Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Επίσημων Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ (Ολομέλεια), Συνεδρίαση: ΡΙΑ΄ 03/05/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΑ΄
Δευτέρα 3 Μαΐου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 3 Μαΐου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.08΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Έκτορα Νασιώκα, Βουλευτή νομού Λαρίσης, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Σερρών κ. Ευστάθιος Κουτμερίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σερρών ζητεί την ίδρυση και λειτουργία τμήματος μεταγωγών στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Αστικών και Αγροτικών Ακινήτων Νομού Ιωαννίνων ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδίου Ιωαννίνων.
Οι Βουλευτές κύριοι Ιωάννης Πρωτούλης και Ιωάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Βαυαρίας ζητεί να μην περικοπεί το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού που παίρνουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και συντήρησης του αεροδρομίου στο Άκτιο.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης.
Ο Βουλευτής Αργολίδος κ. Ιωάννης Ανδριανός κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ασίνης Αργολίδας ζητεί να καταχωρηθεί η αγκινάρα Ιρίων Αργολίδας, ως προϊόν ονομασίας προέλευσης στο σχετικό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Δημήτριος Παπουτσής κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αλιευτικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Γρι-Γρι Νύχτας Καβάλας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ζητεί την αποζημίωση των μελών του για τη μείωση του εισοδήματος που έχουν υποστεί από την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων πλαγκτόν στη θαλάσσια περιοχή της Καβάλας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο αναφορών και ερωτήσεων της Τρίτης 4ης Μαΐου 2010.
Α. Αναφορές- Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 6012/11-2-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Στρατάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του κλάδου της Μελισσοκομίας στη χώρα μας.
2.- Η με αριθμό 7937/23-3-2010 Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικολάου Λέγκα προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την επαναλειτουργία της απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας- Αθηνών.
3.- Η με αριθμό 8211/29-3-2010 Ερώτηση της Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Βέρας Νικολαΐδου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την προμήθεια ενός ψηφιακού αγγειογράφου- στεφανιογράφου, στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.
4.- Η με αριθμό 6981/3-3-2010 Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριου Ροντούλη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Β. Αναφορές- Ερωτήσεις Δευτέρου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Καν. Βουλής)
1.- Η με αριθμό 5035/22-1-2010 Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνα Γαληνού προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Λήμνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 706/26-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Έκτορα Νασιώκα προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων αξιοποίησης της φέτας ως εθνικού προϊόντος ελληνικής προέλευσης κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Η με αριθμό 730/27-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κυρίας Φωτεινής Πιπιλή προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την κακοποίηση των ζώων κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Η με αριθμό 726/27-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικό Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος μείωσης της τευτλοκαλλιέργειας λόγω περικοπής των ενισχύσεων κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Η με αριθμό 723/27-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη λήψη μέτρων θεσμοθέτησης του Μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδί κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Επόμενη είναι η με αριθμό 719/27-4-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την διερεύνηση της υπόθεσης δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων από την Deutsche Bahn κ.λπ.
Αναλυτικά η ερώτηση του κυρίου Παπαδημούλη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου (Τα Νέα 26-03-2010) ο κρατικός οργανισμός των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn που ελέγχεται από το Γερμανικό δημόσιο φέρεται να έδωσε μίζες σε Έλληνες αξιωματούχους, για την προώθηση των συμφερόντων του. Πιο συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία DB International των γερμανικών σιδηροδρόμων εμφανίζεται να δωροδόκησε αρμοδίους για αποφάσεις σε θέσεις κλειδιά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Αλγερία και η Ρουάντα. Η εισαγγελία της Φρανκφούρτης έχει ήδη εκκινήσει την σχετική ανακριτική διαδικασία.
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
1. Σε ποια έργα- συμβάσεις των ελληνικών σιδηροδρόμων έχει εμπλακεί η Deutsche Bahn; Σε ποια περίοδο και τι ποσά αναφέρονται;
2. Έχει έως σήμερα υπάρξει οποιαδήποτε σχετική έρευνα από την ελληνική δικαιοσύνη από την ελληνική κυβέρνηση ή από τη διοίκηση του ΟΣΕ;
3. Μιας και ο κατάλογος των γερμανικών εταιρειών όπως η Siemens, MAN, Ferrostaal και Daimler που κατηγορούνται για δωροδοκίες στην Ελλάδα συνέχεια μεγαλώνει, σε ποιες κινήσεις δικαστικής και ανακριτικής συνεργασίας με τις γερμανικές αρχές πρόκειται να προβεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός πόσα χρήματα έχουν δοθεί από γερμανικές εταιρείες για χρηματισμό αξιωματούχων και ποιοι τα πήραν;».
(ΚΟ)
(1XS)
Στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νικόλαος Σηφουνάκης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, επί της ερώτησης του συναδέλφου κ. Παπαδημούλη έχω να καταθέσω επακριβώς τα εξής: Σύμφωνα με έγγραφα που ζητήσαμε και μας διαβίβασαν οι νέες διοικήσεις του Ομίλου του Ο.Σ.Ε., έχουν συναφθεί συνολικά με την παραπάνω εταιρεία έντεκα συμβάσεις, τις οποίες και αναφέρω στον πίνακα τον οποίο έχω μαζί μου και τον οποίο βέβαια και θα καταθέσω στα Πρακτικά.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έχει διαταχθεί από εισαγγελικό λειτουργό η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση τυχόν τελέσεως αξιόπιστων πράξεων όσον αφορά στο παραπάνω θέμα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει δώσει εντολές στις υπηρεσίες και στους εποπτευόμενους οργανισμούς να παρέχουν κάθε στοιχείο προς διευκόλυνση της δικαστικής έρευνας που είναι σε εξέλιξη.
Η Κυβέρνηση περιμένει από τις δικαστικές αρχές τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις έρευνες που μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ώστε να αποδοθούν, εάν υπάρχουν, ευθύνες προς εκείνους τους εμπλεκόμενους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παπαδημούλης για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το δράμα με τέτοιου είδους απαντήσεις είναι ότι αν βγούμε από αυτήν την Αίθουσα, θα διαπιστώσουμε ότι κανείς πια δεν πιστεύει απαντήσεις και διαβεβαιώσεις του τύπου «το μαχαίρι θα μπει στο κόκαλο, οι υπεύθυνοι θα την πληρώσουν, θα προασπίσουμε το δημόσιο χρήμα».
Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ; Διότι εδώ και δεκαετίες όλα τα σκάνδαλα χρηματισμού, είτε πολιτικών είτε ανώτερων δημόσιων λειτουργών στην Ελλάδα, όλα τα σκάνδαλα με μίζες και διαφθορά για να πάρουν δουλειές κάποιες ξένες εταιρείες, αποκαλύπτονται με πρωτοβουλία της δικαιοσύνης άλλων χωρών, κυβερνήσεων άλλων χωρών και ανεξάρτητων αρχών άλλων χωρών. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία περίπτωση κατά την οποία κάποιος πολιτικός ή κάποιος ανώτερος κρατικός αξιωματούχος, διοικητής Οργανισμού να πήγε στη φυλακή στην Ελλάδα, γιατί πήρε μίζες για να δώσει δουλειές.
Και ο κατάλογος μακραίνει, γιατί έχουμε τις υποθέσεις της SIEMENS, του Ο.Τ.Ε., του Ο.Σ.Ε., των υποβρυχίων, των τανκς και τώρα και των τρένων. Οι χώρες για τις οποίες ψάχνει η γερμανική δικαιοσύνη είναι τρεις. Είναι η Αλγερία, η Ρουάντα και η Ελλάδα. Αυτό είναι «χαστούκι» στα μάγουλα όλων των Ελλήνων πολιτών. Δεν χρειάζεται απλώς να περιμένετε, κύριε Υπουργέ. Αυτό που χρειάζεται είναι ενέργειες. Γιατί τώρα πια δεν «λαδώνουν» μόνο ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες. Η Deutsche Bahn που ενέχεται σ’ αυτό το σκάνδαλο είναι οργανισμός του γερμανικού δημοσίου. Ακόμα και δημόσιοι οργανισμοί άλλων χωρών «λαδώνουν» για να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα.
Σας προσκαλώ και σας προκαλώ, λοιπόν, για ενέργειες: Να «παγώσουν» οι συμβάσεις, κύριε Υπουργέ, της Deutsche Bahn μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση, να παρακρατηθούν οι εγγυητικές επιστολές, να επιταχυνθεί η δικαστική συνδρομή και να ξετινάξει η διοίκηση του Ο.Σ.Ε. και η Κυβέρνηση όλες τις συμβάσεις, γιατί μιλάμε για έντεκα συμβάσεις και για μίζες εκατομμυρίων ευρώ τις οποίες ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός για να δώσει τις δουλειές. Και θα πρέπει να ψάξετε και εσείς και όχι μόνο η δικαιοσύνη το ποιες ήταν οι διαδικασίες ανάθεσης, ποιοι έβαλαν τις υπογραφές και με ποιο τρόπο.
Η συζήτηση που κάνουμε είναι εξαιρετικά επίκαιρη, γιατί λίγες ώρες πριν ανακοινώσατε ένα πακέτο σκληρών, άγριων και άδικων μέτρων που κυριολεκτικά «γδέρνουν» μισθούς και συντάξεις. Και πριν λίγες ώρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε –πιστεύω με έναν τρόπο που εξέφρασε όλον τον ελληνικό λαό- ότι φτάνει πια με τα σκάνδαλα και την ατιμωρησία. Πρέπει να πληρώσει το οικονομικό έγκλημα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όμως, όσον αφορά σ’ αυτό το θέμα, ο λαός, οι Έλληνες πολίτες ό,τι κόμμα κι αν ψηφίζουν απαιτούν έργα και όχι λόγια, γιατί μέχρι τώρα βλέπουν κυβερνήσεις να λένε ότι ζητήσαμε από τη δικαιοσύνη να το ψάξει, η δικαιοσύνη να μην κάνει τη δουλειά της και το ένα χέρι νίβει το άλλο και «μουτζουρωμένος» μένει ο ελληνικός λαός ο οποίος πληρώνει τα σκάνδαλα με το αίμα του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νικόλαος Σηφουνάκης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για να δευτερολογήσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μια νέα Κυβέρνηση η οποία ανέλαβε ένα κράτος υπό κατάρρευση και μια διαλυμένη διοίκηση; Κάνει ενέργειες για τη διευκόλυνση της δικαιοσύνης που είναι η αρμόδια να εξετάσει όλες αυτές τις καταγγελίες.
Και πρέπει να σας πω ότι εσείς αναφέρεστε σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Εμείς αυτή τη στιγμή και από τις πρώτες μέρες που αναλάβαμε και καταλάβαμε περίπου τι γίνεται και προσπαθώντας να βρούμε μία άκρη, έχουμε παραπέμψει αρκετές υποθέσεις στη δικαιοσύνη για να τις διερευνήσει. Για παράδειγμα, την υπόθεση του ΤΡΑΜ που σύμφωνα με τον Κανονισμό του και το οργανόγραμμά του θα έπρεπε να έχει εκατόν ογδόντα πέντε εργαζόμενους το 2004 που πρωτολειτούργησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχει επτακόσιους. Τους πήραν μέσα σε τρία χρόνια! Το ΤΡΑΜ που δεν ήταν ζημιογόνα επιχείρηση, οδηγήθηκε να έχει 100.000.000 έλλειμμα! Τα ίδια συμβαίνουν και στην ΑΜΕΛ και στο ΜΕΤΡΟ.
Μπαίνουν κάποια θέματα τα οποία θα σας αναφέρω και θα σας δείξω ότι εμείς προσπαθούμε να εξυγιάνουμε γενικά το σύστημα και να πάει μπροστά η αγορά. Δείτε τι συμβαίνει με τις άγονες αεροπορικές γραμμές. Κάναμε διακήρυξη, ανοιχτό διαγωνισμό και ήρθαν όλες οι εταιρείες. Έγινε διαγωνισμός 70.000.000 ευρώ. Κέρδισε το δημόσιο 25.000.000, όταν υπήρχε το μονοπώλιο των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Στην επίγεια εξυπηρέτηση, στο handling, υπήρξε ένα πακέτο πάνω από 450-500 εκατομμύρια, όπου στα τριάντα τέσσερα αεροδρόμια της χώρας, το μονοπώλιο το είχε μια εταιρεία. Κάναμε ανοιχτές διαδικασίες και μπήκαν όλες οι εταιρείες.
Ποιο θα είναι το όφελος για το δημόσιο; Εκεί που πήγαινε μια αεροπορική εταιρεία να προσγειωθεί σε ένα νησί και έπρεπε να αποταθεί για το handling μόνο σε μια εταιρεία που έλεγε 30 ευρώ το κεφάλι, όταν στο ξενοδοχείο που πήγαινε ο τουρίστας που ερχόταν από τη Φρανκφούρτη πλήρωνε 20 ευρώ και το handling ήταν 30 ευρώ, τώρα θα υπάρχουν κι άλλες εταιρείες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φύγει και να πάει σε μια άλλη εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης. Όμως, δεν είναι μόνο αυτό το όφελος. Το όφελος είναι ότι πλέον θα ανοίξουν και θα αυξηθούν οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών προς την Ελλάδα, γιατί θα υπάρχει ανταγωνισμός.
Αυτή, λοιπόν, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας που μιλούσε για τον υγιή ανταγωνισμό και όλα αυτά, κρατούσε το κρατικό μονοπώλιο. Εμείς το «σπάμε» και γι’ αυτό υπάρχουν αντιδράσεις, τις οποίες όμως δεν φοβόμαστε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάποιοι χάνουν εκατομμύρια, αλλά κερδίζει το ελληνικό δημόσιο. Και έτσι θα προχωρήσουμε.
Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο. Και σε μένα ήρθε κάποια στιγμή ένας Οργανισμός και μου είπε ότι υπάρχει μία επιταγή που πρέπει να καταπέσει. «Βεβαίως, να καταπέσει», τους είπα. «Εμένα θα ρωτήσετε; Θα κάνετε το καθήκον σας. Δεν είναι αρμοδιότητα δική μου». Δυστυχώς, είμαστε σ’ αυτή τη φάση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Και θέλετε να σας πω και κάτι για το θέμα της SIEMENS; Και ο Υπουργός κ. Ρέππας, αλλά και εγώ έχουμε αποταθεί στη δικαιοσύνη κατ’ επανάληψη και της ζητάμε να μας πει το εξής: Μία εταιρεία η οποία συμμετέχει σε διαγωνισμούς και η οποία έχει αυτή την προϊστορία, οι υπηρεσίες, οι επιτροπές οι οποίες κάνουν την αξιολόγηση των προσφορών, πρέπει να τις απορρίπτουν ή είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τη διαδικασία, γιατί προκύπτουν άλλα θέματα; Δεν έχουμε λάβει απάντηση, κύριε Παπαδημούλη. Και περιμένουμε την απάντηση. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να το λύσει η όποια πολιτική ηγεσία. Είναι ένα θέμα και πρέπει να δοθεί μία απάντηση. Αυτή την απάντηση περιμένουμε, λοιπόν.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νικόλαος Σηφουνάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να κάνω προς το Σώμα δύο ανακοινώσεις.
Ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε σχέδιο νόμου: «Αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης», το οποίο παραπέμπεται στην αρμόδια διαρκή Επιτροπή.
(NP)
(1KO)
Δεύτερον, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κ.Κ.Ε. κυρία Αλεξάνδρα Παπαρήγα και οι Βουλευτές του Κόμματός της κατέθεσαν πρόταση νόμου: «Για την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης».
Παραπέμπεται, επίσης, στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στις επίκαιρες ερωτήσεις δεύτερου κύκλου.
Η με αριθμό 703/26-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Άγγελου Μανωλάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες Κορινθίας από τον ΕΛΓΑ δεν συζητείται λόγω κωλύματος Υπουργού.
Η με αριθμό 727/27-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Απόστολου Νάνου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή απολύσεων των εργαζομένων στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ στο Βόλο δεν συζητείται λόγω κωλύματος Υπουργού.
Ερχόμαστε τώρα στη με αριθμό 724/27-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την εναρμόνιση της ελληνικής δικαιοσύνης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου αναλυτικά έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της 18ης Απριλίου, οι Υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χαράλαμπος Καστανίδης φέρονται να αλληλογραφούν με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ, αναφέροντας σε επιστολή τους ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τουρκική ένωση Ξάνθης. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για θέματα ποινικού χαρακτήρα (και όχι διοικητικού) εφαρμόζονταν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Είναι υποχρεωτική ή προαιρετική για την ελληνική δικαιοσύνη η εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ; Και αν όχι, αληθεύει το δημοσίευμα για το περιεχόμενο της απάντησής σας;
2. Η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων να απορρίψουν την εφαρμογή παρομοίων αποφάσεων, όπως έπραξαν στη Θράκη, σας βρίσκει σύμφωνο ή θα προχωρήσετε σε αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας;»
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Καστανίδης έχει το λόγο.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κύριε συνάδελφε, ο κ. Χάμαρμπεργκ πράγματι επισκέφθηκε ως Επίτροπος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Ελλάδα το Φεβρουάριο και μεταξύ των επισκέψεών του ήταν και αυτή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου και συναντήθηκε με μένα.
Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μετά τη συζήτηση κοινού ενδιαφέροντος θεμάτων ο κύριος Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέστειλε επιστολή και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, θέτοντας θέματα που αφορούσαν τη συζήτησή μας, αλλά και άλλα.
Στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απήντησα με έναν τρόπο πάρα πολύ σαφή, τον οποίο θα σας αναγνώσω και ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΑΡΟΝΤΟΣ.
Όταν είναι ανάγκη ενημέρωσης τουλάχιστον για τα θέματα του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπάρχει η δυνατότητα να προστρέχει κανείς στο σχετικό διαδικτυακό τόπο και να παίρνει τις πληροφορίες. Εσείς, βεβαίως, κάνετε χρήση δημοσιεύματος εφημερίδος, το οποίο δημοσίευμα δεν είναι ακριβές. Πρώτα-πρώτα δεν υπάρχει κοινή επιστολή δική μου και του κυρίου Χρυσοχοΐδη. Υπάρχει δική μου επιστολή. Σε ό,τι αφορά δε το συγκεκριμένο θέμα, αναγράφονται στην επιστολή μου τα ακόλουθα:
«Όσον αφορά το θέμα της καταδίκης της Ελλάδας για παράβαση του άρθρου 11 της ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου –υποθέσεις Μπεκίρ Ουστά, Εμίν Χουριά, τουρκική ένωση Ξάνθης- τελούμε εν αναμονή έκδοσης αμετάκλητων αποφάσεων από τα εθνικά δικαστήρια επί των προσφυγών που ασκήθηκαν ενώπιόν τους, μετά την έκδοση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμά μας ανεξαρτησία των δικαστηρίων υπαγορεύει την αναμονή της τελικής έκβασης των ανωτέρω εθνικών δικών, το αποτέλεσμα των οποίων και θα συνεκτιμηθεί, ώστε να καθοριστεί εάν τυχόν υπάρχει αναγκαιότητα λήψης ή μη επιπλέον μέτρων συμμόρφωσης.»
Αυτά λέει η επιστολή μου και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που αναγράφονται στο δημοσίευμα το οποίο χρησιμοποιήσατε.
Η ανάγνωση του συγκεκριμένου αποσπάσματος δίνει και την απάντηση στο σύνολο της ερώτησής σας. Θα την κωδικοποιήσω: Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι απολύτως σεβαστές, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, είναι απολύτως σεβαστή και η εθνική νομολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ, για την ανάγνωση της επιστολής σας. Ευελπιστώ να είναι αντίστοιχες και οι άλλες απαντήσεις των Υπουργών, δηλαδή του κυρίου Χρυσοχοΐδη και της κυρίας Τζάκρη, γιατί διάβασα μετά και στην εφημερίδα ΤΟ ΘΕΜΑ επιστολή και της κυρίας Τζάκρη, που συμμορφώνεται προς υποδείξεις.
Είναι πολύ σοβαρό θέμα και πράγματι άπτεται ενός λεπτού χειρισμού, καθότι, ως γνωρίζετε, οι δυο εκπρόσωποί μας σε αυτό το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο κ. Παραράς και ο κ. Ροζάκης είχαν υπερψηφίσει την απόφαση να ιδρυθεί Τουρκική Ένωση στη Θράκη. Είναι τελικά ένα ζήτημα πώς επιλέγονται αυτοί οι άνθρωποι και με ποια κριτήρια πηγαίνουν σε αυτούς τους οργανισμούς.
Επίσης, η επιστολή σας έχει ένα στοιχείο ελλιπές, που έχει να κάνει με την ίδια απόφαση του Τριμελούς Εφετείου της Θράκης –τη με αριθμό 744 απόφαση από την 3η Απριλίου 2009- η οποία είναι κατηγορηματική απόφαση ότι εμείς δεν συμμορφωνόμαστε προς τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, γιατί δεν έχει δικαίωμα παρά μόνο να έχει συμβουλευτική αναφορά ως προς εμάς και ότι θα απαιτούσε τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, προϋπόθεση να συμμορφωνόμαστε.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αυτονομία της ελληνικής δικαιοσύνης απέναντι σε ένα δικαστήριο, το οποίο, ως γνωστό, πρόσφατα γνωμοδότησε ότι οι Έλληνες που είναι πρόσφυγες στην Κύπρο και έχουν χάσει τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα από το στρατό κατοχής και από τους εποίκους πρέπει να προσφεύγουν στα εκεί δικαστήρια, δηλαδή στα παράνομα δικαστήρια, να παίρνουν από την Επιτροπή Αποζημιώσεων ένα χαρτί και μετά να προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι αυτός ο χώρος είναι ένας μοχλός κατασκευής και μειονοτικών ζητημάτων και πιέσεων. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα μακρύ χέρι αμερικάνικης νοοτροπίας σε ευρωπαϊκά πλαίσια. Και εμείς, οφείλοντας να αντιμετωπίσουμε, να αντικρούσουμε και να διαφύγουμε παγίδες, αναπτύσσουμε το δημόσιο πολιτικό διάλογο σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, ακριβώς για να πετύχουμε τα αποτελέσματα που απαιτούνται.
Πράγματι τη δική σας επιστολή τη γνωρίζω. Δεν γνωρίζω την παράλληλη επιστολή του κυρίου Χρυσοχοΐδη και της κυρίας Τζάκρη, τις οποίες θα της ζητήσω για κατάθεση εγγράφων. Όμως, θεωρώ επιβεβλημένο να υπενθυμίσω ότι υπάρχει μια λογική, που την έχει εκφράσει και ο Πρωθυπουργός παλαιότερα το 1999 σε συνέντευξή του στο FLASH, μήπως αναγκαστούμε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να συμμορφωθούμε. Είναι θέμα δικό μας. Αποφασίσαμε μονομερώς ως χώρα να συμμορφωνόμαστε στις ποινικές αποφάσεις. Θα ήταν ολέθριο ζήτημα και επικίνδυνο για την εθνική μας συνοχή και την απόκρουση των επιβουλών να δεχθούμε αυτές τις υποδείξεις.
Έχω καταθέσει στα Πρακτικά από τις 15 Δεκέμβρη την απόφαση του Δικαστηρίου. Θα την καταθέσω και πάλι. Έχω μαζί μου μια περίληψη. Αναγνωρίζουν οι κυβερνώντες ότι εκτός απ’ αυτούς αγρυπνούμε και εμείς. Και όπως σας είπα, δεν υπάρχει καμία αναμονή έκδοσης αποφάσεων.
Το Τριμελές Εφετείο της Θράκης απέρριψε κατηγορηματικά. Είπε ότι δεν υποχρεούμεθα να συμμορφωθούμε. Το 2005 είχε γίνει η προσφυγή από την παράνομη Τουρκική Ένωση Ξάνθης στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, όπως καταλαβαίνετε, τώρα είμαστε σε μια φάση τελεσιδικίας. Άρα, θέλουμε και την κατηγορηματική στάση της Κυβέρνησης και εμείς είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε θετικά για την απόκρουση αυτών των αρνητικών εξελίξεων, πιθανή έλλειψη συντονισμού ή συνεννόησης.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να δευτερολογήσει.
(FT)
(NP)
Παρά το γεγονός η τελευταία μου φράση ήταν –επαναλαμβάνω και απόλυτη απάντηση στην ερώτησή σας, κύριε συνάδελφε, την οποία, υπενθυμίζω- σεβαστή η νομολογία του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κατά τον ίδιο τρόπο σεβαστή και η νομολογία των εθνικών μας δικαστηρίων. Δίδει απάντηση στο σύνολο της ερώτησής σας, λοιπόν, αυτή η φράση μου, παρ’ όλα αυτά θα δώσω μερικές επιπλέον διευκρινίσεις για το πώς έχουν τα πράγματα.
Κατ’ αρχήν δεν χρειάζεται κανένας να επιτίθεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Διαφωνώ με το πνεύμα της ομιλίας σας. Δεν θα υπήρχε ουσιαστικά δημόσια τάξη ελευθερίας και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου, εάν δεν ιδρύετο και δεν λειτουργούσε μέχρι τώρα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άρα, λοιπόν, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ουσιώδη, θεμελιώδη συμβολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής έννομης τάξης για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άλλο θέμα είναι εάν για συγκεκριμένες αποφάσεις του δικαστηρίου αυτού μπορεί κανείς να έχει νομικά διάφορη άποψη και την οποία ασφαλώς μπορεί να εκφράσει. Αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό.
Η συγκεκριμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χρησιμοποιεί ως βασικό κριτήριο για την έκδοσή της, εξεδόθη δηλαδή με βασικό κριτήριο, το ότι παραβιάστηκε η Αρχή της Αναλογίας. Ότι δηλαδή, η απόφαση διαγραφής του Σωματείου «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» από τα ελληνικά δικαστήρια, είναι ένα μέτρο που δεν αναλογεί προς τις ανάγκες της κοινωνικής, ειρηνικής συμβίωσης.
Αλλά ορθά απαντούν τα ελληνικά δικαστήρια ότι αυτή η Αρχή της Αναλογίας είναι μεν αρχή την οποία μπορεί να επικαλείται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά ο εσωτερικός κανόνας έννομης τάξης που εφάρμοσαν τα ελληνικά δικαστήρια δεν έχει καμμία σχέση με το συγκεκριμένο νομολογηθέν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άρα, λοιπόν, λένε τα ελληνικά δικαστήρια –και σωστά κατά την άποψή μου- ότι εσωτερικό κανόνας της έννομης τάξης δεν μπορεί να αλλάξει επειδή νομολογείται διαφορετικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπάρχει, παρ’ όλα αυτά, μια εκκρεμότητα. Τον Οκτώβρη του τρέχοντος έτους θα αποφασίσει το Τριμελές Εφετείο Θράκης επί προσφυγής της συγκεκριμένης Ένωσης, για απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, που απεφάνθη, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό που σας είπα προηγουμένως.
Άρα, ορθά αναγράφεται στην επιστολή μου ότι ουδεμία παρέμβαση στα εθνικά δικαστήρια μπορεί να γίνει. Θα αποφασίσουν και εν αναμονή των αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων, θα εκτιμήσει η ελληνική πολιτεία εάν υπάρχουν λόγοι συμμορφώσεων ή όχι. Είναι σαφής η διατύπωση και είναι σαφής και η απάντηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η με αριθμό 720/27-4-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Μουλόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την υλοποίηση των δράσεων πρόληψης για την εξάπλωση του HIV/AIDS κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Θέλω να σας ανακοινώσω ότι ο Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητά έγκριση ολιγοήμερης αδείας, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό από 7-5-2010 έως 10-5-2010.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Επίσης, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας ενημερώνει ότι για τη συζήτηση της επερώτησης, σχετικά με τον Άνω Ρου του ποταμού Αχελώου, ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής του Νομού Ημαθίας κ. Μιχαήλ Χαλκίδης.
Επίσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σπύρος Χαλβατζής, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ενημερώνει ότι κατά τη συζήτηση της επερώτησης της Νέας Δημοκρατίας για την εκτροπή Αχελώου, ορίζεται ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής κ. Αντώνης Σκυλάκος.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της παρούσας επερώτησης, ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή κ. Γρηγόρη Ψαριανό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση της ημερήσιας διάταξης των επερωτήσεων. Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 27/23/12-3-2010 επίκαιρη επερώτηση δεκαέξι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας των κ.κ. Μιχαήλ Χαλκίδη, Μάξιμου Χαρακόπουλου, Κωνσταντίνου Τσιάρα, Χρήστου Ζώη, Σπυρίδωνα Ταλιαδούρου, Αθανάσιου Νάκου, Νικολάου Λέγκα, Γεωργίου Καρασμάνη, Γεωργίου Κασαπίδη, Σωτηρίου Χατζηγάκη κ.α.. αρμοδιότητας των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υλοποίηση των έργων μεταφοράς νερού από τον άνω Ρου του ποταμού Αχελώου.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος για δέκα λεπτά.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση της επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την υλοποίηση των έργων μεταφοράς νερού από τον άνω Ρου του ποταμού Αχελώου στην υδατική ελλειμματική Θεσσαλία, πραγματοποιείται στη σκιά οδυνηρών αποφάσεων της Κυβέρνησης, που επηρεάζουν δραματικά τη ζωή των πολιτών, αποφάσεων που βάζουν στη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τη χώρα, χωρίς ημερομηνία λήξεως, χωρίς φως στο τούνελ, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, χωρίς ελπίδα για το αύριο.
Ο τόπος αυτός μπορεί να πέρασε παγκόσμιο πόλεμο, κατοχή και καταστροφές, εμφύλιο και δικτατορία, στο κατώφλι, όμως, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έφτασε εκλιπαρώντας για βοήθεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας βεβαίως είναι χρόνιες. Είναι, όμως, αυτή η Κυβέρνηση που μετέτρεψε το πρόβλημα ελλείμματος και χρέους σε κρίση δανεισμού. Ελλείμματα και χρέη, ανάλογα με εμάς, έχουν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έφτασαν, όμως, στα όρια της χρεωκοπίας. Αυτό είναι έργο της Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που επί επτά μήνες σπατάλησε πολύτιμο χρόνο, διστάζοντας να πάρει αναγκαία μέτρα άμεσα, στέλνοντας στις αγορές μήνυμα αποφασιστικότητας.
Αντίθετα, περιφερόμενος ο Πρωθυπουργός από τον Άγιο Δομίνικο μέχρι τις Ινδίες, δυσφημώντας την προηγούμενη Κυβέρνηση, ουσιαστικά αμαύρωνε την εικόνα της χώρας. Από το «λεφτά υπάρχουν» των προεκλογικών μπαλκονιών, φτάσαμε στην κατά τον Πρωθυπουργό απώλεια εθνικής κυριαρχίας και στην κατάργηση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με πολύχρονους αγώνες.
Δυστυχώς, όμως, ακόμη και αυτά τα μέτρα, τα τόσο σοκαριστικά, δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα αν δεν συνοδεύονται από το αναπτυξιακό σκέλος, που επίμονα η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς προτείνουν από την πρώτη στιγμή. Και χρειάζονται αναπτυξιακά μέτρα, γιατί η ύφεση και η ανεργία θα απειλήσουν την κοινωνική συνοχή. Σας καλούμε, λοιπόν, έστω και τώρα, την ύστατη ώρα να τα υιοθετήσετε, εάν δεν θέλετε να πάθει ασφυξία η οικονομία.
(ST)
(FT)
Δυστυχώς, όμως, τούτη την ώρα που χρειαζόμαστε αναπτυξιακά έργα σταματούν τα έργα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, κλείνουν εργοτάξια, τίθενται σε αμφιβολία οι αναπτυξιακές προοπτικές στην περιοχή από τη μη ολοκλήρωση των έργων στον Αχελώο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο προκάτοχος Υπουργός της κ. Μπιρμπίλη, ο συμπατριώτης μου, ο Γιώργος ο Σουφλιάς, που αναδείχθηκε πρωτεργάτης σε ένα έργο πνοής για τη χώρα και την οικονομία, είχε τη φήμη του βαρήκοου. Δυστυχώς, όμως, η Υπουργός Περιβάλλοντος με τη στάση της επιβεβαιώνει ότι μάλλον μιλούμε σε ώτα μη ακουόντων. Μάλλιασε η γλώσσα μας σε αυτήν την αίθουσα να επαναλαμβάνουμε τα ατράνταχτα επιχειρήματα για την ανάγκη ολοκλήρωσης του έργου. Παρ’ όλα αυτά, παρά το καθολικό αίτημα των κατοίκων της Θεσσαλίας που απειλείται με ερημοποίηση, παρά την κραυγή αγωνίας της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο, παρά το γεγονός ότι το έργο είναι παρακαταθήκη του ιδρυτού σας, του Ανδρέα Παπανδρέου, που το εξήγγειλε επανειλημμένα στη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι το στηρίζουν σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα, δεν έχει υπάρξει από μέρους σας μια ξεκάθαρη, μια σαφέστατη δήλωση υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου. Αντίθετα, κατά τη συζήτηση της προηγούμενης επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αναδείχθηκε η διαφορετική προσέγγιση του θέματος ανάμεσα στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και συντοπίτη μας, τον κ. Παπουτσή. Ωστόσο, μετά την αρνητική τοποθέτηση της κ. Μπιρμπίλη, τα μηνύματα από την Κυβέρνηση είναι εξόχως ανησυχητικά. Παρά το επίμονο αίτημα της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, η απάντηση ήταν αρνητική. Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ευρισκόμενος πρόσφατα στη Λάρισα για την αγροτική μας συνδιάσκεψη, επεδίωξε και είχε συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή και δεσμεύθηκε για τη στήριξη της ολοκλήρωσης των εργασιών. Εύγλωττη, όμως, ήταν και η σιωπή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, του κ. Καρχιμάκη, ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από την εξέγερση του Κιλελέρ. Αν και η εκδήλωση είχε ως βασικό αίτημα τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, ο κύριος Υφυπουργός δεν βρήκε μία λέξη να πει για το θέμα. Και να ήθελε να το ξεχάσει δεν μπορούσε, διότι απέναντί του ακριβώς ήταν ένα τεράστιο πανό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας με πηχυαία γράμματα, με πράσινα κεφαλαία γράμματα, που τον καλούσε επιτέλους να λάβει θέση ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έργο του Αχελώου έχει κατασυκοφαντηθεί, έχει χαρακτηριστεί φαραωνικό, ενώ μιλούμε μόλις για τη μεταφορά του 17% του νερού, που έτσι κι’ αλλιώς χύνεται ανεκμετάλλευτο στη θάλασσα. Καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες συνειδητοποιούν τις συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και ευαισθητοποιούνται σε ζητήματα περιβάλλοντος, κάποιοι είτε από υπερβάλλοντα ζήλο είτε από τοπικισμούς επιχειρούν να εκμεταλλευθούν τις ευαισθησίες για το περιβάλλον και να αποδομήσουν ένα έργο που είναι πρωτίστως περιβαλλοντικό. Και είναι έργο περιβαλλοντικό, γιατί θα αποτρέψει τη σαχαροποίηση του Θεσσαλικού κάμπου, που τους καλοκαιρινούς μήνες στερείται της υδάτινης φλέβας του Πηνειού Ποταμού.
Η Θεσσαλία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αντίθεση με την Αιτωλοακαρνανία, είναι η πλέον ελλειμματική σε νερό περιοχή της χώρας. Ο υδροφόρος ορίζοντας, που έχει πέσει πολύ κάτω από τα διακόσια μέτρα, κινδυνεύει από υφαλμύρωση, ενώ χωριά ολόκληρα έχουν σκιστεί στα δύο από καθιζήσεις. Είναι μύθος ότι, αν αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι, υπόγειοι και επιφανειακοί, η Θεσσαλία θα αποκτήσει επάρκεια σε νερό και δεν χρειάζεται η μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Βεβαίως, ο Αχελώος εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου έργου που εκτελούσε το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας που περιλάμβανε την επαναδημιουργία της Λίμνης Κάρλας, το φράγμα του Σμοκόβου και τη σήραγγα του Λεονταρίου. Από μόνο του, όμως, κανένα έργο δεν επαρκεί.
Κύριοι Υπουργοί, δεν πρέπει να λησμονείτε επίσης ότι ο Αχελώος είναι ενεργειακό έργο. Θα συμβάλει στην παραγωγή πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Το υδροηλεκτρικά εργοστάσια στα φράγματα Μεσοχώρας, Συκιάς και Πευκόφυτου θα παρέχουν στην εθνική οικονομία 400 MW ηλεκτρική ενέργεια. Επιπλέον, με τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα θα υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, διότι δεν θα αναγκάζονται οι αγρότες μας να αντλούν νερό από μεγάλα βάθη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έργο είναι υδρευτικό, καθώς από αυτό προσδοκούν να υδρευτούν το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, η Λάρισα και πολλές περιοχές στους άξονες Λάρισας-Βόλου και Λάρισας-Φαρσάλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη νιτρορύπανση του υδροφόρου ορίζοντα. Και τέλος, βεβαίως, είναι αρδευτικό. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω αναφορικά με όσα λέγονται για υδροβόρες καλλιέργειες ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει σοβαρές εναλλακτικές καλλιέργειες που αποδίδουν εισόδημα και δεν χρειάζονται νερό. Όπως, επίσης, θα πρέπει να επισημάνω ότι στη Θεσσαλία γίνεται ορθολογική χρήση του νερού και άνω του 80% των παραγωγών χρησιμοποιούν την στάγδην άρδευση για να μην υπάρχει απώλεια νερού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έργο του Αχελώου πέρασε από σαράντα κύματα. Ξεκίνησε πριν από είκοσι έξι χρόνια, δαπανήθηκαν πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ και τώρα στο παρά πέντε της ολοκλήρωσής του κινδυνεύει να μείνει μια τρύπα στο νερό και τούτο λόγω της απόφασης για αναστολή των εργασιών από το Συμβούλιο της Επικρατείας και το προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατόπιν προσφυγής περιβαλλοντικής οργάνωσης. Χρειάζονται λιγότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ και λιγότερο από τρία χρόνια για να έρθει το νερό του Αχελώου να ξεδιψάσει τη Θεσσαλία. Έχουμε, όμως, τις αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και την αμφισβήτηση ουσιαστικά για πρώτη φορά της αναγκαιότητας του έργου από την αρμόδια Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, η οποία, όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο Γιώργος Σουφλιάς, στο υπόμνημά της προς το Συμβούλιο της Επικρατείας όχι μόνο δεν υποστήριξε τη συνέχιση της κατασκευής του έργου, αλλά τάχθηκε υπέρ της διακοπής του. Αναρωτιέμαι, αν δεν είχε αυτήν τη στάση η αρμόδια Υπουργός, εάν θα είχε διακοπεί το έργο. Καταθέτω στα Πρακτικά το σχετικό διαφωτιστικό άρθρο του πρώην Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του Γιώργου Σουφλιά, στην Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, ζητούμε από την Κυβέρνησή σας να δώσει στη δημοσιότητα το υπόμνημα της κ. Μπιρμπίλη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το οφείλετε στους Θεσσαλούς, το οφείλετε στον ιδρυτή σας, αλλά και σε όσους εργάστηκαν για το έργο του Αχελώου.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξης ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, σε ένα λεπτό.
Ρωτούμε ευθέως την Κυβέρνηση: Ετέθη υπόψιν του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου στη Θεσσαλία λόγω διακοπής των έργων, διότι δεν έχει ολοκληρωθεί η αναγκαία τελική επένδυση; Το δημόσιο συμφέρον δεν επιβάλλει την ολοκλήρωση της επένδυσης της σήραγγας για να μην καταρρεύσει;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία είναι εθνική υπόθεση. Σε αυτό συνηγορούν όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας που ζητούν από την Κυβέρνηση να εκδηλώσει καθαρά την πολιτική της βούληση για την ολοκλήρωση του έργου και να το υποστηρίξει από νομικής άποψης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Καταθέτω στα Πρακτικά υπομνήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας και της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Τρικάλων.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κύριε Υπουργέ, ζητούμε από την Κυβέρνησή σας μια ξεκάθαρη δέσμευση -και όχι αμφίσημες δηλώσεις και χρησμούς διπλής ανάγνωσης- ότι θα κάνετε όλα όσα πρέπει για να αποτραπούν οι δυσμενείς εξελίξεις που με πράξεις ή παραλείψεις σας απειλούν το έργο της ολοκλήρωσης του Αχελώου.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι εννέα μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους, όπως επίσης και δεκαεννέα γονείς από το Σύλλογο Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Πολυχνίτου Λέσβου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει ο δεύτερος κατά σειρά επερωτών Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας για πέντε λεπτά.
(PS)
(ST)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, σχετικά μικρό χρονικό διάστημα παρήλθε από όταν καταθέσαμε εκ νέου μία συγκεκριμένη ερώτηση που αφορούσε την πρόθεση της Κυβέρνησης για τα έργα εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου ή μεταφοράς υδάτων από τον Άνω Ρου του Αχελώου για να μην παρεξηγούνται οι έννοιες.
Ο λόγος για τον οποίο επανήλθαμε με την ίδια ακριβώς ερώτηση έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, εσείς, και η συναρμόδια Υπουργός στο διάστημα που παρήλθε δεν ξεκαθαρίσατε τη στάση της κυβέρνησης. Με μία διάθεση περισσότερο χρησμών που προφανώς λειτουργούσε στη λογική ότι η Κυβέρνηση δεν είναι θετική στην προώθηση ή στην εξέλιξη του έργου –και μιλάω, βεβαίως, για την Υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία ήταν στο Βήμα ή στη θέση που βρίσκεσθε εσείς σήμερα στην προηγούμενη ερώτηση μας- αντιλαμβάνεσθε ότι δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε να κυλάει ο χρόνος και να αιωρείται η αίσθηση ότι αυτό το έργο έχει μπει για πάντα στις καλένδες.
Απεύχομαι μία τέτοια εξέλιξη γιατί όπως το είχαμε ουσιαστικά αναλύσει την προηγούμενη φορά και όπως ακούσαμε από τον επικεφαλή ερωτώντα τον κ. Χαρακόπουλο νωρίτερα, μιλάμε για ένα έργο, το οποίο είναι εθνικής σημασίας.
Εθνικής σημασίας, κύριοι συνάδελφοι, δεχτήκαμε όλοι σε αυτή την Αίθουσα πριν μερικά χρόνια ότι είναι το συγκεκριμένο έργο. Ανεξαιρέτως όλες οι πτέρυγες της Βουλής, όλες οι παρατάξεις δεχτήκαν ότι πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας. Ένα έργο, το οποίο από τον ιδρυτή της παρατάξεώς σας εξηγγέλθη δεκαεπτά φορές, ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά συγκεκριμένες φορές, ένα έργο για το οποίο όλες οι παρατάξεις του Κοινοβουλίου συμφώνησαν διαχρονικά, ένα έργο για το οποίο όσες μελέτες και αν έγιναν κατέτειναν στην αναγκαιότητα του και στη σπουδαιότητά του.
Πού βρίσκονται τα πράγματα σήμερα; Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα, εγγίζουν περίπου τα 600 εκατομμύρια ευρώ, χρειάζονται περίπου άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε να μείνουμε με ένα έργο «κουφάρι», το οποίο θα μας θυμίζει κυριολεκτικά την αδυναμία της πολιτικής εξουσίας των εκάστοτε κατά καιρούς κυβερνήσεων να υλοποιήσουν μία πολιτική τους επιλογή.
Για την αναγκαιότητα του έργου; Πάρα πολλά μπορούν να ειπωθούν. Θα επαναλάβω πράγματα, τα οποία λίγο ή πολύ ακούστηκαν νωρίτερα. Αν πρέπει επιγραμματικά να σας πω κάτι, θα σας πω ότι ουσιαστικά καλύπτει όλους τους άξονες.
Είναι ένα έργο περιβαλλοντικό, ξέρουμε πολύ καλά ότι το οικοσύστημα του Πηνειού, της μοναδικής υδάτινης φλέβας στη Θεσσαλία, κινδυνεύει για να καλύψουμε και τις όποιες ανησυχίες αυτών που κόπτονται για την οικολογία ή εν πάση περιπτώσει γι’ αυτά που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον, σαν να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι συντεταγμένοι σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποστηρίζουμε ό,τι έχει σχέση με το περιβάλλον.
Είναι ένα έργο υδρευτικό, διότι από αυτό θα υδρευτούν οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας.
Είναι προφανώς ένα έργο αρδευτικό, ο υδάτινος ορίζοντας στη Θεσσαλία, προφανώς από κακές επιλογές και του αγροτικού κόσμο,υ αλλά και της κατεύθυνσης που δινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δυστυχώς, βρίσκεται σε ένα τραγικό σημείο. Η μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας, η πλέον εύφορη πεδιάδα της χώρας κινδυνεύει με ερημοποίηση. Όλα αυτά νομίζω ότι είναι γνωστά. Δεν χρειάζονται περαιτέρω επεξηγήσεις.
Και βεβαίως, τέλος, είναι ένα έργο ενεργειακό. Μιας και συγκεκριμένη -αν θέλετε- σημαία της δικής σας Κυβέρνησης είναι η λεγόμενη πράσινη ενέργεια. Θα σας πω πάρα πολύ συγκεκριμένα και απλά ότι με τα τρία φράγματα, τα οποία θα δημιουργηθούν, δηλαδή με το φράγμα της Μεσοχώρας, της Συκιάς και του Πευκοφύτου θα έχουμε περισσότερα από 400 μεγαβάτ πράσινη ενέργεια. Κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να το βγάλει έξω από έναν σημαντικό υπολογισμό σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.
Όλα αυτά τα στοιχεία έρχονται, δυστυχώς, να κολλήσουν και να σταματήσουν σε μία πολύ συγκεκριμένη τακτική που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βεβαίως, δεν ξέρω πόσο είμαστε σε θέση όλοι μας να κρίνουμε τις επιλογές ή τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, είναι όμως, προφανές ότι εγείρονται εύλογα ερωτήματα όταν με συγκεκριμένες αποφάσεις του το 1994, το 2000 και το 2005 το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να σταματήσει το συγκεκριμένο έργο. Δεν σταματάει, όμως, εδώ όλη αυτή η παρατήρηση, στην οποία θέλω να αναφερθώ. Είναι δυνατόν το Συμβούλιο Επικρατείας να αναστέλλει με επόμενη απόφασή του αυτό που σε προηγούμενο χρόνο είχε αποφασίσει;
Έχουμε να κάνουμε και με μία γενικότερο αίσθηση του κατά πόσο το δίκαιο στην Ελλάδα είναι σταθερό. Βεβαίως, αυτό -όπως αντιλαμβάνεσθε και εσείς- δημιουργεί πολλά ερωτήματα και στους πολίτες και στην ελληνική κοινωνία για όλες τις αρχές και για όλες τις εξουσίες που υποτίθεται ότι βρίσκονται πάνω από όλα και έρχονται κάθε φορά να αποφασίσουν για το σωστό και το λάθος, για το δίκαιο και το άδικο.
Όλα αυτά βεβαίως, κύριε Υπουργέ, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι στη συνέχεια προωθώντας το Συμβούλιο Επικρατείας την όλη υπόθεση στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, είναι από την άλλη πλευρά προφανές ότι πιθανόν δεν έχει στείλει τη σωστή ενημέρωση στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Θέλω να πω με απλά λόγια αν γίνεται ένα ερώτημα στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ότι το έργο είναι αρδευτικό, αν την ίδια στιγμή δεν λέμε ότι είναι και περιβαλλοντικό και ενεργειακό και υδρευτικό, αντιλαμβάνεσθε ότι η αντιμετώπιση μπορεί να είναι πολύ διαφορετική.
Για να κλείσω ωστόσο, επειδή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο που έχει ολοκληρωθεί το 80% του έργου, που οι πολίτες της Θεσσαλίας περιμένουν με αγωνία τις επιλογές της νέας Κυβέρνησης, της δικής σας Κυβέρνησης, αυτό που ουσιαστικά επιδιώκουμε με αυτή την ερώτηση, με τη συνέχεια αυτής της συζήτησης, είναι να δημοσιοποιήσετε με κάθε ειλικρίνεια και με απλότητα και καθαρότητα την πρόθεσή σας σχετικά με την εξέλιξη του έργου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο κ. Σπυρίδων Ταλιαδούρος, Βουλευτής Καρδίτσας Νέας Δημοκρατίας, για πέντε λεπτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ, το έργο της μερικής μεταφοράς νερού στη Θεσσαλία από τον Άνω Ρου του Αχελώου είναι έργο πολλαπλής χρησιμότητας, είναι έργο ζωής, είναι έργο αρδευτικό, είναι έργο υδρευτικό, είναι έργο ενεργειακό, αλλά πρωτίστως είναι έργο περιβαλλοντικό.
Έτσι ήταν και το πρώτο έργο, πριν από 50 χρόνια της εκτροπής παραποτάμου του Αχελώου, του ποταμού Ταυρωπού, που έδωσε ανάπτυξη στη Θεσσαλία, στο Νομό Καρδίτσας και δημιούργησε ένα περιβάλλον θαυμάσιο από οικολογικής πλευράς.
Το έργο βρίσκεται σε πλήρη συμβατότητα με τις αρχές της αειφορίας, καθώς συμβάλλει στους τρεις πυλώνες. Στην αγροτική ανάπτυξη, πρωτίστως, στην αναγκαιότητα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης και στην κοινωνική συνοχή. Το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του έργου έχει ήδη εκτελεστεί, όπως είπαν οι συνάδελφοι πριν και οι πόροι που έχουν δαπανηθεί, τα 600 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα αξιοποιηθούν, είναι μία νέα συνθήκη που συνηγορεί υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου.
Το σταμάτημα ενός έργου που κατά 80% είναι έτοιμο προσκρούει στην κοινή λογική, αφού με ελάχιστα χρήματα μπορούμε να έχουμε μία υποδομή που θα παράγει ενέργεια και δεν θα χάνεται νερό στη θάλασσα. Οι κανόνες της τέχνης και της επιστήμης, μα πάνω από όλα το δημόσιο συμφέρον, επιβάλλουν στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και Δικτύων να συνεχίσει τις εργασίες για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Υπάρχει κίνδυνος καταστροφής τόσο των έργων που έχουν γίνει και έχουν τελειώσει στο φράγμα της Συκιάς, όσο και της σήραγγας εκτροπής 17 χιλιομέτρων σε περίπτωση εντάσεως καιρικών συνθηκών θα προξενηθούν ζημιές στα υπό ολοκλήρωση έργα.
Όφειλε, λοιπόν, η Κυβέρνηση να διασφαλίσει την ενιαία νομική υποστήριξη του έργου. Όφειλε να προχωρήσει στην άμεση ολοκλήρωση μελετών προσαρμογής των σχεδίων διαχείρισης στην Οδηγία από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, άλλωστε είχε γίνει επί ημερών του κ. Σουφλιά η σχετική προεργασία για τη διαχείριση των υδατικών πόρων μέσω των διαχειριστικών σχεδίων ανά υδατικό διαμέρισμα που ολοκληρώθηκαν το 2008.
Δεν ερωτήθηκε καν η περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με αυτά τα διαχειριστικά σχέδια. Δεν μπορεί να συνεχίζεται άλλο η διγλωσσία, οι ανέξοδες υποσχέσεις που υποσκάπτουν την πρόοδο αυτού του έργου, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας στη Λάρισα, προεκλογικά, δήλωνε ότι εγγυάται και δεσμεύεται για μία ολοκληρωμένη πολιτική για τους υδάτινους πόρους που θα συμπληρώνεται με τις αναγκαίες ποσότητες νερού από τον Αχελώο.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, είχατε δηλώσει ότι το έργο συνεχίζεται, η εκτροπή θα είναι έτοιμη σε 2 με 2,5 χρόνια. Η μη ρητή υποστήριξη του έργου από την Υπουργό Περιβάλλοντος και η δήλωσή της για επανεξέταση της σκοπιμότητας του έργου εκθέτει την πολιτική ζωή του τόπου, προσβάλλει τους Έλληνες φορολογούμενους, που δικαιολογημένα αισθάνονται εξαπατημένοι καθώς επί 30 και πλέον χρόνια πίστεψαν στην αναγκαιότητα του έργου και πλήρωσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ και προκαλεί την οργή των Θεσσαλών για το μέλλον του τόπου τους που βρίσκονται σήμερα σε ομηρία.
(AS)
PS
Για όλους αυτούς τους λόγους, το έργο πρέπει να προχωρήσει. Η διακοπή θα οδηγήσει σε ερημοποίηση του πιο εύφορου κομμάτι της Ελλάδας και οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τις μελλοντικές γενιές είναι μεγάλη.
Επιτρέψτε μου να πω, ότι το θέμα δεν είναι νομικό, είναι κυρίως πολιτικό, διότι έχει να κάνει με το τί έγγραφα δίδονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, ώστε να παρακαμφθούν όλα τα εμπόδια, όπως έπραξαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ολλανδίας για την κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων, όπως έπραξε και η Ελλάδα στο παρελθόν, για τη μεταφορά του νερού από τον Εύηνο και το Μόρνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αφού προτάχθηκε η ανάγκη για υδροδότηση των κατοίκων της Αθήνας.
Έτσι σήμερα, από το νερό που χάνεται και πλημμυρίζει το Μεσολόγγι, καταστρέφονται οι αλιείς, πετιέται στη θάλασσα, αξίζει αυτό το νερό να αξιοποιηθεί για να σωθεί η Θεσσαλία. Δεν έχουμε ούτε την πολυτέλεια ούτε και δικαίωμα να αδιαφορούμε, έστω και για μία σταγόνα νερού που χάνεται.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι το πρόσχημα του μη οικολογικού και του μη περιβαλλοντικού καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, όταν η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων υδατικών συστημάτων παραπέμπει στο μονόδρομο του τεχνικού εμπλουτισμού.
Δεύτερον, ένα έργο που είναι καθαρά περιβαλλοντικό, που έχουν δαπανηθεί 600 εκατομμύρια ευρώ να το εγκαταλείψουμε, αντίκειται στην οικονομική και στην κοινή λογική.
Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσουν τα έργα τα οποία σήμερα είναι σταματημένα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης για πέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε τους συναδέλφους που εξέθεσαν την τεκμηρίωση κυρίως για θέματα τεχνικής φύσεως, που αφορούν το συγκεκριμένο έργο, που εδώ και τόσα χρόνια αποτελεί ένα όνειρο για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, κυρίως των Θεσσαλών πολιτών, αλλά και γενικότερα όλου του ελληνικού λαού, καθώς για πολλά χρόνια ήταν και το βασικό σύνθημα στις προεκλογικές εκστρατείες του αειμνήστου Πρωθυπουργού του Ανδρέα Παπανδρέου. Ωστόσο έχετε βάλει η ίδια η παράταξη του ΠΑΣΟΚ να αμφισβητήσει το συγκεκριμένο έργο, οσαν να έχουν αλλάξει τα επιχειρήματα αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τότε το έργο αυτό ήταν μια αναγκαιότητα, ενώ τώρα ερχόμαστε και αναιρούμε αυτά που τότε λέγαμε και όλος ο ελληνικός λαός τα υποστήριζε.
Δεν ξέρω, κύριε Υπουργέ, αν έχει γίνει μια στάθμιση αυτών των παραμέτρων. Συνολικά βέβαια, θα πρέπει να συνεργαστείτε και με τους συναρμόδιους Υπουργούς για να δείτε και να δούμε τί ίσχυε τότε από άποψη τεχνικής φύσεως, από άποψη περιβαλλοντικής κατάστασης, από άποψη ενεργειακής απόδοσης -που τότε ήταν και τα ζητούμενα αυτά, την εποχή εκείνη, ένα έργο πολλαπλής ωφέλειας- και αν σήμερα κάτι από αυτά έχει αλλάξει και μάλιστα, έχει αλλάξει τόσο δραματικά που να μπορεί να αναιρέσει εκείνη την απόφαση και όχι μόνο την απόφαση, αλλά και όλο τον όγκο αυτόν των εργασιών και την αξία των έργων που έχουν γίνει, για να είναι τόσο δυνατή αυτή η απόφαση για να σταματήσει το έργο -να κωλυσιεργήσει τουλάχιστον- και να μη βλέπουμε, τουλάχιστον εδώ και επτά μήνες, μια αποφασιστική στάση και συμπεριφορά από την πλευρά της Κυβερνήσεως, που να πει οριστικά ότι είτε σταματάει το έργο ή ότι θα το συνεχίσουμε κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.
Επιτέλους θεωρώ ότι είναι πολύ πιο έντιμο και πολύ πιο ωφέλιμο για την Κυβέρνηση να προσανατολίζουν και οι πολίτες τους στόχους τους και τον προγραμματισμό τους, τί θα κάνουν και οι Θεσσαλοί και οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδος που μπορεί να εγείρουν κάποιες ενστάσεις για το έργο.
Πολύ σωστά προανέφερε και ο αγαπητός συνάδελφος ο κ. Ταλιαδούρος, ανάλογα έργα έχουν γίνει χωρίς να διαμαρτυρηθεί κανένας, με εντονότατες παρεμβάσεις είτε είναι το φράγμα του Μαραθώνα είτε είναι η εκτροπή του Ευήνου ποταμού είτε ακόμα κάποια φράγματα στον Αλιάκμονα ποταμό απ’ όπου υδρεύεται και η πόλη της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη άρδευσης, περιβαλλοντικά, ύδρευσης και βλέπουμε ότι εκεί δεν υπάρχει καμία αντίδραση, δεν υπάρχει καμία αιτιολογία, του τύπου που συναντάμε εδώ, από οικολογικές οργανώσεις, όπως αυτές που αφορούν τον Αχελώο ποταμό.
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα και για να γίνουν κατανοητά κάποια απλά αλλά βασικά ζητήματα στους Έλληνες πολίτες, πρόκειται για απλή μεταφορά ενός τμήματος νερού που περισσεύει ουσιαστικά από το οικοσύστημα του Αχελώου ποταμού, το οποίο μεταφέρεται από τη Δυτική Ελλάδα στην περιοχή της Θεσσαλίας.
Βέβαια, υπάρχουν κάποιες έντονες παρεμβάσεις. Ναι, κανένας δεν διαφωνεί σε αυτό. Γίνονται κάποια πράγματα σε ένα αξιόλογο οικοσύστημα που όντως αλλάζει μορφή, γίνονται λιμναία οικοσυστήματα, ωστόσο η ροή του νερού υφίσταται, δεν θίγεται ή δεν ξέρουμε τουλάχιστον –να μην κάνω και τον ειδικό- αν έχουν γίνει κάποιες μελέτες, που να λένε ότι η αλλοίωση του οικοσυστήματος του Δέλτα του Αχελώου είναι τόσο σημαντική, που πρέπει να σταματήσει αυτό το έργο. Αν λοιπόν, υπάρχει μια τεκμηριωμένη τέτοια μελέτη, ας μας την παρουσιάσετε.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, έχουν ήδη δρομολογηθεί εδώ και τόσα χρόνια οι ενέργειες της Πολιτείας, αλλά και των πολιτών της Θεσσαλίας, πρώτον, για την αρδευτική ανακούφιση του πιο εύφορου κάμπου της χώρας, όχι βέβαια ότι οφείλεται αυτή η ανάγκη των υδάτων επειδή έχουμε υδροφόρες καλλιέργειες. Αυτό ακούστηκε εσφαλμένα.
Το βαμβάκι που κατακρίνεται από ορισμένους δεν είναι το πλέον υδροφόρο φυτό που καλλιεργείται. Υπάρχουν κάποια άλλα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό. Ωστόσο, είναι μια δικαιολογία, ακριβώς για να πούμε ότι φταίει ο τρόπος που καλλιεργούμε ή η γεωργία και αν κάνουμε οικονομία από την γεωργία δεν χρειάζεται να κάνουμε την εκτροπή. Είναι θεωρώ ένα επιχείρημα αίολο.
Επίσης, το έργο αυτό, ως προς την περιοχή της Θεσσαλίας, την αναβαθμίζει περιβαλλοντικά, αλλά και την σταθεροποιεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, σε μισό λεπτό.
Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, το μεγαλύτερο πρόβλημα και ο κίνδυνος που είναι ορατός και υφίσταται, η ερημοποίηση στην περιοχή του Θεσσαλικού κάμπου, είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, αν παρουσιαστεί.
Μάλιστα το κόστος –που το βλέπουμε τώρα με τον σχηματισμό της λίμνης Κάρλας- είναι τεράστιο σε σχέση με το κόστος του έργου που αναφέρεται στην εκτροπή του Αχελώου. Για να προλάβουμε τέτοιου είδους φαινόμενα, που ακολουθούν την πορεία τους και δυστυχώς παρουσιάζονται ολοένα και πιο πολλά στην περιοχή της Θεσσαλίας είναι αυτό της ερημοποίησης.
Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι και εσείς από την πλευρά σας έχετε τη δύναμη να πιέσετε προς την κατεύθυνση αυτή με επιχειρήματα, τα οποία δεν αμφισβητούνται, ως προς την αναγκαιότητα του έργου, αλλά και δεν αμφισβητούνται και από άλλα επιχειρήματα, για την αποτροπή της εκτροπής του Αχελώου που αναφέρουν οι οικολογικές οργανώσεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικόλαος Λέγκας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο. Τα μεγάλα έργα βέβαια, παρουσιάζουν και μεγάλα προβλήματα. Το πολύπαθο αυτό έργο στη διαδρομή του έχει συναντήσει αρκετά προβλήματα, τώρα έχει ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα. Ποιο είναι αυτό; Η αντιμετώπιση του έργου, κύριε Υπουργέ, από την Υπουργό Περιβάλλοντος.
Αν διαβάσει κάποιος από τα Πρακτικά της Βουλής τις τοποθετήσεις της κυρίας Υπουργού της κυρίας Μπιρμπίλη, θα έκανε τη διαπίστωση ότι φαίνεται ότι η κυρία Υπουργός λειτουργεί εν κενώ, λες και δεν υπάρχει τίποτα, λες και είμαστε στην αρχική φάση που αποφασίζουμε, αν χρειάζεται νερό και πόσο νερό χρειάζεται η Θεσσαλική πεδιάδα. Λες και τώρα είμαστε στη φάση που αποφασίζουμε για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για το ποιες καλλιέργειες θα προκριθούν στη Θεσσαλική πεδιάδα. Λες και το έργο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης.
Υπάρχει όμως, και κάτι πιο ενοχλητικό, κύριε Πρόεδρε: Μια έρπουσα αντίληψη, η οποία θέλει άπληστους τους Θεσσαλούς αγρότες, να αντλούν νερό πάνω από τα 200 μέτρα, λες και αυτό το νερό δεν το πληρώνουν, ότι δεν έχει κόστος και το ξοδεύουν βεβαίως, χωρίς μέτρο –μάλιστα πολλοί λένε- αφήνοντας τις βάνες ανοιχτές.
Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, χωρίς να είναι στις προθέσεις μας αναγκαζόμαστε να επιχειρηματολογήσουμε για την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου, για μια υπόθεση όμως, που έχει απαντηθεί διαχρονικά και το αναγνωρίζουμε αυτό, από όλες της Κυβερνήσεις και από τις δικές σας κυβερνήσεις από το 1983.
ΕΡ
(AS)
Για μία υπόθεση που έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και αυτή είναι η αλήθεια, με το πρόσφατο σχέδιο διαχείρισης της λεκάνης απορροής ποταμών, που ενσωματώθηκε στο ν.3481/2006, ύστερα από μία γενναία πρωτοβουλία -και οφείλουμε να το πούμε- του τότε Υπουργού κ. Σουφλιά.
Είναι αλήθεια, κύριε Υπουργέ, αυτή η υπόθεση στηρίζεται σε μεγάλες αλήθειες. Είναι αλήθεια ότι η εκτροπή του Αχελώου, αφορά κάτι λιγότερο από το 20% των νερών, που χύνονται στη θάλασσα. Είναι αλήθεια ότι για να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του υπόγειου υδροφορέα, ο οποίος σήμερα ξεπερνά τα 250 μέτρα, θα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούνται -και αυτό λένε οι μελέτες- οκτακόσιες χιλιάδες στρέμματα στο Θεσσαλικό κάμπο.
Είναι αλήθεια ότι και στην περίπτωση που γίνουν όλα τα προβλεπόμενα δυνατά έργα, θα πρέπει να περικοπούν 450.000 καλλιεργημένα στρέμματα. Επίσης, είναι αλήθεια ότι η περιβαλλοντική κακή κατάσταση του Πηνειού ποταμού χρειάζεται άμεση ανάταξη. Και εδώ θα πρέπει να μας πουν οι φίλοι του περιβαλλοντικού προβλήματος, πώς πρόκειται και με ποια διαδικασία επιχειρούν ή θα επιχειρήσουν να ανατάξουν την προβληματική κατάσταση του Πηνειού ποταμού.
Γι’ αυτό και ενοχλούμαστε, κύριε Πρόεδρε, όταν ακούμε σήμερα ότι οι μελέτες θα βγουν και αυτό το είπε ανερυθρίαστα -επιτρέψτε μου να πω- η κυρία Μπιρμπίλη σ’ αυτή την Αίθουσα. Οι μελέτες, λέει, θα μας πουν και θα μας δώσουν τη λύση για τη Θεσσαλία, τώρα σ’ αυτή τη φάση, όταν το έργο βρίσκεται στο 80% της ολοκλήρωσής του.
Γι’ αυτό το λόγο, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα ξεκάθαρες απαντήσεις στα παρακάτω τρία ερωτήματα. Το πρώτον, αν οι μελέτες, που περιμένει την ολοκλήρωσή τους η κυρία Μπιρμπίλη, δείξουν ότι το υδατικό πρόβλημα μπορεί να καλυφθεί με άλλους τρόπους θα εγκαταλειφθούν τα έργα, τα οποία, όπως είπα προηγουμένως, έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%;
Δεύτερο ερώτημα: Ποιες είναι οι πιστώσεις, για να μιλάμε και επί του πρακτέου, που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2010 για το συγκεκριμένο έργο;
Ένα τρίτο ερώτημα και με αυτό τελειώνω, κύριε Πρόεδρε: Τι θα γίνει με το ενδεχόμενο να σταματήσουν οι εργασίες, να διαλυθούν οι εργολαβίες, να κινδυνεύσει η ασφάλεια του έργου έως ότου ολοκληρωθούν οι μελέτες, οι διαβουλεύσεις και η ολοκλήρωση των προδικαστικών ερωτημάτων;
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήσης Τζικαλάγιας για τρία λεπτά μόνο.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΙΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, με μεγάλη χαρά προσυπέγραψε και με ακόμη μεγαλύτερη ικανοποίηση προσέτρεξα -αν και δεν ήμουν στους εφτά πρώτους υπογράψαντες- στο να τοποθετηθώ σήμερα στην επερώτηση, που υπέβαλαν όλοι οι Θεσσαλοί Βουλευτές του κόμματός μας, εγώ ένας Μακεδόνας Βουλευτής. Αλλά πάνω απ’ όλα όλοι είμαστε Βουλευτές της Ελλάδος και από τα μικρά μας, σχολικά χρόνια μαθαίναμε ότι η Θεσσαλία αποτελεί τον σιτοβολώνα της Ελλάδος, ότι είναι σίγουρα από τις πιο εύφορες και από το γεγονός ότι είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση πεδιάδα της χώρας μας αποκτά πολύ μεγάλη σημασία για τη γεωργική παραγωγή.
Μέχρι τώρα έχει ειπωθεί και θέλω να επαναλάβω ότι σαφώς και πρώτη φορά για εκτροπή του Αχελώου πριν από 27 χρόνια μίλησε ο αείμνηστος πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου. Εμείς σήμερα θέτουμε επιτακτικά το θέμα της ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς του νερού από τον άνω ρου του Αχελώου στο Θεσσαλικό κάμπο.
Κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ, το έργο σαφώς και είναι οικολογικό, όταν από τα τρία υδροηλεκτρικά φράγματα θα παραχθούν πάρα πολλά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη. Αλλά εδώ κρίνεται η βούλησή σας. Πρέπει να επιδείξετε βούληση.
Η προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέδειξε μεγάλη πολιτική βούληση και προχώρησε πάρα πολύ αυτό το έργο στα 5,5 χρόνια, που ήμασταν στη διακυβέρνηση της χώρας. Αντίστοιχα, τηρουμένων των αναλογιών όταν είχαμε ενστάσεις από οικολογικές οργανώσεις για το προχώρημα της Εγνατίας μέσω της Πίνδου, όταν προέβαλαν οι οικολογικές οργανώσεις τον κίνδυνο που απειλούσε το βιότοπο της αρκούδας στη Βάλια Κάλντα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέδειξε πάλι πολιτική βούληση και προχώρησε και σήμερα πλέον έχουν μικρύνει οι αποστάσεις ανάμεσα στην Κεντρική και τη Δυτική Ελλάδα.
Έτσι, παρά το ότι έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης φυσικά, εκεί προσέφυγαν οι προσφεύγοντες με το αίτημά τους για τα οικολογικά προβλήματα που δήθεν δημιουργούνται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η πολιτική βούληση που εκφράζετε εσείς. Αυτό ζητάμε τώρα. Γι’ αυτό και οι συνάδελφοί μου ζητούν και το επαναλαμβάνω και εγώ επιτακτικά, θέλουμε να κατατεθεί το υπόμνημα που υπέβαλε η Υπουργός Περιβάλλοντος προς το Συμβούλιο της Επικρατείας. Από αυτό θα φανεί η συνέπειά σας, αν αυτό που οραματίστηκαν κάποιοι πριν από 25 και 30 χρόνια συνεχίζετε να το πιστεύετε εσείς σήμερα ή άγεστε και φέρεστε από δήθεν περιβαλλοντολόγους και οικολογικώς ανησυχούντες.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και Βουλευτής Αχαΐας κ. Δημήτρης Ρέππας έχει το λόγο για είκοσι λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι καλό και ευχάριστο ότι η Νέα Δημοκρατία δια των Βουλευτών της σήμερα προσεταιρίζεται τη μνήμη ενός μεγάλου πολιτικού όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, με αφορμή τη συζήτηση για ένα σημαντικό θέμα, που αφορά μία κρίσιμη για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας περιοχή, όπως είναι η Θεσσαλία.
Θα ήθελα επίσης, να σχολιάσω ότι ο πρώτος εκ των επερωτώντων αναφερόμενος στα μέτρα, τα οποία αποφάσισε η Κυβέρνηση, θεώρησε ότι βρήκε μία καλή αφορμή για να αντιπολιτευτεί την Κυβέρνηση. Αναφέρθηκε στα δεινά, τα οποία έχει υποστεί αυτός ο τόπος μέσω πολέμων, κατοχής και άλλων κακουχιών, ξέχασε, όμως, να αναφέρει αυτό που είναι και το πιο πρόσφατο: τη λαίλαπα της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν έπρεπε να το παραλείψετε, είναι ακριβώς ο πιο κρίσιμος παράγοντας, ο οποίος έχει τη βαρύτατη ευθύνη για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η χώρα.
Είναι η δεύτερη επερώτηση εντός έξι μηνών, που κατατίθεται από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για το ίδιο ζήτημα, το θέμα του Αχελώου. Ενώ για το θέμα αυτό μπορεί να πει κανείς ότι παρατηρείται τρόπω τινά μία στασιμότητα δοθέντος ότι έχει εκδοθεί απόφαση από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, την οποία ασφαλώς οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε. Μου κάνει εντύπωση γιατί εκφράζετε την απορία σας, γιατί αυτή την περίοδο δεν εξελίσσονται οι εργασίες. Όμως, μέσα στο ίδιο το κείμενο της επερώτησής σας έχετε την απάντηση, την οποία έχετε γράψει εσείς.
Λέτε στην αρχή κιόλας του κειμένου: «Πρόσφατα, όμως, το Φεβρουάριο του 2010 –είναι η απόφαση η υπ’ αριθ. 141/2010- η Ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της Οικολογικής Οργάνωσης «WWF Ελλάς» και αποφάσισε την άμεση διακοπή όλων των εργασιών μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί».
Ποιο είναι το νόημα της επερώτησης για το ότι αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη εργασίες στα διάφορα τμήματα προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου ποταμού; Ένα δεύτερο ερώτημα -και αυτά είναι ίσως από τα δύο πιο σημαντικά που θέτετε στην Κυβέρνηση από την πλευρά σας- είναι αυτό με το οποίο ζητάτε από την Κυβέρνηση να πάρει μία σαφή θέση.
Η Κυβέρνηση έχει σαφή θέση και την έχει δηλώσει σε κάθε ευκαιρία. Είμαστε υπέρ της συνέχισης του έργου. Με παρεμβάσεις κατασκευαστικού χαρακτήρα που έχουν φιλο-περιβαλλοντικό χαρακτήρα και περιεχόμενο, γιατί θέλουμε να επιτύχουμε τον άριστο συγκερασμό ανάμεσα στην εθνικά ωφέλιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την αντιμετώπιση του κινδύνου ερημοποίησης μιας μεγάλης περιοχής της χώρας, όπως είναι η Θεσσαλία.
Άλλωστε την απάντηση για τη θέση της Κυβέρνησης –θα μου επιτρέψετε να πω- επίσης, τη γνωρίζετε και την έχετε συμπεριλάβει στο κείμενο της επερώτησής σας, όταν σε μία παράγραφο αναφέρετε συγκεκριμένα ότι εκδόθηκε αυτή ή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, στην οποία αναφέρθηκα πριν. Σημειώνετε, την επερώτησή σας διαβάζω: «Την ίδια ώρα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας και Μαγνησίας, οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών Τρικάλων, Λάρισας και Καρδίτσας, το ελληνικό δημόσιο και η Δ.Ε.Η. –η οποία ειρήσθω εν παρόδω ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- ζητούσαν να συνεχιστούν τα έργα».
(SS)
(1EP)
Εσείς, στο κείμενο σας, τα αναφέρετε αυτά. Γνωρίζετε, λοιπόν, ότι το ελληνικό δημόσιο έκανε παρέμβαση και ζήτησε να συνεχιστούν τα έργα. Προς, τι λοιπόν, εκφράζετε αυτή την απορία;
Το έργο αυτό, πραγματικά, όπως πολλοί αναφέρουν είναι ένα πολύπλευρο έργο. Ένα έργο ενεργειακό, υδρευτικό, αρδευτικό και τελικώς, πρέπει να είναι και ένα έργο περιβαλλοντικό. Τμήματα αυτού του έργου που έχουν κατασκευαστεί, μπορούν να λειτουργήσουν αυτοτελώς ως ενεργειακά έργα. Και να επιτύχουμε, πράγματι, να ενισχύσουμε το ενεργειακό δίκτυο της χώρας με αρκετές εκατοντάδες megawatt, πράγμα γνωστό εφόσον ολοκληρωθούν και τεθούν σε λειτουργία τα έργα αυτά.
Πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι η ολοκλήρωση του έργου αυτού δεν μπορεί να προηγηθεί εκείνου του απαραίτητου σχεδίου που ζητά το δικαστήριο –και θα μου επιτρέψετε να πώ και κοινή λογική- για την ολοκλήρωση της εκπόνησης ενός Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες της Θεσσαλίας, με έναν τρόπο ο οποίος λύνει το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς όμως να γεννά άλλου είδους προβλήματα.
Αυτό, ακριβώς, το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αποτελεί αντικείμενο εκπόνησης από την πλευρά του Υπουργείου, αυτής της περιόδου. Έχει γίνει ήδη, δημοπράτηση προκειμένου Τεχνικός Σύμβουλος, να ολοκληρώσει το έργο αυτό. Είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από την σχετική Οδηγία 2000, με αριθμό 60.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει να μιλάμε σαν να μην υπάρχουν, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφενός και αφετέρου η ρητή εντολή να εκπονηθεί αυτό το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων. Από την πλευρά μας όμως, ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη δεν έχουμε αμελήσει. Αξιοποιούμε τον ενδιάμεσο χρόνο. Στόχος μας είναι και το δηλώνουμε ευθέως, προς κάθε κατεύθυνση να περιφρουρήσουμε το κεκτημένο το οποίο έχει δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχή, με τις υποδομές που έχουν κατασκευαστεί. Αν τελικώς κριθεί, ποια είναι η ποσότητα που πρέπει να μεταφερθεί από τον Άνω Ρου του Αχελώου στην Θεσσαλία, να έχουμε προλάβει, ώστε οι υποδομές αυτές να είναι εκεί, να είναι λειτουργικές και να μην έχουν, εν τω μεταξύ, απαξιωθεί.
Θα ήταν τραγικό -πράγματι, αν τότε και ελπίζω το συντομότερο δυνατόν να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αφού επιτύχουμε απεμπλοκή του θέματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας να αποφασιστεί η συνέχιση του έργου αυτού- να γίνουν επιπρόσθετες δαπάνες για να αποκαταστήσουμε ζημιές, τις οποίες εν τω μεταξύ θα έχουν υποστεί επειδή έχουν εγκαταλειφτεί, οι υποδομές που έχουμε δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή.
Έχοντας υπόψιν, λοιπόν, τη δικαστική εμπλοκή και μιλώ με σεβασμό για το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, τονίζοντας ότι το εθνικό συμφέρον, το δημόσιο συμφέρον και ηκοινωνική ανάγκη είναι κριτήρια πάρα πολύ σημαντικά, τα οποία πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται υπόψιν, προκειμένου να σταθμίζονται όλα τα επιμέρους στοιχεία για μια σωστή απόφαση.
Πρέπει επίσης να πάρουμε υπόψιν ότι το έργο αυτό έχει χαρακτηριστεί έργο εθνικής σημασίας, Τα έργα τα οποία αφορούν τη μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου έχουν απαιτήσει μέχρι τώρα τη δαπάνη σημαντικών ποσών ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τις δαπάνες που έχουν γίνει για την κατασκευή του φράγματος Μεσοχώρας από την Δ.Ε.Η. και άλλα πρόσθετα έργα, τότε το ποσό αυτό ξεπερνά τα 850 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου, 180 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί για την κατασκευή της σήραγγας εκτροπής.
Πρέπει επίσης, να λάβουμε υπόψιν μας –και τα θέτουμε αυτά, κύριες και κύριοι- τη μετρηθείσα ποσότητα υδάτων το χειμώνα, περίπου χίλια κυβικά μέτρα ανά ώρα, που αναλόγως της έντασης των βροχοπτώσεων στην περιοχή, επηρεάζει τα υπόγεια ύδατα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν -όπως λένε οι ειδικοί- «Έκπλυση του συνδετικού υλικού», με συνέπεια τη λύση της συνοχής των πετρωμάτων, τον μηδενισμό των μηχανικών χαρακτηριστικών του και τελικά, αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Επίσης, όλη αυτή την περίοδο μας απασχόλησε –γιατί ασχολούμεθα με το έργο αυτό- παρά το ότι δεν είναι σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες. Πρέπει να πούμε ότι η μακρόχρονη ροή υδάτων επηρεάζει τα μέχρι τώρα μέτρα που εφαρμόζονται για την προστασία της σήραγγας εκτροπής του Αχελώου με συνέπεια τη μείωση ή και τον εκμηδενισμό της αποτελεσματικότητας τους. Η κατάσταση, αυτή, επιβαρύνεται, δοθέντος ότι τμήματα των έργων αυτών είναι εκτεθειμένα σε καιρικές συνθήκες για αρκετά χρόνια, κάποιες για δεκαετία.
Με αυτά τα δεδομένα αξιοποιούμε –όπως είπα- τον ενδιάμεσο χρόνο και προχωρήσαμε στην απόφαση για την συγκρότηση μιας τριμελούς Επιτροπής εμπειρογνωμόνων διεθνούς κύρους. Συνεννοηθήκαμε γι’ αυτό με τη Διεθνή Αρχή Σηράγγων, προκειμένου έτσι να έχουμε τη γνώμη των ειδικών, η οποία πιστεύουμε ότι θα τεκμηριώσει και θα ενισχύσει την προσπάθεια που κάνουμε, ώστε το έργο αυτό να εξελιχθεί και να ολοκληρωθεί ως ένα έργο το οποίο είναι όπως είπατε ένα έργο υδρευτικό, αρδευτικό, ενεργειακό και φιλοπεριβαλλοντικό.
Στην Επιτροπή, αυτή, έχουμε απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα –είναι επαναλαμβάνω διεθνείς προσωπικότητες, όχι Έλληνες, μας προτάθηκαν από τη Διεθνή Αρχή Σηράγγων- με στόχο να έχουμε σύντομα την άποψη τους, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε επιπροσθέτως των άλλων επιχειρημάτων μας, ενώπιον κάθε δικαστικής ή άλλης αρχής.
Ζητήσαμε συγκεκριμένα μεταξύ των άλλων από τους ειδικούς να προσδιορίσουν τους κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ολόκληρη τη σήραγγα εκτροπής και ειδικότερα, στο μη επενδεδυμένο τμήμα αυτής. Να αξιολογήσουν τον κίνδυνο κρισιμότητας που υπάρχει, όσον αφορά την εγκατάλειψη και εν συνεχεία καταστροφή του έργου. Ζητούμε να μας πούνε ποιες είναι οι επεμβάσεις που πρέπει να εκτελεστούν, σήραγγα εκτροπής και ποιος είναι ο απώτερος χρόνος εκκίνησης των εργασιών υλοποίησης τους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης. Επίσης, ζητούμε να μας πούν αν κρίνουν σκόπιμη την διαρκή άντληση των υδάτων στη σήραγγα, λόγω μη ολοκλήρωσης τελικής επένδυσης σε αυτήν.
Αυτά είναι θέματα τα οποία μπορούμε, εφόσον έρθουν οι απαντήσεις και είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένες και ισχυρές- να τα αναδείξουμε, ώστε να ζητήσουμε έστω και για λόγους αυτοπροστασίας του κεκτημένου υποδομών που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, να έχουμε μια παρουσία και να κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Όσον αφορά, τώρα, τα επιμέρους θέματα τα οποία έχετε θέσει, πρέπει να σας πώ ότι, πράγματι, στον Προϋπολογισμό του 2010, έχει προβλεφθεί και έχει εγγραφεί ένα ποσό 50 εκατομμυρίων ευρώ, όπως και στον Προϋπολογισμό του 2009, είναι διαθέσιμο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε να αξιοποιηθεί αν χρειαστεί αυτό. Ελπίζω και θα αγωνιστούμε, να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, τη χαρά να αξιοποιήσουμε αυτό το ποσό για έργα συνέχισης και ολοκλήρωσης των έργων εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου.
Τα έργα τα οποία είναι στην περιοχή αυτή την ώρα -ας το πούμε έτσι, τα πιο σημαντικά- είναι η αποπεράτωση του φράγματος Συκιάς, είναι ένα έργο σε εξέλιξη με προϋπολογισμό, περίπου, 170 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η σήραγγα εκτροπής που είναι ολοκληρωμένη με επένδυση στο ένα τρίτο του μήκους της με συνολικό προϋπολογισμό,178 εκατομμύρια ευρώ. Και είναι η κατασκευή της τελικής επένδυσης που μπορεί να γίνει στο υπόλοιπο τμήμα της σήραγγας -δεν έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, παρά το ότι έχει επιλεγεί ο ανάδοχος- με προϋπολογισμό για το έργο αυτό να ανέρχεται στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Ε παναλαμβάνω, ότι εφόσον επιτύχουμε την απεμπλοκή, το έργο αυτό μπορεί αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, να αρχίσει να κατασκευάζεται.
(GK)
(SS)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με το συνταγματικό και κοινοτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οφείλουμε όλοι να κινούμεθα, έχουμε θέσει τις προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να εκπληρούνται, προκειμένου από τη δική μας πλευρά να κάνουμε τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.
Είναι επιχείρημα υπέρ της προσπάθειάς μας το ότι μέχρι τώρα υπάρχει αυτό το έργο σε ένα κεκτημένο υποδομών –όπως το ανέφερα- καθώς επίσης το ότι ασχολούμεθα έτσι ώστε να υποστηρίξουμε αυτή την υποδομή να μην καταρρεύσει, να μην απαξιωθεί, πράγμα που πιστεύω ότι αποτελεί το καλύτερο μήνυμα για τους ανθρώπους της περιοχής ότι όχι μόνο δεν έχουμε εγκαταλείψει το έργο, αλλά ότι το έργο μας απασχολεί.
Θέλω επίσης να πω ότι ενώ έχουμε αυτή την ώρα τη στασιμότητα –όπως την ονόμασα- στο έργο αυτό, θα πρέπει ταυτοχρόνως να δώσουμε τις δικές μας θέσεις, όχι σε όλα, στα κρίσιμα όμως, στα καθοριστικά μεταξύ των δεκατεσσάρων προδικαστικών ερωτημάτων που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Δύο είναι τα πιο σημαντικά θέματα. Το πρώτο είναι αυτό, βάσει του οποίου το δικαστήριο πρέπει να αποφανθεί αν επιτρέπεται η μεταφορά υδάτων από μια περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού σε μια άλλη περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού για λόγους όχι μόνο υδρευτικούς, αλλά και αρδευτικούς και άλλους.
Η θέση μας είναι σαφής. Εφόσον εξετάζεται η δυνατότητα μιας περιοχής και εξαντλούνται όλα τα μέσα και διαπιστώνεται ότι πράγματι ζωτικές ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης δεν μπορούν να καλυφθούν, τότε όχι μόνο για λόγους ύδρευσης αλλά και για λόγους άρδευσης, αφού είναι απαραίτητο στοιχείο προκειμένου να παραμείνει ζωντανό και ενεργό ένα παραγωγικό δυναμικό σε μια περιοχή, θα πρέπει να επιτρέπεται η μεταφορά υδάτων από μια ΠΛΑΠ σε μια άλλη ΠΛΑΠ.
Το δεύτερο κρίσιμο ερώτημα είναι αν η μεταφορά αυτή, ακόμα και αν επιτρέπεται για λόγους που δεν αφορούν μόνο την ικανοποίηση αναγκών ύδρευσης αλλά και άρδευσης ή άλλων σκοπών μπορεί να γίνει στην περίπτωση που η μεταφορά αυτή αφορά περιοχή χαρακτηρισμένη ως NATURA, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Αχελώου.
Λόγω της ευαισθησίας για περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές NATURA, αντιλαμβάνεστε πως είναι καθοριστικό να επιτύχουμε μια απόφαση του δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία, ναι, για λόγους κοινωνικής ανάγκης, δημόσιου συμφέροντος, εθνικού συμφέροντος, για λόγους κάλυψης ζωτικών αναγκών για τους εργαζόμενους σε μια περιοχή, όπως εν προκειμένω, θα πρέπει να μεταφέρεται από μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως περιοχή NATURA σε μια άλλη περιοχή, στην οποία συναντώνται έντονες και οξύτατες όλες αυτές οι ανάγκες, για τις οποίες μίλησα, το απαραίτητο υδάτινο δυναμικό.
Κυρίες και κύριοι, η ερώτηση δείχνει το ενδιαφέρον σας –σας τιμά αυτό και το αναγνωρίζω- για ένα θέμα, το οποίο γνωρίζω ότι απασχολεί τη Θεσσαλία και τους συμπατριώτες μας Θεσσαλούς. Μας απασχολεί όλους.
Και επειδή πολλά θέματα τίθενται με αφορμή τη συγκυρία για άλλα ζητήματα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι πάνω από όλα ας σεβαστούμε –μέσα από τη διαφωνία μας- τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνυπάρχουμε, να επικοινωνούμε και να συνεννοούμεθα στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης πολιτείας.
Το πλαίσιο αυτό ορίζεται και με αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, τις οποίες οφείλουμε να σεβαστούμε. Αυτό όμως που επίσης οφείλουμε και το αναγνωρίζω ότι αποτελεί δικό μας χρέος είναι να αναλαμβάνουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία και να εξαντλούμε κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε τελικώς να επιδιώξουμε και να επιτύχουμε την έκδοση μιας απόφασης, η οποία είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της Θεσσαλίας και των Θεσσαλών, έτσι όπως τα εκθέσατε εσείς –με τον τρόπο σας- αλλά σας διαβεβαιώ έτσι όπως τα αντιλαμβανόμαστε και εμείς από τη δική μας πλευρά.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, τριάντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης – Α’ Τμήμα.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Εισερχόμεθα τώρα στις τοποθετήσεις των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ημαθίας κ. Μιχαήλ Χαλκίδης για δώδεκα λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Είμαστε και γείτονες με τα παιδιά γιατί κατάγομαι από τη Βέροια, αλλά είναι παρών ο κ. Κασαπίδης ο οποίος είναι από την Κοζάνη.
Κύριε Πρόεδρε, η επερώτησή μας απευθύνεται σε τρεις συναρμόδιους Υπουργούς: στον παρόντα Υπουργό κ. Ρέππα, στην απούσα Υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη και στην επίσης απούσα Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Μπατζελή.
Φαίνεται η ευαισθησία της Κυβέρνησης εκφράζεται στη σημερινή επερώτησή μας μόνο από τον Υπουργό Μεταφορών, Δικτύων και Υποδομών κ. Ρέππα, γιατί η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο θεσσαλικός κάμπος και άπτονται των δικών της αρμοδιοτήτων. Το ίδιο και η Υπουργός Περιβάλλοντος.
Είπε ο κύριος Υπουργός προηγουμένως ότι είναι θετικό το ότι αναγνωρίζουμε ότι το έργο αυτό ξεκίνησε επί εποχής Ανδρέα Παπανδρέου. Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν είμαστε μικρόψυχοι να αναγνωρίζουμε πότε ξεκίνησε το έργο. Εσείς όμως από τούτο το Βήμα πείτε ότι το έργο αυτό τελειώνει επί Νέας Δημοκρατίας, επί Υπουργίας Γιώργου Σουφλιά! Γιατί τα 600 εκατομμύρια δόθηκαν τα πέντε χρόνια που ήταν κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.
Επίσης, πρέπει να πούμε, ναι, τοποθετηθήκατε ευθέως και υπεύθυνα και είπατε ότι είστε υπέρ του έργου. Όμως, θα περιμένουμε να δούμε την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης με θέση που θα εκφραστεί συνολικά από την Κυβέρνηση και από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία στην εκδίκαση της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, γιατί τουλάχιστον στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Υπουργός Περιβάλλοντος με τη θέση που κράτησε εμμέσως πλην σαφώς ήταν εναντίον του έργου.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα την επίκαιρη επερώτηση μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, μέσα στο κλίμα που διαμορφώθηκε από τις ανακοινώσεις του Υπουργού Οικονομίας, σχετικά με τα νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δυστυχώς, μετά από μήνες αβεβαιότητας, μεγάλων έργων, πολλών υποσχέσεων και κυρίως λεονταρισμών από την Κυβέρνησή σας η τριμελής Επιτροπή που θα μας εξασφαλίσει τελικά την πολυπόθητη ρευστότητα, κατέστησε σήμερα –χθες συγκεκριμένα- διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού σαφείς τις προθέσεις, αλλά και τους όρους του δανεισμού. Δεν θα αναρωτηθώ αν καταφέρατε να διαπραγματευτείτε το οτιδήποτε και αν ήσασταν τελικά απλοί δακτυλογράφοι των εντολών των δανειστών μας.
Στην περίπτωση της χώρας μας είχαμε ένα υψηλό αλλά όχι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα χρέος. Είχαμε ένα ακόμη υψηλό αλλά όχι πρωτοφανές επίπεδο δημοσιονομικού ελλείμματος στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης. Έχουμε μια μόνιμη επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας, πραγματικά ανησυχητική εδώ και χρόνια και όχι μόνο στα τελευταία πέντε χρόνια που επικαλεστήκατε, κύριε Υπουργέ.
Όμως, η κρίση δανεισμού προέκυψε μόλις τους τελευταίους μήνες, όταν δυστυχώς η Κυβέρνησή σας έδειξε πρωτοφανή και χωρίς προηγούμενο αδυναμία να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα αυτά.
Τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν βαθιές ρίζες στην κοινωνία και το χρόνο. Δεν δημιουργήθηκαν ούτε τους τελευταίους μήνες –θα ήταν αφελές να το υποστηρίξουμε- ούτε όμως και τα τελευταία χρόνια. Όμως, στους επτά μήνες που μεσολάβησαν από τις εκλογές, η Κυβέρνησή σας κατάφερε να μετατρέψει ένα πρόβλημα ελλείμματος κοινό για όλους, σε κρίση δανεισμού μοναδική στην Ευρώπη. Αυτό ήταν αποκλειστικά δικό σας επίτευγμα, κύριε Υπουργέ.
(SM)
(1GK)
Από την πλευρά μας η Νέα Δημοκρατία δεν αρνείται το μερίδιο της ευθύνης, που της ανήκει διαχρονικά. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι έχει μεγάλη ευθύνη για την υπερχρέωση της χώρας.
Κύριε Υπουργέ, θα σας ρωτήσω ευθέως, αν έχετε βεβαίως την ενημέρωση, να γνωστοποιήσετε σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό, αν και κατά πόσο έχουμε να περιμένουμε κάτι σε επίπεδο ανάπτυξης και υποδομών. Πόσο περιορίζουν τα νέα μέτρα κύριε Υπουργέ την ολοκλήρωση των έργων που ήδη έχουν ξεκινήσει; Και πολλά από αυτά, όπως ο Αχελώος κοντεύουν, από τεχνικής άποψης, στο τελείωμά τους.
Πόσο περιορίζουν τα μέτρα των δανειστών μας την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών εκ μέρους σας; Τί έργα θα κάνετε; Πού θα δώσετε προτεραιότητα; Πώς σχεδιάζετε να εκμεταλλευτείτε την αναπτυξιακή δυναμική των υποδομών και των δημοσίων έργων, προκειμένου και υπηρεσίες να προσφέρετε στον πολίτη, αλλά και να τον οδηγήσετε γρηγορότερα στην έξοδο από την οικονομική κηδεμονία που του επιβάλλατε, χωρίς σημειωτέον να τον ενημερώσετε εγκαίρως;
Πράγματι υπήρξατε συνεπής προεκλογικά, όταν λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν. Προφανώς εννοούσατε ότι λεφτά υπάρχουν στα ταμεία των δανειστών μας, αρκεί να υποταγούμε σε όσους επαχθείς όρους μας θέσουν. Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι η κατάργηση του δώρου του συνταξιούχου και του χαμηλόμισθου;
Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, με την κριτική μας αλλά και με τις προτάσεις μας τη δρομολόγηση αντί μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα μας, τη μονιμοποίηση της κρίσης και των περιορισμό των απαραίτητων κονδυλίων για την εκτέλεση των έργων. Με τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων όχι μόνο αναπτυξιακή προοπτική δεν υπάρχει, αλλά απεναντίας ύφεση και μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Και το ξέρετε, κύριε Υπουργέ.
Η εκτροπή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, του Άνω ρου του Αχελώου θέλω να ελπίζω ότι αντιλαμβάνεστε πως αποτελεί στρατηγικής και μείζονος εθνικής σημασίας -το είπατε άλλωστε στην πρωτολογία σας- όχι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και για ολόκληρη την εθνική οικονομία. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα εδώ και δεκαετίες, που σπάει τις διαχωριστικές γραμμές και ενώνει πολιτικούς από όλες τις παρατάξεις.
Είναι αλήθεια -και εμείς το λέμε ευθέως- ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου οραματίστηκε και στις 13 Μαρτίου 1983 εξήγγειλε την απόφαση της κυβέρνησής του τότε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της εκτροπής. Το 1985 ξεκίνησε η δημοπράτηση και η κατασκευή βασικών έργων του προγράμματος. Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου προέβλεπε εκτρεπόμενη ποσότητα ύδατος προς την Θεσσαλία ίση με 1100.000.000 κυβικά ετησίως και δημοπρατήθηκε το 1988.
Το Μάρτιο του 1993 υπογράφηκε σύμβαση η οποία, όμως, αφορούσε μόνο τα έργα κεφαλής, ώσπου ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με πολιτική βούληση του τότε Υπουργού του κ. Σουφλιά, έφθασε αυτό το έργο πνοής σήμερα σχεδόν στο τελείωμά του.
Και αυτό επετεύχθη με ανάληψη συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών. Όταν, κύριε Υπουργέ -και το ξέρετε πολύ καλά- τον Ιούλιο του 2006 ψηφίστηκαν από την ολομέλεια της Βουλής δύο τροπολογίες, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο για την ολοκλήρωση των έργων της εκτροπής του Αχελώου, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΧΟΔΕ, πρώτον, η κοινοτική οδηγία 2000/60 για τη διαχείριση των υδάτων που ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο με το νόμο 3199/2003, προέβλεπε μεταβατική περίοδο μέχρι τέλος του 2009 για την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας.
Δεύτερον. Έχει εκπονηθεί ήδη το εθνικό σχέδιο διαχείρισης νερών από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο οποίο αναφέρονται ρητά και προβλέπεται η υλοποίηση των έργων μερικής εκτροπής του Αχελώου προς τη Θεσσαλία.
Τρίτον. Έχουν ήδη υλοποιηθεί μέχρι σήμερα έργα για τη μερική εκτροπή συνολικού ύψους πάνω από 600.000.000 ευρώ. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το υπόλοιπο των έργων της εκτροπής για πλήρη αποπεράτωση, ανέρχεται περίπου σε 190.000.000 ευρώ. Αφού τα άλλα υδροηλεκτρικά έργα που μπορούν να αξιοποιήσουν τα νερά του Αχελώου είτε προς την κατεύθυνση της Αιτωλοακαρνανίας είτε προς την κατεύθυνση της Θεσσαλίας, είναι άσχετα με την εκτροπή, δεν επιβαρύνουν το κόστος της και εκτελούνται από τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, έχει κατασκευαστεί σχεδόν πλήρως το έργο της μεσοχώρας, μεγάλο μέρος της σήραγγας εκτροπής, καθώς και σημαντικά έργα στο φράγμα Συκιάς. Κύριε Υπουργέ, τα έργα αυτά άρα και τα κονδύλια που διατέθηκαν, δεν αποδίδουν σήμερα, κανένα απολύτως όφελος στην εθνική οικονομία, γιατί το έργο δεν λειτουργεί.
Τέταρτον. Έχει εκπονηθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΟΔΕ και θεωρηθεί από την κεντρική υπηρεσία υδάτων το σχέδιο διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών Αχελώου και Πηνειού σε πλήρη συμμόρφωση με την από 2005 απόφαση της ολομέλειας.
Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό τοις πάσι ότι το έργο σήμερα είναι παγωμένο. Υποδομές που ήδη κατασκευάστηκαν, μένουν εκτεθειμένες στα καιρικά φαινόμενα και τη φθορά του χρόνου, λόγω κωλυμάτων περιβαλλοντικών θεμάτων που τέθηκαν από οικολογικές οργανώσεις.
Πρόσφατα, το Φεβρουάριο του 2010 η ολομέλεια του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή την αίτηση της οικολογικής οργάνωσης WWF Ελλάς και αποφάσισε την άμεση διακοπή όλων των εργασιών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των έργων, που ήδη έχουν ολοκληρωθεί.
Η ίδια Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής θέτει ουσιαστικούς φραγμούς -και εδώ είναι το πρόβλημά μας κύριε Υπουργέ. Γι’ αυτό θέλουμε υπεύθυνη απάντηση από σας- στην εξέλιξη του έργου με δηλώσεις που θα θέλαμε να μάθουμε σήμερα αν αντανακλούν την επίσημη άποψη της Κυβέρνησης. Εσείς δεν εκφραστήκατε. Φαντάζομαι ότι δεν θα ακούσουμε αύριο ή μεθαύριο κάποια άλλη δήλωση της κυρίας Μπιρμπίλη, που να λέει ακριβώς τα αντίθετα απ΄ ότι λέτε εσείς.
Δηλώσατε ότι θα φέρετε νέους εμπειρογνώμονες για να κάνουν νέες μελέτες, οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες γνωμοδοτήσεις και οι οποίες με τη σειρά τους θα ξοδέψουν ακόμη περισσότερο χρόνο για ένα έργο σχεδόν τελειωμένο. Τελικά οι παραλήπτες των υπηρεσιών του έργου αυτού, δηλαδή οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου, θα δούνε για ακόμη περισσότερο χρόνο την ολοκλήρωση αυτού του έργου να καθυστερεί και μαζί με αυτό να καθυστερούν αδικαιολόγητα όλες τις προοπτικές ανάπτυξης και ανόρθωσης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.
Η συνέχεια, κύριε Υπουργέ, αναμένεται δραματική και αμφίβολη. Εμείς τονίζουμε ότι τα εθνικά έργα αφορούν δημόσιο πλούτο της χώρας και όταν ξεκινούν, πρέπει να ολοκληρώνονται.
Σας ρωτάμε, κύριε Υπουργέ, τι θα πείτε στην Ευρώπη; Ως Κυβέρνηση είστε κατά ή υπέρ του έργου; Εσείς τοποθετηθήκατε θετικά. Η κυρία Μπιρμπίλη πριν από δύο μήνες από τούτο το βήμα δεν τοποθετήθηκε θετικά. Η κυρία Μπατζελή την προηγούμενη εβδομάδα από τούτο το βήμα, όταν ετέθη το θέμα της εκτροπής του Αχελώου, δεν μίλησε για αυτό κάθε αυτό το έργο, αλλά είπε για τα συμπληρωματικά έργα που θα γίνουν. Είναι τρεις Υπουργοί με διαφορετικές θέσεις. Πείτε, λοιπόν, τη θέση της Κυβέρνησης για να συμφωνήσουμε και εμείς μαζί σας και να συνδράμουμε προς την κατεύθυνση αυτή της επίλυσης του προβλήματος. Θέλουμε υπεύθυνη απάντηση.
Και υπενθυμίζουμε οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων των νομών –κατέθεσε και τα σχετικά έγγραφα ο συνάδελφος εισηγητής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος- Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας και η ΔΕΗ ζητούν να συνεχιστούν τα έργα. Αυτό άλλωστε επιτάσσει και η κοινή λογική, καθώς το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ένα ποσοστό που αγγίζει και ξεπερνά το 80%.
Η μερική εκτροπή του Αχελώου αφορά στο 25% των νερών που χύνονται στη θάλασσα, ενώ με την εκτροπή θα αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα της Θεσσαλίας, που σημειωτέον ξεπερνά σήμερα τα 200 μέτρα. Διαφορετικά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να σταματήσουν να καλλιεργούνται 800.000 στρέμματα του Θεσσαλικού κάμπου, που σημαίνει πλήρης ερημοποίηση. Πείτε ευθέως στου Θεσσαλούς και αναλάβετε τις ευθύνες σας ως Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Εδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ’Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βαΐτσης Αποστολάτος)
Κύριε Υπουργέ, είμαστε σε καιρούς για να χάνουμε χρήματα; Και μάλιστα χρήματα που κατευθύνονται στην ανάπτυξη; Σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάπτυξη την χρειαζόμαστε, την έχουμε ανάγκη ως χώρα. Τι σχεδιασμό έχετε σε περίπτωση υλοποίησης αυτού του σεναρίου; Σας ρωτάμε αν έχει τεθεί υπ’ όψιν των αρμοδίων δικαστικών αρχών που ασχολούνται και θα ασχοληθούν με την υπόθεση, ότι σημεία του έργου κινδυνεύουν με κατάρρευση αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες, όπως παραδείγματος χάριν η σήραγγα εκτροπής μήκους 17,5 χλμ ή τα έργα στο φράγμα της Συκιάς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, κύριε Υπουργέ, κατάρρευσης της σήραγγας αν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2010 δεν πραγματοποιηθεί η τελική επένδυση. Καταθέτω στα πρακτικά μία επιστολή που έστειλε ο καθηγητής – με όλη τη σημασία της λέξεως- επίτιμος διευθυντής του ΥΠΕΧΟΔΕ και τεχνικός σύμβουλος κ. Κωνσταντάκος, που επισημαίνει ότι αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στη σήραγγα, η σήραγγα δυστυχώς θα έχει άσχημη εξέλιξη.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Χαλκίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα , τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ (ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Χαλκίδη, σας ενημερώνω ότι τα δύο λεπτά σας τα έχω δώσει από το ξεκίνημα. Συντομεύστε σας παρακαλώ.
(SM)
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το έργο αυτό θα προσφέρει περί τα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό προς ενίσχυση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας. Πώς θα αναπληρώσετε αυτή την ποσότητα, αν σταματήσετε το έργο; Θα εξαντλήσετε όλες τις εναλλακτικές από τους ίδιους υδάτινους πόρους, όπως δήλωσε η κυρία Μπιρμπίλη; Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης;
Η αντιφατικότητα των δηλώσεων και προθέσεων των συναρμόδιων Υπουργείων τελικά τι υποδηλώνει; Κακό συντονισμό, διαφορετικές προθέσεις, διαφορετική πολιτική φιλοσοφία;
Εμείς επικροτούμε τη δική σας θέση. Θέλουμε όμως αυτή η θέση να είναι επίσημη θέση της Κυβέρνησης και όχι από διαφορετικούς Υπουργούς να λέγονται άλλα. Πρωτίστως, ζητάμε τη δέσμευσή σας ότι το έργο θα συνεχιστεί και δεν θα πάνε στράφι οι κόποι και οι προσδοκίες τόσο των πολιτών που φορολογήθηκαν για το έργο αυτό όσο και των αγροτών που ήλπισαν και ελπίζουν στην ανάκαμψη της παραγωγής και την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου σε μια εποχή που, περιττό πια να το λέμε, έχει πληγεί βάναυσα.
Ο Πρόεδρός μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο Αντώνης Σαμαράς, από του Βήματος του Προσυνεδρίου μας στη Λάρισα για την αγροτική ανάπτυξη, καυτηρίασε την ολιγωρία της Κυβέρνησής σας -κύριε Υπουργέ- για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, τη διγλωσσία που επιδεικνύουν τα συναρμόδια Υπουργεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίως, όμως, εξέφρασε την πολιτική βούληση και τόνισε τη σθεναρή θέση μας να αποπερατωθεί αυτό το αναπτυξιακό έργο, ένα έργο πνοής για ολόκληρη τη Θεσσαλία και την εθνική οικονομία.
Η νέα Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα συναρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη διγλωσσία τους, να πάρουν ξεκάθαρη θέση, όπως πήρατε σήμερα εσείς και ευχόμαστε να είναι αυτή η επίσημη θέση της Κυβέρνησης γι’ αυτό το θέμα και να απαντήσουν σε μια σειρά καθοριστικής σημασίας περιβαλλοντολογικά και αναπτυξιακά ερωτήματα που έθεσαν οι συνάδελφοι επερωτώντες.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε το Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χαλκίδη.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Συμπολίτευσης, ο κ. Πέτρος Ευθυμίου έχει το λόγο.
Δε νομίζω ότι χρειάζεται να λέω «Βουλευτής Β’ Αθηνών» σε εσάς, κύριε Κοινοβουλευτικέ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όλα είναι χρήσιμα, κύριε Πρόεδρε. Όλα έχουν την αξία τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Βεβαίως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Όλα αλλάζουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Αυτός είναι ο νόμος: Παροδικότητα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Τα πάντα ρει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχετε το λόγο, κύριε Ευθυμίου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ξεκινήσω από ένα σχόλιο. Και ο κ. Χαρακόπουλος ένιωσε την ανάγκη στην αρχή της ομιλίας του να υποτάξει τη θεσσαλική του συνείδηση σε μια μείζονα πολιτική επίθεση κατά της Κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι έφερε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αφιέρωσε σχεδόν τη μισή ομιλία του σε μια αντίστοιχου χαρακτήρα πολιτική καταγγελία για τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε τη χώρα η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τους έξι μήνες που ασκεί τη διακυβέρνηση.
Επειδή βρισκόμαστε ήδη σε μια πολύπλευρη κρίση που το κύριο γνώρισμά της είναι ότι ο ελληνικός λαός θα επαναξιολογήσει όλο το πολιτικό σύστημα, όλα τα Κόμματα και όλους τους πολιτικούς και επειδή το «όλοι ίδιοι είναι και όλοι κάνουν τα ίδια» είναι η χειρότερη μέθοδος για την αξιολόγηση, γιατί το «όλοι ίδιοι είναι» σημαίνει ότι φταίνε κάποιοι άλλοι, όχι οι παρόντες -σημαίνει, επομένως, ότι όλοι ζητάμε να αθωωθούμε εμείς και να τιμωρηθούν κάποιοι άλλοι- το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει μιλήσει πάρα πολύ καθαρά, ακόμα και τώρα, για το τι θεωρεί μερίδιο δικής του ευθύνης για τις αρνητικές όψεις που επικράτησαν στη χώρα από το 1974 έως σήμερα.
Όμως, η συγκεκριμένη κρίση, αυτό που βιώνουμε, αυτό που οδήγησε τη χώρα μας σε αυτή τη συνθήκη που βρίσκεται σήμερα, έχει ονοματεπώνυμο πολιτικής ευθύνης και είναι ο τρόπος και οι επιλογές με τις οποίες ασκήθηκε η διακυβέρνηση τα σχεδόν έξι χρόνια της πολιτικής ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας. Διότι αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα των έξι μηνών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Είναι αποτέλεσμα του πρωτοφανούς γεγονότος ότι το 2009 -ας χρησιμοποιήσουμε ως έτος βάσης το 2009- οι κρατικές δαπάνες έφτασαν τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Αλογοσκούφης, ο κ. Παπαθανασίου, ο κ. Καραμανλής, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξόδεψε 120 δισεκατομμύρια, όπου τα ξόδεψε.
Την ίδια στιγμή, τα έσοδα του κράτους ήταν 90 δισεκατομμύρια. Υπήρξε έλλειμμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και για να κατανοηθεί, αυτά τα 90 δισεκατομμύρια έσοδα ήταν 10 δισεκατομμύρια λιγότερα από το 2008. Και τον Ιούλιο του 2008, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει την περίφημη φράση «πιάσαμε πάτο». Ήδη, δηλαδή, από το 2008, είχε ομολογηθεί ότι πιάσαμε πάτο. Και το 2009 ξύστηκε και ο πάτος, έτσι ώστε, όταν δραπετεύσατε από την διακυβέρνηση της χώρας, να βρεθεί η πατρίδα με έλλειμμα 13,6%, που μας κατηγορούσατε κιόλας ότι μαγειρέψαμε το 12,7%. Λέγατε ότι ήρθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το μαγείρεψε και ήρθε η επιτήρηση και διαπίστωσε ότι ήταν 13,6%. Έλλειμμα, λοιπόν, 13,6%, εκτίναξη του χρέους το 2009 από τα 180 δισεκατομμύρια που το βρήκατε το 2004 και την ίδια στιγμή με τους δείκτες, τους αδιάψευστους, δυστυχώς, δείκτες τριανταπέντε θέσεις πτώση της χώρας στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα.
Αυτό κατέστησε την Ελλάδα τρωτή στην επίθεση των αγορών, αυτό έκανε την Ελλάδα την «αχίλλειο πτέρνα» του ευρώ, αυτό μετέτρεψε την Ελλάδα στην αιχμή της κερδοσκοπικής επίθεσης κατά του ευρώ. Και αν σήμερα μιλάμε ακόμα με κάποιους όρους πολιτικής διαμάχης, μιλάμε γιατί η προσπάθεια της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν, αντί η χώρα να αντιμετωπίσει μόνη της αυτή την επίθεση, να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρόκειται για επίθεση στο ευρώ και να υπάρξει ο μηχανισμός συνδρομής με τις αποφάσεις της 11ης Φεβρουαρίου, με τις αποφάσεις τις 25ης Μαρτίου, με τη δρομολόγηση αυτών των ενεργειών.
Άρα, όλοι έχουν τις ευθύνες, αλλά οι συγκεκριμένες ευθύνες είναι ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Και καλό είναι να αναληφθούν, αντί να επιρρίπτονται με αυτό τον τρόπο επί δικαίων και αδίκων για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ως προς το δεύτερο, κύριε Πρόεδρε -ελάχιστα λεπτά και εγώ λίγο παραπάνω ζητώ ανοχής, μια και γενναιόδωρα το Προεδρείο την εξασφάλισε σε όλους- για το θέμα της Εκτροπής του άνω Ρου του Αχελώου, θα ήταν χρήσιμο και θα βοηθούσε όλους να τελειώσουμε αυτό το θέμα, όσον αφορά την υποτιθέμενη διγλωσσία ή τριγλωσσία της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όσα είπε ο κ. Ρέππας είναι η θέση της Κυβέρνησης. Αυτό το έργο που είναι ταυτισμένο με την ύπαρξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., την αντίληψή του, την αντίληψή του συνολικά για τον τόπο, είναι ένα έργο που θα ολοκληρωθεί. Είναι ένα έργο που θα ολοκληρωθεί, με τις δυσκολίες που εμπεριέχει και τις οποίες θέλω να θυμίσω ότι εμείς, ακριβώς επειδή αισθανόμαστε την αξία του έργου, βοηθήσαμε σε αυτή την Αίθουσα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισε την τροπολογία του 2006, ακριβώς για να διευκολύνει την πραγματοποίησή του.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Άλλα λέει η κυρία Μπιρμπίλη.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν το βλέπουμε στενά κομματικά ποτέ. Και θα ήθελα, επίσης, να πω, όχι για λόγους αβροφροσύνης, αλλά γιατί επιβάλλει η πολιτική ουσία, ότι η κυρία Μπατζελή έκανε κάτι που νομίζω ότι επιβάλλεται να κάνει. Και δεν είναι κακό και αυτό να θυμόμαστε.
Τι υπάρχει στη Θεσσαλία; Υπάρχει η Λίμνη Πλαστήρα, κατασκευασμένη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που χρησιμοποιείται και σαν ενίσχυση του Πηνειού το καλοκαίρι, υπάρχει η Κάρλα, που η αναβίωσή της είναι έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπάρχει το φράγμα του Σμοκόβου, που είναι έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπάρχει ο σχεδιασμός του Φράγματος Γυρτόνης, που τελειώνει τώρα, γιατί το συνεχίσατε -και ορθά το συνεχίσατε- υπάρχουν οι πολλές μικρές παρεμβάσεις σε υδατοδεξαμενές, οι οποίες βελτιώνουν την υδατική επάρκεια της Θεσσαλίας.
Και η κυρία Μπατζελή αναφέρθηκε ακριβώς σε ένα σύνολο παρεμβάσεων των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την επάρκεια των υδατικών αποθεμάτων στη Θεσσαλία. Και ορθά έπραξε, γιατί ακριβώς είναι και αυτό κομμάτι ενός έργου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που υλοποιήθηκε στη Θεσσαλία, προς όφελος των αγροτών και της οικονομίας της περιοχής.
(AD)
(DE)
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή ακριβώς είναι ιδιαίτερα ευπαθής ιστορία, εδώ πάλι στη Βουλή εξηγήθηκε με ιδιαίτερη επάρκεια από τον κ. Παπουτσή η φύση αυτών των σχέσεων που πρέπει να προσέχουμε απόλυτα, διότι σας θυμίζω τη φύση της ευρωπαϊκής παρέμβασης. Γιατί δεν ζητάμε ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση του έργου; Γιατί το περάσαμε σε εθνικούς πόρους;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Το περάσαμε στο αρδευτικό, όταν ξεκίνησε.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Το ξέρατε πάρα πολύ καλά.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι όπως ο κ. Ρέππας εξήγησε, θα ήταν σκόπιμο για όλους να μη μειώνουμε την αξία της έννομης συνταγματικής τάξης, η οποία περιβάλλει τη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας και να έχουμε συνείδηση τι επιδιώκει, σε ποια κατεύθυνση κινείται ο σχεδιασμός εθνικής ανάγκης, γιατί το έργο της μερικής εκτροπής του άνω Ρου του Αχελώου –που καλό είναι να θυμάστε και να προσδιορίσετε, ο ένας αγορητής σας είπε είκοσι πέντε, ο άλλος είκοσι, ο άλλος δεκαεπτά- αφορά σαφώς πολύ λιγότερο τμήμα των υδάτων που εν τέλει καταλήγουν στο Δέλτα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για υποκλοπή, αλλά για ισόρροπη σχέση του συνολικού υδατικού αποθέματος του Αχελώου, ώστε να ενταχθεί με σωστό τρόπο, περιβαλλοντικά διασφαλισμένο, στο σύνολο της εξυπηρέτησης μίας νέας πολιτικής αναδιάταξης και για τη Θεσσαλία και για όλη την Ελλάδα.
Αυτό εγγυάται η Κυβέρνηση. Αυτό είναι ανάγκη να στηρίξει και η Αντιπολίτευση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Πέτρο Ευθυμίου, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ο κ. Αντώνιος Σκυλλάκος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, από το Νομό Λαρίσης, έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Όσον αφορά την κρίση, θα ήθελα να κάνω μία πολύ σύντομη τοποθέτηση. Δεν είναι ζήτημα καλύτερης ή χειρότερης διαχείρισης. Το ζήτημα της κρίσης δεν μπόρεσαν να το αντιμετωπίσουν άλλες χώρες πιο ανεπτυγμένες από εμάς. Άρα, είναι γενικό φαινόμενο και δεν θα μπορούσε να ξεπεραστεί ούτε από τη Νέα Δημοκρατία ούτε από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εμείς δεν καταλογίζουμε ευθύνες στη διαχείριση, την τότε ή την τωρινή. Εμείς καταλογίζουμε ευθύνες στο ότι αυτά τα Κόμματα υπηρετούν το σημερινό κοινωνικοοικονομικό καπιταλιστικό σύστημα που γεννά κρίσεις και όπου βρεθεί πιο αδύνατος κρίκος –η Ελλάδα είναι αδύνατος κρίκος- χτυπά περισσότερο. Και θα υπενθυμίσω ότι άλλες χώρες του νότου, είτε με σοσιαλιστική κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η Ισπανία, είτε με δεξιές κυβερνήσεις, όπως για παράδειγμα η Ιταλία με δεξιά κυβέρνηση, παρουσιάζουν ανάλογα προβλήματα με εμάς. Αυτό επιβεβαιώνει τη δική μας τοποθέτηση.
Δεύτερον, όσον αφορά τον Αχελώο, δεν είμαστε όλα τα Κόμματα το ίδιο όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος του Αχελώου. Χαίρομαι που έστω εξ ανάγκης και άλλα Κόμματα σήμερα υποστηρίζουν, έστω στα λόγια, ότι αυτό το έργο πρέπει να προχωρήσει. Στην αρχή ξεκινήσαμε και το υποστηρίζαμε μόνοι μας. Αναγκάστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου να πει αυτά που είπε και γι’ αυτό και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επί Νέας Δημοκρατίας αργότερα, το έργο ήταν το Γεφύρι της Άρτας. Διότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν ήθελε αύξηση των επιδοτήσεων που θα έπρεπε να υπάρχει για τις δυναμικές ποτιστικές καλλιέργειες. Αυτός είναι ο βασικός λόγος. Γι’ αυτό δεν προχωρούσε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ό,τι έγινε, έγινε από εθνικούς πόρους. Και γι’ αυτό δεν σήκωνε ποτέ το ανάστημα καμία κυβέρνηση και δεν έπαιρνε τα αναγκαία μέτρα, για να προχωρήσει αυτήν την υπόθεση.
Ώσπου φθάσαμε στο να αποθαρρύνονται πλέον οι δυναμικές καλλιέργειες με τις τιμές και τον τρόπο που δίνονται οι επιδοτήσεις, με τις εμπορικές τιμές που έχουν πάθει καθίζηση. Γι’ αυτό, λοιπόν, μπαίνει το ερώτημα. Και λογικά η κυρία Μπιρμπίλη –όχι ότι υιοθετούμε την άποψή της- λέει ότι το βαμβάκι δεν καλλιεργείται, δεν υπάρχει δηλαδή πλέον ενδιαφέρον για καλλιέργειες βαμβακιού ή βιομηχανικής ντομάτας ή άλλων ποτιστικών δυναμικών καλλιεργειών και δεν υπάρχει λόγος να γίνει εκτροπή του Αχελώου. Και υπάρχει μία βάση σ’ αυτή τη λογική. Όσοι δεν θέλουν ανάπτυξη της αγροτικής μας οικονομίας ή τα μεσογειακά μας προϊόντα, διότι το επιτάσσουν οι Βρυξέλλες, βεβαίως δεν μπορούν να υποστηρίξουν την εκτροπή του Αχελώου.
Τώρα, το ότι φθάσαμε στο σημείο που φθάσαμε, οφείλεται στο ότι φώναζε ο θεσσαλικός λαός και αναγκάστηκαν να παρθούν κάποια ημίμετρα. Το έργο δεν τελειώνει μ’ αυτά που πρότεινε ο κ. Σουφλιάς. Για να αξιοποιηθεί η άρδευση, δηλαδή ως έργο αρδευτικό, χρειάζεται μία σειρά από έργα. Και δεν φθάνουν τα 180 εκατομμύρια. Είναι πολλά τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να γίνουν κανάλια και πλήρης αξιοποίηση για άρδευση, το οποίο σημαίνει άλλο μοντέλο αγροτικής οικονομίας, κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Αλλιώς, μας φθάνουν ίσως τα λίγα ύδατα. Ούτε και αυτά θα φθάσουν, βέβαια, διότι έχει προκύψει στην πορεία και πρόβλημα ύδρευσης και πρόβλημα περιβάλλοντος, οπότε υπάρχει ανάγκη έτσι και αλλιώς.
Έρχομαι τώρα στα συγκεκριμένα, τα σημερινά, πέρα από τις γενικές εκτιμήσεις. Μας ανησυχεί το άλλοθι που επικαλείται η Κυβέρνηση είτε δια στόματος του κ. Ρέππα, είτε της κας Μπιρμπίλη ή των παραγόντων του Υπουργείου Ενέργειας –ήμουν μάρτυρας σ’ αυτά τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν- να σεβαστούμε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και δεν ξέρω τι άλλο.
Βλέπουμε τον προσανατολισμό του Συμβουλίου της Επικρατείας, ξέρουμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πώς αποθαρρύνουν τα αρδευτικά έργα. Το ξέρουμε πολύ καλά. Προϊδεάζουν λέγοντας «κύριοι, τι να κάνουμε, βγήκε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας» ή «δεν μας αφήνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί τα προσπεράσαμε όλα και με ειδικούς νόμους και γρήγορες διαδικασίες έγιναν τα έργα και δεν αναγκάστηκε το Συμβούλιο Επικρατείας να μπει στη γενική κατεύθυνση και να μη φέρει εμπόδια; Διότι εκφράστηκε σθεναρά η πολιτική βούληση. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Το δεύτερο ζήτημα είναι οι υπεκφυγές που ακούγονται. Ποιες είναι οι υπεκφυγές; Τουλάχιστον τα υδροηλεκτρικά έργα να αξιοποιηθούν και να γίνει η επένδυση της σήραγγας, για να μην καταστραφεί.
Αυτό περιμένουμε μονάχα;
Το τρίτο είναι το εξής: Δεν χρειάζεται διαχειριστικό σχέδιο που μας το επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Εγώ ρωτάω το εξής: Δεν υπήρχε μέχρι τώρα εκτίμηση για τα πόσα κυβικά νερό χρειάζεται η Θεσσαλία; Επί Υπουργίας του κ. Λαλιώτη, δικού σας Υπουργού, είχαν αποφανθεί ότι χρειάζονται από 1 εκατομμύριο κυβικά, περίπου τα μισά, δηλαδή 600 εκατομμύρια κυβικά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Είμαστε σίγουροι ότι ο προσανατολισμός της μελέτης για το διαχειριστικό σχέδιο θα οδηγήσει σε μία μελέτη, η οποία θα πει ότι φθάνουν τα νερά τα οποία βρίσκονται στη Θεσσαλία, όταν είναι επιστημονικά απολύτως αποδεδειγμένο ότι δεν φθάνουν με τίποτα τα νερά, όσο μικρά έργα και αν φτιάξουμε. Και αυτά που λέτε για την Κάρλα και για το Γηρτώνη κ.λπ., τίποτα δεν είναι! Είναι σταγόνα στον ωκεανό!
Υπήρχαν, λοιπόν, οι μελέτες και οι επιστημονικές εκτιμήσεις για το πόσο νερό χρειάζεται. Η επανεξέταση που κάνετε μέσω του διαχειριστικού σχεδίου είναι εκ του πονηρού, για να ματαιωθεί η εκτροπή του Αχελώου.
Και τελειώνω με το εξής: Καλά κάνουμε και τα θέτουμε στη Βουλή, αλλά όλοι έχουμε στα Κόμματά μας και δημάρχους και νομάρχες και άλλους εκπροσώπους φορέων, οι οποίοι διαμαρτύρονται. Όμως, πρέπει να διαμαρτύρονται αποτελεσματικά, όχι μόνο με υπομνήματα και συσκέψεις, άντε να δούμε και τον Πρωθυπουργό και όταν λέμε εμείς «ας κλείσουμε και μία μέρα τα δημοτικά και νομαρχιακά κτήρια», να το παραπέμπουν όλοι στο μέλλον, χωρίς αγώνες! Και μάλιστα σε περίοδο που λένε ότι έχουμε έλλειψη χρημάτων και ότι δεν πρέπει να ξοδέψουμε για τον Αχελώο –το υπονοείτε λίγο και εσείς από τη Νέα Δημοκρατία στο κείμενο της επερώτησης, καθώς αφήνετε να εννοηθεί ότι υπάρχει και πρόβλημα οικονομικό- όλα αυτά μπορεί να μας οδηγήσουν στην οριστική ματαίωση του έργου.
(ST)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σκυλλάκο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Πριν δώσω το λόγο στον κ. Ροντούλη, έχουν διαμενηθεί τα Πρακτικά της Δευτέρας 12ης Απριλίου 2010, Τρίτης 13ης Απριλίου 2010 πρωί, Τετάρτης 14ης Απριλίου 2010 απόγευμα, Πέμπτης 15 Απριλίου 2010 πρωί, Παρασκευής 16ης Απριλίου 2010 και Δευτέρας 19ης Απριλίου 2010 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Δευτέρας 12ης Απριλίου 2010, Τρίτης 13ης Απριλίου 2010 πρωί, Τετάρτης 14ης Απριλίου 2010 απόγευμα, Πέμπτης 15 Απριλίου 2010 πρωί, Παρασκευής 16ης Απριλίου 2010 και Δευτέρας 19ης Απριλίου 2010 επικυρώθηκαν.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και Βουλευτής Λαρίσης κ. Αστέριος Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Ευθυμίου, η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα έχει ονοματεπώνυμο: «ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία ΑΕ». Αυτοί κυβέρνησαν τη χώρα από το 1974 και μετά, αυτοί φέρουν τις ευθύνες και το λιγότερο που θα είχατε να κάνετε είναι να ζητήσετε ταπεινά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για να μην τον εξοργίζετε έτι περαιτέρω, διότι σε λίγο θα αρχίσουν να πέφτουν πέτρες και δεν θα σας προστατεύει τίποτα. Και βεβαίως, δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του Αχελώου. Θα μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας τώρα εδώ, κύριε Υπουργέ. Βιαστήκατε να αποδώσετε αγαθές προθέσεις στη Νέα Δημοκρατία και την ευχαριστήσατε για την επερώτηση. Υπάρχει εκλογική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την κατατεθείσα επερώτηση, που ακούει στο όνομα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Να είστε βέβαιος ότι δεν το έχει σκεφτεί ο κ. Ρέππας αυτό!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να ξέρετε και σας το λέω ότι το μείζον θέμα που θα αναδειχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές εκλογές, βάσει βεβαίως του νέου σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, στην κορυφής της προεκλογικής ατζέντας, θα είναι το ζήτημα του Αχελώου. Άρα, λοιπόν, θα σας δώσω μία συμβουλή: Μην κατεβάζετε περιφερειάρχη στη Θεσσαλία, μην κάνετε τον κόπο, εάν δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα του Αχελώου. Και βεβαίως η προεκλογική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων βεβαίως κομμάτων θα επαληθευθεί. Από καυδιανά δίκρανα θα περάσετε από τη Θεσσαλία, εάν δεν προχωρήσει το ζήτημα του Αχελώου. Σας το λέμε να το ξέρετε. Και την εκλογική σφαλιάρα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την αντέξει και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αν την αντέξει ή αν δεν την αντέξει. Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως εμάς είναι εάν θα αντέξει μία αρνητική εξέλιξη ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας και τι θα του πείτε του κόσμου αυτού, γιατί στο παρελθόν άλλα του λέγατε. Εάν θα αντέξει μία αρνητική εξέλιξη ο αγροτικός χώρος της Θεσσαλίας, τα χωριά μας, που δεν θα έχουν νερό να πιούν και θα βλέπουν τα ρήγματα στο έδαφός τους. Τέλος, εάν θα αντέξει μία τέτοια αρνητική εξέλιξη η ίδια η λογική, γιατί μόνος σας παραδεχθήκατε, κύριε Υπουργέ, ότι ήδη έχουν δαπανηθεί 850 εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες του ελληνικού λαού, από τον Έλληνα φορολογούμενο. Τι θα του πείτε, λοιπόν, εάν υπάρξει μία αρνητική εξέλιξη; Θα κρυφτείτε πίσω από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων; Επίσης, θα σας πάρουν με τις πέτρες, όχι μόνο οι Θεσσαλοί, όλη η Ελλάδα, γιατί όλη η Ελλάδα πλήρωσε τα 850 εκατομμύρια για να αποπερατωθεί επιτέλους το έργο αυτό.
Και επειδή πάντοτε, όταν συζητιέται ο Αχελώος, σχηματίζεται στην Αίθουσα ένα λόμπι Θεσσαλών, εγώ θέλω να πάρω τη θέση που αναπτύσσουν οι Αιτωλοακαρνάνες, για να δούμε τέλος πάντων τι λένε αυτοί οι άνθρωποι και αντιδρούν με σφοδρότητα. Το πρώτο επιχείρημα: «Από τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου θα υπάρξουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις». Αντίλογος: Δεν θα υπάρξουν αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επισημαίνουν δεκάδες περιβαλλοντικών μελετών που έγιναν με κάθε δόκιμη μεθοδολογία. Αλλά και αν υπάρξουν, εγώ πάλι να το κάνω δεκτό, αλλά και αν υπάρξουν, οι μελέτες λένε ότι θα είναι άμεσα αποκαταστάσιμες και ιάσιμες. Αυτό λένε οι επιστήμονες, δεν το λέμε εμείς.
Ας πάρουμε τώρα το δεύτερο επιχείρημα από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας: «Θα γίνουμε μία περιοχή ελλειματική σε νερό», λένε οι Αιτωλοακαρνάνες. Για να δούμε, ισχύει αυτό το πράγμα; Αυτήν τη στιγμή οι ανάγκες της Αιτωλοακαρνανίας σε νερό ανέρχονται σε 1.045 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Τα 515 είναι για την άρδευση, τα 30 για την ύδρευση και τα 500 για να συντηρείται το οικοσύστημα του Αχελώου στην περιοχή κατάντι του φράγματος Στράτου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι απολείψιμες ποσότητες τώρα που παίρνουν οι Αιτωλοακαρνάνες από τη λίμνη Τριχωνίδα, από τη λίμνη Λυσιμαχία και από την υπάρχουσα παροχή νερού στην περιοχή τους είναι 2.630 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Αν κάνουμε τους υπολογισμούς, θα δούμε ότι η περιοχή είναι πλεονασματική σε νερό κατά 1.535 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Άρα, το επιχείρημα δεν ευσταθεί. Η Θεσσαλία είναι μία περιοχή άκρως προβληματική, άκρως ελλειματική σε νερό, ενώ η Αιτωλοακαρνανία είναι μία πλεονασματική περιοχή σε νερό. Συνεπώς, καταρρέει και αυτό το επιχείρημα.
Και έρχομαι στο τρίτο επιχείρημα: «Θα μαραζώσει αναπτυξιακά η Αιτωλοακαρνανία», ισχυρίζονται κάποιοι. Κοιτάξτε να δείτε όμως μία πολλή σηματική πτυχή που αποκρύπτεται. Επί προηγούμενης Κυβέρνησης και επί Σουφλιά, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που γινόταν, της ανοιχτής διαβούλευσης που γινόταν, είχε εκφραστεί από την πλευρά της προηγούμενης Κυβέρνησης -δεν ξέρω αν εσείς θα το ακολουθήσετε ή όχι- η πρόθεση να υπάρξει ένα σχέδιο παρεμβάσεων και έργων ανταποδοτικής φύσεως εν είδει αντισταθμιστικού οφέλους για όποιες τυχόν «αρνητικές» παρεμβάσεις θα συνέβαιναν στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και στρατηγικά αυτό το σχέδιο παρεμβάσεων και έργων θα αποσκοπούσε, αυτή ήταν η στρατηγική του και η συλλογιστική του, στο να αναδειχεί η Αιτωλοακαρνανία σε έναν τουριστικό πόλο κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, διότι έχει ένα φυσικό κάλλος η περιοχή, έχει υπέροχες ακτές, έχει ιστορικούς προορισμούς, έχει σπήλαια, έχει υδροβιότοπους, άρα λοιπόν αυτό που χρειάζεται η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα brand name διεθνώς, μια προβολή του φυσικού κάλλους, του τουριστικού προϊόντος που μπορεί να προσφέρει, τουριστικό προϊόν υψηλών απαιτήσεων, προκειμένου να έχει ανάπτυξη. Δεν θα την ενοχλήσει λοιπόν αναπτυξιακά την Αιτωλοακαρνανία η αφαίρεση 600 εκατομμυρίων μόνο κυβικών μέτρων νερού από την περιοχή του άνω ρου του Αχελώου. Άρα λοιπόν οι προσπάθειες των φορέων της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να κατατείνουν σε αυτήν ακριβώς την εγγύηση που πρέπει να δοθεί από την πλευρά της πολιτείας για την ύπαρξη ενός τέτοιου αντισταθμιστικού προγράμματος και όχι να βάζουν προσκόμματα στη Θεσσαλία.
Τέλος, καταλήγω και ευχαριστώ για την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, με τρία ερωτήματα. Κύριε Υπουργέ, θα δευτερολογήσετε. Να μας πείτε ξεκάθαρα λοιπόν τώρα: Υπάρχει σχέδιο μεταφοράς των υδάτων του Αχελώου στην Αττική; Ναι ή όχι; Ξεκάθαρα. «Όχι, δεν υπάρχει». Περιμένουμε να το ακούσουμε. Και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Υπάρχει σχέδιο; Πείτε: «Όχι, δεν υπάρχει». Δεύτερον, η κ. Μπιρμπίλη μας δημιούργησε ένα μεγάλο πρόβλημα, γιατί κατά την σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων έχει βάλει μία παράμετρο μέσα που λέγεται «είδος καλλιεγειών». Σας ερωτούμε λοιπόν: Θα βάλετε ζώνες καλλιέργειας στη Θεσσαλία; Διότι η λογική της κ. Μπιρμπίλη είναι: «Εάν μπει η άλφα ή βήτα η γάμα καλλιέργεια, δεν θα χρειαστούν αυτές οι ποσότητες νερού». Να πείτε λοιπόν: Θα βάλετε ζώνες καλλιέργειας;
(XS)
(ST)
Και τρίτον, γιατί σιωπά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Είναι εκκωφαντική η σιωπή. Ενώ θα έπρεπε να είναι στην πρωτοπορία η κ. Μπατζελή, για την κατοχύρωση του έργου, εκείνη σιωπά. Θέλετε να μειώσετε τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και χτυπάτε τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλίας;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Εάν θέλετε να το κάνετε, πείτε το αλλά να δώσετε στον αγρότη που θα φύγει από το χωράφι του και εναλλακτική προοπτική και εναλλακτικές λύσεις.
Τη φωλιά σας την έχετε λερωμένη. Θα σας πω ένα τελικό επιχείρημα για να δείτε γιατί ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχετε τη φωλιά σας λερωμένη. Διότι, έγιναν τόσες επερωτήσεις εδώ μέσα και ποτέ, αγαπητοί συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν όρισε Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο την κ. Θεοχάρη, τον κ. Έξαρχο, κάποιο Θεσσαλό Βουλευτή. Δεν αμφισβητώ την κοινοβουλευτική ικανότητα και δεινότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Αυτό σας έλειπε. Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μπορεί να έχει καταγωγή εκ Θεσσαλίας, αλλά βάλτε και ένα Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θεσσαλό, να δούμε τι θα σας πει να δείτε και εσείς, να αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Θεσσαλός είναι, απλά…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εκ του μακρόθεν Θεσσαλός. Έχουμε και άλλους εγγύτερα. Βάλτε κάποιον εγγύτερα, την κ. Θεοχάρη για παράδειγμα, να δούμε τι θα σας πει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Τελειώνω λέγοντας το εξής και υπενθυμίζοντας ότι σε λίγους μήνες, κύριε Υπουργέ, έχουμε εκλογές. Μην κάνετε τον κόπο να κατεβάσετε περιφερειάρχες στη Θεσσαλονίκη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το είπατε, κύριε Ροντούλη.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ... (Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, είναι Ανώνυμος Εταιρία. Εσείς επωνύμως όμως είπατε…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Οι επώνυμοι να πάνε φυλακή τότε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Καλά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής τριάντα επτά μαθήτριες και μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί από το 1ο Γυμνάσιο Κοζάνης, το Δεύτερο Τμήμα.
Κύριε Κασαπίδη, δικοί σας οι νέοι.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Ο αγαπητός κ. Γρηγόριος Ψαριανός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το λόγο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Λυπάμαι που δεν είναι η κ. Διώτη εδώ, η Λαρισαία εκπρόσωπος, δεν μπορούσε να έρθει, οπότε θα βγάλω εγώ τα κάστανα του κάμπου από τη φωτιά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Και θα ήθελα και ο κ. Ροντούλης να μην αποχωρήσει και να καθίσει να μας ακούσει γιατί μιλάμε για πέντε κόμματα και δυο πολιτικές.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εδώ είμαι, βεβαίως.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι έχουμε πέντε κόμματα και δυο πολιτικές. Με εξαίρεση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία, το γνωστό δικομματισμό και με τσόντες το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, εμείς διαχωρίζουμε τη θέση μας.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να διαγραφεί η λέξη τσόντα, κύριε Πρόεδρε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Με τσόντες. Ξέρετε τι είναι οι τσόντες, δεν είναι τα βίντεο, τα μικρά βίντεο, αυτά που γνωρίζετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τι δουλειά έχει ο κ. Ψαριανός με τη Θεσσαλία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Με δύο μικρές ουρές από το πρώην ΠΑ.ΣΟ.Κ. της Θεσσαλίας, που έγινε μετά ΚΚΕ και μετά ΛΑΟΣ…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να μας πει για το Κολωνάκι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα έρθουμε στο Κολωνάκι.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Και από το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ λοιπόν, με δυο μικρές ουρές, διαχωρίζουμε τη θέση μας και εξαρχής πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήμασταν κατά αυτού του φαραωνικού έργου, από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, όχι μόνο για λόγους δαπάνης και κόστους αλλά και για πολλούς άλλους που θα τους εξηγήσω και θα τους υπενθυμίσω ξανά.
Θέλω να σας πω όμως, με την ευκαιρία, επειδή μαζί ο δικομματισμός -το παιδικό παιχνίδι της τσιγκολελέτας, το έχω ξαναπεί, ένα φράγκο η βιολέτα τσίγκολελέτα, τσιγκολελέτα- υπέγραψε τα Βατοπέδια, μαζί υπέγραψε τη SIEMENS, μαζί υπέγραψε την Ολυμπιάδα, που ακόμα δεν ξέρουμε για πόσα χρόνια θα την πληρώνουμε και την έχουμε κάνει γαργάρα, μαζί υπέγραψε όλα αυτά, τους εξοπλισμούς δεκαετιών, που ακόμα τους πληρώνουμε και θα τους πληρώνουμε και που επίσης τα έχουμε κάνει γαργάρα.
Τα κόμματα του δικομματισμού λοιπόν, έχουν φέρει τη χώρα σε αυτό το έσχατο χάλι και με διάφορα λαμόγια, με διάφορους δημοσιογραφίσκους και μαριονέτες της δημοσιογραφίας προσπαθούν τώρα να διαχύσουν πολιτικές ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα. Ότι δηλαδή, γι’ αυτό το χάλι φταίνε οι τριακόσιοι. Το ακούμε στα ραδιόφωνα -απειλούμαστε όλοι- ότι δεν φταίνε οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί, δεν φταίνε οι τμηματάρχες και οι πρόεδροι των Δ.Ε.Κ.Ο., δεν φταίει το μεγάλο φαγοπότι και οι σκηνοθέτες του. Φταίνε οι τριακόσιοι. Αυτό θυμίζει ’65 και ’66. Όλο το πολιτικό σύστημα ήταν διεφθαρμένο και έπρεπε να έρθουν τα τανκς από το Γουδί, φταίει όλο το πολιτικό σύστημα, απειλούμαστε όλοι.
Όχι, κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, δεν φταίμε όλοι, φταίτε μόνο εσείς και να αφήσετε αυτά τα κόλπα με τις μαριονέτες σας και τα μπλοκ και τα κανάλια ότι φταίνε οι τριακόσιοι και το κόστος των Βουλευτών και το πόσο καίει το αυτοκίνητο του Προέδρου κ.λπ. ενώ έχουμε 800 πτήσεις κάθε μέρα με δισεκατομμύρια να σπαταλούνται, για να μην τα ξαναπούμε αυτά που έχουμε πει και θα τα ξαναπούμε. Γιατί έχουμε φτάσει στον πάτο, του πάτου, των πάτων. Και δεν θα δούμε φως, ούτε θα μπορέσουμε να αναπνεύσουμε.
Και πρέπει να πω εδώ, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς δεν έχουμε φάει τίποτα, δεν έχουμε βάλει φαρδιές πλατιές υπογραφές σε εργολαβίες, μεγαλοεργολαβίες, φαραωνικά έργα και στο μεγάλο φαγοπότι. Θα το ξαναπώ και θα το ξαναπώ. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Εμείς διαφωνήσαμε από την αρχή με την εκτροπή του Αχελώου. Διαφωνήσαμε και με παράπλευρα έργα τέρατα, όπως ήταν το φράγμα στη Μεσοχώρα που θα καταπιεί ένα χωριό με αμφίβολα αποτελέσματα. Γιατί να το καταπιεί το χωριό όταν θα έχουμε κάποια αποτελέσματα και θα έχουμε ποτάμια και θα έχουμε νερά, να το δούμε αλλά ξέρουμε, ότι η καταστροφή δεν θα αποδώσει τίποτα. Δεν θα αποδώσει τίποτα, γιατί υπάρχουν μικρότερα έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν που είναι και οικονομικότερα και πιο εποικοδομητικά και πιο παραγωγικά, από αυτά τα φαραωνικά έργα.
Ο ποιητής, μας λέει «δεν έχουμε ποτάμια δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές, μονάχα λίγες στέρνες, άδειες και αυτές». Εδώ έχουμε φτάσει με την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, με την έλλειψη πρόνοιας από το κράτος και από τις κυβερνήσεις για τους υδάτινους πόρους έχουμε φτάσει να ποτίζουμε με τεχνητές βροχές, από το πρωί ως το βράδυ και με ανοικτές βάνες, στη μισή τουλάχιστον Ελλάδα -γιατί βλέπω περιοχές που έχουν αρχίσει και μαζεύουν αυτή την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων- έχουμε φτάσει στις άδειες στέρνες. Και στη Κωπαΐδα και στο οροπέδιο της Τρίπολης τσακώνονται για το νερό τα χωριά γύρω-γύρω και στο Θεσσαλικό κάμπο και στην Εύβοια και παντού.
Είναι παρεκτροπή, δεν είναι εκτροπή. Δεν ξέρω αν θα κάνετε την εκτροπή του Αχελώου, έχετε κάνει όμως την εκτροπή της χώρας ήδη και την έχετε ολοκληρώσει με επιτυχία. Είναι παρεκτροπή, σε βάρος του κυριότερου οικοσυστήματος της Δυτικής Ελλάδας, των τοπικών κοινωνιών και των γύρω χωριών με τεράστιες αντιδράσεις. Είναι παρεκτροπή γιατί επιβλήθηκε ως πολιτική λύση άνωθεν, με εργολαβίες και δεν είχε την κοινωνική νομιμοποίηση όπως θα έπρεπε, για το μέγεθος του έργου και προσπαθώντας να λύσει ένα πρόβλημα, ασκεί βία και στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.
Είναι παρεκτροπή, γιατί οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών προσπάθησαν να ικανοποιήσουν την ακόρεστη ζήτηση ή και την ασύδοτη σπατάλη του νερού, επεκτείνοντας συνεχώς την εκμετάλλευση των αποθεμάτων με χρήσεις που δεν το αναπλήρωσαν ποτέ. Είναι παρεκτροπή και όχι εκτροπή γιατί θα έπρεπε να έχουμε σχεδιασμούς για την ποσοτική επάρκεια και την ποιοτική προστασία των νερών, προαπαιτούμενο για εποχές λειψυδρίας, που έχουν έρθει και τις βλέπουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δυο λεπτά, θέλω μόνο δεν θα δευτερολογήσω.
Αντί να κάνουμε αναπτυξιακούς σχεδιασμούς με το νερό, δηλαδή πολιτική με το νερό, κάνουμε τρύπες στο νερό με μεγαλοεργολαβίες και με αρκετές μίζες με τραγικά έως τραγελαφικά αποτελέσματα, τα οποία θα τα δούμε και τα έχουμε ξαναδεί και βλέπουμε ήδη ένα συγκρότημα τέτοιων ενεργειών, πράξεων και παραλείψεων σε τι αποτελέσματα μας έφεραν.
Είναι παρεκτροπή, γιατί αντί να προχωρήσουμε στη ορθολογική διαχείριση των υδάτων, με την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και λιμνοδεξαμενών που θα σέβονται τη φύση και θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη λειψυδρία, αντί να φτιάξουμε φράγματα μικρά, που θα αξιοποιούν τα τοπικά ύδατα, όπως στο Σμόκοβο, στη Γυρτώνη, στην Κάρλα, στο Φράγμα του Ενιππέα, της Πύλης στο Μουζάκι, στο Νεοχωρίτη Τρικάλων, στο Αγιονέρι, στη λίμνη της Καλλιπεύκης, στα μικρά ορεινά φράγματα της Ελασσόνας, της Αγιάς και της Μελιβοίας, δηλαδή μικρά έργα που δεν είναι φαραωνικά, αλλά δεν έχουν μεγάλες μίζες. Δεν έχουν μεγάλες εργολαβίες.
(ΚΟ)
(2XS)
Είναι μικρά έργα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και αντί γι’ αυτά εκδηλώνουμε την παρά φύση μεγαλομανία μας με φαραωνικά έργα.
Είναι παρεκτροπή, γιατί αυτά τα μικρά και φιλικά έργα κοστίζουν το 1/3 του κόστους της εκτροπής του Αχελώου, δίνουν τον ίδιο όγκο νερού, πάνω από 600 εκατομμύρια κυβικά –αυτά τα μικρά που ανέφερα- χρειάζονται λιγότερο χρόνο κατασκευής και μικρότερα δίκτυα διανομής. Και επιπλέον, συγκεντρώνουν χειμερινά νερά και δεν έχουν αντι-οικολογικές επιπτώσεις.
Επιμένουμε ότι το νερό θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είναι παρεκτροπή και όχι εκτροπή, γιατί με τα ίδια μυαλά σε κάμποσα χρόνια θα χρειαστούμε για το Θεσσαλικό Κάμπο άλλα δύο-τρία ποτάμια, γιατί θα τον έχουμε «τελειώσει» και τον Αχελώο, όπως έχουμε τελειώσει ήδη πολλά ποτάμια, όπως έχουμε «τελειώσει» τον Ασωπό και το Βοιωτικό Κηφισό, όπως έχουμε «τελειώσει» και πολλές λίμνες. Ποτάμια, όμως, δεν θα βρούμε άλλα τότε που και ο Αχελώος ίσως θα έχει στερέψει από την αλόγιστη σπατάλη και τις καταστροφικές εργολαβίες.
Ακούσατε και κάποιες περιγραφές –είπε και ο κύριος Υπουργός μερικές- δυσλειτουργίας του έργου στο μέλλον που μπορεί και να οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή του. Υπάρχει και αυτό το ενδεχόμενο, κάτι που ξέρετε. Υπάρχουν σοβαρές μελέτες για όλα αυτά, στις οποίες δεν δίνουμε σημασία για να ολοκληρώσουμε τώρα το «πακετάκι».
Αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα, δεν θα έχουμε περιθώρια να αποφύγουμε την οδυνηρή εξέλιξη η Θεσσαλία να γίνει Σαχάρα. Ήδη η μισή έχει γίνει και από πράξεις ή παραλείψεις του κράτους, αλλά και από την ανεξέλεγκτη σπατάλη που συνεχίζεται χωρίς διορθωτική παρέμβαση της πολιτείας.
Θα πω ξανά ότι πέρα από τις πράξεις και τις παραλείψεις των κυβερνήσεων, υπάρχει και η δική μας σπατάλη που έγκειται στο να ποτίζουμε τις καλλιέργειές μας αλόγιστα και να αντλούμε και να εξαφανίζουμε τις υδατοδεξαμενές.
Θέλουμε εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με ήπιες παρεμβάσεις διαχείρισης νερού σε όλους τους τομείς. Πρέπει να γίνει καταγραφή του υδάτινου ισοζυγίου και των υδάτινων χρήσεων και διαφορετική και διαφορική τιμολόγηση.
Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη αξιοποίηση των αποθεμάτων, αύξηση της αποδοτικότητας των υδραυλικών έργων και συμβατά έργα μικρής κλίμακας και όχι φαραωνικά.
Πρέπει να κοιτάξουμε τη σταδιακή επιδιόρθωση της περιβαλλοντικής ζημιάς που ήδη έχουμε προκαλέσει και ως γεωργοί και ως αγρότες και ως κρατικοί λειτουργοί και ως κτηνοτρόφοι και ως πολίτες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το επαναληπτικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω να πω ότι κατασπαταλήθηκαν ήδη αρκετά εκατομμύρια σε ένα έργο που δεν θα τελειώσει ποτέ και που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί, όπως έχει σχεδιαστεί. Υπάρχουν τρόποι και μπορούμε να τους βρούμε. Και ξέρετε πολλούς από αυτούς. Σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε καθόλου ποτάμια για να συζητάμε την εκτροπή τους. Όμως, δεν ξέρω αν θα έχουμε και χώρα για να την εκτρέψουμε άλλο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Γρηγόριο Ψαριανό.
Κύριε Ψαριανέ, θα μου πείτε μετά κατ’ ιδίαν γιατί χρησιμοποιήσατε τον όρο «παρεκτροπή». Γιατί σ’ αυτή τη χώρα τιμωρούνται οι ερωτικές διαστροφές. Οι παρεκτροπές στη φύση προχωρούν, γιατί είναι κατά φύση.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ: Μακάρι να είχαμε μόνο τέτοια!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας πω ότι εισερχόμεθα στον κύκλο των ομιλητών των επερωτώντων συναδέλφων για τη δευτερολογία τους.
Το λόγο έχει ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, Βουλευτής του Νομού Λαρίσης, για πέντε λεπτά και μετά πάμε στα τρία λεπτά για τους υπολοίπους.
Κύριε Χαρακόπουλε, έχετε το λόγο.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αν και συμπατριώτης μας Λαρισαίος, σπατάλησε σχεδόν το σύνολο της ομιλίας του για να δικαιολογήσει τα πρωτοφανή σε σκληρότητα μέτρα της Κυβέρνησης και όχι για να υπερασπιστεί το έργο της εκτροπής του Αχελώου.
Αντιλαμβάνομαι τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Κυβέρνηση, η οποία πριν λίγες μέρες μας έλεγε ότι δεν χρειάζεται να λάβει πρόσθετα μέτρα. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., λοιπόν, προσπάθησε να δικαιολογήσει αυτά τα πρωτοφανή σε σκληρότητα, όπως είπα, εισπρακτικά μέτρα που στερούνται αναπτυξιακής διάστασης. Είναι μέτρα τα οποία θα βάλουν σε βαθιά ύφεση τη χώρα και θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή εκτίναξη της ανεργίας.
Προκαλεί, βεβαίως, η Κυβέρνηση μιλώντας για χρέη και ελλείμματα. Είναι άχαρη αυτή η συζήτηση, κύριε Πρόεδρε, τούτη την ώρα που δοκιμάζεται ο ελληνικός λαός.
Όμως, αν μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση, είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε πότε δημιουργήθηκαν και τα χρέη και τα ελλείμματα και ποιοι έκαναν τη λεγόμενη «κοινωνική πολιτική» με δανεικά υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.
Η στάση της Κυβέρνησης και στο ζήτημα της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία είναι ενδεικτική της διγλωσσίας που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τι γίνεται στα οικονομικά Υπουργεία.
Όμως και στην προκειμένη περίπτωση, στη συζήτησή μας αυτή, είδαμε από την πλευρά του Υπουργού Υποδομών κ. Ρέππα να τάσσεται υπέρ του έργου, ενώ όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε την Υπουργό Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη όχι απλώς με δημόσιες δηλώσεις της να τάσσεται κατά του έργου, αλλά όπως αποκαλύπτεται από δημοσιεύματα να υπονομεύει την πορεία υλοποίησης του έργου με υπομνήματα που έστελνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Αναρωτήθηκε ο Υπουργός ποιος ο λόγος της επερώτησής μας. Αυτός ακριβώς είναι, να τονιστεί δηλαδή αν υπάρχει πραγματικά βούληση από την Κυβέρνηση ή έχουμε και πάλι φαινόμενα διγλωσσίας, να καταδικαστεί -αν υπάρχει- αυτό το υπόμνημα που διαβάζουμε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Και βεβαίως, νομίζω ότι το μείζον ερώτημα είναι εάν θα υπερασπιστεί η Κυβέρνηση την ολοκλήρωση του έργου στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με άρτια νομική υποστήριξη.
Επειδή η Κυβέρνηση επιχειρεί, κύριε Πρόεδρε, να αποσείσει τις βαρύτατες ευθύνες της για τη στασιμότητα των εργασιών και τον κίνδυνο να μην ολοκληρωθεί το έργο του Αχελώου και ρίχνει το φταίξιμο στην Κοινοτική Οδηγία 2000/60, οφείλω να επισημάνω τα εξής: Πρώτον, ο νόμος του Σουφλιά που ξεμπλοκάρισε το έργο από τις δικαστικές προσφυγές, ψηφίστηκε, όπως οι περισσότεροι θυμόμαστε, στη Βουλή το 2006 και δεύτερον, η ίδια η Οδηγία ορίζει με σαφήνεια ότι η έναρξη εφαρμογής της που προβλέπει την ανάγκη κατάρτισης σχεδίων διαχείρισης των υδατικών πόρων, είναι ο Δεκέμβριος του 2009.Επομένως, το 2006 που ψηφίστηκε ο νόμος δεν ήταν αναγκαία η εφαρμογή της Οδηγίας.
Κύριε Υπουργέ, την προηγούμενη φορά που αναγκάστηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος κα Μπιρμπίλη να απαντήσει στη Βουλή στην επερώτησή μας, είπε χαρακτηριστικά «και αν ακόμα ολοκληρωθούν τα έργα της μερικής εκτροπής του Αχελώου, και αν ακόμα πληρώσει κι άλλα χρήματα ο ελληνικός λαός, τότε θα βρεθούμε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ακόμα κι αν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, αυτό δεν θα δώσει ποτέ την έγκρισή του να λειτουργήσουν τα έργα».
Στην ίδια συνεδρίαση, ο έτερος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής που έχει και ευρωπαϊκή εμπειρία, είπε ό,τι ακριβώς λέει και η Νέα Δημοκρατία. Διαβάζω τα Πρακτικά ως έχουν: «Έργα των οποίων οι προπαρασκευαστικές επίσημες πράξεις έχουν προηγηθεί της έγκρισης της Οδηγίας, δεν καλύπτονται από αυτήν».
Δεν ακούσαμε, όμως, μέχρι στιγμής –και ελπίζω στη δευτερολογία σας να το κάνετε, κύριε Υπουργέ- τίποτα για το υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το οποίο εγκαλείται η κα Μπιρμπίλη ότι ουσιαστικά αρνήθηκε τη χρησιμότητα του έργου της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειπώθηκε και νωρίτερα ότι κακώς ο Αχελώος παρουσιάστηκε αρχικά ως αρδευτικό έργο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια. Είναι ένα έργο σύνθετο, για την πολλαπλή χρησιμότητα του οποίου έγιναν αναφορές από όλους τους επερωτώντες συναδέλφους. Όμως, δεν πρέπει, επειδή θα ολοκληρωθεί μόνο με εθνική συμμετοχή, να αναζητούμε άλλοθι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Αναφορικά με τις εμμονές των περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων της Αιτωλοακαρνανίας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όπως έδειξε και μελέτη Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, το 83% του νερού του Αχελώου είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις ανάγκες της περιοχής και να μην διαταραχθεί η οικολογική της ισορροπία. Αντίθετα, στη Θεσσαλία ό,τι και να κάνουμε, είμαστε ελλειμματικοί σε νερό.
Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει την ολοκλήρωση των εργασιών του έργου. Το δήλωσε κατηγορηματικά ο Πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση με την Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, αλλά και από το βήμα της Προσυνεδριακής Συνδιάσκεψης της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά στη Λάρισα.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά τη σχετική ομιλία του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα ανάπτυξης. Ακυρώνει ακόμα και αυτά που είναι σε εξέλιξη. Ο κύριος Υπουργός –και κλείνω μ’ αυτό- εξέφρασε την ελπίδα να απεμπλακεί το έργο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
(NP)
(2KO)
Κύριε Υπουργέ, είστε εμπειρότερος εμού. Γνωρίζετε ότι η πολιτική δεν γίνεται με ευχές, αλλά με πράξεις. Και μέχρι στιγμής έχουμε μια κατακριτέα πράξη, την αποστολή του υπομνήματος της Υπουργού Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με το οποίο υπονομεύεται το έργο και ζητώ να λάβετε ξεκάθαρη θέση επ’ αυτού.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Χαρακόπουλο.
Ο γιατρός της Καρδίτσας, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει το λόγο. Παράκληση να τηρηθούν τα 3 λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δείξατε μεγάλη ανοχή στους προηγούμενους ομιλητές. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να είμαι μέσα στα πλαίσια του χρόνου.
Εγώ δεν θα επιμείνω στην προηγούμενη ρητορική περί ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, διότι φαντάζομαι ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα λυθεί στις προσεχείς συνεδριάσεις της εθνικής αντιπροσωπείας, όπου εκεί ο καθένας θα μπορέσει να εκφράσει την άποψή του.
Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι σήμερα από τον παριστάμενο Υπουργό είδαμε εντελώς διαφορετική στάση σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στο παρελθόν, όταν στην ίδια θέση καθόταν η Υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Μπιρμπίλη. Το λέω αυτό, διότι προφανώς τόσο ο ίδιος ο κύριος Ρέππας όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευθυμίου έδωσαν μία εντελώς διαφορετική διάσταση σε σχέση με αυτά στα οποία είχε σταθεί η Κυβέρνηση στο παρελθόν.
Θέλω πολύ συγκεκριμένα να πω ότι προφανώς με εμπειρία ο κύριος Ρέππας χειρίστηκε το θέμα της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου. Το λέω, γιατί εγώ προσωπικά θα περιμένω να δω τα έργα. Προστρέχω στην άποψη του κυρίου Χαρακόπουλου και θα σας εξηγήσω τι εννοώ με αυτό.
Προφανώς, είναι πολύ συγκεκριμένη η ποσότητα νερού που πρέπει να μεταφερθεί. Είναι το 17%. Προφανώς, είναι συγκεκριμένο το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι το πλέον υπολειμματικό διαμέρισμα σε ό,τι αφορά τον όγκο των βροχοπτώσεων και την επάρκεια νερού στην Ελλάδα. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι η πλέον πλεονασματική περιοχή. Άρα, ας μην συζητούμε για θέματα, τα οποία επιστημονικά τουλάχιστον είναι τεκμηριωμένα. Τα έχουμε ακούσει και τα έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές.
Το ερώτημα, κύριε Υπουργέ, στη θέση σας ότι πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες και ενδεχομένως περισσότερα ερωτήματα είναι για πόσα χρόνια θα μελετάμε και για πόσα χρόνια θα ρωτάμε εάν ένα έργο, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια έχει ουσιαστικά καταστεί έργο εθνικού συμφέροντος, εθνικό έργο θα συνεχίσει ακόμη να συζητείται και να μελετάται.
Και για να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια, πρέπει να πούμε το εξής: Ο πρώτος ο οποίος μίλησε για το συγκεκριμένο έργο ήταν ο απερχόμενος Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιάς το 1980, ως Υφυπουργός Συντονισμού της τότε Κυβέρνησης. Βεβαίως, σε αυτήν την άποψη προσέτρεξε και ο αείμνηστος Πρωθυπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπανδρέου. Είπαμε ότι 17 φορές εξηγγέλθη το έργο. Από εκεί και πέρα, όμως, για να απαντήσω και σε κάποια θέματα που ανέφερε ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος δεν είναι στην Αίθουσα αυτή τη στιγμή, θα του θυμίσω απλά ότι το έργο της Λίμνης του Σμοκόβου εγκαινιάστηκε από μια προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 1993, για να λέμε ποια είναι η αλήθεια. Βεβαίως, ολοκληρώθηκε σε μια μεταγενέστερη φάση από μια Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Θεμελιώθηκε στην αρχή και μετά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Κύριε Υφυπουργέ, με την ίδια λογική όλα τα έργα στην Ελλάδα έχουν αρχή και τέλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα δικαιώσετε τον κύριο Ροντούλη και οι δύο με το διάλογο που κάνετε και με αυτά που λέτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Όμως, πρόσφατα είδα και τον κύριο Υπουργό και τον κύριο Υφυπουργό να εγκαινιάζουν ολοκληρωμένα έργα που ξεκίνησαν και σχεδόν ολοκληρώθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Άρα, ας μην παίζουμε με αυτήν την τακτική, γιατί δυστυχώς νομίζω ότι ήταν μια από τις βασικές αιτίες που κατέστησαν αναξιόπιστη την πολιτική στα μάτια των Ελλήνων πολιτών.
Για να ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, θα έλεγα το εξής: Εγώ συμφωνώ με το κεκτημένο των υποδομών. Η θέση σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, κύριε Υπουργέ, αρκεί αυτό να το αποδείξετε στην πράξη. Και θα σας έλεγα πολύ απλά ότι απ’ αυτά τα 50 εκατομμύρια που έχετε εγγεγραμμένα στον Προϋπολογισμό, με δεδομένη την οικονομική κρίση και τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, τα 25, τα 30, τα 40 ας τα αξιοποιήσετε, για να συντηρήσουμε αυτό το κεκτημένο των υποδομών. Μια σήραγγα 17,5 χιλιομέτρων είναι σχεδόν αδύνατον να παραμείνει στο χρόνο, αν δεν φροντίσουμε να τη συντηρήσουμε. Το λέω ως ελάχιστη προτροπή σε μία, όπως φαίνεται, δική σας εκφρασμένη διάθεση να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Το λόγο τώρα έχει ο Βουλευτής Σπυρίδων Ταλιαδούρος του Νομού Καρδίτσης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα συμπληρωματικά στα όσα σημείωσα στην πρωτολογία μου να υποβάλω τέσσερα ερωτήματα στην Κυβέρνηση.
Το πρώτο είναι αν προτίθεται η Κυβέρνηση να προβεί σε ενιαία νομική υποστήριξη του έργου στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε, όταν συζητήθηκε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η Υπουργός Περιβάλλοντος ουσιαστικά συντάχθηκε με τους προσάγοντες, υπονομεύοντας το έργο.
Δεύτερον, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να ολοκληρωθούν εντός του έτους οι μελέτες σύνταξης των σχεδίων διαχείρισης, που η ανάθεσή τους ήδη είχε καθυστερήσει.
Τρίτον, εάν προτίθεται να ολοκληρωθεί άμεσα ο σχεδιασμός των υπόλοιπων έργων και δράσεων που αφορούν την εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, όπως είναι η σύνταξη των κτηματολογικών διαγραμμάτων, οι πίνακες, η κήρυξη της απαλλοτριώσεως της έκτασης που θα καταλάβει το φράγμα της Συκιάς, ώστε να έχουν προχωρήσει και αυτά, για να κερδίσουμε χρόνο και αυτό θα δείξει αν πράγματι υπάρχει αληθινή πρόθεση να προωθηθεί το έργο.
Τέταρτον, αν προτίθεται να επισπεύσει τις εργασίες κατασκευής των έργων ταμίευσης και άρδευσης της Θεσσαλίας, με προτεραιότητα την ολοκλήρωση της κατασκευής των κλειστών αρδευτικών δικτύων Σμοκόβου και την κατασκευή του φράγματος στου Μουζάκι.
Αυτά τα τέσσερα θέματα, τα οποία ετέθησαν και από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων και γενικότερα της Θεσσαλίας, είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δείχνουν την πραγματική πρόθεση υλοποίησης και προώθησης αυτού του σημαντικού για το περιβάλλον, για την ενέργεια, για την αειφορία και για την επιβίωση ουσιαστικά των Θεσσαλών και του θεσσαλικού κάμπου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Την ευγένειά σας ευχαριστώ, κύριε Ταλιαδούρο.
Ο κ. Νικόλαος Λέγκας, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Τρικάλων έχει το λόγο για τρία λεπτά, επίσης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΕΓΚΑΣ: Σέβομαι τον Κανονισμό, κύριε Πρόεδρε, αλλά θα τολμήσω να παρατηρήσω σε όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σχετικά με τις αποκλίσεις στα δημοσιονομικά ελλείμματα ότι καλό είναι να κοιτάμε και προς τα πίσω, καλό είναι να βλέπουμε τι έγινε το 2000, τι έγινε το 2001 με τις αποκλίσεις του Προϋπολογισμού, τι έγινε το 2002, το 2003 και το 2004, όταν εκεί σημειώθηκαν απίστευτες αποκλίσεις στον κρατικό Προϋπολογισμό και αναφέρομαι στην κεντρική κυβέρνηση, η οποία δεν επηρεάστηκε από την οποιαδήποτε απογραφή. Απαντώ ενδεχομένως σε ένα επιχείρημα που θα διατύπωναν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Να δούμε, όμως, και το φετινό Προϋπολογισμό. Ας ξεκινήσουμε από το πρόγραμμα σταθερότητας. Στόχος δημοσιονομικός: τέσσερις-τεσσερισήμισι μονάδες σε σχέση με το έλλειμμα που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Τι βλέπουμε; Βλέπουμε την Κυβέρνηση να δημιουργεί ένα μαξιλάρι πεντέμισι μονάδων με την ανακοίνωση των χθεσινών μέτρων, επιβεβαιώνοντας από τώρα τις αποκλίσεις που θα σημειωθούν.
Η τρίτη παρατήρησή μου αφορά τη στάση του κυρίου Υπουργού. Οφείλω να εξάρω την ξεκάθαρη στάση του στο συγκεκριμένο θέμα του Αχελώου, σε αντίθεση με την κυρία Μπιρμπίλη. Οφείλουμε και εδώ να είμαστε ξεκάθαροι.
Κύριε Πρόεδρε, η κυρία Μπιρμπίλη –και διαφωνώ με αυτό που είπε προηγουμένως ο κ. Χαλκίδης, ότι η κυρία Μπιρμπίλη δεν εξέφρασε την άποψή της υπέρ του έργου- δεν έχει άποψη για το έργο. Δεν αναγνωρίζει τη λέξη «εκτροπή». Δεν αναγνωρίζει την έκφραση «μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου». Κοιτάξτε τα Πρακτικά και πείτε μου εάν βρίσκεται μια τέτοια έκφραση στην τοποθέτησή σας. Πουθενά!
Σας ρώτησα κάτι πολύ απλό, για να μου απαντήσετε ξεκάθαρα: Εάν οι μελέτες αποδείξουν ότι τα νερά της Θεσσαλίας αρκούν, για να επιλύσουν τα περιβαλλοντικά, τα αρδευτικά, τα υδρευτικά προβλήματα αυτής της λεκάνης, θα εγκαταλειφθούν τα έργα, κύριε Υπουργέ; Η κυρία Μπιρμπίλη δεν το ξεκαθαρίζει. Θα μπορούσε πολύ γενναία να έρθει εδώ μέσα και να πει ότι «ναι, το ερώτημα αυτό έχει απαντηθεί από σχετικές μελέτες, οι οποίες μάλιστα έχουν γίνει και νόμος». Δυστυχώς, αυτό το πράγμα δεν το ακούσαμε.
Κύριε Υπουργέ, θυμίζω ότι το συγκεκριμένο έργο απετέλεσε στρατηγική επιλογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού, μια υπερτοπική παρέμβαση εθνικού χαρακτήρα και έτσι κατοχυρώθηκε στο σχετικό νόμο. Βεβαίως, ξέφυγε από τις οποιεσδήποτε λογικές που χώριζαν και χωρίζουν τα νερά σε «δικά μας» και «δικά τους».
(FT)
(NP)
Αυτό που θέλω κλείνοντας να πω είναι ότι ακόμη και αν δεν είχαμε ανακαλύψει την εκτροπή, αυτήν τη μικρή εκτροπή θα πρέπει να την είχαμε εφεύρει. Γι’ αυτό και είναι μονόδρομος η ολοκλήρωση των έργων, είναι μονόδρομος η επίλυση των προβλημάτων της Μεσοχώρας και το σταμάτημα της αδιαλλαξίας της ΔΕΗ, κάτι που συναντήσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μονόδρομος και εκεί κρίνεται η πολιτική σας βούληση για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και τη συνέχιση της ολοκλήρωσης του έργου.
Διαφορετικά, ακόμη και στην περίπτωση που κάναμε λάθος στον αρχικό μας σχεδιασμό, κινδυνεύουμε να κάνουμε ένα δεύτερο. Να αφήσουμε στις επόμενες γενιές γυμνά νταμάρια, να μας θυμίζουν είτε την περιβαλλοντική μας αδιαφορία είτε έναν αδιέξοδο και επιλεκτικό ακτιβισμό, που άφησε ημιτελή έργα σε τραυματισμένα βουνά και ποτέ δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα αποκαταστήσουμε αυτά, τα οποία ενδεχομένως από λάθος κάναμε. Και εκεί περιμένουμε από τους συναδέλφους της Αριστεράς συγκεκριμένες απαντήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Νικόλαο Λέγκα από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο τελευταίος των επερωτώντων συναδέλφων, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας από το Νομό Καστοριάς, έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριο σημείο αιχμής στη σημερινή συζήτηση, που έγινε με αφορμή την επερώτησή μας, αποτελεί εάν το έργο της εκτροπής του Αχελώου έχει οικολογικό χαρακτήρα και εάν δημιουργεί προβλήματα στη γύρω περιοχή.
Και άλλες φορές παλαιότερα –να αναφερθώ, για να γίνει μία σύγκριση- με το τεράστιο έργο πνοής, το φράγμα του Αλιάκμονα, όπου εκεί στην περιοχή των Σερβίων δημιουργήθηκε η λεγόμενη σήμερα Λίμνη των Σερβίων, η γνωστή γέφυρα στο πανελλήνιο και τότε υπήρχαν κάποιες ενστάσεις, επειδή κάποια χωριά χρειάστηκε να μετακινηθούν. Σήμερα, κανείς δεν έχει αντιρρήσεις. Το έργο εκείνο συνέβαλε στην ύδρευση και άρδευση μεγάλων περιοχών, είναι ένα έργο που δημιούργησε ναυταθλητισμό σπουδαίο στην περιοχή, πάρα πολλά σπορ αναπτύχθηκαν, είναι ένα έργο που έφερε τουρισμό, ανάπτυξη.
Σήμερα, λοιπόν, συζητάμε γι’ αυτήν την περίφημη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όπως είπα και στην πρωτολογία μου, είναι σεβαστή η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας. Σε αυτήν την απόφαση, όμως, συμβάλλουμε -να χρησιμοποιήσω λίγο και νομικούς όρους- ο εγκαλών, ο κατήγορος κατά κάποιο τρόπο, στην προκειμένη περίπτωση είναι η οικολογική οργάνωση και από την άλλη μεριά «ο κατηγορούμενος» εκφράζεται μέσα από την Κυβέρνηση, από τον αρμόδιο Υπουργό, γιατί εάν δεν υπερασπιστεί το έργο ο Υπουργός, το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι επόμενο να οδηγηθεί σε μία απόφαση ανατροπής ή αποπομπής του έργου.
Να χαιρετίσω και να επικροτήσω τη δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, ότι σήμερα τη θέση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα την εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο ο Υπουργός Μεταφορών. Παραμένει, όμως, και θέλουμε στη δευτερολογία του ο κύριος Υπουργός να μας δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση: Υπεβλήθη και ποιο είναι το υπόμνημα της Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη; Γιατί το θέλουμε; Γιατί εάν είναι πράγματι έτσι όπως πιστεύουμε, όπως εικάζουμε, είναι σίγουρο ότι αυτό συμβάλλει στη σημερινή τεράστια καθυστέρηση της εκτέλεσης του έργου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Πολύ σας ευχαριστούμε, κύριε Ζήση Τζηκαλάγια, από την Καστοριά.
Ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Μαγκριώτης έχει το λόγο για δέκα λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ας είμαστε ειλικρινείς και κυρίως τα δύο μεγάλα Κόμματα, γύρω από το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και το λέω αυτό, γιατί εμάς εμπιστεύθηκε, από τη μεταπολίτευση και μετά, ο ελληνικός λαός και εμείς διαχειριστήκαμε την εμπιστοσύνη του και τα κρίσιμα αυτά θέματα.
Εάν είμαστε, λοιπόν, ειλικρινείς, θα πούμε πως αυτό που υπερασπιζόμαστε όλοι μας, τα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από την εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου, δεν έχουν καμία σχέση και καμία ομοιότητα με τον αρχικό σχεδιασμό και το 1,200, 1,500 περίπου δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Κουνάτε καταφατικά το κεφάλι. Αυτό δείχνει, όμως, ότι η πολιτεία στους σχεδιασμούς της διαχρονικά δεν πήρε υπόψη της σημαντικές παραμέτρους.
Συνεπώς, και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και όλοι εκείνοι οι πολίτες που έθεσαν τα θέματα και εξανάγκασαν την πολιτεία να επανασχεδιάσει και να επαναπροσδιοριστεί, είχαν ένα σημαντικό ρόλο. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να μην αφορίζουμε αυτούς τους πολίτες και αυτές τις πρωτοβουλίες. Συνεπώς, και οι σημερινές τους ενστάσεις δεν πρέπει να διαγράφονται, δεν πρέπει, δηλαδή, να τις ρίχνουμε στον Καιάδα. Έχουν το νόημα και το περιεχόμενό τους. Δεν είναι όλες σκοπιμότητες ή άγνοια ή για οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Εκφράζουν αγωνίες, εκφράζουν αμφιβολίες, τις οποίες το πολιτικό σύστημα, με την ωριμότητα που έχει από τη διαχείριση αυτού του έργου, πρέπει να παίρνει υπ’ όψιν του. Και πρέπει να παίρνει υπ’ όψιν του, γιατί όλοι γνωρίζουμε τη φορά των γεγονότων και των εξελίξεων.
Είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη έλλειψη υδάτινων πόρων στη χώρα μας. Ήδη, άλλες χώρες το αντιμετωπίζουν πολύ πιο έντονα. Συνεπώς, είναι η τελευταία ευκαιρία και η τελευταία στιγμή και οι κοινοτικές οδηγίες μας βάζουν αυτό το όριο και αυτό το πλαίσιο, αυτό που δεν κάναμε τόσα χρόνια σαν πολιτεία, σαν κοινωνία, σαν παραγωγικό σύστημα, τοπικό, περιφερειακό, αλλά και εθνικό, να το κάνουμε τώρα. Να επανασχεδιάσουμε και να μελετήσουμε, λοιπόν, όλα αυτά τα σημαντικά έργα με βάση τις ανάγκες του σήμερα και τη δυναμική του αύριο.
Συνεπώς, κάτω από τέτοιους όρους και ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να συζητούμε πλέον και τα θέματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, τόσο της λεκάνης απορροής στη Δυτική Ελλάδα, όσο και της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας. Δεν χρειάζονται αφορισμοί, δεν χρειάζονται μεγάλες κουβέντες και μεγάλες διακηρύξεις.
Το δεύτερο που θα ήθελα να τονίσω και να θίξω ήταν η αναφορά σας συνεχώς στην κ. Μπιρμπίλη και στην κ. Μπατζελή που απουσιάζουν. Το ερωτώμενο Υπουργείο, πρώτο κατά σειρά όπως εσείς θέσατε στην επερώτησή σας, είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Αυτό είναι, λοιπόν, σήμερα εδώ και αυτό απαντά στην επερώτησή σας. Όλα τα άλλα έχουν μία σκοπιμότητα επικοινωνιακή, είναι όμως άνευ περιεχομένου ουσίας και αξίας και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Ειδικότερα, για το θέμα της μερικής εκτροπής του Άνω Ρου του Αχελώου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καμία εμπλοκή. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και με αυτήν την έννοια δεν είχε κανένα λόγο να είναι σήμερα εδώ και να απαντά μαζί μας στην επερώτησή σας. Εκτός και αν δεν θεωρείτε ότι το Υπουργείο Υποδομών εκφράζει την κυβερνητική πολιτική, είναι εδώ και έχει τη δυνατότητα και την ικανότητα να απαντήσει. Δεν νομίζω να αμφισβητείτε κάτι τέτοιο, θα ήταν πολύ κουτό εκ μέρους σας.
Το τρίτο που θέλω να θίξω είναι αυτή η αναφορά σας στον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, ότι αυτός ξεκίνησε, αυτός εγκαινίασε, αυτός στήριξε το έργο. Τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου τον χρησιμοποιείτε αλά καρτ. Κάθε φορά που θέλετε να κάνετε μία αναφορά σε ένα θέμα στο οποίο συμφωνείτε, τον χρησιμοποιείτε με τους πιο επαινετικούς όρους. Εσείς, όμως, σε αυτήν ειδικά τη συγκυρία, από αυτό το Βήμα και ο Αρχηγός σας –και ο σημερινός και ο χθεσινός- αλλά και όλα τα κοινοβουλευτικά σας στελέχη, κατακρίνουν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι αυτός βούλιαξε την οικονομία της χώρας και δημιούργησε το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα. Δεν μπορείτε, λοιπόν, τον Ανδρέα Παπανδρέου από τη μία πλευρά να τον προσφωνείτε με όλα αυτά τα σημαντικά και τα επαινετικά και από την άλλη πλευρά να τον χρεώνεται την καταστροφή της χώρας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ: Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Παρακαλούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να έχετε μία συνέχεια στο λόγο σας και να είναι συμβατά τα επιχειρήματά σας.
Τέλος, θα ήθελα να πω για να κλείσω και το γενικότερο πολιτικό θέμα, αναφέρθηκε και ο εισηγητής, ο πρώτος παρεμβαίνων και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος στην τρέχουσα οικονομική και πολιτική συγκυρία και στα οικονομικά δημοσιονομικά και αναπτυξιακά μέτρα. Και βεβαίως και πριν από λίγο καιρό εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία μία ανακοίνωση με τα είκοσι τέσσερα μέτρα για να βγούμε από την κρίση και την ανάπτυξη, τις αναπτυξιακές ανάσες όπως τις περιγράφετε. Ξέρετε πολύ καλά, όμως, ότι τις αναπτυξιακές ανάσες τις είχατε κάνει αναπτυξιακό βρόγχο για τη χώρα τα προηγούμενα χρόνια.
Γιατί σε μία εποχή που έβγαινε με τη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων με 5,5% ανάπτυξη του ΑΕΠ η χώρα μας, με ένα Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ολοκληρωμένο και συνολικό, οργανωμένο στα χέρια σας και με την προοπτική του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από το 2007, κατασπαταλήσατε το χρόνο και τους πόρους, μειώσατε δραστικά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από το 5,2% στο 3,2%. Εκείνες όχι μόνο δεν ήταν αναπτυξιακές ανάσες, αλλά ήταν η αναπτυξιακή αφυδάτωση της χώρας. Αντί να χρηματοδοτήσετε με ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να τρέξει γρήγορα η απορρόφηση γρήγορα του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και να ξεκινήσει στο χρόνο του το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τα υπονομεύσατε απόλυτα, γιατί πιστέψατε ότι με την αδράνεια και την δυναμική την αναπτυξιακή που είχε η χώρα από τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ ότι θα κρατούσατε μία επαρκή ανάπτυξη και στα δικά σας χρόνια.
(PS)
(2FT)
Φθάσατε στο μηδέν και στο μείον, στην ύφεση. Και αν ήταν στο μηδέν και στο μείον στα επίσημα στατιστικά στοιχεία -που πλέον δεν έχουν καμία σημασία και για εμάς και για τους ευρωπαίους, γιατί αποδείχθηκε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα- η ανάπτυξη αυτή που στοιχειωδώς κρατιόταν πάνω από το 0%, δηλαδή πάνω από το όριο της ύφεσης, ήταν εισαγόμενη και δανειακή.
Ήταν οι εισαγόμενοι κοινοτικοί πόροι και η έκρηξη του δανεισμού τόσο της χώρας, όσο και των επιχειρήσεων, όσο και των νοικοκυριών. Έτσι μόλις πιάσαμε οροφή στα δάνεια. Χάσαμε τη δυναμική του ευρώ που καθήλωσε τα επιτόκια, ξαφνικά καθηλώθηκε η ρευστότητα, διαλύθηκε κάθε αναπτυξιακή πνοή της χώρας, αποδιαρθρώθηκε ο κοινωνικός ιστός. Αυτό ήταν το απότοκο της πολιτικής σας.
’Ερχεται τώρα χιονοστιβάδα το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα φανερό και κρυφό για να καταπλακώσει κάθε τι που έμεινε όρθιο από τη δική σας διακυβέρνηση της χώρας. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Μιλάτε για αναπτυξιακές ανάσες, λέτε διαρθρωτικές αλλαγές. Πέστε μας ποιες ήταν οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνατε στα 5,5 χρόνια. Εκτός και αν λέτε διαρθρωτική αλλαγή το 1,5 δις που πήγατε να φορτώσετε με την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν ήταν διαρθρωτική αλλαγή, όπως μας λέτε τώρα πουλήστε, αξιοποιήστε την ακίνητη περιουσία. Πέστε μας πώς αξιοποιήσατε παραγωγικά και αναπτυξιακά την ακίνητη περιουσία του δημοσίου. Ένα γεγονός υπάρχει μόνο, το Βατοπέδι. Ταχύτατη πράγματι αξιοποίηση, μόνο που ήταν εκποίηση και καταλήστευση.
Μας μιλάτε για τις αναπτυξιακές ανάσες και τα αναπτυξιακά βήματα που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση. Δεν μας λέτε, όμως, πως θα διασφαλίσει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει.
Μας ρώτησε ο Κοινοβουλευτικός σας Εκπρόσωπος εάν κινδυνεύει το σχέδιο της Κυβέρνησης και ο προγραμματισμός για τα αναπτυξιακά έργα και τις υποδομές. Κυρίως, τα αναπτυξιακά έργα και οι αναπτυξιακές υποδομές της χώρας κινδυνεύουν από τα χρέη και τα προβλήματα, τα παγιδευμένα έργα, που άφησε η δική σας πολιτική και οι επιλογές.
Τα χρέη που άφησε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι αθροιστικά 4,5 δισεκατομμύρια στην Κυβέρνησή μας και στον ελληνικό λαό γιατί με δάνεια χρηματοδοτούσατε και τα συγχρηματοδοτούμενα, αλλά και αυτά που ήταν με μη επιλέξιμους πόρους. Δάνεια που πρέπει να πληρώσει τώρα η Εγνατία, που πρέπει να πληρώσει το Αττικό Μετρό. Καταχρεωμένες οι επιχειρήσεις κλείνουν στον κατασκευαστικό κλάδο Η μία μετά την άλλη, γιατί δεν τους πληρώνατε τόσα χρόνια και του φορτώνατε χρέη.
Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και όλα αυτά προσπαθούμε να τα ξεβαλτώσουμε βήμα-βήμα, στην πιο δύσκολη δημοσιονομική περίοδο. Και θα ξεβαλτώσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, της Νέας Δημοκρατίας γιατί αυτή είναι η επιλογή μας. Θα ξεβαλτώσουν και ξεβαλτώνουν καθημερινά.
Να είστε βέβαιοι ότι το 2010 θα είναι η αφετηρία της ανάτασης των δημοσίων έργων και θα φαίνεται μέρα με την μέρα μέχρι το τέλος του χρόνου οργανώνουμε και ετοιμάζουμε να δημοπρατήσουμε έργα στην περιφέρεια μεσαία και μικρά μαζί με τα περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα, περίπου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ και αφήνουμε έξω, βεβαίως, τους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής με τον επανασχεδιασμό και το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Αυτή είναι η δική μας επιλογή και αυτή είναι η δική μας στρατηγική.
Θα ήθελα, λοιπόν, κλείνοντας να πω στους αγαπητούς συναδέλφους ότι πρέπει να πάμε μαζί σε ένα ενιαίο μέτωπο για το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και της ανάπτυξής της. Δεν χρειάζεται ούτε η προεκλογική συνθηματολογία, αγαπητέ κύριε Ροντούλη, στη Θεσσαλία, ούτε φυσικά και η μετεκλογική. Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί από τη μία πλευρά η Νέα Δημοκρατία με το νέο αρχηγό της να λέει ότι το μεταπολιτευτικό αναπτυξιακό μοντέλο πήρε τέλος. Πέστε μας, ποιο είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνετε για τη Θεσσαλία. Ποια είναι η διαφοροποίηση του μοντέλου από το χθες. Πέστε μας πώς αυτό αποτυπώνεται. Γιατί μας κάνατε το ερώτημα, πέστε τα προϊόντα που δεν είναι υδροφόρα, που δεν καταναλώνουν πολύ νερό. Πέστε μας, λοιπόν και εσείς ποιο είναι το εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο, αυτό που κατά τον κύριο Σαμαρά βάλτωσε, πήρε τέλος και καταστρέφει τη χώρα για τη Θεσσαλία. Το ερώτημα είναι σε εσάς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Εμείς το έχουμε απαντήσει. Είναι η αειφορία, είναι η πράσινη ανάπτυξη, είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Και το είπε ο Γιώργος ο Παπανδρέου πριν από τις εκλογές και είμαστε δεσμευμένοι σ’ αυτό και αυτό ακολουθούμε. Είναι η ανάπτυξη της Θεσσαλίας, η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη. Δεν θα επιτρέψουμε, λοιπόν, να μην έχει η Θεσσαλία κάθε μέρα τους αναγκαίους υδάτινους πόρους που χρειάζεται για την ανάπτυξή της.
Γι’ αυτό και απαντώντας στα άλλα ερωτήματα θα υπερασπιστούμε και αυτή είναι η επιλογή μας, θα απαντήσουμε στα δεκατέσσερα προδικαστικά ερωτήματα, όπως τα έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρέπει να σας πω όμως και να ξέρετε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εισήγηση ήταν ήδη ειλημμένη πριν γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση γιατί είναι απολύτως αρνητικό το κλίμα.
Έχουμε μία βασική τοποθέτηση που στηρίζεται και στο Ελληνικό Σύνταγμα και στην Κοινοτική Οδηγία και δεν πρέπει πολυδωρούμε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Λέτε ότι είναι σεβαστές οι αποφάσεις του. Μα, όλη η τοποθέτησή σας είναι η απίστευτη, θα έλεγα, απαξίωση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το έκανε ο κ. Σουφλιάς τόσα χρόνια με το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν βγήκε τίποτα. Σταματήστε, λοιπόν, αυτή την πολιτική, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται συνεννόηση με το Ανώτατο Δικαστήριο για να πάμε μπροστά.
Εμείς με την πολική που βάλαμε, όπως την ανέπτυξε ο κ. Ρέππας προηγουμένως με τις επιτροπές των Διεθνών Εμπειρογνωμόνων, βάζουμε τη βάση και ετοιμαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και την ασφάλεια και το περιβάλλον του φράγματος της Συκιάς και της ευρύτερης περιοχής αλλά και της σήραγγας. Επίσης, ενισχύουμε με επιχειρήματα την ελληνική πολιτεία και προς το Συμβούλιο Επικρατείας και προς το ΔΕΠ για να στηρίξουμε την προοπτική της αειφόρου ανάπτυξης της Θεσσαλίας για να μην μείνει χωρίς τους αναγκαίους υδάτινους πόρους.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ξέρετε πολύ καλά στις 8/3/2010 είχε προκηρύξει το διαγωνισμό για τη μελέτη-διαχείριση των υδάτινων πόρων στις λεκάνες απορροής της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου αλλά και της Θεσσαλίας. Σε ένα χρόνο θα είναι ολοκληρωμένη. Μέχρι τότε, όμως, δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια, κάνουμε όλα αυτά που είπα προηγουμένως.
Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να έχω ακόμα τριάντα δευτερόλεπτα.
Ήμουν προχθές στη Θεσσαλία για μία διαδικασία και έκανα αυτή την τοποθέτηση που κάνω και σήμερα εδώ εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών και της Κυβέρνησης. Και οι μεν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στις ανακοινώσεις τους είπαν ότι ο Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης έθαψε τον Αχελώο. Έχω εδώ τη δήλωση της κυρίας Διώτη εκ μέρους του Συνασπισμού που είπε ακριβώς το αντίθετο. Αποφασίστε επιτέλους για το ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης. Το ότι μας κατακρίνουν και οι δυο πλευρές δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο.
Εμείς, όμως, σας θέλουμε όλους μαζί και το Συνασπισμό και τις άλλες περιβαλλοντικές δυνάμεις με τις ιδιαίτερες ευαισθησίες γιατί είναι και δικές μας ευαισθησίες και τις δικές σας δυνάμεις πολιτικές και παραγωγικές να πάμε μαζί σ’ αυτές τις μεγάλες επιλογές.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αποστολάτος Βαϊτσης): Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Μαγκριώτη.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Μιχαήλ Χαλκίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας για έξι λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εμείς δεν ακολουθούμε διαφορετική τακτική στις θέσεις μας, κύριε Υφυπουργέ. Ναι, επικροτούμαι τη θέση του Ανδρέα του Παπανδρέου γιατί οραματίστηκε το συγκεκριμένο έργο παρ’ ότι εξαγγέλθηκε ουκ ολίγες φορές. Όμως, δεν σημαίνει ότι ισοπεδώνουμε τα πάντα και τα αρνητικά ακόμα να τα θεωρούμε θετικά.
Ο Ανδρέας ο Παπανδρέου είναι αυτός ο οποίος διπλασίασε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων τη δεκαετία του 1980-1990 και σήμερα ο υιός του Ανδρέα Παπανδρέου έρχεται να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων για να μπορέσει να κρατηθεί το κράτος.
Εμείς, δεν είμαστε αυτοί που πήραμε αυτά τα τελευταία επαχθή οικονομικά μέτρα εις βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Εσείς τα πήρατε, κύριε Υφυπουργέ, εσείς τα πήρατε της Κυβέρνησης, εσείς προκαλέσατε την οργή και την αγανάκτηση του απλού πολίτη.
Όμως, ταυτόχρονα δεν μιλήσατε για κανένα απολύτως αναπτυξιακό έργο. Βγέστε και πέστε από του Βήματος ποιο αναπτυξιακό έργο και ποια αναπτυξιακή προοπτική δίνετε στην οικονομία της χώρα για ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά. Κανένα απολύτως και αυτό είναι και το πρόβλημα.
Το πρόβλημα αυτό το εντοπίσατε και μόνοι σας γιατί βγήκατε και είπατε πριν από δύο μήνες ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα πετύχει, ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα υλοποιηθεί, ότι το πρόγραμμα σταθερότητας θα σας οδηγήσει στην ύφεση στο 0,3 και έρχεται χθες ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου και λέει ότι η ύφεση θα φτάσει στο μείον 4%. Εσείς οι ίδιοι αυτοαναιρείστε, κύριε Υπουργέ, δεν τα λέμε εμείς.
Ο αγαπητός Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευθυμίου είπε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ναι, αγαπητέ συνάδελφε, κύριε Ευθυμίου, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και δεν έχουμε όλοι και τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όμως, όλοι, κύριε Ευθυμίου από τη Μεταπολίτευση και μετά όλοι ευθυνόμαστε για να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια και να του πούμε την πραγματικότητα. Και εσείς που κυβερνήσαμε και εμείς που κυβερνήσαμε.
Εμείς είχαμε το πολιτικό σθένος να πάρουμε τις ευθύνες επάνω μας και το είπαμε και στην πρωτολογία μας όλοι οι ομιλητές -και εγώ προσωπικά και ο ίδιος ο Πρόεδρός μας ο Αντώνης ο Σαμαράς- ναι, με τις παραλείψεις μας, πράγματι κάναμε και λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις.
Εσείς δεν έχετε το πολιτικό σθένος, όμως, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πείτε τι ευθύνες έχετε όλα αυτά τα χρόνια επί είκοσι και πλέον συναπτά έτη που κυβερνήσατε τον τόπο. Όμως, με πολύ τακτ και με όλο το σεβασμό που έχω προς το θεσμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξής σας προχθές στην επίσκεψη του Προέδρου μας, είπε ότι και ο ίδιος ως μέλος κυβερνήσεων παλαιότερα, νοιώθει ότι έχει ευθύνες γι’ αυτό το κατάντημα της χώρας σήμερα. Εσείς μόνο δεν αναλογίζεστε και δεν αντιλαμβάνεστε τι τελικά γίνεται.
Ο κ. Ευθυμίου, βέβαια, είπε ότι η θέση της Κυβέρνησης εκφράστηκε σήμερα δια του κ. Ρέππα και είναι υπέρ του έργου. Βεβαίως, συμφωνούμε. Εμείς αυτό θέλουμε να ακούσουμε. Όμως, δεν ξέρω τι θα γίνει, κύριε συνάδελφε, Κοινοβουλευτικέ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αν αύριο κάνουμε μία επερώτηση και φέρουμε στη Βουλή στη θέση του κ. Ρέππα την κυρία Μπιρμπίλη. Να δούμε τι θέση θα έχει η κυρία Μπιρμπίλη.
(AS)
(PS)
Γιατί μέχρι στιγμής η κυρία Μπιρμπίλη δεν τοποθετήθηκε θετικά υπέρ του έργου, δεν τοποθετήθηκε αρνητικά -όπως ειπώθηκε- αλλά τουλάχιστον, από την τακτική της και τη συμπεριφορά της και στο Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αρνητική η θέση της για το έργο.
Μιλήσατε, ο κ. Ρέππας για λαίλαπα στη 5ετία της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ευθυμίου για καταστροφή, μιλήσατε για ελλείμματα, εκτινάξεις χρέους, δεν μας είπατε όμως, ποιος δυσφήμησε αυτό το επτάμηνο τη χώρα στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να την καταστήσει τρωτή στις ορέξεις των κερδοσκοπικών αγορών. Δεν το είπατε αυτό! Όταν κάποιος δυσφημίζει το ίδιο του το σπίτι, υπάρχει κανείς που θα τον εμπιστευτεί;
Κύριε Υπουργέ, θα ήταν καλό να αποφευχθεί κάποια στιγμή από την πλευρά της Κυβέρνησης η δαιμονοποίηση της περιόδου της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το καταλαβαίνουμε, είναι εύκολο άλλοθι, αλλά δεν είναι αληθείς οι διαστάσεις και το μέγεθος των προβλημάτων που ισχυρίζεστε ότι κληρονομήσατε. Ίσα-ίσα σε πάρα πολλές περιπτώσεις, κληρονομήσατε ώριμα έργα και έτοιμες μελέτες , τα οποία για αδιευκρίνιστους –και θα πω ειδικά για σας, σε καμία περίπτωση δεν σας αγγίζει- μικροπολιτικούς λόγους, επιλέξατε ή να τα σταματήσετε ή να τα επανασχεδιάσετε, έργα που η Νέα Δημοκρατία έφθασε σε επίπεδο ολοκλήρωσης και παράδοσης, εσείς αρνείσθε να τα συνεχίσετε ή δηλώνετε ότι θα επαναθεωρήσετε τη γενικότερη στρατηγική σας.
Αυτά είναι τακτικές άλλων εποχών. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν εκφράζουν τον κ. Ρέππα και δεν τιμούν ούτε το ήθος, αλλά ούτε και τα πρόσωπα μίας νέας πολιτικής εποχής, που θα έπρεπε να στηρίζεται σε άλλες αρχές και αξίες.
Το κράτος έχει συνέχεια, κύριε Υπουργέ και κατά την εναλλαγή των κυβερνήσεων, όπως κάθε φορά ο λαός ορίζει, τουλάχιστον τα έργα υποδομής θα έπρεπε να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται.
Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι θα αλλάξεις το ύψος ενός επιδόματος, με το οποίο δεν συμφωνείς και άλλο να πεις ότι θα αλλάξεις τη χάραξη ενός δρόμου ή τη διέλευση μιας σήραγγας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Σε κάθε περίπτωση θα επαναλάβω τη πάγια αντιπολιτευτική μας αρχή: Δεν καταλογίζουμε κακή βούληση, κύριε Υπουργέ, ή κακές προθέσεις. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι, οι οποίοι απεργάζονται καθημερινά σχέδια, για να προκαλέσουν κακό στους πολίτες. Ποτέ δεν διστάσαμε να προβούμε σε γενναία αυτοκριτική και να αναγνωρίσουμε τα σφάλματά μας. Επιπλέον, συναινετικά στεκόμαστε δίπλα σας, σε κάθε ευκαιρία και δηλώνουμε σε κάθε περίσταση, ότι σε έργα και υποδομές που θα στοχεύουν καθαρά, δίκαια και αποτελεσματικά στη στήριξη της ανάπτυξης, τη βελτίωση της οικονομίας και κυρίως τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, θα είμαστε σύμμαχοί σας.
Σε αυτό το συγκεκριμένο έργο, αν η σημερινή θέση σας εκφράζει συνολικά τη Κυβέρνηση και δεν έχουμε διαφορετικές απόψεις από την Υπουργό Περιβάλλοντος, τότε εμείς είμαστε δίπλα σας και συμφωνούμε, γιατί είναι ένα έργο αναπτυξιακό, ένα έργο που το οραματίστηκαν όλοι οι πρώην Πρωθυπουργοί, ένα έργο που η Νέα Δημοκρατία και ο Γιώργος ο Σουφλιάς το υλοποίησε στο μεγαλύτερο μέρος του και είναι ώρα, λοιπόν, να το τελειώσουμε. Δεν μπορούμε, όμως, να σιωπούμε μπροστά σε παλινωδίες, μπροστά σε αντιφατικές δηλώσεις και διγλωσσίες, μπροστά σε καθυστερήσεις, μπροστά σε αδικαιολόγητες χρονοτριβές.
Υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ «Να κάνουμε τη κρίση ευκαιρία» δηλώνει ο Πρωθυπουργός της χώρας. Φαντάζομαι ότι απευθύνεται σε όλους τους πολίτες αυτή η προτροπή. Ωστόσο, λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου σας, έχω την αίσθηση ότι εσείς είστε ένας από τους σίγουρους αποδέκτες αυτής της προτροπής του Πρωθυπουργού. Η ανάπτυξη της οικονομίας ως αντίδοτο στη συμπίεση και στη περιστολή που επιβάλλουν τα νέα μέτρα, επαφίεται κατά πολύ, κύριε Υπουργέ και στις δικές σας αποφάσεις. Ελπίζουμε οι αποφάσεις που θα λάβετε να μη διαψεύσουν τις προσδοκίες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Εμείς είχαμε το σθένος να αποκρατικοποιήσουμε την Ολυμπιακή, να αποκρατικοποιήσουμε τον ΟΛΠ και να προχωρήσουμε σε βήματα διαρθρωτικά. Εσείς μέχρι στιγμής δεν κάνατε βήματα. Προχωρήστε, λοιπόν στον ΟΣΕ, αυτό που πραγματικά οφείλετε να κάνετε και αυτό που τουλάχιστον και επίσημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε προέτρεψε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, τον κ. Χαλκίδη.
Ο κύριος Υπουργός, ο κ. Ρέππας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, ιδίως αυτές τις στιγμές ο λόγος μας πρέπει να είναι λόγος συνεκτικός και ουσιαστικός.
Στη Βουλή των Ελλήνων, τριακόσιοι Βουλευτές εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό. Οι τριακόσιοι Έλληνες Βουλευτές, δεν είναι ασφαλώς οι τριακόσιοι εξυπνότεροι Έλληνες, οι τριακόσιοι εντιμότεροι Έλληνες, οι τριακόσιοι ικανότεροι Έλληνες. Είναι οι τριακόσιοι Έλληνες, όμως, που αυτοί και μόνο αυτοί, έχουν το τεκμήριο νομιμοποίησης να μιλούν εξ ονόματος του ελληνικού λαού και να διαχειρίζονται με τις απόψεις τους και με τις πράξεις τους το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον της χώρας.
Δε νομίζω ότι στις συζητήσεις για κάποια προβλήματα επιτρέπεται να δίνουμε την εντύπωση ότι επιδιδόμαστε σε μία διεκδίκηση ψήφων. Πρέπει να διεκδικήσουμε το μέλλον της χώρας.
Οι Έλληνες Βουλευτές, καθένας με τις δικές του απόψεις –και αυτό είναι το μεγαλείο της Δημοκρατίας, άλλωστε αν δεν ήμασταν διαφορετικοί δεν θα άξιζε να είμαστε και περισσότεροι- έχουν πιστεύω στηρίξει τη δημοκρατία μας σ' αυτό τον κύκλο μετά το 1974 και πολλά είναι τα θετικά τα οποία αναβάθμισαν τη ζωή των πολιτών και το επίπεδο αναφοράς της χώρας. Ασφαλώς πολλά είναι και τα προβλήματα και τα ελλείμματα.
Καθένας όμως έχει τη πίστωσή του για τα θετικά και τη χρέωσή του για τα αρνητικά που τον αφορούν και αυτό αντανακλάται στη χώρα. Σήμερα, ο λόγος μας πρέπει να είναι μπροσθοβαρύς, λόγος ο οποίος να αφορά το πώς θα εφαρμόσουμε μία πολιτική πρόταση της Κυβέρνησης, προκειμένου να μη θυσιαστεί η χώρα. Για να φθάσουμε σ' αυτό το στόχο, ναι, οι Έλληνες πολίτες με ένα τρόπο που αναγνωρίζω ότι ίσως είναι και άνισος σε κάποιες περιπτώσεις, καλούνται αυτοί να υποβληθούν σε κάποιες θυσίες, για να μη θυσιαστεί τελικώς η χώρα.
Η πλαστή αφθονία, η οποία μας ξεγέλασε ή την υποδαυλίσαμε συνειδητά για αρκετά χρόνια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή ευθύνης.
Στο συγκεκριμένο τομέα, εμείς ασφαλώς αποτελούμε ένα Υπουργείο που συνιστά και μοχλό ανάπτυξης στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για να υπερβούμε την κρίση. Αυτό θα το επιχειρήσουμε αντιμετωπίζοντας και βάρη. Και είναι πολλά τα βάρη που προέρχονται από το παρελθόν.
Στα δημόσια έργα -στον τομέα αυτό, περιορίζομαι του Υπουργείου μας- έχουμε υποχρέωσεις προς τρίτους και δανειακά βάρη που ξεπερνούν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτές τις συνθήκες καλούμεθα, λοιπόν, να τρέξουμε και να αντιμετωπίσουμε σειρά προβλημάτων -όπως και το συγκεκριμένο το οποίο συζητούμε σήμερα για τη μερική εκτροπή του Άνω Ρου του Αχελώου ποταμού- και πρέπει να το κάνουμε επαναλαμβάνω με ευθύνη. Θα το κάνουμε με ευθύνη, αν αποδείξουμε στους πολίτες, ότι όπως όλοι οι πολίτες και εμείς πρώτα από όλους σεβόμαστε με ευλάβεια –θα έλεγα- την απόφαση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας, πρώτον.
Δεύτερον, αν πιστεύοντας στην πολιτική θέση μας, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα που έχουμε, ώστε να αναδείξουμε πως το δημόσιο, εθνικό συμφέρον η κοινωνική ανάγκη, η ζωτική κοινωνική ανάγκη μιας μεγάλης περιοχής της χώρας επιβάλλει την εξέλιξη ολοκλήρωσης αυτού του έργου, κινούμενοι με ένα τρόπο βεβαίως, ο οποίος προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, όταν συζητούμε το θέμα μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
Έτσι, ακριβώς, κινούμεθα. Σας είπα ότι αξιοποιούμε τον ενδιάμεσο χρόνο, προκειμένου να δούμε πώς θα περιφρουρήσουμε το κεκτημένο υποδομών που δημιουργήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή του Αχελώου, ώστε να μην απαξιωθεί και καταρρεύσει, στην περίπτωση -που εγώ πιστεύω ότι είναι η πιο πιθανή, γιατί είναι μεγάλη ζωτική ανάγκη και κάθε δικαστήριο την αντιλαμβάνεται- που χρειαστεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί αυτό το έργο.
Η θέση της Κυβέρνησης είναι σαφής και είναι συμπαγής. Η Υπουργός Περιβάλλοντος έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση, η οποία είναι θέση που αρμόζει σε έναν Υπουργό μιας ευνομούμενης πολιτείας.
Το Κοινοτικό Πλαίσιο επιβάλλει πράγματι την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων, ως προϋπόθεση για την εκτέλεση από εκεί πέρα οποιουδήποτε έργου.
Γνωρίζετε ότι υπάρχει αυτή η απόφαση και την ίδια ώρα μας καλείτε να προχωρήσουμε σε κάποιες εργασίες. Γνωρίζετε ότι έχει εμπλακεί το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στο οποίο έχουν τεθεί ερωτήματα και μας καλείτε να συνεχίσουμε τις εργασίες, ενώ το θέμα αυτό παραμένει ακόμα ανοικτό. Ταυτόχρονα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο εθνικό σχέδιο διαχείρισης υδάτων, μας καλείτε να προχωρήσουμε σε εργασίες.
Εμείς θα αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο. Και αν πράγματι όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρωθούν και μέσα στο 2010, εμείς πρώτοι θα είμαστε ευτυχείς και έχουμε προβλέψει ένα σημαντικό κονδύλι περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα διατεθεί για να ενισχυθούν οι υποδομές και να εξελιχθούν σε εκείνη την περιοχή.
(EP)
(2AS)
Κατά τα άλλα, ας κλείσω έτσι αυτή τη συζήτηση, γιατί περνάει και ο χρόνος, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε το λαό, αγαπητοί συνάδελφοι, όχι μόνο εμείς οι της Κυβέρνησης, αλλά όλοι μας εδώ μέσα. Ο λαός μας εξέλεξε. Θα πάμε με τους υποψήφιούς μας και εμείς στις εκλογές στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, όπως και εσείς θα στηρίξετε τους υποψήφιους, που πιστεύετε ότι ανταποκρίνονται στις αρχές και το πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζει τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.
Εμείς, όμως, είμαστε αυτοί που έχουμε το προνόμιο να έχουμε θεσπίσει την αιρετή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, την οποία η τότε αντιπολίτευση πολέμησε λυσσαλέα, αποχώρησε μάλιστα από τη Βουλή, δηλώνοντας ότι θα την καταργήσει και ευτυχώς δεν έγινε ποτέ. Είμαστε αυτοί, οι οποίοι τώρα προωθούμε την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση σε επίπεδο περιφέρειας με εκλεγμένο πλέον περιφερειάρχη.
Αυτό δείχνει πως η δημοκρατική ευαισθησία μας, η αρχή μας για την αποκέντρωση του ελληνικού κράτους, για την μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην ελληνική περιφέρεια δεν αποτελεί μια κούφια εξαγγελία, αλλά γίνεται πράξη και ο ελληνικός λαός αυτό πιστεύω αυτό το εκτιμά.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα. Όντας περαιωμένη η συζήτηση, κύριε Υπουργέ, ομολογώ ότι σήμερα κατάλαβα γιατί το Υπουργείο Μεταφορών λέγεται Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, από την επερώτηση αυτή. Είχα πει ότι ήταν Μεταφορών, αλλά μεταφορές χωρίς υποδομές και δίκτυα δεν υπάρχουν. Ο Αχελώος ήταν η αφορμή να καταλάβω ότι δεν ήταν Φαραωνικοί τίτλοι αλλά ουσίας.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 272312/2010 επίκαιρης επερώτησης 16 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την υλοποίηση των έργων μεταφοράς νερού από τον άνω Ρου του ποταμού Αχελώου.
Κύριοι Συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21.27’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τρίτη 4 Μαΐου 2010 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
PDF:
es20100503_1.pdf
TXT:
es100503_1.doc
Επιστροφή