ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Ι, Σύνοδος: Α' (Συνέχιση Ολομέλειας), Συνεδρίαση: ΡΚ' 21/02/2001


ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 21-2-2001
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚ'
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2001 (πρωί)
ΘΕΜΑΤΑ

Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το Γυμνάσιο Αυγουλέα-Λιναρδάτου Αθηνών, το Γυμνάσιο Λιβανάτων Φθιώτιδας, το Γυμνάσιο Φιλιατρών Μεσσηνίας, το Γυμνάσιο Ιωλκού Μαγνησίας, το Γυμνάσιο Μεζαρακίου Αχαϊας και το Δημοτικό Βαγίων Βοιωτίας, σελ.
Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Πέμπτης 22
Φεβρουαρίου 2001, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: i) σχετικά με την καταβολή σύνταξης από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε γυναίκες αγρότισσες, οι σύζυγοι των οποίων εργάστηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν στην Αμερική, σελ.
ii) σχετικά με τον καθορισμό κατώτατης σύνταξης κλπ., σελ.
β) Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης: i) σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), την επίλυση των αιτημάτων τους κλπ., σελ.
ii) σχετικά με την αποδυνάμωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), λόγω του νέου οργανικού σχήματος των Υπηρεσιών Τουρισμού, σελ.
Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 86), σελ.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ Γ., σελ.
ΓΚΑΤΖΗΣ Ν., σελ.
ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ Π., σελ.
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ Α., σελ.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ Α., σελ.
ΦΑΡΜΑΚΗΣ Ν., σελ.
B. Επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος:
ΑΚΡΙΒΑΚΗΣ Α., σελ.
ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ Ι., σελ.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ε., σελ.
ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ε., σελ.
ΓΚΟΥΣΚΟΣ Δ., σελ.
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ Γ., σελ.
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Φ., σελ.
ΚΑΤΣΑΡΟΣ Ν., σελ.
ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ Β., σελ.
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Β., σελ.
ΚΟΥΒΕΛΗΣ Φ., σελ.
ΚΡΗΤΙΚΟΣ Π., σελ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ Ν., σελ.
ΛΙΝΤΖΕΡΗΣ Δ., σελ.
ΛΟΒΕΡΔΟΣ Α., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ Α., σελ.
ΜΑΝΟΣ Σ., σελ.
ΜΑΝΤΕΛΗΣ Α., σελ.
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Χ., σελ.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΜΠΕΝΑΚΗ - ΨΑΡΟΥΔΑ Α., σελ.
ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ Σ., σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π., σελ.
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ Κ., σελ.
ΤΣΙΠΡΑΣ Β., σελ.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Ζ' ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ι' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Α'
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚ'
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2001 (πρωί)
-----------------

Αθήνα, σήμερα στις 21 Φεβρουαρίου 2001, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.24' συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο, Βουλευτή
Λακωνίας, τα ακόλουθα:
(To κείμενο των ανακοινώσεων βρίσκεται στο τεύχος των Πρακτικών) ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή
να σας ανακοινώσω το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου 2001.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου ('Αρθρο 130 παρ.4 Καν.Βουλής)
1. Η με αριθμό 637/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του
Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μιχάλη Καρχιμάκη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικώς με τη διαμόρφωση των τιμών για τα πρώιμα κηπευτικά προϊόντα κλπ.
2. Η με αριθμό 632/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της
Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστασίου Λιάσκου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικώς με δημοσιεύματα
του Τύπου αναφερόμενα σε μόλυνση του περιβάλλοντος από ραδιενεργά υλικά. 3. Η με αριθμό 643/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του
Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κας Λιάνας Κανέλλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικώς με την απαλλοτρίωση δημόσιας έκτασης από το "Κτήμα Ομορφοκκλησιάς" για την κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

4. Η με αριθμό 635/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του
Συνασπισμού της Αριστεράς και της Πρόοδου κ. Γεωργίου Αμπατζόγλου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικώς με την παράνομη και επικίνδυνη διακίνηση τοξικών αποβλήτων από την εταιρία CINAR A.E.
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου ('Αρθρο 130 παρ.4 Καν.Βουλής) 1. Η με αριθμό 639/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του
Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Μπεντενιώτη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικώς με τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
2. Η με αριθμό 634/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας
Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Καλαντζή προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικώς με τη χορήγηση των αναγκαίων πιστώσεων, ώστε να διασωθούν τα ιστορικά μνημεία της Καβάλας.
3. Η με αριθμό 642/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του
Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Χουρμουζιάδη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Περιβάλλοντος - Χωροταξίας και Δημοσίων 'Εργων, σχετικώς με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης κλπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 627/19.2.2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή
του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου προς τους Υπουργούς Γεωργίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με την καταβολή σύνταξης από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) σε γυναίκες αγρότισσες, οι σύζυγοι των οποίων εργάστηκαν και συνταξιοδοτήθηκαν στην Αμερική.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γρηγοράκου έχει ως εξής:
"Σήμερα υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες σε όλη τους τη ζωή δούλευαν ως αγρότισσες, ενώ οι σύζυγοί τους για πολλά χρόνια εργάστηκαν στην Αμερική, χώρα από την οποία συνταξιοδοτήθηκαν. Το γεγονός αυτό τους στέρησε την αγροτική σύνταξη, που λογικά δικαιούνται, ενώ παράλληλα τους αφαιρέθηκε και το βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ.
Σε απορριπτική απάντηση δε του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων προς
τις γυναίκες αυτές, αναφέρεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 1287/82, το ταμείο δεν χορηγεί σύνταξη διαφορετικής φύσεως (στη συγκεκριμένη περίπτωση σύνταξη γήρατος) από αυτή που ήδη απολαμβάνει ο ενδιαφερόμενος από το ξένο δημόσιο (στην περίπτωση αυτή σύνταξη χηρείας).
Διαφορετικά δεν θα υπήρχε κώλυμα στη λήψη παράλληλης σύνταξης γήρατος
και από τον ΟΓΑ. Και σ' αυτήν την περίπτωση, όμως, μόνο εφόσον αυτή δεν υπερέβαινε το ποσό της κατώτατης σύνταξης του ταμείου.
Επιπλέον, ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάζει ο οργανισμός, είναι η
ενοχλητική καθυστέρηση που σημειώνεται όσον αφορά την έγκριση συνταξιοδότησης, επιτείνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα της δυσκαμψίας των δημοσίων οργανισμών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Προτίθενται να προχωρήσουν σε μέτρα ικανά να εξαλείψουν τη δυστοκία που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος οργανισμός, ώστε να ανακτήσει ο αγρότης την εμπιστοσύνη, που έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, προς το ελληνικό δημόσιο και να μην αισθάνονται ότι αυτό τους προσφέρει λιγότερα απ' όσα δικαιούνται;".
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Φαρμάκης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριοι συνάδελφοι, η επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου, κ. Γρηγοράκου, αναφέρεται σε συνταξιοδοτική υπόθεση από τον ΟΓΑ Ελληνίδας, η οποία συνταξιοδοτείται λόγω θανάτου του συζύγου της από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το γνωρίζει και ο ίδιος και το αναφέρει στο σκεπτικό του, ότι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αλλά και τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τις Ηνωμένες Πολιτείες η σύνταξη αυτή, η σύνταξη δηλαδή λόγω θανάτου που λαμβάνει η Ελληνίδα, για την οποία γίνεται λόγος, αποτελεί κώλυμα για να πάρει δεύτερη, να πάρει την κύρια, τη βασική σύνταξη
του ν. 4169/61 από τον ΟΓΑ, μια σύνταξη η οποία, όπως γνωρίζετε, δεν υπακούει σε ανταπόδοση εισφορών. 'Ετσι έχει καθιερωθεί.
Θα συνέβαινε διαφορετικά -γι'αυτό το αναφέρω αυτό- αν ήταν
ασφαλισμένη στον κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών, όπου ισχύουν άλλα πράγματα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για όσους συνταξιοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω θανάτου, αλλά και από χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης. Δεν ισχύει για τις χώρες, όπου δεν υπάρχει διμερής σύμβαση κοινωνικής ασφάλισης. Εκεί θα μπορούσε να είναι συνταξιούχος και του ΟΓΑ λαμβάνοντας τη βασική σύνταξη του νόμου 4169, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η σύνταξη που θα έπαιρνε από την άλλη χώρα, από την Αυστραλία για παράδειγμα με την οποία δεν έχουμε διμερή σύμβαση, θα ήταν μικρότερη από τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ.
Ο συνάδελφος αναφέρεται και στην ασφάλιση ασθένειας, ότι στερήθηκε δηλαδή το βιβλιάριο ασθένειας η κυρία για την οποία μιλούμε. Δεν μπορούσε όμως να γίνει αλλιώς λόγω των ιδίων διατάξεων. Για να δικαιούται κάποιος παροχές ασθένειας από τον ΟΓΑ πρέπει να είναι ή ασφαλισμένος του ή συνταξιούχος του. Από την ώρα, λοιπόν, που ξεπερνά το εξηκοστό τέταρτο έτος της ηλικίας, γίνεται εξήντα πέντε και δεν είναι συνταξιούχος, δεν δικαιούται και παροχές ασθένειας. Γι' αυτούς τους ανθρώπους που συνταξιοδοτούνται από άλλες χώρες, από χώρες του εξωτερικού και υπάρχει αυτό το πρόβλημα, ο νόμος δίνει διέξοδο. Τους υποδεικνύει ότι μπορούν να πληρώσουν 8% του ποσού της σύνταξής τους, μια εισφορά δηλαδή 8% και να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το τρίτο θέμα που θέτει ο κύριος συνάδελφος αφορά τις αναμονές που υπάρχουν για τη λήψη μιας σύνταξης από την ώρα της υποβολής της αίτησης. Νομίζω ότι για τις ομαλές περιπτώσεις -γιατί υπάρχουν και δύσκολες, πολυδαίδαλες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις- ο χρόνος δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος, είναι από τέσσερις ως οκτώ μήνες περίπου. Δεν είναι πολύ
μεγάλος, αν ληφθεί υπόψη ότι το χρόνο υποβάλλονται στον ΟΓΑ εβδομήντα ως ογδόντα χιλιάδες συνταξιοδοτικές υποθέσεις. Ο ΟΓΑ προσπαθεί να οργανωθεί καλύτερα, θα προσλάβει και νέο προσωπικό μέσα στο 2001, όπως έχει

εγκριθεί, θα αναπτύξει πέραν της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου και τα άλλα περιφερειακά του υποκαταστήματα και αυτός ο χρόνος θα συντμηθεί. Αν χρειαστεί θα επανέλθω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντινος Γείτονας): Ο κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, έχει το λόγο.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ωραία τα είπατε αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν μιλάμε για μια κυρία, μιλάμε για πάρα πολλές γυναίκες στην ελληνική επικράτεια.
Εγώ έχω μια επιστολή πέντε γυναικών, από ένα χωριό. Θα σας διαβάσω
μόνον αυτήν την επιστολή. 'Ολα τα υπόλοιπα, προσωπικά εμένα δεν με κάλυψαν. Δηλαδή, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες και τι γίνεται και αν παίρνει αυτή η γυναίκα εβδομήντα χιλιάδες και από αυτές τις εβδομήντα χιλιάδες δεν έχει τα φάρμακά της, αυτό είναι άλλο θέμα. Πρέπει να αφορά εμάς και όχι τους νόμους.
Γράφουν λοιπόν: "Αγαπητό μας παιδί, απευθυνόμαστε σε σένα, στον Υπουργό Υγείας πιστεύοντας ότι θα δώσεις λύσεις στο πρόβλημά μας.
Είμαστε από τις Καρυές Λακωνίας πέντε χήρες γυναίκες των οποίων οι
άνδρες ξενητεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μας άφησαν εδώ με πέντε παιδιά και καλλιεργούσαμε τα χωράφια μας. 'Οταν ήλθε η ώρα της συνταξιοδότησης συνταξιοδοτηθήκαμε από το αμερικάνικο δημόσιο. Εμείς όμως ποτέ δεν γνωρίσαμε αυτήν τη μακρινή χώρα και δεν εργαστήκαμε σε αυτή.
Δεν μας δόθηκε όμως ποτέ σύνταξη αγροτική. Μια ζωή είμαστε αγρότισσες. Μας αφαιρέσατε και το βιβλιάριο υγείας.
Πιστεύετε ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε σε αυτά τα έξοδα; Πιστεύετε ότι παίρνουμε τόσο μεγάλη σύνταξη, ώστε να είμαστε προνομιούχες; Πιστεύετε ότι το ελληνικό κράτος δεν χρωστάει τίποτα σε εμάς τις γυναίκες που μείναμε με πέντε παιδιά πίσω;
Ζητάμε έστω το ελάχιστο, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το βιβλιάριό μας. Ζητάμε μια αντιμετώπιση καλύτερη από το κράτος μας. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω απ' ό,τι δικαιούμεθα από ένα κράτος δικαίου. Πιστεύουμε ότι το αίτημά μας θα γίνει αποδεκτό.
Με αγάπη" και ακολουθούν οι πέντε υπογραφές των γυναικών από τις
Καρυές Λακωνίας.
Ως προς το άλλο θέμα του ΟΓΑ, κύριε Υπουργέ, με συγχωρείτε πάρα πολύ έχω προσωπική αντίληψη για το θέμα. 'Εχετε επισκεφθεί τον ΟΓΑ στην οδό Πατησίων 30 και σε λιγότερο από δεκαπέντε με δεκαέξι μήνες δεν έχει βγει ούτε η καλύτερη και ευκολότερη σύνταξη. Θα σας φέρω διακόσιες υπογραφές από τη Λακωνία για να σας δείξω ότι τον ΟΓΑ πια πρέπει να τον δούμε διαφορετικά. Πρέπει να κάνουμε κάτι το διαφορετικό για τον Οργανισμό. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες. Μεγάλα τα προβλήματα με τους αγρότες, μεγάλα τα προβλήματα με τις συνταξιοδοτήσεις.
Σας παρακαλώ πάρα πολύ να δείτε το θέμα, διότι υπάρχουν πάρα πολλές
καταγγελίες για τις αργοπορίες και γιατί γίνονται αυτές.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Ο Υφυπουργός κ. Φαρμάκης έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων): Κύριε συνάδελφε, δεν ξέρω γιατί δεν είστε ικανοποιημένος από την απάντησή μου. Αναφερθήκατε στην ομιλία σας κυρίως στις παροχές ασθένειας και στο βιβλιάριο του ΟΓΑ. Μα, σας είπα ότι υπάρχει από το νόμο διέξοδος. Μπορούν να ασφαλιστούν στο ΙΚΑ με πληρωμή εισφοράς, η οποία είναι 8%. Γιατί αυτό δεν το αποδέχονται;
Εάν μου πείτε ότι είναι περισσότερα τα χρήματα της εισφοράς προς το
ΙΚΑ απ' ό,τι στον ΟΓΑ, μπορώ να σας απαντήσω ότι έχει σχέση με το ύψος της σύνταξής τους. Εσείς μιλήσατε για εβδομήντα χιλιάδες δραχμές. Δεν θεωρώ ότι είναι πολλές οι εβδομήντα χιλιάδες, αλλά είναι πολύ λιγότερες οι σαράντα οκτώ χιλιάδες που παίρνει ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ και ο οποίος πληρώνει και αυτός εισφορά 4% για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη.
Υπάρχει, λοιπόν, διέξοδος. Μπορεί να είναι μικρή η σύνταξη και να είναι δίκαιο το παράπονο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους αυτές οι γυναίκες, αλλά ο νόμος δίδει τις διεξόδους για τις οποίες σας μίλησα.
Για την απονομή της σύνταξης σας ανέφερα ότι ο ΟΓΑ παίρνει το χρόνο εβδομήντα έως ογδόντα χιλιάδες υποθέσεις συνταξιοδότησης. Μετά τη ψήφιση και του νέου νόμου για την κύρια ασφάλιση έχει καταστεί δυσκολότερη η
απονομή των συντάξεων. Χρειάζεται αλληλογραφία με άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, λειτουργεί η διαδοχική ασφάλιση, χρειάζεται αλληλογραφία με το εξωτερικό. Αυτές είναι οι συντάξεις που καθυστερούν περισσότερο. Οι απλές συντάξεις -η συντριπτική τους τουλάχιστον πλειοψηφία- κινούνται στα πλαίσια που σας είπα.
Γνωρίζω -και θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση- ότι ο ΟΓΑ αποκτώντας τις περιφερειακές του υπηρεσίες, όπως προβλέπεται από τον τελευταίο νόμο και με την πρόσληψη του προσωπικού που χρειάζεται και με τη μηχανοργάνωσή του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα καταφέρει ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα και να μην ταλαιπωρεί τους ασφαλισμένους του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Δεύτερη είναι η με αριθμό
640/19-2-2001 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, σχετικώς με τον καθορισμό κατώτατης σύνταξης κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιακουμάτου έχει ως εξής:
"Σήμερα όπου η αξιοπιστία της πολιτικής ζωής βάλλεται πανταχόθεν η καθεμιά και ο καθένας μας υποχρεούται να επιδείξει συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων. Πόσο δε μάλλον ο Πρωθυπουργός της χώρας!
Κύριε Υπουργέ, δέκα μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, η Κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει μία από τις κυριότερες προεκλογικές "εξαγγελίες" της. Αρκεί να σας θυμίσω ότι πρόκειται για την προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού την οποία ανακοίνωσε στην τηλεοπτική αναμέτρηση που είχε στις 6 Απριλίου του 2000 -δηλαδή τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές- με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Είπε ο Πρωθυπουργός ότι: "Σύμφωνα με το δικό μας σχέδιο από 1-1-2001 η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ και τα ποσά που παίρνει ο συνταξιούχος θα οδηγηθούν στο να παίρνει εκατόν πενήντα δύο χιλιάδες (152.000) δραχμές. 'Οσον αφορά τα άλλα ταμεία εκτός του ΙΚΑ και αυτά θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία".
Κατά την εξαγγελία αυτή βεβαίως αποκρύψατε έντεχνα το γεγονός ότι δικαιούχοι του μέτρου θα είναι μόνο όσοι παίρνουν την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, όπως αυτή θα διαμορφωθεί το 2001, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εντάσσονται στην υψηλότερη κλίμακα του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) των 27.885 δραχμών αφήνοντας στους ενδιαφερόμενους την ερμηνεία της εξαγγελίας αυτής".
'Ετσι η Κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην αύξηση της κατώτερης σύνταξης στις εκατόν πενήντα δύο χιλιάδες (152.000) δραχμές σε όλ