ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΝΖ΄ 02/02/2010

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΖ΄
Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 2 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τρίτη και ώρα 18.04΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το κ. Σπυρίδωνα Γαληνό, Βουλευτή Λέσβου, τα ακόλουθα:
Η Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Μαγνησίας ζητεί τη χρηματοδότηση της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης για την προστασία και ανάδειξη του Πηλίου.
Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γεώργιος Κασαπίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Πτολεμαίδας και Περιχώρων ζητεί την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρών στην Τοπική Μονάδα Υγείας του Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ Πτολεμαίδας.
Οι Βουλευτές κύριοι Απόστολος Νάνος, Αντώνιος Σκυλλάκος και κυρία Διαμάντω Μανωλάκου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Μαγνησίας ζητεί την ένταξη της ασθένειας της μικροκαρπίας των μήλων στον Κανονισμό του Ε.Λ.Γ.Α.
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία η Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Πελοποννήσου ζητεί την άμεση στελέχωση των δασικών υπηρεσιών του Νομού Αρκαδίας.
Ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Εμμανουήλ Μπεντενιώτης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Κοκκινιάς «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» ζητεί την ίδρυση και λειτουργία αστυνομικού τμήματος στην περιοχή της Παλαιάς Κοκκινιάς Πειραιά.
Η Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας ζητεί την άμεση πλήρωση των κενών θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας του Νομού Μεσσηνίας.).
(PM)
(1BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Αναφορές-ερωτήσεις πρώτου κύκλου
Πρώτη είναι η με αριθμό 2300/9-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Χρήστου Σταϊκούρα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Λαμίας.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Λαμίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της επαρχίας καθώς εξυπηρετεί περί τους 90 μόνιμους ασθενείς. Τα προβλήματα τα οποία εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία της εστιάζονται κυρίως στην ελλιπή στελέχωσή της με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, στην παλαιότητα των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά και στην εγκατάσταση της Μονάδας στο παλαιό κτίριο του Νοσοκομείου Λαμίας.
Συγκεκριμένα, η έλλειψη προσωπικού στη Μ.Τ.Ν. είναι αισθητή καθημερινά καθώς υπηρετούν μόνο δύο νεφρολόγοι που καλούνται να καλύψουν, εκτός από τους μόνιμους ασθενείς, την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και τους νεφρολογικούς ασθενείς που νοσηλεύονται στις κλινικές της. Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται και στο χώρο που στεγάζεται η Μ.Τ.Ν. του Νοσοκομείου, καθώς αποτελεί το μόνο τμήμα του που δεν μεταφέρθηκε στο νέο κτίριο και εξακολουθεί να στεγάζεται στο υπόγειο του παλαιού Σανατορίου Λαμίας.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με τι χρονικό ορίζοντα αναφορικά με:
1) την προκήρυξη των θέσεων ιατρών που εκκρεμούν και τη σύσταση των θέσεων ειδικευομένων νεφρολόγων για τη Μ.Τ.Ν. Λαμίας και
2) την προώθηση του θέματος του νέου κτιρίου που θα στεγάσει τη Μ.Τ.Ν. και το Νεφρολογικό Τμήμα στη Λαμία».
Στην ερώτηση του κυρίου Σταϊκούρα θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Ξενογιαννακοπούλου.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Είναι αλήθεια ότι η ερώτηση του αγαπητού συναδέλφου κυρίου Σταϊκούρα αγγίζει ένα θέμα που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία. Ξεκινώντας την απάντησή μου θέλω να σας διαβεβαιώσω, αγαπητέ συνάδελφε, πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να επιταχυνθούν οι αναγκαίες προσλήψεις και φυσικά η προοπτική της τελικής μετεγκατάστασης.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι παρότι αυτές οι ανάγκες είχαν διαπιστωθεί εδώ και αρκετό καιρό και ξέρω ότι κι εσείς προσωπικά τις είχατε επισημάνει και παρότι υπήρχαν οι δεσμεύσεις για προκηρύξεις θέσεων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, στην πραγματικότητα αυτά δεν είχαν προχωρήσει. Αναφέρομαι φυσικά στην περασμένη περίοδο με την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά την κατάσταση όπως έχει τώρα, στη χρονιά που μας πέρασε, το 2009, είχε εγκριθεί για προκήρυξη μία θέση ιατρού κλάδου ΕΣΥ για το Νεφρολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και ταυτόχρονα εκκρεμεί και το αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για την τοποθέτηση ενός επικουρικού γιατρού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.
Εγώ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα επιταχύνουμε την προκήρυξη και την πρόσληψη και επίσης όσον αφορά το αίτημα του Νοσοκομείου, εφόσον υπάρξει αίτηση γιατρού αντίστοιχης ειδικότητας στον κατάλογο των επικουρικών γιατρών, δεσμευόμαστε ότι θα προβούμε στην άμεση κάλυψη της θέσης και αυτό για τις άμεσες ανάγκες.
(BS)

01PM
Όσον αφορά τον ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού είχε εγκριθεί ήδη από το 2008 μια πίστωση 128.000 ευρώ από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού για την προμήθεια 8 μηχανημάτων τεχνητού νεφρού. Σε σχέση και με την μετεγκατάσταση που και εσείς προτείνετε θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κοιτάξουμε με κάθε δυνατό τρόπο να επιταχυνθεί.
Σε αυτή τη φάση απλώς, για το θέμα της χωροθέτησης, έχει εκπονηθεί μια μελέτη προσθήκη πτέρυγας αμφιθεάτρου, επιστημονικής βιβλιοθήκης και μονάδας τεχνητού νεφρού στο νέο κτιριακό συγκρότημα των 300 κλινών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και σε συνεργασία μαζί σας και με τους άλλους συναδέλφους της Φθιώτιδας θα δούμε πώς μπορούμε στον συνολικό προγραμματισμό να μπορέσουμε αυτόν τον σχεδιασμό να τον φέρουμε γρήγορα να υλοποιηθεί.
Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Εγώ σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής, κ. Σταϊκούρας.
ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρία Υπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αρχικά για την απάντησή σας διότι έτσι θεωρώ ότι συμβάλλατε τόσο στην ανάδειξη ενός ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος και θέλω να πιστεύω στην επίλυση ή τουλάχιστον στην επιτάχυνση της διαδικασίας επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς. Αυτός άλλωστε ήταν και ο σκοπός κατάθεσης της συγκεκριμένης ερώτησης. Η υπενθύμιση των προβλημάτων. Προβλημάτων που έχουν κατατεθεί και από εμένα και από συναδέλφους μου στο παρελθόν με την άσκηση συνετής και συνεπούς αντιπολίτευσης. Προβλημάτων των οποίων η επίλυση εκκρεμεί και εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Σωστά είπατε ότι τρία είναι τα ουσιώδη προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι η ελλιπή στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, είναι η παλαιότητα των μηχανημάτων και είναι η διατήρηση, δυστυχώς, ακόμα και μετά από τρία χρόνια από την μεταφορά του παλιού νοσοκομείου στο νέο νοσοκομείο, της μονάδας τεχνητού νεφρού στο προηγούμενο νοσοκομείο.
Η έλλειψη προσωπικού είναι γεγονός παρά τις προσπάθειες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος εδώ και ενάμιση χρόνο, δυστυχώς, καθώς στην μονάδα υπηρετούν μόνο δυο νεφρολόγοι. Οι ελλείψεις δυστυχώς σε εφημερίες -θέλω να προσθέσω στο σκεπτικό σας- καλύπτονται κατόπιν εντολής της διοίκησης του νοσοκομείου με γιατρούς γενικής ιατρικής παθολογίας από τα κέντρα υγείας της ευρύτερης περιοχής -τώρα είναι και από τον Δήμο Μακρακώμης- και από την συνεισφορά αγροτικών ιατρών γεγονός που ούτε προβλέπεται στον οργανισμό ούτε γίνεται σε άλλες μονάδες της χώρας. Υπάρχουν κενές θέσεις, έχει ζητηθεί κατ’ επανάληψη η πρόσληψη επικουρικών ιατρών νεφρολογίας χωρίς να παρουσιαστεί όμως ενδιαφέρον. Ενώ έχει εγκριθεί από την διεύθυνση επαγγελμάτων υγείας του Υπουργείου σας η άδεια να παρακολουθούν την ειδικότητά τους στην μονάδα ειδικευμένοι νεφρολόγοι στη μονάδα για ενάμιση χρόνο, κάτι όμως που δεν έχει γίνει εφικτό ακόμα γιατί δεν έχουν καθοριστεί οι συγκεκριμένες θέσεις.
Στο δεύτερο σκέλος που αφορά τον ιατρικό εξοπλισμό να σας πω ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρουσιάζονται συχνότερα προβλήματα στην λειτουργία των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με συνέπεια το ημερήσιο πρόγραμμα αιμοκαθάρσεων των μόνιμων και έκτακτων περιστατικών να εφαρμόζεται με δυσκολία. Έχει γίνει διαγωνισμός που ακυρώθηκε. Έχει έρθει συγκεκριμένο έγγραφο σε εσάς από τις 10/11/2009 από τον Σύλλογο Νεφροπαθών που καταθέτει τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Και τέλος σε ό,τι στη μεταστέγαση, πριν τρία χρόνια λειτούργησε το νέο νοσοκομείο, η μονάδα δεν μεταφέρθηκε. Αυτή τη στιγμή αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι έχει έρθει μόνο η έγκριση περιβαλλοντικής εκτίμησης. Άρα, θα ήθελα να ζητήσω την επιτάχυνση, την ολοκλήρωση, την έγκριση των μελετών και την εξασφάλιση της οριστικής ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει η Υπουργός Υγείας για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Όπως και ο συνάδελφος, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε, δυστυχώς, αυτά τα προβλήματα χρονίζουν. Από την άλλη όμως είναι προβλήματα που εμείς οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και γι’ αυτό άλλη μια φορά θέλω να επαναλάβω ότι και για τα τρία ζητήματα που σωστά θέσατε κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τις σχετικές διαδικασίες. Συνεπώς και για την συγκεκριμένη προκήρυξη και πρόσληψη μονίμου γιατρού που θα έχει την ειδικότητα που είναι απαραίτητη, αλλά και για την πλήρωση επικουρικού γιατρού ελπίζουμε να υπάρξει ενδιαφέρον. Εμείς έχουμε την ετοιμότητα, κύριε Σταϊκούρα, να καλύψουμε αυτή τη θέση έστω και για αυτό το μεταβατικό διάστημα να μπορέσει να στηρίξει τη λειτουργία.
Να επαναλάβω επίσης ότι στο πλαίσιο των γενικών προσλήψεων που έχουμε δρομολογήσει και των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θέλω να κάνω και μια γενικότερη αναφορά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί το νοσοκομείο της Λαμίας, ένα νοσοκομείο το οποίο έχει να επιτελέσει έναν ευρύτερο σημαντικό περιφερειακό ρόλο.
(SX)
(BS)
Άρα, με ευκαιρία αυτής της ερώτησης να σας διαβεβαιώσω ότι θα κοιτάξουμε και την ευρύτερη στελέχωση του νοσοκομείου.
Όσον αφορά το διαγωνισμό ο οποίος όντως έχει τα προβλήματα που αναφέρετε -και είναι σε γνώση μου και η επιστολή που αναφέρατε προηγουμένως- θα κοιτάξουμε πως μπορούμε να ανακινήσουμε ξανά αυτή τη διαδικασία.
Φυσικά, όσον αφορά την προοπτική της μετεγκατάστασης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, όπου η μελέτη υπάρχει -σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των υπηρεσιών- αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να υπάρξει η πίστωση, αλλά και πάνω από όλα το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για να υλοποιηθεί.
Ας κρατήσουμε, λοιπόν, από αυτήν την δική σας ερώτηση ότι από εμάς υπάρχει η βούληση και θα κοιτάξουμε να υπάρξει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση αυτής της υλοποίησης μετεγκατάστασης.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Η με αριθμό 3374/28-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη, προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια Θορικού, δεν συζητείται λόγω κωλύματος Βουλευτή.
Η με αριθμό 1514/24-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ίδρυση Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη έχει ως εξής:
«Με το ν. 2742/99, το αστικό συγκρότημα της Πάτρας χαρακτηρίστηκε ως μητροπολιτικό, ο χαρακτήρας του δε αυτός επέβαλε ως πρώτο γενικό στρατηγικό επίπεδο οικιστικής, χωροταξικής και περιβαλλοντικής οργάνωσης και σχεδιασμού, τη κατάρτιση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας (Ρ.Σ.Π.). Τον Μάιο του 2007 το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέθεσε τη μελέτη εκπόνησης του Ρ.Σ.Π. ήδη δε είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Εν τω μεταξύ από τον Ιούλιο του 2008 ο τέως Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε σχέδιο προεδρικού διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας. Το σχέδιο υπέστη την επεξεργασία από το αρμόδιο τμήμα του ΣτΕ πλην όμως αυτό ουδέποτε παραπέμφθηκε προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι έχει ήδη παρέλθει ενάμισι χρόνος από την υπογραφή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έχει δε υποστεί την επεξεργασία του ΣτΕ και ότι για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κατάρτισης του Ρ.Σ.Π. είναι απαραίτητη η άμεση ίδρυση του Οργανισμού όπως προβλέπεται από το σχετικό νόμο,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Πρώτον, προτίθεστε να ολοκληρώσετε την διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Περιβάλλοντος Πάτρας και με ποιο χρονοδιάγραμμα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση κατάρτισης και έγκρισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας;
Δεύτερον, προτίθεστε να τροποποιήσετε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ούτως ώστε να αντιστοιχηθεί ο χαρακτήρας του πολεοδομικού συγκροτήματος της Πάτρας ως μητροπολιτικού με αυτόν του ν. 2742/99;
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Μωραϊτης.
Έχετε το λόγο κύριε Υφυπουργέ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως προς τη διαδικασία ίδρυσης και συγκρότησης του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτρας σας γνωρίζω ότι έχει, ήδη, ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για το παραπάνω θέμα μετά από τις αναγκαίες προσαρμογές που έπρεπε να γίνουν στις παρατηρήσεις της κεντρικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.
Εκτιμούμε, επίσης, ότι δεν χρειάζεται τροποποίηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, που έχει εγκριθεί με το ΦΕΚ 128Α του 2008, ώστε να αντιστοιχηθεί ο χαρακτήρας του πολεοδομικού συγκροτήματος Πάτρας ως μητροπολιτικού με αυτόν του ν. 2742/1999 για τους παρακάτω λόγους.
(TS)









(1PS)
Οι στρατηγικές κατευθύνσεις του Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, που εγκρίθηκαν, αφορούν μεταξύ άλλων:
Πρώτον, στη χωρική οργάνωση και το ρόλο των μητροπολιτικών κέντρων, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, των πρωτευόντων εθνικών πόλεων, στους οποίους συγκαταλέχθηκε η Πάτρα, όπως και των δευτερευόντων πόλεων και των λοιπών εθνικών πόλεων της χώρας.
Δεύτερον, στη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου και την εγκαθίδρυση εταιρικής σχέσης μεταξύ αστικών κέντρων -περιλαμβανομένης της Πάτρας- και υπαίθρου, άρθρα 5 και 8 αντίστοιχα του Γενικού Πλαισίου με τους συνοδευτικούς χάρτες τους.
Τρίτον, σύμφωνα με την παράγραφο 4, του άρθρου 6, του Ν. 2742 προβλέπεται η ανά 5ετία τροποποίηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου βάσει των πορισμάτων που προκύπτουν κατόπιν της ανά 2ετίας αξιολόγησης της εφαρμογής του.
Συμπληρωματικά σας γνωρίζω ότι η μελέτη του Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας έχει ολοκληρωθεί από πλευράς μελετητή και έχει ήδη αποσταλεί από το ΥΠΕΚΑΣ σε πενήντα τρεις φορείς για έκφραση απόψεων.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η αρμόδια Διεύθυνση θα επεξεργαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα τεθεί εκ νέου στους κατά νόμον αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση.
Επομένως, υπάρχει χρόνος έως ότου εγκριθεί και δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Πάτρας, να ολοκληρωθούν παράλληλα οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ίδρυση και συγκρότηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προγράμματος Προστασίας της Πάτρας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η ίδρυση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου της Πάτρας θεωρείται από όλους τους φορείς -και από το Δήμο της Πάτρας- ως κομβικό σημείο, ούτως ώστε τάχιστα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες κατάρτισης του Ρυθμιστικού Σχεδίου.
Το Ρυθμιστικό Σχέδιο –πρέπει να το επαναλάβω αυτό- είναι το πρώτο γενικό στρατηγικό επίπεδο οικιστικής, χωρικής και περιβαλλοντικής οργάνωσης, με λίγα λόγια βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο, μα πόσο κρίσιμο είναι σε μία πόλη η οποία αναπτύσσεται άναρχα, μπορώ να πω, η οποία δεν έχει χρήσεις γης, δεν έχει γενικώς προσανατολισμό.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με δύο πράγματα:
Πρώτα απ’ όλα έχουμε την εφαρμογή ενός συγκεκριμένου νόμου που χαρακτηρίζει την Πάτρα -και όχι μόνο- ως μητροπολιτικό κέντρο.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το εξής: Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του Οργανισμού –όπως λέω στην ερώτησή μου- επεξεργάστηκε από το αρμόδιο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και έμενε να αποσταλεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τι ακριβώς άλλαξε ενδιάμεσα και αυτό το απλό, η ίδρυση του Οργανισμού –δεν μιλάμε για το Προεδρικό Διάταγμα του Ρυθμιστικού Σχεδίου, αλλά για την ίδρυση του Οργανισμού- αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, δεν εστάλη; Τι προσαρμογές χρειαζόταν; Ενάμισης χρόνος έχει περάσει. Υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στην απάντησή σας, όμως, δεν περιέχεται το χρονοδιάγραμμα –απλώς- ίδρυσης του Οργανισμού. Και είναι κρίσιμη η ίδρυση του Οργανισμού, γιατί ο Οργανισμός μπορεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του Ρυθμιστικού Σχεδίου.
Στην απάντησή σας, όμως, υπήρχε και κάτι το οποίο θεωρώ ότι θα δυσαρεστήσει σφόδρα και τους Βουλευτές του Κόμματός σας και το Δήμαρχο της Πάτρας και όλους τους φορείς, οι οποίοι ζητούμε με επιμονή και απαιτούμε –εντός πολλών εισαγωγικών- η Πάτρα, μαζί με τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, να χαρακτηριστούν από το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ως μητροπολιτικά κέντρα.
Τη διαφορά του μητροπολιτικού κέντρου και του πρωτεύοντος οικιστικού κέντρου την κατανοείτε πάρα, μα πάρα πολύ καλά. Η Πάτρα είναι το επίκεντρο ενός ολόκληρου άξονα -σε αυτό τον άξονα είστε κι εσείς Υπουργός και Βουλευτής- ο οποίος φθίνει, ο οποίος αποκλίνει συνεχώς από τον ανατολικό άξονα.
Χρειάζεται, λοιπόν, απλώς να αντιστοιχηθεί ο ορισμός του Ν. 2742 –της Πάτρας ως μητροπολιτικού κέντρου- με το Εθνικό Στρατηγικό.
Σήμερα ακούμε ότι δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί, ενώ ήταν θέση προεκλογική της Κυβέρνησης ότι θα αναθεωρηθεί το Εθνικό Στρατηγικό.
Θέλω, λοιπόν, στη δευτερολογία σας αυτά τα κρίσιμα ζητήματα να τα διευκρινίσετε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
(1SX)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, ήμουν ξεκάθαρος, πιστεύω, γιατί πολύ απλά και οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας περί κομβικού σημείου. Πράγματι, είναι όπως μας τα είπατε. Συμφωνώ απόλυτα. Είναι αρκετά σημαντικό για την Πάτρα να προχωρήσουν και τα δύο.
Και ξεκαθαρίζω για δεύτερη φορά ότι θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου της Πάτρας, καθώς και του αντίστοιχου Οργανισμού. Ο στόχος μας είναι να γίνει άμεσα. Καταλαβαίνω και την τοποθέτησή σας, όπου είπατε ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Και υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση. Στόχος δικός μας είναι να τρέξουμε αυτόν τον διπλό στόχο, τον οποίο έχουμε βάλει και πιστεύω ότι μέσα στο 2010 θα μπορέσουμε, πράγματι, να τα ολοκληρώσουμε και τα δύο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τη σπουδαιότητα της προώθησης του ρυθμιστικού σχεδίου. Ο σκοπός μας είναι ένας: να έχει η ευρύτερη περιοχή ένα στρατηγικό πρόγραμμα χωρικών πολιτικών, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο των αναπτυξιακών χωροταξικών και πολεοδομικών επιλογών μας. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό θα βάλει τέλος σε μία ολόκληρη εποχή μιας στρεβλής ανάπτυξης, χωρίς σχέδιο και στρατηγική –και εδώ πάλι θα συμφωνήσω μαζί σας.
Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πάτρας είναι η ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία της θέσης της. Είναι αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο αξιοποιείται με τη συγκέντρωση σημαντικών μεταφορικών υποδομών.
Γι’ αυτό, λοιπόν, επιτρέψτε μου να πω ότι από αυτή την άποψη η Πάτρα ως διεθνής πόλος δεν χρειάζεται τόσο ενίσχυση όσο ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και αξιοποίηση της γεωγραφικής της θέσης.
Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εδώ σήμερα σε όλους σας ότι προς αυτή ακριβώς τη σημαντική κατεύθυνση δουλεύουμε και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα υλοποιήσουμε και τους δύο στόχους τους οποίους έχουμε βάλει.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Αναφορές και ερωτήσεις δεύτερου κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Κανονισμός Βουλής).
Θα συζητηθεί η με αριθμό 638/4-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνος Γαληνού προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αποκατάσταση των εκτάσεων της περιοχής Μεγάλης Λίμνης Δήμου Αγιάσου Νομού Λέσβου.
Η ερώτηση του κ. Γαληνού έχει ως εξής:
«Ο Δήμος Αγιάσου του Νομού Λέσβου που διαδέχτηκε την ομώνυμη κοινότητα, διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια την περιουσία που του είχε αφαιρεθεί, καθώς το 1976 τα Ταμεία Ανέγερσης Διδακτηρίων, τα οποία είχαν συσταθεί δια νόμου και είχαν την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της περιουσίας, καταργήθηκαν και η περιουσία αυτή μεταβιβάστηκε στον ΟΣΚ. Η περιουσία αυτή περιλαμβάνει την περιοχή της Μεγάλης Λίμνης με έκταση 32.500 στρέμματα, το Κλειστό Γυμναστήριο του Χωριού, το Κέντρο Νεότητας, καθώς και το πρόσφατα ανακαινισμένο παραδοσιακό καφενείο.
Το 1990 με νεότερο νόμο προβλέπεται η κινητή και ακίνητη περιουσία των εφοριών όλων των δημοσίων σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και τα σχολικά κτήρια να μεταβιβαστούν κατά κυριότητα στους Δήμους.
Πλην, όμως, η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόσθηκε σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αγιάσου και από το 2000 έως το 2006 ο Δήμος δια του τότε Δημάρχου ζητούσε από τον ΟΣΚ την έκδοση της προβλεπόμενης από τον νόμο απόφασης του Δ.Σ. του Οργανισμού για τη μεταβίβαση της περιουσίας στον Δήμο, χωρίς όμως να λάβει ποτέ απάντηση.
Το 2006 με απόφαση του Νομάρχη Λέσβου και σε εκτέλεση νέου σχετικού νόμου, εκδόθηκε απόφαση παραχώρησης της παραπάνω μεταγραφείσας περιουσίας στον Δήμο Αγιάσου, ώστε να δοθεί τέλος στην αδικία που ταλαιπωρούσε τους κατοίκους επί χρόνια.
Κατά της απόφασης του Νομάρχη ο ΟΣΚ αντέδρασε, προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο θα επιδικαστεί παράλληλα και η προσφυγή του Δήμου Αγιάσου κατά του ΟΣΚ, η οποία είχε κατατεθεί πριν την έκδοση της απόφασης του Νομάρχη. Και οι δύο προσφυγές θα εκδικαστούν μαζί στις 10 Νοεμβρίου 2009.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Θεωρεί λογικό και δίκαιο ο ΟΣΚ να διεκδικεί περιουσία που εκ του νόμου δεν του ανήκει;
Εφόσον θεωρείται άδικη και καταχρηστική η συμπεριφορά του ΟΣΚ, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου ο ΟΣΚ να αποσύρει εγκαίρως ή να μην υποστηρίξει την υπό συζήτηση (10 Νοεμβρίου 2009) προσφυγή του κατά της απόφασης του Νομάρχη, που αποδίδει το δίκαιο;»
Κύριε συνάδελφε, εφόσον μιλάτε για τις 10 Νοεμβρίου 2009, άρα οι προσφυγές εκδικάστηκαν.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Όχι, αναβλήθηκαν. Θα επιδικαστούν το Σεπτέμβρη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Α, συγνώμη, αλλά με βάση την ημερομηνία φαίνεται ότι εκδικάστηκαν.
Στην ερώτηση του κ. Γαληνού θα απαντήσει η Υφυπουργός κα Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
Κυρία Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
(AS)
(1TS)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πράγματι θέτετε ένα πάρα πολύ -θα έλεγα- σύνθετο ζήτημα που αφορά το Δήμο Αγιάσου και πράγματι σύμφωνα με την απάντηση που είχαμε και από τη νομική υπηρεσία του Ο.Σ.Κ μεταβιβάστηκαν όλα αυτά τα ακίνητα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Και εγώ κατανοώ ότι δεν πρόκειται απλώς για τα σχολεία, αλλά πρόκειται για μια πάρα πολύ μεγάλη έκταση, που έχει όλα αυτά που αναφέρθηκαν στην ερώτησή σας.
Η απάντηση που έλαβε το Υπουργείο από τον Ο.Σ.Κ είναι στενά νομική. Ο Ο.Σ.Κ θεωρεί ότι νομίμως προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και παρανόμως ο Νομάρχης προχώρησε στις πράξεις που προχώρησε.
Θέλω να κατανοήσετε ότι είναι ιδιαίτερα λεπτή η θέση μας, δεδομένου ότι υπάρχει μια δίκη που εκκρεμεί, δεδομένου μάλιστα, ότι ο Ο.Σ.Κ είναι πια εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υποδομών. Βεβαίως, και ο συντοπίτης σας ο κ. Σηφουνάκης, ο Υφυπουργός με είχε ενημερώσει εγκαίρως για το ζήτημα.
Τί θα προτείναμε; Θα προτείναμε να εξετάσουμε το θέμα από κοινού τα δύο Υπουργεία και να εξεταστεί η δυνατότητα να αποσυρθεί ο Ο.Σ.Κ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευθώ και το κατανοείτε αυτό, όχι μόνο επειδή υπάρχει και άλλο Υπουργείο, αλλά κυρίως διότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα όταν παρεμβαίνουμε σε μια δίκη που εκκρεμεί, ακόμα και όταν πρόκειται για έναν οργανισμό που εποπτεύεται από την Κυβέρνηση, από Υπουργείο.
Το θέτετε στην ερώτησή σας, είναι πάρα πολύ λεπτό το ζήτημα. Πρόκειται για πολύ μεγάλη έκταση -όπως λέτε και εσείς- γι’ αυτό και είμαστε εξαιρετικά προσεχτικοί στα βήματά μας. Σας δίνω τη δέσμευση ότι θα το δω άμεσα με το Υπουργείο Υποδομών, κατά πόσον υπάρχει αυτή η περίπτωση. Θα επανέλθω εάν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό. Εάν όχι, νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε έως το Σεπτέμβριο που θα εκδικαστεί. Θα ήθελα όμως να ακούσω και τη δική σας άποψη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Σπυρίδων Γαληνός.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΑΛΗΝΟΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πραγματικά, κυρία Υπουργέ, χαίρομαι για την απάντησή σας, διότι η γραπτή απάντηση που έλαβα εκπρόθεσμα από το Υπουργείο -και υποθέτω είναι αυτή στην οποία αναφερθήκατε και εσείς- η απάντηση του Ο.Σ.Κ, που είδε το θέμα αυτό στενά νομικίστικα, με είχε και ξενίσει και απογοητεύσει διότι έφερε και την υπογραφή σας.
Πράγματι, ήταν κάτι που πίστευα μέσα μου, ότι δεν σας εκπροσωπούσε. Ήταν κάτι που έλεγε ότι το Υπουργείο υιοθετούσε μια άποψη, μια λογική καταπατητή, ο οποίος αναμένοντας απόφαση Δικαστηρίου επικαλείται τα δικαιώματα της χρησικτησίας.
Σήμερα, με την προφορική σας απάντηση πράγματι καλύψατε το ζήτημα. Φαίνεται ότι και το έχετε μελετήσει και έχετε δει τη σπουδαιότητά του ως προς την ηθική του διάσταση, αλλά παράλληλα και τη σπουδαιότητα που έχει για ένα μικρό χωριό, όπως είναι το χωριό της Αγιάσου, ένα γνωστό ορεινό χωριό που είναι ένας Δήμος με μικρές οικονομικές δυνατότητες -όπως κατανοείτε- και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχουν τα διδακτήρια της περιοχής.
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Άλλωστε, αναφερθήκατε και στον συμπατριώτη μου τον κ. Σηφουνάκη, ο οποίος παλαιότερα είχε ανακινήσει αυτό το ζήτημα με επιστολή του την οποία θα σας την κοινοποιήσω και θα σας τη δώσω τώρα. Η επιστολή αυτή ανέφερε όλο το πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων Γαληνός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άρα λοιπόν, θεωρώ θετικό ότι θα το κοιτάξετε από κοινού με τον κ. Σηφουνάκη και ελπίζω πραγματικά ότι θα δώσετε τη λύση.
Πραγματικά όμως, θα ήθελα να μην περιμένετε την εκδίκαση διότι αυτό το θέμα είναι στη βάση του ηθικό και θέλει πολιτική προσέγγιση και πολιτική λύση. Νομίζω ότι πολιτικά μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αποδοθεί το δίκαιο διότι πράγματι είναι απόλυτα δίκαιο και το αίτημα του Δήμου της Αγιάσου και γενικότερα της Λεσβιακής κοινωνίας.
Θα αναμείνω τις δικές σας αποφάσεις και νομίζω -απ’ ότι διαπίστωσα από τη δική σας τοποθέτηση και πρωτολογία- ότι θα είναι θετική.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Γαληνέ.
Το λόγο έχει η κυρία Υφυπουργός για να δευτερολογήσει.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, πολύ σύντομα θα πω δύο πράγματα.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι μπορώ να επαναλάβω ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, σε μια υπόθεση που είναι πολύ λεπτή.
(EP)



(1AS)
Με την ευκαιρία θέλω να σας πληροφορήσω και να πληροφορήσω και το Σώμα ότι χωριστά για κάθε νομό και κάθε περιφέρεια της χώρας υπάρχει μια χαρτογράφηση των προβλημάτων και των ελλειμμάτων στη σχολική στέγη, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες. Αντίστοιχα υπάρχει και μια προσπάθεια να δούμε πού υπάρχουν οικόπεδα ή που υπάρχει δημόσια περιουσία η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για σχολική στέγη.
Η χώρα στο σύνολό της και η περιφέρεια στην οποία εκλέγομαι και η δική σας και πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας έχουν σημαντικότατα προβλήματα. Είναι και αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , σήμερα ο ΟΣΚ ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών το Υπουργείο Παιδείας όμως ορίζει τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά και τις προδιαγραφές των κτηρίων αλλά και τις ανάγκες σε κτήρια για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Με αυτήν την επισήμανση που είναι και πιο γενικού χαρακτήρα τελειώνω δεσμευόμενη ότι θα δω ειδικά και με το Υπουργείο Υποδομών το ζήτημα αυτό της Αγιάσου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και δυο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους του δευτέρου τμήματος από το Δεύτερο Γυμνάσιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων και εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θα γίνει προεκφώνηση των νομοσχεδίων που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη.
Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου: «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής, σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη συνέχεια.
Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση της από 13 Οκτωβρίου 2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Υπαγωγή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη» (ΦΕΚ 215 Α’) και άλλες διατάξεις».
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση.
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Κύρωση και τροποποίηση της από 29.10.2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Αναστολή εφαρμογής διατάξεων τακτοποίησης ημιυπαίθριων και λοιπών κλειστών χώρων που άλλαξαν χρήση (ΦΕΚ 218 Α’)».
Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κρατείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς το νομοσχέδιο κρατήθηκε και θα συζητηθεί κατά τη συνήθη διαδικασία.
Επανερχόμαστε στην ψήφιση στο συνόλου του νομοσχεδίου: «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
Ο κύριος Υπουργός έχει να προσθέσει κάτι;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Μάλιστα, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, κ. Υπουργέ έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα για δυο μικρές νομοθετικές αλλαγές-βελτιώσεις στο σχέδιο νόμου «Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις».
Η πρώτη διόρθωση είναι στο άρθρο 2 παρ. 2, είναι οι «εξαιρέσεις» και εκεί που αναφερόμαστε στις Ειδικές Επιτροπές θα γίνει αυτή η μικρή αλλαγή εκεί που λέει: «οι ειδικές επιτροπές Ελέγχου αποτελούνται από έναν υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, έναν υπάλληλο του οικείου Πολεοδομικού γραφείου του Δασαρχείου της περιοχής και συγκροτούνται από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής…» αλλάζει και γίνεται: «και συγκροτούνται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα».
Η δεύτερη αλλαγή είναι στο άρθρο 6 παρ. 5. Στην πρώτη σειρά όπου λέει: «με προεδρικό διαταγμα με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών…» αλλάζει και γίνεται: «με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών…»


(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός καταθέτει την προαναφερθείσα τροποποίηση, η οποία έχει ως εξής:)























Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Μετά τις αλλαγές του κυρίου Μωραΐτη ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
«Προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του Νομού Αττικής σύσταση Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωρηθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)







ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινή συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Η εξουσιοδότηση παρεσχέθη.
(ML)



(1EP)
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: «Κύρωση της από 13 Οκτωβρίου 2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Υπαγωγή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη» (ΦΕΚ 215 Α') και άλλες διατάξεις».  
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 28.1.2010 τη συζήτηση του νομοσχεδίου σε μια συνεδρίαση.
Πριν δώσω το λόγο στον Εισηγητή της Πλειοψηφίας κ. Δημήτριο Καρύδη, θέλω να σας ενημερώσω ότι για τη σημερινή συζήτηση έχουν οριστεί από το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής κ. Σκυλλάκος Αντώνης και από το ΛΑ.Ο.Σ. Ειδικός Αγορητής ο Βουλευτής κ. Κοραντής Ιωάννης.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Δημήτριος Καρύδης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τα τελευταία είκοσι πέντε περίπου χρόνια υπαγόταν διαδοχικά απευθείας στον Πρωθυπουργό, στους Υπουργούς Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών μέχρι σήμερα. Με τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλάζει ουσιαστικά ο ρόλος και ο προσανατολισμός λειτουργίας της Υπηρεσίας. Η δημιουργία της Ε.Υ.Π. φέρνει συνακόλουθα την πολιτικοποίηση της Υπηρεσίας. Απειλεί για την ασφάλεια της χώρας και της ζωής των πολιτών δεν αποτελούν πλέον τα πολιτικά φρονήματα του ελληνικού λαού, αλλά οι εξωτερικοί κίνδυνοι, η διεθνής τρομοκρατία και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.
Δυστυχώς τα τελευταία πεντέμισι χρόνια μια σειρά από σοβαρά γεγονότα όπως οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις ακόμη και του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας, η υπόθεση των Πακιστανών, δημιούργησαν βαριές σκιές στο σύστημα πληροφοριών της χώρας μας και στη λειτουργία της Ε.Υ.Π. Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί από το 2005 δεν έχει δοθεί στη Βουλή πόρισμα της Ε.Υ.Π. για τις υποκλοπές και ποιοι ευθύνονται άραγε γι’ αυτό. Τι ήθελαν να καλύψουν; Ας είναι, αυτό θα το δούμε την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νόμος 3649/2008, που με πολλές τυμπανοκρουσίες ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν απέδειξε μέχρι σήμερα την ουσιαστική του χρησιμότητα σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της Ε.Υ.Π. Αντί να οικοδομήσει μια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την οποία θα ελέγχουμε για να μας προστατεύει, δημιούργησε μια Ε.Υ.Π. για να μας ελέγχει με το πρόσχημα ότι μας προστατεύει. Αντί να διορθώσει το έλλειμμα κοινοβουλευτικού ελέγχου της Ε.Υ.Π., νομιμοποίησε την αυτονομία καθοδηγητικού ή κυβερνητικού αξιωματούχου. Απέτυχε να διασφαλίσει την εποπτεία της Ε.Υ.Π. από τη δικαιοσύνη, απέτυχε να ενδυναμώσει την εσωτερική λειτουργία της Υπηρεσίας.
Στον ίδιο βαθμό η πολυδιαφημιζόμενη ενοποίηση του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η εξασφάλιση της εργασίας μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ και της Ε.Υ.Π. αποδείχθηκε κενή περιεχομένου.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποτελεί βασικό εργαλείο συλλογής και επεξεργασίας και αξιοποίησης πληροφοριών. Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητά της, στο βαθμό βέβαια που επιτυγχάνεται η λειτουργία ενός αξιόπιστου, σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος στην υπηρεσία της χώρας και της ασφάλειας του πολίτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας οργάνωσης και συντονισμού των υπηρεσιών καταπολέμησης της μεγάλης εγκληματικότητας. Οι συνθήκες σήμερα έχουν αλλάξει. Οι αναπτυγμένες χώρες αντιμετωπίζουν νέες και πιο πολύπλοκες μορφές εγκλήματος. Οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του πολίτη ξεπερνούν πλέον τα στενά όρια της παραβατικής συμπεριφοράς μεμονωμένων ατόμων.
Η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά, οικονομικά και πολιτιστικά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Είμαστε οι Ακρίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την τελευταία δεκαετία η παράνομη μετανάστευση, η εμπορία ανθρώπων και κυρίως γυναικών και παιδιών, το εμπόριο ναρκωτικών, η παράνομη διακίνηση όπλων, η διακίνηση άλλων παράνομων ουσιών, το οικονομικό έγκλημα, η καταστροφή του δασικού μας πλούτου χρόνο με το χρόνο γιγαντώνονται και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα και κοινωνική συνοχή. Οι απειλές και οι κίνδυνοι που δημιουργεί το οργανωμένο έγκλημα σε όλες τις εκφάνσεις του, είναι σοβαρές όχι μόνο για την ασφάλεια της χώρας και των συμπολιτών μας, αλλά και της οικονομίας μας.

(GH)

(1ML)
Ο τουρισμός μας π.χ., αποτελεί έναν κατ’ εξοχήν ευαίσθητο τομέα που επηρεάζεται αρνητικά από την ένταση των τρομοκρατικών φαινομένων.
Χρειάζεται η δημιουργία ενός σύγχρονου άρτια οργανωμένου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογής επεξεργασίας και αξιοποίησης πληροφοριών, που να έχει ως κεντρικό στόχο την πρόληψη και την αποτροπή. Αυτό, όμως, προϋποθέτει κατ’ αρχήν τον ορισμό του πεδίου εφαρμογής του, που είναι πρώτον, η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και δεύτερον, ο σεβασμός των ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με λίγα λόγια, ένα σύστημα που λειτουργεί αυστηρά μέσα στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας.
Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και την Αμερική, η νέα κατεύθυνση των αντίστοιχων υπηρεσιών με την Ε.Υ.Π. είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Η διεθνής τρομοκρατία υπαγόρευσε αναγκαστικά σε όλες τις χώρες να ανασυντάξουν και να επανασχεδιάσουν την οργάνωση των υπηρεσιών τους με γνώμονα τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο επιχειρησιακό συντονισμό. Η υπαγωγή σε ενιαία διοίκηση του συνολικού συντονισμού αποτελεί πλέον τον κανόνα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η υπαγωγή της Ε.Υ.Π. ή των αντίστοιχων υπηρεσιών κατευθείαν στον Πρωθυπουργό, δεν είναι το μοντέλο οργάνωσης που κυριαρχεί στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι αντίστοιχες με την Ε.Υ.Π. υπηρεσίες υπάγονται σε καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, στα πλαίσια ενός ενιαίου συνταγματικού οργάνου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την ανάληψη των καθηκόντων της στις 5 Οκτωβρίου, δημιούργησε ένα νέο Υπουργείο, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που εδώ και τέσσερις μήνες έχει θέσει σε μια διαφορετική βάση όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την προστασία της χώρας και των πολιτών.
Όλα τα Σώματα Ασφαλείας, η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική, ο κρίσιμος τομέας της Πολιτικής Προστασίας σχεδιάζουν και εργάζονται κάτω από μια ενιαία πολιτική ηγεσία. Ήδη έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μια νέα σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική, με την ταυτόχρονη αναδιοργάνωση εκ βάθρων της ΕΛ.Α.Σ., του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής.
Η επιλογή μας είναι –και θα κριθούμε γι’ αυτό- η Ε.Υ.Π. να ενταχθεί σε αυτό το ενιαίο σύστημα ασφάλειας στα πλαίσια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η Ε.Υ.Π. είναι ανάγκη βέβαια να μειώσει το αστυνομικό προσωπικό και να στελεχωθεί με προσωπικό υψηλού επιπέδου, με επιστήμονες οι οποίοι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην εθνική ασφάλεια, μέσα από αδιάβλητες διαγωνιστικές διαδικασίες που θα βάζουν τέλος στο απαράδεκτο καθεστώς των τελευταίων χρόνων, που, πριν καν βγει η προκήρυξη, οι θέσεις είχαν καλυφθεί με άκρως αδιαφανή τρόπο. Και εδώ μιλάμε, για τα τελευταία χρόνια, για πεντακόσιες πενήντα περίπου προσλήψεις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ενώ πιο μπροστά …!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει τη βούληση της Κυβέρνησης να αναπτύξει μια συνολική διακλαδική συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας και τις υπηρεσίες του νέου Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εξασφάλιση αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
Η νέα εθνική πολιτική εσωτερικής ασφάλειας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των πληροφοριών. Η πολυδιάσπαση, ο κερματισμός, η γεωγραφική κλαδική επικέντρωση, δεν βοηθούν σήμερα την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών για την ασφάλεια της χώρας. Απαιτείται, λοιπόν, μια ενιαία εθνική στρατηγική για τις πληροφορίες. Το ενιαίο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πληροφοριών, το οποίο συστήνεται στο πλαίσιο του διακλαδικού συστήματος διαχείρισης κρίσεων, αποτελεί ταυτόχρονα την ενιαία βάση διαχείρισης αυτών των πληροφοριών στο επίπεδο του Υπουργείου.
Για τους λόγους αυτούς στις 13 Οκτωβρίου 2009 υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 215 η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η Πράξη αυτή είναι αναγκαίο να κυρωθεί σύμφωνα με το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, προκειμένου να διατηρηθεί η ισχύς της εφ’ εξής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το σημερινό νομοσχέδιο κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου από τότε που ίσχυσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 13 Οκτωβρίου 2009. Η Ε.Υ.Π. υπάγεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Με αυτά τα λόγια σας καλώ να ψηφίσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

(MT)
(1GH)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γρηγόριος Αποστολάκος.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Θα κάνω χρήση του εδράνου μου για τη σύντομη ομιλία μου.
Συζητάμε σήμερα την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2009, για την υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στο νέο τίτλο του Υπουργείου, με την ονομασία «Υπηρεσία Προστασίας του Πολίτη».
Δύο θέματα έχουμε. Είναι τα καθαρά νομικά και τα θεσμικά που νομιμοποιούν την Κυβέρνηση να κάνει κάτι τέτοιο και δεύτερον τα ουσιαστικά. Σε ό,τι αφορά το πρώτο θέμα, των τυπικών προϋποθέσεων για τη χορήγηση της αιτουμένης έγκρισης, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούμε ότι μπορούμε να δώσουμε θετική ψήφο, υπό την έννοια ότι σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος μπορεί να εκδοθεί αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να καλύψει μία επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, όπως ήταν η αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Άρα, απ’ αυτή την ανάγκη που προέκυψε από την κυβερνητική πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε να εκδώσει αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου, για να μπορέσει να λειτουργήσει η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, όπως μετονομάστηκε.
Είναι δεδομένο, κυρία Πρόεδρε, ότι η έκδοση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπόκειται στο δικαστικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επίσης, είναι δεδομένο ότι είναι εμπρόθεσμη η κύρωση αυτής της Πράξης, γιατί καλύπτει την προθεσμία των σαράντα τεσσάρων ημερών που θέτουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής.
Από εκεί και πέρα, εμείς, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, εκτιμούμε ότι υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση να ζητήσει η Κυβέρνηση τη μεταφορά της αρμοδιότητας αυτής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οφείλουμε, όμως, να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, για την ακρίβεια τέσσερις.
Η πρώτη έχει να κάνει με την αλλαγή στάσης της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το ενοποιημένο Υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μας οι διαφορετικές εκτιμήσεις σημερινών Υπουργών της Κυβέρνησης, μηδέ του παρόντος Υπουργού εξαιρουμένου, όπου υπεραμύνονταν του ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών. Το ότι άλλαξαν είναι προφανώς μία προσπάθεια να καλύψουν κυβερνητικές θέσεις από Βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου. Άρα, έχουμε μια πρώτη αλλαγή θέσης που οφείλει να επισημανθεί.
Το δεύτερο που ήθελα να τονίσω, είναι αυτό που ακούσαμε και σήμερα –αλλά και στην Επιτροπή- από την πλευρά του καλού συναδέλφου της Πλειοψηφίας και Εισηγητού, του κ. Καρύδη, που πολεμάει τον ν. 3649/2008. Όμως, θα πρέπει να σας θυμίσουμε τη ρητή δήλωση του αρμοδίου Υπουργού στην Επιτροπή, όπου το συζητήσαμε, ότι ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να αλλάξει.
Άρα, εκ των πραγμάτων βγαίνουν κάποια συμπεράσματα, ότι όλη αυτή η αρνητική στάση της σημερινής Συμπολίτευσης και τότε Αντιπολίτευσης, που ήταν μία στάση «όχι σε όλα», σήμερα δεν ισχύει. Τότε θυμόμαστε να κατακεραυνώνετε το νομοθέτημα που ήρθε τότε, το ν. 3649, λέγοντας ότι δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες τις οποίες πίστευε τότε το Κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Σήμερα έρχεται -σε μία πλήρη αλλαγή θέσης- ο ίδιος ο Υπουργός, ο αρμόδιος Υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, να πει στην Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το νόμο αυτό.
Ήθελα να κάνω μία άλλη παρατήρηση που αφορά την επιχειρηματολογία υπαγωγής της συγκεκριμένης υπηρεσίας στον Πρωθυπουργό της χώρας. Εμείς δεν συμφωνούμε σ' αυτό και υπ’ αυτήν την έννοια στηρίζουμε και ψηφίζουμε την πρωτοβουλία σας αυτή για την κύρωση. Είναι πρακτικά δυνατό να μπορεί ένας Πρωθυπουργός να έχει μία τέτοια οργανωμένη διοικητική υπηρεσία, να εποπτεύει έναν τέτοιο οργανισμό, όπως είναι σήμερα η ΕΥΠ; Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να το κάνει, σε καμία περίπτωση.
(MB)
(1MT)
Θαρρώ, επίσης, ότι ο κίνδυνος ο οποίος θα μεσολαβούσε θα ήταν ο εξής, ότι ανεύθυνοι πολιτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι δεν έχουν καμία πολιτική ευθύνη, σε τελική ανάλυση, αναγόμενοι μόνο στο πρόσωπο που τους διορίζει, θα ήταν αυτοί οι οποίοι θα διαχειρίζονταν τη διοίκηση, την εποπτεία και την καθοδήγηση μιας τέτοιας δημόσιας Υπηρεσίας. Πιστεύω ότι σ’ ένα σύγχρονο, ευνομούμενο κράτος οι αρμόδιοι Υπουργοί είναι σε θέση να διαφυλάξουν την υλοποίηση της αποστολής ενός τέτοιου Οργανισμού, που είναι πολύτιμος για τη σημερινή λειτουργία οποιασδήποτε ευνομούμενης Πολιτείας. Από την άλλη μεριά θα εξέλιπε, αν θέλετε, και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία μιας τέτοιας Υπηρεσίας, ο καθημερινός αυτός, ο πιο εύχρηστος κοινοβουλευτικός έλεγχος, ο οποίος θα υπήρχε αν υπήγετο σ’ έναν Υπουργό. Κοντολογίς, δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό επιχείρημα το να υποστηρίξουμε ότι η υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Πρωθυπουργό της χώρας είναι αυτή που διασφαλίζει καλύτερα τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας.
Κατόπιν αυτού, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε στην ανάληψη αυτής της πολιτικής ευθύνης και της καθ’ ύλην αρμοδιότητας, την οποία θα έχετε από τούδε και εφεξής, με έναν καλό νόμο, όπως είπα νωρίτερα, όμως αυξάνουν πάρα πολύ οι πολιτικές ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνετε. Αυξάνουν πάρα πολύ οι πολιτικές και κυβερνητικές ευθύνες τις οποίες έχετε. Διότι δεν εκτιμούμε ότι μέχρι σήμερα, με βάση την αντικειμενική εικόνα η οποία υπάρχει σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία οφείλει να διαχειριστεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, μπορείτε να είστε για το διάστημα των τεσσάρων μηνών υπερήφανοι.
Διότι η Ε.Υ.Π., σύμφωνα με το νόμο, είναι αρμόδια για τη συλλογή πληροφοριών, οι οποίες τι θα κάνουν; Θα προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολίτευμα, την εθνική ασφάλεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, κ.λπ. Όμως είναι και κάτι άλλο που πρέπει να κάνει, να συμβάλει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Δεν κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο αυτή τη στιγμή, αλλά δεν νομίζω ότι μπορείτε να υπερηφανεύεστε ως Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της καθημερινής εγκληματικότητας, με τα αποτελέσματα τα οποία έχετε να δείξετε μέχρι σήμερα.
Ξέρετε, η επικοινωνιακή πολιτική είναι καλή. Όμως τα αποτελέσματα είναι αυτά τα οποία μετράνε. Και τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να σας κάνουν υπερήφανους μέχρι σήμερα. Προσπαθήσατε να μηδενίσετε για ικανό χρονικό διάστημα την αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε καθημερινή βάση, δεν νομίζω όμως ότι τα αποτελέσματα τα οποία έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι αυτά που μπορούν να κάνουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα υπερήφανο. Έχετε να κάνετε πάρα πολλά και η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και δεν ξέρω σε τι βαθμό θα μπορέσετε να αποσυνδέσετε την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από δύο παράλληλες κρατικές Υπηρεσίες, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία και η Ε.Υ.Π. Νομίζω ότι η σύγχυση των αρμοδιοτήτων αυτών μόνο κακό μπορεί να φέρει στην ούτως ή άλλως σοβαρή υπόθεση την οποία έχετε να αντιμετωπίσετε.
Θα έλεγα ακόμη και κάτι άλλο, ότι με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο το οποίο έχετε, έχετε από τη μια μεριά την Ε.Υ.Π. με το σύστημα πληροφοριών που πρέπει να δίνει και από την άλλη μεριά την Αντιτρομοκρατική. Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα πράγματα -θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα θα διαψεύσει αυτές τις Κασσάνδρες- ότι έχετε διαλύσει την Αντιτρομοκρατική, με κάποιες επιλογές οι οποίες υποδεικνύουν έναν ρεβανσισμό ή έναν οιονεί κρυπτόμενο κομματισμό. Μακάρι να μην είναι έτσι, κύριε Υπουργέ! Εξάλλου θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως ανέφερα νωρίτερα, να σας κρίνουμε και να ζητήσουμε εξηγήσεις γι’ αυτά τα οποία θίγω αυτή τη στιγμή.
Κλείνω, κυρία Πρόεδρε, λέγοντας ότι το να αναλάβει το νέο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την αρμοδιότητα αυτή για μας είναι θετικό και υπ’ αυτή την έννοια παρέχουμε θετική ψήφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εμείς, κυρία Πρόεδρε, δεν θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, όπως έχουμε κάνει κι άλλες φορές όταν έρχονται ρυθμίσεις για την Ε.Υ.Π. Και αυτό γιατί διαφωνούμε με τον προσανατολισμό της Ε.Υ.Π. Και θα εξηγήσω συγκεκριμένα τι εννοώ.
(SS)

(01MB)
Η Ε.Υ.Π. είναι μια υπηρεσία συγκέντρωσης πληροφοριών για να υπερασπιστούμε ως χώρα τη εθνική μας ασφάλεια. Βασικά, αυτός είναι ο προσανατολισμός της. Το ερώτημα είναι πώς αντιλαμβάνεται το κάθε κόμμα την εθνική ασφάλεια και την εθνική ανεξαρτησία.
Έχουμε μπει σε μία λογική τα τελευταία χρόνια ότι θα πρέπει να ενοποιηθεί ο χώρος ασφάλειας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ευρύτερος οργανισμός, δεν είναι Ελλάδα. Η ανταλλαγή πληροφοριών που γίνονται στο όνομα –νομίμως, δεν λέω παρανόμως, υπάρχουν και αποφάσεις ευρωπαϊκές και τις οποίες έχει συνυπογράψει και η Ελλάδα- και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεφεύγει από τα όρια της Ελλάδας, της εθνικής ασφάλειας, εκτός αν θεωρούμε εθνική ασφάλεια, σαν δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γερμανίας, της Γαλλίας, κ.λπ..
Δεύτερον, υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες που όλο περισσότερο συνδέουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και την Ε.Υ.Π. –την πληροφόρηση γενικότερα σε ζητήματα καταστολή ή ασφάλειας- με άλλες χώρες, παραδείγματος χάριν με τις χώρες που είναι στο ΝΑΤΟ και πολλές από αυτές είναι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λοιπόν, εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι. Δεν βλέπουμε ότι έτσι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Ένα θέμα είναι αυτό.
Η δεύτερη διαφωνία μας είναι η εξής: Γιατί ασχολείται με ζητήματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος; Τα είχαμε πει αυτά, όταν επεκτάθηκαν οι αρμοδιότητες της Ε.Υ.Π. και σ’ αυτόν τον τομέα. Τη στιγμή που υπάρχει και η Αντιτρομοκρατική μέσα στην Αστυνομία, δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να ανακατεύεται και η Ε.Υ.Π. σ’ αυτά τα ζητήματα.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε και το εξής: Ό,τι έχει να κάνει με την τυφλή βία, η μία εκδοχή της είναι η λεγόμενη τρομοκρατία που ξεκινάει από τα γκαζάκια μέχρι δολοφονίες –εδώ πέρα στη χώρα μας- και η άλλη εκδοχή της είναι η πρακτική ορισμένων λεγόμενων αντιεξουσιαστών «γνωστών – αγνώστων», οι οποίοι και αυτοί καταφεύγουν σε πιο ήπιες μορφές βίας.
Υπάρχει κανείς που μπορεί να μας διαβεβαιώσει -όταν σε όλο τον πολιτικό κόσμο και στον Τύπο και στα Μέσα Ενημέρωσης υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά, να μην πω σιγουριά σε όλους, αλλά ερωτηματικά- ότι δεν ανακατεύονται και Μυστικές Υπηρεσίες που να καθοδηγούν ή να σπρώχνουν τα πράγματα εκεί που θέλουν αυτές στα ζητήματα για τα οποία ανέφερα;
Και δεν ξέρω αν είναι Μυστικές Υπηρεσίες σε νόμιμη δράση. Μπορεί, λοιπόν, να είναι και σε παράνομη δράση, σε ημιπαράνομη δράση αυτά. Και πώς εμπλέκεται και γιατί πρέπει να εμπλέκεται και η Ε.Υ.Π. σε αυτά τα ζητήματα; Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Είμαστε εντελώς αντίθετοι.
Τρίτο ζήτημα. Ο προσανατολισμός των κυβερνήσεων όλων είναι πώς θα εξασφαλίσουν –και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ίδιο γίνεται και σε άλλες χώρες- πώς το κάθε κράτος-μέλος, πώς η Ελλάδα, πώς η κάθε κυβέρνηση θα εξασφαλίζει καλύτερα την ισχύουσα τάξη πραγμάτων.
Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο κι επειδή γνωρίζουν οι κρατούντες ότι δεν κινδυνεύουν από κάποιον «γνωστό – άγνωστο» των Εξαρχείων ούτε από κάποια τρομοκρατική οργάνωση που βάζει ένα γκαζάκι ή δεν ξέρω σε τι άλλες πράξεις βίας, δεν μπορούν να αλλάξουν τα συστήματα με αυτές τις ενέργειες και πρακτικές!
Συνεπώς, αυτοί που συγκεντρώνουν πληροφορίες, όπως εν προκειμένω η Ε.Υ.Π., χρειάζονται πληροφορίες και να υπάρχει εικόνα στα κυβερνητικά όργανα από το τι κάνει αυτό που εμείς ονομάζουμε κίνημα. Γι’ αυτό είτε είναι εκδήλωση για το Πολυτεχνείο είτε είναι μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, είμαστε σίγουροι ότι όχι απλώς παρακολουθούνται, αλλά και μαζεύονται και πληροφορίες και δίνονται και εκθέσεις.
Επανειλημμένα έχουμε συλλάβει εμείς σωματεία, τα οποία επηρεάζουν ανθρώπους, αστυνομικούς με πολιτικά -ή δεν ξέρω άλλους που ανήκουν σε δυνάμεις καταστολής- που έχουν μπει στη γενική συνέλευση, έχουν μπει στη συγκέντρωση, έχουν πάρει μέρος στην πορεία και τους έχουμε παραδώσει και μάλιστα διώχθηκαν και στελέχη δικά μας γιατί τους έπιασαν, τους αφόπλισαν.
(GK)
(1SS)
Όταν, λοιπόν, υπάρχει τέτοια λογική, εμείς ανησυχούμε και για το ρόλο της Ε.Υ.Π.. Παραδείγματος χάρη, οι κάμερες θεωρήθηκαν το άλφα και το ωμέγα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Όμως δεν είδαμε να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα από τις κάμερες μέχρι σήμερα για το οργανωμένο έγκλημα ή για κάποια επεισόδια που γίνονται κ.λπ.. Κανένα αποτέλεσμα δεν υπήρξε.
Όμως, ξέρουμε πολύ καλά –και δεν το λέμε μόνο εμείς, έχει βεβαιωθεί από ελέγχους που έγιναν- ότι οι κάμερες αυτές στρέφονται προς τους διαδηλωτές. Άρα χρειάζονται στοιχεία. Μαζεύονται στοιχεία. Δεν είναι γνωστό ότι και μεταξύ μας πολλές φορές δεν τολμάμε να μιλήσουμε στο τηλέφωνο για ορισμένα πράγματα που είναι απόρρητα; Γιατί συμβαίνει αυτό; Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Κ.Κ.Ε., αλλά σε όλο τον πολιτικό κόσμο!
Τέλος, υπάρχει μια αντίφαση. Υπήρξαν κυβερνήσεις που για τους δικούς τους λόγους –μπορώ να εικάσω μια αιτία- ή για λόγους δημοκρατικότερης –ας το πω έτσι- και καλύτερης εποπτείας και δημοκρατικότερης λειτουργίας ήθελαν η Ε.Υ.Π. να πάει στον Πρωθυπουργό ή στον Υπουργό Εσωτερικών, όταν το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης εντάχθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Εγώ γνωρίζω ότι η Ε.Υ.Π., είτε στον έναν Υπουργό είναι είτε στον Πρωθυπουργό, την ίδια δουλειά θα κάνει. Συντονισμός θα υπάρχει και με την Αστυνομία και με τις άλλες υπηρεσίες, αλλά έστω για λόγους συμβολικούς έγιναν αυτές οι κινήσεις για να μην είναι στους Υπουργούς του Υπουργείου που τότε ονομαζόταν Δημόσιας Τάξης, σήμερα Προστασίας του Πολίτη, όπως κατ’ ευφημισμόν –λέμε εμείς- αποκαλείται, για να μην προκαλεί. Το Δημόσιας Τάξης το ονομάσατε Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης, για λόγους όχι εντελώς ουσιαστικούς –δεν ξέρω αν ήταν και ουσιαστικοί οι λόγοι- τι έγινε; Κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν λάθος το ότι το τότε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχε ενταχθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, αν δεν κάνω λάθος, που έχει χωριστό Υπουργείο. Η μοναδική χώρα! Αυτό είναι απομεινάρι του παρελθόντος, του Εμφυλίου. Αυτά, λοιπόν, έπρεπε να έχουν τελειώσει, έστω και για συμβολικούς λόγους.
Βλέπουμε, λοιπόν, πως ούτε αυτούς τους λόγους χρειάζεται πλέον η Κυβέρνηση, μια και ο «νόμος» και η «τάξη» -εντός εισαγωγικών τα βάζω εγώ- είναι υπεράνω όλων. Αυτό είναι κατά προτεραιότητα ένα σοβαρό ζήτημα από την πλευρά της σημερινής Κυβέρνησης. Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς δεν θα ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε Σκυλλάκο.
Το λόγο έχει τώρα ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ιωάννης Κοραντής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμεθα σήμερα να κάνουμε μια τυπική πράξη, να κυρώσουμε μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Επ’ αυτού έχω δυο παρατηρήσεις, κύριε Υπουργέ. Η πρώτη μάλλον είναι ένα ερώτημα και η δεύτερη μια παρατήρηση ουσίας.
Γιατί αλήθεια, κύριε Υπουργέ, πράξη νομοθετικού περιεχόμενου για να υπαχθεί η Ε.Υ.Π. στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη; Η Αστυνομία, το Λιμενικό, η Αγροφυλακή και η Πυροσβεστική δεν υπήγοντο στο Υπουργείο Εσωτερικών; Χρειάστηκε και γι’ αυτούς να γίνει μια ανάλογη ρύθμιση, δηλαδή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου;
Δεύτερον, επί της ουσίας. Βεβαίως, έτσι είναι τα πράγματα, αν έτσι τα πιστεύετε. Αλλά έτσι είναι; Μήπως στην πράξη, κύριε Υπουργέ, εδώ επιχειρείται αυτό, το οποίο θα αποκαλούσα –επιτρέψτε μου ίσως έναν τολμηρό όρο- πολιτικός στρουθοκαμηλισμός;
Πράγματι, από το 1992 και ύστερα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έφυγε από την άμεση επιστασία του Πρωθυπουργού και υπήχθη κατά περίπτωση στον Υπουργό Προεδρίας, Εσωτερικών, Δημοσίας Τάξεως κ.ο.κ.. Γιατί;

(SM)
(GK)
Επιτρέψτε μου να πιστεύω, ότι αυτό έγινε ουσιαστικά για να παραμένει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έκτοτε στο λεγόμενο απυρόβλητο. Είναι αυτό σωστό; Την ίδια δικαιολογία είχαμε ακούσει και πέρυσι άλλωστε -όταν στις 13 Φεβρουαρίου σε αυτή εδώ την Αίθουσα ψηφίστηκε ο νέος νόμος περί ΕΥΠ- ότι καμιά δημόσια υπηρεσία δεν υπάγεται στον Πρωθυπουργό.
Νομίζω ότι αυτό δεν στέκει υπό την έννοια ότι η ΕΥΠ δεν είναι Δ.Ε.Κ.Ο., δεν είναι δημόσια υπηρεσία και δεν είναι βεβαίως Μ.Κ.Ο.. Έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, είναι αυτοτελής δημόσια πολιτική υπηρεσία και –ο νομοθέτης είναι πολύ προσεκτικός σε αυτά που λέει- είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό από οτιδήποτε άλλο. Συνεπώς θα έπρεπε να υπάγεται στον Πρωθυπουργό. Για ποιους λόγους; Θα σας τους εξηγήσω αμέσως.
Ας πάρουμε τις αρμοδιότητές της. Σε γενικές γραμμές πρώτη αρμοδιότητά της είναι η συλλογή πληροφοριών για την εθνική ασφάλεια, δηλαδή, αυτό το οποίο ο μέσος πολίτης λέει –πολύ λαϊκά- η κατασκοπεία. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος. Η συλλογή πληροφοριών -κυρίως στο εξωτερικό- που αφορά την εθνική ασφάλεια, μπορεί να είναι οτιδήποτε από πολιτικές κινήσεις, από κινήσεις στρατευμάτων. Επίσης μπορεί να αφορούν οικονομικές ενέργειες που θα μπορούσαν να είχαν επίπτωση στην εθνική ασφάλεια, μπορεί να αφορούν ενεργειακά δίκτυα, μπορεί να αφορούν ένα σωρό πράγματα. Είναι αυτά αρμοδιότητες του Υπουργού σήμερα Προστασίας του Πολίτη και χθες Υπουργού Εσωτερικών; Δεν αφορούν αυτά κατά κύριο λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για όσο αφορά παραδείγματος χάριν τα ενεργειακά;
Στο θέμα τώρα της προπαγάνδας. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι διεθνώς διεξάγεται μία έντονη προπαγάνδα -για να μην αναφερθώ μόνο στις γειτονικές μας χώρες, αλλά και πέραν αυτών- με τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία βάλει και προσβάλει την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της και την εθνική της κυριαρχία. Είναι η αντίκρουσή της αρμοδιότητα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;
Δεύτερος τομέας, η αντίκρουση ξένων υπηρεσιών, πληροφοριών ή άλλων που σκοπό έχουν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια, κατά το κοινώς λεγόμενο η αντικατασκοπεία. Εκεί πράγματι υπάρχει ένα μέρος αρμοδιότητας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά όχι μόνο, είναι και του Υπουργείου Εξωτερικών, είναι και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Τρίτος τομέας, το οργανωμένο έγκλημα. Οργανωμένο έγκλημα νοείται ως -το λέει άλλωστε ο νόμος- η διακίνηση ανθρώπων, λαθρομεταναστών, ναρκωτικών, όπλων, χημικών και λοιπών ουσιών. Και εκεί πέρα το φάσμα των εμπλεκομένων είναι ευρύ. Θα σας δώσω παράδειγμα το οποίο έχει κοινολογηθεί, συνεπώς δεν αποκαλύπτω κανένα μυστικό. Πριν από τρία χρόνια εάν θυμάμαι καλά, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε συλλέξει στοιχεία και είχε εξαρθρώσει ένα δίκτυο –το πρώτο στα Βαλκάνια και ασφαλώς το πρώτο στην Ελλάδα- το οποίο τύπωνε πλαστά ευρώ στην Πρέβεζα, μιλάμε για εκατομμύρια. Αυτό ήταν κάτι το οποίο αφορούσε κατ’ εξοχήν την εθνική οικονομία. Ήταν αυτό -εν ευρεία και στενή έννοια- αρμοδιότης μόνο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;
Άλλο παράδειγμα όπου και πάλι αναφέρομαι στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κύριε Υπουργέ. Είχε χάριν στις ενέργειές της εξαρθρώσει ένα δίκτυο το οποίο έναντι αδράς αμοιβής, έδιδε γνήσια πτυχία Ιταλικών Πανεπιστημίων σε Έλληνες «πτυχιούχους» των πανεπιστημίων αυτών. Μιλάμε τώρα για μία αμοιβή 30.000 ή 40.000 ευρώ κατά πτυχίο. Βεβαίως, είχαμε αναφερθεί τότε στην Υπουργό Παιδείας κυρία Γιαννάκου η οποία είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες προς τη δικαιοσύνη και το δίκτυο αυτό εξαρθρώθηκε, δεν ξέρω βεβαίως αν έχουν εξαφανιστεί από την κυκλοφορία και κάποιες εκατοντάδες «πτυχιούχοι» αρχιτέκτονες, χειρούργοι, μηχανικοί που είχαν αποκτήσει πτυχίο μ' αυτό τον τρόπο. Αυτό όμως ήταν αρμοδιότητα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη;
Όπως πολύ απλά βλέπετε, κύριε Υπουργέ, το εύρος των αρμοδιοτήτων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Και δεν εννοώ βεβαίως υμών προσωπικά, -θέλω να είναι σαφής- δεν υπάρχει ουδεμία απολύτως προσωπική αιχμή έναντι υμών.
(AM)
(1SM)
Απλώς θεσμικά, η Ε.Υ.Π. πρέπει να είναι στο πλάι του Πρωθυπουργού.
Αυτό δεν συμβαίνει άλλωστε και αλλού, κύριε Υπουργέ; Αν πάρετε για παράδειγμα, όλες τις χώρες, πάντως τις ευρωπαϊκές, οι ντόπιες Υπηρεσίες Πληροφοριών είναι το δεξί χέρι του Πρωθυπουργού. Οι πληροφορίες που οι υπηρεσίες αυτές φέρνουν, του είναι απαραίτητες για να μπορεί να οργανώνει την πορεία του κράτους του και του έθνους του και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Γιατί θέλουμε και σε αυτό το σημείο να πρωτοτυπήσουμε;
Εάν είναι να σώσουμε τον Πρωθυπουργό, τον ηγέτη από τις βολές, νομίζω ότι η πρόσφατη -μα πάρα πολύ πρόσφατη- ιστορία μας, κύριε Υπουργέ, απέδειξε ότι η προσπάθεια αυτή είναι μάταιη και ζημιογόνα. Γιατί, συνεπώς, δεν λειτουργούμε με μία σύγχρονη, ρεαλιστική ματιά;
Ως προς τα γενικότερα –δεν θέλω να καταχραστώ του χρόνου, άλλωστε νομίζω ότι ένα μόνο θέμα έχουμε να συζητήσουμε- επειδή ακούστηκαν ορισμένα πράγματα από εκλεκτούς συναδέλφους μέσα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω ότι τον Ιούνιο του 2008, μαζί με τους συνδικαλιστές της Ε.Υ.Π. είχαμε διοργανώσει ένα ολοήμερο σεμινάριο, μία ημερίδα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα «Κράτος, Ασφάλεια και Ρόλος των Υπηρεσιών Πληροφοριών».
Θα σας διαβάσω απλώς μία φράση ενός εκ των παρεμβαινόντων: «Θέλω να σας πω ότι είχα την ευκαιρία πολλές φορές να συνεργαστώ με τις υπηρεσίες αυτές. Η γνώμη μου γι’ αυτές τις υπηρεσίες είναι κάτι περισσότερο από άριστη και θέλω να πω πως έχουν γίνει άλματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού τους από τη μεταπολίτευση και μετά.» Έχουν γίνει άλματα, όχι βήματα –επαναλαμβάνω- σε σχέση με το νομοσχέδιο, στο οποίο αναφέρθηκε ο κύριος Υπουργός και ο κύριος Σταύρου και θέλω να κάνω μερικές επισημάνσεις. Μιλάμε για Ιούνιο του 2008. Ο ομιλητής, του οποίου σας διάβασα την περικοπή, είναι ο Γεώργιος Ντόλιος, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., νυν Υφυπουργός Εσωτερικών.
Τώρα, δεν ξέρω πώς ο εκλεκτός και αγαπητός συνάδελφος που μου χαμογελάει από την από εδώ πλευρά της Αίθουσας, το αντιμετωπίζει, αλλά θα συνιστούσα σε όλους τους ενδιαφερομένους να προμηθευτούν αυτό το ενδιαφέρον τευχίδιο με τα Πρακτικά αυτής της Επιστημονικής Ημερίδας. Ίσως θα βοηθούσε στο να διαλευκανθούν ορισμένες, ενδεχομένως, εσφαλμένες ή επιφανειακές εντυπώσεις.
Άλλο ένα σημείο, κύριε Υπουργέ. Ο σημερινός νόμος -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- είναι προϊόν σε ποσοστό 80% της δικής σας Υπουργείας, το 2003. Δεν τον είχατε κατεβάσει τότε στη Βουλή για λόγους, τους οποίους εσείς προσωπικά γνωρίζετε. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια και τρεις Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ώστε επιτέλους να κατέβει, να ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2008 και να δημοσιευθεί στις 3 Μαρτίου του ιδίου έτους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν τον είχε ψηφίσει, καίτοι –επαναλαμβάνω- σε ποσοστό 80% έως 85% ήταν το παιδί του. Γιατί; Όπως φαντάζομαι θα θυμόσαστε, κύριε Υπουργέ, είχε προβάλλει τον ισχυρισμό ότι δεν προβλεπόταν Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, καίτοι είχε εξουθενωτικά εξηγηθεί και μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και στην Επιτροπή και εκτός αυτής, ότι δεν μπορούσε το νομοσχέδιο να προβλέπει ποια Επιτροπή θα ήταν αρμόδια για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο. Γιατί αυτό ήταν, αποκλειστικά και μόνο, θέμα του Κανονισμού της Βουλής και της Βουλής καθ’ αυτής, όπερ πράγματι - ως γνωστόν- έγινε στη συνέχεια με την τροποποίηση του Κανονισμού. Παρ’ όλα αυτά, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, κάνοντας –αν μου επιτρέπετε να πω- αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση.
Θα προσέθετα, κύριε Υπουργέ, ότι την εποχή εκείνη δεν είχα τη σημερινή μου ιδιότητα και καθόμουν μία σειρά πιο πίσω από εκεί που κάθεστε τώρα, στα Υπηρεσιακά Έδρανα και είχα αντιμετωπίσει μία σωρεία προσωπικών επιθέσεων, δεν θα ήθελα να τις χαρακτηρίσω άλλως πως, ίσως κάποιος να τις χαρακτήριζε χυδαίες, αλλά τις αφήνω κατά μέρος.
(XS)
(AM)
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, κύριε Υπουργέ, ότι ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και εγώ προσωπικά δεν θα ασκήσουμε τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Το αντίθετο, θα σας βοηθήσουμε, θα σας στηρίξουμε για οτιδήποτε είναι προς το καλό της ΕΥΠ. Δεν σημαίνει ότι θα έχετε μια εν λευκώ επιταγή, δια όσον μας αφορά.
Υπάρχουν πράγματα με τα οποία θα μπορούσα να είχα κινηθεί κοινοβουλευτικά. Δεν το έκανα, διότι θεωρώ ότι πρέπει να προβάλουμε ό,τι καλό υπάρχει στην ΕΥΠ και όχι να συμβάλλουμε στην αποδόμησή της, όπως δυστυχώς έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. ως αντιπολίτευση, κύριε Υπουργέ, τα περασμένα χρόνια. Και μιλάω με τη σημερινή μου ιδιότητα ως Βουλευτής.
Εν πάση περιπτώσει, κύριε Υπουργέ, ασφαλώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σας επιτρέπει να προχωρήσετε. Πιστεύουμε στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό και πιστεύω, μετά λόγου γνώσεως, ότι αυτή η κίνηση είναι λάθος.
Γνωρίζω, ότι το είπατε στην Βουλή, ότι δεν αντιμετωπίζετε αλλαγή του καθεστώτος ή αλλαγές μέσα στην ΕΥΠ, κρατήστε το αυτό. Κρατήστε αυτήν την σκέψη, δηλαδή την υπαγωγή της υπηρεσίας στον Πρωθυπουργό για κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχουν ωριμάσει άλλες καταστάσεις, όταν θα υπάρχει μια διαφορετική ηρεμία για να το συνεξετάσετε με ενδεχομένως άλλα μέτρα βελτιώσεως της υπηρεσίας. Απλώς είμαι υποχρεωμένος να το καταψηφίσω.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φώτιος Κουβέλης.
ΦΩΤΙΟΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τίθεται ένα ζήτημα. Με πόση ευκολία η Κυβέρνηση προκαλεί έκδοση πράξεων, νομοθετικού περιεχομένου. Να θυμίσω, κύριε Υπουργέ, ότι κατά το Σύνταγμα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου εκδίδονται εάν συντρέχουν έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.
Σας ερωτώ, σε όποια έδρανα και αν κάθεστε. Έχουμε τη συνδρομή των προϋποθέσεων του Συντάγματος για την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου; Ποια ήταν η επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη, κυρία Πρόεδρε, που οδήγησε την επιλογή της Κυβέρνησης να προκαλέσει την έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Και δεν πρόκειται για παρεμπίπτων, για δευτερεύων ζήτημα. Πρόκειται για ένα σημαντικό και κορυφαίο ζήτημα για το πώς δηλαδή αντιμετωπίζονται οι θεσμοί και οι συγκεκριμένες διατάξεις του Συντάγματος και από την παρούσα και από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Είναι ένα σημαντικό θέμα, να είναι η πλειοψηφία και η εκάστοτε Κυβέρνηση εξαιρετικά προσεκτική αναφορικά με την τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος διότι εάν για μία τέτοια υπόθεση, για μία τέτοια ρύθμιση έχουμε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, έκτοτε, κύριε Υπουργέ, εγώ αναμένω ποια είναι άλλη η επείγουσα περίπτωση ήσσονος σημασίας για την οποία δεν θα μπορείτε να σπεύδετε να εκδίδετε πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Δεν συνέτρεχε, κύριε Υπουργέ, καμία από τις προϋποθέσεις του Συντάγματος και είχατε υποχρέωση να ακολουθήσετε την διαδικασία που προβλέπεται δηλαδή την κατάθεση σχεδίου νόμου και την εν συνεχεία κατά πλειοψηφία ή ομοφώνως ψήφιση της σχετικής ρύθμισης με την οποία κάνετε αυτά τα οποία περιέχει και το σχέδιο νόμου που φέρνετε σήμερα, δηλαδή μεταφέρετε την ΕΥΠ στον έλεγχο και στην εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Τώρα επί της ουσίας. Διατυπώνεται το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, τι χρειάζεται στις παρούσες πολιτικές συνθήκες -και δεν αναφέρομαι στις τρέχουσες αναφέρομαι και σε προηγούμενες αλλά και σε αυτές που διαμορφώνονται ως εκ της συμμετοχής της χώρας σε υπερεθνικά όργανα- η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όταν για μια σειρά από τις αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών υπάρχει πρόβλεψη για δράσεις και δραστηριότητες οι οποίες ανήκουν σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και για άλλα συναφή ζητήματα.
(NP)

(1XS)

Φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι η διατήρηση της Ε.Υ.Π. αποτελεί τον απόηχο ενός μακρινού παρελθόντος και, αν θέλετε, της αγκίστρωσης που υπάρχει σε παραδοχές αυτού του παρελθόντος, όταν οι σημερινές συνθήκες σε καμία περίπτωση, κατά τη γνώμη μας, δεν δικαιολογούν την ύπαρξη και μάλιστα, κυρία Πρόεδρε, την αυτοτέλεια, όπως αυτή η αυτοτέλεια διαμορφώνεται με τις επιμέρους ρυθμίσεις από τη σχετική νομοθεσία.
Είναι ακριβές ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αναπτύσσεται και κινείται σε ένα πολιτικό στεγανό, το οποίο κάτω από δεδομένες στιγμές μπορεί να διαμορφώσει δυνατότητες παρενέργειας. Δεν ελέγχεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν ελέγχεται από κανένα άλλο όργανο εκφραστικό της λαϊκής κυριαρχίας, πολλώ δε μάλλον επί της ουσίας δεν ελέγχεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, παρά τη σχετική ρύθμιση του Κανονισμού της Βουλής και ειδικότερα του άρθρου 43Α΄ του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο μπορεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να καλεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είτε με δική της πρωτοβουλία είτε να εμφανίζεται η εκπροσώπηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με πρωτοβουλία του αρμόδιου, πλέον, Υπουργού, για να συζητά και να ακροάται την εκπροσώπηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για συγκεκριμένα ζητήματα.
Και γιατί δεν υπόκειται σε ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο; Για τον λόγο, κυρία Πρόεδρε, ότι αν συντρέχουν λόγοι υπέρτατου εθνικού συμφέροντος, αλλά και απορρήτου και προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τότε υπάρχει το στεγανό και πάλι μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων και συγκεκριμένα στην Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τους Θεσμούς και τη Διαφάνεια.
Ανέλεγκτη η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και θα ζητήσω από τον κύριο Υπουργό να μου πει ποιο όργανο ελέγχει, εκτός από τον αρμόδιο Υπουργό, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Κανένα. Είναι υπόθεση της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας και, όπως αυτή ασκεί τη συγκεκριμένη εποπτεία επί της Ε.Υ.Π.. Η Βουλή είναι απούσα. Δεν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος, όταν μάλιστα, όπως προανέφερα, ο αναφερόμενος στο άρθρο 43Α΄ του Κανονισμού της Βουλής έλεγχος από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι υπονομευμένος από τις ίδιες τις επιφυλάξεις και τις ρήτρες που θέτει η σχετική διάταξη, δηλαδή το υπέρτερο εθνικό συμφέρον, το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα.
Και το ερώτημα, επίσης, θεωρώ ότι είναι εύλογο πολιτικό ερώτημα. Σε τι εμποδίζεται η υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ως μονάδος στη δομή και στη λειτουργία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν μάλιστα οι συναρμοδιότητές της είναι παρούσες και δεδομένες με άλλες υπηρεσίες της δομής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Και επαναλαμβάνω: Η εμμονή στη διατήρηση της αυτοτελούς Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τον απόντα ή έστω εξαιρετικά ελλιπή πολιτικό έλεγχο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια βαθύτατα συγκινητική επιλογή η οποία έρχεται από το παρελθόν, δεσμεύει το παρόν και φοβάμαι ότι θα δεσμεύει και τις μελλοντικές επιλογές σε σχέση με αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Ποια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κυρίες και κύριοι συνάδελφο, όταν τα λεγόμενα «κρατικά μυστικά», όταν τα λεγόμενα «κρατικά απόρρητα» είναι στη διάθεση υπηρεσιών υπερεθνικών οργάνων, στα οποία μετέχει η Ελλάδα; Δεν είναι παρούσα η CIA; Δεν είναι παρούσες άλλες ξένες υπηρεσίες με συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία είδε και το φως της δημοσιότητας στο πρόσφατο παρελθόν στη χώρα μας;
Ποια Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όταν το εθνικό συμφέρον και οι εθνικές υποθέσεις της χώρας -και είναι άλλης τάξεως ζήτημα να το αξιολογήσουμε αυτήν την ώρα, κάποια άλλη στιγμή σε άλλη θέση μπορούμε να το αξιολογήσουμε- ελέγχονται, αξιολογούνται, εξελίσσονται και διεκπεραιώνονται με συνυπολογισμό άλλων καταστάσεων και συνθηκών που υπαγορεύονται –επαναλαμβάνω- από τη συμμετοχή της χώρας σε διάφορα υπερεθνικά όργανα και συγκεκριμένα στο ΝΑΤΟ.
(FT)


(NP)
Κατά συνέπεια, εκείνο το οποίο θα έπρεπε, έστω κατ’ οικονομία, να πράξετε, κύριε Υπουργέ, είναι να εντάξετε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, χωρίς τις ρυθμίσεις που υφίστανται, στη δομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να καταργήσετε αυτή την αυτονομία και την αυτοτέλεια, την οποία μέχρι σήμερα έχει και εσείς διατηρείτε και η οποία δυνάμει μπορεί να εξελίσσεται κάτω από ορισμένες συνθήκες και με έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο.
Είναι προφανές, κυρία Πρόεδρε, ότι ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για όλους τους λόγους που προανέφερα, καταψηφίζει το σχετικό σχέδιο νόμου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε Κουβέλη.
Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η κυρία Μαρία Σκραφνάκη, για επτά λεπτά.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων, η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η εξασφάλιση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα και έχουν μπει σε πρώτη προτεραιότητα από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Αυτά είναι τα θέματα που η παρούσα Κυβέρνηση στοχοθέτησε, δια του υπευθύνου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σαν θέματα άμεσης ανάγκης και διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας.
Στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου αυτού, υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου του 2009 η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία υπάγεται η ΕΥΠ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σήμερα κυρώνουμε αυτή την πράξη προκειμένου να διατηρηθεί η ισχύς της εφεξής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολυδιάσπαση των υπηρεσιών, η κλαδική και γεωγραφική οργάνωση που παραλάβαμε δεν βοηθούσαν στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο μέρος της αποτελεσματικότητας αυτής βασίζεται, άλλωστε, στη συλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των πληροφοριών. Η νέα εθνική στρατηγική για τις πληροφορίες υιοθετεί ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πληροφοριών, που θα βοηθήσει την διακλαδική διαχείριση κρίσεων και θα αποτελέσει τη νέα βάση διαχείρισης πληροφοριών σε επίπεδο Υπουργείων. Η δημιουργία της βάσης αυτής είναι κρίσιμος στόχος και θα αποδώσει τα μέγιστα στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα, στη διαχείριση οποιασδήποτε κρίσης.
Η ανάγκη ενσωμάτωσης της ΕΥΠ στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη προέκυψε για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μία διοικητική αλλαγή, δηλαδή, στην ενοποίηση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης κάτω από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τώρα αυτό επανέρχεται. Ο δεύτερος και ο σημαντικότερος λόγος είναι η αλλαγή πολιτικής που αποφάσισε η Κυβέρνηση με την ενοποίηση όλων των δράσεων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της χώρας σε μία στέγη, αυτή της Προστασίας του Πολίτη.
Με την ενοποίηση του συντονισμού των δράσεων, που αφορούν την προστασία του πολίτη, προκύπτουν αδιαμφισβήτητα οφέλη για όλους, αφού όλες οι συναφείς υπηρεσίες υπάγονται σε μία ενιαία πολιτική διεύθυνση, η οποία πληροφορείται, προλαμβάνει και όταν χρειάζεται καταστέλλει. Με την ενοποίηση αυτή θα αποφευχθούν στο μέλλον σοβαρά και λυπηρά γεγονότα που στιγμάτισαν την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Με την παρούσα διοικητική αναδιάρθρωση η λειτουργία και η οργάνωση κάθε σύγχρονου και δημοκρατικού συστήματος πληροφοριών έχει κεντρικούς στόχους: την πρόληψη και την αποτροπή. Αυτοί οι στόχοι προϋποθέτουν ένα σαφέστατα ορισμένο πεδίο εφαρμογής, αυτό της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και παράλληλα του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην εποχή μας είναι επιβεβλημένη η πιστοποίηση σαφών και μετρήσιμων στόχων, που αποβλέπουν στη βελτίωση των όρων ασφαλείας του πολίτη και της ίδιας της χώρας.
(XF)
(1FT)
Κύριε Υπουργέ, με το έργο σας, με την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και με τη βοήθεια όλων μας, των πολιτικών αλλά και των ενεργών πολιτών, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλετε αποφασιστικά στην επίτευξη αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ενοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας με τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πιστεύω πως θα δώσει στην πολιτική αρχή του Υπουργείου όλα τα μέσα για να αποκτήσουμε επιτέλους ολοκληρωμένη πολιτική ασφάλειας.
Για τους λόγους αυτούς υπερψηφίζω το νομοσχέδιο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πάρα πολύ την κυρία Μαρία Σκραφνάκη.
Το λόγο έχει ο κ. Μαυρουδής Βορίδης από τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό για επτά λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου να θέσω ένα ζήτημα κατ’ αρχήν χωρίς να πω ότι το θέτω προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια, αλλά το θέτω γιατί νομίζω ότι συνιστά μια εξαιρετικά κακή πρακτική. Άρα, δεν θα διατυπώσω τίποτα ως προς τη συνταγματικότητα, υπό την έννοια του να αποφασίσει κάτι η Ολομέλεια, αλλά θα πω κάτι για τη συνταγματικότητα, το οποίο νομίζω θα πρέπει να προβληματίσει και την Κυβέρνηση αλλά και το Σώμα.
Άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου: Σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
Μπορεί να μας εξηγήσει η Κυβέρνηση στις 13 Οκτωβρίου -αν θυμάμαι καλά την ημερομηνία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- ποια ήταν η έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για να νομοθετήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία ερχόμαστε να κυρώσουμε εδώ;
Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι κανονικά και πέραν του ζητήματος συνταγματικότητας, ένα από τα θέματα που κρίνονται όταν ερχόμαστε να κυρώσουμε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, είναι αν όντως συνέτρεχαν οι περιπτώσεις του άρθρου 44 παράγραφος 1. Και γιατί; Διότι εδώ όπως αντιλαμβάνεστε, εγκυμονεί ένας κίνδυνος, ο οποίος θίγει το θεμέλιο του δημοκρατικού πολιτεύματος που είναι ότι το Κοινοβούλιο νομοθετεί. Δεν νομοθετεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν νομοθετεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Νομοθετεί το Κοινοβούλιο. Δέχεται, όμως, το δίκαιο της ανάγκης, το άρθρο 44 παράγραφος 1, στο Σύνταγμά μας και λέει ότι αν συμβεί κάτι όλως εξαιρετικό και δεν μπορεί τόσο γρήγορα να νομοθετήσει το Κοινοβούλιο, πράγματι κατ’ εξαίρεση να υπάρξει μια τέτοια πράξη που θα κυρώσει ο Πρόεδρος αφού την προτείνει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Τι ήταν εδώ το τόσο εξαιρετικά κατ’ επείγον; Η αιτιολογία που διαβάζω ότι δήθεν έπρεπε να φύγει από το Υπουργείο Εσωτερικών επειδή υπήρχε μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων και να πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λόγω ακριβώς του ότι έγινε αυτή η διακριτή δομή, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών; Κι αν έμενε, με συγχωρείτε πολύ, και είκοσι και τριάντα και σαράντα μέρες σε μια διαφορετική εποπτεία τι θα γινόταν; Θα κατέρρεε το σύστημα ασφαλείας της χώρας; Είχαμε ante portas κάτι τόσο θεαματικό και κάτι τόσο εξαιρετικό που έπρεπε να παραβιαστεί η κυριαρχία του Κοινοβουλίου; Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα. Και είναι το πρώτο ζήτημα που αυτοτελώς και μόνο του δικαιολογεί την καταψήφιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όχι γιατί, αν θέλετε, πρόκειται να γίνει τίποτα άλλο, αλλά διότι θα έπρεπε η Κυβέρνηση να φέρει, εφόσον αυτή είναι η νομοθετική της επιλογή, την τροποποίηση του αντιστοίχου νόμου –δεν ξέρω καν αν είναι νόμος, νομίζω αυτό υπήρχε με νόμο ή με προεδρικό διάταγμα- προκειμένου να υπάρξει μια τροποποίηση εδώ στο ζήτημα.

(BA)
(XF)
Το δεύτερο θέμα συνδέεται άμεσα με το τι είδους Υπηρεσία Πληροφοριών θέλουμε και τι θέλουμε να την κάνουμε. Ακούω εδώ αυτή την ανησυχία, η οποία μονίμως κατατίθεται από την πλευρά της Αριστεράς, «ότι, ξέρετε, υπάρχει ένας κίνδυνος με τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, ότι μπορεί να οδηγούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μπορεί να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες για να βλαφτούν οι πολίτες του κράτους, που υποτίθεται ότι οι Υπηρεσίες αυτές έχουν ταχθεί να προστατεύουν, και ότι υπάρχει μία τέτοια επιφύλαξη». Η αλήθεια είναι ότι κάθε Υπηρεσία Πληροφοριών παντού στον κόσμο έχει ένα τέτοιο πρόβλημα. Αυτό είναι αλήθεια. Μπορεί πράγματι η εξουσία της, η εξουσία δηλαδή της συγκέντρωσης των πληροφοριών, της επεξεργασίας πληροφοριών που πρέπει να γίνει υπό αρχές και προϋποθέσεις μυστικότητας και εχεμύθειας -γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα- να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά εναντίον των πολιτών, εναντίον πολιτικών αντιπάλων, προς βλάβη του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και της Δημοκρατίας. Υπάρχει ένας τέτοιος κίνδυνος.
Από την άλλη μεριά, μπορούμε να κάνουμε τις Υπηρεσίες Πληροφοριών διαφανείς; Μα, αν τις κάνουμε διαφανείς, δεν κάνουν για τη δουλειά που τις θέλουμε, τότε, παύουν να είναι Υπηρεσίες Πληροφοριών. Οι Υπηρεσίες Πληροφοριών εξ ορισμού, για να είναι αποτελεσματικές, οφείλουν να δρουν μέσα σε ένα περιβάλλον, ας το πω, συγκαλύψεως.
Αν μπορούσαν να μας μεταφέρουν εδώ την εμπειρία και τη δράση τους, θα σας έλεγα ότι η αποτελεσματικότητά τους ακριβώς συνίσταται στο ότι έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, που αν αυτό ήταν μία διαδικασία ανοικτή δεν θα τις είχαν. Ποιες εγγυήσεις πρέπει να θέσουμε ώστε να μην βλάπτονται οι πολίτες; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα.
Έρχεται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και θέτει το μείζον και λέει: Υπάρχει μεγαλύτερη εγγύηση από το να τις εποπτεύει και να τις παρακολουθεί -ποιος; στην κοινοβουλευτική τάξη το ανώτερο όργανο- ο Πρωθυπουργός; Μιλώ για την κοινοβουλευτική, δεν λέω για την πολιτειακή που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα, στην κοινοβουλευτική τάξη, ποιος; Ο Πρωθυπουργός. Γιατί; Διότι κατεξοχήν αυτόν εμπιστευόμαστε, κατεξοχήν αυτόν εμπιστεύεται το Κοινοβούλιο , κατεξοχήν αυτόν εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Αυτός να εποπτεύει. Άκουσα το επιχείρημα ότι δεν θα έχει το διοικητικό μηχανισμό. Ας τον φτιάξει, δεν χάλασε ο κόσμος. Να, ένας χρήσιμος διοικητικός μηχανισμός που πρέπει να φτιαχτεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού, προκειμένου να εποπτεύσει τη συγκεκριμένη Υπηρεσία. Αντί να φτιάχνουμε ένα σωρό γραμματείες και ένα σωρό άσχετα πράγματα, αυτό πράγματι θα ήταν μία χρήσιμη Υπηρεσία. Γιατί να πάει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη; Προφανώς δεν μιλάμε για το συγκεκριμένο Υπουργό, μιλάμε για τη θεσμική έννοια του Υπουργού. Να πάει στον Πρωθυπουργό, γιατί συνδέεται με το αντικείμενο.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή )
Σε ένα λεπτό τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Μα, το αντικείμενο των Υπηρεσιών Πληροφοριών, όπως σωστά εξετέθη από τον εισηγητή μας, δεν είναι στενά αντικείμενο δημοσίας τάξεως, είναι ένα πολύ ευρύτερο αντικείμενο. Έχει να κάνει με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Μπορεί να έχει να κάνει με ζητήματα, εγώ θα σας πω, περιβαλλοντικής ασφάλειας, μεγάλα θέματα, μπορεί να έχει να κάνει με ζητήματα προστασίας της εθνικής οικονομίας. Άρα, γιατί θα το περιορίσουμε στο καθαρώς αστυνομικό αντικείμενο; Δεν είναι περιορισμένη από τη φύση της η Υπηρεσία Πληροφοριών σε αστυνομική δουλειά και μόνο. Θα σας έλεγα ίσως καθόλου, ή μόνο περιστασιακά. Γιατί όχι στον Πρωθυπουργό;
Εδώ λοιπόν οι απαντήσεις δεν έχουν δοθεί. Άρα, θα σας πω ότι -και για να προσδώσουμε, λόγω ακριβώς του αυξημένου κινδύνου που ορθά εντοπίζεται στην Αίθουσα, που έχει η δραστηριότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, αλλά και κυρίως λόγω της πολυσχιδούς δράσεώς τους- κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να πάνε εκεί που πραγματικά το Κοινοβούλιο και ο λαός πρωτίστως με την ψήφο του έχει κρίνει ότι εμπιστεύεται. Και αυτό στον Πρωθυπουργό.
Δύο λόγια λοιπόν: το ένα θέμα, αν θέλετε, τάξεως από την πλευρά του ότι έρχεται η κύρωση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν θα τη χρειαζόμαστε και δεύτερο, διότι δεν έχουμε πειστεί από την επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης ότι πρέπει να πάει στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και όχι στον Πρωθυπουργό. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους εμείς θα καταψηφίσουμε τη συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
(PM)
(2BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Βορίδη.
Γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, 13 μαθήτριες και μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Εσπερινό Λύκειο Νέας Ιωνίας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Ζητώ την άδεια του Σώματος για να μιλήσει ο Υπουργός κύριος Χρυσοχοϊδης.
Το Σώμα εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ορίστε, κύριε Χρυσοχοϊδη, έχετε το λόγο για 18 λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ζητώ συγγνώμη και ευχαριστώ για τη διευκόλυνσή σας γιατί έχω μία υπηρεσιακή υποχρέωση και πρέπει να φύγω. Στη συνέχεια θα έλθει ο Υφυπουργός κύριος Βούγιας.
Θα ξεκινήσω από το θέμα που ετέθη από τον τελευταίο ομιλητή κύριο Βορίδη και από άλλους ομιλητές, το γιατί πάμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Η απάντηση είναι απλή: Η Κυβέρνηση ανέλαβε στις αρχές Οκτωβρίου τη διακυβέρνηση της χώρας και αποφάσισε να θέσει κάτω από μία ενιαία «ομπρέλα» την πολιτική ασφάλειας της χώρας και αφού αποφάσισε να πραγματοποιήσει αυτή την αλλαγή, απέσπασε το Λιμενικό Σώμα από το πρώην Υπουργείο Ναυτιλίας. Όπως ξέρετε, η πολιτική ναυτιλίας πλέον εκχωρήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και βεβαίως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπήχθη κι αυτή στο Υπουργείο το οποίο είναι αρμόδιο για την ασφάλεια της χώρας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό είναι το στοιχειώδες στο σύγχρονο κόσμο διότι είναι αντινομικό και αντιφατικό και πλήρως αναποτελεσματικό να υπάρχουν διάσπαρτες υπηρεσίες ασφαλείας υπό διαφορετικές πολιτικές εποπτείες. Είναι αντινομικό και αντιφατικό τη στιγμή που ουσιαστικά ζούμε σ’ έναν πολύ ανοιχτό κόσμο, που ζούμε σ’ έναν κόσμο ανοιχτών συνόρων όπου το οργανωμένο έγκλημα κινείται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, η Ελλάδα, μια μικρή χώρα, να έχει την πολυτέλεια σε διάσπαρτες υπηρεσίες. Βεβαίως λόγω του καθεστώτος της υπαγωγής του πρώην Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στο Υπουργείο Εσωτερικών με την προηγούμενη κυβέρνηση αποφασίστηκε η ένταξη αυτή. Ο ένας λόγος είναι αυτός.
Ρωτήσατε λοιπόν γιατί δεν υπάγεται αυτή η Υπηρεσία στον Πρωθυπουργό. Εγώ δεν βλέπω πραγματικά απολύτως καμία λογική εξήγηση ή ένα λογικό επιχείρημα για να τεθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υπό τον Πρωθυπουργό. Σε ποια χώρα γίνεται αυτό εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μία χώρα με πενήντα Ελλάδες; Σε ποια χώρα γίνεται αυτό; Στη Γερμανία που είναι μία ομοσπονδιακή δημοκρατία οι συγκεκριμένες υπηρεσίες –που είναι πολλές- υπάγονται στον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας. Στη Γαλλία ομοίως και σε μία σειρά από άλλες χώρες. Η μικρή Ελλάδα για ποιο λόγο λοιπόν να την υπαγάγει στον Πρωθυπουργό και να μην έχει μία ενιαία πολιτική ασφάλειας υπό ένα ενιαίο Υπουργείο;
Ειπώθηκε επίσης ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν αστυνομοκρατείται –σωστά, συμφωνώ μαζί σας- και δεν πρέπει να αστυνομοκρατείται. Είναι Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, ασχολείται με την εθνική ασφάλεια, με την ασφάλεια της χώρας, αλλά ασχολείται και με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, μ’ αυτό που πολύ σωστά είπε ο κύριος Βορίδης προηγουμένως, με την προστασία του περιβάλλοντος ενδεχομένως από παράνομες προσβολές κ.ο.κ. Δεν έχει να κάνει με την Αστυνομία. Ωστόσο είναι κρίσιμο να συνεργάζονται οι υπηρεσίες μεταξύ τους.
Είδα τον κύριο Καμμένο εδώ πριν από λίγο. Θα τα θυμάται και ο ίδιος. Κι εγώ θυμάμαι από τα παλαιότερα χρόνια της διακυβέρνησής μας ότι πηγαίναμε στα Συμβούλια Υπουργών πέντε-έξι Υπουργεία για κάθε αντικείμενο και γελούσαν βέβαια όλοι οι Ευρωπαίοι.
Αυτό που έχει αξία και σημασία κυρίως είναι ότι υπάρχει μία ενιαία πολιτική και μία ενιαία εποπτεία στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Επαναλαμβάνω ότι το κατεπείγον προέκυψε από το γεγονός ότι δεν μπορεί να αφήνουμε μία Υπηρεσία τόσο κρίσιμη για την ασφάλεια της χώρας για κάποιους μήνες ενδεχομένως σ’ ένα Υπουργείο, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης -όπως λέγεται σήμερα- που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ασφάλεια της χώρας. Για ποιο λόγο;
(PS)

(PM)
Επίσης, για να διασκεδάσω πλήρως τις ανησυχίες των συναδέλφων -γιατί θα συμφωνούσα μαζί τους σε διαφορετική περίπτωση- εν πάση περιπτώσει κάνουμε μια τυπική υπαγωγή. Δεν άλλαξε τίποτα επί της ουσίας. Δεν φέραμε καμία ρύθμιση εδώ όπου αλλάζουμε τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας ή της δίνουμε νέες ή αφαιρούμε αρμοδιότητες. Γίνεται μια τυπική υπαγωγή.
Και όπως θυμάστε, κύριε Κουβέλη, πολύ σωστά είπε ο κ. Παυλόπουλος στην Επιτροπή ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό και με ένα Προεδρικό Διάταγμα και το κάναμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου λόγω του κατεπείγοντος.
Συνεπώς, πιστεύω ότι με αυτά που σας είπα -ελπίζω να έπεισα- προσπαθώ να σας πείσω, εν πάση περιπτώσει, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε θα υπάρξει στρεβλή λειτουργία της Υπηρεσίας επειδή δεν είναι υπό τον Πρωθυπουργό. Αντιθέτως, πιστεύω και από την εμπειρία μου σας λέω με βεβαιότητα ότι η ασφάλεια της χώρας υπηρετείται καλύτερα όταν όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι κάτω από μια ομπρέλα.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι την άλλη εβδομάδα ο διοικητής της Ε.Υ.Π. και εγώ, ως προϊστάμενος Υπουργός, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα είμαστε εκεί για να ενημερώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία της Υπηρεσίας.
Τώρα, τέθηκαν μια σειρά από άλλα ζητήματα, τα οποία δεν ξέρω αν είναι η ώρα που πρέπει να τα σχολιάσουμε, αλλά σε σχέση με το συνολικότερο ζήτημα εγώ θα σταθώ σε δυο θέματα για να μην σας κουράσω.
Το πρώτο θέμα είναι το συνολικότερο ζήτημα της εγκληματικότητας και της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών. Κοιτάξτε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, μην ξύνετε πληγές, αλήθεια! Μην ξύνετε πληγές γιατί σας θυμίζω ότι πέρυσι τέτοιο καιρό γλύφαμε τις πληγές μας από μια κατεστραμμένη Αθήνα. Γλύφαμε τις πληγές μας όλοι μαζί. Ήμασταν σε μια διαδικασία προβληματισμού για το τι συνέβη στην πόλη αυτήν και στις πόλεις μας γενικότερα.
Λοιπόν, προσπαθούμε να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις, να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την πολιτική και την αποτελεσματικότητα, να ξαναδώσουμε μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε υπηρεσίες συντεταγμένες, που θα απαντήσουν αποτελεσματικά στο ζήτημα του εγκλήματος, το οποίο όλο και περισσότερο διογκώνεται, μεγαλώνει, μας καθιστά όλους ανασφαλείς. Η ανασφάλεια δημιουργεί φόβο. Οι φοβικοί άνθρωποι δεν είναι ψύχραιμοι και δεν μπορούν να πάρουν καλές και σωστές αποφάσεις με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξαιρετικά δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες.
Το δεύτερο θέμα είναι η τρομοκρατία. Να πάρετε λίγο να διαβάσετε στον Τύπο, εδώ και μήνες πριν, να δείτε πώς διαμορφωνόταν η αντιτρομοκρατική πολιτική της χώρας μέσα από τον Τύπο. Δεν θέλω να αναφερθώ, δεν μου αρέσει να κάνω σχόλια για αυτά τα οποία ζήσαμε και τα οποία μας οδήγησαν σε πολύ μεγάλα και εξαιρετικά δύσκολα σήμερα προβλήματα. Ας κάνουμε μια προσπάθεια πρώτα εμείς, που είμαστε υπεύθυνοι, να τα επιλύσουμε, γιατί αυτή είναι η αποστολή μας.
Θέλω να σας πω πάντως το εξής: Η προσπάθεια που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός έχει διπλή όψη. Η μια είναι να διαχειρίζεται μια καθημερινότητα, η οποία θα τον οδηγήσει ενδεχομένως σε κάποια αποτελέσματα για να μπορεί να επουλώσει κάποιες πληγές. Η άλλη όψη της πολιτικής είναι να βάλει κανείς το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο και να κάνει αλλαγές. Και εδώ χρειάζονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεγάλες αλλαγές και σε επίπεδο νοοτροπίας και αντίληψης και κουλτούρας.
(BS)

PS
Πώς αντιλαμβανόμαστε την διεθνή συνεργασία και την καταπολέμηση του εγκληματικού φαινομένου και πως αντιλαμβανόμαστε τελικά το αποτέλεσμα στην πολιτική.
Προσωπικά είμαι υπέρ της δεύτερης σχολής και υπηρετώ αυτή την πολιτική. Και καλώ όλες τις συναδέλφισες και τους συναδέλφους σε μια πορεία συναίνεσης, σε μια προσπάθεια να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε ένα φαινόμενο το οποίο μας αφορά όλους, από τον πιο φτωχό ως τον πιο πλούσιο πολίτη σ’ αυτή τη χώρα. Διαφορετικά κάθε μέρα θα γινόμαστε και πιο φοβικοί, πιο ανασφαλείς.
Υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα, μιας και κουβεντιάζουμε σήμερα για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών την οποία για πάρα πολλούς λόγους -και τα Σώματα Ασφαλείας για πάρα πολλούς λόγους ιστορικούς- έχουμε κατά κάποιο τρόπο αναθεματίσει και έχουμε ενοχοποιήσει. Σημασία έχει ότι οι υπηρεσίες αυτές λειτουργώντας με διαφάνεια, λειτουργώντας κάτω από τους δημοκρατικούς κανόνες, τους κανόνες τους συνταγματικούς και τους νόμους που ψηφίσαμε ως Κοινοβούλιο, είναι αρμόδιες για την ασφάλεια της χώρας και ορισμένες απ’ αυτές και για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια ύψιστη αποστολή. Και αυτή την αποστολή καλούμαστε να υπηρετήσουμε μέσα από ένα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πια, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε και εμείς τον Υπουργό, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα συνεχίσουμε τον κατάλογο των αγορητών επί της αρχής με τον κ. Ιωάννη Αμοιρίδη και ακολουθεί ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης.
Ο Βουλευτής κ. Αμοιρίδης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει το λόγο από του Βήματος για 7 λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι πήρα το λόγο να μιλήσω για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο γιατί πρόπερσι ήμουν εισηγητής στο νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί. Και μετά την εισήγησή μου δέχτηκα ενοχλήσεις. Εδώ είναι ο κ. Κοραντής. Καταψήφισα. Και αυτά που είπα πάλι θα ξαναπώ. Και αυτά που πιστεύω. Αυτά που πιστεύω όμως ενόχλησαν κάποιους οι οποίοι είναι μέσα στον οργανισμό της ΕΥΠ.
Δεν συμφωνώ με τον κ. Κοραντή που ήταν εδώ, όντως. Δεν τον είδα να διαφοροποιείται. Επιμένει στην ίδια λειτουργία. Σε μια λειτουργία η οποία σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό δεν έχει ακόμα κοινοβουλευτικό έλεγχο. Πώς επιλέγεται ο προϊστάμενος της ΕΥΠ ή η πολιτική της αρχή;
Σε όλα τα θέματα συζητάμε μια διαφάνεια, μια διακομματική συναίνεση. Δεν πρέπει και εδώ, κύριε Υπουργέ, να έχουμε διακομματική συναίνεση στην επιλογή της πολιτικής αρχής;
Είναι θέμα νοοτροπίας η διοίκηση. Είναι πώς αντιλαμβάνεσαι τα δικαιώματα του κράτους και του πολίτη. Αν αντιλαμβάνεσαι όταν διοικείς ότι τα ατομικά δικαιώματα είναι μετά ή αν αντιλαμβάνεσαι ότι η διοίκηση σε ένα κράτος, η ευνομούμενη διοίκηση, αρχίζει μετά τα ατομικά δικαιώματα. Εγώ είμαι θιασώτης του δεύτερου. Ότι εκεί που τελειώνουν τα δικαιώματα του πολίτη εκεί πρέπει να αρχίζει η εξουσία του κράτους και όχι πριν.
Κίνδυνος, αγαπητοί συνάδελφοι, σήμερα σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον είναι να δημιουργήσουμε ακόμη έναν φορέα τον οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε ο οποίος πέρα από τις εξωτερικές συγκρούσεις πιθανόν και στο εσωτερικό του, αν δεν έχει ένα κατασταλτικό το οποίο θα ελέγχεται με διαφάνεια, να έχει εσωτερικές συγκρούσεις με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της χώρας.
Οφείλουμε λοιπόν να οικοδομήσουμε μια ΕΥΠ την οποία θα ελέγχουμε και θα μας προστατεύει. Όχι θα μας ελέγχει με το πρόσχημα ότι μας προστατεύει.
Οφείλουμε να διορθώσουμε το έλλειμμα κοινοβουλευτικού ελέγχου στην ΕΥΠ. Πιστεύω λοιπόν ότι ό,τι συμβαίνει στην ΕΥΠ, οι πληροφορίες, όλο το σύστημα λειτουργίας θα πρέπει να φιλτράρεται και από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει η εποπτεύουσα αρχή του Κοινοβουλίου για να είναι ενημερωμένο το Κοινοβούλιο και οι πολιτειακές και πολιτικές αρχές για το τι συμβαίνει σε έναν οργανισμό για τον οποίον όλοι μας έχουμε μια θολή εικόνα του τι συμβαίνει εκεί, πώς λειτουργεί. Άρα, οφείλουμε σαν Κοινοβούλιο να ελέγχουμε και οφείλει η υπηρεσία αυτή να ελέγχεται και να δίνει τα στοιχεία τα οποία συλλέγει και αφορούν την ασφάλεια του κράτους.
(SX)


(2BS)
Οφείλουμε να προστατεύσουμε και τη Δικαιοσύνη και να διασφαλίσουμε την εποπτεία της ΕΥΠ από τη Δικαιοσύνη. Και οφείλουμε να μην επιτρέψουμε σε κάθε αυτοδιοικητικό παράγοντα να γίνει ρουφιάνος της ΕΥΠ. Αυτό έλεγε το νομοσχέδιο, κύριε Κοραντή. Προτείνατε με το νομοσχέδιο κάθε Δήμαρχος μιας περιοχής να οφείλει να ενημερώνει την ΕΥΠ. Να οφείλει! Προσέξτε! Ένας εκλεγμένος, αιρετός άρχοντας να οφείλει να ενημερώνει την ΕΥΠ τι συμβαίνει στην περιοχή του. Ρουφιάνος ο δήμαρχος. Αυτό ήταν το δημοκρατικό νομοσχέδιο που στηρίξατε και στηρίζετε και σήμερα. Αυτά πρέπει να αφαιρεθούν.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ρουφιάνος; Όταν προστατεύεται η εθνική ασφάλεια…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Όταν λέτε ότι οφείλει ο δήμαρχος.
Δυστυχώς, έχουμε διαφορετική νοοτροπία. Αυτό είπα. Είναι θέμα νοοτροπίας η διοίκηση.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Βεβαίως κι έχουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Όταν δεν έχουμε ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εμείς είμαστε ρεαλιστές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ.
Συνεχίστε, κύριε Αμοιρίδη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, ο κ. Ροντούλης δεν έχει πρόβλημα. Θυμόταν και τότε που υπήρχε η συνεργασία των δυνάμεων ασφαλείας με τις περιθωριακές οργανώσεις και πέρναγαν από μέσα κι έβλεπαν μόνο τα όπλα των απέναντι και έβλεπαν τους κουκουλοφόρους, δεν έβλεπαν τους άλλους που συνεργάζονταν. Τα ξεχάσατε όλα. Τα ξεχάσατε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σε μας αναφέρεστε; Σε μας;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επί του θέματος, κύριε Αμοιρίδη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Τους αφήνατε να συνεργάζονται…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σε μας απευθύνεστε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επί του θέματος. Απαγορεύεται η διαλεκτική.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ο κ. Ροντούλης πάντα έχει αυτόν τον αυθορμητισμό σε ό,τι είναι δημοκρατικό, να αντιδρά. Δεν θέλει έλεγχο. Είναι θέμα νοοτροπίας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι μας λέτε τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Η εξασφάλιση, λοιπόν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Αυτές είναι εμφυλιοπολεμικές αντιλήψεις. Αφήστε τις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ο καθένας έχει την άποψή του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Αμοιρίδη, σας παρακαλώ, μείνετε επί του θέματος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Δεν αντέχετε μία δημοκρατική κριτική. Αντιδράτε. Γιατί; Έτσι το βλέπουμε εμείς. Δεν είναι κακό. Σε μία δημοκρατία υπάρχουν πολλές απόψεις.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έχετε το μονοπώλιο της δημοκρατικής ευαισθησίας!
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Δεν έχετε το λόγο, αγαπητοί συνάδελφοι.
Κύριε Αμοιρίδη, προς το φινάλε της σημερινής συνεδρίασης, μείνετε στο θέμα σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το ζητούμενο, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι η εξασφάλιση του εθνικού ρόλου της ΕΥΠ, να προστατεύει τον πολίτη, να προστατεύει το Κράτος.
Βέβαια, ο ανταγωνισμός μεταξύ των πρακτόρων δεν αφορά και κανέναν, διότι δυστυχώς εκεί έχει καταντήσει. Ένα πεδίο ανταγωνισμού.
Τον γενικό και ειδικό έλεγχο από το Κοινοβούλιο της δομής, της λειτουργίας και της στελέχωσης. Πώς προσλαμβάνεται το προσωπικό; Δεν πρέπει να υπάρχει ένας σταθερός διαγωνισμός, να γνωρίζει το Κοινοβούλιο πώς προσλαμβάνονται αυτά τα άτομα, πώς εκπαιδεύονται; Δεν πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση στο Κοινοβούλιο;
Τίποτα απόρρητο δεν πρέπει να είναι έξω από το Κοινοβούλιο, γιατί τότε, αγαπητοί συνάδελφοι, το Κράτος δεν είναι Κράτος, είναι παρακράτος. Όταν δεν ελέγχει μία Υπηρεσία το Κράτος και το Κοινοβούλιο, δεν έχουμε Κράτος.
Πρέπει –το ξαναλέω- ο ορισμός της πολιτικής αρχής να γίνεται με διακομματική συναίνεση.
Η παροχή και η εξασφάλιση πρόσβασης σε κάθε πληροφορία που κρίνεται σκόπιμη επιχειρησιακά και όχι σε εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους, όπως προτείνεται, αλλά με εισαγγελική παραγγελία και μόνο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η ΕΥΠ πρέπει να γίνει ένα δημοκρατικό εργαλείο προστασίας του πολίτη και του Κράτους. Πρέπει να εμπεδώσουμε στους πολίτες…
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Δεν τον αλλάζετε το νόμο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Δεν τα λέω σε εσάς. Τα λέω και στον Υπουργό.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Στον Υπουργό πείτε το. Όχι σε εμάς.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Τα λέω και στον Υπουργό. Γι’ αυτό φώναξα προηγουμένως.
Πρέπει ο Έλληνας πολίτης, που έχει παγιωθεί μέσα του ότι κάτι σκοτεινό συμβαίνει, ότι κάποιος παρακολουθεί, από κάπου κινδυνεύει, να νιώσει ότι είναι εργαλείο προστασίας των ατομικών του δικαιωμάτων και του Κράτους. Αυτή η νοοτροπία που χρόνια υπήρχε στην ΚΥΠ, γιατί οι δικές σας κυβερνήσεις τη συντηρήσανε, πρέπει να αλλάξει. Και αυτό κάνει ο Υπουργός. Αυτό ακριβώς κάνει ο Υπουργός σήμερα! Μία Υπηρεσία η οποία θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη, γιατί την είχατε στην υπηρεσία όχι του πολίτη, αλλά του διοικητή και του εκάστοτε διοικητή που οριζόταν από την κάθε κυβέρνηση.
Πρέπει η ΕΥΠ να είναι Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και όχι Υπηρεσία η οποία υπηρετεί αυτόν που τη διοικεί.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι τόσο ευαίσθητο το θέμα, τόσο βαθιά δημοκρατικό, που πρέπει αυτό το Κοινοβούλιο να γνωρίζει την επιχείρηση, τις επιχειρησιακές ανάγκες, τον τρόπο πρόσληψης και μέσα από διακομματική συναίνεση να τοποθετείται η διοίκηση.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να βγάζετε και τα ονόματα όλα!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Όχι, να αφήνουμε να κάνουν…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)

(TS)









(SX)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Αμοιρίδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού και Τουρισμού και Επικρατείας κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και των κρατών-μελών τους αφενός και της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου αφετέρου, μετά της Τελικής Πράξης, των Δηλώσεων και του συνημμένου Πρακτικού Διόρθωσης Αβλεψιών».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Στο σημείο αυτό ο κατάλογος των αγορητών με τον κ. Ηλία Πολατίδη, Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού του Νομού Σερρών, θα ολοκληρωθεί.
Κύριε Πολατίδη, έχετε το λόγο για επτά λεπτά από τη θέση σας.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Από τη σημερινή συζήτηση βγαίνει ότι τα θέματα της ΕΥΠ έχουν πάρα πολύ συναισθηματισμό. Από πολλές πτέρυγες της Βουλής και από τον προλαλήσαντα συνάδελφο της Πλειοψηφίας ακούσαμε ότι η ΕΥΠ θα κάνει το ένα, θα κάνει το άλλο. Το ακούσαμε και από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Η ΕΥΠ θέλω να τονίσω ότι είναι μια υπηρεσία πληροφοριών. Πληροφορίες συλλέγει. Δεν έχει δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε πράξη, ούτε θετική ούτε αρνητική. Οι υπόλοιπες υπηρεσίες οι οποίες θα αξιοποιήσουν τις πληροφορίες της ΕΥΠ, υπόκεινται και στον έλεγχο του Κοινοβουλίου και σε οποιονδήποτε άλλο έλεγχο. Άρα, το επιχείρημα αυτό περί της διαφάνειας δεν είναι σωστό.
Και να ρωτήσω κάτι. Σε ποιο επίπεδο πρέπει να φθάνει η διαφάνεια; Δηλαδή θα την πάμε έως εκεί που πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΕΥΠ; Και οι χώρες οι εχθρικές προς την Ελλάδα, όπως η Τουρκία, θα έχουν και αυτές την ίδια τάση προς τη διαφάνεια, ή εμείς θα έχουμε μια υπηρεσία η οποία θα έχει ανοιχτά τα ονόματα όλων των υπαλλήλων της, όπως έγινε το 1990 στο πλαίσιο της διαμάχης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπου έβγαλαν οι μεν και οι δε τα ονόματα σε εφημερίδες, ούτως ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η λειτουργία της ΕΥΠ; Αλλά αυτό είναι το ένα θέμα.
Δεύτερο θέμα και βασικότερο. Θα σας αναφέρω ότι μία χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, σοβαρή χώρα με πολύ μικρότερο πληθυσμό από τον ελληνικό, περίπου το μισό -δεν θα αναφέρω ποια είναι- είχε πληροφορίες για το ποια ενεργειακά έργα θα γίνουν στην Ελλάδα, ούτως ώστε να ενημερώσει τις δικές τις εταιρείες, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένες για να δώσουν προσφορές. Είναι ευρύτατο το φάσμα των πληροφοριών. Σήμερα ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και δυστυχώς εάν κάποιοι έχουν μείνει στο 1920 ή στο 1950, κάνουν λάθος. Είναι εκτός εποχής.
Έρχομαι σε ένα άλλο θέμα. Η συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία βλέπω ότι έχει αγγίξει πλέον το κόκκινο, διότι στα πέντε νομοσχέδια που έχει φέρει η Κυβέρνηση, έχει ψηφίσει τα τέσσερα. Μήπως έχουμε προχωρήσει ήδη στη συγκυβέρνηση και δεν το γνωρίζουμε;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Απλώς δεν υπάρχουν Υπουργεία. Όλα τα υπόλοιπα είναι εντάξει.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ναι. Είναι μάλλον Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. με ανοχή Νέας Δημοκρατίας.
Έρχομαι τώρα στα γενικότερα θέματα του Υπουργείου σας. Κύριε Υφυπουργέ, υπάρχει η φημολογία ότι έχετε στείλει αυστηρότατη εντολή προς τις υπηρεσίες και μάλιστα με πρόστιμο, για όποιον αστυνομικό έχει την ελληνική σημαία επάνω του. Από πότε η ελληνική σημαία είναι αντιποίηση αρχής, όπως λέτε στη σχετική διαταγή και μάλιστα τιμωρείται με πρόστιμο; Εάν δηλαδή επάνω έχει το άστρο του Δαυίδ ή έχει κάποια ημισέληνο, θα τιμωρείται και πάλι; Δεν το νομίζω.
Είχατε πει στην προεκλογική περίοδο ότι ο βασικότερος πυλώνας της μεταναστευτικής πολιτικής σας είναι να περιορίσετε τη λαθρομετανάστευση. Ποια μέτρο έχετε πάρει για να περιορίσετε τη λαθρομετανάστευση; Διότι σε επικοινωνία που είχα εγώ με αστυνομικό διευθυντή περιοχής συνοριακής, μου είπε: «Κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Είμαστε μια δημοκρατική χώρα». Δηλαδή, οι δημοκρατικές χώρες έχουν τα σύνορά τους ανοιχτά και όποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει.
Επίσης, θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με το θέμα της συμβούλου σας κας Αλ Σαλέχ.
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Τι έχει σχέση αυτό τώρα;
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Σε διάφορα μπλοκ φέρεται να έχει πει –φυσικά είναι σχετικότατο- ότι ο βιασμός μιας Ελληνίδας από Αφγανούς οφείλεται στους εθνικιστές Έλληνες, οι οποίοι δημιούργησαν κακή ψυχολογία στους Αφγανούς.
(AS)




(TS)
Έτσι θα γίνει η ασφάλεια; Με αυτόν τον τρόπο, με τη σύμβουλό σας να λέει αυτά τα πράγματα;
Να πω και ένα θέμα στο οποίο απάντησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δυστυχώς έφυγε από δω και δεν λέει να μας δώσει κάποια απάντηση, σχετικά με τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς που έγιναν στην Εβραϊκή Συναγωγή. Απάντησε στην “WALL STREET JOURNAL”.
Κατ’ αρχήν, δεν είναι θέμα του αρμόδιου Γραφείου Τύπου στην Ουάσιγκτον να απαντά σε αμερικανικές εφημερίδες; Γιατί απήντησε και τί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης;
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν απάντησε, ούτως ώστε να ξέρουν για αυτήν την οργανωμένη επίθεση που έγινε εναντίον της Ελλάδος και μάλιστα, μέσα σε αυτό το κλίμα κατασυκοφάντησης της χώρας που υπάρχει για, όπως για τα SPREADS και όλα αυτά. Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν απάντησε, λέγοντας ότι ήταν Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες αυτοί που έβαλαν τις πυρκαγιές και αυτοί που έκαναν τους εμπρησμούς. Γιατί -τέλος πάντων- είναι τόσο κρατικό μυστικό τα ονόματά τους; Ποιοι είναι αυτοί;
Όλοι θέλουμε διαφάνεια για την Ε.Υ.Π., αλλά δεν βλέπουμε κανένα ενδιαφέρον για το ποιοι ήταν οι πράκτορες που πήγαν να κάνουν εσκεμμένα ζημιά στη χώρα. Εδώ είμαστε να μας πείτε -όταν θα μιλήσετε- ποια είναι τα ονόματα. Έχει μεγάλη σημασία να μας πείτε ποια είναι τα ονόματα και ποιες είναι οι ιδιότητες αυτών που συνελήφθησαν για τους εμπρησμούς.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης λέει ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τη γενικότερη άνοδο της βίας και τη δράση εξτρεμιστικών οργανώσεων και λιγότερο θεμάτων Αντισημιτισμού. Ποια γενικότερη άνοδο της βίας; Τι είναι αυτά που λέει ο κύριος Υπουργός; Σε ποιον δίνει εξετάσεις, τέλος πάντων; Δεν συμπεριφέρεται ως Υπουργός του ελληνικού κράτους.
Γνωρίζω ότι σύμφωνα με αυτά που υπάρχουν στο διαδίκτυο, δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ και αυτό ενδεχομένως τον κάνει -σε σχέση με άλλους στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.- να δείχνει σε δεύτερη μοίρα. Αλλά τέλος πάντων, όλα θα γίνονται εις βάρος της Ελλάδος; Τα πράγματα είναι απλά, απλά είναι και τα ερωτήματα. Ερχόμαστε στο θέμα της Ε.Υ.Π. και στρουθοκαμηλίζουμε, ενώ εδώ των «οικιών ημών εμπιμπραμένων ημείς άδομεν».
Σίγουρα το θέμα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι πολύ σοβαρό. Το ζήτημα είναι αν η Υπηρεσία Πληροφοριών, υπό τον οποιαδήποτε κανονισμό της λειτουργεί σωστά, έχει όλα εκείνα τα εχέγγυα με τα οποία θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως πρέπει, επ’ ωφελεία του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους. Διότι, εδώ βλέπουμε να είναι το λάφυρο στη μάχη εξουσίας που γίνεται κάθε φορά. Ο ισχυρός πρώην Υπουργός Εσωτερικών την πήρε υπό τον έλεγχό του, ο όχι τόσο ισχυρός νυν Υπουργός Εσωτερικών μέσα στην Κυβέρνηση την έχασε από τον έλεγχό του.
Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική κρατική και εθνική πολιτική και γι’ αυτό καταψηφίζω το νομοσχέδιο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από το ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Με τον κ. Ηλία Πολατίδη ολοκληρώθηκε ο κύκλος των Ειδικών Αγορητών επί της αρχής.
Στο σημείο αυτό, μόνο ο κ. Αστέριος Ροντούλης από τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους έχει ζητήσει το λόγο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κρατάω επιφύλαξη, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα και εγώ να κάνω ένα σχόλιο στον κ. Ροντούλη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα ξεκινήσει ο κ. Ροντούλης και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί βεβαίως, με όλους τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.
Κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η θέση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού είναι κρυστάλλινη. Αντιτιθέμεθα στο παρόν νομοσχέδιο, διότι θεωρούμε ότι η υπαγωγή της Ε.Υ.Π. θα πρέπει να ανήκει στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, στον Πρωθυπουργό.
Γιατί το λέμε αυτό; Το λέμε διότι υπάρχει μια διασπορά, όσον αφορά τις Υπηρεσίες Ασφαλείας της χώρας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ακούστε για όσους δεν το ξέρουν. Υπάρχει Υπηρεσία Πληροφοριών του Λιμενικού, υπάρχει η Κρατική Ασφάλεια, υπάρχει η Αντιτρομοκρατική, υπάρχει η Διακλαδική Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών. Όλα αυτά τα πράγματα, όλες αυτές οι πληροφορίες και οι πηγές της πληροφόρησης θα πρέπει να συντονίζονται από κάπου.

(ML)
(AS)
Το αρμόδιο, το πλέον κατάλληλο όργανο συντονισμού όλων αυτών των πηγών πληροφόρησης είναι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Εφόσον, λοιπόν, καλείται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να παίξει έναν τέτοιο συντονιστικό ρόλο δεν θα πρέπει να υπάγεται και στον κατ’ εξοχήν συντονιστή της κυβερνητικής δράσης που είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας; Άρα, με αυτό το λογικό επιχείρημα, εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ να τον έχει το πρωθυπουργικό γραφείο.
Το ερώτημα που τίθεται όμως, είναι το εξής: Θέλει η εκάστοτε κυβερνητική εξουσία –δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα Κυβέρνηση- να έχει τον έλεγχο της ΕΥΠ ο Πρωθυπουργός της χώρας; Δεν θέλει. Και αυτό αποδεικνύεται από την ιστορία. Υπήρξε μια διελκυστίνδα όσον αφορά την υπαγωγή της ΕΥΠ. Μέχρι το 1986 ήταν στον Πρωθυπουργό. Μετά περνάει στον Υπουργό Προεδρίας που εξελίχθηκε σε Υπουργό Εσωτερικών. Μετά περνάει στο Υπουργείο Εσωτερικών. Μετά περνάει στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Ξαναγυρίζει στο Εσωτερικών και ξαναπάει στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, Προστασίας του Πολίτη τώρα.
Τι δεικνύει αυτό το πράγμα; Δεικνύει το εξής: Ότι υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση να μην ασχολείται ο εκάστοτε Πρωθυπουργός της χώρας με τα ζητήματα της ΕΥΠ για λόγους προσωπικής του ασφαλείας, να το πω έτσι. Αυτό το πράγμα δείχνει πολιτική δειλία, να το πω πιο κομψά, ευθυνοφοβία.
Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυβέρνησης πρέπει να κρατιέται στο απυρόβλητο. Και για να κρατιέται στο απυρόβλητο μεταβιβάζουμε την ευθύνη ελέγχου της ΕΥΠ, την εποπτεία της ΕΥΠ είτε στον Υπουργό Εσωτερικών είτε στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, νυν Προστασίας του Πολίτη. Αυτή είναι η καθαρή αλήθεια. Για να μην εμπλακεί σε ζητήματα τα οποία πολλές φορές καίνε και για να μείνει στο απυρόβλητο ο εκάστοτε Πρωθυπουργός, γίνεται αυτό το παιχνίδι με το ζήτημα της υπαγωγής της ΕΥΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα νέτα, σκέτα.
Έρχομαι τώρα στο παρόν νομοσχέδιο. Εκτός από αυτήν την γενική αρχή, που είπαμε ότι θα πρέπει να υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού ας δούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ποια αρνητικά μπορούν να προκύψουν από την υπαγωγή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πρώτο αρνητικό. Θα υπάρξει μια μείωση της ανεξαρτησίας της ΕΥΠ από την ΕΛ.ΑΣ. και αυτό θα γίνει με φυσικό τρόπο διότι η παρουσία, η επιρροή της Ελληνικής Αστυνομίας θα είναι πολλαπλάσια από ό,τι θα είναι της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό το πράγμα, στη συνέχειά του, θα έχει επιπτώσεις και στον προϋπολογισμό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, έναν προϋπολογισμό που θα πρέπει να είναι ευέλικτος για να ικανοποιούνται ευαίσθητες ανάγκες ασφάλειας και άμυνας της χώρας.
Άρα, λοιπόν, ποιος μας εγγυάται ότι ο Προϋπολογισμός της ΕΥΠ θα διατηρηθεί στα προγενέστερα επίπεδα και δεν θα έχουμε μια σμίκρυνση του Προϋπολογισμού της ΕΥΠ, αφού πλέον θα ελέγχει το παιχνίδι ο «μεγάλος αδελφός», δηλαδή η ΕΛ.ΑΣ.;
Βεβαίως, όλο αυτό το ζήτημα της υπαγωγής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέτει και το ζήτημα της μετεξέλιξης ουσιαστικά της ΕΥΠ σε μια υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, παραγνωριζομένης της εξωτερικής πτυχής –και αυτό είναι το πιο σημαντικό- που έχει εξ αντικειμένου και εκ του ρόλου της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Τα ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, την ευαίσθητη πληροφόρηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της χώρας θα την χειρίζεται ο εκάστοτε Υπουργός Δημόσιας Τάξης; Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άρα, λοιπόν, με την υπαγωγή αυτού του είδους περιορίζεται το εύρος που έχει η ΕΥΠ, μεταβάλλοντάς την σε μια απλή υπηρεσία εσωτερικής πληροφόρησης.
(EP)

(ML)
Έρχομαι, όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, να πω και κάτι ακόμα για να μην ξεχνιόμαστε. Πρέπει να πούμε ότι το νομοσχέδιο που πέρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και είναι πλέον νόμος του κράτους -από τις 13 Φεβρουαρίου 2008- κατά 80% ήταν ένα νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ήρθε λοιπόν, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέβασε το νομοσχέδιο αυτό, που έγινε και νόμος του κράτους και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταψήφισε το νομοσχέδιο, με την αιτιολογία ότι δεν προέβλεπε την κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία θα ασκούσε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Μολονότι εδώ μέσα στην Αίθουσα, κατ’ επανάληψην, υπήρξε το αντεπιχείρημα ότι αυτή η κοινοβουλευτική Επιτροπή θα προβλεπόταν από την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, όπως και έγινε. Ο Κανονισμός της Βουλής προέβλεψε ότι πλέον η κοινοβουλευτική υπηρεσία που θα ήλεγχε και θα είχε την εποπτεία της ΕΥΠ, θα ήταν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όμως, καταψήφισε. Γιατί καταψήφισε; Διότι προέτασσε τη στείρα κομματική αντιπαλότητα και αντιπαράθεση. Άρα, λοιπόν, αυτά μένουν και τα ξέρει ή πρέπει να τα μάθει ο κόσμος, διότι οι πράξεις μας εδώ μέσα συνεπάγονται και συμπεριφορές και πράξεις ευθύνης εθνικής και κοινωνικής.
Επειδή λέγονται πολλά, άκουσα από συναδέλφους και της Αριστεράς και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.λπ., ότι πρέπει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή πρέπει να ασκεί έναν έλεγχο πάνω στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πιο αποτελεσματικό. Και μάλιστα το λένε σε τόσο υψηλούς τόνους, που θα πρότεινα εν ίδει αστεϊσμού, κύριε Υφυπουργέ, να κάνουμε και δημόσια διαβούλευση. Να βγάλουμε και στο διαδίκτυο ποιους υπαλλήλους προσλαμβάνει η ΕΥΠ, πότε τους προσλαμβάνει, τα ονόματα. Να βγάλουμε και τους κωδικούς των επιχειρήσεων που εκτελεί η ΕΥΠ προκειμένου να υπάρχει άπλετος κοινοβουλευτικός έλεγχος.
Μα, απορώ. Δεν κατανοούν κάποιοι ότι διακυβεύονται ύψιστα εθνικά συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας; Εάν έρχεται ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ και τα βγάζει όλα στη φόρα, σε μια κοινοβουλευτική Επιτροπή, την επαύριον θα βουίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, οι εφημερίδες, όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Άρα θα χαθεί η αποτελεσματικότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Πόσο πιο ξεκάθαρα να σας το πούμε αυτό το πράγμα;
Παραγνωρίζετε, όμως, και ένα άλλο σημείο. Ποιο είναι αυτό; Ότι η Κοινοτική Οδηγία περί Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και περί του Απορρήτου των Τηλεφωνικών Συνδιαλέξεων, προνοεί την εξαίρεση όσον αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών, διότι η διακυβεύονται ακριβώς ύψιστα συμφέροντα άμυνας και ασφάλειας μιας χώρας. Και η ίδια η Κοινοτική Οδηγία προβλέπει την εξαίρεση από τις διατάξεις περί Προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αναφορικά με τις υπηρεσίες ασφαλείας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιατί γίνεται αυτό; Διότι υπάρχουν δύο αγαθά, που πρέπει να προστατευθούν και πρέπει μεταξύ αυτών να υπάρξει μια αρμονική ισορροπία. Τα ανθρώπινα δικαιώματα από τη μια πλευρά, τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, το τηλεφωνικό απόρρητο, όλα αυτά αποτελούν συνταγματικές επιταγές. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει η ασφάλεια μιας χώρας, διότι για να ευημερεί και να προοδεύει μια χώρα πρέπει να ζει ασφαλώς. Οι πολίτες να ζουν με ασφάλεια. Άρα μεταξύ των δύο αυτών διακυβευμάτων πρέπει να υπάρχει μια αρμονική ισορροπία. Συνεπώς, δεν μπορούμε να καταλύουμε τα πάντα στο όνομα του δήθεν κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο ζήτημα, το οποίο είναι θεσμικού περιεχομένου, θα σας κάνω μια πρόταση και καταγράψτε την αν θέλετε κύριε Υφυπουργέ, σε σχέση με τον περιβόητο αυτό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής έχει -με βάση τον Κανονισμό της Βουλής- αυτό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.


(GH)
(EP)
Εμείς θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση βεβαίως πρέπει να διορίζει τον διοικητή της ΕΥΠ και τον επιχειρησιακό υποδιοικητή της ΕΥΠ, όπως γίνεται και σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μία επικυρωτική διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι έτσι ο εκάστοτε διοικητής θα αποκτά μία διακομματική συναίνεση, άρα θα μπορεί να ανθίσταται σε πιέσεις κυβερνητικές ή σε πιέσεις που προέρχονται μέσα από την ίδια του την υπηρεσία. Και δεύτερον, με τον κοινοβουλευτικό διάλογο θα φέρνουμε στην επιφάνεια προτερήματα ή ελαττώματα των προσώπων. Άλλο πράγμα όμως είναι η επικυρωτική διαδικασία στην πρόταση της Κυβέρνησης για τον διορισμό του διοικητή και του υποδιοικητή της ΕΥΠ και άλλο πράγμα είναι να έρχεται ο διοικητής της ΕΥΠ και να ελέγχεται μέσα σε μία τέτοια κοινοβουλευτική επιτροπή, ενώ πρώτιστο μέλημά του θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας του.
Άρα λοιπόν, μπορούν να γίνουν βήματα προσεκτικά, βήματα τα οποία θα φέρνουν σε επαφή Κοινοβούλιο και ΕΥΠ, όχι όμως εις βάρος της αποτελεσματικότητας της υπηρεσίας, διότι διακυβεύονται ύψιστα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της χώρας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο τώρα έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας για 12 λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Είναι γεγονός ότι η εξέλιξη της συζητήσεως κατά το τελευταίο 15λεπτο μου δημιούργησε την επιθυμία να πάρω το λόγο, κύριε Πρόεδρε, όχι τόσο για να υπογραμμίσω τα όσα ορθά είπε ο εισηγητής μας επί της ψηφίσεως του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, γιατί αυτό άλλωστε είναι ένα νομοσχέδιο, που για όποιον τουλάχιστον διαθέτει μια δημοκρατική ευαισθησία για να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που ανάγονται στο δικαίωμα της εκτελεστικής εξουσίας και ιδιαίτερα του Πρωθυπουργού να κατανέμει τα χαρτοφυλάκιά του ή ,να το πω με άλλα λόγια ,να καθορίζει την καθ’ ύλη αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου, αυτό είναι αυτονόητο. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν μπορεί να στερήσει κάποιος σε μία νεοεκλεγμένη κυβέρνηση το δικαίωμα να διαρρυθμίσει τα σχετικά με την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υπουργείων είτε που υπονοεί, είτε που μεταρρυθμίζει, είτε που έχει την επιθυμία και την απόφαση να τους αναδιανείμει την πολιτική αρμοδιότητα, δεν έχει κανένας, επαναλαμβάνω, το δικαίωμα να του στερήσει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα.
Σε μία νέα κυβέρνηση λοιπόν, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα, από τη στιγμή που επέλεξε να χωρίσει το Υπουργείο Εσωτερικών σε διάφορους τομείς και να ιδρύσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναγνωρίζουμε λοιπόν, το αυτονόητο δικαίωμα να εντάξει σ' αυτό το Υπουργείο και την ΕΥΠ, τη στιγμή που αυτή υπήγετο με το καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας , της προηγούμενης δηλαδή κυβέρνησης, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο πράγματι είχε υπαχθεί και η αρμοδιότητα της δημόσιας τάξης.
Θεωρώ λοιπόν, ότι πολύς λόγος γίνεται για αυτονόητα πράγματα και προεχόντως θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι δεν θα πρέπει σε μία διαδικασία νομοθετικού έργου να προσπαθούμε να εισάγουμε πτυχές του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού διαλόγου οι οποίες έχουν να κάνουν με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο από τη μία πλευρά και από την άλλη δεν έχουμε πιστεύω το δικαίωμα να ασκούμε κριτική.
(MT)









(GH)
Αυτό είναι πράγματι εκδήλωση αυτονόητης δημοκρατικής ευαισθησίας, στο ποια θέση παίρνουν τα Κόμματα αναφορικά με την ψήφιση ή μη ψήφιση ενός νομοσχεδίου, ακριβώς γιατί η κάθε δημοκρατική παράταξη, που υπάρχει σ’ αυτό το Κοινοβούλιο, έχει και την ευαισθησία και την ιδεολογία και τον πολιτικό προγραμματισμό να αντιλαμβάνεται τα πράγματα έτσι όπως ακριβώς της εδόθη το μερίδιο της νομιμοποίησής της από τον λαό. Γι’ αυτό ακριβώς θεωρώ ότι μάλλον είναι ατυχής, αν μη και άστοχη, η προσπάθεια που κατεβλήθη από πολύ εκλεκτούς συναδέλφους να πουν για τη Νέα Δημοκρατία ότι σπεύδει να συμφωνεί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συγκεκριμένα νομοσχέδια.
Ήδη ηχούν ακόμη στ’ αυτιά μας τα χθεσινά λόγια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όπου πολύ σαφώς και με μεγάλη ακρίβεια διευκρίνισε και προς την Εθνική Αντιπροσωπεία -και μέσω αυτής προς τον ελληνικό λαό- ότι τη συναίνεση εκεί που χρειάζεται να τη δώσει, θα τη δίνει, όχι γιατί τη χρωστάει στην Κυβέρνηση ή στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά γιατί την οφείλει στον ίδιο τον λαό.
Μ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν διανοούμεθα και είναι μακρά από εμάς η οποιαδήποτε σκέψη να ασκούμε στείρα Αντιπολίτευση, η οποιαδήποτε σκέψη να εμφανιζόμαστε στο Κοινοβούλιο και να επινοούμε επιχειρήματα αντίλογου μόνο και μόνο για να υπογραμμίσουμε την αντικυβερνητική μας τοποθέτηση, ειδικά στα θέματα που δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους αντιπολίτευση, αφού είναι δεδομένο ότι αυτονόητη ήταν η επιθυμία και η απόφαση μιας Κυβέρνησης που επέλεξε μία καινούρια αρχιτεκτονική –για να χρησιμοποιήσω και τη λέξη που έχει γίνει και της μόδας- για να εντάξει μέσα σ’ αυτήν τη διαρρύθμιση των αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με το παλαιό Υπουργείο Εσωτερικών. Δικαίωμά της!
Αυτό όμως που εμείς θεωρούμε ως δημοκρατικό μας καθήκον είναι να ασκούμε κριτική και μάλιστα κριτική, την οποία ουδέποτε δειλιάσαμε ή διστάσαμε να την ασκήσουμε με παρρησία. Γιατί πράγματι, κύριε Υπουργέ, δεν έχει σημασία τόσο αυτό για το οποίο προσπαθεί ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σήμερα να δημιουργήσει ζήτημα, δηλαδή εάν και κατά πόσον είναι αποδοτική η Υπηρεσία Πληροφοριών, την οποία δεν την εντάσσετε όπως θα ήθελε, υπό την εξουσία και τη δικαιοδοσία του Πρωθυπουργού, αλλά υπό τη δικαιοδοσία και την υλική αρμοδιότητα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτου.
Για εμάς αυτό δεν είναι μείζον ή, εάν θέλετε, είναι μείζον από την αντίθετη πλευρά του, γιατί και εμείς έχουμε την άποψη -που είναι και συνταγματικά τεκμηριωμένη και δημοκρατικά ευαίσθητη- ότι σε καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει υλική κυβερνητική αρμοδιότητα, αφού ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, είναι ο Αρχηγός της εκτελεστικής εξουσίας, είναι ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου.
Υπ’ αυτή την έννοια, έχοντας την άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση από τον λαό, αυτός έχει και το δικαίωμα να επιλέγει τη μορφή συμμετοχής σ’ αυτή την κυβερνητική λειτουργία στο σύνολό της για την Κυβέρνησή του και για το σχήμα το οποίο αυτός έχει αποφασίσει να υπηρετήσει, όσον αφορά δηλαδή τη λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αναγνωρίζω στους εκλεκτούς συναδέλφους του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού –και το σέβομαι απολύτως- το δικαίωμα να φαντασιώνονται τη σχέση τους με την πολιτική πραγματικότητα κατά τον τρόπο που επιθυμούν.
Εγώ δεν θα έρθω απέναντί τους για να τους επιστήσω την προσοχή στο ότι τουλάχιστον σ’ αυτή την παράταξη που όλοι την ξέρουν καλά, τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη αυτού του τόπου που έχει την ιστορία της, που έχει την διαδρομή της και που κυρίως έχει δώσει σ’ αυτό τον τόπο εθνικές εκλογές πολύ μεγάλης ιστορικής σημασίας, σ’ αυτή την παράταξη δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παριστάνει τον επίτροπο ή τον κηδεμόνα.
(MB)
(MT)
Ο δημοκρατικός διάλογος είναι σεβαστός όταν γίνεται με επιχειρήματα κι όχι όταν γίνεται με επιφωνήματα ή με επενδύσεις συναισθηματικού περιεχομένου σε οράματα, τα οποία μπορεί να δικαιούστε να τα έχετε, αλλά τουλάχιστον δεν νομιμοποιείστε δημοκρατικά να γίνεστε τιμητές αυτής της Παράταξης.
Για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όμως ιδιαιτέρως θα ήθελα να πω, ακούγοντας προηγουμένως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ότι παρ’ όλο που εμείς πράγματι έχουμε δώσει εκεί που έπρεπε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας, τέσσερις μήνες τώρα δεν έχουμε διαπιστώσει το κυβερνητικό έργο στις διαστάσεις και στις προδιαγραφές που καθημερινά το προπαγανδίζετε. Δεν έχουμε αντιληφθεί μέχρι στιγμής υπό ποία έννοια διαφορετικής κυβερνητικής ποιότητας το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι σε θέση να επιλύει καλύτερα και δημοκρατικότερα τα προβλήματα που στο παρελθόν είχε αναλάβει να τα επιλύει το Υπουργείο Εσωτερικών ή το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Προφανώς πρόκειται -απ’ ό,τι φαίνεται- για έναν επικοινωνιακού χαρακτήρα «καλλωπισμό» της Κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας τάξης. Παραδείγματος χάρη, –και το έχω πει και σε άλλες ευκαιρίες- ενδεχομένως και να παραλείψατε ή να διέλαθε της προσοχής σας να ονομάσετε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «Υπουργείο Ειρήνης». Ενδεχομένως να το κάνετε σε μια από τις προσεχείς ανακατανομές της καθ’ ύλην αρμοδιότητας στο εσωτερικό της εκτελεστικής εξουσίας!
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Πολύ Τζόρτζ Όργουελ διαβάζετε, κύριε συνάδελφε!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κι αυτόν τον έχω διαβάσει πάντως και χαίρομαι γιατί αναγνωρίζετε κάποια συγκεκριμένα νοήματα. Όμως σ’ αυτό δεν έχετε δίκιο, γιατί είναι μία σκέψη που δεν προέρχεται ούτε έχει αφετηρία στον Όργουελ. Έχει αφετηρία στα ερεθίσματα που δίνει η πολιτική που ακολουθείτε στον τομέα της δημόσιας τάξης.
Εκείνο όμως στο οποίο επιμένω -και με πολύ σεβασμό απευθύνομαι στον παριστάμενο Υφυπουργό- είναι ότι ο λαός πράγματι περιμένει από το νέο Υπουργό, ο οποίος δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καταναλώνει πολύτιμο χρόνο σε δηλώσεις, σε συνεντεύξεις, σε όνειρα, σε οράματα που έχουν σχέση με μια άλλη πολιτική στον τομέα της δημόσιας τάξης, μια πολιτική που ευαγγελίζεται ή δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερες προϋποθέσεις αποτελεσματικής ασφάλειας του πολίτη και μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν έχουμε δει τίποτα.
Γι’ αυτό και περαίνοντας το λόγο μου, θα ήθελα να σας πω ότι φοβούμαι μήπως το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχετε και αντιμετωπίζετε για να είστε αποτελεσματικοί στην εκτέλεση των κυβερνητικών σας καθηκόντων είναι η μεγάλη ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας, μήπως δηλαδή αυτή η μεσσιανική σύλληψη που έχετε για τη διαδρομή σας μέσα στο χρόνο και στο μέλλον που ανοίγεται μπροστά σας είναι εκείνη που σας δημιουργεί προβλήματα αποτελεσματικότητας. Ο χρόνος όμως θα το δείξει!
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Επειδή είσαστε φίλος ήμουν ανεκτικός. Όμως επειδή είπατε για τα ονόματα στα Υπουργεία θα σας πω το εξής: «φιλελεύθερη» λέγεται ή «λαϊκή Δεξιά» η Παράταξη που περιγράψατε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό να το εκλάβω ως διόρθωση ή ως δική σας παρατήρηση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όχι. Διευκρίνιση ζητάω εγώ, προσωπική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Γιατί αν είναι ως διόρθωση των λεγομένων μου, θα μου δώσετε το δικαίωμα του αντίλογου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Όχι, καθόλου. Απλώς το «φιλελεύθερη» μου κάνει ανελεύθερη, στο δικό μου μυαλό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αυτό είναι ένα άλλο θέμα που αξίζει να το συζητήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Βεβαίως.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Πέτρος Ευθυμίου έχει το λόγο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι φυσικό κάθε κόμμα να δράττεται κάθε ευκαιρίας για να παρουσιάσει συνολικότερες θέσεις, να κατευθύνει τη συζήτηση σε περιοχές που κρίνει ότι είναι πρόσφορες και χρήσιμες και για το εθνικό συμφέρον, αλλά οπωσδήποτε και για το κομματικό. Επειδή όμως νομοθετούμε και επειδή αναφερόμαστε όντως στα κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα, θα ανακεφαλαιώσω τις θέσεις της Κυβέρνησής μας γύρω απ’ αυτή τη μικρή φαινομενικά πρωτοβουλία, που όμως έχει ένα στέρεο σκεπτικό, ένα σκεπτικό που το παρουσίασε με διαύγεια και ο εισηγητής μας κ. Δημήτρης Καρύδης και ο αρμόδιος Υπουργός.
(SS)






(2MB)
Και για να κρίνουμε, πρέπει να συγκρίνουμε. Εμείς λέμε ότι η εμπειρία που αποκτήθηκε από το πείραμα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ενοποιήσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Εσωτερικών, δεν ήταν χρήσιμο για τη δημόσια τάξη στη χώρα. Δεν ήταν χρήσιμο είτε για αυτή καθεαυτή τη δημόσια τάξη είτε κατά μείζονα λόγο, όπως αποδείχθηκε στις πυρκαγιές όπου επαναληπτικά υπήρχαν φοβερές, αν μη τι άλλο, επιχειρησιακές αστοχίες με καταστροφικά αποτελέσματα.
Είπαμε, λοιπόν, ότι στις συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, είναι σκόπιμο και χρήσιμο να ενοποιηθούν οι υπηρεσίες προστασίας του πολίτη, πράγμα που σήμαινε ένα αποφασιστικό βήμα σε σχέση με μία πολύπλοκη κατάτμηση που πάντα δημιουργούσε προβλήματα γιατί ιστορικά συμβαίνει μέσα στα κόμματα, συμβαίνει στις υπηρεσίες, αναπτύσσεται –αυτό που δεν υπάρχει καλύτερη διατύπωση από τη γαλλική- το “esprit de corps”, το πνεύμα του σώματος. Ανταγωνιζόταν το Λιμενικό την Αστυνομία, η Αστυνομία το Λιμενικό –επαναλαμβάνω- συμβαίνει παντού, είναι ένας νόμος της κοινωνιολογίας, των ανθρώπινων μηχανισμών.
Άρα, υπήρξε η πρώτη πρωτοβουλία της ενοποίησης όλων των υπηρεσιών στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και είμαστε βέβαιοι ότι επιχειρησιακά είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας μας, προς το συμφέρον του πολίτη. Κατά μείζονα λόγο υπάρχει αυτή η ανάγκη για τις υπηρεσίες πληροφοριών που είναι πάντα ένα θέμα κλειδί. Και σε αυτό το θέμα, ειδικότερα πια ερχόμενοι στο ζήτημα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θα πω ότι αν ήταν ένα μείζον θέμα αρχής, θα άξιζε να συζητήσουμε αν πρέπει να είναι υπό τον Πρωθυπουργό.
Όμως, το κύριο θέμα αρχής είναι αυτό που προάσπισε και ο κ. Δημήτρης Καρύδης, ο κ. Σκυλλάκος και ο κ. Κουβέλης ότι για κάθε Έλληνα μέσα σε αυτές τις συνθήκες το αποφασιστικό στοιχείο είναι να είναι μία Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Ο στόχος είναι κυρίως να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, τα στρατηγικά, τα μακρά, τα εθνικά, να έχει μία πλήρη αυτοτέλεια σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον και να είναι Εθνική Υπηρεσία, που σημαίνει να υπάγεται, να λογοδοτεί στην εκλεγμένη κυβέρνηση και να είναι υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου, να μην αυτονομείται και να είναι όντως Υπηρεσία Πληροφοριών για τον εθνικό σκοπό και όχι, όπως όλοι τον ζήσαμε κατά καιρούς, να εκτρέπεται επανειλημμένα και να αναλαμβάνει ποικιλώνυμες δραστηριότητες όχι προς τα έξω για μέσα, αλλά προς τα μέσα για πιο μέσα.
Επομένως, όλοι πρέπει να συμβάλουμε σε μία Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και ακόμη περισσότερο να μην έχει άλλα χαρακτηριστικά που και αυτά δεν είναι ευχάριστα ούτε χρήσιμα ούτε προάγουν οτιδήποτε, να μην έχει εκκρεμότητες, όπως τη συμμετοχή στην αδιανόητη συγκάλυψη των υποκλοπών, να μην έχει εκκρεμότητες, όπως στους Πακιστανούς, να μην έχει πεντακόσιους πενήντα διορισμούς που είχαν προδιαγραφεί πριν καν πραγματοποιηθούν.
Έγινε ένα αποφασιστικό βήμα κάποτε, το 1983, όταν πολιτικοποιήθηκε ως υπηρεσία. Πρέπει τώρα όλοι να συμβάλουμε να έχει πράγματι όλα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίστηκαν –και μάλιστα και ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Τζαβάρας νομίζω τα προάσπισε ορθά, αλλά ακόμα και το ΛΑΟΣ- ότι αυτή η Υπηρεσία δεν πρέπει να στρατιωτικοποιείται ούτε να αστυνομοκρατείται. Πρέπει να αποτελεί το κατ’ εξοχήν κομμάτι μίας αξιοκρατίας στο επιχειρησιακό πεδίο, στο οποίο πρόκειται να κατευθυνθεί.

(GK)
(2SS)
Δεν μπορεί να είναι ούτε επέκταση των στρατιωτικών ούτε επέκταση των αστυνομικών υπηρεσιών. Ένας αναλυτής πληροφοριών μπορεί να είναι ένας απόφοιτος μιας σχολής πληροφορικής και να είναι πολύ πιο σημαντικός στην ανάλυση των πληροφοριών από έναν ένστολο. Το προσωπικό πρέπει να προσδιορίζεται από τη φύση της αποστολής και όχι από τη φύση της προέλευσης.
Επομένως, αυτό που επιχειρεί αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει μια στέρεη εσωτερική λογική και στη συγκρότηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και στην ενοποίηση των Υπηρεσιών Ασφαλείας και στην αντίληψη που θέλει να εμπνεύσει και να κατευθύνει τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μια εποχή που ορθά ο κ. Κοραντής –με τον οποίο διαφωνώ σε πάρα πολλά και τον ελέγχω για την διοίκησή του- έχει περιγράψει στην Επιτροπή σε πόσους τομείς μπορεί να συμβάλει μια Εθνική –πράγματι- Υπηρεσία Πληροφοριών σε έναν σύγχρονο κόσμο, που πάρα πολλές όψεις της έννοιας του εθνικού συμφέροντος πραγματοποιούνται από το περιβαλλοντικό έως το οικονομικό επίπεδο, πέρα από τα συνήθη θέματα που τα θεωρούμε θέματα σκληρού πυρήνα.
Θα έλεγα, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να έχουμε καθόλου την οχύρωση ότι όλα είναι καλά. Αυτό που θα έπρεπε να ζητήσουμε από τον Υπουργό –και είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθεί- είναι να βελτιώσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ποιότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, να είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική πολιτεία έχει ένα σύγχρονο εργαλείο γνώσης, έγκαιρης προειδοποίησης, ανάλυσης, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να έχει τα καταλληλότερα εργαλεία κάθε φορά και τον ασφαλέστερο τρόπο να προστατεύει, να επιβάλει το εθνικό συμφέρον όπου χρειαστεί.
Να μη διστάσουμε, λοιπόν, να ζητήσουμε βελτιώσεις, να επιμείνουμε στο ότι η Βουλή προφανώς πρέπει να έχει ένα ρόλο ακόμα πιο σημαντικό όχι φυσικά στις επιχειρησιακές όψεις, αλλά στο πλαίσιο λειτουργίας και στο πλαίσιο αρχών που πρέπει να διέπουν αυτή τη λειτουργία.
Κατά τούτο, θεωρώ ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι υπήρξαν πολλά πυρά, άλλα άσφαιρα άλλα που απευθύνονταν σε άλλη κατεύθυνση. Όμως, η συγκεκριμένη επιλογή είτε σαν συγκρότηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είτε στην ένταξη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μάλλον δεν εβλήθη.
Είναι αυτό που έλεγε ο Σαββόπουλος «με χτύπησες, αλλά δεν ήμουν εκεί». Όσοι χτύπησαν, χτύπησαν το κενό, όχι τη συγκεκριμένη επιλογή που –επαναλαμβάνω- με στέρεο τρόπο την παρουσίασαν ο Εισηγητής μας και ο Υπουργός και με στέρεο τρόπο την προασπίζουν τα ίδια τα γεγονότα των επιλογών.
Θεωρώ ότι το κέντρο βάρος όλων μας πρέπει, πέρα από την ψήφιση αυτού του νόμου, να είναι η βελτίωση και η απαίτηση για περαιτέρω βελτίωση του καθεστώτος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με την εγκατάστασή της ακριβώς ως Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τίποτα άλλο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Πέτρο Ευθυμίου, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Κύριε Σκυλλάκο, θα πάρετε το λόγο;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ.
Πριν δώσω το λόγο στους Εισηγητές κ. Γρηγόρη Αποστολάκο από τη Νέα Δημοκρατία και κ. Δημήτρη Καρύδη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα πέντε μαθητές και μαθήτριες και ένας εκπαιδευτικός συνοδός τους του Γ΄ Τμήματος από το 2ο Γυμνάσιο Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο κ. Γρηγόρης Αποστολάκος έχει το λόγο για τρία λεπτά. Από τη θέση σας παρακαλώ, κύριε Αποστολάκο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Από τη θέση μου, κύριε Πρόεδρε. Έχω τρεις-τέσσερις πάρα πολύ σύντομες επισημάνσεις.
Κύριε Υπουργέ, η Νέα Δημοκρατία δεν αμφισβήτησε –πρόσφατα το επανέλαβε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος κ. Τζαβάρας- την πολιτική σας νομιμοποίηση να αλλάξετε τα Υπουργεία και την αρμοδιότητα της Ε.Υ.Π. να την πάτε στο νέο Υπουργείο.

(SM)
(GK)
Όμως, από το σημείο αυτό, αγαπητέ κύριε εκπρόσωπε, μέχρι να μας λέτε ότι είναι συνεπής αυτή η στάση σας, απέχει πάρα πολύ. Γιατί θα σας θυμίσουμε αυτό που είπαμε στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, ότι ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι δηλώσεις του κυρίου Χρυσοχοϊδη -κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Δεκεμβρίου, αλλά και αργότερα και κατά την ψήφιση του νόμου- όπου υπεραμύνετο το ενιαίο Υπουργείο. Θα πρέπει να αποφασίσετε, θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσετε.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε συνάδελφε, εγώ είπα ότι είναι σωστή επιλογή, δεν είπα τίποτε άλλο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Ναι, είπατε σωστή επιλογή.
Εγώ οφείλω να επισημάνω, λοιπόν, ότι ο αξιότιμος κύριος Υπουργός υπεραμύνετο μέχρι πρότινος του ενιαίου Υπουργείου…
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κι εγώ οφείλω να επισημάνω ότι σας έδωσα το λόγο από τη θέση σας γιατί κάνετε ωραίο πλάνο σήμερα …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): …αλλά δεν κάνουμε διάλογο, παράκληση θερμή για να τελειώσουμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Το δεύτερο που ήθελα να επισημάνω αφορά την παρατήρηση του εκλεκτού συναδέλφου από το ΛΑ.Ο.Σ. ότι εμείς περάσαμε την κόκκινη γραμμή της συναίνεσης. Εμείς δεν συναινέσαμε σε καμία πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αντιθέτως μάλιστα συμφωνήσαμε μόνο στην αυτονόητη –όπως είπε νωρίτερα και ο κ. Τζαβάρας- αναγνώριση της πολιτικής νομιμοποίησης να αλλάξουν το Υπουργείο και τους κρίνουμε κατ’ ουσίαν.
Συμβαίνει και κάτι άλλο και αναφέρομαι στους εκλεκτούς συναδέλφους από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ, ο κύριος Υπουργός στην ουσία δήλωσε -και στην Επιτροπή και εδώ στην Ολομέλεια- ότι θεωρούν πολύ καλό το νόμο μας. Άρα, δεν προσχωρούμε εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έρχεται να στηρίξει την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας με το ν. 3649/2008, όπου δεν τον ψήφισαν και τώρα τον στηρίζουν. Περί αυτού πρόκειται. Πού βλέπετε τις κόκκινες γραμμές της συναίνεσης που ακούστηκαν νωρίτερα;
Και θέλω να πω και κάτι άλλο, κύριε Πρόεδρε, ότι εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι τα χειροκροτήματα και η αρνητική στάση των Βουλευτών της Συμπολίτευσης απέναντι σε αυτήν την πρόταση νόμου για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση κάνουνε, κύριε Υπουργέ? Δεν κατάλαβα εγώ.
Ο κ. Αμοιρίδης ήταν λάβρος εναντίον της Πράξης αυτής. Ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το νόμο αυτό, άρα τον θεωρεί πάρα πολύ καλό. Κι έρχονται εδώ οι Βουλευτές σας ο κ. Αμοιρίδης και άλλοι -γιατί τίθεται θέμα αυτή τη στιγμή- και κατακεραυνώνουν το νόμο. Και μάλιστα χειροκροτήθηκε για την αγόρευσή του ο κ. Αμοιρίδης. Μήπως συμβαίνει κάτι μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδας, κύριε Υφυπουργέ, που δεν το γνωρίζετε; Οφείλετε να πάρετε κάποια θέση σε αυτό.
Εν πάση περιπτώσει, και κλείνω με αυτό κύριε Υφυπουργέ, ότι για εμάς είναι άλλο το θέμα. Έχουμε μεγάλα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την άρση της εγκληματικότητας και μεγάλα ερωτήματα έχουμε προς την πλευρά σας για κάποιες περίεργες θεωρίες οι οποίες αναπτύσσονται εσχάτως από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για αφύλακτες πόλεις σε αντιστάθμιση κάποιων στρατοκρατούμενων πόλεων. Διαλέξτε τι θέλετε να κάνετε, αφύλακτες πόλεις δεν υπάρχουν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Ο κύριος Υπουργός τα έλεγε, δεν τα έλεγα εγώ. Επίσης έχουμε ερωτήματα για κάποιες προτεραιότητες τις οποίες βάζετε μεταξύ δύο εννόμων αγαθών, όπως είναι η ελευθερία και η ασφάλεια. Για εμάς είναι ταυτόσημες, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εσείς επιλέγετε να προτάσσετε την ελευθερία -που και εμείς τη θέλουμε- σε πολύ μεγάλη προτεραιότητα έναντι της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Και δεν φοβόμαστε να το κάνουμε αυτό, εμείς τα έχουμε ταυτόσημα αυτά.
Και τρίτον, πάρτε καμία θέση κάποια στιγμή για την αποτρεπτική και τη κατασταλτική δύναμη των καμερών. Γιατί, τελικά, με ωραίες φράσεις και πολιτικά ευφυολογήματα δεν γίνεται πολιτική. Και επιμένουμε στη στάση, την οποία πήραμε νωρίτερα, και όπως εκφράστηκε και από τον Εκπρόσωπο και από εμένα, ότι τελικά εμείς θα την ψηφίσουμε αυτή την Κύρωση Πράξης νομοθετικού Περιεχομένου, γιατί πιστεύουμε ότι έχετε το δικαίωμα να το πράξετε. Επί της ουσίας, όμως, διαφωνούμε ριζικά μαζί σας.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο τώρα έχει ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτρης Καρύδης, για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ: Άκουσα κι εγώ, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, τα σημεία τα οποία έθιξαν ως κριτική, οι συνάδελφοι από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, ως και την τελευταία κορώνα του συνάδελφου του κυρίου
Αποστολάκου.
Νομίζω ότι πέφτει στο κενό κάθε ενέργεια που προσπαθεί να βρει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, διχασμό ή διαφορές. Έχει δικαίωμα, όμως, πιστεύω κάθε Βουλευτής –πέραν ενός νόμου που υπάρχει σήμερα και λειτουργεί- να μπορεί να προτείνει κάποιες θέσεις που κατά τη γνώμη του μπορεί να ισχυροποιούν περισσότερο ειδικά όταν μιλούμε για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, και τον έλεγχο και την πιο διαφανή και ουσιαστική λειτουργία τους.
(AM)
(SM)
Εγώ θέλω να επαναλάβω -γιατί συμφωνώ με αυτά που είπε και ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος- ότι το μοντέλο αυτό -παρ’ ότι και εμείς το υποστηρίζαμε- της ενοποίησης του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με το Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Εξωτερικών το 2007, έτσι όπως το χειρίστηκε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ουσιαστικά το χρεωκόπησε. Και αυτό φάνηκε από τα αποτελέσματα που είχαμε στην ίδια την κοινωνία.
Άρα, εμείς έπρεπε να πάμε ακόμα πιο μπροστά, να πάμε σε μια τομή πολύ πιο ουσιαστική. Αυτό κάναμε με τη δημιουργία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κάτι που ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει, βλέπει ότι υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά και αυτό φαίνεται σε όλες τις έρευνες. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη κινητικότητα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και αυτό για μας έχει σημασία. Και όπως είπα και στην πρωτολογία μου, θα κριθούμε και εμείς στην πράξη.
Τώρα γίνονται και κάποιες άλλες τοποθετήσεις που πιστεύω ότι είναι της λογικής του «τραβώντας από τα μαλλιά» ένα επιχείρημα, να πούμε ότι οπωσδήποτε αυτό στέκει και είναι ουσιαστικό. Το μοντέλο του να πάει η Ε.Υ.Π. στον Πρωθυπουργό, το δοκιμάσαμε και εμείς στο παρελθόν. Υπάρχουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες δεν το λειτουργούν. Είναι πολύ μεγάλες χώρες -τα είπε και ο Υπουργός στην πρωτομιλία του- και αυτές οι χώρες έχουν ασφάλεια, λειτουργούν -όπως για παράδειγμα η Γαλλία, η Αγγλία- και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.
Αυτό είναι μια άποψη. Σαν άποψη μπορεί εμείς να τη δεχθούμε, μπορεί και να μη τη δεχθούμε. Σημασία έχει πόσο ουσιαστική είναι η ίδια λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας. Και νομίζω ότι αυτό προέχει για μας, αυτό προέχει για τον ελληνικό λαό. Εμείς λέμε ότι το νέο αυτό μοντέλο, το να λειτουργούν πλέον όλες οι Υπηρεσίες Ασφαλείας είτε αφορούν την εσωτερική ασφάλεια είτε την εξωτερική ασφάλεια της χώρας, κάτω από ένα ενιαίο μοντέλο και μια ενιαία πολιτική ηγεσία, θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και στους πολίτες της χώρας, αλλά και μεγαλύτερη προστασία στην ίδια μας τη χώρα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Ιωάννης Κοραντής, Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μέσα στα λίγα λεπτά που μένουν, θα ήθελα κάποιες παρατηρήσεις μόνο να κάνω.
Πρώτον, χαίρω όλως ιδιαιτέρως που ακούστηκαν από στόματος του κυρίου Ευθυμίου, οι λέξεις «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όχι κομματική». Μα, αυτό ήταν ακριβώς αυτό, το οποίο διατράνωνα και επαναλάμβανα σε κάθε περίπτωση «όχι κομματική». Ελπίζω το «όχι κομματική» πράγματι να είναι έτσι, να διατηρηθεί αυτή τη στιγμή και να συνεχισθεί.
Όμως, καθώς μιλάμε για διαγωνισμούς, μήπως θα πρέπει να φέρω κάποιους ζώντες, ακόμη, υπαλλήλους της Ε.Υ.Π., οι οποίοι θυμούνται το πώς γινόντουσαν οι προσλήψεις επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στην Ε.Υ.Π. και πώς περνούσαν από κάποια κομματικά γραφεία για να πάρουν το σημείωμα; Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που μπορούν να το τεκμηριώσουν αυτό.
Δεύτερον. Επειδή ελέχθησαν τα περί υπαγωγής των υπηρεσιών. Μα, αν δεν κάνω λάθος -διότι έχω προσωπική αντίληψη επ’ αυτού- στη Γερμανία παραδείγματος χάριν, η μεν Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία υπάγεται πράγματι στον Υπουργό Εσωτερικών, αλλά η Ομόλογος Υπηρεσία Πληροφοριών υπάγεται στον Καγκελάριο μέσω ενός διαύλου που λέγεται Υφυπουργός παρά τη Καγκελαρίω. Νομίζω ότι έτσι είναι τα πράγματα. Συνεπώς, ίσως θα έπρεπε να ξαναδείτε το πράγμα. Στη δε Γαλλία –δεν νομίζω ότι είναι μυστικό- ο Ομόλογός μου συνομιλεί και έχει συνεργασία επί καθημερινής βάσεως, με τον Πρόεδρο Σαρκοζί. Αυτά για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε.
Όσον αφορά τους διαγωνισμούς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτοί γίνονται στην Ε.Υ.Π., σήμερα τουλάχιστον, ακριβώς όπως γινόντουσαν και παλαιότερα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εν προκειμένω, ο νόμος δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι ακριβώς ο ίδιος. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει, είναι ότι για γίνουν εξεταστικές επιτροπές, φέρναμε καθηγητές πανεπιστημίων, φέρναμε πρέσβεις από το Υπουργείο Εξωτερικών για να εξετάσουν γλώσσες, Δίκαιο. Συνεπώς, στο μέτρο του δυνατού, προσπαθούσαμε να κάνουμε τις εξετάσεις όσο το δυνατόν καλύτερες. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει, εν προκειμένω, ασφαλώς από τη δική μου πλευρά, θα βοηθήσω.
Τέλος, επειδή ακούστηκε από τον εκλεκτό συνάδελφο, τον κ. Αμοιρίδη, η λέξη «ρουφιάνοι», γι’ αυτούς οι οποίοι, βάσει του νόμου, δίδουν πληροφορία σ’ αυτό το οποίο ρωτάει η Υπηρεσία Πληροφοριών, νομίζω, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, ότι είμαστε στο 2010. Μήπως θα έπρεπε –λέω μήπως- κάποτε, κάπως, να ξεφύγουμε απ’ αυτές τις εμφυλιοπολεμικές αντιλήψεις και να κοιτάξουμε μπροστά;
Ευχαριστώ πολύ.

(XS)
(AM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Ο κ. Μαυρουδής Βορίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Οφείλω να πω ότι βρίσκομαι σε ένα πραγματικό δίλημμα υπό την έννοια ότι δεν ξέρω ποιον εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συγχαρώ πρώτο για την υπεράσπιση αυτής της συγκεκριμένης κυρώσεως, διότι το αυτονόητο καθήκον του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να υπερασπιστεί τη θέση του κόμματός του την κατανοώ αλλά αυτή την εξαιρετική υπεράσπιση την οποία έκανε ο κ. Τζαβάρας ομολογώ ότι την βρίσκω ίσως περιττή.
Αυτό δε, να μου επιτρέψετε να πω, ότι συνδέεται με μια απλή θέση την οποία ανέπτυξε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και αυτή ήταν ποια; Η Νέα Δημοκρατία μέχρι σήμερα υπερψήφισε, το σχέδιο νόμου, ήδη νόμου για τα δάση, τώρα την κύρωση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την υπαγωγή της ΕΥΠ, έχει υπερψηφίσει την επιδοματική πολιτική την οποία έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπερψήφισε και το σχέδιο νόμου για τη ρευστότητα. Υπό αυτήν την έννοια έχει υπερψηφίσει τα βασικά νομοσχέδια της Κυβερνήσεως του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πλην ενός αυτό για το Α.Σ.Ε.Π.. Εμείς εκείνο επισημάναμε.
Δεν είμαστε ούτε κηδεμόνες, ούτε επίτροποι αλλά πολιτικά να μην επισημάνουμε την απόλυτη συμφωνία της Νέας Δημοκρατίας με την Κυβέρνηση; Αυτό νομίζω ότι πρέπει να αξιολογηθεί πολιτικά. Με γεια σας με χαρά σας, στη Νέα Δημοκρατία να στηρίζετε όλα τα σχέδια νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είστε συγκυβέρνηση απλώς δεν σας έχουν δώσει Υπουργείο. Από εκεί και πέρα να μην το πούμε εμείς αυτό;
Ένα δεύτερο ζήτημα. Συζητάμε για την Υπηρεσία Πληροφοριών και σκεπτόμενος μια διάσταση η οποία ετέθη, κύριε Πρόεδρε, δηλαδή το πώς μπορεί, καταχρηστικά ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί μια Υπηρεσία Πληροφοριών από την εκτελεστική εξουσία και αν θέλετε, ενισχύοντας εδώ το επιχείρημά μας, τουλάχιστον ας υπαχθεί στον Πρωθυπουργό προκειμένου να έχουμε το μεγαλύτερο, ας το πω, τεκμήριο ότι θα χρησιμοποιηθεί με τον πιο ακέραιο τρόπο.
Δεν μπορώ παρά να σκεφθώ τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σκέφτομαι συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε ένας δημοσιογράφος ο Δημήτρης Παπαγεωργίου της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ και του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Ένας δημοσιογράφος ο οποίος ακριβώς αρθρογραφεί σε πατριωτικά έντυπα, πώς αντιμετωπίστηκε όταν πήγε να καλύψει μια εκδήλωση διαμαρτυρίας και κατέληξε να βρίσκεται προφυλακισμένος γιατί ετέλεσε –λέει- βαριά σκοπουμένη σωματική βλάβη της οποίας το θύμα δεν υπάρχει. Έχετε δει ποτέ σωματική βλάβη την οποία δεν ξέρουμε ποιος την έχει πάθει; Υπάρχει μια σωματική βλάβη χωρίς να έχουμε το θύμα της. Ο άνθρωπος αυτός είναι προφυλακισμένος σήμερα, τη επιμελεία της ελληνικής αστυνομίας και προφανώς και τη ευθύνη της προϊσταμένης διοικητικά πολιτικής αρχής, δηλαδή του Υπουργού και του Υφυπουργού, βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένος με μια τέτοια κατηγορία ένας δημοσιογράφος.
Αναρωτιέμαι, αν δεν ήταν δημοσιογράφος της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ αν δεν ήταν δημοσιογράφος του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και ήταν δημοσιογράφος της ΑΥΓΗΣ ή της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ την ίδια τύχη θα είχε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
Αυτό σαν μια σκέψη ως προς το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι υπηρεσίες, εάν δεν είμαστε σίγουροι για την πολιτική ουδετερότητα που πρέπει να εγγυάται, τουλάχιστον το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, υπό την έννοια ότι δεν μεροληπτεί πια η εκτελεστική εξουσία εναντίον των πολιτών.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Ολοκληρώνουμε τις δευτερολογίες με τον Ηλία Πολατίδη.

(NP)


(2XS)

ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το πρόβλημα που υπάρχει και που αναλύσαμε πριν είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο Υπουργείο σχετικώς με το πώς θα χρησιμοποιήσει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όχι ότι θα αλλάξει κάτι. Το είπε και ο Υπουργός και συμφωνούμε. Δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας. Όμως, αλλάζει ο εποπτεύων. Εδώ επ’ αυτού έχουμε σοβαρές ενστάσεις.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως έχει εξελιχθεί, έχει γίνει και όργανο δημοσίων σχέσεων. Αναφέρθηκα πριν σε ένα δημοσίευμα, στην απάντηση που έδωσε ο Υπουργός στην WALL STREET JOURNAL. Δεν είχε καμιά αρμοδιότητα και καμιά ευθύνη να το κάνει. Ήταν θέμα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γραφείου Τύπου.
Όμως, το θέμα προχωρά στη συγκεκριμένη επιστολή και λέει ότι στα πλαίσια της προστασίας των μειονοτήτων η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε προ ημερών περισσότερους από σαράντα ακροδεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές που συμπαραστέκονταν στους μετανάστες. Αυτό ακριβώς τι σχέση έχει με τους εμπρησμούς στις συναγωγές; Έχει δηλαδή μετατραπεί το Υπουργείο σε ένα όργανο δημοσίων σχέσεων, προσωπικών δημοσίων σχέσεων. Αν έκανε δημόσιες σχέσεις για την Ελλάδα, ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους συγχωρήσουν. Εδώ, όμως, είναι προσωπικές δημόσιες σχέσεις.
Μέσα στην απάντησή του στο δημοσίευμα υιοθετεί την άποψη της γνωστής παρακρατικής ιστοσελίδας, η οποία φιλοξενείται δαπάνη του ελληνικού λαού στους διακομιστές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Το κάνατε μια φορά με τον Πακιστανό και εκθέσατε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος στις προγραμματικές δηλώσεις μίλησε για Πακιστανό, ο οποίος εδάρη ανηλεώς και πέθανε από την Αστυνομία, υιοθετώντας πάλι τη γνωστή παρακρατική ιστοσελίδα. Το ξανακάνετε εδώ πέρα. Δεν κάνετε αυτά που πρέπει.
Εκτός αυτού, υπάρχουν καταγγελίες ότι μέσα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προΐστατο γνωστό στέλεχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το οποίο γύριζε στο ρόλο που έκανε στις ελληνικές ταινίες της κατοχής ο Αρτέμης Μάτσας και διέτασσε τους αστυνομικούς τι να κάνουν, ποιον να συλλάβουν. Έτσι, ούτε ο ιατροδικαστής εξέτασε ακόμη τον προαναφερθέντα δημοσιογράφο, το Δημήτρη Παπαγεωργίου, ο οποίος είναι προφυλακισμένος, αλλά και όταν κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν μήνυση στους ψευδομάρτυρες που ήρθαν για να καταδείξουν, φρόντισαν πρώτη φορά στις τρεις η ώρα το βράδυ, εφόσον πλέον είχαν φύγει και δεν υπήρχε κίνδυνος να τους αναγνωρίσουν, να καλέσουν τότε πλέον αυτούς που ήθελαν να κάνουν τις μηνύσεις.
Στο θέμα αυτό των συλλήψεων ήταν δεκατριάχρονα παιδιά. Αυτό δεν το λέτε. Φροντίζετε να λέτε: «Είναι κακά τέρατα. Δεν ανήκουν στο Κόμμα μας.» Όμως, τέλος πάντων, ήταν δεκατριάχρονα παιδιά που τους περιφέρατε ως κοινούς εγκληματίες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης έχει το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν υπάρχει κανείς άλλος να μιλήσει, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Είναι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Ροντούλης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να τον ακούσουμε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να προηγηθεί ο κύριος Πρόεδρος!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ας μην κάνουμε έτσι! Ο κύριος Πρόεδρος πίστευε ότι δεν υπάρχει άλλος ομιλητής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Αστέριος Ροντούλης έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Λιγότερα, κύριε Πρόεδρε. Τέσσερα μου φθάνουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα το δω μετά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχει η φράση «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη». Σε εσάς η φράση αυτή αλλάζει ως εξής: «Το γαρ πολύ της όσμωσης γεννά μπέρδεμα». Το λέω αυτό, διότι η όσμωση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει φέρει μεγάλο μπέρδεμα και στους Βουλευτάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στους Βουλευτάς της Νέας Δημοκρατίας. Οι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. βάλλουν κατά ενός νόμου που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία το 2008, τον οποίο, όμως, αποδέχεται η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Οι δε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψηφίζουν κατ’ επανάληψη νομοσχέδια, τα οποία φέρνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Αυτό το ψηφίζουμε;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Έχετε μπερδευτεί μεταξύ σας! Κοιτάξτε τα του οίκου σας! Τέλος πάντων, να ξεμπερδευτείτε!
Άκουσα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο οποίος έκανε λόγο για ποιοτική αναβάθμιση και βελτίωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
(FT)
Έχω όμως μπροστά μου, κύριε Πρόεδρε, και ευτυχώς που υπάρχει στην αίθουσα –διότι δεν θα το έλεγα, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας- ο αξιότιμος πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ο οποίος έκανε μία δήλωση την οποία και αναγιγνώσκω: «Στον Οργανισμό που λέγεται ΕΥΠ», αυτά είναι λόγια του κ. Κακλαμάνη, όχι δικά μου, «δεν έχω καμία εμπιστοσύνη από την εποχή της σύστασής του, από τον στρατηγό Γογούση, έως και σήμερα». Αυτό, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι ποιοτική αναβάθμιση της ΕΥΠ. Αυτό είναι προσπάθεια πλήρους απαξίωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Επιτέλους, τι μήνυμα στέλνουμε στον πολίτη; Στέλνουμε ένα μήνυμα να αμφισβητείται διαρκώς η ΕΥΠ, να μην έχει ο πολίτης εμπιστοσύνη στην εθνική του, στη δική του δηλαδή υπηρεσία πληροφοριών, ενώ ζούμε σε χαλεπούς και δύσκολους καιρούς; Άρα, λοιπόν, θέλουμε να πλήξουμε το γόητρο, το κύρος, την εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουν οι πολίτες στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Όμως με τη δήλωση αυτή ο αξιότιμος πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Κακλαμάνης, αποσιωπά εντέχνως τις κυβερνητικές ευθύνες τις διαχρονικές, όσον αφορά την προσπάθεια που η εκάστοτε κυβερνήσεις κατέβαλαν, για να εναγκαλισθούν κομματικά, να ελέγξουν κομματικά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Μάλιστα, παρατηρήθηκαν κατά καιρούς δεινά, ατελέσφορες προσπάθειες της ΕΥΠ. Η ευθύνη όμως, η μείζονα ευθύνη βρίσκεται σε αυτή την προσπάθεια κομματικού εναγκαλισμού. Θα θυμίσω μόνο ένα περιστατικό. Το 1989 επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξαν 400 μαζικές προσλήψεις στην ΕΥΠ. Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και κάνει μετατάξεις των 400 αυτών ανθρώπων. Κερδίζει την εξουσία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1993 και επαναφέρει μαζικά στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τους μεταταγέντες από τη Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η συμπεριφορά που επιφύλαξαν έναντι της ΕΥΠ οι εκάστοτε κυβερνήσεις, γιατί ήθελαν μία ΕΥΠ υποχείριο των δικών τους κομματικών και κυβερνητικών σκοπιμοτήτων.
Άρα λοιπόν, εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα άλλο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Σε μία τέτοια εποχή που η ασφάλεια έχει γίνει ένα σχετικό αγαθό, σε μία τέτοια εποχή που δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, ας δείξουμε εμπιστοσύνη σε έναν Οργανισμό, ας περιβάλουμε με την εμπιστοσύνη και των πολιτών, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας έναν Οργανισμό που δίνει καθημερινή μάχη, παρ’ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν, για τα εθνικά μας δίκαια.
Ευχαριστώ πολύ.
(χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, έχει το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αξίζει να σημειώσω το εξής: ότι υπό άλλες συνθήκες, σε μία άλλη εποχή μια συζήτηση για την ΚΥΠ -τώρα λέγεται ΕΥΠ- θα είχε γεμάτη την αίθουσα από συναδέλφους, που θα ήξεραν, θα είχαν υποστεί ή θα είχαν διαπιστώσει πολλά και διάφορα για τη λειτουργία αυτής της Υπηρεσίας από της ιδρύσεώς της, το 1953, όπως θύμισε τώρα και ο κύριος Ροντούλης. Κι ας καταγραφεί ότι για άλλους λόγους απ’ αυτούς που και ο κύριος Ροντούλης θα ήθελε, ιδρύθηκε τότε αυτή η Υπηρεσία.
Μέχρι το 1983 ήταν ουσιαστικά το κανάλι μέσα από το οποίο μπορούσαν οι ξένες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της MOSAD και της CIA, να έχουν πληροφορίες που δεν μπορούσαν να τις έχουν είτε από κυβερνήσεις, από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας, είτε από άλλες υπηρεσίες. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.
(2FT)
Πάρα πολλά γεγονότα τα οποία δοκίμασαν τη χώρα, μέχρι και της προπαρασκευής της ανωμαλίας στην οποία οδηγήθηκε η χώρα με την αποστασία και εν συνεχεία με την επτάχρονη δικτατορία, είχαν ως βάση ή ως μέσω που χρησιμοποίησαν σε σχεδιασμούς, την υπηρεσία αυτή. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.
Κάποιοι μπορεί να θυμούνται. Είναι κάποιοι νέοι που μπορεί να μη τους λέει τίποτα αυτό, τι έγινε στον Γοργαπόταμο ή την περιπέτεια της ζάχαρης στον Έβρο. Δεν ξέρω πόσο νέοι είστε ώστε να μην τα έχετε ακούσει αυτά, κύριε Ροντούλη, καθόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η υπόθεση της απαγωγής των πακιστανών, υποθέσεις οι οποίες ουσιαστικά κινήθηκαν εν πλήρη και αδιαφανή διαδικασία. Κανένας Υπουργός και κανένα πρόσωπο δεν θέλησε να αναλάβει τις ευθύνες. Σας θυμίζω ότι η υπόθεση των υποκλοπών, ενώ κατά το Σύνταγμα αρμόδια αρχή και μόνη είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, δυστυχώς η υπόθεση αυτή έμεινε στο σκοτάδι εσκεμμένα, μεθοδευμένα. Και η προκαταρκτική εξέταση που ανετέθη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και έπρεπε, όπως γίνεται με όλες τις προκαταρκτικές εξετάσεις, να δοθεί σε κάποιον αντεισαγγελέα, κρατήθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος προσφάτως μετά την απομάκρυνση –όχι παραίτηση αν δεν κάνω λάθος- του κ. Κοραντή από την υπηρεσία, ανέλαβε προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όπως έχει μετονομαστεί η τότε ΚΥΠ. Η Ανεξάρτητη Αρχή εκλήθη δια του Προέδρου της αλλά όπως μας κατέθεσε ο Πρόεδρος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας όταν επί μακρόν ασχολούμεθα με το θέμα αυτό, δεν ενημερώθηκε περί τίνος επρόκειτο, αλλά αορίστως ερωτάτο πώς μπορεί να γίνονται τεχνητώς υποκλοπές κ.λπ.
Κύριε Πρόεδρε, με αυτή την ιστορία συνδέεται ένα έγκλημα εναντίον των ατομικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών -ή έχουμε δημοκρατία ή δεν έχουμε;- όταν οι επικοινωνίες οποιουδήποτε πολίτη μέχρι σήμερα εν μέσει δημοκρατία είναι στη διάθεση οποιασδήποτε ντόπιας ή ξένης υπηρεσίας και όταν εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας της VODAFONE, μέσω του μηχανισμού της οποίας έγινε αυτό το έγκλημα, να κατεβάζει το λεβιέ για να εξαφανίζει τα στοιχεία, ενδεχομένης επ’ αυτοφώρου συλλήψεως των δραστών και να έχουμε δικαιοσύνη, Κυβέρνηση, Κοινοβούλιο να αχρηστεύονται, από μηχανισμούς που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τελικά ποιοι τους κατήυθυναν. Είπε ο πρώην Πρωθυπουργός ότι παρακολουθούντο τα απόρρητα τηλέφωνά του και επίσης του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, του Υπουργού Εξωτερικών, του Αρχηγού της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΛ.ΑΣ. Και οι κύριοι αυτοί δεν αισθάνθηκαν ότι τουλάχιστον η ευθιξία ενός δημόσιου προσώπου επέβαλε να υποβάλει την παραίτησή του όταν τα εθνικά απόρρητα δεν είσαι σε θέση να τα προφυλάξει ή οι άλλοι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα από σένα και μπορούν να σου τα υποκλέψουν. Τότε ποια ασφάλεια μπορεί να έχει ο πολίτης αυτής της χώρας;


(BA)
(XF)
Γιατί πράγματι, κύριε Πρόεδρε, διαπιστώθηκε –και σας μιλώ με βάση αυτά που έχουν κατατεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας- η παρακολούθηση των τηλεφώνων των υποτιθέμενων υπόπτων, τάχα των ΗΠΑ που πράγματι μας εξεβίαζαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να υποχρεώσουν τελικά -αυτό που έγινε- να υπάρξει εδώ συνεργασία των Υπηρεσιών για την παρακολούθηση στο χρόνο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό τουλάχιστον μας κατέθεσε ο Πρέσβης. Είναι και αυτό που χρήζει κάποιας εξήγησης, ότι τελευταία, καμιά δεκαριά χρόνια, έχουμε έναν Πρέσβη επικεφαλής αυτής της Υπηρεσίας. Είναι πράγματι ο Πρέσβης ειδικός σε όλα αυτά τα ζητήματα της κατασκοπίας, της αντικατασκοπίας, της συγκέντρωσης και αξιολόγησης πληροφοριών, ή με το κύρος του μπορεί να επικαλύπτει μία δράση για την οποία εκ των πραγμάτων εντολές δέχονται και εκτελούν εργαζόμενοι σε αυτή την Υπηρεσία;
Έλεγα, κύριε Πρόεδρε –και θα το επαναλάβω και σήμερα- δύο Πρωθυπουργοί της χώρας, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, παραπέμφθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο ως υπεύθυνοι –αυτό δεν απεδείχθη. Εγώ δεν διανοούμαι ότι ένας Πρωθυπουργός είναι τόσο επιπόλαιος, αφελής. Όμως, επί των περιόδων εκείνων συνέβησαν και είπαμε μετά το 2001, με το Σύνταγμα που ψηφίσαμε εδώ ομοφώνως, ότι συνιστούμε μία Ανεξάρτητη Αρχή, ώστε καμία κυβέρνηση και κανένας Πρωθυπουργός στο μέλλον να μη σπιλωθεί με μία τέτοια κατηγορία. Ακόμη και σήμερα ζητούμε -γράφουν μάλιστα οι εφημερίδες, επειδή εγώ επιμένω σε αυτό, ότι ο Κακλαμάνης ζητάει να πάει το πόρισμα, δεν ζητάω κανένα πόρισμα της Ε.Υ.Π., ζητάω να έλθει το υλικό, με βάση το οποίο η Ε.Υ.Π. έκανε αυτό περίφημο πόρισμα, διότι δεν εμπιστεύομαι όλες αυτές τις ιστορίες- να έλθει το υλικό στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, διότι ούτε η ΑΔΑΕ έχει πάρει αυτό το υλικό. Αρνούνται, κύριε Πρόεδρε, στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά το Σύνταγμα -την οποία ομοφώνως οι πάντες καταστήσαμε υπεύθυνη για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών των Ελλήνων πολιτών- να δώσουν το υλικό -και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν της το έχουν δώσει- για να δούμε 103, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, παρακολουθούσαν τότε οι Αμερικανοί, όπως άφηναν να εννοηθεί οι τρεις Υπουργοί τότε, ο κ. Ρουσόπουλος, ο κ. Παπαληγούρας, ο κ. Βουλγαράκης, κάπου εκεί στο τρίγωνο Μαβίλη -μόνον οι Αμερικανοί; έχουν το ΕΣΕΛΟΝ, έχουν χίλιους δυο τρόπους- και γιατί συνεχίστηκε αυτή η ιστορία μέχρι το βράδυ, που η εμπλοκή στη λειτουργία της ΒΟΝΤΑΦΟΝ οδήγησε σιγά-σιγά και στην αποκάλυψη ενός θανάτου, που δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι δολοφονία ή αυτοκτονία του μηχανικού της ΒΟΝΤΑΦΟΝ Τσαλικίδη.
Κύριε Πρόεδρε, πού ζούμε, διερωτώμαι και ερωτώ όλους. Βεβαίως αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα μπορούσε και να λείπει –θα μπορούσε να γίνει με ένα διάταγμα. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα μας, νομίζω, δεν είναι αυτό.
(PM)
(3BA)
Γι’ αυτό είπα ότι κάπου έχουμε πάθει έναν μιθριδατισμό. Έχουν αμβλυνθεί κάποια στοιχεία μέσα μας. Είμαστε δέκα άνθρωποι εδώ και συζητάμε απλώς ένα διάταγμα.
Το ζήτημα λοιπόν είναι πάρα πολύ σοβαρό. Η χώρα μας αντιμετωπίζει στο εξωτερικό της μέτωπο πολλά προβλήματα και ενδεχόμενες απειλές. Χρειάζεται η πολιτεία να έχει Υπηρεσία Αντικατασκοπείας. Αυτή η υπηρεσία πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης. Για οποιαδήποτε άλλα ζητήματα η χώρα μας, οι υπηρεσίες της, η Κυβέρνηση έχουν ανάγκη. Θα πρέπει να υπάρχει μία υπηρεσία η οποία θα υπάγεται στον έλεγχο της Βουλής. Η Βουλή θα επιλέγει τον επικεφαλής της, αυτή θα ξέρει πώς στελεχώνεται, αυτή θα ξέρει πώς λειτουργεί αν θέλουμε η δημοκρατία που κατασφαλίζει το Σύνταγμά μας να λειτουργεί πραγματικά και να μην πέφτουμε από τα σύννεφα ακούγοντας κάθε φορά διάφορα περίεργα –το λιγότερο- πράγματα. Επομένως αυτό ας θεωρηθεί ένα μεταβατικό στάδιο διότι αυτή τη στιγμή πρέπει κάπου να υπάγεται αυτή η υπηρεσία.
Εγώ θα έλεγα προς την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή μελέτη για το ποιο είναι το αντικείμενο που πρέπει να υπηρετεί μια τέτοια υπηρεσία. Μπορεί να έχει ικανούς ανθρώπους, όμως κάποιοι απ’ αυτούς μπορεί να είναι εθισμένοι σε μία λειτουργία η οποία τους επεβλήθη. Όπως σας είπα, μιλάμε για εξήντα χρόνια, αλλά μία υπηρεσία προφανώς τη χρειαζόμαστε όχι για να στέλνει τσιγαρόχαρτα non paper όπου θα καρφώνει κάποιος κάποιον και δεν θα ξέρεις ούτε ποιος είναι. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης και ως Υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως αυτά δεν τα άνοιγα και είπα να μην μου ξαναστείλουν. Κάποιος πληροφοριοδότης, περιπτεράς, οπουδήποτε, έγραφε ποια εφημερίδα έπαιρνα. Αυτά τα βρήκα στο φάκελό μου έπειτα από πολλά χρόνια. Όλα αυτά δεν είναι για μία δημοκρατία.
Αυτά ήθελα να σας πω, αγαπητοί συνάδελφοι. Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται όλα αυτά τα ζητήματα. Ας αφήσουμε αυτά που άκουσα πριν από λίγο για το τι έγινε το ’89. Το ’89 μέχρι και ο προσωπικός μου οδηγός, μόλις ήλθε η κυβέρνηση του κυρίου Τζαννετάκη, μετακινήθηκε την άλλη μέρα στην Κέρκυρα και φυσικά και από την Ε.Υ.Π. τετρακόσιους ανθρώπους έδιωξαν και μάζεψαν κάποιους άλλους. Ο μακαρίτης στρατηγός Γρυλλάκης είπε: «Τώρα έφυγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που είχε δική του την υπηρεσία, θα την κάνουμε της Νέας Δημοκρατίας».
Δεν είναι ούτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε της Νέας Δημοκρατίας ανάγκη να υπάρχει μία τέτοια υπηρεσία. Πρέπει να υπάρχει για την πατρίδα, για τη δημοκρατία και αυτό που λέω το πιστεύω. Δεν αφορά καθόλου τους εργαζόμενους εκεί. Μπορούν κάλλιστα και σε μία υπηρεσία που θα συγκροτηθεί μ’ αυτή τη λογική να εργαστούν, μπορεί και αλλού να πάνε πραγματικά με βάση τα προσόντα τους και να αποπληγεί αυτό το άγος, κύριε Πρόεδρε, γιατί ένα διαχρονικό άγος είναι η λειτουργία αυτής της υπηρεσίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν έχετε το λόγο, κύριε Κοραντή.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Σε τι συνίσταται το προσωπικό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Θα σας πω αμέσως, κύριε Πρόεδρε. Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αφήστε το, κύριε Κοραντή. Δεν υπάρχει προσωπικό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Αναφερθήκατε στους πρέσβεις. Καταλαβαίνω ότι εν τη ρύμη του λόγου έχετε μία συναισθηματική φόρτιση. Φαντάζομαι ότι θα υποδείξετε και στον κύριο Πρωθυπουργό ότι ο σημερινός διοικητής της Ε.Υ.Π. πληρεξούσιος Υπουργός Β΄ κύριος Κωνσταντίνος Μπίκας είναι ακατάλληλος συνεπώς γι’ αυτή τη θέση κατά την ταπεινή σας γνώμη. Λυπάμαι που έχετε μία τέτοια αντίληψη για τον προκάτοχό μου Παύλο Αποστολίδη τον οποίο διόρισε ο τότε Πρωθυπουργός κύριος Σημίτης ως διοικητή της Ε.Υ.Π. και για μένα που διορίστηκα και υπηρέτησα μέχρι το 2004.
(SX)

(3PM)
Δεύτερον, το άρθρο 14, παράγραφος 3 του Νόμου περί ΕΥΠ λέει ότι όποιος με οποιονδήποτε τρόπο δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα έγγραφα κλπ., καθώς και όποιος παραβιάζει καθήκον εχεμύθειας ή τήρησης του απορρήτου που προβλέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 20.000 μέχρι 500.000 ευρώ.
Σας το είχε υπενθυμίσει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Καρατζαφέρης, μόλις πριν από δύο ημέρες στην Ολομέλεια, κύριε Πρόεδρε. Στο χέρι του Σώματος είναι να αλλάξει το νόμο και να κληθούν όποιοι θέλετε, νυν, παρελθόντες -δεν λέω για μέλλοντες, διότι δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται- και να καταθέσουν ό,τι τους ρωτήσετε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Κοραντή, δεν υπάρχει προσωπικό θέμα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό που είπα, νομίζω ότι είναι ευκόλως κατανοητό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έγινε αντιληπτό. Το καταλάβαμε, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορεί να είναι άριστοι διπλωμάτες. Ειλικρινά δεν το αντιλαμβάνομαι. Και δεν αφορά αυτό την ικανότητα των πρέσβεων, που κατά καιρούς έχουν τοποθετηθεί εκεί, να εκπληρώσουν καθήκοντα των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών ή πολιτικά καθήκοντα κοντά στους Πρωθυπουργούς, στους Υπουργούς Εξωτερικών κλπ.. Δεν μπορώ να φανταστώ, όμως, έναν πρέσβη, έναν ανώτατο δικαστικό, που διαχειρίζεται, χειρίζεται κάποιες υποθέσεις πιο πριν…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι πρέπει να είναι, κύριε Πρόεδρε; Τι πρέπει να είναι;
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να ολοκληρώσω την απάντησή μου χωρίς κραυγές;
Αυτό είπα εγώ. Και δεν έχει καμία σχέση είτε με τον κ. Κοραντή είτε με τον παρόντα κ. Μπίκα ή τον κ. Αποστολίδη ή οποιονδήποτε υπ’ αυτή την κακή, κατά τη γνώμη μου, εκτίμηση των πραγμάτων. Θα τοποθετηθείτε σε μία υπηρεσία, γιατί -τώρα μπορεί να ενοχληθεί ο συνάδελφός μου κ. Σκυλλάκος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Μην ανοίξει τρίτος κύκλος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ξέρετε, ο Γεώργιος Παπανδρέου το 1942, όταν τον επεσκέφθη ο Γεώργιος Σιάντος για να του ζητήσει να τεθεί επικεφαλής του συγκροτούμενου τότε Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, του Ε.Α.Μ., είπε στο μακαρίτη τον Σιάντο: «Γιώργη…» –ήσαν και οι δύο Γιώργηδες- «…ευχαριστώ πάρα πολύ. Μου προτείνετε να είμαι ο επικεφαλής. Σε παρακαλώ, η κεφαλή ποιος θα είναι;»
Με καταλάβατε, αγαπητοί συνάδελφοι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Καταλάβαμε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Καταλάβαμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ελπίζω να με καταλαβαίνει και ο κ. Κοραντής.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Καταλαβαίνει περισσότερα ο κ. Κοραντής, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κι επειδή καθ’ υποφοράν ο κ. Κοραντής…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι πρέπει να είναι ο διοικητής δεν μας είπατε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Παρακαλώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μας τα λέτε όλα αυτά, αλλά ποια ιδιότητα πρέπει να έχει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Μπορεί, αν είναι υπό τον έλεγχο της Βουλής, να ορίσουμε επικεφαλής τον κ. Ροντούλη!
(Χειροκροτήματα)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μακριά από μένα. Εγώ μόνο για κατάσκοπος δεν κάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αφού τόσο πολύ, κύριε Πρόεδρε…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εγώ μόνο για κατάσκοπος δεν κάνω.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αφού τόσο πολύ πια, κύριε Πρόεδρε, τον πονάει η ΕΥΠ, να τον βάλουμε επικεφαλής.
Επειδή, καθ’ υποφοράν προφανώς, ο κ. Ροντούλης είπε τι λέει ο νόμος κλπ., ήταν λάθος του κ. Καρατζαφέρη. Και τώρα καταλαβαίνω ότι στο λάθος αυτό παρεσύρθη, διότι του είπατε εσείς αυτή τη διάταξη.
Την παραβιάσατε όταν ήρθατε στην Επιτροπή Θεσμών και καταθέσατε; Αυτό θέλω να ρωτήσω. Διότι κι εσείς και ο κ. Αποστολίδης ήρθατε στην Επιτροπή Θεσμών. Και ο Υποδιοικητής σας τότε –ένας διαχρονικός μάλιστα Υποδιοικητής…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ό,τι είχα απαντήσει τότε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ, να μην κάνουμε τώρα αυτό το διάλογο, γιατί δεν θα ολοκληρώσουμε ποτέ.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ότι;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΑΝΤΗΣ: Όσο μου το επέτρεπε το καθήκον μου.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εντάξει.
Λέω, λοιπόν, ότι όσο το επιτρέπει το καθήκον -μια και προκλήθηκα τώρα- και του κ. Αποστολίδη –τον οποίο επίσης εκτιμώ απεριόριστα, γιατί τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά, δεν τίθεται θέμα ήθους και οποιοδήποτε άλλο θέμα, διότι και ο κ. Αποστολίδης ήρθε στην Επιτροπή Θεσμών και κατέθεσε και ο κ. Κοραντής ήρθε και κατέθεσε- προφανώς αλήθειες είπαν. Δεν παραβίασαν το καθήκον αληθείας.

(PS)




















(SX)
Και ένας κύριος, αν θέλει να θυμίσει το όνομά του, μπορώ να πω ότι κατάλαβα ότι εκείνος τα ήξερε όλα. Ο υποδιοικητής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ο επιχειρησιακός διοικητής.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο επιχειρησιακός υποδιοικητής.
Και εκείνος ήλθε. Ελπίζω, αφού υποχρεωθεί τελικά η ΕΥΠ να μας στείλει το υλικό, ότι θα έρθουν όσοι έχουν επεξεργαστεί αυτό το υλικό για να μας βοηθήσουν –και την ΑΔΑΕ- να βρούμε άκρη. Διότι στην υπόθεση αυτή το σύστημα είχε δυνατότητα τεσσάρων χιλιάδων παρακολουθήσεων κάθε μέρα και συνεχίστηκε και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέχρι τότε που ουσιαστικά επ’ αυτοφόρω επρόκειτο να συλληφθούν οι δράστες.
( Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε.
Το λόγο τώρα έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευτυχώς και η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Βουλής, του κυρίου Κακλαμάνη σφράγισε ποιοτικά την συζήτηση που έγινε και οι τοποθετήσεις τόσο του Εισηγητή, του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και του Υπουργού προηγουμένως και με απαλλάσσουν από την υποχρέωση να απαντήσω σε θέματα που στην ουσία δεν είχαν σχέση με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών -άσχετα εάν αυτοί που τα εκδήλωναν, στην ουσία δήλωναν ότι ενδιαφερόντουσαν περισσότερο- με τη ρητορική τους φοβούμαι και την καταστροφολογική τους διάθεση προβλέποντας ως Κασσάνδρες ένα μέλλον το οποίο δεν θα υπάρξει -να είστε βέβαιοι- από την καινούργια υπαγωγή στο νεοσύστατο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που δεν θα είναι κατ’ όνομα Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και την ουσία θα είναι τέτοιο.
Και βέβαια δεν θα αναφερθώ καθόλου τους αλληλοδιαξιφισμούς μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, που τείνουν να γίνουν κάθε φορά ο μαϊντανός κάθε συζήτησης περί της διαχείρισης της πολυκατοικίας που με τον τρόπο αυτό θα γίνει σιγά-σιγά παράγκα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Πού τα βγάλατε αυτά;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Το μόνο που θα ήθελα να πω κλείνοντας σε κάτι που ανέφερε ο κ. Τζαβάρας…
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Μα, συνεχώς, σε οποιοδήποτε θέμα συζητάμε, σοβαρό συνήθως, εδώ στη Βουλή ασχολείστε με το τι σας λέει το ΛΑ.Ο.Σ και το τι λέει το ΛΑ.Ο.Σ για τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν είναι αυτό το ουσιαστικό θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα. Και το μόνο το οποίο θα ήθελα να πω κλείνοντας, απαντώντας στον κ. Τζαβάρα για τη μεγάλη ιδέα που έχει, όπως είπε, το Υπουργείο για τον εαυτό του είναι ότι η μόνη μεγάλη ιδέα που έχει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η καινούργια εικόνα και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι διπλός: από τη μία η προστασία και η εμπέδωση του συστήματος της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών και από την άλλη ο απόλυτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Θα κάνετε ακρόαση; Θα αναλάβετε την ΕΥΠ; Τι θα κάνετε; Σας προκάλεσε ο κύριος Πρόεδρος…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ε, με προκάλεσε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Είπαμε ότι θα κλείσουμε τον κύριο Υπουργό.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, πρώτον, να αφήσετε τις παράγκες και τις πολυκατοικίες και να κοιτάξετε την παράγκα που πάει να στηθεί μεταξύ του ΠΑ.ΣΟ.Κ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεύτερον, κύριε Κακλαμάνη, πρέπει να σας πω το εξής: Δεν έκανε καθόλου λάθος ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού όταν αναφέρθηκε στο καθήκον εχεμύθειας που έχουν οι άνθρωποι της ΕΥΠ. Υπάρχει μέσα στο νόμο ρητή δέσμευση, ούτως ώστε να μην μπορούν να εκφραστούν ή να εκφράσουν κατά τον τρόπο που οι ίδιοι θέλουν την πληροφόρηση που θα θέλουν πιθανόν να δώσουν στη Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου, τουτέστιν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Άρα, λοιπόν, αν καταλάβατε καλά, σας πέταξε το γάντι ο κ. Κοραντής. Σας είπε εάν μπορείτε, αν θέλετε, αλλάξτε το νομοθετικό πλαίσιο και ελάτε να τα πούμε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Άρα, λοιπόν, σας έριξε το γάντι, σας προκάλεσε και εσείς περί άλλων απαντήσατε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Λοιπόν, εγώ θα προτείνω τον κ. Ροντούλη, εάν τελικά…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Πρόεδρε, θα έχουμε ακρόαση μετά και πρέπει να κλείσουμε.
(TS)










(PS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Κύρωση της από 13 Οκτωβρίου 2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Υπαγωγή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ 215Α΄) και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο μόνο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς το άρθρο μόνο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Κύρωση της από 13 Οκτωβρίου 2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Υπαγωγή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ 215Α΄) και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Κύρωση της από 13 Οκτωβρίου 2009 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Υπαγωγή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ 215Α΄) και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)









ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21.40΄, λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10.30΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Ειδική Συνεδρίαση με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με την Ειδική Ημερήσια Διάταξη και πρόσκληση που έχει διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ







1 / 145 ΤΟΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 2/2/2010

Τελευταία Αποθήκευση: 2/2/2010 6:14:00 μμ Από: D.tori
Εκτυπώθηκε: 20/10/2008 7:29:00 μμ


PDF:
es20100202_1.pdf
TXT:
es100202_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ