ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Θ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: Ϟ' 28/02/1997

Σελίδα 4477

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ ΗΣ

Θ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

ΣΥΝΟΔΟΣ Α'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ '

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 1997

Αθήνα σήμερα, στις 28 Φεβρουαρίου 1997, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.24', συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή, σε Ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Α' Αντιπροέδρου κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Ν. ΚΡΗΤΙΚΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΕΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.

(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Βουλευτή Ευβοίας κ. Χρήστο Θεοδώρου, τ' ακόλουθα:

Α' ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κοινότητα Αγίου Ηλία Πύργου ζητεί την τοποθέτηση αυτομάτων δρόφρακτων στην αφύλακτη διάβαση στην περιοχή της.

2) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κοινότητα Αγίου Ηλία Πύργου ζητεί την προαιρετική στάθμευση του Intercity για λόγους τουριστικούς στην περιοχή της.

3) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι τοπικοί Σύλλογοι ΠΣΥΠ-ΟΤΕ, Χίου αντιτίθεται σε κάθε μετακίνηση συναδέλφων μελών τους από νησί σε νησί της παραμεθόριας περιοχής.

4) Ο Βουλευτής Κορινθίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης υποβάλλει προτάσεις για τις μισθολογικές ρυθμίσεις των μελών της.

5) Ο Βουλευτής Χίου κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΒΑΡΙΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Αλιέων Χίου "Οι δώδεκα Απόστολοι" ζητεί να ισχύσει το παλαιό καθεστώς στη χορήγηση πετρελαίου με μειωμένο φολολογικό συντελεστή στου παράκτιους αλιείς.

6) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βόλου ζητεί τη ρύθμιση των χρεών του προς την ΑΤΕ από τη δανειοδότησή του για την κατασκευή σφαγείων στην περιοχή του.

7) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας ζητεί τη συνέχεια της προμήθειας καυσίμων στα μέλη της.

8) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών ζητεί την αναγνώριση από το Κράτος των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας PALSO.

9) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών διαμαρτύρεται για την υπαγωγή των δωρεών και των χορηγιών προς τα Ιδρύματα και Σωματεία κοινωφελούς σκοπού σε φόρο 2%.

10) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Βορείων Σποράδων ζητεί την άμεση ρύθμιση των χρεών των μελών της προς την ΑΤΕ.

11) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ελεύθεροι επαγγελματίες των περιοχών Ν. Παγασών - Αλυκών ζητούν τη μη ένταξη των προαναφερθέντων περιοχών στο νέο τηλεφωνικό κέντρο με αυτόματο 0428.

12) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαμαρτύρονται για την προτεινόμενη υποβάθμιση μέσα από το νέο μισθολόγιο, του Σχολικού Συμβούλου.

13) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια 'Ενωση Φίλων των Πολυτέκνων διαμαρτύρεται για το Σχέδιο Νόμου περί της "Κατάργησης φορολογικών απαλλαγών και άλλες διατάξεις του υπό ψήφιση σχετικού Νομοσχεδίου".

14) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Βελεστίνου του Ν. Μαγνησίας ζητεί χρηματοδότηση για την αποπεράτωση εργασιών στο Δημοτικό Στάδιο στην περιοχή του.

15) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Πηλίου - Βορείων Σποράδων ζητεί τη ρύθμιση των χρεών της προς την ΑΤΕ.

16) O Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Συμβούλιο Περιοχής 9ης Εδαφικής Περιφέρειας Εύβοιας ζητεί την ένταξη της Β. Εύβοιας στο σχέδιο "ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ".

17) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Παμπελοποννησιακή Σύσκεψη Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Μεσσηνίας

Σελίδα 4478

και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων ζητεί να μην αλλάξει το καθεστώς ενίσχυσης των ελαιοπαραγωγών.

18) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Γεωργικός Συνεταιρισμός Ομβριακής ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Συγκέντρωσης Ζαχαροτεύτλων Σ.Σ. Αγγειών Ν. Φθιώτιδας.

19) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι νηπιαγωγοί των Κρατικών Παιδικών Σταθμών του Ν. Φθιώτιδας ζητούν την αύξηση των αποδοχών τους.

20) Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων του Ν. Φθιώτιδας διαμαρτύρεται για την πλημμελή παροχή υπηρεσιών στο Οφθαλμολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

21) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Νηπιαγωγοί πτυχιούχοι Ανωτάτων Σχολών Οικιακής Οικονομίας που εργάζονται στους Κ.Π.Σ. του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ζητούν την ένταξή τους σε προσωποπαγείς θέσεις κατηγορίας Π.Ε..

22) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Ναυτικός 'Ομιλος Καλαμάτας και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Κολυμβητικού Τμήματος Ν.Ο.Κ. ζητούν τον άμεσο καθαρισμό των νερών του Κολυμβητηρίου Καλαμάτας που μολύνθηκαν από υγρά αγνώστου προελεύσεως.

23) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσσηνίας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών του.

24) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Μεσσηνίας ζητεί την εγκατάσταση και λειτουργία Π.Ο.Τ.Α. στο Ν. Μεσσηνίας.

25) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μεσσήνης Ν. Μεσσηνίας ζητεί τον ανακαθορισμό των ορίων Μεσσήνης - Ανάληψης Ν. Μεσσηνίας.

26) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία κάτοικοι της περιοχής Τσάκωνας Καλαμάτας Ν. Μεσσηνίας ζητούν την άμεση λήψη μέτρων προστασίας από τα τροχαία δυστυχήματα στον εθνικό δρόμο Τσάκωνας - Καλαμάτας Ν. Μεσσηνίας.

27) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Περιφερειακό Συμβούλιο Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας ζητεί την καταβολή επιδόματος τεχνικών εργασιών υπαίθρου μέσω του νέμου μισθολογίου στα μέλη του.

28) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος υποβάλλει προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

29) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία γονείς των Δοκίμων-σπουδαστών που φοιτούν στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) ζητούν την ένταξη της Σχολής ΣΤΥΑ στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

30) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μαλιών του Ν. Ηρακλείου ζητεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην εισαγωγή πατάτας από τις τρίτες χώρες.

31) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης Θεσ/νίκης διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Προέδρου του Δ.Σ. του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης (ΨΝΘ) απέναντι στο σύλλογο και σε μέλη του.

32) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικής Κοινότητας ΙΘΑΚΗ ζητεί την παραχώρηση διατηρητέου κτιρίου για τη στέγαση του Συλλόγου.

33) Ο Βουλευτής Θεσ/νίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Μεταταγέντες Υπάλληλοι που υπηρετούν σε υπηρεσίες του Δημοσίου και ΝΠΔΔ ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΟΚΑ ζητούν να τους καταβληθούν αναδρομικά όλες οι εισφορές που τους αναλογούν και παρακρατούντο από το ασφαλιστικό τους ταμείο.

34) Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία κάτοικοι που διαμένουν στην περιφερειακή οδό της Θεσ/νίκης διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της περιοχής από τη χάραξη της περιφερειακής οδού.

35) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Αγρινίου και Περιχώρων ζητούν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους συνταξιούχους.

36) Η Βουλευτής Πέλλας κυρία ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο κ. Βασίλειος Παναγιωτίδης Δάσκαλος του 4ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών ζητεί την απόσπασή του στο εξωτερικό για λόγους υγείας.

37) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Εκπρόσωποι των Παμπελοποννησιακών Αγροτικών Οργανώσεων ζητούν να διατηρηθεί το καθεστώς περιορισμών στις εισαγωγές ελαιολάδου από Τρίτες Χώρες.

38) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΕΝΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην ανάγκη απομάκρυνσης του πλοίου "ΜΟΝΑ" που βρίσκεται αγκυροβολιμένο στο λιμάνι της Πύλου Μεσσηνίας.

39) Η Βουλευτής Πέλλας κυρία ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γιαννιτσών και Περιχώρων ζητεί η μειωμένη σύνταξη μετά το 68ο έτος της ηλικίας να δίδεται ολόκληρη.

40) Ο Βουλευτής Αχαϊας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην τουρκική προκλητικότητα σχετικά με την μετατροπή σε τζαμί του ναού της Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

41) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΤΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Παράρτημα Πετρούπολης Αττικής της ΠΕΑΕΑ, δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους αγρότες.

42) Οι Βουλευτές κύριοι ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΦ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σήμου Καισαριανής Αττικής, δηλώνει τη συμπαράστασή τους προς τους εκπαιδευτικούς.

43) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους εκπαιδευτικούς.

44) Οι Βουλευτές κύριοι ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ και ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου Αττικής δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς.

45) Οι Βουλευτές κύριοι ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο

Σελίδα 4479Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά - περιχώρων δηλώνει τη συμπαράστασή του προς τους αγρότες.

46) Οι Βουλευτές κύριοι ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία Κάτοικοι του Δήμου 'Ανω Λιοσίων Αττικής δηλώνουν τη συμπαράστασή τους προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, ναυτεργάτες και εκπαιδευτικούς.

47) Οι Βουλευτές κύριοι ΛΕΩΝ ΑΥΔΗΣ και ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ελληνική Κοινόητητα Κολωνίας Γερμανίας καταγγέλλει τις μεθόδους τρομοκρατίας που χρησιμοποιεί η Ελληνική Κυβέρνηση σε βάρος των εργαζομένων που αγωνίζονται καθώς και σε βάρος των αγροτών.

48) Οι Βουλευτές κύριοι ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία η 'Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα Ν. Αιτωλ/νίας ζητεί την επίλυση οικονομικών και φορολογικών προβλημάτων των μελών της.

49) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ και ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΣΚΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Καβάλας "Η ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ" ζητεί τον καθορισμό των κατωτέρων συντάξεων όλων των ταμείων στο 20πλάσιο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.

50) Οι Βουλευτές κύριοι ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΣΚΟΥ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Προσωπικού Εργοστασίου Ζαχάρεως Πλατέος Νομού Ημαθείας ζητεί να κατασκευαστεί το κτίριο του Πολυιατρείου Αλεξάνδρειας Ημαθείας και να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό.

51) Οι Βουλευτές κύριοι ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ και ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εθνικό Συμβούλιο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή 'Υφεση και Ειρήνη ζητεί να γίνει η Ελλάδα χώρα ειρήνης και φιλίας και όχι πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθούν όλα τα πυρηνικά από την Ελλάδα κ.λπ.

52) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Επιμελητηριακός 'Ομιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ζητεί να συσταθεί Ελληνική Περιφερειακή 'Ενωση Επιμελητηρίων των Νησιώτικων Περιοχών του Αιγαίου.

53) Ο Βουλευτης Αθήνας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Κάτοικοι Εκάλης Αττικής ζητούν να μην κατασκευαστεί σχολικό συγκρότημα στην πευκόφυτη δασική έκτασή της ΧΕΝ στην περιοχή τους.

54) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΛΗΣ - ΛΙΑΚΑΤΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Χάλκειας Αιτωλ/νίας ζητεί να μη δημιουργηθεί λατομική ζώνη στη θέση Αλμπάνη της περιοχής του.

55) Ο Βουλευτής Αιτωλ/νίας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ κατέθεσε αναφορές με τιε οποίες ο Δήμος Χάλκειας Αιτωλ/νίας ζητεί να μη δημιουργηθεί λατομική ζώνη στη θέση Αλμπάνη της περιοχής του.

56) Ο Βουλευτής Αθήνας κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων για τις Δυνάμεις ΗΠΑ ζητεί την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στα μέλη του.

57) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων για τις Δυνάμεις ΗΠΑ ζητεί την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών στα μέλη του.

58) Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ιδιοκτητών Ομοσπονδία Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών ζητεί να αναγνωρισθεί το PALSO ως πιστοποιητικό καλής γνώσης της ξένης γλώσσας.

59) Ο Βουλευτης Αθήνας κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών ζητεί να αναγνωρισθεί το PALSO ως πιστοποιητικό καλής γνώσης της ξένης γλώσσας.

Β' ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 1773/10-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 282/20-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1773/10-1-97 των Βουλευτών κ.κ. Νικ. Γκατζή και Μήτσου Κωστόπουλου, σχετικά με το αντικείμενο του θιγομένου σε αυτήν θέματος, σας πληροφορούμε ότι το Υπουργείο Εθν. Οικονομίας, δεν έχει αρμοδιότητα για την ανωτέρω υπόθεση. Προς τούτοις σας αποστέλλουμε την απάντηση (φωτοτυπία) της ΕΤΕ, η οποία και χειρίζεται την υπόθεση.

Ο Υπουργός

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

Σημ.: Τα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων)

2. Στην με αριθμό 1787/13-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 24025-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 1787/13.1.97 που μας διαβιβάστηκε με το υπ. αρ. 23/28.1.97 έγγραφο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Κρήτης τα εξής:

1. Τα έργα επεκτάσεως και εκσυγχρονισμού του Λιμένος Ρεθύμνης εκτελούνται σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και με πιστώσεις του ΠΕΠ Κρήτης 1.263.000 δρχ.

2. Μετά απο δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό έχουν ανατεθεί και εκτελούνται οι εργασίες επέκτασης προσήνεμου μώλου και κατασκευή ακρομωλιου ολικού μήκους 150 μ. και η κατασκευή θωράκισης της ρίζας προσήνεμου μώλου προϋπολογισμού 665.000.000 δρχ. και με απορροφήσεις μέχρι σήμερα 175.000.000 δρχ. Οι εργασίες προβλέπονται να περατωθούν εντός του τρέχοντος έτους 1997.

3. Η υπολοιπόμενη πίστωση ύψους 598.000.000 δρχ. θα διατεθεί για την εκτέλεση της Β' φάσης των εργασιών (2ο υποέργο) με αντικείμενο την ολοκλήρωση, κατασκευή, προστασία και θωράκιση του υπήνεμου μώλου την ολοκλήρωση της θωράκισης του υπολοίπου τμήματος προσήνεμου μώλου και την επέκταση του εσωτερικού κρηπιδώματος για την εξυπηρέτηση των Ο/Γ σκαφών. Συντάσσεται απο την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Ρεθύμνης σχετική μελέτη.

4. Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω έργων θα εξασφαλισθεί η ασφαλης προσέγγιση (εισόπλους - απόπλους) και ο ελλιμενισμός των σκαφών και θα αναβαθμιστούν ουσιαστικά οι παρεχόμενες πάσης φύσεως διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση της ναυτιλικής εν γένει κλίσης του λιμένος.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

3. Στην με αριθμό 1860/15-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1828/20-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1860/15.1.97 που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Σ. Παναγιωτου και Μ. Μπόσκου αναφορικά με την πολιτογράφηση της αναφερόμενης στο θέμα, σας γνωρίζουμε ότι από την ενδιαφερόμενη, με το αριθμ. Φ. 21098/20612/96/24.1.97 έγγραφό μας, έχουν ζητηθεί να

Σελίδα 4480υποβληθούν τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιολογητικά απαραίτητα για την πολιτογράφησή της.

Μετά την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών θα αποφανθούμε επί του αιτήματός της.

Παρόμοια αιτήματα πολιτογράφησης αλλοδαπών, για τους οποίους συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις εξετάζονται αμέσως και εκδίδονται οι σχετικές αποφάσεις.

Ο Υφυπουργός

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ"

4. Στην με αριθμό 1872/15-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 8228/21-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1872/15-1-97 που κατατέθηκε στη Βουλή απο το Βουλευτή κ. Θεοφ. Δημοσχάκη και μας διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με το αριθμ. 3389/ΔΕ-247/29-1-97 έγγραφό του και με βάση στοιχεία από την αρμόδια Νομ. Αυτ/ση, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Για τα έργα της ΣΑΝΑ/2 και ΣΑΕ Υπουργείων, που εκτελούνται από την Νομ.Αυτοδ/ση, έχουν τηρηθεί αυστηρά οι ισχύουσες διατάξεις με συνέπεια να επιτευχθεί η ανάδειξη διαδόχων ικανών για την έγκαιρη, αρτια και οικονομική εκτέλεση των έργων, με αποτέλεσμα κανένα πολιτικό πρόσωπο και κανένας πολίτης να μην έχει διαμαρτυρηθεί μέχρι σήμερα.

2. Ολα τα έργα του Νομ. Προγ/τος Δημ. Επενδύσεων, τα οποία είναι αρμοδιότητας της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών (οδικά δίκτυα, λιμάνια, σχολικά κτίρια) δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται, αναμένεται δε η αποπεράτωσή τους εντός του τρέχοντος έτους.

3. Σχετική καθυστέρηση παρατηρείται μόνο στη δημοπράτηση ορισμένων έργων του Αγροτικού Τομέα του Νομ.Π.Δ.Ε. (κατασκευή φραγμάτων, ανόρυξη - αξιοποίηση αρδευτικών γεωτρήσεων και κατασκευή αρδευτικών δικτύων κ.λπ.), αρμοδιότητας της Δ/νσης Εγγείων Βελτιώσεων, λόγω της διαδικασίας που απαιτείται από το Ν. 1650/86 στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που απαιτείται από το Ν. 1650/86 στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων των μελετών περιβ. επιπτώσεων από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πιστεύουμε όμως ότι έγκαιρα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και τα έργα αυτά θα δημοπρατηθούν μέσα στο 1997, στο σύνολό τους, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό απορρόφησης των εγκεκριμένων, για το Νομό Εβρου, Κοινοτικών πιστώσεων.

Παράλλληλα το Υπουργείο μας, μέσω της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, εποπτεύει την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας Νομοθεσίας εκ μέρους των Περιφερειακών Υπηρεσιών του και επεμβαίνει, οταν και όποτε χρειαστεί, με την σύνταξη και αποστολή οδηγιών, εγκυκλίων και επεξηγηματικών εγγράφων για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Ο Υφυπουργός

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ"

5. Στην με αριθμό 1925/20-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 170/21-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1925/20.1.97 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Αναστάσης Παπαληγούρας, σχετικά με αποζημιώσεις ιδιοκτητών αυτοκινήτων τα οποία υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα την Κόρινθο, σας γνωρίζουμε ότι με πρόσφατη τροπολογία που συζητήθηκε στη Βουλή αντιμετωπίστηκε και το θέμα αυτό.

Ο Υπουργός

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

6. Στην με αριθμό 1945/21-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 66/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 1945/21-1-97 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ευάγ. Αποστόλου και που μας διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας σχετικά με την καθυστέρηση καταβολής αποζημίωσης στους ανταποκριτές του ΟΓΑ για την διεκπεραίωση των αιτήσεων για χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της ισόβιας σύνταξης, σας πληροφορούμε ότι, για το θέμα αυτό αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας προς το οποίο κοινοποιείται το παρόν έγγραφο με αντίγραφο της ερώτησης.

2. Σχετικά με την αύξηση της χορηγούμενης αποζημίωσης στους ανταποκριτές του Οργανισμού για το έτος 1996 σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με τις διατάξεις της παρ. 12 του άρθρου 16 του ν. 4169/61 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 21 του ν. 1140/81 οι βοηθητικές εργασίες χορηγήσεως των παροχών του ΟΓΑ, έχουν ανατεθεί υποχρεωτικά, σε υπαλλήλους του οικείου Δήμου ή της Κοινότητας και ασκούνται παράλληλα προς τα κύρια καθήκοντά τους.

Ο ΟΓΑ για την παροχή αυτών των υπηρεσιών τους παρέχει μία πάγια ετήσια αποζημίωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνταξιούχων που εξυπηρετεί κάθε ανταποκριτής και μια περιοδική αποζημίωση ανάλογα του αριθμού των περιπτώσεων που εξυπηρετεί.

Το έτος 1996, για την αύξηση της αποζημίωσης δεν είχε υπάρξει συμφωνία με τον ΟΓΑ, λόγω αδυναμίας υποβολής κοινής πρότασης απο τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων (ΟΚΥΕ-ΠΟΕ ΟΤΑ) ως προς το ποσοστό και την έναρξη χορήγησης της αποζημίωσης.

Υστερα από αυτό το Δ.Σ. του ΟΓΑ αποφάσισε τελικά, συνεκτιμώντας τις σχετικές προτάσεις των εκπροσώπων τους, την αύξηση της αποζημίωσης αυτής σε ποσοστό 20% από 1-7-1996.

Ετσι, το ποσό της πάγιας αποζημίωσης σήμερα ανέρχεται στις 126.960 δρχ. και το ποσό της περιοδικής αποζημίωσης στις 870 δρχ. ανά συνταξιούχο και 408 δρχ. ανά ασφαλισμένο.

3. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι με την σύσταση στον ΟΓΑ Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, δεν θίγονται οι διατάξεις που αφορούν τις σχέσεις των Ανταποκριτών με τον Οργανισμό.

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ"

7. Στην με αριθμό 2097/29-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1132/20-2-97 έγγραφο απο τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2097/29-1-97 του Βουλευτή κ. Αλέξανδρου Χ. Χρυσανθακόπουλου σας πληροφορούμε ότι κατα το έτος 1996 η διαφημιστική δαπάνη αρμοδιότητας της Δ/νσης Δημοσίου Χρέους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αφορούσε τους τίτλους εντόκων γραμματίων, ομολόγων, άϋλων τίτλων που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο με δημόσια εγγραφή ή δημοπρασία, ανήλθε στο συνολικό ποσό των 1.094 εκατ. δρχ. (ποσό προ ΦΠΑ).

1. Η διαφημιστική καμπάνια των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη έγινε από την ανάδοχο διαφημιστική εταιρία PROJECT ΕΠΕ, το δε κόστος της ανήλθε στο ποσό των 876.292.000 δρχ. που κατανέμεται ως κατωτέρω:

Μέσο Ποσό (προ ΦΠΑ)

α. Τηλεόραση 599.781.000

β. Ραδιόφωνο 202.459.000

γ. Παραγωγή 17.895.000

δ. Αμοιβή εταιρίας 876.292.000

2. Η διαφημιστική καμπάνια των τίτλων Ελληνικού Δημοσίου γθια την Περιφέρεια έγινε από την ανάδοχο διαφημιστική εταιρεία METRON MEDIA A.E., το δε κόστος της ανήλθε στο ποσό των 129.441.270 δρχ. που κατανέμεται ως κατωτέρω:

Μέσο Ποσό (Προ ΦΠΑ)

α. Τηλεόραση 79.596.972Σελίδα 4481β. Ραδιόφωνο 37.849.348

γ. Παραγωγή 8.576.950

δ. Αμοιβή εταιρίας 3.418.950

Σύνολον 129.441.270

3. Τέλος οι καταχωρήσεις Τύπου έγιναν απευθείας από την Υπηρεσία Δημ. Χρέους, το δε κόστος τους ανήλθε στο ποσό των 88.706.290 δρχ.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

8. Στην με αριθμό 2122/30-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4856/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της με αριθμ. 2122/30.1.97 ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, σας πληροφορούμε τα εξής:

Η Κυβέρνηση, εφαρμοζοντας πιστά τις προγραμματικές της δηλώσεις, με νόμο που ψηφίστηκε αυτές τις ημέρες από τη Βουλή, πήρε σειρά μέτρων για τον περιορισμό και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι οργανισμοί και τα ιδρύματα στα οποία αναφέρεστε, αφού αρχή μας είναι η κρατική διοίκηση, οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις και επιδοτούμενοι φορείς πρέπει να υπηρετούν τις συλλογικές ανάγκες.

Οσο για τη θέσπιση κωλύματος εκλογιμότητας για όσους θέλουν να πολιτευθούν, αυτή τη στιγμή, ισχύει το πλέγμα των διατάξεων του Συντάγματος.

Ο Υφυπουργός

ΑΝ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ"

9. Στην με αριθμό 2125/30-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 359/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στο από 30.1.97 έγγραφό σας, με το οποίο μας στείλατε την 2125/30.1.97 ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Μ. Κωστόπουλος και Σ. Παναγιώτου, σχετικά με το πιο πάνω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για μισθούς και συντάξεις που καταβάλλονται στους δικαιούχους κατά το ημερολογιακό έτος 1997, διενεργείται σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν στους αρμοδίους εκκαθαριστές με την 1128910/2435/Α0012/ΠΟΛ 1314/3.12.1996 εγκυκλιό μας.

Ο συντελεστής παρακράτησης που επιλέγεται κατά το μήνα Ιανουάριο με βάση το συνολικό ετήσιο εισόδημα κάθε μισθωτού ή συνταξιούχου, χρησιμοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ανεξάρτητα των αυξήσεων που δίνονται στους μισθωτούς και συνταξιούχους κατά τη διάρκεια του έτους.

Με βάση τα παραπάνω ενδέχεται σε μερικές περιπτώσεις μισθωτών και συνταξιούχων, που το συνολικό τους ετήσιο εισόδημα κατά το μήνα Δεκέμβριο του 1996 διαμορφώθηκε σε μεγαλύτερο ύψος από εκείνο που είχε προϋπολογισθεί τον Ιανουάριο του 1996, λογω αυξήσεων που δόθηκαν μέσα στο έτος και με το σχηματισμό κατά το μήνα Ιανουαριο του 1997 του νεου συνολικού ετήσιου εισοδήματος του 1997, να εντάσσεται ο μισθωτός ή συνταξιούχος σε κλιμάκιο εισοδήματος με μεγαλύτερο συντελεστή από εκείνο του Ιανουαρίου 1996, με συνέπεια στις περιπτώσεις αυτες να υπολογισθεί φόρος εισοδήματος για τον Ιανουάριο του 1997 μεγαλύτερος απο εκείνο του Δεκεμβριου του 1996, ενώ το ποσό του καταβαλλόμενου μισθού ή σύνταξης κατά τους μήνες Δεκέμβριο 1996 και Ιανουάριο 1997 είναι το ίδιο.

Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον γίνει σύγκριση του παρακρατούμενου φόρου του μήνα Ιανουαρίου 1997 με τον μήνα Ιανουάριο του 1997, που είναι και τα συγκρίσιμα μεγέθη και σύμφωαν με την πιο πάνω εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, δεν υπαρχει περίπτωση καταβολής αυξημένου παρακρατούμενου φόρου.

2. Τέλος σχετικά με την αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος των συνταξιούχων σε 2.000.000 δρχ. και τη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, σας πληροφορούμε ότι, οι δημοσιονομικές ανάγκες της χωρας δεν επιτρέπουν τη χορήγηση φορολογικών απαλλαγών στους μισθωτούς και συνταξιούχους και συνεπώς το αίτημα για καθιέρωση αφορολόγητου ποσού των συντάξεων μέχρι 2.000.000 δρχ. και τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί προς το παρόν.

Ο Υφυπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ"

10. Στην με αριθμό 2125/30-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 336/18-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εργασίας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 2125/30-1-97 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Μήτσος Κωστοπουλος και Σταύρος Παναγιώτου, και σχετικά με θέματα αρμοδιότητάς μας που αφορούν την αύξηση των συντάξεων του ΙΚΑ και των κατωτάτων ορίων αυτών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εισοδηματική πολιτική της Κυβέρνησης εξασφαλίζει και το 1997 το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όπως άλλωστε και τα τρία προηγούμενα χρόνια, όπου η μέση πραγματική αμοιβή αυξήθηκε με ρυθμούς ανάλογους της αύξησης του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος σε σταθερές τιμές. Παράλληλα όμως, είναι συνεπής με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, θα λάβουν απο 1-1-97 διορθωτικό ποσό για το 1996 2,5% επί του ποσού των συντάξεων, όπως έχει διαμορφωθεί την 31η Δεκεμβρίου 1996 και μέχρι ακαθάριστου ύψους συντάξεων 270.000 δρχ. μηνιαίως.

Πέραν του διορθωτικού ποσού, όσοι λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων, αλλά και οσοι έχουν συντάξεις μέχρι του ποσού των 130.000 δρχ. το μήνα, θα λάβουν τιμαριθμική αύξηση ως εξής:

Πέραν του διορθωτικου ποσού, όσοι λαμβάνουν τα κατώτατα όρια συντάξεων, αλλά και όσοι έχουν συντάξεις μέχρι του ποσού των 130.000 δρχ. το μήνα, θα λάβουν τιμαριθμικη αύξηση ως εξής

Από 1-1-97:

α. Για το ποσό σύνταξης μέχρι 130.000 δρχ., ποσοστό αύξησης 2%

β. Για το τμήμα της σύνταξης απο 130.000 έως 280.000 δρχ. ποσοστό αύξησης 1%

γ. Το τμήμα των συντάξεων άνω των 280.000 δρχ. δεν λαμβάνει αύξηση.

Από 1-7-1997, οι συντάξεις όπως αυτές θα έχουν διαμορφωθεί την 30-6-1997, αυξάνονται ως ακολούθως:

α. Για το ποσό της σύνταξης μέχρι 130.000 δρχ. ποσοστό αύξησης 2,5%

β. Για το τμήμα της σύνταξης από 130.000 έως 280.000 δρχ. ποσοστό αύξησης 1,25%

γ. Το τμήμα των συντάξεων ανω των 280.000 δρχ. δεν λαμβάνει αύξηση.

Σε περίπτωση που ο πληθωρισμός στο τέλος του 1997 υπερβεί το προβλεπόμενο ποσοστό 4,5% θα χορηγηθεί μεσα στο 1998 διορθωτικό ποσό.

Επισημαίνεται, ότι η κυβέρνηση με το ν. 2434/1996 (άρθρο 20) έχει καθιερώσει και τη χορήγηση του μόνιμου και ουσιαστικού επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για τους συνταξιούχους με τις μεγαλύτερες ανάγκες.

Τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων χορηγείται το επίδομα αυτό δεν παραμένουν σταθερά, αλλά οπως ορίζεται ρητά από το νόμο θα αναπροσαρμόζονται αρχής γενομένης από 1-9-97 και σε ετήσια βάση με κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ο Υφυπουργός

Ν. ΦΑΡΜΑΚΗΣ"

11. Στην με αριθμό 2145/31-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4432/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό

Σελίδα 4482

Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας που αναφέρεται σε ερώτηση 2145/31.1.97 του Βουλευτή κ. Μ. Φραγκιαδάκη και απευθύνεται στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με το αν δύναται ο οδικός μεταφορέας να ασκεί και άλλο παρεμφερές επάγγελμα σας πληροφορούμε τα παρακάτω: Με τις αριθμ. 285/85, 567/91 γνωμοδοτήσεις και το αριθμ. 1121/Φ 4333/88 έγγραφο το Νομικό Συμβουλιο του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) γνωμοδότησε ότι ο πρώην επαγγελματίας αυτοκινητιστής και σημερινός οδικός μεταφορέας εμπορευμάτων δεν μπορεί να ασκεί και άλλο επάγγελμα πλην του παρεμφερούς επαγγέλματος του οδηγού αυτ/του.

Ο Υφυπουργός

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΟΥΚΑΚΗΣ"

12. Στις με αριθμό 2152/31-1-97, 2153/31-1-97, 2278/7-2-97 ερωτήσεις δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4508/24-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στα σχετικά έγγραφά σας που αναφέρονται σε ερωτήσεις 2152/2153/31.1.97 και 2278/7.2.97 του Βουλευτή κ. Καρχιμάκη και απευθύνονται στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:

1. Η μελέτη φωτοσήμανσης για το Δημοτικό Αεροδρόμιο Σητείας ΔΑΣΤ, έχει ήδη εκπονηθεί, το έργο θα δημοπρατηθεί εκτός του μηνός Μαρτίου και θα χρηματοδοτηθεί από την ΥΠΑ.

2. 'Οσον αφορά τα έργα επεκτάσεως του ΔΑΣΤ, σας γνωστοποιούμε ότι παρόλο που δεν εκτελούνται με πρωτοβουλια ή έγκριση της ΥΠΑ, θα υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των συναρμοδίων φορέων σχετικά με τα απαιτούμενα ποσά και την δυνατότητα εξασφάλισής τους προκειμένου ν' αποπερατωθεί το έργο.

Ο Υπουργός

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ"

13. Στις με αριθμό 2154/31-1-97, 2279/7-2-97 ερωτήσεις δόθηκε με το υπ' αριθμ. 248/25-2-97 έγγραφο απο τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στις ερωτήσεις 2154/31.1.97 και 2279/7.2.97 που κατέθεσε στη Βουλη ο Βουλευτής κ. Μιχ. Καρχιμάκης παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή τα εξής:

Η απαλλοτρίωση του τμήματος Αυχήν - Αγκαθιά - Σητεια του ΒΟΑΚ βρίσκεται υπό κήρυξη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Για το τμήμα Αυχήν - Αγκαθιά - Σητεία 7 χλ. προτείνει από την αρμόδια Δ/νση του ΥΠΕΧΩΔΕ η ένταξη στο INTEREG II με προϋπολογισμό 2 δις δρχ.

Για το τμήμα Αγιος Νικόλαος - Παχειά Αμμος συνολικού μήκους 22 χλμ. προγραμματίζεται η ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πρόσβασης Οδικοί Αξονες με άμεση προτεραιότητα του τμήματος 3 χλμ. ανάντη και κατάντη της γέφυρας Φρουζί με προϋπολογισμό 2 δις δρχ.

Για το τμήμα αυτό εκπονείται οριστική μελέτη με ολοκλήρωση από το μελετητή το Μαϊο του 1997 ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί μαζί με τη γέφυρα εντός του 1997.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

14. Στην με αριθμό 2161/3-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 318/19-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 2161/3.2.97 των Βουλευτών κ.κ. Γεωργ. Κατσιμπάρδη, Δημ. Αλαμπάνου και Βαγ. Στάϊκου, σχετικά με το αντικείμενο του θιγομένου σε αυτήν θέματος και στα σημεία που μας αφορά σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Η εν λόγω εταιρεία έχει την δυνατότητα εντάξεως στον Αναπτυξιακό Ν. 1892/90 (Αρθρ. 23α και 23β) αφού υποβάλλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης τα απαραίτητα δικαιολογητικά (τεχνικοοικονομική Μελέτη Σκοπιμότητας κ.λπ.), για επέκταση, εκσυγχρονισμό, προστασία περιβάλλοντος, εκπαίδευση προσωπικού και ο,τιδήποτε άλλο οριζόμενο από τον Νόμο για να τύχει των ευεργετικών διατάξεων αυτού.

Βασική προϋπόθεση εντάξεως στον Ν. 1892/90, είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την εταιρεία ΛΑΡΚΟ.

2. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν τελευταία ή και μέσω του ΟΑΕΔ για εκπαίδευση προσωπικού μέσω των οποίων η αναφερόμενη εταιρεία μπορεί να τύχει των οικονομικών ενισχύσεων.

3. Απ' ευθείας ένταξη της εταιρείας στα προγράμματα του ΚΠΣ δεν γίνεται.

4. Κατά τα λοιπά θα σας απαντήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης ως καθ' ύλην αρμόδιο.

Ο Υπουργός

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

15. Στην με αριθμό 2172/3-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 120/21-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Aπαντώντας στην αριθμ. 2172/3.2.97 ερώτηση της Βουλευτού κας Μαρίας Δαμανάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Εχει ήδη συνταχθεί και εγκριθεί η α' φάση της μελέτης αποκατάστασης, στερέωσης και ανάδειξης του Φρουρίου Μήθυμνας, που αφορά στις άμεσες εργασίες της στερέωσης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 88.500.000 δρχ. επίκειται δε η δημοπράτηση του έργου.

Για την εκπόνηση της β' φάσης της μελέτης, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων στην πρόταση προγράμματος μελετων και έργων για το 1997, έχει συμπεριλάβει αρχιτεκτονική - τοπογραφική αποτύπωση του Φρουρίου Μήθυμνας (προϋπ. 36.200.000 δρχ.) μελέτη - έρευνα προσδιορισμού φυσικομηχανικών χαρακτηριστικών του εδάφους θεμελίωσης, των υλικών πλήρωσης πύργων και των υλικών δομής του Φρουρίου Μήθυμνας (προϋπ. 20.000.000 δρχ.)

Η υπαγωγή του οικισμού της Μήθυμνας στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού, πρόκειται να εξετασθεί στο άμεσο μέλλον από το ΚΑΣ, στο οποίο έχει ήδη υποβληθεί πλήρης φάκελος με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε ειδική επιτροπή του ΥΠ.ΠΟ.

Η Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Μήθυμνας, πρόκειται να ενεργοποιηθεί άμεσα από το ΥΠ.ΠΟ. προκειμένου να προσδιοριστεί το κονδύλιο και ο αριθμός των προσλήψεων εποχικών αρχαιοφυλάκων. Αναμένεται, για το λόγο αυτό, η σύγκληση της Κοινής Επιτροπής με πρωτοβουλία του Δημάρχου της Πόλης.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

16. Στην με αριθμό 2176/3-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 121/24-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 2176/3.2.97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η νήσος Κάρπαθος ελέγχεται αρχαιολογικά από την ΚΒ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Πέραν της παρουσίας των δύο μονίμων φυλάκων αρχαιοτήτων, που έχουν την αρμοδιότητα επίβλεψης της Βόρειας και Νότιας Καρπάθου, οι εκάστοτε ανάγκες διενέργειας αυτοψιών και ανασκαφών καλύπτονται με επιτόπια μετάβαση αρχαιολόγων των Εφορειών Δωδεκανήσου.Η πρόσληψη προσωπικού διαφορετικών ειδικοτήτων για την αποτελεσματικότερη προστασία του μνημειακού πλούτου της Δωδεκανήσου - επομένως και της Καρπάθου - αποτελεί άμεση προτεραιότητα στο σχεδιασμό των αρμοδίων Εφορειών.

Εχουν επίσης ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της αρχαιολογικής ζώνης της Ακρόπολης Ποσιδείου Καρπάθου με τον χαρακτηρισμό της ως αρχαιολογικού

Σελίδα 4483

χώρου ώστε να ελέγχεται κάθε χωματουργική ή αλλη οικοδομική εργασία, με απαλλοτριώσεις ακινήτων ώστε να οργανωθεί ο αρχαιολογικός χώρος ως επισκέψιμος και με φύλαξη του χώρου με μόνιμο προσωπικό. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύπτονται κατά την διάρκεια των επιστημονικών ανασκαφών, μεταφέρονται για συντήρηση, μελέτη και προσωρινή στέγαστη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, ενώ τα βαρύτερα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώνονται στην τοπική αρχαιολογική συλλογή στα Πηγάδια Καρπάθου.

Το Υπουργείο Πολιτισμου θα μεριμνήσει για τη συγκέντρωση των συλλογών σε ενιαίο χωρο, ώστε να είναι επισκέψιμες για το κοινό, καθώς στο σχεδιασμό της αρμόδιας Εφορείας υπάρχουν ήδη σκέψεις για αναζήτηση δημοσίου ή δημοτικού κτιρίου για τη μεταστέγαση και ανάδειξή τους.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

17. Στην με αριθμό 2203/5-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 123/21-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 2203/5.2.97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Πέτρου Κουναλάκη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η φιλοσοφία της μουσειακής και εκθεσιακής πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και συναφή οργανωτικά ζητήματα ανακοινώθηκαν στις 14.1.97. Επισυνάπτω το σχετικό έγγραφό μου προς τις εφορείες που περιλαμβάνει πλήρεις απαντήσεις σε όσα θέτει με την ερώτησή του ο κ. Βουλευτής.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

Σημ.: Τα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων)

18. Στην με αριθμό 2204/5-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 124/21-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 2204/5.2.97 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασίλη Κοντογιαννόπουλου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το αρχαίο Λέπρεο είναι ένας σημαντικός και εκτεταμένος αρχαιολογικός χωρος, ο οποίος έχει ελάχιστα ανασκαφεί και ερευνηθεί. Στη θέση "Κάστρο" που περιβάλλεται από καλά σωζόμενο τείχος έχει ανασκαφεί ο Ναός της Δήμητρας, κλασικών χρόνων, ενώ στη θέση 'Αγιος Δημήτριος οι ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικό προϊστορικό οικισμό πρωτοελλαδικών χρόνων. Τα τελευταία χρόνια ο χώρος του "Κάστρου" και ο Ναός της Δήμητρας καθαρίζονται συστηματικά, ενώ για φέτος προγραμματίζεται η διενέργεια μικρής ανασκαφικής έρευνας στο αρχαίο τείχος.

Η αξιοποίηση των αρχαιοτήτων του Λεπρέου προϋποθέτει μεγάλης έκτασης συστηματική ανασκαφική έρευνα. Εργασίες αναστήλωσης του Ναού και του τείχους ουδέποτε είχαν ξεκινήσει στο χώρο αυτό, όχι τόσο λόγω των τεράστιων δαπανών που απαιτούνται, όσο για το λόγο ότι το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικου υλικού του Ναού, αλλά και όλων των αρχαίων κτιρίων έχει χρησιμοποιηθεί για την ανοικοδόμηση του σύγχρονου χωριού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με την 42/17.12.96 απόφασή του το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την αναγκαστική απαλλοτρίωση 15 περίπου στρεμμάτων στο Λέπρεο για αρχαιολογικούς σκοπούς και ειδικότερα για την προστασία των μνημείων της Ακρόπολης του Λέπρεου και του Ναού της Δήμητρας ή του Λυκαίου Διός. Η απαλλοτρίωση βρίσκεται στο στάδιο της κτηματογράφησης.

Ο Υπουργός

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"

19. Στην με αριθμό 2209/5-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 174/24-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 2209/5.2.97 την οποία κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Θ. Δημοσχάκης που αφορά ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στεγαστικών δανείων κατοίκων του Νομού Εβρου χορηγουμένων από την Κτηματική Τράπεζα της Ελλάδος σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οπως μας πληροφόρησε η Κτηματική Τράπεζα, σύμφωνα με την Ε.Δ. 3/97, από 3.2.97 ισχύει νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την Κτηματική Τράπεζα βάσει της οποίας οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα καταβάλλοντας τουλάχιστον το 20% της ληξιπρόθεσμης οφειλής τους να ρυθμίσουν το υπόλοιπο αυτής ή και το άληκτο κεφάλαιο των δανείων τους - αν το επιθυμούν - με το ισχύον σήμερα, κατά κατηγορία, επιτόκιο.

Οι δανειολήπτες μετά την προβλεπόμενη καταβολή υποβάλλουν σχετική αίτηση επιλέγοντας το είδος του επιτοκίου (σταθερό ή κυμαινόμενο) καθώς και τη διάρκεια εξυπηρέτησης του ρυθμιζόμενου ποσού (6,8,10 και 12 χρόνια).

Οι καινοτομίες της νέας αυτής ρύθμισης, που σύμφωνα με την Κτηματική Τράπεζα εφαρμόζονται μόνο από αυτήν και για πρώτη φορά, αποτελούν τα κάτωθι:

α) Η παροχή έκπτωσης επί των τόκων των εγγεγραμμένων στο άρθρο 27 Ν. 2076/92 για όσα δάνεια παρουσίαζαν ληξιπρόθεσμη οφειλή την 31.12.93 (ανεξαρτήτως ποσού) και σήμερα έχουν ποσά εγγεγραμμένα στο άρθρο 27 Ν. 2076/92. Η έκπτωση είναι ανάλογη του ποσού της προκαταβολής.

β) Η εγγραφή πρόσθετης προσημείωσης υποθήκης (και όχι υποθήκης) για το ποσο που η Κτηματική Τράπεζα δεν καλύπτεται από την αρχική υποθήκη, λόγω του ύψους της ληξιπρόθεσμης οφειλής και η οποία συνεπάγεται λιγότερα έξοδα για τους δανειολήπτες και

γ) διαφορα κάλυψης ποσοστού ασφαλείας μέχρι το ποσό των δρχ. 500.000 δρχ. δεν απαιτείται εγγραφή πρόσθετης προσημείωσης υποθήκης.

Για τα δάνεια των οποίων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των δρχ. 1.000.000 αλλά δεν εμφανίζουν τόκους εγγεγραμμένους στο άρθρο 27 Ν. 2076/92 και συνεπώς δεν υπάγονται στην ως άνω υπ' αριθμ. 1 περίπτωση, η ανωτέρω Τράπεζα παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και των αλήκτων κεφαλαίων των δανείων τους με την ίδια Εγκύκλιο Διοίκησης και τους ίδιους όρους χωρίς όμως έκπτωση.

Για τις δύο ως άνω περιπτώσεις τα προς ρύθμιση δάνεια δεν θα πρέπει να επιδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο ή εάν επιδοτούντο η επιδότησή τους να έχει διακοπεί οριστικα.

Αρμόδια για την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης είναι τα κατά τόπους Υποκαταστήματα της Κτηματικής Τράπεζας, στα οποία οι δανειολήπτες μπορούν να απευθυνθούν για περισσότερες πληροφορίες και για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων ρύθμισης.

Τέλος, η Κτηματική Τράπεζα επισημαίνει το σημαντικό όφελος που παρέχει η ανωτέρω ρύθμιση στους δανειολήπτες των οποίων τα δάνεια παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεδομένου ότι αφενός μεν μετά τη ρύθμιση δεν επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας, αφετέρου δε τους δίνεται η δυνατότητα να ρυθμίσουν όχι μόνο το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους αλλά και των αλήκτων κεφαλαίων των δανείων τους με τα σημερινά μειωμένα επιτόκια.

Ο Υπουργός

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

20. Στην με αριθμό 2209/5-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 24/21-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 2209/5-2-97 που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Θεοφάνη Δημοσχάκη και αναφέρεται στον τρόπο καταβολής των δανείων που χορηγήθηκαν από την ΕΚΤΕ στους κατοίκους του Ν. Εβρου σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει κυρίως θέματα που αναφέρονται σε οφειλές προς το Δημόσιο.

Σελίδα 4484Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα προβλήματα αφορούν τις οφειλές των δανειοληπτών - κατοίκων του Ν. Εβρου προς την ΕΚΤΕ και αρμόδια για να τα εξετάσει είναι η ΕΚΤΕ και το Υπουργείο Εργασίας.

Σημειώνουμε οτι με τις διατάξεις του άρθρου 21 του ν. 2198/1994 και του άρθρου 32 του ν. 2224/1994 μέρος των απαιτήσεων αυτών της ΕΚΤΕ περιήλθαν στο Δημόσιο.

Ο τρόπος βεβαίωσης και καταβολής αυτών καθορίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 2322/94 (ΦΕΚ 143Α') αφού λήφθηκαν υπόψη η κοινωνική, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών. Οι συγκεκριμένες αυτές απαιτήσεις βεβαιώνονται από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ως δημόσια έσοδα και καταβάλλονται σε εξήντα (60) μηνιαίες δόσεις και με την προϋπόθεση η κάθε δόση να μην είναι μικρότερη των είκοσι χιλιάδων (20.000) δρχ.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της βεβαιωμένης οφειλής (υπέρ του Δημοσίου και υπέρ της ΕΚΤΕ) παρέχεται το δικαίωμα της έκπτωσης ποσοστού σαράντα τοις εκατό (40%) επί του ποσού που εισπράττεται υπέρ του Δημοσίου.

Ο Υφυπουργός

Γ. ΔΡΥΣ"

21. Στην με αριθμό 2219/5-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 171/20-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 2219/5-2-97 που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Δραγασάκης και Σ. Δανέλλης σχετικά με επέκταση των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τις Κ.Υ.Α. 1648/Β.22/13.1.94 και 235/Β.21/4.1.95 για την περιοχή Θράκης και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των νησιών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσου σας γνωρίζουμε ότι δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος λόγω των δημοσιονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζει η χώρα.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την Πράξη του Διοικητή της Ελλάδος 1620/89, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν απαιτήσεις τους, μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, με τραπεζικά κριτήρια.

Ο Υπουργός

ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

22. Στην με αριθμό 2229/6-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 242/25-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 2229/6.2.97 που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Λεωνίδας Αυδής και Στρατής Κόρακας παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κ.κ. Βουλευτές τα εξής:

1. Είναι γνωστές την τελευταία 30ετία οι πλημμύρες που έπληξαν το Λεκανοπέδιο Αττικής όπως αυτές το 1961, 1973, 1977 όπως και οι πρόσφατες, 1993 που έπληξαν τις περιοχές Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, 1994 που έπληξαν τους Δήμους Ανω Λιοσίων, Νέας Ιωνίας, Χαλκηδόνας, 1996 που έπληξαν την περιοχή Θριασίου πεδιου αλλά και της 12.10.97 όπου εκτός των τεράστιων υλικών ζημιών σε πολλές υπήρξαν και ανθρώπινα θύματα.

2. Για την αντιμετώπιση του πλημμυρικού προβλήματος του Λεκανοπεδίου αφενός μεν απαιτείται η εκτέλεση πληθώρας αντιπλημμυρικών έργων με κόστος που αγγίζει τα 250 έως 300 δις ενώ αφ' ετέρου απαιτείται επιμελής και τακτική συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου προκειμένου να λειτουργεί σωστά κατά τις βροχοπτώσεις.

3. Με σκοπό την επίλυση του προβλήματος συνεστήθει το 1980 η ΕΥΔΑΠ με το Ν. 1068. Στην πορεία λειτουργίας της εταιρείας διεφάνη η ανάγκη επιβοήθησης του έργου της για αυτό και συνεπληρώθη ο Νόμος 1068/80 με το άρθρο 15 του Ν. 1674/86 ώστε και το ΥΠΕΧΩΔΕ να έχει αρμοδιότητα εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων.

4. Η ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου δημιούργησαν καταστάσεις που πλέον απαιτούν αναθεώρηση, επανεκτίμηση και αναπροσαρμογή της στρατηγικής στο θέμα κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων με στόχο την σύντμιση του χρόνου ολοκλήρωσής τους δια της εμπλοκης όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή. Κάτω από το πρίσμα αυτό καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη να συμμετάσχει σ' αυτή την προσπάθεια και η τοπική Αυτοδιοίκηση που σε πολλές από τις αρμοδιότητες που εξετάζονται προς μεταφορά, έχει την αμεσότητα που επιβάλλει την εμπλοκή της όπως π.χ. ο καθαρισμός των φρεατίων υδροσυλλογής που παρά τις όποιες φιλότιμες προσπάθειες της ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά λόγω της πληθώρας αυτών (700.000 τεμάχια) εγκατεσπαρμένα σε 119 Δήμους και κοινότητες του Λεκανοπεδίου.

5. Σε ό,τι αφορά το κόστος και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών η δαπάνη για την εκτέλεση των έργων απο όποιο φορεά και αν εκτελεστούν θα καταβληθεί και είναι θέμα κατανομής πιστώσεων που διατίθενται στους ΟΤΑ. Νέες υπηρεσίες για τον σκοπό αυτό δεν πρόκειται να συσταθούν, αφού ούτως ή άλλως και στον Ν. 2218/94 που ιδρύει την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όπως και τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις περί οργανισμού της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας των Υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όπως και στους οργανισμούς της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβλέπονται και υφίστανται τεχνικές υπηρεσίες που θα αναλάβουν το αντικείμενο αυτό. Παρόμοιες αρμοδιότητες με τα αντιπλημμυρικά έχουν δοθεί άλλωστε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως π.χ. η κατασκευή του τριτεύοντος δικτύου ακαθάρτων που εκτελείται απο τις υπόψη τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

23. Στην με αριθμό 2239/6-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1128/21-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της αριθμ. 2239/6.2.97 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή απο το Βουλευτή κ. Αναστάση Παπαληγούρα, αναφορικά με την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών της Ειδικής Αποζημίωσης - Ειδικού Επιδόματος στους πληγέντες υπαλλήλους του νομού Κορινθίας από τις πρόσφατες πλημμύρες, πληροφορούμε την Εθνική Αντιπροσωπεία ότι για να καταβληθούν εφάπαξ τα ανωτέρω ποσά, απαιτείται τροποποίηση της σχετικής διάταξης του ν. 2386/96.

Εξάλλου, οι εν λόγω υπάλληλοι για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες αυτές αποζημιώνονται από άλλες πηγές.

Ο Υφυπουργός

ΝΙΚ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

24. Στην με αριθμό 2294/10-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 195/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 2294/10-2-97 σχετικά με την έλλειψη υπαλληλικού προσωπικού στο ΕΑΚ Τρίπολης, σας πληροφορούμε ότι η Υπηρεσία μας εχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για κάλυψη άμεσων αναγκών σε εποχιακό προσωπικό για τα Γυμναστήρια όλης της χώρας.

Εκκρεμεί το υπ' αριθμ. 3148/4-2-97 έγγραφο Προγραμματισμός πρόσληψης εποχιακού προσωπικού προς την Γενική Γραμματεία Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για έγκριση θέσεων τακτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες προσωπικού σε όλα τα Γυμναστήρια της χώρας.

Ο Υφυπουργός

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘ. ΦΟΥΡΑΣ"

25. Στην με αριθμό 2299/10-2-97 ερώτηση δόθηκε με το

Σελίδα 4485υπ' αριθμ. 122/20-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της υπ' αριθμ. 2299/10-2-97 ερώτησης που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νικ. Γκελεστάθη, σχετικά με την επιχορήγηση φορέων του νομού Φωκίδας απο διάφορους πόρους και για οποιοδήποτε σκοπό, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με τις διατάξεις του α.ν. 143/10-2-1967 (ΦΕΚ 165/τΑ'), με το οποίο συστάθηκε το Κρατικό Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης (Ειδικό Κρατικό Λαχείο) ορίζεται πως το καθαρό προϊον του λαχείου αυτού περιέχεται στο Δημόσιο και διατίθεται με κοινες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Πρόνοιας αποκλειστικά για σκοπούς κοινωνικής αντίληψης.

Αρμόδιο για την έκδοση των αποφάσεων αυτών είναι το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το οποίο τις προωθεί για συνυπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών. Συνεπώς, θα πληροφορηθείτε τα ποσά των επιχορηγήσεων από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στο οποίο επίσης απευθύνει την ερώτησή του ο ανωτέρω Βουλευτής.

Ο Υφυπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ"

26. Στην με αριθμό 2305/10-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 52/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση του Βουλευτή Βοιωτίας κ. Ε. Μπασιάκου αρ. 2305/10-2-97, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Το υπό κατασκευή έργο του θέματος είναι δυναμικότητας 90 κλινών.

Εξ αυτών οι 44 κλίνες ανήκουν στον Παθολογικό τομέα και οι 46 κλίνες ανήκουν στον Χειρουργικό τομέα.

Ο Παθολογικός τομέας έχει: 1 Γεν. Νοσηλευτική μονάδα 34 κλινών και

1 Παιδιατρική μονάδα 10 κλινών

Ο Χειρουργικός τομέας έχει: 1 Γεν. Νοσηλευτική μονάδα 30 κλινών, 1 Μαιευτική μονάδα 10 κλινών, 1 Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 6 κλινών

Επιπλέον προβλέπεται στη μελέτη να κατασκευασθούν:

Εργαστήρια (Βιοχημικό, Μικροβιολογικό, Αιματολογικό, Ιστοπαθολογικό Παθολογοανατομικό) Σταθμός Αιμοδοσίας Β' τάξης.

Εργαστήρια ιατρικής απεικόνισης (ακτινοδιαγνωστικό, υπέρηχοι, αξονική τομογραφία).

Τμήμα εξωτερικών ιατρείων και τμήμα επειγόντων περιστατικών.

2. Το έργο χρηματοδοτείται από το Π.Δ.Ε. 1995 και το Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας.

3. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 4.000.000 δρχ.

4. Εγινε ανασύνταξη της στατιστικής μελέτης με βάση τον Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό.

5. Το έργο δημοπρατήθηκε με κλειστή διαδικασία (προεπιλογή). Υποβλήθηκαν φάκελλοι απο 35 ενδιαφερόμενες εργοληπτικές επιχειρήσεις την 7/10/1996.

Την 16/12/1996 ανακοινώθηκε από την αρμόδια επιτροπή το πρακτικό προεπιλογής με 10 προεπιλεγέντας.

Στη συνέχεια υποβλήθηκαν ενστάσεις σύμφωνα με τη Νομοθεσία περί εκτελέσεως Δημ. Εργων.

Η εισήγηση της επιτροπής προεπιλογής επί των ενστάσεων ήδη ευρίσκεται στην Β' Νομαρχιακή Επιτροπή Ν. Βοιωτίας για την έκδοση της σχετικής απόφασης. Στη συνέχεια θα κληθούν οι προεπιλεγέντες, κατά την Β' φάση να υποβάλουν οικονομικές προσφορές.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο - Μάϊο 1997 θα έχει υπογραφεί η σύμβαση της κατασκευής του Εργου και θ' αρχίσει η εκτέλεση των εργασιών.

6. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών διαρκεί σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη 2 1/2 χρόνια.

Ο Υφυπουργός

ΕΜΜ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ"

27. Στην με αριθμό 2319/11-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 184/24-2-97 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 2319/11-2-97 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Σπηλ. Σπηλιωτόπουλος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οπως μας πληροφόρησε ο Νομάρχης Αχαϊας με σχετικό έγγραφό του, το κτίριο το Δημοτικό Σχολείο Πριολίθου αποτελεί ιδιοκτησία του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Πριολίθου.

Συνεπώς δεν μπορεί να επιχορηγηθεί το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για επισκευές από πιστώσεις του Υπουργείου Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μπορεί να παραχωρήσει κατά χρήση το σχολείο στην Κοινότητα, ώστε να επιχορηγηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς και άλλους σκοπούς από την τοπική κοινωνία.

Ο Υφυπουργός

ΙΩΑΝ. ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ"

28. Στην με αριθμό2321/11-1-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 253/25-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 2321/11.1.97 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Σ. Σπηλιωτόπουλο παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κ.κ. Βουλευτές ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ είναι αρμόδιο για τη χορήγηση δανείων αποκατάστασης σε δικαιούχους σεισμόπληκτους, εφ' όσον υπάρχει ιδιοκτησία αυτών σε κτίρια βλαβέντα από τους σεισμούς.

Κατά συνέπεια λοιπόν όσοι από τους κατοίκους των καταυλισμών έχουν στην κυριότητά τους σεισμόπληκτο κτίσμα μπορούν να λάβουν δάνειο για επισκευή ή ανακατασκευή και αυτοστέγαση αντίστοιχα της ιδιοκτησίας τους.

Οσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με τα παρακάτω δεν είναι δυνατό να αποκατασταθούν από τα προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

29. Στην με αριθμό 2412/13-2-97 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 3776/24-2-97 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 2412/13-2-97 που κατέθεσε στη βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Α. Μπρατάκος σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) με την αριθμ. 14/18.2.97 απόφασή του ενέκρινε την επάνοδο στη ΔΕΗ όλων των απολυθέντων κατ' εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 28Α του Ν. 2190/94 και την οριστική αποκατάστασή τους στην υπηρεσία στα πλαίσια εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η Υπουργός

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Δευτέρας, 3ης Μαρτίου 1997 ώρα 18.00'.

Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου ('Αρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής).

1. Η με αριθμό 804/25-2-1997 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κας Ελένης Ανουσάκη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικά με το κλείσιμο του Απότσου από αναγκαστική έξωση και τη λήψη μέτρων για τη διατήρησή του.

2. Η με αριθμό 795/25-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Ορφανού προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με δημοσιεύματα του Τύπου αναφερόμενα στις προθέσεις της Κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,

Σελίδα 4486

τη συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων κ.λπ.

3. Η με αριθμό 808/26-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημητρίου Κωστόπουλου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να παραμείνει η "OLYMPIC CATERING" στο Δημόσιο, να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων κ.λπ.

4. Η με αριθμό 791/24-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Ιωάννη Δραγασάκη προς την Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τη συγχώνευση των Εταιρειών Πετρελαιοειδών "ΒP" και "MOBIL", τις επιπτώσεις κ.λπ.

5. Η με αριθμό 802/25-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Γεωργίου Ρόκου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προκειμένου ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνικών Θεσσαλονίκης (Ο.Α.Σ.Θ.) να τηρήσει τις συμβάσεις που υποχρεούται, ώστε να καλυφθούν με πλήρη δίκτυα Αστικών Συγκοινωνιών όλες οι περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Β. Επίκαιρες Ερώτησεις Δεύτερου Κύκλου ('Αρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)

1. Η με αριθμό 799/25-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με τις ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.

2. Η με αριθμό 807/26-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Γκατζή προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων λειτουργίας των Βιομηχανικών Σφαγείων του Βόλου, τη διαγραφή των χρεών τους προς την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος κ.λπ.

3. Η με αριθμό 797/25-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Ευάγγελου Αποστόλου προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γεωργίας, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή συνέχιση λειτουργίας της Επιχείρησης "ΔΑΒΙΕ" Α.Ε. στην Ευρυτανία, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων κ.λπ.

4. Η με αριθμό 801/25-2-1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Γεωργίου Τσαφούλια προς την Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την κατασκευή μαρίνας στη Λευκάδα.

Σελίδα 4487ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη

ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου.

Η πρώτη με αριθμό 796/25.2.1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Χρήστου Θεοδώρου προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, σχετικά με την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τα αίτια του ναυαγίου του πλοίου "ΔΥΣΤΟΣ", την επιβολή ποινών στο προσωπικό του Υπολιμεναρχείου Κύμης κ.λπ., έχει ως εξής.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάτι ζήτησα, αλλά ξεκινήσατε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ξεκίνησα, κύριε Κόρακα. Ξέρω, έλαβα γνώση, θα προηγηθούν όμως του κυρίου Πρωθυπουργού.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως κάναμε και τις άλλες φορές, να προηγηθούμε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Δε θα είχα αντίρρηση να προηγηθείτε, αλλά και ο κύριος Πρωθυπουργός, ο οποίος θα έλθει μετά την ερώτηση αυτή, έχει συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Δεν έχω καμιά αντίρρηση, να έρθει. Αλλά συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, αν μπορούσαμε, έχω συνεννοηθεί με τον κύριο Υφυπουργό...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κύριε Κόρακα, ας μη διακόπτουμε τη διαδικασία.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Να έκανα τώρα, αντί για την ...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Το γνωρίζω, αλλά δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή, λόγω της συγκεκριμένης προτεραιότητας, που σας ανέφερα.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Να το έχουμε υπόψη μας κι εμείς για άλλες φορές.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ας μην τρώμε χρόνο. Υπάρχει άλλος λόγος, ο οποίος είναι περισσότερο επείγων, από εκείνον τον οποίον εσείς επικαλείσθε, για τον κύριο Πρωθυπουργό.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Ο κ. Σουμάκης είναι ο Πρωθυπουργός;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε.

Η επίκαιρη ερώτηση συνοπτικά έχει ως εξής:

"Μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης για τα αίτια του ναυάγιου του Φορτηγού "ΔΥΣΤΟΣ" στην περιοχή της Κύμης Εύβοιας και τη σύνταξη του πορίσματος της επιτροπής που συστήθηκε για το σκοπό αυτό, τα ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα και κοινή είναι η εντύπωση ότι επιδιώκεται ο καταλογισμός ευθυνών αποκλειστικά σε υπηρεσιακά όργανα κατώτερου βαθμού.

Από τα στοιχεία της ανάκρισης προκύπτουν τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά:

- Στις 22.00' της 28.12 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. έλαβε, μέσω σταθμού της Ισπανίας, σήματα κινδύνου από EPIRB χωρίς στίγμα, αλλά με την ταυτότητα του πλοίου. Στις 22.40' με άλλο σήμα EPIRB έλαβε και το στίγμα.

Από το σημείο αυτό, ο θάλαμος άρχισε επαφές με την εταιρεία του πλοίου και με το "ΡΑΔΙΟ ΕΛΛΑΣ" και το "ΛΗΜΝΟΣ ΡΑΔΙΟ" χωρίς να ενημερώσει το Υπολιμεναρχείο Κύμης. Το "ΛΗΜΝΟΣ ΡΑΔΙΟ" έκανε κλήσεις προς το "ΔΥΣΤΟΣ" χωρίς απάντηση.

- Στις 00.15' της 29.12 το Υπολιμεναρχείο Κύμης είχε την πρώτη τηλεφωνική ενημέρωση από κάτοικο της περιοχής για λήψη φωτοβολίδων στη θαλάσσια περιοχή Χιλιαδούς, η οποία απέχει από το λιμάνι της Κύμης περίπου εννέα μίλια.

Μετά από δέκα λεπτά ενημέρωσε το θάλαμο επιχειρήσεων του Υ.Ε.Ν. και έθεσε σε ετοιμότητα το προσωπικό και το πλωτό σκάφος του.

- Το Υπολιμεναρχείο Κύμης έλαβε γνώση του ναυαγίου, όταν στις 05.15' της 29.12 περισυνελέγη ο ναυαγός Αναγνώστου και αμέσως ενημέρωσε το θάλαμο του Υ.Ε.Ν.. Παρά την άμεση ενημέρωση, ο θάλαμος εξέδωσε σήμα κινδύνου SOS στις 06.52', δηλαδή 1.30 ώρα αργότερα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας:

1. Με βάση ποια στοιχεία επέβαλε ποινές στο προσωπικό του υπολιμεναρχείου Κύμης και για ποιες αξιόποινες πράξεις.

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά ειδικά στην περιοχή αυτή, όπου λόγω των συνθηκών που επικρατούν, έχει υψηλή επικινδυνότητα."

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Σουμάκης έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ (Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας): Είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από αυτό το τραγικό συμβάν και οι πληγές οι οποίες άνοιξαν, είναι πραγματικά πάρα πολύ επώδυνες και για τις οικογένειες, για την ελληνική κοινωνία, αλλά και για το όλο σύστημα.

Προκαλεί κατάπληξη βέβαια η ερώτηση αυτή του κυρίου συναδέλφου, γιατί σε ένα συμβάν στο οποίο συμμετείχαν πάρα πολλοί παράγοντες και υπάρχουν επιμέρους ευθύνες, καλείται ο Υπουργός να απαντήσει γιατί ετιμωρήθησαν κάποιοι λιμενικοί.

Αν ο κύριος συνάδελφος ήξερε πολύ καλά τα γεγονότα, πιστεύω ότι και ο ίδιος στη θέση τη δική μου δε θα μπορούσε να κλείσει τα μάτια του και τα αυτιά του στο ότι ο λιμενοφύλακας μπορεί να δηλώνει στον Υπουργό "έτσι έκρινα, έτσι έκανα" και στο ότι ο αναπληρωτής του κανονικά απουσιάζοντος λιμενάρχη ανευρίσκεται την επομένη στις οκτώ η ώρα, μετά από ένα τέτοιο συμβάν και κάποιοι άλλοι, οι άλλοι δύο, να λένε "εντάξει, πήγαμε από εκεί και σηκωθήκαμε και φύγαμε".

Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι αλλά νομίζω ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να να εξυπηρετούν ίσως και μια ψηφοθηρική αντίληψη. Θα ομολογήσω κάτι ενώπιον του Σώματος. 'Οταν πας να μεταθέσεις ένα λιμενικό, παρεμβαίνουν ουκ έστιν αριθμός πόσοι, για να μη μετακινήσουμε κανένα λιμενικό. 'Οταν τιμωρήσουμε κάποιον, το θέμα είναι πάλι γιατί τους τιμωρούμε. Νομίζω ότι με αυτές τις λογικές, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε, δεν μπορούμε να βοηθήσουμε μία κατάσταση, από την οποία πραγματικά, όλοι πιστεύω οι πολιτικοί, πρέπει να συμφωνήσουμε κάποτε ότι πρέπει να απαλλαγούμε.

Είναι πάρα πολλοί και σοβαροί οι λόγοι για τους οποίους ετιμωρήθησαν συγκεκριμένοι υπαξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος του Λιμεναρχείου Κύμης. 'Αλλωστε, είναι σε εξέλιξη και η ποινική διαδικασία και άλλες διαδικασίες από το Ναυτοδικείο, που θα αποδείξουν αν καλώς ή κακώς έκανε ο Υπουργός στην προκειμένη περίπτωση.

Δε νομίζω ότι μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε εμείς -και μάλιστα στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου- τις όποιες αποφάσεις. Γι αυτό, ίσως από την αγωνία του ο κύριος συνάδελφος, μπορεί να έκανε καλά που κατέθεσε αυτή την επίκαιρη ερώτηση. Νομίζω, όμως, ότι θα πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να δείξουν και να ρίξουν άπλετο φως στα πραγματικά γεγονότα και στις πραγματικές ευθύνες.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κ. Θεοδώρου έχει το λόγο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Κατ' αρχήν, λυπάμαι που ο κύριος Υπουργός έριξε ευθύνες και μομφές εναντίον μου. Δεν κατάλαβα, κύριε Υπουργέ, γιατί ρίξατε σε μένα τις ευθύνες. Λυπάμαι ειλικρινά.

Κύριε Πρόεδρε, θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία, που αφορούν την τιμωρία των υπαξιωματικών του Υπολιμεναρχείου Κύμης, με την κατηγορία ότι δεν κινητοποίησαν τα αλιευτικά σκάφη.

Πρώτον, με βάση το π.δ. 852/1976 και το εγχειρίδιο ασφάλειας ναυσιπλοϊας αριθμός 9, απαγορεύεται ο απόπλους αλιευτικών μήκους μέχρι σαράντα μέτρων, όταν οι άνεμοι έχουν ένταση πάνω από επτά μποφώρ. 'Εχω στα χέρια μου τέσσερα σήματα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τα οποία και θα καταθέσω, που εκδόθηκαν από τις 7.40' το πρωί, μέχρι τις 22.30' το βράδυ και αναφέρονται στο χρονικό διάστημα από τις 10.00' το πρωί μέχρι τις 4.00' το πρωί της επόμενης ημέρας, δηλαδή στο κρίσιμο διάστημα. Με τα σήματα αυτά, διαβιβάζονται δελτία της Ε.Μ.Υ. για αναγγελία θύελλας στο κεντρικό Αιγαίο, με ανέμους έντασης από οκτώ μέχρι

Σελίδα 4488

δέκα μποφώρ. Τα καταθέτω.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Θεοδώρου καταθέτει στα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο της Στενογραφικής Υπηρεσίας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

'Ηταν, λοιπόν, αδύνατον και κανείς δεν μπορούσε να υποχρεώσει τα αλιευτικά να αποπλεύσουν, δεδομένου ότι έχουν μέγιστο μήκος είκοσι πέντε μέτρων.

Δεύτερον, είναι αποδεδειγμένο ότι το Υπολιμεναρχείο Κύμης δεν ενημερώθηκε από το θάλαμο του Υπουργείου για πιθανό ναυάγιο στην περιοχή, παρά τα σήματα ΕPIRB που είχε πάρει. Αντίθετα, μόλις έλαβε γνώση από κάτοικο της περιοχής για τη ρήξη φωτοβολίδων, ειδοποίησε αμέσως το θάλαμο.

Για τους λόγους αυτούς, δεν μπορώ να καταλάβω πού στηρίχθηκε ο κύριος Υπουργός και τιμώρησε τους υπαξιωματικούς του Λιμεναρχείου Κύμης με την κατηγορία της μη κινητοποίησης των αλιευτικών. Εάν δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να τη δικαιολογούν, θεωρώ την τιμωρία απόλυτα άδικη. Γι' αυτό, ζητώ από τον κύριο Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της κατηγορίας της μη κινητοποίησης.

Και κάτι τελευταίο. Παρακαλώ τον κύριο Υπουργό να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια θλιβερά περιστατικά στην περιοχή της Κύμης. Είναι μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή και θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και σ'αυτόν τον τομέα.

Σαν πρώτης προτεραιότητας μέτρα θεωρώ την άμεση αναβάθμιση του Υπολιμεναρχείου και την ενίσχυσή του με τον απαραίτητο εξοπλισμό, τόσο σε ανθρώπινο, όσο και σε υλικοτεχνικό δυναμικό, ώστε να είναι σε διαρκή ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση παρομοίων περιστατικών.

Αν, κύριε Υπουργέ, για τις ενέργειες που έκανα την ημέρα εκείνη, διαθέτοντας και το προσωπικό μου σκάφος, για να βοηθήσω, μου αποδίδετε μομφή ψηφοθηρίας, λυπάμαι πάρα πολύ, γιατί και οι τέσσερις υπαξιωματικοί που τιμωρήθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με την Εύβοια. Θέλω να το ελέγξετε αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο κύριος Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει το λόγο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΜΑΚΗΣ (Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας): Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα αυτά τα ατυχήματα μας κάνουν όλους σοφότερους και πρέπει να παίρνουμε εκείνα τα μέτρα, που βελτιώνουν τις συνθήκες αντιμετώπισης παρομοίων περιστατικών.

Εγώ δεν κατηγόρησα για ψηφοθηρία τη συγκεκριμένη δράση σας, κύριε συνάδελφε και μπράβο σας, γιατί πραγματικά η προσφορά σας εκείνη την ημέρα ήταν σημαντική.

Καταλαβαίνετε, όμως, ότι όλα τα γεγονότα τρέχουν. Σας είπα και προηγούμενα ότι και η ποινική δικαιοσύνη και η ναυτική δικαιοσύνη, επιλαμβάνονται του θέματος και θα ριχθεί άπλετο φως σε όλη αυτήν την ιστορία.

Δεν είναι έτσι όπως τα λέτε τα πράγματα. Από τις καταθέσεις της Ε.Δ.Ε. θα διαπιστώσετε, ότι υπάρχει πραγματικά αμέλεια και υπάρχουν παραλείψεις στην άσκηση των καθηκόντων. Δεν είναι δυνατόν να λείπει ο αντικαταστάτης του Λιμενάρχη, να ενημερώνεται στις 8.00' η ώρα το πρωί και να παρουσιάζεται στο Λιμεναρχείο. Είναι δυνατόν αυτό να το αποσιωπήσουμε; Είναι δυνατόν να λέει ο μηχανικός "έτσι έκρινα, κύριε Υπουργέ, και δεν ειδοποίησα τα ψαράδικα που θα έβγαιναν στη θάλασσα να ψαρέψουν, παρά το απαγορευτικό του απόπλου;". Είναι δυνατόν να λέει "έτσι έκρινα, έτσι έκανα", όταν υπήρχε πλέον δεδομένο στοιχείο ότι έχουμε μπροστά μας ναυάγιο και να μένουμε σιωπηλοί και να μην κάνουμε τίποτα; Αυτό είναι εκείνο που πολλές φορές χαϊδεύει αντιλήψεις, στρεβλώνει, αν θέλετε, συμπεριφορές. Δεν πρέπει εκεί εμείς να τους χαϊδεύουμε.

Ευθύνες υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές και αν θέλετε, να σας δώσω τις καταθέσεις που έχουν δώσει οι ίδιοι, για να διαπιστώσετε ότι ήμουν και επιεικής.

Θα σας πω και κάτι άλλο. 'Εβαλαν "λυτούς και δεμένους", προκειμένου να είμαι επιεικής ως προς τις τιμωρίες τους. Λυπάμαι γι' αυτό. 'Εφθασα σε ένα ύψος τιμωρίας, ακριβώς πριν από την αποστράτευσή τους και σήμερα βρίσκομαι εγκαλούμενος εδώ, γιατί τιμώρησα τους τέσσερις λιμενικούς του Υπολιμεναρχείου Κύμης. Λυπάμαι πάρα πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Λυπάμαι δεν έχετε το λόγο από τον Κανονισμό, κύριε συνάδελφε.

Δεύτερη είναι η με αριθμό 767/63/20.2.1997 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή και Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προς τον κύριο Πρωθυπουργό, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για ισότιμη μεταχείριση του επαρχιακού Τύπου με τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε ό,τι αφορά τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια, την επιχορήγηση των Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων για την ανανέωση των εγκαταστάσεών τους κ.λπ.

H ερώτηση του κ. Μητσοτάκη σε περίληψη έχει ως εξής:

"Κοινή πλέον είναι η αντίληψη μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων ότι πρέπει να στηριχθούν ο Επαρχιακός Τύπος και τα περιφερειακά ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή της ελληνικής περιφέρειας και κινδυνεύουν σήμερα να απορροφηθούν από τα οικονομικοεκδοτικά συγκροτήματα του κέντρου.

Ερωτάται λοιπόν:

Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να εφαρμόσει άμεσα τους νόμους 1446/1984 και 2328/1995 σε συνδυασμό με το ν.δ.1263/1972, με βάση τους οποίους ο Επαρχιακός Τύπος θα πρέπει να τυγχάνει ισότιμης μεταχείρισης με τα άλλα Μ.Μ.Ε. σε ό,τι αφορά τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια;

Προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιχορήγηση των ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων για την ανανέωση των εγκαταστάσεών τους σε ποσοστό 45%-55% (ποσοστό με το οποίο ήδη εξασφαλίζουν την επιχορήγηση των δικών τους εγκαταστάσεων οι μεγαλοεπιχειρηματίες-εκδότες της Αθήνας, μεταφέροντας τις δραστηριότητές τους -νόμιμα φυσικά- σε προνομιούχες περιοχές, με βάση τον αναπτυξιακό νόμο 1892/1990);

Τι προτίθεται να κάνει με το θέμα του αγγελιοσήμου, που πληρώνουν τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας της περιφέρειας, χωρίς να υπάρχει ανάλογη απόδοση στους εργαζόμενούς τους των χρημάτων τα οποία συγκεντρώνονται με τον τρόπο αυτόν;".

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κωνσταντίνος Σημίτης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ(Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πεποίθηση της Κυβέρνησης ότι ο Επαρχιακός Τύπος και τα περιφερειακά Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης χρειάζονται στήριξη, διότι βοηθούν στην περιφερειακή ανάπτυξη της Χώρας.

Ως προς τα συγκεκριμένα ερωτήματα, η απάντηση είναι γενικά ότι επιδιώκουμε όλα τα μέτρα εκείνα, τα οποία θα βοηθήσουν τον Επαρχιακό Τύπο για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Σε εφαρμογή του άρθρου 9 του Ν.2328/1995, το Υπουργείο Τύπου, έχει καταρτίσει προεδρικό διάταγμα, με το οποίο επιδιώκεται η εξισορρόπηση της συμμετοχής των διαφόρων Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης στη συνολική δαπάνη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, λαμβάνοντας ιδιαίτερη μέριμνα για την ενίσχυση των εντύπων και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι η συμμετοχή των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης στη συνολική κρατική διαφήμιση σε κάθε κατηγορία Μέσων Ενημέρωσης, θα είναι 30%. Για τη διασφάλιση αυτού του ποσοστού, οφείλουν όλοι οι δημόσιοι φορείς να καταρτίσουν ένα ετήσιο πρόγραμμα διαφημίσεων, το οποίο θα ελέγχεται από το Υπουργείο Τύπου, καθώς και να δώσουν στο τέλος του χρόνου απολογισμό, για να διαπιστωθεί εάν πράγματι ετήρησαν τις υποχρεώσεις τους.

Θέλω να σημειώσω ότι είναι η πρώτη φορά κατά την οποία η ανάθεση των διαφημιστικών καταβολών του Δημοσίου γίνεται με πρόγραμμα και με διαφάνεια.

'Οσον αφορά τώρα το θέμα της σύστασης κοινού λογαριασμού για τις μη ημερήσιες εφημερίδες της επαρχίας, έχουν

Σελίδα 4489

γίνει επαφές από το Υπουργείο Τύπου με τις εκπροσωπήσεις των επαρχιακών εφημερίδων και έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ένας κοινός λογαριασμός για την κατ' ισομοιρία διανομή των σχετικών ποσών σε μη ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες. Θέλουμε να υπάρχει ενίσχυση όλων ανεξαιρέτως των μη ημερησίων επαρχιακών εφημερίδων, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους σε μια ένωση ή όχι.

Ως προς το ερώτημα των κινήτρων του αναπτυξιακού νόμου, πρέπει να αναφέρω ότι η εγκατάσταση νέων εγκαταστάσεων και η ανανέωση των υπαρχουσών, ενισχύεται από τους αναπτυξιακούς νόμους, με ποσοστό στην περιφέρεια από 45%-55%. Κάθε εκδοτική επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευθεί τις προϋποθέσεις αυτές, ώστε -πιστεύω- να μη χρειάζεται μια πρόσθετη ρύθμιση.

Τέλος, όσον αφορά το αγγελιόσημο και την εξαίρεση των περιφερειακών ηλεκτρονικών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης από το αγγελιόσημο, η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει εάν και πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η εξαίρεση, γιατί η εξαίρεση αυτή, πρέπει να έχει ένα σκοπό και ο σκοπός αυτός είναι η υποβοήθηση, η προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.

Γι' αυτό η σκέψη μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μια νομοθετική εξαίρεση από την επιβάρυνση αυτή για υπηρεσίες των τοπικών οικονομικών φορέων που εδρεύουν εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, σε σχέση με δραστηριότητες της επαρχίας. Δηλαδή η ρύθμιση να αφορά τις διαφημίσεις των πραγματικά τοπικών δραστηριοτήτων και όχι διαφημίσεις εντοπίων οικονομικών φορέων που αποτελούν συνδεδεμένες επιχειρήσεις με άλλες επιχειρήσεις που δρουν πανελλήνια. 'Οποιος διαφημίζει στον Επαρχιακό Τύπο προϊόντα, που είναι επαρχιακά και της περιφέρειας, θα εξαιρείται. Αν κάποιος διαφημίζει προϊόντα που πωλούνται πανελλήνια και αντιπροσωπεύει αυτά τα προϊόντα, δε θα υπάρχει εξαίρεση. Πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει την προώθηση των τοπικών προϊοντων. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο Πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα πω με μια φράση κάτι που είναι και γενικά παραδεκτό, ότι ο Επαρχιακός Τύπος και τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στην επιχειρούμενη δυστυχώς με επιτυχία μονοπώληση της πληροφόρησης από τα γνωστά διαπλεκόμενα συμφέροντα του κέντρου.

Οι εκατόν είκοσι επαρχιακές εφημερίδες επιτελούν ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό και εθνικό έργο. Στηρίζουν την περιφέρεια την πολιτιστική, αλλά και την εν γένει οικονομική ανάπτυξη. Συντηρούν τα ήθη και τα έθιμα. Είναι εκφραστές τοπικών κοινωνιών.

Με την έννοια αυτή όλοι μας είμαστε σύμφωνοι ότι χρειάζονται στήριξη, πρέπει να επιβιώσουν, διότι πράγματι σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Χαίρομαι γιατί ο Πρωθυπουργός αποδέχεται αυτή τη βάση. Και θέλω πιο συγκεκριμένα να πω, κύριε Πρόεδρε, τα εξής:

Πρώτον, σε ό,τι αφορά τις διαφημίσεις, κύριε Πρωθυπουργέ, χρειάστηκε να απευθυνθώ σε σας, διότι υπάρχει ένας νόμος δύο χρόνια τώρα που δεν εφαρμόζεται. Αυτό το οποίο είπατε ότι θα συμβεί αμέσως, έπρεπε να είχε γίνει πρωτύτερα και θα έπρεπε να ερευνήσετε γιατί δεν έγινε. Ποια είναι τα συμφέροντα και οι δυνάμεις οι οποίες το εμπόδισαν. Σήμερα είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει το διάταγμα. Θα ήθελα μόνο να σας επισημάνω ότι το άρθρο 13 παράγραφος 4 του ίδιου ν. 2398/1995, ο νόμος του κ. Βενιζέλου, σας επέτρεπε και με απόφαση εντός είκοσι τεσσάρων ωρών να έχετε ρυθμίσει το θέμα. Το λέγω προς πληροφόρησή σας. 'Αρα το θέμα αυτό πρέπει να λήξει. Χαίρομαι διότι το δηλώνετε και είμαι βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα γίνει.

Το δεύτερο που θέλω να πω, κύριε Πρωθυπουργέ, είναι ότι δε συμφωνώ με την άποψή σας για τις επενδύσεις. Αυτό που ζητούμε εμείς είναι, πέραν της χωρικής διάκρισης που πρέπει να ισχύει, να δεχθείτε ότι ειδικά για τις επαρχιακές ημερήσιες εφημερίδες, πρέπει να οριστεί αυτό το ποσοστό 45%,55% οπουδήποτε της Ελλάδος και αν βρίσκονται, διότι η κεντρική εφημερίδα μπορεί να εκδίδεται σε μια ευνοημένη περιοχή και να εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα! 'Ομως η επαρχιακή εφημερίδα της Κρήτης δεν μπορεί να έχει την ίδια ωφέλεια τοποθετώντας την εγκατάστασή της εκεί όπου για λόγους χωρικούς θα έχει περισσότερη επιδότηση. Γι' αυτό θα σας παρακαλέσω να το επανεξετάσετε.

Και τέλος, σε ό,τι αφορά το αγγελιόσημο, κύριε Πρόεδρε, είμαι σύμφωνος με τη ρύθμιση την οποία προτείνετε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Σημίτης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να απαντήσω στην παρατήρηση της καθυστέρησης σε σχέση με τις ρυθμίσεις αυτές.

'Οπως ξέρετε, ο γενικός νόμος είναι ένα πλαίσιο και έπρεπε να εξειδικεύσουμε αυτές τις ρυθμίσεις με βάση μια συλλογή στοιχείων η οποία μέχρι εκείνης της στιγμής δεν είχε γίνει στο βαθμό που θα έπρεπε, ώστε να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση. Χρειάστηκε αρκετός καιρός και σ' αυτήν την περίπτωση, αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, για να μπορέσουμε να έχουμε μια καλή εικόνα, ποια είναι η πραγματικότητα, και να εφαρμόσουμε μια ρύθμιση η οποία να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αυτή.

Ποτέ μέχρι τώρα οι δημόσιοι φορείς δεν είχαν κάνει μία συστηματική καταγραφή των διαφημίσεών τους, ποτέ μέχρι τώρα -για να αναφερθώ σε μία άλλη περίπτωση- δεν υπήρχε ένας κεντρικός μηχανισμός ο οποίος θα μπορούσε να παρακολουθεί ή παρακολουθούσε, ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των διαφορετικών Μαζικών Μέσων Ενημέρωσης.

Αυτά έγιναν και εντός συντόμου χρονικού διαστήματος θα υπάρξει και το προεδρικό διάταγμα και όσον αφορά τα άλλα θέματα, θα αρχίσει να λειτουργεί με ειδικές διαδικασίες, ειδικούς μηχανισμούς, πρόσωπα εξειδικευμένα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ώστε να ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου.

Πιστεύω, ότι θα μπούμε σε μία εποχή όπου η διαφάνεια σε σχέση με τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι ήταν πριν.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των επενδύσεων, ο αναπτυξιακός νόμος με εξαίρεση την τεχνολογία, δεν προβλέπει κλαδικές διαφοροποιήσεις. Θέλω να επαναλάβω ότι οι επιδοτήσεις, οι οποίες δίνονται, μπορούν να φτάσουν από το 25% στο Κέντρο μέχρι και το 62% σε νομούς, όπως είναι η Θράκη.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, νομίζω ότι οι εκδοτικές επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν χωρίς δυσκολία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Κύριοι Βουλευτές, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα, ότι τη συνεδρίαση μας παρακολουθούν από τα δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", σαράντα εννέα μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Κορυδαλλού. Τους καλωσορίζουμε στην Αίθουσα.

(Χειροκροτήματα απ' όλες τις Πτέρυγες)

Κύριοι συνάδελφοι, θα παρακαλούσα να προταχθεί η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου -ο κ. Κόρακας πιστεύω ότι δε θα μας διευκολύνει-επειδή ο κύριος Πρωθυπουργός έχει επείγον ραντεβού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, έχω υποχρέωση να δω το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Γι' αυτό θα παρακαλέσω να προταχθεί η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω αντίρρηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): 'Εγινε παρανόηση, κύριε Κόρακα.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Θέλω μόνο να σημειώσω, ότι ζήτησα και εγώ στη θέση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Θεοδώρου προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τον κ. Σουμάκη, να συζητηθεί η δική μου, γιατί έχω και εγώ μία υποχρέωση και θα έπρεπε ήδη να έχω φύγει. Ωστόσο, δεν μπορώ να κρατήσω τον κύριο Πρωθυπουργό.

Σελίδα 4490ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): 'Εχετε δίκιο, κύριε Κόρακα, έγινε παρανόηση.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Δεν έγινε παρανόηση. Σκόπιμα έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Δώστε τη δική σας ερμηνεία. Ας μην τρώμε το χρόνο. 'Εγινε παρανόηση. Δεν υπήρχε λόγος να μη σας δοθεί προτεραιότητα.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Σκόπιμα έγινε. Είχατε ενημερωθεί έγκαιρα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Η με αριθμό 809/64/26.2.1997 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Νικολάου Κωνσταντόπουλου προς τον κύριο Πρωθυπουργό, σχετικά με το ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τις πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες για τις ατασθαλίες, την έλλειψη πιστοποίησης κ.λπ..

"Ο Κοινοτικός Επίτροπος, για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, διαπίστωσε εγκληματικά χαμηλό ρυθμό απορρόφησης των κονδυλίων της αρμοδιότητάς του, που φτάνει μόλις στο 23% κατά μέσο όρο, για την πρώτη τριετία υλοποίησης του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ανέφερε ότι η επίσκεψή του αποτελεί δείγμα ανησυχίας, ότι οι ευθύνες είναι τεράστιες, κυρίως οι πολιτικές, ότι απαιτείται να ληφθούν αμέσως μέτρα και διαπίστωσε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την κακή οργάνωση, την κακή διαχείριση και ατασθαλίες από το νομοθετικό χάος και την έλλειψη εγγυήσεων.

Τέλος, δήλωσε ρητά, ότι, έως ότου ξεπεραστούν όλες αυτές οι καταστάσεις και διαπιστωθεί η ορθή λειτουργία του αναμορφωμένου Κέντρου Πιστοποίησης μέσα στο 1997, δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τους ανθρώπινους πόρους πέραν των σαράντα δισεκατομμυρίων.

Στο μεταξύ, η ζώνη φτώχειας στην Ελλάδα μεγαλώνει, νέες κοινωνικές ομάδες ωθούνται στον κοινωνικό αποκλεισμό, η ανεργία διογκώνεται και οι φθίνουσες περιοχές και οι περιφερειακές ανισότητες μένουν χωρίς αντιμετώπιση.

Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:

Ποιες οι πολιτικές και διαχειριστικές ευθύνες για τις ατασθαλίες και την έλλειψη πιστοποίησης;

Ποια τα πορίσματα των ερευνών και τι έπραξε η Κυβέρνηση για τους υπευθύνους;

Ποιες είναι οι νέες δομές που διαβεβαίωσε η Κυβέρνηση ότι προωθούνται για την απορρόφηση κι αξιοποίηση των κονδυλίων, πέραν του αναμορφωμένου Κέντρου Πιστοποίησης, υπό την εποπτεία του ΥΠ.ΕΘ.Ο.;

'Οσο διαρκεί αυτή η εγκληματική καθυστέρηση και διευρύνονται η ανεργία και η φτώχεια, ποιά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, έχει αποφασίσει, ώστε επιτέλους η κυβερνητική πολιτική να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή;"

Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Κωνσταντίνος Σημίτης έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην ερώτηση του κ. Κωνσταντόπουλου δίνεται μία εικόνα της πραγματικότητος η οποία δε συμβιβάζεται με τις πραγματικές εξελίξεις. Γίνεται λόγος για περιφερειακή εγκατάλειψη, για έκτακτη ανάγκη, για φτώχεια σε όλη τη Χώρα.

Θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα που γνώρισε ποτέ η Χώρα για την περιφερειακή ανάπτυξή της, με έργα τα οποία ξεπερνούν το τρισεκατομμύριο και φτάνουμε γύρω στα δυόμισυ τρισεκατομμύρια δραχμές.'Οπως και προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία επίσης, ποτέ στο παρελθόν δε γνώρισε η Χώρα και αποτέλεσμα της πολιτικής είναι, όπως ξέρετε, ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν εκατόν πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Δεύτερον, δημιουργείται η εντύπωση ότι τώρα ανεκαλύφθη αυτό το πρόγραμμα της μη απορρόφησης των κονδυλίων στο πλαίσιο των προγραμμάτων του κοινωνικού ταμείου. Το πρόβλημα αυτό είχε εντοπιστεί από την Κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, υπήρξαν επανειλημμένες συζητήσεις με την Επιτροπή και υπήρξαν και επανειλημμένες παρεμβάσεις από πλευράς της Κυβέρνησης -και θα έρθω σ'αυτές- για να αρθούν οι δυσκολίες.

Πάντως, να σημειώσω ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρει έναν αριθμό για την απορρόφηση 23% περίπου. Ο αριθμός αυτός ανταποκρίνεται περίπου στην απορρόφηση των κονδυλίων στο πλαίσιο της εξαετίας του προγράμματος, αλλά για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα, θα έπρεπε να συμπληρώσουμε ότι, όσον αφορά την τριετία η οποία διήλθε, η απορρόφηση των κονδυλίων ήταν στο ποσοστό του 85%.

'Οπως ήδη έχει αναφερθεί από την Κυβέρνηση στη Βουλή, ως προς το θεσμικό πλαίσιο, ψηφίστηκε ήδη η νομοθετική ρύθμιση η οποία κατήργησε το προηγούμενο κέντρο πιστοποίησης και δημιουργείται ένα νέο νομικό πρόσωπο, το οποίο θα λειτουργήσει στη διάρκεια του έτους. Από το Υπουργείο Εργασίας, έγιναν οι έλεγχοι των προγραμμάτων, τα οποία εφαρμόζουν τα ΚΕΚ, ήλεγξαν το 27% περίπου του συνόλου των ενεργειών, αλλά και το 71% των φορέων υλοποίησης, και, όπου εντοπίστηκαν παρανομίες, οι παρανομίες αυτές έχουν επισημανθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

'Εχει γίνει μία σειρά από παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των δομών διαχείρισης και θα σας διαβάσω μερικές, όπως είναι: Η ανασύσταση των Γραμματειών Παρακολούθησης για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων, η αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής του ΟΑΕΔ, η δημιουργία δομών στήριξης εξειδικευμένων προγραμμάτων, η ενίσχυση των υπηρεσιών διαχείρισης με ειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα επιλεγεί μέσω της ΜΟΔ.

'Οσον αφορά το 1997, θα προωθηθεί η υλοποίηση όλων ανεξαιρέτως των προγραμμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προϋποθέτουν μια διαδικασία πιστοποίησης. Τα προγράμματα τα οποία θα προωθηθούν αφορούν το 70% του συνόλου των προγραμμάτων. Και τέτοια προγράμματα είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης, η δημιουργία Κέντρων Προώθησης, Απασχόλησης και Περιφερειακών Παρατηρητηρίων τα προγράμματα ταχύρρυθμης Επαγγελματικής Κατάρτισης σε Σχολές του ΟΑΕΔ, η ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση στις ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις άνω των τριακοσίων ατόμων, η επιδότηση νέων θέσεων απασχόλησης και νέων ελευθέρων επαγγελματιών, η πιλοτική εφαρμογή των προγραμμάτων σύνδεσης και κατάρτισης απασχόλησης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.

Κλείνοντας, κύριοι συνάδελφοι, θέλω να τονίσω ότι το όλο πρόγραμμα τώρα, στηρίζεται σε μία επεξεργασμένη στρατηγική η οποία στρατηγική προέκυψε από συνεχείς συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, το οποίο εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος και στο τέλος της εξαετίας δεν πρόκειται να έχει χαθεί ούτε μία δραχμή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου έχει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού, της Αριστεράς και της Προόδου): Κύριε Πρόεδρε, το πρόβλημα είναι πρόβλημα εθνικής σημασίας και βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση. Κανείς δεν μπορεί να το παραγνωρίσει. 'Οσο συνεχίζεται αυτή η εκρηκτική κατάσταση, το κόστος είναι πολλαπλό, σε απώλεια χρόνου, σε απώλεια χρημάτων, σε απώλεια ευκαιριών, σε απώλεια πολιτικής αξιοπιστίας, αλλά και αποτελεσματικότητας.

Είναι κοινή διαπίστωση όλων, ότι πίσω από τα κοινοτικά κονδύλια φέρνει βόλτες ένας ατελείωτος χορός συμφερόντων.

Και είναι κοινή διαπίστωση, επίσης, όλων, ότι το πρώτο Πακέτο Ντελόρ εξανεμίστηκε, ακριβώς γιατί εξυπηρετήθηκαν πελατειακές σχέσεις και συμφέροντα συγκεκριμένα. Από τους τρεισήμισι χιλιάδες φορείς του πρώτου Πακέτου Ντελόρ, κατά την πιστωποίηση που έγινε προσφάτως, μόνον οι τριακόσιοι

Σελίδα 4491πενήντα πληρούσαν τις προϋποθέσεις να λειτουργούν. Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε προσφάτως, στις 25.2.97, και ο Υπουργός Εργασίας: "Το πρώτο πακέτο Ντελόρ -είπε- είναι παράδειγμα προς αποφυγή, δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Και αν θέλετε να αναζητήσετε πού είναι τα λεφτά, ζητήστε τα σε κάποιες βίλες στους πρόποδες της Πάρνηθας".

Θα καταθέσω τη συνέντευξη του κυρίου Υπουργού Εργασίας, για να ενημερωθείτε, κύριε Πρωθυπουργέ.

Εκείνο το οποίο, λοιπόν, έχει σημασία, αν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι, ποιες οι ευθύνες, ποιοι οι έλεγχοι, ποια τα πορίσματα και ποιες οι κυρώσεις και διασφαλίσεις.

Γιατί τα ίδια συμβαίνουν και στο δεύτερο πακέτο Ντελόρ. Κακοποιείται και το δεύτερο Πακέτο Ντελόρ. Υπάρχει πρόβλημα διαφάνειας και καθυστέρησης, σπατάλης και διασπάθισης. Υπάρχει πρόβλημα διασυρμού από τις διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται.

Στις 9.11.95 ο Κοινοτικός Επίτροπος ασκούσε έλεγχο και έλεγε: Κακώς χρηματοδοτείτε φορείς, έπρεπε να χρηματοδοτείτε δράσεις. Κακώς έχετε φτιάξει επτακόσια ΚΕΚ, έπρεπε να είχατε φτιάξει τριακόσια πενήντα. Δεν υπάρχει σωστή επιλογή και αξιολόγηση ανάλογα με τις ανάγκες της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας.

Στις 21.2.96 ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης έλεγε, ότι δεν υπάρχει εξήγηση γιατί καταστρατηγήθηκαν όλα όσα είχαν συμφωνηθεί. Αντί εξηγήσεων, έκανε ο τότε περιφερειάρχης μία δήλωση, η οποία είναι μνημείο κυβερνητικού παραγοντισμού: "'Ολα έγιναν σύμφωνα με τις οδηγίες του τότε Υπουργείου Εργασίας", είπε. Οι πολιτικές ευθύνες ομολογημένες.

Στις 17.6.96 συμφωνείται εκ νέου πιστοποίηση των ΚΕΚ από την Επιτροπή Παρακολούθησης με νέα κριτήρια. Τίποτε δεν γίνεται.

Στις 13.9.96 ζητείται η παύση του Κέντρου, που πιστοποιεί τα Κ.Ε.Κ.

Στις 20.2.97, κύριε Πρωθυπουργέ, προχθές, με τροπολογία ψηφίζεται η διάταξη εκείνη, η οποία μεταμορφώνει το Κέντρο -και κάνω μνεία στην ερώτησή μου- υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Στις 24.2.97, κατά την επίσκεψη του κ. Φλιν, όλες οι διαδικασίες πιστοποίησης πάνε υπό την εποπτεία του ΥΠΕΘΟ. Και αυτή είναι μία ακόμα διάταξη, η οποία ενδεχομένως επιτείνει το νομοθετικό χάος.

'Ενα άλλο πρόβλημα είναι το κρίσιμο για μένα και σ' αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξουν αποτελεσματικές διαδικασίες, κύριε Πρωθυπουργέ.

Το 1997, κατά τις ανακοινώσεις τις επίσημες, δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση πέραν της χορηγήσεως των σαράντα δισεκατομμυρίων. Σ' αυτόν το χρόνο, το 1997, που δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση, ποια μέτρα έχουν προβληφθεί.

(Στο σημείο αυτό ακούγεται ο προειδοποιητικός ήχος λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Θα παρακαλέσω, κύριε Πρόεδρε, γιατί πρέπει να αναχωρήσει και ο κύριος Πρωθυπουργός.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου): Τελείωσα.

Το ζητούμενο είναι, ποια μέτρα θα εφαρμοσθούν, ποιοι οι έλεγχοι και ποιές οι κυρώσεις για τις ατασθαλείες, ώστε να μην επαναλαμβάνονται.

Και τέλος, κύριε Πρωθυπουργέ, γνωρίζετε, ότι σήμερα και η φτώχεια, μεγαλώνει και η ανεργία επεκτείνεται και τα αντίστοιχα κυβερνητικά μέτρα δεν τις αναχαιτίζουν. Τις διαπιστώσεις και περιγραφές δεν τις κάνω εγώ. Τις περιλαμβάνουν στις ανακοινώσεις τους οι κοινοτικοί.

Προς ενημέρωση και του κυρίου Πρωθυπουργού, εγώ θα καταθέσω και το κείμενο της συνεντεύξεως του κυρίου Υπουργού Εργασίας με προχθεσινή ημερομηνία και τα πρακτικά της τρίτης συνεδριάσεως της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Νικ. Κωνσταντόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα συνέντευξη του κυρίου Υπουργού Εργασίας και τα πρακτικά της τρίτης συνεδριάσεως της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της 9ης Νοεμβρίου 1995 που βρίσκονται στο αρχείο της Στενογραφικής Υπηρεσίας και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου).

(Στο σημείο αυτό ακούγεται επανειλημμένα ο προειδοποιητικός ήχος λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου): Τελείωσα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Ξέρετε ότι τα ραντεβού αυτά δεν παραβιάζονται. Να διευκολύνουμε και τις υποχρεώσεις του κυρίου Προέδρου της Κυβέρνησης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου): 'Εγινε μία υπέρβαση του χρόνου απ' όλους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Σύμφωνοι, αλλά σας λέω ότι επίκειται ραντεβού του κυρίου Προέδρου, το οποίο δεν μπορεί να περιμένει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου): 'Εγινε μία υπέρβαση του χρόνου απ' όλους.

Κατέθεσα τα σχετικά έγγραφα για να ενημερωθεί ο κύριος Πρωθυπουργός, θα τον ενημερώσει και ο κύριος Υπουργός Εργασίας. Εκείνο το οποίο αφορά τον Συνασπισμό είναι διαφανείς, αξιόπιστες και αποτελεσματικές διαδικασίες, Αν θέλετε, κύριε Πρωθυπουργέ, από την Βουλή, σε Διακομματική Επιτροπή εποπτεία και έλεγχος με συμμετοχή και κοινωνικών εκπροσώπων, κατά τομείς αρμοδιότητας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν. Κρητικός): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, ξέρετε το επείγον του πράγματος.

Ο κύριος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως έχει το λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε, ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική. Δεν είναι καθόλου εκρηκτική. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, η κατάσταση παρακολουθείται. 'Οπως σας είπα πριν, υπάρχει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλα πλέον εξελίσσονται σύμφωνα με ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πράγματι, το πρώτο Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν απέδωσε. Τα χρήματα απορροφήθηκαν, αλλά οι δράσεις οι οποίες προωθήθηκαν, δεν ήταν δράσεις οι οποίες βοήθησαν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Και ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος της προσπάθειάς μας για το δεύτερο Kοινοτικό Pλαίσιο Στήριξης, οι δράσεις να είναι τέτοιες, ώστε να είναι αποτελεσματικές, αναπτυξιακά αποτελεσματικές. Διαπιστώσαμε ότι οι προηγούμενες δομές δεν βοηθούσαν και αρχίσαμε την αλλαγή αυτών των δομών.

Και χαίρομαι, ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος σ' αυτήν την παρέμβασή του επισημαίνει και την πελατειακή νοοτροπία και τη νοοτροπία του κράτους παροχών, την οποία πρέπει να καταδικάσουμε και την ανάγκη να δούμε κυρίως την αποτελεσματικότητα και όχι μονάχα την απορρόφηση των κονδυλίων, απορρόφηση που πολλές φορές δεν οδηγεί σε τίποτε.

Εμείς ακριβώς γι' αυτόν το λόγο, για να μην υπάρξει χορός συμφερόντων, έχουμε κάνει όλες αυτές τις διαδικασίες αναθεώρησης, οι οποίες πιστεύω, ότι θα οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και στο τέλος του προγράμματος θα έχουμε εξασφαλίσει να απορροφήσουμε το σύνολο των πόρων, οι οποίοι διατίθενται. Από εκεί και πέρα μερικά από τα σημεία τα οποία εθίγησαν, πάλι δεν ανταποκρίνοται στην πραγματικότητα. Εμείς στο πλαίσιο αυτής της εκκαθάρισης της καταστάσεως και ελέγχους κάναμε, οι οποίοι οδήγησαν σε εξοικονόμηση πόρων και την πιστοποίηση ορισμένων ΚΕΚ ανακαλέσαμε και γενικά αλλάξαμε την όλη λειτουργία.

Σελίδα 4492'Ομως, η όλη λειτουργία, κύριε Κωνσταντόπουλε, παραμένει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας και όχι υπό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το οποίο μονάχα μέσω της ΜΟΔ, που είναι ανεξάρτητη μονάδα, συμβάλλει, όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες. Το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να έχει την ευθύνη. Και όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος, θέλω πάλι να σας επαναλάβω, ότι μέσα στο 1997 συμφωνήσαμε με τον κ. Φλιν, ότι θα μπει το πρόγραμμα, όσον αφορά τις δράσεις που προβλέπουν πιστοποίηση, μπροστά, όταν έχει τελειώσει το σύνολο της προεργασίας. Αλλά αυτό είναι ένα τμήμα. Είναι το 30% του συνόλου των δράσεων. Το υπόλοιπο 70% συνεχίζει να λειτουργεί και πρόκειται να εφαρμοστεί. Δεν πρόκειται να υπάρξει μια τεράστια καθυστέρηση, η οποία θα αναβάλει την εφαρμογή του προγράμματος. Θα υπάρξει καλύτερη λειτουργία όσον αφορά το τμήμα που έχει σχέση με τις πιστοποιήσεις, καλύτερη λειτουργία, που θα οδηγήσει σε απορρόφηση των πόρων.

'Οσον αφορά δε το άλλο τμήμα, το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ν.Κρητικός): Επανερχόμεθα στη συζήτηση της κρατηθείσης επίκαιρης ερώτησης, της τρίτης στην ημερήσια διάταξη, με αριθμό 805/26.2.97 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ευστρατίου Κόρακα προς τον Υπουργό Γεωργίας, σχετικά με τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης για το λάδι, τα μέτρα προστασίας των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών κ.λπ..

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:

"Αναμφίβολα η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα χαρακτηρίζει τη φυσιογνωμία της Χώρας μας, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των αγροτών (650.000 ελαιοπαραγωγοί) που στην πλειοψηφία τους είναι μικροπαραγωγοί, αξιοποιεί οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, περιοχές (λόφους, ορεινές περιοχές, νησιά κ.α.) που χαρακτηρίζονται μειονεκτικές και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση άλλης καλλιέργειας. Είναι ένα προϊόν εξαγώγιμο, υψηλής ποιότητας, με ευεργετικές διαιτητικές και γαστρονομικές ιδιότητες. Λειτουργεί αποτελεσματικά σαν αντιπυρική ζώνη και συμβάλλει στην ανάσχεση της ερήμωσης της υπαίθρου.

Αν και είναι προϊόν που μόνο στη λεκάνη της Μεσογείου μπορεί να καλλιεργηθεί και στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση δεν παρουσιάζει πλεονάσματα παραγωγής, τα σχέδια της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης μέσω της προτεινόμενης αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) είναι ιδιαίτερα σκληρά για τους ελαιοπαραγωγούς μας. Η προτεινόμενη σύνδεση της ενίσχυσης ανά δέντρο και κατάργηση της παρέμβασης, θα έχουν επιπτώσεις με την πτώση της ποιότητας και ποσότητας του λαδιού, αύξηση της ανεργίας, μείωση του αγροτικού εισοδήματος, αφού χωρίς το μηχανισμό της παρέμβασης ο αγρότης θα είναι εξαρτημένος από την τιμή, που θα καθορίζει ο έμπορος.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα νέα σκληρότερα μέτρα της υπό αναθεώρηση Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Λαδιού, ώστε να μην ψηφιστούν, προκειμένου να προστατευθούν οι 'Ελληνες ελαιοπαραγωγοί."

Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Σωτηρλής έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ (Υφυπ. Γεωργίας): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, στις 17-18 Φεβρουαρίου, πριν λίγες μέρες δηλαδή, στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της Συνόδου των Υπουργών Γεωργίας, έγινε παρουσίαση από τον Επίτροπο κ. Φίσλερ της έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Ελαιολάδου.

Με βάση την πρόταση της επιτροπής υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια, που παρουσιάζονται προς το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, για να εκφραστούν οι επιλογές τους. Τα σενάρια αυτά με δύο λόγια, γιατί υπάρχει ολόκληρο σκεπτικό που τα στοιχειοθετεί, είναι τα εξής. Τροποποίηση του υφιστάμενου συστήματος με στόχο να διευκολυνθούν οι έλεγχοι και να περιοριστούν κατ' αυτόν τον τρόπο τα ενδεχόμενα απάτης. Υπάρχει ολόκληρο πλαίσιο ανάλυση τι σημαίνουν όλα αυτά.

Δεύτερον, υιοθέτηση ενός συστήματος χορήγησης επιδοτήσεων με βάση τον αριθμό των δέντρων που έχει κάθε παραγωγός. Παρ' όλο που το θέμα παρουσιάστηκε για ενημέρωση στην επιτροπή, με την παρουσία του Υπουργού εκεί η θέση μας ξεκαθαρίστηκε, γιατί έχουμε απόψεις και οι απόψεις μας δεν είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που εκφράζετε και εσείς, κύριε συνάδελφε, στην επίκαιρη ερώτησή σας, όσον αφορά το ελαιόλαδο. Γιατί το ελαιόλαδο και η ελαιοκαλλιέργεια ήταν, είναι και θα συνεχίζει να είναι συνδεδεμένα με την οικονομία, την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και τις διατροφικές συνήθειες του μεσογειακού χώρου, στον οποίο ανήκει και η Χώρα μας.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική 'Εδρα καταλαμβάνει ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ.)

Πιστεύουμε ταυτόχρονα, ότι με την ανάλογη πολιτική, το "marketing" την τυποποίηση, τη σωστή οργάνωση σε αυτό το προϊόν, θα μπορέσουμε να επιβάλουμε το ελαιόλαδο στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση αλλά και στον κόσμο σαν μία από τις πάγιες διατροφές και συνήθειες όλης της Ευρώπης, αλλά και ευρύτερα του κόσμου. Υπάρχουν όλες αυτές οι προδιαγραφές και οι δυνατότητες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, προκειμένου να προστατεύσουμε τις εξακόσιες πενήντα χιλιάδες ανθρώπους, που με τη μία ή την άλλη μορφή ασχολούνται με την ελαιοπαραγωγή, προκειμένου να προστατεύσουμε το 10% του ακαθάριστου γεωργικού προϊόντος της Πατρίδος μας, με το οποίο συμμετέχει το λάδι, εμείς δεν δεχόμαστε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση. Η δική μας πρόταση είναι η απλή, η χορήγηση της ενίσχυσης να συνεχίσει να είναι στην παραγωγή με βάση την πραγματική παραγωγή. Βεβαίως συζητάμε την κατάργηση των μικρών και των μεγάλων παραγωγών με όρους. Και έχουμε πρόταση και σε αυτό. Ο καθορισμός μίας μέγιστης εγγυημένης ποσότητας σε ένα κράτος-μέλος, η κατάργηση της ενίσχυσης στην κατανάλωση είναι θέματα, τα οποία εμείς καταθέσαμε στην Επιτροπή. Και σ'αυτήν την κατεύθυνση αναζητούμε τις ανάλογες συμμαχίες, με την Ισπανία, μερικώς με την Πορτογαλία, η οποία δεν έχει μεγάλα ενδιαφέροντα, με τη Γαλλία, η οποία συμφωνεί μαζί μας. Και βεβαίως προσπαθούμε να σπάσουμε το μέτωπο στην Ιταλία, όπου υπάρχουν δύο γνώμες, μερικών παραγωγών και αρμοδίων, που λένε "ναι" στην παραγωγή και οι άλλοι, οι έμποροι, οι επαγγελματίες, οι βιομήχανοι της Βορείου Ιταλίας, που λένε "ναι" στην επιδότηση κατά δέντρο, για τους δικούς τους λόγους.

Θα δώσουμε τη μάχη στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Χώρας και των παραγωγών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Κόρακας έχει το λόγο.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Θα ήθελα να πω κατ'αρχήν, ότι αυτή η μάχη δεν μπορεί να είναι μία μάχη όπως όλες οι μέχρι σήμερα δήθεν μάχες, γιατί πρόκειται για την ίδια την επιβίωση, όχι μόνο ενός προϊόντος που εξασφαλίζει όλα αυτά που είπατε, αλλά και εξακοσίων πενήντα χιλιάδων ανθρώπων και πολλών νησιών μας. Σας φέρνω το παράδειγμα της Λέσβου, όπου η ελαιοκαλλιέργεια είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια, σχεδόν εξ ολοκλήρου η Λέσβος ζει από το λάδι.

Το λάδι έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που είπατε. 'Εχει μία μεγάλη σημασία υγειονομική και γαστρονομική. Είναι ένα προϊόν που προωθείται αυτήν τη στιγμή σε παγκόσμια κλίμακα. Και ως τόσο πρέπει να πούμε, ότι αντιμετωπίζεται όλα αυτά τα χρόνια με όλο και αρνητικότερο τρόπο. Μέχρι το 1988 απαγορευόταν η φύτευση ελαιόδενδρων. Μετά ήρθε ο περιορισμός της Μεγίστης Εγγυημένης Ποσότητας. Τώρα έρχονται αυτά τα μέτρα που αναγνωρίσατε κι εσείς, για να αποτελειώσουν τον ελαιώνα μας. Είναι κάτι που πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Αν υιοθετηθούν τα μέτρα που είπατε, αυτό σημαίνει καταστροφή του ελαιόλαδου με όλες τις γνωστές κοινωνικές επιπτώσεις για τις εξακόσιες πενήντα χιλιάδες παραγωγών, για το περιβάλλον, για την ποσότητα και ποιότητα του λαδιού.

Σελίδα 4493Επιπλέον έχουμε τους περιορισμούς της GATT. Πρέπει ν'αντιταχθούμε. Υπάρχουν προτάσεις, κύριε Πρόεδρε, να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η καλλιέργεια αυτή, που είναι απόλυτα συμβατή με τις ελληνικές και γενικότερα μεσογειακές κλιματολογικές, εδαφολογικές συνθήκες. Να προστατευθεί το εισόδημα του ελαιοπαραγωγού, κυρίως από τους αετονύχηδες εμπόρους. Και εδώ πρέπει να πούμε, ότι πρέπει να δώσετε γενναία χρηματοδότηση, χαμηλότοκη ή άτοκη στις Ενώσεις για να παρέμβουν στην αγορά και να κρατήσουν τις τιμές.

Αυτήν τη στιγμή, κύριε Υπουργέ, το λάδι μέσα σε πέντε-έξι μήνες έχασε το 50% της τιμής του στον παραγωγό, ενώ στον καταναλωτή μένει στα ίδια επίπεδα, αν δεν ακριβαίνει.

Πρέπει, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή να δούμε, ότι τίθεται θέμα επιβίωσης του ελαιώνα μας. Πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στην επιδότηση του λαδιού κατά 10%. Να υπάρξει επιδότηση σύμφωνα με την πραγματική παραγωγή, που υπάρχει τρόπος να διαπιστωθεί επακριβώς, εγκαταλείποντας το σημερινό σύστημα των ελαιοκομικών ζωνών. Να συνεχιστεί η τιμή παρέμβασης, αλλά σε επίπεδα τέτοια, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και βέβαια ν' αποτραπεί άμεσα η κατάργηση της σημερινής χαμηλής σημερινής παρέμβασης θα παραδώσει τους παραγωγούς στο έλεος των εμπόρων.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επιμείνω, ότι αυτό που επιβάλεται είναι, όχι απλώς να δώσουμε τη μάχη, αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν, ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε πίσω σ'αυτά τα ζητήματα. Και εκεί, όπως και για τις μέχρι σήμερα αρνητικές εξελίξεις, η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Δημήτριος Σωτηρλής έχει το λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ (Υφυπ. Γεωργίας): Δεν έχω να πω ιδιαίτερα πολλά, κύριε συνάδελφε. Επειδή, όμως, στο τέλος-τέλος πρέπει να δηλώνουμε εδώ στη Βουλή, ότι συμφωνούμε μεταξύ μας, απ'όπου και αν ακούγονται σωστές προτάσεις...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να πατάξετε την απάτη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ (Υφυπ. Γεωργίας): Συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε και πρέπει να βάλουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γίνονται απάτες, γι'αυτό αλλάζει το σύστημα. Να το καταλάβουμε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ (Υφυπ. Γεωργίας):...και πρέπει να είναι απόφασή μας οριστική, απ'όλες τις πλευρές.

Πάνω σ'αυτό, κύριε Πρόεδρε, επειδή κάνετε αυτήν την παρατήρηση και σας ευχαριστώ, εάν η Ευρωπαϊκή 'Ενωση ήθελε πραγματικά να πατάξει την απάτη, δεν θα κρατούσε τους πόρους, γιατί τους κρατάει και μιλάει δήθεν για απάτες. Οι ίδιοι ξέρουν πού συμβαίνουν οι απάτες, ξέρουν οι πάντες σ'αυτόν τον Τόπο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, πού συμβαίνουν οι μεγάλες απάτες σχετικά με το ελαιόλαδο.

Θα φέρω ένα παράδειγμα και πρέπει να το μάθει το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι η ιταλική παραγωγή δεν ξεπερνάει τους διακόσιους χιλιάδες τόνους και όμως επιδοτείται για εξακόσιους χιλιάδες τόνους.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Ενισχύετε την ιταλική απάτη και μαφία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ (Υφυπ. Γεωργίας): Αντίθετα η Ισπανία παράγει μεγαλύτερες ποσότητες. Σε κάθε, όμως, περίπτωση μια και μιλήσατε για τις ελαιοκομικές ζώνες, πρέπει να σας πω, ότι είναι τεράστια τα εγκλήματα που έγιναν στο κομμάτι αυτό. Πρέπει να ξέρετε, ότι δικές μας ελαιοκομικές ζώνες δίνουν μία μέγιστη απόδοση, μόνο μία εξαίρεση υπάρχει στην Κρήτη, που δεν ξεπερνάει το 4%. Οι ελαιοκομικές ζώνες της Ιταλίας δίνουν απόδοση 17% και 18%. Δηλαδή μονά-ζυγά δικά μας, είτε επιδότηση ανά δένδρο είτε ελαιοκομικές ζώνες, εκείνοι θέλουν να υιοθετήσουν το νόθο, δηλαδή θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους.

Χρειάζεται, λοιπόν, με σωφροσύνη να δώσουμε τη μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση. Ειλικρινά δεν έχω τίποτα να συμπληρώσω, απλώς οι παρατηρήσεις σας με έκαναν να πω κάτι παραπάνω. 'Ομως, είμαστε όλες οι υπηρεσίες, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μία συζήτηση, έτσι ώστε να δώσουμε συγκεκριμένες μάχες για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της Χώρας μας.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ: Να μην κάνουμε με τίποτα πίσω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Πέμπτη στην ημερήσια διάταξη είναι η με αριθμό 803/25.2.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κινήματος κ. Γεωργίου Ρόκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικά με τη λήψη μέτρων στελέχωσης με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Υποκαταστήματος του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) Λαγκαδά, τον εξοπλισμό του με τα κατάλληλα μηχανήματα κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση σε περίληψη έχει ως εξής:

"Εντελώς ανεπαρκής είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχεται στους ασφαλισμένους από το Υποκατάστημα του ΙΚΑ Λαγκαδά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στα ιατρεία της Θεσσαλονίκης.

Επειδή ο Λαγκαδάς, η μεγαλύτερη επαρχία της Χώρας, δεν μπορεί να στερείται πλήρους ιατρείου.

Επειδή δύο προεδρικά διατάγματα, τα οποία προβλέπουν τη λειτουργία πλήρους ιατρείου, έχουν μείνει ανενεργά, αφού το Υποκατάστημα ΙΚΑ Λαγκαδά δεν έχει στελεχωθεί με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ούτε έχει εξοπλιστεί, ερωτάται ο κύριος Υπουργός, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να λειτουργήσει πλήρες ιατρείο στο Λαγκαδά, όπως προβλέπουν τα δύο προεδρικά διατάγματα, ώστε οι ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων και υπερήλικες, να μην καταταλαιπωρούνται καταφεύγοντας στα ιατρεία της Θεσσαλονίκης". Ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Νικόλαος Φαρμάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ (Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε Πρόεδρε, τα ιατρεία του ΙΚΑ στο Λαγκαδά αποτελούν τοπικά ιατρεία, που υπάγονται στη μονάδα υγείας του ΙΚΑ Νεαπόλεως και από τον Οργανισμό προβλέπεται να υπηρετούν τέσσερις γιατροί, ένας γυναικολόγος, ένας οδοντίατρος, ένας παθολόγος και ένας παιδίατρος.

Παρά τον Οργανισμό, στα τοπικά αυτά ιατρεία υπηρετούν δέκα γιατροί. Επιπλέον, δηλαδή, έξι. Δύο χειρουργοί, ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος ακόμη, ένα παθολόγος επιπλέον και ένας οδοντίατρος.

Υποθέτω ότι η επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου, θα αναφέρεται στην έλλειψη εργαστηρίων και εργαστηριακών ειδικοτήτων γιατρών, δηλαδή, μικροβιολόγου και ακτινολόγου, παρ'ό,τι δεν αναφέρεται αυτό.

Γι'αυτόν το λόγο θέλω να τον διαβεβαιώσω, ότι το ΙΚΑ και με την αναθεώρηση του Οργανισμού του, αλλά και χωρίς αυτόν και πριν από την ολοκλήρωση αυτής της αναθεώρησης θα κάνει το παν, μετά και από δική μας παρέμβαση, ώστε να υπάρξει συμπλήρωση και σε θέσεις για εργαστηριακούς γιατρούς, όπως για παράδειγμα είναι του μικροβιολόγου και του ακτινολόγου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο αριθμός των ασφαλισμένων αυτής της περιοχής, που πράγματι το έχει ανάγκη.

Τώρα γενικότερα για το επίπεδο των υπηρεσιών θα ήθελα να σας πω, ότι είναι αυτό που παρέχεται σε όλη τη Χώρα. Εμείς θεωρούμε, ότι έχουμε φθάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο από το ΙΚΑ αλλά και γενικότερα.

Ασφαλώς υπάρχουν ελλείψεις και γι' αυτό συνεχώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Ρόκος έχει δύο λεπτά για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι αλήθεια, ότι το ιατρείο του Λαγκαδά είναι παράρτημα του ιατρείου της Νεαπόλεως. Ακριβώς αυτό είναι το δυστύχημα, γιατί πράγματι κατά περιόδους ασχολούνται οκτώ γιατροί. 'Ομως, αυτό, επαναλαμβάνω, γίνεται κατά περιόδους.

Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που πραγματικά βάζουν στην ερώτηση το στοιχείο της έντασης; Το ότι η Επαρχία Λαγκαδά, είναι η μεγαλύτερη επαρχία της Ελλάδας. Είναι η μεγαλύτερη

Σελίδα 4494επαρχία σε έκταση και σε κατοίκους. Ο αριθμός των ασφαλισμένων είναι δεκαεπτά χιλιάδες.

'Οπως καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι μεγάλες οι ελλείψεις και δεν μπορούν να καλυφθούν, ούτε με οκτώ γιατρούς ούτε με δέκα, που ισχυριστήκατε εσείς ότι είναι. Δεν είναι δέκα. Και αυτό φάνηκε τον τελευταίο καιρό, καθ' όσον εξυπηρετούνταν οι ασφαλισμένοι από το Κέντρο Υγείας Λαγκαδά, όπου όμως μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων γιατρών εκεί, εκδιώχθηκαν οι γιατροί και αναζήτησαν αλλού στέγη. Τότε φάνηκε η πραγματική έλλειψη, γιατί τότε δεν υπήρχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δηλαδή το Κέντρο Υγείας Λαγκαδά για να τους στηρίξει. Τότε φάνηκε η γύμνια.

Δεν υπάρχει μικροβιολόγος. Φανταστείτε τώρα να έχουμε γερόντους συνταξιούχους χωρίς αστική συγκοινωνία στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και να πρέπει να πηγαίνουν στο ΙΚΑ Νεαπόλεως για μικροβιολογικές εξετάσεις. Η έλλειψη είναι πραγματικότητα.

Θα μπορούσατε τώρα, αφού κάνετε το νέο Οργανισμό, να κάνετε ένα αυτόνομο ιατρείο. Το έχει ανάγκη ο τόπος. Και αυτό βγαίνει μέσα από στατιστικά στοιχεία, βγαίνει μέσα από την πίεση των εργατικών ενώσεων, οι οποίες καθημερινά έρχονται στο γραφείο το δικό μας και μας οχλούν, για να μπορέσουν να δώσουν μία λύση στους ασφαλισμένους.

Ξέρω ότι υπάρχει καλή βούληση, κύριε Υπουργέ, αλλά εμείς περιμένουμε την απόφαση τώρα με την ψήφιση του νέου Οργανισμού. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε τον κ. Ρόκο.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Φαρμάκης έχει το λόγο για δύο λεπτά να δευτερολογήσει.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ (Υφυπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ στην Επαρχία του Λαγκαδά, όπως προανέφερα, κύριε Πρόεδρε, είναι ελλιπής, σε ό,τι αφορά την υποστήριξη από εργαστηριακές ειδικότητες και από εγκαταστάσεις, αν θέλετε.

Το αίτημα του συναδέφου αντιλαμβάνομαι ότι είναι η ίδρυση τοπικού υποκαταστήματος του ΙΚΑ εκεί. Είπα ότι αυτό θα τακτοποιηθεί μέσα από τον Οργανισμό του Ιδρύματος, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης. Αλλά για να έχουμε και λίγο χιούμορ στην κουβέντα μας, θέλω να πω στον κύριο συνάδελφο, ότι η Επαρχία του Λαγκαδά δεν είναι, ούτε η μεγαλύτερη σε έκταση ούτε η μεγαλύτερη σε πληθυσμό επαρχία της Χώρας. Η μεγαλύτερη επαρχία της Χώρας σε έκταση και πληθυσμό είναι αυτή από την οποία κατάγομαι. Είναι η Επαρχία της Ελασσώνας, γι'αυτό της έχει γίνει και προνομιακή μεταχείριση να έχει 'Επαρχο και Επαρχείο.

Θα προσπαθήσουμε, κύριε συναδελφε, να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν παρά το γεγονός ότι ο Λαγκαδάς δεν είναι πολύ μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν περισσότερα προβλήματα αλλού. 'Ομως, επειδή έχει μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων, επιβάλλεται γρήγορα εκεί να υπάρξει τοπικό υποκατάστημα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης):Ευχαριστούμε τον κ. Φαρμάκη.

Εισερχόμαστε στις Επίκαιρες Ερωτήσεις Δευτέρου Κύκλου:

Πρώτη επίκαιρη ερώτηση της ημερήσιας διάταξης είναι η με αριθμό 793/24-2-97 του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Δημητρίου Σαρρή προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Γεωργίας, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αποζημίωσης των αγροτών της περιοχής Βιάννου Ηρακλείου Κρήτης, λόγω των καταστροφών που υπέστησαν τα θερμοκήπια από πρόσφατη ανεμοθύελλα.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Σαρρή σε περίληψη έχει ως εξής:

"Η πρόσφατη ανεμοθύελλα της 21ης-22ας Φεβρουαρίου 1997, που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου Ηρακλείου της Κρήτης, είχε σαν αποτέλεσμα εκτεταμένες καταστροφές των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της περιοχής.

Η ένταση της ανεμοθύελλας ήταν τόσο ισχυρή ώστε στο πέρασμά της δεν καταστράφηκαν μόνο τα ξύλινα και μεταλλικά θερμοκήπια αλλά και πολλά σπίτια, τα οποία υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογίζονται οι καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής της Βιάννου, οι οποίοι ζητούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στης εξατομίκευση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν για τις καταστροφές.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί, σε τι ενέργειες πρόκειται να προβούν, ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν οι αγρότες της περιοχής της Βιάννου, που υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημίες εξ'αιτίας της ανεμοθύελλας."

Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Σωτηρλής έχει το λόγο για τρία λεπτά για να πρωτολογήσει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ (Υφυπ. Γεωργίας): Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά στις 22-2-97 σφοδρή ανεμοθύελλα στην Επαρχία Βιάννου του Νομού Ηρακλείου, καθώς και στα νότια παράλια του Νομού Λασηθίου, προκάλεσε ζημιές σε θερμοκηπιακές κυρίως καλλιέργειες, και προς αυτήν την κατεύθυνση οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, οι υπηρεσίες του ΟΛΓΑ, μετέβηκαν επί τόπου και στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 1997 -επαναλαμβάνω τις ημερομηνίες σκόπιμα για όλους μας- υπήρξε έλεγχος για να δούμε την πλήρη εικόνα και το ύψος των ζημιών στην περιοχή.

Απαιτείται ένας χρόνος για να ετοιμαστούν τα αναγκαία παραστατικά, να φτάσουν στα χέρια μας για να εκτιμήσουμε τις διαδικασίες, τον τρόπο, αλλά και τις δυνατότητες αποζημίωσης των πληγέντων. Υπάρχουν, όμως, δύο πράγματα. Από τη μια μεριά εκείνα τα οποία καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και τα άλλα που δεν καλύπτονται. Και προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργοποιήσαμε την ΠΣΕΑ, η οποία συγκεντρώνει όλες τις εκτιμήσεις για τις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που καταστράφηκαν από την πρόσφατη ανεμοθύελλα και σε συνεργασία και με τις τοπικές υπηρεσίες, νομαρχίες κ.λπ., επιδιώκουμε μια σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα της έκτασης και του ύψους των ζημιών αυτών των οποίων στη συνέχεια θα εξετάσουμε τη δυνατότητα να αποζημιώσουμε, αν μπορούμε ή τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους παραγωγούς στη συγκεκριμένη περιοχή. Βεβαίως, υπάρχουν μια σειρά γνωστά μέτρα, από τις γενικότερες ζημιές που έχουν συμβεί στη Χώρα -και έχουμε τα τελευταία παραδείγματα στη Φθιώτιδα, στην Κόρινθο και αλλού- και βεβαίως υπάρχουν οι γνωστές δανειακές διευκολύνσεις που δίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σε κάθε, όμως, περίπτωση, κύριε συνάδελφε, παρά την ευαισθησία σας όσον αφορά αυτό το θέμα, ο χρόνος είναι πολύ λίγος και δεν έχουμε σαφή εικόνα, ούτε ο ΕΛΓΑ έχει απόλυτη εικόνα πώς πρέπει να ξεκινήσει -χθες μιλούσα μαζί τους- αλλά ούτε και οι άλλες υπηρεσίες δεν έχουν το ακριβές μέγεθος των ζημιών. Διότι θέλουμε αυτά να τα διασταυρώσουμε, έτσι ώστε να έχουμε σαφή εικόνα, για να έχουμε και σαφή απάντηση στο αίτημα που βάζετε και που είναι αναγκαίο να πληροφορήσουμε τους ενδιαφερόμενους κατοίκους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης):Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα, ότι τη σημερινή συνεδρίαση παρακολουθούν από τα Δυτικά Θεωρεία τριάντα έξι μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές του Πολυκλαδικού Λυκείου Κορυδαλλού Πειραιά, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση της αίθουσας "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ".

Τους καλωσορίζουμε.

(Χειροκροτήματα απ'όλες τις Πτέρυγες της Βουλής)

Ο κ. Σαρρής έχει το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, ο σκοπός κατάθεσης αυτής της επίκαιρης ερώτησης είναι η ενεργοποίηση, η καταλυτική παρέμβαση -αν θέλετε- στις υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας, περιφερειακές και κεντρικές, για την επίσπευση των διαδικασιών, για εξατομίκευση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Με χαρά άκουσα από τον κύριο Υφυπουργό, ότι οι κατά τόπους υπηρεσίες ενήργησαν περίπου έτσι αυτόματα και ενώ συνέβη αυτή η καταστρεπτική ανεμοθύελλα στις 22 Φεβρουα-

Σελίδα 4495ρίου, στις 24 και 25 έγινε επί τόπου έλεγχος. 'Ομως, οι διαδικασίες αυτές, οι οποίες έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, έχουν αποδείξει, κύριε Υπουργέ, ότι πολλές φορές υπάρχει μια καρκινοβασία αυτών των διαδικασιών, με αποτέλεσμα και η αποζημίωση να έλθει καθυστερημένα και πολύ αργά, άρα δεν θα έχει να καλύψει το σκοπό για τον οποίο δίνεται η άμεση αποζημίωση για να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στα θερμοκήπια, ώστε να λειτουργήσουν στη συνέχεια ως παραγωγικές μονάδες. Και άκουσα με κάποιο σκεπτικισμό το γεγονός, ότι υπεισέρχεται και η ΠΣΕΑ για την κάλυψη, τον εντοπισμό των γεωκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και ακόμη τις επιφυλάξεις του κυρίου Υπουργού, λόγω του ότι δεν έχει πλήρη εικόνα κατά πόσον θα αποζημιωθεί και σε τι βαθμό.

Θα ήθελα να παρακαλέσω με την ευκαιρία -βέβαια δέχομαι το ότι η εικόνα δεν είναι πλήρης, ότι υπάρχουν ακόμη διαδικασίες σε εξέλιξη και δεν θα ήθελα να τις προκαταλάβω- τον κύριο Υπουργό να παρέμβει ο ίδιος προσωπικά, ώστε οι διαδικασίες αυτές να μην κολλήσουν, όπως και στο παρελθόν, που είχαμε πικρή εμπειρία και να αποζημιωθούν οι πληγέντες, σύμφωνα με τον νόμο πάντα, να δοθεί το ποσό, που προβλέπεται και που είναι αναγκαίο, να αποκατασταθεί η ισορροπία σ'αυτόν τον νευραλγικής σημασίας χώρο παραγωγής πρωίμων κηπευτικών της Κρήτης, που έχει ήδη ανατραπεί η ισορροπία. Πρέπει, λοιπόν, να γίνει σύντομα η εξατομίκευση, σύντομα η αποζημίωση, διότι πρέπει να ξαναλειτουργήσουν αυτά τα θερμοκήπια, που καταστράφηκαν, που έχουν σημαντικό τμήμα της παραγωγής στην Κρήτη πρώϊμων κηπευτικών. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν, θα ήθελα τη δική σας παρέμβαση, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Δημήτριος Σωτηρλής έχει το λόγο για δύο λεπτά να δευτερολογήσει.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΩΤΗΡΛΗΣ(Υφυπ. Γεωργίας): Πολύ σύντομα, κύριε Πρόεδρε.

Κατ'αρχήν, είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία, αυτήν την εντολή έχει και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται, να κάνει τις εκτιμήσεις που προβλέπονται και από το νόμο την ερχόμενη εβδομάδα, να μας παραδώσει εξατομικευμένες, εξειδικευμένα, τις ζημιές του καθενός πριν τη λήξη της δωδεκαήμερης προθεσμίας. 'Ετσι, περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε σαφή εικόνα για τις ζημιές, για τις οποίες ο ΕΛΓΑ μπορεί να καλύψει.

'Ομως, κύριοι συνάδελφοι, ήμουν φοβερά ειλικρινής. Υπάρχουν ζημιές που έγιναν σ'αυτήν την περιοχή, κατασκευές κ.λπ., που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και είναι ένα θέμα περισσότερων υπηρεσιών -δεν είναι μόνο οι δικές μας υπηρεσίες στο Υπουργείο Γεωργίας, εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες-. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ειλικρινά το Υπουργείο Γεωργίας, μόλις πληροφορήθηκε τη ζημιά, έδωσε κατεύθυνση, έτσι ώστε να έχουμε σαφή εικόνα, για να μπορούσαμε σήμερα ή αύριο ή μεθαύριο και σε σας και στους πληγέντες κατοίκους, να τους πούμε "αυτό μπορεί η Πολιτεία να κάνει". Δεν το ξέρω αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν έχω εικόνα της ζημιάς που υπάρχει στην περιοχή. Πιστεύω ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε σαφέστερη εικόνα και θα μπορώ είτε προσωπικά είτε αλλιώς πώς, να σας ενημερώσω πώς προχωράει αυτή η διαδικασία, για να πληροφορήσετε τους κατοίκους της περιοχής.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Σγουρίδης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.

Η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση στην ημερήσια διάταξη με αριθμό 794/24-2-97 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνου Καραμπίνα προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων αναστήλωσης και συντήρησης της Μονής της Παναγίας των Βλαχερνών στην 'Αρτα, διαγράφεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού. Ο κύριος Υπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό.

Θα παρακαλούσα το συνάδελφο τον κ. Καραμπίνα, ο οποίος είναι πολύ συνεπής στις υποχρεώσεις του, να υποβάλει ξανά την επίκαιρη ερώτηση, για να συζητηθεί όταν ο κύριος Υπουργός επιστρέψει.

Εντάξει, κύριε Καραμπίνα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Θα προχωρήσω σ'αυτήν τη διαδικασία που μου υποδεικνύετε. Ξέρω ότι ο Κανονισμός δεν αντιμετωπίζει αυτές τις περιπτώσεις για λόγους ανωτέρας βίας, αλλά πιστεύω, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός ως προς αυτό το σημείο, ούτως ώστε να επαναφέρονται αυτοδικαίως αυτές οι επίκαιρες ερωτήσεις προς συζήτηση εντός δέκα ημερών.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Σγουρίδης): Πιστεύω ότι εάν την υποβάλετε την επόμενη εβδομάδα, κύριε Καραμπίνα, θα συζητηθεί.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ(Παναγιώτης Σγουρίδης): Να 'στε καλά.

Επίσης η τρίτη επίκαιρη ερώτηση της ημερήσιας διάταξης με αριθμό 806/26-2-97 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ.Σταύρου Παναγιώτου προς την Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με το διαγωνισμό πώλησης της Βιομηχανίας Αζωτούχων Λιπασμάτων ΑΕ (ΑΕΒΑΛ) στην Κοζάνη, τα μέτρα εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Λιπασματοβιομηχανίας κ.λπ., διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτή.

Θα συζητήσουμε την πέμπτη στην ημερήσια διάταξη με αριθμό 800/25.2.97 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος κ. Γεωργίου Καρατάσου προς τον Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας, σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων στελέχωσης με νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" Χανίων.

Το κάνουμε αυτό, γιατί ο Υφυπουργός κ. Σκουλάκης ζήτησε, επειδή έχει μια επείγουσα σύσκεψη, να προταχθεί. Ζητώ την κατανόηση του Σώματος.

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατάσου έχει ως εξής:

"Στο Νοσοκομείο Χανίων "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" υπάρχει έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σε όλες τις μονάδες του.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μονάδες αιμοδοσίας, εντατικής θεραπείας, νεφροπαθών και χειρουργικής, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό να εργάζεται υπερωριακά και να στερείται ακόμη και την άδειά του και χωρίς να μπορεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες.

Εδώ και ένα χρόνο έχουν προκηρυχθεί τριάντα θέσεις νοσηλευτών, αλλά η πρόσληψή τους καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, για τη στοιχειώδη παροχή νοσηλείας και περίθαλψης στους ασθενείς του Νοσοκομείου "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" Χανίων;".

Ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Σκουλάκης έχει το λόγο.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ(Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Κύριε Πρόεδρε, το Νοσοκομείο Χανίων, δεν παρέχει μόνο στοιχειώδεις, παρέχει καλές υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους και στους ασθενείς του νομού μου, μια που, όπως ξέρετε, έχω την τιμή να κατάγομαι και να εκλέγομαι επί δεκαέξι χρόνια σ' αυτόν το νομό και παρακολουθώ πάρα πολύ τα θέματα του Νοσοκομείου Χανίων και των άλλων μονάδων υγείας, όχι μόνο του Νομού Χανίων, αλλά σαν Υφυπουργός και ολα τα θέματα των νοσοκομείων της Χώρας. Παρέχει, λοιπόν, υψηλές υπηρεσίες υγείας, έχει ελλείψεις, έχει ανάγκες,όπως όλα τα νοσοκομεία της Χώρας. Είναι τριακοσίων τριάντα πέντε κλινών, έχει πεντακόσια σαράντα άτομα προσωπικό, εκατόν είκοσι ιατρικό, τριακόσια είκοσι μη ιατρικό προσωπικό και, εν πάση περιπτώσει, με αυτήν τη σύνθεση προσφέρει καλές υπηρεσίες. Και με το προσωπικό που προσλαμβάνει αυτές τις μέρες θα βελτιωθεί η κατάσταση. 'Οπως το γράφεται στην ερώτησή σας δεν είναι ακριβώς έτσι. Αυτές τις μέρες με το ΦΕΚ 4/29.1.97 μέσω του ΑΣΕΠ προσλαμβάνονται στο Νοσοκομείο Χανίων πενήντα τέσσερα άτομα, τριάντα οκτώ νοσηλεύτριες και νοσηλευτές και δεκαέξι άτομα άλλο προσωπικό.

Πρέπει να σας πω όμως ότι πέρα από το Νοσοκομείο "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" προσλαμβάνονται και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Χανίων σαράντα εννέα άτομα, είκοσι νοσηλευτές

Σελίδα 4496και νοσηλεύτριες και είκοσι εννέα άλλο προσωπικό. Γιατί το λέω; Γιατί μέσα στο ψυχιατρείο φιλοξενούνται άλλα τρία τμήματα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, το παιδιατρικό, το παθολογικό και το νευρολογικό, έτσι ώστε να συμπεριλάβουμε στο υπό πρόσληψη προσωπικό και αυτό το προσωπικό που προσλαμβάνεται στο Ψυχιατρείο Χανίων, πέραν του ότι και στα τρία Κέντρα Υγείας του νομού προσλαμβάνονται δέκα άτομα.

Αυτά όσον αφορά τις προσλήψεις που γίνονται, που είναι στην ολοκλήρωσή τους αυτές τις μέρες.

Πρέπει να σας πω επίσης, ότι έγινε η κατανομή των νέων θέσεων του 1997 των δύο χιλιάδων επτακοσίων. Στο νοσοκομείο "ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ" προκηρύσσονται είκοσι μία θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στο δε ψυχιατρείο δώδεκα θέσεις.

Νομίζω ότι με αυτά που σας είπα, αν συνεχιστούν οι ρυθμοί αυτοί πρόσληψης προσωπικού και τα επόμενα χρόνια, την τετραετία, που εμείς προγραμματίζουμε, θα έχουμε καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων και του Νοσοκομείου Χανίων, αλλά και όλων των νοσοκομείων της Χώρας, αναβαθμίζοντας κατά τον καλύτερο τρόπο τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το μεγάλο πρόβλημα του Νοσοκομείου Χανίων είναι οι ελλείψεις προσωπικού, αλλά κυρίως το κτιριακό, το οποίο ευτυχώς λύνεται. Είναι σε καλό δρόμο το νέο Νοσοκομείο Χανίων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι στο τέλος του 1998 θα τελειώσει, θα ολοκληρωθεί. Και με το νέο οργανισμό και την αύξηση των θέσεων, που προβλέπεται με την εγκατάσταση του προσωπικού un block όπως είναι στο νέο νοσοκομείο, θα έχουμε μια πραγματική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο νομό μας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ορίστε, κύριε Καρατάσο, έχετε το λόγο για δυο λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλά τα λέτε εσείς, αλλά άλλα λένε εκεί οι εργαζόμενοι. Είναι απαράδεκτο στον ευαίσθητο χώρο της υγείας να υπάρχει αδράνεια και υποσχεσιολογία. Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσω το γεγονός, ότι εδώ και ένα χρόνο έχουν προκηρυχθεί τριάντα θέσεις νοσηλευτών και νοσηλευτριών και η πρόσληψή τους καθυστερεί αδικαιολόγητα. Γιατί δεν γίνεται στελέχωση από ανέργους απόφοιτους των Σχολών Διετούς Εκπαίδευσης και όχι μόνο;

Δεν μπορώ να αντιληφθώ πράγματι, κύριε Υπουργέ, πώς ένα τόσο απλό, αλλά πολύ σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Είναι δυνατόν να οφείλονται άδειες του 1996 στους νοσηλευτές, που ήδη εργάζονται έξι βάρδιες; Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας νοσηλευτής καθημερινά μετά τις τρεις το απόγευμα, ακόμα και όταν το νοσοκομείο εφημερεύει; Είναι δυνατόν να είναι ένας νοσηλευτής που να κάθεται να κάνει αιμοληψία, ελέγχους, γραφική εργασία, τηλέφωνα, αποστολές, έκτακτα περιστατικά και άλλα; Είναι αλήθεια πως υπερβολικά μεγάλος αριθμός νοσηλευτών, ενώ εμφανίζεται στη δύναμη του νοσοκομείου με διαφόρους τρόπους, απασχολείται σε άλλες υπηρεσίες, όπως Κέντρα Υγείας, Υγειονομικό και άλλα.

'Ολα αυτά τα καταγγέλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, κύριε Υπουργέ και τα είδαμε μαζί στην Ελευσίνα αυτά. Είναι απαράδεκτο το γεγονός όχι μόνο να υπολειτουργεί το νοσοκομείο στους ευαίσθητους τομείς, όπως αιμοδοσία, εντατική θεραπεία νεφρού, χειρουργική και λοιπά, αλλά και να μην μπορούν οι εργαζόμενοι σ'αυτό να απεργήσουν, γιατί όλοι κι όλοι δεν συμπληρούν τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού ασφαλείας. Αναρωτιέμαι, με τι θα λειτουργήσει το υπό κατασκευή νοσοκομείο, που στα λόγια προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς.

Εσείς, κύριε Υπουργέ, που κατάγεστε από τα Χανιά και που δείχνατε ιδιαίτερη ευαισθησία στον τομέα της υγείας, πρέπει να ενεργήσετε άμεσα και αποτελεσματικά. Να προβείτε στην πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού για τη στοιχειώδη παροχή νοσηλείας στους ασθενείς του Νοσοκομείου "'Αγιος Γεώργιος" Χανίων.

Φθάνουν πια τα λόγια, δεν περιμένει άλλο η υγεία του πολίτη, κύριε Υπουργέ. Αλλιώς, θα τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, που οραματίστηκε το ΕΣΥ, την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη του Ελληνικού Λαού, την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων της Πατρίδας μας.'Οσες πρωτοβουλίες και να πάρετε, πιστεύω ότι θα έχετε την έγκριση όλης της Βουλής, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κ. Σκουλάκης έχει το λόγο για δύο λεπτά για να δευτερολογήσει.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ (Υφυπ. Υγείας και Πρόνοιας): Θα πω δύο λόγια, κύριε Πρόεδρε.

Σας είπα, αγαπητέ συνάδελφε, ότι είναι υπό πρόσληψη αυτή τη στιγμή πενήντα τέσσερα άτομα στο Νοσοκομείο Χανίων "'Αγιος Γεώργιος" και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο άλλα πενήντα άτομα. Υπάρχει όντως μια καθυστέρηση. Η διαδικασία, όπως γνωρίζετε, έγινε μέσω του ΑΣΕΠ. Τρόπος άλλος δεν υπήρχε. Αναγνωρίζουμε ότι υπήρξε μια καθυστέρηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι φέτος, με την εμπειρία αυτών των πρόσφατων προκηρύξεων και προσλήψεων, τα λάθη θα αποφευχθούν και πράγματι θα συντομευθεί ο χρόνος για τις νέες προσλήψεις, που θα προκηρύξουμε αυτές τις μέρες.

Δεν έχω να σας πω τίποτε άλλο. Νομίζω, ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζουσα τις ανάγκες του Υγειονομικού Συστήματος της Χώρας και βάζοντας σε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα υγείας, εξαίρεσε από τη γενική απαγόρευση των προσλήψεων τις προσλήψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Δεν είναι δα και τυχαίο, ότι τα δύο αυτά χρόνια, 1996 και 1997, προσλήφθηκαν περίπου δέκα χιλιάδες άτομα νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Θα ήμασταν ευτυχείς σαν Υπουργείο Υγείας και σαν Κυβέρνηση, αν μπορούσαμε να καλύψουμε και τις είκοσι, είκοσι δύο χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν. Μέσα στα πλαίσια των οικονομικών συγκυριών και των δυνατοτήτων, προχωρούμε σ'αυτή τη στελέχωση, που νομίζω ότι αναγνωρίζεται και από τους εργαζόμενους και πρέπει να αναγνωρίζεται και από εσάς.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ: Στο Ψυχιατρείο, δεν είναι δυνατόν...

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριε Καρατάσο, δεν υπάρχει διαδικασία άλλη, σας παρακαλώ. Να μη γράφονται αυτές οι παρεμβάσεις στα Πρακτικά.

'Εχω μια επιστολή του Βουλευτή Κιλκίς κ. Φλωρίδη, ο οποίος ζητεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό.

Ερωτάται το Σώμα: Εγκρίνει;

ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Συνεπώς, το Σώμα ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.

Τέταρτη στην ημερήσια διάταξη είναι η με αριθμό 792/24.2.97 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, κας Ανδριανής Λουλέ, προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδας της Αρκαδίας, αναφερόμενα σε σχολεία τα οποία έχουν κατασκευαστεί εν μέρει ή εξ ολοκλήρου από αμίαντο, τον κίνδυνο για την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών κ.λπ.

Η επίκαιρη ερώτηση της κας Λουλέ έχει ως εξής:

"Συνεχή δημοσιεύματα της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΝΕΑ" της Αρκαδίας, αναφέρονται στα σχολεία που είναι φτιαγμένα εν μέρει, ή εξ ολοκλήρου από αμίαντο. Αυτό συμβαίνει, τόσο στην πόλη της Τρίπολης, όσο και σε σχολεία της περιφέρειας ('Αστρος, Μεγαλόπολη, Λεωνίδιο κ.λπ.). Το γεγονός ότι από επίσημα χείλη δεν έχει ειπωθεί το παραμικρό, επιτείνει την ανησυχία και την αγωνία των γονιών που στέλνουν τα παιδιά τους σ' αυτά τα σχολεία.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Αν γνωρίζει την ύπαρξη αιθουσών από αμίαντο.

Τί μέτρα προτίθεται να πάρει, για να μην συνεχίζουν, τόσο τα παιδιά, όσο και οι εργαζόμενοι, να λειτουργούν σε συνθήκες που βλάπτουν την υγεία τους".

Ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ανθόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά να πρωτολογήσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινώ την απάντησή μου με μια ενημέρωση, πληροφορία γενικού ενδιαφέροντος, σχετικά με το θέμα.

Σελίδα 4497Υπήρξε πράγματι στο παρελθόν χρήση δομικών υλικών, που εμπεριείχαν αμίαντο και κατασκευάστηκαν διδακτήρια. Αυτό αφορά στα διδακτήρια πριν από τριάντα χρόνια. Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, σε όλες αυτές τις προκατασκευασμένες κτιριακές κατασκευές, δεν χρησιμοποίησε, ούτε δομικά υλικά, ούτε και επενδυτικά υλικά, που να περιείχαν αμίαντο.

Αμέσως μετά την ερώτηση της κυρίας Βουλευτού, αλλά και σε προηγούμενη, πριν από μερικές ημέρες, επίσης, ερώτηση άλλου συναδέλφου, απευθυνθήκαμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας, η οποία είναι και αρμόδια, να δώσει στοιχεία στο Υπουργείο Παιδείας και να σας τα μεταφέρω σ' αυτή την Αίθουσα.

Πράγματι, το θέμα δεν ήταν άγνωστο. Αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αρκαδίας.

Θα ήθελα να σας πω, πριν μπω σε λεπτομέρειες, ότι αποσύρονται, διαλύονται, καταστρέφονται και αντικαθίστανται από άλλες αίθουσες, όπου υπάρχει η βεβαιότητα, ή ακόμα και η υπόνοια ότι κατασκευάστηκαν από υλικό με αμίαντο.

Το χρέος της Κυβέρνησης, της Πολιτείας και συγκεκριμένα του ΟΣΚ σ' αυτές τις περιπτώσεις, είναι να ενισχύει οικονομικά όλα τα προγράμματα αντικατάστασης των όποιων αιθουσών υφίστανται ακόμη, με αυτό το επικίνδυνο για την υγεία των μαθητών δομικό υλικό.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποια σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα οποία δεν χρειάζεται πλέον, ούτε να ανακατασκευαστούν, αλλά μάλλον θα πρέπει να γκρεμιστούν, δεδομένου ότι μειώνεται και τείνει να εξαφανιστεί τελείως ο μαθητικός πληθυσμός απ' αυτά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, ότι θα μείνει χωρίς πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση η περιοχή. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε και να υλοποιήσουμε όλα τα νομαρχιακά προγράμματα για τη χρηματοδότηση των νέων κτιρίων.

Σας λέω ενημερωτικά, ότι το σύνολο των κονδυλίων για την Αρκαδία, είτε για την ανακατασκευή, είτε για τη λειτουργία, είτε για την κατασκευή και συντήρηση διδακτηρίων, τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, έχουν φθάσει τα εξακόσια σαράντα εκατομμύρια δραχμές.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Η κα Λουλέ έχει το λόγο για δύο λεπτά για να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση.

ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΥΛΕ: Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Υπουργός είπε ότι άρχισε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Δεν μας είπε, πότε ξεκίνησε η αντικατάσταση και ποια σχολεία έχουν ήδη αντικατασταθεί.

Το πρόβλημα με τις κατασκευασμένες αίθουσες από αμίαντο στην Αρκαδία είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Το σχολικό έτος 1991-1992 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκεί έκανε καταγραφή των σχολείων αυτών, αλλά από τότε δεν προέκυψε τίποτα καινούριο, αν θα απαγορευτούν ή όχι τα μαθήματα στις αίθουσες αυτές. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αρκαδίας είχε ζητήσει από ειδικό επιστήμονα του Υπουργείου Υγείας να κάνει έλεγχο και απ' ό,τι ξέρω, καμία απάντηση δεν πήρε.

Εδώ, λοιπόν, γεννάται ένα ερώτημα, κατ' αρχήν ηθικό, γιατί το πρόβλημα είναι γνωστό, όπως είπαμε, εδώ και πολλά χρόνια και απ' όλους τους φορείς.

Για παράδειγμα, το Λύκειο Μεγαλόπολης κτίστηκε μετά τους σεισμούς τους 1964, δηλαδή πριν τριάντα τρία χρόνια και επί τριάντα τρία χρόνια τα παιδιά κάνουν μάθημα σ'αυτές τις αίθουσες. Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αν λάβει κανείς υπόψη τις ιατρικές μελέτες που λένε ότι αρκούν δέκα πέντε χρόνια έκθεση στον αμίαντο για να γίνει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία αυτού που εκτίθεται. Και η βλάβη είναι, όπως ξέρουμε, καρκίνος στον πνεύμονα.

Ενοχλήθηκε ο Νομάρχης και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου κύριε Υπουργέ, γιατί γράφτηκε στις εφημερίδες τόσο της Αθήνας όσο και τις τοπικές και είπαν ότι το θέμα είναι παλιό, δεν το συζητάμε, τι λόγο έχουν οι εφημερίδες να ανακατεύονται. Δηλαδή επειδή είναι παλιό δεν πρέπει να το συζητήσουμε, όταν πρόκειται για την υγεία τόσων μαθητών και καθηγητών;

Εν πάση περιπτώσει εδώ υπάρχουν και οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους, αλλά και οι σχετικές οδηγίες της Κοινότητας, οι οποίες δεν εφαρμόζονται.

Ξέρουμε, ότι η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αρκαδίας σε απάντηση των δημοσιευμάτων είπε, ότι θα κατεδαφίσει τις αίθουσες ή θα αφαιρέσει το υλικό, εκφράζει όμως και την πεποίθηση ότι η Πολιτεία θα φτιάξει καινούριες. Σεις λέτε λοιπόν, ότι ξεκινήσατε. Πείτε όμως, σε ποια σχολεία ξεκινήσατε και ποιες αίθουσες ή σχολεία καταργήσατε. Και σας έφερα για παράδειγμα το Λύκειο της Μεγαλούπολης, το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για δύο λεπτά για να δευτερολογήσει.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Φαίνεται ότι δεν έγινα σαφής, κυρία Λουλέ. Κατανοώ την αγανάκτησή σας, αλλά να τη στρέψετε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Από το 1994, βάσει νόμου, έχει την ευθύνη του προγραμματισμού και της υλοποίησης. Θέλετε να καταργήσουμε το νόμο; Εγώ δε νομίζω ότι στα πλαίσια της σύγχρονης αντίληψης για την αποκέντρωση και της εκπαίδευσης ότι θα πρέπει να καταλήξουμε σε τέτοια συμπεράσματα. Απλούστατα, η ευαισθησία και το ενδιαφέρον της Πολιτείας βρίσκεται στην έγκαιρη χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων που αφορούν σε επισκευές...

ΑΝΔΡΙΑΝΗ ΛΟΥΛΕ: Είπατε ότι ξεκινήσατε. Πέστε μας ποια σχολεία καταργήσατε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Πάλι τα ίδια λέτε. Σας λέω ότι η αρμοδιότητα είναι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ποια θέλει να επισκευάσει, ποια θέλει να κτίσει, ποια θέλει να καταργήσει. Εμείς απλώς χρηματοδοτούμε και ελέγχουμε την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων. Τώρα, ειδικά εφόσον το θέλετε: Για το ΤΕΛ Μεγαλόπολης στο οποίο αναφερθήκατε είπατε τη μισή αλήθεια. Ανεγείρεται ήδη καινούριο κτίριο για Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο στο οποίο θα μετεσταγαστεί και το ΤΕΛ και παραμένουν προσωρινά σε χρήση μόνο τέσσερις αίθουσες.

Στο Β' γυμνάσιο Τρίπολης αποσύρθηκαν από τη χρήση τρεις αίθουσες με στέγη, μόνο, από αμίαντο.

Στο ΤΕΛ 'Αστρους αναγκαστικά παραμένουν λόγω μη αναμενόμενης αύξησης των μαθητών σε χρήση τέσσερις αίθουσες παλιές, που είχαν μεταφερθεί από την Καλαμάτα, αν και τοποθετήθηκαν συμπληρωματικά άλλες αίθουσες προκατασκευασμένες.

Στο γυμνάσιο-λύκειο Λεωνιδίου, πέρυσι αντικαταστάθηκαν με επτά καινούριες αίθουσες προκατασκευαασμένες οι πέντε στις οποίες διαπιστώθηκε η ύπαρξη αμιάντου.

Και καταλήγει το έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης ότι, ύστερα από τα δημοσιεύματα θα προχωρήσουνε και στη διάλυση, κατεδάφιση αρκεί να ανταποκριθούν σ'αυτό το σχέδιό τους οι αρμόδιοι φορείς. Και αν εννοείτε την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας, σας λέμε ότι κονδύλια για χρηματοδότηση όλων των προγραμμάτων υπάρχουν, αρκεί να γίνουν τα προγράμματα και εγκαίρως να υποβληθούν στο Υπουργείο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

Σελίδα 4498ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Κύριοι συνάδελφοι,

Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη

ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η υπ'αριθμ. 34/6.2.97 επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κυρίων Χαραλάμπους Παπαθανασίου, Αναστασίου Καραμάριου, Γεωργίου Ορφανού, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, Θεοφάνη Δημοσχάκη, Βασιλείου Παπαγεωργόπουλου και της κας Φάνης Πετραλιά-Πάλλη κατά του Υφυπουργού Πολιτισμού (αρμόδιου για θέματα αθλητισμού), για την πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα του αθλητισμού.

Ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος μας γνωρίζει με επιστολή του, ότι στην επερώτηση αυτή θα είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο Βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Βασίλειος Παπαγεωργόπουλος.

Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δεν είναι εδώ να αναπτύξει την επίκαιρη ερώτηση για λόγους ανωτέρας βίας.

Επίσης ο πρώην Υφυπουργός κ. Γεώργιος Λιάνης, βάσει του Κανονισμού, θα έχει το λόγο στο τέλος της επερώτησης για πέντε λεπτά.

Ο κ. Παπαθανασίου, πρώτος επερωτών, έχει το λόγο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανάμεσα στα τόσα δραματικά γεγονότα, που κατακλύζουν σήμερα την πολιτική μας σκηνή, το θεωρώ πολύ σημαντικό, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, να συζητάμε σήμερα για τον αθλητισμό της Χώρας μας, μετά από τόσα χρόνια. Ειλικρινά θα ήμουν πολύ ευτυχής, κύριε Υπουργέ, αν σήμερα απ'αυτό εδώ το Βήμα θα μπορούσα να σας δώσω συγχαρτήρια και να σας σφίξω το χέρι για την κατάσταση του αθλητισμού μας.

Δυστυχώς, όμως, όσο και μεγαλόψυχος να είναι κάποιος, δεν μπορεί παρά να ανησυχεί. Και ανησυχεί γιατί είναι κοινό μυστικό πως η πορεία του αθλητισμού βρίσκεται σε επικίνδυνη καμπή ιδιαίτερα μετά το 1993, οπότε άρχισε μία πλειοδοσία διάλυσης σε ό,τι στέρεο μέχρι τότε υπήρχε και παρά τον οικονομικό πακτωλό άρχισε και ο οικονομικός κατήφορος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του ΟΠΑΠ, του ΟΔΙΕ και όλων των εποπτευομένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και ιδιωτικού δικαίου από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Κύριε Υπουργέ, με ανοικτά τα μέτωπα διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σκληρών κομματικών αντιπαραθέσεων, μεταξύ ομάδων των δύο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που συναγωνίζονται ποιος θα έχει το πάνω χέρι σε προμήθειες και στους διαγωνισμούς του "ΑΘΗΝΑ '97" και με παντελή έλλειψη πολιτικής σε όλους τους αθλητικούς τομείς, το 1997 θα είναι πραγματικός εφιάλτης για τον αθλητισμό της Χώρας μας. Γιατί, τι άλλο μπορεί να επιφέρει αυτός ο σκληρός κομματισμός που εφαρμόζεται και καταδεικνύεται, με ανατροπές νόμιμων διοικήσεων ομοσπονδιών π.χ. πόλο, με εκβιασμούς και οικονομικούς στραγγαλισμούς άλλων, τένις, κολύμβηση, ναυταθλητικά αθλήματα, ται-κβο-ντό, για την ανάδειξη κομματικών σας διοικήσεων με τελικό σκοπό την άλωση της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.

Τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συγκρότηση της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων είναι πρωτοφανή και ειλικρινά δεν τιμούν την ηγεσία του αθλητισμού σήμερα στη Χώρα μας, όπως επίσης πρωτοφανείς υπήρξαν οι εκβιασμοί στις αθλητικές ομοσπονδίες για τον ορισμό και την ανάδειξη εκπροσώπων για την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της αντισφαίρισης, όπου παράγινε επικίνδυνο το παιγνίδι, κύριε Υπουργέ, καθώς οι ίντριγκες και οι εκβιασμοί κορυφώθηκαν σε βάρος της Ομοσπονδίας. Εκπληκτική ήταν η περίπτωση αυτή και χαρακτηριστική της αθλητικής σας νοοτροπίας, δηλαδή να καταφέρετε ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, ώστε με μια ψηφοφορία να εκλεγούν δύο εκπρόσωποι για την ΕΛΑ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας που δεν σας ήταν αρεστός και ο κατά τα άλλα φίλος μου και τέως γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Λισαρίδης. Αλλά το εκπληκτικότερο, κύριε Υπουργέ, τελικά ποιο είναι; 'Οτι τελικά παρέστη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Τα παραδείγματα φυσικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πολλά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι κρίμα. Κρίμα για την αθλητική ιδέα που τόσο βάναυσα λεηλατήθηκε αυτόν το Γενάρη του '97. Κρίμα για την περιφρόνηση ενός τόσο μεγάλου θεσμού για τη Χώρα μας, όπως είναι η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων.

Και φθάνω στο "ΑΘΗΝΑ '97" και ξεκινάω με μία επιστολή του πρώην Υφυπουργού κ. Λιάνη σε ημερήσιο τύπο στις 25.11.96, που μεταξύ άλλων αναγράφει: "Τώρα το πώς λειτούργησε κάτι και το πώς δεν λειτούργησε, θα σας το υπενθυμίσω μόνο με τη διαμάχη όπως την παρουσιάσατε εσείς, Φούρα-Μολυβά, που κράτησε πάνω από εννέα μήνες.

Τι λειτουργούσε τότε; Τώρα, το πόσο άνοιξε το δρόμο η δική μου αποχώρηση, στο στρατηγό Σαβράμη, αυτό είναι για γέλια. Ποιοι τορπίλισαν σε πρώτη φάση το "ΑΘΗΝΑ '97" είναι γνωστοί, στην Πανεπιστημίου 25 και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ποιοι δεν ανέχονταν οποιαδήποτε δική μου πρωτοβουλία και δημιούργησαν αναχώματα, είναι γνωστοί.

Και σας ρωτώ κύριε Υφυπουργέ ποιοι είναι αυτοί που τορπίλισαν σε πρώτη φάση το "ΑΘΗΝΑ '97"; Και επειδή υπονοεί ο κ. Λιάνης και δεύτερη φάση, ποιοι είναι αυτοί και πότε αρχίζει η δεύτερη φάση; Ποιοι δεν ανέχονταν την πρωτοβουλία του πρώην Υφυπουργού και δημιούργησαν αναχώματα και ποια είναι αυτά;

Εγώ προσωπικά δεν έχω την τύχη να ανήκω σε καμία από αυτές τις δύο κατηγορίες, ούτε στην Πανεπιστημίου 25, ούτε στην κατηγορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γι αυτό δεν γνωρίζω. Ζητώ όμως να μάθω εδώ, σε αυτόν τον ιερό χώρο μέσα στη Βουλή, γιατί μιλάμε για πολύ σημαντικά πράγματα, τι προϋπολογισμό εξόδων ανέλαβε η Χώρα μας για τη διοργάνωση αυτή;

Αν είναι αληθές θα μας το πείτε εσείς κύριε Υφυπουργέ. Την ανέλαβε με 1,7 δισεκατομμύρια. Από τότε όμως ο προϋπολογισμός αυτός σταδιακά διογκώθηκε και σήμερα έχει φτάσει στα επτά δισεκατομμύρια και αυτά ή θα τα επιβεβαιώσετε ή θα τα διαψεύσετε. Και αυτός ο προϋπολογισμός συνεχώς ανεβαίνει. Τα έσοδα πόσα προβλέπονται να είναι από αυτή την οργάνωση, με δεδομένο ότι ήδη έχετε καθυστερήσει την κινητοποίηση του τμήματος marke ting; Και το αποτέλεσμα είναι, ότι στην καλύτερη περίπτωση το παθητικό από τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου του 1997 θα είναι τέσσερα δισεκατομμύρια πεντακόσια εκατομμύρια. Και στη χειρότερη περίπτωση θα υπερβεί τα επτά δισεκατομμύρια.

Κύριε Υπουργέ έχω στα χέρια μου δύο επιστολές του κ. Σαβράμη που απευθύνονται σε μένα και στους άλλους επερωτώντες συναδέλφους. Θα σας διαβάσω την πρώτη, γιατί έχει σημασία και είναι με ημερομηνία 20.12.1996. Τη δεύτερη όμως, την πιο πρόσφατη δεν θα τη διαβάσω διότι σέβομαι το χώρο, το βουλευτικό αξίωμα που υπηρετώ και που προσπαθώ να το τιμώ. Αλίμονον αν τηλεσίγραφα δέχεται ο κάθε Βουλευτής στην ενάσκηση των καθηκόντων του. Λέγει λοιπόν η πρώτη επιστολή τα εξής:

"Μου κοινοποιήθηκε η από 18.12.96 επιστολή σας που απευθύνεται στον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Φούρα. Επειδή στην επιστολή σας αυτή μεταξύ άλλων αναφέρεστε και στο πρόσωπό μου, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι δεν υπέβαλα πολλές παραιτήσεις, όπως ανακριβώς διαλαμβάνετε στην επιστολή σας. Υπέβαλα στον Υφυπουργό μία μόνο και μοναδική πα