Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ϞΣΤ 14/04/2010
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?ΣΤ’
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 14 Απριλίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 15 Απριλίου 2010.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 631/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων της Τρίπολης κ.λπ.
2.- Η με αριθμό 638/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Δαβάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αναστολή κατασκευής των αθλητικών έργων των Δήμων Γυθείου και Έλους κ.λπ.
3.- Η με αριθμό 634/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας «ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ Α.Ε.» στο Νομό Κιλκίς κ.λπ.
4.- Η με αριθμό 627/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Ανατολάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αξιοποίηση του γηπέδου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων για τα Αθλητικά Σωματεία του Πειραιά κ.λπ.
5.- Η με αριθμό 632/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την άμεση αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου κ.λπ.
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 και 3 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 629/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αργυρίου Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την αξιοποίηση των εκτάσεων των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων στην Βόρεια Ελλάδα, την παραχώρηση στους Δήμους κ.λπ.
2.- Η με αριθμό 637/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βλάχου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τον αποκλεισμό εκπροσώπησης του Δήμου Μαρκοπούλου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) κ.λπ.
3.- Η με αριθμό 635/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την λειτουργία των τμημάτων όλων των σχολείων με 30 μαθητές κ.λπ.
4.- Η με αριθμό 628/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την κατασκευή Νέου Γηπέδου του Παναθηναϊκού κ.λπ.
5.- Η με αριθμό 633/12-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αναστασίου Κουράκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την παχυσαρκία και το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού κ.λπ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Το λόγο έχει ο συνάδελφος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από μεγάλη καθυστέρηση, συνεχείς αναδιπλώσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή και αντιφατικές διαρροές σε πτυχές της φορολογικής πολιτικής, με δυσμενείς για τη χώρα συνέπειες, όπως είναι η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και η στέρηση εσόδων στον τακτικό Προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση κατέθεσε ένα φορολογικό νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο οι διατάξεις του οποίου, αν συγκριθούν με τις αρχικές, αλλά και τις μεταγενέστερες που παρουσιάστηκαν ως βασικές φορολογικές ρυθμίσεις, διαφέρουν σημαντικά, αποτελώντας ένα ακόμα δείγμα της προχειρότητας, των γονατογραφημάτων της εισπρακτικής λογικής που χαρακτηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης.
Είναι ένα νομοσχέδιο η διαδικασία κατάρτισης του οποίου, παρά τις τυμπανοκρουσίες της Κυβέρνησης περί διαβούλευσης, χαρακτηρίστηκε από απουσία ουσιαστικού διαλόγου με τους φορείς και τις ενδιαφερόμενες κοινωνικές ομάδες. «Διάλογος δεν έγινε», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ. «Ήταν απολύτως εικονικός», ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. «Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις από την Κυβέρνηση», κατέθεσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Επιβεβαιώθηκε έτσι η προσέγγιση πρώην μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ ότι ανάμεσα στα πολλά σφάλματα της Κυβέρνησης είναι και η απέχθεια από το οικονομικό επιτελείο της στο διάλογο με τους εκπροσώπους της μισθωτής εργασίας.
Και ενώ δεν έγινε ουσιαστικός διάλογος, υπήρξε και αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κατάθεσή του, αν και θα ήταν από τα πέντε πρώτα νομοθετήματα της Κυβέρνησης τις πρώτες εκατό ημέρες της, καθυστέρηση που οδήγησε τον τέως Πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη να υπογραμμίσει πως «περιμένουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο από το Νοέμβριο και δεν έχει έρθει ακόμα, επιτέλους πια».
Να υπενθυμίσω, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Φεβρουαρίου είχε πει ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες. Έχουν περάσει οκτώ και πλέον εβδομάδες από τότε. Όμως, στην οικονομία κάθε μέρα που περνά κοστίζει. Αυτή η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την υστέρηση της Κυβέρνησης στη στελέχωση του κρατικού οργανισμού και στην κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτυπώνεται στην εξέλιξη των εσόδων του Προϋπολογισμού.
Έτσι, πρώτον, η υστέρηση των τακτικών εσόδων, των καθαρών εσόδων του τακτικού Προϋπολογισμού το τρίμηνο της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2009 έφτασε το 13,3% και είναι υπερτετραπλάσια της αντίστοιχης υστέρησης του εννιαμήνου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Τους πρώτους εννιά μήνες του 2009, η υστέρηση ανήλθε στο 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ το τρίμηνο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπερέβη τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ευθύνεται για τα 2/3 της υστέρησης των εσόδων του 2009.
Δεύτερον, τα καθαρά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2010 αυξήθηκαν κατά 9,7%, όπως λέει η Κυβέρνηση, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, έναντι στόχου, όμως, για αύξηση 11,7%, παρά το γεγονός ότι στο φετινό πρώτο τρίμηνο περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά στις μεγάλες επιχειρήσεις -700 εκατομμύρια ευρώ περίπου- και παρατηρείται μειωμένη επιστροφή φόρων. Χωρίς αυτά, τα έσοδα από το πρώτο τρίμηνο του 2010 -και αυτή είναι η πραγματικότητα- είναι ίσα με πέρσι, έναντι στόχου για αύξηση κατά 10%.
Κύριοι συνάδελφοι, πέρα, όμως, από τη διαδικασία, η αξιολόγηση των διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα αύξησης της έμμεσης φορολογίας και των φόρων κατανάλωσης, μέτρα κοινωνικά άδικα, οικονομικά αναποτελεσματικά, που οδηγούν σε βαθιά, σε παρατεταμένη ύφεση. Έτσι, η όποια μείωση απορρέει από τις νέες φορολογικές κλίμακες για κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων δεν αντισταθμίζει τη φορολογική αφαίμαξη, την εισοδηματική συρρίκνωση που προκύπτει από τα επώδυνα πακέτα μέτρων της Κυβέρνησης. Και ας μη ξεχνάμε ότι οι πραγματικά οικονομικά ανίσχυροι, αυτοί που το εισόδημά τους είναι τόσο μικρό, ώστε να μη φορολογείται καν, δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτα έναντι των πολλών που ήδη χάνουν.
Συνεπώς, με αφορμή και τον τίτλο του νομοσχεδίου, σίγουρα δεν μπορεί κανένας να μιλήσει για αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κάποιες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγουν επιπλέον κρυφές φορολογικές επιβαρύνσεις σε βάρος μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, λόγω του ύψους, αλλά και του είδους των αποδείξεων που απαιτούνται. Στην πράξη, καταργείται το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δεδομένου ότι συνδέεται με αποδείξεις για το κτίσιμο του ορίου του, ακόμα και για πολύ μικρά, κάτω του ορίου αυτού, εισοδήματα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, η συλλογή των αποδείξεων από κίνητρο, μετατρέπεται σε ποινή.
Επιπλέον, οι διατάξεις του νομοσχεδίου δίνουν καίριο χτύπημα στη Χρηματαγορά, πρωτοβουλίες οι οποίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, θα οδηγήσουν σε μείωση των συναλλαγών, αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα, μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ξεκινώντας από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταλήγουμε στην πάταξη της ακίνητης περιουσίας ή της εν μέρει δήμευσης της ακίνητης περιουσίας.
Εκτός, όμως, αυτού, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μέτρα που πλήττουν την επιχειρηματικότητα. Η διάταξη για τη φορολογία των διανεμόμενων κερδών, που συνιστά το μεγαλύτερο πλέον φορολογικό συντελεστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγεί σε υπερφορολόγηση των κερδών από επενδύσεις κεφαλαίων και επηρεάζει την ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ευτυχώς, τουλάχιστον, η Κυβέρνηση, μετά και από την πίεση και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και όλων των φορέων, απέσυρε τη διάταξη σχετικά με την παρακράτηση του 8% επί των συναλλαγών των υπηρεσιών, καθώς η εν λόγω ρύθμιση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις.
Πρόκειται, επίσης, για ένα αντιαναπτυξιακό φορολογικό νομοσχέδιο. Σ’ αυτό συμφώνησαν όλοι οι φορείς που προσήλθαν στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
(AD)
(1DE)
Και επειδή συχνά η Κυβέρνηση και τα μέλη της αναφέρονται στην GREEN PEACE, το χθεσινό δελτίο Τύπου μιλάει για «πράσινη» ανάπτυξη που έμεινε στον πάγο. Αρκεί να σημειωθεί πως μόνο τέσσερις από τις εκατόν εξήντα επτά σελίδες του νομοθετικού πονήματος αναφέρονται σε μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και σ’ αυτές υπάρχουν μόνο γενικόλογες αναφορές.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πολλά από τα οποία στηρίζουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, αυτά θα κριθούν στην εφαρμογή τους, διότι η φοροδιαφυγή είναι διαχρονικό και διατοπικό πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένες ρυθμίσεις είναι αναποτελεσματικές, εφόσον είναι γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες, ενώ κάποιες άλλες είναι ημιτελείς και ασαφείς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμπερασματικά, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις απαιτήσεις της τρέχουσας περιόδου. Είναι αντιαναπτυξιακό, υφεσιακό και άδικο, με ανεπαρκείς διαχειριστικές ή απλές αλλαγές που δεν μπορούν να του χαρακτηρίσουν τον τίτλο της φορολογικής μεταρρύθμισης, όπως προσπαθούν να μας πείσουν οι συντάκτες του. Όπως ανέφερε άλλωστε και ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, δεν πρόκειται για μία φορολογική επανάσταση, αλλά για μια φορολογική παραλλαγή.
Οι διατάξεις του –και ολοκληρώνω με αυτό- σε συνδυασμό με τα πακέτα μέτρων της Κυβέρνησης, χωρίς τις απαραίτητες αναπτυξιακές ανάσες, οδηγούν σ’ ένα ανατροφοδοτούμενο καθοδικό, υφεσιακό «σπιράλ» που θα ακυρώνει συνεχώς την αποτελεσματικότητά τους, παρά τις μεγάλες θυσίες στις οποίες υποβάλλεται η κοινωνία και θα κάνει ορατό τον κίνδυνο της λήψης νέων μέτρων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριοι συνάδελφοι, θα σας παρακαλούσα να τηρείται ο χρόνος, γιατί είναι άλλοι πενήντα τρεις συνάδελφοι, προκειμένου να ολοκληρώσουμε επί της αρχής.
Το λόγο τώρα έχει η κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΥΓΕΝΙΑ ΤΣΟΥΜΑΝΗ-ΣΠΕΝΤΖΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φορολογικό ζήτημα βρίσκεται στον πυρήνα του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας και εξ αυτού του λόγου απαιτεί μείζονα πολιτική παρέμβαση. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα που έχουμε μπροστά μας, συνοψίζεται κατά τη γνώμη μου σε μια φράση «πολύ αργά, πολύ λίγα».
Παρά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις οποίες η Κυβέρνηση σύρθηκε υπό την πίεση της Αντιπολίτευσης, αλλά και των παραγωγικών φορέων και οι οποίες αναδεικνύουν -αν θέλετε- και την έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού, το νομοσχέδιο εμφανίζει σοβαρά ελλείμματα κυρίως ως προς την έλλειψη κοινωνικότητας των φορολογικών βαρών, όσο και ως προς τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του.
Θα αναφερθώ με συντομία και στα δύο. Ως προς την άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών, θα ήθελα να αναφερθώ ακροθιγώς σε ζητήματα που αφορούν την επαναφορά μιας σειράς φόρων στην ιδιοκτησία, την κατάργηση της απαλλαγής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία, την de facto κατάργηση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, την επιβολή του ΦΠΑ στις υπηρεσίες δικηγόρων που επιβαρύνει περαιτέρω τους ιδιώτες χωρίς να οδηγεί σε εισπράξεις, όπως αναπτύχθηκε και χθες, τα ασφυκτικά τεκμήρια διαβίωσης που οδηγούν σε αφαίμαξη των μικρομεσαίων κυρίως νοικοκυριών.
Ο κοινωνικά άδικος χαρακτήρας του επιτείνεται κυρίως και επιβεβαιώνεται από την απουσία ιδιαίτερης μέριμνας για κατηγορίες του πληθυσμού που ήδη δοκιμάζονται σκληρά από τη συρρίκνωση του εισοδήματός τους και την ανατίμηση βασικών ειδών. Ως εκ τούτου, ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δεν λαμβάνονται υπ' όψιν σ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια σειρά από κοινωνικά δίκαια φορολογικά μέτρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως εργαλεία αναδιανομής εισοδημάτων και ισότιμης κατανομής φορολογικών βαρών. Για παράδειγμα, φορολογικές ελαφρύνσεις για δαπάνες παιδικών σταθμών και κατ’ οίκον απασχολουμένων, υπό προϋποθέσεις ατόμων δηλαδή που φροντίζουν εξαρτημένα άτομα, θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά την ελληνική οικογένεια.
Αντ’ αυτού, το παρόν νομοσχέδιο θεωρεί την τελευταία αυτή δαπάνη τεκμήριο, όπως τις πισίνες και τα σκάφη.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά τους πολυτέκνους, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ενιαία και χωρίς εξαιρέσεις αντιμετώπισή τους τόσο ως προς το αφορολόγητο, όσο και ως προς το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, η πρόβλεψη φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των ατόμων με αναπηρία, καθώς και οι φοροαπαλλαγές σε άτομα με βαριά και μόνιμη αναπηρία θα πρέπει να εξασφαλιστούν.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την ελλειμματική αναπτυξιακή του διάσταση, αυτή τεκμηριώνεται κατά την άποψή μου από τα εξής τελείως επιγραμματικά. Κατ’ αρχάς, από την εισαγωγή του υψηλότερου μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη επιχειρήσεων, γεγονός που αποτρέπει την προσέλκυση επενδύσεων και αποθαρρύνει την επιχειρηματικότητα. Επίσης, από τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις στην ιδιοκτησία που πλήττουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο των κατασκευών.
Επίσης, από τα ασαφή και ανεπαρκή κίνητρα για νέους επιχειρηματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, θα προσέθετα και από την απουσία κινήτρων για την ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το προβλεπόμενο τριετές αφορολόγητο για νέους επιχειρηματίες έως τριάντα πέντε ετών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η γυναικεία επιχειρηματικότητα και απασχόληση έχει πολλαπλά οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και για την ανάπτυξη και αυτό επιβεβαιώνεται και με πρόσφατα στοιχεία από μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί Σουηδικής Προεδρίας το 2009, όπου αναφέρεται ρητά ότι η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας μπορεί να επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ τουλάχιστον κατά 15%.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα επίσης ν’ αναφερθώ και σ’ ένα ειδικότερο ζήτημα φορολογικής πολιτικής που αφορά στις διακρίσεις λόγω φύλου στη φορολογική νομοθεσία και που το παρόν νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει. Πρόκειται για την υποχρέωση της υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης των συζύγων. Αυτή η πρακτική παραβιάζει κατ’ αρχάς την περιουσιακή αυτοτέλεια και ανεξαρτησία ως έκφανση της θεμελιώδους αρχής της ισότητας των φύλων στο οικογενειακό δίκαιο. Επίσης, παραβιάζει τη συνταγματική ελευθερία της ανάπτυξης της προσωπικότητας. Επίσης, παραβιάζει την αρχή της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, πράγμα που αποτελεί πολύ σαφή ευρωπαϊκό και θα έπρεπε και εθνικό στόχο.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι με τη Διεθνή Σύμβαση, τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη Διακρίσεων Κατά Των Γυναικών που η χώρα μας κύρωσε από το 1983 και εξ αυτού έχει και υπερνομοθετική ισχύ, η Ελλάδα δεσμεύεται να λάβει τα κατάλληλα μέτρα τροποποιώντας και καταργώντας κάθε νόμο που εισάγει διακρίσεις εις βάρος των γυναικών.
Και ένα τελευταίο, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης για τα Δικαιώματα των Γυναικών που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5/3/2010, δηλαδή πριν από ένα μήνα, έχει ως βασική του αρχή την οικονομική ανεξαρτησία επί ίσοις όροις. Και αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, αποτελεί και μέρος του στόχου της στρατηγικής για την Ευρώπη του 2020.
Είναι, λοιπόν, καιρός να προωθήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα, όπου κάθε σύζυγος υποβάλλει χωριστά φορολογική δήλωση, έτσι ώστε και οι εκπτώσεις και οι επιστροφές να γίνονται αυτοτελώς και στον καθένα.
Κύριε Υπουργέ, το 52% του ελληνικού πληθυσμού θα σας το πιστώσει, εφόσον το προωθήσετε και είναι και κάτι χωρίς στόχο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήταν άδικο εάν δεν αναφερθούμε και στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως είναι τα θέματα της ενιαίας φορολογικής κλίμακας, η φορολόγηση υπό προϋποθέσεις των off shore εταιρειών, παρ’ ότι είναι περιοριστική, οι ρυθμίσεις για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων κ.λπ.
Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο δεν αξιοποίησε δυστυχώς την ευκαιρία για ουσιαστικές, αλλά και για οργανωτικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος, όπως είναι κυρίως η αναδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών και της φορολογικής διοίκησης.
Αυτή, λοιπόν, η αναξιοποίητη ευκαιρία, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας, φοβάμαι ότι απειλεί τη χώρα μας για παρατεταμένη ύφεση και διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Και για το λόγο αυτό, καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε την κα Τσουμάνη.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε ένα κομβικό νομοσχέδιο που επιχειρεί πραγματικά να εμπεδώσει το αίσθημα του δικαίου σε μια εποχή που η κοινωνία δοκιμάζεται και η πατρίδα χειμάζεται από οικονομικά προβλήματα. Είναι μια εποχή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που η νεολαία μας ζει το μαρτύριο της παρατεταμένης εφηβείας. Πρόκειται για μια νεολαία που ενώ διαθέτει τα περισσότερα προσόντα από κάθε άλλη φορά, της παρέχουμε τις λιγότερες ευκαιρίες.
(RG)
(1AD)
Ο ιός της νέας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού δεν βρίσκεται προ των πυλών. Έχει εισβάλει στη ζωή πολλών ανθρώπων και πολλών οικογενειών, σκορπώντας το μελαγχολικό βλέμμα της κοινωνικής ανασφάλειας, της αβεβαιότητας, της αποσταθεροποίησης, της μελαγχολίας και της κατάθλιψης. Και ενώ, λοιπόν, υποχρεούται η Κυβέρνηση να λαμβάνει δύσκολα μέτρα, να παγώνει συντάξεις, ακόμη και χαμηλές συντάξεις, δεν αντέχει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πολιτικό σύστημα να αφήσει στεγανά φοροδιαφυγής που δεν έχουμε μέχρι σήμερα αγγίξει.
Ένας από αυτούς τους τομείς είναι το φάρμακο. Το φάρμακο στην Ελλάδα ενώ θα έπρεπε να είναι ένα αγαθό, έχει μετατραπεί σε ένα χώρο μεγάλης απληστίας και ασυδοσίας. Η Ισπανία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τετραπλάσιο πληθυσμό και πλέον από την Ελλάδα, ξοδεύει 11 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ και η Ελλάδα ξοδεύει 9 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ για το φάρμακο.
Είναι δυνατόν, λοιπόν, όταν παγώνουμε τις συντάξεις, οι θυγατρικές των πολυεθνικών στην Ελλάδα με διάφορα ενδο-ομιλικά τερτίπια να πληρώνουν μόνο 2,9% φόρο; Είναι δυνατόν να δεχόμαστε, ως πολιτικό σύστημα, ως φορολογικό σύστημα να δικαιολογούνται, ως δαπάνες παραγωγικές, η μεταφορά των γιατρών σε εξωτικά ταξίδια για να τους έχουν μετά, όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, δεσμευμένους στη λογική τους οι παραπάνω επιχειρήσεις; Είναι δυνατόν να συντηρούμε ακόμα το λεγόμενο μπλοκ συνταγογράφησης του ασθενούς και να μην το υποκαθιστούμε με κάρτα, για να είναι ένα μπλοκ επιταγών στα χέρια των φαρμακοποιών; Είναι δυνατόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην καθιερώσουμε τη δραστική ουσία, ως στοιχείο της συνταγογράφησης, αφού ξέρουμε πολύ καλά ότι μία από τις παραμέτρους αυτής της ασυδοσίας είναι η υπερσυνταγογράφηση στην Ελλάδα, ώστε πραγματικά να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο γιατρού και φαρμακευτικής εταιρείας; Είναι δυνατόν να ανεχθούμε να συνεχίζεται να υπάρχουν φάρμακα που έχει λήξει το padentum και ενώ θα έπρεπε να είχαν υποτιμηθεί, να κυκλοφορούν χωρίς να έχουν υποτιμηθεί; Είναι δυνατόν οι μαμάδες εταιρείες αυτών των θυγατρικών στην Αμερική να πληρώνουν 15% φόρο, έχοντας και έξοδα έρευνας και στην Ελλάδα να έχουμε το 2,9%, όταν η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που δημιουργεί και θέσεις εργασίας πληρώνει 15% φόρο; Είναι δυνατόν να μην απαιτήσουμε να επιστρέψουν τα χρήματα που οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να μην τα συμψηφίσουμε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένας χώρος που πρέπει πραγματικά να εγκύψει η Κυβέρνηση, για να δώσει συγκεκριμένες και απτές απαντήσεις. Για να αισθανθεί ο ελληνικός λαός ότι πραγματικά το δημόσιο χρήμα το διαχειριζόμαστε με σεβασμό και με μεγάλη προσοχή.
Τραπεζικό σύστημα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το τραπεζικό σύστημα έχει υποβάλει τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια σε ένα καθεστώς βελούδινης σκλαβιάς με την ανοχή ή και τη συνενοχή της ελληνικής πολιτείας. Το τραπεζικό σύστημα, ενώ θα έπρεπε να είναι μέρος της αγοράς, έγινε ρυθμιστής της αγοράς. Δεν είναι, λοιπόν, άδικο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας να πληρώνει 10% ή 12% φόρο και οι υπόλοιποι κλάδοι να πληρώνουν από 25% έως 40%;
Η προηγούμενη Κυβέρνηση στήριξε σε μια δύσκολη στιγμή το τραπεζικό σύστημα, έστω με τον τρόπο που το στήριξε -διαφωνώ βέβαια- αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι το στήριξε. Υπήρξε η ίδια στήριξη από το τραπεζικό σύστημα της πραγματικής οικονομίας και πώς θα έρθει σήμερα η σημερινή κυβέρνηση με τον ίδιο τρόπο πάλι να δώσει 14 δισεκατομμύρια ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, όταν γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο ακόμη και σήμερα μεταχειρίζεται το τραπεζικό σύστημα την ελληνική αγορά; Ένα τραπεζικό σύστημα που έβγαλε δισεκατομμύρια υπερκέρδη από την ελληνική αγορά και αντί να τα επενδύσει στην ελληνική αγορά τα επένδυσε σε αναδυόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχει τράπεζα που μέσα σε τρία χρόνια, κύριε Υπουργέ, δημιούργησε εκατό υποκαταστήματα στη Ρουμανία, συμβάλλοντας στην αφαίμαξη της ελληνικής αγοράς με αυτόν τον τρόπο.
Ξέρετε ότι ακόμη και σήμερα που πάμε να τους στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο, αν καταθέσει ένας πολίτης 100.000 ευρώ σε τρίμηνο λογαριασμό, θα πάρει 3,2% επιτόκιο; Αν, όμως, τα χρήματα αυτά τα πάρει μία επιχείρηση, θα πληρώσει 8% έως 10%, κύριε Υπουργέ, για να μην πάω σ’ αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο της κάρτας, σ’ αυτή την αθλιότητα, σ’ αυτή τη βάναυση εκμετάλλευση. Υπάρχει περίπτωση σε καμία χώρα της Ευρώπης, κύριε Υπουργέ, να πληρώνεις πιστωτική κάρτα με επιτόκιο 16% και 17%; Πώς να μην είναι υπερχρεωμένα τα ελληνικά νοικοκυριά στο τραπεζικό σύστημα; Θα πρέπει, λοιπόν, σ’ αυτά τα ζητήματα να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Και κάτι ακόμα. Είπαμε να φορολογήσουμε τα bonus των τραπεζιτών. Δεν μας είπατε, όμως, κύριε Υπουργέ, τι γίνεται με τα stock options με τα οποία βρίσκουν τον τρόπο να αποκτούν υπεραξίες πάρα πολύ μεγάλες ορισμένα στελέχη του τραπεζικού συστήματος. Και βεβαίως πολύ σωστά καθιερώνετε την πιστωτική κάρτα για τις συναλλαγές. Εγώ την είχα προτείνει και στη συζήτηση του προϋπολογισμού και χαίρομαι. Θα μπορούσατε να τη βάλετε και στα 1000 ευρώ για να πιάσουν πραγματικά τη φοροδιαφυγή. Αλλά πρέπει να μειώσετε τις προμήθειες των τραπεζών, να το πείτε, να δεσμευθείτε σ’ αυτό το ζήτημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα συσσωρεύει κοινωνική πυρίτιδα στα ύφαλα του κοινωνικού μας συστήματος. Θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα όρια, ώστε να νοιώσει ο ελληνικός λαός ότι οικοδομούμε ένα φορολογικό σύστημα πραγματικά που αγγίζει όλους. Όλοι πρέπει να πληρώσουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, για να μπορέσουμε πραγματικά να οργανώσουμε σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία την κοινωνική άμυνα της κοινωνίας με σύγχρονους αποτελεσματικούς θεσμούς που μπορούν να αναχαιτίσουν όλα αυτά τα μελαγχολικά φαινόμενα που απειλούν να την επιχωματώσουν με σύγχρονους θεσμούς της πρόνοιας, με δίκτυα πρόνοιας, να κινητοποιήσουμε και τις δομές και τις υποδομές της εκκλησίας και άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε πραγματικά να αισθανθεί το ζεστό και ανθρώπινο πρόσωπο του κράτους η κοινωνία και ιδιαίτερα οι άνθρωποι που απειλούνται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτά τα φαινόμενα. Να οργανώσουμε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, προσβάσιμο εθνικό σύστημα υγείας με φαντασία, ένα σύστημα υγείας που θα έχει διαφάνεια, αλλά και ποιότητα υπηρεσιών, ώστε να υπηρετήσουμε την ελληνική κοινωνία στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Να αγγίξουμε, κύριε Υπουργέ και το ζήτημα των πολυτέκνων. Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να εξαντλήσουμε και εκεί τα περιθώρια της ευαισθησία μας, όπως πρέπει να επιδείξουμε και ευαισθησία στο ζήτημα των αναπήρων.
Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που πραγματικά επιδείξατε κατανόηση στα αιτήματα των φορέων των αναπήρων. Στις περιπτώσεις της αναπηρίας πάνω από 67%, όμως, παραμένει η ίδια απαλλαγή των 2.500 ευρώ. Θα μπορούσαμε να πάει τουλάχιστον στις 3000 ευρώ.
Και κάτι ακόμα κύριε Υπουργέ. Καταργείτε το φόρο πολυτελείας στα αναπηρικά αυτοκίνητα. Έγινε, όμως, ένα λάθος, κύριε Υπουργέ, πάει στα 1.600 και άνω. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν δυνατότητα να πάρουν αυτοκίνητο 1.600 και παίρνουν αυτοκίνητο με 1.400 κυβικά. Δεν υπάρχει απαλλαγή εκεί. Πιστεύω ότι είναι λάθος. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να το δείτε και να το αντιμετωπίσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω καλώντας πραγματικά την Κυβέρνηση η οποία επέδειξε κατανόηση στις προτάσεις των Βουλευτών να αφουγκραστεί και πάλι τη διεργασία μέσα στο Κοινοβούλιο. Ας εξαντλήσουμε τον παραγωγικό πολιτικό μας λόγο και ας μην τον εξαντλούμε σε στείρες αντιπαραθέσεις.
(KO)
(1RG)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η δύσκολη στιγμή θέλει προτάσεις, θέλει πρωτοβουλίες, θέλει αισιοδοξία. Ας απαλλαγούμε από αυτό το μελαγχολικό κλίμα της τρομοκρατίας που τα media καλλιεργούν στην ελληνική κοινωνία. Ας δώσουμε ένα φως ελπίδας και αισιοδοξίας, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης συντεταγμένης, συνολικής, οργανωμένης, με κοινωνική άμυνα κοινωνίας που πραγματικά υπηρετεί το σύνολο των ανθρώπων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθερίου Βενιζέλου» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής είκοσι τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν αμφισβητεί τη δύσκολη θέση της πατρίδας μας λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως και κανένας δεν αμφισβητεί το οικονομικό πλήγμα που προκαλεί η φοροδιαφυγή.
Το υπό συζήτηση φορολογικό σχέδιο νόμου με το βαρύγδουπο τίτλο «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ακόμα προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις, μιας Κυβέρνησης που χαρακτηρίζεται από ατολμία, από αβουλία, από συνεχείς καθυστερήσεις και από έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού.
Σίγουρα όλοι επιθυμούμε ένα ακόμα καλύτερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Ωστόσο, δεν μπορεί η σημερινή Κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι δεν ήξερε ή ότι δεν γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, όταν προεκλογικά μας έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν. Ούτε μπορεί στο όνομα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής να καταφεύγει σε στυγνές φοροεισπρακτικές τακτικές οι οποίες κατά κύριο λόγο πλήττουν τη μικρομεσαία κοινωνική τάξη. Διότι είναι αναμφισβήτητο ότι η συγκεκριμένη πολιτική μαθηματική οδηγεί στην οικονομική και κοινωνική ύφεση. Απειλεί τους μικρομεσαίους που απαρτίζουν το 80% της ελληνικής οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα ζούμε το θέατρο του παραλόγου. Από τη μία υπάρχουν χρήματα και από την άλλη δεν υπάρχουν. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγορεί τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τη δίχως προηγούμενη άνοδο των spread και από την άλλη, με δικές του κινήσεις, δηλώσεις και συνεντεύξεις δίνει τροφή στους κερδοσκόπους. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός διασπείρει φήμες που φανερώνουν αβουλία, έλλειψη σχεδιασμού και στη συνέχεια ζητά επιμόνως φειδωλότητα, αναζητάει υπευθύνους και προσοχή.
Από τη μία η Κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και από την άλλη οδηγεί έναν από τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας, τη ναυτιλία, κυριολεκτικά σε αδιέξοδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έξι μήνες μετά τις εκλογές κανείς ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να κατανοήσει για ποιους λόγους η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε αδικαιολόγητα και χωρίς καμία προηγούμενη μελέτη στη διάλυση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και στην τριχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος. Επικρατεί σήμερα ένα πραγματικά αλαλούμ. Πριν από λίγες μέρες, φτάσαμε στο σημείο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μιλάει για χάραξη ναυτιλιακής πολιτικής.
Φτάσαμε στο σημείο ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να θέτει ως άμεση προτεραιότητα την αύξηση του αριθμού των πλοίων υπό ελληνική σημαία, όταν πέρυσι ήταν χίλια εκατόν είκοσι ένα πλοία, ενώ φέτος είναι μόλις εννιακόσια εξήντα ένα. Αυτή η ραγδαία πτώση δεν οφείλεται βέβαια μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά οφείλεται κυρίως στην ανασφάλεια που προκάλεσε η διάλυση του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
Ποιον, λοιπόν, κοροϊδεύετε; Από τη μία αναλώνεστε σε μία φοροεπιδρομή που θα οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη ύφεση και από την άλλη με την πολιτική σας πλήττετε ένα σημαντικό, έναν σημαντικότατο τομέα -έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες μαζί με τον τουρισμό της εθνικής μας οικονομίας- από τον οποίο εισρέουν στα ταμεία της χώρας μας πάνω από 19 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ απασχολούνται πάνω από διακόσιοι χιλιάδες εργαζόμενοι. Έχετε πραγματικά αναλογιστεί το κόστος; Αυτή είναι η περιβόητη πολιτική σας για την αντιμετώπιση της κρίσης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σχέδιο νόμου δεν έχει ως πρωτεύοντα στόχο την εξομάλυνση των φορολογικών ανισοτήτων, αλλά να συγκεντρωθούν χρήματα με οποιοδήποτε κόστος, χωρίς κοινωνική ευαισθησία και προγραμματισμό και κάποιες φορές ακόμα και χωρίς νομικό υπόβαθρο. Για παράδειγμα, όσον αφορά στο εκλογικό επίδομα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος το οποίο είχε φορολογηθεί πέρυσι -κάτι μάλιστα που είχε επικριθεί τότε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το οποίο μάλιστα είχε δεσμευθεί ότι θα επιστρέψει την παρακράτηση- σήμερα όχι μόνο δεν εξαιρείται της φορολογίας, αλλά περιλαμβάνεται κανονικά στα εισοδήματα του 2009, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα φορολογηθεί και πάλι και μάλιστα σε ποσοστό 25%. Η συγκεκριμένη απόφαση είναι δείγμα φορολογικής δικαιοσύνης ή μήπως οι λιμενικοί είναι φοροφυγάδες;
Επίσης, το σημερινό σχέδιο νόμου επιφέρει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στη ναυτιλία μας. Πώς είναι δυνατόν να επιθυμείτε να επιβάλλετε αυξημένη φορολογία στο ναυτικό επάγγελμα, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πασχίζουν για την ενίσχυσή του; Όταν γίνεται σημαντική προσπάθεια προσέλκυσης των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ενώ είναι γνωστή η αδυναμία στελέχωσης των τριάμισι χιλιάδων περίπου ελληνόκτητων πλοίων; Αυτό είναι μία ακόμα πτυχή ενίσχυσης της ελληνικής ναυτιλίας; Τι κακό έχει η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος του ν. 3223 που ισχύει πάνω από πενήντα χρόνια; Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζετε;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν διαφωνεί με τη διαμόρφωση ενός καλύτερου φορολογικού συστήματος και μιας καλύτερης φορολόγησης. Όμως, για να γίνει αυτό χρειάζεται ενδελεχής σχεδιασμός και δημόσιος διάλογος. Και δυστυχώς, οι ατέλειες και οι ανισορροπίες του σημερινού σχεδίου νόμου δεν καταδεικνύουν τίποτα από τα δύο, παρά μόνο προχειρότητα και φοροεπιδρομή. Όμως, υπάρχουν και όρια στην ανοχή του ελληνικού λαού, κάτι που με τις πολιτικές σας, αλλά και τις παλινωδίες σας να είστε σίγουροι ότι θα το διαπιστώσετε σύντομα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, καταψηφίζω το σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Χατζηγάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Με συγχωρείτε, αν είπα «Χατζηγάκης». Ήθελα να πω «Χατζηδάκης». Άλλωστε, ο κ. Σωτήρης Χατζηγάκης δεν είναι εδώ σήμερα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ακούω και σ’ αυτό, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κουβαλάτε ιστορικό όνομα, κύριε Χατζηδάκη!
Κύριε Χατζηδάκη, λοιπόν, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πολιτική έχουμε προφανέστατα την υποχρέωση όλοι μας να λέμε την αλήθεια. Όμως, με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη, αλλά ακόμα περισσότερο τη χώρα μας, νομίζω ότι αυτή η υποχρέωση ισχύει δύο φορές.
Και μ’ αυτό το σκεπτικό, θέλω να σημειώσω από την αρχή της τοποθέτησής μου πως όλοι πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας -και ιδίως όσοι κυβερνήσαμε στο παρελθόν- για τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας. Και εμείς είναι αυτό που κατ’ εξοχήν κάνουμε. Και πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, δεχθήκαμε ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ευρωπαϊκά. Αυτό ισχύει και στο θέμα της φορολογικής πολιτικής και ιδιαίτερα σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Είναι μια αυτοκριτική που την κάνουμε θαρρετά και δημόσια. Και νομίζω ότι είναι και μια τίμια εξήγηση απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ενώ, όμως, κύριε Υπουργέ, εμείς κάνουμε αυτήν την τίμια εξήγηση, δεν νομίζω ότι η Κυβέρνηση κάνει το αντίστοιχο.
(FT)
(KO)
Εσείς παριστάνετε το Κόμμα των αλάθητων. Θεωρείτε πως όσα είχατε κάνει στο παρελθόν, αλλά και αυτά που έχετε κάνει το τελευταίο εξάμηνο είναι απολύτως σωστά και έχουν, δήθεν, μόνο θετικά αποτελέσματα.
Θέλω να σας θυμίσω, όμως, ότι όχι μόνο αυτά τα οποία λέγατε προεκλογικά, ότι δηλαδή λεφτά υπάρχουν και ότι με τα τριάντα δισεκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές θα μπορούσατε να λύσετε όλα τα προβλήματα της χώρας, αλλά ότι ακόμα περισσότερο μετά τις εκλογές και μετά τη δημοσιοποίηση του ύψους του ελλείμματος επιμείνατε να λέτε ότι θα εφαρμόσετε το ρόδινο και ανεφάρμοστο, προφανώς, πρόγραμμά σας.
Αυτό δεν έμεινε χωρίς συνέπειες. Είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν τα πανωτόκια, τα spreads του ελληνικού δανεισμού, συνεχίστηκαν οι ερασιτεχνισμοί σας μέχρι και τις τελευταίες μέρες, τη μία θέλατε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την άλλη δεν το θέλατε, τη μια θέλατε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την άλλη δεν θέλατε, τη μια υπήρχε πιστόλι στο τραπέζι, την άλλη δεν υπήρχε κ.ο.κ.. Και τελικά που φτάνουμε; Φτάνουμε να συζητάμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο επιβάλλει, προφανώς, παραπάνω φόρους στους Έλληνες πολίτες και ένα σημαντικό μέρος των φόρων αυτών που εισπράττετε, πάει ήδη να καλύψει το υπερβάλλον κόστος του δανεισμού, το οποίο οφείλεται αποκλειστικά στους λανθασμένους χειρισμούς που κάνετε τους τελευταίους μήνες.
Διότι είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι τα spreads ήταν 140 μονάδες βάσης τον Οκτώβρη και έφτασαν πριν από μερικές μέρες στις 456. Και τώρα, χτες, παρά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Euro group, παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Αυτά, λοιπόν, είναι λάθη ΠΑΣΟΚ, τα οποία στοιχίζουν κυριολεκτικά στους Έλληνες πολίτες.
Από εκεί και μετά, έρχομαι σε αυτό καθ’ αυτό το νομοσχέδιο. Το έχω μαζί μου, γιατί θέλω σε όσους παρακολουθούν από την τηλεόραση να το δείξω. Είναι αυτές οι εξακόσιες σελίδες, μαζί φυσικά με τα συνοδευτικά έγγραφα και την εισηγητική έκθεση. Αυτό είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατά πάσα πιθανότητα σε λίγες μέρες θα γίνει νόμος του Κράτους.
Από τη μια έχετε τον απλό πολίτη, ο οποίος πρέπει να καταλάβει πώς θα φορολογηθεί με βάση αυτό το νομοσχέδιο. Είναι δεδομένο ότι για τον κάθε Έλληνα πολίτη υπάρχουν πολλές παγίδες, που ακόμα και φοροτεχνικοί δεν μπορούν με πολύ απλό τρόπο να αναλύσουν.
Και από την άλλη έχετε τους επενδυτές. Απευθυνόμαστε στη διεθνή επενδυτική κοινότητα και τους λέμε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να προσελκύσουμε πολλούς. Οι χώρες οι οποίες προσελκύουν επενδυτές, φημίζονται για την απλότητα του φορολογικού τους συστήματος και κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει με τούτο εδώ το νομοσχέδιο, το οποίο προφανώς δεν είναι αναπτυξιακό.
Από εκεί και πέρα, θέλω να σταθώ σε ένα θέμα το οποίο αφορά στην επιχειρηματικότητα και το οποίο το θίγετε και εσείς ως Κυβέρνηση. Λέτε ότι -μιλάει το Υπουργείο Οικονομίας, η κ. Κατσέλη- θέλει να απλουστεύσει την ίδρυση επιχειρήσεων και να μειώσει το κόστος ίδρυσης των επιχειρήσεων. Εμείς έχουμε φέρει πρόταση νόμου στη Βουλή προς συζήτηση γι’ αυτό και λέει το Υπουργείο ότι εντός των προσεχών ημερών θα φέρει νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση.
Ενώ, λοιπόν, το Υπουργείο Οικονομίας λέει ότι θα προχωρήσει προς τα εκεί, εσείς κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Οικονομικών προχωρείτε προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Με τα διανεμόμενα κέρδη, με τα μερίσματα, με μία σειρά από ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις σε τούτο εδώ το νομοσχέδιο, ουσιαστικά λέτε σε όσους θέλουν να επενδύσουν «μην επενδύετε στην Ελλάδα», την ώρα που είναι βέβαιον ότι ύφεση είναι εδώ και ότι απειλούνται πάρα πολλά λουκέτα.
Θα κινδυνεύσουμε, λοιπόν, στο τέλος όλης αυτής της προσπάθειας, ακόμα κι αν πετύχετε σε αυτό το οποίο επιζητείτε να κάνετε, δηλαδή το να συλλέξετε παραπάνω φόρους, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η εγχείρισης επέτυχεν, αλλά ο ασθενής απέθανε. Διότι θα οδηγηθεί η Ελλάδα σε ένα πολύ βαθύ τέλμα ύφεσης.
Δεν υπάρχει, λοιπόν, συνεκτική πολιτική, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική από την πλευρά της Κυβέρνησης, υπάρχουν μόνο σπασμωδικές κινήσεις. Και με αυτές τις κινήσεις, πραγματικά, εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι.
Εν πάση περιπτώσει, δεν τοποθετούμαστε δημαγωγικά απέναντι σε αυτά τα οποία μας παρουσιάζετε. Γι’ αυτό το λόγο στηρίζουμε αρκετά από τα άρθρα του νομοσχεδίου. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν μπορούμε να στηρίξουμε το νομοσχέδιο στο σύνολό του, για τους λόγους στους οποίους αναφέρθηκα προηγουμένως. Δεν είναι μια συνολική προσπάθεια, ψύχραιμη, ρεαλιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Οι περιστάσεις δεν είναι από τις συνηθισμένες. Πρέπει όλοι μαζί να βάλουμε πάνω απ’ όλα το συμφέρον της Ελλάδας.
Γι’ αυτό το λόγο σας ευχόμαστε από την καρδιά μας να πετύχετε σε αυτήν την προσπάθεια που κάνετε. Πολύ φοβούμαστε, όμως, πως όταν σε μερικούς μήνες δούμε τον απολογισμό της προσπάθειάς σας, τα αποτελέσματα δεν θα είναι, κύριε Υπουργέ, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Φθιώτιδας κ. Αντωνία Αντωνίου έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτηση του, κατά τα άλλα αγαπητού συναδέλφου, κυρίου Χατζηδάκη και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός ακούγοντας τέτοιες τοποθετήσεις αυτή τη στιγμή απορεί. Απορεί, διότι βλέπει την Αξιωματική Αντιπολίτευση να μην κάνει την αυτοκριτική της –δυστυχώς, κύριε Χατζηδάκη- διότι ακούσαμε και από τον Εισηγητή σας, αλλά και από τους άλλους συναδέλφους, αλλά και από την ηγεσία του Κόμματος να μην κάνει καμμία πραγματική αυτοκριτική για το πού οδήγησε τη χώρα. Οδήγησε μια χώρα αυτή τη στιγμή να είναι εντελώς αναξιόπιστη σε όλη τη διεθνή κοινότητα και να αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Μιλήσατε, κύριε Χατζηδάκη, ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια. Πότε; Έξι χρόνια λέγατε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, όταν λέγατε ότι ήρθατε για να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της διαφθοράς και της αδιαφάνειας στη χώρα και καταρρεύσατε κάτω από το βάρος των σκανδάλων; Μιλήσατε για καλύτερες οικονομικές μέρες στη χώρα και οδηγήσατε αυτή τη στιγμή τη χώρα με το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο έχει και να έχουμε φτάσει σε πρόβλημα δανεισμού.
Δεν θέλω να μιλήσω για τη διάλυση του Κράτους, για την πελατειακή λογική, για τη μη ανάπτυξη και όλα αυτά που βιώσαμε έξι χρόνια. Γι’ αυτό οδηγηθήκατε σε αυτό το επίπεδο, να έχετε το μικρότερο εκλογικό ποσοστό όλα αυτά τα τριάντα χρόνια, μετά τη Μεταπολίτευση. Το λέω αυτό, διότι πρέπει όλοι σε αυτήν την κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα να δείξουμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που πρέπει να έχει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.
Αυτή τη στιγμή καλούμε τους Έλληνες πολίτες να πληρώσουν το μάρμαρο μιας κρίσης που δεν ευθύνονται. Και το ερώτημά σας κάθε φορά είναι το ΠΑΣΟΚ αν ήξερε τι αναλαμβάνει. Βεβαίως και δεν ήξερε. Με ποια στοιχεία; Εδώ κοινοβουλευτικό έλεγχο προσπαθούσαμε να κάνουμε και δεν μας δίνατε στοιχεία.
Αναλάβαμε μια κατάσταση, που γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν ξέραμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας και έξι χρόνια που από αυτό εδώ το Βήμα καταγγέλλαμε τις πολιτικές σας, σε όλα τα επίπεδα, εσείς λέγατε ότι όλα πάνε καλά, ότι κάνουμε μια Αντιπολίτευση χωρίς περιεχόμενο. Και ορίστε που οδηγηθήκαμε.
Όμως, γι’ αυτά μίλησε ο ελληνικός λαός και όπως είπα και πριν το χρέος όλου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλου του πολιτικού συστήματος είναι αυτή τη στιγμή με μεγάλη υπευθυνότητα να συναποφασίσουμε πολιτικές που θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Και βέβαια, αυτό προσπαθεί να κάνει και το φορολογικό σύστημα. Διότι οι πολίτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι η φοροδιαφυγή, η διαφθορά, η μαύρη οικονομία και η άδικη κατανομή των βαρών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο με την πλήρη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και με τις πολιτικές αποφάσεις τους, που οδήγησαν σε μια τεράστια αναδιανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και εις βάρος των πολλών.
Σήμερα, πραγματικά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Όμως, η κρίση που περνάμε είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη ευκαιρία για όλους μας να αλλάξουμε πολλά πράγματα σε αυτόν τον τόπο και να τραβήξουμε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σήμερα και στο χθες.
(PS)
(1FT)
Η ελληνική κοινωνία έχει αντιληφθεί το μέγεθος και τη φύση των προβλημάτων. Είναι ώριμη να δεχθεί μεγάλες τομές και αλλαγές σε όλους τους τομείς, αρκεί αυτές να χαρακτηρίζονται από δικαιοσύνη και να λειτουργούν τελικά υπέρ του πολίτη και της χώρας.
Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλει να πειστεί ότι όντως λέμε αυτά που εννοούμε και εννοούμε αυτά που λέμε. Θέλει να δει γεγονότα και πράξεις. Δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι αγορές που μας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο και περιμένουν να εφαρμόσουμε τις εξαγγελίες μας. Πάνω απ’ όλα είναι οι πολίτες της χώρας που αισθάνονται ότι έχει φθάσει πια ο κόμπος στο χτένι και απαιτούν οι θυσίες τους να πιάσουν τόπο.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πλέον ξεκάθαρη και δεδομένη και εκφράζεται και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Αυτή τη φορά δεν έχουμε να κάνουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, με ένα φορολογικό νομοσχέδιο. Έχουμε να κάνουμε με μία βαθιά μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα και γι’ αυτό, κύριε Χατζηδάκη, μιλάμε για ένα κείμενο πολλών σελίδων. Είχατε έξι χρόνια να κάνετε πολλά.
Τρεις είναι οι στόχοι που διατρέχουν από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό το νομοσχέδιο:
Πρώτον, η αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης.
Δεύτερον, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Τρίτον, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα επιδιώκεται να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων με την κατάργηση απαλλαγών και εξαιρέσεων και ισότιμη μεταχείριση των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής.
Φορολογική δικαιοσύνη σημαίνει στην πράξη αναδιανομή του εισοδήματος και ανακατανομή του φορολογικού βάρους με μέτρα όπως: η ενιαία προοδευτική φορολογική κλίμακα που οδηγεί σε μείωση του φόρου για ατομικό δικαίωμα που είναι μέχρι 40.000 ευρώ. Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου και για τους ελεύθερους επαγγελματίας, αφού εντάσσονται πλέον στην ίδια κλίμακα με τους μισθωτούς. Η φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων. Η αύξηση του αφορολογήτου ορίου για κάθε παιδί. Η κατάργηση του ΕΤΑΚ και η επιβολή φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας για όσους έχουν ακίνητα που η αξία τους ξεπερνά τις 400.000 ευρώ. Οι πολίτες δεν θα ξεχάσουν ότι έπρεπε ένας αγρότης, ένας κτηνοτρόφος με την περιβόητη πολιτική σας να πληρώνει ακόμη και τις αποθήκες του και για τη δουλειά του.
Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αγαπητοί συνάδελφοι, σημαίνει ότι εισάγονται ρυθμίσεις που οδηγούν στη φορολόγηση εισοδημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν φορολογούνται. Αυτό γίνεται με τα τεκμήρια προσδιορισμού του εισοδήματος, με την επιβολή ίσων κανόνων φορολόγησης, με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των αδικαιολόγητων απαλλαγών, τη φορολόγηση βάσει τεκμαρτών εισοδημάτων σε κάποιες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.
Η Εκκλησία πλέον φορολογείται με τρόπο δίκαιο, όπως και κάθε νομικό πρόσωπο μη κερδοσκοπικού σκοπού, ώστε να μην εμποδίζεται στο κοινωφελές έργο που προσφέρει, αλλά και να συμβάλλει ανάλογα με τα φορολογικά βάρη.
Και επειδή έχει γίνει πολύς λόγος για τα τεκμήρια, πρέπει να τονίσουμε ότι τα νέα τεκμήρια δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά, που αδυνατούσαν να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή, αφού οι κάτοχοί τους δήλωναν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε off shore εταιρείες. Η διαφορά στο νέο σύστημα προσδιορισμού τεκμηρίων είναι ότι αυτό που λαμβάνεται ουσιαστικά υπόψη δεν είναι πού ανήκουν τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά ποιος τα χρησιμοποιεί.
Το πιο σημαντικό, όμως, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο είναι ότι αν ο φορολογούμενος αισθάνεται ότι αδικείται, έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι τα πραγματικά του εισοδήματα δεν είναι αυτά που προκύπτουν από τα τεκμήρια, αλλά είναι διαφορετικά. Τα τεκμήρια, επομένως, είναι ένα σημαντικό και αντικειμενικό μέτρο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Ένα δεύτερο σημαντικό μέτρο είναι η θέσπιση του συστήματος των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου που κάνει ο πολίτης και βέβαια γίνεται συμμέτοχος στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Όμως, ο πόλεμος στο μέτωπο της φοροδιαφυγής θα μπορέσει να φέρει θεαματικά αποτελέσματα από τη στιγμή που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, κύριε Υπουργέ, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των ελεγκτικών μηχανισμών για τη διασταύρωση και τον έλεγχο των στοιχείων, όπως περιγράφεται στο νομοσχέδιο.
Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι εδώ πρέπει να δώσει το βάρος η Κυβέρνηση, έτσι θα στείλουμε και ένα μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη παθογένεια του συστήματος μας όλα αυτά τα χρόνια που ήταν η φοροδιαφυγή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ολοκληρώνετε, παρακαλώ.
ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας στην Κυβέρνησή μας ότι για να φύγουμε απ’ αυτήν την κρίση ο πόλεμος δεν πρέπει να έχει ένα μέτωπο, μόνο το δημοσιονομικό μέτωπο, αλλά πρέπει να έχει και το μέτωπο της ανάπτυξης. Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος μας, έτσι ώστε να φύγουμε από την ύφεση και ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης της εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας με κατάλληλα μέτρα και πολιτικές. Χρειάζεται αυτός ο συνδυασμός για να βγούμε πλέον από την κρίση.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Σάββας Αναστασιάδης Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο.
Θα παρακαλούσα όλους να τηρούμε το χρόνο, γιατί είναι πάρα πολλοί οι ομιλητές και σήμερα θα μιλήσουν και οι Αρχηγοί των Κομμάτων. Έχουμε πολύ μακρύ δρόμο.
ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Βεβαίως, κύριοι συνάδελφοι, λέω ότι η Κυβέρνηση γνώριζε τι παρέλαβε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και αν ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε, αυτό είναι στοιχείο ανικανότητας. Και αν γνώριζε και κάνει ότι δεν γνώριζε, είναι στοιχείο ψεύδους και επικινδυνότητας.
Επιτέλους, αυτή η καραμέλα που πιπιλίζεται εδώ και έξι μήνες «των τελευταίων πέντε ετών» πρέπει να σταματήσει. Και κυρίως δεν πρέπει να μιλούν αυτοί που συμμετείχαν σε εκείνες τις κυβερνήσεις, τις περιβόητες κυβερνήσεις της δεκαετίας του ’80, όπου τα Μ.Ο.Π. έγιναν πάρκα, πλατείες και κηπουροί χωρίς κήπους και όπου ισοπεδώθηκαν τα πάντα σε αυτή τη χώρα, η δημόσια διοίκηση, το κράτος και όπου έγινε αναδιανομή με δανεικά χρήματα, τα οποία πληρώνουμε σήμερα. Επιτέλους, να σταματήσει αυτό ως απάντηση στην κυρία συνάδελφο που κατέβηκε από το Βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Η Ελλάδα δεν γεννήθηκε από παρθενογένεση το 2004.
Το φορολογικό νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που έρχεται σήμερα, κατατίθεται, βέβαια, προς ψήφιση στη Βουλή με τεράστια καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι αυτό θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του 2009, έτσι ώστε να εφαρμοστεί απρόσκοπτα από την 1-1-2010. Η Κυβέρνηση έγραφε και έσβηνε, χάνοντας πολύτιμο χρόνο.
Αυτό προκάλεσε αγανάκτηση ακόμη και στελεχών της κυβερνώσας παράταξης. Είναι τρανταχτή απόδειξη έλλειψης σχεδίου, ανετοιμότητας και προχειρότητας. Άλλα ανακοίνωνε η Κυβέρνηση στις 9 Φεβρουαρίου ως βασικές αρχές του νομοσχεδίου, άλλα παρουσίαζε στις 15 Μαρτίου και εντελώς διαφορετικά συζητάμε εμείς εδώ σήμερα. Και βεβαίως, και αυτό το νομοσχέδιο είναι άλλη μία απόδειξη ανακολουθίας λόγων και έργων της Κυβέρνησης, που τη βιώνουμε με τον πλέον τραγικό τρόπο το τελευταίο εξάμηνο.
Ακούστε τι έλεγε ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στον Κόσμο του Επενδυτή στις 9 Αυγούστου του 2008: «Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν την κρίση τα νοικοκυριά» και υπόσχετε ενίσχυση της απασχόλησης, άμεση στήριξη του εισοδήματος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και των χαμηλών εισοδημάτων.
Υπάρχει καμία σχέση σήμερα σε αυτά που έλεγε τότε και σε αυτά που κάνουν σήμερα, γιατί όλοι τα έλεγαν και ο ίδιος ο σημερινός Πρωθυπουργός; Βεβαίως, όχι. Γιατί, αφού ανέβασαν δραματικά τους έμμεσους φόρους με τα έκτακτα μέτρα, την αύξηση του Φ.Π.Α., την αύξηση των καυσίμων, με το σημερινό νομοσχέδιο ανεβάζουν δραματικά και τους άμεσους φόρους για να στεγνώσουν έτσι τελείως την αγορά από ρευστό και κίνηση.
Να σας θυμίσω ακόμη τι έλεγε ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου στις 9 Σεπτεμβρίου του 2009 στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84: «Είναι δυνατόν να μας βρίσκει σύμφωνους μία ατζέντα, η οποία να βασίζεται σε πάγωμα μισθών;»
(AS)
(1PS)
Και μία μέρα αργότερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009 στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER: «Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κανένας, όταν μια οικονομία είναι σε ύφεση, είναι να παγώσει τους μισθούς». Ως Υπουργός βέβαια έκανε τα ακριβώς αντίθετα: Περιέκοψε τον δέκατο τέταρτο μισθό μέσω της μείωσης του 30% των δώρων των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ παράλληλα μείωσε κατά 12% όλα τα επιδόματα στο δημόσιο τομέα. Έλεγε τότε ψέματα στον ελληνικό λαό ο κύριος Υπουργός;
Και δεν έφταναν όλα αυτά, με το σημερινό νομοσχέδιο επιβάλλονται πρόσθετα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για το λόγο αυτό, το νομοσχέδιο αυτό είναι κοινωνικά άδικο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φόροι που προέρχονται από τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων αντιστοιχούν στο 47,5% των συνολικών ετήσιων φορολογικών εσόδων.
Και συνεχίζετε ακόμη την κοινωνική δικαιοσύνη, όπως εσείς την αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ. Εξαιρείτε σήμερα ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων από την μείωση των επιδομάτων του 12%. Και βεβαίως για τους ένστολους δεν υπάρχει κανένας λόγος. Θα έπρεπε να αμείβονται ακόμη καλύτερα. Οι φύλακες όμως, των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων γιατί εξαιρούνται; Ποιες ειδικές συνθήκες αντιμετωπίζουν αυτοί κατά την εργασία τους; Γιατί η εξαίρεση αυτή, κύριε Υπουργέ, δεν επεκτείνεται και στους ένστολους του δικού σας Υπουργείου, στους τελωνιακούς; Δεν δουλεύουν αυτοί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, σε αργίες, Σαββατοκύριακα, όλο τον χρόνο; Δεν δουλεύουν στα σύνορα, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια;
Η αύξηση επίσης, των φορολογικών συντελεστών, τόσο στα φυσικά όσο και στα νομικά πρόσωπα, αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις. Η στέρηση αγοραστικής δύναμης από τα μεσαία κυρίως στρώματα θα επηρεάσει καταλυτικά την αγορά και την επιχειρηματικότητα.
Και συνεχίζετε με τα τεκμήρια διαβίωσης που οδηγούν σε φορολογική αφαίμαξη την μεσαία τάξη, τη φορολογική επιδρομή σε βάρος της ιδιοκτησίας, με την επαναφορά φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών, δωρεών και την επιβολή τεκμηρίων στην ιδιοκατοίκηση, ενώ καταργείτε ουσιαστικά το αφορολόγητο, αφού αυτό συναρτάται με το δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό σύστημα των αποδείξεων.
Αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα φοροεπιδρομής σε βάρος των μικρών και των μεσαίων εισοδημάτων. Είναι κατώτερο των περιστάσεων που περνάει η χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό στραγγαλίζει την οικονομία ακόμη περισσότερο και βαθαίνει την ύφεση, δεν αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή, δεν μειώνει αποτελεσματικά τα ελλείμματα, δεν αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν λειτουργεί υπέρ των αδύναμων στρωμάτων, συνθλίβει την μεσαία τάξη και τα μεσαία εισοδήματα, είναι σφοδρό χτύπημα στην επιχειρηματικότητα, έχει αντιαναπτυξιακή λογική και είναι κοινωνικά άδικο.
Οι πολίτες, κύριε Υπουργέ, θα νιώσουν την «δικαιοσύνη» του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, όταν θα πάρουν τα εκκαθαριστικά. Στάχτη και μπούρμπουλη θα αφήσει πίσω του το νομοσχέδιο και για το λόγο αυτό εμείς το καταψηφίζουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Κρεμαστινός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο έχει τον τίτλο «Περί αποκαταστάσεως της φορολογικής δικαιοσύνης». «Δικαιοσύνη μάθετε οι ενοικούντες επί της γης». Να ήταν τόσο εύκολο να φέρουμε ένα νομοσχέδιο που να είναι τόσο δίκαιο και να είναι όλοι ευχαριστημένοι θα ήταν ένα ιδεατό ακαδημαϊκό νομοσχέδιο. Η Ακαδημία του Πλάτωνος όμως, όπως ξέρετε, έχει κλείσει προ πολλών αιώνων.
Αναμφισβήτητα προσπαθεί πραγματικά με ισορροπία ακροβάτη η Κυβέρνηση να φορολογήσει τόσο, ούτως ώστε να αποφύγει την ύφεση, να αποφύγει το κλείσιμο των μικροεπιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και σε πάγωμα της αγοράς. Για το λόγο αυτό, το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι Σύνταγμα, θα μπορούσε όμως περίφημα να συμπληρωθεί, εάν η Κυβέρνηση δει ότι αυτό καθ’ αυτό όταν εφαρμόζεται δεν οδηγεί στα συμπεράσματα τα οποία αυτή επιδιώκει.
Από τη συζήτηση που ακούω και ακούμε βλέπετε τις αντιθέσεις. Φορολογεί τα κέρδη των επιχειρήσεων με 45% και ακούγονται φωνές με επιχειρήματα που λένε ότι «Μα, δίπλα οι όμορες χώρες δεν τα φορολογούν, οπότε οι επιχειρηματίες θα πάνε εκεί». Και από την άλλη πλευρά ακούμε επιχειρήματα, τα οποία λένε «Περισσότερη φορολογία σε αυτούς που είναι οικονομικά ισχυροί».
Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κανένας που να μην καταλαβαίνει ότι πρέπει να φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών. Πώς όμως μπορούν να φορολογηθούν τα κέρδη των τραπεζών, όταν οι οίκοι από τους οποίους δανειζόμαστε έχουν άμεση σχέση με τις διεθνείς τράπεζες και όταν εμείς θέλουμε χαμηλά επιτόκια; Και από την άλλη, μπορούμε να δώσουμε τόσο δυναμική απέναντι στις τράπεζες, όταν το κράτος, κατά κάποιο τρόπο, είναι όμηρος των διεθνών τραπεζών και τραπεζιτών; Είναι πράγματι προς προβληματισμό αυτά τα επιχειρήματα.
Φαίνεται ότι επειδή υπάρχουν προσωπικά στους πολίτες αποθέματα ακόμη οικονομικά, δεν έχουμε αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Η χώρα για πρώτη φορά βρίσκεται υπό απειλή χρεοκοπίας μετά την εποχή του Τρικούπη. Το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» θα είναι τραγικό να ξανακουστεί σε αυτήν την Αίθουσα. Ποιες είναι όμως, οι πραγματικές αιτίες;
Εάν παρακολουθήσουμε διαχρονικά την αγωνία των προηγούμενων Πρωθυπουργών, τα συνθήματα-στόχοι ήσαν το «ήλθε η ώρα της αλλαγής» το ’81, ο εκσυγχρονισμός το ’96, η επανίδρυση του κράτους το 2004 και τώρα «ή τα αλλάζουμε όλα ή βουλιάζουμε» το σύνθημα του Πρωθυπουργού. Τί στόχους έχουν όλα αυτά τα συνθήματα; Αν είχε επιτευχθεί το πρώτο δεν θα υπήρχε το δεύτερο και αν είχε επιτευχθεί το τρίτο δεν θα υπήρχε το σημερινό.
Θα πρέπει όμως, να δούμε, τί ακριβώς φταίει σε αυτήν όλη την ιστορία. Δυστυχώς τα δισεκατομμύρια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δεν απέδωσαν, δεν έφεραν την ανάπτυξη. Φτιάχτηκαν σπίτια, φτιάχτηκαν βίλες, φτιάχτηκαν πισίνες ακόμη και στα βουνά, αλλά ανάπτυξη δεν είδαμε. Και κατά συνέπεια η χώρα αυτή δεν παράγει πρακτικά τίποτα, δεν εξάγει πρακτικά τίποτα και η τουριστική της ανάπτυξη βρίσκεται υπό στασιμότητα.
Οι χώρες που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, δυστυχώς είναι οι χώρες που κατευθύνονται προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τί μέλλει γενέσθαι; Να αναμένουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Να περιμένουμε το θαύμα; Δυστυχώς όμως, ούτε μάγοι ούτε θαύματα γίνονται τον 21ο αιώνα.
Χρειάζεται οδυνηρή μετάβαση στη νέα εποχή της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές. Υλοποιείται ουσιαστικά το πρόγραμμα αυτό, μόνο με τις διαρθρωτικές αυτές αλλαγές στην οικονομία, για την αναζήτηση στης σωστής επιχειρηματικής νοοτροπίας. Ποια είναι, όμως, αυτή; Θα βοηθήσει το νομοσχέδιο; Αυτό είναι ένα ερώτημα προς συζήτηση.
Στον τομέα της Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι συνιστά στις χώρες που μπήκαν, μείωση στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων κατά 40%, όταν εμείς έχουμε αυξημένα τα οικονομικά προβλήματα των νοσοκομείων στους προϋπολογισμούς μας κατά 150% λόγω της παραοικονομίας. Το 40% δηλαδή, του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ μικρό, είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία μας.
Στον τομέα της Παιδείας, οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να είναι ουσιαστικές. Πρέπει να αποκαταστήσουμε μια τριτοβάθμια παιδεία ανάλογη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Έχει καμία σχέση με το σύστημα της τριτοβάθμιας παιδείας στην Ευρώπη με το ελληνικό σύστημα της δικής μας τριτοβάθμιας παιδείας; Νομίζω ότι δεν μου παρέχεται ο χρόνος για να αρχίσω να μιλάω γι’ αυτό το θέμα διότι θα χρειαζόμουν μια ολόκληρη συνεδρίαση για να το αναπτύξω.
Οι αλλαγές αυτές πιθανόν να φέρουν συγκρούσεις και θα φέρουν συγκρούσεις. Πρέπει να φέρουν όμως, συγκρούσεις με τις συντεχνίες και ενδεχομένως με τον κακό συνδικαλισμό, με τον κακώς νοούμενο συνδικαλισμό.
(EP)
(01AS)
Διότι, με τίποτα δεν θα πρέπει να ξαναπληρώσει ο αδύναμος πολίτης. Δεν αντέχει να ξαναπληρώσει, έχει τελειώσει με αυτό που λέγεται φορολογία. Και τι απομένει, λοιπόν; Εκείνο το οποίο απομένει, κατά τη γνώμη μου, είναι η εξάρθρωση των μηχανισμών της παραοικονομίας.
Μπορούμε να φορολογήσουμε τα ιδρύματα, τα οποία στην πραγματικότητα είναι κερδοσκοπικά και τις επιστημονικές εταιρείες, που είναι κερδοσκοπικές. Εάν κάνουν πραγματικά κοινωφελές έργο, μη κερδοσκοπικό, τότε θα έχουμε νέες θέσεις εργασίας, νέα προγράμματα. Όταν, όμως, μαζεύουν χρήμα, τότε τα ιδρύματα και οι επιστημονικές εταιρείες -οι πάσης φύσεως εταιρείες και σε αυτές βάζω και τις ιατρικές- απομυζούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με έναν εύκολο υπολογισμό φαίνεται ότι αν αυτό υλοποιηθεί, τότε θα περισωθεί ένας ολόκληρος δέκατος τρίτος μισθός γιατί η φορολογία αυτή μπορεί να ανέλθει στο 1,5 δισεκατομμύριο. Εάν, λοιπόν, κανένας λάβει όλα αυτά υπόψη και θελήσει να είναι καλόπιστος και να μην κάνει αντιπολιτευτική κριτική, θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία μπορεί και να τροποποιηθεί στο δρόμο, γιατί το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι ο προϋπολογισμός, δεν είναι καν οι εκλογές, δεν είναι καν ποιο Κόμμα έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, αλλά είναι η επιβίωση της χώρας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα και στην Επιτροπή, αλλά και στην Ολομέλεια, ορισμένους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οι οποίοι με μεγάλο ενθουσιασμό προσπαθούν να πείσουν τη Βουλή των Ελλήνων ότι για όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας φταίνε τα πέντε χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.
Η πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς σε αυτή την Αίθουσα, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι τριάντα χρόνια λανθασμένων πολιτικών επιλογών στην οικονομία πληρώνει η χώρα σήμερα, τριάντα χρόνια λογικής ελλειμμάτων, τριάντα χρόνια αποδοχής συντεχνιακών λογικών, τριάντα χρόνια λαϊκισμού, τριάντα χρόνια φόβου μπροστά στο πολιτικό κόστος. Γι’ αυτό οδηγηθήκαμε εδώ.
Αν θέλουμε, επίσης, να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να μπούμε στη λογική της αυτοκριτικής του κάθε χώρου. Εγώ, τουλάχιστον, πιστεύω ότι εμείς πρέπει να το κάνουμε στο δικό μας κι εσείς στο δικό σας και να ξεφύγουμε από αυτό και να δούμε τι χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Και αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό στο σύνολό του.
Καλούμαστε, λοιπόν, να εγκρίνουμε σήμερα ή να απορρίψουμε το φορολογικό νομοσχέδιο, την επαύριον της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της Ελλάδος. Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή είναι γενικά θετική, αλλά είναι πρόωρο ακόμα να πούμε πώς θα λειτουργήσει. Διότι, κύριοι συνάδελφοι, ας μην ξεχνάμε ότι κάθε χώρα θα πάρει τη δική της απόφαση. Χρειάζεται ομοφωνία άλλη μία φορά και υπάρχουν σε ορισμένες χώρες εσωτερικές αντιδράσεις. Εύχομαι και ελπίζω να πάνε όλα καλά.
Ας μου επιτρέψει, όμως, ο αρμόδιος Υπουργός να πω ότι υπάρχει ακόμα ένας κίνδυνος, να αισθανθεί κάποια σχετική ασφάλεια η Κυβέρνηση λόγω αυτής της εξέλιξης και να αναβάλει για μία ακόμα φορά κρίσιμες αποφάσεις που απαιτούνται τώρα. Κύριε Υπουργέ, είπα «αποφάσεις» και όταν σας κατηγορήσαμε για καθυστέρηση, μας απαντήσατε «εσείς, πέντε χρόνια, τι κάνατε».
Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν να μην υπάρχει καθυστέρηση. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν να πάρετε τις αποφάσεις τώρα και να τις πάρετε πραγματικά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, να προχωρήσετε τις επενδύσεις, να καταργήσετε τα ΣΔΙΤ, να δεχτείτε ότι υπάρχουν έτοιμες επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν διότι αυτές θα φέρουν θέσεις εργασίας, αντί να προχωρείτε με τη λογική του λαϊκισμού, στην κατάργηση του βαθμού του «10», όπως άκουσα χθες έκπληκτη την Κυβέρνηση, όπου θα μπαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια άνθρωποι με «2» για κοινωνικούς, λέει, λόγους. Κι έτσι, ουσιαστικά θα αλλάξετε το σύστημα της παιδείας!
Φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το φορολογικό νομοσχέδιο προδίδει την αδυναμία της Κυβέρνησης να κατανοήσει δύο απλούστατα πράγματα. Ο μεγάλος εφιάλτης, εκτός από το θέμα του δανεισμού είναι η ύφεση και η ανεργία. Η ύφεση και η ανεργία υπάρχει μπροστά μας και αυτό είναι η μεγάλη κοινωνική αδικία και αυτό θα δημιουργήσει τις μεγάλες κοινωνικές εντάσεις. Με ό,τι κάνει η Κυβέρνηση, μα με ό,τι κάνει, θα πρέπει να βοηθάει την ανάπτυξη. Το είπε εμμέσως πριν ο κ. Κρεμαστινός. Είτε μας βοηθήσει είτε δεν μας βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν έχουμε σύντομα πρωτογενή πλεονάσματα, ο λόγος του χρέους προς το Α.Ε.Π. θα μείνει αρνητικός. Το χρέος θα μας πνίξει.
Δεύτερον, η φορολογία και ο τρόπος φορολόγησης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η φορολογία αποτελεί όπλο στα χέρια κάθε Κυβέρνησης, για να πετύχει πέραν της κοινωνικής δικαιοσύνης, με την οποία βεβαίως συμφωνώ, και την αύξηση των εσόδων, την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Με δύο λόγια, ένα φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι παρά η μία μόνο πλευρά της συνολικής πολιτικής μίας Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν η φορολογία στραγγαλίζει την ανάπτυξη και λυγίζει τη μεσαία τάξη, τότε αποτρέπει επενδύσεις. Και ούτε η κοινωνική δικαιοσύνη εξυπηρετείται, γιατί προστίθενται στρατιές ανέργων, ούτε το ασφαλιστικό επιλύεται, γιατί δεν υπάρχουν εισφορές, ούτε το δημόσιο χρέος μειώνεται γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη. Το φορολογικό νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας δυστυχώς αγνοεί ότι έπρεπε να αποτελεί μέρος ενός συνολικού κυβερνητικού σχεδίου. Με την έννοια αυτή το ονόμασα «κεραυνό εν αιθρία».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το φορολογικό -και το είπα πριν- έχει την καθυστέρηση, την οποία έχει. Εσείς υποσχεθήκατε εκατό ημέρες, κοντεύει Μάιος. Οφείλω, επίσης, να αναφέρω ότι κατά τη διαδικασία που ξεκίνησε με την κατάθεσή του στην Επιτροπή είχα κι εγώ την ευκαιρία να διαπιστώσω ότι ο αρμόδιος Υπουργός έκανε αποδεκτές αρκετές από τις προτάσεις μας που βελτιώνουν την εικόνα…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεχθήκαμε πολλές προτάσεις.
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Το λέω και μόνη μου, κύριε Υπουργέ, αλλά, δυστυχώς παραμένουν οι θεμελιακές αδυναμίες.
Είπα ήδη ότι το νομοσχέδιο καταδεικνύει ότι δεν έχει αντιληφθεί η Κυβέρνηση τη αναπτυξιακή διάσταση της φορολογίας. Ο φορολογικός συντελεστής του 40% παραδείγματος χάριν είναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πώς να το κάνουμε, ο υψηλότερος στη γειτονιά μας. Πώς θα προσελκύσουμε, λοιπόν, επενδύσεις όταν σε όλες τις γειτονικές χώρες ο αντίστοιχος συντελεστής είναι 10%; Η Κύπρος κατέβασε το φόρο στο 10% από το 2003 κι έχει πλημμυρίσει σε ξένα κεφάλαια.
Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που προσδίδει στο νομοσχέδιο αντιαναπτυξιακή διάσταση. Δεν προβλέπονται ουσιαστικά κίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν και δίνουν δουλειά στους Έλληνες. Δεν υπάρχει ρύθμιση που να επιτρέπει τον συμψηφισμό των οφειλών προς το δημόσιο με απαιτήσεις των επιχειρήσεων από αυτό, και ειδικότερα με απαιτήσεις επιστροφής Φ.Π.Α. που θα έδινε μία ανάσα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την ανοχή σας όπως και στους άλλους.
Επιβαρύνετε περαιτέρω τη μεταβίβαση των επιχειρήσεων σε συγγενείς πρώτου βαθμού και σε υπαλλήλους της επιχείρησης, όταν αυτό δεν υπάρχει σε καμία από τις είκοσι μία χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τιμωρείτε την ιδιοκτησία επιβάλλοντας, σας το είπα και στην Επιτροπή, ληστρική, κυριολεκτικά, κλιμάκωση του ΦΑΠ, που θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση την ακίνητη περιουσία. Μια πιο λογική κλιμάκωση συντελεστών είναι κατά τη γνώμη μου αναγκαία, έτσι ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν πραγματικά να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις. Δίνετε χαριστική βολή στην οικοδομική δραστηριότητα ξεχνώντας ότι εβδομήντα πέντε επαγγέλματα ζουν από αυτή.
Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατά τη γνώμη διευρύνετε την ύφεση και τα αδιέξοδα, που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Δεν θα συζητήσω πώς διατηρείτε τη γραφειοκρατία και το φορολογικό σύστημα. Και κατά την άποψή μου, φορολογείτε υπερβολικά τα μερίσματα, ανεξάρτητα από το αν σχετίζονται με επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να είμαι αρνητική τελείως για το νομοσχέδιο, γιατί υπάρχουν αναμφίβολα θετικά σημεία. Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, τα τεκμήρια διαβίωσης, όσα από αυτά είναι λογικά, ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών, η αύξηση της φορολόγησης των off shore εταιρειών, η κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης και η επέκταση Φ.Π.Α. σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες επαγγελματιών, είναι κατά τη γνώμη μου θετικά στοιχεία του νομοσχεδίου.
Δυστυχώς, επειδή το νομοσχέδιο, όπως είπα στην αρχή, δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας συνολικής κυβερνητικής πολιτικής και επειδή κυρίως στερείται τελείως αναπτυξιακού χαρακτήρα και επειδή φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι θα ξαναβρεθούμε σύντομα εδώ και θα διαπιστώσουμε ότι τα έσοδα δεν πάνε όπως τα περιμέναμε και ότι δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει καν το δημοσιονομικό της πρόβλημα, και επειδή φοβούμαι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει εάν η Κυβέρνηση τώρα δεν μπει σε αναπτυξιακή λογική, είμαι υποχρεωμένη, κύριε Υπουργέ, κι εγώ να καταψηφίσω το νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(MT)
(EP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αν και κριτικός ο λόγος της κ. Μπακογιάννη, ήταν ήπιος. Θα απαντήσω μόνο σ’ ένα σημείο, σ’ αυτό που είπε «πάρτε τις αποφάσεις τώρα». Μα, κυρία Μπακογιάννη, σ’ αυτό το νομοσχέδιο υπάρχουν εκατοντάδες πολιτικές αποφάσεις και γι’ αυτό οι Έλληνες πολίτες στηρίζουν την Κυβέρνηση, γιατί πραγματικά σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή έχει το θάρρος, τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις και μάλιστα τις αποφάσεις που παίρνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας παρακολουθήσει για δύο ημέρες τη συζήτηση που διεξάγεται στην Αίθουσα αυτή, αισθάνομαι την ανάγκη να αποφύγω να αναφερθώ γενικά στο νομοσχέδιο που συζητούμε. Αισθάνομαι ότι θα συμβάλλω πολύ περισσότερο στο διάλογο που γίνεται αν απαντήσω στα θέματα που έχουν θίξει οι συνάδελφοι από τις διάφορες πτέρυγες της Βουλής.
Ξεκινώ λοιπόν με τις επισημάνσεις που αφορούν τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις. Διαπιστώνω μια προσπάθεια από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας να οικοδομήσει έναν αντιπολιτευτικό λόγο που κινείται περίπου στην εξής γραμμή. Θα εξαιρέσω λίγο την κ. Μπακογιάννη, η οποία βλέπω ότι έχει ελαφρώς μια διαφορετική άποψη.
Λέει λοιπόν ο αντιπολιτευτικός λόγος της Νέας Δημοκρατίας: «για ό,τι συμβαίνει στη χώρα σήμερα ευθύνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Αν κάποιος τρίτος, ουδέτερος παρατηρητής άκουγε τους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα κατέληγε σ’ ένα πολύ εύλογο συμπέρασμα, ότι οι Βουλευτές που ομιλούν δεν είναι Βουλευτές του Κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά είναι Βουλευτές κάποιου κόμματος της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης, δεν ανήκουν σε κάποιο κόμμα που κατά καιρούς είχε πάρει την εντολή από τον ελληνικό λαό για να κυβερνήσει τη χώρα.
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι αυτός ο τρίτος, ο ουδέτερος παρατηρητής θα δυσκολευόταν θα αναγνωρίσει ότι τα άτομα αυτά, τα οποία βρίσκονται σ’ αυτό το έδρανο και ομιλούν, ανήκουν σ’ εκείνο το κόμμα που μέχρι πριν από λίγους μήνες είχε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια.
Θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει ότι το κόμμα αυτό, το οποίο σήμερα ισχυρίζεται ότι έχει λύσεις για όλα τα προβλήματα της χώρας, δεν επέλεξε να μείνει στην εξουσία πριν από λίγους μήνες, μια και είχε εντολή να κυβερνήσει άλλα δύο ολόκληρα χρόνια και να εφαρμόσει αυτές τις λύσεις που προτείνει τώρα, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.
Τι έκανε; Αντί να μείνει, αντί να κυβερνήσει, αντί να εφαρμόσει αυτά που λέει ότι είναι οι λύσεις και οι απαντήσεις στα προβλήματα της χώρας, οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, μόνο και μόνο για να δοθεί στο κόμμα αυτό η ευκαιρία να εγκαταλείψει την κυβέρνηση της χώρας στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική στιγμή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πείθετε ότι είχατε λύσεις για την ανάπτυξη γιατί εσείς ήσασταν που οδηγήσατε τη χώρα στην πιο βαθιά οικονομική ύφεση. Δεν πείθετε ότι είχατε λύσεις για την τεράστια απώλεια ανταγωνιστικότητας. Και πώς να πείσετε, όταν επί των ημερών σας το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε στο μεγαλύτερο σημείο της Μεταπολίτευσης, έφτασε στο 15% του Α.Ε.Π..
Και τι κάνατε εσείς; Περί άλλων τυρβάζατε. Παίρνατε τα διάφορα έτη και τα χαρακτηρίζατε έτη ανταγωνιστικότητας και αντί να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της χώρας διαπιστώναμε ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είχε φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αυτό από μόνο του καταδείκνυε ότι το παραγωγικό πρότυπο της χώρας είχε καταρρεύσει.
Δεν πείθετε όταν λέτε ότι «εμείς, ως Κόμμα, όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση, είχαμε λύσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας». Και πώς να πείσετε, όταν επί των ημερών σας η χώρα μπήκε δύο φορές σε επιτήρηση; Πώς να πείσετε, όταν φτάσατε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό; Πώς να πείσετε, όταν φτάσατε το χρέος της χώρας στα τριακόσια δισεκατομμύρια;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν προέκυψαν από παρθενογένεση. Έχουν τις ρίζες τους σε επιλογές που έγιναν πριν αναλάβει η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αυτό το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες. Όσο λοιπόν εσείς δεν αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας, να ξέρετε ότι οι πολίτες της χώρας αυτής θα σας στρέφουν την πλάτη και αυτό είναι που βιώνουμε σήμερα, αυτό είναι που νιώθετε σήμερα όταν πάτε να απευθυνθείτε στους Έλληνες πολίτες.
Προχωρώ στη δεύτερη κριτική παρατήρηση που κάνετε. Αν εξαιρέσω την κ. Μπακογιάννη που αναγνώρισε προηγουμένως ότι πραγματικά και διάλογος έγινε, αλλά και ενσωματώθηκαν αρκετές από τις παρατηρήσεις που έκαναν οι Βουλευτές, πολλοί από εσάς λέτε ότι δεν έγινε διάλογος, ότι δεν είχαμε προετοιμαστεί και γι’ αυτό παρακολουθούμε ένα «σβήσε-γράψε».
Κύριοι συνάδελφοι, και διάλογος έγινε και συναινετική διάθεση είχαμε και ανταποκριθήκαμε σε επισημάνσεις που έγιναν από Βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Και αν κάποιοι από εσάς το αμφισβητείτε, ελάτε να σας δείξουμε εκείνες τις αλλαγές που κάναμε μέσα στη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, γιατί πραγματικά εμείς δώσαμε τη δυνατότητα στον κάθε Βουλευτή να έχει την αίσθηση ότι και δυνατότητα λόγου είχε και δυνατότητα παρέμβασης. Τον βοηθήσαμε λοιπόν και του δώσαμε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: (Δεν ακούστηκε)
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, το αναγνωρίζω αυτό που λέτε, αλλά θυμηθείτε πρακτικές που υπήρχαν στο παρελθόν…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: Πότε έγιναν αυτά, κύριε Υπουργέ;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): …όπου παρά τις επισημάνσεις που γίνονταν από Βουλευτές, υπήρχαν Υπουργοί που είχαν κλειστά τα αυτιά τους και δεν άκουγαν τις επισημάνσεις που γίνονταν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Άκουσα κριτική για τον τίτλο του νομοσχεδίου. Σας ενόχλησε που έχουμε βάλει στον τίτλο του νομοσχεδίου την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης. Και σας ερωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τι ακριβώς σας ενόχλησε στον τίτλο; Υπήρχε φορολογική δικαιοσύνη επί των ημερών σας;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: Επί των ημερών σας υπήρχε; Υπήρχε είκοσι χρόνια;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Εσείς δεν ήσασταν που δώσατε τη δυνατότητα σε διακόσιες επιχειρήσεις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο να γλιτώσουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, πέντε δισεκατομμύρια στα πεντέμισι χρόνια;
Υπήρχε δικαιοσύνη όταν καταργήσατε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επιβάλατε το ΕΤΑΚ; Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε όσους από εσάς προέρχονται από την περιφέρεια, σε όσους από εσάς προέρχονται από μικρά χωριά.
Πώς νιώθατε όταν πηγαίνατε στα χωριά σας και μιλούσατε με τους κατοίκους που κλήθηκαν με το ΕΤΑΚ να πληρώσουν 60, 80 και 200 ευρώ και έπρεπε να τους εξηγήσετε ότι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν να καταργήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που τον πληρώνουν λίγοι και έπρεπε κάποιος, που είχε ένα βοηθητικό κτίσμα απαραίτητο σε κάθε αγρότη, να πληρώσει φόρο γι’ αυτό το κτίσμα;
Είναι κοινωνικά δίκαιο, κύριοι συνάδελφοι, να μπορεί να αγοράζει κανείς, χωρίς έλεγχο του «πόθεν έσχες», ακίνητο 120 τετραγωνικών σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στη δαπάνη; Αγόραζε δηλαδή με μετρητά κάποιος 120 τετραγωνικά στην Εκάλη και δεν έπρεπε να δικαιολογήσει πού βρήκε τα χρήματα αυτά και αυτό το αποκαλείτε κοινωνική δικαιοσύνη;
Έρχεται και επανέρχεται και η Νέα Δημοκρατία και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στο ζήτημα της φορολόγησης της μεγάλης –πάνω από 600.000- αντικειμενικής ακίνητης περιουσίας. Δεν υπάρχει άλλη τάξη, δεν υπάρχει άλλη κατηγορία φορολογουμένων που να έτυχε τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης όπως οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Αν ληφθεί υπόψη ότι ουσιαστική επιβάρυνση προκύπτει για την ατομική ιδιοκτησία αντικειμενικής αξίας πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, τότε η ευαισθησία σας περιορίζεται έτσι ώστε να εκπροσωπήσετε το 1% του πληθυσμού, γιατί μόνο το 1% του πληθυσμού δηλώνει ακίνητη περιουσία αυτής της κατηγορίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εσείς είχατε βρει τη λύση. Αντί να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ανάλογα με τις δυνάμεις τους και την αξία της περιουσίας τους, πλήρωναν όλοι οι μικροϊδιοκτήτες το λογαριασμό των άλλων. Πλήρωνε δηλαδή το 97% των φορολογουμένων τους φόρους που αντιστοιχούσε στο 3% και ιδιαίτερα, θα έλεγα ότι πλήρωναν τους φόρους που θα έπρεπε να πληρώσει το 0,8% των Ελλήνων φορολογουμένων.
Δεν είναι λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτημα μιας άλλης πολιτικής. Είναι υποχρέωση συνταγματική και την υποχρέωση αυτή, να δώσουμε δηλαδή τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν με βάση τις δυνατότητές τους, είναι που εκπληρώνουμε μ’ αυτό το νομοσχέδιο.
Πείτε μου, όταν όλοι οι Έλληνες γνώριζαν ότι αυτά τα χρόνια οργίαζαν οι off shore εταιρείες, τις οποίες χρησιμοποιούσαν κάποιοι για να αποφεύγουν τη συμμετοχή τους στα φορολογικά βάρη, ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήρατε εσείς; Ποια μέτρα πήρατε για τις τριγωνικές συναλλαγές; Τι κάνατε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές; Είχατε μετατρέψει το φορολογικό σύστημα της χώρας σε γέφυρα τύπου Ρίου-Αντιρρίου για να διευκολύνετε τους φοροφυγάδες.
Άκουσα ότι το φορολογικό πλαίσιο της χώρας δεν είναι σταθερό. Αυτό είναι αλήθεια. Κάποιος συνάδελφος -αν δεν απατώμαι ο κ. Μητσοτάκης- είπε χθες ότι είχαμε πενήντα δύο τροποποιήσεις του φορολογικού. Έχει δίκιο και σ’ αυτό.
(ΜΒ)
(1MT)
Μία χώρα που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις πρέπει να έχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι σταθερό. Αυτό θα κριθεί από τη μελλοντική του πορεία.
Άκουσα να γίνεται κριτική ότι δεν είναι αναπτυξιακό. Να επαναλάβω αυτό που είπα και στην Επιτροπή, ότι το φορολογικό πλαίσιο όταν είναι σταθερό, όταν είναι κατανοητό, όταν δεν έχει «γκρίζες» περιοχές, τότε ναι, συμβάλλει στην ανάπτυξη. Και αυτό το νομοσχέδιο έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Όμως με κανέναν τρόπο ένα φορολογικό νομοσχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να υποκαταστήσει τους αναπτυξιακούς εκείνους νόμους οι οποίοι πραγματικά έχουν σαν στόχο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Δώστε μου ακόμη ένα λεπτό σας παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Συνεχίστε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, οι απόψεις σας διίστανται. Η μεγάλη πλειοψηφία των Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο φοροεισπρακτικό. Όμως άκουσα και φωνές μέσα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση να λένε ότι μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα χαθούν φορολογικά έσοδα. Σας παρακαλώ, αν μπορέσετε, καταλήξτε σε μία γνώμη. Τελικά, είναι φοροεισπρακτικό; Είναι κοινωνικά δίκαιο; Ή θα χαθούν φορολογικά έσοδα;
Τέλος, άκουσα να γίνεται μια κριτική για την οργάνωση και την αποδοτικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Και σας ερωτώ, κύριοι συνάδελφοι: Ποιος οδήγησε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας στη σημερινή κατάσταση; Κι αφού εσείς είχατε τόσο καλές ιδέες για την οργάνωση και την αποτελεσματικότερη απόδοση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών γιατί τα φορολογικά έσοδα της χώρας κατέρρευσαν κατά την τελευταία πενταετία; Κι όσοι από σας είναι εξοικειωμένοι και με τα ευρωπαϊκά δρώμενα ή έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πού βρίσκονται τα φορολογικά έσοδα της χώρας, σε σχέση με τα φορολογικά έσοδα της υπόλοιπης Ευρώπης, γιατί δεν ενοχλούνταν όταν αυτά τα χρόνια διαπίστωναν ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας υπολείπονταν κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με αυτά που είχαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχετε ευθύνες για όλα αυτά και πρέπει αυτές τις ευθύνες να τις αναλάβετε. Αφήστε λοιπόν τις αντιπολιτευτικές κορώνες!
Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, να κτίσουμε την αξιοπιστία της χώρας και με το σημερινό νομοσχέδιο επιχειρούμε να αποκαταστήσουμε τη φορολογική δικαιοσύνη, να διαμορφώσουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάπτυξη, αλλά και ταυτόχρονα θα δίνει στον κάθε Έλληνα τη δυνατότητα να συμμετέχει στα φορολογικά βάρη με βάση τις πραγματικές δυνατότητές του.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι εννέα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας ακούσαμε να λέτε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δραπέτευσε. Η Νέα Δημοκρατία, κύριε Υπουργέ, και η Κυβέρνησή της είπε όλη την αλήθεια και μάλιστα πριν από τις εκλογές. Εσείς λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν και μάλιστα λέγατε ότι υπάρχουν και 30 δισ. Πού είναι τα λεφτά, κύριε Υπουργέ;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί να απαντήσει στην έντονη και προοδευτικά διογκούμενη οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες.
Αρχικά, πολλοί αισιόδοξοι οικονομολόγοι και οικονομικοί αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η οικονομική κρίση θα υποχωρούσε ραγδαία, για τη φετινή χρονιά. Τώρα όμως είναι προδήλως εμφανές πως το 2010 θα είναι δυσκολότερο από το 2009, ακόμα και στην ευρωζώνη, όπου μετέχουν κατά τεκμήριο οι πλέον εύρωστες ευρωπαϊκές οικονομίες. Όσο για τη χώρα μας προβλέπεται σοβαρή επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης -από τα ήδη γνωστά σε όλους προβλήματα- τόσο για φέτος όσο δυστυχώς και για το 2011.
Στη σημερινή συζήτηση εκτιμώ ότι πριν από τα ειδικότερα θέματα και τα επιμέρους ζητήματα του νομοσχεδίου, που άλλωστε θα αναφερθούν διεξοδικά απ’ όλους τους συναδέλφους, θα πρέπει αρχικά να συζητήσουμε θέματα που αφορούν συνολικότερα την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή για το πώς, πότε, με ποιους όρους, με ποιο χρονικό ορίζοντα, με ποιο ρυθμό και εντέλει με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση εφαρμόζει το πολιτικό της πρόγραμμα και τις ανειλημμένες δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό. Είναι προφανές από την εισαγωγή μου πως κύριο μέλημα και στόχος της σημερινής μου ομιλίας είναι να καταπιαστώ με τη δραματική καθυστέρηση στη λήψη των προτεινόμενων μέτρων και των επιδιωκόμενων μέσω αυτών αποτελεσμάτων.
Είναι γνωστό σε όλους όσοι βρίσκονται στην Αίθουσα αυτή πως για να καρποφορήσει μία προσπάθεια θα πρέπει η σύλληψη, η προετοιμασία και εντέλει η εφαρμογή της να γίνουν με όρους σύγχρονους και συμβατούς με το περιβάλλον. Η άνευ προηγουμένου ασύγγνωστη καθυστέρηση της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου είναι βέβαιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πως απεμπόλησε κάθε ελπίδα για απτά αποτελέσματα μέσα στο 2010. Αν αναλογιστούμε, δε, τις καθημερινές ενδοκυβερνητικές αλληλοδιαψεύσεις, τις διαρροές, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και διεθνώς, είναι παραπάνω από σίγουρο πως τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα αποδώσουν το παραμικρό κέρδος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δραστική μείωση κατά 10%, σε σύγκριση με το Γενάρη, των εσόδων από το Φ.Π.Α. το Μάρτιο. Η ζοφερή αυτή εξέλιξη απαντά από μόνη της στις αγωνιώδεις κυβερνητικές προσδοκίες για αύξηση των εσόδων μετά από την αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, όσο συνεχίζονται αυτοί οι κωμικοτραγικοί χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου, παύει δυστυχώς να φαντάζει ευχάριστο. Οι αιματηρές θυσίες δεν θα πιάσουν τόπο, όσο και να διατείνεται ο κύριος Πρωθυπουργός περί του αντιθέτου. Τα έσοδα που θα προκύψουν από τα σκληρά μέτρα θα διατίθενται εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή των δανείων. Όμως παρ’ όλα αυτά, το έλλειμμα θα διογκώνεται, εφόσον η Ελλάδα θα συνεχίζει να δανείζεται με υψηλά επιτόκια.
Και κάνω μία υπενθύμιση προς όλους, για λόγους πολιτικού ρεαλισμού: Το γεγονός πως η χώρα μας τα επόμενα δύο χρόνια πρέπει να δανειστεί 150 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να αποπληρώσει μόνον τις υποχρεώσεις που λήγουν για το ίδιο διάστημα.
Τελικά, η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το μηχανισμό στήριξης και διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεν στάθηκε ικανή για να πειστούν οι αγορές. Μετά από λίγα εικοσιτετράωρα το επικοινωνιακό «θέατρο των σκιών» του παραλόγου αποκαθηλώθηκε. Οι διεθνείς αγορές αξιολογούν πως τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει τώρα να αποδίδουν τουλάχιστον 6,5% με 7%, για να είναι ελκυστικά στους επενδυτές. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση, με ένα εκνευριστικό για τις αγορές και την ψυχολογία των πολιτών ράβε-ξήλωνε, δείχνει να μην έχει κατανοήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργεί η ασάφεια, η υπερβολική φοβία και η ασυνεννοησία σε κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία.
Τελικά, τα μόνα έσοδα στα οποία προσβλέπει το κράτος, προέρχονται μονάχα από τη φορολογία και τις περικοπές. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε να επιδείξετε ως Κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της τόνωσης και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας; Πώς απαντάτε στην επερχόμενη έξαρση της ανεργίας; Με το να σταματάτε αθλητικά έργα που θα εκτελούνταν μέσω ΣΔΙΤ, σε πολύ μεγάλο μάλιστα αριθμό πόλεων σ’ όλη τη χώρα, και θα επιβάρυναν με το λιγότερο δυνατό τον Προϋπολογισμό, αφού ο ιδιωτικός τομέας θα σήκωνε το μεγαλύτερο βάρος της δαπάνης; Κι ήταν εύλογο το ερώτημα του συναδέλφου Γιώργου Ανατολάκη σε μία συζήτηση. Έτσι θα λύσετε το πρόβλημα της οικονομίας; Με αυτό τον τρόπο απαντάτε στα διογκωμένα προβλήματα εν μέσω της οικονομικής κρίσης; Με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, την ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ, τα τεκμήρια ασφυξίας για τους μικρούς, τη φορολογική επιδρομή σε βάρος της ιδιοκτησίας, τη φορολογική καταιγίδα σε βάρος των μικρομεσαίων, τη διόγκωση της γραφειοκρατίας όλου του συστήματος της δημόσιας διοίκησης;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, περιμέναμε μετά από τόσους μήνες επεξεργασίας και διαβουλεύσεων, ανακοινώσεων και αλλαγών, μία γενναία φορολογική μεταρρύθμιση, για να ανασάνει και να τονωθεί η ήδη καταρρέουσα αγορά. Δυστυχώς και αντιθέτως, σήμερα βλέπουμε ένα άτολμο και ανεπαρκές νομοσχέδιο.
Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, καταψηφίζουμε την πρόταση της Κυβέρνησης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Κουκοδήμο.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδων Γαληνός.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Έχω την πολύ δυσάρεστη αίσθηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι εδώ και έξι μήνες παρακολουθούμε το ίδιο έργο. Κάθε μέρα που περνάει το κυβερνητικό στίγμα γίνεται όλο και πιο σαφές, όλο και πιο επώδυνο. Η απουσία έμπνευσης και οράματος και μία μυωπική εστίαση στα ελλείμματα έχει οδηγήσει στην άσκηση μίας άπνοης, αμήχανης και μονοδιάστατης, φοβικής εισπρακτικής πολιτικής, που στερεί από ανάσες ζωής και πνίγει την ούτως ή άλλως περιορισμένη οικονομική δραστηριότητα. Η υπερφορολόγηση όμως παράγει ύφεση.
(SS)
(1MB)
Η απάντηση σε αυτό το φαύλο κύκλο της οικονομικής καχεξίας, είναι η οικονομική της ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη όμως, που να στηρίζεται σε αύξηση της ζήτησης, που να μη στηρίζεται σε αύξηση της ζήτησης μέσω δανεικών, αλλά σε επενδύσεις.
Η φορολογική σταθερότητα που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Κάθε καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περνάει στη διεθνή οικονομική κοινότητα δύο μηνύματα. Το πρώτο ότι το προηγούμενο νομοσχέδιο απέτυχε. Το δεύτερο ότι το πολιτικό μας σύστημα όταν τα βρίσκει σκούρα, θεωρεί αποδεκτό να αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κανένα από τα δύο μηνύματα, όπως καταλαβαίνετε, δεν λειτουργεί ενθαρρυντικά για τη διεθνή κοινότητα.
Αλήθεια, ποιος ξένος επενδυτής περιμένουμε να έλθει και να επενδύσει στην Ελλάδα μ’ ένα φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει επιβολή φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων με συντελεστή 40%; Δηλαδή το μεγαλύτερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη; Ποιος περιμένουμε να έλθει σε μια χώρα όπου η λειτουργικότητα, η απλότητα και η διαχρονική σταθερότητα σε σχέση πάντα με το φορολογικό νομοσχέδιο φαντάζουν κακόγουστο αστείο;
Η Κυβέρνηση μη μπορώντας να διαχειριστεί την πραγματικότητα, διαχειρίζεται τις λέξεις. Αντιστρέφει τα νοήματά τους, τις χρησιμοποιεί ως ευφημισμούς. Γιατί μόνο ως ευφημισμός μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που ακούστηκε από συναδέλφους της συμπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι αναπτυξιακό.
Το κεντρικό ερώτημα που θέτουν οι συμπατριώτες μας είναι αν και σε ποιο βαθμό οι ενέργειες που κάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως μ’ αυτό το νομοσχέδιο, θα οδηγήσουν σε κάποια στιγμή και σε ανάπτυξη. Και η απάντηση, πολύ φοβάμαι ότι είναι ένα ηχηρό όχι. Η σημερινή κυβέρνηση είναι ασυλλόγιστη. Δρα με την αποφασιστικότητα του φανατικού και την αποτελεσματικότητα του μαθητευόμενου μάγου. Υιοθετεί μυωπικές προσεγγίσεις οι οποίες αγνοούν το πλήρες εύρος των επιδράσεων. Για παράδειγμα η αύξηση ακόμα και του φόρου πολυτελείας που σε όρους φορολογικής δικαιοσύνης μοιάζει σωστή.
Επειδή όμως προέρχομαι και εκπροσωπώ το Νομό Λέσβου, πρέπει να σας πω πως θα έχει ως αποτέλεσμα να στείλει τους τουρίστες από τα νησιά μας, να κάνουν τα ψώνια τους στις απέναντι τουρκικές ακτές. Και δεν είναι μόνο οι τουρίστες που περνούν απέναντι. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουμε να αντιπαλέψουμε έναν παίκτη σκληρό και ισχυρό. Έναν αντίπαλο που ξέρει να μας απομυζά τα κεφάλαια, να αντλεί επενδύσεις, ενώ παράλληλα δημιουργεί και εξαρτήσεις. Από την άλλη, οι πολιτικές του δικού μας κράτους χαρακτηρίζονται από ένα μείγμα εσωστρέφειας και απρονοησίας. Κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής επ’ ωφελεία της Τουρκίας αφαίμαξη. Η οικονομική δυσπραγία και η έλλειψη ρευστότητας απειλεί τις μικρές επιχειρήσεις με κλείσιμο και τους υπαλλήλους τους στην ανεργία. Κάθε μέτρο που τους αυξάνει το κόστος, κάθε μέτρο που τους κάνει τη ζωή πιο δύσκολη, τους οδηγεί στην έξοδο. Η επιβολή λογιστικού προσδιορισμού του εισοδήματος, ακόμα και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οδηγεί σε διόγκωση του λειτουργικού τους κόστους, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες να ωθούνται εκτός της αγοράς. Η γραφειοκρατία γιγαντώνεται, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχο αποτέλεσμα στα φορολογικά έσοδα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του λογιστικού προσδιορισμού βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Νοικοκυριά στα μικρά νησιά του Αιγαίου, σε όλα τα νησιά που νοικιάζουν δύο-τρία δωμάτια τους καλοκαιρινούς μήνες για να αντεπεξέλθουν και να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, αίφνης αντιμετωπίζονται και αποκτάνε λογιστικές υποχρεώσεις επιχείρησης. Με το φορολογικό νομοσχέδιο, παύουν να απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων οι επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ακόμα και αν δηλώνουν εισόδημα κάτω από πέντε χιλιάδες ευρώ. Πού φτάσαμε; Μικρά μαγαζάκια σε απομακρυσμένα χωριά και νησιά του Αιγαίου, αποκτούν τις ίδιες υποχρεώσεις τήρησης βιβλίων με τα ομοειδή καταστήματα του Κολωνακίου. Πώς θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Για όνομα του Θεού! Αυτοί θα πληρώσουν την οικονομική κρίση;
Σε πολλά ζητήματα η Κυβέρνηση έχει περάσει στην υπερβολή. Μια υπερβολή που στο όνομα της πρόσκαιρης εξοικονόμησης κάποιων πόρων για την κεντρική εξουσία, οδηγεί στη σύνθλιψη, στην κονιορτοποίηση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών. Μέτρα που πάρθηκαν για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη ζήτηση και να διατηρήσουν τον κόσμο στα χωριά μας, καταργούνται στην πράξη και αυτό δυστυχώς δεν αφορά μόνο το παρόν νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική περίπτωση η κατάπτυστη εγκύκλιος 113 του ΟΑΕ με την οποία ουσιαστικά καταστρατηγείται η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς για επαγγελματίες που μένουν σε περιοχές κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων. Ένα ουσιαστικό κίνητρο που κρατούσε τον κόσμο στα χωριά μας καταργείται οδηγώντας τους επιχειρηματίες είτε να πάνε προς τα αστικά κέντρα, είτε να σταματήσουν τη δραστηριότητά τους.
Διερωτώμαι, τελικά, γιατί αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα ονομάζεται «για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», ενώ κατά την άποψή μου ορθότερος θα ήταν ο τίτλος «ο θάνατος του εμποράκου». Πράγματι το νομοσχέδιο δεν φείδεται τρόπων για να χτυπήσει τους μικρομεσαίους και τους μικρούς.
( Στο σημείο αυτό, χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή )
Θέλω να κλείσω την ομιλία μου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με κάτι που προχθές μου συνέβη στην αγορά της Μυτιλήνης. Όταν πήγαινα επισκεπτόμενος την αγορά αυτή, κάποιοι έμποροι βγήκαν από τα καταστήματά τους και ένας συγκεκριμένα μου λέει «πες τους αυτό το κατάστημα, αυτό το μαγαζάκι το κρατώ τριάντα δύο χρόνια. Τώρα θα το κλείσω. Δεν το αντέχω». Αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω και νομίζω και σεις το παίρνετε από πάρα πολλούς στην περιφέρειές σας. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η χώρα μας δεν αντέχει.
( Στο σημείο αυτό, χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή )
Θέλω να ρωτήσω ειλικρινά, τελειώνοντας κυρία Πρόεδρε, ότι πιστεύετε, κύριοι συνάδελφοι, ότι μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα βοηθήσουμε αυτό τον κόσμο ν’ αντέξει, ότι θα του δώσουμε κουράγιο, ότι θα τονώσουμε την αγορά, ότι θα δώσουμε αναπτυξιακή πνοή στη χώρα; Ε, λοιπόν, εγώ δεν το πιστεύω και επειδή δεν το πιστεύω, δεν μπορώ παρά να το καταψηφίσω.
Τελειώνοντας, κύριε Υπουργέ, και κατεβαίνοντας επειδή στο Σύνταγμά μας προβλέπεται ότι σε κάθε νομοθέτημα το οποίο παρουσιάζεται εδώ υποχρεούται ο κάθε νομοθέτης να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους. Θέλω να σας κάνω μια πρόταση που έχει δύο σκέλη, που έχει ως εξής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά μας να ισχύσουν και στα εισιτήρια από και προς αυτά. Επίσης, θα ήθελα ένα δεύτερο ότι η φορολόγηση των κατοίκων των νησιών να εξελίσσεται με υστέρηση μιας φορολογικής κλίμακας, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Το καταθέτω στα Πρακτικά και ελπίζω να το μελετήσετε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων Γαληνός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο , το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Γαληνό.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ κ. Σάββας Εμινίδης.
ΣΑΒΒΑΣ ΕΜΙΝΙΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του EURO GROUP της περασμένης Κυριακής για το πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση αν χρειαστεί, αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που κάνει η χώρα και η συνέπειά μας στην υλοποίηση του πρόγραμματος σταθερότητας και ανάπτυξης. Οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού, θα μετατρέψουν μια χώρα που πριν από 6 μήνες είχε πέσει σε πλήρη ανυποληψία, σε μια χώρα υπεύθυνη, σοβαρή και αξιόπιστη.
Όσο δύσκολη όμως είναι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της χώρας μας, άλλο τόσο και περισσότερο δύσκολη είναι η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας των πολιτών προς το κράτος. Αυτός είναι ο στόχος του φορολογικού νομοσχεδίου που συζητάμε. Κοινή πεποίθηση είναι ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα σήμερα δεν είναι δίκαιο. Υπάρχουν ευνοημένες επαγγελματικές ομάδες και αδικημένες που σηκώνουν μονίμως τα φορολογικά βάρη. Κάποιοι πληρώνουν τους φόρους, ενώ κάποιοι άλλοι ζουν προκλητικά, πλουσιοπάροχα και δηλώνουν τόσα λίγα που ορισμένοι απ’ αυτούς πήγαν και εισέπραξαν ακόμη και το επίδομα αλληλεγγύης. Οι πολίτες αισθάνονται επίσης ότι οι φόροι που πληρώνουν δεν έχουν ανταποδοτικό όφελος.
Μια βασική λοιπόν προεκλογική δέσμευσή, μας για την οποία μας ψήφισαν οι πολίτες, ήταν η δημιουργία ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος που θα ξέρει ο πολίτες πού πηγαίνουν τα χρήματά του και κυρίως με ποια μορφή θα επιστρέφουν στον ίδιο και στην οικογένειά του.
(GK)
(1SS)
Με το φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται η άρση των φορολογικών αδικιών, η ισότιμη κατανομή των φορολογικών βαρών και η πάταξη της φοροδιαφυγής. Εφαρμόζεται μια ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα με περισσότερα κλιμάκια, σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τους ασθενέστερους και τους συμπολίτες μας με μεσαία εισοδήματα. Για τα ίδια εισοδήματα όλες οι επαγγελματικές ομάδες θα πληρώνουν τον ίδιο φόρο, ανάλογα με το πραγματικό τους εισόδημα.
Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ θα πληρώνουν λιγότερο και θα επιβαρύνεται μόνο το 3% των σημερινών φορολογούμενων. Ταυτόχρονα, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση. Θα πληρώνουν και όσοι δεν πλήρωναν ή έδιναν λιγότερα και επιτέλους κάποιοι θα μάθουν και την πόρτα της εφορίας.
Καθιερώνεται ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες οφείλουν να εκδίδουν αποδείξεις. Επεκτείνεται ο Φ.Π.Α. παντού, όπου το επιτρέπουν οι κοινοτικές οδηγίες. Αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. στους αγρότες σε 11%.
Το αφορολόγητο για αγορά πρώτης κατοικίας αποσυνδέεται από τα τετραγωνικά και συνδέεται με την αντικειμενική αξία. Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές με εξαίρεση ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ενώ εισάγονται φοροαπαλλαγές για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και τόσο ανάγκη έχουν. Καταργούνται όλες οι συντεχνιακές εξαιρέσεις και οι χαριστικές ειδικές ρυθμίσεις, όπως η αυτοτελής φορολόγηση.
Φορολογούνται πηγές πλούτου που μέχρι σήμερα είχαν ασυλία και βρίσκονταν κάτω από ιδιότυπο καθεστώς προστασίας. Η ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας κάτω από 400.000 ευρώ φοροαπαλλάσσεται, ενώ η μεγάλη ακίνητη περιουσία θα φορολογηθεί όπως πρέπει, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης που υπηρετούμε, σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυβέρνηση που επέβαλε το ΕΤΑΚ σε κάθε ακίνητη περιουσία.
Τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα οποία θα γίνονται επενδύσεις και θέσεις εργασίας, θα φορολογούνται χαμηλά, ενώ τα κέρδη που θα πηγαίνουν στις τσέπες των μεγαλομετόχων θα φορολογούνται με τους ίδιους όρους, όπως το εισόδημα των μισθωτών και όχι με ευνοϊκότερους, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Η νόμιμη και ηθική –κατά δήλωση Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας- φοροαποφυγή μέσω υπεράκτιων εταιρειών θα φορολογείται πλέον 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν, χωρίς καμία από τις εξαιρέσεις καταβολής φόρου που προέβλεπε το σημερινό καθεστώς και απολάμβαναν –για παράδειγμα- ναυτιλιακές επιχειρήσεις και πλοιοκτήτριες εταιρείες εμπορικών πλοίων.
Η Εκκλησία για πρώτη φορά θα φορολογηθεί δίκαια και αυτή όπως όλοι, ούτε ευνοϊκότερα ούτε δυσμενέστερα. Τα έσοδα από την εμπορική αξιοποίηση των ακινήτων της θα φορολογούνται και τα ακίνητά της θα φορολογούνται όπως και των άλλων νομικών προσώπων κοινωφελούς σκοπού.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αναδιοργανώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διαλύθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση και εισάγονται αντικειμενικά και δίκαια τεκμήρια διαβίωσης και γίνεται έλεγχος των δαπανών και των πηγών τους.
Οι βίλες, οι πισίνες, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τα κότερα που διατηρούν κάποιοι που δηλώνουν άποροι θα αποτελούν επιτέλους τεκμήρια. Οι πολίτες γίνονται σύμμαχοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και η συλλογή αποδείξεων θα συνδυάζεται με την εξασφάλιση του αφορολόγητου και την επιπλέον έκπτωση. Όσοι βοηθούν στην αποκάλυψη της διαφθοράς θα έχουν φορολογική ασυλία. Θα αμείβονται και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες και πιο σύντομες.
Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα σε παλιότερη ομιλία του τον κ. Σαμαρά από αυτό το Βήμα να χαρακτηρίζει ανήθικη τη φορολόγηση των αποζημιώσεων από τις απολύσεις. Άρα, κύριε Σαμαρά, είναι ανήθικο όταν οι απολυόμενοι της SIEMENS και όλων των άλλων εργοστασίων που έκλεισαν, πλήρωσαν 20% για πάνω από 20.000!
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος –κλείνω, κυρία Πρόεδρε- η Κυβέρνηση επιχειρεί την αμφίδρομη αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και κράτους.
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήθηκαν αδικίες, αλλά η Κυβέρνηση απέδειξε με τρίμηνη διαδικασία διαβούλευσης, με δέκα Επιτροπές, τριάντα φορείς και δεκαπέντε χιλιάδες πολίτες ότι και ακούει και διορθώνει αδικίες και παραλείψεις, χωρίς να ξεφεύγει όμως από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αποτελεσματικότητας και της ισότητας.
Γι’ αυτό ψηφίζω το νομοσχέδιο και καλώ όλους να το ψηφίσετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Εμινίδη.
Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Δράμας κυρία Χαρά Κεφαλίδου.
ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ο μεταπολεμικός κόσμος, η κρισιμότητα των περιστάσεων είναι προφανής και αυταπόδεικτη.
Όλοι συναισθανόμαστε τις δραματικές στιγμές που περνά η Ελλάδα και όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είμαστε και ομόψυχοι και μεγαλόψυχοι. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση της χώρας. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση για κάθε πολίτη να ξέρει την αλήθεια. Όλοι μαζί και αποφασισμένοι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε τη μάχη και να ξεπεράσουμε την κρίση και αυτό το «όλοι» υπήρξε ανέκαθεν πάγια πολιτική μας θέση.
Σήμερα συζητούμε ένα από τα κρισιμότερα νομοσχέδια. Συζητούμε τον ακρογωνιαίο λίθο ενός θεσμικού οικοδομήματος που πρέπει να προστατεύει την κοινωνική συνοχή και να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη.
Είναι αλήθεια ότι ακούστηκαν πάρα πολλά γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Τίποτα όμως δεν είναι πιο σπουδαίο από την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την αντιμετώπιση της ακραίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς που είναι η φοροδιαφυγή.
Η Κυβέρνηση καθημερινά δίνει έναν τιτάνιο αγώνα για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας στις αγορές, για να ξεπεράσουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα της οικονομίας μας που πρέπει μόνοι μας να τα λύσουμε. Οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση –ξέρετε- δεν είναι ούτε επιστήθιοι φίλοι μας, αλλά ούτε και κηδεμόνες μας. Καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει και δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει και δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, μέχρι και πολύ πρόσφατα, κυβερνώμενοι και κυβερνώντες είχαμε παρασυρθεί σε ένα καταστροφικό γαϊτανάκι ανευθυνότητας. Ξέραμε την αλήθεια ή την υποπτευόμασταν, αλλά κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη να φέρει τα μαύρα μαντάτα. Κανένας δεν ήθελε να είναι μάντης κακών. Ήμασταν σίγουροι ότι το κακό δεν αφορά εμάς, αλλά το κράτος, αυτό το πελώριο, πανίσχυρο και πάμπλουτο κράτος που ο πολίτης μπορεί να το εξαπατά και να το κλέβει.
Το ξέσπασμα, όμως, της κρίσης αποκάλυψε μερικές θεμελιώδεις και σκληρές αλήθειες. Πρώτον, ότι το κράτος ήταν μεν πελώριο, αλλά δεν ήταν ούτε πανίσχυρο ούτε πάμπλουτο. Ήταν απλά πελώριο. Δεύτερον, ότι το κράτος είμαστε εμείς οι ίδιοι, όλοι μας. Τρίτον, ότι όσο και αν οι άμεσες ευθύνες ανήκουν στους κυβερνώντες δεν είναι καθόλου άμοιροι ευθυνών και οι κυβερνώμενοι.
Το νομοσχέδιο που συζητούμε θέλει να ανατάξει εγγενείς παθογένειες της ελληνικής οικονομικής ζωής που έχουν στο μεταξύ υπερδιογκωθεί από τη δυσχερή διεθνή συγκυρία. Απαιτούνται από όλους μας πραγματικές θυσίες και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ξεβολευτούμε.
Θα χρειαστεί να κάνουμε οικονομία, να κοιτάξουμε να παράγουμε κάτι χρήσιμο, να πληρώνουμε τους φόρους μας, να παρακινούμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο, να μην εξωθούμε ο ένας τον άλλο στη διαφθορά και τη σπατάλη, να μη διδάσκουμε στα παιδιά μας τον εύκολο δρόμο και την κενοδοξία, να σκεφτόμαστε κάθε μας κίνηση με γνώμονα και το προσωπικό, αλλά και το ευρύτερο συμφέρον.
Και αν όλα αυτά σας ακούγονται σαν παλιομοδίτικες ηθικοπλαστικές παραινέσεις, πιστέψτε με, δεν είναι. Είναι οι σημερινές επείγουσες θεσμικές ανάγκες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο επίπεδο της προσωπικής αλλαγής νοοτροπίας, τη μάχη θα τη δώσει ο καθένας μόνος του στην οικογένειά του και στο εργασιακό του περιβάλλον.
(SM)
(1GK)
Στο επίπεδο της αλλαγής της θεσμικής νοοτροπίας προχωρούμε σε μία εκ βάθρων αλλαγή του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το απαραίτητο βήμα αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης με στόχο την αποτελεσματικότητα και την ανάπτυξη. Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή, σχεδόν εθνικά σπορ και τα δύο, δεν είναι απλά κακές συνήθειες, είναι εγκλήματα σε βάρος της χώρας και της μελλοντικής προοπτικής της .
Δεν ξέρω ποιες ιστορικές μνήμες ταυτίζουν τη φοροδιαφυγή με τη μαγκιά. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι ο πολίτης θα βλέπει φοροφυγάδες και φοροκλέπτες να πλουτίζουν και να προκαλούν, χωρίς ποτέ να πληρώνουν τα εγκλήματά τους και έτσι θα ονειρεύεται και θα πασχίζει να τους μοιάσει. Και κάθε φορά που θα συμβαίνει αυτό, η ομάδα θα αποδυναμώνεται και θα απομακρυνόμαστε ως χώρα από κάθε όραμα πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Επιτέλους τελειώνουμε με τα συντεχνιακά προνόμια ορισμένων επαγγελματικών τάξεων, που απολάμβαναν προνομιακή φορολογική αντιμετώπιση. Κάθε πολίτης φορολογείται πλέον με βάση το πραγματικό του εισόδημα και όλα τα εισοδήματα φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από την πηγή τους. Με τους οκτώ συντελεστές και τα αντίστοιχα κλιμάκια πετυχαίνεται ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και αυξημένη συνεισφορά των μεγαλυτέρων.
Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές και οι αυτοτελείς φορολογήσεις, που αποτέλεσαν γάγγραινα του φορολογικού συστήματος και επέτρεπαν σε ισχυρές προνομιούχες ομάδες να εκβιάζουν για μεγαλύτερα προνόμια και μικρότερη συνεισφορά στα βάρη. Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος σε μια σειρά επαγγελμάτων για τα οποία μέχρι σήμερα ίσχυε τεκμαρτός προσδιορισμός. Όσο κι αν κάποιοι ξεβολεύονται, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μόνος δίκαιος τρόπος προσδιορισμού του εισοδήματος είναι ο λογιστικός και μόνο αυτός θα εφαρμόζεται εφεξής.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής χρειάζεται αφενός τη βοήθεια των φορολογουμένων, αφετέρου έξυπνα τεκμήρια για την εκ των υστέρων αποκάλυψή της. Όσο οι πολίτες επιμένουν να ζητούν αποδείξεις –και αυτό γίνεται- η φοροδιαφυγή καταστέλλεται στην πηγή της. Αλλά ακόμη και αν η φοροδιαφυγή συντελεστεί, μπορεί να συλληφθεί με τα τεκμήρια που φυσικά δε λέμε ότι είναι ούτε ο δίκαιος ούτε ο ακριβής τρόπος φορολόγησης. Αναμφίβολα, όμως, μπορούν να σχεδιαστούν έτσι, ώστε να αντιδρούν σε αυτό που αντιδρά και ο κάθε πολίτης, στην προκλητική χρήση του προϊόντος της φοροδιαφυγής.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο διευρύνουμε τη φορολογική βάση με πηγές πλούτου που μέχρι σήμερα δεν συμμετείχαν, μεγάλη ακίνητη περιουσία, μερίσματα μετοχών, off shore εταιρείες, παροχές στα στελέχη εταιρειών σε είδος, διανεμόμενα κέρδη εταιρειών.
Τέλος, επειδή η σωστή φορολόγηση μπορεί να γίνει και μοχλός ανάπτυξης –κι έτσι πρέπει- το νομοσχέδιο βοηθάει τους επιχειρηματίες να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να απασχολήσουν εργαζόμενους, να κάνουν επενδύσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ περισσότερο στα επιμέρους μέτρα, αλλά είναι σαφές σε κάθε καλοπροαίρετο κριτή ότι το νομοσχέδιο θέλει να δημιουργήσει νέα φορολογική αντίληψη και συνείδηση, να αποκαταστήσει φορολογική δικαιοσύνη, να γίνει εφαλτήριο ανάπτυξης.
Τα μέτρα είναι αυστηρά, δίκαια και απολύτως αναγκαία. Εύχομαι ποτέ στο μέλλον να μην ξανακυλήσουμε ως λαός σε ευφορικές φαντασιώσεις όπως αυτές που μας οδήγησαν στη σημερινή δεινή μας θέση. Εύχομαι οι κυβερνώντες να μην διανοούνται πλέον να χαϊδέψουν τα αυτιά των κυβερνουμένων. Εύχομαι οι κυβερνώμενοι να μην εξαπατώνται ούτε να εκβιάζουν τους κυβερνώντες, για να ακούν μόνο όσα θέλουν να ακούν. Κι εύχομαι τέλος, να σταματήσουμε να μιλούμε για πολιτικό κόστος όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αυτονόητη υποχρέωση που έχουμε όλοι μας, να αναζητούμε την αλήθεια και να πράττουμε το σωστό. Αν μη τι άλλο, τώρα πια όλοι ξέρουμε ότι έστω και αργά, ο λογαριασμός έρχεται πάντα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κα Κεφαλίδου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθερίου Βενιζέλου» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι ένα μαθητές και μαθήτριες και ένας εκπαιδευτικός από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Γαλατσίου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Ανδρουλάκης.
Ορίστε, κύριε Ανδρουλάκη, έχετε το λόγο.
ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Επειδή βλέπω το βαρύ πυροβολικό της Κυβέρνησης στα έδρανα, να μου επιτρέψετε μία μικρή εκτροπή.
Λένε ότι όταν περάσει ο κίνδυνος, ο Θεός λησμονιέται. Και ήθελα να πω να μην έχουμε αυταπάτες, κύριοι συνάδελφοι. Για μια μακρά περίοδο η χώρα θα είναι σε ζώνη υψηλού κινδύνου είτε μπει είτε όχι στο δίχτυ ασφαλείας. Η ημέρα κρίσεως μπορεί να ήταν ο Μάης του 2010, μπορεί, όμως, να είναι και του 2012. Και κανείς δεν είναι βέβαιος ότι μπορεί να έχει το δίχτυ ασφαλείας και αύριο αν ο μη γένοιτο, χτυπήσουν και οι Ισπανοί την πόρτα.
Η παγκόσμια κρίση του δημόσιου χρέους μάλλον θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Το πολιτικό, το κοινωνικό και το οικονομικό κεφάλαιο δεν μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο. Άρα, κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, «καβάλησες την τίγρη, έτσι και ξεπεζέψεις, θα σε φάει». Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το μήνυμα.
Το νομοσχέδιο είναι σημαντικό. Είναι ένα από τα καλύτερα νομοσχέδια που πέρασαν από αυτήν την Αίθουσα εδώ και πολλά χρόνια. Αν ήθελα να κάνω μία ακραία σχηματοποίηση, κύριοι συνάδελφοι, θα έλεγα: Στους στόχους παίρνει 9, στη δικαιοσύνη παίρνει 8.5, στη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος είναι άγνωστο, θα δούμε μετά από τρία χρόνια και θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα, στην απλότητα παίρνει μέτριο βαθμό. Αναγκαστικά ό,τι βρίσκει ο Παπακωνσταντίνου το ρίχνει και ό,τι πιάσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τη φοροδιαφυγή.
Κύριοι συνάδελφοι, στα φορολογικά νομοσχέδια ισχύει ό,τι και με το χάρτη. Όσο μεγαλύτερες λεπτομέρειες βάζουμε, τόσο χαλάμε το φορολογικό νομοσχέδιο. Και πρέπει να πούμε ότι εμείς, οι Βουλευτές όλων των Κομμάτων πιέζαμε τον Υπουργό να το κάνει πιο περίπλοκο το νομοσχέδιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτός αντιστάθηκε, για να το κάνει όσο γίνεται πιο απλό.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, κύριοι συνάδελφοι, η κινητοποίηση του φορολογικού μηχανισμού είναι βεβαίως ένας γνωστός άγνωστος. Υπάρχουν και άγνωστοι – άγνωστοι. Είναι η μεταβολή της συμπεριφοράς και των κινήτρων των παραγωγικών και των κοινωνικών δυνάμεων, είναι ο νόμος των ακούσιων συνεπειών, άλλο θες και άλλο σου προκύπτει. Και χτύπα ξύλο να μην πούμε «ωραίο νομοσχέδιο, αλλά άτυχο», διότι έπεσε σε μία δίνη καθοδικού, αρνητικού σπιράλ της ελληνικής οικονομίας.
Ο σύντροφός μου ο Παπαδημούλης, έκανε μία ωραία παρατήρηση προχθές λέγοντας ότι αν ο ραντιέρης που αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου πληρώσει φόρο 10%, αν ένας άλλος τα ίδια τα λεφτά τα βάλει εδώ ή εκεί, πληρώνει πολύ μεγαλύτερο φόρο. Του λέω εγώ: «Δημήτρη, αν τα λεφτά αυτά τα δώσουμε, ας πούμε ότι δίνω εγώ 100.000 κι εσύ άλλες 100.000 και άλλος 200.000, σε έναν ταλαντούχο, δημιουργικό –που υπάρχουν τέτοιοι στη βάση του Συνασπισμού και ο Τσίπρας το ξέρει- πράσινο, καινοτόμο, οικολόγο, επιχειρηματία, αυτός που δίνει τα λεφτά αυτά θα φορολογηθεί με 40%.
Δηλαδή, ως προοδευτική παράταξη, ως Αριστερά, θα ανταμείψουμε το ρίσκο την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, δηλαδή, θα δημιουργήσουμε -και είναι μία εκκρεμότητα, κύριε Υπουργέ- μία κεφαλαιαγορά, μία αγορά κεφαλαίου συμμετοχών εκτός Χρηματιστηρίου και εκτός τραπεζών ή θα υπηρετούμε, έστω άθελά μας, τον κρατικοδίαιτο ολιγοπωλιακό καπιταλισμό και τη σκιώδη οικονομία στον καπιταλισμό.
Ένα τα μεγάλα στοιχήματα του νομοσχεδίου, κύριοι συνάδελφοι, είναι αν θα καταφέρει να μετατοπίσει το σημείο ισορροπίας της οικονομίας, να μετασχηματίσει την οικονομία, να μετατοπίσει πόρους και ταλέντα από τομείς που φθίνουν και δύουν σε ανατέλλοντες τομείς, διότι δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι και με τα φορολογικά νομοσχέδια παγιδεύονται πόροι και ταλέντα σε τομείς χαμηλής απόδοσης και χαμηλής φορολόγησης και μεγάλης φοροδιαφυγής. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα. Το στοίχημα είναι, λοιπόν, αν θα καταφέρει η Κυβέρνηση να μειώσει τη δίνη της φοροδιαφυγής για να εκβιάσει πόρους και ταλέντα σε πιο παραγωγικούς, αποδοτικούς τομείς.
Εμείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέμε πολλά, είπαμε πολλά και σωστά, για τη μείωση του φόρου από το 25% στο 20% επί των διανεμόμενων κερδών. Οι της Νέας Δημοκρατίας τόνισαν, μίλησαν για το 40% στα διανεμόμενα κέρδη. Ήθελα να πω, κύριοι συνάδελφοι, ότι ο επενδυτής δίνει μικρή σημασία πλέον στους επίσημους φορολογικούς συντελεστές. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι αυτό που λένε «effective tax». Δηλαδή, ο πραγματικός τελικός φόρος.
Και όλοι ξέρουμε εδώ -το έχουμε πει όλοι- ότι οι υπερρυθμίσεις στην οικονομία, το γραφειοκρατικό κόστος, ο χρόνος και το χρήμα για τη διευθέτηση των νομικών διαφορών, τα χωροταξικά εμπόδια και προβλήματα συν τη διαφθορά λειτουργούν ως ένας μεγάλος πρόσθετος φόρος. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Επίσης στην Αίθουσα αυτή μετατραπήκαμε όλοι σε Κυπρίους, -θέλω να πω- πέραν του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Αριστεράς.
(AM)
(SM)
Δηλαδή, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης μας λέει ότι πρέπει να γίνουμε –και σωστά- Κύπριοι ως προς το κράτος. Η Ντόρα μας είπε “Κύπριοι ως προς το μαγνήτη του ξένου κεφαλαίου”. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ύμνησε τον Πρόεδρο Βασιλείου, ο οποίος μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές στο κεφάλαιο. Ξέχασε, όμως, να προσθέσει ότι ο Βασιλείου της Αριστεράς και ο Δημήτρης Χριστόφιας της Κομμουνιστικής Αριστεράς δεν διόρισαν εκατόν είκοσι χιλιάδες άτομα και δεν έφεραν την οικονομία της Κύπρου στο χείλος της καταστροφής.
Κύριοι συνάδελφοι, η πιο έξυπνη ιδέα, ακόμη κι αν είναι νεοσυντηρητική, μπορεί να οδηγηθεί σε δόγμα. Οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας -όχι τώρα και παλιά, το είχα πει στον κ. Αλογοσκούφη- μένουν στο δόγμα “μειώνουμε τους φόρους, αυξάνουμε την ανάπτυξη κι επομένως τα φορολογικά έσοδα”. Είναι η περίφημη καμπύλη Laffer, μόνο που στον Μπους και στο δίδυμο Καραμανλή-Αλογοσκούφη οδήγησε στη δημοσιονομική καταστροφή. Υπάρχει κι άλλο δόγμα που λέει «αυξάνουμε τους φόρους, μειώνονται τα επιτόκια, αυξάνει η ανάπτυξη, αυξάνονται τα έσοδα» (Κλίντον).
Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, εμείς δεν ανήκουμε σε καμία κατηγορία. Εμείς είμαστε σε ζώνη υψηλού κινδύνου και έχουμε μία γιγάντια φοροδιαφυγή.
Το στοίχημα για μας είναι, Θοδωρή Πάγκαλε, να μειώσουμε τις αντιπαραγωγικές δαπάνες του Δημοσίου και να αυξήσουμε τους φόρους, εκείνους που δεν πληγώνουν την ανάπτυξη.
Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, αυτό ενδεχομένως να είναι μία ακούσια συνέπεια που πρέπει να τη μελετήσουμε. Στην Ελλάδα, η οικοδομή έχει τον υψηλότερο συντελεστή συσχέτισης με την απασχόληση.
Θα ήθελα να πω μία λέξη για το επεισόδιο Πάγκαλου-Κ.Κ.Ε. Ετέθη ένα σοβαρό θέμα.
Κύριοι συνάδελφοι, το φορολογικό νομοσχέδιο πρέπει να επιτεθεί κατά μέτωπο στη φοροδιαφυγή κατά 70%, κατά 20% πρέπει να την “καναλιζάρει” στην πραγματική οικονομία, κατά 10% πρέπει να δείξει ανοχή. Ήθελα να πω στους συντρόφους της Κομμουνιστικής Αριστεράς ότι ο πολεμικός κομμουνισμός απέτυχε στη σύλληψη της παραοικονομίας και της σπεκουλάτσιας. Ο Λένιν, λοιπόν –να μην το ξεχνάμε ποτέ- επινόησε τη νέα οικονομική πολιτική για να εντάξει την παραοικονομία, τη σπεκουλάτσια, δηλαδή το “μαύρο” χρήμα, στην πραγματική οικονομία μέσω των εμπορευματοχρηματικών και πιστωτικών σχέσεων. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα για την Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος )
Άρα, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, έχουμε μία μάχη. Ξέρουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή στρεβλώνει τα κίνητρα, τον ανταγωνισμό, προκαλεί αδικίες, αυξάνει τα επιτόκια, αλλά από την άλλη η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι ένα “μαξιλάρι” μέσα στην κρίση, συγκρατεί απασχόληση, έχει ένα ωφέλιμο οικοδομικό ρόλο. Το στοίχημα είναι συν-πλην. Λένε τα μοντέλα ότι αν πέσει η ανάπτυξη μία μονάδα, αυξάνει 0,3% η παραοικονομία.
Κύριοι Υπουργοί, το στοίχημα είναι το κάθε ευρώ που θα πάρετε από την παραοικονομία, πρέπει να αποδείξετε ότι θα το αξιοποιήσετε καλύτερα από αυτήν. Και αυτό δεν είναι δεδομένο, είναι μία μάχη που πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής πενήντα ένα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Πάτρας Αχαΐας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι συνάδελφοι που είναι ακόμη εγγεγραμμένοι στον κατάλογο και δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμή το λόγο, είναι σαράντα ένας. Μέχρι στιγμής, έχουν ομιλήσει ενενήντα ένας συνάδελφοι Βουλευτές επί της αρχής του νομοσχεδίου.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Τσίπρας έχει ζητήσει το λόγο. Θα τον έχει σε λίγο. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, με έχει ενημερώσει ότι περί την 12.30 θα ομιλήσει και μετά θα ομιλήσει και ο Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου.
Προτείνω μετά την ολοκλήρωση και των ομιλιών των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και του Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε στην ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, με βάση τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και οι σαράντα ένας συνάδελφοι θα προταχθούν για να ομιλήσουν επί των άρθρων, αλλά και επί της αρχής ουσιαστικά και μάλιστα, θα έχουν και ένα μικρό χρονικό κέρδος, διότι θα έχουν οκτάλεπτο για να τοποθετηθούν.
Συμφωνείτε να προχωρήσουμε έτσι τη διαδικασία, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η Βουλή συμφώνησε.
Ο Αρχηγός του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Καρατζαφέρης, έχει ένα πρόβλημα με τη φωνή του και κάνει μία θεραπεία. Κάποια στιγμή, ίσως το απόγευμα αν του το επιτρέψει η φωνή του, θα ομιλήσει και αυτός.
Και διαπιστώνω ότι και ο κ. Ανδρουλάκης, επίσης, είχε ένα σχετικό πρόβλημα όση ώρα μιλούσε. Ελπίζω αυτό να μην έχει να κάνει με καμία επιδημία αφωνίας εδώ στη Βουλή.
Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας ενημερώσω και για κάτι άλλο. Ένα ανθρώπινο θέμα. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο Διευθυντής της Βουλής, είναι επί δεκαετίες συνεργάτης μας. Σήμερα, όμως, αντιμετωπίζει ένα ανθρώπινο πρόβλημα. Έχασε τη μητέρα του και του ευχόμαστε όλοι πολύ πολύ θερμά συλλυπητήρια. Έχασε τη μητέρα του, αλλά είναι εδώ, επί του καθήκοντος.
Το λόγο έχει τώρα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
Παρακαλώ, κύριε Τσίπρα, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Μπορώ να χρησιμοποιήσω και το χρόνο της δευτερολογίας μου, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κοιτάξτε, από τον Κανονισμό είναι δεκαπέντε λεπτά, αλλά θα έχετε την ανοχή σαφώς του Προεδρείου. Μην έχετε άγχος επ’ αυτού.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Έλεγα να χρησιμοποιήσω και το χρόνο της δευτερολογίας μου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μην έχετε άγχος. Θα υπάρξει η δυνατότητα της τοποθέτησής σας με άνεση χρόνου.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, λίγες μέρες μόνο μετά τη νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις προηγούμενες εκλογές, ο Πρωθυπουργός σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που είχαμε καταθέσει, ζήτησε ειδικά από το δικό μας πολιτικό χώρο να συμβάλει με τις προτάσεις του στην πολιτική ζωή του τόπου. Είχε πει ότι περιμένει από εμάς πρωτοβουλίες και προγραμματικές θέσεις.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες, δεν έχουμε σταματήσει να καταθέτουμε προτάσεις προγραμματικού περιεχομένου για τα πιο μεγάλα και τα πιο μικρά ζητήματα, όμως, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να μην άκουσε καμία από τις προτάσεις αυτές. Αντιθέτως, φαίνεται ότι άκουσε πάρα πολλές από τις προτάσεις που κατά καιρούς έχει καταθέσει και εντός της Αιθούσης, αλλά και εκτός, η ακροδεξιά, από αυτές που προέτρεπαν την Κυβέρνηση να λοξοκοιτάξει προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παραμερίζοντας την ευρωπαϊκή λύση για χάρη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έως αυτές που έκαναν λόγο ακόμη και για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων και υπό αυτήν την έννοια, τη νομιμοποίηση ακόμα και χρημάτων που με παράνομο ή με ανεξέλεγκτο τρόπο έχουν προέλθει, ενδεχομένως και από παράνομες ενέργειες, ενδεχομένως και από τα “μαύρα” ταμεία της SIEMENS.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ο Πρωθυπουργός δεν μας ζητάει άλλες προτάσεις. Αυτό που μας ζητάει είναι να προσαρμοστούμε –έτσι λέει- στις νέες συνθήκες, στο νέο περιβάλλον, να αλλάξουμε κι εμείς, όπως αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας και να μην είμαστε προσηλωμένοι στην αντίδραση και στο δογματισμό.
Στην πραγματικότητα, αυτό που μας ζητάει είναι να μην αντιδρούμε στις δικές του, στις δικές σας, κύριοι της Κυβέρνησης, αντιδραστικές επιλογές, ει δυνατόν να μη μιλάμε και καθόλου, να σιωπήσουμε γιατί έχουμε μπροστά μας μία εθνική περιπέτεια και όποιος σ’ αυτόν τον τόπο δεν συναινεί σε θατσερικού τύπου επιλογές, είτε δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, είτε είναι ιδεοληπτικός και διχαστικός.
Αυτά είπε χθες ο Πρωθυπουργός για την Αριστερά σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα. Στην ίδια συνέντευξη απέδωσε τα εύσημα στην ακροδεξιά. Εύσημα στην ακροδεξιά, ιδεοληπτική και διχαστική η Αριστερά!
(XS)
(AM)
Δεν έχω να πω τίποτα, κύριοι συνάδελφοι, ας κρίνει όλος ο προοδευτικός κόσμος.
Εμείς πάντως, να ξέρετε, δεν πρόκειται να σας κάνουμε τη χάρη να μην αντιδρούμε στις επιλογές σας και στις παρά φύση συμμαχίες σας. Θα συνεχίσουμε και να μιλάμε και να αντιδρούμε, γιατί υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση και είναι οι προτάσεις που με ευθύνη καταθέτει ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
Όλο αυτό το εξάμηνο βέβαια, θα μου επιτρέψετε να σας πω, δεν είναι η αριστερά αυτή που έβαλε σε περιπέτεια τη χώρα επειδή μιλούσε. Μάλλον τα μέλη της Κυβέρνησης είναι που δεν έπρεπε να μιλούν και όχι η αριστερά, γιατί από την πολύ σας φλυαρία και από τη μαθητεία σας στου κασίδη το κεφάλι, μετατρέψατε την κρίση δανεισμού σε γόρδιο δεσμό. Το καταλάβατε, αλλά κάπως αργά και κηρύξατε σιωπητήριο. Και από δικές σας επιλογές και με τους νόμους που φέρνετε βυθίζετε την κοινωνία σε μια ύφεση, που δεν έχει προηγούμενο.
Προφανώς και έχει ευθύνες η προηγούμενη κυβέρνηση, προφανώς και έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εξ’ αυτού του λόγου δεν μπορεί και να μιλήσει, δεν δικαιούται να ομιλεί, όμως έξι μήνες τώρα, εσείς κυβερνάτε και όχι η Νέα Δημοκρατία και κυβερνάτε με παλινωδίες, με γκάφες και με ιδεολογικές εκπτώσεις. Eσείς τα λέτε.
Παίρνετε μέτρα, σαν αυτά της 3ης του Μάρτη, που μπορεί να κάνουν του έχοντες να πανηγυρίζουν αλλά οι πολίτες βλέπουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά και την πραγματική οικονομία να βουλιάζει.
Και σήμερα, φτάσαμε προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συγκεκριμένα προσχωρούμε στη βαρβαρότητα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και ενώ όλος ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό, εσείς πανηγυρίζετε για κάποιο περίεργο λόγο, δεν έχω καταλάβει γιατί. Γιατί πανηγυρίζετε; Βεβαίως εσείς το πρωτοβάλατε στη διεθνή δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο προσφυγής μας εκεί και τότε διερωτηθήκαμε, γιατί το κάνετε.
Στην αρχή, κάποιοι μας είπαν ότι μπλοφάρετε, ότι κάνετε μπλόφα. Έτσι μπλοφάρουν με το μέλλον του τόπου οι σοβαρές κυβερνήσεις; Δεν γνωρίζατε τι σημαίνει Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Ή μήπως θαρρείτε πως τώρα άλλαξε αυτό, επειδή έχει σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο;
Βγήκε μάλιστα ο Υπουργός των Οικονομικών, μετά την 25η του Μάρτη για να μας καθησυχάσει και μας είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ζητήσει άλλα μέτρα, έχει αλλάξει. Και ήρθε την επόμενη ο σύντροφός σας, ο κύριος Στρος Καν και ουσιαστικά σας διέσυρε με αυτά που είπε και ξαναήρθε και χθες, σε συνέντευξή του που διαβάσαμε όλοι και στην πραγματικότητα μας είπε ότι αυτό θα πονέσει και θα πονέσει και πολύ μάλιστα, σε αντίθεση με ό, τι λένε κυβερνητικά στελέχη ότι τελειώσαμε με τα μέτρα.
Πήρε το περίφημο περίστροφο από το τραπέζι και πυροβόλησε κατευθείαν στην καρδιά του Έλληνα μισθωτού και του Έλληνα μικρομεσαίου. Γιατί τώρα, ξέρετε, μετά το δράκο της χρεοκοπίας που έφαγε ό,τι έφαγε, έρχεται άλλος δράκος. Είναι ο δράκος της ανταγωνιστικότητας, ο οποίος για να τραφεί θέλει μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θέλει τις συλλογικές συμβάσεις και αργότερα ενδεχομένως να θελήσει και συντάξεις.
Γιατί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προσφέρει τεχνογνωσία, δεν συμβουλεύει, δεν διαπραγματεύεται. Επιβάλει πολιτική, επιβάλει την πιο βαριά, την πιο άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Και αν νομίζετε ότι μπορείτε εσείς και οι φίλοι σας σοσιαλιστές να εφαρμόζουν τέτοιες πολιτικές χωρίς κόστος, είστε βαθιά γελασμένοι.
Ρίξτε μια ματιά στην Ουγγαρία, διότι απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα μας κάνετε Δανία του νότου, Ουγγαρία του νότου πάτε να μας κάνετε. Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στην Ουγγαρία, να δείτε το πολιτικό κόστος από την εκλογική συντριβή των σοσιαλιστών που κάλεσαν εκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και βύθισαν τη χώρα στην ανέχεια και την ανεργία.
Και αν έχετε την εντύπωση ότι σε αυτή την προοπτική ελεύθερης πτώσης, την οποία έχετε επιλέξει, θα συμπαρασύρετε μαζί σας και την αριστερά, είστε βαθιά γελασμένοι. Αν θέλετε να συμπαρασύρετε κάποιους μαζί σας να πιαστείτε χέρι χέρι μ’ αυτούς που σας στηρίζουν σ’ αυτήν την πολιτική, όχι με την αριστερά. Και όχι να θυμάστε την αριστερά κάθε φορά που έρχονται τα δύσκολα. Και δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όχι για την Κυβέρνηση, αλλά για τον τόπο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όσο και αν πανηγυρίζουμε για το μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μην πειράξει την Ιερά Βίβλο του Συμφώνου Σταθερότητας, για να μην ακουμπήσει τις τράπεζες, έφτιαξε ένα μηχανισμό στήριξης, τον οποίο όπως φαίνεται, αργά ή γρήγορα θα χρησιμοποιήσετε με συμμέτοχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και η εμπειρία απ’ όλες τις χώρες που είχαν την ατυχία να γνωρίσουν τα νύχια του, είναι απολύσεις σε δημόσιο τομέα, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, μείωση μισθών παντού, ξεπούλημα δημόσιας και κρατικής περιουσίας.
Θέλω όμως, να σας πω κάτι. Η Κυβέρνηση σας δεν έχει λαϊκή εντολή για μια τέτοια επιλογή. Δεν είπε τίποτα προεκλογικά για κάτι τέτοιο, κύριοι της Κυβέρνησης. Δεν είπατε τίποτα στις προγραμματικές σας δηλώσεις, απ’ ό,τι φαίνεται δεν σκέφτεστε καν να φέρετε το θέμα στη Βουλή και εμείς σας λέμε ότι δεν έχετε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να μας οδηγήσετε σε επιλογές κατεδάφισης της κοινωνικής συνοχής, διάλυσης του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Και δεν την έχετε διότι αυτές τις επιλογές δεν τις στηρίζει η κοινωνική βάση του κόμματος σας, των ψηφοφόρων που σας εξέλεξαν. Δεν είναι η αριστερά που σας εμποδίζει, η κοινωνία σας εμποδίζει σε τέτοιες επιλογές.
Έρχομαι στο νομοσχέδιο που συζητάμε. Το είχε χαρακτηρίσει ο κύριος Παπακωνσταντίνου ως επανάσταση. Ήταν πράγματι, η τελευταία ευκαιρία που είχατε, κύριοι της Κυβέρνησης, να εξιλεωθείτε μπροστά στα μάτια των εργαζόμενων που σφίγγουν το ζωνάρι και δεν ξέρουν πού θα φθάσει αυτή η κατάσταση. Δυστυχώς, τη χάνετε παταγωδώς αυτή την ευκαιρία, τη χάνετε εντυπωσιακά.
Βέβαια, προεκλογικά άλλα μας λέγατε. Μας λέγατε ότι τα χρήματα που χρειαζόμαστε θα τα πάρετε από τους έχοντες και κατέχοντες, απ’ όσους φοροδιαφεύγουν και τώρα τα αναζητάτε στους μισθωτούς και στους φορολογούμενους.
Από το 1996 ως το 2007 η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ήταν 150%, μιάμιση φορά πάνω, αλλά ταυτόχρονα εννέα στους δέκα Έλληνες είδαν το εισόδημα τους στην καλύτερη περίπτωση να σταθεροποιείται.
Ε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, είχε δίκιο ο προεκλογικός Παπανδρέου, όχι ο μετεκλογικός και ας τον λοιδορείτε με τη στάση σας εσείς τώρα. Ο προεκλογικός είχε δίκιο όταν έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, μόνο που τα λεφτά αυτά δεν είστε σε θέση να τα αναζητήσετε εκεί που υπάρχουν, ούτε στα 11,8 δισεκατομμύρια κερδών των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο το 2009, ούτε φυσικά στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, στις δέκα χιλιάδες υπεράκτιες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους πάνω από 6 δισεκατομμύρια. Δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η ετήσια φοροδιαφυγή, 8 δισεκατομμύρια ευρώ η ετήσια φοροκλοπή. Θα εξοικονομούσαμε 2 δισεκατομμύρια αν είχαμε φορολογικό συντελεστή αυτόν που είχαμε τη δεκαετία του ’90, από τις τριακόσιες μόνο πιο κερδοφόρες ανώνυμες εταιρίες.
Και τώρα είναι εύκολο να λέει κανείς ρητορείες για τους νέους επενδυτές στο χώρο της καινοτομίας και στην πράσινη ανάπτυξη.
(DE)
(XS)
Όμως, εδώ ζούμε σε μια πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και δεν μπορούμε να λέμε τέτοια πράγματα. Και να σας δώσω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε πού ζούμε, ιδίως όσοι έχετε θητεύσει στην Αριστερά και έχετε διαβάσει και Μαρξ και Λένιν στα παιδικά και στα εφηβικά σας χρόνια. Μόνο μια εταιρεία σούπερ μάρκετ το 2008 στη χώρα μας είχε τζίρο 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι λιγότερο, δηλαδή, από το 1% του ελληνικού Α.Ε.Π. Ξέρετε ποιος είναι ο φόρος που πλήρωσε το οικονομικό έτος 2008; Πλήρωσε 6,1 εκατομμύρια ευρώ για 1,94 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε τζίρο. Η συγκεκριμένη εταιρεία αριθμεί δώδεκα χιλιάδες υπαλλήλους. Αν κατά μέσο όρο -και δεν είναι υπερβολή- καθένας από αυτούς πλήρωσε φόρο εισοδήματος 500 ευρώ, τότε οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέδωσαν πολύ μεγαλύτερο φόρο από ότι ο ίδιος ο κολοσσιαίος όμιλος.
Αναρωτιέστε, λοιπόν, αν είμαστε, αν είστε εδώ με το σοσιαλισμό ή με τη βαρβαρότητα; Και έχετε το θράσος -γιατί περί θράσους πρόκειται- να μας λέτε «όλοι μαζί απέναντι στην κρίση, όλοι μαζί». Πώς είναι δυνατόν όλοι μαζί απέναντι στην κρίση; Ήμασταν όλοι μαζί απέναντι στα κέρδη όλο το προηγούμενο διάστημα και θα είμαστε όλοι μαζί απέναντι στην κρίση; Και φέρνουμε και βγάζουμε στη δημοσιότητα και τα δύο ιδιαιτέρως συμπαθή παιδιά να σπάσουν τον κουμπαρά τους, την ίδια στιγμή, όμως, που δεν στέλνετε καμία κάμερα στα πολυτελή γραφεία των φοροφυγάδων, μη τυχόν και σπάσει κανένας δικός τους κουμπαράς. Μονάχα ο κουμπαράς των μικρών παιδιών να σπάσει.
Σε τι ωφελεί αυτό το μήνυμα που θέλετε να βγάλετε προς τα έξω; Δεν καταλαβαίνω. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε στην ελληνική κοινωνία; Να έχουμε ενοχές και να δώσουμε από το υστέρημά μας, όταν ακόμα και σήμερα άλλοι πληρώνουν και άλλοι κερδίζουν, άλλοι εντίμως φορολογούνται και άλλοι νομίμως φοροδιαφεύγουν;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν και τα επικοινωνιακά κόλπα και οι αλχημείες τα όριά τους, ξέρετε. Και σας είπαμε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στην Επιτροπή ότι είναι ψέμα να λέτε ότι επιβαρύνονται μονάχα τα εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ. Επιβαρύνονται και το ξέρετε καλά τα εισοδήματα πάνω από 28.000 ευρώ. Και επιμένετε να συγκρίνετε τη νέα κλίμακα με την περσινή και όχι με τη φετινή, που έχει ενδιάμεσο συντελεστή 24% και όχι 25%. Τεράστιες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και στα καύσιμα, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων. Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί τόση βία προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εντίμων φορολογούμενων πολιτών;
Και επειδή το τελευταίο διάστημα, ξέρετε, γίνεται μία συνολική επίθεση απέναντι στο δημόσιο χώρο, στη δημόσια περιουσία -και επιτρέψτε μου- και μια συκοφαντική επίθεση συλλήβδην απέναντι στους δημόσιους λειτουργούς, εμείς θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο και τους δημόσιους λειτουργούς και τους δημόσιους υπαλλήλους, όχι εκείνους που ρουσφετολογικά εσείς χρησιμοποιήσατε για να φτιάξετε ένα πελατειακό κομματικό κράτος. Θα υπερασπιστούμε, όμως, τις νοσοκόμες που έχουν σαράντα και πενήντα ασθενείς τη βάρδια, θα υπερασπιστούμε τους γιατρούς που αγωνίζονται και βλέπουν ότι το κόψιμο των υπερωριών δεν καλύπτει τις ανάγκες, θα υπερασπιστούμε τους δασκάλους που πασχίζουν να διδάξουν σε ελληνόπουλα και μεταναστόπουλα μέσα σε ασφυκτικά γεμάτες τάξεις, σε δυσχερείς συνθήκες, θα υπερασπιστούμε τους εποχικούς πυροσβέστες που απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται, χωρίς να ξέρουν τι τους ξημερώνει, τις καθαρίστριες που καθαρίζουν δημόσια κτίρια και ενοικιάζονται λες και είναι αντικείμενα και δέχονται και επιθέσεις από τους εργοδότες, όχι τους επίορκους κομματικούς στρατούς που διορίζονται τόσα χρόνια, πέρα και έξω από κάθε αξιοκρατική διαδικασία. Γι’ αυτούς εσείς, τα δύο Κόμματα, πρέπει να απολογηθείτε και όχι η Αριστερά, που υπερασπίζεται την εργασία και να σταματήσετε επιτέλους να συκοφαντείτε αυτόν τον κόσμο.
Και αν θέλετε να συνεχίσετε, να συζητήσουμε για τις μεγάλες ελλείψεις που έχει το κράτος στις κοινωνικές υπηρεσίες και να πάτε στην Κω και στο Καστελόριζο και στην Κοζάνη και να τους πείτε ότι πρέπει να συνεχίσουν να πεθαίνουν, παιδιά και ασθενείς, επειδή το ΕΚΑΒ αργεί, επειδή οι παιδιατρικές κλινικές είναι κλειστές, επειδή δεν υπάρχουν κρεβάτια στα νοσοκομεία.
Και αν δεν ήταν Υπουργός ο κ. Λοβέρδος -και περαστικά του, να είναι καλά ο άνθρωπος- μπορεί να μην είχε αυτή τη θετική εξέλιξη το πρόβλημα της υγείας του, όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης καθημερινά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πληρώνουν παραπάνω οι μη έχοντες και οι έχοντες συνεχίζουν να κερδίζουν. Αυτή είναι η ουσία του νομοσχεδίου. Και θα σας δώσω μερικά παραδείγματα πριν κατέβω από το Βήμα. Οι κοινοπραξίες οι οποίες δεν διανέμουν μέρισμα και άρα, το σύνολο των κερδών τους θα φορολογείται με το χαμηλό συντελεστή 20%, θα συνεχίσουν να κερδίζουν. Να, μια μεγάλη, τεράστια τρύπα νομιμότατης φοροαποφυγής. Οι τράπεζες που στεγνώνουν την αγορά και την ίδια ώρα διασώζονται με δημόσιο χρήμα και σπεκουλάρουν πάνω στα ελληνικά ομόλογα.
Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό: Να επιστρέψουν στον Έλληνα φορολογούμενο όσα βγάζουν, κερδοσκοπώντας από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Θα έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το 2011 να το κάνουν αυτό. Είναι παράλογο αυτό που λέμε; Λέμε να μετοχοποιούν ένα μέρος των κερδών τους και να το αποδίδουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι παράλογο αυτό; Λέμε να φορολογούνται κλιμακωτά: Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων χορηγήσεων, τόσο μεγαλύτερος να είναι ο φόρος. Και αυτό είναι παράλογο;
Και εσείς τι κάνετε, που κάνετε τα λογικά και η Αριστερά προτείνει τα παράλογα; Τους μειώνεται τη φορολογία με βάση το νόμο της Νέας Δημοκρατίας, που τόσο κατακρίνατε προεκλογικά, υποτίθεται για να επανεπενδύουν.
Ε, λοιπόν, να σας το πούμε. Δεν πρόκειται να επενδύσουν. Δεν πρόκειται να επενδύσουν και το ξέρετε. Και αν δεν το ξέρετε, έπρεπε να σας είχε διδάξει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία μείωσε σχεδόν στο μισό τους συντελεστές και επενδύσεις δεν είδαμε.
Εκκλησία: Τι θα γίνει με την Εκκλησία; Φορολογείτε με 9% τα έσοδα από ακίνητα και μισθώματα. Και οι δωρεές, ενώ είπατε να φορολογούνται με 10% σε χρήμα και 5% σε είδος, έπεσαν τελικά στο 0,5%. Αυτή είναι μια τραγική κατάληξη ενός διαλόγου που δεν έγινε. Και εδώ αναρωτιόμαστε: Σε αυτό τον πόλεμο τελικά θα πάνε μόνο οι μισθωτοί; Δεν πρέπει να συμβάλει και η Εκκλησία; Και εκεί, λοιπόν, φοροαπαλλαγές.
Αντίθετα στο χώρο της τέχνης και στον κινηματογράφο δεν υπάρχει καμία φοροελάφρυνση. Ακόμα και στους ηθοποιούς, οι οποίοι δουλεύουν επί της ουσίας με εξαρτημένη εργασία και πληρώνουν Ι.Κ.Α., τους βάζετε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Είναι λογικό αυτό; Περιμένω μία απάντηση γι’ αυτό. Όμως, βέβαια, φαίνεται ότι δεν χρειαζόμαστε τέχνη. Έχουμε την τηλεόραση με τα λογής σόου που μας προσφέρει.
Τέλος, δεν γίνεται καμία αναφορά στις εφοπλιστικές και ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν την πιο προκλητική φορολογική μεταχείριση. Αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και φορολογικά έσοδα από αυτόν λιγότερα από όσα πληρώνουν οι μετανάστες ετησίως με τα παράβολά τους.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ριζικά εναλλακτική πρόταση για μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη ο τόπος και το επόμενο διάστημα θα καταθέσουμε την αναλυτική μας πρόταση, όπως κάναμε και πριν από τις εκλογές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο οι πλούσιοι δεν πληρώνουν τίποτα παραπάνω, τα βάρη πέφτουν στους γνωστούς αγνώστους, στους μισθωτούς, στους συνταξιούχους, το αφορολόγητο καταργείται, η Εκκλησία κρατάει τους χιτώνες της, οι εφοπλιστές ταξιδεύουν ανέμελα στο πέλαγος των φοροαπαλλαγών τους, οι τράπεζες παίρνουν δάνειο ζωής από δημόσιο χρήμα και με αυτό εκβιάζουν όλους μας και την κοινωνία και όλοι μαζί πληρώνουν λιγότερο φόρο, ούτε ένα ευρώ παραπάνω. Έτσι, για την τιμή των όπλων!
(AD)
(2DE)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τσίπρα, παρακαλώ να ολοκληρώνετε.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Έτσι, κανένας απ’ αυτούς δεν πρόκειται να σπάσει τον κουμπαρά του. Μονάχα οι μισθωτοί θα σπάσουν τον κουμπαρά τους, όπως και τα δύο συμπαθή παιδιά που ήρθαν και σας έδωσαν από το υστέρημά τους.
Θα καταψηφίσουμε, λοιπόν, αυτό το νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση, εφόσον άλλα είπε προεκλογικά και για άλλο λόγο τη στήριξαν οι πολίτες, δεν έχει λαϊκή εντολή να προχωρήσει σ’ αυτές τις πολιτικές. Η κοινωνία, ακόμα και το κομμάτι που σας στήριξε, είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα, με αγώνες, με κινητοποιήσεις, θα προσπαθήσει να σας αποτρέψει απ’ αυτές τις επιλογές.
Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα πρωταγωνιστήσει το επόμενο διάστημα σε ενωτικούς αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή, με συγκεκριμένες προτάσεις για μία εναλλακτική διέξοδο από την κρίση, με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε, κύριε Τσίπρα. Βρείτε την καταληκτική σας διατύπωση, σας παρακαλώ.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –και κλείνω μ’ αυτό, κύριε Πρόεδρε- σαν σήμερα στις 14 Απριλίου 1930 έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος ποιητής, ο Μαγιακόφσκι, ο οποίος είχε πει κάτι πολύ προφητικό για την εποχή του, πολύ επίκαιρο για σήμερα. Είχε πει «ξελασπώστε το μέλλον». Με την πολιτική σας μας οδηγείτε στο βούρκο. Εμείς θα αγωνιστούμε για να ξελασπώσουμε το μέλλον, μαζί με την κοινωνία και με αγώνες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει για πέντε λεπτά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος και μετά θα ακολουθήσει η ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά.
Ορίστε, κύριε Καραθανασόπουλε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είδαμε και χθες στην τοποθέτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και της ίδιας της Αλέκας Παπαρήγα ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν οι πανηγυρισμοί που έχει στήσει η πλουτοκρατία στην Ελλάδα για τη συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό δανειοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτός ο μηχανισμός αποκαλύπτει τη βεβαιότητα που έχουν οι κεφαλαιοκράτες ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα φανεί συνεπέστατη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο και θα προωθήσει το σύνολο των αντιδραστικών ανατροπών, διευρύνοντας το επόμενο διάστημα τα αντιλαϊκά μέτρα. Άλλωστε, αυτό κρύβεται πίσω και από την εκτίμηση των φυσικών, αλλά και πολιτικών εκπροσώπων της πλουτοκρατίας, ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα μακρύ δρόμο προσαρμογής.
Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αυτού του μηχανισμού δανειοδότησης στην Ελλάδα φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια τους ανταγωνισμούς που εξελίσσονται σε όλο το εύρος της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δήλωση του κ. Ντομινίκ ΣτροςΚάν, του Προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το μόνο αποτελεσματικό φάρμακο για την Ελλάδα παραμένει ο αποπληθωρισμός. Αυτό σημαίνει μείωση μισθών, μείωση τιμών.
Αυτή η πρόταση, λοιπόν, για τη σύσταση και τη συγκρότηση του μηχανισμού ενσωματώνει όλα τα αιτήματα της πλουτοκρατίας, όπως την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτερου μισθού, την κατάργηση των ορίων απολύσεων, την επέκταση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης στο όνομα του ξεπεράσματος των αγκυλώσεων στην αγορά εργασίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Και εννοείται ότι αυτές οι πολιτικές δεν θα εφαρμοστούν για ένα ή δύο χρόνια, αλλά σε βάθος χρόνου, με στόχο να γίνει φθηνότερη για το κεφάλαιο η εργατική δύναμη. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ντομινίκ ΣτροςΚάν ξεκαθάρισε ότι η παραπάνω στρατηγική αντίληψη δεν υποστηρίζεται μόνο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και από την ίδια την Ευρωένωση, αποδεικνύοντας και επιβεβαιώνοντας την κοινή πορεία αυτών των δύο ιμπεριαλιστικών Οργανισμών και Ενώσεων.
Από την άλλη μεριά, έρχονται στην επιφάνεια οι συμφωνίες που έχει κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο όνομα να βγει ο ελληνικός καπιταλισμός από την κρίση. Είναι συμφωνίες που κυριολεκτικά στάζουν αίμα, αίμα θυσίας των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων! Είναι συμφωνίες που θα επιταχύνουν τη λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.
Απ’ αυτήν την άποψη, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά ότι είναι ψευδεπίγραφο το δίλημμα «Ευρωπαϊκή Ένωση ή Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Η Ευρωενωσιακή Συμμαχία, λοιπόν, δεν αλλάζει το χούι, όπως καμία ανάγκη δεν έχει να εισάγει λογική και πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για τον απλό λόγο ότι από την ίδια τη σύστασή της η Ευρωένωση έχει ακριβώς την ίδια λογική και πρακτική. Βεβαίως, εδώ πέρα αποκαλύπτεται ότι ακόμα μία φορά ο ρόλος των οπορτουνιστών που είναι να εξωραΐζουν το ρόλο και τη φύση της, όπως είναι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα δαιμονοποίησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και αγιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η προσπάθεια βγάζει μάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα. Και απ’ αυτήν την άποψη, εμείς λέμε καθαρά ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα για τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν πρέπει να το δούμε αποσπασμένο από το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, γιατί ακριβώς είναι ψευδεπίγραφος ο τίτλος ότι ελαφρύνονται τα λαϊκά εισοδήματα από την άποψη ότι έχουμε αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Άρα, λοιπόν, πληρώνει φόρο και αυτός ακόμα που έχει ελάχιστα πενιχρά εισοδήματα. Ακόμα και ο άνεργος πληρώνει έμμεση φορολογία και αυξήθηκε συνολικά η επιβάρυνσή του, αν συνυπολογιστούν έμμεσοι με άμεσους φόρους.
Δεύτερον, με τα τεκμήρια τα οποία βάζετε, ουσιαστικά νομιμοποιείτε τον πλουτισμό και οδηγείτε στην προκρούστεια κλίνη το νέο εργαζόμενο και την οικογενειακή βοήθεια που του δίνει. Αποτελεί ψευδεπίγραφη αντίληψη το κυνηγητό στη φοροδιαφυγή, γιατί στο στόχαστρό σας έχετε βάλει τον αυτοαπασχολούμενο και τον επαγγελματία, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι το μεγάλο κεφάλαιο που φοροαποφεύγει και φοροδιαφεύγει δεν μπορείτε να το αντιμετωπίσετε.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο σας παραπέμπω να κοιτάξετε στο πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, όπου έχει δέκα σημεία στα οποία εκφράζει την άποψή της ότι οι διατάξεις για τα μερίσματα, για τις τριγωνικές συναλλαγές, για τη φορολόγηση της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίου και της ελεύθερης εγκατάστασης επιχειρήσεων.
Να, λοιπόν, που είναι άνθρακες ο θησαυρός αυτός τον οποίο λέτε!
Και τέλος, επιτρέψτε μου, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μία μικρή αναφορά. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στα ναυάγια της ταξικής πάλης να δίνουν μαθήματα στο Κ.Κ.Ε. και, μάλιστα, μαθήματα «λενινισμού», όταν ο ίδιος ο Λένιν εθνικοποίησε τη γη, έδιωξε τους σφετεριστές του κοινωνικού πλούτου, τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και έκανε κοινωνική περιουσία τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής.
Και στο κάτω-κάτω της γραφής, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Καραθανασόπουλε, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τελειώνω μ’ αυτό, κύριε Πρόεδρε.
Διαβάζω από τα επίσημα Πρακτικά: «Με την επαναφορά των κεφαλαίων, με το νόμο που φέρατε –βεβαίως όχι μόνο αυτό- εσείς επιβραβεύετε και τις χειρότερες συμπεριφορές, όχι μόνο φοροφυγάδων, αλλά και ξεπλύματος χρήματος από εμπόρους ναρκωτικών, από εμπόρους όπλων και λευκής σαρκός. Αυτές είναι οι αξίες που θέλετε εσείς, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να φέρετε στο δημόσιο βίο;».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ποιος την έκανε αυτήν την τοποθέτηση στις 22 Δεκεμβρίου 2004; Ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας. Την ίδια ακριβώς διάταξη φέρνετε και εσείς σήμερα! Άρα, δεν πρέπει να μιλάτε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Απ’ αυτήν την άποψη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και συνολικά η πολιτική της Κυβέρνησης, αν δεν ανατραπεί από την οργανωμένη πάλη του λαϊκού παράγοντα σε ταξική κατεύθυνση σύγκρουσης, ρήξης και απειθαρχίας με τις Ευρωενωσιακές εντολές και τις εντολές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν απόσπασμα Πρακτικών, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε συνάδελφε, συγκρουστήκαμε λίγο και με το χρόνο, αλλά τα καταφέρατε.
Το λόγο έχει τώρα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς για είκοσι λεπτά.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κύριε Πρόεδρε, θα είναι πολύ λιγότερος ο χρόνος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν εξετάσει κάποιος το φορολογικό νομοσχέδιο, προκύπτουν τρία απογοητευτικά, θα έλεγα, συμπεράσματα. Αυτά που έχουν κατατεθεί είναι απίστευτα πρόχειρα, χαρακτηριστικά άδικα και κραυγαλέα αντιαναπτυξιακά, γιατί το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο.
Πριν από τις εκλογές, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλεγε ότι το είχε έτοιμο. Το κατέθεσε έξι μήνες μετά τις εκλογές. Αναγκάστηκε να το τροποποιήσει πολλές φορές, όπως συνέβη με την πρόβλεψη για την παρακράτηση του 8%. Και ακόμα φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς επιζητεί και πού ακριβώς οδηγούν οι ρυθμίσεις που προτείνει.
(RG)
(AD)
Τέτοια προχειρότητα σημαίνει ότι δεν είχαν ιδέα τι ακριβώς κάνουν με τη φορολογία. Δεν είχαν κανένα σχέδιο και φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουν.
Δεύτερον, είναι άδικο. Επιφέρει μικρές φορολογικές ελαφρύνσεις από την αλλαγή των κλιμάκων, αλλά τις παίρνει πίσω με πολλούς τρόπους. Μεγαλύτερη μείωση φόρου με τις νέες κλίμακες γίνεται στα εισοδήματα των 22.000 ευρώ ετησίως και η μείωση αυτή φτάνει στα 340 ευρώ, αλλά το ποσό αυτό υπερκαλύπτεται από τις περικοπές μισθών και επιδομάτων, καθώς και την αύξηση των εμμέσων φόρων, κυρίως του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου στα καύσιμα, που όπως το έχουμε πει πολλές φορές απ’ αυτό το Βήμα, ο φόρος αυτός στα καύσιμα μεταφέρεται σε ολόκληρη την οικονομία.
Μία κραυγαλέα αδικία είναι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, η οποία τους αποστερεί το κίνητρο να παραμείνουν στις περιοχές τους και να συνεχίσουν τις αγροτικές τους ασχολίες. Η Κυβέρνηση θα κερδίσει ασήμαντα ποσά από τη φορολόγηση των αγροτών. Όμως θα χάσει η χώρα από την επιδείνωση της αποψίλωσης της υπαίθρου. Ο αγροτικός κόσμος για μας χρειάζεται στήριξη, όχι φοροεπιδρομές. Καταργήστε το το σχετικό άρθρο.
Μια επίσης κραυγαλέα αδικία είναι ότι φορολογούνται τα επιδόματα επικίνδυνων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και την ασφάλεια, όπως των αεροπόρων μας που κάνουν αναχαιτίσεις, των πυροτεχνουργών, των δυτών. Δύο μόνο λόγια πάλι, αλλάξτε το.
Και μία ακόμη αδικία. Η φορολογία των επιδομάτων των διπλωματών του εξωτερικού. Έχουμε και οι δύο υπάρξει Υπουργοί των Εξωτερικών στο παρελθόν, κύριε Πρόεδρε. Γνωρίζετε ότι η φορολόγηση αυτή είναι άδικη, γιατί γίνεται σαν να πρόκειται για κανονικό εισόδημα και όχι για κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των οικογενειών των διπλωματών μας που ζουν στο εξωτερικό. Αν δεν θέλετε να διαλύσουμε τη διπλωματική υπηρεσία ή τις προσωπικές ζωές των διπλωματών μας και ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων που έχουν παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, αλλάξτε το κι αυτό αμέσως.
Τρίτον, το νομοσχέδιο είναι αντιαναπτυξιακό. Επιτείνει δηλαδή την ύφεση. Διατηρεί αυτό που πρωτίστως όφειλε να καταργήσει, τον απηρχαιωμένο κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ενώ αυξάνει αυτό που έπρεπε να μειώσει, δηλαδή το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων. Ακόμα η αύξηση των οριακών φορολογικών συντελεστών θα προκαλέσει περεταίρω καθίζηση της ανταγωνιστικότητας σε μια χώρα που έχει ήδη υστέρηση ανταγωνιστικότητας. Και εδώ η Κυβέρνηση κάνει το αντίθετο απ’ αυτό που θα έπρεπε. Αντί να τονώσει την αγορά, για να αντέξει την ύφεση, όπως με τα μέτρα-ανάσες που τόσες φορές έχουμε προτείνει, επιτείνει την ύφεση με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Να δούμε, όμως, τελικά τι θα βρείτε να φορολογήσετε. Εξαιρετικά υφεσιακή είναι και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών των μερισμάτων που αφορά κατά 95% μεσαία και μικρομεσαία εισοδήματα. Η πρόσθετη φορολογία διανεμομένων κερδών έχει επίσης το σοβαρό κίνδυνο να θεωρηθεί διπλή φορολόγηση, προσέξτε το. Προσκρούει στο Κοινοτικό Δίκαιο. Και οι μεγαλομέτοχοι μπορούν πάντα να μεταβιβάζουν τις δικές τους μετοχές στο εξωτερικό και να τη γλιτώνουν. Εδώ το νέο φορολογικό σύστημα που προωθεί η Κυβέρνηση δε μειώνει τη φοροδιαφυγή. Επιτείνει τη φυγή κεφαλαίων η οποία ήδη έχει αρχίσει και το ξέρετε. Υπονομεύει και τους στόχους που το ίδιο το νομοσχέδιο επιδιώκει. Πάρτε ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό. Τις περιβόητες αποδείξεις και την αύξηση του ΦΠΑ. Με το μπερδεμένο σύστημα που εγκαινιάζεται, σε πολλές περιπτώσεις –προσέξτε το αυτό κύριε Παπανδρέου- θα συμφέρει τον συναλλασσόμενο να μην πάρει απόδειξη και να έχει έκπτωση τιμής 21% από τον ΦΠΑ. Γιατί αν πάρει απόδειξη με πληρωμένο το ΦΠΑ θα πετύχει στην καλύτερη περίπτωση έκπτωση μόνο 10% επί του εισοδήματός του. Με άλλα λόγια δίνουμε κίνητρο στους συναλλασσόμενους να αποφεύγουν τον ακριβότερο ΦΠΑ. Είναι ακόμη αντιαναπτυξιακό, γιατί πνίγει την οικοδομή από την οποία ζουν, μέχρι και εκατόν πενήντα επαγγέλματα στην ελληνική οικονομία. Και το νομοσχέδιο αυτό δίνει την εντύπωση ότι δεν φορολογεί απλώς. Ουσιαστικά τιμωρεί την ακίνητη ιδιοκτησία, ακόμη κι εκείνη –προσέξτε- που δεν αποδίδει εισόδημα. Είμαστε υπέρ απλών και διαφανών κριτηρίων που θα φορολογούν για παράδειγμα την αντικειμενική αξία των ακινήτων, όχι το εμβαδόν τους και δεν θα εξισώνουν παλιές κατοικίες από κληρονομιά σε υποβαθμισμένες περιοχές, με πολυτελείς κατοικίες που είναι προϊόντα φοροδιαφυγής σε πανάκριβες περιοχές.
Επειδή κοινός μας στόχος είναι η φοροδιαφυγή, η πρότασή μας είναι η εξής: Αντί της ισοπεδωτικής λογικής «πονάει μάτι κόβει κεφάλι» που εξουθενώνει εκατοντάδες χιλιάδες αθώους για να πιάσει πολύ λιγότερους επιτήδειους εμείς προτείνουμε ένα σύστημα διπλής επιλογής. Δηλαδή, να δώσουμε επιλογή στους επαγγελματίες και τους ελεύθερους επιχειρηματίες, είτε να φορολογηθούν με τεκμαρτό υπολογισμό, είτε να φορολογηθούν με αναλυτικό λογιστικό υπολογισμό. Δηλαδή, είτε να αποδεχθούν ότι έχουν ένα τεκμαρτό εισόδημα που ορίζεται αντικειμενικά με λογικούς συντελεστές, είτε διαφορετικά, να μπει μέσα η εφορία και να τους τα ψάξει όλα. Έτσι για πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων προκύπτει αντικειμενική φορολόγηση χωρίς καμία συναλλαγή με τον έφορο. Προσέξτε, χωρίς καμία συναλλαγή με τον έφορο, ενώ για τους υπόλοιπους σ’ αυτούς που δεν θα αποδεχθούν, θα υπάρξει αναλυτικός έλεγχος που δεν θα επιτρέψει ούτε να φοροδιαφύγουν, όταν μπορούν να πληρώσουν, ούτε το κράτος να τους εξουθενώσει, όταν δεν θα έχουν μια καλή χρονιά. Εδώ έγκειται στις φορολογικές αρχές να προσδιορίζουν απρόσωπα το τεκμαρτό εισόδημα των πολλών, τόσο υψηλό, ώστε να πιάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της φορολογητέας ύλης που αλλιώς θα διέφευγε και τόσο χαμηλό, ώστε να έχουν κίνητρο να το αποδεχθούν οι περισσότεροι για να αποφύγουν τη συναλλαγή με τον έφορο. Αυτή η λύση που προτείνουμε έχει δύο πλεονεκτήματα. Αντικειμενικοποίηση της φορολόγησης ώστε να αποφεύγεται ακριβώς η συναλλαγή και ευελιξία, ώστε να αποτρέπεται η ισοπέδωση δικαίων και αδίκων.
Η Κυβέρνηση έχει υποκαταστήσει την οικονομική λογική, θα έλεγα με τη στείρα λογιστική. Νομίζει ότι αν αυξήσει τις κλίμακες θα αυξήσει αντίστοιχα και τα έσοδά της. Δεν αντιλαμβάνεται ότι τα ποσά επί των οποίων φορολογεί, θα μειωθούν κι αυτά. Δεν διανοείται ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί δυσανάλογα, ότι τα κέρδη και οι μισθοί θα μειωθούν επίσης και ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός στη φοροδιαφυγή. Για να το πω διαφορετικά, επιδιώκουμε να μειώσουμε τη συνολική τιμή ενός κλάσματος, όπου στον αριθμητή υπάρχει το έλλειμμα και στον παρανομαστή υπάρχει το ΑΕΠ. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τον αριθμητή, θεωρώντας δεδομένο των παρανομαστή. Δεν αντιλαμβάνεται ότι με τα μέτρα που παίρνει, μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αναλογικά μείωση του παρανομαστή και έτσι το έλλειμμα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μη μειωθεί ή και να αυξηθεί κιόλας, ή στην καλύτερη περίπτωση να μειωθεί λιγότερο από εκείνο που επιδιώκει.
Τέλος, δείτε πως εξελίχθηκε το κόστος δανεισμού χθες. Η τελευταία έκδοση του Ιανουαρίου ήταν 2,2% για τα ετήσια, τα έντοκα γραμμάτια, ενώ τώρα δανειστήκαμε με 4,85%. Υπερδιπλασιάστηκε το κόστος δανεισμού και στα εξάμηνα το ίδιο. Από 1,36%, έγινε 4,56%. Εδώ έχουμε υπερτριπλασιασμό. Τι άλλο θέλετε για να αντιληφθείτε ότι δεν έχουν ακόμη πειστεί οι αγορές για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής σας. Μέχρι πριν λίγο αμφισβητούσαν ότι μπορούσατε να πάρετε μέτρα για την εξυγίανση. Σήμερα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων, γιατί προκαλούν μεγαλύτερη ύφεση μάλλον, παρά μικρότερα ελλείμματα. Και πάνω απ’ όλα αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο είναι υφεσιακό και μάλλον θα αναγκαστείτε να το αλλάξετε και αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνουμε εμείς, όταν θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Θα δημιουργήσουμε ένα φορολογικό σύστημα που θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα, θα ανακουφίζει τους πολλούς και θα εξουδετερώνει τη φοροδιαφυγή, αλλά στοχευμένα, εκεί που πρέπει, όχι ισοπεδωτικά, εξουθενώνοντας τους πάντες.
Για τα spreads των δεκαετών ομολόγων δεν θα πούμε τίποτα σήμερα. Άλλωστε σε λίγη ώρα θα επισκεφθώ τον Πρωθυπουργό και είμαι πολύ προσεκτικός, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, όταν μιλάω για θέματα που αφορούν το δημόσιο συμφέρον.
(KO)
(2RG)
Σας θυμίζω, όμως, ότι μετά την εξαγγελία του ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης στις 25 Μαρτίου πανηγυρίζατε, ενώ εγώ συνιστούσα να είμαστε πιο προσεκτικοί. Και ύστερα τα speads συνέχιζαν να ανεβαίνουν και να δημιουργούν νέα ιστορικά υψηλά. Και αργότερα, μετά την απόφαση της περασμένης Κυριακής στις Βρυξέλλες που δεν άλλαξε τίποτα από εκείνα για τα οποία είχαμε εκφράσει επιφυλάξεις, συνέστησα και πάλι να αποφύγουμε τους πανηγυρισμούς. Και τα speads υποχώρησαν λίγο, αλλά ξέρετε ότι μετά έχουν γυρίσει ήδη προς τα πάνω, εκεί που ήταν πριν από την απόφαση της Κυριακής και πολύ πιο πάνω από εκεί που ήταν πριν ανακοινωθεί ο περίφημος «μηχανισμός στήριξης».
Την ύφεση φοβούνται πλέον όλοι και το φαύλο κύκλο ύφεσης, ελλειμμάτων, μεγαλύτερης ύφεσης και ακόμα μεγαλύτερων ελλειμμάτων. Αυτόν τον κίνδυνο ήθελα να πω με δυο λόγια ότι τον επιτείνει αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Γι’ αυτό και σήμερα θα το καταψηφίσουμε και αύριο θα το αλλάξουμε!
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πριν πάρει το λόγο ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, έχει ζητήσει το λόγο για μια διευκρινιστική τρίλεπτη παρέμβαση ο Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.
Κύριε Παπακωνσταντίνου, έχετε το λόγο για τρία λεπτά μόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο ως πρόχειρο, άδικο και αντιαναπτυξιακό.
Ως προς το πρόχειρο, μίλησε για καθυστέρηση κατάθεσης και για πάρα πολλές τροποποιήσεις. Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία συγχέει τη διάθεση της Κυβέρνησης να ακούσει την κοινωνία και τη διάθεση της Κυβέρνησης να μπει σε έναν πραγματικό κοινοβουλευτικό διάλογο από τον οποίο προέκυψαν πολλές αλλαγές μέσα στο πνεύμα του νομοσχεδίου, αλλά όμως βελτιώνοντάς το. Αυτό, λοιπόν, το συγχέει και το ονομάζει «υπερβολική διάθεση τροποποιήσεων και καθυστερήσεων». Εμείς αυτό το θεωρούμε δημοκρατία. Αυτό για μας είναι η ουσία του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Επίσης, το αποκάλεσε «άδικο». Ο καθένας μπορεί να κρίνει το πόσο δίκαιο και άδικο είναι. Είναι, όμως, σίγουρα δικαιότερο από το προηγούμενο, γιατί ελαφραίνει το βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και μετατοπίζει το βάρος στα υψηλά εισοδήματα, στους κατόχους υψηλών μερισμάτων και μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κάτι που έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Επιπλέον, το ονόμασε «αντιαναπτυξιακό». Και εδώ φαίνονται και οι βασικές μας διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία μείωσε αδιάκριτα τους φορολογικούς συντελεστές στις επιχειρήσεις και παρ’ όλα αυτά δεν έφερε επενδύσεις.
Εμείς μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη που γίνονται επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Όμως, αυξάνουμε –και δεν απολογούμαστε γι’ αυτό- τη φορολόγηση των μερισμάτων. Αντιστοίχως, δεν έχουμε κανένα λόγο να απολογηθούμε γιατί αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Και ειλικρινά, δεν αντιλαμβανόμαστε πώς αυτό λειτουργεί αντιαναπτυξιακά.
Τέλος, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε ότι όταν η Νέα Δημοκρατία έρθει στην Κυβέρνηση θα αλλάξει το νομοσχέδιο. Αυτή η επισήμανση ήταν πάρα πολύ χρήσιμη, γιατί τώρα όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θα συνέβαινε αν ποτέ ερχόταν στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία.
Αυτά που θα συνέβαιναν, λοιπόν, θα ήταν τα εξής: Θα είχαμε μείωση των φορολογικών συντελεστών στα υψηλά εισοδήματα, αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα χαμηλά εισοδήματα, μείωση της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αύξηση της φορολόγησης της μικρής και μεσαίας ακίνητης περιουσίας, κατάργηση των τεκμηρίων από τα οποία «πιάνεται» η φοροδιαφυγή. Άρα, λοιπόν, θα είχαμε κατάργηση ακριβώς όλων αυτών των μέτρων που κάνουν ένα φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο.
Και τέλος, θα ήθελα να πω πως τελειώνοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει περίπου τα τριάντα με σαράντα άρθρα από τα περίπου ενενήντα του νομοσχεδίου. Αυτό εμείς το είδαμε ως πάρα πολύ θετικό και είναι κρίμα που η Νέα Δημοκρατία ενώ αναγνωρίζει ότι τουλάχιστον το μισό νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να έρθει και να το ψηφίσει επί της αρχής.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαράς.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να πω ότι είναι απλά μαθηματικά για τον Υπουργό Οικονομικών να γνωρίζει ότι τα τριάντα στα ενενήντα είναι το 1/3 και όχι το 1/2!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Το δεύτερο το οποίο πρέπει να γνωρίζει είναι ακριβώς ότι εμείς είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε και ξεχωρίζουμε εκείνα τα άρθρα τα οποία είναι καλά και σωστά και τα αναγνωρίζουμε και τα ψηφίζουμε. Και θυμίζω ότι πολλές φορές προτείναμε κιόλας αυτά που δεν είχε το θάρρος να κάνει η Κυβέρνηση, όπως το φόρο για τα καπνά και το φόρο για το αλκοόλ, τους οποίους και ψηφίσαμε και ας ήταν σε βάρος της τσέπης του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά!
Και ας μας πει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πότε στο παρελθόν ψήφισε έστω και ένα φορολογικό άρθρο της Νέας Δημοκρατίας!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χαίρομαι που έστω και εμμέσως ο κ. Σαμαράς αποδέχεται τα πολλά θετικά που έχει το φορολογικό νομοσχέδιο που καταθέτει και ψηφίζει σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Εδώ και πολλά χρόνια, δεκαετίες, ζούσαμε σε μια χώρα που με άλλους συντελεστές φορολογούνταν το εισόδημα από την εργασία και με άλλους συντελεστές και μάλιστα μικρότερους τα κέρδη ενός μετόχου από μία επιχείρηση.
Με άλλη διαδικασία φορολογούνταν οι υπάλληλοι, με άλλη φορολογούνταν ή δεν φορολογούνταν οι γιατροί, με άλλη οι μηχανικοί, με άλλη οι δικηγόροι, με άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με άλλη οι επιχειρηματίες.
Εισοδήματα από την εργασία βρίσκονταν σε καθεστώς φοροαπαλλαγής, επειδή βαφτίστηκαν ως επιδόματα, την ίδια ώρα που εκείνοι που δεν μπορούσαν να επιβάλλουν στον εργοδότη τους επιδόματα, φορολογούνταν για το σύνολο των αποδοχών τους.
Φτάσαμε στο σημείο ορισμένοι κλάδοι να φορολογούνται όχι για τα πραγματικά τους εισοδήματα, αλλά για πλασματικά εισοδήματα, όπως αυτά προέκυπταν από ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις.
Στην πράξη, η έννοια της ίσης μεταχείρισης και της ισότητας απέναντι στο νόμο είχε καταργηθεί. Στη βάση του το οικοδόμημα στηριζόταν στην ανισότητα και την αδικία, στην άδικη κατανομή βαρών, στην άνιση διανομή πλούτου.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα η εξαίρεση είχε γίνει ο κανόνας και ο κανόνας είχε γίνει εξαίρεση, κάτι που οδήγησε στην ανομία. Έντιμοι και συνεπείς φορολογούμενοι -στην πλειοψηφία τους οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα- έβλεπαν δίπλα τους κραυγαλέες περιπτώσεις πλουτισμού και πολυτελείας από συμπολίτες που είτε πλήρωναν ελάχιστα είτε δεν πλήρωναν απολύτως τίποτα στην εφορία. Δηλαδή, τα συνεχή μικρομερεμέτια σε ένα πολυδαίδαλο φορολογικό καθεστώς κάθε λίγο και λιγάκι αποθάρρυναν τις επενδύσεις στη χώρα, δημιουργούσαν αστάθεια και ανασφάλεια δικαίου, ευκολία αυθαίρετων ερμηνειών, τεράστια γραφειοκρατία, μαζί και δυσνόητες διαδικασίες.
Όλα αυτά οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην εκτεταμένη διαφθορά και στην αυθαιρεσία του ίδιου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που οδηγούσε και οδήγησε στην κατάρρευση του φορολογικού συστήματος, όπου με αδιαφάνεια κυριαρχούσαν οι ισχυροί και οι μεσάζοντες της εξουσίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή δεν ήταν μια κοινωνία δικαιοσύνης, ισότητας και κανόνων. Πολύ απλά, αυτή η οικονομία δεν ήταν βιώσιμη και αυτή η πολιτεία δεν ήταν άξια της εμπιστοσύνης των πολιτών. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας μας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης και η απόλυτη δυσπιστία απέναντι στο κράτος.
Δικαίως πολλοί συμπολίτες μας είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, όταν έβλεπαν ότι σ’ αυτή τη χώρα επί δεκαετίες τα δικαιώματα και τα προνόμια των πολιτών δεν ήταν αποτέλεσμα της βούλησης του νομοθέτη που τους εκπροσωπεί σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, αλλά αποτέλεσμα συναλλαγής και ότι όσο πιο στενές σχέσεις και εξαρτήσεις είχε κάθε συντεχνία ή συμφέρον με τις κυβερνήσεις, τόσο πιο πολλά και τα προνόμια, τόσο πιο πολλές και οι εξαιρέσεις.
Η χώρα μας μπορεί να απέφυγε την οικονομική χρεοκοπία και σήμερα να διεκδικεί με αξιώσεις την επάνοδο στη σταθερότητα και την ανάπτυξη, αλλά προϋπόθεση είναι να ανατραπεί το μοντέλο διοίκησης της χώρας, διότι αυτό σίγουρα χρεοκόπησε.
(KO)
Ο τρόπος που ασκούσαμε πολιτική, το πλέγμα των αξιών που έβαλε μπροστά στο «εμείς» το «εγώ», η αποθέωση του νεοπλουτισμού, ακόμα και στη δική μας τη στρεβλή αίσθηση που αποκτήσαμε για τον κοινωνικό πολιτισμό, τη συλλογική μας συνύπαρξη, η αποδοχή αυθαιρεσιών και ανομίας, όλα αυτά είναι που δημιούργησαν τελικά και την οικονομική κρίση. Γι’ αυτό και η ευθύνη για την ανατροπή αυτής της πραγματικότητας για την Ελλάδα ανήκει σε όλους μας, ανήκει σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα.
Εμείς με τη νομοθετική μας πρωτοβουλία συγκρουόμαστε με κατεστημένα και αντιλήψεις του παρελθόντος, δίνουμε ένα νέο πλαίσιο που απελευθερώνει από παλιά δεσμά, δημιουργεί ένα περιβάλλον δημιουργικό, ασφαλές, δίκαιο. Όμως, αποτελεί, η νομοθετική μας πρωτοβουλία, μόνο ένα πλαίσιο απαραίτητο, αλλά όχι αρκετό. Θα πετύχουμε μόνο όταν όλοι μας –όλοι μας!- αλλάξουμε νοοτροπίες, πρακτικές και συμπεριφορές, αντιλήψεις να δημιουργήσουμε τη χώρα που θα εμπνεύσει αλληλοσεβασμό, στην οποία θα χαιρόμαστε και να ζούμε και για την οποία θα είμαστε και περήφανοι για το τι έχει καταφέρει.
Ελλάδα είμαστε όλοι οι πολίτες, όχι μόνο οι Κυβερνήσεις, όχι μόνο οι Βουλευτές. Η Ελλάδα ανήκει σε όλους του Έλληνες.
Όμως, το πρώτο βήμα δεν μπορεί να γίνει παρά από την κορυφή της πυραμίδας, από την Κυβέρνηση του τόπου, απ’ όσους τους εκπροσωπούν. Αυτό περιμένουν να δουν οι πολίτες, να πιστέψουν, να αγωνιστούν, να πειστούν ότι αξίζει τον κόπο να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια για την αναγέννηση αυτής της χώρας.
Προεκλογικά δεσμευτήκαμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έκανε αυτό το βήμα, για να ενεργοποιήσει την κοινωνική συνείδηση όλων των πολιτών, να ξαναφέρει την αξιοπιστία. Και κάθε μέρα που περνάει, εδώ και έξι μήνες, το αποδεικνύουμε. Με το φορολογικό νομοσχέδιο το επιβεβαιώνουμε με τον πιο εμφατικό τρόπο.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο είναι για την Ελλάδα μία επανάσταση, με ανατροπές υπέρ των πολλών, υπέρ μιας καθαρής από μαύρο χρήμα ορθολογικής οικονομίας. Καμμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν τόλμησε να κάνει παρόμοιες τομές.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κάνουμε πράξη μια ακόμα από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αποκαθιστούμε, επιτέλους, τη δικαιοσύνη στον τρόπο που το Κράτος φορολογεί κάθε είδους εισοδήματα. Είναι ένα ακόμα βήμα, είναι μία ακόμα προϋπόθεση για να καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε την Ελλάδα, να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα κράτος το οποίο θα είναι δίκαιο, θα είναι δίπλα στους πολίτες, θα είναι αρωγός και όχι εμπόδιο στις προσπάθειες των πολιτών, στην ανάπτυξη του τόπου.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο εμπεδώνονται οι αρχές της δικαιοσύνης, ισότητας και διαφάνειας. Τολμά ουσιαστικές τομές, με μία πιο δίκαιη φορολόγηση, αλλά και μια δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων και των φορολογικών βαρών. Εισάγεται και στη συλλογική συνείδηση της κοινωνίας μας, ως αποδεικτικό της φερεγγυότητας, της δικαιοσύνης, της ισότητας απέναντι στο νόμο από μεριά της Πολιτείας, χωρίς να στρέφεται στα συνήθη υποζύγια του φορολογικού συστήματος, δηλαδή στους μισθωτούς, συνταξιούχους, στους έντιμους φορολογούμενους, στους μη προνομιούχους φορολογούμενους και σε όλους αυτούς τους πολίτες που τελικά αισθάνονται να πληρώνουν μόνιμα τα οικονομικά βάρη αυτού του Κράτους, και οι οποίοι βλέπουν γύρω τους, όμως, τον πλούτο να συσσωρεύεται, να φοροαποφεύγει με τις ευλογίες, την κάλυψη του ίδιου του νόμου.
Με το νομοσχέδιο αυτό απαντάμε στο άδικο και στο παράλογο. Γιατί είναι άδικο να πληρώνουν, κυρίως, μισθωτοί και συνταξιούχοι, είναι παράλογο να πληρώνουν μόνο αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν. Είναι άδικο να μπορεί μόνιμα να γλυτώνει ο πλούτος που συσσωρεύεται προκλητικά και εξαργυρώνεται σε βίλλες, πανάκριβα αυτοκίνητα, σκάφη, πολυτελή διαβίωση. Και είναι απολύτως παράλογο αυτοί οι άνθρωποι να δικαιούνται ακόμα και επίδομα αλληλεγγύης, γιατί τα εισοδήματα που δηλώνουν είναι κάτω από αφορολόγητο όριο.
Προσωπικά, θυμάμαι άπειρες συσκέψεις με συνεργάτες, φορείς είτε ως Αντιπολίτευση είτε ως Κυβέρνηση, όπου υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική υπέρ των αδύναμων ή ακόμα και της μεσαίας τάξης, είτε στην Πρόνοια είτε στην Υγεία είτε στην Παιδεία, διότι δεν μπορούσαμε να διαπιστώσουμε τα πραγματικά εισοδήματα, δεν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε αν εδικαιούτο ή μη κάποιος μια ουσιαστική στήριξη.
Τώρα, με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο θα μπορούμε στοχευμένα να βοηθήσουμε να εφαρμοστεί και σοβαρότερη και αποτελεσματικότερη και βεβαίως και δικαιότερη κοινωνική πολιτική. Δηλαδή, με το νέο φορολογικό σύστημα που εισάγουμε, απαντάμε σε βασικά, υπαρκτά και πρακτικά προβλήματα. Δεν στρουθοκαμηλίζουμε, δεν βάζουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Όταν για πολλά χρόνια δεν έχεις του βούληση να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα, βέβαια κάποια στιγμή σε πνίγουν.
Προβλήματα που οι πολίτες βλέπουν, που ζουν με τις επιπτώσεις, αλλά η πολιτική ηγεσία μέχρι χθες προσποιούνταν ότι δεν υπάρχουν, γιατί μπορούσε να συνεχίσει έτσι την πελατειακή διαχείριση των δημοσίων εσόδων, την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Μια πελατειακή διαχείριση που ασκούνταν επί έξι χρόνια, που οδήγησε σε πρωτοφανή κατάρρευση τα φορολογικά έσοδα, αλλά το κυριότερο οδήγησε σε διόγκωση της αδικίας.
Πάντα λέγαμε ότι λεφτά υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν. Το ερώτημα, όμως, ήταν πού πήγαιναν τα λεφτά μέχρι σήμερα, όχι αν υπήρχαν. Ο πλούτος ήταν δίπλα μας και τον βλέπαμε καθημερινά. Χαρίζονταν, όμως, δισεκατομμύρια ευρώ στα κέρδη των μεγαλομετόχων, στα πολύ μεγάλα εισοδήματα, σκορπίζονταν εισοδήματα από φοροαπαλλαγές στις μεγάλες περιουσίες, πολλαπλασιάζονταν οι ανείσπρακτες οφειλές και τέλος, το βάρος της χρηματοδότησης του Κράτους έπεφτε ολοένα και περισσότερο στις πλάτες έντιμων φορολογούμενων, φορολογούμενων που επιλέγουν να είναι έντιμοι ή αναγκάζονται να είναι, γιατί δεν μπορούν να κρύψουν και φυσικά, στις πλάτες ακόμα και των επόμενων γενεών, στις πλάτες των παιδιών μας, λόγω και του υπέρογκου δανεισμού. Γιατί, ενώ οι πηγές εσόδων περιορίζονταν, το όργιο σπατάλης και ανεξέλεγκτης αύξησης των δαπανών πολλαπλασιαζόταν, τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ αύξηση στις δαπάνες του Κράτους, δεκαπέντε δισεκατομμύρια ευρώ αύξηση στα έσοδα.
Παθογένειες, προβλήματα στον τρόπο που διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα σε αυτή τη χώρα είχαμε για δεκαετίες και αφορούσαν όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, παρ’ ότι είχαν γίνει βήματα, το αναγνωρίζω πρώτα απ’ όλα εγώ ο ίδιος, το αναγνωρίζουν οι πολίτες και να λέμε το αντίθετο είναι σαν να προσπαθούμε να ρίξουμε στάχτη στα μάτια. Όμως, αυτό το απερίγραπτο πλιάτσικο στα δημόσια οικονομικά της χώρας, αυτή η απίστευτη έλλειψη ευθύνης, αυτός ο δραματικός απολογισμός είναι, δυστυχώς, ο απολογισμός της Νέας Δημοκρατίας.
Και ήταν αυτές οι πολιτικές και πράξεις, κύριε Τσίπρα, που μας οδήγησαν σε ένα σκληρό Θατσερικό περιβάλλον και σε μία σκληρή επιτήρηση από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς. Και είναι, ακριβώς, αυτή η κατάσταση, αυτή η επιτήρηση που αγωνιζόμαστε με τις πολιτικές μας να φύγουμε, να φύγουμε, ακριβώς, από αυτή τη κατάσταση για να μπορέσουμε να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Σε αυτό σας καλούμε να συμβάλλετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Απ’ την άλλη πλευρά, η Νέα Δημοκρατία επιμένει να υπερασπίζεται όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, πολιτικές που μας έφεραν ως εδώ. Και μιλάτε, κύριε Σαμαρά, για τα spreads, για τις δανειακές ανάγκες δηλαδή που αυξήθηκαν, το χρέος που αυξήθηκε κατά 50% στα χρόνια τα δικά σας και εσείς τολμάτε να μιλάτε για το πού είναι τα spreads σήμερα στη χώρα μας;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Αφήστε τα. Αφήστε τα οριστικά πίσω. Βοηθήστε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την εθνική προσπάθεια να χτίσουμε μια καλύτερη, μια οικονομικά σταθερή και δικαιότερη Ελλάδα.
Καταψηφίζετε σήμερα, το νομοσχέδιο. Χαίρομαι ότι αναφερθήκατε στην δεύτερη παρέμβασή σας, για τα θετικά του νομοσχεδίου, αλλά εμείς βάζουμε βάσεις για μια νέα Ελλάδα, για την οποία ανυπομονούν, αδημονούν όλοι οι Έλληνες πολίτες.
(PS)
(FT)
Και αφήστε τις ψευδεπίγραφες κριτικές περί χρονοτριβής, όταν εμείς σε έξι μήνες καταφέραμε όχι απλά να φέρουμε ένα ριζοσπαστικό φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά να κάνουμε και συστηματική και πρωτοφανή διαβούλευση, ενώ έξι χρόνια αιμορραγούσε η οικονομία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα δημόσια έσοδα είναι μέρος του δημοσιονομικού μας προβλήματος. Πρέπει να αυξηθούν, αλλά πρέπει να αυξηθούν με τρόπο που εξασφαλίζει βιωσιμότητα στην οικονομία, απελευθερώνει την ανάπτυξη και βεβαίως η αύξηση αυτή πρέπει να γίνει και με δίκαιο τρόπο.
Γι’ αυτό, όπως είχαμε δεσμευτεί στο πρόγραμμά μας, εισάγουμε μια νέα, ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα, για όλους τους φορολογούμενους. Ένα νέο τρόπο φορολόγησης που μειώνει την φορολογική επιβάρυνση για το ατομικό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ, μειώνει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση στην οικογένεια, αφού αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί.
Την ίδια ώρα αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα με την εισαγωγή ενός νέου ανώτερου συντελεστή 45% για τα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Ακούω όλες αυτές τις ημέρες την Αντιπολίτευση να πασχίζει για να διατηρήσει τις απαλλαγές που έδωσε στην μεγάλη ακίνητη περιουσία, τρομοκρατώντας μάλιστα όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Όμως, ρωτώ, είναι μικρή η ακίνητη περιουσία ενός ατόμου που έχει αντικειμενική αξία πάνω από 600.000 ευρώ; Ή αντιστοίχως είναι μικρή η ακίνητη περιουσία ενός ζευγαριού όταν είναι πάνω από 1.200.000 ευρώ;
Γιατί αυτή είναι η περιουσία που πλέον θα φορολογείται περισσότερο με την κατάργηση του ΕΤΑΚ και την αντικατάστασή του από την εισαγωγή ενός προοδευτικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο χιλιάδες μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες με ακίνητα κάτω από τις 400.000 ευρώ. Και όπως ακόμα είχαμε δεσμευτεί φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνει, πλέον και η Εκκλησία, όπως και φόρο για τα ενοίκια που Νέα Δημοκρατία είχε καταργήσει.
Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές, όμως, που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, μια ανατροπή στο καθεστώς της ειδικής μεταχείρισης που απολάμβαναν ορισμένες κοινωνικές ομάδες, είναι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, παράλληλα με την κατάργηση των εξαιρέσεων και των απαλλαγών που δεν πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Εξαιρέσεις και απαλλαγές που οδηγούσαν κάποιον μισθωτό -και είναι πραγματικό το παράδειγμα που θα αναφέρω- με 120.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, να πληρώνει φόρο 3.000 ευρώ, όσο, δηλαδή, κάποιος άλλος μισθωτός με εισόδημα 24.000 ευρώ. Δηλαδή, 120.000 ευρώ και 24.000 ευρώ πλήρωναν τον ίδιο φόρο ή ένας πολίτης με αποκλειστικό εισόδημα από ενοίκια ύψους 12.000 ευρώ. Αυτός είναι ο παραλογισμός που υπήρχε μέχρι σήμερα και σε αυτόν τον παραλογισμό βάζουμε τέλος με δίκαιους φόρους.
Τα εισοδήματα από μερίσματα φορολογούνται ανάλογα με τα εισοδήματα από εργασία, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι μικρομέτοχοι και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, αλλά και να μην απαλλάσσονται παράλογα οι μεγαλομέτοχοι μεγάλων εταιρειών και τραπεζών.
Κάνουμε σήμερα και μια σοβαρή προσπάθεια σύλληψης της φορολογητέας ύλης, αλλά και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Με τεκμήρια προσδιορισμού ελαχίστου εισοδήματος επιχειρούμε για πρώτη φορά να βάλουμε τέρμα στο καθεστώς φορολογικής ασυλίας μερικών χιλιάδων φορολογουμένων που δηλώνουν εισοδήματα κάτω από το φορολόγητο ή στο επίπεδο του μέσου μισθωτού και διαμένουν σε πολυτελείς βίλες, χρησιμοποιούν πανάκριβα αυτοκίνητα, κότερα, εξοχικά. Αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί τεκμήριο εισοδήματος και φορολογείται η πολυτελής ζωή που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δηλωθέντα εισοδήματα.
Με στοχευμένους ελέγχους, με διασταυρώσεις στοιχείων που καθιερώνονται, αλλά και που διευρύνονται σε πληροφόρηση με το νέο νομοσχέδιο επιχειρούμε για πρώτη φορά σοβαρά να συλλάβουμε και την πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Γιατί και αυτό το βλέπουμε. Οικογενειακό εισόδημα πάνω από 250.000 ευρώ το χρόνο να δηλώνουν μόλις περίπου δυο χιλιάδες Έλληνες, την ίδια στιγμή που χιλιάδες ακίνητα και βίλες είναι δηλωμένα σε off-shore εταιρείες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των πολυτελών αυτοκινήτων δεν ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα για να μπορούν βεβαίως να φοροδιαφεύγουν.
Στέλνουμε, λοιπόν -και χρειάζεται όλοι να στείλουμε- ένα καθαρό μήνυμα σε όλους, από εδώ και πέρα καμία ασυλία από την φοροδιαφυγή. Θα τιμωρηθεί παραδειγματικά το ίδιο και η φοροαποφυγή. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί από αυτήν την αρχή. Αυτή είναι η έννοια της ισότητας, της ισονομίας, της ίσης μεταχείρισης απέναντι στο νόμο. Δεν είναι πλέον δεκτό εισοδήματα να κρύβονται πίσω από συναλλαγές μέσω ομίλων, τριγωνικές συναλλαγές μέσω εταιρειών που εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους.
Δεν είναι αυτά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν; Γιατί ακούω την Αξιωματική Αντιπολίτευση να μιλάει –λίγο αργά το θυμήθηκε- για ανάπτυξη. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε; Αυτό το κεφάλαιο και αυτήν την επιχειρηματικότητα θέλουμε; Την επιχειρηματικότητα της φοροδιαφυγής; Την επιχειρηματικότητα των off-shore για καμουφλάζ στην πολυτέλεια και στον πλούτο; Αυτή είναι η ανάπτυξη που δεν επενδύεται, αλλά γίνεται απλώς επίδειξη;
Ήταν δέσμευσή μας και σήμερα αυτό το υλοποιούμε. Τα κέρδη που παραμένουν στην επιχείρηση για να γίνουν επένδυση, για να γίνουν θέσεις εργασίας φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. Οι επιχειρήσεις, που σε αυτήν την δύσκολη για την οικονομία περίοδο, πασχίζουν και διατηρούν θέσεις εργασίας, παρά την πτώση του τζίρου, έχουν περαιτέρω φορολογικές εκπτώσεις. Στηρίζονται και νέοι επιχειρηματίες μέσω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Έρευνα, καινοτομία, ευρεσιτεχνίες, πράσινη ανάπτυξη έχουν και φορολογικά κίνητρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνω σήμερα την ομιλία μου με μια παρότρυνση σε όλες τις δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Ελάτε να αλλάξουμε όλοι μαζί εποχή. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι σε όλα τα κόμματα που γνωρίζουν καλά ότι αυτό που ζήσαμε για χρόνια δεν πάει άλλο. Ελάτε να αφήσουμε πίσω μας την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της αδικίας, της υπανάπτυξης, της διαφθοράς των εξαιρέσεων, των αθέμιτων προνομίων. Ελάτε να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί να διορθώσει τα λάθη που έκανε στο παρελθόν και να γεμίσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με πίστη και με περηφάνια ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί μπορούμε να ζήσουμε σε μια πολύ καλύτερη χώρα.
Ξέρετε η Κυβέρνηση, η κοινοβουλευτική μας ομάδα, δουλεύει νύχτα-μέρα για να γυρίσουμε σελίδα. Και θα το κάνουμε, θα το πετύχουμε. Με την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου θα κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα.
Σας καλώ, λοιπόν, όλους σε αυτήν την εθνική προσπάθεια για ανάταξη, για ανάπτυξη, για δικαιοσύνη, για σταθερότητα και ευημερία να πάρετε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, απέναντι στο μέλλον της χώρας, να ψηφίσετε το νομοσχέδιο για την φορολογική πολιτική στη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Για την ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής έχουν υποβληθεί δυο αιτήσεις ονομαστικής ψηφοφορίας. Μια αίτηση από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μια επίσης αίτηση από Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Θα αναγνώσω τον κατάλογο των υπογραφόντων την αίτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός για την υποβολή της.
Ο κ. Βλάχος. Παρών.
Ο κ. Αυγενάκης. Παρών.
Ο κ. Κεφαλογιάννης. Παρών.
Ο κ. Καράογλου. Παρών.
Ο κ. Τασούλας. Παρών.
Ο κ. Μπούρας. Παρών.
Ο κ. Βρούτσης. Παρών.
Ο κ. Κασαπίδης. Παρών.
Ο κ. Τζίμας. Παρών.
Ο κ. Δερμεντζόπουλος. Παρών.
Ο κ. Καλαφάτης. Παρών.
Ο κ. Χαλκίδης. Παρών.
Ο κ. Λεονταρίδης. Παρών.
Ο κ. Στυλιανίδης. Παρών.
Ο κ. Ταλιαδούρος. Παρών.
Η κα. Βόζεμπεργκ. Παρούσα.
Ο κ. Αδριανός. Παρών.
Ο κ. Πλακιωτάκης. Παρών.
Η κα. Παπαδημητρίου. Παρούσα.
Άρα, ο προβλεπόμενος αριθμός έχει συμπληρωθεί.
(AS)
(PS)
Και τώρα θα διαβάσω τον κατάλογο των υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας των Βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός για την υποβολή της.
Ο κ. Καρατζαφέρης Γεώργιος. Παρών.
Επανέκαμψε στην Αίθουσα. Όπως είπα και νωρίτερα, επειδή έχει ένα μικρό φωνητικό πρόβλημα θα του δώσουμε το λόγο μετά την ονομαστική ψηφοφορία.
Ελπίζω μέχρι τότε, κύριε Πρόεδρε, να έχετε ανακτήσει πλήρως τις φωνητικές σας ικανότητες, γιατί είναι αδύνατο να σας φανταστούμε άφωνο σε αυτήν την Αίθουσα.
Ο κ. Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος. Παρών.
Ο κ. Ανατολάκης Γεώργιος. Παρών.
Ο κ. Αποστολάτος Βαΐτσης. Παρών.
Ο κ. Βελόπουλος Κυριάκος. Παρών.
Ο κ. Βορίδης Μαυρουδής. Παρών.
Ο κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνης. Παρών.
Ο κ. Κοραντής Ιωάννης. Παρών.
Ο κ. Κολοκοτρώνης Άγγελος. Παρών.
Ο κ. Μαρκάκης Παύλος. Παρών.
Η κ. Παπανδρέου-Παπαδάκη Ουρανία. Παρούσα.
Ο κ. Πλεύρης Αθανάσιος. Παρών.
Ο κ. Πολατίδης Ηλίας. Παρών.
Ο κ. Ροντούλης Αστέριος. Παρών.
Ο κ. Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος. Παρών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός υπογραφόντων την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας Βουλευτών.
Συνεπώς διακόπτουμε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά, σύμφωνα με τον Κανονισμό.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Θα διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Οι αποδεχόμενοι την αρχή του νομοσχεδίου λέγουν «ΝΑΙ».
Οι μη αποδεχόμενοι την αρχή του νομοσχεδίου λέγουν «ΟΧΙ».
Οι αρνούμενοι ψήφο λέγουν «ΠΑΡΩΝ».
Καλούνται επί του καταλόγου ο κ. Δημήτριος Λιντζέρης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία.
Σας ενημερώνω επίσης, ότι έχουν έρθει στο Προεδρείο τηλεομοιοτυπίες από τους κ.κ. συναδέλφους Βάσω Παπανδρέου, Άγγελο Τόλκα, Μιχάλης Τιμοσίδη, Αγγελική Γκερέκου από το ΠΑΣΟΚ, των κ.κ. Αναστάσιου Νεραντζη και Σωτήριου Χατζηγάκη από τη Νέα Δημοκρατία, που βρίσκονται σε αποστολή της Βουλής και της Κυβέρνησης στο εξωτερικό, σύμφωνα με το άρθρο 70Α του Κανονισμού της Βουλής.
Οι ψήφοι αυτές θα ανακοινωθούν και θα συνυπολογιστούν στην καταμέτρηση η οποία θα ακολουθήσει.
(Οι επιστολές καταχωρίζονται στα Πρακτικά και έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου και παρακαλώ να εκφωνηθεί λόγω υποχρεώσεων πρώτο το όνομα του κυρίου Πρωθυπουργού του κ. Παπανδρέου και μετά του κ. Αντώνη Σαμαρά γιατί με ειδοποίησαν ότι έχουν ανυπερθέτως υποχρεώσεις.
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)
(AS)
(ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ)
(Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας Ελευθέριος Βενιζέλος και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας 24 μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 3ο Γενικό Λύκειο Πόρου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Παρακαλώ να συνεχιστεί η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ)
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος ο οποίος δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και στην εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
(MT)
(EP)
(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν 284 Βουλευτές.
«ΝΑΙ» ψήφισαν 158 Βουλευτές.
«ΟΧΙ» ψήφισαν 126 Βουλευτές.
«ΠΑΡΩΝ» κανένας.
Συνεπώς, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συνεχίσουμε τη συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις». Θα προταχθεί η ομιλία του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη.
Ακολούθως θα συζητηθεί η πρώτη ενότητα των άρθρων 1 έως 64. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Καρατζαφέρη και των αμέσων επόμενων τριών ομιλητών, δηλαδή κατά τη διάρκεια της ομιλίας των τεσσάρων πρώτων ομιλητών οι συνάδελφοι Βουλευτές που θέλουν να εγγραφούν επί των άρθρων, μπορούν να το κάνουν. Μπορούν να ξεκινήσουν από την αρχή της ομιλίας του κ. Καρατζαφέρη.
Η διαδικασία ακολούθως θα έχει ως εξής: Θα ομιλήσουν οι εισηγητές και οι ειδικοί αγορητές επί της πρώτης ενότητας των άρθρων, θα ακολουθήσουν οι απομείναντες ομιλητές επί της αρχής και τέλος θα μιλήσουν όσοι τυχόν Βουλευτές εγγραφούν.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Τώρα θα ακούσουμε την ομιλία του κ. Καρατζαφέρη και μετά θα πάρετε το λόγο, γιατί καταλαβαίνω ότι θέλετε να πείτε κάτι για τη διαδικασία που θα ακολουθήσουμε στα άρθρα. Πρέπει όμως να σεβαστούμε τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού που θέλει να μιλήσει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΓΙΑΣ: Θα διακόψουμε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Θα διακόψουμε στις 16.00’ και θα ξεκινήσουμε την απογευματινή συνεδρίαση στις 18.00’.
Κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Θα προσπαθήσω να μιλήσω με μία αλλοιωμένη φωνή, η οποία αλλοιώθηκε χθες ευθύς μόλις έκανα την πρόταση στη Νέα Δημοκρατία να κατέβουμε μαζί στους δήμους. Δεν ξέρω, έκαναν βουντού; Μετά έκλεισε η φωνή μου. Εν πάση περιπτώσει, έστω και μ’ αυτό το υπόλοιπο της φωνής, θα προσπαθήσω να πω ορισμένα πράγματα.
Βρισκόμαστε σε μια τραγική κατάσταση. Θυμάμαι το βράδυ της 25ης Μαρτίου τα πανηγύρια από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το μεγάλο επίτευγμα. Τότε είχα πει ότι η κ. Μέρκελ κέρδισε και εμείς δεν χάσαμε. Δεν κερδίσαμε, αλλά δεν είχαμε χάσει τότε. Τώρα αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι είναι ακόμα αγριότερα τα πράγματα.
Κοιτάξτε να δείτε μία παγίδα στην οποία πέσαμε μέσα και να τη συνειδητοποιήσετε. Αυτό το λέω χωρίς καμία διάθεση αντιπολιτευτικής τσιρίδας. Και να ήθελα, δεν μπορώ εξάλλου να το κάνω.
Η Ευρώπη βρήκε τον εξής μηχανισμό. Κάθε μία χώρα ξεχωριστά, αλλά με παρτενέρ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα μας δώσει χρήματα. Πότε; Αφού «τα τινάξουμε» σαν οικονομία. Άρα, αφού ομολογήσουμε ότι είμαστε ένα κράτος- πτώμα.
Αυτό θα γίνει με μία διαφορά, ότι η Ευρώπη θα μας δώσει χρήματα με 5% τοκογλυφικό, δηλαδή παραπάνω από ό,τι δανείζονται οι Φιλιππίνες, το Μεξικό, τριτοκοσμικές χώρες. Για να καταλάβετε, η Γερμανία δανείζεται με 2,5% και την ίδια ώρα θα τα δίνει σε μας με 5% και θα μας κάνει και χάρη. Ταυτόχρονα βάζουμε μέσα στο παιγνίδι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μας κάνει «ντα-ντα», το οποίο μας δίνει με 2,8%.
Λέω, λοιπόν, μπορεί η Κυβέρνηση της Ελλάδος να πει: «Τα ξεχωρίζω. Θέλω τα 32 της Ευρώπης, χωρίς τα 8 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Να πληρώσω δηλαδή με 5%, αλλά χωρίς να έχω το βραχνά και τη θηλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Όχι, δεν μπορείς. Μπορώ να πάρω μόνο τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με 2,8%, με ό,τι σκληρό συνεπάγεται αυτό για τη χώρα μου και να μην πάρω τα άλλα λεφτά με 5% που είναι τοκογλυφικό; Όχι, δεν μπορείς».
Ακούστε τι κόλπο βρήκαν και είναι ευχαριστημένη η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που πέτυχε την παγίδευση, δηλαδή δύο θηλιές. Τους είπατε «την μία θηλιά, διαλέξτε ποια θηλιά θέλετε»…
ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΕΚΙΡΗΣ: Δεν υπάρχει κανείς από την Κυβέρνηση εδώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Δεν υπάρχει. Και που είναι παρόντες, είναι τελικά απόντες, μην στενοχωριέστε.
Ερωτώ, λοιπόν, μπορεί με μία θηλιά; Εφόσον δεν μπορούμε να αποφύγουμε καμία θηλιά, γιατί πρέπει να έχουμε τρεις θηλιές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Άρα, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε ότι από εκεί δεν υπάρχει καμία βοήθεια. Αν βοηθηθούμε, θα βοηθηθούμε μόνοι μας. Επιτέλους, όμως, να υπάρξει μία εθνική πολιτική, την οποία δεν βλέπω.
Ακούω διαμαρτυρίες από την Αριστερά. Βεβαίως είναι δικαίωμά της και μάλιστα σύμφυτο. Πρόταση, όμως, δεν ακούω. Δεν άκουσα να ανακαλέσει το ένα μέρος της Αριστεράς την πρότασή του προ μερικών μηνών να προσλάβουμε ακόμα εκατό χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Είναι δυνατόν μ’ αυτήν την πρόταση εν ισχύ να συζητάμε σοβαρά ότι μπορεί ο τόπος να πάει μπροστά;
Είναι εν ισχύ ακόμα η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για κατώτατο μισθό 1.400 ευρώ. Εγώ θα το στρογγυλέψω το ποσό στις 2.000 ευρώ. Με ποιες προϋποθέσεις; Ποιος θα τα δώσει; Ποιο πτωχευμένο κράτος ή ποια επιχείρηση θα δώσει αυτά τα λεφτά, όταν η μία επιχείρηση μετά την άλλη βάζει λουκέτο; Άρα, δεν υπάρχει ένα μίνιμουμ εθνικής συμπεριφοράς, για το πώς θα βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα.
Εμείς προσήλθαμε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. να βοηθήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά τη διεθνή αντιμετώπιση, να δώσουμε την οποιαδήποτε βοήθεια μπορούσαμε. Βεβαίως, δεν ψηφίσαμε τα μέτρα σταθερότητας στο μεγαλύτερο βαθμό, γιατί δεν το πιστεύαμε.
Θυμίζω στους νεοδημοκράτες ότι ψήφισαν δεκαέξι άρθρα και εμείς δεκαπέντε. Τώρα πώς εμείς, που ψηφίσαμε λιγότερα, είμαστε πιο κοντά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κάνουμε αβάντα, αυτό μόνο η μαθηματική ανάλυση του Αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το καταφέρει.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Σήμερα, βεβαίως, διαφωνούμε πλήρως. Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία ιδεολογία στο όλο φορολογικό σύστημα όπως το φαντάζεστε, που έχει να κάνει με τη φυσική σας ιδεολογία. Αυτά που κάνετε τώρα τα έκανε το Σοβιέτ πριν από εκατό χρόνια. Το Σοβιέτ δεν τους πήρε τα σπίτια. Τους έβαλε τέτοια φορολογία, ώστε τα έδωσαν μόνοι τους τα σπίτια.
Αυτό κάνετε εσείς. Στοχοποιείτε την ιδιοκτησία και ποινικοποιείτε το επιχειρείν. Τιμωρείται δηλαδή οποιοσδήποτε Έλληνας υπήρξε νοικοκύρης. Αυτός ο Έλληνας που έκανε το φαγητό του παξιμάδι -για να μην χρησιμοποιήσω την λέξη όπως λέγεται, γιατί δεν είναι καθόλου εύηχη- αυτός που κατόρθωσε να χτίσει δύο κεραμίδια, ποινικοποιείται. «Κακώς το έκανες, θα αλλάξω τα φώτα».
Ή τους λέτε σήμερα: να τα χαλάς στο καφενείο, να τα τρως, να μη δουλεύεις, να μη προσπαθήσεις. Αυτή είναι η λογική. Έχετε υπόψη σας ότι ξεχαρβαλώνει το κράτος. Ουδείς, με οποιοδήποτε τρόπο βγάζει λεφτά, δεν θα αγοράζει ακίνητο. Αυτός που αύριο θα πάρει 19.000.000 στο τζακ-ποτ δεν πρόκειται να αγοράσει ακίνητα. Γιατί να τα αγοράσει; Σου λέει «να με πιάσει ο Παπακωνσταντίνου και να με τινάξει στον αέρα;».
Για ποιο λόγο; Εξηγήστε μου ποια είναι η λογική σας; Τι έχετε με την ιδιοκτησία και την μισείτε τόσο πολύ; Εδώ την ποινικοποιείτε. Αυτός είναι ο λόγος. Λάθη επί λαθών. Την κρίση –το λέω άλλη μια φορά- την έχω μελετήσει σε βάθος. Δεν τη φοβάμαι. Την ακρισία σας φοβάμαι.
Και δεν είναι ότι η διάθεσή σας δεν είναι να βοηθήσετε. Θέλετε να βοηθήσετε, αλλά δεν ξέρετε τον τρόπο, κύριε Υπουργέ. Πολλά κολέγια, πολλά ντοκτορά βλέπω και ανακατεύονται στο Μαξίμου. Άνθρωπος της πιάτσας κανένας. Βρήκατε έναν άνθρωπο που να είχε ένα ευρώ και να το έκανε δύο ευρώ;
Εγώ, κύριε Υπουργέ, ήμουν πιο «ξεβράκωτος» από εσάς, κύριε Υπουργέ και κατόρθωσα από το μηδέν να φτιάξω αυτά που έχω. Έναν άνθρωπο δεν έχετε και εσείς να σας πει πώς λειτουργεί η αγορά; Αλλιώς αντιδρούν οι αριθμοί εις τη θεωρία και αλλιώς εις την πράξη.
(MB)
(MT)
Πείτε μου κάτι στο οποίο μπορούμε να βασιζόμαστε. Είστε ξένος επενδυτής, είστε ξένος αναλυτής. Γιατί να βασιστείτε στο ότι η Ελλάδα θα βγει από απ’ αυτόν το φαύλο κύκλο; Γιατί; Ποια είναι η ευκαιρία; Τι βγάζουμε; Τι προϊόν βγάζουμε; Η Ελλάδα αποφασίζει να ενισχύσει να κάνουμε, ξέρω εγώ, φασόλια κονσέρβα. Τίποτα! Αυτή η ύφεση είναι που μας καταδικάζει. Ό,τι και να κάνετε, και μαγικά να κάνετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γνώμη των έξω για μας. Αυτά τα φορολογικά μέτρα είναι πράγματι καθοριστικά, για να κάνουμε την Ελλάδα από κώμα πτώμα! Αυτό κάνετε. Πείτε μου τι θα κινηθεί με όλα αυτά.
Εμείς έχουμε προτάσεις, αλλά κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση από σας. Σας λέμε, κύριε Υπουργέ: Μέχρι 200.000 τζίρο οποιασδήποτε επιχείρησης, αφορολόγητο. Με μία προϋπόθεση: Να έχει μίνιμουμ δέκα εργαζόμενους. Μίνιμουμ! Δεν θέλουμε λεφτά. Γιατί αν έχω μια επιχείρηση που κάνει 200.000 τζίρο, εγώ, σαν κράτος, παίρνω ήδη τα 42 από το Φ.Π.Α. και μου απασχολεί πέντε ανθρώπους. Προχωρήστε σε τολμηρά πράγματα!
Έχουμε μετά, κύριε Υπουργέ, ένα εκατομμύριο εκατόν πενήντα χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους. Ξέρετε πόσους χρειάζεται για να λειτουργήσει το κράτος; Τριακόσιους πενήντα. Εξυπηρετεί τους οκτακόσιους να τους έχετε στο σπίτι και να τους πληρώνετε. Ζημιά κάνουν. Και το είπε Υπουργός δικός σας.
Εμείς λοιπόν προτείνουμε ριζοσπαστικά πράγματα. Πληρώνονται από το Δημόσιο, δεν χάνουν τη σχέση που έχουν με το Δημόσιο και πάρτε τους και δώστε τους σε παραγωγικές επιχειρήσεις εξαγωγικές, να κατέβει το κόστος του προϊόντος. Τους έχετε που τους έχετε και τους πληρώνετε. Ας βγει κάτι λοιπόν απ’ αυτή την πληρωμή την οποία τους κάνετε. Ας έχουμε παραγωγή προϊόντων ανταγωνιστικών, να πουλήσουμε, να φέρουμε λεφτά μέσα. Τίποτα δεν γίνεται. Αυξάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι -ακούω συνεχώς πάλι για προσλήψεις- δεν παράγεται έργο, δεν κινείται η μηχανή. Πείτε μου εσείς, οι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ένα μεγάλο εργοστάσιο που να ξέρετε, πείτε μου ότι γίνεται σε αυτή την περιοχή, να πάμε κι εμείς να το φωτογραφίσουμε, να πούμε «μπράβο». Πείτε μου μία επένδυση.
Είπα προχθές μία πρόταση και ευτυχώς που ο Πρωθυπουργός -το είπα και την άλλη φορά- έχει καλό αυτί και την πρόταση την οποία του έκανα, ότι «επιτέλους, πάρε στο Μέγαρο Μαξίμου τις επενδύσεις», το κάνει. Διάβασα σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -εκτός αν δεν το γράφει σωστά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ- ότι το Μαξίμου θα αναλάβει επιτέλους το διοικητικό έλεγχο των επενδύσεων. Εκκρεμούν επενδύσεις από την εποχή που ήταν η Νέα Δημοκρατία, επί Αλογοσκούφη ακόμα. Και πέρασε και ο Παπαθανασίου, ήρθατε κι εσείς, η κυρία Κατσέλη, και υπάρχουν ακόμα εκκρεμείς επενδύσεις. Μα, είναι δυνατόν; Δεν μπορούμε να απλοποιήσουμε τα πράγματα; Δεν μπορούμε να βγάζουμε γρήγορα άδειες; Δεν μπορεί αυτός ο οποίος έρχεται απέξω να γλυτώνει το να λαδώνει από το δήμαρχο, το νομάρχη, τον πολεοδόμο, μέχρι τον περιφερειάρχη; Αυτά δεν μας λένε; Τους ίδιους ανθρώπους –σας είπα και την άλλη φορά- ακούσαμε στο Λονδίνο, κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω αν εσάς σας τα κρύψανε. Εμένα αυτά μου είπαν.
Δεν μπορούμε λοιπόν να βρούμε τον τρόπο να αυξήσουμε επιτέλους το τζίρο; Πέφτει ο τζίρος. Πήγατε 21% το Φ.Π.Α. Μαζέψατε περισσότερα λεφτά απ’ ό,τι μαζεύατε με το 19%; Ερώτηση: Με 19% μαζεύατε το σύνολο του προϊόντος; Όχι. Αυξάνετε τη φορολογητέα ύλη, βάζετε παντού φορολογία. Με ποιους εφοριακούς, κύριε Υπουργέ; Με αυτούς που έχετε; Υπάρχουν έντιμοι, δεν λέω, αλλά ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει μέσα στο σύστημα. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχει καμία Εφορία όπου δεν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι στήνουν τις δουλειές. Αυτοί οι ίδιοι δηλαδή αύριο θα φέρουν περισσότερη φορολογητέα ύλη; Δηλαδή θα βάλετε έναν εφοριακό σε κάθε ταξί μέσα; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Ή σε κάθε λαϊκή αγορά; Δηλαδή μαζί με τις μπάμιες και τις ντομάτες θα έχετε κι έναν εφοριακό; Αυτή είναι η πρόταση; Όχι. Πρέπει να γίνει τελείως διαφορετικά.
Ακούστε, κύριε Υπουργέ. Έχετε εκατό χιλιάδες ταξί. Θα πείτε: «Εγώ θα βάλω ένα ειδικό τέλος, όπως έχω στα ΙΧ», ένα ποσό που θα προσδιορίσετε. Θα είναι 2.000; Δυο χιλιάδες. «Για να πάρεις το σήμα να κυκλοφορήσεις την 1η Γενάρη, εγώ θα πάρω 2.000». Θα ξέρεις μετρημένα ότι έχεις 2.000 επί εκατό χιλιάδες ταξί.
Θα πας στη λαϊκή αγορά και θα πεις: «Για να σου δώσω άδεια να πας στη λαϊκή αγορά» -υπολογίστε το ποσοστό- «θέλω 1.500 το χρόνο». Έχεις τόσους πάγκους, τόσα και χιλιοπεντακοσάρικα. Τελειώνει η υπόθεση.
Θα πάτε στα ιατρεία των γιατρών. Βεβαίως είναι για πλάκα όταν ακούς ότι μεγαλομαιευτήρας για μια έκτρωση παίρνει όσα δηλώνει το χρόνο. Θα πείτε λοιπόν: «Πού έχεις το ιατρείο σου;» Όπως έχουμε αντικειμενικές αξίες, θα πείτε: Περιοχή Κολωνακίου: «Για να σου δώσω άδεια ιατρείου εγώ θέλω 30.000». Εάν πας στο Αιγάλεω, 10.000. Αν πάς, ξέρω εγώ, στο Κιάτο, θα είναι 2.000. Αν πας σε νησί ή σε κωμόπολη με κάτω από πέντε χιλιάδες, θα πεις «δεν θέλω καθόλου φορολογία», για να γίνει και αποκέντρωση. Απλά πράγματα. Θα βάλουμε τώρα σε κάθε ιατρείο μαζί με τη νοσοκόμα κι έναν εφοριακό! Δεν γίνονται αυτά που λέτε, δείχνουν ότι είστε εκτός πιάτσας. Έχετε λάθος στόχο. Πάρτι κάνουν οι εφοριακοί. Σαμπάνιες ανοίγουν. Λένε: «Αμάν, πελατεία που μας στέλνει ο κ. Παπακωνσταντίνου». Περί αυτού πρόκειται και αυτό κάνετε.
Σας έχω πει χίλιες φορές για την οικοδομή. Θάβετε την οικοδομή. Νεκροταφείο η οικοδομή! Μόνο η οικοδομή μπορεί να μας βγάλει στο μεσοδιάστημα, ώσπου να πάρει μπρος η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Μόνο η οικοδομή!
Και φωνάζω γι’ αυτό το έρημο το «πόθεν έσχες». Τι σημαίνει «πόθεν έσχες»; Με τα κρυμμένα -ή όπως θέλετε πείτε τα-, τα κλεμμένα -οποιαδήποτε ορολογία θέλετε βάλτε μπροστά, την πιο προκλητική, εγώ είμαι έτοιμος να ακούσω- με αυτά τα λεφτά ούτως ή άλλως εγώ, το κράτος, δεν έχω καμία σχέση, με έπιασαν στον ύπνο, κλείσανε τη δουλειά, έχασα την επαφή. Κι είπα την άλλη φορά την εξής κουβέντα κι έγινε επανάσταση στην Αίθουσα. Όποιος, επιτέλους, έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα έχει κάνει φοροδιαφυγή. Λέει: 110 η αντικειμενική, το πληρώνει 220 το διαμέρισμα και συνεργάζεται η Εφορία, με την κομπίνα, η συμβολαιογράφος, ο ιδιοκτήτης, ο αγοραστής, όλοι. Και τα 120 δεν δηλώνονται. Έχετε σκεφθεί για τι λεφτά μιλάμε; Λέω, λοιπόν: Όλα αυτά τα λεφτά, τα οποία απεκρύβησαν από το κράτος, τα οποία δεν τα πήρα στην προσοχή μου εγώ, να τα βγάλω έξω, να αρχίσω να παίρνω απ’ αυτά τα κλεμμένα από το κράτος.
Όσον αφορά το 21% που βάλατε τώρα με την οικοδομή, πείτε: «κτίστε, κτίστε, κτίστε». Ήταν εντολή του Καραμανλή προς το Μάρτη του 1988 και φύγαμε από την ύφεση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Καρατζαφέρη)
Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ λίγο χρόνο ακόμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Συνεχίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Είναι λάθος επί λαθών. Δεν καταλαβαίνετε. Δεν έχετε κακή διάθεση και πρόθεση. Δεν ξέρετε. Κι αυτό είναι το επικίνδυνο.
Κι έρχομαι στο πιο σκληρό ίσως θέμα. Κι εγώ θα σας πω αλήθειες. Θέλει, δεν θέλει η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιαμόρφωση, αναδιαπραγμάτευση όχι του χρέους, κύριε Υπουργέ, -δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να γίνει Λατινική Αμερική- αλλά των ημερομηνιών λήξεως. Θα τους πείτε: Σε καθετί που λήγει το 2010, το 2011, το 2012, το 2013 εγώ θέλω να πάει πίσω τρία χρόνια. Αν πάρετε μια αναπνοή τριών ετών, τότε θα μπορέσουμε να τα βάλουμε σε ρύθμιση. Διαφορετικά, ό,τι και να κάνετε, όσα και να σας δώσει η Ευρώπη, οποιοδήποτε επιτόκιο και να πετύχετε, θα σας καβαλάνε αυτά τα οποία λήγουν. Καταλάβετέ το. Θάρρος θέλει, θάρρος το οποίο δεν το δείχνετε, γιατί φοβάστε το οτιδήποτε.
Κι εδώ κάνω και μια έκκληση προς την Αριστερά. Η πιο εύκολη λύση είναι να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να πούμε: «βγείτε όλοι στο δρόμο. Να, αυτή η κακιά Κυβέρνηση που σας φορολογεί, που σας κάνει…» Και μετά; Κι αν ανάψει η σπίθα; Πόσο χωρίζει τη σπίθα από μια ειρηνική διαδήλωση; Τόσο δα. Βλέπετε ότι δεν ελέγχονται. Αν εξαιρέσεις βεβαίως του Κ.Κ.Ε. κάποιες συγκεντρώσεις, οι άλλες δεν ελέγχονται. Έρχεται η «παρέα» του κ. Μαζιώτη και βάζει μια σπίθα κι αλλάζει την κατάσταση. Όσο, κύριε Υπουργέ, ο Μαζιώτης είναι αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα», άλλο τόσο με αυτά τα μέτρα θα μπορέσετε να βγείτε πάνω. Να το ξέρετε.
Αυτά, λοιπόν, προς γνώση και συμμόρφωση. Εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε μια φιλική διάθεση εις την προσπάθεια επίλυσης του μεγάλου εθνικού θέματος. Πέτρες στη τζαμαρία εμείς δεν θα πετάμε, όμως δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να ψηφίζουμε πράγματα τα οποία δεν πιστεύουμε. Και αυτό το νομοσχέδιο δεν το πιστεύουμε από την αρχή μέχρι το τέλος. Είναι λάθος η φιλοσοφία του, ξεκινάει λάθος και καταλήγει λάθος!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Και τώρα να προχωρήσουμε στη συζήτηση, έτσι όπως συνεννοηθήκαμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα παρακαλώ το λόγο επί της διαδικασίας, για ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, κύριε Μακρυπίδη, έχετε το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Στην πρόταση που έγινε από τη μεριά του Προεδρείου οι εισηγητές, μετά από συνεννόηση, κάνουμε μια άλλη αντιπρόταση που νομίζω ότι θα διευκολύνει όλους μας, για να υπεισέλθουμε και στην ουσία των διατάξεων και των άρθρων του νομοσχεδίου. Προτείνουμε λοιπόν να γίνει τώρα η εισήγηση εκ μέρους των εισηγητών όσον αφορά τα άρθρα από το 1 μέχρι το 26, στην απογευματινή συνεδρίαση από το άρθρο 27 μέχρι το 64, να γίνουν οι τοποθετήσεις των Βουλευτών, κι αυτών που έχουν γραφτεί επί της αρχής αλλά και επί των άρθρων, και αύριο να συνεχίσουμε από το άρθρο 65 μέχρι το τέλος.
(SS)
(MB)
Δεν αλλάζουμε στην ουσία τη διαδικασία που έχετε, αφού θα διευκολυνθούμε σήμερα, γιατί ήδη η ώρα έχει πάει 14.30΄. Με τις εισηγήσεις που θα κάνουμε, κλείνει ο χρόνος μέχρι το μεσημέρι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν είναι...
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ναι, ορίστε κ. Καράογλου, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Συμφωνούμε με την προτεινόμενη διαδικασία, γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά τα άρθρα 1 έως 26 είναι πάρα πολύ σημαντικά. Νομίζουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει ο επαρκής χρόνος των δεκαπέντε λεπτών που φαντάζομαι ότι θα μας δώσετε, έτσι ώστε να υπάρξει μία αναλυτική προσέγγιση των συγκεκριμένων άρθρων, γιατί πραγματικά υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνει αναλυτική προσέγγιση. Και βέβαια, να συνεχίσουμε, όπως είπε το απόγευμα, από τα άρθρα 27 έως 64 και αύριο το πρωί με τα υπόλοιπα άρθρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο κ. Τζέκης έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ.
Θέλω να συμφωνήσω με την πρόταση, η οποία γίνεται. Πιστεύουμε ότι είναι ρεαλιστική και ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί. Γιατί, ξέρετε, ότι μέχρι το 67 είναι τα κυριότερα άρθρα. Είναι τόσο για τη φορολογία του εισοδήματος, είναι για την ακίνητη περιουσία, είναι για το Φ.Π.Α. κ.λπ..
Πιστεύω δηλαδή ότι το Προεδρείο πρέπει να λάβει υπ' όψιν την πρόταση που έγινε και η οποία είναι βγαλμένη μέσα από μία συνεννόηση για να μπορέσουμε να έχουμε και καλό αποτέλεσμα. Να ενημερώσω, βέβαια, το Προεδρείο ότι στην Επιτροπή έγιναν τέσσερις ή πέντε, αν θυμάμαι, ενότητες. Εδώ ας γίνουν τουλάχιστον τρεις, για να μπορέσουμε να αναλύσουμε τα θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μία λογική στο αίτημα, θέλω να σας πληροφορήσω ότι είναι εγγεγραμμένοι για την πρώτη ενότητα, έτσι όπως έγινε η ανακοίνωση, εξήντα πέντε συνάδελφοι. Επιδίωξη του Προεδρείου είναι να εξαντληθεί ο κατάλογος. Έτσι, λοιπόν, εάν διανεμηθεί ο χρόνος σε δύο υποενότητες, αυτής της βασικής ενότητας, δεν προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί ο κατάλογος. Έτσι, θα επιμείνουμε στον προγραμματισμό του Προεδρείου για τη μία ενότητα, σας παρακαλώ, να προχωρήσουμε στη συζήτηση για να εξοικονομήσουμε χρόνο, γιατί απόψε η συζήτηση επί της πρώτης ενότητος στη 01.00΄ η ώρα θα πρέπει να έχει τελειώσει. Και αύριο θα προχωρήσουμε στη δεύτερη ενότητα. Δυστυχώς δεν υπάρχει ευχέρεια να έχουμε μια πιο άνετη συζήτηση είτε με υποδιαιρέσεις των κεφαλαίων του νομοσχεδίου, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ή διεύρυνση του χρόνου. Συνεπώς, θα μιλήσουν οι Εισηγητές, θα προχωρήσουμε με μία άνεση χρόνου όσο αφορά τη χρονική διάρκεια των ομιλιών και θα το δούμε στην πορεία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΙΩΝΑΣ: Πόσο χρόνο, κύριε Πρόεδρε; Γιατί κάποιοι από εμάς είμαστε από τις 10.00΄ το πρωί θα πάρουμε το λόγο για δέκα λεπτά, για είκοσι λεπτά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Με συγχωρείτε. Οι εισηγητές θα έχουν το χρόνο των δεκαπέντε λεπτών με ανοχή.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου δίνετε το λόγο παρακαλώ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μην επιμένετε, γιατί ο προγραμματισμός λαμβάνει περισσότερα πράγματα υπ' όψιν του. Θα σας έλεγα, παραδείγματος χάριν, για την ποιότητα των άρθρων, που ήταν βασικό επιχείρημα, επειδή τα πρώτα άρθρα έχουν μία βαρύτητα και από τους τρεις εισηγητές άκουσα αυτή την άποψη. Σας λέω ότι μπορεί να γίνει η έμφαση στα άρθρα τα ποιοτικά και τα υπόλοιπα να τα παρακάμψουμε με δευτερεύουσες αναφορές. Για όλα υπάρχει λύση από τους καλούς Κοινοβουλευτικούς, όπως είναι οι συνάδελφοι στους οποίους απευθύνομαι.
Ορίστε, κύριε Τζέκη.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Δεν έχω αντίρρηση σ' αυτό που λέτε, αλλά πρέπει να λάβετε υπ' όψιν το Προεδρείο ότι μέχρι το 67, το 68 είναι σοβαρά ζητήματα πολύ μεγάλης σημασίας. Δηλαδή τα δεκαπέντε λεπτά και εδώ είναι πολλά τα σημαντικά σημεία, δεν μπορούν να καλύψουν τα εξήντα επτά. Και θα παρακαλέσω πάρα πολύ, επειδή έχουμε ασχοληθεί με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ότι πραγματικά η πρόταση που σας γίνεται, πρέπει να παρθεί υπ' όψιν. Πρέπει να παρθεί υπ' όψιν από την πλευρά του Προεδρείου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα προχωρήσουμε με την αγόρευση των εισηγητών.
Ο κ. Πολατίδης έχει το λόγο.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε, για το συγκεκριμένο θέμα ότι πρέπει να γίνεται μία ουσιαστική συζήτηση. Με το εάν συζητήσουμε σε μία ενότητα έστω δεκαπέντε λεπτών τα άρθρα 1 έως 67, γιατί υπάρχουν νομοσχέδια ολόκληρα τα οποία είναι πολύ μικρότερα και αφιερώνεται αυτός ο χρόνος. Δεν νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να προσαρμοστεί η συζήτηση στον προγραμματισμό του Προεδρείου, αλλά μάλλον να γίνει η συζήτηση όπως πρέπει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν έχω ευχέρεια να αλλάξω τον προγραμματισμό του Προεδρείου, ζητώ όμως να σκεφτείτε τον αντίλογο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Με συγνωρείτε ,κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Σας ζητώ, όμως, να σκεφτείτε τον αντίλογο από πλευράς Προεδρείου, ο οποίος λέει απλά ότι πρέπει να εξαντληθεί, ότι επιδιώκουμε να εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών. Εάν θέλετε να προχωρήσω σε πιο εξονυχιστικό έλεγχο των προτάσεών σας, σας λέω ότι θα μπορούσε να γίνει και καταμερισμός του έργου, των παρεμβάσεων δηλαδή των συναδέλφων, ώστε να καλυφθούν όλα τα σημεία με μία κατανομή των άρθρων μεταξύ των παρεμβαινόντων συναδέλφων. Αλλά δεν είναι της παρούσης αυτό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δώστε αν θέλετε το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δώστε, αν θέλετε στους Εισηγητές τη δυνατότητα περισσότερου χρόνου τον οποίο να μοιράσουν στην αρχή τώρα και το απόγευμα να ξαναπάρουν το λόγο και οι Βουλευτές που θα μιλήσουν έχουν προφανώς κάποια άρθρα υπ' όψιν τους να τοποθετηθούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Το έπραξα ήδη.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ας πάει όλη η ενότητα, αλλά οι Εισηγητές να τοποθετηθούν τώρα το πρωί μέχρι εκεί που νομίζουν και το απόγευμα να αναφερθούν στα υπόλοιπα. Θα έχουν περισσότερο χρόνο και θα ικανοποιηθούν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Τώρα θα σας απαντήσω. Σας ευχαριστώ πολύ.
Σας λέω ότι κατά τον προγραμματισμό που έχω στα χαρτιά, οι Εισηγητές είχαν οκτώ λεπτά και το κάναμε με γενναιότητα και ευελιξία ταυτόχρονα, δεκαπέντε λεπτά. Τώρα, για τους εισηγητές, έτσι αποδέχομαι την παρέμβασή σας. Προχωρούμε.
Ο Εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Μακρυπίδης έχει το λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τις τοποθετήσεις που έγιναν επί του νομοσχεδίου επί της αρχής μπορώ να πω ότι η συζήτηση επί των άρθρων γίνεται πιο εύκολη και θέλω να πιστεύω θα είναι, παρά την πίεση του χρόνου, και πιο αποτελεσματική και αυτό γιατί ήδη σε μεγάλο βαθμό το ζητούμενο νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι είναι ένα νομοσχέδιο που έρχεται να αλλάξει άρδην το υπάρχον φορολογικό σύστημα και μάλιστα είναι το πιο ριζοσπαστικό φορολογικό νομοσχέδιο της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτό επιβεβαιώνεται με τη συζήτηση που έγινε επί της αρχής, αλλά και από τα συγκεκριμένα άρθρα.
Στο άρθρο 1 περιλαμβάνεται ο τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων φυσικών προσώπων με έναν τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό. Γιατί; Γιατί με το υπάρχον σήμερα που ήταν τρεις οι φορολογικοί συντελεστές στη φορολογική κλίμακα, έρχονται πλέον οκτώ φορολογικοί συντελεστές να κάνουν δίκαιη τη φορολογική επιβάρυνση, μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, επιβαρύνοντας τα υψηλά εισοδήματα. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι μέσα απ’ αυτή τη φορολογική κλίμακα έχουμε μείωση των εισοδημάτων, όσον αφορά, τη φορολογική τους επιβάρυνση μέχρι 40.000 ατομικό εισόδημα και με την πρόσθεση του συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από τις 100.000, δίνεται το στίγμα της επιβάρυνσης αυτών που έχουν υψηλά φορολογικά εισοδήματα. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι από το 8 εκατομμύρια των φορολογουμένων, επιβαρύνονται μόνο 226.000. Όλοι οι άλλοι ή δεν έχουν επιβάρυνση ή έχουν και φορολογική μείωση.
(GK)
(SS)
Πάμε τώρα στο άρθρο 3. Επειδή όλοι έχουμε αναγνωρίσει ότι υπάρχει μεγάλη, τεράστια φοροδιαφυγή στη χώρα μας και αναγνωρίζοντας ότι ο υπάρχων φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός βρίσκεται σε διάλυση για μια σειρά λόγους –δεν είναι της παρούσης- κρίνεται σήμερα –κι αυτό εκφράστηκε απ’ όλες τις πτέρυγες- αναγκαίο το μέτρο της εφαρμογής των τεκμηρίων.
Θα ήθελα να πω εξ υπ’ αρχής ότι, πρώτον, τα τεκμήρια είναι μαχητά και, δεύτερον, αποτελούν τη βάση φορολόγησης και όχι εξάντλησης της φορολογικής υποχρέωσης των φορολογουμένων. Όμως τα τεκμήρια έρχονται να αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη και να φέρουν έσοδα από τη φοροδιαφυγή και όχι με επιβάρυνση των ειλικρινών φορολογουμένων και κύρια μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά ομάδων πολιτών που μέχρι σήμερα ή είχαν φορολογική ασυλία ή επιβαρύνονταν δυσανάλογα σε σχέση με το πραγματικό τους εισόδημα.
Η ρύθμιση, όσον αφορά τα τεκμήρια για τους συνταξιούχους πέρα των 65 ετών με μείωση κατά 30% του ύψους που ισχύει για τα τεκμήρια των άλλων φορολογουμένων, είναι δίκαιη και κλείνει μια κερκόπορτα που θα μπορούσε να γίνει μεγάλη πόρτα φοροδιαφυγής σε όσους έχουν εξασκηθεί στο σπορ της φοροδιαφυγής.
Με το άρθρο 4 το νομοσχέδιο προχωρά στην κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών με εξαίρεση φοροαπαλλαγές που έχουν το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει σ’ αυτή την Αίθουσα –και όχι μόνο- ότι σε διάφορες περιόδους ισχυρές ομάδες μπορούσαν και πίεζαν και πετύχαιναν φορολογικές απαλλαγές εις βάρος και των εσόδων του κράτους, αλλά και εις βάρος των άλλων φορολογουμένων.
Σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται όλες αυτές οι φοροαπαλλαγές και μπαίνουν σε ίση βάση, επιβεβαιώνοντας τις αρχές του νομοσχεδίου ότι έχει συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένες αρχές για όλους τους πολίτες για όλους τους φορολογουμένους.
Επαναλαμβάνω ότι έχει ρητά και κατηγορηματικά την εξαίρεση, όσον αφορά τα κοινωνικά επιδόματα και συγκεκριμένα αναφερόμαστε στη διάταξη για το επίδομα του ΟΑΕΔ ότι τυγχάνει της φοροαπαλλαγής κάποιος που είναι στον ΟΑΕΔ και μάλιστα για εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ και αυτό διότι μπορεί κάποιος να είναι για κάποια πρόσκαιρη περίοδο άνεργος, αλλά να έχει άλλα εισοδήματα από μερίσματα, από μετοχές, από ενοίκια. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άνεργοι είναι στην ίδια κατάσταση σε επίπεδο διαβίωσης.
Αυτό δείχνει ότι και το συγκεκριμένο άρθρο και γενικότερα το νομοσχέδιο διακατέχεται και από κοινωνική ευαισθησία αλλά και διάθεσης εκπλήρωσης των στόχων που είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η αύξηση των φορολογικών εσόδων του κράτους.
Το άρθρο 5 έρχεται, επίσης, να αντιμετωπίσει μια στρέβλωση –που δυστυχώς ήταν διαχρονική- του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος μέσα από την αυτοτελή φορολόγηση που υπήρχε μέχρι πρότινος μιας σειράς εισοδημάτων.
Σήμερα, επιτέλους, τίθεται τέλος σ’ αυτόν τον άνισο και άδικο τρόπο φορολόγησης και συγχρόνως, στα πλαίσια και του προηγούμενου άρθρου, έρχεται με υπέρμετρη –θα έλεγα, κύριε Υπουργέ- κοινωνική ευαισθησία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φορολόγησης των αποζημιώσεων.
Είπα και στην πρωτολογία μου –και θέλω να πιστεύω ότι αυτό εισακούστηκε από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- ότι ήταν λάθος η τοποθέτηση πριν από δεκαπέντε μέρες στην Ολομέλεια, όταν είπε ότι ήταν ντροπή και ανάλγητη η διάταξη για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων που γίνεται μ’ αυτό το νομοσχέδιο. Το θεωρήσαμε ότι ήταν αυτοκριτική του κ. Σαμαρά σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας επί πέντε χρόνια που φορολογούσε την αποζημίωση από 20.000 ευρώ και πάνω με 20%.
Σήμερα με τη συγκεκριμένη διάταξη και για μέχρι 60.000 ευρώ αποζημίωση, δεν υπάρχει επιβάρυνση στο ελάχιστο. Είναι κλιμακωτά μέχρι 150.000 ευρώ, για να δώσουμε το στίγμα ότι υπάρχει κοινωνική ευαισθησία, αλλά μπορούμε επίσης να κλείσουμε μια κερκόπορτα στις εικονικές απολύσεις κάποιων μεγαλοεισοδηματιών.
Με το άρθρο 6 έρχεται πλέον ο ενιαίος κανόνας φορολόγησης των εισοδημάτων σε μια σειρά κατηγορίες και κοινωνικές ομάδες φορολογουμένων που μέχρι εχθές είχαν διαφορετικό τρόπο φορολόγησης, τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.
Σήμερα καταργείται αυτός ο τεκμαρτός τρόπος και επαναφέρεται ο λογιστικός τρόπος, ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, σε σχέση δηλαδή με την πάγια αρχή εισοδήματα-δαπάνες. Αναγνωρίζεται σχεδόν το σύνολο των δαπανών. Μειώνεται, για να προσδιορίσουμε το πραγματικό καθαρό φορολογητέο εισόδημα.
Θέλω να πιστεύω ότι όποιες αντιδράσεις των όποιων κοινωνικών ομάδων, απ’ ό,τι φάνηκε τουλάχιστον από τη διαβούλευση που είχαμε και στην επιτροπή αλλά και με τους εκπροσώπους των φορέων, ήρθαν να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Απλούστατα περιορίστηκαν στο να υπάρχει κάποια παράταση, προκειμένου να προετοιμαστούν και όχι διαφωνία επί της βασικής αυτής αρχής που είναι ένας βασικός κανόνας.
Με παραξένεψε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σήμερα στη Βουλή που είπε να διατηρήσουμε και τεκμαρτό τρόπο για κάποιες περιπτώσεις ή εναλλάξ και λογιστικό προσδιορισμό, δηλαδή «και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ».
Δεν θέλω να πιστεύω ότι η πρόταση αυτή από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας είναι αποτέλεσμα των όποιων ενδεχόμενων πιέσεων κοινωνικών ομάδων να πετύχουν ευνοϊκό τρόπο φορολόγησης εις βάρος άλλων κατηγοριών. Νομίζω ότι σήμερα η ανάγκη της οικονομίας επιβάλλει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να είμαστε ειλικρινείς προς όλους και όχι να χαϊδεύουμε αυτιά.
Στα πλαίσια αντιμετώπισης του ζητήματος φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων υπάρχει διάταξη του άρθρου 8 για τη φορολόγηση με μία κλίμακα των μπόνους μέχρι 90% και φυσικά υπάρχει και η διάταξη για διευκόλυνση και εξυπηρέτηση των φορολογουμένων με εξόφληση εφάπαξ των χρεών τους με μείωση κατά 1,5% της οφειλής.
Με το άρθρο 9 αντιμετωπίζεται ένα αδύνατο σημείο του φορολογικού συστήματος, μία καταστρατήγηση των βασικών αρχών του φορολογικού συστήματος που μάλιστα γινόταν και από τους έχοντες υψηλά εισοδήματα ως διευθυντικά στελέχη διαφόρων εταιρειών.
Αυτό γινόταν μέσα από τη χρήση επιβατικών αυτοκινήτων μεγάλης αξίας, πολυτελών αυτοκινήτων, τα οποία ήταν στο όνομα των εταιρειών και όμως γινόταν χρήση από τα διευθυντικά στελέχη, επιβαρύνοντας την εταιρεία, μειώνοντας την επιβάρυνση της εταιρείας γιατί ήταν δαπάνη και συγχρόνως ήταν οι ίδιοι που απολάμβαναν αυτό το προνόμιο στη λογική που κατ’ επανάληψη είπαμε ότι υπήρχαν οι έξυπνοι και οι εξυπνάκηδες.
Άρα, βλέπετε ότι με μια σειρά συγκεκριμένα στοιχεία, διατάξεις και άρθρα κλείνουν όλες αυτές οι πόρτες της φοροδιαφυγής, όλες αυτές οι δυνατότητες καταστρατήγησης των γενικών διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου.
Επίσης με το άρθρο 11 αντιμετωπίζεται με έναν ουσιαστικό και θα έλεγα αποτελεσματικό τρόπο η μεγάλη κερκόπορτα της φοροδιαφυγής που γινόταν από αντίστοιχα τέτοια στελέχη ή ανθρώπους με οικονομική επιφάνεια. Εννοώ αυτούς που είχαν τη δυνατότητα και προσέτρεχαν στη δημιουργία off shore εταιρειών, προκειμένου να έχουν ευμενή φορολογική μεταχείριση ή και να αποφύγουν την όποια φορολογική επιβάρυνση.
Έτσι μέσα από την αύξηση του συντελεστή φορολογίας στα ακίνητα από το 3% στο 15% σημαίνει ότι για κάποιον που έχει ένα ακίνητο στη Μύκονο, στην Κηφισιά, στο Ψυχικό, μεγάλης αξίας και δημιουργούσε off shore εταιρεία για να μην έχει φορολογική επιβάρυνση ή να έχει ελαχιστότατη, σήμερα με το 15% σε έξι χρόνια επιβαρύνεται το σύνολο της αξίας του ακινήτου.
Άρα, όχι μόνο κλείνει η κερκόπορτα, αλλά δημιουργείται και αντικίνητρο να διατηρήσουν στην κατοχή τους ακίνητα σε off shore εταιρείες. Έτσι δίνεται η δυνατότητα να ξαναέρθουν στα φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να πετύχουμε αυτό που θέλουμε και είναι σε παρακάτω διατάξεις, δηλαδή τη δημιουργία επιτέλους του περιουσιολογίου που εκεί θα καταγράφεται –για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου- το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, κινητών και ακίνητων, ακριβώς για να μπορούμε στο μέλλον να παρακολουθούμε τις όποιες μεταβολές στην απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, για να έχουμε πραγματική και αποτελεσματική εφαρμογή του πόθεν έσχες.
(SM)
(2GK)
Και φυσικά κυρίες και κύριοι, μέσα εκεί υπάρχουν και μια σειρά άλλες διατάξεις σε σχέση με τον έλεγχο των επιχειρήσεων που οι όποιοι φορολογικοί έλεγχοι καταγράφουν και αδυναμίες, κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά τις υποχρεώσεις των εταιρειών στα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί δεν έχουμε μόνο φοροδιαφυγή, έχουμε και εισφοροδιαφυγή. Υποχρεώνονται πλέον οι υπηρεσίες, όχι μόνο να ενημερώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και να μην αναγνωρίζεται σαν δαπάνη και η μισθοδοσία εάν δεν έχει αποδοθεί μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Γιατί τι γινόταν; Γινόταν παρακράτηση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και δεν αποδιδόταν, εμπίπταν από τις δαπάνες της επιχείρησης αλλά το κράτος δεν έπαιρνε τα αναγκαία έσοδα που είχαν ούτε σε επίπεδο εσόδων ούτε και σε επίπεδο εισφορών. Είναι μια σειρά από σοβαρές αδυναμίες που έρχονται πλέον να αντιμετωπιστούν –επαναλαμβάνω- ουσιαστικά και αποτελεσματικά.
Δεν ακούσαμε σήμερα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να τοποθετείτε στο θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας. Και θέλω να πιστεύω, ακούγοντας τις προτάσεις από τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή, ότι ήρθαν και αυτοί σήμερα στο ύψος των περιστάσεων -και τις ανάγκες που έχει η οικονομία- με την πρόταση την οποία ήδη σε μεγάλο βαθμό έχει υιοθετηθεί, παρά τις όποιες αντιρρήσεις από τους συναδέλφους της άλλης Αριστεράς.
Και για πρώτη φορά έχουμε με δίκαιο τρόπο φορολόγηση της εμπορικής δραστηριότητας της εκκλησίας και το επαναλαμβάνω για να γίνει καθαρό και ξεκάθαρο την εμπορική και δραστηριότητα, όπως λέμε «ή παπάς, παπάς ή ζευγάς, ζευγάς». Όταν η εκκλησία εμπορεύεται, εκμεταλλεύεται την περιουσία της από μισθώματα και άλλες δραστηριότητες, θα πρέπει -όπως και άλλα νομικά πρόσωπα- να έχει αντίστοιχη φορολογική επιβάρυνση, αναγνωρίζοντας ένα μέρος της δαπάνης που έχει στόχο τη συντήρηση της συγκεκριμένης περιουσίας, των συγκεκριμένων ακινήτων. Γι’ αυτό μιλάμε για δίκαιη φορολόγηση της εκκλησίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Στο άρθρο 13 και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλώ, κύριε Μακρυπίδη.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Όσον αφορά το θέμα της φορολόγησης διανεμόμενων και μη διανεμόμενων κερδών. Υπάρχει μία βασική τομή που εκεί είναι και η διαφορετική, η διαχωριστική γραμμή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Άκουσα τον κ. Σαμαρά που είπε ότι με τη φορολόγηση και μάλιστα με τον υψηλό συντελεστή του 40% στα διανεμόμενα κέρδη, δεν θα έχουμε επενδύσεις. Και μάλιστα άφησε αιχμή –απ’ ό,τι σημείωσα- ότι αυτό ενδεχόμενα να είναι και αντισυνταγματικό. Δηλαδή, η φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων από μερίσματα, από διανεμόμενα κέρδη -αυτά που πάνε στην κατανάλωση- είναι αντισυνταγματικό.
Η μείωση που γίνεται τμηματικά κατά έτος από το 25% στο 20% στα μη διανεμόμενα κέρδη, που παραμένουν στην επιχείρηση, που πάνε προς τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, που πάνε στη δυνατότητα να δημιουργηθούν ανταγωνιστικές σχέσεις στην επιχείρηση προκειμένου να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, αυτό δεν είναι σε μια κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων σε μία περίοδο κρίσης; Βλέπουμε, δηλαδή, ότι για μια ακόμη φορά η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει επιδερμικά σοβαρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν και με το φορολογικό σύστημα, αλλά και με την προσπάθεια στήριξης της οικονομίας σήμερα.
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία σειρά από άλλες διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη φορολόγηση των κερδών των μετοχών στο Χρηματιστήριο και εκεί έχουμε σοβαρή διαφορά από τη μεριά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και θα ήθελα, κύριε Υπουργέ εδώ να δείτε την πρόταση που έχει γίνει για το αν θα πάμε στο τρίμηνο ή στο δωδεκάμηνο σε σχέση με τη φορολόγηση των μετοχών ή θα μείνει έως έχει. Νομίζω ότι, υπάρχει η δυνατότητα να πάμε σε μία λύση επί το βέλτιστον.
Θα ήθελα να κλείσω με μια σειρά ζητήματα, αλλά θα μείνω στο θέμα που έχει να κάνει με ότι δεν αρκούν σήμερα οι όποιες αλλαγές γίνουν με στο φορολογικό σύστημα, να μην έχουμε και τη συμπαράσταση των ενδιάμεσων εμπλεκόμενων φορέων μεταξύ φορολογούσας αρχής και μεταξύ φορολογουμένων. Και αυτοί είναι οι λογιστές φοροτέχνες, είναι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές.
Και για πρώτη φορά γίνεται μια ουσιαστική παρέμβαση στα πλαίσια της υποχρέωσης της υπευθυνότητας και της συνυπευθυνότητας των φοροτεχνών λογιστών, προκειμένου να έχουν τη δέσμευση, την υποχρέωση και φυσικά τις προβλεπόμενες κυρώσεις να απεικονίζουν τα πραγματικά γεγονότα στα βιβλία των επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρχει η ευθύνη όσον αφορά τον έλεγχο ή τα αποτελέσματά τους.
Κυρίες και κύριοι, το σύνολο των διατάξεων και των άρθρων του νομοσχεδίου από το 1 μέχρι το 64 είναι σε μία κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, δημιουργίας, αποτελεσματικότητας των φοροτεχνικών μηχανισμών, αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή και γι’ αυτό προτείνω την υπερψήφισή τους.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Μακρυπίδη.
Ειλικρινώς σας ζητώ και από τους άλλους εισηγητές και από τους άλλους ομιλητές, να κάνουν αξιολόγηση των άρθρων για να μην αδικούν την αγόρευσή τους. Έμφαση εκεί που κρίνουν ότι πρέπει να δοθεί, είτε κριτικά είτε με έμφαση, με έπαινο από πλευράς κυβερνητικής παράταξης, όταν είναι. Αξιολογείστε τις διατάξεις και δώστε την αναγκαία και επιβαλλόμενη έμφαση, ώστε να οικονομήσουμε το χρόνο.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα Άνω Δυτικά Θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής 35 μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί του 1ου Τμήματος από το Πειραματικό Γυμνάσιο Κορίνθου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ.Θεόδωρος Καράογλου.
Ορίστε, κύριε Καράογλου, έχετε το λόγο.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Θα ξεκινήσω λέγοντας δύο κουβέντες γι’ αυτό που πραγματικά μου ακούστηκε με πολύ μεγάλη περιέργεια.
Κατηγορηθήκαμε από τον Υπουργό ότι είμαστε υπεύθυνοι. Κατηγορηθήκαμε γιατί κρατήσαμε και είχαμε μία θετική προσέγγιση για συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου, αλλά εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Δεν σημαίνει αυτό ότι ερχόμαστε στο Κοινοβούλιο, γιατί είμαστε στην Αντιπολίτευση και πρέπει να λέμε όχι σε όλα ή για τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι πρέπει να λένε ναι σε όλα, γιατί τότε να καταργήσουμε το Κοινοβούλιο. Δεν έχει καμία λογική να υπάρχει Κοινοβούλιο έτσι.
Είναι προφανές ότι εμείς εδώ ερχόμαστε με θετική διάθεση, ερχόμαστε να προσεγγίσουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων με ανοικτό πνεύμα, με ανοικτούς ορίζοντες, δεν είμαστε δογματικοί. Λέμε, λοιπόν, όπου πρέπει να πούμε ναι και λέμε όχι, όπου πρέπει να πούμε όχι. Αλλά βέβαια, γιατί είμαστε ένα σοβαρό, ένα υπεύθυνο κόμμα, κάνουμε μία υπεύθυνη και τεκμηριωμένη Αντιπολίτευση. Συνεπώς, όπου λέμε όχι εξηγούμε γιατί λέμε όχι και καταθέτουμε και τη δική μας πρόταση.
Θεωρούμε αν μη τι άλλο, ότι αυτά αποτελούν στοιχειώδεις αρχές και στοιχειώδεις κανόνες της Δημοκρατίας και έτσι πρέπει να λειτουργούμε όλοι. Τώρα βέβαια, είναι προφανές ότι σ’ αυτό έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί θυμίζω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν υπήρξε ούτε ένα άρθρο κανενός νόμου που να ψήφισε ποτέ όλα αυτά τα πεντέμισι χρόνια που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Με αυτή την εισαγωγική παρατήρηση -γιατί πραγματικά μου ακούστηκε πάρα πολύ περίεργο αυτό που είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου- μπαίνω στην κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου από τα άρθρο 1 έως 64.
Είναι προφανές, ότι η διαδικασία είναι πάρα πολύ δύσκολη, είναι πάρα πολύ πιεστική και είναι προφανές επίσης, ότι θα υπάρξουν πολλά κομμάτια τα οποία δεν θα μπορέσω να προσεγγίσω. Θα προσπαθήσω όσο πιο γρήγορα μπορώ να κάνω μία αξιολόγηση -που μπορεί να αδικώ και κάποια σημεία, τα οποία θα ξεπεράσω- και να σταθώ σ’ αυτά που κατά την άποψή μου θεωρώ πολύ σημαντικά.
Πρώτα, πρώτα στο άρθρο 1, παρ. 1. Είναι προφανές ότι η νέα φορολογική κλίμακα με τα οκτώ διαφορετικά κλιμάκια από το 0 έως το 45%, είναι σίγουρα πιο προοδευτική. Κατά την άποψή μας, όμως, συνιστά παγίδα για τα μεσαία εισοδήματα, αφού πλέον τα εντάσσει σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Την όποια ελάφρυνση δίνει των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ, θα την πληρώσουν ακριβά τα μεσαία εισοδήματα από 35.000 ευρώ και άνω, γεγονός που ενθαρρύνει την απόκρυψη εισοδημάτων από αυτούς που βεβαίως έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Ακόμη η ύπαρξη πολλών κλιμακίων έρχεται σε αντίθεση με μια από τις βασικές αρχές του φορολογικού συστήματος, την αρχή της απλότητας, ενώ η επιβολή υψηλότερου συντελεστή σε μεγαλύτερο φάσμα εισοδημάτων, επιβαρύνει τη μεσαία τάξη και λειτουργεί ως αντικίνητρο στη φορολογική συμμόρφωση.
(DE)
(2SM)
Οι φόροι, κατά την άποψή μας, πρέπει να αποσπούν όσο το δυνατόν μικρότερο ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη, για να μπορεί το υπόλοιπο να διοχετεύεται στην πραγματική οικονομία και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη.
Με τον τρόπο αυτό το φορολογικό σύστημα αποβλέπει και συμβάλλει στην ενθάρρυνση του κινήτρου για εργασία, στην αύξηση της παραγωγικότητας, στην αύξηση των αποταμιεύσεων, των επενδύσεων, αλλά και της κατανάλωσης, για να αποφεύγεται η ύφεση. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δικαιολογούν χαμηλότερους συντελεστές στη φορολογία εισοδήματος. Και γι’ αυτό υπάρχει ένα λαμπρό παράδειγμα. Υπάρχει η φορολογική μεταρρύθμιση του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος, παρά το ότι μείωσε τους φορολογικούς συντελεστές, απλοποιώντας το φορολογικό σύστημα, πέτυχε να αυξήσει τα έσοδα.
Αποδείξεις αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών. Είναι το δεύτερο στοιχείο που περιλαμβάνει το άρθρο 1. Καταρχήν, τονίζουμε και ξεκαθαρίζουμε ότι είναι θετική η καλλιέργεια κλίματος φορολογικής συνείδησης μέσα από τη συλλογή αποδείξεων. Όμως, εμείς εκτιμούμε ότι η καλλιέργεια αυτή της φορολογικής συνείδησης πρέπει να ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία, από τα σχολεία. Γι’ αυτό το λόγο και αρκετοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταθέσαμε σχετική επίκαιρη επερώτηση, με την οποία προτείναμε την εισαγωγή συγκεκριμένων κεφαλαίων στο μάθημα της πολιτικής αγωγής με τους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, έτσι ώστε από πολύ μικρή ηλικία να αρχίσει να καλλιεργείται στους μελλοντικούς, αυριανούς πολίτες η φορολογική συνείδηση.
Από εκεί και πέρα, η σύνδεση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ με υποχρεωτική συλλογή αποδείξεων, στην ουσία είναι η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου. Η συλλογή των αποδείξεων θα έπρεπε να λειτουργεί για λόγους φορολογικών εκπτώσεων πλέον του αφορολόγητου ορίου. Ειδικά, η σύνδεση του αφορολόγητου με αποδείξεις με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ, πραγματικά θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε αυτά τα χαμηλά εισοδήματα, όταν, μάλιστα, έχουμε εξαιρέσει ήδη μία σειρά από βασικές, αναγκαίες για τη ζωή τους, αποδείξεις, όπως είναι οι αποδείξεις των ενοικίων, όπως είναι οι αποδείξεις ηλεκτρισμού, τηλεφώνου, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.
Εμείς, λοιπόν, προτείνουμε το Υπουργείο να προχωρήσει στην πλήρη αποσύνδεση του αφορολόγητου έως 12.000 ευρώ με αποδείξεις και αν δεν προχωρήσει σ' αυτό, τότε τουλάχιστον ας προχωρήσει στην ακύρωση της ποινής για όσους δεν συγκεντρώνουν το απαιτούμενο συνολικό ποσό αποδείξεων και ας απαλλάξει τουλάχιστον τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών από την υποχρέωση αυτή.
Επίσης, δεν είδαμε στόχευση στις αποδείξεις οι οποίες είναι και πιο επικίνδυνες για τη φοροδιαφυγή, στις αποδείξεις παροχής υπηρεσίας. Ποια είναι τα κίνητρα, δηλαδή, τα οποία δίνονται για κάποιον πολίτη για να ζητήσει μια απόδειξη παροχής υπηρεσίας;
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 1, στις εκπτώσεις τόκων στεγαστικών δανείων, είναι προφανές ότι η μεταχείριση των τόκων στεγαστικών δανείων γίνεται δυσμενέστερη, γεγονός που σημαίνει μικρότερη ωφέλεια για το φορολογούμενο, αλλά ενδεχόμενα και αρνητικές επιπτώσεις, δηλαδή, συρρίκνωση των στεγαστικών δανείων.
Στην παράγραφο 4, εδάφιο ζ’, προβλέπεται μείωση του φόρου κατά ποσοστό 20% των χρηματικών δωρεών και χορηγιών στο Δημόσιο, στους Ο.Τ.Α., την Εκκλησία κ.λπ. Αυτή πραγματικά η αλλαγή μπορεί να σηματοδοτήσει την κατάργηση των δωρεών σε αυτά τα νομικά πρόσωπα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσετε, γιατί πραγματικά μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ σημαντικό αντικίνητρο για δωρεές σε τέτοιου είδους ιδρύματα.
Ακόμη, στην ίδια παράγραφο, στην παράγραφο 4, εδάφιο θ’, προβλέπεται επιστροφή φόρου 10% σε επιλέξιμες δαπάνες για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια μέσα από τη διεξαγωγή ενεργειακής επιθεώρησης. Επίσης, τίθεται ανώτατο όριο επιστροφής ποσού πλαφόν τα 600 ευρώ.
Είναι, κατά την άποψή μας, ανεπαρκέστατη αυτή η διάταξη, δεν προάγει την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό πρακτικά σηματοδοτεί το διαζύγιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την πράσινη ανάπτυξη. Υπάρχει σχετικό κείμενο της Greenpeace, μιας οργάνωσης που εσείς, φαντάζομαι ότι, όπως και εμείς και σέβεστε και εκτιμάτε. Θα παρακαλούσα να του ρίξετε μία ματιά και να κάνετε κάποιες αλλαγές στα πλαίσια των προτεινόμενων που είναι και λογικές και ρεαλιστικές αλλαγές από την Greenpeace.
Άρθρο 2: Εκτός από το εισόδημα, είμαστε αντίθετοι στα προβλεπόμενα από το άρθρο 2, γιατί μεταξύ άλλων ισοπεδωτικά και ολοκληρωτικά καταργεί την έκπτωση των δωρεών προς αθλητικά σωματεία, γεγονός που αναμφισβήτητα θα επηρεάσει τα οικονομικά, επομένως και τη δράση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Καταργεί την έκπτωση από το συνολικό εισόδημα της δαπάνης του μισθώματος κύριας κατοικίας λόγω μετεγκατάστασης από τους Νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης προς την περιφέρεια, ενώ ακόμη καταργεί την ίδια έκπτωση του μισθώματος κύριας κατοικίας λόγω μετάθεσης υπαλλήλου που εκμισθώνει ιδιόκτητη κατοικία στον τόπο απ’ όπου μετατέθηκε.
Στο άρθρο 3 λέμε ότι καταρχήν, συμφωνούμε με την επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης, γιατί, άλλωστε, πραγματικά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορεί να εντοπίσει το φορολογητέο εισόδημα και έχουμε πολύ μεγάλη φοροδιαφυγή. Όμως, τα τεκμήρια αυτά πρέπει να είναι λογικά, πρέπει να είναι μελετημένα, πρέπει να είναι κοινωνικά δίκαια. Εκτιμούμε ότι τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία επιβάλλονται με το συζητούμενο νομοσχέδιο, είναι τεκμήρια ασφυξίας που οδηγούν σε φορολογική αφαίμαξη των μεσαίων κυρίως εισοδημάτων.
Πράγματι, μετά τις επισημάνσεις μας, μετά την εκτίμηση που είχαμε όχι μόνο εμείς, αλλά και τα υπόλοιπα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και πολλοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι τα τεκμήρια είναι άδικα, ότι συνθλίβουν τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα και ευνοούν σκανδαλωδώς τα μεγάλα, έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από την πλευρά του Υπουργείου. Είναι σε θετική κατεύθυνση. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί και υπάρχει το πρόβλημα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να ανέβουν ακόμη περισσότερο τα τεκμήρια διαβίωσης σε ό,τι αφορά τα υψηλά εισοδήματα.
Επίσης, είναι άδικα γιατί, για παράδειγμα, λειτουργούν ισοπεδωτικά για τα ακίνητα στη βάση της περιοχής και των τετραγωνικών μέτρων, αγνοώντας άλλες παραμέτρους, όπως, για παράδειγμα, το έτος κατασκευής και την αξία κατασκευής. Για παράδειγμα, αν έχουμε ένα ακίνητο 300 τ.μ. σε μία άλφα περιοχή της Αθήνας, το οποίο έχει χτιστεί πριν από πενήντα χρόνια, το οποίο είναι κληρονομικό, του οποίου μόνο τα έξοδα συντήρησής του είναι πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την αξία του ακινήτου, θεωρείται ότι είναι το ίδιο τεκμήριο στη διαβίωση με ένα νεόδμητο ακίνητο, επίσης των ίδιων μέτρων, στην ίδια περιοχή και πολύ μεγαλύτερης αξίας. Είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να δείτε. Κατά την άποψή μας, θα πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας την αντικειμενική αξία του ακινήτου, δηλαδή, να συνυπολογίσετε την παλαιότητα του κτιρίου, αλλά να συνυπολογίσετε και την αξία κατασκευής του κτιρίου.
Ακόμη, τα τεκμήρια είναι ισοπεδωτικά εις ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, γιατί τα μόνο στοιχεία που λαμβάνονται υπ' όψιν είναι ο κυβισμός και ο χρόνος παλαιότητας του αυτοκινήτου, ενώ αγνοούνται η μάρκα και ο τύπος του αυτοκινήτου, καθώς και η αξία του. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών, Mercedes με όλα τα κομφόρ έχει το ίδιο τεκμαρτό με ένα αυτοκίνητο μάρκας KIA, 2.000 κυβικών, επίσης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επανεξετάσετε. Θα πρέπει, σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, να υπάρξει μία σύνδεση και με την αξία και με τη μάρκα των αυτοκινήτων.
Ως προς το ότι τα τεκμήρια είναι πρόχειρα, νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιμένω ιδιαίτερα. Άλλωστε, το συνεχές «ράβε-ξήλωνε» της Κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό το πράγμα. Και απορούμε: Τη στιγμή που το νομοσχέδιο μας είπατε ότι ετοιμαζόταν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών, για ποιο λόγο τόσες πολλές αλλαγές;
Άρθρο 4: Συνεχίζουμε να καταθέτουμε τη διαφωνία μας σε σχέση με την παράγραφο 2 σε ό,τι αφορά την αύξηση της φορολόγησης των Αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων του Εμπορικού Ναυτικού. Σας θυμίζω ότι η φορολόγηση αυτή ήταν 1% για το κατώτερο πλήρωμα, 3% για τους Αξιωματικούς. Την πήγατε αδικαιολόγητα στο 6% για το κατώτερο πλήρωμα και στο 9% για τους Αξιωματικούς και μετά από τις εντάσεις και την κατακραυγή που υπήρξε απ’ όλους τους συναδέλφους απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής, αναγκαστήκατε να το προσαρμόσετε, να το πάτε πιο χαμηλά, να κάνετε 3% τη φορολόγηση για το κατώτερο πλήρωμα και 6% για τους Αξιωματικούς.
Θεωρούμε ότι και αυτό είναι λάθος, είναι άδικο. Οι άνθρωποι που εργάζονται στην Εμπορική Ναυτιλία είναι πραγματικά ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει, ως πολιτική κινήτρων προσέλκυσης νέων ανθρώπων στο Ναυτικό, να το επανεξετάσετε και να αφήσετε τους συντελεστές εκεί που ήταν από το 1955. Εδώ και πενήντα πέντε χρόνια ήταν σε συγκεκριμένους συντελεστές.
Και βέβαια, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην κατάργηση της απαλλαγής από τη φορολογία του επιμισθίου των διπλωματικών υπαλλήλων, γιατί πιστεύουμε ότι αυτά που παίρνουν οι διπλωματικοί υπάλληλοι είναι λίγα σε σχέση με αυτά που προσφέρουν, γιατί εκπροσωπούν την πατρίδα μας σε ξένες χώρας, γιατί έχουν αυξημένα έξοδα διαβίωσης στην ξένη χώρα, γιατί εκτός του ότι πρέπει να νοικιάσουν σπίτι, να ζήσουν στη χώρα αυτή, πρέπει να πληρώσουν και τα ιδιωτικά σχολεία για να πάνε τα παιδιά τους και όλα τα συνακόλουθα.
Στο κάτω-κάτω, το «κέρδος» -σε εισαγωγικά πάντοτε η λέξη- που θα βγάλετε από την κατάργηση αυτή είναι τόσο μικρό, που δεν αξίζει τον τρόπο να δημιουργούμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε μία σοβαρή κοινωνική ομάδα η οποία εκπροσωπεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας στο εξωτερικό. Αντιμετωπίστε το με μεγαλύτερη κατανόηση.
Άρθρο 5: Στέκομαι ιδιαίτερα στην παράγραφο 7. Καταργείτε, μεταξύ άλλων, την αυτοτελή φορολόγηση για τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού κ.λπ., για πραγματικά άκρως επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως είναι το πτητικό των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως είναι το επίδομα των πυροτεχνουργών, των ναρκαλιευτών, των βατραχανθρώπων, των δυτών, των καταδυτών, αλεξιπτωτιστών κ.λπ.
(AM)
(3DE)
Πιστεύω ότι είναι ένα λάθος μήνυμα που στέλνετε στην ελληνική κοινωνία. Είναι ένα πραγματικά πολύ λάθος μήνυμα. Κανένας πολίτης δεν θα έλεγε “όχι” αν υπάρχουν εξαιρέσεις. Στο κάτω-κάτω, οι κανόνες επιβεβαιώνονται όταν υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Εκτιμούμε, λοιπόν, ότι για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, αυτών που πραγματικά βάζουν πάνω από όλα το καθήκον, υπεράνω της σωματικής τους ασφάλειας και ακεραιότητας, αξίζει τον κόπο να κάνουμε την εξαίρεση αυτή. Διαφορετικά, βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητεύσουμε όσους ασκούν αυτά τα επαγγέλματα και όσοι έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης να οδηγηθούν με αυτόν τον τρόπο στην αποχώρηση.
Όσον αφορά τη φορολογία εμπορικών επιχειρήσεων του άρθρου 6. Κατ’ αρχήν, ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων των επιχειρήσεων είναι σωστός και δίκαιος. Καθένας πρέπει να φορολογείται με βάση τα λογιστικά του αποτελέσματα. Όμως, εκτός από τη Δικαιοσύνη, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και ειδικά στη δύσκολη αυτή στιγμή. Άλλωστε και τα τεκμήρια διαβίωσης ξεφεύγουν από τη Δικαιοσύνη. Όμως, ο νομοθέτης τα επιβάλλει γιατί είναι αναγκαστικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ακόμη, υπάρχει το πρόβλημα της αυξημένης επιβάρυνσης του λειτουργικού κόστους και της γραφειοκρατίας στις μικρές επιχειρήσεις, χωρίς να υπάρχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τα φορολογικά έσοδα.
Άρα, λοιπόν, για όλους αυτούς τους λόγους προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο που θα έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση σε ό,τι αφορά το φορολογικό σύστημα. Προτείνουμε τη φορολογία διπλής επιλογής, δηλαδή τη δυνατότητα, ειδικά για μικρές επιχειρήσεις εμπορίας, παροχής υπηρεσιών ή ελευθέρων επαγγελμάτων, κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο εσόδων να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν οι επιχειρήσεις αυτές μεταξύ λογιστικού προσδιορισμού και τεκμαρτού καθεστώτος, ενός λογικού, ορθολογικού, προσδιορισμένου τεκμαρτού καθεστώτος.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι επιλέγοντας το τεκμαρτό καθεστώς φορολόγησης, απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων ή από τη δυνατότητα του φορολογικού μηχανισμού να εξετάζει την περιουσιακή τους κατάσταση. Θα είναι, όμως, ένα σύστημα απλό, ένα σύστημα άμεσης και σίγουρης φορολογικής απόδοσης από μικρές επιχειρήσεις που σε διαφορετική περίπτωση πρακτικά δεν πρόκειται ποτέ να ελεγχθούν.
Με αυτόν τον τρόπο, απαντούμε σε μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με επαγγελματίες, οι οποίοι διαμαρτύρονται –και λογικά διαμαρτύρονται- γιατί πραγματικά ανατρέπετε κάποια θέματα, τα οποία είχαν μάθει έναν τρόπο συγκεκριμένο να λειτουργούν και τους δημιουργείτε μια μεγάλη περιπέτεια. Αυξάνεται το εξωγενές κόστος και δημιουργείται μια πρόσθετη γραφειοκρατία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε λίγο.
Επίσης, εξετάστε την παράγραφο 9 του ίδιου άρθρου, η οποία λέει ότι «χρόνος κτήσης εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών θεωρείται ο χρόνος που παρέχονται οι υπηρεσίες και όχι ο χρόνος είσπραξης των αμοιβών». Αυτό, ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί υπάρχουν επαγγελματίες, οι οποίοι ολοκληρώνουν την παροχή υπηρεσίας τους και δεν πληρώνονται και πληρώνονται πολύ αργότερα, παραδείγματος χάρη, λογιστές, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι θα φορολογούνται και θα πληρώνουν Φ.Π.Α., ενώ δεν θα έχουν εισπράξει τα χρήματα από τους πελάτες τους. Επανεξετάστε το. Επανέλθετε εκεί που ήταν.
Τι να πω τώρα για το άρθρο 8; Τα είπαμε τόσες φορές και στην αρχική τοποθέτησή μας και στις επιτροπές. Πραγματικά, είναι τραγικό λάθος αυτό το οποίο έγινε. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Το αποσύρατε κάτω από την κοινωνική κατακραυγή, κάτω από τις αντιδράσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμπεριλαμβανομένου. Αναγκαστήκατε να το αποσύρετε. Αλλά, είναι ενδεικτική η συγκεκριμένη πρόβλεψή σας, η παρακράτηση, δηλαδή, του 8% για τις αμοιβές που παρέχουν για παροχή υπηρεσίας γενικώς οι επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό για το πώς αντιλαμβάνεστε εσείς την επιχειρηματικότητα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, βρίσκομαι ακόμη στο άρθρο 6 και έπρεπε να μιλήσω στο άρθρο 65. Θα κάνω μια γρήγορη ανάγνωση, ένα πέρασμα μόνο. Σε ένα δυο λεπτά θα προσπαθήσω να τελειώσω. Καταλαβαίνω την πίεση που υπάρχει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Επάνω που πήγαινα να σας επαινέσω για την αξιολόγηση που είχατε κάνει στις διατάξεις. Φροντίστε να συμπεράνετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Στο άρθρο 18 εμείς λέμε «ναι». Το άρθρο 18 αφορά την ενθάρρυνση του επαναπατρισμού κεφαλαίου. Είναι ένα άρθρο που προσβλέπει σε μια προσπάθεια από το κράτος για επαναπατρισμό κεφαλαίων, με παράλληλη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας, όπως άλλωστε έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι επέστρεψαν στην Ιταλία περισσότερα από 150.000.000.000 ευρώ.
Όμως -γιατί ο χρόνος και ο καιρός έχει γυρίσματα- θα σταθώ λίγο και θα πω ότι το συγκεκριμένο ζήτημα προσπάθησε να αντιμετωπίσει, όχι με μεγάλη επιτυχία, με το ν. 3259/2004 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, στη συζήτηση που έγινε τότε, στις 26 Αυγούστου 2004 στην Ολομέλεια της Βουλής, υπήρχαν κάποιοι συνάδελφοι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι και σήμερα και έκαναν κάποιες τοποθετήσεις. Αξίζει τον κόπο να σταθούμε λίγο για να δούμε τη διγλωσσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και είμαι περίεργος να δω τι θα πουν οι συνάδελφοι αυτοί.
Ο Στάθης ο Κουτμερίδης που ήταν εισηγητής Πλειοψηφίας, είχε πει ότι «με αυτόν τον τρόπο δίνεται φορολογική ασυλία στα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό και νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρη η θέση και η πρόθεση της Κυβέρνησης, όχι μόνο να μην πατάξει τη διαφθορά από την προσπάθεια αυτή, αλλά και να την υπηρετήσει. Ανάπτυξη» –λέει- «με τέτοια κεφάλαια δεν μπορεί να υπάρξει».
Και συνεχίζουμε, ο Γιάννης ο Κουτσούκος ο οποίος είπε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Φτάνει. Το συμπέρασμα είναι ότι η ζωή εκδικείται. Προχωρήστε.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Παρακαλώ να τον ακούσουμε, κύριε Πρόεδρε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Είναι ένα πολύ καλό συμπέρασμα. Είναι παρών ο Γιάννης ο Κουτσούκος και αξίζει τον κόπο να το αναφέρουμε. «Δεν καταλαβαίνω» είπε ο συνάδελφος ο Γιάννης ο Κουτσούκος «ποια είναι η σκοπιμότητα της ρύθμισης, να νομιμοποιήσουμε δηλαδή αυτά τα κεφάλαια. Θέλουμε να ρωτήσουμε καλόπιστα για να πάρουμε απαντήσεις, ποιος τίμιος Έλληνας φορολογούμενος, επαγγελματίας ή επιχειρηματίας, αναγκάστηκε να βγάλει κεφάλαιο στο εξωτερικό αφού φορολογήθηκαν εδώ; Έχει χρήματα στο εξωτερικό ένας που τα απέκτησε παράνομα στην Ελλάδα, είναι αυτά που λέμε «μαύρα» χρήματα. Δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει σε μια νόμιμη δραστηριότητα και τα πήγε στο εξωτερικό. Απέκτησε χρήματα στο εξωτερικό κάποιος απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου.» Είμαι περίεργος, λοιπόν, να ακούσω τον αγαπητό συνάδελφο τον κ. Κουτσούκο τι θα πει αύριο.
Και βέβαια και ο Υπουργός, ο κ. Καστανίδης, η Υπουργός η κυρία Τζάκρη κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αρκετά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Καταλαβαίνω ότι ο χρόνος πιέζει παρά πολύ. Είναι σαφέστατο ότι η συζήτηση δεν ήταν ολοκληρωμένη και όπως θα έπρεπε να είναι. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα. Θα προσπαθήσω σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που θα τοποθετηθούν να σταθούν σε κάποια άρθρα που δεν μπορούσα εκ των πραγμάτων να καλύψω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Σωστά. Ευχαριστούμε, κύριε Καράογλου. Παρακαλείται ο Ειδικός Αγορητής…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Άλλη ώρα, άλλη ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ζητώ το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Καταλαβαίνω, άλλη ώρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να με ακούσετε και μετά να απορρίψετε το αίτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο Ειδικός Αγορητής του Κ.Κ.Ε., ο κ. Άγγελος Τζέκης καλείται να λάβει το λόγο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Πρέπει να σας εξηγήσω γιατί ζητώ το λόγο επί προσωπικού και μετά να απορρίψετε το αίτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μα δεν έχουμε χρόνο. Αντιλαμβάνομαι, δεν χρειάζεται εξήγηση. Αντιλαμβάνεται το Προεδρείο γιατί ζητάτε το λόγο και σας προτείνω όταν έρθει η σειρά σας να μιλήσετε να απαντήσετε στον κ. Καράογλου. Λήξις. Αντιλαμβάνομαι.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Πολύ ωραία, αλλά πρέπει να συνεννοούμεθα, όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Να μην ροκανίζουμε το χρόνο για τη συναδελφική...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Ήθελα να δηλώσω ότι δυστυχώς, δικαιώθηκα, διότι αποδείχθηκε στο σκάνδαλο της SIEMENS ότι με αυτήν την διάταξη έφεραν μέσα τα λεφτά και δώσανε μίζες. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Αδικήσατε τον εαυτό σας γιατί ήλπιζα να δίνατε μια πληρέστερη απάντηση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Στην τοποθέτησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Στην ώρα σας.
Κύριε Τζέκη, έχετε το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, επί της αρχής είχαμε αποδείξει με συγκεκριμένα στοιχεία που καταθέσαμε -και εισηγητικά, αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος- ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν μπορεί να επιφέρει την φορολογική δικαιοσύνη, πολύ περισσότερο να πατάξει τη φοροδιαφυγή, γιατί αποδείξαμε ότι με τα στοιχεία που περιέχει μέσα το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου νομοθετεί συνεχώς μεγάλες φοροαπαλλαγές, τόσο σε εισοδήματα, αλλά και σε νομικά πρόσωπα και σε ακίνητη περιουσία και πολύ περισσότερο, βέβαια, ότι νομοθετεί για την επαναφορά.
Ξεκινώ από το τελευταίο που ακούστηκε για το άρθρο 18. Πρέπει να αποσυρθεί, να αποσύρει δηλαδή η Κυβέρνηση τη συγκεκριμένη διάταξη γιατί είναι εκτεθειμένη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κατέθεσε το τι είχε πει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 2004 στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού του 2005 και βέβαια, είναι και αυτά τα ονόματα που ακούστηκαν, αλλά είναι και άλλα, τα οποία τα έχουμε.
Εδώ είναι τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, τα οποία μιλούσαν για προσπάθεια της Κυβέρνησης για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και έβαζαν και ζήτημα ηθικό.
Άρα, δηλαδή, το ότι το νομοθετεί σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι και ηθικό. Το ανήθικο δεν μπορεί να καλυφθεί μέσα από τη νομοθέτησή του. Και εδώ ακριβώς, είναι ότι γίνεται ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, επομένως δεν είναι συκοφάντης το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος που είχε μια διαχρονική πολιτική σταθερότητα απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, συκοφάντες είναι εκείνοι που προσπαθούν να χτυπήσουν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ενώ γνωρίζουν ότι ως Αξιωματική Αντιπολίτευση τότε είχαν την ίδια θέση, αλλά τώρα αλλάζουν γιατί έτσι συμφέρει τα μεγάλα συμφέροντα. Να την αποσύρετε εδώ και τώρα, γιατί αλλιώς είστε εκτεθειμένοι σε αυτά που λέγατε πριν από τέσσερα χρόνια με αυτά που κάνετε τώρα.
(AD)
(AD)
(AM)
Και είναι εκτεθειμένη η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, γιατί μας λέει ότι εδώ μειώνει τη φορολογία. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Απεναντίας, συνδέει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις και δεν βάζει μέσα, όπως έχουμε πει, μια σειρά αποδείξεις, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, η ύδρευση, οι τηλεπικοινωνίες, τα εισιτήρια, τα εστιατόρια και άλλα. Και, μάλιστα, αν λείπουν οι αποδείξεις, εκεί επιβάλλεται πρόστιμο, ενώ αν έχουν αποδείξεις, τότε υπάρχει ωφέλεια. Και αυτοί που θα υπερκαλύπτουν είναι γνωστό ότι δεν είναι τα χαμηλά στρώματα, αλλά είναι αυτοί οι οποίοι έχουν και μπορούν να ξοδεύουν.
Επίσης, δεν τιμαριθμοποιεί το αφορολόγητο. Απεναντίας, τιμαριθμοποιεί τους φορολογικούς συντελεστές, πράγμα που σημαίνει δηλαδή ότι με τον πληθωρισμό που «τρέχει», του χρόνου θα πληρώσει μεγαλύτερο φόρο ο εργαζόμενος και όλοι πλέον.
Και αποδεικνύουμε ότι αυτή η πρόταση συνδέεται και με την εφαρμογή των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, κύριε Πρόεδρε, τα γνωστά τεκμήρια, δηλαδή 3.000 ευρώ για τον άγαμο, 5.000 ευρώ για τον έγγαμο. Και, μάλιστα, εδώ είναι που έκανε ορισμένες αλλαγές τώρα, αλλά πιστεύουμε ότι και πάλι μ’ αυτές τις αλλαγές ωφελούνται τα μεγάλα εισοδήματα. Ναι, θα προτιμήσει να δηλώσει ότι έχει 65.000 ευρώ, 70.000 ευρώ εισόδημα, προκειμένου να γλιτώσει άλλες 50.000 ευρώ, άλλες 150.000 ευρώ εισόδημα, ενώ έτσι όπως γίνεται με τα τεκμήρια, ένας ο οποίος έχει δώσει στο παιδί του ένα σπίτι ή έχει και ένα μικρό αμάξι, αλλά είναι κάτω από την εργασία των STAGE με 400 ευρώ και 500 ευρώ, θα έλθει η τσιμπίδα και θα του πει «έλα να πληρώσεις παραπάνω φόρο, γιατί έτσι δηλώνονται τα τεκμήρια».
Μάλιστα, αυτό γίνεται και για τους συνταξιούχους. Είχαμε τονίσει τότε να προσέξετε και εσείς βάζετε τη διαφορά ηλικίας και όχι εισοδήματος.
Καταργείτε, επίσης, πολλές φοροαπαλλαγές. Οι αξιωματικοί και τα κατώτερα πληρώματα του Εμπορικού Ναυτικού είχαν ένα μικρό φόρο. Αυτά έρχεστε τώρα και τα αυξάνετε, γιατί αυξάνετε τους συντελεστές από το 3% στο 6% και από το 1% στο 3%.
Και εμείς αυτό, κύριε Πρόεδρε, το βάζουμε σε αντιδιαστολή με τις χαριστικές ρυθμίσεις που υπάρχουν και σήμερα και στο παρελθόν για τους εφοπλιστές. Δεν μπορεί, δηλαδή, γι’ αυτόν ο οποίος κινεί τον εμπορικό στόλο, γι’ αυτόν που είναι κινητήρια δύναμη για τα πλοία, προκειμένου οι εφοπλιστές να βγάλουν κέρδη, να έρχεσαι εδώ και να του λες «εσύ θα πληρώσεις περισσότερο, αλλά ο εφοπλιστικός όμιλος θα απαλλαγεί και για τα ακίνητα που έχει».
Επίσης, όσον αφορά τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας, καταργείτε την αυτοτελή φορολόγησή τους στα Σώματα Ασφαλείας, στο ΕΚΑΒ, τις εφημερίες ιατρών κ.λπ. Εμείς σας έχουμε πει ότι δεν ήμασταν υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, γιατί όλα αυτά θα έπρεπε να είναι μέσα στο βασικό μισθό, προκειμένου να μην υπάρχει καμία αδικία και μεταξύ των εργαζομένων. Πρέπει, δηλαδή, να υπάρχει το ενιαίο μισθολόγιο για όλους. Όμως, εδώ πρόκειται για μια ειδική κατηγορία, την οποία πιστεύω ότι πρέπει να λάβετε υπ' όψιν.
Και μάλιστα, με αυτοτελή φόρο ήταν και το ειδικό επίδομα ανεργίας σε προβληματικές επιχειρήσεις. Τώρα έρχεσθε και το καταργείτε και αυτό. Και σας ανέφερα ένα κλασσικό παράδειγμα της Νάουσας, εκεί όπου έκλεισαν πολλά εργοστάσια ενός μεγαλοεπιχειρηματία, του Λαναρά. Όλοι αυτοί είχαν μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και έρχεστε τώρα και τους λέτε «όχι, θα φορολογηθεί ως φυσικό εισόδημα». Όμως, ο κ. Λαναράς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις, πήρε δάνεια, ξαναπήρε δάνεια και με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου επιδοτήθηκε για να κάνει εργοστάσια στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες!
Άρα, δηλαδή, βλέπουμε και εδώ ότι δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη, αλλά υπάρχει ακριβώς η αδικία εξαιτίας της πολιτικής σας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Με τα άρθρα 6 και 7 που αφορούν τη φορολογία ελευθέρων επαγγελματιών και εμπορικών επιχειρήσεων, αυξάνετε τη φορολογία από το 20% στο 25% σε μία σειρά από μικροεπιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες, ΤΑΞΙ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, λιανοπωλητές σε λαϊκές αγορές, παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, στους οποίους βέβαια επιβάλλετε και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
Και για όλα αυτά, εμείς δεν λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογιστικός προσδιορισμός της φορολογίας με βιβλία εσόδων-εξόδων, αλλά αυτό το συνδέουμε με το αφορολόγητο που πρέπει να υπάρχει για όλους, δηλαδή 20.000 ευρώ το άτομο, 40.000 ευρώ η οικογένεια, 5.000 κατά παιδί. Έτσι πιστεύουμε ότι είναι η φορολογική δικαιοσύνη. Έτσι θα βαδίσεις. Δεν μπορείς, δηλαδή, για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να λες «εσάς, σας απαλλάσσω» και να έρχεσαι στη «μαρίδα» να λες «εσένα, θα σε βάλω από κάτω, γιατί από εσένα προσδοκώ να πάρω, ενώ τον άλλον πρέπει να τον ευνοήσω», γιατί έτσι είναι σχεδιασμένο το ευρωπαϊκό, διεθνές, αλλά και εθνικό δίκαιο, προκειμένου να υπάρχει ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, ελεύθερη κίνηση προϊόντων, γιατί αυτό συμφέρει ακριβώς το μεγάλο κεφάλαιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά θα ήθελα να κάνω μία ανακοίνωση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα έξι μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί του Β΄ Τμήματος από το Πειραματικό Γυμνάσιο Κορίνθου Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Κύριε Τζέκη, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έτσι, λοιπόν, αυτό που λέω για τους τόκους των ομολογιακών δανείων και τους τόκους που κατέβαλαν φυσικά πρόσωπα στην αλλοδαπή, το ενισχύει και το άρθρο 10.
Κατ’ αρχήν, λέμε ότι είναι μικρός ο συντελεστής του 10%, αλλά σας έχουμε πει ότι πρέπει να υπάρχει και μία ειλικρίνεια –όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό- ότι αυτά τα φυσικά πρόσωπα μπορούν πραγματικά να στείλουν διάφορα ομολογιακά δάνεια, τόκους σε επενδυτικές εταιρείες. Δηλαδή, υπάρχουν όλα εκείνα τα σχήματα, με τα οποία μπορούν πραγματικά να μην πληρώσουν ούτε μία δραχμή.
Επίσης, με το άρθρο 11 για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων, γίνεται εδώ μία προσπάθεια –όπως μας λέτε- να φορολογήσετε τις εξωχώριες εταιρείες. Σας είπε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπός μας σήμερα ότι η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σας λέει ότι η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργήσει το ευρωπαϊκό δίκτυο –μέσα από τη διμερή συναλλαγή που υπάρχει και που σου λέει ότι πρέπει να τα κάνεις αποδεκτά- να υπάρχει όλο εκείνο το νομικό πλαίσιο αυτές οι εταιρείες συνεχώς να φοροδιαφεύγουν. Και μάλιστα, σας αναφέρει μέσα συγκεκριμένες δικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Με την παράγραφο 7 λέτε ότι δεν εκπίπτουν οι τόκοι δανείων για αγορά μετοχών, εταιρικών μεριδίων και γενικά επιχειρήσεων, αν τα μεταβιβάσει αυτά σε δύο χρόνια. Και σ’ αυτό υπάρχουν εξαιρέσεις. Είναι οι τράπεζες Ελλάδος.
Σας λέμε, λοιπόν, συνεχώς ότι υπάρχουν εξαιρέσεις πάνω στις εξαιρέσεις.
Όσον αφορά το άρθρο 12 που αφορά την κατάργηση φοροαπαλλαγών νομικών προσώπων, αυτό είναι υποκριτικό, διότι σας έχουμε πει και επί της αρχής ότι εξαιρείτε αμοιβαία κεφάλαια, εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων, εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών, εταιρείες διανομής φυσικού αερίου, τεχνικές εταιρείες. Δεν αφήσατε κανέναν που να μην τον εξαιρέσετε!
Μάλιστα, εδώ ακριβώς είναι που μέσα απ’ αυτόν τον πακτωλό χρημάτων μπορείτε να πιάσετε μεγάλη φορολογητέα ύλη, για να κάνετε και κοινωνική πολιτική, δηλαδή να πάρετε το αναγκαίο προσωπικό στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία, βέβαια, τα απαξιώνετε με την πολιτική σας και ευνοείτε έτσι τους ιδιωτικούς επενδυτικούς ομίλους, οι οποίοι έχουν επενδύσει μεγάλα ποσά στο ζήτημα της υγείας και μέσα σε δέκα χρόνια ο τζίρος τους από 450 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια!
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τώρα έρχεστε και επιβάλλετε σ’ αυτά τα ιδιωτικά κέντρα Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 10%. Γιατί; Διότι με την απαξίωση πλέον βλέπετε ότι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει εκεί, άρα πρέπει να τον φορολογήσετε για να καλύψετε τις μεγάλες φοροαπαλλαγές που κάνετε. Και όλα αυτά, βέβαια, τα πληρώνει ο λαός με τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όσον αφορά το άρθρο 13 που αναφέρεται στα μερίσματα και τη γνωστή φορολόγηση –δήθεν- του 40% σε όσα διανέμονται, σας είπαμε και επί της αρχής ότι δεν στοχεύει στα μεγάλα χαρτοφυλάκια, τα οποία εύκολα μεταβιβάζονται σε άλλα επενδυτικά σχήματα ή μετακινούνται στο εξωτερικό. Και εδώ έχετε σαν στόχο τους μικρούς.
Όσον αφορά το άρθρο 16, μία άλλη διάταξη για τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, υπάρχει απαλλαγή προσώπων και εταιρειών εισηγμένων, αν τα κρατήσουν για τρεις μήνες περίπου. Και υπάρχει και φορολόγηση μόνο 1,5% επί των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.
(XS)
(AD)
Στο άρθρο 19, σας λέμε ότι προσπαθείτε να στρέψετε την κοινή γνώμη στους μικρούς επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, ότι αυτοί είναι που φοροδιαφεύγουν και σ’ αυτούς βάζετε τώρα περιοριστικούς όρους.
Για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες στη λαϊκή, λέτε ότι είναι μεγάλοι φοροφυγάδες. Έρχεστε λοιπόν εδώ και τους λέτε ότι θα πρέπει να φορολογηθούν, ότι θα πρέπει δηλαδή, να πάνε στο λογιστή, να έχουν βιβλία δεύτερης κατηγορίας κ.λπ. και μάλιστα επιβάλετε και Φόρο Προστιθέμενης Αξίας 21%.
Έρχομαι στο άρθρο 21. Την απαλλαγή που προβλεπόταν για την πρώτη κατοικία 200 τ.μ., την αλλάζετε τώρα και βάζετε 250.000 για τον έγγαμο και ανάλογα βέβαια, προσαυξάνει για κάθε παιδί. Όμως, εδώ, πρέπει να το συνδέσουμε αυτό και με τη βούληση που έχει η σημερινή Κυβέρνηση, να αυξήσει τις αντικειμενικές αξίες, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις πραγματικές και αυτό βέβαια το αφορολόγητο θα ξεπεραστεί.
Επίσης, το άρθρο 25, για τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών γονικών παροχών, καταργεί και εδώ την απαλλαγή από τα 200 τ.μ.. Εδώ όμως, καταργεί και μία σειρά από φοροαπαλλαγές που είχαμε και για τους αγρότες, όταν αυτός που τα έπαιρνε θα έμενε στο αγροτικό επάγγελμα. Το ίδιο ισχύει και για τους νεοεισερχόμενους νέους αγρότες.
Το Κεφάλαιο Δ’, κύριε Πρόεδρε, αφορά τη φορολογία ακίνητης περιουσίας και εδώ πραγματικά, όπως είπαμε και επί της αρχής, μπορεί να καταργεί το ΕΤΑΚ, αλλά υπάρχουν πολλές απαλλαγές.
Απαλλάσσει τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που έχουμε πει ότι αυτά πρέπει να είναι κάτω από τον απόλυτο δημόσιο έλεγχο, αλλά εδώ έχετε όμως στόχο να κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι, μοναστήρια, εκκλησίες που έχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στρέμματα πλέον, υπό κατοχή. Είναι μέσα και στις προθέσεις που έχει η Κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών, δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και γης που είναι στο δημόσιο. Και αυτό εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να το πάρετε πίσω. Επίσης εξαιρούνται και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και εξόρυξης μεταλλευμάτων και ορυκτών. Και σας είπα ένα κλασσικό παράδειγμα. Στη Χαλκιδική ο Μπόμπολας με άλλους συνεταίρους, έχει τριάντα χιλιάδες στρέμματα και έχει εκεί τα ορυχεία και τα αγόρασε με 11 δισεκατομμύρια δραχμές τότε. Δεν θα πρέπει τώρα δηλαδή να φορολογηθεί;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δώστε μου τρία λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Τρία δεν γίνεται, κύριε συνάδελφε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Όσο πήρε και ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας. Δείξτε λίγη ανοχή. Τελειώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, συνεχίστε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Έρχομαι στον υπολογισμό φόρου ακίνητης περιουσίας. Να πούμε εδώ ότι οι επενδύσεις στα ακίνητα, οι επιχειρήσεις στα ακίνητα εξαιρούνται; Να πούμε ότι τους ξενοδόχους τους βάζετε με 0,33‰ και θέλετε να φορολογήσετε τα ενοικιαζόμενα που είναι εκεί με 4 ή 5 δωμάτια; Δεν είναι εκείνη η μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σας είπαμε πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω το εξής για το άρθρο 64. Είπαμε για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής. Εκεί πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεχτικοί γιατί βάζετε ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να έρθει εδώ μέσα και αν κάνει εδώ, δήθεν τις επισκευές, εκείνον τον καθαρίζουμε.
Και έχουμε και τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι και εκείνα τα βάζουν να κάνουν δυο τρία δρομολόγια και ύστερα τα παίρνει ο ιδιοκτήτης και τα έχει για ίδιον όφελος.
Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να πούμε και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, ότι όλα αυτά τα άρθρα, στα οποία αναφερθήκαμε, τα καταψηφίζουμε εκτός από ορισμένες θετικές αλλαγές που κάνατε. Και αυτές είναι η φορολόγηση στην αποζημίωση λόγω απόλυσης που ήταν θετική και η δήλωση που κάνατε ότι δεν συντρέχει λόγος για το εφάπαξ λόγω συνταξιοδότησης. Και αυτό είναι πολύ θετικό. Εμείς σας λέμε όμως ότι και το άρθρο 18 πρέπει να το πάρετε πίσω. Είναι το γνωστό ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Πάρτε το πίσω.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ(Υφυπουργός Οικονομικών): Να γραφτεί στα πρακτικά κύριε Πρόεδρε, ότι εκτιμούμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας βρίσκει κάτι θετικό στο φορολογικό νομοσχέδιο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μα, αυτό σας το είπαμε και στην πρωτολογία μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το ΚΚΕ πάντα έχει εποικοδομητικές προτάσεις.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ(Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, κύριε Υφυπουργέ.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ(Υφυπουργός Οικονομικών): Απ’ ό,τι κατάλαβα από την εισήγηση του κυρίου Τζέκη, μάλλον δεν κατανόησε την παρέμβαση του κυρίου Ανδρουλάκη, ο οποίος τους παρέπεμψε στη νέα οικονομική πολιτική του Λένιν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Τώρα τον προκαλείτε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Πρόεδρε, γιατί προκλήθηκα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Τζέκη, σας παρακαλώ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Απάντησε πάρα πολύ ωραία, ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος παραπέμποντας στο Λένιν τις ενέργειες του και τις δράσεις του και μάλιστα μίλησε για αξίες οι οποίες διαχρονικά αποδεικνύουν τις πραγματικές αξίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Τζέκη, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Αλλά αυτήν όμως τη ρύθμιση του άρθρου 18 για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος πάρτε την πίσω. Είστε εκτεθειμένοι και ο Πρωθυπουργός και όλοι όσοι εδώ μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα τοποθετήθηκαν αρνητικά τότε, στη συγκεκριμένη διάταξη της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο κ. Ηλίας Πολατίδης, Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν αναφερθώ στα επί των άρθρων, θα πω κάτι το οποίο είχε πει τότε στην Επιτροπή ο κύριος Δρίτσας, αναφερόμενος σε εμένα και το επανέλαβε και σήμερα ο αξιότιμος Πρόεδρος του Συνασπισμού, σχετικώς με το θέμα των εσόδων που έχει η Ελλάδα από τη ναυτιλία και των εσόδων που έχει από τα παράβολα που καταβάλουν οι αλλοδαποί.
Έχω κάνει μία ερώτηση σε εσάς, κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν τη θυμάστε. Υπάρχουν –και το λέω για να καταγραφούν στα πρακτικά- είκοσι χιλιάδες εκατόν εβδομήντα οχτώ ΑΦΜ που αφορούν ενεργές επιχειρήσεις αλλοδαπών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρεις χιλιάδες τριάντα οχτώ δεν μας έκαναν τη χάρη να υποβάλλουν δήλωση. Δώδεκα χιλιάδες εννιακόσιοι ογδόντα δύο έχουν υποβάλει δήλωση σε μηδενικό φόρο και τέσσερις χιλιάδες εκατόν πενήντα οχτώ που μας έκαναν τη χάρη να δηλώσουν εισόδημα, πληρώνουν κατά μέσο όρο 560 ευρώ.
Επειδή υπάρχει λοιπόν μία προπαγάνδα, ότι δήθεν η Ελλάδα ζει χάρη στους αλλοδαπούς κ.λπ. θα πω ότι και άμα ακολουθήσουμε τη λογική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να διώξουμε όλο το εφοπλιστικό κεφάλαιο και να φέρουμε και άλλους αλλοδαπούς να μας πληρώνουν παράβολα. Το καταθέτω αυτό στα πρακτικά για να υπάρχει για όποιον ενδιαφερόμενο.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ως προς το άρθρο 1, σχετικά με τις αποδείξεις, θα πω ότι οι αποδείξεις είναι ένα μέτρο το οποίο έχει δοκιμαστεί και κατά το παρελθόν και υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να ξεφύγει απ’ αυτήν την υποχρέωση, με το θέμα των αποδείξεων.
Είστε βέβαια περήφανος, όπως μας αναφέρατε πολλές φορές για το κίνημα των αποδείξεων. Μακάρι να φέρει αποτελέσματα. Το θέμα όμως είναι να μην μπορεί να γίνεται η παράνομη διακίνηση αυτών των προϊόντων τα οποία κατόπιν πάνε χωρίς ΦΠΑ. Εφόσον τα προϊόντα διακινούνται ελεύθερα, με κάποιον τρόπο, με τον α ή β τρόπο, θα ξεφύγουν από την όλη αυτή μέγγενη την οποία πάτε να βάλετε.
Στο άρθρο 1 επίσης, υπάρχει το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης στο οποίο μειώσατε την έκπτωση φόρου και την κάνατε 10%. Με αυτόν τον τρόπο, όποιος έχει εισόδημα πάνω από 20.000, εφόσον κάνει τη δαπάνη της ενεργειακής αναβάθμισης, είναι χαμένος. Γιατί δεν το βάζετε όλο να εκπίπτει από το φορολογιτέο εισόδημα ούτως ώστε και αυτοί οι οποίοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και άρα έχουν και τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτήσουν αυτές τις δαπάνες, οι οποίες τελικά θα φορολογηθούν από τους παρόχους των υπηρεσιών και τους πωλητές των προϊόντων και έτσι θα είναι συνολικά το όφελος για την οικονομία πολύ μεγαλύτερο; Γιατί δεν το κάνετε; Νομίζω ότι εδώ μπορείτε να βάλετε να μην είναι η έκπτωση στο φόρο αλλά να είναι στο φορολογητέο εισόδημα και αναλόγως να έχουν και οι πλουσιότεροι μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνουν την ενεργειακή αναβάθμιση, συν όλα τα προβλήματα τα περιβαλλοντικά που θα λυθούν και την καλύτερη ποιότητα των κτιρίων.
Στο άρθρο 3, έχουμε τα τεκμήρια διαβίωσης. Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι ένα μέτρο το οποίο το 1978, ως επείγον τότε ή ως το καλύτερο μέτρο που μπορούσε να σκεφτεί η τότε κυβέρνηση και ο τότε Υπουργός Οικονομικών, Αθανάσιος Κανελλόπουλος, έχουν μία ζωή τριών δεκαετιών και πάνω, στην Ελλάδα.
(ΚΟ)
(3XS)
Πρέπει να δυσκολέψουμε τον τρόπο με τον οποίο διακινείται το χρήμα. Πράγματι γίνονται ορισμένα μέσα στο νομοσχέδιο, αλλά καταλαβαίνετε και εσείς ότι δεν είναι αρκετά. Πρέπει κάποτε να φύγουμε από τα κριτήρια, γιατί ακριβώς δεν θα υπάρχει νόημα να υπάρχουν τα αντικειμενικά κριτήρια. Και δεν θα πρέπει να προσπαθούν η μία μετά την άλλη κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας να κάνουν καλύτερη διαχείριση αυτών των αντικειμενικών κριτηρίων.
Και αν αυτά είναι το ζητούμενο της οικονομικής δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρθηκε και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, γιατί πολλά από αυτά τα αντικειμενικά κριτήρια τα κατήργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Δεν ήθελαν αυτές οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντικειμενικά κριτήρια και φορολογική δικαιοσύνη; Τα κατήργησαν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Τότε δεν είχαμε φοροδιαφυγή σ’ αυτό το βαθμό. Τώρα έχουμε έξαρση.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Τότε δεν είχαμε φοροδιαφυγή; Εντάξει. Άρα, βρήκαμε την εποχή κατά την οποία δεν είχαμε φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Ήταν κάποιες ακαθόριστες εποχές που κυβερνούσε τη χώρα το ΠΑ.ΣΟ.Κ.!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Τα είχαμε νοικοκυρέψει τότε!
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Βεβαίως.
Όσον αφορά τώρα στο άρθρο 4 που ασχολείται με το θέμα των ναυτικών, ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω την εμμονή σας. Κατεβάσατε μεν τα όρια, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τα επαναφέρετε εκεί που είναι και γιατί δεν τα μηδενίζετε κιόλας. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων επειδή έχουν –για να μην το πούμε ελαττωμένη εθνική συνείδηση- εν πάση περιπτώσει άλλες προτεραιότητες –τις οικονομικές πάνω από τις εθνικές- προσλαμβάνουν αλλοδαπούς. Ας πάρουμε για παράδειγμα μία ελληνική επιχείρηση η οποία μεταφέρει προϊόντα από την Κίνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τι κίνητρα έχει αυτή η επιχείρηση να πάρει Έλληνες; Δεν παίρνει Έλληνες. Εμείς όμως, ως οικονομία, ως κράτος οφείλουμε να απασχολούμε στα ελληνικά πλοία Έλληνες ναυτικούς, ούτως ώστε να έρθουν αυτοί τελικά να πάρουν κάποιο σπίτι εδώ, να επενδύσουν, να το δώσουν στην οικογένειά τους και έτσι αυτό το εισόδημα να έχει κάποια φορολογία.
Μ’ αυτό που κάνετε και αυτοί οι ελάχιστοι, δυστυχώς, ναυτικοί οι οποίοι δουλεύουν σήμερα σε ελληνικά πλοία θα σταματήσουν, γιατί τελικά το εισόδημά τους μειώνεται και θα έχει μεγαλύτερη ζημία το κράτος από το όφελος το οποίο θα έχει. Οι ναυτικοί αποτελούν μία ειδική κατηγορία και δεν ισχύουν αυτά περί ομογενοποιήσεως και καταργήσεως των φορολογικών απαλλαγών.
Επίσης, όσον αφορά το θέμα με τους ιπτάμενους και τους αξιωματικούς ναρκαλιευτές κλπ., είπατε ότι πράγματι κατανοείτε στην Επιτροπή ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και θα το λύσετε.
Για να υπάρχει, όμως, κοινή φορολογική αντιμετώπιση όλων, θα πρέπει να δεσμευθείτε εδώ ότι ταυτοχρόνως θα αυξηθούν αυτές οι αμοιβές, ούτως ώστε μετά από το φόρο που θα πληρώνει ένας τυπικός φορολογούμενος που ανήκει σ’ αυτήν την κατηγορία, να μην έχει μείωση των εισοδημάτων του. Διότι νομίζω ότι δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση χάριν της φορολογικής δικαιοσύνης να στερήσουμε το εισόδημα από κάποιον ο οποίος έχει ένα επίπεδο ζωής που δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο και διακινδυνεύει κάθε μέρα τη ζωή του για τη δική μας ασφάλεια πάνω στο Αιγαίο αντιμετωπίζοντας τους Τούρκους.
Όσον αφορά στο άρθρο 5, εκεί έχουμε το γνωστό πρόβλημα με τις εφημερίες των γιατρών. Κάνετε μία σωστή ρύθμιση για τις αποζημιώσεις άνω των 60.000. Σας είχα πει να μπει και μια ακόμα παράμετρος, ώστε να φορολογούνται όταν είναι πολύ σύντομο το χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε η επαναπρόσληψη. Πρόκειται για το γνωστό κόλπο των «golden boys», οι οποίοι φεύγουν από το Δ.Σ. μιας θυγατρικής εταιρείας οργανισμού, για παράδειγμα του Ο.Τ.Ε., και σε μία εβδομάδα πηγαίνουν σε άλλη εταιρεία και ενώ έχουν εισπράξει την αποζημίωση. Ακόμα, λοιπόν, κι αν είναι 60.000 αυτή η αποζημίωση, αυτός θα πρέπει να φορολογηθεί, γιατί στην ουσία δεν είναι ποτέ άνεργος. Άρα, για ποιο λόγο να έχει μια ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση; Στην ουσία είναι θεωρητικώς μία εβδομάδα άνεργος, αλλά έχει εισπράξει και τις 60.000. Απολύεται από το ένα Δ.Σ., πάει σε άλλο Δ.Σ. και έχει πάλι τις αποζημιώσεις. Αυτό είναι ένα γνωστό κόλπο το οποίο γίνεται.
Θα πρέπει, δηλαδή, εκτός από τον περιορισμό του ύψους της αποζημιώσεως, να υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός.
Όσον αφορά τώρα στο άρθρο 6, αφιερώνετε σχεδόν το μισό άρθρο σε μεταβατικές διατάξεις περί του χρόνου εφαρμογής των δωδεκάτων στα οποία δεν θα ισχύσει κλπ. Για να έχουν χρόνο και να μπορέσουν και η αγορά και φορολογούμενοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, κάντε το τουλάχιστον να πάει από 1/1/2011. Είναι αδύνατα αυτά που λέτε. Και άνθρωποι οι οποίοι καλώς ή κακώς δεν έχουν την εμπειρία μέχρι τώρα από λογιστές και από ταμειακές μηχανές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο χρονικό διάστημα των δύο μηνών, δηλαδή από 1/7/2010. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και καλό είναι να μην έρθουμε εδώ τότε, παραμονές της εφαρμογής, με μια κατεπείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία για να το διορθώσουμε αυτό. Μπορείτε να το κάνετε από τώρα. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει και τίποτα, αλλά ούτε πιστεύω ότι θα είναι τόσο σοβαρά τα έσοδα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά στο άρθρο 8 για τη φορολόγηση των μπόνους, θα έλεγα ότι αποτελεί ένα παράδειγμα της κακής νοοτροπίας που υπάρχει. Έλεγε ο Περικλής –άλλωστε είναι γραμμένο κάτω από την προτομή του στην είσοδο της Βουλής- ότι η αθηναϊκή δημοκρατία «ου ζηλούσι τους των πέλας νόμους…».
Εμείς, δυστυχώς, για να πάρουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία, κάπου πρέπει να τη δούμε. Αυτή εδώ η νομοθετική πρωτοβουλία έγινε με βάση κάτι αντίστοιχο το οποίο συνέβη στην Αμερική. Και τελικά έρχεστε εδώ να το διορθώσετε.
Όμως, βάσει των διαφόρων ενημερωτικών σημάτων που μας έστειλαν διάφοροι που ασχολούνται με τα χρηματοοικονομικά, υπάρχει ένα πρόβλημα. Υπάρχουν κενά. Και νομίζω ότι ήταν βιαστικός ο τρόπος με τον οποίο έγινε αυτό. Και πάντα κάνουμε κάτι με τη νοοτροπία «αφού το κάνουν οι Αμερικάνοι, ας το κάνουμε και εμείς». Όμως, δεν είναι έτσι η πραγματικότητα, γιατί άλλες οι συνθήκες εκεί και άλλες εδώ.
Όσον αφορά στο άρθρο 10, θα ήθελα να πω ότι αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα για το πώς εκμεταλλεύονται πολλές φορές οι φοροδιαφεύγοντες ή οι φοροαποφεύγοντες μία σωστή ρύθμιση.
Και εξηγώ τι εννοώ. Υπήρχε μία σωστή ρύθμιση της οποίας ο σκοπός ήταν να δώσει κάποια επιπλέον κίνητρα στους αλλοδαπούς για να κρατήσουν τα ομολογιακά δάνεια. Και εκεί, λοιπόν, την παραμονή της λήξεως των ομολογιακών δανείων, πήγαιναν και ερχόταν εδώ, με σκοπό τη μειωμένη φορολογία.
Όσον αφορά στο άρθρο 11, όπως έχει ήδη αναφερθεί, υπάρχει ένα πλέγμα νόμων και ένα πλέγμα δυνατοτήτων το οποίο δίνει το ευρωπαϊκό, αλλά και το διεθνές δίκαιο και οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας, τις οποίες αφειδώς υπογράφει η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία δημιουργεί ένα θέμα για το αν θα μπορέσουν πράγματι να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει το άρθρο 11.
Κάνει, δηλαδή, κάποιες υποθέσεις το άρθρο, όπως για παράδειγμα ότι θα δουλέψουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Πώς ακριβώς θα διαπιστώσει την ταυτότητα της εταιρείας και αν ανήκει στην ίδια παραγωγική επιχείρηση; Και εάν χρησιμοποιηθούν άλλοι κωδικοί, πώς ακριβώς θα διαπιστωθεί ότι μιλάμε για το ίδιο συγκεκριμένο προϊόν; Δεν υπάρχει δυνατότητα στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν αυτούς τους ελέγχους.
Και εκτός αυτού, υπάρχει και το παράδειγμα μιας επιχείρησης στη Βόρειο Ελλάδα η οποία κάνει ένα υποκατάστημα στη Βουλγαρία. Γίνεται διακίνηση εικονικά μέσα από τη Βουλγαρία και τελικά σε έναν πελάτη στην Αθήνα δεν πουλάει το προϊόν η ελληνική επιχείρηση, αλλά το πουλάει η αντίστοιχη βουλγαρική, με αποτέλεσμα εκεί να φορολογείται με 10% και όλα αυτά τα περί 40% και 45% να πηγαίνουν περίπατο.
Εδώ, δηλαδή, έχουμε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Και εγώ είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι αυτή η παγκοσμιοποίηση προσφέρει γενικώς στην παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και στην ελληνική που με ενδιαφέρει πιο πολύ. Όμως, εδώ εσείς από τη μία αποδέχεστε την παγκοσμιοποίηση, αλλά στο μυαλό σας νομοθετείτε σαν να έχουμε μια κλειστή εθνική οικονομία.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): …τα έχετε μπερδέψει.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Φιλοσοφικά και πρακτικά, εγώ πιστεύω ότι η παγκοσμιοποίηση φέρνει μόνο δεινά στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και ιδιαιτέρως στην ελληνική.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Άρα, βρίσκετε καλά στη ρύθμισή μας.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Στη ρύθμιση φυσικά υπάρχουν σωστά. Όμως, είναι τέτοιο το υπόλοιπο νομικό πλαίσιο που δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί τίποτα. Σας λέω ότι αυτό είναι κάτι θεωρητικό. Σε θεωρητική βάση είναι σωστό, αλλά δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί.
Όσον αφορά στο άρθρο 12 που αφορά την κατάργηση φορολογικών απαλλαγών νομικών προσώπων, θεωρώ ότι υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο εγώ το έχω ρωτήσει. Υπάρχει κάποιος αντικληρικαλισμός, κάποιο κόμπλεξ με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Είναι δικαίωμα του καθενός να έχει τις απόψεις του εντός και εκτός της Αιθούσης.
Έχουμε κάνει δεκαπέντε φορές την ερώτηση αν ό,τι ισχύει για την Ορθόδοξη Εκκλησία, θα ισχύσει και για τα Βακούφια. Άκρα του τάφου σιωπή! Γιατί αποφεύγετε να καταγραφεί αυτό στα Πρακτικά;
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αναφέρεται το Πατριαρχείο, οι Σταυροπηγιακές Μονές της Κύπρου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, η Εκκλησία της Κύπρου κλπ. Όλα αυτά αναφέρονται ονομαστικά.
(FT)
(3KO)
Στα υπόλοιπα δόγματα υπάρχει μια πολύ περίεργη διατύπωση «και ξένα δόγματα». Τι θα πει «ξένα δόγματα», δεν υπάρχει ξένο δόγμα. Αν υπάρχουν κάποιοι Έλληνες πολίτες που πιστεύουν σ’ ένα συγκεκριμένο θρησκευτικό δόγμα, αυτό γίνεται και ελληνικό. Άρα, είναι η διατύπωση τέτοια που θα πάει σε δικαστήριο και κατ’ ευθείαν θα καταπέσει. Και εδώ να υπάρχει και καταγεγραμμένο στα Πρακτικά. Θα ισχύσει και για τα άλλα δόγματα ό,τι ισχύει και για την Ορθόδοξη Εκκλησία; Γιατί εμείς θέλουμε την ισονομία, εμείς ως ΛΑΟΣ εννοώ, αλλά κάποιοι άλλοι θέλουν να τιμωρηθεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Λέω, λοιπόν, θα ισχύσουν τα ίδια και για το κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και για τα μουσουλμανικά βακούφια και για τους οποιουσδήποτε, όπως και να λέγονται; Ναι, ή όχι; Μια απλή απάντηση περιμένω.
Στο άρθρο 16 το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις αλλοδαπές εταιρείες. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο υπάρχει μειονέκτημα των ελληνικών εταιρειών έναντι των αλλοδαπών. Μόνο οι ελληνικές έχουν τις υποχρεώσεις, άρα, θα φροντίσουν όλοι να κάνουν τις συναλλαγές μέσω αλλοδαπών εταιρειών.
Στο άρθρο 20 -για να επιταχύνουμε λίγο- λέτε ότι οι συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών άνω των 30.000 ευρώ θα γίνονται μέσω λογαριασμών, οι οποίοι δεν θα έχουν κόστος. Μεταξύ ιδιωτών, όμως, που είναι 1.500 ευρώ, εκεί δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό, αναφέρεται χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες. Σήμερα, μια εταιρεία που εκδίδει πιστωτική κάρτα, παίρνει μέχρι και 7% προμήθεια σε σχέση με το κόστος. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι τεράστιο ποσοστό. Δεν έχετε κάποια συγκεκριμένη ρύθμιση εδώ.
Και σας έχω προτείνει, επίσης, να αυξηθούν τα όρια, γιατί είναι πολύ χαμηλά και θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο αριθμό συναλλαγών. Ξεκινήσετε το πιλοτικά με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και όταν δείτε ότι πράγματι έχει επιτυχία, να αρχίσουν να κατεβαίνουν τα ποσά, μέχρι να φτάσουν σ’ αυτά τα οποία θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος Αργύρης): Να κλείσετε, παρακαλώ.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Θα κλείσω, αναφερόμενος μόνο στο θέμα της ακίνητης περιουσίας…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος Αργύρης): Γιατί ο Υφυπουργός μου είπε να κάνει πρόταση να φορολογήσει την ομιλία τώρα, γιατί εκεί θα πάμε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ο υπερβάλλων χρόνος.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ναι, εάν υπάρχει ισότητα και με τους άλλους, κανένα πρόβλημα. Αλλά πάλι μόνο στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό υπάρχει υπερβάλλων χρόνος.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος Αργύρης): Όχι, όχι. Πάντα υπάρχει ανακοίνωση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Επειδή στηρίζετε τους έχοντες και κατέχοντες.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Μακάρι οι έχοντες και κατέχοντες να είχαν στήριξη μόνο από τους δεκαέξι από εμάς, κύριε Μακρυπίδη. Δυστυχώς, έχουν από πολύ ισχυρότερους.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην κάνετε διάλογο. Να δώσουμε το χρόνο σε όλους και να ξεκινήσουμε πάλι 6 η ώρα. Έχουμε έναν ομιλητή ακόμα.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: ‘Οσον αφορά το θέμα της ακίνητης περιουσίας, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα, με τη φορολογία της κατοχής περιουσίας. Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η κατοχή περιουσίας από το εισόδημα από την περιουσία. Αυτό το πράγμα κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Και μας λέτε τα ποσοστά για 3%, το 1%, ότι εμείς είμαστε με το 3%, η Κυβέρνηση είναι με το 97%. Είναι παραπλανητικά τα ποσοστά. Σας λέω υπάρχει κάποια περιουσία που δεν φέρνει εισόδημα. Πώς; Μα, είναι 1%, αλλά..
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είναι 1%.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος Αργύρης): Ολοκληρώστε, κύριε Πολατίδη.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Θα σας πω ένα παράδειγμα και για τα νομικά πρόσωπα. Υπάρχει ένα γνωστό ξενοδοχείο -θα σας το πω κατ’ ιδίαν το ξενοδοχείο- το οποίο έχει ζημιές και ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Θα πληρώσει, ενώ έχει ζημιές -και έχει δώσει τη διεύθυνση σε αμερικάνικη εταιρεία και παρ’ όλα αυτά δεν μπόρεσε να το φέρει σε κερδοφορία- 3,8 εκατομμύρια φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Αυτό είναι το ζητούμενο; Να φορολογήσουμε, δηλαδή και να βάλουμε μέσα στο λάκκο αυτούς που ούτως ή άλλως είναι ζημιογόνοι, ή να πάρουμε από εκεί που πραγματικά δημιουργείται το εισόδημα; Αυτό είναι ένα βασικό θέμα και θέλω –εντάξει, δεν μπορούμε φυσικά να αναφερθούμε- σ’ αυτό κάποια απάντηση όπως και στο θέμα των Βακουφίων.
Ευχαριστώ.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ )
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος Παπαδημούλης έχει το λόγο και θα ολοκληρώσουμε την πρωινή συνεδρίαση.
Έτσι όπως έγιναν τώρα, έχουμε αλλάξει λίγο τους όρους της πρωινής και της απογευματινής συνεδρίασης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να κάνω δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις. Η πρώτη είναι ότι ο τρόπος που συζητάμε κατ’ άρθρον αυτό το μεγάλο νομοσχέδιο, ένα νομοσχέδιο που θα επηρεάσει καθοριστικά τα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών, είναι υποβαθμισμένος, δεν είναι ουσιαστικός. Και νομίζω ότι πρέπει να το δούμε ως Κοινοβούλιο. Δεν εννοώ ότι είμαστε μόνο οι Εισηγητές των Κομμάτων παρόντες στην Αίθουσα και αυτοί ούτε καν όλοι ενδεχομένως, αλλά αυτή η διαδικασία να συζητούμε 64 άρθρα σ’ έναν κύκλο συζήτησης, νομίζω ότι υποβαθμίζει τον ουσιαστικό πολιτικό και κοινοβουλευτικό διάλογο.
Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να κάνω, είναι ότι στην Επιτροπή είχαμε την ευκαιρία, επειδή κάναμε 5-6 κύκλους, να αναφερθούμε και στα άρθρα που εμπεριέχουν θετικές διατάξεις και τα οποία θα υπερψηφίσουμε όταν φτάσουμε σ’ αυτή τη φάση και στα άρθρα στα οποία έχουμε ριζική διαφωνία και τα οποία θα καταψηφίσουμε, όπως και το νομοσχέδιο στο σύνολό του και στα άρθρα που έχουμε επιφυλάξεις, κριτικές απόψεις και από τα οποία κρατάμε μια απόσταση και διεκδικούμε αλλαγές.
Το χρόνο που διαθέτω επιτρέψτε μου να τον αφιερώσω, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υφυπουργέ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συμφωνήσαμε όμως ότι από 8 λεπτά που έχετε οι Εισηγητές είναι 15 και με την ανοχή πάει 18.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι. Δεν μιλώ για τον δικό μας χρόνο. Μιλώ για τον τρόπο που η Βουλή συζητάει. Όταν συζητάς μονοκοπανιά 64 άρθρα, δεν κάνεις ουσιαστικό διάλογο. Τώρα μη γελιόμαστε, κύριε Πρόεδρε.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Πάντως, συζητήσαμε στις Επιτροπές, αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, χρειάζεται να συζητάμε παραπάνω.
‘Ενας δείκτης που θα δικαιολογήσει και θα αυξήσει το κύρος του Κοινοβουλίου, είναι να μετρήσουμε κάποια στιγμή τα νομοσχέδια πώς μπαίνουν και πώς βγαίνουν και να βλέπουμε τη Βουλή να κάνει αλλαγές και την Κυβέρνηση να δέχεται και παρατηρήσεις που έρχονται από Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Είμαστε ακόμα πολύ πίσω σ’ αυτό το θέμα, εάν συγκρίνουμε το ελληνικό Κοινοβούλιο και την κυβερνητική συμπεριφορά με άλλα κοινοβούλια. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
Έρχομαι, λοιπόν, τώρα στην ουσία αυτών που ήθελα να πω. Θα σταθώ, κύριε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, σε ορισμένα σημεία που έχουμε διαφορές, που έχουμε αντιρρήσεις και που ζητάμε αλλαγές. Και σας ζητώ, κύριε Υπουργέ, να μη χορτάσετε με τις αλλαγές που κάνατε, αλλά να σκεφθείτε και άλλες αλλαγές.
Άρθρο 1. Φορολογική κλίμακα. Είναι απαράδεκτο ότι μένει παγωμένο το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, εκεί που το είχε καθιερώσει ο κ. Αλογοσκούφης πριν από χρόνια. Κάντε, τουλάχιστον, τιμαριθμική αναπροσαρμογή του αφορολογήτου από εκεί που το άφησε ο κ. Αλογοσκούφης, αλλιώς τι τον καταγγέλλετε αφού το κρατάτε και μάλιστα επί τα χείρω, καθώς κλέβετε τον πληθωρισμό;
Δεύτερον, κάντε προοδευτικότερη την κλίμακα. Ανεβάστε τον συντελεστή φορολόγησης και πάνω από το 45%. Κοιτάξτε γύρω σας την ευρωζώνη, θα βρείτε πολλές χώρες όπου η φορολογία φυσικών προσώπων πάει και πάνω από το 45%. Ο Πρωθυπουργός δεν έλεγε, θα σας κάνω Δανία του Νότου; Δέστε, λοιπόν, η Δανία τι φορολογικό συντελεστή έχει στα φυσικά πρόσωπα. Πολύ παραπάνω. Και άλλες χώρες.
Τρίτον, με τις αποδείξεις. Ουσιαστικά μειώνεται το αφορολόγητο για μεγάλη κατηγορία μισθωτών μεσαίου εισοδήματος. Σας προτείνουμε το εξής: για να μη γκρεμιστεί τόσο το αφορολόγητο στο τέλος της χρονιάς, όταν θα ψάχνει ο κόσμος τις αποδείξεις και θα βλέπει ότι δεν μπορεί να τις μαζέψει, συμπεριλάβετε και άλλες αποδείξεις σε αυτές που μετράνε όπως, εισιτήρια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κινητή τηλεφωνία και καθιερώστε και ένα συντελεστή ενδιάμεσο, ανάμεσα στο 10% και στο 30%, της τάξης του 20%, για να πιάνει τον μικρομεσαίο μισθωτό. Σας προτείνουμε και τα δύο.
Κάντε τουλάχιστον ένα από τα δύο, για να μη φτάσει ο μισθωτός των 1.000, 1.500 ευρώ το μήνα στο τέλος να συνειδητοποιήσει ότι το παγωμένο αφορολόγητο έχει μειωθεί και άλλο, γιατί δεν μπόρεσε να μαζέψει αποδείξεις και για να μη χρειάζεται να αγοράζει αποδείξεις, σαν τον περίφημο υπάλληλο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος πήγαινε από τα διόδια και μάζευε αποδείξεις και τις πούλαγε μετά για να δικαιολογούν διάφοροι εκτός έδρας, για ταξίδια που δεν είχαν κάνει, κύριε Υπουργέ. Δεν ξέρω τι τύχη είχε αυτός ο υπάλληλος, πιθανόν να απολύθηκε μετά πολλών επαίνων και να πήρε και προαγωγή.
( PS )
(3FT)
Φοροελαφρύνσεις. Υποσχεθήκατε μία πράσινη ανάπτυξη και έχουμε πολιτικές για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, για ανάπτυξη του φυσικού αερίου και για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που το νομοσχέδιο προτείνει μάξιμουμ φοροαπαλλαγών 600 ευρώ, όταν η κυρία Μπιρμπίλη πριν από εβδομάδες έλεγε ότι είχε συνεννοηθεί μαζί σας για 2.500 ευρώ.
Η Greenpeace σας εγκαλεί ότι ρίχνετε στον Καιάδα την πράσινη ανάπτυξη. Και δεν είναι ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς η Greenpeace που σας κάνει Αντιπολίτευση, είναι μία κοινωνική οργάνωση με μεγάλο κύρος. Ακούστε την όσο ακούτε και την Ιερά Σύνοδο.
Δεν θέλετε να πάτε στα 2.500 ευρώ; Διπλασιάστε το αφορολόγητο. Γιατί αλλιώς ο φοροφυγάς θα πάρει την επιδότηση, γιατί έχει χαμηλό εισόδημα και δεν τον πιάνει το όριο των 15.000 ευρώ, ο μισθωτός, όμως, που δεν μπορεί να πάρει τα κίνητρα της κυρίας Μπιρμπίλη, θα πάρει για μια δαπάνη δεκάδων χιλιάδων ευρώ, που θα περιορίσει την σπατάλη της ενέργειας και θα κάνει πιο οικολογική και καλύτερη την ζωή μας, μία αστεία φορολογική ελάφρυνση.
Εδώ υπάρχει και ένα καραμπινάτο θέμα. Υπάρχει ένα θέμα όχι μόνο δικαιοσύνης, ένα θέμα τάξης. Σε αυτούς που τους κόβετε το εισόδημα με μείωση μισθών, με μείωση αμοιβών και με αύξηση φορολογικής παρακράτησης, τους τα κόβετε αμέσως. Σε αυτούς για τους οποίους θα προκύψει μειωμένη φορολογική παρακράτηση, λέτε ότι θα τους δώσετε ένα χρόνο μετά. Δεν θα καταλάβουν τη φορολογική ελάφρυνση αμέσως, αλλά θα τα πάρουν ένα χρόνο μετά. Αυτό δίνει την εικόνα ενός κράτος «μπαταξή», ενός κράτους το οποίο στα παίρνει αμέσως και στα επιστρέφει με καθυστέρηση και άτοκα. Αυτό είναι η αποθέωση της αδικίας και της ασυνέπειας. Ή αλλάξτε τον τίτλο του νομοσχεδίου περί αποκατάστασης της δικαιοσύνης ή αλλάξτε αυτή τη διάταξη, καταργήστε την.
Άρθρο 3. Κάνατε κάποιες αλλαγές υπό την πίεση και τη δική μας και άλλων και Βουλευτών της πλειοψηφίας στα τεκμήρια, αλλά τα τεκμήρια συνεχίζουν να παραμένουν χάδι για τους έχοντες, κατέχοντες και φοροδιαφεύγοντες. Ένας σκαφάτος της Μυκόνου με βίλα, εξοχικό, οδηγό και πισίνα, με τα τεκμήρια που έχετε καθιερώσει, παρά τις αλλαγές που πετύχαμε στην επιτροπή, μπορεί με 40.000 ευρώ να την βγάλει καθαρή, εις υγείας των κορόιδων, και θα πάει να το γιορτάσει στο μπαρ «ΝΑΜΟΣ» της Μυκόνου μαζί με άλλους επωνύμους, το οποίο ακόμη δεν έχει πληρώσει πρόστιμο για την αρπακτή του καλοκαιριού.
Εδώ στα άρθρα 3 και 4 υπάρχει και ένα θέμα στοιχειώδους ευαισθησίας, όχι κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν μπορείτε με τροπολογία που την φέρατε νύκτα, αφού είχε τελειώσει η επιτροπή, να αίρετε την περικοπή επιδομάτων στους ένστολους και να διατηρείται την περικοπή επιδομάτων και την άδικη φορολογία για τα προβλήματα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Μιλώ και για τα επιδόματά τους και για το πώς αντιμετωπίζεται το αυτοκίνητο που παίρνουν για να καλύψουν την αναπηρία τους κ.λπ. Εδώ πρέπει να κάνετε αλλαγές, γιατί αλλιώς θα εμφανιστείτε ανάλγητοι με δύο μέτρα και δύο σταθμά, υποταγμένοι στην λογική του πολιτικού κόστους.
Έρχομαι στο άρθρο 4. Κάνατε υπό την πίεση και τη δική μας και άλλων κάποιες διορθώσεις στο θέμα της φορολογίας των ναυτικών. Πού παραμένει όμως το πρόβλημα; Και παραμένει παρά τις διορθώσεις. Φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές έως μηδενική φορολογία, διπλασιασμός της φορολογίας για τους αξιωματικούς του ναυτικού, τριπλασιασμός της φορολογίας για τα κατώτερα πληρώματα, για το αμπάρι, για τον απλό ναύτη. Πού είναι η κοινωνική δικαιοσύνη που έχετε στον τίτλο του νομοσχεδίου;
Άρθρο 5. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Σωστή ιδέα. Την επικροτούμε ως γενική ιδέα και την έχουμε υποστηρίξει με συνέπεια σε όλα και τη διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια, αλλά όχι και τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Εσείς κάνατε επιδοματική πολιτική. Εσείς και η Νέα Δημοκρατία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εντάξτε στους μισθούς τα επιδόματα και φορολογήστε τα με ενιαία κλίμακα.
Επίσης, για τις φορολογίες της αποζημίωσης για απολύσεις, εμείς λέμε, παρά τις βελτιώσεις που έγιναν υπό την πίεσή μας και την κατακραυγή της δημόσιας κριτικής, να εξαιρούνται από τις αποζημιώσεις όσοι απολύονται με τον ν. 2112. Για τα Golden Boys που παίρνουν αποζημιώσεις απόλυσης για εικονικές απολύσεις, απολύεται από την μητρική, παίρνει την αποζημίωσή του και επαναπροσλαμβάνεται στην θυγατρική σε μία εβδομάδα, να του παίρνετε πίσω ολόκληρη την αποζημίωση και όχι απλώς να τη φορολογείτε. Αλλά αν ένας άνθρωπος φορολογείται με την πρότασή σας γιατί απολύθηκε και είναι μακροχρόνια άνεργος και μένει τρία χρόνια χωρίς δουλειά να του δώσετε επιστροφή φόρου από αυτά που του φορολογήσατε στην αποζημίωση της απόλυσής του, γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν παίρνει επίδομα ανεργίας. Παίρνει επίδομα ανεργίας της πλάκας το οποίο διαρκεί και ελάχιστα.
Έρχομαι στα άρθρα 6 και 7. Λογιστικός προσδιορισμός, κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού. Πρώτη παρατήρηση. Σας είπαν και πολλοί συνάδελφοι της πλειοψηφίας, καμία εξαίρεση. Κάνετε εξ αρχής και διατηρείτε μία εξαίρεση για τους κατασκευαστές ακινήτων. Ούτε την εξηγείτε, ούτε την τεκμηριώνετε, ούτε την αφαιρείτε, ούτε τη διευρύνετε. Εξηγήστε μας γιατί;
Δεύτερον. Σε μία χώρα με εκτεταμένη φοροδιαφυγή και με έναν εισπρακτικό μηχανισμό, ο οποίος έχει προβλήματα αναχρονισμού, κομματισμού, ανεπάρκειας και διαφθοράς λόγω της πολυνομίας της γραφειοκρατίας, η κατάργηση του εξωλογιστικού προσδιορισμού και η ένταξη των πάντων στο λογιστικό προσδιορισμό, χωρίς να έχουμε φτιάξει τον μηχανισμό, μπορεί αντί να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα, να αυξήσει την φοροκλοπή, το ποσοστό της διαφθοράς. Εδώ οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προέρχονται από τον συνδικαλιστικό κλάδο των εφοριακών και θα ήθελα τη γνώμη τους επ’ αυτού. Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει μέτρα για την εξυγίανση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του φοροελεγκτικού, φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Στα ίδια άρθρα. Αύξηση της φορολογίας για τις Ο.Ε. -για μία μικρή εταιρεία δηλαδή- και σε άλλο άρθρο αργότερα μείωση έως το 20% με την φόρμουλα των αδιανέμητων κερδών για τις μεγάλες εταιρείες, τις Α.Ε., χωρίς να έχει δοθεί μέχρι τώρα απάντηση στην κριτική που λέει και γι’ αυτούς οι οποίοι λένε ότι θα επενδύσουν και δεν επενδύουν και τα παρκάρουν κάπου τα λεφτά και τα τοκίζουν τοκογλυφικά.
Μπορεί πίσω από τους τοκογλύφους που καταγγέλλετε κάθε μέρα στα κανάλια να υπάρχουν χρήματα από τα αδιανέμητα κέρδη ελληνικών επιχειρήσεων, μεταμφιεσμένα. Λοιπόν, τι πέναλτι θα έχει αυτός ο οποίος δεν φορολογήθηκε για να επενδύσει και δεν επενδύει. Γιατί έχουμε μία εμπειρία χρόνων που λέει ότι αυτή η μείωση που ξεκίνησε ο κ. Αλογοσκούφης και συνεχίζετε εσείς και φθάνει στο 20%, δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση επενδύσεων.
Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό. Βάζω μία υπογράμμιση. Μην κόβετε στο μισό τη φοροαπαλλαγή των τόκων για την πρώτη κατοικία. Δεκάδες, χιλιάδες ζευγάρια έχουν προγραμματίσει τη ζωή τους και έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια, ορισμένοι από αυτούς έχουν κάνει και παιδιά, λογαριάζοντας τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, τι έχουν να πληρώνουν για το δάνειο του σπιτιού που απέκτησαν και τους κόβετε τα πόδια με το κόψιμο αυτής της φοροαπαλλαγής στο μισό. Είναι άδικο.
Άρθρα 11 και 12. Τριγωνικές συναλλαγές. Καλή προσπάθεια και μακάρι να πετύχει και να μην σκαλώσει και να μην πέσει με προσφυγές επιχειρηματιών στα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Πρέπει να την θωρακίσετε και να την ψάξετε. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αλλά κοιτάξτε να δείτε εδώ τι έχετε; Αν πιάσουμε έναν το πέναλτι είναι ότι του καταγράφουμε αυτό που πήγε να κλέψει. Είναι σαν να λες σε κάποιον ότι αν σε πιάσω στο μετρό να μην έχεις βγάλει εισιτήριο, θα πληρώσεις την αξία ενός εισιτηρίου. Δεν θα είχε έσοδα το μετρό. Ξέρετε πόσο πληρώνει αυτός που τον πιάνουν έτσι; Πενήντα, εξήντα φορές το εισιτήριο. Βάλτε, λοιπόν και σ’ αυτούς τους μασκαράδες που κάνουν αυτές τις τριγωνικές συναλλαγές ένα υψηλό πρόστιμο, αλλιώς δεν αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο των τριγωνικών συναλλαγών.
Φορολόγηση των δωρεών. Συζητήσαμε και στην επιτροπή ότι υπάρχει μία κομπίνα. Σου δίνω 1000 ευρώ, μου δίνεις απόδειξη ότι μου έδωσες 10.000, εγώ παίρνω επιστροφή φόρου 4.000, εσύ με τη φορολόγηση 0,5% φορολογείσαι 50 ευρώ. Χάνει το κράτος, χάνει η κοινωνική δικαιοσύνη, κερδίζουν οι κομπιναδόροι και αυτός ο οποίος δίνει τις πλαστές αποδείξεις.
Με αυτό το σκεπτικό κόβετε με το μαχαίρι όλες τις δυνατότητες δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και με το δίκιο τους παραπονιούνται και λένε, ρε παιδιά, εμείς πολλές φορές στηριζόμαστε σ’ αυτές τις δωρεές και δεν είμαστε όλοι κομπιναδόροι.
(AS)
(3PS)
Αλλά εξαιρείτε την Εκκλησία απ’ αυτό με μία λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών, ενώ θα έπρεπε να βρείτε τρόπο να κοπεί αυτή η κομπίνα παντού και να μην κάψετε μαζί με τα ξερά και χλωρά.
Άρθρο 16: Φορολογείστε την υπεραξία που παράγετε όχι από τις βραχυχρόνιες μόνο συναλλαγές των μετοχών, αλλά και από τις μακροχρόνιες. Το είπα και στη συζήτηση επί της αρχής: Δεν έχει λογική κάποιος που κερδίζει 1.000%, 2.000% υπεραξία αγοράζοντας μετοχές, να μην πληρώσει φόρο, ενώ ένας που κέρδισε αντίστοιχα από μία επένδυση στο ακίνητό του ή από το ότι το ακίνητό του μπήκε στο σχέδιο, να πληρώνει υπεραξία. Γιατί; Αυτό δεν έχει λογική. Και μιλώ για μακροχρόνια. Γίνεται σε άλλες χώρες, ψάξτε το και κάντε το.
Στο άρθρο 18 είμαστε αντίθετοι στη διάταξη της φορολόγησης με 5% της εισαγωγής χρήματος από το εξωτερικό, ανεξάρτητα αν πρόκειται για χρήμα που έχει παραχθεί από λαθρεμπόριο, από εμπόριο λευκής σαρκός, από εμπόριο όπλων, από εμπόριο ναρκωτικών κ.λπ.. Εσείς τί κάνετε; Υιοθετείτε την άποψη Αλογοσκούφη, τη ρύθμιση Αλογοσκούφη κάνοντας το 3%, 5%.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Και τί είχαν πει τότε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θυμηθείτε τί είχατε πει, αλλά θυμηθείτε και εσείς, κύριε Καράογλου, τι λέγατε και εσείς τότε και αθροίστε τα αυτά, για να καταλάβετε ότι έχετε άδικο.
Επιπλέον, αυτή η διάταξη διευκόλυνε τον κ. Μαυρίδη, τη SIEMENS να φέρει 20 εκατομμύρια ευρώ για το σκάνδαλο της SIEMENS, της SOCIETE GENERALΕ, και δεν είχε μεγάλες αποδόσεις. Εμείς δεν έχουμε τη μαφία που είχε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έφερε λεφτά διότι έχει κάνει ένα deal με τη μαφία και τους έδωσε αυτό το πράσινο φως, εκτός αν υπάρχουν τέτοιες συναλλαγές που δεν τις ξέρουμε. Είμαστε, όμως, αντίθετοι.
Άρθρο 19: Είχατε πει ότι θα καταργήσετε τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Είναι και αυτό στο «θα». Πείτε μας τουλάχιστον πότε. Δεσμευθείτε! Διότι αυτός ο αναχρονιστικός, πολύπλοκος, γραφειοκρατικός Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων είναι το «βούτυρο» στη συστημική διαφθορά.
Εάν ρωτήσετε εσείς οι εφοριακοί –οι πρώην εφοριακοί είστε πιο έμπειροι- πού στηρίζεται ο διεφθαρμένος εφοριακός και κλέβει το δημόσιο χρήμα και γονατίζει τον πολίτη, αναγκάζοντάς τον να συναλλαγεί, θα σας απαντήσουν ότι στηρίζεται στην πολυπλοκότητα του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού οπλοστασίου. Πού είναι η απλούστευση της νομοθεσίας; Δεν την έχουμε σ' αυτό το νομοσχέδιο. Πείτε πότε θα την κάνετε.
Φορολόγηση γονικών παροχών και Εκκλησίας: Δύο μέτρα και δύο σταθμά, όχι μόνο στις δωρεές, όπου έχουμε είκοσι φορές λιγότερα να πληρώνει η Εκκλησία, ο Μητροπολίτης απ’ αυτά που θα πληρώσει ο γονιός, αν πάρει ένα ακίνητο, αλλά και στα έσοδα από την ακίνητη περιουσία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω σε δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δύο λεπτά είναι πολύ, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα είμαι πολύ συντομότερους από προηγούμενους συναδέλφους.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Σε ποιο άρθρο είστε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έφτασα στο άρθρο 57. Έκανα επιλογή.
Φορολογία off shore: Λέτε ότι θα τις πιάσουμε από τα κέρατα γιατί θα τις πάμε από το 3% στο 15%. Δεν λέτε αλήθεια. Διότι θα πιάσατε μόνο αυτούς, οι οποίοι έχουν δηλώσει. Σε μία Ελλάδα που δεν έχει Κτηματολόγιο και Περιουσιολόγιο σας ρωτώ: Με ποιο τρόπο θα πιάσετε αυτούς, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει την κατοχή ακινήτων στο όνομα off shore, αφού δεν τους έχετε «σκρινάρει».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Από τη Δ.Ε.Η., από την παροχή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Αν ήταν τόσο απλό, θα είχε γίνει ήδη, κύριε Μακρυπίδη. Θα είχε γίνει τα προηγούμενα είκοσι χρόνια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι καινούργιο είδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Δεν υπήρχε πολιτική βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Και δεύτερον, λέτε για το άρθρο 57. Δεν λέτε για το άρθρο 58, όπου τους δίνετε χαριστικές ρυθμίσεις και ευνοϊκές προθεσμίες, έτσι ώστε να ενταχθούν στη νομιμότητα, αλλά με τρόπο ευνοϊκό γι’ αυτούς, πολύ ευνοϊκότερο απ’ ό,τι ο απλός πολίτης. Στον κομπιναδόρο δηλαδή, λέτε: «Γίνε νόμιμος και θα σε αντιμετωπίσω πιο μαλακά». Όπως σε αυτόν που θα φέρει μαύρο χρήμα του λες: «Θα σε φορολογήσω με 5%, αλλά αν το επενδύσεις κιόλας το χρήμα που θα φέρεις εδώ, θα σε φορολογήσω με 2,5%» πιο κάτω και από το 3% του Αλογοσκούφη, τον οποίο καταγγέλλατε.
Τελειώνω με το άρθρο 64. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει αυτή η διάταξη που εξαιρεί καθολικά τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής από κάθε είδος φορολογίας, γιατί ζούμε στην Ελλάδα και ξέρετε πάρα πολύ καλά την καταδολίευση αυτών των άρθρων, κύριε Υπουργέ. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν σκαφάρες, πολυτελή γιότ για πάρτη τους και για τους κολλητούς τους και τα δηλώνουν ως επαγγελματικά για να είναι αφορολόγητα. Όπως υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι έχουν φτιάξει με κοινοτικά κονδύλια σαλέ στα βουνά της Ελλάδας –εσείς είστε καμπίσιος, εγώ είμαι ορεινός, είμαι Ηπειρώτης- τα οποία τα εμφανίζουν ως ξενώνες...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορεινός είναι και ο κύριος Υπουργός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, είναι από τα ορεινά, Ελασσόνα. Σωστά. Ένας λόγος παραπάνω να το δείτε.
Τα δηλώνουν ως ξενώνες, λοιπόν, βάζουν μία θεία δεύτερη εκεί, τη Μαριγούλα, ότι τάχα εργάζεται, τα έχουν για πάρτη τους, δηλώνουν ζημιές και είναι αφορολόγητα. Δεν γίνεται έτσι στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να λες ότι «θα καταργήσω τη φοροδιαφυγή» αλλά αφορολόγητο το ένα, αφορολόγητο το άλλο. Χατίρι του ενός, χατίρι και του άλλου, όπως λέει η γνωστή παροιμία και τελείωσε η ιστορία.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να πω ότι εμείς θα επανέλθουμε και στο δεύτερο κύκλο με συγκεκριμένες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε, εάν θα υιοθετήσετε κάποιες απ’ αυτές τις προτάσεις και απ’ αυτό θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των άρθρων, τα οποία θα υπερψηφίσουμε. Γιατί είμαστε μία πολιτική δύναμη, η οποία λέει ναι στη φιλοσοφία διαφωνούμε, θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο, αλλά διεκδικούμε στο όνομα των συμφερόντων των ανθρώπων που εκπροσωπούμε την αλλαγή της νομοθεσίας προς όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Χατίρι και Ηπειρώτη σε Ηπειρώτη, φθάσαμε στα είκοσι δύο λεπτά.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 16.25΄ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 και ώρα 18.00΄ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Νομοθετική εργασία: Α) Αποφάσεις της Βουλής: Συζήτηση και ψήφιση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του Συντάγματος και του άρθρου 118 της Βουλής, των προτάσεων του Πρόεδρου της Βουλής: α) Για την τροποποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό) και β) Για τη μερική τροποποίηση διατάξεως του Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Β΄- ΦΕΚ 51Α/10-4-1997), όπως ισχύει και Β) Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 14/4/2010 7:36:00 μμ Από: Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε: 14/4/2010 12:23:00 μμ
PDF:
es20100414(proi).pdf
TXT:
es100414pr_1.doc
Επιστροφή