ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

ΙΒ, Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ϞΘ΄ 04/03/2008

(Σημείωση: Ο παρακάτω πίνακας περιεχομένων δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
Η’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΒ’
ΣΥΝΟΔΟΣ A’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?Θ΄
Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ

Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές, από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά και το Εσπερινό Γενικό Λύκειο Νέας Ιωνίας. σελ.
2. Ειδική Ημερήσια Διάταξη.
« Συζήτηση και λήψη της οριστικής απόφασης επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπανδρέου και 101 Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ». σελ.
3. Ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. σελ.
4.Επί Προσωπικού θέματος. σελ.
5. Επί Διαδικαστικού θέματος. σελ.

Β. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Κατάθεση Εκθέσεως Διαρκούς Επιτροπής.
Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών: « Κύρωση της Συμφωνίας για Συνεργασία σε Εσωτερικά Θέματα μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας και της Διοικητικής Συμφωνίας για τη Συνεργασία στον Τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και της Μεταρρύθμισης του Κράτους μεταξύ του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης και Μεταρρύθμισης και Κράτους της Γαλλικής Δημοκρατίας ». σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Α. Επί Προσωπικού θέματος:
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α. σελ.

Β. Επί Διαδικαστικού θέματος:
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ. σελ.
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ε. σελ.

Γ. Επί της Ειδικής Ημερήσιας Διάταξης:
ΑΛΑΒΑΝΟΣ Α. σελ.
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ε. σελ.
ΒΟΡΙΔΗΣ Μ. σελ.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α. σελ.
ΚΑΝΕΛΛΗ Λ. σελ.
ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ Γ. σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ. σελ.
ΚΟΥΒΕΛΗΣ Φ. σελ.
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Χ. σελ.
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Κ. σελ.
ΜΠΟΥΓΑΣ Ι. σελ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Π. σελ.
ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ Α. σελ.
ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ Φ. Σελ.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ. σελ.
ΠΑΠΑΡΗΓΑ Α. σελ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ Π. σελ.
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ Γ. σελ.
ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ Φ. σελ.
ΠΛΕΥΡΗΣ Α. σελ.
ΤΖΑΒΑΡΑΣ Κ. σελ.
ΤΣΙΡΩΝΗΣ Δ. σελ.
ΧΑΪΔΟΣ Χ. σελ.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ Σ. σελ.
ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ Σ. σελ.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ?Θ΄
Τρίτη 4 Μαρτίου 2008
Αθήνα, σήμερα στις 4 Μαρτίου 2008, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.32΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΟΥΦΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Έκτορα Νασιώκα, Βουλευτή Λαρίσης, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στο πρόβλημα καθαριότητας του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας.
2) Η Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συνεταιρισμών Πηλίου- Β.Σποράδων ΣΥΝ.Π.Ε. ζητεί τη διανομή των προσωρινών και Οριστικών Δικαιωμάτων στους παραγωγούς της περιοχής.
3) Η Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Συνταξιούχων Η.Σ.Α.Π. ζητεί το διορισμό νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Η.Σ.Α.Π..
4) Ο Βουλευτής Πρεβέζης κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι κάτοικοι και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής Αγίου Γεωργίου του Δήμου Πρέβεζας ζητούν να απομακρυνθεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται στην περιοχή τους.
5) Η Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ (ΛΙΤΣΑ) ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ - ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αλιευτικός Σύλλογος πλοιοκτητών ΓΡΙ-ΓΡΙ ημέρας και νύκτας «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» διαμαρτύρεται για τις νέες απαγορευτικές διατάξεις αλιείας στο νέο ευρωπαϊκό κανονισμό.
6) Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΕΡΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Λευκασίου Νομού Αχαΐας ζητεί την εγκατάσταση Αγρονομίου στην Κλειτορία Αχαίας.
7) Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού διαμαρτύρεται για τις διώξεις συνδικαλιστών, του κλάδου αυτού.
8) Η Βουλευτής Πέλλης κ. ΠΑΡΘΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ κατέθεσε αναφορά με την οποία η κ. Μαρία Ισαακίδου ζητεί τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ., στους συνταξιοδοτούμενους διαζευμένους.
9) Ο Βουλευτής Λέσβου κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου ζητεί την αναστολή λειτουργίας του Κτηματολογίου της Λέσβου.
10) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Συνεταιρισμός Φραουλοπαραγωγών Κυψέλης του Δήμου Στράτου Νομού Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την αποζημίωση των μελών της, για τη ζημιά που υπέστησαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.
11) Ο Βουλευτής Ηλείας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Πηνείας Νομού Ηλείας ζητεί την επάνδρωση του Αστυνομικού Σταθμού Σιμοπούλου Ηλείας.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 1013/23.10.07 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αθανασίου Πλεύρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 37/12.11.07 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, παρακαλώ να ενημερώσετε τον αξιότιμο κύριο συνάδελφο ότι, σύμφωνα με το αριθμ. Πρωτ. 69353/7-11-2007 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν υποβολής στις 6-12-2005 αναφοράς του Δ. Γεωργακόπουλου, Προέδρου της Πρωτοβουλίας Πολιτών ΣΕΑ, σχετικά με έκδοση εικονικών τιμολογίων από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σχηματίσθηκε η με ΑΒΜ ΑΟΙΕ/2005/703 προκαταρκτική δικογραφία, η οποία στις 19-12-2005 διαβιβάσθηκε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αξιοποίνων πράξεων. Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρτικής εξέτασης στις 28-8-2006, η δικογραφία επέστρεψε στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος προς περαιτέρω επεξεργασία και την 1-11-2007 διαβιβάσθηκε εκ νέου στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου και εκκρεμεί.
Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης επ' ουδενί δύναται να παρέμβει στο δικαιοδοτικό έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.
Ο Υπουργός
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ»
2. Στην με αριθμό 1089/24.10.07 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ντίνου Βρεττού δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 38/9.11.07 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, παρακαλώ να ενημερώσετε τον κ. Βουλευτή για τα εξής:
1. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν τηρεί στατιστικά στοιχεία για το χρόνο τελεσιδικίας δικαστικών αποφάσεων και ως εκ τούτου δεν είναι εφικτό να υπολογισθεί οιασδήποτε μορφής κόστος που ενδέχεται να προέρχεται από τον χρόνο εκδίκασης των υποθέσεων.
2. Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη με το Ν. 3346/2005 «Επιτάχυνση της διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων και άλλες διατάξεις» προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό ταχύτερη περαίωση των υποθέσεων και επίσπευση και απλούστευση της ποινικής προδικασίας. Ωστόσο, παρά τα ήδη θετικά αποτελέσματα, η αδυναμία των δικαστηρίων να αποφανθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά είναι εμφανής. Για αυτόν τον λόγο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξακολουθήσει να προωθεί σταθερά και εντατικά την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στους τρεις δικαιοδοτικούς της κλάδους με συγκεκριμένες και συστηματικές θεσμικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Ειδικότερα:
- Στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης θα συνεχισθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποποινικοποίηση παραβατικών συμπεριφορών ήπιας κοινωνικής απαξίας και την αντικατάσταση των υφισταμένων κυρώσεων από αποτελεσματικές διοικητικές ποινές. Ήδη εντείνονται οι προσπάθειες του Υπουργείου, ώστε ο Κώδικας Αναμόρφωσης της Ποινικής Δικονομίας και του Ποινικού Δικαίου να είναι έτοιμος έως το τέλος του 2008.
- Στον τομέα της πολιτικής δικαιοσύνης η επιτάχυνση θα επιδιωχθεί με την ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος θα είναι οριστικά έτοιμος εντός των πρώτων μηνών του 2008, καθώς και με την απλούστευση των διαδικασιών της πολιτικής δίκης. Επιπλέον, για την ταχεία περαίωση των υποθέσεων που άγονται ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, θα αναμορφωθεί αποτελεσματικά ο θεσμός της εξωδικαστικής-συμβιβαστικής επίλυσης των αστικών υποθέσεων και θα επιδιωχθεί η κατά το δυνατόν ευρεία εφαρμογή του.
- Στον τομέα της διοικητικής δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη επεξεργασθεί και θα καταθέσει πολύ σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης. Οι κύριοι άξονες του νομοσχεδίου θα αφορούν α. στον περιορισμό της αλόγιστης άσκησης πολλαπλών ενδίκων μέσων για την αυτή υπόθεση, β. στην αύξηση του ορίου για το εκκλητό των πρωτοβάθμιων αποφάσεων, ώστε οι μικρού οικονομικού αντικειμένου διαφορές να μην υπόκεινται -εκτός ειδικών περιπτώσεων- σε έφεση και γ. στην αύξηση των υποθέσεων που θα εκδικάζονται από μονομελείς συνθέσεις.
Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα λάβει τα αναγκαία νομοθετικά μέτρα και θα προβεί στις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, που διέπει την οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, α. θα προωθηθεί η ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων και η εν γένει ηλεκτρονική διακίνηση των δικαστικών εγγράφων, ώστε να μην απαιτείται πλέον η φυσική παρουσία των διαδίκων και των δικηγόρων τους στα δικαστήρια για την κατάθεση των δικογράφων, και θα ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση των δικαστηρίων της χώρας, β. θα αναμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, που διέπει τη λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών, γ. θα προωθηθεί η αναβάθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος και η διασφάλιση των όρων αξιοπρεπούς επιτελέσεως του έργου των δικηγόρων, δ. θα προχωρήσει η χωροταξική ανακατανομή των δικαστηρίων, καθώς και η ανακατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, αφού συνυπολογισθούν τα νέα οικονομικά και συγκοινωνιακά δεδομένα, που έχουν εmκρατήσει σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Είναι αυτονόητο ότι η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης και η αποφασιστική επιτάχυνσή της εξαρτώνται άμεσα από την αύξηση του αριθμού των δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων. Για τον λόγο αυτό, στο προαναφερθέν νομοσχέδιο για την εmτάχυνση της διοικητικής δίκης έχει συμπεριληφθεί άρθρο με το οποίο αυξάνονται περαιτέρω οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών κατά 50. Εmπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τα άρθρα 3 και 6 στους Ν. 3258/2004 και 3472/2006 αντίστοιχα, έχει ήδη αυξήσει τον αριθμό των οργανικών θέσεων των δικαστών όλων των βαθμίδων και κλάδων κατά 87. Εmσημαίνεται, ακόμη, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη λάβει μέριμνα για την άμεση αντικατάσταση σημαντικού αριθμού δικαστών (80) από ίσο αριθμό νέων δικαστών, αμέσως μετά τη ψήφιση στη Βουλή το συντομότερο δυνατό νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αποχώρησης από την υπηρεσία, με την παροχή συνταξιοδοτικών κινήτρων, δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά καθήκοντά τους.
Αναφορικά με τις κενές οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μεριμνήσει για την κατ' εξαίρεση πρόσληψη 465 δικαστικών υπαλλήλων (335 κλάδου ΔΕ Δικαστικών Επιμελητών και 130 κλάδου ΠΕ Γραμματέων) για το 2007 με διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π.. Ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των δικαστικών επιμελητών βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων από το Α.Σ.Ε.Π., ενώ εντός των προσεχών εβδομάδων θα προκηρυχθεί από το Α.Σ.Ε.Π. και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 130 δικαστικών υπαλλήλων.
Για την περαιτέρω ενίσχυση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατ' αρχήν εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (υπ' αριθμ. 2/27221/7-6-07 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους) την έγκριση για την πρόσληψη εmπλέον 200 δικαστικών υπαλλήλων για το 2008. Ωστόσο, για την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλει προσπάθειες, ώστε να εγκριθούν πιστώσεις για την πλήρωση 250 θέσεων, πλέον των ήδη εγκεκριμένων 200, για το 2008.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι τα ανωτέρω μέτρα θα συμβάλουν καθοριστικά στην καλύτερη, ομαλότερη και αποτελεσματικότερή λειτουργία των δικαστηρίων.
Ο Υπουργός
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ»
3. Στην με αριθμό 1090/24.10.07 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 39/12.11.07 έγγραφο από τον Υπουργό Δικαιοσύνης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης παρακαλώ να ενημερώσετε τον αξιότιμο κύριο Συνάδελφο για τα εξής:
1. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις κενές οργανικές θέσεις ιατροδικαστών σε ορισμένες Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες της χώρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κατά το τρέχον έτος προβεί στην προκήρυξη διαγωνισμού (υπ' αριθ. 118896/13-11-2006) για την πρόσληψη 6 νέων ιατροδικαστών. Ο διαγωνισμός βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο οποίο μετέχουν διοικητικοί παράγοντες του Υπουργείου και ιατροδικαστές και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του έτους. Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας δεν κατανεμήθηκε θέση από το συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεδομένου για την κενή οργανική θέση ιατροδικαστή εκκρεμεί η μετάθεση ενός ιατροδικαστή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τον διορισμό των προαναφερθέντων ιατροδικαστών. Έτσι, στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας θα καλύπτονται πλέον και οι 3 οργανικές θέσεις ιατροδικαστών.
Για την περαιτέρω ενίσχυση των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών σε Ιατροδικαστές, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών την έγκριση για την πρόσληψη επιπλέον 6 ιατροδικαστών για το 2008.
Για την ενίσχυση του λοιπού προσωπικού των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών της χώρας, έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές του 2007, αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διορισμού μέσω διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π., 30 νέοι υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων. Δύο από τις θέσεις αυτές (μια ΔΕ Γενικών Καθηκόντων και μια ΔΕ Δακτυλογράφων-Στενογράφων) κατανεμήθηκαν στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας. Επιπλέον, το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εξασφαλίσει από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών την έγκριση για την πρόσληψη επιπλέον 19 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων για το 2008.
2. Οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες λειτουργούν σύμφωνα με το ωράριο εργασίας των Δημοσίων Υπηρεσιών. Το ωράριο των ιατροδικαστών διέπεται από το άρθρο 12, παρ. 3 του Κανονιστικού Διατάγματος του Ν. 705/43, σύμφωνα με το οποίο οι ιατροδικαστές υποχρεούνται να παραμένουν στην υπηρεσία ή να προσέρχονται σε εκτέλεση επείγουσας υπηρεσίας πέραν των εργασίμων ωρών. Επί του παρόντος το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης του καθεστώτος που διέπει τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες, η οποία, μεταξύ άλλων, ενδέχεται να περιλαμβάνει και αλλαγή του ωραρίου τους. Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί η εκ των προτέρων ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό, η οποία εξαρτάται από την αντίστοιχη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
3. Το επίπεδο των αποδοχών των ιατροδικαστών δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους προς πλήρωση των κενών Oργανικών θέσεων. Ειδικότερα, στον τελευταίο διαγωvισμό (υπ' αριθ. 118896/13-11-2006) προσήλθαν 12 υποψήφιοι, αριθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός δεδομένου του περιορισμένου αριθμού ιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Ο Υπουργός
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ»
4. Στην με αριθμό 3418/18.12.07 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Σκουλά δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Α.Π.Φ.21/174/ΑΣ3793δις/11.1.08 έγγραφο από την Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:
«Η Διεθνής Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε. στις 13.12.2006 και υπογράφηκε από τη χώρα μας στις 30.3.2007, ημερομηνία κατά την οποία η Σύμβαση άνοιξε σε υπογραφή στην έδρα του Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.
Η νομοθετική κύρωση της Σύμβασης εκ μέρους της χώρας μας προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων των οποίων η συμβολή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να διαμορφωθεί, ενόψει της προώθησης της κυρωτικής διαδικασίας, πλήρης εικόνα όσον αφορά την έκταση των συμβατικών υποχρεώσεων και τις πρακτικές τους συνέπειες στην εσωτερική έννομη τάξη.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εκκινήσει η διαδικασία μετάφρασης στην ελληνική του επίσημου κειμένου της Σύμβασης, η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία. Συγκεκριμένα, προς το σκοπό αυτό, το επίσημο κείμενο της Σύμβασης απεστάλη στη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η μετάφραση που εκπονήθηκε από τη Μεταφραστική Υπηρεσία ελέγχθηκε από την Ειδική Νομική Υπηρεσία, προκειμένου να εξακριβωθεί ότι είναι συμβατή σε σχέση με την ορολογία που χρησιμοποιείται σε άλλες Συμβάσεις των Η.Ε. τις οποίες η χώρα μας έχει ήδη κυρώσει και εφαρμόζει.
Το κείμενο της μετάφρασης θα οριστικοποιηθεί από την Ειδική Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, η οποία υπέβαλε με επιστολή της σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Εξωτερικών. Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό, δεδομένου ότι η συμβολή της ΕΣΑμεΑ κρίνεται ιδιαιτέρως χρήσιμη προς το σκοπό της διαμόρφωσης μιας ολοκληρωμένης και τεχνικώς άρτιας μετάφρασης, η οποία θα αποδίδει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ελληνική τους όρους που χρησιμοποιεί η Σύμβαση. Πράγματι, η ως άνω Υπηρεσία, με το υπ' αριθ. Φ. 6171/167/ΑΣ 1018 από 11.7.2007 έγγραφό της, απέστειλε προς την ΕΣΑμεΑ το κείμενο, που διαμορφώθηκε μετά τον έλεγχο στον οποίο προέβη κατά τα ανωτέρω, και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της συνεργασίας μας για την οριστικοποίηση της σχετικής μετάφρασης, η οποία κατόπιν θα αποσταλεί στα συναρμόδια Υπουργεία.
Συνακολούθως με την κύρωση της Σύμβασης και σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της, θα κινηθεί η διαδικασία για την υπογραφή του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου (το οποίο αφορά κυρίως τη δυνατότητα ατομικών αναφορών στην Επιτροπή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, όπως και τη δυνατότητα της ίδιας Επιτροπής να διεξάγει έρευνα σε περιπτώσεις σοβαρών ή συστηματικών παραβιάσεων της Σύμβασης).
Η Υπουργός
ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ»
5. Στην με αριθμό 2918/5.12.07 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Παπαγεωργίου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 57405/ΕΥΣ 044/19-1-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Ύστερα από γόνιμη συνεργασία του ΥΠΟΙΟ τόσο με τις ελληνικές αρχές και τοπικούς φορείς, υπεύθυνους για τη συλλογή και εκτίμηση των ζημιών, όσο και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διεμορφώθη και υπεβλήθη επιτυχώς το αίτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας για συνδρομή του Ταμείου Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ) με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που επέφεραν οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.
Η αναμενόμενη επιδότηση του ΤΑΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη χρηματοδότηση ορισμένων βασικών ενεργειών έκτακτης ανάγκης, όπως ορίζεται στο Άρθρο 3(2) δηλαδή,
* άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας υποδομών και εξοπλισμού στους τομείς της ενέργειας, των υδάτων, της αποχέτευσης, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της υγείας και της εκπαίδευσης.
* εφαρμογή προσωρινών μέτρων στέγασης και χρηματοδότηση υπηρεσιών διάσωσης με σκοπό την κάλυψη των άμεσων αναγκών του σχετικού πληθυσμού
* άμεση διασφάλιση των υποδομών πρόληψης και λήψη μέτρων για την άμεση προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
* άμεσος καθαρισμός των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών περιοχών.
Επιπλέον, προβλέπεται η αξιοποίηση των μηχανισμών υλοποίησης και διαχείρισης των πόρων που περιγράφονται στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών Από Πυρκαγιές, το οποίο εκπονήθηκε από τις Υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ και περιλαμβάνει σύνολο δράσεων και χρηματοδοτήσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας (ΕΥΔ), έχει ήδη ολοκληρωθεί και έχει υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Αναθεώρηση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 - 2006, στο πλαίσιο της οποίας τεκμηριώνεται η χρονική παράταση της υλοποίησής του ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις, οι οποίες πρόκειται στη συνέχεια να εξειδικευθούν περαιτέρω και αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων για τις πυρόπληκτες περιοχές.
Η ένταξη των πράξεων στο ΠΕΠ γίνεται με προκαθορισμένες διαδικασίες σύμφωνα με το Ν. 2860/00.
Ο Υφυπουργός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ»
6. Στην με αριθμό 3366/17-12-07 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ15/Γ/οικ.888/11-1-08 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Κ. Π. Λαφαζάνης, σας αποστέλλουμε τα υπ' αριθ. ΓΔΝΣ/25/4-1-2008 και 8263/31-12-2007 έγγραφα της ΔΕΗ Α.Ε και του ΔΕΣΜΗΕ Α.Ε αντίστοιχα, καθώς και το υπ' αριθ. Π/426/370/24-12-07 έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, τα οποία καλύπτουν το θέμα.
Ο Υπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
7. Στην με αριθμό 1537/5-11-07 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Νικολάου Μωραϊτη και Νικολάου Καραθανασόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 254/26-11-07 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ν. Μωραίτης, Ν. Καραθανασόπουλος, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Για τις καλυπτόμενες από τον ΕΛ.Γ.Α. ζημιές που προξενήθηκαν από τις χαλαζοπτώσεις - ανεμοθύελλες Οκτωβρίου (22,28) και Νοεμβρίου (3) του 2007 κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών αλλά και σε καλλιέργειες κηπευτικών και σε βαμβακοκαλλιέργειες των Δ.Δ Λεσινίου, Κατοχής, Μάστρου, Γουριάς, Πενταλόφου και Νεοχωρίου του Δήμου Οινιαδών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας διενεργήθηκαν από τον ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις και ενημερώθηκαν οι παραγωγοί για την υποβολή δηλώσεων.
Για τις ζημιές του Οκτωβρίου υποβλήθηκαν 576 δηλώσεις και το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων έχει αρχίσει, ενώ στο Δ.Δ. Λεσινίου έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Για τις ζημιές του Νοεμβρίου υποβάλλονται δηλώσεις, ενώ το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς το συντομότερο δυνατό.
Από τις προαναφερόμενες χαλαζοπτώσεις - ανεμοθύελλες προξενήθηκαν ζημιές στο πάγιο (4 στάβλοι που ήδη καταγράφηκαν) και το ζωικό κεφάλαιο (μία χοιροτροφική μονάδα, της οποίας η καταγραφή δεν ολοκληρώθηκε γιατί δεν είχε υποβληθεί αίτηση ασφάλισης, όπως ορίζεται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1999/Β'). Στο φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν αναφερθεί αιτήματα μέχρι σήμερα.
Οι ζημιές αυτές, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νέος Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013 (2006/C 319/EU), θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε..
2. Ο ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, αρ. Υπουργικής Απόφασης 15711/30-9-1998 (ΦΕΚΙ079/Β΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα, για ζημιές ποσοστού 100% αποζημιώνει περίπου το 75%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα διεθνώς. Σημειώνεται ότι η κάλυψη των ζημιών σε ποσοστό 100%, δηλαδή από μηδενική βάση, είναι πέρα από τα όρια κάθε ασφαλιστικής πρακτικής διεθνώς, σύμφωνα με την οποία σε κάθε ζημιά ο ασφαλιζόμενος συμμετέχει κατά ένα ποσοστό υποχρεωτικά, καθότι δεν θα υπήρχε μέριμνα και ευθύνη εκ μέρους των παραγωγών για τη διασφάλιση της μη ζημιωθείσης παραγωγής τους.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Ασφάλισης Ζωικής Παραγωγής (ΦΕΚ1999/Β΄), σε περίπτωση ζημιών από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους που αναφέρονται στο άρθρο 2 και εφόσον η ζημιά υπερβαίνει τους περιορισμούς των άρθρων 6 και 7, η αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. καλύπτει το 80% των πάνω: από 3% για τις χοιρομητέρες και τους κάπρους και τις στρουθοκαμήλους, από 5% για τα χοιρίδια, τους παχυνόμενους και αναπτυσσόμενους χοίρους, τις όρνιθες αναπαραγωγής και αυγοπαραγωγής και τα μελισσοσμήνη, από 8% για τα κοτόπουλα πάχυνσης, τα εκτρεφόμενα θηραματικά πτηνά, τα λοιπά πτηνά και τα κουνέλια, ποσοστών ζημιάς του αριθμού των εκτρεφόμενων ζώων κατά αυτοτελή εκτροφή. Για τα μόνοπλα, βοοειδή, αίγες και πρόβατα, η κατά τα ανωτέρω αποζημίωση καλύπτει το 80% της ζημιάς.
Τέλος, οι κρατικές ενισχύσεις που καταβάλλονται για τις ζημιές των προγραμμάτων ΠΣΕΑ χορηγούνται από τον ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με το νέο Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και βάσει των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007 - 2013 (2006/C 319/EU) και φτάνουν:
α) για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου το 80% της διαπιστωμένης δαπάνης αντικατάστασης,
β) για ζημιές παγίου κεφαλαίου (κτίσματα & εξοπλισμός) το 70% της δαπάνης ανακατασκευής, επισκευής ή αντικατάστασης,
γ) για τις ζημιές σε αποθηκευμένα προϊόντα και ζωοτροφές το 60% της αξίας τους,
δ) για αντιστάθμιση των ζημιών απώλειας φυτικής και ζωικής παραγωγής το 50%της αξίας της απολεσθείσας παραγωγής.
Ο Υπουργός
Α. ΚΟΝΤΟΣ»
8. Στην με αριθμό 4020/8-1-08 ερώτηση του Βουλευτή κ. Ιωάννη Μαγκριώτη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β13-20/25-1-08 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Aπαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ι. Μαγκριώτης, με θέμα «Μείωση του τζίρου στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας», και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ.Εμπορίου - Γ.Γ. Καταναλωτή σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Από το 1992 και μετά, δυνάμει της Α.Δ. 16/92, οι τιμές πώλησης των πάσης φύσεως αγαθών και υπηρεσιών στο σύνολο σχεδόν των τροφίμων και ποτών διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση την προσφορά, ζήτηση και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, σε όλα τα στάδια εμπορίας τους (βιομηχανία, βιοτεχνία, εισαγωγέας, χονδρέμπορος, λιανοπωλητής), με μόνη εξαίρεση τα οπωρολαχανικά και τις παιδικές τροφές, των οποίων οι τιμές τελούν ακόμα υπό το καθεστώς των ελεγχομένων ειδών.
Η απελευθέρωση των τιμών ήταν απόρροια της επιτακτικής ανάγκης εναρμόνισης της οικονομίας της ελληνικής αγοράς προς τις αντίστοιχες οικονομίες των άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε., αφ' ενός μεν γιατί κάτι τέτοιο επιτάσσει η συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. και αφετέρου γιατί με την απελευθέρωση αυτή διασφαλίσθηκε η οικονομική επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στις ανταγωνιστικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Αγορά, που είναι αlσθητές αλλά και για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις αυτές να δραστηριοποιηθούν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, προς όφελος των ιδίων και του καταναλωτικού κοινού.
Συνεπεία πλέον της απελευθερωμένης αγοράς οι εκάστοτε κρατούσες συνθήκες, πολλές φορές στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού, εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τις τιμές (π.χ. με χαμηλή προσφορά -υψηλή ζήτηση - άνoδoς τιμών ,με υψηλή προσφορά -χαμηλή ζήτηση -μείωση τιμών).
Το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, δε σημαίνει ότι δεν υφίσταται μηχανισμός ελέγχου αυτών, αφού σε ισχύ ευρίσκεται το ισχυρό νομικό πλαίσιο του Ν. 703/77 «Περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εφαρμόζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, νόμος που θεσπίζει κανόνες περί τη λειτουργία της αγοράς μέσα από υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, που για ίδιο και μόνο οικονομικό όφελος, εφαρμόζουν συμπεριφορές και πρακτικές που διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εναρμονισμένες πρακτικές τιμών, ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις κ.λ.π.).
Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, ο ανταγωνισμός υπαγορεύει στον καταναλωτή την ανάγκη όπως, για την προστασία του και διασφάλιση των οικονομικών του συμφερόντων, ερευνά την αγορά, για επιλογή των προϊόντων της αρεσκείας του και στις συμφέρουσες γι' αυτόν τιμές.
Από πλευράς αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Τιμών, Τροφίμων και Ποτών της Γ.Γ. Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης ισχύουν μηχανισμοί, μέσω των οποίων παρακολουθείται η διαμόρφωση και εξέλιξη των τιμών τροφίμων και ποτών στην εγχώρια αγορά, όπως:
α) Η Α.Δ. 5/05, με την οποία επιβάλλεται η υποχρέωση σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες και εισαγωγείς μεγάλης οικονομικής επιφάνειας (υψηλός κύκλος εργασιών) όπως, επί εκδηλούμενης πρόθεσής τους να μεταβάλλουν τις τιμές των τροφίμων και ποτών (που απαριθμούνται σε 57 προϊόντα), ενημερώνουν απευθείας την υπηρεσία 10 ημέρες τουλάχιστον, πριν τη μεταβολή αυτή, υποβάλλοντας προς τούτο τον τιμοκατάλογο με τις νέες τιμές. Σε συνέχεια αυτής της διάταξης και σε μια προσπάθεια καλύτερης καταγραφής των τάσεων της αγοράς, ζητήθηκε από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης από τις αλυσίδες των Super Market να καταθέτουν επιπλέον λίστες με τις τιμές από 450 βασικά προϊόντα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και με παράλληλη εξέταση των τιμών παραγωγού και των αντίστοιχων διεθνών τιμών επιδιώκεται η διερεύνηση αναίτιων ανατιμήσεων.
β) Η σε τακτά χρονικά διαστήματα διενέργεια τιμοληψίας σε βασικά είδη διατροφής από επιλεγμένες πηγές πληροφόρησης (Σούπερ Μάρκετ) της Πρωτεύουσας.
γ) Ο καθημερινός αγορανομικός και τιμοληπτικός έλεγχος στις τιμές οπωρολαχανικών που διαμορφώνονται στις Λαϊκές Αγορές της Πρωτεύουσας.
δ) Η λειτουργία του θεσμού «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ», όπου καταγράφονται οι
τιμές πώλησης οπωρολαχανικών που διαμορφώνονται στις Κεντρικές Αγορές Χονδρεμπορίου και στις Λιανικές (Σούπερ-Μάρκετ, Οπωροπωλεία και Λαϊκές Αγορές).
Όλα τα στοιχεία τιμών που συλλέγονται από τους παραπάνω μηχανισμούς καταγράφονται παρακολουθούνται και αξιολογούνται έτσι ώστε να υπάρχει κάθε φορά μια σαφής εικόνα στις τάσεις της αγοράς από πλευράς τιμών. Στο πλαίσιο των δράσεών μας για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την καλύτερη ενημέρωση, τόσο των εμπόρων, αλλά και των καταναλωτών, δημοσιοποιούμε - στην αντίστοιχες ιστοσελίδες- τις τιμές χονδρικής οπωρολαχανικών και κρεάτων στις Κεντρικές Αγορές Αθηνών (Ρέντη) και Θεσσαλονίκης. Έτσι ο κάθε λιανοπωλητής γνωρίζει τι τιμές θα βρει στη Κεντρική Αγορά σε καθημερινή βάση. (Βλ. lστοσελίδες www.okaa.gr, στο πεδίο: Δελτία Τύπου-Δελτία Τιμών και www.kath.gr, πεδίο: Δελτία Τιμών). Η γραμμή καταναλωτή 1520 λειτουργεί διατηρώντας την ανωνυμία της κάθε καταγγελίας, αν αυτό επιθυμεί ο κάθε καταγγέλλων πολίτης, διερευνά την κάθε υπόθεση και δημοσιοποιεί τις ποινές.
Επίσης, σημειώνουμε ότι ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος με την από 13/12/07 επιστολή του ζήτησε από εταιρίες τροφίμων, μετά την αναγγελία νέων τιμών στα προϊόντα τους και επειδή αυτές υπερβαίνουν τις αυξήσεις του δείκτη καταναλωτή, να ενημερώσουν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης με τα αναλυτικά κοστολόγια από τα οποία προκύπτουν οι αυξήσεις. Επιπλέον ζήτησε όπως γνωστοποιήσουν αν οι αναγγελθείσες ανατιμήσεις αφορούν νέα παραγωγή ή εισαγωγή ή αποθέματα προσδιορίζοντας και το χρονικό διάστημα που αφορούν.
Ήδη η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε διαβούλευση με εκπροσώπους βιομηχανιών τροφίμων για το θέμα της τιμολογιακής τους πολιτικής.
Ο αγορανομικός έλεγχος ως προς την κανονικότητα ή μη των τιμών, υπό τη στενή του έννοια, διενεργείται μόνο στις τιμές των οπωρολαχανικών και παιδικών τροφών, επειδή τα είδη αυτά, όπως προαναφέρεται, υπάγονται στην κατηγορία «των ελεγχομένων ειδών».
Σε όλα τα υπόλοιπα είδη τροφίμων και ποτών η κανονικότητα των τιμών συνδέεται ευθέως με το Ν. 703/77 αρμοδιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Δεν υπάρχει βέβαια αμφιβολία ότι οι αυξήσεις διεθνώς των τιμών πετρελαίου, έχουν επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών και κατ' επέκταση και στην χώρα μας. Αυτονόητο λοιπόν είναι ότι οι αυξήσεις αυτές επιδρούν και στην εσωτερική αγορά μέσω αυξητικού επηρεασμού τιμών και ως εκ τούτου ο παράγοντας «πετρέλαιο» ως στοιχείο επίδρασης στο κόστος των τροφίμων και ποτών δε μπορεί να παραγνωρισθεί.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πολύ υψηλές τιμές διαμόρφωσης των δημητριακών, αφ' ενός μεν λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στην χώρα μας και αφ' ετέρου λόγω της υψηλής ζήτησης που παρατηρήθηκε στην Κίνα και lνδία για τα προϊόντα αυτά, είχαν σαν συνέπεια ν' αυξηθούν σημαντικά οι διεθνείς τιμές του είδους, αίτια που επέδρασαν αυξητικά στις τιμές των παραγώγων προϊόντων των δημητριακών (άλευρα, άρτος, ζυμαρικά κ.λ.π.).
Οι αυξήσεις των εισαγωγικών τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων (όπως γάλα, τυροκομικά, κρέατα κ.λ.π.), που συμπαρασύρουν αυξητικά και τις τιμές των αντίστοιχων εγχωρίων προϊόντων, λαμβανομένου μάλιστα υπόψη ότι στις αξίες αυτές επέδρασαν και επελθούσες ανατιμήσεις των ζωοτροφών.
Σε επίπεδο εργοστασιακών τιμών στα παραπάνω προϊόντα δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι οι τιμές αυτές επηρεάζονται και από άλλους κοστολογικούς παράγοντες που δε μπορούν να παραγνωρισθούν, όπως:
Η τελική τιμή εργοστασίου, αναμφισβήτητα εμπεριέχει στοιχεία κόστους που εξ' αντικειμένου δεν μπορούν να παραγνωρισθούν, όπως π.χ.
- Τιμή κτήσης πρώτης ύλης, μεταφορά στο εργοστάσιο, έξοδα παραγωγής, έξοδα διάθεσης, γενικά έξοδα, καθαρά κέρδη, προμήθεια αντιπροσώπων, κέρδη χονδρεμπόρων, κέρδη λιανοπωλητών, Φ.Π.Α. κ.λ.π.).
Επίσης ο έλεγχος για την εφαρμογή των διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικα και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού ισχυουσών Αγορανομικών Διατάξεων εντάσσεται μέσα στα ημερήσια καθήκοντα των Αρχών που ασκούν αγορανομικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις από τους υπόχρεους εφαρμογής των διατάξεων αυτών, κινούνται οι διαδικασίες εφαρμογής των νομίμων κατά των παραβατών. Επιπρόσθετα, σας πληροφορούμε ότι, με την έκδοση του Ν.3377/19-08-05 «Θέματα Υπουργείου Ανάπτυξης», ενισχύεται η κείμενη Νομοθεσία.
Σας γνωρίζουμε ότι για τη διάπραξη αγορανομικών αδικημάτων το μέγιστο μέρος αυτών τιμωρείται μόνο ποινικά από τα αρμόδια δικαστήρια και σε μερικές εξειδικευμένες περιπτώσεις τιμωρείται πέραν των ποινικών κυρώσεων και με το Νόμο 1401/83, που επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα με απόφαση των αρμόδιων Νομαρχών.
Σε εξειδικευμένες περιπτώσεις αδικημάτων και σε εφαρμογή του άρθρου 38 παράγρ. 2-6 του Αγορανομικού Κώδικα, αυτά τιμωρούνται μόνο με χρηματικό πρόστιμο 350 ευρώ με τη διαπίστωση της παράβασης.
Επιπλέον, σας επισυνάπτουμε το με αριθμ. πρωτ. 133/14-01-2008 σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ»
9. Στην με αριθμό 1294/30-10-07 ερώτηση της Βουλευτού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β1/10021/29833/5445/22-11-07 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. 9065/08-06-2007 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, σχετικά με τη μεταστέγαση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ζεφυρίου στο νέο, υπό διαμόρφωση, μισθωμένο κτίριο καθώς και τη στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α) Το Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις υπ' αριθμ. 147/20/8-6-2006 και 175/13-7-2006 αποφάσεις του, ενέκρινε τη μίσθωση του επί των οδών Φαβιέρου και Κρυστάλλη κτιρίου, συνολικής επιφανείας ανωδομής 359,28 τ.μ. με επιπλέον 158,27 τ.μ. υπόγειο, ιδιοκτησίας Πελώνη Γεωργίου - Σχίζα Σταματίας για τη μεταστέγαση των ιατρείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ζεφυρίου σε νέο κτίριο.
Σύμφωνα με τις ως άνω αποφάσεις, το κτίριο θα είναι έτοιμο προς χρήση έξι (6) μήνες μετά την παραλαβή των σχεδίων από την Τεχνική Δ/νση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Τα σχέδια παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες στις 29/12/06, προκειμένου, όμως, να αρχίσουν οι εργασίες διαρρύθμισής του έπρεπε απαραίτητα να αναθεωρηθεί η οικοδομική άδεια του κτιρίου από την Πολεοδομία για αλλαγή χρήσης από ισόγειο κατάστημα και Α΄ όροφο κατοικία σε ιατρεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ζεφυρίου.
Η αναθεώρηση της άδειας πραγματοποιήθηκε στις 11-06-07.
Σύμφωνα, δε, με τον όρο β΄ της υπ' αριθμ. 147/20/8-6-06 απόφασης του Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το κτίριο θα είναι έτοιμο προς χρήση στις 11-12-07.
Σε περίπτωση μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών, ο ιδιοκτήτης δικαιούται να υποβάλλει έγγραφο αίτημα παράτασης του χρόνου παράδοσης του κτιρίου προς τη Δ/νση Τεχνικής & Στέγασης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Ο Διευθυντής της Δ/νσης Τεχνικής & Στέγασης εφόσον κρίνει λογικό το αίτημα, εγκρίνει μια εύλογη χρονική παράδοση του κτιρίου, η οποία δε θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τους έξι (6) μήνες.
Σημειώνουμε ότι οι αναγκαίες εργασίες εκτελούνται κανονικά από τους ιδιοκτήτες, σύμφωνα με το από 2/7/07 υπογραφέν ιδιωτικό συμφωνητικό.
Όσον αφορά στις ανάγκες σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στα ιατρεία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ζεφυρίου, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω.
Τα ιατρεία Ζεφυρίου υπάγονται στην Τ.Μ.Υ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγίων Αναργύρων και αρμόδιος για την τοποθέτηση προσωπικού είναι ο Διευθυντής της εν λόγω Τ.Μ.Υ.
Σύμφωνα με τον οργανισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Τ.Μ.Υ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αγίων Αναργύρων προβλέπονται συνολικά τριάντα (30) θέσεις νοσηλευτριών και υπηρετούν δώδεκα (12). Στις υπόλοιπες ειδικότητες υγειονομικών υπαλλήλων, προβλέπονται εξήντα οχτώ (68) και υπηρετούν σαράντα ένας (41), όπως αναλύεται παρακάτω:
ΤΕ Νοσηλευτικής Μαιευτικής προβλέπονται (18) και υπηρετούν (5).
ΤΕ Επισκεπτών Υγείας προβλέπονται (4) και υπηρετούν (3).
ΤΕ Ραδιολογίας Ακτινολογίας προβλέπονται (4) και δεν υπηρετεί κανείς.
ΤΕ Ιατρικών Εργαστηρίων προβλέπονται (7) και υπηρετούν (4).
ΤΕ Οδοντοτεχνιτών προβλέπονται (5) και υπηρετούν (4).
ΤΕ Κοινωνικής Εργασίας προβλέπονται (2) και δεν υπηρετεί κανείς.
ΔΕ Βοηθών Νοσοκόμων προβλέπονται (12) και υπηρετούν (6).
ΔΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών προβλέπονται (5) και υπηρετούν (5).
ΔΕ Υπαλλήλων Φαρμακείου προβλέπεται (1) και υπηρετεί (1).
ΔΕ Βοηθών Ιατρικών Βιολογικών Εργαστηρίων προβλέπονται (6) και υπηρετούν (7).
ΔΕ Οδοντοτεχνιτών προβλέπονται (4) και υπηρετούν (4).
ΥΕ Οδοντοτεχνιτών δεν προβλέπεται και υπηρετεί (1).
ΥΕ Πρακτικών Νοσοκόμων δεν προβλέπεται και υπηρετεί (1).
Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ θα τις καλύψει άμεσα.
Ο Υπουργός
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ»
10. Στην με αριθμό 1335/31-10-07 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ελπίδας Παντελάκη και Γεωργίου Μαυρίκου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ90022/29838/1941/23-11-07 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της uπ'αριθμ. πρωτ, 1335/31.10.2007 ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους Βουλευτές κ.κ. Ελπίδα Παντελάκη και Γιώργo Mαυρίκο, σχετικά με τη μεταφορά του προσωπικού της ΑΔΕΚΤ Α.Ε, στο Δήμο Ροδίων και των προβλημάτων που ανέκυψαν από τον λόγο αυτό σε σχέση με το Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (μη χορήγηση στην επιχείρηση ΑΔΕΚΤ Α.Ε. ασφαλιστικής ενημερότητας), σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα :
Σύμφωνα με όσα μας γνωστοποίησε η Διοίκηση του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (υπ' αριθμ. πρωτ. 3097/12.11.07 απαντητικό της έγγραφο), η διαδημοτική επιχείρηση ΑΔΕΚΤ Α.Ε., με μέλη τους Δήμους Ροδίων και Χάλκης, έχει τεθεί υπό εκκαθάριση. Με την uπ' αριθμ. 64/29.03.2005 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., η εν λόγω επιχείρηση ρύθμισε τις οφειλόμενες ασφαλιστικές της εισφορές, κατέβαλε την προβλεπόμενη προκαταβολή, καθώς και είκοσι δύο (22) δόσεις έως και τον Δεκέμβριο του έτους 2006, ενώ έκτοτε δεν πραγματοποίησε καμία καταβολή εκ των υπολειπόμενων δόσεων, με αποτέλεσμα να απωλέσει το δικαίωμα της ρύθμισης. Τον Μάρτιο του έτους 2007, η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση για ρύθμιση των οφειλών της, σύμφωνα με τις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 28, του ν. 3518/2006 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 272) και, επί του παρόντος, βρίσκεται σε εξέλιξη τακτικός έλεγχος, Οι συνολικές βεβαιωμένες οφειλόμενες εισφορές, ανέρχονται στο ποσό των 2.203.596,17 ευρώ. Επίσης, η επιχείρηση οφείλει και ποσό 352.075,34 ευρώ, το οποίο αφορά σε τρέχουσες εισφορές περιόδου από 01/10/2006 έως σήμερα του δηλώθηκαν στις Α.Π.Δ..
Σύμφωνα, όμως, με τις διατάξεις των άρθρων 39, παρ. 7, του ν. 2065/1992 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 113), του άρθρου 59, του 2676/1999 (Φ.Ε.Κ. Α΄ 1), της Φ. 21/116/04.07.2000 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 839) Υπουργικής Απόφασης και του άρθρου 7, του Φ. 11321/647/27/22.07.2003 νεότερης Υπουργικής Απόφασης (Φ.Ε.Κ. Β΄ 1013), αποδεικτικά ασφαλιστικής ενημερότητας, χορηγούνται μόνον σε όσους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, δηλαδή μόνον σε όσους δεν οφείλουν στον Ι.Κ.Α. –Ε.Τ.Α.Μ. ασφαλιστικές εισφορές ή έχουν προβεί σε ρύθμιση της οφειλής τους (άρθρα 49 έως και 55, του ν. 2676/1999, όπως ισχύουν σήμερα) και τηρούν τους όρους αυτής.
Ο Υπουργός
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ν. ΜΑΓΓΙΝΑΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση και λήψη της οριστικής απόφασης -μετά τις ανακοινώσεις που έκανα την προηγούμενη Παρασκευή- σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος και Aρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Παπανδρέου και 101 Βουλευτές του Κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Η συζήτηση της πρότασης θα διεξαχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 137 και 144 του Κανονισμού της Βουλής.
Έχω την τιμή να θέσω και πάλι υπ’ όψιν του Σώματος τα της οργάνωσης της συζήτησης, σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθήσαμε σε ανάλογες συζητήσεις. Δηλαδή, κατ’ εφαρμογή της διάταξης παραγράφου 5 του άρθρου 65 του Κανονισμού της Βουλής να υπάρξει κατάλογος κατά προτεραιότητα ομιλητών που θα οριστούν από τα κόμματα ως εξής. Τρεις Βουλευτές από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, τρεις Βουλευτές από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και ανά ένας συνάδελφος από τα άλλα τρία κόμματα εκτός από τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους. Όποιος άλλος συνάδελφος θέλει να μιλήσει θα εγγραφεί με το ηλεκτρονικό σύστημα μέχρι το τέλος της ομιλίας του δεύτερου ομιλητή.
Οι πέντε πρώτοι ομιλητές, ένας από κάθε κόμμα πρότεινα να μιλήσουν μέχρι δεκαπέντε λεπτά και οι υπόλοιποι τέσσερις μέχρι οκτώ λεπτά. Σύμφωνα με τον Κανονισμό οι συνάδελφοι που θα εγγραφούν στον κατάλογο με το ηλεκτρονικό σύστημα θα μιλήσουν από πέντε λεπτά.
Οι ομιλητές θα λάβουν το λόγο εναλλάξ και δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες. Οι αναπληρωτές των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα μιλήσουν μέχρι οκτώ λεπτά αν όμως προηγηθεί η ομιλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο αναπληρωτής του, θα λάβει το λόγο για πέντε λεπτά. Οι Υπουργοί θα μιλήσουν για δεκαοκτώ λεπτά της ώρας. Κατά τα λοιπά, θα εφαρμοστούν οι διατάξεις του άρθρου 97, παράγραφος 1-3, του Κανονισμού της Βουλής.
Θέλω, επίσης, να σας προτείνω, λόγω των υποχρεώσεων που έχει και ο Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και οι Αρχηγοί των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 21.00΄ απόψε, λόγω του ευρισκομένου στην Ελλάδα νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια, να γίνουν οι εξής αλλαγές:
Θα μιλήσουν οι δύο πρώτοι ομιλητές. Από την πλευρά του κόμματος που έχει την πρωτοβουλία για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα μιλήσει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Θα ακολουθήσει η ομιλία εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας του εισηγητή της κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ομιλία της Γενικής Γραμματέως του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Θα μιλήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κουβέλης. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και στη συνέχεια η ομιλία του Προέδρου και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιου Παπανδρέου, για να προλάβουν οι Αρχηγοί τις υποχρεώσεις που έχουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και θα ακολουθήσει κατάλογος των ομιλητών με την εξής σειρά: Λιάνα Κανέλλη, Αθανάσιος Πλεύρης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ιωάννης Μπουγάς, Γεώργιος Πεταλωτής, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και οι άλλοι συνάδελφοι που θα εγγραφούν.
Τέλος, προτείνω η συζήτηση να ολοκληρωθεί τη δωδεκάτη νυχτερινή. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι της πρότασης.
Συμφωνείτε, κύριοι συνάδελφοι, με αυτά που σας πρότεινα;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς η πρόταση έγινε δεκτή ομοφώνως.
Παρακαλώ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να λάβει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η χώρα βιώνει εδώ και καιρό μια βαθιά ηθικοπολιτική κρίση, μια κρίση που τείνει να μετατραπεί σε θεσμική και να καταστεί ανεξέλεγκτη. Υπάρχει, δυστυχώς, στη χώρα μας πρόβλημα δημοκρατίας και προφανώς υπάρχει πρόβλημα κράτους δικαίου. Ο πολίτης έχει πάψει να πιστεύει στους θεσμούς και κυρίως έχει πάψει να νιώθει σίγουρος και ασφαλής. Πρόκειται για μία κρίση εμπιστοσύνης, που αφορά όχι μόνο τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα αλλά και τους κοινοβουλευτικούς και αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, αφορά το δικαστικό σύστημα, αφορά το σύστημα επικοινωνίας.
Η προηγούμενη Βουλή κληροδότησε στη σημερινή Βουλή μια σειρά από πολύ μεγάλες εκκρεμότητες; το τεράστιο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων που μεγεθύνεται λόγω της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, το μεγάλο σκάνδαλο του καρτέλ γάλακτος και της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το λησμονημένο, δυστυχώς, σκάνδαλο των απαγωγών των Πακιστανών.
Θα περίμενε κάποιος οι εκλογές του Σεπτεμβρίου να λειτουργήσουν κατά καθαρτήριο τρόπο και να λύσουν το γόρδιο δεσμό της κρίσης πολιτικής νομιμοποίησης. Δυστυχώς, όμως, ζούμε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, γιατί οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δεν έλυσαν αυτό το πρόβλημα νομιμοποίησης, δεν βοήθησαν να συντελεστεί μια υπέρβαση, δεν μπόρεσε να αναπνεύσει κοινωνικά και πολιτικά η χώρα. Τα προβλήματα μεταφέρθηκαν αυτούσια στην παρούσα Βουλή και ήρθαν να προστεθούν και όλα τα άλλα των τελευταίων έξι μηνών, με αποτέλεσμα να έχουμε πια ένα τοπίο ζοφερό, σκοτεινό. Γιατί ήρθε πολύ γρήγορα η υπόθεση Ζαχόπουλου με τα παράπλευρα σκάνδαλα που αφορούν τις περίεργες διαπλοκές και διασυνδέσεις μεταξύ πολιτικής εξουσίας, οικονομικών συμφερόντων και παραγόντων και διαμεσολαβητών της δημοσιογραφίας. Ήρθε το μεγάλο σκάνδαλο της «SIEMENS», που το θέλησε η Πλειοψηφία να μείνει αδιερεύνητο και έτσι φτάσαμε σε μια κατάσταση κομβική. Φτάσαμε στην ακύρωση της πολιτικής και στην έκπτωση των θεσμών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Αγωνίζεται η Κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα, να επαναφέρει πολιτικές πρωτοβουλίες, αλλά έχει χάσει πλήρως τα μεταρρυθμιστικά της προσχήματα. Δεν μπορεί να πάρει καμμία σοβαρή πρωτοβουλία. Ουσιαστικά, έχει γειωθεί πολιτικά όλη η κατάσταση.
Η επιτομή του προβλήματος αυτού, που είναι πρόβλημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου –επαναλαμβάνω- είναι το δίδυμο σκάνδαλο των υποκλοπών. Και μιλάω για δίδυμο σκάνδαλο, γιατί δεν είχαμε μόνον την υπόθεση των υποκλοπών αυτή καθ’ εαυτή. Είχαμε την αυτοκτονία Τσαλικίδη, που είναι από μόνη της ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, και κυρίως είχαμε το πρωτοφανές και προκλητικό σκάνδαλο της συγκάλυψης των υποκλοπών.
Αυτό, λοιπόν, το δίδυμο σκάνδαλο –και θα μου επιτρέψτε να πω ότι πολύ πιο προσβλητικό για τους δημοκρατικούς και τους δικαιοκρατικούς θεσμούς είναι το σκάνδαλο της συγκάλυψης- θίγει το σύνολο των θεσμών, θίγει την κυριαρχία της χώρας.
Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Γνωρίζω πόσο ισχνό είναι πια διεθνώς το φαινόμενο της εθνικής κυριαρχίας. Αλλά για μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή, προηγμένη χώρα όπως η Ελλάδα, υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας κυριαρχίας. Και θα ήθελα να ορίσω τον πυρήνα αυτό ως ταυτόσημο με τα στοιχεία της αξιοπρέπειας της χώρας, της εθνικής της αξιοπρέπειας. Αυτός ο πυρήνας θίγεται με την υπόθεση των υποκλοπών.
Και αντιλαμβάνεστε ότι ένα κράτος που δεν μπορεί να προστατεύσει τα ίδια τα όργανά του, τα βασικά πολιτικά και πολιτειακά του όργανα και τους πολίτες του, είναι ένα κράτος ανήμπορο, είναι ένα κράτος σε κρίση. Ο κ. Καραμανλής δε είναι ένα τραγικό πρόσωπο, γιατί ο ίδιος από αυτάρεσκο θύμα των υποκλοπών, έχει πια μετατραπεί σε έναν αμήχανο θύτη της συγκάλυψης των υποκλοπών.
Για φανταστείτε όμως την εικόνα ενός Πρωθυπουργού, που δεν μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο των δικών του επικοινωνιών και επιπλέον δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί ποιος και γιατί το παραβιάζει το απόρρητο αυτό. Ένας τέτοιος Πρωθυπουργός είναι κατώτερος των περιστάσεων, γιατί είναι ένας Πρωθυπουργός, που δεν εμπνέει στους πολίτες εμπιστοσύνη, δεν παρέχει ασφάλεια.
Αυτή, η στάση του Πρωθυπουργού προσωπικά και της Κυβέρνησης δημιουργεί μια συνολική παραφθορά των θεσμών, συμπαρασύρει τα πάντα. Κατ’ αρχάς υπάρχει μια παραφθορά της ίδιας της λειτουργίας της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί ως συνταγματικό όργανο, αλλά ως παραθεσμικό κέντρο, που ακούει στο όνομα: «Μέγαρο Μαξίμου» και το οποίο κινείται πέραν του Συντάγματος και των κανόνων της έννομης τάξης.
Συμπαρασύρθηκε, δυστυχώς, η ίδια η Βουλή των Ελλήνων. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρεμποδίζεται στην άσκηση του έργου της. Τα δικαιώματα της Αντιπολίτευσης, που, δυστυχώς, είναι ελάχιστα –και θα έπρεπε να έχουμε διασφαλίσει στον Κανονισμό της Βουλής περισσότερα και καθαρότερα δικαιώματα- καταργούνται.
Αυτό φάνηκε και τώρα, με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου. Παρ’ ότι η Αντιπολίτευση σύσσωμη ζήτησε να κλητευθούν ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κρίσιμοι δημόσιοι λειτουργοί –ο κ. Κλαδάς, ο κ. Ανδριανός, ο κ. Αγγέλου- τα δικαιώματά της δεν έγιναν σεβαστά. Το ίδιο έγινε λίγο πριν τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής με την ακρόαση του κ. Ζορμπά, με αφορμή το περιβόητο πόρισμά του για τα δομημένα ομόλογα.
Απορρίφθηκε η πρόταση της Αντιπολίτευσης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη «SIEMENS», που θα έπρεπε να είναι ένα πεδίο υποδειγματικής και κοινής δράσης του πολιτικού κόσμου, προκειμένου να απαντήσουμε στη δυσπιστία, την απέχθεια, θα έλεγα, της κοινωνίας των πολιτών.
Το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο, όπως το εισηγήθηκε η Κυβέρνηση και όπως το ψήφισε η Βουλή, δεν είναι επαρκές. Κανείς δεν είναι πεπεισμένος ότι τώρα είναι ασφαλής στις επικοινωνίες του.
Και βέβαια, έχουμε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα και με τη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη φαίνεται να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις του σκανδάλου της συγκάλυψης των υποκλοπών. Από την πρώτη στιγμή εμπλέκεται, παρά το νόμο, παραθεσμικά, ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Εμπλέκεται προσωπικά, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Διενεργείται, θυμίζω, προκαταρκτική εξέταση για έντεκα ολόκληρους μήνες, χωρίς να ενημερωθεί και χωρίς να κληθεί να συμπράξει το μόνο όργανο που είχε τεχνογνωσία και ικανότητα να αντιληφθεί τι συμβαίνει, που είναι η Α.Δ.Α.Ε., παραβιάζεται ο νόμος για την προστασία των τηλεπικοινωνιών, όπως και ο νόμος για την προστασία του προσωπικού απορρήτου.
Και όλα αυτά στη συνέχεια κορυφώνονται, γιατί η ίδια η Ολομέλεια Εφετών συγκαλείται, εμπλέκεται η ίδια, η υπόθεση ανατίθεται σε Εφέτη Εδικό Ανακριτή, καλλιεργούνται φρούδες ελπίδες για μια δικαιοσύνη που μπορεί να αποκαλύψει την αλήθεια και να οδηγήσει τους δράστες στο εδώλιο του κατηγορουμένου ή έστω να πληροφορήσει με τρόπο έγκυρο τον ελληνικό λαό, την Κυβέρνηση και τη Βουλή γι’ αυτό που συνέβη και ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες. Και, βέβαια, έχουν συμπαρασυρθεί, στο μεταξύ, οι νεότευκτοι θεσμοί της Αναθεώρησης του 2001, θεσμοί που εγκαθιδρύθηκαν ομόφωνα, οι ανεξάρτητες αρχές. Η Κυβέρνηση έχει γίνει εχθρός των ανεξάρτητων αρχών και έχει παρασύρει και τη δικαιοσύνη, στο υψηλότερο επίπεδό της, στο να ανοίξει ένα θεσμικά παράδοξο και προκλητικό μέτωπο με τις ανεξάρτητες αρχές.
Η Α.Δ.Α.Ε. αποκλείστηκε από την ενημέρωση, παραβιάστηκαν οι αρμοδιότητές της, κανονιστικές και ερευνητικές, υποτιμήθηκε, τέθηκε σε ομηρία, όπως όλες οι ανεξάρτητες αρχές, λόγω της μη ανανέωσης με φυσιολογικό ρυθμό της θητείας των μελών. Και έτσι, το μόνο σοβαρό όργανο που είχαμε στη διάθεσή μας, που κατέληξε σε πορίσματα, έμεινε χωρίς θεσμικούς συνομιλητές. Ούτε η Βουλή ούτε η δικαιοσύνη μπόρεσαν να δώσουν συνέχεια και υπόσταση σε αυτά που μας έχει πει προ πολλού, από το 2006, τελικά από τις 28 Ιουνίου του 2006, η Α.Δ.Α.Ε..
Φθάσαμε δε στην εξής κωμικοτραγική κατάσταση, που πρέπει να τη συνειδητοποιήσουμε ως Βουλή. Επιβάλλονται αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις, κυρώσεις κατά της «VODAFONE», κυρώσεις κατά της «ERICSON», τεράστια πρόστιμα. Επιλαμβάνονται τα διοικητικά δικαστήρια, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ενώ επιβάλλονται αυστηρές διοικητικές κυρώσεις, δεν υπάρχει καν η δικονομική ευχέρεια να επιβληθούν ποινικές ευθύνες. Συγκαλύπτονται και αποσιωπώνται οι ποινικές ευθύνες. Δείτε την αντιφατική και εξευτελιστική εικόνα ενός κράτους που δεν σέβεται τους κανόνες της κοινής λογικής, οι οποίοι βρίσκονται στον πυρήνα τελικά και της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Είναι δυνατόν, να κινείται ένα όργανο, η Α.Δ.Α.Ε., να αποκαλύπτει την αλήθεια, να επιβάλει κυρώσεις, να επιλαμβάνεται η διοικητική δικαιοσύνη και η ποινική δικαιοσύνη να μην μπορεί να βρει τίποτε; Η δε Βουλή ρίχνει έναν πέπλο, δήθεν, παρθενίας και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν την ανέλαβε την προηγούμενη φορά και, δυστυχώς, δεν θα την αναλάβει και σήμερα.
Η σύγκρουση ανάμεσα στη δικαιοσύνη και τις ανεξάρτητες αρχές προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, γιατί δεν είναι μόνον οι υποκλοπές. Στη συνέχεια είχαμε το πόρισμα με τις κάμερες παρακολούθησης των πολιτών, με αφορμή τις συγκεντρώσεις. Είχαμε γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παραβιάζει το Σύνταγμα και το νόμο, γιατί παραγνωρίζει τις κανονιστικές αρμοδιότητες της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, τις κανονιστικές, εκεί, δηλαδή, που λειτουργεί ως κανονιστικός νομοθέτης και ο Εισαγγελέας και το ποινικό δικαστήριο έχουν υποχρέωση εφαρμογής του νόμου, όπως αυτός ψηφίζεται από τη Βουλή και συμπληρώνεται με κανονιστικές πράξεις από το αρμόδιο όργανο. Και αρμόδιο όργανο, κατά το Σύνταγμα, είναι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Το ίδιο πάτε να κάνετε, κύριοι Υπουργοί, τώρα και με αφορμή τη μπλογκόσφαιρα, τον ελεύθερο χώρο έκφρασης, πρόσβασης, επικοινωνίας και διαλόγου στο διαδίκτυο.
Αντί να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή της Βουλής, ή να ανατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η μελέτη του φαινομένου, με βάση τα διεθνή πρότυπα, γιατί θα ήταν επαρχιωτισμός του αισχίστου είδους, να κινούμαστε μόνοι εδώ, μέσα στο δικό μας μικρό περιβάλλον, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις παγκόσμιες καταστάσεις, αντί να κινηθούν όλες οι συναρμόδιες ανεξάρτητες αρχές που δημιουργούν ένα πλέγμα προστασίας επαρκέστατο -γιατί κατά ένα μέρος είναι αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κατά ένα μέρος είναι αρμόδια η ΑΔΑΕ, κατά άλλο μέρος είναι αρμόδια η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα- εμπλέκεστε σε μία περιπέτεια που θα σας καταστήσει καταγέλαστους, όχι μόνο στην Ελλάδα, στους νέους που, κατά τεκμήριο, είναι χρήστες του διαδικτύου και bloggers, αλλά διεθνώς. Κινδυνεύετε να γίνετε περίγελος της διεθνούς κοινότητας του διαδικτύου.
Και βέβαια, φθάνουμε στο ερώτημα. Υποκλοπές. Έχετε την αίσθηση ότι κανείς δεν θυμάται τις υποκλοπές. Έχετε την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρει την κοινή γνώμη. Ότι δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα. Και προφανώς, το ζήτημα των υποκλοπών, αυτό καθεαυτό, μπορεί να μην είναι προτεραιότητα για πολίτες επιβεβαρημένους με το άγχος μιας πολύ δύσκολης καθημερινότητας. Οι υποκλοπές, όμως, ως κορυφαίο δείγμα της κρίσης των θεσμών, της κρίσης του πολιτικού συστήματος, ως κορυφαίο δείγμα της κρίσης ασφάλειας και εμπιστοσύνης που βιώνει ο πολίτης, είναι κάτι που ενδιαφέρει πάρα πολύ την κοινή γνώμη και είναι ένα ζήτημα στο οποίο δοκιμάζεται και δοκιμάζεται με πολύ αρνητικό τρόπο η φερεγγυότητα, η αξιοπιστία των πολιτικών και κοινοβουλευτικών θεσμών, το κύρος του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Δοκιμάζεται η σχέση της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, με αυτό που ονομάζεται δικαιώματα, ελευθερίες, δικαιοκρατικοί θεσμοί και εγγυήσεις.
Και υπάρχει και η εξής αντίφαση: Με βάση και την έρευνα της Α.Δ.Α.Ε. στο ζήτημα των υποκλοπών, ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά τι έγινε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς έγινε. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά πότε έγινε. Είναι προφανές, επίσης, το γιατί έγινε. Υποθέτουμε όλοι, το ποιος είναι πίσω από όλη αυτήν την επιχείρηση. Και βρισκόμαστε εδώ, ανήμποροι, ανίκανοι, ψευδόμενοι, με υπεκφυγές και μισόλογα; Μα, αυτός ο πολιτικός λόγος, ο γεμάτος στερεότυπα, ο γεμάτος διαδικαστικές υπεκφυγές, ο πολιτικός λόγος που δηλώνει αδυναμία σεβασμού του εαυτού μας και τελικά αδυναμία προστασίας της αξιοπρέπειας της χώρας, είναι ο πολιτικός λόγος που έχει πτωχεύσει. Είναι ο πολιτικός λόγος που απωθεί και εκνευρίζει τους πολίτες. Και έτσι καταγράφεται η κρίση της πολιτικής και η αδυναμία αντιπροσώπευσης της κοινωνίας.
Βασίζεστε, κύριοι Υπουργοί, σε έναν περίεργο μιθριδατισμό που υποθέτετε ότι έχει η κοινωνία. Τα αφομοιώνει όλα και τα ξεχνά. Αφομοίωση και λήθη. Κάνετε, όμως, λάθος και κάνετε λάθος, γιατί σωρεύτηκαν πολλά. Έχει συγκεντρωθεί πολύ αρνητική ενέργεια. Υπάρχει πια πολύ μεγάλη δυσπιστία και απογοήτευση και χρειάζεται καθαρός λόγος. Γι’ αυτό, τα προσχήματα έφτασαν στο τέλος. Τώρα, πια το μπαλάκι δεν μπορεί να ξαναπάει από τη Βουλή στη δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη, δυστυχώς, απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων. Συνετέλεσε στη συγκάλυψη των υποκλοπών και παρήγαγε η ίδια ένα δεύτερο θεσμικό σκάνδαλο. Τώρα ήρθε ξανά και οριστικά η ώρα της Βουλής και η ώρα της πολιτικής ευθύνης.
Είχατε δεσμευθεί, κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών, στην ομιλία σας στη συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, τον Ιανουάριο του 2007, ότι μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας, θα επανέλθει το ζήτημα στη Βουλή, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Καταθέτω το απόσπασμα των Πρακτικών, στα σημερινά Πρακτικά, για να υπάρχει συνέχεια, να είναι καθαρή η ευθύνη σας, η ιστορική, η πολιτική, η κοινωνική.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Περιμένατε ότι με πιο αξιόπιστο τρόπο, όχι τόσο προκλητικά, η δικαιοσύνη θα χειριστεί το θέμα. Περιμένατε να υπάρξει κάποια διερεύνηση, να υπάρξει κάποια απόφαση. Τώρα, είστε έκθετοι και τώρα, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Εάν σήμερα, δεν συσταθεί με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών, που σε τελευταία ανάλυση είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας και ενός κράτους δικαίου, θα έχουμε φανεί -ως πολιτικό σύστημα, αλλά η ευθύνη δεν είναι μοιρασμένη ισότιμα, η ευθύνη είναι της Κυβέρνησης και της Πλειοψηφίας- θα έχετε φανεί κατώτεροι των απαιτήσεων των πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Βενιζέλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πειραιά.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γενικά η υποκλοπή, με οποιαδήποτε μορφή, είτε ήχου είτε εικόνας, είναι ό,τι χειρότερο, ό,τι αθλιότερο και επικίνδυνο μπορεί να υπάρξει. Θα έλεγα ότι δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Από τότε που η τεχνολογική εξέλιξη το επέτρεψε, έστω και σε πρωτόγονη μορφή, υπήρξε αυτή η τάση της υποκλοπής, ιδιαίτερα της υποκλοπής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Στη χώρα μας μάλιστα, θα έλεγα ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε και μία σχετική ανοχή στο φαινόμενο.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι προ ετών ο τότε Διοικητής του Ο.Τ.Ε., ο μακαρίτης Τόμπρας -αν δεν κάνω λάθος- διαλαλούσε ότι θα βγει στην αγορά και θα διαθέσει κασέτες. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θρυλούμενη υποκλοπή της τηλεφωνικής επικοινωνίας, το 1985, μεταξύ του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας και συνεργάτη του, που είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή πλεύσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τον τελευταίο καιρό όλη η ελληνική κοινωνία απολάμβανε στους δέκτες της τηλεόρασης κάθε βράδυ επί ώρες, μακαρίως, την ανάλυση τηλεφωνικών υποκλοπών ή άλλων υποκλοπών και ουσιαστικά, διασκέδαζε και ετέρπετο ο ελληνικός λαός κάτω από το πέπλο της παρανομίας, αλλά και της ποδοπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έτσι, θα επαναλάβω και εγώ ότι οιονεί έχει υποστεί έναν μιθριδατισμό ο ελληνικός λαός πάνω σ’ αυτό το φαινόμενο.
Το κακό είναι ότι όσο η τεχνολογία αναπτύσσεται, τόσο οι υποκλοπές πάσης μορφής, γίνονται ευκολότερα και τόσο δυσκολότερα αποκαλύπτονται οι δράστες.
Η υπόθεση, βέβαια, για την οποία σήμερα συζητάμε, υπόθεση-σκάνδαλο –όπως θέλει ο καθένας την ονομάζει- είναι ιδιαίτερα σοβαρή, γιατί δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη υπόθεση. Το εύρος των παρακολουθήσεων, η ιδιότητα των παρακολουθούμενων ασφαλώς θα μπορούσε να προσδώσει σ’ αυτήν την υπόθεση ιδιότητα ή μορφή σκανδάλου. Να πούμε ακόμη ότι είναι και θέμα που προσλαμβάνει εθνικές διαστάσεις. Και αιτιάται, λοιπόν, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, παραθέτοντας τους σχετικούς λόγους στην πρόταση την οποία έχει καταθέσει, ότι η Κυβέρνηση φέρει πολιτική ευθύνη, διότι κυρίως συνέβαλε στη συγκάλυψη αυτής της υπόθεσης και ζητά τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αποκαλυφθούν τα όσα συνέβησαν και οι ευθύνες της Κυβέρνησης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, για να έχουμε μία εικόνα πλήρη για το τι συζητάμε, πρέπει να ξεκινήσουμε με κάποια δεδομένα αναμφισβήτητα. Πρώτον, υποκλοπές έγιναν. Είναι αναμφισβήτητο. Το λένε και οι τέσσερις αρχές, οι οποίες επελήφθησαν της έρευνας. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Α.Δ.Α.Ε., ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών, ως διενεργών την προκαταρκτική εξέταση και ο Εφέτης Ανακριτής. Άρα, είναι δεδομένο ότι οι υποκλοπές έγιναν. Δεύτερον, οι υποκλοπές έγιναν προεχόντως σε βάρος του Πρωθυπουργού και των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Τρίτον, η αποκάλυψη έγινε από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της «VODAFONE» κ. Κορωνιά και τέταρτον, προ της αποκάλυψης είχε γίνει απενεργοποίηση από τη «VODAFONE» του παρείσακτου λογισμικού με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής πλέον ο εντοπισμός του υποκλοπέα. Αυτά είναι δεδομένα. Κανείς δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει.
Όταν μιλάμε για πολιτική ευθύνη μίας Κυβέρνησης, οποιασδήποτε Κυβέρνησης, σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, θα πρέπει να δεχθούμε ότι αυτές εντοπίζονται ή μπορεί να εντοπιστούν σε τρία χρονικά σημεία. Το ένα είναι προ των υποκλοπών, με την έννοια ότι έχει την ευθύνη και είναι πίσω από τις υποκλοπές, το δεύτερο είναι ότι δεν έλαβε εκείνα τα θεσμικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να αποτρέψουν την υποκλοπή από έναν τρίτο και το τελευταίο είναι, ότι συγκάλυψε –όπως μας κατηγορούν σήμερα- το φαινόμενο αυτό, τις πράξεις αυτές.
Όσον αφορά το πρώτο, δηλαδή, αν είναι πίσω από αυτήν την ιστορία η Κυβέρνηση, πιστεύω, κανείς ούτε να το υπονοεί, διότι όπως είπα προηγουμένως θύμα των υποκλοπών, για τις οποίες συζητάμε, είναι ο Πρωθυπουργός προπάντων και οι συνεργάτες του Υπουργοί. Δεν θα μπορούσε δηλαδή, να είναι ταυτόχρονα και θύματα και θύτες.
‘Όσον αφορά το ότι δεν έλαβαν μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποτρέψει ή ασφαλιστικές δικλείδες και δεν είχαν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι, θα έλεγα ότι εδώ, τώρα εντοπίζονται οι πολιτικές ευθύνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκείνων οι οποίοι μας κατηγορούν.
(Θόρυβος-διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορεί να διατυπώσει τις απόψεις του;
Συνεχίστε, κύριε Μαρκογιαννάκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ακούστε, κύριε συνάδελφε, το λέγω αυτό διότι εδώ και δέκα και πλέον χρόνια που λειτουργούν στη χώρα μας οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και είναι γνωστό σε όλους ότι η τεχνολογία επιτρέπει ασφαλώς τις υποκλοπές, δεν κάνατε απολύτως τίποτα, δεν πήρατε κανένα μέτρο, δεν κάνατε τον οποιονδήποτε έλεγχο, με αποτέλεσμα να είναι η χώρα σ' αυτό το σημείο, «μπείτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε».
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ )
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Έλεος. Βάλτε και ένα όριο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σας παρακαλώ. Γιατί αυτές οι διακοπές. Διέκοψε κάποιος τον κύριο Βενιζέλο, όταν έλεγε τα όσα είπε;
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ )
Σας παρακαλώ, τι συμπεριφορά είναι αυτή; Θα υπαγορεύσετε τι θα πει ο ομιλητής;
Συνεχίστε, κύριε συνάδελφε.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ ,κύριε Πρόεδρε, το απολαμβάνω, να με διακόπτουν, γιατί σημαίνει ότι αυτά τα οποία λέγω τους ενοχλούν ιδιαίτερα.
Το μόνο, λοιπόν, το οποίο κάνατε κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν να συστήσετε το 2003 την Α.Δ.Α.Ε., την Ανεξάρτητη αυτή Αρχή, αρμόδια γι’ αυτά τα θέματα την οποία όμως αφήσατε ορφανή. Μόνος ο Πρόεδρος ήταν με τέσσερις πέντε διοικητικούς υπαλλήλους οι οποίο συνεδριάζουν στο σπίτι του Προέδρου. Συνήρχοντο και συζητούσαν στο σπίτι του Προέδρου, χωρίς ένα τεχνικό, ο οποίος θα μπορούσε να συμπαρασταθεί στην προσπάθεια ελέγχου ή της οποιασδήποτε μορφής παρέμβασης. Αυτό είχατε κάνει. Και αυτά κληρονομήσαμε. Αυτή ήταν η κατάσταση στις αρχές του 2005 όταν διαπιστώθηκε τι είχε συμβεί.
Και θα μου πείτε τι κάναμε εμείς στους οκτώ μήνες του 2004 που κυβερνούσαμε. Έ, είχαμε άλλες δουλειές να κάνουμε, είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είχαμε άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Αυτή ήταν η κατάσταση αγαπητοί συνάδελφοι, όταν απεκαλύφθη ότι πράγματι, υπήρχε πρόβλημα.
Θα ήθελα όμως να σας πω και κάτι άλλο. Το πόσο διαφορετικοί είμαστε φαίνεται και από το εξής. Όταν εγώ ήμουν Υφυπουργός στο τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και υλοποιείτο το σύστημα C4I, μεταξύ των άλλων ήταν και το υποσύστημα «TETRA» που στην πραγματικότητα …
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ )
Σας συνιστώ μη μιλάτε!
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ )
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μας απειλείτε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ, ησυχία. Αναλαμβάνει την ευθύνη των όσων λέει.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τι θα πει κύριε Πρόεδρε, «μη μιλάτε»;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Παπουτσή, γιατί το είπα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μη κάνετε διακοπές. Έχετε Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους, έχετε ομιλητές, θα απαντήσετε όταν θα έλθει ο χρόνος σας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να τον ανακαλέσετε στην τάξη, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα πρέπει να μιλάμε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Παρακαλώ. Ο ομιλητής έχει την ευθύνη των όσων λέει.
Συνεχίστε, κύριε Μαρκογιαννάκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μεταξύ των άλλων λοιπόν, ήταν και το υποσύστημα «TETRA» που στην πραγματικότητα είναι μια μικρή κινητή τηλεφωνία με εμβέλεια την Αττική. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε και είχαμε άγχος γι’ αυτό, ήταν πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επικοινωνιών, να μη μπορεί να ακούει ο καθένας τι συνέβαινε στις επικοινωνίες της Αστυνομίας. Και εκτιμώ ότι τα καταφέραμε. Μας προβλημάτισε διότι ως Κυβέρνηση ήμασταν υπεύθυνοι και θέλαμε αυτό που θα κάνουμε να το κάνουμε σωστά.
Κύριοι συνάδελφοι, όταν λοιπόν απεκαλύφθη ότι είχαμε το πρόβλημα, η Κυβέρνηση έπρεπε κάτι να κάνει. Τι έπρεπε να κάνει; Να αποταθεί στην Α.Δ.Α.Ε.; Ποια Α.Δ.Α.Ε.; Υπήρχε Α.Δ.Α.Ε.; Κατ’ όνομα υπήρχε Α.Δ.Α.Ε.. Και έκανε κάτι άλλο, το οποίο ήταν πολύ σωστότερο και εντιμότερο και σοβαρότερο, απευθύνθηκε στην ελληνική δικαιοσύνη, απευθύνθηκε στη κορυφή της πυραμίδας της εισαγγελικής ιεραρχίας, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τον οποίο συνεργάστηκε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: Σωθήκαμε!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν επέλεξε η Νέα Δημοκρατία το συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό. Τον είχατε επιλέξει εσείς. Καλώς ή κακώς εμείς τον βρήκαμε. Προεκρίθη μία αναβαθμισμένη προκαταρκτική εξέταση από τον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος και αυτός δεν είναι διορισμένος από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά εκλεγμένος από τους συναδέλφους του.
Και αιτιάσθε γιατί καθυστέρησε η προκαταρκτική εξέταση; Πρώτα απ’ όλα δεν είναι δουλειά της Κυβέρνησης, αν καθυστερεί ή δεν καθυστερεί. Εν πάση περιπτώσει, όμως, σας διαφεύγει της προσοχής ότι παράλληλα γινόταν και αστυνομική έρευνα και ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε δώσει δύο απανωτές τετράμηνες παρατάσεις στον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. Στη συνέχεια, επιλαμβάνεται η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και επειδή θέλετε να μας πείτε ότι τιμάτε τους θεσμούς και ότι προσπαθείτε να συμβάλλετε στην αποκάλυψη της αλήθειας, εγώ ερωτώ. Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για ποιο λόγο δεν καταθέσατε πόρισμα, τις απόψεις σας, όταν έκλεισε τις εργασίες της η επιτροπή; Είναι η μόνη περίπτωση και η μόνη φορά που θυμάμαι εγώ στα χρονικά που είμαι Βουλευτής, κάποια επιτροπή να λειτουργήσει και να μην υπάρχει ή ομόφωνο ή διαφορετικό πόρισμα, διαφορετικές απόψεις.
Εγκαταλείψατε την προσπάθεια και φύγατε. Γιατί, αφού τόσο κόπτεστε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, δεν κάνατε τότε χρήση του άρθρου 43 παράγραφος 7 του Κανονισμού της Βουλής και να προτείνετε την μετατροπή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική επιτροπή;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όλα έγιναν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι, όλα αυτά; Και έρχεστε σήμερα και εγκαλείτε τους πάντες και τα πάντα, όταν εσείς οι ίδιοι δεν κάνατε τη δουλειά σας;
Και εν τέλει, κύριοι συνάδελφοι, η υπόθεση πήγε στον Τακτικό Ανακριτή, Εφέτη Ανακριτή, διορισμένο όχι από τη Νέα Δημοκρατία, όχι από την Κυβέρνηση. Επελέγη από την Ολομέλεια των Εφετών, οι οποίοι αυτεπάγγελτα λειτούργησαν και επέλεξαν έναν ικανό κατά τα άλλα πανέξυπνο, ικανό και εργατικό Εφέτη, ο οποίος έγινε ο ανακριτής της υπόθεσης. Λειτούργησε επί μεγάλο χρονικό διάστημα, είχε στα χέρια του τα πάντα, το πόρισμα της Α.Δ.Α.Ε. το πόρισμα της προκαταρτικής εξέτασης, το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Εξήτασε εκατοντάδες μάρτυρες. Είχε πρόσβαση παντού. Είχε τη δυνατότητα να κάνει πραγματογνωμοσύνες, αυτοψίες, οτιδήποτε, πράγματα τα οποία ναι μεν μπορεί να είχε τη δυνατότητα να τα κάνει μια πολυπληθής επιτροπή που ζητάτε να συσταθεί, όμως αυτή είναι δυσκίνητη λόγω των αέναων συζητήσεων οι οποίες γίνονται και οι οποίες δεν καταλήγουν πουθενά. Αντίθετα, ο ένας, αυτός ο οποίος είχε τις δικονομικές δυνατότητες να εφαρμόσει το νόμο προς πάσα κατεύθυνση και με λυμένα τα χέρια, προσπάθησε και κατέληξαν όλοι, και ο ανακριτής και ο εισαγγελεύς και η Α.Δ.Α.Ε. και η επιτροπή της Βουλής ότι υποκλοπές έγιναν αλλά ότι, δυστυχώς, η τεχνολογία η οποία εφαρμόστηκε, καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό προσώπων. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε;
Και εγώ λυπάμαι που ο καθηγητής Βενιζέλος δεν μπόρεσε να κάνει αυτή τη διάκριση και λέει ότι επεβλήθη τεράστιο πρόστιμο 76.000.000 ευρώ στην «VODAFONE» και 10.000.000 στην «ERICSSON» αλλά, λέει, ποινές δεν επεβλήθησαν. Μα, άλλο η ποινή η οποία είναι προσωποπαγής και άλλο το πρόστιμο ή οποιασδήποτε άλλης μορφής χρηματική ποινή η οποία μπορεί να επιβληθεί και σε εταιρεία και σε νομικό πρόσωπο. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό;
Εν πάση περιπτώσει, και εδώ και σήμερα ύβρεις κατά της δικαιοσύνης; Και σήμερα κατώτεροι των περιστάσεων, φερέφωνα, χειραγωγούμενοι, όπως λέτε στην πρότασή σας; Για όνομα του Θεού! Ακόμα επιμένετε; Να, γιατί πάτε από το κακό στο χειρότερο, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ !
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Μη γυρεύετε αλλού τις αιτίες παρά στον εαυτό σας, στην συμπεριφορά σας, στην ανύπαρκτη πολιτική και στην μικροπολιτική την οποία εφαρμόζετε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα. Η δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της. Το ερώτημα είναι. Εάν συσταθεί μία εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή τι θα μπορούσε να κάνει, όταν διερευνητικά, ανακριτικά έχει γίνει ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει; Έχουν γίνει τα πάντα, μάρτυρες, πραγματογνωμοσύνες, αυτοψίες, έλεγχοι, δικαστικές συνδρομές, ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει. Ό,τι μπορούσε, λοιπόν, να γίνει ανακριτικά, είχε γίνει, το υλικό υπάρχει. Πάνω σε αυτό το υλικό αν θέλετε να ασκήσετε κριτική και βάση αυτού του υλικού να καταλογίσετε πολιτικές ευθύνες, κάντε το, όπως εγώ καταλογίζω πολιτικές ευθύνες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την αδράνεια, την οποία επέδειξε επί μία δεκαετία και άφησε τη χώρα «ξέφραγο αμπέλι», με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα φαινόμενα.
Βάσει, λοιπόν, του υλικού που υπάρχει μπορείτε να το αξιολογήσετε και να μιλήσετε, αν θέλετε, για πολιτικές ευθύνες. Μην ζητάτε εξεταστική επιτροπή χάριν εντυπωσιασμού. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι περισσότερο απ’ ό,τι έχει γίνει δεν μπορεί να γίνει. Θέλετε να εντυπωσιάσετε, θέλετε να δίνουμε «τροφή» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για ένα χρονικό διάστημα, προφανώς για να ξεχνάει τα δικά σας τα προβλήματα, αλλά ουσία δεν πρόκειται να υπάρχει. Αν θέλετε να υπάρχει ουσία, ελάτε. Η Κυβέρνηση ήδη ετοιμάζει νομοσχέδια, τα οποία θα φέρει σύντομα στη Βουλή, με τα οποία θα επέρχονται πολλές τομές, μεταξύ των οποίων θα είναι και η θωράκιση -όσο είναι δυνατόν να γίνει αυτό με βάση την τεχνολογία που αναπτύσσεται- των προσωπικών δεδομένων και προπάντων της προστασίας των πάντων και του κράτους από τέτοιου είδους ενέργειες. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να το κάνετε. Και δεν πρόκειται να το κάνετε διότι δεν κάνετε πολιτική, μάλλον μικροπολιτική.
Θα ήθελα να σας θυμίσω και κάτι πριν τελειώσω. Στην προηγούμενη συζήτηση, στις 22 Ιανουαρίου, θυμάμαι ότι η επωδός όλων των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που μίλησαν ήταν ότι: «Έρχεται η κρίση και θα μας κρίνει όλους ο λαός και εμάς και εσάς». Και ήρθε, αγαπητοί συνάδελφοι, η κρίση και μας έκρινε και εμάς και εσάς και έκαστος εφ’ ω ετάχθη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Μαρκογιαννάκη.
Το λόγο έχει η Γενική Γραμματέας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αλεξάνδρα Παπαρήγα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Συμφωνούμε με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και τώρα πια το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη και δεν μπορούν να συνυπάρξουν, δεν ισχύει, είναι έωλο. Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να συνυπάρξει και η παράλληλη εξέταση και στη Βουλή κάθε ζητήματος, όταν έρχεται, και στη δικαιοσύνη. Εμείς πιστεύουμε ότι, εάν δεν υπάρχει συμφωνία για την εξεταστική επιτροπή, τότε κανείς μπορεί να ερμηνεύσει το πράγμα ως ανοχή, εξοικείωση, συγκάλυψη από φόβο. Από φόβο για ποιο πράγμα; Από φόβο, ακριβώς, να μην γίνει προσπάθεια να αποκαλυφθούν οι ένοχοι. Ξέρετε, αυτό το σχήμα που είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης: «θύτης και θύμα» δεν λέει τίποτε. Πολλές φορές και το θύμα έχει πολιτικούς λόγους να μην αποκαλυφθεί ο θύτης. Δεν αποδεικνύει τίποτε. Πολλές φορές και τα θύματα συγκαλύπτουν, δυστυχώς.
Δεν θα συμφωνήσουμε, επίσης, ότι η τεχνολογία είναι κάτι που πια οδηγεί στο να μην μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτε. Έχουμε επίγνωση της σύγχρονης τεχνολογία, όσο μπορούμε να έχουμε επίγνωση, δεν θεωρούμε τον εαυτό μας παντογνώστη, αλλά να βάλω το εξής ερώτημα. Εάν το υλικό των υποκλοπών, παρακολουθήσεων και ό,τι μπορεί κάποιος να φανταστεί δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, θα γίνονταν αυτές οι παρακολουθήσεις; Εμείς, θεωρούμε ότι υπάρχει τρόπος και η τεχνολογία να ελεγχθεί, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και για το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε το πρόβλημα δεν βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, είναι οργανωμένο και απ’ έξω και νομίζω ότι αυτό είναι που φοβάται η Κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης και της προηγούμενης, το θεσμικό πλαίσιο, αλλά έχω την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση δεν θέλει να φωτιστεί αυτό το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι λέει και ξαναλέει ότι ο Πρωθυπουργός είναι θύμα.
Και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ποιος δεν γνωρίζει σ’ αυτήν την Αίθουσα ή δεν υποπτεύεται ότι παρακολουθούνται όλα τα κόμματα, κυβερνητικά στελέχη, κομματικά στελέχη, πολιτικά πρόσωπα απ’ όλα τα κόμματα, και τα φιλικά προς τη γνωστή παγκόσμια τάξη πραγμάτων και αυτά που ανέχεται και αυτά που συμπαθεί και αυτά που θεωρεί εχθρούς της, και το κάθε κόμμα ή τον κάθε πολιτικό παράγοντα για διαφορετικούς λόγους. Και υπάρχει παρακολούθηση είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Αλλού είναι περιφερόμενοι, αλλού είναι κατά διαστήματα.
Αυτά δεν τα λέμε εμείς εδώ για πρώτη φορά. Μην πούμε τώρα ότι δεν ξέρουμε, ότι μας έκανε εντύπωση, ότι παρακολουθείται ο Πρωθυπουργός. Οι σύμμαχοι της Κυβέρνησης, οι σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να παρακολουθούν. Ότι οι μυστικές υπηρεσίες κάνουν ό,τι θέλουν στην Ελλάδα, πέρα και ανεξάρτητα από τι κάνουν οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, δεν είναι γνωστό; Γιατί μας έκανε εντύπωση; Κάποτε, υπήρχαν τα ΚΑΦΑΟ του Ο.Τ.Ε.. Τώρα δεν χρειάζεται να πάρουν τα ΚΑΦΑΟ του Ο.Τ.Ε.. Υπάρχουν άλλοι δρόμοι και τρόποι. Θα τα πούμε παρακάτω.
Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής ζήτημα: Παρακολουθούνται μαζικές οργανώσεις. Παρακολουθούνται συνδικαλιστικά στελέχη. Προχθές βγήκε στα Τ.Ε.Ι. Πειραιά ο μηχανισμός της παρακολούθησης με το τηλέφωνο, για λόγους ενδεχομένως οικονομικούς εκεί. Να το πω καθαρά. Το Τ.Ε.Ι. Πειραιά διαχειρίζεται τεράστια οικονομικά ποσά και μέσω του Τ.Ε.Ι. Πειραιά πάνε χρήματα σε όλη την Ελλάδα. Είναι ο αγωγός. ‘Εχω δικαίωμα να το πω. Με συγχωρείτε. Και εμείς σε σημαντικές στιγμές έχουμε πει μέσα στη Βουλή ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος παρακολουθείται. Και κάθε φορά, ο εκάστοτε Υπουργός Δημόσιας Τάξης λέει «φέρτε στοιχεία». Το εμπράγματο υλικό, δεν μπορούμε να το φέρουμε. Γιατί, το βάζουμε μέσα στον Περισσό; Διεθνείς συναντήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας παρακολουθούνται και μάλιστα με προεργασία ένα μήνα πριν από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Το υλικό δεν βρίσκεται μέσα στον Περισσό. Μπορεί να είναι σε δύο ή τρία χιλιόμετρα. Πού να το βρούμε αυτό το υλικό για να φέρουμε αποδείξεις. Ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία και υπήρχε και πριν και τώρα, εδώ στην Ελλάδα που παρακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και ξένες υπηρεσίες, το ξέρουμε. Αποδείξεις και αν είχαμε δεν θα τις φέρουμε. Δεν είμαστε και τόσο ανόητοι.
Εδώ υπάρχει και μια άλλη πλευρά, πάρα πολύ σοβαρή. Το υλικό της παρακολούθησης με υποκλοπές και με οπτική παρακολούθηση δεν γίνεται γνωστό. Δεν γίνεται παρακολούθηση για να δημοσιοποιηθεί. Γίνεται παρακολούθηση για να αξιοποιηθεί με άλλους τρόπους. Και υπάρχει και η άλλη πλευρά. Γιατί θα σοκαριστούν, δηλαδή, κάποιοι δημοσιογράφοι; Κάποιοι, δεν λέω η μεγάλη πλειοψηφία. Παίρνουν ή δεν παίρνουν χαρτάκια από τις μυστικές υπηρεσίες με το υλικό παρακολούθησης; Και ξέρετε, αν παίρνανε το πραγματικό, πάει και έρχεται. Αλλά στο όνομα ότι μου στέλνει το χαρτί η μυστική υπηρεσία η οποία θα λέει την αλήθεια το διακινδυνεύω να το γράψω αυτό. Θα διακινδυνεύσω για πάρα πολλά πράγματα, για προσωπική υγεία, για ό,τι θέλετε. Αυτά είναι γνωστά. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι τα εκμυστηρεύονται. Αλλά κοιτάξτε, θέλει κουράγιο να βγεις, να τα πει και να τα πεις και δημόσια. Και εμείς σεβόμαστε αυτούς έστω που τα λένε με όποιον τρόπο τα λένε. Και μπορούμε και να τα επαληθεύσουμε.
Επομένως το υλικό χρησιμοποιείται είτε το ίδιο είτε παρεφθαρμένο. Και εδώ με την εξέλιξη στη δικαιοσύνη συμβαίνουν τα εξής πράγματα. Κατ’ αρχάς η Κυβέρνηση αρνήθηκε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με πάγιο αιτιολογικό ότι παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη. Εν τω μεταξύ ήξερε η Κυβέρνηση ότι όταν πήγαν στη δικαιοσύνη τα στοιχεία ήδη δεν υπήρχαν, είχαν σβηστεί. Και εμείς ρωτάμε: Γιατί δηλαδή, όλα τα στοιχεία πάνε στη δικαιοσύνη; Ποιος μπορεί να είναι βέβαιος; Περνάει όλη η αλήθεια μέσα από τα γραφεία της δικαιοσύνης; Λοιπόν, στη δικαιοσύνη δεν έφθασαν όλα τα στοιχεία. Σβήστηκαν πριν σκόπιμα και από αυτούς οι οποίοι τα έβγαλαν στη φόρα ή υπήρχε ανικανότητα ή κάποιοι από φόβο δεν ήθελαν να μιλήσουν. Σε όλους τους χώρους υπάρχει και ο δισταγμός και ο φόβος. Ας μην παρεξηγείται κανείς.
Εμείς κάναμε ξεχωριστή αίτηση τότε για την εξεταστική. Δεν συνυπογράψαμε την αίτηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Συνασπισμό για τον εξής λόγο: Γιατί ακριβώς δεν είναι το ζήτημα να βγάλεις το μηχανισμό, αν ο Κορωνιάς, ή η «VODAFONE», η «ERICSSON»…κ.λπ.. Εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο. Δεν είναι ανίκητο. Έστω πολιτικά να καταδικαστεί και ό,τι μπορεί άλλο να βγει από αυτήν την υπόθεση.
Και εδώ ας τα πούμε και λίγο συγκεκριμένα. Βεβαίως η 11η Σεπτέμβρη ήταν το μεγάλο άλλοθι, το πρόσχημα και δεν ξέρω τι άλλο και είμαστε περήφανοι για τη θέση που πήραμε λίγη ώρα μετά την πτώση των δίδυμων πύργων που είπαμε, ποιος επωφελείται από αυτό; Πέρα βέβαια από τη συμπαράσταση στα θύματα. Η 11η Σεπτέμβρη ήταν η μεγάλη αφορμή για πολλά. Για πόλεμο και για την αναγόρευση της τρομοκρατίας στον υπ' αριθμόν ένα αντίπαλο του σύγχρονου κόσμου. Και η τρομοκρατία έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, τα βλέπουμε τώρα στην Παλαιστίνη, τα βλέπουμε στο Αφγανιστάν, τα βλέπουμε τώρα που κινδυνεύει να γίνει σύγκρουση Βενεζουέλα-Κολομβία-Εκουαδόρ. Διαπραγματεύσεις έκαναν για την αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων. Απελευθέρωσαν οι Φαρκ τους κρατουμένους και σκότωσαν το δεύτερο στέλεχος των Φαρκ μετά από τη συμφωνία. Επομένως σ’ αυτό το κλίμα είμαστε.
Στην Ελλάδα είχαμε επίσης το μεγάλο πρόσχημα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να μην έχουμε τα γεγονότα του Μονάχου. Αυτοί που βάζουν αν θέλουν να βάλουν θα βάλουν. Είναι οι ίδιοι που παίρνουν τα μέτρα προστασίας για τους τρομονόμους ή άλλοι που παίζουν τα γνωστά παιχνίδια. Εν πάση περιπτώσει, έχουμε συμφωνίες και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επί Νέας Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σχετικά ζητήματα, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Άρα οι συμφωνίες εμφανίζονται ότι έρχονται να προστατέψουν το απόρρητο. Ε, δεν υπάρχει μια συμφωνία που δεν έχει τρύπα και παράθυρο, που δίνει μειωμένες εγγυήσεις για το σεβασμό του απορρήτου. Εγώ δεν θα πω ποιοι είναι αυτοί που εγγυώνται το απόρρητο. Τώρα, ποιος θα εγγυηθεί το απόρρητο; Αυτοί που έχουν τα Γκουαντάναμο; Αυτοί που έχουν κάνει νόμιμες τις απαγωγές με αεροπλάνα; Αυτοί που έχουν επιτρέψει χρόνια τώρα στη Λατινική Αμερική να περπατάει ένας συνδικαλιστής στο δρόμο με το παιδί του και να εξαφανίζεται ο συνδικαλιστής και να μην τον ξαναβρίσκεις; Αυτοί οι οποίοι αρνούνται να εκδώσουν στη Βενεζουέλα ή στην Κούβα τον Κοσάδα Καρίλες ο οποίος έριξε αεροπλάνο, σκότωσε αθώους ανθρώπους; Όμως, μόνο οι πέντε Κουβανοί είναι στη φυλακή οι οποίοι αποκάλυψαν τα δίκτυα τα οποία είχαν στήσει οι Αμερικάνοι για να δημιουργήσουν μέχρι σύγκρουση αμερικάνικου πλοίου με κουβανέζικο για να μπορέσουν να ξαναπάνε στον Κόλπο των Χοίρων!
Εμάς δεν μας δίνουν καμμία εγγύηση όλες αυτές οι συμφωνίες ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε τίποτε. Να πάρουμε και το νόμο περί απορρήτου στην Ελλάδα, τον ν. 2225, που δίνει ελάχιστες εγγυήσεις δικαστικής προστασίας; Εδώ μπορεί να γίνονται ανακρίσεις και παρακολουθήσεις και εκ των υστέρων να ζητηθεί η άδεια από τον εισαγγελέα. Η οδηγία με αριθμό 24 της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει την προστασία του απορρήτου στα Μέσα Επικοινωνίας;
Επομένως τι περιμένουμε από την εξεταστική επιτροπή: Εξαρτάται. Εγώ σας λέω μπορεί και τίποτε, να γίνει ό,τι έκανε και η δικαιοσύνη. Μπορεί και κάτι να βγει. Γιατί πρέπει να σηκώσουμε δηλαδή τα χέρια, γιατί πρέπει να εξοικειωθούμε με το φαινόμενο; Και αν θέλετε εδώ υπάρχει γενικότερο ζήτημα παρακολούθησης. Μια και δυο φορές έχουν πιαστεί άνθρωποι της Αστυνομίας μέσα στις συνελεύσεις των Σωματείων και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επί Νέας Δημοκρατίας; Δεν ξέρω αν πήραν πραγματική ποινή αυτοί αλλά πρέπει να πάρει ποινή αυτός που τους έστειλε. Να σας θυμίσω και το γνωστό επεισόδιο έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία, όταν ο Δήμος Κουμπούρης, που τώρα είναι Βουλευτής –τότε δεν ήταν- έπεισε τον αστυνομικό, του πήρε την ταυτότητα και μετά τον έτρεχαν στο δικαστήριο γιατί, λέει, ήθελε να πάρει τα χρήματα. Ήταν λωποδύτης ο Κουμπούρης και ήθελε να πάρει τα χρήματα που είχε στο πορτοφόλι ο αστυνομικός. Του πήρε την ταυτότητα αλλά άκρη δεν βρίσκεις δυστυχώς. Επίσης έχουμε το ECHELON που χιλιάδες πράγματα παρακολουθούνται. Άρα δεν μπορούμε να κηρύξουμε αδυναμία.
Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Άλλωστε η τεχνολογία που χρησιμοποιείται και το προϊόν της παρακολούθησης παίζει ρόλο. Με αυτήν την έννοια θεωρούμε –να το πω καθαρά- περίεργο αν η Νέα Δημοκρατία αρνηθεί τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Δεν έχει να χάσει τίποτα στο κάτω- κάτω, εκτός –θα το πω καθαρά- αν δεν θέλει να βγει ποιοι οργάνωσαν την παρακολούθηση. Και δεν θέλει γιατί αυτοί είναι σύμμαχοι. Καθαρά πράγματα.
Εγώ δεν θέλω να πω ότι δεν θέλει για κάποιον άλλο λόγο. Θέλει να καλύψει συμμάχους. Εμείς αυτούς τους συμμάχους, επειδή δεν είναι και σύμμαχοί μας σε καμμία περίπτωση, δεν θέλουμε να τους καλύψουμε. Εν πάση περιπτώσει, έχει αξία από ένα ελληνικό Κοινοβούλιο να «σκάσει μύτη» μια καταγγελία εναντίον των Αμερικανών ή κάποιων άλλων; Έχει αξία;
Εδώ δολοφονούνται άνθρωποι, εξοντώνονται άνθρωποι ηθικά, πολιτικά. Κυκλοφορούν βιντεοκασέτες και χρησιμοποιούνται είτε για οικονομικούς είτε για πολιτικούς λόγους. Δεν είναι μόνο αυτοί που εξαφανίζονται. Το προϊόν της υποκλοπής μπορεί κάποιος να το κάνει ό,τι θέλει, από εκβιασμό μέχρι πολιτική εξόντωση κάποιου.
Έχει, λοιπόν, αξία να βγει κάτι από μία εξεταστική επιτροπή, έστω το 5%; Το θεωρούμε απαράδεκτο. Έχει φύγει το κώλυμα της δικαιοσύνης. Αν η δικαιοσύνη δεν έχει ανάστημα, ας κάνουμε μία προσπάθεια στην εξεταστική επιτροπή. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Βέβαια με το να μην έχουμε αυταπάτες με το ένα, να μην έχουμε αυταπάτες για το άλλο, θα εξοικειωθούμε με αυτήν την κατάσταση.
Σας το λέω καθαρά. Εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά -και αν θέλετε βρείτε τις- ότι υπάρχει ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί το Κ.Κ.Ε., υπάρχει ξένη υπηρεσία που το παρακολουθεί και καταγράφει τα πάντα, όπως και ειδική υπηρεσία που παρακολουθεί τις διεθνείς συναντήσεις που κάνει το Κ.Κ.Ε..
Αυτά, ξέρετε, δεν αφορούν μόνο το Κ.Κ.Ε. αλλά και κόμματα που παίρνουν μέρος στις συναντήσεις. Εμείς τις κάνουμε στον Περισσό και είναι δημόσιες, δεν είναι κρυφές. Δεν είναι τίποτα κρυφό. Αυτό δεν είναι σοβαρό; Τι θέλετε να κάνουμε; Να πάμε να ψάξουμε σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων; Τι να κάνουμε; Ελέγχους στα σπίτια που είναι εγκατεστημένες και είναι εγκατεστημένες και το ξέρουμε.
Μη μας πείτε ότι τα λέμε αυτά για να δημιουργήσουμε καμμία ευαισθησία απέναντί μας. Όχι, εδώ η ευαισθησία χρειάζεται απέναντι στους λαούς, απέναντι στους αγωνιστές, απέναντι σ’ αυτό το πρόβλημα της δημοκρατίας. Η δημοκρατία έχει γίνει τώρα ένας θεσμός, η λειτουργία των θεσμών. Όχι, οι θεσμοί μπορούν να συγκαλύψουν, μπορούν να κρύψουν, μπορούν να αποπροσανατολίσουν. Αλλού βρίσκεται η δημοκρατία και μία απ’ αυτές τις πλευρές είναι ετούτη, μία δημοκρατία που δεν αφήνει ούτε τον Πρωθυπουργό που να μην παρακολουθείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κ. Παπαρήγα.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Κουβέλης.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα τελευταία χρόνια ζούμε μία, στην κυριολεξία, στρέβλωση του Κοινοβουλίου. Μεγάλα συγκλονιστικά γεγονότα εμφανίζονται και την ώρα που θα έπρεπε να είναι παρών και συστηματικά παρών -ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με την κορυφαία του εκδήλωση που είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η Κυβέρνηση σταθερά παραπέμπει στον έλεγχο της δικαιοσύνης.
Είναι αναγκαία η επισήμανση ότι η δικαιοσύνη έχει το δικό της πεδίο στο οποίο μπορεί να δραστηριοποιείται, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και το νόμο, αλλά ο πολιτικός έλεγχος πρέπει ταυτόχρονα να είναι παρών και σε καμμία περίπτωση ο ένας έλεγχος, ο δικαστικός, δεν βλάπτει ούτε εμποδίζει τον πολιτικό έλεγχο και αντιστρόφως.
Είναι προφανές ότι αυτό που συστηματικά προβάλλεται από την Κυβέρνηση, ότι ο πολιτικός έλεγχος θα δυσχεράνει το δικαστικό έλεγχο, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις και είναι το ευπρόσωπο πρόσχημα που κάθε φορά εξασφαλίζει, στην προσπάθειά της να αποφύγει τον πολιτικό έλεγχο.
Ακριβώς γι’ αυτό και έχω την άποψη ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία στρέβλωση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και μάλιστα, σε μια εξαιρετικά σημαντική εκδήλωσή του, όπως είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η Πλειοψηφία διεκδικεί διεθνή πρωτοτυπία. Ένα συγκλονιστικό γεγονός, όπως οι τηλεφωνικές υποκλοπές, θέλει, επιλέγει να λησμονηθεί και να επικαλυφθεί από την κοινωνική και πολιτική λήθη. Και πότε; Όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, υπό τηλεφωνική παρακολούθηση ήταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και άλλοι παράγοντες της λειτουργίας του δημόσιου βίου και μάλιστα επικεφαλής κρίσιμων τομέων του δημοσίου. Και θέλει η Κυβέρνηση να σιωπήσει η Βουλή και να μην ερευνήσει αυτό που δεν ερεύνησε η ελληνική δικαιοσύνη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, σας ερωτώ: Έχετε συναντήσει προκαταρκτική εξέταση και μάλιστα, εν σιγή, έντεκα ολόκληρους μήνες για ένα συγκλονιστικό γεγονός; Έντεκα ολόκληρους μήνες κράτησε αυτή η διακεκριμένη, όπως μάλιστα ακούστηκε, προκαταρκτική εξέταση.
Και εν συνεχεία, ήρθε ο δικαστικός έλεγχος. Ποιος δικαστικός έλεγχος; Αυτός ο οποίος έσπευσε να θέσει την υπόθεση στο αρχείο και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να διακριβώσει κρίσιμα στοιχεία αυτής της υπόθεσης για την απόδοση προσωποποιημένων ευθυνών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα, είναι υπαρκτά και απόλυτα πολιτικά δικαιολογημένα εγείρονται. Έγινε δικαστική συνδρομή και πότε; Την ώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ, της Α.Δ.Α.Ε., έχουμε sms να στέλνονται με την παράνομη διαδικασία από τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Σουηδία και την Ινδία. Και αργότερα, έχουμε ύποπτους αριθμούς να εκπέμπουν από το Μέριλαντ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Αναζητήθηκε η δικαστική συνδρομή, προκειμένου να διερευνηθούν αυτά τα κρίσιμα στοιχεία; Να, ένας λόγος ο οποίος επιβάλλει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Εκτός και αν είναι ακριβές αυτό το οποίο ακούστηκε λίγο πριν από την κ. Παπαρήγα, ότι δεν θέλετε να ταράξετε την ησυχία, αντιθέτως, θέλετε να εξασφαλίσετε ανοχή παράνομων συμπεριφορών των υπερατλαντικών συμμάχων μας. Περί αυτού ο λόγος.
Και από την άλλη μεριά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχουν ερωτήματα που δεν θα μπορούσε να διερευνήσει η δικαιοσύνη. Τι έπραξε η Ε.Υ.Π. σ’ αυτήν την υπόθεση, την εξαιρετικά ζοφερή; Πολύ δε περισσότερο, όταν γνωρίζουμε από τις σχετικές ακροάσεις της Α.Δ.Α.Ε. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ότι η Ε.Υ.Π. δεν είχε την καλύτερη συνεργασία με την Α.Δ.Α.Ε., αντιθέτως, έδειξε διάθεση μη συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Τι έπραξε, λοιπόν, η Ε.Υ.Π. και για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά τι έπραξε και για την προστασία -προληπτικά- έτσι ώστε να προστατευθεί το απόρρητο και μάλιστα, κορυφαίων -επαναλαμβάνω- στελεχών του δημόσιου βίου, αλλά και απλών πολιτών, οι οποίοι είχαν και έχουν την επιλογή να δραστηριοποιούνται στα κινήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Και αναφέρομαι στον κατάλογο των υπό παρακολούθηση, που δημοσιοποιήθηκε. Θεωρώ ότι σας είναι γνωστός αυτός ο κατάλογος.
Ένα από τα επιχειρήματα της Συμπολίτευσης και όπως από τον εισηγητή της διατυπώθηκε, είναι: «Μα, η έρευνα έγινε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα». Εξαιρετικά ανακριβές. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν ολοκλήρωσε την έρευνά της. Και δεν την ολοκλήρωσε μετά από την επίμονη στάση της Πλειοψηφίας να αρνηθεί τη συνέχιση της εξέτασης της όλης υπόθεσης -παρά την άποψη των 2/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας- ασκώντας δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής, δικαίωμα το οποίο δεν υπόκειται στον έλεγχο της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με περαιτέρω ακροάσεις.
Αλλά δεν θέλησε και εκείνο το οποίο επίμονα ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ευθύς εξαρχής είπε, ότι όπως προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, θα πρέπει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να μετατραπεί σε Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή.
Και είναι προφανές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η κυβερνητική Πλειοψηφία αρνείται, δεν θέλει τον έλεγχο. Δεν τον ήθελε, διότι τότε διερευνούσε την υπόθεση η δικαιοσύνη. Δεν τον θέλει και σήμερα που η δικαιοσύνη έχει ολοκληρώσει με αυτόν τον τραγικό, με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο την έρευνα της σχετικής υπόθεσης. Έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο η δικαιοσύνη με έναν τρόπο, που δυστυχώς εγείρει ζητήματα για τη δικαιοσύνη συνολικότερα, αναφορικά με το πώς επιτελεί το καθήκον της και αν πράγματι είναι η τρίτη ανεξάρτητη λειτουργία αυτού του πολιτεύματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η «ERICSSON», η «VODAFONE», εμπλέκονται στην όλη υπόθεση και επεβλήθησαν και συγκεκριμένα πρόστιμα. Και βεβαίως δεν αντέχω στον πειρασμό να μην αναφέρω το γεγονός ότι η «VODAFONE», όπως άλλωστε έχει σημειωθεί, αυτή η οποία ενέχεται στην υπόθεση, κάποια στιγμή, λίγους μήνες μετά, έγινε και ο εθνικός χορηγός της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, διαφημίζοντας τα σήματά της και τα χρώματά της στο όνομα της χώρας μπροστά στην παγκόσμια κοινότητα.
Το λέω αυτό διότι πρόκειται για μία κλασική όσο και απαράδεκτη περίπτωση υποταγής στα πράγματα και άρνησης να ερευνηθεί μία υπόθεση, η οποία θεωρώ ότι είναι προσβλητική και για την εθνική ανεξαρτησία και για την αξιοπρέπεια του τόπου και για τα δικαιώματα των πολιτών. Ο επικεφαλής της «ERICSSON» κ. Μπιλ Ζίκου ήρθε στην Ελλάδα, έδωσε μία εξήγηση, κατά το πώς την έδωσε, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και λίγο καιρό μετά απεσύρθη από την Ελλάδα και μετακινήθηκε αλλού.
Δεν σπεύδω να προσωποποιήσω ευθύνες, διότι δεν έχω τα στοιχεία, όπως δεν τα έχετε και σεις. Τα αναφέρω, όμως, όλα αυτά ως χαρακτηριστικά μιας υπόθεσης, η οποία πρέπει να ερευνηθεί. Δεν είναι δυνατόν να λέει η Α.Δ.Α.Ε. ότι υπήρξαν τηλεφωνικές υποκλοπές με συγκεκριμένο τρόπο, να λέει ο εκπρόσωπος της «ERICSSON» ότι υπάρχει περίπτωση να έχει γίνει όλη αυτή η διαδικασία των υποκλοπών και από το εξωτερικό, με ηλεκτρονικά συστήματα και η Ελλάδα να σιωπά, να σιωπά το Κοινοβούλιο, να ανέχεται η κυβερνητική Πλειοψηφία, να μη θέλει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Ειλικρινά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εάν δεν συσταθεί εξεταστική επιτροπή να ερευνήσει την όλη υπόθεση για το σημαντικό αυτό θέμα, τότε ερρέτω! Δεν θα υπάρξει άλλη υπόθεση αυτής της βαρύτητας για να έχουμε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αυτά είναι πολιτικά απαράδεκτα πράγματα. Αυτές είναι συμπεριφορές οι οποίες μαρτυρούν συγκεκριμένη πολιτική επιλογή συγκάλυψης και, στην επιεικέστερη περίπτωση, ανοχής. Μια ανοχή, όμως, η οποία δεν γίνεται ανεκτή από το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού, ενός ελληνικού λαού, ο οποίος, μετά από τέτοιες πολιτικές συμπεριφορές της πλειοψηφίας, γνωρίζετε τι λέει: «Και αυτό θα περάσει. Έτσι είναι. Αυτός ο τόπος είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτός ο τόπος είναι ένα πεδίο, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών είναι δυνατόν να καταπατώνται στο όνομα της υπεροχής των υπερατλαντικών μας συμμάχων».
Δεν θέλετε, λοιπόν, για όλα αυτά τα πράγματα να υπάρξει ένας έλεγχος; Και με ποιο δικαίωμα, όταν δεν έχουν κατατεθεί εδώ αυτά τα στοιχεία, να σπεύδει διά του εισηγητή της η κυβερνητική Πλειοψηφία να προκαθορίζει το αποτέλεσμα και να λέει «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα»;
Πού το ξέρετε; Έχετε τα στοιχεία της δικαστικής συνδρομής; Έχετε τα στοιχεία της Ε.Υ.Π.; Το μόνο που έχετε είναι τη σιωπή της Ε.Υ.Π. σε κρίσιμα θέματα.
Έχετε το σύνολο των ερευνητικών στοιχείων μετά την επιβολή προστίμων από την Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διαφύλαξη του Απορρήτου των Επικοινωνιών;
Γιατί σπεύδετε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να προκαθορίσετε το αποτέλεσμα και να υποστηρίξετε ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα και αν συσταθεί εξεταστική επιτροπή;
Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς επιμένει ότι πρέπει να συσταθεί η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή. Είναι δημοκρατική υποχρέωση. Είναι ευθύνη. Είναι οφειλόμενη πράξη απέναντι στη σημαντικότητα μίας υπόθεσης η οποία αποτελεί προσβολή –επαναλαμβάνω- και για την εθνική ανεξαρτησία και για τα δικαιώματα των πολιτών και για την αξιοπρέπεια αυτού του τόπου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κουβέλη.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το θέμα που συζητάμε σήμερα ίσως είναι από τα σοβαρότερα που έχουμε συζητήσει στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά; Δύο φορές, δύο φορείς –και όχι ένας- παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα του Πρωθυπουργού και του μισού Υπουργικού Συμβουλίου.
Το ερώτημα που μπαίνει –και μπαίνει ευθέως στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- πέρα απ’ όλα τα άλλα, είναι το εξής: Δεν θα θέλατε να μάθετε ποιοι παρακολουθούσαν τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς; Δεν σας ενδιαφέρει; Δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιοι τα «έπιασαν» από τα ομόλογα; Δεν σας ενδιαφέρει να μάθετε ποιοι τα πήραν από τη «SIEMENS»; Δεν σας ενδιαφέρουν αυτά τα πράγματα; Δεν σας ενδιαφέρει γιατί εξαφανίστηκε σαν να πέρασε από τα χέρια του μάγου Χουντίνι ο Ζορμπάς, τον οποίο εσείς μετά βαΐων και κλάδων τον ανεβάσατε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας;
Όλα αυτά δεν σας απασχολούν; Αντιλαμβάνομαι την κομματική πειθαρχία, αντιλαμβάνομαι το ρόλο του κ. Ζαγορίτη, του κ. Τραγάκη. Ανθρώπινα, τα ζήσαμε όλοι. Όμως, αυτήν τη στιγμή τη συνείδησή σας δεν την σκέφτεστε καθόλου; Πώς πάτε σπίτι σας; Πώς βλέπετε την οικογένειά σας, όταν υπάρχουν αυτά τα θέματα; Δεν θέλετε να μάθετε ποιοι τα «έπιασαν», ποιοι παρακολουθούν τον Πρωθυπουργό;
Εγώ έθεσα ένα ερώτημα. Είναι έτοιμος ο Πρωθυπουργός της χώρας να μας δώσει το πολύ απλό πράγμα, δηλαδή τα δύο νούμερα που χρησιμοποιούσε την επίμαχη περίοδο. Να δούμε πόσες εισερχόμενες και ποιες εξερχόμενες είχαν αυτά τα δύο χρόνια της παρακολουθήσεως; Θέλω να δω ποιοι πήραν, ποιους πήρε ο Πρωθυπουργός και από εκεί και πέρα, να καταλάβω πόσο κινδυνεύουμε ως Ελλάδα. Γιατί πολλά απ’ αυτά τα οποία, ανεξήγητο πώς, συμβαίνουν σήμερα, μπορεί –θεωρητικώς, λέω- να είναι προϊόν κάποιου εκβιασμού.
Και αντί να ψάξουμε όλοι μαζί μία γροθιά και αν είναι Αμερικάνος, όπως είχατε εσείς οι ίδιοι υπονοήσει το πρώτο βράδυ, με μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε αυτούς που μας παρακολουθούν, εσείς το πάτε στις καλένδες. Τη μία φορά να μην αναστατώσουμε τη δικαιοσύνη, γιατί δεν πρέπει. Και τώρα που τελείωσε η δικαιοσύνη και δεν βρήκε τίποτα, λέτε τι να ψάξουμε εμείς;
Αυτή είναι η λογική. Ακούστε λογική. Σε πρωτοετή φοιτητή της Νομικής να τα πείτε αυτά, κύριε Παυλόπουλε, θα καγχάσει. Δεν καταλαβαίνω τι θέλετε να συγκαλύψετε. Τι φοβάστε;
Παρακολουθούσαν δύο κυκλώματα. Και δεν είναι ένα, είναι δύο τα κυκλώματα. Το άλλο κύκλωμα το αποκάλυψε «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» το 2006, πριν εμπλακείτε σ’ εκείνα τα δούναι και λαβείν με την ιδιοκτησία της εφημερίδας «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ». Και μιλάει για συγκεκριμένα ονόματα. Και έδωσε ονόματα τότε. Και είχαν γράψει και η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» γι’ αυτό το θέμα. Και κάνετε ότι το έχετε ξεχάσει, ότι δεν υφίσταται θέμα. Είχε μιλήσει για το συνταγματάρχη Σταύρο Κ., το συνταγματάρχη Νίκο Θ., τον οπλιστή της Πολεμικής Αεροπορίας Δημήτρη Τζ., τον Αμερικανό πράκτορα της C.I.A. John K.. Και λέει από κάτω η εφημερίδα «τα ονόματα είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφερομένου».
Πήγατε να ζητήσετε αυτά τα ονόματα; Σας λέει «στον κάθε ενδιαφερόμενο». Ενδιαφέρεται η ΕΥΠ; Ενδιαφέρεται η Ασφάλεια της χώρας; Ενδιαφέρεται αυτή η Κυβέρνηση; Βγαίνει, λοιπόν, και σας λέει ονόματα. Σας λέει ότι κάποιοι είχαν συστήσει μια ομάδα παρακολουθήσεως, η οποία παρέμεινε ενεργή και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Και όχι μόνο αυτό. Η εφημερίδα λέει συγκεκριμένα πράγματα. Λέει ότι παρακολουθούσαν τον πρώην Υπουργό –τότε εν ενεργεία- κ. Σπηλιωτόπουλο, τον νυν Πρόεδρο της Βουλής και τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, τον κ. Λιάπη και μια σειρά από άλλους Υπουργούς. Το γράφει η εφημερίδα! Δεν ανησύχησε κανείς να πει «τι γίνεται, ρε παιδιά;» Και όλα αυτά πρέπει να τα ξεχάσουμε; Πρέπει να τα αφήσουμε πίσω; Δεν ενδιαφερόμαστε; Πώς, λοιπόν, φτάνουμε σ’ αυτή την εύκολη απάντηση «εφόσον δεν βρήκε η δικαιοσύνη, δεν θα τα βρει ούτε η εξεταστική επιτροπή»;
Θα σας πω τι έγινε με την υπόθεση Οτσαλάν. Ήμουν στην επιτροπή –δεν θυμάμαι αν ήταν κάποιος άλλος μέσα στην Αίθουσα- δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη και ήμουν τελευταίος. Λέω του κ. Ναξάκη «Κύριε Ναξάκη, ωραία κινητά έχετε». Μου λέει ο πρόεδρος της επιτροπής «Τι είναι αυτά που ρωτάτε;». Λέω «τα κινητά του Ναξάκη μου αρέσουν. Τι νούμερο έχουν;» Και λέει τα νούμερα. Παρακαλώ να ρωτήσουμε με ποιους επικοινώνησε εκείνο το βράδυ.
Όταν ήρθε, λοιπόν, το αποτέλεσμα από την εταιρεία, δηλαδή με ποιους μίλησε ο κ. Ναξάκης, άνοιξε το πάνθεον. Εκεί άνοιξε το παιχνίδι. Εκεί είδαμε και διαπιστώσαμε ότι ο κ. Ναξάκης δεν ήταν μόνος του. Αυτά μπορεί να κάνει μια εξεταστική επιτροπή. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τριάντα άνθρωποι μπορούν να ενεργήσουν πιο αποτελεσματικά κ