ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: Z' 05/11/2009



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ζ’
Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 5 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.37΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α’Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ Βουλευτή Α’ Αθηνών τα ακόλουθα:
«Η Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μαρία Σκραφνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης ζητεί την εξαίρεση πιστώσεων για την άμεση λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σκάλας ζητεί την ενεργοποίηση του Νομαρχιακού Κέντρου καταπολέμησης κουνουπιών για την αντιμετώπιση της νόσου της ελονοσίας που παρουσιάστηκε στην περιοχή του .
Οι Βουλευτές κύριοι Νικόλαος Καραθανασόπουλος και Χαράλαμπος Χαραλάμπους κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου ζητεί την πλήρη στελέχωση του Πολυϊατρείου Ζακύνθου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την κάλυψη της υλικοτεχνικής του υποδομής.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Αστυνομίας ζητεί τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ασφαλείας και τη θωράκιση των ένστολων από τους κινδύνους.
Ο Βουλευτής Λέσβου κ. Σπυρίδων Γαληνός κατέθεσε αναφορά με την οποία το Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτρών Δήμου Μυτιλήνης Λέσβου ζητεί αυτοψία για τα αίτια και το μέγεθος της ζημιάς από την πτώση του ελαιοκάρπου στις καλλιέργειες της περιοχής του.
Η Βουλευτής Ευβοίας κ. Αικατερίνη Περλεπέ-Σηφουνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρύστου Ευβοίας ζητεί την αποζημίωση των κτηνοτρόφων της περιοχής του που είχαν απώλειες αιγοπροβάτων από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2009».
(RG)


(XP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι υπεβλήθησαν στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολές συναδέλφων σχετικά με το επαγγελματικό ασυμβίβαστο, καθώς και επιστολές συναδέλφων με τις οποίες δηλώνουν ότι επιλέγουν το βουλευτικό αξίωμα παραιτούμενοι άλλων ιδιοτήτων που είχαν.
Όλες οι επιστολές θα καταχωριστούν στα Πρακτικά της σημερινής συνεδριάσεως.
(Στο σημείο αυτό κατατίθενται για τα Πρακτικά οι προαναφερθείσες επιστολές οι οποίες έχουν ως εξής:










Επίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι με αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής συγκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κανονισμό της Βουλής Επιτροπές: Διαρκείς Επιτροπές, Ειδικές Μόνιμες Επιτροπές, Ειδική Διαρκής Επιτροπή επί του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους, Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Επιτροπές Εσωτερικών Θεμάτων της Βουλής, Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.
Οι σχετικές αποφάσεις θα καταχωριστούν στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης.
(Στο σημείο αυτό κατατίθενται για τα Πρακτικά οι προαναφερθείσες αποφάσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:









Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου 2009.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 & 3 Καν. Βουλής).
1. Η με αριθμό 22/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την κατάργηση της σκοπιάς από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες κ.λπ.
2. Η με αριθμό 18/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «ΦΑΓΕ» του Ομίλου «ΦΙΛΙΠΠΟΥ» κ.λπ.
3. Η με αριθμό 23/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαϊτση Αποστολάτου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την περιβαλλοντική υποβάθμιση του ευρύτερου Αργοσαρωνικού Σαρωνικού από τις ιχθυοκαλλιέργειες του Πόρου κ.λπ.
4. Η με αριθμό 28/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. κ.λπ.
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 2 & 3 Καν. Βουλής).
1. Η με αριθμό 17/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επιδημία της γρίπης κ.λπ.
2. Η με αριθμό 19/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το κλείσιμο και νέων εργοστασίων της εταιρείας «ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ» ιδιοκτησίας ομίλου Λαναρά κ.λπ.
3. Η με αριθμό 24/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κ.λπ.
4. Η με αριθμό 27/3.11.2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης, συζήτησης και ψήφισης του Προϋπολογισμού κ.λπ.

(ML)


















(RG)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Πρώτη είναι η με αριθμό 15/2-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Απόστολου Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τις εκλογικές δαπάνες κομμάτων και υποψηφίων Βουλευτών κατά την προεκλογική περίοδο της 4ης Οκτωβρίου 2009 κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση αναλυτικά έχει ως εξής:
«Κοινή είναι η διαπίστωση της μεγάλης σπατάλης πολιτικού χρήματος κατά την προεκλογική περίοδο της 4ης Οκτωβρίου, όπως άλλωστε και στο παρελθόν εκ μέρους διαφόρων κομμάτων και υποψηφίων Βουλευτών.
Πέραν της προκλητικής αντίφασης της συμπεριφοράς αυτής προς τη δραματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις καθημερινές οξυμένες ανάγκες του λαού, αυτές καθαυτές υπερβολικές εκλογικές δαπάνες, οι αδιαφανής συνήθως κάλυψή τους, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και ο επιδιωκόμενος σκοπός της χειραγώγησης ψηφοφόρων, συγκροτούν πλήθος παραβάσεων της εκλογικής, φορολογικής και κοινής, ενδεχομένως δε και ειδικής ποινικής νομοθεσίας από όσους επιδόθηκαν στις πράξεις αυτές και από τις επιχειρήσεις που συνεργάστηκαν μαζί τους.
Για να εφαρμοσθεί επιτέλους ο νόμος τόσο από την ειδική επιτροπή της Βουλής, όσο και από τις εισαγγελικές, φορολογικές και λοιπές αρχές, υπέβαλα αρμοδίως στις 2 Οκτωβρίου 2009 την εν συνεχεία καταγγελία μου:
«Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2009
Προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.)
Κοινοποίηση: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Υφυπουργό Οικονομικών, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Σας γνωστοποιώ για τα καθ’ υμάς τα εξής:
Οι γνωστές κατά την προεκλογική περίοδο παραβάσεις της εκλογικής και της φορολογικής νομοθεσίας, συντελούνται από επιχειρήσεις διαφημιστικές και δημοσίων σχέσεων, ιδιωτικές εταιρείες ταχυμεταφοράς εκλογικού υλικού, παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών (call center) και νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και με πλείστα άλλα μέσα, χωρίς καν να ενοχλούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που οφείλουν να πραγματοποιήσουν έστω και τώρα τους αναγκαίους ελέγχους σε λογιστήρια, σε εγκαταστάσεις παραγωγής και διακίνησης υλικού και υπηρεσιών, να εφαρμόσουν τις σχετικές διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας και να ενημερώσουν τις αρμόδιες κατά νόμο αρχές για τον έλεγχο των εκλογικών δαπανών, κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών».
Επειδή αγνοώ μέχρι σήμερα αν ελήφθη καν υπόψη η καταγγελία αυτή,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Οικονομικών και παρακαλείται να ενημερώσει τη Βουλή αν και τι έπραξαν τόσο οι εν λόγω ΥΠ.Ε.Ε., όσο –αν γνωρίζει- και οι λοιποί παραλήπτες».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Πρόεδρε, θέλετε να πείτε κάτι προεισαγωγικώς;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Κανονισμός ορίζει ότι απαντά ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί, σε ερωτήσεις που απευθύνονται σε αυτούς. Εάν εντός της αυτής εβδομάδος κληθεί ο Υπουργός για δεύτερη φορά στη Βουλή, τότε, κατά τον Κανονισμό, μπορεί να εξουσιοδοτήσει άλλον Υπουργό ή έναν Υφυπουργό του για να απαντήσει. Είναι η πρώτη ερώτηση με την οποία αρχίζουν οι εργασίες του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Σώματός μας και παρά την εκτίμηση, τη φιλία και τη συναδελφικότητα προς τον παριστάμενο Υφυπουργό Οικονομικών, νομίζω ότι πρέπει να προσέλθει ο Υπουργός Οικονομικών. Έχει φόρτο εργασίας, αλλά πληροφορούμαι από την υπηρεσία ότι είναι εντός του Κοινοβουλίου. Μπορεί να κρατηθεί η ερώτηση για να έρθει ο Υπουργός στην Αίθουσα της Ολομελείας και να απαντήσει ο ίδιος, όπως ορίζει ο Κανονισμός.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Με όλο το σεβασμό προς τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, θα ήθελα να πω ότι ο Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε προγραμματισμένη συνάντηση με το ΚΤΕ Οικονομίας για να παρουσιάσει στους συναδέλφους Βουλευτές το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ήταν μία προγραμματισμένη υποχρέωση και γι’ αυτό δεν μπορεί να παραβρεθεί.
(GH)


(1ML)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε. Εφόσον επιμένετε, θα κρατηθεί η ερώτηση και θα ενημερωθεί ο κύριος Υπουργός.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Επιμένω, κύριε Πρόεδρε, γιατί θέλω να τηρηθεί ο Κανονισμός. Πολύ περισσότερο –και με ενοχλεί αυτή η απάντηση του αγαπητού κ. Σαχινίδη, διότι είναι από τους καλούς συναδέλφους εδώ και γνωρίζει τον Κανονισμό- ο Υπουργός εφόσον έχει υποχρέωση στην Ολομέλεια πρέπει να είναι εδώ και να αναβάλει για πέντε λεπτά την οποιαδήποτε άλλη απασχόλησή του. Αυτό είναι το σωστό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Πρόεδρε, γίνεται δεκτό το αίτημά σας, κρατείται η ερώτηση και θα ενημερωθεί σχετικά ο κύριος Υπουργός.
Θα προχωρήσουμε τώρα στην από κοινού συζήτηση των με αριθμό 8/2-11-2009 και 10/2-11-2009 επίκαιρων ερωτήσεων του πρώτου κύκλου του συναδέλφου κ. Γεωργίου Κοντογιάννη της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Αλεξίου Τσίπρα Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αντίστοιχα, διότι το περιεχόμενό τους είναι συναφές, αναφέρονται στην κατάργηση των stage και στην επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων σ’ αυτά τα προβλήματα, τα μέτρα για την αγορά εργασίας κ.λπ. και απευθύνονται στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Το κείμενο της ερώτησης του συναδέλφου κ. Γεωργίου Κοντογιάννη έχει ως εξής:
«Με την απόφασή της για κατάργηση των προγραμμάτων stage, που η ίδια ξεκίνησε το 1998, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποκαλύπτει το πραγματικό ανάλγητο πρόσωπό της.
Στέλνει στην ανεργία χιλιάδες νέους και πετά στα «σκουπίδια» τη γνώση που έχουν αποκτήσει προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο και φορείς του δημοσίου. Οι νέες στρατιές ανέργων που δημιουργεί δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας.
Η Κυβέρνηση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για εμπόριο ελπίδας, ωστόσο η ίδια αντί να διορθώνει μια πολιτική που θεωρεί λάθος έρχεται και ποδοπατά τις ελπίδες χιλιάδων νέων τιμωρώντας τους επειδή αναζήτησαν μια θέση στο όνειρο της εργασίας.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πώς είναι δυνατόν να μην πληρώσει απασχολούμενους που έχουν προσφέρει καθ’ οιονδήποτε τρόπο υπηρεσίες στο ελληνικό δημόσιο;
2. Πώς είναι δυνατόν να καταργεί τη μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ατόμων που προσφέρουν υπηρεσίες στο δημόσιο για περισσότερους από 24 μήνες, όταν το ΑΣΕΠ αποδέχεται και υπολογίζει τη μοριοδότηση προγραμμάτων ακόμα και σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ σε αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της θέσης που έχει προκηρυχθεί;»
Το κείμενο της ερώτησης του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
«Η πολιτική απασχόλησης στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι χρόνια χαρακτηρίστηκε από την καθιέρωση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων, της νεοφιλελεύθερης αντίληψης για «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η επιβολή ενός εργασιακού και ασφαλιστικού μεσαίωνα.
Ένα μόνο μέρος του εργασιακού μεσαίωνα είναι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στα προγράμματα stage. Πρόσφατα η Κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση αυτών των προγραμμάτων μόνο για τον δημόσιο τομέα, με επακόλουθο περίπου 35.000 εργαζόμενοι που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανασφάλιστοι και χαμηλά αμειβόμενοι, να βρεθούν στην ανεργία, χωρίς να αναγνωρίζονται καν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα για όσο διάστημα εργάστηκαν. Επειδή η κατάργηση ενός κομματιού του εργασιακού μεσαίωνα δεν μπορεί να οδηγεί στη βαρβαρότητα της ανεργίας,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1.Θα μεριμνήσει ώστε, μέχρι να προκηρυχθούν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι αυτοί να παραμείνουν στη θέση τους και να λάβουν για τους διαγωνισμούς ειδικοί μοριοδότηση, ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους;
2.Αφού η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχει ηθικό πρόβλημα με την ευελιξία στην αγορά εργασίας, καθώς και με την ανασφάλιστη εργασία, σκοπεύει να προχωρήσει στην κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης; (stage ιδιωτικό τομέα, μερική απασχόληση, ενοικίαση εργαζομένων, συμβασιούχοι, αμοιβή με μπλοκάκι)».
(XA)


Στις ερωτήσεις θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέας Λοβέρδος.


(1GH)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ τους συναδέλφους για το ερώτημα.
Θέλω προκαταβολικά να μιλήσω γι’ αυτό που ακούγεται στο δημόσιο διάλογο σχετικά με τα STAGE, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση κάνει διακρίσεις σε «γαλάζια», «πράσινα» και οτιδήποτε άλλο παιδιά. Θέλω να απορρίψω αυτήν την αιτίαση. Θέλω να απαγορεύσω, με ό,τι ο όρος αυτός σε ένα επίπεδο συναδελφικό και προσωπικό και ένα επίπεδο έντιμων σχέσεων συνεπάγεται, στον οποιοδήποτε να απευθύνεται σε εμένα τουλάχιστον με όρους τέτοιους.
Έχω αποδείξει δυόμισι χρόνια Υφυπουργός Εξωτερικών και τώρα από τις πρώτες μέρες που ανέλαβα, κύριε Πρόεδρε, ότι απέναντι στους διοικουμένους τέτοιου είδους κατηγοριοποιήσεις για μένα είναι απαράδεκτες και απορριπτέες, δεν μετρούν, δεν θα τις υπολογίσω, δεν τους δίνω καμία σημασία. Σημασία για μένα έχει –και το έχω ήδη τις πρώτες μέρες αυτής μου της υπουργίας αποδείξει- ποιο είναι το πρόβλημα και ποιες πρέπει να είναι οι λύσεις για το πρόβλημα των STAGE ειδικά, για το πρόβλημα της ανεργίας, για το πρόβλημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, για το πρόβλημα των εργασιακών σχέσεων.
Και αναφερόμενος ειδικά σε μια πτυχή του ερωτήματος του Προέδρου του Συνασπισμού, θα ήθελα να πω –και το λέω από την αρχή γιατί είναι ένα θέμα διακριτό σε σχέση με τα υπόλοιπα που θα μας απασχολήσουν για τα STAGE σήμερα- ότι σε ό,τι αφορά τις ελαστικές μορφές απασχόλησης ως προς τις οποίες στην πράξη διαμορφώνεται μια αγορά εργασίας που μοιάζει με ζούγκλα, υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετων εγγυήσεων για τις οποίες η σχετική παρέμβαση, διοικητική και νομοθετική, θα είναι έτοιμη στο τέλος του χρόνου. Και πάνω από όλα και πέρα από όλα και για να μην δημαγωγούμε, υπάρχει η ανάγκη το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει πραγματικά τη δουλειά του για να επιβάλλει και στις εργασιακές σχέσεις τις εγγυήσεις που ο νόμος ορίζει αλλά και να άρει κάθε εργοδοτική συμπεριφορά η οποία μετατρέπει –ξαναλέω- σε ζούγκλα το χώρο των εργασιακών σχέσεων είτε αυτές είναι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης είτε αυτές είναι σχέσεις που καθορίζει μια πλήρης εργασία.
Τώρα στο θέμα το βασικό των δυο συναδέλφων θέλω κατ’ αρχάς να πω ότι δεν βάζω τα δυο ερωτήματα στο ίδιο τσουβάλι που λένε, γιατί είναι διαφορετικοί οι πολιτικοί φορείς που εκπροσωπούν ο Πρόεδρος του Συνασπισμού και ο πρώην Υπουργός κ. Κοντογιάννης. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ο Συνασπισμός δεν δημιούργησαν το πρόβλημα των STAGE. Αντιθέτως η Κυβέρνηση της οποίας ήταν μέλος ο κ. Κοντογιάννης δημιούργησε το πρόβλημα των STAGE και άλλα προβλήματα στο χώρο της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Κύριε Κοντογιάννη, ας πούμε χθες πήραμε ένα νέο μήνυμα από τον διοικητή του ΙΚΑ ότι πέραν των 900.000.000 ευρώ που έχουμε δώσει για το Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο και το δώρο Χριστουγέννων, πρέπει να βρούμε ακόμη 200.000.000 για να ολοκληρωθεί η καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων στους ασφαλισμένους. 1.100.000.000 μόνο για τις λίγες μέρες που είμαστε στο Υπουργείο εμείς είναι η μαύρη τρύπα που έχει ανοίξει στο ΙΚΑ ! Και θα δείτε ότι σε θέματα στα οποία έχετε κάνει δουλειά και έχετε προσφέρει –το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης ας πούμε, που έχετε και προσωπική συμβολή- η δική μας στάση όταν θα έρθει η ώρα, θα είναι στάση αναγνώρισης και σεβασμού των προσπαθειών που έχουν γίνει.
Όμως για τα STAGE έχετε δημιουργήσει το θέμα. Έχετε πάρει έναν θεσμό ο οποίος ήταν θεσμός μαθητείας, προβλεπόμενος παντού, σε όλον τον κόσμο, και στην Ελλάδα και τον έχετε μετατρέψει σε μηχανισμό εξεύρεσης για το δημόσιο και για τον ιδιωτικό τομέα φθηνού εργατικού δυναμικού, μάλιστα ανασφάλιστου. Έχετε πάρει ένα θεσμό μαθητείας, ένα θεσμό που αφορά ένα νέο άνθρωπο άνεργο, που πρέπει να μάθει τη δουλειά στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και μετά αυτό το προσόν της μαθητείας να προσμετράται στο βιογραφικό του και αντί για βραχύχρονο, το κάνετε δεκαοκτάμηνο, ανανεούμενο για τα ίδια πρόσωπα. Είχατε φθηνή, ανασφάλιστη εργατική δύναμη στο δημόσιο και σ’ αυτά τα παιδιά που υπόκειντο σε αυτή τη διαδικασία και τους γονείς τους τούς κλείνατε το μάτι ότι δήθεν θα βρουν δουλειά στο δημόσιο.
(MT)

(XA)
Μοριοδοτήσατε με τρόπο κατάφωρα αντισυνταγματικό τις περιπτώσεις, γιατί μοριοδότηση με 40%, με 50% είναι κατάφωρα αντισυνταγματική και οποιοσδήποτε δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας θα σας το διαβεβαιώσει.
Αν είχαμε μια τέτοια πρόσληψη στο δημόσιο, η πρόταση- αίτηση ακυρώσεως που θα έκανε συνυποψήφιος, θα οδηγούσε σε ακύρωση της συγκεκριμένης πρόσληψης και σε διαπίστωση της αντισυνταγματικότητας της μοριοδότησης αυτής. Και επιμένετε να λέτε τα ίδια σήμερα σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Και εδώ, κύριε Πρόεδρε, κάνετε το ίδιο λάθος μιλώντας για μοριοδότηση αυτού του επιπέδου.
Εμείς είχαμε πει προεκλογικά και μετεκλογικά από το Βήμα αυτό των προγραμματικών δηλώσεων, όπως είχα πει και εγώ ότι τα stage στο δημόσιο θα λάβουν τέλος και έλαβαν τέλος με μία σαφή και συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση.
Κανένας πια στο δημόσιο! Στον ιδιωτικό τομέα ναι, αλλά με προσφορά μαθητείας, η οποία θα συνοδεύεται με μία ασφαλιστική κάλυψη, θα είναι βραχύβια και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει μορφή παροχής εργασίας με όρους δήθεν μαθητείας και στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτή είναι, κύριε Πρόεδρε, η γενική πολιτική μας θεώρηση. Αυτή υπήρξε και η πρώτη μας απόφαση σε σχέση με το θέμα από τη στιγμή που αναλάβαμε. Μας δέσμευσε εδώ, δέσμευσε εμένα προσωπικά, κύριε Κοντογιάννη, κύριε Πρόεδρε του Συνασπισμού. Δέσμευσε εμένα προσωπικά, έκανα τη συγκεκριμένη επιλογή αμέσως μόλις ανέλαβα.
Όμως το θέμα δεν σταματάει εδώ. Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω αποφάσεις τις οποίες έχουμε ήδη λάβει και για τις οποίες, κύριε Πρόεδρε, θα κάνω λόγο στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής σαράντα τρεις μαθήτριες και μαθητές και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 1ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κοντογιάννης για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κανείς δεν αμφιβάλλει για την προσωπική σας ευαισθησία, άλλωστε είναι καταγεγραμμένη στην πολιτική σας πορεία. Ωστόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την απόφαση για την κατάργηση των stage αποκαλύπτει το πραγματικό ανάλγητο πρόσωπό του. Δημιουργεί στρατιές ανέργων και ποδοπατά τις ελπίδες χιλιάδων νέων.
Ποιο είναι κύριε Υπουργέ, το αμάρτημα αυτών των νέων; Ότι εντάχθηκαν σε ένα εργασιακό πρόγραμμα επί Νέας Δημοκρατίας, το οποίο το ίδιο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεσμοθέτησε από το 1997. Θυμίζω μάλιστα ότι το 1999 με υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με φωτογραφική διάταξη στον ν. 2738/99 μονιμοποίησε τα stage παρακάμπτοντας τις διαδικασίες του Α.Σ.Ε.Π.
Μάλιστα σε λιγότερο από ένα χρόνο, με νέα διάταξη στον ν.2839/2000 προχώρησε στη μονιμοποίηση και των υπολοίπων stage που δεν είχαν περιληφθεί στην πρώτη διάταξη, χωρίς καν να έχουν συμπληρώσει το 17μηνο και δεν μιλάμε για εκατό ή διακόσια άτομα, αλλά περίπου δυόμισι χιλιάδες άτομα. Καταθέτω στα Πρακτικά τα σχετικά ΦΕΚ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοντογιάννης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η Κυβέρνηση κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για εμπόριο ελπίδας. Η ελλιπής ή ακόμα –δεν έχω κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ- κακή διαχείριση από την πλευρά μας δεν διορθώνεται σε καμία περίπτωση με αυτή την ανάλγητη από μέρους σας πολιτική, την ισοπεδωτική πολιτική.
Δεν καταλαβαίνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι με πολιτικές που ισοπεδώνουν αντί να λύνουν προβλήματα, δεν ενώνει αλλά διχάζει τους Έλληνες; Θυμίζω πως αντίστοιχα η Νέα Δημοκρατία όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση του 2004 επέδειξε μοναδική μέριμνα για δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχων που εσείς με κομματικά κριτήρια –γνωρίζετε πως- είχατε τοποθετήσει ως κόμμα, με τα Προεδρικά Διατάγματα 164 και 180 του 2004.
Αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται επί δύο έως πέντε χρόνια, κύριε Υπουργέ, θεωρούνται από την Κυβέρνηση μαθητευόμενοι; Και αν είναι μαθητευόμενοι, πώς η Κυβέρνηση επικαλείται το νόμο 2190 για απαγόρευση των προσλήψεων σε προεκλογική περίοδο, για να μην πληρώσει όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πριν από τις εκλογές; Αν πάλι θεωρούνται εργαζόμενοι, πώς είναι δυνατόν να πετιούνται στο δρόμο όταν έχουν συμπληρώσει τόσους μήνες ή χρόνια εργασίας;
Πώς η πολιτεία, που έχει δαπανήσει πόρους για την κατάρτισή τους, πετά στον κάλαθο των αχρήστων την πολύτιμη εμπειρία τους; Οι περισσότεροι βρίσκονται σε καίριες θέσεις επί χρόνια, κύριε Υπουργέ. Έχει αναλογιστεί η Κυβέρνηση πώς θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του δημοσίου;

(MB)

(1MT)
Είναι άλλωστε γεγονός πως οι ίδιες αυτές Υπηρεσίες του Δημοσίου ζητούσαν την ανανέωση των συμβάσεων για τα συγκεκριμένα προγράμματα γιατί έπρεπε να καλύψουν συγκεκριμένες, σοβαρότατες ανάγκες για την εύρυθμη λειτουργία τους. Το γεγονός αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να διεκδικήσουν νομικά τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου; Γιατί στέλνετε αυτά τα παιδιά βορά σε κάποιους επιτήδειους νομικούς, οι οποίοι τους ζητούν από 400 ευρώ ή ακόμη και ολόκληρο μισθό όταν μονιμοποιηθούν, και γιατί δεν παίρνετε μια πολιτική απόφαση ανάλογη με εκείνη που ζητάει και ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, για να λήξει αυτό το θέμα για παιδιά που έχουν εργαστεί από δύο χρόνια και άνω;
Τέλος, σε ό,τι αφορά τα stage στον ιδιωτικό τομέα θέλω να επισημάνω τον κίνδυνο με την ενίσχυσή τους να ανοίξει η όρεξη σε κάποιους επιχειρηματίες να διώξουν προσωπικό, για να πάρουν δωρεάν εργαζόμενους στα stage. Η απόφαση της 23ης Οκτωβρίου αποτελεί, κυρίες και κύριοι, πρότυπο κοινωνικής αναλγησίας και γι’ αυτό σας καλώ να την αναθεωρήσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει επίσης για τρία λεπτά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου να συμφωνήσω κατ’ αρχάς με όσα είπε ο Υπουργός, ότι είναι δύο διαφορετικές ερωτήσεις, και θα προτιμούσαμε να απαντηθούν ξεχωριστά. Και το λέω αυτό διότι και τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν λερωμένη τη φωλιά τους γι’ αυτό το καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και αβεβαιότητας, το οποίο έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε ένα μείζον πρόβλημα εργασιακής ανασφάλειας, κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας ως πρόβλημα αξιοκρατίας. Υπάρχει και θέμα αξιοκρατίας. Υπάρχει όμως το μείζον θέμα της ανασφάλιστης γενιάς, της κακοπληρωμένης γενιάς, της γενιάς των 400 και 700 ευρώ και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κύριε Υπουργέ, ήταν αυτές οι οποίες δημιούργησαν τον ΑΣΕΠ. Ήταν όμως και αυτές που έψαξαν και βρήκαν νόμιμες παρακαμπτήριες οδούς ώστε να παρακάμπτεται ο ΑΣΕΠ και δημιούργησαν τις στρατιές των εργαζόμενων συμβασιούχων που είναι για πέντε και εφτά και δέκα χρόνια συμβασιούχοι και αργότερα το φαινόμενο των εργαζόμενων με συμβάσεις έργου, με τα λεγόμενα «μπλοκάκια», δελτία παροχής υπηρεσιών, που υποκρύπτουν μόνιμη και σταθερή εργασία. Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα ακόμα και καθαρίστριες στα σχολειά μας ή στους δήμους λογίζονται ως υπεργολάβοι, ως εργολάβοι κι είναι με δελτία παροχής υπηρεσιών. Και βεβαίως ήταν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που όταν ήρθε στην Κυβέρνηση έψαξε και βρήκε τρόπους για να παρακάμπτει τον ΑΣΕΠ και αξιοποίησε ένα πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για να δημιουργήσει νέες στρατιές ανασφάλιστων εργαζόμενων, κακοπληρωμένων εργαζόμενων με 480 ευρώ το μήνα. Το ζητούμενο λοιπόν είναι: Θα καταργήσουμε αυτό το φαινόμενο, θα καταργήσουμε τους νόμους της εργασιακής ζούγκλας ή θα τους κρατήσουμε ίδιους;
Κρατώ μια δική σας δήλωση, κύριε Υπουργέ, μετά τις εκλογές, στις 19 του μηνός, όπου είπατε: «δεν μπορείς να τους διώξεις, δεν μπορείς να διώξεις όσους έχουν συμπληρώσει 24μηνο». Πολύ αργότερα βεβαίως, όταν έγινε το Υπουργικό Συμβούλιο ταυτιστήκατε με την άποψη της Κυβέρνησης, η οποία λέει: «όχι stage στο Δημόσιο, ναι stage στον ιδιωτικό τομέα». Στην πρώτη σας δήλωση μιλήσατε ως νομικός και ως έγκριτος συνταγματολόγος. Στη δεύτερη δήλωσή σας μιλήσατε ως Υπουργός. Και αναρωτιόμαστε: Πώς είναι δυνατόν κάτι το οποίο είναι παράνομο και ανήθικο για το δημόσιο τομέα να είναι ηθικό και νόμιμο για τον ιδιωτικό; Και βεβαίως κατανοούμε πλήρως γιατί χαίρεται ο Πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος μετά την συνάντησή σας, όταν βεβαίως κατανοεί πλήρως ότι όλο αυτό το σύστημα πελατειακών διευκολύνσεων θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα και βεβαίως για να μην πληρώνουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές και για να έχουν ανασφάλιστη, φθηνή εργασία στη δούλεψή τους.
Κύριε Υπουργέ, αυτό που λέμε εμείς είναι πολύ συγκεκριμένο. Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα στο να καταργήσετε αυτούς τους νόμους της ελαστικής απασχόλησης. Μιλήσατε για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας. Γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της στελέχωσής του είναι με ανασφάλιστους εργαζόμενους με stage, με «σταζιέρς»; Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας! Άρα λοιπόν, κύριε Υπουργέ, εδώ χρειάζεται ριζική πολιτική για την κατάργηση των νόμων της ενοικιαζόμενης εργασίας, των stage στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, καθώς επίσης και για το καθεστώς των συμβασιούχων και της ανασφάλιστης εργασίας.
(GK)

(1MB)
Ένα πράγμα σας λέω, ότι μέχρις ότου προωθήσετε νόμους που θα καταργούν αυτό το καθεστώς. Δεν έχετε το ηθικό δικαίωμα να πετάξετε τους εργαζόμενους στο δρόμο. Δεν μπορεί να θέλετε να αντικαταστήσετε τον εργασιακό μεσαίωνα με τη βαρβαρότητα της ανεργίας.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Προκηρύξτε, λοιπόν, νέες θέσεις εργασίας εκεί όπου υπάρχουν χιλιάδες οργανικά κενά στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στον τομέα της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Μην προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά εξοντώνοντας τους κλάδους, διότι αυτό συμβαίνει σήμερα. Προσπαθείτε να εξοντώσετε τους κλάδους, για να αντιμετωπίσετε την εργασιακή σκλαβιά. Η εργασιακή σκλαβιά καταργείται, δεν διορθώνεται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει για έξι λεπτά να δευτερολογήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δυο νέα παιδιά με τα ίδια προσόντα, με πτυχίο, με μεταπτυχιακό προσπαθούν να δουν τι θα κάνουν στη ζωή τους. Το ένα παιδί μπαίνει με STAGE το 2005 στο δημόσιο. Το άλλο παιδί δεν μπαίνει και συνεχίζει να αυξάνει τα προσόντα του. Τελειώνει η περίοδος αυτή. Το ένα παιδί έχει αυξήσει τα προσόντα του. Το άλλο έχει εγκλωβιστεί μέσα στο δημόσιο.
Γίνεται ο διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π. με την αντισυνταγματική νομοθεσία της Νέας Δημοκρατίας και τη μοριοδότηση του 50%. Το παιδί που έχει αυξήσει τα προσόντα του μένει απέξω. Ο φίλος του που είχε μπει στις διαδικασίες της αιχμαλωσίας των STAGE καταφέρνει να μπει με την αντισυνταγματική αυτή ρύθμιση. Ο ένας φίλος στρέφεται εναντίον του άλλου και κερδίζει στα δικαστήρια.
Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία και από την οποία θέλησα αμέσως να σας διαχωρίσω –γι’ αυτό διέκρινα τα δυο ερωτήματα- θέλαμε και θέλουμε να την καταργήσουμε. Και την καταργήσαμε. Ήταν η πρώτη μας απόφαση.
Τέλος αυτή η ιστορία των STAGE στο δημόσιο! Και γιατί τέλος στο δημόσιο; Γιατί εκεί όλες οι εξουσίες, οι κυβερνήσεις γλιστρούν στο εύκολο. Γλιστρούν στο εύκολο, αφού βρήκαν ένα πρόβλημα –μέσω του οποίου έχουν φθηνό και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό- να το κρατούν, για να βγαίνει η δουλειά του δημοσίου, για να καλύπτουν αυτοί οι άνθρωποι είτε ανάγκες του δημοσίου είτε τους τεμπέληδες του δημοσίου, των οποίων τη δουλειά και κάνουν.
Είπαμε, λοιπόν, τέλος στην κακοδαιμονία αυτή. Ναι στον ιδιωτικό τομέα. Βραχύβια μαθητεία, με τον έλεγχο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, την ανασύσταση του οποίου η Κυβέρνηση, δι' εμού, από το Βήμα των Προγραμματικών δηλώσεων έχει εξαγγείλει.
Πάμε τώρα στο τι θα γίνει με τα θέματα των stagiaire, αυτών που ταλαιπωρήθηκαν εγκλωβισμένοι πεντέμισι χρόνια στη λογική της Νέας Δημοκρατίας. Είπαμε όχι άλλο. Τέλος αυτοί οι οποίοι, εν πάση περιπτώσει, εγκλωβίζονται στο δημόσιο με αυτό το μεσαιωνικό τρόπο.
Όμως, το μεσαίωνα, κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. –θα μου επιτρέψετε να πω- ή τον καταργείς ή δεν τον καταργείς. «Τον καταργείς, αλλά του αφήνεις την ουρά», δεν είναι λύση. Και θέλω όσοι τουλάχιστον σεβόμαστε αυτόν τον πολιτικό λόγο που αρθρώνουμε να ξεφύγουμε από τη λογική «καταργούμε το μεσαίωνα, του αφήνουμε όμως την ουρά του δράκου». Η τομή πρέπει να είναι καίρια, σημαντική, ριζοσπαστική, για το μέλλον σαφής και χωρίς εξαιρέσεις. Τέλος, λοιπόν, αυτά στο δημόσιο.
Όμως, λέτε τι θα γίνει με αυτούς που ήδη έχουν διανύσει μια περίοδο. Όσοι ξεκίνησαν την πορεία αυτή στην προεκλογική δεν έχουν ούτε νομικό ούτε ηθικό έρεισμα. Οι κούτες του Ο.Α.Ε.Δ. –οι απευθυνόμενες προς ποίους άλλωστε;- από τις οποίες άλλες γύριζαν και άλλες δεν γύριζαν στον Ο.Α.Ε.Δ., με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει, δεν έχουν νόημα ούτε στο νομικό μας κόσμο ούτε στον κόσμο της ηθικής αντιμετώπισης της πολιτικής.
Ό,τι έγινε εκείνη την περίοδο είναι έξω από κάθε λογική. Ήδη υπογράψαμε με τον κ. Παπακωνσταντίνου την απαγόρευση της υπαγωγής άλλων ανθρώπων στα προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. στην κρίσιμη, πονηρή προεκλογική περίοδο.
Τώρα, τι γίνεται με αυτούς που έχουν ένα, δυο και παραπάνω χρόνια στο δημόσιο με τη μορφή αυτής της αιχμαλωσίας; Η κυβερνητική απόφαση πρέπει να προσεχθεί σε όλα της τα μέρη. Γι’ αυτό τον κόσμο έχει μέριμνα. Τι λέμε; Λέμε ότι θα μείνουν πολλές υπηρεσίες χωρίς πολύ κόσμο, τον κόσμο των stagiaire.
Εγώ θέλω να σας καταθέσω έναν πίνακα που μου έδωσε ο Ο.Α.Ε.Δ., σύμφωνα με τον οποίο είκοσι τρεις χιλιάδες νέα παιδιά, νέοι άνθρωποι έχουν απασχοληθεί αυτά τα χρόνια. Να σας πω ότι με ενδιαφέρει και προσωπικά ως Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αναφέρεται εδώ ότι στο ΙΚΑ είναι χίλιοι τριακόσιοι τέτοιοι άνθρωποι. Πεντακόσιοι από αυτούς σταματούν Δεκέμβρη και Γενάρη.

(DP)
(GK)
Εμένα ο ΟΑΕΔ μου λέει ότι είναι 1.300 και το Ι.Κ.Α. μου λέει 2.100. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα και με τα πρόσωπα αυτά, υπάρχει θέμα και με τις υπηρεσίες.
Θα σας πω τι αποφάσισε η Κυβέρνηση. Το πρώτο που αποφάσισε είναι να κάνει προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ. Μας διαβεβαιώνει το ΑΣΕΠ ότι μπορούμε να καλύψουμε τις συγκεκριμένες θέσεις σε 20-25 μέρες, ένα μήνα για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου. Αυτοί οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου θα είναι οι άνθρωποι οι οποίοι επιθυμούν να μπουν ως εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες του Δημοσίου. Εμείς στο Υπουργείο Εργασίας τις ανάγκες μας θα τις πούμε τη Δευτέρα που μας έρχεται και θα γίνει γνωστό πόσους το Ι.Κ.Α., ο ΟΑΕΔ χρειάζονται και στη συνέχεια το ΑΣΕΠ με τη διαδικασία τη δική του θα το καλύψει το κενό αυτό.
Λέμε τώρα: Θα μπορούν οι stager αυτοί να είναι υποψήφιοι; Βεβαίως θα μπορούν. Θα είναι υποψήφιοι, όπως όλοι οι άλλοι; Όχι. Ήδη ο νόμος προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις μαθητείας δίνουν μόρια, που λέμε. Δηλαδή, αποτελούν προηγούμενη εμπειρία. Χρειάζεται να τονωθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση σε ένα βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει μία εργασιακή εμπειρία και στον ιδιωτικό τομέα ενδεχομένως; Ναι. Χρειάζεται ενδεχομένως να γίνει αυτή η ρύθμιση νομοθετικά, κύριε Πρόεδρε, εν όψει αυτών των διαγωνισμών ορισμένου χρόνου; Ναι. Γιατί; Διότι οι ορισμένου χρόνου έχουν μία νομοθετική ρύθμιση που καθορίζει το πώς θα προσλαμβάνονται και βάσει της οποίας πρώτοι έρχονται οι άνεργοι και όχι αυτοί που έχουν μία μαθητεία. Ενδεχομένως, λοιπόν, η Βουλή εδώ χρειάζεται να ψηφίσει σχετική τροπολογία. Και με το νομοθετικό πλαίσιο αυτό, αγαπητέ Πρόεδρε, θα μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να είναι υποψήφιοι και όχι να ενταχθούν αυτοδικαίως με τον αντισυνταγματικό νόμο που προέβλεπε η ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Από κει και πέρα οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ που έχουν να κάνουν με προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το Δημόσιο θα είναι διαγωνισμοί που θα γίνουν και το 2010 και το 2011 και το 2012. Με αυτό τον τρόπο όσοι από αυτούς τους νέους ανθρώπους...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
... έχουν τα σχετικά προσόντα θα μπουν με τους αντικειμενικούς διαγωνισμούς που η πολιτεία προβλέπει για το ΑΣΕΠ και θα βρουν το εργασιακό τους μέλλον.
Όλα τα άλλα, όλα όσα υπαινίσσονται –μοριοδότηση και μεταφορά των εργαζομένων αυτών στις σχέσεις αορίστου χρόνου- να με συγχωρέσετε, αλλά είναι διατήρηση της ουράς του μεσαίωνα, ανεπίτρεπτη για τον κόσμο που δεν είχε μπάρμπα στη Κορώνη για να έχει stage το Δημόσιο ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν περιφρονώ κανέναν, σέβομαι αυτά τα παιδιά, το έδειξα από την πρώτη μέρα και θα το δείξω και περαιτέρω, στη συνέχεια, κύριε Πρόεδρε. Το πρόβλημα είναι μπροστά και θα ανταποκριθώ με την ευαισθησία ενός πολιτικού που δεν ξέρει να ξεχωρίζει γαλάζιους, πράσινους, κίτρινους, κόκκινους και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προτείνω όπως διακόψουμε τη συνεδρίαση στις 10.40΄ λόγω ομιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στην Αίθουσα Γερουσίας.
Το Σώμα συμφωνεί;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το Σώμα συμφώνησε ομοφώνως.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Τι ώρα θα επανέλθουμε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το τι ώρα θα επανέλθουμε θα εξαρτηθεί από το πέρας της ομιλίας του κυρίου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
Επανερχόμεθα στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση του κυρίου πρώην Προέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Απόστολου Κακλαμάνη και το λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για τρία λεπτά.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε πρώην Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Κακλαμάνη, στείλατε στις 2 Οκτωβρίου μία επιστολή-αναφορά προς την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών των υποψηφίων Βουλευτών. Αυτή η επιστολή σας διαβιβάστηκε στις περιφερειακές Διευθύνσεις της Υπηρεσίας για να γίνει ο έλεγχος σε αυτές τις επιχειρήσεις που με οποιονδήποτε τρόπο ενδέχεται να έχουν εμπλακεί στις προεκλογικές δαπάνες και για να διαπιστωθεί επίσης, και η ορθή εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, του Φ.Π.Α. κ.ο.κ.


(DE)
(1DP)
Πρέπει, όμως, δυστυχώς να σας πω ότι από την κατάθεση της επιστολής σας χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για την Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου της Κεντρικής Επιτροπής για να αποστείλει -να διαβιβάσει, εάν θέλετε- αυτό το αίτημα προς τις περιφερειακές διευθύνσεις. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για την Κεντρική Υπηρεσία για να διαβιβάσει την επιστολή σας και να ζητήσει τα στοιχεία αυτά από τις περιφερειακές διευθύνσεις.
Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει μια σαφέστατη ολιγωρία και πρόβλημα λειτουργίας του συστήματος. Είναι σαφές ότι χρειάζονται εξηγήσεις από την υπηρεσία, οι οποίες και αναζητώνται.
Εγώ αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι επιχειρούμε και αυτό θα κάνουμε με μία αναδιοργάνωση της υπηρεσίας να εξαλειφθούν παρόμοια φαινόμενα, γιατί θεωρούμε ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, ακριβώς στο να μπορεί ο Έλληνας φορολογούμενος να έχει μία αίσθηση ότι τα χρήματά του δαπανώνται σωστά και ότι, βεβαίως, τηρείται η φορολογική νομοθεσία -και στη συγκεκριμένη περίπτωση που αφορά τις προεκλογικές δαπάνες Βουλευτών και Κομμάτων- και η εκλογική νομοθεσία.
Είναι, όμως, κοινό μυστικό, κύριε Πρόεδρε και εσείς πρώτος το έχετε πει στο παρελθόν, ότι το ζήτημα των προεκλογικών δαπανών, βεβαίως, υπερβαίνει κατά πολύ τις όποιες διενέργειες ελέγχων από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Το πρόβλημα της υπέρβασης των εκλογικών δαπανών έχει να κάνει με τη λειτουργία του εκλογικού συστήματος το οποίο έχουμε σήμερα και τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί σε σχέση με την ανάγκη που αισθάνονται πολλοί υποψήφιοι να αντλήσουν πόρους εκτός και βεβαίως, έχει, δυστυχώς, να κάνει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με ένα πλημμελές σύστημα ελέγχου. Ο νόμος 3023/2002, όπως και οι προηγούμενοι εξάλλου, δεν έχουν εφαρμοσθεί σωστά. Εσείς ο ίδιος, αν θυμάμαι καλά, έχετε πει ότι είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, όχι οι νόμοι, αλλά οι ασκήσεις ελέγχου στη βάση των νόμων αυτών.
Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, όταν ο ελέγχων και ο ελεγχόμενος προέρχονται από τον ίδιο ακριβώς χώρο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προεκλογικά και έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία, κατ’ αρχάς για την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού νόμου και κατά δεύτερο λόγο, βεβαίως, για την εφαρμογή ενός συστήματος ουσιαστικού ελέγχου που φεύγει από τα συνήθη και αξιοποιεί τη δυνατότητα και χρήσης εξωτερικών δικαστικών σαν έναν ανεξάρτητο τρόπο, ώστε ο Έλληνας φορολογούμενος και ο Έλληνας πολίτης να είναι σίγουρος ότι υπάρχει εφαρμογή της εκλογικής νομοθεσίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Θέλω με την αφορμή αυτή να σας συγχαρώ για την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλετε. Όμως, λόγω των συνθηκών, της έλλειψης, ουσιαστικά, κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα δε στον τομέα του οποίου έχετε και την άμεση ευθύνη, αυτή η προσπάθεια πρέπει να είναι τιτάνια, όχι απλώς εργώδης.
Όμως, η ερώτησή μου αυτή, κύριε Υπουργέ, δεν αφορά αυτή καθ’ εαυτή τη γραφειοκρατία. Αφορά την ουσία του μεγάλου προβλήματος, του δημοσιονομικού προβλήματος και της κοινωνικής αδικίας η οποία είναι διάχυτη στα ασθενέστερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα. Από έναν πίνακα που πηγές του έχει τον Ο.Ο.Σ.Α., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, το άλλοτε ΚΕΠΕ, μια σειρά άλλων οργανισμών και εγκύρων οργανώσεων, διεθνών και δικών μας και θεσμών και φορέων, προκύπτει ότι, εάν επρόκειτο να καταπολεμηθεί ριζικά η φοροδιαφυγή, δε θα υπήρχε έλλειμμα, θα ήταν μηδενικό το έλλειμμα.
(LM)
(01DE)
Είναι ακριβώς 30.000.000.000 ευρώ, 12,5% του Α.Ε.Π. Αν ήταν δυνατόν να καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή δεν θα υπήρχε πρόβλημα για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, διότι η εισφοροδιαφυγή ξεπερνά τα 7.000.000.000 ευρώ, το 3% του Α.Ε.Π.. Η διαφθορά δε, οι μίζες, το ξέπλυμα, ξεπερνούν τα 8.000.000.000 ευρώ.
Θα μου πείτε, μπορεί να γίνουμε από τη μια μέρα στην άλλη παράδεισος; Ασφαλώς δεν το μπορούμε, αλλά δεν μπορεί να είμαστε πρώτοι στη λίστα όλων των χωρών, παλαιών και νεοτέρων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά.
Απ’ αυτά που είπατε επιβεβαιώνεται και το μεγάλο πρόβλημα που έχετε ως Υπουργός και το πρόβλημα που έχει η χώρα. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων υποτίθεται ότι πρέπει να λειτουργεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, όχι να φτάνει μια καταγγελία έπειτα από ένα μήνα.
Αυτή η Υπηρεσία, όμως, κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε, προέκυψε, αφού επί ένα χρόνο το ΣΔΟΕ που είχε προηγηθεί, κατηργήθη και δεν λειτουργούσε τίποτα, αφού επί ένα χρόνο είχαν καταργηθεί τα ελεγκτικά κέντρα, δεν υπήρχαν φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί.
Έχουμε φτάσει, λοιπόν, αυτή τη στιγμή να βλέπουμε με θράσος στις τηλεοράσεις να εμφανίζονται πρόσωπα που έχουν υπεξαιρέσει φόρο προστιθέμενης αξίας και να λένε «πώς θα το επιστρέψω» και να μην τρέχει τίποτα, κατά το κοινώς λεγόμενο.
Κύριε Υπουργέ, εγώ πιστεύω ότι από πίθο των Δαναΐδων προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Μπορεί όποιος έχει στην Κοζάνη ένα χωράφι να μην μπορεί να το στείλει στην Ελβετία ή ένα οικόπεδο στα Μεσόγεια δεν μπορεί να το στείλει στην Ελβετία. Δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά, τα δημοσιονομικά και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και οι κοινωνικές ανάγκες, αν δεν χτυπήσουμε κατακέφαλα τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Και όταν η διαφθορά –αυτές είναι οι εκλογικές δαπάνες που επισημαίνω- προκύπτει από τη δραστηριότητα της πολιτικής ελίτ του τόπου, ενός ποσοστού που δεν ξέρουμε ποια έκταση έχει, εμείς, ο πολιτικός κόσμος πρέπει να χτυπήσουμε κατακέφαλα αυτό το τέρας.
Και το πρόβλημα δεν είναι αν η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής είναι ελέγχοντες και ελεγχόμενοι -όπως ξέρετε είναι τρεις ανώτατοι δικαστές- αλλά το χωρίς στοιχεία. Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πάνε εκεί στη βράση –το λέω στην ερώτησή μου, κύριε Πρόεδρε- στα λογιστήρια, στις αποθήκες των επιχειρήσεων παραγωγής και διακίνησης εκλογικού υλικού, στα νυχτερινά κέντρα, εκεί που φερέλπιδες νέοι συνάδελφοι καλούν τη νεολαία να τη μυήσουν στις αξίες της πολιτικής δωρεάν, να διασκεδάσουν δωρεάν, αν αυτά οι υπηρεσίες δεν τα παρακολουθούν και δεν τα επισημαίνουν, τι θα κάνει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής; Ούτε το εκλογικό σύστημα σας λέω εγώ ότι θα διορθώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, να ολοκληρώσετε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Διότι ξέρετε εσείς ως Βουλευτές της περιφέρειας ότι και στο μικρότερο νομό συμβαίνει το ίδιο και από πλευράς προκλητικότητας οξύτερο πρόβλημα. Διότι οποιαδήποτε φυλλαδίτσα, οποιοσδήποτε βιοτέχνης που θα σου φτιάξει τα ψηφοδέλτια, οι εταιρείες κούριερ, όσοι σεβόμαστε το νόμο πάμε στα ΕΛ.ΤΑ., όσοι θέλουν να εμφανίσουν μηδενική δαπάνη χρησιμοποιούν εταιρείες κούριερ …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Πρόεδρε, έχει παρέλθει το πεντάλεπτο. Παρακαλώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: …και ειδικά λογιστικά γραφεία που ξεπλένουν όλη αυτή την τεράστια αμαρτία.

(KO)
(1LM)
Τελείωσα, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να πω στον κύριο Υπουργό -ο οποίος, όπως είπα, έχει τεράστιο έργο μπροστά του- το εξής: Το ότι ζήτησα να έρθετε εδώ, κύριε Υπουργέ, το έκανα, γιατί έπειτα από τριάντα πέντε χρόνια είμαι για πρώτη φορά κυβερνητικός Βουλευτής και θέλω αυτό που έκανα ως Βουλευτής της Αντιπολιτεύσεως στις κυβερνήσεις της απέναντι πλευράς να το κάνω και με εσάς με αγάπη και σεβασμό στις κοινές αξίες και αρχές, τις οποίες οφείλει πρώτα να υπηρετήσει αυτός ο θεσμός.
Εάν υπήρχε αυτός ο χαλινός της Βουλής προς την Κυβέρνηση και ο φόβος της Δικαιοσύνης, δεν θα καταντούσε εδώ που κατάντησε η χώρα! Γι’ αυτό σας παρακαλώ -και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε- να ανταποκριθείτε ακριβώς σ’ αυτήν την ύψιστη αξία του πολιτεύματός μας, το Κοινοβούλιο!
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για να δευτερολογήσετε για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, δεν θα πρέπει να έχετε καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντα εδώ με απόλυτο σεβασμό στο ρόλο της Βουλής και των Βουλευτών, πόσο μάλλον βεβαίως στη διαδρομή ορισμένων, όπως στη δική σας.
Θα είμαστε πάντα εδώ για να απαντάμε. Την κοινωνική λογοδοσία και την λογοδοσία μέσω του μηχανισμού που υπάρχει στην κοινοβουλευτική διαδικασία την παίρνουμε απολύτως σοβαρά.
Και αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν θα ερχόμαστε εδώ με τυπικές απαντήσεις γραμμένες από τις υπηρεσίες. Αντίθετα, θα ερχόμαστε εδώ με ουσιαστικές απαντήσεις και όταν -όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση- η απάντηση την οποία έχουμε λάβει από την υπηρεσία δεν μας ικανοποιεί, θα το λέμε.
Με την τοποθέτησή σας, όμως, θέσατε ίσως το σημαντικότερο ζήτημα που απασχολεί και έναν Υπουργό Οικονομικών, αλλά βεβαίως και όλη την ελληνική κοινωνία και το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε –πιστεύω- διεξοδικά και στη διάρκεια του Προϋπολογισμού.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα απλώς να σας πω ότι ο Προϋπολογισμός του 2009, ο εκτελούμενος Προϋπολογισμός, έχει στο κομμάτι των εσόδων μία υστέρηση 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: …10 δισεκατομμύρια ευρώ…κάθε χρόνο…(δεν ακούστηκε)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, ελπίζω να μην θέλετε να μιλήσω για είκοσι δύο λεπτά.
Δέκα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία κατά κανένα τρόπο δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη χειρότερη αναμενόμενη οικονομική κατάσταση της χώρας. Έχουν να κάνουν με την απόλυτη κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Έχουν να κάνουν με την έξαρση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Έχουν να κάνουν με μία πενταετία κατά την οποία διαλύθηκε κάθε έννοια αξιοκρατίας στο φοροεισπρακτικό σύστημα του κράτους. Και άρα, εμπεδώθηκε στον πολίτη ακόμα περισσότερο –διότι προφανώς εγώ δεν θα ισχυριστώ ότι τα προβλήματα προέκυψαν ως δια μαγείας την τελευταία πενταετία- η αίσθηση ότι δεν πληρώνουν φόρους αυτοί που θα έπρεπε να πληρώνουν και άρα, το λογαριασμό μονίμως τον πληρώνουν αυτοί που δεν μπορούν να τον αποφύγουν, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Αυτό είναι απολύτως σαφές.
Να σας θυμίσω ότι προεκλογικά η σημερινή Κυβέρνηση -ως Αντιπολίτευση τότε- αναφερόταν μετ’ επιτάσεως σε ένα στατιστικό στοιχείο που αφορά τον τριπλασιασμό των ανείσπρακτων οφειλών. Σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από τα 13 δισεκατομμύρια θα πάμε στα 31 δισεκατομμύρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα εισπράξιμα, αλλά σημαίνει ότι με μία κατάλληλη λειτουργία των μηχανισμών μπορεί κάποιος να εισπράξει ένα μέρος από αυτά κάθε χρόνο.
Τέλος, θέλω να κάνω και μία ειδική αναφορά στην άλλη διάσταση στην οποία αναφερθήκατε και εσείς και έχει να κάνει με την εισφοροδιαφυγή.
Κύριε Πρόεδρε, το Ι.Κ.Α. για να κλείσει το χρόνο ζητά από τα δημόσια ταμεία 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από όσα είχαν προϋπολογιστεί.
Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είχε το 2009 εγγεγραμμένους στον προϋπολογισμό του 300 εκατομμύρια ευρώ. Τελικά ξόδεψε 1 δισεκατομμύριο.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Αυτή η απόλυτη απώλεια ελέγχου έχει να κάνει με την κατάρρευση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών. Και είναι προφανές ότι όσο δεν βάζουμε με ένα δίκαιο τρόπο τάξη σ’ αυτά τα πράγματα, τόσο ο λογαριασμός θα πηγαίνει στη μέση ελληνική οικογένεια.
(NP)



(1KO)
Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε αυτήν την κατάσταση και ξεκινώντας με τη φορολογική μεταρρύθμιση, η διαβούλευση της οποίας θα ξεκινήσει το μήνα Νοέμβριο, αλλά και σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία –εδώ δίπλα είναι και ο αρμόδιος Υπουργός απασχόλησης- θα μπουν νέοι κανόνες και νέες διαδικασίες, για να μπορέσει ο Έλληνας πολίτης να έχει την αίσθηση ότι τα χρήματά του, κατ’ αρχάς, εισπράττονται δίκαια και, δεύτερον, δαπανώνται αποδοτικά και σωστά προς όφελος του πολίτη και του δημοσίου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Θα συζητηθεί τώρα η υπ’ αριθμόν 3/2-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τον εξοπλισμό των αστυνομικών κ.λπ.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος της Αγίας Παρασκευής γίνεται πολύς λόγος στα Μ.Μ.Ε. για το ζήτημα του εξοπλισμού που διαθέτουν οι άνδρες της αστυνομίας, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των καθηκόντων τους.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου η απόκτηση νέου και κυρίως σύγχρονου εξοπλισμού για τους αστυνομικούς, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η αντιμετώπιση του εγκλήματος;
2. Σε ποιες ενέργειες ακριβώς έχει προχωρήσει το Υπουργείο προς αυτήν την κατεύθυνση και σε τι τομείς της υλικοτεχνικής υποδομής;»
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Σπυρίδων Βούγιας για τρία λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και ζητώ συγγνώμη από τους συναδέλφους Υπουργούς και Βουλευτές για την αλλαγή της σειράς. Στις 11 η ώρα είμαι υποχρεωμένος να συνοδέψω –είναι, βεβαίως, μεγάλη μου τιμή- τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Δ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Οδικής Ασφάλειας και γι’ αυτό σας ευχαριστώ που μου δώσατε τη σειρά λίγο πιο πριν από την καθορισμένη.
Είναι, επίσης, μεγάλη τιμή για μένα την πρώτη ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου να απαντώ στην πρώτη ερώτηση που τέθηκε στο Υπουργείο μας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για ένα θέμα που αφορά την καθημερινή ασφάλεια των πολιτών και ταυτόχρονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
Με την ευκαιρία, λοιπόν, αυτή σας ζητώ πολύ επιγραμματικά να μου επιτρέψετε να συνοψίσω την καινούργια αυτή φιλοσοφία, το καινούργιο αυτό δόγμα, την καινούργια προσέγγιση της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της βίας που βασανίζει τη χώρα πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια.
Πολύ επιγραμματικά, λοιπόν, να πω πως υπάρχει μια διπλή προσέγγιση. Η πρώτη αφορά την αποτελεσματική παρουσία της αστυνομίας, την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και τη σύγχρονη αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας και από την άλλη πλευρά υπάρχει η έντονη διάσταση του απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλα αυτά συνοψίζονται στο δόγμα ότι η ασφάλεια του πολίτη είναι ένα δημόσιο αγαθό, ένα καθολικό αγαθό, στο οποίο δίνουμε εξαιρετική σημασία και στο οποίο θα σκύψουμε πολύ προσεκτικά, ώστε η ελληνική αστυνομία να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες, τα τελευταία χρόνια, σχέσεις εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη.
Η ερώτηση αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και θα απαντήσω σε αυτό. Όμως, πριν φθάσω στις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των προμηθειών οι οποίες γίνονται αυτόν τον καιρό ή συνεχίζονται, ως αποτέλεσμα διαγωνισμών και προμηθειών από την προηγούμενη περίοδο της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας, πρέπει να σας πω πως η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας δεν είναι μόνο, βεβαίως, ο εξοπλισμός της ελληνικής αστυνομίας, που είναι πολύ βασικό σημείο, και η υλικοτεχνική υποδομή.
Ξεκινά από τη νοοτροπία. Ξεκινά από τη φιλοσοφία που σας προανέφερα. Ξεκινά από τη σαφή πολιτική βούληση να δίνονται σαφείς και σταθερές εντολές προς τους αστυνομικούς, ώστε να είναι αποτελεσματικοί, σύγχρονοι και φιλικοί προς τον πολίτη. Πηγαίνει στην εκπαίδευσή τους, για την οποία θα κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα εκπαίδευσης των αστυνομικών, ώστε να ανταποκριθούν στο σύγχρονο ρόλο και στις σύγχρονες απαιτήσεις των μεγάλων ελληνικών πόλεων και της περιφέρειας.
Βεβαίως, υπάρχουν και τα θέματα των καινούργιων τεχνολογιών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν μαζί, βέβαια, με τις παραδοσιακές μορφές εξοπλισμού, όπως είναι τα οχήματα, τα όπλα, τα φυσίγγια, οι αντιπυρικές στολές και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Αυτές είναι οι κλασικές παραδοσιακές μορφές υποδομών, οι οποίες θα ανανεωθούν, θα εκσυγχρονισθούν και, βεβαίως, θα προμηθευτούμε πάρα πολλές τέτοιου είδους υποδομές, τις οποίες θα μου επιτρέψετε να τις προσδιορίσω πιο αναλυτικά στη δευτερολογία μου.
Πριν απ’ όλα, όμως, να μιλήσω για τη σημασία της εφαρμογής νέων τεχνολογιών, γιατί χθες είχα την τιμή να βραβεύσω τη Διεύθυνση Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας για το σύστημα πωλήσεων on line. Αποτελεί στην ουσία ένα σύστημα υποδομής πάρα πολύ σημαντικό τόσο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, γιατί πάρα πολλά έγγραφα τα οποία τον ταλαιπωρούν στην προσέγγισή του με τα αστυνομικά τμήματα θα απαντώνται αμέσως και γιατί βοηθά τις διευθύνσεις της αστυνομίας, τα όργανά της, τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες να συνδέονται on line με ένα σύστημα επιχειρηματικότητας και συντονισμού, ώστε να είμαστε πολύ πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της βίας σε ολόκληρη τη χώρα.
(XF)




(1NP)
Επιφυλάσσομαι για πιο συγκεκριμένες αναλυτικές απαντήσεις σε σχέση με τον παραδοσιακό εξοπλισμό, στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος για τρία λεπτά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ξέρετε ότι σας εκτιμώ γιατί είμαστε και από την ίδια περιοχή και σας εύχομαι βέβαια καλή πορεία. Αλλά θα περίμενα λόγω των προηγούμενων γεγονότων να είναι εδώ ο ίδιος ο Υπουργός, ο οποίος αρέσκεται σε τηλεοπτικά διαγγέλματα και βγαίνει ευκόλως στα τηλεοπτικά παράθυρα και δεν έρχεται εδώ στο Κοινοβούλιο που είναι υποχρέωσή του. Αυτό ως παρατήρηση.
Επειδή θα δευτερολογήσετε και θα μιλήσετε για τους εξοπλισμούς, ξέρετε είμαι απ’ αυτούς που όταν μιλάμε για την αστυνομία δεν έχω ιδεολογική αγκύλωση ούτε συμπλέγματα του παρελθόντος, διότι είναι το κόκκινο πανί οι αστυνομικοί, δυστυχώς ή ευτυχώς. Για μένα δυστυχώς. Για κάποιους άλλους είναι ευτυχώς. Αλλά αυτό είναι δικό τους σύμπλεγμα και όχι δικό μου.
Θα σας πω όμως, τούτο. Υπάρχει ο ν.3169/2005. Ξέρετε ότι οι αστυνομικοί παίρνουν όπλο χωρίς να ελέγχονται από ψυχολόγο ή ψυχίατρο; Σημειώστε το.
Προεδρικό διάταγμα 45 του 2008, δεν έχετε ψυχολόγους. Μπορούν να δώσουν σε οποιονδήποτε καουμπόη, διότι μερικοί είναι και καουμπόηδες για να μην κοροϊδευόμεθα, ένα πιστόλι και να το χρησιμοποιεί όπου θέλει.
Δεύτερον, προεδρικό διάταγμα για τα όπλα τους. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι οι αστυνομικοί αγοράζουν τα όπλα από την τσέπη τους; Τους δίνετε 38αρια του ’72, ’73, ’74; Και πάνε να πολεμήσουν με καλάσνικωφ πολυβόλα; Αυτή είναι αντιπαράθεση. Μιλάμε για τη γραμμή πυρός.
Τρίτον, στολές. Μη το συζητήσουμε.
Τέταρτον, γιλέκα.
Πέμπτον, περιπολικά. Χθες ήμουν σε τηλεοπτικό σταθμό και είδα ένα περιπολικό εκεί στο Περιστέρι, στο Άλτερ -θα σας το πω δημοσίως- μαζί με το συνεργάτη μου, όπου το κάθισμα ήταν σκισμένο μέσα, το αφρολέξ ήταν βγαλμένο, τα λάστιχα ήταν φαγωμένα. Επικίνδυνα περιπολικά.
Δεν μπορώ να καταλάβω στο Κολωνάκι τη δουλειά έχουν τα τζιπ, κύριε Υπουργέ, τέσσερα επί τέσσερα αστυνομικά περιπολικά.
Είναι απλά πράγματα, τα αυτονόητα, που τα βλέπουν και οι πολίτες.
Επίσης, μηχανάκια, ομάδα Ζ. Το έκαναν οι προηγούμενοι και είναι να γελάει και να κλαίει και ο κάθε πικραμένος. Επειδή ξέρω να οδηγώ μηχανή, σε ένα μηχανάκι 125 κυβικών δεν ανεβαίνουν δύο άτομα. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Άρπα κόλλα δουλειές ελληνικές.
Δεν θα πω για τα πολυδύναμα αστυνομικά κέντρα, για τα άθλια κρατητήρια που στοιβάζονται στα κολαστήρια οι εγκληματίες και οι καλοί και οι κακοί και κινδυνεύουν με μεταδοτικές ασθένειες οι αστυνομικοί. Ηπατίτιδα Β έχει έξαρση.
Πρώτον, είναι διαλυμένη η αστυνομία, κύριε Υπουργέ;
Δεύτερον, έχουν ληγμένα αλεξίσφαιρα οι αστυνομικοί ή τα αγοράζουν μόνοι τους;
Τρίτον, οι δόκιμοι εκτελούν κανονική υπηρεσία ενώ απαγορεύεται από το νόμο;
Τέταρτον, θα αλλάξατε το σήμα της Ελληνικής Αστυνομίας αφαιρώντας το σταυρό από εκεί; Ακούγεται στα blogs. Ψάξτε το λιγάκι.
Επίσης, έχω μια απάντηση από τον προηγούμενο Υπουργό και θέλω να το ακούσουν όλοι οι συνάδελφοι. Ξέρετε ότι υπηρετούν στο Κολωνάκι και στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος 495 συνοριοφύλακες και 435 στη Θεσσαλονίκη; Είναι ερώτηση που έκανα με το συνάδελφό μου κ. Αϊβαλιώτη. Οι συνοριοφύλακες είναι άλλο πράγμα.
Σας καταθέτω την σχετική ερώτηση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέντα έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτά πρέπει να δούμε για να τελειώνει η ιστορία.
Έχω να πω πάρα πολλά, αλλά πιέζει ο χρόνος. Ξέρετε για μας είναι πολύ δύσκολο που κάνουμε τις ερωτήσεις, γιατί έχουμε λιγότερο χρόνο.
Κύριε Υπουργέ, τις σφαίρες θα τις πληρώνουν οι αστυνομικοί για πάντα; Ξέρετε ότι όταν πάνε να κάνουν βολή τις σφαίρες τις πληρώνουν οι ίδιοι; Αυτά είναι τραγικά πράγματα. αι πότε θα τους εκπαιδεύσουμε; Οι άνθρωποι είναι ανεκπαίδευτοι. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ελπίζω, επειδή είναι αρχή για σας και για την Κυβέρνησή σας, να υλοποιήσετε συγκεκριμένα, αυτονόητα πράγματα. Όχι τίποτα πολυσύνθετα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θεωρώ τις ερωτήσεις και στις παρατηρήσεις του συναδέλφου ως συμβολή στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας. Αισθάνομαι πως η κριτική για τα οχήματα, την ποιότητα του εξοπλισμού, αφορά στην ουσία –και να το αποδεχτείτε αυτό όλοι οι συνάδελφοι- την προηγούμενη Κυβέρνηση. Προφανώς δεν είναι δυνατόν μέσα σε τρεις εβδομάδες να δώσουμε μια διαφορετική εικόνα τουλάχιστον σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.





(GM)
XF
Αυτό που ξεκινήσαμε όμως να κάνουμε είναι η αποκατάσταση της εμπέδωσης και του συστήματος ασφάλειας στους πολίτες αλλά κυρίως της αυτοπεποίθησης της Αστυνομίας η οποία λείπει.
Με ρωτήσατε εάν είναι διαλυμένη ή όχι. Αυτό εκφράζει μία συνολική κατάσταση, που για μένα συνοψίζεται στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, στην έλλειψη σαφούς πολιτικής εντολής, ώστε να υπάρχει μία ασάφεια στο τι πρέπει να κάνει ο αστυνομικός όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα συγκεκριμένο παραβατικό φαινόμενο και ένα τρίτο στην έλλειψη συντονισμού λόγω της έλλειψης αξιοκρατίας τα τελευταία χρόνια στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ξεκινούμε λοιπόν από την αρχή για να αποκαταστήσουμε αυτό το αίσθημα αυτοπεποίθησης και βεβαιώνουμε από την πλευρά μας πως ήταν πολύ σαφείς οι πολιτικές εντολές, σταθερές και συστηματικές, ώστε ο αστυνομικός ο οποίος δέχεται διαφορετικές εντολές από διαφορετικούς ανθρώπους να έχει μία σταθερή σχέση με την κοινωνία.
Ζητούμε επίσης από όλη την ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει τους Έλληνες αστυνομικούς με την εμπιστοσύνη που τους χρειάζεται για να μπορέσουν να επιτελέσουν το πάρα πολύ σημαντικό έργο το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό και έχει κλιμακωθεί η εγκληματικότητα σε ένα επίπεδο που δεν έχει να κάνει πια με τις παραδοσιακές μεθόδους της μικρής κλίμακας και των χαμηλών μέσων.
Ειπώθηκε και πριν πως τα καλάζνικοφ τα οποία κυκλοφορούν παράνομα πάρα πολύ εύκολα πρέπει να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες μεθόδους και συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα. Θα πρέπει να επιτρέψουμε να εμφανιστεί ξανά το φαινόμενο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην αντιμετώπισή του έξι αστυνομικοί μπροστά στα αστυνομικά τμήματα στην ουσία να εκτελούνται με εκατό σφαίρες, δόκιμοι πέντε από τους έξι. Είναι σημαντικό θέμα αυτό που θέσατε. Μέσα στο πλαίσιο της εκπαίδευσης –σας είπα και πριν- θα φροντίσουμε ώστε και το πρόγραμμα σπουδών και οι άνθρωποι που εκπαιδεύουν τους αστυνομικούς και η ίδια όχι η διάρκεια αλλά η δομή όπως μοιράζεται μέσα στα δύο και κάτι χρόνια της εκπαίδευσής στους να μην τους εκθέτει σε κινδύνους, πραγματικά να είναι μία θητεία-μαθητεία στα αστυνομικά τμήματα και όχι μία άμεση συμμετοχή σε όλα τα καθήκοντα που κάνει ένας έμπειρος αστυνομικός από παιδιά που είναι 19 και 20 ετών και στην ουσία είναι φοιτητές μίας αστυνομικής σχολής.
Επίσης, για τα μηχανάκια πιστεύω πως προσφέρουν μία ευελιξία στην κίνηση της Αστυνομίας, γιατί τα περιπολικά στις δύσκολες πολεοδομικές συνθήκες των ελληνικών πόλεων δεν μπορούν πάντοτε να κινηθούν εύκολα.
Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να φέρουμε πίσω αστυνομικούς που εκτελούσαν ένα έργο ξένο προς τα καθήκοντά τους και αυτό θα ενισχύσει τα τμήματα.
Εξετάζουμε επίσης και την αναδιοργάνωση του κτιριακού εξοπλισμού, ώστε τα στελέχη της Αστυνομίας και οι αστυνομικοί να μην φυλάγουν κενά κτηρίων αλλά να φυλάγουν περισσότερους πολίτες με περιπολία.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά και θα σας κοινοποιήσω όλο το πρόγραμμα που πήρα από τη Διεύθυνση Υποδομών και Οικονομικών Προμηθειών της Αστυνομίας που υλοποιεί μέσω ειδικού προγράμματος προμήθειες συνολικού ύψους κατ’ αρχήν 21 εκατομμύρια ευρώ για διάφορα συστήματα αναγνώρισης πινακίδων, συγκριτικής εξέτασης κλπ, ένταξης στο ενιαίο πρόγραμμα προμηθειών 65 εκατομμυρίων ευρώ για υλικοτεχνικό εξοπλισμό, πιστόλια, αλεξίσφαιρα γιλέκα, ασπίδες, κράνη, διόπτρες ημέρας και νύχτας, οχήματα διαφόρων τύπων κλπ και τρίτον, καινούργιες πιστώσεις συνολικού ύψους 211 εκατομμυρίων ευρώ από το 2007 έως το 2013 μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων για τη θωράκιση των χερσαίων συνόρων της χώρας με διάφορους τρόπους.
Είμαστε στην αρχή μίας μεγάλης προσπάθειας αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας με αίσθημα πολύ μεγάλης ευθύνης απέναντι στην ανάγκη διατήρησης του συστήματος ασφάλειας των πολιτών, της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των σχέσεων ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία και στους πολίτες, ώστε να μετατρέψουμε την Ελληνική Αστυνομία από έναν απλά κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους σε έναν μηχανισμό στην υπηρεσία του πολίτη και στην εμπέδωση του συστήματος ασφάλειας του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το αλλάξετε το σύστημα της Αστυνομίας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η υπ’ αριθμόν 6/2-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Άγγελου Τζέκη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης στο Νομό Θεσσαλονίκης κλπ. αναβάλλεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Για μισό λεπτό, κύριε συνάδελφε, εκτός Κανονισμού.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι η σημερινή απουσία της Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη. Συγκεκριμένα για ένα μείζον ζήτημα που είναι η κατασκευή εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στα πλαίσια δήθεν της πράσινης ανάπτυξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θεωρούμε ότι σήμερα θα έπρεπε να είναι εδώ και να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην μπαίνετε στην ουσία, κύριε Τζέκη.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Απευθυνθήκαμε σε δύο Υπουργεία, κύριε Πρόεδρε, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν σήμερα να είναι εδώ για να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη, που σημαίνει δηλαδή ότι μείζον ζητήματα δεν μπορεί να είναι στην κρίση της Κυβέρνησης, εάν θα παρουσιαστεί ή όχι για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύω ότι το Προεδρείο πρέπει να απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση για να ξεκαθαρίσει συγκεκριμένα ζητήματα.
PM

(1GM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, 50 μαθητές και μαθήτριες και 3 συνοδοί καθηγητές από το 1Ο Γενικό Λύκειο Καισαριανής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα διακόψουμε τη συνεδρίαση γιατί στην Αίθουσα της Γερουσίας γίνεται η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κυρίου Μπαν Κι Μουν και θα επανέλθουμε σε λίγο.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)

(1PM)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 9/2.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αναστασίου Κουράκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις προσλήψεις ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία κλπ.
Η ερώτηση του κ. Κουράκη έχει ως εξής:
«Μετά από επίμονες διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών υπεγράφη κλαδική συμφωνία ανάμεσα στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και το Υπουργείο Υγείας την 1η Δεκεμβρίου 2008. Ουσιώδης όρος της συμφωνίας ήταν η πρόσληψη 2.000 γιατρών μέχρι της 1ης Ιουλίου 2009 και άλλων 2.500 γιατρών το 2010 μέσω Κοινής Επιτροπής Προσλήψεων.
Παρά την ολοκλήρωση του πίνακα των 2.000 θέσεων, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προώθησε τελικά προς προκήρυξη μόνον τις 736. Κι αυτές, όμως, η νέα ηγεσία κρατά παγωμένες, δεν προχωρά στην αποστολή των 300 θέσεων ειδικευομένων στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, ούτε στη σύσταση των υπολοίπων θέσεων που δεν περιλαμβάνονται στους οργανισμούς των νοσοκομείων.
Το πάγωμα της προκήρυξης 1.727 θέσεων νοσηλευτών, που προορίζονταν για τα νοσοκομεία, αποτελεί πρόκληση την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.
Επιπλέον, δεν προχωρά και η θεσμοθετημένη από το νόμο 3754/09 σύνταξη προτύπων εφημέρευσης και προτάσεων για τη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ενώ η διατήρηση του σημερινού πλαφόν των 5.140 ευρώ και της εγκυκλίου Λέγκα απειλούν με κλείσιμο τα νοσοκομεία.

(BM)


(1SX)
Ερωτάται η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
1. Εάν θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη των δύο χιλιάδων θέσεων γιατρών και στη διαδικασία για κατανομή των υπολοίπων δυόμισι χιλιάδων στο επόμενο έτος.
2. Εάν θα προχωρήσει στην αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών, στην άρση του πλαφόν Αρεοπαγίτη και στην κατάργηση της μη σύννομης εγκυκλίου Λέγκα.»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Ξενογιαννακοπούλου για τρία λεπτά.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Οι ερωτήσεις που έθεσε ο συνάδελφος κ. Κουράκης έχουν ιδιαίτερη σημασία. Θέλω να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο, όπως και το Σώμα, ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. η μεγάλη μας προτεραιότητα είναι να δώσουμε πραγματικά μια νέα στήριξη, μια νέα ορμή στο Εθνική Σύστημα Υγείας, που, όπως γνωρίζετε, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει συστηματικά απαξιωθεί, όπως επίσης και να δώσουμε μια ουσιαστική στήριξη στη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Αυτό βέβαια είναι αυτονόητο ότι θα γίνει, εφόσον υπάρξει η πλήρωση των αναγκαίων θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή είναι μία δέσμευση, την οποίαν αναλάβαμε στις πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις μας με τον πιο επίσημο τρόπο από την ομιλία του ίδιου του Πρωθυπουργού. Και είναι μία δέσμευση που ήδη σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που είμαστε στο Υπουργείο Υγείας προσπαθούμε να οργανώσουμε, ώστε να επιταχύνουμε την υλοποίησή της.
Όσον αφορά τα συγκεκριμένα ερωτήματα του αγαπητού συνάδελφου, θα ήθελα να απαντήσω πολύ συγκεκριμένα:
Πρώτα απ’ όλα, εγκρίθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για τις εξακόσιες εβδομήντα ένα τελικά κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων σε θέσεις Επιμελητών Β΄. Άρα, αυτό έχει απελευθερωθεί. Είναι πλέον στα νοσοκομεία να προχωρήσουν σε αυτή την προκήρυξη. Δεύτερον, ζητήσαμε την επιτάχυνση και ολοκλήρωση της επεξεργασίας για τη σύσταση επιπλέον χιλίων τριακοσίων είκοσι εννέα θέσεων ιατρικού προσωπικού, ώστε να μπορέσει και αυτές να προχωρήσουν γρήγορα κι έτσι να συμπληρωθεί ο αριθμός των δύο χιλιάδων που απαιτείται, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και το πρόγραμμα των εφημεριών, αλλά να καλυφθούν συνολικά και οι μεγάλες ανάγκες των νοσοκομείων. Ταυτόχρονα, επιταχύνουμε και τη διαδικασία όσον αφορά τους ειδικευμένους γιατρούς. Πρέπει εδώ να κάνω μία επισήμανση βέβαια, διότι δυστυχώς τα στοιχεία που έχουμε από τις υπηρεσίες μας και από τα νοσοκομεία για τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες δεν είναι ακόμα σε ένα επίπεδο που θα επιθυμούσαμε. Κάνουμε λοιπόν και μία προσπάθεια σωστής απεικόνισης των αναγκών.
Όσον αφορά τις εφημερίες: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχει γίνει ήδη η μεταφορά της πίστωσης από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Υγείας και προχωρά η αποπληρωμή, όσον αφορά τις εφημερίες του Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου. Από το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε και τη διαβεβαίωση ότι θα προχωρήσουμε και για το υπόλοιπο του χρόνου, ότι δεν θα υπάρξει δηλαδή δεδουλευμένη εφημερία ακάλυπτη. Βέβαια, υπάρχει –και σωστά αναφέρεται- το γνωστό νομικό πρόβλημα, το οποίο έχουμε κληρονομήσει όσον αφορά την αντιφατικότητα των ρυθμίσεων για το πλαφόν των εφημεριών. Αυτή είναι μια υπόθεση, την οποία κι εμείς είχαμε επισημάνει από τα έδρανα της Αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, η απερχόμενη κυβέρνηση δεν έδωσε λύση.

(TR)
(1BM)
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τους συναδέλφους στο Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα και επίσης να σας ενημερώσω ότι θα το συζητήσουμε αύριο και σε θεσμική συνάντηση που θα έχουμε με την ΟΕΝΓΕ ακριβώς και γι’ αυτό το θέμα, αλλά και για όλα τα ζητήματα της στελέχωσης των δημοσίων νοσοκομείων.
Για τους νοσηλευτές θα επανέλθω στη δευτερομιλία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες και μία συνοδός δασκάλα από το 144ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.
Για να λύσουμε την απορία των μαθητών αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και στη Βουλή βρίσκεται ο ερωτών Βουλευτής και ο αντίστοιχος Υπουργός που γίνεται η ερώτησή του, γι’ αυτό είναι κενά τα περισσότερα έδρανα της Αίθουσας.
Το λόγο έχει ο συνάδελφος Αναστάσιος Κουράκης για τρία λεπτά.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα πρέπει να πω ευθύς εξ αρχής ότι προσβλέπουμε θετικά προς τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθ’ ότι τα δύο πρώτα δείγματα ήταν εξαιρετικά θετικά. Αναφέρομαι στην ακύρωση των αποφάσεων της προηγούμενης διοίκησης σχετικά με τη διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και στην νομοθετική ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ερευνητικών κέντρων το οποίο σκανδαλωδώς ο κ. Αβραμόπουλος λίγο πριν φύγει από το Υπουργείο είχε υπογράψει, δίνοντας τη δυνατότητα σε μη γιατρούς να συμμετέχουν στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πάνω από 51% των διαγνωστικών κέντρων.
Στη συνέχεια λοιπόν αυτών θα θέλαμε πάρα πολύ να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και στο θέμα των διορισμών, καθ’ ότι είναι γνωστό ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που επιβαρύνουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι η έλλειψη προσωπικού, τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτές.
Άκουσα με χαρά ότι οι κενές οργανικές θέσεις πρόκειται πολύ άμεσα να προκηρυχθούν. Βέβαια, είναι λιγότερες κατά κάτι από αυτές που υπολογίζαμε. Για τις υπόλοιπες, κυρία Υπουργέ, ήθελα να πω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή υπουργική απόφαση, πάρα πολύ σύντομα ώστε να καλυφθούν αυτές οι οργανικές θέσεις. Αλλά σε κάθε περίπτωση μιλούμε για μέσα στο 2009, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει βεβαίως είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά. Και το πρώτο δείγμα για τις καλές σας προθέσεις, πέρα από αυτά που ελπίζουμε να υλοποιηθούν πάρα πολύ άμεσα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τον επόμενο μήνα δηλαδή είναι στο νέο προϋπολογισμό να υπάρχει εγγραφή για τα κονδύλια των προσλήψεων δυόμισι χιλιάδων γιατρών.
Βεβαίως, πρέπει να πω ότι θα πρέπει τάχιστα να ορίσετε τα μέλη του Υπουργείου που συμμετέχουν στην κοινή υπουργική επιτροπή, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τα πρότυπα εφημέρευσης για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και για τις δυόμισι χιλιάδες θέσεις των γιατρών, πώς θα γίνει η κατανομή τους στα διάφορα νοσοκομεία.

(01TR)
Τέλος –και κλείνω με αυτό- σχετικά με τους ειδικευόμενους, έχει εξαιρετική σημασία να αναφέρω ένα μόνο περιστατικό. Εάν προσληφθούν δύο μόνο ειδικευόμενοι γιατροί στο Τμήμα στα Τρίκαλα, θα λειτουργήσει η Μονάδα των Εμφραγμάτων. Καταλαβαίνετε ότι με πολύ απλές κινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα μπορούμε να λύσουμε ουσιαστικά ζητήματα.
Θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εξαγγελίες που είπατε και αυτές που θα γίνουν το 2010 δεν θα έχουν καμία σχέση με ό,τι ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου αθροιστικά θα είχαν προσληφθεί περίπου σαράντα χιλιάδες γιατροί και τριάντα χιλιάδες νοσηλευτές και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή να έχουμε διόγκωση του ιδιωτικού τομέα και μία τρομακτική υποβάθμιση του δημόσιου τομέα. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε, όπως είπα και στην αρχή, σχετικά με την εξαγγελία που κάνετε, ότι θα ολοκληρωθεί με τις επόμενες κινήσεις σας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσετε.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο, τον κ. Κουράκη, ότι για αυτά που λέμε η μεγάλη μας διαφορά είναι ότι και τα πιστεύουμε, ότι εμείς, πάνω από όλα, πιστεύουμε στη δημόσια υγεία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και γι’ αυτό θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την επιτάχυνση όλων αυτών των διαδικασιών.
Είναι σίγουρο ότι στο νέο Προϋπολογισμό του 2010 -όπως ξέρετε και παρίσταται εδώ και ο αρμόδιος Υφυπουργός, ο κ. Σαχινίδης, σήμερα θα κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή- σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, υπάρχει ακριβώς η αποτύπωση των πιστώσεων εκείνων που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε την επόμενη χρονιά σε αυτές τις βασικές μας δεσμεύσεις και για το ιατρικό προσωπικό και, πάνω από όλα, για το νοσηλευτικό προσωπικό. Και θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η προκήρυξη για τις χίλιες επτακόσιες είκοσι επτά θέσεις βρίσκεται στο Α.Σ.Ε.Π.. Δεν έχει στα αλήθεια παγώσει, απλώς θα γίνει μία προσαρμογή του τεύχους της προκήρυξης βάσει της γενικής οδηγίας, που πλέον θα είναι για όλες τις προκηρύξεις, και αμέσως μετά θα προχωρήσει.
Επίσης, θα προχωρήσει και η προκήρυξη εντός του έτους –αυτήν την προσπάθεια κάνουμε- για ακόμη χίλιες τετρακόσιες θέσεις νοσηλευτών με πιστώσεις που αντιστοιχούν για την τρέχουσα χρονιά. Από εκεί και πέρα, ισχύει η δέσμευσή μας σαφώς για τρεις χιλιάδες νέες θέσεις, πέραν των συνταξιοδοτήσεων. Να είμαστε σαφείς. Για το 2010 η δέσμευσή μας είναι, πέραν των συνταξιοδοτήσεων, για τρεις χιλιάδες νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Όσον αφορά τα περίφημα stage, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν. Δεν έχω μαζί μου τα στοιχεία, αλλά πολύ ευχαρίστως μπορώ να σας τα διαβιβάσω. Θέλω απλώς να σας πω ότι -από την πρώτη ενημέρωση που έχουμε- ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών καλύπτει διοικητικές θέσεις. Δεν είναι όλοι σε νοσηλευτικές θέσεις. Επίσης, εμείς μιλάμε πια για θέσεις πλήρους απασχόλησης, που θα μπορούν να έχουν πραγματικά την εξέλιξη και να καλύψουν τις ανάγκες των νοσοκομείων σε όλους τους βαθμούς.
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι και με την ΟΕΝΓΕ αύριο θα κάνουμε έναν εξαντλητικό διάλογο στην κατεύθυνση του να βρούμε μία λύση γρήγορα για το πλαφόν. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αφού αναφερθήκατε και στο θέμα του Νοσοκομείου των Τρικάλων, το ζήτημα των εφημεριών και του πλαφόν κυρίως πλήττει τα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Άρα, αυτό είναι το μήνυμα που έχουμε από τους συναδέλφους από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γρήγορα, για να το αντιμετωπίσουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 4/2-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τα κίνητρα και τις τυχόν αλλαγές για την απόσυρση παλαιών οχημάτων κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά παλαιά Ι.Χ. τα οποία δημιουργούν τα γνωστά περιβαλλοντικά προβλήματα. Τα Μ.Μ.Ε. αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση εξετάζει «αλλαγές» ως προς τις ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί αναφορικά με την απόσυρση.
Ερωτάσθε: Θα υπάρξουν αλλαγές εν σχέσει με αυτά που καθιέρωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση; Πότε τυχόν θα γίνουν και σε τι ακριβώς συνίστανται;».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όπως αντιλαμβάνεστε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, η ερώτηση αυτή έχει ήδη απαντηθεί από τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης. Εγώ θέλω απλώς να υπενθυμίσω ότι η απελθούσα Κυβέρνηση είχε πάρει μία απόφαση γύρω από το ζήτημα της απόσυρσης, κινούμενη από το επιχείρημα ότι πρέπει να στηρίξουμε ένα συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας και ταυτόχρονα επικαλέστηκε ως πρόσθετο λόγο λήψης του συγκεκριμένου μέτρου την προστασία του περιβάλλοντος.
Θα ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα ότι ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και στο παρελθόν και σε άλλες χώρες. Οι μελέτες οι οποίες υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δείχνουν ότι τελικά τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι περιορισμένα, αν όχι ελάχιστα.
(RG)

(1PE)
Γι’ αυτό εμείς συνυπολογίσαμε τις πολύ μικρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο μέτρο, συνυπολογίσαμε επίσης ότι το μέτρο αυτό πολύ λίγο μπορεί να συνεισφέρει στην τόνωση της οικονομίας μας, διότι όπως ξέρετε η Ελλάδα δεν έχει δική της αυτοκινητοβιομηχανία. Κάλλιστα αυτό το μέτρο θα μπορούσαν να το πάρουν κυβερνήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή αν θέλετε στη Γερμανία ή σε χώρες που παράγουν αυτοκίνητα. Η Ελλάδα δεν παράγει αυτοκίνητα. Το αντίθετο. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το συγκεκριμένο μέτρο επιβαρύνει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δημιουργεί δηλαδή ένα έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Άρα, είναι αφαιρετικό της ανάπτυξης και επειδή στη δεδομένη κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο η διάθεση του ποσού που απαιτείται και έχει εκτιμηθεί είναι της τάξεως των 400.000.000 ευρώ για την απόσυρση των αυτοκινήτων, θεωρήσαμε ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να διατεθεί κάπου αλλού, γι’ αυτό και πήραμε την απόφαση να ανακοινώσουμε το μέτρο της απόσυρσης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΙΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μια και παίρνω πρώτη φορά το λόγο μετά τις εκλογές, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ψηφοφόρους της Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας που με εξέλεξαν ξανά, διπλασιάζοντας μάλιστα τους σταυρούς προτίμησης, τους οποίους μου έδωσαν. Τους ευχαριστώ πολύ.
Καλή επιτυχία, κύριε Υπουργέ.
Δεν μας έκανε την τιμή ο κ. Παπακωνσταντίνου να είναι σήμερα εδώ για να μας απαντήσει. Είστε υπέρ επαρκής. Θητεύσαμε επί μακρόν στην Επιτροπή Οικονομικών, είμαστε και γείτονες στο Χολαργό, άρα, χαίρομαι δύο φορές επειδή είσαστε εσείς σήμερα και μου απαντάτε. Πρέπει να πω ότι η ρύθμιση που έγινε για τα αυτοκίνητα για την απόσυρση αποπνέει προχειρότητα και τσαπατσουλιά. Αποδεικνύει δηλαδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο έτερος πόλος του δικομματισμού ότι όσο κυβερνούν τα δύο παλαιά κόμματα εξουσίας το κράτος θα περιμένει ανυπόληπτο. Δεν υπάρχει συνέχεια του κράτους. Το καθιέρωσε η Νέα Δημοκρατία. Ήλθατε και ανατρέψατε τα πάντα. Σε 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζεται ήδη το μέτρο. Θα δίνατε 2.000 ευρώ. Έτσι δεν είναι; Είπατε ότι ήταν απαγορευτικό το οικονομικό κόστος. Περί αυτού πρόκειται κι αφήστε τώρα τα υπόλοιπα. Ήταν απαγορευτικό το οικονομικό κόστος. Δύο χιλιάδες ευρώ θα δίνατε, πολλαπλάσια θα εισπράττατε. Πολύ απλά, λόγω του ότι οι φόροι θα εισέρρεαν στα δημόσια ταμεία. Πολλαπλάσιο, λοιπόν, θα ήταν το όφελος για τον Προϋπολογισμό από τους φόρους. Το επεσήμαναν εξάλλου οι έμποροι στην εκπομπή του κ. Παπαγιάννη του έγκριτου δημοσιογράφου στο αποκαλυπτικό δελτίο στο ΕΞΤΡΑ 3. Βγήκαν και είπαν οι άνθρωποι ότι θα είναι πολλοί περισσότεροι οι πόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το κόστος της απόσυρσης. Είναι πολύ επικίνδυνο, λοιπόν -έτσι νομίζω, δεν έχει καμία προσωπική αιχμή αυτό- ότι δεν γίνονται αντιληπτά από την Κυβέρνησή σας ούτε τα βασικά. Και τα σαράβαλα παραμένουν και το περιβάλλον επιβαρύνεται και χιλιάδες θέσεις στάθμευσης στους δρόμους παραμένουν μπλοκαρισμένες, κύριε Υπουργέ. Όποιος έχει δοκιμάσει να αράξει στην περιοχή που μένουμε –και ξέρετε καλά τι εννοώ, στο Χολαργό- και όχι στο κέντρο της Αθήνας, θα διαπιστώσει ότι δεν μπορείς να αράξεις από τα σαράβαλα που είναι παρατημένα αριστερά και δεξιά στους δρόμους. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις περιοχές, όχι μόνο της Β΄ Αθηνών, αλλά σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αθήνας. Έναν μήνα, λοιπόν, περίμεναν να δουν οι πολίτες μία συλλεκτική πρόταση και τελικά είδαν το απόλυτο μηδέν. Προφανώς λοιπόν τα 5,5 χρόνια που έμεινε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Αντιπολίτευση δεν ήταν αρκετά για να προετοιμαστεί.
Για ποιο λόγο προεκλογικώς λέγατε –όχι εσείς προσωπικώς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι ήταν μικρά τα οικονομικά οφέλη για τους πολίτες από την απόσυρση και θα τα διευρύνατε όταν θα εκλεγόσασταν και φθάσατε να τα καταργήσετε τελείως; ΄Εχω μπροστά μου εδώ δηλώσεις από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ του πολύ συμπαθούς συναδέλφου του κ. Σπύρου Κουβέλη. Μάλιστα, υπάρχει η εξής αποστροφή στις δηλώσεις του, σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία κρίνονται άδικα για πολύ κόσμο: «Θα επιδιώξουμε τα τέλη κυκλοφορίας να διαμορφωθούν με βάση τις εκπομπές ρύπων και όχι τον κυβισμό». Τι κάνατε; Με βάση τις εκπομπές ρύπων αποφασίσατε να χαρατσώσετε τα παλιά αυτοκίνητα με τέλη κυκλοφορίας, ή με βάση τις εκπομπές ρύπων ή με βάση τον κυβισμό; Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε όλοι, όσοι έχουν Ι.Χ., γιατί θα πρέπει να επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη κυκλοφορίας και να μην μπορούν να αποσύρουν τα ρυπογόνα αυτοκίνητά τους; Γιατί κάνατε μια τέτοια ρύθμιση μηδενιστική και αφήσατε τον κόσμο στα κρύα του λουτρού; Τώρα τρέχει και δεν φτάνει ο κόσμος. Υπήρχε μία μεγάλη περίοδος σύγχυσης και αυτήν τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται σε απελπισία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Έχω την εντύπωση αγαπητέ κύριε συνάδελφε, ότι εσείς ο ίδιος ομολογήσατε ότι τελικά οι περιβαλλοντικές του μέτρου είναι ουσιαστικά μηδενικές. Επικαλεστήκατε μάλιστα ως παράδειγμα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Άρα, αυτό το οποίο λέτε είναι ότι αυτά τα αυτοκίνητα τα οποία θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία δεν είναι αυτοκίνητα τα οποία κινούνται, αλλά είναι αυτοκίνητα τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή εγκαταλειμμένα και όπως ξέρετε μόνο τα αυτοκίνητα τα οποία κινούνται υποβαθμίζουν το περιβάλλον με τους ρύπους που εκπέμπουν και όχι τα αυτοκίνητα τα οποία είναι εγκαταλειμμένα.

(ML)
( 2RG)
Άρα, πρακτικά το ελληνικό δημόσιο θέλετε εσείς να πληρώσει πολύ ακριβά την απόσυρση των αυτοκινήτων, όταν για αυτή τη δουλειά υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Εμείς αυτό το οποίο κάναμε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, με το συγκεκριμένο μέτρο, είναι πραγματικά να μείνουμε συνεπείς απέναντι στις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε αναλάβει προεκλογικά.
Είχαμε πει λοιπόν, προεκλογικά, ότι θα επανεξετάσουμε το μέτρο της απόσυρσης και είχαμε πει επίσης ότι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες οι οποίες προέκυπταν από τις αποφάσεις που είχε πάρει ο προηγούμενος Υπουργός κ. Σουφλιάς.
Πιστεύω ότι πραγματικά μείναμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους ήδη είχαν χρησιμοποιήσει το μέτρο της απόσυρσης, να έχουν τη δυνατότητα να αποζημιωθούν για την απόσυρση την οποία κάναμε και κάναμε και ένα βήμα παραπάνω. Είπαμε σε μερικούς, σε αυτούς οι οποίοι θέλουν, να μη χρησιμοποιήσουν το συνολικό ποσό, αλλά να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος από το ποσό το οποίο θα τους δώσουμε και το άλλο να πάρουν δύο κάρτες, που τους δίνουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση για απεριόριστη μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία πραγματικά βοηθούν τους πολίτες, διότι στόχος της πολιτείας σήμερα, εάν θέλουμε να λάβουμε υπόψη μας και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι να αποτρέπουμε τη χρήση των Ι.Χ αυτοκινήτων, προτρέποντας τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και με τον τρόπο με τον οποίο προχωρήσαμε στη ρύθμιση όλων όσων τελικά έχουν αποσύρει τα αυτοκίνητα, δίνουμε ένα μέτρο από την πολιτική φιλοσοφία, η οποία καθορίζει τις κινήσεις μας.
Σε ό,τι αφορά τώρα την αποκατάσταση της αδικίας, αυτή είναι δεδομένη. Όντως τα περιβαλλοντικά τέλη τα οποία έχουμε, είναι για αυτούς οι οποίοι έχουν αυτοκίνητα μικρού κυβισμού, πολύ χαμηλότερα από αυτά τα οποία είχε επιβάλει ο κ. Σουφλιάς και επομένως μένουμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε για τη συντομία του χρόνου, που σημαίνει ότι έχετε αποτυπώσει την πολιτική σας.
Επόμενη είναι η με αριθμό 5/2-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αθανασίου Αλευρά προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον προσδιορισμό του ύψους του δημοσίου ελλείμματος και του μεγέθους του δημοσίου χρέους κ.λπ.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ασαφές είναι το ύψος των χρεών των δημοσίων νοσοκομείων, όπως επίσης και το ύψος των υποχρεώσεων του δημοσίου προς τρίτους.
Εξαιτίας όλων αυτών των κρυφών υποχρεώσεων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ύψος του δημοσίου ελλείμματος, όσο και το ακριβές μέγεθος του χρέους.
Η δυσάρεστη αυτή κατάσταση θίγει την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων της χώρας και της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί ασφαλώς μια βαριά πολιτική κληρονομιά προς τη νέα Κυβέρνηση. Όμως, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι η EUROSTAT, παρά το γεγονός ότι κατ’ έτος υπέβαλε σειρά παρατηρήσεων για τη καταγραφή των δαπανών, δεν ασχολήθηκε με το μείζον αυτό θέμα των οφειλών που δεν εμφανίζονταν στα οικονομικά στοιχεία.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Ποιο είναι το ύψος των «κρυφών» αυτών χρεών προς τρίτους και γιατί αυτά δεν εμφανίζονταν μέχρι σήμερα στους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς του κράτους;
2.Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και πώς θα διαμορφωθεί το έλλειμμα και το χρέος μετά την καταγραφή των οφειλών αυτών, διασφαλίζοντας εφεξής την ακρίβεια των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας;».
Ο Υφυπουργός Οικονομικών έχει το λόγο να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο κ. Αλευρά, γιατί πραγματικά μου δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθώ με ένα θέμα το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό και τελικά αφορά το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Έχει απόλυτο δίκιο ο κ. συνάδελφος. Υπήρχε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όλοι γνωρίζαμε ότι τελικά τα νοσοκομεία οφείλουν ένα τεράστιο ποσό στους προμηθευτές. Ήταν ένα θέμα το οποίο ερχόταν και ξαναερχόταν εδώ στη Βουλή και γινόντουσαν πάρα πολλές ερωτήσεις. Το θέμα αυτό απασχόλησε και τον Τύπο και παρ’ όλα αυτά οι στατιστικές καταγραφές των συγκεκριμένων ελλειμμάτων δεν προέκυπταν πουθενά από τα στοιχεία του παρελθόντος. Αυτό είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα διότι όταν ο συνάδελφος Υπουργός κ. Παπακωνσταντίνου επισκέφτηκε το EUROGROUP και το ΕΚΟΦΙΝ και παρουσίασε τις εκτιμήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για τη δυναμική του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημόσιου χρέους για το έτος 2009, κλίθηκε να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν σε μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Και όταν λέω διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων, εννοώ ότι αποκατέστησε, έδωσε δηλαδή το πραγματικό στοιχείο, διότι η απελθούσα Κυβέρνηση που σήμερα μας κατηγορεί ότι εμείς γνωρίζαμε ποιο ήταν το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν μας έχει απαντήσει σε ένα καίριο ερώτημα:
(PN)
(2ML)
Εάν η προηγούμενη Κυβέρνηση λέει ότι εμείς γνωρίζαμε ποιο είναι το πραγματικό δημοσιονομικό έλλειμμα, γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, έστελνε στη EUROSTAT στοιχεία μέσα από τα οποία προέκυπτε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι της τάξης του 6%; Δεν ήξερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτό το στοιχείο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Συγκεκριμένα άκουσα τον κ. Παπαθανασίου να λέει ότι οι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε δηλαδή οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γνώριζαν ποιο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα και παρ’ όλα αυτά είχαν τις τοποθετήσεις τις οποίες είχαν. Ο ίδιος που γνώριζε ποιο ήταν το πραγματικό γιατί έστειλε στη EUROSTAT το 6% και σήμερα διακυβεύεται το κύρος της Κυβέρνησης και η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό;
Εμείς λοιπόν θεωρούμε ως πρώτιστο μήνυμα και υποχρέωσή μας να αποκαταστήσουμε το κύρος της χώρας στο εξωτερικό. Για αυτό ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε μαζί με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τη συγκρότηση μιας ειδικής επιτροπής η οποία θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της διαφάνειας των στατιστικών στοιχείων και της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών μεγεθών. Στην επιτροπή αυτή θα πρέπει να γνωρίζετε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, ότι θα συμμετέχουν πέρα από τους εκπροσώπους του Υπουργείου και της Τράπεζας της Ελλάδας, εκπρόσωπο από το ΙΟΒΕ, εκπρόσωποι από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το ΚΕΠΕ, θα ζητηθεί βέβαια και η συνδρομή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Η επιτροπή θα παραδώσει πριν από το τέλος του έτους το πόρισμά της με την πραγματική αποτύπωση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης, με την αξιολόγηση των προβλημάτων που υπάρχουν στην καταγραφή των στοιχείων και με προτάσεις βελτίωσης. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε πρώτα-πρώτα να αποτυπώνουμε από εδώ και πέρα σωστά και υπεύθυνα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας και βέβαια να προχωρήσουμε και στην αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας της χώρας.
Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω και την ανακοίνωσή μας ότι σύντομα θα προχωρήσουμε με σχέδιο νόμου στην αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος και σύντομα ο Υπουργός θα καταθέσει σχετικό σχέδιο νόμου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, συνάδελφος κ. Νάσος Αλευράς για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον κύριο Υπουργό για τις απαντήσεις τις οποίες έδωσε. Θέλω να επισημάνω ότι μου κάνει εντύπωση μετά από αρκετά χρόνια να διαπιστώνω την έκταση του δημοσιονομικού χάους της χώρας. Και πραγματικά οι πολιτικές ευθύνες αποτυπώθηκαν στις εκλογές. Όμως πιστεύω ότι χρειάζονται κάποιες σαφείς απαντήσεις και ότι οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται και εξειδικεύονται. Γιατί εδώ υπάρχει ένα σύστημα στο οποίο αν καταλαβαίνω καλά –και θα παρακαλέσω να με διαψεύσετε ή να με επιβεβαιώσετε- οι οφειλές των νοσοκομείων ανέρχονται σε ένα δυσθεώρητο ύψος. Θα ήθελα να ακούσω το ύψος αν έχετε μια πρώτη εικόνα, χωρίς να εγγράφονται πουθενά στα βιβλία της χώρας.
Έχει το κράτος λοιπόν ένα λογιστικό σύστημα, υποτίθεται ότι αυτό το λογιστικό σύστημα έχει πιστοποιηθεί και είναι συμβατό και με τα ευρωπαϊκά λογιστικά συστήματα και σε αυτό το λογιστικό σύστημα δεν βλέπουμε πουθενά τι οφείλει η χώρα –γιατί η χώρα οφείλει- μέσω των νοσοκομείων της. Και αυτό μάλιστα αθροιζόμενο κάθε χρόνο, φτάνει σε ένα τεράστιο ύψος δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό δεν απασχολεί και δεν λέγεται πουθενά και ποτέ. Και συζητάμε για Προϋπολογισμό στο Κοινοβούλιο, την ώρα που βασικά μεγέθη του δημοσιονομικού προβλήματος, αποκρύπτονται.
Στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις ακούω για πολύ μεγάλες οφειλές. Και ερωτώ: Πουθενά δεν εξασφαλίζονται αυτά; Ήταν κάπου κρυμμένα; Υπήρχαν κάπου και δεν εμφανίζονται; Και η πρόθεση της Κυβέρνησης από εδώ και πέρα είναι επιτέλους να υπάρχει διαφάνεια πλήρης και αντιστοίχηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας με τις λογιστικές εγγραφές; Γιατί διαφορετικά οφείλω να πω ότι ασφαλώς το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό, στατιστικό ή τυπικό. Ανήκω σε εκείνους που συστηματικά έλεγαν τα τελευταία χρόνια και παλαιότερα και επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι ένα δομικό πρόβλημα των δημοσίων οικονομικών είναι ο τομέας της υγείας, όπου υπάρχει μια μαύρη τρύπα στην οποία ρίχνονται δισεκατομμύρια. Ένα πολιτικό σκάνδαλο, κρυφό στον ελληνικό λαό, αλλά υπαρκτό, το οποίο πρέπει κάποτε να διερευνηθεί, είναι ότι άκουσα το εξωφρενικό νούμερο από το 2005 μέχρι το 2009, έχουν περίπου τριπλασιαστεί οι δαπάνες του κράτους για φάρμακα. Είναι πρωτοφανής αύξηση με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πουθενά δεν έχει αποτυπωθεί αυτό στα δημόσια οικονομικά γιατί κρύβονταν. Και πουθενά δεν υπήρξε πολιτική συγκεκριμένη.
(XA)
(2PN)
Θα ήθελα λοιπόν, να ακούσω τα συγκεκριμένα στοιχεία των κρυφών οφειλών. Γιατί ήσαν κρυφές, κύριε Υπουργέ; Πώς η συγκεκριμένη Επιτροπή θα αντιμετωπίσει με την καταγραφή το συγκεκριμένο πρόβλημα;
Και θα ήθελα να ζητήσω και η Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου να συνεργαστεί με αυτή την Επιτροπή και να έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία απ’ αυτή την καταγραφή.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υπουργός θα απαντήσει για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Να συμφωνήσω και εγώ με τον αγαπητό συνάδελφο ότι πραγματικά από τη μελέτη των στοιχείων προκύπτει αυτό που επισημάνατε προηγουμένως. Τριπλασιασμός στη δαπάνη για το φάρμακο, κύριε συνάδελφε. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης. Διότι μια από τις συνέπειες της κατάργησης της λίστας των φαρμάκων ήταν να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των φαρμάκων με αποτέλεσμα, ενώ μέχρι τώρα η συζήτηση ήταν κυρίως για τα προβλήματα των συνταξιοδοτικών ταμείων, μέσα σε μια τετραετία-πενταετία που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία, να μη συζητάμε πλέον για τα προβλήματα των συνταξιοδοτικών ταμείων αλλά να συζητάμε για τα προβλήματα των ταμείων υγείας τα οποία είδαν ξαφνικά τη δαπάνη για το φάρμακο να έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Βεβαίως, σας διαβεβαιώνω εδώ, κύριε συνάδελφε, ότι στόχος αυτής της Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει τη διαφάνεια των δημοσιονομικών μεγεθών. Να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτό ο οποίο διαπιστώσαμε εμείς μόλις παραλάβαμε τα στοιχεία. Απευθυνθήκαμε στον επίσημο ταμία του κράτους, που είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ο κ. Προβόπουλος και του ζητήσαμε να μας πει ποια πραγματικά είναι τα δημοσιονομικά δεδομένα.
Και βέβαια οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχετε απόλυτο δίκιο που ζητήσατε να μάθετε ένα συγκεκριμένο μέγεθος, για το ποιο είναι πραγματικά το χρέος το οποίο οφείλουν τα νοσοκομεία προς τους προμηθευτές.
Υπάρχουν δύο επιστολές τις οποίες βρήκαμε. Απευθύνονταν από τον προηγούμενο Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο προς τον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Παπαθανασίου. Με την πρώτη επιστολή ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώριζε ότι τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ήταν της τάξης των 5,2 δισεκατομμυρίων μέχρι και το Δεκέμβριο του 2008. Διαπιστώσαμε από μια δεύτερη επιστολή, η οποία υπήρχε πάλι από τον κ. Αβραμόπουλο προς τον κ. Παπαθανασίου και αφορούσε τις υποχρεώσεις των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές το πρώτο εξάμηνο του 2009, ότι υπήρχε ένα πρόσθετο ποσό της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Αυτό πρακτικά κύριε συνάδελφε σημαίνει ότι από το διακανονισμό που είχε γίνει από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2005 μέσα σε ένα χρονικό διάστημα περίπου τεσσεράμισι ετών κατάφερε η κυβέρνηση αυτή με τις πολιτικές που ακολούθησε στο χώρο της υγείας, με την πολιτική που ακολούθησε στο χώρο του φαρμάκου να συσσωρευτούν χρέη της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2009. Αυτά είναι τα μεγάλα ποσά τα οποία έκρυβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάτω από το χαλί και τα οποία εμείς υποχρεωθήκαμε από τις περιστάσεις να αντιμετωπίσουμε και να αποκαλύψουμε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στους Έλληνες πολίτες ότι αυτές οι εκκρεμότητες έρχονται από το παρελθόν, επιβαρύνουν τη χρήση του 2009.
Και εμείς θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο πρώτον να τακτοποιήσουμε τις οφειλές των νοσοκομείων και δεύτερον να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν φαινόμενα σαν και αυτά στο παρελθόν. Διότι τελικά αυτός ο οποίος ζημιώνεται δεν είναι αυτός ο οποίος βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά είναι η ίδια η χώρα. Γιατί είδατε και εσείς την αντίδραση που είχαμε τόσο από τον Πρόεδρο του Eurogroup τον κ. Γιούνγκερ όσο και από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Αλμούνια οι οποίοι αντέδρασαν όταν το νέο οικονομικό επιτελείο, ο νέος Υπουργός Οικονομικών τους ενημέρωσε επίσημα ότι τα στοιχεία που τους είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ότι υπάρχουν νέα δημοσιονομικά δεδομένα και ότι πάνω σε αυτά τα δημοσιονομικά δεδομένα θα πρέπει να γίνεται η συζήτηση απ’ αυτό το σημείο και μετά. Εμείς όμως έχουμε αναλάβει την υπόσχεση ότι από δω και στο εξής τα στοιχεία θα είναι διαφανή και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεργαστούμε και θα λάβουμε υπόψη και την πρόταση την οποία κάνετε για συνεργασία της αρμόδιας Επιτροπής έτσι ώστε από δω και στο εξής να μην ανακύψει ποτέ ξανά στο μέλλον τέτοιο φαινόμενο σαν και αυτό που αντιμετωπίσαμε μόλις παραλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου.
Σας ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε, σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η με αριθμό 7/2-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου κ.λπ διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτωμένου Υπουργού.
Επίσης η με αριθμό 14/2-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ.λπ. διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτωμένου Υπουργού.

(XP)
(XA)
Ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Οι Βουλευτές κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου και κύριος Σπύρος Κωστόπουλος ζητούν ολιγοήμερη άδεια για μετάβασή τους στο εξωτερικό.
Εγκρίνει η Βουλή;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Βουλή ενέκρινε τις ζητηθείσες άδειες.
Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2009, του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2009 και της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2009 και παρακαλείται το Σώμα για την επικύρωσή τους. Επικυρούνται;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2009, του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου 2009 και της Κυριακής 18 Οκτωβρίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό δέχεστε να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 12.29’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2009 και ώρα 10.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ





1 / 80 ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ 5/11/2009

Τελευταία Αποθήκευση: 5/11/2009 10:04:00 πμ Από: ΓΑΛΑΖΟΥΛΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑ
Εκτυπώθηκε: 5/11/2009 10:04:00 πμ


PDF:
es20091105.pdf
TXT:
es091105.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ