ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: ΚΣΤ' 28/07/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΣΤ΄
Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 28 Ιουλίου 2009, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.05΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΟΥΡΛΑ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 23-7-2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΚΕ΄ συνεδριάσεώς του, της Πέμπτης 23ης Ιουλίου 2009, σε ό,τι αφορά στην ψήφιση στο σύνολό των σχεδίων νόμων: 1. «Αναθεώρηση διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις» 2. «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος», του Ελληνικού Δημοσίου, του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος», του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Εθνική Λυρική Σκηνή», της Α. Ε. με την επωνυμία «Ολυμπιακά Ακίνητα» και της Α.Ε. με την επωνυμία «Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου» και ρύθμιση θεμάτων συναφών με την υλοποίηση υπερτοπικού πολιτιστικού πάρκου με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»).
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Τμήμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Ηλία Καλλιώρα, Βουλευτή Φθιώτιδος τα εξής:
«Ο Βουλευτής Σάμου κ. Θαλασσινός Θαλασσινός κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Ο.Τ.Α. Δήμων Βαθέος-Πυθαγορείου Σάμου ζητεί την αξιοποίηση του Βιοαερίου στο Χ.Υ.Τ.Α. Ανατολικής Σάμου.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Κουσελάς κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Μεσσήνης ζητεί να αυξηθούν τα ημερήσια δρομολόγια του Ο.Σ.Ε. Μεσσήνης-Καλαμάτας και να τοποθετηθεί κλιματισμός στους συρμούς για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκάλας Νομού Λακωνίας ζητεί την επάνδρωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Σκάλας και Γυθείου.
Ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Γρηγόρης Νιώτης κατέθεσε αναφορά με την οποία το 5ο Γενικό Λύκειο Νίκαιας Πειραιά ζητεί να δημιουργηθεί για τους μαθητές του σχολείου αυτού στεγασμένος αύλειος χώρος.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημοτική Παράταξη Κάλυμνος, Δύναμη Προοπτικής ζητεί την άμεση κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης της έκτασης που καταλαμβάνει ο ΧΥΤΑ Καλύμνου.
Ο Βουλευτής Αργολίδας κ. Ιωάννης Μανιάτης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Συντονιστικό Κέντρο των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων διαμαρτύρεται για τον αποκλεισμό των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών οργανώσεων από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, λόγω ελλείψεως Μητρώου.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχαήλ Παντούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Περάματος Ιωαννίνων ζητεί τη δημιουργία εισόδου-εξόδου της Εγνατίας Οδού στην περιοχή του Δ.Δ. Δροσοχωρίου του Δήμου Παμβώτιδος»).
(ST)


(XA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2009 συνεδρίασαν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
Πρώτον, η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαο Δένδια, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση».
 Δεύτερον, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2006/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων σχετικά με τους ετήσιους και ενοποιημένους λογαριασμούς εταιρειών ορισμένων μορφών και της Οδηγίας 2007/63/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της για την απαίτηση για τη σύνταξη έκθεσης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα σε περίπτωση συγχώνευσης ή διάσπασης ανωνύμων εταιρειών».
Τρίτον, η Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ακρόαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της «Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)», κ. Χρήστου Παναγόπουλου, σύμφωνα με το άρθρο 49 Α παράγραφος 5α του Κανονισμού της Βουλής (2η συνεδρίαση). 
Και τέταρτον, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής, από τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 7 του Κανονισμού της Βουλής, για το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διαδρομή – Εγκατάσταση αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και συναφή θέματα».
(ΜΤ)

( ST)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση νομοσχεδίων.
Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Ανάπτυξης
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Σύμβασης της 29ης Ιουλίου 1960 για την αστική ευθύνη στον τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της 28ης Ιανουαρίου 1964 και από το Πρωτόκολλο της 16ης Νοεμβρίου 1982».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Ανάπτυξης
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Κύρωση της Συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
Μόνη συζήτηση επί τη αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα των μεταφορών».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης για την Ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Χ και του συναφούς σε αυτό Πρωτοκόλλου για τη Διασυνοριακή Συνεργασία κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών: «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Και τώρα για τις συμβάσεις…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λαμβάνω το λόγο διότι την Κυριακή που μας πέρασε, με πληρωμένες καταχωρήσεις σε όλο τον Τύπο, έγινα στόχος μιας σκληρότατης επίθεσης από το Σύλλογο Επιχειρήσεων Οδικής Βοήθειας EXPRESS SERVICE, επειδή -απ’ ό,τι αντελήφθην και εγώ- τόλμησα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Τρίτης 21ης Ιουλίου, να υπερασπιστώ εδώ, από το Βήμα της Βουλής, το κύρος της Βουλής των Ελλήνων και να διαμαρτυρηθώ για τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και τον αποπροσανατολισμό του Σώματος τον οποίο επεχείρησε, με την ψήφιση της φωτογραφικής τροπολογίας, την οποία παρουσίασαν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και υιοθετήθηκε από την Κυβέρνηση.
Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής τη συγκεκριμένη καταχώρηση, η οποία σημειωτέον η οποία καταχωρήθηκε σε όλο τον Τύπο της Κυριακής και με έναν υπολογισμό τον οποίο ζήτησα να κάνουν αρμόδιες υπηρεσίες, στοίχισε για τους συγκεκριμένους κυρίους οι οποίοι καταγγέλλουν 95.025 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής Α’ Αθηνών κ. Χρήστος Παπουτσής καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα καταχώρηση η οποία έχει ως εξής:



































Καταθέτω στα Πρακτικά τη συγκεκριμένη καταχώρηση ως μνημείο μιας αρρωστημένης αντίληψης στην εποχή μας που τείνει να επικρατήσει, δυστυχώς με την ανοχή της Κυβέρνησης. Επιχειρούν να βάλουν εναντίον των πολιτικών, στηριζόμενοι στη δύναμη του χρήματος το οποίο διαθέτουν, των πολιτικών που επιθυμούν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την αποκάλυψη των όποιων παραβατικών συμπεριφορών και για τη διαφάνεια στη χώρα μας.
Αυτή η αντίληψη, κύριε Πρόεδρε, είναι ξένη προς τις δημοκρατικές παραδόσεις του λαού μας και πολύ μακριά από τους κανόνες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Ενθυμούμαι μάλιστα το όνομα ενός εκ των υπογραφόντων, του υπογράφοντος μάλλον τη συγκεκριμένη καταχώρηση, κάποιου κυρίου Φίλιππου Βασιλάκη, ο οποίος εμφανίζεται ως Πρόεδρος της συγκεκριμένης αυτής Ένωσης. Ο ίδιος συνυπέγραφε σε ένα άλλο κείμενο που ήταν μία επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών της εποχής του 2008, τον κ. Λιάπη.
Αυτή την επιστολή την κατέθεσα στα Πρακτικά της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις 28.2.2008 του νομοσχεδίου για την οδική βοήθεια, ως στοιχείο συναλλαγής της Κυβέρνησης με ορισμένες από τις εταιρείες προκειμένου να παρουσιάσει τότε το προσχέδιο εκείνο του νόμου που συζητήθηκε στη Βουλή και σήμερα αποτελεί το νόμο 3651/2008.
Πήρα λοιπόν το λόγο, κύριε Πρόεδρε, επειδή θεωρώ ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και επιπλέον γιατί θέλω να δηλώσω ενώπιόν` σας και ενώπιον των συναδέλφων ότι ούτε αποδέχομαι ούτε ανέχομαι απειλές, ούτε άμεσες απειλές ούτε έμμεσες απειλές, από κανέναν και όσοι τις επιχείρησαν στη μέχρι τώρα πολιτική μου διαδρομή, μάλλον δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, ούτε για τη συνεισφορά μου στους πολιτικούς αγώνες ούτε στους κοινωνικούς αγώνες του λαού.
Ουδέποτε τέτοιου είδους πρακτικές μπόρεσαν να κάμψουν τη δική μου θέληση και την απόφασή μου να ομιλώ τη γλώσσα της αλήθειας, της εγκυρότητας και να ασκώ τα καθήκοντά μου με βάση τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω του Κόμματός μας.

(GK)

(1MT)
Επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, επειδή –επαναλαμβάνω- το θέμα είναι πολύ σοβαρό, στρέφομαι προς την Κυβέρνηση, την οποία καλώ να εξετάσει σε βάθος και στην ουσία τα στοιχεία, τα οποία εμφανίζονται και από τις συγκεκριμένες καταχωρήσεις, οι οποίες ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, αλλά και όλα τα υπόλοιπα που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων εδώ στη Βουλή.
Την καλώ –επαναλαμβάνω- να εξετάσει σε βάθος την ουσία αυτών των στοιχείων, για να διαπιστώσει αν πράγματι υπάρχει βάση, αν υπάρχει αντικείμενο, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία εκδίκασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη συγκεκριμένη περίπτωση και το κυριότερο όλων, κύριε Πρόεδρε, αν οι συγκεκριμένοι αποδέκτες των ευνοϊκών ρυθμίσεων από τη φωτογραφική διάταξη, την οποία ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων μετά την αποδοχή της Κυβέρνησης, λειτουργούν μέσα στα πλαίσια του νόμου σήμερα και ιδιαίτερα αν εφαρμόζεται για εκείνους το άρθρο 48 του ν. 2190 περί ανωνύμων εταιρειών.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, θα κάνω μερικές γενικότερες παρατηρήσεις.
Κανείς δεν μπορεί να φιμώσει το Βουλευτή, να τον εμποδίσει να εκφράζεται ελεύθερα και απεριόριστα μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια ιδιότητα κι αν έχει και όποια οικονομική επιφάνεια κι αν διαθέτει.
Κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί ότι μπορεί να απειλήσει εκπρόσωπο του λαού, μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, αυτού του κορυφαίου θεσμού του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το κύρος του Βουλευτή που είναι εκλεγμένος και τον οποίο εμπιστεύονται και εξουσιοδοτούν οι πολίτες, για να χειριστεί θέματα όχι μόνο τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και εθνικά θέματα.
Να πω ακόμη ότι –από τους υπολογισμούς που κάνατε- είστε ακριβός έστω και αν πρόκειται για κατηγορίες. Όταν υπολογίζετε ότι διέθεσαν τόσες χιλιάδες ευρώ για να σας κατηγορήσουν, είναι τίμημα μεγάλο για εσάς, δηλαδή είστε ακριβός και στην κατηγορία.
Τώρα, επί της ουσίας, είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την Κυβέρνηση και με τον Υπουργό. Το Προεδρείο δεν μπορεί να παρέμβει. Παίρνουμε μια θέση γενικότερη, όπου εντάσσεται η δική σας περίπτωση και αυτά ισχύουν για εσάς και για όλους, προς πάσα κατεύθυνση.
Επειδή όμως έχει και ειδικές πτυχές αυτό το θέμα, αποτελεί μια κατηγορία εναντίον της Κυβερνήσεως, μπορεί να απαντήσει μόνο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος που ήταν τότε, δηλαδή ο κ. Καραμάριος ή ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, ο οποίος σήμερα απουσιάζει. Ο κ. Καραμάριος, λοιπόν, όποτε –και αν-θέλει, μπορεί να πάρει το λόγο.
Μπορούμε να διαθέσουμε χρόνο, γιατί πρόκειται για ένα θέμα σοβαρό που εσείς το βάζετε σε μια βάση ή μπορεί να γίνει κάπως διαφορετικά –δεν ξέρω πώς- με την παρουσία του κ. Στυλιανίδη ή με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου που όμως δεν ισχύει τώρα. Δεν έχουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής. Μπορούμε όμως στα πλαίσια του νομοθετικού έργου να διαθέσουμε λίγο χρόνο.
Κύριε Καραμάριε, επιφυλάσσεσθε να απαντήσετε άλλη φορά ή θέλετε να απαντήσετε τώρα; Βέβαια, ο Υπουργός απουσιάζει και αυτό τώρα είναι ένα μειονέκτημα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Αυτό είναι ένα θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να προχωρήσουμε, λοιπόν και να βρούμε μια άλλη ευκαιρία να απαντηθεί αυτό το θέμα που βάζετε.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Γιατί το συζητάμε και το ξανασυζητάμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όταν απουσιάζει ο αρμόδιος Υπουργός, δεν μπορούν να απαντήσουν οι παριστάμενοι Υπουργοί.
Εσείς θέσατε το θέμα, το Προεδρείο παίρνει μια ξεκάθαρη θέση. Τώρα, από εκεί και πέρα, πώς θα συζητηθεί...
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ας πάρει πολιτική θέση ο Υπουργός!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο παριστάμενος Υπουργός δεν μπορεί να πάρει θέση για ένα θέμα, από τη στιγμή που δεν ήταν τότε εδώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Δεν μπορεί να πάρει υπηρεσιακή θέση;
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ο κ. Παπουτσής μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα που έχει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και αυτό το θέμα να συζητηθεί. Δεν νομίζω ότι αφορά την παρούσα συζήτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αυτό το μήνα δεν έχουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, όταν δοθεί η δυνατότητα, μπορεί να έλθει το θέμα και να συζητηθεί. Αυτά που είπε ο κ. Παπουτσής αυτή τη στιγμή δεν αφορούν στην Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κρατάμε το θέμα.
Κύριε Παπουτσή, εγώ ως Προεδρεύων δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Απουσιάζει ο Υπουργός. Πρέπει να είναι κι εκείνος εδώ. Θα βρούμε μια ευκαιρία. Γιατί αυτό που θέτετε τώρα είναι θέμα γενικότερο, δεν είναι μόνο προσωπικό και θα πρέπει να συζητηθεί. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει. Να είναι όμως παρών ο αρμόδιος Υπουργός.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αντιλαμβάνομαι την παρόρμηση του κυρίου Υφυπουργού να εξηγήσει ότι πράγματι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάρει θέση...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι παρόρμηση. Είναι θέση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εντάξει. Ας πούμε ότι αντιλαμβάνομαι τη θέληση του κυρίου Υφυπουργού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Γιατί η παρόρμηση έχει και παθολογικό χαρακτήρα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αντιλαμβάνομαι, λοιπόν, τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται η Κυβέρνηση και κατανοώ πλήρως ότι χρειάζεται πράγματι κάποιος χρόνος, για να δοθεί μια συγκεκριμένη απάντηση.

(DP)
(GK)
Χρειάζονται συγκεκριμένες απαντήσεις δεδομένου ότι σε όλο τον ελληνικό Τύπο ανεγράφησαν επιχειρήματα τα οποία βασίστηκαν στην εξέλιξη της συζήτησης εδώ στη Βουλή παρουσία του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος εκείνη την ημέρα ήταν εκείνος ο οποίος ονόμασε τις εταιρείες για τις οποίες –υποτίθεται- αφορά το συγκεκριμένο θέμα και η συγκεκριμένη τροπολογία. Και η δική μου παρέμβαση ήταν να του πω ότι αυτά τα οποία λέτε, κύριε Υπουργέ, δεν αφορούν τις πέντε εταιρείες που ονομάσατε, αλλά μόνο μία εξ αυτών και την οποία πράγματι ονόμασα. Αυτό δεν σημαίνει κατηγορία εναντίον των εταιρειών. Εμείς δεν ελέγχουμε τις εταιρείες. Οι εταιρείες καλά κάνουν και επιδιώκουν το κέρδος, να ενισχύσουν την οικονομική τους δύναμη, να διασφαλίσουν τους εργαζόμενους σε κάθε περίπτωση.
Εκείνο το οποίο ενδιαφέρει εμάς, όμως, είναι να ελέγξουμε την Κυβέρνηση εάν και κατά πόσο πληροί τους νόμους του κράτους, εάν εφαρμόζει τους νόμους του κράτους, εάν λειτουργεί υπέρ του ανταγωνισμού και εάν λειτουργεί υπέρ της νομιμότητας των πράξεων. Και σε κάθε περίπτωση εκείνο το οποίο θα περίμενα τουλάχιστον σήμερα, κύριε Πρόεδρε, από την Κυβέρνηση…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Παπουτσή, σας παρακαλώ, να μην επεκταθούμε άλλο. Τα θέσατε όλα…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Σ’ αυτό το οποίο θα επέμενα –και απαιτώ από την Κυβέρνηση- σήμερα είναι να ακούσω από τους παριστάμενους Υπουργούς μία δήλωση εκ μέρους της Κυβερνήσεως τουλάχιστον στο πνεύμα των δικών σας δηλώσεων: Εάν και κατά πόσο, δηλαδή, η Κυβέρνηση αποδέχεται και ευνοείται από τέτοιες πρακτικές οι οποίες λειτουργούν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Δεν ανέχεστε την κριτική; Δεν είστε υπεράνω εσείς…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η Κυβέρνηση ευνοείται ή όχι…..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ. Δεν μπορεί να προχωρήσουμε έτσι. Πείτε δύο κουβέντες και κλείνει η συζήτηση.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Ροντούλη, αυτό το θέμα έχει πάρει προσωπικό χαρακτήρα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κ. Παπουτσής ζήτησε το λόγο επί προσωπικού και έχει το δικαίωμα.
Όμως, αν είναι εύκολο κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κύριε Υφυπουργέ, να ειδοποιήσετε τον κ. Στυλιανίδη. Μπορεί να κάνουμε μία παρέκκλιση να έρθει στην Αίθουσα να δώσει απαντήσεις, διότι εδώ….
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Για ποιο θέμα, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Περιμένετε λίγο.
Εδώ το θέμα δεν είναι επί προσωπικού μόνο. Παίρνει γενικότερες πολιτικές διαστάσεις. Έχει μία άποψη ο κ. Παπουτσής, η Κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει.
Θα παρακαλέσω, λοιπόν, να επικοινωνήσετε με τον Υπουργό να έρθει τώρα ή λίγο αργότερα –θα διακόψουμε για λίγο τη συζήτηση του νομοσχεδίου- διότι εδώ προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα. Αυτό να αναλάβατε σαν ευθύνη. Να μην επεκταθείτε επί της ουσίας.
ΜΙΧΑΗΛ ΜΠΕΚΙΡΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κύριε Πρόεδρε, ακούστηκε από τον κ. Παπουτσή ότι η Κυβέρνηση φέρει ευθύνη για το δημοσίευμα στην ουσία το οποίο προεβλήθη στον Τύπο.
Τι δουλειά έχει η Κυβέρνηση με αυτά τα οποία δημοσιεύονται στον Τύπο; Δεν έχει καμία απολύτως σχέση. Η Κυβέρνηση έχει σχέση με το να νομοθετεί, νομοθέτησε, όπως έπρεπε να κάνει, κατά τη δική της άποψη και από εκεί και πέρα το θέμα για εμάς θεωρείται λήξαν.
Εάν ο κ. Παπουτσής ή η πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεωρεί ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα, να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία, την οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά και εδώ είναι η Κυβέρνηση να απαντήσει όποτε χρειαστεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υφυπουργέ, ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στο δημοσίευμα. Δεν κατέστησε υπεύθυνη την Κυβέρνηση για το δημοσίευμα. Αναφέρθηκε στην ουσία, όπως αυτός εκτιμά.
Θα παρακαλέσω, λοιπόν, εκ μέρους του Προεδρείου –και του Προέδρου ακόμα και του Προεδρεύοντος- να ενημερώσετε τον κύριο Υπουργό να έρθει στη Βουλή να απαντήσει επί της ουσίας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Σωστά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κι αν δεν μπορεί σήμερα και είναι δύσκολο να τον φέρουμε στη Βουλή, στην αυριανή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως να γίνει αυτή η συζήτηση. Ίσως το καλύτερο είναι να έρθει αύριο το πρωί ο κ. Στυλιανίδης για να τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορούμε να αφήσουμε σκιές εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Πρέπει να απαντήσει ο Υπουργός στα δημοσιεύματα του Τύπου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ακούστε λίγο. Το Προεδρείο πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Θέτει ένα θέμα το οποίο είναι εξόχως όχι μόνο προσωπικό το οποίο τελείωσε, αλλά πολιτικό και επομένως, το Προεδρείο έχει υποχρέωση να απευθυνθεί στην Κυβέρνηση να έρθει να απαντήσει. Άμα, δεν θέλει είναι άλλη ιστορία. Εμείς δίνουμε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ηρεμήστε λίγο.
Εμείς δίνουμε τον απαραίτητο χρόνο να γίνει αυτή η συζήτηση.
Προχωράμε τώρα στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Σύμβασης της 29ης Ιουλίου 1960 για την αστική ευθύνη στον τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της 28ης Ιανουαρίου 1964 και από το Πρωτόκολλο της 16ης Νοεμβρίου 1982».
Στη Διαρκή Επιτροπή εισήχθη με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού τη Βουλής. Δηλαδή, μπορεί να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της συμφωνίας.
Θέλει κάποιος να πάρει το λόγο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Σκοπελίτη, έχετε το λόγο.



(DE)
(DP)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς είμαστε αντίθετοι με την επικύρωση αυτού του Πρωτοκόλλου. Και ο πρώτος και ο βασικός λόγος έχει να κάνει με τη θέση που έχουμε σαν Κόμμα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, η οποία πρέπει να είναι στην αποκλειστικότητα του κράτους και σε καμιά περίπτωση να μην γίνει υπόθεση των ιδιωτών.
Τονίσαμε, επίσης, ότι με το Πρωτόκολλο αυτό αυστηροποιούνται ορισμένα πράγματα, όπως η ευθύνη του φορέα εγκατάστασης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος και διευρύνεται η έννοια του πυρηνικού ατυχήματος θετικά. Συνάμα, όμως, ανοίγονται και παράθυρα που μπορούν να εκμεταλλευτούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν σ’ αυτόν τον τομέα και τα παράθυρα αυτά έχουν να κάνουν με τα ποσά που καθορίζονται σαν αποζημιώσεις.
Εμείς λέμε ότι τα ποσά πρέπει να είναι απεριόριστα και να καλύπτουν όλο το εύρος της ζημιάς που προξενήθηκε και όχι να καλύπτουν μέρος αυτής της ζημιάς και το υπόλοιπο να πέφτει στις πλάτες του δημοσίου. Αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για τον οποίο είμαστε αντίθετοι, όμως, επιμένω ότι ο βασικός λόγος είναι ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να είναι στην αποκλειστικότητα του δημοσίου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν υπάρχει άλλος που να θέλει να πάρει το λόγο.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Σύμβασης της 29ης Ιουλίου 1960 για την αστική ευθύνη στον τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της 28ης Ιανουαρίου 1964 και από το Πρωτόκολλο της 16ης Νοεμβρίου 1982».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Σύμβασης της 29ης Ιουλίου 1960 για την αστική ευθύνη στον τομέα της Πυρηνικής Ενέργειας, όπως τροποποιήθηκε από το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της 28ης Ιανουαρίου 1964 και από το Πρωτόκολλο της 16ης Νοεμβρίου 1982» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Του ιδίου Υπουργείου
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης: «Κύρωση της Συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ».
Και αυτό το νομοσχέδιο εισήχθη με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή, μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Ποιος θέλει να πάρει το λόγο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Σκοπελίτης και ο κ. Ροντούλης θα λάβουν το λόγο.
Ορίστε, κύριε Σκοπελίτη, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είμαστε αντίθετοι και με αυτήν την Συμφωνία, όχι ότι διαφωνούμε στο να γίνονται συμφωνίες ανάμεσα σε κράτη, το αντίθετο. Όμως, είμαστε αντίθετοι οι συμφωνίες αυτές να γίνονται με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου και των επιχειρηματικών κύκλων.
Αυτό κάνει η συγκεκριμένη συμφωνία σε όλα τα άρθρα της και ιδιαίτερα στα άρθρα 3 και 5. Δεν είναι ώρα να τα αναλύσω. Συζητήσαμε γι’ αυτό στην Επιτροπή. Γι’ αυτό, λοιπόν, επαναλαμβάνω ότι καταψηφίζουμε τη Συμφωνία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Σκοπελίτη.
Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εμείς καταψηφίζουμε τη Συμφωνία αυτή για δύο λόγους. Πρώτον, διότι το Κατάρ έχει αποδεχτεί τον όρο «Μακεδονία» ως να συμπεριληφθεί στο όνομα του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων και μάλιστα, όχι απλώς να συμπεριληφθεί, αλλά έχει αποδεχθεί πλήρως τη συνταγματική ονομασία του κρατιδίου αυτού. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, εμείς, πρώτον, είμαστε αντίθετοι.
Δεύτερον, το Κατάρ, επίσης, απεδέχθη να λειτουργήσει Γραφείο Αντιπροσωπείας της ψευδεπίγραφης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου στη Ντόχα. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο, διότι συνιστά έμμεση αναγνώριση, αλλά και η ίδια η πολιτική ηγεσία της ψευδεπίγραφης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου το θεώρησε ως υψίστη διπλωματική αναβάθμιση.
Εδώ να σημειώσω προς το Τμήμα και να επισημάνω το γεγονός ότι αυτό το Γραφείο είναι το δέκατο τρίτο στη σειρά που ανοίγει και λειτουργεί κατά το πρότυπο των γραφείων τουρισμού που λειτουργούσε η Ταϊβάν, τα οποία γραφεία τουρισμού στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε πρεσβείες.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ακολουθείται αυτό το πρότυπο της Ταϊβάν, αναβαθμίζονται εμμέσως διπλωματικά τα κατεχόμενα στη Βόρεια Κύπρο και άρα, δε μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή τη Συμφωνία με το Κατάρ.
Ευχαριστώ.
(AD)
(1DE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση της Συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση της Συμφωνίας οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα των μεταφορών».
Κύριοι συνάδελφοι και αυτό το σχέδιο νόμου εισάγεται προς συζήτηση με τη διαδικασία του άρθρου 128 του Κανονισμού της Βουλής και μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Απ’ ό,τι βλέπω, διαφωνεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Θα ήθελε, λοιπόν, κάποιος εκ των συναδέλφων να λάβει το λόγο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να λάβω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε Σκοπελίτη, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, τονίσαμε και στην Επιτροπή ότι δεν θα είχαμε και εδώ καμία αντίρρηση στην κύρωση συμφωνιών ανάμεσα σε κράτη που θα είχαν σαν στόχο τη συνεργασία σε τομείς, όπως αυτόν της έρευνας, της τεχνολογίας, κλπ. Πολύ περισσότερο και ιδιαίτερα δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση, όταν αυτές οι συμφωνίες γίνονταν στα πλαίσια εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πλατιών λαϊκών μαζών.
Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Και δεν γίνεται γιατί με την κύρωση αυτού του Πρωτοκόλλου, εκείνο που προωθείται είναι η εφαρμογή των όσων προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ στον τομέα των μεταφορών. Εκείνο που προβλέπει είναι η πλήρης απελευθέρωση και βέβαια η παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, όπως είναι γνωστό, είμαστε αντίθετοι μ’ αυτή τη Συνθήκη και τα όσα μεσολάβησαν από την εφαρμογή της μέχρι σήμερα επιβεβαίωσαν την ορθότητα των θέσεών μας. Η απελευθέρωση της αγοράς στον τομέα των μεταφορών όχι μόνο δεν δημιούργησε καλύτερες συνθήκες, όπως ισχυρίζονταν οι θιασώτες της, αλλά τις επιδείνωσε. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλατιές λαϊκές μάζες με το κόστος των εισιτηρίων και είναι επίσης γνωστά τα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους των μεταφορών, όπως στον ΟΣΕ πρόσφατα.
Καταψηφίζουμε, λοιπόν, αυτή τη Συμφωνία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Απ’ ό,τι βλέπω, δεν θα ήθελε κάποιος άλλος να λάβει το λόγο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα των μεταφορών».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας στον τομέα των μεταφορών» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Του ιδίου Υπουργείου
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης για την Ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Χ και του συναφούς σε αυτό Πρωτοκόλλου για τη Διασυνοριακή Συνεργασία κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ».
Κύριοι συνάδελφοι και αυτό το σχέδιο νόμου εισάγεται προς συζήτηση με τη διαδικασία του άρθρου 128 του Κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή, μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Σύμβασης.
Απ’ ό,τι βλέπω, στη Διαρκή Επιτροπή επιφυλάξεις εκφράζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Συνεπώς, κύριε Σκοπελίτη, θα θέλατε να λάβετε το λόγο;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δηλώσαμε την αντίρρησή μας στο συγκεκριμένο Μνημόνιο γιατί για μας αυτό είναι ενταγμένο στα δυτικοευρωπαϊκά δίκτυα που έχουν σαν στόχο την ενοποίηση των υποδομών στην ευρωπαϊκή αγορά, μία ενοποίηση για την οποία κανένας δεν θα είχε αντίρρηση αν εξυπηρετούσε συμφέροντα που έχουν σχέση με τις λαϊκές ανάγκες και τις λαϊκές μάζες.
Όμως, το συγκεκριμένο Μνημόνιο κάθε άλλο παρά κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Προτεραιότητά του είναι η ικανοποίηση των απαιτήσεων του ιδιωτικού κεφαλαίου για την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων. Κινείται, δηλαδή, στα πλαίσια της Συνθήκης που ανέφερα προηγούμενα, της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της απελευθέρωσης των αγορών.
Αυτό γίνεται καθαρό με τα όσα περιλαμβάνονται στα άρθρα και ιδιαίτερα στο άρθρο 7. Ο ιδιωτικός τομέας, όπως αναφέρεται σ’ αυτό το άρθρο, όχι μόνο συμμετέχει στην ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών, αλλά έχει και το επάνω χέρι, δηλαδή τον πρώτο λόγο, αφού για ό,τι θα γίνεται –για παράδειγμα, στις μελέτες για την αξιολόγηση των αναγκών και για το συνολικό σχεδιασμό ανάπτυξης των διαδρομών- θα λαμβάνονται υπ' όψιν όχι απλά η γνώμη, αλλά και οι θέσεις και οι απαιτήσεις του ιδιωτικού τομέα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να δώσουμε θετική ψήφο σ’ αυτό το Μνημόνιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Σκοπελίτη.
Κύριοι συνάδελφοι, προφανώς δεν θέλει κάποιος να λάβει το λόγο.
Επομένως, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης για την Ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Χ και του συναφούς σε αυτό Πρωτοκόλλου για τη Διασυνοριακή Συνεργασία κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση Μνημονίου Κατανόησης για την Ανάπτυξη του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Χ και του συναφούς σε αυτό Πρωτοκόλλου για τη Διασυνοριακή Συνεργασία κατά μήκος του Πανευρωπαϊκού Διαδρόμου Χ» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)

(ΚΟ)
(1AD)
Του ιδίου Υπουργείου
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας».
Στη Διαρκή Επιτροπή είχε εκφράσει την επιφύλαξή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
Το λόγο έχει ο κ. Σκοπελίτης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή η Συμφωνία εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής των «ανοιχτών ουρανών», μια πολιτική με την οποία διαφωνεί το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος.
Όμως, στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής εκφράσαμε έναν προβληματισμό στην εξής βάση: Αυτή η Συμφωνία γίνεται με μία χώρα την οποία οι ιμπεριαλιστές την έχουν χαρακτηρίσει σαν χώρα παρία ή και «μονοκάρτ».
Με την έννοια, αυτή δεν θα ψηφίσουμε «ΚΑΤΑ» -παρά το γεγονός ότι εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής των «ανοιχτών ουρανών»- αλλά θα ψηφίσουμε «ΠΑΡΩΝ».
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Σκοπελίτη.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή αυτή η Συμφωνία;
ΜΕΡΙΚΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ: Παρών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, η Συμφωνία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας» έγινε δεκτή κατ’ αρχήν, κατ’ άρθρον και στο σύνολό της κατά πλειοψηφία και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο της Συμφωνίας)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το Τμήμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Επανερχόμαστε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 23 Ιουλίου 2009 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε το λόγο;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, γιατί θέλουμε να καταθέσουμε νομοτεχνικές προσθήκες-βελτιώσεις στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου στα άρθρα 1, 2, 3, 4 ,5 ,6, 7, 9, 12, 13, 14 και 15.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές προσθήκες-βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να διανεμηθούν στους συναδέλφους και να κατατεθούν στα Πρακτικά.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χαλβατζής ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Καραθανασόπουλο.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ροντούλης ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Γεωργίου, ενώ Ειδικός Αγορητής θα είναι ο ίδιος, ο κ. Ροντούλης.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, νομοθετούμε σήμερα ένα σημαντικό σχέδιο νόμου μέσα στη διεθνή κρίση η οποία είναι και πρωτόγνωρη, αλλά όπως βλέπετε και όπως ζούμε όλοι μας, συνεχίζεται κιόλας. Βέβαια, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εδώ και ένα χρόνο περίπου έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία κρίση και ότι κρίση υπάρχει ως άλλοθι για την Κυβέρνηση, γιατί η Κυβέρνηση απέτυχε. Αυτό μας έλεγε μέχρι πριν από εννέα μήνες περίπου.
Στη συνέχεια άλλαξε το τροπάριό της και είπε «ναι, υπάρχει κρίση, αλλά αυτή η κρίση είναι ελληνικής προέλευσης». Δηλαδή, ουσιαστικά είναι σαν να μας λέει σε μία πτυχή των ζητημάτων αυτών και της λογικής ότι φταίει η Κυβέρνηση που δεν έρχονται οι Γάλλοι ή οι Άγγλοι τουρίστες ή ότι φταίει η Κυβέρνηση, γιατί δεν έχουμε το διεθνή εμπορικό στόλο της χώρας να ταξιδεύει ανά την υφήλιο με τα γνωστά αποτελέσματα στο ισοζύγιο πληρωμών και στα έσοδα του κράτους.
(NP)
(1KO)

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, ποιος τα λέει αυτά, που δεν αναγνωρίζει την κρίση, που δεν έδωσε μέχρι τώρα στίγμα για το θέμα της κρίσης και πώς αυτή θα αντιμετωπιστεί και που οι πολίτες που μας ακούνε είμαι σίγουρος πως αν αυτή τη στιγμή αναρωτηθούν ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν απάντηση. Μας κατηγορούν, λοιπόν, αυτοί οι οποίοι το 2004 είχαν αφήσει τη χώρα μας με τα κρυφά χρέη και μόνο ως LEEMAN BROTHERS. Ήμασταν δηλαδή μια ENRON. Από εκεί και πέρα αυτοί οι ίδιοι γίνονται τιμητές.
Μέσα, λοιπόν, σε αυτό το πλαίσιο σήμερα η Κυβέρνηση έρχεται να νομοθετήσει να προχωρήσει λίγο πιο πέρα. Δυστυχώς, όμως, και πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει πρόβλημα με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό το θέμα δεν παύει να είναι στα στόματα όλων. Μάλιστα συνάδελφοί μου φθάνουν να το ταυτίζουν, απ’ ό,τι βλέπω, με το εθνικό συμφέρον και να το θέτουν και πάνω από το Σύνταγμα. Κόντρα στον κύριο Κασσιμάτη και στον κύριο Τσάτσο, κόντρα στη σιωπή του κυρίου Βενιζέλου έρχονται και λένε πράγματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και θα πω σε λίγο τι εννοώ.
Βέβαια, ενδιαμέσως φροντίζουν τη στιγμή που μας λένε ότι «εκτροχιάζεται» για παράδειγμα ο Προϋπολογισμός να καταθέτουν κάποιες προτάσεις νόμων –συζητήθηκε η μία- για ενίσχυση των μη εχόντων. Ενώ δηλαδή μας κατηγορούν ότι το κράτος δεν έχει λεφτά, προσθέτουν και άλλα έξοδα στον Προϋπολογισμό, χωρίς να μας λένε από πού θα προέλθουν αυτά ή η άλλη πρόταση για τα χρεωμένα νοικοκυριά «πατώντας» το μάτι –δεν ξέρω αν είναι το δεξί ή το αριστερό- και λέγοντας δηλαδή ότι άμα θα έρθουμε εμείς –μην στενοχωριέστε- θα γίνει η Ελλάδα πηγή ευδαιμονίας. Μη στενοχωριέστε! Σύντομα θα αναλάβουμε εμείς.
Βεβαίως, έχουν την αμηχανία –το βλέπω και στα παράθυρα της τηλεόρασης- γιατί καθυστερούν, όπως για το θέμα της γρίπης που θα συζητηθεί αύριο. Περίμεναν 81 μέρες μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να έρθουν να μας πουν το ίδιο πράγμα ή 9 μήνες πίσω από τη διεθνή κρίση, για να έρθουν να μας κάνουν προτάσεις. Σας έδωσα δύο παραδείγματα πριν.
Όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, καλά κάνετε και λέτε ό,τι θέλετε, αυτό που πρέπει. Δεν σας κρίνω γι’ αυτό. Σας κρίνουν οι πολίτες. Αναλαμβάνετε και την ευθύνη για όσα λέτε. Και θέλω να σταθώ λίγο σε αυτό. Κρατάω και το βιβλίο με τις απόψεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος από το Τμήμα Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων, το Σεπτέμβριο του 2006. Θέλω να σας διαβάσω τι λέγατε τότε. Είναι επίσημο έγγραφο. Θα σας το δώσω στη συνέχεια. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο άρθρο 32 μας λέγατε για αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την απειλή διάλυσης της Βουλής. Τρεις χαρακτηριστικές υποπροτάσεις:
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –λέει- επαναφέρει τη θέση που υποστήριξε και κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001, δηλαδή και το 2001 και το 2006 λέγατε το ίδιο πράγμα. Επίσης, μιλούσατε για ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτατων συναινέσεων γύρω από ένα θεσμό που συμβολίζει την ενότητα. Αυτό είναι το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Ενότητα.
Και ένα τρίτο. Ο στόχος να αποκλείσουμε τη διάλυση της Βουλής.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ: Τι σχέση έχει αυτό με την οικονομία;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Έχει σχέση, αγαπητοί συνάδελφοι. Βεβαίως και έχει σχέση. Γιατί μέσα στη διεθνή κρίση που συζητούμε τα νομοσχέδια εσείς έρχεστε κόντρα σε όλα αυτά και βάζετε ζητήματα τα οποία στέλνουν τη χώρα σε πιο δύσκολη θέση.
Θέλω, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι,..
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Ο λαός λέει «απορία ψάλτου βηξ».
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Μα, εσείς θα απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γι’ αυτό που λέτε. Εγώ δεν ξέρω αν σας στενοχωρεί. Εσείς τα γράφατε αυτά. Εσείς -114 Βουλευτές- υπογράψατε. Δεν θέλετε να θυμηθείτε τι λέγατε;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ: Χάσατε πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας/
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Βεβαίως! Δικός μου είναι ο χρόνος!
Από εκεί και πέρα, αγαπητοί συνάδελφοι, στο σχέδιο νόμου που συζητούμε σήμερα για τα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, για τα φορολογικά θέματα, για θέματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και άλλες διατάξεις υπάρχουν θέματα τα οποία θα τα δούμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση. Εγώ, όμως, θα σταθώ σε ορισμένες –αν θέλετε- επικεφαλίδες των θεμάτων αυτών.
Σε ό,τι αφορά τα πρώτα άρθρα που αναφέρονται στα σκάφη αναψυχής, η Νέα Δημοκρατία είδε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις. Ανακοίνωσε αυτά τα πρώτα μέτρα. Έρχονται και δεύτερα μέτρα, τα οποία στην ουσία θα είναι κίνητρα, για να ενισχυθεί αυτός ο κλάδος και, βεβαίως, το άρθρο 1 -αν στη συνέχεια εξετάσω το πνεύμα του άρθρου 1- το οποίο είναι σημαντικότατο, λέει ότι δημιουργούμε έναν ειδικό εταιρικό τύπο, όπου θα μπορέσουμε να «δέσουμε» τα ελληνικά πλοία, δηλαδή να έχουμε ένα ελληνικό νηολόγιο.
Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένας «χυλός» από πλευράς της κατάστασης, μετά από ελέγχους που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στον χώρο αυτό των σκαφών αναψυχής.
Ιδρύεται, λοιπόν, μια ειδική μορφή νομικού προσώπου, που είναι μη κερδοσκοπικός σε χαρακτήρα και έχει αποκλειστικό σκοπό και στόχο να αποκτήσουν τα σκάφη ταυτότητα.
(XP)
(1NP)
Και η αλήθεια είναι ότι μέσα απ’ αυτή την ταυτότητα θα έχουμε τη δυνατότητα να δοθούν κίνητρα και τα δικαιώματα που θα έχουν αυτά τα σκάφη θα μπορέσουν να βρουν απάντηση στο φόντο που λέγεται νομιμότητα από τη μία πλευρά αλλά και στο ποιοι είναι οι πραγματικοί επαγγελματίες από την άλλη.
Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση με τον ετήσιο ειδικό φόρο και για τα δύο σκάφη αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά. Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες. Η αλήθεια είναι και έχει δύο σκέλη ότι από τη μία πλευρά όλα αυτά τα σκάφη, μας είπε ο κλάδος όταν ήρθε στην Επιτροπή ότι είναι τρεισήμισι χιλιάδες περίπου και ότι ο αριθμός αυτός δεν είναι αυξανόμενος. Εδώ πρέπει να πούμε ότι οι κοινωνικές ανάγκες είτε αυτές είναι για λιμενικές υποδομές είτε για άλλες υποστηρικτικές δομές όπως είναι τα λιμεναρχεία, ή αν χρειαστεί μία ομάδα διάσωσης να κάνει την ανάλογη προσφορά, ή το προσωπικό των λιμένων, υπάρχει γι’ αυτά ανάγκη, δηλαδή η ανάγκη της ανταποδοτικότητας. Αυτό είναι το ένα σκέλος.
Μέσα απ’ αυτό το σχέδιο νόμου, τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής θα βρουν τις ενισχύσεις και τα κίνητρα στο μέλλον, αλλά και την έννοια της στήριξης στον κλάδο μέσα από τις δυνατότητες που έχει το κράτος για να μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αφού η κατάσταση πάει προς την αύξηση αυτών των σκαφών και άρα οι ανάγκες γενικότερα του κλάδου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προβλέπεται και μία εφάπαξ εισφορά για όλα αυτά τα σκάφη αναψυχής. Στα άρθρα θα πούμε τις λεπτομέρειες. Εδώ πάνω από δέκα μέτρα ή πάνω από δεκαπέντε μέτρα αν είναι αντίστοιχα μηχανοκίνητα ή ιστιοφόρα θα έχουμε αυτόν τον έκτακτο φόρο ο οποίος θα είναι άπαξ. Αυτό είναι μέσα στη λογική της διεθνούς κρίσης. Όπως είχαμε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ αποφάσισε η Κυβέρνηση και σ’ αυτόν τον κλάδο κυρίως στους ιδιώτες, να βοηθήσουν ούτως ώστε η χώρα να βγει απ’ αυτή την κρίση με έναν δικαιότερο τρόπο. Εγώ θέλω να σταθώ σ’ αυτή τη φράση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν περισσότερες δυνατότητες οικονομικής συνεισφοράς είναι κοινωνικά αποδεκτό και δικαιότερο ούτως ώστε σ’ αυτή τη διεθνή κρίση να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως χώρα σε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε.
Το νομοσχέδιο μπαίνει και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα όπως στη σύσταση στα τελωνεία ενός ειδικού τμήματος ελέγχου που θα είναι μέσα στη Γενική Διεύθυνση των Τελωνείων. Εδώ η αλήθεια είναι ότι λόγω της παγκοσμιοποίησης, αφού μόνο στο Χρηματιστήριο καθημερινά ανταλλάσσονται πάνω από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, υπάρχει ανάγκη να βοηθήσουμε τα κράτη και υπάρχει η σχετική Οδηγία 1889/2005 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να πάμε σε παραλληλισμό της Ομάδας Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Δράσης η οποία ουσιαστικά επιβάλλει και στη χώρα μας για θέματα διαφάνειας να έχουμε τη σύσταση αυτού του τμήματος για την περίπτωση που ποσά πάνω από 10.000 ευρώ πηγαίνουν από το ένα κράτος στο άλλο.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της έκπτωσης των αμοιβών ιατρών και δικηγόρων από το εισόδημα. Παρ’ ό,τι τιμάμε αυτά τα δύο επαγγέλματα υπάρχει πρόβλημα με την φοροδιαφυγή. Δεν μπορούμε να δεχθούμε το 52% των εσόδων από άμεσους φόρους να το πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, το 13% οι επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 35% να το δίνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εδώ για θέματα δικαιοσύνης ας δούμε διασταλτικά αυτό το κομμάτι με την έννοια ότι οι πελάτες θα κρατούν την απόδειξη του γιατρού ή του δικηγόρου και το ποσό θα αναγνωρίζεται στις δαπάνες που υποβάλλουν τελικά ως φορολογούμενοι.
Επίσης, αλλάζουμε κάποια θέματα στον Τελωνειακό Κώδικα. Δίνουμε μία παράταση παραγραφής για ζητήματα που έχουν σχέση με τις χρονιές 2000 ως 2003 διότι είχαμε πολλές υποθέσεις με επιτηδευματίες. Βάζουμε μία παράταση μέχρι 31.12.2009.


(XF)
(XP)
Το νομοσχέδιο θίγει μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να ακούσουμε εδώ τους φορείς και ειδικότερα αυτούς που υπηρετούν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Γίνεται μια διοικητική τακτοποίηση, αν θέλετε, μέσα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να ρέει πιο εύκολα η εργασία και η δουλειά όλων και αφορά αποσπάσεις κατευθείαν από τον Υπουργό χωρίς Υπηρεσιακά Συμβούλια. Θα υπάρχουν σχηματισμοί περιττού και άρτιου αριθμού για την επετηρίδα για να μπορούν πιο εύκολα να συνεδριάζουν οι επιτροπές σε ημιολομέλειες, αν θέλετε, με τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους μαζί.
Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι -και για το οποίο ακούσαμε στην επιτροπή- το δικαίωμα που δίνει το σχέδιο νόμου σε εξαιρετικές και σε τελείως εξαιρετικές περιπτώσεις να μπορεί να δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες η δυνατότητα να κάνουν εισηγήσεις και με την υπογραφή των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για παράδειγμα, να μπορούν να ανταποκριθούν σε εκείνες τις περιπτώσεις που είναι δύσκολο να ανταποκριθούν οι ίδιοι που εργάζονται μέσα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Για να φτιάξει κάποιος ένα δομημένο ομόλογο, παραδείγματος χάρη, πρέπει να έχει ουσιαστικά διδακτορικό. Χρειάζεται αυτή η εξειδίκευση γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί καμία υπηρεσία. Και σε εξαιρετικές περιπτώσεις χρειάζεται η βοήθεια αυτών. Για να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και να υποβοηθηθεί το έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, έρχεται η Κυβέρνηση και δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο τομέα και μέσα στον ΟΑΕΔ περιλαμβάνεται πλέον με το νόμο και στην περίπτωση «εργοδότες» και το δημόσιο ούτως ώστε ορισμένα από τα προγράμματα stage να μπορούν και οι υπηρεσίες του κράτους να έχουν τη βοήθεια σε συγκεκριμένους τομείς αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν κάποιο βαθμό εμπειρίας.
Κύριε Πρόεδρε, η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας μέσα σ’ αυτή τη διεθνή κρίση και η Κυβέρνηση ειδικότερα, κάνει το αυτονόητο, να μειώσει το βαθμό αυτής της αρνητικές πίεσης που έχουμε. Δυστυχώς, όμως, κι αυτό είναι το μη παρήγορο κατά την άποψή μου, φέρνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση κάποιες προτάσεις, οι οποίες σχετίζονται με ένα τεράστιο ποσό στη μία περίπτωση και με ένα λιγότερο τεράστιο ποσό στην άλλη περίπτωση, στα δύο παραδείγματα που προανέφερα. Ουσιαστικά μας κατηγορεί από τη μία ότι ο προϋπολογισμός της χώρας είναι εκτός συνόρων, έχει πέσει έξω ουσιαστικά στη λαϊκή γλώσσα και από την άλλη μεριά έρχονται να μας κατακρίνουν και να μας καταγγείλουν ότι δεν δίνουμε στους πολίτες, ενώ οι ίδιοι κάνουν το αντίθετο.
Δυστυχώς και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο οποίο εξελίσσεται ο διάλογος αυτός, υπάρχει μια έλλειψη ενότητας, δεν υπάρχει συναινετικό πνεύμα. Και επαναλαμβάνω, διπλά δυστυχώς για την πατρίδα μας που ενώ τώρα χρειαζόμαστε μια σύμπνοια όπως κάνουν όλες οι χώρες, να προχωρήσουμε μπροστά και να δώσουμε λύσεις για τους πολίτες, εντούτοις στη χώρα μας η Αξιωματική Αντιπολίτευση περί άλλων τυρβάζει και αυτό που την ενδιαφέρει είναι η νοσταλγία που έχει να ξαναρθεί στην εξουσία και να κάνει αυτά που έκανε στο παρελθόν. Γιατί μην ξεχνάτε, πλην του κ. Παπακωνσταντίνου και του κ. Ραγκούση, όλοι οι άλλοι συνάδελφοί μου είναι οι ίδιοι. Τα ίδια πράγματα λένε και τα ίδια πράγματα θα κάνουν.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μακρυπίδης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προηγουμένως γίναμε μάρτυρες μιας, κατά τη γνώμη μας, απαράδεκτης αντικοινοβουλευτικής τακτικής από τη μεριά της Κυβέρνησης.

(SX)
(1XF)
Παραλίγο να μας καταθέσει στα Πρακτικά, με το πρόσχημα ότι είναι νομοτεχνικές προσθήκες και βελτιώσεις, ένα άλλο νομοσχέδιο. Αυτή η συγκεκριμένη κίνηση αν μη τι άλλο δείχνει προχειρότητα από τη μεριά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τον τρόπο, το σχεδιασμό και τη νομοθέτηση που κάνει για σοβαρά ζητήματα που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, όπως είναι τα φορολογικά θέματα.
Κύριε Υπουργέ -επειδή δεν έχουμε το χρόνο- θα δούμε αν όντως οι αλλαγές αυτές είναι μόνο νομοτεχνικού χαρακτήρα ή αν έχουν ουσιαστικές αλλαγές επί του νομοσχεδίου ή και προσθήκες. Διότι βάσει του Κανονισμού αν υπάρχουν προσθήκες χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της Βουλής, δεν μπορούν να ψηφιστούν. Κρατάμε μία επιφύλαξη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχουμε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ένα πολυνομοσχέδιο. Έχει πολλές και σοβαρές φορολογικές ρυθμίσεις, αλλά περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλα θέματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνικής και πολιτικής δραστηριότητας της χώρας μας. Έχουμε ένα νομοσχέδιο που έχει αρχή. Σίγουρα δεν έχει τέλος. Έχει αρχή, γιατί είναι η πάγια αρχή της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που έχει βάλει συγκεκριμένους στόχους. Πέντε χρόνια τώρα στοχεύει στους εργαζόμενους. Επίθεση με μια σειρά από νομοθετήματα, φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, φοροκαταιγίδες στα αδύνατα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα και από την άλλη διευκολύνσεις, εξυπηρετήσεις και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και τους ημέτερους.
Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, φορολογείτε, φορολογείτε, φορολογείτε! Φορολογείτε ό,τι είναι και μένει ακίνητο. Φορολογείτε ό,τι κινείται. Φορολογείτε ό,τι αιωρείται. Φορολογείται ό,τι πλέει. Έχετε φορολογήσει τα πάντα. Είστε, επιτέλους, η Κυβέρνηση των φόρων! Και τα παπαγαλάκια πριν από δύο μήνες ήλθαν να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές, ότι πλέον είστε η Κυβέρνηση των φόρων ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα. Και αυτό δεν είναι αντιπολιτευτική στάση και έξαρση, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεστε και φορολογείτε επί δικαίων και αδίκων. Και απομένει μόνο η τελευταία σας επίθεση, η φοροκαταιγίδα του Φθινοπώρου, για να ολοκληρώσετε το καταστροφικό σας έργο και για το λαό και τη χώρα.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεστε μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις να καλύψετε τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού καθαρά φοροεισπρακτικά. Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται σε επαγγελματίες κατόχους σκαφών αναψυχής. Θα επιστρέψετε το 50% του φόρου μετά από ένα χρόνο. Άρα, κάποια άλλη κυβέρνηση θα έρθει να επιστρέψει το φόρο που εισπράττετε σήμερα κάτω από τις δημοσιονομικές ανάγκες στις οποίες έχετε οδηγήσει τον προϋπολογισμό.
Μέσα από το νομοσχέδιο απαξιώνετε και υποβαθμίζετε με τρόπο απροκάλυπτο και αδικαιολόγητο, κατά τη γνώμη μας, το θεσμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εξαπολύετε για μία ακόμη φορά επίθεση εναντίον των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων με αντιδεοντολογικό και αντικοινοβουλευτικό τρόπο. Με την ευθεία παρέμβαση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δικαιώματα και κατακτήσεις 10ετιών που οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν και κέρδισαν, ερχόσαστε σήμερα κατακαλόκαιρο με μία τροπολογία να υφαρπάξετε δέσμευση ή έκδοση υπουργικής απόφασης και όχι νόμο, προκειμένου να αντιμετωπίσετε ένα σοβαρότατο ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους και μάλιστα τους σκληρά εργαζόμενους, όσους δουλεύουν κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες.

(TS)


(SX)
Μέσα από το νομοσχέδιο, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, προχωράτε σε χαριστικές ρυθμίσεις σε ημέτερους και μάλιστα με προκλητικό τρόπο, με διατάξεις που υποβαθμίζουν το ρόλο του Κοινοβουλίου, όπως είναι η πρόταση για την περαίωση των υποθέσεων με την παράταση που δίνετε και με τις υπερεξουσίες που παίρνει μέσα από τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 14 ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου ενδεχομένως να καλύψει προεκλογικές του ανάγκες στη Β’ Αθηνών, χαρίζοντας σε δήθεν πολιτιστικούς φορείς επιχορηγήσεις χωρίς όρια, χωρίς κριτήρια, χωρίς αρχές. Ίσως να του το επιβάλλουν, επαναλαμβάνω, οι προεκλογικές του ανάγκες στη Β’ Αθηνών.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τέθηκαν όρια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Το είδα, κύριε Υπουργέ, και χαίρομαι, γιατί έστω εν μέρει ακούσατε τις σωστές παρατηρήσεις που σας κάναμε και από την Επιτροπή. Το είδα, αλλά θα τα πούμε στα επιμέρους άρθρα, γιατί είναι η τρίτη διόρθωση που κάνατε. Η πρώτη ήταν χωρίς να υπάρχει περιορισμός ποσού και από την άλλη βάλατε τη διάταξη από οποιοδήποτε κωδικό. Είχατε κάνει την τροποποίηση στην Επιτροπή. Αναφερόσασταν σε συγκεκριμένο κωδικό. Έρχεστε τώρα και βάζετε έστω και ένα πλαφόν. Αυτό, όμως, σε καμία των περιπτώσεων δεν αναιρεί το ρουσφετολογικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης διάταξης.
Χωρίς τέλος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε γιατί; Διότι αυτή η πολιτική δεν έχει τέλος και θα επαναληφθεί. Όσο θα έχει την ευθύνη και τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, θα επαναλαμβάνει την ίδια πολιτική, με τις ίδιες παρενέργειες για τους εργαζόμενους, γιατί, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κύριοι της Κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, συναγωνίζεστε, εάν όχι έχετε ξεπεράσει στον κατήφορο, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη του ‘90-’93. Η κατάσταση, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει άλλο για το καλό της χώρας και του λαού. Δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Έλεγα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απεικονίζει τον εαυτό της. Η Κυβέρνηση των φόρων. Είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τρίτο νομοσχέδιο που έρχεται μετά το Πάσχα, το δεύτερο νομοσχέδιο που έρχεται στα Θερινά Τμήματα Διακοπών της Βουλής. Περιλαμβάνει την ενδεκάτη μετά τις ευρωεκλογές διάταξη φορολογικής επιβάρυνσης στους εργαζόμενους.
Μέσα από αυτήν την φορολογική σας πολιτική πέντε χρόνια τώρα, κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, εξυπηρετήσατε και διευκολύνατε τους λίγους και ισχυρούς και επιβαρύνατε τους πολλούς και αδύναμους. Αυτό θα ήταν αντιπολιτική κορώνα εάν, δυστυχώς για εσάς, δεν είχε περιεχόμενο συγκεκριμένο.
Μειώσατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, κατά δέκα μονάδες τη φορολογία σε διακόσιες μεγάλες ανώνυμες εταιρείες. Μειώσατε κατά δέκα μονάδες τη φορολογία στις τράπεζες από το 2005. Μειώσατε…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Σε διακόσιες χιλιάδες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Βλέπω κόπτεστε, κύριε Υπουργέ, και με διακόπτετε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Να λέτε την αλήθεια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ μη διακόπτετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Μειώσατε κατά δέκα μονάδες τη φορολογία στις δεκαπέντε τράπεζες, ναι ή όχι; Μειώσατε κατά δέκα μονάδες τη φορολογία στις επτά εταιρείες πετρελαίου, ναι ή όχι; Έχουν την τελευταία τετραετία μέχρι το 2008 υπερκέρδη και οι τράπεζες και οι εταιρείες πετρελαίου; Και αφού είχαν υπερκέρδη, ήρθατε εσείς με την μείωση κατά δέκα μονάδες της φορολογίας και δημιουργήσατε αυξημένα υπερκέρδη, ούτως ώστε να ανεβαίνουν στο Χρηματιστήριο οι μετοχές τους σαν ασανσέρ.
Δεν ήταν αποτέλεσμα παραγωγικής δραστηριότητας. Δεν ήταν αποτέλεσμα επέκτασης της δραστηριότητας του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας, ούτε δημιουργία θέσεων εργασίας. Ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της φορολογίας που εσείς κάνατε, σε μια περίοδο που μας λέγατε ότι σας αφήσαμε άδεια ταμεία.
Κυρίες και κύριοι, την ίδια περίοδο, ενώ μειώνατε κατά δέκα μονάδες τη φορολογία στις ανώνυμες εταιρείες, αυξάνετε -κύριε Υπουργέ, θέλω εδώ να με διακόψετε- την έμμεση φορολογία, ναι ή όχι; Αυξήσατε το 2005 το συντελεστή του Φ.Π.Α. από 8% σε 9% και από 18% σε 19%, ναι ή όχι; Από την 1η Μαρτίου 2005, όταν τον Οκτώβριο του 2004 μειώνατε τη φορολογία στις ανώνυμες εταιρείες, επιβαρύνατε έντεκα εκατομμύρια καταναλωτές.
Αυτή είναι η πολιτική σας. Και επειδή δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό -για να δώσουμε περιεχόμενο στην κριτική μας, κύριε Υπουργέ- καταργήσατε το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας; Καταργήσατε στην ουσία το φόρο των μεγαλοκληρονόμων; Πόσους αφορούσε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κύριοι συνάδελφοι; Πενήντα χιλιάδες Έλληνες πολίτες και επιβάλλατε την ίδια στιγμή το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας σε τρεισήμισι εκατομμύρια Έλληνες πολίτες μικροϊδιοκτήτες.
(TL)


(1TS)
Απαλλάξατε τους κροίσους των ακινήτων και φορολογήσατε τους μικροϊδιοκτήτες. Να γιατί είπαμε προηγουμένως ποια είναι η πολιτική σας.
Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Μειώσατε κατά δέκα μονάδες τη φορολογία στα αναδιανεμόμενα κέρδη ναι ή όχι, κύριε Υπουργέ; Σε ποιους; Σε μερικές εκατοντάδες μεγαλομετόχους και μεγαλομερισματούχους, που πάνε κατευθείαν στην κατανάλωση, όταν την ίδια στιγμή εξαγγέλλατε μέτρα εναντίον των μικρομεσαίων με την κατάργηση – δεν προχωρήσατε, αλλά το εξαγγείλατε – του αφορολογήτου των 10.500 και οδηγήσατε τον εμποράκο σε θάνατο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές, που προηγουμένως περιέγραψα, ότι φορολογείτε, προκειμένου να εξυπηρετήσετε και τους ημετέρους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νομοσχέδιο που συζητάμε, υπάρχει η διάταξη του άρθρου 2, έκτακτη εισφορά στους επαγγελματίες σκαφών αναψυχής. Και προβλέπετε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έσοδα της τάξεως των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Όμως στο άρθρο 8, αν δεν κάνω λάθος, καταργείτε τη φορολόγηση σε μερικούς συνεργάτες της Υπουργού Εξωτερικών, της τάξεως των 16,7 εκατομμυρίων. Άρα, από τη μια στιγμή στο ίδιο νομοσχέδιο επιβαρύνετε μια επαγγελματική τάξη, όταν εξυπηρετείτε κάποιους συνεργάτες της Υπουργού Εξωτερικών. Είναι ακριβό το δώρο που κάνετε, κύριοι της Κυβέρνησης, στην Υπουργό Εξωτερικών, της τάξεως των 16,7 ακριβώς εκατομμυρίων ευρώ.
Να γιατί σας κατηγορούμε πλέον ότι είστε η Κυβέρνηση των φόρων, η Κυβέρνηση που εξυπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς και επιβαρύνει τους πολλούς και αδύναμους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην Εισηγητική Έκθεση αναφέρεται ότι τα φορολογικά μέτρα στοχεύουν, λέει, στη φοροδιαφυγή, στην περιστολή της φοροκλοπής και φοροαποφυγής. Ουδέν αναληθέστερον. Με τις κατά καιρούς χαριστικές αποφάσεις, με τη διάλυση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στείλατε το μήνυμα στην αγορά: όχι έλεγχος, ασυδοσία. Και αυτά τα αποτελέσματα πληρώνετε σήμερα κι εσείς και η ελληνική οικονομία.
Να σας πω ένα παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, που δείχνει ότι δεν έχετε την πρόθεση, δεν έχετε τη θέληση, δεν έχετε τη δύναμη να συγκρουστείτε με τους φοροφυγάδες; Εξυπηρετείτε τους φοροφυγάδες, όταν φραστικά επιτίθεστε εναντίον της φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί οι φοροφυγάδες ψηφίζουν, η φοροδιαφυγή δεν ψηφίζει.
Κύριε Υπουργέ, πόσο ήταν το ύψος της κατανάλωσης των νοικοκυριών το 2003; Ήταν 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2008 ανήλθε στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Φ.Π.Α. που εισπράξαμε το 2003 αναλογών στο ύψος της κατανάλωσης ήταν 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Και στα 160 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008, ανήλθε στα 11,9, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια παραπάνω. Όταν η αύξηση ανήλθε στα 160 από τα 120, δηλαδή κατά 34,5 %, η αύξηση του Φ.Π.Α. ήταν μόλις 15%, που σημαίνει ότι είχατε απώλεια 2,5 με 3 δισεκατομμύρια από τον Φ.Π.Α., άρα φοροκλοπή, κύριε Υπουργέ, από την πολιτική σας, από αυτά που προηγουμένως σας περιέγραψα. Να γιατί έχει περιέλθει σε αδιέξοδο η οικονομία και γιατί έφτασε εκεί που έφτασε η χώρα μας από την πολιτική σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μπορούσα να αναφερθώ σε μια σειρά άλλα θέματα, αλλά βλέπω ότι ο χρόνος περνάει. Πολύ επιγραμματικά – κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο την ανοχή σας, γιατί μίλησα και για την τροπολογία που κατέθεσε ο κύριος Υπουργός – σχετικά με το θέμα που έχει να κάνει με την φορολόγηση των επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής: επειδή η Κυβέρνηση μετά από 6 χρόνια βρέθηκε σε αδυναμία να κάνει την απλή διάκριση μεταξύ ιδιοκτητών και επαγγελματιών, μπήκε σε μια διαδικασία φορολόγησης των πάντων και θα δούμε. Δηλαδή, βλέποντας και κάνοντας. Και έρχεται και επιβάλλει δύο φόρους, και τον ειδικό φόρο και έκτακτη εισφορά, με την υπόσχεση που προηγουμένως περιέγραψα, ότι στους επαγγελματίες θα επιστρέψει εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή μετά από ένα χρόνο, βλέποντας και κάνοντας, όταν σήμερα θα λύσει μια σειρά ζητήματα τρέχουσας οικονομικής δυσκολίας που έχει.
(ΡΕ)
(1TL)
Σε σχέση, κύριε Υπουργέ, με τη διάταξη για την έκπτωση δαπανών των γιατρών και των δικηγόρων, σας τα είπαμε και στην Επιτροπή. Μας είναι αδιανόητο το πώς ρυθμίζεται μέσα στο νομοσχέδιο, για τους ιδιώτες γιατρούς να υπάρχει απεριόριστο το ποσό έκπτωσης της δαπάνης, ενώ για τα ιδιωτικά νοσοκομεία να διατηρείται ο τρόπος που υπήρχε στο παρελθόν. Δηλαδή, ποσοστό επί του ποσού, κύριε Καλλιώρα, πλαφόν 20% και μέχρι 6.000. Ξέρετε γιατί; Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τρεισήμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν το αφορολόγητο ποσό δεν μπορούν να τύχουν αυτής της εξυπηρέτησης. Δηλαδή, η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που ως επί το πλείστον κάνει χρήση των κρατικών νοσοκομείων -σε εξαιρετική περίπτωση θα πάει στους ιδιώτες- δεν τυγχάνει αυτής της «ευεργετικής» εξυπηρέτησης. Αυτό έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα. Και αφήνουμε απεριόριστο το ύψος. Να, γιατί διαφωνούμε και στη λογική και στην τακτική της συγκεκριμένης ρύθμισης, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας.
Επειδή υπάρχει αδυναμία να ελέγξετε, βάζετε μόνο τον τρόπο των κινήτρων και αντικινήτρων των πολιτών με τους επαγγελματίες. Και σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ: Μπορείτε να μας φέρετε μέχρι την Πέμπτη, που θα τελειώσει η διαδικασία στη Βουλή, πόσους ελέγχους κάνατε εδώ και έξι χρόνια σε μεγαλογιατρούς, σε μεγαλοδικηγόρους και ποια είναι τα αποτελέσματα, ποια είναι τα πρόστιμα, πώς βεβαιώθηκαν και πώς εισπράχθηκαν, για να δεχθούμε ότι έχετε επιτέλους τη στοιχειώδη πρόθεση μέσα από το νομοθέτημα να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας. Ολοκληρώνω αμέσως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μας δοθεί η ευκαιρία τις υπόλοιπες ημέρες και μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης και των τροπολογιών να πούμε πολλά. Εκείνο, όμως, που πρέπει να πούμε επί της αρχής είναι ότι αυτή η πολιτική δεν έχει τέλος. Τέλος, όμως, έχει αυτή η Κυβέρνηση. Εμείς, έχοντας την ευθύνη απέναντι στο λαό, καταψηφίζοντας αυτό το νομοσχέδιο επί της αρχής, θέλουμε να πούμε ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τέλος και σε αυτήν την πολιτική και σε αυτήν την Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας, προκειμένου να κάνει μία παρέμβαση.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να κάνω μία διευκρίνιση σε σχέση με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες κατέθεσα.
Ειδικά στο άρθρο 1 έγινε μία απλοποίηση, θα λέγαμε, της διατύπωσης, αφαιρώντας ρυθμίσεις, ώστε το τελικό κείμενο να είναι συμβατό με την έννοια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Αφαιρέθηκαν, δηλαδή, ρυθμίσεις οι οποίες ούτως ή άλλως εφαρμόζονται στις αστικές εταιρείες και επομένως ήταν περιττές σε ένα φορολογικό νόμο. Επειδή αφαιρέθηκαν πολλές ρυθμίσεις, έγινε μία επαναδιατύπωση του άρθρου 1. Για να μην υπάρχει όμως καμία παρανόηση, θα καταθέσω στα Πρακτικά το αρχικό κείμενο του άρθρου 1 με όλες τις διαγραφές οι οποίες έγιναν και οδήγησαν στη συγκεκριμένη επαναδιατύπωση, την οποία κατέθεσα νωρίτερα.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πολύ σωστά. Μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε τις δικές μας διαπιστώσεις, καθένας Βουλευτής χωριστά.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση φέρνει ένα καινούργιο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο έχει συγκεκριμένη αρχή, μέση και τέλος, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υλοποίηση της ταξικής πολιτικής η οποία εφαρμόζεται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας και η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη θέση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Και αυτό, μάλιστα, το κάνει με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο και στο σημερινό σχέδιο νόμου, φέρνοντας κατακαλόκαιρο -ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων- ό,τι πιο αντεργατικό και αντιλαϊκό υπάρχει να έρχεται κατά τη διάρκεια των θερινών Τμημάτων, ακριβώς σε μία προσπάθεια να περιστείλει τις όποιες λαϊκές, εργατικές αντιδράσεις. Στα πλαίσια αυτά, με πραξικοπηματικό τρόπο φέρνει τη διάταξη με την οποία οδηγεί κυριολεκτικά και ουσιαστικά στη λαιμητόμο τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ουσιαστικά τον αποχαρακτηρισμό και την κατάργησή τους.
Ολοκληρώνεται σήμερα ένα έγκλημα το οποίο είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η πρώτη αφετηρία για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών έγινε με το ν.1902/1990, όπου ουσιαστικά η τότε Επιτροπή, η οποία είχε δημιουργηθεί, δεν μπόρεσε να προχωρήσει, γιατί δεν διέθετε τα επιστημονικά δεδομένα, καλύπτοντας κάτω από αυτήν τη δικαιολογία ότι υπήρξε μία σειρά από αντιδράσεις που δεν της επέτρεψαν να προχωρήσει στο έργο της.
(ML)

(PE)
Δεύτερο επεισόδιο σ’ αυτό ήταν το 1997, όπου ο Ειδικός Σύμβουλος του κυρίου Σημίτη, του Πρωθυπουργού τότε της Ελλάδας, ο καθηγητής κ. Σπράου, έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση που ζητούσε από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη, την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Στη θύελλα που ξεσηκώθηκε, ουσιαστικά η Κυβέρνηση απέπεμψε το σύμβουλό της.
Το 2002 έχουμε το νόμο του κυρίου Ρέππα, όπου στην εισηγητική έκθεση –και μάλιστα ψηφίστηκε- ζητά τον επανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών διότι, όπως ευθαρσώς δηλώνει, το απαιτεί η εξέλιξη της τεχνολογίας και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με πολλά θαυμαστικά και εισαγωγικά. Ουσιαστικά δηλαδή οδηγεί και επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών και προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής. Το πόρισμα της Επιτροπής πρέπει να έρθει σε ισχύ από 1-1-2008. Η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε, είναι η γνωστή «Επιτροπή Μπεχράκη», από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπου με βάση το πόρισμά της και το οποίο ουσιαστικά αυτό θα έρθουν να υλοποιήσουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, πετιούνται εκτός λίστας βαρέων και ανθυγιεινών σαράντα τρεις χώροι εργασίας από τους εκατόν τρεις, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο ισχύοντα κανονισμό. Δηλαδή ποσοστό 41%. Από τις εκατόν είκοσι τέσσερις ομάδες και υποομάδες ειδικοτήτων εξαιρούνται είκοσι μια. Δηλαδή το 49%. Και από τις εβδομήντα μια ειδικότητες, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, οι οποίες υπάγονται στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, εξαιρούνται οι σαράντα δύο. Δηλαδή το 59% των ειδικοτήτων. Από τις επτακόσιες χιλιάδες δηλαδή πoυ είναι ασφαλισμένοι στον κλάδο των βαρέων και ανθυγιεινών, η συντριπτική πλειοψηφία θα πεταχτεί απέξω, βάζοντας βεβαίως όλο αυτό κάτω από την προμετωπίδα ότι θα αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στον τομέα των βαρέων και ανθυγιεινών. Πρόκειται για μια υποκριτική δήλωση αφενός μεν γιατί θα υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Άνθρωποι οι οποίοι θα δουλεύουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες θα έχουν διαφορετικές απολαβές, διαφορετικές συνθήκες εργασίας, ασφάλισης και αποδοχών και που στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτή η διαφορετικότητα θα οδηγήσει στο μαζικό διώξιμο από τους επιχειρηματίες των παλαιών ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά για να προσλάβουν νεοεισερχόμενους, οι οποίοι δεν θα έχουν τις «ευνοϊκές» κατακτήσεις του εργατικού κινήματος από τη δεκαετία του ’60 για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος είναι ιδιαίτερα σοβαρό το ζήτημα γιατί ακριβώς εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία η οποία διέπει τις κυβερνήσεις οι οποίες προχωρούν στο ξεθεμελίωμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από τη λειτουργία του τριαξονικού συστήματος, στο οποίο είναι δεσμευμένη τόσο η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που με το νόμο Ρέππα καθιέρωσε το τριαξονικό σύστημα, δηλαδή η κοινωνική ασφάλιση που θα παρέχει συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης, η λεγόμενη εθνική σύνταξη, τα επαγγελματικά ταμεία τα οποία οδηγούν στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια. Αυτό είναι το γνωστό τριαξονικό σύστημα που οδηγεί στην ταφόπλακα την κοινωνική ασφάλιση, την οποία είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι.
Το Κ.Κ.Ε θεωρεί ότι για τα βαρέα και ανθυγιεινά, γενικότερα για την πρόληψη και την προστασία της υγείας των εργαζόμενων, το κριτήριο το οποίο πρέπει να διέπει αυτές τις διατάξεις είναι οι διευρυνόμενες ανάγκες της εργατικής τάξης των λαϊκών στρωμάτων.
Παίρνουμε υπόψη ότι σήμερα σε συνθήκες αύξησης του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, σε συνθήκες ανάπτυξης των επιστημών και της τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχθούν την αφαίρεση των δικαιωμάτων και κατακτήσεων, αλλά αντίθετα επιβάλλεται ακόμη πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν στόχους πάλης που να βελτιώνουν τη ζωή τους. Πολύ περισσότερο που οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν ότι παρά την αύξηση του πλούτου και της παραγωγικότητας της εργασίας, παρά τα επιστημονικοτεχνικά επιτεύγματα η κατάσταση στους εργασιακούς χώρους χειροτερεύει. Η εκμετάλλευση εντείνεται για να αυξηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας που έχει στα χέρια της τα μέσα παραγωγής.
Η επέκταση των ελαστικών σχέσεων και μορφών απασχόλησης, η εντατικοποίηση της εργασίας συμβαδίζει με την όξυνση των προβλημάτων, με την εμφάνιση νέων προβλημάτων, νέων επαγγελματικών ασθενειών, φουντώνει το εργασιακό στρες, επεκτείνονται οι ψυχικές ασθένειες και τα μυοσκελετικά προβλήματα, διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο και σε ορισμένες περιπτώσεις και κλάδους αυξάνονται με ραγδαία μορφή τα εργατικά ατυχήματα.


(ΧΑ)


(ML)
Αυτό άλλωστε προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία και για τη χώρα μας, αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απ’ αυτή τη σκοπιά, οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πρέπει να δεχθούν την κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά έχουν την υποχρέωση και πρέπει να απαιτήσουν τη διεύρυνσή τους εκεί που χρειάζεται και ταυτόχρονα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα για την υγιεινή και την ασφάλεια της εργασίας, για νωρίτερη συνταξιοδότηση, για μείωση του εργάσιμου χρόνου, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, για αύξηση των συντάξιμων αποδοχών. Αυτό είναι το σχέδιο το οποίο χρειάζεται η εργατική τάξη. Αυτοί είναι στόχοι πάλης, τους οποίους πρέπει σήμερα να διεκδικήσει.
Και το λέμε αυτό, γιατί ακριβώς έχουμε να κάνουμε με μία πλημμυρίδα μέτρων που στο όνομα της πάταξης και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης το μεγάλο κεφάλαιο με τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς επεξεργάζεται τη συνολικότερη επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και στα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα οποία πλήρωσαν την ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στήριξαν με θυσίες, με αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τη κερδοφορία του κεφαλαίου. Σήμερα, τους καλεί η πλουτοκρατία, οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, να φορτωθούν στην πλάτη τους και τις συνέπειες της κρίσης.
Σήμερα υπάρχει δημοσίευμα –όχι στο Ριζοσπάστη, σε αστική εφημερίδα- που αναφέρει τη συνταγή απελπισίας που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα μας. Ποιο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ο Dominique Strauss Kahn, ο σοσιαλιστής πρόεδρός του. Τι λέει; Λέει όλα αυτά. Πρώτον, το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χρειάζεται επανεξέταση, γιατί ο πληθυσμός γηράσκει. Άρα, λοιπόν, θα είναι επώδυνο για το δημοσιονομικό χρέος. Τι προτείνει; Προτείνει κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, των επιδομάτων αδείας, υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου, περιορισμό των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης, δεν σταματάει μόνο εκεί. Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων. Μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση. Περικοπή φοροαπαλλαγών για τα φυσικά πρόσωπα. Επιβολή τεκμαρτού φόρου στους αυτοαπασχολούμενους. Μείωση του αριθμού των κατηγοριών του συντελεστή του Φ.Π.Α. σε δύο και αύξηση ταυτόχρονα των κατώτερων συντελεστών. Μείωση των αριθμών των προϊόντων και των υπηρεσιών που υπάγονται στο χαμηλό Φ.Π.Α.. Δηλαδή να αυξηθεί η έμμεση αντιλαϊκή φορολογία, αυτό προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Προχωρά ακόμα περισσότερο και στο όνομα της επιδείνωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας που δεν είναι τεχνοοικονομικό ζήτημα, αλλά είναι βαθύτατο ταξικό προτείνει μία σειρά από μέτρα που θέτουν στη λαιμητόμο εργασιακές κατακτήσεις. Για παράδειγμα η αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι πολύ σκληρή, δεν έχει ευελιξία και άρα, θα πρέπει να καταργηθούν μία σειρά από περιορισμούς που είναι κατακτήσεις των προηγούμενων χρόνων της εργατικής τάξης, για να μπορούν πιο εύκολα να μπαινοβγαίνουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας, και μάλιστα στοχοποιώντας τον κατώτερο μισθό, τις κατώτερες αποδοχές στα πλαίσια της συμπίεσης αυτών των κατώτερων υποδοχών, στα πλαίσια ουσιαστικά της κατάργησης του νομοθετικά κατοχυρωμένου κατώτερου μισθού, κατώτερου εισοδήματος.
Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, κινείται η φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής. Εδώ έχουμε και τη φορολογική πολιτική. Και βεβαίως, αποτελεί μόνο και μόνο φύλλο συκής ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει και να επιβάλλει φόρους σε εισοδήματα και κατηγορίες πολιτών με υψηλό οικονομικό status, δηλαδή στους κατόχους των σκαφών αναψυχής. Και αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει το σύνολο της φορολογικής πολιτικής. Η Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύεται ο καλύτερος μαθητής των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη φορολογική πολιτική. Μείωσε τους συντελεστές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη φορολογία του κεφαλαίου, τους μειώνει περαιτέρω η Νέα Δημοκρατία. Ανταγωνίζονται τώρα ποιος θα μειώσει περισσότερο τους συντελεστές των αδιανέμητων δήθεν κερδών στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ενώ είναι πολύ γνωστό ότι κέρδη διανεμόμενα ή αδιανέμητα, έχουν να κάνουν απλά και μόνο με την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσής της.
(ST)
( XA)
Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, κινείται. Και μάλιστα τι έχουμε; Τον εκβιασμό των επαγγελματιών των σκαφών αναψυχής ότι: «Θα πάρουμε τα σκάφη, αν μας φορολογήσετε». Από πού και ως πού; Από πού και ως πού θα πρέπει να αποδεχτούμε έναν τέτοιο εκβιασμό από τους επαγγελματίες, από τις επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη αναψυχής; Ίσα-ίσα εμείς λέμε πάρα πολύ καθαρά ότι αφήνει παράθυρα μέσα από αυτές τις διατάξεις να μην φορολογηθούν επί της ουσίας οι ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σκάφη αναψυχής.
Στην ίδια λογική κινούνται και στα πλαίσια του ΟΑΕΔ, όπου επεκτείνει την ενεργητική απασχόληση και στο δημόσιο τομέα μέσα από την αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για να γενικευτεί η μερική απασχόληση, η ανασφάλιστη εργασία. Και βεβαίως στα πλαίσια αυτά των γενικότερων αλλαγών κινούνται και οι διατάξεις που αφορούν το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Βεβαίως, θα αναφερθούμε και πιο αναλυτικά επί των άρθρων και στην αυριανή συνεδρίαση, αλλά έχει εδώ πέρα μια ιδιαίτερη σημασία, γιατί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους βεβαίως δεν είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός, κινείται μέσα στα δοσμένα πλαίσια των νομοθετικών μέτρων τα οποία καθορίζει μια συγκεκριμένη πλειοψηφία, αντανακλούν συγκεκριμένους συσχετισμούς και όμως σε αυτό το Συμβούλιο, το οποίο ελέγχεται από τις κυβερνήσεις, δεν έχετε εμπιστοσύνη καμία. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο προσπαθείτε να το απαξιώσετε, να το συρρικνώσετε στο όνομα της αξιοποίησης των εξωτερικών συνεργατών και σε τελική ανάλυση να το οδηγήσετε στην ιδιωτικοποίηση, πετώντας ακόμη και το τελευταίο μέτρο της προστασίας –δήθεν- του δημόσιου συμφέροντος για το οποίο κόπτεστε.
Βεβαίως, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος δεν πρόκειται να συναινέσει, να ψηφίσει επί της αρχής αλλά και στα άρθρα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Θα καλέσει την εργατική τάξη να το αντιπαλέψει, να μην υλοποιηθούν ιδιαίτερα οι διατάξεις που αφορούν τα βαρέα και ανθυγιεινά και να μείνουν άγραφο χαρτί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Καραθανασόπουλε, αν και όταν ψηφίζονται νόμοι, δεν μπορεί κανείς να τους πολεμάει. Αισθάνομαι την ανάγκη εσωτερικά…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Να τους αλλάξουμε, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ακούστε λίγο. Όταν ψηφίζει νόμους η Βουλή των Ελλήνων, δεν μπορεί να προτρέπουμε τους πολίτες να μην τους εφαρμόζουν. Ο νόμος είναι κυρίαρχος, ο πρώτος, ο αρχηγός.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να κάνετε αγώνες. Ακούω κατ’ επανάληψη προτροπή μη εφαρμογής των νόμων. Μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να τα λέτε αυτά. Όποιος από οποιαδήποτε παράταξη…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θα λέμε αυτό που πιστεύουμε, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ακυρώνετε το Κοινοβούλιο, υποβαθμίζετε την κοινοβουλευτική δημοκρατία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα λέμε αυτό που πιστεύουμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κάντε αγώνες, κάντε διαδηλώσεις. Δεν μπορείτε να καλείτε τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τους νόμους. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: …(Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έχετε αντίθετη άποψη, δικαίωμά σας να την εκφράζετε. Όταν ψηφιστεί ο νόμος, είναι νόμος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό καλούμε και σε απειθαρχία!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καλούμε σε απειθαρχία!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ε, τώρα, καλείτε! Εντάξει, έχουν όλα τα όριά τους. Δεν μπορεί να σας ακούμε εδώ -οποιονδήποτε Βουλευτή- και να προεδρεύω, να ακούει όποιος προεδρεύει προτροπή μη εφαρμογής του νόμου του κράτους! Τι διδάσκουμε στους πολίτες; Κατά το δοκούν να μην εφαρμόζονται οι νόμοι. Πώς θα λειτουργήσει η δημοκρατία;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι ατομική υπόθεση, είναι συλλογική υπόθεση!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Υπάρχει το δικαίωμα της κριτικής, της αμφισβήτησης και της εκ διαμέτρου διατύπωσης απόψεων. Αυτά, ο διάλογος, είναι συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας, όχι προτροπή όμως για μη εφαρμογή των νόμων. Σας παρακαλώ πάρα πολύ.
Το λόγο έχει η κ. Φιλίνη, Ειδική Αγορήτρια του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση φέρνει κατακαλόκαιρο σε θερινό Τμήμα ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από εξαιρετικά επικίνδυνες και συχνά αντεργατικές διατάξεις. Τελευταία στιγμή μάλιστα έφερε μια σειρά από τροπολογίες που περιλαμβάνουν και χαριστικές διατάξεις και διατάξεις αντίθετες προς το δημόσιο συμφέρον. Ονομάζεται αυτό το νομοσχέδιο «νομοσχέδιο για τη φορολόγηση σκαφών αναψυχής», όμως περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις από δωρεές, έκπτωση αμοιβών γιατρών και δικηγόρων από το εισόδημα, φορολογική απαλλαγή υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό, φορολογικά προνόμια στο προσωπικό των διεθνών οργανισμών.

(MT)
(ST)
Ιδιαίτερα, όμως, θα ήθελα να αναφερθώ στο ότι την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση έφερε μία σειρά από τροπολογίες που περιλαμβάνουν εντελώς αντεργατικές διατάξεις. Ήθελα να σημειώσω ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής που συζήτησε το παρόν νομοσχέδιο και έγινε ακρόαση φορέων, η Κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν επρόκειτο να έρθει αυτή τη στιγμή η τροπολογία σε σχέση με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Παρ’ όλα αυτά την τελευταία στιγμή, την περασμένη Παρασκευή, μας ήρθε ξαφνικά…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): (Δεν ακούστηκε).
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Αυτό καταλάβαμε, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα ερχόταν σ’ αυτό το νομοσχέδιο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Εσείς το καταλάβατε. Πάρτε τα Πρακτικά να δείτε τι είπα.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, αφού είχε τελειώσει η συζήτηση στη σχετική Επιτροπή, η Κυβέρνηση το έφερε ξαφνικά, χωρίς να το έχουμε συζητήσει και με τους αρμόδιους φορείς ούτε εμείς οι Βουλευτές που ανήκουμε σ’ αυτό το Τμήμα και την ειδική επιτροπή της Βουλής. Η Κυβέρνηση βεβαίως, έχει το δικαίωμα να το κάνει, όμως, είναι μία εντελώς αντιδημοκρατική διαδικασία.
Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα δύο πράγματα σχετικά με αυτή την τροπολογία. Πρώτα από όλα ότι το απαράδεκτο αυτής της τροπολογίας είναι η εν λευκώ απόδοση επιταγής στην Κυβέρνηση να ρυθμίζει όλα τα ζητήματα των βαρέων και ανθυγιεινών και σήμερα και στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις. Θεωρούμε εντελώς αντιδημοκρατικό όλος ο κατάλογος των βαρέων επαγγελμάτων να ρυθμίζεται με μία κοινή υπουργική απόφαση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΛΣΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ)
Επίσης, δεν μπορεί σε μία τέτοια Επιτροπή, η οποία συστήνεται με αυτή την τροπολογία, να μην αναφέρεται στο νόμο ποια θα είναι η σύνθεσή της και ποια τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γνωμοδοτεί, πώς θα λειτουργεί και αυτά να παραπέμπονται σε υπουργικές αποφάσεις.
Ξαναλέμε ότι το θεωρούμε εντελώς αντιδημοκρατικό και ιδιαίτερα όταν αφορά τόσο σοβαρά θέματα, τα οποία για μήνες υποτίθεται ότι συζητούσε το Υπουργείο Εργασίας και ήθελε να έρθει σε διαπραγμάτευση και με τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, ενώ οι ίδιοι οι εκπρόσωποι και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε ότι δεν είχαν έρθει σε καμία συμφωνία. Ξαφνικά αναιρούνται όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες και αυτά παραπέμπονται σε αποφάσεις Υπουργών μέσω ΚΥΑ.
Επίσης, θέλουμε να πούμε ότι η νέα αυτή ρύθμιση έρχεται στη συνέχεια της περσινής επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα με τον ν. 3655/2008, που είχε το στόχο να περικόψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους το δικαίωμα ένταξης στα βαρέα, πράγμα το οποίο σημαίνει περισσότερα χρόνια στη δουλειά, λιγότερες εισφορές για το ασφαλιστικό σύστημα και βέβαια δώρο για την εργοδοσία, με τη μείωση από αυτήν των ασφαλιστικών εισφορών.
Ταυτόχρονα η ρύθμιση αυτή είναι άνιση για τους νέους, γιατί εισάγει άλλη μία κατηγοριοποίηση μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων και τέλος θα οδηγήσει και σε απολύσεις πολλούς παλιούς ασφαλισμένους, που είναι ενταγμένοι στα βαρέα, αφού οι εργοδότες θα θέλουν να προσλαμβάνουν νέους, με την παρούσα ρύθμιση, που θα έχουν αποκλειστεί από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και κατά συνέπεια θα πληρώνουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Ξαναλέμε από την αρχή ότι θεωρούμε εντελώς αντεργατική και αντιδημοκρατική αυτή την τροπολογία και βεβαίως πρόκειται να την καταψηφίσουμε.

(XP)
(MT)
Θα αναφερθώ τώρα στην τροπολογία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δυστυχώς, μέσα στο καλοκαίρι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επιχειρεί ξανά τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Μετά τους ημιϋπαίθριους τώρα γίνεται προσπάθεια νομιμοποίησης παράνομων υπογείων στην περιοχή των Μεσογείων. Βλέπουμε ότι χώροι υπογείου δεν θα προσμετρώνται στη συνολική επιφάνεια των ορόφων στις περιοχές υποδοχής ΒΙ.ΠΕ., ΒΙΟ.ΠΑ., ΒΙ.ΠΑ., στις ζώνες βιοτεχνικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και στις περιοχές υποδοχής χρήσεων των άρθρων 5 και 6 του Π.Δ. 23.2.1987, δηλαδή σχετικά με τις περιοχές οχλούσας και μη οχλούσας βιομηχανίας, βιοτεχνίας, βιομηχανικού και βιοτεχνικού πάρκου που αφορούν τη ζώνη οικιστικού ελέγχου των Μεσογείων.
Δεύτερον, στις παραπάνω περιοχές θα επιτρέπονται εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιακών χρήσεων. Σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές χρήσεις δεν θα πρέπει να γίνεται μία αποσπασματική ή μία προσθήκη νέων χρήσεων γης και μάλιστα σε μία τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Κατά τη γνώμη μας το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. οφείλει να φέρει μία γενική διάταξη για τις χρήσεις γης, ένα νέο Προεδρικό Διάταγμα που να επικαιροποιεί το παλαιό.
Τονίζουμε ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης για το νέο ρυθμιστικό της Αθήνας έχει γίνει ήδη σοβαρή κριτική για την πιθανή τροποποίηση των υφιστάμενων ζωνών οικιστικού ελέγχου καθ’ ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι μεθοδεύεται η αλλαγή της χρήσης γεωργικής γης σε γενικής κατοικίας καθώς και η μείωση της αρτιότητας από τα είκοσι στα οκτώ στρέμματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μία τέτοια ρύθμιση δεν θα έρθει ξαφνικά και ότι θα γίνει η σχετική διαβούλευση και δημοκρατική συζήτηση. Παρ’ όλα αυτά αυτό που φέρνει την τελευταία στιγμή στο Θερινό Τμήμα το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. μας κάνει να έχουμε τρομερές αντιρρήσεις όσον αφορά τις διατάξεις που θέτει ήδη από τώρα και μας κάνει να ελπίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές που δεν θέλει όλος ο τεχνικός κόσμος αλλά και όλοι οι πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για μία σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη για όλη τη χώρα και βέβαια και για τα Μεσόγεια δεν θα έρθουν. Όλα αυτά, όμως, προμηνύουν το αντίθετο.
Στις άλλες τροπολογίες θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στη συζήτηση κατ’ άρθρον. Στο νομοσχέδιο τώρα. Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την αγωνιώδη προσπάθεια της Κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα του κράτους και να αφαιρέσει σπατάλες. Πώς το κάνει, όμως, αυτό; Αφαιρεί από το κοινωνικό κράτος και από τη δημόσια περιουσία την οποία διαρκώς εκποιεί. Ποια είναι τα διαρθρωτικά μέτρα της Κυβέρνησης; Ουσιαστικά είναι η συνέχιση του ξεπουλήματος του δημοσίου. Αρχικά τα λιμάνια, στη συνέχεια η Ολυμπιακή και τώρα η Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, μετά ο Ο.Σ.Ε., η Δ.Ε.Π.Α. κ.λπ. Όταν σε όλον τον κόσμο το δημόσιο παίζει στρατηγικό ρόλο αυτή τη στιγμή της οικονομικής κρίσης στην προσπάθεια οικονομικής επανάκαμψης και ήδη στις πιο φιλελεύθερες χώρες επακρατικοποιούνται ή έστω το δημόσιο επιδιώκει τη συμμετοχή του σε διάφορες μέχρι τώρα ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί το δικό της σχέδιο εξόδου από την κρίση αδιαφορώντας για τη δημόσια περιουσία εκποιώντας την και αδιαφορώντας για το κοινωνικό κράτος.

(GK)
(XP)
Επίσης, αντί η Κυβέρνηση να προωθεί την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, επικεντρώνεται στην προσπάθεια άμεσης είσπραξης ορισμένων εσόδων με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.
Αντί να επαναφέρει το νόμο για τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, για τη φορολόγηση των μετόχων νομικών προσώπων, η Κυβέρνηση φέρνει εδώ εντελώς αποσπασματικά μέτρα –και συχνά φορολογικά άδικα- όπου με τον ίδιο τρόπο φορολογούνται οι έχοντες και οι μη έχοντες.
Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα το παρόν νομοσχέδιο, κρίνουμε ότι η προσπάθεια φορολόγησης των σκαφών αναψυχής και η προσπάθεια μείωσης της φοροδιαφυγής σε ελεύθερα επαγγέλματα, μπορούν να είναι θετικά μέτρα.
Όμως, ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα προωθείται μια τέτοια πάταξη της φοροδιαφυγής, βρίσκουμε ότι δεν είναι ούτε αποτελεσματικός ούτε είναι ο σωστότερος, έτσι όπως προτείνεται με αυτό το νομοσχέδιο.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αδήλωτα υπερπολυτελή σκάφη αναψυχής, τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν φορολογούνται. Να σημειώσουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο συνεχίζονται να μην φορολογούνται τα σκάφη αναψυχής μέχρι δέκα μέτρα.
Πάντως, θέλουμε να θυμίσουμε ότι ο Εισηγητής μας κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2008 είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ για τη νομιμοποίηση των μεταναστών προβλεπόταν τότε να καταβληθούν 60.000.000 ευρώ –αυτό προέβλεπε τότε ο προϋπολογισμός του κράτους- αντιστοίχως η φορολόγηση των πλοίων θα ήταν μοναχά 13.000.000 ευρώ. Αυτό δείχνει την τεράστια φοροδιαφυγή εκ μέρους των σκαφών, κάτι το οποίο κάποτε θα έπρεπε πραγματικά να πατάξει το κράτος.
Επίσης, θεωρούμε ότι το μέτρο σε σχέση με τις εκπτώσεις από τις αμοιβές ιατρών και δικηγόρων από το εισόδημα, έχει ορισμένες θετικές προθέσεις, δηλαδή τη μείωση της φοροδιαφυγής, σε σχέση με αυτές –επαναλαμβάνω- τις κατηγορίες επαγγελμάτων.
Όμως, όσον αφορά τα ιατρικά έσοδα, θέλουμε να παρατηρήσουμε ότι δεν περιλαμβάνονται εδώ και τα νοσοκομειακά έσοδα που παραμένουν στο 20% και δεν έχετε εξηγήσει το γιατί. Τώρα θα αφαιρείται το 100% των ιατρικών εξόδων από το φορολογητέο εισόδημα.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να μου δώσετε ένα-δυο λεπτά. Ευχαριστώ.
Η διαφωνία μας έγκειται στο ότι η ωφέλεια για το φορολογούμενο δεν κατανέμεται ούτε καν αναλογικά αλλά αντιστρόφως προοδευτικά. Θα βλέπαμε θετικά το ζήτημα, αν δίνονταν κίνητρα στους φορολογούμενους, ώστε να χρησιμοποιούνται οι συντελεστές που θα είναι ανάλογοι με το ύψος του εισοδήματος, έτσι ώστε να υπάρξει έστω μια έμμεση αναδιανομή του εισοδήματος προς τα χαμηλότερα κλιμάκια.
Ήθελα ιδιαίτερα να αναφερθώ στο θέμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που είναι ένα σημαντικό άρθρο στα πλαίσια αυτού του νομοσχεδίου.


(DP)
(GK)
Οι ρυθμίσεις που εισάγει το άρθρο 13 για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και ειδικά στις τρεις τελευταίες του παραγράφους πιστεύουμε ότι είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, αλλά και ενάντια στο ίδιο το Σύνταγμα. Πρόκειται κατ’ ουσία για υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και υπονόμευση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λειτουργεί πάνω από εκατόν είκοσι πέντε χρόνια και στη πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001 κατοχυρώθηκε συνταγματικά ο πυρήνας των αρμοδιοτήτων του με τη πρόβλεψη της αποκλειστικής αρμοδιότητας δικαστικής εκπροσώπησης του Δημοσίου.
Η προτεινόμενη σήμερα ρύθμιση από τον κοινό μάλιστα και όχι το συντακτικό νομοθέτη διαρρηγνύει την ενότητα της δικαστικής εκπροσώπησης και υποστήριξης των συμφερόντων του Δημοσίου αποσπώντας αρμοδιότητες από τα συντεταγμένα όργανα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εκχωρώντας τες σε ιδιώτες δικηγόρους.
Καταρχήν, θέλουμε να επισημάνουμε ότι καμία ολοκληρωμένη συζήτηση και καμία διαδικασία διαβούλευσης δεν είχε προηγηθεί του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Μάλιστα γνωρίζουμε ότι είχαν υποβάλει αίτημα για συζήτηση με τον αρμόδιο Υπουργό, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Θεωρούμε εντελώς αρνητικό ότι το παρόν νομοσχέδιο σκοπεί στην αποκατάσταση των θεσμικών οργάνων από ιδιώτες δικηγόρους, οι οποίοι αναλαμβάνουν –και αυτό τονίζουμε- όχι μόνο τη συνδρομή στη δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπηση του Δημοσίου, αλλά και τη νομική υποστήριξη κατά τη συνομολόγηση συμβάσεων καθώς και την εκπροσώπηση του Δημοσίου στις διεθνής διαιτησίες. Θεωρούμε, άρα, ότι αυτό το άρθρο είναι απαράδεκτο και θα έπρεπε να αποσυρθεί.
Επίσης, υπάρχει το άλλο αντεργατικό άρθρο, το οποίο αφαιρεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, κυρία συνάδελφε.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ εμάς το άρθρο 15 αφαιρεί ουσιαστικά ποσά από τον ΟΑΕΔ για να τα δώσει σε καθαρά ψηφοθηρικούς και προεκλογικούς στόχους της Κυβέρνησης.
Καταψηφίζουμε βεβαίως το νομοσχέδιο επί της αρχής και θα ξαναμιλήσουμε επί των άρθρων.
(Χειροκροτήματα από τη πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κυρία Φιλίνη.
Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ακούσατε ένα δριμύ κατηγορώ από τη πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πάρα πολλά απ’ αυτά που ειπώθηκαν έχουν βάση, χωρίς όμως να παραγνωρίζονται και οι διαχρονικές ευθύνες της μείζονος αντιπολιτεύσεως τόσο για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, όσο και για το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος της χώρας.
Το πρόβλημα όμως, κύριε Υφυπουργέ, είναι το εξής: Βάζετε φόρους επί φόρων. Ωραία. Ακούστηκε μέσα στην Αίθουσα η λέξη «φοροκαταιγίδα» και έτσι είναι.
Ξέρετε όμως τι ενοχλεί τον κόσμο, τι προσβάλλει την απλή λογική του Έλληνα πολίτη, κύριε Καλλιώρα; Το γεγονός ότι παρόλη αυτή τη φοροκαταιγίδα, τη φοροεπιδρομή κ.λπ. το δημοσιονομικό έλλειμμα, μειώνεται; Όχι. Το δημόσιο χρέος μειώνεται; Όχι. Διότι αν μειώνονταν τα μεγέθη αυτά μέσα απ’ αυτή τη φοροεπιδρομή, τη φοροκαταιγίδα, όπως θέλετε πείτε το, τότε η Κυβέρνηση θα είχε μια ηθική αιτιολογική βάση –να το πω έτσι- ότι, ναι, υποβάλλω σε θυσίες τον ελληνικό λαό, αλλά έχω απτά αποτελέσματα: Μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μείωση του δημοσίου χρέους. Υπάρχουν αυτά;
Άρα, λείπει η ηθική βάση της φοροεπιδρομής. Ενοχλεί βεβαίως η φοροεπιδρομή και η φοροκαταιγίδα, αλλά ο πολίτης ενοχλείται πολύ περισσότερο όταν του επιβάλλεται κάτι χωρίς κανένα ηθικό έρεισμα.


(AD)
(DP)
Και το ηθικό έρεισμα δεν υπάρχει, διότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα σε σχέση μ’ αυτά τα σημαντικά δημοσιονομικά μεγέθη που σας προανέφερα. Εκεί είναι το μείζον επικοινωνιακό πρόβλημα της Κυβέρνησης. Δεν είναι όταν σας λέει ο αξιότιμος Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για φοροκαταιγίδες και φοροεπιδρομές. Μπορείτε επικοινωνιακά να περάσετε στον κόσμο τις μεταρρυθμίσεις ή την προσπάθεια που λέτε ότι καταβάλλετε, γιατί λείπει η ηθική βάση του φορολογικού σας οικοδομήματος. Και εκεί είναι το πρόβλημα.
Κύριε Υφυπουργέ, στη σύντομη παρέμβαση που θα κάνω, θα ασχοληθώ με δύο προβλέψεις, με δύο νομοθετικές διατάξεις. Η πρώτη αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Είπατε και στην Επιτροπή ότι ο διάλογος κατέδειξε την ουσιαστική συμφωνία των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με τις διατάξεις σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν είπα αυτό το πράγμα, κύριε συνάδελφε. Σας διαψεύδω.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Με διαψεύδετε, ωραία. Άντε να το κάνω εγώ δεκτό, αν και το είπατε και αν ανατρέξουμε στα Πρακτικά, θα το δείτε.
Όμως, εγώ θα αναφερθώ σε ένα ζήτημα ουσίας. Εμείς θεωρούμε, κύριε Υφυπουργέ, ότι είναι η πλέον αντισυνταγματική διάταξη. Και θα σας πω γιατί. Το άρθρο 100Α του Συντάγματος λέει ότι στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκουν ιδίως η δικαστική υποστήριξη κ.λπ. Πείτε μου, λοιπόν, τώρα πώς είναι δυνατόν το άρθρο 100Α του Συντάγματος να λέει ότι στην αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ανήκει η δικαστική υποστήριξη ξεκάθαρα και εσείς να προσκολλάτε απλούς δικηγόρους, επειδή δήθεν έχουν κάποια εξειδίκευση, ως βοηθητικό μηχανισμό, ως επικουρικό μηχανισμό –για να το πω έτσι- στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους! Πρώτον λειτουργείτε αντισυνταγματικά και δεύτερον απαξιώνετε πλήρως την αξία και την επιστημονική κατάρτιση αυτών των ανθρώπων.
Αφήνω παράμερα το γεγονός ότι δεν μας λέτε αυτούς τους δικηγόρους που θα προσλάβετε και θα λειτουργούν υποστηρικτικά, πώς θα τους προσλάβετε! Η απάντηση που δώσατε είναι «με βάση τις κείμενες διατάξεις». Καταλάβαμε απολύτως! Ρουσφετολογικά και μόνο κάποιοι εκ των ημετέρων θα βρουν ένα πρόσθετο εισόδημα ως υποστηρικτικός μηχανισμός των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους!
Ξέρετε πότε θα καταλάβαινα και θα μπορούσα να υπερθεματίσω αυτήν την πρωτοβουλία σας; Θα το έκανα αν δίπλα στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους βάζατε τεχνικούς συμβούλους. Τι θέλω να πω με αυτό; Αν προσλαμβάνατε οικονομολόγους, δεκτό. Αν προσλαμβάνατε μηχανικούς, δεκτό. Αν προσλαμβάνατε γεωτεχνικούς, και αυτό δεκτό. Όμως, το να προσλαμβάνετε δικηγόρους για να δίνουν τα δήθεν φώτα τους σε ανθρώπους που έχουν επιστημονική κατάρτιση πολύ ανώτερη σε σχέση με αυτούς τους δήθεν δικηγόρους –που θα είναι κομματικοί σας φίλοι ειρήσθω εν παρόδω, γιατί περί αυτού πρόκειται, για να κάνετε τα μικροπολιτικά σας ρουσφέτια- αυτό κατάφωρα παραβιάζει τη λογική, αλλά απαξιώνει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους!
Έρχομαι τώρα στο άλλο μεγάλο θέμα που λέγεται «φορολόγηση των σκαφών» είτε με αυτό το ειδικό τέλος –τον «ετήσιο ειδικό φόρο», όπως τον ονομάζετε- είτε με την εισφορά. Βάλατε στο στόχαστρο της φοροκαταιγίδας που ακούστηκε προηγουμένως στην Αίθουσα και τον κλάδο του θαλασσίου τουρισμού. Περί αυτού πρόκειται. Σας λείπουν χρήματα από τα ταμεία, αφού πρώτα φροντίσατε να τα αδειάσετε, γιατί ουσιαστικά με τις φοροεπιδρομές σας συντηρείτε ένα σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος. Περί αυτού πρόκειται.
Αφού, λοιπόν, κατασπαταλάτε το δημόσιο χρήμα, έρχεστε τώρα και βάζετε στο στόχαστρο τομείς της οικονομίας. Βάλατε, λοιπόν, τώρα στο στόχαστρο και τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού. Και για να καταλάβουμε το πλήγμα, για ποιον τομέα μιλάμε, αγαπητοί συνάδελφοι; Μιλάμε για ένα συναλλαγματοφόρο τομέα της ελληνικής οικονομίας! Μιλάμε για έναν τομέα της ελληνικής οικονομίας που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους! Τρώνε ψωμί χιλιάδες οικογένειες από εκεί! Μιλάμε για έναν τομέα της οικονομίας που στηρίζει με τις δραστηριότητές του τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος.
(DE)
(AD)
Μιλάμε για έναν τομέα της οικονομίας που στηρίζει συναφή με τον κλάδο, άλλα επαγγέλματα. Άρα, μιλάμε για ένα δυναμικό τομέα της ελληνικής οικονομίας που, αν μη τι άλλο, επιδεικνύει στις ελληνικές θάλασσες την ελληνική σημαία. Περί αυτού μιλάμε.
Έρχεστε, λοιπόν, τώρα εσείς και βάζετε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας στο στόχαστρο. Πότε τον βάζετε στο στόχαστρο; Διότι είναι σημαντικό να δούμε σε ποια συγκυρία μπαίνουν οι άνθρωποι αυτοί στο στόχαστρο. Πότε; Όταν κατάσχονται κατά κυριολεξία από τις τράπεζες δεκάδες σκάφη, γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις. Αυτό είναι το ένα. Δεύτερον, όταν υπάρχει οξύτατος αθέμιτος ανταγωνισμός είτε από την πλευρά της Κροατίας είτε από την πλευρά της Τουρκίας και τρίτον, όταν, λόγω κρίσης, τα ναυλοσύμφωνα έχουν μειωθεί πάρα πολύ, όταν υπάρχει ορατή πτώση στο θαλάσσιο τουρισμό.
Έρχεστε, λοιπόν, εσείς τώρα και με αυτά που κάνετε θέλετε να τους αποτελειώσετε τους ανθρώπους. Περί αυτού πρόκειται.
Και βεβαίως, πού θα οδηγήσει αυτή η φοροεπιδρομή; Τα αποτελέσματα, αγαπητοί συνάδελφοι, θα είναι ορατά. Το είπα, θα κλείσουν οι επιχειρήσεις. Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες θα κλείσουν. Τουτέστιν, θα διογκωθεί η ανεργία, αλλά θα έχουμε και κάτι άλλο. Οι άνθρωποι αυτοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν νηολόγιο, συνεπώς θα αναγκαστούν να αλλάξουν και σημαία. Άρα, μιλάμε για αφανισμό του κλάδου αυτού που έχει να κάνει με το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα, που είναι η θάλασσα.
Και βεβαίως, έχω μπροστά μου -για να μη λέτε ότι αυτή είναι μια κριτική που ασκείται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ή από τα άλλα Κόμματα και θα το καταθέσω και στα Πρακτικά της Βουλής για να μείνει- τι σας λέει η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων Επαγγελματικών και Ιδιωτικών Θαλαμηγών Σκαφών. Έστειλε και μια επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, τον κ. Καράογλου και λέει: «Ο κλάδος μας αριθμεί 2.970 μέλη».
Προσέξτε τώρα: «Απ’ αυτά τα 3.000 μέλη, λοιπόν, η εκτίμησή μας είναι ότι το 70%, ίσως και παραπάνω, από το Σεπτέμβριο κινδυνεύει να βρεθεί χωρίς εργασία και κοινωνική ασφάλιση».
Χωρίς εργασία και κοινωνική ασφάλιση, κύριε Καλλιώρα, το νομοσχέδιο που στηρίζετε. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερο. Ακούστε τι λέει το Ναυτικό Επιμελητήριο τώρα. Μήπως αυτό ελέγχεται από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό; Λέει το Ναυτικό Επιμελητήριο: «Η προώθηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στις διατάξεις που αφορούν επαγγελματικά σκάφη αναψυχής θα οδηγήσουν σε μαζική αποεπένδυση και προοδευτικά στον αφανισμό του κλάδου».
Τι λέει τώρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού: «Πείτε όχι στον αφανισμό του θαλάσσιου τουρισμού». Δηλαδή, σας λένε οι επαγγελματίες του κλάδου το εξής απλό. Το καταθέτω στα Πρακτικά για να υπάρχει στη Βουλή.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Σας λένε, λοιπόν, οι επαγγελματίες του κλάδου το εξής απλό: Και εμείς θέλουμε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, διότι άλλο πράγμα είναι ο επαγγελματίας που έχει ένα σκάφος και άλλο πράγμα είναι ο ιδιώτης που για το γούστο του, για την πλάκα του, για την ποιότητα της ζωής του -όπως θέλετε πείτε το- έχει το δικό του σκάφος.
Αυτοί τώρα με το νομοσχέδιο μπαίνουν στο ίδιο καζάνι και φορολογούνται το ίδιο. Περί αυτού πρόκειται.
Άρα, λοιπόν, σας λένε οι άνθρωποι αυτοί: Πρώτα πρέπει να κάνουμε μια Επιτροπή, με βάση τη λογική πάντα. Η Επιτροπή αυτή πρέπει να εφαρμόσει κάποια κριτήρια διαχωρισμού των αμιγώς επαγγελματικών σκαφών από τα ιδιωτικά σκάφη και στη συνέχεια, να υπάρξει ένα καθεστώς φορολόγησης για τα ιδιωτικά σκάφη.
Και αντί να ακούσετε το φωνή της λογικής του κλάδου, έρχεστε και κάνετε αλχημείες, κάνετε διάφορα πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία λογική βάση, κανένα λογικό έρεισμα.
(KO)
(2DE)
Διότι αυτοί οι άνθρωποι βγάζουν κραυγή απόγνωσης, αφού δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα ούτε 1 ευρώ. Δηλαδή για να μπορέσει ο επαγγελματίας τώρα να ανταποκριθεί σ’ αυτά που φορολογικά του ζητάτε, θα πρέπει να πάει στις τράπεζες. Διαφορετικά, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Άρα, τι θα κάνετε μ’ αυτούς τους ανθρώπους; Όμως, η τράπεζα που έχει κι άλλα δάνεια, δεν θα του δώσει επιπρόσθετο δανεισμό ή θα του δώσει δάνεια, με αποτέλεσμα να ενταθεί το φαινόμενο που σας είπα προηγουμένως, δηλαδή των σκαφών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Περί αυτού πρόκειται. Άρα, λοιπόν, κάνετε πράγματα αλλοπρόσαλλα. Μαζί με τα ξερά καίτε και τα χλωρά. Επιβάλλετε μία φορολογικά επί δικαίων και αδίκων.
Και έρχομαι τώρα να καταδείξω κάτι άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν μέσα στην Επιτροπή και μας έκαναν μία αποκάλυψη. Δηλαδή, είπαν το εξής: «Κύριοι Βουλευτές, εμείς φορολογούμαστε ήδη». Οι επαγγελματίες του κλάδου φορολογούνται ήδη. Πώς; Βάσει του νόμου 27 του 1975.
Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι, τι λέει αυτός ο νόμος.
Στο άρθρο 2 λέει τα εξής: «Ο κατά τας διατάξεις του παρόντος νόμου επιβαλλόμενος φόρος εξαντλεί πάσα υποχρέωση του ιδιοκτήτου καθόσον αφορά εις τα κέρδη τα οποία προκύπτουν εκ της εκμεταλλεύσεως πλοίου».
Απευθύνομαι, λοιπόν, στον Υφυπουργό και του λέω: «Μα, πώς είναι δυνατόν με βάση αυτό το νόμο που λέει ότι δεν επιβάλλεται κάποιος άλλος φόρος, να επιβάλλετε εσείς φορολογία;». Η απάντηση του Υφυπουργού ήταν «Ναι, αλλά αφορά εις τα κέρδη».
Και το ερώτημα είναι «πώς, κύριε Υφυπουργέ, θα σας πληρώνουν αυτοί οι άνθρωποι το ειδικό τέλος και την έκτακτη εισφορά»; Από τα κέρδη τους δεν θα σας πληρώσουν; Άρα, λοιπόν, ουσιαστικά εμμέσως καταργείτε το νόμο 27/1975.
Και αυτό που κάνατε δεν είναι καθόλου απλό, γιατί είναι και αντισυνταγματικό. Διότι, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να ξέρετε ότι στο άρθρο 107 του Συντάγματος προβλέπεται ότι αυξημένη τυπική ισχύ έχουν και οι διατάξεις των κεφαλαίων Α΄ έως και Δ΄ του Τμήματος Α΄ του ν. 2775 περί φορολογίας πλοίων. Δηλαδή ο νόμος αυτός που σας διάβασα πριν, ο ν. 2775, έχει και αυξημένη τυπική ισχύ, περιβάλλεται δηλαδή και με την ειδική συνταγματική ισχύ του άρθρου 107 του Συντάγματος. Οι άνθρωποι αυτοί, δηλαδή, προστατεύονται και από το Σύνταγμα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα, σας παρακαλώ, ένα λεπτό ακόμα, ίσως και λιγότερο.
Οι άνθρωποι, λοιπόν, αυτοί προστατεύονται και από το Σύνταγμα και αντί να γίνουν κατανοητές οι συνταγματικές πρόνοιες, η συνταγματική προστασία, καταστρατηγείτε νόμο, καταπατάτε Σύνταγμα και βάζετε ειδικό ετήσιο τέλος και έκτακτη εισφορά σ’ αυτούς τους ανθρώπους.
Το επιχείρημα το οποίο ακούστηκε –και τελειώνω μ’ αυτό, κυρία Πρόεδρε- είναι το εξής και υπάρχει και στην αιτιολογική έκθεση του άρθρου 3. Λέει, λοιπόν, το Υπουργείο στην αιτιολογική έκθεση: «Επιβάλλουμε έκτακτη εισφορά σ’ αυτούς τους ανθρώπους, διότι επιβάλλουμε και έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ». Χρησιμοποιεί, λοιπόν, ως προηγούμενο την έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, για να επιβάλει έκτακτη εισφορά και στους επαγγελματίες που έχουν τα σκάφη.
Όμως, το ερώτημα είναι το εξής: Είναι νόμιμη ή παράνομη η έκτακτη εισφορά που έχετε επιβάλει στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ; Είναι παράνομη αυτή η εισφορά, διότι, πρώτον, έχει αναδρομική ισχύ –πράγμα που δεν επιτρέπεται- και δεύτερον, εάν –εάν, λέω- υπήρχε η ανάγκη κάλυψης μιας οικονομικής δαπάνης του δημοσίου, αυτή θα καλύπτονταν από την αναλογική επιβάρυνση επί των σημερινών εισοδημάτων και όχι των εισοδημάτων του ’07, του ’08 κλπ, τα οποία τα έχετε ήδη φορολογήσει και είναι περιουσία του Έλληνα φορολογούμενου, αναπαλλοτρίωτη περιουσία μάλλον.
(NP)
(2KO)

Άρα, πείτε μου πώς πάτε να δικαιολογήσετε αυτή την έκτακτη εισφορά, χρησιμοποιώντας το προηγούμενο της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ, που είναι παράνομο; Πάτε με μια παρανομία να δικαιολογήσετε μια άλλη παρανομία. Περί αυτού πρόκειται.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, υπάρχει νόμος που είναι παράνομος;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, κύριε Υφυπουργέ, και θα αναγκαστείτε να σεβαστείτε της δικαστικές αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να διατηρηθεί αυτή η διάταξη. Θα πρέπει να την αποσύρετε, διότι οδηγείτε στην καταστροφή χιλιάδες κόσμο και οδηγείτε τις ελληνικές θάλασσες σε μία εικόνα από την οποία θα λείπει η ελληνική σημαία και αυτό θα είναι μια εθνική τραγωδία.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω να ανακοινώσω στο Τμήμα την κατάθεση νομοσχεδίων, κυρίως κυρώσεων.
Οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Ενέργειας και Υδάτων της Δημοκρατίας του Λιβάνου για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
Οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εξωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας».
Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουριστικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Μεταφορών και Επικοινωνιών κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Οικονομικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης».
Οι Υπουργοί Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ινδονησίας».
Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση Πρωτοκόλλου ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών».
Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) που αφορά στη συνεργασία μεταξύ του SHAPE και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC) και της Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης σχετικά με την εφαρμογή του Μνημονίου Κατανόησης που αφορά στη συνεργασία μεταξύ του Ανώτατου Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης και του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών των Αθηνών (AMSCC)».
Οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης (Memorandum of Understanding) μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Power Europe/ SHAPE), σχετικά με την παροχή Υποστήριξης Φιλοξενούντος Έθνους κατά τη διάρκεια ασκήσεων-επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ».
Παραπέμπονται στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές.
Καλώ τώρα στο Βήμα τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
(XF)
(2NP)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η παγκόσμια και ευρωπαϊκή κοινότητα διάγει μία περίοδο σοβαρών οικονομικών κλυδωνισμών και ανακατατάξεων. Η ισχυρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση έχει ήδη υπερβεί τις αρχικές δυσμενείς εκτιμήσεις, κλονίζει τα θεμέλια των ευρωπαϊκών οικονομιών, πολλές από τις οποίες ήδη έχουν εισέλθει στη φάση της ύφεσης και υποχρεώνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προσαρμόζουν, να αναπροσαρμόζουν συνεχώς τις πολιτικές τους στις νέες δυσμενέστερες συνθήκες.
Σ' αυτό το διεθνές περιβάλλον η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ιδιαίτερες αντοχές, στοιχείο που αποδεικνύεται, που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών.
Για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, επειδή στις τοποθετήσεις τους οι εισηγητές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και της Αντιπολίτευσης ακολούθησαν και μία μακροοικονομική προσέγγιση, θα επικαλεστώ δύο μελέτες, τις δυσμενείς τελευταίες εκτιμήσεις καταρχήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας αναμένεται να είναι η καλύτερη στην Ευρωζώνη το 2009 μαζί με αυτή της Κύπρου. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2008 έως 2010, που με εξαίρεση τη Μάλτα είναι η μικρότερη προβλεπόμενη αύξηση στην Ευρωζώνη. Το δε δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διευρυνθεί κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες την περίοδο 2008 έως 2010, η οποία είναι και πάλι, με εξαίρεση τη Μάλτα, η μικρότερη προβλεπόμενη αύξηση στην Ευρωζώνη.
Ακόμη όμως και με τις τελευταίες προβλέψεις του ιδιαιτέρως αυστηρού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη για την Ευρωζώνη. Αυτή η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εδράζεται μεταξύ άλλων και σε δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα στα πλαίσια ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ενός συγκροτημένου, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με στέρεους και σταθερούς άξονες, αλλά και με συνεχείς συμπληρώσεις και αναπροσαρμογές, ώστε να ανταποκρίνεται αυτό το σχέδιο με επάρκεια στα νέα δεδομένα.
Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η υπό συζήτηση νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μία νομοθετική πρωτοβουλία με έντονη τη διάσταση της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά και δικαιοσύνης. Μία νομοθετική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση της δημοσιονομικής εξισορρόπησης, στη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων της φορολογικής διαδικασίας, στην ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στην αναβάθμιση δημοσίων θεσμών.
Ειδικότερα, στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου προβλέπεται:
Πρώτον, η υπαγωγή του δημοσίου τομέα στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση, εξοικείωση και προσαρμογή στο λειτουργικό καθεστώς των επιχειρήσεων των ανέργων συμβάλλοντας άμεσα και καθοριστικά στην τόνωση της απασχόλησης και στην οικονομική στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Δεύτερον, η θέσπιση και η λειτουργική αναβάθμιση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιδιώκοντας την προσαρμογή του στις απαιτήσεις, στις δυνατότητες, στις προκλήσεις του σύγχρονου ρόλου του κράτους, αλλά και της δημόσιας διοίκησης.
Τρίτον, η ίδρυση ειδικής μορφής νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση ιδιωτικού σκάφους αναψυχής, επιδιώκοντας την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου σε σχέση με τα αντίστοιχα αλλοδαπά.
Τέταρτον, η επιβολή ειδικού φόρου στα σχετικά μεγάλα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής ως αντιστάθμισμα των αυξημένων κοινωνικών δαπανών για λιμενικές υποδομές και υποστηρικτικές δομές που επιβάλλει η σημαντική αύξηση των εν λόγω σκαφών.
Πέμπτον, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα σχετικά μεγάλα σκάφη αναψυχής, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη φοροδοτική ικανότητα του ιδιοκτήτη, τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα περιοχών της πατρίδας μας και το ενδεχόμενο επιστροφής του συνόλου της έκτακτης εισφοράς σε υπόχρεους που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.
(ZE)

(XF)
Έκτον η αναγνώριση για πρώτη φορά της έκπτωσης από το εισόδημα ολόκληρου του ποσού των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική περίθαλψη και για παροχή νομικών υπηρεσιών, συμβάλλοντας αφενός στην οικονομική ελάφρυνση κοινωνικών ομάδων και αφετέρου στη συρρίκνωση των περιθωρίων φοροδιαφυγής των εν λόγω ελεύθερων επαγγελματιών.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με παλαιότερες και πιο πρόσφατες μελέτες του ΙΟΒΕ οι δικηγόροι και οι γιατροί συμπεριλαμβάνονται στις πέντε ομάδες επαγγελματιών που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα επίπεδα φοροδιαφυγής, είτε αποφεύγοντας συστηματικά να εκδώσουν απόδειξη, είτε εκδίδοντας απόδειξη με χαμηλότερο τίμημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου περιλαμβάνει και μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία για την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια. Μια τροπολογία που θέτει τις βάσεις για τον εξορθολογισμό, για την αναθεώρηση του συστήματος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Μια τροπολογία που στοχεύει πρώτον στη διευθέτηση των διαρθρωτικών παθογενειών του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος, δεύτερον στην προσαρμογή του εργασιακού περιβάλλοντος στα σύγχρονα δεδομένα και τρίτον, στην αποκατάσταση των σοβαρών αδικιών του αναχρονιστικού συστήματος προσέγγισης των εργασιακών συνθηκών.
Πρόκειται για μια τροπολογία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση ενός συστήματος χαρακτηρισμού των επαγγελμάτων που θεσμοθετήθηκε το 1951, που διευρύνθηκε και στρεβλώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες και που καθιστά την Ελλάδα τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που από ένα σύνολο περίπου δυο εκατομμυρίων εργαζομένων, επτακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πορεία εξόδου από την κρίση αλλά και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας απαιτεί δύσκολες αποφάσεις. Επιβάλλει γενναίες πολιτικές επιλογές. Προϋποθέτει σοβαρότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα στη λήψη των αποφάσεων. Επιβάλλει νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες όπως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, αλλά και επιτάσσει διαρθρωτικές αλλαγές όπως η τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα θωρακίσουν την οικονομία, θα διασφαλίσουν την πορεία αυτής προς την πρόοδο και την ευημερία.
Η Κυβέρνηση με συνέπεια παραμένει αταλάντευτη σε αυτήν την πορεία. Μια πορεία μακριά από τις εύκολες, από τις ανώδυνες λύσεις του λαϊκισμού, της δημαγωγίας, της πολιτικής δοσοληψίας, της αοριστολογίας. Παραμένει σταθερή στο δρόμο της ευθύνης και της χρησιμότητας προς την κοινωνία, στο δρόμο που θα μετατρέψει τη διεθνή κρίση, σε εθνική ευκαιρία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο κ. Κουσελάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι πραγματικά άβολα, όταν καλούμαι να τοποθετηθώ επί της αρχής για ένα νομοσχέδιο που δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε και τέλος. Είναι απλά «κέραμοι και πλίνθοι ατάκτως ερριμένοι». Η Κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρεί όπως πάρα πολύ εμπεριστατωμένα ανέλυσε ο Εισηγητής μας ο Ανδρέας ο Μακρυπίδης να εισπράξει ό, τι μπορεί, φορολογώντας τα πάντα για να κλείσει έτσι τις αστείρευτες τρύπες της δημοσιονομικής της κακοδιαχείρισης. Μετά βέβαια θεσμοθετεί εξαιρέσεις που εκείνη επιλέγει για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν. Άλλα κριτήρια για τον ξενοδοχειακό τουρισμό, άλλα κριτήρια για το θαλάσσιο τουρισμό. Άλλα κριτήρια για τα επαγγελματικά σκάφη, άλλα κριτήρια για την ποντοπόρο ναυτιλία. Είκοσι εκατομμύρια παίρνουμε από εδώ, δεκαέξι εκατομμύρια δίνουμε από εκεί.
Γι’ αυτό, κύριε συνάδελφε, κύριε Ροντούλη, δεν είναι δυνατόν να κλείσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Γι’ αυτό και αυξάνονται συνέχεια, γιατί η Κυβέρνηση έχει επιλέξει αυτήν ακριβώς τη στρατηγική.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νομοσχεδίου είναι ο ρουσφετολογικός του χαρακτήρας. Έχουμε πλήθος φωτογραφικών διατάξεων για φωτογραφικές και ρουσφετολογικές προσλήψεις και μετατάξεις, τακτοποιήσεις συνολικότερα «ημετέρων». Φαίνεται ότι για την Κυβέρνηση δεν αρκούν οι στρατιές των ρουσφετολογικών προσλήψεων που έχει κάνει και έχει επιβαρύνει το δημόσιο. Δεν αρκούν οι εξήντα χιλιάδες προσλήψεις «ημετέρων» που πραγματοποιεί μέσα από προγράμματα STAGE με χρήματα των ανέργων. Δεν αρκούν οι εκατοντάδες μετατάξεις που με αδιαφάνεια κάνει στο Υπουργείο Οικονομικών. Θέλει μέσα από αυτήν την διαδικασία να συνεχίσει, προκειμένου να διασωθεί εκλογικά.
(TL)

(2ZE)
Και μη μου πείτε πάλι, κύριε Υπουργέ, για τις μετατάξεις που έκαναν στα τελωνεία οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτά που μου είπατε στην Επιτροπή. Γιατί όταν ο κ. Παπαντωνίου δοκίμασε να κάνει μια μετάταξη, έγινε απεργία και την πήρε πίσω. Και εσείς έχετε ετοιμάσει πέραν των άλλων άλλες 385 μετατάξεις. Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις, τις οποίες ευαγγελίζεται και ισχυρίζεται ότι θέλει να συνεχίσει ο κύριος Πρωθυπουργός;
Δεύτερο μεγάλο ζήτημα, τα βαριά και ανθυγιεινά. Δεν είχατε το σθένος και την αντοχή να φέρετε το θέμα αυτό ούτε ως άρθρο στο νομοσχέδιο. Το φέρνετε ως τροπολογία, για να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Ρυθμίζετε ένα μείζον ζήτημα, που αφορά στη ζωή και στο μέλλον χιλιάδων συμπολιτών μας, με πλήρη αδιαφάνεια, με υπουργικές αποφάσεις.
Ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών ισχύει από το 1964 και ποτέ μέχρι σήμερα δεν καθορίστηκε η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών με υπουργική απόφαση. Ετοιμάζεστε νύχτα να βγάλετε από τις λίστες εκατό και πλέον ειδικότητες – και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει το πόρισμα του κ. Μπεχράκη – να μειώσετε, δηλαδή, τις αποδοχές ανθρώπων που ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας μέχρι 250 ευρώ, να προχωρήσετε σε συρρίκνωση των συντάξεων μέχρι και 14%.
Και για να περιορίσετε τις αντιδράσεις, λέτε δήθεν ότι αυτές οι διατάξεις αφορούν τους νέους και όχι τους παλιότερους. Τα φορτώνετε δηλαδή όλα στους νέους. Πέστε μας όμως με ειλικρίνεια, με τέτοια κατάσταση ανομίας που υπάρχει σήμερα στην αγορά εργασίας, εν μέσω μιας πελώριας οικονομικής κρίσης και με διαλυμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πώς θα προστατεύσετε τους παλιούς εργαζόμενους από την απόλυση, όταν ο εργοδότης θα έχει τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβει καινούργιους με άλλους όρους και άλλες προϋποθέσεις; Θα βάλετε καμία διάταξη προστασίας για τους παλιούς; Γιατί δεν θεωρείτε επιπόλαιο κανέναν εργοδότη να έχει στην επιχείρησή του εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, τους μεν να τους πληρώνει έτσι όπως θα πληρώνει τους καινούργιους και τους άλλους με άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Τρίτο ζήτημα: μετατρέπετε προγράμματα που αφορούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε πεδίο άσκησης της πιο ελεεινής ρουσφετολογικής πολιτικής, για την εκλογική σας διάσωση. Παίρνετε δηλαδή τις εισφορές των εργαζόμενων και των εργοδοτών, παίρνετε χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από κοινοτικά κονδύλια, για τα οποία, όπως ήδη σας επεσήμανε ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, δεν έχετε πάρει σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία χρήματα στόχο είχαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Και εσείς θέλετε με αυτά τα χρήματα να δημιουργήσετε στρατιές πολιτικής ομηρίας, πολιτικών ομήρων στο δημόσιο.
Καταπατάτε έτσι κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, εκμεταλλευόμενοι τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες συμπολίτες μας, περνώντας στην ανεργία. Γιατί από πέρσι τον Απρίλη μέχρι φέτος, το 2009, με βάση τα επίσημα στοιχεία έχουμε 87.000 νέους ανέργους. Συνολικά οι άνεργοι στη χώρα μας – και το ξέρετε πολύ καλά – ξεπερνούν τις 500.000. Και βέβαια, η ανεργία πλήττει κατά κύριο λόγο τους νέους και τις γυναίκες.
Είναι γεγονός ότι η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ένα σχέδιο για κοινωνική προστασία. Αντί αυτού του σχεδίου, εσείς έρχεστε σήμερα να ξεθάψετε πρακτικές Μαυρογιαλούρου, τις πρακτικές, δηλαδή, τις δεκαετίας του ’60. Κατασπαταλάτε έτσι το δημόσιο χρήμα, τα χρήματα των κοινωνικών συνομιλητών, κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να ρουσφετολογήσετε, για να διασώσετε απλά και μόνο το κόμμα σας, που δεν θα το διασώσετε όμως μέσα από αυτές τις πρακτικές.
(SX)
(2TL)
Σας ρώτησα και στην Επιτροπή: Τι θα πείτε σε αυτούς που θέλετε να προσλάβετε στο Δημόσιο μέσα από αυτή τη διαδικασία; Θα τους πείτε ότι θα τους κάνετε δημόσιους υπαλλήλους, ότι τους προσλαμβάνετε γι’ αυτό το λόγο; Τι θα τους πείτε αύριο; Και μη μας πείτε πάλι ότι αυτές οι διατάξεις δεν αφορούν το Δημόσιο. Ελπίζω να διαβάσατε καλά το νομοσχέδιο, γιατί στην Επιτροπή μας είπατε ότι δεν αναφέρεται πουθενά αυτό, όταν είναι η επικεφαλίδα.
Τέταρτο ζήτημα: Η απόλυτη εξουσία που δίνετε στον Υπουργό Οικονομικών να επιχορηγεί, χωρίς κριτήρια και περιορισμούς, φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Σας είπαμε και στην Επιτροπή το εξής: Φαίνεται πως εσείς έτσι αντιλαμβάνεστε τις διαδικασίες που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη λειτουργία της Ελληνικής Εκκλησίας. Εγώ αναρωτιέμαι τι θέλετε να κάνετε. Τι θα πείτε, δηλαδή, στους ιερείς, ιδιαίτερα οι Βουλευτές που θα κληθούν να βγάλουν χρήματα για τα εκκλησιαστικά συμβούλια; Να βγει ο ιερέας στον άμβωνα και να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να ενισχύσετε τα εκκλησιαστικά συμβούλια στα αιτήματα τα οποία κάνετε;
Τέλος, κλείνω με το θέμα που αφορά στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Διατάξεις, τις οποίες βλέπουμε στη μέση του καλοκαιριού χωρίς κανένα διάλογο, χωρίς καμία ενημέρωση -αυτό δεν το λέμε εμείς, το είπαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων- διατάξεις οι οποίες κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, διατάξεις που υποβαθμίζουν το θεσμικό ρόλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν συμβάλλουν στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά αντίθετα –θα έλεγα- υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σε μία εποχή που αντί η Κυβέρνηση να ενισχύει τον αποτελεσματικό και σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του Κράτους, αντί, δηλαδή, να αναβαθμίζει θεσμούς, όπως είναι ο θεσμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Κυβέρνηση δυστυχώς τον υποβαθμίζει, τον απαξιώνει και σε τελευταία ανάλυση, τον ιδιωτικοποιεί όπως ιδιωτικοποίησε πολλές άλλες διαδικασίες.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο. Και σας προειδοποιούμε να σταματήσετε αυτή την πρακτική, γιατί ό,τι και να κάνετε, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, είτε το Φθινόπωρο είτε μετά, δεν θα αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία με τέτοιου είδους πρακτικές. Ο ελληνικός λαός θα σας πληρώσει με το ίδιο νόμισμα με το οποίο εσείς του συμπεριφέρεστε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Βορίδης έχει το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει κάτι το οποίο μου είναι ιδιαιτέρως απεχθές. Και αυτό είναι το να είμαι αναγκασμένος να πω, «σας τα έλεγα, κύριε Υφυπουργέ». Και αυτό πηγαίνει -αν θυμάστε- σε προηγούμενο διάλογό μας για την έκτακτη εισφορά…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Και τι προέκυψε;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: …στην οποία, μάλιστα, με εγκαλέσατε -και επειδή εγώ είμαι και ιδιαιτέρως ευαίσθητος, όπως γνωρίζετε, σε συναισθηματικό επίπεδο- λέγοντάς μου, «…ναι, αυτοί που προστατεύετε». Και σας είπα: Ποιους προστατεύουμε; Προστατεύουμε τους Έλληνες φορολογούμενους.
Πρώτη απόφαση, λοιπόν, η οποία ήδη λειτουργεί σε επίπεδο προσωρινής διαταγής και βεβαίως αντιδικία πλέον του Ελληνικού Δημοσίου με χιλιάδες φορολογουμένους για το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς.
Έχει πορεία το θέμα, αλλά είναι σαφές –εγώ το λέω ξανά, βγήκαν και αντίθετες αποφάσεις- ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κριθεί εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Και σας λέω, τώρα που είναι καιρός, διότι θα βρεθεί η επόμενη κυβέρνηση –όποια επόμενη κυβέρνηση- να είναι υποχρεωμένη να δώσει τα λεφτά της έκτακτης εισφοράς πίσω. Αυτή θα είναι η εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Δεν ξέρω ποιος θα είναι. Όποιος είναι.
Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν γίνεται να συμπεριφέρεται έτσι.
Αυτά ως προς το ζήτημα της έκτακτης εισφοράς.
Το δεύτερο –και κατά τη γνώμη μου σημαντικότερο- στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου:

(TS)



( SX)
Άκουσα αιτιάσεις, σκέψεις από συναδέλφους. Ποια είναι η φορολογική φιλοσοφία της ελληνικής Κυβερνήσεως; Η φορολογική φιλοσοφία της ελληνικής Κυβερνήσεως είναι η εξής: Κάποιος κατέχει ένα αγαθό το οποίο κατά την κρίση της ελληνικής Κυβερνήσεως ενδεχομένως είναι πολυτελές και το οποίο το κατέχει με εισόδημα που κατέβαλε ο ίδιος.Έτσι πλήρωσε το τίμημά του, αφού αυτό το εισόδημα έχει φορολογηθεί. Φορολογήθηκε το εισόδημα.
Και αποφασίζει κάποιος να αγοράσει ένα αυτοκίνητο ή να αγοράσει ένα σκάφος με το εισόδημα που έχει φορολογήσει το ελληνικό δημόσιο, το τονίζω. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί πρέπει να τιμωρείται αυτός ο κάποιος με πρόσθετη φορολογία; Ποια είναι η φορολογική φιλοσοφία της Κυβερνήσεως; Ότι όποιος κατέχει κάτι που κατά την κρίση της είναι πολυτελές, πρέπει, όταν το νομίζει η Κυβέρνηση, να του επιβάλει φόρο, επειδή έκανε το λάθος να αγοράσει κάτι που επέλεξε με τα χρήματά του, για τα οποία έχει αποδώσει φόρο; Είσθε ξαφνικά συνεταίροι στην τσέπη όλων των Ελλήνων πολιτών και μάλιστα στον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούν τα χρήματά τους;
Ποια είναι η λογική, δηλαδή, πίσω από αυτό; Είναι κάποιο οιονεί τεκμήριο γιατί δήθεν δεν σας είπαν την αλήθεια; Τι κρύβεται πίσω απ’ αυτή τη φορολογία; Το κάνατε με τα αυτοκίνητα, το κάνετε τώρα με τα σκάφη. Αποφάσισε κάποιος για οποιοδήποτε λόγο -μπορεί να μην έχει σπίτι, μπορεί να μην έχει άλλη διασκέδαση στη ζωή του- να αγοράσει ένα σκάφος. Πρέπει να σας δώσει χρήματα τώρα σε εσάς. Σας χρώσταγε από κάπου. Ποια είναι η λογική;
Και να πάμε παραπέρα. Θα φορολογήσετε και τις ακριβές τηλεοράσεις, για παράδειγμα; Και αυτές είδος πολυτελείας είναι. Σας δίνω μια ιδέα στη Νέα Δημοκρατία. Όποιος έχει ακριβή τηλεόραση, θα πληρώνει φόρο. Και τα στερεοφωνικά; Όποιος έχει ακριβό στερεοφωνικό και αυτός θα πληρώσει φόρο. Να πηγαίνετε να ζητάτε δηλώσεις από τα κοσμηματοπωλεία. Όποια κυρία αγόρασε ακριβό κόσμημα, να σας πληρώσει φόρο. Είναι σοβαρή φορολογική πολιτική αυτή; Είναι κυβέρνηση αυτή η οποία υποστηρίζει την ιδιοκτησία, την ελευθερία, το εισόδημα των πολιτών; Είναι αυτό αυτή η συγκεκριμένη Κυβέρνηση;
Είναι μία κατάσταση απόλυτης απελπισίας. Το μόνο που σκέπτεται αυτή η Κυβέρνηση –δεν έχει να σκεφθεί τίποτε άλλο- είναι πώς θα βρει τρόπους να φορολογήσει τον πολίτη. Δεν έχει καμία άλλη σκέψη. Δεν έχει αναπτυξιακή φορολογική πολιτική, δεν έχει καν δικαιοκρατική φορολογική πολιτική, διότι βεβαίως τι είδους δικαιοκρατία είναι αυτή, όταν στις 59.999 ευρώ εισόδημα δεν πληρώνεις έκτακτη εισφορά, στις 60.000 ευρώ, όμως, πληρώνεις; Αυτή είναι η δικαιοκρατία. Όταν το σκάφος είναι 9,90 μέτρα δεν πληρώνεις φόρο, στα 10 μέτρα, όμως, πληρώνεις.
Και πηγαίνω εγώ στο αμιγώς επαγγελματικό. Τους επαγγελματίες δεν τους σκέφτεστε; Εντάξει, οι άλλοι υποτίθεται ότι έχουν πολυτελή διαβίωση και πρέπει να συνεισφέρουν, το κατάλαβα. Οι επαγγελματίες γιατί πρέπει να συνεισφέρουν; Δεν σκέφτεστε ότι αυτό το οποίο πρόκειται να προκληθεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι το εξής απλό; Θα πάρουν τα σκάφη τους και θα πάνε απέναντι να λιμενιστούν. Θα πάνε στην Τουρκία. Τους παρακαλάνε. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα το οποίο θα συμβεί.
Επόμενο ερώτημα: Με αυτή τη λαμπρή πολιτική την οποία ακολουθείτε από το Σεπτέμβριο και εντεύθεν, μπορείτε να μου εξηγήσετε, διότι το επιχείρημα είναι η κρίση και ότι πρέπει να γεμίσουμε τα ταμεία και τα ελλείμματα, τι γίνεται; Πόσο αποτελεσματική υπήρξε αυτή η πολιτική στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων, του δημοσίου χρέους, του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού; Πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η πολιτική;
Δεν βλέπετε ότι αφαιρώντας χρήματα από αυτό που είναι η οικονομία, ουσιαστικά υπονομεύετε τις ίδιες τις δυνατότητές της και το κάνετε συνεχώς; Δεν βλέπετε ότι έχετε διαρρήξει –εγώ θα πω κάτι το οποίο σε τελική ανάλυση γιατί να με ενδιαφέρει εμένα; Θα έπρεπε να ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία αυτό- τις σχέσεις σας με αυτό που ήταν κατ’ εξοχήν οι κοινωνικές σας συμμαχίες, με εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι κατ’ εξοχήν σας στήριζαν, με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κατ’ εξοχήν ήταν οι δικοί σας ψηφοφόροι;
Εμένα σε τελευταία ανάλυση ως Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό δεν με ενδιαφέρει αυτό, αλλά αυτό το προφανές, ότι εγκαταλείπετε ένα κόσμο κατ’ εξοχήν δημιουργικό, κατ’ εξοχήν παραγωγικό, κατ’ εξοχήν κόσμο της αγοράς, αυτόν ο οποίος πραγματικά δημιουργεί τον πλούτο σε αυτόν τον τόπο και ουσιαστικά αυτόν είναι που σήμερα χτυπάτε, δεν σας απασχολεί;
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχει αισχρότερον της επιμηκύνσεως της παραγραφής;

(PE)

Τί είναι η παραγραφή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Είναι δικονομικός θεσμός, με ουσιαστικά όμως χαρακτηριστικά. Δηλαδή τί; Κάποια χρονική στιγμή, λέει ο νομοθέτης, άμα θα συμβεί μία πράξη, αποδυναμώνεται ένα δικαίωμα, παύει να υπάρχει. Δεν μπορεί ένα δικαίωμα να υπάρχει εις το διηνεκές. Κάποια χρονική στιγμή τελειώνει.
Ακούστε τώρα τι φέρνει η Κυβέρνηση. Δεν προφθάσαμε να ελέγξουμε τις χρήσεις, ας το παρατείνουμε ένα εξάμηνο. Και άμα δεν προφθάσετε και στο επόμενο εξάμηνο, γιατί να μην το παρατείνετε άλλο ένα εξάμηνο; Και γιατί να μην το παρατείνετε άλλον ένα χρόνο, για να μη μπαίνουμε και στο κόπο διαρκών νομοθεσιών; Είναι λειτουργία της διοικήσεως αυτή;
Επιτρέψτε μου να πω ότι φέρνετε και ένα σωστό μέτρο, το μέτρο των αποδείξεων. Σας το είχα πει και την προηγούμενη φορά πάλι με τους ελεύθερους επαγγελματίες, το Σεπτέμβριο, όταν συζητούσαμε τα φορολογικά. Σας είχαμε πει να κάνετε αυτό, να δεχθείτε να γίνεται η έκπτωση από το εισόδημα. Η αιτιολογία, με την οποία το φέρνετε, έχετε καταλάβει ότι ακυρώνει την αξία του μέτρου; Ενώ η αξία του μέτρου είναι ότι σε τελευταία ανάλυση, αφού ένας πολίτης κάνει μία δαπάνη, να έχει πράγματι δικαίωμα να την εκπέσει από το εισόδημά του -ορθότατη αιτιολογία αυτή- εσείς πώς το αιτιολογείτε; Είναι, λέει, φοροφυγάδες οι δικηγόροι και οι γιατροί και γι’ αυτό το φέρνουμε. Γιατί; Είναι τιμωρία η έκδοση της αποδείξεως; Το φέρνετε, για να τους τιμωρήσετε; Δηλαδή, όλη η λογική σας έχει φύγει πια, έχετε εγκαταλείψει όλη την αναπτυξιακή λογική που μπορεί να υπάρξει μέσα από το φορολογικό δίκαιο και έχετε βυθιστεί στο χειρότερο κρατισμό, την πιο αδιέξοδη οικονομική πολιτική, η οποία οδηγεί σε μαρασμό τα δημόσια οικονομικά. Εάν ειλικρινώς δεν σεβόμουν το γεγονός ότι υποστηρίζουμε σταθερά ότι πρέπει να υπάρχει τετραετής θητεία, θα έλεγα ότι το καλύτερο θα ήταν να τελειώνουμε με την Κυβέρνησή σας εδώ και τώρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Σαμπαζιώτης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί έναν τομέα που επενδυτικά για τη χώρα μας μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη. Είναι κομμάτι μιας αγοράς κρίσιμης για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας, που όμως σήμερα παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες. Δυστυχώς, οι ρυθμίσεις της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν γίνει αντικείμενο κατάχρησης από κάποιους, οι οποίοι εμφανίζουν ιδιωτικά σκάφη ως δήθεν επαγγελματικά και με παραστατικά και εικονικά ναυλοσύμφωνα προσπαθούν να διαφύγουν τη φορολογία, λειτουργώντας εις βάρος της αγοράς και του ανταγωνισμού.
Με το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δίνουμε ένα τέλος σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Θεσμοθετούμε μία σειρά από μέτρα με στόχο την εξυγίανση του χώρου των σκαφών αναψυχής. Προχωρούμε σε πλήρη και σαφή διαχωρισμό της ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, με τρόπο που διασφαλίζει και προστατεύει τον πραγματικό επαγγελματία, αλλά παράλληλα κλείνει το δρόμο σ’ αυτούς που θέλουν να παρανομήσουν. Δημιουργούμε νέες ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά τα ιδιωτικά σκάφη, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο κάποιοι να ξεφεύγουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε εμφανίζοντας τα ιδιωτικά σκάφη ως επαγγελματικά, είτε εμφανίζοντας ψευδώς ως ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών αλλοδαπούς πολίτες χωρίς ελληνικό Α.Φ.Μ..
Άκουσα την κριτική από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέχρι χθες. Δεν μας προτείνουν να αυξήσουμε τους φόρους στις επιχειρήσεις και στα μεγάλα εισοδήματα, σήμερα όμως μας κατηγορούν, γιατί επιβάλλουμε ειδικό φόρο γι’ αυτούς που κατέχουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη και ιστιοπλοϊκά πάνω από δέκα ή δεκαπέντε μέτρα αντίστοιχα. Βεβαίως, είναι σαφές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει ένα κόμμα ανεύθυνο, γεμάτο αντιφάσεις και παλινωδίες, αφού μέχρι χθες μας εγκαλούσε ότι δεν φορολογούσαμε τα μεγάλα εισοδήματα και σήμερα, όταν κάνουμε μία προσπάθεια για ευνόητους λόγους -γιατί είναι συγκεκριμένα επαγγέλματα, συγκεκριμένοι άνθρωποι, με συγκεκριμένα κριτήρια που μπορούν να προσφέρουν και έχουν τη δυνατότητα να φορολογηθούν- σήμερα, λοιπόν, μας εγκαλεί, γιατί προχωρούμε σ’ αυτό το βήμα.
Μας κατηγορούν, επίσης, ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας. Εγώ διερωτώμαι: Ποιος τελικά είναι εκτός πραγματικότητας;
Λένε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι αντί να τονώσουμε την αγορά, «πνίγουμε» τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους. Σας ενοχλεί, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που φορολογούμε αυτούς που έχουν σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα; Αυτός είναι ο πόνος σας; Και ρωτώ: Έχουν σχέση αυτές οι κατηγορίες των ανθρώπων και αυτή η φορολόγηση καθόλου με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους; Μην τρελαθούμε τελείως!
Εκτός πραγματικότητας δεν είμαστε εμείς, κύριοι συνάδελφοι, εκτός πραγματικότητας, θεωρώ, ότι είστε εσείς και ο Πρόεδρός σας, ο οποίος, ενώ περιγράφει την οικονομία με τα μελανότερα χρώματα, ενώ μας λέει ότι έχει καταρρεύσει η οικονομία, τάζει και υπόσχεται παροχές ύψους πάνω από 11.000.000.000 ευρώ. Εγώ ρωτώ ευθέως και τον παρακαλώ να γίνει συγκεκριμένος: Πού θα τα βρει αυτά τα χρήματα;
(ML)
(PE)
Και ερωτώ και πάλι επειδή μιλάτε για δήθεν κρίση. Το ερώτημα το δικό μου είναι: Η μείωση των φορολογικών εσόδων από τη δήθεν κρίση, πώς θα καλυφθεί; Με παχιά λόγια τύπου «εμπιστοσύνη» και «διαφάνεια στα χρήματα» ή με συνεισφορά από αυτούς που έχουν φοροδοτική δυνατότητα; Την είδαμε εξάλλου τη διαφάνεια που έχετε στους δικούς σας λογαριασμούς, μέσα στο ίδιο σας το κόμμα. Ένα μπακαλοτέφτερο που περνιούνται ή δεν περνιούνται εκατομμύρια μάρκα, ανάλογα με το ποιος σύντροφος διαχειρίζεται αυτό το συγκεκριμένο τεφτέρι και μας κάνετε εσείς μαθήματα τάξης, όταν οι ίδιοι στο δικό σας το μαγαζί δεν μπορείτε δύο απλά πράγματα να τα γράψετε σωστά και πρακτικά.
Δεν θα κουραστώ, κύριοι συνάδελφοι, να επαναλάβω ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί σοβαρότητα. Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια, με κενές γενικόλογες διακηρύξεις. Εδώ υπάρχει ζήτημα. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν μία κρίση. Όλες οι χώρες παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Εμείς δυστυχώς, έχουμε ένα μεγάλο αγκάθι, το μεγάλο χρέος. Και αυτό το μεγάλο χρέος, είτε σας αρέσει κύριοι συνάδελφοι να το ακούτε, είτε δεν σας αρέσει, έχει να κάνει με τη δική σας εικοσαετή διακυβέρνηση. Ήταν η εποχή τότε, η δική σας διακυβέρνηση, που μετέφερε τα οικονομικά βάρη εκείνης της εποχής στις επόμενες γενιές, άρα και στο σήμερα. Εσείς πήρατε το χρέος, οι δικές σας διακυβερνήσεις από το 30% και το φθάσατε στο 100%. Κάναμε έναν αγώνα την πρώτη τετραετία και το φέραμε στο 92%. Δεν είναι αρκετό. Πρέπει να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο.
Βασικός πυλώνας της δικής μας πολιτικής, εκτός από την πάταξη της φοροδιαφυγής, είναι και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τη βοήθεια του κράτους. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η στήριξη της απασχόλησης που αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα αυτής της κρίσης παγκοσμίως. Στην κατεύθυνση αυτή στοχεύει και η ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στους φορείς του δημόσιου τομέα, με τη συνδρομή του ΟΑΕΔ να συμβάλλουν στην προστασία εκείνων οι οποίοι ενδέχεται να μείνουν ή και ήδη έχουν μείνει, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, άνεργοι. Πρόκειται για τους 60.000 ανθρώπους οι οποίοι θα προσληφθούν και θα γίνουν συνολικά αυτές οι προσλήψεις με επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ με στόχο να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης και η αύξηση της ανεργίας.
Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι όλες αυτές τις αντιδράσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης τάχαμου δε για ρουσφετολογικές προσλήψεις. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μιλάμε για προσλήψεις στο δημόσιο. Κάνουμε το εξής απλό: Ένας άνεργος, προκειμένου να κάθεται 18 μήνες, να μην προσφέρει τίποτα στο κοινωνικό σύνολο και να παίρνει κάποια χρήματα του επιδόματος ανεργίας, αυξάνουμε αυτό το επίδομα ανεργίας, τον τοποθετούμε σε έναν δημόσιο τομέα, προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και έχει πραγματική εργασία για τρία χρόνια. Βεβαίως, κανείς δεν είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι θα γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι με το σύνολο των παραπάνω πρωτοβουλιών γίνεται μία ουσιαστική παρέμβαση στον αγώνα για την καταπολέμηση της ανεργίας και μπαίνει πλέον μία τάξη στο χώρο των σκαφών αναψυχής. Στόχος μας παραμένει η υγιής ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας μας, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας και της νομιμότητας, καθώς και της δίκαιης συμμετοχής στα φορολογικά βάρη. Η ασυδοσία και τη κατάχρηση του νόμου δεν βλάπτουν μόνο την οικονομία, βλάπτουν σαφέστατα όλη την κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε αυτά τα φαινόμενα, το έχουμε ήδη αποδείξει και συνεχίζουμε.
Παρακολουθούμε τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, είμαστε πάνω από τα πράγματα, παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα όπου χρειάζεται, δεν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όμως έχει πάνω απ’ όλα τον τίτλο «σοβαρότητα και ειλικρίνεια», ειλικρίνεια απέναντι στον Έλληνα πολίτη.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο πρεσβεύει ότι αυτοί που έχουν περισσότερα, αυτοί που έχουν φοροδοτική ικανότητα, αυτοί θα πρέπει και να συνεισφέρουν πρώτα στα έσοδα του κράτους και αυτό το εφαρμόζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο.
Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό μας Κώστα Καραμανλή, τρεις μέρες μόλις πριν τις εκλογές που έλεγε «ναι, θα κάνουμε ταμείο και αν χρειαστεί θα βάλουμε και νέους φόρους».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό κυρία Πρόεδρε.
Το είπε κύριοι συνάδελφοι αυτό τρεις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές. Δεν βγήκε να τάξει λαγούς και πετραχήλια. Εσείς ήσαστε αυτοί οι οποίοι ενώ υποτίθεται ότι γνωρίζετε την κατάντια και την άθλια κατάσταση της οικονομίας μας, τάζετε τα πάντα στους πάντες.
Παρακαλώ λοιπόν, για το καλό αυτής της χώρας, να σοβαρευτούμε. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (΄Ελσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Νασιώκας έχει το λόγο.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Το πολυνομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα του Υπουργείου Οικονομικών, στο σύνολό του, είτε είναι στο σώμα του νομοσχεδίου, είτε στις τροπολογίες, κύριε Υφυπουργέ, που πολλές από αυτές μόνες τους είναι δύο ή τρία νομοσχέδια, είναι μεστό αντιφάσεων και πολλών άλλων δεινών.

(ΧΑ)
(ML)
Και όσες διατάξεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναγκαίες και χρήσιμες, και αυτές πνίγονται γιατί δεν εντάσσονται σε ένα σχέδιο. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση μέσα στην οποία θα μπορούσαν αυτές οι διατάξεις να αποδώσουν. Και τα όποια μέτρα παίρνετε τώρα και αυτά που θα πάρετε τον Οκτώβριο θα έχουν την ίδια αντιφατικότητα και την ίδια τύχη της αποτυχίας, κύριε Υπουργέ.
Και δεν θέλω να γίνω μάντης κακών ειδήσεων γιατί γνωρίζω το πόσο δύσκολη είναι σήμερα η κατάσταση στη χώρα μας, αλλά σκεφθείτε ότι ένα χρόνο πριν στο Τμήμα Διακοπών της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών με το περιβόητο «τα έσοδα έπιασαν πάτο» είχε φέρει φορολογικές διατάξεις. Αλήθεια, κύριε Υφυπουργέ, γιατί έπιασαν τα έσοδα πάτο πέρυσι; Η Lehman Brothers δεν είχε πτωχεύσει. Η πιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση δεν είχε επέλθει ακόμη. Η χώρα έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης από 4,2% μέχρι 3,7% και από κεκτημένη ταχύτητα. Γιατί τα έσοδα έπιασαν πάτο; Και γι’ αυτό έφταιγε η κρίση;
Το Γενάρη, κύριε Υφυπουργέ, ανατρέψατε εκείνη την πολιτική σε πάρα πολλά σημεία. Σήμερα μερικά από αυτά τα επαναφέρετε. Σήμερα εμείς γνωρίζουμε και οι πολίτες γνωρίζουν ότι περνάμε μια δύσκολη κατάσταση. Γνωρίζουμε και για το χρέος παρόλο που ο κύριος συνάδελφος δεν είπε την αλήθεια, δεν είπε ότι ήταν 170 δισεκατομμύρια ευρώ το χρέος διαχρονικά και ότι την τελευταία πενταετία προστέθηκαν 70 με 80 δισεκατομμύρια ονομαστικά. Και κάνει συγκρίσεις με στοιχεία τα οποία, όμως, δεν είναι συγκρίσιμα, αφού το Α.Ε.Π. αναθεωρήθηκε, όπως γνωρίζετε, και τα συγκρίνει ποσοστιαία με το αναθεωρημένο Α.Ε.Π.. Δεν λέει, λοιπόν, την αλήθεια. Εμείς γνωρίζουμε ότι η δημοσιονομική κατάσταση, το αδιέξοδο είναι ο βραχνάς της χώρας αυτήν την ώρα και γνωρίζουμε ακόμα ότι η πραγματική παραγωγή της χώρας και τα έσοδα του κράτους, δηλαδή η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποιητική, η βιοτεχνική, η βιομηχανική στο σύνολό της, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η οικοδομή, τέσσερις πηγές πάνω στις οποίες κυρίως στηρίζεται η οικονομία μας βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση.
Και αγωνιά ο λαός γιατί δεν βλέπει να υπάρχει σχέδιο και δυνατότητα από την Κυβέρνηση για να βγει από την κρίση, γιατί βλέπει όλες αυτές οι παρεμβάσεις, όλες αυτές οι επιβαρύνσεις να πηγαίνουν χαμένες. Γιατί η Κυβέρνηση λειτουργεί με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς στόχο σε ένα τρικυμισμένο περιβάλλον, σε ένα πέλαγος που οι αέρηδες είναι πάρα πολύ δυνατοί.
Και κάνετε ένα ακόμα λάθος πολιτικό αυτήν τη φορά, να χρεώνετε τις ευθύνες στους προηγούμενους πρώτον και δεύτερον, να χρησιμοποιείτε την παγκόσμια οικονομική κρίση ως άλλοθι. Υπάρχει παγκόσμια οικονομική κρίση –δεν την αρνείται κανένας- και νέα γρίπη υπάρχει, αλλά ούτε το πρώτο μπορεί να είναι άλλοθι για την αποτυχημένη σας οικονομική πολιτική ούτε το δεύτερο για την κατάσταση που υπάρχει στην υγεία.
Και επειδή θέλω να μιλάω με παραδείγματα και με προτάσεις, κύριε Υφυπουργέ, θα πάρω δύο παραδείγματα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου σας. Φέρνετε μια τροπολογία στην οποία μεταξύ άλλων καθορίζετε και τη φαρμακευτική πολιτική της χώρας. Με μία διάταξη μιας τροπολογίας! Και τι κάνετε; Επαναφέρετε τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων εκεί ακριβώς που τον βρήκατε το 2004, στις τρεις χώρες που έχουν τα φθηνότερα φάρμακα στην Ευρώπη.
Τι κάνατε, όμως, αυτά τα έξι χρόνια; Το πρώτο που κάνατε ήταν να καταργήσετε τη λίστα φαρμάκων, γιατί όλα τα άλλα που ψήφισε ως φαρμακευτική πολιτική ο κ. Κακλαμάνης δεν υλοποιήθηκαν ούτε κατά κεραία ούτε η τιμή αναφοράς ούτε το rebate ούτε οι επιστροφές των ταμείων. Μετά ήρθε η διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Προέδρου της Βουλής του κ. Σιούφα τότε ως Υπουργού και του κ. Παπαθανασίου του σημερινού τσάρου της οικονομίας ως Υφυπουργού και ψηφίσατε τη νέα διάταξη για καθορισμό της τιμής των φαρμάκων. Τι κάνατε, κύριε Υφυπουργέ, τότε; Είπατε: «Όχι οι τρεις φθηνότερες χώρες, αλλά οι δύο χώρες από τις παλιές, η Ελβετία -Πού ανακαλύψατε, αλήθεια, την Ελβετία; Εδώ είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Τώρα την αλλάζετε, βέβαια.- και οι δύο από τις νέες».
(ST)
(XA)
Έτσι θα καθορίζετε τις τιμές. Και συγχρόνως, 4% από το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιστρέφεται στα ταμεία. Ούτε 1 ευρώ απ’ αυτό το 4%, κύριε Υπουργέ, δεν επιστρέφεται.
Πριν ένα χρόνο στο φορολογικό του κ. Αλογοσκούφη ο κ. Αβραμόπουλος ψήφισε και αυτός διάταξη για τα φάρμακα, σύμφωνα με την οποία από 1.1.2009 το 3% της κατανάλωσης των φαρμάκων θα επιστρέφει στα ταμεία. Ούτε 1 ευρώ. Και τι πετύχατε μ’ αυτό; Τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ –προσέξτε το- που ήταν η συνολική φαρμακευτική δαπάνη όπως καταγράφεται στο σύνολό της μαζί με τις παράλληλες εξαγωγές -έτσι καταγραφόταν και τότε, έτσι και τώρα- το 2009 θα προσεγγίσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα, κύριε Υπουργέ, και εσείς λέτε ότι θα αλλάξετε την τιμή και θα έρθετε στην παλιά τιμή και όλα θα αλλάξουν. Λίστα θα επαναφέρετε; Μηχανοργάνωση θα κάνετε; Ελεγκτικό μηχανισμό θα κάνετε; Προληπτικό μηχανισμό θα κάνετε; Ή θα παραμείνουν ελεγκτές οι αγροτικοί ιατροί που ελέγχουν τα βιβλιάρια σε όλη τη χώρα και λέτε ότι υπάρχει φαρμακευτική δαπάνη, αυξάνεται και τι να κάνετε εσείς; Ξέρετε τι σημαίνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο; Δημοσιονομικό σας πρόβλημα είναι τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αλλά και το δεύτερο, εξίσου σημαντικό. Θα λύσουμε τώρα τις προμήθειες στα νοσοκομεία. πώς; Θα κάνουμε μια διυπουργική επιτροπή, ένα συγκεντρωτικό μόρφωμα. Μα, πριν δυόμισι χρόνια δεν κάνατε ένα νομοσχέδιο συγκεντρωτικό, το οποίο ήταν και αναποτελεσματικό και όπου εφαρμόστηκε και εφαρμόστηκε στην καθαριότητα των νοσοκομείων, παραδείγματος χάρη, διπλασιάστηκε η δαπάνη; Και βεβαίως, αλλάξατε τέσσερις προέδρους σε αυτήν την Επιτροπή, την Κεντρική Επιτροπή Προμηθειών. Και σήμερα τα νοσοκομεία μας χρωστάνε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Τα ταμεία είναι στο κόκκινο. Είναι 6 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριε Υφυπουργέ, από το Μάρτιο του 2005 και μετά, 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου το μήνα το νέο χρέος. Και δεν κάνετε μηχανοργάνωση, δεν κάνετε διπλογραφικό. Να σας κάνω εγώ μια πρόταση, πολύ απλή πρόταση; Αλλά πρέπει κάποιος να έχει κότσια για να την αντιμετωπίσει. Αντί να κάνετε συγκεντρωτικό, να κάνετε αποκεντρωτικό σύστημα. Να κάνετε μητρώο υλικών, ενιαίες προδιαγραφές και να μπορεί ο καθένας, αφού έχει λεφτά στην περιφέρεια, στο νοσοκομείο του ή στο σύστημα, να αγοράζει και με ηλεκτρονικό εμπόριο, αρκεί να είναι υποχρεωμένος να είναι κάτω από τις τιμές της αγοράς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αντί να κάνετε αυτό, το μόνο που κάνετε, φορτώνετε τον ελληνικό λαό με τεράστια προβλήματα.
Και αν η πολιτική σας στο φάρμακο ήταν αυτή που σας είπα και στις προμήθειες των νοσοκομείων είναι αυτή που σας λέω, τι χρεία μαρτυρίας άλλης έχω και μαρτύρων; Ποια είναι η αντιφατικότητα της πολιτικής σας και η αναποτελεσματικότητα; Γιατί δεν υπάρχει διέξοδος στο σήμερα με τη δική σας πολιτική; Γιατί ακριβώς δεν έχετε πρόγραμμα, δεν έχετε γραμμή πλεύσης και κυρίως δεν έχετε τη θέληση να παλέψετε με τα πραγματικά προβλήματα του λαού υπέρ των πολλών, γιατί δυστυχώς στηρίζετε ή ανέχεστε ή πολλές φορές σας επιβάλλουν, παραδείγματος χάρη, η Ελβετία, στο συνυπολογισμό της τιμής τα συμφέροντα, τις δικές τους απόψεις και εσείς τις ακολουθείτε, δυστυχώς.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Καραμάριος.
Το λόγο έχει ο κ. Χάιδος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, όταν ήταν Αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία, υποσχόταν, αλλά και τώρα που είναι Κυβέρνηση διακηρύττει για την ανάγκη ενός σταθερού, απλού, δίκαιου, διαφανούς φορολογικού συστήματος. Και σαφώς δεν είναι σταθερό και απλό, γιατί πέντε χρόνια τώρα η Κυβέρνηση τροποποιεί, καταργεί και επαναφέρει διατάξεις, δημιουργώντας έτσι ένα δαιδαλώδες πλαίσιο, το οποίο κανένας δεν γνωρίζει πλήρως. Δεν είναι επίσης και διαφανές, αφού αποτελούν συνήθη πρακτική οι φωτογραφικές διατάξεις φοροαπαλλαγών ή άλλων διευκολύνσεων για την εξυπηρέτηση ημετέρων. Και σαφώς δεν είναι και δίκαιη η φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης, αφού με αυτήν, σε συνδυασμό με τις άλλες της πολιτικές, αφαιρεί εισοδήματα και πλούτο από τους πολλούς και αδύναμους και τον μεταφέρει στους λίγους και ισχυρούς.

(XP)

(ST)

Κάνει με τις αποφάσεις της τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Επισημαίνω χαρακτηριστικά ότι ο μέσος μισθωτός κατέβαλλες το 2004 το 4% του μισθού του για φόρο, ενώ τώρα πληρώνει το 8% του μισθού του, ο οποίος μειώθηκε σε πραγματική αξία. Άλλο κραυγαλέο παράδειγμα αυτής της οδυνηρής για τα πλατιά λαϊκά στρώματα εξέλιξης, είναι η αλματώδης αύξηση των εμμέσων φόρων που είναι τόσο μεγάλη, έτσι ώστε η χώρα μας σε απόλυτους αριθμούς και σαν ποσοστό επί του ΑΕΠ να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση στον οικείο πίνακα των δεκαπέντε παλαιών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταθέτω για τα Πρακτικά τον οικείο πίνακα που δείχνει ότι ενώ το 2004 ήμασταν στην τρίτη θέση με 59% ποσοστό συμμετοχής των εμμέσων φόρων, το 2008 αυτό το ποσοστό αυξήθηκε στο 62% όταν σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό αυτό μειώνεται.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Χάιδος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος έχει ως εξής:
























ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Η πολιτική της Κυβέρνησης διέπεται από οικονομική νεοφιλελευθερισμό, από παλαιοδεξιά λειτουργία και από διαχειριστική ανικανότητα. Και αυτή η παγκόσμια πατέντα, αυτός ο μοναδικός συνδυασμός χαρακτηρίζεται σωστά από πολλούς ως πελατειακός καπιταλισμός, αλλά έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό κανιβαλισμό, αφού καθημερινά βλέπουμε πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν ή να εξαγοράζονται αντί πινακίου φακής από τους κολοσσούς, οι οποίοι ελέγχουν πλέον σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα της χώρας. Και η Νέα Δημοκρατία με τις προχειρότητες, με τις παλινωδίες, με την αποσπασματικότητα, τη φοροεισπρακτική λογική και την επικοινωνιακή σκοπιμότητα που διέπει όλα σχεδόν τα νομοσχέδια, επιδεινώνει την κατάσταση.
Ένα τέτοιο κραυγαλέο παράδειγμα σχεδόν όλων των ανωτέρω γνωρισμάτων, είναι και το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα. Επιβάλλει έκτακτη εφάπαξ εισφορά και ετήσιο ειδικό φόρο σε όλα τα σκάφη αναψυχής και στα επαγγελματικά, δηλαδή αυτά που αποτελούν εργαλείο δουλειάς για κάποιον. Αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τον τουρισμό και μάλιστα σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης. Γιατί για τους λίγους και ισχυρούς πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτά τα ποσά είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που έως σήμερα τους δώρισε με διάφορους τρόπους η Κυβέρνηση. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Επιχειρηματίας που παίρνει 150.000 ευρώ το χρόνο αποδοχές, 500.000 ευρώ ως μέρισμα μετόχου επί των κερδών της εταιρείας και με ακίνητη περιουσία 2.000.000 ευρώ, από τη φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης έχει 55.000 ευρώ όφελος. Όμως, ένας μισθωτός με 16.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα επιβαρύνεται επιπλέον με 332 ευρώ το χρόνο. Αυτή είναι η δίκαιη κοινωνικά φορολογική πολιτική σας. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και μην προσπαθείτε με προπαγανδιστικές λαϊκίστικες εκφράσεις περί «σκαφάτων», να την αποκρύψετε για να ξεγελάσετε τους πολίτες. Δεν πείθετε πλέον κανέναν. Δεν πείθετε την κοινωνία με αυτά που λέτε, γιατί είναι αυτή που υφίσταται τις δραματικές συνέπειες της πολιτικής σας.
Αλλά και οι άλλες ρυθμίσεις αυτού του νομοσχεδίου κινούνται σε αυτά τα αντιλαϊκά πλαίσια και έχουν τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. Δεν είναι η δυνατότητα απασχόλησης στο δημόσιο ανέργων με προίκα το Ταμείο Ανεργίας απαράδεκτη ρουσφετολογική ρύθμιση; Δηλαδή υπεξαιρείτε τα χρήματα του ΟΕΔ, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων και των πολιτών, για να τακτοποιήσετε χωρίς κριτήρια δικά σας παιδιά, δημιουργώντας ταυτόχρονα την προσδοκία για μόνιμο διορισμό, προσπαθώντας έτσι να εξαγοράσετε την ψήφο τους.
Μετατρέψατε τον ΟΑΕΔ σε άντρο κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, κομματισμό και ρουσφετολογίας. Η δουλειά του είναι να στηρίζει τους ανέργους. Γι’ αυτό προτείνουμε την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 70%. Να τους βοηθάει να βρουν δουλειά καταρτίζοντάς τους ή επιδοτώντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές, να ενισχύει τους ιδιώτες επιχειρηματίες να τους προσλάβει μέσα από αυστηρές δεσμεύσεις με προίκα, βέβαια, το Ταμείο Ανεργίας. Καταθέσαμε γι’ αυτά πρόταση νόμου, αλλά εσείς κωφεύσατε. Όμως ο σημερινός δικός σας ΟΕΔ είτε παρουσιάζει ανικανότητα να εκπονήσει και υλοποιήσει προγράμματα για τους ανωτέρω στόχους είτε διαθέτει, όπως καθημερινά διαπιστώνουμε, κονδύλια για την εξυπηρέτηση υμετέρων. Παραδείγματα, εκτός της σημερινής ρύθμισης για τη ρουσφετολογική τακτοποίηση ανέργων στο δημόσιο, είναι τα stage.
(MT)

(XP)
Κανένας δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο εντάσσονται στα STAGE οι καταρτιζόμενοι. Επίσης άλλα παραδείγματα είναι οι επιδοτήσεις νέων επιστημόνων και επαγγελματιών με αδιαφάνεια από τα κεντρικά της Αθήνας και πολλές φορές σε αντίθεση με τη γνωμοδότηση του τοπικού Ο.Α.Ε.Δ., είκοσι χιλιάδες άνεργοι στους δήμους και πολλά άλλα.
Τα ίδια όμως ισχύουν και για τις ρυθμίσεις που αφορούν την τιμή των φαρμάκων, τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών του δημοσίου και των ΝΠΔΔ του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση εμπαίζει τη Βουλή, εμπαίζει τον κόσμο, εμπαίζει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους πολιτικά, όπως εξάλλου το κάνει και με την τροπολογία, με την οποία θα αποφασίζει η Κυβέρνηση και όχι η αρμόδια Επιτροπή για το ποια επαγγέλματα θα εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Για τις τροπολογίες επί των τριών παραπάνω θεμάτων θα μιλήσω αναλυτικά στην επί των άρθρων συζήτηση που θα γίνει την Πέμπτη.
Ο λαός όμως κατάλαβε ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Οι πολίτες κατάλαβαν ότι μόνο δεινά μπορούν να περιμένουν από αυτή και στρέφονται στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να του αναθέσουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας όταν θα γίνουν εκλογές.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει η κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω ότι αν μας καλούσε κάποιος να βρούμε ένα χαρακτηρισμό για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τις πολιτικές της, θα λέγαμε «νεοφιλελευθερισμός με πελατειακό πρόσωπο», γιατί έχετε κατορθώσει αυτόν πραγματικά τον άκρως πρωτότυπο προσδιορισμό μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι χαρακτηριστικό έχει κυρίως το νομοσχέδιο που φέρνετε σήμερα, όπως και όλα τα άλλα τα οποία έχετε φέρει το προηγούμενο διάστημα; Και ο Εισηγητής μας, ο Ανδρέας Μακρυπίδης, στην εμπεριστατωμένη του εισήγηση, είπε ότι είναι το τρίτο νομοσχέδιο από το Πάσχα. Φυσικά έπονται και άλλα, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Το χαρακτηριστικό είναι ότι έρχεστε και με κάθε φοροεπιδρομή που κάνετε, μαζεύετε συνεχώς από τους πολλούς ωθώντας πραγματικά στην απόγνωση τον εργαζόμενο της χώρας, το μεροκαματιάρη άνθρωπο της βιοπάλης, τον επαγγελματία, τον επιστήμονα, το νέο άνθρωπο. Τα μαζεύετε όλα αυτά έχοντας οι ίδιο ομολογήσει ότι «πιάσατε πάτο» στα έσοδα, ότι έχετε τελείως διαλύσει κάθε μηχανισμό εισπρακτικό και ελεγκτικό σ’ αυτή τη χώρα, χωρίς να έχετε στρατηγική, σαν να είναι ένα πιθάρι χωρίς πάτο που ρίχνει-ρίχνει ο κόσμος με πλήρη ανασφάλεια, γιατί δεν βλέπει μια προοπτική. Είναι αδιέξοδο.
Αφού όμως τα μαζέψετε τι τα κάνετε; Ερχόσαστε να βάλετε κάποια σειρά, έστω με τη δική σας αντίληψη; Έρχεστε να εφαρμόσετε κάποιο πρόγραμμα για την κρίση, έστω διαφορετικό απ’ αυτό που προτείνουμε εμείς;
Όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτά που εισπράττει η Κυβέρνηση με αυτή τη φοροεπιδρομή συνεχώς, που έρχεται και δυναμιτίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας και ενισχύει συνεχώς το φαύλο κύκλο της κρίσης, αυτά τα ίδια χρήματα έρχεστε απροκάλυπτα, με το ίδιο νομοσχέδιο, να ανοίξετε τις πόρτες ενός ατέρμονου προεκλογικού ρουσφετιού για να τα μοιράσετε.
Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο που βουλιάζει τη χώρα και την οικονομία. Εισπράττετε από τη μια και από την άλλη τι λέτε; Λέτε στον Υπουργό Οικονομίας να δίνει χορηγίες ανά την Ελλάδα σε όποιο σωματείο και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου θέλει για όποιο σκοπό, εσείς που υποτίθεται ότι έρχεστε εδώ να μας πείτε ότι καταργήσατε τους ειδικούς λογαριασμούς και όλες αυτές τις εκφράσεις της κακής διακυβέρνησης.
Έρχεστε λοιπόν να κάνετε αυτή τη σκανδαλώδη πραγματικά ρύθμιση όσον αφορά τον Ο.Α.Ε.Δ. και τα χρήματα από τους κοινωνικούς φορείς, από τον ιδρώτα του εργαζόμενου τα πάτε ξανά για ολιγόμηνες ρουσφετολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο, συνέχεια της άλλης απαράδεκτης ρύθμισης για τους εξήντα χιλιάδες, όπου είχατε πει ότι θα κάνετε επίδομα απασχόλησης στο δημόσιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τέσσερα χαρακτηριστικά λοιπόν έχει το παρόν νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Πρώτα απ’ όλα είναι καθαρό εισπρακτικό. Δεν σας ενδιαφέρει που μέσα στην κρίση και εν μέσω καλοκαιριού, που υπάρχει πρόβλημα στον τουρισμό, έρχεστε και εφαρμόζετε αυτή τη διάταξη όσον αφορά τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Αναφέρθηκαν σ’ αυτό όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Να καθίσετε εδώ και να πείτε «έχουμε πρόβλημα, δεν μπορούμε να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, ποιοι είναι επαγγελματίες, ποιοι είναι ιδιώτες».


(GK)
(3MT)
Με αυτή τη λογική θα το κάνετε; Έτσι αδιάκριτα; Έρχεστε πραγματικά και υπονομεύετε έναν ολόκληρο κλάδο εν μέσω κρίσης; Και πάλι εδώ τα δύο μέτρα και δύο σταθμά; Εσείς που την προηγούμενη εβδομάδα φέρατε το αφορολόγητο στην ποντοπόρο ναυτιλία και στους μεγάλους του ναυτιλιακού χώρου, έρχεστε τώρα και με φόρο και με έκτακτη εισφορά στα επαγγελματικά σκάφη;
Δεύτερον, ανερμάτιστη πολιτική, πολιτική χωρίς σχέδιο, ράψε-ξήλωνε ανάλογα, να περνά η ώρα, να βουλώνετε τρύπες και φυσικά να μη δημιουργείτε κανένα αδιέξοδο.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις –θα αναφερθούμε και στα άρθρα, τους τίτλους λέω μόνο- η διάταξή σας για τα φάρμακα, όταν εσείς καταργήσατε τη λίστα φαρμάκου και έρχεστε τώρα να ομολογήσετε πού έχει οδηγήσει όλη αυτή η πολιτική σας επιλογή.
Ή μήπως να αναφέρω την περίφημη διάταξη, όπου πάτε στα τελωνεία να στήσετε κάποια ιδιόμορφη υπηρεσία, για να ελέγξετε το βρώμικο χρήμα και το ξέπλυμα, εσείς που καταργήσατε και τον κ. Ζορμπά και την Αρχή του;
Τρίτο χαρακτηριστικό το κοινωνικά άδικο. Έρχεστε εδώ με μια τροπολογία που τη φέρατε, αφού φυσικά τέλειωσε η Επιτροπή –όπως είπε ο Εισηγητής μας- μια απαράδεκτη τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, όπου βέβαια τίθενται και σοβαρότατα θέματα, γιατί είναι εκτός ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εκτός Ολομέλειας.
Έρχεστε πάλι χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους να δυναμιτίσετε περαιτέρω το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, την ώρα που βουλιάζουν τα ταμεία, βουλιάζει το ασφαλιστικό.
Υπάρχει τέτοια κοινωνική αγωνία και τέτοια κοινωνική ανασφάλεια και έρχεστε να πείτε ότι κάνετε ξανά τις μεγάλες σας πρωτοβουλίες. Όταν βέβαια ο ελληνικός λαός ακούει πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, ξέρει πολύ καλά ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Και φυσικά υπάρχει και αυτή η πελατειακή αντίληψη –που αναφέρθηκα προηγούμενα- η οποία διατρέχει όλη τη νομοθεσία σας και πολύ περισσότερο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φυσικά δεν είναι μονόδρομος ούτε αυτού του τύπου η διακυβέρνηση που εμπαίζει τους πολίτες και πολύ περισσότερο μια λογική περιοριστική εν μέσω κρίσης, που λέει ότι πρέπει συνεχώς να ρίχνουμε όλο και περισσότερα βάρη στους πολλούς, όλο και πιο ασφυκτικό πλαίσιο, να δυναμιτίζουμε την αγορά εργασίας και από εκεί και πέρα να προσπαθούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία μόνο με την ασυδοσία και τα μεγάλα λόγια.
Δεν γίνεται έτσι. Εμείς έχουμε προτείνει μια τελείως διαφορετική πολιτική που ξεκινά από έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης που πλέον εκεί που έχει φθάσει η χώρα είναι προϋπόθεση για την επιτυχία οποιασδήποτε πολιτικής και πάνω απ’ όλα έρχεται να στηρίξει το εισόδημα, τη ζήτηση.
Αυτή η πολιτική που προτείνουμε έρχεται να κάνει πραγματικές αλλαγές για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που να είναι και αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό και φυσικά το δημόσιο να αναλάβει τις ευθύνες του, με επενδύσεις, με εποπτεία, με ρύθμιση.
Υπάρχει, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Φυσικά, με τέτοιου είδους νομοσχέδια το μόνο που κάνετε είναι να εμπεδώνετε ακόμα περισσότερο την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, να έχετε φαινόμενα σαν αυτά που είδατε στη Λήμνο που οι επαγγελματίες, με απόγνωση, πέταξαν έξω τους εφοριακούς, εκφράζοντας πια αυτή την αγανάκτηση σε ένα κράτος που δεν τους δίνει προοπτική, δεν έχει κανόνες παιχνιδιού τίμιους, έντιμους και συνεπείς απέναντι στους πολίτες και φυσικά όλη αυτή η διαδικασία απλώς επιδεινώνει την κρίση.
Η απάντηση είναι μία. Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός στην κάλπη. Αλλαγή διακυβέρνησης, κυβέρνησης και πολιτικής.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ κι εγώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες οι χώρες στην Ευρώπη καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την περίοδο μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Είναι βέβαιο ότι η ανάκαμψη θα χρειαστεί αρκετό χρονικό διάστημα, για να γίνει πραγματικότητα και ακόμα πιο σίγουρο είναι ότι η ανάκαμψη που θα έλθει, δεν θα έλθει αυτόματα.
Θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις, τις οποίες θα λάβουμε, από τον τρόπο με τον οποίο θα κατανοήσουμε και θα ερμηνεύσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης τόσο σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο όσο βέβαια και σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Κυρίως θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε ισχυρότερες βάσεις για την ανάπτυξη των οικονομιών μας τις επόμενες ημέρες μετά την κρίση.
Ειδικά στη χώρα μας, στην πορεία αυτή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυο μεγάλα διαχρονικά και διαρθρωτικά προβλήματα, προβλήματα τα οποία η κρίση έφερε στην επιφάνεια με μεγαλύτερη ένταση και οξύτητα.
Το πρώτο αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως στο υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’80 και συντηρήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη δεκαετία του ’90.

(DP)
(GK)
Το δεύτερο είναι η διαχρονικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας η οποία αντικατοπτρίζεται σήμερα στο υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τα προβλήματα αυτά, τα οποία θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπιστεί πριν από την είσοδο ή αμέσως μετά την είσοδο της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, απαιτούν σήμερα άμεσες, συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση αποφασιστικά εφαρμόζοντας ένα σαφές και συγκροτημένο σχέδιο.
Ο πρώτος από τους βασικούς άξονες του σχεδίου αφορά, όπως είναι φυσικό, στη μείωση του ελλείμματος και του χρέους. Είναι απόφαση της Κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις και τους στόχους που έχουμε θέσει: δηλαδή, να επιτύχουμε έλλειμμα 3,7% του Α.Ε.Π. φέτος και κάτω από τα 3% το 2010. Και αυτό θέλουμε να το κάνουμε όχι μόνο γιατί το επιβάλλει η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί αυτό απαιτεί η ενίσχυση της αξιοπιστίας της οικονομίας μας και το συμφέρον της χώρας. Επιλογή μας είναι να επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη δημοσιονομική ανασυγκρότηση ακόμη κι αν αυτή είναι πολιτικά επώδυνη προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από πρωτοβουλίες, όπως τα προγράμματα εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις, αλλά και στοχευμένες παρεμβάσεις σε κλάδους της οικονομίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την κρίση. Όχι μόνο δεν είμαστε απέναντι σε τομείς της οικονομίας, όπως ειπώθηκε προηγουμένως στη συζήτηση, αλλά εντελώς αντίθετα συγκεκριμένοι κλάδοι, όπως οι κλάδοι της οικοδομής, της εμπορίας των αυτοκινήτων, του τουρισμού, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρόσφατα έχουν δεχθεί τη στήριξη με πακέτα κυβερνητικών μέτρων.
Ο τρίτος άξονας του σχεδίου μας είναι η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη αυτή τη περίοδο από την βοήθεια του κράτους. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και η στήριξη της απασχόλησης που αναδεικνύεται πλέον ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμίως και ως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή.
Κανένας από αυτούς τους τρεις πυλώνες της πολιτικής μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί μεμονωμένα. Χρειάζεται ταυτόχρονη δράση, συστηματική προσπάθεια και προς τις τρεις κατευθύνσεις και όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για μία Κυβέρνηση ειδικότερα σ’ αυτή τη περίοδο, δεν έχουμε τη πολυτέλεια να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο. Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σχέδιο, υπεύθυνες προτάσεις, απαιτεί εθνική συνεννόηση, όχι γενικότητες, όχι θεωρίες, όχι υποσχεσιολογία και αοριστολογία χωρίς αντίκρισμα. Η τακτική της κριτικής την οποία ακολουθούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ εύκολη, το δύσκολο όμως, είναι σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο να κάνει ο καθένας στον τομέα της ευθύνης του αυτό που πραγματικά απαιτείται.
Κατηγορείτε, κύριοι συνάδελφοι –ιδίως εσείς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- την Κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Στη πραγματικότητα όμως, εσείς είστε που δεν προτείνετε τίποτα το συγκεκριμένο. Και όποτε προτείνετε κάτι το συγκεκριμένο, τότε αποκαλύπτεστε. Αποκαλύπτετε δηλαδή, τις πραγματικές προθέσεις.
Τι προτείνει, δηλαδή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Ειπώθηκε αυτό στην Επιτροπή κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όλα τα εισοδήματα από εργασία, από μερίσματα, από τόκους καταθέσεων να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο στην ίδια φορολογική κλίμακα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά που έχουν έσοδα από καταθέσεις –και όλα τα νοικοκυριά έχουν καταθέσεις- ή από μετοχές. Θα αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση για τα νομικά πρόσωπα, για τις επιχειρήσεις οι οποίες διανέμουν μερίσματα, πέραν βέβαια των προβλημάτων που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο μέτρο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Και το ερώτημα είναι: Ποιος, λοιπόν, επιχειρεί τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών και των επιχειρήσεων;
Και επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας κατηγορεί ότι έχουμε αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση θα ήθελα, επίσης, να επισημάνω και τα εξής:
Πρώτον, η διεύρυνση του κλιμακίου του κεντρικού φορολογικού συντελεστή που έγινε για τα φυσικά πρόσωπα κατά 30% από τα 23.000 ευρώ στα 30.000 ευρώ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 30% και το 40% από το 25% και το 35% αντίστοιχα είχε σαν αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν από το 2008 σημαντική φορολογική ελάφρυνση. Με την αύξηση δε των αφορολογήτων ορίων από τα 10.000 ευρώ στα 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και από τα 8.400 ευρώ στα 10.500 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες είχε σαν αποτέλεσμα τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας περίπου να μην πληρώνουν πλέον στην Ελλάδα φόρο εισοδήματος.

(DE)
(03 DP)
Δεύτερον, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στην Ελλάδα και βρίσκεται στο 25%, όπως είναι γνωστό, έναντι 25,9% που είναι στην Ευρωζώνη. Η μείωση της άμεσης φορολογίας είναι μία τάση η οποία υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και ούτε είναι χάρισμα στους έχοντες και κατέχοντες και στους «ημέτερους».
Συνεπώς, η Ελλάδα φορολογεί τα φυσικά πρόσωπα χαμηλότερα από το μέσο όρο της αντίστοιχης φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιχειρήσεις περίπου στο ίδιο επίπεδο με το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Και στην έμμεση φορολογία είμαστε κάτω ως ποσοστό του Α.Ε.Π. από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυτή, λοιπόν, είναι η πραγματικότητα.
Αφήστε τους μύθους. Χρησιμοποιείστε ορθολογικά επιχειρήματα. Δε μπορεί να λέτε ότι έχουμε αυξήσει υπέρμετρα τη φορολογική επιβάρυνση τα τελευταία χρόνια.
Το πρόβλημα σήμερα στη χώρα μας με τις παρεμβάσεις τις οποίες έχουμε κάνει δεν είναι οι υψηλοί φόροι. Η Ελλάδα πλέον είναι ανταγωνιστική χώρα σε αυτό το επίπεδο. Το ζητούμενο σήμερα είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών. Και νομίζω ότι, ως Κυβέρνηση, τα τελευταία χρόνια έχουμε αποδείξει ότι σ’ αυτά τα θέματα κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα μπροστά.
Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ρυθμίζει σημαντικά φορολογικά θέματα, όπως είναι το καθεστώς των ιδιωτικών και των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, τη σύσταση Τμήματος Ελέγχου των ρευστών διαθέσιμων στην Τελωνειακή Υπηρεσία, την έκπτωση των αμοιβών των γιατρών και των δικηγόρων από το εισόδημα των φορολογουμένων.
Παράλληλα, ρυθμίζονται θεσμικά ζητήματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τη βελτίωση της λειτουργίας του, για την προσαρμογή του στη σύγχρονη δημόσια διοίκηση και τη δικαστηριακή πρακτική. Αυτές οι διατάξεις που υπάρχουν για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους όχι μόνο δεν οδηγούν σε υποβάθμιση του Νομικού Συμβουλίου, αλλά εντελώς αντίθετα, θα έλεγα ότι οδηγούν σε αναβάθμιση της λειτουργίας του Νομικού Συμβουλίου. Και ο στόχος μας είναι ακριβώς να ενισχύσουμε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα, μέσα από αυτά τα καινούργια εργαλεία, το δημόσιο συμφέρον.
Όλα τα σημαντικά θέματα τα οποία περιλαμβάνει το νομοσχέδιο εντάσσονται στους συγκεκριμένους άξονες που ανέφερα προηγουμένως. Εντάσσονται, δηλαδή, στο συγκεκριμένο σχέδιο που η Κυβέρνηση έχει για να βγει η χώρα από τη διεθνή κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις και παράλληλα, για να αντιμετωπιστούν ριζικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου στα πλοία αναψυχής, κρίθηκε ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός νομικού προσώπου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με αποκλειστικό σκοπό την απόκτηση ιδιωτικών σκαφών αναψυχής της εταιρείας ιδιωτικών πλοίων αναψυχής. Τη στιγμή που επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ο ιδιοκτήτης κάθε οχήματος, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, ανεξάρτητα αν το χρησιμοποιεί για ιδιωτική χρήση ή για την εργασία του, δεν είναι δυνατόν να μην επιμεριστεί ένα μέρος της κοινωνικής δαπάνης και στους ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών αναψυχής -μιλάμε για μεγάλα σκάφη αναψυχής- οι οποίοι εξ ορισμού είναι οικονομικά ευπορότεροι και έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν περισσότερο.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θεσπίζουμε και τον ειδικό φόρο για τα σκάφη αναψυχής, έναν φόρο ο οποίος έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Για τα μηχανοκίνητα, όμως και για τα ιστιοφόρα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, ο ειδικός αυτός φόρος επιστρέφεται κατά 50% στους υπόχρεους, εφόσον αυτοί πληρούν κάποια κριτήρια που αποδεικνύουν ότι είναι επαγγελματίες, κριτήρια τα οποία θα καθοριστούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εμπορικής Ναυτιλίας και η οποία υπουργική απόφαση θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη έχει ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή για τη σύνταξη αυτών των κριτηρίων.
Η κατοχή ενός ιδιωτικού σκάφους αναψυχής είναι βέβαιο ότι αποδεικνύει μεγάλη φοροδοτική ικανότητα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα χρειαστώ τρία λεπτά ακόμη, κύριε Πρόεδρε.
Είναι, βέβαιο, λοιπόν ότι η κατοχή ενός μεγάλου σκάφους αναψυχής αποδεικνύει και μεγάλη φοροδοτική ικανότητα. Η επιβολή επομένως εφάπαξ έκτακτης εισφοράς είναι αναγκαία. Είναι αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Ακριβώς, όμως, για να μη θίξουμε την ανταγωνιστικότητα του θαλάσσιου τουρισμού στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο -διότι σήμερα το τοπίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς δεν είναι καθαρό- και δούμε ποιοι είναι οι πραγματικοί επαγγελματίες και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι έχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, τότε, όπως θα επιστρέφεται το 50% του ειδικού φόρου στους επαγγελματίες, έτσι θα επιστραφεί στη συνέχεια και το 100% της έκτακτης εισφοράς.
Άρα, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής δεν υπόκεινται σε έκτακτη εισφορά και επίσης, υπόκεινται στο 50% του ειδικού φόρου ο οποίος επιβάλλεται στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
(AD)
(3DE)
Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., άκουσα τις αντιρρήσεις σας για τις συγκεκριμένες διατάξεις και στην Επιτροπή και στη συζήτηση που έγινε εδώ προηγουμένως. Ειλικρινά –θα το πω μ’ έναν ξεκάθαρο τρόπο- δεν καταλαβαίνω ποιους υπερασπίζεστε. Υπερασπίζεστε τους ιδιοκτήτες μεγάλων σκαφών αναψυχής; Δεν πρέπει να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη; Ένα μεγάλο σκάφος αναψυχής –γιατί όταν μιλάμε για σκάφη πάνω από δέκα μέτρα μηχανοκίνητα και πάνω από δεκαπέντε μέτρα ιστιοφόρα, μιλάμε για μεγάλα σκάφη αναψυχής- είναι είδος πρώτης ανάγκης; Όποιος αγοράζει και συντηρεί ένα τέτοιο σκάφος –γιατί είναι τεράστιο το κόστος συντήρησης ενός τέτοιου σκάφους- δεν είναι βέβαιο ότι έχει μεγάλα εισοδήματα; Δεν είναι φορολογική δικαιοσύνη να φορολογηθεί γι’ αυτό;
Χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα ότι δεν προβλέπουμε μία ειδική μεταχείριση για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής. Μα, απέδειξα προηγουμένως ότι προβλέπεται ειδική μεταχείριση για τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι προσπαθείτε υποκριτικά να βρείτε κάποιες δικαιολογίες για να μην ψηφίσετε τις συγκεκριμένες διατάξεις. Και επαναλαμβάνω, ποιους θέλετε να υπερασπιστείτε; Αυτούς που όντως έχουν μεγάλη φοροδοτική ικανότητα;
Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται επίσης η έκπτωση –από το συνολικό εισόδημα και όχι από το φόρο- ολόκληρου του ποσού της δαπάνης που καταβάλλεται για έξοδα ιατρικής περίθαλψης και για αμοιβές δικηγόρων. Πρόκειται όντως για ένα πάρα πολύ ισχυρό κίνητρο για τους φορολογούμενους, ένα κίνητρο για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή με τη δημιουργία αντικρουόμενων φορολογικών συμφερόντων, αφού για την έκπτωση αυτών δαπανών απαιτείται η έκδοση αποδείξεων.
Με τις διατάξεις για τη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους χωρίζεται σε τρεις σχηματισμούς, ρυθμίζεται το ζήτημα της αστικής ευθύνης του προσωπικού του, επεκτείνεται η άρση του φορολογικού απορρήτου και σε δικηγόρους οι οποίοι χειρίζονται υποθέσεις του δημοσίου, δίνεται η δυνατότητα να ανατίθεται σε δικηγόρους η νομική επεξεργασία συμβάσεων με ιδιαιτερότητες, η νομική συνδρομή στο στάδιο των διαπραγματεύσεων, καθώς επίσης και η συνδρομή στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που χειρίζονται μία υπόθεση και που εκπροσωπούν το δημόσιο στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στους φορείς του δημοσίου τομέα με τη συνδρομή του ΟΑΕΔ να συμβάλουν στην προστασία εκείνων που ενδέχεται να μείνουν άνεργοι λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εκείνο το οποίο κάνουμε με τη συγκεκριμένη διάταξη είναι ότι διευρύνουμε στην ουσία την έννοια του εργοδότη. Διευρύνουμε την έννοια του εργοδότη για να συμπεριλάβουμε στους εργοδότες που μπορεί να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ και το δημόσιο τομέα. Πέρα δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα, να μπορεί να επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ και οι φορείς του δημόσιου τομέα. Και πραγματικά δεν καταλαβαίνω τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης γι’ αυτό το ζήτημα, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης η ανεργία είναι το μείζον πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη και παγκοσμίως και ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και ολοκληρώνω μ’ αυτές τις τελευταίες σκέψεις μου- τα προηγούμενα χρόνια έγιναν σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλουν όχι μόνο στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και στη ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας, διότι αυτή η Κυβέρνηση εφαρμόζει αναπτυξιακή πολιτική.
Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές και για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα και παραμένουμε συνεπείς σ’ αυτήν την πολιτική μας, όχι για να χαρίσουμε έσοδα στους ημέτερους –όπως λέτε- αλλά για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών μας και η ελκυστικότητα της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών που θεσμοθετήθηκε για τα φυσικά πρόσωπα με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, συνεχίζεται και με την τρίτη φάση της. Ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής 25% για τα φυσικά πρόσωπα –και αυτός ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής αναφέρεται σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που είναι και τα περισσότερα, καθώς αυτοί είναι οι περισσότεροι πολίτες σήμερα στη χώρα μας- μειώνεται σταδιακά από το 2010 έως το 2014 κατά μία μονάδα ετησίως, ώστε το 2014 να φθάσουμε σ’ ένα κεντρικό φορολογικό συντελεστή της τάξεως του 20%.
Γι’ αυτήν την πολιτική κατηγορηθήκαμε και κατηγορούμαστε ακόμα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που αν κρίνουμε από τις προτάσεις του, θεωρεί ότι οι πολίτες θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν επ’ άπειρον τις σπατάλες του κράτους.
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό, για παράδειγμα –παρ’ ότι έχουμε κατηγορηθεί πάλι και γι’ αυτό- ότι ολοκληρώνουμε τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες οι οποίες σχετίζονται με τις μεταβιβάσεις των ακινήτων και βεβαίως να γίνει αποτελεσματικότερη η είσπραξη του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων. Με την κατάρτιση αυτού του Περιουσιολογίου, η χώρα πλέον θα έχει μία ξεκάθαρη εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση του κάθε πολίτη, έτσι ώστε οι διαδικασίες να είναι ακριβείς, ταχύτερες και απλούστερες για όλους.
Θα ήθελα εδώ να επισημάνω ότι με το ΕΤΑΚ, τα έσοδα μόνο από τα νομικά πρόσωπα, από τις επιχειρήσεις, είναι ήδη πολλαπλάσια σε σχέση με εκείνα που εισπράττονταν από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, τόσο από τα φυσικά, όσο και από τα νομικά πρόσωπα. Δηλαδή, από το ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων έχουμε εισπράξει υπερδιπλάσια ποσά απ’ ό,τι εισπράτταμε από το σύνολο των φυσικών προσώπων και των νομικών προσώπων από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ένα φόρο τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητεί να τον επαναφέρει.
(ΚΟ)
(3AD)
Δεν μας έχει πει, όμως, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εάν θα επαναφέρει το φόρο κληρονομιάς, το φόρο γονικών παροχών και το φόρο στην αγορά της πρώτης κατοικίας.
Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας πω ότι εμείς αναγνωρίζουμε -παρά το σημαντικό έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια- ότι χρειάζονται ακόμα πιο τολμηρές αλλαγές, αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να στοχεύουν στην καρδιά των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, παρά τη δύσκολη συγκυρία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά σε όλους τους τομείς. Έχει την πολιτική βούληση, έχει το σχέδιο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, στις προκλήσεις που φέρνει για την οικονομία η κρίση. Διότι η κρίση εκτός από τα «κακά» που φέρνει στην οικονομία, φέρνει και μεγάλες δυνατότητες τις επόμενες μέρες, μετά, όταν η κρίση θα έχει περάσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υφυπουργέ.
Έχει ζητήσει το λόγο και τον δικαιούται ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής.
Πριν, όμως, ο κ. Παπουτσής λάβει το λόγο, παρακαλώ να μου επιτρέψετε -επειδή βρίσκομαι στην έδρα και δεν μπορώ να αναπτύξω το θέμα- να κάνω μία παρατήρηση, την οποία θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας, κύριε Υπουργέ.
Πολλά πλοία, σκάφη συνδυάζουν αναψυχή με επισκευή. Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, να λάβετε σοβαρά υπόψη σας το να μην υπολογίζεται στο διάστημα των σαράντα ημερών το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για να επισκευαστούν αυτά τα σκάφη. Μ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάμε και τη ναυπηγοεπισκευή η οποία διέρχεται σοβαρή κρίση.
Ευχαριστώ γι’ αυτό και παρακαλώ να το λάβετε υπόψη σας και να τοποθετηθείτε αργότερα.
Το λόγο έχει ο κ. Παπουτσής.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Αυτό ως Πειραιώτης, προφανώς, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ως Πειραιώτης και επειδή το Πέραμα είναι η περιφέρειά μου. Εκεί υπάρχει μια πάλαι ποτέ ανθούσα ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η οποία δοκιμάζεται και νομίζω ότι μπορούμε να λάβουμε αυτά τα μέτρα.
Ελάτε, κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και σπεύδω, κύριε Πρόεδρε, να συμφωνήσω και εγώ με την πρόταση την οποία κάνατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Διότι πράγματι, έχετε απόλυτα δίκιο. Χρειάζεται ειδική…
ΑΡΙΑΔΝΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ-ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ: Και εγώ, κύριε Πρόεδρε, για τους ταρσανάδες στη Σύρο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Καλά, δεν σας ακούει ο κύριος Υπουργός;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Προφανώς, δεν εισακούγεται από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο Υπουργός περιβάλλεται από δύο κυρίες συναδέλφους τώρα και επομένως πρέπει να στήσει ους προς τον κ. Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ωστόσο, όμως, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψει ο κύριος Υπουργός να διακόψω την ευχάριστη συζήτηση την οποία έχει με τις δύο κυρίες συναδέλφους και να του πω ότι παρά το πάθος με το οποίο υπερασπίστηκε το σχέδιο νόμου το οποίο εισηγείται η Κυβέρνηση, εάν είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει την έκθεση της Διεύθυνσης Επιστημονικών Μελετών και του Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Βουλής, δεν θα ήταν πάρα πολύ ευτυχής και ιδιαίτερα αν διάβαζε τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 1 του σχεδίου νόμου.
Σας διαβάζω απλώς –γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία και ενδιαφέρον να διαβάσετε όλη την έκθεση- τις παρατηρήσεις επί του άρθρου 1 του Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας: «Για λόγους νομοτεχνικής αρτιότητας και ευκολίας παραπομπής στις προτεινόμενες διατάξεις, σκόπιμο θα ήταν ενδεχομένως οι ρυθμίσεις του προτεινόμενου άρθρου να περιληφθούν σε αυτοτελές κεφάλαιο του νομοσχεδίου αποτελούμενο από είκοσι τρία άρθρα». Και βεβαίως, συνεχίζει και με τις υπόλοιπες παρατηρήσεις στα υπόλοιπα άρθρα τα οποία είναι αναλόγου περιεχόμενου.
Αυτό το λέω για να υπενθυμίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση η οποία υποτίθεται θα ερχόταν για να οργανώσει καλύτερα το δημόσιο βίο της χώρας σε όλα τα επίπεδα συμπεριλαμβανομένου και του Κοινοβουλίου, δεν σέβεται το Κοινοβούλιο.
Είδατε τι έγινε σήμερα. Το άρθρο 1 για το οποίο η Υπηρεσία της Βουλής, το Επιστημονικό Συμβούλιο, αναφέρει ότι χρειάζονται είκοσι τρία άρθρα, σήμερα ήρθε διαγεγραμμένο στο πόδι από την Κυβέρνηση και παρουσιάστηκε κατά την έναρξη της συζήτησης.
Κατά τα άλλα βεβαίως, ακούσαμε το ίδιο τροπάριο. «Το κατά ΠΑ.ΣΟ.Κ. τροπάριο» της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει θέσεις, «δεν» το ένα και «δεν το άλλο και υπάρχει η Νέα Δημοκρατία η οποία σώζει τη χώρα.
Ας δούμε, λοιπόν, τι δεν έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τι έχει η Νέα Δημοκρατία.
Πρώτα απ’ όλα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μία διαφορετική φορολογική πολιτική, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, δεδομένου ότι η οικονομία δεν είναι άσκηση επί χάρτου, δεν είναι κάτι το ουδέτερο, δεν είναι κάτι το αυτόματο, δεν είναι κάτι το οποίο ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αρέσκεστε συχνά να αναφέρετε, αλλά προϋποθέτει πολιτικές επιλογές, προϋποθέτει πολιτικές προϋποθέσεις, προϋποθέτει νέα και διαφορετική αρχιτεκτονική του Προϋπολογισμού, άλλες επιδιώξεις σε κοινοτικό επίπεδο, άλλες προτεραιότητες στη χρήση του δημοσίου και βεβαίως και του κοινοτικού χρήματος.
Και επιπλέον, η δική μας φορολογική πολιτική κινείται σε μία διαφορετική κατεύθυνση με βασικούς στόχους την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, με τη φορολογική ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Και γι’ αυτό το λόγο και επειδή μας ρωτάτε συχνά αν θα φορολογήσουμε, η απάντηση είναι ότι εμείς θα φορολογήσουμε τον πλούτο εκεί που πραγματικά υπάρχει.
(NP)

(3KO)

Δηλαδή θα φορολογήσουμε στα μεγάλα εισοδήματα, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και, βεβαίως, θα αποτρέψουμε τη φοροαποφυγή, μέσω των εξωχώριων εταιρειών.
Πιο συγκεκριμένα σας υπενθυμίζω αυτά τα οποία δεν θέλετε να ακούσετε και δεν θέλετε να συγκρατήσετε, παρά το γεγονός ότι λέγονται και ξαναλέγονται απ’ όλους τους συναδέλφους μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, από τον Πρόεδρο μας σε όλα τα δημόσια βήματα και στα διεθνή fora.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, μπας και επιβεβαιωθεί ότι η επανάληψη αποτελεί μήτηρ πάσης μαθήσεως. Ελπίζω, βεβαίως, να επιβεβαιωθεί και στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας.
Επαναλαμβάνω: Πρώτον, ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα απ’ όπου και αν αυτά προέρχονται.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτό το καταλάβαμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μπράβο.
Δεύτερον, κατάργηση του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με προοδευτικούς συντελεστές από την οποία δεν εξαιρείται κανείς. Ούτε και η εκκλησία για τα εμπορικά της και εκμεταλλεύσιμα ακίνητα, αυτά δηλαδή που εκμεταλλεύονταιτ.
Τρίτον, ευνοϊκή μεταχείριση των κερδών που επανεπενδύονται σε μια επιχείρηση για την προώθηση των επενδύσεων, με αποτελεσματικό έλεγχο πάντοτε.
Τέταρτον, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Υπενθυμίζω τα περίπου 4 δισεκατομμύρια, τα οποία χαρίσατε στους εταίρους των 200 μεγαλυτέρων επιχειρήσεων της χώρας και μην κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε.
Τέλος, ισχυρότατο αντικίνητρο για τη λειτουργία των εξωχώριων εταιρειών.
Και μια πολιτική δέσμευση, αν μου επιτρέπετε: Τους Υπουργούς της επόμενης Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποκλείεται να τους δείτε στα παράθυρα των τηλεοράσεων να εξηγούν στον ελληνικό λαό γιατί κάνουν off-shore εταιρείες, για να φοροδιαφεύγουν και να φοροαπαλλάσσονται.
Για να τελειώνει αυτή η ιστορία της υποκρισίας της Νέας Δημοκρατίας, θα μιλήσω όσον αφορά τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας. Ακούσαμε πάλι τι έκανε η Νέα Δημοκρατία. Θα σας πω, λοιπόν, εγώ τι έκανε.
Αυξήσατε τους συντελεστές του Φ.Π.Α. από 18% σε 19% και ο χαμηλός πήγε από το 8% στο 9%. Σας το είπε και ο εισηγητής μας ο κ. Μακρυπίδης.
Αυξήσατε πέντε φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη.
Αυξήσατε τρεις φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα.
Αυξήσατε δύο φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά.
Αυξήσατε δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, δύο φορές τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας.
Επιβάλατε φόρο 12% στα καρτοκινητά. Έκτακτη εισφορά στους φορολογούμενους με συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ.
Επιβάλατε εφάπαξ εισφορά 10% επί της αντικειμενικής αξίας για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Αυξήσατε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες στα εντός σχεδίου ακίνητα.
Αυξήσατε δύο φορές τις αντικειμενικές αξίες γης για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και οι αυξήσεις αυτές ξεπέρασαν το 300%.
Αυξήσατε ως 179% το ελάχιστο κόστος κατασκευής των οικοδομών και διαλύσατε την οικοδομή.
Επιβάλατε Φ.Π.Α. με συντελεστή 19% στις νεόδμητες οικοδομές.
Επιβάλατε φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ναι ή όχι, κύριε Υπουργέ;
Επιβάλατε, επίσης, το ενιαίο τέλος ακινήτων στα φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εισπράξει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τα λόγια πολλά. Καλά είναι.
Αυξήσατε δε έως και 250% τους μοναδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους, με βάση τους οποίους υπολογίζονται εξολογιστικά τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών.
Για να πάμε και επί της ουσίας. Για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας και για τη δημοσιονομική εξυγίανση χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα.
Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται μία έννοια, η οποία είναι άγνωστη στη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται ανακατανομή. Ανακατανομή των πόρων και μάλιστα ανακατανομή που θίγει συμφέροντα. Ούτε γνωρίζετε την έννοια ούτε θέλετε να θίξετε κανένα από τα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα στη χώρα μας. Και αυτό προϋποθέτει μια ουσιαστική και μια γενναία προοδευτική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα. Αυτή είναι η ουσία.
Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, δεν μας χρειάζεται να συζητάμε κάθε μέρα και να επικαλούμαστε τις υποδείξεις ούτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτε, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή των οποιωνδήποτε άλλων διεθνών οργανισμών.
Αυτό που απαιτείται, πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, είναι η πολιτική βούληση. Απαιτείται όραμα. Απαιτείται σχέδιο για την οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας του μέλλοντος, για την οργάνωση των οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων των Ελλήνων πολιτών του αύριο, για προοπτικές της νέας γενιάς, επενδύσεις παραγωγικές. Απαιτείται μια επιλογή: Θα διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας; Ναι ή όχι; Είναι ένα ουσιαστικό θέμα.
(XF)
(3NP)
Αν ρωτήσει κανείς τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση θα σου πει «βεβαίως, όλες οι πολιτικές μας κατατείνουν σ’ αυτή την κατεύθυνση, να διευρύνουμε την παραγωγική βάση της χώρας». Ε, πέστε μου ένα μέτρο λοιπόν. Σας προκαλώ εγώ τώρα. Πέστε μου ένα μέτρο το οποίο ενισχύει τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αντίθετα εγώ μπορώ να σας θέσω ερωτήματα, γιατί αναφέρομαι σε παραδείγματα, τα οποία προπαγανδίζονται κιόλας από την Κυβέρνηση.
Σε ποια κατεύθυνση και με ποια κριτήρια και με ποια προτεραιότητα; Ποια είναι η προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής; Το μέτρο που διαθέτετε 250 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για την προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για τα επαγγελματικά γραφεία των δικηγόρων, των γιατρών, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, των δημοσιογράφων, των οικονομικών συμβούλων; Δηλαδή όλων αυτών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πάρουν τους υπολογιστές.
Και το ερώτημα είναι: Αυτό είναι για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας; Ενισχύετε καμία από τις βιομηχανίες μας, καμία από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Έχετε καμία εγγύηση ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν όλοι αυτοί προς τους πολίτες; Ποιο είναι το κέρδος για τον Έλληνα καταναλωτή;
Η πραγματικότητα είναι ότι κανένας δεν αντιλαμβάνεται το κριτήριο και η Κυβέρνηση δεν δίνει εξηγήσεις.
Θα σας πω άλλο μέτρο: Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να πριμοδοτήσει τώρα την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων και την αντικατάσταση με σύγχρονες τεχνολογίες και λιγότερης ρύπανσης.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με τα αυτοκίνητα τους τελευταίους μήνες. Πριν από λίγο καιρό μειώσατε το ειδικό τέλος κυκλοφορίας για τα μεγάλα αυτοκίνητα για να ενισχύσετε, λέει, την αυτοκινητοβιομηχανία. Ποια αυτοκινητοβιομηχανία; Και το προηγούμενο μέτρο και το σημερινό το συγκεκριμένο, που αφορά τα αυτοκίνητα, αφορά το εμπόριο, δεν αφορά τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αφορά το εισαγόμενο εμπόριο. Αυτή είναι η ουσία και αυτή είναι η πολιτική σας. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις πολιτικές ακόμη και σ’ αυτές τις οποίες βαπτίζετε πράσινες πολιτικές.
Εγώ δεν είμαι αντίθετος με την απόσυρση των αυτοκινήτων, για να είμαστε και σοβαροί και υπεύθυνοι. Αντίθετα υποστηρίζω κάθε μέτρο, το οποίο είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος. Αλλά δεν μπορώ να δέχομαι ότι αυτά τα μέτρα είναι για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτά τα μέτρα είναι σε μια σωστή κατεύθυνση, γιατί πράγματι πρέπει να ενισχύσουμε την πράσινη οικονομία και να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά όχι όμως ότι η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Άλλο παράδειγμα αφορά τα κλιματιστικά. Επιδοτήσατε την απόσυρση των κλιματιστικών για να πάρουμε καινούργια. Παράγεται κανένα εδώ στη χώρα; Η ουσία είναι ότι και εδώ επιδοτείτε το εισαγόμενο εμπόριο.
Θα μπορούσαμε να δεχθούμε και να υποστηρίξουμε και μάλιστα να πρωτοστατήσουμε στην επιδότηση των βιοκλιματικών κατασκευών και μάλιστα στη γενναία επιδότηση των βιοκλιματικών κατασκευών, γιατί έχουμε και αρχιτεκτονική αντίστοιχη και εξαιρετικές μελέτες από τα πολυτεχνεία μας, γιατί έχουμε τη δυνατότητα οι ελληνικές βιομηχανίες να παράγουν κουφώματα και κατασκευαστικά υλικά αντίστοιχα, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν σε μια βιοκλιματική κατασκευή. Γιατί δεν υπάρχει αυτή η σκέψη στη Κυβέρνηση;
Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι υπάρχουν έγκριτοι επιστήμονες και σπουδαίοι νέοι άνθρωποι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Επιλογή δεν υπάρχει, πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Κολλημένοι στο παρελθόν είστε, κολλημένοι σε μια λογική των διευθετήσεων, όπως αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο συζητούμε. Γιατί αν το πάρει κανείς από την αρχή μέχρι το τέλος θα δει ότι είναι διευθετήσεις. Διευθετήσεις οι οποίες αφορούν αποσπασματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης ή να ευνοήσουν τον άλλο ή να βρούμε λεφτά από κάποιον άλλον ή να δώσουμε λύσεις κάπου αλλού. Και στην πραγματικότητα ενώ μέχρι τώρα είχαμε την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας η οποία υπόσχετο να δώσει και δεν έδινε ποτέ, τώρα κάνει και κάτι άλλο: Νομοθετεί με πράξεις νομοθετικές, οι οποίες είναι οριακής νομιμότητας και συνταγματικής αντοχής και στην πραγματικότητα δεσμεύει το ελληνικό κράτος, την επόμενη κυβέρνηση δηλαδή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να επιστρέφει τα χρήματα στους φορολογούμενους πολίτες, από τους οποίους τώρα παίρνει τα χρήματα σχεδόν παράνομα. Αυτή είναι η ουσία του θέματος.
Και το ερώτημα είναι: Ποιος πληρώνει αυτή την πολιτική; Την πληρώνει ο πολίτης σήμερα αλλά και ο πολίτης αύριο. Τελικά ο πολίτης θα την πληρώσει. Αυτό ισχύει και με τα θαλάσσια σκάφη. Το ίδιο ισχύει και με την αντίληψή σας για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτος.
Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το καθιστάτε κατ’ αρχάς σώμα περιορισμένης ευθύνης και όχι μόνο, αλλά ιδιωτικοποιείτε, περνάτε τη λογική της ιδιωτικοποίησης στην υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος μέσα από ένα σώμα, το οποίο εκ του Συντάγματος έχει την υποχρέωση και την αρμοδιότητα και το ρόλο να διασφαλίζει και να υποστηρίζει το δημόσιο συμφέρον.

(ZE)
(3XF)
Μας είπατε για τα σκάφη. Άλλο τρομερό ερώτημα! Τι θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Γιατί υποστηρίζει τους κατόχους των σκαφών αναψυχής; Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχεται να φορολογηθούν; Και ποιος σας είπε ότι δεν δέχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να φορολογηθούν; Στα πλαίσια όμως ενός συνολικού φορολογικού σχεδίου. Βεβαίως και πρέπει να φορολογηθούν οι έχοντες και οι κατέχοντες. Όχι όμως οι μεροκαματιάρηδες, όχι όμως και οι άνθρωποι οι οποίοι είναι επαγγελματίες στο χώρο! Και εν πάση περιπτώσει σε ποια στρατηγική εντάσσονται όλα αυτά; Εντάσσονται στη στρατηγική ανάπτυξης του θαλασσίου τουρισμού; Να καταλάβουμε δηλαδή επιτέλους!
Και αφού είναι έτσι και αφού τόσο πολύ κόπτεται η Κυβέρνηση για τους έχοντες και τους κατέχοντες, εγώ δεν αντιλαμβάνομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που μπορεί να μας δώσει μια απάντηση επιτέλους. Πώς εξηγείτε και σε ποια συλλογική εντάσσονται δυο μέτρα της Νέας Δημοκρατίας; Από τη μια πλευρά η φορολόγηση των καρτοκινητών των απλών ανθρώπων, των μεταναστών, των ηλικιωμένων ανθρώπων και των παιδιών που έχουν το κινητό τους επειδή τους το έδωσε ο πατέρας και η μάνα τους να το έχουν στο σχολείο για λόγους ασφαλείας και το φορολογεί η Νέα Δημοκρατία και την ίδια στιγμή απαλλάσσει από τη φορολογία τους πλοιοκτήτες των μεγάλων πλοίων, των εφοπλισμό και φορολογεί τα σκάφη αναψυχής.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τον εφοπλισμό πότε τον απήλλαξε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Βεβαίως να φορολογηθούν τα σκάφη αναψυχής. Σας καλώ εδώ και τώρα να κάνετε δεκτή την πρόταση του κυρίου Μακρυπίδη την οποία κατέθεσε στην Επιτροπή.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ποια πρόταση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Προφανώς ήσασταν εκεί.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δεν υπήρχε πρόταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν σέβεστε καθόλου, κύριε Υπουργέ, από ό,τι καταλαβαίνω!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Εσείς δεν σέβεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αν θέλετε, κύριε Παπουτσή, να επαναλάβετε την πρόταση, για να συνεννοηθούμε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εάν ο κύριος Υπουργός, κύριε Πρόεδρε, είχε την καλοσύνη να ακούει, την ώρα που ο συνάδελφος ο κ. Μακρυπίδης έκανε τις προτάσεις του, αλλά ακόμη και αν είχε την επιμέλεια πριν έρθει εδώ, προετοιμαζόμενος για τη συζήτηση, να διαβάσει τα Πρακτικά της Βουλής, θα είχε διαπιστώσει ότι ο κ. Μακρυπίδης ειδικά για το θέμα των σκαφών αναψυχής έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση: Να διαχωριστούν οι κατηγορίες εκείνων που λειτουργούν επαγγελματικά και εκείνων που λειτουργούν για ιδιωτικούς λόγους αναψυχής και στη μεν κατηγορία των ιδιωτών να διπλασιαστεί ο φόρος, να επαυξηθεί όσο θέλετε ο φόρος και οι άλλοι να απαλλαγούν ή να είναι παρά πολύ περιορισμένος ο φόρος εν πάση περιπτώσει. Αλλά όχι στους επαγγελματίες και φόρο και ειδική εισφορά την οποία εισφορά όπως λέτε –μόλις προηγουμένως το ακούσαμε, είναι πρωτοφανή πράγματα- εάν δούμε στο μέλλον ότι αδίκως επιβάλλεται τώρα θα επιστραφεί από την επόμενη Κυβέρνηση! Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ποιος το είπε αυτό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εσείς το είπατε πριν από λίγο. Αυτό ακούσαμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κύριε Παπουτσή!
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αν είχατε την υπομονή, κύριε Παπουτσή, να διαβάσετε το νομοσχέδιο δεν θα λέγατε αυτά που λέτε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινίστε το, κύριε Υπουργέ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τι να διευκρινίσει; Είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!
Κύριε Παναγιωτόπουλε, ο Υπουργός θα πάρει το λόγο μετά να διευκρινίσει.
Αλλά εσείς, κύριε Παπουτσή, πρέπει να ολοκληρώσετε σας παρακαλώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαρίστως, κύριε Πρόεδρε, θα τον ακούσουμε τον κύριο Υπουργό και με πολύ μεγάλη χαρά θα δεχθούμε να διορθώνει τα λεχθέντα στα Πρακτικά. Αλλά όχι όμως ο κύριος Υπουργός να επιχειρεί να διορθώσει τα δικά μου λεχθέντα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για ένα δίλεπτο ως παρέμβαση και μόνο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, αν ο κ. Παπουτσής είχε την επιμέλεια να διαβάσει το νομοσχέδιο και να διαβάσει τα Πρακτικά από τη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα διαπίστωνε ότι η πρόταση που ανέφερε ο κ. Μακρυπίδης είναι στην ουσία αυτό το οποίο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Δηλαδή στο νομοσχέδιο προκύπτει σαφέστατα ότι υπάρχει διακριτή φορολογική μεταχείριση στους ιδιώτες και στους επαγγελματίες. Οι επαγγελματίες των σκαφών αναψυχής δεν υπόκεινται στην έκτακτη εισφορά και θα πληρώνουν το 50% του ειδικού φόρου ο οποίος θεσμοθετείται. Είναι στην ουσία αυτό το οποίο λέτε ότι είπε ο κ. Μακρυπίδης.
Αυτό, λοιπόν, το οποίο ανέφερα εγώ είναι ότι επειδή σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να καταγράψουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί επαγγελματίες του χώρου και ποιοι είναι αυτοί που έχουν ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, δημιουργούμε αυτό το σύστημα το οποίο προβλέπει το νομοσχέδιο πληρώνουν τον φόρο και οι επαγγελματίες και στη συνέχεια όταν ελεγχθούν και καταγραφούν και καθοριστούν με αντικειμενικά κριτήρια οι πραγματικοί επαγγελματίες, επιστρέφεται το 100% της εφάπαξ εισφοράς και το 50% του ειδικού φόρου ο οποίος έχει θεσμοθετηθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Καλώς, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Και τον ειδικό φόρο και την έκτακτη εισφορά, η δική μας Κυβέρνηση θα τα επιστρέψει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Παναγιωτόπουλος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όσο περισσότερο ομιλεί ο κύριος Υπουργός, τόσο περισσότερο διευκρινίζεται η θέση της Κυβέρνησης και τόσο πιο πολύ ανησυχεί ο κόσμος.
(SX)

(3ZE)
Επαναλαμβάνω: Αυτά τα οποία είπατε, κύριε Υπουργέ, μόλις προηγουμένως, ξέρετε τι σημαίνουν; Σημαίνουν ότι οι άνθρωποι θα πάνε να πληρώσουν τώρα –εν μέσω, δηλαδή, τουριστικής περιόδου και εν μέσω της οικονομικής κρίσης- και στο μέλλον, εφόσον κριθεί και όταν κριθεί, θα τα επιστρέψει η επόμενη κυβέρνηση. Αυτό σας είπαμε κι εμείς.
Μέχρι τότε, όμως, αμφιβάλλω αν θα είναι όλοι στη θέση για να τα εισπράξουν. Διότι φοβάμαι ότι μέχρι τότε θα έχουν φύγει από το επάγγελμα, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, λόγω του δανεισμού τον οποίο έχουν –και είναι σοβαρός δανεισμός- από τις τράπεζες, ήδη έχουν αρχίσει οι τράπεζες, κύριε Πρόεδρε, να κατάσχουν τα σκάφη τους και να τους βγάζουν τους ίδιους δια της βίας εκτός της επαγγελματικής δραστηριότητας.
Αυτά, όμως, δεν αφορούν την Κυβέρνηση. Την ενδιαφέρει μόνο πώς θα περάσει προς τον κόσμο «εμείς φορολογούμε τα σκάφη αναψυχής».
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Γιατί απαλλάσσει τον εφοπλισμό και τα μεγάλα πλοία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν έχετε το λόγο, κύριε Μακρυπίδη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θέλω το λόγο επί προσωπικού, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Δεν έχετε το λόγο, κύριε Μακρυπίδη. Είστε Εισηγητής. Πρωτολογήσατε. Όταν θα έρθει η σειρά σας, θα δευτερολογήσετε.
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα την αγόρευση του αξιότιμου συναδέλφου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έχω πει –και το επαναλαμβάνω- ότι ο κ. Παπουτσής είναι διακεκριμένος κοινοβουλευτικός και πολιτικός άνδρας, αλλά όσο και να προσπαθεί, δεν μπορεί να εξορθολογήσει τις θέσεις του Κόμματός του και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να βάλει σε τάξη τη σύγχυση που χαρακτηρίζει τον πολιτικό λόγο και τις ανύπαρκτες και ατάκτως ερριμμένες –εκεί που υπάρχουν- προγραμματικές θέσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ορισμένα πράγματα.
Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά τα όσα εκπορεύονται από την ηγετική ομάδα του Κινήματος τον τελευταίο καιρό, είναι και συγκεχυμένα και ατάκτως ερριμμένα και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Αυτό ισχύει για τα μέγιστα, τα τεράστια θέματα του σήμερα, του παρόντος χρόνου, ισχύει και για τα ελάχιστα.
Εδώ έχουμε σοβαρές ρυθμίσεις. Περισσότερο σοβαρό είναι αυτή την περίοδο –και απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι ακόμα πιο σοβαρό το επόμενο Φθινόπωρο- και το θέμα της γρίπης. Βλέπουμε κι εκεί ότι ο τρόπος, η στάση με την οποία το αντιμετωπίζει η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., χαρακτηρίζεται από πλήρη σύγχυση και –επιτρέψτε μου να πω- από ευκαιριακές επιλογές, θέσεις που συγκροτούν αυτό που λέει ο λαός μας «ανεμούριον», όπου φυσάει ο άνεμος.
Η ηγεσία σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παίζει με τις εντυπώσεις. Μόνο εντυπώσεις! Και από εκεί και πέρα στο πεδίο των θέσεων, πλήρης σύγχυση.
Αναρωτιέμαι αν η σύγχυση είναι στοιχείο, συστατικό πλέον του πολιτικού σας λόγου και της πολιτικής σας υπόστασης ή αν είναι στοιχείο που το δημιουργείτε κατ’ επιλογήν σας, για να θολώσετε τα νερά, να καλύψετε αυτά που μπορούσατε να κάνετε και δεν κάνατε και να καλύψετε το γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι η ηγεσία σας ούτε είχε ούτε έχει ούτε θα αποκτήσει θέσεις και σοβαρές προτάσεις.
Ό,τι κι αν κάνει, λοιπόν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –άξιος, διακεκριμένος κοινοβουλευτικός και πολιτικός άνδρας- δεν μπορεί να καλύψει αυτά τα ελλείμματα που χαρακτηρίζουν συνολικά το Κόμμα του, γιατί είναι ελλείμματα συστατικά δυστυχώς και εγγενή της σημερινής του ηγεσίας. Και εξειδικεύω:
Ακούσαμε πριν: «Γιατί φορολογείτε τους επαγγελματίες των τουριστικών σκαφών και δεν φορολογείτε και τον εφοπλισμό;» Μα, η Κυβέρνηση δεν πήρε συγκεκριμένα μέτρα αποφορολόγησης ή εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε, δημιουργίας ειδικού καθεστώτος για τον εφοπλισμό. Το νομικό καθεστώς -στις γενικές του γραμμές- που διέπει τη φορολόγηση των πλοίων –και μιλάω για την υπερπόντιο ναυτιλία στην Ελλάδα- είναι ένα καθεστώς το οποίο υπάρχει εδώ και πολλές 10ετίες και διατηρήθηκε ανελλιπώς από όλες τις κυβερνήσεις. Και τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Το καταργήσατε τον Απρίλιο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί διατηρήθηκε;

(TS)

(03SX)
Διατηρήθηκε διότι βοήθησε τη ναυτιλία, βοήθησε πολλές ναυτιλιακές εταιρείες μετά το σοκ του Λονδίνου και τα προβλήματα που γνωρίζετε, κύριε Παπουτσή, ως διατελέσας Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι είχαν πολλές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στο Λονδίνο να έρθουν και να εγκατασταθούν στον Πειραιά. Σήμερα πάνω από το 25% της παγκόσμιας ναυτιλίας έχει την έδρα της στον Πειραιά. Δεν θα υπήρχε, λοιπόν, όλη αυτή η πραγματικότητα, η οποία αποτελεί στοιχείο πολύ θετικό και για την ελληνική οικονομία και για το κύρος της χώρας, εάν δεν είχε διατηρηθεί αυτό το νομοθετικό πλαίσιο.
Εδώ δεν πρέπει να κατηγορούμε τη ναυτιλία. Η ναυτιλία αποτελεί ένα στοιχείο δύναμης για τη χώρα. Εάν η μικρή Ελλάδα, η μικρή χώρα με τις μεγάλες δυνατότητες, κάνει σε ορισμένους τομείς πρωταθλητισμό, ο κατ’ εξοχήν τομέας είναι η ναυτιλία. Θα πρέπει, λοιπόν, να τη διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού, να προσέχουμε όταν μιλάμε για τη ναυτιλία και να μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πάντως, καλά υπερασπίζεστε την πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είπε ο κ. Μπέζας πριν από λίγο; Είπε ότι επειδή αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της πολιτείας να δουν ποιοι πραγματικά ασκούν το επάγγελμα του ιδιοκτήτη τουριστικού σκάφους αναψυχής και ποιοι το χρησιμοποιούν αυτό για να καλύψουν άλλες δραστηριότητες στις οποίες αναφέρθηκαν πολλοί συνάδελφοι και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και θα αναφερθώ κι εγώ σε λίγο, γι’ αυτό «επιβάλλουμε», λέει, «αυτό το ειδικό τέλος σε όλους και από εκεί και πέρα, μόλις προχωρήσουν και ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αυτοί που φορολογήθηκαν και είναι πραγματικά επαγγελματίες, ασκούν το επάγγελμα, σε αυτούς θα μπορέσει να επιστραφεί». Αυτό είπε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Και αυτό θα γίνει μόνο μία χρονιά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό θα γίνει μια χρονιά. Καθαρά. Τελείωσε. Δε νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να επιχειρήσει να σπεκουλάρει πολιτικά.
Σε ό,τι αφορά δε τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, θα συμφωνήσουμε ότι είναι μια δραστηριότητα την οποία πρέπει να ενισχύσουμε. Η Ελλάδα είναι αρχιπελαγική χώρα και ως αρχιπελαγική χώρα προσφέρεται για την ανάπτυξη αυτού του είδους της δραστηριότητας. Είναι μία δραστηριότητα πλήρως υποστηρικτική προς τον τουρισμό μας και, αν θέλετε, μας δίνει τη δυνατότητα να προάγουμε μορφές τουρισμού υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος. Και είναι οι μορφές εκείνες προς τις οποίες μαζί με άλλους στόχους πρέπει να κατευθυνθούμε.
Αλλά δεν γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –δεν μπορεί στα γραφεία σας να μην φτάνουν καταγγελίες, στο δικό μου γραφείο με αφορμή τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, έχει φτάσει σωρεία καταγγελιών- ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών επαγγελματικών σκαφών οι οποίοι δεν ασκούν το επάγγελμα; Χρησιμοποιούν ναυλώσεις από ναυλωτές με πολύ λίγα στοιχεία, τους οποίους δεν ερευνά κανείς εάν έχουν το πόθεν έσχες ή οτιδήποτε άλλο, εμφανίζουν ναυλώσεις οι οποίες είναι πλαστές, είναι «μαϊμού» ναυλώσεις και μέσω αυτής της διαδικασίας εμφανίζουν εισόδημα με ειδική φορολόγηση, χαμηλή φορολόγηση, ξεπλένοντας έτσι χρήματα. Εμφανίζουν εισοδήματα …
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Συγνώμη, για ποια χώρα μιλάτε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Ελλάδα μιλάω.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Για την Ελλάδα μιλάτε; Άρα, δηλαδή, για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για την Ελλάδα μιλάω, όχι για την Κυβέρνηση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πέντε χρόνια τι κάνει η Κυβέρνηση τότε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτή τη στιγμή έχω καταγγελίες ότι υπάρχουν …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί δεν ελέγχονται;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε με.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Μην διακόπτετε! Σας παρακαλώ πάρα πολύ μην διακόπτετε. Αφήστε τον ομιλητή να ολοκληρώσει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Διαπιστώσεις κάνουμε τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Μακρυπίδη, σας παρακαλώ μην διακόπτετε.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής οι οποίοι δεν ασκούν το επάγγελμα αυτό. Εμφανίζουν, λοιπόν, στα βιβλία που προβλέπει ο νόμος και στα στοιχεία ναυλώσεις που γίνονται από κάποια ονόματα. Δίνουν κάποιον αριθμό διαβατηρίου, δίνουν ένα όνομα ξένου και από εκεί και πέρα επιχειρούν μέσω αυτής της διαδικασίας να ξεπλύνουν μαύρο χρήμα. Κοντά σε αυτές, μια σειρά από διαδικασίες που αφορούν καραμπινάτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτά τα γνωρίζετε.
Και όταν αυτά, λοιπόν, έρχονται στις αρμόδιες αρχές, ασκούνται έλεγχοι εκεί που είναι δυνατόν και υπάρχουν στοιχεία.

(PE)
(3TS)
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Πώς τα βρήκατε αυτά;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά δεν θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να προσποιείστε ότι αυτά δεν τα γνωρίζετε. Δεν μπορεί να φθάνουν στο δικό μου γραφείο τέτοιου είδους καταγγελίες και να μη φθάνουν σε εσάς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Γιατί δεν ελέγχονται;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Το αφορολόγητο, χωρίς Φ.Π.Α. …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ πολύ να μην διακόπτετε. Ας ακούσουμε τον κύριο συνάδελφο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά, λοιπόν, επιχειρεί η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει μία τάξη, να τους υποχρεώσει όλους να πληρώνουν Φ.Π.Α.. Επιχειρεί να τους βάλει όλους να καταγράφουν τα πραγματικά στοιχεία τους, για να μπορούν να υφίστανται ελέγχους. Αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Και λέει –το επαναλαμβάνω- ότι «επειδή αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε τώρα, ας προχωρήσει η ειδική εισφορά και από εκεί και πέρα, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, εκεί που πραγματικά μετέρχεται ουσιαστικά, γνήσια, αυθεντικά, αληθινά το επάγγελμα, εκεί θα υπάρξει αυτή η επιστροφή». Καθαρά πράγματα.
Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη αναφορά του κ. Παπουτσή και άλλων συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα θέματα φορολογικής πολιτικής, θα ήθελα να πω ότι ακούω ορισμένες προτάσεις και πάλι ατάκτως ερριμένες. Δεν φταίνε οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όπως είπα, γενικότερη σύγχυση χαρακτηρίζει όχι μόνο το πρόγραμμα ή τον πολιτικό λόγο, αλλά χαρακτηρίζει πλέον την πολιτική υπόσταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η συνολική πολιτική της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πολιτική ευκαιρίας, ανεμούριον. Όπου φυσάει ο άνεμος και όποιες εντυπώσεις καταφέρετε να δημιουργήσετε στη συγκυρία.
Ακούω, λοιπόν, κάποιες προτάσεις ατάκτως ερριμένες. Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν τα κάνατε, όταν κυβερνούσατε πριν από λίγα χρόνια; Πριν από πέντε χρόνια ήσασταν παντοδύναμη Κυβέρνηση, η οποία άσκησε την εξουσία κατά μία εικοσαετία σχεδόν. Αφενός, γιατί δεν ασκούσατε στην πράξη αυτά τα μέτρα τα οποία προτείνετε σήμερα, τα ατάκτως ερριμένα, τα συγκεχυμένα στη σύλληψη, στην καταγραφή και την εκφορά τους;
Αφετέρου, ακούω να μας κανονιαρχείτε με την κατηγορία «γιατί κάνατε απαλλαγές σε εταιρείες» κ.ο.κ. Μα, δεν γνωρίζετε ότι όταν υπάρχει κρίση στην αγορά, θα πρέπει να αναζητούμε σημεία ισορροπίας, ώστε και να συλλαμβάνουμε την πραγματική φοροδοτική ικανότητα του επιχειρηματία, αλλά και να μην τον οδηγούμε σε κλείσιμο και μαρασμό. Για ποιες μεγάλες επιχειρήσεις μιλάτε…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΚΥΠΙΔΗΣ: Τις τράπεζες.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: …όταν σύμφωνα με όλα τα στοιχεία το 98% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Να θυμηθούμε τι κάνατε στα χρόνια της δικής σας διακυβέρνησης; Ήταν διακυβέρνηση δημιουργίας, υπερδιόγκωσης των ελλειμμάτων. Η διακυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν διακυβέρνηση σπάταλη, δαπανηρή, διακυβέρνηση που υπερδιόγκωσε το δημόσιο χρέος, διακυβέρνηση που χρέωσε τη χώρα και τις επόμενες και μεθεπόμενες γενιές. Να σας θυμίσουμε ότι εάν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 8.000.000.000 ευρώ και δίνουμε 12.000.000.000 ευρώ για εξυπηρέτηση των τόκων, αυτό γίνεται κυρίως γιατί υπερχρεώσατε τη χώρα επί των ημερών σας. Υψηλό χρέος, υψηλά ελλείμματα, αποβιομηχάνιση, διευρυνόμενο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Εσείς γιατί δεν το μειώσατε;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά μας καταλείπατε. Εκεί οδηγήσατε τη χώρα. Καλό, λοιπόν, είναι, πριν προβαίνετε σε συστάσεις και μάλιστα σε αυστηρές συστάσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι υποδύεστε το ρόλο του δημοσίου εισαγγελέα, να δείτε τα δικά σας πεπραγμένα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, λέγοντας το εξής. Η Κυβέρνηση διευθετεί υπαρκτά και σημαντικά προβλήματα με αυτήν τη νομοθετική παρέμβαση. Για τις τροπολογίες θα συζητήσουμε την Πέμπτη. Σε αυτά τα προβλήματα θα περίμενε κανείς απ’ αυτόν που εναντιώνεται και ακολουθεί αντιπολίτευση αποδόμησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών μία πλήρη απάντηση. Θέλετε να τα γκρεμίσουμε, θέλετε να το αποσύρουμε, θέλετε να το καταργήσουμε, τι προτείνετε εσείς;
Εγώ άκουσα ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά συνολικές προτάσεις ούτε άκουσα ούτε είδα. Θα τις περιμένουμε, φαντάζομαι, μέχρι το τέλος και αυτής της συζήτησης, αλλά έχω την αίσθηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα επαναληφθεί αυτό που μονότονα βλέπουμε ως εικόνα από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ατάκτως ερριμένες ιδέες, οξεία αντιπαράθεση, οξείς κριτική, αλλά στο τέλος, όπως λέει ο λαός μας, ψαχνό, δηλαδή πρόταση συγκροτημένου πολιτικού λόγου, ολίγη έως ανύπαρκτη.

(ML)
(3PE)
Γι’ αυτό και εισηγούμεθα να υπερψηφίσουμε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης από τη στιγμή που και οι όποιες επιφυλάξεις, εγώ αντιλαμβάνομαι να υπάρχουν επιφυλάξεις…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
…από τη στιγμή που οι όποιες επιφυλάξεις έχουν απαντηθεί και έχουν διευθετηθεί με τις παρεμβάσεις του κυρίου Υπουργού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ πολύ.
Επανερχόμεθα στον κατάλογο.
Ο κ. Ιωάννης Σκουλάς, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηρακλείου έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δίκιο και για όλα φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τελικά όμως, πόσα χρόνια χρειάζεται αυτή η Κυβέρνηση για να ξαναφέρει τον τόπο εκεί που θα έπρεπε, κατά τη γνώμη της, να είναι; Πέντε χρόνια δεν είναι αρκετά; Εάν δεν είναι αρκετά πέντε χρόνια, σημαίνει ότι είστε ανίκανοι.
Ας υποθέσουμε επίσης ότι ο κύριος Υπουργός είχε δίκιο και ότι ζούμε σε ένα πραγματικό κράτος με δίκαιη φορολόγηση, όπως είπε. Τότε αναρωτιέμαι γιατί οι πολίτες αγωνιούν πώς θα πληρώσουν την έκτακτη φορολόγηση, πώς θα πληρώσουν τον ΕΤΑΚ, πώς θα πληρώσουν την αύξηση των εμμέσων φόρων και γιατί οι πολίτες τελικά δεν πιστεύουν αυτό το φορολογικό παράδεισο της Νέας Δημοκρατίας; Γιατί απλούστατα αυτός ο φορολογικός παράδεισος δεν υπάρχει. Και όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά είναι κόλαση, γιατί είστε η Κυβέρνηση που κατάργησε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Επειδή κάνετε μαθήματα εδώ με ένα στιλ και με έναν στόμφο, σας πληροφορώ ότι ούτε η νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση Μπους τόλμησε να καταργήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το κάνατε εσείς κύριε Παναγιωτόπουλε. Και έρχεστε να μας πείτε ότι θα ακούσετε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προτείνει την κατάργηση του 13ου μισθού, σαν να είμαστε Χιλή και Αργεντινή, οι καλύτεροι μαθητές του Μίλτον Φρίσμαν και οι Chicago Boys! Νομίζετε ότι είμαστε ακόμη «Μπανανία» και έχετε το θράσος να λέτε τέτοια πράγματα στον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση που καταργεί το αφορολόγητο της ποντοπόρου ναυτιλίας τον Απρίλιο και έρχεστε πριν δέκα μέρες, στο νομοσχέδιο για τα καρτοκινητά, για να επαναφέρετε το αφορολόγητο. Δεν το πληροφορηθήκατε κύριε Παναγιωτόπουλε, αυτό; Εδώ ήσασταν την προηγούμενη εβδομάδα. Γιατί δεν βάζετε και την ακτοπλοΐα μέσα λοιπόν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας σπατάλησε 5,5 λεπτά από το χρόνο της εισήγησης, το 1/3 του χρόνου για να κάνει μαθήματα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., για να μας πει ότι μόνο εμείς φταίμε.
Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι εδώ μέσα. Εσείς κυβερνάτε και είστε Κυβέρνηση. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση. Κυβερνείστε. Εάν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε να παραιτηθείτε για να πάμε σε εκλογές. Το να ερχόμαστε εδώ σε κάθε νομοσχέδιο και να μας κάνετε μαθήματα στο στιλ και με το στόμφο που έχετε, είναι απαράδεκτο. Η κοινωνία έχει πλέον κουραστεί να ακούει ευφυολογήματα, εύκολη ρητορεία και βερμπαλισμό, λεκτικούς ακροβατισμούς και επί της ουσίας τίποτε. Ή μάλλον, κάθε νομοσχέδιο το οποίο φέρνετε καταλήγει να επιβαρύνει τους πολίτες, οι οποίοι πληρώνουν τους φόρους με αλληλοσυγκρουόμενα μέτρα που δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή, που προκαλούν περισσότερη ανασφάλεια σε μία κοινωνία η οποία είναι φοβισμένη.
Συνεχίζετε να νομοθετείτε με τροπολογίες. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο σκούπα με τρεις τροπολογίες κάθε φορά. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις δεδομένες τροπολογίες που είχαμε στα καρτοκινητά, σήμερα μας φέρνετε τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Θέλετε να λύσετε τα προβλήματα στην υγεία, η Κυβέρνηση όμως εισάγει προς ψήφιση ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο. Φαίνεται ότι αντιλαμβάνεστε τελικά τη νομοθετική πρωτοβουλία όχι ως μία εξέχουσα πολιτική διαδικασία με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να καταλάβει κανείς τη σπουδή να συμπεριλάβει σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο άσχετα και ασύνδετα πράγματα μεταξύ τους.
Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί στις δεκάδες επισημάνσεις που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια για την υποβάθμιση του νομοθετικού έργου, όπως γίνεται συνήθως στα θερινά Τμήματα. Αποδεικνύει όμως και τη σύγχυση που έχει η Κυβέρνηση αυτή, γιατί όταν το σημερινό νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις υπογραφές πέντε Υπουργών, αλλά δεν έχει την υπογραφή του αρμοδίου Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για θέματα που σχετίζονται για τον τουρισμό, τότε προκύπτουν δύο συμπεράσματα: Ότι ή η Κυβέρνηση δεν ξέρει τον τρόπο να νομοθετήσει την αναδιοργάνωση του θαλάσσιου τουρισμού, ή ότι έχετε προβλήματα μέσα στην Κυβέρνηση, μεταξύ των Υπουργών. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση.

(ΧΑ)

(3ML)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είναι κατανοητό, το νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους επί της αρχής. Πρόκειται πάλι για ένα αποσπασματικό νομοσχέδιο με το οποίο προσπαθεί να συγκεντρώσει η Κυβέρνηση οικονομικούς πόρους προκειμένου τον Οκτώβριο να προσέλθει στις Βρυξέλες με ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο για την οικονομία και να λάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει σε νέα και ακόμα σκληρότερα φορολογικά μέτρα. Και δεν μας βρίσκει σύμφωνους γιατί επί της ουσίας είναι το δεύτερο σε θερινό τμήμα και το τρίτο από το Πάσχα όπως είπε και ο εισηγητής με το οποίο οι Έλληνες πολίτες καλούνται να πληρώσουν καινούρια φορολογικά βάρη.
Και πραγματικά καταλαβαίνουμε ότι τα 40 εκατομμύρια ευρώ που θα συγκεντρωθούν από την επιβολή της εφάπαξ εισφοράς και τα 20 επιπλέον που θα προκύψουν από τον ετήσιο ειδικό φόρο στα ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής είναι σταγόνα στον ωκεανό. Και είναι σταγόνα στον ωκεανό γιατί στην τελευταία πενταετία έχουν χαθεί δισεκατομμύρια ευρώ με τις φοροαπαλλαγές που κάνετε στο μεγάλο κεφάλαιο, στις τράπεζες, στους πλοιοκτήτες της ποντοπόρου ναυτιλίας και σε κάθε τάξη η οποία τελικά μπορεί να πιέσει αυτή την Κυβέρνηση, ενώ ο φορολογούμενος πολίτης, ο απλός, ο μισθωτός, ο δημόσιος υπάλληλος, ο συνταξιούχος αυτός που δεν έχει τη δύναμη να φωνάξει, αυτός θα πληρώσει τελικά το μάρμαρο.
Για τις τροπολογίες θα τοποθετηθούμε στη συζήτηση μεθαύριο. Θέλω να κλείσω όμως λέγοντας ότι έρχεστε σήμερα μετά από πεντέμισι χρόνια συνεχούς αύξησης των τιμών σε όλα τα φάρμακα, να υιοθετήσετε στην ουσία μια πολιτική για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων που πρώτο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την πρότεινε. Και η μεγάλη καθυστέρηση βέβαια οδήγησε αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία να έχουν τεράστια ελλείμματα. Έξι δισεκατομμύρια είναι τα ελλείμματα των νοσοκομείων και δέκα δισεκατομμύρια αυτή τη στιγμή είναι τα ελλείμματα των ταμείων και η δαπάνη των ταμείων για τα φάρμακα. Και έρχεστε να μας πείτε σήμερα ότι κάναμε λάθος πριν από δύο χρόνια που δεν είχαμε λίστα φαρμάκων; Είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι αυτά η ελληνική κοινωνία μπορεί να τα πιστέψει;
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη Δωδεκάνησο κ. Νικητιάδης. Σας είδαμε ότι λείπατε και είχε αρχίσει και ετοιμαζόταν ο κ. Κουτσούκος αλλά καταφθάσατε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρέπει να σας πω ότι είμαι στο πρώτο τμήμα και κάνω χρήση της δυνατότητας που μου δίνει ο Κανονισμός να μιλήσω επί της αρχής και γι’ αυτό είμαι εδώ, όχι μόνο ως Δωδεκανήσιος Βουλευτής αλλά και ως υπεύθυνος γραμματέας του τομέα τουρισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μια και συζητάμε για το θαλάσσιο τουρισμό σήμερα. Αυτό είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου που συζητάμε και δυστυχώς ο καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός που έπρεπε να είναι εδώ για να ακούσουμε τις απόψεις του, για να ακούσουμε πως θα αντιδράσει στα σχόλια μας, απουσιάζει και απουσιάζει για μια εβδομάδα διότι δεν ξέρουμε ούτε ποιες είναι οι απόψεις του ούτε ποια είναι τα σχόλιά του, ούτε ποια είναι η θέση του σ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Κύριε Παναγιωτόπουλε, χαίρομαι που είστε εδώ για να σας πω ότι πραγματικά με εκπλήξατε. Καταγγείλατε στην ουσία εδώ κακουργήματα για τα οποία ενοχοποιείτε μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είπα αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Μερικοί έστω. Εγώ σας βεβαιώνω ότι απ’ ό,τι γνωρίζω –και πείτε εσείς κάτι διαφορετικό- δεν έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα οι επαγγελματίες οι ίδιοι μου το κατήγγειλαν.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Κοιτάξτε είστε και δικηγόρος. Δεν έχει ξεκινήσει ούτε μια προκαταρκτική εξέταση και εσείς εδώ ενοχοποιείτε μια αγωνιζόμενη αυτή τη στιγμή…..
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μην το ξαναπείτε αυτό γιατί είναι ψέμα. Δεν ενοχοποιώ κανέναν. Επαγγελματίες ήρθαν και μου είπαν «Γίνεται αυτό».
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εγώ δέχομαι αυτό που λέτε, ότι δεν ενοχοποιείτε αλλά σας έχουν καταγγείλει επαγγελματίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ήταν σαφής πάντως ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Πρέπει να αντιληφθείτε όμως ότι με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε ένα σύννεφο την ώρα που αυτή η ομάδα κάνει έναν ολόκληρο αγώνα επιβίωσης.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι υπέρ της ομάδας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Χαίρομαι που είστε υπέρ της ομάδας.
Κύριε Υπουργέ, για άλλη μια φορά παρακολουθούμε μια νομοθετική ατασθαλία και θα σας εξηγήσω ποια είναι. Ψηφίζεται η λειτουργική τακτοποίηση των καταλυμάτων. Ο κατεξοχήν αρμόδιος Υπουργός κ. Σουφλιάς απουσιάζει. Εκδίδεται υπουργική απόφαση για το ειδικό χωροταξικό. Υπογράφεται μόνο από τον κ. Σουφλιά, ο αρμόδιος κύριος Μαρκόπουλος δεν υπογράφει.


(XP)


(4XA)
Σήμερα συζητάμε για ένα κατεξοχήν θέμα τουρισμού, για το θαλάσσιο τουρισμό και ο κ. Μαρκόπουλος ούτε υπογράφει, ούτε είναι παρών, ούτε ξέρουμε ποια είναι η άποψή του και μάλλον επί μία εβδομάδα είναι κρυπτόμενος. Είστε υπερήφανος με αυτού του είδους την τοποθέτηση, να υπογράφει άλλος Υπουργός και όχι ο αρμόδιος, επειδή ο αρμόδιος δεν θέλει να εμφανιστεί και να τοποθετηθεί;
Ας δούμε τώρα το αντικείμενο του θαλάσσιου τουρισμού. Εσείς ασχολείστε με τα οικονομικά, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι η Μεσόγειος είναι ο παράδεισος του κόσμου για το θαλάσσιο τουρισμό. Η ανατολική Μεσόγειος από τις Δαλματικές Ακτές μέχρι την Κύπρο είναι ο ευτυχέστερος τόπος για όσους ανθρώπους θέλουν να ταξιδέψουν είτε με ιστιοπλοϊκό, είτε με μηχανοκίνητο και να κάνουν αυτή τη μοναδική διαδρομή. Η νοτιοανατολική πλευρά, η Δωδεκάνησος, το Αιγαίο είναι η ωραιότερη γειτονιά αυτού του παραδείσου. Άπλετο φως, πολλά νησιά, καταπληκτικές καιρικές συνθήκες, ατελείωτες ακτές, μοναδική εμπειρία μαζί με τον πολιτισμό του Αιγαίου για όποιον αποφασίσει να ταξιδέψει με αυτόν τον τρόπο σε αυτή τη γωνιά.
Εμείς, λοιπόν, οφείλουμε αυτή την επαγγελματική κατηγορία να την ενισχύσουμε εάν θέλουμε πραγματικά να αυξήσουμε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας μας και να βάλουμε τη χώρα σε μία περαιτέρω αναπτυξιακή τροχιά. Πώς λειτουργεί το σύστημα: Μισθώνεις ένα σκάφος, είτε ιστιοπλοϊκό, είτε μηχανοκίνητο, μικρό ή μεγάλο, με πλήρωμα ή χωρίς πλήρωμα. Ποιοι έχουν κέρδος; Πρώτον, τα πληρώματα, και είναι πολλές χιλιάδες. Δεύτερον, ο εκμισθωτής, αυτός που έχει το σκάφος και το νοικιάζει. Τρίτον, ο ναυλωτής, αυτός που κάνει το ναυλοσύμφωνο. Τέταρτον, αυτός που δίνει τις προμήθειες. Σε αυτά τα σκάφη αγοράζουν πράγματα για να φάνε, για να πιουν. Πέμπτον, αυτοί που πουλάνε τα καύσιμα. Έκτον, τα νησιά που επισκέπτονται, οι ταβέρνες, τα χρυσοχοΐα, τα εστιατόρια, τα τουριστικά καταστήματα. Είναι χιλιάδες άνθρωποι.
Ρωτήστε ποιοι είναι αυτοί που νοικιάζουν τα σκάφη; Είναι οι πολύ πλούσιοι, κατά κανόνα. Είναι οι VIP, οι παίκτες του ΜΒΑ. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων πασίγνωστων σε όλο τον κόσμο που ταξιδεύουν ινκόγκνιτο και πάνε σε ένα χρυσοχοΐο και αγοράζουν πανάκριβα για 50 και 100 χιλιάδες. Πλούτος τεράστιος.
Προχθές, βρισκόμουν στην μαρίνα της Κω και επισκέφτηκα το μικρό σούπερ μάρκετ που βρίσκεται εκεί. Ο ιδιοκτήτης ήταν συμμαθητής μου. Του είπα «Κώστα, τι γίνεται με το παλιό μπακάλικο και σήμερα σούπερ μάρκετ;». Μου λέει «Α, σε παρακαλώ όχι σούπερ μάρκετ, μπουτίκ τροφίμων». Σε μπουτίκ τροφίμων έχει μετατραπεί με το θαλάσσιο τουρισμό και με τη μαρίνα το παλιό μπακάλικο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εσείς, κύριε Μπέζα, αυτή τη μπουτίκ τροφίμων φοβάμαι ότι θέλετε να την κάνετε παλιό μπακάλικο με το βερεσέ και θα σας εξηγήσω γιατί. Ποια είναι η αιτία αυτού του νομοσχεδίου; Λέτε ότι θέλετε να πληρώσουν αυτοί που δεν είναι επαγγελματίες. Όμως, τους είπατε σκαφάτους. Όπως ο Πρωθυπουργός είπε κάποιους νταβατζήδες, εσείς λέτε αυτούς τους ανθρώπους σκαφάτους. Γιατί αυτή η ενοχοποίηση; Αν ήταν εδώ ο κ. Παπαθανασίου, θα του έλεγα ότι εάν αύριο αποφασίσουμε να φορολογήσουμε τις βέσπες, θα τον έλεγα βεσπάτο; Οι βεσπάτοι θα ήταν αυτοί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αφήστε γιατί μπορεί να οδηγηθούμε σε βεσπασιανές και αυτό οδηγεί σε δύσοσμες καταστάσεις.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ο κ. Νεράντζης έχει το βιβλίο της ελληνικής γλώσσας που εξηγεί πώς πρέπει να γίνεται η χρήση της.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αυτή είναι λατινική και όχι ελληνική λέξη. Επομένως, ατυχήσατε σ' αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Λέω, λοιπόν, ότι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν χρήση του νόμου, δεν τηρούν το νόμο; Δικός σας δεν ήταν ο Υπουργός που έλεγε το νόμιμο είναι και ηθικό; Δικός σας, βατοπεδινός, εδώ.
(mt)



(4XP)
Αυτοί οι άνθρωποι το ίδιο πράγμα δεν κάνουν; Το νόμιμο το θεωρούν ηθικό. Δεν κάνουν κάτι έξω από το νόμο γι’ αυτή την ιστορία. Βαφτίζουν ένα σκάφος -επειδή το νομικό καθεστώς το επιτρέπει- επαγγελματικό, το νοικιάζουν και δυο-τρεις φορές το χρόνο, το χρησιμοποιούν και οι ίδιοι. Δεν κάνουν κάτι παράνομο. Και αν είναι κάτι παράνομο, να πάει στον εισαγγελέα, όχι να έλθετε εσείς να το φορολογήσετε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Φοβάμαι ότι με αυτά τα μέτρα θα ρημάξετε τον κλάδο. Υπάρχουν ήδη δέκα επτά κατασχέσεις. Εμείς, όταν συζητήσαμε με τον Πρόεδρό μας με όλους τους φορείς του τουρισμού, μιλήσαμε για πάγωμα όλων των δανείων των τουριστικών επιχειρήσεων μέχρι τον Ιούλιο του 2010. Αυτό ήταν προσέγγιση. Αυτό βοηθάει αυτόν τον κλάδο, όχι να έλθετε ξαφνικά εσείς και να τους πείτε «έκτακτη εισφορά, φορολόγηση ετήσια».
Προσέξτε, κύριε Μπέζα. Ένα δωδεκάμετρο σκάφος αυτή τη στιγμή για να πάει να ελλιμενιστεί στην Κω πληρώνει 2.070 ευρώ το χρόνο και εσείς έρχεστε και του λέτε 2.070 συν 3.000 η ετήσια εισφορά, συν 3.000 η έκτακτη εισφορά, άρα 8.070.
Ξέρετε ότι στη μαρίνα της Κω για παράδειγμα το 30% των σκαφών είναι από ξένους, ανθρώπους οι οποίοι έβαλαν εκεί το σκάφος τους και κατεβαίνουν μια-δυο φορές το χρόνο; Θα μείνουν; Όπως σας είπε ο κ. Βορίδης θα πάνε τελικά στην Τουρκία. Έτσι θα ρημάξουμε και τις μαρίνες, τη βασικότερη υποδομή που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί με τα αεροδρόμια και τις οδικές αρτηρίες για να προχωρήσουμε την ιστορία με την ανάπτυξη του τουρισμού μας.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Στη Σαρδηνία έκαναν τα ίδια και έφυγε το 50% των σκαφών. Στη Σαρδηνία –ξαναλέω- πήραν τα ίδια μέτρα και έφυγε το 50% των σκαφών από τη μεγάλη μαρίνα. Έμειναν με τα μισά σκάφη.
Είκοσι πέντε χιλιάδες άνθρωποι απασχολούνται σ’ αυτόν τον κλάδο. Το 1/5 από τα κέρδη που έχουμε από τον τουρισμό έρχεται από το θαλάσσιο τουρισμό, κύριε Ροντούλη. Και εσείς αντί να σκύψετε αυτή την ώρα που περνούν κρίση, να τους δώσετε ενέσεις, τι τους κάνετε; Τους φιμώνετε, τους πνίγετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, πρέπει να κλείσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Αποσύρτε το. Έχετε καιρό. Δείτε τις επιτροπές αυτές για να διαχωρίσετε τους επαγγελματίες από τους ιδιοκτήτες και σώστε τον κλάδο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ, πρέπει να αποσυρθείτε από το Βήμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Μου έδωσε αφορμή η τοποθέτηση του συναδέλφου να διευκρινίσω, επειδή αναφέρθηκε στο ότι βάζουμε την έκτακτη εισφορά και τον ειδικό φόρο κ.λπ.
Η έκτακτη εισφορά, όπως προβλέπεται και στο άρθρο 3 παράγραφος 2, δεν θα επιβληθεί στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής που είναι νηολογημένα στους λιμένες των Νομών Έβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν σας λέω για το επαγγελματικό. Ο ιδιώτης λέω ότι θα φύγει.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Για τα επαγγελματικά σας μιλάω.
Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι επειδή ακριβώς κάναμε ελέγχους –έτσι απαντώ και σε ερωτήσεις συναδέλφων- και ακριβώς επειδή διαπιστώσαμε από τους ελέγχους ότι υπάρχει μια νοσηρή κατάσταση στο χώρο των σκαφών αναψυχής, ξεκαθαρίζουμε το τοπίο και με την αλλαγή αυτού του θεσμικού πλαισίου, να είσθε σίγουροι, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, ότι θα ωφελήσουμε τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Ο κλάδος θα ωφεληθεί διότι θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι πραγματικοί επαγγελματίες και ποιοι είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτά τα σκάφη σαν επαγγελματίες ενώ είναι στην πραγματικότητα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής. Όφελος θα υπάρχει για τον κλάδο από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν καταλαβαίνουν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, κύριε Νικητιάδη.
Το λόγο έχει η Βουλευτής Χίου κυρία Τσουρή, νομιμοποιούμενη καθ’ ύλην και κατά τόπο.
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ και για τους προσδιορισμούς, οι οποίοι είναι ασμένως αποδεκτοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν άκουγε κανείς την ομιλία του αρμόδιου Υφυπουργού και ήταν επισκέπτης αυτής της χώρας, θα νόμιζε ότι σ’ αυτή τη χώρα ζούμε σε ένα οικονομικό θαύμα. Αν άκουγε και τη διακήρυξη καλών προθέσεων του κυρίου Υφυπουργού, θα θεωρούσε προφανώς ότι ανήκει σε μια Κυβέρνηση που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από ένα μήνα.
Επειδή λοιπόν η Κυβέρνηση απ’ ό,τι φαίνεται και αποδεδειγμένα για μια ακόμη φορά βρίσκεται μακράν της πραγματικότητας, την καλούμε να αποκτήσει έστω μια στοιχειώδη επαφή μαζί της, γιατί εδώ δεν ισχύει το «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

(GK)
(4MT)
«Πλίνθοι φοροεισπρακτικοί και κέραμοι ρουσφετολογικοί ατάκτως ερριμμένοι». Αυτός θα έπρεπε να είναι ο τίτλος του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου, το οποίο βεβαίως εντάσσεται στα πλαίσια της γνωστής λογικής και της μοναδικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία εξυπηρετείται βεβαίως με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, «με το ένα χέρι παίρνουμε, μαζεύουμε όσα μπορούμε, απ’ όπου μπορούμε και με το άλλο πληρώνουμε, για να κάνουμε τα ρουσφέτιά μας».
Ο όρος είναι κακόηχος, δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά αυτός ακριβώς αποδίδει το επίπεδο της πολιτικής και της συνδιαλλαγής, το οποίο εφαρμόζει κατά κόρον στην πρακτική της αυτή η Κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια αποσπασματική νομοθετική πρωτοβουλία, ένα συνονθύλευμα διατάξεων διαφορετικού και χωρίς καμία συνοχή περιεχομένου, με το οποίο αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά η συγκυριακή, μικροκομματική και πελατειακή πολιτική της Κυβέρνησης, η οποία εν τέλει υπονομεύει και βεβαίως υποθηκεύει κάθε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.
Στις βασικές του διατάξεις περιλαμβάνει μια σειρά φοροεισπρακτικών μέτρων που αφορούν στη φορολόγηση αδιακρίτως ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής. Τι προσδοκά η Κυβέρνηση από αυτό; Είκοσι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από την επιβολή του ειδικού φόρου και σαράντα εκατομμύρια ευρώ εφάπαξ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.
Θα μπορούσαμε να πούμε «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Στα πλαίσια της λογικής «φορολογούμε ό,τι κινείται» το αποτέλεσμα είναι αυτό που ο λαός μας λέει πολύ απλά «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Φορολογείται το ίδιο το πολυτελές σκάφος-τεκμήριο υψηλού εισοδήματος και το επαγγελματικό σκάφος-εργαλείο δουλειάς.
Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, είναι μια πρωτότυπη ιδέα αυτό. Απορώ πώς δεν σκεφτήκατε ότι μπορείτε να την εφαρμόσετε και σε άλλες κατηγορίες μέσων μεταφοράς, όπως –παραδείγματος χάριν- τα αυτοκίνητα. Θα μπορούσατε να εφαρμόσετε την ίδια φορολόγηση για τα πολυτελή τζιπ μεγάλου κυβισμού με τα αντίστοιχα επαγγελματικά.
Γιατί; Διότι είτε επειδή έτσι σας βολεύει, είτε επειδή δεν θέλετε, είτε επειδή δεν μπορείτε –εσείς είπατε ότι δεν μπορείτε και αυτό καθόλου δεν σας τιμά- είτε, κατά την άποψή μου, επειδή είναι όλα αυτά μαζί, δεν τολμήσατε να κάνετε τη διάκριση να χαρακτηρίσετε και να διαφοροποιήσετε τα ιδιωτικά από τα επαγγελματικά σκάφη.
Αντί, λοιπόν, για τη δύσκολη λύση να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια και όροι για το χαρακτηρισμό των επαγγελματικών σκαφών, να εξυγιανθεί ο χώρος και στη συνέχεια να φορολογηθούν οι ιδιώτες που πραγματικά διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα, η Κυβέρνηση επέλεξε για μια ακόμη φορά τον εύκολο δρόμο.
Επιβάλλει φόρους επί δικαίων και αδίκων, πλήττοντας καίρια έναν τουριστικό κλάδο, το θαλάσσιο τουρισμό, ο οποίος βιώνει με ένταση και σε βάθος την οικονομική κρίση και σ’ αυτή ακριβώς τη στιγμή και γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα έπρεπε να στηριχθεί πολύπλευρα από την πολιτεία.
Αντί για ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του θαλάσσιου τουρισμού, ανάδειξης και αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, δηλαδή της θάλασσας και των νησιών μας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τη χώρα, η Κυβέρνηση με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή και πρόφαση τους σκαφάτους δεν διστάζει να συμβάλει ουσιαστικά στην εξόντωση του κλάδου.
Ποιον προσπαθείτε να πείσετε και ποιον προσπαθείτε να κοροϊδέψετε; Γιατί βέβαια με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα ούτε η τεράστια υστέρηση των δημόσιων εσόδων πρόκειται να ανακοπεί ούτε η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, για την οποία έχουν κάνει μαθήματα από τηλεοράσεως οι Υπουργοί σας, πρόκειται να περιοριστεί.
Δεν έχετε πολιτική βούληση, δεν έχετε ικανότητα και τώρα πια δεν έχετε και τη νομιμοποίηση να κινηθείτε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η αντίληψη, η πρακτική και η πολιτική σας έχουν οδηγήσει αποδεδειγμένα στα σημερινά αδιέξοδα και πανικόβλητοι δεν κάνετε τίποτα άλλο από το να τα ανακυκλώνετε, να τα μεγεθύνετε και στη θέση τους να προσθέτετε και νέα.
Τι λέμε εμείς; Βεβαίως, οι έχοντες εισοδήματα θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με αυτά, με αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια. Και βεβαίως ας φορολογηθούν τα ιδιωτικά σκάφη, εφόσον αποδεικνύουν πλουτισμό, αποδεικνύουν μεγάλα εισοδήματα. Όμως, κάντε στοιχειωδώς πρώτα τη διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών και μετά διπλασιάστε τους φόρους, φορολογήστε.

(DP)
(4GK)
Οι προθέσεις, λοιπόν, δεν πείθουν κανέναν. Και γιατί την ίδια στιγμή που –υποτίθεται- η Κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ με τεράστιο κόστος για έναν επαγγελματικό κλάδο, ταυτόχρονα καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής που καταβάλλεται σε όσους υπαλλήλους του Υπουργείου Εξωτερικών υπηρετούν εκτός Ελλάδας; Αυτό συνεπάγεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απώλεια εσόδων 16,75 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο την ίδια στιγμή, δηλαδή, που από τον ειδικό φόρο στα σκάφη αναψυχής αναμένονται έσοδα 20.000.000 ευρώ το χρόνο. Τραγέλαφος.
Τι επιδιώκετε και ποιον εξυπηρετείτε; Προς τι αυτή η άνιση, άδικη και προκλητική διάκριση μεταξύ εργαζομένων; Προς τι αυτή η ανακολουθία λόγων και έργων, όταν μάλιστα το Υπουργείο Οικονομίας μελετάει –υποτίθεται- την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με ένταξη των αντίστοιχων εισοδημάτων στη φορολογική κλίμακα;
Πείτε μας, κύριε Υπουργέ, τι συμβαίνει. Προσφέρετε τις καλές σας υπηρεσίες στην Υπουργό Εξωτερικών ή αγνοεί η δεξιά σας τι ποιεί η αριστερά σας; Έχετε χάσει την μπάλα ή λόγοι ανωτέρας βίας σας οδηγούν σε τέτοιου είδους αντιφάσεις;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Δεν αρκεί ο χρόνος για να ασχοληθώ με τις διατάξεις της κοπτοραπτικής του νομοσχεδίου στην οποία βεβαίως έχετε εντρυφήσει, έχετε διατρίψει. Θα κλείσω λέγοντας ότι τέτοιου είδους ατελέσφορες και αποσπασματικές νομοθετικές πρωτοβουλίες απλώς αναδεικνύουν την απουσία πολιτικής και σχεδίου και διευρύνουν το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της Κυβέρνησης. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός, η οικονομική κακοδιαχείριση, η κοινωνική αδικία, η σπατάλη, οι μικροκομματικές πελατειακές επιλογές ήταν αυτά που επικράτησαν τελικά χαρακτηρίζοντας το σύνολο του έργου σας.
Η Κυβέρνηση της ήσσονος προσπάθειας, της μηδενικής αξιοπιστίας, της ανύπαρκτης αποτελεσματικότητας θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που δημιούργησε ένα γκρίζο περιβάλλον, ένα ασφυκτικό περιβάλλον αποστερώντας ειδικά από τους νέους ανθρώπους, από τα παιδιά μας το δικαίωμα στην ελπίδα, στη δημιουργία και στη προοπτική.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ, κυρία Τσουρή.
Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηλείας, για 7 λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε στο θερινό Τμήμα ένα από τα νομοσχέδια που συνήθισε η Κυβέρνηση σ’ αυτά τα θερινά Τμήματα να μας φέρνει, ένα νομοσχέδιο που έχει ένα διπλό χαρακτήρα. Από τη μια μεριά επιβάλλει νέους φόρους, όπως έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και όπως θα κάνει –φαντάζομαι- και στο επόμενο και έχει μια σειρά τακτοποιήσεων κατά τη συνήθη πρακτική της Κυβέρνησης.
Βέβαια αυτό το νομοσχέδιο έχει μία αρχή. Κινείται στην ίδια αρχή με την οποία έχει βαδίσει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό Βατερλό. Διότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ταμειακό έλλειμμα, ένα τεράστιο δημοσιονομικό χρέος το οποίο είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που ακολούθησε αυτή η Κυβέρνηση και τώρα προσπαθεί με μία σειρά έκτακτες φορολογίες που επιβάλλει επί δικαίων και αδίκων να αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα.
Φυσικά το πρόβλημα δεν πρόκειται να το αντιμετωπίσει. Πάρα πολλοί έγκριτοι οικονομολόγοι, διεθνείς οργανισμοί, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν μιλήσει για την εκτίναξη του ελλείμματος πάνω από το 7% του Α.Ε.Π. Είναι φανερό ότι ο στόχος του 3% που έχει δεσμευθεί ο κ. Παπαθανασίου στον κ. Αλμούνια ότι θα επιτευχθεί μέχρι το 2010, δεν μπορεί με κανένα τρόπο να επιτευχθεί από την Κυβέρνηση γιατί η πολιτική της είναι σε ένα συγκεκριμένο τέμπο. Δεν είναι απλά αδιέξοδη, γιατί δεν έχουμε απλά μία αδέξια κυβέρνηση αλλά έχουμε μία κυβέρνηση που εφαρμόζει μία συγκεκριμένη πολιτική με επιτυχία.
Και το λέω αυτό γιατί θα παρατηρήσει κανένας ότι με βάση και τα στοιχεία των διεθνών οργανισμών, και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ, την ίδια ώρα που αυξάνεται η μέση επιβάρυνση του Έλληνα πολίτη αυξάνεται και το έλλειμμα. Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Διότι από τη μια μεριά έχουμε χαριστικές φορολογικές πράξεις σε μεγάλα συμφέροντα με ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του συντελεστή των μεγάλων ανώνυμων εταιρειών και παράλληλα έχουμε μία διόγκωση των δαπανών, οι οποίες δεν έχουν να κάνουν με δαπάνες που πάνε σε παραγωγικές δραστηριότητες ή σε κοινωνικού χαρακτήρα υπηρεσίες, όπως είναι η παιδεία, η υγεία, αλλά έχουν να κάνουν με σπατάλες ενός κομματικού και φαύλου κράτους.


(DE)
(4DP)
Από την άλλη μεριά, είναι βέβαιο ότι αυτή η ίδια πολιτική έχει οδηγήσει σε μια αποδιάρθρωση την παραγωγική βάση της χώρας. Ο κύκλος της οικονομίας, λοιπόν, δε μπορεί να λειτουργήσει και να αποδώσει νέες φορολογίες και όπως σας έλεγε νωρίτερα και ο Εισηγητής μας, ο κ. Μακρυπίδης, παρά το γεγονός ότι είχαμε μια φυσιολογική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και έπρεπε να έχουμε την αντίστοιχη αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, με δεδομένο, μάλιστα, ότι αυξήσατε και το συντελεστή, αυτό δεν έγινε.
Ξέρουμε όλοι ότι η ελαστικότητα στην έμμεση φορολογία είναι μηδενική. Εν τούτοις, αποδεικνύεται ότι έχουμε μια αναντίστοιχη μείωση των εισπράξεων από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αυτό σημαίνει ότι αυξήθηκε η φοροδιαφυγή λόγω της ανικανότητας των φοροεισπρακτικών υπηρεσιών τις οποίες εσείς υπονομεύσατε, διαλύσατε, στέλνοντας αξιόλογα στελέχη να είναι σήμερα απλοί υπάλληλοι ή κλητήρες στις εφορίες.
Άρα, έχετε μια συνειδητή πολιτική που από τη μια μεριά, χάρισε σε συγκεκριμένους οικονομικούς κύκλους εισοδήματα και από την άλλη, ουσιαστικά χτύπησε την καρδιά του φορολογικού μηχανισμού του κράτους.
Το ίδιο διάστημα έχουμε, επίσης και μια εκτίναξη της ανεργίας και μια μείωση των εισοδημάτων.
Αυτή, λοιπόν, η κατάσταση, αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι, δεν είναι μια αντίφαση, όπως είπα νωρίτερα, μιας πολιτικής που δεν μπορεί να πετύχει στόχους. Είναι επιτυχία μιας συγκεκριμένης πολιτικής που δουλεύει πάρα πολύ για να υπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.
Θα σας φέρω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα που πιστεύω ότι έχει σχέση με το νομοσχέδιο. Τι έρχεται να κάνει αυτό το νομοσχέδιο, με βάση τον τίτλο του και δεν μιλάω για τις άλλες διατάξεις των τακτοποιήσεων, για τις οποίες θα κάνω μια μικρή αναφορά; Έρχεται να επιβάλει εισφορά στα ιδιωτικά σκάφη, τα επαγγελματικά και τα υπόλοιπα της αναψυχής.
Πρέπει να εξηγήσω, για να μην παρεξηγηθώ από κανέναν, ότι δε με ενδιαφέρει αν θα πληρώσουν εισφορά. Πολύ περισσότερο, επιμένω να πληρώσουν εισφορά αυτοί που έχουν μεγάλα σκάφη. Όμως, προσέξτε τώρα. Επειδή είναι αδύναμη, ανίκανη να εφαρμόσει μια πολιτική, επιβάλλει την εισφορά και στα επαγγελματικά σκάφη και θα δημιουργήσει τα προβλήματα που σας εξήγησαν νωρίτερα οι συνάδελφοι σε μια περίοδο κρίσης για τον τουρισμό, όταν εδώ, σε αυτό το Τμήμα, την προηγούμενη εβδομάδα -και το είχε αναδείξει ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος ο κ. Παπουτσής- μας έφερε την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία είχε επιβάλει το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του ειδικού νόμου. Δηλαδή, κατήργησε η ίδια η Κυβέρνηση μια διάταξη η οποία θα απέφερε ορισμένα έσοδα στο δημόσιο, επειδή πιέστηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και πάει να πληρώσει τώρα αυτά τα έσοδα από τους επαγγελματίες αυτού του κλάδου, οι οποίοι δικαίως διαμαρτύρονται.
Θέλω να κάνω τώρα μια αναφορά στις άλλες ρυθμίσεις των τακτοποιήσεων που μας έχει συνηθίσει η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση μετά από πέντε χρόνια -προσέξτε- που πρέπει να εφαρμόσουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική στη χώρα μας, ότι πρέπει να φτιάξει χαρτογραφικό υπόβαθρο. Αυτό πότε το αντιλήφθηκε; Όταν, παρά το γεγονός ότι εδώ και δυο χρόνια μας έχουν προειδοποιήσει οι κοινοτικοί για πάρα πολύ σοβαρά πρόστιμα, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. δε μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν αυτή τη δουλειά για να έχουμε ένα αξιόπιστο μητρώο. Και έρχεται τώρα να περάσει αυτή τη ρύθμιση για να δικαιολογηθεί στους Ευρωπαίους. Μετά από πέντε χρόνια το κατάλαβε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Έρχεται, επίσης, μέσα στο καλοκαίρι να περάσει τη ρύθμιση για τα βαριά και τα ανθυγιεινά η οποία έχει δύο χαρακτηριστικά. Το ένα είναι η ουσιαστική υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, αλλά και της ευθύνης που έχει απέναντι στους κοινωνικούς φορείς και τα συνδικάτα να συνδιαλέγεται και να λύνει προβλήματα και από την άλλη, επί της ουσίας αφαιρεί κεκτημένα που έχουν να κάνουν με επτακόσιες χιλιάδες περίπου εργαζόμενους.
Ο ίδιος ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης, μια ρουσφετολογική πολιτική, μια πολιτική με κομματικά κριτήρια, που, όταν δημόσιους πόρους που πρέπει να απευθυνθούν στην οικονομία, να την αναπτύξουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανεργίας, τους μεταφέρει μέσω του Ο.Α.Ε.Δ. από την πραγματική οικονομία στο δημόσιο, ταυτίζοντας το δημόσιο με τους εργοδότες. Και άρα, από τη μια μεριά, χτυπάει το ίδιο το περιεχόμενο της απασχόλησης. Από την άλλη, καλλιεργεί φρούδες ελπίδες και στερεί πόρους από την οικονομία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
(AD)
(4DE)
Κύριε Πρόεδρε, επειδή δεν έχει τέλος η απαρίθμηση των προβλημάτων αυτού του νομοσχεδίου, θα τελειώσω με τούτο. Μου είπε ένας πολίτης προχθές σε μία από τις περιοδείες μου το εξής: Έχω παλιό αυτοκίνητο, πληρώνω. Έχω καινούριο αυτοκίνητο, πληρώνω. Έχω μικρό αυτοκίνητο, πληρώνω. Έχω μεγάλο αυτοκίνητο, πληρώνω. Πότε, επιτέλους, δεν θα πληρώσω; Και του είπα, «για να μην πληρώσεις, αδελφέ και να έχεις ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, πρέπει να φύγει αυτή η Κυβέρνηση».
Αυτή είναι η πραγματικότητα και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει πάρα πολύ σύντομα με τις εκλογές. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Ροδούλα Ζήση.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά με την τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος μίλησε για εντυπώσεις από πλευράς της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό τοις πάσι ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει καταθέσει θέσεις και προτάσεις και ο Πρόεδρός του στο δημόσιο διάλογο έχει δώσει αυτές τις προτάσεις για διαβούλευση. Και η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά τον τόπο, από την ένδεια προτάσεων, θέσεων και κυβερνητικής πρακτικής και επίλυσης των προβλημάτων, συνεχίζει να κατηγορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την ηγεσία του για εντυπώσεις και εντυπωσιασμούς την ώρα που ξέρουμε ότι η μόνη σκοπιμότητά της, η μόνη ανάγκη της και η μόνη πρακτική της είναι η επικοινωνία και τίποτα άλλο.
Άλλωστε, αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυβέρνησε είκοσι χρόνια και η Νέα Δημοκρατία βρήκε χρέη και λάθη, θα έπρεπε σ’ αυτά τα έξι χρόνια να τα έχει διορθώσει. Δεν είχε την ικανότητα; Δεν είχε τη βούληση; Δεν ξέρω τι είναι ακριβώς, δεν μας έχει απαντήσει ο κύριος Υπουργός.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι η εξής: Μου κάνει εντύπωση ότι ο Υπουργός σήμερα και εδώ, στην Ολομέλεια, προσπάθησε με μύθους να δείξει ότι είναι κυβέρνηση της κοινωνικής ευαισθησίας, του δίκαιου φορολογικού συστήματος, μία κυβέρνηση που σέβεται τους πολλούς και κάνει πραγματικά απονομή δικαιοσύνης μέσα απ’ αυτό το φορολογικό σύστημα. Ούτε άκουσε τι είπαμε στην Επιτροπή ούτε αφουγκράστηκε σε προηγούμενα νομοσχέδια την κοινωνία, αλλά και τις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μίλησε γι’ αυτήν την έκτακτη εισφορά. Μόλις προχθές ζητούσαμε έκτακτη ενίσχυση για τους εισοδηματικά και οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας και το αρνιόταν.
Τελικά, η Κυβέρνηση με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες δείχνει ότι έχει περιοριστεί σε έναν πολύ μικρό κύκλο εσωστρέφειας, αναποτελεσματικότητας και πρακτικών που τελικά είναι αποτυχημένες.
Θα ήθελα να μου απαντήσει ο κύριος Υπουργός σε κάτι, γιατί τελικά τοποθετήθηκε σήμερα εδώ και είπε ότι δεν έχουμε την ικανότητα –παραδέχθηκε δηλαδή ως κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει ικανότητα- να ελέγξουμε ή να διαχωρίσουμε ποια είναι επαγγελματικά σκάφη και ποια είναι σκάφη αναψυχής. Δηλαδή, αυτή η Κυβέρνηση, με τις υπηρεσίες και τους μηχανισμούς, όλα αυτά τα έξι χρόνια τι κάθεται και κάνει; Νομοθετεί κατά το δοκούν, με πραγματικά ατάκτως ερριμμένες διατάξεις και ατάκτως ερριμμένες σκέψεις και τοποθετήσεις που έκανε εδώ ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, που δήθεν υπερασπίστηκε τη μικρομεσαία επιχείρηση και το θαλάσσιο τουρισμό και συμφώνησε με προλαλήσαντες συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Μα, έτσι υπάρχει ο θαλάσσιος τουρισμός; Έτσι δημιουργείται η βαριά βιομηχανία της χώρας μας; Έτσι συντηρείται η μικρομεσαία τουριστική επιχείρηση; Και λοιπόν; Δεν έχετε καταγράψει τη φέρουσα ικανότητα αυτής της χώρας στα σκάφη αναψυχής και στα επαγγελματικά σκάφη;
Λυπάμαι, αλλά η Κυβέρνηση δείχνει μεγάλη αδυναμία να λύσει τα μεγάλα ζητήματα και να δημιουργήσει πραγματικά ευκαιρίες για μία χώρα που έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, για μία χώρα που μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία και στον τουρισμό και στη μικρομεσαία επιχείρηση. Φοβάμαι ότι αυτό το νομοσχέδιο δείχνει τελικά ότι το φορολογικό σύστημα που αυτή η Κυβέρνηση έχει φέρει στη χώρα, δημιουργεί τεράστιες αδικίες, πολλαπλασιάζει προβλήματα, προσθέτει επιβαρύνσεις και αφαιρεί τελικά την ασφάλεια από τον κάθε πολίτη που έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία του, στη δουλειά του, στην παραγωγή.


(KO)
(4AD)
Και βεβαίως ο Υπουργός –και με συγχωρείτε- απαξιώνει θεσμούς, όπως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και δημιουργεί τελικά ρυθμίσεις, φωτογραφήσεις, συμψηφισμούς, χαριστικές διατάξεις στους ημέτερους, ενώ απορυθμίζει την κοινωνική συνοχή, την εργασία και την πρόοδο του τόπου.
Και επειδή ο Υπουργός αναφέρθηκε στο έλλειμμα και είπε ότι θα προσπαθήσει να το φέρει κάτω από το 3,7%, θα ήθελα να του πω το εξής: Μα, είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να αναφέρεστε πάλι σε μύθους; Θα προχωρά αυτή η Κυβέρνηση με τους μύθους και θα αυτοτροφοδοτείται από την αυταρέσκειά της και από τους μύθους που η ίδια δημιουργεί;
Ρωτώ, λοιπόν, το εξής: Η υπέρβαση του ελλείμματος ξεπερνά τα 3,5 δις ευρώ, καθώς στα έσοδα διαπιστώνεται η «μαύρη τρύπα» ύψους 2,5 δις ευρώ. Οι υπερβάσεις στις δαπάνες ξεπερνούν το 1δις ευρώ. Τα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας υπολογίζονται περισσότερα των 12 δις ευρώ και τα 6 δις οφείλονται σε προμηθευτές των νοσοκομείων.
Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και η σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στερεί τα δημόσια ταμεία από τα άμεσα έσοδα.
Έχουμε, λοιπόν, μια μεγάλη οικονομική ύφεση, μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα και, όπως είπε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Παπουτσής, καμία αναπτυξιακή φορολογική μεταρρύθμιση, καμία διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, ώστε να αναπτυχθεί πλούτος και μετά να γίνει αναδιανομή του πλούτου, καμία πολιτική που είναι πραγματικά υπέρ της ανάπτυξης της χώρας.
Και επειδή αναφερθήκατε και εσείς και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος στα θέματα της ανάπτυξης των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, θέλω να πω το εξής: Παραλάβατε τη χώρα πρωταγωνιστή στην ενέργεια, στο εμπόριο, στις εξαγωγές και έχετε συρρικνώσει τελικά όλες αυτές τις δημιουργικές παρεμβάσεις των ενεργών πολιτών, της επιχειρηματικής κοινότητας, του υγιούς ανταγωνισμού και του δημοσίου συμφέροντος. Όλα αυτά τα έχετε απαξιώσει, τα έχετε συρρικνώσει.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Και θέλω να αναφερθώ σε κάτι. Έχετε υπογράψει διακρατικές συμφωνίες και εμείς, όπως θυμάστε, αξιοποιήσαμε αυτές τις διακρατικές συμφωνίες με μεγάλες μονάδες της χώρας μας για συμπαραγωγή και στην Αμυντική Βιομηχανία και παντού. Και σήμερα κατά το δικό σας δοκούν –και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Αμυντική Βιομηχανία και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα Τ.Ο.ΜΑ.- έχετε με το δικό σας τρόπο και τη δική σας ελλιπή βιομηχανία αφαιρέσει τη δυνατότητα εργασίας από ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί, που έχουν το know-how, από επιχειρήσεις και βιομηχανίες της περιφέρειας της Ελλάδας οι οποίες πραγματικά έχουν δώσει δείγματα γραφής και δημιουργείτε τελικά στρεβλώσεις και στις διακρατικές συμφωνίες, αλλά και στις υπονομεύσεις, θα έλεγα εγώ –γιατί το θεωρώ υπονόμευση αυτό- της δημιουργικής και παραγωγικής δραστηριότητας της βιομηχανικής παραγωγής και της χώρας μας.
Άρα, λοιπόν, μία Κυβέρνηση η οποία παράγει μόνο σκάνδαλα, αδιαφάνεια, μειώνει την παραγωγική βάση, δημιουργεί άδικο φορολογικό σύστημα, δημιουργεί τελικά φτώχεια στη χώρα, δεν μπορεί να αναπτύξει τον πλούτο και το κεφάλαιο που παραλάβατε μέσα από συγκεκριμένες διπλωματικές, οικονομικές, ενεργειακές, βιομηχανικές πολιτικές που έκανε η χώρα και ήταν πρωταγωνιστής στην Ευρώπη, αυτή η Κυβέρνηση, λοιπόν, καλύτερα να αφουγκράζεται πρώτα, να διαβάζει, να μαθαίνει, να βλέπει τι γίνεται στη διεθνή κοινότητα και μετά να φέρνει αυτά τα νομοσχέδια που καταστρέφουν και τους επαγγελματίες των τουριστικών σκαφών, αλλά και τον κάθε πολίτη και τον κάθε επιχειρηματία και την κάθε μικρομεσαία επιχείρηση.
Κύριε Υπουργέ, επειδή ακριβώς –και με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, για μισό δευτερόλεπτο- σήμερα μας έκανε μία κριτική ως μη όφειλε ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος και επειδή και εσείς μας απαριθμήσατε νούμερα που δεν ισχύουν, πείτε στον ελληνικό λαό ότι δεν μπορείτε να κυβερνήσετε άλλο αυτόν τον τόπο.
(NP)
(4KO)

Πείτε στον ελληνικό λαό ότι θα του φέρετε καινούργια φοροεισπρακτικά μέτρα, ότι θα του φέρετε υποβάθμιση στην ανάπτυξη και στην παραγωγική του διαδικασία.
Πείτε, επιτέλους, με λεβεντιά ότι δεν μπορείτε να κυβερνήσετε αυτόν τον τόπο και αφήστε εκείνους που και θέσεις έχουν και προτάσεις έχουν και δείγματα γραφής. Και μιλώ για εμάς, που κατηγορηθήκαμε σήμερα εδώ, οι οποίοι έχουμε έτοιμο πρόγραμμα, για να βοηθήσουμε την Ελλάδα, για να βοηθήσουμε τη χώρα μας, για να βοηθήσουμε τον Έλληνα πολίτη. Είμαστε έτοιμοι και σας καλούμε να αναλάβετε εδώ και τώρα τις ευθύνες σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, θα κλείσουμε τον κατάλογο των ομιλητών Βουλευτών με τον Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριο Ηλία Μπεριάτο.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα σας δώσω το χρόνο, που ίσως υπερέβη η κυρία Ζήση. Θα είμαι πολύ σύντομος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Υφυπουργός δεν μας έπεισε και δεν μας πείθει με ό,τι είπε, διότι έχουμε ακόμη ένα πρόχειρο νομοσχέδιο της θερινής περιόδου και τα προηγούμενα είναι ένας μικρός αχταρμάς, ένα ποτ πουρί διατάξεων, που φανερώνουν την ανακόλουθη και αντιφατική πολιτική της Κυβέρνησης και, ιδιαίτερα, σε έναν τομέα κρίσιμο, όπως είναι η οικονομική πολιτική, όπως είναι τα οικονομικά θέματα, όπου η Κυβέρνηση βαδίζει, κατά κοινή ομολογία, χωρίς σχέδιο. Αντιφάσεις.
Υποτίθεται ότι γίνεται μια φορολόγηση στους έχοντες, για να δοθούν δήθεν στους μη έχοντες. Όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ένα πρώτο παράδειγμα: Καταργεί την αυτοτελή φορολόγηση του επιδόματος υπηρεσίας αλλοδαπής, χωρίς, όμως, αυτήν την κατάργηση του φόρου να τη βάζει στο εισόδημα, δηλαδή χωρίς άλλη φορολογική υποχρέωση, που φαίνεται εμμέσως, αν διαβάσει κανείς το νομοσχέδιο.
Από την άλλη διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι η Κυβέρνηση λέει ότι θέλει να εντάξει όλα τα εισοδήματα στη φορολογική κλίμακα. Τελικά, τι θέλετε, κύριε Υφυπουργέ; Πείτε το καθαρά. Διότι προηγουμένως σας άκουσα. Τι ακριβώς θέλετε; Θέλετε να ενταχθούν όλα στη φορολογική κλίμακα; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει καθαρά τι θέλει, χωρίς να υπολογίζει το κόστος. Πρέπει, όμως, και εσείς να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε, διότι άλλα ακούμε εδώ, αλλά ακούμε έξω και δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλει η Κυβέρνηση.
Δεύτερο παράδειγμα. Άλλη αντίφαση. Έχουν μιλήσει οι συνάδελφοι και δεν θα ασχοληθώ πολύ. Επιβάλλει έκτακτη εισφορά, ειδικό φόρο κ.λπ στα επαγγελματικά σκάφη, χτυπώντας έτσι το θαλάσσιο τουρισμό, που υποτίθεται ότι η Κυβέρνηση θέλει να προωθήσει και να στηρίξει. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί απλούστατα δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει την ήρα από το στάρι και έτσι καίγονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.
Δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της, όπως κάνει σε πολλά θέματα, και αυτό το απέδειξε στη συζήτηση στην Επιτροπή. Ήμουν στην Επιτροπή και άκουσα τους επαγγελματίες –τον Πρόεδρο, τον Ταμία του Συλλόγου των Πλοιοκτητών- οι οποίοι είπαν για ποιους λόγους δεν βγαίνει. Πληρώνουν ναύλα, μαρίνες, ασφάλειες. Όλα αυτά σας τα είπα, γιατί αφού οι ίδιοι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν τον τομέα της δραστηριότητας δεν συμφωνούν μαζί σας, εσείς πώς παίρνετε αυτήν την απόφαση, όταν, ακριβώς, όπως ειπώθηκε και στις προηγούμενες συζητήσεις εδώ μέσα, δεν μπορείτε να ξεκαθαρίσετε το τοπίο και μετά να επιβάλλετε τη σωστή και δίκαιη φορολογία.
Τρίτο θέμα. Με το νομοσχέδιο αυτό μεταφέρεται η αρμοδιότητα της πολιτικής του πολιτισμού στον Υπουργό Οικονομικών. Και όχι μόνο του πολιτισμού, αλλά και του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, θα έλεγα, αν διαβάσει κανείς αυτό το άρθρο.
Ο Υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, με τη δυνατότητα που του δίνει αυτό το άρθρο επιχορηγεί χωρίς κανένα κριτήριο όποιον φορέα θέλει, πολιτιστικό ακόμη και εκκλησιαστικό. Δεν υπήρχε κωδικός. Προσθέσατε μια νομοτεχνική διόρθωση και βάλατε έναν κωδικό, χωρίς, όμως, να ξέρουμε πόσα λεφτά έχει ο κωδικός και τι θα γίνει, όταν τελειώσουν τα λεφτά του κωδικού. Θα μεταφέρετε από άλλους κωδικούς; Δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών κάνει τον Υπουργό Πολιτισμού, κάνει τον Υπουργό Περιβάλλοντος και κάνει τελικά ό,τι θέλει. Αυτό είναι συντονισμός πολιτικών σε μια κυβέρνηση;
Αφήνω τα περί ιδιωτικοποιήσεως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τα είπε ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος. Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ στις τροπολογίες που θα συζητήσουμε αναλυτικά την Πέμπτη. Και εδώ πρόκειται για άλλη μια απόδειξη της ανικανότητας της Κυβέρνησης, διότι το Υπουργείο την τελευταία στιγμή δίνει στην ΑΓΡΩΓΗ αυτό που ήθελε να κάνει το ίδιο, δηλαδή αυτήν την υπόθεση του GIS, του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών για την αναγνώριση των αγροτεμαχίων. Μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου έπρεπε να το είχαμε κάνει. Εδώ, λοιπόν, φανερώνεται αυτή η ανικανότητα.
Η άλλη τροπολογία αφορά τη ρύθμιση των όρων δόμησης της βιομηχανίας στην Ανατολική Αττική. Σε μια εποχή που επίκειται το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας και τώρα το Σεπτέμβριο τελειώνει η διαβούλευση έρχεται με μια περίεργη πρεμούρα και βιασύνη μια ρύθμιση για θέματα όρων δόμησης της βιομηχανίας στην περιοχή των Μεσογείων.
(XF)



(4NP)
Και μεταβάλλει ένα καθεστώς ρύθμισης που είχε γίνει το 2003 κατόπιν μελέτης. Εδώ χωρίς μελέτη το ξεκάνετε. Έγινε με μελέτη και εσείς χωρίς καμία μελέτη, με μια μονοκονδυλιά, έρχεστε να καταργήσετε ένα καθεστώς. Και το περίεργο είναι πως το κάνετε σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όταν υπάρχουν τέσσερις περιοχές στην Αττική με ισάριθμα διαγράμματα ρύθμισης του χώρου. Ξαφνικά διαλέγετε αυτό το χώρο χωρίς να μας εξηγείτε το γιατί. Και το ίδιο ισχύει στη Λαυρεωτική, το ίδιο ισχύει στον Ασπρόπυργο. Τι συμβαίνει; Πρέπει να μας εξηγήσετε.
Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις τηλεπικοινωνίες. Έχουμε μια νέα χρήση γης και χωρίς μελέτη και χωρίς εξήγηση μας λέτε ότι κάνετε μια ρύθμιση. Όλα αυτά δείχνουν την έλλειψη του σχεδιασμού που κυριαρχεί στην αντίληψή σας. Τελικά το νομοσχέδιο δεν ρυθμίζει, αλλά απορυθμίζει μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της Κυβέρνησης της απορύθμισης των πάντων, που μόνο μια συντηρητική και νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση καταφέρνει να κάνει χωρίς να προσφέρει τίποτα στον τόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των εγγεγραμμένων Βουλευτών.
Εισερχόμαστε στο στάδιο των δευτερολογιών.
Το λόγο έχει ο κ. Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα δευτερολογήσω αναφερόμενος μόνο στο θέμα που έχει σχέση με τα σκάφη αναψυχής, γιατί ειπώθηκαν όλα. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γιατί όντως βρισκόμαστε σε μία δύσκολη συγκυρία. Οι άνθρωποι που ήλθαν και μας ενημέρωσαν στην Επιτροπή είχαν σημαντικά στοιχεία και σημεία στα οποία δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα. Περιμένουμε τη βοήθειά τους και στη συνέχεια, γιατί είναι προς όφελος των ιδίων πρώτα και μετά όλων ημών των υπολοίπων.
Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση έκανε ελέγχους. Παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να βρει άκρη σε αυτό το «συρφετό» με το χώρο σκαφών αναψυχής και ουσιαστικά οδηγείται σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή στο σημερινό σχέδιο νόμου κατ’ αρχήν γιατί υπήρχαν πολλές εικονικές ναυλώσεις. Υπήρχε μία χαώδης κατάσταση με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του κλάδου να χάνουν σε βάρος κάποιων ιδιωτών, οι οποίοι το «παίζουν» ιδιώτες και αυτό είναι κακό, ή οι ιδιώτες –και αυτό είναι χειρότερο- το «παίζουν» επαγγελματίες. Ειπώθηκε με πολλούς τρόπους αυτό το ζήτημα.
Να θυμίσω σε όλους ότι στο παρελθόν υπήρχε το καθεστώς με το αφορολόγητο πετρέλαιο όπου ωφελούνταν άλλοι αντί άλλων. Ιδιώτες δηλαδή οι πλούσιοι, ωφελούνταν σε βάρος όλων των Ελλήνων. Επίσης, έπαιρναν χωρίς Φ.Π.Α. τα σκάφη άνω των 10 ή 15 μέτρων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Σήμερα έχει αυξηθεί η ανάγκη να δώσουμε μια δυναμική σε αυτόν τον κλάδο, στους καθαρούς επαγγελματίες. Για να δοθεί όμως αυτή η δυναμική με συγκεκριμένα κριτήρια, πρέπει πρώτα να ξεχωρίσουμε ποια είναι η ήρα και ποιο είναι το στάρι. Συγγνώμη για την έκφραση. Έτσι όπως προχωρά η Κυβέρνηση ουσιαστικά τι κάνει; Πρέπει να το διαλευκάνουμε αυτό και νομίζω ότι αυτό πετυχαίνει σε απόλυτο βαθμό και το σχέδιο νόμου. Ουσιαστικά κατά τη δική μου αντίληψη, πρόκειται για τη δημιουργία ενός «Ε9» στα σκάφη αναψυχής, να ξέρουμε δηλαδή ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι, ποιοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και ποιοι όχι σε αυτόν το χώρο.
Κάνοντας αυτήν την ειδική ρύθμιση φροντίζουμε να υπάρχει ο φόρος, ο οποίος είναι ανταποδοτικός. Ο φόρος δεν είναι επί των κερδών, είναι ανταποδοτικός. Όλα αυτά τα σκάφη στο Αιγαίο που είναι πάνω από 3.500, έχουν όλα αυτά τα ευεργετήματα από υποδομές, από τα λιμεναρχεία, από τις διασώσεις όταν χρειαστεί. Και σε αυτούς τους κλάδους οπότε πρέπει να δώσουμε κάτι, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.
Αυτά ήθελα να τονίσω. Αύριο θα πω περισσότερα επί των άρθρων.
(ZE)

(4XF)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Μακρυπίδη, τρία λεπτά αρκούν και για σας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Μπορεί και ένα ακόμη, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα σε μια παρέμβασή σας στην τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κυρίου Παπουτσή να λέτε ότι δεν ήταν η πρότασή μας ξεκάθαρη στη συζήτηση στην Επιτροπή όσον αφορά τη φορολόγηση των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε διάκριση με τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής.
Για να γίνει ξεκάθαρο τέλος πάντων σε σχέση με τα επαγγελματικά σκάφη και εσείς ομολογήσατε ότι επειδή δεν μπορείτε να κάνετε τη διάκριση, αυτή τη στιγμή παίρνετε μια απόφαση και φορολογείτε επί δικαίων και αδίκων, με τα ξερά και τα χλωρά. Φορολογείτε και τους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής αλλά και τους επαγγελματίες σκαφών αναψυχής. Κάνετε τη διάκριση ότι θα επιστρέψετε το 50% της έκτακτης εισφοράς και του φόρου την επόμενη χρονιά. Έρχεστε σήμερα όμως να καλύψετε αυτό που σας είπαμε, τρύπες του τρέχοντος προϋπολογισμού. Και αυτό το μέτρο είναι φοροεισπρακτικό στη λογική ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη διάκριση.
Ειπώθηκε ναι ή όχι, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή από τους εκπροσώπους των φορέων συγκεκριμένο παράδειγμα ότι ένας κάτοχος ενός σκάφους επαγγελματίας επιβαρύνθηκε το 2008, 3.500 ευρώ για τα εισοδήματα από τη δραστηριότητα την επαγγελματική του και ότι με το νομοσχέδιο το δικό σας θα κληθεί να πληρώσει 35.000 ευρώ για το 2009 με την προοπτική ότι την επόμενη χρονιά θα επιστραφούν τα μισά; Σήμερα εν μέσω κρίσης θα επιβαρυνθεί με ένα υπέρογκο ποσό, δεκαπλάσιο, δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά όταν αυτή τη στιγμή στοιχειωδώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο να καλύψει τις ανάγκες του σκάφους ως επαγγελματίας. Και εκεί ήταν η πρότασή μας και παραμένει, ότι διπλασιάζετε την επιβάρυνση είτε από τον ειδικό φόρο ή την έκτακτη εισφορά από τους κατόχους των ιδιωτικών σκαφών.
Είπατε και άλλα και εσείς, κύριε Υπουργέ και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Θα ήθελα να σας πω ότι σε σχέση με τη διάταξη στο άρθρο 10 την παράταση της παραγραφής, σας δόθηκε στην πρωτολογία μου και εισήγηση ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν να δώσετε παράταση σε υποθέσεις ανέλεγκτες οι οποίες, κύριε Υφυπουργέ, δεν εμπίπτουν στην απόφαση περαίωσης ανέλεγκτων υποθέσεων. Γιατί προφανώς οι υποθέσεις αυτές για να μην εμπίπτουν στις διατάξεις περαίωσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, έχουν φοροδιαφυγή αποδεδειγμένη με πλαστά εικονικά τιμολόγια, απόκρυψη Φ.Π.Α. κ.λπ.. Γιατί εάν δεν είχαν αυτή την αποδεδειγμένη φοροδιαφυγή, θα έμπαιναν στην περίπτωση της περαίωσης.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η περαίωση είναι εθελοντική.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Συμφωνώ. Μα, δεν μιλάτε για παράταση στην περαίωση. Μιλάτε για υποθέσεις οι οποίες από το 2000 μέχρι το 2004 δεν έχουν ελεγχθεί και είναι περιπτώσεις με φοροδιαφυγή.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, δεν λέμε αυτό. Παράταση στην παραγραφή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Εσείς παίρνετε θέση –να το δηλώσετε εδώ- ότι δεν είναι περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε αυτές που παρατείνεται και ότι είναι περιπτώσεις μόνο περαίωσης με την απόφαση; Δεν εντάσσονται μέσα και περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής, σοβαρής φοροδιαφυγής με πλαστά και εικονικά, με απόκρυψη φορολογητέας ύλης, με απόκρυψη μη καταβολής Φ.Π.Α. μεγάλων επιχειρήσεων; Και ενώ από το νόμο υπήρχε η προθεσμία παραγραφής της πενταετίας, έρχεστε σήμερα με παρατάσεις αλλεπάλληλες που έχετε δώσει μέχρι σήμερα από το 2005 και την πάτε δεκαετία. Κατά τη γνώμη μας δεν είναι και τόσο αθώα αυτή η παράταση, κύριε Υφυπουργέ. Και μπορεί να μην ευθύνεστε εσείς προσωπικά, δεν ξέρω σε ποιο βαθμό ευθύνεται ο Υπουργός, σίγουρα όμως ευθύνεται η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός συνολικά.
Και θέλουμε στην κατ’ άρθρον συζήτηση μια πειστική απάντηση για το θέμα αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.


(SX)

(4ZE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να ξεκαθαρίσουμε –τουλάχιστον γι’ αυτό που μονοπώλησε κατά κύριο λόγο τη συζήτηση, αν και κατά τη γνώμη μας δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα- ότι δεν κάνουμε κριτική στην Κυβέρνηση από την ίδια σκοπιά που κάνουν τα υπόλοιπα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ίσα-ίσα εμείς χαρακτηρίζουμε το μέτρο της φορολόγησης των σκαφών αναψυχής, είτε είναι ιδιωτικά είτε είναι επαγγελματικά, άτολμο και λέμε ότι δεν θα οδηγήσει πουθενά. Διότι αποτελεί πρόκληση -και το λέμε και το τονίζουμε!- κάποιοι να απειλούν και να εκβιάζουν, «αν μας φορολογήσετε, θα πάρουμε τα σκάφη μας και θα φύγουμε». Αποτελεί πρόκληση για τον άνεργο. Αποτελεί πρόκληση για το φτωχό αγρότη. Αποτελεί πρόκληση για τον εργαζόμενο που καθημερινά φορολογείται.
Τι πληρώνουν; Εμείς το θέσαμε και στην Επιτροπή. Πόσο πληρώνει ο επαγγελματίας; Τι φόρο πληρώνει; Λέει, φορολογείται με βάση το ν.27/1975. Πόσο είναι αυτό, ρωτήσαμε; Τι είναι; Στο τέλος μάλλον –έτσι φαίνεται- πληρώνει για το σκάφος λιγότερα απ’ όσα πληρώνει για τέλη κυκλοφορίας σε ετήσια βάση ένας ιδιοκτήτης για ένα αυτοκίνητο 1.100 κυβικών. Σιγά τα ωά δηλαδή. Σιγά τα ωά! Είναι ή δεν είναι πρόκληση;
Και πρέπει εδώ να προσκυνήσουμε και να κάνουμε ρεβερέντζες στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, γιατί προσφέρει –λέει- στην ανάπτυξη της χώρας, που είναι αφορολόγητο; Και πρέπει –λέει- να το επεκτείνουμε και στο ακτοπλοϊκό κεφάλαιο; Από πού κι ως πού; Τι προσφέρουν; Τις συνθέσεις των πληρωμάτων; Την ανασφάλιστη εργασία; Τη μαύρη εργασία;
Εδώ βγήκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είπε και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος.
Αυτή είναι, λοιπόν, η λογική που θα πρέπει να επικροτήσουμε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε συνάδελφε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η λογική που θα πρέπει να επικροτήσουμε;
Εμείς λέμε ότι πρέπει να φορολογηθούν -και πολύ αυστηρά- οι κάτοχοι και των σκαφών αναψυχής και των επαγγελματικών, όπως πρέπει να φορολογηθεί πολύ αυστηρά και το βιομηχανικό κεφάλαιο και το εφοπλιστικό κεφάλαιο και συνολικά το κεφάλαιο. Από πού κι ως πού θα είναι αφορολόγητο; Με βάση τη λογική ότι δήθεν προσφέρουν; Δεν προσφέρουν θέσεις εργασίας; Εκμεταλλεύονται την εργασία.
Σε αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, να μην πληρώσουν ούτε οι βιομήχανοι, γιατί θα πάρουν τις επιχειρήσεις τους και θα φύγουν.
Κατ’ αρχάς, κανείς δεν παίρνει την επιχείρησή του.
Με αυτή τη λογική μπορεί να μην πληρώσουν τίποτα. Δεκάρα τσακιστή. Κι ας πάνε να δικαιολογήσουν ορισμένοι γιατί θα πρέπει ο βιοτέχνης, γιατί θα πρέπει ο αυτοαπασχολούμενος να πληρώνει κεφαλικό φόρο. Επειδή δεν μπορεί να πάρει τη βιοτεχνία του να φύγει; Κάποιοι που θεωρούν ότι αυτοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Εμείς, λοιπόν, κάνουμε την κριτική στην Κυβέρνηση, στο συγκεκριμένο ζήτημα, ότι είναι άτολμο το μέτρο το οποίο παίρνει. Και προσπαθεί ακριβώς μέσα από αυτό το μέτρο να κρύψει τις πομπές για τη φορολογική ασυδοσία που έχει δώσει στο κεφάλαιο και τη φοροεπιδρομή στα λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό ακριβώς κάνουμε την κριτική. Να μη μείνει αφορολόγητο το εφοπλιστικό κεφάλαιο, ανεξαρτήτως της μορφής της οποίας έχει, όπως τα άλλα Κόμματα της Αντιπολίτευσης προτείνουν στην Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα Άννα Φιλίνη για τρία λεπτά.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του κυρίου Υπουργού.
Πρώτα απ’ όλα, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τοποθετείται από τώρα ο κύριος Υφυπουργός πάνω στην κριτική που έχει ασκηθεί από πολλές πλευρές –και από εμάς ιδιαιτέρως- σχετικά με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η κριτική είναι ότι πρόκειται για ρυθμίσεις αντισυνταγματικές. Πάνω σε αυτό το ζήτημα οφείλει μία εξήγηση ο κύριος Υπουργός.
Βέβαια, θα τα συζητήσουμε και αύριο. Επειδή, όμως, συζητούμε επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο και το άρθρο σχετικά με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι ένα βασικό άρθρο, θεωρούμε ότι θα έπρεπε ήδη από σήμερα να μας απαντήσει πάνω σε αυτό το θέμα -της αντισυνταγματικότητας, δηλαδή- που θέτουμε σχετικά με τη ρύθμιση που προτείνει η Κυβέρνηση για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

(TS)


(4SX)
Δεύτερον, θέλω να μιλήσω για τον ΟΑΕΔ. Ο κύριος Υπουργός επαναλαμβάνει τη διατύπωση ότι με το παρόν νομοσχέδιο διευρύνεται η έννοια του εργοδότη. Δεν καταλαβαίνουμε με ποια λογική αφαιρεί η Κυβέρνηση από τον ΟΑΕΔ τη δυνατότητα να επενδύει σε δύσκολες εποχές σε προγράμματα τα οποία είναι απαραίτητα. Αφαιρεί, δηλαδή, ποσά, τα δίνει στο δημόσιο, τη στιγμή που ξέρουμε ότι υπάρχουν προγράμματα του ΟΑΕΔ τα οποία έχουν βαλτώσει, δεν προχωρούν, γιατί ακριβώς ισχυρίζεται ο ΟΑΕΔ δεν έχει τα απαραίτητα κονδύλια, όπως ήταν για παράδειγμα το πρόγραμμα για τη «Βοήθεια στο Σπίτι».
Τέλος, θα ήθελα και εγώ να αναφέρω ξανά το ζήτημα σε σχέση με τη φορολόγηση και την έκτακτη εισφορά των σκαφών αναψυχής. Εμείς επαναλάβαμε και σήμερα ότι θεωρούμε πως τα σκάφη αναψυχής πρέπει να φορολογηθούν, ότι εάν δούμε τη σύγκριση με άλλους τομείς που εισφέρουν στο δημόσιο, όπως είναι για παράδειγμα οι μετανάστες, τα σκάφη αναψυχής, εισφέρουν ελάχιστα, τίποτε στα εισοδήματα του δημοσίου.
Όμως, παρ’ όλα αυτά, η ομολογία του κυρίου Υπουργού ότι αυτό το μέτρο το προωθεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ποια είναι τα επαγγελματικά και ποια είναι τα ιδιωτικά σκάφη, δεν μας καλύπτει επ’ ουδενί λόγο. Δηλαδή, δείχνει ακριβώς τη μεγάλη προχειρότητα της Κυβέρνησης αφενός και αφετέρου δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει εάν αυτό το μέτρο μπορεί να είναι άδικο όσον αφορά μια ολόκληρη κατηγορία επαγγελματιών.
Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση πολύ ελαφρά τη καρδία λέει ότι τα σκάφη τα επαγγελματικά με τον ίδιο τρόπο φορολογούνται και κάποτε, μετά από ένα χρόνο, μπορεί να επιστραφεί η φορολογία. Νομίζουμε ότι είναι ένας τρόπος για να αποδυναμώσει τελικά την αναγκαιότητα να φορολογηθούν τα ιδιωτικά σκάφη.
Αυτά ήθελα να τονίσω και νομίζω ότι ο κύριος Υπουργός πρέπει γι’ αυτά τα ζητήματα να μας απαντήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, πρώτον, κάποιοι αυτοαναγορεύονται προστάτες των εργαζομένων ή των ανέργων. Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω τι έχουν να πουν στους χιλιάδες ανθρώπους που μετά απ’ αυτά τα φορολογικά μέτρα της Κυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και λένε: «Το 70% από εμάς που εργαζόμαστε στον κλάδο αυτό» και είναι ναύτες και είναι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ, «κινδυνεύουμε να μείνουμε άνεργοι». Και ακούν από κάποια κόμματα εδώ μονότονα «Φορολογείστε ακόμη περισσότερο τον κλάδο». Πολύ θα ήθελα, λοιπόν, να ξέρω τι λένε οι άνθρωποι αυτοί για τους δήθεν προστάτες τους.
Δεύτερον, κύριε Υφυπουργέ, είπατε ότι υπάρχει μια νοσηρή κατάσταση στον τομέα αυτό του θαλασσίου τουρισμού. Εγώ να συμφωνήσω μαζί σας. Πράγματι, υπάρχει ένα αλαλούμ για το ποια είναι τα επαγγελματικά σκάφη που χρήζουν προστασίας και ποια είναι τα «μαϊμού», να τα πω έτσι. Ωραία, έχω, όμως, ένα ερώτημα να σας υποβάλω. Γι’ αυτή τη νοσηρή κατάσταση πραγμάτων ποιος έφταιξε; Ποιος δημιούργησε αυτή τη νοσηρότητα στον ευαίσθητο αυτό τομέα της ελληνικής οικονομίας;
Θέλω, επίσης, να σας υποβάλω το εξής ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν, με ποια λογική, να συναρτάται η φοροδοτική ικανότητα κάποιου με το μήκος, με το μέγεθος του σκάφους του;
Κύριε Πρόεδρε, έχω δύο φωτογραφίες εδώ, τις οποίες και θα καταθέσω στα Πρακτικά.
(PE)

(4TS)
Κοιτάξτε, κύριε Υφυπουργέ, τώρα τι γίνεται. Εδώ είναι ένα σκάφος αξίας πάνω από 5.000.000 ευρώ. Είναι αυτό εδώ που βλέπετε. Πόσο μήκος έχει; Είκοσι οκτώ μέτρα. Το άλλο είναι ένα ξύλινο σκάφος, το οποίο έχει τριάντα με τριάντα πέντε, αν όχι σαράντα, χρόνια ζωής και έχει το ίδιο μήκος, δηλαδή είκοσι οκτώ μέτρα. Αυτά τα δύο, δηλαδή το σκάφος της αξίας των 5.000.000 ευρώ, που είναι, δεν είναι τριών χρόνων, και το άλλο που είναι τριάντα πέντε με σαράντα χρόνων θα φορολογηθούν το ίδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Ροντούλη, το ξύλινο σκάφος τι αξίας είναι; Είπατε ότι το άλλο είναι αξίας 5.000.000 ευρώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας είπα ότι το νεότευκτο σκάφος των τριών ετών αξίζει 5.000.000 ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι. Και εγώ σας ερωτώ: Το από ξύλου κατασκευασμένο πλοίο τι αξία έχει;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αυτήν τη στιγμή έχει αξία 50.000 ευρώ, εάν πάει να το αγοράσει κάποιος. Φορολογούνται το ίδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είναι μια τεράστια διαφορά, πράγματι.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τεράστια διαφορά στην παλαιότητα του σκάφους.
Άρα, εγώ σας ερωτώ: Λαμβάνετε ως κριτήριο το μήκος αυθαίρετα ή το δικαιολογείτε. Εγώ να δεχθώ ό,τι πείτε. Την παλαιότητα την λαμβάνετε υπ’ όψιν σας ως κριτήριο; Και σας δίνω αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα. Καταθέτω στα Πρακτικά τις δύο φωτογραφίες, για να λάβουν γνώση και οι συνάδελφοι.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες φωτογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θέλω, κύριε Υφυπουργέ, να σας κάνω μία πρόταση. Σας την έδωσα γραπτώς, αλλά θέλω να την αναλύσω, για να την ακούσει και το Τμήμα. Πολύ σωστά η Κυβέρνηση απέσυρε το άρθρο 16. Το άρθρο 16, όμως, θα μπορούσε να αντικατασταθεί ως εξής. Αυτήν τη στιγμή, αγαπητοί συνάδελφοι, με το ν.2232/1994 έχει δημιουργηθεί κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής η αντίστοιχη ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η ΟΚΕ. Κατά το πρότυπο της ΕΟΚΕ, η δική μας ΟΚΕ αποτελείται από τρία τμήματα. Είναι το τμήμα που εκπροσωπεί τους εργοδότες, το τμήμα που εκπροσωπεί τους εργαζομένους και το τμήμα των κοινωνικών εταίρων. Εκεί, στο τρίτο τμήμα, των κοινωνικών εταίρων η ΕΟΚΕ προβλέπει να υπάρχει εκπρόσωπος οικογενειακών συλλόγων. Θα μπορούσαμε και εμείς στο τρίτο τμήμα της δικής μας ΟΚΕ, κατ’ αντιστοιχία με την ΕΟΚΕ, να συμπεριλάβουμε στο άρθρο 16, που και σας προτείνουμε τώρα να μπει στο νομοσχέδιο, εκπρόσωπο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας στην Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.
Τι θα συνεισέφερε; Θα συνεισέφερε στον εμπλουτισμό των αποφάσεων της ΟΚΕ σε σχέση με την προστασία της οικογένειας, της μητρότητας, την αναβάθμιση των όρων διαβίωσης των μελών της ελληνικής οικογένειας. Θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο αναγκαίο, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεδριάζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και να λείπει εκπρόσωπος των οικογενειακών οργανώσεων. Η πρόταση που σας κάνουμε δεν έχει κανένα κόστος για τον κρατικό Προϋπολογισμό. Αντιθέτως, είναι ένα λογικό μέτρο που κινείται σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, χωρίς κανένα απολύτως κόστος για την Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο για μισό λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο για τριάντα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε. Δεν θέλω παραπάνω χρόνο.
Εμείς, κύριε Πρόεδρε, δεν αλλάζουμε τα πουκάμισά μας ανάλογα σε ποιους απευθυνόμαστε και έχουμε μάθει στα ενενήντα ένα χρόνια ιστορίας του κόμματος να ξεχωρίζουμε τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών από τα συμφέροντα των εργατών. Αυτά προσπαθούμε, άλλοτε περισσότερο καλά και άλλοτε λιγότερο καλά, να υπερασπιζόμαστε, δηλαδή τα συμφέροντα των εργατών.

(ML)




(4PE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της αρχής.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2009 και παρακαλώ το Τμήμα για την επικύρωσή τους.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κύριοι Βουλευτές, στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 23.15΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009 και ώρα 10.00΄ π.μ. με αντικείμενο Εργασιών του Τμήματος Νομοθετική Εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Αναμόρφωση νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ







Τελευταία Αποθήκευση: 28/7/2009 6:21:00 μμ Από: D.tori
Εκτυπώθηκε: 20/10/2008 7:29:00 μμ


PDF:
es20090728.pdf
TXT:
es090728.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ