ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: Θ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄, Συνεδρίαση: Ξ' 17/01/1997

Σελίδα 2713

Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Α Β Ο Υ Λ Η Σ

Θ' ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)

ΣΥΝΟΔΟΣ Α'

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ξ'

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 1997

Αθήνα, σήμερα, στις 17 Ιανουαρίου 1997, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11.35', συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή, σε Ολομέλεια, για να συνεδριάσει υπό την Προεδρία του Προέδρου κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Απόστολος Κακλαμάνης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.

Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.

Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Γραμματέα της Βουλής κ. Αθανάσιο Αλευρά τ' ακόλουθα:

Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ

1. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στις καταλήψεις των σχολείων από μαθητές λόγω των κακών συνθηκών που επικρατούν στα σχολικά κτίρια του Νομού Ηρακλείου.

2. Οι Βουλευτές κύριοι ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμαρχος Γυθείου Λακωνίας ζητεί τη λήψη μέτρων για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών στους ασθενείς του Κέντρου Υγείας Γυθείου.

3. Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Βόλου ζητεί την έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης για τη δημιουργία Αθλητιατρικού Κέντρου στην Κοινότητα Καλών Νερών Βόλου Μαγνησίας.

4. Ο Βουλευτής Τρικάλων κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Τρικάλων δηλώνει την αντίθεσή του προς το νέο μισθολόγιο, το οποίο καταργεί κεκτημένα οικονομικά δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων.

5. Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Τρικάλων δηλώνει την αντίθεσή του προς το νέο μισθολόγιο, το οποίο καταργεί κεκτημένα οικονομικά δικαιώματα των δικαστικών υπαλλήλων.

6. Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Εκπρόσωποι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής Αγράφων του Νομού Καρδίτσας ζητούν τη θεσμοθέτηση Επαρχείου Αγράφων.

7. Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών ζητεί να αναγνωριστεί ο ρόλος της Τριτοβάθμιας Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και ο απόφοιτοί της να εξελλίσονται στη Δημόσια Διοίκηση κατ' αναλογία με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα.

8. Οι Βουλευτές κύριοι ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΥΖΑΣ κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο κ. Δημήτριος Λογοθετίδης, κάτοικος Δράμας διαμαρτύρεται για τις κακές συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα.

9. Ο Δ' Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λάρισας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διαμαρτύρεται για το νέο μισθολόγιο των μελών της, το οποίο δεν προβλέπει την αύξηση των αποδοχών τους.

10.Ο Βουλευτής Καρδίτσας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων διαμαρτύρεται για το νέο μισθολόγιο των μελών της, το οποίο δεν προβλέπει την αύξηση των αποδοχών τους.

11. Ο Βουλευτής Πειραιά κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΕΝΤΕΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Τροιζηνίας ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή του δρόμου σύνδεσης Επιδαύρου, Δρυόπης, Γαλατά Αργολίδας.

12. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η 'Ενωση Ελλήνων Τεχνολόγων Μηχανικών ζητεί τη λήψη μέτρων για το ασφαλιστικό πρόβλημα των πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. που είναι εργολήπτες δημοσίων έργων ή ασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

13. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Εύβοιας ζητεί τη λήψη μέτρων ώστε να σταματήσει η απώλεια εσόδων για το κράτος λόγω της παραοικονομίας.

14. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Μαρμαρίου Εύβοιας ζητεί την κάλυψη της κενής θέσης ιατρού στο περιφερειακού της ιατρείο.

Σελίδα 271415. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κύμης Εύβοιας ζητεί την μετεγκατάσταση του Τάγματος Πεζοναυτών από την Χαλκίδα στην Κύμη Εύβοιας.

16. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Κοινότητα Μίστρου Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την διαμόρφωση της κοινοτικής της πλατείας.

17. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Δημόσια Διοίκηση και Αποκέντρωση της Περιφερειακής Διοίκησης Εύβοιας ζητεί οικονομική ενίσχυση της Κοινότητας Μίστρου Εύβοιας για την κατασκευή κοινοτικών έργων.

18. Ο Βουλευτής Εύβοιας κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ιστιαίας Εύβοιας κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί να του παραχωρηθεί το δικαίωμα αμμοληψίας και εκμετάλλευσης του ποταμού Ξηριά.

19. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου ζητεί την κατάργηση του θεσμού των δυσπροσίτων.

20. Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΙΑΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ζητείται η κατάργηση της καταχρηστικής προϋπηρεσίας για τους αποφοίτους των Τεχνικών Επαγγελματικών Σχολών.

21. Ο Βουλευτής Αθηνών κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία Κάτοικοι του Δήμου Καματερού Αττικής ζητούν να μη μεταφερθεί το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καματερού σε άλλη τοποθεσία.

22. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται στην πτώση της τιμής του λαδιού.

23. Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΡΡΗΣ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας το οποίο αναφέρεται σε μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών για τον τομέα της ελληνικής γεωργίας.

Β' ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

1. Στην με αριθμό 524/8-11-96 ερώτηση δόθηκε με του υπ' αριθμ. 3901/27-12-96 έγγραφο από την Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 524/8-11-96 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μπασιάκος και την οποία μας κοινοποίησε με το (β) σχετικό έγγραφό του το ΥΠΕΘΟ, όσον αφορά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

α. Η ολοκλήρωση του έργου της Αλουμίνας είναι από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές επενδύσεις και βέβαια εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, ειδικότερα δε, για τις περιοχές Βοιωτίας και Φωκίδας.

Αναφορικά με την συνάντηση στην Μόσχα, το θέμα του έργου της Αλουμίνας ετέθη και πάλι σε συζήτηση και σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της Κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρξει άλλη χρονοτριβή από τις Ρωσικές βιομηχανίες (αλουμίνα) που καθυστερούν την απόφασή τους αν θα συμμετάσχουν ή όχι στο έργο.

Μετά την τελική θέση της Ρωσικής πλευράς θα αποφασιστεί αν θα προχωρήσει η επένδυση με άλλους συνεταίρους ή θα σταματήσει οριστικά, διοχετεύοντας τους δεσμευμένους πόρους αλλού.

2. Με το άρθρο 10 του Ν. 2324/94 δίδεται η δυνατότητα με την έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών Ανάπτυξης (ΒΕΤ) ΥΠΕΘΟ και Εργασίας, να καθορίζονται τα τμήματα των νομών της Επικράτειας που χαρακτηρίζονται ως φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές.

Στις επενδύσεις ύψους μέχρι 5 δισ. δρχ. που υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 1892/90, μετά την 1η Μαϊου 1995 παρέχεται με την ίδια απόφαση ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου μέχρι 45% του κόστους της παραγωγικής επένδυσης κατά περίπτωση.

Η εν λόγω απόφαση σύμφωνα με την εξουσιοδοτική διάταξη του νόμου δεν μπορεί να τροποποιηθεί πριν από τη παρέλευση διετίας από την έναρξη ισχύος της.

2. Με την 29773/30.11.95 (ΦΕΚ 1074/Β/29.12.95) ΚΥΑ καθορίστηκαν οι φθίνουσες βιομηχανικές περιοχές για την εφαρμογή των κινήτρων των άρθρων 1 - 11 του Ν. 1892/90 όπως ισχύει καθώς και των ποσοστών επιχορήγησης και επιδότησης επιτοκίου που παρέχονται στις επενδύσεις ύψους μέχρι 5 δισ. δρχ. που πραγματοποιούνται εντός των περιοχών αυτών.

Τα τμήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

1. ΑΤΤΙΚΗ Γεωγραφική περιοχή Λαυρίου Κερατέας

2. ΚΥΚΛΑΔΕΣ Νήσος Σύρος

3. ΒΟΙΩΤΙΑ Αθήνα, Θίσβη

4. ΕΥΒΟΙΑ Κοινότητες Παπάδων, Κατοικίας Αμελάντων,

Αγίας Αννας, Κουρκουλών, Ροβιών, Κεράμειας

Σκεπαστής, Κεχριών, Δαφνούσας, Στροφιλιάς,

Κηρίνθου, Σπαθαρίου, Μετοχίου, Κηρέως,

Μαντουδίου, Προκοπίου, Πηλίου, Βλαχιών,

Κερασιάς, Φαράκλας, Δήμου λίμνης.

5. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ Κοινότητες Στρατωνίου, Στρατωνίκη, Γομάτι,

Βαρνάβα, Στάγειρα, Παλαιοχώρι, Ολυμπιάδα,

Νεοχώρι, Μεγάλη Παναγιά, Αρναία.

6. ΑΧΑΪΑ Πάτρα (ακτίνα 20 χιλιομ.) Αίγιο (ακτίνα 8 χλμ)

7. ΚΟΖΑΝΗ Κοζάνη (πόλη) και Πτολεμαϊδα

8. ΗΜΑΘΙΑ Νάουσα

9. ΜΑΓΝΗΣΙΑ Αλμυρός, Βόλος, Ν. Ιωνία, Αγριά, Δημηνιό,

Σέσυλα, Αγ. Γεώργιος, Φαρών

10. ΠΕΛΛΑ 'Εδεσσα

11. ΛΑΡΙΣΑ ΒΙΠΕ-ΕΤΒΑ Λάρισας

12. ΚΑΣΤΟΡΙΑ Δήμος Καστοριάς

13. ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΒΙΟΠΑ Καλαμάτας

14. ΔΡΑΜΑ Δήμος Δράμας

3. Παράλληλα το Υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας (ΕΠΒ) για το διάστημα 1995 - 1999 και ειδικότερα του μέτρου 4 του Υποπρογράμματος 1 προβλέπει τις παρακάτω ενέργειες - δράσεις στήριξης των φθινουσών βιομηχανικών περιοχών της χώρας:

- Συμπλήρωση των Βιομηχανικών υποδομών για την προσέλκυση

επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

- Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων

- Κίνητρα εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων για την διεύρυνση

και τον εμπλουτισμό του παραγωγικού συστήματος

- Υποστήριξη της ολοκληρωμένης παρέμβασης

Περιοχές εφαρμογής των παραπάνω δράσεων, όπως προκύπτει από το εγκεκριμένο Τεχνικό Δελτίο του συγκεκριμένου μέτρου (1.4) του Ε.Π.Β. είναι οι εξής:

- Οι Νομοί Αχαϊας, Βοιωτίας, Δράμας, Εύβοιας, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πέλλης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Φλώρινας και Κιλκίς.

- Η περιοχή της Θράκης (και οι τρεις Νομοί)

- Η Νήσος Σύρος

- Η περιοχή Βόρειας και Κεντρικής Χαλκιδικής

- Η περιοχή Λαυρίου - Κερατέας

Στα πλαίσια αυτά, μπορούν να ενταχθούν ενέργειες και έργα που εναρμονίζονται με το πνεύμα της Ολοκληρωμένης Παρέμβασης και να θεωρούνται επιλέξιμα κάτω από το πρίσμα των παραπάνω δράσεων.

Ο προϋπολογισμός και οι πηγές χρηματοδότησης του μέτρου είναι:

Για τα έτη 1994 - 1996 Σύνολο 32 δισ. δρχ.

Σελίδα 2715Δημόσια Δαπάνη (Κράτος και Ε.Τ.Π.Α.) 22 δισ. δρχ.

Ιδιωτική Δαπάνη 10 δισ. δρχ.

Η Υφυπουργός

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ"

2. Στην με αριθμό 1028/29-11-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 6527/27-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην υπ' αριθμ. 1028/29-11-96 ερώτησή σας, που πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο μας με αρ. Ερ. 106/2-12-96, σας γνωρίζουμε ότι:

1ον: Στην Ελλάδα βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία συνολικά 1480 ασθενείς. Ο αριθμός των HIV θετικών ασθενών που βρίσκονται σε διπλό συνδυασμό με νεώτερα αντιρετροϊκά φάρμακα είναι 533 (35,2%).

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε τριπλό συνδυασμό είναι 377 (25,5%).

Το αντίστοιχο δε ποσοστό στο Βέλγιο είναι 15% και στην Αγγλία 15 - 20%.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων για έναρξη ή τροποποίηση της αντιρετροϊκής αγωγής με τα νεώτερα φάρμακα γίνεται, βάσει κριτηρίων συμφώνων προς τα διεθνή πρότυπα, από αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Μέχρι τώρα δεν έχει αποκλεισθεί κανένας ασθενής από αυτούς που πληρούσαν τις ενδείξεις για να μπουν στη θεραπεία.

2ον: α) Πολλά ερευνητικά προγράμματα, κοινοτικά ή μη, που αφορούν το ΑIDS, ευρίσκονται εν εξελίξει και η έγκριση νέων προγραμμάτων είναι δυνατή εφ' όσον αυτά πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις.

β) Ασθενείς με ΑIDS, νοσηλεύονται σε όλα τα Νοσοκομεία, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας. Στη χώρα επίσης λειτουργούν πλείστα όσα Κέντρα Αναφοράς AIDS και Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων, τα οποία υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από το Υ.Υ.Π.

Η έτι περαιτέρω βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών αποτελεί κύριο μέλημα του Υ.Υ.Π. Ηδη για το 1997 έχουν εγκριθεί από τη Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου 560 θέσεις γιατρών ΕΣΥ. Μέσα στις προτεραιότητες του Υπουργείου μας είναι η κατανομή των θέσεων αυτών και στις Μονάδες AIDS των Νοσοκομείων.

3ον: Οσον αφορά την αναπνευστική μονάδα AIDS, που θα διαμοφωθεί στο ισόγειο του κτιρίου "Αμερικανικό" του Π.Γ.Νοσ. Αθηνών "ΣΩΤΗΡΙΑ" έχει συνταχθεί και εγκριθεί η απαιτούμενη μελέτη δημοπράτησης, προϋπολογισμού 140.000.000 δρχ. και επίκειται η διενέργεια δημοπρασίας για την ανάθεση εκτέλεσης του έργου

4ον: Οι κοινωνικές οργανώσεις που ασχολούνται με το AIDS απολαμβάνουν της ηθικής και υλικής συμπαράστασης του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας. Ηδη έχουν χρηματοδοτηθεί, μέσω του ΚΕΕΛ, και υπό μορφήν ερευνητικών προγραμμάτων και για την κάλυψη εκδηλώσεών τους προς επίτευξη του σκοπού τους, με ποσόν ύψους 25.000.000 δρχ.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

3. Στην με αριθμό 1031/29-11-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 6528/30-12-96μ έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 1031/29-11-96 ερώτηση του Βουλευτή κ. Παντελή Οικονόμου σας γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο μας ασχολείται με θέματα αγωγής υγείας όσον αφορά την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Αρμόδια επιτροπή που ασχολείται με το θέμα πρόκειται να καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, με το πρόγραμμα ΗΝΙΟΧΟΣ, ασχολείται με την αξιολόγηση των ικανοτήτων των αναπήρων για οδήγηση και δίνει συμβουλές για την προσαρμογή των οχημάτων στις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων αυτών, με σκοπό την πρόληψη των τροχαίων.

Ο Υφυπουργός

ΕΜΜ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ"

4. Στην με αριθμό 1033/29-11-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4627/24-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στη με αριθμ. 1033/29.11.96 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ν. Ι. Νικολόπουλο σχετικά με αλλαγή χρήσης ενοικιαζόμενων κτιρίων που θα στεγάσουν Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών με συνεχή υπομνήματα προς το Υπουργείο μας, ζητούσε να μην απαιτείται αλλαγή χρήσης στο κτίριο που πρόκειται να λειτουργήσει Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός από τις Επιτροπές Καταλληλότητας που συγκροτούνται στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Το Υπουργείο μας με τα αριθ. πρωτ. Π2β/οικ.2793/30.6.93, Π2β/οικ, 4286/26.10.93, Π2β/1868/17.5.94, Π2β/οικ.852/22.2.95 και Π2β/οικ.4545/29.11.95 έγγραφά του προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ζητούσε ρύθμιση του όλου θέματος.Το ΥΠΕΧΩΔΕ κρίνοντας το θέμα, εξέδωσε την αριθμ. 68245/2320/4.4.96 Απόφαση όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 449/7.5.96 (Τεύχος Δ') σύμφωνα με την οποία από την υποχρέωση αλλαγής χρήσης εξαιρούνται τα κτίρια που προορίζονται μόνο για στέγαση των Κρατικών Παιδικών Σταθμών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ στο οποίο κοινοποιείται το παρόν παρακαλείται να απαντήσει στην ερώτηση δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

5. Στην με αριθμό 1055/2-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 22/24-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Επί της ερωτήσεως 1055/2-12-96 που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και αναφέρεται στην εφαρμογή του Ν. 2430/96 (ΦΕΚ 156/10-7-96 τ.Α') "Καθιέρωση της 3ης Δεκεμβρίου ως Ημέρας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Θέσπιση του θεσμού της κάρτας αναπηρίας και άλλες διατάξεις" και σε θέματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες γενικότερα, απαντούμε κατά ερώτημα τα παρακάτω:

1) Εχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τη λειτουργία της Επιτροπής που προβλέπει η πρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 2430/96. Εχουν οριστεί εκπρόσωποι των Κομμάτων και ήδη προγραμματίστηκε η πρώτη συνεδρίαση.

Η παρ. 3 του ίδιου άρθρου προβλέπει εκπόνηση και υποβολή του Εθνικού Σχεδίου Εφαρμογής των Προτύπων Κανόνων του ΟΗΕ για την εξίσωση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων εντός έτους από τη συγκρότηση της Επιτροπής. Με δεδομένο ότι οι Πρότυποι Κανόνες αφορούν συνολικές πολιτικές και δραστηριότητα πολλών μορφών από το ίδιο το Κράτος, τις κοινωφελείς και ιδιωτικού χαρακτήρα οργανώσεις, ο χρόνος αυτός ίσως αποδειχτεί και ο ελάχιστος για να αποτιμηθεί η υπάρχουσα κατάσταση, να διατυπωθούν υλοποιήσιμοι στόχοι, να τεθούν προτεραιότητες, να προκριθούν οι πιο ενδεδειγμένες ρυθμίσεις και πρακτικές στη χώρα μας και ενδεχομένως να αναζητηθούν μέσα και όργανα παρακολούθησης ενεργειών για διευκόλυνση του έργου της Επιτροπής κατά τη σύνταξη των ετήσιων εκθέσεων.

2. Το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει το άρθρο 4 για την επιχορήγηση των πλέον αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι στη φάση της μελέτης. Με άλλη ρύθμιση αντιμετωπίστηκε η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων που οργάνωσε φέτος η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες για την 3η Δεκεμβρίου.

3. Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μελετά το θέμα της

Σελίδα 2716

πιστοποίησης της αναπηρίας προκειμένου να υποβληθεί πρόταση στα συναρμόδια Υπουργεία που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθ.4. Εκτός από τη βελτίωση και εγκυρότητα των διαδικασιών πιστοποίησης, σκοπός είναι η άσκηση δικαιωμάτων από τους κατόχους της κάρτας αναπηρίας με τη μεγαλύτερη δυνατή απλούστευση διαδικασιών. Προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πρόταση του Υπουργείου, λαμβάνονται υπόψη οι εμπειρίες και τα ισχύοντα σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

4. Τα κανονιστικά κείμενα που εξουσιοδοτεί ο Ν. 2430/96 για το ίδιο θέμα θα είναι η ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών ενεργειών που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο ερώτημα. Η ευρύτητα της εξουσιοδότησης, η διυπουργική συνεργασία και η περιπλοκότης των ίδιων θεμάτων εξηγούν τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών ενεργειών.

5. Στη διάρκεια του 1996 αναλήφθηκαν ή προχώρησαν οι εξής ενέργειες για θέματα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

α) Με Προεδρικά Διατάγματα μετατράπηκαν τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων Δωδεκανήσου - Οίκος Κολυμπίων, Αιτωλοακαρνανίας, Νιγρίτας Σερρών, Καστοριάς, Φλωρίνης, Αιγίου και Φιλιατρών σε Κέντρα Αποθεραπείας, Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης στοχεύοντας τόσο με την μετονομασία όσο και με την αλλαγή του σκοπού σε ανάπτυξη πλέγματος υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες.

Αντίστοιχη διεύρυνση του σκοπού μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας έγινε για το Ανουσάκειο Γηροκομείο.

β) Εκδόθηκε η Π4β/οικ.4681/6-9-96 (ΦΕΚ.825 τ.Β') Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Πρόνοιας "Προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Στέγης Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα".

γ) Προχώρησε ο σχεδιασμός του Υποπρογράμματος "Πρόνοια" του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και ειδικότερα για τα μέτρα που αφορούν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες όπως τα Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, τα Κέντρα Υποστήριξης Αυτιστικών Ατόμων και έργα που αφορούν τον αναπροσανατολισμό θεραπευτηρίων χρονίως πασχόντων προς ανοικτές, κοινοτικής εμβέλειας κατευθύνσεις.

δ) Αρχισε η μηχανοργάνωση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, διαδικασία που θα επιτρέπει την καλύτερη εποπτεία και τον έλεγχο αυτών των προγραμμάτων όπως και την αξιοποίηση των αρχείων οικονομικής ενίσχυσης στο σχεδιασμό άλλων προγραμμάτων.

ε) Στα πλαίσια της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας "ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ" για τους άξονες HORIZON (AMEA) και NOW υλοποιήθηκε πρόγραμμα απασχόλησης ΑΜΕΑ συνολικού κόστους 242.350.250 δρχ. από πιστοποιημένους φορείς της Πρόνοιας που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας

στ) Επίσης υλοποιήθηκε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κατάρτισης για την Καταπολέμηση του Αποκλεισμού από την Αγορά Εργασίας από πιστοποιημένους φορείς Πρόνοιας της εποπτείας μας (ΚΕΚ, εξειδικευμένα Κέντρα και Κέντρα Παροχής Συνοδευτικών - Υποστηρικτικών Υπηρεσιών) με στόχους την ένταξη και επανένταξη Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στην αγορά εργασίας. Την ευθύνη διαχείρισης και χρηματοδότησης αυτού του Προγράμματος έχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ζ) Οπως και τα προηγούμενα χρόνια μέσω εθνικού αντιπροσώπου στη Συντονιστική Επιτροπή και μέσω στελεχών και εκπροσώπων των εποπτευομένων φορέων συνεχίστηκε η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα HELLOS II το οποίο ολοκληρώνεται εντός του 1996. Ηδη άρχισαν να κυκλοφορούν τα πορίσματα των επιμέρους ομάδων εργασίας του HELIOS II, πράγμα που θα διευκολύνει τον περαιτέρω σχεδιασμό για υπηρεσίες που απευθύνονται σε Ατομα με Ειδικές Ανάγκες και τις Οικογένειές τους.

Ο Υφυπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

6. Στην με αριθμό 1058/96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1914/23.12.96 έγγραφο από τον Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην υπ'αριθ.1058/96 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Ευγένιος Χαιτίδης, σας πληροφορούμε:

'Oσον αφορά το θέμα των δημοσιογράφων ανταποκρίσεων και της συναφούς υπηρεσιακής αλληλογραφίας από την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη σχετικά με εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά από τουρκική παρακρατική οργάνωση, ζητήσαμε ήδη από την Πρεσβεία μας στην 'Αγκυρα να μας αποστείλει τα ίδια τα σώματα εφημερίδων με τις σχετικές πληροφορίες καθώς και τις μαγνητοφωνήσεις ραδιοφωνικών η μαγνητοσκοπήσεις τηλεοπτικών εκπομπών. Παράλληλα, ζητήσαμε από τις ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες να μας εφοδιάσουν με οποιαδήποτε ευρήματα έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τους υπαιτίους των εμπρησμών καθώς και με συγκεντρωτικά στοιχεία για το μέγεθος των οικονομικών, τουριστικών ή και οικολογικών ζημιών, που υπέστη η χώρα, όπως επίσης και τον αριθμό θυμάτων κατά την κρίσιμη περίοδο.

Τα ανωτέρω εφόσον συγκεντρωθούν, θα αποτελέσουν αντικείμενο αξιολόγησης των Υπηρεσιών του Υπουργείου μας και τω Δικαστικών Αρχών προς περαιτέρω τυχόν ενέργειες.

'Ηδη πάντως, απεστάλη σήμερα, ως πρώτο βήμα, ρηματική διακοίνωση στην εδώ Τουρκική Πρεσβεία, στην οποία μνημονεύονται καταγγελίες Τούρκων ιθυνόντων και πολιτών για τους εμπρησμούς και υποβάλλεται αίτημα παροχής όλων των υφισταμένων στοιχείων και ενημέρωσής μας για τις ενέργειες, που έχει αναλάβει η τουρκική πλευρά.

Επισημάναμε τη σοβαρότητα που δίδει η χώρα μας στο γεγονός, αφήνοντας να εννοηθεί, ότι θα δοθεί συνέχεια.

Πρέπει εδώ να διευκρινισθεί, όπως εξάλλου ανέφερε και ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στις 29.11.96, ότι η καταγγελία - δήλωση για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών δεν έγινε από Τούρκο Βουλευτή, αλλά από τον Τούρκο ιδιώτη ΚΙΡΤΖΙ, στέλεχος εθνικιστικής οργανώσεως, ο οποίος παρενέβη τηλεφωνικά σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου μιλούσε ο Τούρκος Βουλευτής ΜΠΟΥΤΣΑΚ, μοναδικός επιζών του δυστυχήματος στο Σουσουρλού.

Ο Υπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ"

7. Στην με αριθμό 1073/96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4657/20.12.96 έγγραφο από την Υπουργό Αιγαίου η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση στην ερώτηση 1073/96 του Βουλευτή κ. Αθ.Βαρίνου σχετικά με την χρηματοδότηση έργων στην Κοινότητα Ποταμιάς Χίου, σας γνωρίζουμε ότι:

1. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι τα περισσότερα από τα θέματα που αναφέρονται στην παραπάνω ερώτηση είναι τοπικής σημασίας και αρμόδιος για την επίλυσή τους είναι η Νομαρχιακή η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

2. Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κ. Βουλευτής ο προγραμματισμός και η ιεράρχιση των αναγκών και των έργων γίνεται από το Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιοι για την προώθησή τους με αξιοποίηση είτε εθνικών πόρων είτε κοινοτικών προγραμμάτων.

3. Το Υπουργείο Αιγαίου, που συνεργάζεται στενά με την Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καλύπτει στα πλαίσια των περιορισμένων πόρων του, τοπικές ανάγκες επείγοντος κυρίως χαρακτήρα στις περιπτώσεις που η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυνατούν να το πράξουν. Ετσι επιχορήγησε το 1996 την Κοινότητα Ποταμιάς με το ποσό των 2,5 εκ. δρχ. και ειδικότερα 1 εκ. δρχ στις 30.7.96 για την αποκατάσταση ζημιών στον αγροτικό δρόμο από την πυρκαγιά που έπληξε τη ΒΔ Χίο και 1,5 εκ. δρχ. στις 1210.96 για την κατασκευή έργων στο Κοινοτικό Ιατρείο. Επιπλέον στις 17.11.1996 χορηγήθηκαν 6 εκ. δρχ. στους πληγέντες από την

Σελίδα 2717πυρκαγιά κτηνοτρόφους της Β.Δ. Χίου.

Η Υπουργός

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ"

8. Στην με αριθμό 1079/3.12.96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 6598/30.12.96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην υπ'αρ.1079/3.12.96 ερώτησή που πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο μας με τον αρ.Ερ.113/14.12.96, σας ενημερώνουμε ότι, από πλευράς Δημόσιας Υγείας, δεν προκύπτει πρόβλημα από την καύση των νεκρών. Η Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής δε, αρμοδιότητα της οποίας είναι το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι στιγμής έχει συλλέξει και μελετά τις προτάσεις των συλλόγων φίλων της αποτέφρωσης, Δήμων του Λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς και ιδιωτών, προκειμένου σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς, να μπορέσει να καθοριστεί το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο.

Ο Υφυπουργός

ΕΜΜ.ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ"

9. Στην με αριθμό 1091/3.12.96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 41138/23.12.96 έγγραφο από τον Υπουργό Eθν.Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση του υπ' αριθμ.1091/3.12.96 εγγράφου σας με το οποίο κοινοποιείται ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Φ.Κουβέλης, Δ.Δραγασάκης και Ευαγ. Αποστόλου σας γνωρίζουμε σε ότι μας αφορά τα εξής σύμφωνα και με την έγγραφη ενημέρωση από την αρμόδια ΔΙΠΑ.

1) Με την αρ.ΙΕ/4645/ΝΝ 80044/Ν.1892/90/17.12.91 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όπως τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με την ΙΕ/2325/ΝΝ 80044/Ν.1892/90 6.8.93, υπήχθη στις διατάξεις του Ν.1892/90 επένδυση της εταιρείας "ΟΠΑΝ Α.Ε" για ίδρυση μονάδας παραγωγής ζωοτροφών σην ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής του Νομού Ροδόπης δαπάνης 733.000.000 δρχ. και με χρόνο ολοκλήρωσης την 20.8.95.

Για την ανωτέρω επένδυση η ΔΙΠΑ Ανατ.Μακεδονίας και Θράκης κατέβαλε στην ΕΤΒΑ το ποσό των 260.000.000 δρχ. επιχορήγηση για πραγματοποιηθέν έργον 522.500.000 δρχ. το οποίο πιστοποιείται με τις από 15.6.93, 25.8.93 7-10-93 βεβαιώσεις προόδου επενδυτικού έργου της Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε.

Το ανωτέρω ποσό επιχορήγησης κατεβλήθη στην Ε.Τ.Β.Α. βάσει της από 9.11.92 Σύμβασης εκχωρήσεως επιχορήγησης μεταξύ της εταιρείας και της Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε.

Με το αρ.206/15.5.96 έγγραφό της η Ε.Τ.Β.Α. Α.Ε ζήτησε να καταβληθεί στην εταιρεία και η 5η δόση επιχορήγησης ποσού 65.00.000 δρχ. για πιστοποιημένο έργο 536.614.000 δρχ. Η ανωτέρω δόση δεν κατεβλήθη από την ΔΙΠΑ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

2) Με την ΙΕ/2600/ΝΝ 80333/Ν.1892/90/26.10.94 απόφαση του Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης εγκρίθηκε η υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.1892/90 επένδυσης της εταιρείας "ΟΠΑΝ Α.Ε" για επέκταση-εκσυγχρονισμό μονάδας παραγωγής ζωοτροφών στην ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής δαπάνης 646.000.000 δρχ. με χρόνο ολοκλήρωσης 31.5.95.

Για την ανωτέρω επένδυση δεν πραγματοποιήθηκε έργο μέχρι σήμερα, και δεν δόθηκε επιχορήγηση. Επειδή έχει λήξη ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης (31.5.96) η ισχύς της απόφασης έχειεκπνεύσει, σύμφωνα με τιςδιατάξεις του Ν.1892/90.

3. Σύμφωνα με την από 2.4.96 έκθεση Κεντρικού Οργάνου Ελέγχου η οποία ζητήθηκε από την ΔΙΠΑ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης με το αρ.3660/12.11.95 έγγραφό της η επένδυση δεν είναι δυνατόν να ελεγχθεί λόγω μη πρόσκόμισης παραστατικών στοιχείων και καθίσταται αδύνατη η σύνταξη συγκεντρωτικής κατάστασης δαπανών και χρηματοδοτικού σχήματος της.

Σε συνέχεια των παραπάνω επίκειται η γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής για να δρομολογηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

4. Μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει θέμα αναζήτησης ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο Υπουργός

Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ"

10. Στην με αριθμό 1096/96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4655/27.12.96 έγγραφο από την Υπουργό Αιγαίου η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση στην ερώτηση 1096/96 των Βουλευτών κ.κ. Στρ.Κόρακα και Στ. Παναγιώτου σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στις πληγείσες από υπερχείλιση των χειμάρρων τους Κοινότητες Βρίσα και Σταυρός Λέσβου το διήμερο 30.11.96-1.12.1996, σας γνωρίζουμε:

1. Η Νομαρχία Λέσβου προχώρησε σε καταγραφή των ζημιών και άμεση αποκατάσταση των σημαντικότερων ώστε να μην διακοπή η σύνδεση με το Πλωμάρι και να μην υπάρχει κίνδυνος από νέα νεροποντή. Επιπλέον ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων αποζημίωσης στο ΕΛΓΑ για την κατεστραμμένη φυτική και ζωική παραγωγή καθώς και για τις υπόλοιπες διευκολύνσεις που δικαιούνται.

2. Το ΥΠΑΙ που συνεργάστηκε με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής ανάγκης επιχορήγησε τη Νομαρχία Λέσβου με το ποσό των 6 εκ. δρχ. για το σκοπό αυτό. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αιγαίου επισκέφθηκε από την πρώτη στιγμή τις πληγείσες κοινότητες.

Η Υπουργός

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ"

11. Στην με αριθμό 1128/4.12.96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 492/18.12.96 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1128 που κατατέθηκε στις 4.12.96 από το Βουλευτή κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Δεκέμβριο του 1994 με αφορμή καταγγελίες για την ύπαρξη θαμμένων φυτοφαρμάκων στο νομό Θεσπρωτίας κατόπιν εντολής του ΥΠΕΧΩΔΕ προς όλες τις νομαρχίες της χώρας, ζητήθηκε να καταγραφούν και να μας αποσταλούν τα στοιχεία που διέθεταν για τις περιοχές που πιθανόν υπήρχαν θαμμένα φυτοφάρμακα.

Από τα στοιχεία της νομαρχίας Βοιωτίας προκύπτει ότι κατά το έτος 1972 ενταφιάσθηκαν 116.000 Kg εντομοκτόνου Ρογγόρ (οργανοφωσφωρικό) και 500 κιλά Agrocide (ακριδοκτόνο).

Ο ενταφιασμός των γεωργικών αυτών φαρμάκων πραγματοποιήθηκε σε χώρο του πεδίου βολής μικρών όπλων του ΚΕΠΒ Θηβών που βρίσκεται βορείως της οδού Θηβών-Νεοχωρακίου και σε απόσταση 1000 μ. από αυτή, εντός οργύματος και με την προσθήκη 350.000 κιλών ασβέστου.

Μετά απ' αυτά τα στοιχεία και συννενόηση με το Υπουργείο Γεωργίας τα προαναφερθέντα φυτοφάρμακα δεν εγκυμονούν κινδύνους για την περιοχή.

Σε περιοχές όπως η Θεσπρωτία και η Ηλεία που ήταν επιβεβλημένη η απομάκρυνσή τους έγινε η εκταφή τους και η ασφαλής μεταφορά τους για θερμοκαταστροφή στο εξωτερικό με κόστος που υπερβαίνει α 450 εκατ. δρχ. μέχρι στιγμής.

Ο Υπουργός

Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

12. Στην με αριθμό 1148/4.12.96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 531/24.12.96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της αριθ.1148/4.12.96 ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη και Ευάγγελου Αποστόλου, αναφορικά με τη λειτουργία της Τράπεζας Αθηνών και σε ότι αφορά τα θέματα αρμοδιότητος Υπουργείου Οικονομικών που

Σελίδα 2718

θίγονται στην ερώτηση αυτή και ειδικότερα τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου στη συγκεκριμένη Τράπεζα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι φορολογικοί έλεγχοι προγραμματίζονται και διενεργούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ανάλογα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές δυνατότητες τους και το φορολογικό ενδιαφέρον των υποθέσεων και εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τις διατάξεις περί παραγραφής των δικαιωμάτων του Δημοσίου.

Σε ότι αφορά την Τράπεζα Αθηνών, έχουν περαιωθεί από την αρμόδια ΔΟΥ ΦΑΕΕ Αθηνών οι χρήσεις μέχρι και 1986, ενώ οι επόμενες χρήσεις παραμένουν ανέλεγκτες.

'Ηδη δόθηκε εντολή στην πιο πάνω αρμόδια ΔΟΥ για κατά προτεραιότητα προγραμματισμό και διενέργεια ελέγχου των ως άνω ανέλεγκτων χρήσεων της υπόψη Τράπεζας, στα πλαίσια βέβαια του γενικότερου προγραμματισμού των φορολογικών ελέγχων της εν λόγω Υπηρεσίας.

Ο Υφυπουργός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΥΣ"

13. Στην με αριθμό 1151/4-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 495/23-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1151 που κατατέθηκε στις 4-12-96 από Βουλευτή κ. Αναστάσιο Καραμάριο, σας γνωρίζουμε τα εξής:

'Οπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Καλυθίων - Φαληρακίου (ΦΕΚ 721 Δ'/1994) και ειδικότερα από την παρ. Γ4, εντός της περιοχής του ΓΠΣ δύναται να εγκριθεί Πολεοδομική Μελέτη κατ' αρχήν εντός του ορίου "πραγματικής πόλης" και στην περιοχή επέκτασής της, μόνο μετά από Χωροταξική Μελέτη της ευρύτερης περιοχής και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις αυτής.

Η εν λόγω προϋπόθεση ετέθη λόγω της μεγάλης έκτασης της προς ένταξη σε σχέδιο παραλιακής ζώνης και τους καθοριστικού ρόλου της περιοχής για την ανάπτυξη του νησιού.

Διευκρινίζουμε σχετικά, ότι η Χωροταξική Μελέτη της ευρύτερης περιοχής, ως μέρος της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης (Ε.Χ.Μ.) της

Ρόδου, βρίσκεται υπό ανάθεση. Συνεπώς, η έκταση που θα μπορούσε άμεσα να πολεοδομηθεί είναι περιορισμένη και το απαιτούμενο χρηματικό ποσό, για την αμοιβή της σχετικής μελέτης κατά πολύ χαμηλότερο από το διεκδικούμενο από την Κοινότητα.

Εφόσον η Κοινότητα Καλυθιών επανέλθει στο αίτημά της για χρηματοδότηση της μελέτης πολεοδόμησης στο πλαίσιο των διατάξεων του ΓΠΣ, θα εξετασθεί η δυνατότητα αντιμετώπισης του αιτήματος αυτού με το νέο σχετικό πρόγραμμα αναθέσεων, το οποίο θα καταρτίσει προσεχώς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

14. Στην με αριθμό 1155/4-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 76175/27-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1155/4-12-96 του Βουλευτή κ. Μπετενιώτη Μαν. που αφορά ανάπλαση των προσφυγικών πολυκατοικιών Δ' Διαμερίσματος Πειραιά (Αγ. Αναργύρων) και κατόπιν του (2) σχετικού εγγράφου της Περιφ. Διοίκησης Πειραιά, σας πληροφορούμε τα παρακάτω:

Ο Δήμος Πειραιά έχει προχωρήσει σε σύνταξη προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας για την ανάπληση - οργάνωση των χώρων των προσφυγικών πολυκατοικιών. Η μελέτη εξετάζει διάφορες λύσεις και κρίνει την οικονομική ευστάθεια τους. Ο Δήμος θεωρεί ότι για την πραγματοποίηση του έργου προκύπτει η ανάγκη συνεργασίας του με το Υπουργείο μας, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΥΠΕΘΟ, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας καθώς και το Υπουργείο Εργασίας (Οργ. Εργατ. Κατοικίας), προς τα οποία κοινοποιείται το παρόν μαζί με τα σχετικά στοιχεία (ερώτηση κ. Βουλευτή, έγγραφο Δήμου Πειραιά κ.λπ.). Ο Δήμος θεωρεί επίσης ότι η μελέτη ανάπλασης και η κατασκευαστική μελέτη πρέπει να γίνει από την ΔΕΠΟΣ και όσον αφορά το σκέλος αυτό αρμόδιο Υπουργείο για να απαντήσει είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, που εποπτεύει την ΔΕΠΟΣ και προς το οποίο έχει ήδη απευθυνθεί η ερώτηση. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης το Υπουργείο μας θα εξετάσει την δυνατότητα και τον τρόπο συμμετοχής του στο πρόγραμμα.

Ο Υφυπουργός

Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ"

15. Στην με αριθμό 1156/4-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 498/16-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1156 που κατατέθηκε στις 4-12-96 από το Βουλευτή κ. Μανώλη Μπεντενιώτη, σας γνωρίζουμε τα εξής:

- Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα ήταν δυνατή η πολεοδόμηση δημόσιων ή ιδιωτικών εκτάσεων σύμφωνα με τις διατάξεις και την διαδικασία του ν. 1947/1992 (άρθρα 28 και 29) όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν (η χρηματοδότηση μελέτης και παραπάνω άρθρων δε γίνεται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.).

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι έγκριση οικιστικής καταλληλότητας και πολεοδόμησης εκτάσεως σύμφωνα με τα παραπάνω είναι δυνατή μόνο αν αυτή δεν διέπεται από ίδιο νομικό καθεστώς δεν είναι δηλαδή δάσος ή δασική έκταση, αρχαιολογικός χώρος ή προστατευτέα περιοχή.

- Για το νησί των Κυθήρων έχει εγκριθεί Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) με την Απόφαση με αρ. 46307/2274/17-7-87 (ΦΕΚ 864 Δ') και στις εγκεκριμένες από αυτό περιοχές επέκτασης είναι δυνατόν να εγκριθούν πολεοδομικές μελέτες για την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης.

- Στα πλαίσια επίσης π.δ/τος 181Δ/85 με Αποφάσεις Νομ. Πειραιά έχουν οριοθετηθεί οικισμοί με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων στα όρια των οποίων είναι δυνατόν να εκπονηθούν πολεοδομικές μελέτες και να προωθηθεί η διαδικασία ένταξής τους στο σχέδιο πόλης.

- Τέλος, στα πλαίσια νέου προγράμματος αναθέσεων μελετών θα ήταν δυνατόν να προωθηθεί από το Υπουργείο μας η ανάθεση εκπόνησης των πολεοδομικών μελετών στα πλαίσια του ΓΠΣ και των εγκεκριμένων ορίων οικισμών.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

16. Στην με αριθμό 1161/4-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 28280/23-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Σχετικά με την αριθμ. 1161/4-12-1996 ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Βασίλειος Βύζας, Νικόλαος Γκελεστάθης, Κωνσταντίνος Καραμηνάς και Αθανάσιος Χειμάρας και αναφέρεται στην επιλογή του κ. Δημητρίου Ψευδού, ως προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σας πληροφορούμε για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, τα εξής:

1. Το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 29 του ν. 2190/1994 για την επιλογή των Γενικών Διευθυντών όλων των δημοσίων υπηρεσιών και των ν.π.δ.δ. και εδρεύει στο Υπουργείο μας, είναι ανεξάρτητη αρχή με ιδία δικαιοδοσία, οι δε κρίσεις του είναι αυτοτελείς, ανεξάρτητες και δεν υπάρχει καμία κυβερνητική παρέμβαση στο έργο του.

2. Στην κρίση του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου, για την επιλογή προϊσταμένων γενικών διευθυντών, υπάγονται όλοι οι μόνιμοι υπάλληλοι που έχουν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 36 του ν. 2190/1994, κατά την ημέρα της υποβολής του ερωτήματος του οικείου υπουργού προς το Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο και υπηρετούν κατά το χρόνο της κρίσης από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Σελίδα 2719Εξάλλου, η ύπαρξη της διάταξης, της παρ. 4 του άρθρου 264 του Υπαλληλικού Κώδικα (π.δ. 611/1977), για παράταση του χρόνου θητείας δικαιολογεί και από ουσιαστική άποψη το δικαίωμα του υπαλλήλου στη σχετική κρίση.

Ο Υφυπουργός

ΑΝ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ"

17. Στην με αριθμό 1163/1996 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4684/27-12-96 έγγραφο από την Υπουργό Αιγαίου η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση στην ερώτηση 1163/96 του Βουλευτή κ. Σπ. Δανέλλη σχετικά με την ακτοπλοϊκή γραμμή Λήμνου - Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Το Υπουργείο Αιγαίου επιδοτεί, με τη διάθεση σημαντικών προσώπων από τον περιορισμένο προϋπολογισμό του, τη μίσθωση άγονων ακτοπλοϊκών γραμμών για την ενδοεπικοινωνία μεταξύ των νησιών αρμοδιότητάς του. Η Σαμοθράκη δεν ανήκει στις 5 νησιωτικές Νομαρχίες που αποτελούν το χώρο ευθύνης του Υπουργείου Αιγαίου.

2. Με άγονη γραμμή που πρόκειται να προκηρυχθεί σύντομα από το ΥΠΑΙ, θα συνδέονται όλα τα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος) με την Αλεξανδρούπολη με πλοίο αυξημένων προδιαγραφών.

3. Σε ό, τι αφορά την κύρια άγονη γραμμή Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης - Λήμνου που μέχρι σήμερα χρηματοδοτείται από το ΥΠΑΙ τα στοιχεία της ετήσιας κίνησης προς τη Λήμνο δείχνουν ότι παρουσιάζεται ελάχιστη κίνηση (574 επιβάτες, 34Φ/Γ, 63 ΙΧ το 1996). Το κόστος της ανέρχεται, σύμφωνα με το μειοδότη του τελευταίου διαγωνισμού, σε 2 εκ. δρχ. ανά ταξίδι ή πέραν των 100 εκ. δρχ. ετησίως.

4. Σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη και την ενίσχυση των πλοίων "ΑΡΣΙΝΟΗ" και "ΣΑΟΣ", το ΥΠΑΙ, παρόλο που η εν λόγω γραμμή δεν εμπίπτει στους τομείς ευθύνης του, βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης προκειμένου να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της γραμμής.

Παραπάνω στοιχεία για το θέμα αρμόδιο να χορηγήσει είναι το συναρμόδιο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Η Υπουργός

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ"

18. Στην με αριθμό 1198/5-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 67/27-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1198/5-12-96 σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με τα σχοιχεία που τηρούνται στην Υπηρεσία μας, για τον εγκριθέντα προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Γ.

Για σκοπούς ΣΕΓΑΣ (προτερ. οδοιπορικά και μισθοί αθλητών προπονητών Εθνικών Ομάδων) επί του προϋπολογισθέντος κονδυλίου των 755.000.000 δρχ., ο ΣΕΓΑΣ μέχρι τις 16/12/96 εισέπραξε το ποσό των 747.500.000 δρχ. ποσό που αναλογεί στο 99% του συγκεκριμένου κονδυλίου.

Η προαναφερόμενη ομοσπονδία μέχρι 27/12/96, έχει εισπράξει συνολικά από Γ.Γ.Α. και Ο.Π.Α.Π. ποσό 2.086.145.000 (από Γ.Γ.Α. 1.317.379.000 και από Ο.Π.Α.Π. 768.766.000).

Σε ότι ειδικότερα αφορά στην προετοιμασία των αθλητών, ήδη και με απόφαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του "ΑΘΗΝΑ '97" εγκρίθηκε κατ' αρχήν έξτρα επιχορήγηση 100.000.000 δρχ., η οποία και θα εκταμιευθεί άμεσα.

Ο Υφυπουργός

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘ. ΦΟΥΡΑΣ"

19. Στην με αριθμό 1220/6-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 4129/27-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας, που αναφέρεται σε Ερώτηση του Βουλευτή κ. Ηλία Βλαχόπουλου και απευθύνεται στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σας πληροφορούμε σχετικά με την κατασκευή νέου Σύγχρονου Διεθνούς Αεροδρομίου της Βόρειας Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη, τα παρακάτω:

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέτασε την εναλλακτική λύση της κατασκευής του Αεροδρομίου σε νέα θέση με τις εξής μελέτες.

Διερεύνηση Προοπτικών και Εναλλακτικών Σεναρίων για την Δημιουργία Νέου Διεθνούς Αερολιμένος στη Θεσσαλονίκη, της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης.

Ερευνητικό 'Εργο Ανάπτυξης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Masrer Pran) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Και κατέληξε ότι ο απαιτούμενος χρόνος και το κόστος για την απόκτηση των καταλλήλων εκτάσεων και για την υλοποίηση των εργασιών ανάπτυξης του Αεροδρομίου σε νέα θέση καθιστούν το έργο αμφιβόλου σκοπιμότητας.

Σημειώνεται ότι η ανάγκη εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Αεροδρομίου θεωρείται άμεσης προτεραιότητας για την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για εξυπηρέτηση του αερομεταφορικού έργου. Οποιαδήποτε καθυστέρηση (η οποία θα μπορούσε να είναι πλέον της δεκαετίας) στην ανάπτυξη των απαιτούμενων εγκαταστάσεων θα έχει αρνητική επίπτωση στην αναμενόμενη σημαντική αύξηση της ζήτησης και δυσμενείς επιπτώσεις στο ρόλο που καλείται να παίξει η Θεσσαλονίκη σαν κύριο Βαλκανικό Μητροπολιτικό Κέντρο.

'Οσον αφορά την σύνδεση του Αεροδρομίου με διαθέσιμους και προβλεπόμενους συγκοινωνιακούς άξονες και κόμβους, λοιπά μεταφορικά μέσα, λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό κ.λπ. απαιτείται η ανάπτυξη ενός κατάλληλου περιφερειακού συστήματος που θα εξασφαλίζει την εύκολη και άμεση πρόσβαση στο Αεροδρόμιο και την αποφυγή της κυκλοφοριακής ροής μέσα από τον πολεοδομικό ιστό της Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των ανωτέρω η Υπηρεσία, Πολιτικής Αεροπορίας προχωρά σε άμεσες ενέργειες υλοποίησης των έργων εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του Αεροδρομίου στην θέση που είναι σήμερα.

Ο Υπουργός

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ"

20. Στην με αριθμό 1223/6-12-1996 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 4837/24-12-1996 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 1223/6.12.1996 που κατατέθηκε στην Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Μήτσο Κωστόπουλο και Αποστόλη Τασούλα αναφορικά με τη χρηματοδότηση του Κέντρου Βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ" και κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας τόσο με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών-Πειραιώς (Νομαρχία Αθηνών-Κεντρικός Τομέας-Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών) όσο και με το εν λόγω 'Ιδρυμα, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

1. Ο Προϋπολογισμός κατά το έτος 1995 ήταν ύψους 1.632.000.000 δρχ. Η επιχορήγηση που έλαβε μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών ανήλθε στο ποσό του 1.173.884.000 δρχ., από το οποίο τα 110.000.000 δρχ. μεταφέρθηκαν συμπληρωματικά από το Υπουργείο μας.

Ο προϋπολογισμός που υπεβλήθη για το έτος 1996 είναι 1.573.400.000 δρχ. Η επιχορήγηση που έχει λάβει μέχρι σήμερα από την οικεία Νομαρχία ανέρχεται στο ποσό του 1.131.000 δρχ., από το οποίο 100.000.000 δρχ. μεταφέρθηκαν συμπληρωματικά από τον προϋπολογισμός του Υπουργείου μας.

2. Οι τυχόν καθυστερήσεις στην επιχορήγηση του ιδρύματος από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλονται στο γεγονός ότι η Κρατική επιχορήγηση εισπράττεται απ' αυτήν τμηματικά (σύμφωνα με το ποσοστό διάθεσης που ορίζει κάθε

Σελίδα 2720

φορά ο Υπουργός Οικονομικών).

Στη συνέχεια η ως άνω Υπηρεσία μετά την είσπραξη της Κρατικής επιχορήγησης προχωρά στην επιχορήγηση των ιδρυμάτων της αρμοδιότητάς της.

Το Υπουργείο μας πρόσφατα επιχορήγησε συμπληρωματικά την προαναφερόμενη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την κάλυψη του ελλείμματος του Κ.Β. "Η ΜΗΤΕΡΑ" με τις παρακάτω πιστώσεις:

α) 230.000.000 δρχ. γαι τη μισθοδοσία των εργαζομένων και

β) 32.500.000 δρχ. για την καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού επιδόματος του ν.2019/1992.

Οι επιχορηγήσεις αυτές βρίσκονται στη διαδικασία διεκπεραίωσής τους και ως εκ τούτου δεν έχουν ακόμα διατεθεί στο προαναφερόμενο ίδρυμα.

Μόλις τα παραπάνω ποσά εισπραχθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα γίνει η επιχορήγηση του ιδρύματος.

3. Τέλος σας πληροφορούμε ότι όσον αφορά στην ειδική αποζημίωση του άρθρου 7 του ν. 2019/1992 το Υπουργεί μας έχει ήδη προχωρήσει στη ρύθμιση του θέματος με τη αριθμ. 2058324/9055/0022/13.9.1996 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 894/20.9.1996 ΤΒ') και για το λόγο αυτό προέβη και στη συμπληρωματική επιχορήγηση του ιδρύματος με το ποσό των 32.500.000 δρχ. που όπως προαναφέραμε βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξής τους, προκειμένου να καταβληθεί η πρώτη δόση στους εργαζόμενους.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

21. Στην με αριθμό 1230/9-12-1996 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 4836/24-12-1996 έγγραφο από τον Υφυπουργό Υγείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στη με αριθμ. 1230/9.12.1996 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Π. Ψωμιάδη σχετικά με αλλαγή χρήσης ενοικιαζόμενων κτιρίων που θα στεγάσουν Ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, σας πληροφορούμε τα ακόλουθα:

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Παιδιών Σταθμών, με συνεχή υπομνήματα προς το Υπουργείιο μας, ζητούσε να μην απαιτείται αλλαγή χρήσης στο κτίριο που πρόκειται να λειτουργήσει Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός από τις Επιτροπές καταλληλότητας που συγκροτούνται στις κατά τόπους Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις.

Το Υπουργείο μας με τα αριθμ. πρωτ. Π2β/οικ.2793/ 30.6.1993, Π2β/οικ. 4288/26.10.1996, Π2β/1868/17.5.1994, Π2β/οικ. 852/22.2.1995 και Π2β/οικ. 4545/29.11.1995 έγγαφά του, προς το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ζητούσε ρύθμιση του όλου θέματος: Επί πλέον με τα Π2β/οικ.3114/2.8.1995 και "ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ" Π2β/3114/2.8.1995 έγγραφά του έκανε παρέμβαση προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ανατολικής Αττικής και Ηρακλείου επειδή το θέμα αργούσε να ρυθμιστεί και μετά από αίτημα του Συλλόγου Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών να χορηγούνται προσωρινά άδειες ίδρυσης και λειτουργίας σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με την αριθμ. 16338/1970 Υπουργική Απόφαση για έγκριση κανονισμού ίδρυσης και λειτουργίας παιδικών σταθμών από ιδιώτες επιχειρηματίες όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την Γ2α/οικ.4181/1988 όμοια με την προϋπόθεση της τήρησης των πολεοδομικών διατάξεων.

Τελικά το ΥΠΕΧΩΔΕ κρίνοντας το θέμα εξέδωσε την αριθμ. 68245/2320/4.4.1996 Απόφαση όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 449/7.5.1996 (Τεύχος Δ') σύμφωνα με την οποία από την υποχρέωση αλλαγής χρήσης εξαιρούνται τα κτίρια που προορίζονται μόνο για στέγαση των Κρατικών Παιδικων Σταθμών.

Ο Υφυπουργός

Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ"

22. Στην με αριθμό 1249/9-12-1996 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 4099/27-12-1996 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στο σχετικό έγγραφό σας, που αναφέρεται σε ερώτηση της Βουλευτού κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και απευθύνεται στον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σας πληροφορούμε, όσον αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα, τηλεπικοινωνίες και ταχυδρομικά του Β' Κ.Π.Σ. τα παρακάτω:

Η χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Τηλεπικοινωνιών του Β' Κ.Π.Σ. 1994-1999 από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) εγκρίθηκε την 18-12-1995.

Το Πρόγραμμα αποτελείται από 6 Υποπρογράμματα εκ των οποίων τα 5 χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ και το έκτο (Υποπρόγραμμα 5 Ανθρώπινοι Πόροι) από το ΕΚΤ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος 1994-1999 ανέρχεται σε 321.821.000 ECUs, το δε ύψος της Κοινοτικών συνδρομής σε 172.743.400 ECUs, από τα οποία 142.243.400 ECUs αποτελούν χρηματοδότηση του ΕΤΠΑ και 30.500.000 ECUs χρηματοδότηση του ΕΚΤ (χρηματοδότηση κατά 75% του Υποπρογράμματος 5, συνολικού προϋπολογισμού 40.667.200 ECUs.

Η επιλεξιμότητα των δαπανών του Προγράμματος αφορά την περίοδο 1/1/1994 - 31/12/1999.

Το Υποπρόγραμμα 5 (Ανθρώπινοι Πόροι) περιλαμβάνει τα εξής 6 Μέτρα / έργα:

Μέτρο 5.1 Εκπαίδευση σε Νέες Τεχνολογίες

Μέτρο 5.2 Εκπαίδευση σε Νέες Δομές Οργάνωσης

Μέτρο 5.3 Εκπαίδευση στον Εμπορικό Αναπροσανατολισμό

Μέτρο 5.4 Εκπαίδευση χρηστών και παροχών Υπηρεσιών

Μέτρο 5.5 Επανειδίκευση - Βασική κατάρτιση

Μέτρο 5.6 Υποστήριξη Εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Τα Μέτρα αυτά, όπως και όλα τα άλλα Μέτρα του Προγράμματος Τηλεπικοινωνιών, έχουν σαφώς καθορισμένο αντικείμενο, στόχους και προϋπλογισμό, που έχουν συμφωνηθεί με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης και περιγράφονται στην Απόφαση έγκρισης της χρηματοδότησης του Προγράμματος.

Κατά τη διετία 1994-1995, οι δαπάνες για την υλοποίηση έργων του Υποπρογράμματος 5 ανέρχονται σε 4.129.190 ECUs, έναντι δεσμεύσεων του Υποπρογράμματος για τη διετία 4.530.000 ECUs. Επομένως η απορροφητικότητα (οριζόμενη ως λόγος των δαπανών προς τις δεσμεύσεις) του Υποπρογράμματο 5 κατά την διετία 1994-1995 ανέρχεται σε 91%.

Κατά το εννεάμηνο 1/1/1996 - 30/9/1996, οι δαπάνες για την υλοποίηση έργων του Υπρογράμματος 5 ανέρχονται σε 7.305.130 ECUs έναντι συνολικών δεσμεύσεων έτους 1996 13.267.000 ECUs (απορροφητικότητα 55%).-

Συνολικά κατά το χρονικά διάστημα 1/1/1994 - 30/9/1996, οι δαπάνες του Υποπρογράμματος 5 ανέρχονται σε 11.434.320 ECUs, έναντι δεσμεύσεων της τριετίας 1994-1996 17.797.000 ECUs (απορροφητικότητα 65%), και έναντι συνολικών δεσμεύσεων 1994-1999 40.667.200 ECUs (απορροφητικότητα 28%).

'Ολες οι ανωτέρω δαπάνες έχουν δηλωθεί στα πλαίσια μηνιαίων και ετησίων απολογισμών στα αρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας. Ο ΟΤΕ έχει ήδη εισπράξει την α' δόσης της επιχορήγηση του ΕΚΤ ετών 1994-1995, ενώ εκκρεμεί αίτημά του για την είσπραξη της β' δόσης 1994-1995 και της α' δόσης 1996. Για τις εκταμιεύσεις των ποσών των Κοινοτικών Επιχορηγήσεων αρμόδια είναι τα Υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας.

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η πορεία υλοποίησης του Υποπρογράμματος 5 είναι απόλυτα ικανοποιητική και εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλήρης απορρόφηση των εγκεκριμένων κονδυλίων στις συνολικά προβλεπόμενες από το Πρόγραμμα προθεσμίες.

- Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ταχυδρομεία προβλέπεται συνδρομή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου συνολικού ύψους 2,16 δισ. δρχ. (7.100 KECU), η οποία κατανέμεται ως ακολούθως:

1.1. - Για Σύμβουλο Πολιτικής Ανθρώπινου Δυναμικού πόροι ύψους 228,75 εκατ. δρχ. (750 KECU)

1.2 - Για Δράσεις κατάρτισης συνδεδεμένες με τις επεν-

Σελίδα 2721

δύσεις πόροι ύψους 1,93 δισ. δρχ. (6.350 KECU)

- Η προαναφερόμενη κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί μετά την προμήθεια εξοπλισμού Πληροφοριακών Συστημάτων και Συστημάτων Αυτοματοποίησης Διαλογής της αλληλογραφίας.

Οι αρμοδιότητες του Συμβούλου Πολιτικής Ανθρώπινου Δυναμικού εμπεριέχονται στο Σύμβουλο Ανάπτυξης και Αναδιοργάνωσης ο διαγωνισμός του οποίου είναι σε εξέλιξη.

- Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ταχυδρομεία ήδη έχει τεθεί σε τροχιά επιτάχυνσης με την πραγματοποίηση της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης στις 04/12/1996 και την αποσαφήνιση επιμέρους οργανωτικών θεμάτων, ώστε την επόμενη τριετία να καλύψει το χαμένο έδαφος και να υπάρξει απορρόφηση του συνολου των κονδυλίων που προβλέπονται.

Ο Υπουργός

ΧΑΡ. ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ"

23. Στην με αριθμό 1258/1996 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 4853/20-12-1996 έγγραφο από την Υπουργό Αιγαίου η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση στην ερώτηση 1258/1996 του βουλευτή κ. Αθ. Βαρίνου σχετικά με τα έργα στην Κοινότητα Πισπιλούντας Χίου, σας γνωρίζουμε:

1. Είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι τα περισσότερα από τα θέματα που αναφέρονται στην παραπάνω ερώτηση είναι τοπικής σημασίας και αρμόδιος για την επίλυσή τους είναι η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο προγραμματισμός και η ιεράρχιση των αναγκών και των έργων γίνεται από το Νομάρχη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο που είναι αρμόδιοι για την προώθησή τους με αξιοποίηση είτε εθνικών πόρων είτε κοινοτικών προγραμμάτων.

2. Το Υπουργείο Αιγαίου καλύπτει, στα πλαίσια των περιορισμένων πόρων του, τοπικές ανάγκες επείγοντος κυρίως χαρακτήρα στις περιπτώσεις που η Νομαρχιακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αδυνατούν να το πράξουν. Σε αυτό το πλαίσιο διέθεσε στις 12.8.1996 το ποσό του 1εκ δρχ στην Κοινότητα Πισπιλούντας για να αντιμετωπίσει έκτακτα προβλήματα που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον Ιούλιο τη Χίο.

Παράλληλα το ΥΠΑΙ επεξεργάζεται συνολικότερα αναπτυξιακά προγράμματα για τα νησιά για τα οποία προσπαθεί να εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους. Σε αυτά τα πλαίσια εξετάζει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης ΒΔ Χίου που ενέκρινε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου προκειμένου να συμβάλει κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, στην αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής.

Η Υπουργός

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΖΩΗ"

24. Στην με αριθμό 1278/10-12-1996 ερώτηση δόθηκε με το υπ'αριθμ. 23319/24-12-1996 έγγραφο από την Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1278/10-12-1996 που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον βουλευτή κ. Β. Μιχαλολιάκο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η παροχή υψηλής στάθμης, υπηρεσιών προς του πελάτες αποτελεί πρωταρχική μέριμνα και στόχο της ΔΕΗ.

Ο στόχος αυτός ήδη υλοποιείται με πλήθος συντονισμένων και καλά μελετημένων μέτρων και ενεργειών μεταξύ των οποίων είναι και η δημιουργία νέου τύπου Πρακτορείων Πελατών.

Αυτά τα Πρακτορεία πέραν της νέας οργάνωσής τους, η οποία βασίζεται σε μια νεά θεώρηση που θέλει τον πελάτη στο κέντρο του ενδιαφέροντος, είναι πιο ευέλικτα και αποδοτικά επειδή εξυπηρετούν μικρότερο αριθμό πελατών, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο αρμοδιότητάς τους.

Τα Πρακτορεία υποστηρίζονται με την εισαγωγή σύγχρονων πληροφοριακών εφαρμογών, ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων με ειδικό λογισμικό εξυπηρέτησης κλήσεων, ηλεκτρονικών συστημάτων προτεραιότητας, εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις διαδικασίες (πολυειδίκευση) και έτσι εξασφαλίζεται η αποκλειστικότητα της νέας αυτής οργάνωσης, μέσω της οποίας μειώνεται και ο αριθμός προσελεύσεως των πελατών για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν.

Με βάση τα προαναφερθέντα και με δεδομένο ότι το υφιστάμενο Πρακτορείο Πειραιά, που βρίσκεται στην Πλατεία Ιπποδάμειας, εξυπηρετεί σήμερα 210.000 περίπου πελάτες κρίθηκε αναγκαίος ο διαχωρισμός του σε δύο νέου τύπου Πρακτορεία.

Το πρώτο "Πρακτορείο Πειραιά" θα εγκατασταθεί στο χώρο ιδιοκτησίας ΔΕΗ, στην οδό Αγ. Ελευθερίου 114 και θα εξυπηρετεί 115.000 περίπου πελάτες του 1ου, 2ου, 3ου και το μεγαλύτερο τμήμα του 4ου Διαμερίσματος Πειραιά καθώς και των Δήμων Μοσχάτου, Ταύρου και Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Το δεύτερο "Πρακτορείο Κερατσινίου" θα εξυπηρετεί 95.000 περίπου πελάτες του 5ου, μικρού, μέρους του 4ου Διαμερίσματος του Δήμου Πειραιά καθώς και των Δήμων Δραπετσώνας και Κερατσινίου.

Ειδικότερα το νέο Πρακτορείο προσφέρει πρωτεύουσας σημασίας αξιόλογα συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως π.χ. συστέγαση εμπορικών και τεχνικών δραστηριοτήτων, ευχερή προσπέλαση με τα Μέσα Μεταφοράς, δυνατότητα στάθμευσης αυτοκινήτων Ιδ. χρήσης, αποφυγή δημιουργίας κυκλοφοριακού φορτίου καθώς και τα άλλα πλεονεκτήματα.

Ως προς την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος πέραν απ' τα ταμεία τη ΔΕΗ για το σκοπό αυτό καταστήματα, όσο και μέσο παγίων εντολών προς τις Τράπεζες με τις οποίες συνεργάζονται, δυνατότητα την οποία όλο και περισσότεροι πελάτες μας χρησιμοποιούν.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ενέργειες αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών της ΔΕΗ στον Πειραιά είναι προϊόν ολοκληρωμένης μέλος της που αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Η Υπουργός

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

25. Στην με αριθμό 1280/10-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 412/18-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 1280/10-12-96 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Α. Παπαληγούρα και Ε. Μεϊμαράκη, σχετικά με τις παρατηρήσεις της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί του Απολογισμού των Εσόδων και των Εξόδων του Κράτους οικον. έτους 1995, έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:

Οι αποκλίσεις που παρατηρούνται μεταξύ των προϋπολογισθέντων και πραγματοποιηθέντων Εσόδων και Εξόδων του Απολογισμού του Κράτους οικον. έτους 1995, κατά κύριο λόγο οφείλονται στο βραχυχρόνιο εσωτερικό δανεισμό και ειδικότερα στη μη εμφάνιση στο σύνολό τους των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων στα έσοδα, καθώς και των δαπανών για την εξόφλησή τους στα αντίστοιχα έξοδα του προϋπολογισμού.

Είναι πάγια τακτική να μην εμφανίζονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό ούτε όλα τα έσοδα από τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, ούτε η δαπάνη για την εξόφλησή τους, διότι πρόκειται για βραχυχρόνιο δανεισμό που ανακυκλώνεται κατά τη διάρκεια του έτους, η εμφάνιση του οποίου στα έσοδα και τις δαπάνες θα δημιουργούσε μία πλασματική εικόνα στα μεγέθη του προϋπολογισμού. Στα έσοδα του προϋπολογισμού αναγράφεται μόνο το ποσό των εντόκων γραμματίων που εκδίδεται κάθε χρόνο για κάλυψη του ετήσιου ελλείμματος (καθαρές δανειακές ανάγκες). Στον Απολογισμό εμφανίζονται όλα τα έσοδα και οι δαπάνες που αφορούν τα έντοκα γραμμάτια.

Οι εκδόσεις των Ε.Γ.Ι.Τ. ανήλθαν το 1995 σε 6.121 δισ. δρχ., ενώ οι εξοφλήσεις του σε 5.647 δισ. δρχ. 'Οσον αφορά την αύξηση του χρέους από το 1994 στο 1995 κατά 3.730 δισ. δρχ. περίπου με τιμές λογιστικού ισοτίμου, έχουμε να σημειώσουμε ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κάλυψη

Σελίδα 2722

του Δημοσιονομικού ελλείμματος, το οποίο το 1995 ανήλθε σε 2.769 δισ. δρχ. και στην ανάγκη δημιουργίας αποθεματικού, ύστερα από την κατάργηση από 1-1-94 της νομισματικής χρήματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ύψος του αποθεματικού την 31-12-1995 ανήρχετο σε 970 δισ. δρχ. περίπου.

Ο Υφυπουργός

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ"

26. Στην με αριθμό 1288/96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1942/30-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό Εξωτερικών η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην υπ'αριθμ. 1288/96 ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές κ.κ. Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας, σας πληροφορούμε:

Η διδασκαλία ορισμένων μαθημάτων του μειονοτικού Γυμνασίου - Λυκείου της Κομοτηνής από Τούρκους καθηγητές γίνεται γιατί, με τον τρόπο αυτό, δίνεται η ευκαιρία αποστολής ίσου αριθμού Ελλήνων καθηγητών στα αντίστοιχα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, όπου φοιτούν ομογενείς μαθητές.

Η Ελληνική Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των μειονοτικών σχολείων.

Ο Υπουργός

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ"

27. Στην με αριθμό 1299/10-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1814/30-12-96 έγγραφο από την Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:

"Σε απάντηση της ερώτησης 1299/10-12-96 που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Β. Γιοβανούδα, σας γνωρίζουμε σχετικά με την επαναλειτουργία του Μουσείου Πετραλώνων Χαλκιδικής ότι:

Με την 8507/1996 δικαστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έγινε δεκτή αγωγή της Ανθρωπολογικής Εταιρίας Ελλάδος, για την επανεγκατάσταση στο Σπήλαιο Πετραλώνων. Ο ΕΟΤ, επί της αποφάσεως αυτής άσκησε έφεση με αριθμό 11084/30-10-96, η οποία θα εκδικαστεί στις 16/1/1997.

Μετά την έκδοση της Απόφασης του Δικαστηρίου επί της Εφέσεως, θα επανεξετασθεί το όλο θέμα.

Η Υπουργός

ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"

28. Στην με αριθμό 1325/11-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 443/24-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην 1325/10-12-96 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μιλτιάδη 'Εβερτ αναφορικά με την ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Είναι γεγονός ότι το Ε/Γ-Ο/Γ "ΘΗΣΕΥΣ" διέκοψε τα δρομολόγια του στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ - ΚΥΘΗΡΩΝ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ από 29/9/1996 λόγω μηχανικής βλάβης αλλά και αναγκαστικής κατάσχεσης που επεβλήθη στο πλοίο.

2. Το ΥΕΝ για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ενέκρινε στο Ε/Γ-Ο/Γ "ΜΑΡΘΡΑ", που εκτελεί δρομολόγια στη γραμμή ΓΥΘΕΙΟΥ - ΚΥΘΗΡΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΒΟΙΩΝ, να εκτελεί μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη) ένα δρομολόγιο από ΝΕΑΠΟΛΗ στα ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ.

3. Το παραπάνω δρομολόγιο εκτελείται μέχρι σήμερα κανονικά, με εξαίρεση δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες ματαιώθηκαν τα δρομολόγια λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και τα οποία ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΟΥΝ και με οποιοδήποτε άλλο πλοίο.

4. Το ΥΕΝ από τον Μάϊο τρέχοντος έτους όταν για πρώτη φορά ο πλοιοκτήτης του Ε/Γ-Ο/Γ ΘΗΣΕΥΣ αντιμετώπισε οικονομικά προβλήματα δημοσίευσε δύο φορές προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την δρομολόγηση νέου πλοίου στη γραμμή ΠΕΙΡΑΙΑ-ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, χωρίς να υπάρξει σχετική ανταπόκριση. Για την τρέχουσα περίοδο των εορτών, πέραν του εγκεκριμένου δρομολογίου του Ε/Γ-Ο/Γ "ΜΑΡΘΑ" έχει εγκριθεί και εκτέλεση δύο δρομολογίων την 23/12/96 και 30/12/96 του Ε/Γ-Ο/Γ "ΠΗΓΑΣΟΣ" από ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΥΘΗΡΑ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ενώ προγραμματίζεται και η εκτέλεση ενός ακόμη δρομολογίου από το Ε/Γ-Ο/Γ "ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ". Ταυτόχρονα εκλήθη για πολλοστή φορά ο πλοιοκτήτης του Ε/Γ-Ο/Γ "ΘΗΣΕΥΣ" για την ενεργοποίηση του πλοίου με ένα τουλάχιστον ταξίδι την εβδομάδα τη χειμερινή περίοδο από ΠΕΙΡΑΙΑ για ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ - ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ - ΚΥΘΗΡΑ - ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ - ΚΑΣΤΕΛΙ.

5. 'Οπως προκύπτει από τα παραπάνω το ΥΕΝ μέσα στα πλαίσια των πραγματικών καταστάσεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ.

Ο Υπουργός

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡ. ΣΟΥΜΑΚΗΣ"

29. Στην με αριθμό 1335/11-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 44449/24-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση 1335/11.12.96 των Βουλευτών κ.κ. Π. Κουναλάκη και Σ. Δανέλλη, με θέμα τη χρηματοδότηση του Συνεδριακού Κέντρου Κέρκυρας και όσον αφορά το Πρόγραμμα INTERREG (I και ΙΙ), σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

α) Το έργο "Συνεδριακό Κέντρο Κέρκυρας" χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα INTERREG Ι και ΙΙ με το ποσό των 1.990 εκατ. δρχ.

Στη συνέχεια υπεβλήθη αίτημα από την Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας για πρόσθετη χρηματοδότηση 1 περίπου δισ. δρχ. για ολοκλήρωση του έργου και κατασκευή β' ορόφου. Το ΥΠΕΘΟ συνέστησε Επιτροπή Ελέγχου (η οποία ύστερα από επιτόπιο έλεγχο βρίσκεται στο στάδιο της σύνταξης της έκθεσης ελέγχου) του οικονομικού και φυσικού αντικειμένου του έργου προκειμένου να προσδιορισθεί το ελάχιστο ποσό που απαιτείται προκειμένου το συμβατικό αντικείμενο να αποπερατωθεί και να καταστεί λειτουργικό ώστε η δαπάνη να είναι επιλέξιμη. Οι πόροι του προγράμματος βέβαια δεν επιτρέπουν την επέκταση του έργου και την κατασκευή του β' ορόφου.

β) 'Οσον αφορά τη νομιμότητα της χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια, σας γνωρίζουμε ότι η Ιερά Μητρόπολη Κέρκυρας είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η σκοπιμότητα χρηματοδότησης του έργου ήταν η ενίσχυση του τουρισμού και μάλιστα ειδικών μορφών τουρισμού ανταποκρινόμενοι ακριβώς στους στόχους και τις επιλογές της Κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Βρισκόμεθα ήδη σε επικοινωνία με την Ιερά Μητρόπολη ώστε μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο να εξευρεθεί τρόπος λειτουργίας που να εξασφαλίζει το δημόσιο έλεγχο στο έργο.

Ο Υφυπουργός

ΧΡ. ΠΑΧΤΑΣ"

30. Στην με αριθμό 1380/12-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 394/24-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό Εργασίας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην αριθμ. 1380/96 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Σ. Κόρακα και Δ. Κωστόπουλο, για τα θιγόμενα σ'αυτή θέματα, σας πληροφορούμε, ότι από την Επιθεώρηση Εργασίας Καλλιθέας της Νομαρχίας Αθηνών, υποβλήθηκε η αριθμ. 21/1711/5-12-96 μήνυση, κατά του υπευθύνου της παραπάνω εταιρείας κ. Νικολάου Λεόπουλου του Λαζάρου, για τη μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών σε 45 εργαζόμενους.

Ο Υπουργός

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ"Σελίδα 2723

31. Στην με αριθμό 1425/13-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 601/20-12-96 έγγραφο από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1425 που κατατέθηκε στις 13-12-96 από τους Βουλευτές κ.κ. Σταύρο Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου, σας γνωρίζουμε ότι για το θέμα είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε προφορικά τη Βουλή στις 6-11-96 κατά τη συζήτηση της υπ' αρ. 94/31-10-96 επίκαιρης ερώτησης.

Ο Υπουργός

Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ"

32. Στην με αριθμό 1435/16-12-96 ερώτηση δόθηκε με το υπ' αριθμ. 1432/24-12-96 έγγραφο από τον Υφυπουργό Παιδείας η ακόλουθη απάντηση:

"Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1435/16-12-1996 που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Ο δάσκαλος κ. Ι. Κωνσταντινίδης υπέβαλε το αριθμ. 74/18-3-1996 υπόμνημα του προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ζητώντας να του απονεμηθεί ηθική αμοιβή, ενόψει μάλιστα επικείμενης συνταξιοδότησής του, για κοινωνική προσφορά στα πλαίσια της εκπλήρωσης των εκπαιδευτικών του καθηκόντων. Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΠΘ, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 198, 199 του π.δ/τος 611/77, διαβίβασε το ανωτέρω υπόμνημα με το συνοδευτικό φάκελο στο ΚΥΣΠΕ, προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει για την απονομή ή μη ηθικής αμοιβής στον εν λόγω δάσκαλο.

Το ΚΥΣΠΕ, στην υπ' αριθμ. 32/9-10-1996, πράξη του, γνωμοδότησε ότι τα στοιχεία που επικαλείται ο ανωτέρω εκπαιδευτικός καθώς και και τα υπάρχοντα στον υποβληθέντα φάκελο, εμπίπτουν στα νόμιμα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του κάθε Διευθυντή σχολικής μονάδας και επομένως και του ιδίου ως Διευθυντή και δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν αυτές εξαιρετικές πράξεις που δικαιολογούν την απονομή ηθικής αμοιβής.

Ακολούθως ο ανωτέρω εκπαιδευτικός υπέβαλε νέα αίτηση στις 30/10/1996 με την οποία ζητούσε επανεξέταση του θέματός του από το ΚΥΣΠΕ, υποβάλλοντας σχετικά δικαιολογητικά τα οποία όμως δεν αποτελούσαν νέα στοιχεία που να δικαιολογούν την επαναφορά του θέματός του στο εν λόγω συμβούλιο, όπως άλλωστε εγνώρισε και τον ενδιαφερόμενο η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου με το έ