Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: Λ' 26/08/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Λ΄
Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 26 Αυγούστου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.00΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β’ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 25 Αυγούστου 2009 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΚΘ΄ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 25 Αυγούστου 2009, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο των σχεδίων νόμων:
1. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σε εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Τσεχίας σχετικά με τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)»
2. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορά στη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας (Technical Arrangement) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Δημοκρατίας της Πολωνίας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορά στην εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης για τη συνεργασία με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ - AMSCC)».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω καταρχάς να σας ενημερώσω ότι σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες κοινοβουλευτικές επιτροπές:
1. Ώρα 12.00΄ - Η ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συζήτηση πρότασης για την τροποποίηση διατάξεων, σχετικά με την ποινική ευθύνη των Υπουργών.
2. Ώρα 12.00΄ - Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης:
α. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Δημοκρατίας της Αργεντινής στην Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία».
β. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων της Δημοκρατίας του Λιβάνου για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
γ. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
3. Ώρα 17.00΄ - Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση» (Εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2004/80/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2004).
4. Ώρα 19.00΄ - H ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ακρόαση από τα μέλη της Επιτροπής, κατά το άρθρο 49Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, του προτεινομένου, από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, για διορισμό στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Α.Ε. «Ηλεκτροκίνητα Λεωφορεία Περιοχής Αθηνών – Πειραιώς» (Η.Λ.Π.Α.Π. Α.Ε.), κ. Ιωάννη Ζάραγκα.
5. Ώρα 19.00΄ - Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας:
α. «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Λετονίας».
β. «Κύρωση Πρωτοκόλλου ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στην πρωινή συνεδρίαση θα συζητήσουμε τα άρθρα από 1 έως και 27, το Α’ και το Β’ Κεφάλαιο του νομοσχεδίου. Στην απογευματινή συνεδρίαση θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα άρθρα και τις τροπολογίες ως μια ενότητα.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Αυγενάκης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια νομοτεχνική βελτίωση. Στο άρθρο 37 θα προστεθεί μια παράγραφος η οποία έχει το εξής περιεχόμενο: «Στις ΣΜΕΑΕ», στις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, «που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος κατά το σχολικό έτος 2009-2010,…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Όπως είχατε υποσχεθεί. Μπράβο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): … καθώς και σε όσες ΣΜΕΑΕ δεν υφίστανται συμβάσεις μεταφοράς μαθητών», διότι είναι το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, «η μεταφορά των μαθητών ανατίθεται απευθείας με απόφαση της οικείας Νομαρχιακής Επιτροπής και μόνο για το χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαγωνισμών και την ανάδειξη των νέων μειοδοτών. Με την ανάδειξη των νέων μειοδοτών, οι συμβάσεις αυτές λύονται αυτομάτως και αζημίως». Αυτό γίνεται, διότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί, όπως μας πληροφορούν οι νομαρχίες και ιδιαίτερα η Νομαρχία Αττικής, η οποία έχει και το μεγαλύτερο αριθμό Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η δε αυτή απευθείας ανάθεση δεν υπερβαίνει σε καμία των περιπτώσεων συνολικά ούτε τα 20.000 ευρώ για το τετράμηνο το οποίο εναπομένει, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος και ως εκ τούτου, δεν είμαστε και αντίθετοι στις διατάξεις οι οποίες καθορίζουν τη διεξαγωγή των δημοσίων διαγωνισμών. Όμως εκρίθη απαραίτητο, έτσι ώστε την 11η Σεπτεμβρίου να είναι τα αυτοκίνητα για να μεταφέρουν τους μαθητές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Θα μοιραστεί και στους συναδέλφους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ. Να κατατεθεί στη Γραμματεία και να μοιραστεί.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα νομοτεχνική βελτίωση η οποία έχει ως εξής:
Καλώ στο Βήμα τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.
Ορίστε, κύριε Αυγενάκη, έχετε το λόγο.
(AD)
(1LM)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί στον προηγμένο κόσμο ένα ενιαίο χώρο με κοινά χαρακτηριστικά και στόχους. Συγκροτείται από ένα σύνολο διαφορετικών, ανεξάρτητων και διαβαθμισμένων ιδρυμάτων με κοινή κοινωνική αποστολή και κοινωνικό ρόλο ως προς τους γενικούς στόχους.
Όμως, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ισοπέδωση, ομοιομορφία ή πολύ περισσότερο ενιαίο κέντρο αποφάσεων. Αντίθετα σημαίνει περισσότερη αυτονομία και ελευθερία στις επιλογές και διαδικασίες αξιολόγησης των αποτελεσμάτων. Σημαίνει ανταγωνιστικότητα, καλύτερο επίπεδο σπουδών, ισχυρή παρουσία των ελληνικών πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης συνιστά ένα ενιαίο πλαίσιο που οφείλει να συγκροτηθεί από σαφείς στόχους και συγκροτημένες πολιτικές σε ό,τι αφορά τη σχέση της πολιτείας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Κατά συνέπεια, προκύπτει η ανάγκη καθορισμού αυτού του πλαισίου που θα αποτυπώνει την κοινωνική παράμετρο της αποστολής της.
Το θέμα είναι μείζον και δεν είναι θεωρητικό. Αφορά τη βιωσιμότητα και το μέλλον πολλών ιδρυμάτων ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν ιδρυθεί τμήματα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας που βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα ή που δεν έχουν ιδρυθεί ενώ τα ζητά η ίδια η αγορά.
Επιτρέψτε μου να αναφέρω χαρακτηριστικά την περίπτωση του Τμήματος Οινολογίας του T.E.I. Δράμας, το οποίο παίρνει φέτος εκατό εισακτέους, χωρίς όμως να διαθέτει ούτε κτήρια ούτε υποδομές ούτε προσωπικό, γιατί συστήθηκε χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο, κυριολεκτικά στο γόνατο.
Φυσικά, δεν είμαι ένας απ’ αυτούς που θα κατηγορήσουν τη λειτουργία των τμημάτων, είτε πανεπιστημιακών, είτε τεχνολογικής εκπαίδευσης, στην περιφέρεια. Όμως, είμαι ενάντια στη χρησιμοποίηση όλων αυτών των αναγκών για την ικανοποίηση ή τη δημιουργία ή το ξεδίπλωμα μίας κοινωνικής πολιτικής που μόνο ικανοποίηση προσφέρει σε τοπικούς κομματικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, σημειώνω ότι μόλις πέρυσι είκοσι έξι τμήματα περιφερειακών T.E.I. είχαν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων, δηλαδή από τις πέντε χιλιάδες επτακόσιες ενενήντα έξι θέσεις που διέθεταν, καλύφθηκαν μόνο ενενήντα τρεις. Και αυτά είναι τα τμήματα που σπείρατε με περισσή ευκολία σε όλη την περιφέρεια για να εξυπηρετήσετε τοπικά συμφέροντα.
Θα σας φέρω και ένα άλλο παράδειγμα. Είναι το αίτημα των φορέων του νότιου Ηρακλείου της Μεσσαράς για την ίδρυση Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας, με απεριόριστες εκτάσεις διαθέσιμες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όμως, η διοίκηση του T.E.I. Ηρακλείου δεν βάζει καν στο τραπέζι το θέμα της σύστασης, γιατί απεναντίας αναγκάζεται να ενισχύσει επιλογές και αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης, να ιδρύει δηλαδή τμήματα σε τμήματα που λειτουργούν εκτός του Ηρακλείου σε όμορους νομούς, παρά τη φθίνουσα πορεία τους τα τελευταία χρόνια.
Αναγκαίος είναι, λοιπόν, ένας επανακαθορισμός των σύγχρονων αναγκών των τμημάτων των T.E.I. σε όλη τη χώρα όχι μόνο με όρους προσφοράς, αλλά και με όρους ζήτησης. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναβαθμίσουμε την παρεχόμενη εκπαίδευση από όλα τα τμήματα, γιατί είναι δεδομένο ότι όταν λειτουργούν καλά τα τμήματα T.E.I., έχουν και σημαντική προσφορά αλλά και υψηλή ζήτηση, ανεξάρτητα σε ποια περιφέρεια της χώρας βρίσκονται.
Στην πορεία αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης πρέπει να αξιολογήσουμε όμως και τις υπάρχουσες ανάγκες, γιατί σίγουρα δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε τμήματα με ελάχιστους ή καθόλου φοιτητές και να τα διατηρούμε μόνο και μόνο επειδή αυτά καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας –καφετέριες, ενοικιάσεις δωματίων- για την ικανοποίηση τοπικών κομματικών παραγόντων, που ήταν και η αφορμή για να δημιουργηθούν αυτά τα τμήματα ή πολλά απ’ αυτά τα τμήματα.
Πρέπει να μελετήσουμε αν το κάθε τμήμα είναι πραγματικά αναγκαίο. Όμως, αυτό θα γίνει με σχέδιο και σαφή προγραμματισμό, με αξιολόγηση. Και αυτό το λέω γιατί τις τελευταίες ημέρες ακούστηκαν ανησυχίες ότι πάμε να κλείσουμε ορισμένα τμήματα στην περιφέρεια που υπολειτουργούν. Να ξεκαθαρίσω, λοιπόν, ότι κατά τις προβλέψεις του άρθρου 17, τμήματα ή παραρτήματα τμημάτων των T.E.I. μπορούν να αλλάξουν, να μετονομαστούν, να επικαιροποιήσουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς το πρόγραμμα σπουδών τους και να βελτιώσουν το διδακτικό προσωπικό τους ή να συγχωνευτούν με άλλα συγγενή τμήμα ή και να καταργηθούν και να ιδρυθύν υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Ας μη μασάμε τις κουβέντες μας και μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πρέπει να προστατεύσουμε χιλιάδες αποφοίτους αξιόλογων τμημάτων, τεχνολογικών και πανεπιστημιακών, που ιδρύθηκαν στο γόνατο, πρόχειρα, χωρίς σχεδιασμό που κάνουν κακό στη φήμη και την πραγματική αξία της τεχνολογικής, αλλά και της πανεπιστημιακής εξέλιξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα αποτελεί μία ουσιαστική συμβολή στην αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας και κυρίως της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης. Οι διατάξεις στοχεύουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των T.E.I., στην εναρμόνιση του νομοθετικού τους πλαισίου με τα ισχύοντα στα πανεπιστήμια με στόχο την περαιτέρω καταξίωσή τους, στην ουσιαστική ολοκλήρωση της ανωτατοποίησής τους, στην αντιμετώπιση των λειτουργικών τους προβλημάτων. Τέλος, στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσα στο σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον παρέχοντας στους σπουδαστές υψηλής ποιότητας σπουδές.
Εισερχόμενος τώρα στην αναλυτική παρουσίαση των άρθρων σημειώνω ότι το σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα περιλαμβάνει τρία κεφάλαια και σαράντα άρθρα. Το πρώτο κεφάλαιο ρυθμίζει και συμπληρώνει τις ισχύουσες διατάξεις σε σχέση με τα T.E.I. και περιλαμβάνει τα άρθρα 1 έως και 22. Το δεύτερο κεφάλαιο αντιμετωπίζει ορισμένα επιμέρους ζητήματα των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία και περιλαμβάνει τα άρθρα 23 έως 28, ενώ το τρίτο κεφάλαιο, το οποίο και θα συζητήσουμε στην επόμενη συνεδρίαση μαζί με κάποιες τροπολογίες, περιλαμβάνει τα άρθρα 29 έως 40 και επιλύει μία σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας.
Ειδικότερα τώρα και αναφορικά με το πρώτο κεφάλαιο, σημειώνω τα εξής: Με τα άρθρα 1 έως 4 εισάγεται ο θεσμός των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα T.E.I. και ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας τους. Ειδικότερα, το άρθρο 1 καθορίζει τη διαδικασία ίδρυσης, κατάργησης, συγχώνευσης και μετονομασίας εργαστηρίων των T.E.I. ακριβώς όπως ισχύει και στα πανεπιστήμια. Το άρθρο 2 περιγράφει το σκοπό των εργαστηρίων, αλλά και τις δράσεις που μπορεί να αναλάβει το κάθε εργαστήριο.
Ταυτόχρονα, μπορούν να αναπτύξουν τις εξής δράσεις: Πρώτον, τη διεξαγωγή έρευνας για την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, τη δημιουργία θεωρητικής, επιστημονικής και τεχνολογικής υποδομής για την αρτιότερη διδασκαλία των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων που είναι σχετικά με τα ερευνητικά αντικείμενα των εργαστηριακών, την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας και έρευνας για μεταπτυχιακούς σπουδαστές στο πλαίσιο των ερευνητικών αντικειμένων των εργαστηρίων, την ανάπτυξη νέων ερευνητικών προγραμμάτων για τη μεθοδολογική και επιστημονική τεχνική καλλιέργεια των πεδίων που είναι σχετικά με τη φύση των εργαστηρίων, την κάλυψη των αναγκών της έρευνας και διδασκαλίας του προγράμματος σπουδών στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ τμημάτων των T.E.I. και προγραμμάτων πανεπιστημίων, σύμφωνα με το άρθρο 19 του νόμου, τη σύνδεση και κάθε μορφής συνεργασίας με εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι τους συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με αυτούς των εργαστηρίων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το τρίτο άρθρο ρυθμίζει το θέμα του ορισμού ή εκλογής της διεύθυνσης, ενώ το τέταρτο ορίζει ότι τα έσοδα των εργαστηρίων προέρχονται από τις ερευνητικές τους δράσεις και πως η διαχείρισή τους γίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας.
Με τα άρθρα 5 έως 22 ρυθμίζονται θέματα των T.E.I. κατ’ αναλογία με τις ρυθμίσεις που ισχύουν και για τα πανεπιστήμια. Συγκεκριμένα σημειώνω τα εξής: Το άρθρο 5 καθορίζει τη διαδικασία για τον καθορισμό του γνωστικού αντικειμένου υπηρετούντων μελών ΔΕΠ σε περίπτωση ελλείψεως ή απαλλαγής αυτού, ενώ το άρθρο 6 ορίζει ό,τι ακριβώς ισχύει και για τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων. Τα μέλη του επιστημονικού προσωπικού των T.E.I. διατηρούν το δικαίωμα να φέρουν την ιδιότητα του μέλους τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής υποψηφίων διδακτόρων για την ιδιότητα του μέλους της επταμελούς επιτροπής για την αξιολόγηση και κρίση διδακτορικών διατριβών που εκπονούνται στο οικείο ή σε άλλο τμήμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα χρειαστώ μερικά λεπτά, κυρία Πρόεδρε, αν είναι εύκολο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Έχετε ένα λεπτό μόνο, κύριε συνάδελφε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Δεν θα προλάβω, κυρία Πρόεδρε, γιατί είναι μεγάλο το νομοσχέδιο. Είναι σαράντα άρθρα και συζητάμε σήμερα τα δύο πρώτα.
Με το άρθρο 7, οι θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού των T.E.I. θεωρούνται πλέον ενιαίες όπως συμβαίνει και για τις θέσεις των μελών του διδακτικού εκπαιδευτικού προσωπικού των πανεπιστημίων.
Με το άρθρο 8 καθορίζεται ο τρόπος πλήρωσης κενών θέσεων επιστημονικού προσωπικού και προκήρυξης νέων.
Σημαντικές είναι και οι ρυθμίσεις του άρθρου 9, με τις οποίες ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των T.E.I. καθώς παρέχεται η δυνατότητα στους προέδρους των ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και τις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και να δημοσιεύουν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τις αντίστοιχες πράξεις όπως ακριβώς συμβαίνει στα πανεπιστήμια.
Το άρθρο 10 θεσπίζει στα μέλη του Επιστημονικού Προσωπικού των T.E.I. το δικαίωμα εκπαιδευτικής άδειας καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους, καθώς θα διαθέτουν ήδη τα απαιτούμενα προσόντα και δεν θα συντρέχει πλέον λόγος χρήσης εκπαιδευτικής άδειας για τον εμπλουτισμό των ακαδημαϊκών τους προσόντων.
Το άρθρο 11 ορίζει σαφώς ότι η διάταξη για την πρόσληψη ερευνητών ως επισκεπτών καθηγητών στα πανεπιστήμια εφαρμόζεται αναλογικά και στα T.E.I., ενώ με τη δεύτερη παράγραφο δίνεται η δυνατότητα στα παραρτήματα των T.E.I. να παραλαμβάνουν το πολύ δύο σχολές ή μέχρι τέσσερις, ανεξάρτητα τμήματα, για λόγους καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας τους.
Το άρθρο 12 ρυθμίζει το θέμα σύστασης νέων θέσεων επιστημονικού προσωπικού και ειδικού τεχνικού προσωπικού, ενώ στο άρθρο 13 εξισώνεται ο χρόνος σπουδών στα T.E.I. με το χρόνο σπουδών στα πανεπιστήμια. Από εδώ και στο εξής, το εξάμηνο διαρκεί δεκατρείς πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας, όπως ακριβώς ισχύει και στα πανεπιστήμια.
(ΚΟ)
(1AD)
Τα άρθρα 14, 15 και 16 ρυθμίζουν τα θέματα εκλογής αναπληρωτή προϊσταμένου τμήματος ΤΕΙ, τους όρους πρόσληψης και ανάθεσης διδακτικού προσωπικού σε επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες ή εκπαιδευτικούς ειδικών μαθημάτων, αλλά και σε θέματα του εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και των εργαστηριακών συνεργατών τμημάτων τεχνολογίας τροφίμων.
Το άρθρο 17 καθορίζει το πλαίσιο συγχώνευσης, μετονομασίας, αλλά και άλλων μεταβολών των τμημάτων των ΤΕΙ.
Σύμφωνα με το άρθρο 18 για το οποίο έγινε πολύς λόγος, για τα νέα τμήματα ΤΕΙ τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων τους θα καθορίζονται πλέον με τα προεδρικά διατάγματα ίδρυσης των οικείων τμημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι όροι και προϋποθέσεις άσκησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται μ’ αυτά τα διατάγματα εξειδικεύονται εκάστοτε με αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007.
Επιπροσθέτως, με διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Παιδείας ύστερα από γνώμη του ΣΑΤΕ και του ΣΑΠΕ μπορεί να καθορίζονται επίσης και τα σχετικά με την επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων ήδη υφιστάμενων τμημάτων ΤΕΙ στους οποίους δεν έχουν αναγνωριστεί ακόμα μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού επαγγελματικά δικαιώματα με διάταγμα που προβλέπονται στην περίπτωση γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983, καθώς και οι όροι και οι προϋποθέσεις ασκήσεως των δικαιωμάτων αυτών με αποφάσεις των αρμοδίων Υπουργών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν. 3549/2007.
Να σημειώσω ότι για τα εκκρεμή σχέδια υπουργικών διαταγμάτων τα οποία έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του ν. 1404/1983 έχουν υποβληθεί προς συνυπογραφή στα αρμόδια Υπουργεία και ισχύουν οι προηγούμενες διατάξεις.
Οι διατάξεις του άρθρου 19 προβλέπουν τη συνεργασία τμημάτων των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση σε καθαρά εθελοντική βάση. Αυτή η συνεργασία, δηλαδή, είναι θέμα που υπόκειται αποκλειστικά και μόνο στην επιλογή και τη θέληση των πανεπιστημιακών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Το άρθρο 20 ορίζει τις προϋποθέσεις και τα ιδιαίτερα προσόντα για την εκλογή μέλους επιστημονικού προσωπικού σε θέση καθηγητή εφαρμογών.
Το άρθρο 21 ρυθμίζει τα θέματα καθηγητών εφαρμογών στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να εξεταστεί και το αίτημα μετονομασίας του Κέντρου Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγή του ΤΕΙ Κρήτης είτε σε Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φυσικής Αγωγή είτε σε Τμήμα Γλωσσών και Πολιτισμού.
Στο σημείο αυτό και απολύτως σχετικά, θέλω να αναφέρω την ανάγκη να συμπεριληφθούν στις προβλέψεις του άρθρου 21 και οι καθηγητές φυσικής αγωγής που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλογής σε επιστημονικό προσωπικό βαθμίδας επίκουρου καθηγητή ή είναι κάτοχοι διδακτορικού τίτλου, αλλά και την αναδρομική ένταξη σε κατόχους διδακτορικού διπλώματος με τίτλο επίκουρου καθηγητή ΤΕΙ σε προσωποπαγείς θέσεις επίκουρων καθηγητών με τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα του επίκουρου καθηγητή.
Εξαιρετικά σημαντικό είναι το άρθρο 22 το οποίο και προβλέπει τη ρύθμιση διαδικαστικών θεμάτων Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Όσον αφορά το δεύτερο κεφάλαιο, αυτό αντιμετωπίζει ορισμένα επιμέρους ζητήματα των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης.
Και ξεκινώ πολύ γρήγορα με το άρθρο 23 που προβλέπει ότι οι θέσεις ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού και ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού των πανεπιστημίων, καθώς και του ειδικού τεχνικού προσωπικού των ΤΕΙ που κενώνονται για οποιαδήποτε αιτία, επαναπροκηρύσσονται τηρούμενης της διαδικασίας που προβλέπεται από το νόμο, εφόσον η πρόταση για την προκήρυξη ή την πλήρωση των θέσεων υποβάλλεται μέσα σε αποκλειστικά προθεσμία έξι μηνών από την ημερομηνία που η θέση έμεινε κενή.
Με τη διάταξη του άρθρου 24 αναγνωρίζεται κανονικά ο χρόνος προϋπηρεσίας των μελών του διδακτικού ερευνητικού και επιστημονικού προσωπικού και με το άρθρο 25 προβλέπεται ότι αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση συνεδρίασης ή η λήψη απόφασης Συγκλήτου Πανεπιστημίου ή Συνέλευσης των ΤΕΙ επί δύο διαδοχικές φορές για τα ίδια θέματα της ημερήσιας διάταξης, οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ή του Συμβουλίου του ΤΕΙ ανάλογα.
Το άρθρο 26 προβλέπει τη δυνατότητα πλήρωσης κενών θέσεων στα ΤΕΙ και μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων από επιτυχόντες της κατηγορίας πτυχιούχων πανεπιστημίων.
Κατά τις προβλέψεις του άρθρου 27 και προκειμένου να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, οι απολύσεις λόγω συμπληρώσεων ηλικίας και τριακονταετούς υπηρεσίας για τους βοηθούς επιστημονικούς συνεργάτες και επιμελητές, για τα μέλη ειδικού τεχνικού εργαστηριακού προσωπικού και του ειδικού εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων, καθώς και για τα μέλη του ειδικού τεχνικού προσωπικού των ΤΕΙ πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους.
Πολύ σημαντικό είναι και το άρθρο 28 το οποίο ρυθμίζει εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν ήδη στα τμήματα των ΤΕΙ ή πρόκειται να λειτουργήσουν στο μέλλον.
Και επιτρέψτε μου να επαναλάβω -γιατί το θεωρώ πολύ σημαντικό- ότι ήδη λειτουργούν μεταπτυχιακά προγράμματα με άριστη συνεργασία των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων, ενώ τα προγράμματα αυτά είναι ήδη πολύ πετυχημένα.
Και κλείνοντας, θα αναφέρω ένα παράδειγμα -και ευχαριστώ για την ανοχή σας- στο ότι στo ΤΕΙ Αθήνας, για παράδειγμα, λειτουργούν σήμερα που συζητάμε είκοσι επτά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με τη συνεργασία πανεπιστημίων της χώρας μας, αλλά και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Στα προγράμματα συμμετέχουν φοιτητές από τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια κατά ποσοστό 50% και μάλιστα, οι φοιτητές των ΤΕΙ έχουν αποδεδειγμένα πολύ υψηλές επιδόσεις. Η συνεργασία, λοιπόν, είναι άριστη και αποτελεσματική.
Ακόμη, θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα από το ΤΕΙ Κρήτης όπου λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία έξι προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Στη δευτερολογία μου θα κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στο άρθρο 18 για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος τελευταία.
Σας ευχαριστώ και επιφυλάσσομαι στο δεύτερο μέρος να αναφερθώ ιδιαίτερα για το άρθρο 18.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Θα έχω την ίδια ανοχή και για τους Εισηγητές των άλλων κομμάτων.
Όμως, επιτρέψτε μου, κύριε Αυγενάκη, να σας πω ότι δεν είναι δυνατόν γνωρίζοντας ότι έχετε οκτώ λεπτά να ετοιμάζετε κείμενο που χρειάζεται το διπλάσιο χρόνο. Αυτό να μη γίνεται, κύριε συνάδελφε. Έχουμε έναν Κανονισμό που οφείλουμε και εσείς και εγώ κυρίως να σεβόμαστε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ζητώ συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Τώρα το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μπόλαρης.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σχέση την οποία έχει η ηγεσία του Υπουργείου προς τα ΤΕΙ και η οποία εκδηλώνεται μ’ αυτό το νομοσχέδιο είναι σχέση ενοχής. Επί πέντε χρόνια το κύριο χαρακτηριστικό των σχέσεων Κυβέρνησης και ΤΕΙ ήταν η υποχρηματοδότηση. Επί πέντε χρόνια το κύριο χαρακτηριστικό των σχέσεων Κυβέρνησης και ΤΕΙ ήταν η μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού. Εκατοντάδες θέσεις έμειναν κενές, απλήρωτες.
Σήμερα η Ο.Σ.Ε.Π. ΤΕΙ θεωρεί ότι για να αναπληρωθούν αυτά τα κενά και να συμπληρωθούν με τις αναγκαίες θέσεις για τη σωστή λειτουργία των ιδρυμάτων χρειάζονται τρεις χιλιάδες νέες θέσεις.
Στα ΤΕΙ, λοιπόν, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί επί πέντε χρόνια, στα ΤΕΙ τα οποία υποχρηματοδοτούνται επί πέντε χρόνια, στα ΤΕΙ τα οποία δεν έχουν προσωπικό επί πέντε χρόνια, η Κυβέρνηση σήμερα εμφανίζεται με ένα νομοσχέδιο με το οποίο ισχυρίζεται ότι θέλει να κάνει ανωτατοποίηση. Είπαμε πως πρόκειται για μια ονομαστική σύγκληση η οποία πόρρω απέχει της ουσίας. Και πόρρω απέχει του καθολικού αιτήματος της ελληνικής κοινωνίας για ποιότητα στην εκπαίδευση, για ποιοτική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για ποιοτική αναβάθμιση του πτυχίου, για ισχυροποίηση του πτυχίου, ώστε να μπορεί να σταθεί διεθνώς και όχι μόνο στην ελλαδική αγορά και μάλιστα, σε μια εποχή όπου η ελληνική αγορά, η ελληνική εκπαίδευση έχει να αντιμετωπίσει το θεσμό των κολλεγίων, των αναβαθμισμένων ΚΕΣ. Και είναι αναβαθμισμένα όχι ουσιαστικά, αλλά πάλι με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η οποία χωρίς ποιοτικά κριτήρια αναβαθμίζει τα πρώην Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών σε Κολλέγια βάζοντας στην αγορά ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν σαφέστατα ανταγωνιστικά προς τα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα άρθρα 1 και 4 εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων των ΤΕΙ και σαφώς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η εισαγωγή του θεσμού των ερευνητικών εργαστηρίων.
Όμως, ήδη από το πρώτο άρθρο καταλαβαίνει κανείς ότι η βούληση της Κυβέρνησης δεν είναι να παρέμβει και να στηρίξει και να αναβαθμίσει ποιοτικά τα ΤΕΙ, διότι κάνει μία επίκληση ονομαστικά, λέει «ιδρύω», αλλά δεν χρηματοδοτεί.
Και νομίζω πως είναι πάρα πολύ χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας την οποία όλα αυτά τα χρόνια εισάγει η Κυβέρνηση στο χώρο της παιδείας. Λέει ότι θα λειτουργήσουν ερευνητικά εργαστήρια επειδή θα δοθούν κληρονομιές και δωρεές για να τα στηρίξουν. Δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Και λέει πως αυτά τα εργαστήρια θα μπορούν να σταθούν, επειδή από το προϊόν της ερευνητικής τους δουλειάς θα μπορούν να έχουν έσοδα.
Επειδή, όμως, δεν μπορούμε να περιμένουμε την καλή προαίρεση κάποιου ο οποίος απεβίωσε και θα σκεφθεί πως υπάρχει και ένα ερευνητικό εργαστήριο στο ΤΕΙ της πατρίδας του για να το χρηματοδοτήσει με κληροδότημα, είναι σαφές ότι μιλάμε για ένα «πυροτέχνημα».
(BM)
(1KO)
Κύριε Υπουργέ, είναι απολύτως σαφές ότι είστε εκτεθειμένοι στην ελληνική κοινωνία γιατί από τη στιγμή που λέτε ότι ενδιαφέρεστε για την έρευνα, για την καινοτομία, για την αναβάθμιση της τεχνολογίας, για την ισχυροποίηση της έρευνας στα Τ.Ε.Ι., θα πρέπει να τα χρηματοδοτήσετε. Δεν μπορούν ούτε καν να μπουν στο ΕΣΠΑ για να διεκδικήσουν προγράμματα αυτά τα εργαστήρια, από τη στιγμή που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό τους.
Έχουμε στη συνέχεια μια σειρά από άρθρα.
Τα άρθρα 5 έως 22 είναι τα άρθρα όπου, όπως είπα και χθες, έχει εφαρμοστεί αδιάκριτα η τεχνική της αντιγραφής και της επικόλλησης. Παίρνουμε από το θεσμικό πλαίσιο των πανεπιστημίων και τα μεταφέρουμε, χωρίς καμία συζήτηση και χωρίς καμία αξιολόγηση της λειτουργικότητάς τους και της αποδοτικότητάς τους, στα Τ.Ε.Ι.. Με αυτή τη γενική παρατήρηση που κάνουμε για αυτά τα άρθρα θα προχωρήσω με επιμέρους αναφορά.
Το άρθρο 6, για παράδειγμα, αναφέρεται στα δικαιώματα των αποχωρούντων λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας μελών Ε.Π. και δίνει τη δυνατότητα απονομής τίτλου ομότιμου καθηγητή και σ’ αυτούς. Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει. Επισημαίνουμε όμως ότι, εάν οι αποχωρούντες καθηγητές μπορούν να συνεχίσουν -όπως λέει ο νόμος- μέρος των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων τους, νομίζω ότι είναι προκλητικό να προβλέπει ο νόμος ότι μπορούν να διορίζονται ως μέλη σε διοικήσεις νομικών προσώπων, τη στιγμή που η χώρα διαθέτει πληθώρα επιστημόνων, οι οποίοι μπορούν επάξια να ανταποκριθούν. Νέοι άνθρωποι είναι. Χρειάζεται λοιπόν να πούμε ότι οι αποχωρούντες καθηγητές των Τ.Ε.Ι. θα πρέπει να διοριστούν σε νομικά πρόσωπα ή να διατηρήσουν τις θέσεις, τις οποίες είχαν;
Στο άρθρο 9 δίνεται η δυνατότητα στους προέδρους των Τ.Ε.Ι. να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και στις εξελίξεις των μελών Ε.Π, όπως συμβαίνει στα πανεπιστήμια.
Όμως, κύριε Υπουργέ, ξέρετε παρά πολύ καλά ότι είναι διάταξη, η οποία στο χώρο των πανεπιστημίων έχει προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις για χαρισματικές οικογένειες, για διαδικασίες οι οποίες προβληματίζουν τους πανεπιστημιακούς. Και σας τα λένε. Παίρνετε λοιπόν πάλι αυτή τη διάταξη, χωρίς να δείτε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια και τα μεταφέρουμε στο χώρο των Τ.Ε.Ι.
Η κυρία Διαμαντοπούλου χθες ήταν αναλυτική στο θέμα της εκπαιδευτικής άδειας. Όταν δεν επιτρέπουμε να πάρει κάποιος εκπαιδευτική άδεια σε εξήντα δύο ή στα εξήντα τρία χρόνια, στην ουσία δηλαδή να βγει στη σύνταξη τέσσερα χρόνια νωρίτερα, νομίζω ότι κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Κάνουμε πρόωρη συνταξιοδότηση σε κάποιον με τη λογική της εκπαιδευτικής άδειας. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν στο πανεπιστήμιο και συζητούνται γιατί υπάρχουν προβλήματα.
Στα άρθρο 12 προβλέπεται με Κ.Υ.Α. των Υπουργών Παιδείας να συνιστώνται οι αναγκαίες οργανικές θέσεις για το διορισμό μελών Ε.Π.. Ναι. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι σήμερα υπηρετούν 2.280 μέλη Ε.Π. έναντι 2.700 το 2004. Και σας το λέει ο Ο.Σ.Ε.Π. ότι υπάρχουν 3.000 κενά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την ανοχή σας.
Στο άρθρο 13 ήμασταν αναλυτικοί και χθες. Η λογική που λέει ότι τις δεκαπέντε εβδομάδες θα τις κάνω δεκατρείς με την επίκληση κάποιων κινητοποιήσεων των φοιτητών μας οδηγεί σε ένα χώρο παραλόγου. Μας βρίσκει απολύτως αντίθετους και την καταψηφίζουμε με έμφαση.
Τα άρθρα 14 έως 16 αναφέρονται στην εκλογή αναπληρωτή προϊσταμένου, σε επιστημονικούς και εργαστηριακούς συνεργάτες, σε εργαστηριακό προσωπικό. Επισημαίνουμε ότι λείπει χαρακτηριστικά η έννοια της ποιότητας. Είναι η δυνατότητα που δίνει το άρθρο 15 για απασχόληση δημοσίων υπαλλήλων ως επιστημονικών συνεργατών, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε προσόντα των προσώπων αυτών ή έστω σε κάποια διαδικασία αξιολόγησης. Με ποια διαδικασία, με τι προσόντα; Καμία αναφορά. Αυθαιρεσία. Λογική συναλλαγής, την οποίαν εισάγουμε με το νόμο. Επίσης, θέλω να πω ότι περιμένουμε στα Τ.Ε.Ι., όταν δεν βάζουμε κριτήρια αξιολόγησης, να υπάρχει ποιότητα με την πρόσληψη ωρομισθίων, ευκαιριακά απασχολούμενων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν ούτε καν πλάνο για την εργασιακή τους εξέλιξη και τη στοιχειώδη ασφάλεια; Τι θα προσφέρουν δηλαδή σε ένα χώρο που χρειάζεται σταθερότητα, οργάνωση, προσόντα, ποιότητα ; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν προβλέπει το νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 17, το οποίο αναφέρεται στη συγχώνευση, μετονομασία και άλλες μεταβολές των τμημάτων Τ.Ε.Ι., σας είπαμε χθες ότι εδώ χρειάζεται μια ποιοτική και χωροταξική αναδιάταξη. Αυτό όμως χρειάζεται μελέτη. Εδώ το Υπουργείο μπαίνει σε μια λογική μηχανιστικής προσέγγισης. Δεν έχει ένα Τ.Ε.Ι. για δύο χρονιές εισαγόμενους, το διαγράφουμε με το νόμο. Δεν είναι έτσι. Επισημαίνουμε -σας το είπε και χθες η κυρία Διαμαντοπούλου, το λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο πρόγραμμά του- ότι ναι, χρειάζεται να ξαναδούμε χωροταξικά στην κατεύθυνση όμως της ποιότητας, στην κατεύθυνση της ανταπόκρισης στα αιτήματα που έχει η ελληνική κοινωνία, το θέμα των Τ.Ε.Ι., των περιφερειακών τμημάτων και των πανεπιστημίων. Δεν αντιμετωπίζεται με αυτή τη διάταξη. Είναι σε λάθος κατεύθυνση η διάταξη αυτή.
Στο άρθρο 18: Χθες αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί ένα ζήτημα που καίει εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους των Τ.Ε.Ι., αλλά και των πανεπιστημίων, να το διαχειριστεί επικοινωνιακά. Είναι απολύτως απαράδεκτο διότι κάνατε τέσσερα πισωγυρίσματα. Στο τέλος αυτό, το οποίο καλείται να ψηφίσει η Βουλή συνιστά επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης, ενώ το ζητούμενο είναι ένα: Δεν είναι άρθρα στο νομοσχέδιο για να διαχειριστείτε επικοινωνιακά τους αποφοίτους και τους πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι., αλλά είναι η έκφραση πολιτικής βούλησης –το επισημαίνω- όχι του Υπουργείου Παιδείας απλά, αλλά της Κυβέρνησης. Το Υπουργείο Παιδείας είναι στην ίδια Κυβέρνηση με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., είναι στην ίδια Κυβέρνηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι η έκφραση κυβερνητικής βούλησης, πολιτικής βούλησης για την επίλυση του ζητήματος. Αντί να κοιτάξετε τους ανθρώπους κατάματα και να τους πείτε ότι λύνει η Κυβέρνηση το ζήτημα, επιχειρείτε εδώ ως Υπουργείο Παιδείας να διαχειριστείτε, να εμπαίξετε προεκλογικά αυτόν τον κόσμο, ενώ είστε ανακόλουθοι με τις περσινές και με τις προπέρσινες υποσχέσεις σας.
Ο Καθηγητής Εφαρμογών είναι ένας θεσμός στα Τ.Ε.Ι. που δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνονται άνθρωποι που χρειάζονται στην αγορά και που δεν είναι ανάγκη να έχουν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά χρειάζονται γιατί το Τ.Ε.Ι. έχει και ένα χαρακτήρα, ο οποίος θέλει να βγάλει στελέχη για να δουλέψουν μέσα στην αγορά. Να μην έχουν απλά την επιστημονική κατάρτιση, αλλά να έχουν και την τεχνολογική και την τεχνική κατάρτιση. Η διάταξη του άρθρου 20 βοηθάει αυτό τον χαρακτήρα των Τ.Ε.Ι.;
Σε μια εποχή, στον εικοστό πρώτο αιώνα, όταν συνεργάζονται τα αμερικάνικα πανεπιστήμια με τα πανεπιστήμια στην Αυστραλία και τα πανεπιστήμια της Ινδίας με τα πανεπιστήμια της Αγγλίας, εισάγετε διάταξη –είναι το άρθρο 19- που λέει ότι μπορούν να συνεργάζονται ένα πανεπιστήμιο και ένα Τ.Ε.Ι. στην ίδια περιφέρεια. Δεν μπορεί δηλαδή να συνεργαστεί το πανεπιστήμιο της Κρήτης με το Τ.Ε.Ι. της Κοζάνης. Αυτό στην εποχή της πληροφορικής. Είναι απίστευτο. Αυτό το άρθρο από μόνο του πρέπει να αποσυρθεί. Ελάτε να το συζητήσουμε, ελάτε να βάλουμε τα θέματα μιας συνεργασίας όλων των τμημάτων όλων των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστήμια και πολυτεχνεία και Τ.Ε.Ι.. Βάλτε το σε μια σωστή βάση. Δώστε τη δυνατότητα για την μετακίνηση των φοιτητών, για τον χαρακτήρα που θα έχουν τα πτυχία τους. Ουσιαστικά πράγματα. Δεν αντιμετωπίζονται αυτά με ένα αρθράκι όπως επιχειρείτε εδώ. Μπορεί να συνεργάζεται ένα πανεπιστήμιο και ένα Τ.Ε.Ι. μόνο αν είναι στην ίδια περιφέρεια. Δηλαδή να μην μπορεί να συνεργαστεί το Τ.Ε.Ι. Αθήνας με το Τ.Ε.Ι. Πειραιά ή το Τ.Ε.Ι. της Καβάλας με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.
(XF)
(1BM)
Όσον αφορά το άρθρο 21, μας λένε όλοι ότι έχετε βγάλει κάτι φωτογραφιούλες για την εξυπηρέτηση κάποιων καθηγητών. Αλλά είναι και φτωχιές φωτογραφίες. Ανοίξτε το πλάνο. Θέλετε να τακτοποιήσετε κάποιους ανθρώπους; Δεν γίνεται, όμως, έτσι. Θα τους κάνουμε Καθηγητές Εφαρμογών. Θα τους κάνουμε επίκουρους τους Καθηγητές Εφαρμογών. Τι να πω; Προεκλογικά μπαίνουμε σε μια λογική τακτοποίησης ημετέρων ή επειδή έχουμε πιέσεις.
Όσον αφορά το άρθρο 22, ΣΔΙΤ, πού λειτούργησε αυτό το πράγμα; Πέστε μας ποια θα είναι η ανταπόδοση. Θα κτίσουν κάποιοι με ΣΔΙΤ πανεπιστημιακά κτήρια, κτήρια σε ΤΕΙ. Ποια θα είναι η ανταπόδοση; Πώς θα πάρουν οι εργολάβοι τα χρήματα; Μας το εξηγείτε;
Άρθρα 23 έως 28. Είναι απολύτως σαφές ότι έχουμε υπόψη μας ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Είναι απολύτως σαφές ότι με το άρθρο 24 προτείνετε να κάνει ένα βήμα πίσω το κράτος στη συντεταγμένη του λειτουργία, να κάνει ένα βήμα πίσω η δημοκρατία. Αυτό προτείνετε με το άρθρο 24. Διαφωνούμε απόλυτα. Το ξέρετε πολύ καλά ότι διαφωνεί η πλειοψηφία των πανεπιστημιακών. Σας το είπε και η ΠΟΣΔΕΠ.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύει ότι χρειάζεται ένας άλλος τρόπος εκλογής των οργάνων. Χρειάζεται νομιμότητα και ένα άλλο μοντέλο διοίκησης το οποίο δεν θέλετε να το συζητήσετε. Επικαλείστε καταλήψεις από φοιτητές. Δεν το λέτε και πάτε με υπεκφυγή να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα. Δεν βλέπετε την πραγματικότητα κατάματα και αντί να αντιμετωπίζετε την πραγματικότητα για να βοηθήσετε να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια, κάνετε ένα βήμα πίσω, το οποίο βήμα πίσω στο τέλος τι κάνει; Αποθρασύνει αυτούς οι οποίοι λειτουργούν εκβιαστικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστώ το Προεδρείο για την ανοχή. Επανερχόμεθα το απόγευμα για τη συνέχεια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αλυσανδράκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα επανέλθω στη χθεσινή συζήτηση κατά πόσο η εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου μπορεί να αναβαθμίσει το επίπεδο σπουδών και έρευνας στα ΤΕΙ ή οπουδήποτε αλλού.
Δεν αρκεί να μετονομάσουμε το χόρτο σε κρέας για να του προσδώσουμε υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Δεν αρκεί να μεταφέρουμε ένα θεσμικό πλαίσιο από μία περίπτωση σε άλλη περίπτωση για να αναβαθμίσουμε. Είναι περισσότερο από φανερό. Αυτό που καταφέρνει το νομοσχέδιο συν τοις άλλοις είναι επιχειρηματικούς τρόπους λειτουργίας που ήδη έχουν αναπτυχθεί στα πανεπιστήμια να τους μεταφέρει και στα ΤΕΙ.
Έγινε λόγος για τα εργαστήρια στα ΤΕΙ που θα δώσουν τη δυνατότητα να γίνεται έρευνα. Στην ακρόαση, τουλάχιστον οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ μας διαβεβαίωσαν ότι έρευνα γίνεται στα ΤΕΙ και χωρίς να υπάρχουν αυτά τα λεγόμενα ερευνητικά εργαστήρια. Τι φτιάχνει το νομοσχέδιο με τα εργαστήρια; Δημιουργεί νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που χρηματοδοτούνται από οπουδήποτε αλλού εκτός από το κράτος.
Είπε ο κύριος Υπουργός στη συζήτηση στην επιτροπή ότι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό των ΤΕΙ. Όμως, εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλιο, πώς θα περισσέψουν τα χρήματα για να γίνει μια τέτοια χρηματοδότηση εργαστηρίου; Βεβαίως εμείς καταψηφίζουμε συνολικά τα άρθρα 1 έως 4 που αφορούν τα εργαστήρια των ΤΕΙ, όχι βέβαια γιατί δεν θέλουμε να γίνεται ερευνητική δραστηριότητα στα ΤΕΙ, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτών των άρθρων.
Όσον αφορά το άρθρο 5, γνωστικά αντικείμενα μελών επιστημονικού προσωπικού των ΤΕΙ, αν θεσπίσει κανείς γνωστικά αντικείμενα πιο στενά από αυτά του τομέα, μπορεί να προκαλέσει επαναφορά του θεσμού της έδρας. Ήταν μια κριτική που είχαμε κάνει και στην αντίστοιχη ρύθμιση για τα πανεπιστήμια.
Άρθρο 6, Ομότιμοι καθηγητές. Να εξακολουθήσουν να είναι σε επιτροπές που συμμετείχαν πριν αποχωρήσουν από το ίδρυμα, αλλά να ορίζονται εκεί ως μέλη εισηγητικών επιτροπών για την κρίση μελών; Δηλαδή να καθορίζουν τους διαδόχους τους; Αυτό το θεωρούμε άκρως απαράδεκτο. Βέβαια μπορεί να δημιουργήσει και καταστάσεις που είχαμε τη δεκαετία του ’50 και του ’60 σε σχέση με ομάδες συμφερόντων μέσα στα ιδρύματα. Όχι ότι τέτοιες ομάδες δεν υπάρχουν, αλλά η περίπτωση εκείνης της εποχής ήταν χαρακτηριστική.
Όσον αφορά το άρθρο 7, ενιαίες θέσεις μελών επιστημονικού προσωπικού, δεν διαφωνούμε.
Όσον αφορά το άρθρο 9, υπάρχει μια εμπειρία από τα πανεπιστήμια που εφαρμόστηκε η άμεση δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μετά από την κρίση. Εντούτοις ούτε οι καθυστερήσεις ξεπεράστηκαν -καθυστερήσεις διορισμών που είναι αρκετές εκατοντάδες, κύριοι Υπουργοί- ούτε είχαμε κάποια βελτίωση σε ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει στις κρίσεις, στο πρόβλημα της αξιοκρατίας.
Άρθρο 10, εκπαιδευτικές άδειες. Αποκλείονται το διάστημα των θερινών διακοπών. Ίσως δεν ξέρετε ότι ελάχιστοι από τους συναδέλφους στα πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ, αυτοί τουλάχιστον που θεωρούν τον εαυτό τους άξιο του ονόματός τους, κάνουν θερινές διακοπές ως τέτοιες. Οι θερινές διακοπές είναι χρόνος εργασίας και μάλιστα για πολλούς νέους ανθρώπους είναι ευκαιρία για μια επίσκεψη σε κάποιο ίδρυμα του εξωτερικού. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαιρείται το χρονικό διάστημα των θερινών διακοπών από την εκπαιδευτική άδεια.
Πάμε σε ορισμένα ζητήματα προσωπικού που αφορούν τα άρθρα 15, 16, 20 και 21. Το μόνο που έχω να πω είναι να επαναλάβω αυτό που είπα και χθες για ένα κυκεώνα εργασιακών σχέσεων και για το 80% του προσωπικού των ΤΕΙ που δεν έχει μόνιμη σχέση εργασίας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε μια τέτοια κατάσταση και βέβαια και στα συγκεκριμένα άρθρα.
Άρθρο 17, συγχώνευση, μετονομασία και άλλες μεταβολές. Το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Έχει να κάνει και με τον τρόπο που ιδρύθηκαν τα τμήματα τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Παρένθεση σ’ αυτό το σημείο. Διέκρινα και στη χθεσινή συζήτηση ορισμένους Βουλευτές να ζητάνε να ιδρυθούν τμήματα διαφόρων ειδών στην εκλογική τους περιφέρεια.
Κύριε Υπουργέ, επιφυλάσσομαι να σχολιάσω το απόγευμα αυτό που κάνετε, δηλαδή να παίρνετε τρία πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στο Αγρίνιο και να τα ονομάζετε πανεπιστήμιο. Η συνήθεια, λοιπόν, αυτή το να σκορπάμε διάφορα τμήματα εδώ και εκεί, φαίνεται ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί. Πέρα από οτιδήποτε άλλο, να μην ξεχνάμε ότι για περιφερειακά κυρίως ιδρύματα, το κόστος σπουδών είναι ένα αποτρεπτικό στοιχείο για την παρακολούθησή τους.
Διαβάζω από σημερινή εφημερίδα έναν υπότιτλο σε σχέση με αυτό το θέμα: «Το υψηλό κόστος σπουδών εκτός έδρας, οδήγησε πολλούς υποψηφίους να επικεντρωθούν σε τμήματα κοντά στην οικογενειακή εστία». Και υπολογίζει αυτό το κόστος η εφημερίδα περίπου στις 50.000 ευρώ το χρόνο, ποσό αξιοσημείωτο. Να θυμίσω ότι κάποιος που έχει εισόδημα 60.000 ευρώ, κλήθηκε φέτος να πληρώσει και ένα ειδικό φόρο 1.000 ευρώ.
Δεν είναι, λοιπόν, ούτε κριτήριο ποιότητας αυτών των ιδρυμάτων, ούτε είναι ζήτημα απλά και μόνο του μη προγραμματισμού και προπαντός δεν λύνεται με διοικητικό τρόπο, που επιχειρεί να το λύσει το νομοσχέδιο.
(GM)
1XF
Λύνεται με μία συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την πρόταση που έχουμε καταθέσει ως κόμμα για την ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση και παράλληλα τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση.
Όσον αφορά στο άρθρο 19 για τη συνεργασία εδώ δεν πρόκειται για συνεργασία αλλά πρόκειται για μία ανάπτυξη δυνατότητας κινητικότητας να παίρνει ο φοιτητής μαθήματα από εδώ και από εκεί ώστε να συμπληρώνει το πτυχίο του με διάσπαση του ενιαίου γνωστικού αντικειμένου ως αποτέλεσμα.
Όσον αφορά στο άρθρο 21 έμαθα ορισμένα πράγματα από την εποχή που συζητούσαμε στην Επιτροπή. Πρόκειται για 100 περίπου εργαζόμενους των οποίων ρυθμίζεται η εργασιακή σχέση. Από ό,τι καταλαβαίνω από αυτήν τη ρύθμιση του άρθρου 21 μένουν έξω περίπου 10 εργαζόμενοι οι οποίοι τυχαίνει να έχουν και διδακτορικό δίπλωμα.
Δεν έχω το χρόνο να το αναφέρω εδώ, αλλά θα σας δώσω τα στοιχεία στη συνέχεια.
Όσον αφορά στα θέματα συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είμαστε κάθετα αντίθετοι. Το θέμα δεν είναι πώς θα πάρουν οι εργολάβοι τα χρήματα, αλλά ότι οι δραστηριότητες που ανήκουν στο δημόσιο παραχωρούνται σε ιδιώτες και μάλιστα κοστίζουν αυτές οι δραστηριότητες πολύ περισσότερο. Είναι μία διαδικασία «σαλαμοποίησης» των ιδρυμάτων εν γένει του δημόσιου τομέα. Το επόμενο βήμα που θα δούμε στα πανεπιστήμια είναι να ανατίθενται οι διοικητικές υπηρεσίες σε ιδιώτες και το μεθεπόμενο οι διδακτικές υπηρεσίες.
Θετικό είναι το άρθρο 23 για τον προγραμματισμό θέσεων ειδικού εργαστηριακού και διδακτικού προσωπικού.
Όσον αφορά στο άρθρο 26 δεν έχουμε αντίρρηση.
Βεβαίως όσον αφορά στο άρθρο 24 είναι αυτό το περίφημο άρθρο που καταστρατηγεί κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημίων και όπως είπα και στη χθεσινή μου ομιλία έχει στόχο να αποκρούσει τις αντιδράσεις των πανεπιστημίων, του πανεπιστημιακού κινήματος γενικότερα σε πολιτικές ιδιωτικοποιήσεις εκπαίδευσης που προωθούνται. Έτσι λοιπόν όταν δεν μπορεί να πάρει απόφαση η Σύγκλητος, αναλαμβάνει το Πρυτανικό Συμβούλιο. Δεν υπάρχει Πρυτανικό Συμβούλιο απ’ ό,τι καταλαβαίνω σήμερα που να μην είναι φιλικά διακείμενο προς το Υπουργείο Παιδείας και κατά συνέπεια ό,τι θέλει το Υπουργείο Παιδείας περνάει στα πανεπιστήμια.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Η κυρία Αράπογλου έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, συνεχίζουμε τη συζήτηση επί των άρθρων ενός πολύ σημαντικού νομοσχεδίου. Θα προσπαθήσω να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και να μην υπερβώ το χρόνο μου.
Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν θα έπρεπε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να συζητείται σε Θερινό Τμήμα. Θα έπρεπε να είναι πιο ξεκάθαρες όλες οι ρυθμίσεις όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ΤΕΙ.
Θα εστιάσω την προσοχή μου στο άρθρο 18 για το οποίο υπάρχει αρκετή αντιδικία και δημιουργεί μεγάλη πληγή. Εμείς έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση μας για την άμεση σύνδεση της εκπαιδευτικής με την επαγγελματική διαδικασία και σε κάθε περίπτωση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων κατοχυρωμένα.
Πιστεύω ότι είναι απαράδεκτο να δημιουργούνται αντιλήψεις για ανωτερότητα και κατωτερότητα αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ και πολλές φορές αυτή η συμπεριφορά να εκφράζεται ακόμα και με χυδαιότητα. Ο καθένας έχει την δική του θέση στην παραγωγική διαδικασία και τη δική του συνεισφορά, που είναι συγκεκριμένη, απαραίτητη και έτσι συνεπάγεται το σεβασμό ανεξάρτητα αν είναι απόφοιτος ΑΕΙ, απόφοιτος ΤΕΙ ή ακόμα και απόφοιτος γυμνασίου.
Εάν κάποια από τα τμήματα των ΤΕΙ προσφέρουν έργο αντίστοιχο με αυτά των ΑΕΙ, τότε πρέπει να ενοποιηθούν. Ποιος ο λόγος να υπάρχει αυτή η διασπορά των τμημάτων, να γίνεται σύγχυση δικαιωμάτων και ικανοτήτων; Ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους αυτήν την κατάσταση. Οι απόφοιτοι των ΑΕΙ να εκπαιδεύονται και να εξειδικεύονται για να έχουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα και αντίστοιχα και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, ώστε ο καθένας ξεκάθαρα να παίρνει τη θέση του στην αγορά εργασίας με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα ανάλογα βέβαια με τα έτη φοίτησης, το συντελεστή δυσκολίας και εξειδίκευσης των θεματικών ενοτήτων, των οποίων έγινε γνώστης. Δεν χρειάζεται να εξαπατούμε τους φοιτητές ή να τους δίνουμε κάλπικες υποσχέσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το επιστημονικό πεδίο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και αυτοί να τα γνωρίζουν πριν από την εγγραφή τους στο Τμήμα. Απαιτείται λοιπόν δημόσια διαβούλευση με την εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων και την ξεκάθαρη τοποθέτηση όλων των πολιτικών σχηματισμών, αφού πρωτίστως λυθούν τα θεσμικά ζητήματα για το τι ακριβώς εννοούμε με τον όρο ΤΕΙ, ποια είναι η θέση των ΤΕΙ στην ανώτατη εκπαίδευση και ποια είναι η θέση των αποφοίτων τους σύμφωνα με την απαιτούμενη γνώση στην παραγωγική διαδικασία.
Φυσικά αυτό το νομοσχέδιο μπορώ να πω ότι σε ορισμένα θέματα προσφέρει κάποιες λύσεις, έχει θετικά σημεία, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε τα ΤΕΙ να ανταποκριθούν στον πραγματικό ρόλο τους. Δεν γίνεται να χρονίζουν άλυτα κάποια προβλήματα για παράδειγμα όπως η δημιουργία ενιαίων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού, η ρύθμιση των θεμάτων εκπαιδευτικών αδειών και η δυνατότητα συγχώνευσης αλλά και αναστολής λειτουργίας τμημάτων που αυτήν τη στιγμή φυτοζωούν.
Προχωρώ στο άρθρο 19. Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία να επέλθει μία σύγκλιση στην ανώτατη εκπαίδευση με τις συνεργασίες μεταξύ τμημάτων συναφούς αντικειμένου σε προπτυχιακό επίπεδο. Αυτό το άρθρο το οποίο τροποποιήθηκε με μία διαδικασία διαβουλεύσεων και αυτό είναι προς τιμήν του Υπουργού, ο οποίος θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τους συναδέλφους του και να χρησιμοποιήσει και στο μέλλον αυτή του την ικανότητα να ακούει και να διαπραγματεύεται, μπορεί να γίνει η αφορμή για την έξοδο από αυτό το αδιέξοδο.
Πρέπει λίγο να προσέξουμε σε αυτό το σημείο αυτά τα δύο άρθρα. Μην συνεχίσουμε την υποβάθμιση των ΤΕΙ. Ας ενισχύσουμε τα ΤΕΙ ώστε πραγματικά να αναβαθμιστούν.
Σχετικά με το άρθρο 22, παρ. 10, παρ. 1, επίσης το εδάφιο Α του άρθρου 2 εμείς διατυπώνουμε την ανησυχία μας ως προς τη διαφάνεια διαχείρισης των εθνικών και Κοινοτικών πόρων με την αλλαγή νομικής μορφής του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ΟΣΚ Α.Ε. για την εκπόνηση μελετών, κατασκευή έργων, διαχείριση προγραμμάτων που αφορούν εκπαιδευτικές υποδομές.
TR
(GM)
Γενικά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η διασφάλιση στη διαχείριση του κρατικού χρήματος από τον ΟΣΚ Α.Ε. Επίσης οι διαδικασίες ανάθεσης των έργων εποπτείας σε ιδιώτες, αλλά και σε οργανισμούς του δημοσίου. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποιος είναι αυτός που διαχειρίζεται αυτά τα χρήματα, να γίνεται έλεγχος. Και από την άλλη πλευρά βέβαια πρέπει να υπάρχει διαφάνεια, γιατί μιλάμε για χρήματα δικά μας και φυσικά και κοινοτικά χρήματα. Είναι λίγο θολό αυτό το σημείο, είναι λίγο σαφές.
Όσον αφορά το άρθρο 26, νομίζω ότι πρέπει να προστεθεί ότι στη διάταξη αυτή συμπεριλαμβάνονται και όλοι όσοι από τους ανωτέρω έλαβαν την πράξη απόλυσής τους στις 30-6-2009, δηλαδή πριν τη δημοσίευση της παρούσας. Πρέπει να γίνει αυτή η προσθήκη.
Πιστεύω ότι κάποια σημεία είναι ασαφή και πρέπει να ξεκαθαριστούν, ώστε να πετύχουμε πραγματικά την ποιοτική αναβάθμιση και των Τ.Ε.Ι. Υπάρχει μία χρόνια διαφωνία μεταξύ Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. Εάν όμως συνεχιστεί αυτή η μη συνεργασία και η διαφωνία σε κάποια θέματα, πώς θα πετύχουμε την αναβάθμιση και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων μας; Πρέπει να συνεχιστεί η διαβούλευση και η συζήτηση με όλους τους εμπλεκομένους με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να βρούμε μία χρυσή τομή γι ‘αυτό πρόβλημα, για να μη συνεχιστεί αυτή η διαμάχη που νομίζω ότι δεν βοηθά κανέναν.
Επίσης πρέπει να ενισχυθεί η έρευνα, να υπάρχουν πιο σαφή και ξεκάθαρα κριτήρια αξιολόγησης. Να δοθεί η ανάλογη σπουδαιότητα στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα.
Πρέπει να δεχθούμε λοιπόν, ότι πρέπει να ενισχύσουμε, να αναβαθμίσουμε τα Τ.Ε.Ι., διαφορετικά θα οδηγηθούν σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος πέραν της συνεχούς υποβάθμισής τους.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Ψαριανός έχει το λόγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κυρία Πρόεδρε.
Είπαμε και χθες ότι είμαστε κατηγορηματικά υπέρ μιας ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είπαμε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστούν τα Τ.Ε.Ι. Είπαμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να γίνει μία σαφής μεταρρύθμιση στο χώρο της παιδείας, οριστικά και τελεσίδικα. Είπαμε ότι είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε σε τομές στο χώρο της παιδείας και όχι κάθε τρεις και λίγο να κάνουμε τροποποιήσεις και μικρές μεταρρυθμίσεις, πότε προς τη μία κατεύθυνση και πότε προς την άλλη βάζοντας εξετάσεις, βγάζοντας εξετάσεις, αλλάζοντας τη σειρά ακόμα και των ίδιων των εξετάσεων για να περάσεις από τη μία βαθμίδα στην άλλη. Είπαν ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί ένας χώρος παιδείας και πολιτισμού και έχουμε ξαναδιατυπώσει την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρξει, να θεσμοθετηθεί, να ιδρυθεί ένα ενιαίο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που να μας ενδιαφέρει πραγματικά η παραγωγή παιδείας και όχι η εκπαίδευση.
Το Υπουργείο Παιδείας ενδιαφέρεται και κάνει μικρές ή μεγαλύτερες τομές ή προσπαθεί να κάνει μεταρρυθμίσεις σε μία λογική εκπαίδευσης, εκπαιδεύοντας ανθρώπους, στελέχη επιχειρήσεων, εκπαιδεύοντας γρανάζια για ένα συγκεκριμένο μηχανισμό και για τη συγκεκριμένη λειτουργία του.
Είναι απόλυτη ανάγκη να θεσμοθετήσουμε παραγωγή παιδείας, ιδίως επειδή είμαστε στην Ελλάδα, ιδίως επειδή είμαστε Έλληνες και θέλουμε να λέμε ότι έχουμε μια ιστορική συνέχεια με τη μεγάλη αυτή παράδοση που κουβαλάμε και με τα φώτα της παιδείας, του πολιτισμού, των τεχνών που έχουμε δώσει. Έτσι τουλάχιστον διατεινόμαστε και ισχυριζόμαστε ότι είμαστε μια συνέχεια αυτού του πολιτισμού. Και αυτό πρέπει να το αποδεικνύουμε παράγοντας παιδεία και όχι εκπαιδεύοντας αποσπασματικά και δίνοντας συγκεκριμένες ειδικεύσεις σε ανθρώπους, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν –το ξαναλέω- ως γρανάζια ενός συγκεκριμένου μηχανισμού που έχει μια συγκεκριμένη λειτουργία.
Θα μπορούσαμε να βρούμε σημαντικά πράγματα και μέσα σ' αυτό το νομοσχέδιο τα οποία να τα στηρίξουμε. Όλη αυτή η ενοποίηση που προσπαθεί να κάνει αυτό το νομοσχέδιο στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι για μας –το ξαναείπαμε και χθες- παραγωγή κενού στο χώρο των ήδη υπαρχόντων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, όπως είναι τώρα η τεχνολογική εκπαίδευση, να δημιουργηθεί ένα κενό για να μπουν εκεί σχολές, τεχνικά ιδρύματα και κολλέγια που ήδη διαφημίζονται και προσφέρουν πτυχία μέσω των εφημερίδων. Τα είπαμε αυτά και χθες.
Έχουμε κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και θέλουμε αυτές οι προτάσεις κάποτε να συζητηθούν, για ένα πρόγραμμα παιδείας.
Είπαμε και στην επιτροπή ότι πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμιστεί το πρόβλημα των φοιτητών της Λακουϊλα από την Ιταλία. Είπαμε ότι πρέπει να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, να μπορούν να μπαίνουν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Όλα αυτά που έχουμε προτείνει και όλα αυτά που θα έπρεπε να συζητηθούν σε ένα διάλογο από μηδενική βάση, όπως είχε πει ο Υπουργός, δεν συζητήθηκαν. Και αυτός ο διάλογος από μηδενική βάση έγινε μηδενικός διάλογος.
Αυτό το νομοσχέδιο θέλει να κάνει μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση σ' αυτό το χώρο και με αυτή τη λογική αυτών των ειδικού τύπου μεταρρυθμίσεων, εμείς είμαστε αντίθετοι.
Αυτά ήθελα να πω. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Σας ευχαριστώ.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να δώσω ορισμένες απαντήσεις σε όσα ελέχθησαν από τους εκλεκτούς συναδέλφους.
Πρώτα από όλα ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ οι κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε ότι αυτή την περίοδο που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας τα Τ.Ε.Ι. υποχρηματοδοτούνται, ότι μειώθηκε το προσωπικό τους και ότι οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν την ονομαστική ανωτατοποίηση των ιδρυμάτων.
Θα ήθελα να πω ότι φαίνεται ότι βλέπει τις ρυθμίσεις της δικής του κυβέρνησης και κρίνει με αυτά τα κριτήρια. Διότι, πώς έχουμε υποχρηματοδότηση όταν η χρηματοδότηση για τα Τ.Ε.Ι. στις λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκε κατά 95,85% επί των ημερών μας; Όταν οι δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα αυξήθηκαν κατά 75% και 117 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για δημόσιες επενδύσεις; Πώς μιλάμε για μείωση προσωπικού όταν εξελέγησαν 600 νέοι καθηγητές και είναι σε εξέλιξη πάνω από 750 θέσεις εκλογής στα ιδρύματα και δίδονται άλλες 800 θέσεις; Δηλαδή δόθηκαν αυτή την περίοδο συνολικά πάνω από 2000 θέσεις.
Ονομαστική ανωτατοποίηση ήταν ο νόμος 2916 που κινδύνευε να καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήλθαμε εμείς με μία σειρά νομοθετημάτων όπως είναι ο νόμος 3404/2005 που έβαλε κάποια στοιχεία για να στηρίξει τον ανώτατο χαρακτήρα των ιδρυμάτων. Αναφέρω ενδεικτικά την εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας. Ο νόμος 3549/2007 όπου οριοθέτησε πλέον το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, σύμφωνα με τη διάταξη του Συντάγματος του άρθρου 16 παρ. 5. Ενώ ο νόμος 2916 ήταν τροποποίηση του νόμου 1404 που ήταν εκτελεστικός νόμος της παραγράφου 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος, που μέχρι το νόμο 2916 τα Τ.Ε.Ι. ήταν ανώτερα. Ανώτατα ουσιαστικά έγιναν με το νόμο 3549/2007. Ο νόμος 3653/2008 έδωσε τη δυνατότητα στα Τ.Ε.Ι. ισότιμα με τα πανεπιστήμια να συμμετέχουν στην έρευνα και στην τεχνολογία. Και ο νόμος 3685/2008 τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν αυτόνομα μεταπτυχιακά, ύστερα από αξιολόγηση όπως και τα πανεπιστήμια.
(PM)
(1TR)
Άρα λοιπόν έχουμε ουσιαστική πλέον «ανωτατοποίηση» και στήριξη των ακαδημαϊκών γνωρισμάτων των ιδρυμάτων.
Αναφέρθηκε ότι ιδρύσαμε κολλέγια και ότι τα αναβαθμίσαμε χωρίς κριτήρια. Ξεχνάτε, κύριε Μπόλαρη, ότι μέχρι το νόμο που εμείς ψηφίσαμε εσείς είχατε εκθρέψει όλη αυτή την άναρχη μεταλυκειακή κατάρτιση όταν με μία απλή δήλωση στο Υπουργείο Εμπορίου μπορούσε κανείς να κάνει έναρξη επιτηδεύματος. Εμείς με το νόμο για τα κολλέγια βάλαμε κριτήρια, βάλαμε κανόνες, βάλαμε ποιότητα, βάλαμε επιτέλους έλεγχο και γι’ αυτό υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι πολλοί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ότι πολλοί μένουν έξω, ότι πολλά εργαστήρια ελευθέρων σπουδών, πάνω από τέσσερις χιλιάδες σύμφωνα με δημοσιεύματα της Κυριακής δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Εμείς βάλαμε τάξη στο χάος της μεταλυκειακής άτυπης κατάρτισης.
Ελέχθη ότι τα εργαστήρια δεν χρηματοδοτούνται. Μα, η ίδρυση των ερευνητικών εργαστηρίων χρηματοδοτείται από τους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων στο πλαίσιο του τετραετούς προγραμματισμού. Αυτό είναι σαφές και προβλέπεται από μία σειρά νόμων. Εκείνο το οποίο εμείς προβλέπουμε επιπλέον είναι και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της κρατικής. Το σημαντικό είναι ότι η ίδρυση των ερευνητικών δικαστηρίων έρχεται να ενεργοποιήσει το νόμο περί έρευνας και τεχνολογίας σύμφωνα με τον οποίο τα Τ.Ε.Ι. συμμετέχουν ισότιμα με τα Πανεπιστήμια στην ακαδημαϊκή ερευνητική διαδικασία κι έτσι ενισχύονται οι ερευνητικές δραστηριότητες των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.
Ελέχθη ότι βρισκόμαστε σε σύγκρουση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με τον συνδικαλιστικό φορέα των Τ.Ε.Ι. Η ΟΣΕΠ Τ.Ε.Ι. όχι μόνο δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά έχουμε μία συνεχή συνεργασία και αυτό είναι πανθομολογούμενο και απόδειξη αυτού είναι και η τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της ΟΣΕΠ Τ.Ε.Ι. στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Το θέμα του ελέγχου της νομιμότητος (άρθρο 9) από τους Προέδρους και τους Πρυτάνεις είναι κυρίαρχο για το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. Ήταν πάγιο αίτημα όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν μπορεί να θέλουμε αυτοδιοίκητο εν μέρει και να λέμε ότι δεν εμπιστευόμαστε τους διοικούντες τα Ιδρύματα σε ορισμένα θέματα και ότι τους εμπιστευόμαστε σε άλλα. Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ότι εάν υπάρξει καταγγελία θα επιληφθεί το Υπουργείο Παιδείας και θα αναπέμψει το φάκελο. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η αξιολόγηση η οποία αξιολογεί τα Τμήματα και τα Ιδρύματα, τι κάνουν, πώς πάνε, αν επιλέγουν τους καλύτερους ή όχι.
Άρθρο 10: Εκπαιδευτικές άδειες. Το καθεστώς των εκπαιδευτικών αδειών στα Τ.Ε.Ι. αλλάζει για έναν απλό λόγο, ότι μετά την «ανωτατοποίησή» τους δεν συντρέχουν οι λόγοι που υπήρχαν πριν για να πάρει κάποιος άδεια να εκπονήσει ένα μεταπτυχιακό ή ένα διδακτορικό για να εξελιχθεί. Αυτά αποτελούν σήμερα προϋπόθεση για την εκλογή. Πρέπει να έχεις μεταπτυχιακό, πρέπει να έχεις διδακτορικό, αλλιώς δεν εκλέγεσαι. Άρα λοιπόν πάμε στο καθεστώς των εκπαιδευτικών αδειών σύμφωνα με τα Πανεπιστήμια για να έχουν την άδεια για εμπλουτισμό των γνώσεων, για εμπλουτισμό της έρευνας, για να κάνουν ερευνητικές εργασίες, για να προάγουν την επιστήμη.
Άρθρο 17: Δεν μιλάμε για κλείσιμο ή κατάργηση Τμημάτων. Μιλάμε για Τμήματα τα οποία για πέντε συνεχή χρόνια βρίσκονται κάτω από το 10%. Τότε τι λέμε; Να γίνει συγχώνευση ή να γίνει μετονομασία όπως εμείς κάναμε μετονομασίες και ήταν επιτυχημένες. Για παράδειγμα, έχουμε Τμήματα τεχνολόγων γεωπονίας. Το ένα Τμήμα είναι φυτικής παραγωγής, το άλλο είναι ανθοκομίας, το άλλο είναι ζωικής. Γιατί δεν μπορούν να συγχωνευθούν σε Σχολή τεχνολόγων γεωπονίας με ένα Τμήμα και να έχουν κατευθύνσεις και ανάλογα με τη ζήτηση και με τις ανάγκες της οικονομίας να έχουν φοιτητές; Αναφέρομαι σ’ αυτά τα Τμήματα διότι, αφού έχουμε στην Ελλάδα 28 Τμήματα αυτού του αντικειμένου, έχουμε μεγάλο πρόβλημα και πάμε σ’ ένα πλαίσιο εθελοντικής συνεργασίας και αποφάσεων των Ιδρυμάτων ώστε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια λογική. Μόνο αν δεν γίνει τίποτα αυτά θα συνεχίσουν, αλλά δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει εικονικά Τμήματα χωρίς φοιτητές.
Άρθρο 19: Μιλάμε για μία εθελοντική συνεργασία ύστερα από σύναψη προγραμματικής σύμβασης που τα ίδια τα Ιδρύματα καθορίζουν. Πρέπει να σας πω ότι αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα και Πολυτεχνείων και Τ.Ε.Ι. Δεν προκαλεί σύγχυση στους ρόλους των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. Αυτή η συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα και σε διδασκαλία πρέπει να γίνει σε περιφέρεια. Πώς θα μετακινείται ο φοιτητής ή ο καθηγητής από τη μία περιφέρεια στην άλλη; Αυτό βοηθάει και σε μία όσμωση των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι., σε μία συνεργασία, σ’ ένα κοινό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει αντιπαλότητα, να υπάρχει συνεργασία και κοινή προσπάθεια. Αυτός είναι ο στόχος μας. Πολλά Πανεπιστήμια υπερθεματίζουν για τη συνεργασία αυτή, όπως για παράδειγμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ομοίως το Τ.Ε.Ι. Καβάλας είναι υπέρ κι έχει κάνει δήλωση γι’ αυτό.
Άρθρο 22, θέμα του ΣΔΙΤ. Εδώ τι κάνουμε ουσιαστικά; Δεν έχουν όλα τα Τ.Ε.Ι. πλήρεις τεχνικές υπηρεσίες και κάνουμε τον ΟΣΚ τεχνικό σύμβουλο προκειμένου να βοηθήσει όσα Τ.Ε.Ι. θέλουν να μπουν στο νέο πλαίσιο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν πρόκειται να υπάρχει ανταπόδοση στον κατασκευαστή. Το κράτος θα πληρώσει και το Ίδρυμα θα έχει γρήγορα ένα σύγχρονο κτίριο διότι θα πληρώσει σε βάθος χρόνου, θα το έχει τώρα που έχουμε την ανάγκη και όχι αργότερα και παράλληλα το Ίδρυμα, το Τ.Ε.Ι. θα απαλλαγεί από το κόστος συντήρησης και λειτουργίας αυτού του κτιρίου.
Ολοκληρώνω με το άρθρο 24 για τη Σύγκλητο, κυρία Πρόεδρε. Καλό θα ήταν για το θέμα αυτό να είχατε ρωτήσει τους Πρυτάνεις, τους Αντιπρυτάνεις, τους Προέδρους των Τ.Ε.Ι. για να βλέπατε πώς αντιμετωπίζουν σήμερα αυτό το θέμα, εκτός εάν δεν θέλετε να λειτουργούν τα Ιδρύματα και θέλουμε κλειστά Πανεπιστήμια. Η διάταξη αυτή λειτουργεί προς όφελος της εκπαίδευσης και των Ιδρυμάτων και προς όφελος της δημοκρατίας γιατί η δημοκρατία ζητάει ανοικτά πανεπιστήμια, να γίνεται διάλογος, να γίνεται έρευνα, διδασκαλία, ανταλλαγή απόψεων και γνωμών. Τα κλειστά Πανεπιστήμια ανήκουν σε άλλες εποχές αυταρχικών και απολυταρχικών καθεστώτων. Εμείς είμαστε υπέρ του ελεύθερου, δημόσιου, ανοικτού Πανεπιστημίου και σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και με τους Προέδρους των Τ.Ε.Ι. προχωρήσαμε σ’ αυτή τη ρύθμιση. Ρωτήστε τους για να δείτε ότι είναι σύμφωνοι.
Κλείνω μ’ αυτά, κυρία Πρόεδρε, και θα επανέλθω στο επόμενο κεφάλαιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε τον κύριο Ταλιαδούρο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κύριος Ροντούλης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ομιλούν μετά τους έξι πρώτους ομιλητές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Με συγχωρείτε, δεν είναι επί της αρχής η συζήτηση.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αν θέλει να μιλήσει ο συνάδελφος και επείγεται, μπορώ να περιμένω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Σαμπαζιώτης δεν δικαιούται να μιλήσει, εφόσον όμως δίνει την άδεια ο κύριος Ροντούλης, ορίστε, κύριε Σαμπαζιώτη, έχετε το λόγο.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Συνηθίζεται όμως μετά τους έξι ομιλητές…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Με συγχωρείτε, επί της αρχής και μόνο.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Ναι, αλλά συνηθίζεται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Εν πάση περιπτώσει, ο κύριος Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, για τέταρτη μέρα σήμερα συνεχίζεται η απεργία πείνας δυο μανάδων και ενός φοιτητή από τη σεισμοπαθή Λ’ Άκουιλα και μολονότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις -εγώ θα συμπεριλάβω και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία- ζητούν να υλοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα περί μετεγγραφής των φοιτητών αυτών στα ελληνικά Α.Ε.Ι., εσείς μέχρι τώρα δεν έχετε πει απολύτως τίποτα στο Κοινοβούλιο. Θα παρακαλούσα λοιπόν όταν δευτερολογήσετε να πείτε επιτέλους κάτι γι’ αυτό το θέμα.
Σας άκουσα επίσης πάρα πολύ προσεκτικά και θεώρησα ότι είναι τόσο καλά τα πράγματα που κακώς υπάρχουν κάποιες αιτιάσεις από την πλευρά της Αντιπολιτεύσεως.
(TS)
(PM)
Εξιδανικεύσατε πλήρως την κατάσταση στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και επειδή εμείς εδώ μεταξύ μας τα λέμε ωραία, ακούστε τώρα τι λένε οι γονείς, πώς αντιλαμβάνονται οι γονείς την κατάσταση.
Πριν βγουν τα αποτελέσματα, κύριε Υφυπουργέ, έκανε μία έρευνα η έγκριτη εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Ακούστε, λοιπόν, τι είπαν γονείς, μια κυρία συγκεκριμένα –δεν έχει σημασία το όνομά της. «Ελπίζω τελικά πως ο γιός μας θα περάσει σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ των Αθηνών. Σε περίπτωση που εισαχθεί σε κάποιο περιφερειακό ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ναι μεν θα εγγραφεί, αλλά θα το σκεφθούμε εάν τελικά φοιτήσει ή εάν θα ξαναπροσπαθήσει του χρόνου».
Και η αγωνία αυτής της μητέρας είναι αγωνία πολλών χιλιάδων άλλων γονέων, οι οποίοι πρέπει να συνεκτιμήσουν δύο πράγματα, κύριε Υφυπουργέ. Το πρώτο είναι το κόστος σπουδών, διότι εάν ένα παιδί μετακινηθεί από την κατοικία των γονέων του και πάει σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο σε μια άλλη περιφέρεια, τότε το κόστος σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ετησίως 10.000 ευρώ. Φαντασθείτε, λοιπόν, ότι μία οικογένεια πρέπει να δαπανήσει για τις σπουδές του παιδιού που φεύγει από την οικογενειακή έδρα και πηγαίνει να φοιτήσει κάπου αλλού, 40.000 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση ή εάν συνυπολογίσουμε και κάποιο χρόνο επιπλέον που χρειάζεται ο φοιτητής προκειμένου να αποφοιτήσει θα φθάσουμε στις 50.000 ευρώ.
Και έστω, λοιπόν, ότι υφίσταται ο γονέας αυτήν την οικονομική αιμορραγία. Θα πρέπει να συνεκτιμήσει και το δεύτερο παράγοντα. Ποιος είναι αυτός ο δεύτερος παράγοντας; Το πτυχίο που θα πάρει το παιδί του θα έχει κάποιο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας; Ποιο είναι το επαγγελματικό στίγμα, με άλλα λόγια, που δίνουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας;
Και εκεί θα μου επιτρέψετε να πω, κύριε Υφυπουργέ, ότι τα ΤΕΙ –για να μην αναφερθώ στα ΑΕΙ, να μιλήσω για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ της χώρας μας- δίνουν ένα θολό επαγγελματικό στίγμα. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα της θολούρας αυτής, της εκκρεμότητας αυτής για τα επαγγελματικά δικαιώματα, γιατί ειρήσθω εν παρόδω τη διατηρείτε στο νομοσχέδιο την εκκρεμότητα, η εκκρεμότητα παραμένει για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι, μελέτη του ΟΟΣΑ. Μόνο το 56% των σπουδαστών παίρνουν σε ετήσια βάση πτυχίο. Δεν τους ενδιαφέρει, δηλαδή, να παρακολουθούν, να δίνουν εξετάσεις κ.λπ., αφού έχουν ένα θολό επαγγελματικό στίγμα, μια θολή επαγγελματική προοπτική μπροστά τους.
Και συνεχίζει ο ΟΟΣΑ, όχι εμείς. «Εκτιμάται ότι τα 2/3 των περιφερειακών ΤΕΙ έχουν πληρότητα σπουδαστών», κύριε Υφυπουργέ, που εξιδανικεύσατε την εικόνα, «μικρότερη από 35%, ενώ πολλοί υποψήφιοι δεν ολοκληρώνουν καν τις σπουδές τους». Αυτή είναι η εξιδανικευμένη εικόνα που παρουσιάσατε πριν από λίγο; Άρα, ή ο ΟΟΣΑ δεν ξέρει τι λέει ή εσείς προσπαθήσατε απλώς να ωραιοποιήσετε μια τραγική κατάσταση.
Και η τραγική αυτή κατάσταση ξέρετε από πού προκύπτει, κύριε Υφυπουργέ; Κατεβάστε όσα νομοσχέδια θέλετε, όσες διατάξεις θέλετε, όσες ρυθμίσεις θέλετε, πείτε εκατό φορές και εσείς και το ΠΑΣΟΚ τον όρο «ανωτατοποίηση των ΤΕΙ». Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει όσο υπάρχει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς υποχρηματοδότησης. Αναλογικά εάν παίρνουν 100 ευρώ τα πανεπιστήμια, είναι ζήτημα εάν παίρνουν 30 ευρώ με 40 ευρώ τα ΤΕΙ.
Άρα, λοιπόν, αυτή η υποχρηματοδότηση αντανακλά στο επίπεδο των υποδομών, στον αριθμό των καθηγητών που διδάσκουν. Θα σας πω ένα παράδειγμα από τη Λάρισα. Το Τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Λάρισας, ένα από τα καλύτερα τμήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχει είκοσι εφτά καθηγητές και έχει δεκαεφτά. Ένα παράδειγμα σας λέω μόνο από αυτά που γνωρίζω λόγω εντοπιότητας.
Πώς, λοιπόν, δεν υφίσταται αυτή η υποχρηματοδότηση που λέτε, η οποία ευθύνεται εν πολλοίς και για την κακή νοοτροπία που υπάρχει διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, ότι το παιδί μας εάν πάει σε ένα ΤΕΙ θα πάει σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα κατώτερης ποιότητας, κατωτέρου επιπέδου, μια λανθασμένη νοοτροπία που δεν υπάρχει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τα τεχνολογικά ινστιτούτα στην Ευρώπη, στην Αμερική και αλλού είναι μοχλοί αναπτυξιακής προοπτικής μιας χώρας. Εδώ έχουν καταστεί αφερέγγυα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, επανερχόμενος στο άρθρο 18 περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κύριε Υφυπουργέ, αυτή η παρωδία με τα επαγγελματικά δικαιώματα πρέπει να τελειώνει. Γύρω μας γίνεται μια κοσμογονία. Τα κολέγια είναι εδώ, είναι μπροστά μας. Ήδη παίρνουν άδειες ίδρυσης και θα πάρουν οσονούπω και άδειες λειτουργίας.
Επιπροσθέτως, μας ενημέρωσε πριν από μια-δυο μέρες ο αξιότιμος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την απελευθέρωση στην αγορά υπηρεσιών. Γύρω μας συντελείται μια κοσμογονία και εμείς εδώ μιλάμε ακόμα για το πώς θα δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα σε είκοσι τρεις ειδικότητες των ΤΕΙ, εάν θα πάρουν μέρος τα συναρμόδια ή παραγωγικά υπουργεία και κατατριβόμαστε μεταξύ μας, ενώ γύρω μας γίνεται μια κοσμογονία. Να τελειώνουμε με αυτήν την παρωδία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ και εγώ.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των ομιλητών.
Ο κ. Σαμπαζιώτης έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βασικό γνώρισμα της σύγχρονης εποχής είναι η κοινωνία της γνώσης, η οποία χαρακτηρίζεται από την αυξανόμενη σημασία της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας για την ευημερία των πολιτών της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γνώση να έχει αναδειχθεί ως ο κυριότερος φορέας ανταγωνιστικότητας και τα ΑΕΙ, ο κατ’ εξοχήν χώρος παραγωγής και μεταφοράς της γνώσης και της έρευνας, να αποτελούν τον πυρήνα των αναπτυγμένων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Στη χώρα μας μέχρι το 2004 τα ΤΕΙ αντιμετώπιζαν τη συσσώρευση χρόνιων και ανεπίλυτων προβλημάτων, με κυριότερα τη μη συνταγματική κατοχύρωση του ανωτάτου χαρακτήρα τους, την υποχρηματοδότησή τους, τη μη ύπαρξη περιεχομένου σπουδών για μεγάλο αριθμό τμημάτων που ήδη λειτουργούσαν, ενώ δεν υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους μεγάλου αριθμού τμημάτων και δεν είχαν ενεργοποιηθεί οι διατάξεις που προέβλεπαν τη σύμπραξη των ΤΕΙ σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, αποτελεί μέρος μιας σειράς νομοθετικών πρωτοβουλιών με τις οποίες αντιμετωπίσαμε με συστηματικό τρόπο τις προκλήσεις και τα νομοθετικά κενά στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος μας ήταν και παραμένει η ουσιαστική σύγκλιση, η ουσιαστική αναβάθμιση των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ και όχι η ονομαστική σύγκλιση του τεχνολογικού προς τον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης.
Με τις νομοθετικές και κυβερνητικές πρωτοβουλίες μας προωθήσαμε δυναμικά την επίλυση των προβλημάτων που μάστιζαν την ανώτατη εκπαίδευση και ειδικότερα με νομοθετική ρύθμιση τα ΤΕΙ αποτελούν πλέον Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε να μην τίθεται πλέον νομικό πρόβλημα και για το status των ιδρυμάτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αντιμετωπίσαμε θετικά θέματα των ιδρυμάτων που αφορούσαν στην εύρυθμη λειτουργία τους και τα οποία εκκρεμούσαν για χρόνια. Ενισχύθηκε το αυτοδιοίκητο των ΤΕΙ. Συστάθηκαν εξακόσιες τριάντα νέες θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και τετρακόσιες νέες θέσεις ειδικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού. Εξασφαλίστηκαν περαιτέρω και πιστώσεις για προκήρυξη οκτακοσίων νέων θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού.
Θέσαμε σε προτεραιότητα την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ που εκκρεμούσαν για δεκαετίες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθορίστηκε το περιεχόμενο σπουδών σε εκατόν πενήντα τέσσερα τμήματα των ΤΕΙ, βάσει βεβαίως του οποίου καθορίζονται και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων.
Δόθηκε, επίσης, η δυνατότητα πραγματοποίησης εφαρμοσμένης έρευνας από τα ΤΕΙ, ενώ στο νόμο για το θεσμικό πλαίσιο της έρευνας και της τεχνολογίας της χώρας μας, τα ΤΕΙ αντιμετωπίστηκαν σε ισότιμη βάση με τα πανεπιστήμια.
(ML)
(1TS)
Επίσης, με το νόμο περί μεταπτυχιακών σπουδών δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα των ΤΕΙ, μετά από αξιολόγηση βέβαια, όπως και στα πανεπιστήμια, να πραγματοποιούν αυτοδύναμα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Σε υλοποίηση των ανωτέρω διατάξεων από τον Απρίλιο του 2004 και μετά, εγκρίθηκαν με υπουργικές αποφάσεις και λειτουργούν σήμερα 37 προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε σύμπραξη ΤΕΙ με πανεπιστήμια του εσωτερικού και 24 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε σύμπραξη ΤΕΙ με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες μόνο αποσπασματικές δεν μπορεί να είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με το παρόν δε σχέδιο νόμου συμπληρώνονται οι προηγούμενες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της προαγωγής των ακαδημαϊκών χαρακτηριστικών των ΤΕΙ.
Πιο συγκεκριμένα εισάγεται ο θεσμός των ερευνητικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ. Οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως συμβαίνει και με τις θέσεις των μελών ΔΕΠ. Εξισώνεται ο χρόνος σπουδών με τα πανεπιστήμια και από εδώ και στο εξής το εξάμηνο θα διαρκεί 13 πλήρης εβδομάδες διδασκαλίας. Ενισχύεται η αυτοδιοίκηση των ΤΕΙ παρέχοντας τη δυνατότητας στους Προέδρους των ιδρυμάτων να ασκούν έλεγχο νομιμότητας στους διορισμούς και στις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα πανεπιστήμια. Προβλέπεται η συνεργασία τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον βεβαίως συναφή προγραμματική σύμβαση σε εθελοντική βάση.
Αναμφισβήτητα οι εν λόγω ρυθμίσεις ολοκληρώνουν τη διαδικασία ανωτατοποίησης των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας και ολοκληρώνουν την πρωτοβουλία για την αναβάθμιση του ρόλου και της θέσης τους, συμβάλλοντας έτσι στην ποιοτική αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μας, συνολικά.
Με αυτή την πρωτοβουλία κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της λειτουργίας των δύο παράλληλων τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης και η περαιτέρω καταξίωση των ΤΕΙ ώστε να δρουν ανταγωνιστικά μέσα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό, εκπαιδευτικό περιβάλλον, παρέχοντας σπουδές υψηλής ποιότητας με κύρος και αξιοπιστία.
Με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε θέματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως η χωροταξική κατανομή ιδρυμάτων και τμημάτων, η συνεργασία των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, οι επικαλύψεις των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων και κάθε συναφές θέμα. Προσπαθούμε, δηλαδή, να διαμορφώσουμε με δύο λόγια το νέο σύγχρονο χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Πολιτικός μας στόχος είναι η ενιαία οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι να κάνουμε ακόμη ένα σημαντικό βήμα ώστε να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και πνεύμα κοινωνικής προσφοράς θέματα όπως η προαγωγή της συνεργασίας των εκπαιδευτικών βαθμίδων, ο ενιαίος χωροταξικός σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης και των γνωστικών αντικειμένων των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας έχει ανάγκη από ποιοτικές μεταρρυθμίσεις. Στόχος μας είναι ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Ένα ποιοτικό άλμα που θα διευρύνει την ανταγωνιστικότητά του και θα το καθιστά χρήσιμο κλειδί για την είσοδο των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Και αυτό χωρίς να μειώνει ασφαλώς το ακαδημαϊκό και εν γένει το μορφωτικό προορισμό του.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημόσιου πανεπιστήμιου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από τη συνεργασία όλων των πλευρών. Έχουμε υποχρέωση όλοι να εργαστούμε συστηματικά από κοινού. Και είμαι βέβαιος πως τα ελληνικά ΤΕΙ, αξιοποιώντας το νέο θεσμικό εκσυγχρονιστικό πλαίσιο, μέσω του οποίου ενισχύεται η αυτονομία τους, θα μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν στρατηγικά σχέδια ανάπτυξης στη βάση μεσοπρόθεσμων στόχων, ανάλογα με το προφίλ, τη γεωγραφική τους θέση και την αποστολή τους, ώστε να καταστούν πραγματικά το συγκριτικό πλεονέκτημα και ο αναπτυξιακός μοχλός της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες.
Για όλους αυτούς τους λόγους κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Νασιώκας έχει το λόγο.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα τα πρώτα 28 άρθρα ενός νομοσχεδίου για την παιδεία, για τον πανεπιστημιακό και τεχνολογικό τομέα της παιδείας μας. Πρόκειται περί ενός νομοθετήματος τακτοποιητικού, άτολμου. Μερικές από τις διατάξεις του είναι χρήσιμες και όπως είπε και ο εισηγητής μας τις ψηφίζουμε, αλλά στη βάση έχει τη λογική του στρογγυλέματος. Πολλές φορές προβάλει τον κανόνα της ήσσονος προσπάθειας, άλλες φορές ικανοποιεί συντεχνίες. Σίγουρα έχει προεκλογικό χαρακτήρα και δεν αντιμετωπίζει ούτε τρέχοντα λειτουργικά προβλήματα απαραίτητα, όπως είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα. Θα αναφερθώ λεπτομερώς σ’ αυτά.
Εκείνο που σίγουρα δεν κάνει, κύριε Υπουργέ, είναι ότι δεν βάζει το δάκτυλο στον τύπο των ήλων των πραγματικών προβλημάτων της παιδείας μας, σε σχέση με την ποιότητα, τη σύγχρονη αντίληψη, το δημόσιο χαρακτήρα, την προσπάθεια σύνδεσης με την παραγωγή. Εκεί δεν κάνετε τίποτα. Στρογγυλεύετε τα πάντα, συζητάτε, λέτε μεγάλες εξαγγελίες. Στα αυτιά μας ακόμα ακούγονται οι εξαγγελίες της Κυβέρνησής σας και του Πρωθυπουργού που με την έναρξη της πρώτης τετραετίας έθεσε την παιδεία ως εθνικό θέμα και σήμερα έξι χρόνια μετά, αυτές τις μέρες, χθες, σήμερα ανακοινώνονται αποτελέσματα επιτυχόντων στα πανεπιστήμια.
Κατ’ αρχάς, με την ευκαιρία αυτή να συγχαρούμε όσους πέτυχαν στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, φοιτητές και σπουδαστές. Να συγχαρούμε και αυτούς που δεν πέτυχαν, τις περίπου 50.000 και να τους ενθαρρύνουμε λέγοντάς τους ότι μία αποτυχία στη ζωή τους δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο και ότι έχουν πολλές, άλλες ευκαιρίες να παλέψουν.
Τι βλέπουμε, όμως, κύριε Υπουργέ; Βλέπουμε ότι περίπου είκοσι χιλιάδες από τους υποψηφίους δεν πέρασαν στα πανεπιστήμια γιατί για άλλη μία φορά, με το πρόσχημα της βάσης του 10, δεν μπόρεσαν να πετύχουν αυτή τη βάση αφού διαγωνίστηκαν με τα ίδια κριτήρια και θέματα όλων των σχολών και αυτά που θα έπρεπε να πάνε στα ΤΕΙ. Φέτος, λοιπόν, είκοσι χιλιάδες περίπου. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά τμήματα μένουν κενά. Στα ΤΕΙ της Λάρισας είναι περίπου διπλάσια τα κενά από όσο ήταν πέρυσι και βλέπουμε πάρα πολλά ΤΕΙ στην περιφέρεια να μην έχουν σπουδαστές. Για αρκετά χρόνια τώρα, από τότε που ίσχυσε το δικό σας κριτήριο, περίπου εξήντα πέντε χιλιάδες σ’ αυτά τα τέσσερα χρόνια, δεν πέρασαν. Τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά; Μα, ξέρετε τι θα γίνουν. Ήδη, πηγαίνουν στην ιδιωτική εκπαίδευση, πηγαίνουν στο εξωτερικό, πηγαίνουν στα κολλέγια, ξεπουλάνε τις περιουσίες και σπουδάζουν. Για εκείνα τα πανεπιστήμια και εκείνα τα κολλέγια είναι ικανά, όχι όμως για να μπουν στο δικό μας πανεπιστήμιο, στα δικά μας ΤΕΙ, τις οποίες θέσεις προβλέπετε, δεν τις καταργείτε. Δεν κάνετε ένα κεντρικό προγραμματισμό να πείτε «δεν θέλω εξήντα χιλιάδες, θέλω σαράντα χιλιάδες», έχουμε ανάγκη αυτές τις ειδικότητες, αλλά με ένα τερτίπι από την πίσω πόρτα κόβετε τους φοιτητές να μπουν και να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Ας δούμε μία δεύτερη διάσταση, κύριε Υπουργέ. Ποια παιδιά δεν πετυχαίνουν στα πανεπιστήμια; Ποιες τάξεις; Εννοώ η μεσαία τάξη ή κάτω από τη μεσαία, την αγροτική τάξη; Να σας δώσω, λοιπόν, εγώ στοιχεία. Υποδιπλασιάστηκαν οι επιτυχόντες των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων στην Ελλάδα. Να δούμε και μία άλλη διάσταση; Το κέντρο ή η περιφέρεια πληρώνει από αυτήν την περικοπή; Η περιφέρεια και η περιφέρεια της περιφέρειας. Η περιφέρεια της Θεσσαλίας, αλλά και η περιφέρεια του Νομού της Λάρισας. Εκεί οι επιτυχίες γίνονται όλο και σπανιότερες.
Έχετε οδηγήσει, λοιπόν, με τη δική σας πολιτική, κύριε Υπουργέ, την παιδεία μας σε μία ταξική κατεύθυνση απόλυτη. Σήμερα δεν είναι όλοι οι πολίτες ίσοι. Δεν έχουν όλων τα παιδιά ίδιες δυνατότητες. Δεν είναι όλα τα σχολεία ίδια. Το σχολείο του κέντρου και το σχολείο της περιφέρειας δεν είναι ίδιο. Και βεβαίως αυτοί που έχουν περισσότερα χρήματα, κάνουν περισσότερα φροντιστήρια και φοιτούν σε αναβαθμισμένα ιδιωτικά σχολεία, έχουν περισσότερες πιθανότητες.
(MT)
(1ML)
Και αναλογιζόμαστε όλοι και θυμάται ο ελληνικός λαός ότι αυτή η ταξική παιδεία ήταν παράδοση στη χώρα μας μέχρι το 1964, όταν πραγματικά η δωρεάν παιδεία ανέτρεψε αυτή την ανισορροπία, την ανέτρεψε απολύτως και σπουδάσαμε όλοι εμείς, παιδιά φτωχών οικογενειών, που δεν είχαμε τη δυνατότητα να εγγραφούμε στα πανεπιστήμια γιατί έπρεπε να πληρώσουμε τρείς χιλιάδες δραχμές που ήταν το συνολικό ετήσιο εισόδημά μας και έπρεπε να πληρώνουμε στις εξετάσεις. Εκείνη η δωρεάν παιδεία σήμερα ξαναέγινε η ταξική, συντηρητική παιδεία απολύτως.
Βεβαίως, δεν πετυχαίνετε και σε κάτι άλλο. Δεν προσπαθείτε σε κανένα σημείο να αναβαθμιστεί η ποιότητα των σπουδών και η αξία των πτυχίων μας. Έχετε μια διάταξη, κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με την οποία λειτουργεί ο μιμητισμός σε αυτό σας το νομοθέτημα, ό,τι ισχύει στα πανεπιστήμια να ισχύσει και στα ΤΕΙ.
Δεν έρχομαι εγώ στα θέματα ούτε της χρηματοδότησης, που είναι σημαντικά, ούτε πολλών άλλων. Να σας πω όμως κάτι άλλο; Εσείς δεν ακούσατε ότι στα πανεπιστήμιά μας λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό η οικογενειοκρατία; Δεν ξέρετε ότι για να πάρει κάποιος διατριβή, μεταπτυχιακό πρέπει σε πολλά σημεία να έχει ιδιαίτερη παρέμβαση;
Δεν ξέρετε ότι οι καθηγητές πανεπιστημίου πολλές φορές γίνονται από τα παιδιά, τους γαμπρούς, τις νύφες ή τα εγγόνια προϋπαρχόντων καθηγητών; Δεν ξέρετε ότι αυτό είναι το πρόβλημα και αυτό πρέπει να σπάσουμε, ότι το αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και βεβαίως της δυνατότητας να μπουν στα πανεπιστήμια άνθρωποι που πραγματικά αξίζουν;
Δεν γνωρίζετε ότι άνθρωποι διακεκριμένοι στο εξωτερικό δεν μπόρεσαν να έρθουν στην Ελλάδα για να πάρουν θέση; Γι’ αυτό, λοιπόν, θα κάνουμε κάτι; Κάνει το νομοθέτημά σας κάτι; Έχετε μια μετριοπάθεια στο λόγο σας αυτές τις μέρες, όπως και στην Επιτροπή. Δεν το βαφτίζετε βαθιά μεταρρύθμιση γιατί δεν είναι, αλλά δεν πρέπει να κάνουμε κάτι;
Να πω κάτι ακόμα, κύριε Υπουργέ. Γιατί συμφωνείτε με την κατεύθυνση της ήσσονος προσπάθειας; Γιατί πρέπει το κάθε εξάμηνο στα ΤΕΙ από δεκαπέντε εβδομάδες να γίνει δεκατρείς; Επειδή είναι και στο πανεπιστήμιο; Αυτό σημαίνει δυο εβδομάδες το εξάμηνο, τέσσερις εβδομάδες το χρόνο, δεκαέξι εβδομάδες στα τέσσερα χρόνια, ένα εξάμηνο λιγότερο. Γιατί;
Υπάρχουν δικαιολογίες, γιατί έτσι το ζητούν, γιατί όλοι συμφωνούν, γιατί αν ρωτήσετε και τους πασόκους και τους νεοδημοκράτες και τους άλλους καθηγητές θα συμφωνήσουν. Και επειδή θα συμφωνήσουν; Εμείς εδώ γιατί να συμφωνήσουμε; Δεν θα συμφωνήσουμε λοιπόν.
Γιατί ακόμη κάνετε χαριστικές συντεχνιακές διατάξεις, σαν αυτή στην οποία επεκτείνετε τη δυνατότητα για εκπαιδευτική άδεια μέχρι τα εξήντα δυο χρόνια; Μα, στα εξήντα δυο χρόνια θα πάρω εκπαιδευτική άδεια τρία χρόνια και θα γυρίσω στα εξήντα πέντε. Έχω τη δυνατότητα να μείνω έως στα εξήντα επτά, αν το φτιάξετε. Συζητείται ευρέως ότι θα φτάσετε στην ηλικία των εβδομήντα. Δεν ξέρω αν θα το κάνετε, κύριε Υπουργέ, αλλά αν σκέφτεστε να επεκτείνετε την ηλικία των καθηγητών ως τα εβδομήντα, κάνετε άλλο ένα τραγικό λάθος και στην ανανέωση και στη λειτουργία και στην προσπάθεια αναβάθμισης των σπουδών.
Δεν ακουμπάτε όμως και κανένα πραγματικό πρόβλημα. Μα, είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα τμήματα στα ΤΕΙ χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα; Τι θα μας πείτε; Ότι και η προηγούμενη κατάσταση δεν το είχε τακτοποιήσει; Εντάξει, δεν το είχε τακτοποιήσει. Κάποτε δεν πρέπει να τακτοποιηθεί;
Κάνατε τέσσερις αλλαγές και αναφέρομαι στο άρθρο 18. Φέρνετε μια διάταξη που στην ουσία πάει στις καλένδες. Δεν πρόκειται να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα. Κάποτε δεν πρέπει να λυθεί αυτό με κάποιον τρόπο; Τι θα κάνουμε; Θα συζητάμε εδώ στην Βουλή, θα νομοθετούμε, θα κάνουμε μεγάλες εξαγγελίες, θα λέμε λόγια, θα μας ακούει ο κόσμος, θα απαξιώνεται το σύστημα –γιατί έτσι απαξιωνόμαστε όλοι- και στην πράξη δεν θα κάνουμε τίποτα;
Κύριε Υπουργέ, ήρθε η ώρα να νομοθετούμε για πράγματα χρήσιμα για τον τόπο, για το κοινό καλό, για τους πολλούς. Δυστυχώς δεν το κάνετε. Συνεχίζετε μόνο τα λόγια. Άρα εκτιμώ ότι δεν έχετε ακόμα πολύ χρόνο στην Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Ζιώγας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Κύριες και κύριοι Βουλευτές, το σχέδιο νόμου στοχεύει συγκεκριμένα στο να διευκολύνει την ουσιαστικότερη σύνδεση της έρευνας με τις επιχειρήσεις αξιοποιώντας προς αυτήν την κατεύθυνση και τα ΤΕΙ. Μέσα από τα συμπλέγματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων-επιχειρήσεων και των κέντρων της τεχνολογικής έρευνας, τα ΤΕΙ θα διοργανώσουν μεταπτυχιακά και ερευνητικά προγράμματα με στόχο τον συντονισμό –όπως τον αποκαλούν- των ερευνητικών προγραμμάτων.
Στην ίδια κατεύθυνση, της υλοποίησης των αποφάσεων των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ευρωπαϊκό χώρο έρευνας, κινείται και η πρόσφατη άλλωστε διυπουργική απόφαση για το χωροταξικό σχεδιασμό και την έρευνα. Εκτιμούν έτσι ότι η έρευνα διασπαθίζεται και δεν γίνεται αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων, δεν διευκολύνεται η σύμφυση με τις επιχειρήσεις και τους μονοπωλιακούς κολοσσούς, που τόσο πολύ χρειάζονται τις δημόσιες ερευνητικές υποδομές για να βελτιώσουν την τεχνογνωσία και βέβαια να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Θα αναφερθώ συγκεκριμένα και συνολικά για όλα τα άρθρα, αλλά θα μου επιτρέψετε επιλεκτικά. Τα εργαστήρια των ΤΕΙ με απλές υπουργικές αποφάσεις, όπως αναφέρονται στα άρθρα 1,2 και 4, θα ιδρύονται, θα συγχωνεύονται ή θα καταργούνται, θα αποτελούν υποβοηθητικό μηχανισμό των κέντρων τεχνολογικής έρευνας. Όλα αυτά στα πλαίσια «αυτονόμησης» από τον έλεγχο των τμημάτων και της αυτοχρηματοδότησης, μέσω εκτέλεσης ερευνητικών προγραμμάτων για τα ίδια ή κατά παραγγελία την διάθεση, ουσιαστικά εμπορία των ερευνητικών επιστημονικών προϊόντων. Στα τελευταία προφανώς δίνεται η δυνατότητα να ενταχθεί και η εκπαίδευση.
Με την ίδια λογική τακτοποιεί και το θέμα των ερευνητικών πανεπιστημιακών ινστιτούτων, των ΕΠΙ, αντικαθιστώντας προηγουμένως νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύνδεση των ΕΠΙ με τις επιχειρήσεις, τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των επιχειρήσεων μέσω των ΕΠΙ, εφόσον βέβαια αυτές εμφανίζονται να διεξάγουν ερευνητικό έργο, αξιοποιώντας πάντα τις υποδομές των ερευνητικών ινστιτούτων και κατευθύνοντας και τα αποτελέσματα της έρευνας προς το συμφέρον του κεφαλαίου και όχι των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Οτιδήποτε, λοιπόν, υπάρχει, οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα των εργαζομένων, θυσία στο βωμό για τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους.
Το άρθρο 22 προσφέρει χώρο δράσης και χρηματοδότησης με ζεστό κρατικό χρήμα, παραχωρώντας ένα νέο πεδίο κυκλοφορίας στο κατασκευαστικό κεφάλαιο μέσω των ΣΔΙΤ. Προβλέπεται επίσης ότι η συντήρηση, η φύλαξη, η ασφάλιση, η λειτουργία είναι δυνατόν να ανατεθούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού.
Όσον αφορά αυτό, λοιπόν, θα θέλαμε να βεβαιώσουμε -είτε παροικούμε την Ιερουσαλήμ είτε όχι, είτε είμαστε εντός των τειχών είτε όχι, είτε έχουμε εμπειρία δηλαδή από την λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων είτε όχι- και πραγματικά να καθησυχάσουμε τον Εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι όσοι εμπλέκονται σε αυτές τις μεγαλοκατασκευές δεν κινδυνεύουν να χάσουν το χρήμα τους, γιατί τόσο οι γαλάζιες κυβερνήσεις όσο και οι πράσινες ως κύριο μέλημα έχουν την εξασφάλιση αυτών των χρημάτων, δηλαδή των χρημάτων υπέρ του κεφαλαίου.
Στο άρθρο 25 περιορίζεται η δημοκρατική λειτουργία και ενισχύεται ο συγκεντρωτισμός στη διοίκηση των ΑΕΙ. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου στο Πρυτανικό Συμβούλιο, όπως αναφέρει, για οποιοδήποτε λόγο δεν καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση συνεδρίασης ή λήψη αποφάσεων σηματοδοτεί την υποβάθμιση της συγκλήτου.
Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς συνεδριάσεις με τέτοιο πλήθος θεμάτων που τελευταία να μην συζητούνται ποτέ. Όλα αυτά βέβαια μεταφέρονται αυτόματα στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Έτσι συγχρόνως αποκλείονται και ολόκληροι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας. Το πώς βέβαια εννοεί ο καθένας τη δημοκρατία είναι γνωστό ως πρόσωπο, ως πολιτικό κόμμα. Επίσης είναι γνωστό τοις πάσι, κυρίως στους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα, τι σημαίνει δημοκρατία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Στο άρθρο 39 παράγραφος 4 εντάσσει στις ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση ζητήματα παραβόλων και εγκρίσεων αδειών ΚΕΣ, ανάγοντάς τα de facto σε ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης. Μεταφέρει την ευθύνη και τις δαπάνες κάλυψης αναγκών καθαριότητας, φύλαξης, συντήρησης στα ΑΕΙ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις έργου με φυσικά νομικά πρόσωπα, γεγονός που αποτελεί τη θεσμοθέτηση της σημερινής ουσιαστικά άθλιας κατάστασης των εργολαβιών για την κάλυψη πάγιων αναγκών.
Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση που επανειλημμένα ως Κομμουνιστικό κόμμα έχουμε καταγγείλει, δηλαδή ουσιαστικά την ασύδοτη δράση των εργολάβων σε βάρος των εργαζομένων, των απασχολούμενων στους εργολάβους με συμβάσεις μεσαιωνικές, με την ασύδοτη δράση σε βάρος των παρεχόμενων υπηρεσιών και βέβαια στην λεηλασία των οικονομικών πόρων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
(MB)
(1MT)
Συγχρόνως ικανοποιεί συντεχνιακά, μισθολογικά και άλλα αιτήματα εξέλιξης, συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα μετά τη συνταξιοδότηση των μελών των ΤΕΙ. Δεν αντιμετωπίζεται το μεγάλο ζήτημα του διδακτικού προσωπικού αφού σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι ανάγκες καλύπτονται από έκτακτο κατά 80%, όπως έχουμε πει επανειλημμένα, -που είναι οι έκτακτοι- ή προσωπικό που δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα για την ιδιότητα του πανεπιστημιακού.
Επίσης στο άρθρο 36 υπάρχουν περιπτώσεις όπου, κατά τη γνώμη μας, το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκύψει. Και πέραν των τροπολογιών, για παράδειγμα, υπάρχει και η σοβαρή πάθηση «εξόμφαλος», ακραία μορφή, malrotation τύπου V. Είναι μια σπάνια νόσος που έχει να κάνει με συγκεκριμένα παιδιά, ελάχιστα παιδιά στη χώρα μας, –σαν παράδειγμα το αναφέρουμε- όπου το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να σκύψει.
Διεκδικούμε ως Κομμουνιστικό Κόμμα:
Δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση για όλους αδιακρίτως τους φοιτητές, με ενιαίες προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές ενός κύκλου, που να οδηγούν αποκλειστικά στη δημιουργία νέας γνώσης, στην απονομή διδακτορικού διπλώματος.
Καμία μορφή ιδιωτικοποίησης της Παιδείας. Κατάργηση του νόμου για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και να μην εφαρμοστεί η κοινοτική Οδηγία 3605.
Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και επανεξέταση των αντικειμένων τους, ώστε παράλληλα με τις αναγκαίες μεταξύ τους διαφοροποιήσεις να ανταποκρίνονται ενιαία στις πραγματικές ανάγκες της επιστημονικής και της κοινωνικής προόδου.
Ανατροπή της επιβολής του συστήματος αξιολόγησης των Ιδρυμάτων και του διδακτικού προσωπικού με κριτήρια εξωπανεπιστημιακά, επιχειρηματικά, της σύνδεσης της χρηματοδότησης με το βαθμό ανταπόκρισής τους στις απαιτήσεις της αγοράς.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, εμείς συγχαίρουμε τα παιδιά που πέτυχαν εκεί που θέλανε, στα Τμήματα που θέλανε. Συγχαίρουμε και τα παιδιά που πέτυχαν σε άλλα Τμήματα. Βεβαίως υπάρχει και ένα μεγάλο πλήθος παιδιών που δεν κατόρθωσαν μέσα απ’ αυτά τα φίλτρα και αυτές τις ταξικές διαδικασίες επιλογής να πετύχουν στην ανώτατη εκπαίδευση. Όμως αυτό που λέμε σε όλους είναι ότι δεν πρέπει στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν άμεσα το επόμενο διάστημα ούτε να γυρίσουν το κεφάλι από την άλλη μεριά, ούτε πολύ περισσότερο να σκύψουν τη μέση σ’ αυτές τις δυσκολίες, αλλά να παλέψουν αγωνιστικά, μαζί με τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που θα συναντήσουν είτε μέσα στα πανεπιστήμια, είτε μέσα στα ΤΕΙ, είτε στους χώρους εργασίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να εκφράσω κι εγώ τα συγχαρητήριά μου σ’ όλους τους επιτυχόντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σ’ όλους εκείνους που πέτυχαν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια, πραγματικά και τεχνητά, και να εκφράσω τη στήριξή μου και στους λεγόμενους «αποτυχόντες». Και λέω «λεγόμενους αποτυχόντες» γιατί δεν απέτυχαν αυτοί. Απέτυχε το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν κατάφερε να δώσει μια θέση και μια ευκαιρία σε κάθε νέο μέσα από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά αντίθετα άφησε αυτή τη θέση κενή. Άφησε τη θέση στη δημόσια εκπαίδευση κενή και την ίδια ώρα στέλνει τον μαθητή στο ιδιωτικό κολλέγιο ή σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού. Αυτή είναι η αποτυχία του συστήματος, η αποτυχία της τεχνητής βάσης του «10», του φραγμού αυτού που έβαλε η Κυβέρνηση μόνο και μόνο για να δημιουργήσει πελατεία για τα colleges.
Και ενοχλήθηκε χθες ο Υπουργός με την τοποθέτησή μου και την έκφραση ότι η μόνη συνέπεια που δείχνει η Κυβέρνηση και η μόνη επιτυχία της είναι ότι πραγματικά πέτυχε ως καλός dealer να εξασφαλίσει πελατεία και να προικοδοτήσει τα colleges, τα οποία δημιούργησε με δικό της νομοθέτημα. Ενοχλήθηκε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί όπως ειπώθηκε και προηγουμένως από το συνάδελφο κ. Νασιώκα, τον ίδιο μαθητή που θεωρείτε αποτυχόντα και μη ικανό να μπει σ’ ένα δημόσιο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τον στέλνετε στα colleges και στη συνέχεια τον θεωρείτε πάρα πολύ ικανό για να διοριστεί ακόμη και στο Δημόσιο ή τον θεωρείτε ικανό για να πάει σ’ ένα Ίδρυμα του εξωτερικού και στη συνέχεια να έρθει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο. Όλα είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Και η πολιτική επιλογή η δικιά σας για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι η παραχώρηση ενός μεγάλου τμήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον ιδιωτικό χώρο. Αυτή είναι η επιλογή. Είναι καθαρή πλέον. Όμως θα πρέπει να δούμε και τι γίνεται με το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, όσοι τουλάχιστον ενδιαφερόμαστε για την προοπτική αυτού του τόπου. Και πρέπει να ενδιαφερόμαστε όλοι γιατί η ανταγωνιστικότητα σήμερα και ο συναγωνισμός ή ο ανταγωνισμός δεν είναι μεταξύ των Τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων στο στενό χώρο του καθενός, αλλά είναι με τα εκπαιδευτικά Ιδρύματα όλης της Ευρώπης κι όλου του κόσμου. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την Παιδεία, να υπάρξει ένα σχέδιο αναβάθμισης και αλλαγής όλου του εκπαιδευτικού συστήματος από το Νηπιαγωγείο μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Για να υπάρξει όμως ένα τέτοιο σχέδιο αυτό πρέπει να είναι ενταγμένο στην εθνική στρατηγική. Και αν σήμερα ρωτήσουμε τον οποιονδήποτε Υπουργό τι προβλέπει, ποιοι είναι οι στόχοι, τι πρέπει να στοχεύσει η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα- δεκαπέντε –είκοσι χρόνια, θα μας πει άλλα από ό,τι θα πει ο συνάδελφός του που είναι υπεύθυνος σ’ ένα άλλο Υπουργείο. Γιατί δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την επόμενη δεκαετία. Κι όταν δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για την επόμενη δεκαετία πώς να υπάρχει σχέδιο για την Παιδεία, η οποία πρέπει να προετοιμάζει γι’ αυτό το μέλλον και πρέπει να βγάλει τα στελέχη και τους ανθρώπους που μέσα από την επαγγελματική τους αποκατάσταση θα στηρίξουν αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα;
Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα τεράστιο θέμα που έχει να κάνει με το μέλλον του τόπου, που ταυτίζεται με το μέλλον του εκπαιδευτικού συστήματος και που πρέπει να σχεδιαστεί από κάποιους. Πρέπει να σχεδιαστεί από κάποιους οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί ότι είναι αυτοί υπεύθυνοι για να βάλουν μπροστά διαδικασίες σχεδιασμού. Και αυτοί είναι η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν το έχει αντιληφθεί αυτό. Ο Υπουργός Παιδείας όταν ανέλαβε μας μίλησε για διάλογο από μηδενική βάση. Κανένας διάλογος βέβαια δεν έγινε, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Υπήρξαν διευθετήσεις, ναι, ρυθμίσεις για κάποια ζητήματα, αλλά σχέδιο και αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε καμία περίπτωση.
Η προοπτική την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει για τον τόπο είναι ακριβώς στον αντίποδα αυτής της πρακτικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Εμείς, με βάση ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα επιμένουμε και προωθούμε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα και μέσα από το νέο αυτό εκπαιδευτικό σύστημα θα δώσουμε και θα διασφαλίσουμε την προοπτική και για τους νέους ανθρώπους.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορούν να βρουν ανταπόκριση αν δεν υπάρχει βούληση από τη μια μεριά και από την άλλη η δυνατότητα από την ίδια τη ζωή και την οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα προκειμένου να βρουν ανταπόκριση εφαρμογής. Και το λέω αυτό γιατί είδαμε –το είδαμε και αυτό!- από το Βήμα εδώ της Βουλής ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας να παρακαλεί τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ να δεχθούν αυτά τα οποία το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, το οποίο τι λέει απλά απλά; Το Υπουργείο Παιδείας ικανοποιεί, λέει «ναι σε όλα», ας πούμε, όσον αφορά τα ΤΕΙ, αλλά οι «κακοί» Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ δεν τα δέχονται. Και λέμε: Καλά αυτοί οι Υπουργοί σε ποια χώρα είναι; Δεν είναι στην Ελλάδα; Δεν είναι της ίδιας Κυβέρνησης; Πρωθυπουργός δεν υπάρχει να τους φωνάξει και αν υπάρχει πραγματικά αυτή η πολιτική βούληση, να τους πει: «Αυτή εφαρμόζετε»; Δεν υπάρχει Πρωθυπουργός; Όμως είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, όπως σας είπα, για να πάμε παρακάτω.
Έρχομαι τώρα σε ορισμένα θέματα που είναι μέσα στα πλαίσια των διευθετήσεων…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: …(Δεν ακούστηκε)
(GK)
(1MB)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Αν, κύριε συνάδελφε, έχετε διαφωνία, θα σας πω μόνο τούτο. Πέντε χρόνια για τα Τ.Ε.Ι. η Κυβέρνηση αυτή αδράνησε και όχι μόνο αδράνησε, αλλά έβαλε κάθε εμπόδιο στα Τ.Ε.Ι..
Η υποχρηματοδότηση είναι χαρακτηριστική από το 2004 και μετά. Τα νούμερα για τη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι αμείλικτα. Υπάρχουν τρεις χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Για ποιο ενδιαφέρον μας μιλάτε;
Το υποτιθέμενο νομοσχέδιο μιλά –παραδείγματος χάρη- για τα εργαστήρια και λέει ότι η χρηματοδότησή τους θα γίνει από κληροδοτήματα και δωρεές ή και από τα προϊόντα που θα πουλούν, το δηλαδή αποτέλεσμα της εργασίας τους. Δεν έχει καμία δέσμευση για τον Υπουργό Οικονομικών η συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Επομένως, ναι, είναι υποκριτική αυτή η στάση! Είναι επικοινωνιακό παιχνίδι.
Έρχομαι σε επιμέρους ρυθμίσεις. Να πω κατ’ αρχήν ότι για το θέμα της εισαγωγής των ΑΜΕΑ στα πανεπιστήμια πρέπει να γίνει μία ολοκληρωμένη πραγματικά μελέτη, για να μη θυμόμαστε κάθε φορά και μια περίπτωση που πρέπει να ενταχθεί. Γιατί υπάρχουν, πράγματι, πολλές περιπτώσεις που πρέπει να ενταχθούν. Ήδη αναφέρθηκαν συνάδελφοι. Όμως, θέλει μια ολοκληρωμένη μελέτη για να καταλήξουμε κάπου.
Σε σχέση με τις μετεγγραφές –γιατί υπάρχει πράγματι θέμα- λέω ότι σήμερα έχουμε κενές θέσεις σε Τ.Ε.Ι. και στα πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, σε όλη την ελληνική περιφέρεια και δεν δίνεται η δυνατότητα αυτές οι κενές θέσεις να καλυφθούν έστω με μετεγγραφή. Ελεύθερες οι μετεγγραφές στα τμήματα που έχουν κενές θέσεις: Ελεύθερες! Να μπορεί ο οποιοσδήποτε να μετεγγραφεί.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα ήθελα λίγο επιπλέον χρόνο, κυρία Πρόεδρε.
Έρχομαι στο θέμα της Λ’ Άκουιλα. Δεν νομίζω ότι το θέμα είναι πως κάνουν δυο, τρεις ή πέντε μέρες απεργία, αλλά επειδή υπάρχει πραγματικό θέμα, επειδή υπάρχει πραγματικό πρόβλημα, επειδή έχει ξαναεφαρμοστεί στο παρελθόν –δυο και τρεις φορές- με άλλες και ίσως ηπιότερες καταστάσεις.
Πρέπει να το δει η Κυβέρνηση και να μην παίζει και εδώ επικοινωνιακό παιχνίδι, δηλαδή να υπογράφουν δεκαπέντε Βουλευτές την τροπολογία, αλλά να δούμε πώς θα πάει. Το Υπουργείο, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχει πει μία κουβέντα –μίλησε και ο κύριος Υπουργός και ο κύριος Υφυπουργός- για το θέμα.
Κλείνω με το θέμα των ΠΕ19. Προχωρείτε σε αναγνώριση ως –εντός εισαγωγικών- «καθηγητικής» σχολής του Τμήματος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Διδακτική Τεχνολογίας Ψηφιακών Συστημάτων.
Σημειώνω βέβαια ότι από το Δεκέμβριο το ΣΑΠΕ έχει αποφασίσει να απαλειφθεί ο τίτλος «Διδακτική» και το κάνει μόνο «Τεχνολογίας Ψηφιακών Συστημάτων», ενώ θα έπρεπε να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη και αξιολόγηση με συγκεκριμένα κριτήρια, με συγκεκριμένα διδακτικά και ουσιαστικά προσόντα, προκειμένου να δούμε ποιες σχολές εντάσσονται.
Εγώ λέω: Γιατί όχι όλες οι ΠΕ19 Πληροφορικής να μην ενταχθούν; Γιατί όχι όλες; Γιατί μία μόνο; Γιατί αυτή η επιλεκτική στάση; Όλες οι σχολές πρέπει να ενταχθούν και αν νομίζετε ότι πρέπει να επιβληθούν στα τμήματα Τ.Ε.Ι. και στα πανεπιστήμια αυτά κάποια επιπλέον μαθήματα –όπως Διδακτική του αντίστοιχου συστήματος- τότε θα πρέπει να πάει.
Αναφέρομαι στον κ. Ταλιαδούρο συγκεκριμένα –για να κλείσω την τοποθέτησή μου- ο οποίος όταν το 2003 έγινε μια ανάλογη ρύθμιση πάλι για μία μόνο σχολή, είχε τοποθετηθεί λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται αυτή η ρύθμιση για μία μόνο σχολή, αλλά θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα.
Σας καλώ λοιπόν αυτά που λέγατε, κύριε Ταλιαδούρο, τότε –σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος που μας έχει δώσει τα Πρακτικά της Βουλής- να τα εφαρμόσετε τώρα, βλέποντας συνολικά το θέμα και όχι για μία μόνο σχολή. Θα έρθει ένας άλλος Υπουργός μετά και θα δει ένα άλλο τμήμα και θα πηγαίνουμε με αυτόν τον τρόπο! Αυτός δεν είναι σχεδιασμός! Γι’ αυτό λοιπόν σας καλώ να δείτε συνολικά το θέμα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ θα ήθελα να κάνω μια παρέμβαση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, επειδή ο λαϊκισμός δεν έχει όρια και η έκφραση του λαϊκισμού συνήθως χρησιμοποιεί αβάσιμα επιχειρήματα, άδικες επιθέσεις και τα υλικά καλοστημένων βιομηχανιών λάσπης.
Για το συγκεκριμένο θέμα και μόνο, για το ΠΕ19 και το Τμήμα, το οποίο αναγνωρίζεται, οι επικριτές μας εισηγούνται να εφεύρουμε την πρωτοτυπία στη χώρα να καταργήσουμε τις παιδαγωγικές σπουδές ή, στο όνομα των παιδαγωγικών σπουδών, απόφοιτοι, οι οποίοι δεν έχουν διδαχθεί καν παιδαγωγικά μαθήματα, να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Θα απαντήσω λεπτομερώς το απόγευμα, διότι έχει και προσωπικό χαρακτήρα αυτή η επίθεση, η οποία γίνεται. Θα απαντήσω με τα στοιχεία, τα οποία έχει καταθέσει το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και όλοι όσοι πραγματικά έχουν το αίσθημα της ευθύνης σ’ αυτή τη χώρα.
Τα όρια του λαϊκισμού…
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Σε μένα απευθύνεστε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν αναφέρομαι σε σας.
Τα όρια του λαϊκισμού είναι περατά. Δεν μπορεί να ισοπεδώνονται τα πάντα, να γίνονται αυτού του είδους οι επιθέσεις με αυτόν τον άδικο τρόπο. Εάν κάποιος μπορεί να μου πει πώς ένα τμήμα με δεκαοκτώ παιδαγωγικά μαθήματα δεν δικαιούται να έχει το δικαίωμα όχι του διορισμού, αλλά της δυνατότητας συμμετοχής στις εξετάσεις και ότι αυτό το τμήμα πρέπει να εξισώνεται με εκείνα που δεν έχουν κανένα σχετικό μάθημα παιδαγωγικών σπουδών, αυτό διαφοροποιεί το λαϊκισμό από την υπευθυνότητα.
Περιμένω επί του συγκεκριμένου θέματος, το απόγευμα που θα έρθουν απαντήσεις, να δω ποιοι πολιτεύονται με μέτρο την ευθύνη.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Εγώ πάντως αναφέρθηκα στον κ. Ταλιαδούρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κύριε Κεγκέρογλου, μην διακόπτετε. Θα απαντήσει ο Υφυπουργός το απόγευμα.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμάριος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, εις ό,τι αφορά το άρθρο 33, στο οποίο κάνατε μια νομοτεχνική βελτίωση, εκεί στην παράγραφο 7 λέτε πως στο άρθρο 33 προστίθεται παράγραφος 4. Επειδή δεν υπάρχει παράγραφος 3, προφανώς είναι λάθος.
Στο άρθρο 37 για τη νομοτεχνική βελτίωση της μετακίνησης μαθητών ΑΜΕΑ στο τέλος λέτε ότι προστίθεται παράγραφος 3. Επειδή στο άρθρο 37 δεν υπάρχουν καθόλου οι παράγραφοι 1, 2, 3, προφανώς εννοείται το κείμενο, όπως έχει, της παραγράφου. Γι’ αυτό πρέπει να το ρυθμίσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Θα τις βάλουμε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Εκείνο που ήθελα εγώ να προσθέσω, κύριε Υπουργέ, είναι ότι πράγματι εδώ στο άρθρο 35…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Καραμάριε, να σας υπενθυμίσω ότι κουβεντιάζουμε μέχρι το άρθρο 27.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Τότε θα αφήσω αυτές τις παρατηρήσεις για την απογευματινή συνεδρίαση.
Εις ό,τι αφορά το άρθρο 18 που είναι η επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι., σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 3105/2003 κατοχυρώθηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ. –της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου- με αυτά των πτυχιούχων του Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τ.Ε.Ι..
Επομένως, με την μέχρι τότε ισχύουσα νομοθεσία, πτυχιούχος της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ., με τουλάχιστον πενταετή επαγγελματική εκπαιδευτική εμπειρία, κατοχυρωνόταν επαγγελματικά, αλλά και ακαδημαϊκά ως πλήρως ισότιμος με τον πτυχιούχο του αντίστοιχου Τ.Ε.Ι..
Ήλθε όμως ο κύριος Υπουργός και σε εκτέλεση του άρθρου 3 του ν. 3105/2003 με την υπ’ αριθμ. Κ.Υ.Α. 16627/2008 –Κοινή Υπουργική Απόφαση Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουριστικής Ανάπτυξης- διεχώρησε για πρώτη φορά την ακαδημαϊκή από την επαγγελματική κατοχύρωση του πτυχίου της Α.Σ.Τ.Ε.Ρ.. Υποχρέωσε τους ενδιαφερόμενους πτυχιούχους να καταταγούν στο έκτο εξάμηνο του αντίστοιχου Τ.Ε.Ι., προκειμένου να λάβουν την ακαδημαϊκή ισοτιμία.
Δεν προέβλεψε καθόλου μεταβατική διάταξη, με αποτέλεσμα σήμερα μόνιμοι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση –προσέξτε- θα πρέπει, για να λάβουν την ακαδημαϊκή ισοτιμία, από τη νέα σχολική χρονιά να απομακρυνθούν από τον τόπο όπου διαμένουν και υπηρετούν και να φοιτήσουν σε κάποιο Τ.Ε.Ι. Οικονομίας, Διοίκησης, Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, εφόσον αντίστοιχο Τ.Ε.Ι. δεν υπάρχει στον τόπο διαμονής τους.
(LM)
(1GK)
Δηλαδή θα φύγει από τη Ρόδο η διδάσκουσα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα την υποχρεώσουν να πάει σε ένα ΤΕΙ στην υπόλοιπη Ελλάδα για να πάρει την ισοτιμία.
Θέλω να πω ότι δεν ζητάω αυτή τη στιγμή κατοχύρωση, δηλαδή να μπει προσθήκη στο άρθρο 18, αλλά σας το επισημαίνω με την προϋπόθεση ότι είστε υποχρεωμένοι να συμπληρώσετε αυτήν την ΚΥΑ με αυτό τον τρόπο που σας είπα, διότι διαφορετικά αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκτεθειμένοι.
Σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες, εφόσον θα γίνει το απόγευμα ειδική συζήτηση, επιφυλάσσομαι να πω και σχετικά με τις μετεγγραφές των αποφοίτων της L’ Aquila, όπως είπα χθες στην πρωτολογία μου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Καραμάριε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βαρβαρίγος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, χθες ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής των μαθητών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Καταρχήν να συγχαρούμε όλους τους συμμετέχοντες και τους επιτυχόντες και εκείνους που αγωνίστηκαν και δεν πέτυχαν. Και βεβαίως, αν απέτυχαν σε μια προσπάθεια, θα έχουν πολλές ακόμα προσπάθειες στη ζωή τους. Δεν έκλεισε ο δρόμος.
Πρέπει, όμως, να δούμε και κάποια συμπεράσματα από αυτά τα στοιχεία που προέκυψαν. Υπάρχει, αν θέλετε, μια εικόνα ενός τεράστιου αριθμού αριστούχων. Φέτος ήταν γνωστό ότι τα θέματα ήταν εύκολα. Έχουμε πάρα πολλούς αριστούχους. Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε και το καταπληκτικό νούμερο των 20.000 κενών θέσεων, που προκύπτει γιατί τα παιδιά που διαγωνίστηκαν δεν έπιασαν τη βάση του 10.
Το ερώτημα είναι, πώς με εύκολα θέματα δεν μπορεί να πιάσει τη βάση του 10 τόσο μεγάλος αριθμός μαθητών. Πρέπει να σκύψουμε και να δούμε τι συμβαίνει στο λύκειο. Κάτι συμβαίνει στο λύκειο, στην ποιότητα του λυκείου, στο πώς γίνεται η εκπαίδευση εκεί. Και πρέπει βεβαίως να γίνουν άμεσα, γρήγορα, ουσιαστικές παρεμβάσεις, γιατί η ποιότητα της εκπαίδευσης στο λύκειο σίγουρα επηρεάζει και το επόμενο επίπεδο που είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μια από τις παραμέτρους είναι το προσωπικό, είναι η αξιολόγησή του, είναι η ποιότητα του ίδιου του προσωπικού, που εδώ η Κυβέρνηση έχει παρέμβει με δραματικό τρόπο. Κατάργησε τη δυνατότητα αξιολόγησης στις προσλήψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού από το 2004 με το νόμο 3255 και εισήγαγε τη ρύθμιση, το 40% να διορίζεται με μοριοδότηση και το 60% μέσω Α.Σ.Ε.Π.
Αλλά φέτος οι προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας έχουν μια άλλη δραματική αλλαγή. Το Υπουργείο Παιδείας –έχω τα στοιχεία από το site του Υπουργείου- ανακοίνωσε ότι προσλήφθηκαν φέτος 2.233 καθηγητές για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και -ακούστε τα νούμερα!- οι 381 έχουν προσληφθεί με τριαντάμηνη προϋπηρεσία, οι 572 με εικοσιτετράμηνη προϋπηρεσία, οι 512 από τον ενιαία πίνακα αναπληρωτών, οι 768 από το Α.Σ.Ε.Π. Τα ποσοστά είναι 34% Α.Σ.Ε.Π., 66% αναπληρωτές. Ούτε το 60%-40% ίσχυσε που θεσμοθετήσατε και βεβαίως, όλοι αυτοί οι μοριοδοτούμενοι, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αποκτήσει αυτή τη μοριοδότηση με διαβλητές διαδικασίες.
Να έρθω στο τελευταίο επίτευγμα των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας που χρηματοδοτούνται μάλιστα και από το ΕΣΠΑ. Και εκεί διορίζετε όποιους θέλετε. Πραγματοποιούν προϋπηρεσία και μετά διορίζονται.
Και υπάρχει και μια άλλη διάταξη που θα τη δούμε το απόγευμα στις τροπολογίες, όπου ανοίγετε ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα να επιλέγονται με διαβλητές διαδικασίες καθηγητές που θα διορίζονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Άτομα τα οποία έχουν αναπηρία μέχρι 67% και ένα χρόνο προϋπηρεσία μπορούν να διορίζονται. Αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό το 67% σε μια πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, κύριοι Υφυπουργοί, μπορεί να το πάρει ο οποιοσδήποτε. Δεν είναι σύστημα αξιολόγησης αυτό και τα αποτελέσματα τα βρίσκουμε μπροστά μας.
Θα αναφερθώ τώρα στα άρθρα του νομοσχεδίου. Η υποτιθέμενη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ δημιουργεί την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ερευνητικών εργαστηρίων. Σωστό επί της αρχής. Αλλά αυτά τα εργαστήρια είναι τον αέρα, γιατί δεν τους δίνετε χρήματα. Όταν λέτε ότι τα έσοδά τους θα προέρχονται από δωρεές από κληροδοτήματα ή από το προϊόν της εργασίας που θα πουλούν –δεν είναι βεβαίως μαγαζιά να βγουν στην ελεύθερη αγορά και να πουλούν τα προϊόντα τους- καταλαβαίνει κανείς ότι είναι δώρον-άδωρον. Είναι μια διάταξη στα χαρτιά που δεν θα έχει αποτέλεσμα. Δεν μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης γνώσης σε αυτό το επίπεδο. Άρα, δεν μπορούμε να μιλάμε και σε αυτό το σημείο για ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.
Άρθρο 6. Δικαιώματα αποχωρούντων μελών επιστημονικού προσωπικού από τα ΤΕΙ. Φέρνετε αυτούσια τη διάταξη που ισχύει για τα ΑΕΙ, για τα πανεπιστήμια, να ισχύει και για τους καθηγητές των ΤΕΙ, να διατηρούν τα προνόμιά τους, αυτά που είχαν ως εν ενεργεία καθηγητές, μετέχοντες σε επιτροπές, σε νομικά πρόσωπα και αφού συνταξιοδοτηθούν. Αλλά βέβαια, πότε θα μπορέσουν να ενταχθούν στην ενεργό δραστηριότητα οι νέοι άνθρωποι, όταν διατηρούμε τους συνταξιούχους σε αυτές τις θέσεις; Είναι κάτι το οποίο είναι βέβαια απαράδεκτο.
Το ίδιο ισχύει και για το άρθρο 9. Μεταφέρετε αυτούσια τη διαδικασία ελέγχου της νομιμότητας που γίνεται από τους Πρυτάνεις, στα πλαίσια υποτίθεται της αυτοδιοίκησης και στα ΤΕΙ από τους Προέδρους. Και εδώ δεν κάνετε μια αξιολόγησης της διάταξης να δούμε πώς εφαρμόζεται στα ΑΕΙ. Είναι σωστό αυτό που γίνεται εκεί; Είναι αποτελεσματικό; Αν είναι, μεταφέρετε το. Αλλά αυτούσια, μηχανιστικά λέτε «ό,τι γίνεται εκεί να γίνει και εδώ».
Ως προς τον έλεγχο νομιμότητας για τους διορισμούς του επιστημονικού προσωπικού, εκεί βέβαια εάν υπάρχει καταγγελία μπορεί ο Υπουργός Παιδείας να κάνει έλεγχο, να καταργήσει την απόφαση, να την επαναφέρει στο εκλεκτορικό Σώμα, αλλά χωρίς καμιά επιβολή ποινής.
Θέλετε να σας πω εγώ, πώς εφαρμόζεται στα ΑΕΙ αυτή η νομιμότητα; Αναφέρθηκε προηγουμένως και ο συνάδελφος κ. Νασιώκας για την κρίση από τα εκλεκτορικά Σώματα των καθηγητών που διορίζονται. Εδώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών απέρριψε τον κ. Νανόπουλο. Δεν του έκανε ως καθηγητής. Ο κ. Νανόπουλος, όταν είχε προκηρυχθεί μια θέση αντίστοιχη της ειδικότητας του, ενδιαφέρθηκε να έρθει εδώ να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ένας διεθνούς κύρους αναγνωρισμένος επιστήμονας και εδώ είπαν «δεν μας κάνει». Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πώς εφαρμόζονται αυτές οι διατάξεις τις οποίες μεταφέρετε αυτούσια και καταλαβαίνετε και σε ποια ανωτατοποίηση θα πάμε. Απλώς πηγαίνουμε σε μια ισχυροποίηση των συντεχνιών, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά. Αλλά αυτή είναι η πελατειακή αντίληψη άσκησης της πολιτικής που με κάθε ευκαιρία την εφαρμόζετε και τη χρησιμοποιείτε.
Το ίδιο γίνεται και για τις άδειες των μελών του ΤΕΙ, το ίδιο για τη διάρκεια των εξαμήνων. Τις 15 εβδομάδες που ισχύουν στα ΤΕΙ, τις κάνετε 13 που ισχύουν και στα ΑΕΙ. Είναι μια μηχανιστική μεταφορά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται το πρωτοφανές –τελειώνω, κυρία Πρόεδρε- ότι η προηγούμενη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία κάθε εξάμηνο διαρκούσε 15 εβδομάδες, δημιουργούσε πρακτικά προβλήματα στη λειτουργία, καθώς σε περίπτωση απρόβλεπτων γεγονότων, όπως απεργίες κ.λπ., δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος αναπλήρωσης.
Κοιτάξτε. Κάντε το 5 εβδομάδες, ώστε να έχουν μεγάλη άνεση να κάνουν απεργίες και καταλήψεις για να υπάρχει μετά και χρόνος αναπλήρωσης. Είναι πραγματικά αστείο αυτό το γεγονός και είναι απαράδεκτο.
Και έρχομαι στο βασικό θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για εκπαίδευση, για ποιότητα, όταν δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα τους αποφοίτους. Είναι ένα σημαντικό ζήτημα τριβής, που ενώ στην αρχή φέρατε μια ρύθμιση που έδινε κάποια διέξοδο, τουλάχιστον στους από εδώ και πέρα, την πήρατε πίσω και επαναφέρατε την προηγούμενη ρύθμιση.
Εδώ τουλάχιστον η ΕΤΕΜ σας προτείνει να προσθέσετε στο άρθρο αυτό κύριε Υφυπουργέ, μια διατύπωση. Λέτε ότι με Προεδρικό Διάταγμα που θα υπογράφει ο Υπουργός Παιδείας μάλλον στην ίδρυση του τμήματος, θα καθορίζονται και τα επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία θα εξειδικεύονται στη συνέχεια από τους συναρμόδιους Υπουργούς. Εδώ σας λέει, λοιπόν, η ΕΤΕΜ αυτό να γίνεται με τον τρόπο που γίνεται και για τα ΑΕΙ. Γιατί δεν το βάζετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Γίνεται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ: Όχι, δεν υπάρχει στη ρύθμιση. Να το διατυπώσετε με σαφήνεια.
Κύριοι συνάδελφοι, οι προθέσεις της Κυβέρνησης φαίνεται ότι είναι έωλες και κίβδηλες, γιατί μπορεί να μιλάει για ανωτατοποίηση, αλλά στην ουσία αυτό που κάνει είναι διάφορες διευθετήσεις πελατειακής μορφής και δεν μπορούμε να έχουμε έτσι κανένα θετικό αποτέλεσμα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με το Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μπεριάτο.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα και εγώ να προσθέσω τη φωνή μου πάνω σε αυτά που ακούστηκαν, διότι για το θέμα της εξομοίωσης ειπώθηκε χθες από τον κύριο Υπουργό, τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ότι υπήρξε διάλογος. Και σήμερα ο κύριος Υφυπουργός, ο κ. Ταλιαδούρος, είπε ότι συμφωνεί ο ΣΕΠ, τα ΤΕΙ δηλαδή, πάνω στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξομοίωση.
(AD)
(1LM)
Εγώ θα σας πω –και το είπα και χθες, αλλά θα ήθελα να το ακούσετε και σήμερα- ότι η τελευταία έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων δεν συμφωνεί, κύριε Υφυπουργέ. Έχει συνολική διαφωνία με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξομοίωση. Και πέρα απ’ αυτό, πέρα από τη διαφωνία των πανεπιστημίων για την οποία δεν μας είπατε τίποτα –και είναι υπαρκτή αυτή η διαφωνία- υπάρχει και το θέμα της φύσεως αυτών των δύο οντοτήτων, των Τ.Ε.Ι. και των Α.Ε.Ι. Μπορεί να ανήκουν στο ίδιο επίπεδο, καλώς ή κακώς, αλλά είναι εντελώς διαφορετικής φύσης. Αλλιώς δεν θα είχαμε αυτά τα δύο συστήματα. Άρα, λοιπόν, γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνει μηχανιστική μεταφορά των κανόνων.
Συνεχίζω λέγοντας δύο λόγια για τη χρηματοδότηση. Ειπώθηκαν πολλά. Η χρηματοδότηση ποτέ δεν είναι αρκετή για την παιδεία και την έρευνα. Δεν νομίζω ότι είμαστε ικανοποιημένοι σε σχέση με τους στόχους που έχουμε και μ’ αυτά που δίδονται.
Όσον αφορά το άρθρο 13 για τη διάρκεια των εξαμήνων, εδώ υπάρχει ένα τεράστιο θέμα. Νομίζω ότι δεν πρέπει να επιμείνετε σ’ αυτή τη διάταξη, κύριε Υπουργέ, διότι μεταξύ των άλλων θεσμοθετείτε και τις καταλήψεις, όπως ειπώθηκε πριν από το συνάδελφο. Ας μην αντιγράφουμε, λοιπόν, τυφλά τους κανόνες που ισχύουν στα πανεπιστήμια. Μην κατεβάζετε το όριο από τις δεκαπέντε στις δεκατρείς εβδομάδες με το πρόσχημα ότι ισχύει στα πανεπιστήμια, διότι και στα πανεπιστήμια ίσχυαν έντεκα –νομίζω από τον προηγούμενο νόμο- και έγιναν δεκατρία. Ανέβηκε στα πανεπιστήμια αυτή η ιστορία. Και εγώ με την προσωπική μου εμπειρία από το δικό μου πανεπιστήμιο, σας λέω ότι και οι δεκατρείς εβδομάδες, τα δεκατρία μαθήματα που δίνονται στο εξάμηνο, είναι μια θεωρητική διάρκεια, διότι υπάρχουν οι αργίες όπου δεν υπάρχει υποχρέωση αναπλήρωσης και τελικά φτάνουμε στο δώδεκα και στο έντεκα.
Άρα, τελικά τι κάνουμε; Ωθούμε τους καθηγητές και τους φοιτητές στη φυγοπονία και υποβαθμίζουμε την ποιότητα των σπουδών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα, λοιπόν, κάτι πρέπει να κάνετε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αφήσετε τις δεκαπέντε εβδομάδες στα Τ.Ε.Ι. που και η φύση τους απαιτεί μεγαλύτερο χρόνο και μεγαλύτερη διάρκεια στα εξάμηνα.
Στο άρθρο 17 έχουμε μια εξουσιοδότηση, ένα προεδρικό διάταγμα που θα λέει ότι θα γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις και τον τρόπο που ο Υπουργός κάνει αυτές τις συγχωνεύσεις. Όμως, το θέμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια μελέτη, κάποια κριτήρια, κάποια λογική πάνω στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό συνολικότερα και το χωροταξικό ταυτόχρονα. Και εδώ, απ’ ό,τι ξέρω, από τη δεκαετία του ’90 έχει να εμφανιστεί τέτοια μελέτη. Νομίζω ότι υπήρχε μια μελέτη που είχε κάνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο με τον καθηγητή κ. Κόνσολα στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Και μιλάμε για ένα συνολικό εκπαιδευτικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας σε σχέση με τις υποδομές της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.
Άρα, λοιπόν, εδώ δεν μπορεί ξαφνικά να λέμε ότι θα γίνεται αυτό το πράγμα από το Υπουργείο χωρίς να έχουμε μια βάση. Έχει το Υπουργείο κάποια νεώτερη μελέτη επικαιροποιημένη; Εγώ δεν ξέρω άλλη. Ξέρω αυτή που υπήρχε, αυτούς τους τόμους που υπήρχαν.
Όσον αφορά το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, εδώ θα πω ότι με την εξουσιοδότηση αυτή πάει μακριά η βαλίτσα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Όμως, πέραν αυτού πιστεύω ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο δεν θα έπρεπε να κάνουν το εύκολο, αλλά το δύσκολο. Και το δύσκολο είναι να βρει ένα νέο πρότυπο που θα στηρίζεται σε σύγχρονες αρχές που διαχωρίζουν το πτυχίο του πανεπιστημίου από την επαγγελματική ικανότητα, διότι το πτυχίο είναι μια απόδειξη επιστημονικών γνώσεων. Πιστοποιεί τις επιστημονικές γνώσεις. Άλλο πράγμα είναι η επαγγελματική ικανότητα η οποία δίδεται από τους επαγγελματικούς φορείς και τις επαγγελματικές οργανώσεις. Δεν δίδεται από το πανεπιστήμιο.
Επομένως, εδώ πρέπει να θίξουμε τα δύσκολα και όχι τα εύκολα. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα για να υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός της πιστοποίησης των επιστημονικών γνώσεων από την πιστοποίηση της επαγγελματικής ικανότητας.
Όσον αφορά το άρθρο 19 και τη συνεργασία των πανεπιστημίων, δεχθείτε μια εποικοδομητική πρόταση που κάναμε. Είπε ο κύριος Υφυπουργός σήμερα και χθες ότι πρέπει να είναι στην ίδια περιφέρεια τα Τ.Ε.Ι. και τα Α.Ε.Ι. για να μπορούν να συνεργαστούν. Όμως, αυτό το θέμα, έτσι όπως το θέτετε, δεν είναι σωστό διότι η συνεργασία δεν είναι μόνο γεωγραφική, αλλά είναι και θεματική. Δηλαδή μέσα στην ίδια περιοχή δεν είναι ανάγκη να κάνουμε μόνο σεμινάρια παράδοσης μαθημάτων ή να παρακολουθούν κάποια πράγματα οι φοιτητές από το Τ.Ε.Ι. στο Α.Ε.Ι. Υπάρχουν και άλλα θέματα. Υπάρχουν ερευνητικά προγράμματα.
Άρα, η γεωγραφική συνεργασία σε μια περιφέρεια δεν είναι περιοριστική. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε άλλες περιφέρειες στον εθνικό χώρο; Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρχουν και τα δύο και να περιορίζεστε μόνο στην περιφέρεια. Αφήστε που η Λαμία από το Βόλο απέχει λιγότερο απ’ ό,τι η Λαμία από τα Τρίκαλα που είναι σε άλλη περιφέρεια.
Άρα, λοιπόν, δεν έχει νόημα μέσα στην ίδια περιφέρεια ούτε γεωγραφικά ούτε θεματικά. Επαναλαμβάνω ότι τα Τ.Ε.Ι. και τα Α.Ε.Ι. είναι υποδομές και λειτουργίες εθνικής εμβέλειας. Έχουν φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Δεν είναι τοπικές υποδομές όπως τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα Δημοτικά που παίρνουν τους μαθητές τους από τη στενή περιοχή τους βάσει νόμου. Είναι εθνικής εμβέλειας. Άρα, η συνεργασία και τα δίκτυα που πρέπει να γίνουν, πρέπει να είναι σε όλον τον εθνικό χώρο, για να μην πούμε και πέρα από αυτόν. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι να προσθέσετε σ’ αυτή τη διάταξη την επέκταση της γεωγραφικής και σε θεματική συνεργασία.
Το άρθρο 24 –και τελειώνω με αυτό- έχει να κάνει με την υποκατάσταση των αποφάσεων ενός οργάνου, της Συγκλήτου από το Πρυτανικό Συμβούλιο για σοβαρά θέματα, οικονομικά ή άλλα. Με ποιο πρόσχημα; Δεν λέτε πουθενά στην αιτιολογική έκθεση γιατί. Ποιος φταίει; Οι φοιτητές; Είναι ένας από κάθε τμήμα στη Σύγκλητο. Οι καθηγητές; Είναι ο Πρόεδρος του κάθε τμήματος. Είναι κάτι άλλοι διοικητικοί εκπρόσωποι των κατώτερων βαθμίδων κ.λπ. Ποιοι φταίνε που δεν καθίσταται δυνατή η συνεδρίαση; Λέτε εδώ ότι δεν καθίσταται δυνατή, αλλά δεν μας λέτε για ποιο λόγο.
Πώς θα θεραπεύσουμε λοιπόν το πρόβλημα; Πονάει δόντι, κόβει κεφάλι; Πώς θα γίνει αυτό το πράγμα; Ξαφνικά το Πρυτανικό Συμβούλιο θα αποφασίζει από ένα όργανο σαράντα, πενήντα ατόμων –σας λέω για παράδειγμα από το δικό μου πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας- ότι είναι έτσι; Με ποια αιτιολογία; Για ποια θέματα; Διαχωρίζουμε τα θέματα σε μείζονα και σε ήσσονα; Θα πρέπει να αποφασίζει το Πρυτανικό Συμβούλιο σε περίπτωση αδυναμίας, την οποία δεν μας τη λέτε; Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Πήρα το λόγο σήμερα το πρωί –το απόγευμα δεν υπάρχει δυνατότητα για μένα να μιλήσω- προκειμένου να αναφερθώ και σε δύο τροπολογίες που έχουμε καταθέσει σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Πλην όμως, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα στην αρχή να αναφερθώ σε γενικές γραμμές στο νομοσχέδιο. Πραγματικά προκαλεί απορία πώς είναι δυνατόν αν και μπορούμε σε πάρα πολλά θέματα να συμφωνήσουμε όσον αφορά το επίπεδο σπουδών, το επίπεδο εκπαίδευσης στη χώρα μας, να υπάρχει σχεδόν ομόφωνη καταδίκη και άρνηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Και όσο και αν φαίνεται περίεργο, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντίθεση υπάρχει ακόμα και από την εκπαιδευτική κοινότητα των Τ.Ε.Ι. για τον απλούστατο λόγο ότι φαίνεται πως προκύπτει μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ότι ουσιαστικά επέρχεται μια εξίσωση, μια ισοπέδωση όλου του επιπέδου της εκπαίδευσης προς τα κάτω.
Εκφράστηκε, λοιπόν, η καθολική αντίθεση στις προωθούμενες διατάξεις. Γιατί; Διότι καταργούν κάθε έννοια κοινωνικής συνοχής και αξιοκρατίας και δεν προσδιορίζουν τους ρόλους στην παραγωγική διαδικασία. Διότι καταργούν διακριτούς ρόλους, με συνέπειες στην παιδεία, στην ουσιαστική ανάπτυξη και στην ποιότητα γενικώς των έργων και της ανάπτυξης. Διότι επιβραβεύουν την ήσσονα προσπάθεια που προφανώς δεν οδηγεί σε αναβάθμιση της παιδείας και της έρευνας.
Διότι δεν αναβαθμίζουν, δυστυχώς, κανέναν, αλλά ισοπεδώνουν προς τα κάτω τους πάντες, γιατί δεν είναι αποτέλεσμα διαλόγου ούτε και επιστημονικών παραγωγικών αναπτυξιακών κριτηρίων, γιατί δεν δημιουργούν τον επιστήμονα για την κοινωνία, αλλά δημιουργούν φθηνό εργατικό, τεχνικό, επιστημονικό προσωπικό υποχείριο σε όλες τις καταστάσεις. Διότι καταστρατηγούν το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους με την επίκληση δήθεν της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Και σαν αποτέλεσμα όλης αυτής της συνεχούς κυβερνητικής πολιτικής, έχουμε ένα περίεργο και ύποπτο κενό στη μεταλυκειακή τεχνική εκπαίδευση, το οποίο καλούνται αυτήν την περίοδο, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να το καλύψουν τα ΚΕΣ.
(KO)
(2AD)
Σ’ αυτό το σημείο, δεν μπορώ παρά να καταθέσω στα Πρακτικά τρία πορίσματα από έρευνα του BBC σχετικά με τα κολλέγια που λειτουργούν στην Αγγλία. Η έρευνα αυτή ήταν άκρως αποκαλυπτική: Από τα δεκαπέντε χιλιάδες κολλέγια που λειτουργούν στη Μεγάλη Βρετανία μόνο τα χίλια πεντακόσια, σύμφωνα με την έρευνα του BBC, πληρούν στοιχειωδώς τις προδιαγραφές που έχει θέσει η νομοθεσία της Μεγάλης Βρετανίας. Και φανταστείτε ότι ο αντίστοιχος μηχανισμός ελέγχου πιστοποίησης των κολλεγίων στη Μεγάλη Βρετανία φημίζεται τουλάχιστον ως φερέγγυος.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, αλλά θα σταθώ στις τροπολογίες.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Τσούκαλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα πορίσματα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, σας έχουμε καταθέσει μία τροπολογία και γνωρίζω ότι ο κ. Ταλιαδούρος είναι γνώστης αυτού του αιτήματος. Αφορά μόνο επτά πρόσωπα, επτά άτομα, επτά επιστήμονες, οι οποίοι λόγω της ύπαρξης του μεταβατικού σταδίου από το 2001 μέχρι το 2005, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο ν. 3404/2005, αδικούνται κατάφωρα. Δεν νομίζω ότι ο αριθμός των επτά ατόμων, αλλά και το γεγονός ότι δεν υπάρχει και ιδιαίτερο ψηφοθηρικό, ιδιαίτερο εκλογικό αντίκρισμα να είναι λόγοι για τους οποίους να αφήνουμε να αδικούνται αυτοί οι άνθρωποι τόσο πολύ.
Ο ν. 2916/2001 προέβλεπε μεταξύ των άλλων την κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου ως προϋπόθεση για θέση καθηγητή εφαρμογών στα ΤΕΙ. Ως κίνητρο δε για την απόκτηση του εξειδικευμένου τίτλου σπουδών προβλέφθηκε η αυτοδίκαιη μετατροπή των θέσεων καθηγητών, επίκουρων καθηγητών ή καθηγητών εφαρμογών σε προσωποπαγείς θέσεις αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων καθηγητών κλπ.
Ταυτόχρονα, όμως, με το ν.3404/2005 καθορίστηκαν κάποια πλεονεκτήματα και κάποιες ευεργετικές διατάξεις όσον αφορά τους καθηγητές εφαρμογών. Πλην όμως, ίσχυσαν αυτές οι ευεργετικές διατάξεις για όσους απέκτησαν τίτλο μεταπτυχιακό μετά το 2005. Υπάρχει, λοιπόν, αυτό το κενό. Και για όσους φρόντισαν το 2001 με προσωπικό κόστος και με μόχθο να αποκτήσουν μεταπτυχιακό, δεν ισχύει. Δεν θα έπρεπε αυτή η πρόνοια, αυτή η ευεργετική διάταξη να ανατρέξει από το 2001, όταν πλέον θεσπίστηκε το μέτρο αυτό; Αυτή, λοιπόν, είναι η πρώτη τροπολογία.
Η δεύτερη βελτίωση που θέλουμε να κάνουμε και στην οποία αναφέρθηκε βεβαίως και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας αφορά το άρθρο 21 παράγραφος 2 που αναφέρεται στους καθηγητές ξένων γλωσσών και φυσικής αγωγής. Υπάρχει μία αναφορά –δεν έχω το νόμο μπροστά μου για να ξέρω πώς ακριβώς είναι η διάταξη- που λέει ότι η ευεργετική διάταξη αφορά όλους αυτούς τους καθηγητές εάν το μάθημα που παραδίδουν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα σπουδών του οικείου ΤΕΙ. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι τα μαθήματα, οι δραστηριότητες των καθηγητών φυσικής αγωγής δεν περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών.
Πρέπει, λοιπόν, η συγκεκριμένη αναφορά να διορθωθεί, να βελτιωθεί, ούτως ώστε και οι καθηγητές φυσικής αγωγής που τα μαθήματά τους δεν περιέχονται στο πρόγραμμα σπουδών των ΤΕΙ να έχουν τις ίδιες ευεργετικές πρόνοιες που αναφέρονται και στους καθηγητές ξένων γλωσσών. Δηλαδή, έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο, αυτή η διάταξη αφορά μόνο τους καθηγητές ξένων γλωσσών.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Κατρίνης, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς θεωρώ λυπηρό το θέαμα μιας Βουλής η οποία σχεδόν με κενά έδρανα συζητά ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο μία μέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Ίσως τελικά αυτό να αποδεικνύει ότι υπάρχει έλλειμμα ενδιαφέροντος συνολικά από την πολιτική ηγεσία της χώρας σε θέματα αρχής και ουσίας που αφορούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αυτό, βεβαίως, το δείχνει η κενή Αίθουσα.
Όμως από την άλλη, βλέπουμε και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που σήμερα συζητάμε, το οποίο δεν απαντά στα σοβαρά, στα διαρθρωτικά, στα χρόνια προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά αποτελεί ένα συνονθύλευμα διατάξεων άσχετων μεταξύ τους δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προσπαθεί να ρυθμίσει πιο πολύ συντεχνιακά ζητήματα παρά να δώσει απαντήσεις σε ουσιαστικά προβλήματα.
Και αυτό, κυρία Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, αποδεικνύεται και από τις τοποθετήσεις τόσο του κυρίου Υπουργού χθες όσο και του κυρίου Υφυπουργού και χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί οι οποίοι αρκέστηκαν στο να μας διαβάσουν ξανά την αιτιολογική έκθεση, να μας παραθέσουν κάποιους αριθμούς νομοσχεδίων του παρελθόντος, ενώ απέφυγαν και να απαντήσουν στα ζητήματα που έθεσαν οι συνάδελφοι από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αλλά πολύ περισσότερο απέφυγαν να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που αφορούν σήμερα την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Όσον αφορά στην ενότητα των άρθρων που συζητάμε σήμερα, δεν θα αναφερθώ στα πρώτα άρθρα τα οποία ουσιαστικά εξομοιώνουν διοικητικά, διαδικαστικά, γραφειοκρατικά, ανούσια κατά τη γνώμη μου τα ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια χωρίς να δίνουν καμιά ουσιαστική αναβάθμιση.
Επαναλαμβάνω ότι η αναβάθμιση των ΤΕΙ συναρτάται πρώτα απ’ όλα με την επαρκή χρηματοδότηση και δευτερευόντως με την επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων, κάτι το οποίο δεν βγαίνει από αυτό το νομοσχέδιο.
Όσον αφορά στο άρθρο 18, τόσο στην Επιτροπή και χθες και σήμερα βλέπουμε την παλινωδία της Κυβέρνησης, μιας Κυβέρνησης η οποία έρχεται στην αρχή και δίνει επαγγελματικά δικαιώματα μέσω του Υπουργείου Παιδείας, μετά από τις πιέσεις τα αποσύρει, μετά φέρνει νομοτεχνικές βελτιώσεις και χθες φέρνει πάλι άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Βλέπουμε, λοιπόν, μια ασταθή πολιτική επιλογή και στάση η οποία σε καμία των περιπτώσεων –και αυτό έχει σημασία, κύριοι συνάδελφοι- δεν δίνει απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ και χιλιάδων γονέων φοιτητών και αποφοίτων ΤΕΙ στο τι πτυχίο και τι επαγγελματική κατοχύρωση έχουν τελικά αυτά τα ιδρύματα.
Και αναφέρομαι σε σας, κύριε Υφυπουργέ, που οι πρώτες σας σπουδές είναι στην τεχνολογική κατεύθυνση. Αλήθεια, τους συμφοιτητές σας, τους συναδέλφους σας από τα χρόνια που σπουδάζατε, μπορείτε σήμερα μ’ αυτό το νομοσχέδιο να τους κοιτάξετε στα μάτια και να τους πείτε ότι εγώ σήμερα έρχομαι και αποκαθιστώ μία αδικία που βεβαίως αντανακλά και σε χιλιάδες παιδιά τα οποία χθες πέτυχαν στα ΤΕΙ;
Και φαντάζομαι, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, ότι σας παίρνουν τηλέφωνο και σας ρωτούν «το παιδί μου πέτυχε σ’ αυτή τη Σχολή. Να πάει, να μην πάει; Θα βρει καμιά θέση εργασίας; Θα έχει στοιχειωδώς επαγγελματικά δικαιώματα;». Κανείς δεν μπορεί σήμερα να απαντήσει, γιατί όλοι εμείς είμαστε εγκλωβισμένοι στη λογική της συντεχνιακής ανάθεσης επαγγελματικών καθηκόντων και αρμοδιοτήτων και όχι βεβαίως μιας συντεταγμένης πολιτείας η οποία αναγνωρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων των δημοσίων τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.
Εδώ, λοιπόν, όχι μόνο δεν βλέπουμε καμία ουσιαστικά πολιτική βούληση για επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων, αλλά βλέπουμε –και θα το συζητήσουμε και το απόγευμα στις τροπολογίες- ότι όλως τυχαίως οι τρεις από τις δέκα σχολές που σύμφωνα με τα χθεσινά αποτελέσματα έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο φέτος -και μιλάω για το Τμήμα Στατιστικής Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων Θεσσαλίας- να αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα με τροπολογίες. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αυτό, κύριε Υπουργέ ή αν το γνωρίζατε και σπεύσατε να τους δώσετε επαγγελματικά δικαιώματα για να μην εκτεθείτε. Όμως, δεν ξέρω αν γνωρίζετε πόσα άλλα τμήματα με μεγάλη άνοδο σήμερα που μιλάμε δεν έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σαν καθηγητικές σχολές τα συγκεκριμένα και βεβαίως κάποια ΤΕΙ τα οποία δεν έχουν ακόμα δει ήλιο στο χώρο της αγοράς εργασίας.
Στο άρθρο 20 για τους καθηγητές εφαρμογών, βάζετε ως προϋπόθεση τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, λες και δεν γνωρίζετε με ποιο τρόπο γίνεται η συμμετοχή όλων στα ερευνητικά προγράμματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και πως αυτό είναι η δικλείδα μετά για την εισαγωγή τους και σε θέσεις διοικητικού προσωπικού, αλλά και νομοθετικά, όπως εσείς σήμερα το φέρνετε σε θέσεις καθηγητών εφαρμογών.
(BM)
(2KO)
Βάζετε δε την προϋπόθεση να αποδεικνύεται επιστημονική δραστηριότητα από πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά αναγνωρισμένου κύρους. Αν είναι δυνατόν να μπαίνει αυτό, λες και δεν ξέρετε πώς μπαίνουν τα ονόματα στις δημοσιεύσεις, κύριε Υπουργέ. Εργασίες με δέκα συγγραφείς από κάτω. Αυτό αποτελεί λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι κάποιος Καθηγητής Εφαρμογών ή και μέλος ΔΕΠ στα ΤΕΙ ή στα πανεπιστήμια.
Άρθρο 24: Αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι. Μεταφέρετε τις αρμοδιότητες για λήψη σοβαρών αποφάσεων από τη Σύγκλητο, ένα όργανο ευρύ, νομιμοποιημένο θα έλεγα, πολυσυλλεκτικό, στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Μεταφέρετε δηλαδή ουσιαστικά τις αρμοδιότητες από τη Βουλή στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και γιατί το λέω αυτό; Εσείς, με δική σας νομοθετική ρύθμιση, την οποίαν διατυμπανίσατε στο θέμα της Επιτροπής Ασύλου, που δεν λειτουργούσε και της κατάργησης του ασύλου, μεταφέρετε αυτή την αρμοδιότητα στο Πρυτανικό Συμβούλιο. Ένα Πρυτανικό Συμβούλιο Ιδρυμάτων, που εδώ και τρία χρόνια ουδέποτε έχει πάρει απόφαση να επαναφέρει την τάξη, όταν εξωπανεπιστημιακά στοιχεία μπαίνουν και καταλύουν συνεδριάσεις ή διαλύουν πανεπιστημιακούς χώρους. Σε αυτά τα Πρυτανικά Συμβούλια λοιπόν, που δεν παίρνουν την απόφαση να εφαρμόσουν την τάξη, εσείς σήμερα λέτε ότι μπορείτε, όταν έρχονται αυτά τα εξωπανεπιστημιακά στοιχεία και διαλύουν τη Σύγκλητο, να κάνετε συνεδριάσεις. Και ξέρετε πολύ καλά ποιοι συμμετέχουν στα Πρυτανικά Συμβούλια: Ο Πρύτανης, οι τρεις εκλεγμένοι Αντιπρυτάνεις, ο Προϊστάμενος Γραμματείας που εκλέγεται από τη Σύγκλητο και προτείνεται από τον Πρύτανη και η Γραμματέας του Πρυτανικού Συμβουλίου, η οποία βεβαίως πάει σε αυτή τη θέση πάλι με απόφαση του Πρύτανη. Εδώ μιλάμε δηλαδή για ένα μονομελές όργανο, το οποίο θα παίρνει αποφάσεις επί παντός επιστητού. Ήδη σήμερα παίρνει αποφάσεις για σοβαρά ζητήματα οικονομικού χαρακτήρα. Κάθε συνεδρίαση Πρυτανικού Συμβουλίου έχει πάνω από ογδόντα θέματα οικονομικού χαρακτήρα. Χιλιάδες, εκατομμύρια ευρώ, αποφασίζονται σε κάθε τέτοια συνεδρίαση. Και αυτό το όργανο, που δεν παίρνει την απόφαση να επαναφέρει την τάξη, όπως η νομοθετική εξουσία του έχει αναθέσει, αυτό το όργανο σήμερα θα παίρνει την απόφαση για όλα τα ζητήματα των πανεπιστημίων.
Νομίζω ότι είναι τελείως αντιδημοκρατικό. Θα πρέπει να εξειδικευτεί, θα πρέπει να προσδιοριστεί σαφώς σε ποιες περιπτώσεις θα μεταφέρονται οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου στα Πρυτανικά Συμβούλια, ώστε να μην χρησιμοποιείται η διακοπή της συνεδρίασης για κάθε περίπτωση.
Τέλος, στο άρθρο 25 ορθώς φέρνετε τη ρύθμιση για τις κατατακτήριες εξετάσεις. Είναι όντως ένα φαινόμενο, το οποίο παρατηρούνταν σε πολλές σχολές, θέσεις δηλαδή κατατακτηρίων εισαγωγής από ΤΕΙ σε πανεπιστήμια έμεναν κενές και δεν συμπληρώνονταν από επιτυχόντες σε πανεπιστήμια, οι οποίοι όμως ήταν περισσότεροι του αριθμού εισακτέων σε αυτή την κατηγορία.
Αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας προβληματίσει για το κατά πόσο χρειάζεται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Όταν βλέπετε ότι σήμερα πολλοί φοιτητές επιλέγουν το πρώτο τους πτυχίο με βάση όχι την επιλογή τους, αλλά για οικονομικούς λόγους πηγαίνουν σε πανεπιστήμια του κέντρου, σε άλλη σχολή και μετά δίνουν εξετάσεις για δεύτερο πτυχίο στις σχολές προτίμησής τους, θα πρέπει νομοθετικά πλέον να κατοχυρώσετε και να εφαρμόσετε την αύξηση του αριθμού των εισακτέων από τα πανεπιστήμια σε κατατακτήριες εξετάσεις και την ταυτόχρονη μείωση των εισακτέων από τα ΤΕΙ. Αυτό το λέω διότι πάρα πολλά τμήματα αποφασίζουν κατά περιόδους να μην κάνουν δεκτούς φοιτητές από κατατακτήριες εξετάσεις.
Κάτι τελευταίο, κυρία Πρόεδρε, και θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ολοκληρώστε όμως, σας παρακαλώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, θα πρέπει αυτή η διάταξη –σας το είχα πει και στην Επιτροπή- να έχει και αναδρομική ισχύ. Σήμερα που μιλάμε υπάρχουν δεκάδες προσφυγές σε δικαστήρια περιπτώσεων που ζητούσαν το αυτονόητο, αυτό που εσείς σήμερα νομοθετείτε και είναι σωστό, εδώ και δύο και τρία και τέσσερα χρόνια. Είναι άδικο αυτές οι περιπτώσεις να μην καλύπτονται από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με τον κ. Λεβέντη, Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «παιδεία και κόπου πολλού και χρόνου μακρού και δαπάνης ου μικράς και τύχης δη χρήσθαι λαμπράς», λένε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Και ο κόπος και ο χρόνος δεδομένα είναι και ασφαλώς όλοι οι σπουδαστές είναι και διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να τα διαθέσουν. Η δαπάνη τώρα, που δεν είναι μικρά: Ποιος την πληρώνει; Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό το πληρώνουν οι γονείς. Και εξακολουθούν.
Μιλάμε για δωρεάν παιδεία, κύριοι Υπουργοί, αλλά η δωρεάν παιδεία ξέρουμε ότι είναι μόνο στα χαρτιά. Και δυστυχώς η δαπάνη είναι μεγάλη. Και δεν είναι μόνον αυτό. Ας πούμε ότι τα εξασφαλίζουμε όλα αυτά. Λέει όμως «… και τύχης δη χρήσθαι λαμπράς». Πρέπει να έχεις και τύχη. Και στην ελληνική πραγματικότητα τύχη σημαίνει να έχεις τουλάχιστον Μπάρμπα στην Κορώνη, όπως λέει ο ελληνικός λαός. Γιατί δυστυχώς όσα πανεπιστήμια και να έχεις τελειώσει, όσα πτυχία και μεταπτυχιακά να έχεις εξασφαλίσει –και εδώ βέβαια χρειάζονται άλλες προϋποθέσεις- πάλι δεν είσαι εξασφαλισμένος όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση.
Η Νέα Δημοκρατία βέβαια ασπάζεται το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, έχει θεοποιήσει και την οικονομία της αγοράς και του κέρδους. Και βάση όλων αυτών είναι και ο ανταγωνισμός, τον οποίον προσπαθεί να περάσει με όλα της τα νομοσχέδια η Κυβέρνηση, καθώς και αυτή τη νεοφιλελεύθερη νοοτροπία και τον ανταγωνισμό, που όπως λέει και ο Σαρλώ «κάνει καλύτερα προϊόντα και χειρότερους ανθρώπους».
Σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως και σε όλο αυτό το χειρισμό που έχει γίνει με τα ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια, έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ΤΕΙ. Και βλέπουμε εδώ πέρα ότι αυτό συνεχίζεται και οι προσπάθειες που γίνονται και με αυτό το νομοσχέδιο δεν αίρουν, απεναντίας οξύνουν αυτές τις αντιθέσεις. Έτσι κι αλλιώς όμως, το κράτος δεν είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει αυτή την αναβάθμιση, την οποίαν υποτίθεται θέλει να κάνει και η οποία είναι λεκτική και εικονική ουσιαστικά. Γι’ αυτό το λόγο οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς και αυτού του νομοσχεδίου, θα είναι ουσιαστικά η ισοπέδωση των πάντων.
Στα άρθρα τώρα:
Αναφέρθηκα χθες προσωπικά στο άρθρο 4 ότι δημιουργούνται εδώ εργαστήρια στα ΤΕΙ, αλλά εφαρμόζεται η λογική της αυτοχρηματοδότησης με παροχή υπηρεσιών ενός δημόσιου ιδρύματος και ταυτόχρονη αποδέσμευσή τους από την κρατική επιχορήγηση. Έτσι, προβάλλεται ο επιχειρηματικός τρόπος λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Μετατρέπεται ο πανεπιστημιακός σε έναν επιχειρηματία-μάνατζερ για να μπορέσει να επιβιώσει. Η Κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να εθίσει τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους στο να συνεισφέρουν περισσότερα για την εκπαίδευση των νέων σε αυτή την τύποις δημόσια εκπαίδευση.
Στο άρθρο 12 επιβάλλεται ο τετραετής προγραμματισμός από την πίσω πόρτα, όπως αυτό ως διαδικασία ορίζεται από το νόμο 3549 του 2007, συνδέοντάς τον άμεσα με την κατανομή θέσεων επιστημονικού προσωπικού από το Υπουργείο Παιδείας. Ο νόμος 2916 του 2001 του ΠΑ.ΣΟ.Κ, όπως και ο νόμος 3404 του 2005, είναι αποτυχημένοι, όπως αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από την κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΙ. Η αποτυχία τους οφείλεται στο ότι ακροβατούν και προσπαθούν να ισορροπήσουν μεταξύ ευρωπαϊκών δεδομένων, εσωτερικών συνταγματικών ρυθμίσεων και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, όπως γίνεται σε τόσες άλλες περιπτώσεις άλλωστε στον τόπο μας. Ενώ η χρηματοδότηση του εγχειρήματος ήταν και είναι ανεπαρκής και ενώ τα χρήματα δεν έφταναν για τα ήδη υπάρχοντα ΤΕΙ, οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας προχωρούσαν σε ίδρυση νέων τμημάτων. Έτσι φτάσαμε σε αυτή την εκτεταμένη διασπορά ιδρυμάτων ανά την επικράτεια. Και αυτή τη στιγμή κάποια είναι και χωρίς σπουδαστές.
Με το άρθρο 17 περί συγχώνευσης, μετονομασίας και άλλες μεταβολές των τμημάτων ΤΕΙ η Κυβέρνηση δείχνει ότι ενώ επιζητεί αυστηρό προγραμματισμό, η ίδια λειτουργεί ανερμάτιστα. Ιδρύθηκαν τμήματα που χρησίμευαν ως χωνευτήρι κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για να απορροφηθούν, ώστε να μην κατηγορηθείτε, κύριοι Υπουργοί, ότι δεν έχετε απορροφητικότητα. Αυτά τα τμήματα αναπτύχθηκαν για πελατειακούς και τοπικιστικούς λόγους. Και ξέρουμε πόσα ανενεργά, για να μην πω άχρηστα, τμήματα έχουν δημιουργηθεί.
(TR)
(BM)
Αποτέλεσμα, να έχουμε γνωστικά αντικείμενα σε Τ.Ε.Ι. που δεν έχουν σχέση με επιστημονικό αντικείμενο. Είναι πάρα πολλά αυτά και δεν έχει νόημα να τα αναφέρουμε. Το πρόβλημα πάντως δεν λύνεται με τον πολιτικό τρόπο που προτείνετε στο άρθρο.
Με το άρθρο δεν προωθείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι.. Τα να καθορίζονται από το προεδρικό διάταγμα οι ενισχύσεις τους δεν λύνεται το πρόβλημα. Αυτό επιτείνει την ανασφάλεια και αποδεικνύει ότι η ίδια η κοινωνία είναι ανίκανη να αξιοποιήσει ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού της με εκπαίδευση, με αποτέλεσμα αυτό να οδηγείται στην ανεργία.
Η ιδιωτικοποίηση στο χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου ενισχύεται και από το άρθρο 22 με την αποδοχή του ΣΔΙΤ σε τομείς του. Έχετε μεγάλη αδυναμία κύριε Υπουργέ στο ΣΔΙΤ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Δεν βρίσκουμε πόρους.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Δεν βρίσκετε πόρους, αλλά ας πούμε έγινε η Αττική οδός με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, με τους πόρους. Έδωσε 400 εκατομμύρια ευρώ ο ανάδοχος, έχει εισπράξει μερικά δισεκατομμύρια και θα εισπράττει για τριάντα χρόνια. Τελικά δηλαδή αυτή η πρόχειρη και προσωρινή εύρεση πόρων ωφελεί την εθνική οικονομία; Αυτό δεν το έχουμε σκεφθεί. Ξέρω βέβαια και με την υγεία που γίνεται πάλι προσπάθεια για να μπει από την πίσω πόρτα αυτή η μέθοδος των ΣΔΙΤ. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σας λένε οι ειδικοί από το Χάρβαρντ από το Κέμπριτζ και όλοι όσοι τα έχουν ως τώρα αυτά ζήσει ή βιώσει, ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ αυξάνεται κατακόρυφα η δαπάνη για την υγεία την οποία καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο.
Τελικά δηλαδή αυτή η κοντόθωρη πολιτική όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα δεν ωφελεί, αλλά βλάπτει και οικονομικά σε τελευταία ανάλυση. Αυτές οι εύκολες λύσεις δεν νομίζω ότι έχουν αποδώσει.
Τώρα, οι χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου που είναι χώροι ελεύθερης έκφρασης, δεν μπορεί να είναι χώροι άσκησης κερδοσκοπίας. Γιατί για ποιόν άλλο λόγο να συμπράξουν οι ιδιώτες; Θα δώσουν χρήματα. Θα τα δώσουν τα χρήματα για την ψυχή του παππού τους; Προφανώς θα τα δώσουν γιατί επιδιώκουν να κερδίσουν. Από πού θα τα κερδίσουν; Αυτό είναι το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, από πού θα κερδίσουν αυτά χρήματα. Αν θα τα κερδίσουν από τους φοιτητές τους, αν θα τα κερδίσουν σε τελική ανάλυση από την ελληνική κοινωνία, από τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτές τις πρακτικές, τις καταδικάζουμε και τις καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με τον κ. Κωνσταντινίδη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Ορίστε, κύριε Κωνσταντινίδη έχετε το λόγο.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσω την τοποθέτησή μου θα ήθελα να δηλώσω και εγώ την συμπαράστασή μου στους πολύπαθους συμπολίτες μας για όσα τραγικά βίωσαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και τη μεγάλη μου λύπη για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή η οποία συνετελέσθη.
Από την άλλη, θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ όλα τα παιδιά που κατάφεραν και πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να συγχαρώ επίσης τους καθηγητές για τα γνωστικά εφόδια που τους παρείχαν και τους γονείς για την αμέριστη συμπαράστασή τους.
Ειδικότερα για τα παιδιά που εισήχθησαν στα Τ.Ε.Ι. με την ευκαιρία της συζήτησης του παρόντος νομοσχεδίου που αφορά τα Τ.Ε.Ι., θα ήθελα από αυτό το Βήμα να πω ότι αποτελεί μία ευτυχή συγκυρία γιατί καλούνται να ξεκινήσουν τις σπουδές τους υπό άλλες συνθήκες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ευνοϊκότερες που επιτυγχάνουν την αναβάθμιση των σπουδών, την επιτυχή μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης και την ανταγωνιστικότητα στην απασχόληση.
Για τα παιδιά που δεν κατάφεραν την εισαγωγή τους, θα ήθελα να δηλώσω ότι κανένας πόλεμος δεν κρίνεται από μια μάχη. Ο αγώνας για τη ζωή είναι συνεχής και οι ευκαιρίες πολλές. Αργά ή γρήγορα οι κόποι ανταμείβονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα νομοσχέδιο του οποίου το θέμα είναι καίριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας και θεραπεύει πρωτίστως διάφορα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα.
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, ήταν απόλυτα αναγκαίες και απαραίτητες.
Η κυβέρνηση έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης και συνεπής στη διακήρυξή της για μεταρρυθμιστικό έργο στην ελληνική κοινωνία, ανέλαβε σημαντική πρωτοβουλία στο χώρο της παιδείας. Φέρνει στην Ελληνική Βουλή ένα ζήτημα για το οποίο υπήρξαν πολλές συζητήσεις στο παρελθόν, είχαν ακουστεί πολλές σκέψεις και απόψεις, αλλά κανένας δεν προχώρησε στο ζητούμενο. Και το ζητούμενο είναι οι κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις.
Είναι εξίσου σημαντικό το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων υπήρξε αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους εμπλεκομένους και καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς. Έχει εξασφαλίσει παρόλο που ακούστηκαν διαφορετικές αντιλήψεις τη συναίνεση των καθηγητών των Τ.Ε.Ι.. Μάλιστα η Σύνοδος των Προέδρων των Τ.Ε.Ι. ζήτησε τέσσερις φορές την προώθηση του παρόντος νομοσχεδίου, όπως μας είπαν στην αρμόδια επιτροπή οι ίδιοι.
Είναι αποτέλεσμα σοβαρής και μεθοδευμένης δουλειάς. Και εδώ θα ήθελα να συγχαρώ όλη την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.
Στόχος είναι η αναβάθμιση των Τ.Ε.Ι.. Και αυτό καθίσταται πλέον αναγκαίο στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στο χώρο της παιδείας και της αγοράς εργασίας. Χρόνια τώρα οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. αναζητούσαν το δρόμο τους, αλλά χωρίς αποτελέσματα. Φιλοδοξούμε να δώσουμε εχέγγυα στους αποφοίτους ώστε το παρόν και το μέλλον τους να είναι καλύτερο. Σε αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχουν όλοι και κατανοούν όλοι την αναγκαιότητα των νέων ρυθμίσεων. Δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και μέσω του νομοσχεδίου αυτού πρέπει να υπηρετήσουμε την παιδεία, την πατρίδα μας και όχι το κόμμα στο οποίο ανήκουμε.
Πρέπει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν της τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να είμαστε καλοί με όλους. Δεν ξεγελάμε κανέναν με αυτόν τον τρόπο. Είναι απαράδεκτη η τακτική να εκφραζόμαστε συγκεχυμένα για να ικανοποιούμε όλες τις πλευρές, αυτές που αποδέχονται το νομοσχέδιο και αυτές που ενδεχομένως έχουν αντιρρήσεις. Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα στην οποία ελπίζω, αλλά δεν πιστεύω ότι θα επιδείξετε, γιατί τα δείγματα γραφής σας είναι γνωστά σε όλους. Δεν είστε ξεκάθαροι σε κανένα σχεδόν μεγάλο ζήτημα. Για παράδειγμα το τελευταίο μεγάλο ζήτημα με τη SIEMENS. Και πάνω σ' αυτό θα μου επιτρέψετε να πω και κάτι.
Ζητάτε για παράδειγμα από τον κ.Χριστοφοράκο στοιχεία. Γιατί τα ζητάτε από τον κ. Χριστοφοράκο; Να σας πει τι; Τι γίνεται στο σπίτι σας; Σας είπα ο κ. Τσουκάτος και γι’ αυτό δεν αναφέρετε τίποτα. Εάν είστε καθαροί όπως ισχυρίζεστε και δεν φοβάστε, προκειμένου να στέλνετε επιστολές στο κ. Χριστοφοράκο και να μας προσκομίζετε τα μπακαλοτεύτερα του κόμματός σας, του τομέα οικονομικών, να κάνετε μήνυση στον κ. Τσουκάτο για συκοφαντία και δυσφήμιση του κόμματός σας, αλλά αυτό δεν πιστεύω να το κάνετε ποτέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο δίνει λύσεις σε θέματα «ταμπού» θα έλεγα για τα Τ.Ε.Ι.. Συμβάλει στην ανωτατοποίησή τους, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα τους, προσδίδει ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά και παρέχει ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο με τα πανεπιστήμια. Με όλα τα παραπάνω ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα με σπουδές ποιότητας και αξιοπιστίας.
Να αναφερθώ σε ένα άρθρο που πιστεύω ότι είναι μεγάλης σημασίας το άρθρο 17, παρόλο που κατηγορήθηκε, γιατί σύμφωνα μ' αυτό μπορούν να αλλάζουν γνωστικό αντικείμενο, να συγχωνεύονται, να μετονομάζονται παραρτήματα, σχολές ή τμήματα Τ.Ε.Ι.. Έτσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα και η ελκυστικότητα των τμημάτων, σε μία περίοδο που το μέλλον πολλών σχολών και τμημάτων είναι ζοφερό. Εάν κρίνω με βάση τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα τμήματα της Φλώρινας, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και αυτό ήταν και μια απαίτηση τουλάχιστον του τμήματος του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας να ψηφιστεί κάτι ανάλογο, να δοθεί δηλαδή το δικαίωμα με νομοθετική ρύθμιση να προχωρήσουμε σε μετονομασία. Είναι το μόνο μέλλον για κάποια τμήματα να μετονομαστούν, να συγχωνευτούν ώστε να γίνουν ελκυστικότερα να έχουν νέες προοπτικές και να δοθεί και τέλος στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας για το τι θα γίνει με τις σχολές που υπάρχουν και λειτουργούν εκεί.
Με το άρθρο 18 καθορίζονται επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων νεοϊδρυόμενων τμημάτων με την ίδρυσή τους, όπως συμβαίνει και με τα πανεπιστήμια. Επίσης με διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού μπορούν να καθορίζονται επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων υφιστάμενων Τ.Ε.Ι. που δεν έχουν καθοριστεί μέχρι τώρα.
Αντί να κάνετε αυτοκριτική για το τι συνέβη τόσα χρόνια όπου κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο, όπως έλεγε το παλιό σύνθημα, δημιουργούσατε Τ.Ε.Ι. χωρίς να υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα, αντιδράτε και σήμερα που γίνεται ένα βήμα ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι που σπούδασαν στα Τ.Ε.Ι. να έχουν κάτι πιο σίγουρο.
(XF)
(2TR)
Με το άρθρο 19 κατοχυρώνεται η συνεργασία ΤΕΙ και πανεπιστημίων που έχουν κοινή έδρα. Δεν τους υποχρεώνει κανένας. Είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θέλουν να συνεργαστούν ή όχι στην ίδια περιφέρεια και με προφανή σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ.
Ρυθμίζονται διαχρονικά εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό προσωπικό σχετικά με τα γνωστικά αντικείμενα, τις ενιαίες θέσεις μελών, την πλήρωση και την προκήρυξη θέσεων, τον διορισμό και τις εκπαιδευτικές άδειες.
Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πιστεύω βαθύτατα ότι ξεκινάει μια νέα εποχή για τα ΤΕΙ. Δίνονται οριστικές λύσεις και δημιουργείται ο βασικός πυλώνας για να κερδίσουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ το μέλλον. Μια μακρά περίοδος αβεβαιότητος παίρνει τέλος. Με την πεποίθηση αυτή δηλώνω ότι υπερψηφίζω το παρόν νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία απάντηση από την πλευρά της Κυβέρνησης σχετικά με το αίτημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής για συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων όσον αφορά τις ευθύνες και τα αποτελέσματα της μεγάλης οικολογικής καταστροφής από τις φωτιές στην Αττική. Και το χειρότερο όλων είναι ότι βλέπουμε ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει πολιτική πάνω στα αποκαΐδια με τις πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ανακοινώνονται και μάλιστα υπό τον γενικό τίτλο «θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στην Ηλεία», γεγονός το οποίο έχει γεμίσει με φόβο και με άγχος όλους τους πολίτες, διότι τα αποτελέσματα στην Ηλεία είναι γνωστά.
Όμως, είναι εξαιρετικά απαράδεκτο αυτή τη στιγμή να παρακολουθεί ο ελληνικός λαός μια επιχείρηση παροχολογίας και υποσχέσεων από εκείνους οι οποίοι έχουν βαρύτατη πολιτική ευθύνη για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή, για τις ολιγωρίες της κρατικής μηχανής και κυρίως για την ανυπαρξία σχεδιασμού και πολιτικής με βάση τις εμπειρίες του παρελθόντος. Κι αυτό είναι απαράδεκτο. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω και σήμερα το αίτημα για την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής και τη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών των Κομμάτων προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλα τα κόμματα από θέση ευθύνης να δεσμευτούμε για το αύριο, να δεσμευτούμε για ένα σχεδιασμό, ο οποίος θα αποτρέπει αντίστοιχη οικολογική καταστροφή στο μέλλον και το κυριότερο όλων για να αποτρέψουμε την επίθεση των οικοπεδοφάγων στις περιοχές οι οποίες σήμερα επλήγησαν και φοβάμαι ότι έχουν αποτελέσει και αποτελούν στόχο για τις επόμενες μέρες.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε και χθες και σήμερα ακούσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να υπεραμύνεται ενός σχεδιασμού ο οποίος δεν υπάρχει, να υπεραμύνεται ενός διαλόγου κοινωνικού γύρω από τα ζητήματα της παιδείας, ο οποίος δεν τελεσφόρησε ποτέ γιατί δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, να υπεραμύνεται μιας πολιτικής η οποία είναι στο κενό, ενώ στην πραγματικότητα από τις παρεμβάσεις τόσο του εισηγητού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μάρκου Μπόλαρη όσο και των άλλων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, απεκαλύφθη για μια ακόμη φορά ότι η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί στον τομέα της παιδείας τη χειρότερη, μα τη χειρότερη και την πιο επικίνδυνη πολιτική, δηλαδή την πολιτική του «Μαυρογιαλούρου». Αυτό ακριβώς είναι εκείνο το οποίο δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα για την εθνική παιδεία, για την παιδεία της χώρας μας. Και κυρίως αυτό που δεν αντέχει η σύγχρονη Ελλάδα, αυτό που δεν αντέχει η Ελλάδα του μέλλοντος, που βασίζεται στην προοπτική του εκπαιδευτικού συστήματος και της παιδείας μας, είναι αυτό ακριβώς που κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παλαιοκομματική διαχείριση των θεμάτων τα οποία προκύπτουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Γι’ αυτό εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση, μια ειρηνική επανάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος, χρειάζεται μια ξεκάθαρη απόφαση για το τι παιδεία θέλουμε, στο τι σχολείο στοχεύουμε και κατόπιν μέτρα ξεκάθαρα και τολμηρά ακόμη κι αν χρειάζεται πολιτικό κόστος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Γιατί οι απαιτήσεις της κοινωνίας τρέχουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και δεν μπορούν τα ελληνόπουλα σήμερα και τα ελληνόπουλα αύριο μονίμως να ακολουθούν ασθμαίνοντα τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τις εξελίξεις στην επιστημονική κοινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι στον κόσμο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας, ούτε και τα παιδιά μας θα ζήσουν μόνα τους. Θα ζήσουν σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά εργασίας, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, σε ένα παγκόσμιο σύστημα το οποίο λειτουργεί με μεγάλους ρυθμούς και απλώνει τα φτερά του σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.
Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μπορούμε να καταδικάζουμε την ελληνική παιδεία σε ένα πεδίο διευθετήσεων, όπως την έχετε καταντήσει, αντί να απολαμβάνει έναν κεντρικό σχεδιασμό, ένα συνολικό σχεδιασμό, ο οποίος να περιλαμβάνει όλο το σύστημα της εκπαίδευσης, από το βρεφικό σταθμό μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτό τον τομέα χειρίζεται την πολιτική της με επικοινωνιακό τρόπο. Ακούσαμε το μεγαλεπήβολο διάλογο και διάλογος δεν έγινε. Ακούσαμε τη συζήτηση από μηδενική βάση και η συζήτηση επίσης δεν έγινε. Κάθε νέος Υπουργός ο οποίος παραλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας στις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, έχει ένα καινούργιο σχέδιο: Εμφανίζεται πολύ διαλλακτικός, πολύ δεκτικός στις προτάσεις και τις εισηγήσεις. Κι όμως καμία από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης δεν έχει γίνει δεκτή. Καμία από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων δεν συζητείται καν. Καμία από τις προτάσεις των επιμέρους φορέων δεν συζητούνται και δεν λαμβάνονται υπόψη.
Και αναρωτιέμαι: Μήπως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα σε σας και σε όλους τους υπόλοιπους στην έννοια του διαλόγου, στην έννοια των συζητήσεων οι οποίες απαιτούνται για τις ρυθμίσεις στα ζητήματα που αφορούν την παιδεία; Λες και δεν γνωρίζετε οι περισσότεροι από σας ότι το πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας, το πάγιο αίτημα όλων των υποκειμένων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των καθηγητών, των φοιτητών, του επιστημονικού προσωπικού, των οικογενειών οι οποίες ενδιαφέρονται και στο κάτω-κάτω της γραφής από το υστέρημά τους τροφοδοτούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το πάγιο αίτημα όλων είναι κοινή προσέγγιση στα προβλήματα. Ενόραση, σχέδιο και πάνω απ’ όλα όραμα.
Ε, αυτό είναι που λείπει από τη Νέα Δημοκρατία, το όραμα για το μέλλον. Διαφορετικά δεν θα ακολουθούσατε την πρακτική την οποία ακολουθείτε με το νομοσχέδιό σας, που πολύ εύστοχα ο εισηγητής μας ο κ. Μπόλαρης αναφέρθηκε ότι ακολουθείτε την πολιτική της αντιγραφής και της επικόλλησης. Αυτό κάνετε. Σαν να λειτουργείτε σε ένα κομπιούτερ, όπου κάνατε αντιγραφή στις διατάξεις οι οποίες αφορούν τα ΑΕΙ και κάνετε επικόλληση στο τμήμα το οποίο αφορά τα ΤΕΙ και θεωρείτε ότι με αυτό λύνετε το πρόβλημα της ανωτατοποίησης των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Ρωτώ, λοιπόν, για να είμαστε σοβαροί και συγκεκριμένοι, το θέσαμε και χθες το ερώτημα και απάντηση δεν παίρνουμε: Στο θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, ποια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης; Και μη μου πείτε ότι ρυθμίζετε το τι θα γίνει με τις σχολές που θα ιδρυθούν. Σας ρωτώ συγκεκριμένα. Πότε θα σταματήσει το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στα Υπουργεία σας, στους συναδέλφους σας, στο Υπουργείο Παιδείας και στα άλλα συναρμόδια Υπουργεία σχετικά με τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ήδη αποφοίτων των ΤΕΙ; Πότε;
Επειδή και χθες θέσαμε το θέμα και απάντηση ξανά δεν πήραμε, επαναφέρω πάλι το ζήτημα το οποίο αφορά τα κολέγια. Και σας ρωτώ: Ποιος δίνει στους δημοσιογράφους, ποιος τροφοδοτεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τις πληροφορίες ότι πρόκειται να δώσετε άδειες σε πάνω από τριάντα κολέγια; Ποιος; Υπάρχει κάποιος φύλακας στη δημόσια ζωή ο οποίος διαδίδει πληροφορίες εις βάρος της κυβερνητικής πολιτικής; Ποιος επιτρέπει σε κολέγια να διαφημίζονται και να πληρώνουν τεράστιες καταχωρήσεις, πολύ ακριβές καταχωρήσεις, λέγοντας ότι έχουν ήδη εξασφαλίσει τις άδειες από το Υπουργείο Παιδείας; Ποιος είναι αυτός ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αυτή;
Και επαναλαμβάνω, αφού σας θέτουμε τα ζητήματα συνεχώς όλοι οι συνάδελφοι -και χθες και σήμερα θέσαμε αυτά τα θέματα- σας ρωτώ: Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να δώσει μια απάντηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος;
Και επιπλέον εδώ όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές έχουμε λάβει γνώση τόσο των ανακοινώσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, όσο και την επιστολή παραίτησης του κ. Φορτσάκη, την οποία λάβατε και εσείς κύριοι Υφυπουργοί και ο κ. Ταλιαρούδος και ο κ. Λυκουρέντζος.
(GM)
2XF
Ο κ. Φορτσάκης, Πρόεδρος του Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παραιτήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης θέτοντας ακριβώς το ζήτημα ότι εδώ υπάρχει μία διαδικασία αδιαφανής. Γι’ αυτήν την αδιαφανή διαδικασία δεν σας ενδιαφέρει να δώσετε εξηγήσεις -την οποία καταγγέλλουν οι καθηγητές αλλά και ο ίδιος ο κ. Φορτσάκης- στους συναδέλφους, οι οποίοι θέτουν τα θέματα από χθες μέχρι σήμερα και κυρίως τη στιγμή και για ένα θέμα το οποίο έχει άμεση σχέση με το νομοσχέδιό μας; Διότι δεν μπορείτε την ίδια στιγμή που φέρνετε ένα νομοσχέδιο το οποίο βαφτίζετε «Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ» με τις διατάξεις οι οποίες προβλέπονται ουσιαστικά να υποβαθμίζουμε και να φαλκιδεύουμε τη λειτουργία των ΤΕΙ και την ίδια στιγμή εσείς να αφήνετε να διαρρέει αυτό το κλίμα της αναβάθμισης και της επισημοποίησης της λειτουργίας των κολλεγίων στη χώρα μας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο Υφυπουργός κ. Λυκουρέντζος έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση απέναντι στις υποχρεώσεις τις οποίες έχει σε κάθε περίπτωση στις πληγείσες περιοχές, είτε αυτό αφορά πυρκαγιές, είτε σεισμούς, ανταποκρίνεται με αίσθημα ευθύνης με συστηματικό και οργανωμένο τρόπο και γι’ αυτό έχει δικαίωμα να επικαλείται τις αντιδράσεις της στην περιοχή του Νομού Ηλείας και για την περίπτωση της φωτιάς και για την περίπτωση των σεισμών. Το ίδιο κάνει και σήμερα.
Μου προξενεί εντύπωση η κριτική η οποία από τη μία μεριά εστιάζεται στο τι κάνει η Κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση και ταυτόχρονα η κριτική αυτή αποκτά στοιχεία του τύπου «όχι στις παροχολογίες και στις υποσχέσεις τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση». Τελικά θέλουμε να υπάρχουν μέτρα από την Κυβέρνηση ή δεν θέλουμε;
Εν πάση περιπτώσει δεν αξίζει γεγονότα, περιστατικά, τραγικές ώρες όπως αυτές τις οποίες περάσαμε και πριν δύο χρόνια και τώρα να αξιοποιούνται για στείρα αντιπολιτευτική κριτική απέναντι στην Κυβέρνηση. Εάν κάποιοι φαντάζονται τον εαυτό τους πυρπολητές της δημόσιας ζωής της χώρας, εμείς δεν πρόκειται να μετάσχουμε σε αυτήν την απόπειρα. Αρκετά έχουμε ακούσει για τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απέναντι στον ύπατο θεσμό της ελληνικής πολιτείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συμφωνούμε στο πρόσωπο αλλά θέλουμε εκλογές και καθημερινά να διατηρούμε κλίμα ρευστότητας στη χώρα, κλίμα ανασφάλειας.
Η Κυβέρνηση δεν προσχωρεί σε αυτές τις λογικές. Αξιοποιούμε και αξιολογούμε θετικά τις ψύχραιμες θέσεις απ’ όπου και αν διατυπώνονται, γιατί αυτό το οποίο χρειάζεται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο αυτήν την ώρα η πολιτική μας ζωή είναι η σωφροσύνη, η υπευθυνότητα, η ψυχραιμία. Δεν ακολουθούμε καμία πολιτική Μαυρογιαλούρου, όπως μας κατηγορήσατε αξιότιμε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν είναι αυτό στις πρακτικές μας. Γυρίστε στο παρελθόν από το 1981 και μετέπειτα όταν γίνατε κυβέρνηση για να δείτε τη μεταχείριση την οποία επιφυλάξατε στα τότε τεχνολογικά ιδρύματα όπως υπαινίχτηκε άλλος αξιότιμος συνάδελφος και θα δείτε τι σημαίνει πρακτική Μαυρογιαλούρου στα ΚΑΤΕΕ και εν συνεχεία στα ΤΕΙ που φθάσαμε σήμερα εδώ. Και αν εσείς είχατε πάρει αυτήν την πρωτοβουλία να ανωτατοποιήσετε τα ΤΕΙ, θα ήταν διαφορετικός ο πολιτικός λόγος από αυτόν τον οποίο διατυπώνετε σήμερα.
Χαίρομαι πάντως για το γεγονός ότι προσχωρείτε στην ιδέα της ειρηνικής επανάστασης. Είναι το σύνθημα που ξεκίνησα να πολιτεύομαι στα φοιτητικά μου χρόνια, σύνθημα της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ενώ εσείς τότε μας αντιπαραθέτατε τους σοσιαλιστικούς παραδείσους.
Σε ό,τι αφορά το διάλογο για την παιδεία βεβαίως και γίνεται και μετέχουν κορυφαία στελέχη σας, διατυπώνουν τις προτάσεις τους και καταθέτουν τις εισηγήσεις τους. Χαιρόμαστε για αυτήν την συμμετοχή, την αξιοποιούμε, αλλά μην υιοθετείτε την ισοπεδωτική λογική ότι δεν γίνεται διάλογος για την παιδεία και την εκπαίδευση γενικότερα.
Σε ό,τι αφορά τα κολλέγια διατυπώθηκαν πάρα πολλά. Έχω εδώ να σας καταθέσω δημοσίευμα όπου διαμαρτύρονται 4.400 εργαστήρια ελευθέρων σπουδών διότι δεν υπέβαλαν αίτηση για άδεια λειτουργίας. Και αντί να μας στηρίζετε διότι ψηφίσαμε έναν νόμο με τον οποίο θέτουμε τέρμα στο εμπόριο των ελπίδων, κατεβάζουμε τις πινακίδες από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας που όλοι εμπορεύονταν ελπίδες με την έννοια ότι εκπροσωπούσαν ένα ξένο πανεπιστήμιο και κάνετε μία παντελώς αβάσιμη κριτική. Καμία άδεια δεν έχει δοθεί απολύτως. Υπεβλήθησαν φάκελοι που κάποιοι από αυτούς εγκρίθηκαν για να πάρουν άδεια ιδρύσεως με αυστηρότατες προδιαγραφές, με μεγάλες χρηματικές εγγυήσεις και βεβαίως πήραν -όπως σχολίασα και κάποιοι επιχείρησαν το σχόλιό μου να το ερμηνεύσουν και διαφορετικά, ποιοι δηλαδή παίρνουν άδεια ιδρύσεως; Μόνο οι φάκελοι οι οποίοι διαθέτουν πληρότητα και αξιοπιστία.
Εδώ πρέπει να μας στηρίξετε. Όπως εύστοχα γράφτηκε στον Τύπο να μην επιτρέψουμε να παραβιαστεί ο υφιστάμενος νόμος και να γίνουν χαριστικές πράξεις. Σας βεβαιώνω ότι ουδεμία πρόθεση υπάρχει εκ μέρους μας να χαριστούμε στον οποιοδήποτε. Το ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες η Κυβέρνηση Καραμανλή και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το στηρίζουμε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλού ψάξτε για άλλες πρακτικές που γυρίζουν την πλάτη στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα όχι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα συζητήθηκαν τόσες φορές σήμερα. Είκοσι τέσσερα Π.Δ. αφορούν επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων ΤΕΙ που εξέδωσε η Κυβέρνηση Καραμανλή. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός αφορά επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων πανεπιστημιακών τμημάτων. Θα μιλήσω και το απόγευμα με αφορμή μία τροπολογία που έχει κατατεθεί και θα δώσω περισσότερες εξηγήσεις εκεί για το τι κάνουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σας βεβαιώνω και το ξέρετε ότι είναι μία επίπονη διαδικασία που κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταλήξουμε στα προεδρικά διατάγματα και στην έκδοσή τους. Μην κάνετε όμως αυτήν την κριτική σε μας όταν εσείς δεν φροντίσατε τόσα χρόνια, το ? του αιώνος είχατε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να ανταποκριθείτε στις δικές σας δεσμεύσεις όταν κάνατε τη μεταρρύθμιση από τα ΚΑΤΤΕ στα ΤΕΙ, όταν στα ΤΕΙ δηλώνατε ότι είναι ισότιμα των ΑΕΙ και παρόλα ταύτα την ίδια ώρα κλείνατε το μάτι σε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν να αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ και τους λέγατε «μην ανησυχείτε, ούτως ή άλλως δεν βγαίνουν τα Π.Δ., τους καλοπιάνουμε, τους αφήνουμε να ελπίζουν». Αυτή η τακτική δεν υπάρχει εκ μέρους μας.
Δεύτερον, άρνηση διαλόγου για τη σύνταξη του νομοσχεδίου. Που το είδατε; Ο κ. Ταλιαδούρος χθες κατέθεσε τη γνώμη της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, τη γνώμη της Συνόδου των Προέδρων των ΤΕΙ δια του Προέδρου τότε των ΤΕΙ Λάρισας. Ερωτήσεις συναδέλφων Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επίσης είχαν καταθέσει με τις ερωτήσεις τους τις ίδιες προτάσεις τις οποίες συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο.
Άλλο επιχείρημα: Υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ τα τελευταία χρόνια. Μα, είναι δυνατόν, αγαπητοί συνάδελφοι, να καταθέτετε τέτοια επιχειρήματα;
Το 2003 είχαμε λειτουργικές δαπάνες 84.760 και το 2009 είχαμε 166.000.000, δηλαδή είχαμε αύξηση 95,84%. Είναι αυτό υποχρηματοδότηση; Αντέχει αυτό το επιχείρημα να μας το καταθέτετε;
Σπουδαστική μέριμνα: 15.400.000 το 2003 και 27.000.000 το 2009. Είναι αυτό υποχρηματοδότηση και επιμένετε;
Άλλο επιχείρημα: Ακολουθούμε την πολιτική της ήσσονος προσπάθειας, γιατί μειώνουμε τα εξάμηνα στις 13 εβδομάδες διδασκαλίας. Αυτό είναι πολιτική ήσσονος προσπάθειας. Το να μας εισηγείστε όμως ότι η κατάργηση της βάσεως του 10 δεν επιτρέπει να μπουν κάποιοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτό είναι πολιτική της ευγενούς άμιλλας, του ανταγωνισμού και της διεκδίκησης υψηλότερων εκπαιδευτικών στόχων. Και έρχεστε και μας λέτε ότι έμειναν 20.000 θέσεις κενές και συνολικά 65.000 φοιτητές δεν έχουν μπει στην 5ετία στα ΤΕΙ και στα ΑΕΙ. Δεν λέτε αυτό που σας είπε ο κ. Ταλιαδούρος χθες ότι υπάρχει τμήμα ΤΕΙ όπου επί 1.000 εγγεγραμμένων έχουν πετύχει να αποφοιτήσουν 25. Δεν λέτε λοιπόν ότι καταδικάζαμε αυτά τα παιδιά σε ένα εμπόριο ελπίδων χωρίς προοπτική για το μέλλον, γιατί αυτή ήταν η πολιτική σας, ότι ιδρύουμε παντού ΤΕΙ και ΑΕΙ Τμήματα χωρίς μελέτες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς την πραγματική πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας. Αυτή λοιπόν είναι μία πολιτική κοντόφθαλμη, περιορισμένης σημασίας. Δεν αφορά την ελληνική νεολαία. Την ελληνική νεολαία τη σημερινή εποχή την αφορά η αλήθεια, την αφορά να γνωρίζει που πηγαίνει και αυτό προστατεύει η Κυβέρνηση Καραμανλή. Λέμε στους Έλληνες την αλήθεια. Με τη βάση του 10 προστατεύσαμε την ελληνική οικογένεια, την ελληνική νεολαία από το εμπόριο ελπίδων το οποίο το κάνατε κατ’ εξοχήν, ήταν η μόνη πρακτική σας. Όπου περνούσατε, δίνατε υπόσχεση για ένα ΤΕΙ, για ένα τμήμα.
PM
(2GM)
Ο ομιλών Υφυπουργός δέχομαι καθημερινά και από τον τύπο και από τους κοινωνικούς εταίρους στην Τρίπολη και στην Αρκαδία αφόρητες πιέσεις να ιδρύσουμε καινούργια Τμήματα και λέω «όχι», κάτι το οποίο για μένα έχει προσωπικό πολιτικό κόστος, αλλά λέω «όχι» διότι υπηρετώ με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που υπηρετούν και οι συνάδελφοί μου στην Κυβέρνηση τις υποθέσεις που αφορούν το μέλλον της παιδείας και της νέας γενιάς.
Εδώ σας καλούμε να έλθετε και να σταθείτε μαζί μας και να μας ανταγωνιστείτε στο επίπεδο της ευθύνης, όχι στο επίπεδο του λαϊκισμού και του κρατισμού. Μας λέτε ότι στείλαμε τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα κολλέγια και στα ξένα πανεπιστήμια. Καταρχήν υποτιμάτε τα ξένα πανεπιστήμια στα οποία οι περισσότεροι από σας έχετε φοιτήσει. Υπάρχει κανένα ξένο πανεπιστήμιο που να εγγράφει φοιτητές που δεν αξίζουν; Δεν το γνωρίζω. Αντίθετα, γνωρίζω την αγωνία των αποφοίτων μας ή των υποψηφίων φοιτητών μας να επιτύχουν υψηλότατες επιδόσεις για να επιλεγούν από ξένα πανεπιστήμια. Πάλι όμως μη λέτε ότι τους στέλνουμε εμείς στα κολλέγια. Τα κολλέγια επί ημερών σας έφτασαν στο ρεκόρ των πέντε χιλιάδων κέντρων ελευθέρων σπουδών. Τι κάνατε οι σοσιαλιστές, εσείς που αγωνίζεστε για τα λαϊκά συμφέροντα, κάτι το οποίο δεν σας αναγνωρίζω ως δικό σας προνόμιο και μονοπώλιο αλλά του συνόλου των πτερύγων της Βουλής; Τι κάνατε; Είχατε το νόμο των αρχών του 20ου αιώνα με τον οποίο έπαιρναν άδεια από το Υπουργείο Εμπορίου. Εμείς βάζουμε κανόνες, βάζουμε τον έλεγχο στο Υπουργείο Παιδείας και ακούμε κριτική.
Θα πούμε τα υπόλοιπα το απόγευμα, αλλά θα σταθώ σε κάτι ακόμα. Είπατε ότι δεν διαθέτουμε όραμα και σχέδιο για τον τόπο. Προφανώς δεν διαθέτουμε όραμα και σχέδιο για τον τόπο με τα κριτήρια που τα διαθέτατε εσείς. Σας είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταλάβετε ότι ακολουθούμε μία ορθολογική πολιτική, ότι ακολουθούμε μία αναπτυξιακή πολιτική με συγκεκριμένους πυλώνες. Είστε εσείς που είχατε αναπτυξιακό όραμα όταν αφήσατε τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο, όταν αφήσατε τη χώρα μ’ αυτούς τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, όταν με τους φόρους διώχνετε τις επενδύσεις να πάνε αλλού και αυξάνετε την ανεργία στη χώρα; Αυτό είναι το όραμα το οποίο έχετε; Αυτό θέλετε να αντιπαραβάλετε και σήμερα απέναντι στις δικές μας πολιτικές;
Εμείς θα απαντήσουμε το εξής: Όραμα, σχέδιο, προοπτική της χώρας έχουν εκείνοι οι οποίοι εργάζονται χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς δημαγωγία, χωρίς υποσχέσεις, επιτυγχάνουν το εφικτό, εργάζονται σ’ έναν κόσμο καινούργιο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό, αυξάνουν την ανάπτυξη της χώρας παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία κι έτσι αντέχει η οικονομία της χώρας και ταυτοχρόνως μειώνεται και η ανεργία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κύριος Αυγενάκης για να δευτερολογήσει. Υπενθυμίζω ότι η δευτερολογία είναι τέσσερα λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ακούγοντας κανείς τον κύριο Παπουτσή να λέει για την πρόταση σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με το θέμα των πυρκαγιών, καταλαβαίνει ότι η πρόταση έγινε και για μέρες πολλές περιμένει απάντηση. Μα, η απάντηση, κύριε Παπουτσή, σας δόθηκε χθες αμέσως αφότου έγινε η πρόταση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κύριο Παναγιωτόπουλο. Παρακαλώ πάρα πολύ να σταματήσουμε τα πολιτικά παιχνίδια, όπως κι εσείς ζητήσατε, πάνω «στις πλάτες» των ταλαιπωρημένων συμπολιτών μας για να μη δημιουργούμε εντυπώσεις σε όσους μας παρακολουθούν.
Στη συνέχεια της πρωτολογίας μου επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο περιβόητο πια άρθρο 18 και στο ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Κάποια απ’ αυτά τα ανέφερε ήδη ο Υπουργός κύριος Λυκουρέντζος. Κάνω αναφορά επειδή πολλά ακούστηκαν από ορισμένους συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και από τον εισηγητή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περί ασυνέπειας και ανακόλουθης θέσης της Κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα αυτό, αλλά και περί επικοινωνιακού παιχνιδιού.
Υπενθυμίζω λοιπόν ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι που το 2004 έθεσε σε προτεραιότητα την έκδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τμημάτων των Τ.Ε.Ι. που εκκρεμούσαν για πολλές δεκαετίες. Για να επιλυθεί το ζήτημα αυτό καθορίστηκε καταρχάς το περιεχόμενο σπουδών για 154 Τμήματα των Τ.Ε.Ι., κάτι που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Τ.Ε.Ι. και δεν είχε ρυθμιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενώ με λύπη μου άκουσα συνάδελφο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έλεγε ότι ενώ δώσαμε αρχικά επαγγελματικά δικαιώματα, σήμερα τα πήραμε πίσω.
Κύριε συνάδελφε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., πρόκειται για ανακρίβειες και για ανυπόστατα ψεύδη και παρακαλώ να διαβάσετε προσεκτικά το αρχικό σχέδιο νόμου για να δείτε ότι έλεγε και λέει περί επαγγελματικής κατοχύρωσης. Δεν νοείται έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα αντικείμενα.
Επίσης συγκροτήθηκαν ανά τομέα ειδικές επιστημονικές επιτροπές προκειμένου να διαμορφώσουν εισηγήσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα οι οποίες εν συνεχεία συζητούνται στο αρμόδιο κατά νόμο όργανο, το Συμβούλιο Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ήδη από τις 93 ειδικότητες που λειτουργούν συνολικά στα Τ.Ε.Ι. της χώρας έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα προεδρικά διατάγματα που καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τις 70 ειδικότητες, ενώ το έτος 2004 εκκρεμούσε η έκδοση προεδρικού διατάγματος για 49 Τμήματα των Τ.Ε.Ι. Από το 2004 έως σήμερα έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα για 22 Τμήματα των Τ.Ε.Ι. αλλά και για όλα τα υπόλοιπα Τμήματα όσον αφορά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας, έχουν ήδη αντιμετωπιστεί όλες οι εκκρεμότητες της διαδικασίας καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αναμένεται η έκδοση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων μετά την τήρηση της απαιτούμενης εκ του νόμου διαδικασίας.
Βεβαίως αναγνωρίζω –και το τόνισα και στη χθεσινή μου τοποθέτηση- ότι σήμερα οι απαιτήσεις της εποχής και της ίδιας της αγοράς απαιτούν να λυθεί το πρόβλημα χιλιάδων αποφοίτων των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και να καθοριστούν άμεσα και με απόλυτη σαφήνεια τα επαγγελματικά δικαιώματα στις περίπου 50 Πανεπιστημιακές Σχολές αλλά και στις 22 Τεχνολογικές Σχολές που σήμερα εκκρεμούν. Ζητώ εκ νέου από το Βήμα της Βουλής, από τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Ανάπτυξης να συνυπογράψουν άμεσα τα προεδρικά διατάγματα που εδώ και μήνες έχουν παραλάβει από τον Υπουργό Παιδείας και να προχωρήσουν με θάρρος στην τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας που εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί αποφοίτους Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας μας.
Επιτρέψτε μου να πω κάτι σύντομα σχετικά με τις προτάσεις του ΤΕΕ και συγκεντρώνοντας και αξιολογώντας τα υπομνήματα όλων των εμπλεκομένων φορέων που έχουν φτάσει στο γραφείο μου όλες αυτές τις μέρες. Ξεχώρισα και στέκομαι σ’ αυτή την πρόταση του Τεχνικού Επιμελητηρίου το οποίο προφασιζόμενο την αναγκαιότητα βελτίωσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης και λειτουργώντας ως σύμβουλος της πολιτείας, καταθέτει και δημοσιοποιεί μια καθ’ όλα συντεχνιακή σειρά προτάσεων που αφορούν τον περιορισμό εξέλιξης των τεχνικών τμημάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και κάποιων άλλων που «ακουμπούν» ειδικότητες όπως αυτές των πολιτικών μηχανικών και μελών του ΤΕΕ.
Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι έχουμε ευθύνη απέναντι στους φοιτητές, στους σπουδαστές και στους αποφοίτους των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Τμημάτων που δεν τους έχουν αναγνωριστεί ακόμα τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ξέρετε, κύριε συνάδελφε εισηγητά της Αντιπολιτεύσεως, ότι πάντα μιλώ με ειλικρίνεια και με βάση αυτά που πιστεύω και υποστηρίζω με πάθος και όχι με βάση τις σχέσεις επικοινωνίας όπως με κατηγορήσατε κι εσείς και άλλοι συνάδελφοί σας.
Όσον αφορά τα σχόλια που διατυπώθηκαν από μερίδα συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περί ενοποίησης των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι εμείς ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο. Έχετε έστω μία δήλωση, μία παράγραφο από εισήγηση συναδέλφου Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που να λέει κάτι τέτοιο; Αν την έχετε, παρακαλώ να την καταθέσετε στα Πρακτικά Αντίθετα, στηρίζουμε μια αλληλοσυμπληρούμενη και αυτόνομη λειτουργία των Ιδρυμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για ανταγωνισμούς ή υποκατάσταση ή συγχώνευση των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ρόλοι τους είναι και παραμένουν διακριτοί και η σχέση τους είναι σχέση συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Επίσης δεν άκουσα καμία κουβέντα από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περί αξιολόγησης. Εμείς ξεκάθαρα υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε την επέκταση της διαδικασίας αξιολόγησης σ’ όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα η οποία λειτουργεί υπέρ της βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά και μπορεί να αποκαλύψει τα όποια κενά ή τις ελλείψεις που τυχόν υπάρχουν.
Θα πω μια τελευταία κουβέντα για το θέμα της Λ’ Άκουιλα επειδή χύθηκαν πολλά «κροκοδείλια» δάκρυα από συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Προσωπικά συναντήθηκα με τους εκπροσώπους των φοιτητών αλλά και εξέφρασα ρητά την υποστήριξή μου στο αίτημά τους, όπως άλλωστε το έχω πράξει με την υπογραφή μου στην τροπολογία που έχω καταθέσει μαζί με άλλους δέκα συναδέλφους της κυβερνώσας παράταξης στο αίτημα των Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστημίου της ιταλικής πόλης Λ’ Άκουιλα. Αντίστοιχη τροπολογία, κύριοι συνάδελφοι, έχει κατατεθεί και από συναδέλφους του Κ.Κ.Ε, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και του ΛΑ.Ο.Σ. Αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που υποτίθεται ότι κόπτεσθε για το εν λόγω θέμα, απορώ πού είναι η δική σας πρόταση, έστω και εκπρόθεσμα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριος Μπόλαρης.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν κάνουμε μαθήματα ιστορίας, αλλά όταν μιλά ο αρμόδιος Υφυπουργός είναι υποχρεωμένος να ξέρει πότε ιδρύθηκαν τα Τ.Ε.Ι. και ποιο κόμμα τα ίδρυσε και να μην παραπλανά μιλώντας από το Βήμα της Βουλής διότι τον ακούει και κόσμος.
Δεύτερον, θα πρέπει να ξέρει ποιοι αναγνώρισαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι. και ποιοι παρέδωσαν έτοιμα προεδρικά διατάγματα για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν. Τα κρίσιμα, τα καίρια αυτά προεδρικά διατάγματα επί έξι χρόνια δεν έχουν περάσει από τη Βουλή.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Το προεδρικό διάταγμα 318…
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Επίσης αυτοί οι οποίοι με πολύ μεγάλη άνεση κατηγορούν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί ίδρυσε σχολές θα πρέπει να μας πουν αν αυτή η πολιτική ήταν λάθος, ποια μελέτη έκαναν προκειμένου να αναδιατάξουν αυτές τις σχολές ή, αν δεν έκαναν κάποια μελέτη, πόσες σχολές ίδρυσαν άκριτα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των Τ.Ε.Ι.
(TS)
(PM)
Στο ΤΕΙ Σερρών ζήτησαν σχολές που είχαν σχέση με την τοπική οικονομία και επειδή αυτές χρειάζονταν έξοδα, εργαστήρια και παρέμβαση, άρα και χρήματα, τις άλλαξαν και έβαλαν άλλες σχολές, τις οποίες η θεία επιφοίτηση επέβαλε στο τοπικό ΤΕΙ.
Θα πρέπει να πω επίσης στον κ. Υφυπουργό ότι τα ξένα πανεπιστήμια αναγνωρίζουν το απολυτήριο του ελληνικού λυκείου. Ο μόνος ο οποίος διανοήθηκε να αμφισβητήσει το πτυχίο που χορηγεί στα ελληνόπουλα το ελληνικό λύκειο, είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή. Τα ξένα πανεπιστήμια γράφουν τα παιδιά με τα ελληνικά πτυχία. Πηγαίνουν στην Αμερική, στην Αγγλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και όπου αλλού και γράφονται. Δεν τους ρωτούν εάν έπιασαν τη βάση του 10, δηλαδή τι πτυχίο έχουν, είτε 15 είτε 17. Κρίνουν με τα δικά τους κριτήρια και βάζουν τα παιδιά. Η μόνη που το αμφισβήτησε είναι η παρούσα Κυβέρνηση.
Λέμε δεκατέσσερις μήνες, από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα, ότι γίνεται μια παραπλανητική διαφήμιση με στόχο δεκάδες χιλιάδες παιδιά, δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, από ανθρώπους οι οποίοι είναι επιχειρηματίες στην αγορά της παιδείας και της εκπαίδευσης και χρειάζεται έλεγχος και μέριμνα από την ελληνική πολιτεία, από τα συναρμόδια Υπουργεία. Συναρμόδιοι είναι οι της Παιδείας, αφού ψήφισαν το νόμο με τον οποίο τα Κέντα Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία συνεργάζονταν με τα ξένα πανεπιστήμια, με μόνο αυτό το κριτήριο γίνονται κολλέγια. Να μην μιλάμε για κριτήρια, γιατί τα είπαμε αυτά, η ελληνική κοινωνία ξέρει. Κανένα ποιοτικό κριτήριο δεν μπήκε.
Δεν απαντούν παρά το γεγονός ότι ζητούμε ελέγχους στο ότι υπάρχει μία προκλητική παραπλανητική διαφήμιση, που απευθύνεται στην ελληνική κοινωνία. Δεν απαντούν, όπως είπε προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος κ. Παπουτσής, στις προκλήσεις οι οποίες έγιναν όχι από εμάς, από τους πανεπιστημιακούς. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλάει για στρατηγική αδιαφάνειας σε μια επιτροπή θεσμοθετημένη και υποκρίνεται το Υπουργείο Παιδείας ότι δεν ακούει τίποτε, ενώ έπρεπε να ψάξει τι συμβαίνει εδώ. Πώς να διατάξει, όμως, ΕΔΕ, όταν αυτό είναι πολιτική που εκπορεύεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;
Και δύο σχόλια, κυρία Πρόεδρε, στην τοποθέτηση του ετέρου Υφυπουργού. Μας είπε ότι τα ερευνητικά εργαστήρια των ΤΕΙ δεν χρηματοδοτούνται μόνο όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά θα χρηματοδοτούνται και από τους προϋπολογισμούς των ΤΕΙ. Μα, εδώ το νομοσχέδιο είναι σαφές. Λέει ότι τα έσοδα του εργαστηρίου προέρχονται από άλφα, βήτα, γάμα πράγματα. Δεν λέει ότι βάζουν χρήματα τα ΤΕΙ. Γιατί δεν το λέει αυτό;
Και αν στο τέλος θα τα χρηματοδοτήσει ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ, έχει ο κωδικός τους χρήματα γι’ αυτήν τη δουλειά; Όχι. Θα βάλει το Υπουργείο χρήματα στον κωδικό των ΤΕΙ για να χρηματοδοτηθούν τα ερευνητικά εργαστήρια; Δεν μας το λέει. Αλλά τι λέει; Μας λέει ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση άλλη από αυτήν που προβλέπει ο νόμος. Ε, με συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά επιβάλλεται να είμαστε στοιχειωδώς έντιμοι απέναντι στην κοινωνία. Μας ακούν δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, φοιτητές, σπουδαστές και οι γονείς τους.
Επίσης, επιχείρησε με ακροβατισμούς να μας πει πού είδαμε ότι στο άρθρο 17 κλείνουν τα ΤΕΙ. Ποια τμήματα κλείνουν; Είπε ότι εκεί μιλούν για συγχώνευση, μετονομασία και άλλες μεταβολές. Ξέρετε ποιες είναι οι άλλες μεταβολές τις οποίες απέφυγε τεχνηέντως ο κύριος Υφυπουργός να πει; Τις λέει το άρθρο μέσα, δεν χρειάστηκε να ψάξω ιδιαίτερα. Λέει: «… και όταν πρόκειται για σύσταση ή κατάργηση θέσεων… να ιδρύονται, να καταργούνται, να κατατέμνονται κ.λπ.». Στη συνέχεια πάλι με τον ίδιο τρόπο, μας αναφέρει με ποιο μηχανιστικό τρόπο θα καταργούνται τμήματα ΤΕΙ.
Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι αυτές οι διατάξεις είναι διατάξεις ευκαιριακές, είναι διατάξεις στις οποίες λείπει το όραμα, όπως επεσήμανε προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος. Ποια είναι η προσέγγιση; Εμείς υπογραμμίζοντας αυτό το πράγμα, κάνουμε και την αυτοκριτική μας και λέμε ότι για τα ΤΕΙ χρειαζόμαστε μια χωροταξική και ποιοτική αναδιάταξη των σχολών. Αυτό, όμως χρειάζεται μελέτη, χρειάζεται σχέση με την κοινωνία, επαφή, διάλογο και με τα ΤΕΙ και με τα πανεπιστήμια. Και όλα αυτά έλειψαν.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλυσανδράκης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση που έγινε σήμερα, μου δίνει την ευκαιρία να επεκτείνω λιγάκι τη σκέψη που κατέθεσα χθες βράδυ, δηλαδή ότι η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ως βάση την ανάδειξη των διαφορών ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά τη συγκάλυψη της συμφωνίας τους.
Πράγματι, δεν άκουσα από κανένα Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ούτε από τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο κ. Παπουτσή, να διαφωνεί με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης γύρω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν άκουσα να διαφωνεί με την επιχειρηματική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των ιδρυμάτων της, τα ιδρύματα δηλαδή να βγάζουν τα έξοδά τους προσφέροντας υπηρεσίες, μπαίνοντας έτσι στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν άκουσα κανέναν από τους συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί με τη δήθεν αξιολόγηση, η οποία γίνεται με βάση τα παραπάνω κριτήρια.
Αντίθετα, τι άκουσα από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ; Μίλησε για έλλειψη σχεδιασμού, για πολιτική στο κενό, για πολιτική Μαυρογιαλούρου, για παλαιοκομματική διαχείριση. Κενά τα λόγια αυτά. Δεν σημαίνουν τίποτα. Και τι πρότεινε; Μεγάλη ανατροπή στην παιδεία, γιατί λείπει το όραμα και το μέλλον. Πριν από πέντε χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, γιατί δεν έκανε τη μεγάλη ανατροπή στην παιδεία να δώσει και όραμα για το μέλλον;
Σε κάθε περίπτωση το Κομμουνιστικού Κόμμα Ελλάδας έχει την υποχρέωση να προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, τους Έλληνες εργαζόμενους να προφυλαχθούν και από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και από την πολιτική των δυνάμεων εκείνων που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, αλλά και αυτών που με τρόπο ιδιαίτερα έντονο προσπαθούν να βγάλουν λάδι την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεωρήσουν ότι τα πάντα οφείλονται στις ελληνικές κυβερνήσεις. Και οι ελληνικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υπεύθυνες γι’ αυτό που έχουμε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο εκπαιδευτικό σύστημα γενικότερα, αλλά και στην καθημερινή ζωή στη χώρα μας.
Μια κουβέντα περί επαγγελματικών δικαιωμάτων. Υπάρχει η γνωστή αντιπαράθεση ανάμεσα σε διάφορους κλάδους για τα λεγόμενα επαγγελματικά δικαιώματα με πιο έντονη αυτή ανάμεσα στο Τεχνικό Επιμελητήριο και στους εκπροσώπους των αποφοίτων των ΤΕΙ. Νομίζω ότι αυτό μπορεί να περιγραφεί πάρα πολύ καλά με τη γνωστή φράση
«η φτώχεια φέρνει γκρίνια». Όταν δεν υπάρχουν δυνατότητες απασχόλησης, είναι φανερό ότι θα τσακώνεται ο ένας με τον άλλο, θα προσπαθεί ο ένας να παραγκωνίσει τον άλλο για μια θέση εργασίας. Δεν αρκεί σε σχέση και με τη νομοθετική κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων η καταγραφή του τι έχουν μάθει οι απόφοιτοι, έστω και με τον πιο επίσημο τρόπο, για να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, όταν δεν υπάρχουν παραγωγικές δραστηριότητες, που μπορεί να αξιοποιηθεί ο κάθε άνθρωπος.
Το επαναλαμβάνω για τρίτη, τέταρτη φορά ότι το πρόβλημα στη βάση του έχει να κάνει με την κρίση του συστήματος –όχι την οικονομική κρίση που διανύουμε τώρα, βέβαια με την οικονομική κρίση χειροτερεύουν τα πράγματα- αλλά με τη μόνιμη κρίση του συστήματος, που είναι ανίκανο να αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις που διαθέτει.
Εδώ και το ίδιο το κράτος, κύριε Υπουργέ, δεν αναγνωρίζει. Στο επίπεδο, για παράδειγμα, του επιστημονικού επιδόματος, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ έχουν χειρότερη μεταχείριση από τους αποφοίτους των πανεπιστημίων. Πολύ περισσότερο βέβαια η κατάσταση είναι κακή στον ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση είναι και αυτό ένα δείγμα ότι ο καπιταλισμός έχει φάει τα ψωμιά του και είναι καιρός να ανατραπεί, να δώσει τη θέση του σε ένα σύστημα που θα σέβεται τον άνθρωπο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ψαριανός.
(ml)
(2TS)
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ξεκινώ από εκεί που σταμάτησε ο σύντροφος, ότι ο καπιταλισμός έχει πολλά ψωμιά να φάει ακόμα, για κακή μας τύχη. Και όχι μόνο έχει ψωμιά να φάει, αλλά θα φάει και πολύ παντεσπάνι, όταν εμείς δεν θα έχουμε ούτε ψίχουλα.
Βεβαίως, σε οποιοδήποτε σύστημα και αν ζούμε, οποιαδήποτε ιδεολογία και αν υπηρετούμε, πρέπει να βάλουμε στόχο ζωή ότι πάρα πολύ πιο μπροστά από το κέρδος, από το οποιοδήποτε υπερκέρδος, από οποιονδήποτε ισολογισμό, είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή, η ζωή του περιβάλλοντος και η ζωή όλων των ζώντων οργανισμών και όχι μόνο του ανθρώπου. Γιατί ξέρετε, τώρα με τις φωτιές τελευταία ακούσαμε πολλές φορές αρμόδιους να λένε ότι «για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη περιουσία». Για μένα προέχει η ζωή στον πλανήτη. Για τα φυτά που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, αφήνουμε τα δάση να καίγονται και βγαίνουμε και λέμε δικαιολογίες της πλάκας, ότι προέχει για εμάς η ανθρώπινη ζωή -την οποία περιφρονούμε βαθύτατα βέβαια- και οι περιουσίες των ανθρώπων, για να κολακεύσουμε τους ανθρώπους και για να κολακεύσουμε και τη λογική της περιουσίας. Περιουσία είναι η ζωή στον πλανήτη, είναι ο αέρας και το περιβάλλον, είναι τα δάση, είναι η γη.
Ξέρετε, υπάρχει μία τραγική εις βάρος του ανθρώπου σύγκριση. Τα δάση που τα αφήνουμε να καίγονται, μόνο καλό κάνουν στον πλανήτη. Οξυγόνο παράγουν και δίνουν ζωή. Ο άνθρωπος, του οποίου υποτίθεται ότι προσπαθούμε να διαφυλάξουμε τη ζωή και να τον προστατεύσουμε, καταστρέφει τον πλανήτη, παράγει διοξείδιο του άνθρακος και καταστρέφει το περιβάλλον.
Πρέπει, λοιπόν, να γίνουμε λίγο πιο φιλόσοφοι και να μην λέμε εύκολα εξυπνάδες μπροστά το τηλεοπτικό κοινό που θα σπεύσει να μας ψηφίσει και να αδικούμε το περιβάλλον και τα δάση, τα οποία δεν έχουν δικαίωμα ψήφου, παρά μονάχα νομίζω μία φορά, λίγο μετά το ‘60, που ψήφισαν και τα δέντρα στην Ελλάδα!
Θέλω να πω ότι προέχει για όλους η παραγωγή παιδείας και όχι η κατασκευή εκπαιδευμένων γραναζιών. Θα το πω για μία ακόμη φορά. Προέχει η παραγωγή παιδείας και έχουμε ανάγκη από ένα πραγματικό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Όχι Παιδείας και Θρησκευμάτων, που στην πραγματικότητα είναι Θρησκεύματος και καταλήγουμε σε μονοθεϊστικές και μονοθρησκευτικές ιδεοληψίες. Έχουμε ανάγκη από ένα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που να κάνει τομή στην παιδεία και στην άσκηση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Είπαμε ότι γι’ αυτό εμείς είμαστε υπέρ της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία επιδιώκει δήθεν αυτή η μεταρρύθμιση -μία ακόμη στις εκατοντάδες που έχουν γίνει- αυτό το νομοσχέδιο, την οποία όμως δεν την καταφέρνει γιατί δεν είναι αυτός ο στόχος. Δεν θέλει να κάνει αυτό. Άλλο πράγμα θέλει να κάνει και τα είπαμε αυτά.
Θέλω να πω ότι κοντά σε όλα αυτά και ψάχνοντας και τα άρθρα ένα, ένα -δεν θα ψηφίσουμε συνολικά, όπως είπαμε- με κάποια συμφωνούμε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση. Θα κάνω μία σύντομη αναφορά στα άρθρα που δεν συμφωνούμε.
Δεν συμφωνούμε με το άρθρο 4, γιατί διαφωνούμε με την εκτέλεση ερευνητικών προγραμμάτων για λογαριασμών τρίτων και με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης μέσω της έρευνας κ.λπ., απαλλάσσοντας το κράτος από την υποχρέωση που έχει να χρηματοδοτεί έμμεσα και κατά κάποιο τρόπο ύπουλα.
Δεν συμφωνούμε και δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 12, γιατί διαφωνούμε με τον τετραετή ακαδημαϊκό αναπτυξιακό προγραμματισμό γιατί είναι στην κατεύθυνση μίας εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης και στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης συγκεκριμένα.
Δεν θα ψηφίσουμε το άρθρο 15, γιατί διαφωνούμε με τη δυνατότητα πρόσληψης ακόμη μέχρι και συνταξιούχων, τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες άνεργοι και αδιόριστοι.
Δεν συμφωνούμε με το άρθρο 16, γιατί έχει πάρα πολλές ασάφειες και μπορούμε να επεκταθούμε, αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε το χρόνο στην απογευματινή συνεδρίαση.
Δεν συμφωνούμε με το άρθρο 17, γιατί είμαστε κατά της λογικής του να φτιάχνουμε και μετά να καταργούμε τμήματα με τέτοιο αποσπασματικό και τμηματικό τρόπο.
Δεν συμφωνούμε με τα άρθρα 18, 21, 22…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, στο τέλος θα ψηφίσετε. Θα γίνει ψηφοφορία επί του συνόλου των πρώτων άρθρων.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Θα επιφυλαχθούμε, λοιπόν, για την απογευματινή, επί του συνόλου και για κάθε άρθρο ξεχωριστά, αναλυτικά.
Θέλω απλώς να κλείσω λέγοντας ότι πραγματικά πρέπει να βρούμε ένα τρόπο συνεννόησης και συναίνεσης για να προχωρήσουμε στην παραγωγή παιδείας και όχι για να προσπαθούμε να παράγουμε εκπαιδευμένα γρανάζια για μία συγκεκριμένη μηχανή και για μία συγκεκριμένη λογική.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ πολύ.
Το λόγο έχει η κυρία Αράπογλου, ειδική αγορήτρια του ΛΑΟΣ.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να δούμε σε βάθος τα άρθρα 18 και 19. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως ανέφερα και στην πρωτολογία μου. Πρέπει ο ίδιος ο Υπουργός να δει τα προβλήματα που ανακύπτουν και πώς μπορούν να λυθούν με έναν άλλο τρόπο. Πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή έτσι ώστε να εξαλειφθούν αυτές οι ανισότητες μεταξύ των σχολών και να εξαλειφθούν αυτές οι συγκρούσεις που δημιουργούνται εξαιτίας αυτών των προβλημάτων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί πραγματικά η παιδεία μας. Πρέπει να δούμε ποιο είναι το μέλλον αυτών των σχολών. Δεν πρέπει να εξετάζουμε με προχειρότητα και να κλείνουμε τα θέματα για να προχωρήσουμε.
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΤΕΕ, διάφορες σχολές και αυτές οι σχολές που υπάρχουν θα πρέπει να έχουν κάποια σύνδεση έτσι ώστε τα πτυχία να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες.
Θα πρέπει, λοιπόν, να βρούμε έναν τρόπο όχι απλά να φτιάξουμε ισότιμα τμήματα, αλλά να δούμε με ποιο τρόπο αυτά τα πτυχία θα μπορούν να στηρίξουν το μέλλον των φοιτητών, έτσι ώστε να δώσουμε ένα όραμα σε όλους τους νέους ανθρώπους, στους αποφοίτους. Νομίζω ότι είναι λάθος ο συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο εξετάζεται. Πιστεύω ότι είναι πρόχειρος.
Τέλος, θα ήθελα, πριν ξεκινήσουμε την απογευματινή συνεδρίαση για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, να αναφερθώ στο πρόβλημα των φοιτητών της Λ’ Ακουίλα που μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Όλα τα κόμματα έχουν τοποθετηθεί σ’ αυτό το ζήτημα και δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση από τον Υπουργό.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι εδώ μπροστά στο Σύνταγμα –δεν ξέρω αν τους έχετε δει- που κάνουν απεργία πείνας. Δεν ξέρω αν έχετε μιλήσει και με τα παιδιά που βρίσκονται έξω, να δείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν για το μέλλον τους. Δεν είναι μετανάστες, δεν είναι παιδιά προσφύγων. Είναι Ελληνόπουλα, τα οποία σπουδάζουν στο εξωτερικό και νομίζω ότι πρέπει να τύχουν κάποιας θετικής αντιμετώπισης.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(MT)
(2ML)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως 27 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 8 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 9 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 11 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 14 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 14 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 15 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 16 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 16 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 17 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 17 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 18 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 18 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 19 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 19 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 20 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 20 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 21 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 21 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 22 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 22 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 23 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 23 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 24 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 24 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 25 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 25 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 26 ως έχει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 26 έγινε δεκτό ως έχει ομοφώνως.
Γίνεται δεκτό το άρθρο 27 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 27 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2009 και της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2009 και ερωτάται το Τμήμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2009 και της Πέμπτης 30 Ιουλίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 13.50’ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία: Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Τελευταία Αποθήκευση: 26/8/2009 11:09:00 πμ Από: Λαζαράκου Μαντώ
Εκτυπώθηκε: 26/8/2009 11:09:00 πμ
PDF:
es20090826pr.pdf
TXT:
ES090826pr.doc
Επιστροφή