ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΜΣΤ' 18/01/2010

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΣΤ΄
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 18 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.02΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Βουλευτή Β΄ Πειραιά, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Χανίων κ. Ιωσήφ Βαλυράκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κακοδικίου, Καντάνου Χανίων ζητεί την άμεση στήριξη και αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας στο Κακοδίκι Νομού Χανίων.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Ιωαννίνων ζητεί την καταβολή της επιδότησης στους δικαιούχους παραγωγούς του Νομού Ιωαννίνων, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας.
Οι Βουλευτές κύριοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Νικόλαος Μωραϊτης κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Κέρκυρας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του Νομού από τις ζημιές που υπέστη εξαιτίας των βροχοπτώσεων.
Η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορμύλιας Χαλκιδικής ζητεί τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της επαναλειτουργίας του.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κορθίου Άνδρου ζητεί την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού στην περιοχή του.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης ζητεί να χρηματοδοτηθεί από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» η μελέτη της ολοκλήρωσης των υδρευτικών και αποχετευτικών έργων της περιοχής του.)
(IK)
(1AM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Αναφορών και Ερωτήσεων της Τρίτης 19ης Ιανουαρίου 2010.
Α. Αναφορές-Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 1139/17-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ανδριανού προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την πορεία υλοποίησης του αρδευτικού έργου Ανάβαλου στο Νομό Αργολίδας.
2. Η με αριθμό 338/27-10-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων για τους οικότροφους και τους εργαζόμενους στα Οικοτροφεία «Αργώ» και «Νεφέλη» στην Κέρκυρα.
3. Η με αριθμό 833/9-11-2009 ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ίδρυση νοσοκομείου στην Ιστιαία Ευβοίας κ.λπ..
4. Η με αριθμό 734/6-11-2009 ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του νεότευκτου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στο Περιστέρι.
Β. Αναφορές-Ερωτήσεις Δευτέρου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ.5 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 1075/13-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλογιάννη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αναβολή της δημοπράτησης του έργου «Νέος Λιμένας Ηγουμενίτσας-Γ΄ Φάση».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε τώρα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 284/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την εξαγγελία του Υπουργού από το Λονδίνο για ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ως εξής:
«Ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξήγγειλε στο Λονδίνο, σε κλειστή εκδήλωση τραπεζιτών και προκειμένου να ικανοποιήσει τις διεθνείς αγορές, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο 2010 ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Επειδή δεν είναι δυνατόν η κυβερνητική οικονομική πολιτική να εξαγγέλλεται αιφνιδίως στο τραπεζικό λόμπυ του Λονδίνου λίγο μετά την πιστοληπτική υποβάθμιση της οικονομίας από την Standard & Poors και όχι από την Αθήνα και την ελληνική Βουλή, επειδή οι ιδιωτικοποιήσεις και μάλιστα στρατηγικών επιχειρήσεων είναι απαράδεκτες και άκρως επιζήμιες για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της χώρας και επειδή είναι αδιανόητο να εκποιούνται δημόσιες επιχειρήσεις για να φτάνουμε στο κατάντημα να επιχορηγούνται αδιαφανώς από τα έσοδά τους, που συγκεντρώνονται σε ειδικό εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμό, είτε ο Οργανισμός «ΑΘΗΝΑ 2004» είτε ο Ο.ΔΙ.Ε., ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Σε ποια προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης αναφέρονται ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2010;
2. Ποιες συγκεκριμένα δημόσιες επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και αν σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω απαράδεκτη, άκρως βλαπτική, πώληση μετοχικών πακέτων της Α.Τ.Ε., του Τ.Τ., της Δ.Ε.Η., του Ο.Π.Α.Π., της Ε.Υ.Α.Θ. κ.λπ.;».
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω, κύριε συνάδελφε, σε ποιο ακριβώς σημείο εντοπίζετε ανακολουθίες ανάμεσα στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική μετεκλογικά.
Επειδή φαίνεται ότι είναι απαραίτητο στο σημείο αυτό να επαναλάβω ποια ήταν η προεκλογική μας δέσμευση, ας μου επιτραπεί να σας υπενθυμίσω τι ακριβώς περιλαμβανόταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Λέγαμε, λοιπόν, ότι στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου για την κατοχύρωση του κοινωνικού και αναπτυξιακού τους ρόλου.
Στο Ζάππειο Μέγαρο στις 14 Δεκεμβρίου 2009 κατά την ομιλία του Πρωθυπουργού προς τους κοινωνικούς εταίρους επαναλήφθηκε ακριβώς αυτή η δέσμευση. Το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε επιχειρήσεις που το κράτος δεν χρειάζεται να ελέγχει, γιατί δεν έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και άρα δεν υπάρχει λόγος διατήρησης της παρουσίας του σε αυτές.
(NP)






(1IK)
Ανάλογη τοποθέτηση πραγματοποίησε και ο Υπουργός Οικονομικών.
Συνοψίζω, λοιπόν, και επαναλαμβάνω τι ακριβώς έχουμε περιλάβει μέσα στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Λέμε, λοιπόν, ξεκάθαρα: Εκεί όπου θεωρούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να παραμείνει η επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου, διατηρούμε πάνω από το 51%, όπως είναι στην περίπτωση της Δ.Ε.Η.. Ξεκάθαρα πράγματα!
Εκεί όπου χρειάζεται να έχουμε μια παρουσία, κοιτάμε να διατηρήσουμε μια καταστατική πλειοψηφία πάνω από το 34%. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες το κράτος δεν χρειάζεται να έχει καμία παρουσία. Ενδεικτικά να αναφέρω την περίπτωση των καζίνο. Εκεί βέβαια το κράτος θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
Είπαμε ότι εναλλακτικά αυτό που σκεπτόμαστε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια εταιρεία συμμετοχών, η οποία θα έχει ως περιουσιακά στοιχεία τις συμμετοχές του ελληνικού δημοσίου σε διάφορες επιχειρήσεις. Απ’ αυτή την επιλογή, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση ορισμένων επιχειρήσεων στις οποίες δεν έχει κανένα λόγο παρουσίας το κράτος ή αν κάπου περιορίσουμε τη θέση που ήδη έχει το ελληνικό δημόσιο ή αν δημιουργήσουμε αυτή την εταιρεία συμμετοχών, μπορούν να διαμορφωθούν έσοδα της τάξης των δισεκατομμυρίων τα οποία θα μας επιτρέψουν να ελέγξουμε τη δυναμική του δημόσιου χρέους. Αυτές είναι θέσεις ξεκάθαρες οι οποίες δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση και ουδόλως φέρνουν σε αναντιστοιχία τις μετεκλογικές μας τοποθετήσεις σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.
Το λόγο έχει ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Νομίζω ότι η απάντηση του κυρίου Υφυπουργού δείχνει το Βατερλό και τη σύγχυση που βρίσκεται η Κυβέρνηση. Διότι, κύριε Υφυπουργέ, δεν μας είπατε πότε μιλήσατε προεκλογικά για ιδιωτικοποιήσεις; Το αντίθετο μας διαβάσατε. Μας διαβάσατε μια παράγραφο που λέει ότι θα διατηρήσετε στρατηγικές επιχειρήσεις στο δημόσιο τομέα. Δεν λέει τι θα πουλήσετε και δεν λέει κουβέντα για ιδιωτικοποίηση το προεκλογικό σας πρόγραμμα!
Αντιθέτως, προεκλογικά μας λέγατε ότι θα επιχειρήσετε να επαναγοράσετε τον Ο.Τ.Ε. από την DEUTSCHE TELECOM. Πάει αυτή η δέσμευση. Την πετάξατε στον κάλαθο των αχρήστων. Η DEUTSCHE TELECOM θριαμβεύει επί των ημερών σας στον Ο.Τ.Ε. και κάνει ό,τι θέλει σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή και της στρατηγικής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.
Μας είχατε πει ότι θα αναθεωρήσετε τη σύμβαση της παραχώρησης των ΣΕΜΠΟ στην κινέζικο COSCO. Θριαμβεύει η COSCO. Και εξυμνείτε τώρα την αναπτυξιακή παράδοση του λιμανιού του Πειραιά στα κινέζικα συμφέροντα. Λυπάμαι πάρα πολύ. Αυτά τα οποία κάνατε είναι ο μέγας εμπαιγμός του ελληνικού λαού. Και τώρα, αφού δεν είπατε τίποτα προεκλογικά, δεν είπατε τίποτα στις προεκλογικές διακηρύξεις σας για ιδιωτικοποιήσεις, αφού δεν γράψατε τίποτα στον προϋπολογισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις, αιφνιδίως από το Λονδίνο ανακοινώσατε στον ελληνικό λαό -σε αυτούς τουλάχιστον που παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις- προκειμένου να κάνετε τα καλά παιδιά στις αγορές και για πολλούς άλλους λόγους, φυσικά, ένα πρόγραμμα-μαμούθ ιδιωτικοποιήσεων για το 2010 ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τόσα σας λείπουν; Πωλείται η Ελλάς! Τόσα σας λείπουν;
Και στο πρόγραμμα σταθερότητας τι βλέπω εκεί, κύριε Υφυπουργέ; Και αυτό αιφνιδίως. Οι ιδιωτικοποιήσεις έφτασαν τα 5,75 δισεκατομμύρια στην τριετία. Τι θα πουλήσετε; Και τα Υπουργεία θα πουλήσετε για να βγάλετε αυτά τα λεφτά; Οι εισηγμένες μετοχές του δημοσίου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ξέρετε πόσο είναι; Είναι 6 εκατομμύρια ευρώ.
Πώς, λοιπόν, θα εισπράξετε αυτά τα υπέρογκα ποσά που αναγράφονται στο πρόγραμμα σταθερότητας; Πάει να πει ότι τίποτα δημόσιο δεν θα μείνει σ’ αυτή τη χώρα. Θα εκποιηθεί το σύμπαν. Έτσι όμως μετατρέπετε την Ελλάδα σε Μπανανία! Εσείς ξεκινήσατε τις ιδιωτικοποιήσεις σ’ αυτή τη χώρα. Εσείς παραδώσατε το τραπεζικό σύστημα στα ιδιωτικά κεφάλαια με αυτή την κερδοσκοπική ληστεία που βλέπουμε και με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι παραδομένη στις αγορές. Μια Μπανανία της χειρίστης μορφής, ευρωπαϊκού τύπου μέσα στην Ευρωζώνη και η οποία σήμερα κινδυνεύει να πεταχτεί σαν κλωτσοσκούφι! Ήδη είναι ο καρπαζοεισπράκτορας χωρίς καμιά δική σας αντίσταση, γιατί η Κυβέρνησή σας έχει παραδοθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
(FT)
(NP)
Και σας ρωτάω τι θα πουλήσετε συγκεκριμένα; Αυτό να μας πείτε. Γιατί όταν σας λέμε θα πουλήσετε τη Δ.Ε.Η. μη μας λέτε «όχι δεν θα πουλήσουμε». Θα πουλήσετε την Αγροτική Τράπεζα; Όχι, δεν θα πουλήσουμε την Αγροτική Τράπεζα. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως έχει αναγραφεί κιόλας; Όχι δεν θα το πουλήσουμε. Ε, μας πως θα γίνει αυτό το θαύμα να πάρετε 2,5 δισεκατομμύρια το 2010, 575 δισεκατομμύρια μέχρι την τριετία και να μην πουλήσετε τίποτα; Γιατί θα σας τα δώσουν οι επενδυτές; Για τα μαύρα σας μάτια;
Αλλά δεν είναι και λογική αυτή, κύριε Υφυπουργέ. Δεν είναι λογική αυτή να μας λέτε πρώτα πόσα θέλετε να εισπράξετε και μετά να ψάχνετε να βρείτε, ή εκτός εάν έχετε βρει και το κρύβετε, τι θα πουλήσετε. Αυτή η λογική είναι η παράδοση της χώρας στα μεγάλα ιδιωτικά και πολυεθνικά συμφέροντα. Και ύστερα λέτε γιατί δεν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική, γιατί δεν έχουμε παραγωγική βάση και γιατί είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα σ' αυτό το ύψος. Με αυτή την πολιτική που έχετε οδηγείτε την Ελλάδα σε καταστροφικό δρόμο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, εμβρόντητος δεν μένει ο ελληνικός λαός από το άκουσμα της πρόθεσής μας για αποκρατικοποιήσεις της τάξης των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εμβρόντητος μένει ο ελληνικός λαός όταν συνειδητοποιεί που ακριβώς βρίσκεται η ελληνική οικονομία, που την οδήγησαν οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και ποιες είναι οι προτάσεις που κατατίθενται από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.
Και ρητορικά θέτω το ερώτημα: Αλήθεια, εάν ξαφνικά υιοθετούσαμε μία λογική σαν αυτή την οποία μόλις προηγούμενα καταθέσατε και προχωρούσαμε σε μία μαζική κρατικοποίηση όλων των επιχειρήσεων, αυτό θα συνιστούσε αναπτυξιακή πολιτική; Θα έλυνε το αναπτυξιακό πρόβλημα της χώρας; Εκεί δηλαδή βρίσκεται αυτή τη στιγμή το πρόβλημα; Ότι, δηλαδή, υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις και δεν υπάρχουν κρατικές επιχειρήσεις;
Γιατί, ξέρετε κι εσείς πάρα πολύ καλά από τη διεθνή εμπειρία ότι όλες εκείνες οι χώρες οι οποίες λειτουργούσαν με το σύνολο των επιχειρήσεων κάτω από τον έλεγχο του κράτους δεν είδαν τρόπο να αντιμετωπίσουν το αναπτυξιακό πρόβλημα. Αντίθετα, προχώρησαν σε μια υποχώρηση από τις συγκεκριμένες επιλογές, διότι διαπίστωσαν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος λειτουργίας της οικονομίας δεν μπορούσε να αποδώσει.
Σε ό,τι αφορά δε το ερώτημά σας, κύριε Λαφανάζη, για το πώς θα μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σας περιέγραψα μία μόνο συγκεκριμένη δυνατότητα που υπάρχει με τη δημιουργία μίας εταιρείας συμμετοχών. Σας διαβεβαιώνω ότι η εταιρεία αυτή έχει τη δυνατότητα να μας δώσει, από μόνη της, το ποσό το οποίο αναγράφεται επάνω στο πρόγραμμα σταθερότητας.
Σας ευχαριστώ ,κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Σας ευχαριστούμε.
Συνεχίζουμε με την υπ΄αριθμόν 280/12-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Ιωάννη Κοραντή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο κ.λπ.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Η μαζική εισβολή τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ μάλιστα ο Πρωθυπουργός επισκεπτόταν την Μυτιλήνη και ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών το Αγαθονήσι, κονιορτοποίησε ό,τι είχε απομείνει από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αντιδράσει στην έξαρση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο;».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω κατ’ επανάληψη και με δημόσιες δηλώσεις μου προς τα Μέσα Ενημέρωσης και προσφάτως κατά τη συνέντευξη Τύπου και τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της θητείας της Κυβέρνησης, πράγματι μετά από πολλά χρόνια, είχαμε τις μέρες των γιορτών και πιο συγκεκριμένα την ημέρα των Χριστουγέννων και την ημέρα των Θεοφανείων, έντονη τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Είχαμε μετά από χρόνια και παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, είσοδος δηλαδή στο FIR Αθηνών χωρίς υποβολή σχεδίου πτήσης και παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και εμπλοκές, γιατί τα αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχαίτισαν και αναγνώρισαν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και διαπιστώσαμε ότι ορισμένα από αυτά τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.
(TR)


(1FT)
Μάλιστα την ημέρα των Χριστουγέννων τα τουρκικά αεροσκάφη αντέδρασαν στη διαδικασία αναχαίτισης και αναγνώρισης από τα ελληνικά αεροσκάφη και είχαμε και εμπλοκή.
Γνωρίζει ο κύριος συνάδελφος που έχει διατελέσει πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα και έχει χειριστεί τα θέματα αυτά ότι το μνημόνιο Παπούλια-Γκιλμάζ όπως και τα άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έχουν πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Στην περίπτωση αυτή δεν είχαμε δέσμευση περιοχών για ασκήσεις με νόταμ, είχαμε, όμως μία έντονη δραστηριότητα που αναμφίβολα παραβιάζει το πνεύμα του μνημονίου Παπούλια-Γκιλμάζ, διότι είχαμε μία δραστηριότητα μέρα που αναμφίβολα είναι μέρα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική κοινωνία. Και εμείς από τη μεριά μας σεβόμαστε πάντα τις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές που ακολουθεί ο τουρκικός λαός, όπως είναι για παράδειγμα το Ραμαζάνι.
Κάθε φορά, όμως, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για μία καθημερινή ή εάν πρόκειται για μία επίσημη αργία, για μία μεγάλη θρησκευτική ή εθνική εορτή, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση αυτή και να επιβεβαιώσει την ελληνική εθνική κυριαρχία, τα ελληνικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις ελληνικές διοικητικές αρμοδιότητες που έχουν απονεμηθεί στη χώρα μας με αποφάσεις διεθνών οργανισμών ή με διεθνείς συμβάσεις, όπως αυτές που αφορούν την ασφάλεια της Πολιτικής Αεροπορίας και ρυθμίζονται από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
Στο Αιγαίο έχουμε καθημερινά προβλήματα, υπάρχουν καθημερινά εντάσεις. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γι’ αυτό και πρέπει να είναι σταθερή η εθνική μας γραμμή, σταθερή, ενιαία και να θεμελιώνεται σε μία ειλικρινή και ενεργό εθνική συναίνεση.
Εμείς έχουμε πάντα ως άξονα αναφοράς το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Θέλουμε πάντα το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας να λυθεί μέσω προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Υπερασπιζόμαστε χωρίς καμία κάμψη και χωρίς καμία διολίσθηση τα εθνικά μας δικαιώματα. Θέλουμε η άλλη πλευρά να ακολουθήσει μία ευρωπαϊκή πορεία ακώλυτα.
Θέλουμε η Τουρκία να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος-δικαίου. Θέλουμε να συμβάλει στην οριστική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Θέλουμε να συμμορφώνεται στα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που συνιστούν θεμελιώδη πυρήνα του ευρωπαϊκού, νομικού και πολιτικού πολιτισμού για τη συμπεριφορά και τη θεσμική ποιότητα των κρατών-μελών, αλλά βεβαίως από την άλλη μεριά παρατηρούμε ότι υπάρχει μία ένταση στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας, ότι πολλές φορές πράγματα αυτονόητα για τις ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι αυτονόητα στην Τουρκία.
Επιδεικνύουμε, αυτό που έχω πει κατ’ επανάληψη στην Αίθουσα αυτή, στρατηγική ψυχραιμία. Δεν παρασυρόμεθα σε σημειακές, φευγαλέες εντάσεις, χωρίς αυτές να μπορούμε να τις εντάξουμε στο δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν θέλουμε να έχουμε εξαρτημένα ανακλαστικά, αλλά θέλουμε να έχουμε έλεγχο των στρατηγικών μας επιλογών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να αγνοήσουμε προκλήσεις, ότι είμαστε έτοιμοι να καμφθούμε, ότι είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τα κριτήριά μας, τα οποία βασίζονται στην ιστορία, στο Διεθνές Δίκαιο, στη γεωγραφία, στην ανάγκη καλής γειτονίας, στην αίσθηση πως οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και στη βεβαιότητα πως μόνο οι ξεκάθαρες τοποθετήσεις διασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Προβλήματα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όχι μόνο από πλευράς στρατιωτικής ασφάλειας, αλλά και από πλευράς αστυνομικής ασφάλειας κατά την αντιμετώπιση του μεγάλου ρεύματος των μη νόμιμων μεταναστών. Ακόμη και η frodex που είναι μία κοινοτική δραστηριότητα, αστυνομικού, ας το πω έτσι, χαρακτήρα, αντιμετωπίζει προβλήματα, διότι πολύ συχνά παρενοχλείται από την άλλη πλευρά, η οποία και δεν σέβεται το μνημόνιο για την επαναπροώθηση που έχει υπογράψει και το οποίο τη δεσμεύει και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θέλω, λοιπόν και ο κύριος συνάδελφος που υπέβαλε την ερώτηση και όλη η Βουλή των Ελλήνων να είναι σίγουρη, βέβαιη ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί τα ζητήματα, διασφαλίζει την εφαρμογή της εθνικής γραμμής, παρακολουθεί τα θέματα με ψυχραιμία, με ετοιμότητα και η Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα όλος ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν συνείδηση της αποστολής τους και επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα ανταπόκρισης στην αποστολή τους.
Ευχαριστώ πολύ.

(XS)



(1TR)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ιωάννης Κοραντής έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για όσα είπατε επιβεβαιώσατε ασφαλώς τους φόβους και τις ανησυχίες που είχα εκφράσει με την ερώτησή μου. Δεν απαντήσατε όμως στο ερώτημά μου που ήταν: «με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αντιδράσει στην έξαρση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο». Ως προς τις παραβάσεις, παραβιάσεις και ούτω κάθε εξής αυτά είναι γνωστά, έχουν δημοσιοποιηθεί από τον ΚΕΕΘΑ. Τα τουρκικά μαχητικά πετούν συστηματικά πάνω από Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνους, διέρχονται σε απόσταση ολίγων εκατοντάδων μέτρων από νησίδες όπως η Δονούσα, ο Ανθρωποφάγος, το Μακρονήσι, οι Καλόγεροι, τα Χταπόδια και συστηματικά, όπως ξέρουμε, οι Τούρκοι προωθούν την πολιτική τους δημιουργίας γκρίζων ζωνών σε μια ολόκληρη περιοχή από την Πάτμο μέχρι τα Ψαρρά και από την Λέσβο μέχρι το Αγαθονήσι.
Την ίδια ώρα, κύριε Υπουργέ, που η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα γνωστά πελώρια οικονομικά προβλήματα εσείς ο ίδιος μέσα στην Βουλή είπατε ότι μας στοιχίζει η πτητική δραστηριότητα της ελληνικής αεροπορίας στο Αιγαίο για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς την Τουρκία, κυριολεκτικά χρυσάφι. Είχατε αναφερθεί νομίζω σε 20.000.000 ευρώ ετησίως μόνο για λειτουργικές δαπάνες.
Από την άλλη πλευρά όμως το μνημόνιο Παπούλια για μας, θα πρέπει να ομολογήσουμε, έχει γίνει τρυπητήρι. Όμως και σήμερα είμαι υποχρεωμένος να το επαναλάβω ακούσαμε και από το στόμα σας μόνο λεκτικές καταδίκες και επανάληψη του γνώριμου επιχειρήματος ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Πέρυσι, κύριε Υπουργέ, είχα θέσει μια ερώτηση και στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε εσάς, για ποιο λόγο μονομερώς είχε ματαιώσει η Κυβέρνηση το Νοέμβριο επί πέντε μέρες τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο λόγω της θρησκευτικής εορτής του Μπαϊραμίου. Ο κύριος Υπουργός Εξωτερικών μου απάντησε ό τι η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε αυτόνομα και μονομερώς και όχι στο πλαίσιο κάποιας αμοιβαιότητας ενώ εσείς ο ίδιος, όπως γνωρίζετε, μου απαντήσατε παραπέμποντάς με στο μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ.
Με άλλα λόγια, κύριε Υπουργέ, για πολλοστή φορά η Ελλάδα εμφανίζεται ότι είναι το καλό και φρόνιμο παιδί η πτωχή πλην τιμία –καλά το τιμία ας το αφήσουμε κατά μέρος- που δεν διεκδικεί τίποτα αλλά που βλέπει να ακρωτηριάζεται η εθνική της αξιοπρέπεια, η εθνική της ακεραιότητα και η εθνική της ασφάλεια. Και σας ερωτώ, μέχρι πότε θα ανεχθείτε αυτήν την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, καλέσατε, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, εσείς, ο κύριος αναπληρωτής Υπουργός σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ τις Πρεσβείες των νατοϊκών συμμάχων μας, των ευρωπαίων εταίρων μας για να τις ενημερώσετε; Ζητήσατε ταυτόχρονα, ώστε ανάλογες συντονισμένες ενέργειες να γίνουν από τις Πρεσβείες μας στις αντίστοιχες χώρες; Θα λάβετε ουσιαστικά μέτρα ώστε η κόκκινη γραμμή μεταξύ Εσκί-Σεχίρ και Λάρισας να έχει την πραγματική ουσία για την οποία φτιάχτηκε; Ακόμη κυριότερα όμως, θα ανεβάσετε το πολιτικό θερμόμετρο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Θα ευαισθητοποιήσετε στο ύψιστο επίπεδο τους εταίρους μας σε αυτό το οποίο εσείς ο ίδιος έχετε αποκαλέσει ότι μας γονατίζει κυριολεκτικά, τις αμυντικές δαπάνες, για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία ή θα περιμένετε να μας επιτεθεί πλέον ανοιχτά η Τουρκία προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας υποστήριξης και αλληλεγγύης που έχει εισαχθεί για πρώτη φορά στη Συνθήκη της Λισσαβόνας.
Και τέλος μια πρόταση, κύριε Υπουργέ, προσωπικής και μόνο βάσεως. Νομίζω θα ήταν χρήσιμο, να μπορούσε να επισκεφθεί η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της Βουλής το στρατηγείο στην Λάρισα, για μία ενημέρωση. Το επισκέπτονται ξένοι Πρέσβεις, το έχει επισκεφθεί ο αμερικανός Πρέσβης προ δυο μηνών εάν θυμάμαι καλά. Νομίζω ότι όσοι εξ υμών δεν είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν ειδικότερα σε αυτά τα θέματα θα ήταν γι’ αυτούς ένα καλό βοήθημα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αρχίζω από το τελευταίο, κύριε συνάδελφε. Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας μπορεί να επισκεφθεί οποιαδήποτε σαρωτική εγκατάσταση μετά από μια στοιχειώδη συνεννόηση και επειδή εγώ επισκέφθηκα το ΚΑΟΚ της Λάρισας προσφάτως και ενημερώθηκα και από τον Έλληνα διοικητή και από τον αμερικανό υποδιοικητή αυτό φυσικά μπορεί να το κάνει και η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ανά πάσα στιγμή. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι και αυτούς τους τελευταίους τρεις μήνες σε όλα τα νατοϊκά όργανα μέχρι του επιπέδου του γενικού γραμματέα, αλλά κυρίως στο επίπεδο της στρατιωτικής επιτροπής έχουμε θέσει με σαφήνεια το ζήτημα του επιχειρησιακού ελέγχου και της κατανομής των αρμοδιοτήτων και της στελέχωσης των ΚΑΟΚ στο πλαίσιο της νέας δομής του ΝΑΤΟ και έχουμε καταστήσει σαφές ότι η νέα δομή αντιμετωπίζεται εν τω συνόλω της και η ενεργοποίησή της προϋποθέτει επίλυση όλων των θεμάτων που εκκρεμούν.
(PM)

(1XS)
Ένα θέμα που εκκρεμεί είναι η κατανομή των διοικητικών θέσεων μεταξύ των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στη Λάρισα και στη Σμύρνη διότι, όπως γνωρίζετε, στη νέα δομή το ΚΑΟΚ του Εσκί Σεχίρ καταργείται.
Επίσης είναι προφανές ότι η «κόκκινη» τηλεφωνική γραμμή που συνδέει αυτή τη στιγμή τους διοικητές των δύο ΚΑΟΚ της παλαιάς δομής του Εσκί Σεχίρ και της Λάρισας ενεργοποιείται κάθε φορά που πρέπει να ενεργοποιηθεί. Από τουρκικής πλευράς ενεργοποιείται και πέραν των συμφωνημένων ορίων διότι η γραμμή αυτή εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένους στόχους έρευνας και διάσωσης, αποφυγής ατυχημάτων και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.
Επίσης είναι προφανές ότι τα διπλωματικά διαβήματα τα διατυπώνει το Υπουργείο Εξωτερικών και εμείς ενημερώνουμε πάντα όπως πρέπει τα αρμόδια νατοϊκά όργανα διότι πολλές φορές μπορεί να έχουμε προβλήματα αεροναυτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο που δημιουργούνται από δυνάμεις της Τουρκικής Αεροπορίας ή του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που είναι διατεθειμένες στο ΝΑΤΟ.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, η αλήθεια είναι ότι θα ήταν ευτυχής η Ελλάδα εάν δεν είχε τα προβλήματά αυτά στο Αιγαίο από το 1973 και μετά. Θα ήμασταν πάρα πολύ ευτυχείς αν δεν είχαν συμβεί όσα συνέβησαν το 1974 στην Κύπρο, εάν δεν είχαμε επί 35 χρόνια παρουσία τουρκικών δυνάμεων κατοχής σ’ ένα μεγάλο τμήμα της κυπριακής επικράτειας, εάν δεν υπήρχε αυτό το κλίμα έντασης και αβεβαιότητας που θέλουμε να ξεπεράσουμε για να καταστήσουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αυτά δεν μπορούμε να τα επιβάλουμε μονομερώς.
Η δική μας καθαρή θέση, η δική μας αποφασιστικότητα αλλά και η δική μας μετριοπάθεια με τη διπλωματική έννοια του όρου μας επιτρέπουν να είμαστε αξιόπιστοι και πειστικοί και να διαμορφώνουμε τους καλύτερους δυνατούς συσχετισμούς για την προώθηση και την υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων. Τα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας σε σχέση και με την κατάσταση στο Αιγαίο αναλυτικά παρουσιάστηκαν και κατά τη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προετοίμασε την τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο.
Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι πολλές φορές η τουρκική πολιτική ηγεσία εμφανίζεται να έχει μία διάθεση υπέρβασης όλων των προβλημάτων, αλλά η κατάσταση στο Αιγαίο εξαρτάται από πολύ συγκεκριμένες κινήσεις στρατιωτικού επιπέδου επί των οποίων κάθε ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα ασκεί και πρέπει να ασκεί απόλυτο πολιτικό έλεγχο. Όπως ασκείται στην Ελλάδα απόλυτος πολιτικός έλεγχος επί των ενόπλων δυνάμεων και της δραστηριότητάς τους, τέτοιος απόλυτος πολιτικός έλεγχος βεβαίως πρέπει να ασκείται και σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα υποψήφια κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τα θέματα αυτά η Κυβέρνηση είναι απολύτως ανοιχτή προκειμένου η Βουλή μέσω της αρμόδιας Επιτροπής να ενημερώνεται διαρκώς γιατί πρέπει να υπάρχει ένα αρραγές εσωτερικό εθνικό πολιτικό μέτωπο και γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα ζητήματα αυτά να αντιμετωπίζονται κομματικά είτε από τη σκοπιά της Κυβέρνησης, είτε από τη σκοπιά της μείζονος ή της ελάσσονος Αντιπολίτευσης και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται και συγκυριακά. Τα θέματα αυτά δεν είναι στιγμιαία. Τα αντιμετωπίζουμε επί 36 χρόνια και θέλουμε να τα λύσουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα λύσουμε μέσα στο τρίμηνο κατά το οποίο ασκεί τα καθήκοντά της η παρούσα Κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Η με αριθμό 269/11-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με την τροφοδότηση των επιχειρήσεων της Βιομηχανικής Περιοχής Τρίπολης με φυσικό αέριο κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτή.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 275/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Εμμανουήλ Κεφαλογιάννη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την παρακράτηση από την επιδότηση των δικαιούχων αγροτών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
(AS)

(PM)
«Με διατάξεις νόμου που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο 2008, καθορίστηκε ρητά ότι το κόστος ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα καλύπτεται από το έτος 2009 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η απόφαση αυτή αφορά πάνω από 500.000 αγρότες σε όλη την Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση του Γ.Α. Παπανδρέου, παραβιάζοντας το νόμο, κατέβαλε τον Δεκέμβριο 2009 μόνο το 60% του ποσού των επιδοτήσεων, παρακρατώντας από τους παραγωγούς την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων καθώς και τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι υπάρχει δικαιούχος σε Ένωση του Ηρακλείου Κρήτης που σε σύνολο 650 ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου και του ποιοτικού παρακρατήματος), πιστώθηκαν στο λογαριασμό του 300 ευρώ και από αυτά του κρατήθηκαν 101 ευρώ.
Ερωτάσθε:
1.Πότε θα επιστραφούν οι παρανόμως παρακρατηθείσες επιδοτήσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους άλλους δικαιούχους αγρότες;
2.Ποια είναι τα συνολικά ποσά που παρακρατούν παρανόμως οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, για ποιο λόγο παρακρατούνται αυτά και πού διατίθενται τα χρήματα που παρακρατούνε μέχρι σήμερα από τις επιδοτήσεις των αγροτών».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, στέκομαι στο σημείο που ο αγαπητός συνάδελφος και συμπατριώτης μου Μανώλης Κεφαλογιάννης μιλάει για παρανομίες, όμως, παραβατικές, προκλητικές, ασυνεπείς ήταν οι πολιτικές συμπεριφορές που άσκησε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Βεβαίως, γνωρίζετε ότι σε ένα πρόβλημα, το οποίο διαπιστώνουμε, υπάρχει μία αφετηρία. Η αφετηρία στο πρόβλημα που συζητάμε έχει ημερομηνία έναρξης, τη διακυβέρνηση της χώρας 2004-2009.
Κύριε συνάδελφε, γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά ότι το 2008 είχε αναλάβει την υποχρέωση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση την οποία είχαμε αναλάβει ως υποχρέωση να κάνουμε στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καταβληθούν απρόσκοπτα οι επιδοτήσεις.
Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι υπήρξε η δέσμευση ότι μέχρι τις 31-12-2008 θα είχε ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Μετά υπήρξε και άλλη δέσμευση, ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση. Τελικά, φθάσαμε να ξεκινάει η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, έτσι ώστε να καταβληθούν οι επιδοτήσεις, τον Μάιο.
Παραλάβαμε, λοιπόν, στις 4 Οκτωβρίου 2009, στις εκλογές, ψηφιοποίηση 28%. Μέσα σε σαράντα μέρες και με πολύ συστηματική προσπάθεια φθάσαμε στο 70%. Σήμερα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγούμαστε πραγματικά γύρω στο 100% και θα ολοκληρώσουμε την ψηφιοποίηση μέχρι 31-1-2010. Θα έχουμε τους ελεγκτές μέσα στο Φλεβάρη και εκτιμούμε πραγματικά σε πολύ συντομότερο διάστημα από ό,τι είχατε δεσμευτεί εσείς, οι αγρότες να πάρουν τις επιδοτήσεις τους μέχρι 15-3-2010.
Αυτή είναι μια πραγματικότητα και οδηγηθήκαμε σε αυτήν από τις ανακολουθίες, τις ασυνάρτητες και χαοτικές πολιτικές και τις πελατειακές λογικές που αναπτύχθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μην υπάρχει σύστημα, να μην υπάρχει οδικός χάρτης, να μην υπάρχει κατεύθυνση, να μην υπάρχει έλεγχος, να μην υπάρχει τίποτα.
Σήμερα, ακολουθούμε μία άλλη πολιτική και αυτό που αποδεικνύουμε καθημερινά είναι ότι θα έχουμε αποτέλεσμα σε αυτή την προσπάθεια και οι άνθρωποι θα πληρωθούν μέχρι τις 15 του Μάρτη, το αργότερο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο καθ’ όλα συμπαθής συμπατριώτης μου και άξιος κοινοβουλευτικός βεβαίως, κ. Καρχιμάκης, μπορεί να απαντήσει άριστα σε οποιαδήποτε ερώτηση στη Βουλή γιατί έχει μεγάλη εμπειρία.
Ο Πρωθυπουργός, όμως, μας έλεγε ότι θα έρχονται οι Υπουργοί να απαντήσουν. Εγώ πραγματικά, θα ήθελα σήμερα να είναι η Υπουργός εδώ επειδή κρατάει το ταμείο.
Κύριε Πρόεδρε, φαίνεται ότι η μοίρα των αγροτών είναι κάθε φορά που έχουμε κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ταλαιπωρούνται με τις επιδοτήσεις τους.
(BA)



(1AS)
Σας θυμίζω ότι τον Απρίλη του 2004, πριν δηλαδή από τις εκλογές, οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, κυρίως των προϊόντων που παράγουμε στην Κρήτη, όπως είναι το λάδι και η σταφίδα, δεν είχαν πάρει την ενιαία ενίσχυση. Ήρθε η Νέα Δημοκρατία και το 2005 και το 2006 και το 2007 στις 6 Δεκεμβρίου είχαν πάρει τις επιδοτήσεις και μάλιστα αρχές Νοεμβρίου του 2008 πήραν τις επιδοτήσεις τους στο σύνολό τους.
Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση σήμερα και δεν αξιοποιεί το νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το Σεπτέμβριο του 2008, το νόμο 3698/2008 άρθρο 33 παράγραφος 3 όπου λέει κατά λέξη: «Το κόστος ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων θα καλύπτεται από το 2009 από το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό». Δεν κάνει αυτό που κάναμε και εμείς το 2008, δεν κάνει αυτό που και η ίδια η Κυβέρνηση έκανε φέτος, δηλαδή με ταμειακή διευκόλυνση στην Αγροτική Τράπεζα να πληρώσει το 60%. Γιατί, κύριε Υπουργέ, να πληρώσετε μόνο το 60% με ταμειακή διευκόλυνση; Αφού σας το επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, δώστε 90%. Άρα, υπάρχει μια πολιτική που είναι εχθρική προς τους αγρότες. Επίσης, παράνομα και καταχρηστικά οι πράσινες ενώσεις του κόμματος, και όχι οι πράσινες ενώσεις του αγρότη της Κρήτης κυρίως, παρακρατούν 20% ακόμη και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τις επιδοτήσεις, ενώ εμείς με το νόμο λέμε ότι πρέπει να καλύπτονται από το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό.
Καταθέτω στα Πρακτικά τιμολόγιο αγοράς από την Ένωση Ηρακλείου όπου ο δικαιούχος δικαιούται 643 ευρώ, στο αποθεματικό του κρατάει η Ένωση Ηρακλείου 222 ευρώ, του δίνει και 110 ευρώ κουπόνια και πόσα παίρνει στο χέρι; Εκατόν ενενήντα ένα ευρώ. Είμαστε σοβαροί; Είναι Κυβέρνηση σοβαρή αυτή, κύριε Υπουργέ, εκατό μέρες μετά; Δηλαδή πρέπει να ξανάρθει το ΠΑ.ΣΟ.Κ για να ξαναπάρουν οι αγρότες της Ελλάδας και οι αγρότες της Κρήτης πάλι τις επιδοτήσεις τον Απρίλη;
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ξέρω ότι έχετε - γνωρίζω τη δική σας προσωπική ευαισθησία- κάνει πολύ μεγάλο αγώνα, αλλά βρίσκετε τείχος την πολιτική σας προϊσταμένη κ. Μπατζελή. Δεν ανοίγει το πουγκί να κάνετε δεκτά πολλά από τα αιτήματά των αγροτών, οι οποίοι την Τετάρτη καταλαμβάνουν την περιφέρεια της Κρήτης και τις εφορίες των Χανίων και οι οποίοι σας λένε συγκεκριμένα πράγματα:
Επιστροφή των χρημάτων ενεργοποίησης. Εγώ λέω και από τις πράσινες ενώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αποζημίωση 2 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς που πλήγηκαν το 2009. Τα έχουμε βγάλει αυτά από το Σεπτέμβριου του 2009 για τους παραγωγούς και τα παρακρατείτε, δεν τα δίνετε.
Στήριξη του κτηνοτροφικού κόσμου με 20 ευρώ ανά αιγοπρόβατο.
Πρόγραμμα αναμπέλωσης. Είχατε κάνει την προηγούμενη αναμπέλωση με εκείνα τα φυτώρια και έχουμε πάλι και τώρα φυλλοξήρα. Δικό σας το σφάλμα εκείνη την εποχή, διορθώστε το τώρα. Πεντακόσια ευρώ στα θερμοκήπια που είχαμε εμείς εγκρίνει μέσω ΕΛΓΑ το Σεπτέμβριο του 2009, βιολογικές καλλιέργειες στους αγρότες.
Ασκείστε όλη την επιρροή σας. Πηγαίνετε στον Πρωθυπουργό, αν χρειαστεί, και πείστε επιτέλους την Υπουργό σας να κατέβει και στη Κρήτη να μιλήσει με τους αγρότες, όπως έγινε και με τους προηγούμενους Υπουργούς, γιατί θα βρεθείτε και εσείς και εγώ σε δύσκολη θέση. Πώς θα ανέβετε ξανά με το βαπόρι, καταλαμβάνοντας και τις Μινωικές Γραμμές και την ΑΝΕΚ, και τι θα κάνετε τώρα που θα έρθουν σε εσάς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ειλικρινά εκπλήσσομαι με όλα όσα λέει ο συνάδελφος. Μας είπε ότι αρχές Νοεμβρίου του 2008 οι αγρότες πήραν τις επιδοτήσεις, γιατί δεσμευτήκατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα έχετε ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση και την εξαπατήσατε. Πριν από μερικές εβδομάδες που ήρθαν οι ευρωπαίοι ελεγκτές μας απαίτησαν -επειδή ακριβώς δεν υπήρχε συνέπεια από την πλευρά σας- και εκεί τους επισημάναμε ότι στο πρόβλημα υπάρχει αφετηρία …
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κάντε τους ταμειακή διευκόλυνση.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): … τους επισημάναμε, λοιπόν, ότι δεν κυβερνούν τη χώρα οι υπηρεσιακοί, αλλά οι κυβερνήσεις. Όμως, επέμεναν να μην πληρώσουμε, γιατί αν πληρώναμε από το λογαριασμό του ΕΛΕΓΕΠ θα έπρεπε η χώρα μας να καταβάλει 600 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο εξαιτίας της δικής σας ασυνέπειας. Αυτό είναι το πρώτο.
(PS)


(01BA)
Δεύτερον. Ξέρετε πολύ καλά, σας είπα. Δεσμευτήκατε ότι θα τελειώσετε την ψηφιοποίηση. Τους εξαπατήσατε. Ξέρετε πάρα πολύ καλά πως η ψηφιοποίηση, λοιπόν, δεν ολοκληρώθηκε και δεν πληρώσαμε τις επιδοτήσεις από τα λεφτά αυτά που εκκρεμούσαν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τότε γιατί δώσατε 60%;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Χορηγήθηκε μία οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών σε ποσοστό 60%.
Τελειώνουμε, όπως σας είπα, την ψηφιοποίηση 31/01, ολοκληρώνουμε τους ελέγχους και κάνουμε την εκκαθάριση μέχρι 15 του Μάρτη. Ήμουνα σαφής στην πρωτολογία μου.
Τώρα, μιλάτε για βιολογικές καλλιέργειες. Μιλάτε για νέους αγρότες. Βάλατε όλα τα ζητήματα. Θέλετε να σας πω τι κάνατε με τη βιολογική γεωργία; Για το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για τις επιδοτήσεις πείτε μου, σήμερα. Θα σας κάνω άλλη ερώτηση …
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μισό λεπτό. Οι επιδοτήσεις, κύριε Κεφαλογιάννη, επειδή έχετε ασυνάρτητη πολιτική, θα καταβληθούν μέχρι 15 του Μάρτη και οι συνδεδεμένες και οι αποσυνδεδεμένες.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είστε υπερήφανοι γι’ αυτό;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και οι αποσυνδεδεμένες. Πληρώνουμε την εξαπάτηση που κάνατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πληρώνουμε μία κατάσταση, την οποία παραλάβαμε και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε έτσι και την οδηγήσαμε με γοργούς ρυθμούς στη λύση.
Προσέξτε, κύριοι συνάδελφοι. Βιολογική γεωργία. Προβλέπονται στο πρόγραμμα, το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, 314.000.000 ευρώ. Σύνολο δεσμευμένων χρημάτων 480.000.000 ευρώ. Δηλαδή, πριν ανοίξει το πρόγραμμα, που δεν θα ανοίξει, πρέπει να βρούμε και 166.000.000 ευρώ να πληρώσουμε για τα ρουσφέτια που κάνανε, που μοιράζανε ασύδοτα σε υπερδεσμεύσεις του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Ισοπέδωσαν το πρόγραμμα «Μπαλτατζής». Ο κ. Κοντός γύριζε όλη την Ελλάδα και υποσχέθηκε τρεις φορές το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και έρχονται εδώ να μας λένε τι γίνεται. Εξαφάνισαν το χρήμα. Δεν υπάρχει φράγκο. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ. Και έρχονται να βγουν και από πάνω, λες και βγήκαν για πρώτη φορά. Λες και για πρώτη φορά αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο.
Κύριε συνάδελφε, νέοι αγρότες. Από το 2003 είχατε να πληρώσετε τους ανθρώπους τη δεύτερη δόση και τα σχέδια βελτίωσης. Πληρώνουμε τώρα, αποδεικνύοντας πραγματικά ότι εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχει αναλάβει το κράτος. Είμαστε υποχρεωμένοι δεν τους κάνουμε χάρη. Ξέρετε τι κάνατε; Πήγαινε ένας – ένας στα γραφεία σας, τηλεφωνούσατε στον Υπουργό και πωλούσατε χάρη το δικαίωμα των ανθρώπων. Αυτή ήταν η πραγματικότητα. Για εμάς τελείωσαν αυτά. Θα πληρωθούν όλοι οι αγρότες τις δεύτερες δόσεις από το 2003 και μετά, παρά το ότι κάνατε υπερδεσμεύσεις στο πρόγραμμα. Θα πληρώσουμε όλα τα σχέδια βελτίωσης, εντός των επόμενων ημερών, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υποχρέωση του κράτους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ανάγκες.
Είμαστε εδώ, πραγματικά, για να ανοίξουμε ένα διαρκή και εποικοδομητικό διάλογο γιατί εκτιμούμε, πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι θέλουν στήριξη. Και θέλουν στήριξη συντεταγμένη. Θέλουν στήριξη έτσι ώστε να αισθάνονται πραγματικά αξιοπρεπείς και υπερήφανοι και όχι επαίτες γιατί αυτό κάνατε με τις αποζημιώσεις.
Ουσιαστικά, έξι χρόνια γνωρίζατε ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν δημιουργήσει μία σειρά από προβλήματα, νέα ζημιογόνα αίτια. Μπορούσατε να αλλάξετε τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Δεν το κάνατε για να μπορούν να έρχονται κατά περίπτωση οι αγρότες να υποκύπτουν και να αισθάνονται ότι τους κάνουν χάρη και όχι ότι έχουν δικαίωμα. Εμείς τα τελειώνουμε αυτά.
Και στο θέμα των ενισχύσεων ομαλοποιούμε την κατάσταση και στο θέμα των αποζημιώσεων φέρνουμε νέο νόμο, για να ξέρει ο αγρότης σε τι θα αποζημιώνεται και να μην είναι επαίτης και στο θέμα της αγοράς θα παρέμβουμε. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε σε όλα τα επίπεδα.
Τέρμα οι στρεβλώσεις, τέρμα οι νονοί και τα βαφτιστήρια. Θα συγκρουστούμε αμείλικτα. Θα συγκρουστούμε προς όφελος των Ελλήνων αγροτών. Σε αυτά τα πλαίσια που διαμορφώνουν το εισόδημα του Έλληνα αγρότη, θα είμαστε δίπλα τους και αμείλικτοι με τους ασύδοτους και όλους αυτούς, οι οποίοι είχαν ομπρέλα προστασίας για να ασυδοτούν και πάρα πολλές φορές γνωρίζετε να κυκλοφορεί το μαύρο χρήμα. Γιατί; Για να μπορούν λίγοι να κυκλοφορούν και πολλοί να επαιτούν.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμ. 287/12-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη, -Χρόνια πολλά, που γιορτάζει κιόλας σήμερα- …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): …προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τους συμβασιούχους και εργαζόμενους στα προγράμματα stage κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παφίλη έχει ως εξής:
«Τη δημιουργία του απαράδεκτου καθεστώτος δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων κάθε είδους υποστήριξαν και αξιοποίησαν σταθερά, όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αξιοποίησαν πελατειακά νέους κυρίως ανθρώπους που είχαν ανάγκη για δουλειά και τους χρησιμοποίησαν στο δημόσιο σαν φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και χωρίς πλήρη δικαιώματα μετατρέποντάς τους σε ομήρους.
Μέρος αυτών αποτελούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage. Ο τρόπος και ο χρόνος πρόσληψής τους σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στην Κυβέρνηση να μην πληρώνει δεδουλευμένα πολλών μηνών σε πολλούς από αυτούς, με πρόσχημα τη διαφάνεια. Πρόκειται για παραβίαση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων από την ίδια την Κυβέρνηση.
Το Κ.Κ.Ε. υποστηρίζει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων συμπεριλαμβανομένων και αυτών που εργάζονται με προγράμματα stage, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ταυτόχρονα ζητάει να καταργηθούν αυτά τα προγράμματα ευέλικτων μορφών εργασίας και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί εάν και πότε θα πληρώσουν εκείνους τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage, που από τον Σεπτέμβριο του 2009 παραμένουν απλήρωτοι.
Γιατί διατηρεί τα προγράμματα αυτά στον ιδιωτικό τομέα όταν είναι φανερό ότι πρόκειται για κραυγαλέα πριμοδότηση της εργοδοσίας;».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιος Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είναι γνωστό ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Είναι γνωστό ότι οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σε πλήρη απορρύθμιση, για αυτό το λόγο αναλαμβάνουμε νομοθετική πρωτοβουλία και θα καταθέσουμε σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να υπάρξει, όσο το δυνατόν, διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων και των ανέργων.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε πλήρης αδρανοποίηση των μηχανισμών ελέγχου με αποτέλεσμα να μην τηρείται η υφιστάμενη νομοθεσία. Να μην τηρούνται όσα προβλέπονται για τις εργασιακές σχέσεις. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και είναι να ανασυστήσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έτσι ώστε να μπορεί να προβεί σε ελέγχους και προληπτικούς και όχι μόνο μετά από καταγγελίες, έτσι ώστε να τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο, να τηρούνται, όπως είπα, όσα προβλέπονται για τις εργασιακές σχέσεις.
Πρέπει, βέβαια, να παραδεχτούμε ότι αυτή η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και η χώρα μας είναι κάτι το οποίο έχει οδηγήσει σε παραπέρα διεύρυνση της αυθαιρεσίας πολλών επιχειρήσεων. Είναι υποχρέωση όλων να συνεισφέρουμε στη θωράκιση της οικονομίας, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην προστασία και των εργαζομένων και των ανέργων.
Οι νέοι είναι μία από τις πιο ευαίσθητες ομάδες και οφείλουμε να έχουμε κι εμείς ιδιαίτερη ευαισθησία για το πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με προγράμματα stage. Τα προγράμματα stage είχαν σχεδιαστεί για να αποτελούν μία μορφή εργασιακής εμπειρίας. Ωστόσο εξελίχθηκαν σε μία μορφή ομηρίας για το δημόσιο, μία εκμετάλλευση των νέων. Εμείς, όπως είπαμε, δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τέτοιου είδους προγράμματα στο δημόσιο.
Ωστόσο, με βάση και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, θα τηρηθούν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις από πλευράς του δημοσίου, δηλαδή, όσοι έχουν τοποθετηθεί σε τέτοιου είδους προγράμματα και με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί κατά τα λοιπά τα προβλεπόμενα, θα καταβληθούν ό,τι τους οφείλεται.
Ευχαριστώ.
(1PS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Πριν δώσω το λόγο στον ερωτώντα Βουλευτή, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα έξι μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί-συνοδοί τους από το 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τούς καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Τους ενημερώνουμε ότι σήμερα είμαστε λίγοι εδώ στη Βουλή, γιατί η διαδικασία είναι διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Είναι παρόντες οι Βουλευτές που ρωτούν και οι Υπουργοί που χρειάζεται να απαντήσουν.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανάσιος Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήξεις αφίξεις μας απαντήσατε. Σας κάναμε συγκεκριμένη ερώτηση. Πρώτον, θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι με STAGE, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν με αισχρό τρόπο από όλες τις Κυβερνήσεις; Με 460 ευρώ, ανασφάλιστοι, δούλευαν κανονικά για πολλά χρόνια και επί Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και επί Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και ύστερα μας λέτε για τα δικαιώματα της νεολαίας. Ντροπή το λιγότερο! Σας λέμε, λοιπόν: Θα τους πληρώσετε;
Και δεν φτάνει μόνο αυτό -είναι πρόκληση. Τι να πει κανείς; Βγαίνει από τα ρούχα του- δεν φτάνει που δουλεύανε έτσι, με τέτοιες συνθήκες, φτηνό, ευέλικτο, εργατικό δυναμικό, τσάμπα δουλειά, δηλαδή, και για το δημόσιο και για τους ιδιώτες, δεν τους πληρώνατε κιόλας. Οχυρώνεστε πίσω από τη διαφάνεια. Εμείς δεν θέλουμε να υπερασπιστούμε το τι έχετε κάνει εσείς και το τι έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία, τα ξέρουμε πολύ καλά και τα ξέρουν και οι ίδιοι οι νέοι άνθρωποι, ωστόσο δεν είναι δυνατόν ένας να δουλεύει, να προσφέρει τέτοια εργασία, να μην τον πληρώνετε και να λέτε: «Θα το ψάξουμε με τα νομικά συμβούλια» και όλα τα υπόλοιπα. Για εμάς είναι απαράδεκτο.
Δεύτερον, δεν μας απαντήσατε. Γιατί στον ιδιωτικό τομέα, κύριε Υπουργέ; Γιατί θέλετε να δώσετε φτηνό κρέας στο κεφάλαιο; Γιατί θέλετε να στείλετε νέα παιδιά είκοσι πέντε, τριάντα, είκοσι δύο, είκοσι τριών χρονών να δουλεύουν με 468 ευρώ οκτάωρο, εννιάωρο, δεκάωρο, δωδεκάωρο και παραπάνω καμιά φορά; Γιατί δεν τα καταργείτε, αφού θεωρείτε ότι είναι απαράδεκτα;
Τη θέση τη δική μας την ξέρετε. Εμείς είμαστε υπέρ της μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων χωρίς προϋποθέσεις. Πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα η κοινωνία σήμερα με την τεχνολογία που έχει, με την παραγωγικότητα που υπάρχει να απορροφήσει τους πάντες, να υπάρχει σταθερή δουλειά, αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μας απαντάτε.
Πείτε μας αλήθεια σαν Κυβέρνηση που θέλετε να λέτε ότι είστε προοδευτικοί, είναι αισχρό ή όχι να στέλνετε ένα νέο άνθρωπο με 460 ευρώ και να δουλεύει πλήρες οκτάωρο; Για εμάς είναι απαράδεκτο. Εμείς δεν τους ξεχνάμε. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που μιλάμε με κομματικά κριτήρια. Ξέρουμε ότι είναι νέοι άνθρωποι, ανεξάρτητα του τι πιστεύουν, ποιος τους έβαλε εκεί, ποιος τους ξεγέλασε, ποιος τους πούλησε ελπίδες -και είναι και η Νέα Δημοκρατία και εσείς- τους υποστηρίζουμε και πιστεύουμε ότι και αυτοί δεν πρόκειται και δεν πρέπει να ξεχάσουν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Γι’ αυτό, λοιπόν, σας επαναλαμβάνουμε να καταργήσετε τα STAGE στον ιδιωτικό τομέα τώρα, άμεσα. Εάν υπάρχει πρόβλημα μαθητείας -εμείς συμφωνούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πράγματι- πρέπει ορισμένοι νέοι να πάνε και στην παραγωγή. Όμως, ξεκινάμε από το εξής θεμελιώδες: Η μαθητεία πρέπει να γίνεται στη σχολή. Εκεί πρέπει να διδάσκονται και όταν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να πηγαίνουν πράγματι στην παραγωγή –αντικειμενικά υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, στον καπιταλισμό είμαστε- αλλά θα πηγαίνουν με συγκεκριμένη σύμβαση, με μειωμένο ωράριο, με ασφάλιση και με πλήρη δικαιώματα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι δουλεμπόριο των νέων ανθρώπων και αυτό δεν πρέπει να το ανεχθούμε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Παφίλη, δεν μπορείτε να συγκρίνετε, πολύ περισσότερο δεν μπορείτε να ταυτίζετε, μια πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνησή μας από τις 4 Οκτωβρίου και μετά με την πολιτική που ακολουθήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, γιατί αυτό που κάναμε εμείς από τα πρώτα νομοσχέδια που ψηφίσαμε, είναι να δώσουμε στους νέους, για τους οποίους επιτρέψτε μας να έχουμε και εμείς την ίδια ευαισθησία με εσάς, τις ίδιες δυνατότητες πρόσβασης στο δημόσιο και όχι να συγκεντρώνονται έξω από τα πολιτικά γραφεία, γιατί εμείς δεν είδαμε το δημόσιο ως λάφυρο.
Είναι εντελώς διαφορετικές, λοιπόν, οι πολιτικές που ασκούνται σήμερα σε σχέση με τις πολιτικές που ασκήθηκαν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου. Στη χώρα αυτή έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και θα αλλάξουν πολλά περισσότερα το επόμενο διάστημα.
(GM)
(1TS)
Δεύτερον, σας είπα ότι θα πληρωθούν οι συμμετέχοντες στα προγράμματα stage -και ήμουν απόλυτα σαφής- με την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί κατά τα λοιπά τα νόμιμα, δηλαδή να υπάρχουν προϋπολογισμοί, να υπάρχει πρόβλεψη για τα χρήματα που πρέπει να πάρουν. Πάντως θα πληρωθούν, εφόσον –όπως είπα- έχουν ακολουθηθεί οι συγκεκριμένες διαδικασίες.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εάν κάποιος δούλεψε πέντε μήνες, φταίει ο εργαζόμενος;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όχι, δεν φταίει ο εργαζόμενος.
Είπα, ό,τι οφείλεται στους συμμετέχοντες σε αυτά τα προγράμματα, θα δοθεί από τις υπηρεσίες που υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά.
Γνωρίζετε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Δεν είναι κάτι καινούργιο, δεν είναι κάτι που εφαρμόζεται μόνο στη χώρα μας. Βέβαια, αυτά τα προγράμματα έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο. Δεν είναι προγράμματα τα οποία γίνονται με τον τρόπο που γίνονταν στη χώρα μας μέχρι τον Οκτώβριο του 2009.
Στη χώρα μας, επίσης, υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και βέβαια απουσιάζει σε πολλές περιπτώσεις η πρακτική άσκηση γι’ αυτό αυτά τα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να έχουν μία αξία.
Στόχος των προγραμμάτων αυτών δεν μπορεί και δεν θα είναι η εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είναι χρονικά περιορισμένα, δηλαδή μέσα σε πέντε-έξι μήνες να ολοκληρώνονται.
Δεύτερον, επίσης στόχος δεν μπορεί να είναι –και το είπα ήδη- αυτά τα προγράμματα να αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης για τους νέους με υποσχέσεις πρόσληψης στο δημόσιο. Εξάλλου, η απασχόληση ή η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων στο δημόσιο δεν έχει καμία αξία και δεν πρόκειται ένας από αυτούς που συμμετέχουν σε αυτά τα προγράμματα να έχει συνέχεια στο δημόσιο.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, η πρώτη επαφή που μπορεί να έχει ένας νέος με την εργασία, είναι ένα σημαντικό στοιχείο, είναι μία πρώτη ευκαιρία για να μπορεί ο εργαζόμενος σε πολλές περιπτώσεις να συνεχίζει μετά ως κανονικά εργαζόμενος με πλήρη δικαιώματα στην ίδια επιχείρηση. Έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα στον ιδιωτικό τομέα.
Έτσι, λοιπόν, αυτά τα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα θα έχουν εφαρμογή και θα έχουν μία αξία, γιατί μπορεί να απορροφηθεί ένας αριθμός από αυτούς που είναι με τη μορφή μαθητείας στη συνέχεια στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος, ότι αυτά τα προγράμματα όταν γίνονται με σωστό τρόπο μπορούν να αξιοποιήσουν κοινοτικά κονδύλια και σε τέτοιες περιόδους η χώρα μας δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθεια για να αξιοποιήσει ακόμη και ένα ευρώ, όταν αυτή η χρηματοδότηση προέρχεται από κοινοτικούς πόρους.
Σε αυτή τη λογική βάζουμε αυτά τα προγράμματα και όχι στη λογική να δημιουργήσουμε νέες χιλιάδες ομήρων, όπως έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Εισερχόμαστε στις επίκαιρες ερωτήσεις δεύτερου κύκλου:
Η με αριθμό 261/11.1.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την περιβαλλοντική καταστροφή από τα λιόζουμα, τα κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων κ.λπ. αναβάλλεται λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Η με αριθμό 286/12.1.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Έλσας Παπαδημητρίου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη μόλυνση του Αργολικού κάμπου από επικίνδυνα απόβλητα κ.λπ. επίσης αναβάλλεται λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Τρίτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 281/12.1.2010 του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τις Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την τροποποίηση του ν. 3170/03 για την προστασία και την ευημερία ζώων συντροφιάς κ.λπ..
Κύριε Πλεύρη σας εύχομαι Χρόνια Πολλά για τη γιορτή σας!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Πλεύρη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Θέμα: Τροποποίηση ν. 3170/03 για την προστασία και ευημερία ζώων συντροφιάς.
Σύμφωνα με τον Μαχάτμα Γκάντι «Το μεγαλείο ενός έθνους και η πρόοδος στις ηθικές αξίες κρίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα», κάτι για το οποίο η σημερινή ελληνική κοινωνία πρέπει να ντρέπεται. Τα επανειλημμένα περιστατικά βίαιης θανάτωσης ζώων στην Ελλάδα από κρεμασμένα, δηλητηριασμένα, γδαρμένα, πνιγμένα, πριονισμένα ζώα συντροφιάς μόνο φρίκη μπορούν να προκαλούν. Επί προσθέτως έχουμε αρκετά παραδείγματα παράνομου εμπορίου ζώων συντροφιάς με παράδειγμα το τελευταίο περιστατικό που συνέβη στο λιμάνι της Αγκόνα πέρυσι όπου διάφορα σωματεία τα περισυλλέγουν για υποτιθέμενη υιοθέτηση όμως η τύχη των δύσμοιρων ζωντανών αγνοείται και τίθεται ζήτημα ότι γίνονται πειραματόζωα σε ξένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία.
(PE)
(1GM)
Χρειάζεται να πάψουμε να είμαστε τριτοκοσμική χώρα στο θέμα αντιμετώπισης των ζώων, γιατί το θέμα είναι όχι αν τα ζώα μπορούν να μιλήσουν ή έχουν λογική, αλλά αν υποφέρουν και σύμφωνα με τον Πυθαγόρα «τα ζώα μοιράζονται με εμάς το προνόμιο να έχουν ψυχή».
Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
α)Προτίθεσθε να αυστηροποιήσετε το ν.3170/2003, ώστε να είναι αποτελεσματικός;
β)Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για την εφαρμογή αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών όσον αφορά στη μεταφορά των ζώων για υιοθεσία στο εξωτερικό και αποφυγής παρανόμου εμπορίας αυτών;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Πλεύρη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχηθώ στο συνάδελφο Θανάση Πλεύρη χρόνια πολλά! Να είστε πολύχρονος, κύριε συνάδελφε!
Θέλω να επισημάνω για αυτήν την ερώτηση που έχετε υποβάλλει ότι η Κυβέρνηση έχει τη βούληση να διαμορφώσει μια σύγχρονη φιλοζωική πολιτική για τα δικαιώματα και τη θεσμική προστασία των αδέσποτων και δεσποζομένων ζώων συντροφιάς, με σκοπό την ομαλή συνύπαρξή τους με τον άνθρωπο.
Είναι γεγονός –και έχετε δίκιο- ότι σε μια κοινωνία που έχει αναπτυγμένη νοοτροπία υπεράσπισης του ανυπεράσπιστου ζώου εμφανίζεται ως επακόλουθο και η αυτονόητη προστασία του αδύναμου συνανθρώπου μας τόσο ως κοινωνικό φαινόμενο όσο και ως πολιτική κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει και πάλι τη σημασία της προστασίας των ζώων με συγκεκριμένο έργο, όπως άλλωστε πράξαμε ως κόμμα και στο παρελθόν. Και αναφέρομαι, αγαπητέ συνάδελφε, στο νόμο που επικαλεστήκατε και εσείς «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις», ένα σημαντικό νόμο τον οποίο θεσμοθετήσαμε στο πλαίσιο μιας ειλικρινούς προσπάθειας για την προστασία των τετράποδων φίλων.
Είναι δεδομένο, όμως, πως χρειάζεται να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση ορισμένων αντικειμενικών προβλημάτων που εμφανίζονται σήμερα, προβλήματα που σχετίζονται με διάφορα σωματεία τα οποία προβαίνουν σε περισυλλογή αδέσποτων σκύλων και στη συνέχεια, φερόμενα ως κατέχοντα την κυριότητα αυτών, προχωρούν στην παράνομη εμπορία τους στο εξωτερικό.
Υπάρχουν, επίσης, προβλήματα με την έλλειψη σχεδιασμού και υλοποίησης από πολλές δημοτικές αρχές, οι οποίες δεν ολοκληρώνουν το έργο τους ως προς την καταγραφή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, την κτηνιατρική τους εξέταση, την παροχή φροντίδας, την υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζομένων ζώων συντροφιάς. Εδώ παρατηρείται, δυστυχώς, η έλλειψη συμμόρφωσης ακόμη και από πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν ακολουθούν την υποχρεωτική σήμανση και τον έλεγχο της αναπαραγωγικής δραστηριότητας των σκύλων.
Επιπλέον, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, αν και είναι κατά νόμο υπεύθυνος, πρέπει να καταγράψει σε ηλεκτρονική βάση το σύνολο των σημασμένων σκύλων. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε άμεσα με τη συνεργασία των υπηρεσιών μας και του Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συλλόγου, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες τεχνικές δυσκολίες.
Αναφορικά με τις φιλοζωικές εταιρείες, θα ήθελα να πω ότι αρκετές απ’ αυτές δεν προσαρμόζονται επαρκώς με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα των ζώων.
Για τους λόγους αυτούς, προτιθέμεθα να προχωρήσουμε στην επανεξέταση του νόμου μέσα από το διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και τις φιλοζωικές οργανώσεις, ώστε από κοινού να συνδιαμορφώσουμε τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο σχετικό νόμο.
Η βούληση της Κυβέρνησης είναι να τροποποιηθεί και αυτός ο νόμος που υπάρχει, γιατί χρειάζεται μετά το 2003 τροποποιήσεις, έτσι ώστε οι κυρώσεις που προβλέπονται να είναι αυστηρότερες. Πρέπει να προσδιορίζονται τα φυσικά πρόσωπα, επ’ ονόματι των οποίων επιτρέπεται να γίνει η σήμανση του ζώου συντροφιάς, η καταγραφή και η έκδοση πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης, καθώς και η έκδοση διαβατηρίου για τη μετακίνησή του. Πρέπει να αυξηθεί η μέριμνα των αρμοδίων αρχών ελέγχου και ο εφοδιασμός τους με τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να επαληθεύουν την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων. Επίσης, πρέπει να προβλεφθούν διοικητικές κυρώσεις προς τους φορείς που δεν εφαρμόζουν τις διατάξεις του νόμου και δεν προβαίνουν στη συγκρότηση συνεργείων περισυλλογής των αδέσποτων ζώων και βεβαίως να υπάρξει έμπρακτη στήριξη και αγαστή συνεργασία μεταξύ πολιτείας και σωματείων που περιθάλπουν αυτά τα ζώα.
Σας ευχαριστώ.

(ML)
(PE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού σας ευχαριστήσω κιόλας, σας άκουσα πριν που είπατε για μονές και βαφτιστήρια και λυπούμαι που δεν θα έχουμε τη δυνατότητα, επειδή είστε πια Υπουργός, να θητεύσουμε μαζί, όπως στην προηγούμενη θητεία σας, στην εξεταστική που θα συσταθεί για το Βατοπέδι.
Για την συγκεκριμένη ερώτηση, κύριε Υπουργέ, σε μεγάλο βαθμό μπορώ να πω ότι με έχετε καλύψει σε επίπεδο προθέσεων. Ομολογουμένως επισημάνατε όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Σκοπός της ερώτησής μου ήταν ότι ενώ σιγά, σιγά βλέπουμε μια ελληνική κοινωνία να ευαισθητοποιείται στο θέμα της οικολογίας και του περιβάλλοντος, δεν βλέπουμε την ίδια ευαισθητοποίηση αναφορικά με την προστασία των ζώων.
Είδαμε πριν από λίγες ημέρες στην ιστοσελίδα «ΖΟΥΓΚΛΑ» τη βάναυση συμπεριφορά –να τον πούμε;- συνανθρώπου μας προς το άλογο του, που το είχε δέσει στο αμάξι και το έσερνε για χιλιόμετρα, ώσπου τελικά το ζώο πέθανε.
Έχω εδώ μια σειρά από φωτογραφίες που δυστυχώς δεν μας τιμούν, όπου δείχνουν σκύλους που τους έχουν πριονίσει πόδια, τους έχουν πριονίσει στο πρόσωπο, τους έχουν κρεμάσει. Είναι κρεμασμένοι σκύλοι, κύριε Υπουργέ, σε μια σειρά από διαφορετικά σημεία της χώρας. Θα καταθέσω στα Πρακτικά αυτές τις φωτογραφίες. Και υπάρχουν παράλληλα και βασανισμοί με οξύ και με καυτό λάδι.
Πραγματικά αυτή τη στιγμή έχουμε το νόμο 3170/2003, που εκτός του ότι θεωρώ ότι είναι επιεικέστατος για την περίπτωση της κακομεταχείρισης ζώων, δεν εφαρμόζεται κιόλας. Βλέπουμε να έχουν αποθρασυνθεί κάποιοι και να μη σέβονται καθόλου αυτές τις ζωές. Είναι λυπηρό που στην προηγούμενη Αναθεώρηση, ενώ υπήρξε πρόταση –βέβαια απείχε τότε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την Αναθεώρηση- να μπει έστω και συμβολικά στο άρθρο 24 του Συντάγματος, ότι η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τα ζώα, δεν μπόρεσε τελικά να περάσει γιατί δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφού διαφωνούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, με αποτέλεσμα να μην έχουμε τουλάχιστον μια πρόβλεψη και από το Σύνταγμα για την προστασία των ζώων.
Η ερώτησή μου έχει και το δεύτερο σκέλος το οποίο αναφέρατε. Ήδη η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, με υπόμνημα που σας έχει κάνει από τις 20 Οκτωβρίου 2009, αναφέρει ότι μια σειρά φιλοζωικών οργανώσεων στο όνομα υιοθεσιών προωθεί εμπόριο των ζώων αυτών στην καλύτερη περίπτωση για συντροφία στο εξωτερικό, σε πολλές όμως περιπτώσεις αυτά τα ζώα γίνονται αντικείμενο πειραμάτων χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις των οδηγιών που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να βασανίζονται.
Μάλιστα έχω εδώ και δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», σύμφωνα με το οποίο, ομολογεί καθηγητής στο Αριστοτέλειο Νοσοκομείο, ότι «σπάμε κόκαλα ζώων για να δοκιμάσουμε τεχνικές για κατάγματα» τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς πρέπει να γίνονται τα πειράματα στα ζώα.
Κύριε Υπουργέ, θα τα καταθέσω όλα αυτά στα Πρακτικά. Θεωρώ ότι πραγματικά σε μια ευαισθησία που θέλει να δείξει η Κυβέρνησή σας αναφορικά με αυτό που λέει «πράσινη ανάπτυξη» και την προστασία του περιβάλλοντος, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναδείξει το θέμα της προστασίας των ζώων. Με καλύπτει απόλυτα η δέσμευσή σας ότι θα επανεξετάσετε τον ν.3170/2003 με σκοπό να πάμε όχι αναγκαστικά στην αυστηροποίηση που πρέπει να γίνει, αλλά οπωσδήποτε στην καλύτερη προστασία με λειτουργία ελεγκτικών μηχανισμών, διότι εντέλει –θα μείνω στη ρήση του Γκάντι- το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας φαίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πλεύρης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείς της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Καρχιμάκης.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η ανεπτυγμένη νοοτροπία προστασίας των ανυπεράσπιστων ζώων πραγματικά εμφανίζεται και ως αυτονόητη προστασία του αδύναμου συνανθρώπου μας και σαν κοινωνικό φαινόμενο, όπως είπα, αλλά και σαν πολιτική κατεύθυνση.
Κύριε συνάδελφε, θέλω να σας πω επίσης, ότι αναγνωρίζουμε την επιτακτική ανάγκη της αναπροσαρμογής του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό.
( EP )

(ML)
Στη διάρκεια των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι υπηρεσίες του Υπουργείου ήρθαν αντιμέτωπες με νέα δεδομένα, όπως η έξαρση της παράνομης εμπορίας ζώων συντροφιάς μέσω παράνομων δικτύων που έχουν εξαπλωθεί στην Ευρώπη και στη χώρα μας. Έχοντας, λοιπόν, υπ' όψιν αυτά τα νέα προβλήματα οι υπηρεσίες του Υπουργείου προχώρησαν το 2008 στη σύνταξη ενός νέου σχεδίου νόμου, το οποίο περιέχει πολλά από τα μέτρα με τα οποία συμφωνούμε, με σκοπό την αυστηροποίηση των διατάξεων του συγκεκριμένου νόμου.
Δυστυχώς, όμως, ύστερα από ένα ολόκληρο χρόνο που η προσπάθεια των υπαλλήλων του Υπουργείου έμεινε απαξιωμένη στο συρτάρι, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τον Ιούνιο του 2009, παρά την έγγραφη αντίρρηση των υπηρεσιών και προς έκπληξή μας, προσέθεσε με δική της πρωτοβουλία μία ύποπτη διάταξη στο σχέδιο νόμου ανατρέποντας στην ουσία όλη τη φιλοσοφία των νέων μέτρων.
Συγκεκριμένα, κατά παράβαση του Κανονισμού 998 του 2003 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Νέα Δημοκρατία επέτρεψε στα φιλοζωικά σωματεία να βαφτίζονται ιδιοκτήτες των αδέσποτων ζώων και στη συνέχεια να τα υιοθετούν και τελικά να τα εμπορεύονται παράνομα. Ευτυχώς, όμως, τους πρόλαβαν οι εκλογές και ματαίωσαν μία ακόμα απόπειρα να παραβεί το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο, με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων.
Θα καταθέσω τα δύο αποδεικτικά στοιχεία για τα πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μιχαήλ Καρχιμάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Πρώτον, μία επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού 998. Και δεύτερον, το από 4-6-2009 ενημερωτικό σημείωμα της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου προς το γραφείο του τότε Υπουργού κ. Χατζηγάκη, στο οποίο αναφέρονται εμπεριστατωμένα οι αντιρρήσεις της υπηρεσίας στο συνημμένο άρθρο 36 του σχεδίου νόμου της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως προαναφέραμε, όλα αυτά θα γίνουν σύντομα Νόμος του Κράτους. Οι στόχοι της Κυβέρνησής μας, για την ουσιαστική προστασία των ζώων συντροφιάς, όπως ορίζει το ήθος μίας πολιτισμένης κοινωνίας και η αξιοπιστία μιας ευνομούμενης κοινωνίας, αυτά όλα θα γίνουν νόμος. Και βεβαίως, θέλουμε και τη δική σας συνεργασία και συμβολή σε όλη αυτή την προσπάθεια που θα καταβάλλουμε, διότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι εκφράζουν τις ευαισθησίες τους, δείχνουν πραγματικά σε μία δύσκολη συγκυρία που περνάμε ότι η προέκταση αυτής της ευαισθησίας μπορεί να οδηγεί και στους ανθρώπους. Γιατι και οι άνθρωποι την χρειάζονται πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο.
Ας είναι λοιπόν, η αφετηρία της ευαισθησίας αυτής, το νέο θεσμικό πλαίσιο για να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγηθούμε σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας μας, σε μέτρα τα οποία θα ικανοποιούν τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουνε ενασχολήσεις οι οποίες είναι θεμιτές και οδηγούν στην πρόοδο μιας κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κύριο Υφυπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 11/10 επίκαιρη επερώτηση των έντεκα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.κ, Χρήστου Σταϊκούρα, Ελευθέριου Αυγενάκη, Σταύρου Καλαφάτη, Γεωργίου Καρασμάνη, ‘Ολγας Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνου Κόλλια, Ελισάβετ (Ελίζας) Βόζεμπεργκ, Θεόφιλου Λεονταρίδη, Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, Αθανάσιου Μπούρα, και Αθανάσιου Νάκου, προς την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την εφαρμογή του ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Πριν πάρει το λόγο ο κύριος Σταϊκούρας, μια ανακοίνωση προς το Σώμα. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ορίζει κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο για τη σημερινή επερώτηση τον κ. Δημήτρη Παπαδημούλη.
Έχετε, το λόγο κύριε Σταϊκούρα.


(NP)

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι περισσότεροι σ’ αυτή την Αίθουσα νομίζω αναγνωρίζουμε ότι η τρέχουσα δυσμενής οικονομική συγκυρία απαιτεί την προώθηση συντονισμένων πολιτικών για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και σταθερότητας και τη διασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις σύγχρονες οικονομικές θεωρίες, δεν αρκεί η δημοσιονομική εξυγίανση για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης. Απαιτείται η διασφάλιση των συνθηκών για την οικονομική ανάπτυξη με την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, με επίκεντρο τις νέες πηγές ανάπτυξης αλλά και με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, πόρων που λειτουργούν από την πλευρά της ζήτησης ως πολλαπλασιαστής για τη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων, την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, τον εκσυγχρονισμό της επιχειρηματικής διαδικασίας αλλά και από την πλευρά της προσφοράς ως εφαλτήριο βελτίωσης της παραγωγικής ικανότητας της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα κοινοτικά προγράμματα έχουν αποτελέσει κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και μοχλό πραγματικής σύγκλισης για τη χώρα μας. Η αποτελεσματική αξιοποίηση των πηγών χρηματοδότησης και η επίσπευση της απορρόφησης των πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων καθίσταται, στη σημερνή δύσκολη συγκυρία, ιδιαίτερα σημαντική για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης μετά από τέσσερις αναθεωρήσεις απαραίτητες λόγω του πρόχειρου σχεδιασμού από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, έκλεισε στο σύνολό τους, στις 31.12.2009. Να θυμίσουμε απλώς ότι το Μάρτιο του 2004 πενήντα μήνες μετά την έναρξη του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η απορρόφησή του μόλις που υπερέβαινε το 20%.
Το μεγαλύτερο μέρος είχε ολοκληρωθεί στις 30.6.2009, οπότε και επιτεύχθηκε η πλήρης απορρόφηση των προβλεπόμενων κοινοτικών πόρων για τα εννιά από τα δεκατρία περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα και για τα δύο από τα δώδεκα τομεακά. Για τα υπόλοιπα επιχειρησιακά προγράμματα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε επιτύχει την παράτασή τους μέχρι 31.12.2009, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007, ενώ είχε εξασφαλίσει πλήρως τη χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παράλληλα η Νέα Δημοκρατία είχε ξεκινήσει την εξυγίανση όλων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, προκειμένου η υπερδέσμευση των προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση στο ΕΣΠΑ.
Με την ίδια συνέπεια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε από τον Ιούνιο του 2004 στην κατάρτιση και προώθηση του Eθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς. Η καταχώρηση των πόρων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ξεκίνησε το Μάιο του 2009. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 είχαν καταχωρηθεί 804 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή, το 3,07% του συνολικού του προϋπολογισμού, που είναι επίπεδο πολύ υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο. Και η κοινοτική συμμετοχή στις νομικές δεσμεύσεις έφθανε περίπου το 1,4 δις ευρώ.
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρά τις όποιες δυσλειτουργίες, αδυναμίες ή καθυστερήσεις, η πορεία απορρόφησης και αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ είχε ξεκινήσει ταχύτερα και πιο δυναμικά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία πορεία που σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τις μετεκλογικές διακηρύξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , θα συνεχίζονταν με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς μετά τις εκλογές.
Το νέο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η Κυβέρνηση, αναφέρεται στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας μέσα από την αναδιάρθρωση των δαπανών, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, την αναθεώρηση και την αποτελεσματική υλοποίηση του ΕΣΠΑ, την αναθεώρηση του επενδυτικού νόμου. Τα μέχρι σήμερα, όμως, πεπραγμένα της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταδεικνύουν την αναντιστοιχία λόγων και έργων, δεσμεύσεων και πράξεων. Εξηγούμαι:
Πρώτον, με την τακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, εκτιμάται ότι το 5%, δηλαδή, 1,6 δις ευρώ που υπολείπονται για το κλείσιμο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πιθανότητα θα εισπραχθούν το 2011. Παράλληλα η Κυβέρνηση αδυνατεί να διευκρινίσει πώς προτίθεται να πληρώσει τα επιπλέον 5,8 δις ευρώ της υπερδέσμευσης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Δεύτερον, κατά τις πρώτες εκατό μέρος διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. , το ΕΣΠΑ πάγωσε τελείως. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την απρόσκοπτη εφαρμογή του, όπως είναι οι εντάξεις, οι εκχωρήσεις, οι αξιολογήσεις, οι προσκλήσεις έχουν διακοπεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι προσκλήσεις για νέα έργα μόλις που αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Δεν προκηρύσσονται νέες δράσεις, δεν προωθούνται νέα έργα, ακυρώνονται ή καθυστερούν έτοιμες ή ήδη προκηρυχθείσες δράσεις, δημιουργώντας έντονη ανησυχία σε δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις.
Τρίτον, η απορρόφηση πόρων παρουσιάζει την ίδια παγωμένη εικόνα, αφού στις εκατό μέρες διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταχωρήθηκαν μόνο 129 εκατομμύρια ευρώ, φθάνοντας τη συνολική του απορρόφηση στο 3,56%. Έτσι η χώρα πέφτει στην εισροή κοινοτικών πόρων από την πέμπτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν το Σεπτέμβριο, στη δέκατη θέση σήμερα. Και θα καταθέσω τους σχετικούς πίνακες για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ)
Τέταρτον, η Κυβέρνηση αν και αναφέρεται στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς, προχώρησε στη μείωση κατά το ήμισυ, του προϋπολογισμού των προκηρύξεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, από 1,3 δις ευρώ στα 590 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης
Α) πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν ήδη προετοιμαστεί να προχωρήσουν στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.

(GH)








(1PN)
Β) Αποκλείει από το πρόγραμμα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί θα αυξηθεί σημαντικά η απαιτουμένη βαθμολογία που θα εξασφαλίζει την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα.
Γ) Δημιουργεί πλήγμα στην αξιοπιστία της διοίκησης η οποία λίγες μέρες πριν τη λήξη των προκηρύξεων, άλλαξε το περιεχόμενό τους. πολλά Επιμελητήρια της χώρας έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για αυτή την περικοπή του ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά καταθέτω στα Πρακτικά την επιστολή διαμαρτυρίας του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Δ) Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην αναθεώρηση της δομής και του τρόπου υλοποίησης του ΕΣΠΑ. Η αναθεώρηση θα διαρκέσει κατά τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, από έξι έως οκτώ μήνες καθυστερώντας επί της ουσίας την εφαρμογή του, στεγνώνοντας και άλλο την αγορά.
Κάνει μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ το κείμενο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης κάνει αναφορά στην ολοκλήρωση του στρατηγικού επαναπροσδιορισμού του λειτουργικού προγράμματος του ΕΣΠΑ μέχρι τον Ιούνιο του 2010, στο συνημμένο πίνακα του ίδιου προγράμματος υπάρχει χρονική μετατόπιση για το τρίτο τρίμηνο του 2010. Το καταθέτω και αυτό στα Πρακτικά.
Πέρα από την προφανή αντίφαση η διαφορετική εκτίμηση σημαίνει ότι ουσιαστικά μετά τον αναπτυξιακό νόμο μπορεί να μη λειτουργήσει και το ΕΣΠΑ όλο το 2010.
ΣΤ) Η Κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση αδυνατεί να καλύψει τις αρμόδιες κυβερνητικές θέσεις αφού αναζητά τη στελέχωσή τους όχι πάντα με επιτυχία και σίγουρα όχι αξιοκρατικά μέσω του διαδικτύου. Όμως, σύμφωνα με συνάδελφο Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι καλή διαβούλευση αλλά οδηγεί στην απραξία, στην ασυνεννοησία, στη σύγχυση. Δεν έχει ακόμη διοριστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ και οι περισσότεροι περιφερειάρχες δεν ξέρουν τι είναι ΕΣΠΑ. Πράγματι, εκατό μέρες μετά τις εκλογές δεν έχει οριστεί ακόμη ο νέος αρμόδιος Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων, δεν έχει γίνει ούτε μια συνάντηση των γενικών και ειδικών γραμματέων των συναρμόδιων Υπουργείων για να συζητηθούν οι εκκρεμότητες και να οριστούν οι προτεραιότητες, ενώ μέχρι την ημέρα κατάθεσης της υπό συζήτηση επίκαιρης επερώτησης δεν έχει γίνει ούτε μια συνάντηση των γενικών γραμματέων των περιφερειών ως υπεύθυνων για την εκτέλεση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Αποτελεί ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αποτελεσματικότητα του κοινοβουλευτικού έργου και ελέγχου της Νέας Δημοκρατίας το γεγονός ότι μετά την κατάθεση της επερώτησης επισπεύσατε τις διαδικασίες και πραγματοποιήσατε τη συνάντηση των περιφερειαρχών.
Ελπίζουμε σύντομα να προχωρήσετε στην ταχύτερη υλοποίηση του ΕΣΠΑ και στην επιτάχυνση της ενεργοποίησης του φετινού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
Ζ) Σημειώνουμε επίσης, ότι δεν έχει συγκληθεί μετά τις εκλογές η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του επενδυτικού νόμου με αποτέλεσμα τη μη έγκριση των νέων επενδυτικών σχεδίων που είναι στο στάδιο της αξιολόγησης, των τροποποιήσεων υλοποιούμενων σχεδίων και των αποφάσεων ολοκλήρωσης των ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών έργων.
Η) Η αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του νόμου 3299/2004 δεν συμβάλει στους αναπτυξιακούς στόχους της Κυβέρνησης.
Ο υπάρχων αναπτυξιακός επενδυτικός νόμος σε όλες τις εκδόσεις και τροποποιήσεις του θέτει χαμηλά όρια έγκρισης μιας πρότασης με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τη πλευρά των επενδυτών και να έχουν εγκριθεί σχεδόν 7 χιλιάδες επενδύσεις συνολικού Προϋπολογισμού 13,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο αριθμός, η συχνότητα, η ποιότητα των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα καταδεικνύει και την επιτυχία του νόμου.
Οι προδιαγραφές ενός νέου επενδυτικού νόμου είναι ακόμη άγνωστες. Οι διευκρινιστικές κοινές υπουργικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν μετά τον Ιούλιο στην καλύτερη των περιπτώσεων, ενώ εσείς ισχυρίζεστε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος θα είναι έτοιμος το πρώτο τρίμηνο-τετράμηνο του 2010. Παράλληλα, η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντικείμενο την ένταξη στο νέο αναπτυξιακό νόμο της δυνατότητας ενίσχυσης της απασχόλησης, σε περίοδο μάλιστα αξιολόγησης των νέων Επιτρόπων, είναι πολύ πιθανό να καθυστερήσει την εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού νόμου για μετά το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ εάν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, η ισχύς του νέου νόμου μπορεί να ξεκινήσει το 2011 με δυσμενείς συνέπειες για την ανάταξη της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά το πέρας των πολλά υποσχόμενων εκατό πρώτων ημερών διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ, η Κυβέρνηση δείχνει να μη διαθέτει ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, να μην έχει λάβει επαρκή αντισταθμιστικά μέτρα ενίσχυσης της ενεργούς ζήτησης για την ανάκαμψη της οικονομίας που είναι και η βασική προϋπόθεση για τη βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Εμείς ως Νέα Δημοκρατία και σε αυτό τον τομέα κυβερνητικής δράσης θα ασκήσουμε συνεπή και υπεύθυνη, αποφασιστική και παραγωγική αντιπολίτευση, αρκεί να υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες και όχι ευχολόγια και γενικόλογες εκθέσεις ιδεών, αρκεί να ληφθούν μέτρα ανάκαμψης κυρίως εκείνων που έχουν μηδενικό ή πολύ χαμηλό δημοσιονομικό κόστος, αρκεί να επιταχυνθεί η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και να υπάρξουν μέτρα τόνωσης του επενδυτικού περιβάλλοντος χωρίς παρατηρούμενες καθυστερήσεις, παλινωδίες, υπαναχωρήσεις.
Ευχαριστώ πολύ
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταϊκούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

(GH)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Μπούρας. Χρόνια σας πολλά, κύριε Μπούρα. Έχετε το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Θα προσπαθήσω στον πολύ λίγο χρόνο που διαθέτω να ασχοληθώ με δύο-τρία πράγματα: Πρώτον, με το κλείσιμο του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, δεύτερον με την πορεία του ΕΣΠΑ. Τρίτον, πραγματικά με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας στόχο έχουμε –και πρέπει και αυτό είναι πιστεύω στην παράταξή μου αλλά και σε μένα προσωπικά- να συμβάλλουμε στη γενικότερη προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας μας σε αυτή μάλιστα την ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.
Εγώ προσωπικά πιστεύω απόλυτα στο θεσμό των επίκαιρων επερωτήσεων ανεξάρτητα αν και από τη μια και από την άλλη πλευρά διαχρονικά μπορεί να υπάρχουν και ορισμένες υπερβολές. Δίνουν τη δυνατότητα να αναδεικνύονται τα θέματα, αλλά και στην κυβέρνηση να λαμβάνει αυτά τα μηνύματα τα οποία την βοηθούν πραγματικά για να κάνει διορθωτικές ή επιταχυντικές κινήσεις, γεγονός που τελικά ωφελεί τη χώρα, ωφελεί τον τόπο.
Πρέπει να πω ότι στην περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης ολοκληρώσαμε με επιτυχία όλες τις διαδικασίες και τις χρηματοδοτήσεις. Δεν θα πω λεπτομέρειες γιατί δεν το κλείσαμε εμείς. Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου επιτυχώς. Ολοκληρώσαμε όμως το μεγαλύτερο κομμάτι στις 30-6-2009 ενώ αφήσαμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου να έχει την επιτυχή έκβαση που είχε. Να πω μόνο και να θυμίσω ότι το παραλάβαμε με πάρα πολλά προβλήματα και το παραλάβαμε περίπου στο 20% στο πέμπτο χρόνο της υλοποίησής του.
Σας υπενθυμίζω κύριε Υπουργέ, ότι το 2004 –μπορεί να μην το ξέρετε- επιβλήθηκε στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η δική μας κυβέρνηση κατάφερε τελικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ περίπου δημοσιονομική διόρθωση να το κάνει 518 εκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά το ΕΣΠΑ, επειδή εγώ είχα για λίγους μήνες και τη διαχείρισή του τον περασμένο χρόνο, άκουσα ιδιαίτερα στο χρόνο των ημερών του προϋπολογισμού πολλά να λέγονται, ότι δεν υπάρχει, ότι δεν έγινε, ότι δεν ξεκίνησε, ότι δεν έγινε τίποτα. Ειλικρινά εκπλήσσομαι και είναι ανάγκη σήμερα να διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα.
Στην έναρξη κάθε προγραμματικής περιόδου ποτέ δεν τελειώνει ένα πρόγραμμα, το τρίτο δηλαδή, και λέει «καμπανάκι, τελείωσε» και την επομένη μέρα ξεκινάει το καινούριο. Δεν είναι δική μας τακτική. Είναι τακτική που την εφαρμόζουν όλες οι χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην έναρξη κάθε προγραμματικής περιόδου συγχρηματοδοτούμενων δράσεων παρουσιάζεται το φαινόμενο της χρονικής επικαλύψεως. Τι σημαίνει; Ότι για τα πρώτα δύο-τρία χρόνια –αυτό έγινε και στο δεύτερο για τη μετάβασή του στο τρίτο- είναι κοινή η πορεία και αφορά και την προηγούμενη και την επόμενη διαχειριστική περίοδο. Κατά την περίοδο αυτή δηλαδή 2007, 2008, 2009 όπου συνεχίζονταν οι δράσεις και τα έργα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έγινε -έφθασε μάλιστα σε μερικά προγράμματα να είναι και 110%- μία προγραμματική υπερδέσμευση, ένα μεγάλο overbooking, που γίνεται κάθε φορά και σε κάθε πρόγραμμα. Έτσι, ένα μέρος των υποχρεώσεων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που προκύπτει από αυτή την υπερδέσμευση αποτελεί και αποτελούν έργα του ΕΣΠΑ.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες έργων για το ΕΣΠΑ σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η πρώτη αφορά έργα-γέφυρες που υλοποιούνται σε δύο προγραμματικές περιόδους και είναι μεγάλα έργα. Δεν γίνεται να γίνουν σε μία.
(XP)

(1XA)
Είναι για παράδειγμα ο νότιος οδικός άξονας της Κρήτης που τον ξέρετε κύριε Υπουργέ και σας αφορά ιδιαιτέρως και θα ενδιαφερθείτε φαντάζομαι πολύ, είναι ο προαστιακός της Αττικής ο αερολιμένας της Θεσσαλονίκης, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά σε έργα που οι πληρωμές τους ξεκίνησαν μετά την 1/1/2007 και βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι συμβατά με το ΕΣΠΑ. Η παραπάνω πρακτική είναι συνήθης. Συγκεκριμένα σας αναφέρω ότι για το Β’ προς το Γ’ είχαμε περίπου 7.000.000.000…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ επειδή έχω και την ονομαστική μου εορτή και δεν μπορώ να μείνω μέχρι τέλους, να μου δώσετε και τον χρόνο της δευτερολογίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Αυτό δεν μπορεί να γίνει, προχωρήστε και ολοκληρώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Τότε, δώστε μου μία μικρή ανοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ένα λεπτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Γνωρίζετε κύριε Υπουργέ, ότι τρεις χιλιάδες έργα πήγαν από το Β’ στο Γ’ ΚΠΣ. Το ξέρουν οι εκλεκτοί συνεργάτες σας των υπηρεσιών του Υπουργείου. Έτσι, έχουμε τη μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο.
Τώρα, όταν λέμε ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, δεν εννοούμε ντε και καλά την έναρξη εκτέλεσης των έργων. Είναι οι προκηρύξεις, συμβάσεις, νομικές δεσμεύσεις κ.λπ.. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα τον οποίο πήρα μία ημέρα πριν φύγω από το Υπουργείο στις 5/10/2009.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά της Βουλής τον προαναφερθέν πίνακα ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτές υπερβαίνουν το 50%. Είναι η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Και αυτό, επειδή λένε ότι το ΕΣΠΑ δεν ξεκίνησε. Επιπλέον, τα μεγάλα έργα, γέφυρες που συνεχίζονται στο ΕΣΠΑ, έχουν προϋπολογισμό περίπου 7.000.000.000 ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια για το ΕΣΠΑ. Προσπαθήστε να κτίσετε πάνω σε όσα σας παραδώσαμε και να ξεφύγετε από την απραξία.
Λόγω της ελκυστικότητας του επενδυτικού νόμου, υπήρξε μεγάλη προσέλευση υποβολής αιτήσεων. Όμως, είναι μεγάλη η έλλειψη γενικού γραμματέα επενδύσεων και ανάπτυξης. Δεν είναι ο ίδιος γενικός γραμματέας όπως αυτοί των άλλων Υπουργείων. Ο γενικός γραμματέας επενδύσεων και ανάπτυξης, είναι πολύ σημαντικός, διότι εδώ και τέσσερις μήνες δεν μπορεί να συνεδριάσει η γνωμοδοτική επιτροπή, όχι μόνο για την έγκριση νέων επενδυτικών σχεδίων, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων που ήδη υπάρχουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Μπούρα, σας παρακαλώ τελειώστε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία που θα βοηθά τη χώρα μας και δεν θα λέμε σε όλα όχι όπως έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση, ακόμη και στα αυτονόητα. Να θυμίσω την εγγύηση των καταθέσεων όπου είπε όχι. Η ανάπτυξη της χώρας μας πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Μας αφορά όλους μας. Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κ. Μουσουρούλης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, πόροι χωρίς στρατηγική και πλαίσιο θεσμικό, διαχειριστικό, επιχειρησιακό είναι μία επιταγή χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντίκρυσμα. Μιλάει η Κυβέρνηση για κακό σχεδιασμό στο ΕΣΠΑ. Πείτε μας με τι διαφωνείτε. Με την στρατηγική στόχευση; Με την περιφερειακή της διάσταση; Με τις θεματικές ή τις χωρικές προτεραιότητες; Κύριε Υπουργέ, αξιολογήσατε, κάνατε κάποια μελέτη για να αναπροσαρμοσθούν αυτές οι στρατηγικές και αυτοί οι στόχοι ώστε να συνδεθούν με το σημερινό περιβάλλον, που όντως έχει αλλάξει, για να δείτε τί, πού, πότε πρέπει να αλλάξετε;
Νομίζετε, ότι για να γίνει μία προκήρυξη χρειάζεται να έχετε τα χρήματα στο συρτάρι. Μα, εάν ήταν έτσι μία περίοδος προβληματισμού δεν θα ήταν ούτε καν δεκαετής. Θα ήταν δεκαπενταετής για την Ελλάδα. Νομίζετε ότι η κατάργηση επιχειρησιακών προγραμμάτων, σημαίνει υποβάθμιση πολιτικών. Αναφέρομαι στον πολιτισμό. Αυτό είναι ότι πιο παρωχημένο έχει να κάνει με την σύγχρονη αντίληψη περί ανάπτυξης.
Πάμε στην εφαρμογή. Μιλάμε για καθυστερήσεις. Ανακοινώσατε την πρόθεση ακύρωσης των αναπτυξιακών εργασιών περιφερειών και της Νομός ΑΕ. Πάρα πολύ ωραία. Μόνο που αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με την εξάλειψη των καθυστερήσεων. Δεν υπήρχαν, δεν υπάρχουν και άρα δεν επηρεάζουν τις όποιες καθυστερήσεις εσείς εντοπίζετε.
(SS)


(1XP)
Τώρα, σε ό,τι αφορά στην πιστοποίηση των τελικών δικαιούχων, το πιο εκσυγχρονιστικό μέτρο που έχει γίνει ποτέ σε αυτήν την χώρα. Δηλαδή για να πάρει ένας φορέας κοινοτικούς πόρους, θα πρέπει να βεβαιώσει ότι έχει την επάρκεια ως διαχειριστή και αυτό το υποβαθμίζετε.
Πάμε τώρα στις καθυστερήσεις, σε ονομαστικούς όρους, σε ποσοστά. Θα καταθέσω ένα ονομαστικό πίνακα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει ότι σήμερα στο ΕΣΠΑ είμαστε τέταρτοι στους είκοσι επτά σε δεσμεύσεις και έβδομοι στους είκοσι επτά σε πληρωμές. Πληρωμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Ελλάδα. Τώρα σε ό,τι αφορά το λογιστικό κλείσιμο -αναφέρθηκε ο πρώην Υφυπουργός κ. Μπούρας- του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, καταθέτω έναν πίνακα, που δείχνει ότι υπάρχουν 6.000.000.000 ευρώ σε δεσμεύσεις από το Γ’ προς μεταφορά στο Δ’, -τα περίφημα έργα γέφυρες- και ένα υπόλοιπο περίπου 1.000.000.000 ευρώ σε πληρωμές. Αυτά όταν θα προστεθούν στο ΕΣΠΑ, θα ανεβεί και η απορρόφηση και αυτή η απορρόφηση είναι δική μας και δεν την χαρίζουμε σε κανέναν.
Τώρα για να καθησυχάσω το Σώμα, θα καταθέσω και την απάντηση που μου έδωσε η κα. Κατσέλη, σε αντίστοιχη ερώτησή μου, λέγοντας ότι φέτος για το 2010 δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα «ν +3», ένα τεχνικό.
Εμείς επιλέξαμε να συγχρηματοδοτήσουμε το ΕΣΠΑ με ένα ποσοστό περίπου 34%. Αυτό ήταν το ποσοστό που επιλέξαμε. Εάν πηγαίναμε στο 15% που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όρους της συγχρηματοδότησης, η απορροφητικότητα θα ήταν πολύ περισσότερη. Άρα, η απορροφητικότητα έχει και μια λογιστική διάσταση.
Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία σας παρέδωσε ένα Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ολοκληρωμένο, υγιές σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα και το σύστημα διαχείρισης και έλεγχου. Ένα ΕΣΠΑ με μια στρατηγική υψηλού επιπέδου που εγκρίθηκε δεύτερο στους είκοσι επτά. Επιχειρησιακά προγράμματα εγκεκριμένα. Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου εγκεκριμένο ήδη από το 2008. θυμίζω εδώ ότι το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου που παραλάβαμε εμείς, εγκρίθηκε το 2005, σχεδόν έξι χρόνια μετά την έναρξη του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Και βέβαια ένα νόμο που ενσωματώνει οκτώ κοινοτικούς κανονισμούς -θυμηθείτε ή κάντε την αντιπαραβολή- σε σχέση με το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και τι; Μια περίοδο προγραμματισμού που δεν έχει καμία απολύτως σχέση, με το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Πέντε από τις δεκατρείς περιφέρειες αλλάζουν εντελώς καθεστώς επιλεξιμότητας και αυτό το λέω για να αντιληφθούμε πόσο δύσκολοι ήταν και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή. Καλές οι διαφοροποιήσεις, κύριε Υπουργέ, αλλά πρέπει να τεκμηριώνονται. Με ποιες πολιτικές θα επιταχύνετε; Πότε θα γίνει αυτό; Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεως και Ανάπτυξης –το πιο κομβικό σημείο της Κυβέρνησης και το λέω γιατί υπηρέτησα επί τρεισήμισι χρόνια- είναι ακέφαλη. Δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω το μέγεθος του σφάλματος που έγινε αφήνοντας την Γραμματεία αυτή ακέφαλη.
Διαπιστώσατε λοιπόν, πρόβλημα στο σχεδιασμό και στο θεσμικό πλαίσιο. Το ίδιο κάναμε και εμείς όταν παραλάβαμε το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Και την εξήγηση την έδωσα ήδη. Ήταν η πλήρης αντικοινοτικότητα του θεσμικού πλαισίου και διαχείρισης και παραγωγής έργων. Εμείς, όταν παραλάβαμε αυτά, κύριε Υπουργέ, παραλάβαμε μαζί και δύο κείμενα της ευρωπαϊκής επιτροπής: μια επιστολή προς την Κυβέρνησή σας που μιλούσε για διαδικασίες αδιαφάνειας και έλλειψης νομιμότητας στις δημόσιες συμβάσεις και μια έκθεση ελέγχου. Τα καταθέτω και αυτά στα Πρακτικά για να δείτε -και σας παρακαλώ θερμά, κύριε Υπουργέ, να ρίξετε μια ματιά- σε ποια κατάσταση ήταν το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τότε.
Κύριε Υπουργέ, προσωπικά σας εκτιμώ και το γνωρίζετε πολύ. Εκτιμώ επίσης ότι είσαστε ένας πολιτικός πράος, ένας αποτελεσματικός Υπουργός με σημαντική εμπειρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας παρακαλώ να τα δείτε και να τα μελετήσετε προσεκτικά. Αριθμούς δεν θέλω να δώσω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα πω μόνο ότι, ότι παραλάβατε σήμερα στο ΚΠΣ ήταν αποτέλεσμα του τετραπλασιασμού της προσπάθειας που κάναμε σε θεσμικό, σε διαχειριστικό αλλά και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Και αυτό πρέπει να το λάβετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν. Και ειδικά, όταν στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκείνη την εποχή δήλωναν ότι το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης θα κλείσει με απώλειες δισεκατομμυρίων. Καταθέτω εδώ σχετικές δηλώσεις της αρμόδιας τομεάρχου το 2005 που μιλούσε για πανωλεθρία στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με το παρελθόν. Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Κάναμε την δική μας ατζέντα. Εφαρμόσαμε το δικό μας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, να πάμε το ΚΠΣ μπροστά, να εγκρίνουμε το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, να αλλάξουμε το σύστημα παραγωγής δημοσίων έργων –μαθηματικός τύπος επί έλασσον δαπάνες, υπερβάσεις, συμπληρωματικές συμβάσεις, κοκ- να εξασφαλίσουμε πόρους και ευνοϊκές ευθύνες για το ΕΣΠΑ και βέβαια να στηρίξουμε τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας χωρίς να ακυρώνουμε ή να αναστέλλουμε το δικό σας θεσμικό πλαίσιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε, με την εξής φράση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κρατήσαμε τον 2601/98, τον δικό σας αναπτυξιακό νόμο, χωρίς να σταματήσουμε, χωρίς να δημιουργήσουμε επενδυτικό κενό, κάναμε τις μελέτες μας, ψηφίσαμε το νόμο και στη συνέχεια τον ενεργοποιήσαμε. Αυτή τη στιγμή ειδικά για τον αναπτυξιακό νόμο, υπάρχει ένα απόλυτο επενδυτικό κενό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Είπατε ότι θα ολοκληρώσετε με μια φράση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Αυτά όλα τα περιέγραψα. Αυτά όλα τα πετύχαμε, κύριε Υπουργέ, με ευρωπαϊκές πρωτιές. Σας καλούμε να αναλάβετε δράση και να κάνετε και εσείς το ίδιο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(GK)



(1SS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα κοινοτικά προγράμματα αποτελούν για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών ετών ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στη φαρέτρα τους, όσον αφορά την επίτευξη αναπτυξιακών και όχι μόνο στόχων.
Με αυτή τη λογική και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 και μετά κινήθηκε μαζί με μια άλλη σειρά νέων ισχυρών αναπτυξιακών εργαλείων, όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος που χαρακτηρίστηκε ως ο καλύτερος αναπτυξιακός νόμος που δημιουργήθηκε τα τελευταία πολλά χρόνια, όπως είναι η φορολογική και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Προχωρήσαμε, λοιπόν και βεβαίως παράλληλα με την αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κάναμε ένα βήμα μπροστά. Οι δυσκολίες αναφέρθηκαν και από τους συναδέλφους. Αναλάβαμε το 2004 ένα κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο ουσιαστικά ήταν σχεδόν σε κατάρρευση. Το αναμορφώσαμε, το αναστηλώσαμε και βεβαίως παράλληλα δημιουργήσαμε και τον επιχειρησιακό προγραμματισμό, αλλά και το σύστημα διαχείρισης ελέγχου για το Ε.Σ.Π.Α., που είναι το σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης της εποχής μας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δημιουργούνται συγκεκριμένα και αμείλικτα ερωτήματα, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.
Πρώτο ερώτημα. Έχετε διακηρύξει την πρόθεσή σας για αλλαγή των θεσμικών πλαισίων διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α., παραγωγής των δημόσιων έργων, καθώς βεβαίως και του αναπτυξιακού νόμου. Όμως, είναι δυνατή η έγκαιρη προσαρμογή στο πλαίσιο διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α. του συστήματος παραγωγής δημοσίων έργων, καθώς και του πλαισίου των ιδιωτικών επενδύσεων σε χρόνο που να είναι συμβατός με τις απορροφήσεις; Δηλαδή, μπορούμε να προλάβουμε;
Δεύτερο ερώτημα. Η Κυβέρνηση έχει λίγο-πολύ ανακοινώσει την πρόθεσή της να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση νέων πολιτικών. Αυτό το έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επένδυσε, ουσιαστικά σχεδόν μέσα σε δυο χρόνια, σε διάλογο, σε πραγματική διαβούλευση με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, ακριβώς για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο προτεραιοτήτων και πολιτικών που θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καιρών.
Βεβαίως και ο συνάδελφος κ. Μουσουρούλης προηγουμένως μίλησε ακριβώς για τα πιο σύγχρονα, αν θέλετε, μεγέθη στον τομέα αυτό.
Πώς θα γίνει, λοιπόν, αυτή η νέα επαναπροσαρμογή της πολιτικής σε χρονικό διάστημα τέτοιο που να μπορέσει να μας δημιουργήσει αισιοδοξία και για την αποτελεσματικότητα και βεβαίως για την εφαρμογή;
Τρίτο ερώτημα, σχετικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο που επεξεργάζεστε. Δηλώσατε ότι καταργείται αυτός ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο πλέον επιτυχημένος αναπτυξιακός νόμος. Μα, υπάρχει και θα υπάρξει επενδυτικό κενό. Θα μπει η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος στον πάγο και για πόσο διάστημα;
Και βεβαίως έχετε πει σε κάποιες τοποθετήσεις σας και εξωκοινοβουλευτικά ότι τα κριτήρια επιλογής έργων, επιδοτούμενων επενδυτικών προγραμμάτων, θα έχουν σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό και περιφερειακή εξειδίκευση. Όμως, κύριε Υπουργέ, αυτό είναι κάτι το πολύ γενικό και θα πρέπει να το εξειδικεύσετε, να γνωρίζουμε ακριβώς πού πάμε, πώς πάμε και πότε θα φθάσουμε εκεί που πάμε.
Τέταρτο ερώτημα. Υπάρχουν κενές θέσεις πολύ κομβικές –αναφέρθηκε επίσης προηγουμένως από συναδέλφους- που είναι θέσεις-κλειδιά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να έχουμε συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα –σημειώνω- σε μια από τις πιο κρίσιμες οικονομικά συγκυρίες και φαινόμενα που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα μας.
Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης: η πλέον κομβική θέση για να μπορέσουμε να τρέξουμε γρήγορα σε μια χρονική στιγμή που πρέπει να σπεύσουμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε τις εποχές. Για να μην αναφερθώ και σε άλλες κομβικές θέσεις, όπως –παραδείγματος χάριν- είναι ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας.
Τελευταίο ερώτημα, λόγω οικονομίας του χρόνου. Το 80% του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης είχε πολιτικά, θεσμικά και –αν θέλετε- ουσιαστικά δεσμευθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι θα κατευθυνθεί προς την ελληνική περιφέρεια. Υπάρχουν προθέσεις –και αυτό έχει γίνει σαφές από την Κυβέρνηση- ότι θα επιδιωχθεί η αποκέντρωση και ότι οι νέοι περιφερειακοί θεσμοί θα συνδράμουν στο να μπορέσει να επιτευχθεί ο περίφημος στόχος της αποκέντρωσης.
Όμως, δεν εξηγείτε πώς θα μπορέσει πραγματικά το 80% να κατευθυνθεί εκεί που εμείς είχαμε δεσμευθεί ότι θα κατευθυνθεί με τους νέους –αν θέλετε- θεσμούς που θέλετε να υλοποιήσετε.


(SM)
(01GK)
Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι θέλετε να επιτύχετε την αποκέντρωση, δεν σημαίνει –ή πάντως δεν το δηλώνετε ευθαρσώς και σαφώς και έχω τοποθετηθεί και σε άλλες διαδικασίες εκτός από αυτήν στην οποία βρισκόμαστε σήμερα- ότι πραγματικά το 80% του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα κατευθυνθεί προς την ελληνική περιφέρεια και όχι στα αστικά κέντρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτά, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, είναι συγκεκριμένα ερωτήματα και απαιτούνε συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί και οι ανάγκες τις οποίες έχουμε -διαβιούμε σε μία εποχή πολύ δύσκολη- είναι επίσης συγκεκριμένες.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, αφού σας ευχηθώ προσωπικά καλή επιτυχία στο δύσκολο τομέα που αναλάβατε, να μπω αμέσως στο θέμα της επίκαιρης επερώτησης που καταθέσαμε.
Νομίζω ότι είναι ήδη φανερό από τις τοποθετήσεις των αγαπητών συναδέλφων, ότι τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα της Κυβέρνησης αναφορικά με το ΕΣΠΑ, αναδεικνύουν την πλήρη αναντιστοιχία λόγων και έργων. Ταυτόχρονα, φανερώνουν την έλλειψη σχεδίου και προγραμματισμού της Κυβέρνησής σας, να διαχειριστείτε τα μεγάλα θέματα και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και δυστυχώς, μάρτυρες της φανερής αδυναμίας σας να κυβερνήσετε γινόμαστε όλοι καθημερινά και κυρίως γίνονται οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της χώρας μας, δηλαδή ο κορμός της οικονομίας της Ελλάδας.
Και σας θυμίζω ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες που αναλάβατε την ηγεσία της χώρας, ολιγωρήσατε. Καθυστερήσατε σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και σήμερα, εκατό και πλέον ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, δεν έχετε ολοκληρώσει την τοποθέτηση όλων των Γενικών και Ειδικών γραμματέων των Υπουργείων σας, ούτε καν του Υπουργείου Οικονομικών που κύρια αρμοδιότητά του είναι –όταν με το καλό τον βρείτε και αναλάβει- μεταξύ άλλων και ο αναπτυξιακός νόμος. Και ξέρετε πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Η ίδια ολιγωρία είχε ως αποτέλεσμα ακόμα και την απώλεια κοινοτικών πόρων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ ούτε και σήμερα δεν μας διευκρινίζετε πώς προτίθεστε να πληρώσετε τα επιπλέον 5,8 δις ευρώ της υπερδέσμευσης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Και να ξεκαθαρίσω ότι η επερώτησή μας, δεν έχει το χαρακτήρα του απόλυτου μηδενισμού, της στείρας αντιπολίτευσης που είχατε καθιερώσει, όχι εσείς προσωπικά, αλλά οι συνάδελφοί σας την προηγούμενη περίοδο ως Βουλευτές της Αξιωματική Αντιπολιτεύσεως. Δυστυχώς, όμως, την ώρα που θα έπρεπε να παίρνετε μέτρα σταθεροποίησης κατ’ αρχήν και στη συνέχεια να εφαρμόζετε επιθετική αναπτυξιακή στρατηγική, λειτουργείτε με αυτοσχεδιασμούς και παίρνετε μέτρα στο γόνατο. Όπως, για παράδειγμα, ήταν ο αιφνιδιασμός για τους ημιυπαίθριους, το «συγνώμη» για τα τέλη κυκλοφορίας, τη «σφαλιάρα» από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το νομοσχέδιο της ρευστότητας, το «συγνώμη» για το φόρο κληρονομιάς και μια σειρά άλλων γεγονότων. Και όλα αυτά μόλις εκατό ημέρες που έχετε αναλάβει. Με την απλή μέθοδο των τριών, κύριε Υπουργέ, σκεφτείτε τι μας επιφυλάσσετε στις υπόλοιπες διακόσιες εξήντα πέντε ημέρες, κλείνοντας δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο διακυβέρνησης.
Σε σχέση τώρα με τη διαχείριση του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, πρόσφατα ανακοινώσατε ότι θα προβείτε στην αναθεώρηση της δομής και του τρόπου υλοποίησης του ΕΣΠΑ, καθυστερώντας επί της ουσίας την εφαρμογή του και στερώντας από την αγορά σημαντικά κονδύλια, ειδικά σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Σε αυτό το σημείο, αναφορικά με την αναθεώρηση της δομής του ΕΣΠΑ, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι είναι ανάγκη να εξετάσετε και τη δυναμική της ένταξης μικρών και μεσαίων έργων στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Και το τονίζω αυτό, κύριε Υπουργέ, διότι η -για παράδειγμα- προώθηση στην περιφέρεια, στην περιφέρεια της Κρήτης, μεσαίων και μικρών δημοσίων έργων τα οποία αναλαμβάνουν στην πλειονότητά τους οι ατομικές εργοληπτικές επιχειρήσεις, είναι σημαντική για την κάλυψη των υπαρχόντων ελλειμματικών αναπτυξιακών υποδομών, που υπάρχουν και σε ολόκληρη την περιφέρεια, αλλά και στην Κρήτη ιδιαίτερα –όπως πολύ καλά γνωρίζετε μιας και εκλεγόμαστε στην ίδια περιφέρεια- ενώ συγχρόνως είναι καθοριστική και για την τόνωση της δραστηριότητας του κλάδου των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι κατά την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία υπάρχει ουσιαστική μείωση των δημοπρατήσεων έργων και ειδικά των μεσαίων και μικρών, ως απόρροια της συνεχούς μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
(DP)
(1SM)
Ως εκ τούτου και δεδομένης της σημασίας των μικρών και μεσαίων έργων για την περιφερειακή ανάπτυξη και ότι η ρύθμιση αποκλείει εξ αρχής από τη συμμετοχή και δράση το σύνολο των μικρών εργοληπτικών επιχειρήσεων είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο όριο προϋπολογισμού, προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. μικρά και μεσαία έργα. Εξάλλου υπογραμμίζω ότι η θεσμοθέτηση της ΝΟΜΟΣ Α.Ε. και ιδιαίτερα της ΔΗΜΟΣ Α.Ε. έγινε με πρόσχημα την εξασφάλιση της πιστοποίησης της διαχειριστικής επάρκειας με βασική αποστολή την επιτυχή ένταξη έργων Ο.Τ.Α. στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Κάτι που, επίσης, προκύπτει από την εμπειρία του παρελθόντος είναι ότι οι απώλειες των κοινοτικών πόρων προήλθαν κατά κύριο λόγο από τα μεγάλα έργα και όχι από τα μικρά και μεσαία, τα οποία στο μέγιστο αριθμό τους έφθασαν σε απορρόφηση το 100% των πόρων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δράττομαι, λοιπόν, της ευκαιρίας της παρούσας συζήτησης, κυρία Πρόεδρε –και κλείνω με αυτό- και σας ερωτώ ευθέως και συμπληρωματικά με τα όσα είπαν και πρόκειται να σας πουν στη συνέχεια οι συνάδελφοι συνεπερωτώντες Βουλευτές, εάν υπάρχει κεντρικός πολιτικός προγραμματισμός και πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου και φυσικά της Κυβέρνησης, για την ένταξη και χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων έργων στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α.
Η πράξη αυτή την οποία πολύ προσεκτικά πρέπει να εξετάσετε, κύριε Υπουργέ, θα συμβάλει τόσο στη μεγαλύτερη απορροφητικότητα του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης όσο και στην ενίσχυση των υποδομών στην περιφέρεια, αλλά κυρίως στη στήριξη του κατασκευαστικού κλάδου που, όπως καλά γνωρίζετε, στον τομέα της κατασκευής εντάσσονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου σας, άνω των τετρακοσίων τεχνικών επαγγελμάτων και φυσικά χιλιάδες ελευθεροεπαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές.
Τρέξτε. Η περίοδος χάριτος τελειώνει. Ο χρόνος που φεύγει δεν επιστρέφει ποτέ ξανά. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ορίστε, έχετε το λόγο, για τρία λεπτά.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να εστιάσω την κουβέντα στον τουρισμό.
Με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να πλήττουν σφόδρα τους κορυφαίους παραγωγικούς κλάδους των οικονομιών παγκοσμίως ο ελληνικός τουρισμός κινδυνεύει να γνωρίσει μεγάλη ύφεση αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα άμεσα και υπεύθυνα, αν δεν του αποδοθεί η σημασία που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όταν εντάχθηκε στους κλάδους υψηλής προτεραιότητας και σημασίας για την οικονομία με συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις, όπως την ίδρυση Υπουργείου Τουρισμού, το σχεδιασμό του Ε.Σ.Π.Α. και την αύξηση των κονδυλίων που προορίζονταν για τον τουρισμό κατά 77% συγκριτικά με το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» που αύξησε τον Προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης από 307 εκατομμύρια σε 544 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν τόσο για υποδομές όσο και για κρατικές ενισχύσεις. Επιπλέον, αποδεδειγμένα αναγνωρίστηκε η τεράστια σημασία του τουριστικού κλάδου στο Α.Ε.Π. και στην αγορά εργασίας.
Τον Αύγουστο του 2009 δημοσιεύθηκε η μεγαλύτερη προκήρυξη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1.050.000.000 ευρώ από τα οποία τα 250.000.000 ευρώ προορίζονταν για τον τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό υποβλήθηκαν συνολικά 43.817 προτάσεις από τις οποίες οι 4.488 προτάσεις αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό καταλυμάτων.
Εσείς φαίνεται από πολύ νωρίς ότι, δυστυχώς, έχετε άλλη αντίληψη. Μειώσατε τον διατιθέμενο Προϋπολογισμό για τον τουρισμό σε λιγότερο από τα μισά, δηλαδή σε 100.000.000 ευρώ. Λέτε ότι τα υπόλοιπα θα τα προκηρύξετε μέχρι το Φεβρουάριο. Τότε όμως θα είναι αργά. Το 2010, τη χρονιά με τις περισσότερες απώλειες για όλους τους παραγωγικούς κλάδους λόγω της κρίσης, θα χρειαζόταν μία πιο προνοητική στάση, μία πιο έγκαιρη και πιο υπεύθυνη αντίδραση για να στηριχθεί ο τουρισμός.
Συνεχίζω με μία σειρά εύλογων ερωτημάτων που γεννούν οι πρόχειροι και αμφιβόλου ωφελιμότητας χειρισμοί σας:
Λέτε ότι θα στηρίξετε την πράσινη ανάπτυξη. Τι εννοείτε; Έχετε σχέδιο; Ποιο είναι το σχέδιο;
Λέτε ότι θα στηρίξετε τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Σας ερωτώ: Σε βάρος των παγίων; Τότε, πώς περιμένετε να εκσυγχρονίσουν οι επιχειρηματίες τις επιχειρήσεις τους;
(PE)
(1DP)
Δεν σας αρκεί, υπό συνθήκες δύσκολες και οδυνηρές για τους επαγγελματίες του κλάδου, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όπως εμείς είχαμε συμφωνήσει με τους αρμόδιους επαγγελματικούς φορείς;
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, έχετε αυτή τη στιγμή στα χέρια σας το καλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο, το ΕΣΠΑ 2007-2013. Και επειδή οι πόροι του ΕΣΠΑ στο 82% προορίζονται για τη δυτική περιφέρεια, θα ήθελα να εστιάσω στο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», ένα πρόγραμμα που δέκα δράσεις του είχαν ήδη ενεργοποιηθεί.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ανέστειλε. Πάγωσε το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο, για να αναθεωρήσει και να ανακατανείμει τα κονδύλια.
Και μιλάμε, κύριε Υπουργέ, για ένα πρόγραμμα αυτοδύναμο, που μαζί με το ΕΣΠΑ και με τις άλλες κοινοτικές και ευρωπαϊκές ενισχύσεις, μπορεί να δημιουργήσει προοπτική ανάπτυξης για την περιφέρεια.
Μαζί με το πάγωμα του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» πάγωσαν και οι ελπίδες για χιλιάδες επιχειρηματίες, αγρότες, γεωργούς που επρόκειτο να ενταχθούν ή είχαν ενταχθεί στα προγράμματα.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, θέσατε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα. Η συνάδελφός σας, η κυρία Μπατζελή, ως Ευρωβουλευτής, καλούσε την Ευρώπη να επενδύσει στους νέους αγρότες. Η ίδια, όμως, Υπουργός, πάγωσε το μέτρο για την εγκατάσταση των νέων αγροτών. Οκτώμισι χιλιάδες νέοι αγρότες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο χείλος του γκρεμού, καθότι, για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στα προγράμματα, χρειάστηκε να διαθέσουν από 5.000 έως 10.000 ευρώ.
Η ίδια Υπουργός προανήγγειλε την απόσυρση κονδυλίων από μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης. Αναστείλατε το μέτρο για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν δική σας η απόφαση, κύριε Υπουργέ, να χρηματοδοτήσετε τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας. Και δεν κάνατε απολύτως τίποτα.
Στα πλαίσια της ερώτησης που σας υποβάλαμε, η ελληνική περιφέρεια περιμένει σαφείς απαντήσεις: Προτίθεστε, κύριε Υπουργέ, να αποσυνδέσετε το σχέδιο αναθεώρησης του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» και να συνεχίσετε, να προχωρήσετε εκείνες τις δράσεις που ήδη έχουν προχωρήσει και αφορούν τους νέους αγρότες, για να μη χαθεί άλλη ευκαιρία; Θα καταβάλετε την εθνική συμμετοχή για την ένταξη όλων των νέων αγροτών που έχουν υποβάλει φακέλους και έχουν αξιολογηθεί θετικά; Θα ενεργοποιήσετε τα μέτρα που αναστείλατε;
Η ελληνική επαρχία, κύριε Υπουργέ, χρειάζεται το 82% των πόρων και περιμένει απαντήσεις.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει τώρα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρναουτάκης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ευχηθώ και εγώ «Χρόνια πολλά» στον πρώην Υφυπουργό.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ομολογουμένως προκαλεί έκπληξη το περιεχόμενο της επερώτησης των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, όχι για τους προβληματισμούς και τις αγωνίες που εκφράζονται και είναι ασφαλώς σεβαστοί, αλλά κυρίως για την παντελή έλλειψη αυτοκριτικής για την κατάσταση που παραλάβαμε στο ΕΣΠΑ, ένα ΕΣΠΑ με πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, με απουσία αναπτυξιακής στόχευσης και με απορρόφηση μόλις 3% στον τρίτο χρόνο υλοποίησής του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρετε στην ερώτησή σας ότι τα κοινοτικά προγράμματα έχουν αποτελέσει κινητήριο δύναμη ανάπτυξης και μοχλό πραγματικής σύγκλισης για τη χώρα μας. Έχετε απόλυτο δίκιο, γιατί αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης της πολιτικής συνοχής, που μαζί με την αγροτική πολιτική φέρνει την Ευρωπαϊκή Ένωση πιο κοντά στον απλό πολίτη, δυο πολιτικές που πρέπει να ενισχυθούν και πρέπει να συνεχισθούν και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκ μέρους της Κυβέρνησής μας.
Τα πεντέμισι, όμως, χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τα χρόνια που αλλοίωσαν και το χαρακτήρα της περιφερειακής πολιτικής και αντί να μειώσουν το αναπτυξιακό έλλειμμα των περιφερειών, το διεύρυναν ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το διατήρησαν αμετάβλητο, όπως προδίδουν τα μακροοικονομικά στοιχεία των περιφερειακών οικονομιών.
(AM)
(1DE)
Το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχασε, λοιπόν, πάνω από όλα, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, αφού προτεραιότητα της απελθούσας Κυβέρνησης αποτελούσε η συλλογιστική απορρόφησης των κονδυλίων και όχι η ουσιαστική αξιοποίησή τους.
Θα μπορούσα να σας υπενθυμίσω, καθώς και οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται μόνο τελευταία να αρχίζουν να κατανοούν την παραπλάνηση και τις αλχημείες των οικονομικών επιτελείων της Κυβέρνησής τους, τα εξής:
Το Νοέμβριο του 2006, μελέτες που εσείς είχατε δώσει, κατεδείκνυαν ότι η χώρα κινδύνευε να χάσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Με προσωπική του επιστολή προς τον Επίτροπο Μπαρόζο, ο τότε Πρωθυπουργός κύριος Καραμανλής ζήτησε την παράταση της Γ΄ Προγραμματικής Περιόδου. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού απορρίφθηκε η παράταση, η οποία δεν τεκμηριωνόταν κανονιστικά, αποφασίστηκε τελικά, κατ΄ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του Κανονισμού 1260 του 1998, αύξηση του ποσοστού της κοινοτικής συνδρομής στο 80%, με αντίστοιχη μείωση της εθνικής συμμετοχής λόγω ειδικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.
Αποτέλεσμα ήταν η μείωση του συνολικού Προϋπολογισμού του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου, με αντίστοιχο κατακερματισμό του προγράμματος. Δηλαδή, 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένοι πόροι, λόγω αδυναμίας της Κυβέρνησης να τους απορροφήσει. Παράλληλα, μια σειρά έργων εξαιρούνται, ενώ μια σειρά έργων μεταφέρονται ως έργα «γέφυρες» στο ΕΣΠΑ.
Έτσι, αντί να δημιουργούνται γέφυρες συνέχειας των έργων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου με τα έργα της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, επί της ουσίας μειώνεται εξ αρχής ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ. Επίσης, εντάχθηκαν στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο, κατά μαζικό τρόπο, έργα πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τα οποία είχαν χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Παρόλα αυτά όμως, η απορροφητικότητα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου παρέμεινε χαμηλή. Ενδεικτικά, σύμφωνα με απάντηση της τότε Επιτρόπου κυρίας Χούμπνερ, σε ερώτησή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Νοέμβριο του 2007, η απορροφητικότητα των κονδυλίων των είκοσι πέντε επιχειρησιακών προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ανερχόταν μόλις στο 65,77%. Και πώς να μην ήταν χαμηλή, αφού η σταθερή μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων επί Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά ακύρωνε το επιχείρημα επιτάχυνσης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης;
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 χρησιμοποιήθηκαν σαν άλλοθι για την ανικανότητα αξιοποίησης των κονδυλίων. Μοναδική περίπτωση χώρας να ζητήσει και να πάρει παράταση για ένα χρόνο, ολική ή μερική σε δεκατέσσερα από τα επιχειρησιακά προγράμματα. Η παράταση αυτή επιβλήθηκε από την ανικανότητα της Κυβέρνησης να αποτρέψει τις σημαντικές καθυστερήσεις στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, ο κίνδυνος απώλειας των οποίων εκτιμάτο σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, περιμέναμε να έχουμε τις καταστροφές και τις πυρκαγιές του 2007 για να μπορέσουμε να περισώσουμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ, αγαπητοί συνάδελφοι. Η παράταση στο κλείσιμο των προγραμμάτων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου έγινε στην κρισιμότερη για την έναρξη του ΕΣΠΑ χρονική περίοδο, την περίοδο προγραμματισμού του, με αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση ενεργοποίησής του.
Όπως προανέφερα, το ΕΣΠΑ κατά την κατάρτισή του διακρινόταν από έλλειψη εφαρμόσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής. Κατά το στάδιο υλοποίησής του δίνει την εικόνα ασύνδετης συρραφής έργων, δεδομένου ότι όσα έχουν ως σήμερα ενταχθεί σε αυτό είναι έργα μεταφερόμενα και έργα «γέφυρες» από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, καθώς και προγράμματα ενισχύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ όσες δαπάνες αναμένονται να δηλωθούν στο ΕΣΠΑ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα προέρχονται αποκλειστικά από τα έργα αυτά, όπως πολύ σωστά είπε ο αγαπητός συνάδελφος, ο κ. Μουσουρούλης.
(AM)
Αγαπητοί συνάδελφοι, ενώ η οικονομική και κοινωνική επιδείνωση των ελληνικών περιφερειών ήταν εμφανής και η ελληνική οικονομία κατέρρεε, αφέθηκε να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Η πορεία διαχείρισης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η ελλειμματική του εικόνα είναι άμεσα συνυφασμένη με την πρόοδο υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Η εκτέλεση του προϋπολογισμού έγινε κατά τρόπο που δεν επέτρεψε ομαλή χρηματοδότηση των έργων, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή τους και υπάρχει ακόμα κίνδυνος μεταφορών ανελαστικών υποχρεώσεων που αφορούν το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου.
Το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο έκλεισε στις 31-12-2009. Ολοκληρώθηκε οριακά με καθυστέρηση ενός έτους. Η χρονική αυτή καθυστέρηση και η χαλαρή διαχείριση της δυνατότητας της υπερδέσμευσης στα προγράμματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου για την αντιμετώπιση επικινδυνοτήτων που συνεπαγόταν ο κανόνας αυτόματης αποδέσμευσης πόρων ν+2 είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πρόσθετων δεσμεύσεων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων με την υπέρμετρη αύξηση του αριθμού των ημιτελών έργων, έργα ουρές, ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να σηκώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα οποία αφού δεν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ θα επιβαρύνουν φυσικά τους εθνικούς πόρους.
Επιπλέον, υποχρεώσεις στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων δημιουργούνται από τις ανεξέλεγκτες εγκρίσεις επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου, με αποτέλεσμα τη μη επάρκεια, τουλάχιστον για φέτος, των εθνικών πόρων για τη χρηματοδότηση ενεργειών. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο αγροτικός τομέας, οι φυσικές καταστροφές πληρώθηκαν και πληρώνονται σιγά-σιγά, σταδιακά, μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Επίσης, πρέπει να αναφερθεί η μεγάλη επιβάρυνση από τη μη υγιή διαχείριση των εθνικών πόρων με διάθεση πιστώσεων σε διάφορα εθνικά προγράμματα, όπως είναι τα ειδικά αναπτυξιακά, που πρέπει να πω και να τονίσω ότι είναι σημαντικά εργαλεία ανάπτυξης ειδικά της ελληνικής περιφέρειας, πρέπει όμως να υπάρχουν και οι πόροι. Γιατί χωρίς τους πόρους δεν μπορούμε να έχουμε αυτή την αναπτυξιακή πορεία ειδικά στις περιφέρειες.
Μας ρωτάτε, λοιπόν, σήμερα, αν σε τρεις μήνες καταφέραμε, αναφορικά με το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο και το ΕΣΠΑ, να κάνουμε ό,τι η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε σε τρία σχεδόν χρόνια. Απαντώ λοιπόν, πως ναι.
Αναφορικά με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Προχωράμε σε αναθεώρηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, ώστε να εναρμονιστούν με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού προτύπου που προωθούμε για «πράσινη» ανάπτυξη. Αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Τροποποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, το νόμο 3614/2007, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της αποκέντρωσης στη διαχείριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά κυρίως στη διάθεση των πόρων των επιχειρησιακών προγραμμάτων, σε στόχους που θα συμβάλουν στην παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, στη στήριξη της «πράσινης» ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας.
Με άλλα λόγια, διαμορφώνουμε εκείνες τις συνθήκες που θα δημιουργήσουν τις ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για την πραγματική ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια που στερούνται διαχειριστικής και αναπτυξιακής λογικής.
Και θα ήθελα εδώ να τονίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή θίξατε το αν πάει το 82% των χρημάτων στην ελληνική περιφέρεια, ότι αυτό δεν το έκανε η Νέα Δημοκρατία. Ήταν υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι η Αττική έπρεπε να πάρει το 18% και υπογράψαμε ότι το υπόλοιπο 82% πρέπει να πάει στην ελληνική περιφέρεια. Άρα, δεν ήταν ένα κατόρθωμα δικό σας. Ήταν μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ήδη έχουμε ξεκινήσει αυτόν τον ιδιόμορφο αγώνα δρόμου με πολύ σημαντικές αποφάσεις. Προχωράμε στην απλοποίηση διαδικασιών ένταξης πράξεων, με σκοπό τη μεγαλύτερη επιτάχυνση υλοποίησης των έργων, κατάργηση του δεύτερου σταδίου πιστοποίησης προτύπου ΕΛΟΤ για όλα τα τομεακά και τα περιφερειακά προγράμματα, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για την ένταξη έργων στις περιπτώσεις των μικρών νησιών και των ορεινών απομακρυσμένων περιοχών.
(IK)


(1LM)
Κατάργηση των δεκατριών Aναπτυξιακών Oργανισμών των Περιφερειών και της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.». Διασφάλιση των δεσμευμένων κοινοτικών πόρων με την επαρκή και έγκυρη χρηματοδότηση των έργων των επιχειρησιακών προγραμμάτων μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με 7 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Τροποποίηση σε μια πιο λειτουργική κατεύθυνση του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των μελετών για την επιτάχυνση ένταξης των έργων. Ήδη έχουμε συμφωνήσει και με τον κ. Ρέππα και με τον κ. Μαγκριώτη και πολύ σύντομα θα έρθει στη Βουλή.
Στόχος μας είναι η πραγματική στήριξη και ουσιαστική αναβάθμιση της διαχειριστικής ικανότητας των δικαιούχων του ΕΣΠΑ, ώστε οι πόροι του να διατεθούν στην οικονομία με ευέλικτες και απλές διαδικασίες. Την προσπάθειά μας αυτή για απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του δημοσιονομικού κόστους διαχείρισης των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων υποδέχθηκε ευνοϊκά και χαιρέτισε με την από 23-12-2009 επιστολή του ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όσον αφορά τον επενδυτικό νόμο, σας γνωρίζουμε τα εξής: Το Υπουργείο μας θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αναπτυξιακής πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει ανάληψη επιχειρηματικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα από Έλληνες, αλλά και από ξένους επενδυτές.
Συγκεκριμένα θα προβεί, πρώτον, στην αναμόρφωση του υφιστάμενου αναπτυξιακού νόμου, του ν. 3299/2004, από τον οποίο θα κρατήσει τα θετικά στοιχεία και θα απλοποιήσει διαδικασίες για επιτάχυνση της αξιολόγησης των προτάσεων, ενσωματώνοντας την πράσινη ανάπτυξη, δεύτερον, στη θέσπιση ελκυστικών κινήτρων για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε γεωγραφικές περιοχές της χώρας με ιδιαίτερες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, όπως νησιωτικές, ορεινές κ.ά., τρίτον, στην προώθηση της σύγχρονης τεχνολογίας και της καινοτομίας και τέταρτον, στην προτεραιότητα σε επενδύσεις που δημιουργούν και διατηρούν θέσεις εργασίας. Κύριε Κεφαλογιάννη, εμείς θέλουμε και να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας. Επίσης, θα επιδιωχθεί η συμπληρωματικότητα με τα προγράμματα των κρατικών ενισχύσεων του ΕΣΠΑ.
Οι κατά τα ανωτέρω τροποποιήσεις, ως προσχέδιο νόμου, θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά και να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωσή του οι επιχειρηματικοί φορείς των βασικών κλάδων της οικονομίας.
Παράλληλα, το Υπουργείο μας προχωράει στο σχεδιασμό του νέου καθεστώτος κινήτρων προς τις ιδιωτικές επενδύσεις, το οποίο θα είναι συμβατό με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν απλοποιημένη και ταχεία διαδικασία υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων.
Αναφορικά με την ολοκλήρωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων της Γ΄ Προγραμματικής Περιόδου -αν και διαβεβαιώνω στις ερωτήσεις μας στη Βουλή ότι το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης έχει ολοκληρωθεί- η υπολειπόμενη δαπάνη για το κλείσιμο από 1η Οκτωβρίου 2009 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2009 ήταν 700 εκατομμύρια ευρώ. Εμείς τα δώσαμε αυτά τα χρήματα και ολοκληρώθηκε το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Άρα, δεν είχε ολοκληρωθεί πιο μπροστά.
Μετά από μεγάλη προσπάθεια των τριών τελευταίων μηνών έχουν καταχωρηθεί στο Ο.Π.Σ. δαπάνες που ανέρχονται στο 103,5 επί της συνολικής δέσμευσης της δημόσιας δαπάνης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, ενώ συνεχίζεται η καταχώρηση δαπανών στο Ο.Π.Σ.. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο τρίμηνο του 2009 το σύνολο των δαπανών που έχουν δηλωθεί ανέρχεται στο ποσό των 706 εκατομμυρίων ευρώ.
Όσον αφορά στους προϋπολογισμούς διατιθέμενης δημόσιας δαπάνης για τις προκηρύξεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, σας ενημερώνουμε πως επιμέρους όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής –ένταση ενίσχυσης και επιλεξιμότητας των προς ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών- θεωρούνται ζητήματα που χρήζουν επαναξιολόγησης και εκ νέου διαβούλευσης, δεδομένης της διεθνούς ύφεσης προς όφελος της αναπτυξιακής και περιφερειακής προοπτικής της χώρας.
Παράλληλα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις οι οποίες θα συμβάλλουν στην ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Για την καθυστέρηση στη διαδικασία επιλογής Γραμματέα, θα ήθελα να πω ότι αυτή η καινοτόμος διαδικασία επιλογής Γενικών Γραμματέων αποτελεί μια μεγάλη και σημαντική τομή στη δημόσια διοίκηση.
(NP)


(2IK)

Πρόκειται για μια τομή που συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός πλαισίου διαφάνειας και αξιοκρατίας στα δημόσια πράγματα.
Για το λόγο αυτό είμαστε υπερήφανοι για ό,τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Πρέπει να σας υπενθυμίσουμε ότι την ίδια κριτική είχαμε δεχθεί, όταν εμείς είχαμε δεχθεί τον Πρόεδρό μας μέσα από ανοικτές διαδικασίες. Προχωρήσατε και εσείς πριν από λίγο χρονικό διάστημα να αναδείξετε το δικό σας Πρόεδρο μέσα από ανοικτές διαδικασίες, όπως και τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, απ’ ό,τι άκουσα τελευταία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο νέος επενδυτικός νόμος θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι μέχρι τέλος του Ιανουαρίου περιμένουμε τρεισήμισι χιλιάδες επενδυτικά σχέδια, για να αξιολογηθούν. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από τρεις χιλιάδες διακόσια σε όλη την Ελλάδα. Άρα, αντιλαμβάνεστε το ύψος των χρημάτων που απαιτούνται, για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
Αγαπητοί συνάδελφοι, επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, όπως έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει ως μέτρα ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας τον υπό αναθεώρηση επενδυτικό νόμο, το νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Από τις 5 Οκτώβρη στο Υπουργείο μας πήραμε μια συγκεκριμένη απόφαση. Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στην περιττή γραφειοκρατία, στις πολύπλοκες διαδικασίες, στην απουσία αναπτυξιακού σχεδιασμού και στην εγκατάλειψη της ελληνικής περιφέρειας. Αποφασίσαμε να βάλουμε τέλος στη σύνθεση ενός τόσο κρίσιμου και σημαντικού προγράμματος, όπως το ΕΣΠΑ, με σχεδιασμούς που εξυπηρετούν μικροκομματικές και πελατειακές σκοπιμότητες.
Τα πράγματα είναι απλά. Οι πολιτικές που έχουν μηδαμινή αποτελεσματικότητα είναι αποτυχημένες πολιτικές. Αυτές οι πολιτικές, δηλαδή οι πολιτικές των κυβερνήσεών σας στον τομέα της διαχείρισης των κοινοτικών κονδυλίων είναι οι πολιτικές που κόστισαν στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα και στην τόνωση της αγοράς. Αυτές τις πολιτικές είμαστε αποφασισμένοι να τις αλλάξουμε, με απλοποιημένες διαδικασίες, με έμφαση στις πράσινες δράσεις και με στροφή στην αποκέντρωση και στην περιφερειακή ανάπτυξη, με το νέο σχέδιο που έχουμε κατεβάσει για την αιρετή περιφέρεια, για τον ισχυρό δήμο, που πραγματικά αποτελεί τη μεγαλύτερη τομή μετά τη Μεταπολίτευση στην ιστορία του ελληνικού κράτους.
Το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει και θα τρέξει. Αυτή είναι η ξεκάθαρη δέσμευση, η ξεκάθαρη και η αδιαπραγμάτευτη πολιτική απόφαση του Υπουργείου μας και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού μας Γιώργου Παπανδρέου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα».
Το λόγο έχει τώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εγώ θα ευχηθώ από καρδιάς «καλή επιτυχία» στον αγαπητό μου φίλο Σταύρο Αρναουτάκη στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επιλογή του νέου υποψήφιου περιφερειάρχη, αν ψηφιστεί ο νόμος. Όμως, να είναι βέβαιος ότι και από τη δική μας πλευρά θα βρει σθεναρή αντίσταση. Βλέπω ήδη την αγαπητή συνάδελφο κυρία Κεφαλογιάννη στα αριστερά μου, το κύριο Αυγενάκη στα δεξιά μου, αλλά και πολλά άλλα αξιόλογα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία με πολλές μεγάλες αξιώσεις, ειδικά μετά τα τελευταία λάθη που κάνει η Κυβέρνηση σε ένα προνομιακό τόπο, όπως είναι η Κρήτη και όσον αφορά τα μεγάλα δημόσια έργα, αλλά κυρίως όσον αφορά τους αγρότες. Γνωρίζετε ότι την Τετάρτη η Κυβέρνηση έχει μια δύσκολη μέρα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και στα Χανιά.
Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή την ομιλία του αγαπητού συναδέλφου, όχι μόνο λόγω εντοπιότητας και προσωπικής εντιμότητας. Γνωρίζει ότι τον εκτιμώ απεριόριστα και ως πρώην Δήμαρχο και ως πρώην Ευρωβουλευτή και ως πολιτικό και ως άνθρωπο.
(XS)
(NP)
Και πραγματικά από όλα τα πόστα από τα οποία πέρασε μόνο καλά λόγια έχουν να πουν και οι συνάδελφοί του, όχι μόνο στο ίδιο κόμμα αλλά και στα άλλα κόμματα. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, Οικονομικών – τώρα τα έχω μπερδέψει πώς λέγονται αυτά τα Υπουργεία έτσι όπως τα έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- βέβαια με αυτές τις συνενώσεις ξέρετε, σε κάποια άλλη ευκαιρία θα τα πούμε, βρήκαμε τον ίδιο Υπουργό σε Υπουργείο που συνενώθηκε να στέλνει γράμματα στον εαυτό του και να απαντά ο ίδιος πάλι στον εαυτό και να το κοινοποιεί σε όλες τις υπηρεσίες. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Κλείνω την παρένθεση για να πω ότι ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγαπητή συνάδελφος κ. Κατσέλη τον έστειλε σήμερα εδώ να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα, όπως είναι το Ε.Σ.Π.Α.
Όλοι, κύριε Υπουργέ, θα περίμεναν να κλείσετε την ομιλία σας, λέγοντάς μας ποιος θα είναι ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης που θα χειριστεί το Ε.Σ.Π.Α., ένα κρίσιμο κομμάτι και για την κρίση την οικονομική που υπάρχει, αλλά και για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδος από την κρίση αυτά τα δύσκολα χρόνια. Και δεν το ακούσαμε. Δεν μπορεί να χρειάζεται εκατόν δεκαπέντε ημέρες να διαβάσετε τα βιογραφικά, διότι η Κυβέρνησή σας δεν έδειξε επιμέλεια στο να διαλέγει τα καλύτερα στελέχη από την αγορά. Εγώ συμπαθώ απεριόριστα κοινοβουλευτικά στελέχη και πιστεύω, τουλάχιστον από τη θητεία μου στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι τα στελέχη που είχαν κοινοβουλευτική εμπειρία διαθέτουν και εντιμότητα και πολιτική κρίση και χειρίζονται πολύ καλά τα θέματα.
Στο Υπουργείο Ναυτιλίας συνεργάστηκα με δέκα πρώην συναδέλφους και ήταν όλοι άριστοι. Ίσως πολύ καλύτεροι από αυτούς που ονομάζονται «μάνατζερς», αλλά η Κυβέρνηση μετά από τόσες συζητήσεις και βιογραφικά κατέληξε στον κ. Δημήτρη Γεωργακόπουλο του Υπουργείου Οικονομίας. Κατέληξε στον κ. Χάρη Τσώκα στις περιφέρειες. Κατέληξε στον κ. Ροβέλτο Σπυρόπουλο, άριστο συνάδελφο, στο Υπουργείο Εργασίας.
Διαλέξτε, πολιτική θέση είναι, πολύ σημαντικός τομέας. Βλέπετε ότι εμείς έχουμε δύο Βουλευτές σήμερα εδώ πέρα, που πέρασαν από αυτό το κρίσιμο πόστο. Τον τελευταίο υφυπουργό τον κ. Μπούρα και το συνάδελφό μας τον Κώστα εδώ, ο οποίος εξελέγη και πανηγυρικά μέσα σε μία περιφέρεια και με δέκα ημέρες μόνο προεκλογική καμπάνια. Γιατί ο κόσμος διαπίστωσε την εμπειρία που απέκτησε μέσα από δύο κρίσιμες γραμματείες, όπως είναι η Γραμματεία για τη Διαχείριση του Ε.Σ.Π.Α. και στη Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή. Βάλτε έναν πρώην Βουλευτή, βάλτε ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δεν μας ενδιαφέρει. Δεν μπορεί το Ε.Σ.Π.Α. να μένει και να λειτουργεί με τον τρόπο που το λειτουργείτε.
Μας κατηγορήσατε για έλλειψη αυτοκριτικής. Πού διαφωνείτε με τη Νέα Δημοκρατία; Διαφωνείτε στη στρατηγική μας; Διαφωνείτε δηλαδή σε αυτό που είχαμε πει από το 2000 και το κάναμε πράξη το 2004, ότι το 80% των χρημάτων του κοινοτικού πλαισίου στήριξης θα πάει στην περιφέρεια; Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική ή θέλετε να σας θυμίσω το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004»; Να σας θυμίσω όλα αυτά τα σκιάχτρα που είναι διασπαρμένα σε όλη την Ελλάδα; Εδώ με το συνάδελφό μου τον κ. Αυγενάκη σχεδόν τσακωθήκαμε στη Βιάννο, για το ποιος έσπευσε πρώτος να υλοποιήσει ένα έργο για να ολοκληρωθεί ένα σκιάχτρο το οποίο ξεκινήσατε το 2000 και δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το 2008. Πηγαίνετε στη Βιάννο και θα το δείτε. Κάναμε μεγάλο αγώνα να βρούμε χρήματα, όχι από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, όπως ήταν το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» αλλά από τις δημόσιες επενδύσεις.
Κάντε μία βόλτα στο Νομό Ηρακλείου, το γνωρίζετε πολύ καλά, κάντε στο Ρέθυμνο, κάντε στη Χίο, κάντε στο υπόλοιπο της Αττικής για να δείτε όλα αυτά τα έργα τα οποία ξεκινήσατε και τα εγγράψατε στον προϋπολογισμό, στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» των 300.000.000 ευρώ με 100 ευρώ. Εμάς κατηγορείτε να κάνουμε αυτοκριτική;
Μα, εμείς δεν σας καλέσαμε εδώ εκατό ημέρες μετά για να σας εγκαλέσουμε για πράξεις και παραλήψεις. Να σας χτυπήσουμε ένα κουδούνι, μια καμπάνα και να σας πούμε ότι δεν μπορεί να περιμένεις το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Τι θέλετε να σας θυμίσω; Να σας θυμίσω ότι κάναμε τέσσερις αναθεωρήσεις για το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Να σας θυμίσω ότι αυτό το πρόγραμμα έκλεισε 31-12-2009; Να σας πω ότι -και ρωτήστε και τους συναδέλφους σας, τους συνεργάτες σας που κάθονται μαζί σας- ότι από τον Ιούνιο του 2009 είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Να σας θυμίσω ότι το Ε.Σ.Π.Α. ξεκίνησε το Μάιο του 2009;
(TR)
(2XS)
Να σας θυμίσω ότι το ΕΣΠΑ ξεκίνησε το Μάιο του 2009; Να σας θυμίσω ότι είμαστε από τις δύο πρώτες χώρες από τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρώτες πήραν τις εγκρίσεις για το ΕΣΠΑ; Και βεβαίως δεν μπορούσε αυτό να ξεκινήσει πριν πάρουμε αυτές τις εγκρίσεις.
Τι θέλετε να σας πω; Έχετε την ευθύνη και έχετε άξιο Περιφερειάρχη στη Κρήτη. Δεν γνωρίζετε εσείς ως αρμόδιος Υπουργός –είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε, γιατί και εσείς συνδράματε στην Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ήσασταν Ευρωβουλευτής- ότι η Περιφέρεια της Κρήτης έχει απορρόφηση 110%; Δεν γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχει 120%; Δεν γνωρίζετε ότι εάν υπήρξε πρόβλημα, υπήρξε πρόβλημα στο αμαρτωλό τρίγωνο του Συντάγματος, δηλαδή στα Υπουργεία που ήταν τα μόνα που δεν μπορούσαν να απορροφήσουν;
Όχι μόνο απορροφήσαμε τα κονδύλια που είναι γύρω στο 20% αυτό που μας παραδώσατε -από 18%-22% το μετρήσαμε και έχει φθάσει σε πολλές περιπτώσεις και στο 120%- αλλά πρέπει να βρείτε και 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την υπερδέσμευση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: 80% στην περιφέρεια, πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και γέφυρες μεταξύ του Γ΄ και του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Να μην πω για την ολιγωρία τη δική σας και κυρίως με το Γενικό Γραμματέα με το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται από τη μη σύγκληση της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το επενδυτικό πρόγραμμα από τη μείωση των κονδυλίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για ποιο λόγο μειώσατε από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Να θυμίσω τη ρήση του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου περί «ραχοκοκαλιάς» της ελληνικής οικονομίας, αυτά τα ωραία, τα μεγάλα, τα βαρύγδουπα που τα ξεχάσατε στην πορεία σας ως κόμμα; Γιατί το μειώσατε από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε 590 εκατομμύρια ευρώ; Και τι μας λέτε; Ότι εμείς έχουμε μικρές απορροφήσεις.
Σας είπαμε ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα υπάρχει γέφυρα στο πρόγραμμα και θα σας πω διάφορα προγράμματα, εμείς είχαμε δεσμεύσει και είχαμε απορροφήσει 3,7 από τον Οκτώβριο του 2009 που σας παραδώσαμε. Από τότε μέχρι σήμερα, μετά από 100 μέρες, με την εμπειρία που διαθέτετε και με πλούσια εμπειρία που διαθέτει η χώρα μας, είναι δυνατόν εσείς να έχετε απορροφήσει μόνο 129 εκατομμύρια, δηλαδή 0,5%; Το 3,07% το κάνατε 3,56%. Δεν πρέπει να είστε υπερήφανοι ούτε αισιόδοξοι. Πολύ περισσότερο εδώ οι συνάδελφοί μας, πολύ σωστά, σας είπαν ο κ. Σταϊκούρας ως ο πρώτος επερωτών, ότι με το ρυθμό που προχωράτε τον αναπτυξιακό νόμο θα χάσουμε το 2010 και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.
Κύριοι της κυβέρνησης, εμείς είμαστε υπερήφανοι για την πολιτική μας στα κοινοτικά πλαίσια στήριξης και ειδικά για το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ολοκληρώσαμε την Εγνατία Οδό. Σας τα είπε στον προϋπολογισμό και ο κ. Μπούρας. Ο Μαλιακός είναι πια ένα σύγχρονος δρόμος. Εγώ είχα πολύ καιρό να πάω προς τη μεριά της Λάρισας. Είδα ότι γίνονται πολλά και μεγάλα έργα. Τριπλασιάστηκαν οι αυτοκινητόδρομοι.
Προχωρήσαμε στους δρόμους της ανάπτυξης: Κόρινθος-Τρίπολη, Καλαμάτα-Σπάρτη, Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα. Λαμία-Εγνατία Οδός μέσω Θεσσαλίας.
Οι κάθετοι άξονες στην Κρήτη. Εσείς το ξέρετε καλά. Υπήρξατε σε ένα δήμο απομονωμένο όπως ήταν οι Αρχάνες που έχει την καλύτερη κουλτούρα, λόγω της δικής σας παρουσίας και γι’ αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια. Χαίρομαι που στο παρελθόν είχατε ευχαριστήσει και τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη βοήθεια που σας προσέφερε γιατί κάνατε τον πρώτο παραδοσιακό οικισμό με δική σας πρωτοβουλία και σας αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για τις Αρχάνες, αλλά βγήκατε από την απομόνωση.
Δεν γνωρίζετε εσείς ότι οι κάθετοι άξονες προχωρούν με τη Νέα Δημοκρατία; Δεν γνωρίζετε ότι ο δρόμος στη Μεσσαρά για πρώτη φορά χρηματοδοτήθηκε με 158 εκατομμύρια ευρώ και γίνονται όλες οι κοιλαδογέφυρες και τα τούνελ; Είναι εγγυημένα τα λεφτά. Ο κ. Μπούρας τα είχε υπογράψει δέκα φορές. Ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής κατέβηκε στην Κρήτη.
Διπλασιάσαμε το Μετρό. Προχωρήσαμε το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Επτά φορές το είχαν εξαγγείλει οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αναβαθμίσαμε τις εθνικές οδούς σε λιμάνια και αεροδρόμια.
(FT)


(2TR)
Προετοιμάσαμε και δημοπρατήσαμε πολύ σημαντικά έργα που εσείς ακυρώσατε, όπως το νέο αυτοκινητόδρομο στην Αττική. Δεν χρειάζεται αυτοκινητόδρομος στην Αττική; Γιατί τον σταματάτε; Δεν χρειάζεται; Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Δηλαδή, δεν βαρεθήκατε εσείς να ακούτε έργα;
Μαζί είμαστε και πήγαμε στα Μάλλια και εγκαινιάσαμε ένα βιολογικό καθαρισμό. Τρεις είμαστε: εσείς, ο κύριος Αυγενάκης και εγώ. Κύριοι συνάδελφοι, έναν βιολογικό καθαρισμό που χρειάστηκε είκοσι πέντε χρόνια να ολοκληρωθεί. Είναι σοβαρό κράτος αυτό; Κι εσείς ως Κυβέρνηση δεν σπεύδετε να κεφαλαιοποιήσετε πάνω σε αυτό που η Νέα Δημοκρατία έκανε σε χρόνο ρεκόρ. Εσείς μιλούσατε για λοξό διάδρομο του αεροδρομίου του Ηρακλείου, ενώ ήταν έτοιμες οι μελέτες για τη διακήρυξη. Σήμερα θα είχαμε τη διακήρυξη του έργου.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα ήθελα χρόνο από τη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν γίνεται, κύριε συνάδελφε. Πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία, κλείνω.
Χιλιάδες έργα για το πρόγραμμα «Θησέα», η αξιοποίηση των ορεινών όγκων, εκατό πενήντα εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα της Πίνδου, διακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ στο νότιο Αιγαίο, εξήντα εκατομμύρια ευρώ για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων. Τι θα κάνει γι’ αυτό το θέμα;
Περιμένουμε από εσάς και έχουμε και την ελπίδα ότι θα αντιγράψετε –με καλό τρόπο βέβαια- αυτό που έκανε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός κ. Φώλιας, από την περιοχή της Πίνδου για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης. Επιτέλους, να αναπτυχθεί και η ενδοχώρα! Τί θα κάνουν το λιμάνι του νότου;
Ως Υπουργός, σας είχα όλες τις μελέτες έτοιμες. Θα πάρει θέση η Κυβέρνησή σας ή θα συνεχίσετε αυτά που κάνατε και στο παρελθόν; Όπως τότε με τα περιφερειακά συμβούλια που κατέβαιναν οι τότε Υπουργοί, όπως η κα Παπανδρέου και επειδή δεν μπορούσατε να βρείτε «μπούσουλα» εσείς τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δήμαρχοι και νομάρχες και φορείς και παραφορείς, λέγατε ή θα γίνει στο Τυμπάκι ή θα γίνει στην Ιεράπετρα. Και μετά επειδή αποφασίσατε να γίνει στο Τυμπάκι, βάλατε τους φορείς να μην το κάνουν. Θα το κάνετε, ναι ή όχι; Και εάν θα το κάνετε, θα το κάνετε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως λέτε, ή με αυτοχρηματοδότηση; Τοποθετηθείτε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ο κύριος Παπανδρέου το είπε προεκλογικά. Να μας πείτε τι θα κάνετε. Και μάλιστα ακολουθείστε αυτά που έχει φτιάξει η Νέα Δημοκρατία, αυτά που σας έχει δώσει, διότι εμείς δεν σας δίνουμε με την δική μας πολιτική καμία ευκαιρία να τρέχετε στις Βρυξέλλες αγχωμένοι, παρακαλώντας και επαιτώντας τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην πληρώσουμε χρήματα, τα οποία επιβλήθηκαν στην Ελλάδα το 2004, το ένα δισεκατομμύριο ευρώ που σας είπαν οι συνάδελφοι που υπογράφουν την επερώτηση, για να καταλήξουμε στο τέλος να πληρώσουμε μόνο πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κλείνω κυρία Πρόεδρε, λέγοντας ότι είναι μερικά πράγματα που μας ενώνουν και δεν είναι θέματα αντιπαράθεσης. Εάν πετροβολούμε τα τζάμια του σπιτιού μας, είναι βέβαιο ότι όλοι θα περάσουμε δύσκολους καιρούς. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Κυβέρνηση, γι’ αυτό καταθέσαμε αυτή την επερώτηση και πιστεύω πως η Κυβέρνηση θα βγει από τον λήθαργο, την απραξία, την διαβούλευση και το κουβεντολόι και θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα έργα και πράξεις, που θα οδηγήσουν στην απορρόφηση των κοινοτικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να ενισχυθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις και η Ελλάδα να έχει μία αναπτυξιακή ευκαιρία μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής είκοσι τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί-καθηγητές από το Γυμνάσιο Οινόης Καστοριάς.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χρήστος Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να ομολογήσω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τον εξαιρετικά ήπιο λόγο των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας, γεμάτο ευγένεια, γεμάτο γνήσιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη –ιδιαίτερα, βεβαίως, για την Κρήτη- και ταυτόχρονα για τη μετριοπαθή προσέγγιση όσον αφορά την υπεύθυνη διαχείριση της πολιτικής από εδώ και πέρα. Λέει ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κεφαλογιάννης: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καθυστερεί, δεν προχωράει. Δεν προχωράει τίποτα».
(ZE)

(2FT)
Επί πεντέμισι χρόνια αλήθεια όταν εδώ όλοι οι συνάδελφοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης ασκούσαμε κριτική για τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες της Νέας Δημοκρατίας πού ήσασταν, κύριοι συνάδελφοι; Πού ήταν οι άλλοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εκείνη την περίοδο που η Κυβέρνηση επέλεγε τη συμπεριφορά της στρουθοκαμήλου όπου έβαζε το κεφάλι μέσα στο έδαφος και από εκεί και πέρα δεν καταλάβαινε τίποτα για το τι γινόταν γύρω μας;
Μας είπατε δε ότι είσαστε και πάρα πολύ περήφανοι για τη διαχείριση των κοινοτικών πλαισίων. Έχω την αίσθηση ότι πρόκειται περί μεγάλου θράσους. Και είναι πράγματι θράσος τρεις μήνες μετά τις εκλογές να εγκαλείται η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τις καθυστερήσεις, τις δυσλειτουργίες, τα προβλήματα, τις λαθεμένες επιλογές, το λαθεμένο προσανατολισμό τον οποίο είχε ολόκληρη η αναπτυξιακή σας πολιτική σε επίπεδο διαχείρισης και σε επίπεδο πολιτικών επιλογών.
Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία επεχείρησε αλλεπάλληλες αλχημείες με την τεχνητή αύξηση της απορρόφησης χωρίς κανένα απολύτως αναπτυξιακό αποτέλεσμα όσον αφορά τη χρήση του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης; Είναι ή δεν είναι αλήθεια όταν μιλώ για αλχημείες και αναφέρομαι στην ένταξη με μαζικό τρόπο των παλαιών έργων ύψους πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ τα οποία ίδια έργα είχαν χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι με επιλογή της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε η περικοπή του προϋπολογισμού του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2006; Αυτή είναι η αλήθεια. Και μετά αφού έγιναν οι αλχημείες αυτές λέει η Νέα Δημοκρατία είμαστε περήφανοι διότι δεν είχαμε καμία απώλεια, διότι δεν υπήρχε απώλεια ούτε ενός ευρώ από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στην πραγματικότητα στερήσατε από τη χώρα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ νέων επενδύσεων. Πού ήταν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια; Θα σας τα πω συγκεκριμένα: 1,8 δισεκατομμύρια οι αναθεωρήσεις και οι οικειοθελείς περικοπές, 500 εκατομμύρια περίπου τα πρόστιμα και 1 δισεκατομμύριο από την ένταξη ήδη ολοκληρωμένων έργων στον προϋπολογισμό του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; Σύνολο από αυτά 3 δισεκατομμύρια. Την ίδια περίοδο η Νέα Δημοκρατία πήρε δύο αναθεωρήσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται –οι δύο αναθεωρήσεις εννοώ εκείνες που ήταν λόγω των πυρκαγιών και τη δεύτερη στο τέλος του 2008 λόγω της διεθνούς κρίσης- αλλά πέραν αυτών οι συνολικές αναθεωρήσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ήταν τέσσερις και πάντοτε με αποκλειστικό κριτήριο την καθυστέρηση της απορρόφησης. Επειδή υπήρξε καθυστέρηση άντε να πάρουμε μία αναθεώρηση ακόμα αλλά το αποτέλεσμα ποιο ήταν το οποίο ξεχνάτε συνήθως στη συζήτηση; Ότι σε κάθε περίπτωση κάθε φορά που γινόταν αυτή η αναθεώρηση θυσιάζονταν συγκεκριμένα προγράμματα με ιδιαίτερη αναπτυξιακή βαρύτητα. Θέλετε να τα θυμίσω; Τριακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα των σιδηροδρόμων, 141 εκατομμύρια ευρώ από την κοινωνία της πληροφορίας, 133 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα της ανταγωνιστικότητας.
Μιλάμε για το πρόστιμο. Άκουσα τον κ. Κεφαλογιάννη μόλις προηγουμένως, μόνο που δεν κατηγόρησε και την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. της προηγούμενης περιόδου για το πρόστιμο το οποίο πλήρωσε η χώρα μας, τα 520 εκατομμύρια. Μα, αυτό που είναι πράγματι το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι για ποιο λόγο; Γιατί η Νέα Δημοκρατία θεώρησε σκόπιμο να μη συνεχίσει στις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε αναλάβει η χώρα μας με την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; Ή μήπως μετά ξεχνάμε ή κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εδώ φέραμε τον κ. Μουσουρούλη από την Ευρώπη για να γλιτώσουμε το πρόστιμο!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ναι, αλλά τελικά όμως τι έγινε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ να μη γίνεται διάλογος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τελικά το πληρώσαμε το πρόστιμο. Ο κ. Μουσουρούλης ο οποίος πράγματι είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος και με βαθιά γνώση των κοινοτικών πραγμάτων επεχείρησε ακριβώς αυτό, βασιζόμενος στην κοινοτική του εμπειρία να επιχειρήσει το ακατόρθωτο, δηλαδή να μη συνεχίσουμε τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(BA)
(2ZE)
Να αναθεωρήσουμε, δηλαδή, το Γ’ ΚΠΣ και να οδηγήσουμε σε νέες προοπτικές και νέους προσανατολισμούς. Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; Το πέτυχε μεν ο κ. Μουσουρούλης, αλλά κόστισε κάτι παραπάνω, 520.000.000 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε, και τελειώνω, γιατί αυτά τα θέματα πράγματι έχουν σημασία.
Η Νέα Δημοκρατία όμως έκανε και κάτι άλλο: επιχείρησε να παρουσιάσει ως επιτυχία την αύξηση της απορρόφησης του ΚΠΣ μετά από πεντέμισι χρόνια, με το επιχείρημα ότι «παραλάβαμε πάρα πολύ χαμηλή απορρόφηση, μόλις στο 22%». Ποια είναι όμως η πραγματικότητα, για να αντιλαμβανόμαστε όλες τις πλευρές της αλήθειας; Η πραγματικότητα είναι ότι με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία δεν σημειώθηκε καν η φυσιολογικά αναμενόμενη επιτάχυνση του ΚΠΣ, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες, λόγω της ωρίμανσης των έργων, γιατί η ωρίμανση εξανεμίστηκε στους νέους προσανατολισμούς που είχε κάνει ο αξιότιμος συνάδελφος κ. Μουσουρούλης ως Γενικός Γραμμματέας την εποχή εκείνη και η Νέα Δημοκρατία με τον αέρα της μεγάλης νίκης του 2004, όπως χάθηκε στο δρόμο και ο αυτόματος πιλότος της ανάπτυξης του 4%, του μεγαλύτερου ποσοστού ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση της εποχής εκείνης από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί; Διότι εμείς δεν είχαμε προσανατολισμό, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν είχε αναπτυξιακό προσανατολισμό, δεν είχατε προσανατολισμό περιφερειακής ανάπτυξης γι’ αυτό και φτάσαμε στο τέλος, όταν έληγε το Γ’ ΚΠΣ, να διαπιστώνουμε μετ’ εκπλήξεως ότι μόνο το 20% περίπου τον τελευταίο χρόνο είχε απορροφηθεί.
Αυτή την πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιχειρεί η Κυβέρνηση να αναστρέψει, όπως με πολύ μεγάλη σαφήνεια ανέλυσε προηγουμένως ο Υφυπουργός κ. Αρναουτάκης, επιχειρώντας μια νέα πορεία με νέους προσανατολισμούς, με σταθερές δομές, με σταθερές λειτουργίες, μα πάνω από όλα με προτεραιότητες που αφορούν το μέλλον της χώρας.
Εγώ, από όλα αυτά που συζητούμε σήμερα, κρατώ ένα, τον κώδωνα του κινδύνου. Πράγματι καλά κάνετε, αυτός είναι ο ρόλος της Αντιπολίτευσης, αυτός είναι ο ρόλος της συμπολίτευσης, όλων των Βουλευτών, αυτός είναι ο ρόλος του Κοινοβουλίου. Πρέπει να επιταχύνουμε τα βήματά μας, γιατί δεν πρέπει να χάσουμε και αυτήν την φορά το τρένο και γιατί αυτή η εθνική υπόθεση θα πρέπει να προωθηθεί με την υποστήριξη όλων μας.
Εγώ εύχομαι στον κύριο υφυπουργό και στην Κυβέρνηση να προχωρήσουν με αποφασιστικά βήματα στην υλοποίηση του σχεδιασμού, ενός σχεδιασμού που είναι ισορροπημένος μέσα στο εθνικό σχέδιο της περιφερειακής ανάπτυξης, που καταθέσαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, αλλά ιδιαίτερα το σκέλος «ανάπτυξης» πρέπει να το επιχειρήσουμε με δυνατότερους ρυθμούς. Γιατί; Διότι μην περιμένουμε να βγει η χώρα από την κρίση χωρίς μια ουσιαστική πυροδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Και πιστεύω –θέλω να το ελπίζω- οι συνάδελφοι όλων των πτερύγων της Βουλής θα υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Χαλβατζής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Μερικά σχόλια και κάποιες παρατηρήσεις θέλω να κάνω για την επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Από την πρώτη σειρά της επερώτησης αναφέρεται ότι τα κοινοτικά προγράμματα έχουν αποτελέσει κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και μοχλό πραγματικής σύγκλισης για τη χώρα μας. Το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι κανένα κοινοτικό πρόγραμμα δεν αποτέλεσε δύναμη ανάπτυξης, πολύ περισσότερο κινητήριο δύναμη ανάπτυξης. Βεβαίως υπήρξε ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και το πρώτο και βασικό ερώτημα είναι: Ποιος κερδίζει από την όποια ανάπτυξη, ποιος χάνει και ποιος πληρώνει; Και η πράξη επιβεβαιώνει ότι αυτοί που κερδίζουν και αυτοί που χάνουν είναι πάντα οι ίδιοι: Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που πάντα χάνουν από αυτήν την ανάπτυξη, και κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο.
Δεύτερον, η αναφορά στην σύγκλιση των οικονομιών των καπιταλιστικών χωρών, αν δεν είναι προπαγανδιστικό τρυκ, είναι ουτοπία, δεν υπάρχει καμία πραγματική σύγκλιση. Η ανισόμετρη ανάπτυξη και η ανισομετρία στις διάφορες καπιταλιστικές χώρες είναι πραγματικότητα. Το ίδιο η ανισομετρία ισχύει και ανάμεσα στις περιοχές της χώρας. Και είναι πραγματικότητα ότι οι καπιταλιστές επενδύουν εκεί που προσδοκούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά κέρδη. Δεν επενδύουν για την κοινωνία, επενδύουν για το κέρδος.
(GM)

(02BA)
Τρίτον, θεωρούμε ότι είναι ψευδεπίγραφη η διαμάχη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει συμφωνία όχι μόνο στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, αλλά και στη συγκεκριμένη πολιτική που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς, για όλα τα θέματα, τα οικονομικά, τα κοινωνικά, αλλά και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους της νέας τάξης. Οι διαφορές σας είναι σε διαδικαστικά θέματα, ή σε προτάσεις για τον τρόπο διαχείρισης προγραμμάτων και επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναρωτήθηκε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, πού διαφωνείτε κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη Νέα Δημοκρατία; Και φυσικά η απάντηση είναι η σιωπή.
Τέταρτον, το ΕΣΠΑ δεν κάνει τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να προωθεί πιο συστηματικά την Κοινή Αγροτική Πολιτική, πολιτική η οποία ξεκληρίζει συνεχώς φτωχομεσαίους αγρότες και τους διώχνει από τη γη τους, πολιτική η οποία οδηγεί στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.
Επίσης, το ΕΣΠΑ προωθεί αποτελεσματικότερα τη στρατηγική της Λισαβόνας, πολιτική η οποία εμπορευματοποιεί, ιδιωτικοποιεί με γοργούς ρυθμούς την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση και συμβάλλει επίσης στη βαθύτερη ενσωμάτωση της χώρας στην ευρωενωσιακή διαδικασία. Δηλαδή, θα ρωτήσει κάποιος, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυτά τα χρήματα; Τίποτα καλό δεν κάνει το ΕΣΠΑ;
Για το πρώτο ερώτημα θα απαντήσω, ότι ασφαλώς θα πρέπει να παίρνουμε αυτά τα χρήματα. Άλλωστε είναι χρήματα των φορολογουμένων Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζομένων και ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να αποδοθούν σ’ αυτόν.
Για το δεύτερο ερώτημα, απαντώ, πώς δεν κάνει καλό το ΕΣΠΑ; Προωθεί με αποτελεσματικό τρόπο την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων. Ναι, το ΕΣΠΑ έχει αντεργατικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα και περιεχόμενο! Με αυτό γίνεται προσπάθεια επανασχεδιασμού και θα πρέπει κατά την άποψη και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να ξαναμοιραστεί η πίτα. Και δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων.
Σήμερα υλοποιούνται καινούργιες στρατηγικές του κεφαλαίου. Να θυμηθούμε το χθες. Έχουν περάσει αρκετά κοινοτικά προγράμματα. Πώς διανεμήθηκαν; Πού πήγαν τα διάφορα κονδύλια; Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων; Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί κανένας ουσιαστικός απολογισμός.
Και η παλιά και η νέα αναδιανομή τι πραγματικά κάνει; Προσπαθεί και μοιράζει χρήματα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα; Από τη φορολογία Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων φορολογούμενων. Ποιος είναι ο κύριος σκοπός τους; Να προωθηθούν πιο μαζικά ελαστικές σχέσεις εργασίας, για να μειωθούν, να τσακιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ασφαλώς αυτές είναι οι επιδιώξεις των πολυεθνικών, του μεγάλου κεφαλαίου, των πολιτικών εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο –και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό- δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχουν οι εργατικές και οι ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος που αγωνίζονται, υπάρχουν όλοι όσοι δεν έχουν ευλύγιστη μέση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι όσοι αγωνίζονται με συνέπεια, με σταθερότητα γι’ αυτόν τον σταθερό αλλά δίκαιο αγώνα και θα τον φτάσουν ως το τέλος. Γι’ αυτό άλλωστε οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους. Σήμερα οι αγρότες σε όλη τη χώρα βγήκαν με τα τρακτέρ. Γι’ αυτό διαδηλώνουν και απεργούν εργάτες και άλλοι εργαζόμενοι και νέοι. Και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μείνουν στη μέση του δρόμου.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος υποστηρίζει και στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, της αγροτιάς, όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στην αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(PM)
(2GM)
Τέλος, θεωρούμε ότι καλλιεργούν αυταπάτες όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά το ΕΣΠΑ προς όφελος των εργαζομένων. Θεωρούμε ότι μόνο μετά από σκληρούς αγώνες μπορεί να υπάρξουν κάποιες κατακτήσεις που και αυτές εύκολα μπορεί να απορροφώνται από το σύστημα στο βαθμό που δεν υπάρχει μια στρατηγική αντίληψη που να φτάνει την πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος μέχρι το τέλος, μέχρι την ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής. Πάντως σ’ αυτή την κατεύθυνση εμείς θα επιμείνουμε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριος Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, με αυτή την επίκαιρη επερώτηση κατάλαβα ότι ο πολιτικός σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας έχει πάθει black out. Είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία που επί των ημερών της η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε τα 827 εκατομμύρια ευρώ την τριετία, δηλαδή το 3,15% του συνόλου των 26,2 δις, να εγκαλεί κάποιους άλλους ότι δεν έχουν απορροφητικότητα, ότι δεν «τρέχουν» το ΕΣΠΑ; Αυτό δεν το κάνει ούτε ο πιο ανενημέρωτος πολίτης διότι υπάρχει μία ιστορία. Δεν έχετε αντλήσει συμπεράσματα από την ιστορία σας; Δεν έχετε κάνει την αυτοκριτική σας; Το λέω αυτό για να αποκτήσετε και πολιτική αποτελεσματικότητα γιατί μ’ αυτά που κάνετε χάνετε την αξιοπιστία σας.
Έρχομαι τώρα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κύριε Υφυπουργέ, εγώ θα πω ότι κάνετε μία προσπάθεια να διορθώσετε κάποια πράγματα. Θέλετε να αλλάξετε το ν. 3614/2007 -και καλά κάνετε- και να προσδώσετε επιτάχυνση στο όλο σύστημα μέσα από διαδικασίες αποκέντρωσης και απλοποίησης. Γιατί, με τι στόχους; Μ’ ένα διπλό στόχο: Ενίσχυση της απορροφητικότητας και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο –το είπατε πριν- που θα στηρίζεται σε τρεις βάσεις, «πράσινη» ανάπτυξη –έχουμε τις διαφορές μας αλλά ακούμε αυτά που λέτε- αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και κατοχύρωση της κοινωνικής συνοχής.
Τι κάνετε λοιπόν; Πάτε να κάνετε μία σειρά αλλαγών. Καταργείτε τη «Νομός Α.Ε.», καταργείτε το δεύτερο στάδιο πιστοποίησης, καταργείτε τους 13 αναπτυξιακούς οργανισμούς. Ωραιότατα, όλα αυτά δεκτά. Είναι μία άλλη φιλοσοφία τέλος πάντων. Και μετά, αγαπητοί συνάδελφοι; Μετά ξυπνάμε και βρισκόμαστε ενώπιον ενός κεντρικού ζητήματος.
Εδώ, κύριε Αρναουτάκη, επειδή ξέρω την προσπάθεια που καταβάλλετε σ’ αυτό το τόσο κρίσιμο Υπουργείο, θέλω μία απάντηση. Ποιο είναι το πρόβλημα; Όλοι ξέρουμε ότι μέσα από την κινητοποίηση και μόνο του κρατικού μηχανισμού θα υπάρξει και κανονική ροή χρηματοδότησης που δεν υπήρχε. Στο σχέδιο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για παράδειγμα δεν υπήρχε. Στο σχέδιο ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν υπήρχε. Εγώ λοιπόν να δεχθώ ότι κάνετε τις αλλαγές αυτές και να δεχθώ και τη σταθερή ροή χρηματοδότησης. Το μεγάλο πρόβλημα όμως ξέρετε ποιο είναι; Ότι δεν θα υπάρξει η επιθυμητή απορροφητικότητα εάν δεν πειστούν οι επιχειρήσεις και εάν δεν έχει τη δυνατότητα ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας να εμπλακεί στις διαδικασίες του ΕΣΠΑ. Ερώτημα: Μπορεί να εμπλακεί; Όχι, δεν μπορεί να εμπλακεί. Γιατί; Διότι δεν έχει ρευστότητα προκειμένου να καταβάλει την ιδία συμμετοχή. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Γιατί δεν έχει τη ρευστότητα για να καταβάλει την ιδία συμμετοχή; Διότι βρίσκει ένα απρόσιτο τραπεζικό σύστημα, άρα δεν μπορεί να «τραβήξει» πόρους για να εμπλακεί σε διαδικασίες ΕΣΠΑ και βεβαίως γιατί έχει μία τεράστια πτώση του τζίρου. Απλά πράγματα.
Άρα λοιπόν χρειάζεται μία πρωτογενής ρευστότητα –να το πω έτσι- που θα δώσει πνοή στις τοπικές επιχειρήσεις, στην τοπική επιχειρηματικότητα προκειμένου να μπορέσει να καταβάλει την ιδία συμμετοχή ώστε να εμπλακεί σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.
(TS)

(2PM)
Αυτό το έχουμε ξεχάσει, δηλαδή έχουμε ξεχάσει το πρώτο και έχουμε πάει στο επόμενο στάδιο, να κάνουμε το ΕΣΠΑ για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα. Μα, χρειάζεται μια πρωτογενής ρευστότητα για να κινηθεί το ΕΣΠΑ.
Στη λογική αυτή, λοιπόν, εμείς προτείνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Προτείνουμε, πρώτον, ενίσχυση των δήμων για έργα, προκειμένου οι τοπικές οικονομίες να λιπανθούν με χρήμα. Όμως, στον κρατικό προϋπολογισμό έχει μειωθεί το κονδύλιο της ΣΑΤΑ για τους Δήμους. Από πού θα κάνουν έργα οι δήμοι;
Δεύτερον, μέσω του ΟΑΕΔ θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ρυθμό απασχόλησης, πράγμα πολύ σημαντικό για την τοπική οικονομία.
Τρίτον, και πάρα πολύ σημαντικό θα πρέπει να βοηθήσουμε με κίνητρα, με χρηματοδότηση τις επιχειρήσεις που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, για να μη χάσουν σε περίοδο κρίσεως τις αγορές τους στο εξωτερικό. Άρα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αυτές εξαγωγικού προσανατολισμού, που είναι η καρδιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας με προγράμματα προώθησης και προβολής των προϊόντων τους.
Τέταρτον, πάρα πολύ σημαντικό, ενισχύουμε την οικοδομή. Πώς ενισχύουμε την οικοδομή; Αναστέλλουμε για δύο τουλάχιστον έτη το πόθεν έσχες. Λεφτά υπάρχουν. Τα λεφτά, όμως, πρέπει να βγουν. Εάν βγουν από τα σεντούκια τα λεφτά των μηχανικών, των γιατρών κ.λπ., που τα έχουν ούτως ή άλλως και κινηθεί η οικοδομή, τότε και οι τοπικές οικονομίες θα πάρουν μπροστά, ώστε να ενισχύσουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, ούτως ώστε και αυτές να καλύψουν την ιδία συμμετοχή για το ΕΣΠΑ.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, με μια τελευταία πρόταση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού πάρα πολύ σημαντική.
Ο κ. Παπανδρέου έλεγε προεκλογικά ότι θα πρέπει να δοθεί 1 δισεκατομμύριο ευρώ στους αγρότες. Εμείς λέμε το εξής: Αυτό το 1 δισεκατομμύριο ευρώ από πού μπορεί να βρεθεί; Από τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησαν αναξιοποίητα οι τράπεζες. Άρα, λοιπόν, παίρνουμε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Τι το κάνουμε; Το δίνουμε σε ένα αγροτικό ΤΕΜΠΕ, το οποίο μπορεί και να μετεξελιχθεί –το αφήνουμε ανοικτό- σε ένα νέο πιστωτικό ίδρυμα.
Άρα, λοιπόν, η ενίσχυση των αγροτών –και είναι και επίκαιρο αυτό που σας λέμε τώρα λόγω των μπλόκων- μέσα από ένα αγροτικό ΤΕΜΠΕ θα ενισχύσει την τοπική επιχειρηματικότητα. Και αυτό σας το λέει ένας Θεσσαλός, ένας Λαρισαίος που ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να έχουν χρήματα οι αγρότες για τις επιχειρήσεις της Λάρισας. Εάν έχουν χρήματα οι αγρότες, έχουν χρήματα και οι επιχειρηματίες. Και μη ξεχνάτε ότι έχουμε έναν πληθυσμό που σε ποσοστό 14% με 15% είναι αγροτικός. Άρα, η ενίσχυση της ρευστότητας –στους αγρότες εννοώ- θα μετουσιωθεί σε ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Άρα, λοιπόν, το αγροτικό ΤΕΜΠΕ είναι μια αναγκαιότητα. Εάν πάρετε τα μέτρα αυτά που σας λέμε, αυτά τα απλά μέτρα, κύριε Υφυπουργέ, να είστε βέβαιος ότι θα υπάρξει υψηλή απορροφητικότητα, διότι πλέον θα εμπλέξουμε και τους επιχειρηματίες σ’ αυτό το παιχνίδι του ΕΣΠΑ.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από το ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι οι εκατό μέρες και κάτι είναι πολύ λίγος χρόνος σε μια χώρα που οι κάτοικοί της δεν είναι Λωτοφάγοι για να περάσει η Νέα Δημοκρατία από τη θέση του απολογούμενου στη θέση του τιμητή.
Κύριοι συνάδελφοι, παραδώσατε την εξουσία με απορρόφηση 3% στο ΕΣΠΑ μετά από τρία χρόνια και το κυριότερο με έλλειψη ωρίμανσης έργων. Δεν είναι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για να τρέξουν διαγωνισμοί, έτσι ώστε κοινοτικοί πόροι και εθνικοί πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να τονώσουν την αγορά, να δημιουργήσουν υποδομές, να δώσουν μια ώθηση σε μια οικονομία που μαστίζεται από ύφεση και ανεργία.
Επίσης, κύριε Υπουργέ –και ξέρετε την εκτίμηση που σας έχω- εκατόν τόσες μέρες είναι πια αρκετές για να κουράσουν ακόμη και αυτούς που σας ψήφισαν, όταν ακούν κάθε μέρα το επιχείρημα, όταν ελέγχεστε γιατί καθυστερείτε, γιατί δεν κάνετε κάτι σωστά, γιατί προχειρολογείτε, γιατί πότε λέτε έτσι και πότε λέτε αλλιώς, ότι η Νέα Δημοκρατία καταπίεζε τους μαύρους.

(AS)
(2TS)
Η Νέα Δημοκρατία ,λοιπόν, «μαυρίστηκε» στις εκλογές με το ιστορικό, χαμηλό ποσοστό αυτής της παράταξης και εσείς πήρατε την εντολή να αλλάξετε τα πράγματα.
Ο Πρωθυπουργός, σωστά λέει «η χώρα στην εντατική». Προχθές, είπε «ορθοπεταλιά». Εγώ βλέπω στην τοποθέτηση του αρμόδιου Γραμματέα για να τρέξει το Ε.Σ.Π.Α, ραχάτι.
Ενάμιση μήνα πριν, όταν η Νέα Δημοκρατία ακόμη κοιμόταν για το θέμα του Ε.Σ.Π.Α –και να με συγχωρήσουν οι συνάδελφοι για την έκφραση, είχατε τα εσωτερικά σας, όλοι έχουν τα εσωτερικά τους άλλωστε- κατέθεσα μια επίκαιρη ερώτηση για το τι γίνεται με το Γραμματέα που θα τρέξει το Ε.Σ.Π.Α. Ρώτησα το φίλο μου, το Σταύρο τον Αρναουτάκη και η απάντηση ήταν «τρέχουμε, θα το κάνουμε».
Ερωτώ ,όμως: Στον ενάμιση μήνα από αυτή την τρεχάλα, βγήκε Γραμματέας, βγήκε καπνός; Εγώ διαβάζω στα δημοσιεύματα ότι ο Υπουργός Οικονομίας έχει επιλέξει έναν κύριο με αξιόλογο βιογραφικό αλλά δεν τον θέλουν στο Μαξίμου.
Τί φταίει η έρημη η Ελλάδα να πληρώνει αυτές τις καθυστερήσεις; Ο χρόνος είναι χρήμα. Γιατί καθυστερείτε; Ο παραλληλισμός με τις ανοικτές διαδικασίες για την εκλογή των ηγετών των κομμάτων –με συγχωρείτε, κύριε Αρναουτάκη- είναι άστοχος.
Το κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα να τρενάρει όσο θέλει τις διαδικασίες της εκλογής του δικού του αρχηγού διότι δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι γι’ αυτό. Εδώ όμως, έχουμε καθυστερήσεις. Αντί, όμως, για μια άγονη αντιδικία μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ για τα προηγούμενα χρόνια ας πούμε αυτό που λένε οι αριθμοί. Οι αριθμοί λένε ότι ήρθαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα και έγιναν έργα.
Η Ελλάδα δεν είναι όπως ήταν πριν από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης αλλά οι μελέτες λένε ότι επωφεληθήκαμε ως χώρα λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Συνοχής όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία. Η προστιθέμενη αξία αυτών των έργων, δηλαδή, ήταν μικρότερη στη δημιουργία υποδομών, στην παραγωγή υπεραξίας, δυνατοτήτων ανάπτυξης των παραγωγικών ικανοτήτων της οικονομίας μας. Χάσαμε πιο πολλά λεφτά συγκριτικά από τους άλλους κατά κεφαλήν, ως ποσοστό, από αστοχίες.
Επιπλέον, στην αξιολόγηση των συγχρηματοδοτούμενων κοινοτικών έργων –είτε με τη Νέα Δημοκρατία είναι είτε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ- υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Αν ο κ. Μουσουρούλης ήταν ελεύθερος να μιλήσει ως τεχνοκράτης θα συνομολογούσε με αυτά.
Πιο αργά απ’ ότι είχε προβλεφθεί, η Εγνατία αντί για το 2004 τελείωσε το 2010. Πολύ πιο ακριβά κοστίζει ένα χιλιόμετρο εθνικής οδού ή ένα χιλιόμετρο φυσικού αερίου στην Ελλάδα από ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία, με πολλές κακοτεχνίες και ελλειπείς ελέγχους και με χαμηλή προστιθέμενη αξία στην ανάπτυξη της χώρας.
Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι; Εγώ λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε και δεν είναι το μόνο θέμα ο Γραμματέας. Ο Γραμματέας είναι η αναγκαία συνθήκη. Δεν είναι όμως, και αρκετή. Δεν είναι ικανή όπως λέμε στα μαθηματικά. Χρειάζονται και άλλα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πρώτα απ’ όλα, το Ε.Σ.Π.Α σχεδιάστηκε προ της κρίσης. Λογικό. Δεν είχε ξεσπάσει η κρίση ούτε η παγκόσμια, ούτε η ελληνική που είναι όπως η παγκόσμια και κάτι παραπάνω. Η ελληνική κρίση είναι η αποτυχία ενός παραγωγικού μοντέλου, ενός παραγωγικού προτύπου και ενός πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι η ελληνική κρίση, το κομμάτι που δεν είναι εισαγόμενο και είναι ενδογενές.
Αυτή τη στιγμή ,λοιπόν, χρειάζεται –όχι απλώς επικεφαλής- ανασχεδιασμός, επιτάχυνση και διδασκόμενοι από τα λάθη των προηγούμενων Κοινοτικών Πλαισίων να τρέξουμε. Φυσικά, να τρέξει παράλληλα και το θέμα της αναμόρφωσης του επενδυτικού νόμου καθώς τελειώνετε τον προηγούμενο νόμο τον Γενάρη και μέχρι να έρθει ο επόμενος θα υπάρχουν κάποιοι μήνες που δεν θα τρέχει τίποτα.
Εγώ λοιπόν, θέλω -αντί να μας πείτε για την ανοικτή διαδικασία της διαβούλευσης, φίλε Σταύρο, και για το πόσο καλό είναι να ψηφίζει η βάση για την εκλογή των Προέδρων των κομμάτων- να μας πείτε πότε θα διοριστεί ο Γενικός Γραμματέας, πότε θα γίνει η αναμόρφωση του Ε.Σ.Π.Α, τι μέτρα θα πάρετε για την απλούστευση, τι αλλαγές αξόνων θα κάνετε για να αξιοποιήσουμε αυτά τα δισεκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τέλος, -και κλείνω με αυτό, κυρία Πρόεδρε και ευχαριστώ για την ανοχή σας- να μας πείτε και κάποιους ποσοτικούς στόχους.
(2AS)
Όταν μιλάμε για λεφτά, δεν μπορούμε να αερολογούμε, κύριοι συνάδελφοι και της Πλειοψηφίας και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πρέπει να βάλουμε δεσμευτικούς στόχους και με αυτούς να ελέγχεται η απόδοση των κυβερνήσεων και από τους αντιπολιτευόμενους και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και τους Βουλευτές της κοινοβουλευτικής Πλειοψηφίας. Δηλαδή, στο εξάμηνο πού θα έχει πάει το 3,6%; Στο τέλος του χρόνου πού θα έχει πάει το 3,6%; Με αυτόν τον τρόπο, και εμείς θα σας πιέζουμε και εσείς θα κάνετε πραγματικά ορθοπεταλιά και δεν θα είσαστε αραχτοί.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Σταϊκούρας, προκειμένου να δευτερολογήσει.
Κύριε συνάδελφε, έχετε πέντε λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή. Κλείσατε την τοποθέτησή σας, λέγοντας ότι «το ΕΣΠΑ πρέπει να τρέξει και θα τρέξει». Θα συμφωνήσουμε μαζί σας και θα συμβάλλουμε παραγωγικά. Άλλωστε, αυτό ήταν και το εφαλτήριο, το σκεπτικό αυτής της επερώτησης.
Αυτό, όμως, δεν γίνεται με ευχολόγια, δεν γίνεται με γενικόλογες εκθέσεις ιδεών. Καταθέσατε φιλόδοξους στόχους, παρουσιάσατε μια πανσπερμία μη ποσοτικοποιημένων πρωτοβουλιών με άγνωστο, αβέβαιο χρονικό ορίζοντα. Αναφερθήκατε εκτενέστατα στο παρελθόν. Δεν είπατε, όμως, τι πράξατε, τι κάνατε τις εκατό πρώτες ημέρες. Θα μου επιτρέψετε, συνεπώς, να κάνω τις εξής παρατηρήσεις.
Η πρώτη παρατήρηση αφορά στην τοποθέτηση Γενικού Γραμματέα, κάτι που θέσαμε όλες οι πτέρυγες εδώ στη Βουλή. Δεν θα σας απαντήσω εγώ, θα επαναλάβω την τοποθέτηση συναδέλφου σας από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είπε τα εξής: «Καλή η διαβούλευση, αλλά οδηγεί στην απραξία, την ασυνεννοησία, τη σύγχυση. Δεν έχει ακόμα διοριστεί ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ και οι περισσότεροι περιφερειάρχες δεν ξέρουν τι είναι ΕΣΠΑ». Κανένα περαιτέρω σχόλιο.
Δεύτερη παρατήρηση. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μίλησε για αναπτυξιακή πυροδότηση. Η αναπτυξιακή πυροδότηση επιτυγχάνεται, όταν αυτή συνδυάζεται με περισσότερες, με καλύτερες θέσεις απασχόλησης και με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης η πρόβλεψη είναι ότι θα έχουμε αύξηση της ανεργίας από το 9% το 2009 στο 10,5% το 2012. Αυτά σύμφωνα με το βασικό σενάριο, γιατί υπάρχει και το εναλλακτικό σενάριο, που ανεβάζει την ανεργία στο 11,5%. Ο αρμόδιος, μάλιστα, Υπουργός Εργασίας προέβλεψε ότι οι άνεργοι, μαζί με τους υποαπασχολούμενους, θα φθάσουν το ένα εκατομμύριο και η ανεργία θα ξεπεράσει το 12% το 2010, αποδομώντας το ίδιο το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αποδεικνύοντας βεβαίως ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επαρκές σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προώθηση της απασχόλησης. Αλήθεια, τι σόι ανάπτυξη θα έχουμε με αύξηση της ανεργίας;
Τρίτη παρατήρηση. Επειδή έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο παρελθόν, θα μου επιτρέψετε να θυμίσω επιγραμματικά τη συμβολή των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης από το 2000 έως το Μάρτιο του 2004. Η δομή του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία είχε σοβαρά προβλήματα. Υπήρξαν αδυναμίες στο επίπεδο του σχεδιασμού και του προγραμματισμού. Γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες διαχείρισης, ασυμβατότητες του εθνικού θεσμικού πλαισίου με το κοινοτικό δίκαιο, με συνέπεια φυσικά την αντικανονικότητα στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού έργων, καθώς και οργανωτικές αδυναμίες. Θα επαναλάβω ότι το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το Μάρτιο του 2004, πενήντα ημέρες μετά την έναρξη του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η απορρόφησή του μόλις να υπερβαίνει το 20%, ενώ στους επόμενους πενήντα μήνες, μέχρι δηλαδή τα μέσα του 2008, απορροφήθηκαν τρεις φορές περισσότεροι πόροι.
Τέταρτη παρατήρηση. Μιλήσατε για απουσία σχεδιασμού από το ΕΣΠΑ, για απουσία αναπτυξιακής στρατηγικής. Ας εξετάσουμε, όμως, λίγο την κατάρτιση και προώθησή του. Τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε, πρώτον, τη διενέργεια ενός ευρύτατου αναπτυξιακού διαλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου διεξήχθησαν περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια και πολλές δεκάδες νομαρχιακά.
Δεύτερον, όπως ανέφερε και ο αγαπητός συνάδελφος κύριος Μουσουρούλης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης με σαφή προτεραιότητα στην εξωστρέφεια, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη στήριξη των υποδομών, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την έμφαση στην εκπαίδευση, την προώθηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας, το σεβασμό στο περιβάλλον.
Τρίτον, πέτυχε την εξασφάλιση κοινοτικής συμμετοχής ύψους 20.400.000.000 ευρώ για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ πολλοί προέβλεπαν πολύ χαμηλότερα ποσά.
Τέταρτον, πέτυχε την άμεση έγκριση του ελληνικού ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αυτό εγκρίθηκε δεύτερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πέμπτον, τη γρήγορη έγκριση το Δεκέμβριο του 2008, μεταξύ των τεσσάρων πρώτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου για το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής, εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική, διότι πριν από την έγκριση αυτή –και αναφέρομαι και στον κ. Ροντούλη και στον κ. Παπαδημούλη- όπως ισχύει και τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει το ΕΣΠΑ.


(ML)
(2PE)
Τα αποτελέσματα ήταν: Πρώτον, η καταχώρηση από το Μάιο του 2009, των πόρων της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα.
Δεύτερον, η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2009, σε επίπεδα πάνω από το 40%, με τις σχετικές προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων από τους δημόσιους φορείς να έχουν ξεπεράσει τα 13.000.000.000 ευρώ.
Τρίτον, οι εισπράξεις του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία να κατατάσσουν τη χώρα μας στην πέμπτη θέση, σε σχέση με το σύνολο των ποσών που έχει καταβάλει η επιτροπή στα 27 κράτη-μέλη στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2009.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Δηλαδή, επί συνόλου 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ που είχε πληρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 27 κράτη-μέλη, η Ελλάδα έλαβε το 8,23%, πολύ περισσότερα από ό,τι είχε δώσει σε χώρες όπως είναι η Ιταλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, Βουλευτής Χίου, της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Κατ’ αρχήν, κύριε Πρόεδρε, θέλω να απαντήσω επί προσωπικού στον κ. Παπουτσή και στη συνέχεια να έχω ελεύθερο το τρίλεπτο για να πω τα υπόλοιπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πρέπει να μας εξηγήσετε ποιο είναι το προσωπικό θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Βεβαίως, θα σας εξηγήσω.
Κατ’ αρχήν, ο κ. Παπουτσής μίλησε για αλχημείες στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, αυτό δεν είναι προσωπικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Αναφέρθηκε τρεις φορές σε εμένα. Αφήστε με να ολοκληρώσω και θα δείτε εάν υπάρχει προσωπικό ή όχι.
Μίλησε, πρώτον, για 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπές κοινοτικών πόρων στις δημόσιες δαπάνες. Δεύτερον, για τεχνική αύξηση της απορρόφησης -αυτά τα δύο πράγματα είναι ίδια- και τρίτον, ένταξη εθνικών έργων.
Βεβαίως, αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα που μας έδινε ο κοινοτικός κανονισμός. Γιατί όμως; Διότι όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μας λέει ότι παράτυπη αναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μετά την υπογραφή τους και διαδικασίες διακρίσεων και αδιαφάνειας στις συμβάσεις που παραλάβαμε από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οδηγούν σε αναστολή πληρωμών. Έπρεπε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο.
Δεύτερον, θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας πω ότι στα τέλη σχεδόν του 2003 λάβατε μία επιστολή από την Επιτροπή που σας καλούσε, προσέξτε, να καλύψετε άμεσα στο συσσωρευμένο έλλειμμα σε νομικό, οργανωτικό, μεθοδολογικό επίπεδο και να ανατρέψετε πρακτικές που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
Εδώ θέλω να θυμίσω τι εννοούσε η επιτροπή. Νόμος 716/1977 για τα δημόσια έργα. Επί 27 χρόνια μελετούσαμε σ’ αυτή τη χώρα με το ίδιο θεσμικό πλαίσιο, του 1977. Δεύτερον, μαθηματικός τύπος. Η εφαρμογή κυρίως του μαθηματικού τύπου. Ευθαρσώς η Κοινότητα μας είπε με δυο λόγια ότι «όλες οι συμβάσεις δεν είναι επιλέξιμες». Τρίτον, το περίφημο θέμα των επί έλασσον δαπανών όπου μπορούσες να ανακατέψεις τις εργασίες στο πλαίσιο μιας ίδιας σύμβασης, να την κλείσεις σαν ισοζύγιο και να αφήσεις το έργο ημιτελές, με αποτέλεσμα το έργο να χάνεται, να καταστρέφεται και να το βλέπουμε αυτό δια γυμνού οφθαλμού. Αυτή ήταν η αλήθεια, λοιπόν, σε ό,τι αφορά το θέμα της παραλαβής του θεσμικού πλαισίου για τα δημόσια έργα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώσατε τώρα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Ολοκληρώνω τώρα.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να καταθέσω εδώ τα ευρήματα της ενδιάμεσης αξιολόγησης του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, να ρίξετε μία ματιά, να δείτε γιατί αναγκαστήκαμε να κάνουμε τέσσερις διαδοχικές αναθεωρήσεις.
Είπατε ότι υπάρχει απουσία αναπτυξιακής στόχευσης.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): …για τη μελέτη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν μιλάω για την ανάλυση κινδύνου, μιλάω για την ενδιάμεση αξιολόγηση που η ίδια η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε στο τέλος του 2003 και εμείς τη χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε την πρώτη αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Δεύτερον, μιλήσατε για απουσία αναπτυξιακής στόχευσης. Εμείς συνδυάσαμε άριστα τη στρατηγική της Λισσαβόνας με την πολιτική της συνοχής. Θέλω να σας πω εδώ ότι υπήρχε υποχρέωση πλέον, που δεν υπήρχε στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο ΕΣΠΑ να δεσμεύσουμε συγκεκριμένους πόρους στις νέες περιφέρειες που βγαίνουν από το στόχο ένα. Το 69% -αν θυμάμαι καλά, θα το πουν και οι συνεργάτες σας- της δημόσιας δαπάνης δεσμεύεται στις περιφέρειες της σταδιακής εξόδου από το στόχο ένα. Άρα, λοιπόν, τα δύο περιβάλλοντα είναι τελείως διαφορετικά.
Είπατε τώρα, για την ανάλυση κινδύνου. Βεβαίως, κάναμε δύο φορές ανάλυση κινδύνου και το 2005 και το 2006 για να δούμε πού βρισκόμαστε. Παράταση, κύριε Υπουργέ, πήραν όλα τα κράτη-μέλη. Δεν είναι μόνο το θέμα των πυρκαγιών. Το τραγικό αυτό θέμα ήταν μία δυνατότητα που δόθηκε για τις συγκεκριμένες περιφέρειες, για τα συγκεκριμένα ΠΕΠ –και μιλάω για τη Δυτική Ελλάδα- να μπορέσουμε να ανατάξουμε όσο είναι δυνατόν αυτές τις τραγικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν εκεί.
Άρα, λοιπόν, σας λέω ότι αξιοποιήθηκε κάθε εργαλείο. Παράταση πήραν και τα άλλα κράτη-μέλη. Θέμα απεντάξεων έργων δεν υπήρξε ποτέ, διότι αυτά τα έργα που απεντάξαμε ήταν τα προενταγμένα που βρήκαμε, έργα τα οποία δεν είχαν μελέτες και σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο να ολοκληρωθούν.
Έρχομαι τώρα στα έργα-γέφυρες. Βεβαίως και έχουμε έργα-γέφυρες, όπως έργα-γέφυρες παραλάβαμε και από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

(EP)


















(2ML)
Κρατήστε ένα δείκτη και μόνο: Το 2004 οι δεσμεύσεις κοινοτικών πόρων που πήραμε, κατά 50%, αφορούσαν έργα γέφυρες του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Προφανώς, δεν είναι κακό να συνεχίζουμε με έργα γέφυρες. Θα το δείτε και θα το αξιολογήσετε και στην πορεία.
Τώρα, κλείνω με ό,τι αφορά το θέμα του Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης. Σας είπα, ότι δεν βρίσκω λόγια να περιγράψω το σφάλμα που έγινε, επί τρείς μήνες αυτή η Γενική Γραμματεία ήταν ακέφαλη. Και γιατί; Θα έλθει ένας Γενικός Γραμματέας ο οποίος θα πάει να συνεννοηθεί με Υφυπουργούς, που υπηρετούν ήδη τρείς μήνες, με Γενικούς Γραμματείς, που είναι ήδη στα πόστα τους, με περιφερειάρχες, όταν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει ο ίδιος να προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συντονισμού, αλλά και να δώσει οδηγίες, έτσι ώστε να μπορέσουν τα προγράμματα να τρέξουν πιο γρήγορα.
Τελευταίο, σε ό,τι αφορά τα καθεστώτα ενίσχυσης και τον αναπτυξιακό νόμο: Σας παραδώσαμε ένα χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων με τα υψηλότερα δυνατά ποσοστά και τις μεγαλύτερες δυνατές ευελιξίες.
Αυτόν τον χάρτη αντί να τον αξιοποιήσετε εσείς παγώνετε τον αναπτυξιακό νόμο και δεν κάνετε κάποια κλαδική μελέτη, που να σας υποδείξει τι ακριβώς πρέπει να τροποποιήσετε. Είμαι απόλυτα βέβαιος και το γνωρίζω αυτό, διότι ξέρω και ποιο είναι το εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας, ότι ο νόμος που θα φέρετε στη Βουλή προς ψήφιση, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ένας νόμος που θα προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη, ως οφείλουμε να κάνουμε, ειδικά σε αυτή την εποχή που ζούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ.Σταύρος Καλαφάτης, για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Στον πολύ λίγο χρόνο που έχω, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση, μια ερώτηση και να θέσω και μία απάντηση.
Η παρατήρηση αφορά τον υπάρχοντα αναπτυξιακό νόμο και την δυναμική που υπάρχει και την έλλειψη απάντησης από πλευράς της Κυβέρνησης, σχετικά με το θεσμικό κενό σε έναν τόσο νευραλγικό χαρακτήρα. Να πω μονάχα και να σημειώσω, τεκμηριώνοντας την άποψή μας, σχετικά με την αποτελεσματικότητα και σχετικά με την άποψη ότι αυτός ο επενδυτικός νόμος ήταν ο καλύτερος που υπήρξε ποτέ, μονάχα με το να καταθέσω τους πίνακες, όπου φαίνεται η διαφορά της δυναμικής του επενδυτικού νόμου 3299/2004 που καταργείτε, με αυτόν που υπήρχε το 1998, τον 2601 του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και να αναφέρω μονάχα, ότι με τον υπάρχοντα νόμο έχουν ήδη σχεδόν εγκριθεί 7000 επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 14 δισεκατομμύρια ευρώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η ερώτηση αφορά, για ακόμα μια φορά, την Ελληνική Περιφέρεια, που επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας το 82% θα κατευθύνετο στην Ελληνική Περιφέρεια. Ισχύει αυτό; Γιατί έχουμε ακούσει και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο τον σημερινό Πρωθυπουργό να λέει ότι θα επανασχεδιάσει την κατανομή των κονδυλίων του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στην Ελληνική Περιφέρεια. Αυτό είναι κάτι σημαντικό και θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, για το αν θα ωφεληθεί η Μακεδονία, η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Κρήτη και όλη η ελληνική περιφέρεια, και όχι μονάχα τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Και βεβαίως, μια παρατήρηση, γιατί ακούσαμε το ΠΑ.ΣΟ.Κ να μιλάει περί θράσους, γιατί «τόλμησε» η Αξιωματική Αντιπολίτευση να ασκήσει -ως οφείλει, να επιτελέσει το έργο της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση- καταθέτοντας την επίκαιρη επερώτηση. Δεν ξέρω εάν είναι πολιτικό θράσος, αλλά εγώ θα ήθελα απάντηση από όποιον μπορεί να μου τη δώσει, τι σημαίνει όταν κυβερνητικά στελέχη από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στηλίτευαν το πιο αναπτυξιακό εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, το οποίο πήρε τα εύσημα και από την αρμόδια Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως μοντέλο που θα έπρεπε να επιβληθεί και να ακολουθηθεί και σε άλλες χώρες. Όταν μάλιστα, ελέγετο ότι ούτε επτακόσιες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. ΄Οταν η πραγματικότητα διαψεύδει μεγάλο στέλεχος, το οποίο το ισχυρίστηκε αυτό το πράγμα. Όταν η πραγματικότητα διαψεύσει, και πάνω από 80.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ωφελήθηκαν από αυτό το Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που η Νέα Δημοκρατία έθεσε σε πλήρη ενέργεια.

(NP)
(2EP)
Πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί σχετικά με τη διαφάνεια και με τη πρωτόγνωρη διαδικασία των βιογραφικών, όταν βλέπουμε κομματικά στελέχη –κανένας ψόγος σ' αυτό- να λαμβάνουν θέσεις κλειδιά στη κρατική μηχανή, πάντως να μην είναι σύμφωνα μ' αυτό το οποίο ευαγγελίστηκε η κυβέρνηση προεκλογικά;
Και τέλος, κλείνω με τη παρατήρηση, πώς μπορεί να χαρακτηρισθεί η θέση σύμφωνα με την οποία μιλάει η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για επιτάχυνση, μιλάει για ανάγκη να ανοίξουμε το βηματισμό μας, όταν στο πλοίο που λέγεται Ελλάδα λείπει ο πλοηγός, όταν λείπει ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, όταν λείπει ο καπετάνιος στο πλοίο, το οποίο εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα βοηθήσουμε να μπει στη σωστή ρότα, να ταξιδέψουμε ως Έλληνες μαζί με ασφάλεια και σιγουριά; Και γι’ αυτό, αυτό θα το επιτελέσουμε είτε δια της κριτικής μας όπου επιβάλλεται, με δημιουργικό και εποικοδομητικό χαρακτήρα είτε βεβαίως και με τη στήριξη ή την ενθάρρυνση όταν βλέπουμε να υπάρχει μία ουσιαστική και εμπροσθοβαρής αναπτυξιακή πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι το οποίο ακόμα προσδοκούμε να δούμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα στοιχεία, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μας είπατε πολλά κατά την τοποθέτησή σας, όμως επιμένω να αμφιβάλλω για τις δυνατότητες της κυβέρνησής σας να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των καιρών. Ο καιρός περνά, αγαπητά στελέχη της κυβέρνησης και εσείς περιμένετε, ή επιμένετε να σφυρίζετε αδιάφορα. Επιμένετε με επικοινωνιακά τρικ και με εκθέσεις ιδεών, να προσπαθήσετε να θολώσετε το τοπίο, νομίζοντας ότι θα κερδίσετε χρόνο προκειμένου να χειριστείτε τα προβλήματα. Όμως, αυτά παραμένουν και μάλιστα διογκώνονται μέρα με τη μέρα, με τους ελλιπέστατους χειρισμούς σας. Ακόμα και σήμερα, κύριε Υπουργέ, παρότι μιλήσατε τόση ώρα, δεν προχωρήσατε σε καμία ρητή και σαφή δέσμευση σε σειρά θεμάτων που θίξαμε, στο πλαίσιο της συζήτησης με τους συναδέλφους μου. Καμία αναφορά για τον κλάδο των ατομικών εργοληπτικών επιχειρήσεων στον οποίο αναφέρθηκα στη πρωτολογία μου και στον οποίο στηρίζονται πολλά σημαντικά έργα υποδομής στην περιφέρεια. Προφανώς δεν υπάρχει εκ μέρους σας η πολιτική βούληση να στηρίξετε περαιτέρω τα μικρά και μεσαία έργα υποδομής στην περιφέρεια.
Προφανώς δεν είστε σε θέση να στηρίξετε την αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης που και επίσης γι’ αυτό το θέμα δεν είπατε απολύτως τίποτα.
Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου να τονίσω στο σημείο αυτό ότι υπάρχει χαρακτηριστική ολιγωρία της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του αναπτυξιακού νόμου, η οποία έχει κυριολεκτικά παγώσει την επενδυτική δραστηριότητα που εμπίπτει στο πλαίσιο του νόμου. Το θεωρώ αδιανόητο.
Όταν καιγόμαστε για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και τη στιγμή που ψάχνουμε να βρούμε λεφτά, ότι δεν έχει συγκληθεί εδώ και τρεις ολόκληρους μήνες από τον περασμένο Οκτώβριο η Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή του επενδυτικού νόμου, έχετε κάτι να μας πείτε γι’ αυτό; Αλλά να μας πείτε κάτι συγκεκριμένο παρακαλώ. Και ως εκ τούτου δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης των νέων επενδυτικών σχεδίων που είναι στο στάδιο της αξιολόγησης, των τροποποιήσεων υλοποιούμενων σχεδίων και των αποφάσεων ολοκλήρωσης των ήδη εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Συμπληρώνω μάλιστα ότι με βάση το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, ο επενδυτικός νόμος 3299/2004 θα κλείσει στα τέλη του μήνα. Παράλληλα, όμως, έχετε ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επανεξέταση του συνόλου των ρυθμίσεων για την απαιτούμενη αναμόρφωση του ν. 3299/2004.
Να σας πω τι σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ, μια και σεις αποφεύγετε να πείτε ξεκάθαρες κουβέντες στους Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρηματίες μικρούς και μεγάλους για να καταλάβουν και οι πολίτες που μας παρακολουθούν; Σημαίνει ότι ο νέος νόμος για να λάβει προαπαιτούμενη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα φάει όλο το 2010 χωρίς επενδυτικό νόμο και πως θα αφήσουμε στεγνή κυριολεκτικά την αγορά και μετέωρους τους επενδυτές και τους εκατοντάδες επενδυτές των φωτοβολταϊκών πάρκων -και ας συζητάτε ώρα πολλή για πράσινη πολιτική και για πράσινα άλογα- σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας.
Ελπίζω και εύχομαι να αναγνωρίσετε άμεσα το λάθος σας, να αναγνωρίσετε τις απόψεις σας και τη στάση σας στο συγκεκριμένο θέμα. Ελπίζω να ανακαλύψετε τον καταλληλότερο γενικό γραμματέα και να του αναθέσετε να τρέξει τις αρμοδιότητες που τον αφορούν. Ελπίζω να καταλάβετε ότι ο ελληνικός λαός σας έφερε στο τιμόνι της χώρας για να κυβερνήσετε και όχι για να κάνετε μπρος-πίσω και να δηλώνετε συνεχώς συγγνώμη, έχοντάς το κάνει αρκετές φορές μέχρι τώρα.
Προχωρήστε, ο χρόνος περνάει και δεν ξαναγυρνάει όπως σας είπα και στην πρωτολογία μου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας έχει το λόγο.
(GH)




(PN)
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υφυπουργέ, επειδή και εσείς και εγώ καταγόμαστε από την Κρήτη, από μια κατ’ εξοχήν τουριστική περιοχή και φαντάζομαι ότι ενδιαφέρει και εσάς αυτός ο κρίσιμος τομέας της οικονομίας, επιτρέψτε μου να σας πω ότι περνάμε εκατό και πλέον ημέρες Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον τουρισμό. Περνούν ήδη δύο μήνες για να πάρει αρμοδιότητες η Υφυπουργός από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, αποψιλωμένες αρμοδιότητες και ενάμιση μήνα μετά δεν έχει παρουσιαστεί κανένα σχέδιο, δεν υπάρχει σαφής προσανατολισμός, δεν υπάρχουν προκηρύξεις δράσεων βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος και έχει παγώσει, για πόσο καιρό δεν ξέρουμε, ο αναπτυξιακός νόμος. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει επίσης καθυστέρηση με τη μη αξιολόγηση σχεδίων του τουριστικού τομέα από την κεντρική,αλλά και τις περιφερειακές γνωμοδοτικές επιτροπές του επενδυτικού νόμου, που περιμένουν κατά εκατοντάδες εδώ και τόσους μήνες να αξιολογηθούν.
Σας ερωτώ, λοιπόν, και πάλι. Πότε σκοπεύετε να προβείτε σε προκήρυξη νέων δράσεων για τον τουρισμό; Ποιες θα είναι αυτές και τι χρονικό ορίζοντα θα έχουν; Ακόμα τι κάνετε με την κοινοποίηση του σχεδιασμού που είχαμε ολοκληρώσει για τα boutique hotels και τα θεματικά μουσεία.
Εντάξατε στο Ε.Σ.Π.Α. τους τουριστικούς λιμένες; Γιατί μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός, εκτός από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι και υποδομές.
Κλείνοντας θέλω να είμαι σαφής. Η επιλογή της αναθεώρησης, ο δρόμος που ακολουθείτε, αντί της επίσπευσης της υλοποίησης του προγράμματος, θα επιβραδύνει περαιτέρω την απορρόφηση των κονδυλίων για τον τουρισμό.
Το μήνυμα που διαδίδουμε εμείς από την πλευρά μας είναι ξεκάθαρο. Σε διεθνώς χαλεπούς καιρούς οφείλετε να προστατεύσετε τον ελληνικό τουρισμό, να τον βελτιώσετε ποιοτικά με εργασίες προτού να είναι αργά. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης, έχει το λόγο για δέκα λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα στη δευτερολογία μου να απαντήσω στους αγαπητούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας και των υπόλοιπων κομμάτων.
Να πω κατ’ αρχήν στον κ. Σταϊκούρα, ότι δεν υπάρχει κανείς πρόχειρος σχεδιασμός από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο σχεδιασμός είναι ένας σχεδιασμός αναπτυξιακός υπέρ της ελληνικής περιφέρειας. Πρέπει να τονίσω για ακόμη μια φορά ότι η δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ότι το 82% των πόρων θα πάει στην ελληνική περιφέρεια και το 18% στην Αττική. Δεν πρόκειται για καμιά νίκη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ήταν υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Λέτε πάγωσε το Ε.Σ.Π.Α. Μα, πώς πάγωσε το Ε.Σ.Π.Α.; Αν αναλογιστούμε ότι στα τρία χρόνια που ήσασταν εσείς πήγατε στο 3% και εμείς στις εκατό ημέρες πήγαμε στο 0,5%, σημαίνει ότι έχουμε αύξηση 100%. Άρα το έχουμε ζεστάνει. Δεν το έχουμε παγώσει σύμφωνα με αυτά που είπατε. Αλλά αυτό δεν είναι ζητούμενο, διότι θα πρέπει να μας αξιολογήσετε μετά από ένα σοβαρό χρονικό διάστημα και όχι μετά από εκατό ημέρες, αναφορικά με την απορρόφηση του Ε.Σ.Π.Α.
Αναφορικά τώρα με την περικοπή του προγράμματος. Γνωρίζετε αν υπήρχαν τα χρήματα για τα προγράμματα, δηλαδή για το 1.050.000.000 ευρω;
Είναι εδώ ο κ. Μουσουρούλης, που γνωρίζει πολύ καλά, ένας εξαίρετος αρχιτέκτονας. Όμως, πρέπει να σας πω, αγαπητέ κύριε Μουσουρούλη, ότι στην αρχιτεκτονική ο καλύτερος αρχιτέκτονας είναι αυτός που είναι απλός.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο εργολάβος!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας): Ο απλός, η απλή αρχιτεκτονική.
Γιατί; Γιατί όλη αυτήν την περίοδο χτίστηκε ένας σχεδιασμός όχι σε σωστές βάσεις. Μάλιστα, αν θυμάστε, όταν μας καλέσατε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές, αυτό που σας είπα από την πρώτη στιγμή, με την προηγούμενη ηγεσία, είναι ότι κατά τη δική μου άποψη δεν ήταν σωστός αυτός ο σχεδιασμός, διότι εσείς ένα εξαίρετο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας γενικός γραμματέας, έχετε μάθει στη γραφειοκρατία, σε μια γραφειοκρατία και των Βρυξελλών και του κεντρικού υπουργείου. Εγώ από ένα άλλο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης εδώ και δεκατέσσερα χρόνια- έχω συζητήσει με πάρα πολλούς υπουργούς και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, από το 1991 που ήμουν δήμαρχος- τα έχω κάνει από τα κάτω.
(XA)

(2GM)
Τι χρειάζεται; Η απλοποίηση. Και πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσετε στην Αίθουσα αυτή στην απλοποίηση και στην αποκέντρωση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το ΕΣΠΑ όταν έρχεται ο κ. Πονσέ όπως είναι διαμορφωμένο και λέει: «Θα σας πνίξουν αυτές οι διαδικασίες». Όταν το αρμόδιο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέει ότι θα μας πνίξουν αυτές οι διαδικασίες, εμείς δεν είμαστε υποχρεωμένοι με τη συνεργασία που πρέπει να υπάρχει να κάνουμε κάτι; Και γνωρίζετε πολύ καλά, πόσες φορές έχουμε συζητήσει μαζί για διάφορα θέματα και με τον κ. Μπούρα τον προηγούμενο Υφυπουργό. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κτίσουμε στα θετικά που υπάρχουν. Δεν μας ενδιαφέρει να γκρεμίσουμε κάποια πράγματα. Στα θετικά που υπάρχουν θα συνεχίσουμε και θα δούμε.
Πώς θα δώσουμε την περιφερειακή ανάπτυξη; Υπήρχε κανείς δημοκρατικός προγραμματισμός σε όλη αυτή τη διαδικασία του ΕΣΠΑ; Ποιος ήταν ο δημοκρατικός προγραμματισμός; Να μας πουν εδώ όλοι οι συνάδελφοι. Και αναφέρομαι, ειδικά, σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα που είναι Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο. Επιτροπή παρακολούθησης, εβδομήντα πέντε άτομα, αγαπητοί συνάδελφοι. Ξέρετε τι έχουν γράψει οι εφημερίδες; Περιοδεύων θίασος. Αυτό έγραψαν οι εφημερίδες. Εβδομήντα πέντε άτομα και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο γιατί δεν υπήρχε κανείς. Έρχονταν οι περιφερειάρχες. Υπάρχει μία αντίθεση μεταξύ των περιφερειαρχών. Και στην τοποθέτησή μου είπα: Αφού είναι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης γιατί να μην προτείνουν αυτοί, αλλά πρέπει να υπάρχει αυτή η κεντρική δομή στο Υπουργείο και η Πλατεία Συντάγματος να διοικεί όλη την Ελλάδα; Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Γι’ αυτό εμείς λέμε: Χρειάζονταν δεκατρείς αναπτυξιακοί φορείς στην κάθε περιφέρεια; Δεν χρειάζονταν. Χρειαζόταν η ΝΟΜΟΣ Α.Ε. ανά περιφέρεια; Δεν χρειαζόταν. Από τη στιγμή που υπήρχαν οι φορείς που μπορούσαν πραγματικά να υλοποιήσουν έργα, υπήρχαν ισχυροί δήμοι, υπήρχαν πολύ καλές αναπτυξιακές εταιρείες, μπορούσαμε να χτίσουμε ή να ενδυναμώσουμε τις αδύναμες διαχειριστικές αρχές και να προχωρήσουμε παρακάτω. Ήταν πάρα πολύ απλό, κατά την ταπεινή μου άποψη, να προχωρήσουμε σε τέτοια λογική.
Γι’ αυτό και εμείς από την πρώτη ημέρα που ήρθαμε στο Υπουργείο, πήραμε αυτή την απόφαση και η κα Κατσέλη και εγώ αλλά και τα στελέχη. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα κύριε Μουσουρούλη τι στελέχη έχετε. Έχετε εξαίρετα στελέχη στο Υπουργείο, που πραγματικά αναπληρώνουν την όποια μη έγκριση ακόμη του γενικού γραμματέα. Δουλεύουμε όμως. Δουλεύουμε καθημερινά με τις υπηρεσίες γιατί έχουμε μάθει στη ζωή μας να δουλεύουμε. Και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε για να έχουμε πραγματικά και αυτές τις αναθεωρήσεις που χρειάζεστε, μέχρι τις 30 Ιουνίου να έχουμε την αναθεώρηση των προγραμμάτων.
Καλέσαμε τους γενικούς γραμματείς. Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν πρέπει να λέγεται σε αυτή την Αίθουσα ότι οι γενικοί γραμματείς και περιφερειάρχες δεν γνωρίζουν από ΕΣΠΑ. Είναι λάθος. Με όλους συζητήσαμε, με όλους συζητούμε.
Βεβαίως, κανείς δεν τα γνωρίζει όλα, κύριε Χατζηδάκη, από την πρώτη ημέρα. Διάθεση να υπάρχει. Γιατί οι περιφερειάρχες οι δικοί σας γνώριζαν τα προγράμματα; Ας δούμε, λοιπόν, με μία άλλη λογική και με μία άλλη τακτική πώς θα προχωρήσουμε μπροστά για να δούμε πραγματικά ανά περιφέρεια.
Και εδώ πρέπει να καταθέσουμε: Ποιό είναι το μοντέλο ανάπτυξης της κάθε περιφέρειας; Άλλο είναι της Κρήτης, άλλο είναι της Στερεάς, άλλο είναι του Νότιου Αιγαίου, άλλο της Ηπείρου, της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κάνουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα ανά περιφέρεια. Να έρχεται ο κάθε νομός και να ενσωματώνει μέσα στις πολιτικές, τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές, αυτό το όραμα που έχει. Και το όραμα θα το κάνει το νέο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, θα το κάνει ο ισχυρός δήμος. Μέσα από το αιρετό περιφερειακό συμβούλιο θα ερχόμαστε και θα οραματιζόμαστε, θα διεκδικούμε, θα υλοποιούμε γι’ αυτά που θέλουμε να υπηρετήσουμε για τον πολίτη. Γιατί, πάνω απ’ όλα επίκεντρό μας πρέπει να είναι ο πολίτης, πρέπει να είναι ο άνθρωπος και πρέπει να δούμε τις πολιτικές αυτές που θα φέρουν πιο κοντά τον πολίτη όπου κι αν ζει.
(XP)

(2XA)
Χρειαζόμαστε την ενδογενή ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν χρειαζόμαστε μόνο τις πόλεις. Χρειαζόμαστε τα χωριά. Για να υπάρχει μέλλον σε αυτήν την χώρα και στην Ευρώπη πρέπει να χτίζουμε και στα χωριά και στις πόλεις και στην περιφέρεια. Πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Να είστε σίγουροι ότι εμείς και θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε αναπτυξιακή πορεία στον τόπο.
Και δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ. Γνωρίζετε πολύ καλά διότι είστε χρόνια Βουλευτές και Υπουργοί ότι παράλληλα με τα κοινοτικά προγράμματα υπάρχει και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και ανταγωνιστικά προγράμματα από την Ευρώπη. Μίλησα προηγουμένως για τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και είπα ότι θα τα ενδυναμώσουμε γιατί θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν την ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας. Αυτό όμως όχι ρουσφετολογικά να μπαίνει το κάθε έργο στην κάθε περιοχή ή ο κάθε Βουλευτής ή ο δήμαρχος να το βάζει εκεί που θέλει. Ατά πρέπει να γίνονται μαζί με το ΕΣΠΑ, μαζί με το ΘΗΣΕΑ, μαζί με όλα τα προγράμματα και το ένα να συμπληρώνει το άλλο και να δίνουν όλα μαζί την ανάπτυξη την οποία θέλουμε. Χρειαζόμαστε και θέλουμε πολλαπλασιαστικότητα στους πόρους. Δηλαδή ένα και ένα να μην κάνει δυο αλλά να κάνει πέντε, να κάνει δέκα και είκοσι. Και παράλληλα να έχουμε τις θέσεις εργασίας που χρειάζονται αλλά και να δημιουργούμε νέες ειδικά στην ελληνική περιφέρεια που τόσο έχει ανάγκη.
Όσον αφορά το πρόγραμμα που ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης για τους ορεινούς όγκους εμείς θα το ενισχύσουμε αλλά με την λογική που είπα προηγουμένως και όχι με μια συρραφή έργων. Το ίδιο θα γίνει και με το πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα με τα 250.000.000 ευρώ τα οποία υπήρχαν μόνο στα χαρτιά. Και για τη Στερεά Ελλάδα υπήρχε πρόγραμμα με 150.000.000 ευρώ. Υπήρχε και το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ και τα ειδικά αναπτυξιακά. Όλα αυτά θα συνεχιστούν και θα ενδυναμωθούν αλλά παράλληλα θα πηγαίνουν με την λογική μιας άλλης αναπτυξιακής πορείας.
Με το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ με τη νέα αρχιτεκτονική που φέρνουμε πιστεύω ότι θα δώσουμε πνοή στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Κεφαλογιάννης έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Σταύρο Αρναουτάκη, είσαι σφίγγα. Δεν μπορούμε να βγάλουμε είδηση σε τίποτα.
Μίλησε ο κύριος Υπουργός για αποκέντρωση. Συμφωνούμε και εμείς μαζί του. Ακούσαμε με πολύ ενδιαφέρον την διάλεξη για την αποκέντρωση γιατί διεκδικούμε και εμείς στην Κρήτη. Όπως βλέπετε έχουμε και ενισχύσεις. Ήρθε και ο κ. Χατζηδάκης και τώρα είμαστε τέσσερις. Η κυρία Κεφαλογιάννη, ο κ. Αυγενάκης και η αφεντιά μου.
Διεκδικούμε λοιπόν, και εμείς στην Κρήτη αρκεί η Κυβέρνηση να μας ξεκαθαρίσει ότι σε όλα αυτά τα ωραία που μας είπατε για την αιρετή περιφέρεια δεν θα υπάρξουν στις δεκατρείς περιφέρειες και έξι περιφερειάρχες «καπέλο» οι οποίοι θα μπουν πάνω από τους εκλεγμένους περιφερειάρχες κυρίως για να τρέξουν το ΕΣΠΑ και τα άλλα κοινοτικά προγράμματα. Δεσμεύεστε γι’ αυτό; Έχετε συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Υπουργό; Περί αυτού πρόκειται.
Συμπερασματικά τώρα, πρώτον, περιμένουμε να ορίσετε γενικό γραμματέα. Δεν είναι θέμα της Κυβέρνησή σας. Είναι θέμα εθνικό. Συνέλθετε και ασχοληθείτε με το θέμα. Βάλτε το στην προτεραιότητά σας και ορίστε έναν γενικό γραμματέα. Είναι το πιο κρίσιμο πόστο στην Κυβέρνησή σας από όλους τους γενικούς γραμματείς που πρέπει να ορίσετε.
(SS)

(02XP)
Δεύτερον, εμείς ως Κυβέρνηση υλοποιήσαμε μία προγραμματική μας δέσμευση, από το 2000 να μην σας πω από το 1997. Εμείς βλέποντας πού οδηγείτε τα πράγματα με τον υδροκεφαλισμό της Αθήνας και βεβαίως τα αναγκαία έργα υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα να γίνουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεσμευτήκαμε –είχα και την ευθύνη εκείνη την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων, μαζί με την αγαπητή συνάδελφο, την κυρία Πετραλιά- ως Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όποτε διαχειριστούμε εμείς τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, το 80% θα πάει στην περιφέρεια. Αυτή την δέσμευσή μας υλοποιήσαμε με το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Για να τελειώνει αυτό το θέμα!
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τώρα ελπίζω με αυτά που είπατε ότι κι εσείς συμφωνείτε ότι το 80% θα πάει στην περιφέρεια. Δεν νομίζω δηλαδή ότι θα αλλάξετε αυτό το πρόγραμμα στην αναθεώρηση που θα κάνετε για το ΕΣΠΑ. Γιατί, αν είναι, να το δηλώσετε επισήμως στη Βουλή.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τρίτον, εμείς ολοκληρώσαμε τα προγράμματα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και για περαιτέρω προγράμματα. Η υπερδέσμευση που υπάρχει από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης είναι 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα τα βρείτε αυτά τα λεφτά; Και από πού; Αυτό δεν μας το είπατε.
Δεν πηγαίνετε με ταχείς ρυθμούς. Εσείς μπορεί να είστε ευχαριστημένος όταν λέτε ότι αυξήσατε το ρυθμό σας στο 0,5% τις τελευταίες εκατό ημέρες. Είναι πολύ χαμηλοί αυτοί οι ρυθμοί. Δεν μπορεί να είστε ικανοποιημένος εσείς, ένας φιλόδοξος πολιτικός και άνθρωπος με πλούσιο έργο όταν έχετε απορροφήσει 129.000.000 ευρώ. Δεν μπορεί να είστε ικανοποιημένος!
Τέταρτον, θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη γνωμοδοτική επιτροπή για τον επενδυτικό νόμο. Δεν μπορεί να περιμένει η αγορά πότε εσείς θα ολοκληρώσετε τις διαδικασίες, πότε θα ολοκληρώσετε τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να ψηφίσει τον αναπτυξιακό νόμο. Ας αφήνατε τον αναπτυξιακό νόμο, αυτόν που υπήρχε, να προχωρήσει. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα στην αγορά.
Τώρα, έργα της Κρήτης. Σας είπε η κυρία Κεφαλογιάννη για τους τουριστικούς λιμένες. Επιτέλους, αναλάβετε μία δέσμευση και ως αρμόδιος Υπουργός να τελειώσετε τη μαρίνα στα Μάλια. Αντιδράσατε τότε που εμείς θέλαμε να την εντάξουμε στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και να την προκηρύξουμε μαζί με την μαρίνα στον Κόλπο του Δερματά και το Κόμμα το δικό σας λυσσαλέα το πολέμησε με προσφυγές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την ανάλυσή σας για τους ορεινούς όγκους και τον ορεινό όγκο της Κρήτης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τέλος, θέλω να σας υποβάλω ένα ερώτημα και να μου δώσετε μία σαφή απάντηση στη δευτερολογία σας. Με βάση το νόμο 3614/2007 γίνεται η τοποθέτηση των προϊσταμένων της Διαχειριστικής Επιτροπής για το ΕΣΠΑ, το άρθρο 18. Αυτοί πέρασαν από συνεντεύξεις, ορίστηκαν για τετραετή θητεία. Είναι ο αντίστοιχος νόμος που είχε ψηφίσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2000, ο ν. 2860. Μάλιστα, εκείνη την εποχή υπήρχε διετής θητεία.
Επειδή παρατηρούνται κάποια φαινόμενα πιέσεων ανά τις περιφέρειες, να παραιτηθούν όλοι οι οποίοι εξελέγησαν πολύ περισσότερο όταν η Κυβέρνησή σας μιλάει για διαβουλεύσεις και αξιοκρατία. Το ερώτημα που θέλω να σας υποβάλω είναι αν επίκειται τροποποίηση του ν. 3614/2007, στο άρθρο 18, που ορίζει τη διαδικασία επιλογής αυτών των ανθρώπων για τετραετή θητεία και μάλιστα με τη δυνατότητα ανανέωσης και αυτής της θητείας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο εάν θέλετε να τριτολογήσετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Κεφαλογιάννη και ξεκινώντας από τα έργα της Κρήτης, να πω για τη μαρίνα στα Μάλια.
(GK)
(2SS)
Πραγματικά, πρέπει να ολοκληρωθεί και πρέπει να γίνει. Είμαστε σε συνεννόηση και με την περιφέρεια αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο, ούτως ώστε να μπορέσει να ενταχθεί και να ολοκληρωθεί, γιατί είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για την ευρύτερη περιοχή.
Ειδικά, όπως είπε και η κυρία Κεφαλογιάννη- πρέπει να δούμε τον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία. Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, αλλά με κατεύθυνση την ποιότητα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με εθνικούς πόρους;
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Άρα, αν δεν βρεθούν ευρωπαϊκοί πόροι,…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μπορεί να μπει στα ευρωπαϊκά πλαίσια! Μόνο εθνικούς πόρους μπορείτε να βάλετε.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): …θα βάλουμε και εθνικούς πόρους, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο έργο. Θα το δούμε.
Επίσης, πρέπει να σας πω πως από το Υπουργείο Τουρισμού για την Κρήτη –μιας και αναφερθήκατε στην Κρήτη- ένα μεγάλο έργο για τη Σπιναλόγκα, ο φωτισμός και η αξιοποίηση εντάσσεται σε πρόγραμμα, όπως επίσης και για τα Ανώγεια –που σας ενδιαφέρει, είναι η εκλογική σας περιφέρεια- θα ενταχθεί ένα τουριστικό περίπτερο που για χρόνια δεν είχε μπει και θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Έχουμε ανακοινώσει στο Δήμαρχο της περιοχής, τον κ. Κεφαλογιάννη –κατά σύμπτωση τρίτος Κεφαλογιάννης!- ότι εντάχθηκε το έργο αυτό.
Επίσης, πρέπει να σας αναφέρω ότι τουριστικό προϊόν χωρίς μεγάλα έργα υποδομής δεν μπορεί να γίνει. Επειδή έγινε ειδική αναφορά στην Κρήτη, θα σας πω ότι ο βόρειος οδικός άξονας με τα χρήματα που υπάρχουν δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθεί.
Είδατε, κυρία Κεφαλογιάννη –και από την απάντηση που σας έδωσε ο κ. Ρέππας- ότι προχωρούμε στην ΚΡΗΤΗ Α.Ε. Θα υπάρχουν και ευρωπαϊκοί πόροι και εθνικοί καθώς επίσης και αύξηση, ούτως ώστε αυτό το μεγάλο έργο για την Κρήτη -ο βόρειος άξονας, ο νότιος άξονας και οι κάθετοι δρόμοι- να πραγματοποιηθεί.
Πρέπει, κύριε Κεφαλογιάννη, να σας πω ότι δεν υπάρχουν πουθενά 158 εκατομμύρια ευρώ ή ότι έχουν απορροφηθεί για το νότιο άξονα. Ακόμα δεν ξεκίνησε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν έχουν απορροφηθεί, έχουν δεσμευθεί τα κονδύλια.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας): Άλλο είναι να έχουν εγγραφεί, άλλο να έχουν απορροφηθεί. Υπάρχει διαφορά.
Επίσης, θα ήθελα να αναφερθώ στην υπερδέσμευση των 5,8 δισεκατομμυρίων –γιατί υπήρξε πολλή συζήτηση από όλους- όπως επίσης και στα 1,2 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Εμείς κάναμε αυτές τις υπερδεσμεύσεις; Έφυγε ο κύριος συνάδελφος που αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
Έγινε υπερδέσμευση 1,2 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», χωρίς να έχει δώσει την έγκριση το δικό μας Υπουργείο. Γιατί; Διότι μοιράστηκε τρεις φορές το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» σε όλη την Ελλάδα! Άρα, πολύ σωστά δεν κάνει η εξαίρετη συνάδελφος κυρία Μπατζελή που το σταματά, για να δει πώς θα μοιράσει αυτό το Πρόγραμμα; Πολύ καλά πράττει, από τη στιγμή που μοιράστηκε τρεις φορές!
Σήμερα έχουμε 5,8 δισεκατομμύρια υπερδέσμευση. Θα το δούμε. Δεν κάναμε εμείς αυτήν την υπερδέσμευση. Αυτές είναι οφειλές που πρέπει να πληρωθούν σε εργολάβους σε μικρούς, σε μεσαίους, σε μεγάλους. Άρα, πρέπει να δούμε πόσα από αυτά τα χρήματα μπαίνουν μέσα στο Ε.Σ.Π.Α. και τα υπόλοιπα βεβαίως πρέπει να πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Συνεπώς, είναι ευθύνη δική μας να βρούμε τους πόρους, όπως επίσης πρέπει να σας πω ότι μέσα στην εβδομάδα πληρώνουμε και έργα ύψους 150 εκατομμυρίων για τους μικρομεσαίους από την τέταρτη προκήρυξη που είναι οφειλές από το 2007, όπως επίσης και τον αναπτυξιακό νόμο που είναι στις ΔΙ.Σ.Α., τον αναπτυξιακό νόμο για όλη την Ελλάδα.
Επίσης, πρέπει να πω ότι κάθε μήνα και σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα που έχουμε και με την καθημερινή συνεργασία με την κυρία Κατσέλη πασχίζουμε πώς να βρεθούν αυτές οι χρηματοδοτήσεις για να πληρώσουμε όλα αυτά τα έργα που είναι οφειλές και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά στη σοβαρότητα του κράτους απέναντι στους επενδυτές.
Πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς σοβαρότητα, χωρίς αξιοπιστία; Χωρίς να χρειάζονται αδιαφανείς ενέργειες πρέπει να πατάξουμε τη διαφθορά. Πρέπει να πάμε στη διαφάνεια και για τον επενδυτικό νόμο και για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα μπαίνει, γιατί είναι ευθύνη όλων μας. Είμαστε νέοι πολιτικοί και νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και για εμάς τους ίδιους και για τα παιδιά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 11/10/13.1.2010 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την εφαρμογή του Ε.Σ.Π.Α. και την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21.50΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο: συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ


Τελευταία Αποθήκευση: 18/1/2010 6:41:00 μμ Από: M.asimakopoulouΕκτυπώθηκε: 18/1/2010 6:42:00 μμ


PDF:
es20100118_1.pdf
TXT:
es100118_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ