Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΞΓ 10/02/2010
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΓ΄
Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 10 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.11΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ζ' Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΕΒΕΝΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 9 Φεβρουαρίου 2010 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΞΒ΄ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 9 Φεβρουαρίου 2010, σε ό,τι αφορά στην ψήφιση στο σύνολό των σχεδίων νόμων:
1) «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου του Μαρόκου για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος».
2) «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κατάρ για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος».
3) «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής σε σχέση με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου».
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 9/2/2010 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΞΒ συνεδριάσεως του, της 9ης Φεβρουαρίου 2010 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Ίδρυση νέων Ιερών Μητροπόλεων και άλλες διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας ανακοινώσω το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεως της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 09.30’
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (’Άρθρο 130 παρ.2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 402/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ..
2. Η με αριθμό 399/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κ.λπ..
3. Η με αριθμό 405/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τους απολυμένους εργαζόμενους της Ολυμπιακής Αεροπορίας κ.λπ.
4. Η με αριθμό 410/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κυριάκου Βελόπουλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις κ.λπ..
5. Η με αριθμό 412/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με το επίπεδο φτώχειας και μισθών στη Χώρα μας κ.λπ..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (’Αρθρο 130 παρ.2 και 3 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 397/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μιχαήλ Κατρίνη προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις μεταγραφές των αποφοίτων των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων κ.λπ..
2. Η με αριθμό 407/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την εξόφληση των προμηθευτών των ηλεκτρονικών υπολογιστών που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου κ.λπ..
3. Η με αριθμό 404/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας, και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην εταιρεία «Μηχανική» στο Φράγμα Πείρου – Παραπείρου στην Αχαΐα κ.λπ..
4. Η με αριθμό 409/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους πλημμυροπαθείς σε δήμους και επιχειρήσεις του Νομού Μαγνησίας κ.λπ.
5. Η με αριθμό 411/8-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αναστάσιου Κουράκη προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την πρόταση για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων κ.λπ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Καναδά για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία.
Εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της συμφωνίας.
Θέλει κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
Ο κ. Απόστολος Νάνος έχει το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Καταψηφίζουμε. Η ίδια τοποθέτηση είναι για όλες τις Συμφωνίες.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί του νομοσχεδίου και ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Καναδά για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου», έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΕΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Συνεχίζουμε. Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου μετά του Τροποποιητικού στη Σύμβαση Πρωτοκόλλου».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία.
Εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής. Δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής συμφωνίας.
Θέλει κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Συζητάμε και τις τρεις συμφωνίες μαζί;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): ‘Όχι. Η μία ήδη ψηφίστηκε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα μιλήσω και για τις τρεις στο σύνολό τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τα τρία λεπτά ίσως δεν αρκούν, γιατί πρέπει να πούμε και δύο λόγια παραπάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ( Αθανάσιος Λεβέντης): Εντάξει, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εδώ, δυστυχώς, έχουμε συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας, οι οποίες έχουν νεοαποικιακό χαρακτήρα και νεοαποικιακή κατεύθυνση. Μας δόθηκε η ευκαιρία χθες με τις τρεις συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολογίας που υπογράφηκαν με τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μαρόκο -δηλαδή τρεις αραβικές χώρες, εκ των οποίων έχουν μεσαιωνικά καθεστώτα- να διατυπώσουμε τη ριζικότατη διαφωνία μας, διότι η ψήφιση χθες αυτών των συμφωνιών -που ψηφίστηκαν άρον-άρον και χωρίς αντίλογο από την πλευρά της Κυβέρνηση- στην ουσία δίνει τη δυνατότητα στους εμίρηδες των μεσαιωνικών αυτών καθεστώτων να έρχονται να επενδύουν στην Ελλάδα με ειδικό φορολογικό καθεστώς υπερπροστατευόμενο, το οποίο δεν εφαρμόζεται για τους Έλληνες πολίτες. Οι Έλληνες πολίτες, για παράδειγμα, φορολογούνται με 10% για τις καταθέσεις του που κάνουν στις τράπεζες, ενώ οι εμίρηδες -γιατί είναι «κακομοίρηδες»- θα φορολογηθούν για τις καταθέσεις τους εδώ στην Ελλάδα το πολύ με 5%. Γιατί αυτό το υπερπρονόμιο; Γιατί τα μερίσματα που προέρχονται από αυτές τις χώρες να φορολογούνται με 5% το πολύ, ενώ του Έλληνα πολίτη με 10%; Και τώρα με το νέο καθεστώς υπάρχει μία άλλη αντίληψη από την πλευρά της Κυβέρνησης, την οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να τη συζητήσουμε.
Το ίδιο υπάρχει και από τα κέρδη που απορρέουν από τα δικαιώματα.
Πέρασαν, λοιπόν, αυτές οι συμφωνίες χωρίς αντίλογο και τώρα έχουμε πάλι άλλες τρεις συμφωνίες παρόμοιου χαρακτήρα με Καναδά, με Γιουγκοσλαβία και με Αζερμπαϊτζάν. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Τι γίνεται, για παράδειγμα, με το Αζερμπαϊτζάν; Ο επενδυτής του Αζερμπαϊτζάν υπερπροστατεύεται και αυτός και λέει ότι η φορολογία για τα μερίσματα που αποκομίζει από την Ελλάδα, ή για τους τόκους, δεν μπορεί να ξεπερνάει το 8%. Για τα δικαιώματα επίσης που προέρχονται από τις ευρεσιτεχνίες, από τις τεχνολογικές ανακαλύψεις, είτε τα πνευματικά δικαιώματα, τα εισοδήματα, δεν μπορεί να φορολογούνται και αυτά πάνω από 10%.
Γιατί γίνονται όλα αυτά τα πράγματα: φυσικά δεν τα κάνει αυθαίρετα η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση, υπαλληλική σχέση έχει με τα διεθνή διευθυντήρια που κατευθύνουν αυτές τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας. Ποια είναι τα διεθνή αυτά διευθυντήρια, αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες: τα διεθνή διευθυντήρια είναι οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Αυτές τις συμφωνίες, που βλέπουμε, δεν τις υπογράφει η Ελλάδα, ούτε τις ανακάλυψε το Αζερμπαϊτζάν. Το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζονται, είναι το πρότυπο των συμφωνιών που έχει δώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Τη μόνη επιφύλαξη που έχει βάλει η Ελλάδα –και αυτή μαύρη επιφύλαξη- είναι για την εφαρμογή αυτών των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ για τη ναυτιλία, προκειμένου να διασφαλίζονται τα φορολογικά υπεροπρονόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Αυτές, λοιπόν, οι συμφωνίες, που ο τύπος τους και το πλαίσιό τους είναι δοσμένο από τον ΟΟΣΑ, τι θέλουν να κάνουν; Λένε ότι υπάρχει στον πλανήτη μία χούφτα ιμπεριαλιστικών χωρών, οι οποίες επενδύουν σε όλο τον πλανήτη, επενδύουν στο δεύτερο και τρίτο κόσμο και σε μία χώρα όπως η Ελλάδα που ξεπέφτει, δυστυχώς, λόγω των πολιτικών που εφαρμόστηκαν, σε μισοαποικία. Λοιπόν, αυτές οι ιμπεριαλιστικές χώρες, είτε παραγωγικά επενδύουν, είτε επενδύουν σε κεφάλαιο, πρέπει να προστατεύονται οι επενδύσεις τους από τις τυχόν «αυθαιρεσίες» κυβερνήσεων τρίτων χωρών, οι οποίες μπορεί να θέλουν να φορολογήσουν αυτές τις επενδύσεις. Σε αυτές τις χώρες που πάνε οι επενδύσεις, πρέπει να χάσουν το κυριαρχικό δικαίωμά τους να επιβάλουν τη δική τους φορολογία. (AM)
(1BA)
Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο από τον Ο.O.Σ.Α., ώστε να προστατεύονται φορολογικά και οι επενδύσεις και οι κεφαλαιακές τους ροές.
Αυτά τα αίσχη ερχόμαστε και επικυρώνουμε, με ευρεία συναίνεση από ό,τι βλέπω, μέσα στη Βουλή, μέσω των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας. Γι’ αυτό έφτασε ο κόσμος και ο πλανήτης εδώ που έφτασε. Γι’ αυτό καταρρέουν τα πάντα γύρω μας, γι’ αυτό και η Ελλάδα έχει -όπως είπα- μεταβληθεί σε «Μπανανία», έχει τεθεί υπό οικονομική κατοχή και έχει μια Κυβέρνηση, η οποία έχει μετεξελιχθεί σε επιτροπή διαχείρισης των εντολών και των κατευθύνσεων των διεθνών κεφαλαιαγορών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αυτή είναι η Κυβέρνηση και απέναντι σε νεοαποικιακές συμφωνίες τέτοιου τύπου, κυρίες και κύριοι, εφαρμόζει νεοαποικιακά μέτρα, όπως το «τσουνάμι» που εξαπέλυσε της εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι όμως, η χώρα δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον. Όπως το 1932 όταν η χώρα επτώχευσε και ακόμα δεν έχει συνέλθει, όπως οι χώρες της Λατινικής Αμερικής της δεκαετίας του ’70 που οδηγήθηκαν σε περιπέτειες και ακόμα δεν έχουν συνέλθει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: …έτσι και η Ελλάδα με αυτά που κάνει από την Κυβέρνηση της και με τέτοιου είδους δυστυχώς συμφωνίες, δεν έχει κανένα απολύτως μέλλον.
Ας χειροκροτούν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ας βγάζετε δημοσκοπήσεις με 80% και 70% ότι συμφωνούν, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και εμείς θα τη στηλιτεύουμε αυτήν την πραγματικότητα, θα την καταγγέλλουμε, διότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει ελπίδα και να έχει μέλλον σε αυτή τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Να μιλήσω λοιπόν και εγώ για όλες τις συμβάσεις για τρία λεπτά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Εμείς, σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας -το έχουμε δηλώσει και στην Επιτροπή- τις καταψηφίζουμε, γιατί τις θεωρούμε ότι κινούνται στα πλαίσια των κατευθύνσεων του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης, διότι έχουν να κάνουν με την απελευθέρωση των αγορών, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων, δηλαδή αυτές τις κατευθύνσεις που έχουν ψηφιστεί και από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και την έχει αποδεχθεί το Ελληνικό Κοινοβούλιο εδώ, κατά πλειοψηφία, εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.
Έχετε συμφωνήσει με το Μάαστριχτ, κύριε Λαφαζάνη, έχετε ψηφίσει τις τέσσερις συνθήκες, ελευθερίες. Επειδή, να το θυμίσουμε λίγο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ να μη γίνεται διάλογος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Συγνώμη, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή, μέσα από αυτές τις συμβάσεις, ο ισχυρότερος καθορίζει πάντα τους νόμους, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο τους οικονομικούς φορολογικούς νόμους, δηλαδή ένα κράτος σε βάρος του μικρού. Αυτό επιχειρείται και μέσα από τις συμβάσεις αυτές, οι οποίες και χθες ψηφίστηκαν και σήμερα.
Για αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι αυτές οι συμβάσεις είναι λεόντειες, σε βάρος των λαών και αποτυπώνουν τη νέα τάξη των πραγμάτων, σε οικονομικό επίπεδο. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν κερδίζουν τίποτα οι εργαζόμενοι από αυτήν την ιστορία, απεναντίας χάνουν, γιατί τα μέτρα που λαμβάνονται είναι συνεχώς σε βάρος τους και σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό εξυπηρετεί κι αυτή η σημερινή σύμβαση μέσα στη παγκοσμιοποιημένη αγορά και τίποτα άλλο.
Επίσης, θα ήθελα να πω ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση, θεωρούμε ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί μια ελπίδα για τους εργαζόμενους. Θα αντισταθούν να μην περάσουν αυτά τα μέτρα που επιχειρεί η Κυβέρνηση -και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες που διαχρονικά έχουν εφαρμόσει μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων- και θα δώσουν πραγματικά το βροντερό παρόν για να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική και να χαράξουν μια πολιτική σε όφελός τους, σε όφελος των εργαζομένων, σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων και όχι σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νάνο, τον Βουλευτή του Κ.Κ.Ε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωσης της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου μετά του Τροποποιητικού στη Σύμβαση Πρωτοκόλλου»
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συνεπώς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωσης της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ομοσπόνδου Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου μετά του Τροποποιητικού στη Σύμβαση Πρωτοκόλλου» γίνεται δεκτό κατά πλειοψηφία ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου.
Συνεχίζουμε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωσης της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και κεφαλαίου».
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Διαρκή Επιτροπή κατά πλειοψηφία.
Εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή με τη διαδικασία του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής, δηλαδή μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι έχουν αντίρρηση επί της κυρώσεως αυτής της Συμφωνίας.
Θέλει κάποιος συνάδελφος να λάβει το λόγο;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μιλήσαμε και για τις τρεις συμβάσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Ναι, μιλήσαμε και για τις τρεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ωραία, τοποθετηθήκατε επί των τριών συμβάσεων.
Επομένως, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωσης της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και κεφαλαίου».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συνεπώς το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωσης της Σύμβασης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν για την αποφυγή της Διπλής Φορολογίας και την αποτροπή της φοροδιαφυγής αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και κεφαλαίου» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία ενιαία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου.
Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο των παραπάνω νομοσχεδίων.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε με μόνη συζήτηση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών: α) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008 β) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2008.
Η συζήτηση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του Κράτους γίνεται σε δυο συνεδριάσεις, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής στο άρθρο 123, παράγραφος 8 με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 107, δηλαδή με οργανωμένη συζήτηση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 107 που εφαρμόζεται αναλόγως, η Διάσκεψη των Προέδρων, στη συνεδρίασή της 4.2.2010, απεφάσισε κάθε μια από τις δυο προβλεπόμενες από τον Κανονισμό συνεδριάσεις να έχει διάρκεια τεσσάρων ωρών. Ο χρόνος αυτός κατανέμεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, ανάλογα με τη δύναμή τους. Στο Προεδρείο έχουν κατατεθεί κατάλογοι ομιλητών από τα κόμματα, με καθορισμό της σειράς των ομιλητών και τη διάρκεια των ομιλιών τους και για τις δυο συνεδριάσεις. Στη συνέχεια, από την Υπηρεσία θα καταρτιστεί ενιαίος κατάλογος με πρόταξη των Εισηγητών και των Ειδικών Αγορητών και με εναλλαγή των ομιλητών. Δικαίωμα δευτερολογίας στη διαδικασία αυτή, έχουν μόνο οι Εισηγητές μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του τελευταίου ομιλητή. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 107, δεν υπολογίζεται στο συνολικό χρόνο που έχει διατεθεί σε κάθε κοινοβουλευτική ομάδα η διάρκεια ομιλίας των Υπουργών, των Πρόεδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και των αναπληρωτών τους και ορίζεται στο ένα δεύτερο του χρόνου του άρθρου 97 του Κ.Β.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Δημήτριος Κουσελάς για 17 λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας. Συζητάμε σήμερα, θα έλεγα αρκετά έγκαιρα, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και του Ισολογισμού του 2008, ένα χρόνο δηλαδή μετά, όταν η απελθούσα Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έφερνε τα σχετικά κείμενα μετά από δυο και πλέον χρόνια.
Και βέβαια, τώρα που ως χώρα υφιστάμεθα τις συνέπειες της δημιουργικής λογιστικής αλλά και των εθνικολογιστικών αλχημειών, τώρα που η χώρα μας έχει γίνει το «μαύρο» πρόβατο στην Ευρώπη, κατανοούμε τη σκοπιμότητα αυτών των καθυστερήσεων. Κατανοούμε την υποβάθμιση συνολικά, όλης αυτής της διαδικασίας.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όχι μόνο φέρνει έγκαιρα τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για συζήτηση στη Βουλή, αλλά παίρνει και όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια και λογοδοσία στα οικονομικά, για να γνωρίζει ο κάθε Έλληνας πολίτης πού πηγαίνει ακόμη και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει.
(AS)
(ΑΜ)
Έτσι λοιπόν, προχωρεί στην ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας –ήδη προχωράει σχετικό νομοσχέδιο-, στη δημιουργία Υπηρεσίας Προϋπολογισμού που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εθνικού μας Κοινοβουλίου και στην υιοθέτηση δημοσιονομικών κανόνων για την αποτελεσματική μεσοπρόθεσμη εκτέλεση του προϋπολογισμού με την ψήφιση σχετικού νόμου. Όλα τα παραπάνω μέτρα συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα, για τη διαδικασία κατάρτισης αλλά και διαχρονικής παρακολούθησης του προϋπολογισμού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εάν ρίξουμε μία ματιά στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα διαπιστώσουμε ότι είναι κόλαφος για τη διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης, της οποίας τα αποτελέσματα προαναγγέλλουν δυστυχώς, με μαθηματική ακρίβεια τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μας οδήγησαν σε ασφυκτική επιτήρηση από πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε διασυρμό, αλλά και σε αφόρητες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές.
Ελπίζουμε οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, να μην προσπαθήσουν να αποσείσουν τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησής τους για τη σημερινή κατάσταση και ούτε -όπως γίνεται δυστυχώς σε ορισμένες συζητήσεις- να μας ζητήσουν και τα ρέστα.
Τα βασικά δεδομένα της έκθεσης για τα οποία μόνο επιλεκτικά ή ενδεικτικά προλαβαίνει να μιλήσει κανείς είναι τα εξής: Σε ότι αφορά τα φορολογικά έσοδα, παρατηρείται σημαντική υστέρηση τους έναντι των στόχων του Προϋπολογισμού. Τα φορολογικά έσοδα, 45.800.000.000 ευρώ, κάλυψαν το 91,8% των τακτικών εσόδων του Προϋπολογισμού, υστερώντας έναντι του στόχου κατά 4.650.000.000 ευρώ. Τα έσοδα αυτά αυξήθηκαν κατά 3,63% έναντι του προηγούμενου έτους, έναντι στόχου αύξησης 13,7%.
Οι έμμεσοι φόροι παρά τον στόχο αύξησής τους κατά 14,9% αυξήθηκαν κατά 3,7% και υστέρησαν κατά 3.400.000.000 ευρώ, έναντι των προβλέψεων, κυρίως λόγω των γνωστών προβλημάτων είσπραξης του ΦΠΑ και των αδυναμιών των ελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών.
Πέραν του ΦΠΑ, χαμηλό ποσοστό είσπραξης, έναντι των προβλέψεων, παρουσιάζουν και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καυσίμων και οι φόροι κατανάλωσης που εισπράττονται από τα τελωνεία. Ωστόσο, οι φόροι αυτοί είναι οι κυριότερες πηγές εσόδων του Δημοσίου από έμμεση φορολογία, όπως άλλωστε σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η σχέση έμμεσων και άμεσων φόρων επιδεινώνεται περαιτέρω για το 2008, από 1,47% στο 1,48%, έναντι 1,32% του 2005. Η είσπραξη των άμεσων φόρων υπολείπεται της πρόβλεψης κατά 1.600.000.000 ευρώ. Για ακόμη μία φορά, το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει σημαντική υστέρηση των εισπραχθέντων εσόδων, έναντι των βεβαιωθέντων. Η υστέρηση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φτάνει το 31%, δηλαδή το 1/3 των βεβαιωθέντων εσόδων δεν εισπράττεται. Στο σύνολο των τακτικών εσόδων, η υστέρηση αυτή φτάνει το 39%. Η συνεχής διόγκωση των ανείσπρακτων οφειλών από βεβαιωθέντα τακτικά έσοδα, αποδεικνύει και την πλήρη αποτυχία της φορολογικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση -για να μην πω κατάρρευση- των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Και θέλω να σημειώσω, κύριε Υπουργέ, ότι δυστυχώς ακόμη, αυτό δεν έχει αποκατασταθεί.
Σε σύγκριση με το 2003, οι ανείσπρακτες οφειλές από 11.500.000.000 ευρώ το 2003, εκτινάχθηκαν το 2007 στα 31.000.000.000 ευρώ. Δηλαδή, τριπλασιάστηκαν μέσα σε τέσσερα χρόνια, ενώ το 2008 ανήλθαν σε 29.500.000.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα προς είσπραξη, αφορούν κυρίως άμεσους και έμμεσους φόρους. Για το λόγο αυτό, το Ελεγκτικό Συνέδριο συνιστά τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορολογικών και τελωνειακών αρχών, μια σύσταση που παγίως η απελθούσα κυβέρνηση συνέχιζε να παραβλέπει και να αγνοεί.
Σύμφωνα με την έκθεση, σημαντικό είναι και το ύψος των διαγραφέντων εσόδων. Κατά το έτος 2008 είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου έτους, κατά 72,9%, δηλαδή 6.000.000.000 ευρώ έναντι 3.500.000.000 ευρώ, το 2007 από τα οποία –όπως λέει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- τη μερίδα του λέοντος κατέχει ποσό 5.500.000.000 ευρώ, που διαγράφηκε με απόφαση της ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών και που αφορούσε πρόστιμα σε βάρος ενός και μόνο οφειλέτη του Δημοσίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ζήτησαν να υπάρξει ενημέρωση. Ποιον αφορούσε η διαγραφή και πώς είναι δυνατόν να διαγράφονται τέτοιου είδους αστρονομικά ποσά, σε μια περίοδο κρίσης και συνολικής κατάρρευσης των εσόδων, με απόφαση μιας ΦΑΕΕ; Σήμερα, αποδεικνύεται ότι υπάρχει διαγραφή, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα από τον κ. Μπέζα, που βγήκε να υπερασπιστεί αυτή την υπόθεση.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής την απόφαση Νο 2/08,10 Απριλίου 2008, η οποία λέει χαρακτηριστικά: «Αποφασίζουμε τη διαγραφή των ποσών 192.283.410.56 ευρώ και 5.319.068.456 ευρώ που βεβαιώθηκαν» κ.λπ., κ.λπ..
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Διαβάστε και τα παρακάτω!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Θα διαβάσω και τα παρακάτω: «Αποφασίζουμε τη διαγραφή των ποσών 192.283.410.56 ευρώ και 5.319.068.456 ευρώ, που βεβαιώθηκαν με το χρηματικό κατάλογο (30/1/29-10-2007) και την προβεβαίωση του 10% των επιβληθέντων προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 74 παρ. 6 του ν.2238/94 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος).
Καταθέτω, λοιπόν, την απόφαση αυτή στα Πρακτικά. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη, μετά το υπ’ αριθμόν 10332 σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που επισυνάπτεται της παρούσης με το οποίο κρίνονται εμπρόθεσμες οι ασκηθείσες προσφυγές της επιχείρησης.
Με αυτό τον τρόπο, λοιπόν, φαίνεται καθαρά από τα συγκεκριμένα έγγραφα –τα καταθέτω και τα δύο για τα Πρακτικά- ότι την απόφαση αυτή δεν την έλαβε από μόνη της η ΦΑΕΕ Αθηνών, αλλά μετά από καθοδήγηση του Υπουργείου Οικονομικών.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κουσελάς Δήμητριος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τα ερωτήματα, λοιπόν, πληθαίνουν μετά από αυτές τις αποκαλύψεις και ζητούν απαντήσεις. Γιατί η ΦΑΕΕ Αθηνών θεώρησε εκπρόθεσμη την προσφυγή της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ» και προχώρησε στη βεβαίωση των προστίμων των 5.500.000.000 ευρώ και στην έναρξη της διαδικασίας κατάθεσης; Μήπως δεν γνώριζε τις διαδικασίες που υπήρχαν; Πρώτη φορά έκανε η ΦΑΕΕ Αθηνών αυτές τις διαδικασίες και χρειαζόταν παρέμβαση από το Υπουργείο για να της πει ότι η προσφυγή δεν ήταν εκπρόθεσμη αλλά εμπρόθεσμη;
Δεύτερον, γιατί το Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μπέζας και ο κ. Αλογοσκούφης, εκείνη την περίοδο, από τη στιγμή που πίστευαν και το αποτύπωσαν αυτό στο έγγραφο που έστειλαν, ότι υπάρχει πρόβλημα με την είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού των 5.500.000.000 ευρώ, γιατί το συμπεριέλαβαν το ποσό αυτό στον Προϋπολογισμό του 2008, δηλαδή συμπεριελήφθη σαν έσοδα στο 2008, όταν η προσφυγή είχε ήδη κατατεθεί από τις 13 Νοεμβρίου 2007.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Ρωτήστε πρώτα, μη λέτε τέτοια πράγματα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, μη διακόπτετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ποια ήταν τα περιουσιακά στοιχεία της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΕΠΕΥ» στις 5 Ιουλίου 2007, και ποια μετά την ανακοπή της διαδικασίας των κατασχέσεων;
Θα μπορούσα να προσθέσω πολλά ερωτηματικά σ’ αυτήν την υπόθεση και είναι ερωτηματικά τα οποία απαιτούν συγκεκριμένες και αξιόπιστες απαντήσεις για τη συμπεριφορά του κράτους σε μια εταιρεία που -όπως όλοι γνωρίζουμε- δεν ήταν και η αθώα περιστέρα. Η εταιρεία αυτή, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων.
Θέλω, επίσης, να σημειώσω ότι στον πίνακα 5 σελίδα 11, και γενικότερα στον απολογισμό δεν περιλαμβάνεται ποσό της τάξης των 2.700.000.000 ευρώ, το οποίο με απόφαση του τότε Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών στις 30 Σεπτεμβρίου 2009, μεταφέρθηκε στο λογαριασμό «Έσοδα από τοποθέτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου».
(ΧS)
(AS)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο δανεισμός αυξήθηκε έναντι του προηγούμενου έτους κατά 8,29 δισεκατομμύρια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι σημαντικότερες υπερβάσεις προβλέψεων έγιναν στον εξωτερικό δανεισμό, όπου αντί για πρόβλεψη δανεισμού 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ελήφθησαν τελικά 34,7 δισεκατομμύρια από τα οποία τα περισσότερα, κύριε Υπουργέ, τα 27,6 δισεκατομμύρια αφορούν βραχυπρόθεσμους τίτλους. Θέλω εδώ να σημειώσω, την παρατήρηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι από αυτά, 5,5 δισεκατομμύρια δεν εξοφλήθηκαν μέσα στο έτος, όπως προβλέπεται στην περίπτωση των βραχυπρόθεσμων δανεισμών, αλλά μεταφέρθηκαν στο επόμενο έτος και επιβαρύνουν έτσι το δημόσιο χρέος. Είναι δηλαδή, ένα κομμάτι του λεγόμενου κρυφού δανεισμού.
Το 2008 είναι η πρώτη χρονιά που το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών εσόδων της χώρας προέρχεται από εξωτερικό δανεισμό, γι’ αυτό οι αγορές και οι διεθνείς πιστωτές και τα συμφέροντα τους, απέκτησαν και αποκτούν όλο και μεγαλύτερο λόγο στην δημοσιονομική μας διαχείριση, με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα.
Ούτε αυτό το παραδέχονται οι αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Να λοιπόν γιατί συνάδελφοι, δεν υπήρχε έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση για την εκτέλεση των προϋπολογισμών επί Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό, τι αφορά τις δαπάνες. Το σύνολο των πληρωμών άγγιξε τα 127 δισεκατομμύρια τακτικός προϋπολογισμός και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, σημειώνοντας υπέρβαση κατά 26,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έτσι οι πληρωμές σαν ποσοστό του ΑΕΠ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,15 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2007.
Οι μεγαλύτερες υπερβάσεις στις πρωτογενείς δαπάνες σημειώνονται στις πληρωμές για υπηρεσίες και στις μεταβιβαστικές πληρωμές, δηλαδή στις επιχορηγήσεις των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού, στις επιχορηγήσεις των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης.
Οι πρωτογενής δαπάνες ανήλθαν συνολικά στο 20,44 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οι δαπάνες εξυπηρέτησης της δημόσιας πίστης, το 2008 πληρώθηκαν 67 δισεκατομμύρια ευρώ ή 52,12% των πληρωμών του τακτικού προϋπολογισμού, για την εξυπηρέτηση του συνολικού δημόσιου χρέους, δηλαδή του δημόσιου χρέους μαζί με το χρέος των ενόπλων δυνάμεων. Έχουμε δηλαδή μία αύξηση έναντι του 2007 κατά 18,28%.
Αν συγκρίνουμε αυτές τις δαπάνες σαν ποσοστό του ΑΕΠ με τις δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, που μόλις φθάνουν το 4%, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη σοβαρή αιμορραγία των πόρων, που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να είχαν διοχετευθεί στην ανάπτυξη, στο κοινωνικό κράτος και στις υποδομές γιατί οι πληρωμές αυτές ανέρχονται σε 28,1% του ΑΕΠ έναντι 24,83% του ΑΕΠ τον προηγούμενο χρόνο. Έχουμε απόκλιση δηλαδή 69%.
Οι πληρωμές για τόκους ήταν 11,1 δισεκατομμύρια και αντιστοιχούσαν στο 4,65% του ΑΕΠ αυξημένες κατά 15,29% έναντι του 2007. Δηλαδή διαθέσαμε 4,6% το 2008 του ΑΕΠ για να πληρώνουμε τόκους όταν 4,02% του ΑΕΠ ήταν το ύψος των επενδύσεων που καλύψαμε με αυτά που δανειστήκαμε.
Οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις. Με βάση τον απολογισμό του 2008 οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ανήλθαν σε 9,6 δισεκατομμύρια ξεπερνώντας τις προβλέψεις κατά 318 εκατομμύρια, ενώ οι πραγματικές πληρωμές ανήλθαν σε 9,6% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες αφορούσαν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου για επενδύσεις. Η σχετική βελτίωση οφείλεται στη λήξη του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, η οποία όμως συνοδεύτηκε από σοβαρότατες καθυστερήσεις στην έναρξη του ΕΣΠΑ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο χρόνος δε με παίρνει να παραθέσω άλλα στοιχεία. Από το αποτέλεσμα του 2008 και την κατάσταση που παραλάβαμε το 2009, γνωρίζουμε πλέον πως η πραγματική δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών ήταν πολύ χειρότερη από αυτήν που δείχνουν τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ήδη από τον Απολογισμό Ισολογισμό του 2006 είχαμε σαφή προειδοποιητικά σήματα πως οι υστερήσεις των εσόδων, οι υπερβάσεις των δαπανών η προσφυγή σε όλο και περισσότερα δανεικά και όλο και περισσότερο από τις διεθνείς αγορές δεν θα μας οδηγούσαν μακριά. Όπως έδειξε η σχετικά πρόσφατη συζήτηση του Απολογισμού Ισολογισμού του 2007 πολύ πριν γίνουν ορατές στη χώρα μας οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης και ο τρίτος Προϋπολογισμός της Νέας Δημοκρατίας, ο Προϋπολογισμός του 2007 που είχε χαρακτηριστεί αναπτυξιακός Προϋπολογισμός, ήταν Προϋπολογισμός που είχε πέσει κυριολεκτικά έξω.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε.
Το ίδιο συνέβη και με τον τέταρτο κατά σειρά Προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα. Έτσι λοιπόν, μόνο και μόνο για λόγους δημοσιονομικής τάξης και συνέχειας κυρώνουμε την έκθεση για τον Απολογισμό και το Γενικό Ισολογισμό του Κράτους, του οικονομικού έτους 2008 και ψηφίζουμε τα αντίστοιχα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομικών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις εκλογές του Οκτώβρη δεν πήραμε από τον ελληνικό λαό μια εντολή απλής διαχείρισης, πήραμε εντολή αλλαγής γιατί ο τόπος και οι καιροί απαιτούν δίκαιες ανατροπές και τομές για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το τέλμα και την παρακμή, να ξαναδώσουμε την ελπίδα και την προοπτική σε μία χώρα που μαστίζεται όχι μόνο από τη διεθνή κρίση αλλά και από μία πολύπλευρη κρίση αναπτυξιακής δυναμικής, κρίση αξιών, κρίση θεσμών.
Σήμερα το μεγάλο στοίχημα για τη νέα Κυβέρνηση, είναι αφενός η αξιόπιστη εκτέλεση του προϋπολογισμού αφετέρου η συνεπής και επιτυχής υλοποίηση του νέου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε και κλείνω με αυτό.
Τα μέτρα που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση υλοποιούν και εξειδικεύουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι μέτρα ισορροπημένα, είναι μέτρα που έχουν το στίγμα της δίκαιης κατανομής των βαρών, είναι μέτρα αλλαγών και ανατροπών. Δεν σπρώχνουν, για μία ακόμα φορά τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Δεν παραγνωρίζουμε ότι στο εισοδηματικό τους σκέλος είναι επώδυνα γι’ αυτό και πρώτη μας μέριμνα είναι να προστατεύσουμε τους αδύνατους, τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μικρομεσαίους. Αυτό το δείξαμε από την πρώτη στιγμή και θα το συνεχίσουμε μέχρι το τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κ. Κουσελά έχετε και δευτερολογία. Επειδή είναι τριάντα τέσσερις ομιλητές, είναι εισηγητές, είναι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, εάν γίνεται υπέρβαση του χρόνου με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνεται ότι δεν θα μπορέσουν να μιλήσουν οι άλλοι ομιλητές. Παρακαλώ λοιπόν ολοκληρώστε γιατί έχετε υπερβεί κατά πολύ το χρόνο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε σχέδιο, έχουμε πολιτική βούληση, θα ακολουθήσουν τα μέτρα για την ανάπτυξη την επόμενη βδομάδα. Έχουμε βούληση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση πρέπει όμως σε σχέση με την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί, χωρίς τη δική μας ευθύνη, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Οι καιροί ου μενετοί. Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, για δεκαπέντε λεπτά. Παράκληση να γίνονται σεβαστοί οι χρόνοι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το είπα και στην Επιτροπή, το επαναλαμβάνω και σήμερα η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να κυρώσουμε σήμερα τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους για το οικονομικό έτος 2008 είναι μία ορθή πολιτική πρωτοβουλία.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, η λογοδοσία της Κυβέρνησης σχετικά με την εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού επιτελείται με την κατάθεση, τη συζήτηση, την κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού αυτού, διαδικασία που έχει ως στόχο να εκτιμήσουμε την προσήλωση των Κυβερνητικών πολιτικών στην πραγματοποίηση των δεσμεύσεων του Προϋπολογισμού, να διερευνήσουμε, να εντοπίσουμε, ενδεχομένως αποκλίσεις του Απολογισμού από τους στόχους που είχαν τεθεί και να αναζητήσουμε τα πολιτικά και οικονομικά αίτια που οδήγησαν στις όποιες ενδεχόμενες αστοχίες των προβλέψεων.
Το 2008 εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη μεταπολεμικά παγκόσμια οικονομική κρίση. Πολλές εθνικές οικονομίες εισήλθαν στον κύκλο της στασιμότητας ή της ύφεσης. Η κρίση έστω και με χρονική υστέρηση, έπληξε και την ελληνική οικονομία.
Όπως αναγράφεται στον ίδιο τον Προϋπολογισμό του 2010, η σταδιακή επιβάρυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές του 2008, ενώ η ουσιαστική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας ξεκίνησε στο τρίτο τρίμηνο του 2008.
(PS)
(XS)
Έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης από 2,8% το πρώτο εξάμηνο του 2008 επιβραδύνθηκε στο 0,7% το τέταρτο τρίμηνο του έτους για να διαμορφωθεί στο 2% για όλο το έτος, για το 2008, πολύ χαμηλότερα από το 2007, αλλά πολύ υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο κοινοτικό όρο.
Η κρίση επηρέασε και τα μεγέθη του προϋπολογισμού. Έτσι τα στοιχεία του απολογισμού του οικονομικού έτους 2008 αποκλίνουν από τους στόχους που είχαν τεθεί με τον προϋπολογισμό, κυρίως λόγω της υστέρησης των εσόδων εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης και της αυξημένης επιστροφής φόρων.
Την εικόνα, όμως, αυτή ήλθε να επιβαρύνει η σημαντική, προς τα επάνω, αναθεώρηση του ελλείμματος μετά τη γνωστοποίηση των νέων δημοσιονομικών στοιχείων από την Κυβέρνηση στις 21 Οκτωβρίου του 2009. Έτσι η Κυβέρνηση αναθεώρησε το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης από 5,6% του Α.Ε.Π. στο 7,7% του Α.Ε.Π. το 2008.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, στη σχετική έκθεσή της τον Ιανουάριο του 2010, εκφράζει τις αμφιβολίες της για μια σειρά από στοιχεία που οδήγησαν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα επάνω το έλλειμμα κατά 2,11 ποσοστιαίες μονάδες.
Πρώτο στοιχείο, σχετικά με την καταγραφή του λειτουργικού πλεονάσματος ή των δανειακών αναγκών διαφόρων φορέων: 710.000.000 ευρώ ή 0,30% του Α.Ε.Π.
Δεύτερο στοιχείο, σχετικά με τις αναθεωρήσεις της αξίας περιουσιακών στοιχείων: 192.000.000 ευρώ ή 0,08% του Α.Ε.Π.
Τρίτο στοιχείο, σχετικά με την ταξινόμηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων: 230.000.000 ευρώ ή 0,10% του Α.Ε.Π.
Τέταρτο στοιχείο, σχετικά με την καταγραφή των παλαιών οφειλών των νοσοκομείων: 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,05% του Α.Ε.Π. Διευκρινίζεται, όπως αναφέρεται και στη σχετική έκθεση της Επιτροπής που συνέστησε η Κυβέρνηση, ότι η ΕΥΡΟΣΤΑΤ έχει διατυπώσει ενστάσεις για το γεγονός ότι το σύνολο των οφειλών των δημοσίων νοσοκομείων για τα έτη 2005 έως 2008 έχουν καταγραφεί και επιβαρύνει δύο μόνο έτη το 2008 και το 2009.
Πέμπτο στοιχείο, σχετικά με την καταγραφή των δαπανών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αμυντικών δαπανών.
Τα ανωτέρω στοιχεία αθροίζουν στις 1,53 ποσοστιαίες μονάδες από τις 2,11 ποσοστιαίες μονάδες που παρουσιάζει η Κυβέρνηση αυξημένο το έλλειμμα του 2008. Έτσι τα δημοσιονομικά στοιχεία δεν έχουν ακόμα εγκριθεί λόγω σοβαρών αμφιβολιών που έχουν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες για την ποιότητα των στοιχείων που προσκόμισαν οι ελληνικές αρχές.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιο συγκεκριμένα τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού, δηλαδή, τα έσοδα πλην των πιστωτικών εσόδων και των λοιπών ειδικών μη φορολογικών εσόδων, υπολείπονται των προβλέψεων κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 7% είναι, όμως, αυξημένα κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2007.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα έσοδα η υστέρηση που παρουσιάζουν τα εισπραχθέντα έσοδα έναντι των βεβαιωθέντων εμφανίζεται σε κάθε χρήση, καθώς επαναβεβαιώνονται στο τρέχον έτος τα σωρευτικά ανείσπρακτα υπόλοιπα των προηγουμένων ετών. Δεν εισπράττονται εξ ολοκλήρου στο τρέχον έτος τα επαναβεβαιωθέντα έσοδα, αλλά μόνο ένα μέρος τους και δεν εισπράττονται πλήρως τα βεβαιωθέντα έσοδα του τρέχοντος έτους, διότι οι φορολογικές ρυθμίσεις επιτρέπουν την τμηματική καταβολή των βεβαιωθέντων οφειλών με αποτέλεσμα την είσπραξη μέρους αυτών σε επόμενες χρήσεις.
Τα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους παρουσίασαν υστέρηση έναντι των προβλέψεων κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα. Η σύνθεση των φορολογικών εσόδων παρέμεινε αμετάβλητη έναντι του 2007, σε αναλογία 40 προς 60 για άμεσους και έμμεσους φόρους.
Πρέπει να τονιστεί ότι τα καθαρά μη φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα έναντι των προβλέψεων κατά 813.000.000 ευρώ. Η θετική αυτή απόκλιση οφείλεται κυρίως στα έσοδα που περιήλθαν στον προϋπολογισμό από την κατάρτιση των ειδικών λογαριασμών, σημαντική πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και της εξυγίανσης των γενικών φορέων, των οικονομικών φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες, μαζί με τη δαπάνη για τόκους, παρουσίασαν αύξηση έναντι των προβλέψεων κατά 477 εκατομμύρια ευρώ.
Απόκλιση από τις προβλέψεις παρατηρήθηκε και στον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων, όμως ως προς το σκέλος των εσόδων του η απόκλιση οφείλεται στις αυξημένες εισροές κοινοτικών πόρων, ενώ ως προς το σκέλος των δαπανών η απόκλιση εντοπίζεται σε δαπάνες συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργων για την οικονομική ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων.
Επειδή στην επιτροπή -και σήμερα- ετέθη θέμα σχετικά με τα διαγραφέντα έσοδα, αφήνοντας σκιές, συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, για τη διαχείριση της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, οφείλω να ξεκαθαρίσω τα ακόλουθα:
Πρώτον, το πρόστιμο συνολικού ύψος 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ το οποίο επιβλήθηκε στην ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ είναι απαιτητό στο σύνολό του από το ελληνικό δημόσιο. Δεν έγινε καμιά χαριστική ρύθμιση και κύριε Κουσελά, δεν υπήρχε καμία διαγραφή του. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι προσπάθησαν, προσπαθούν και σήμερα, να δημιουργήσουν με το συγκεκριμένο ζήτημα εντυπώσεις, εξυπηρετώντας απλά και μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Δεύτερον, ο έλεγχος στην επιχείρηση διενεργήθηκε από το αρμόδιο κλιμάκιο της επιχειρησιακής διεύθυνσης ειδικών υποθέσεων Αθηνών της ΥΠΕΕ και καταλογίστηκε συνολικό πρόστιμο 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων για τις χρήσεις 2005 και 2006. Η αρμόδια ΦΑΕΕ Αθηνών εξέδωσε και κοινοποίησε στην εταιρεία τις αποφάσεις επιβολής προστίμων 711 και 712 του 2007.
Τρίτον, η εταιρεία όπως είχε δικαίωμα από το νόμο και όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα δεν δέχθηκε την διοικητική επίλυση της διαφοράς και προσέφυγε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με προσφυγή που θεωρήθηκε αρχικά εκπρόθεσμη, οπότε το ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ οριστικοποιήθηκε και βεβαιώθηκε στο σύνολό του.
Τέταρτον, μετά από έγγραφο ερώτημα της Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών, η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε στις 25/10/2007 ότι η προσφυγή της εταιρείας είναι εμπρόθεσμη. Με την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Ελέγχων, ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ ΦΑΕ Αθηνών εξέδωσε την απόφαση, που είπε ο κ. Κουσελάς, αριθμός 2 του 2008, άρσης του προστίμου που είχε αρχικά βεβαιωθεί και επαναβεβαίωσε το 10% του προστίμου, ώστε να είναι άμεσα καταβλητέο. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις εμπρόθεσμων προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια και προβλέπεται από τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
Έκτον, το δημόσιο αναμένει την δικαστική απόφαση και διεκδικεί, εκτιμώ, το σύνολο του ποσού. Παράλληλα, όμως, και αυτό το ξεχνάμε, έχει διασφαλίσει πλήρως τις απαιτήσεις του έναντι τις εταιρείας, αφού πριν την κοινοποίηση της απόφασης επιβολής του προστίμου δεσμεύθηκαν οι καταθέσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου και τα ακίνητα της εταιρείας, έγινε κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων για να μην υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής.
Είναι, επομένως, ξεκάθαρο ότι στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης έγιναν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Εκτιμώ ότι οι αποφάσεις του αρμόδιου τότε Υφυπουργού αποδεικνύουν και πολιτική βούληση και προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Αλήθεια, όμως, επειδή το θέμα το γνωρίζατε και υπήρχε και στον προϋπολογισμό του 2010, τι έχετε κάνει για αυτό; Δεν επιτρέπετε να λέτε ότι δεν το γνωρίζετε στην Επιτροπή, όταν αυτό το ξέρατε. Τα επικοινωνιακά τερτίπια και η κατασυκοφάντηση έχουν και τα όριά τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπό αυτές τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που ανέπτυξα πριν, προχώρησε το 2008 στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών. Ενδεικτικά, αλλά χαρακτηριστικά αναφέρω:
Πρώτον, προχώρησε στον πενταπλασιασμό από 20.000 σε 100.000 ευρώ του ελάχιστου νομικά εγγυημένου ποσού για όλες τις μορφές των καταθέσεων.
Δεύτερον, προώθησε μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, με την απαγόρευση πλειστηριασμών ακινήτων σε αξίες χαμηλότερες των αντικειμενικών.
Τρίτον, αναβάθμισε, απλοποίησε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων.
Τέταρτον, ενίσχυσε τη ρευστότητα της οικονομίας με δράσεις που εναρμονίζονται στην φιλοσοφία τους και ευθυγραμμίζονται με τα αντίστοιχα σχέδια παρέμβασης που έχουν ανακοινώσει και οι λοιπές οικονομίες της Ευρωζώνης.
Πέμπτον, προχώρησε στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων, στη δραστική μείωση των φόρων που επωμίζονται τα ακίνητα στο πλέγμα της μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας, της απόκτησης πρώτης κατοικίας, της κατοχής ακίνητης περιουσίας, στην αναμόρφωση του συστήματος φορολόγησης και διαχείρισης των καυσίμων.
Έκτον, προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών με το νέο προσλαμβανόμενο προσωπικό, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών μέσω της μεσοπρόθεσμης μείωσης του κόστους μισθοδοσίας.
(RG)
(1PS)
Έβδομον, προχώρησε στην ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο στόχευε στην κάλυψη των κενών του παραδοσιακού συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Όγδοον, προχώρησε στην πρώτη φάση της αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με ουσιαστικό, με ήπιο τρόπο, χωρίς ανατροπές, χωρίς να θίγει ώριμα δικαιώματα και παροχές, με διατήρηση του δημόσιου, καθολικού, υποχρεωτικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα του συστήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομική κρίση ανέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο χρόνιες στρεβλώσεις και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Αδυναμίες που οδηγούν στα υψηλά δίδυμα ελλείμματα και χρέη. Δημόσιο χρέος, το οποίο ανήλθε στα 262 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2008. Δημόσιο χρέος, του οποίου η εξυπηρέτηση καθίσταται ιδιαίτερη δυσχερής στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, στερώντας πόρους από την άσκηση της αναγκαίας κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.
Έτσι οι δαπάνες για την πληρωμή τόκων ανήλθαν στα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει το 4,7% του Α.Ε.Π., αυξημένο κατά 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι του 2007, παρά τη σημαντική έκδοση μεγάλου ποσού βραχυχρόνιων τίτλων ECB, τα οποία διακρίνονται για το χαμηλότερο επιτόκιό τους, έναντι των μακροπρόθεσμων ομολόγων. Και επειδή μιλήσαμε για τις προσφυγές στα δανεικά, όπως είπε και ο Κουσελάς, για να δούμε λίγο τη σημερινή κατάσταση. Να δούμε τι αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σήμερα, όπως φαίνεται από τις εκδόσεις ελληνικού χρέους και από τη διαμόρφωση των σχετικών διαφορικών επιτοκίων.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά το δανειακό πρόγραμμα που είχε εκτελεστεί μέχρι τώρα για το 2010. Έχουν αντληθεί 13.640 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από πέντε εκδόσεις.
Πενταετές ομόλογο ιδιωτικής τοποθέτησης. Προηγούμενη απόδοση Euribor + 2%. Απόδοση έκδοσης Euribor + 2,5%.
Έντοκα γραμμάτια είκοσι έξι εβδομάδων. Προηγούμενη έκδοση, απόδοση 0,59%. Νυν έκδοση 1,38%.
Έντοκα γραμμάτια πενήντα δυο εβδομάδων. Η προηγούμενη έκδοση 0,91%, 2,20% η παρούσα έκδοση.
Έντοκα γραμμάτια δεκατριών εβδομάδων. Η προηγούμενη έκδοση 0,35%, 1,67% η παρούσα έκδοση.
Πενταετές κοινοπρακτικό ομόλογο. Η προηγούμενη έκδοση 4,98%, 6,10% (Mid-swaps+3,5%) η καινούργια έκδοση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σταϊκούρας Χρήστος καταθέτει για τα Πρακτικά τον προαναφερθέντα πίνακα, ο οποίος βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η χώρα, ευτυχώς, βεβαίως δανείζεται από τις διεθνείς αγορές, αλλά πλέον με ένα υψηλότατο τίμημα, το οποίο θα επιβαρύνει το κόστος άντλησης της ρευστότητας για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που θα οδηγήσει στη μετακύληση του κόστους στα επιτόκια χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και θα υποθηκεύσει κάθε προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, τίμημα το οποίο διευρύνεται από άστοχες προαναγγελίες ομολογιακών εκδόσεων, δηλώσεις για δανεισμό σε δολάρια και yen και διαρροές για συμφωνία με την Κίνα.
Και επειδή κάτι τέθηκε για τις ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το spread υπερ-τριπλασιάστηκε από τις εκλογές μέχρι σήμερα και όχι πριν. Ας μην ψάχνει συνεπώς η Κυβέρνηση να μεταθέσει τις ευθύνες της. Κατά την Κυβέρνηση για τους τρεις πρώτους μήνες έφταιγε η Νέα Δημοκρατία με το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο άφησε για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό που άλλαξε ο Προϋπολογισμός, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας που άλλαξε το πρόγραμμα σταθερότητας. Τον τελευταίο μήνα φταίνε οι κερδοσκόποι για τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν. Αυτή η Κυβέρνηση δεν φταίει για τίποτα; Ας μην ψάχνει συνεπώς για δαίμονες, προκειμένου να δικαιολογήσει τη δική της αβελτηρία, τη δική της ανεπάρκεια. Η αναδίπλωση της Κυβέρνησης σε βασικές πτυχές της εισοδηματικής πολιτικής και η ακύρωση των σχετικών δεσμεύσεών της, προεκλογικών και μετεκλογικών, επιβεβαιώνουν το σύνδρομο των κυβερνητικών παλινωδιών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Οι κυβερνητικές αποφάσεις οδηγούν σε σημαντική μείωση, συρρίκνωση των πραγματικών αποδοχών των εργαζομένων, γιατί στην ανακοίνωση μιλάτε για ονομαστικές αποδοχές, αλλά ξεχνάμε ότι ο πληθωρισμός είναι στο 2,4% τον Ιανουάριο, χωρίς να λαμβάνουν καμία ειδική μέριμνα για τις ασθενέστερες οικονομικά και εισοδηματικά τάξεις.
Το άθροισμα των νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τη φορολόγηση των καυσίμων που λησμονείτε και την εισοδηματική πολιτική δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Ένα μίγμα που θα στεγνώσει την αγορά, θα οδηγήσει σε μεγάλη αφαίμαξη εισοδήματος, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Αυτή η αδικία θα γιγαντωθεί και θα οδηγήσει σε αδιέξοδα αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αυτό που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζει ως αναπτυξιακές ανάσες για την τόνωση της οικονομίας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Σταϊκούρα.
Το λόγο τώρα έχει ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ο κ. Τζέκης για είκοσι τέσσερα λεπτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, συζητάμε σήμερα τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους για το οικονομικό έτος 2008 σε μια περίοδο που όλοι καλά γνωρίζουμε και περισσότερο γνωρίζει ο εργαζόμενος λαός ότι είναι μια περίοδος επίθεσης που δέχονται τα πλατιά λαϊκά στρώματα και κλιμακώνεται στο όνομα και εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης.
Στη χώρα μας αυτή η οικονομική ύφεση έχει ταυτόχρονα αποκτήσει χαρακτηριστικά οικονομικού εκτροχιασμού. Απ’ αυτή την άποψη είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί αυτήν την κατάσταση για να επιτεθεί στα εργασιακά ασφαλιστικά εισοδηματικά δικαιώματα και σε άλλες κατακτήσεις του εργαζόμενου λαού.
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην επίθεση αυτή βρίσκει αντιμέτωπα όλα τα λαϊκά στρώματα. Τους αγρότες που πολύ καλά ξέρουμε ότι είναι στους δρόμους με τα γνωστά μπλόκα γιατί δίνουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική που εφήρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με μεγάλη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, με την εγχώρια παραγωγή να σαπίζει στις αποθήκες, τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες.
Και βέβαια, είναι ένας αγώνας προκειμένου να μη συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια και παράλληλα αυτή η κατάσταση οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Και σ’ αυτό το σημείο να αναφέρω ότι ήδη είναι γνωστό σε όλες και σε όλους ότι το σύνολο των επιδοτήσεων, δηλαδή το μεγαλύτερο ποσοστό, δεν πηγαίνει στους μικρομεσαίους αγρότες αλλά πηγαίνει στις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, καθώς και σε μοναστήρια.
Και σήμερα, όμως, έξω απ’ αυτήν την Αίθουσα έχουμε την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και των ιδιωτικών υπαλλήλων. Και βέβαια, εσείς της Κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων που συμφωνούν με αυτή την πολιτική που ακολουθείτε αυτά τα χρόνια και ιδίως τα τελευταία χρόνια, δεν ακούτε ίσως την αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού, αυτό το βουητό του λαϊκού ποταμιού που έρχεται και στο διάβα του θα συμπαρασύρει όλους όσους νομίζουν ότι μπορούν να βάλουν φραγμό στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων του εργαζόμενου λαού.
Πρέπει, όμως, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να δούμε ποια ήταν η αιτία αυτής της δημοσιονομικής κατάστασης που επικαλέστηκαν και οι προηγούμενοι ομιλητές.
Σημαντική αιτία για μας είναι η προσπάθεια ενσωμάτωσης και ενοποίησης της ευρωενωσιακής αγοράς η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά και πήρε τα νέα χαρακτηριστικά της μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Και εδώ σ’ αυτό το σημείο αναδεικνύεται και επιβεβαιώνεται η ορθή θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την καταδίκη της Συνθήκης του Μάαστριχτ σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που είτε ψήφισαν είτε υποστήριξαν και υποστηρίζουν και εξωραΐζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το λέμε αυτό γιατί ακριβώς είχαμε στο πλαίσιο αυτής της Συνθήκης την απελευθέρωση των αγορών, στην ουσία τις τέσσερις ελευθερίες, εμπορευμάτων, κεφαλαίων, υπηρεσιών, εργαζομένων.
‘Έχουμε ραγδαία επιδείνωση, λοιπόν, της παραγωγικής βάσης της χώρας μας εξαιτίας ακριβώς της μεταφοράς παραγωγικών δραστηριοτήτων σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό. Και εδώ να αναφέρω το Σύμφωνο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων το 2000 και το 2005 που ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα που έδωσε δισεκατομμύρια δραχμές και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να κλείσουν εδώ τα εργοστάσια και να τα στήσουν στις διπλανές χώρες, γιατί εκεί υπήρχε το φθηνό εργατικό δυναμικό με μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας μέσα στη δική μας χώρα. Και αυτό δεν το λέμε από άποψη αντίθεσης με τους άλλους λαούς, αλλά για να δείξουμε το πώς το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και επενδύει εκεί που προσδοκά ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Έτσι, λοιπόν, παρατηρούμε ότι μετατοπίστηκε και το ενδιαφέρον του κεφαλαίου σε άλλους τομείς, σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα κερδοφόρους, όπως για παράδειγμα, στην υγεία, στην παιδεία και σε μια σειρά άλλες υπηρεσίες που ουσιαστικά επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση της λαϊκής οικογένειας.
(FT)
(RG)
Δεύτερη αιτία αυτής της δημοσιονομικής εκτροπής είναι ακριβώς η με κάθε τρόπο στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, που επηρέασε και τα δημόσια οικονομικά είτε στο σκέλος των εσόδων είτε και στο σκέλος των δαπανών.
Η τεράστια προσπάθεια φοροαπαλλαγής του μεγάλου κεφαλαίου, παρά την τεράστια αύξηση της κερδοφορίας που παρουσίαζε, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα νομικά πρόσωπα, το αφορολόγητο ουσιαστικά της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, λόγω της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων και των φορολογικών παραδείσων με την ύπαρξη των off shore εταιρειών και άλλα, είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά πολύ τα δημόσια έσοδα.
Γιατί με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 35% επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο 25% επί Νέας Δημοκρατίας και τώρα όπως εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση θα πάει και στο 20% -με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή 30% επί του τζίρου των διαφημίσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ιδίως των τηλεοράσεων στο 20% επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο μηδενισμό επί της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε μόνο από αυτή την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή απώλεια πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ και αγωνιά τώρα η κυβέρνηση γι’ αυτό και περικόπτει μισθούς, επιδόματα στο δημόσιο για να εξοικονομήσει 650 εκατομμύρια ευρώ, όπως επίσης, με την πλήρη απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι ναυτιλιακές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρείες. Έτσι, λοιπόν, παρατηρούμε ότι ο φόρος των φυσικών προσώπων από 51,82% που ήταν το 2000, το 2008 ανέβηκε 69%.
Απεναντίας στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, από 48,19% έφθασε στο 30,96%. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων εσόδων από τα ταμεία του κράτους και κάθε χρόνο γεμίζουν τα ταμεία των εφοπλιστών, τραπεζιτών, βιομηχάνων. Εξάλλου σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, την τετραετία 2005-2008 τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματικών αυτών ομίλων έφθασαν το ποσό των 66,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν προστεθούν σε αυτά τα άλλα 70δις που ήταν για το προηγούμενο διάστημα 2001-2004, τότε πραγματικά μιλάμε για πάνω από 140 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, σε αυτά όλα εάν προστεθούν όσα δόθηκαν στους επιχειρηματικούς ομίλους ως επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις μέσα από τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τότε αποδεικνύεται η αιτία χρήσης των δημοσίων ελλειμμάτων, του χρέους που πληρώνει για μια ακόμη φορά ο εργαζόμενος λαός. Για την αναπλήρωση, βέβαια, αυτών των εσόδων υπήρξε εστίαση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είτε με την αύξηση της άμεσης φορολογίας, αλλά πολύ περισσότερο με την αύξηση της αντιλαϊκής έμμεσης φορολογίας των κατ’ εξοχήν αντιλαϊκών φόρων.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όσο και αν προσπαθήσει η Κυβέρνηση σήμερα ή οι προηγούμενες κυβερνήσεις να εξωραΐσουν την όλη κατάσταση στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να έχει έκφραση την κερδοσκοπική επίθεση απέναντι στα δημόσια οικονομικά. Γιατί, βεβαίως, μπορεί η Κυβέρνηση να ισχυρίζεται και να πανηγυρίζει ότι πριν από λίγες ημέρες βρήκε χρήματα στη διεθνή αγορά, αλλά τα βρήκε με ένα επιτόκιο στην κυριολεξία τοκογλυφικό. Και αυτή η εξέλιξη ουσιαστικά θα επιδεινώσει την όλη κατάσταση στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Και μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή η Κυβέρνηση έδωσε την εγγύηση για 28 δισεκατομμύρια στους τραπεζικούς ομίλους δήθεν για ενίσχυση της ρευστότητας. Όμως, από τα 12 δισεκατομμύρια που έκαναν χρήση, τα 9 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με δηλώσεις Υπουργών, δόθηκαν για αγορά του ελληνικού δημόσιου χρέους με επιτόκιο 5% περίπου, όταν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δανείζονταν με 1%.
Και, βέβαια, μέσα από τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς και μέσα από τις συναντήσεις που έκανε η Υπουργός, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να εξοικονομήσει εκατοντάδες ή και δισεκατομμύρια ευρώ για να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, που δίνει τον αγώνα για την επιβίωσή της.
Και ύστερα μιλάτε όλοι μέσα σε αυτή την Αίθουσα για επίθεση κερδοσκοπίας από οίκους αξιολόγησης, που όπως καλά γνωρίζουμε μπορεί να ανήκουν σε επενδυτικούς οίκους, σε τραπεζικούς οίκους. Και είναι το γνωστό παιχνίδι που παίζεται στα πλαίσια του καπιταλιστικού συστήματος, σε βάρος όμως του λαού μας αλλά και των άλλων λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
Αυτή όμως είναι η μία όψη του νομίσματος.
Παράλληλα, με αυτή την όψη του νομίσματος υπάρχει όχι μόνο η αντιλαϊκή θύελλα, που μπορούσαμε να μιλάμε πριν από 3-4 μήνες, αλλά πλέον ένας αντιλαϊκός τυφώνας, όπως καταγράφεται στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο ΕΚΟΦΙΝ. Τα αποτελέσματά του θα τα δούμε πάρα πολύ άμεσα.
Όσον αφορά την υπόθεση υλοποίησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2010, ήδη δεν ευσταθεί με το πρόγραμμα και άρα θα παρθούν και άλλα συμπληρωματικά μέτρα επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα. Θα υπάρξει φορολογική επίθεση. Ήδη έχει γίνει αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν τα ποτά και τα τσιγάρα, επίκειται αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων -εξάλλου κατατέθηκε στη Βουλή- αλλά και σε μία σειρά άλλα αγαθά, χωρίς να αποκλείεται και η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα πλαίσια του νέου φορολογικού πακέτου.
Και βέβαια το φορολογικό, το οποίο εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση, δεν είναι καθόλου δίκαιο και είναι πάρα πολύ ταξικό. Συνδέει το αφορολόγητο με τις αποδείξεις, που σημαίνει αύξηση του φόρου εάν δεν έχει κάποιος αποδείξεις. Η αύξηση πραγματικά θα είναι και λόγω της προκαταβολής.
Γιατί, λοιπόν, δεν μπορεί να γίνει το αφορολόγητο 40.000 ευρώ ανά οικογένεια; Γιατί δεν πρέπει να πάει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής των ανωνύμων εταιρειών στο 45%; Γιατί λέτε ότι θα επιτρέψετε την είσοδο κεφαλαίων στη χώρα και θα τα φορολογήσετε με 5%, όπως λένε και άλλα κόμματα της Βουλής, χωρίς να γίνει κανένας έλεγχος από πού προέρχονται αυτά τα κεφάλαια; Θα είναι από το εμπόριο ναρκωτικών, από το εμπόριο όπλων;
Έχουμε τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Ανακοινώσατε 30% για τη βενζίνη, 15% για το πετρέλαιο. Δεν γνωρίζετε ότι οι επιπτώσεις στην κατανάλωση, σε όλα τα προϊόντα, θα είναι πολύ μεγάλη και θα τα πληρώσει κι αυτός που έχει εισόδημα 10.000, 8.000 ευρώ, 15.000, 20.000 ευρώ; Και λέτε ότι με τη φορολογική κλίμακα θα κάνετε το δίκαιο, ενώ είναι πιο άδικο και πιο ταξικό. Δεν γνωρίζετε ότι αυτή η αύξηση δεν θα ισχύσει για τις ακτοπλοϊκές, αεροπορικές εταιρείες; Και οι αγρότες που ήταν στο δρόμο έλεγαν, «δώστε το και σε μας, όπως το δίνετε στους εφοπλιστές, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους». Και εσείς τους βάζετε να πληρώνουν;
Άρα, δηλαδή, είναι εν γνώσει σας ότι όλα αυτά θα τα πληρώσει ο εργαζόμενος λαός.
Και σ’ αυτό το σημείο, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, να σας υπενθυμίσω τι έλεγε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου στη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2008; Φορολογεί τους πολλούς που έχουν λίγα, δίνει μεγάλες φοροαπαλλαγές στους λίγους που έχουν πολλά. Το κάνει με τη μείωση των συντελεστών φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα και την αύξηση της συνολικής φορολογίας στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Το κάνει με την αύξηση των κοινωνικών άδικων έμμεσων φόρων. Αυτά έλεγε τότε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρόεδρος της Κυβέρνησης και είναι από τα Πρακτικά της Βουλής. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο!
Αλλά ταυτόχρονα και στο σκέλος εσόδων και στο σκέλος των δαπανών μιλάτε για μείωση των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων και επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και προετοιμάζετε το έδαφος το επόμενο διάστημα μετά τις εξαγγελίες. Εισοδηματική πολιτική. Πάγωμα στους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Μείωση των επιδομάτων κατά 10% και βέβαια συνολική φορολογία, αφού δεν ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση των επιδομάτων, που σημαίνει παραπέρα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Συνολικά δηλαδή, μεγαλύτερη μείωση. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στον ιδιωτικό τομέα.
Αλλά και το επόμενο διάστημα, μετά τις εξαγγελίες, περιμένουμε και το ασφαλιστικό. Για όλες αυτές τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και ειδικά για το ασφαλιστικό, ο κύριος Πρωθυπουργός τι επικαλείται; Επικαλείται την αύξηση του προσδόκιμου βίου. Δηλαδή, η Κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Νέα Δημοκρατία, αλλά και άλλα κόμματα στη Βουλή, επιδιώκουν την τιμωρία του λαού γιατί δεν πεθαίνει νωρίς. Αυτά είναι τα λόγια που είπε ο Πρωθυπουργός, αλλά ενισχύονται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά και από άλλα κόμματα εντός της Βουλής.
Όσον αφορά, βέβαια, το ασφαλιστικό είναι ενδεικτικά αυτά τα οποία ειπώθηκαν. Θα έχουμε μεγάλη αύξηση ορίων ηλικίας 67 και 70 ετών μείωση των συντάξεων, γιατί λέει, θα δοθούν και κίνητρα παραμονής με παράπλευρα όμως αντικίνητρα εξόδου από τον εργάσιμο βίο.
(BM)
Εδώ, οδηγούνται όλα στην εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο κοινωνικό ασφαλιστικό. Τι προβλέπει αυτό; Τους τρεις άξονες. Κατώτερη σύνταξη, αυτή που είπατε, περίπου ίση με το ΟΓΑ, αναλογική μετά για τον υπόλοιπο εργάσιμο βίο, επαγγελματικά ταμεία, είτε σε επιχειρήσεις, είτε σε κλάδους, να πληρώσει, δηλαδή, και πάλι ο εργαζόμενος και όποιος αντέχει η τσέπη του ας πάει και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Όλα αυτά γιατί γίνονται; Η Κυβέρνηση λέει -όπως έλεγαν και οι προηγούμενες- ότι γίνονται για τα άδεια ταμεία. Αυτό μας είπε ο κ. Σιούφας το 1990, αυτό μας είπε ο κ. Ρέππας το 2002, αυτό μας είπε και η κυρία Πετραλιά, αυτό μας λένε διαχρονικά οι Κυβερνήσεις, οι οποίες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης θέλουν να ξεκαθαρίσουν με αυτό το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, που υπήρχε και ήταν αποτέλεσμα μεγάλων κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Όσον αφορά τα άδεια ταμεία, καταθέσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και συζητήθηκε πρόταση νόμου. Απορρίφθηκε, όμως, από την Κυβέρνηση, την Αξιωματική Αντιπολίτευση, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και κατά έμμεσο τρόπο και από το ΣΥΡΙΖΑ. Τι έλεγε αυτή η πρόταση νόμου; Απλά λόγια. Ότι για δεκαετίες τα αποθεματικά των ταμείων ήταν κατατεθειμένα στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος με ένα πολύ μικρό επιτόκιο, σχεδόν άτοκο, από εκεί τα έπαιρναν οι επιχειρηματίες, έκαναν τις επενδύσεις τους, έβγαζαν μεγάλα κέρδη, αλλά δεν αποδίδεται κανένας φόρος στα ασφαλιστικά ταμεία.
Μετά ήρθε η εισφοροδιαφυγή, ήρθε το Χρηματιστήριο που επί ΠΑΣΟΚ αφαίρεσε 3,5 δις. ευρώ, ήρθαν τα δομημένα ομόλογα της Νέας Δημοκρατίας, που αφαίρεσαν άλλα 4 δις. Συμπληρώστε τα όλα αυτά και βγαίνει ένας αριθμός 70 δις ευρώ, τα οποία κατέκλεψαν οι Κυβερνήσεις προς όφελος βέβαια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά όλα δεν πρέπει να επιστραφούν; Δεν πρέπει να αποδοθούν; Και όταν τα δώσουμε όλα αυτά σε ένα μακροχρόνιο διακανονισμό, τότε βλέπουμε ότι αντέχουν τα ταμεία, για να υπάρχει το όριο στα 60, στα 55 για τις γυναίκες, στα 50-55 για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα που και αυτά βρίσκονται στο στόχο της σημερινής Κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
Δεν δεχόμαστε αυτό που λένε και χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στην Κυβέρνηση -όπως και οι προηγούμενοι- για τους νέους. Όταν μεγαλώνεις το όριο εξόδου από την εργασία στα 67 και 70 έτη που θα βρει κενή θέση δουλειάς, είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, ο νέος και η νέα; Αλλά γι’ αυτούς έχει καθαρίσει το τοπίο. Το πλαίσιο το πολιτικό, το θεσμικό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εδώ έχει καθαρίσει.
Τι εννοούμε; Εννοούμε ότι για τους νέους υπάρχει ένας εργασιακός μεσαίωνας, υπάρχει μερική απασχόληση, υπάρχει σύμβαση έργου με τα μπλοκάκια, σύμβαση ορισμένου χρόνου, υπάρχει το σύστημα των Stage –που είναι ανασφάλιστοι, υπάρχει το δουλεμπόριο μέσα, από τα γραφεία ενοικίασης και εύρεσης εργασίας, που και εκεί υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση αυτών των νέων και όχι μόνο.
Σ’ αυτό το σημείο, επιτρέψτε μου να σας πω το εξής. Τον Μάρτιο του 2004, όταν κέρδισε τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία, ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είπε το εξής: «Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική, εμείς κατοχυρώσαμε το κοινωνικοοικονομικό σύστημα για τα υπόλοιπα 30 χρόνια». Δεν πέρασαν 30 χρόνια, κύριε Υπουργέ της Κυβέρνησης, κυρίες και κύριοι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Περάσανε λίγα χρόνια και τώρα, επικαλείστε αυτά επικαλούντο παλαιότερα η Νέα Δημοκρατία. Αυτά είναι από τα Πρακτικά της Βουλής.
Η βασική επιδίωξη όλων αυτών είναι η μείωση της εργατικής δύναμης, για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Στα πλαίσια του συστήματος αυτού, η δύναμη που παράγει για όλο τον κοινωνικό πλούτο θεωρείται κόστος, που πρέπει να μειωθεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ντόπιου κεφαλαίου.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, σήμερα η αγοραστική δύναμη βρίσκεται στη δεκαετία του 1980, ενώ, όλο αυτό το διάστημα είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας στην Ελλάδα. Αυτή όλη η κατάσταση και η εικόνα αποτυπώνεται στον απολογισμό και στον ισολογισμό του 2008. ΄
Αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει τις τοποθετήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Το βασικό ζήτημα είναι το περιεχόμενο του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή ποια πολιτική έρχεται να υλοποιήσει αυτός ο Προϋπολογισμός και ποια αποτελέσματα από την εκτέλεση των κρατικών προϋπολογισμών. Οι λογιστικές αλχημείες είναι δευτερεύουσας σημασίας, και αυτές έχουν τη σημασία τους, αλλά το κύριο είναι αυτό. Έτσι λοιπόν, βλέποντας τα απολογιστικά στοιχεία του 2008, επιβεβαιωνόμαστε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ότι υπάρχει υστέρηση των φορολογικών εσόδων, και παράλληλα, βέβαια, μειώθηκαν και οι δαπάνες.
Εδώ υπάρχει το εξής τραγελαφικό: 31,5 δις. είναι οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες οφειλές προς το δημόσιο. Αναφέρθηκε και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας και ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά πρέπει να μας φέρετε εδώ να δούμε πού είναι αυτά τα 31,5 δις ευρώ. Είπατε μόνο για τα 5,5 δις. Εδώ πρέπει η Βουλή να μάθει πραγματικά ποιοι είναι και πόσα χρωστούν.
Για να δούμε τότε ότι υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Θα σας πω ότι από τη Δ.Ο.Υ της Ιωνίας στη Θεσσαλονίκη, ήρθαν τώρα να πάρουν τις επιστροφές του ΦΠΑ από 200 περίπου αγρότες. Ξέρετε γιατί; Γιατί ο έμπορας που πήρε το ρύζι έφερνε πλαστά στοιχεία και τώρα τα ζητάει πίσω το Υπουργείο. Έστειλε την έφορο της Ιωνίας στα γύρω χωριά και τους λέει: «Φέρτε εσύ 2.000, εσύ 3.000, εσύ 5.000». Τον έμπορο όμως τον αφήνει απέξω. Και θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής το τι είπε πριν από λίγο καιρό η Κυβέρνηση, όταν ανέθεσε σε επιθεωρητή της Εφορίας την όλη κατάσταση, για να δει πού πηγαίνουν τα πράγματα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Άγγελος Τζέκης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας στη Διεύθυνση Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Έτσι, λοιπόν, η υπέρβαση των δαπανών και οι αποκλίσεις οφείλονται κυρίως –όπως λέει και στη σελίδα 25 η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- στις πληρωμές των χρεολυσίων, στην πληρωμή επιπλέον 750.000.000 στα προϋπολογισθέντα για τόκους, στην πληρωμή 1,7 δις για χρεολύσια έντοκων γραμματίων του ιδιωτικού τομέα -είναι η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου- στην αποπληρωμή 2 δις ευρώ για την τακτοποίηση υποχρεώσεων από προγράμματα εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, για τις οποίες δεν υπήρχε καθόλου πρόβλεψη στον προϋπολογισμό .
Βέβαια, σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ο κρατικός προϋπολογισμός φτάνει να δίνει για εξοπλιστικά προγράμματα, το 2,5 του ΑΕΠ, σε μία περίοδο που πραγματικά έχει ανάγκη από έσοδα το ελληνικό δημόσιο και εμείς τα δίνουμε στις βιομηχανίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών κλπ., όχι για να κατοχυρώσουν την άμυνα της χώρας, αλλά για να συμμετέχουμε μέσα στις ιμπεριαλιστικές κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω σε δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Είναι γνωστό ότι τα ελληνικά στρατεύματα που διατηρούμε στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο και αλλού, κοστίζουν κάθε χρόνο περίπου 300.000.000 ευρώ.
Υπάρχουν και κάποιες δαπάνες απόρρητες. Για μία ακόμα φορά -σας το λέμε εδώ και πολύ καιρό- φέρτε μας στη Βουλή να δούμε ποιες είναι αυτές οι απόρρητες δαπάνες. Μπορεί τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τα γνωρίζουν, εσείς να τα γνωρίζετε, η Ελληνική Βουλή, όμως, δεν τα γνωρίζει.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τελειώνοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος χρόνια τώρα με συγκεκριμένα στοιχεία και επιχειρήματα έχει αποδείξει ότι τον λογαριασμό για τα ελλείμματα αυτά δεν πρέπει να τον ξαναπληρώσει ο λαός, αλλά εκείνοι που καρπώνονται για δεκαετίες το τεράστιο ΑΕΠ, τον εθνικό πλούτο, δηλαδή, που παράγει ο λαός και στη δεκαετία 2001-2009 έφθασε πάνω από τα 2 τρις. Ευρώ. Αυτά τα έχουν καρπωθεί λίγες μεγάλες εταιρείες. Και έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση συνεπικουρούμενη από τον κύριο Σαμαρά της Νέας Δημοκρατίας και από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό να απαιτούν από τον εργαζόμενο λαό να δείξει τον πατριωτισμό του. Δηλαδή, να δεχθεί αδιαμαρτύρητα τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που θα του αφαιρέσουν και τα δικαιώματα που του έμειναν, εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά, κοινωνικά, και δημοκρατικά, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζιτών, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών.
(BM)
(1EP)
Κύριε Πρόεδρε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας απευθύνεται στους εργαζόμενους, σε όλα τα λαϊκά στρώματα. Τους καλεί να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο απέναντι στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου και του πολιτικού προσωπικού που τους υπηρετεί.
Στα πολεμικά ανακοινωθέντα που εκδίδονται από όλους αυτούς και απαιτούν την υποταγή τους, προκειμένου να ενισχυθούν τα κέρδη τους, πρέπει όχι μόνο να αντισταθούν και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αλλά να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, ώστε να περάσουν στην αντεπίθεση με στόχο την αμφισβήτηση της εξουσίας των δυνάμεων του κεφαλαίου, του κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. Να παραμερίσουν τις πολιτικές δυνάμεις που διακυβέρνησαν τη χώρα και αυτούς που είναι πρόθυμοι να συνδράμουν, ώστε την κρίση να τη φορτωθεί και πάλι ο λαός. Γιατί οι εργαζόμενοι, η μικρομεσαία αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες έχουν τη δύναμη, την ικανότητα, τις γνώσεις να αναπτύξουν όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι των πολυεθνικών.
Αυτό τον πατριωτισμό, συνδεδεμένο με το διεθνισμό, φοβούνται και τρέμουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου που, όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν, δεν υπολογίζουν πατρίδα μπροστά στην επιδίωξη του μέγιστου κέρδους.
Είναι φανερό, κύριε Πρόεδρε, ότι καταψηφίζουμε τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του 2008, όπως κάναμε και στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008. Είμαστε συνεπείς και συνδέουμε τα λόγια με την πράξη. Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταψήφισε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2008 και τώρα έρχεται να τον υπερψηφίσει, όπως και η Νέα Δημοκρατία, που με τη στάση της δίνει πραγματικά βοήθεια για να περάσει αυτή η αντιλαϊκή και αντεργατική θύελλα που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Το λαό θα τον βρουν μπροστά τους. Και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα δώσει και πάλι το παρόν του εκεί.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Τζέκη.
Το λόγο έχει τώρα ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, για δώδεκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα ένα καθαρά οικονομικό θέμα και λέγονται αρκετά σημαντικά πράγματα.
Θέλω να δω, κύριε Υπουργέ, εάν θα βρει θέση στα Μέσα Ενημέρωσης η σημερινή συζήτηση, διότι απ’ ό,τι βλέπω το ενδιαφέρον μονοπωλείται από πολύ «σημαντικά» θέματα, όπως είναι το διαζύγιο της κ. Μενεγάκη, το εάν έφυγε ο κ. Λάτσιος από το σπίτι, από τη βίλα των Μελισσίων, το πού θα μένει πλέον ο κ. Λάτσιος, ζωντανές συνδέσεις κ.λπ.. Ελπίζω αυτό το σημερινό θέμα το οικονομικό που είναι πολύ σημαντικό –και θα αναφέρω και κάποια στοιχεία στη συνέχεια- να βρει θέση στα Μέσα Ενημέρωσης.
Για όσους γνωρίζουν τα των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Ντάνι Κον Μπεντίτ -είναι ο «κόκκινος» Ντάνι του Γαλλικού Μάη του ’68- ήταν πάντα ένας ελάχιστα φιλικός προς την Ελλάδα Ευρωβουλευτής. Είναι γνωστό αυτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Έχει πάψει να είναι «κόκκινος».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Έχει πάψει να είναι «κόκκινος», ναι. Και πολλοί στην Ελλάδα έχουν πάψει να είναι «κόκκινοι».
Εάν θέλουμε να θυμηθούμε τότε που ζούσαμε στις Βρυξέλες τι σκεφτόμασταν, ποιος είναι αυτός ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος είναι ελάχιστα φιλικός σε σχέση με την Ελλάδα, δεν της χρωστούσε ποτέ μια καλή κουβέντα, αμέσως το μυαλό πήγαινε αυτόματα στον κ. Ντάνι Κον Μπεντίτ.
Ακόμα όμως και αυτός, κύριε Υπουργέ –και θα ήθελα να είναι σήμερα εδώ ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν είναι- επετέθη χθες στην Ευρωβουλή στον κ. Μπαρόζο –το είδαμε όλοι το βίντεο στην τηλεόραση- για την έλλειψη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Το είπε ευθέως. Ποιος; Ο κ. Ντάνι Κον Μπεντίτ μίλησε για έλλειψη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία αντιμετώπισε μόνη της τη θύελλα των κερδοσκόπων, μίλησε για τις απίστευτες αμυντικές δαπάνες που πληρώνει η Ελλάδα για να κρατάει την επιθετικότητα και τον εθνικισμό των Τούρκων από τον Έβρο μέχρι την πράσινη γραμμή στην Κύπρο. Ακόμη και αυτός ο κ. Ντάνι Κον Μπεντίτ αγανάκτησε και είπε αυτό, που έχει μαλλιάσει η γλώσσα η δικιά μου και η γλώσσα των Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ. τόσο καιρό, να λέμε. Το λέμε και στον κ. Παπακωνσταντίνου και μας κοιτάει ως εξωγήινους, όταν του το λέμε στην Επιτροπή να επικαλεστεί έναντι του κ. Αλμούνια και του κ. Τρισέ και των υπολοίπων και του κ. Σόιμπλε, του άλλου μεγάλου αστεριού της Γερμανίας, ότι δίνουμε δισεκατομμύρια ευρώ σε όπλα, επιβαρύνεται το έλλειμμά μας από τα δισεκατομμύρια που δίνουμε επί χρόνια για όπλα, για να αγοράσουμε γαλλικά, γερμανικά όπλα και για να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό εθνικισμό.
Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε την τελευταία φορά στην Επιτροπή Οικονομικών –δεν ξέρω εάν ήσασταν εκεί, κύριε Υπουργέ- ότι δίνουμε, και μείναμε όλοι εμβρόντητοι, ένα μικρό ποσοστό για αμυντικές δαπάνες. Και αναγκάστηκε ο πολύ σοβαρός και συμπαθής Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Δαμιανάκης από την Κρήτη να του το επισημάνει ξανά και να τον παρακαλέσει να το αναφέρει, όταν πηγαίνει και συναντά αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι εμείς δεν είμαστε μια χώρα όπως η Ολλανδία. Είμαστε η Ελλάδα κι έχουμε γύρω-γύρω χώρες, οι οποίες δεν είναι πάντα φιλικά διακείμενες, για να μην αναφέρω την Τουρκία, η οποία είναι καθαρά επιθετική και εθνικιστική χώρα.
Ας ελπίσουμε ότι τώρα που αγανάκτησε μέχρι και ο «ψευτοκόκκινος» κ. Ντάνι Κον Μπεντίτ, να τεθεί επιτέλους το ζήτημα αυτό από την ελληνική Κυβέρνηση και να αντιληφθούν στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το είπε και ο κ. Ντάνι, ότι όλη αυτή η ιστορία με την τουρκική επιθετικότητα και το ότι δίνουμε ένα τεράστιο ποσοστό του Α.Ε.Π. μας για όπλα, μας επιβαρύνει και μας έχει φέρει σ’ αυτό το σημείο.
Η καλύτερη απόδειξη όλων αυτών που κάθε χρόνο λέει η Αντιπολίτευση, ότι δηλαδή ο κάθε προϋπολογισμός είναι στον αέρα, ότι δεν υπάρχει αντιστοιχία με τα πραγματικά δεδομένα και ούτω καθ’ εξής, είναι ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός κάθε έτους. Ό,τι μας έρχεται προς κύρωση για παρελθόντα έτη, απλώς επιβεβαιώνει όσα λέγαμε όταν ψηφιζόταν ο Προϋπολογισμός. Και αυτή είναι και η περίπτωση του Απολογισμού του 2008.
Όλοι θυμούνται τους Εισηγητές του ΛΑ.Ο.Σ. να επισημαίνουν πριν από δυόμισι χρόνια από αυτό εδώ το Βήμα ότι ο Προϋπολογισμός του 2008 θα ερχόταν μακριά από τους στόχους, δεν θα έφερνε ανάπτυξη, θα επέτεινε μάλιστα τις ανισότητες και την υπανάπτυξη και θα αποδεικνυόταν φυσικά αναξιόπιστος.
Σε όλα αυτά πέσαμε μέσα. Και αυτό δεν το διαπιστώνουμε μόνο εμείς, το διαπιστώνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και πολύ φοβάμαι ότι και μετά από δυόμισι χρόνια τα ίδια θα λέμε και για τον τρέχοντα Προϋπολογισμό του 2008, ο οποίος όχι μόνο δεν φέρνει την «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά μάλλον οδηγεί στην «πράσινη» χρεοκοπία.
Πιστεύω όμως ότι όποιος δεν βρίσκει κάτι θετικό να πει, γίνεται γραφικός και μίζερος. Δεν μπορεί η Αντιπολίτευση να είναι ένα ατέλειωτο μοιρολόι και μια γκρίνια, γι’ αυτό και θα πω κάποια θετικά.
Θετικό, λοιπόν, είναι το ότι συζητάμε μέσα σε ένα δίμηνο άλλον έναν Προϋπολογισμό, Ισολογισμό του Κράτους. Και το είπα και στην Επιτροπή. Κάνατε πράξη αυτό που είπατε. Επίσης, καλό θα ήταν να παρακολουθούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα και την πορεία του τρέχοντος Προϋπολογισμού. Αυτό θα είναι ακόμα μια βελτίωση.
Θετικό είναι ότι λαμβάνουμε και αυτό εδώ το CD, αυτό που μας στείλατε, το οποίο έχει σώσει αρκετά δέντρα από το κόψιμο. Μπορεί ο καθένας να μπαίνει στον υπολογιστή και χωρίς να τυπώνει τις εκατοντάδες σελίδες, μπορεί να βλέπει ορισμένα πράγματα και εν πάση περιπτώσει να τυπώνει τις σελίδες που πρέπει. Αυτό είναι μια βελτίωση και σας την αναγνωρίζω.
Τώρα για το δημόσιο δανεισμό, στον οποίον αναφέρθηκε ο κ. Σταϊκούρας πριν από λίγο και είχε απόλυτο δίκιο, δεν καταλαβαίνω γιατί γι’ αυτό το ασύλληπτο 6,2% που δώσατε υπήρξαν τέτοιοι πανηγυρισμοί. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όσοι δανείστηκαν από τον κ. Γούκο ή στη φυλακή μπήκαν ή πτώχευσαν. Κι εμείς δανειζόμαστε με τοκογλυφικά επιτόκια της κλάσεως του κ. Γούκου. Ελπίζω να μην φθάσει και η Ελλάδα σ’ αυτή την κατάσταση.
Βέβαια, οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, γιατί φέρνουν στη χώρα τους χρήματα, 31,5 δισεκατομμύρια. Ορίστε και η γελαστή φυσιογνωμία του Τούρκου Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος πανηγυρίζει γιατί έφερε στη χώρα του 31,5 δισεκατομμύρια. Δεν επιβάλλει φόρο εκεί. Κίνητρα δίνει για να μπουν λεφτά μέσα. Δεν επιβάλλουν φόρο οι Τούρκοι. Το καταθέτω στα Πρακτικά. Είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εμείς βέβαια χάνουμε 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, όπως έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. από αυτό εδώ το Βήμα, γιατί φεύγουν πολύτιμοι πόροι από την πατρίδα μας με τους λαθρομετανάστες. Τους διοχετεύουν στο Πακιστάν, στην Αλβανία, δίνουν πλούτο σ’ αυτές τις χώρες, τον χάνουμε όμως εμείς τον πλούτο.
Εσείς κατά τα λοιπά, ψάχνετε να βρείτε 4 δισεκατομμύρια για τον τρέχοντα Προϋπολογισμό κι ας έχουμε χάσει 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεκαπέντε χρόνια με αυτή την τακτική των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, οι οποίοι στέλνουν χρήματα στις πατρίδες τους και τα οποία φυσικά στερούν από την ελληνική οικονομία.
Σήμερα λοιπόν, συζητάμε έναν κλασικό Απολογισμό του ελληνικού κράτους, δηλαδή κλασικό υπό την έννοια ότι οι υπερβάσεις είναι συνηθισμένες, ότι οι στόχοι χάνονται, οι άδικοι έμμεσοι φόροι είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τους άμεσους, το δημόσιο χρέος γίνεται για άλλη μια φορά «λαστέξ» και παίρνει την ανιούσα, οι ελεγκτικοί και φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν τεράστια αστοχία, ενώ επιπλέον αναπαράγουν και την κοινωνική αδικία. Θα αναφερθώ λίγο πιο κάτω σ’ αυτό με τις αποδώσεις των διαφόρων Δ.Ο.Υ..
Είναι λοιπόν, κλασικός ο Προϋπολογισμός, διότι τα συνολικά έσοδα είναι λιγότερα από τις προβλέψεις σχεδόν κατά 4 δισεκατομμύρια. Οι άμεσοι κι έμμεσοι φόροι έχασαν το στόχο της αύξησης κατά 14%. Και βέβαια, τώρα αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια, όπου υπάρχει στέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις, φαίνονται αμελητέα, διότι είπαμε ότι φεύγουν πολλαπλάσια κάθε χρόνο από την Ελλάδα, ενώ κάποια άλλα χρήματα λιμνάζουν στην Ελβετία και κάνουν πλούσιους κάποιους ανθρώπους εκτός Ελλάδος. Χαίρονται οι ελβετικές τράπεζες γι’ αυτό. Φυσικά η Ελλάδα παρακολουθεί, βλέπει την πλάτη της Τουρκίας μονίμως, η οποία Τουρκία πανηγυρίζει.
Έχουμε, λοιπόν, μέτρια επίδοση και ως προς τα εισπραχθέντα έναντι των βεβαιωθέντων εσόδων, ενώ μείναμε όλοι ξεροί, όταν ακούσαμε αυτή την ιστορία με τα 5,5 δισεκατομμύρια της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ», τα οποία διεγράφησαν. Στην Επιτροπή το είπαμε. Είπατε ότι δεν ήσασταν πρόχειρος.
Άκουσα τον κ. Σταϊκούρα σήμερα. Εδώ εμείς επικαλούμαστε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Λέει ψέματα το Ελεγκτικό Συνέδριο; Γράφει ότι διεγράφησαν. Αυτό γράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν έχουμε άλλο χαρτί στα χέρια μας νομίζω. Και θα πρέπει να διευκρινιστεί.
(MB)
(1BM)
Εδώ μιλάει το Ελεγκτικό Συνέδριο -και το καταθέτω- για τα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκτός αν λέει ψέματα το Ελεγκτικό Συνέδριο.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Διεγράφη αυτό το πρόστιμο, παρότι αφορούσε εικονικές συναλλαγές ύψους 2,5 δισ. και είναι ένα ζήτημα. Γιατί αν είναι έτσι και διαγράφονται τόσο εύκολα τα πρόστιμα, τότε να διαγραφούν τα πρόστιμα και για τους φουκαράδες αυτού του τόπου που, εν πάση περιπτώσει, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν χρωστάει 5,5 δισ. και δεν θα ήταν και τόσο μεγάλη η ζημιά για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όμως αυτό που μου κάνει εντύπωση -και είναι στο έγγραφο το οποίο κατέθεσα- είναι ότι στα έξι χρόνια του «ΠΑ.ΣΟ.Κ. -Ν.Δ. Α.Ε.», σ’ αυτά τα έξι χρόνια από το 2003 ως τώρα διεγράφησαν συνολικά 15,1 δισ. σε πρόστιμα. Είναι τεράστιο ποσό! Με μια μονοκοντυλιά διαγράφονται αυτά τα πρόστιμα και διερωτώμαι αν κι ο Προϊστάμενος της ΦΑΕΕ Αθηνών ενήργησε μόνος του ή κατόπιν εντολών. Αυτό θα πρέπει να μας το πείτε εσείς.
Βλέπουμε ότι οι πληρωμές έπεσαν έξω κατά 27%, 127 δισ. ήταν οι τελικές πληρωμές, η πρόβλεψη ήταν 100 δισ. Εντύπωση προκαλεί επίσης, ότι και οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού ανέβηκαν σ’ ένα χρόνο μόλις κατά 12%, εν σχέση με το Α.Ε.Π. Θα καταθέσω πάλι το σχετικό πίνακα από την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα τοκοχρεολύσια έφτασαν τα 51,5 δισ. κι οι τόκοι είναι 11 δισ., δηλαδή 11 δισ. οι τόκοι και 13 δισ. για πετρέλαια, ίσον 24 δισ. από το παράθυρο. Τα πετάμε από το παράθυρο, στο βρόντο! Και δίνουμε και άλλα 20 δισ. για χρεολύσια. Δηλαδή 45 δισ. αυτός ο τόπος τα πετάει από το παράθυρο, στο βρόντο στην κυριολεξία, για τόκους, χρεολύσια και πετρέλαιο, μη παραγωγικές δαπάνες.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο , το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βέβαια το πετρέλαιο του Αιγαίου δεν το πειράζουμε. Το αφήνουμε εκεί να βρίσκεται για να κάνουμε χαρούμενες τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες. Ούτε τα φωτοβολταϊκά προχωράμε, ούτε τις ανεμογεννήτριες προχωράμε, ενώ ξέρουμε ότι είμαστε υπερδύναμη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γιατί έχουμε ήλιο και άνεμο άφθονο. Όμως συνεχίζουμε να εισάγουμε κανονικά 13 δισ. δολάρια, παρότι η κυρία Κατσέλη μου απάντησε γραπτώς στη Βουλή ότι 6 δισ. σε επενδύσεις περιμένουν. Εγώ απορώ με την «πράσινη» Κυβέρνηση και την «πράσινη» ανάπτυξη γιατί, κύριε Υπουργέ, εξακολουθούν 6 δισ. για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιμένουν την έγκριση.
Παρατήρησα στον Ισολογισμό-Απολογισμό ότι έχουμε και 800 εκατομμύρια αστοχία μόνο στους τόκους. Δηλαδή, οι τόκοι ήταν 11 δισ. και είχαμε αστοχία 800 εκατομμύρια. Από εκεί να καταλάβουμε την ποιότητα της διαχείρισης που γίνεται! Φυσικά, την χειρότερη επίδοση είχε κλασικά -γι’ αυτό μιλάμε για έναν κλασικό Ισολογισμό- το Υπουργείο Οικονομίας, που είχε 51% υπέρβαση πληρωμών , το Υπουργείο Μεταφορών, που είχε 30% υπέρβαση πληρωμών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης 20%, το Πολιτισμού που επίσης, είχε 20% υπέρβαση. Όμως το πανελλήνιο ρεκόρ έχουν οι περιφερειακές διοικήσεις με 66,5% αστοχία και –κρατηθείτε- το ολυμπιακό ρεκόρ κάνουν οι περιφερειακές Υπηρεσίες των Υπουργείων, οι οποίες πλήρωσαν 426% παραπάνω από ό,τι είχε προβλεφθεί. Δηλαδή, προβλέπεις στην αρχή του έτους 100, πληρώνεις 426 κι όλα είναι μέλι- γάλα! Δεν πρέπει να υπάρξει κάποια εξήγηση γι’ αυτό; Να υπάρχει 426% αστοχία; Το δημόσιο χρέος είναι βραχνάς για την ελληνική οικονομία.
Καταθέτω τον πίνακα για να φανούν οι αστοχίες που υπήρξαν ως προς την τελική διαχείριση. Άλλα προβλέψαμε, άλλη ήταν η απόδοση.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνστνατίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο , το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εδώ καταθέτω και ένα άρθρο του κ. Δελαστίκ, επειδή μιλάμε για το δημόσιο χρέος. Ο κ. Δελαστίκ επιγράφει το άρθρο του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ «τα μαύρα χάλια της γερμανικής οικονομίας». Φαίνεται λοιπόν ότι οι Γερμανοί έκαναν πειραματόζωο την Ελλάδα, χτυπούσαν το σαμάρι για να πονέσουν οι δυο γάιδαροι. Ποιοι είναι οι δυο γάιδαροι; Η Ιταλία και η Ισπανία, που χρωστάνε και το χοντρό πακέτο στην Γερμανία. Η Ελλάδα χρωστάει μόνο το 1,8% των δανείων που έχει δώσει η Γερμανία. Κάνανε όμως την Ελλάδα πειραματόζωο. Μάλλιασε η γλώσσας μας να σας λέμε ότι οι κερδοσκόποι χτυπάνε την Ελλάδα και πάρτε μέτρα. Δεν πήρατε κανένα μέτρο. Ίσα- ίσα, λέγατε ότι η οικονομία είναι στην εντατική. Ο κ. Δελαστίκ τα προέβλεψε όλα στο άρθρο του στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ –το καταθέτω- και μιλούσε για λαμόγια, για «αγγλοαμερικανικά λαμόγια» που παρέσυραν τους Γερμανούς τραπεζίτες. Επιβεβαιώθηκε πλήρως και βέβαια, έμειναν μόνο οι απειλές του Σόιμπλε, του Στάρκ και των λοιπών αστεριών της γερμανικής οικονομίας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνστνατίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν άρθρο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Είναι ώρα όμως να ζητήσετε ως Κυβέρνηση την αποπληρωμή επιτέλους των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων. Δεν μπορούν οι Γερμανοί να απειλούν την Ελλάδα…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Ζητώ την ανοχή σας για δύο λεπτά.
Δεν μπορούν οι Γερμανοί να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα και να την απειλούν, όταν είναι μπαταχτσήδες και χρωστάνε. Και διερωτώμαι: Γλωσσοδέτη έχουν οι «μπλε» και «πράσινες» κυβερνήσεις και δεν ζητάνε αυτά τα λεφτά επιτέλους από τους Γερμανούς, να πληρώσουν για τις κτηνωδίες που έκαναν στη Ελλάδα, να πληρώσουν για το αναγκαστικό δάνειο, για τις κλεψιές για την τραγωδία που σκόρπισαν σε αυτό τον τόπο και σηκώθηκαν και έφυγαν ως κύριοι;
Έχω πει πολλές φορές, το είπα και στην Επιτροπή, ότι μου αρέσει η ρήση του Κινέζου φιλοσόφου Λάο Τσε, ότι «δεν έχει σημασία το πόσες φορές θα πέσεις κάτω, πρέπει να έχεις όμως πάντα τη δύναμη να μπορείς να σηκώνεσαι». Και πιστεύω ότι όλοι μαζί, αν βάλουμε πλάτη, θα μπορέσουμε να σηκωθούμε.
Και βέβαια εμείς στον ΛΑ.ΟΣ. δεν μιμούμαστε το λαϊκισμό του κ. Τσίπρα, δεν επενδύουμε πολιτικά στα ερείπια της ελληνικής οικονομίας, δεν είμαστε μαζοχιστές, δεν είμαστε σύγχρονοι Νέρωνες να θέλουμε να βλέπουμε να καίγεται η ελληνική οικονομία και να χαιρόμαστε όταν χρεοκοπεί. Τα μικροκομματικά τα αφήνουμε για τον κ. Τσίπρα και περιμένουμε να ξαναπάρει η Ελλάδα μπρος. Αυτό πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Όλα τα άλλα είναι λαϊκισμοί και ακρότητες του κ. Τσίπρα.
Όσο για το Κ.Κ.Ε. και τις επίσης ακραίες οικονομικές του απόψεις, δεν θα τις σχολιάσω γιατί έχω μια αδυναμία στις αντίκες και το Κ.Κ.Ε. είναι μια συμπαθής, κατεξοχήν όμως ιδεολογική αντίκα.
Τώρα, η καταγωγή μου είναι από ένα ακριτικό νησί την Ικαρία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ τελειώνετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η Ικαρία είναι καταπράσινη, έχει υπέροχες παραλίες, είναι όμως ένα ακριτικό νησί. Μάλιστα, είναι γνωστό -γιατί παλιά είχε πολύ υψηλό ποσοστό το Κ.Κ.Ε.- ότι τώρα έχουμε τετραπλασιάσει την δικιά μας επιρροή στην Ικαρία.
Εδώ βλέπω κύριε Υπουργέ, τις Εφορίες από ακριτικά νησιά, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη να έχουν επιδόσεις 84%. Μάλιστα στο νησί μου στην Ικαρία είναι 86% οι επιδόσεις των εισπράξεων, έναντι των βεβαιωθεισών οφειλών. Πώς είναι δυνατόν οι ακρίτες να πληρώνουν και να είναι συνεπείς φορολογικά κι ένα σωρό κυριλέ Εφορίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να έχουν επίδοση από 10,95% έως 32%;
Καταθέτω, λοιπόν, αυτά στα Πρακτικά γιατί εδώ βλέπω μια κατάφωρη κοινωνική αδικία. Εφορίες κυριλέ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να έχουν ελάχιστα ποσοστά κύριε Ροντούλη, εισπράξεων και οι ακρίτες μας στο Σουφλί, στην Μυτιλήνη, στη Σάμο, στη Χίο, στην Ικαρία να πληρώνουν κανονικά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο , το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, κύριε Αιβαλιώτη. Δεν υπάρχει περιθώριο, υπάρχει και δευτερολογία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια εξήγηση γι’ αυτή την κατάφωρη κοινωνική αδικία. Πληρώνουν οι ακρίτες και οι κυριλέ Δ.Ο.Υ. απλώς ροχαλίζουν! Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει τώρα ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης για δεκαοκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Συμπαθής ο κ. Αϊβαλιώτης, δεν θα ασχοληθώ όμως μαζί του και με τον ΛΑ.Ο.Σ..
Ο ΛΑ.Ο.Σ. ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα έχει μπει στον κύκλο αυτής της μεγάλης, αθλιότατης, όμως επί της ουσίας συναίνεσης Κυβέρνησης -Νέας Δημοκρατίας και του δικού σας κόμματος και οδηγείτε, εξωθείτε τη χώρα στην καταστροφή. Και από αυτό το Βήμα ενώ συζητάμε τον Ισολογισμό και Απολογισμού του Κράτους του 2008, δηλαδή τα αίσχη τα οποία έχουν γίνει διακομματικά, συναινετικά σ’ αυτή τη χώρα, βρήκατε την ευκαιρία να αποδώσετε τις ευθύνες για τα χάλια αυτού του τόπου στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στο Κ.Κ.Ε. Λυπάμαι πάρα πολύ.
Εγώ θα ασχοληθώ μόνο με την Κυβέρνηση. Θα απευθυνθώ στην Κυβέρνηση και θα ρωτήσω τον κύριο Υπουργό το εξής. Ενοχλείστε βεβαίως, αλλά θα τα ακούσετε, κύριε Σαχινίδη. Είμαστε γείτονες, αλλά άλλο η γειτονία στην γειτονιά και άλλο η γειτονία στην πολιτική. Στην πολιτική δεν είμαστε καθόλου γείτονες. Θα ακούσετε την πραγματικότητα και την αλήθεια διότι διανύουμε ιστορικές στιγμές σε μια ιστορική περίοδο και την χώρα την οδηγείτε στην απόλυτη καταστροφή.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Τη γειτονία θέλω να υπηρετήσετε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Σαχινίδη, αντί για Κυβέρνηση ξέρετε σε τι έχετε εξελιχθεί; Μην κοιτάτε τώρα τα «παπαγαλάκια» ορισμένων μεγάλων μέσων ενημέρωσης. Αφήστε τα αυτά, είναι παροδικά πράγματα. Μην κοιτάτε αυτούς που σας χειροκροτούν και σας λένε «μέτρα, μέτρα, μέτρα». Κι αυτοί παροδικοί είναι και την τσέπη τους κοιτάνε.
Να κοιτάξετε τον τόπο αυτό και τον ελληνικό λαό και το μέλλον του. Και η Κυβέρνησή σας δυστυχώς, έχει εξελιχθεί σε μία επιτροπή διαχείρισης των εντολών και των κατευθύνσεων των διεθνών κεφαλαιαγορών. Άλλα μας λέγατε προεκλογικά, άλλα μας διαβεβαιώνατε ακόμα και μετεκλογικά μέχρι πρότινος και άλλα μέτρα παίρνετε πλέον κατ’ επιταγή, με προσανατολισμό τους διάφορους διαχειριστές των funds οι οποίοι υποδεικνύουν τι θα κάνει η Ελλάδα και μεταβάλλετε αυτή τη χώρα πλέον σε μια Μπανανία του χειρότερου είδους. Διότι η χθεσινή μέρα ήταν μια αποφράδα μέρα.
Δεν ανακοινώσατε μέτρα, κύριοι της Κυβέρνησης. Αυτό που ανακοινώσατε είναι ένα τσουνάμι, πρωτοφανές τσουνάμι εισοδηματικής, φορολογικής και ασφαλιστικής λεηλασίας των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
(GK)
(1MB)
Έτσι θα βγούμε από την κρίση, κύριοι της Κυβέρνησης; Ανιστόρητοι είστε; Ανιστόρητοι; Δεν έχετε δει τι γίνεται σε όλο τον πλανήτη; Δεν έχετε γνώση τι έχει συμβεί τις προηγούμενες δεκαετίες και τον προηγούμενο αιώνα σ’ αυτή τη χώρα; Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι το πρόβλημα, με την έννοια της κατεδάφισης κοινωνικών και εργασιακών και εισοδηματικών κατακτήσεων; Αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Ξέρετε ότι πριν από την πτώχευση της Ελλάδος το 1932 υπήρχε ένα αντίστοιχο κλίμα σαν το σημερινό. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι διεθνείς επενδυτές και το εγχώριο κεφάλαιο πίεζε για μέτρα, τους έλεγαν «πάρτε μέτρα για να μην πτωχεύσει η χώρα».
Επί κυβερνήσεων Βενιζέλου ξεκίνησε ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, ενώ το πρόβλημα της χώρας δεν ήταν δημοσιονομικό. Ήταν αναπτυξιακό, ήταν παραγωγικό, ήταν κοινωνικό. Ξεκίνησε, λοιπόν, ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα η χώρα να πάει πιο γρήγορα στην επίσημη πτώχευση του 1932.
Από την επίσημη αυτή πτώχευση, κύριοι της Κυβέρνησης, του 1932 η χώρα δεν συνήλθε ακόμα. Η χώρα δεν έχει συνέλθει! Ιδού τα αποτελέσματα των κυβερνητικών τότε πολιτικών. Αντιθέτως, με την πτώχευση του 1932 και αυτά τα μέτρα λεηλασίας που είχαν επιβληθεί, για να την αποτρέψουν –αλλά δεν την απέτρεψαν- άνοιξε ο δρόμος για τον εκφασισμό με τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου και οδήγησε σε απίστευτες περιπέτειες την Ελλάδα.
Όμως, το ιστορικό παράδειγμα αυτών των άθλιων πολιτικών δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Πάρτε για παράδειγμα τις χώρες της Λατινικής Αμερικής –μεγάλες χώρες- όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία, οι οποίες οδηγήθηκαν από τους δανειστές τους –στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής και αφού πήραν σκληρά μέτρα- σε μεγάλες πτωχεύσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’70.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από τότε αυτών των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων; Οι χώρες αυτές δεν έχουν συνέλθει, παρόλο που είναι μεγάλες χώρες. Οι χώρες αυτές είναι καταχρεωμένες και υπερχρεωμένες μέχρι σήμερα. Οι χώρες αυτές περνάνε από οικονομική περιπέτεια σε οικονομική περιπέτεια, από οικονομική εξαθλίωση σε οικονομική εξαθλίωση και δεν πρόκειται ποτέ –με αυτές τις πολιτικές που ασκούνται- να δουν άσπρη μέρα και να συγκλίνουν προς τον ανεπτυγμένο ιμπεριαλιστικό κόσμο, όπως τους υπόσχονται.
Αυτές είναι οι αθλιότητες και εκεί οδηγείται και σήμερα η Ελλάδα με τα μέτρα που παίρνετε. Η δημοσιονομική προσαρμογή οδηγεί σε βαθύτατη ύφεση. Τα μέτρα αυτά, αυτό το τσουνάμι μέτρων που εξαγγείλατε οδηγεί σε βαθύτατη ύφεση τη χώρα, σε πολύ μεγάλη ύφεση, την οποία θα ακολουθήσει μακροχρόνια στασιμότητα. Και αυτές δεν είναι προβλέψεις παλαιοντολόγων.
Αυτά τα λέγαμε, όταν εσείς χειροκροτούσατε όλοι εδώ πέρα το εκσυγχρονιστικό πείραμα του κ. Σημίτη των δύο δεκαετιών. Αυτό το εκσυγχρονιστικό πείραμα της δεκαετίας του 1990 - αρχές δεκαετίας του 2000, το οποίο στηρίχθηκε σε έναν απίστευτο υπερδανεισμό της χώρας και των νοικοκυριών, σε μια απίστευτη ισχυροποίηση των τραπεζών, ήταν ένας αέρας κοπανιστός, μια φούσκα! Οδήγησε σε παραγωγική ερήμωση την Ελλάδα και ακολούθησε η θλιβερή τραγωδία της πενταετίας της Νέας Δημοκρατίας, για να δώσει τη χαριστική βολή σε αυτή τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε φτάσει στα χάλια που έχουμε φτάσει.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αντί να αντιληφθείτε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα, αντί να σηκώσετε μια φωνή αντίστασης απέναντι στις πιέσεις των διεθνών κεφαλαιαγορών και των διευθυντηρίων, έρχεστε και –πριν σας επιβάλλουν μέτρα- παίρνετε εσείς μέτρα που σας έχουν υποδείξει, υπό τα χειροκροτήματα των διεθνών κεφαλαιαγορών.
Αυτά τα μέτρα, όπως σας είπα, είναι απολύτως αδιέξοδα και μέσα στο 2010 θα φέρουν μια πολύ μεγάλη ύφεση στην οικονομία, η οποία θα ξεπεράσει το 2% και το 3%, με απίστευτες συνέπειες για το οικονομικό μέλλον και βεβαίως και για το δημοσιονομικό πρόβλημα.
Ποια είναι τα μέτρα που παίρνετε; Παγώνετε τους μισθούς, όλους τους μισθούς στο δημόσιο. Πάγωμα! Ποιος εξήγγειλε αυτό το μέτρο; Το είχατε εξαγγείλει εσείς; Η Νέα Δημοκρατία είχε εξαγγείλει το πάγωμα των μισθών και ήταν η σημαία σας ότι δήθεν εσείς, εναντίον του παγώματος των μισθών, εξαγγέλλετε προεκλογικά φιλολαϊκή πολιτική.
Αυτό το είπατε, έστω και μετεκλογικά, εδώ μέσα στην Αίθουσα της Βουλής. Η διαμάχη ήταν αν το πάγωμα θα πάει από τις 2.000 ευρώ –αυτό έγινε μετά και όχι πριν τις εκλογές- και αν σε αυτό θα υπολογιστούν και τα επιδόματα. Και είχαμε θετικές αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για μια προσπάθεια του Υπουργού Οικονομικών να πάει το πάγωμα πάνω από τις 2.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα επιδόματα.
Τώρα έρχεστε και μας λέτε ότι παγώνετε τους μισθούς στο δημόσιο, όλους τους μισθούς! Ούτε η Νέα Δημοκρατία δεν τόλμησε να το κάνει αυτό. Τουλάχιστον, για τους χαμηλόμισθους είχε δώσει κάποια σχετική αύξηση. Εσείς πηγαίνετε και εφαρμόζετε μια κατεδαφιστική εφ’ όλης της ύλης λογική για τους μισθούς στο δημόσιο. Και όχι μόνο αυτό. Έρχεστε και λέτε περικοπή των επιδομάτων κατά 10%. Τι είστε; Τι είστε και περικόπτετε τα επιδόματα;
Οι τελευταίοι βεβαίως που θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε για τα επιδόματα και για την επιδοματική πολιτική είμαστε εμείς ως Αριστερά. Οι τελευταίοι πραγματικά! Διότι ποτέ δεν υποστηρίξαμε να υπάρχει επιδοματική πολιτική στο δημόσιο. Αντιθέτως, λέγαμε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαίο μισθολόγιο, μισθοί κανονικοί και οι οποιεσδήποτε αυξήσεις να δίνονται στους μισθούς και όχι μέσω επιδομάτων.
Εσείς οι δύο κυβερνήσεις τα κάνατε αυτά. Εγκληματήσατε σε βάρος του δημοσίου. Παίξατε με το δημόσιο υπάλληλο. Παίξατε πελατειακές και ρουσφετολογικές πολιτικές. Παίξατε συντεχνιακά κόλπα μέσα στη δημόσια διοίκηση. Αυτά κάνατε.
Και αντί να παραιτηθείτε αυτή τη στιγμή, αντί να έχετε κρυφτεί, για να μην σας βλέπει κανένας σε αυτή τη χώρα, έρχεστε θρασύτατοι και λέτε ότι τα επιδόματα είναι απίστευτη κραιπάλη του δημόσιου υπάλληλου –επιδόματα που εσείς δίνατε και εσείς χορηγούσατε!- λέτε ότι είναι κραιπάλη των δημοσίων υπαλλήλων και δείχνουν ότι είναι ρετιρέ, δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστιες ανισότητες και κόβετε το 10% των επιδομάτων, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια από το χαμηλόμισθο μέχρι τον –εντός εισαγωγικών- «υψηλόμισθο» του δημοσίου να έχει μείωση του μισθού. Η μείωση αυτή του μισθού θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, διότι βάζετε τα επιδόματα στην ενιαία φορολογική κλίμακα και τα εντάσσετε στους συντελεστές.
Αυτές τις αθλιότητες κάνετε. Αυτό είναι το πρόβλημα στο δημόσιο τομέα; Ποιος μπορεί εδώ πέρα υπεύθυνα να μας πει ότι το πρόβλημα στο δημόσιο τομέα, το πρόβλημα στη δημόσια διοίκηση, το πρόβλημα στο ελληνικό κράτος είναι οι υψηλοί μισθοί και πως αν τους περιορίσουμε –αν είναι δυνατόν, να τους κόψουμε- τότε θα πάμε καλύτερα σε αυτή τη χώρα και δημοσιονομικά και παραγωγικά και αναπτυξιακά; Ποιος μπορεί να το πει αυτό υπεύθυνος;
Γιατί, λοιπόν, κάνετε αυτές τις αθλιότητες; Διότι το πρόβλημα στο ελληνικό κράτος, στη δημόσια διοίκηση δεν είναι οι μισθοί και μάλιστα υψηλοί μισθοί. Το αντίθετο θα έλεγα. Χρειάζονται ενίσχυση οι μισθοί. Το πρόβλημα στο ελληνικό κράτος είναι να μπορέσει να δουλέψει αποτελεσματικά, αποδοτικά, σύγχρονα, να δουλέψουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι με υπεύθυνο και σοβαρό τρόπο και να δουλέψουν με εξωστρέφεια, για να δώσουν ώθηση στην αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Αυτό είναι το στοίχημα στο ελληνικό κράτος και στο δημόσιο τομέα και όχι η λαιμητόμος την οποία έχετε πάρει και κόβετε τους μισθούς. Αυτές οι αθλιότητες που κάνετε δεν θα οδηγήσουν πουθενά τη δημόσια διοίκηση παρά σε περαιτέρω απαξίωση.
Όμως, ο στόχος σας είναι να μην αφήσετε τίποτα στο δημόσιο –τίποτα!- και ακόμα και τις δημόσιες υπηρεσίες να τις πουλήσετε. Εσείς είστε οι αρχιτέκτονες της ιδιωτικοποίησης της χώρας. Εσείς ξεπουλήσατε αυτή τη χώρα και την κάνατε «Μπανανία» και αυτή τη στιγμή παραδίδετε ακόμα και τις φορολογικές υπηρεσίες στις ελεγκτικές εταιρείες, γιατί με αυτά τα μέτρα που ανακοινώσατε χθες και οι φορολογικοί έλεγχοι και οι φορολογικές υπηρεσίες θα ανατίθενται σε ελεγκτικές εταιρείες.
Ιδού οι αθλιότητές σας! Πού πάτε αυτή τη χώρα επιτέλους; Τι πάτε να κάνετε; Τι πειραματόζωο βρήκατε και εφαρμόζετε αυτές τις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού και του βολονταρισμού; Αυτή η χώρα δεν έχει μέλλον.
Ήλθατε χθες και τι ανακοινώσατε σε μια μέρα; Ανακοινώσατε τη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος. Πραγματική διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος! Τα μέτρα χθες του κ. Λοβέρδου ήταν χειρότερα από τα καταδικασμένα μέτρα του κ. Γιαννίτση! Ποιοι είστε; Ποια καθεστώτα κάνουν τέτοιου είδους αλλαγές μέσα σε μια νύκτα; Ούτε καν τις έχουν πει ποτέ ούτε καν έχουν τολμήσουν να τις ψελλίσουν!
Αυτή τη στιγμή τη βασική σύνταξη την πηγαίνετε κάτω από το επίδομα ανεργίας και από εκεί και πέρα λέτε ότι θα ισχύει η ανταποδοτικότητα. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι φεύγουμε από τον κοινωνικό αναδιανεμητικό δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και πάμε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα έχει απλώς συντάξεις πείνας και πενίας, επιδόματα με τα οποία δεν θα μπορεί να ζήσει κανένας.
Οδηγείτε, λοιπόν, στην ιδιωτική ασφάλιση. Ποιοι οδηγείτε σε ιδιωτική ασφάλιση;
(SS)
(1GK)
Βλέπετε τα χάλια της ιδιωτικής ασφάλισης. Βλέπετε πού οδηγήθηκε η ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ. Και γιατί δεν μας λέτε, κύριοι της Κυβέρνησης, τι θα κάνετε με το ένα εκατομμύριο πολίτες που θίγονται από την κατάρρευση της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ; Θα τρώνε τα λεφτά; Δεν υπάρχουν εποπτικοί μηχανισμοί, δεν υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου και δεν υπάρχει αποζημίωση όλων αυτών, τους οποίους σπρώχνετε προς τα εκεί και τους λέτε ότι θα πάρουν μια σύνταξη αξιοπρεπή, ή θα έχουν ένα ασφάλιστρο ζωής αξιοπρεπές, πηγαίνοντας σε ιδιωτικές εταιρείες, για να τους κλέψουν τα λεφτά.
Αυτή είναι η κατάσταση που κάνετε με το ασφαλιστικό σύστημα και το με το φορολογικό σύστημα. Τι είναι αυτά τα πράγματα;
Γι’ αυτό μας είπατε προεκλογικά τη πράσινη ανάπτυξη κύριοι; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Γι’ αυτό είπατε την πράσινη ανάπτυξη; Για να μας βάζετε αυτά τα πανάκριβα τέλη κυκλοφορίας, για τα παλιά αυτοκίνητα, στους πιο φτωχούς ανθρώπους; Και τώρα ερχόσαστε να αυξήσετε την βενζίνη, μέχρι 50% τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το οποίο σημαίνει τελική αύξηση στη βενζίνη πάνω από 15%; Για την πράσινη ανάπτυξη το κάνετε αυτό; Αυτή είναι πράσινη επιδρομή. Θα έχουμε την ακριβότερη βενζίνη! Ενώ η Ελλάδα είχε την φτηνότερη βενζίνη, πάτε να την κάνετε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Η πιο ακριβή χώρα σε όλη την Ευρώπη, πάει να γίνει η Ελλάδα. Τα πιο φτηνά μεροκάματα και η πιο ακριβή χώρα.
Αυτή την λεηλασία υφίσταται αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία. Και αντί να δείτε τα πραγματικά προβλήματα, αντί να αντιμετωπίσετε τις πραγματικές καταστάσεις, συνεχίζετε τις αθλιότητες της Νέας Δημοκρατίας και τις κλιμακώνετε κιόλας. Και οι δυο συναινετικά σήμερα, χειροκροτείτε ο ένας τον άλλον, για τα μέτρα που παίρνετε με συμπαραστάτη το ΛΑ.Ο.Σ..
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άντε πάλι ξανά μανά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι θλιβερό το θέαμα αυτό. Θλιβερότατο!
Αυτή τη στιγμή η χώρα χρειαζόταν μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, μέτρα παραγωγικής ανασυγκρότησης, μέτρα κοινωνικής ανασυγκρότησης. Αυτή η πολιτική μόνο μπορούσε να αντιμετωπίσει και το δημοσιονομικό πρόβλημα. Όχι, βεβαίως, με τις τριετείς συνταγές του Συμφώνου Σταθερότητας το οποίο είναι απαράδεκτο Σύμφωνο και «Προκρούστεια» κλίνη για όλη την Ευρώπη, αλλά μέσα από ένα έλλειμμα το οποίο μέσα σε ένα συνολικό προϋπολογισμό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί παραγωγικά και κοινωνικά, να αξιοποιηθεί αναπτυξιακά.
Επομένως, ανασυγκρότηση συνολική του Προϋπολογισμού, ανασυγκρότηση των πολιτικών, νέος δημόσιος τομέας, δημόσιες επενδύσεις, έλεγχος του δημοσίου σε βασικούς στρατηγικούς τομείς, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για να σταματήσει η λεηλασία και η ληστεία του τραπεζικού συστήματος, η οποία δεν αφήνει την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό να αναπνεύσουν. Αυτά έπρεπε να γίνουν άμεσα.
Βεβαίως, αυτά, δεν θα τα ήθελαν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές και πολλοί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ιδιαίτερα η κυρίαρχοι κύκλοι- αλλά αυτά αφορούν το μέλλον της χώρας μας. Αυτά αφορούν την Ελλάδα -για να μην ξαναπέσει όπως έγινε μετά το 1932 σε αυτήν την πτώση- η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει και για να μην ξεπέσει σε μισο-αποικία και σε μια χώρα υπό οικονομική κατοχή και επιτροπεία, όπου θα εφαρμόζονται εδώ ως πειραματόζωα νέο-αποικιακά καθεστώτα.
Και δυστυχώς, όλα αυτά επιβεβαιώνονται με τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του κράτους του 2008.
Τι λέει ο Ισολογισμός και ο Απολογισμός του κράτους; Πολύ ευγενικά και κομψά λέει, αυτά που είπα σε όλη την ομιλία μου. Τι λέει στην πρώτη του παράγραφο, στις διαπιστώσεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο και αφήνει αδιάφορους εδώ την πλειοψηφία των συναδέλφων; Δυστυχώς, έτσι, είναι η πραγματικότητα. Λέει ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2008 ήταν εκτός Συντάγματος, δηλαδή ήταν αντισυνταγματική -το Ελεγκτικό Συνέδριο το λέει- και παράνομη. Τι συνέπειες έχει η πολιτεία από αυτό; Καμία απολύτως συνέπεια.
Μα είναι δυνατόν να έρχεται ένα από τα Ανώτατα Ειδικά Σώματα, Ειδικό Δικαστήριο και να κάνει αυτή τη διαπίστωση και να μην ιδρώνει κανενός το αυτί; Και δεν την κάνει για τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του 2008, κυρίες και κύριοι. Την κάνει κάθε χρόνο για τους ισολογισμούς και τους απολογισμούς του ελληνικού κράτους.
Λέει, ότι είναι τεράστιες οι αποκλίσεις, ανάμεσα σε αυτά που ψηφίζει ο ελληνικός λαός και σε αυτά που εκτελούνται, είτε σε έσοδα, είτε σε δαπάνες. Τι κάνετε επ’ αυτού; Τίποτα απολύτως!
Σας δίνω -αν δεν θέλετε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι το πιο επίσημο όργανο- την έκθεση εδώ της Επιτροπής για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, όπου εσείς διορίσατε αυτή την Επιτροπή για να συντάξει αυτήν την έκθεση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
Δεν λέω ότι είναι η αντικειμενικότερη όλων αυτή η Επιτροπή. Και πράγματι, όποιος διαβάσει αυτήν την έκθεση, θα διαπιστώσει ότι προσπαθεί να εξωραΐσει τα πράγματα, αυτή η Επιτροπή. Λέει μπερδεμένα πράγματα και πιο μπερδεμένα από αυτά που γίνονται με τους Προϋπολογισμούς.
Αλλά όμως και αυτή η Επιτροπή καταλήγει σε συμπεράσματα καταπέλτη. Καταπέλτης είναι τα συμπεράσματά της για την δημοσιονομική αυθαιρεσία που υπάρχει σε αυτήν την χώρα, για το ότι δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά καταγραφή, ότι δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεν υπάρχει έλεγχος, ότι υπάρχει αυθαιρεσία, ότι υπάρχει χρονική κοινωνική υστέρηση.
Ποιον Απολογισμό κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρώνετε; Να ορίστε, τι λέει η έκθεση, διαβάστε την. Γιατί τον κυρώνετε τον Απολογισμό και Ισολογισμού του κράτους; Γιατί καλύπτετε ο ένας τον άλλον και τις αμαρτίες που έχουν γίνει;
Με βάση αυτήν την έκθεση και με βάση το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έπρεπε να αποδοθούν, όχι μόνο τεράστιες πολιτικές ευθύνες, αλλά και ευθύνες ποινικές γι’ αυτούς που διαχειρίστηκαν τα δημοσιονομικά έσοδα. Και όμως, σιωπή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Φλωρίδης να ετοιμάζεται παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ‘Ετσι όμως, δεν μπορεί να πάει μπροστά η χώρα και να ερχόμαστε ύστερα να λέμε, δημοσιονομικό πρόβλημα έχουμε, κόβουμε τα κεφάλια των εργαζομένων, κόβουμε τους μισθούς, κόβουμε συντάξεις, κόβουμε τα πάντα σε αυτήν την χώρα, προκειμένου να έχουμε δημοσιονομική εξυγίανση σε αυτή τη χώρα. Δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία δεν πρόκειται να προκύψει, διότι συνεχίζεται η ίδια ανυπόφορη κατάσταση για τον ελληνικό λαό και τη χώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Καταψηφίζουμε, προφανώς, τον Ισολογισμό και τον Απολογισμό του κράτους και λυπούμαστε γι’ αυτούς που τον εγκρίνουν και μάλιστα, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, διότι δίνουν το χειρότερο μήνυμα για το μέλλον αυτής της χώρας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Ειδικό Αγορητή του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο κ. Γεώργιος Φλωρίδης έχει το λόγο για δώδεκα λεπτά και ακολουθεί ο κ. Λέγκας Νικόλαος για δέκα λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Εισηγητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αιβαλιώτης έκανε μια παρατήρηση για το αν τα μέσα ενημέρωσης θα δείξουν ενδιαφέρον γι’ αυτή τη συζήτηση.
Θέλω να πω, πριν αναφερθούμε ή πριν εγκαλέσουμε τα μέσα ενημέρωσης για το αν θα δείξουν ενδιαφέρον για αυτή τη συζήτηση, ότι καλό θα είναι να δούμε αν οι Βουλευτές δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτή τη συζήτηση. Απ’ ό,τι φαίνεται δεν δείχνουν ενδιαφέρον γι’ αυτή τη συζήτηση, που είναι μια μεγάλη συζήτηση, ενόψει των συνθηκών τις οποίες βιώνει η χώρα και οι οποίες συνθήκες συνδέονται με το θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα.
Ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Κουσελάς, νομίζω, τεκμηρίωσε επαρκώς τι έχει συμβεί με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2008, με την ποιότητα των στοιχείων, που κατά καιρούς η Κυβέρνηση ανακοίνωνε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και που βεβαίως, αποδείχθηκαν ότι απείχαν πολύ από την πραγματικότητα.
Εάν η Ελλάδα σήμερα βιώνει μια τεράστια κρίση αναξιοπιστίας -και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό- οφείλεται και στο γεγονός ότι η απελθούσα Κυβέρνηση ούτε για μια χρονιά, από τα πέντε, πεντέμισι χρόνια που έμεινε στην εξουσία, δεν κατάφερε να παρουσιάσει στοιχεία ακριβή. Αντίθετα, τα στοιχεία απείχαν πολύ από την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα σήμερα όταν συμμετέχουμε στις διεθνείς συναντήσεις, να αντιμετωπίζουμε κάποιους που μας κουνάνε το δάκτυλο, ότι «μας λέτε ψέματα διαρκώς».
Γι’ αυτό λοιπόν, με αφορμή αυτή τη συζήτηση και την μέχρι τώρα λειτουργία και πρακτική στους Ισολογισμούς και Απολογισμούς του κράτους, νομίζω ότι είναι η στιγμή να μιλήσουμε για τέλος εποχής στα παρακάτω ζητήματα:
Τέλος εποχής στην αδιαφάνεια. Τέλος εποχής στην παραποίηση των αριθμών. Τέλος εποχής στη στρεβλή λειτουργία των θεσμών της χώρας, βλέπε Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τέλος εποχής στην ασυνέπεια, δηλαδή στον τρόπο με τον οποίο εκτελούνται οι Προϋπολογισμοί.
Θυμίζω αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος και στο γεγονός ότι η αδιαφάνεια και η αναξιοπιστία στην τήρηση των στοιχείων, οδήγησε εδώ που οδήγησε τα πράγματα. Και, βέβαια, αυτή η παγκόσμια κρίση –μερικοί θέλουν να το ξεχνάνε ή θέλουν να το συγκαλύπτουν- κατέρρευσε και κάποιες ιδεοληψίες ενός πολιτικού χώρου παγκοσμίως, οι οποίες έλεγαν ότι όσο μικρότερο είναι το κράτος και όσο περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται και όσο περισσότερο στις αγορές ανατίθεται η λειτουργία της οικονομίας, τόσο πιο καλά είναι τα πράγματα.
(SM)
(1SS)
Αποδείχθηκε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση προέκυψε κυρίως από την αδιαφάνεια των στοιχείων του ιδιωτικού τομέα. Από αυτά τα σκοτεινά προϊόντα που ονομάστηκαν τοξικά τα οποία διακινήθηκαν από τους μεγάλους ιδιωτικούς, παγκόσμιους κολοσσούς σε όλο τον κόσμο και για τα οποία κανένας δεν μπορούσε να βγάλει άκρη για το ποια είναι η δομή τους. Από τις μεγάλες εταιρείες που κατέρρευσαν όταν τα στοιχεία τους αποδείχθηκαν λάθος, αποδείχθηκαν ψευδή, αποδείχθηκαν παραπλανητικά. Και σε αυτό συνεργούσαν και ιδιωτικές εταιρείες που τις ήλεγχαν και πιστοποιούσαν ότι τα πράγματα είναι καλά.
Και όταν αυτός ο παγκόσμιος ιδιωτικός τομέας μέσα στο ψέμα του κατέρρευσε, τότε στράφηκε που; Στράφηκε στο «κακό» κράτος. Στράφηκαν για να σωθούν στα κράτη, τα οποία μέχρι τότε κατηγορούσαν ότι εμποδίζουν την ανάπτυξή τους. Και τα κράτη βέβαια έκαναν μια τεράστια προσπάθεια να τους σώσουν.
Τον καιρό που διαρκούσε η επιχείρηση σωτηρίας, όλοι αυτοί είχαν λουφάξει -όλοι αυτοί μέσα από την αδιαφάνεια και την αναξιοπιστία, μέσα απ’ αυτή την απίστευτη εξαχρείωση στις πρακτικές- και δεν μιλούσαν. Και όταν ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης και όταν αισθάνθηκαν ότι πλέον την ξέφυγαν, τότε άρχισαν την επίθεση στα κράτη και στους λαούς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και πριν σαν να μην συνέβη τίποτα. Γι’ αυτό και το μεγάλο ζήτημα και για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο σ’ αυτή την περίοδο είναι να θέσει επιτέλους κανόνες οι οποίοι θα αναλάβουν να ρυθμίσουν με ένα σωστό τρόπο και να εποπτεύσουν με ένα διαφανή τρόπο τη διακίνηση και τη χρήση αυτών των κεφαλαίων από αυτούς τους οργανισμούς.
Ειδικότερα για την Ελλάδα αυτή η κρίση που περνάμε είναι κρίση έλλειψης ελέγχου, είναι κρίση αναξιοπιστίας, αναποτελεσματικότητας και αυτή η κρίση οδήγησε σε αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα. Άρα, λοιπόν, εγώ θα προσέθετα τώρα στη φράση του αγαπητού συναδέλφου «για το τι ενδιαφέρον έχει αυτή η συζήτηση» ότι έχει ενδιαφέρον όχι για τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά για τον ελληνικό λαό. Θα είχε νόημα αυτή η συζήτηση εάν εδώ το πολιτικό σύστημα, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας που είναι στο Κοινοβούλιο έδειχναν με τις τοποθετήσεις τους –προφανώς με πρώτη την Κυβέρνηση, η οποία το κάνει- ότι πήραμε ένα μεγάλο μάθημα απ’ αυτή την ιστορία. Γιατί ο ελληνικός λαός θέλει να καταλάβει και να νιώσει επιτέλους ότι οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν και που οδήγησαν τη χώρα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση. Με αυτή την έννοια έχει νόημα αυτή η συζήτηση.
Οι αριθμοί, βεβαίως, είναι αποκαλυπτικοί και οδηγούν στην τεκμηρίωση των συμπερασμάτων της αναξιοπιστίας και της αδιαφάνειας, της ρεμούλας και της φαυλότητας. Ενδιαφέρον έχει, όμως, το από εδώ και πέρα. Εμείς έχουμε αντιληφθεί ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούμε δύο αλληλένδετους στόχους. Ο πρώτος στόχος είναι η διάσωση της χώρας μέσα από τη δημοσιονομική εξυγίανση με μέτρα τα οποία υπηρετούν τρεις αρχές. Πρώτον την αρχή της δικαιοσύνης, δεύτερον την αρχή της διαφάνειας και τρίτον την αρχή του ελέγχου.
Τι σημαίνει δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή; Εχθές με την ανακοίνωση του πλαισίου της φορολογικής και εισοδηματικής πολιτικής, νομίζω η ελληνική κοινωνία έχει ανάγλυφη μπροστά της του τι σημαίνει μια πολιτική δικαιοσύνης η οποία οδηγεί να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας πρώτον εκείνοι που κατέχουν τον πλούτο της χώρας. Δεύτερον, εκείνοι που βρίσκονται έξω από το φορολογικό σύστημα της χώρας γιατί το φορολογικό σύστημα της χώρας ιστορικά δεν τους ενέταξε καθόλου και μιλώ για τις υπεραξίες.
Τρίτον, εκείνοι που είναι ενταγμένοι στο φορολογικό σύστημα της χώρας και διαπράττουν το μεγάλο κοινωνικό αδίκημα της φοροδιαφυγής. Τέταρτον, καλούνται να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια εκείνοι που έχουν απόλυτη εργασιακή ασφάλεια. Και πέμπτον, τα μέτρα αυτά υπηρετούν εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας –που είναι περίπου 20%- το οποίο είναι σε κατάσταση μεγάλης δυσκολίας και επομένως σ’ αυτούς πρέπει να έχουμε μόνιμα στραμμένη τη σκέψη μας. Άρα, λοιπόν, η δικαιοσύνη υπηρετείται με πολύ συγκεκριμένους τρόπους όσο αφορά το πλαίσιο πολιτικής που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και τα εξειδικευμένα μέτρα.
Τι σημαίνει διαφάνεια; Διαφάνεια σημαίνει ότι η Κυβέρνηση πρώτον οφείλει να ανακοινώνει –και αυτό κάνει μέχρι τώρα- τα μέτρα τα οποία παίρνει και για πιο λόγο τα παίρνει, να εξηγεί ακριβώς. Και δεύτερον και σημαντικότερο, να δίνει λογαριασμό στον ελληνικό λαό για το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, έτσι ώστε όλοι όσοι συμμετέχουν να ξέρουν ότι αυτό αποδίδει και αποδίδει στα πλαίσια της δικαιοσύνης.
Και τρίτον έλεγχος. Ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες πολίτες περιμένουν -και δικαίως- η Κυβέρνηση, οι πολιτικοί να εποπτεύσουν την αγορά. Δυστυχώς μέχρι τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι έξω από τη δημόσια συζήτηση το μεγάλο ζήτημα της εποπτείας της αγοράς, δηλαδή το θέμα των τιμών. Η συζήτηση είναι μόνο για τους μισθούς, ότι –ναι- οι μισθοί είναι πράγματι χαμηλοί. Αλλά από την άλλη μεριά υπάρχει μια γιγάντωση της εξαχρείωσης όσον αφορά σε αυτούς που έχουν δεσπόζουσα θέση στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Μεγάλες αλυσίδες με την ίδια επωνυμία που έχουν και στην Ευρώπη πωλούν 25% ακριβότερα τα ίδια προϊόντα των ίδιων εταιρειών στην Ελλάδα από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο. Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό; Μιλούμε -και δικαίως- για πάγωμα των μισθών ως συνεισφορά εκείνων που έχουν απόλυτη εργασιακή ασφάλεια. Τι θα γίνει, όμως, με τις τιμές; Και εδώ, βεβαίως, είναι ένα μέτωπο στο οποίο όχι απλώς η Κυβέρνηση οφείλει να το ανοίξει, αλλά οφείλει και να νικήσει. Και θα νικήσει και με τη δική μας συμβολή και με τη συμβολή του ελληνικού λαού ο οποίος δεν μπορεί να ανεχθεί να γίνεται μια συζήτηση για το εάν οι αυξήσεις είναι ένα ή δύο κουλούρια. Ακόμη και εκατό κουλούρια να είναι -εφόσον το σύστημα των τιμών συνεχίζει να είναι εξαχρειωμένο- θα μπορεί να τα αρπάξει μέσα σε μια ημέρα.
Επομένως, αυτό το μέτρο που είναι βασικό -και έχω πει δημόσια τις προηγούμενες μέρες και σήμερα- ότι όταν καλούμαστε να κάνουμε πόλεμο, όπως τώρα γιατί πόλεμο κάνουμε και επομένως ο λαός είναι σε επιστράτευση, οι μαυραγορίτες πάνε φυλακή. Αυτό τι σημαίνει; Ότι όταν ένας λαός δίνει τη μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η χώρα -διότι αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος- αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την προσπάθεια και να κερδοσκοπήσουν, αυτοί πρέπει να πάνε φυλακή. Το μέτωπο ,λοιπόν, των τιμών δεν είναι μέτωπο που είναι έξω από την κυβερνητική προσπάθεια, είναι κρίσιμο μέτωπο.
Ο δεύτερος αλληλένδετος στόχος είναι ο στόχος της ανάπτυξης της χώρας. Βεβαίως, να τα βάλουμε σε μια σειρά. Αγαπητοί συνάδελφοι, εάν σήμερα γινόταν πόλεμος θα πηγαίναμε όλος ο λαός ενωμένος να υπερασπίσουμε σύνορα, σπίτια και τη νέα γενιά της χώρας. Σήμερα, έχουμε ξανά πόλεμο γιατί αγωνιζόμαστε να σώσουμε πάλι σπίτια και τη νέα γενιά της χώρας. Γιατί κάποια σπίτια στην Ελλάδα κινδυνεύουν να μην ανήκουν πλέον σε αυτούς που τα κατέχουν σήμερα. Κάποιοι θέλουν να τους τα πάρουν, οι δανειστές έστω αν ονομάζονται τράπεζες ή οτιδήποτε άλλο. Δίνουμε, λοιπόν, αγώνα για την επιβίωσή μας και γι’ αυτό το συμβόλαιο οφείλει να έχει πατριωτικό χαρακτήρα.
Δεν μιλούμε για την ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου. Οφείλουμε πρώτα να σώσουμε τη χώρα. Και η φράση του Κένεντυ ότι πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για τη χώρα μας, έχει αξία τώρα για εμάς. Η Ελλάδα λίγα πράγματα μπορεί να κάνει για μας. Εμείς πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα κάτι. Και κυρίως εμείς οι πολιτικοί να δώσουμε το παράδειγμα γιατί στο κάτω-κάτω ο κόσμος μας χρεώνει γενικώς –έστω και αν επιμερίζει- ότι εν πάση περιπτώσει εμείς έχουμε πρωτίστως την ευθύνη.
Αυτή η κρίση μπορεί να λειτουργήσει εξυγιαντικά όχι μόνο για τα δημόσια οικονομικά, όχι μόνο για τη στρέβλωση των θεσμών αλλά και στις νοοτροπίες μιας κοινωνίας στην οποία έχουνε υποχωρήσει βασικές αξίες όπως η αξία της εργασίας, η αξία του σωστού ανταγωνισμού και της άμμιλας. Όλες αυτές οι αξίες του πώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής, για να μαθαίνουν ότι δεν τα βρίσκεις όλα έτοιμα αλλά πρέπει να καταβάλλεις και μια προσπάθεια.
Και αυτό συμβαίνει τώρα -γιατί υπάρχει χειροπιαστή απόδειξη πια- που η Κυβέρνηση οικοδομεί αυτό το καινούριο πατριωτικό συμβόλαιο και εγώ προσωπικά πιστεύω αλλά και όλοι μας έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα ακολουθήσει, θα συμμετάσχει, θα συμβάλλει. Βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι τα πάντα τελικώς κρίνονται σε ένα σημείο. Και το σημείο λέγεται αποτελεσματικότητα.
(DP)
(01SM)
Και η αποτελεσματικότητα συνδέεται με την ικανότητα εφαρμογής διακηρυγμένων και αποδεκτών πολιτικών.
Η συζήτηση, λοιπόν, κατά την άποψή μου, θα είχε νόημα σε αυτή τη βάση. Αφορά έναν παρελθόντα προϋπολογισμό, αλλά στην πραγματικότητα αφορά το παρόν και το μέλλον και με βάση αυτή την άποψη νομίζω ότι μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα εδώ, έτσι ώστε ο κόσμος να διαμορφώσει μία βεβαιότητα: ότι οι πολιτικοί πήραν το μάθημά τους και ότι είναι έτοιμοι, αφού διδάχθηκαν από αυτό, να αλλάξουν στάση και συμπεριφορά και να ανακτήσουν τη χαμένη αξιοπιστία τους απέναντι στο λαό και όχι μόνο στις αγορές, μέσα από τη συνεπή εφαρμογή ενός προγράμματος που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και θα την οδηγήσει σε ανόρθωση και αναγέννηση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τον εξαιρετικό λόγο του κ. Φλωρίδη ακολουθεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Λέγκας Νικόλαος, για δέκα λεπτά και να ετοιμάζεται ο κ. Αστέριος Ροντούλης από το ΛΑ.Ο.Σ., για οκτώ λεπτά.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησε ο εκλεκτός συνάδελφος, ο κ. Φλωρίδης. Θα επανέλθω στην πορεία της συζήτησης για σημαντικά θέματα, τα οποία έθεσε και τα οποία αφορούν στη δημοσιονομική μας διαχείριση ακόμα και στα θέματα της αξιοπιστίας των στοιχείων.
Εγώ απλά ανοίγω μία παρένθεση για να πω το εξής. Μην κάνουμε ότι σήμερα ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Το δημοσιονομικό μας σύστημα είχε, έχει και –επιτρέψτε μου να πω- θα συνεχίσει να έχει προβλήματα όσο συνεχίζουμε κι εμείς να συζητάμε μόνο στο επίπεδο των στυγνών αριθμών ή των κάποιων εντυπώσεων. Θα μου επιτρέψετε όμως, να κάνω και μία αρχική παρατήρηση για ένα θέμα το οποίο μπαίνει-βγαίνει σε αυτή τη συζήτηση και ενδεχομένως σκεπάζει και την ουσία της συζήτησης. Είναι το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο έθεσε ο κ. Κουσελάς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, να μην τους αδικήσω. Είναι το θέμα της διαγραφής του περιβόητου προστίμου των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ένα ζήτημα για το οποίο δεν ακούμε την Κυβέρνηση να λέει τίποτα και προξενεί εντύπωση.
Θέλω βεβαίως, να υπενθυμίσω ότι το θέμα αυτό είναι γνωστό στην Κυβέρνηση από το Νοέμβριο του 2009, όταν η Κυβέρνηση κατέθεσε τον Προϋπολογισμό μαζί με την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και μαζί με τις παρατηρήσεις του αρμόδιου Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απήντησε σε όλα τα σημεία –αυτό ήταν το χρέος του- του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τι απάντησε για το συγκεκριμένο θέμα; Τίποτα. Και ερωτώ: Γιατί δεν απάντησε σ’ ένα μείζον θέμα, όπως το αποκαλούν και το χαρακτηρίζουν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Ένα δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση είναι ότι δεν απήντησε μέχρι σήμερα καλυπτόμενη πίσω από το επιχείρημα ότι υπάρχει μία εισαγγελική έρευνα.
Και εδώ ρωτάω τον αρμόδιο Υπουργό να μας πει: Υπήρχε εισαγγελική έρευνα από το Νοέμβριο; Πότε προκλήθηκε η εισαγγελική έρευνα; Μήπως προκλήθηκε μετά τη δημιουργία του θέματος στην αρμόδια Επιτροπή; Αυτό οφείλετε να το διευκρινίσετε, γιατί προκαλούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και βεβαίως θίγονται συνειδήσεις …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κακή ήταν η εισαγγελική παρέμβαση;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Καθόλου αλλά, επιτέλους, να αποκατασταθεί και η αλήθεια και να δοθούν εξηγήσεις. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να είναι παρατηρητής και να παρακολουθεί από μακριά αυτή την υπόθεση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να κάνω και κάποιες άλλες παρατηρήσεις, όχι μόνο για τον τρόπο βελτίωσης της κατάρτισης του Προϋπολογισμού, αλλά κυρίως για τον τρόπο συζήτησής του. Αυτό νομίζω ότι έχει σημασία.
Κατ’ αρχάς, εκτιμώ ότι απαιτείται μία διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο των στόχων και των αποτελεσμάτων και όχι βεβαίως στο επίπεδο των αριθμών. Στη λογική αυτή η εισαγωγή του Προϋπολογισμού προγραμμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα. Και αυτό γιατί είναι γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά για μία διαφορετική απεικόνιση του Προϋπολογισμού, αλλά για ένα νέο τρόπο, για μία νέα σύγχρονη φιλοσοφία δημοσιονομικής διαχείρισης. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να γνωρίζουμε εάν αυτά που επενδύουμε πιάνουν τόπο.
Με τη σημερινή συζήτηση αναδεικνύεται μία ακόμη χρόνια αδυναμία του δημοσιονομικού μας συστήματος: αυτή της μη καταγραφής της δημόσιας περιουσίας και της αξίας της, αυτής που αναφέρεται τόσο στην κεντρική όσο και στην γενική κυβέρνηση. Το λέω αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί σήμερα είναι αδύνατον μέσω του ισολογισμού να εκτιμηθεί η καθαρή μας θέση, η διαφορά δηλαδή μεταξύ του ενεργητικού και του παθητικού. Και επειδή είναι πολύ πιθανό η δημοσιονομική συζήτηση στην Ευρώπη να γίνεται σε αυτό το επίπεδο –και εάν δεν είναι πιθανόν πρέπει να κάνουμε πιθανή αυτή τη προοπτική- θα πρέπει άμεσα να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή. Στην εμφάνιση, δηλαδή, στον ισολογισμό της δημόσιας περιουσίας, αλλά και της αξίας της με άμεσο αποτέλεσμα τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας. Και αυτή είναι η αλήθεια. Σε μία τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι αυτόματα θα βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας.
Τίθεται όμως, και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που το επισημαίνουν διαχρονικά όλες οι εκθέσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Το ζήτημα της έγκρισης από τη Βουλή των αναθεωρήσεων εξαιτίας των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού, καθώς επίσης και το ζήτημα της έγκρισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών. Αυτό εν πρώτοις φαίνεται και λογικό και σκόπιμο. Ίσως έχει φτάσει η ώρα να επεξεργαστούμε μία πρόταση που να αφορά τη διαδικασία αναθεώρησης του Προϋπολογισμού από τη Βουλή. Και μία τέτοια διαδικασία, εκτιμώ πως θα πρέπει να προβλέπει ένα ανώτατο ποσοστό τόσο για τους γενικούς κωδικούς, όσο και για το σύνολο των εσόδων αλλά και των δαπανών, πέραν του οποίου θα πρέπει να εισάγεται και να ψηφίζεται από τη Βουλή η έγκριση των τροποποιήσεων. Από τη στιγμή ωστόσο που τα προγράμματα σταθερότητας τα οποία στην ουσία παίρνουν τη θέση των ψηφισθέντων από τη Βουλή προϋπολογισμών δεν εγκρίνονται από τη Βουλή, αναιρείται ευθέως η σκοπιμότητα της έγκρισης των όποιων αναθεωρήσεων από τη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση το θέμα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί συνολικά τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και για τα προγράμματα σταθερότητας.
Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να κάνω μία ακόμα παρατήρηση που αφορά την άποψη σύμφωνα με την οποία η δημοσιονομική εξυγίανση θα έρθει από τη μείωση και την περιστολή των δαπανών. Γνωρίζουμε όμως, ότι και σε αυτό τον ισολογισμό, αλλά και σε προηγούμενους οι δαπάνες χαρακτηρίζονται από μία υψηλή ανελαστικότητα. Να πούμε ακόμη ότι οι λειτουργικές καθώς και οι καταναλωτικές δαπάνες ως ποσοστό του Α.Ε.Π. δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό, το οποίο μάλιστα τα τελευταία χρόνια βαίνει μειούμενο. Η μείωση, λοιπόν, των καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών για τις οποίες τόσος λόγος γίνεται, μπορεί να έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, δεν αποτελεί την κύρια λύση του προβλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τόκοι που κληθήκαμε να πληρώσουμε για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ξεπέρασαν τις δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ξεπέρασαν ακόμη τις επιχορηγήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν πολύ περισσότερες απ’ όσες δώσαμε για όλους τους μισθούς στις εφημερίες, για όλες τις παροχές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Γι’ αυτό και η δημοσιονομική εξίσωση, η οποία έχει διαμορφωθεί, δεν παρέχει απεριόριστες λύσεις καθόσον, πέρα από τις ανελαστικές δαπάνες των μισθών των συντάξεων, της ασφάλισης και των τόκων, μένει μόνο ένα 20% για να καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες που είναι σχεδόν ανελαστικές, να γίνει πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και να αντιμετωπισθούν οι τυχόν έκτακτες δαπάνες. Αυτή είναι η κατάσταση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, τη λύση του οποίου πρέπει να επιδιώκουμε, χωρίς παράλληλα να ξεχνάμε ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2008 εξελίχθηκε στον πυρήνα μιας πρωτοφανούς κρίσης, της σφοδρότερης των τελευταίων ογδόντα χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέσο έλλειμμα στην Ευρωζώνη είναι διπλάσιο του προβλεπομένου στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ οικονομίες ισχυρότερες από τη δική μας εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα καθόσον εννέα μπαίνουν στη διαδικασία επιτήρησης, ενώ άλλες τέσσερις δέχονται συστάσεις.
Ειδικότερα, το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε από το 4,5% στο 2% του Α.Ε.Π., ενώ η ελληνική οικονομία έτρεξε με έναν ικανοποιητικό ρυθμό 1,4% πάνω από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Τα περισσότερα στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού έχουν αναφερθεί από τον Εισηγητή μας.
(DE)
(DP)
Οφείλω να πω ότι, όσον αφορά τις μεταβιβαστικές πληρωμές -γιατί τέθηκε αυτό το ζήτημα- οι αποκλίσεις οφείλονται στις επιχορηγήσεις στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού κυρίως για βοηθήματα υγειονομικής περίθαλψης, σε επιδόματα κοινωνικής προστασίας για δαπάνες μεταφοράς μαθητών, για την επιχορήγηση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., γενικά για κοινωνικές μεταβιβάσεις. Θα ήθελα να πω ότι τα ποσοτικά στοιχεία δικαιολογούν απολύτως τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται. Αποκλίσεις υπήρξαν, αλλά οφείλονται στην παράταση της κρίσης, όπως και στην πολιτική μας επιλογή να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους.
Μιλώ για τα σημαντικότατα κονδύλια που διατέθηκαν για τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά και οικονομικά ομάδων, τις αυξήσεις σε κατώτατους μισθούς και συντάξεις, την αύξηση του ΕΚΑΣ, του κατώτατου επιδόματος ανεργίας, τη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής. Μιλώ για τις κοινωνικές μεταβιβάσεις που αυξήθηκαν από το 15,5% το 2004 και έφτασαν στο 17,9% του Α.Ε.Π. το 2008. Μιλώ για τις αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες ανήλθαν στο 7,6% σε τρέχουσες τιμές και σε 3,1% σε πραγματικούς όρους. Μιλώ, βεβαίως και για τις υπόλοιπες δράσεις-ομπρέλα απέναντι στη κρίση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2008 υλοποιήθηκε εν μέσω πρωτόγνωρων δυσκολιών. Υπήρξαν, όντως, αποκλίσεις έναντι των αρχικών προβλέψεων. Οι αποκλίσεις, όμως, αυτές δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Εμφανίστηκαν σε όλες τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Είχαν, όμως, ένα συγκεκριμένο στόχο, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, που αποτέλεσαν και εξακολουθούν να αποτελούν τις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού που θίγονται περισσότερο από τις συνέπειες της κρίσης.
Καλό θα ήταν την προσπάθεια αυτή να μην τη μηδενίζουν αυτοί που, από συνήθεια ή από εμπάθεια, ισοπεδώνουν τα πάντα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Λέγκα.
Ο κ. Αστέριος Ροντούλης από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό έχει το λόγο και ακολουθεί μετά η κυρία Βάσω Παπανδρέου.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Λαφαζάνη, νομίζω ότι δεν καταλάβατε κάτι και είπατε διάφορα για το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Εμείς καταψηφίζουμε τον Ισολογισμό-Απολογισμό του 2008. Μη μας βάζετε, λοιπόν, στη χωρία των υπολοίπων. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον. Αναφέρομαι στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άκουσα και τον Εισηγητή, τον κ. Κουσελά. Παράνοια, σχιζοφρένεια, διότι, αφού αποδόμησε πλήρως τόσο αυτός όσο και οι συνάδελφοί του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον Ισολογισμό-Απολογισμό του 2008, στο τέλος θα τον υπερψηφίσουν.
Με ποια λογική, κύριε Υφυπουργέ, βάλλετε κατά του Ισολογισμού-Απολογισμού και τον υπερψηφίζετε ταυτόχρονα; Και βεβαίως, αυτό είχε κάνει προ παρελθόντων ετών και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, αποδομούσε τους Ισολογισμούς-Απολογισμούς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τους υπερψήφιζε. Άρα, λοιπόν, εδώ μέσα σε αυτή την Αίθουσα παίζεται ένα θέατρο του παραλόγου. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.
Και βεβαίως, θα πρέπει να σας πω ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται σε μια στιγμή που έξω η κοινωνία πάλλεται για τη φοροκαταιγίδα που έχετε ξεκινήσει και όχι μόνο και εμείς εδώ μιλάμε για παλιά ξινά σταφύλια. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να έρθω σε επίκαιρα ζητήματα, μπας και παρακολουθήσει και κανένας το κανάλι της Βουλής, διότι η Αίθουσα δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο κ. Παπανδρέου…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Θα φύγουμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ότι θέλετε, κάντε. Ο κ. Παπανδρέου…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Φυσικά θα φύγουμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βλέπω. Βλέπω πόσοι είστε. Από τους εκατόν εξήντα Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βλέπω πόσοι είστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ας κοιτάξετε τις λειτουργίες της Βουλής, ότι δουλεύουν στην Εξεταστική Επιτροπή.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, είπε το περίφημο «Πρέπει να ματώσουμε». Και αρχίζει μια σειρά μέτρων για το συνταξιοδοτικό, το φορολογικό κ.λπ. Και το ερώτημα είναι το εξής: Κάποιος από το πολιτικό σύστημα μάτωσε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου; Κάποιος από το πολιτικό σύστημα, την πολιτική ελίτ της χώρας που κυβερνά τόσα χρόνια την πατρίδα μάτωσε για το σκάνδαλο της SIEMENS; Και διερωτάται ο κόσμος: Εγώ γιατί να ματώσω; Εγώ γιατί να υποστώ θυσίες, περιορισμούς στο βιοτικό μου επίπεδο, όταν το μόνο που κάνουν είναι να στήνουν κάποιες εξεταστικές επιτροπές-παρωδία, τη στιγμή που τα σκάνδαλα είναι παραγεγραμμένα, οι ευθύνες πολιτικών προσώπων είναι παραγεγραμμένες.
Άρα, λοιπόν, αυτό το σύνθημα του κ. Παπανδρέου, ότι πρέπει να ματώσουμε δεν πιάνει τόπο, διότι πρώτα πρέπει να ματώσει η πολιτική ελίτ που οδήγησε τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.
Εμφανίζεται, επίσης, ο κ. Παπανδρέου ως λευκή περιστερά, ότι για όλα, για το κακό που συμβαίνει φταίνε τα πέντε χρόνια που άσκησε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Λέει τη μισή αλήθεια. Φταίει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., φταίει και η Νέα Δημοκρατία.
Όμως, θα σας πω το πιο τελευταίο φταίξιμό τους. Ο μεν ένας, η Νέα Δημοκρατία, ξεκίνησε και έκανε την περίφημη απογραφή. Είδατε που μας οδήγησε. Ο δε άλλος, ο κύριος Παπανδρέου, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, δεν είχε άλλη δουλειά, αλλά πήγαινε από χώρα σε χώρα και έκανε δηλώσεις επί δηλώσεων για λαθροχειρίες που έκανε η Νέα Δημοκρατία στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας.
Ερώτημα, λοιπόν: Ποιος ευθύνεται για την κατάπτωση της αξιοπιστίας της χώρας; Ποιος ευθύνεται που φαινόμαστε στις διεθνείς αγορές αναξιόπιστοι; Προφανώς, ευθύνεται και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτοί υπέσκαψαν χρόνια τώρα την αξιοπιστία της ελληνικής κοινωνίας.
Και βεβαίως, βλέπουμε να εκτινάσσονται τα spread, βλέπουμε να πέφτουν οι κερδοσκόποι πάνω μας. Βεβαίως, οι διεθνείς κερδοσκόποι μύρισαν ψοφίμι. Μύρισαν ψοφίμι και σαν τις ύαινες τραβήχτηκαν επάνω στην Ελλάδα.
Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει να το ομολογήσετε, κύριοι και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς με τις συμπεριφορές σας έχετε καταστήσει αναξιόπιστη τη χώρα διεθνώς και δεν μπορεί να ορθοποδήσει εις βάρος του ελληνικού λαού.
Επίσης, έκανε και μια άλλη περίφημη δήλωση -άκουσον, άκουσον!- ο κύριος Παπανδρέου. Είπε ότι η χώρα είναι ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, γιατί, λέει, έχει υψηλότατο δημόσιο χρέος. Ωραιότατα! Το δημόσιο χρέος της χώρας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχει ξεφύγει πάνω από το 100% του Α.Ε.Π. και τείνει προς το 120%. Ωραία.
Ξέρετε, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κάτι άλλο, ότι από το σύνολο των χρεών της Ευρωζώνης, μόνο το 4% είναι το ελληνικό δημόσιο χρέος; Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας και της Ιταλίας μαζί είναι πάνω από το 50% του συνόλου των χρεών της Ευρωζώνης. Κανείς, όμως, Ιταλός, κανείς, όμως, Γερμανός δεν βγήκε να πει «ξέρετε, είμαστε ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης». Ο κύριος Παπανδρέου τα λέει αυτά τα πράγματα και μετά μας φταίνε οι κερδοσκόποι.
Και βεβαίως, έχω να σας κάνω και μια ερώτηση, αξιότιμε κύριε Υπουργέ. Βγήκατε για δανεισμό. Θέλαμε να δανειστούμε 5 δισεκατομμύρια, μας έδιναν 28 δισεκατομμύρια. Καταλήξαμε να πάρουμε 8 δισεκατομμύρια. Για ποιο λόγο δεν πήραμε όσο το δυνατόν περισσότερα, προκειμένου να φύγουν από πάνω από τις πλάτες μας οι κερδοσκόποι, προκειμένου να φύγουν τα φώτα των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που σφυροκοπούν μήνες τώρα τη χώρα; Για ποιο λόγο; Πρέπει να δώσετε μια απάντηση.
Και βεβαίως, η απάντηση που εσείς δίνετε είναι μια σκληρή φοροεπιδρομή ενάντια στον ελληνικό λαό και το τι θα καταφέρετε είναι πλέον πασιφανές. Θα στεγνώσετε την αγορά, θα κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που συνεχώς λέτε ότι είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, θα αυξηθεί η ανεργία. Και έρχεται ο κ. Λοβέρδος και σας λέει με κάθε επισημότητα ότι οι άνεργοι στα τέλη του 2010 θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο.
Και ωραία, κάνετε αυτή τη φοροεπιδρομή. Δώστε μου, όμως, μια απάντηση στο ερώτημα που σας θέτω.
(AM)
(DE)
Τη στιγμή που οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά έχουν φτάσει τα 226,5 εκατομμύρια ευρώ, πού θα βρείτε τα έσοδα από αυτήν την φορολογική επιδρομή που ετοιμάζετε;
Ξέρετε ότι σήμερα, στη Λάρισα -θα διαβάσετε τον τοπικό Τύπο πιστεύω- έσκασε πάλι ένα μεγάλο κανόνι ακάλυπτων επιταγών. Σήμερα! Πάλι! Και αυτό είναι κάτι, το οποίο κατ’ επανάληψη συμβαίνει. Άρα, από πού θα αντλήσετε τα φορολογικά έσοδα που σχεδιάζετε να αντλήσετε; Αφού έχει καθίσει η αγορά και θα καθίσει ακόμη περισσότερο και θα χτυπηθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, θα μειωθεί ο τζίρος. Άρα, πού θα τα βρείτε;
Οι λύσεις υπάρχουν, τις έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψιν, τόσο εμείς όσο και ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Σας λέμε να κρατήσετε τα κεφάλαια στην πατρίδα, να μη φεύγουν στη Ρουμανία, στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και αλλού. Και αντί να κάνετε αυτό, δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη φύγει. Πάτε τώρα κάτι να κάνετε, αλλά πάλι με ατολμία. Να μας ακούτε και με τα δυο αυτιά, όχι μόνο με το ένα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Ένα λεπτό θα χρειαστώ.
Δεύτερον, χτυπήστε επιτέλους το παραεμπόριο. Φωνάζουμε συνεχώς, μήνες τώρα, οι Βουλευτές του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, ότι δισεκατομμύρια ευρώ φεύγουν έξω. Μόνο το λαθρεμπόριο που κάνουν οι λαθρομετανάστες κοστίζει ετησίως στο ελληνικό δημόσιο 4 δισεκατομμύρια ευρώ, 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η διαφυγή από το φόρο εισοδήματος και 2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι ο Φ.Π.Α. Συνεπώς, 4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως!
Επιτέλους, ενισχύστε το συνεταιριστικό αγροτικό κίνημα -αν θέλετε να λειτουργήσει η αναπνοή αυτή που λέγεται «αγροτική οικονομία»- στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, πυροδοτήστε συνθήκες που θα ανορθώσουν την οικοδομική δραστηριότητα της χώρας. Πίσω από την οικοδομή, βρίσκονται εκατόν είκοσι επαγγέλματα. Έτσι θα αρχίσει να μπαίνει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Δέκα δεύτερα.
Και βεβαίως, σε μια τέτοια κρίσιμη ιστορική συγκυρία για τα οικονομικά της χώρας, δεν μπορείτε να διαιρείτε τον ελληνικό λαό με νομοσχέδια εθνοκτόνα, με νομοσχέδια που πλήττουν τη συνοχή του ελληνικού λαού, αντί να ενισχύουν το εθνικό μας αίσθημα, τον πατριωτισμό μας, προκειμένου να ενισχύσουμε ο κάθε πολίτης από τη δική του πλευρά και στο μέτρο του δυνατού την πανεθνική προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να σηκωθεί η ταπεινωμένη σήμερα Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αστέριο Ροντούλη από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Ακολουθεί ο κ. Κωνσταντίνος Γείτονας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κύριε Γείτονα, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Απολογισμός του 2008 που κυρώνουμε για λόγους συνέχειας του κράτους –και το τονίζω- και κοινοβουλευτικής τάξης, αποτυπώνει την κλιμάκωση της δημοσιονομικής εκτροπής που κορυφώθηκε το 2009 με το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και οφείλεται –μη βρίσκουμε άλλοθι στη διεθνή κρίση- στην αποτυχημένη πολιτική της απελθούσας Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Να θυμηθούμε δε ότι για τον Προϋπολογισμό του 2008, πήγαμε σε εκλογές ώστε να γίνει ένας αξιόπιστος, αποτελεσματικός Προϋπολογισμός. Και τα αποτελέσματα από τη διαχείριση του 2008 είναι αυτά. Και δεν τα λέω εγώ, τα λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι απολύτως διαφωτιστική για τη δημοσιονομική σας διαχείριση, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Το έλλειμμα αναθεωρήθηκε επανειλημμένως. Ο στόχος τελικά ήταν να μειωθεί στο 3,4%, πήγε στο 5,2% και μετά πήγε ακόμα ψηλότερα. Τα εισπραχθέντα έσοδα για το 2008 υπολείπονται κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ των προβλέψεων, η στέρηση των φορολογικών εσόδων κατά 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ και συγχρόνως, έχουμε επιδείνωση στη σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων.
Οι ανείσπρακτες δε οφειλές τριπλασιάστηκαν από το 2003, έφθασαν στο 29,4% το 2008. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η αύξηση κατά 73% στα διαγραφέντα έσοδα. Οφείλεται κυρίως -και το επισημάναμε στην Επιτροπή, δεν είναι εδώ ο κ. Λέκας, που είναι;- στη διαγραφή οφειλής προστίμων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου της εταιρίας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ.
Είναι μια υπόθεση με πολλές σκιές, που διερευνά η Δικαιοσύνη. Σίγουρα, πρέπει να ξεκαθαρίσει για να μάθουμε τι συμβαίνει, γιατί απ’ αυτά που ακούσαμε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πραγματικά δεν βγάζουμε άκρη. Υπήρξε και σήμερα προσπάθεια από τη Νέα Δημοκρατία να αποδοθεί η ανάδειξη του θέματος είτε σε παραπλάνηση, είτε σε αντιπολιτευτικό εντυπωσιασμό.
Πού τον είδατε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας; Το Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει το θέμα. Εγώ σας έδωσα στην Επιτροπή τη 17η σελίδα της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι καμιά υπηρεσία ούτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε δημόσια υπηρεσία, είναι ανεξάρτητο δικαστήριο. Επίσης, η απόφαση που σας διάβασε ο Εισηγητής μας ο κ. Κουσελάς είναι σαφής. Λέει: «διαγραφή των προστίμων που είχαν βεβαιωθεί και επιβεβαίωση του 10%».
Για ποιες, λοιπόν, εντυπώσεις μιλάτε; Καμία διάθεση δεν είχαμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις με τέτοιο θέμα. Η Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το αναδεικνύει κι οφείλαμε να το επισημάνουμε. Οφείλουμε όλοι εδώ να ρίξουμε φως σ’ αυτήν την υπόθεση, έτσι ώστε να δούμε τι πραγματικά έγινε.
Όσον αφορά τις δαπάνες τώρα -έρχομαι στον Απολογισμό κι έρχομαι στις δαπάνες γιατί άκουσα ότι πάλι φταίει η κρίση - φταίει η διεθνής κρίση, γιατί οι δαπάνες είχαν προϋπολογιστεί 110 δισεκατομμύρια ευρώ και πήγαν 127 δισεκατομμύρια ευρώ; Έστω ότι η κρίση ανέστειλε κάποιες δραστηριότητες, υπελήφθησαν τα έσοδα στις δαπάνες. Όταν μάλιστα δε οι δαπάνες για επενδύσεις μόλις φτάνουν το 4%, είναι φανερό ότι εδώ έχουμε σπατάλη. Έχουμε αιμορραγία φόρων σε μη παραγωγικές δαπάνες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα και δεν μπορεί να λέτε ότι φταίει η διεθνής κρίση επειδή υπήρξε αυτή η σπατάλη. Τεράστια κονδύλια δεν είχαν γραφτεί καν στον Προϋπολογισμό, ούτε είχαν προβλεφθεί. Είναι μια ακόμη απόδειξη προχειρότητας και ανευθυνότητας.
Έτσι λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο εκτροχιασμός του 2009 ερχόταν αναπόφευκτα. Ήρθε αναπόφευκτα. Ήταν μια συνέχεια, ήταν ένας ακόμη κρίκος και κορύφωση στην αλυσίδα όλων αυτών των αποτυχημένων διαχειρίσεων στα δημόσια οικονομικά. Κι έτσι έφτασε το έλλειμμα στο 12,7% και το χρέος στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Η χώρα έχασε την αξιοπιστία της. Μπήκαμε υπό στενή επιτήρηση και δεχόμαστε τις αλλεπάλληλες κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Και δεν είχα κανένα λόγο να ξανατονίσω αυτό σήμερα, αν δεν άκουγα τον Εισηγητή και τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μας ζητούν και τα «ρέστα». Αντί μιας γενναίας αυτοκριτικής που περίμενα από τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, αντί να πουν κι εκείνοι ότι και από αυτόν τον Απολογισμό παίρνουμε κάποια μαθήματα σε σχέση με το πώς το πολιτικό σύστημα και η Κυβέρνηση διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά και να πούμε αλλαγές που πρέπει να κάνουμε, άρχισε σήμερα πάλι μια μομφή κατά της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άκουσα για ανεπάρκεια. Τεσσάρων μηνών Κυβέρνηση έγινε ανεπαρκής, ουσιαστικά γιατί σε τέσσερις μήνες δεν έφερε την άνοιξη.
Μας ζητήσατε και τα «ρέστα», κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, για τον ακριβό δανεισμό. Μα πληρώνουμε ακριβώς το «μάρμαρο» της δικής σας πολιτικής. Και όσο τα λέτε αυτά, προκαλείτε και το δημόσιο αίσθημα, την κοινή λογική. Πάτε κόντρα με την κοινή λογική, κακό του κεφαλιού σας για μένα.
Απ’ αυτή τη διαχείριση και απ’ αυτόν τον Προϋπολογισμό, που έγινε μάλιστα μετά από εκλογές και εσείς και όλο το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να βγάλει κάποια συμπεράσματα. Γιατί υπάρχουν αδυναμίες. Πέρα από τις διαχειριστικές αδυναμίες που επιδείξατε εσείς ως Κυβέρνηση -και όχι μόνο αδυναμίες και αβελτηρίες- υπάρχουν χρόνια προβλήματα σε σχέση με την κατάρτιση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
(XS)
(AM)
Κι αυτό είναι που πρέπει ν’ αλλάξει. Συμφωνώ -και νομίζω ότι το είπε ο κ. Φλωρίδης- ότι η μεγαλύτερη υπεραξία ή αξία αυτής της συζήτησης θα ήταν όλοι στο πολιτικό σύστημα και ιδίως τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, να βρούμε πραγματικά τι πρέπει να αλλάξουμε και πόσο γρήγορα πρέπει να τα αλλάξουμε, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν τέτοια πράγματα στη δημοσιονομική διαχείριση, τέτοιες αποκλίσεις.
Δηλαδή, ο προϋπολογισμός αυτός απεδείχθη τελείως πλασματικός. Οι αναθεωρήσεις γίνονται η μία πίσω από την άλλη, χωρίς καμία έγκριση της Βουλής. Δηλαδή αισθάνεται κάποιος πραγματικά πολύ άσχημα, να λέει ότι είχαμε έναν προϋπολογισμό και στο τέλος φτάσαμε σ’ έναν απολογισμό ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον προϋπολογισμό. Τότε πραγματικά προς τι ο προϋπολογισμός; Εκεί θα περίμενε κανένας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πραγματικά τη συμβολή σας.
Όσον αφορά τώρα την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση ως έχει χρέος και λαϊκή εντολή επιχειρεί –γιατί άκουσα ότι ασκήσατε κριτική στην Κυβέρνηση- ένα πρόγραμμα σωτηρίας για την έξοδο από την κρίση. Αυτό κάνει, αυτή είναι η λαϊκή εντολή, αυτό είναι το εθνικό της χρέος. Έξοδος που περνάει πρώτα απ’ όλα από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μας, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και στους εταίρους μας και στις αγορές που χάθηκε με την αλλοπρόσαλλη πολιτική.
Τα αναγκαία μέτρα που παίρνουμε περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης κι αυτά εξειδικεύονται ήδη. Χθες, θα έλεγα πραγματικά, ότι ήταν μία ημέρα των αποφάσεων εκείνων που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας. Αναφέρομαι στην ανακοίνωση των μέτρων για το φορολογικό, για την εισοδηματική πολιτική, για το ασφαλιστικό. Είναι μέτρα αναγκαία, δύσκολα και επώδυνα. Εκείνο όμως που έχουν χαρακτηριστικό –και σ’ αυτό θα πρέπει να σταθούμε- είναι ότι τηρούν τη δέσμευση για δίκαιη κατανομή των βαρών.
Στόχος μας, λοιπόν, μ’ αυτό το πρόγραμμα σωτηρίας είναι η αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Ο βασικός στόχος, είναι ο τρίτος, η αναθέρμανση της οικονομίας γιατί πρέπει γρήγορα να ξεφύγουμε από το τούνελ της ύφεσης. Αν δεν ξεφύγουμε από το τούνελ της ύφεσης, η οποιαδήποτε δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι εύθραυστη, θα είναι ευάλωτη.
Πρέπει να ξαναγυρίσει η Ελλάδα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Πρέπει να γίνει χώρα παραγωγής πλούτου, πρέπει να γίνει ανταγωνιστική οικονομία. Θέλω ιδιαίτερα, κύριε Υπουργέ, να τονίσω εδώ την ανάγκη προώθησης οποιωνδήποτε θεσμικών αλλαγών που απαιτούνται -και το έχετε πει κι εσείς ως Κυβέρνηση- στο θεσμικό πλαίσιο, σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως –διότι από εκεί θα ξεκινήσουμε- τα τρία αναπτυξιακά εργαλεία.
Αυτά είναι το ΕΣΠΑ, με το ζεστό χρήμα, είναι ο αναπτυξιακός νόμος η προσέλκυση επενδύσεων με τον αναπτυξιακό νόμο και είναι και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Εγώ αυτά τα τρία εργαλεία βλέπω, για να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης γιατί πρέπει να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης. Αλλιώς ό, τι και να κάνουμε θα είναι περιορισμένου ορίζοντα και θα είναι πάντα ευάλωτο σε σχέση με τα δημοσιονομικά.
Εδώ χρειάζεται λοιπόν, κύριε Υπουργέ, η ορθοπεταλιά που είπε ο Πρωθυπουργός και εδώ πρέπει να ρίξει το βάρος η Κυβέρνηση, στο θέμα της ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα τελειώσω στο ένα λεπτό που έχω, λέγοντας ότι η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για το οικονομικό μας ζήτημα. Όλα θα κριθούν κατά βάση στο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε ως χώρα. Και ποιο είναι; Να εφαρμόσουμε πιστά το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτό θέλει συστράτευση, φυσικά σωστή προετοιμασία και αποτελεσματική προώθηση από την Κυβέρνηση, αλλά και «πλάτη» από όλους, λαό και ηγεσία. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναβολών, αναστολών, πειραματισμών και πολύ περισσότερο ανυπακοών.
Η χώρα πρέπει να κερδίσει αυτή τη μάχη. Ο λαός διαισθάνεται αυτή την κατάσταση κι αυτή την ανάγκη. Η ώριμη, πιστεύω, στάση των πολιτών είναι βασικό εχέγγυο της επιτυχίας -και πρέπει να έχουμε σύμμαχο τους πολίτες σ’ αυτή την προσπάθεια- και η στάση αυτή δείχνει και το σωστό δρόμο στις ηγεσίες που πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι αδιάφορος, απών ή ενάντιος σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε μισό δευτερόλεπτο.
Σήμερα επίσης κι αύριο κρίνεται και η αλληλεγγύη της Ευρώπης. Είναι σημαντικό να εκφραστεί στην πράξη και να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση και στις αγορές, με μία κοινή στρατηγική και συντονισμένη δράση κατά των κερδοσκόπων που επιτίθενται ουσιαστικά στην ευρωζώνη και το κοινό μας νόμισμα.
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω λέγοντας ότι τα συμπεράσματα από τον απολογισμό που συζητάμε είναι άκρως διδακτικά γι’ αυτά που πρέπει να αποφύγουμε στο μέλλον, γι’ αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουμε, γι’ αυτά που πρέπει να προωθήσουμε συνολικά ως πολιτικό σύστημα. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Κωνσταντίνο Γείτονα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί-εκπαιδευτικοί τους από το 3ο Γενικό Λύκειο Πατρών Αχαΐας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Στο σημείο αυτό το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης για οκτώ λεπτά.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Γείτονα, δεν κατάλαβα. Ακυρώνετε ή κυρώνετε τον Προϋπολογισμό; Γιατί με τα επιχειρήματά σας τον ακυρώσατε και με την ψήφο σας θα τον κυρώσετε. Σχήματα οξύμωρα και αντιφατικά, επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά, σε μια Βουλή η οποία επιμένει να περπατάει πάνω σε ράγες και δεν μπορεί να ορθώσει ένα λόγο πειστικό αλλά ορθώνει, ένα λόγο παραπειστικό, εν πάση περιπτώσει.
Έχω μία εξαιρετική ικανοποίηση, γιατί αυτά που έλεγα εδώ σ’ εσάς και δεν έπιασαν τόπο στην Κυβέρνηση –δηλαδή το να πάμε να πούμε στην Ευρώπη ότι οι εξοπλισμοί μας ρίχνουν έξω, τα λεφτά που πετάμε από το παράθυρο δημιουργούν το έλλειμμα και το χρέος- έπεισαν δύο κόμματα στην Ευρωβουλή.
Το δικό μας, όπου ο Φάρατζ εχθές ήταν σαν να ήμουν εγώ στην Ευρωβουλή και επιχειρηματολογούσε υπέρ της Ελλάδας, κάποια αποσπάσματα πιθανώς να είδατε στον ΑΝΤΕΝΑ και ο «κόκκινος» Ντάνι ο οποίος απεδέχθη όλες αυτές τις εισηγήσεις, που έκανε πάνω κατόπιν οδηγιών μου, η κ. Τζαβέλλα.
Αυτά λοιπόν, που λένε οι ξένοι, γιατί δεν τολμούμε να τα πούμε εμείς; Και σήμερα, που πηγαίνει ο Πρωθυπουργός στον κ. Σαρκοζί, για να τύχει της οποιαδήποτε ευαρέσκειάς του, όπως και με την κ. Μέρκελ, θα του πουν «ναι μεν, αλλά τι θα πάρετε; Ναι μεν ψάχνουμε να βρούμε τη μέθοδο, αλλά τι θα πάρετε; Θα πάρετε τορπιλικά, θα πάρετε LEOPARD; Έχουμε καλά υποβρύχια. Τι θα πάρετε; Αεροπλανάκια, RAFAEL;» Αυτή δεν είναι η ουσία;
Εδώ μας λένε ότι πτωχεύουμε, εδώ μας λένε ότι δεν αντέχουμε, εδώ μας λένε ότι δεν περπατάμε, αλλά απ’ την άλλη «τι θα αγοράσετε;» Αυτή είναι όλη η ιστορία. Λοιπόν, αν δεν κλείσουμε αυτή την κάνουλα, ματαιοπονούμε όλοι σ’ αυτή την προσπάθεια.
Πράγματι η χώρα είναι σε εξαιρετική κρίση. Όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί. Και επειδή κάποιος συνάδελφος μίλησε για τον πατριωτισμό, ποιος είναι πατριωτισμός; Πατριωτισμός είναι όταν κινδυνεύει η χώρα να μπορείς να υπερβαίνεις τα όριά σου και να βλέπεις το καλό της χώρας και όχι το καλό του κόμματός σου. Πολύ δύσκολη απόφαση, κύριοι συνάδελφοι.
Εμείς στηρίζουμε κάποια μέτρα, τα οποία εξάλλου είναι απαραίτητα, αλλά ο πιο εύκολος τρόπος είναι να λαϊκίζουμε και να είμαστε έξω και να φωνάζουμε. Πουλάει, μαζεύει κουκιά. Ωραία.
Προσπαθώ να καταλάβω, η Κυβέρνηση αυτή είναι μια Κυβέρνηση μαζοχιστών, δηλαδή, τους αρέσει να τους βρίζουνε απ’ έξω αγρότες, εργάτες, δημόσιοι υπάλληλοι, οικονομισάριοι του δημοσίου, όπως αυτοί οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, ή πράγματι δεν έχει; Ανοίγει το σεντούκι, δεν υπάρχει μέσα. Να δώσει τι; Δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε σε μία πραγματικότητα;
Πού είναι το φταίξιμο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και πού είναι το φταίξιμο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας; Το φταίξιμο είναι ότι τόσα χρόνια κρατούσατε τον Έλληνα σε μια επίπλαστη ευδαιμονία και δεν μίλαγε κανείς.
(FT)
(XS)
Μας τα είπε ο Γερμανός Υπουργός. Επίπλαστη ευδαιμονία.
Πηγαίνεις έξω, φίλε κύριε Λαφαζάνη, σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης και το ραντεβού για δείπνο είναι στις 7,30-8.00. Στις δέκα η ώρα τα περισσότερα μαγαζιά του Λονδίνου γράφουν «τελευταίο σερβίρισμα». Εδώ δίνεις ραντεβού για φαγητό τις 12.00 το βράδυ!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η γεωγραφία δεν αλλάζει, κύριε Πρόεδρε, είμαστε Μεσόγειος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ναι, αλλά τι αλλάζει; Ότι κοιμάσαι στις 3.00 η ώρα και δεν δουλεύεις το πρωί. Και δεν δουλεύαμε ποτέ. Έξι μήνες το χρόνο δεν δουλεύουμε! Όταν πηγαίνεις τρεις η ώρα το πρωί για ύπνο δεν μπορείς να είσαι εφτά η ώρα στη δουλειά.
Και δεν μίλησε κανείς στον ελληνικό λαό. Δεν μίλησε για να του πει γι’ αυτήν την υπερκατανάλωση που κάνουμε!
Είμαστε σε μία στιγμή κρίσης και το προϊόν που πωλείται περισσότερο από κάθε τι άλλο ποιο είναι, ξέρετε; Οι πλάσμα τηλεοράσεις, λες και δεν βλέπουμε στις άλλες τηλεοράσεις. Ουρά οι διαφημίσεις, ουρά ο κόσμος στα μαγαζιά. Προχθές άνοιξε ένα μαγαζί στη Λεωφόρο Συγγρού και η ουρά ήταν 400 μέτρα για να πάρουνε πλάσμα. Λοιπόν, δεν έχουμε δημιουργήσει καταναλωτική συνείδηση. Τρώμε περισσότερα απ’ ό,τι παράγουμε.
Και εν πάση περιπτώσει, να πούμε κάποιες αλήθειες. Εάν δεν βάλουμε κάτω τον Έλληνα να δουλέψει, να βγάλει προϊόντα, δεν πρόκειται να βγούμε επάνω. Θα την περάσουμε την κρίση, με τη βοήθεια της Ευρώπης, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε, να μην κοροϊδευόμαστε.
Ερωτώ, κύριε Υπουργέ, την άλλη μέρα τι προϊόν θα πουλήσουμε; Τι ; Πείτε μου ένα φουγάρο που κάπνισε αυτά τα χρόνια. Πείτε μου ότι άνοιξαν αυτές οι πέντε μονάδες και πουλάνε στο εξωτερικό αυτά τα πράγματα. Δεν έχουμε τίποτα. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσουμε. Μέχρι τότε, όμως, να προχωράμε με έξυπνους σχεδιασμούς που δεν κοστίζουν στο λαό.
Είπα στη Νέα Δημοκρατία για τους ημιυπαίθριους χώρους. Το παρέλαβε το σαρακατσάνος, το έφερε κολοβό, το πήρε η κυρία Μπιρμπίλη και το πέταξε. Χαμένα λεφτά έτοιμα. Επαναλαμβάνω, ημιυπαίθριοι χώροι. Επαναλαμβάνω, αυθαίρετα. Έχουμε ενάμισι εκατομμύριο αυθαίρετα. Μπορούμε να τα γκρεμίσουμε; Πάρτε όλες τις μπουλντόζες της Ευρώπης, αλλά δεν μπορείτε να τα γκρεμίσετε. Εφόσον δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε, γιατί ταλαιπωρούμε έναν πολίτη του οποίου δεν του δίνουμε ρεύμα και προσπαθεί να βρει από το υγραέριο και γιατί δεν παίρνουμε λεφτά; Δεν υπάρχει Έλληνας φτωχός, λιγότερος φτωχός ή πλούσιος που θα του πεις σου νομιμοποιώ το σπίτι και δεν θα πληρώσει. Έτοιμα λεφτά. Πηγαίνετε να τα πάρετε. Δεν πηγαίνετε.
Σας λέω εδώ πέρα, εδώ και ενάμισι χρόνο έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου, να φέρουμε τα λεφτά μέσα και να ελαστικοποιείστε το πόθεν έσχες. Όχι, όχι μου λέγατε, όπως μου έλεγαν εδώ κάποιοι τα μαύρα λεφτά, χρήματα λευκής σαρκός, ναρκωτικά, όλα αυτά. Λες και όλοι οι Έλληνες κάνουν αυτή τη δουλειά. Όλοι οι Έλληνες έχουν μαύρα λεφτά, λίγα ή περισσότερα.
Έρχεστε και λέτε «για να φέρεις τα λεφτά, 5% να τα φέρεις μέσα, 8% εάν τα αφήσεις έξω» κ.λπ. Και; Τι με ενδιαφέρει το έξω; Τι με ενδιαφέρει εμένα να μείνουν έξω; Εμένα με ενδιαφέρει να έρθουν μέσα και για να έλθουν μέσα πρέπει να τον γλυκάνεις. Δεν έχουμε το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας που ο Μπερλουσκόνι είπε 5%. Εδώ υποπτεύεται ο ένας και τον εαυτό του και την μητέρα του και πολύ περισσότερο τις τράπεζες.
Δώστε τους κίνητρο! Και το κίνητρο είναι ένα. Εκεί που τα έχεις στην Ελβετία και σε άλλες χώρες είναι μηδενικό το επιτόκιο. Φέρε τα εδώ και για τρία χρόνια δεν σου φορολογώ τους τόκους. Αυτό είναι το κίνητρο για τα φέρει. Είναι λάθος η διαδρομή την οποία κάνατε, είναι μεγάλο λάθος. Δεν θα έρθουν λεφτά. Θα αποτύχει το μέτρο, όπως απέτυχε επί εποχής κ. Αλογοσκούφη.
Εγώ, λοιπόν, θα σας προτείνω ορισμένα πράγματα. Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα λίγο την προσοχή σας. Σας έχω έτοιμα λεφτά. Απ’ όλο αυτό που φέρνετε τώρα, δεν πρόκειται να μαζέψετε περισσότερα από 4 ή 5 δισεκατομμύρια. Αυτοί είναι οι υπολογισμοί σας, όπως άκουσα από τον Υπουργό σας. Εγώ σας έχω 15 δισεκατομμύρια έτοιμα, χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ σήμερα ο Έλληνας πολίτης. Θα μαζέψετε τις κατασκευάστριες εταιρείες των εθνικών οδών που έχουνε τα διόδια και θα τους πείτε -ακούστε με κύριε Υπουργέ, είναι μία έξυπνη λύση που θα σας λύσει χέρια και θα βοηθήσει και λίγο στο θέμα που συζητάγαμε χθες με τους μετανάστες, οι οποίοι τώρα δεν έχουνε δουλειά και έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζουν την εγκληματική τους δραστηριότητα- «πηγαίνετε πέντε χρόνια παραπίσω, σας επιμηκύνω τη σύμβαση για πέντε χρόνια και με αυτά τα χρήματα θέλω να μου κάνετε αυτά τα έργα σήμερα, τώρα». Έχω μιλήσει σχεδόν με όλες και όλες δέχονται αυτή τη στιγμή να κάνουν όλα τα δημόσια έργα που έχει ανάγκη η χώρα, χωρίς καμιά χρηματοδότηση, δηλαδή δεκαπέντε δισεκατομμύρια έργα, που σημαίνει ότι θα δουλέψουνε τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι, αύριο, χωρίς να χάσουμε τίποτα.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Και γιατί δεν συνεχίζουν αυτά που κάνουν, κύριε Πρόεδρε, και τα έχουν σταματήσει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Για δημόσιες δαπάνες δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε εμείς. Ενώ λοιπόν, μ' αυτό που λέω, κυρία Αντωνίου –ακούστε με λίγο- είναι να τελειώνει το 30. Τι πειράζει να πάμε στο 35; Πείτε μου. Αυτά τα χρήματα όμως τα καρπούμαι σήμερα εγώ με δημόσια έργα. Και επειδή στα δημόσια έργα -μην κοροϊδευόμαστε- το κεφάλαιο χρησιμοποιεί μετανάστες, λαθρομετανάστες, θα δουλέψουνε κάποιοι από αυτούς και θα παύουν να εγκληματούν. Άρα κερδίζουν και αυτοί τους οποίους εσείς προστατεύετε.
Άρα λοιπόν, το δικό μου μέτρο κατατείνει προς μια συγκεκριμένη πορεία, σε μια πορεία ανάπτυξης που δεν υπάρχει τώρα. Σε έργα που δεν θα χρειαστεί να βάλουμε ούτε ένα ευρώ!
Εν πάση περιπτώσει, εάν θέλετε λεπτομέρειες σας παραπέμπω και σε Οδηγίες οι οποίες υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση προς αυτή την κατεύθυνση. Και θα σας πω και το άλλο: Το έκανε ο Νικολά Σαρκοζί. Κάντε ένα τηλέφωνο τώρα στον Πρόεδρο και ρωτήστε τον, «αυτό που έκανε ο Σαρκοζί δεν σου λέει πώς το έκανε στη Γαλλία, και δημιούργησε έσοδα τα οποία δεν είχε;».
Εάν θέλετε, λοιπόν, υπάρχουν τρόποι να κινήσουμε τη μηχανή, υπάρχουν και ιδέες. Αρκεί να καθαρίσετε καλά τα αυτιά σας και να ακούτε αυτά που σας λέμε. Τα ακούτε σε σπασμένο τηλέφωνο, τα φέρνετε λάθος και με λάθος αποτελέσματα.
Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να βγει η χώρα από την κρίση. Δεν είμαστε απροσάρμοστοι σαν κάποιους άλλους να ερχόμαστε εδώ εν ώρα κρίσεως και να πυροβολούμε την προσπάθεια αυτή την οποία κάνετε εσείς και την οποία εν πάση περιπτώσει με ένα τρόπο παρακολουθεί η Νέα Δημοκρατία και με έναν άλλο τρόπο παρακολουθούμε εμείς, για το καλό και μόνο της Ελλάδος.
Γιατί εάν βουλιάξει το πλοίο δεν με ενδιαφέρει εάν λέγετε Παπανδρέου ή λέγεται Καραμανλής ή όπως αλλιώς ή όπως αλλιώς. Το πλοίο «Ελλάς» δεν πρέπει να βουλιάξει! Και κάποιοι πρέπει να σταματήσουν να βάζουν νάρκες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιο Καρατζαφέρη.
Ακολουθεί ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας από τη Νέα Δημοκρατία για δέκα λεπτά, από του Βήματος.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει απόφαση και να πει στον ελληνικό λαό, εάν πραγματικά έχουμε παγκόσμια οικονομική κρίση ή δεν έχουμε. Διότι εάν δεν έχουμε παγκόσμια οικονομική κρίση, δεν νομίζω κύριε Υπουργέ, και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και την Ιρλανδία, την Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία να κυβερνούσε ο κ. Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία. Γιατί και οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν χειρότερη οικονομική κρίση απ’ αυτήν που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Επιλέξτε, λοιπόν, εάν για την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι υπεύθυνη η Νέα Δημοκρατία ή είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Αυτός λοιπόν, ο Προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα του 2008, υλοποιήθηκε στην δυσκολότερη οικονομική περίοδο, όταν ολόκληρη η ευρωπαϊκή ήπειρος συνταρασσόταν από εκατομμύρια απολύσεις, οι οποίες συνέβαιναν σε μεγάλες και μικρές βιομηχανίες.
Σήμερα, όμως, έχουμε δύο γεγονότα πάρα πολύ σημαντικά με πολιτική και οικονομική χροιά, κύριε Υπουργέ. Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο βρίσκεται ελληνική κυβέρνηση η οποία κάνει δύο πράγματα πρωτόγνωρα. Αποφασίζει να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Αυτό ανακοινώσατε χθες. Όταν κόβονται τα επιδόματα κατά 10% σημαίνει ότι ο μισθός, τα χρήματα που έμπαιναν στην οικογένεια του κάθε εργαζόμενου θα είναι λιγότερα από αυτά που έπαιρνε το 2009. Μη μου πείτε ότι λαϊκίζουμε; Η μείωση των επιδομάτων κατά 10% σημαίνει μείωση μισθών.
Δεύτερον, καλείτε και τους ανέργους να πληρώσουν το μάρμαρο για την κρίση.
(EP)
(2FT)
Και πώς τους καλείτε τους ανέργους; Αυξάνετε το φόρο για τη βενζίνη. Οι άνεργοι δεν κυκλοφορούν με αυτοκίνητα; Ξέρετε πόσο είναι η ετήσια επιβάρυνση σε ένα αυτοκίνητο, σε έναν οδηγό που κάνει μία μέση κυκλοφορία 15.000 χιλιομέτρων το χρόνο; Ένας μισθός είναι, 1.000 ευρώ, περίπου, επιπλέον είναι η επιβάρυνση από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, κύριε Υπουργέ.
Δηλαδή τι κάνετε τώρα; Δίνετε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης για το 2010 150 ευρώ σε δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες, τους παίρνετε 1.000 ευρώ με την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης, τους μειώνετε και το βασικό τους μισθό, άρα στην ουσία κάνατε αυτό που φοβόταν όλη η ελληνική κοινωνία. Καταργήσατε και τον 13ο και τον 14ο μισθό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των χθεσινών εξαγγελιών του Πρωθυπουργού και των Υπουργών σας. Δεν υπάρχουν πλέον 14 μισθοί στην Ελλάδα, υπάρχουν μόνο 12.
Και με ποιο μέτρο που ανακοινώσατε χθες πλήττεται το μεγάλο κεφάλαιο, αυτούς που λέγατε τόσα χρόνια ότι ευνόησε η Νέα Δημοκρατία; Χαρίσαμε, λέγατε, δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Τη μία φορά μας λέγατε 5 δισεκατομμύρια ευρώ, την άλλη 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Πάρτε αυτά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που χάρισε η Νέα Δημοκρατία στις τράπεζες. Γιατί δεν τα παίρνετε; Γιατί δεν μειώνετε τα επιτόκια καταθέσεων, τα επιτόκια αγορών των πιστωτικών καρτών από το 19% στο 3%;
Εσείς στενοχωριέστε και σας πειράζει και θυμώνετε, όταν ασκείται κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έχετε καταλάβει ότι είστε Κυβέρνηση. Δεν έχετε καταλάβει ότι αυτό που εξαγγείλατε χθες, δηλώνει μία Κυβέρνηση η οποία είναι σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Μίλησε ο κ. Φλωρίδης, προηγουμένως, για τέλος εποχής της ασυνέπειας. Μα, η πολιτική την οποία εφαρμόζετε εδώ και τέσσερις μήνες είναι μνημείο ασυνέπειας, κύριε Υφυπουργέ.
Πάτε να βρείτε ένα ψηφοφόρο σας, έναν Έλληνα πολίτη που ψήφισε ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί πίστεψε αυτό που έλεγε ο κ. Παπανδρέου και όχι αυτό που έλεγε ο κ. Καραμανλής. Και τι λέγατε προεκλογικά; Δεν θα παγώσουμε εμείς τους μισθούς. Όχι μόνο τους παγώσατε, αλλά μειώσατε τους μισθούς των εργαζομένων.
Είπατε προεκλογικά ότι θα μειώσετε τα επιδόματα των υπαλλήλων; Είπατε ότι θα επιβάλλετε φόρο στα καύσιμα, ότι θα αυξήσετε την τιμή της βενζίνης; Δύο πηγές εσόδων έχει η Ελλάδα, δεν έχουμε βαριά βιομηχανία, τον τουρισμό και τη ναυτιλία έχουμε. Τους είπατε ότι θα καταργήσουμε τα δύο αντίστοιχα Υπουργεία και περιμένετε να έχετε έσοδα από τον τουρισμό και από τη ναυτιλία;
Γι’ αυτό επιβαρύνετε τον ελληνικό λαό, όλα τα λαϊκά στρώματα αδιακρίτως. Γι΄ αυτό είναι φορομπηχτική η πολιτική σας. Γι’ αυτό και φωνάζει ο κόσμος έξω. Δεν έχουν κοινωνική συναίνεση τα μέτρα σας. Πού την είδατε τη λαϊκή συναίνεση; Πού την είδατε την κοινωνική συμμετοχή; Ποιος Έλληνας πολίτης μισθοσυντήρητος σας έδωσε το δικαίωμα να εφαρμόσετε αυτά τα μέτρα, τα οποία εξαγγείλατε;
Και έρχεσθε από την άλλη και κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία. Με τη δική σας πολιτική έχουμε την επίθεση των κερδοσκόπων. Πεντέμισι χρόνια κυβερνούσαμε, ούτε μία φορά μας επετέθησαν οι κερδοσκόποι. Διερωτάσθε γιατί έχουμε επίθεση κερδοσκόπων τώρα; Γιατί επελέγη αυτή η χρονική στιγμή;
Γιατί από την μία μέρα που αναλάβατε τη διακυβέρνηση μέχρι την επόμενη, διαπιστώσατε ως δια μαγείας, λες και είχατε χρόνια το κρατικό και οικονομικό μηχανισμό της χώρας, ότι το έλλειμμα δεν είναι 6,5% αλλά είναι 12,7% του ΑΕΠ.
Πότε προλάβατε, κύριε Υπουργέ και μελετήσατε όλα τα στατιστικά στοιχεία από τις 4 Οκτωβρίου που γίνατε κυβέρνηση και 6 Οκτωβρίου ανακοινώσατε ότι το έλλειμμα είναι 12,7%; Και σας ρωτώ ευθέως και να προσκομίσετε έγγραφη έγκριση, όχι λόγια των ευρωπαϊκών οργάνων και της EUROSTAT, εάν η EUROSTAT εγγράφως απεδέχθη το ύψος του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο αναφέρετε, το 12,7%. Συμφωνεί η EUROSTAT; Είναι 12,7% το δημόσιο χρέος ή δεν είναι, κύριε Υπουργέ;
Αλλά όταν μία κυβέρνηση ανεβάζει από τη μία μέρα στην άλλη στα ύψη το δημόσιο χρέος, ανοίγει το δρόμο στα κερδοσκοπικά παιχνίδια. Και επί δύο μήνες δίνετε βαρύτητα σε αυτά που έλεγαν οι διεθνείς οίκοι, οι ανταγωνιστικοί, οι οποίοι δεν προέβλεψαν την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι διεθνείς οίκοι που έλεγαν την προηγούμενη που φαλίρισε η Lehman Brothers ότι είναι υγιής μηχανισμός και οικονομικός κολοσσός και την επόμενη έχασε τα κεφάλαιά της. Είναι οι ίδιοι οίκοι που έλεγαν ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει μέλλον οικονομικό και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να έχει κέρδη, κύριε Υπουργέ.
Αυτά, λοιπόν, τα μέτρα, τα οποία ανακοινώσατε τις τελευταίες μέρες, αποτελούν τη χειρότερη εισοδηματική και φορολογική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών.
Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για το χρέος της χώρας μας των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, μπορείτε να μου πείτε, κύριε Υπουργέ, πόσο δημόσιο χρέος παραδώσατε στη Νέα Δημοκρατία; Ήταν 180 δισεκατομμύρια ευρώ το 2004; Ήταν 200 δισεκατομμύρια ευρώ; Να δεχθώ το ελάχιστο δημόσιο χρέος που παραλάβαμε από σας. Γιατί να μας παραδώσατε τόσο μεγάλο δημόσιο χρέος; Είκοσι χρόνια κυβερνήσατε χωρίς παγκόσμια οικονομική κρίση. Όλα σας πήγαιναν ρολόι. Και δημιουργήσατε μία Ελλάδα με 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος, που για να το ξοφλήσουμε, να το πληρώσουμε εμείς, μόνο για τους τόκους, έπρεπε κάθε χρόνο να δίνουμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ, επί έξι, δηλαδή 75 δισεκατομμύρια ευρώ;
Γιατί δεν μας παραδώσατε μηδενικό δημόσιο χρέος μετά από είκοσι χρόνια διακυβέρνησης; Και φυσικά με την πολιτική σας ανατρέπεται όλο το οικοδόμημα, το θεωρητικό τουλάχιστον, που πιστεύαμε όλοι μας για το τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, σημαίνει σύγκλιση μισθών, κοινωνικών παροχών.
Δυστυχώς από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν περάσει 30 ολόκληρα χρόνια, τα 20 κυβερνήσατε εσείς και αντί να συγκλίνουμε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αποκλίνουμε με αυτή σας την πολιτική σας. Διότι ο μισθός του εργαζόμενου στην Ιρλανδία είναι 4.000 ευρώ και στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 700 ευρώ και σήμερα τον πηγαίνετε ακόμη πιο κάτω.
Αντιλαμβάνεσθε, λοιπόν, πως η πολιτική σας δεν είναι ούτε καν σε πλήρη σχέση με αυτά που υποσχεθήκατε προεκλογικά και κυρίως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις ανάγκες του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Τζίμα.
Το λόγο έχει ο κ. Θεόδωρος Καράογλου.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Ισολογισμό και Απολογισμό του ελληνικού κράτους για το έτος 2008 γίνεται και συμπίπτει με μία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.
Σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν νεκρώσει. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που το εισόδημα, το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται.
Σας θυμίζω ποια ήταν η δική σας στάση, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 υπεύθυνα, ρεαλιστικά, αντικειμενικά ο Κώστας Καραμανλής -και μάλιστα στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου- μίλησε για πάγωμα των μισθών. Τότε υπήρχε από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σημερινού Πρωθυπουργού, η ανεύθυνη στάση με το γνωστό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν και υποσχόμαστε άνοδο των μισθών σε ποσοστό μεγαλύτερο του τιμαρίθμου».
Αν μη τι άλλο, λοιπόν, αποδείχθηκε πολύ σύντομα σε όλο τον ελληνικό λαό ότι λέγατε ψέματα και αυτό αποδεικνύεται από το ότι, όπως είπα και πριν, σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους μειώνετε τους πραγματικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους, με την περικοπή του 10% των επιδομάτων που πλήττει τους πάντες, ανεξαρτήτως του ύψους των επιδομάτων, με τη μείωση κατά 30% των εξόδων κίνησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων και βεβαίως με την προαναγγελθείσα εφαρμογή της ενιαίας φορολογικής κλίμακας που αυτό σημαίνει ότι χάνονται και τα όποια φορολογικά πλεονεκτήματα είχαν τα επιδόματα κάποιων δημοσίων υπαλλήλων.
(AS)
(2PS)
Αν λοιπόν, αυτά τα συνδυάσουμε με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με την ήδη νομοθετημένη αύξηση στα τσιγάρα και στα ποτά, με την επιστροφή φόρων που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταργήσει –και αναφέρομαι στους φόρους γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών- τότε λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι το όλο πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, έχουμε αυτή την πρωτοφανή και καθολική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην πραγματοποιούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε χθες να ρίξει ακόμη λίγο λάδι στη φωτιά. Έτσι λοιπόν χθες, παραμονή της ήδη εξαγγελθείσας και πραγματοποιούμενης σήμερα απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η Κυβέρνηση έκανε ταυτόχρονα μια ομοβροντία από ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική.
Όσον αφορά, την εισοδηματική πολιτική τα έχουμε ήδη πει. Για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση των πραγματικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα πάγωμα των συντάξεων.
Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, συνεχίζεται η φοροεπιδρομή που ήδη ξεκίνησε με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών, ενώ παράλληλα πολλές ασάφειες, πολλά κενά και ερωτηματικά, αναδεικνύονται για την υλοποίηση των συγκεκριμένων βασικών αρχών -γιατί ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο δεν είδαμε!- ενώ στο ασφαλιστικό ζήτημα, που είναι ένα κολοσσιαίο επίσης ζήτημα, προκύπτει μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλετε να απαντήσετε, γιατί οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού ήταν ιδιαίτερα θολές, αποσπασματικές και νεφελώδεις, για το αν παραμένει ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος ασφάλισης, ή αν προωθείτε ένα άλλο, διαφορετικό σύστημα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.
Έχετε κάνει τις αντίστοιχες μελέτες για ό,τι έχετε ανακοινώσει ή για ό,τι σχεδιάζετε; Διασφαλίζεται η τριμερής χρηματοδότηση; Διασφαλίζεται το ύψος των συντάξεων; Οφείλετε, αν μη τι άλλο, σε όλους τους εργαζόμενους να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, που καλοπροαίρετα σας θέτουμε. Γιατί το να μιλάς γενικώς και αορίστως και να εξαγγέλλεις νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να ξεκαθαρίζεις συγκεκριμένα σημεία, αν μη τι άλλο, βλάπτει τη δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
Από τους τεσσεράμισι μήνες περίπου που είστε Κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και τις διεθνείς αγορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δυστυχώς κυβερνάτε στα τυφλά, χωρίς πρόγραμμα. Είστε μία Κυβέρνηση ερασιτεχνών που συνεχώς αυτοσχεδιάζετε, και μάλιστα αυτοσχεδιάζετε εις βάρος του ελληνικού λαού.
Απόδειξη αυτού είναι ότι το Spread, τον Οκτώβρη του 2009, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ήταν περίπου στις 110 μονάδες βάσης και μέχρι πριν από λίγες μέρες, πριν ανακοινωθεί η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τη βοήθεια της ελληνικής οικονομίας και άλλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προβλήματα, είχε ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσεις. Αυτό είναι απόδειξη ότι οι διεθνείς αγορές και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο και ότι βαδίζετε γενικώς στα τυφλά.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνω βεβαίως, ότι είστε ιδιαίτερα τυχεροί, γιατί απέναντί σας έχετε μία σοβαρή, υπεύθυνη, συνεπή και μετριοπαθή Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ούτε σας μοιάζει ούτε θέλει να σας μοιάσει και δεν θα λέει αυτά που λέγατε εσείς στο παρελθόν «όχι» σε όλα, γενικώς και αδιακρίτως.
Εμείς θεωρούμε –όπως είπε και ο Πρόεδρος μας- ότι η συναίνεση είναι πολιτική αρετή και γι’ αυτό το λόγο θα κρίνουμε, με βάση τις παρουσιαζόμενες πρωτοβουλίες και το παρουσιαζόμενο νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης. Όπου χρειάζεται να πούμε «ναι», θα πούμε «ναι» και όπου χρειάζεται να πούμε «όχι» θα πούμε «όχι». Θα εξηγήσουμε όμως, γιατί λέμε «όχι» και όχι μόνο αυτό αλλά θα καταθέσουμε και την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση.
Συναίνεση βεβαίως, δεν σημαίνει παράδοση άνευ όρων. Συναίνεση δεν σημαίνει, να ανέχεσαι τις προσβολές και τις ύβρεις από την πλευρά της Κυβέρνησης αδιαμαρτύρητα, γιατί θα πρέπει να επικρατήσει ένα κλίμα νηφαλιότητας, ηρεμίας στην πολιτική ζωή. Συναίνεση δεν σημαίνει να μην απαντάς σε αστήρικτες κατηγορίες, όπως αυτή που είδαμε πριν από μερικές μέρες όταν συζητιόταν στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σχετικά με το περίφημο «σκάνδαλο» της «Ακρόπολις».
Κύριε Υφυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από εσάς μιλήσατε για σκάνδαλο σχετικά με τη διαγραφή 5.500.000.000 ευρώ από τη χρηματιστηριακή επιχείρηση «Ακρόπολις». Πρέπει λοιπόν, να αποδείξετε και να τεκμηριώσετε το σκάνδαλο αυτό, για το οποίο αφήσατε σαφή υπονοούμενα σε βάρος της προηγούμενης Κυβέρνησης και σε βάρος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να μας πείτε πότε ανακαλύψατε το θέμα αυτό, τί κάνατε όταν το ανακαλύψατε, πότε το παραπέμψατε στον Εισαγγελέα -αν το παραπέμψατε- αν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι;
Γιατί οι πληροφορίες που εμείς έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι ήταν μία καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία που δεν έχει κανένα απολύτως χαρακτήρα σκανδάλου. Είναι προφανές, ότι κανένα ποσό δεν διεγράφη, απλώς εκκρεμεί στα φορολογικά δικαστήρια η υπόθεση, αφού βεβαιώθηκε το 10%, όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Εμείς, όμως θέτουμε τα ερωτήματα αυτά και περιμένουμε την απάντησή σας. Διότι, διαφορετικά –θα μου επιτρέψετε να πω- πως αν το αφήσετε γενικώς και αορίστως να αιωρείται, τότε απλώς συκοφαντείτε. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δώσετε τις απαντήσεις σας και είναι όπως εμείς έχουμε πληροφορηθεί ότι δηλαδή δεν υπάρχει απολύτως κανένα σκάνδαλο, τότε θα πρέπει να ζητήσετε και μία μεγάλη συγγνώμη από την παράταξη αυτή που συκοφαντήσατε και διασύρατε χωρίς κανένα λόγο.
Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στην κύρωση Ισολογισμού και Απολογισμού του ελληνικού κράτους για το 2008. Κατ’ αρχήν, θα επισημάνω -γιατί μ’ αρέσει να είμαι αντικειμενικός- ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έρχεται σχετικά νωρίς. Στις αρχές δηλαδή, Φεβρουαρίου έρχεται η κύρωση για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό για το 2008. Στο παρελθόν ερχόταν στα δύο χρόνια περίπου.
Θα πρέπει βεβαίως, ο στόχος που υπάρχει μέσα στα μέλη της ανάλογης Επιτροπής, να γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει δηλαδή, να συζητιέται ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός ενός έτους του κράτους, τον αμέσως επόμενο χρόνο -και μάλιστα- έως τον Οκτώβριο του επόμενου χρόνου, για να είναι επίκαιρος.
Υπάρχει επίσης, ένα σοβαρό ζήτημα που ακόμη εκκρεμεί και είναι ένα αίτημα ομόφωνο της αρμόδιας Επιτροπής Ισολογισμών και Απολογισμών του ελληνικού κράτους, ότι δηλαδή η επιτροπή αυτή θα πρέπει να στηριχθεί με επιστημονικό και τεχνοκρατικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει.
Στο σημείο αυτό, σας θυμίζω βέβαια ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως Κυβέρνηση παλαιότερα, φρόντισε να λύσει δύο από τα σημαντικά ζητήματα που κάθε φορά αναδεικνύαμε στην Επιτροπή αυτή. Πρώτα-πρώτα, ενσωματώθηκαν για λόγους διαφάνειας όλοι οι ειδικοί λογαριασμοί στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό δεδομένο.
Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πότε θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου με 800 ευρώ, για να ενσωματώσουν τους ειδικούς λογαριασμούς, και ήδη δουλεύουν 6 μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί ακόμα.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Υπάρχουν ειδικοί λογαριασμοί;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Γίνεται μία διαδικασία ενσωμάτωσης των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό. Έχουν προσληφθεί συνολικά 100 άτομα σε όλη την Ελλάδα για τη διαδικασία αυτή, και εδώ και 6 μήνες δεν έχουν πληρωθεί. Σας παρακαλώ, να δείξετε την προσωπική σας ευαισθησία για να τελειώσει το θέμα αυτό. Είναι άδικο, εργαζόμενοι με σύμβαση έργου των 800 ευρώ, εδώ και 6 μήνες να μην έχουν πληρωθεί!
Συνεχίζω λοιπόν, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία φρόντισε και προχώρησε στην αναβάθμιση της Επιτροπής Ισολογισμού και Απολογισμού, προσθέτοντας ακόμα μία πάρα πολύ σημαντική αρμοδιότητα, την παρακολούθηση δηλαδή, του τρέχοντος προϋπολογισμού.
Στο δια ταύτα τώρα. Με τη σημερινή συζήτηση θα πρέπει να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2008, ενδεχόμενες αποκλίσεις του προϋπολογισμού από τους τεθέντες στόχους και να εκτιμήσουμε τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν αυτές οι αστοχίες των προβλέψεων του προϋπολογισμού.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, τελειώνω σε ένα λεπτό.
Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, να πω ότι πράγματι υπολείπονται του στόχου κατά 7%, περίπου δηλαδή, κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα συγκρίνουμε όμως, με τα έσοδα του 2007, είναι αυξημένα περίπου κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2008 ήταν η χρονιά που ξέσπασε η μεγάλη, η παγκόσμια οικονομική κρίση και από τα μέσα του 2008 άλλαξαν όλα τα δεδομένα, σε όλες τις χώρες του πλανήτη.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείο αυτό, ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος ήταν της τάξης του 2,8%, το τρίτο εξάμηνο έπεσε στο 0,7% και στο σύνολο του χρόνου ήταν στο 2%. Ήταν λιγότερο βεβαίως, σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ του 2007, αλλά πολλαπλάσιο της αντίστοιχης αύξησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δαπάνες είχαν μία μικρή αύξηση κατά 477.000.000 ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για συντάξεις, στην αύξηση των δαπανών για την επιχορήγηση του ΝΑΤ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στην αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και στην πληρωμή αυξημένων επιτοκίων, λόγω ανόδου των επιτοκίων αυτών, απόρροια της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Όλα αυτά γίνονταν βεβαίως σε ένα ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον, ένα περιβάλλον που από τα μέσα του 2008, δεν είχε καμία σχέση με το περιβάλλον που είχαμε μέχρι τότε, ένα περιβάλλον το οποίο επηρέασε τις οικονομίες όλων των κρατών του κόσμου και βεβαίως, μία οικονομία όπως ήταν η ελληνική, που προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της ακόμη περισσότερο.
(BM)
(2AS)
Με αυτή τη λογική –και κλείνοντας, για να μην καταχραστώ το χρόνο σας- θα πω ότι πραγματικά το 2008, παρά το ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, η Κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε να κλείσει τον Απολογισμό του ελληνικού κράτους με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις, όσον αφορά τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες. Θεωρώ ότι υπήρξε μια χρηστή και δίκαιη οικονομική διαχείριση και γι’ αυτό το λόγο προτείνω την έγκριση του Απολογισμού, Ισολογισμού του ελληνικού κράτους για το έτος 2008.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Καράογλου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από 3ο Γενικό Λύκειο Πατρών Αχαΐας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το Νομό Τρικάλων, κ. Χρήστος Μαγκούφης, για δώδεκα λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ: Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, μετά την ψήφιση και κύρωση του Απολογισμού και Ισολογισμού του 2007 το Νοέμβριο του 2009, ερχόμαστε σήμερα να κυρώσουμε τον Απολογισμό και Ισολογισμό του 2008, θέτοντας τέρμα στις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που επέβαλε η πολιτική λειτουργία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αθετούσε επί μακρόν τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 79 του Συντάγματος για τη σχετική κύρωση σε χρονικό διάστημα ενός έτους.
Σήμερα, πιστοί στις δεσμεύσεις έναντι του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, που δικαιούται να γνωρίζει τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας, σε χρόνο ρεκόρ για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα, έρχεται προς συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια ο Απολογισμός και Ισολογισμός του 2008, ενώ παράλληλα επισημαίνω πως εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθεί προς συζήτηση και κύρωση στη Βουλή ο Απολογισμός και Ισολογισμός του 2009, καθ’ ότι γνωρίζουμε καλά να πειθαρχούμε στις συνταγματικές επιταγές, αλλά και να αποδεικνύουμε την αξιοπιστία της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου και της παράταξής μας.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, με τον Απολογισμό και Ισολογισμό του κράτους αποτυπώνονται τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού και των εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμών και επιτελείται η λογοδοσία της Κυβέρνησης σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Τη λογοδοσία, την οποίαν ο συνταγματικός νομοθέτης θέσπισε, με ειδικό έλεγχο πρώτα από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο συντάσσει τη σχετική έκθεση και στη συνέχεια από την Ειδική Επιτροπή Βουλευτών, που βέβαια δεν μπορούσε, προφανώς μεταξύ άλλων, να αντέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε για το 2008, ούτε για το 2009.
Έτσι, υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας σε όλους τους τομείς, προσέφυγε σε πρόωρες εκλογές. «Της δεινής απολογίας, προτιμώ τη φυγή», ίσως να σκέφθηκε ο κ. Καραμανλής και παρέδωσε άρον-άρον την εξουσία. Γιατί ο λαός μας με το αλάνθαστο κριτήριό του είχε αισθανθεί προφητικά τα όσα έμελλε να αποδείξει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα δημοσιονομικά της χώρας μας. Και ιδού η απόδειξη!
Κόλαφος η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Καραμανλή. Αποδεικνύει και τονίζει τη σημαντική απόκλιση των στόχων του Προϋπολογισμού του 2008, όπως:
Πρώτον, την τεράστια υστέρηση των εσόδων κατά 4.769 εκατομμύρια ευρώ έναντι των προϋπολογισθέντων του τακτικού Προϋπολογισμού και των καθαρών δανειακών αναγκών του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού, προσαυξημένων κατά 4.592 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των προϋπολογισθέντων.
Δεύτερον, την επιδείνωση της σχέσης των έμμεσων προς τους άμεσους φόρους από το 1,47% το 2007 στο 1,48% το 2008, έναντι του 1,32% το 2005, με την είσπραξη των άμεσων φόρων να υπολείπεται κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των προβλεπομένων και με σημαντική υστέρηση των εισπραχθέντων εσόδων έναντι των βεβαιωθέντων. Αυτό αποδεικνύει τη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την επιδείνωση της φορολογικής πολιτικής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.
Τρίτον, την εκτίναξη των πιστωτικών εσόδων, δηλαδή του δανεισμού, στα 69,66 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των προβλεπομένων, ύψους 34,56 δισεκατομμύρια ευρώ, με τεράστια προσαύξηση κατά 35,1 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των προϋπολογισθέντων, που διόγκωσε έτι περαιτέρω το δημόσιο χρέος.
Τέταρτον, την εκτίναξη των δαπανών κοντά στα 127 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των προβλεπομένων, ύψους 110,39 δισεκατομμύρια ευρώ, με υπέρβαση δαπανών κατά 26,61 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 26,42%.
Αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και πολλά άλλα που επισημαίνει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και που δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν ένεκα του περιορισμένου χρόνου, αποδεικνύουν περίτρανα την αποτυχημένη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κατά το έτος 2008, η οποία -δυστυχώς για την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες- επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο κατά το επόμενο έτος, το 2009.
Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τα αποτελέσματα του Απολογισμού και Ισολογισμού του κράτους για το έτος 2008 δικαιώνουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που τότε είχε καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2008.
Σήμερα, αποκλειστικά και μόνο για λόγους δημοσιονομικής τάξης και συνέχειας, είμαστε υποχρεωμένοι να κυρώσουμε την αντίστοιχη έκθεση και να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα σταθούμε στο παρελθόν γιατί μας αφορά το μέλλον και προχωρούμε σταθερά και συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Θεμελιακός στόχος μας είναι η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων και της περιουσίας του ελληνικού λαού, με διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά. Αυτή την εντολή λάβαμε στις 4 Οκτωβρίου και την κάνουμε πράξη μέρα με τη μέρα.
Σχετικά με τον Προϋπολογισμό, τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό του κράτους εξαγγείλαμε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως: αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Απολογισμού και Ισολογισμού, έγκαιρη αποστολή των στοιχείων και τακτική ενημέρωση από τον Υπουργό για την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, συγκρότηση ειδικής επιστημονικής γραμματείας στη Βουλή για την παρακολούθηση των εσόδων και δαπανών, με παράλληλη διευκόλυνση του έργου των Βουλευτών για την καλύτερη αξιολόγηση των στοιχείων που καταθέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επίσης, κατάθεση νομοσχεδίου για την αναβάθμιση και ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, συγκρότηση ανεξάρτητης Επιτροπής για την κατάθεση έκθεσης στη Βουλή για την αξιοπιστία των δημοσιονομικών στοιχείων, η οποία ήδη κατέληξε στο πόρισμα και το οποίο θα συζητηθεί σήμερα σε λίγο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ενέργειες συγκεκριμένες που έγιναν και γίνονται πράξη.
Αποδεικνύεται λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, πως αυτά που λέμε, τα κάνουμε πράξη. Και οι πράξεις μας είναι προϊόν σύνεσης και οργανωμένου σχεδιασμού για το καλό της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.
Οι πολιτικές μας εδράζονται στην αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης και τα μέτρα που παίρνουμε με γενναιότητα, είναι δίκαια και αναγκαία, παράγωγα της ευθύνης που αναλάβαμε για την πατρίδα και το λαό και με επιτακτικό σεβασμό έναντι των παιδιών μας, των παιδιών του ελληνικού λαού. Γιατί δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταστρατηγούμε το δικαίωμα του δικού τους μέλλοντος.
Οι καιροί ου μενετοί. Δίχως φόβο, στον παραλογισμό του πολιτικού κόστους, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον Πρωθυπουργό μπροστάρη, την κοινοβουλευτική ομάδα αποφασισμένη να στηρίζει και να διορθώνει, όπου και εφόσον χρειάζεται τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, προχωρούμε με δημιουργικό δυναμισμό και οραματικό ρεαλισμό μπροστά, για την Ελλάδα της αξιοπιστίας, για την Ελλάδα των αξιών.
Μια υπέρτατη αξία όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι και αυτή της αλήθειας και αποτελεί υπέρτατο χρέος όλων μας να τη διαφυλάττουμε με τόλμη. Αυτό, χωρίς φόβο και πάθος, θα πράξω και από το Βήμα της Βουλής.
(RG)
(2BM)
Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς στην πατρίδα μας μερικοί δημοσιογράφοι έχουν εθιστεί στην απροσεξία, αντί της είδησης, να προβάλουν την παραπληροφόρηση. Αυτό συνέβη προσφάτως, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στο δελτίο ειδήσεων των 20.00 μ.μ. από το MEGA CHANNEL, όταν αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ του κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλου, ότι τάχα χαρακτήρισα τα μέτρα της Κυβέρνησής μας ως νεοφιλελεύθερα μέτρα, κατά τη συζήτηση στο ΚΤΕ Οικονομικών παρουσία του Υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, ειρήσθω εν παρόδω, παρών ήταν και ο Υφυπουργός, ο οποίος κατά το ρεπορτάζ του MEGA δεν έκρυψε την ενόχλησή του. Ουδέν αναληθέστερον και ψευδέστερον, τουναντίον.
Η στήριξή μου στα μέτρα για την έξοδο από την κρίση υπήρξε κατηγορηματική, συνοδευόμενη με προτάσεις και παραδείγματα μέτρων που οφείλει να λάβει η Κυβέρνησή μας προς πάταξη της φοροδιαφυγής, για μια δικαιότερη εισοδηματική πολιτική, για την άρση του μισθολογικού αυτού προσδιορισμού των δικαστών, για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα και πολλά άλλα.
Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο, όμως, δεν ήταν τόσο η παραποίηση των από εμέ λεχθέντων στο ΚΤΕ Οικονομικών, με «σουτορεπορτάζ» να διαμορφώνει πλαστή εικόνα στο τηλεοπτικό κοινό, όσο η αδιαφορία του καναλιού να επανορθώσει το ατυχές ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων της επόμενης μέρας, μετά από σχετική επιστολή την οποία απέστειλα με FAX στη διευθύντρια των ειδήσεων κυρία Όλγα Τρέμη, μετά από σχετική συνεννόηση με τον κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την οποία θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής. Αλλά επιτρέψτε μου μία ανάγνωση, για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός.
Αθήνα 5 Φεβρουαρίου 2010.
Προς MEGA CHANNEL, Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων, κυρία Όλγα Τρέμη.
Κυρία Τρέμη,
Παρακαλώ προς αποκατάσταση της αλήθειας να ανακοινώσετε στο Δελτίο των 20.00΄ την παρακάτω δήλωσή μου.
«Η επιλογή ενημέρωσης από τρίτους αντί της αυθεντικής, οδηγεί ενίοτε σε παραπληροφόρηση και ατυχή ρεπορτάζ, όπως το χθεσινοβραδινό του κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλου, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι τα προσαφθέντα ως λεχθέντα από εμένα στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών, είναι ψευδή και ανυπόστατα. Προσωπικά, δεν εκχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να διαστρεβλώνει τα από εμέ ρηθέντα και να τα αποδίδει μεταλλαγμένα στο τηλεοπτικό κοινό. Σχετικά με την πολιτική ουσία, τονίζω πως στηρίζω τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ως προκύπτουσα αδήριτη ανάγκη για τη σωτηρία της χώρας και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της. Προσδοκώ δε, τάχιστα, στην κατάρτιση νομοσχεδίων του θα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τη φοροδιαφυγή και με γενναιότητα την ανακατανομή των εισοδημάτων σε πλαίσια κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής ανταπόκρισης τούτη την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Μαγκούφης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ελπίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, και εύχομαι το συμβάν της παραπληροφόρησης που με αφορά προσωπικά να είναι το τελευταίο, όχι μόνο για τον πολιτικό κόσμο, αλλά για τον κάθε πολίτη, καθ’ ό,τι αποτελεί χρέος όλων μας, μηδέ των λειτουργών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εξαιρουμένων, να προστατεύουμε τη δημοκρατία και όχι να την οδηγούμε στην αυτοκαταστροφή της, καταχρώντας το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας με τη θεώρηση της παραπληροφόρησης ως δικαίωμα και της παρανομίας ως ελευθερία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μαγκούφη.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2008 καταρτίστηκε στην αυγή της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οι επιπτώσεις της άρχισαν να γίνονται φανερές μέσα στο πρώτο τρίμηνο με την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η ιλιγγιώδης αύξηση των ελλειμμάτων σε όλη την ευρωζώνη οδήγησαν σε στασιμότητα και σταδιακά σε ύφεση. Οικονομίες πολύ ισχυρότερες από τη δική μας άρχισαν να δέχονται πιέσεις, οι ανάγκες δανεισμού αυξήθηκαν, οι όροι χειροτέρεψαν.
Στη δική μας περίπτωση, βεβαίως, οι επιπτώσεις στάθηκαν πιο οδυνηρές. Με ένα ήδη υψηλό δημόσιο χρέος και με χρόνιες παθογένειες στα δημοσιονομικά, η Ελλάδα χρειαζόταν δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέγνωσε έγκαιρα τα σημάδια της κρίσης. Κρίση που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ποτέ δεν αναγνώρισε. Τότε ισχυριζόταν ότι ήταν ένα εφεύρημα της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να καλύψει τις κυβερνητικές αδυναμίες. Κρίση που δεν έλαβε υπ’ όψιν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε προεκλογικά, όταν έταζε στους πάντες τα πάντα.
Μέχρι προχθές κυριολεκτικά δεσμευόταν για τα τρία «δεν». Δεν θα αύξανε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα μείωνε τις συντάξεις, δεν θα αύξανε τις εισφορές. Και θεωρώ ότι υπάρχει ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα για τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος κατ’ επανάληψη δεσμευόταν γι’ αυτά τα περίφημα τρία «δεν».
Προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεσμευόταν για αυξήσεις, τουλάχιστον όσο ο πληθωρισμός, για αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος θέρμανσης στα 500 ευρώ, υποσχόταν δισεκατομμύρια στους αγρότες κ.ο.κ.. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είδαμε τίποτα, αλλά ακριβώς τα αντίθετα. Αντίθετα για τη Νέα Δημοκρατία, μπροστά σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή ήταν πάντα στόχος και δέσμευση.
Για να είναι ρεαλιστική και αποτελεσματική η πολιτική μας, οφείλαμε να αναπροσαρμόσουμε τα σχέδιά μας. Πυξίδα μας παρέμενε το τρίπτυχο, ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση, κοινωνική συνοχή. Κάθε μέτρο που θεσπίσαμε στόχευε ακριβώς στο να εξυπηρετήσει αυτούς τους τρεις στόχους, μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωνε η κρίση. Γιατί γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η οικονομία είναι ένα κλειστό σύστημα. Δεν μπορεί να έχεις ανάπτυξη, χωρίς στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων εισοδημάτων. Εκεί χτυπά η καρδιά της οικονομίας, στην πλειοψηφία που κινεί την αγορά και παρέχει την πρώτη ύλη για κάθε επενδυτική και παραγωγική προσπάθεια. Και βεβαίως, για να λειτουργεί το σύστημα χρειάζεται δημοσιονομική πειθαρχία, διαχειριστική υπευθυνότητα, διαφάνεια.
Έτσι στον πυλώνα της ανάπτυξης θεσπίσαμε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας. Παράλληλα φροντίσαμε για την προστασία των δανειοληπτών με εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ και την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Μειώσαμε τη φορολογική επιβάρυνση σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Να θυμίσω ότι οι πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν εκείνες που υποχρέωσαν εκατοντάδες επιχειρήσεις να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από τη Βόρεια Ελλάδα σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, με αποτέλεσμα να χαθούν μόνο στη Βόρεια Ελλάδα 200.000 θέσεις εργασίας.
Αναβαθμίσαμε το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Βελτιώσαμε τον επενδυτικό νόμο, ώστε να καλύπτει ακόμη περισσότερες επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Στον πυλώνα της κοινωνικής συνοχής ιδρύσαμε το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, αυξήσαμε τους κατώτερους μισθούς και τις συντάξεις, αυξήσαμε το ΕΚΑΣ και το κατώτατο επίδομα ανεργίας.
Στον πυλώνα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, όσο και αν υπήρξε έλλειμμα και το αναγνωρίζουμε, κάναμε σημαντικά βήματα για να βελτιώσουμε τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς και την περιστολή της φοροδιαφυγής. Τα έσοδα, όμως και πάλι δεν ήταν τα αναμενόμενα. Αυτό ωστόσο οφείλεται εν μέρει και σε δύο ακόμη δεδομένα. Αφενός ότι σε κάθε προϋπολογισμό μεταφέρονται τα ανείσπρακτα υπόλοιπα προηγουμένων ετών και αφετέρου στο γεγονός ότι εν μέσω κρίσης η αγορά επιβραδύνθηκε, ώστε τα έσοδα για το κράτος να μειωθούν εκ των πραγμάτων.
(EP)
(2RG)
Βεβαίως, οφείλουμε να αναλογιστούμε τις στρεβλώσεις, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στις προσπάθειές μας, έπειτα από είκοσι χρόνια σπατάλης και διαφθοράς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα αυτά τα μέτρα είχαν κόστος. Κόστος που ως Κυβέρνηση συνεκτιμήσαμε και κρίναμε ότι οφείλαμε να το αναλάβουμε.
Έτσι, η αύξηση των εσόδων έναντι των προβλέψεων οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε κοινωνικές δαπάνες. Δαπάνες για συντάξεις, για χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, για το επίδομα κοινωνικής προστασίας και δαπάνες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Βεβαίως, να μην ξεχνάμε σε ποιον οφείλονται τα 300.000.000.000 του χρέους, δαπάνες και για τους αντίστοιχους τόκους, τόκους ύψους 11,2 δις ευρώ, αυξημένους λόγω της κρίσης.
Με την ευκαιρία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αναμένω
-όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός- να δούμε πώς θα ανταπεξέλθει η Κυβέρνησή σας στην κάλυψη των τόκων, τώρα που χάρη στους «επιδέξιους» χειρισμούς σας τα επιτόκια φτάνουν 5% και 6%, ίσως και παραπάνω. Γιατί, προκειμένου να δικαιολογήσετε τα οδυνηρά μέτρα που παίρνετε σήμερα, έπρεπε να βρείτε άλλοθι. Αυτό το άλλοθι το αναζητήσατε στην δημιουργική λογιστική, που εκτόξευσε το έλλειμμα εκεί που εσείς θέλατε και δεν ήταν βεβαίως δύσκολο να το πετύχετε.
Μεταφέρατε τις εισπράξεις των εσόδων, ή τις αναστείλατε, που προβλέπονται για το 2009 και τις μεταφέρετε στο 2010. Αντίθετα, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έσπευσε να πληρώσει δαπάνες το 2009, που έπρεπε να πληρωθούν το 2010.
Και τι καταφέρατε με αυτό; Καταντήσατε τη χώρα αφερέγγυα και ψεύτρα στα μάτια των ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτές τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα. Με τους ερασιτεχνικούς και ανεύθυνους χειρισμούς σας, παραδώσατε τη χώρα έρμαιο στο έλεος των κερδοσκόπων.
Τι μπορείτε να περιμένετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν τα φοροεισπρακτικά μέτρα και η αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης του μικρομεσαίου, αποκλείουν κάθε προοπτική για ανάπτυξη; Όταν θα διαπιστώσετε ότι αυτή η πολιτική σας απέτυχε, τότε δεν θα υπάρχει άλλοθι. Δεν θα υπάρχει τρόπος για να δικαιολογήσετε τις θυσίες, στις οποίες θα έχετε υποβάλει τον ελληνικό λαό. Θυσίες χωρίς αντίκρισμα!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Προϋπολογισμός του 2008 αντικατοπτρίζει δυο πράγματα. Πρώτον, τις επιπτώσεις που έχει η κρίση στην πορεία της εκτέλεσής του. Και δεύτερον, τις διαφορές στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και της σημερινής Κυβέρνησης. Γιατί ήταν πολιτική επιλογή να μην επιδιώξουμε την αύξηση των εσόδων με φόρους και έκτακτες εισφορές. Ήταν πολιτική επιλογή να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, για να αντέξει ο μέσος πολίτης στις πιέσεις της κρίσης. Ήταν πολιτική επιλογή να προστατεύσουμε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, να δημιουργήσουμε προοπτικές ανάπτυξης, αειφόρου και αυτοτροφοδοτούμενης, που θα γεννά καινούριες θέσεις εργασίας, που θα παράγει πλούτο.
Ήταν πολιτική επιλογή να μην υποβάλλουμε την ελληνική οικονομία σε θεραπεία-σοκ. Φοβούμαι, δε, ότι η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης θα αποδειχθεί περισσότερο σοκ και λιγότερο θεραπεία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειρoκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Κόλλια.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννης Αμοιρίδης και θα κλείσουμε με τον κ. Δερμεντζόπουλο, που θα είναι ο τελευταίος ομιλητής της σημερινής συνεδρίασης.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Υπουργός δεν θα μιλήσει;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Όχι.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Την Τρίτη θα μιλήσω.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μετά από τόσες εισηγήσεις η τάξη των πραγμάτων επιβάλει να μιλήσει ο Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Αμοιρίδη, δικαιούστε δώδεκα λεπτά, αλλά θα σας δώσω έξι λεπτά και θα έχετε μία ανοχή του Προεδρείου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Θα κοιτάξω να είμαι σύντομος, γιατί έχουμε και τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών.
Θα χρειαζόμουν ίσως και ώρες για να κάνω απολογισμό για τον Ισολογισμό και Απολογισμό του 2008…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κυρία Πρόδρε, για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν θα μιλήσει ο κύριος Υπουργός;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Κεφαλογιάννη, σας παρακαλώ, ήδη, ο αγορητής έχει ξεκινήσει την ομιλία του.
Συνεχίστε, παρακαλώ, κ. Αμοιρίδη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Άκουσα τον συνάδελφο να λέει ότι η κρίση φάνηκε στην αυγή του 2008.
Μα, στον προϋπολογισμό του 2008 τον Δεκέμβρη όλα τα κόμματα φώναζαν για την κρίση, απλά ο υπουργός Οικονομικών -ο δικός σας ο τότε- έλεγε ότι δεν υπάρχει κρίση και δεν μας αγγίζει η κρίση.
Εγώ πιστεύω ότι ήξερε, αλλά πίστευε ότι μπορούσε να ρυθμίσει στην Ελλάδα την κατάσταση, γιατί ίσως οι τράπεζες είναι καταθετικές δεν είναι επενδυτικές, αλλά όλος ο κόσμος είχε μια ανησυχία. Οι μόνοι που δεν είχαν ανησυχία ήταν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Πρωθυπουργός και βέβαια, το οικονομικό επιτελείο.
Και τι είδαμε ξαφνικά, αμέσως στους πρώτους μήνες; Να υπάρχουν δηλώσεις ότι δεν μας αγγίζει η κρίση και να αναθεωρείται τρεις φορές το Σύμφωνο Σταθερότητας και το έλλειμμα συνεχώς να αυξάνεται.
Βλέπουμε να έχουν καταποντιστεί τα έσοδα, να έχουν αυξηθεί οι δαπάνες. Και βέβαια, κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα στοιχεία,γιατί η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αποδείχθηκε ότι ήταν τόσο αναξιόπιστη, όχι μόνο για έξω, αλλά κυρίως για μέσα.
Είχαμε καθυστέρηση στο ΕΣΠΑ, δεν ξεκίνησε ποτέ. Και ο τρόπος που το αντιμετωπίσατε ποιός ήταν; Να δώσετε ένα πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ σε «κολλητούς», που ανεξέλεγκτα πήραν τα χρήματα και δεν πήγαν στην αγορά, παρά έμειναν στις τράπεζες. Ένα ΕΤΑΚ, το οποίο υλοποιήσατε και εφαρμόσατε, καταργώντας το φόρο της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, σε μια εποχή πραγματικά ο κόσμος γονάτισε. Καταργήσατε τον Φόρο Κληρονομιάς, το 11% το κάνατε 1%. Δουλέψατε πάλι για τους κατέχοντες.
Αυτός ήταν ο τρόπος διακυβέρνησης. Και πώς να κυβερνήσετε, όταν κάθε μήνα είχατε ένα σκάνδαλο; Εδώ ήμασταν. Στο τέλος, είχαμε εκατόν πενήντα έναν Βουλευτές και ο ένας να κουνάει το δάκτυλο στον Πρωθυπουργό. Μπορούσατε έτσι να κάνετε προϋπολογισμό και να τον υλοποιήσετε; Είχατε το μυαλό σας στην οικονομία, στους Έλληνες πολίτες; Είναι δυνατόν; Γι’ αυτό υπήρξε και η κατάρρευση, όχι μόνο του κράτους, αλλά και της δικής Κυβέρνησης και των εσόδων και όλων των κύριων συστατικών, που πρέπει να έχει ένα κράτος ξεκινώντας, τη διαφάνεια, την ηθική και την ανάπτυξη.
Έρχεται η νέα Κυβέρνηση και πρέπει να επανακτήσει την αξιοπιστία, κυρίως των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των εξωτερικών παραγόντων, είτε αυτοί είναι θεσμικοί, πολιτικοί παράγοντες, είτε είναι αγορές. Και τι κάνει; Για να έχει πραγματικά μια αξιοπιστία, αμέσως ξεκινά μια καινούρια ΕΣΥΕ, η οποία θα παρακολουθείται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να είναι αξιόπιστα τα στοιχεία της, να επανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας και την αξιοπιστία μας.
‘Εχουμε παρακολούθηση του Προϋπολογισμού. Ένας Προϋπολογισμός διάφανος, ξεκάθαρος. Προτάθηκε από την Κυβέρνηση να παρακολουθείται και θα παρακολουθείται κάθε μήνα από μια επιτροπή της Βουλής. Θα ξέρουμε τι συμβαίνει, τι μας γίνεται.
Βέβαια, αυτό που δεν υπήρχε ήταν η διαφάνεια. Αυτό πήγαμε να επανακτήσουμε. Να κάνουμε ένα αξιόπιστο σύστημα προσλήψεων για τους πολίτες της χώρας και βέβαια, να δώσουμε πλέον μαθήματα αξιοπιστίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τις Εξεταστικές Επιτροπές. Να δει πραγματικά ο ελληνικός λαός τι συνέβη όλα αυτά τα χρόνια.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σε μια εμπόλεμη κατάσταση νομίζω ότι τα μέτρα είναι αναγκαία και δίκαια. Ξέρετε σε τι χώρα ζούμε; Σε μια χώρα των πλασματικών ωρών εργασίας, μια χώρα των πλασματικών χρόνων ασφάλισης. Ζούμε σε μια πλασματική χώρα.
Σε μια τέτοια χώρα χρειάζεται μια βαθιά τομή. Και νομίζω ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν χθες και από την εισοδηματική πολιτική, το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και οι προτάσεις για το ασφαλιστικό, είναι μια τομή που στην πραγματικότητα θα αλλάξει την πορεία της χώρας, πάντα προς το καλύτερο, για να κερδίσουμε την αξιοπιστία των πολιτών και των αγορών. Αγορές οι οποίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα έπαιξαν ένα τρομερά μεγάλο παιχνίδι σε βάρος της χώρας, όχι γιατί οι υπόλοιπες χώρες θέλουν να στηρίξουν ή να μην στηρίξουν. Βρέθηκε η Ελλάδα στην δύνη του κυκλώνα γιατί αυτή τη χώρα παραδώσατε. Βλέπετε ότι αυτό είναι ντόμινο, συνεχίζεται και δεν υπάρχει καμία βοήθεια εξωτερική από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και αυτοί επέτειναν τις κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, οι ίδιοι οι συνεταίροι, οι συνεργάτες, που έπρεπε να υπάρχει μια πολιτική και κοινωνική Ένωση, αλλά είναι μόνο οικονομική και μάλλον είναι μόνο νομισματική Ένωση.
(MB)
(2EP)
Όμως στην πορεία υπήρξαν άλλες δηλώσεις, όταν είδαν ότι αυτό το ντόμινο συνεχίζεται και στις υπόλοιπες χώρες και καθημερινά διαβάζουμε άλλες δηλώσεις. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε διάφορα ακούσματα. Μας εκπλήσσουν άλλοι θετικά, που ήταν ως τώρα αρνητικοί πολιτικοί -και το είδαμε χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την τοποθέτηση που έγινε- και βέβαια μας εκπλήσσουν και αρνητικά κάποιοι άλλοι που μέχρι χθες ήταν θετικοί, υπέρ της χώρας. Τι συμβαίνει άραγε;
Ο Πρωθυπουργός της χώρας πήγε με τρία όπλα στη φαρέτρα του: Το φορολογικό, την εισοδηματική πολιτική και το Ασφαλιστικό. Όμως πήγε κυρίως με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Και λέει ότι «εμείς μπορούμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας. Ερχόμαστε όμως σ’ ένα επίπεδο ευρωπαϊκής ζώνης να συζητήσουμε για το πού πάει όλη η Ευρώπη κι όχι μόνο η χώρα μας». Σ’ αυτόν τον αγώνα δεν είναι μόνος του. Είμαστε μαζί του. Και αυτό πρέπει να καταθέσουμε κι εμείς και εσείς σήμερα.
Και βέβαια, κύριε Υπουργέ, έχουμε και δύο «πόδια» ακόμη, για να πατήσει ο τρίποδας πλέον αυτού του τρόπου που πάμε να βαδίσουμε. Το ένα είναι η ανάπτυξη, το ΕΣΠΑ να ξεκινήσει σε επίπεδο περιφέρειας και νομίζω ότι σχεδιάζεται και θα ξεκινήσει σε λίγο.
Θα πρέπει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αυτό το 1 δισεκατομμύριο να «τρέξει» άμεσα.
Επίσης, είναι κι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με κατεύθυνση και στόχευση την «πράσινη» ανάπτυξη και την περιφέρεια. Και το άλλο είναι να στηρίξουμε την αγοραστική αξία του μισθού των Ελλήνων, δηλαδή να ελέγξουμε την αγορά, τις τιμές. Δεν μπορεί ο πληθωρισμός να ανέβει στο 3% ή στο 4% και από την άλλη να έχουμε μια σφικτή εισοδηματική πολιτική κι ένα φορολογικό νομοσχέδιο που, παρότι είναι δίκαιο, θα πρέπει να κερδίσει ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας από τον έλεγχο της αγοράς.
Άρα, με τους τρεις αυτούς πυλώνες ήδη έχουμε κάνει το πρώτο βήμα. Πιστεύω ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα αποδειχθεί ότι και τα δυο βήματα είναι σταθερά και όλα θα αλλάξουν. Σ’ αυτή την προσπάθεια πρέπει να πάμε κόντρα στο «τέρας» της παγκόσμιας αγοράς, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση κι οι οικονομικοί παράγοντες, ενώ ήταν πληγωμένο και έφαγε και τις ίδιες τις σάρκες του, το αφήσανε -δεν το αιχμαλωτίσανε- και πάλι ελεύθερο και το βρίσκουμε μπροστά μας. Η μόνη άμυνά μας είναι να είμαστε εμείς μαζί, ενωμένοι, με ένα σταθερό πρόγραμμα, να στηρίξουμε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση σ’ αυτή την προσπάθεια. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε. Και αυτό είναι μια κοινή προσπάθεια όλων των πολιτών. Οι πολίτες είναι εδώ, βλέπουν, παρακολουθούν και κρίνουν.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Αμοιρίδη.
Κύριε Δερμεντζόπουλε, έχει ζητήσει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος κ. Κεφαλογιάννης και παίρνει και το χρόνο σας, γιατί η συνεδρίαση έχει αποφασιστεί να ολοκληρωθεί στις 14.00΄.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, κυρία Πρόεδρε. Δεν θέλω να πρωτολογήσω. Η τάξη των πραγμάτων λέει ότι οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι μιλούν μετά από τον Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Μάλιστα.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όμως θεωρώ πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά να τελειώσει η σημερινή συζήτηση και η Κυβέρνηση να μην πάρει το λόγο. Έχουν μιλήσει πέντε εισηγητές, έχουν μιλήσει παραπάνω από δέκα ομιλητές. Καλό είναι αυτό, το να μιλούν οι Βουλευτές, αλλά δεν μπορεί να κλείσει η συνεδρίαση χωρίς μία τοποθέτηση του Υπουργού, πολύ περισσότερο –και γι’ αυτό σας μιλώ επί της διαδικασίας- όταν έχουν τεθεί και θέματα ηθικής τάξεως. Ή συμφωνεί ο παριστάμενος Υπουργός με αυτά είπε ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κουσελάς περί του σκανδάλου της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής», οπότε οφείλει να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, ή να ζητήσει συγνώμη εκ μέρους της Κυβέρνησης και του κόμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., διότι αυτά που είπε ο κ. Κουσελάς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Επίσης, βλέπετε ότι έξω βοά ο κόσμος. Γίνονται απεργίες, έχει κλείσει το κέντρο. Υπάρχει μια φορολογική λαίλαπα, υπάρχει μία μείωση των μισθών στον Προκρούστη. Αν πάτε σήμερα στα βενζινάδικα, θα δείτε τη βενζίνη στο 1,25 και στο 1,35. Μπορεί ο κύριος Υπουργός να μην πει κάτι γι’ αυτά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Να απαντήσω; Θα χρησιμοποιήσετε το χρόνο σας επί της διαδικασίας;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα τελειώσω, κυρία Πρόεδρε. Μπορεί κυρία Πρόεδρε, να μην μας δώσει απαντήσεις για τη μείωση των μισθών; Μπορεί να μην καθησυχάσει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Κεφαλογιάννη, παίρνετε το χρόνο της πρωτολογίας σας, γιατί δεν έχετε μπει επί της διαδικασίας μόνο, αλλά μιλάτε επί της ουσίας.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κλείνω με μία φράση.
Μπορεί να μην απαντήσει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός αν πέρα απ’ αυτά τα μέτρα, προχωρήσει στην εβδομάδα των τεσσάρων ημερών με την παράλληλη μείωση των μισθών στο 80%; Μπορεί να μην απαντήσει αν θα αυξήσει τον Φ.Π.Α. στο 21%; Μπορεί να μην απαντήσει για όλα αυτά τα θέματα;
Νομίζω ότι ο κύριος Υπουργός πρέπει να πάρει το λόγο και οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κύριε Κεφαλογιάννη, κατ’ αρχάς θέλω να κάνω μία παρατήρηση ως Προεδρείο. Πρέπει να θεωρείτε θετικό το να μιλούν Βουλευτές περισσότεροι απ’ ό,τι είθισται. Γιατί η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου το λόγο των Βουλευτών, των εκπροσώπων του λαού θέλει και αυτό είναι υποχρέωση όλων μας, γιατί αυτό θωρακίζει και τη δημοκρατία μας και την οικονομία μας, όπως πολύ σωστά το είπαν πολλοί συνάδελφοι αγορητές.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Συμφωνούμε απολύτως. Έχετε απόλυτο δίκιο. Αρκεί να μιλούν και οι Υπουργοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κατά τον Κανονισμό, κύριε συνάδελφε, ο Υπουργός παίρνει το λόγο όποτε τον ζητήσει, στο χρόνο που εκείνος επιθυμεί. Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον Υπουργό να μιλήσει όποτε τον καλούν κάποιοι Βουλευτές ή Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι. Εδώ είναι ο Υπουργός.
Κύριε Υπουργέ, θέλετε να πάρετε το λόγο;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δύο παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω προς το συνάδελφο κ. Κεφαλογιάννη. Βέβαια είναι εξοικειωμένος από την εμπειρία της δικής του Κυβέρνησης, η οποία αρέσκετο στο να κλείνει τη Βουλή για να μην μπορούν να τοποθετηθούν οι Βουλευτές. Γιατί αυτή ήταν η πρακτική στην οποία μας είχε συνηθίσει, πρώτον. Και δεύτερον, να τον ενημερώσω…
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Θα μιλήσετε γι’ αυτά που σας ρωτάμε ή δεν θα πείτε τίποτα; Αυτό είναι το θέμα.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αυτή είναι η πρακτική. Ήταν η πρακτική της κλεισμένης Βουλής!
Κλείσατε τη Βουλή από το Μάιο και ήταν ουσιαστικά έξι μήνες κλειστή η Ολομέλεια, γιατί πραγματικά δεν μπορούσατε να αντιμετωπίσετε τον ελληνικό λαό. Αυτές ήταν οι πρακτικές σας!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν θέλετε να πείτε για τα μέτρα. Αυτό είναι το πρόβλημά σας!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Και σε ό,τι αφορά την τοποθέτησή μου, επειδή αυτή τη στιγμή ξεκινάει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η συζήτηση για την αύξηση στα καύσιμα, είπα να αφήσω τους συναδέλφους μου να μιλήσουν, για να μην μπούμε σε μία διαδικασία, ώστε να μπορώ να παρευρίσκομαι στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Και ενημέρωσα το Προεδρείο της Βουλής ότι θα τοποθετηθώ την Τρίτη.
Εάν λοιπόν κύριε Κεφαλογιάννη, θέλετε να ακούσετε τις απόψεις και για τα καύσιμα, ελάτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, για να ακούσετε τη θέση της Κυβέρνησης και βεβαίως, την Τρίτη θα πάρετε απάντηση για όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί.
Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ. Το Προεδρείο ήταν ενήμερο γι’ αυτή τη διαδικασία.
Κύριε Δερμεντζόπουλε, θα πάρετε το λόγο τώρα, για να κλείσουμε, όπως υποσχέθηκε το Προεδρείο κι επειδή κάθεστε και περιμένετε τη σειρά σας, ο χρόνος σας θα είναι πέντε λεπτά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από τρεις μόλις μήνες η Ολομέλεια προχώρησε στην κύρωση των ανάλογων Απολογισμών και Ισολογισμών του οικονομικού έτους 2007. Και τότε, όπως και μονότονα για έξι χρόνια τουλάχιστον που συμμετέχω στις συζητήσεις αυτού του είδους στη Βουλή, τέθηκε επιτακτικά το θέμα της ανάγκης για την άμεση βελτίωση της νομοθετικής αυτής εργασίας, βελτίωση που μπορεί να επιτευχθεί με την αλλαγή λειτουργίας αυτής της Επιτροπής, της αρμόδιας Επιτροπής. Μία βελτίωση που συνίσταται στις ενισχυμένες αρμοδιότητες, στις επιπλέον συνεδριάσεις που θα σχετίζονται με την σταδιακή ανάλυση και πορεία του Προϋπολογισμού κι όχι μόνο απολογιστικά. Και ακόμα περισσότερο -γιατί όχι;- με μία νέα δομή σύνταξης και κατάρτισης των ιδίων των προϋπολογισμών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα επί του θέματος. Το 2008 εκδηλώθηκε η μεγαλύτερη μεταπολεμικά παγκόσμια οικονομική κρίση, που αλυσιδωτά έριξε πολλές εθνικές οικονομίες σε στασιμότητα ή ακόμη και σε ύφεση. Τα αποτελέσματα ακόμη και σήμερα που συζητούμε τα βιώνει η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.
Έτσι, όπως και στον Προϋπολογισμό του 2010 εσείς αναφέρετε, από τις αρχές του 2008 διαφάνηκε η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και αυτή εντάθηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2008, με ένα αποτέλεσμα που λέει ότι από το 2,8% του πρώτου εξαμήνου, κατήλθε στο 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο και έκλεισε τελικά, στο σύνολο του 2008, στο 2%. ‘Ενα ποσοστό βέβαια πολύ χαμηλό σε σχέση με το 2007, αλλά σίγουρα πολύ πιο υψηλό από τον αντίστοιχο κοινοτικό μέσο όρο.
Θεωρώ ότι είναι άσκοπο και δεν έχω και χρόνο να επαναλάβω αριθμούς που πριν από λίγο παρουσίασε ο εισηγητής μας. Θα επισημάνω όμως ότι στον τομέα των εσόδων η υστέρηση που εμφανίζεται οφείλεται στην επαναβεβαίωση των συσσωρευτικών ανείσπρακτων υπολοίπων των προηγούμενων ετών, στη μη είσπραξη εξ ολοκλήρου αυτών των επαναβεβαιωθέντων εσόδων αλλά μόνο μέρους αυτών και στη μερική είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων λόγω φορολογικών ρυθμίσεων που το επιτρέπουν, με τα υπόλοιπα βέβαια των ποσών αυτών να περιέρχονται στις επόμενες χρήσεις.
Ακόμη, τα καθαρά μη φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα σε σχέση με τα προβλεπόμενα, λόγω της κατάργησης των ειδικών λογαριασμών, μια πρωτοβουλία πολύ σημαντική, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που αποσκοπούσε και πραγματικά συνετέλεσε στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην εξυγίανση των οικονομικών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι δαπάνες αυτές εμφανίστηκαν αυξημένες. Κι αυτό όμως οφείλεται σε δαπάνες που αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε αύξηση κοινωνικών μερισμάτων. Πάντως με την ευκαιρία αυτής της συζήτησης, όσον αφορά αυτές τις αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και που οφείλονταν στις εισροές των κοινοτικών πόρων όσον αφορά τα έσοδα και στα συγχρηματοδοτούμενα έργα όσον αφορά τις δαπάνες, αυτό που θέλω να επισημάνω κύριε Υπουργέ, είναι η ανάγκη άμεσης και ταχείας δράσης της διαχείρισης του ΕΣΠΑ.
(SS)
(02MB)
Είναι μία διαχείριση που έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και οφείλεται σε αυτήν την τετράμηνη αδράνεια που έχει δείξει η Κυβέρνηση -και σε αυτό το θέμα- και έχει στερήσει τη χώρα, το κυριότερο, αν όχι το μοναδικό εργαλείο εξόδου από τη σημερινή οικονομική κρίση. Το 2008 υπήρξε αφετηρία πολλών οικονομικών προβλημάτων παγκόσμια και που η κρίση τότε εισερχόταν στην Ελλάδα, η τότε Κυβέρνηση πήρε μία σειρά από πρωτοβουλίες, με στόχο την κατά το δυνατόν περιορισμό των επιπτώσεων στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή. Πρωτοβουλίες όπως είναι τα μέτρα προστασίας των δανειοληπτών, η αύξηση του εγγυημένου ποσού για καταθέσεις, η αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ, η αύξηση της ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών και άλλα.
Παρόλα αυτά, όμως, το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν και παραμένει το μεγάλο δημόσιο χρέος με συνέπεια –μόνο για το 2008- να είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλλουμε για πληρωμές τόκων 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 4,7% του Α.Ε.Π..
Πάντως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η από όλους αποδεκτή αλήθεια, που στην παρούσα συγκυρία γίνεται πιο έντονη, δεν υπήρξε ποτέ η προτεραιότητα για τη σημερινή Κυβέρνηση που αντί να κινηθεί ταχύτατα πελαγοδρόμησε για τέσσερις μήνες τουλάχιστον ανάμεσα στην αδυναμία της να υλοποιήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις και στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Για τέσσερις μήνες, χωρίς τη λήψη κανενός μέτρου, άφησε τις διεθνείς αγορές να στήνουν χορό πάνω στην οικονομία της χώρας. Τα spread να ανηφορίζουν, οι αξιολογητές να κατεβάζουν τους δείκτες αξιοπιστίας μας και την αγορά να υπεισέρχεται σε μία επικίνδυνη κατάσταση ύφεσης. Κι έχουμε τους πολίτες που παρακολουθούν πανικόβλητοι όλα αυτά, ανήσυχοι για το μέλλον.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Και όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται με μία Αντιπολίτευση που για πρώτη φορά παρέχει συναίνεση και καλεί για λήψη μέτρων και μια Κυβέρνηση που λειτουργεί με αργούς ρυθμούς στο πνεύμα της διαβούλευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω άλλο χρόνο, θα ήθελα να πω, όμως, ότι υπερψηφίζω αυτήν την Κύρωση του ισολογισμού του έτους 2008, όχι μόνο για λόγους συνέχειας, αλλά βασικά για λόγους ουσίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Δερμεντζόπουλο. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους Βουλευτές όλων των Κομμάτων για τη συμμετοχή στη συνεδρίασή μας, τις τοποθετήσεις τους και τους ομιλητές και τους Εισηγητές.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.07’ λύεται η συνεδρίαση για την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 09.30’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία σύμφωνα με την συμπληρωματική ημερήσια διάταξη που θα σας διανεμηθεί.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 10/2/2010 11:34:00 πμ Από: I.varouta
Εκτυπώθηκε: 10/2/2010 11:35:00 πμ
PDF:
es20100210.pdf
TXT:
es100210.doc
Επιστροφή