρησιμοποιώντας τα ζητήματα περί καθορισμού περιφερειών, επιστολικής ψήφου και όλα αυτά, απλώς αναζητείτε άλλοθι σε δευτερεύοντα ζητήματα προκειμένου να μην ψηφίσετε το νόμο, ενώ γνωρίζετε ότι κάνουμε λόγο για ένα μεταβατικό πρώτο στάδιο εφαρμογής το οποίο θα εξελιχθεί.
Ξεχνάτε, επίσης, ότι δηλώνατε πως θα σεβαστείτε τις θέσεις που θα εκφραστούν από το Σ.Α.Ε. Φυσικά και αυτό δεν έγινε. Τελικά ξεχνάτε ότι η ουσία είναι μία και αυτή είναι η ψήφος.
Συνεπώς, θεωρώ ότι οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις για την υποκριτική στάση που κρατάτε απέναντι σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα.
Στις θέσεις, που εκφράζετε, κάνετε λόγο για αξιοπιστία και καθορισμό περιφερειών. Πρέπει να πω ότι τουλάχιστον στο ζήτημα της αξιοπιστίας κανείς δεν έχει να προσάψει στην Κυβέρνηση το παραμικρό. Θυμίζω ότι η υποχρέωση για την ψήφο των αποδήμων, που μπήκε επί των δικών σας ημερών, ουδέποτε φυσικά ενεργοποιήθηκε, όπως είπαμε και πριν. Εμείς από την πλευρά μας δεσμευτήκαμε να δώσουμε ψήφο στους αποδήμους, κάναμε διάλογο κι ερχόμαστε να υλοποιήσουμε τη δέσμευσή μας.
Εσείς δεν κάνατε τίποτα απολύτως. Από το 1998 έως το 2004, παρόλο που το υποστηρίζατε στις λέξεις, στα έργα τίποτα. Τώρα φέρνετε αντιρρήσεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζετε πως η συμμετοχή των αποδήμων στο δημόσιο βίο αποτελεί και συνταγματική επιταγή.
Εμείς δίνουμε αυτή την ευκαιρία, ενώ εσείς την αρνείστε λέγοντας - δικαιολογώντας, μάλλον, τον εαυτό σας- ότι θέλετε το καλύτερο. Νομίζω ότι είναι η ώρα να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν απέναντι στους Έλληνες εκείνους οι οποίοι διαμένουν απανταχού στη γη.
Όσον αφορά τώρα τον καθορισμό των εκλογικών περιφερειών των αποδήμων, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του Συντάγματος, γιατί δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις. Εμείς για μεγαλύτερη ευελιξία προχωρήσαμε έμμεσα στην εκπροσώπηση μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπου το κάθε Κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να εκλέξει έως και τρεις ομογενείς Βουλευτές.
Από εκεί και πέρα γνωρίζετε πολύ καλά ότι ανάλογα και με τη θέση που θα επιλέξει το κάθε Κόμμα, θα τοποθετήσει τον υποψήφιο που επιθυμεί ή όχι και να τον εκλέξει.
Επομένως, οι ψήφοι των αποδήμων προσμετρούνται στο σύνολο των ψήφων της Επικρατείας, θέση στην οποία επίσης ήσασταν αντίθετοι, λειτουργώντας προσβλητικά –έτσι τουλάχιστον θεώρησα εγώ- προς τους Έλληνες του εξωτερικού.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς τον αριθμό των αποδήμων που θα εγγραφούν και θα κληθούν να ψηφίσουν σε μία χώρα. Άλλωστε, ο αριθμός τους δεν σχετίζεται πάντα με την πραγματική βούλησή τους να συμμετέχουν στις εκλογές. Μόνο όταν υπάρχει μία πραγματική εικόνα εκείνων που θα κατέβουν και θα εγγραφούν, θα μπορούμε και να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για τον αριθμό τους. Έτσι, θα μπορέσουμε να προβούμε και στις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.
Αυτή η άποψη νομίζω ότι δεν είναι καθόλου παράλογη. Ίσως κατ’ εσάς να είναι παράλογη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να καταλάβετε ότι βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα. Οι εποχές επιβάλλουν ότι θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις.
Καταλαβαίνω, βέβαια, ότι αυτό για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπούν οι διάφορες απόψεις και θέσεις των αρμοδίων φορέων της ομογένειας σε ένα πεδίο κομματικών και μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων. Άλλωστε, έχει χιλιοειπωθεί ότι μιλάμε αρχικά για ένα μεταβατικό στάδιο πάνω στο οποίο θα γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες τροποποιήσεις.
Αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε όλοι μας χρέος να προχωρήσουμε, να ανοίξουμε νέους δρόμους μεταξύ των κοινοτήτων των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο, να ενισχύσουμε τις γέφυρες και τους δεσμούς που μας συνδέουν μαζί τους, να προσεγγίσουμε πιο ουσιαστικά το όραμα του οικονομικού Ελληνισμού. Η Κυβέρνηση κάνει το πρώτο βήμα και με πίστη, συνέπεια απέναντι στον Ελληνισμό προχωρά, μέσα από αυτό το νέο νομοθετικό πλαίσιο, στη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις Εθνικές Εκλογές.
(TS)
(2 SX)
Ας κρατήσουμε το ελληνικό στοιχείο ενωμένο. Ας μην στερήσουμε από τους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, να συμμετέχουν στα τεκταινόμενα της πατρίδας μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κα Μπουζάλη.
Το λόγο έχει ο κ. Παυλίδης.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Τύχη καλή, κύριοι συνάδελφοι, να διαδέχομαι στο Βήμα ωραία κυρία. Τύχη καλή. Και η τύχη αυτή γίνεται ακόμη καλύτερη, διότι επιτέλους έφθασε στη Βουλή ο περίφημος φάκελος Μανούση. Και θα με ρωτήσετε όλοι πώς συνδέεται αυτός ο φάκελος με το νομοσχέδιο περί παραχωρήσεως δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες τους εγκατεστημένους στο εξωτερικό, τους αποδήμους όπως τους αποκαλεί. Θα σας τα εξηγήσω αμέσως.
Κατ’ αρχήν δεν συμφωνώ με τον όρο «απόδημος». Επιχείρησα και στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως έκανα και στην προηγούμενη, αντί του όρου «απόδημος» να χρησιμοποιηθεί ο όρος «διασπορά». Δεν είναι πια αποδημητικά πτηνά οι Έλληνες εγκατεστημένοι επί τόσα χρόνια στις διάφορες χώρες του εξωτερικού. Τον όρο «διασπορά» τον χρησιμοποιούν άλλα έθνη, γιατί όχι εμείς που είναι καθαρόαιμα ελληνικός;
Οι Έλληνες, λοιπόν, της διασποράς προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στον τόπο μας. Άλλωστε, αυτές περιγράφησαν από τους προηγούμενους ομιλητές οι οποίοι με μεγάλη προσοχή προσέγγισαν το εξαιρετικό αυτό θέμα που έχει σχέση με την πορεία του έθνους, τον ελληνισμό της διασποράς, τους απόδημους.
Συμβαίνει, κύριοι συνάδελφοι, η οικογένειά μου να έχει μέλη της αποδήμους χρόνια, Έλληνες της διασποράς εγκατεστημένους σε διάφορες ηπείρους, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται η οικογένεια της συζύγου μου. Ο αδελφός της μάλιστα είναι γερουσιαστής στο Ιλινόις χρόνια, ένα ελληνόπουλο που ξεκίνησε από το μηδέν και αναδείχθηκε σε πολιτικό παράγοντα, όπως και ο αδελφός μου περί του οποίου ομιλεί το περίφημο διαβιβαστικό εις τη Βουλή του φακέλου Μανούση και τον κατονομάζει, ο Αναστάσιος Παυλίδης, που επήρε κάποτε τον ομματιών του, τριάντα πέντε χρόνια μετανάστης στη Νότια Αφρική, κύριε Υπουργέ, απόδημος Έλληνας και όπως οι περισσότεροι απόδημοι δούλεψε με την ψυχή του και επέτυχε και έχει καλή οικονομική κατάσταση, κύριοι συνάδελφοι. Και καλή οικονομική κατάσταση σημαίνει ότι μπορεί να στηρίξει και μέλη της οικογένειας του.
Και διακηρύττω εγώ τώρα από αυτού του Βήματος ότι μεταξύ αυτών και ομιλών, κύριοι συνάδελφοι. Ο ομιλών, κύριοι συνάδελφοι, δεν το απέκρυψε ποτέ, το γνωρίζει η εκλογική μου περιφέρεια, οι φίλοι, οι συμπατριώτες μου, είτε με ψηφίζουν είτε όχι, ότι ένας πετυχημένος στις δουλειές του απόδημος εστήριξε τον αδελφό του που κάνει πολιτική στην Ελλάδα με τον τρόπο που την κάνω. Δοίαν αξίαν έχει, που φαίνεται πως έχει κάποια αξία εκ του γεγονότος ότι την εμπιστεύονται οι Δωδεκανήσιοι επί τριάντα δύο χρόνια από τα πενήντα ένα του κοινοβουλευτικού βίου του Νομού μας -κύριε Καραμάριε, επιτρέψτε μου να αποταθώ στο συμπατριώτη μου τον κ. Ζωϊδη που βλέπω απέναντι. Εάν κάτι λέει αυτό, εκτιμήστε το.
Εκείνο το οποίο, όμως, εκτιμώ εγώ, είναι ότι η συμπαράσταση του αδελφού μου συνέβαλε στο να αποκτήσει η κόρη μου σπίτι. Διαβάζω, λοιπόν, το διαβιβαστικό. Είμαι ύποπτος, γιατί με τη συμπαράσταση του αδελφού μου αγόρασα σπίτι στην κόρη μου. Αυτό μεθαύριο καλείστε να μελετήσετε και αναλόγως να τοποθετηθείτε. Σας λέγω από τώρα να τοποθετηθείτε όπως νομίζετε. Είναι πολύ μικρός ο τόπος για να μη γνωρίζει ο ένας τον άλλον πάντως.
Και θέλω να υπενθυμίσω σε εσάς τους συναδέλφους -εγώ δεν δίδω συνεντεύξεις, μία έδωσα όλη και όλη, στην Ολομέλεια της Βουλής απευθύνομαι- ότι αυτή την υπόθεση την παρέδωσα εγώ στη δικαιοσύνη, όχι για το συνεργάτη μου που τον είχα μέσα στα πόδια μου, για το Μανούση. Είχα ανάγκη εγώ να πάω στο Σανιδά για το Διευθυντή του γραφείου μου; Για το Μανούση. Τώρα πώς ξεστράτισε, θα τα βρούμε. Εγώ πήγα στη Δικαιοσύνη.
(PE)
(2TS)
Έχω, επίσης, υποχρέωση να σας θυμίσω ότι κατ’ επανάληψη ζήτησα εδώ, στην Ολομέλεια, να έρθει επιτέλους ο φάκελος Ντρέιφους. Εσείς οι συνάδελφοι να δείτε. Στους περισσοτέρους δε εξ υμών είχα την ευκαιρία, επειδή επιδείξατε μία περιέργεια που την εξετίμησα και συνεχίζω να την εκτιμώ, να σας ευχαριστήσω. Μου λέγατε: «Κύριε συνάδελφε, μα τι συμβαίνει; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε. Σου έστειλε ένα κατοστάρι ο Μανούσης να αγοράσεις σπίτι στην κόρη σου; Σου έκανε πεσκέσι ένα κατοστάρι, εσένα, του Υπουργού, του Βουλευτή; Δεν καταλαβαίνουμε». Και ευχαριστώ εσάς, διότι μου δώσατε την ευκαιρία να σας περιγράψω ορισμένα πράγματα, τα οποία βεβαίως αναλυτικότερα θα συζητηθούν εδώ.
Η συμπαράσταση, λοιπόν, του αποδήμου εγέννησε υποψίες. Και έτσι σήμερα το πρωί ή μάλλον από χθες το βράδυ κατά ένα μυστηριώδη τρόπο κυκλοφορούσαν τα πάντα. Υποθέτω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα ψάξει να βρει πώς γίνεται αυτό το απόρρητο, το απευθυνόμενο εις τον Πρόεδρο της Βουλής, εις έναν εκ των κορυφαίων παραγόντων της πολιτείας μας, να μην το γνωρίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά να κυκλοφορεί από εφημερίδα σε εφημερίδα, όπως λέγεται, μέσω κάποιου πιθανώς δικηγόρου.
Και αυτό το απόρρητο δεν είναι υπόθεση μόνο δική μου, είναι όλων σας. Κυκλοφορεί από χθες το βράδυ. Αυτό, όμως, είναι λεπτομέρεια. Θα έρθει εδώ, κατόπιν δικής μου κατ’ αρχήν προτροπής, θα γίνει συζήτηση, θα πράξετε εσείς ό,τι νομίζετε. Εγώ είμαι πανέτοιμος να υπερασπίσω την τιμή, την αξιοπρέπεια, την προσωπική και της οικογενείας μου. Δεν δίδω ούτε μία ώρα από τη ζωή μου, προπάντων την κοινοβουλευτική, για δείγμα σε κανένα εξ αυτών των κυρίων που κινούνται υπόπτως -τους γνωρίζετε- και αντί να βρεθούν στα κάτεργα, καθοδηγούν τη δικαιοσύνη και τη Βουλή τι θα κάμει.
Δεν προκαταλαμβάνω, απλώς τοποθετούμαι επ’ ευκαιρία δύο γεγονότων. Γεγονός πρώτο και κυρίαρχο, οι απόδημοι, οι Έλληνες της διασποράς, αλλά παράλληλο γεγονός, που έχει πολιτική χροιά και εγώ προσπαθώ να το συνδέσω με το νομοσχέδιο, ο φάκελος Μανούση, ο οποίος μετετράπη εις υπόθεση Παυλίδη. Αυτό δεν ακούτε; Οι εφημερίδες σήμερα έχουν κατεβατά ολόκληρα. Ποτέ στη ζωή μου δεν είδα τον εαυτό μου να φιγουράρει για τόσα και τόσα θέματα που εχειρίσθην.
Βλέπω απέναντί μου τον κ. Πάγκαλο. Κύριε Πάγκαλε, ενώ ήσασταν Υπουργός των Εξωτερικών, μου εστείλατε μία επιστολή, με την οποία συνεχάρητε τον ομιλούντα και την κυρία Βάσω Παπανδρέου, διότι τότε ως μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης συνεβάλαμε με τους συναδέλφους μας και τα υπόλοιπα μέλη αποφασιστικά να μην ενταχθεί η χώρα των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». Ε, δεν τα χαρίζω αυτά! Πώς θα γίνει αυτή η ιστορία; Δεν τα χαρίζω.
Εδώ, λοιπόν, η τιμή μας, η αξιοπρέπειά μας δεν έχει ταρίφα. Δεν αναφέρομαι σε κατοστάρικο, ούτε σε ένα ευρώ. Δεν αξιολογούνται η τιμή και η αξιοπρέπεια. Θα τα πούμε και εσείς αναλόγως πράξετε.
Σήμερα, όμως, με την ευκαιρία αυτού του νομοσχεδίου, έχω και εγώ να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις καθαρώς νομοτεχνικές. Η απόφαση ελήφθη. Όλοι μας την πήραμε την απόφαση. Δεν μπορούν Έλληνες διεσπαρμένοι ανά τον κόσμο να μην δύνανται να ασκήσουν βασικότατο δικαίωμα που παραχωρεί το Σύνταγμα. Το θέμα είναι καθαρώς τεχνικό. Δίδεται μία λύση. Ο κύριος Υπουργός των Εσωτερικών παρουσίασε τις απόψεις του και η Αντιπολίτευση τις δικές της. Εγώ, εάν με ρωτήσετε, δεν βλέπω μεγάλη απόσταση. Και οι δύο έχουμε συμφωνήσει. Πρέπει να ψηφίζουν. Το πώς είναι το πρόβλημα. Θα το λύσουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επεχειρήθη κατά τη συζήτηση επί της τελευταίας Αναθεωρήσεως του Συντάγματος να γίνει μετατροπή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού εις Συμβούλιο Ελλήνων της Διασποράς. Μέχρι κάποιου σημείου στην Επιτροπή επέρασε. Η υπόθεση δεν έφθασε στην Ολομέλεια για τους γνωστούς λόγους. Όμως, επιμένω, λέγων ότι ο ελληνισμός της διασποράς είτε αποκαλείται απόδημος είτε όχι έχει μια εξαιρετική εθνική σημασία την οποία διαπιστώσαμε στη διάρκεια του χρόνου. Είναι ελληνισμός βαθύτατα έχων συνείδηση του χρέους, των υποχρεώσεων και πανέτοιμος για προσφορά στον τόπο, στους ανθρώπους και στα πράγματα.
(RG)
(2PE)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με παρέσυρε ίσως η υπόθεση περί της οποίας σας ομίλησα. Θα μπορούσα επί μακρόν να ομιλώ για τους αποδήμους επ’ ευκαιρία του νομοσχεδίου. Συγχωρείστε μου αυτή την επιμονή. Παρακαλώ θερμώς, συγχωρείστε την. Δεν το συνηθίζω. Είναι ίσως η πρώτη φορά που μιλώ για τον εαυτό μου. Πιστεύω ότι και σεις θα κάνατε το ίδιο. Εδώ μέσα φάγαμε τη ζωή μας. Εγώ είμαι 35 χρόνια στην πολιτική. Πιο πολλά χρόνια έζησα με εσάς είτε είσαστε Βουλευτές, είτε όχι, γιατί λίγο-πολύ όλοι με την πολιτική κινούμεθα, παρά με τα μέλη των οικογενειών μας, με την οικογένειά μου. Τριάντα πέντε χρόνια, κύριοι συνάδελφοι, να τα θυσιάσω για τον Μανούση δεν το κάνω, με το όποιο κόστος. Δεν είναι λεονταρισμός, είναι η δήλωσή μου. Με ηρεμία, απόλυτα ψύχραιμος, με καθαρότητα σκέψεως και καθαρότητα πράξεων περιμένω να έρθει η ώρα που θα μιλήσουμε λεπτομερέστερα γι’ αυτή την υπόθεση.
Σας ευχαριστώ για την αντοχή που είχατε και την υπομονή να με ακούσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Παυλίδη.
Ο κ. Σαμπαζιώτης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο αυτό το οποίο έρχεται σήμερα στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει την αξιοπιστία της ελληνικής πολιτείας. Θέλω να υπενθυμίσω ότι πάρα πολλά χρόνια, πολλοί πολιτικοί οργανισμοί υπόσχονταν και φώναζαν για τη ψήφο των ομογενών μας. Στο Σύνταγμα αυτή η υποχρέωση, κύριοι συνάδελφοι, μπήκε στη Βουλή, όταν την πλειοψηφία στη Βουλή και στην κυβέρνηση την είχε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ψηφίστηκε στο Σύναγμα του 2002 και από τότε ουδέποτε ενεργοποιήθηκε αυτή η διάταξη. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής σαφέστατα δήλωσε ότι έχουμε υποχρέωση εκ του Συντάγματος να δώσουμε ψήφο στους απόδημους Έλληνες.
Κατατέθηκε, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο –και δεν κατατέθηκε από το πουθενά- και φθάσαμε σήμερα εδώ, αφού έγινε μία πολύ μεγάλη ζύμωση, έγινε συζήτηση της κυβέρνησης ρεαλιστική με τα κόμματα, με τους φορείς της ομογένειας, με το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού και αποφασίστηκε να προχωρήσει στην πρώτη φάση.
Εδώ, εκείνο το οποίο πραγματικά με εντυπωσιάζει είναι ο αρνητισμός της αντιπολίτευσης και το λέω αυτό, διότι είναι σαφές και γνωστό σε όλους ότι χρειάζονται διακόσιες ψήφοι για να περάσει ο εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος. Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης τι προβλέπει; Για να δούμε πού υπάρχουν οι διαφορές και οι αντιθέσεις. Προβλέπει ότι κάθε κόμμα που έχει ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα πρέπει σ' αυτό να βάλει τρεις υποψηφίους από τους ομογενείς Έλληνες. Βεβαίως, είναι στη διακριτική δυνατότητα του κάθε κόμματος στο πού και σε ποια θέση εκλογής θα τοποθετήσει αυτούς τους υποψηφίους από τους ομογενείς. Και βέβαια, αν πάρουμε για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία, εάν δούμε ότι τους ομογενείς τους βάζει από τη 10η, 11η θέση και πίσω, είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιθυμεί και δεν θέλει να εκλέξει ομογενείς. Δεν επιθυμεί την παρουσία Βουλευτών από την ομογένεια στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο. Αν, όμως, αυτό επιθυμεί τι θα πράξει; Σαφέστατα θα τους βάλει στις πρώτες θέσεις εκλογής. Έτσι, λοιπόν, οι απόδημοι θα ξέρουν ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει ή δεν θέλει να εκλέξει δικό τους εκπρόσωπο στο εθνικό μας Κοινοβούλιο και μέσω αυτής της διαδικασίας θα καθοριστεί και η πραγματική και αυθεντική στάση των κομμάτων απέναντι στο μεγάλο ζήτημα της δυνατότητας έκφρασης, γνώμης και άποψης στο εθνικό μας Κοινοβούλιο, ανθρώπων οι οποίοι προέρχονται και εκπροσωπούν τους ομογενείς μας.
Από την άλλη μεριά είναι φυσικό οι ψήφοι των αποδήμων να προσμετρώνται στο σύνολο των ψήφων της επικράτειας. Κατ’ αρχήν, θα ήταν προσβλητικό για τους αποδήμους να μην προσμετρώνται. Δεν μπορεί η ψήφος του αποδήμου να έχει άλλη ισχύ από τη ψήφο του Έλληνα που ζει στην Ελλάδα. Αυτό, εκτός από προσβλητικό είναι και αντισυνταγματικό. Κάθε ψήφος, λοιπόν, πρέπει να προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Τέλος έρχεται η αντιπολίτευση και υπερθεματίζει πάνω σ' αυτό που ήθελε η ομογένεια, να γίνουν δηλαδή έδρες αποδήμων. Εμείς είπαμε ότι αυτό θα το εξετάσουμε στην επόμενη φάση και θα το δούμε συνταγματικά, αν μπορούμε να το κάνουμε, αλλά και πρακτικά. Σήμερα που μιλάμε δεν υπάρχει κανείς μα κανείς στον κόσμο που να μπορεί να μας πει, πόσοι απόδημοι θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, πόσοι απόδημοι θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στην Αυστραλία, πόσοι απόδημοι θα εγγραφούν για να ψηφίσουν στην Αφρική. Κανείς δεν το ξέρει.
(ML)
(3RG)
Ο αριθμός των αποδήμων δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική βούληση των αποδήμων να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τι λέμε λοιπόν; Το εξής απλό: Μετά το 2011, στην πρώτη εκλογή, να ψηφίσουν οι απόδημοι. Απλά να ψηφίσουν. Δι’ αυτού του τρόπου θα γίνει η πραγματική καταγραφή. Θα δούμε για παράδειγμα αν εκατό χιλιάδες ψηφίζουν στην αμερικανική ήπειρο, πενήντα χιλιάδες ψηφίζουν στην αφρικανική ήπειρο, εκατό χιλιάδες στην Ευρώπη και τότε θα ξέρουμε πόσοι πραγματικά θα ψηφίσουν. Με δεδομένο αυτό θα συζητήσουμε με τα κόμματα πώς θα δώσουμε έδρες στους αποδήμους και πώς θα κάνουμε τη σχετική συνταγματική αλλαγή. Εάν σήμερα, για παράδειγμα, λέγαμε ότι μια έδρα αντιστοιχεί στην αμερικανική ήπειρο και πάνε και ψηφίσουν διακόσιες χιλιάδες, τότε είναι σαφές ότι θα ερχόταν το Συνταγματικό Δικαστήριο, με βάση το νόμο περί εκλογών και το Σύνταγμα και θα έλεγε ότι πρέπει να πάρουν δέκα έδρες. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν τι προβλήματα θα δημιουργούνταν εκ των υστέρων.
Ακόμα και να δεχθώ τις ενστάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που υπερθεματίζει σε παροχές, αυτές βεβαίως που δεν έκανε όταν ήταν Κυβέρνηση και είχε την πλειοψηφία στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, εγώ ρωτώ: Γιατί δεν θέλετε να ξεκινήσουν να ψηφίζουν οι απόδημοι; Έχουμε τον καιρό μπροστά μας και μετά την πρώτη ψηφοφορία να κάνουμε τις αλλαγές. Ας δούμε όμως πρώτα για τι μιλάμε. Και αυτό απαιτεί την πρώτη ψηφοφορία. Ας κάνουμε λοιπόν αυτό που δεν κάνατε όταν είχατε την πλειοψηφία και από εκεί και μετά εδώ είμαστε να συνεννοηθούμε με ποιον τρόπο θα καθορίσουμε και περιφέρειες και εκπροσωπήσεις.
Το νομοσχέδιο αυτό επειδή ακριβώς αφορά εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος, χρειάζεται, κύριοι συνάδελφοι, αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Χρειάζεται δηλαδή τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Και όμως έρχεται σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δηλώνει πως αν δεν γίνει δεκτό το θέμα των περιφερειών και της επιστολικής ψήφου, δεν θα το ψηφίσει. Δηλαδή, για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συναίνεση είναι «ή συμφωνείτε μαζί μου ή εγώ δεν ψηφίζω». Αυτό, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν λέγεται συναίνεση, λέγεται εκβιασμός και λέγεται ωμή στέρηση του εκλογικού δικαιώματος των ομογενών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Πέρα από αυτό όμως θα σας πω ότι παρ’ όλες τις προτάσεις που κάνετε, συγκεκριμένη πρόταση για το πώς θα καθορίσουμε αυτές τις περιφέρειες, δεν φέρατε και δεν μπορείτε να φέρετε γιατί ακριβώς έχετε την ίδια αδυναμία που έχουμε και εμείς. Δεν γνωρίζετε πού, πόσοι και πώς θα ψηφίσουν.
Σήμερα λοιπόν δίνεται μια ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στους απόδημους και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αρνείστε να τους την προσφέρετε με διάφορα ιδεολογήματα ότι δήθεν θέλετε το καλύτερο. Φοβάμαι ότι άλλοι είναι οι λόγοι. Μάλλον μετρήσατε τα κουκιά, δεν σας βγαίνουν και κατά το «στρίβειν διά του αρραβώνος» επιχειρείτε να αφαιρέσετε το δικαίωμα στους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού να ψηφίσουν. Αλίμονο όμως αν κινούμαστε στη λογική «συμφέρει ή δεν συμφέρει το κόμμα μου».
Προσωπικά, δεν θα ήθελα να χωρίσουμε τους απόδημους Έλληνες σε κομματικές παρατάξεις. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εξαγάγουμε το δικό μας πολιτικό καφενείο εκτός συνόρων. Θέλω να πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό, όπως κατατίθεται, δίνει την ευκαιρία στον καθένα να ψηφίσει το κόμμα της προτίμησής του και μειώνει τις πιθανότητες αντιπαράθεσης, διότι δεν έχει καμία σχέση με πρόσωπα, δεν έχει σχέση με προσωπική, πελατειακή σχέση και φυσικά, επειδή εκτιμώ τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας την πατρίδα, είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους διχάσει η ψήφος, τουλάχιστον με τον τρόπο που επιχειρείται να εφαρμοστεί με το παρόν νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι απόδημοι είναι συνταγματική επιταγή να συμμετάσχουν στο δημόσιο βίο. Οι απόδημοι θέλουν να συμμετέχουν στο δημόσιο βίο και δίνουμε σήμερα τη μεγάλη ευκαιρία να αρχίσει αυτή η λειτουργία να πραγματοποιείται. Ας πάρει λοιπόν ο καθένας την ευθύνη του και είμαι πέρα από βέβαιος ότι έστω και την τελευταία στιγμή οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης του Εθνικού μας Κοινοβουλίου, διαθέτουν τη σοβαρότητα και την ευθύνη να το σκεφθούν πάρα πολύ καλά, να στηρίξουν αυτό το νομοσχέδιο και να δώσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα στους ομογενείς του εξωτερικού, σε αυτούς τους Έλληνες που έχουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους την πατρίδα, να βρίσκονται στο Εθνικό μας Κοινοβούλιο, στο μέλλον, να μπορούν να μεταφέρουν τα μηνύματα της ομογένειας, τα προβλήματά της και να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες του πολιτικού βίου της ζωής του τόπου μας, της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο ανακριτής του 20ού τακτικού τμήματος πλημμελειοδικών Αθηνών, διαβίβασε στη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και το ν.3126/2003, «Ποινική ευθύνη των Υπουργών», δικογραφία κατά του πρώην Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Αριστοτέλη Παυλίδη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ορίστε, κύριε Βενιζέλο, έχετε το λόγο.
(GH)
(3ML)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής ότι όταν θα γινόταν αυτή η ανακοίνωση στο Σώμα να βρίσκεται επί της Έδρας, γιατί σε σχέση με τη διαβίβαση αυτής της δικογραφίας προς τη Βουλή των Ελλήνων έχουν προκύψει τεράστια θεσμικά προβλήματα που αφορούν το κύρος του Κοινοβουλίου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Η δικογραφία αυτή έπρεπε να διαβιβαστεί στη Βουλή εδώ και πάρα πολύ καιρό, εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Ήδη από τη στιγμή που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Παυλίδης και η μηνυτήρια αναφορά αντικρούστηκε από αντίστροφη αναφορά του κ. Μανούση, έπρεπε να έρθει από ισχυρισμούς του κ. Μανούση.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Δεν είναι έτσι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει από τότε όταν διεξήχθη η προκαταρκτική εξέταση από αντιεισαγγελέα εφετών. Πάντως σε καμιά περίπτωση με τα πραγματικά περιστατικά που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας από τότε, δεν μπορούσε να διενεργηθεί η κύρια ανάκριση η οποία να εξελίσσεται επί μήνες και ξαφνικά μετά από τόσο καιρό και μετά από τόσες ανακριτικές πράξεις να διαβιβάζεται η δικογραφία στη Βουλή, αφού έχει παραβιαστεί κατάφορα το άρθρο 86 παράγραφος 2, του Συντάγματος, που επιβάλλει στον καθένα που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, προανάκριση, κύρια ανάκριση ή διοικητική εξέταση αμελητί να διαβιβάσει το φάκελο εάν προκύψουν οποιαδήποτε στοιχεία σε σχέση με Υπουργό ή πρώην Υπουργό.
Δυστυχώς, όλοι οι μεσολαβήσαντες εισαγγελικοί λειτουργοί και ο τακτικός ανακριτής έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και έχουν προσβάλει τη Βουλή και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ποιοι άσκησαν και επί ποίων άσκησαν πιέσεις, παραβιάζοντας την εσωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και πλήττοντας το κύρος της δικαστικής λειτουργίας.
Υπάρχει επίσης το απαράδεκτο φαινόμενο να δημοσιεύεται σήμερα το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου στις εφημερίδες, να κυκλοφορεί από χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία και ο φάκελος να περιέρχεται απευθείας από τον τακτικό ανακριτή στον Πρόεδρο της Βουλή στις 10.30΄σήμερα το πρωί.
Μου είπε ο κύριος Πρόεδρος της Βουλής, ότι έκανε ήδη τηλεφωνικό διάβημα έντονο στον κύριο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στηρίζουμε και επαινούμε την πράξη του αυτή. Είναι πράξη που έχει τη στήριξη όλων των πτερύγων, θέλω να πιστεύω, αλλά, όπως σωστά στην περίπτωση αυτή λέει ο τακτικός ανακριτής στο διαβιβαστικό του έγγραφο, δεν είναι προϊστάμενός του ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Άρα, πρέπει στους πειθαρχικούς του προϊσταμένους να γίνει αυτή η έντονη παράσταση και διαμαρτυρία, στον Υπουργό της Δικαιοσύνης πρωτίστως, ο οποίος οφείλει να εξηγήσει στη Βουλή γιατί συνέβησαν αυτά.
Και τώρα επί της ουσίας. Παρακολούθησα προηγουμένως με πολλή προσοχή και με όλη, αν θέλετε, τη συναδελφική αβρότητα που επιβάλλεται, τα όσα είπε ο κ. Παυλίδης και αντιλαμβάνομαι την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται και τη συναισθηματική του φόρτιση.
Πρέπει το ζήτημα αυτό να εκκαθαριστεί. Είναι ζήτημα τιμής του πολιτικού κόσμου και οφείλουμε όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίες, προκειμένου η Βουλή να διαμορφώσει τη δική της δικανική πεποίθηση για να ξέρει όλος ο ελληνικός λαός ποια είναι η αλήθεια και να αποδοθεί η αλήθεια αυτή, δηλαδή, να αποδοθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν ή να μην αποδοθούν, εάν δεν υπάρχουν. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό, να εκκαθαριστεί αυτή η υπόθεση για να μην υπάρχει η υπόνοια. Δεν μπορεί να τροφοδοτούμε την καχυποψία των πολιτών ότι λειτουργεί στο πολιτικό σύστημα, στο κοινοβουλευτικό σύστημα ένας μηχανισμός συγκάλυψης και συμψηφισμού.
(XA)
(3GH)
Έχω προτείνει όπως ξέρετε, τη ριζική αλλαγή του θεσμού της ποινικής ευθύνης των Υπουργών. Δεν θα αναφερθώ τώρα σε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Καθηγητά, παρακαλώ συντομεύετε. Έχουμε βγει από τη διαδικασία.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Πρέπει αυτές οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το δικαστικό όργανο που εκλέγει η Ολομέλεια της Βουλής με πλειοψηφία 2/3, αλλά τώρα με την υπάρχουσα διαδικασία πρέπει να κινηθούμε αμέσως προς όφελος των θεσμών, της διαφάνειας, του Κοινοβουλίου και εύχομαι και προς όφελος του κυρίου Παυλίδη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Απόλυτα κατανοητό. Είναι η τρίτη φορά που μας το λέτε όμως.
Σας ευχαριστούμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Γεωργιάδη, πείτε μου τι θέλετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ακριβώς για την ανακοίνωση που κάνατε για τη δικογραφία για τον κ. Παυλίδη έχει να κάνει μια δήλωση ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δεν προβλέπεται αυτό. Θα σας δώσω ένα λεπτό μόνο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ένα λεπτό είναι αρκετό.
Ακούσαμε με προσοχή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριο Βενιζέλο, τον οποίο ενημερώνουμε αν και είναι γνωστό στο Σώμα, ότι ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γεώργιος Καρατζαφέρης έχει μηνύσει ήδη και τον κ. Χατζηγάκη και τον κ. Σανιδά για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση. Και εμείς δεν έχουμε τριάντα υπογραφές. Εσείς που έχετε τριάντα υπογραφές, υπογράψτε για να διαβιβαστεί η μήνυση στη Βουλή και να δούμε ποιοι προχώρησαν σε αυτήν την συγκάλυψη. Γιατί πρέπει να πω στο Σώμα ότι εμάς μας κάνει τρομακτική εντύπωση ότι έρχεται αυτός ο φάκελος δυο μήνες πριν από την παραγραφή, κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Σας καλούμε, λοιπόν, από αυτό το Βήμα να βάλετε την κοινοβουλευτική σας δύναμη, τριάντα υπογραφές, να έρθει ο φάκελος στη Βουλή, στο Σώμα για να τη συζητήσουμε και να δούμε για ποιο λόγο, κύριε Παυλίδη, υπήρξε αυτή η απαράδεκτη καθυστέρηση, η οποία θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σας εκθέτει. Εγώ δεν υπονοώ ότι εσείς έχετε κάποια σχέση με αυτήν την καθυστέρηση. Αυτή όμως η απαράδεκτη καθυστέρηση εκθέτει πρωτίστως εσάς και την παράταξή σας.
Προτείνουμε, λοιπόν, να έρθουν όλα τα στοιχεία στη Βουλή για να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει και για ποιον λόγο η ελληνική δικαιοσύνη τόσο πολύ καθυστέρησε να φέρει αυτόν τον φάκελο στη Βουλή, όπως έχει πράξει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. με την μήνυση στον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Παυλίδη, έχετε το λόγο μόνο για ένα λεπτό για να προχωρήσουμε στη διαδικασία.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πως γνωρίζετε δικηγόρος δεν είμαι. Αυτά τα περί τη δικονομία και άλλα παρόμοια τα κατέχετε εσείς, κύριοι συνάδελφοι, εσείς κύριε Βενιζέλο και όσοι είστε νομικοί.
Εγώ ζήτησα από την πρώτη στιγμή Βουλή. Κύριε Πρόεδρε, το θυμάστε; Ολομέλεια. Βουλή. Κύριοι συνάδελφοι, εσείς θα με κρίνετε.
Κύριε Γεωργιάδη, δεν εκτίθεμαι, το γνωρίζετε. Δεν εκτίθεμαι. Δεν φοβούμαι. Δεν απολογούμαι. Διήγηση θα κάμω. Και εσείς οι νοήμονες συνάδελφοι θα βγάλετε συμπέρασμα όποιο θέλετε.
Ήρθε-δεν ήρθε ο φάκελος; Και αυτό έχει την αξία του. τον περίμενα από καιρό να έρθει. Αν το διαβάσετε θα καταλάβετε αμέσως το περιεχόμενο της όλης ιστορίας. Και αυτό το πράγμα το κρατούσαν ένα χρόνο;
Από την άλλη θα σας τα πω και τώρα. Κύριε Πρόεδρε, παρέδωσα τα πάντα. Δεν είχα καμία υποχρέωση. Αυτό τουλάχιστον το ξέρω γιατί δεν είμαι νομικός. Καμία υποχρέωση δεν είχα να πάω στον ανακριτή τα συμβόλαια, τα δάνεια, το πόθεν έσχες. Τους λογαριασμούς μου παρ’ τους και άνοιξέ τους. Και τα κρατάς ένα χρόνο; Μετά από ένα χρόνο, αφού ντουμανιάζει ο τόπος, αφού όπως είπε ο κ. Βενιζέλος κυκλοφορεί σαν φέιγ βολάν το απόρρητο;
Και ακούστε εδώ. Σας το ξαναλέω. Αφού σε εμένα κάνουν αυτά, φαντάσου τι κάνουν στον πολίτη. Φέιγ βολάν τα απόρρητα. Να με παίρνουν χθες τα μεσάνυχτα οι δημοσιογράφοι. «Θα παραιτηθείς; Θα επαναστατήσεις; Θα ρίξεις το γκουβέρνο;»
Κύριοι συνάδελφοι, εσείς θα κρίνετε. Διαβάστε το σήμερα το κείμενο και είμαι σίγουρος πως από σήμερα θα διαμορφώσετε άποψη. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι καταλαβαίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.
Γνωστοποιώ στο Σώμα ότι σύμφωνα με το άρθρο 63 δεν γίνεται, όπως γνωρίζετε καλύτερα, κανένα σχόλιο στις ανακοινώσεις προς το Σώμα. Για να κρατήσω την ισορροπία και την ευταξία, θα δώσω για ένα λεπτό το λόγο στον κ. Κουβέλη από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
(MT)
(3XA)
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα αναφερθώ στην ουσία του ζητήματος γιατί αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο, όπως πιστεύω, προκαταρκτικής εξέτασης.
Εκείνο, όμως, το οποίο θέλω να επισημάνω είναι το απαράδεκτο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση. Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, όπως προεξετέθη, είχαν υποχρέωση, από την ώρα που συναντήθηκαν ερευνώντας τυχόν ευθύνη Υπουργού ή Υφυπουργού, να διαβιβάσουν αμελλητί το φάκελο της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό το αμελλητί προφανώς το ερμήνευσαν ως αμελητέο ζήτημα.
Εδώ εγείρεται τεράστιο θέμα αναφορικά με τη στάση της δικαιοσύνης, των συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών απέναντι σ’ ένα ζήτημα που αφορά τη νομιμότητα, απέναντι σ’ ένα θέμα που αφορά το Κοινοβούλιο, απέναντι σ’ ένα ζήτημα που αφορά τη λειτουργία της πολιτικής ζωής του τόπου.
Δεν φτάνει να αναφερθούμε στο απαράδεκτο αυτής της παραλείψεως. Ταυτόχρονα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, διότι όταν δεν αναζητώνται οι ευθύνες, τότε ο δρόμος γίνεται ακόμη πιο ολισθηρός για τη βαρύτατη προσβολή της θεσμικής λειτουργίας του τόπου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, κύριε Κουβέλη.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Πόσο χρόνο θέλετε, κύριε Πρόεδρε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Δυο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Προφανώς έχουμε δυο υποθέσεις σήμερα. Η μια υπόθεση είναι η διερεύνηση των καταγγελιών του κ. Μανούση απέναντι στον κ. Παυλίδη. Είναι μια διαδικασία όπου όλοι συμφωνούμε –νομίζω και ο ίδιος- να διερευνηθεί η υπόθεση.
Πρωτίστως, όμως, έχουμε μείζον θέμα με κατηγορούμενο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σανιδά, για τις μεθοδεύσεις και την καθυστέρηση. Αυτό είναι το μείζον θέμα, γιατί αποστέρησε τόσο καιρό από τη Βουλή το δικαίωμά της και την υποχρέωσή της. Υπάρχει η μήνυση κατά του κ. Σανιδά από πέρυσι το Σεπτέμβριο και ο φάκελος έχει διαβιβαστεί στη Βουλή από τις 18 Νοεμβρίου.
Εκείνοι οι οποίοι έχουν τις τριάντα υπογραφές, για να έρθει η υπόθεση εδώ και να συζητηθεί, δεν έκαναν τίποτα. Εμείς δεν έχουμε τριάντα υπογραφές. Εμείς κάναμε το καθήκον μας να στριμώξουμε τον κ. Σανιδά, να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, να φέρουμε το φάκελο από τις 18 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Αν είχαν μαζευτεί οι τριάντα υπογραφές θα είχε έρθει και ο φάκελος πέντε μήνες νωρίτερα, να έχουμε το χρόνο της μη παραγραφής η οποία έρχεται με τις ευρωεκλογές, δηλαδή στην ουσία σε πενήντα ημέρες. Δεν προλαβαίνουμε τώρα. Και σύσταση να κάνουμε, είναι αμφίβολο αν προλαβαίνουμε τις ημερομηνίες. Από τις 18 Νοεμβρίου αν είχε κινηθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία που επιβάλλει τις τριάντα υπογραφές, σήμερα και ο φάκελος θα είχε έρθει εδώ και ο κ. Σανιδάς θα είχε φτάσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, προφανώς για να απολογηθεί γι’ αυτή τη μεθόδευση και την καθυστέρηση να δώσει στη Βουλή τα δικαιώματά της.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Καρατζαφέρη.
Ο κ. Σκυλλάκος θα κλείσει αυτόν τον παράτυπο κύκλο και θα προχωρήσουμε στον Υπουργό.
Κύριε Σκυλλάκο, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Η γενική μας θέση, την οποία θα δούμε πώς θα την κάνουμε πιο συγκεκριμένη στην παρούσα περίπτωση, είναι να ερευνώνται τα πάντα στη Βουλή. Αυτή είναι η γενική μας θέση.
Προκύπτουν δυο ζητήματα. Ένα, ότι πρέπει να γίνει μια έρευνα γιατί υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στον ανακριτή ή σε όποιον έκανε προανακριτική εξέταση, σε όλη την διαδικασία μέχρι τους υψηλά ιστάμενους και γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να έρθει ο φάκελος στη Βουλή. Αυτό πρέπει να το ερευνήσει και η Βουλή.
Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της παραπέρα έρευνας της υπόθεσης, θα τοποθετηθούμε όπως γίνεται συνήθως και με τις προηγούμενες περιπτώσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, κύριε Σκυλλάκο.
Κύριε Ζώη, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή την ώρα συζήτηση επί της ουσίας μιας υπόθεσης, η οποία προφανώς θα αποτελέσει το αντικείμενο μιας ξεχωριστής διαδικασίας, όπως εξάλλου προβλέπεται.
Επιθυμώ, όμως, επειδή ακούστηκαν διάφορες τοποθετήσεις, να προβώ σε μια δήλωση, ότι η δικαιοσύνη είναι τρίτος πυλώνας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, είναι πολιτειακός θεσμός, ανεξάρτητος κατά τη λειτουργία της από τους άλλους πυλώνες του πολιτεύματός μας και οφείλουμε μ’ αυτό τον τρόπο και σ’ αυτό το πλαίσιο να προσεγγίζουμε κάθε παρέμβασή μας που την αφορά.
(MB)
(MT)
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, πρέπει όλοι να έχουμε κατά νου ότι ούτε θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε η Κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγοντας να υποδείξει στις δικαστικές Αρχές τον τρόπο με τον οποίο αυτές οφείλουν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης και κατόπιν αυτού πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικότεροι στον τρόπο με τον οποίο διατυπώνουμε μομφές ή υπαινισσόμαστε διάφορα πράγματα.
Κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να θυμίσω ότι η Δικαιοσύνη έχει και στο παρελθόν εισπράξει μομφές αλλά και συγχαρητήρια απ’ αυτήν την Αίθουσα αλλά και από τον πολιτικό κόσμο γενικότερα a la carte. Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν τιμά τον πολιτικό κόσμο. Είναι σαφές ότι όταν θα έρθει η ώρα θα υπάρξουν τοποθετήσεις. Όμως μέχρι την ώρα εκείνη ας περιοριστούμε σε διαπιστώσεις και όχι σε υπαινιγμούς και μομφές.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο. Θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στον κύριο Υφυπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ να μας διευκολύνετε, για να κλείσουμε εδώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Μισό λεπτό θα χρειαστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, γιατί μομφή στον πολιτικό κόσμο; Καθίσταται ύποπτος ο κ. Παυλίδης από τις μεθοδεύσεις καθυστέρησης. Αν είχε έρθει εξαρχής το θέμα δεν είχαμε καμία διάθεση να ψαχνόμαστε. Ψαχνόμαστε γιατί εσείς δείχνετε ότι κάτι θέλετε να κρύψετε. Και είναι συμπτωματικό, κύριε Υπουργέ, το ότι έρχεται το θέμα σήμερα που έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι; Τι θέλετε να μας πείτε; Είμαστε τόσο αφελείς που να μην καταλαβαίνουμε ότι έρχεται σήμερα, που έχουν απεργία οι δημοσιογράφοι, αυτό το μείζον θέμα που απασχολεί έναν χρόνο τον ελληνικό λαό; Όχι. Είναι συνέχεια των μεθοδεύσεών σας που βλάπτουν πρωτίστως το Βουλευτή σας!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε κι εγώ θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κύριε Βενιζέλο, σας παρακαλώ πολύ για ένα λεπτό μόνο, για να κλείσουμε.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ’ αρχάς θέλω να θυμίσω στον κύριο Υφυπουργό, τον οποίο γνωρίζω από τα φοιτητικά του χρόνια, ότι κατά το άρθρο 91 του Συντάγματος ο Υπουργός της Δικαιοσύνης είναι ο πειθαρχικός προϊστάμενος όλων των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, ο αποκλειστικός πειθαρχικός προϊστάμενος, και είναι συντρεχόντως ο πειθαρχικός προϊστάμενος και των κατωτέρων δικαστικών λειτουργών. Άρα το Σύνταγμα αναθέτει τον πειθαρχικό έλεγχο των δικαστικών λειτουργών στην Κυβέρνηση, στον Υπουργό Δικαιοσύνης, που είναι υπόλογος ενώπιον της Βουλής. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό και δικαιοκρατικό Σύνταγμα της χώρας.
Συμφωνώ δε με την άποψη ότι ανεξαρτήτως αρχικών προθέσεων η καθυστέρηση αυτή η τόσο προκλητική, η μεθόδευση, βεβαίως τελικά εστράφη πολιτικώς σε βάρος της Κυβέρνησης και σε βάρος του κ. Παυλίδη. Ας το αναλογιστούν αυτό όποιοι είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή -πολιτικοί ή δικαστικοί λειτουργοί- σ’ αυτή τη μεθόδευση. Όμως ο κύριος Υπουργός της Δικαιοσύνης πρέπει να έρθει στη Βουλή και να εξηγήσει γιατί προσεβλήθη το κύρος του Σώματος και γιατί έγιναν όσα έγιναν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Κατανοητό, κύριε Βενιζέλο. Το είπατε και πριν. Σας ευχαριστούμε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και επί της ουσίας τώρα. Ας πάμε στην εφαρμογή του άρθρου 86, για να μπορέσει και ο κ. Παυλίδης να πει την άποψή του και η Βουλή να πει στον ελληνικό λαό ότι έχει διαμορφώσει δικανική πεποίθηση και ότι σέβεται τη διαφάνεια, σέβεται τη λαϊκή κυριαρχία,…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Γίνατε απόλυτα κατανοητός.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: …σέβεται την ευαισθησία και την αλλεργία του ελληνικού λαού απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ζώης έχει το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θέλω να ευχαριστήσω τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διότι μου υπενθύμισε τα φοιτητικά μου χρόνια και πρέπει εδώ να υπογραμμίσω ότι ευτυχώς είχα πολύ καλούς καθηγητές, μεταξύ πολλών άλλων και τον ίδιο. Μου έμαθαν λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ότι για τα αυτονόητα δεν χρειάζεται να συζητούμε ούτε να προβαίνουμε σε σχολιασμούς. Συνεπώς δεν αναφέρομαι στα αυτονόητα, δεν αναφέρομαι στις γραμματικές ή στις άλλου είδους ερμηνείες του Συντάγματος και του νόμου. Αναφέρομαι μόνο στην ανάγκη ο πολιτικός κόσμος να είναι πολύ προσεκτικός όταν κάνει διαπιστώσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, διότι μπορεί καμιά φορά αυτές οι διαπιστώσεις να ξεφεύγουν του τυπικού ελέγχου, αν θέλετε, της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και να πηγαίνουν στον ουσιαστικό έλεγχο της λειτουργίας της Δικαιοσύνης και αυτό δεν θα τιμούσε κανέναν μας.
(GK)
(03MB)
Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες δημιουργίας εντυπώσεων, τις οποίες αναγνωρίζω στην τοποθέτηση του αξιότιμου Αρχηγού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, πρέπει να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι η συνωμοσιολογία είναι κάτι το οποίο δυστυχώς πάντοτε χαρακτήριζε τη φυλή μας και πολλά έχουν προκύψει από αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Όμως, δεν ερμηνεύονται όλα με όρους συνωμοσιολογίας, κύριε Πρόεδρε του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις πολύ απλούστερες. Όμως, όσοι ψάχνουν λύσεις στη συνωμοσιολογία, δεν μπορεί παρά να γνωρίζουν πολύ καλύτερα αυτό που εγώ αποκαλώ συνωμοσιολογία. Τίποτα άλλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, είκοσι δύο μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί καθηγητές από το Γυμνάσιο Χάνδρα Λασιθίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και τους εύχεται καλές σπουδές.
(Χειροκροτήματα)
Παρακαλώ συνεχίζουμε επί του καταλόγου των αγορητών επί της αρχής.
Το λόγο έχει ο κ. Θεόδωρος Σολδάτος για επτά λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΟΛΔΑΤΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι βέβαιος ότι ο απανταχού Ελληνισμός της Διασποράς εισπράττει αυτές τις ημέρες, διά της εξελίξεως και την ενδεχόμενης τύχης του συζητούμενου νομοσχεδίου, μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στην ιστορία του.
Το εκλεκτό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού –το πιο εκλεκτό θα έλεγα- αυτό που πάντα ανταποκρινόταν στις προσκλήσεις της μητέρας Πατρίδας, κατά τις πιο κρίσιμες στιγμές του Ελληνικού Έθνους, αυτό το εκλεκτό κομμάτι του Ελληνισμού, το οποίο συνέβαλλε καθοριστικά και στην οικονομική παλινόρθωση της γενέτειρας κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, αφού οι αποταμιεύσεις επροηγούντο της ενδεχόμενης επιστροφής –γιατί πάντα ζούσαν με την πρόθεση της επιστροφής- για μια ακόμη φορά εισπράττει ένα τεράστιο «όχι».
Η συνταγματική επιταγή, όπως διατυπώνεται από το άρθρο 108, ότι το κράτος μεριμνά για τη ζωή του Απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών με τη μητέρα Πατρίδα, όπως επίσης και για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Ελλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια, αποδεικνύεται ότι τελικώς θα αποτελέσει φιλολογικό κείμενο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι θέσεις των Κομμάτων της Ελάσσονος Αντιπολιτεύσεως, θετικές ή αρνητικές, για το συζητούμενο νομοσχέδιο ήταν εξ αρχής ξεκάθαρες, τόσο κατά την προηγούμενη τετραετία –οπότε και έγινε η πρώτη συζήτηση- όσο και κατά τις συνεδριάσεις των τριών αρμοδίων Διαρκών Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Αποκέντρωσης αφενός και Απόδημου Ελληνισμού αφετέρου, οι οποίες –όπως όλοι γνωρίζουμε- έλαβαν χώρα τον περασμένο Φλεβάρη και Μάρτη.
Όμως, ο μαγικός αριθμός των 2/3 απαιτεί τη συνδρομή και τη συναίνεση του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το οποίο όταν ήταν κυβέρνηση ουδέν έπραξε για την τριετία που ακολούθησε μετά το 2001, προκειμένου να προωθηθεί και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των αποδήμων Ελλήνων να ψηφίζουν στους τόπους διαμονής τους.
Κι ενώ η Κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο και μάλιστα προχώρησε στην απόσυρση του πρώτου σχεδίου, θεωρώντας ότι ενδεχομένως υπήρχε μια αδυναμία εφαρμογής –ότι δηλαδή είναι ανεφάρμοστο σε κάποιους τομείς- και επανήλθε με το συζητούμενο, έχοντας συνθέσει –αν θέλετε- και έχοντας προχωρήσει σε μια κοινή συνιστώσα, η οποία προέκυψε μέσα από διαρκείς συζητήσεις, έρχεται το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με μία οβιδιακή μεταμόρφωση μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2008 και με προσχηματικές επιχειρηματολογίες αποφασίζει να το τορπιλίσει.
(DP)
(3GK)
Επικαλείται τάχα το γεγονός ότι δεν προβλέπει εκπροσώπηση των αποδήμων, ότι επιθυμεί περιφέρειες και δεν υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι και ότι δεν καθιερώνεται η επιστολική ψήφος.
Και για το μεν πρώτο το άρθρο 54 παράγραφος 2 ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται περί ασκήσεως εκλογικού δικαιώματος στους τόπους διαμονής των Ελλήνων της διασποράς και όχι περί εκπροσωπήσεως και παρ’ όλα αυτά προβλέπεται το μέγιστο των τριών στον κατάλογο των Βουλευτών Επικρατείας, αλλά παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που δεν ικανοποιεί. Για το δεύτερο, έχουμε την εμπειρία των καταλόγων των ετεροδημοτών, αλλά και των καταλόγων που χρησιμοποιούμε στις Ευρωεκλογές και επομένως, δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο κατά τη διετία που ακολουθεί, εφόσον αυτός ο νόμος θα μπορούσε να ισχύσει μετά την 1-1-2011, να έχει μία διεξοδική κατάληξη όσον αφορά τους καταλόγους. Και όσον αφορά το τρίτο, το θέμα της επιστολικής ψήφου δίνει τη δυνατότητα ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με μία μεταβατική διάταξη, να μπορεί μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα και χωρίς να χρειάζεται να επανέλθουμε και να ξανασυζητάμε και με την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 να υπάρχει η δυνατότητα να καθιερωθεί αυτό το πολύ ευαίσθητο στοιχείο της εκλογικής διαδικασίας, η οποία, κατά τα ψέματα σε οριακές περιπτώσεις θα μπορούσε να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα και μεγάλες οξύνσεις.
Και όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ισχυρίζομαι πολύ λιγότερο ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πολύ περισσότερο ως ένας άνθρωπος ο οποίος διετέλεσε Έλληνας της διασποράς και μάλιστα τρίτης γενιάς και με μία οικογενειακή ιστορία, η οποία πάει πίσω αρκετά χρόνια και για την οποία ειλικρινά αισθάνομαι ιδιαιτέρως περήφανος.
Στο θεμελιώδες, λοιπόν, ερώτημα εάν το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επιθυμεί να ασκεί ο απόδημος Έλληνας το εκλογικό του δικαίωμα στους τόπους διαμονής, η απάντηση είναι ένα τεράστιο «όχι».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χωρίς αμφιβολία εάν υπήρχε η βούληση και η θέληση και εάν μπορούσαμε να αντιπαρέλθουμε τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά και πολύ πιο εύκολα. Ισχυρίστηκαν επανειλημμένα οι κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι συναινούν και ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τις απόψεις του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Ο Εισηγητής μάλιστα, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση στις 25-2-09, είπε ότι συναινούν με τους απόδημους και ότι οι θέσεις τους συμπίπτουν με τις θέσεις των ομογενών. Στη τελευταία συνεδρίαση, όμως, των Επιτροπών στις 11 Μαρτίου 2009 οι ομογενείς είπαν καλοδεχούμενο το νομοσχέδιο. Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ ο κ. Στέφανος Ταμβάκης είπε ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής και γι’ αυτό λέμε ότι δεχόμαστε την ψήφο που μας δίνετε. Άλλωστε, η άσκηση του δικαιώματος από τους τόπους διαμονής με κάλπη, αποτελούσε παλαιό αίτημα της ομογένειας. Δεν αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, καθόλου και είμαι βέβαιος ότι κανείς Έλληνας πολίτης δεν αντιλαμβάνεται τη σύμπτωση των απόψεων. Το ΣΑΕ επιθυμεί να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Εσείς αρνείστε αυτή την προοπτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για μία ακόμη φορά αποδεικνύεστε κατώτεροι των περιστάσεων. Είμαι βέβαιος ότι το κόστος αυτής της συμπεριφοράς και αυτής της θέσης θα το εισπράξετε.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σολδάτο.
Ακολουθεί ο κ. Θεόδωρος Καράογλου για επτά λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε ιστορικές στιγμές. Σήμερα, έχουμε τη μεγάλη τιμή και χαρά να συζητούμε στο Κοινοβούλιο των Ελλήνων ένα νομοσχέδιο που πραγματικά μπορεί να καταγραφεί στην ιστορία. Ένα νομοσχέδιο ιστορικό, ένα νομοσχέδιο που δίνει ψήφο στους εκτός Ελλάδος Έλληνες, στους απόδημους Έλληνες. Ήταν κάτι το οποίο άλλωστε ήταν μία ηθική υποχρέωσή μας, ήταν κάτι που εμπράκτως φέρνει τους ομογενείς πολύ πιο κοντά στην Ελλάδα. Ήταν κάτι που ήταν πραγματικά ένα όνειρο ζωής για όλους τους Έλληνες απόδημους.
(DE)
(3DP)
Άλλωστε και εγώ, αλλά και πάρα πολλοί συνάδελφοι είχαμε τη δυνατότητα τα τελευταία χρόνια, συμμετέχοντας στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, επισκεπτόμενοι τις διάφορες χώρες μακριά από την πατρίδα μας, όπου κατοικούν χιλιάδες, εκατομμύρια Ελλήνων, συνομιλώντας μαζί τους, να διαπιστώσουμε την ανάγκη, τη θέλησή τους να έρθουν πιο κοντά στην πατρίδα, να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Είναι, λοιπόν, ηθική υποχρέωση της πολιτείας να θεσπίσει νομικά το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες εκεί όπου βρίσκονται και μάλιστα, θα έλεγα ότι έρχεται με καθυστέρηση αρκετών ετών, μια που, απ’ ό,τι φαίνεται, οι πρόγονοί μας, από το 1862, εκατόν πενήντα χρόνια πριν, δηλαδή, είχαν προβλέψει και είχαν δώσει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες.
Αποδεικνύεται, εξάλλου, με το νομοσχέδιο αυτό η συνέπεια των λόγων και των έργων της Κυβερνήσεως του Κώστα Καραμανλή και βεβαίως, με το νομοσχέδιο αυτό πλέον πέφτουν οι μάσκες, τα πράγματα ξεκαθαρίζουν, έκαστος προ των ευθυνών του. Τέρμα τα ψέματα.
Είχαμε τη δυνατότητα στις αρμόδιες Επιτροπές, την Επιτροπή Εσωτερικών, αλλά και την Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, καθώς επίσης και στην ολομέλεια, να παρακολουθήσουμε τους συναδέλφους, κυρίως του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, επικαλούμενοι διάφορους διαδικαστικούς λόγους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να κάνω την εξής παρατήρηση: Το μεγάλο διακύβευμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν είναι τα διαδικαστικά ζητήματα που βάζετε. Το μεγάλο διακύβευμα είναι αν συμφωνείτε πρακτικά να αποκτήσουν επιτέλους για πρώτη φορά στην ιστορία τους, μετά από εκατόν πενήντα χρόνια, δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες απόδημοι, ναι ή όχι. Όλα τα άλλα θα τα βρούμε. Άλλωστε, το νομοσχέδιο είναι ένα νομοσχέδιο μεταβατικό, δίνει τη δυνατότητα, σε πρώτη φάση, να ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες, να καταγραφεί η δύναμή τους, να δούμε ποια θα είναι η συμμετοχή και βεβαίως, μετά από ένα νέο νόμο, να γίνουν οι διορθώσεις και να πάμε σε εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού, όπως αυτή θεωρητικά είναι η πρότασή σας.
Παράλληλα, νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα, πάντοτε μέσα από γόνιμο διάλογο, να συμφωνήσουμε σε συγκεκριμένα πράγματα. Επαναλαμβάνω, ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό στη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι το να αποκτήσουν επιτέλους δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι Έλληνες.
Στις μέρες που προηγήθηκαν των συζητήσεων είχαμε μια πανσπερμία διαφορετικών απόψεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Διαδικαστικά προσχήματα, έκριναν ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικότητας, τα οποία δεν υπάρχουν. Αυτό, όμως, που ήταν φανερό ήταν ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνεχώς άλλαζε προσωπεία και είχαμε τις περίφημες οβιδιακές μεταμορφώσεις του.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι πριν από αρκετά χρόνια, το 1993-1994 συγκεκριμένα, με τη θέσπιση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού φάνηκε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέλει να φέρει τους Έλληνες ομογενείς, τους Έλληνες αποδήμους κοντά στην Ελλάδα. Άλλωστε, κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Έλληνες απόδημοι είναι αυτοί που πραγματικά αισθάνονται πιο μεγάλη την αγάπη για την πατρίδα.
Όμως, από εκείνο το σημείο, που ήταν ένα σημαντικό βήμα, μέχρι σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, δεν δεσμεύτηκε και ούτε έφερε ποτέ ένα συγκεκριμένο νομοσχέδιο για το πότε επιτέλους και με ποιον τρόπο θα ισχύει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες. Ακόμη και τώρα που συζητάμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία το σοβαρό, το ιστορικό αυτό νομοσχέδιο δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δέσμευση από πλευράς του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με ρητό χρονοδιάγραμμα, από πότε θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες, αν οψέποτε έρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κυβέρνηση. Δεν δεσμεύεται, δηλαδή, ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο θα λέει ότι από τάδε του μηνός οι απόδημοι Έλληνες θα έχουν δικαίωμα ψήφου.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η πρόθεσή τους είναι να μην αποκτήσουν ποτέ οι Έλληνες απόδημοι το δικαίωμα ψήφου. Είναι φανερό ότι επικαλούνται διάφορα διαδικαστικά τερτίπια τα οποία, δυστυχώς, γι’ αυτούς δεν έχουν καμία σημασία, μια και το ίδιο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, μπροστά στο μεγάλο διακύβευμα του να αποκτήσουν ή όχι το δικαίωμα ψήφου, ξεπέρασε τις διάφορες προτάσεις που είχε για διαδικαστικά ζητήματα και είπε: «Αυτό που είναι το σημαντικό τώρα για μας είναι να αποκτήσουμε δικαίωμα ψήφου».
Εξάλλου, με το νομοσχέδιο ορίζεται ότι αυτό το δικαίωμα ψήφου θα ισχύει από τις εκλογές που θα γίνουν από 1 Ιανουαρίου του 2011 και μετά. Δεν αιφνιδιάζεται, επομένως, κανείς, δεν θέλουμε να υποκλέψουμε την ψήφο κανενός, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στα εκλογικά πράγματα της χώρας για τις επόμενες εκλογές και για τις μεθεπόμενες.
Επαναλαμβάνω ότι, με βάση το συγκεκριμένο νόμο, στις εκλογές που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011 θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι απόδημοι.
(LM)
(3DE)
Νομίζω, λοιπόν, ότι ήλθε η ώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να αρθούμε όλοι μας στο ύψος των περιστάσεων. Έχουμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουμε στη συζήτηση ενός πραγματικά ιστορικού νομοσχεδίου. Πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουμε ψήφο σε ένα θετικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που ένα όραμα ζωής, ένα στόχο ζωής για εκατομμύρια Ελλήνων συμπατριωτών μας, το κάνει πράξη.
Δίνεται η δυνατότητα ακόμα και εσείς να ξεπεράσετε, έστω την τελευταία στιγμή, τις αγκυλώσεις. Ο νομοθέτης στο Σύνταγμα προβλέπει ότι χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3, επομένως είναι απαραίτητη η θετική σας παρουσία στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί διαφορετικά θα είστε αντιμέτωποι με την οργή των εκατομμυρίων Ελλήνων συμπατριωτών μας, τους οποίους τόσα χρόνια δυστυχώς κοροϊδεύατε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Καράογλου.
Η κυρία Μαρία Σκραφνάκη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, εντός και εκτός αυτής της Αίθουσας, θα συγκινούνταν στη σκέψη για την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών της ελληνικής ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα.
Ποιος θα αρνούνταν στους Έλληνες της Διασποράς ένα ρόλο πρεσβευτή των ελληνικών αρχών και αξιών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου; Ποιος θα διαφωνούσε στην προοπτική ενεργοποίησης και κινητοποίησης όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού για την προώθηση των ελληνικών δικαίων και συμφερόντων στα μεγάλα κέντρα λήψης των διεθνών αποφάσεων; Πιστεύω κανείς και πάντως όχι εγώ.
Ωστόσο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, νομίζω ότι με το παρόν νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, δεν επιτυγχάνεται η ενίσχυση των δεσμών των αποδήμων με τη μητέρα πατρίδα.
Να δεχτώ ως γενική αρχή την αναφορά στην αιτιολογική έκθεση ότι στη σφυρηλάτηση ουσιαστικών δεσμών του αποδήμου Ελληνισμού με την πατρίδα ανήκει αναμφισβήτητα και η ρύθμιση άσκησης του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων Ελλήνων κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα. Αλλά επιτρέψτε μου να μη δεχτώ τη ρύθμιση αυτή καθ’ εαυτή, η οποία γίνεται εμφανώς στο πόδι, για λόγους εντυπώσεων και για να εξυπηρετήσει τους ψηφοθηρικούς υπολογισμούς της Κυβέρνησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση σπεύδει να χρησιμοποιήσει ένα μείζον εθνικό ζήτημα για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Είναι λυπηρό που η Κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με εμφανείς αδυναμίες και ελλείψεις, μόνο και μόνο για να κατηγορήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι αρνείται στους απόδημους Έλληνες το δικαίωμα να ψηφίζουν στην πατρίδα τους.
Είναι λυπηρό που για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει πως δεν διασφαλίζει την απαιτούμενη συναίνεση των 2/3 του Σώματος για την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, το φέρνει στη Βουλή μόνο και μόνο για να πείσει τους απλούς πολίτες πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει «όχι» σε όλα.
Ε, δεν είναι έτσι. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με υπευθυνότητα, παραμερίζοντας τις συγκινησιακές φορτίσεις που αναπόφευκτα δημιουργεί το συγκεκριμένο θέμα, εξέφρασε τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις του, αφού προηγουμένως εξέτασε ενδελεχώς κάθε πτυχή του.
Επισημαίνουμε την προχειρότητα μιας ρύθμισης που δεν διαθέτει την απαραίτητη βάση στήριξης. Φτιάξατε ένα νομοθέτημα, χωρίς να έχετε κάνει μια απογραφή των αποδήμων Ελλήνων. Πάτε να φτιάξετε ένα οικοδόμημα, χωρίς θεμέλια. Ξεκινάμε, λοιπόν, με τον αριθμό των αποδήμων που θα ψηφίσουν. Άγνωστος. Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.
Πρόβλημα πρώτο. Σε ποιο βαθμό η συμμετοχή των αποδήμων θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα; Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το Κ.Κ.Ε. ορθώς υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που θα υπάρξει διάχυση της ψήφου των ομογενών στο σύνολο της επικράτειας, θα υπάρξει μια τεχνητή αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων. Υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος οι έξω να αποφασίσουν πώς θα ζήσουν οι μέσα. Αυτό δεν σημαίνει αφοριστικά «όχι στο δικαίωμα των αποδήμων να ψηφίσουν», αλλά αντιθέτως πρέπει να υπάρξουν ορισμένες δικλείδες ασφαλείας.
(BM)
(2LM)
Το κάθε κόμμα ξεχωριστά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Υιοθετήσατε ένα μικρό μέρος. Βελτιώσατε το ζήτημα της αντιπροσωπευτικότητας. Στο αρχικό κείμενο που είχατε φέρει, πρόχειρο και εκείνο, ρυθμίζατε μόνο το θέμα της συμμετοχής των αποδήμων στις εκλογές, όχι της αντιπροσώπευσης. Ισχυρίζεστε τώρα ότι το λύσατε, προβλέποντας συμμετοχή τριών τουλάχιστον αποδήμων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πιστεύετε ότι τρεις απόδημοι Βουλευτές, αν εκλεγούν, θα αντιπροσωπεύσουν το σύνολο των αποδήμων Ελλήνων, που δεν ξέρετε πόσοι είναι;
Άλλο ένα πρόβλημα λοιπόν, το οποίο συνδέεται άμεσα με την αρχή της αναλογικότητας, που δεν τηρείται. Στο Νομό Ηρακλείου, για παράδειγμα, σε τριακόσιες χιλιάδες κατοίκους αναλογούν οκτώ Βουλευτές. Για τους απόδημους, που δεν ξέρουμε πόσοι είναι, πόσοι θα αντιστοιχούν; Εμείς λέμε να υπάρξει ουσιαστική αντιπροσώπευση. Να υπάρχει αναλογία ψήφων και εκπροσώπων. Προτείναμε να υπάρξει διαχωρισμός περιφερειών: Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία. Συζητάμε ακόμα και την επιστολική ψήφο. Συζητάμε μια συνολική ρύθμιση του θέματος. Ενός θέματος σοβαρότατου, που χρίζει υπεύθυνης αντιμετώπισης και όχι μιας λογικής «βλέποντας και κάνοντας», που εσείς ακολουθείτε και παραδέχεστε οι ίδιοι, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μεταβατικό». Δεν είναι δυνατόν να πειραματιζόμαστε με τέτοια θέματα και στο τέλος να εκτεθούμε έναντι των ομογενών μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έριξε άλλη μια μπαλωθιά στον αέρα, όπως λένε στον τόπο μου, για να δημιουργήσει θόρυβο. Όπως έκανε και προ ημερών, όταν ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ να συμφωνήσει για να εφαρμοστεί ο δικός του εκλογικός νόμος που πριμοδοτεί με δέκα επιπλέον Βουλευτές το πρώτο κόμμα. Αν πολιτευόμαστε με όρους μικροκομματικού συμφέροντος, θα δεχόμαστε, καθώς όλα δείχνουν πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές. Απορρίψαμε όμως την πρόταση γιατί ως κυβέρνηση στο παρελθόν, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση σήμερα και ως νέα κυβέρνηση αύριο, επιμέναμε, επιμένουμε και θα επιμείνουμε να ασκούμε υπεύθυνη πολιτική για το συμφέρον του λαού και του έθνους. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μας με τη Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό οι πολίτες αργά ή γρήγορα θα εμπιστευθούν και πάλι τις τύχες της Ελλάδας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σας ευχαριστώ
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Σκραφνάκη.
Ο κ. Μπόλαρης έχει το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούμε από χθες, ακούσαμε και στην Επιτροπή κορώνες για δήθεν χορήγηση δικαιώματος ψήφου στους απόδημους.
Το νομοσχέδιο, κύριοι συνάδελφοι, επιγράφεται «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό». Οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι». Άρα, συζητούμε όχι τη χορήγηση δικαιώματος, όπως πομπωδώς αναγγέλλουν από του Βήματος ο Υπουργός και οι Βουλευτές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, αλλά τη διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
Και ενώ το νομοσχέδιο αφορά τη διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό, το παρόν εκλογικό νομοσχέδιο μειώνει τα πολιτικά τους δικαιώματα. Το παρόν νομοσχέδιο ψαλιδίζει τα πολιτικά δικαιώματα, κολοβώνει τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων που μένουν στο εξωτερικό. Και τα μειώνει και τα κολοβώνει και τα ψαλιδίζει αντισυνταγματικά. Εισηγείται δε αυτό το αντισυνταγματικό πολλαπλώς νομοσχέδιο ένας Υπουργός, ο οποίος είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή και ο οποίος ξέρει ότι το Σύνταγμα για αυτή την κορυφαία διαδικασία προβλέπει συναίνεση, προβλέπει υπερψήφιση από τα 2/3 των Βουλευτών. Και αυτό το άρθρο για την υπερψήφιση με τα 2/3 των Βουλευτών ψηφίστηκε ομοθύμως από τη συνταγματική Βουλή το 2001.
(AD)
(3BM)
Τι σημαίνει, λοιπόν, συναίνεση; Συναίνεση σημαίνει ότι η πλειοψηφία έπρεπε να επιχειρήσει διαδικασίες όπου θα επιτευχθεί αυτή η συναίνεση, γιατί τη συναίνεση πρέπει να την αναζητήσει η Κυβέρνηση, η πλειοψηφία, που έχουν τις πολλές ψήφους.
Όμως, διαδικασίες τέτοιες δεν έγιναν. Ήταν γνωστό στην Κυβέρνηση ότι ο απόδημος εκφράστηκε με γενικές συνελεύσεις στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Αφρική, στη Νότια Αμερική. Εκφράστηκε ο ελληνισμός!
Επειδή λέγονται πολλά για τη συναίνεση του ΣΑΕ και επειδή τα μέλη της Επιτροπής Αποδήμου σαφώς γνωρίζουν ποια είναι η άποψη του αποδήμου, την αναφέρω για να καταγραφεί. Είναι έγγραφο του ΣΑΕ, του Ιανουαρίου του 2009, λίγους μήνες πριν, όπου τίθενται τέσσερις προϋποθέσεις για τη συζήτηση αυτού του νόμου που αφορά το εκλογικό δικαίωμα. Καμία απ’ αυτές τις τέσσερις προϋποθέσεις δεν τηρείται. Το νομοσχέδιο αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα αποφάσισαν οι γενικές συνελεύσεις του ΣΑΕ, οι οποίες έγιναν από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο, στις οποίες μετέβησαν αντιπροσωπείες από τη Βουλή των Ελλήνων.
Λέει, λοιπόν, το ΣΑΕ ότι στην πρώτη παράμετρο, στη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο, δεν προβλέπει το νομοσχέδιο επιστολική ψήφο. Ο κύριος Υπουργός βέβαια στην τελευταία διαδικασία που έγινε στην Επιτροπή του Απόδημου, υποσχέθηκε ότι όταν θα έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή –δηλαδή σήμερα- θα έχει φέρει διατάξεις για την επιστολική ψήφο. Καμία τέτοια διάταξη!
Το δεύτερο ζήτημα που έλεγε ο απόδημος ελληνισμός είναι για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών. Δεν υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Τρίτον, όσον αφορά την απογραφή των Ελλήνων στο εξωτερικό, δεν υπάρχει ούτε αυτή η προϋπόθεση.
Τέταρτον, όσον αφορά τη σύσταση μίας Διακομματικής Επιτροπής και τη συμμετοχή του αποδήμου για να κάνουμε, όπως λέει το ΣΑΕ, ένα κοινό σχέδιο, ούτε αυτή η προϋπόθεση υπάρχει.
Και είναι γνωστές οι απόψεις των κομμάτων από το καλοκαίρι. Σχεδόν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν εκφραστεί.
Τι θέλει, λοιπόν, το Υπουργείο, όταν φέρνει αυτό το νομοσχέδιο; Απλά και μόνο θέλει τη δημιουργία εντυπώσεων, παίζοντας με τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Και γιατί λέω «παίζοντας»; Θα πω ένα παράδειγμα, διότι είναι σαφές ότι τη διαδικασία δεν την παρακολουθούν μόνον εντός Ελλάδας, αλλά την παρακολουθούν και οι απόδημοι.
Θα πω το παράδειγμα ενός πολίτη από τη Θεσσαλονίκη, από τις Σέρρες, από τη Δράμα, ο οποίος είναι στο Μόναχο. Αυτός ο πολίτης, αν πάρει το αεροπλάνο και έρθει από το Μόναχο στη Θεσσαλονίκη με χρόνο δύο ώρες, μπορεί να ψηφίσει και να εκλέξει Βουλευτή. Με το παρόν νομοσχέδιο στερείται αυτό το δικαίωμα ψηφίζοντας στο Μόναχο. Θα ψηφίσει στο Μόναχο, αλλά δεν θα βγάλει Βουλευτή.
Άρα, συζητούμε για ένα νομοσχέδιο το οποίο προσβάλλει το Σύνταγμα όχι μόνο στο θέμα των περιφερειών, όχι μόνο στο θέμα της αναλογικότητας, αλλά κυρίως στο αν υπάρχουν μεταξύ των Ελλήνων πολιτών ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, αν οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο πολίτης ο οποίος θα μείνει να ψηφίσει στο Μόναχο με βάση αυτό το νομοσχέδιο, αν ποτέ γινόταν νόμος, θα είχε μισά εκλογικά δικαιώματα. Δείτε τώρα ότι αν υποτεθεί ότι εμείς ψηφίζαμε αυτό το νόμο, αν υποτεθεί ότι εμείς υποχωρούσαμε στις πιέσεις της Κυβέρνησης παραφρονώντας και ψηφίζαμε αυτό το νόμο, τότε οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης που διαμένει στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό προσέβαλε αυτό το νόμο στο Συμβούλιο Επικρατείας, ο νόμος θα κατέπιπτε γιατί είναι νόμος ο οποίος «κολοβώνει» τα πολιτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Προσέξτε, όμως, ότι δεν τα «κολοβώνει» μόνο στην υπόθεση του εκλέγειν, αλλά πολύ περισσότερο τα «κολοβώνει» στην υπόθεση του εκλέγεσθαι, διότι ένας Έλληνας του Μονάχου δεν μπορεί να βάλει υποψηφιότητα για να εκλεγεί μ’ αυτό το νόμο διαμένοντας στο Μόναχο. Δεν μπορούν να τον ψηφίσουν οι Έλληνες της Γερμανίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
(ΚΟ)
(2AD)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ακόμα μισό λεπτό για να κλείσω.
Θα μπορούσε, βέβαια, να βάλει υποψηφιότητα ερχόμενος στον τόπο του, στις Σέρρες, στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη. Τότε, όμως, δεν θα ήταν Βουλευτής του Αποδήμου. Δεν μπορούν να τον ψηφίσουν οι απόδημοι φίλοι του στη Γερμανία. Θα μπορούν να τον ψηφίσουν οι Σερραίοι, οι Δραμινοί, οι Καβαλιώτες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Άρα, δεν θα είναι Βουλευτής του Αποδήμου, αλλά θα είναι ένας πρώην απόδημος ο οποίος επανέκαμψε στη Ελλάδα και μπορεί να είναι υποψήφιος για να εκλεγεί.
Άρα, συζητούμε για ένα σχέδιο νόμου το οποίο αφορά «κολόβωση» πολιτικών δικαιωμάτων και ως τέτοιο δεν μπορεί να το συζητήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Καταλαβαίνει ότι πρόκειται περί εμπαιγμού των Ελλήνων στο εξωτερικό χάριν εκλογοθηρίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Μπόλαρη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί δάσκαλοι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Αχαΐας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κ. Θαλασσινός Θαλασσινός από τη Νέα Δημοκρατία. Ακολουθεί ο κ. Καραμάριος και μετά ο κ. Πεταλωτής.
Κύριε Θαλασσινέ, έχετε το λόγο για επτά λεπτά επί του Βήματος.
ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη συζήτηση που προηγήθηκε τόσο στην αρμόδια Επιτροπή όσο και από τη συζήτηση την οποία παρακολουθούμε και χθες και σήμερα, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ο καθένας το πώς αντιλαμβάνονται οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κυρίως τόσο την εκλογική διαδικασία όσο και το ρόλο του Ελληνισμού της Διασποράς.
Οφείλω κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι τέτοιου είδους νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως αυτή την οποία συζητάμε σήμερα, θα έπρεπε να έχουν ληφθεί εδώ και πολλά χρόνια, από τις προηγούμενε κυβερνήσεις. Δεν το τολμήσατε όμως, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τολμώ να πω ότι η προσέγγισή σας στο συζητούμενο σχέδιο νόμου δεν ξεφεύγει από την πάγια μικροκομματική και ψηφοθηρική σας διάθεση. Το έχετε αποδείξει, άλλωστε, αρκετές φορές, όταν ψηφίζατε εκλογικούς νόμους κατά το δοκούν, ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά σας. Από τις διακηρύξεις για απλή και άδολη αναλογική σε υιοθέτηση νόμων ενισχυμένης αναλογικής όταν αυτό βόλευε.
Στο ίδιο πλαίσιο πιστεύω ότι κινείται και η κριτική σας και σ’ αυτό το σχέδιο νόμου. Το πραγματικά όψιμο ενδιαφέρον σας για τον αριθμό των αποδήμων, για το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν μέχρι και η τοποθέτησή σας για ορισμό περιφερειών κρύβει την αγωνία σας για να μεταφράσετε αυτές σε ψήφους, σε εκλογικό ποσοστό για το κόμμα σας. Γι’ αυτό και διστάζετε ή μάλλον δεν θέλετε να στηρίξετε αυτό το σχέδιο νόμου. Διότι ακριβώς δεν μπορείτε να προσδιορίσετε το δικό σας κομματικό όφελος.
Το ζήτημα λοιπόν κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι το πώς θα ψηφίσουν οι απόδημοι, αλλά το αν επιτέλους θα τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν και ειδικά σήμερα την εποχή της παγκοσμιοποίησης, σε μία περίοδο εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, αβεβαιότητας και διαφόρων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στα εθνικά μας θέματα.
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι αν θέλουμε τους απόδημους Έλληνες κοντά μας, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς του Ελληνισμού της Διασποράς με την πατρίδα.
Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τονώσουμε αυτούς τους δεσμούς. Το επιβάλλουν οι συνθήκες που ζούμε, το επιβάλλει η θέληση της Ομογένειας, η οποία θα συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας. Άλλωστε, το συναντούμε όλοι όσοι έχουμε επισκεφθεί το εξωτερικό και βρισκόμαστε κοντά στους Αποδήμους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα κάνει ακριβώς αυτό. Δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε οι απόδημοι Έλληνες να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και σε τούτο, είναι λογικό το σχέδιο νόμου αυτό να έχει αφετηριακό χαρακτήρα. Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα.
Όμως, είναι και δεδομένο ότι από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Και αυτό το σχέδιο νόμου είναι ίσως η ιδανική αφετηρία. Άλλωστε, η επιτυχία κάθε εκλογικής φύσεως νομοσχεδίου μπορεί να αποδειχθεί μόνο στην πράξη. Αυτό δείχνει εξάλλου η εμπειρία από την πολιτική ζωή όχι μόνο της χώρας μας, αλλά και των υπολοίπων σύγχρονων κρατών.
(NP)
(3KO)
Συμφωνώ, λοιπόν, με την εισήγηση του συναδέλφου κυρίου Κελέτση. Το νομοσχέδιο μας επιτρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, για να αντιμετωπίσουμε όλα τα συνταγματικά, αλλά και πρακτικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην πορεία. Αυτή είναι η ουσία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Δεν θα επεκταθώ στα ζητήματα συνταγματικότητας, γιατί τα ανέλυσαν τόσο ο κύριος Υπουργός όσο και ο κύριος εισηγητής. Είναι, όμως, προφανές ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου αυτού δεν αντιβαίνουν τις συνταγματικές διατάξεις και ειδικότερα τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 51 του Συντάγματος. Θεωρώ δε ότι η επιλογή της δυνατότητας αντιπροσώπευσης του ελληνισμού της διασποράς, μέσω του ψηφοδελτίου της Επικρατείας, είναι μία λύση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της και προχωρά σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που δείχνει σεβασμό στους απόδημους Έλληνες. Είναι μια νομοθετική πρωτοβουλία που κινητοποιεί τον απόδημο ελληνισμό και σε κάθε περίπτωση κάνει πράξη αυτό που τώρα κυβερνήσεις άλλων εποχών θεωρούσαν σκόπιμο να υπόσχονται μόνο με βαρύγδουπα λόγια σε κάθε επέτειο που γιόρταζαν οι Έλληνες της διασποράς.
Με το νομοσχέδιο αυτό πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον ελληνισμό της διασποράς και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη και ουσιαστικότερη συνεργασία, μια συνεργασία προς όφελος όλων των Ελλήνων εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, προς όφελος της πατρίδας μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Θαλασσινό.
Ο κ. Αναστάσιος Καραμάριος από τη Νέα Δημοκρατία έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως τόνισα και χθες, αποκρούοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας, θα ήθελα, απευθυνόμενος σε εσάς σήμερα, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Ή σεβόμεθα το Σύνταγμα ή δεν το σεβόμεθα. Και απευθύνομαι σε όλους τους συναδέλφους, αλλά πολύ περισσότερο στους νομικούς και στους καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου. Να τα ακούσουν ιδιαίτερα. Αν θα μου βρουν διάταξη του Συντάγματος, με την οποία μπορούν να ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού είτε απόδημοι, όπως θέλετε να τους πείτε, εγώ να σας πω «συγγνώμη». Βρείτε μου τη διάταξη που επιτρέπεται αυτό.
Αντίθετα, τι επιτρέπεται σήμερα; Το Σύνταγμά μας ομιλεί για το ελληνικό κράτος. Το ελληνικό κράτος συγκροτείται από τους δημότες, από τους πολίτες του κράτους. Ποιοι είναι οι πολίτες; Βασίζονται στο νόμιμο πληθυσμό. Ποιος είναι ο νόμιμος πληθυσμός; Αυτοί που είναι εγγεγραμμένοι στους δήμους και στις κοινότητες, αγαπητέ μου κύριε Βενιζέλο.
Τι ερχόμαστε και λέμε σήμερα με την Αναθεώρηση του 2001 του Συντάγματος; Διότι εσείς πιάνεστε από μια φράση της αιτιολογικής έκθεσης, η οποία λέει ότι θα ήταν δυνατόν να ψηφίζουν κατά περιφέρειες –εάν και εφόσον- και έρχεται και η ίδια η Επιστημονική Επιτροπή, την οποία και πάλι διαστρεβλώνετε, η οποία λέει στο τέλος ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει.
Ποιες είναι οι παρούσες συνθήκες; Διανοείστε, κύριοι συνάδελφοι –παρακαλώ την προσοχή σας- να ψηφιστούν αυτή τη στιγμή Βουλευτές για το ελληνικό Κοινοβούλιο από ανθρώπους που είναι εκτός του ελληνικού κράτους και εκτός των δημοτολογίων; Μη συγκρίνετε την Ισπανία και την Αγγλία, που έχουν νησιά στο Φόκλαντ και ψηφίζουν κάποιους εκπροσώπους στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Δεν έχουμε, δυστυχώς εμείς –και ευτυχώς- αποικίες. Κάποιοι άλλοι είχαν στο παρελθόν.
Κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, δεχθείτε, λοιπόν, ότι κάνετε λάθος. Προχθές ήμουν μαζί με συναδέλφους Βουλευτές, τον κ. Τσούκαλη, τον κ. Βαρβαρίγο και τον κ. Αγοραστό στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ήμασταν στο Γιοχάνεσμπουργκ και στο Κέιπ Τάουν. Αφήστε που στο Κέιπ Τάουν –είναι παρών ο κ. Τσούκαλης, για να το βεβαιώσει- είπαν «Για όνομα του Θεού! Μη μας ανακατεύετε στις εκλογές! Καλά καθόμαστε εδώ. Μη μας μοιράσετε και εδώ.»
Όμως, αγαπητοί μου, έρχεστε σήμερα και λέτε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίζουν στην περιφέρειά τους και να εκλέγουν Βουλευτές και οι του απόδημοι ελληνισμού. Μα, επιτέλους, ή σεβόμεθα το Σύνταγμα ή δεν το σεβόμεθα!
Αυτή τη στιγμή τι κάνει η Κυβέρνηση; Εκμεταλλεύεται πλέον τη διάταξη του Συντάγματος, το άρθρο 51 παράγραφος 4, το οποίο λέει ότι μπορεί να ασκηθεί και εκλογικό δικαίωμα για τους κατοίκους του εξωτερικού -μην μπερδεύεστε με τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό- και τους υποχρεώνουμε αυτούς τους ανθρώπους, διευκολύνοντάς τους να έρθουν στην Ελλάδα και να γραφτούν σε ένα δημοτολόγιο.
(TR)
(NP)
Γιατί καταλήγει εκεί η Επιστημονική Επιτροπή; Για να γίνει στην τάδε περιφέρεια Αμερικής ή Αυστραλίας, πρέπει να προκύπτει από δημοτολόγιο των Ελλήνων. Θα κάνουμε δημοτολόγιο στο Γιοχάνεσμπουργκ ή στο Μόντρεαλ ή στη Μελβούρνη;
Θέλω να καταλήξω, δηλαδή, ότι μην παραπλανάτε εδώ τον κόσμο προς τα έξω, λέγοντας διάφορα. Ούτε το ΣΑΕ. Το ΣΑΕ είναι μια σεβαστή οργάνωση, υποστηρίζεται από το κράτος, βοηθούμε τον ελληνικό πληθυσμό. Υπάρχει συνταγματική επιταγή να προστατεύουμε τον απόδημο Ελληνισμό, αλλά μην μπερδεύεστε από τις εκφράσεις τις οποίες θέλουν, να εκλέγουν εκεί Βουλευτές, τοπικά. Δεν επιτρέπεται. Εάν θα βρεθεί διάταξη που να το επιτρέπει στο Σύνταγμα, εγώ να σας βγάλω το καπέλο.
Ερχόμαστε, λοιπόν, συμπερασματικά, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης: Μην επιμένετε σε κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Αυτό που σήμερα μπορεί να γίνει, εφαρμόζοντας τη διάταξη του άρθρου 51 παράγραφος 4, είναι να δώσουμε το δικαίωμα στους κατοίκους του εξωτερικού να ψηφίζουν από την έδρα τους, από τον τόπο τους, για να αποφύγουν και τα έξοδα ελεύσεως. Και εμείς κάποτε πληρώναμε, όπως σας είπα και χθες και καταχρεώσαμε την Ολυμπιακή, εσείς κάποτε με το να φέρνετε κόσμο από το εξωτερικό. Θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο συρφετός και η γελοιοποίηση μεταφοράς ψηφοφόρων.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, ότι σήμερα η Κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα που παρέχει το Σύνταγμα, κάνοντας εκλογικά κέντρα σε κέντρα του εξωτερικού που είναι χώροι του ελληνικού κράτους, προξενεία και νόμιμοι χώροι, να ασκήσουν το δικαίωμά τους οι άνθρωποι αυτοί, στους οποίους δίνουμε το δικαίωμα άμεσα ως κίνητρο να εγγραφούν σε ένα εκλογικό κατάλογο του χωριού τους, του δήμου τους και να επανέλθουν ψηφίζοντας πλέον από τον τόπο τους, τους ανθρώπους που θέλουμε εδώ εμείς στην Ελλάδα.
Οι 300 του Ελληνικού Κοινοβουλίου, είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, είναι 300 άνθρωποι που εκλέγονται από το νόμιμο πληθυσμό του ελληνικού κράτους, αυτού που η λαϊκή κυριαρχία αποβλέπει με το άρθρο 1 και 4 του Συντάγματος, με βάση τους δημότες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, των δήμων, των κοινοτήτων.
Μην αρχίζετε λοιπόν σήμερα να λέτε διάφορα, επειδή είδατε το λάθος σας. Και βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι του εξωτερικού που είναι δυνατόν και θέλουν να ψηφίσουν, πάλι με τη δική σας αρνητική ψήφο δεν θα μπορούν να ψηφίσουν εκεί στον τόπο τους, δεν θα μπορούν να έρθουν εδώ, εμείς θα υποστούμε τα έξοδα και εσείς θα καταβάλετε τα έξοδα να τους φέρετε.
Δεν θέλω να έχετε καμία αντίρρηση. Και αν έρθει ένας συνάδελφος νομικός που να μου αποδείξει ότι με το Σύνταγμα σήμερα που ισχύουν οι διατάξεις έχουμε τη δυνατότητα να ψηφίσουν Έλληνες του απόδημου Ελληνισμού στις περιφέρειές τους, εκλέγοντας τάχα Βουλευτές στην περιφέρεια εκείνη, ματαιοπονείτε.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής)
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
Θέλω λοιπόν, να σας παρακαλέσω έστω και την τελευταία στιγμή να μην αποκρούσετε αυτή τη δυνατότητα που δίνουμε στους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και οι Έλληνες του εξωτερικού είναι απαραιτήτως αυτοί που το Σύνταγμα επιβάλλει. Και πάντοτε όπως ξέρετε στον εκλογικό νόμο λέει «ως ο νόμος ορίζει». Και ο νόμος αυτή τη στιγμή ορίζει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να ψηφίσουν στο εξωτερικό, αντί να έρθουν στην Ελλάδα.
Όλη η Αντιπολίτευση και λυπούμε πάρα πολύ, η οποία πολεμά αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτα άλλο για μια ακόμα φορά, παρά να αποχωρεί από μια διάταξη που πρέπει να γίνει και να διευκολύνουμε πολύ κόσμο στο εξωτερικό. Και μην ξεχνάτε, κατ’ αυτό τον τρόπο έμμεσα και άμεσα, θα υποχρεώσουμε πολλούς Έλληνες που είναι στο εξωτερικό να εγγραφούν στα δημοτολόγια της Ελλάδος και να αυξηθεί επιτέλους ο πληθυσμός της Ελλάδος με το νόμιμο πληθυσμό, διότι μπερδεύετε τον απόδημο Ελληνισμό με το Έθνος και το κράτος.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Πόσο χρόνο θέλετε, κύριε Πρόεδρε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Θα χρειαστώ επτά με οκτώ λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρόνια τώρα συνομολογούμε όλοι μας ότι η νέα εποχή επιβάλλει αλλά και διευκολύνει κάθε προσπάθεια που στόχο έχει να κάνουμε πραγματικότητα το όραμα του οικουμενικού ελληνισμού.
(XF)
(2TR)
Στα προηγούμενα χρόνια υιοθετώντας ιδέες και απόψεις των απανταχού Ελλήνων, κάναμε βήματα, σημαντικά βήματα. Και σήμερα είμαστε στο σημείο που ο καθένας καλείται να αποδείξει την ειλικρίνεια, τη συνέπεια, τη συμβολή του στην προσέγγιση αυτού του σημαντικού, του κρίσιμου εθνικού στόχου. Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες και στις Ελληνίδες όπου κι αν ζουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολιτικές δυνάμεις αναλάβαμε με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 συγκεκριμένες δεσμεύσεις απέναντι στον απόδημο ελληνισμό. Δεσμεύσεις που αφορούν: Πρώτον, την υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για τη ζωή των αποδήμων και τη διατήρηση των δεσμών τους με τον εθνικό κορμό. Δεύτερον, την ψήφιση νόμου που να ρυθμίζει την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του ΣΑΕ, δηλαδή του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Και τρίτον, την ψήφιση νόμου που να δίνει στους εκτός επικρατείας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους, αλλά και να εκλέγονται στην Εθνική Αντιπροσωπεία.
Η πρώτη από τις δεσμεύσεις αυτές είναι βασική αρχή της πολιτικής μας. Αναπτύσσουμε δράσεις που κάνουν πιο ουσιαστική, πιο λειτουργική τη σχέση ανάμεσα στους απόδημους Έλληνες και το εθνικό κέντρο. Εντείνουμε τις προσπάθειες που έχουν στόχο τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας στους ομογενείς μας της δεύτερης, της τρίτης και της τέταρτης γενιάς. Στηρίζουμε το έργο των λειτουργών που διδάσκουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό στις ελληνικές παροικίες. Ενισχύουμε τις σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες στις κοινότητες των απανταχού Ελλήνων. Στηρίζουμε τις έδρες ελληνικών σπουδών, που λειτουργούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και επιδιώκουμε τη δημιουργία νέων εδρών.
Η δεύτερη από τις συνταγματικές δεσμεύσεις, ο νόμος για το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού είναι επίσης πραγματικότητα και μάλιστα από το 2006. Σήμερα οι ομογενείς στις πέντε ηπείρους, έχοντας ως σημείο αναφοράς το ΣΑΕ, τις περιφερειακές τους συνελεύσεις και τα δίκτυα νεολαίας, μπορούν να λειτουργούν σε μια οργανωμένη βάση. Διαθέτουν, αξιοποιούν ένα στέρεο, θεσμικά κατοχυρωμένο δίαυλο επικοινωνίας τόσο με την πατρίδα όσο και μεταξύ τους.
Η Τρίτη συνταγματική δέσμευση είναι σήμερα μπροστά μας, ενώπιόν μας. Η Βουλή των Ελλήνων καλείται να δώσει λύση σε μια σημαντική εκκρεμότητα. Καλείται να δώσει στους Έλληνες εκλογείς της διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο της διαμονής τους. Αφενός να ψηφίζουν από τους τόπους στους οποίους διαμένουν και αφετέρου να εκλέγονται στην Εθνική Αντιπροσωπεία συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ρύθμιση του δικαιώματος ψήφου των εκτός επικρατείας Ελλήνων εκλογέων είναι εθνικό χρέος. Και το χρέος αυτό δεν μπορεί να εμπλέκεται στη δύνη των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Η μίζερη συνάμα αλαζονική άποψη πως είτε θα γίνουν όλα όπως τα θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε δεν θα γίνει τίποτα, δεν χωρά σε εθνικές υποθέσεις. Πάντως σίγουρα δεν χωρά σε εθνικές υποθέσεις.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Γιατί αυτός ο εκβιασμός δεν αφορά την Κυβέρνηση, αφορά τον οικουμενικό ελληνισμό, αφορά τους Έλληνες του κόσμου που δικαιούνται και θέλουν να βρίσκονται κοντά στην πατρίδα.
Εμείς αναγγέλλοντας από την προηγούμενη θητεία μας τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία κάναμε σαφή τη βούλησή μας να μην υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός των πολιτικών δυνάμεων. Ο νέος νόμος πρόκειται να εφαρμοστεί από τις εκλογές που θα γίνουν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011. Κι αυτό για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, να μην είναι εφικτός κανένας μικροκομματικός υπολογισμός και δεύτερον, να υπάρξει ο αναγκαίος, ο απαραίτητος χρόνος για την πλήρη προετοιμασία των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών.
Από τη στιγμή που ανακοινώσαμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία έως σήμερα επιδιώξαμε και είχαμε διάλογο, υπεύθυνο διάλογο, τόσο με τα πολιτικά κόμματα όσο και με τους αντιπροσωπευτικότερους εκπροσώπους των αποδήμων και κυρίως βέβαια με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού.
Έγιναν διαδοχικές, ουσιαστικές συζητήσεις τόσο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής όσο και σε ειδικές συσκέψεις με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή.
(GM)
XF
Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, υιοθετήθηκε η κοινή συνισταμένη. Ταυτόχρονα, ήμασταν σε διαρκή συνεννόηση με το ΣΑΕ, γεγονός που οδήγησε σε συμφωνία για τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου.
Απόδειξη της βούλησης για συνεννόηση και σύνθεση όλων των εφικτών προσβάσεων αποτελούν οι ουσιαστικές διαφορές του νομοσχεδίου που συζητούμε σήμερα σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που συζητούμε είναι καλά γνωστοί σε όλους. Περιορίζομαι απλώς να επαναλάβω, ότι πρώτον, το δικαίωμα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους παρέχεται στους ‘Έλληνες που διαμένουν σε οποιαδήποτε χώρα ή υπηρετούν σε οποιαδήποτε ελληνική αρχή εγκατεστημένη στο εξωτερικό. Παρέχεται σε όλους εκείνους που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια στους εκλογικούς καταλόγους.
Δεύτερον, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στο εξωτερικό προϋποθέτει απλή δήλωση του ενδιαφερόμενου που απευθύνεται στην πλησιέστερη ελληνική πρεσβευτική ή προξενική αρχή.
Τρίτον, οι απόδημοι ψηφίζουν κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που έχουν καταρτίσει ψηφοδέλτια επικρατείας.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο που προέβλεπε την ψήφιση Βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας στην οποία είναι εγγεγραμμένος κάθε εκλογέας.
Τέταρτον, κάθε ψηφοδέλτιο επικρατείας περιλαμβάνει υποχρεωτικά κατ’ ελάχιστο όριο τρεις υποψήφιους που αποδεδειγμένα κατοικούν στο εξωτερικό τουλάχιστον για μία δεκαετία πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων.
Μπορούμε λοιπόν τώρα και επιτρέψτε μου να πω ότι οφείλουμε να κάνουμε τώρα το πρώτο μεγάλο βήμα. Πρώτα από όλα για να μην χάνεται άλλος χρόνος. Αυτή άλλωστε είναι και η θέση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού που τονίζει ότι προέχει η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: Να δοθεί στη διοίκηση η δυνατότητα αξιοποίησης της εμπειρίας που θα έχει αποκτηθεί για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των πρόσθετων ρυθμίσεων. Να γίνουν με απόλυτη ακρίβεια, με πληρότητα όλα όσα απαιτούνται για την αποτροπή οποιωνδήποτε προβλημάτων. Να κάνουμε ασφαλή βήματα για την εδραίωση του νέου θεσμού μακριά από σκοπιμότητες και κινδύνους αμφισβητήσεων. Να κάνουμε, δηλαδή, το καλύτερο δυνατό με τον καλύτερο τρόπο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ελληνισμός της διασποράς ήταν, είναι και θα είναι πολύτιμο κεφάλαιο στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας. Η συνεχής πρόοδός του, η ουσιαστικότερη επικοινωνία του με το Εθνικό Κέντρο αλλά και η μεγαλύτερη συμμετοχή του στη διαμόρφωση της κοινής μας πορείας είναι εθνική επιταγή.
Ο απόδημος ελληνισμός, αναπόσπαστο κομμάτι του έθνους, είναι μία ακόμα Ελλάδα που απλώνεται περήφανα στις πέντε ηπείρους. Ο δυναμισμός του, η προκοπή του, η ισχυρή διάθεσή του για συμμετοχή στους αγώνες της Ελλάδας είναι πάντοτε και ακόμα περισσότερο σε δύσκολους καιρούς πηγή δύναμης, υπερηφάνειας, αισιοδοξίας. Ο απόδημος ελληνισμός συνέβαλε και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της οικονομίας, την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, υπηρέτησε και υπηρετεί την ελληνικότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον, διατήρησε μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά τις ελληνικές παραδόσεις, ανέδειξε και αναδεικνύει παντού τις αξίες που μας ενώνουν, την ιστορία, τον πολιτισμό, την ορθοδοξία. Απέδειξε και αποδεικνύει έντονη επιθυμία για ενεργό συνδρομή στην προώθηση των εκάστοτε εθνικών στόχων. Υποστήριξε και υποστηρίζει ανυποχώρητα τα εθνικά δίκαια, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Είδα και ένιωσα από κοντά την ανιδιοτελή αγάπη των Ελλήνων του κόσμου για την μητέρα πατρίδα. Ξέρω, κατανοώ –νομίζω όλοι μας- τις κατά καιρούς πικρίες τους. Το μόνο που ζητούν είναι να μην τους ξεχνάμε. Και αυτό οφείλουμε να το αποδείξουμε σήμερα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Η Βουλή των Ελλήνων, όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές, καλούμαστε να αποδείξουμε ότι οι δεσμεύσεις μας προς τους απανταχού Έλληνες δεν αγνοούνται, δεν αναβάλλονται, δεν θυσιάζονται στο βωμό κομματικών επιδιώξεων.
PD
(3GM)
Δεν μπορεί να ζητάμε από τον απόδημο ελληνισμό να ενισχύει, να βοηθά την πατρίδα χωρίς να διευκολύνουμε τη συμμετοχή του στο δικαίωμα γνώμης και επιλογής για την πορεία του έθνους. Δεν είναι ώρα για προσχήματα. Δεν χωρά σ’ ένα τέτοιο ζήτημα μικροκομματική μιζέρια.
Η Αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει σήμερα μία τελευταία ευκαιρία να εγκαταλείψει τον «ετσιθελισμό» και να επιδείξει ουσιαστική δημοκρατική νοοτροπία.
Θυμίζω λοιπόν: Πρώτον, εμείς συμπράξαμε ουσιαστικά στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, όμως δεν έκανε το ίδιο η Αξιωματική Αντιπολίτευση στην τελευταία Αναθεώρηση. Παρ’ όλο που συμφωνούσε στα βασικά σημεία, παρ’ όλο που κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις, υπαναχώρησε, αποχώρησε και τελικά υπονόμευσε απόλυτα αναγκαίες συνταγματικές τροποποιήσεις. Επέδειξε στείρα άρνηση απέναντι σε κάθε θεσμική πρωτοβουλία που αφορούσε το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον. Ερωτώ: Σήμερα θα επαναλάβει την ίδια τακτική;
Δεύτερον: Μία σειρά εκτελεστικών νόμων του Συντάγματος ψηφίστηκε με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπου χρειαζόταν οι νόμοι εκείνοι είχαν κατ’ αρχήν και τη δική μας στήριξη, ακόμα και όταν είχαμε επιμέρους αντιρρήσεις. Ερωτώ: Τι θα κάνει σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Θα καταστήσει αδύνατη κάθε θεσμική πρωτοβουλία που απαιτεί συναίνεση; Θα επιμείνει ακόμα και για ένα νομοσχέδιο μείζονος εθνικής σημασίας στο μονότονο «όχι»; Θα επιμείνει σε μια ακατανόητη νοοτροπία που επιφυλάσσει σοβαρά αδιέξοδα;
Τρίτον, ο νόμος που συζητάμε σήμερα είναι εκπλήρωση υποχρέωσης που αναλάβαμε όλοι με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001. Η υποχρέωση αυτή αγνοήθηκε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ’ όλο το διάστημα που βρισκόταν στην εξουσία. Ερωτώ: Θα αγνοηθεί και τώρα που είναι στην Αντιπολίτευση;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Έλληνες που ζουν πέρα από τα όρια του ελληνικού κράτους απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι είναι πάντα κοντά μας σ’ όλες τις εθνικές μας υποθέσεις, σ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο παρόν και στο αύριο του τόπου. Είναι η ώρα να αποδείξουμε κι εμείς συνέπεια στις δεσμεύσεις και ανταπόκριση στο χρέος μας. Έστω και την τελευταία στιγμή είναι ανάγκη να υπάρξει στοιχειώδης αίσθηση υπευθυνότητας απ’ όλους, να υπάρξει στοιχειώδης συναίσθηση εθνικού χρέους και αυτό αφορά προπάντων το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η θετική ψήφος στο νομοσχέδιο που συζητάμε δυναμώνει τον ελληνισμό, είναι ιστορικό χρέος, είναι κοινή συνταγματική δέσμευση, είναι υποχρέωση στους απανταχού Έλληνες. Δεν δικαιούμαστε να γυρίσουμε την πλάτη στον οικουμενικό ελληνισμό, δεν δικαιούμαστε να πούμε πως ούτε καν σ’ αυτό συμφωνούμε. Ο νόμος αυτός είναι το «αμόνι» στο οποίο δοκιμάζονται η αξιοπιστία, η συνέπεια, η συναίσθηση ευθύνης του καθενός, μ’ ένα λόγο είναι ιστορική υποχρέωση όλων.
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Βενιζέλο, τι θέλετε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Έχει ζητήσει το λόγο και ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κύριος Αλαβάνος. Αντιλαμβάνομαι ότι με βάση την αρχή την οποία έχουμε συζητήσει και στη Διάσκεψη των Προέδρων, επειδή οι βασικές αναφορές ήταν προς το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα προηγηθείτε μόνο κατά τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Έχουν περάσει ήδη δέκα λεπτά από την ώρα που προσδιορίσαμε για την ονομαστική ψηφοφορία. Το ίδιο θα παρακαλέσω για το χρόνο και τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Βενιζέλο, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν περίμενα ειλικρινά να εμφανιστεί σήμερα στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προκειμένου να υποστηρίξει ένα νομοθετικό αντισυνταγματικό τέχνασμα της Νέας Δημοκρατίας που επιχειρεί να μετατρέψει την εθνική δύναμη του απόδημου ελληνισμού σε κομματικό ακροατήριο. Ο κύριος Καραμανλής που έχει κάνει δήθεν τη συναίνεση ή έστω τη συνεννόηση «σημαία» του οφείλει να γνωρίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση το Σύνταγμα επιβάλλει θεσμικά αυξημένη πλειοψηφία 2/3, άρα συμφωνία μεταξύ των κομμάτων προκειμένου να διαμορφωθεί μία νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με το Σύνταγμα και σύμφωνη με τις επιθυμίες των αποδήμων.
Ο κύριος Καραμανλής δηλώνει σεβασμό προς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Είναι έργα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόσο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού όσο και η συνταγματική κατοχύρωσή του το 2001 με το άρθρο 108 του Συντάγματος.
(BS)
03PM
Σεβασμό στο ΣΑΕ όμως σημαίνει να αποδεχόμαστε τις δικές του προτάσεις για το πώς αντιλαμβάνεται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων και όχι να ασκούμε πιέσεις πάνω στα στελέχη του ΣΑΕ προκειμένου να δηλώσουν με μισή καρδιά και με μισή γλώσσα αποδοχή με το δήθεν πρώτο βήμα που προτείνει τώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Αν θέλουμε να διαφυλάξουμε την μεγάλη δύναμη του απόδημου ελληνισμού πρέπει να μην την κάνουμε παράρτημα και ουρά του μικροκομματικού και μίζερου ανταγωνισμού του ελλαδικού χώρου. Και υπάρχουν λύσεις. Υπάρχουν τρεις συνταγματικές λύσεις οι οποίες είναι ανεπίληπτες και εφαρμόσιμες.
Η πρώτη είναι η καθαρή επιστολική ψήφος ώστε ο καθένας να ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια καταγωγής και εγγραφής του. Η δεύτερη λύση είναι τα προξενικά εκλογικά τμήματα ώστε, όπως και με τους ετεροδημότες μέσα στην Ελλάδα, ο καθένας να ψηφίζει εκεί που κατοικεί ανά συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας καταγωγής και εγγραφής του. Και η τρίτη λύση είναι να θεωρήσουμε επικράτεια την εκλογική επικράτεια και όχι την εδαφική και να συγκροτήσουμε μια ή περισσότερες ανά ήπειρο εκλογικές περιφέρειες αποδήμων ώστε μέσω της απογραφής που προβλέπει το Σύνταγμα και μέσα από την απαράβατη έννοια του νόμιμου πληθυσμού να έχουμε κατανομή εδρών ανάλογη με την πραγματική δύναμη των αποδήμων…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Σας παρακαλώ πολύ, κύριοι συνάδελφοι.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: …έλληνες πολίτες και έλληνες εκλογείς. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το νομοσχέδιό της είναι αντισυνταγματικό. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αποσπάσει την συναίνεση της Αντιπολίτευσης. Δεν διαφωνεί μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διαφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα. Και ενώ τα γνωρίζει όλα αυτά η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έρχεται εδώ για να κάνει τι; Για να κάνει ένα προεκλογικό φλερτ με τους απόδημους έλληνες; Είναι αυτό η σωστή, η θεσμικά και εθνικά επιβαλλόμενη στάση της Βουλής και του ίδιου του Πρωθυπουργού απέναντι στον απόδημο ελληνισμό;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρωθυπουργέ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μαθήματα σεβασμού προς τους απόδημους έλληνες δεν δέχεται. Γιατί έχει στενούς γενετικούς δεσμούς με τον απόδημο ελληνισμό και γιατί έχει τιμήσει θεσμικά, συνταγματικά και πολιτειακά τους απόδημους έλληνες. Εμείς σας καλούμε να σεβαστείτε τον ρόλο σας και τον απόδημο ελληνισμό. Αφήστε τον έξω από την προεκλογική σας αγωνία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Πρόεδρε κύριε Αλαβάνο, θα σας παρακαλούσα πολύ να μιλήσετε για πέντε λεπτά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ πολύ. Καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Γιατί το λέτε αυτό, αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε; Δεν σας κάνει κάποια ευνοϊκή μεταχείριση το Προεδρείο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Όχι, όχι, προς Θεού.
Δεν ξέρω αν και ο κ. Πρωθυπουργός και οι συνάδελφοι της συμπολίτευσης έχουν καταλάβει ότι είναι μια εικόνα από το μέλλον σήμερα. Δηλαδή, θα βιώσετε αυτό που βιώνουμε εμείς όταν παίρνουμε νομοθετική πρωτοβουλία. Έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες και ξέρουμε ότι θα καταψηφιστούνε. Δεν ξέρω αν είναι μια εικόνα από το μέλλον αλλά η νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνετε σήμερα ξέρετε ότι θα καταψηφιστεί διότι δεν μπορεί να κερδίσει την αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται και από το Σύνταγμα και από τους κανονισμούς κ.λπ.
Και το ερώτημα είναι γιατί προχωράτε έτσι; Για ποιο λόγο; Είναι –αν θέλετε- και ένα θέμα για το οποίο επιτάσσεται και συνταγματικά ένα είδος ευρύτερης συμφωνίας, ένα είδος συναίνεσης. Γιατί δεν την προσπαθείτε αυτήν;
Είπε ο κ. Πρωθυπουργός ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού συμφωνεί με τις θέσεις σας. Έχω εδώ την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Ταμβάκης Στέφανος, στις 25 Φεβρουαρίου 2009 προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης. Βάζει δυο ζητήματα: δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές με επιστολική ψήφο και κάλπη και δεύτερον δημιουργία εκλογικών περιφερειών αποδήμων και οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους αντιπροσώπους στη Βουλή που να αντιπροσωπεύουν τον ελληνισμό των πέντε ηπείρων.
(SX)
(3BS)
Ο δεύτερος και ουσιαστικός, αν θέλετε -που είναι και ένας από τους λόγους των διαφωνιών που υπάρχουν εδώ- όρος, διεκδίκηση, αίτημα φυσιολογικό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού δεν υλοποιείται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Γι’ αυτό εμείς –και για μια σειρά από άλλους λόγους- ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κάναμε πέντε άλλες προτάσεις.
Πρώτον, να υπάρξει ο θεσμός των Βουλευτών Απόδημου Ελληνισμού, που θα εκλέγονται από τους απόδημους Έλληνες. Υποψήφιοι να είναι οι ίδιοι οι απόδημοι. Η πρόταση του Σ.Α.Ε. την οποία αρνείται η Νέα Δημοκρατία.
Δεύτερον, να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού. Παραδείγματος χάρη, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία. Η πρόταση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Τρίτον, ο αριθμός των Βουλευτών Αποδήμου Ελληνισμού, προκειμένου να μην υπάρξει υπέρβαση του αριθμού των τριακοσίων Βουλευτών, να αφαιρείται από τον αριθμό Βουλευτών Επικρατείας. Άλλωστε, οι Βουλευτές Επικρατείας δεν εκλέγονται άμεσα από τους πολίτες. Έτσι, μας δίδεται ο μηχανισμός να υλοποιηθεί το αίτημα του Σ.Α.Ε.
Τέταρτον, δικαίωμα ψήφου να έχουν οι απόδημοι, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Διότι πρέπει να προσέξουμε, σε ένα άνοιγμα, αν θέλετε, του κοινού που ψηφίζει, ιδιαίτερα τη νομιμότητα, την αυστηρότητα για τις εκλογές.
Πέμπτον, διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής. Διότι είναι ευνόητο πως απαιτείται να υπάρχει ελεύθερος διάλογος και όχι να έχουμε χώρες –όπως είναι κάποιες βαλτικές χώρες ή κάποιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών- όπου απαγορεύεται η Αριστερά να μιλήσει, να προπαγανδίσει τις θέσεις της κλπ. Αυτά ζητάμε.
Επομένως, κύριε Πρωθυπουργέ, από τη μεριά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς υπάρχει μία απάντηση: Θέλετε συναίνεση σε αυτό το θέμα; Εντάξει. Αποδείξτε ότι είστε ικανοί για τη συναίνεση. Ελάτε να στηριχθούμε στις προτάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Και σας κάνουμε επίσημα εδώ ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς την πρόταση: Αποσύρετε το νομοσχέδιο. Μην υποστείτε την ήττα, αν θέλετε, από τη Βουλή, λόγω του ότι δεν υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία. Κι ελάτε σε μία νέα διαδικασία, με βάση ακριβώς τις προτάσεις του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, να βρούμε μία λύση. Και μπορούμε να βρούμε αυτή τη λύση.
Και θα ήθελα να πω ότι δεν πρέπει να εκμεταλλεύεστε, σε μία, αν θέλετε, εκλογικίστικη διάθεση, το θέμα της συναίνεσης. Διότι βλέπουμε ότι σε μία σειρά από θέματα, που απαιτείται μία συζήτηση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, δεν το κάνετε.
Έχουμε –και καταλήγω εδώ, κύριε Πρόεδρε- το θέμα της Αστυνομίας. Ξέρετε την κατάσταση που ζούμε όσον αφορά τις εκδηλώσεις βίας, την εγκληματικότητα, την έλλειψη ασφάλειας των πολιτών. Κάνετε κατ’ επείγουσες συναντήσεις του ΚΥΣΕΑ για να συζητήσετε αυτό το θέμα. Και λίγο καιρό πριν, ένα μήνα πριν, ο Υπουργός Εσωτερικών –και η Νέα Δημοκρατία συνολικά- απέρριψε το αίτημά μας, το απλό αίτημα, το οποίο το στήριξε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, να κάνουμε μία διακομματική επιτροπή για τα θέματα της Αστυνομίας. Και πάλι -όπως και με το Σ.Α.Ε στα θέματα του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού- δεν είναι ένα αίτημα μόνο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με τις δικές μας σκοπιμότητες και ενδεχομένως ιδιοτέλειες, αλλά είναι ένα αίτημα το οποίο προήλθε από την Π.Ο.ΑΣ.Υ., από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Επομένως, κύριε Πρωθυπουργέ, θέλετε ειλικρινά συναίνεση; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Να στηριχθούμε στο Σ.Α.Ε.. Αποσύρετε το νομοσχέδιο, να υπάρξουν διαβουλεύσεις και να έρθει ένα νομοσχέδιο που θα έχει τη στήριξη όλης της Βουλής.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού έχει το λόγο.
Παρακαλώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τρία έως πέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, παρακολουθώ αυτό το θέατρο του παραλόγου. Το ζήτημα που μπαίνει είναι: Θα είμαστε Βουλή των Ελλήνων ή θα είμαστε Ελληνική Βουλή; Εάν θα είμαστε η Βουλή των Ελλήνων, θα δώσουμε ψήφο και στους Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων. Κοσκινίζετε και δεν ζυμώνετε. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτή τη διαδικασία και δεν μπορώ να καταλάβω και αυτό τον κομπασμό που ερχόσαστε και οχυρώνεστε πίσω από τα 2/3 της Βουλής.
Κι, όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχει λύση. Πάρτε πρωτοβουλία. Κάντε χρήση του άρθρου 44 του Συντάγματος. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των Βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.»
(TS)
(SX)
Είστε εκατόν πενήντα ένας Βουλευτές και δέκα που συμφωνούμε εμείς, εκατόν εξήντα ένας. Κάντε το δημοψήφισμα στις 7 Ιουνίου για να ξεκαθαρίσουμε με αυτές τις αστείες προθέσεις που ρίχνουν στις καλένδες τον ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτή είναι η διαδικασία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο κ. Αλαβάνος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, τα όσα στολίστηκαν από τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. δεν αφορούν μόνο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Προσβάλουν τον κοινοβουλευτισμό. Εγώ δεν ξεχνώ ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν γιός εξόριστου για τη στάση του πάνω στα θέματα της Δημοκρατίας τον καιρό της δικτατορίας και το αντιμετωπίζουμε αυτό με σεβασμό. Νομίζω ότι κάποιοι πρέπει να μάθουν να σέβονται τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό εδώ μέσα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε,..
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιτέλους! Δεν μπορεί να γίνεται αυτό το πράγμα. Να συζητηθεί το θέμα με μία συγκεκριμένη τάξη και σειρά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Χαλβατζή, με συγχωρείτε πάρα πολύ! Καθίστε, δεν έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Δεν τον έχω, κύριε Πρόεδρε, το λόγο, αλλά σας τον ζήτησα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Με ποια ιδιότητα ζητάτε το λόγο;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη σημερινή συνεδρίαση έχετε ορίσει τον κ. Σκυλλάκο, ο οποίος και μίλησε. Ευχαρίστως να σας δώσω στη συνέχεια το λόγο. Τηρώ με απόλυτη αυστηρότητα και με απόλυτα δίκαιο τρόπο τη διαδικασία, αλλά η Βουλή πρέπει να είναι και ζώσα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ!
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά υπάρχουν και ουσιαστικά και τυπικά ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Βεβαίως, δεν αντιλέγω, κύριε Χαλβατζή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Εγώ δεν έχω αντιληφθεί ακόμα ποιο είναι το ψέμα.
(PE)
( 3TS)
Εάν ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε για λόγους, τους οποίους εσείς είπατε, στο εξωτερικό, σας παραπέμπω στο φύλλο στρατιωτικού μητρώου για το πότε ο κ. Παπανδρέου πήγε στην Αμερική. Τρεις μήνες πριν βουλιάξουν το «ΕΛΛΗ» και αφού παρεκάλεσε ο πατέρας του τον Μεταξά.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αυτή είναι η αλήθεια και η αλήθεια πρέπει να λέγεται εδώ μέσα. Σας παραπέμπω στο φύλλο στρατιωτικού μητρώου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να επιληφθείτε, παρακαλώ. Είναι στις αρμοδιότητές σας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Βενιζέλο, μισό λεπτό.
Κύριοι συνάδελφοι, κουβεντιάζει σήμερα η Εθνική Αντιπροσωπεία ένα από τα σοβαρότερα νομοθετήματα, το οποίο έχει έλθει κατ’ επιταγήν του Συντάγματος. Δεν μπαίνω στο θέμα των θέσεων που παίρνουν τα κόμματα και παρακαλώ πάρα πολύ όλες τις πλευρές να κρατήσουμε στο ύψος των περιστάσεων τη συζήτηση, να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα, όπως έγινε και μέχρι σήμερα. Δεν συντρέχει κανένας λόγος, για να επιστρέφουμε στο παρελθόν. Να το αφήσουμε στα χέρια των ιστορικών. Εμάς μας ενδιαφέρει -και πρέπει να ενδιαφέρει ολόκληρη την Εθνική Αντιπροσωπεία- το σήμερα και το αύριο και του ελληνικού λαού, αλλά και του ελληνισμού της διασποράς.
Το λόγο έχει ο κ. Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε φθάσει τώρα σε ακραία και πρωτοφανή φαινόμενα. Τώρα πρέπει να προστατεύσετε εσείς, ασκώντας τις αρμοδιότητές σας, όχι μόνον την προσωπικότητα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το έκανα, νομίζω, επαρκώς.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ε, όχι, φθάνει πια! Έως εδώ! Να πάρετε μέτρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο κ. Χαλβατζής για τρία λεπτά.
Κύριε Χαλβατζή, μπορείτε να μιλήσετε από τη θέση σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δεν ήταν ποτέ αντίθετο, ούτε είναι και σήμερα με την εκλογή τριών, τεσσάρων ή πέντε Βουλευτών, που να εκπροσωπούν τους ομογενείς Έλληνες σε όλο τον κόσμο.
Όμως, και το νομοσχέδιο και όλη η κατάσταση που διαμορφώνεται τείνει να φέρει στις κάλπες ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. Και αυτό αντικειμενικά θα αλλοιώσει την πραγματικότητα που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία, στην Ελληνική Βουλή. Άνθρωποι οι οποίοι ζουν δεκάδες χρόνια μακριά από την Ελλάδα, που δεν έχουν καμία σχέση, καμία γνώση της ελληνικής πραγματικότητας θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Και αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα είναι αναντίστοιχο με την υπάρχουσα πραγματικότητα στη χώρα μας. Αυτή είναι η αλήθεια και αυτό εμείς υποστηρίζουμε. Θα αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί με την εκλογή περίπου τριάντα οκτώ έως σαράντα δύο Βουλευτών, οι οποίοι θα εκλεγούν με τις ψήφους των αποδήμων.
Δεύτερο ζήτημα. Δεν μπορούν να διασφαλιστούν όροι ισότιμης προεκλογικής δραστηριότητας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η κομμουνιστική ιδεολογία είναι παράνομη και εξ αντικειμένου -όλοι το καταλαβαίνουμε- δεν θα μπορούν οι Έλληνες υποψήφιοι κομμουνιστές Βουλευτές να αναπτύξουν ισότιμα με τα άλλα κόμματα την προεκλογική τους δραστηριότητα.
Τρίτο ζήτημα. Οι δεσμοί της Ελλάδας με τους ομογενείς νομίζουμε ότι μπορεί και πρέπει να ενδυναμωθούν. Και αυτό μπορεί να γίνεται πραγματικότητα στο βαθμό που εξασφαλίζονται όροι και προϋποθέσεις και κυρίως μια γενναία χρηματοδότηση στα θέματα της παιδείας, του πολιτισμού και της εξασφάλισης συνταξιοδοτικών και άλλων δικαιωμάτων που έχουν οι ομογενείς.
Με βάση όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτήν τη λειτουργία, αυτήν τη μηχανιστική και εν πολλοίς προσχηματική αλλαγή που θα φέρει αλλαγές στην πραγματικότητα της ελληνικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς συσχετισμούς.
Σας ευχαριστώ.
(ML)
(3PE)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Υπουργέ, θα σας δώσω το λόγο, θα μιλήσετε για τρία έως πέντε λεπτά και στη συνέχεια θα αρχίσει η ψηφοφορία. Παρακαλώ πάρα πολύ και προς την πλευρά σας να επικρατήσει νηφαλιότητα και ψυχραιμία για όλα τα θέματα τα οποία έχουν τεθεί.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, μην κάνετε αυτή την παρατήρηση σε μένα προσωπικά, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Δεν έχω δώσει τέτοια δείγματα γραφής σε αυτή την Αίθουσα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η παραίνεση δεν κάνει κακό, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Εσωτερικών): Ήθελα να πω προς όλους τους συναδέλφους ότι δεν είμαι εδώ για να δίνω συμβουλές, αλλά το μεγάλο κεκτημένο αυτής της Βουλής και των προηγούμενων, ιδίως όμως μετά τη μεταπολίτευση, σε σχέση με άλλα που γινόντουσαν πριν και σε πείσμα εκείνων που μιλάνε για ευτελισμό της πολιτικής ζωής, το μεγάλο κεκτημένο, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου μέσα στη Βουλή έχει φθάσει τόσο ψηλά, ώστε να είναι πολύ μακρινές οι εποχές όπου αυτή η Αίθουσα ήταν ένα πεδίο στείρων αντιπαραθέσεων και πολύ περισσότερο ένα πεδίο εκτόξευσης ύβρεων. Αυτό το αποφύγαμε. Ας το διατηρήσουμε και ας σεβαστούμε όλους τους ρόλους πάντων. Έχουμε να κερδίσουμε. Είναι από τα μεγάλα κεκτημένα. Αυτό γι’ αυτό που είπατε, κύριε Πρόεδρε.
Να μπω τώρα στην ουσία των πραγμάτων πολύ σύντομα. Ακούστηκε η άποψη: «Μα, το νομοσχέδιο αυτό θέλει αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων, όπως ακριβώς προβλέπει το άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος. Γιατί δεν επιδιώκετε αυτή τη συναίνεση; Γιατί φέρατε το νομοσχέδιο αυτό έτσι όπως το φέρατε, όταν είναι δεδομένο ότι δεν θα έχετε τη συναίνεση;».
Το κάνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Αριστεράς, διότι αν ακολουθήσουμε το παράδειγμα που μας δίνετε εσείς και ιδίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, τότε πρέπει με δική μας πια ευθύνη, γιατί εμείς έχουμε την πρωτοβουλία να φέρουμε αυτό το νομοσχέδιο ή να φέρουμε ένα νομοσχέδιο εκτελεστικό του Συντάγματος, θα παραπέμπαμε ad calendas graecas όλο το θέμα της εφαρμογής του Συντάγματος. Αυτή είναι η λογική, την οποία ακολουθήσατε.
Σας θυμίζω: Ψηφίσαμε τη διάταξη το 2001. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έκανε τίποτε. Φέραμε αμέσως, μετά από διαβούλευση, ένα πρώτο σχέδιο νόμου. Αυτό το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε. Φέραμε δεύτερο, μετά από διαβούλευση, αφού είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως –και η κυρία Μπακογιάννη είναι εδώ- στις γενικές γραμμές και όταν φθάσαμε στη συμφωνία, τότε ακριβώς ανέκυψαν τα προβλήματα τα οποία έθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που μιλάει για τι; Μιλάει για εκπροσώπηση περιφερειών.
Πέρα από το γεγονός –και το απέδειξα χθες- ότι άλλα έλεγε ο Αρχηγός τους τον Ιούνιο του 2008, πού ανακάλυψαν την έννοια της εκπροσώπησης; Προκάλεσα –κύριε Αλαβάνε το λέω για σας περισσότερο- όλους μέσα σε αυτή τη Βουλή, ακόμη και τους αγορητές του κόμματός σας, να μου πουν πού –όχι βέβαια στη συγκεκριμένη διάταξη που δεν λέει πουθενά για εκπροσώπηση, μιλάει για άσκηση εκλογικού δικαιώματος- στη συζήτηση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, που ψηφίσαμε και αυτή τη διάταξη, είχαμε μιλήσει για εκπροσώπηση; Εάν θέλαμε να πούμε για εκπροσώπηση των Ελλήνων της διασποράς, δεν θα το λέγαμε ρητά; Μιλήσαμε για άσκηση εκλογικού δικαιώματος και όλοι μιλούσαν εδώ για τη μεγάλη πρόοδο επειδή θα ψηφίζουν από εκεί που βρίσκονται χωρίς να παίρνουν αεροπλάνα και βαπόρια. Γι’ αυτό, όπως σας είχα πει και τότε, βάλαμε τη μεγάλη εξίσωση, σημαντική μεταρρύθμιση, εκλογικών καταλόγων και δημοτολογίων.
Και ξαφνικά ανακαλύφθηκε η έννοια της εκπροσώπησης. Και ξαφνικά είπαν κάποιοι ότι εάν δεν μπει η εκπροσώπηση είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο. Μα, αντισυνταγματικό είναι αυτό το οποίο ζητάτε αυτή τη στιγμή και το ξέρετε.
Σας προκαλώ όλους να μου πείτε μία φράση στα πρακτικά της Αναθεώρησης όπου μιλάγατε για εκπροσώπηση. Τώρα τη βρήκατε; Το ΣΑΕ είχε την άποψη αυτή. Δικαίωμά του είναι να έχει την άποψη αυτή. Εσείς, όμως, που ψηφίζατε εδώ και μιλούσατε εδώ το 2001, δεν μπορεί να έχετε αυτό το δικαίωμα. Και το ΣΑΕ, είχε τουλάχιστον την ευπρέπεια, μέσα στη Βουλή των Ελλήνων να πει: «Έχω αυτή την άποψη, αλλά προτιμώ να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο όπως έχει, για να πάρουν την ψήφο ο απόδημοι Έλληνες». Και αυτό το αγνοήσατε. Δηλαδή, το ύψιστο σημάδι συναίνεσης του ΣΑΕ το αγνοήσατε.
Και για να δώσω μία απάντηση στον κ. Αλαβάνο, ο οποίος με ρώτησε για ποιο λόγο, αφού μπορούμε να βρούμε ένα modus viνendi, δεν το αποσύρουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε τις περιφέρειες κ.ο.κ.; Σας το λέω ευθέως, κύριε Πρόεδρε. Η ρύθμιση, όπως έχει σήμερα το άρθρο 54 παράγραφος 2, θα ήταν αντισυνταγματική για τις περιφέρειες. Αλλά και αν θεωρήσουμε ότι ήταν συνταγματική, εάν το θεωρήσουμε κατά ευρύτατη ερμηνεία της σχετικής διάταξης του Συντάγματος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε νέα δημοτολόγια, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για πόσες έδρες μιλάμε, συνεννοήσεις που για να φθάσουμε σε μία αντισυνταγματική λύση, όπως την προτείνετε, θα παρέπεμπαν το θέμα αυτό δέκα χρόνια μετά και αν αυτό ήταν εφικτό. Αυτό μας λέτε να κάνουμε; Να παραπέμψουμε στις ελληνικές καλένδες –το τονίζω- το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, που έπρεπε να το έχουμε δώσει ήδη δύο χρόνια μετά, όπως ψηφίζουμε και τους άλλους εκτελεστικούς νόμους;
(GH)
(3ML)
Να γιατί φέρνουμε το νομοσχέδιο. Είναι απλή η θέση μας απέναντι στον απόδημο ελληνισμό. Αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, αυτό κάνουμε.
Αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει κάποτε ότι άλλοι θα κυβερνήσουν –και είναι το απόλυτο δικαίωμά του- και έχουν άλλη άποψη, ας έρθουν να το τροποποιήσουν και εμείς, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, θα στηρίξουμε την τότε προσπάθεια. Στηρίξτε όμως και αυτή την προσπάθεια όλοι σας. Εάν δεν την στηρίξετε, να ξέρετε ότι φέρνετε στο ακέραιο την ευθύνη γιατί δεν θα ψηφίσουν οι απόδημοι Έλληνες και να είστε βέβαιοι επίσης ότι με τη στάση που τηρείτε κάθε συναίνεση στο μέλλον θα είναι ουσιαστικά αδύνατη. Αλλά η ευθύνη είναι στο ακέραιο δική σας και οποιαδήποτε απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου θα φόρτωνε στην Κυβέρνηση και την παράταξη την ευθύνη για τη μη ψήφιση μιας διάταξης, γιατί θα λέγατε μεθαύριο «εσείς κυβερνάγατε, εσείς δεν το θέλατε».
Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Καθένας παίρνει το μερίδιο που του ανήκει. Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, διακόπτουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών
«Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Σας ενημερώνω δε ότι η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του ως άνω νομοσχεδίου θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 8.30΄ το βράδυ.
Τώρα θα εισέλθουμε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις».
Θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας με γενικό αριθμό 549 και ειδικό 58.
Καλούνται επί του καταλόγου οι Βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας από τη Νέα Δημοκρατία και Δημήτριος Λιντζέρης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Οι δεχόμενοι την τροπολογία λέγουν «ΝΑΙ». Οι μη δεχόμενοι την τροπολογία λέγουν «ΟΧΙ». Οι αρνούμενοι ψήφο λέγουν «ΠΑΡΩΝ».
Σας ενημερώνω ότι έχουν έρθει στο Προεδρείο τηλεομοιοτυπίες –fax συναδέλφων σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής με τις οποίες γνωστοποιούν την ψήφο τους επί της υπ’ αριθμ. 549/58 τροπολογίας. Αυτές οι ψήφοι θα ανακοινωθούν και θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση η οποία θα ακολουθήσει.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Κουβέλη.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σχετικά με παρουσία του κ. Κοροβέση εσείς πράγματι έχετε στα χέρια σας συγκεκριμένη επιστολή του κ. Κοροβέση ότι ευρίσκετο στην Πράγα και με την επιστολή αυτή ανακοίνωνε την ψήφο του. Όμως, ο κ. Κοροβέσης δεν πήγε στην Πράγα, είναι εδώ και πιστεύω ότι σε λίγο θα βρίσκεται στην Αίθουσα για να ψηφίσει.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Κουβέλη.
Παρακαλώ πολύ, να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
(Ψ Η Φ Ο Φ Ο Ρ Ι Α)
(GH)
(Διαρκούσης της ψηφοφορίας την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος που δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Οι επιστολές, οι οποίες απεστάλησαν στο Προεδρείο από τους συναδέλφους, σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής, καταχωρίζονται στα Πρακτικά και έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιστολή η οποία απεστάλη στο Προεδρείο από το συνάδελφο και εκφράζει πρόθεση ψήφου, καταχωρίζεται μεν στα Πρακτικά, αλλά δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα και έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
(ΜΤ)
(4XA)
(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 272 Βουλευτές.
Υπέρ της τροπολογίας, δηλαδή «ΝΑΙ», ψήφισαν 151 Βουλευτές.
Κατά της τροπολογίας, δηλαδή «ΟΧΙ», ψήφισαν 121 Βουλευτές.
Συνεπώς, η τροπολογία, με γενικό αριθμό 549 και ειδικό 58, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως ίδιο άρθρο.
Εισερχόμαστε στην ψήφιση του ακροτελευτίου άρθρου.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Εταιρείες Ενημέρωσης οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων.
Η ψήφισή του στο σύνολο αναβάλλεται για άλλη συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων είκοσι τρεις μαθητές και μαθήτριες, πέντε συνοδοί δάσκαλοι και δέκα γονείς των μαθητών από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει. Σέβεται και αγαπά τους ακρίτες, εύχεται στα παιδιά «καλή πρόοδο» και στους γονείς «καλό κουράγιο».
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμεθα τώρα στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεώργιος Πεταλωτής. Απών. Διαγράφεται.
Το λόγο έχει…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εδώ ήταν, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τι θα πει εδώ, κύριε συνάδελφε; Εδώ εννοείτε εντός κτιρίου;
Το λόγο έχει ο κ. Χαράλαμπος Καστανίδης. Απών. Διαγράφεται.
Το λόγο έχει ο κ. Γεώργιος Καρασμάνης για επτά λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω και στο παρελθόν τονίσει ότι αποτελούμε μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο που στη δύναμή της δεν μετρά μόνο τον πληθυσμό που κατοικεί στα πάτρια εδάφη, αλλά μετρά και ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, τον ελληνισμό της διασποράς που ζει, δραστηριοποιείται και στη μεγάλη του πλειονότητα προκόβει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
Είναι βέβαια εθνικά οδυνηρό να είναι μακριά μας ένα τόσο αξιόλογο, αριθμητικά και ποιοτικά, ανθρώπινο δυναμικό, αλλά αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Από την άλλη είναι μεγάλη η ικανοποίηση και η υπερηφάνεια να βλέπουμε πολλούς από τους ξενιτεμένους συμπατριώτες μας, όχι απλώς να προοδεύουν, αλλά πολλές φορές και να διαπρέπουν στις δεύτερες πατρίδες τους σε όλους τους τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτικούς.
Με ποιο λοιπόν σκεπτικό, με ποιο επιχείρημα που να αντέχει στην κοινή λογική, αυτό το τεράστιο από κάθε άποψη δυναμικό θα εξακολουθήσουμε να το κρατάμε έξω από τα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας; Ως πότε θα τους στερούμε το στοιχειώδες δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά και καθοριστικά στις πολιτικές διεργασίες που καθορίζουν το σήμερα και το αύριο της γενέτειράς τους; Ως πότε θα προσποιούμαστε ότι αγνοούμε πως η ψήφος τους θα είναι ένας ισχυρός, ο ισχυρότερος ίσως κρίκος που θα τους κρατά δεμένους με την Ελλάδα;
Το νομοσχέδιο που συζητούμε αυτές τις μέρες δίνει, με τις παρούσες συνθήκες, λύση σε μία εκκρεμότητα που είναι ανεπίτρεπτο να εξακολουθήσει να υφίσταται. Η παρεχόμενη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να συμπεριλάβουν ομογενείς υποψηφίους στα ψηφοδέλτια επικρατείας είναι, με τα σημερινά δεδομένα, η μόνη εφικτή λύση και η πλέον ενδεδειγμένη.
(MB)
(MT)
Θα καταγράψει τη δύναμη και τη δυναμική της Ομογένειας και τότε ασφαλώς θα ανοίξει ο δρόμος γι’ αυτό που η Αντιπολίτευση ζητάει να γίνει τώρα, δηλαδή τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών. Το ζητάει αν και γνωρίζει ότι η δημιουργία εκλογικών περιφερειών εξωτερικού παρ’ όλο που είναι επιθυμητή δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμη. Δεν είναι ή ώρα για να αναλύσω τους λόγους. Το έχει κάνει κατ’ επανάληψιν ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος και οι συνάδελφοι που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, παρά τη διαφορετική αρχικά απόφασή του, συμπαρατάσσεται σήμερα με την Κυβέρνηση και αποδέχεται την επιλογή της, όπως αυτή καταγράφεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προκειμένου να γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα, να μπορέσουν δηλαδή οι απόδημοι Έλληνες να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες της μητρόπολης του Ελληνισμού.
Σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω και την απορία μου για την αρνητική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό, την οποία θεωρώ ειλικρινά ανεξήγητη. Γιατί; Διότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπανδρέου στις 9 Ιουνίου πέρυσι, κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού έλεγε επί λέξει τα εξής: «Εμείς θέλουμε να δώσουμε μια πιο εθνική διάσταση στο δικαίωμα της συμμετοχής και γι’ αυτό είπαμε με την πρόταση ουσιαστικά μέσα από το ψηφοδέλτιο της Επικρατείας να υπάρχουν θέσεις που θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν ξεχωριστά. Όχι να ψηφιστούν κάποιοι Ελλαδίτες από τον απόδημο ελληνισμό, αλλά να ψηφιστούν κάποιοι απόδημοι που θα εκπροσωπήσουν τον απόδημο ελληνισμό ως μία περιφέρεια». Αυτό ακριβώς κάνει η Κυβέρνηση φέρνοντας στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο. Και ερωτώ: Τι μεσολάβησε μέσα σε δέκα μήνες και ο κ. Παπανδρέου άλλαξε γνώμη;
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ισότιμη με εκείνη των Ελλήνων του εσωτερικού, αφού το άθροισμα των ψήφων των Ελλήνων του εξωτερικού προστίθεται σ’ εκείνο των ψήφων των Ελλήνων του εσωτερικού και η κατανομή των εδρών πανελλαδικά γίνεται στο σύνολο των ψήφων με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Είναι συνταγματική λοιπόν υποχρέωση και εθνική ανάγκη να συμμετέχουν οι Έλληνες ομογενείς στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας, γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείξουμε στον απόδημο ελληνισμό χρειάζεται να είναι καθολική. Η πιο σημαντική μορφή αυτής της εμπιστοσύνης σε μια Δημοκρατία είναι το δικαίωμα της ψήφου σε κάθε πολίτη.
Κύριοι συνάδελφοι, η σπουδαιότητα του νομοσχεδίου που συζητάμε καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι για την υπερψήφισή του το Σύνταγμα ορίζει πλειοψηφία των 2/3 των Βουλευτών. Καλούμαστε συνεπώς να πάρουμε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, να αναδείξουμε ως θεμελιώδες αλλά και στοιχειώδες δικαίωμα σε μια σύγχρονη Δημοκρατία το δικαίωμα της ψήφου κι όχι μόνον για όσους ζουν στη χώρα μας, αλλά για όλο τον ελληνισμό όπου Γης. Αν αυτό το δικαίωμα συνεχίσουμε να το στερούμε από τους ξενιτεμένους μας απαξιώνουμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το όραμα να κάνουμε άρρηκτους τους εθνικούς δεσμούς με τους συμπατριώτες της Διασποράς. Απ’ αυτή τη σκοπιά είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα που απαιτεί μια πλατιά συναίνεση. Απαιτεί την υπέρβαση, απαιτεί να σηκωθούμε λίγο πιο πάνω από τις κομματικές αντιλήψεις μας, να ξεπεράσουμε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να στείλουμε στους απανταχού Έλληνες το μήνυμα ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς που ζούμε στην Ελλάδα, τις ίδιες με εμάς δυνατότητες συμμετοχής στα κοινά και βεβαίως τις ίδιες με εμάς υποχρεώσεις.
Το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού συναίνεσε, πήρε θετική απόφαση. Τώρα μένει σ’ εμάς να αποφασίσουμε. Ας αναλάβει λοιπόν ο καθένας τις ευθύνες του και τις συνέπειες των πράξεών του.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Χαράλαμπος Καστανίδης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
(GK)
(2MB)
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω με έναν σχολιασμό της συζήτησης που προηγήθηκε.
Δεν γνωρίζω τις πατριωτικές και αντιστασιακές περγαμηνές του Αρχηγού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ώστε ευκόλως να περιφρονεί και να υποτιμά την τεράστια συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου στην εθνική μας πορεία.
Μπορώ όμως να υποδείξω στον Αρχηγό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να είναι εξαιρετικά προσεκτικός, όταν κρίνει πρόσωπα και τους θεσμικούς τους ρόλους –δηλαδή τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου- αναλογιζόμενος ότι στο εσωτερικό του Κόμματός του υπάρχουν στελέχη που η οικογενειακή τους παράδοση παραπέμπει στη δικτατορία των συνταγματαρχών, όπως επίσης ότι έχει στελέχη που υπήρξαν συνομιλητές νεοφασιστικών οργανώσεων.
Άρα, χρειάζεται περισσή προσοχή στην κρίση των δημοκρατικών μας θεσμών, στην κρίση των προσώπων και του ιστορικού τους ρόλου.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά την εισαγγελική αναγγελία σχετικά με την υπόθεση Παυλίδη, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αποτυπωθεί η οριστική στάση επί αιτήματος Προανακριτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.
Διότι, αν μεν η Κυβέρνηση και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αποφασίσουν να υιοθετήσουν την ιδέα της Προανακριτικής Επιτροπής, τότε ερευνητέον γιατί στο μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο που είναι το Βατοπέδι επέλεξαν την οδό της παραγραφής με την άρνηση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής. Εάν διαφωνήσουν, τότε πιστοποιούν ότι είναι οριστική η απόφασή τους να οδηγήσουν κάθε σκάνδαλο στην παραγραφή και να εμποδίσουν τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή.
Κύριοι συνάδελφοι, επί του νομοσχεδίου, άκουσα τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει ούτε να αγνοήσει ούτε να θυσιάσει τις επιθυμίες και τα συμφέροντα του Ελληνισμού της Διασποράς. Ισχυρίζομαι ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την παροχή ψήφου στους απόδημους Έλληνες και αγνοεί και θυσιάζει τα συμφέροντα του Ελληνισμού της Διασποράς.
Οφείλω αυτό να το εξηγήσω και με αυτό τον τρόπο να γίνει κατανοητό όχι μόνο στους Έλληνες εντός της κρατικής επικράτειας, αλλά κυρίως στους αποδήμους, γιατί η Κυβέρνηση τους εμπαίζει και γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση, σχεδόν με το σύνολο της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης, διαφωνεί.
Πρώτον, το θεωρητικό ενδεχόμενο να εκλεγούν ορισμένοι Βουλευτές Επικρατείας που να εκπροσωπούν τους απόδημους Έλληνες μπορεί να οδηγήσει στον τελικό αποκλεισμό τους, διότι τελικά έχει σημασία η απόφαση της ηγεσίας εκάστου κόμματος που μπορεί να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο Επικρατείας αν θα βάλει σε εκλόγιμη σειρά ή όχι τους απόδημους Έλληνες.
Δεύτερον, είναι απολύτως απροσδιόριστος ο αριθμός των Ελλήνων της Διασποράς που έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα να ψηφίσουν –παντελώς απροσδιόριστος- με αποτέλεσμα να σκεφθούμε ότι είναι πιθανόν να οδηγηθεί σε αμφισβήτηση η διαφάνεια του εκλογικού αποτελέσματος.
Τρίτον, το σχέδιο νόμου που εισηγείται η Κυβέρνηση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα ομόφωνα ψηφίσματα της Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και με τα ομόφωνα ψηφίσματα των Περιφερειακών Συνελεύσεων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.
Σε αυτά τα ομόφωνα ψηφίσματα υπάρχουν δύο τουλάχιστον αρχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι η δυνατότητα ψήφου των αποδήμων με επιστολική ψήφο και επίσης η συγκρότηση διακριτών εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό, στην ευρύτερη δηλαδή επικράτεια του Ελληνισμού.
Οι δύο αυτές προτάσεις δεν υιοθετούνται. Άρα, έχουμε αντίθεση με τα ομόφωνα ψηφίσματα και της Παγκόσμιας Συνέλευσης και των Περιφερειακών Συνελεύσεων.
Όμως, το χειρότερο όλων είναι ότι το σχέδιο νόμου που συζητούμε, εάν εικάζετο ότι μπορούσε να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής των Ελλήνων, θα είχε καταπέσει μετά από αίτηση αντισυνταγματικότητας στα δικαστήρια της χώρας, διότι έχει εμφανή αντισυνταγματική διάταξη.
(DP)
(4GK)
Προσκρούει στο άρθρο 54 του Συντάγματος. Γιατί; Κάτι το οποίο δεν κατανοεί το κόμμα που σήμερα κυβερνά ή δεν θέλει να κατανοήσει. Το άρθρο 54 ορίζει με σαφήνεια την αρχή της αναλογικότητας. Ορίζει, πιο συγκεκριμένα, ότι ο αριθμός των εκλογικών εδρών των περιφερειών κατανέμεται ανάλογα με το νόμιμο πληθυσμό της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας εφαρμοζόμενη για τους εκπροσώπους του απόδημου Ελληνισμού θα έπρεπε να οδηγήσει στην αρχή ανάλογα με το πόσοι ψηφίζουν τέτοια και η κατανομή των εδρών καθώς και των Βουλευτών που θα εκλεγούν.
Εάν, λοιπόν, για να χρησιμοποιήσω ένα αριθμητικό παράδειγμα, ψήφιζαν διακόσιες χιλιάδες Έλληνες της διασποράς θα έπρεπε με βάση τους καταγεγραμμένους στα ελληνικά δημοτολόγια να βρούμε ποια είναι η αναλογία των εδρών που αντιστοιχεί στους ψηφίσαντες. Είναι βέβαιο ότι δεν είναι ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις Βουλευτές. Άρα, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας που προβλέπει το άρθρο 54 του Συντάγματος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μια επιπλέον φράση.
Ισχυρίστηκε ο Υπουργός των Εσωτερικών ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια ή ξεχωριστές εκλογικές περιφέρειες στο εξωτερικό διότι η ερμηνεία του όρου επικράτεια δεν μπορεί να συμπεριλάβει, πέραν των κρατικών ορίων της Ελλάδας, τις χώρες όπου διαβιεί σήμερα ο ελληνισμός.
Αλλά τότε τίθεται ένα ερώτημα. Εάν η επικράτεια είναι ό,τι περιλαμβάνεται στα κρατικά όρια, σύμφωνα με την άποψη της Κυβέρνησης, τότε δεν δικαιούται να ψηφίσουν ούτε καν με επιστολική ψήφο και αυτοί που βρίσκονται εκτός των ορίων της Ελλάδας…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Κάνετε λάθος, αφού το 52 παράγραφος 2 λέει…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Όχι, δεν ισχυρίζομαι εγώ αυτό, κύριε Κελέτση. Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι εάν η ερμηνεία είναι ότι η επικράτεια είναι ό,τι περιλαμβάνεται εντός των κρατικών ορίων και γι’ αυτό δεν μπορούν να συσταθούν εκλογικές περιφέρειες στο εξωτερικό, τότε και όσοι ψηφίζουν εκτός των ορίων της Επικράτειας, δηλαδή των κρατικών ορίων δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Μα, γιατί;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Είναι γραμμένοι στην Επικράτεια.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αφήστε με να τελειώσω...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μην διακόπτετε.
Παρακαλώ, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Δεν είναι αυτή η ορθή ερμηνεία. Η ορθή ερμηνεία είναι ότι η Επικράτεια περιλαμβάνει και τα όρια του ελληνισμού πέραν των κρατικών ορίων, άρα μπορούν να συσταθούν εκλογικές περιφέρειες και στο εξωτερικό. Άρα, είναι ασυγχώρητη και ασύγγνωστη η αμέλεια της ελληνικής Κυβέρνησης να μην κάνει εκλογικές περιφέρειες και να έρθει σε σύγκρουση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε Καστανίδη.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: …με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.
Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι προφανής η αντισυνταγματικότητα και γι’ αυτό ακριβώς με αίσθημα ευθύνης η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα αναλάβει πρωτοβουλία σε πνεύμα συναίνεσης που πραγματικά να δικαιώνει τις προσδοκίες του απόδημου ελληνισμού.
Ευχαριστώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Επί προσωπικού είπατε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρέπει να απαντήσω στον κ. Καστανίδη γι’ αυτά που είπε για τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Να σας κάνω μια πρόταση προτού αρχίσετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Απομένουν ακόμη τρεις ομιλητές και ούτως ή άλλως θα δευτερολογήσετε. Για την οικονομία της συζητήσεως μήπως πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουν και οι τρεις και μετά να πάρετε το λόγο;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν θα χρειαστώ πάνω από ένα λεπτό. Έχετε τη διαβεβαίωση μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση πώς ένας τόσο αξιοπρεπής συνήθως συνάδελφος, όπως ο κ. Καστανίδης άφησε να φύγουν από το στόμα του τόσο κολοσσιαία ψεύδη.
Απάντηση, λοιπόν, πρώτη. Είπε ο κ. Καστανίδης ότι δεν γνωρίζει ποιες είναι οι αντιστασιακές περγαμηνές του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Σας ενημερώνω, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, αν και θα έπρεπε να το ξέρετε ότι ο κ. Καρατζαφέρης υπήρξε φυλακισμένος στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.
Δεύτερον, είναι ανατριχιαστικό, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μέσα στο Κοινοβούλιο εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθη έστω και εμμέσως σε οικογενειακή ευθύνη, πράγμα που παραπέμπει στο καθεστώς των ναζί. Το μόνο καθεστώς στον κόσμο σήμερα που υιοθέτησε αυτά που είπε πριν ο κ. Καστανίδης έστω και εμμέσως ήταν το Γ΄ Ράιχ. Θα ήταν σαν να έλεγα εγώ ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. ότι επειδή ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος είχε παππού δικτάτορα θα έπρεπε να ψαχθεί καλύτερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους Βουλευτές του.
(DE)
(04DP)
Παρακαλώ πάρα πολύ να ανακαλέσει ο κύριος συνάδελφος αυτά τα απαράδεκτα τα οποία είπε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και κλείνω. Η πολιτική κριτική του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. εστιάζεται σε ένα πραγματικό γεγονός, ότι ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν και ο ίδιος γεννηθείς στο εξωτερικό -ο ίδιος γνωρίζει για το ποιους λόγους γεννήθηκε στο εξωτερικό, εμάς δεν μας ενδιαφέρει καθόλου, καλώς έκανε- πρώτον, αρνείται το Κόμμα του να δώσει ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού και δεύτερον, κατά τη γνώμη μας, πολιτικά απαραδέκτως δεν είναι σήμερα στο Κοινοβούλιο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: …ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που δεν ήταν παρών σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κατεγράφη η άποψή σας.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ελάτε για ένα λεπτό κι εσείς, κύριε Καστανίδη. Ανοίξαμε τώρα θέματα τα οποία είχαν ήδη κλείσει.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έχετε ένα λεπτό, κύριε Καστανίδη. Ένα λεπτό μόνο.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν επιθυμώ επί της ουσίας να ανοίξω διάλογο με τον κ. Γεωργιάδη και με αυτά τα οποία είπε, παρά το γεγονός ότι κανείς θα μπορούσε να θεωρηθεί βαρύτατα προσβεβλημένος, εάν του αποδώσουμε απόψεις που υιοθέτησαν οι Ναζί.
Έχω μόνο να πω ένα πράγμα: Ιστορικώς δεν ενικήθη ποτέ η ανοησία και γι’ αυτό ακριβώς δεν θα επιχειρήσω και εγώ να το πράξω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων σαράντα πέντε μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γυμνάσιο Καλύμνου και από το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλύμνου.
Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους επισκέπτες μας από την ωραία Κάλυμνο. Ευχόμαστε στους μαθητές και στους σπουδαστές καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Γιώργος Πεταλωτής.
Έχετε το λόγο, κύριε Πεταλωτή, για επτά λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα μέσα από μία έντονη διαδικασία -είναι η αλήθεια- το σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στο εξωτερικό.
Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου για το οποίο προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση τόσο στην Επιτροπή όσο και μέσα στην Αίθουσα της Ολομέλειας ότι είναι το σχέδιο νόμου το οποίο επιτέλους υλοποιεί τη γνωστή εδώ και πολλά χρόνια επιθυμία των Ελλήνων Βουλευτών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών συνολικά για την ψήφο των ομογενών μας, για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων της Διασποράς.
Είναι, όμως, απαράδεκτο σε ένα τόσο σημαντικό και καυτό ζήτημα και όχι μόνο ηθικό, αλλά και πραγματικό -σε πραγματικό επίπεδο- η Κυβέρνηση να φέρνει ένα σχέδιο νόμου το οποίο απλώς χρησιμοποιεί για φτηνή επικοινωνιακή πολιτική, για φτηνούς εντυπωσιασμούς και με δεδομένο ότι σε όσες συζητήσεις έγιναν μέχρι τώρα, προτού έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, υπήρχε σχεδόν σύσσωμη η άρνηση της Αντιπολίτευσης να το ψηφίσει και με δεδομένο δεύτερον ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία, η ειδική πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής, έτσι ώστε να καταστεί αυτό το σχέδιο νόμου νόμος του ελληνικού κράτους.
Ποιος ο λόγος του να έρθει τώρα αυτό το νομοσχέδιο; Ο μόνος λόγος είναι, μέσα από μία καθαρή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, να εκθέσει -νομίζει η Κυβέρνηση ότι θα εκθέσει- το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα μάτια των ομογενών μας. Και σ’ αυτό, βέβαια, έχει την πλήρη βοήθεια και συνεπικουρία του εταίρου Κόμματος της Αντιπολίτευσης, που τώρα τελευταία αλληλοστηρίζονται πάρα πολύ σημαντικά, του Κόμματος του ΛΑ.Ο.Σ., ενός Κόμματος του οποίου ακούσαμε τις απόψεις, με τόσο ακραιφνή τρόπο και τόσο υπέρ αυτού του νομοσχεδίου, που ούτε ο Εισηγητής αυτού του νομοσχεδίου από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ούτε καν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ήταν τόσο κάθετος και τόσο υπερασπιστικός αυτού του νομοσχεδίου.
Νομίζω ότι ζούμε χρονικά σε στιγμές που δικαιολογούν αυτές τις συνεργασίες μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ. και μάλιστα, σε ένα πεδίο όπου κινδυνεύουμε αυτές τις δύο μέρες που συζητείται το νομοσχέδιο αυτό, αλλά και στην Επιτροπή να καταντήσουμε τους ομογενείς μας στο εξωτερικό υπόθεση φολκλόρ. Διότι ακούσαμε από τις πλευρές που υπερασπίζονται αυτό το νομοσχέδιο να μας λένε και να ισχυρίζονται εδώ το πόσο σημαντική είναι η Ομογένεια, το πόσο μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα έχουν οι Έλληνες της Διασποράς, το πόσο είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες, λες και δεν είναι δική μας άποψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και των άλλων Κομμάτων της Αντιπολίτευσης -υποθέτω, είμαι σίγουρος, μάλλον- και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του Κ.Κ.Ε. για τη σημασία αυτών των ανθρώπων.
(LM)
(4DE)
Και να σας υπενθυμίσω, κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι συνάδελφοι του ΛΑ.Ο.Σ., ότι το πόση ευαισθησία έχουμε εμείς γι’ αυτούς τους ανθρώπους το έχουμε δείξει έμπρακτα και όχι σήμερα με ένα ψευδεπίγραφο και με ψευδή αιτιολογία σχέδιο νόμου που έρχεται μόνο και μόνο για φθηνούς εντυπωσιασμούς.
Γιατί εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήμασταν αυτοί που συστήσαμε το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το γνωστό Σ.Α.Ε., εμείς ήμασταν αυτοί που ως Κυβέρνηση το 2001 αναλάβαμε την πρωτοβουλία, θέτοντας στη Συνταγματική Αναθεώρηση τη θέσπιση του μεγάλου ζητήματος ψήφου των αποδήμων ομογενών συμπολιτών μας, των αποδήμων Ελλήνων και εσείς έρχεσθε σήμερα να μας πείτε ότι ενδιαφέρεσθε εσείς για τους ομογενείς και δεν ενδιαφερόμαστε εμείς.
Και θα σας πω και κάτι άλλο, επειδή ακούστηκαν πολλά ιστορικά εδώ για την ομογένεια. Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω από πού προέρχεται αυτή η ομογένεια. Εγώ προέρχομαι από μια περιοχή, από τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θράκη, όπου μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, όταν σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχτιζαν τις οικονομίες τους και τις κοινωνίες τους τα πολιτισμένα κράτη με βάση το ανθρώπινο δυναμικό τους, εμείς, σε μια περίοδο όπου τη βασική ευθύνη της διακυβέρνησης την είχε η δεξιά, διώχναμε τους νέους μας, ειδικά τους νέους από είκοσι μέχρι τριάντα χρονών, στέλνοντάς τους στη Γερμανία, στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου και διασπείροντάς τους σε όλο τον κόσμο.
Άρα, ας έχουμε και τον ιστορικό νου και την ιστορική σκέψη και μνήμη για να ξέρουμε, ποιος ευθύνεται για όλη αυτή τη διασπορά, ποιος είναι κοντά στους ομογενείς και ποιος πρέπει να ζητάει συγνώμη σήμερα από τους ομογενείς, γιατί βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.
Και αν πραγματικά θέλει να δείξει η Κυβέρνηση το ενδιαφέρον της γι’ αυτούς τους ανθρώπους, ας κάνει μια βόλτα –που πιστεύω ότι την κάνει- για να συζητήσει με τους ανθρώπους της διασποράς.
Εγώ μαζί με άλλους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έτυχε να βρίσκομαι εδώ και δεκαπέντε μέρες στη Γερμανία και στην Ολλανδία, όπου διαπιστώσαμε ότι οι ελληνικές κοινότητες διαλύονται, βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση που θα μπορούσαν να βρεθούν. Τα ελληνικά σχολεία στη Γερμανία βρίσκονται πλέον σε μια τραγική κατάσταση. Στο Νταχάου που ήμουν, κύριε Υπουργέ, πριν από δύο εβδομάδες προσπαθούν εδώ και πέντε χρόνια να βγάλουν μια άδεια από την πολεοδομία για να λειτουργήσουν δύο αίθουσες, γιατί τα Ελληνόπουλα στα σχολεία της Γερμανίας κάνουν μάθημα σε μια αίθουσα τριάντα πέντε και σαράντα παιδιά.
Εμείς έχουμε, λοιπόν, σαφή άποψη για το πώς πρέπει να ψηφίζουν και για το ότι πρέπει να ψηφίζουν οι ομογενείς μας, μια άποψη που έχει και το Σ.Α.Ε. Και όπως είπε και ο συνάδελφος, ο κ. Καστανίδης, εκφράστηκε ομόφωνα και σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο.
Εμείς, αντιτιθέμενοι στο αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα –και εξηγήσαμε την αντισυνταγματικότητα- μιλάμε για δημιουργία εκλογικών περιφερειών, έτσι ώστε πραγματικά οι απόδημοί μας να έχουν τους εκπροσώπους τους και όχι να τους χρησιμοποιούμε, όπως θέλετε εσείς, απλώς για να αθροίζουμε ψήφους στα κόμματά μας και στο τέλος να μην έχουν κανέναν εκπρόσωπο.
Μιλάμε, λοιπόν, για τη δημιουργία χωριστών εκλογικών περιφερειών, για εκλογή απόδημων Βουλευτών υποχρεωτικά, για θέσπιση της επιστολικής ψήφου και για απογραφή των αποδήμων ψηφοφόρων.
Αυτή ήταν η θέση του Σ.Α.Ε. πριν προσπαθήσετε εσείς να τη νοθεύσετε, του Σ.Α.Ε. που είναι άμεσα θεσμοθετημένο γνωμοδοτικό όργανο της ελληνικής πολιτείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Στην Ιταλία και στη Γαλλία υπάρχουν περιφέρειες. Δείτε λίγο το παράδειγμα των χωρών αυτών που βρίσκονται δίπλα μας, έτσι ώστε να σταματήσετε να εξαπατάτε τους ομογενείς και να χρησιμοποιείτε αυτό το νομοσχέδιο για να σπιλώσετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα κόμμα το οποίο γνωρίζουν πολύ καλά οι απόδημοι και το αποδέχονται σε όλον τον κόσμο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Κοζάνης, κ. Νικόλαος Τσιαρτσιώνης για επτά λεπτά.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Πόσοι είναι ακόμα να μιλήσουν, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μπορείτε να διευκολύνετε τη συζήτηση παραιτούμενοι του δικαιώματος δευτερολογίας.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Μόνο για δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Και εγώ για δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ελπίζω να συμφωνείτε όλοι.
Ορίστε, κύριε Τσιαρτσιώνη, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά τα καταφέραμε. Δεν θα περίμενα ένα τέτοιο νομοσχέδιο, μια τέτοια πρόταση, ένα τέτοιο θέμα, να μας κάνει να διαφωνήσουμε στα όρια του εθνικού διχασμού.
(AD)
(3LM)
Περίμενα ότι θα ήταν διαφορετική αυτή η συζήτηση και ότι ως το τέλος θα μπορούσαμε να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης και σύγκλισης. Έζησα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μαζί με τους συναδέλφους της Επιτροπής για τον απόδημο ελληνισμό, από κοντά όλον τον προβληματισμό και όλη την εξέλιξη του θέματος. Πρέπει να σας πω ότι στις επαφές που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε πυκνώσει και πραγματικά έχουμε σαρώσει την ελληνική ομογένεια, διαπιστώσαμε ότι εκείνοι –δυστυχώς για μας- είναι πιο ώριμοι στο να βρίσκουν τρόπους σύγκλισης και να ξεχωρίζουν το εθνικό από το μικροπολιτικό και το μικροκομματικό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ακράδαντα ότι το παρόν νομοσχέδιο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να ρυθμίσει κάποιες μεταξύ μας υποθέσεις ή ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πολιτική ζωή ή τη διοικητική ζωή. Είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται ως τομή στα ελληνικά πολιτικά δεδομένα να ενσωματώσει και να φέρει τους απόδημους Έλληνες, τους Έλληνες του εξωτερικού, στην πολιτική ζωή του τόπου.
Είναι ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να ενώσει τον ελληνισμό. Είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά επιχειρεί να συστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού –και είναι πάρα πολλές και το ξέρουμε όλοι μας- μέσα σε μία συγκροτημένη πορεία για το επόμενο διάστημα.
Είναι ένα νομοσχέδιο που θα εναρμόνιζε –εφόσον ψηφιζόταν, διότι κάθε ελπίδα εξέλειπε πλέον- στα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης την πορεία του ελληνικού έθνους στα επόμενα χρόνια. Και δεν είναι μόνο μία υποχρέωση, αλλά είναι πραγματικά μία ιστορική αναγκαιότητα, πέραν από υποχρέωση, γιατί έρχεται σε μία στιγμή που δεν είναι και στα καλύτερά της η ελληνική πολιτική ζωή. Έρχεται σε μία στιγμή που η ελληνική πολιτεία, όπως και όλη η Ευρώπη, όπως και όλος ο κόσμος, δίνει αγώνα προκειμένου να ανταπεξέλθει σε μία δύσκολη οικονομική ύφεση και κρίση.
Έρχεται, λοιπόν, ως ιστορική αναγκαιότητα να ενώσει όλες τις δυνάμεις του ελληνισμού, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ’ αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση. Και, βέβαια, εκπληρώνει ένα όραμα του οικουμενικού ελληνισμού.
Πώς φθάσαμε, όμως, ως εδώ; Πώς φθάσαμε σήμερα να μη συμφωνούμε; Έρχεται ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού και βρίσκει τη δικαίωσή του με τη συνταγματική Αναθεώρηση του 2001. Έρχεται, λοιπόν, να αναγνωρίσει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς στον τόπο διαμονής τους.
Τότε, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση συμφωνούσαν. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα ως Κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση. Αναγνωρίζετε τις διαφορές; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιλαμβάνεται τη συναίνεση από τη θέση ισχύος, από την κυβερνητική θέση. Δεν είναι έτσι η συναίνεση. Και, δυστυχώς, οι νομοθέτες του 2001 και της συνταγματικής Αναθεώρησης έδωσαν μία σαφή εντολή προς όλους μας. Ποια είναι η εντολή; Συναίνεση! Διακόσιες ψήφοι χρειάζονται! Ήξερε πολύ καλά ο νομοθέτης και έδωσε αυτήν την εντολή. Δηλαδή, βρείτε τα, προκειμένου να συγκροτηθούν και να μαζευτούν διακόσιες ψήφοι!
Όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα αρνείται και τον ίδιο του τον εαυτό. Εμποδίζει την ολοκλήρωση που εκείνο ως Κυβέρνηση είχε δρομολογήσει. Βλέπετε, άλλαξε ο ρόλος του. Τώρα, από τη θέση της Αντιπολίτευσης αρνείται τα πάντα. Αρνείται για την άρνηση, όταν –σας είπα και πριν- οι διακόσιες ψήφοι είναι εντολή συναίνεσης για όλους. Και αυτή η πρόταση της Κυβέρνησης η οποία ζυμώθηκε αυτά τα δύο χρόνια, είναι κατ’ εξοχήν προϊόν συναίνεσης, καθ’ όσον είδαμε και στις επαφές μας με τους απόδημους Έλληνες ότι συνέλαβαν τα μηνύματα, καθ’ όσον κατέθεσε ένα πρώτο νομοσχέδιο το οποίο αναφερόταν στις εκλογικές περιφέρειες του εσωτερικού.
(ΚΟ)
(3AD)
Έρχεται και το βελτιώνει με τις παρατηρήσεις, αλλά και τις απόψεις και τις προτάσεις του ΣΑΕ, του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, και βάζει και την εκπροσώπηση στα ψηφοδέλτια επικρατείας των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν κατορθώνει, όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σ’ αυτήν την περίπτωση να διατυπώσει μία συγκεκριμένη πρόταση. Ταλαιπωρείται. Ανατρέξτε στα Πρακτικά. Πανσπερμία προτάσεων και προσεγγίσεων, εκθέσεις ιδεών χωρίς προοπτική υλοποίησης. Ταλαιπωρείται το ίδιο εσωτερικά, διότι δεν έχει μία συγκροτημένη πρόταση, αλλά ταλαιπωρείς και όλους εμάς. Και όσο ήταν και κρυβόταν πίσω από την πρόταση του ΣΑΕ ότι «ναι» εκλογικές περιφέρειες και εκπροσώπους, ήταν καλά.
Όταν, όμως, στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής –στην κοινή συνεδρίαση- το ΣΑΕ αναγνώρισε τη θετικότητα αυτού του σχεδίου νόμου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βρέθηκε ξεκρέμαστο, διότι δεν είχε άλλη πρόταση, δεν είχε άλλη θέση. Και σήμερα, όμως, εξακολουθεί να αναφέρεται –και όλοι οι ομιλητές αναφερόντουσαν- σε όλα τα προηγούμενα, εκτός από την τελευταία εξέλιξη του ΣΑΕ. Δεν μπορούμε, όμως, να παίζουμε με τους θεσμούς και μάλιστα, να αναφέρουμε σ’ αυτήν την εξέλιξη ότι δεν αναγνωρίζουμε τους εκπροσώπους του ΣΑΕ, διότι και αυτό το είδαμε στη συνεδρίαση της επιτροπής.
Αφού δεν υπάρχει καμία τελική πρόταση, γιατί αρνούμαστε τη συναίνεση που ικανοποιεί στο μέγιστο δυνατό τις επιθυμίες όλων μας; Η πρόταση για δημιουργία εκλογικών περιφερειών είναι ένα πρόσχημα για την άρνηση και το ξέρουμε. Η πρόταση της Κυβέρνησης ικανοποιεί και τα δύο μεγάλα ζητούμενα. Και την ψήφο στον τόπο διαμονής, αλλά και την εκπροσώπηση. Θα καταγράψει τις δυνάμεις των απανταχού Ελλήνων. Θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία εκλογικών περιφερειών.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όμως, με τα καμώματά τους, δυστυχώς, οι κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κλείνουν την πόρτα στους απόδημους Έλληνες. Ζητούν την επιστολική ψήφο, όταν στερούν το δικαίωμα άσκησης της ψήφου. Ζητούν την εκπροσώπησή τους και δεν ανοίγουν καν την προοπτική μέσω του ψηφοδελτίου επικρατείας. Κόπτονται ότι θέλουν να τα δώσουν όλα και δεν αφήνουν να δημιουργηθεί ούτε καν το πρώτο βήμα μ’ αυτό το σχέδιο νόμου.
Από τους τρεις, λοιπόν, εκπροσώπους που είναι σίγουρο ότι θα εκλεγούν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑ.Ο.Σ. –και βεβαίως αν ψηφιζόταν και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα είχαμε τρεις εκπροσώπους στην επόμενη μετά το 2011 Βουλή- προτιμούν το απόλυτο μηδέν, την απόλυτη άρνηση. Όμως, αυτό δεν θα τους συγχωρήσουν ποτέ οι απόδημοι.
Κάντε ένα βήμα -είναι πλέον αργά- την επόμενη Τρίτη, όπου θα έχουμε ονομαστική ψηφοφορία. Δεν το βλέπω, όμως. Ας είμαστε δυνατοί να δημιουργήσουμε άλλη δυναμική πάλι με δική μας πρωτοβουλία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε, κύριε Τσιαρτσιώνη.
Κλείνουμε τον κατάλογο των πρωτολογιών με την κα Νατάσα Ράγιου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Αχαΐας.
Κυρία Ράγιου, έχετε το λόγο.
ΝΑΤΑΣΑ ΡΑΓΙΟΥ-ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου να κάνω μία εκμυστήρευση. Νιώθω πάρα πολύ κουρασμένη από την υποκρισία και τα τεχνάσματα που ακούστηκαν σ’ αυτήν τη συζήτηση σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα σε ένα θέμα τόσο σοβαρό, σε ένα θέμα εθνικής σημασίας και εθνικής συνείδησης.
Δεν ξέρω αν κατάλαβε κανείς ξεκάθαρα –πολύ ξεκάθαρα, όμως- αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμφωνεί τελικά με την ψήφο στους ομογενείς και διαφωνεί με τον τρόπο. Γιατί κάπως έτσι περιγράφεται η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: «θέλουμε, αλλά δεν μας αρέσει ο τρόπος και γι’ αυτό δεν ψηφίζουμε μέχρι να βρούμε το σωστό τρόπο». Ωραία υπεκφυγή, μόνο που δεν γίνεται αντιληπτή από τους έχοντες κοινό νου. Το ίδιο το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού είναι υπέρ του σχεδίου νόμου και έκανε την υπέρβαση, παρά τις προτάσεις που έχει κάνει –τα τόνισε και ο Εισηγητής μας νωρίτερα- να γίνει η αρχή και μετά να βρούμε τον τρόπο.
Αυτό που μας ρωτούν και ζητούν οι απόδημοι είναι να τους επιτρέψουμε να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Πραγματικά πολλές φορές αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να υπάρχει σε ενέσιμη μορφή ο κοινός νους ή κάποιο μαγικό χάπι αντικειμενικότητας, μήπως και καταφέρουμε να συνεννοηθούμε επιτέλους!
(NP)
(3KO)
Δεν είναι σκοπός μου να προκαλέσω κανένα. Όμως, σε ένα τόσο πολύ κρίσιμο ζήτημα έχω τη γνώμη ότι δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες.
Αν, λοιπόν, υπάρχει κάτι που είναι –επαναλαμβάνω- κουραστικό είναι να κυριαρχεί μόνιμη άρνηση από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λες και εκείνη έχει το αποκλειστικό προνόμιο της γνώσης. Δεν μπορεί στο βωμό της δίψας για εξουσία να θυσιάζονται τα πάντα, ακόμη και το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον της χώρας. Ο απόδημος ελληνισμός, οι ελληνικές κοινότητες του κόσμου είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού έθνους. Οι Έλληνες της διασποράς είναι βέβαιο ότι έχουν δώσει σκληρούς αγώνες για την επιβίωση και την ενσωμάτωσή τους σε κοινωνίες στις οποίες ζουν και μεγαλουργούν. Έχουν διαπρέψει σε όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, διατηρώντας αναλλοίωτη την εθνική συνείδηση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υπηρέτησαν, υπηρετούν και υπερασπίζονται την Ελλάδα στο παγκόσμιο περιβάλλον, συμμετέχοντας στους κοινούς αγώνες, πάντα με πίστη και πάνω απ’ όλα για τις αξίες που μας ενώνουν, που είναι η παράδοσή μας, η ιστορία μας, η θρησκεία μας, η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας και τελικά η πολιτιστική μας ταυτότητα.
Μίλησα πριν για εθνικό συμφέρον. Θέλουμε, δεν θέλουμε, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι ένας σημαντικός μοχλός, ένας κρίκος σύνδεσης του ελληνισμού της διασποράς με την Ελλάδα.
Με αυτό το σχέδιο νόμου εκφράζεται ο διακαής όσο και δίκαιος πόθος των Ελλήνων του εξωτερικού για το δικαίωμα της ψήφου και για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας να τους παρέχει αυτό το δικαίωμα και ήδη έχουμε αργήσει.
Σήμερα η Κυβέρνηση κάνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να σκεφθούν πρώτα ως Έλληνες και έπειτα ως κομματικά στελέχη.
Θεωρώ ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση, η οποία –επαναλαμβάνω- αποτελεί αίτημα του απόδημου ελληνισμού, αίτημα στο οποίο οφείλουμε να ανταποκριθούμε με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα.
Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο δεν επιλέξαμε την εύκολη οδό να αφήσουμε ανέγγιχτο το πρόβλημα. Αντίθετα, πάνω στο αρχικό προσχέδιο η Κυβέρνηση ήρθε στο διάλογο, χωρίς δογματισμούς και προκαταλήψεις και χωρίς ψηφοθηρικούς υπολογισμούς, αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία και την ευθύνη και προσδοκώντας ένα αποτέλεσμα που για τον κοινό νου είναι το αυτονόητο.
Θεωρώ ότι η στιγμή είναι ιστορική. Είναι σταθμός και είναι μεγάλο βήμα στο όραμα του οικουμενικού ελληνισμού. Μια άλλη Ελλάδα έτοιμη να υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας μας σε ένα παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον περιμένει να της δείξουμε αν και πόσο την υπολογίζουμε. Δεν είμαι της άποψης ότι οι Έλληνες, για να πάνε μπροστά, πρέπει σώνει και καλά να κοιτάζουν πίσω και σας καλώ να αφουγκραστείτε τη φωνή όλων αυτών των Ελλήνων που ζουν και μας κάνουν περήφανους σε μια άλλη μεγάλη Ελλάδα, που εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Τους οφείλουμε πολύ περισσότερα απ’ όσα λαμβάνουν σήμερα από εμάς. Άλλωστε θα πρέπει να επαναλάβω, τελειώνοντας, ότι πάντα πίστευα πως η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού δεν φθάνει. Κάποτε πρέπει να πάμε στην ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού, με αυξημένες ευθύνες και με αυξημένες δράσεις, όπως τέτοιες είναι και οι ανάγκες των Ελλήνων της διασποράς.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Εκτιμώ ιδιαιτέρως, μεταξύ των άλλων, και το ότι συντμήσατε το χρόνο της αγορεύσεώς σας κατά τρία λεπτά.
Προχωρούμε στις δευτερολογίες.
Κύριε Κελέτση, οι συνάδελφοί σας εισηγητές των άλλων Κομμάτων ζήτησαν να δευτερολογήσουν για δύο λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα μακρηγορήσω. Θα είμαι σύντομος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ωραία. Δυο λεπτά και σύντομα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Άντε να πούμε τρία.
Κύριε Πρόεδρε, κλείνει ο κύκλος της συζήτησης αυτού του τόσου σημαντικού νομοσχεδίου, της τόσο σημαντικής θεσμικής παρέμβασης της Κυβέρνησης επί της αρχής. Κλείνει, όμως, δυστυχώς με μία εικόνα η οποία πιστεύω –και αυτό με αποκλειστική ευθύνη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι της Κυβέρνησης- ότι σίγουρα δεν αποτελεί τιμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Είναι αποκλειστική ευθύνη πια –είναι ξεκάθαρο αυτό- της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο βασιλιάς πλέον είναι γυμνός.
(TR)
(4NP)
Προσπάθησε να κρυφτεί βέβαια πίσω από το φύλλο συκής το οποίο ήταν η δήθεν αντισυνταγματικότητα την οποία πρότειναν χθες οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όμως και το φύλλο συκής έπεσε και έτσι φάνηκε πια στον ελληνικό λαό, αλλά φάνηκε κυρίως προς τους απόδημους Έλληνες που παρακολούθησαν τη συζήτησή μας, ότι αυτός που δεν θέλει την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων, αυτός που φοβάται την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν προκειμένου να εξασφαλίσει την ομοφωνία και έφερε ένα σχέδιο νόμου μετά από συζήτηση που ξεκίνησε από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Έφερε πρώτα ένα προσχέδιο το οποίο ήταν τελείως διαφορετικό από το σημερινό σχέδιο νόμου. Άκουσε τις απόψεις των κομμάτων, άκουσε τις απόψεις των Βουλευτών, άκουσε τις απόψεις του Σ.Α.Ε. και κατέθεσε ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο νόμου. Αυτό εάν δεν είναι υποχώρηση, αν δεν είναι διάθεση σύνθεσης, τότε τι είναι; Έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ σήμερα να κατηγορήσει την Κυβέρνηση, να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να πει ότι έχει ευθύνη η Κυβέρνηση, γιατί λέει κατεβάζει αυτό το σχέδιο νόμου. Μα, τι άλλο να έκανε η Κυβέρνηση; Ποια είναι αυτή η αντίληψη, τι περίεργη αντίληψη είναι αυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περί σύνθεσης, περί διαλόγου, περί διακομματικής συμφωνίας; Ελάτε να ψηφίσετε αυτό που λέμε εμείς για να συμφωνήσουμε. Ωραία αντίληψη! Ωραία διάθεση για συναίνεση!
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έκανε αυτό που έπρεπε και κατέληξε σε ένα σχέδιο νόμου στο οποίο συμφώνησε το Σ.Α.Ε. Και αυτό πρέπει να το πούμε. Οι εκπρόσωποι του Σ.Α.Ε. στην Επιτροπή είπαν, συμφωνούμε σ’ αυτό το νομοσχέδιο ως μεταβατική λύση.
Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να επιμένει στην αρχική του θέση; Αυτοί πονάνε πιο πολύ τον απόδημο Ελληνισμό απ’ ό,τι το Σ.Α.Ε.; Εκφράζουν καλύτερα τον απόδημο Ελληνισμό από ό,τι το Σ.Α.Ε.; Και έρχεται και ο Υπουργός στο δεύτερο θέμα που έχει θέσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επιστολική ψήφο και λέει με δήλωσή του στην Επιτροπή, ναι, δέχομαι να βάλουμε μέσα πρόνοια και για την επιστολική ψήφο. Το αγνοεί και αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ε, όχι, λοιπόν, δεν μπορεί να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα και να εμφανίζεται η Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τη συμφωνία, δεν επιθυμεί τη συναίνεση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να είναι αυτό που δήθεν θα ήθελε ένα συναινετικό νόμο. Το σίγουρο είναι ότι ό,τι και να κατεβάζαμε, όποια πρόταση και να φέρναμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα αρνείτο να την ψηφίσει γιατί φοβάται την ψήφο των αποδήμων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αλήθεια τι μας πρότεινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη χθεσινή και στη σημερινή συζήτηση; Έβγαλε κανείς συμπέρασμα; Ακούστηκαν εντελώς διαφορετικές απόψεις από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και αν τις αθροίσουμε με όλα αυτά που έχουμε δει κατά καιρούς και έχουν υποστηρίξει άνθρωποι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις Επιτροπές, τότε πραγματικά εκείνο το οποίο διαφαίνεται είναι ότι οι άνθρωποι μέσα στο κόμμα τους είναι ο πύργος της Βαβέλ, δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, δεν αλληλοκατανοούνται και προσπαθεί ο ένας να εξηγήσει τι μας είπε ο άλλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τελειώνετε, κύριε συνάδελφε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Ένα λεπτό θέλω και κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Στις 26.4.2007 από Πρακτικά της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού ο κ. Νιώτης λέει η άποψη που εξέφρασε ο Εκπρόσωπός μας ο κ. Βενιζέλος για έναν περιορισμένο, κλειδωμένο αριθμό Βουλευτών, πέντε ή έξι, θα είναι από τη λίστα Βουλευτών Επικρατείας. Οι απόδημοι όταν προτείνουν είναι πάρα πολύ σεμνοί και προσεκτικοί». Δηλαδή λέει ότι η πρόταση Βενιζέλου στην Επιτροπή είναι πέντε ή έξι από τη λίστα Βουλευτών Επικρατείας. Αυτό έγινε στις 26.4.2007. Και συνεχίζει ο κ. Νιώτης «οι απόδημοι θα ήταν πολύ ικανοποιημένοι εάν εμείς βρίσκαμε έστω και στον ορίζοντα του 2011 μία λύση, ότι για παράδειγμα από τη λίστα Βουλευτών Επικρατείας τα κόμματα υποχρεωτικά ορίζουν τρεις, τέσσερις Βουλευτές από τον απόδημο Ελληνισμό». Πού είναι αυτά σήμερα;
Το 2008 πάλι ο κ. Νιώτης σε έκθεση της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού τι λέει; Λέει: «Προτείνουμε τη δημιουργία τριών χωριστών εκλογικών περιφερειών για τους εκτός επικρατείας Έλληνες πολίτες που θα εκλέξουν περιορισμένο αριθμό Βουλευτών». Άλλη πρόταση από τον ίδιο ομιλητή σε άλλη συνεδρίαση.
Ο κ. Παπανδρέου στο χαιρετισμό του μας μιλάει για εκλογή από το ψηφοδέλτιο επικρατείας. Ο κ. Βενιζέλος μας λέει για περιφέρειες. Επιτέλους, αποφασίστε μέσα στο κόμμα σας τι πραγματικά θέλετε. Προτείνετέ το και ελάτε να το συζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ αποφασίστε να τελειώνετε, όμως.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κλείστε επιτέλους! Για όνομα του Θεού!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Τελειώνω με τη φράση μου, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. φέρει την αποκλειστική ευθύνη για την αποτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος και της εθνικής παρέμβασης της Κυβέρνησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχει καταγραφεί.
Ευχαριστούμε, κύριε Κελέτση.
Ο κ. Χυτήρης, Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το λόγο.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τελειώνει η συζήτηση για το νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση και στο τέλος αυτό, μέσα σε δυο, τρία λεπτά, πρέπει κανείς να βγάλει, όπως λέει ο λαός μας, τη σούμα. Ποια είναι η σούμα, λοιπόν;
(XF)
(3TR)
Έφερε ένα νομοσχέδιο η Κυβέρνηση χωρίς συναίνεση. Συναίνεση που επιτάσσει το Σύνταγμα, διότι θέλει τα 2/3 προκειμένου να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο αυτό. Γνωρίζοντας ότι αυτό δεν το έχει, η Κυβέρνηση παρ’ όλο αυτά το έφερε. Το έφερε για να δημιουργήσει εντυπώσεις, όπως το είδαμε από τις ομιλίες όλων, του κ. Παυλόπουλου και τον άλλων. Σήμερα ήρθε και το βαρύ πυροβολικό, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και απευθύνθηκαν στον απόδημο ελληνισμό για να του πουν πόσο τον αγαπάνε, πόσο είναι μαζί του, πόσο, πόσο και πόσο κακό είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πόσο κακή είναι η αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα. Περνάνε για αφελείς προφανώς τους απόδημους.
Οι απόδημοι δεν τα θέλουν αυτά, τα γνωρίζουν, τα έχουν ξανακούσει εξάλλου. Οι απόδημοι θέλουν αποτέλεσμα συγκεκριμένο.
Και εγώ σας λέω ότι περνούσε αυτό το νομοσχέδιο σήμερα και στις επόμενες εκλογές, το 2011 κ.λπ. ο Γιώργος, ο Κώστας στη Μελβούρνη που είναι εκεί και εργάζονται ψήφιζαν και ψήφιζαν τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή όποιο άλλο κόμμα, τι θα γινότανε από την άλλη μέρα των εκλογών και για τέσσερα χρόνια; Τίποτα. Αυτοί θα ήταν στη Μελβούρνη και θα δούλευαν και στην Ελλάδα εδώ στη Βουλή κ.λπ. δεν θα τους αντιπροσώπευε κανείς. Δεν θα γίνονταν τίποτα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Αυτή είναι η αντίληψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό που έχει σημασία επομένως στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία, την οποία όλοι μας υπηρετούμε, είναι όταν ψηφίζεις κάποιον να ψηφίζεις και ένα πρόσωπο το οποίο σε εκπροσωπεί στην Ελληνική Βουλή.
Λέει ο εισηγητής της πλειοψηφίας ότι φοβάται την ψήφο των αποδήμων το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φοβάται την παρουσία των αποδήμων στην Ελληνική Βουλή η Νέα Δημοκρατία, διότι αυτό έχει σημασία να είναι εδώ ο απόδημος ελληνισμός, μεταξύ μας, να ανεβαίνει στο Βήμα, να μιλάει, να λέει για τα προβλήματα των αποδήμων, να αποφασίζει η Βουλή, να φέρνει εδώ τον κόσμο των αποδήμων. Αυτό σημαίνει δημοκρατία. Αυτό δεν έγινε δυστυχώς. Θα γίνει, όμως. Θα γίνει με την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο δεσμεύεται να φέρει ένα νομοσχέδιο που θα είναι και συναινετικό και θα έχει την εκπροσώπηση των αποδήμων εδώ.
Σήμερα ήρθε και ο κ. Καρατζαφέρης μεταξύ των άλλων και μίλησε. Δεν θέλω να σχολιάσω τι είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Δεν χρειάζεται. Αλλά μίλησε μέχρι και για τον Ανδρέα Παπανδρέου ρίχνοντας λάσπη. Θα έλεγα ότι για να ρίχνεις λάσπη πρέπει να τη βρίσκεις, πρέπει να τσαλαβουτάς στη λάσπη για να μπορείς να ρίξεις σε άλλον λάσπη. Και δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω, διότι όποιος δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του και το ήθος του και τη γενικότερη παρουσία του, δεν μπορεί να τον βοηθήσει κανένας άλλος.
Μίλησε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος απευθύνθηκε βεβαίως στους απόδημους Έλληνες, για να δείξει πόσο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρεται για τους απόδημους Έλληνες και για να κατηγορήσει επίσης το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Και είναι διχαστικό, κατά τη γνώμη μου, όταν απευθύνεσαι στην ομογένεια και στον ελληνισμό να μιλάς εναντίον των πολιτικών δυνάμεων και όταν είσαι Πρωθυπουργός της χώρας είναι διχαστική τακτική και απαράδεκτη. Και μιλάει σα να μην ξέρει ότι οι απόδημοι Έλληνες παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Ξέρουν τι γίνεται στην Ελλάδα και ντρέπονται για πολλά που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα γνωρίζουν όλα. Και τα σκάνδαλα γνωρίζουν. Τα πάντα γνωρίζουν. Αυτές είναι οι «επιτυχίες» της Κυβέρνησής μας, οι οποίες έχουν φθάσει στα πέρατα του κόσμου.
(GM)
XF
Και οι ξένοι επίσης γράφουν για την Ελλάδα και οι ξένες εφημερίδες γράφουν για την Ελλάδα και οι ξένες τηλεοράσεις δείχνουν τι γίνεται στην Ελλάδα. Και ντρέπονται, γιατί είναι Έλληνες, περισσότερο Έλληνες οι απόδημοι και πονάνε γι’ αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα.
Επομένως αντί να λέμε «κοπτόμεθα» για τους απόδημους Έλληνες, να κοπτόμεθα για την Ελλάδα και για την πολιτική που εφαρμόζεται εδώ, που έχει γίνει το μαύρο πρόβατο σε όλο τον κόσμο.
Αυτά ήθελα να πω, ότι όλο αυτό το πράγμα το χρησιμοποίησε η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να δείξει δήθεν ότι απευθύνεται με αγάπη προς τον απόδημο ελληνισμό. Το ποιος έχει δουλέψει για τους απόδημους Έλληνες, είναι γνωστό από τους ίδιους τους απόδημους.
Επαναλαμβάνω καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο αυτό, ότι το σωστό νομοσχέδιο και η σωστή θέση την οποία πρέπει να έχει ο απόδημος ελληνισμός είναι με την παρουσία του στην Ελληνική Βουλή και αυτό θα γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Τσούκαλης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Με το τέλος της συζήτησης αυτής είναι προφανές ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των τοποθετήσεων εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας πρόσεχαν αποκλειστικά και μόνο την κάμερα που είχαν απέναντί τους. Δεν απευθύνονταν βεβαίως στα μέλη του Κοινοβουλίου, αλλά απευθύνονταν σε αυτούς που ήθελαν πράγματι να απευθυνθούν, δηλαδή στους απόδημους Έλληνες. Και το έκαναν αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να διαμορφώσουν έναν κλίμα διχασμού εντός της χώρας, διαχωρίζοντας τους αμνούς από τα ερίφια, θεωρώντας ότι σε αυτήν εδώ τη χώρα υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ξεϋφαίνονται το κακό των αποδήμων.
Όμως, κύριε Κελέτση, να είστε βέβαιος ότι οι απόδημοι Έλληνες είναι τόσο πολύ ενημερωμένοι, γνωρίζουν πολύ καλά το τι συμβαίνει σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και να είστε βέβαιοι ότι αυτήν την άκρατη υποκρισία σας την έχουν υπολογίσει στη συνείδησή τους και σύντομα θα σας το ανταποδώσουν. Γιατί το ερώτημα το οποίο θέτουν και μας έθεσαν κι εμάς τώρα που πήγαμε έξω είναι: «Αλήθεια, αυτή η υπέρμετρη ευαισθησία τώρα με αυτό εδώ το νομοσχέδιο δεν μπορούσε από τη Νέα Δημοκρατία ή και από το ΠΑΣΟΚ ακόμα να εκδηλωθεί μέχρι σήμερα τοποθετώντας όσοι είχαν δυνατότητα έναν απόδημο Έλληνα, έναν Έλληνα της διασποράς στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση κατά την απόλυτη επιλογή του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας ή του ΠΑΣΟΚ, ούτως ώστε να δείξουν το έμπρακτο ενδιαφέρον τους;» Δεν το έκαναν. Τώρα γιατί να το κάνουν με τη ρύθμιση αυτή την οποία εσείς έχετε εισάγει οι τρεις υποχρεωτικά με την τοποθέτησή τους την εντελώς τυχαία μέσα στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας; Είναι προφανές το τι συμβαίνει, κύριε Πρόεδρε, με όλη αυτήν την προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία.
Θέλω να τελειώσω με το εξής: Για να φανεί το πόσο υποκριτική είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς και για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς με τη στήριξη και του ΛΑΟΣ, ως να γνωρίζει εκ των προτέρων ο κ. Κελέτσης έχοντας κάνει δημοσκοπήσεις ποιος φοβάται την ψήφο των αποδήμων, ποιοι είναι οι συσχετισμοί στους απόδημους, ότι εμείς της Αριστεράς τους φοβόμαστε και ότι οι απόδημοι είναι οι άκρως εθνικόφρονες οι οποίοι θα προτιμήσουν τη Νέα Δημοκρατία ή το ΛΑΟΣ, αυτά ας τα παραβλέψουμε.
Υπάρχει ένα νομοσχέδιο, κύριε Κελέτση, όπου σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο υποτίθεται ότι θα αρχίσει να ισχύει το δικαίωμα της ψηφοφορίας με αυτόν τον τρόπο από την 1η Ιανουαρίου του 2011. Αλήθεια, γιατί από την 1η Ιανουαρίου του 2011 και όχι από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2011 παραδείγματος χάρη ή από την 1η Ιανουαρίου του 2012; Παίζει ρόλο; Είναι προφανές ότι παίζει ρόλο!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Εκτιμούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι τότε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Εάν υπονοείτε ότι θα γίνουν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, βάλτε το στις 17 Σεπτεμβρίου του 2011, ή την 1η Ιανουαρίου 2012.
PM
(4GM)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Εσείς κάνετε τέτοιες σκέψεις, όχι εμείς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δεύτερον, τις σαφείς προτάσεις που κατέθεσε και ανέλυσε εδώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, κύριε Κελέτση, ουσιαστικά τις θεωρείτε σωστές, πλην όμως τις παραπέμπετε σ’ ένα αβέβαιο μέλλον προκειμένου να κάνετε τη νόμιμη απογραφή. Κύριε Πρόεδρε, φαντάζομαι ότι γνωρίζετε πότε θα γίνει η επόμενη απογραφή, το 2011. Αλήθεια, γιατί λοιπόν από τώρα δεν λέτε και με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται εδώ ότι το δικαίωμα συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στις εκλογές θα αρχίσει να υλοποιείται στις πρώτες εκλογές μετά την οριστικοποίηση και την επισημοποίηση της νόμιμης απογραφής του 2011 όπου θα περιλάβετε και τον πληθυσμό των αποδήμων που μένουν στο εξωτερικό και περιλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους;
Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές το τι επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς όμως αποκαλύφθηκε απροκάλυπτα ενώπιον των συμπατριωτών μας που διαμένουν στη διασπορά.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Κελέτση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Επειδή πολλές φορές αναφέρθηκε ο κύριος συνάδελφος στο όνομά μου προσωπικά, δεν τίθεται βέβαια προσωπικό θέμα αλλά πρέπει να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Εισηγητής είστε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Εγώ θα ζητούσα από τον Πρόεδρο να μου παραχωρήσει για λίγο το λόγο, αλλά θα προτιμούσα να πάρω το λόγο μετά από τον εισηγητή του ΛΑ.Ο.Σ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Να πάρουμε κι εμείς το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Όποτε κρίνετε εσείς, κύριε Πρόεδρε, απλώς θα ήθελα δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Επί του παρόντος το λόγο έχει ο κύριος Αθανάσιος Πλεύρης ως ειδικός αγορητής από πλευράς του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από τις αναφορές που έκανε ο κύριος Καστανίδης. Δεν ήθελα να «δυναμιτίσω» την ατμόσφαιρα και να πάρω το λόγο εκείνη τη στιγμή επί προσωπικού. Για τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού πολύ σωστά απάντησε ο κύριος Γεωργιάδης ότι αν δεν γνωρίζει ο κύριος Καστανίδης τους αντιστασιακούς του αγώνες, μπορεί να μάθει ότι ήταν κρατούμενος στο ΕΑΤ ΕΣΑ, αλλά θεωρώ ότι έγινε μία αναφορά προς το πρόσωπό μου η οποία ήταν ανήθικη διότι εμμέσως πλην σαφώς ο κύριος Καστανίδης αναρωτήθηκε για κάτι. Είπε: «Να ελέγξει στο κόμμα του εάν υπάρχουν Βουλευτές που έχουν οικογενειακές σχέσεις με άτομα που συνεργάστηκαν με τη δικτατορία» και προφανώς εννοεί εμένα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, κύριε Πρόεδρε, ούτε έχω κρύψει ποτέ ότι ο πατέρας μου συνεργάστηκε με τη δικτατορία και ούτε ο πατέρας μου, όταν έπεσε η δικτατορία, βγήκε να πει ότι ήταν κάποιος αγωνιστής.
Κύριε Πρόεδρε, δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτή η αναφορά. Θέλω να το καταλάβω γιατί εκτιμώ πολύ το ήθος του κυρίου Καστανίδη. Μ’ αυτό τον τρόπο εννοεί ότι επειδή τυχαίνει εγώ να έχω οικογενειακές σχέσεις –προφανώς γιατί είναι πατέρας μου- μ’ έναν άνθρωπο που συνεργάστηκε με τη δικτατορία, δεν έχω δικαίωμα να συμμετέχω στην πολιτική ζωή του τόπου; Εάν εννοεί κάτι τέτοιο, τότε πάμε σε πολύ επικίνδυνες θεωρίες.
Το μόνο που έχω να πω στον κύριο Καστανίδη είναι ότι εγώ γεννήθηκα το 1977, συνεπώς όχι μόνο για οικογενειακή ευθύνη δεν μπορεί να μιλά, αλλά δεν μπορεί να μιλά και για πράξεις για τις οποίες μπορεί να έχω ευθύνη και οι οποίες συνέβησαν πριν τη γέννησή μου. Επειδή δεν βλέπω πολύ συχνά τον κύριο Καστανίδη γιατί περνά από τις Επιτροπές, μιλά και φεύγει, ας ρωτήσει τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να του πουν για το ήθος μου και για τις αντιλήψεις μου. Ας ρωτήσει ακόμα και τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που είμαστε μαζί στις Επιτροπές κατά πόσο η παρουσία μου συνάδει με το δημοκρατικό ήθος ή όχι.
Δεν ήθελα να ανεβάσω τους τόνους, ήμουν πολύ προσεκτικός, αλλά θεωρώ ότι τέτοιου είδους συγκρίσεις παραπέμπουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα τα οποία είχαν υιοθετήσει την οικογενειακή ευθύνη.
Ολοκληρώνοντας αυτή τη συζήτηση, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να αναφέρω ότι λίγο-πολύ ειπώθηκαν τα επιχειρήματα. Δεν χρειάζεται έστω αυτή την τελευταία στιγμή να κοντραριζόμαστε για αυτονόητα πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας διότι από τη στιγμή που έχουμε αποδεχθεί την αυξημένη αναλογική που υπάρχει τώρα, αυτομάτως έχουμε αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει αναλογικότητα. Θεωρούμε ότι το όποιο πρόβλημα εκπροσώπησης λύνεται με τις λίστες επικρατείας και θα ήταν σίγουρο ότι θα λυνόταν εάν βάζατε στην πρώτη θέση να είναι πάντα απόδημος Έλληνας της διασποράς όπως έχουμε προτείνει.
(SX)
(4PM)
Τέλος πάντων, σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που υπάρχει έστω η προφορική δέσμευση κάποιων Κομμάτων εδώ ότι θα έχουν σε εκλόγιμη θέση άτομα από τους Έλληνες της διασποράς, λύνεται το θέμα της εκπροσώπησης.
Θεωρώ –και αυτή είναι η νομική μου άποψη, κύριε Τσούκαλη, και το είπα και χθες και στους εκπροσώπους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι με το υπάρχον Σύνταγμα δεν μπορούμε να πάμε σε διασταλτική ερμηνεία του όρου «Επικράτεια», που να περιλαμβάνει τον εκλογικό χώρο. Θεωρώ ότι ο συντακτικός νομοθέτης και του 1975 και του 1986, που έχει θέσει τον όρο «Επικράτεια», αναφέρεται προφανέστατα στην Ελληνική Επικράτεια.
Πιστεύω, λοιπόν –αυτή είναι η δική μου θέση- ότι για να πάμε σε περιφέρειες, πρέπει να γίνει Αναθεώρηση του Συντάγματος. Διαφορετικά, θα είμαστε στα όρια της συνταγματικής ερμηνείας.
Εν τέλει, δεν ξέρω για ποιους λόγους -ούτε εγώ θα πω ότι το ένα Κόμμα έχει κρυφές δημοσκοπήσεις- αυτή τη στιγμή δεν θα δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους.
Θεωρώ, όμως, κύριε Υπουργέ, ότι πρέπει την πρόταση που έκανε και ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, να τη δείτε με προσοχή. Αν αυτή τη στιγμή κρίνουμε ότι οι απόδημοι είναι εθνικό κεφάλαιο –όπως είπαν όλα τα Κόμματα- υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις του άρθρου 44, παράγραφος 2, να γίνει δημοψήφισμα. Θέλει την πλειοψηφία των 151 εδρών. Να πάτε, λοιπόν, με 151 -εμείς έτσι κι αλλιώς θα σας στηρίξουμε- και να γίνει ένα δημοψήφισμα. Και δεν υπάρχει κανένα θέμα συνταγματικότητας, γιατί είναι βέβαιο ότι το δημοψήφισμα είναι πιο ισχυρό από κάθε αυξημένη πλειοψηφία, η οποία υπάρχει μέσα στη Βουλή. Έτσι, θα μπορέσουμε πραγματικά να δώσουμε στους Έλληνες της διασποράς αυτό το οποίο ζητούν, δηλαδή να έχουν ψήφο από τις επόμενες εκλογές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Κελέτση, αν θέλετε κάτι να διευκρινίσετε, να το κάνετε. Μην υποδαυλίζετε. Η συζήτηση πλέον βαίνει προς το πέρας της. Θα σας δώσω το λόγο για δύο λεπτά. Κάντε την παρατήρηση που θέλετε. Μην καταφέρεστε προσωπικά…
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Άλλωστε, ο κ. Τσούκαλης είναι πάντα σεμνός.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα απαντήσω σε προσωπικό επίπεδο. Ετέθησαν, όμως, κάποια ερωτήματα, στα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε.
Πρώτα απ’ όλα ειπώθηκε ότι έχουμε δημοσκοπήσεις κι από εκεί βγάζουμε το συμπέρασμα ότι είναι μαζί μας οι απόδημοι και γι’ αυτό τους θέλουμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Τσούκαλη, αν θέλετε, θα πάρετε το λόγο μετά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι εμείς βγάζουμε το συμπέρασμά μας από τη στάση των πολιτικών δυνάμεων εδώ μέσα. Και είναι προφανές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαχρονικά με τις τοποθετήσεις του εδώ και τρία χρόνια, αλλάζοντας συνεχώς θέσεις πάνω στο θέμα, αποδεικνύει πως στην ουσία ακολουθεί μία παρελκυστική τακτική με σκοπό ποτέ να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, με σκοπό ποτέ οι απόδημοι να μην αποκτήσουν στην ουσία αυτό το δικαίωμα, να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας.
Το τελευταίο που θέλω να πω προς τον κύριο συνάδελφο είναι το εξής: Για εμάς, κύριε συνάδελφε, όπως πιστεύω και για κάθε πολιτικό μέσα στη Δημοκρατία, μέσα στο Κοινοβουλευτικό σύστημα, το ευαγγέλιο της Δημοκρατίας είναι αυτό εδώ το βιβλίο, είναι το Σύνταγμα.
Είπα και χθες ότι αν σε ένα πράγμα δεν έκανε πίσω η Κυβέρνηση είναι στην τήρηση του συνταγματικού πλαισίου. Στο μόνο που δεν υποχώρησε -ενώ έκανε πολλές υποχωρήσεις σε σχέση με το πρώτο προσχέδιο που κατέθεσε- ήταν στο θέμα ότι ο νόμος δεν πρέπει να πάσχει από πλευράς αντισυνταγματικότητας. Και αυτό το πέτυχε με το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο και κατέθεσε.
Μιλάτε για την απογραφή και μας λέτε ότι πρέπει να γίνει απογραφή στο εξωτερικό. Κατ’ αρχάς, αγνοείτε εντελώς το άρθρο 54, παράγραφος 2 το οποίο λέει: «Ο αριθμός των Βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια, όπως νόμος ορίζει.» Τα δημοτολόγια πλέον ταυτίζονται με τους εκλογικούς καταλόγους. Ποια απογραφή θα κάνουμε στο εξωτερικό; Θα τους έχουμε εγγεγραμμένους και στα δημοτολόγια της Ελλάδος, στο εσωτερικό, αλλά θα τους έχουμε εγγεγραμμένους και στο εξωτερικό; Τι λύση είναι αυτή; Θα είναι δύο φορές εγγεγραμμένοι αυτοί οι πολίτες, μία στο Δήμο τους, στο εσωτερικό της χώρας και μία στο εξωτερικό; Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν.
Η μόνη, λοιπόν, εφικτή λύση, σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο το σημερινό, είναι αυτή την οποία προτείνει η Κυβέρνηση. Και απαντάει ικανοποιητικά και στα δύο αιτήματα των αποδήμων Ελλήνων. Πρώτον, στο να διευκολυνθούν, ώστε να ασκούν το δικαίωμα της ψήφου στον τόπο της κατοικίας τους. Και δεύτερον, στο να εκπροσωπούνται με έναν έμμεσο, θα λέγαμε, τρόπο –αλλά αυτό είναι σήμερα συνταγματικά εφικτό- μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας των Κομμάτων.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(TS)
(4SX)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Τσούκαλη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Αν έμενε στο πρώτο δεν θα απαντούσα, αλλά εδώ πραγματικά ο κύριος συνάδελφος και η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τον εμπαιγμό προς τους απόδημους.
Κύριε Πρόεδρε …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο κύριος συνάδελφος είναι Ευαγγελιστής, διότι επέδειξε ένα βιβλίο και είπε ότι τα πάντα εξαρτώνται από το Ευαγγέλιο που λέγεται Σύνταγμα. Προσέξτε σας παρακαλώ πώς θα συμπεριφερθείτε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ακριβώς!
Πρώτα απ’ όλα, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη διαβεβαίωση του κ. Παυλόπουλου ενώπιον του Προεδρείου του ΣΑΕ, όπου διαβεβαίωσε ο κ. Παυλόπουλος και περιλαμβάνεται βεβαίως και στην Εισηγητική Έκθεση ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι μεταβατικό μέχρις ότου υλοποιηθεί η πρόταση του ΣΑΕ.
Είναι έτσι, κύριε συνάδελφε, ή δεν είναι έτσι; Το είπε αυτό ο κ. Παυλόπουλος; Εάν δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Παυλόπουλος, παραπλανήσατε ανεπίτρεπτα το Προεδρείο του ΣΑΕ. Αυτό είναι το πρώτο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΤΣΗΣ: Αυτό σημαίνει συνταγματική αλλαγή, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δεύτερον, όσον αφορά τους εκλογικούς καταλόγους, ποιος σας είπε ότι θα γραφτούν σε δημοτολόγιο του εξωτερικού, κύριε συνάδελφε; Είναι προφανές ότι οι εκλογικοί κατάλογοι θα σχηματιστούν όπως θα σχηματιστούν τώρα που θα πάνε να ψηφίσουν. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι θα γίνουν εκλογικοί κατάλογοι όπως στους ετεροδημότες που θα αναφέρονται βέβαια στους εκλογικούς καταλόγους του εσωτερικού, πλην όμως θα σχηματίσουν τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Και το παράδοξο είναι πώς θα σχηματιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι τώρα για να υλοποιηθεί αυτό εδώ το σχέδιο; Δεν μπορούν να σχηματιστούν εκλογικοί κατάλογοι για να υλοποιηθεί η πρόταση του ΣΑΕ. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, πού έχετε οδηγήσει την όλη συζήτηση; Την έχετε οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο. Έχει καταρρεύσει πλήρως η επιχειρηματολογία σας.
Και βεβαίως να έχετε υπόψη σας ότι το Προεδρείο του ΣΑΕ και οι απόδημοι Έλληνες δεν είναι από τα γνωστά αμερικανάκια. Κατανοούν απολύτως τι ακριβώς συμβαίνει μέσα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μετά απ’ όσα ελέχθησαν μεταξύ Ευαγγελιστών και μη Ευαγγελιστών, Διαμαρτυρομένων και μη, το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Χρήστος Ζώης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο πέρας της συζήτησης για την αρχή του σχεδίου νόμου, πραγματικά –δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται και στην κούραση- όλοι ήμασταν λίγο πιο αποκαλυπτικοί. Έτσι, ακούστηκαν και πράγματα τα οποία μαρτυρούν, αν θέλετε, τις εσώτερες διαθέσεις του καθενός εκ των ομιλητών, αλλά και των κομμάτων τους, γιατί φαντάζομαι ότι γνησίως εκπροσωπούνται από τους Εισηγητές τους εδώ μέσα.
Πριν, όμως, προχωρήσω στις διαπιστώσεις που προέκυψαν από αυτό το τελευταίο γύρο των συζητήσεων και των ομιλιών, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το σχέδιο νόμου που συζητούμε αφορά προφανώς τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό. Θα μου πείτε, γιατί πρέπει αυτό να το θυμίζει κανείς; Διότι ακούστηκαν γνώμες, τοποθετήσεις οι οποίες δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πολλοί συνάδελφοι δυστυχώς τελούσαν σε σύγχυση. Άλλοι προφανώς πίστευαν ότι το σχέδιο νόμου αφορά αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο αυτούς που είναι τρεις, τέσσερις γενεές στο εξωτερικό και απειλούν να αλλάξουν τη σύνθεση του εκλογικού σώματος στις επόμενες εθνικές εκλογές. Άλλοι φοβούνται ότι η ψήφος αυτού του ακαθόριστου μέσα στο μυαλό τους εκλογικού σώματος μπορεί να αλλάξει τα πολιτικά πράγματα και μπορεί να οδηγήσει ίσως και σε ανατροπές.
(PE)
(4TS)
Και με τον τρόπο αυτό δεν δείχνουν μόνο ότι ίσως τελικώς να μην διάβασαν ακόμα-ακόμα και τον ίδιο τον τίτλο του σχεδίου νόμου, αλλά δείχνουν την περιφρόνησή τους, θα μου επιτρέψετε να πω, στη μεγάλη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία έρχεται απλώς να αντιστοιχηθεί με τη συνταγματική επιταγή για αναγνώριση και απόδοση του αυτονοήτου εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους των Ελλήνων, που για τον άλφα ή βήτα λόγο επέλεξαν να ζουν, να εργάζονται, να διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Το δεύτερο που πρέπει να θυμίσω –αυτονόητο, αλλά που δυστυχώς παραλείπεται- είναι ότι αναφερόμαστε στους ίδιους Έλληνες που μπορούν να πάρουν αύριο το αεροπλάνο και να συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας, όποτε αυτή προκύψει. Γι’ αυτό αναρωτιούνται αυτοί οι απόδημοι Έλληνες, που έχουν κατά τα άλλα ήδη το εκλογικό δικαίωμα, που μας παρακολουθούν.
Εγώ, λοιπόν, θα απευθυνθώ σε αυτούς. Δεν θα με κάνουν οι επισημάνσεις της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, κύριε Πρόεδρε, να φοβηθώ ή να καμφθώ ως προς την αυτονόητη αποστολή μας να απευθυνόμαστε στο έθνος, μιλώντας μέσα στο Κοινοβούλιο, και βεβαίως και στους απόδημους Έλληνες. Δεν μπορώ να αντιληφθώ το νόημα των επισημάνσεων τινών αγορητών, όταν ένεκα ένδειας άλλων επιχειρημάτων επικαλούνται το ότι οι Βουλευτές απευθύνονται στους απόδημους Έλληνες αυτές τις δύο ημέρες. Ναι, αυτό είναι το αυτονόητο και έχουμε αγωνιστεί πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια, κύριε Τσούκαλη, όλοι όσοι ήμασταν ήδη Βουλευτές. Και βοήθησε σε αυτό και το προηγούμενο Προεδρείο της Βουλής, με επικεφαλής τον κ. Κακλαμάνη, ώστε η Βουλή, όταν συνεδριάζει, να μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να παρακολουθεί αυτές τις συνεδριάσεις, για να μορφώνει άποψη, για να βγάζει συμπεράσματα, για να καταλήγει τελικώς σε ασφαλή άποψη για το τι λένε οι εκπρόσωποι του έθνους ειδικά για τα θέματα που τους αφορούν, όπως αυτό το τεράστιας αξίας θέμα.
Λέω, λοιπόν, απευθυνόμενος προς τους απόδημους Έλληνες, ότι εγώ θέλω να θέσω το αυτονόητο ερώτημα: Ποιος θέλει να τους δυσκολέψει τη ζωή και γιατί; Ποιος παραβλέπει αυτές τις δύο ημέρες της συζήτησης ότι με το σχέδιο νόμου δεν κάναμε τίποτε άλλο από το διευκολύνουμε σε πρώτη φάση, κάνοντας τα πρώτα αναγκαία βήματα, αυτό που συνταγματικώς τους αναγνωρίσαμε το 2001; Ποιος εννοεί να τους ταλαιπωρεί; Ποιος τελικά φοβάται την ψήφο των ομογενών και ελπίζει ότι εάν δεν περάσει το σχέδιο νόμου και εάν τελικώς δεν τους δοθεί η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο της διαμονής τους, δεν θα μπουν και στον κόπο, στην ταλαιπωρία να έρθουν να ψηφίσουν και έτσι θα αποφευχθεί η ψήφος τους;
Αυτά τα ερωτήματα δεν χρειάζεται κανείς να κυνηγά το σταυρό ή τη συμπάθεια των αποδήμων για να τα διατυπώνει. Και βεβαίως έχουν και πολύ εύκολες απαντήσεις, τις οποίες εγώ είμαι σίγουρος ότι θα τις αντιμετωπίσουμε, θα τις συναντήσουμε στο επόμενο διάστημα όσοι από εμάς και εσάς κληθούμε να ταξιδέψουμε και να έρθουμε σε επαφή με τους ομογενείς μας.
Τα συνταγματικά θέματα είναι σαφές ότι απαντήθηκαν χθες. Τέθηκαν και απαντήθηκαν με τρόπο ικανοποιητικό. Επανερχόμενοι τινές των συναδέλφων στα συνταγματικά θέματα σήμερα, μέχρι σχεδόν και τους τελευταίους ομιλητές, δεν κάνουν τίποτε άλλο, κατά τη γνώμη μου, παρά να δείχνουν ότι αναζητούν προφάσεις αντισυνταγματικότητας εκεί που δεν υπάρχουν. Και το παράδοξο ξέρετε ποιο είναι; Το παράδοξο είναι ότι τα επιχειρήματα και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας αρθρώνονται από μερικούς εκ των συναδέλφων που στην Επιτροπή κατέβαλαν προσπάθεια, επικαλούμενοι την ανάγκη να ομονοήσουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, να παραβούμε τις συνταγματικές διατάξεις, να νομοθετήσουμε στο κενό, αγνοώντας ότι τελικώς ό,τι και να αποφασίσουμε εδώ μέσα αλλού κρίνεται η συνταγματικότητα των νόμων και βεβαίως σε καμία περίπτωση η Κυβέρνηση δεν θα προέκρινε τις λύσεις που αυτοί και τα κόμματά τους επικαλέστηκαν.
(ML)
(4PE)
Συνεπώς είναι άτοπο να διεξάγεται μια συζήτηση για την αντισυνταγματικότητα του σχεδίου νόμου όταν επικαλούνται την ανάγκη να παραβούμε το Σύνταγμα οι ίδιοι οι επιχειρηματολογούντες κατά της συνταγματικότητας του νόμου, ώστε τελικώς να ομονοήσουμε. Να ομονοήσουμε σε τι; Εδώ και δυο χρόνια περίπου πηγαίνει και έρχεται υπό τύπου προσχεδίου νόμου μια πρόταση της Κυβέρνησης. Έχει -όπως ήδη διεξοδικά έχει συζητηθεί- διαγράψει μια πορεία αυτή η προσπάθεια. Σχέδιο νόμου. Συζητήθηκε. Δεν έγινε δεκτό. Προβλήθηκαν ενστάσεις, κατατέθηκαν επιφυλάξεις. Ελήφθησαν υπ' όψιν από την Κυβέρνηση. Φέραμε άλλο σχέδιο νόμου, όπως ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε και όμως τελικά και αυτή η προσπάθεια απειλείται να πέσει στο κενό με ευθύνη κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ακριβώς γιατί οχυρώνεται πίσω από ένα ψευδοδίλλημα περί συναίνεσης, που βεβαίως είναι η ζητούμενη και βάσει της συνταγματικής σχετικής διάταξης, αλλά πολύ φοβούμαι ότι χρησιμοποιήσατε αυτή τη συνταγματική διάταξη για να κρυφτείτε πίσω της. Διότι αν θέλατε πραγματικά τη συναίνεση…
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Όχι ψευδοδίλλημα…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Όπως σας τα λέω είναι κ. Χυτήρη. Δεν θα είχατε κρυφτεί πίσω από τη συναίνεση. Θα αρθρώνατε ουσιαστικό λόγο, ουσιαστικά επιχειρήματα. Θα ερχόσασταν εποικοδομητικά σε αυτό το διάλογο.
Και είχατε την ευκαιρία να ακούσετε και δεν άκουσα καμία ένσταση επ’ αυτού και από τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας, μια σειρά από δηλώσεις, πανσπερμία δηλώσεων των στελεχών σας που συμμετείχαν σε αυτή τη διεξοδική συζήτηση, πριν έρθει το σχέδιο νόμου αυτό με την τελική του μορφή για συζήτηση στη Βουλή, η οποία πανσπερμία δηλώσεων τι δείχνει; Δείχνει αμηχανία, έλλειμμα πολιτικής βούλησης, έλλειψη θέσης.
Πρέπει να σας πω –και μην σπεύσετε να το διαψεύσετε, γιατί θα σας διαψεύσουν τα πρακτικά τα οποία έχω κρατήσει από τη χθεσινή συζήτηση- ότι στην αναφορά εκ μέρους του κυρίου Υπουργού για την τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το προηγούμενο καλοκαίρι στο συνέδριο του ΣΑΕ -μια αναφορά η οποία αποτελεί κόλαφο για τη μεταστροφή σας σήμερα- έσπευσε ο κ. Νιώτης να πει –όπως ακριβώς το ακούτε- διακόπτοντας την ομιλία του Υπουργού: «Μα, μια πρώτη σκέψη ήταν αυτή του κ. Παπανδρέου», αναγνωρίζοντας με αυτή τη δήλωση ο κ. Νιώτης την επιπολαιότητα, αν μη τι άλλο, με την οποία συγκροτήσατε θέση, προσερχόμενοι στο συνέδριο του ΣΑΕ. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή την αλήθεια πρέπει να ακούσουν οι απόδημοι. Άλλα έλεγε λοιπόν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, άλλα τα στελέχη σας και έτσι δικαιολογείται αυτή η πρώτη τοποθέτηση τότε του κ. Παπανδρέου.
Μας ζητάτε να την προσπεράσουμε, να αδιαφορήσουμε για αυτήν. Αυτό σημαίνει η διακοπή και η παρότρυνση του κ. Νιώτη χθες. Μας ζητάτε να μην τη λάβουμε υπ' όψιν μας. Να μην την καταθέσουμε άραγε και στα Πρακτικά; Να μην την επικαλεστούμε και στη συζήτησή μας; Για ποιο λόγο; Τι σημαίνει «μα ήταν μια πρώτη τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου»; Έτσι δηλαδή όταν καλείστε και προσκαλείστε να συμμετέχετε σε ένα δημόσιο διάλογο, προετοιμάζεστε και προσέρχεστε; Έτσι αντιμετωπίζετε αυτά τα σημαντικά θέματα;
Καθόλου λοιπόν παράξενη, κύριε Πρόεδρε, και καθόλου παράδοξη η σημερινή τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το σχέδιο νόμου.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Πείτε μας τι λέει…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Προετοιμάστηκε η θέση αυτή με συνέπεια όλο το προηγούμενο διάστημα και δεν δείχνει τίποτα άλλο παρά την αγωνία και το φόβο της Αντιπολίτευσης μπροστά στην πρωτοβουλία που φέρνει η Κυβέρνηση και στο φόβο, πολύ περισσότερο, μήπως διαπιστώσουν οι ομογενείς μας ότι τελικώς ήταν η Νέα Δημοκρατία που ήρθε για να εκπληρώσει τη συνταγματική επιταγή.
(GH)
(ML)
Μήπως πιστωθεί στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό αποκτούν την δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους στην αλλοδαπή.
Αυτός μόνο ήταν ο φόβος τους. Τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα είναι προσχήματα, είναι υπεκφυγές, μαρτυρούν αδυναμία. Τα δικά μας και τα δικά σας επιχειρήματα θα τεθούν στη βάσανο και της κοινής γνώμης, αλλά και των ίδιων των αποδήμων.
Και κρατάω για το τέλος το πιο αποκαλυπτικό στιγμιότυπο αυτής της διήμερης συνεδρίασης από την τοποθέτηση του εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,την δημόσια απορία για τη ματαιότητα της ψήφου του Γιώργου και του Κώστα στην Μελβούρνη!
Αυτό, αν δεν ήταν μια ατυχής στιγμή και για την Αντιπολίτευση, αλλά και για το Κοινοβούλιο, ήταν σίγουρα πολύ πικρή στιγμή για όλους τους απόδημους που τους καλέσατε να κάνουν ένα άλμα στο μέλλον, κύριε Χυτήρη και να αναρωτηθούν τι αξία άραγε θα είχε η ψήφος τους …
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ: Αν δεν έχουν εκπρόσωπο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): …αν σήμερα ψηφίζονταν το σχέδιο νόμου που φέρνει η Κυβέρνηση στη Βουλή.
΄Ε, λοιπόν, κύριε Χυτήρη, όταν λέμε τη μισή αλήθεια, δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να λέμε ψέματα και στον εαυτό μας και σε αυτούς που μας ακούν. Και η αλήθεια ολόκληρη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι με το σχέδιο νόμου υπάρχει πρόνοια και για την εκπροσώπηση των αποδήμων. Και δεν θα σταματήσαμε ούτε για μια στιγμή να υπογραμμίζουμε και να υπενθυμίζουμε ότι αυτό το σχέδιο νόμου δεν είναι παρά μια αρχή, μια αφετηρία για την μετάβαση σε μια προοπτική που όλοι θέλουνε, όλοι συνυπογράφουν και για την οποία όλοι συνηγορούμε.
Θέλω να πιστεύω ότι ποιητική αδεία κατατέθηκε αυτή η απορία για τη ματαιότητα της ψήφου, της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και κατά τα άλλα δεν μπορεί παρά ως τέτοια να αντιμετωπιστεί και από εσάς, αλλά και από τους αποδήμους. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
((Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξαντλήθηκε ο κατάλογος των ομιλητών επί του σχεδίου νόμου: «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές, από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό».
Προτού δε κηρύξω περαιωμένη τη συζήτηση και λύσω τη συνεδρίαση θέλω να ανακοινώσω στο Σώμα ότι πενήντα τέσσερις (54) Βουλευτές του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, κατέθεσαν Πρόταση σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86, παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 και επόμενα του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν.3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών» για την ενδεχόμενη τέλεση, από τον πρώην Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αριστοτέλη Παυλίδη, του αδικήματος της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση τελεσθείσα από δράστη (κατηγορούμενος Παναγιώτης Ζαχαρίου του Ζαχαρία) που μεταχειρίστηκε απειλή βλάβης της επιχείρησης που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος (Φ. Μανούσης), κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, και κατ’ εξακολούθηση, κατά παράβαση των άρθρων 1,13 περ. στ, 14,16,17,18,26, παρ. 1 εδ. α 27 παρ. 1 46 παρ. 1 εδ. α, 94 παρ.1, 98 και 385 παρ. 1 περ, β του Ποινικού Κώδικα.
(XA)
( 5GH)
Η πρόταση καταχωρίζεται στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης. Θα διανεμηθεί στους κυρίους Βουλευτές και στις συναδέλφους μας και θα οριστεί συζήτηση με ειδική ημερήσια διάταξη.
(Στο σημείο αυτό κατατίθεται για τα Πρακτικά η προαναφερθείσα πρόταση η οποία έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κηρύσσεται περαιωμένη η όλη συζήτηση.
Άλλωστε το νομοσχέδιο που συζητήσαμε εκτενέστατα σήμερα «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» πρέπει να ψηφιστεί σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 4 του Συντάγματος με πλειοψηφία των 2/3 του όλου αριθμού των Βουλευτών. Προκειμένου λοιπόν να διαπιστωθεί η παραπάνω πλειοψηφία ζητώ να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Το Προεδρείο εκτιμώντας τις ανάγκες του νομοθετικού έργου θα λύσει τη συνεδρίαση για αύριο Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 και ώρα 10.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο α) συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επερωτήσεως σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Η ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό» θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη 7 Απριλίου 2009 και ώρα 20.30΄ σύμφωνα με την ημερήσια που θα σας διανεμηθεί.
Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 15. 45΄
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Τελευταία Αποθήκευση: 2/4/2009 9:50:00 πμ Από: Κουλαμπά Ειρήνη
Εκτυπώθηκε: 2/4/2009 9:50:00 πμ
PDF:
es20090402_Layout2.pdf
TXT:
end090402.doc
Επιστροφή