Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΟΘ΄ 08/03/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΘ΄
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 8 Μαρτίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.09΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(Επικύρωση Πρακτικών: Σύμφωνα με την από 5-3-2010 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΟΗ΄ συνεδριάσεώς τους, της 5ης Μαρτίου 2010 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης».)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Αθανάσιο Πλεύρη Βουλευτή Α΄ Αθηνών, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Γεώργιος Νικητιάδης κατέθεσε αναφορά με την οποία η κοινότητα Ολύμπου Καρπάθου ζητεί τη στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ολύμπου Καρπάθου, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Λακωνίας ζητεί τη διατήρηση και ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας του Νομού.
Η Βουλευτής Έβρου κ. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί την κατασκευή του Περιφερειακού Οδικού Άξονα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.
Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Δημήτριος Παπουτσής κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ελευθερών Νομού Καβάλας ζητεί την χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των ζημιών στους αγροτικούς δρόμους και τα αρδευτικά συστήματα της περιοχής του.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ .Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί να καλυφθούν οι ελλείψεις σε βοηθητικό προσωπικό και υποδομές στο Ειδικό Σχολείο Πόμπιας Ηρακλείου Κρήτης.
Ο Βουλευτής Πέλλης κ. Βασίλειος Γιουματζίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας ζητεί τη στελέχωση της Υπηρεσίας Δημοσιονομικού Ελέγχου στο Νομό Πέλλας.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η Βουλή των Ελλήνων σήμερα τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμά την Παγκόσμια Γυναίκα της προσφοράς και της θυσίας. Υπήρξε μια ημερίδα από την Ειδική Επιτροπή της Ισότητας, της Νεολαίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συνάδελφοι Βουλευτές και εκπρόσωποι του Γυναικείου Κινήματος εξέθεσαν τις απόψεις τους, συζητώντας και αποτιμώντας τα εκατό χρόνια Γυναικείου Κινήματος και γυναικείας παρουσίας στα κοινά.
Τιμά η Βουλή των Ελλήνων τη γυναίκα, τιμούμε και τις γυναίκες που βρίσκονται σήμερα εδώ, στη συνεδρίασή μας, τις γυναίκες της Έδρας και τις Υπουργούς. Ευχαριστούμε πάρα πολύ την Επιτροπή για την πολύ ωραία πρωτοβουλία που πήρε σήμερα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο αναφορών και ερωτήσεων της Τρίτης 9ης Μαρτίου 2010.
ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.5 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 2808/17-12-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Στρατάκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, σχετικά με την ένταξη εκπαιδευτικών με ανάπηρα παιδιά στις πρόνοιες του Νόμου 3794/2009.
2.- Η με αριθμό 4822/19-1-2010 Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνος Γαληνού προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σχετικά με την εφαρμογή του κοινοτικού καθεστώτος για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής γάλακτος στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
3.- Η με αριθμό 3075/21-12-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης.
4.- Η με αριθμό 1926/2-12-2009 Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εξαίρεση του Ι.Κ.Α από την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων το απόγευμα.
Β. ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.5 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 5030/22-1-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. ΄Εκτορα Νασιώκα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη διακοπή λειτουργίας του μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος του Λαϊκού Νοσοκομείου.
2.- Η με αριθμό 1827/1-12-2009 Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 501/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη, προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στο σύστημα υγείας στη Μαγνησία κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Βουλευτή.
Ακολουθεί η με αριθμό 512/1-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Ζώη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Αναγνωρίζοντας από όλη την προτεραιότητα στην ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάρτισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», προϋπολογισμού 631 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, από τις 4 Οκτωβρίου 2009 ως σήμερα δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος και οι απορροφήσεις βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το Πρόγραμμα. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «το ΒΗΜΑ», σύμφωνα με το οποίο και με βάση τα πρακτικά πρόσφατης σύσκεψης κλιμακίου κοινοτικών ελεγκτών με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και άλλα στελέχη των Υπουργείων αυτών, ασκήθηκε σκληρή κριτική και έγιναν πρωτόγνωρες και προσβλητικές αιτιάσεις για την καθυστέρηση του προγράμματος. Ζητήθηκε μάλιστα από τα στελέχη των Υπουργείων σαφής επιτάχυνση ως το τέλος Μαρτίου 2010, αλλιώς η χώρα θα χάσει όλους τους πόρους του προγράμματος!
Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι συνέβη κατά την επίσκεψη του κλιμακίου των ελεγκτών Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι ζήτησαν από τα αρμόδια Υπουργεία; Γιατί η Κυβέρνηση με τις αβελτηρίες και τις παλινωδίες της, όχι μόνο πλήττει την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και κινδυνεύει να χάσει 631 εκατομμύρια ευρώ, σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Απέρριψε το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκή Ένωσης το αίτημα του κυρίου Ραγκούση για χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπως αναφέρει το παραπάνω δημοσίευμα; Αν ναι, πού θα βρει η κυβέρνηση τους πόρους για να προχωρήσει στην εφαρμογή του Προγράμματος;».
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Χρήστο Ζώη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιος Ντόλιος.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
(SS)
(1EP)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πράγματι δημιουργήθηκε μια αίσθηση, δημιουργήθηκαν φήμες, από ένα πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Βήματος. Θέλω, όμως, να είμαι απολύτως σαφής σε αυτά τα οποία διακινήθηκαν ως φήμες και σε αυτά τα οποία ρωτάτε.
Πρώτον, δεν υπάρχει κανένας απολύτως -το ξαναλέω κανένας απολύτως κίνδυνος- να χαθεί έστω και ένα ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
Δεύτερον, τι συνέβη μέσα στην επιτροπή. Ήρθαν οι εκπρόσωποι της ένωσης και με ένα ύφος πολύ έντονο -για να μη το χαρακτηρίσω και απρεπές, όπως μας μεταφέρθηκε- μας εγκάλεσαν γιατί δεν επιταχύναμε την απορρόφηση του προγράμματος. Η τελευταία όμως, που θα μπορούσε να μας εγκαλέσει, να εγκαλέσει τη σημερινή Κυβέρνηση για την καθυστέρηση της απορρόφησης, είναι η Κυβέρνηση στην οποία είσαστε μέλος.
Επί δύο χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, μέχρι το τέλος του 2009 οι πόροι που απορροφήθηκαν από το πρόγραμμα ήταν 0,5%. Εμείς αυτό το πρόγραμμα βρήκαμε, 0,5% απορρόφηση. Δεν είναι βέβαια το μοναδικό πρόγραμμα. Υπάρχει μια συνολική καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ, μια καθυστέρηση που είναι περίπου δυο ετών και οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Τι κάνουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Εμείς το είδαμε, κρατήσαμε το 65% των δράσεών του, γιατί είναι απόλυτα συμβατές με τη χρηματοδότηση των δράσεων του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και εξειδικεύουμε και θα εξειδικεύσουμε μέχρι τέλος Μαρτίου μια-μια τις επόμενες δράσεις, αναπροσανατολίζοντάς τες προς την κατεύθυνση στήριξης του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Σε καμία περίπτωση μέσα στη συζήτηση δεν ελέχθη ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα ή το δικαίωμα να το κάνουμε αυτό. Αντίθετα μάλιστα, εκείνο το οποίο τονίστηκε είναι «κάντε το γρήγορα και αρχίστε να απορροφάτε πόρους». Μέσα στην ατυχία της χώρας που προκύπτει από το ότι δεν έχουν απορροφηθεί αρκετοί πόροι, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε και μια τύχη. Μπορέσαμε να το αναπροσανατολίσουμε, όσον αφορά τις δράσεις του, έτσι ώστε να το προσαρμόσουμε απολύτως, όσον αφορά τη συμβατότητα των δράσεών του με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Να πω και δυο λόγια για το δημοσίευμα. Νομίζω ότι ένας τίτλος λαθεμένος ήταν αυτός που δημιούργησε τις φήμες. Το περιεχόμενο του δημοσιεύματος δεν λέει τίποτα διαφορετικό από αυτά που εγώ είπα σήμερα εδώ πέρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Λαρίσης κ. Χρήστος Ζώης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Υπουργείου Εσωτερικών είναι παιδί της προηγούμενης Κυβέρνησης. Και το λέω αυτό για να εξηγήσω και την αγωνία μας και το ειδικό μας ενδιαφέρον. Πρέπει δε να πω σε εσάς, αλλά και στον παριστάμενο κύριο Υφυπουργό και αγαπητό συνάδελφο, κ. Ντόλιο, ότι είναι η πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας μας στην τότε ευρωπαϊκή κοινότητα και σήμερα Ευρωπαϊκή Ένωση που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δικό του επιχειρησιακό πρόγραμμα. Είναι η πρώτη φορά που διεκδικήθηκε και έγινε δεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει Επιχειρησιακό Πρόγραμμα στη διάθεση του Υπουργείου Εσωτερικών για να υποστηριχθεί το εγχείρημα της διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία όμως έχει συγκεκριμένους στόχους ή συγκεκριμένες κατευθύνσεις.
Στόχος πρώτος, είναι να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Υπάρχουν έργα «σημαία», κύριε Ντόλιο, τα γνωρίζετε. Ελπίζω ότι θα έχετε εντρυφήσει στην προπαρασκευή του Επιχειρησιακού Προγράμματος και θα έχετε διαπιστώσει ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είχε φτάσει ως ένα σημείο. Τα δικά μου τα στοιχεία λένε ότι ως το Σεπτέμβριο του 2009, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές, το ποσοστό ενεργοποίησης, συμπεριλαμβανομένων και των προσκλήσεων σε διαβούλευση, ανερχόταν στο 27% περίπου. Και για να μη θεωρηθεί ότι προσθέτω ποσοστά για να δημιουργήσω εντυπώσεις, το περιορίζω και σας λέω ότι είχαν εκδοθεί είκοσι δυο προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 130.000.000 ευρώ. Δηλαδή είχε ενεργοποιηθεί το 20% και πλέον του επιχειρησιακού προγράμματος.
Αυτά τα στοιχεία είναι τα στοιχεία που έχουμε εμείς στη διάθεσή μας. Είναι τα στοιχεία τα οποία για να τα διαψεύσετε πρέπει να αντιπαραθέσετε τα δικά σας, κύριε Υφυπουργέ. Και το λέω με καλή πίστη γιατί σας λέω ανησυχούμε, αγωνιούμε. Και εδώ δεν είμαστε ούτε για να διεκδικήσουμε δάφνες ότι εμείς πήγαμε γρηγορότερα –ξέρετε ότι η οικονομική κρίση δεν μας επέτρεψε να προχωρήσουμε το ΕΣΠΑ με τον τρόπο που θα θέλαμε- αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και μια κριτική απαξιωτική και ισοπεδωτική για να δικαιολογηθεί η δική σας αβελτηρία και η δικιά σας αδυναμία να προωθήσετε το πρόγραμμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και ξέρετε γιατί δεν το έχετε προωθήσει, κύριε Υφυπουργέ; Γιατί είχατε επενδύσει στο ποσό αυτό για να στηρίξετε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», για να χρηματοδοτήσετε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Και ήταν λογικό να μην το προωθήσετε, γιατί πιστεύατε ότι αν προωθούσατε τα έργα που βρήκατε έτοιμα από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα σας έμεναν λεφτά για να στηρίξετε τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», να χρηματοδοτήσετε αυτήν τη μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
Το ερώτημα είναι, κύριε Υφυπουργέ, επειδή το είπατε και σήμερα. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» θα χρηματοδοτηθεί από το 65% του επιχειρησιακού προγράμματος; Εγώ το δέχομαι και θα είμαστε πάλι εδώ, ανοιχτή είναι η Βουλή, για να ξανακάνουμε ερώτηση και να σας ελέγξουμε για την πρόοδο του επιχειρησιακού προγράμματος. Θέλω όμως μια απάντηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Στο 65% των πόρων που επιφυλάσσετε, όπως λέτε για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», είναι η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών για τη στήριξη με πόρους του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»; Είναι πολύ αδύναμο επιχείρημα, πολύ μικρό ποσό.
Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με την ανοχή του Προεδρείου, με το εξής: Επειδή είπατε ότι όχι μόνο δεν σας απέτρεψαν να κατευθύνετε ποσά απ’ αυτό το επιχειρησιακό πρόγραμμα στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», αλλά σας ζήτησαν να εξειδικεύσετε και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, να είστε έτοιμοι να πείτε με ποιον τρόπο, εμένα η δική μου πληροφόρηση, κύριε Υφυπουργέ -και αν θέλετε διαψεύστε την- είναι ότι στη συγκεκριμένη συζήτηση, ο κ. Σεσίλιο σας επισήμανε ότι από το πρόγραμμα δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν, παρά κάποιες μελέτες εκπαίδευσης προσωπικού, τεχνικός σύμβουλος και νέα οργανογράμματα από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και όχι γενικώς τα σχέδιά σας και τα οράματά σας για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Κρατήστε, λοιπόν, μικρό καλάθι γιατί εδώ θα είμαστε και ένα μήνα μετά για να επανέλθουμε και θα επανέλθουμε. Διότι, κύριε Υφυπουργέ, είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει το Υπουργείο Εσωτερικών –σας το λέω με καλή πίστη, με καλή προαίρεση- να αντιμετωπίσει προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και της γραφειοκρατίας και να δώσετε ώθηση και στήριξη και σε άλλα που επεξεργάζονται άλλα συναρμόδια Υπουργεία για να προχωρήσετε. Δεν θα έχετε ξανά στα χέρια σας τέτοιο εργαλείο και τέτοιες χρηματοδοτικές ικανότητες για να προχωρήσετε και να αντιμετωπίσετε προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Τώρα λεφτά για τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», ε, βρέστε από αλλού, κύριε Υπουργέ. Αν δεν μπορείτε να βρείτε από αλλού, ξανασκεφτείτε το.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε και για την ανοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Ζώη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κατ’ αρχήν, αν κατάλαβα καλά τον κύριο συνάδελφο, λέει ότι αυτό είναι ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και υποστήριξης διάφορων δράσεων στη δημόσια διοίκηση εν γένει, δράσεις οι οποίες δεν είναι ασύμβατες με ανάλογες δράσεις του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», παραδείγματος χάριν, συγχώνευση φορέων. Το πρόγραμμα μέσα από τις δράσεις του, τις εξειδικευμένες, τις συγκεκριμένες, μπορεί να υποστηρίξει τη συγχώνευση των φορέων που προκύπτουν, που είναι το κυρίως περιεχόμενο του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Αυτό είναι το ένα ζήτημα.
Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι το 65% των δράσεων υποστηρίζουν μια σειρά πρωτοβουλιών στο δημόσιο τομέα, συγχρόνως όμως μπορούν να υποστηρίξουν ανάλογες δραστηριότητες που προκύπτουν μέσα από το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ». Το 35% των δράσεων είναι αυτές οι δράσεις που αναπροσανατολίζονται μέσα στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν απολύτως συμβατές με την επερχόμενη θεσμική διοικητική μεταρρύθμιση και όχι το Επιχειρησιακό «Πρόγραμμα Διοικητική Μεταρρύθμιση».
Τώρα επειδή ο κύριος συνάδελφος είπε ότι με το 65% σκοπεύουμε να χρηματοδοτήσουμε το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» κ.λπ., δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, το ξέρει πολύ καλά. Το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έχει δυο μέρη χρηματοδοτήσεων. Το ένα μέρος είναι η χρηματοδότηση των αρμοδιοτήτων. Θα χρηματοδοτηθεί από πολύ σαφείς και δυναμικούς πόρους, Φ.Π.Α. και Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
(SM)
(1SS)
Και υπάρχουν οι δράσεις της μεταβατικής περιόδου –ας τις ονομάζω έτσι- στις οποίες περιλαμβάνεται ένα μέρος του επιχειρησιακού προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», περιλαμβάνονται δράσεις από το ΕΣΠΑ, περιλαμβάνονται δράσεις από το Υπουργείο και όλα αυτά μαζί θα συγκροτούν το πρόγραμμα «Ελλάδα», περιλαμβάνονται έργα και δράσεις μέσα από τα ΠΕΠ. Θα ξεπεράσουμε συνολικά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και πολύ σύντομα, αυτά θα τα δείτε απολύτως καταγεγραμμένα και απολύτως αναλυμένα, έτσι ώστε να μην μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς.
Ελπίζω ότι θα χαρείτε ιδιαίτερα με το ότι θα διαπιστώσετε το πόσο συγκεκριμένοι είμαστε, όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Η με αριθμό 542/2.3.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικό Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με το έργο αναστήλωσης του Κάστρου στο Νησί Σκύρο Εύβοιας, δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος Υπουργού.
Η με αριθμό 531/2.3.2010 επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τα Μακρά Τείχη του Πειραιά, δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος Υπουργού.
Ακολουθεί η με αριθμό 535/2.3.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Γρηγορίου Ψαριανού προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες, με την εφαρμογή του νομικού πλαισίου κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Πλήθος παράνομων διαφημιστικών πινακίδων κατακλύζουν πεζοδρόμια, πλαϊνά δρόμων και ταράτσες, αποτελώντας «ένα διαρκές έγκλημα», σύμφωνα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου. Κάθε χρόνο, μόνο στο Νομό Αττικής, σημειώνονται περίπου 300 τροχαία ατυχήματα εξαιτίας των φονικών πινακίδων. Το 2008 τα έντεκα από αυτά ήταν θανατηφόρα.
Θεσμικό πλαίσιο για την υπαίθρια διαφήμιση υπάρχει, αλλά ταυτόχρονα επικρατεί χαοτική απουσία ελέγχου και τήρησης της στοιχειώδους νομιμότητας, παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και μελών της Κυβέρνησης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχετικές μας ερωτήσεις, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (αρ. 27/19.10.2009, 29/19.10.2009 και 32/19.10.2009), παραδέχεται ότι «…πράγματι εμφανίζεται δυσχερής η αποκατάσταση της νομιμότητας και η καταστολή φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς σε θέματα υπαίθριας διαφήμισης.». Μια από τις αιτίες, που επισημαίνεται, είναι ο κατακερματισμός και η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφορετικών φορέων (δήμοι, περιφέρεια, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπουργείο Πολιτισμού) για ζητήματα που αφορούν στην τοποθέτηση των πινακίδων, την επιβολή προστίμων και την αποξήλωσή τους. Ο Δήμαρχος της Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, επικαλείται ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου για να μην προχωρήσει στο ξήλωμα των διαφημιστικών πλαισίων.
Και σαν να μη φτάνει η κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα νόμων και λόγων της πολιτείας, αυτές τις μέρες πραγματοποιείται μια προκλητική, για τους ανακριβείς ισχυρισμούς της και προσβλητική για τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους, λόγω παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, καμπάνια από την ένωση των διαφημιστικών εταιρειών, προς υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
Με βάση τα προαναφερθέντα ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχετε εξετάσει το τι φταίει και παρά τους νόμους, τις εγκυκλίους και τις δηλώσεις της Κυβέρνησης δεν σημειώνεται καμιά πρόοδος επί του πρακτέου στην αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων;
2. Τι σκοπεύετε να κάνετε και σε ποιο πλαίσιο χρόνου για να εφαρμοστούν οι νόμοι και να πραγματωθούν οι εξαγγελίες; Είναι στις προθέσεις σας η οριστική διαμόρφωση ενός λειτουργικού και εφαρμόσιμου θεσμικού πλαισίου;».
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Γρηγόριο Ψαριανό θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιος Ντόλιος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, η αφορμή η οποία προκάλεσε την ερώτησή σας -κάποιες διαμαρτυρίες των διαφημιστικών εταιρειών- δημιουργήθηκε επειδή αυτήν την περίοδο έχει ενεργοποιηθεί μία διϋπουργική επιτροπή, η οποία ασχολείται με το θέμα. Μάλιστα θέλω να σας πω, ότι την πρωτοβουλία για τη σύσταση αυτής της διϋπουργικής επιτροπής την είχε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και γίνεται μία –θα έλεγα- συστηματική και συγκεκριμένη δουλειά, όπως και σε άλλα Υπουργεία. Εγώ μπορώ να σας μιλήσω για τη δουλειά η οποία γίνεται στο Υπουργείο μας.
Εκείνο το οποίο κάναμε αμέσως είναι να συστήσουμε μια ομάδα έργου, στην οποία συμμετέχουν και ειδικοί με κατ’ αρχήν προσπάθεια -την οποία έχουμε ολοκληρώσει- να καταγράψουμε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είναι αρκετά διάσπαρτο και εξ αυτού του λόγου είναι αναποτελεσματικό. Η ίδια ομάδα επεξεργάζεται ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να απλοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία και να δίνει τις δυνατότητες πιο άμεσης, πιο εύκολης εφαρμογής του.
Έχουμε διαπιστώσει, βέβαια, το μέγεθος του προβλήματος. Και θέλω να σας πω ότι μέχρι την εκπόνηση, τη διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, έχουμε ήδη πάρει κάποιες πρωτοβουλίες. Έχουμε μία πολύ μακρά εγκύκλιο, την οποία αποστέλλουμε στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας, τους οποίους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Διαπιστώνουμε, βέβαια, ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις ή σχεδόν σε όλες, τα πιθανά πρόστιμα από την ύπαρξη παράνομων και επικίνδυνων διαφημιστικών πινακίδων είναι πολύ μεγαλύτερα σε αξία από τα έσοδα τα οποία θα προέκυπταν, εάν υπήρχε τρόπος να νομιμοποιηθεί η ύπαρξη αυτών των πινακίδων.
Εκτός από την εγκύκλιο αυτή, αυτό το οποίο φροντίσαμε να κάνουμε είναι να αποστείλουμε ένα ερωτηματολόγιο στους δήμους για να καταγράψουμε το πρόβλημα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, έτσι ώστε να μας βοηθήσει μια τέτοια καταγραφή στην εκπόνηση ενός αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την επίλυση του προβλήματος.
Επίσης, εκείνο το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι επειδή στο Δήμο της Αθήνας υπάρχει ένα άλλο νομικό καθεστώς, οι ευθύνες δεν βαρύνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει η εταιρεία ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, η οποία είχε δράσει πολύ αποτελεσματικά πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενεργοποιείται η εταιρεία αυτή και στην Αθήνα στα πλαίσια της διϋπουργικής Επιτροπής -κυρίως από το Υπουργείο Υποδομών- έτσι ώστε να επαναλάβει όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε μεγάλους δρόμους μέσα στην Αθήνα, το πρόγραμμα το οποίο είχε εκτελέσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Καταθέτω και στα Πρακτικά την εγκύκλιο την οποία έχουμε αποστείλει- θα είναι χρήσιμη για σας- καθώς και το ερωτηματολόγιο το οποίο έχουμε αποστείλει σχετικά πρόσφατα στους δήμους και τις περιφέρειες.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Ντόλιος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Γρηγόρης Ψαριανός.
Ορίστε, κύριε Ψαριανέ, έχετε το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, όλα αυτά που είπατε είναι γνωστά, έχουν ξαναακουστεί και τα έχουμε ξανακούσει και από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Η Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας στην οποία συμμετέχω πρέπει να ξέρετε ότι είναι η μόνη Επιτροπή της Βουλής, η οποία παίρνει ομόφωνα αποφάσεις και από τους εκπροσώπους και των πέντε κομμάτων. Και ένας βασικός άξονας, ένα βασικό σημείο είναι ότι έχουμε ζητήσει ως Επιτροπή να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα -και με τον Άρη Σταθάκη στην προηγούμενη σύνθεσή της ως Πρόεδρο και με τη τωρινή της σύνθεση- τα οποία δεν έχουν γίνει.
Το νομικό καθεστώς υπάρχει, οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι, το καθεστώς τοποθέτησης πινακίδων καθορίζεται νόμιμα από το Σύνταγμα, από τους νόμους, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, από την κοινοτική νομοθεσία, από εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών. Έχει πάρει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η ημερίδα του Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Έχει συστήσει ο Πρωθυπουργός -όπως είπατε- αυτή τη διϋπουργική Επιτροπή για την οδική ασφάλεια και για την κατάσταση των δρόμων και την τραγική κατάσταση της οδικής συμπεριφοράς και του οδικού χάρτη της χώρας. Θέλω να σας πω, το νομικό πλαίσιο υπάρχει, γιατί δεν εφαρμόζεται;
Μην μου λέτε και εσείς και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, ότι υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων. Εδώ πέφτουν κάθε χρόνο σοβαρότατα πρόστιμα 5, 6, 7 εκατομμυρίων ευρώ και δεν εισπράττονται, γιατί δεν υπάρχει εισπρακτικός μηχανισμός. Να κάνουμε έναν απόψε. Για να τοποθετήσουν τις πινακίδες τρέχουν και τις βάζουν, ενώ με αποφάσεις του Αρείου Πάγου και με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν τις κατεβάζουν. Να κάνουμε απόψε μία επιτροπή από τη Βουλή, να πάνε οι υπάλληλοι της Βουλής ή της νομαρχίας να τις κατεβάσουν απόψε. Δεν είναι πολλές, δεν είναι όλες.
Αυτή η τραγική καμπάνια που γίνεται, σ' αυτό το «ασπρόμαυρο φόντο» ότι θα μείνουν άνεργοι 20.000 άνθρωποι που δουλεύουν στη διαφήμιση, είναι γεμάτη ψέματα.
(AM)
(1SM)
Αυτά όλα είναι «αρλούμπες». Είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Κανείς δεν θα μείνει άνεργος και ούτε κανείς λέει να μην υπάρχει υπαίθρια διαφήμιση. Λένε ότι σε όλη την Ευρώπη επιτρέπεται και εδώ εμείς δεν τη θέλουμε. Αυτό είναι ακόμη ένα τεράστιο ψέμα, το οποίο διαφημίζουν αυτές οι εταιρείες, οι οποίες παράνομα τοποθετούν πινακίδες, σε συνεργασία και συνέργεια με δήμους, που έχουν δημάρχους που έχουν στηριχθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τη Νέα Δημοκρατία, από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από το Κ.Κ.Ε., από όλους.
Και όμως -και συμβαίνει αυτό σε όλη την Ελλάδα- δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο. Και ακούγονται απειλές. Ο δήμαρχος Γαλατσίου απομάκρυνε πινακίδες και απειλείται. Του είπαν ότι δεν θα ξαναβγεί και απειλείται και με τηλεφωνήματα. Ο αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας απομάκρυνε πινακίδες και δέχεται προσωπικές απειλές. Εμάς, τους εκπροσώπους και του Κ.Κ.Ε. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας και από τα πέντε κόμματα στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, μας βγάζουν στα κανάλια -κάποια κανάλια που τα διαχειρίζονται διαφημιστές, να το πω αυτό εδώ πέρα- και μας «σύρουν» δεν ξέρω και εγώ πόσα.
Όλα αυτά τα έχουμε πει και στην Επιτροπή. Τα έχουμε καταθέσει. Υπάρχουν τα στοιχεία. Υπάρχει ο νόμος. Γιατί δεν εφαρμόζεται;
Να ζητήσουμε από τον κάθε Έλληνα από σήμερα να βάζει πινακίδες για όποιο λόγο «γουστάρει», όπου «γουστάρει». Να θεσμοθετήσουμε, δηλαδή, αυτό το «μπάχαλο». Αλλιώς, από απόψε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα, να εφαρμοστεί ο νόμος.
Κύριε Υπουργέ, είναι πάρα πολύ σοβαρά τα πράγματα. Έχουμε σαράντα νεκρούς από τη γρίπη των χοίρων ή από τη γρίπη των πτηνών ή από οποιαδήποτε άλλη γρίπη κάθε πέντε χρόνια και έχουμε χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο από την τραγική οδική συμπεριφορά μας, από την τραγική κατάσταση των δρόμων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Οι δρόμοι θα έπρεπε να δικαιολογούν τα λάθη των οδηγών, να καλύπτουν τα λάθη των οδηγών. Εδώ οι δρόμοι είναι κακοί. Όλοι οι οδηγοί, όλοι μας, κάνουμε τραγικά λάθη, έχουμε τραγική οδική συμπεριφορά και έχουμε και τις πινακίδες, παράνομη τοποθέτηση, κακή σηματοδότηση, κακό φωτισμό, κακή κλίση των δρόμων, αγορασμένα διπλώματα, άνθρωποι παίρνουν το αυτοκίνητο και βγαίνουν έξω, έχοντας αγοράσει το δίπλωμα 300 ευρώ. Όλα αυτά τα έχουμε πει.
Γιατί, λοιπόν, δεν παίρνετε συγκεκριμένα μέτρα; Και έχει πάρει πρωτοβουλία και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. Είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Υπάρχει κάποια μαφία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Ψαριανό. Είχατε την ανοχή του Προεδρείου, κύριε συνάδελφε, γιατί το θέμα είναι πολύ σοβαρό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, τι να πω; Δυστυχώς, έχετε δίκιο. Περιγράψατε με πολύ μεγάλη ένταση το πρόβλημα.
Θέλω να σας πω ότι βρισκόμαστε σε ένα στάδιο, όπου αναλαμβάνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέσα στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Εμείς, από την πλευρά της Κυβέρνησης, θεωρούμε πολύ χρήσιμες τις απόψεις της Βουλής, γι’ αυτό και είμαστε σε συνεννόηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής -νομίζω είναι η κυρία Σακοράφα, στην ίδια Επιτροπή αναφερόμαστε- για να έρθουμε στην Επιτροπή, να ακούσουμε την Επιτροπή, να εμπλουτίσουμε και να βελτιώσουμε, αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε και σαν Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και σαν Διϋπουργική Επιτροπή.
Εκείνο, το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι σε μια συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής, θα έχουμε τη δυνατότητα να σας πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τα βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουμε την αμέσως επόμενη περίοδο και θα ζητήσουμε και τη γνώμη της Επιτροπής για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτά τα βήματα πιο αποτελεσματικά. Θα σας περιγράψουμε και τις δυσκολίες, τις οποίες εκτιμούμε ότι θα βρούμε, δυσκολίες οι οποίες δεν προκύπτουν από τη δράση κάποιας μαφίας.
Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν συμφέροντα, τα οποία τα διαπιστώσατε και εσείς και εμείς, να εμφανίζονται πλέον στις διαφημιστικές πινακίδες με αντιδράσεις, οι οποίες είναι κυριολεκτικά παράλογες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Εσωτερικών, τον κ. Ντόλιο.
Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων δευτέρου κύκλου.
Πρώτη είναι η με αριθμό 533/2-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την ανέγερση του κτιρίου Ι.Κ.Α. στη Λάρισα.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Νασιώκα έχει ως εξής:
«Η πόλη της Λάρισας είναι ίσως η μοναδική από όλες τις μεγαλουπόλεις, που στερείται δικού της κτιρίου του Ι.Κ.Α. για να στεγάσει τις διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες του. Η ανέγερση του νέου κτιρίου του Ι.Κ.Α. στη Λάρισα, ως γνωστόν, ήταν έτοιμο για δημοπράτηση με το σύστημα (μελέτη-κατασκευή) πολύ πριν από το Μάρτιο του 2004 με εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για δικούς της λόγους άλλαξε το σύστημα δημοπράτησης και αφού παρήλθαν τρία ολόκληρα χρόνια πλήρους στασιμότητας, το Ι.Κ.Α. μετά την πίεση φορέων, πολιτών, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Βουλευτών κ.λπ. προχώρησε στην προκήρυξη της μελέτης στις 8 Μαρτίου 2007. Από τότε πέρασε χρονικό διάστημα περισσότερο των δυόμισι χρόνων και μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί καν η μελέτη προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια και να γίνει η προκήρυξη κατασκευής.
Επειδή η εξέλιξη αυτή συνιστά μείζον κοινωνικό πρόβλημα για τους Λαρισαίους εργαζόμενους και ασφαλισμένους, για το οποίο η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει ακέραιη την ευθύνη και είναι υπόλογη, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Αν προτίθεται να επισπεύσει η νέα Κυβέρνηση και με ποιον τρόπο τις διαδικασίες ανέγερσης του νέου κτιρίου του Ι.Κ.Α. στη Λάρισα;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης, έκδοσης της οικοδομικής άδειας, προκήρυξη της κατασκευής, ανάδειξη αναδόχου κατασκευαστή και ποια είναι η πιθανή ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Νομού Λάρισας, κ. Έκτορα Νασιώκα, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είναι γεγονός ότι ένα κτίριο για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας που είναι το Ι.Κ.Α., που εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους σε μια μεγάλη πόλη, όπως είναι η Λάρισα, είναι ένα σημαντικό έργο ανάπτυξης και ιδιαίτερης κοινωνικής σημασίας σε κάθε μεγάλη πόλη.
Τι έχει γίνει με το συγκεκριμένο κτίριο; Πραγματικά, με την ερώτησή σας πρέπει να πω ότι αναδεικνύεται ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με τις καθυστερήσεις για την αντιμετώπιση στεγαστικών προβλημάτων των Ταμείων. Το 2000-2001 έχουμε τις πρώτες αποφάσεις για την ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου, προκειμένου να στεγάσει και διοικητικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Με την αλλαγή της Κυβέρνησης και την αλλαγή –όπως λέτε και στην ερώτησή σας- του νομοθετικού πλαισίου, θα έπρεπε το Ι.Κ.Α. να ζητήσει την έγκριση από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προκειμένου να προχωρήσει στην κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου.
Πράγματι, στις 28/11/2005, με σημαντική καθυστέρηση όντως, υπήρξε η διαβίβαση του αιτήματος προς το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προκειμένου να υπάρξει έγκριση και χρειάστηκε ένας και πλέον χρόνος. Το Δεκέμβριο του 2006, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. απέρριψε το συγκεκριμένο αίτημα εκτέλεσης του έργου και επέστρεψε το φάκελο στο Ι.Κ.Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Κ.Α. επανήλθε το 2007, για να δώσει συνέχεια και έτσι σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της προμελέτης.
Υπήρξε μία πρώτη μελέτη για την κατασκευή του έργου στις 2 Μαρτίου, δηλαδή προχθές. Ο μελετητής υπέβαλε για έγκριση την προμελέτη του έργου και, όπως προβλέπεται, μετά από την έγκριση από την αρμόδια Επιτροπή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ι.Κ.Α., θα προχωρήσει στην εκπόνηση της οριστικής μελέτης, προκειμένου να προωθηθεί η κατασκευή του έργου.
Τηρουμένων έτσι των διαδικασιών που εφαρμόζονται με αυτό το θεσμικό πλαίσιο που γνωρίζουμε, φαίνεται ότι οι διαδικασίες της μελέτης πλέον, θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010. Στη συνέχεια, θα χρειαστεί ένας χρόνος περίπου για να δημοπρατηθεί το έργο, για να βρεθεί ο ανάδοχος και η εκτέλεση του έργου φαίνεται ότι θα καθυστερήσει και θα ολοκληρωθεί το 2014, δηλαδή μετά από τέσσερα χρόνια περίπου από τώρα.
Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα που σας περιέγραψα, φαίνονται τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και μέσα από τις διαδικασίες, αλλά και μέσα από τις πρακτικές που ακολουθούν οι διοικήσεις των Ταμείων με μεγάλη καθυστέρηση στην αξιοποίηση του οποιουδήποτε κτιρίου και πολύ περισσότερο στην ανέγερση νέου κτιρίου.
Θα έχω την ευκαιρία στη δευτερολογία μου να σας πω, ποια είναι η πολιτική του Υπουργείου που επεξεργαζόμαστε, έτσι ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Παρακαλείται να λάβει το λόγο ο ερωτών Βουλευτής του νομού Λάρισας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Έκτορας Νασιώκας.
Ορίστε, κύριε Βουλευτά, έχετε το λόγο.
(BS)
01AM
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ξέρω την κατάσταση στην οποία βρίσκονται γενικότερα τα ταμεία σήμερα αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις δυσκολίες. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να βρούμε εκείνους τους τρόπους - ου δεν είναι εύκολο, σας καταλαβαίνω- να επιταχύνουμε όλη αυτή τη διαδικασία για να μπορεί να αποδίδει ο κόπος του ελληνικού λαού, οι επενδύσεις μας να ολοκληρώνονται κάποια στιγμή, να ολοκληρώνονται τα έργα για να μπαίνουν στην υπηρεσία των πολιτών και να αποδίδουν. Και έχετε δίκιο. Και περιμένω στην δευτερολογία σας να μου δώσετε περισσότερα στοιχεία.
Όμως το ΙΚΑ της Λάρισας, η ανέγερση του νέου κτηρίου είναι πολύ πονεμένη ιστορία, κύριε Υπουργέ. Το 2003 ήμασταν σε μια φάση: δέσμευση χρημάτων, έτοιμοι για προκήρυξη, μελέτη, κατασκευή. Προγραμματισμός 3 χρόνων -που ποτέ δεν τηρείται στην Ελλάδα αλλά θέλει και λίγο παραπάνω- το 2006-2007 να έχουμε το κτήριο. Σήμερα 7 χρόνια μετά είμαστε σε χειρότερη θέση, σε δυσμενέστερη θέση και από πλευράς ωρίμανσης του έργου και από πλευράς κατοχύρωσης των πιστώσεων -και λόγω της κατάστασης που έχουμε πει- και από πλευράς προοπτικής. Και αν δεν αλλάξει κάτι στην διαδικασία, είναι πολύ αισιόδοξη η πρόβλεψη ότι το 2014 θα γίνει το κτήριο.
Παράλληλα να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα και σήμερα -έχω τα στοιχεία του 2008 και ελπίζω ότι δεν ακρίβυνε το ενοίκιο σήμερα- το ΙΚΑ πληρώνει κάθε χρόνο 600.915 ευρώ σε ενοίκια στην Λάρισα. Είναι πολυδιασπασμένα όλα τα κτίρια και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, οι κάτοικοι. Μιλάμε για μια μεγαλούπολη, μιλάμε για μια εργατούπολη τώρα. Δεν είναι μόνο αγροτική περιοχή πλέον η Λάρισα. Η μεγάλη της πλειοψηφία είναι εργάτες. Και μιλάμε για τους ηλικιωμένους συνταξιούχους του ΙΚΑ που ταλαιπωρούνται, γιατί τα κτίρια τα οποία έχουν ιατρικές υπηρεσίες είναι πολυκατοικίες, δεν έχουν κτιστεί για να εξυπηρετούν ανθρώπους και είναι φοβερά δύσκολο να προσεγγίσουν οι κάτοικοι. Και πληρώνουμε όλα αυτά τα χρήματα.
Εδώ, κύριε Υπουργέ, έχω έναν φάκελο ολόκληρο. Αυτός ο φάκελος έχει ερωτήσεις απαντήσεις και δηλώσεις όλων των υπουργών απασχόλησης, όλων των υφυπουργών, όλων των γενικών γραμματέων και όλων των διοικητών του ΙΚΑ μέχρι σήμερα. Και όλοι αυτοί δεσμεύονται με έναν ρητό τρόπο ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα όλα θα είναι έτοιμα. Λοιπόν, δεν επιβεβαιώθηκε τίποτα απ’ αυτές τις δεσμεύσεις γι’ αυτό χρειάζονται καθαρά λόγια.
Εγώ δέχομαι ότι μόνο, κύριε Υπουργέ, αν σφίξετε τις διαδικασίες και τις επιταχύνετε και προπαντός, αν βρείτε τα χρήματα και τα δεσμεύσετε θα μπορέσουμε το ’14 να έχουμε κτήριο στη Λάρισα, αλλιώς αυτό πάει παραπίσω. Να μην πω ότι δεν είναι απίθανο να μην γίνει και ποτέ. Ποτέ εννοώ σε ένα λογικό πλαίσιο που βλέπουμε μπροστά μας.
Επειδή είναι αναγκαίο, επειδή είναι χρήσιμο, επειδή θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση και την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και επειδή θα εξοικονομήσουμε στην πράξη χρήματα, θα λειτουργήσει καλύτερα το ΙΚΑ, θα λειτουργήσουν καλύτερα οι υπηρεσίες, θα ωφεληθούμε τα χρήματα από τα ενοίκια, προσπαθήστε, επισπεύστε, ιεραρχήστε ως επείγον, ως σημαντικό το νέο κτήριο του ΙΚΑ της Λάρισας, για να μπορέσουμε να το έχουμε το ’14.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, τον κ. Νασιώκα.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε συνάδελφε, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο κτήριο, όπως φαίνεται, θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες στέγασης για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του νομού, πιστεύω ότι είναι δική μας υποχρέωση να επισπεύσουμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όσο γίνεται νωρίτερα. Και αυτό βέβαια, θα το κάνουμε.
Ωστόσο, είπα και πάλι -μου δίνει την δυνατότητα η ερώτησή σας να μιλήσω για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε ταμείο στην προσπάθειά του είτε να δημιουργήσει ένα νέο κτήριο, είτε να αξιοποιήσει ένα από τα κτήρια που έχει- ότι πρέπει να αλλάξουμε πρακτικές και πολιτικές σ’ αυτόν το χώρο. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αυτή τη στιγμή το ΙΚΑ, για το οποίο λέτε -και έτσι είναι- αν έχει τα χρήματα να μπορέσει να τα δεσμεύσει για να μπορέσει να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. ‘Εχει περίπου τα μισά ακίνητα απ’ αυτά που αντιστοιχούν συνολικά στα ασφαλιστικά ταμεία με εμπορική αξία που είναι περίπου 1,5 δις ευρώ.
Είναι γεγονός ότι πολλά από τα κτήρια αυτά εξυπηρετούν τις στεγαστικές ανάγκες του ΙΚΑ όπως τις εξυπηρετούν. Δεν είναι πάντοτε τα καλύτερα κτήρια αυτά. Ωστόσο υπάρχουν και κτήρια και ακίνητα που δεν πρόκειται να αξιοποιηθούν ποτέ. Η κατεύθυνση που δίνουμε εμείς και νομίζω ότι είναι λογική -χωρίς να σημαίνει ότι τα ταμεία δεν έχουν την αυτοτέλειά τους γιατί τα ταμεία διαχειρίζονται την περιουσία τους και τα κτήρια- είναι να αποκτήσουν μια πολιτική και για την στέγασή τους και για την αξιοποίηση των κτηρίων. Γιατί μπορούν να ανταλλάξουν οικόπεδα, μπορούν να ανταλλάξουν κτήρια, μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους τα ταμεία μέσα από την σύμπραξη που εμείς προωθούμε, έτσι ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα σ’ αυτόν τον τομέα.
Πρέπει αυτή η τεχνική υπηρεσία που υπάρχει στο ΙΚΑ να αναβαθμιστεί. Να μπορέσει να καλύψει και τα άλλα ταμεία. Έχει προβλήματα, έχει μεγάλες καθυστερήσεις. Πρέπει και εκεί να στελεχωθεί καλύτερα για να μπορέσει να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή. Πράγματι όταν τα ταμεία χρειάζεται να νοικιάσουν κάποιο κτήριο πληρώνουν πολλά, όταν τα ίδια έχουν κτήρια τα οποία μισθώνουν παίρνουν λίγα. Και σε κάθε περίπτωση αυτή η μεγάλη περιουσία -που βέβαια δεν είναι αντίστοιχη των υποχρεώσεων αλλά είναι μεγάλη περιουσία- παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη και ως προς την ακίνητη περιουσία και ως προς τα αποθεματικά των ταμείων.
Η δική μας πολιτική -και αυτή θα αποτυπωθεί και στο νέο ασφαλιστικό νόμο- είναι να υπάρχει σύμπραξη, κοινοπραξία των ταμείων στην κατεύθυνση αξιοποίησης βέβαια και των αποθεματικών, αλλά κυρίως της ακίνητης περιουσίας που έχει να κάνει και με ποιοτικά χαρακτηριστικά πολύ συγκεκριμένα στην δυνατότητα πρόσβασης των ασφαλισμένων στο ταμείο τους.
Το ΙΚΑ είναι ένα μεγάλο ταμείο. Μπορεί να εξασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι να έχουν εύκολη πρόσβαση και στις διοικητικές υπηρεσίες και πολύ περισσότερο στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνη.
Συζητείται τώρα η ερώτηση με αριθμό 520/2-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Νάκου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την διακοπή των εργασιών στο αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας –Νέας Αγχιάλου κ.λπ.
Συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Νάκου έχει ως εξής:
«Το αεροδρόμιο Νέας Αγχιάλου αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κεντρικής Ελλάδας. Δύο μήνες όμως πριν την παράδοση του έργου, που είχε προγραμματισθεί για την 30η Απριλίου 2010 προέκυψε σημαντικό πρόβλημα, καθώς ο ανάδοχος προέβη σε ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης του έργου.
Ειδικότερα, κατά την ειδική δήλωση διακοπής έργου της αναδόχου εταιρείας τα προβλήματα χρηματοδότησης εντοπίζονται στα ανεξόφλητα υπόλοιπα από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, συνολικού ποσού περίπου 5.200.000 ευρώ. Η διακοπή των εργασιών είναι μια δυσμενέστατη εξέλιξη, με την οποία ουσιαστικά ο αερολιμένας Νέας Αγχιάλου, δεν θα λειτουργήσει τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, όπου όλοι προσδοκούσαμε ότι το αεροδρόμιο Κεντρικής Ελλάδας θα αποκτούσε μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική σε Ελλάδα και Ευρώπη, μία που ήδη αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού έχουν προγραμματίσει πτήσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η μη λειτουργία του θα αποτελέσει μεγάλη δυσφήμιση για το αεροδρόμιο, μια που στο εξής θα είναι δύσκολο να ενδιαφερθούν εν νέου οι ξένες αεροπορικές εταιρείες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
* Πού οφείλεται η διακοπή της χρηματοδότησης του έργου και πότε θα συνεχιστεί;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή, κ. Αθανάσιο Νάκο, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ο κ. Ιωάννης Μαγκριώτης.
Καταλαβαίνετε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτό το θέμα για το οποίο έχουμε συζητήσει και έχετε δώσει κάποιες απαντήσει και δημόσια, είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και την Πρόεδρο ιδιαίτερα. Ευχαριστώ και τον κ. Νάκο για την ερώτηση.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Εγώ ευχαριστώ τον κ. Νάκο για την ερώτηση που κατέθεσε. Να σημειώσω πως και οι άλλοι Βουλευτές του Νομού, αλλά και ο Νομάρχης έχει ενδιαφερθεί για το θέμα αυτό.
Οφείλω όμως να πω ότι το διαβάσαμε στις εφημερίδες και ήταν κεραυνός εν αιθρία. Πήρα το βιογραφικό του έργου και πραγματικά εξεπλάγην, αγαπητέ συνάδελφε. Και εσείς ως Βουλευτής της περιοχής και Υφυπουργός φαντάζομαι ότι το παρακολουθούσατε.
Το έργο αυτό όπως ξέρετε ήταν ενταγμένο στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις 3-11-2008.
(FT)
(1BS)
Δεν τελείωσε όμως τότε και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Πήρε δυο παρατάσεις μέχρι σήμερα, επί δική σας κυβερνήσεως και φυσικά δυο ΑΠΕ και μια συμπληρωματική σύμβαση, που ανέβασε το κόστος κατά 24,6%.
Αυτό το έργο, λοιπόν, πράγματι, μετά και τη δεύτερη αναβολή και παράταση που δώσατε, ήταν να τελειώσει στις 30 Απριλίου του 2010. Πιστεύω ότι μπορεί να τελειώσει και θα τελειώσει και στέλνω ένα μήνυμα από εδώ, από τη Βουλή, προς τους εργολάβους ότι πρέπει να το τελειώσουν, γιατί δεν έχουν καμμία δικαιολογία να κηρύσσουν διακοπή εργασιών.
Διότι, κύριε Νάκο, εάν μέσα σε τέσσερις μήνες τους δώσαμε 3.400.000 ευρώ και εσείς το 2009, σε εννιά μήνες, τους είχατε δώσει 2.300.000 ευρώ, δεν σας έκαναν παύση εργασιών και έκαναν σε μια νέα κυβέρνηση που τους έδωσε παραπάνω στον υποδιπλάσιο χρόνο, τότε κάποιο άλλο πρόβλημα υπάρχει.
Υπάρχει καλοκαιρινή σεζόν, υπάρχει η ανάγκη του αεροδρομίου και της λειτουργίας του, τα λεφτά θα καταβληθούν μέχρι κεραίας και το γνωρίζουν, όπως καταβάλλονται κάθε εβδομάδα, αντίστοιχα και ανάλογα.
Καλέστε τους, λοιπόν, και εσείς ως Βουλευτής της περιοχής, να άρουν αμέσως την παύση εργασιών και να ολοκληρώσουν το έργο, γιατί μόνο κίνδυνο να μην πάρουν τα χρήματά τους έχουν. Διαφορετικά άλλοι λόγοι υπάρχουν για την ενέργειά τους σήμερα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μαγκριώτη.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του Νομού Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Νάκος.
Σήμερα έχει την τιμητική της η Λάρισα και η Μαγνησία, οι Έδρες των Μεσογειακών Αγώνων, κύριε Νάκο.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Έχετε δίκιο, κυρία Πρόεδρε.
Μου προξένησε μεγάλη χαρά η απάντηση του Υφυπουργού κυρίου Μαγκριώτη, ότι θα ολοκληρωθεί το έργο στην προβλεπόμενη ημερομηνία.
Εκείνο που δεν κατενόησα είναι ο υπαινιγμός του ότι επί Νέας Δημοκρατίας ο εργολάβος δεν πληρώνονταν και δεν έκανε στάση των εργασιών, ενώ τώρα κάνει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Πληρώνεται και κάνει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Και τώρα πληρώνεται και κάνει. Εγώ δεν ξέρω ποιος είναι ο εργολάβος. Το δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του Τμήματος Μαγνησίας ανέγνωσα και πήρα τα στοιχεία.
Θα σας όμως και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Το έργο αυτό εντάχθηκε στην αντίστοιχη ΣΑΕ -δεν ενθυμούμαι τον αριθμό της ΣΑΕ- του Υπουργείου Δημοσίων Έργων μετά από πολλές περιπέτειες. Διότι, είχε ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο των εργασιών, δηλαδή ο διάδρομος προσγείωσης, η επέκταση του χώρου του αεροδρομίου, ούτως ώστε να μην εμπλέκεται με το στρατιωτικό αεροδρόμιο, οι χώροι ελιγμών και ανεφοδιασμού των σκαφών και ο χώρος όπου ανεγείρεται το σύγχρονο αυτό κτήριο του αεροσταθμού της Κεντρικής Ελλάδας.
Αυτό ήταν το πρώτο στάδιο των εργασιών και είχε εγκαταλειφτεί εκεί. Μετά –όσο και αν σας δυσαρεστεί- αυτό το έργο το οποίο ήταν στην πραγματικότητα σταματημένο, με ενέργειες όλων των φορέων της πόλης μας και της περιοχής γενικότερα ξανα-ξεκίνησε, με προϋπολογισμό 31 εκατομμύρια ευρώ στην αντίστοιχη ΣΑΕ. Μετά από την έκπτωση, η οποία ήταν σημαντική, υπεγράφη σύμβαση 17 εκατομμυρίων ευρώ και προχωρούσε το έργο κανονικότατα.
Από εκεί και πέρα, σε αυτή την περίοδο που ζούμε η Κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι φοροεπιδρομή, ενώ θα έπρεπε να προτάσσει τα αναπτυξιακά έργα, αυτά που θα φέρουν ανάπτυξη, αυτά που θα βοηθήσουν να μη βυθιστεί η χώρα σε βαθύτατη ύφεση. Και αυτό το έργο είναι αυτής της μορφής, είναι τόσο αναπτυξιακό μάλιστα και σταματάει η χρηματοδότησή του -και αναφερόμαστε σε αστεία ποσά σε σχέση με τους προϋπολογισμούς, το κόστος των έργων και τις δαπάνες των έργων- ενώ θα έπρεπε να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή, ούτως ώστε το έργο να μη σταματήσει.
Όσον αφορά τα άλλα, θα παρακαλούσα να μην αφήνετε υπόνοιες. Εγώ ούτε τους εργολάβους ξέρω, ούτε ξέρω αν είναι Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ ή το τι είναι οι εργολάβοι. Δεν τους ξέρουμε. Και φαντάζομαι ότι ούτε η κυρία Πρόεδρος ξέρει ποιοι είναι οι εργολάβοι. Εμείς πήραμε τη δήλωση διακοπής των εργασιών, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί εκτελέσεως των δημοσίων έργων, διότι οι άνθρωποι ήταν απλήρωτοι.
Ξέρετε εσείς εάν εκείνη τη φορά, την προηγούμενη που έμειναν απλήρωτοι ή καθυστέρησαν να πληρωθούν, είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν το έργο και τώρα δεν είχαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας ή λόγω οικονομικών δυσκολιών; Είναι δυνατόν να μπούμε στο ταμείο των τεχνικών επιχειρήσεων και να ψάχνουμε να βρούμε σκοπιμότητες; Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Λείπουν τα χρήματα, δεν πληρώθηκε ο εργολάβος και δηλώνει αδυναμία να συνεχίσει.
Δεχόμαστε τη δέσμευσή σας ότι θα τον πληρώσετε και ότι το έργο θα τελειώσει την 30η Απριλίου, όπως προβλέπεται από το χρονοδιάγραμμα.
Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη διαβεβαίωση. Περιμένουμε να υλοποιηθεί ούτως ώστε αυτό το σημαντικό έργο να λειτουργήσει το καλοκαίρι. Προγραμματίζονται, κύριε Υπουργέ –για να καταλάβετε τη σοβαρότητα του έργου- και έχουν δεσμευθεί εταιρείες χαμηλού κόστους να κάνουν ήδη τακτικά δρομολόγια προς προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης, σ’ αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Και όπως εύκολα μπορείτε να καταλάβετε, αυτό το αεροδρόμιο μπορεί να εξυπηρετήσει την Κεντρική Ελλάδα, να αποσυμφορήσει τα άλλα αεροδρόμια και να ανοίξει μια πόρτα της Κεντρικής Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσμο, ώστε η περιοχή αυτή η οποία ήταν πριν από ελάχιστα χρόνια αποκομμένη από την Βόρειο ή τη Νότιο ή Κεντρική Ελλάδα, να αποκτήσει και αυτή την πρόσβασή της στην ανάπτυξη, που τόσο τη χρειάζεται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Νάκο.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αγαπητέ συνάδελφε, δεν είπα ότι θα πληρωθούν τα χρωστούμενα, πληρώνονται, είπα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Το ίδιο είναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Το τονίζω, πληρώνονται. Και είπα στους τέσσερις μήνες πόσα λεφτά πήρανε και τα συνέκρινα με τους αντίστοιχους μήνες του 2009 της δικής σας διακυβέρνησης, που πήραν σχεδόν τα μισά χρήματα, διακοπή εργασιών όμως δεν έκαναν μέχρι τον Οκτώβρη. Τώρα παρ’ ό,τι σε τέσσερις μήνες πήραν περισσότερα και έχουν την απόλυτη διαβεβαίωση ότι θα πληρωθούν μέχρι κεραίας, το σταμάτησαν παραμονές έναρξης της πολύ σημαντικής περιόδου, όπως τονίσατε, και συμφωνώ απολύτως μαζί σας.
Ζητώ, λοιπόν, από ένα λογικό άνθρωπο να μου απαντήσει γιατί το κάνουν. Αυτό ζητώ, αγαπητέ συνάδελφε, και δεν έχω κανέναν υπαινιγμό για εσάς, ούτε για την παράταξή σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Δεν το καταλαβαίνω αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Τη λογική σας ζητώ. Σας παρακαλώ, κύριε Νάκο, μη με διακόπτεται. Ζητώ τη λογική σας.
Συνεπώς, το ερώτημα να το απευθύνετε στον εργολάβο γιατί υπήρξε παύση εργασιών ενώ πληρώνεται κανονικότατα και με καλύτερους ρυθμούς, απ’ ό,τι μέχρι τον Οκτώβρη του 2009.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Αν τον ξέρετε να του τηλεφωνήσετε, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Νάκο, σας παρακαλώ, μη διακόπτετε. Εάν δεν έχουμε στάση πληρωμών και έχουμε στάση εργασιών, κάτι συμβαίνει. Το ερώτημα που θέτει ο Υπουργός είναι σοβαρό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Εγώ θα το διερευνήσω, κυρία Πρόεδρε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Νάκο και αυτή είναι η απάντησή μου.
Κύριε Νάκο, δημόσια ομιλούμε …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ταμίας, λογιστής της εταιρείας θα γίνω;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ο εργολάβος έχει ενημερωθεί από τις Υπηρεσίες, πληρώνεται κάθε εβδομάδα, κάθε εβδομάδα παίρνει έναντι -και έχω τα χαρτιά, μπορώ να σας τα δείξω- και παρ’ όλα αυτά κήρυξε παύση εργασιών.
Δεν είναι πέντε όπως γράφετε, ήταν τόσο γιατί πήρε δυο δόσεις και αυτή τη στιγμή είναι 4.040.000 ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι κάθε εβδομάδα πληρώνεται, παίρνει έναντι και είναι βέβαιος ότι θα πληρωθεί. Τον καλέσαμε μέσα από τις Υπηρεσίες, τον καλούμε και από το δημόσιο Βήμα και παρακαλώ και τους Βουλευτές και τους παράγοντες της Μαγνησίας να απευθυνθούν. Δεν είναι καιρός για τέτοια παιχνίδια. Η Κυβέρνησή μας δεν τα ανέχεται. Καθαρά και ξάστερα!
Τα χαρτιά είναι συγκεκριμένα. Το έργο δεν ήταν 31 εκατομμύρια, αγαπητέ συνάδελφε, ήταν 23 εκατομμύρια ο προϋπολογισμός, αυτό λένε τα επίσημα έγγραφα της Υπηρεσίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ: Ο αρχικός προϋπολογισμός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Δεν είναι σωστή η ενημέρωσή σας, είναι 23.258.000 ευρώ και το πήρε με 43% περίπου έκπτωση, δηλαδή ήταν 13.194 ο προϋπολογισμός της σύμβασης. Το 17.360 που είπατε είναι με τις δυο ΑΠΕ και τη συμπληρωματική σύμβαση που υπέγραψε η Κυβέρνησή σας. Καλομαθημένος, λοιπόν, ο εργολάβος τα δικά σας χρόνια.
Να τελειώσει το έργο και θα πληρωθεί μέχρι κεραίας. Διότι όπως πολύ σωστά είπατε και λένε όλοι οι παράγοντες της Μαγνησίας και εγώ που το επισκέφθηκα στο δεύτερο μήνα της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τόνισα, όταν ήρθα στη Μαγνησία για τις πλημμύρες, ότι το έργο θα ολοκληρωθεί. Οι πόροι υπάρχουν παρ’ ότι, αγαπητέ συνάδελφε, είναι πλέον από εθνικούς πόρους η χρηματοδότηση. Παρ’ ό,τι είχε το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ένα χρόνο παράτασης λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, δεν καταφέρατε να το τελειώσετε μέσα στην τρίτη προγραμματική περίοδο. Τα χρήματα χάθηκαν και τώρα συμπληρώνονται από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Παρ’ όλη τη δημοσιονομική στενότητα, λοιπόν, τέτοια έργα υψίστης σημασίας θα ολοκληρωθούν και θα πληρωθούν μέχρι κεραίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη.
Συζητείται τώρα η με αριθμό 541/2.3.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Απόστολου Νάνου, προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη λειτουργία της επιχείρησης ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ στο Βόλο, την περιβαλλοντική επιβάρυνση κ.λπ..
(XS)
(FT)
Η ερώτηση του κ. Νάκου, Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. έχει ως εξής:
«Τον Οκτώβριο του 2007 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, ύστερα από καταγγελίες, παρήγγειλλε στον Δημόκριτο έλεγχο σε δείγματα εδάφους από το βαφείο της ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ.
Στην απάντηση που κοινοποιήθηκε στη Ν.Α.Μ, διαπιστώνεται πως στο έδαφος υπήρχε P.C.B.S., γνωστό τοξικό υλικό, σε επίπεδο αρκετά υψηλό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χώρο του βαφείου κινούνται καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι.
Έκτοτε, καμμία ενέργεια δεν έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ –Διεύθυνση ΕΑΡΘ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίες αδειοδοτούν περιβαλλοντικά τις παραπάνω εγκαταστάσεις.
Το Δεκέμβρη του 2009, ύστερα από νέες καταγγελίες για παράβαση περιβαλλοντικών όρων, έγινε αυτοψία των αρμόδιων υπηρεσιών της Ν.Α.Μ, όπου επιβεβαιώθηκε σωρεία παραβάσεων σχετικά με την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων λειτουργίας της ΚΟΝΤΙ.
Όλα τα παραπάνω, δείχνουν την εγκληματική και καταστροφική τακτική της επιχείρησης, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το περιβάλλον, δεδομένων των νέων μετρήσεων του Δημόκριτου (αρ.πρωτ. 212/26-1-10), την αδιαφορία της πολιτείας και την ανάγκη συστηματικών ελέγχων κάθε χρόνο από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Περιφέρειας και της Ν.Α.Μ και όχι μόνο όταν υπάρχουν καταγγελίες πολιτών που ανησυχούν.
Η κατάσταση αυτή, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αφήνουν ασύδοτους τους βιομηχάνους να καταστρέφουν το περιβάλλον, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων που ζουν κοντά σε ρυπογόνες επιχειρήσεις και ΒΙΠΕ.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1) Γιατί από τον Οκτώβριο του 2007 που διαπιστώθηκε η επικίνδυνη ρύπανση, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009 που έγιναν οι νέες καταγγελίες δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για τη ρυπογόνο λειτουργία της επιχείρησης ΚΟΝΤΙ ΑΕΒΕ στο Βόλο, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής.
2) Ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να εφαρμόσει για την παραπάνω επιχείρηση, όπως και για την ενίσχυση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών; Και τι για την αποκατάσταση και εξυγίανση της περιοχής που έχει μολυνθεί;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Απόστολο Νάνο θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Μωραΐτης.
Κύριε Μωραΐτη έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Στις αρχές του 2007 ανιχνεύθηκαν πράγματι διοξίνες και PCBS, τα γνωστά κλοφέν σε κτηνοτροφικά προϊόντα δύο κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν πλησίον της Β΄ ΒΙΠΕ του Βόλου. Ο Δημόκριτος διενήργησε μετρήσεις στο έδαφος της περιοχής και βρήκε πράγματι υψηλά επίπεδα κλοφέν στο χώρο προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων της εταιρείας «Arcelor MITTAL». Είναι η πρώην εταιρεία ΚΟΝΤΙ.
Ο Δημόκριτος λοιπόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπεύθυνες για τη ρύπανση είναι οι δραστηριότητες της χαλυβουργίας και της μεταλλουργίας στην ευρύτερη περιοχή. Κατόπιν των ευρημάτων αυτών, η νομαρχία Μαγνησίας εξέδωσε απόφαση για την απαγόρευση των γεωργοκτηνοτροφικών δραστηριοτήτων και τη βόσκηση ζώων εντός της Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου.
Το Μάιο του 2007 η ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποίησε σειρά αυτοψιών σε εγκαταστάσεις και δραστηριότητες της Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου. Οι έλεγχοι εστίασαν σε πέντε βιομηχανίες της περιοχής οι οποίες ενδέχεται να έχουν προκαλέσει τέτοιου είδους ρύπανση.
Κατά τις αυτοψίες αυτές, βρέθηκαν περιβαλλοντικές παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 ευρώ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως από τους ελέγχους αυτούς δεν βρέθηκε η πηγή της ρύπανσης διοξινών και κλοφέν.
Τον Οκτώβριο του 2007 η Νομαρχία Μαγνησίας, ζήτησε από το φορέα διαχείρισης της Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου να εκπονήσει μελέτη για τον εντοπισμό των διοξινών κλοφέν και βαρέων μετάλλων σε ακτίνα γύρω από τη ΒΙΠΕ. Δεδομένου ότι ο φορέας διαχείρισης είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση της ΒΙΠΕ, η μελέτη αυτή θα παρείχε πράγματι μια ολοκληρωμένη εκτίμηση της κατάστασης του περιβάλλοντος, αλλά και της τεράστιας ζημιάς η οποία είχε προκληθεί.
Τον Φεβρουάριο του 2009 το τέως ΥΠΕΧΩΔΕ εξέδωσε έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην εταιρεία «Arcelor MITTAL». Στην περιβαλλοντική άδεια αυτή, καθορίζονται οι όροι αλλά και τα μέτρα προστασίας περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, η Νομαρχία Μαγνησίας διενήργησε νέο έλεγχο εστιασμένο στο φορέα διαχείρισης της ΒΙΠΕ Βόλου. Κατά τον έλεγχο αυτό διαπιστώθηκε σειρά περιβαλλοντικών παραβάσεων και κυρίως εντοπίστηκαν ελλείψεις σε μέτρα παρακολούθησης των βιομηχανιών που λειτουργούν εντός της ΒΙΠΕ.
Ως αποτέλεσμα, ο Νομάρχης Μαγνησίας επέβαλλε πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ στο φορέα διαχείρισης. Τον Δεκέμβριο του 2009 πραγματοποιήθηκε ένας νέος έλεγχος στις βιομηχανίες της περιοχής από τη Νομαρχία Μαγνησίας και εντοπίστηκε οικόπεδο στο οποίο βρέθηκαν βαρέλια με κλοφέν. Το εν λόγω οικόπεδο είναι μισθωμένο από την εταιρεία «Arcelor MITTAL» και χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος.
Διενεργήθηκαν μετρήσεις από τον Δημόκριτο και διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε η ρύπανση του εδάφους σε κλοφέν σε σχέση με το 2007. Ζητήθηκαν τα στοιχεία των τελευταίων έξι ετών που αφορούν την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας τα οποία και επεξεργάστηκε η Χημική Υπηρεσία Βόλου.
Πρέπει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν έχει εξαχθεί συμπέρασμα που να καταδεικνύει συσχέτιση μεταξύ των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία και των αποβλήτων που εντοπίζονται.
Παρ’ όλα αυτά, ο Νομάρχης Μαγνησίας θα εκδώσει απόφαση με την οποία επιβάλλει στην εταιρεία να αποκαταστήσει τη ρύπανση που βρέθηκε στο μισθωμένο οικόπεδό της, ενώ παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Εμείς ως ΥΠΕΚΑ, θεσπίζουμε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΒΙΠΕ, το οποίο προβλέπει την υλοποίηση μέτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών αυτών. Επιπλέον εξετάζουμε και αναθεωρούμε, όπου απαιτείται, τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εκδοθεί σε βιομηχανίες. Στοχεύουμε στον καθορισμό ειδικών μέτρων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στο ζήτημα των ελέγχων εστιάζουμε σε περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά με κύρια έμφαση στις ΒΙΠΕ.
Ήδη, αναβαθμίσαμε την Ανεξάρτητη Αρχή Περιβαλλοντικών Ελέγχων με την ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και με τα μέτρα αυτά αποσκοπούμε στους εκτεταμένους περιβαλλοντικούς ελέγχους από δω και πέρα.
Τέλος, όσον αφορά τη ζημιά στο περιβάλλον που προκαλείται από τη ρύπανση, θα θέσουμε σε λειτουργία την Αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στο πλαίσιο εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 148/2009 για την περιβαλλοντική ευθύνη. Σύμφωνα με το διάταγμα αυτό κάθε υπεύθυνος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, δεν θα πληρώνει μόνο το πρόστιμο, αλλά θα φροντίζει ταυτόχρονα και την αποκατάσταση της ζημιάς.
Κλείνοντας, θα αναφέρω τις ΥΠΕΚΑ. Προβαίνουμε σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου και αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων της κάθε περιοχής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής Μαγνησίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, κ. Απόστολος Νάνος.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, το 2007 που έγινε η πρώτη καταγγελία και στην οποία είχα πρωτοστατήσει και ως νομαρχιακός σύμβουλος τότε, όπως είπατε και εσείς, έγινε έλεγχος από τον Δημόκριτο και είχαν διαπιστωθεί αυτά τα οποία είχαν διαπιστωθεί και κύρια από τις διοξίνες, όπου προέρχονταν από βιομηχανίες της περιοχής.
Το PCBS, το γνωστό κλοφέν, δεν είχε τότε καταδειχθεί από πού προερχόταν. Μέχρι το 2009 όμως, όπου έγινε νέα καταγγελία από ιδιώτη για το συγκεκριμένο εργοστάσιο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το PCBS, αυτό το κλοφέν, δεν είχε γίνει κανένας απολύτως έλεγχος στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, ούτε περιοδικός έλεγχος, ούτε η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων, με αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο εργοστάσιο να έχει νοικιάσει χώρο άλλο -πέρα από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων- και να έχει ξεσκέπαστα και σκουριασμένα βαρέλια με τοξικά απόβλητα, επικίνδυνα τοξικά απόβλητα.
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος -και σύμφωνα με καταγγελίες και με τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν- μετέφερε τα επικίνδυνα αυτά τοξικά απόβλητα με την ένδειξη «άχρηστο υλικό» σε άγνωστο μέρος και με συγκεκριμένο φορέα, ο οποίος δεν έχει καμμία πιστοποίηση.
Τι δείχνει όλη αυτή η ιστορία;
(PS)
(TF)
Πρώτον, την έλλειψη προσωπικού και την υποβάθμιση των υπηρεσιών ελέγχου και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, αλλά και της επιτροπής ελέγχου στη Bόρεια Ελλάδα, η οποία ελέγχει τις βιομηχανίες για τις μελέτες περιβαλλοντικών όρων που έχουν υποβαθμιστεί. Και δεν είναι θέμα ότι έχουν υποβαθμιστεί, είναι θέμα πολιτικής υποβάθμισης ελέγχου του περιβάλλοντος και τους αφήνουν διαχρονικά να λειτουργούν ασύδοτα οι βιομηχανίες και να καταστρέφουν το περιβάλλον και να θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτούς τους χώρους. Δεν μπορεί να γίνονται έλεγχοι μόνο μετά από καταγγελίες.
Υπάρχει συγκεκριμένη καθυστέρηση μέτρων. Θα δούμε και τι μέτρα θα παρθούν, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο και έχει καθυστερήσει ήδη πέντε μήνες αυτή η ιστορία της καταγγελίας.
Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν περιοδικοί έλεγχοι διαρκώς, να στελεχωθούν αυτές οι υπηρεσίες. Και βέβαια δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτό το «ο ρυπαίνων πληρώνει», δηλαδή, να δίνει το δικαίωμα στον κάθε βιομήχανο να λειτουργεί ασύδοτα και από την άλλη πλευρά να πληρώνει. Ή είναι αυτό το οποίο έχει θεσπίσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, να αγοράζουμε μέσω χρηματιστηρίου δικαιώματα από τρίτες χώρες, για να έχουμε δικαίωμα να ρυπαίνουμε στη χώρα μας εδώ πέρα. Με το χρήμα να συνεχίζουν να ρυπαίνουν την περιοχή μας και να αγοράζουν δικαιώματα από τρίτες χώρες.
Είναι μία λογική που συμφέρει και βοηθά μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομήχανους δηλαδή, που καταστρέφουν το περιβάλλον και κανέναν άλλον και δείχνει ακριβώς και ποια είναι και η δική σας πολιτική την οποία θέλετε να εφαρμόσετε τον επόμενο καιρό, η οποία είναι πέρα για πέρα λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον ερωτώντα Βουλευτή.
Κύριε Υπουργέ έχετε το λόγο.
Θέλω κι εγώ να κάνω μια ερώτηση πάνω σε αυτό. Πόσο η περιβαλλοντική ευθύνη περνάει και στα όρια του περιβαλλοντικού δικαίου, δηλαδή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ο έχων μπορεί να ρυπαίνει, γιατί μπορεί να πληρώσει; Μήπως χρειάζονται και κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες και στην κοινοτική οδηγία της περιβαλλοντικής ευθύνης, αλλά και στην εθνική μας νομοθεσία;
Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Πράγματι, κυρία Πρόεδρε, ο προβληματισμός σας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Και εμάς μας έχει προβληματίσει και προσπαθούμε να δώσουμε μια διάσταση, η οποία θα σεβαστεί πρώτα από όλα το περιβάλλον και βεβαίως, δεν θα επιτρέψει στη βιομηχανία να κυριαρχήσει με μια ασυδοσία που πάρα πολλές φορές δυστυχώς, μας λυπεί όλους.
Ο αγαπητός συνάδελφος, όμως, έβαλε κάποια θέματα σε κάποια από τα οποία θα συμφωνήσω μαζί του. Πράγματι υπήρχε ένα μεγάλο κενό μεταξύ του 2007 και των πρώτων καταγγελιών και των πρώτων ελέγχων που έγιναν και του 2009. Σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο.
Βάλατε το μεγάλο θέμα της έλλειψης των μηχανισμών ελέγχου και γι αυτό σας απάντησα πριν και σας είπα ότι: πρώτος στόχος δικός μας, από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας του ΥΠΕΚΑ, ήταν να αναβαθμίσουμε και να βάλουμε σε μια νέα λειτουργία τους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ιδρύοντας την ειδική υπηρεσία. Ακριβώς αυτό θέλουμε να κάνουμε σήμερα.
Έχουμε ρίξει ένα μεγάλο βάρος προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι με το στελεχιακό δυναμικό το οποίο υπάρχει δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα μέσα σε τρεις ή τέσσερις μήνες. Αλλά θέλω να μεταφέρω εδώ στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου ότι γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να γίνονται και περισσότεροι έλεγχοι και βεβαίως να ξέρουμε, αγαπητέ συνάδελφε, τι μας γίνεται, γιατί μέχρι σήμερα μιλήσατε για καταγγελίες. Γινόντουσαν καταγγελίες. Ξέρετε πόσες καταγγελίες μέχρι σήμερα δεν είχαν ελεγχθεί, γιατί δεν υπήρχε το στελεχιακό δυναμικό από κάτω, το οποίο θα μπορούσε πράγματι να παρακολουθήσει τέτοια μεγάλα θέματα, όπως είναι αυτό της ΒΙΠΕ του Βόλου;
Σας είπα και πριν και θα επαναλάβω ότι παίρνουμε μια σειρά από μέτρα. Και παίρνουμε μια σειρά από μέτρα για να βάλουμε τέλος σε αυτή την ασυδοσία, η οποία παρατηρείται σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Δεν είναι, όμως, όλες οι περιπτώσεις το ίδιο. Το είπατε και σεις ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα στοιχεία για να βγούμε δημόσια και να πούμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι αυτή η οποία ευθύνεται για τη μεγάλη μόλυνση του υπεδάφους.
Πέραν αυτού, όμως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι άλλο, το οποίο το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Θέλουμε να κλείσουμε τις ΒΙΠΕ, θέλουμε να διώξουμε τα εργοστάσια; Πιστεύω όχι. Κανένας μας δεν το θέλει αυτό. Αλλά αυτό το οποίο πιστεύουμε και το πιστεύουμε βαθιά στο ΥΠΕΚΑ είναι ότι μπορούν και η βιομηχανία και το περιβάλλον και ο άνθρωπος να προστατευτούν στα πλαίσια μιας νέας πράσινης πολιτικής, η οποία θα μας επιτρέψει ως χώρα να γυρίσουμε σελίδα και να μην έχουμε ξανά επανάληψη αυτών των θλιβερών γεγονότων.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό που ξέρουμε ότι είναι γνωστή η ευαισθησία του στα περιβαλλοντικά θέματα και το στοίχημα που έχει βάλει για την πράσινη ανάπτυξη στις αρμοδιότητές του.
Συνεχίζουμε τη συζήτηση με την υπ’ αριθμόν 532/2-3-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανάσιου Πλεύρη προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την ακύρωση των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του αξιότιμου συναδέλφου Βουλευτή έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου (Έθνος 19-2-2010) αποφασίσατε την ακύρωση του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου με εγκύκλιο που αποστείλατε σε όλες τις Πρεσβείες και τα Προξενεία για λόγους οικονομίας αλλά και συμβολισμού!!! Μάλιστα αναφέρετε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν σε άλλες συναφείς εκδηλώσεις. Πραγματικά είναι προκλητικό το Υπουργείο σας να ταΐζει κρατικοδίαιτες ΜΚΟ με εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να προάγουν θέματα μεταναστών ή ακόμα και ανθελληνικών συμφερόντων δραστηριότητες (π.χ. Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) και παράλληλα να μην επιτρέπετε στις Πρεσβείες τιμώντας την επέτειο του 1821 να διεξαγάγουν και προώθηση της διπλωματίας.
Συνεπώς ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός.
Α) Για ποιο λόγο προβαίνετε σε αυτήν την προκλητική απόφαση, τι ποσό θα εξοικονομήσετε και σε ποιες άλλες συναφείς εκδηλώσεις θα το διαθέσετε;
Β) Όταν αναφέρεστε σε λόγους συμβολισμού εννοείτε να μην ενοχληθεί η Τουρκία, την οποία επιθυμείτε διακαώς να σπρώξετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Αθανάσιο Πλεύρη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης.
Ορίστε, κύριε Κουβέλη, έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, να αναφερθώ κατ’ αρχήν σε αυτό που αναφέρατε από το δημοσίευμα, το οποίο προφανώς βασίστηκε σε ελλιπή πληροφόρηση, γιατί διαβάζω στην ερώτησή σας να μιλάτε για ακύρωση του εορτασμού της επετείου της 25ης Μαρτίου. Προφανώς, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ακύρωση του εορτασμού.
Αυτό που αναφέρει η εγκύκλιος την οποία έχω στα χέρια μου είναι ότι λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης θεωρείται σωστό να μην παρατεθεί φέτος η καθιερωμένη δεξίωση εκ μέρους των αρχών εξωτερικού, στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου. Που σημαίνει, λοιπόν, ότι όχι μόνο δεν λέμε να μην γίνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, αλλά απλώς αυτό που γίνεται και θεωρούμε ότι πρέπει να περικοπεί είναι η δεξίωση που κάθε χρόνο παρατίθεται από τις προξενικές αρχές και τις πρεσβευτικές αρχές.
Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι ακριβώς ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δυσχερής, άρα χρειάζεται για τη χώρα να υπάρξει μια εξοικονόμηση πόρων από εκεί που είναι εφικτό να υπάρξει. Και η συγκεκριμένη δεξίωση παρ’ όλο που έχει ενδιαφέρον, έχει και σημασία ακόμα και για τον ομογενειακό πληθυσμό, τους Έλληνες κ.λπ., έχει όμως και ένα κόστος που είναι σημαντικό. Και αυτό το κόστος τα προηγούμενα δύο χρόνια ανήλθε για κάθε έτος σε 1.300.000 ευρώ. Δεν είναι ασήμαντο κόστος σε μία χώρα που πρέπει να εξοικονομήσει πόρους από όπου μπορεί και από την άλλη βέβαια, να μπορέσει να διαθέσει αυτούς τους πόρους, κατά περίπτωση, σε πιο δημιουργικούς και σε πιο ουσιαστικούς τρόπους εκπροσώπησης της Ελλάδας.
Και τι εννοώ όταν λέω πιο δημιουργικούς; Ότι ούτως ή άλλως από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού γίνεται εορτασμός και μάλιστα, γίνεται εορτασμός στον οποίο και εμείς θέλουμε και να συμμετέχουμε και να τον υποστηρίξουμε. Ο ίδιος έχω ήδη αποστείλει χαιρετισμό που θα αναγνωστεί στις περισσότερες από αυτές τις κοινότητες και όπου θέλουν βέβαια. Και όπως γνωρίζετε, ούτως ή άλλως στην περίπτωση της 25ης Μαρτίου και των άλλων εθνικών εορτών και σε πρεσβείες αλλά και σε προξενεία όπου εδρεύουν και άλλες αρχές, πραγματοποιείται κατά πάγια πρακτική και δοξολογία και εκφώνηση πανηγυρικών.
Προσωπικά, θα συμμετέχω και σε τέτοιες εκδηλώσεις. Θα κάνω μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετέχω στην παρέλαση που θα γίνει για την 25η Μαρτίου -που θα γίνει στις 21 Μαρτίου φέτος στη συγκεκριμένη περιοχή- και ούτως ή άλλως θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε αυτό, χωρίς όμως το κόστος που δεν χρειάζεται για τη χώρα.
Τέλος, να αναφέρω σε αυτό που αναφέρατε στο δεύτερο μέρος της ερώτησής σας, ότι φυσικά η περικοπή αυτή δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων. Άλλωστε υπενθυμίζω ότι σε προηγούμενη ερώτηση στο συνάδελφό σας κ. Γεωργιάδη, είχα μιλήσει για μια πολύ σκληρή περικοπή του προγράμματος χρηματοδότησης από την υπηρεσία διμερούς αναπτυξιακής συνεργασίας, αλλά και για ένα πέρασμα από πολύ αυστηρή κρισάρα, του τι εξυπηρετεί το συμφέρον της χώρας και τι όχι στην αναπτυξιακή διάσταση, για να μπορέσουμε ακριβώς να υπηρετήσουμε αναπτυξιακή βοήθεια και όχι τις ανάγκες των κατά περίπτωση μη κυβερνητικών οργανώσεων που δεν είναι και ο στόχος της χώρας.
Σας ευχαριστώ.
(AS)
(1PS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υπουργό κ. Κουβέλη.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανάσιος Πλεύρης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν είναι σημαντικό ότι ξεκαθαρίσατε ότι θα γίνει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει φοβερή υποβάθμιση, εάν δεν γίνει παράλληλα και μία τυπική δεξίωση. Όταν αναφέρεστε σε αυτό το κόστος, προφανώς, μπορεί να πάει στο ήμισυ εάν δεν γίνει η καθιερωμένη δεξίωση, γιατί φαντάζομαι τα προηγούμενα χρόνια γινόταν με κάποια υπερβολή, όπως συνηθίζουν να παρουσιάζουν συνεχώς οι ελληνικές εκδηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν όμως, να λέτε ακόμα και για ένα ποσό της τάξεως του 1.000.000 ευρώ, ότι δεν μπορεί η χώρα σε αυτήν την κατάσταση την οποία βρίσκεται να ανταποκριθεί.
Θα ήθελα να σας πω το εξής: Σας δίνεται και μια μεγάλη ευκαιρία, αφενός να τιμήσουμε την Εθνική Επέτειο και αφετέρου να κάνουμε μία υψηλού επιπέδου διπλωματία, στο επίπεδο του να εξηγήσουμε στις αντιπροσωπείες που υπάρχουν, για ποιο λόγο βάλλεται η Ελλάδα αυτήν τη συγκεκριμένη στιγμή. Μπορούν να αποφευχθούν πολλά δημοσιεύματα σαν αυτά που έχουμε δει, εάν πραγματικά μέσα σε αυτές τις δεξιώσεις δοθεί πραγματική διάσταση της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, αλλά και του πόλεμου που γίνεται.
Κύριε Υπουργέ, γενικότερα ανησυχούμε. Από τότε που έχετε αναλάβει τη διακυβέρνηση, αφενός είδαμε να φεύγουν αρχικά τα Υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης, να φεύγει ο όρος «Εθνική», να γίνεται εξοικονόμηση, όλως τυχαίως, σε ό,τι έχει να κάνει μόνο με θέματα της Εθνικής Επετείου. Αναφέρουμε το Εθνικής Άμυνας που κόβει τα μηχανοκίνητα, εσείς εδώ λέτε ότι περιορίζετε. Πού αλλού έχει γίνει εξοικονόμηση; Πείτε μου άλλους τομείς που έχει γίνει εξοικονόμηση. Όταν αναφέρεστε σε λόγους συμβολισμού, τι εννοείτε; Εννοείτε συμβολισμού, λόγω της οικονομικής κρίσης ή ποιος άλλος συμβολισμός μπορεί να υπάρχει και δεν πρέπει να γίνει δεξίωση για τη συγκεκριμένη περίπτωση.
Επιπλέον, θα ήθελα να πω και κάτι άλλο: Αναφέρεται τα ποσά να δοθούν σε συναφείς εκδηλώσεις. Ποιες είναι αυτές οι συναφείς εκδηλώσεις, κύριε Υπουργέ; Δηλαδή, αυτήν τη στιγμή το Υπουργείο σας αξιολογεί ότι δεν πρέπει να εορταστεί ακόμη και με δεξίωση, με εκδηλώσεις εορτασμού η 25η Μαρτίου, και να διατεθεί πού; Σε ποιες εκδηλώσεις της Πρεσβείας;
Κύριε Υπουργέ, η Εθνική Επέτειος –έκανα μία αναδρομή- εορτάζεται από τότε που υπάρχει ελληνικό κράτος και σε πολύ χειρότερες συνθήκες. Θεωρώ λοιπόν, ότι επειδή το ποσό που αναφέρετε δεν είναι ουσιαστικό εξοικονόμησης, είναι ενδεχομένως κάτι το συμβολικό, δεν είναι αυτό που θα λύσει το πρόβλημα ούτε θα δώσει κάποια έννοια συμβολισμού. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε από πάρα πολλά θέματα που υπάρχουν: Από την κρατική τηλεόραση, από την κρατική διαφήμιση. Ο ΟΠΑΠ για παράδειγμα, να μη δώσει διαφήμιση σε κάποια κανάλια που δίνει συνέχεια, να κόψει 1.000.000 ευρώ για να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις. Δεν μπορεί όμως, σε έναν τομέα που η χώρα αρχικά τιμά την ανεξαρτησία της, αφετέρου έχει συμβολισμό έντονο, γιατί προάγονται τα εθνικά θέματα έναντι της Τουρκίας, που έρχονται διάφοροι διπλωματικοί ακόλουθοι και ουσιαστικά αποδέχονται αυτόν τον αγώνα του ελληνισμού και παράλληλα υπάρχει και η ευκαιρία μέσα στην οικονομική κρίση να εξηγήσουμε τί έχει γίνει, να κοπεί αυτό το κονδύλιο.
Θεωρώ ότι, αν μη τί άλλο, είναι υπερβολικό και δεν είναι ένα κόστος, το οποίο τελικά ακόμα και συμβολικά θα βοηθήσει τη χώρα. Μάλιστα, ο Πρέσβης που έχω δίπλα με ενημέρωσε ότι μπορούν να γίνουν και δεξιώσεις πάρα πολύ φθηνές, με ένα κρασί της «τιμής» όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν οι διεθνείς κύκλοι. Δεν χρειάζεται να υπάρχει ακριβή εκδήλωση, μία τυπική εκδήλωση, μία τυπική δεξίωση, ώστε να εορταστεί η 25η Μαρτίου όπως της αρμόζει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): … Και να είναι και ελληνικό το κρασί, για να μη βλέπουμε έξω ξένα κρασιά.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΥΒΕΛΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Ασυζητητί ελληνικό κρασί, κυρία Πρόεδρε.
Χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι πρόκειται για μία ανακρίβεια, δεν είπαμε να μη γίνει εορτασμός, σε καμία περίπτωση. Θα ήταν νομίζω και απαράδεκτο, για μία πολύ μεγάλη στιγμή του ελληνικού έθνους, να ειπωθεί κάτι τέτοιο.
Από εδώ και πέρα όμως, νομίζω ότι το να μπούμε σε μία συζήτηση για το αν θα μπορούσε να στοιχίσει λιγότερο ή περισσότερο, ξέρετε σε αυτά τα ζητήματα πολλές φορές είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς το κόστος, έχοντας πει στις Πρεσβείες ότι προχωράμε να το κάνουμε.
Η δική μας επιλογή είναι όχι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό το κόστος -θα μπορούσε να ανταποκριθεί κόβοντας από κάπου αλλού ίσως- αλλά θεωρούμε ότι μέσα σε μία περίοδο που η Ελλάδα προσπαθεί να πείσει όλο τον κόσμο, ότι θέλει να εφαρμόσει με σοβαρότητα και με αυστηρότητα αλλά κυρίως με σοβαρότητα και συνέπεια ένα πρόγραμμα μεγάλης λιτότητας, το να παραθέτουν δεξιώσεις οι Πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, μέσα σε μία περίοδο λιτότητας, καταλαβαίνετε ότι έχει ένα πρωθύστερο, έχει κάτι το οποίο μάλλον δεν πείθει πάρα πολύ. Είναι σαν να λέει μία οικογένεια, ότι έχουμε μπει σε μία σκληρή περίοδο για την οικιακή οικονομία και παρ’ όλα αυτά θα κάνουμε μία γιορτή.
Αυτό όμως, τί σημαίνει. Σημαίνει ότι οι πόροι, οι οποίοι περικόπτονται, λέει και πάλι η εγκύκλιος την οποία σας διάβασα πριν ότι «Πρέπει να αξιοποιηθεί από πλευράς των Πρεσβειών για κάλυψη άλλων συναφών εκδηλώσεων».
Ξέρετε παρουσίασα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο πριν από μερικές μέρες για παράδειγμα την πολιτική μας για την οικονομική διπλωματία. Μία συναφής εκδήλωση που μπορεί να γίνει είναι μία εκδήλωση για προώθηση των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων -και πολύ καλά κάνετε και αναφέρεστε σε αυτό- σε μία εκδήλωση η οποία είναι στοχευμένη και που δεν θα λάμβανε χώρα κατά άλλο τρόπο.Στην 25η Μαρτίου η Ελλάδα θα είναι παρούσα έτσι και αλλιώς.
Θεωρώ λοιπόν, ότι μπορούμε να διπλασιάσουμε το αποτέλεσμα κάνοντας αυτό. Επίσης, θέλω να σας πω ότι αναφερθήκατε και στην ανάγκη να περικόψουμε από άλλους τομείς. Σας είχα πει στην προηγούμενη απάντηση ότι για παράδειγμα, στην Αναπτυξιακή Συνεργασία, η περικοπή που δεχθήκαμε αγόγγυστα από το Υπουργείο Οικονομικών ήταν της τάξεως των 20-30 εκατομμυρίων. Άρα και από εκεί περικόπτουμε και όχι φυσικά κατά προτεραιότητα από περιπτώσεις που μπορεί να εκπροσωπηθεί η Ελλάδα.
Τέλος, να πω αγαπητέ συνάδελφε, ότι ο συμβολισμός είναι μόνο συμβολισμός της ανάγκης να επιδείξουμε ένα πνεύμα λιτότητας τη πολύ συγκεκριμένη στιγμή που χρειάζεται η χώρα και κανένας άλλος.
Από εκεί και πέρα η Εξωτερική Πολιτική που κάνει η χώρα γίνεται με συνέπεια απέναντι και στην Τουρκία, όπου πρέπει να δείξουμε ότι εμείς θα υποστηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική, εφόσον όμως, η Τουρκία σταθεί και αυτή στο ύψος των υποχρεώσεών της απέναντι στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτός ακριβώς είναι και ο τρόπος με τον οποίο θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Η με αριθμό 536/2.3.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Μιχαήλ Κριτσιωτάκη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, δεν συζητείται λόγω κωλύματος του Βουλευτού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμ. 2219/22.2.2010 επίκαιρη επερώτηση είκοσι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας των κυρίων Αλεξάνδρου Δερμεντζόπουλου, Δημητρίου Αβραμόπουλου, Μιχαήλ Χαλκίδη, Γεωργίου Κασαπίδη, Κυριάκου Μητσοτάκη, Θεοδώρου Καράογλου, Νικολάου Καντερέ, Κωνσταντίνου Τσιάρα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αλεξάνδρου Κοντού και άλλων, προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών, σχετικά με τις πλημμύρες στο Νομό Έβρου και την ολοκληρωμένη στρατηγική και την αντιπλημμυρική προστασία.
Από τα έδρανα των Ανωτάτων Λειτουργών θα παρακολουθήσουν σήμερα τη συζήτηση της επερώτησης ο πρώην συνάδελφός μας και νυν Νομάρχης Έβρου ο κ. Ζαμπουνίδης, ο Αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Καβάζης, ο κ. Τουρασής Βασίλης, καθηγητής Πολυτεχνείου και ο κ. Ποθουλάκης Χρήστος επιστημονικός συνεργάτης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανακοινώνεται ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τη Βουλευτή κυρία Σοφία Καλαντίδου.
Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Ηλία Πολατίδη.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή Αχαϊας κ. Νίκο Τσούκαλη.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.
(EP)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ποταμός Έβρος είναι ένα από τους κυριότερους ποταμούς της Βαλκανικής Χερσονήσου. Πηγάζει από τα δυτικά όρη της Βουλγαρίας και κυλάει σε βουλγαρικό έδαφος νοτιανατολικά, σχηματίζοντας μια κοιλάδα ανάμεσα στις οροσειρές της Ροδόπης και του Αίμου. Διερχόμενος από τη Φιλιππούπολη, το Σβίλεγκραντ, το Ιβαήλοβγκραντ συναντάει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή των Καστανεών στα Βόρεια του Νομού και εισέρχεται σχηματίζοντας το τρίγωνο του Κάραγατς, κοντά στην Ανδριανούπολη. Στη συνέχεια αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας, πριν εκβάλει στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, με κυριότερους παραπόταμούς του τον Τούντζα, τον Άρδα, τον Ερυθροπόταμο και τον Εργίνη.
Όλος αυτός ο ποταμός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταφέρει ένα σημαντικό υδάτινο όγκο κατά τη διαδρομή του. Κάθε φορά που συναντιέται με έναν από τους παραποτάμους του, επιβαρύνεται με ακόμα μεγαλύτερο φορτίο με αποτέλεσμα μερικές φορές να έχουμε δημιουργία έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Για την αντιμετώπισή τους πριν από 55 περίπου χρόνια, το 1957, έγιναν τα πρώτα αναχώματα στις όχθες του. Δυστυχώς, όμως, η παλαιότητά τους, η ελλιπής ή και ανύπαρκτη συντήρηση, η ένταση του φαινομένου και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν επιδεινώσει τα τελευταία χρόνια αυτή την κατάσταση.
Από το 2003 μέχρι σήμερα, τέσσερις φορές είχαμε πλημμύρες που προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές στο νομό Έβρου, με αποκορύφωμα τις τελευταίες πλημμύρες του περασμένου μήνα. Εικόνα της περιοχής και των γεγονότων, από το βορειότερο άκρο ως το νοτιότερο του νομού, έχει λάβει γνώση το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρώτα ήταν το κλιμάκιο του κόμματός μας, μετά το κλιμάκιο της Κυβέρνησης καθώς και των άλλων κομμάτων και έχουν πια ιδία άποψη των καταστροφών.
Οι καταστροφές είναι ορατές σε αγρούς καλλιεργημένους ή προς καλλιέργεια, σε σπίτια, σε υποδομές, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Έχουμε, όμως, και καταστροφές που κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μπορεί να μην φαίνονται, αλλά εμφανίζονται στην τοπική οικονομία σε όλα της τα επίπεδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σαν συνέπεια της οικονομικής υστέρησης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα η οπισθοδρόμηση του Νομού να είναι αναπόφευκτη.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τόσο κατά την επίσκεψη του κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στην πρόσφατη συνάντηση, που είχαν οι εκπρόσωποι του νομού -ο νομάρχης, που είναι μαζί μας σήμερα, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου- με τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στο Νομό, τέθηκαν όλα τα ζητήματα και οι απαιτούμενες ενέργειες, τόσο για την βραχυπρόθεσμη, όσο και για την μακροπρόθεσμη επίλυση του προβλήματος.
Από τη μέχρι σήμερα δυνατή καταγραφή των ζημιών έχουμε πολύ περισσότερα από 200.000 πλημμυρισμένα στρέμματα καθ’ όλο το μήκος της παρέβριας περιοχής. Ακόμα και σήμερα είναι πλημμυρισμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεκάδες σπίτια είναι κατεστραμμένα, υποδομές διαλυμένες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν στις παραποτάμιες περιοχές. Προκύπτει η ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων. Στις ζημιές αυτές δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε, σήμερα, επ’ ακριβώς τις παράπλευρες απώλειες, που θα υποστούν και άλλοι οικονομικοί κλάδοι, όπως και τις έμμεσες απώλειες του αγροτικού εισοδήματος από την αδυναμία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων.
Ακόμα, οι επιπτώσεις στη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων είναι μεγάλες, όπως το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που κινδυνεύει φέτος να μην λειτουργήσει, και των μονάδων επεξεργασίας και τυποποίησης κηπευτικών και αγροτικών προϊόντων, λόγω έλλειψης γεωργικών προϊόντων, δηλαδή πρώτων υλών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΙΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Κρίνεται άμεσα αναγκαία μια σειρά από δράσεις: Η άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που έγιναν στα αναχώματα. Όσο είναι ανοιχτά το μεγαλύτερο τμήμα της πλημμυρισμένης περιοχής αποτελεί μια εν δυνάμει διέξοδο του υδάτινου όγκου ακόμα και σε μικρό του μέγεθος.
Η άμεση αποκατάσταση όλων των αγροτικών υποδομών, όπως είναι η άντληση των υδάτων, η απομάκρυνση της άμμου, και των περιττών υλικών, από τους αγρούς, η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας -γιατί μετά την αποστράγγιση δεν θα μπορούν οι αγρότες να πλησιάσουν στα χωράφια τους, όπου όταν θα τραβηχτούν τα νερά θα φανεί η εικόνα της πλήρους καταστροφής της οδοποιίας-, η επισκευή των αρδευτικών δικτύων, αντλιοστασίων, γεωτρήσεων, ο καθαρισμός των στραγγιστικών δικτύων και των συλλεκτηρίων τάφρων.
Κρίνεται απαραίτητη η έκτακτη χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ, για τη στήριξη του έργου, που αφορά τις εργασίες αποκατάστασης, στις αποζημιώσεις των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, αποζημιώσεις που αφορούν οποιαδήποτε ζημιά στη φυτική παραγωγή τόσο μονοετών καλλιεργειών, φυτικό κεφάλαιο με ειδική παραγωγή, τα σπαράγγια, όσο και σε γεωργικά μηχανήματα, σε εγκαταστάσεις, σε θερμοκήπια, σε αποθήκες.
Αποζημιώσεις στη ζωική παραγωγή: κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο. Την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος ανά στρέμμα, στα χωράφια που θα έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω όψιμης σποράς. Καθώς και αποζημίωση σε εκείνα που δεν θα είναι δυνατή η εκμετάλλευσή τους. Την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος στους κτηνοτρόφους, από την απώλεια παραγωγής γάλακτος, την χρηματοδότηση σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν και έχουν κτηνοτροφικές μονάδες κατά 100%.
Έχουμε τις οικονομικές ενισχύσεις στους πλημμυροπαθείς με ρύθμιση των χρεών τους, με επιχορήγηση από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων μέσω ΕΟΜΜΕΧ, των πληγέντων για τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, για το μηχανολογικό εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα και τα οχήματα, που ορισμένα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Έχουμε την αναστολή καταβολής και ρυθμίσεις των ασφαλιστικών εισφορών μετά από αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων, για να αποφύγουμε πιθανές κατασχέσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας άλλος κλάδος που δοκιμάζεται στο Νομό είναι ο επιχειρηματικός κόσμος του Νομού μας. Ρύθμιση των συμβάσεων κάθε είδους, είτε ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε ενήμερων οφειλών με χορήγηση διετούς τουλάχιστον περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων των κεφαλαίων και με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου σε δέκα έτη, με κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος.
Τέτοιου είδους ρυθμίσεις, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είχαν γίνει και από τη Κυβέρνηση τη δική μας μετά τις πλημμύρες του 2008. Είναι αναγκαίο να ξαναγίνουν, γιατί το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο των πλημμυρών τις καθιστά πια επιβεβλημένες. Χορήγηση νέων δανείων στις επιχειρήσεις του νομού με χρήση ελαστικών και ευέλικτων κριτηρίων στο ύψος του 30% επί του ακαθάριστου κύκλου εργασιών της επιχείρησης, ή τη χορήγηση δανείου ως ποσού 300.000 ευρώ με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ. Με ανατροπή της περιόδου αποπληρωμής των κεφαλαίων κίνησης που χορηγήθηκαν από το ΤΕΜΠΜΕ, για την επιχειρηματική ρευστότητα από έξι δόσεις σε τρία έτη που ήταν, σε δέκα δόσεις, δηλαδή σε πέντε έτη. Ακόμα, ενόψει του αναπτυξιακού νόμου, επιπλέον μοριοδότηση των κατατιθεμένων ή και αναμενομένων επενδυτικών σχεδίων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, όλα αυτά που είπα αποτελούν δράσεις άμεσης και βραχυπρόθεσμης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, που έπληξαν και πλήττουν το νομό Έβρου. Αυτό, όμως, που απαιτείται είναι η οριστική επίλυση, είναι η αποφυγή επανάληψης αυτών των δραματικών φαινομένων, ώστε να μην πληρώνουμε κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις. Αλλά τελικά με λιγότερο κόστος να απαλλάξουμε το νομό και τους κατοίκους του από αυτή τη δοκιμασία, από αυτή την μάστιγα.
Εν τέλει να μην κάνουμε κάθε χρόνο Ειδικά Προγράμματα Αποκατάστασης. Να κάνουμε κάποια στιγμή Ειδικά Προγράμματα Ανάπτυξης του νομού. Χρόνια ολόκληρα, πάντα κατά τη διάρκεια, όμως, της κρίσης, όλοι συζητούν για λύσεις που λίγο πολύ είναι γνωστές. Μετά την κρίση, όλες περνούν στο περιθώριο και στη λήθη, με αποτέλεσμα να έχουμε μια διαρκή επανάληψη των φαινομένων, που μάλιστα λόγω της -εκδηλούμενης τελευταία- κλιματικής αλλαγής παρουσιάζουν μεγαλύτερη συχνότητα. Όπως λόγου χάρη είναι γνωστή σε όλους τους αρμόδιους η Κοινοτική Οδηγία-Πλαίσιο 2060, που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Δίκαιο το 2003, που σχετίζεται με τους υδάτινους πόρους, με τις λεκάνες απορροής, με τη διαχείριση των περιβαλλοντολογικών ζητημάτων, την από κοινού διαχείριση των διακρατικών λεκανών. Το 2005 ξεκίνησε η εφαρμογή αυτής της Οδηγίας στη Χώρα μας με την οργάνωση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων του ΥΠΕΧΩΔΕ και τη διάρθρωση της Διεύθυνσης Υδάτων στην Περιφέρεια. Έγινε ποτέ αποτίμηση του έργου της; Ακόμα όλοι γνωρίζουν την ανάγκη και λένε για μια σύσταση μόνιμης Ειδικής Υπηρεσία Διαχείρισης του ποταμού Έβρου.
(SS)
(1EP)
Κάθε φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης, στις επισκέψεις των κλιμακίων, ο Νομάρχης που είναι εδώ, μέσα από τα νερά, με τις υπηρεσίες του, μονότονα, σταθερά επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτής της υπηρεσίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Όλοι αναγνωρίζουν εκείνη τη στιγμή το λογικό της πρότασης, αλλά δεν το είδε κανείς μέχρι σήμερα στην πράξη. Τέλος και το σημαντικότερο. Δεν υπάρχει κανείς στον Έβρο που πέραν αυτό που να μην έχει μάθει ότι η ριζική αντιμετώπιση και λύση βρίσκεται σε πιο ψηλά επίπεδα λήψης αποφάσεων. Απαιτείται τριμερής συνεργασία και δράση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και Βουλγαρίας για την εκπόνηση κοινού προγράμματος της διαχείρισης των υδάτων του ποταμού, την δημιουργία υποδομών, την ανάληψη κοινών δράσεων είτε αυτές αφορούν την εκβάθυνση και τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού και την επαναχάραξή του είτε τη συγκράτηση και την ομαλή ροή του συνολικού υδάτινου όγκου.
Σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει μετά τις πλημμύρες του 2008, από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, με την βουλγαρική πλευρά αλλά πρέπει να προχωρήσουν σε επίπεδα κορυφής και στις τρεις χώρες κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε.
Θέλω να πω κλείνοντας ότι άκουσα με ικανοποίηση τον Πρωθυπουργό της χώρας στην προχθεσινή συνάντηση να διαβεβαιώνει για τη ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε αποτέλεσμα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέσαμε αυτήν την Επίκαιρη Επερώτηση με αυξημένο αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ένα νομό που επανειλημμένα έχει δοκιμαστεί από τις πλημμύρες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου αλλά και μετά από αυτήν, δηλώσαμε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα δεν χωρούν ούτε αντιπολιτευτικές κορώνες ούτε κομματική εκμετάλλευση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, βούληση, συλλογικό πνεύμα και δράση και κυρίως άμεση δράση. Επιτέλους για να πάμε μια φορά εμείς, πιο μπροστά από τα νερά στον ποταμό Έβρου.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αλέξανδρο Δερμεντζόπουλο.
Το λόγο έχει ο κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος Βουλευτής Α΄ Αθηνών για πέντε λεπτά από του Βήματος της Βουλής.
Ορίστε έχετε το λόγο, κύριε Αβραμόπουλε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πράγματι φλέγον ζήτημα των πλημμυρών στον ακριτικό Νομό του Έβρου, στην όμορφη αυτή γωνιά της πατρίδος μας, είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πολλές φορές στο παρελθόν βρέθηκα εκεί -και χαίρομαι που είναι σήμερα εδώ ο Νομάρχης του Έβρου ο κ. Ζαμπουνίδης- για τον ίδιο λόγο που σήμερα συζητάμε. Σαν να μην έχει αντιληφθεί η ελληνική πολιτεία ότι έχει υποχρέωση να προλαμβάνει κάποιες καταστάσεις. Εν πάση περιπτώσει. Οι κυβερνήσεις, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Νέας Δημοκρατίας, έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο σημαντικότατους πόρους και πολύτιμες εργατοώρες για να δαμάσουν τα νερά του διασυνοριακού ποταμού Έβρου. Όμως, δυστυχώς όπως όλοι γνωρίζουμε μόλις αρχίσουν οι πρώτες δυνατές βροχές στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας μας ή αρχίσουν να λιώνουν τα χιόνια στην γειτονική Βουλγαρία, χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου. Αμέσως ανεβαίνει η στάθμη του ποταμού και ξεκινά πραγματικά ένας Γολγοθάς για τους κατοίκους, για τις αρχές του νομού, για την πολιτεία.
Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η πολιτεία λόγω της προφανούς αναποτελεσματικότητας ή και ανεπάρκειας των μέχρι σήμερα έργων τελικά, αντιμετωπίζει το ζήτημα των πλημμυρών ως διαχείριση κρίσεως χωρίς να προχωράει στις απαραίτητες ριζικές και ριζοσπαστικές λύσεις.
Φέτος οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια έχουν μετατραπεί σε λασπόλουτρα. Γυναίκες και άντρες με μικρά παιδιά στην αγκαλιά έχουν εγκαταλείψει τις πλημμυρισμένες κατοικίες τους βρίσκοντας προσωρινή στέγη σε ξενοδοχεία και σε συγγενείς. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων κατεστράφησαν, ενώ η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα. Το πρόβλημα είναι κοινωνικό, είναι περιβαλλοντικό, είναι οικονομικό, είναι πολιτικό, είναι διασυνοριακό, είναι διεθνές.
Πριν από λίγο καιρό επισκέφτηκα επικεφαλής κλιμακίου μαζί με τους συναδέλφους μου τον κ. Χαλκίδη, τον κ. Κασαπίδη, τον κ. Δερμεντζόπουλο που μίλησε πριν, μαζί και ο παλιός περιφερειάρχης που ξέρει καλά τα πράγματα και την περιοχή. Αφουγκραστήκαμε τις ανησυχίες των πολιτών και ενημερωθήκαμε αναλυτικά από το Νομάρχη κ. Ζαμπουνίδη και τους Δημάρχους της περιοχής. Γυρίσαμε πίσω πολύ προβληματισμένοι, αλλά έχοντας αναλάβει και μια σειρά από ευθύνες και πρωτοβουλίες με άλλα λόγια αυτό που σήμερα μας φέρνει σε αυτήν την Αίθουσα.
Η κατάσταση είναι δύσκολη. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν. Περιουσίες καταστρέφονται. Ζώα και φυτά εξαφανίζονται. Υπονομεύεται η αναπτυξιακή προοπτική του Νομού Έβρου. Απειλείται η κλιμάκωση ενός οικολογικού κατ’ αρχήν μεγάλου προβλήματος με συνέπειες στον άνθρωπο και τη φύση. Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε. Χρειάζεται άμεσα η πολιτεία, εσείς, κύριε Υπουργέ, ως εκπρόσωπός της απόψε εδώ, να πάρετε μέτρα. Και εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία που αποβλέπει στο να δημιουργήσει, να διαμορφώσει ένα περιβάλλον σιγουριάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή.
Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η διεθνής συνεργασία διότι τα φυσικά φαινόμενα, το γνωρίζουμε, δεν γνωρίζουν σύνορα. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Τούρκο και Βούλγαρο Πρωθυπουργό για το θέμα αυτό, είναι θετική. Πρέπει άμεσα από πλευράς ελληνικής Κυβέρνησης να αναληφθεί πρωτοβουλία -σε συνέχεια παλαιότερης, να το θυμίσουμε αυτό που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- ώστε και σε διμερές επίπεδο με την Τουρκία αλλά και σε τριμερές με την Βουλγαρία να εκπονηθεί ένα κοινό πρόγραμμα για τη διαχείριση των νερών του ποταμού και βεβαίως τη δημιουργία των υποδομών που θα προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες στην ευρύτερη περιοχή.
Θεωρώ σκόπιμο να τονίσω ότι η υιοθέτηση της πρότασής μας όπως αυτή διατυπώθηκε στον Έβρο την ημέρα που τον επισκεφτήκαμε από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου ώστε στην επικείμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν και αφού υπάρξει και συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπορίσοφ να συζητήσουν το θέμα του Έβρου. Είναι ένα -όπως είπαμε- πολύ θετικό βήμα, ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση.
Όμως η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και με ταυτόχρονη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην περιοχή. Τότε και μόνο τότε μπορεί να πραγματωθεί η συνεργασία των τριών χωρών η οποία ενδεχομένως και εμείς το προτείνουμε εξάλλου, να πάρει μελλοντικά τη μορφή διακρατικής σύμβασης διαμορφώνοντας σταθερές στην διεθνής συνεργασία, με στόχο βέβαια τη δημιουργία ενός ενιαίου διακρατικού φορέα Ελλάδος-Βουλγαρίας και Τουρκίας για τη διαχείριση της Λεκάνης του ποταμού.
Η πολιτεία πρέπει να κινηθεί με στρατηγική και προγραμματισμό. Ζητούμε, λοιπόν, την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, των φυσικών καταστροφών. Δηλαδή θεωρούμε ότι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής συνολικά για το Νομό Έβρου, αποτελεί το κλειδί για τη λύση του προβλήματος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πάρω και τη δευτερολογία μου αν επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δεν την έχετε, κύριε βουλευτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε μου δίνετε ένα λεπτό σας παρακαλώ, αν θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Για να μην ξαναζήσουμε παρόμοιες στιγμές και να μην αναγκαστούμε να κάνουμε την ίδια συζήτηση εδώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προκαλέσαμε εμείς αυτή τη συζήτηση και είναι το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί τις παρακείμενες περιοχές στον Έβρο. Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση να δεσμευτεί για τις ξεκάθαρες, απτές πρωτοβουλίες της για τις οποίες είπαμε και πρωτύτερα ότι εφόσον γίνονται σε αυτήν την κατεύθυνση που τελικά όλοι συμφωνούμε, θα μας βρει κοντά της και συμπαραστάτες για να τα καταφέρουμε. Ζητούμε, επίσης, από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση πάνω στην πρόταση που καταθέτουμε. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για να συμφωνήσουν όλες οι πτέρυγες της Βουλής, η Αθήνα να έρθει πιο κοντά στον Έβρο με συγκεκριμένες αποφάσεις, με συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο.
Με αυτές τις παρατηρήσεις, θεωρούμε ότι αναλαμβάνοντας αυτήν την πρωτοβουλία, υπηρετούμε πέραν των συμφερόντων του λαού της περιοχής και μια εθνική καθαρά διάσταση της εσωτερικής, την αναπτυξιακής και κοινωνικής μας πολιτικής.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο.
Ο επόμενος ομιλητής είναι από το Νομό Ημαθίας ο κ. Μιχαήλ Χαλκίδης. Έχετε το λόγο ακριβώς για πέντε λεπτά θα σας παρακαλούσα και ακολουθεί ο κ. Κασαπίδης.
(SM)
(1SS)
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εφιάλτης των πλημμυρών επέστρεψε για τους κατοίκους του Έβρου στις 14 Φεβρουαρίου. Μεγάλες ποσότητες νερού, προερχόμενες κυρίως από τα τοπικά νερά του ποταμού Έβρου, κατέκλυσαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, απειλώντας και σε ορισμένες περιπτώσεις καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων του Νομού. Με τα αναχώματα να σπάνε το ένα μετά το άλλο, τα νερά από τη Βουλγαρία να επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση, ο Νομός βρέθηκε από τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου 2010 και για πολλές μέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίχως να διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον οριστική λύση του προβλήματος παρά μόνο πρόσκαιρες εκτονώσεις.
Η Νομαρχία Έβρου με επικεφαλής το Νομάρχη εκκένωσε την περιοχή του Δέλτα του Έβρου, λόγω της επικίνδυνης αύξησης των υδάτων των ποταμών του Νομού πάνω από το όριο συναγερμού. Παράλληλα αλιείς, γεωργοί, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, καθώς και μεγάλο μέρος των επισκεπτών εγκατέλειψαν άμεσα την περιοχή του Δέλτα του Έβρου. Το κόστος των καταστροφών που προκλήθηκαν σε οικίες και σε τοπικές καλλιέργειες είναι μέχρι στιγμής ανυπολόγιστο, ενώ οι πλημμυρισμένες εκτάσεις ξεπέρασαν τα 200.000 στρέμματα.
Μετά από εντολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλή το Δημήτρη Αβραμόπουλο, επισκεφθήκαμε την πληγείσα περιοχή. Διαπιστώθηκε σε συνεργασία με όλους τους φορείς -και οφείλω να πω ότι τη κραυγή αγωνίας όλων των φορέων με πρώτο το Νομάρχη και κυρίως τους δημάρχους που πλήττονται- ότι χρειάζεται κοινό πρόγραμμα για τη διαχείριση των υδάτων και τη δημιουργία υποδομών και σε διμερές επίπεδο με τη γειτονική Τουρκία, αλλά και σε τριμερές με τη Βουλγαρία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θυμόμαστε όλοι μας τον Έβρο κάθε φορά που πλημμυρίζει. Ενισχύουμε τα αναχώματα προσωρινά, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατεπείγουσα κατάσταση. Δεν μπορεί να αφήνουμε, όμως, τα πράγματα στην τύχη. Κανένας μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας των πεντέμισι ετών, δεν αποφάσισε και δεν αποφασίζει να χαρτογραφήσει τον ποταμό. Δεν έχουμε λεπτομερή αποτύπωση της κοίτης, δεν ξέρουμε που έχει στενέψει, ποια είναι η χωρητικότητα σε νερό, πού χρειάζεται να ενισχύσουμε τα αναχώματα και πόσο. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το «άλφα» που είναι η αποτύπωση της κοίτης, αλλιώς θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε ζημιές και να κάνουμε παρεμβάσεις εκ των υστέρων και να πληρώνουμε, κύριε Υπουργέ, τόσα χρήματα όσα όλα αυτά τα χρόνια θα ήταν πολύ λιγότερα από το να γινόντουσαν τα έργα.
Επειδή είναι άμεση ανάγκη ενημέρωσης του προγράμματος αποκατάστασης και οριστικής λύσης της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού Έβρου σας ρωτάμε κ.κ. Υπουργοί: Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να κινηθεί συντεταγμένα και με βάση ένα εθνικό σχέδιο για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής στρατηγικής συνολικά για το Νομό του Έβρου; Εμείς είμαστε εδώ και να σας προτείνουμε να λάβετε άμεσα, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα και εμείς θα τα στηρίξουμε. Θα τα στηρίξουμε γιατί έτσι στηρίζουμε τους ανθρώπους που φυλάγουν Θερμοπύλες, τους Εβρίτες.
Τονίζουμε ότι η κοινοτική νομοθεσία και συγκεκριμένα η Οδηγία 2000/60 έχει ως σκοπό -μεταξύ άλλων- να συμβάλει στο μετριασμό των επιπτώσεων από πλημμύρες. Επιβάλλεται συνεπώς ο προγραμματισμός εκπόνησης μελετών και κατασκευής των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο Νομό Έβρου. Είναι αδήριτη ανάγκη η εκπόνηση επικαιροποιημένου σχεδιασμού -Master Plan- αντιπλημμυρικής προστασίας των περιοχών του Νομού.
Είναι πράγματι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία πολύ δύσκολη ως προς τη διαχείρισή της κατάσταση που έχει να κάνει με την κλιμάκωση ενός οικολογικού κατ’ αρχήν προβλήματος, το οποίο όμως θέτει άμεσα σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων και περιουσίες, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει την αναπτυξιακή προοπτική του Νομού.
Είναι, κ.κ. Υπουργοί, στις άμεσες προθέσεις του Υπουργείου να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως: Καθαρισμό της κοίτης, αποκατάστασης των πρανών, επισκευή των αναχωμάτων, των ρεμάτων και των ποταμών του Νομού για την ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών τους; Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη δέσμευση των Υπουργών, ότι έχουν δοθεί με σαφήνεια εντολές προς όλους τους παράγοντες της κεντρικής διοίκησης στην κατεύθυνση λήψης μέτρων που θα εγγυώνται επιτέλους την οριστική λύση της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού -και εμείς δεν το πράξαμε- είτε με άμεση ένταξη των απαραίτητων μελετών και κατασκευών στο ΕΣΠΑ είτε με την άμεση εθνική χρηματοδότηση.
Εμείς είμαστε εδώ για να σας πιέσουμε να πάρετε πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή που υπηρετεί το γενικό συμφέρον των Εβριτών. Και θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες αυτές, αν και όταν παρθούν. Περιμένουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης οι οποίες με αποκλειστικό γνώμονα την προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να στοχεύουν στην οριστική λύση της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού και στη δίκαιη αποζημίωση των πολιτών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Οι αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες, για το φυσικό και ζωικό κεφάλαιο, για την απώλεια εισοδήματος και για τις υπόλοιπες περιουσίες, πρέπει να δοθούν ταχύτατα στους πληγέντες αγρότες και πολίτες.
Εν μέσω μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, οι γενικολογίες, κ.κ. Υπουργοί και τα ευχολόγια όχι μόνο δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως τα επιτείνουν. Πάρτε τις πρωτοβουλίες και εμείς είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Χαλκίδη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Κοζάνης ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης.
Ορίστε, κύριε Κασαπίδη, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε μία επίκαιρη επερώτηση που καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα -συνάδελφοι Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία- για ένα ετήσιο πλέον φαινόμενο που έπληξε για ακόμη μία φορά το Νομό Έβρου, προκαλώντας σωρεία ζημιών και πλήθος προβλημάτων, τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Το μέγεθος των καταστροφών και η ιδιαιτερότητα της περιοχής, αλλά και η περιοδικότητα και η διαρκώς αυξανόμενη δριμύτητα του φαινομένου, δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο για πρόχειρες λύσεις. Η ανάγκη αν και αυτονόητη, για αποζημίωση των απολεσθέντων καλλιεργειών, άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και υποδομών, δεν αρκεί για να αποκαταστήσει το ηθικό των κατοίκων που θα μείνουν και θα περιμένουν ανυπεράσπιστοι την επόμενη καταστροφή.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο οφείλουμε να αντιληφθούμε είναι το κατεπείγον της ανάγκης για μια διαχειριστική παρέμβαση, η οποία θα καταφέρει να αναστείλει τον καταστροφικό κύκλο του φαινομένου και το επακόλουθο συσσωρευτικό οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτικό κόστος.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι -δεν οφείλονται μόνο στις αστάθειες των πρανών, λόγω της περιοδικής μεταβολής της στάθμης του φρεατίου ορίζοντα- προβλήματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τα κατάλληλα τεχνικά έργα. Η σοβαρότερη απειλή παραμένει και είναι η μη ελεγχόμενη εκροή των υδάτων από τους ταμιευτήρες των όμορων χωρών, στις οποίες ανήκει το μεγαλύτερο μέρος της λεκάνης απορροής του Έβρου Ποταμού.
Και συγκεκριμένα να αναφέρω κάποια στοιχεία: Το 66% ανήκει στη Βουλγαρία, το 28% στην Τουρκία. Και παρά το γεγονός ότι τα 230 από τα 530 χιλιόμετρα του συνολικού μήκους του Έβρου βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, αυτό δεν αρκεί για να αιτιολογηθεί ο βαθμός εξάρτησης της επιδιωκόμενης λύσης με διπλωματικούς χειρισμούς, διότι εντός των συνόρων μας βρίσκεται μόνο το 6% της λεκάνης απορροής του ποταμού. Επομένως, η απαιτούμενη διαχείριση είναι εξαιρετικά περίπλοκη, διότι εξαρτάται σε κάποιο βαθμό -καθόλου αμελητέο- και από την επίτευξη κλίματος συνεννόησης και συνεργασίας με τις γείτονες χώρες.
Εν τω μεταξύ μια σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός του όγκου του Έβρου, λόγω δικών μας παρεμβάσεων, των γειτόνων, αλλά και της κλιματικής αλλαγής επιταχύνει το λιώσιμο του χιονιού, αλλά και τα ασταθή καιρικά φαινόμενα, απειλούν σχεδόν κάθε χρόνο -όπως και φέτος- και οδηγούν στην απότομη αύξηση της στάθμης του Ποταμού και επιβαρύνουν σημαντικά την έκταση και τη δριμύτητα των προκαλουμένων καταστροφών.
Είναι προφανής η άμεση ανάγκη κατασκευής σημαντικής χωρητικότητας ταμιευτήρων, που θα παρέχουν τη δυνατότητα ελεγχόμενης εκροής μεγάλων ποσοτήτων νερού, αλλά και αντιπλημμυρικών ζωνών για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων απορροής.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναμφίβολα όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το τεράστιο ετήσιο πλέον κόστος των αποζημιώσεων των απωλειών καλλιεργειών και απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, αλλά και το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών σε βασικές υποδομές είτε στα αγροκτήματα, αλλά είτε και σε παρακείμενες κατασκευές και διάφορες άλλες επενδύσεις, είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δημιουργίας αυτών των βασικών υποδομών που θα αποτρέπουν στο μέλλον αυτά τα φαινόμενα.
Επομένως, ζητήματα που αναγκαιούν και επείγουν μπορούν να αναφερθούν: Η άμεση κατάρτιση του εθνικού σχεδίου αντιπλημμυρικής στρατηγικής για το Νομό Έβρου -όπως ακούστηκε και από τους προλαλήσαντες- αλλά και η διαπραγμάτευση και στενή συνεργασία με τις όμορες χώρες για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος που πλήττει δυσανάλογα τη χώρα μας.
Πέραν, όμως, αυτών αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω ότι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα απαιτούνται άμεσα και μάλιστα είναι χειροπιαστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακρίτες μας και είναι ζωτικής σημασίας για τους ίδιους. Και την περίοδο αυτή, όπου διερχόμαστε από μία κρίση είναι εύλογο το ερώτημα στα χείλη όλων πώς θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση αυτές τις ζημιές;
(ΑΜ)
Ο
(2SM)
Πώς η Κυβέρνηση, λοιπόν και αυτό το ερώτημα είναι προς εσάς, αγαπητοί συνάδελφοι της Κυβερνήσεως, θα βρείτε τα χρήματα για να καλύψετε τις ζημιές που έχουν προκληθεί; Πότε θα αποκατασταθούν πλήρως τα αναχώματα; Πώς θα αποζημιωθούν οι πληγέντες γεωργοί με τους σπαρμένους αγρούς, αλλά και πώς θα αποζημιωθούν οι γεωργοί για την απώλεια του εισοδήματός τους εξαιτίας του ότι δεν πρόλαβαν να σπείρουν ανοιξιάτικες καλλιέργειες που πρέπει να σπαρούν τώρα;
Εδώ υπάρχει και ένα πρόβλημα -όπως αναφέρθηκε και από το συνάδελφο, τον κ. Δερμεντζόπουλο- για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του εργοστασίου Ζαχάρεως στην Ορεστιάδα, εάν δεν προλάβουν να σπείρουν τα ζαχαρότευτλα στις παρέβριες περιοχές στα γόνιμα χωράφια του νομού Έβρου.
Τι θα κάνετε επίσης, κύριοι της Κυβερνήσεως, με τη λειτουργία του Ε.Λ.Γ.Α. που θα πρέπει να γίνουν έγκαιρα και γρήγορα αυτές οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, δεδομένου ότι υπάρχει και η οδηγία για αναστολή των προσλήψεων στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτάκι, κύριε Πρόεδρε.
Επίσης, είναι αναγκαίο και επείγουν οι αποζημιώσεις για αποκατάσταση των ζημιών στα πλημμυρισμένα αγροκτήματα, όπως ο καθαρισμός τους από φερτές, ξένες, άγονες ύλες, η παραχάραξη των ορίων των αγρών, αλλά και των αγροτικών οδών και η κατασκευή τους εκ νέου, η αποκατάσταση των ζημιών σε αρδευτικά δίκτυα και αντλητικά συγκροτήματα των γεωργών και των γεωτρήσεων των παραγωγών, καθώς επίσης και ο καθαρισμός των αποστραγγιστικών δικτύων και τάφρων.
Τέλος, στη ζωική παραγωγή είχαμε και εκεί σημαντικές ζημιές, είτε σε κτηνοτροφικές κατασκευές, είτε σε ζωικό κεφάλαιο, είτε σε αποθηκευμένα προϊόντα, ζωοτροφές που δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να τα απομακρύνουν.
Για τέτοιου είδους λοιπόν ζημιές καλείστε, κύριοι της Κυβερνήσεως, αγαπητοί συνάδελφοι κύριοι Υπουργοί, να μας απαντήσετε και να απαντήσετε και στους παραγωγούς που κρέμονται στην κυριολεξία από τα χείλη σας για να αντιμετωπίσουν τα έξοδα των καλλιεργειών, αλλά και των οικογενειών τους, λαμβάνοντας τη μέριμνα, όχι μόνο για τις ζημιές αυτές, αλλά και για το αίσθημα ασφάλειας για μελλοντικές επενδύσεις στις περιοχές αυτές που πλήττονται κάθε χρόνο από τις πλημμύρες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Κασαπίδη.
Τελευταίος ομιλητής ο μετεωρολόγος κ. Νικόλαος Καντερές από την Αττική, με τον οποίο κλείνει ο κύκλος των ομιλητών
Κύριε Καντερέ, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε στο ίδιο τραγικό έργο θεατές, σχεδόν κάθε χρόνο, εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική φράση, που μπορεί να αποδώσει κανείς, για να περιγράψει τον εφιάλτη που ζουν οι κάτοικοι του νομού κάθε χρόνο το χειμώνα από τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου.
Οι τρεις μεγάλοι ποταμοί που διατρέχουν ολόκληρο το νομό, ο Έβρος, ο Άρδας και ο Ερυθροπόταμος, μαζί με τους Εργίνη και Τούντζα, που καταλήγουν στο Θρακικό πέλαγος, στο Βόρειο Αιγαίο, δεν μπορούν πλέον να αντέξουν τον όγκο των νερών που τους κατακλύζουν. Φέτος, οι πλημμύρες υπήρξαν εκτεταμένες και οι καταστροφές ιδιαίτερα σφοδρές, φέρνοντας τους κατοίκους σε απόγνωση. Πλημμύρισαν πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα, εκ των οποίων τα ογδόντα χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες, όπως επίσης εκατοντάδες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Μιλάμε για ανυπολόγιστες ζημίες τόσο οικονομικά, όσο και περιβαλλοντικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο επαναλαμβανόμενος αυτός εφιάλτης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες σύγχρονες υποδομές, που είναι απαραίτητες για να συγκρατήσουν τη δύναμη των νερών. Δυστυχώς, ως άνθρωποι, έχουμε υποτιμήσει τη δύναμη της φύσης, ακόμη και όταν αυτή μας εκδικείται. Έχουμε κακομεταχειριστεί το περιβάλλον, παρά τις πολλές τεχνολογικές εξελίξεις που έχουμε σήμερα. Έχουμε αμελήσει πλήρως την προστασία της φύσης.
Ήδη, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την υφήλιο με μεγαλύτερη συχνότητα. Τα τελευταία χρόνια –βεβαίως, το ξέρετε- λόγω των καταστροφικών συνεπειών από τις κλιματικές αλλαγές, βλέπουμε σε διάφορα σημεία της γης να μας πλήττουν πολλές καταστροφές. Η χώρα μας, βεβαίως, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη. Όμως, θα έπρεπε, γνωρίζοντας την παρούσα κατάσταση, να δημιουργήσουμε υποδομές προστασίας ώστε να αμβλύνουμε –αν όχι να εξαλείψουμε- τις συνέπειες που έχουν αυτά τα φαινόμενα της φύσης. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Ευθύνες αναλογούν σε όλους μας διαχρονικά.
Πρέπει να αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο αυτές οι πλημμύρες –εκτός από ανθρώπινο πόνο- προκαλούν τεράστιες οικονομικές ζημιές στους κατοίκους και στο κράτος. Χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι το 2005 που είχαν πλημμυρίσει πάνω από διακόσιες χιλιάδες στρέμματα στην ίδια περιοχή, οι ζημιές είχαν αποτιμηθεί σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, οι καταστροφές ήταν μεγαλύτερες. Πόσο θα μας κοστίσει φέτος η καταστροφή, κύριοι Υπουργοί; Έχει γίνει αποτίμηση;
Αλλά, πέραν του καθαρού οικονομικού σκέλους των αποζημιώσεων, να σας ρωτήσω και το εξής: Δεν θα πρέπει κάποτε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη, αντί απλά κάθε χρόνο να αποζημιώνουμε τους πληγέντες;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα αίτια των καταστροφών που βιώνει κάθε χρόνο ο νομός Έβρου είναι πολυδιάστατα και χρονολογούνται αρκετές δεκαετίες πίσω. Δεν θα εισέλθω σε πολλές λεπτομέρειες. Θα αναφέρω όμως κάποια δεδομένα. Ο Έβρος αντέχει το πολύ χίλια τριακόσια με χίλια πεντακόσια κυβικά μέτρα νερού το δευτερόλεπτο. Στη Βουλγαρία λειτουργούν σήμερα τρία φράγματα, που χρονολογούνται από το 1958, το 1965 και το 1971 αντίστοιχα. Το πιο καινούργιο, δηλαδή, είναι σαράντα ετών! Με αυτά τα φράγματα συγκρατούν, όσο μπορούν, τα νερά που κατεβάζει το ποτάμι. Όταν, όμως, ο ποταμός φουσκώνει και από τις πολλές βροχοπτώσεις λιώνουν απότομα τα χιόνια στα ορεινά –αυτό που έγινε φέτος, δηλαδή- τότε τα φράγματα γεμίζουν ασφυκτικά και δεν αντέχουν.
Εδώ θα δώσω δύο προτάσεις, μία μεσόχρονη –θα έλεγα- και μία μακρόχρονη. Κύριοι Υπουργοί και Υφυπουργοί και κύριοι συνάδελφοι, όταν υπάρχουν χιονοπτώσεις -είναι προβλέψιμες από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες- και έρχονται βροχές, είναι δυνατόν τρεις και τέσσερεις μέρες πιο πριν να γνωρίσουμε ότι τα χιόνια, τα οποία υπάρχουν πάνω στα βουνά, θα λιώσουν.
Άρα, μπορούν, όταν υπάρχει κατάλληλη συνεργασία με τη Βουλγαρία βασικά, να αφήσουν από τα τρία αυτά μεγάλα φράγματα ικανό αριθμό νερού -να υπάρξει αυτή η απορροή- ούτως ώστε με τα νερά που θα ξαναγεμίσουν πάλι, να μην υπάρχει πρόβλημα.
Αντίθετα, όμως, η Βουλγαρία αποδεσμεύει νερά –για να μην πάθει η ίδια ζημιά- και το αποτέλεσμα είναι στο τριεθνές, όπου συναντώνται ο Έβρος, ο Άρδας και ο Τούντζας, η κατάσταση να γίνεται εφιαλτική, μετατρέποντας τον πλούσιο και εύφορο κάμπο του νομού σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα. Η νομαρχία Έβρου αναγκάζεται στη συνέχεια να καλέσει τους κατοίκους, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες στο Δέλτα του Έβρου να εγκαταλείψουν τα υπάρχοντά τους, καθώς η κατάσταση που δημιουργείται κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη, ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί ξεχειλίζουν από παράπονα, οργή και αγανάκτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γεγονός είναι ότι στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές, κυρίως στη Βουλγαρία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα. Αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα. Εδώ νομίζω ότι ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Κουβέλης, Υφυπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να πάρει τη σκυτάλη. Το πρόβλημα, δυστυχώς, εξακολουθεί να υφίσταται, παρά την καλή συνεργασία που έχουν οι τρεις όμορες νομαρχίες του Έβρου, του Χασκόβου στη Βουλγαρία και της Αδριανούπολης στην Τουρκία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Οι νομαρχίες δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο από το να διαχειρίζονται απλά την επαναλαμβανόμενη κρίση κάθε χρόνο. Το ζητούμενο της λύσης βρίσκεται σε επίπεδο κρατών. Πρέπει να δρομολογηθεί η κατασκευή νέων φραγμάτων στη Βουλγαρία, καθώς και τα τρία υφιστάμενα φράγματα είναι παλαιάς τεχνολογίας και δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις ποσότητες νερού του ποταμού.
Ταυτόχρονα, πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να προχωρήσουν στην εκβάθυνση του ποταμού, διότι από το στένεμα της κοίτης έχει μειωθεί σημαντικά η παροχή.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν μικρά πλάτη σε κάποιες περιοχές και με τη δημιουργία πολλών νησίδων από μεγάλες ποσότητες φερτών υλών, η δυνατότητα του ποταμού να συγκρατήσει τα νερά είναι ανύπαρκτη. Εδώ χρειάζονται, λοιπόν, νέες υποδομές, που θα δημιουργήσουν τα κατάλληλα δεδομένα, ώστε ο Έβρος να συγκρατεί τα νερά.
Κύριοι Υπουργοί, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη για την οικονομία και για την κοινωνία μας κατάσταση. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε καταστροφές, όπως αυτήν που βιώσαμε πριν λίγες εβδομάδες στον Έβρο, να δυσκολέψουν περαιτέρω την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, ειδικά, όταν υπάρχουν λύσεις. Τώρα μάλιστα που η Βουλγαρία βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αναλάβει με ευρωπαϊκά προγράμματα, να προχωρήσει μακροπρόθεσμα στη δημιουργία νέων σύγχρονων φραγμάτων. Έτσι μόνο θα λυθεί το θέμα.
Συνεχίστε, λοιπόν, τις ενέργειες που άρχισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μη βρεθούν ξανά οι ακρίτες του Έβρου σε τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, καθώς οι κάτοικοι εκεί πάνω φυλούν Θερμοπύλες.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νικόλαο Καντερέ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας για είκοσι λεπτά από του Βήματος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ , έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα από τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τη χώρα μας είναι και το μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει τις λειτουργίες του ελληνικού κράτος. Θα έλεγα ότι αυτή η παθολογία συναντάται κατ’ εξοχήν και στο πολιτικό σύστημα της χώρας με αρνητικές ασφαλώς συνέπειες. Η αναξιοπιστία είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δυσχεραίνει τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες μας σε πολλούς τομείς.
(XS)
(2AM)
Θα έλεγα ότι ενώ σήμερα συζητούμε την κρίση που έχει προκληθεί από τις πλημμύρες στον Έβρο, διαπιστώνουμε ότι η διατύπωση αυτής της επερώτησης από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έγινε χωρίς οι αγαπητοί κατά τα άλλα συνάδελφοι να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουμε εκδήλωση τέτοιων πλημμυρικών φαινομένων στον Έβρο τρεις φορές, το 2006, το 2007 και το Φεβρουάριο του 2010.
Το 2006 και το 2007, όταν τα φαινόμενα είχαν ανάλογη ένταση στον Έβρο έγιναν οι σχετικές συζητήσεις. Επειδή όμως το 2010, σήμερα δηλαδή, το πρόβλημα και πάλι είναι μπροστά μας και μας καλεί να το αντιμετωπίσουμε, φαίνεται πως το 2006 και το 2007 δεν αντιμετωπίστηκαν με έναν τέτοιον τρόπο, ώστε να μη χρειαστεί να ξαναζήσουμε το 2010 παρόμοια κρίση.
Άρα, λοιπόν, αυτή η συζήτηση η οποία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ανταλλαγή απόψεων και διατύπωση προτάσεων, δεν θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου, επιτρέψτε μου, να πάρει τη μορφή διατύπωσης επερώτησης που έχει έναν κατ’ εξοχή χαρακτήρα ελέγχου, προωθημένου μάλιστα προς την Κυβέρνηση. Θα έλεγα πως, όπως γενικότερα η κρίση στη χώρα, έτσι και η κρίση στον Έβρο, απαιτεί από μας μια αποφασιστικότητα, πέρα από τη συζήτηση για το πρόβλημα, να μιλήσουμε για την ανασυγκρότηση της περιοχής και πέρα από την ανακοίνωση κάποιων συγκεκριμένων μέτρων να επιδιώξουμε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε αποτελέσματα, γιατί ο χρόνος κυλά, ώστε να μη χρειαστεί πάλι, αν ω μη γένοιτο, έχουμε εκδήλωση τέτοιων πλημμυρικών φαινομένων να αντιμετωπίσουμε παρόμοια κρίση.
Γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας ότι ο ποταμός Έβρος και οι παραπόταμοι Εργίνης, Άρδας, Τούντζας και Ερυθροπόταμος οι οποίοι παρέχουν τους πόρους τους υδάτινους στον ΄Εβρο, κάτω από ορισμένες συνθήκες οδηγούν σε μια τέτοια πλημμυρίδα σε γεωργικές εκτάσεις που αυτή τη φορά, το Φλεβάρη του 2010, έφτασαν τα διακόσιες χιλιάδες στρέμματα, ίσως και παραπάνω, κάπου διακόσιες πενήντα χιλιάδες στρέμματα.
Οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν και οδηγούν σε μια τέτοια εκδήλωση συνεπειών του φαινομένου, θα έλεγε κανείς ότι είναι μεταξύ των άλλων κυρίως, η θραύση των υπερβλητών αναχωμάτων, ώστε το νερό τελικά από τον ποταμό Έβρο να οδηγείται σε εκτάσεις καλλιεργούμενες κατά τα άλλα, οι οποίες εν τούτοις βρίσκονται υπό την ευρεία έννοια, μέσα στην κοίτη του ποταμού. Και αυτό πρέπει να το δούμε.
Βεβαίως, παίζουν ρόλο οι κλιματικές αλλαγές, βεβαίως η μείωση της διατομής στην κοίτη του ποταμού, λόγω αυξανόμενου στερεού φορτίου -παίζει και αυτή το ρόλο της- και ακόμα το έλλειμμα, το οποίο είναι διαπιστωμένο, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίον γίνεται η διαχείριση των υδάτινων πόρων που συγκεντρώνονται στη γειτονική Βουλγαρία και αυτό επηρεάζει.
Γνωρίζετε πολύ καλά -για την ιστορία του πράγματος το αναφέρω εν συντομία- ότι από τη δεκαετία του ’70 έγιναν συνεννοήσεις με τη γειτονική Βουλγαρία και μέσω σχετικών εδαφικών διευθετήσεων έχουν οριοθετηθεί τα σύνορα εις την κοίτη του ποταμού Έβρου. Δεν έχουμε μία ανάλογη, θα έλεγα, εξέλιξη, όσον αφορά τα προς ανατολάς σύνορά μας. Πρέπει να γνωρίζετε -το γνωρίζετε ασφαλώς- ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου είναι πλέον όχι στο όριο που καθορίστηκε με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά μάλλον δυτικότερα. Χρειάζεται πράγματι λόγω των αναχωμάτων και των άλλων τεχνικών έργων που έχουν γίνει κατά καιρούς εις την άλλη πλευρά και εδώ να επιδιωχθεί μια συμφωνία με τη γειτονική Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, ώστε να αποφασίσουμε από κοινού τις τεχνικές παρεμβάσεις, τα έργα δηλαδή που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα σε σχέση με το παρελθόν έχουμε στη διάθεσή μας ένα πιο σύγχρονο, πιο σαφές και συγκεκριμένο πλαίσιο για τη διαχείριση τέτοιων προβλημάτων. Είναι γνωστή η Οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων την οποία έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της η χώρα μας. Δεν έχει κάνει κάτι αντίστοιχο η Βουλγαρία. Μας δίνει μία πολύ καλή, θα μου επιτρέψετε να πω, αφετηρία για να πλησιάσουμε, να μελετήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και βεβαίως υπάρχει πιο πρόσφατη Οδηγία 2007/60, για τη διαχείριση αντιμετώπισης κινδύνων από πλημμύρες, πράγμα που και αυτό μαζί με τις διεθνείς συμβάσεις όπως είναι η Ραμσάρ, η ESKO και άλλες, μας προσφέρουν ένα ικανοποιητικό πλαίσιο.
Αλλά βεβαίως, όπως αντιλαμβάνεστε, όλα αυτά θα μπορέσουν να μετουσιωθούν σε συγκεκριμένη πράξη, αν μέσω συνεννοήσεων με καλή πίστη εν όψει του κοινού προβλήματος καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τις γειτονικές χώρες. Και αυτό είναι η πρόθεσή μας γιατί οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο μέσω μιας διακρατικής συμφωνίας των τριών μερών, μιας συμφωνίας που έχει στρατηγικό χαρακτήρα και αξία για την αντιμετώπιση του προβλήματος που φαίνεται ότι γίνεται όλο και συχνότερο, τολμώ να πω μόνιμο πια τα τελευταία χρόνια στην περιοχή του Έβρου.
Στις 23 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε τον Έβρο πολλοί συνάδελφοι, διασχίσαμε τις περιοχές που έχουν πληγεί, συζητήσαμε με το Νομάρχη, τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, με τους πολίτες στα διάφορα χωριά και τους Δήμους. Είδαμε από κοντά αυτό ακριβώς το οποίο συνιστά την κρίση και την ένταση του προβλήματος και αφού εκεί είχαμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε το πλαίσιο της πολιτικής που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είχαμε αργότερα, προσφάτως, λίγες μέρες πριν στις 4 Μαρτίου, σε σύσκεψη υπό τον ίδιον τον Πρωθυπουργό με συμμετοχή όλων των φορέων και των Βουλευτών του Νομού, συζήτηση για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθεί το ελληνικό κράτος, ώστε να δώσουμε μια οριστική λύση στο πρόβλημα. Και η δήλωση του Πρωθυπουργού δεσμεύει βεβαίως την Κυβέρνηση και την ελληνική πολιτεία. Πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή στο πλαίσιο επικοινωνίας με το Βούλγαρο Πρωθυπουργό και με αφορμή συνεδριάσεις οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και στην πρώτη συνάντηση που θα έχει -επίκειται τέτοια συνάντηση- με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, θα θέσει το θέμα αυτό, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε να δρομολογηθεί η τελική λύση.
Βεβαίως εμείς από τη δική μας την πλευρά έχουμε υποχρέωση να διατυπώσουμε ένα πλαίσιο έργων και παρεμβάσεων το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι θα δώσει μια μεσοπρόθεσμη λύση, αλλά θα αποτελέσει, αν θέλετε και τον πυρήνα, τον κορμό μιας πολιτικής η οποία αν συμφωνηθεί και υιοθετηθεί και από τα τρία μέρη, μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα της διακρατικής συμφωνίας.
Απαιτούνται πράγματι από τη δική μας την πλευρά κάποια έργα σε πρώτη φάση. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αυξήσουμε τη διατομή στην κοίτη του ποταμού, προκειμένου να βελτιώσουμε τη ροή των υδάτων. Αυτό όμως, όπως είπα πριν, απαιτεί συζήτηση και συμφωνία με την Τουρκία.
Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε ανάσχεση μέρους της αιχμής των πλημμυρικών ροών, προκειμένου αυτές να εκτρέπονται σε περιοχές όπου οι καλλιέργειες δεν είναι δυναμικές, είναι πολυχρόνιες, πολυετείς, όπως λέμε ή σε εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται. Μπορούμε επίσης να εκτρέψουμε μέρος της πλημμυρικής ροής σε περιοχές όπου επειδή ακριβώς δεν υπάρχουν καλλιέργειες, μπορεί να πει κανείς ότι εκ των πραγμάτων δημιουργούνται δεξαμενές αποθήκευσης γιατί το νερό σε κάποιες άλλες εποχές λείπει από τον Έβρο, ενώ τώρα, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος, πνίγει τον Έβρο.
Πρέπει να δημιουργήσουμε βεβαίως αναχώματα τα οποία θα πρέπει να είναι καλά μελετημένα από τεχνική άποψη, ώστε να δίνουν απάντηση στο πρόβλημα και βεβαίως αυτό πρέπει να γίνει, μετά από συνεννόηση με την Τουρκία, γιατί πολλά έργα τα οποία έχουν γίνει ένθεν κακείθεν της κοίτης του Έβρου δεν θα έλεγα ότι έχουν αποδώσει αποτέλεσμα, δοθέντος ότι είναι ανισοβαρή. Και βεβαίως, θα πρέπει να δούμε τις όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Δέλτα του Έβρου, καθώς επίσης και να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και στην πλευρά της Βουλγαρίας, κάτι που ισχύει στην Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κλιμάκιο που επισκέφθηκε το Νομό Έβρου είχε την ευκαιρία, ενώ σχεδιάζει μια πολιτική για την οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό, να ανακοινώσει πρωτοβουλίες οι οποίες θα στηρίξουν και θα ανακουφίσουν σε πρώτο στάδιο τους πολίτες οι οποίοι επλήγησαν.
Πρώτα απ’ όλα εμείς από τη δική μας πλευρά ως Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, έχουμε ανακοινώσει στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων για πρώτη φορά, αλλά και εν συνεχεία με άλλες ευκαιρίες, ότι προχωρούμε στην εκπόνηση μιας πολιτικής που λείπει σήμερα από τη χώρα μας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είτε αυτό αφορά την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων είτε αυτό αφορά την τρωτότητα της γης, το πρόβλημα της διάβρωσης δηλαδή, είτε την αντιμετώπιση κινδύνων που προκαλούνται από άλλους λόγους.
(FT)
(2XS)
Απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα να ενταχθεί προς χρηματοδότηση, γιατί το θεωρούμε πάρα πολύ καίριο, ιδίως για την πατρίδα μας. Και βεβαίως, ανακοινώσαμε και προχωρούμε στη δημιουργία μιας νέας δομής στο πλαίσιο του Υπουργείου μας, μιας ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης έργου Έβρου, μιας ΕΥΔΕ Έβρου, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που συναντούμε πλέον τα τελευταία χρόνια συχνότατα στον Έβρο. Αντίστοιχη ειδική υπηρεσία λειτουργεί σήμερα, με καλά αποτελέσματα θα έλεγα, καλή εμπειρία και γνώση έχουμε αποκτήσει από τη λειτουργία αυτών των ειδικών υπηρεσιών, μόνο στο Νομό Αττικής και Νομό Θεσσαλονίκης. Δημιουργούμε δηλαδή, μία αντίστοιχη κρατική δομή στην περιοχή του Έβρου.
Βεβαίως, απαιτείται άμεση δράση και αποδείξαμε ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά αυτό που λέμε το εννοούμε. Εκδόθηκε αμέσως, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, η κοινή υπουργική απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Και ακολουθεί κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει τα πιστωτικά μέτρα, σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, της ενίσχυσης αυτών που έχουν πληγεί, που έχουν υποστεί ζημιές, δηλαδή τα σπίτια τους.
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος, η ΥΑΣΒΕ όπως λέγεται -αυτή έχει αρμοδιότητα- πρέπει να σας πω σήμερα που μιλούμε και ενώ πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει εν τω μεταξύ παρέλθει από την ημέρα που εκδηλώθηκαν αυτά τα πλημμυρικά φαινόμενα στον Έβρο, σχεδόν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Έχει δηλαδή καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι οικίες και έχει περίπου εντοπίσει 300 σπίτια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Τα 220 βεβαίως είναι στα Λάβαρα, που επλήγησαν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο οικισμό, τα υπόλοιπα 80-90 είναι στο Σουφλί, στο Διδυμότειχο και σε κάποιες περιοχές όπως το Τυχερό. Θα περιμένουμε για να ολοκληρωθεί εκεί η σχετική εκτίμηση, αφού υποχωρήσουν τα ύδατα και είναι απολύτως προσβάσιμη η περιοχή.
Είναι στις προθέσεις μας επίσης, μετά από σχετική καταγραφή με το βοήθεια της Νομαρχίας να προσφέρουμε οικίσκους για τη διαμονή των πολιτών, που τα σπίτια τους έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές, ώστε δεν είναι κατοικήσιμα γι’ αυτήν την πρώτη, μετά την κρίση περίοδο.
Κυρίες και κύριοι, το Υπουργείο Υγείας επίσης ανταποκρίθηκε αμέσως στις υποχρεώσεις του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έπρεπε να περάσουν τρεις ή τέσσερις μήνες για να εκδοθούν οι σχετικές πιστώσεις. Μέσα σε πέντε ημέρες εγκρίθηκαν όλες οι πιστώσεις που πρέπει να δοθούν ως προνοιακό βοήθημα, ως πρώτη άμεση ενίσχυση αυτών που έχουν πληγεί, ύψους περίπου 600.000.000 ευρώ ή οι πιστώσεις ύψους περίπου 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση καταστροφής οικοσκευής ή τη μικρή επιδιόρθωση ζημιών που έχει ένα σπίτι.
Από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -θα έχουν οι συνάδελφοι τη δυνατότητα να μιλήσουν αμέσως μετά- λήφθηκαν όλα τα μέτρα, ο ΕΛΓΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τις υποχρεώσεις του και βεβαίως, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, λόγω της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες, θα αντιμετωπιστεί με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, όπως θα έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε με λεπτομέρειες αμέσως μετά.
Αναλόγως κινείται και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, προκειμένου και μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίζει πόρους για την ενίσχυση αυτής της προσπάθειας ανακούφισης των πληγέντων, ενώ από την πλευρά του το Υπουργείο Εσωτερικών γίνεται, όπως σε κάθε περίπτωση, αλλά θα έλεγα σε υπέρμετρο βαθμό, λόγω του εξαιρετικού ενδιαφέροντος που επιδεικνύει ο από τον Έβρο καταγόμενος αρμόδιος Υφυπουργός, προσπάθεια για την εξασφάλιση έκτακτων κονδυλίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάγκες που προέκυψαν στο πλαίσιο αυτής της κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για τον Έβρο ελπίζω να είναι μία συζήτηση που δεν θα ξαναγίνει σε αυτήν την Αίθουσα, ελπίζω να μη χρειαστεί να ξαναγίνει, εφόσον λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα και εφόσον και ο καιρός είναι σύμμαχος στην προσπάθεια που θα κάνουμε, ώστε σε καλή συνεννόηση με τους γείτονες να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη όμως, αξία έχει –και έτσι κλείνω την παρέμβασή μου- όταν εκδηλώνονται τέτοιου είδους προβλήματα να εκδηλώνουμε και εμείς το ενδιαφέρον μας για τους συμπολίτες που έχουν πληγεί, με έναν τρόπο ο οποίος τους πείθει ότι μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τη δική τους προσπάθεια να ανακτήσουν το επίπεδο της ζωής τους, το οποίο υποβαθμίστηκε λόγω της κρίσης που εκδηλώθηκε στον τόπο τους και όχι να εκμεταλλευτούμε το πρόβλημα που ζουν για άλλους λόγους.
Από τη δική μας πλευρά ακούσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή το λόγο σας και πρέπει να πω, πέραν του κριτικού σχολίου μου για την πρωτοβουλία σας, ότι ο λόγος σας ήταν συγκρατημένος, ήταν λόγος ευθύνης, λόγος ενδιαφέροντος και δέχομαι ότι ο λόγος σας είναι ειλικρινής. Πιστεύω, ότι με συνεργασία όλων των δυνάμεων, στο πλαίσιο αυτής της εθνικής πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, θα είμαστε την κρίσιμη στιγμή έτοιμοι, έχοντας δώσει λύση στο πρόβλημα, να μπορούμε να πούμε τότε ότι επιτέλους είμαστε πέραν των λόγων και στην πράξη αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα.
Ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο, για δώδεκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ασφαλώς η Νέα Δημοκρατία, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πήρε αυτήν την πρωτοβουλία παρά μονάχα για να εκδηλωθεί από όλες τις παρατάξεις και τις πολιτικές δυνάμεις το ουσιαστικό ενδιαφέρον και πιθανώς η κοινή συμφωνία ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν την ιστορία, η οποία επαναλαμβάνεται, επιτέλους και να δώσουμε μία λύση. Αν αυτό σημαίνει διακρατική συμφωνία, εάν σημαίνει πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής, εάν σημαίνει να βάλουμε όλοι πλάτη γι’ αυτά που δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι νομίζω αντικείμενο αυτής της κουβέντας.
Πράγματι δεν ήλθαμε εδώ με επικριτική διάθεση, ούτε και περιμέναμε από την Κυβέρνηση μέσα σε ένα διάστημα ενός και κάτι μηνός να μας δώσει το σύνολο μιας λύσης γι’ αυτήν την πολύπαθη περιοχή, όπου πραγματικά δυσκολεύεται πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και αδίκως. Ήλθαμε όμως, για να διαπιστώσουμε και εμείς κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει την ευθύνη την οποία έχουμε όλοι -αλλά κατά μείζονα λόγο έχει η Κυβέρνηση- στο να ληφθούν αυτά τα μέτρα.
Χαιρόμαστε πάρα πολύ για τις διαπιστώσεις, κύριε Υπουργέ. Εκεί παίρνετε άριστα. Χαιρόμαστε επίσης, για το σχεδιασμό πραγματικά και θέλουμε να δηλώσουμε ότι εάν όλα αυτά υλοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή την οποία περιγράψατε, πράγματι πιστεύουμε ότι όλοι θα συμβάλλουμε ούτως ώστε ο Έβρος και οι περιοχές εκεί, ιδιαίτερα δίπλα στον ποταμό, στα σύνορά μας, σε μία περιοχή μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος, θα βρουν την περπατησιά τους την αναπτυξιακή, χωρίς προσκόμματα.
Έχουμε όμως κάθε λόγο -και το έχουμε με αποδείξεις αυτό και με ενδείξεις εάν το θέλετε- να πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά τα οποία ακούσαμε και με αυτά τα οποία ακούσαμε δεν έχουμε τη δυνατότητα –πιστεύω ούτε και εσείς- να πάμε στους πολίτες του Έβρου και να πούμε ότι η επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και η συμφωνία της Κυβέρνησης κατά μείζονα λόγο έδωσε μία αχτίδα, έδωσαν διαπιστώσεις και σχεδιασμό. Έχουν δοθεί και στο παρελθόν. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν και άλλα κράτη και άλλες δυσκολίες που δεν μας επιτρέπουν με ευκολία, με σιγουριά, να πούμε αυτό που και εσείς δεν είπατε, αλλά είπατε ότι ελπίζετε να μη χρειαστεί να συζητήσουμε εδώ.
Αυτό που μετά βεβαιότητας πρέπει να τους πούμε είναι ότι κατά την εκτίμησή μας, μπορεί ο ΕΛΓΑ θεωρητικά να είναι έτοιμος και το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις, αλλά δεν βλέπω αυτές τις αποζημιώσεις, γιατί δεν τις έχουμε δει ακόμα και σε άλλες πλημμυροπαθείς περιοχές, όπως ήταν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι Εύβοια και άλλες περιοχές. Και βεβαίως σε αυτό θέλουμε να ακούσουμε δεσμεύσεις. Γιατί μία συζήτηση από μία υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση και μία υπεύθυνη Κυβέρνηση πρέπει να περιλαμβάνει και κάποιες δεσμεύσεις. Διαφορετικά δεν έχει αξία η κουβέντα αυτή και δεν είναι ευχάριστο για μας ούτε για σας, να πάμε στους πολίτες. Και δεν υπάρχει λόγος τώρα να κονταροκτυπιόμαστε πάνω από μία θεομηνία και καταστροφή, αλλά πρέπει να υπάρχουν δεσμεύσεις.
Κύριε Υπουργέ, δεσμεύσεις δεν άκουσα. Θέλω να πιστεύω ότι στη συνέχεια θα ακούσουμε. Και πρέπει να το πούμε αυτό και να το ζητήσουμε, διότι από αυτήν τη συζήτηση κάτι πρέπει να βγει. Εάν από αυτήν τη συζήτηση δεν βγει κάτι, τότε την ευθύνη δεν την έχουν οι επερωτώντες, αλλά οι απαντώντες, δηλαδή η Κυβέρνηση. Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να πω ότι υπήρχε κενό πολιτικής και ενδιαφέροντος σε αυτήν την περιοχή.
Έχετε μπροστά σας το ΕΣΠΑ.
(BS)
02FT
Έχετε μπροστά σας το ΕΣΠΑ. Έρχεται ένα καινούριο νομοσχέδιο το οποίο κατετέθη ή είναι έτοιμο να κατατεθεί, σχετικά με τις αρχές και τις διατάξεις του ΕΣΠΑ. Έχετε τη δυνατότητα επίσης –αυτή την οποία είπατε- της πρωτοβουλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα σ’ αυτό το χρόνο θα έχουν λυθεί όλα τα ερωτηματικά και θα υπάρχουν οι χρονικές δεσμεύσεις και τα χρήματα για τα αναγκαία έργα μιας και διαπαντός, για να μην επανέλθουμε σ’ αυτή την Αίθουσα. Αλλά θέλουμε τις δεσμεύσεις για τις αποζημιώσεις.
Εν καιρώ ύφεσης, σε μια φάση οικονομικής κρίσης, σε μια ιστορική στιγμή και στροφή της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας, που δεν θέλω να αναλύσουμε σ’ αυτή την Αίθουσα, γιατί άλλο είναι το αντικείμενο της σημερινής κουβέντας, οι πολίτες που δυσκολεύονται και θα δυσκολευτούν ακόμα περισσότερο, θέλουν να ελπίζουν σ’ αυτό που δικαιούνται.
Θέλω, λοιπόν, να σας καλέσω ή όποιο από τα παριστάμενα μέλη της Κυβέρνησης να δώσει αυτές τις δεσμεύσεις με χρονικό ορίζοντα. Διαφορετικά δεν έχει αξία η δουλειά που κάνουμε εδώ μέσα.
Κλείνω αυτό το θέμα και θέλω, με την άδεια του Προεδρείου, να πω δυο πράγματα για την περίοδο που περνάμε, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση τηρεί ή δεν τηρεί την κοινοβουλευτική τάξη. Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας περιπέτειας στην αντίστοιχη Επιτροπή της Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, με την κατάθεση του τέταρτου κατά σειρά, στον πέμπτο μήνα διακυβέρνησης, σχεδίου νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό σε ό,τι αφορά στο Προεδρείο, το οποίο με ακούει, διασαλεύει ουσιαστικά την κοινοβουλευτική τάξη για ένα ζήτημα που δεν ήταν κατεπείγον: την κατάργηση των γενικών διευθυντών.
Δεν μπαίνω στην ουσία του ζητήματος, μπαίνω όμως στην κοινοβουλευτική τάξη. Και λέμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα ανεχθεί, παρά μονάχα για πραγματικά κατεπείγοντα ζητήματα, μια τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία. Και είναι ευθύνη του Προεδρείου να μην το επιτρέψει από εδώ και στο εξής. Τελικώς τι έγινε; Γιατί δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε, ποιο ήταν το κατεπείγον τέλος πάντων στην κατάργηση των γενικών διευθυντών του δημόσιο τομέα. Δεν μπαίνω στην ουσία, το ξαναλέω. Δεν υπήρχε κατεπείγον. Νομίζω το καταλαβαίνει και ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας.
Έγινε αυτό που έγινε, η ιστορία που έγινε, μετετράπη το κατεπείγον σε διαβούλευση, η διαβούλευση έδωσε τη θέση της στην ακρόαση φορέων, τα ερωτηματικά παρέμειναν, μέχρι που πριν από μιάμιση ώρα κατετέθη στο σχέδιο νόμου μια προσθήκη. Μια προσθήκη, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει -ο αντίστοιχος Υπουργός των Εσωτερικών- να δοθούν στα πλαίσια του Συντάγματος αρμοδιότητες στον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό να έχει το δικαίωμα απευθείας ανάθεσης σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την εκπόνηση μελετών, να συνιστά επιτροπές και ομάδες εργασίας για την μελέτη, αξιολόγηση διαφόρων αντικειμένων, τις αμοιβές, τα μέλη. Και, παρακαλώ, όλες οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα να έχουν την υποχρέωση να παρέχουν σ’ αυτούς τους μελετητές, ακόμα και στην περίπτωση κρατικού απόρρητου ή εμπιστευτικού, την κάθε πληροφορία. Παρακαλώ, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρονται οι πιθανότητες αξιοποίησης εθνικού ή αλλοδαπού επιστημονικού προσωπικού, μελέτες και παροχή υπηρεσιών με κατευθείαν ανάθεση από τον Πρωθυπουργό για θέματα μείζονος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Μαρκόπουλε, σας θυμίζω το άρθρο 135. Μια μικρή αναφορά μου ζητήσατε και γίνεται πάρα πολύ μεγάλη. Συντομεύσετε και κλείστε το θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω ακόμα πέντε λεπτά και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να με εμποδίσετε να πω εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυτό που έγινε πριν από μια ώρα. Και παρακαλώ πολύ, να μην επαναλάβετε αυτή την παρατήρηση. Την αποδέχομαι ως παρατήρηση. Δεν τη δέχομαι όμως. Την ακούω, αλλά δεν τη δέχομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Εγώ δεν θα σας ρωτήσω καθόλου για το ύφος και το χαρακτηρισμό που κάνετε. Χαρακτηρίζει εσάς και θα το κρίνω απαράδεκτο αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κανένας χαρακτηρισμός, κύριε Πρόεδρε. Σέβομαι το Προεδρείο. Μου κλέβετε το χρόνο τον οποίο θα αναζητήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας θυμίζω ότι η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος, ομοίου ή συναφούς με το θέμα της επερώτησης, δεν επιτρέπεται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορείτε να με εμποδίσετε. Δεν έχετε το δικαίωμα αυτό. Έχει συμβεί πολλές φορές. Είναι εξίσου κατεπείγον με το νομοσχέδιο που δεν ήταν κατεπείγον.
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχετε δικαίωμα να με σταματήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δηλαδή, αυτό το οποίο εσείς αυτή την ώρα θεωρείτε ότι είναι απαράδεκτο, το πράττετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιθέτως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όχι. Αυτό ακριβώς κάνετε! Συνεχίστε γιατί χάνετε χρόνο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ την ανοχή του Προεδρείου.
Αρθρώνω πολιτικό λόγο, κύριε Πρόεδρε, γιατί αυτό το οποίο συνέβη δίνει τη δικαιολογία αυτού του οποίου δεν καταλαβαίναμε. Το κατεπείγον, κύριε Πρόεδρε, ήταν η επείγουσα ανάγκη της Κυβέρνησης να δώσει αρμοδιότητα στον αξιότιμο Πρωθυπουργό για κατευθείαν ανάθεση μελετών και υπηρεσιών και μάλιστα σε αλλοδαπούς, όπου δεν αναφέρεται ότι είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ρωτάμε λοιπόν την Κυβέρνηση και δεν έχω καμία, αν θέλετε, μομφή αν τα μέλη της Κυβέρνηση δεν το γνωρίζουν. Διότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβαίνει αυτό. Και βεβαίως δεν είναι αρμοδιότητα των παρόντων Υπουργών. Επομένως, το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, αλλά είναι άκρως πολιτικό. Ποιες είναι αυτές οι μελέτες και μάλιστα για εθνικά θέματα οι οποίες είναι τόσο επείγουσες; Τι είδους πρωτοβουλία και επιτακτική ανάγκη για την Κυβέρνηση να αναθέσει στον Πρωθυπουργό τη δυνατότητα για όλα αυτά τα ζητήματα και μάλιστα, παρακαλώ, έξω από τις συνήθεις ειδικές διατάξεις, παρά μονάχα τις γενικές και στα όρια του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου. Γιατί δεν μας το λέει η Κυβέρνηση; Τι είναι αυτό το οποίο ξεπερνάει την ανάγκη του απόρρητου των πληροφοριών για τα εθνικά ζητήματα;
Και σε τελική ανάλυση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, ποιο είναι αυτό το μείζον θέμα για το οποίο κανείς δεν μας μιλά; Γιατί έχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι αυτό είναι μια φωτογραφική διάταξη. Αν είναι κάτι σημαντικό, λοιπόν, να μας το πείτε. Αν είναι κάτι γενικό, τι χρεία έχει αυτή η τροπολογία, η προσθήκη που με αυτόν τον τρόπο εισήχθη και που μάλιστα έγινε η προσπάθεια κατ’ αρχήν -γιατί είναι φανερό- να πάει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να μη συζητηθεί;
Θέλουμε απαντήσεις επ’ αυτού. Και ανησυχούμε για την ποιότητα της Δημοκρατίας. Ανησυχούμε για ένα μυστικισμό που υπάρχει ακόμα και μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και έχουμε κάθε λόγο σαν Νέα Δημοκρατία να αρθρώνουμε πολιτικό λόγο προς την Κυβέρνηση και να ζητούμε να αποσύρει αυτή την διάταξη, η οποία σκοτεινιάζει τη Δημοκρατία μας, δημιουργεί ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες, δημιουργεί ψήγματα μιας περίεργης πολιτικής, μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ότι κάτι περίεργο συμβαίνει.
Εδώ δεν είναι δικαιώματα αυτοκράτορα χώρας βαλκανικού νότου. Εδώ είναι μια Δημοκρατία χαλυβδωμένη από το 1974 και μετά από όλους σ’ αυτήν την Αίθουσα και δεν μπορεί να διασαλεύεται έτσι χωρίς δικαιολογητική βάση, χωρίς τη δυνατότητα να ζητάμε επιτακτικά να μας πείτε, τι είναι αυτό το οποίο κρύβετε απ’ αυτή την ιστορία;
Και σε τελική ανάλυση, επειδή η κρίση είναι κρίση και πρέπει όλοι να συμβάλλουμε, πρέπει να πούμε ότι δεν δίνουμε το δικαίωμα σε καμιά πολιτική δύναμη, σε κανέναν Πρόεδρο κανενός κόμματος, ούτε στον Πρωθυπουργό της χώρας να χρησιμοποιεί την κρίση αυτή χωρίς να δίνει εξηγήσεις, όταν ζητά με δεδομένη μια πλειοψηφία την οποία έχει μέσα στη Βουλή, δικαιοδοσίες ανεξήγητες, όχι μόνο για μας, αλλά για τους πολίτες που μας παρακολουθούν. Γιατί για τους πολίτες είμαστε εδώ. Δεν είμαστε για τον εαυτό μας.
Απαιτούμε, λοιπόν, την απόσυρση αυτής της διάταξης. Δεν έχει στο παρελθόν παρόμοιά της. Μια περίπου παρόμοια είχαμε το 1985, χωρίς όμως την κατευθείαν ανάθεση, αλλά κάποιες δυνατότητες του Πρωθυπουργού. Είναι στα όρια της συνταγματικής δυνατότητας που υπάρχει, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι τα ερωτηματικά για τα οποία απαιτούμε απαντήσεις, είτε την αποσύρετε -όπως έχετε αποσύρει και άλλα- είτε δεν την αποσύρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν την συνεδρίαση, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 37 μαθήτριες και μαθητές και 3 εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Γυμνάσιο Νέου Γυναικοκάστρου από το Κιλκίς.
Χρόνια πολλά και καλώς ήλθατε.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριος Ρέππας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λυπούμαι γιατί θεωρήσατε ότι η συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι οι πλημμύρες στον Έβρο δεν έχει για σας αξία και έπρεπε να καλύψετε το χρόνο της ομιλίας σας με αντιπολιτευτικές κορώνες μικρής διεισδυτικότητας και αποτελεσματικότητας, κατά την άποψή μου, για άλλο θέμα, που συζητείται αυτή την ώρα από άλλο όργανο της Βουλής. Λυπούμαι γι’ αυτή την πλημμυρίδα ανευθυνότητας και λαϊκισμού.
Πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός –ουαί και αλίμονο αν δεν του αναγνωρίζουμε αυτό το δικαίωμα- ασφαλώς μπορεί να ζητά τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων. Μάλιστα σε περίοδο κρίσης, αυτό θα έλεγα ότι είναι απαραίτητο και πρέπει να έχει αυτή την ευχέρεια, πολύ περισσότερο που όλα αυτά γίνονται υπό το πνεύμα της διαφάνειας και με διαδικασίες τέτοιες οι οποίες είναι καθ’ όλα άψογες.
Ξέρετε, ουσιαστικά προσυπογράψατε -χωρίς να το καταλάβετε, γιατί τελικώς τελέσατε το τέλειο έγκλημα κατά του εαυτού σας και της παράταξής σας- αυτό το οποίο είπα στην αρχή της ομιλίας μου: ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας του κράτους μας, έλλειμμα αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει κατεξοχήν και το πολιτικό σύστημα.
(PS)
(BS)
Πώς μπορείτε να τα λέτε αυτά, όταν σήμερα κιόλας ασχολούμενος με σχετικό θέμα, είδα ότι σε συγκοινωνιακό οργανισμό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μισοί από τους εργαζόμενους που σήμερα υπηρετούν σε αυτόν τον Οργανισμό προσλήφθηκαν το εννεάμηνο του 2009 και μάλιστα, πάρα πολλοί προσλήφθηκαν, ξέρετε πότε; Στις 4 Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη από τις 2 Σεπτεμβρίου είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές.
Αυτές τις επιλογές κάνατε. Και έφτασε η χώρα σ’ αυτό το χάλι από το οποίο προσπαθούμε σήμερα να ξεπεράσουμε το πρόβλημα και να την οδηγήσουμε προς το μέλλον. Ξέρετε τι προσλήψεις κάνατε; Με διαδικασίες γνωστές. Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ με εμπειρία αποκλειστικά σε αθλητικά κέντρα και ινστιτούτα αισθητικής, προσλαμβάνεται ως υπάλληλος προμηθειών, χωρίς καμία διαδικασία. Διαθέτων εργασιακή εμπειρία σε τοποθέτηση τεντών και συσκευασίας cd, άνεργος από το 2007, προσλαμβάνεται ως υπεύθυνος σταθμών. Διαθέτουσα εμπειρία δεκατριών ετών, ως dealer σε καζίνο, προσλαμβάνεται ως οδηγός συρμών. Λίγα παραδείγματα αναφέρω.
Αυτά έγιναν λίγες μέρες πριν απ’ τις εκλογές. Και έρχεστε σήμερα εσείς, όπου ακολουθούσατε τόσο αδιαφανείς διαδικασίες να μέμφεστε τον Πρωθυπουργό που κάνει αυτό τον εθνικό αγώνα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της ουσίας έχετε να απαντήσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): …και δεν πρέπει να παρατήσουμε αυτήν την ώρα την προσπάθεια του Πρωθυπουργού για μια ρύθμιση η οποία είναι απολύτως χρήσιμη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντάτε επί της ουσίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Νομίζω, λοιπόν, ότι αν πρέπει να αποσυρθεί κάτι -και απάντησα ευθέως- είναι όχι η διάταξη που είναι απολύτως χρήσιμη ιδίως αυτή τη στιγμή. Πρέπει να αποσυρθεί αυτός ο ανεύθυνος λόγος, ο οποίος πλήττει αυτό που πρέπει τώρα όλοι μαζί να κάνουμε. Δηλαδή, να ανορθώσουμε τη χώρα, να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα γιατί δεν πάει άλλο πια και ο ελληνικός λαός το γνωρίζει.
Σας ευχαριστώ.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, κύριε Ρέππα.
Ο κ. Χρήστος Παπουτσής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθήσαμε μόλις προηγουμένως τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας να διαμαρτύρεται για την κοινοβουλευτική περιπέτεια, όπως ο ίδιος είπε, την οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Νέα Δημοκρατία, ενώ απέξω απ’ τη Βουλή, όλος ο ελληνικός λαός έχει εμπλακεί σε μια απίστευτη περιπέτεια στην οποία τον οδήγησε η Νέα Δημοκρατία.
Για ποιο λόγο διαμαρτύρεται τώρα η Νέα Δημοκρατία; Διότι ο Υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε μια προσθήκη, όπως έχει τη δυνατότητα από τον Κανονισμό της Βουλής, σε νομοσχέδιο το οποίο ήδη είχε μετατραπεί, συζητιέται με την κανονική διαδικασία, καθώς η ίδια η Κυβέρνηση το πρωί, στην πρωινή διαδικασία, πρότεινε την μετατροπή του νομοσχεδίου από κατεπείγον σε νομοσχέδιο με συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή σε τρεις συνεδριάσεις, με τη διαδικασία των ακροάσεων και ως εκ τούτου, θα έχετε όλοι την δυνατότητα να εξετάσετε το περιεχόμενο της προσθήκης στην οποία αναφερθήκατε προηγουμένως.
Φοβάμαι, όμως, ότι η αντίδρασή σας, είναι μια αντίδραση που θα μπορούσε να την πει κανείς νομικιστικού περιεχομένου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει σχέση μ’ αυτά τα οποία αναφέρατε προηγουμένως, τον μυστικισμό στον οποίο σκοντάφτει η δημοκρατία μας και το πέπλο στη δημοκρατία το οποίο ρίχνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα, γιατί πρόκειται περί μιας ρύθμισης που δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία στελεχών είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάφορους κρίσιμους τομείς στους οποίους έχει ανάγκη η χώρα και επιπλέον, γιατί μας δίνει τη δυνατότητα ως χώρα, ως λαό, ως κυβέρνηση, να δώσουμε μια καθοριστική, μια νέα, σύγχρονη προσέγγιση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, τη λειτουργία του κράτους, τη λειτουργία της οικονομίας, τις νέες κοινωνικές δομές που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Εξάλλου, γι’ αυτό το λόγο συγκροτήθηκε και η μεγάλη επιτροπή των διεθνών προσωπικοτήτων, οι οποίοι έσπευσαν να προσφέρουν στη χώρα μας τις γνώσεις τους και τις εμπειρίες τους.
Ενθυμούμαι, όμως, ακριβώς την ίδια αντίδραση, κύριε Μαρκόπουλε. Προφανώς εκείνη την περίοδο εσείς πρέπει να ήσασταν είτε στα φοιτητικά έδρανα, ή μόλις θα είχατε αποφοιτήσει. Ήταν η ίδια ακριβώς αντίδραση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όταν το 1981 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς ήθελε να μελετήσει τη δομή και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αποφάσισε τότε να δημιουργήσει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων με εκπροσώπους της ΕΝΑ της ECOLE NATIONALE D’ ADMINISTRATION και του ΟΟΣΑ και καθηγητών πανεπιστημίου, πανεπιστημιακών και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εδώ, προκειμένου να μελετήσουμε τότε τη δημόσια διοίκηση. Ήταν ακριβώς η ίδια προσέγγιση. Τι είναι αυτά, πώς τα μυστικά του κράτους θα έλθουν σε γνώση των εκπροσώπων της ΕΝΑ και του ΟΟΣΑ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το κείμενο τα λέει, δεν τα λέω εγώ, που το έχει υπογράψει ο Υπουργός σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ακριβώς η ίδια προσέγγιση. Το κείμενο το γνωρίζω, το κείμενο δεν λέει αυτό. Το κείμενο λέει …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει μυστικά. Άλλα πράγματα έχουν μυστικά στο κράτος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχετε δίκιο, κύριε Πρόεδρε, που με εγκαλείτε στο άρθρο 135, αλλά όπως καταλάβατε όταν υπάρχει μια παρέκκλιση, οφείλω και εγώ να καλύψω το κενό το οποίο δημιουργεί, όσον αφορά τη συζήτηση, η παρέκλισση την οποία έκανε ο κ. Μαρκόπουλος.
Το κείμενο λέει ότι στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται πληροφορίες οι οποίες αφορούν ζητήματα εθνικής σημασίας, σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αναλαμβάνει την ευθύνη με έγγραφη δήλωση. Αυτό λέει το κείμενο.
Εν πάση περιπτώσει, θα έχετε όλοι την ευκαιρία, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Υπουργός στην Επιτροπή έχει ήδη δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι οι συνάδελφοί σας θα αισθάνονται ικανοποιημένοι. Εκείνος ο οποίος απ’ ό,τι αντελήφθην δεν είναι και πολύ ικανοποιημένος, είναι ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απ’ ό,τι κατάλαβα ήταν και ο αρχιτέκτονας και ο έχων την ιδέα για την προβολή αυτή του θέματος σε μια μέρα, η οποία πραγματικά είναι δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία, όπως είναι και η εποχή μας δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, όμως, για να επανέλθουμε και στο θέμα στο οποίο συζητούμε σήμερα και έχουμε και την εξαιρετική τιμή να βρίσκεται μαζί μας και ο Νομάρχης Έβρου ο κ. Ζαμπουνίδης και οι εκλεκτοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας της Θράκης, ας μείνουμε σ’ αυτό το οποίο είπατε, το οποίο θέλω να χαιρετίσω, ότι σήμερα μια μέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, η Νέα Δημοκρατία την δίδει, την παραχωρεί -κάνει μια παραχώρηση και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα- σε μια προσπάθεια συνεύρεσης των υπευθύνων δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας. Και είμαι απόλυτα βέβαιος, ότι και οι άλλοι συνάδελφοι των άλλων κομμάτων θα σταθούν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Συνάντησης, όχι συνεύρεσης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το προτιμάτε. Όπως θέλετε, κύριε συνάδελφε. Εσείς επιλέγετε αν θα είναι συνεύρεση ή συνάντηση. Ό,τι θέλετε εσείς. Δεν υπάρχει θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύριε Μαρκόπουλε, εγώ πιστεύω ότι πράγματι είναι σημαντική η μέρα. Έχω την αίσθηση ότι προσπαθήσατε με κάποιο τρόπο να δείξετε ότι δεν μπορούμε να πούμε στον κόσμο ότι υπάρχει ελπίδα για τους κατοίκους του Έβρου, αλλά ήδη η απάντηση την οποία σας έδωσε ο Υπουργός ο κ. Ρέππας ήταν θα έλεγα αποστομωτική, με την έννοια ότι δεν σας άφησε κανένα απολύτως περιθώριο, δεδομένου ότι όχι μόνο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες παρουσίασε, αλλά και συγκεκριμένο σχεδιασμό και πρόγραμμα.
Και επιπλέον, θέλω να πω και ότι ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε μια πολύ ανοικτή τοποθέτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα, είπε μια αλήθεια. Μια αλήθεια, την οποία οφείλουμε να την αντιληφθούμε όλοι μας και η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ότι ο Έβρος απαιτεί αυτό το οποίο εξήγγειλε ο Υπουργός: Μια προσπάθεια στρατηγικού χαρακτήρα για ολόκληρη την περιοχή και όχι παρεμβάσεις, οι οποίες εντάσσονται σ’ ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης, κυρίως γιατί χρειάζονται πολλαπλές δράσεις. Χρειάζονται όχι μόνο μικρά έργα τα οποία δοκιμάσαμε στο παρελθόν με αξιόλογη χρηματοδότηση μέσα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά εδώ χρειάζονται σημαντικές αλλαγές, σοβαρότατες αλλαγές, οι οποίες να εντάσσονται όχι μόνο στην εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών στις οποίες και η Νέα Δημοκρατία αναφέρθηκε και ο Υπουργός προηγουμένως, αλλά κυρίως να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του μέλλοντος, οι οποίες διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή. Στον ποταμό στην Ελλάδα -αν θυμάμαι καλά ο κ. Κασαπίδης, αλλά και ο Υπουργός αναφέρθηκαν γιατί τα νερά του ποταμού είναι στην πραγματικότητα μόνο το 6% στην Ελλάδα, ενώ το 66% βρίσκεται στη Βουλγαρία- στην κοίτη αυτή έρχονται και τα νερά απ’ τους ορεινούς όγκους της Βουλγαρίας απ’ όπου πηγάζει ο Έβρος.
(AS)
(PS)
Σε κάθε περίπτωση όμως, εκείνο το οποίο έχει σημασία είναι ότι πολύ γρήγορα και σε εφαρμογή των αντίστοιχων Κοινοτικών Οδηγιών, πρέπει εμείς να προετοιμάσουμε τον Χάρτη Κινδύνου Πλημμύρας μέχρι το 2013 -νομίζω πως έχουμε χρόνια μπροστά μας, αρκεί να σπεύσουμε και να λειτουργήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση- όπως επίσης και τους χάρτες διακινδύνευσης της πλημμύρας, προκειμένου να υπάρχει και μια ενδεικτική προσέγγιση για το ποιοι θα μπορούσαν να πληγούν, ποιες είναι οι καταστροφές που θα μπορούσαν να γίνουν -αν γίνουν- για οποιεσδήποτε καταστροφές, όπως επίσης και τα σχέδια διαχείρισης διακινδύνευσης της πλημμύρας μέχρι το 2015.
Σε αυτά ακριβώς αναφέρθηκε ο Υπουργός και εγώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο: Οι αρχές τις αειφορίας, η υποχρέωση μας απέναντι στην κοινωνία του μέλλοντος να υπηρετήσουμε την αειφορία, περιλαμβάνει στη προκειμένη περίπτωση και την ανάπτυξη της υδροδιπλωματίας, προκειμένου μέσα από αυτή την προσπάθεια να συναντηθούν –εάν θέλει ο κ. Τασούλας- οι δυνάμεις των κρατών της Τουρκίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδος, που πράγματι έχουν κοινά ενδιαφέροντα και σε κάθε περίπτωση αφορούν και προσδιορίζουν το κοινό μας μέλλον.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Παπουτσή.
Το λόγο έχει η κ. Σοφία Καλαντίδου, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, από του Βήματος για έξι λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, για άλλη μια φορά ο μόνιμος εφιάλτης της πλημμύρας ξαναχτύπησε με αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση της ζωής και της παραγωγικής διαδικασίας στις παρέβρειες περιοχές με ανυπολόγιστες καταστροφές.
Για άλλη μια φορά, οι κάτοικοι του Έβρου είδαν στην καταστροφή την ανεπαρκή θωράκιση της περιοχής με αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, ενώ ταυτόχρονα πύκνωσαν οι επισκέψεις στην περιοχή τους, στον τόπο τους Κυβερνητικών Στελεχών, Στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, πολλοί από αυτούς -κυρίως από τα κόμματα που κυβέρνησαν- να αναθεματίζουν το κακό μοιράζονταν υποσχέσεις.
Κύριοι Βουλευτές, στη περιγραφή της καταστροφής συμφωνούμε πάνω-κάτω και δεν θα σταματήσω εκεί, αλλά θα προχωρήσω στην ουσία. Για το ΚΚΕ, κύρια ευθύνη για αυτή την τραγικά επαναλαμβανόμενη κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, πολιτική μείωσης των δημόσιων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα. Άλλωστε, οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της μικρομεσαίας αγροτιάς. Για το λόγο αυτό, έργα όπως αρδευτικά φράγματα, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κρίνονται μη επιλέξιμα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Σοβαρές όμως, ευθύνες έχουν και οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Αρχές που όφειλαν να αναδείξουν την παλαιότητα και ανεπάρκεια της αντιπλημμυρικής προστασίας του Νομού -όχι ότι δεν το ήξεραν οι κυβερνώντες- την πρωτόγονη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το ελλιπέστατο αποστραγγιστικό σύστημα. Όφειλαν να οργανώσουν ή, αν θέλετε, να συμπαραταχθούν στον διεκδικητικό αγώνα των αγροτών, των κατοίκων της περιοχής για μακρόπνοα έργα υποδομής, αντιδρώντας στην αντι-αγροτική, αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι σύνθετο, κυρίως όμως, είναι ζήτημα πολιτικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε, εδώ και καιρό, να κάνει συγκεκριμένες προσπάθειες που να προωθούν συντονισμένα μέτρα για τη διαχείριση του νερού. Άλλωστε, η επιστήμη και η τεχνική μπορούν σήμερα να δώσουν πλήρεις έως και ικανοποιητικές λύσεις στο πρόβλημα. Στη πολιτική βούληση υστερούμε, μια πολιτική βούληση της άρχουσας τάξης και των κομμάτων του Ευρω-μονόδρομου, που είναι η εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η επικυριαρχία του κέρδους σε βάρος των δικαιωμάτων και των αναγκών των εργαζόμενων και του λαού.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το νερό δεν γνωρίζει σύνορα, γι’ αυτό ακριβώς στο ΚΚΕ θεωρούμε ότι το νερό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως παράγοντας συνεργασίας μεταξύ των λαών και όχι ως πεδίο παρέμβασης των ιμπεριαλιστών, οι οποίοι με τους πολέμους κατέστρεψαν πηγές νερού και υπόγεια νερά, αλλά και με την προσπάθεια ελέγχου των περιοχών, εντάσσουν την εκμετάλλευση του νερού στον ανταγωνισμό τους, ακόμη και στα Βαλκάνια.
Η Βουλγαρία, η οποία έχει το μεγαλύτερο τμήμα του ποταμού στην έκταση της, μετά τις ανατροπές το 1989-1991 δεν διαθέτει κονδύλια -ευτυχώς που υπάρχουν οι υποδομές που έγιναν επί σοσιαλισμού- ενώ η αποψίλωση των δασών της έχει ένα ακόμη πρόσθετο αποτέλεσμα, να αυξάνονται οι όγκοι υδάτων που έρχονται στον Έβρο.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει ολοκληρωμένη και συστηματική συνεργασία με τις όμορες χώρες, συνεργασία η οποία σε τελευταία ανάλυση, κύριοι Βουλευτές, δεν είναι τεχνοκρατική υπόθεση, αλλά πολιτική απόφαση στα πλαίσια της καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης, η οποία πρέπει όμως, να στηρίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένη βάση. Είναι απαραίτητο να γίνουν μελέτες για τη συλλογή και χαρτογράφηση στοιχείων. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα έχουν ευθύνη, για τη μη επίτευξη τέτοιας συμφωνίας, αλλά κυρίως γιατί χρησιμοποιούν αυτό το γεγονός σαν άλλοθι για την ανυπαρξία μόνιμων έργων υποδομής στο δικό μας έδαφος, έργα που θα συνέβαλλαν, όχι μόνο στη θωράκιση της περιοχής, αλλά και στην ανάπτυξη της. Αντίθετα, έχουν πολλαπλασιαστεί μπαζώματα, μετατροπή δασικής έκτασης σε αγροτική, στένεμα της κοίτης του ποταμού κ.τ.λ.
Και σήμερα, οι προβαλλόμενες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έχουν χάσει κάθε έννοια, αφού τα όποια έργα προστασίας από πλημμύρες, είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα, είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακροχρόνιο ορίζοντα, κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες του λαού, αλλά τα συμφέροντα και τα κέρδη εργολάβων με καταστροφικές συνέπειες.
Γίνεται φανερό ότι στην αντιλαϊκή, Ευρωενωσιακή πολιτική, που χρόνια τώρα εφαρμόζεται στη χώρα μας από ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία εναλλάξ, δεν χωράει η σωστή διαχείριση και ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Οι αγρότες της περιοχής είναι αμφίβολο, αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, ακόμη και αν αποσυρθούν τα νερά.
Για το λόγο αυτό, το ΚΚΕ καλεί τους αγρότες να απαιτήσουν δυναμικά την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών σε όποιες υποδομές, την άμεση και ολική αποζημίωση τους από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγοί, την πλήρη αποζημίωση και όσων δεν προλάβουν να σπείρουν.
Το ΚΚΕ, κύριοι Βουλευτές, κύριοι της Κυβέρνησης, αντιμετωπίζει την αντιπλημμυρική προστασία καθώς και τη διαχείριση του νερού συνολικά, ως ένα από τα βασικά ζητήματα της προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού. Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας είναι απαραίτητες, μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση λαϊκής πάλης, απαίτηση για μια άλλη πολιτική που δεν κατατάσσει το νερό στα εμπορεύματα.
Οφείλομε όλοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικροί επαγγελματίες, όλος ο λαός να διεκδικήσουμε -επειδή ακριβώς το νερό είναι φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας- και να μπούμε εμπόδιο, καταρχήν στην εμπορευματοποίηση του, να διεκδικήσουμε σαν κοινωνικό αγαθό να ανήκει στο λαό. Οφείλουμε να παλέψουμε για μία πολιτική που θα αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των αναγκαίων, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής μέσα από το δημόσιο φορέα, με βάση τις ανάγκες του λαού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε την κ. Καλαντίδου.
Ο κ. Ηλίας Πόλατίδης, ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε ότι το 1957 έγινε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο και έγινε με κάποια σχετικά αναχώματα. Από εκεί και πέρα, κάποια συντήρηση αυτού του έργου, το οποίο έγινε με τα μέσα εκείνης της εποχής, υπήρξε; Φοβούμαι πως όχι. Γιατί δεν έγινε, όμως; Δεν έγινε γιατί πάντα οι συντηρήσεις των έργων, σε όλη την Ελλάδα –αυτό δυστυχώς, δεν είναι προνόμιο μόνο του Έβρου- θεωρούνται μια μη παραγωγική δαπάνη.
Ερχόμαστε κατόπιν, ως επιμηθείς να πληρώσουμε πολλά περισσότερα χρήματα σε αποζημιώσεις, σε μέτρα που ζήτησαν οι επερωτώντες Βουλευτές, αποζημιώσεις αγροτών, αποζημιώσεις επιχειρήσεων. Αντί να ξοδέψουμε λιγότερα χρήματα στο έργο υποδομής, θα πάμε πάλι «πυροσβεστικά» να δώσουμε πάλι ότι δίνουμε πάντα. Απ’ ότι φαίνεται, αυτές οι πυροσβεστικές λύσεις έχουν ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τα κόμματα εξουσίας, γιατί είδαμε ότι ήταν επιτυχές το πείραμα του 2007 της Νέας Δημοκρατίας, γι’ αυτό και επανέρχονται συνεχώς.
(EP)
(2AS)
Βέβαια, υπάρχει και μια τυχοδιωκτική πολιτική -επιτρέψτε μου την έκφραση- και από την πλευρά των παθόντων, όπου προσπαθούν να λύσουν τα διάφορα προβλήματά τους. Προφανώς, κάποιες επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί ή δεν έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό θέλουν και αυτές να χρησιμοποιήσουν την θεομηνία ως μια χρυσή ευκαιρία.
Είναι, όμως, πράγματι θεομηνία; Μπορούμε να μιλάμε για θεομηνία, όταν εδώ είχε αναφέρει ο κύριος Υπουργός ότι έγιναν το 2006 πλημμύρες, το 2007 και το 2010; Εδώ μιλάμε για ένα μόνιμο φαινόμενο. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με όρους φυσικής καταστροφής και θεομηνίας. Είναι μια προδοσία εις βάρος των πολιτών του Έβρου από την Ελληνική Πολιτεία, είναι ένα μόνιμο φαινόμενο, μια μόνιμη κατάσταση.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία –είδαμε κι εδώ το παιχνίδι- ξαφνικά ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλον. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει: «γιατί δεν τα κάνατε εσείς που ήσασταν πεντέμισι χρόνια;», λες και πριν το 2004 είχε λύσει το πρόβλημα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τότε δεν συνέβαιναν προβλήματα. Παραδέχτηκαν οι επερωτώντες ότι στα πεντέμισι χρόνια δεν έγινε κάτι από τη Νέα Δημοκρατία και θέλουν να γίνουν όλα αυτά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ποιο είναι το πρόβλημα; Ότι μια επένδυση χρημάτων στον Νομό Έβρου, κύριοι εκπρόσωποι του Έβρου, δεν φέρνει ψήφους. Είναι προτιμότερο να επενδυθούν τα χρήματα στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη, όπου εκεί περισσότεροι θα τα δουν και περισσότεροι θα το εκτιμήσουν, ούτως ώστε να ψηφίσουν το ένα ή το άλλο κυβερνητικό κόμμα.
Επίσης, είδα μια λαγνεία των διασυνοριακών συνεργασιών από όλα τα κόμματα που λάβανε μέχρι στιγμής το λόγο, και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και από τη Νέα Δημοκρατία και από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, η οποία πραγματικά με αφήνει έκπληκτο. Δηλαδή, έχουμε πέσει από τον Άρη εδώ σε αυτήν την Αίθουσα; Δηλαδή, έχουμε καμία Ελβετία ή κανένα Βέλγιο ανατολικά του Έβρου; Μήπως έχουμε μπερδευτεί εδώ πέρα μέσα στην Αίθουσα;
Λοιπόν, σας αναφέρω από το blog το Defence Net: «Νέες γέφυρες για την Τουρκία. Συμφωνία με την βρετανική εταιρεία WFEL για προμήθεια δυο γεφυρών ξηράς υποστήριξης τύπου Μ18, προκειμένου να μπορεί να διευκολύνει την εισβολή, να κάνει ζεύξη στον Έβρο». Τώρα γίνονται αυτά.
Δεύτερον, θα μπορεί η Τουρκία με τις γέφυρες, τις οποίες θα παραλάβει, να μεταφέρει δυο ύλες αρμάτων μέσα σε εξήμισι λεπτά στην δυτική ακτή του Έβρου. Ζήτησε, μάλιστα, να παραδοθούν δεκατέσσερις μήνες νωρίτερα από ότι αρχικά είχε συμφωνηθεί. Επίσης, έγινε παραγγελία πενήντα δυο επιθετικών αμφίβιων γεφυρών τύπου Samur από τον τουρκικό στρατό και έχουν παραλειφθεί.
Με ποιους ακριβώς θα πάει να μιλήσει ο κύριος Πρωθυπουργός; Και τι ακριβώς θα συμφωνήσει; Εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη χώρα, η οποία είναι επιθετική προς εμάς και το δείχνει με κάθε τρόπο. Αυτό είναι πέρα από τις δικές μας απόψεις και προσδοκίες. Η χώρα αυτή ξεκάθαρα έχει λάβει πάλι, σύμφωνα με αμυντικούς ισότοπους, επιθετική στάση για πρώτη φορά το 1984. Μιλώ για το στρατό της Τουρκίας στον Έβρο. Η πρώτη φορά ήταν το 1984. Εμείς εδώ, τι ακριβώς διασυνοριακή συνεργασία θέλουμε;
Πρέπει το πρόβλημα να τεθεί στην πραγματική του βάση. Να καθίσει η Κυβέρνηση –αυτή έχει την ευθύνη της εξουσίας-, να δει τα προβλήματα με την Βουλγαρία, να δουν ποια τεχνικά έργα μπορούν να γίνουν στην Βουλγαρία και το κυριότερο να δουν ποια τεχνικά έργα μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα. Το να λέμε ότι όλα πάνε στο να λυθούν κατόπιν μιας συνεννόησης με την Τουρκία, αυτό σημαίνει μη λύση. Και αυτό σημαίνει, κύριε Υπουργέ, ότι θα συζητηθεί πολλές φορές το ίδιο θέμα στην Βουλή των Ελλήνων αν όλα και την τελική λύση την ανάγουμε σε μια συνεννόηση με την Τουρκία. Εγώ σας υπογράφω ότι συνεννόηση με την Τουρκία δεν πρόκειται να υπάρξει. Δεν έχουμε απέναντί μας έναν έντιμο συνομιλητή και δεν έχουμε, δυστυχώς, απέναντί μας το Βέλγιο και την Ολλανδία.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις καταστάσεις με ένα είδος τζόγου. Δηλαδή λένε: «Ας γλιτώσουμε τη συντήρηση, ας μην δώσουμε τα χρήματα και ενδεχομένως να μην δώσουμε και τις αποζημιώσεις». Τα χρήματα φυσικά για τη συντήρηση δεν τα δίνουμε πράγματι. Αλλά από ό,τι βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο δίνουμε τα χρήματα ή υπάρχει απαίτηση για τις αποζημιώσεις. Τη ζημιά, την οποία γίνεται στην περιουσία των πολιτών, στην οικονομία και στην ομαλή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αυτής, που τη βάζετε; Αυτό δεν είναι κάτι μακροχρόνιο;
Αντί λοιπόν, να τζογάρουμε κάθε φορά δεν πρέπει σήμερα, αύριο, εντός μιας εβδομάδας να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι από αυτήν την υπηρεσία την οποία λέτε ότι θα δημιουργήσετε, κατά τα πρότυπα Αττικής και Θεσσαλονίκης; Οι πόροι από πού θα βρεθούν; Υπάρχουν στον προϋπολογισμό ή σε κάποιο απαραίτητο κονδύλιο; Και αν κοπούν, από πού θα κοπούν για να δοθούν σε αυτήν ακριβώς την υπηρεσία;
Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι ότι σε μια σειρά από τέτοια θέματα η συζήτηση γίνεται μόνο όσο τα νερά διατηρούνται και ακόμα δεν έχουν στραγγίσει και μόνο όσο διατηρείται το θέμα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Κύριε Υπουργέ, αν είστε ειλικρινής σε αυτό που λέτε ότι δεν θέλετε να ξανασυζητηθεί το θέμα, να αρχίσει από τώρα ένας σοβαρός διάλογος επί πραγματικής βάσης και όχι με διάφορες φαντασιώσεις, ότι πρόκειται κάποτε να έχουμε συνεννόηση επί αυτού του θέματος –ίσως και σε άλλα θέματα- με την Τουρκία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πολατίδη.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πλημμύρες στον Έβρο έχουν λάβει επετειακό χαρακτήρα. Είναι μια επέτειος, βεβαίως, που την βιώνουν οι κάτοικοι του Έβρου με τραγικό τρόπο.
Σήμερα συνειδητοποιήσαμε ξαφνικά ότι οι Κυβερνήσεις έγιναν Πολιτεία, ότι οι ευθύνες δεν ανήκουν σε κανέναν και υπάρχει μια διάχυση ευθυνών προς όλους τους χώρους. Αυτό το οποίο διαπιστώνουμε έκπληκτοι όλοι είναι ότι σήμερα βιώνουμε εδώ μια ένοχη αλληλεγγύη, μια ένοχη συναίνεση, όσον αφορά τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έβρος. Δεν ξέρω κατά πόσο οι εκκλήσεις και των δυο κομμάτων προς τα άλλα κόμματα σημαίνει: «προσχωρήστε και εσείς σε αυτήν την συναίνεση». Αυτό το οποίο λέμε εμείς, σαν Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, είναι: «Επιτέλους δώστε λύση, μακροπρόθεσμη και βιώσιμη».
Το φαινόμενο αντανακλά, βεβαίως, στο διαχρονικό έλλειμμα στρατηγικής και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού που αντιμετωπίζει μονίμως η Χώρα. Η διαπίστωση, όμως, είναι σαφής, κοινή και αδιαμφισβήτητη. Η περίπτωση στοιχειοθετεί τις κλασσικές περιπτώσεις της πολιτικής ανεπάρκειας και συγχρόνως της κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα της κατάρρευσης της Ελληνικής Περιφέρειας, όπου τα μικροπολιτικά συμφέροντα με την ανοχή της κεντρικής Κυβέρνησης παραλύουν τις όποιες προοπτικές ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ουσία είναι απλή. Η αντιπλημμυρική προστασία είναι πλέον ενταγμένη, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχείριση υδάτινων πόρων. Αναφέρθηκε πολλάκις η «Οδηγία-Πλαίσιο 60» του 2000, η οποία βεβαίως έχει ενσωματωθεί με το ν. 2399/2004 στην ελληνική έννομη τάξη. Από το 2004, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα προς την κατεύθυνση αυτή. Χωρίς ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων πόρων, ας μην συζητάμε για ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας.
Παρόλα αυτά η έκταση των καταστροφών θα μπορούσει να έχει μειωθεί; Ακούστηκε ότι πρόκειται περί φυσικού φαινομένου. Σε καμία περίπτωση επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τέτοιου είδους δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο κυβερνητικών ανεπαρκειών και αμελειών. Επαναλαμβάνεται με ακρίβεια, κάθε χρόνο, άλλες φορές εντονότερα και άλλες όχι. Φτάνουμε λοιπόν, σε σημείο να διερωτόμαστε ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η διαχρονική άρνηση υιοθέτησης ενός βιώσιμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Τα ερωτήματα που θέτετε, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με την επερώτησή σας, επιβεβαιώνουν τη θέση μας, αυτά που ανέφερα προηγουμένως. Αρκεί απλά και μόνο ο καθαρισμός της κοίτης για αποκατάσταση των ζημιών; Σίγουρα πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Τα ερωτήματά σας, όμως, είναι εντελώς αποσπασματικά, το ίδιο και οι ερωτήσεις που κάνετε προς την Κυβέρνηση.
Το βασικό ερώτημα είναι ένα και επιτακτικό: Πότε επιτέλους, θα υιοθετηθεί ένα μακροπρόθεσμο διαχειριστικό σχέδιο, με συγκεκριμένη τεχνική μελέτη έργων υδροοικονομίας και με γεωργικοοικονομική μελέτη; Με μακροχρόνια και βιώσιμα μέτρα προκύπτει ότι το 60% έως 80% των καταστροφών, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
(SS)
(3EP)
Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την κατασκευή φραγμάτων Μάθιας και Δερίου κατέληξαν και στις γνωστές ελληνικές καλένδες. Δύο έργα που θα συνέβαλαν εκτός της άρδευσης και ύδρευσης στην πρόληψη των εκτεταμένων πλημμυρών, έμειναν στο στάδιο της προμελέτης. Για ποιο λόγο;
Το φράγμα του Κουφόβουνου ενώ διήνυσε όλο το δεύτερο και τρίτο κοινοτικό πλαίσιο απορρόφησε τεράστια ποσά και είναι ημιτελές. Έχει αναλάβει κανένας την ευθύνη γι αυτό;
Στο βωμό ψηφοθηρικών πολιτικών περιορίστηκε επικίνδυνα η διατομή του Έβρου. Έγινε αλόγιστη εκρίζωση δέντρων κατά μήκος του ποταμού για δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Εξαλείφθηκαν έτσι οι φυσικές αντιστάσεις της ροής του. Θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια και πολύ φαιά ουσία να γίνει κατανοητό; Να γίνει κατανοητή η ανάγκη ολοκληρωμένης, συνολικής διαχείρισης των υδατικών πόρων του νομού, με έργα διευθέτησης πεδινής κοίτης, με λεκάνες εκτόνωσης, με τμήματα αγωγών ελεύθερης ροής, με χωροθετήσεις έργων ορεινής υδρονομίας για μελέτες αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στην παρέβρεια περιοχή; Είναι δόκιμο να καλλιεργούνται σιτηρά στις όχθες του ποταμού μόνο και μόνο επειδή επιδοτούνται;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λύσεις υπάρχουν. Πάντα υπήρχαν! Η πολιτική βούληση απουσιάζει προκλητικά. Αλλά και μέτρα άμεσου μετριασμού των ζημιών, δεν προνοούνται. Στα χωρία Βίσα και Λάβαρα με μικρή μετατόπιση κάποιων οικιών θα μπορούσε να αποφευχθεί η συστηματική καταστροφή τους και ζημιές που υφίστανται. Οι λεκάνες απόληψης θα μπορούσαν να περιορίσουν τις ζημιές, σε μία καλλιέργεια μόνο, έτσι θα ήταν λιγότερο επώδυνες οι ζημιές και λιγότερη η αποζημίωση. Συγχρόνως, η περιοχή θα μπορούσε να καλλιεργείται τον υπόλοιπο χρόνο με άλλες καλλιέργειες.
Αλλά βέβαια πρέπει να υιοθετηθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για το νομό με μελέτες, κατασκευές αποστραγγιστικών έργων και αναδασμών. Έργα που θα αναπτύξουν και θα τονώσουν οικονομικά την περιοχή, μειώνοντας σημαντικά την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως της ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όλα όσα προανέφερα αφορούν τις δικές μας ευθύνες και ανεπάρκειες, για τις οποίες δεν ευθύνονται οι γειτονικές μας χώρες μόνο βεβαίως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές ευθύνονται για άλλα και επίσης σοβαρά. Για να τους ζητήσουμε όμως ευθύνες, πρέπει να απευθυνθούμε σε αυτές αφού έχουμε τακτοποιήσει τα του οίκου μας. Αφού λύσουμε τα τοπικά ζητήματα, τότε μπορούμε να απευθυνθούμε στην Τουρκία και την Βουλγαρία με συγκεκριμένες απαιτήσεις, να ζητήσουμε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού προηγουμένως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ξεκαθαρίσει και εμείς τις θεσμικές μας ανεπάρκειες και τις μελλοντικές μας ανεπάρκειες όσον αφορά βεβαίως το τι θέλουμε εμείς όσον αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων.
Εκεί, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι οι ανεπάρκειες είναι τεράστιες, τα προβλήματα είναι τεράστια και όσον αφορά τις υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες να διαχειρίζονται τους υδατικούς πόρους και γενικότερα, όσον αφορά την εκπόνηση ολοκληρωμένων στρατηγικών σχεδίων, όχι μόνο για τις απομακρυσμένες περιοχές αλλά γενικότερα και ολόκληρης της Ελλάδας.
Πάντως, έχετε υπόψη σας ότι σε οποιαδήποτε σοβαρή πρόταση, ολοκληρωμένης και βιώσιμης διαχείρισης της περιοχής αυτής, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα είναι δίπλα και στην Κυβέρνηση και σε οποιονδήποτε άλλο της προτείνει.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Τσούκαλη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Βουλευτές κυρίες Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και η κυρία Τσαμπίκα-Μίκα Ιατρίδη του νομού Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας επίσης, αιτούνται άδεια ολιγοήμερης απουσίας από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα κατά τις ημέρες Τρίτη 9 Μαρτίου έως και Παρασκευή 19 Μαρτίου του 2010. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η Βουλή ενέκρινε τις ζητηθείσες άδειες.
Τώρα να οργανώσουμε τη συζήτηση. Τέλειωσε και ο κατάλογος των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.
Να σημειώσω ποιοι από τους Βουλευτές, εισηγητές ή απλούς Βουλευτές θέλουν το λόγο για δευτερολογία. Σημειώνω τον κ. Δερμετζόπουλο, τον κ. Κιλτίδη, τον κ. Χαλκίδη, τον κ. Κασαπίδη και τον κ. Καντερέ.
Από τους άλλους συναδέλφους Βουλευτές εισηγητές;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Προβλέπεται; Δεν προβλέπεται!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Από τους Υπουργούς, έχουν ζητήσει το λόγο ο κ. Αρναουτάκης για μια σύντομη παρέμβαση, ο κ. Καρχιμάκης επίσης για μια σύντομη παρέμβαση και ο κ. Μαγκριώτης.
Ο κ. Μαγκριώτης θα κάνει μια σύντομη δευτερολογία, δεδομένου ότι πρωτολόγησε και ο κύριος Υπουργός. Ας δώσουμε το λόγο στον κ. Δερμετζόπουλο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Να μιλήσουν πρώτα οι Υπουργοί και μετά εμείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εντάξει, δεκτό.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρναουτάκης έχει το λόγο για μια σύντομη παρέμβαση.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το Υπουργείο μας κατά το σχεδιασμό χρηματοδότησης των αναγκαίων επιδιορθώσεων των κατεστραμμένων υποδομών, ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει εκ νέου, στην αξιοποίηση των πόρων από τα χρηματοδοτικά μέσα και ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μέριμνα στην εφαρμογή Κοινοτική Οδηγίας Πλαισίου 60/2000 για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων.
Προκειμένου να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι πόροι αυτοί υπάρχει η δυνατότητα ένταξης νέων δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων, των φυσικών καταστροφών στο ΕΣΠΑ 2007-2013, τα επιχειρησιακά προγράμματα του οποίου καλύπτουν ένα ευρύ πεδίο κατηγοριών παρεμβάσεων, όπως η απασχόληση, η κατάρτιση, η διαχείριση βιοτόπων και οικολογικά ευαίσθητων περιοχών, τα έργα υδρεύσεων, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, κ.α.
Η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς δύνανται να προχωρήσουν άμεσα σε περαιτέρω χωρική εξειδίκευση των έργων, τα οποία συγχρηματοδοτούνται κατά την αναπτυξιακή περίοδο 2007-2013, προβαίνοντας κατά την ενεργοποίηση κυρίως των σχετικών εξόδων προτεραιότητας του ΠΕΠ σε ποσοστιαία δέσμευση πόρων για τις πληγείσες περιοχές της, εξειδικεύοντας ανάλογα τα κριτήρια ένταξης των έργων, με παράλληλη αξιοποίηση της δυνατότητας υπερδέσμευσης πόρων, όπως είχατε ζητήσει κ. Νομάρχη, σε επίσκεψή μας στην περιοχή σας.
Επιπλέον στο πλαίσιο της επικείμενης προσαρμογής των υπηρεσιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ στην παρούσα οικονομική κρίση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους Κοινοτικούς Κανονισμούς, δύναται να κατευθυνθούν στοχευμένες δράσεις και αντίστοιχοι πόροι στις πληγείσες περιοχές, με σχετική προσαρμογή των σχετικών προγραμματικών κειμένων και αξόνων προτεραιότητας.
Παράλληλα εξετάζεται η δυνατότητα χρηματοδότησης επιλέξιμων δράσεων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος του Εθνικού Αποθεματικού Απροβλέπτων, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του κοινωνικοοικονομικού ιστού, των προς ανασυγκρότηση περιοχών.
(SM)
(3SS)
Πάνω απ’ όλα, όμως, πρέπει να σχεδιαστούν λύσεις, οι οποίες να αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε μόνιμη και μακροπρόθεσμη βάση –το επαναλαμβάνω- μέσω ενός σχεδίου διαχείρισης της υδρολογικής λεκάνης του Έβρου και γενικότερα των υδάτων της περιοχής από τις τρεις χώρες, όπως απαιτεί η εθνική μας νομοθεσία κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας 60/2000 για τη διαχείριση των υδάτων.
Επιπρόσθετα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου μας συλλέγουν στοιχεία του κόστους των καταστροφών σε συνεργασία με τις αρμόδιες περιφερειακές και νομαρχιακές αρχές, προκειμένου να εκτιμηθεί η δυνατότητα τεκμηρίωσης αιτήματος κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, όμως, απαραίτητο να αποσαφηνιστεί, ότι η τεκμηρίωση αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένες τις προϋποθέσεις και τα όρια που διέπει ο κανονισμός 2012/2002 για το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Επίσης, θα ήθελα να πω για τους επιχειρηματίες. Έχουμε πάρει τις προτάσεις των επιμελητηρίων και τα συναρμόδια Υπουργεία εξετάζουν θετικά το αίτημά τους. Επίσης, μόλις πάρουμε όλα τα αιτήματα για τις καταστροφές από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αρκετά από τα έργα, τα οποία θα προταθούν, ούτως ώστε να έχουμε τη λύση η οποία αρμόζει στην περιοχή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Αρναουτάκη.
Το λόγο έχει ο κ. Καρχιμάκης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά και ελπίζω να μην χρειαστεί να επιδειχθεί η ανοχή του Προεδρείου, γιατί είναι ευσύνοπτος πάντα ο κ. Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, το φαινόμενο των πλημμυρών είναι ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα που πλήττει και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Έβρου. Ο στόχος της Κυβέρνησή μας είναι να δοθεί μία βιώσιμη και οριστική λύση στο πολυδιάστατο αυτό πρόβλημα, προωθώντας τα αναγκαία μέτρα και τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες γι’ αυτό το σκοπό.
Από την πρώτη στιγμή με το κλιμάκιο της Κυβέρνησης επισκεφθήκαμε το Νομό με στόχο να δούμε και να ακούσουμε από κοντά τα προβλήματα των κατοίκων και των αγροτών, γιατί έχουμε την πολιτική βούληση και επιδιώκουμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα, ώστε στο μέλλον πραγματικά να μην χρειαστεί να πάμε στον Έβρο για τον ίδιο δυσάρεστο λόγο.
Πιστεύουμε ότι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί και πρέπει να προκύψει, τόσο από ουσιαστικά μέτρα υποδομών, αλλά ακόμη περισσότερο μέσα από τη σε βάθος διακρατική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Από τη μεριά, λοιπόν, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιθυμούμε να γίνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι οι πληγέντες θα αποζημιωθούν, για τις ζημιές στις καλλιέργειες στον Έβρο και στην ευρύτερη περιοχή.
Επί του παρόντος η επισήμανση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί, αφού αποσυρθεί το νερό, οπότε θα αποζημιωθούν όσοι επλήγησαν. Αυτήν τη στιγμή στο Νομό Έβρου υπολογίζεται ότι πλημμύρισαν περίπου 280.000 στρέμματα από τα οποία τα 100.000 με χειμερινά σιτηρά, μηδική και σπαράγγια. Έχουν γίνει επισημάνσεις και προϋπολογίζονται οι ζημιές στα χειμερινά σιτηρά σε 65.000 στρέμματα, στη μηδική σε 30.000 στρέμματα και στα σπαράγγια σε 5.000 στρέμματα.
Σύμφωνα δε με τη διαπίστωση του ΕΛΓΑ πρόκειται να δοθεί προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Και στη συνέχεια μόλις καταστεί εφικτή η πρόσβαση στα χτήματα για να αρχίσει η διενέργεια των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, θα καταβληθούν -το συντομότερο δυνατόν- οι αποζημιώσεις στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς.
Παρακολουθούμε, λοιπόν, στενά την εξέλιξη της καταγραφής των ζημιών και σύντομα θα είμαστε σε θέση να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα. Η απόσυρση των υδάτων -όπως γνωρίζετε- έχει ξεκινήσει, όμως, χρειάζεται ένα μικρό διάστημα για να έχουμε σαφή εικόνα. Επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε και τις περιπτώσεις που τα νερά θα μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περιπτώσεις αυτές θα παρακολουθούνται και θα χαρτογραφηθούν μέχρι να φύγει και η τελευταία σταγόνα και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την κάλυψη των πληγέντων.
Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά και είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο, όσες ζημιές προκύψουν θα αποζημιωθούν. Όσον αφορά τις καταστροφές η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ΠΣΕΑ συνεχίζεται. Έως αυτή τη στιγμή από τα δημοτικά διαμερίσματα Ελληνοχωρίου, Ζώνης, Κορνοφωλιά και Ορεστιάδος έχουν υποβληθεί και υποβάλλονται αιτήσεις, που αφορούν κυρίως σε αποθηκευμένα προϊόντα.
Στο θέμα της τευτλοκαλλιέργειας θα ισχύσουν οι ίδιες τιμές με τις τιμές που ίσχυσαν και πέρυσι. Σχετικά με το θέμα των ζημιών στους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Διεύθυνση Αξιοποίησης Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Μηχανικού Εξοπλισμού αναλαμβάνει -μετά την καταγραφή του- σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας να αντιμετωπίσει δαπάνες εκτάκτων καταγεγραμμένων αναγκών από ζημιές στα εγγειοβελτιωτικά έργα των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Όλα αυτά θα πληρωθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και βεβαίως μετά από συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου.
Τα ποσά που θα διατεθούν από το σχετικό πρόγραμμα θα καλύψουν ζημιές -όπως είπαμε- από έκτακτες ανάγκες στα εγγειοβελτιωτικά έργα των ΤΟΕΒ και των ΓΟΕΒ. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να τονίσω από το Βήμα της Βουλής -επειδή ακριβώς οι αγρότες της περιοχής και οι κτηνοτρόφοι έχουν υποστεί ζημιές- και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι οι άμεσες, αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις πρόκειται να καταβληθούν μέχρι της 15 του Μάρτη.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Τα δικαιώματα εννοείτε;
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως τα δικαιώματα.
Και στη συνέχεια θα πάμε με γρήγορους ρυθμούς για να καταβληθούν και οι συνδεδεμένες.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Πάσχα πιάσαμε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν τα πουλάμε εκδούλευση, ούτε χάρη. Τα δικαιώματά τους τα οποία…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η Νέα Δημοκρατία το έκανε έτσι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εν πάση περιπτώσει εμείς λέμε άλλα πράγματα. Λέμε τα δικαιώματά τους, είναι δικαιώματά τους. Δεν είναι χαρίσματα, ούτε δίδονται και παραδίδονται κάτω από πελατειακές λογικές.
Πληρώνουμε νέους αγρότες, πληρώνουμε σχέδια βελτίωσης. Έχουμε πραγματικά περάσει σε αποφάσεις για το ποιοτικό παρακράτημα, όπου θα ενισχυθούν σιτηρά και κτηνοτροφία. Και βεβαίως θα καταβληθούν και οι εξωτικές αποζημιώσεις -που υπολείπονται να καταβληθούν- του 2007 και του 2008, γιατί πραγματικά αντιλαμβανόμαστε ότι είναι μία δύσκολη συγκυρία. Μία δύσκολη συγκυρία που πρέπει να οδηγήσουμε αυτά τα οποία είχε υποχρέωση η πολιτεία στους δικαιούχους και σε σύντομο χρόνο. Όλα αυτά τα οποία επί πάρα πολλά χρόνια, επί 3,4,5 χρόνια, καθυστερούσαν να καταβληθούν και αποτελούσαν αντικείμενο επικύψεων και δουλικής συμπεριφοράς και πελατειακής λογικής στους προθαλάμους διαφόρων γραφείων.
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επικεντρωνόμαστε στους πολιτικούς μας στόχους και επιχειρούμε να θωρακίσουμε τη χώρα από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και πάνω σ’ αυτή τη φιλοσοφία πραγματικά θα προχωρήσουμε και στην αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε οι αγρότες να γνωρίζουν τί είναι αυτό το οποίο δικαιούνται και όχι κάθε φορά πραγματικά να είναι παράκλητοι σε λογικές, οι οποίες τους οδηγούν σε κατ’ εξαίρεσην αποζημιώσεις. Αποζημιώσεις οι οποίες δεν ευνόησαν τα τελευταία χρόνια, αλλά οδήγησαν τον ΕΛΓΑ σε υπερβολικό χρέος –πάνω από 4 δις ευρώ- με αποτέλεσμα σήμερα να δοκιμαζόμαστε οικονομικά και να αναζητούμε πόρους, προκειμένου να αναλάβουμε υποχρεώσεις που πρέπει να έχει το κράτος.
Εμείς σήμερα έχουμε ευθύνη και χρέος απέναντι στους αγρότες, να προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές, ενισχύοντας το εισόδημά τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Μα, πάνω απ’ όλα να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπειά τους ως επαγγελματίες πολίτες ενός δίκαιου κράτους.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Καρχιμάκη.
Κερδίσατε την ανοχή του Προεδρείου, διότι δίνατε χρήσιμες πληροφορίες από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εγώ θέλω να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριοι Υπουργοί, ότι ευρέθηκα και εγώ σε μία επιθεώρηση συμπαραστάσεως σε πλημμύρες του Έβρου.
(AM)
Σ
(SM)
Μου είχε κάνει εντύπωση μια εξίσωση, κύριε Ρέππα και κύριοι συνάδελφοι, ότι έλεγαν όλοι οι λογαριασμοί -και ο κ. Ζαμπουνίδης τότε, με ειδικές μετρήσεις κατέθετε- ότι μια ή δύο χρονιές αποζημιώσεων ισοδυναμεί με το κόστος που απαιτείται για την ενίσχυση των φραγμάτων. Και δεν νομίζω ότι αυτή η εξίσωση έχει μεταβληθεί σήμερα. Δυστυχώς, εξακολουθεί η ισχύουσα.
Αναγνωρίζω ότι απαιτείται διϋπουργική διάδραση, διακρατική συνεργασία και όλο αυτό το σύνθετο πράγμα, αλλά με εντυπωσιάζει ότι εάν οικονομήσουμε τις αποζημιώσεις δύο ετών ή και μιας χρονιάς και φτιάξουμε το φράγμα, απαλλάσσεται ο τόπος και οι πολίτες, οι ακρίτες μας άπαξ δια παντός. Έτσι τάσσονται οι προτεραιότητες κατά την ταπεινή μου γνώμη και με συγχωρείτε για την παρέμβαση.
Τώρα, θέλω να δώσω το λόγο στους επερωτώντες συναδέλφους και θα καταλήξουμε με ένα συμπερασματικό λόγο από τον κ. Μαγκριώτη -έτσι είθισται- γι’ αυτό παρακαλώ τον πρώτο επερωτώντα, τον Εβρίτη κ. Αλέξανδρο Δερμετζόπουλο, να έχει το λόγο για δευτερολογία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μία απάντηση πρώτα απ’ όλα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στον Υπουργό Υποδομών που αναρωτήθηκε γιατί ακολουθήσαμε τη διαδικασία της επίκαιρης επερώτησης.
Μέσα από αυτήν την διαδικασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που ζητήσαμε να πετύχουμε και το πετύχαμε, είναι να ακούσουμε τις θέσεις όλων των κομμάτων γι’ αυτό το μείζον θέμα των ετήσιων πλημμυρών του νομού Έβρου. Η θέση, λοιπόν, των πτερύγων, ακούγοντας τους συναδέλφους, πιστεύω ότι είναι στην ομαδική και καθολική στήριξη της προσπάθειας για να λυθεί οριστικά το ζήτημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναλύθηκαν τόσο από εμάς, όσο και από τους Υπουργούς αυτά που πρέπει να γίνουν στο Νομό, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μικρά και μεγάλα. Αν, λοιπόν, κάναμε εμείς αυτή τη στιγμή αυτήν την επερώτηση είναι, όχι γιατί τα μικρά πρέπει να προηγηθούν και να μη γίνουν τα μεγάλα, αλλά γιατί όλα πρέπει να μπουν σε μία σειρά, να έχουμε άμεσα μία επίλυση των βραχυπροθέσμων, να μην ξεχαστούν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μετά στην οριστική λύση του ζητήματος.
Τα λέω αυτά, γιατί είμαστε μάρτυρες, όλοι –ο Νομάρχης, οι Δήμαρχοι- αυτού του φαινομένου διαχρονικά. Και έχει όλη η Ελλάδα ζωντανή πάντα την εικόνα ενός νομάρχη με τις φόρμες, ενός δημάρχου να κλαίει στην τηλεόραση, υπηρεσιών που τρέχουν, πολιτών που ξεσπιτώνονται και όταν τελειώνει αυτή η ιστορία δεν γίνεται τίποτα. Διαχρονικά συμβαίνουν αυτά, διακομματικές είναι οι ευθύνες, τα σφάλματα. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν.
Θα υπενθυμίσω λοιπόν, και θα καταθέσω στη Βουλή για τα Πρακτικά, το 2006 σε συνεργασία με ο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, είχαμε κάνει τότε μία μελέτη, μία πρόταση, η οποία είχε κατατεθεί και αποσκοπούσε στην οριστική επίλυση του ζητήματος. Δυστυχώς, όπως ήταν το 2006 επίκαιρη αυτή η πρόταση, ήλθαν οι πλημμύρες το 2008 και ήταν και τότε επίκαιρη και σήμερα το 2010, επίκαιρη παραμένει ξανά.
Τα λέω αυτά, γιατί στην κρίση αυτού του ποταμού -κύριε Υπουργέ, πολύ σωστά είπατε- δοκιμάζεται η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, η αξιοπιστία η δική μας. Στην επίσκεψη τη δική σας, τη δική μας, είναι η πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια που είδαμε πολίτες, όχι αγανακτισμένους, αλλά απηυδισμένους, κουρασμένους, οι οποίοι δεν περίμεναν τίποτα. Ήλθατε, λοιπόν, εσείς, πήγαμε και εμείς, υποσχεθήκατε, υποσχεθήκαμε.
Ρωτάμε λοιπόν, σήμερα εσάς την Κυβέρνηση, πότε θα γίνουν αυτά. Κάνουμε την έκκληση και όχι με τη μορφή της αντιπολιτευτικής διάθεσης. Αυτά που είπατε πραγματικά μας εκφράζουν και μας ικανοποιούν, τόσο οι δικές σας προθέσεις και προτάσεις, όσο κι η πρωτοβουλία που έδειξε ο Υπουργός, αλλά το ερώτημα παραμένει και θα απαντηθεί πιστεύω σύντομα. Θα απαντηθεί μόνο εάν αυτές οι εικόνες που βλέπουμε τόσα χρόνια δεν επαναληφθούν ξανά, δεν τις ξαναδεί κανένας. Ζητάμε, λοιπόν, άμεση δράση και ικανοποίηση όλων αυτών τα οποία είπατε.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση γι’ αυτά που είπε ο κ. Αρναουτάκης -αλλά δεν είναι εδώ- για το Ταμείο Αλληλεγγύης, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να πετύχουμε κάποια εκροή χρημάτων. Έχει ξαναγίνει απόπειρα, έχουν δοθεί κάποια χρήματα, απλά θέλει μεθοδικότητα και προσπάθεια. Ακόμα θα ήθελα να πω ότι δεν διέκρινα σαφείς προτάσεις, όσον αφορά αυτά που θα πρέπει να δοθούν στον επιχειρηματικό κόσμο. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε και τότε θα ξαναμιλήσουμε.
Όσον αφορά δε κάτι που είπε ο κ. Καρχιμάκης -και πραγματικά δεν το κατάλαβα- για τις τιμές των τεύτλων, ότι θα παραμείνουν στις περσινές τιμές. Μα, ήδη υπάρχει μια απόφαση της διοίκησης, η οποία μειώνει τις τιμές. Θα ακυρωθεί αυτή η απόφαση; Δεν είναι εδώ για να μου απαντήσει.
Όπως και να έχει πάντως, το εργοστάσιο ζάχαρης στην Ορεστιάδα, κινδυνεύει να μη λειτουργήσει φέτος. Ήδη, τα στρέμματα, τα οποία πρόκειται να καλλιεργηθούν είναι πολύ λιγότερα και με τα μέτρα που πήρε πρόσφατα η διοίκηση δεν υπάρχει και ενδιαφέρον για την παραγωγή πρώτων υλών.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δερμετζόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστώ, πολύ τον κ. Δερμετζόπουλο.
Ο κ. Μιχαήλ Χαλκίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, η παρουσία εκπροσώπησης τεσσάρων Υπουργείων σήμερα στην επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος στον Έβρο, το δίκαιο της κατάθεσης της επερώτησής μας και βεβαίως, τη σοβαρότητα με την οποία -θεωρητικά τουλάχιστον, με την παρουσία των Υπουργών, πρωτοστατούντος του κυρίου Ρέππα- αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση το συγκεκριμένο πρόβλημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ασφαλές είναι το συμπέρασμά σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Πιστεύω, όμως, ότι η παρουσία αυτή θα συνοδευθεί από συγκεκριμένα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα, κύριε Υπουργέ, για να λυθεί δια παντός το πρόβλημα και πολύ περισσότερο -εάν θέλετε- για να κερδίσουμε και τη χαμένη αξιοπιστία και ως κράτος, αλλά και ως πολιτικό σύστημα, που από την αρχή το βάλατε. Βεβαίως, στην τοποθέτησή σας, εμένα προσωπικά δεν με βρίσκεται σύμφωνο.
Επιπλήξατε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για την παρέμβασή του, για ένα θέμα που προέκυψε με ευθύνη της Κυβέρνησης από την τροπολογία που κατετέθη αιφνιδίως, αλλά ακολουθήσατε τον ίδιο δρόμο, κύριε Υπουργέ, φέρνοντας πίσω στη μνήμη το τι έκανε η Νέα Δημοκρατία τις τελευταίες ημέρες της διακυβέρνησής της με διορισμούς που έχει κάνει. Ούτε και εμείς -αν θέλετε- προσωπικά συμφωνούμε σε τέτοιες τακτικές, αλλά αυτές θεωρούμε ότι ανήκουν στο παρελθόν και ότι και εμείς -το ίδιο πιστεύω ότι πρέπει να κάνετε και εσείς- πρέπει να δούμε το παρόν και το μέλλον και του πολιτικού συστήματος και της χώρας και των πολιτών.
Αναφερθήκατε στα τέσσερα τελευταία χρόνια και είπατε ότι έγιναν τρεις πλημμύρες, οι δύο έγιναν το 2006 και το 2007 και η μία, βεβαίως, έγινε φέτος.
Δεν είναι ακριβώς έτσι, κύριε Υπουργέ. Από το 1996 μέχρι το 2008 έγιναν συνολικά επτά πλημμύρες με παροχή νερού δυόμισι χιλιάδες κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, όταν τα προηγούμενα εκατόν πενήντα χρόνια είχαν γίνει συνολικά δώδεκα. Και αυτό έγινε γιατί; Γιατί η ιδιωτική βουλγάρικη εταιρεία μετά τα μέσα του 1990 ανέλαβε τη διαχείριση των υδάτων και έχει ειδικούς προσωπικούς, οικονομικούς λόγους για να διαχειρίζεται έτσι την κατάσταση.
Εκφράσατε στην τοποθέτησή σας την ελπίδα ότι πρέπει να τελειώνει αυτή η συζήτηση και να μην ξαναγίνει και ότι έγινε μία συζήτηση στις 4 Μαρτίου με παρουσία του Πρωθυπουργού και όλων των φορέων.
Καλές οι συζητήσεις, κύριε Υπουργέ, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένα, ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα και λύσεις για να μην έρθουμε σε αυτή τη Βουλή ξανά και να συζητήσουμε προβλήματα του Έβρου. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η ελπίδα θα γίνει πραγματικότητα. Μακάρι να μην ξαναέλθουμε και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Βεβαίως, σημειώσατε ότι πρέπει να δούμε το θέμα της κοίτης του ποταμού.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω.
Δεν φθάνουν, όμως, κύριε Υπουργέ, οι διαπιστώσεις. Και εδώ θα πρέπει να πάρετε -και εγώ πιστεύω προσωπικά ότι έχετε το πολιτικό ανάστημα- την πρωτοβουλία να συγκρουστείτε και με τοπικά συμφέροντα –αν χρειαστεί- προκειμένου να διευθετήσετε το πρόβλημα της κοίτης. Και εννοείτε τι εννοώ όπως το εννοούν και οι Εβρίτες και ο Υφυπουργός που ήταν Εβρίτης, αλλά αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται εδώ.
(XS)
(3AM)
Διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι το νερό στον Έβρο, δεν μπορεί, κύριε Υπουργέ, να αποτελεί κατάρα για τους Εβρίτες, όταν πλημμυρίζει ο Έβρος. Πρέπει να γίνει ευλογία, όπως ευλογία πρέπει να γίνει και για το Θεσσαλικό κάμπο, το νερό του Αχελώου και πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με δύο επισημάνσεις. Ο Υφυπουργός Οικονομίας, κύριος Αρναουτάκης, τοποθετήθηκε πολύ χαλαρά, τοποθετήθηκε –επιτρέψτε μου την έκφραση- λέγοντας το, τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ, το ξέρουμε αυτό, πρέπει η περιφέρεια να πάει εκεί να συνεργαστεί με την τοπική αυτοδιοίκηση για τους τοπικούς φορείς, το ξέρουμε αυτό.
Θα σας πω μόνο χαρακτηριστικά, ότι στην προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο τότε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ο κύριος Σταμάτης – και αυτά που σας λέω ελέχθησαν δημοσίως από το νομάρχη που δεν ανήκει και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το νομάρχη του Έβρου, τον κύριο Ζαμπουνίδη- έκανε σημαντικές προσπάθειες, έχει δώσει πολλά περισσότερα χρήματα από ό, τι στο παρελθόν για τις διευθετήσεις των αναχωμάτων κ.λπ.
Δεν λύνετε το πρόβλημα όμως, αν δε γίνουν παρεμβάσεις ουσιαστικές, σοβαρές από το δικό σας Υπουργείο, κύριε Υπουργέ, κύριε Ρέππα, τότε δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα. Και βεβαίως δεν είδαμε τίποτα συγκεκριμένο από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών.
Από πλευράς βέβαια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του κυρίου Καρχιμάκη, έχει δίκιο. Αυτή τη στιγμή -το αντιλαμβανόμαστε και εμείς- δεν μπορεί να προχωρήσει η αποζημίωση στο συγκεκριμένο Υπουργείο, διότι πρέπει πρώτα να κάνει εξατομίκευση ζημιών, για να δούμε τι ακριβώς γίνεται.
Όμως –και κλείνω με αυτό- εμείς τι θέλουμε; Εμείς ζητάμε από το αντίστοιχο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την άμεση καταβολή του συνόλου της αποζημίωσης στους γεωργούς και κτηνοτρόφους για τις ζημίες που έχουν υποστεί.
Δεύτερον, την αναπλήρωση του απολεσθέντος εισοδήματος από τον ΕΛΓΑ.
Τρίτον δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές – και αυτό αφορά εσάς κύριε Ρέππα- με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχηση τους.
Τέλος τη δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων με σαφή καταγραφή στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο φαίνεται ότι μειώνεται τελευταία λόγω της οικονομικής κρίσης – που πρέπει να το αντιληφθείτε κύριε Υπουργέ και να το αντιληφθεί ο Πρωθυπουργός- ότι η εθνική οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση αν δεν ενισχύσετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και αν δεν υπάρχει ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών για να βάλει μπροστά την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Χαλκίδη.
Ο κύριος Γεώργιος Κασαπίδης, από την Κοζάνη, για τα αγροτικά κατά εξειδίκευση, έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Συμμετείχαμε σε μία συζήτηση, όπου βγαίνει η κοινή συνιστώσα της κοινής στάσης διαπίστωσης αλλά και υποστήριξης των μέτρων που ανακοινώθηκαν από τους παριστάμενους Υπουργούς και μάλιστα κοινή έκφραση όλων, ήταν η ευχή αυτά τα μέτρα να υλοποιηθούν.
Κύριε Υπουργέ, εκτιμώ ότι, όπως και εσείς είπατε ότι η επερώτηση μας δεν είχε επικριτικό χαρακτήρα, ωστόσο μέσα από τη διάθεση και την έκφραση της ανησυχίας για την περιοχή αυτή που πλήττεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, μπορεί φέτος να μην έχουμε τη νομιμοποίηση να ασκήσουμε ένα πιο αυστηρό έλεγχο λόγω και των παραλήψεων μας, ως κυβέρνηση, σε αυτά που θα έπρεπε να είχαμε κάνει, ωστόσο θα πρέπει να έχουμε όλοι στη σκέψη μας ότι ο ερχόμενος χειμώνας έρχεται σε δέκα μήνες, οπότε έχετε την υποστήριξη όλων των κομμάτων στο Κοινοβούλιο να προχωρήσετε άμεσα και αποφασιστικά στην υλοποίηση αυτών των μέτρων και όπως αναφέρατε είναι και προτεραιότητα και της Κυβερνήσεως σας και με απόφαση του Πρωθυπουργού εδώ είμαστε, σε δέκα μήνες να δούμε αυτά τα μέτρα, που θα αποτρέπουν σε μόνιμη βάση πλέον, αυτά τα φαινόμενα. Είτε είναι διακρατικές συμφωνίες, είτε είναι έργα στον τόπο μας που αφορούν την αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον για να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας μελλοντικά στην περιοχή αυτή, στη ζώνη αυτή να αναπτυχθούν κάποιες δραστηριότητες και επενδύσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω την περιοχή.
Να εξουδετερωθούν αυτές οι πιθανότητες εμφανίσεως τέτοιων φαινομένων, που κοστίζουν οι αποζημιώσεις των ζημιών τους περισσότερο από τα μόνιμα έργα, που όλοι συνομολογούμε ότι πρέπει να γίνουν αλλά και φέτος θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στην καταβολή αυτών των αποζημιώσεων ταχύτατα.
Επιτρέψτε μου κάποιες επιφυλάξεις ως προς τα λεγόμενα του κυρίου Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ως προς τις πολυετής καλλιέργειες σπαράγγι, μηδική για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ αλλά και ως προς τη λειτουργία του εργοστασίου ζαχάρεως, με βάση το γεγονός ότι εφόσον δεν είναι δυνατόν να σπαρθούν τα ζαχαρότευτλα, μέσα και στους επόμενους δύο μήνες πώς θα λειτουργήσει αυτό το εργοστάσιο και τι θα ισχύσει για τους τευτλοκαλλιεργητές;
Τέλος, κάποιες επισημάνσεις σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και κάποιες υπενθυμίσεις σε όλους μας, ότι εμείς δε μιλήσαμε ποτέ και ούτε ασκήσαμε λαϊκίστικη πολιτική με βάση τα δίκαια των παραγωγών, ως προς τις επιδοτήσεις που δικαιούνταν, απλά η κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι οι επιδοτήσεις, τουλάχιστον τα τελευταία τρία χρόνια επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας, δίδονταν πριν τις εορτές με την ταμειακή διευκόλυνση ακριβώς για να υποστηριχθούν οι παραγωγοί σε δύσκολες χρονιές που περάσαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Κάτι που δεν το πράξατε εσείς ως Κυβέρνηση, αντιθέτως δε, δώσατε ταμειακή διευκόλυνση ένα ποσοστό ενώ θα μπορούσατε να έχετε δώσει το σύνολο των επιδοτήσεων με την ίδια μέθοδο.
Επίσης, σε μία αναφορά του κυρίου Υφυπουργού ως προς τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις που έδινε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκώντας μάλιστα και αυστηρή κριτική, θα ήθελα να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα μία απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή κατ’ εξαίρεση αποζημίωσης σε ζημίες έξι νομών, για τη βρώσιμη ελιά. Δεν ξέρω αν συνάδουν αυτά τα λόγια με βάση τις πράξεις που υφίστανται σήμερα, οφείλω όμως να το επισημάνω.
Τέλος κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω για ακόμα μια φορά την ευχή και εύχομαι να είστε εσείς, κύριε Υπουργέ, ο άνθρωπος που θα βάλει τη σφραγίδα του στην έκφραση όλης αυτής της κοινής ανησυχίας για αυτή την ακριτική περιοχή της πατρίδας μας και ας αποτελέσει ένα σύμβολο ενότητας του πολιτικού συστήματος ο Έβρος και ας τον χαρακτηρίσουμε και το ποτάμι που μας ενώνει και όχι μόνο μέσα στην πατρίδα μας, αλλά και με τις δύο άλλες γείτονες χώρες.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Κασαπίδη.
Ο κύριος Νικόλαος Καντερές, έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ των Υποδομών, η επερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, είχε σα στόχο να φέρει αυτό το σοβαρό θέμα στην επικαιρότητα.
Δεν περιμέναμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να λύσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το σοβαρό θέμα. Άλλωστε, είναι διαχρονικά ένα επαναλαμβανόμενο φυσικό φαινόμενο και είναι φυσικό φαινόμενο και εφόσον δεν το προλαβαίνουμε σημαίνει ότι, φταίει ο άνθρωπος, άρα κάτι πρέπει να γίνει.
Μάθαμε ότι ήδη ο κύριος Πρωθυπουργός, σκέφτεται και θα έχει συναντήσεις με τους αρμόδιους της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Βέβαια το πρόβλημα –υπογραμμίζω ξανά- ότι είναι από πλευράς της Βουλγαρίας και ότι από εκεί μας έρχονται τα νερά εκεί είναι, αν θέλετε το λεπτό σημείο, η αχίλλειος πτέρνα με τα παλιά φράγματα τα όποια υπάρχουν.
Δεδομένου όμως τώρα, ότι η φίλη Βουλγαρία βρίσκεται μέσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, είναι λοιπόν ώρα κατάλληλη από τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών, θα έλεγα περισσότερο, αλλά και γενικά από όλη την Κυβέρνηση, να γίνουν οι συσκέψεις οι κατάλληλες, όπως είχαν γίνει και με τη Νέα Δημοκρατία, με Υπουργεία του κύριου Παυλόπουλου έτσι ώστε να βρεθούν οικονομικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να βρεθούν κατάλληλα κονδύλια για να ενισχυθούν εκεί οι υποδομές.
Από την άλλη πλευρά πρέπει και εμείς μέσα στον ελλαδικό χώρο να κάνουμε αυτά τα έργα τα οποία δεν θα τελειώσουν, ούτε σε ένα, ούτε σε δύο ούτε και σε τρία χρόνια. Χρειάζονται σοβαρές μελέτες, υπήρχαν εδώ και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου της Θράκης, αλλά και των άλλων πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης που έχουν σχέση με τα υδραυλικά μεγάλα έργα, να αποκτηθούν αυτές οι υποδομές έτσι ώστε να μην έχουμε ξανά τέτοιο φαινόμενο.
Εγώ δυστυχώς, προβλέπω ότι θα έχουμε ξανά τέτοια φαινόμενα καιρικά και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει από μόνοι μας, έγκαιρα, να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μη φθάσουμε σε τέτοιο σημείο.
Βέβαια δεν θα ασχοληθώ με τις αποζημιώσεις, αυτές που είναι υποχρεωμένο το Κράτος να δώσει, άλλωστε όπως ανεφέρθη οι αποζημιώσεις κοστίζουν, με ό, τι θα μπορούσε να γίνει, για να απορροφηθούν αυτές οι πλημμύρες.
(FT)
(3XS)
Το γεγονός όμως είναι ότι τουλάχιστον με τη Βουλγαρία, γιατί με την Τουρκία υπάρχει ένα πρόβλημα στην οριογραμμή –εκεί θέλει μεγάλη προσοχή και ξέρω ότι υπάρχει μία ομάδα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να απεικονίζει κάθε χρόνο, γιατί αλλάζει με τη ροή του νερού αυτή η οριογραμμή- θα πρέπει με τη φίλη Βουλγαρία να τεθούν οι βάσεις, έτσι ώστε σε τακτό χρονικό διάστημα κάποιων ετών, δεν είναι αυτής της χρονιάς ούτε της επόμενης, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτό το κακό.
Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση ήταν εποικοδομητική. Ο καιρός δεν έχει σύνορα, τα νερά δεν έχουν σύνορα και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο, αλλού να μην κάνουμε τα έργα να μη φύγουν τα νερά και σε άλλες περιοχές για τον Πηνειό να κάνουμε τα έργα και να μην αφήνουμε το νερό να έρχεται στη Θεσσαλία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Καντερέ.
Η συζήτησή μας θα κλείσει με μια σύντομη παρέμβαση του κ. Γεωργίου Ντόλιου, που είναι και Εβρίτης, Υφυπουργού Εσωτερικών.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, είναι η τρίτη επερώτηση στην οποία συμμετέχω ως Βουλευτής, από το 2004 που πρωτοεκλέχθηκα, η τρίτη επερώτηση εννοώ για τις πλημμύρες. Γι’ αυτό και είχαμε ένα πολύ μεγάλο δισταγμό και με μία πολύ μεγάλη προσοχή οργανώσαμε το κλιμάκιο και πήγαμε στον Έβρο. Αφού προετοιμαστήκαμε πάρα πολύ καλά, πήγαμε και είδαμε την κατάσταση, ακούσαμε τους φορείς –πολύ καλά προετοιμασμένοι- επιστρέψαμε, ξανασυνεδριάζαμε, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να παρευρίσκεται σε μία σύσκεψη του κλιμακίου μαζί με φορείς του νομού εδώ στην Αθήνα και αναλάβαμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις.
Υποθέτω ότι ο Υπουργός ο κ. Ρέππας μίλησε για τις σπουδαιότερες εξ αυτών, για μία μόνιμη δομή κατά το πρότυπο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που αφορά τη διαχείριση των υδάτων στο σύνολο της υδατολεκάνης στην περιοχή μας, για πρωτοβουλίες προς την πλευρά της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, οι οποίες δεν θα εξαντληθούν στα όρια των δημοσίων σχέσεων και των συναναστροφών, αλλά θα ξεκινήσουν με βάση ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, πάνω στο οποίο θα γίνει συζήτηση μεταξύ των τριών χωρών, θα ξεκινήσουμε με την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της χώρας και βεβαίως θα αναλάβουμε την ευθύνη, αυτές οι συζητήσεις να οδηγήσουν σε κάποια αποτελέσματα και να μην τελειώσουν εκεί όπου τελείωσαν τις προηγούμενες φορές.
Στα άμεσα μέτρα εκείνο που πρέπει να κάνουμε δεν θα περιμένουμε –όπως κάποιος συνάδελφος είπε- τους δέκα μήνες, που δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι, είναι να κλείσουμε τα αναχώματα σε πρώτο χρόνο, με πρόχειρο τρόπο. Γιατί θα έλθει ένα καλοκαιρινό ή ανοιξιάτικο νεράκι μόλις στεγνώσουν τα χωράφια και θα τα ξαναπλημμυρίσει. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε άμεσες παρεμβάσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει πυρετώδης προετοιμασία και μέσα στην εβδομάδα αρχίζουν αυτές οι εργασίες. Οι δαπάνες γι’ αυτές τις εργασίες δεν μπορούν να διατεθούν από το Ε.Σ.Π.Α., θα διατεθούν από δημόσιες επενδύσεις, παρ’ όλο που έχουμε φροντίσει σε συνεργασία με την περιφέρεια και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, που διαχειρίζεται το Ε.Σ.Π.Α., να εξασφαλιστούν οι επιπλέον πόροι για αντιπλημμυρικά έργα.
Θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση εδώ και να πω ότι εάν κάτι έχει λείψει τα τελευταία χρόνια από την παρέβρια περιοχή, η οποία θέλω να σημειώσω είναι αυτή που τάισε –επιτρέψτε μου το ρήμα- τον Έβρο, είναι αυτή που κράτησε ζωντανό τον Έβρο –γιατί ακούω και διάφορα άλλα του τύπου να φύγουμε από εκεί μέσα, να μην καλλιεργούμε χωράφια κ.λπ.- είναι η περιποίηση του αντιπλημμυρικού συστήματος. Ένα αντιπλημμυρικό σύστημα που κράτησε ζωντανό το νομό επί πολλές δεκαετίες, ένα αντιπλημμυρικό σύστημα που φτιάχτηκε τη δεκαετία του ’60 και έκανε θαύματα, μας εξυπηρέτησε. Εγκαταλείψαμε την περιποίησή του, δεν καθαρίσαμε τα μεγάλα αντιπλημμυρικά κανάλια, δεν προσέξαμε την κοίτη του ποταμού, δεν προσέξαμε πού είναι επισφαλή τα αναχώματα. Αυτή την εγκατάλειψη την πληρώνουμε με τις πλημμύρες που ακολουθούν.
Βεβαίως, πιθανόν μπορεί να το εξηγήσει καλύτερα ο κ. Καντερές, έχουν αλλάξει και οι κλιματολογικές συνθήκες ή κάποιες άλλες συνθήκες στη Βουλγαρία με την αποψίλωση των εδαφών, αλλά εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις, στις οποίες θα αναφέρθηκαν χωρίς αμφιβολία οι συνάδελφοι, εκείνο το οποίο θα πρέπει να φροντίσουμε είναι να εξασφαλίζουμε κάθε χρόνο μία δαπάνη για την περιποίηση –επαναλαμβάνω- την φροντίδα ενός αντιπλημμυρικού συστήματος, που μας εξυπηρέτησε πολλές δεκαετίες.
Εγώ προσωπικά και από τη θέση μέλους της Κυβέρνησης πλέον αντιλαμβάνομαι ότι έχω πολύ μεγαλύτερες ευθύνες να παρακολουθώ το όλο θέμα. Έχουμε μοιράσει τις δουλειές και τις ευθύνες ανά Υπουργείο, ο κ. Ρέππας πέραν του ότι είναι ένας υπεύθυνος άνθρωπος και πολιτικός, έχει και την ευθύνη ενός Υπουργείου που εκ των πραγμάτων έχει την αρμοδιότητα για την αποκατάσταση των σπουδαιότερων υποδομών, την ευθύνη αυτή την αναλαμβάνουμε, την ανέλαβε ο κ. Ρέππας υποθέτω και στην πρωτολογία του.
Νομίζω ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση στο θέμα των αποζημιώσεων, άμεση ανταπόκριση στο θέμα της αποκατάστασης των πρώτων ζημιών, ανταπόκριση στην αποκατάσταση τη μόνιμη των ρηγμάτων και βεβαίως αυτό το οποίο άκουσα να λέει ο συνάδελφός μας, κ. Αρναουτάκης, είναι κάτι το οποίο το έχουμε ζητήσει, θα πρέπει να υπάρξει φροντίδα για χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες, οι οποίοι πλήττονται με έμμεσο τρόπο από τις ζημιές, λόγω του μεγάλου πλήγματος που δέχτηκε το σύνολο της οικονομίας του νομού.
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ντόλιο.
Θα κλείσουμε τη συζήτησή μας με τη σύντομη και συμπερασματική παρέμβαση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ιωάννου Μαγκριώτη, ο οποίος έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Από όλες τις πτέρυγες διατυπώθηκε η άποψη ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει μία συνολική και νέα στρατηγική, που να στηρίζεται και σε μία διακρατική συμφωνία. Γιατί διαφορετικά λύση οριστική στο πρόβλημα δεν θα υπάρξει και θα επαναλαμβάνονται τα ίδια φαινόμενα.
Θέλω όμως να θυμίσω και εγώ, όπως έκαναν και άλλοι συνάδελφοι και από την πλευρά της Αντιπολίτευσης και στην ομιλία του ο Υπουργός κ. Ρέππας, πως υπήρξαν τέτοιες πρωτοβουλίες και η πιο σημαντική ήταν τη δεκαετία του ’50, τότε που η σχέση των δύο χωρών Ελλάδας και Τουρκίας, παρ’ όλα τα επώδυνα γεγονότα των προηγούμενων χρόνων, ήταν καλές και διαμορφώθηκε αυτή η στρατηγική. Άντεξαν τα έργα που έγιναν και από τις δυο πλευρές, σε συνεργασία και με ξένες εταιρείες για αρκετές δεκαετίες. Δεν είχαν όμως τη δυνατότητα να αντέξουν και στη συνέχεια. Στρατηγική διαμορφώθηκε και τη δεκαετία του ’90, το 1995, επίσης ένα σχέδιο σημαντικό, που για μια δεκαετία τουλάχιστον οι παρεμβάσεις ανακούφισαν την περιοχή.
Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εκπονήθηκε και το 2003, δυστυχώς όμως έμεινε στα χαρτιά, γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το 2004 και μετά, παρέμεινε στις αποσπασματικές παρεμβάσεις, γενναίες κάθε φορά οφείλω να το ομολογήσω, αλλά δυστυχώς αποσπασματικές. Δεν υλοποίησε δηλαδή, το σχέδιο που είχε διαμορφωθεί σε συνεργασία με όλους τους φορείς από την τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σήμερα, λοιπόν, είναι ανάγκη η διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής και εμείς την έχουμε διαμορφώσει. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να δεχθεί τους εκπροσώπους του νομού Έβρου, τους Βουλευτές από όλα τα κόμματα, πριν από μερικές μέρες δείχνει την επιλογή και την ευθύνη της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει επωμισθεί την ευθύνη για την προώθηση αυτής της επικοινωνίας και της συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο.
Θέλω όμως να πω εδώ, γιατί πολλές φορές λοιδορούμε τη χώρα μας και έχουν ακουστεί τέτοιες φωνές, ότι η χώρα μας ήταν πάντα επισπεύδουσα ανάλογων συνεργασιών. Θα θυμίσω, μάλιστα, ότι το 2003 με πρωτοβουλία της χώρας μας υπογράψαμε με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, δέκα πρωτόκολλα συνεργασίας χαμηλής πολιτικής περιβαλλοντολογικά και πολιτικής αντιπλημμυρικής προστασίας του Έβρου. Αυτά δεν υλοποιήθηκαν βέβαια στη συνέχεια, γιατί πολλά από αυτά όπως η επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών που παρανόμως μπαίνουν στην Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας δεν υλοποιήθηκαν και φυσικά δεν υποστηρίχθηκαν από την απελθούσα Κυβέρνηση, με βάση το πνεύμα αλλά και το περιεχόμενο αυτών των συμβάσεων. Γι’ αυτό βρισκόμαστε μπροστά στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα.
Η δική μας, λοιπόν, στρατηγική στηρίζεται και στη διακρατική συμφωνία αλλά δεν σταματάει εκεί, γιατί έχουμε μία επιφύλαξη ότι η Τουρκία δεν θα ανταποκριθεί σε αυτό το προσκλητήριο, στο βάθος που χρειάζεται να ανταποκριθεί. Γι’ αυτό, λοιπόν, έχουμε συγκροτήσει στο Υπουργείο Υποδομών, όπως τόνισε ο κ. Ρέππας, μία ενιαία στρατηγική αντιπλημμυρικής προστασίας της χώρας μας και επίκεντρο βέβαια αυτή τη στιγμή είναι ο Έβρος.
(BS)
03FT
Αυτή η στρατηγική είναι στο πνεύμα της Κοινοτικής Οδηγίας 2007/60, την οποία το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όντας αρμόδιο, ετοιμάζεται να την ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο, όπως είχε γίνει και το 2003 με την ενσωμάτωση της Οδηγίας του 2000 για τη διαχείριση των υδάτων.
Είμαστε, λοιπόν, μπροστά στην εφαρμογή της κοινοτικής αυτής οδηγίας, γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας θα απευθυνθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την χρηματοδότηση, μαζί με τη Βουλγαρία, χώρα-μέλος και αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα ήθελα να πω όμως ότι σήμερα βεβαίως, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, όπως και ο κ. Αβραμόπουλος, τόνισαν πως «χαιρόμαστε που ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί υιοθέτησαν τις προτάσεις και τις θέσεις μας». Μα, οι προτάσεις και οι θέσεις αυτές ήταν ήδη κυβερνητική πρωτοβουλία σε εξέλιξη. Δεν περίμεναν φυσικά τη σημερινή επερώτηση –που είναι ευπρόσδεκτη- της Νέας Δημοκρατίας.
Η αντίδρασή μας, η αντίδραση της Κυβέρνησης ήταν σε μηδενικό χρόνο, τόσο για την υπογραφή των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, όσο και για τα προνοιακά επιδόματα από το αρμόδιο υπουργείο. Έτσι, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι ολοκληρώθηκε σε πολύ λίγες μέρες και σήμερα κατατέθηκε στο Υπουργείο μας η πραγματογνωμοσύνη της ΥΑΣΒΕ, της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου που τη χρεώσαμε να προχωρήσει στις γνωματεύσεις και στις πιστοποιήσεις των καταστροφών, όσον αφορά σε επαγγελματικές στέγες και κατοικίες. Αμέσως λοιπόν, κινείται το θεσμικό πλαίσιο για τις αποζημιώσεις εκεί όπου έχουμε επισκευές και εκεί όπου έχουμε ανακατασκευές. Επίσης, ανακοίνωσε και πάλι ο κ. Υπουργός, το διατυπώσαμε και στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό -ήταν εκεί ο αγαπητός συνάδελφος της Νέας Δημοκρατίας- τη συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έργων, της ΕΥΔΕ Έβρου, για να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης όλων αυτών των προγραμμάτων. Αυτές είναι επιλογές που δείχνουν αποφασιστικότητα και σχέδιο και όχι, όπως είπαμε, τα μερεμέτια και πολλές φορές η εξυπηρέτηση των μικροεργολάβων της περιοχής και η επανάληψη των φαινομένων.
Θα κλείσω λέγοντας ότι χάρηκα που ο κ. Χαλκίδης, ο αγαπητός συνάδελφος, είπε ότι δεν πρέπει να μειωθεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων γιατί αυτό δίνει ζωή στην ανάπτυξη. Αυτά σας λέγαμε έξι χρόνια, αγαπητέ συνάδελφε και το μειώνατε από το 5,2% και το φτάσατε στο 3,2%. Υπεξαιρέσατε αθροιστικά 15 δις από την ανάπτυξη της χώρας, γι’ αυτό οδηγήσατε στην απονέκρωση, στην αποδυνάμωση και στην κρίση της ελληνικής οικονομίας.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Τι κάνετε τώρα; Εμείς έχουμε στο ενεργητικό μας ήδη εκατομμύρια έργα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Να μην κλείσουμε με αντιδικία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Εμείς περικόψαμε από το αυξημένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 4,2%, σε σχέση με το προηγούμενο.
Κλείνω, απαντώντας στην πρόκληση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Μαρκόπουλου, ο οποίος πήρε το χρόνο της δημοσιότητας της επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας –σ’ αυτή την ουσιαστική συζήτηση- και το μετέφερε σε άλλο πεδίο δυστυχώς. Απαντώ, λοιπόν στην ερώτησή του: θέλουμε χρονοδιαγράμματα.
Καταθέτω, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, το χρόνο αντίδρασης. Αυτές είναι οι ημερομηνίες της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε πλημμύρες από τον Οκτώβρη και μετά και τον αντίστοιχο χρόνο της αντίδρασης των δικών σας Κυβερνήσεων από το 2006 μέχρι το 2009. Σας πληροφορώ ότι στο έγγραφο που θα καταθέσω θα δείτε ότι για πλημμύρες, όπως στους Νομούς Τρικάλων, Καβάλας, Κορινθίας, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Ροδόπης, Αιτωλοακαρνανίας και στη νήσο Θήρα που έγιναν από το 2006 μέχρι το 2008 μέχρι τις προηγούμενες μέρες δεν είχαν υπογραφεί Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Τις είχατε ξεχάσει τελείως –η Κυβέρνησή σας βεβαίως- και τις υπογράψαμε εμείς. Εμείς τις υπογράφουμε στο πρώτο εικοσιτετράωρο. Εδώ είναι η μαρτυρία εγγράφως της διαφορετικής ευαισθησίας και ανταπόκρισης. Γι’ αυτό, λοιπόν, παραβίασε ανοιχτές θύρες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
Σας καλούμε λοιπόν σ’ αυτή την προσπάθεια για τον Έβρο να πάμε όλοι μαζί με τον έλεγχο και την κριτική σας και βεβαίως την έμμεση αυτοκριτική σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ιωάννης Μαγκριώτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Εκ του αποτελέσματος θα κριθείτε, όχι από τα θεωρητικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαγκριώτη.
Κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους επερωτώντες Βουλευτές, τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και τους απαντώντες Υπουργούς για το ύφος και το επίπεδο της συζήτησης.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της 22/19/22.2.2010 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εξωτερικών, σχετικά με τις πλημμύρες στο Νομό Έβρου και την ολοκληρωμένη στρατηγική για την αντιπλημμυρική προστασία.
Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2010 και της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2010 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου 2010 και της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2010 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 22:10’ λύεται η συνεδρίαση για τη Τρίτη 9 Μαρτίου 2010 και ώρα 18:00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο: συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων, και β) νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερησία διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1 / 166 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Ε. ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ 8/3/2010
Τελευταία Αποθήκευση: 8/3/2010 7:37:00 μμ Από: Λαζαράκου Μαντώ
Εκτυπώθηκε: 8/3/2010 7:37:00 μμ
PDF:
es20100308_1.pdf
TXT:
es00308_1.doc
Επιστροφή