ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΚΘ 11/12/2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΘ΄
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.05΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Α΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΓΡΗΓΟΡΗ ΝΙΩΤΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη, Βουλευτή Β΄ Αθηνών, τα εξής:
Η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος ζητεί την άμεση ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης που αφορά στην παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Λακωνίας διαμαρτύρεται για την πιλοτική εφαρμογή του 12ωρου στο Πυροσβεστικό Σώμα κ.λπ..
Οι Βουλευτές κ.κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Γεώργιος Μαυρίκος και η κ. Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία οι εργαζόμενοι στο Ξενοδοχείο «Ακτή Μεσογγής» Κέρκυρας ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους κ.λπ..
Ο Βουλευτής Έβρου κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Επαγγελματιών Σαμοθράκης ζητεί την εξαίρεση των επαγγελματιών της Σαμοθράκης από την υποχρεωτική υπαγωγή στον Ο.Α.Ε.Ε..
Ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ιωάννης Κουτσούκος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Νομού Ηλείας ζητεί να καταβληθεί επιδότηση σε κατηγορία σταφιδοπαραγωγών.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γεώργιος Παπαμανώλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Έπαρχος Μήλου ζητεί τη στελέχωση των μονάδων υγείας των νησιών των Δυτικών Κυκλάδων με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπόν προσωπικό.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Δημήτριος Κουσελάς κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί το χαρακτηρισμό του συνόλου των ορεινών τοπικών διαμερισμάτων και οικισμών της περιοχής του ως δυσπρόσιτων, για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων κατοικιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου 2009.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Κανονισμού της Βουλής)
1. Η με αριθμό 188/7-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Εμμανουήλ Μπεντενιώτη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη νομική στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων για αδικήματα στο πλαίσιο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους κ.λπ..
2. Η με αριθμό 185/7-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Καρασμάνη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με επίλυση των προβλημάτων των εποχικών δασοπυροσβεστών κ.λπ..
3. Η με αριθμό 212/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση της Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Βέρας Νικολαΐδου προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών, σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΝΑΤ κ.λπ..
4. Η με αριθμό 215/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την αναστολή λειτουργίας ασφαλιστικών εταιρειών κ.λπ..
5. Η με αριθμό 221/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Οικονομικών, σχετικά με την πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ, τη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων κ.λπ..
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Κανονισμού της Βουλής)
1. Η με αριθμό 201/7-12-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του 8ου Δημοτικού Καλαμάτας κ.λπ..
2. Η με αριθμό 213/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμου Κεδίκογλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την ολοκλήρωση της Μαρίνας Τουριστικών Σκαφών Σκύρου και του παλαιού Υδροθεραπευτηρίου Αιδηψού κ.λπ..
3. Η με αριθμό 213/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΡΚΑΤ κ.λπ..
4. . Η με αριθμό 214/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την απελευθέρωση συλληφθέντων στα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου κ.λπ..
5. Η με αριθμό 220/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ηρούς Διώτη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων Ελασσόνας κ.λπ..

(DP)
(GK)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση
ΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα προηγηθεί η δεύτερη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 202/14/7-12-2009 του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου Πακιστανού μετανάστη από την Αστυνομία.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου έχει ως εξής:
«Κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα στις 16 Οκτωβρίου 2009 ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου είπε, verbatim» -κατά λέξη, κύριε Παυλόπουλε- «ότι διαπίστωνε «την απαξίωση της ανθρωπιάς με φαινόμενα όπως τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός Πακιστανού μετανάστη από την Αστυνομία». Την επόμενη μέρα, 17 Οκτωβρίου, επισήμανα από το βήμα της Βουλής ότι μια τόσο βαριά αλλά και τόσο ατεκμηρίωτη κατηγορία στρεφόταν ευθέως εναντίον της Ελληνικής Αστυνομίας και της ίδια της χώρας και έπρεπε να υπάρξει αμέσως ανασκευή της. Ουδεμία όμως, τέτοια ανασκευή άλλαξε.
Έκτοτε, εξ όσων γνωρίζω, έχουν ολοκληρωθεί τόσον η ιατροδικαστική έκθεση όσο και οι εκθέσεις τοξικολογικής και ιστολογικής εξέτασης για το συμβάν.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
1. Εμμένει στην αρχική του θέση ότι η ΕΛ.ΑΣ. έδειρε μέχρι θανάτου τον Πακιστανό μετανάστη και, αν ναι, με ποια στοιχεία τεκμηριώνει μια τόσο βαριά καταγγελία.
2. Αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο αποκηρύσσει δημοσίως την εσφαλμένη καταγγελία του και ποιος ευθύνεται για την παραπληροφόρησή του;».
Θα απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μχάλης Χρυσοχοϊδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εδώ και δύο μήνες από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία αρχίζει και πάλι να παίζει ένα παιγνίδι συνδικαλιστικό έχοντας πάντα την ψευδαίσθηση ότι τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν ιδιοκτησία της –υπάρχει μία συνδικαλιστική εγρήγορση, δηλαδή- και ασκεί κριτική για ζητήματα τα οποία έχουν κριθεί ή κρίνονται ή είναι σε εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή από τις δικαστικές αρχές.
Η Νέα Δημοκρατία επανέρχεται, συνεπώς, μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του Κοινοβουλίου, σκαλίζει συνεχώς τα ίδια ζητήματα προκαλώντας την απορία, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί και τη νοημοσύνη και τη νοημοσύνη των πολιτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι το κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για τη διάλυση της Αστυνομίας, για τις δεκάδες καταδίκες της χώρας για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την επικράτηση της πλήρους αδράνειας στα Σώματα Ασφαλείας. Προφανώς ασκεί όλη αυτήν την αντιπολίτευση προσμένοντας μία πολιτική αναβάπτιση.
Εμείς –επειδή το καταγγελλόμενο αυτό περιστατικό σημειωτέον, κύριε Πρόεδρε, συνέβη προ των εκλογών, ο θάνατος μετανάστη συνέβη δύο ημέρες μετά τις εκλογές- από τις πρώτες ημέρες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητήσαμε την πλήρη διαλεύκανση του περιστατικού μέσω εισαγγελικής έρευνας και φυσικά να συνταχθεί ιατροδικαστικό πόρισμα.

(LM)
(1DP)
Αποδείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για την υπόθεση, απέναντι σε μία πρακτική συγκάλυψης που υπήρχε μέχρι τότε, με κακομεταχείριση μεταναστών, που αργότερα κάθε φορά τα παρακολουθούσαμε στο διαδίκτυο. Δεν αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία ότι η κριτική δεν αφορούσε μόνο ένα περιστατικό, αλλά ήταν μια συνολική κριτική στη συμπεριφορά της αστυνομίας επί των ημερών της. Αυτά τα φαινόμενα, αυτές τις ημέρες, κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ερευνώνται εξονυχιστικά, αποδίδονται ευθύνες μέχρι να εξαλειφθεί κάθε υπόνοια αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Η υπόθεση αυτή αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι δεν θα μείνουμε στα ημίμετρα του χθες, όπου ο έλεγχος κάθε υπόθεσης δημιουργούσε την αίσθηση της συγκάλυψης, της ενοχής και της αναποτελεσματικότητας του κράτους.
Είχαμε όλοι συνηθίσει σε μία αστυνομία που συγκαλύπτει, κρύβεται, δεν αντιδρά απέναντι στην αυθαιρεσία εντός και εκτός του Σώματός της, μια αστυνομία κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση ενός διαλυμένου και αναξιόπιστου κράτους.
Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση. Στο εξής καμία γκρίζα ζώνη καχυποψίας και αμφιβολίας για τη νομιμότητα των ενεργειών της αστυνομίας, καμία ανοχή στα περιστατικά αυθαιρεσίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όσοι βιαιοπραγούν, όσοι ασκούν παράνομη βία σε βάρος πολιτών θα πηγαίνουν στο σπίτι τους.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έκανα μία ερώτηση και απάντηση δεν πήρα. Ακούσατε την έκθεση ιδεών του κυρίου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Προς εσάς και προς το Σώμα επαναφέρω στη μνήμη αυτό το οποίο συνέβη από αυτό εδώ το Βήμα στις 16 Οκτωβρίου.
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, στην πρώτη ουσιαστικά εμφάνισή του στη Βουλή, είπε κάτι πολύ σοβαρό για την αστυνομία και για τον τόπο. Είπε από αυτό το Βήμα, σίγουρα εν αγνοία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη –φαίνεται καθαρά το πράγμα- ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε δείρει μέχρι θανάτου ένα μετανάστη, κάτι το οποίο φυσικά δεν έχει γίνει και κάτι το οποίο δεν έχει γίνει και ποτέ.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας λέει κάτι τέτοιο σε μια εποχή όπου το μεταναστευτικό βρίσκεται σε αυτή την έξαρση και όταν ψάχνουν στο εξωτερικό την κάθε ευκαιρία να δυσφημήσουν την Ελλάδα, πόσο σοβαρό είναι το ολίσθημα του Πρωθυπουργού.
Ζήτησα την επομένη από αυτό το Βήμα να ανασκευάσει, γιατί δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Δεν έγινε. Ήρθε ο κύριος Υπουργός τότε και είπε ότι ερευνάται το θέμα για να καλύψει τον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε κάνει αυτή τη γκάφα. Και το θέμα είναι ότι πέρασε τόσος καιρός. Τελείωσε η ιατροδικαστική έκθεση, τελείωσε η ιστολογική εξέταση, τελείωσε η τοξικολογική εξέταση. Τα έχει τα αποτελέσματα ο κύριος Υπουργός και δεν μας λέει τι συνέβη.
Μας είπε για την αστυνομία τόσα, πόσο φροντίζει την αστυνομία, πόσο οργανώνει την αστυνομία. Έτσι οργανώνει την αστυνομία; Με το να μην ανασκευάζει εδώ μία ψευδή –εν αγνοία του Πρωθυπουργού φυσικά- ας χρησιμοποιήσω τη λέξη ανακριβή καταγγελία κατά της Ελληνικής Αστυνομίας; Αυτή είναι η προστασία; Περιμένω την απάντηση. Ναι ή όχι; Αληθεύει αυτό που είπε ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ; Εάν δεν αληθεύει, χρειάζεται να πει ένα συγνώμη στην Ελληνική Αστυνομία και στο Κοινοβούλιο.
Τα υπόλοιπα τα οποία ελέχθησαν, ξέρει ο κύριος Υπουργός ότι είναι παιχνίδι επικοινωνιακό το οποίο το συνηθίζει. Το βλέπουμε άλλωστε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Το ποια αστυνομία βρήκε το γνωρίζει εκείνος, γιατί βέβαια δεν την αναδιοργάνωσε σε ενάμισι με δύο μήνες. Είναι η αστυνομία εκείνη η οποία έκανε τη δουλειά της μια χαρά τον περισσότερο καιρό. Είχε και τα λάθη της, αλλά είχε τόσες επιτυχίες, τις οποίες τώρα σιγά-σιγά απολαμβάνει και αυτή η Κυβέρνηση και ο συγκεκριμένος Υπουργός και στα θέματα της τρομοκρατίας που μας έλεγε ότι είχαν κλείσει οι φάκελοι της τρομοκρατίας, αλλά η αστυνομία έκανε τη δουλειά της και φαίνεται από τους «Πυρήνες της Φωτιάς», φαίνεται γενικά από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και εν πάση περιπτώσει, μην ασχολείται πολύ με τις συγκρίσεις και με το θέμα της προστασίας των ανθρώπων.
(AD)

(1LM)
Πρώτα-πρώτα, δεν μπορεί να βγάζει κανείς συμπεράσματα τόσο γρήγορα, η έπαρση δεν βοηθά κανέναν. Και το κυριότερο, αφού είπε όλα αυτά που είπε, θέλω να του θυμίσω ξανά ενόψει και των ημερών που συνέβησαν, ότι η Αστυνομία έκανε τη δουλειά της όταν έπρεπε να την κάνει, προστατεύοντας τον άνθρωπο και, εν πάση περιπτώσει, την έκανε τότε χύνοντας το δικό της αίμα. Και δεν είχαμε ούτε ξυλοδαρμένο Πρύτανη που παραιτήθηκε ούτε μία μηχανή –ερευνάται το θέμα- να πέφτει πάνω σε απλούς πολίτες και να είναι η γυναίκα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση μέσα στο νοσοκομείο!
Εγώ ζητώ από οποιονδήποτε, είτε μέσα στο Κοινοβούλιο, είτε και απ’ αυτούς που μας ακούν και μας βλέπουν, να καταλάβει τι θα συνέβαινε αν επί των ημερών μου εκείνο το Δεκέμβρη είχε συμβεί έστω και ένα από τα δύο περιστατικά τα οποία συνέβησαν αυτές τις ημέρες. Αυτό το λέω για να ξέρουμε για ποια Αστυνομία μιλάμε.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Σας έχω πει ξανά, κύριε Παυλόπουλε, ότι όταν μιλάτε για τα θέματα τάξης και ασφάλειας, καλό είναι η πρώτη σας λέξη να είναι «συγγνώμη» στον ελληνικό λαό, γιατί διαλύσατε τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί αφήσατε το φόβο, την ξενοφοβία, το ρατσισμό, την εγκληματικότητα, το οργανωμένο έγκλημα να κυριαρχήσει στη χώρα, γιατί δυστυχώς κυριάρχησε η δύναμη της αδράνειας και της διάλυσης, όπως έγινε παντού, σ’ όλες τις υπηρεσίες της χώρας και σ’ όλες τις δημόσιες λειτουργίες της χώρας.
Αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε «συγγνώμη», δεν πειράζει. Εγώ θέλω να σας θυμίσω ορισμένα πράγματα…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Πρωθυπουργό να πείτε…
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): …και θα παρακαλέσω πολύ, όταν έρθετε ξανά στην Αίθουσα να συζητήσουμε, να κουβεντιάσουμε εδώ μέσα μήπως και βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα.
Κοιτάξτε, επικαλείσθε τον Πρωθυπουργό ότι είπε για τον Πακιστανό ο οποίος εδάρη μέχρι θανάτου.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Από την Αστυνομία!
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ναι. Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι είχαμε δεκάδες τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια των ημερών σας.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά είναι ψέματα, κύριε Υπουργέ.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Αφού με προκαλείτε, θα σας πω τώρα, λοιπόν.
Στις 21-12-2004, σε βασανιστήρια, είχαμε ξεγύμνωμα, φάλαγγα, εικονικές εκτελέσεις, απειλές με όπλο και άγριο ξύλο σε σαράντα Αφγανούς μετανάστες.
Εμείς, κύριε Παυλόπουλε, πριν από λίγες ημέρες πρώτοι στην Ευρώπη…
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε κάτι. Σ’ αυτό θα μας απαντήσετε; Από την Αστυνομία, κύριε Υπουργέ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, να αφήσουμε τον κύριο Υπουργό, ο οποίος άλλωστε καταθέτει και στοιχεία και πρέπει να τον ακούσουμε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Μάλιστα, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δώσαμε άσυλο σε δεκαέξι Ιρανούς πρόσφυγες Μουτζαχεντίν, για να τους προστατεύσουμε σε ανθρωπιστική βάση. Σε λίγες μέρες αλλάζουμε την πολιτική ασύλου της χώρας και θα τρίβετε τα μάτια σας!
Στις 8 Μαΐου 2006, έγινε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με επεισόδια, με αθρόες προσαγωγές, με κακοποίηση διαδηλωτών. Ξυλοκοπήθηκαν και τραυματίστηκαν φοιτητές και εκπαιδευτικοί.
Στις 24 Ιουνίου του 2006, είχαμε ένα βίντεο ντροπής στην Ομόνοια, όπου κακοποιούν αστυνομικοί δύο αλλοδαπούς μετανάστες και τα κατορθώματά τους καταγράφονται σε κινητό τηλέφωνο.
Στις 5 Νοεμβρίου του 2006, αστυνομικοί του Α.Τ. Ομόνοιας κακοποιούν και βρίζουν χυδαία δύο μετανάστες από τη Γεωργία.
Στις 17 Νοεμβρίου του 2006, ο Κύπριος φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου ξυλοκοπείται από οκτώ αστυνομικούς αγρίως, υπόθεση γνωστή ως «ζαρντινιέρα».
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πακιστανός τι έγινε; Σκοτώθηκε από την Αστυνομία, ναι ή όχι;
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Στις 20 Νοεμβρίου του 2006, μετανάστης από το Μαγκρέμπ προσάγεται στο Α.Τ. Ομονοίας, κρατείται μέχρι 21 Νοεμβρίου και επιστρέφει με σημάδια κακοποίησης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Θα μπορούσα να σας πω πάρα πολλά. Αυτά είναι τα κατορθώματά σας. Η αστυνομική βία και η αυθαιρεσία κυριάρχησαν υπό τα όμματά σας και στη συνέχεια κυριάρχησε η αδράνεια, η ανεξέλεγκτη βία στη χώρα. Στη συνέχεια, κύριε Παυλόπουλε, κυριάρχησαν φαινόμενα τα οποία δεν τιμούν μια φιλειρηνική και φιλήσυχη χώρα και μία κοινωνία, όπως ήταν η Ελλάδα.
Προτείνω, λοιπόν, να συνεννοηθούμε επιτέλους για το τι θέλουμε να κάνουμε. Εγώ πιστεύω ότι δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Σύνταγμα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη υπόσταση, ξεκινώντας από τον πιο φτωχό συμπολίτη μας ανεξάρτητα σε ποια εθνικότητα ανήκει, μέχρι τον πιο πλούσιο. Κατά δεύτερον, πρέπει να πούμε «τέλος» στην ανομία. Η ανομία πλήττει την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, τη φτώχεια και την ανεργία. Και εμείς θα την πολεμήσουμε!
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

(1AD)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επόμενη είναι η με αριθμό 219/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Θεοδώρου Δρίτσα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας στις κινητοποιήσεις κατά τις μέρες μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Δρίτσα έχει ως εξής:
«Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» έγινε πράξη τις μέρες μνήμης του δολοφονημένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. «Μηδενική ανοχή» σημαίνει αναστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών, ακύρωση νόμου και περιοριστική άρθρων του Συντάγματος χάριν του … «στόχου»; Προτίθεται να τεκμηριώσει με στοιχεία τη δημοκρατική νομιμότητα των δράσεων της Αστυνομίας τις μέρες αυτές;
2. Θα συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική απέναντι σε μελλοντικές κοινωνικές, εργατικές και λαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και θα αντιμετωπίζεται ιδίως η νεολαία ως «ύποπτη» κοινωνική κατηγορία;».



Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης έχει το λόγο για τρία λεπτά για να απαντήσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δύο μήνες ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την εντολή να κυβερνήσουμε τον τόπο. Και η εντολή δεν ήταν να υπηρετήσουμε διαχειριστικές πολιτικές που θα συνέχιζαν μια απαξιωτική πορεία της χώρας προς το μέλλον, αλλά ήταν εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Και θέλω να σας πω με κάθε βεβαιότητα, με πίστη και αφοσίωση στο Πρόγραμμά μας, στις αρχές μας και στις αξίες μας, με ευθύνη απέναντι στο λαό, το έθνος και την πατρίδα ότι θα την αλλάξουμε την Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα ενοχικό σύνδρομο απέναντι σε κανέναν ούτε απέναντι σε μύθους οι οποίοι καλλιεργούνται από ορισμένους.
Και θέλω να είμαστε πολύ σαφείς σ’ αυτό. Πριν από λίγες μέρες, υπήρχε η εκδήλωση για την τιμή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πέρυσι η Αθήνα καταστράφηκε.
Θα σας παρακαλέσω πολύ, κύριοι συνάδελφοι –όλες τις πτέρυγες της Βουλής- να κάνετε μια έρευνα –εγώ θα τη φέρω στη συζήτηση του Προϋπολογισμού- για να δείτε πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν μ’ αυτές τις καταστροφές. Ξενοδοχείο εδώ δίπλα μας, στην Πανεπιστημίου, απέλυσε σαράντα καθαρίστριες, αλλά ουδείς ασχολήθηκε τότε μ’ αυτό το θέμα. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις θέσεις τους. Είχαμε 25% ανεργία στο χώρο της εστίασης και του τουρισμού στο κέντρο της Αθήνας. Υπήρξε μια μεγάλη, μια τεράστια ζημιά!
Επιπλέον, είχαμε βία την οποία προσπάθησαν ορισμένοι να αξιοποιήσουν και να επιβάλλουν με αφορμή ένα θλιβερό γεγονός για το οποίο μιλήσαμε και προηγούμενα με τον κ. Παυλόπουλο.
Κάποιοι, λοιπόν, ετοίμαζαν πάλι τη «Νύχτα των Κρυστάλλων». Φαντάζομαι ότι θα θυμάστε ιστορικά τη «Νύχτα των Κρυστάλλων», κατά την οποία οι ναζιστικές δυνάμεις έσπασαν –αυτή ήταν η πρώτη καταστροφή που έγινε- τότε όλα τα καταστήματα των Εβραίων.
Δεν είμαστε εδώ, λοιπόν για να υφιστάμεθα τέτοιες νύχτες. Είμαστε εδώ για δυο λόγους. Θα το επαναλάβω και πάλι. Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ανθρώπινη υπόσταση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που έχουμε κάνει επανειλημμένως.
Είμαστε η Κυβέρνηση που πριν από λίγες μέρες ανακοινώσαμε την ίδρυση υπηρεσίας που είναι από τις μοναδικές στην Ευρώπη, κύριοι συνάδελφοι, για την αστυνομική αυθαιρεσία και την αστυνομική βία. Κλείσαμε «στρατόπεδα-κολαστήρια» για μετανάστες. Με προσωπική μου εντολή απελευθερώθηκαν χιλιάδες μετανάστες από τα κρατητήρια. Δώσαμε δικαίωμα στη δεύτερη γενιά των μεταναστών να παραμένουν στην Ελλάδα και να μην υφίστανται απομακρύνσεις και διώξεις. Ετοιμάζουμε μια υπηρεσία ασύλου -την καλύτερη στην Ευρώπη- όπως και πολλά άλλα πράγματα που θα δείχνουν ότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι σέβονται την ανθρώπινη υπόσταση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε την Ελλάδα στο φόβο, στη ξενοφοβία, στην ανασφάλεια και στη συντήρηση. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για μια Ελλάδα που θα είναι ασφαλής, για πολίτες που θα αισθάνονται σίγουροι. Διότι όταν ο πολίτης δεν νιώθει σίγουρος και ασφαλής, τότε κάθε μέρα γίνεται πιο συντηρητικός και άρα κάνει κακές επιλογές. Αυτή την πολιτική, λοιπόν, θα συνεχίσουμε.
Και θέλω να πω ότι αυτή την πολιτική θα τη συνεχίσουμε στη βάση της προσήλωσης στο Σύνταγμα, στις μεγάλες, οικουμενικές και πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατικής παράταξης και τους νόμους.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(NP)



(1KO)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Θεόδωρος Δρίτσας έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, «έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε»! Είναι ανησυχητικό ότι αυτά που λέτε τα πιστεύετε βαθιά. Αυτό μας ανησυχεί. Διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» δεν είναι δυνατόν να είναι αρχή ενός δημοκρατικού κράτους. Επιχειρείτε να πείστε την κοινή γνώμη ότι οι ενέργειές σας ήταν νόμιμες -ε, δεν ήταν! - και ότι ήταν αποτελεσματικές. Ανέμους σπείρατε και δεν ξέρω πώς θα το εκτιμήσετε αυτό. Σήμερα μας μιλάτε για τη «νύχτα των κρυστάλλων», για θέσεις εργασίας που χάνονται.
Είναι πρόκληση αυτό, κύριε Υπουργέ, δηλαδή να αναφέρεστε στην ανεργία, μπροστά στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία εξαιτίας πολιτικών για τις οποίες ευθύνεται και η παράταξή σας.
Κύριε Υπουργέ, θα σας αναφέρω πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Οι ενέργειές σας για τις μαζικές προσαγωγές στηρίζονται σε κάποια προεδρικά διατάγματα του 1991, τα οποία ούτε αυτό που κάνατε λένε, αλλά και που ευθέως ο Συνήγορος του Πολίτη έχει γνωμοδοτήσει από το 2003 ότι αυτά δεν μπορούν να εφαρμόζονται με τον τρόπο αυτό και από προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη δική σας.
Έχει πει ότι προληπτικές προσαγωγές, χωρίς εξατομικευμένες κάθε φορά και για κάθε προσαγόμενο άτομο υπόνοιες τέλεσης κάποιου εγκλήματος –«τέλεσης» όχι πιθανότητας να τελέσει- είναι απολύτως παράνομες και αντισυνταγματικές, ενώ οι αξιωματικοί που προβαίνουν σε αυτές και όσοι διατηρούν μια τέτοια –έστω ολιγόωρη- κράτηση διαπράττουν το έγκλημα της παράνομης κατακράτησης.
Αυτά είναι πόρισμα του Ιουνίου του 2003 του Συνηγόρου του Πολίτη με τίτλο «Νόμιμες προϋποθέσεις προσαγωγών και αστυνομικών ερευνών», το οποίο σας λέει και στον τότε Υπουργό και σε όλους τους επόμενους Υπουργούς ότι, αν θέλετε, αλλάξτε τη νομοθεσία και καταργείστε το Σύνταγμα. Με προεδρικά διατάγματα δεν μπορείτε να ισχυροποιείτε, να κουρελιάζετε το Σύνταγμα και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και των ελευθεριών και να προχωράτε σε αυτές τις ενέργειες. Το παιδομάζωμα των προληπτικών προσαγωγών ήταν έξω από κάθε νομιμότητα. Πρέπει να εξηγήσετε σε ποια νόμιμη διαδικασία στηρίξατε αυτές τις επιλογές σας.
Έρχομαι τώρα στο σόου του ΡΕΣΑΛΤΟ. Εγώ άκουγα από το ραδιόφωνο όλες τις πληροφορίες, ενώ η έρευνα συνεχιζόταν. Τα κανάλια είχαν ήδη όλες τις πληροφορίες και ενώ άνθρωποι – μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου ζητούσαν τον Εισαγγελέα, τους συνέλαβαν και τους προσήγαγαν στη Γ.Α.Δ.Α. Το ξέρετε αυτό.
Εν συνεχεία, στο Δημαρχείο, ενώ ο Δήμαρχος δεν έδινε την άδεια και έπρεπε να είχατε την άδεια του δημάρχου, για να μπείτε –το ξέρετε και αυτό, ότι δηλαδή ήσασταν από το νόμο υποχρεωμένοι να έχετε την άδεια του Δημάρχου- μπήκατε, παρά το γεγονός ότι η παριστάμενη εκεί Εισαγγελέας ηρνείτο να δώσει την έγκρισή της. Πείτε μου με ποια αιτιολογικά στοιχεία εκδόθηκε εισαγγελική παραγγελία γι’ αυτήν την φοβερή έρευνα στο πολιτικό στέκι ΡΕΣΑΛΤΟ; Ό,τι και να βρήκατε εκεί, μπορούσατε να το είχατε ερευνήσει μέρες πριν, αν είχατε πληροφορίες. Μπορούσατε να είχατε τεκμηριώσει όλες αυτές τις ενέργειες με το νόμιμο τρόπο. Δεν μπαίνω στην ουσία. Μπαίνω στο ότι δεν τηρήσατε καμία νομιμότητα.
Το ίδιο κάνατε και στα Χανιά, στη Βέροια, στο Ηράκλειο, στις «πιτζάμες» της Θεσσαλονίκης, στην έφοδο των δικυκλιστών και στο βαρύτατο τραυματισμό της αγωνίστριας του αντιδικτατορικού αγώνα, της κυρίας Κουτσουμπού. Το ίδιο έγινε με τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς, το ίδιο με όλους τους χειρισμούς με το άσυλο, όπου προχθές απαγορεύσατε προσυγκέντρωση στα Προπύλαια προς αυτήν την κατεύθυνση.
(XF)




(1NP)
Κύριε Υπουργέ, η φωνή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πράγματι νηφάλια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, συντομεύετε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είναι σταθερά δυνατή φωνή, με ντοκουμέντα υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών. Όλα αυτά στις μέρες σας παραβιάζονται. Τα δικαιώματα δεν είναι μεταπολιτευτικός μύθος, είναι παρακαταθήκη μιας άλλης εξέγερσης, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και είναι καλύτερα να σεβαστείτε ένα θρύλο της δικής σας παράταξης τον Αντώνη Καρρά, που σας άφησε μία πολύ σαφή, εμπεριστατωμένη και δίκαιη κριτική.
Κύριε Υπουργέ, απαντήστε σε ποια νομιμότητα στηρίζεστε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πολύ και για την προτίμηση να συζητήσουμε και αυτή την ερώτηση μαζί για να μπορώ να ολοκληρώσω, γιατί πρέπει να φύγω εκτός Αθηνών.
Κύριε συνάδελφε, με πολύ σεβασμό θέλω να σας πω ότι διακατέχεστε από σύγχυση. Λέτε, συλλάβατε, κάνατε, ράνατε! Ποιος τους συνέλαβε; Εγώ συνέλαβα; Πού απευθύνεστε; Στον Υπουργό ότι συλλαμβάνει; Έχετε σύγχυση.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Εντολές δίνετε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Τι εντολές; Δίνει ο Υπουργός εντολές για συλλήψεις; Ο Υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης δίνει εντολές για συλλήψεις; Σοβαρολογείτε; Μήπως έχετε σύγχυση με πολύ σεβασμό, επαναλαμβάνω, και στο πρόσωπό σας και στην παράταξή σας; Αλήθεια σας λέω. Ο Υπουργός μιας δημοκρατικής κυβέρνησης δίνει εντολές να συλληφθούν κάποιοι; Σοβαρολογείτε;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Είναι προσωπική επίθεση, δεν είναι πολιτική. Προστατεύστε με, κύριε Πρόεδρε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν κάνουμε καμία προσωπική επίθεση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εάν υπάρχει προσωπικό ζήτημα, μπορείτε να πάρετε το λόγο μετά, κύριε συνάδελφε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εγώ δεν ήρθα να κάνω κανένα προσωπικό ζήτημα εδώ. Αλλά δεν μπορώ να αφήνω αναπάντητες αιχμές, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.
Μου αποδίδετε συλλήψεις. Σε μένα; Στον Υπουργό μιας δημοκρατικής κυβέρνησης;
Επίσης, λέτε για τους Εισαγγελείς. Οι Εισαγγελείς παίρνουν εντολή από την Κυβέρνηση;
Τρίτον, λέτε ότι δεν υπήρχαν Εισαγγελείς. Αυτό είναι ψεύδος! Είναι ψεύδος, κύριε συνάδελφε.
Τέταρτον, για όνομα του Θεού! Γιατί είστε τόσο υποκριτές; Γιατί είστε τόσο δίγλωσσοι;
Λέτε, λοιπόν, ότι η Αστυνομία δεν άφησε προχθές να μπουν τα παιδιά, όσοι ήθελαν, στα Προπύλαια. Γιατί, κύριε συνάδελφε; Ξέρετε γιατί έγινε αυτό. Υπάρχει έγγραφο -θα σας το στείλω- των Αντιπρυτάνεων, του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών –και είναι εδώ η κυρία Υπουργός Παιδείας- το οποίο λέει «παρακαλούμε να φυλάξετε τους δρόμους Ρήγα Φεραίου, Πανεπιστημίου κ.λπ.». Η Αστυνομία φταίει γι’ αυτό;
Όταν ο κ. Κίττας, ο Πρύτανης –περαστικά του, καλά να είναι ο άνθρωπος, ο οποίος παραιτήθηκε- χτυπήθηκε από κάποιον, εσείς κάνετε κριτική γιατί χτυπήθηκε. Όταν συλλαμβάνονται αυτοί, οι οποίοι ενδεχομένως να είναι υπεύθυνοι για την επίθεση του κυρίου Κίττα, τότε υπάρχει αστυνομοκρατία, η σιδηρόφρακτη δημοκρατία και τέτοιες ανοησίες. Για όνομα του Θεού, ας συνεννοηθούμε μεταξύ μας! Πείτε μας τι θέλετε επιτέλους!
Εδώ πέρα φαίνεται καθαρά ότι ορισμένες ομάδες -και επαναλαμβάνω, είμαι ο τελευταίος και δεν θα υπάρξω ποτέ, που θα ενοχοποιήσω χώρους ή θα αποδώσω κακές προθέσεις, κάθε άλλο, σε οποιοδήποτε κόμμα, σε οποιοδήποτε χώρο, σε οποιαδήποτε φοιτητική νεολαία, σε οποιαδήποτε παράταξη- ορισμένοι οπαδοί της βίας, ήθελαν να καταστρέψουν και να προβοκάρουν τη διαδήλωση της νέας γενιάς. Και όσοι συμμερίζονται τις αγωνίες -και εσείς πιστεύω ότι τις συμμερίζεστε- όσοι αγωνίζονται για προοπτικές της νέας γενιάς, θα έπρεπε να είναι δίπλα σε μία συλλογική προσπάθεια να απομονώσουμε τη βία.
Για μερικούς όταν η Αστυνομία κάνει τη δουλειά της, τότε εκφράζει αυτή τη δημοκρατία, τη σιδηρόφρακτη και διάφορες άλλες ανοησίες. Όταν δείχνει ανοχή, κατηγορείτε για προβοκάτσια και συνέργεια με την ανομία. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε επιτέλους!
Οι ενέργειες, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, με πολύ πάλι σεβασμό σας λέω, ότι ήταν νόμιμες. Αυτή είναι η δική μας η άποψη. Υπηρετούμε το Σύνταγμα της χώρας. Υπηρετούμε τους νόμους της χώρας. Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Δεν έγινε τίποτε έξω και πέρα από τη νομιμότητα.

(GM)
1XF
Παρακαλώ πολύ, λοιπόν, ολοκληρώνοντας να συνεννοηθούμε πάνω σε ορισμένες βασικές αρχές, ότι δεν θέλουμε βία στον τόπο μας, ότι πρέπει να την καταπολεμήσουμε τη βία, γιατί η βία στρέφεται ενάντια στη δημοκρατία, στρέφεται ενάντια στην κοινωνική συνοχή.
Παρακαλώ πολύ απευθυνθείτε στην Ένωση Ξενοδόχων Αττικής, απευθυνθείτε στην Ομοσπονδία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής και ρωτείστε λίγο για να δείτε πόσες θέσεις χάθηκαν, από τι χάθηκαν αυτές οι θέσεις και αν συμφωνούμε ότι χάθηκαν από τη βία, τότε ας παλέψουμε όλοι μαζί να την καταπολεμήσουμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Δρίτσα, επιμένετε ότι υπάρχει προσωπικό θέμα;
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επιμένω!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κατά την εκτίμησή μου δεν υπάρχει προσωπικό θέμα, αλλά αν θέλετε μπορείτε για ένα λεπτό να εκθέσετε τους λόγους.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να στερήσω χρόνο από συναδέλφους και γι’ αυτό σταματώ εδώ. Απλώς θέλω να καταθέσω τη διαμαρτυρία μου, ότι σε μία κατά τη γνώμη μου τεκμηριωμένη έγκληση προς τον κύριο Υπουργό να μας δώσει στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη νομιμότητα των ενεργειών του, απάντησε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς επί προσωπικού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Έδρα δεν αντελήφθη υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, δεν υπάρχει προσωπικό θέμα. Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν δέχομαι τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς, ότι εγώ κάνω υβριστικούς χαρακτηρισμούς και να μου αποδίδετε ενέργειες οι οποίες δεν αρμόζουν στην δική μου διαδρομή.
Κάνετε λάθος, κύριε συνάδελφε, να ασκείτε τέτοιου είδους αντιπολίτευση. Λυπάμαι πάρα πολύ!
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για μία δημοκρατική νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από μύθους, απαλλαγμένη από βία και ανομία. Θέλουμε μία δημοκρατική Ελλάδα με δικαιώματα και υποχρεώσεις και συμμετοχή όλων των πολιτών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα προταχθεί, γιατί απευθύνεται προς τον Πρωθυπουργό, η με αριθμό 203/15/8-12-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το πανεπιστημιακό άσυλο κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
είναι φανερό ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί σε «εργαλείο» αποδόμησης των ίδιων των αξιών για την προστασία των οποίων καθιερώθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο, επικαλούμενα το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του έχοντας συνήθως καλυμμένο το πρόσωπο βιαιοπραγώντας και καταστρέφοντας. Την περασμένη Κυριακή ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε βιαίως στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ο Πρύτανης δέχθηκε χτύπημα στο κεφάλι από άγνωστο. Πρόσφατα άλλωστε καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους κατά τη διάρκεια μαθήματος. Και άλλα παρόμοια γεγονότα επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ανεμπόδιστα η λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:
Θα διατηρήσετε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο με τα δεδομένα εγγενή προβλήματα;»
Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πανεπιστημιακό άσυλο στη χώρα μας έχει έναν ισχυρό συμβολισμό. Έχει ένα συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο. Η προσβολή και η καταπάτηση του ασύλου από επαγγελματίες της βίας αλλά και από πρακτικές οι οποίες θέλουν να ορίσουν με τον δικό τους τρόπο και με τα δικά τους κριτήρια τον τρόπο που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο ή τα τεχνολογικά ιδρύματα δεν είναι αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας, δεν είναι αποδεκτές από τη νεολαία μας.
Δεν θα είμαστε μία ανεύθυνη Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα πράγματα. Υπάρχει πράγματι ευθύνη. Θα ξαναδώσουμε στο άσυλο το αληθινό του περιεχόμενο, που είναι η περιφρούρηση του ελεύθερου και ανοιχτού πανεπιστημίου, του πανεπιστημίου των πολλών και της γνώσης και όχι του πανεπιστημίου των λίγων και του σκοταδισμού.
SX
(1GM)
Το θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές. Δεν θα το αλλάξουμε. Θα στηρίξουμε, όμως, τις πανεπιστημιακές αρχές, ώστε να το εφαρμόσουμε. Και σαφώς υπάρχει τρόπος να το εφαρμόσουμε.
Υπάρχουν τρεις βασικές αρχές, στις οποίες υπάρχει κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Πάνω σε αυτές τις αρχές πρέπει όλοι και να κριθούμε και να λογοδοτήσουμε.
Το πρώτο είναι ότι δεν υπάρχει καμία αποδοχή και καμία ανοχή στην καταστροφή μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, καταστροφή την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του. Ούτε ένα βιβλίο ούτε ένας υπολογιστής ούτε ένα θρανίο δεν μπορεί να καταστραφεί. Κι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό.
Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι αποδεκτή η διακοπή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Ούτε ένα μάθημα ούτε μία διάλεξη ούτε μία εκφορά λόγου δεν μπορεί να διακοπεί.
Το τρίτο -και σημαντικό- που θέλω να τονίσω ως Υπουργός Παιδείας είναι ότι η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και η έρευνα, δεν είναι διαπραγματεύσιμα, διότι από το πόσα και τι μαθήματα κάνουν τα παιδιά μας, εξαρτάται η επιστημονική επάρκεια και το επιστημονικό ήθος. Αυτά, λοιπόν, είναι αδιαπραγμάτευτα.
Η Δημοκρατία έχει κανόνες και όρους οι οποίοι δεν τηρήθηκαν επί πολλά χρόνια. Όταν οι κανόνες και οι όροι τηρούνται, τότε υπάρχει αποτέλεσμα. Και θέλω να κάνω σαφές πως όταν παραβλέπονται οι κανόνες, δεν φταίει η Δημοκρατία. Φταίνε αυτοί που δεν μπορούν ή αυτοί που δεν θέλουν ή αυτοί που αρνούνται να την υπηρετήσουν.
Εμείς και ως Αντιπολίτευση ήμασταν σαφείς. Και ως Κυβέρνηση είμαστε σαφείς. Θα υπηρετήσουμε αυτές τις αρχές της Δημοκρατίας με αποφασιστικότητα και σθένος. Να κάνω, όμως, σαφές το εξής: Δημοκρατία και φόβος δεν συνυπάρχουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κυρία Υπουργέ, η συζήτηση που έγινε πριν από δύο λεπτά εδώ ανάμεσα στον αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και του συναδέλφου, θα μπορούσε να γίνει σε ένα αμφιθέατρο;
Άρα, λοιπόν, έχουμε απαγόρευση του οτιδήποτε ενοχλεί τους αντεξουσιαστές. Έχει σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Εκεί επιτρέπεται μόνο η διακίνηση των ιδεών που τους εξυπηρετεί, τους βολεύει και τους υποθάλπει.
Αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι Δημοκρατία. Πρέπει, λοιπόν, κάτι να κάνουμε.
Έχω δικά σας κείμενα και δικές σας θέσεις. Λέτε, λοιπόν, σε μία από τις δικές σας τοποθετήσεις, ότι αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών, διότι υπάρχουν μειοψηφίες -και εξωπανεπιστημιακές πολλές φορές- οι οποίες επιλέγουν και επιτρέπουν ή όχι σε κάποιον να μιλήσει.
Δεύτερον, λέτε στα «ΝΕΑ»: Εργαστήρια καταστρέφονται, βιβλιοθήκες καίγονται, πανεπιστημιακοί χώροι ευτελίζονται και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών παρεμποδίζεται.
Τρίτον, η πρότασή σας για να υπάρξει μία υπηρεσία του Πανεπιστήμιου να ελέγχει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.
Αυτό το έχουμε μελετήσει κι εμείς. Μάλιστα, ήταν στο πρόγραμμά μας του 2003. Δεν μπορεί να βγει πέρα, κυρία Υπουργέ. Δείτε τι έγινε στο Αριστοτέλειο όταν ο θυρωρός κάποια στιγμή προσπάθησε να εμποδίσει το βανδαλισμό. Τα ξέρετε. Στο νοσοκομείο. Ποια ομάδα περιφρούρησης θα μπει; Οι δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα που θα επιλέξει το Πανεπιστήμιο, όταν έρχονται οι ορδές των βαρβάρων και καταστρέφουν; Πείτε μου πού αλλού υπάρχει άσυλο. Πού;
Πήγε ο εξαιρετικός Εισαγγελέας Φλωρίδης -αδελφός δικού σας Βουλευτή- σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο κι έθεσε θέμα σε συναδέλφους από όλο τον κόσμο πώς αντιμετωπίζουν το πολιτικό άσυλο. Και τον κοίταζαν σαν εξωγήινο. Δεν καταλάβαιναν τι τους έλεγε, γιατί πουθενά δεν υπάρχει αυτό το πράγμα.
Ο κ. Πανούσης, που έφερε το νόμο, υποψήφιος Υπερνομάρχης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στις τελευταίες εκλογές, όταν άρχισε να διατυπώνει νέες απόψεις, ότι αυτό το πράγμα δεν προχωράει, τον σάπισαν στο ξύλο μέσα στο αμφιθέατρο.
Τον άλλο τον Πρύτανη, τον έχτισαν, τον έθαψαν ζωντανό στο γραφείο του με τσιμεντόλιθους στη Θράκη.
Ο αριθμός των Πρυτάνεων που έχουν πράγματι χτυπηθεί βάναυσα, φτάνει τον αριθμό να κάνουν σύλλογο κακοποιηθέντων πρυτάνεων. Και το συζητάμε;
Από ποιον κινδυνεύει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Θα πάει, δηλαδή, ο αστυφύλακας του κ. Χρυσοχοΐδη ή ο αστυφύλακας κάποιου άλλου αύριο να παρεμποδίσει ένα μάθημα;
Προστατεύστε τους φοιτητές από τους αντεξουσιαστές. Είναι κράτος εν κράτει. Είναι η χειρότερη μορφή φασισμού.
(PS)

Τα είδατε! Χάσαμε θέσεις εργασίας είπε ο Υπουργός. Ξέρετε πόσους τουρίστες χάσαμε αυτήν την περίοδο που κρίνονται οι θέσεις βλέποντας αυτήν την Αθήνα; Τι κερδίζει η Ελλάδα; Τι κερδίζει η δημοκρατία με το να τους αφήνετε ανεξέλεγκτους; Και όχι μόνο να τους αφήνετε ανεξέλεγκτους, αλλά να τους επιτρέπετε να έχουν ορμητήρια -και δεν μιλάω για εσάς, μιλάω για την πολιτεία- τα πανεπιστήμια. Δεν ξέρουμε ότι στα υπόγεια του Πολυτεχνείου είναι εργαστήρια εκρηκτικών μηχανισμών; Το ξέρει η υπηρεσία σας. Γιατί αυτή η ανοχή; Ποιος βλάπτετε; Τι θα πάθει η δημοκρατία αν δεν έχουμε αυτό το περίφημο άσυλο που δεν υπάρχει αλλού; Ποιος θα ενοχλήσει τη διακίνηση των ιδεών; Ποιος; Επιτρέψτε, λοιπόν, στη δημοκρατία να λειτουργήσει. Η δημοκρατία θα λειτουργήσει εάν πάρετε τη δυναμική, σωστή και αποφασιστική θέση να σταματήσει να υπάρχει αυτό το άσυλο που αλλοιώνει, μαυρίζει και προσβάλλει τη δημοκρατία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά, για να δευτερολογήσετε.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, επειδή επανειλημμένα έχετε θέσει το ερώτημα εάν υπάρχει άσυλο σε άλλες χώρες, η κάθε χώρα έχει τη δική της ιστορία, τους δικούς της συμβολισμούς. Το άσυλο είναι μία απάντηση της δημοκρατικής Ελλάδας στην εμπειρία μίας επτάχρονης δικτατορίας. Έχει το δικό του ειδικό βάρος απέναντι στον ελληνικό λαό, στη νεολαία, έχει ένα συμβολισμό, όπως σας είπα στην αρχή σημαντικό. Δεν «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι». Η δημοκρατία απαντάει με θεσμούς και με λειτουργίες. Όπως, σας είπα και εγώ πράγματι, δεν εφαρμόστηκαν οι νόμοι, πράγματι, οι κανόνες δεν εφαρμόστηκαν. Και είναι σαφές, ότι επί χρόνια υπάρχουν νησίδες στην ελληνική επικράτεια, όπου υπάρχει αναστολή νόμου. Αυτό δεν είναι δυνατόν.
Όμως, έχουμε τη δυνατότητα ως δημοκρατία με τη συνεργασία και των πρυτανικών και πανεπιστημιακών αρχών και του φοιτητικού και νεολαιίστικου κινήματος και των δημοσίων αρχών και της συντεταγμένης πολιτείας να εφαρμόσουμε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο πάνω στις αρχές που σας είπα. Και αυτό μπορεί και πρέπει να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Γιατί βεβαίως, όλοι μας και εμείς και οι πρυτανικές αρχές και οι νεολαιίστικες παρατάξεις και οι δημόσιες αρχές σε όλο το φάσμα κρινόμαστε καθημερινά. Και θα κριθούμε στις τρεις αρχές που σας είπα.
Επομένως, ας δώσουμε στη δημοκρατία το λόγο και όχι στο φόβο μίας απόλυτης νομοθεσίας, η οποία θα επιβληθεί από τις μειοψηφίες –στις οποίες αναφέρεστε- από εξωπανεπιστημιακούς οι οποίοι με την προκλητικότητα που λειτουργούν έχουν αυτόν το στόχο, να οδηγήσουν στην άρση του ασύλου. Όχι λοιπόν. Η δημοκρατία σε αυτήν τη φάση θα νικήσει και θα νικήσει γιατί έχει κανόνες και λειτουργίες και γιατί κοινωνία και πολιτεία είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από το Γενικό Λύκειο Βάρης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα περάσουμε στην με αριθμό 218/8.12.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την αύξηση της ανεργίας κ.λπ.
Επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα΄, έχει ως εξής:
(ML)

(01PS)
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Ο 21ος αιώνας στη χώρα μας μπήκε με μαζική ανεργία και υποαπασχόληση – ημιαπασχόληση του εργατικού δυναμικού. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία μιλούν για 710.000 ανέργους, ποσοστό 15,7%. Την ίδια ώρα, πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι μερικώς απασχολούμενοι, συμβασιούχοι και ανασφάλιστοι. Είναι χαρακτηριστικό πως το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών, όπου υπερβαίνει το 25% και στις γυναίκες που υπερβαίνει το 12%. Στην περιφέρεια εκρηκτική αύξηση παρατηρείται στις περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην Στερεά Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία.
Ταυτόχρονα, το επίδομα ανεργίας στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (51% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη) κατά παράβαση του νόμου 2224/1994 σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να υπολείπεται του 66,33% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και το παίρνει μόνο το 1/3 των ανέργων, αφού αποκλείονται από αυτό όσοι ξεπερνούν τους 12 μήνες ανεργία.
Επειδή η ανεργία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά φαινόμενο με οικονομικό, κοινωνικό και ηθικό περιεχόμενο, η ύπαρξη του οποίου είναι απόρροια του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθήθηκε και απαξίωσε το ανθρώπινο δυναμικό, την κοινωνική συνοχή και τη δημόσια ασφάλιση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για μία πολιτική πλήρους και ποιοτικής απασχόλησης;
2. Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και την επιμήκυνση του χρόνου παροχής τους καθώς και για την προστασία και την κοινωνική υποστήριξη των ανέργων;».
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την ερώτηση, η οποία είναι διατυπωμένη με ένα χαρακτηριστικά -κατά τη γνώμη και κατά τη ροή των στοιχείων που έχουμε- σωστό τρόπο.
Κύριε Πρόεδρε, σωστά μιλάτε, σωστά ρωτάτε. Δίνετε έναν αριθμό που σχετίζεται με τον αριθμό των ανέργων που είναι ορθός και ένα επίσης σωστό ποσοστό, συνακόλουθα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα δημοσιεύονται οι στατιστικές της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που υπολογίζουν την ανεργία στο 9,1%. Όταν όμως, ορίζουν την ανεργία έτσι και σύμφωνα με μία διευκρίνιση που έχουμε κάνει με τον κ. Κοντοπυράκη, μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου, καλό θα είναι να συνοδεύεται ο αριθμός της ανεργίας, κατά τη λογική της Στατιστικής Υπηρεσίας, με τον αριθμό αυτό που απασχολούνται στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ο αριθμός αυτός -μετά από δική μας παράκληση, από τον κ. Κοντοπυράκη, τον Οκτώβριο, κύριε Πρόεδρε, είναι 6% με 7%.
Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων που απασχολείται δύο ώρες την ημέρα, δύο ημέρες την εβδομάδα, δύο μήνες το χρόνο, δεν επιθυμεί αυτή τη μορφή απασχόλησης, επιθυμεί μία πλήρη και ασφαλισμένη εργασία. Αυτό ονειρεύεται. Αυτός είναι ο στόχος ζωής αυτών των ανθρώπων. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι πολύ δυσαρεστημένοι με αυτή την κατάσταση που τους έχει επιφυλάξει το οικονομικοκοινωνικό σύστημα της χώρας.
Είναι υποχρέωσή μας, λοιπόν, να μιλάμε αλλιώς για τα θέματα της ανεργίας και αυτός ο λόγος εμάς μας καλύπτει. Γι’ αυτό, από την πρώτη ημέρα, μιλώντας για την ανεργία στην Ελλάδα, έδωσα τους αριθμούς που εμπεριέχουν τους ανέργους κατά τη λογική της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, με τους ανέργους κατά τη λογική του Ο.Α.Ε.Δ., όπου στα μητρώα του καταγράφεται όποιος δηλώνει ότι είναι άνεργος, γιατί δεν αρκείται με τη μία ώρα δουλειάς την ημέρα.
Τι κάνουμε απέναντι σε αυτό; Προσέξτε τώρα, κύριε Πρόεδρε, για να συμπληρώσω το στοιχείο. Η Στατιστική Υπηρεσία που δίνει 9,1% σήμερα, προβλέπει 12%. Αν προσθέσουμε 12% και 6,7%, αφαιρώντας και ένα ποσοστό αυτών που δεν θέλουν να απασχοληθούν σε πλήρη εργασία, προσεγγίζουμε έναν αριθμό ανεργίας ισπανικού τύπου, γύρω στο 18%. Στους χειμερινούς μήνες εκεί θα φτάσουν τα ποσοστά ανεργίας.
(GK)
(1ML)
Το πρόβλημα είναι συγκλονιστικό, μεταπολιτευτικά πρωτοφανές. Συγκροτεί το φαινόμενο της μαζικής ανεργίας, που έρχεται το δικό μας πολιτικό σύστημα και η δική μας Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει. Έχουμε σχέδιο, έχουμε συγκεκριμένες στοχεύσεις και θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να αναφερθώ σε αυτές στη δευτερολογία, γιατί δεν έχω άλλο χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας για τρία λεπτά.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, μας εκπλήσσει το γεγονός ότι σχεδόν χειροκροτούμε για την αύξηση της ανεργίας και για το λανθασμένο υπολογισμό όλων των προηγουμένων ετών.
Εμείς δεν εκπλησσόμαστε, δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια καλούσαμε τις κυβερνήσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, πέραν του δημοσιονομικού ελλείμματος, να δουν και το κοινωνικό έλλειμμα, να δουν τον εφιάλτη που έρχεται, τον εφιάλτη της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας, να δουν ότι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ελαστικοποίησης της εργασίας θα είναι ο εργασιακός μεσαίωνας, θα είναι όλα αυτά που βλέπουμε τώρα.
Βέβαια, όταν τα λέγαμε αυτά, μας θεωρούσατε ξεπερασμένους, γραφικούς, χαμογελούσατε ειρωνικά. Σήμερα πάγωσαν τα χαμόγελα. Σήμερα μας λένε ότι έχουμε γίνει Ισπανία, ότι θα έχουμε ανεργία σχεδόν στο 20%.
Ρώτησα, όμως, τον Υπουργό να μας απαντήσει ποιο ακριβώς είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ανεργία και τη σταθερή απασχόληση. Δεν απάντησε, είπε ότι θα το κάνει στη δευτερολογία του.
Η αλήθεια είναι, κύριε Πρόεδρε, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως η Κυβέρνηση δεν έχει και κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Γιατί έξοδος από την κρίση χωρίς προστασία της απασχόλησης, χωρίς πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και χωρίς αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας και της ελαστικής εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει.
Το λέγαμε και προεκλογικά και καλούσαμε τότε τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει τις προτάσεις του –από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- και ακόμα περιμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανεργία.
Ως Αντιπολίτευση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέχρι και προτάσεις για τη μονιμοποίηση των STAGE είχε κάνει, κύριε Υπουργέ. Ως Κυβέρνηση στέλνετε σαράντα χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο. Ως Αντιπολίτευση είχατε ψηφίσει πρόταση νόμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τους συμβασιούχους. Ως Κυβέρνηση νομοθετείτε οκτάμηνες συμβάσεις έργου στο δημόσιο τομέα.
Παντού ανασφάλεια, παντού αβεβαιότητα, πουθενά σταθερή εργασία. Μοιράζετε μια θέση εργασίας σε δύο ανέργους και οι άνεργοι στη χώρα μας επιδοτούνται μονάχα δώδεκα μήνες και παίρνουν το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας σε όλη την Ευρώπη.
Γιατί δεν προχωράτε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, σε στοχευμένη πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης; Γιατί δεν καλύπτετε τα χιλιάδες οργανικά κενά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ιδίως στο χώρο της παιδείας και της υγείας; Γιατί δεν θεσμοθετείτε ρήτρα απασχόλησης για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε όσες επιδοτούνται με κρατικό χρήμα και με χρήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πώς μπορείτε να μιλάτε για διάσωση του ασφαλιστικού, όταν δεν κάνετε τίποτα για την ανεργία; Και πώς θα μπορούσατε να αντιμετωπίσετε την ανεργία χωρίς δημόσιες επενδύσεις;
Όμως και στις ιδιωτικές επενδύσεις, κύριε Υπουργέ, τίποτα δεν κάνετε. Ακόμη και σήμερα –και θέλω αυτό να το επισημάνω- πάνω από δυο χιλιάδες φάκελοι εκκρεμούν στο Υπουργείο Οικονομίας για επενδυτικά προγράμματα που δεν έχουν αξιολογηθεί. Ανάμεσα τους υπάρχουν και φάκελοι για επενδύσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας.
Αυτά τα προγράμματα που, αν είχαν προχωρήσει θα είχαν δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, μπαίνουν στα συρτάρια, γιατί ακόμα δυο μήνες μετά τις εκλογές δεν έχει οριστεί Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων. Θα περάσει ο Δεκέμβρης, θα περάσει ο Γενάρης, θα περάσουν δηλαδή τέσσερις μήνες και αυτά τα προγράμματα θα μείνουν στα συρτάρια! Γιατί, κύριε Υπουργέ; Το ίδιο γίνεται και με το Ε.Σ.Π.Α..
Προφανώς, κύριε Υπουργέ, διότι δεν κυβερνάτε ούτε καν με σχέδιο. Δεν κυβερνάτε! Είστε μια Κυβέρνηση σχεδόν υπηρεσιακή και πηγαίνετε στις Βρυξέλλες, παίρνετε εντολές, έρχεστε εδώ και κινδυνολογείτε. Αυτό κάνετε δυο μήνες τώρα. Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο.
Εμείς έχουμε καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τη σταθερή και ασφαλισμένη δουλειά, τρεις προτάσεις νόμου: μία για τους μακροχρόνια ανέργους, μία για το 35ωρο, μία για τους συμβασιούχους.
Εσείς όμως κινδυνολογείτε, δεν κάνετε τίποτα συγκεκριμένο, κρύβεστε πίσω από τις κινδυνολογίες και να ξέρετε ότι αυτή η πολιτική δεν πρόκειται να βρει τη συναίνεση ούτε τη δική μας ούτε του κόσμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και φυσικά ούτε της κοινωνίας.



(DP)
(1GK)
Αλλάξτε πορεία, κύριε Υπουργέ! Αλλάξτε πορεία, διότι προεκλογικά –και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- είχατε θέσει ένα δίλημμα στον ελληνικό λαό. Είχατε πει «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» και ο κόσμος σας ψήφισε για να αλλάξετε. Όμως, εσείς όχι μονάχα δεν αλλάζετε, αλλά ζητάτε να βουλιάξουμε και όλοι μαζί αγκαλιά, συζητώντας, κάνοντας διαλόγους, διαβουλευόμενοι να βουλιάξουμε όλοι μαζί.
Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να συνδράμουμε σ’ αυτή την πολιτική! Θα είμαστε απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία, γιατί έχουμε ήδη αρχίσει να βουλιάζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά να δευτερολογήσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Απέναντι στο φαινόμενο της μαζικής ανεργίας, το οποίο περιέγραψα ως Υπουργός και όχι ως αντιπολιτευόμενος Βουλευτής με τα ακριβέστερα και δικαιότερα από πλευράς κοινωνικής ευαισθησίας στοιχεία, μια υπεύθυνη Κυβέρνηση πρέπει να αντιτάξει και λύσεις. Ο μαξιμαλιστικός πολιτικός λόγος είναι μια μορφή πολιτικής στάσης, αλλά δεν αφορά μια υπεύθυνη πολιτική Κυβέρνηση.
Τι κάνει μια κυβέρνηση απέναντι σ’ αυτό το φαινόμενο; Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ο.Ν.Ε.; Διαθέτει, πρώτον, την υποχρέωση να αναπτύξει πολιτικές. Έχει την υποχρέωση να αναπτύξει τις πολιτικές της στην οικοδομή, στα θέματα των ναυπηγείων, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, στα θέματα που σχετίζονται με την κλωστοϋφαντουργία και γενικότερα στους τομείς που περνούν κρίση, από τον τουρισμό μέχρι τις κατασκευές.
Πρώτη της υποχρέωση, για την οποία, κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση αυτή έχει δώσει δείγμα γραφής, σε ό,τι με αφορά ως προς το ζήτημα της μαζικής ανεργίας, για να ασκεί την πολιτική της αυτή η Κυβέρνηση διαθέτει τα εξής μέσα:, Κύριε Πρόεδρε, διαθέτει τον Ο.Α.Ε.Δ., έναν Οργανισμό που παραλάβαμε με πολλή «σκόνη» από την προηγούμενη Κυβέρνηση, για να μην πω τίποτε άλλο. Και έχουμε αμέσως ξεκινήσει προσπάθειες να αναδιαμορφώσουμε τη λειτουργία του, έτσι ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση μαζικής ανεργίας.
Επιλέξαμε έναν άριστο επιστήμονα, τον κ. Ηλία Κικίλια, για Διοικητή του Οργανισμού αυτού και η αρμόδια Επιτροπή Δ.Ε.Κ.Ο. της Εθνικής Αντιπροσωπείας επήνεσε σχεδόν καθολικά αυτό το πρόσωπο γι’ αυτήν την επιλογή μας.
Και έχουμε ξεκινήσει με εντελώς αντίθετη λογική απ’ αυτήν που ισχυρίζεται ότι έχουμε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, προκειμένου να επαναπροσανατολίζουμε, να αναθεωρούμε το πρόγραμμα που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, κομμάτι του Ε.Σ.Π.Α., προς την κατεύθυνση της καρδιάς των επιλογών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, για να στηρίξουμε θέσεις εργασίας, τους ανέργους, την κοινωνική εργασία, τους αστέγους, τα παιδιά των φαναριών και όσους μας έχουν ανάγκη.
Η μαζική ανεργία θέλει σκληρές και σοβαρές πολιτικές. Αναθεωρήσαμε, κύριε Πρόεδρε, τις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας. Καταθέσαμε τις σκέψεις και τις προτάσεις μας στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαινεθήκαμε γι’ αυτές τις πολιτικές. Έχουμε δουλέψει για το Ε.Σ.Π.Α. Κάνετε λάθος μ’ αυτά που λέτε! Έχουμε δουλέψει για την αναθεώρηση του Ε.Σ.Π.Α. Σήμερα, μάλιστα, ολοκληρώνουμε τους σχετικούς νέους προσανατολισμούς με την αρμόδια Υπουργό κα Κατσέλη. Δεν έχετε τη σωστή ενημέρωση και δεν μπορείτε χωρίς ενημέρωση να λέτε όσα λέτε στην Εθνική Αντιπροσωπεία!
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Τους δύο χιλιάδες τους βάλατε στην άκρη μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων….
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Επιτέλους, είστε Πρόεδρος Κόμματος. Δεν είστε ένας ανεξάρτητος μεμονωμένος πολιτικός που δουλεύει στην τοπική αυτοδιοίκηση ή στους μαζικούς χώρους! Είστε στην Εθνική Αντιπροσωπεία και είστε Πρόεδρος Κόμματος! Πρέπει να παρακολουθείτε την ειδησεογραφία!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κάνατε μία ωραία ερώτηση και θέτετε –σωστά πολλές φορές- ορισμένα θέματα. Κάνετε μία καλή ανάλυση. Αρνείσθε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια να δώσουμε και ωραίες απαντήσεις στα ωραία ερωτήματα. Σέρνεστε πίσω από το Κ.Κ.Ε. Με προσχηματικούς τρόπους βγαίνετε έξω από την απόπειρα επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας. Και έρχεστε εδώ για να ζητήσετε και τα ρέστα!
Αυτή η πολιτική στάση είναι ανεύθυνη! Είναι οξύτατος ο λόγος σας –αδικαιολογήτως όμως- και αναντίστοιχος με την ανάλυσή σας! Αυτά τα ακούει ο ελληνικός λαός. Εκτιμά και αποτιμά τη δική σας στάση και θα σας το επιστρέψει αυτό, κύριε Τσίπρα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει προσωπικό ζήτημα.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα ήθελα το λόγο για δύο λεπτά μόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Λοβέρδος πήρε μεγάλη φόρα!
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Θα ήθελα το λόγο επί προσωπικού για μισό λεπτό μονάχα, γιατί δεν μπορεί εδώ να μας κατηγορεί ο κ. Λοβέρδος ότι δεν έχουμε την ευθύνη των θέσεων και των προτάσεών μας και είμαστε εδώ για να εκπροσωπούμε, όπως είπε, την τοπική αυτοδιοίκηση ή ομάδες φοιτητικές!


(GH)

(2AD)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Είναι προσβλητικά.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Είναι προσβλητικός αυτός ο λόγος. Η ένδεια επιχειρημάτων είναι κατανοητή. Συγκεκριμένη ερώτηση καταθέσαμε. Και κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου σας έθεσε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα. Σας είπα ότι δύο χιλιάδες φάκελοι επενδυτικών προγραμμάτων παραμένουν στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομίας. Αν δεν το γνωρίζετε, αν δεν έχετε την ευθύνη, θέστε το στο Υπουργικό Συμβούλιο. Απαντήστε, όμως, συγκεκριμένα και όχι με ένα πολιτικό λόγο φοιτητικού ακροατηρίου.
Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί, η ελληνική κοινωνία είναι σε αναστάτωση με όλα όσα της αποκρύψατε δύο μήνες πριν τις εκλογές και έρχεστε τώρα να τα σερβίρετε και δεν μπορείτε να τη γλιτώσετε με συνδικαλιστικές κορώνες. Πρέπει να απαντάτε επί της ουσίας στο Κοινοβούλιο, κύριε Λοβέρδο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος για ένα λεπτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όλη αυτή η αρνητική κατάσταση που κοινά, με τον ίδιο τρόπο περιγράψαμε, δημιουργεί προβλήματα και στους χώρους εργασίας και στο σύστημα της εργασίας και στην εθνική οικονομία.
Μία από τις παρενέργειες της κατάστασης, που έχουμε περιγράψει με τον ίδιο τρόπο και οι δυο, χωρίς να εμπαίζουμε τους Έλληνες πολίτες, έχει άμεση επίδραση στο ασφαλιστικό, το οποίο ασφαλιστικό, έτσι όπως διαμορφώνεται, κύριε Πρόεδρε –θα τα πω στη συνέχεια στον κ. Αλευρά- θέτει σε κίνδυνο και την εθνική οικονομική, αλλά και την τύχη των ίδιων των ασφαλισμένων, όχι των επόμενων γενιών, αλλά αυτής της γενιάς.
Κύριε Πρόεδρε –για να αλλάξουμε λίγο κλίμα- εμείς έχουμε κάνει μία προσπάθεια να δώσουμε λύση τώρα. Το Κ.Κ.Ε. έχει μία στάση, καταγγελίες από την πρώτη στιγμή. Δικαίωμά του. Εσείς συρθήκατε πίσω απ’ αυτή τη στάση ως ουρά. Σας ζητώ τώρα και σας καλώ...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, τι είναι αυτά που λέτε;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Σας παρακαλώ. Καθίστε κάτω, κύριε συνάδελφε. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Απαντήστε στην ερώτηση. Τι ύφος Υπουργού Εργασίας είναι αυτό; Άκου, «συρθήκατε...».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Έλεος, κύριε Πρόεδρε. Απαντήστε στην ερώτηση, κύριε Υπουργέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ. Πρέπει να κλείσει αυτή η αντιπαράθεση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Η στάση αυτή δεν είναι κοινοβουλευτική.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Απαντήστε παρακαλώ στην ερώτηση και για την ανεργία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη, αφήστε τον κύριο Υπουργό να απαντήσει.
Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Όλοι το καταλαβαίνουν και το αντιλαμβάνονται αυτό. Είναι, όμως, δικαίωμά σας. Δεν σας κάνω εγώ τον συμβουλάτορα.
Κύριε Πρόεδρε, εμείς θα ζητήσουμε να ενημερώσουμε όλα τα πολιτικά κόμματα, θα ζητήσουμε να ενημερώσουμε και εσάς.
Σας το λέω από τώρα εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία και, αν θέλετε, να μου απαντήσετε. Θα δεχθείτε τη συζήτηση μαζί μας; Έχετε αποχωρήσει από τον κοινωνικό διάλογο. Στη Βουλή παραμείνατε, αλλά ήσασταν καταγγελτικός ως πολιτικός χώρος. Εμείς θέλουμε να σας ενημερώσουμε εσάς προσωπικά ως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα δεχθείτε την ενημέρωση; Θα δεχθείτε τη συζήτηση σε όλα τα επίπεδα ή προσχηματικώς θα την καταγγέλλετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Προχωρούμε τώρα στην με αριθμό 209/8-12-2209 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αθανασίου Αλευρά –τον οποίο η Έδρα ευχαριστεί για την υπομονή του και την κατανόησή του- προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδος κ.λπ..
Η ερώτηση του κυρίου συνάδελφου έχει ως εξής:
«Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΤΑΠΓΤΕ). Η προηγούμενη κυβέρνηση αδιαφόρησε για τα προβλήματα του ταμείου με αποτέλεσμα οι χίλιοι ογδόντα τέσσερις (1084) συνταξιούχοι του να μην λαμβάνουν την επικουρική τους σύνταξη για οκτώ μήνες, ενώ σε παρατεταμένη αβεβαιότητα βρίσκονται και οι χίλιοι τετρακόσιοι (1.400) εν ενεργεία υπάλληλοι της Τράπεζας.
Ο Σύλλογος των εργαζομένων έχει προτείνει ως λύση την υπαγωγή του Ταμείου τους στο ΕΤΑΤ κατ’ εφαρμογή του ν. 3371/2005, η προηγούμενη κυβέρνηση, όμως, δεν προχώρησε στη λήψη της σχετικής απόφασης.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΑΠΓΤΕ και των ασφαλισμένων του;
2. Εάν προτίθενται να προχωρήσουν στην υπαγωγή του ΤΑΠΓΤΕ στο ΕΤΑΤ».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
(DP)








(GH)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κύριε Αλευρά, θέλω να ενημερώσω ότι το Υπουργείο έχει δει τους εργαζόμενους της Τράπεζας. Προ ημερών συναντήθηκαν με τον κ. Κουτρουμάνη, του εξέθεσαν το πρόβλημα και ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τους έδωσε την απάντηση, την οποία έχουμε αποφασίσει να δώσουμε στο πρόβλημα ως Κυβέρνηση.
Είπαμε στους εργαζόμενους ότι είχαμε διαφωνήσει το 2005 με τη συγκεκριμένη ρύθμιση που έγινε επί Νέας Δημοκρατίας. Τα πράγματα εξελίχθηκαν, όπως εξελίχθηκαν. Πράγματι υπάρχει αδυναμία να καταβληθεί εδώ και οκτώ μήνες η επικουρική σύνταξη στους συνταξιούχους της Γενικής Τράπεζας. Υπάρχει κίνδυνος γι’ αυτούς στο μέλλον και υπάρχει κίνδυνος προφανώς και για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα, οι οποίοι βλέπουν τα θέματα της επικουρικής τους σύνταξης να είναι περίπου στον αέρα.
Με την ευκαιρία αυτή, κύριοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι το Ταμείο αυτό των τραπεζικών υπαλλήλων της Γενικής Τράπεζας κακοδιοικήθηκε. Η πελατειακού είδους ρυθμίσεις για τις οποίες μας μέμφεται η Αριστερά -και έχει δίκιο- επί σειρά δεκαετιών οδήγησαν το Ταμείο στην κατάσταση που είναι σήμερα. Αρκεί να σας πω για τη δυνατότητα που δόθηκε –κακώς- σε μητέρες με ανήλικα παιδιά, αλλά με 15 χρόνια εργασίας μόνο, να παίρνουν σύνταξη. Πολλές τέτοιου είδους ρυθμίσεις έφεραν το Ταμείο σε αδιέξοδο, όπως έχουν φέρει και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε αδιέξοδο. Είναι μία βασική συνιστώσα οι πολιτικού περιεχομένου αλλά πελατειακής υφής παρεμβάσεις που έχουν γίνει και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας μεταπολιτευτικά.
Είμαστε σε αδιέξοδο. Στο πλαίσιο αυτό μιας συγκυρίας δραματικής, κύριε Αλευρά, είπαμε στους εργαζόμενους ότι εμείς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε εν μέρει στο πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής της επικουρικής τους σύνταξης. Πώς, όμως: Θα φέρουμε στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την υπαγωγή του στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ που θα οδηγήσει στην εξασφάλιση εκ μέρους τους ενός ποσού της επικουρικής γύρω στα 350 ευρώ κατά μέσο όρο.
Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε και ταυτοχρόνως θα διαπραγματευθούμε με τη διοίκηση της Τραπέζης για τη δική της συμβολή στην ολοκλήρωση μιας προσπάθειας να λυθεί το θέμα.
Μιλάω συγκαταβατικά και μιλάω με χαμηλούς τόνους και δεν λέω πολλά, γιατί έχω συνείδηση, κύριε συνάδελφε, του γενικότερου προβλήματος πού βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Για το θέμα αυτό θα μιλήσω και στη δευτερολογία μου και περιμένω τη δική σας ανάπτυξη εδώ για να δούμε αν κάτι έχουμε παραλείψει και θα έπρεπε να κάνουμε, κατά τη δική σας γνώμη, ή αν είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής κ. Νάσος Αλευράς έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΥΡΑΣ: Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εργασίας τον κ. Λοβέρδο για την απάντηση η οποία δείχνει όχι μόνο την προσωπική του ευαισθησία στο θέμα και στο πρόβλημα, αλλά αν θέλετε, και τη γενικότερο ευαισθησία που δείχνει η νέα Κυβέρνηση σε προβλήματα τα οποία χρονίζουν και τα οποία δυστυχώς χρονίζοντας για μακρύ χρονικό διάστημα, έχουν αφήσει σε μεγάλες ομάδες της κοινωνίας την εντύπωση ότι το κράτος αδιαφορεί για τα προβλήματά τους, τα προβλήματα της καθημερινής ζωής,
Δεν θα έπαιρνα την πρωτοβουλία, κύριε Υπουργέ, να καταθέσω μία επίκαιρη ερώτηση για έναν κλάδο του ασφαλιστικού μας προβλήματος, επειδή ακριβώς γνωρίζω την τραγική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και επειδή γνωρίζω ότι με μέριμνα και της Κυβέρνησης και δικιά σας προσωπικά γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να τεθούν συνολικές προτάσεις για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος.
Όμως, εδώ πράγματι έχουμε να κάνουμε με την αδυναμία της πολιτείας να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συντάξεις σε εκατοντάδες εργαζόμενους της Γενικής Τράπεζας ή συνταξιούχους ήδη, οι οποίοι δεν πληρώνονται την επικουρική σύνταξη, αντίθετα με όσα προέβλεπαν στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Γιατί έχει γίνει αυτό; Μία παράμετρο ανέφερε ο κύριος Υπουργός, που είναι πράγματι ζητήματα κακοδιοίκησης και των αποθεματικών και ρυθμίσεων. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι. Υπάρχει η έλλειψη συγκεκριμένων προβλέψεων κατά τη διαδικασία πώλησης της τράπεζας στη Societ? G?n?rale.


(LM)

(2DP)
Υπάρχει επίσης το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε με την εθελούσια έξοδο, η οποία ανέτρεψε δραματικά και αμέσως τη σχέση εργαζομένων και συνταξιούχων στα πλαίσια του ταμείου και βέβαια, υπάρχει και ένας νόμος.
Εδώ, λοιπόν, τίθεται το θέμα πώς εφαρμόζεται ο νόμος 3371/2005, διότι έχουμε την αρχική απόφαση με την οποία λήφθηκε, όπως προβλέπει ο νόμος, η απόφαση των εργαζομένων και η ένταξη στο ΕΤΑΚ. Στη συνέχεια, όπως προβλέπει ο ν. 3371, το Υπουργείο προκαλεί την ειδική οικονομική μελέτη η οποία θα επιμερίσει το κόστος της ρύθμισης και την ένταξη του ταμείου και του επικουρικού κλάδου και στο τέλος, ενώ έχουμε και την ειδική αυτή μελέτη, παύει να ισχύει ο νόμος, ο οποίος είναι σαφής ως προς τις προβλέψεις.
Έρχεται η Γενική Τράπεζα και επικαλείται ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι ιδιωτικού δικαίου και αφορούν ένα ειδικό καθεστώς του ταμείου. Δεν είναι ακριβές κατά την εκτίμησή μου. Είστε πολύ καλός νομικός, οι διατάξεις στο δίκαιο της κοινωνικής ασφάλισης είναι αναγκαστικού δικαίου και δεν νομίζω ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία είναι μια νομοθεσία η οποία περιέχει διατάξεις του τύπου opt out, που δίνει τη δυνατότητα δηλαδή, στη διοίκηση μιας τράπεζας να αυτοεξαιρείται από την εφαρμογή του νόμου.
Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει η δυνατότητα να εξετασθεί στα πλαίσια του νόμου και μετά από την οικονομική μελέτη η οποία υπάρχει, η ένταξη του συγκεκριμένου ταμείου στο ΕΤΑΚ, προκειμένου να διασφαλισθούν οι επικουρικές συντάξεις.
Θέλω να κλείσω, λέγοντας ότι άκουσα την πρότασή σας, όπως τη διατυπώσατε και προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, για την ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ. Δείχνει από μόνη της τη διάθεση που έχει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα, στο οποίο θέλω να θυμίσω απλώς, όπως γνωρίζουν και οι ενδιαφερόμενοι, ότι κατά τη διάρκεια που ήμασταν στην Αντιπολίτευση, πολλές φορές το συγκεκριμένο αίτημα, το οποίο υποβάλλω και εγώ σήμερα, το είχαμε υποστηρίξει.
Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι η κατάσταση, έτσι όπως μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, επιβάλλει να αναθεωρούμε πολλούς από τους σχεδιασμούς εκείνης της εποχής. Παρ’ όλα αυτά, είμαι βέβαιος ότι θα γίνει η ενδελεχέστερη έρευνα του αιτήματος αυτού.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Την πρότασή σας, κύριε συνάδελφε, την είδαμε από την ερώτησή σας, την έχουμε υπόψη μας, μας την κατέθεσαν στο Υπουργείο, στον κ. Κουτρουμάνη ειδικότερα, όπως είπα και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η πρόταση αυτή συνεξετάζεται, αλλά σας έδωσα και την κατεύθυνση της λύσης που έχουμε σκεφθεί.
Δεν έχω κάτι να προσθέσω επ’ αυτού. Το θέμα το προσέχουμε, το θέμα το κοιτάμε, με τους εργαζόμενους είμαστε σε επαφή. Αλλά, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω δύο λόγια περισσότερα για το πλαίσιο μέσα στο οποίο τούτη εδώ η ρύθμιση ή και άλλες θα πρέπει να ενταχθούν.
Κύριε Αλευρά, απευθύνομαι σε εσάς, γιατί εδώ και χρόνια ξέρω τον ορθολογικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζετε τα πολιτικά θέματα της χώρας. Επιτρέψτε μου ως εκ περισσού, αλλά και για λόγους πληρότητας του δικού μου λόγου, να αναφέρω δύο στοιχεία που αφορούν το ασφαλιστικό μας σύστημα σήμερα.
Κύριε Πρόεδρε, το 2008 η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, πέραν των περίπου 16.000.000.000 ευρώ που δίνει το κράτος ετησίως βάσει νόμου για τα ταμεία, προκειμένου να δώσουν τις συντάξεις και τα δώρα εκταμίευσε εκτάκτως 800.000.000 ευρώ. Στα χέρια μας φέτος που έσκασε η βόμβα, το ποσό αυτό της έκτακτης κρατικής επιχορήγησης ανήλθε στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σύστημα ξέμεινε το Σεπτέμβριο. Δεν είχε να δώσει συντάξεις. Το κράτος παρενέβη για να δοθούν οι συντάξεις.
Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Αλευρά, εκτιμάμε ότι του χρόνου, το 2010, το σύστημα θα ξεμείνει από τον Ιούνιο, δηλαδή τον Ιούνιο του 2010 τα ταμεία θα ζητήσουν έκτακτη κρατική επιχορήγηση και το ποσό προϋπολογίζεται στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για το σωτήριο έτος 2011, αν δεν γίνει τίποτε, το ποσό προϋπολογιζόμενο, κύριε Αλευρά, ανέρχεται στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε –και αυτό το έχουμε συζητήσει στο πλαίσιο της Κυβέρνησης- ότι όση ανάπτυξη και εάν επιτύχει η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές πολιτικές, ό,τι πλεόνασμα παράγεται, όσο αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, όλα θα πηγαίνουν στη χοάνη του ασφαλιστικού συστήματος, όπως αυτό έχει σήμερα και εάν αυτό δεν αλλάξει.
Τέλος για την εθνική οικονομία, τέλος για τους ασφαλισμένους.
(ΚΟ)

(2AD)
Το 2015, κύριε Πρόεδρε, η γενιά της Μεταπολίτευσης ύστερα από σαράντα χρόνια εργασίας –όταν είναι στο χώρο της μισθωτής εργασίας- θα συνταξιοδοτείται –ευτυχώς χωρίς πολέμους και χωρίς αρρώστιες- μαζικά και καλά.
Όμως, το 2015, κύριοι Βουλευτές, τα ταμεία της χώρας δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν δώδεκα συντάξεις το χρόνο συν δύο επιπλέον συντάξεις για τα δώρα. Θα είναι σε αδυναμία. Το σύστημα καταρρέει.
Κάθε αίτημα, κύριε Αλευρά, που αφορά συνταξιοδοτικές διευθετήσεις κύριας και επικουρικής ασφάλισης εντάσσεται σ’ αυτήν την κατάσταση και θα αντιμετωπίζεται από εμάς μ’ αυτό το πλαίσιο.
Ξέρουμε καλά ότι θα μπορούσαμε να επιτεθούμε στην εισφοροδιαφυγή -θα το κάνουμε!- στην εισφοροκλοπή -θα το κάνουμε!- στην εισφοροαποφυγή -θα το κάνουμε.
Ξέρουμε ότι πρέπει να διευρύνουμε τη βάση εσόδων του συστήματος. Γι’ αυτό θα νομιμοποιήσουμε περίπου εκατό χιλιάδες μετανάστες που δουλεύουν σήμερα στη «μαύρη», αδήλωτη εργασία. Ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε βασικό μας αντίπαλο τη «μαύρη εργασία». Θα το δείτε τις επόμενες εβδομάδες.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ)
Ξέρουμε ότι πρέπει να σταματήσει το οργιώδες πάρτι με τα φάρμακα, με τα αναλώσιμα υλικά, με τις ιατρικές υπηρεσίες. Έχουμε ήδη καταθέσει τα πρώτα νομοθετήματά μας. Τώρα, προ των εκλογών, θα ψηφιστεί στη Βουλή η σχετική παρέμβασή μας για τα φάρμακα. Και έπεται και συνέχεια. Δεν φτάνουν αυτά. Αυτά θα δώσουν 1 δισεκατομμύριο με 2 δισεκατομμύρια στο σύστημα ετησίως. Δεν φτάνουν αυτά. Χρειάζεται ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Και ενώ θα μπορούσαμε –ο κ. Κουτρουμάνης και εγώ- να περάσουμε μήνες ή και χρόνια στις θέσεις μας μ’ αυτές τις παραμετρικές αλλαγές, έχουμε αφήσει στην άκρη την εύκολη λύση και έχουμε μπει στα δύσκολα. Προσπαθούμε να ανοίξουμε το ασφαλιστικό στην καρδιά του, να αλλάξουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας τώρα, με πρόβλεψη ότι έως τον Ιούνιο του 2010 θα έχουμε φέρει και θα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή το σχετικό νόμο στο πλαίσιο μιας πολιτικής δομικών αλλαγών και στο πλαίσιο μιας πολιτικής αλλαγής κομματιών του μεταπολιτευτικού πολιτικού και διοικητικού συστήματος που έχουν οδηγήσει τη χώρα εδώ που την έχουν οδηγήσει. Δεν φοβηθήκαμε το θέμα. Δεν φοβηθήκαμε τα εννιά άγονα χρόνια των αποτυχιών, τους αποτυχημένους Υπουργούς που πήγαν να δώσουν λύσεις και μπήκαν στην άκρη από μία κοινή γνώμη που δεν είχε καταλάβει.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να λύσουμε το θέμα. Και ξέρουμε ότι για να το λύσουμε, πρέπει τη δική μας ενημέρωση να τη διαθέτουν τα κόμματα, οι κοινωνικοί φορείς και πάνω από όλους ο Έλληνας πολίτης. Επειδή ένας Υπουργός κατάλαβε, δεν σημαίνει ότι έχουν καταλάβει και έντεκα εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα!
Και δεν θα κάνουμε προηγούμενα λάθη Υπουργών, που επειδή οι ίδιοι κατάλαβαν, θεώρησαν ότι αυτομάτως είχαν καταλάβει και έντεκα εκατομμύρια πολίτες. Πρέπει οι λύσεις να συνοδεύονται από το διάλογο, τη συζήτηση, την ενημέρωση όλων για το πρόβλημα.
Κύριε Πρόεδρε, ξεκινήσαμε αυτήν την ενημέρωση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου κάθε μήνα θα ενημερώνουμε για το ασφαλιστικό. Και βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση πολλοί Βουλευτές -από τρία κόμματα τουλάχιστον- να συμμετέχουν στην ανάλυση του προβλήματος και να θέλουν λύσεις και μάλιστα πολλές φορές πιο προωθημένες και από αυτές που έχουμε εισηγηθεί και εμείς στο διάλογο.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, όποιο ερώτημα για ασφαλιστική διευθέτηση έρχεται στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ο κ. Κουτρουμάνης και εγώ θα το απαντάμε και θα κοιτάμε τι λύσεις μπορούμε να δώσουμε, έχοντας όμως πλήρη συνείδηση ότι ο Υπουργός Εργασίας το 2015 θα πρέπει να έρθει εδώ και να ομολογήσει ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ετελεύτησε το βίο, παραδόθηκε!
Δεν ανήκει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν ανήκει σε μας προσωπικά, στην ηγεσία του Υπουργείου, η επιλογή να κρυφτούμε πίσω από διαχειριστικές διευθετήσεις. Έχουμε καθήκον απέναντι στον ελληνικό λαό, έχουμε καθήκον απέναντι στην εθνική οικονομία, έχουμε καθήκον απέναντι στους ευρωπαίους που μας κοιτούν και λένε ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα «καταπίνει» την οικονομία μας και ότι σε δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα χρόνια θα είμαστε χωρίς εθνική οικονομία.
Έχουμε το καθήκον για την ισχυροποίηση της χώρας, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, για την ισχυροποίηση του συστήματος που θα προστατεύσει όχι επόμενες γενιές συνταξιούχων, αλλά την παρούσα και αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη τώρα.
(NP)




(2KO)

Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε λύση στο πρόβλημα, να παλέψουμε για τη λύση αυτή, ό,τι και αν συμβεί στον καθένα μας προσωπικά.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Υπουργέ, το Προεδρείο επέδειξε την επιβαλλόμενη ανοχή, εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος και της απαντήσεώς σας.
Θέλω να ανακοινώσω ότι η με αριθμό 210/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη στάση της κρατικής τηλεόρασης για το εργατικό – λαϊκό κίνημα κ.λπ. δεν θα συζητηθεί, λόγω κωλύματος του Υπουργού.
Ακολουθεί η με αριθμό 205/8-12-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Ανδρέα Μακρυπίδη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του Φράγματος Αχυρών του Δήμου Μεδεώνος κ.λπ.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Το εγγειοβελτιωτικό έργο της κατασκευής του Φράγματος των Αχυρών του Δήμου Μεδεώνος και των αρδευτικών δικτύων του κεντρικού Ξηρομέρου είναι ένα έργο πνοής που θα θέσει όλη την περιοχή σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά.
Με το φράγμα των Αχυρών θα αρδευτούν 26 χιλιάδες στρέμματα και θα ενισχυθεί η αγροτική παραγωγή με τη δημιουργία νέων δυναμικών καλλιεργειών, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα εξασφαλισθεί η πλήρης και μακροχρόνια υδροδότηση μιας μεγάλης περιοχής.
Το έργο αυτό ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και με την τελευταία δημοπρασία του 2005 που ανέδειξε μειοδότρια εταιρεία την ΕΛΤΕΡ Α.Τ.Ε. έχει κατασκευαστεί από τεχνικής πλευράς το 70% του συνολικού αντικειμένου, λύθηκαν όλα τα τεχνικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς εδώ και ένα χρονικό διάστημα τριών περίπου μηνών έχουν σταματήσει οι εργασίες, με αποτέλεσμα και οι εργαζόμενοι να έχουν απολυθεί, αλλά και η πρόοδος του έργου να καθίσταται αβέβαιη.
Επειδή σήμερα η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι επιτακτική ανάγκη για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και επειδή η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων με τη δημιουργία σύγχρονων αρδευτικών υποδομών είναι αναγκαία για το μέλλον της γεωργίας και κτηνοτροφίας
Επειδή οι τελευταίες εξελίξεις δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και ανησυχία στην τοπική κοινωνία σχετικά με το χρόνο ολοκλήρωσης του έργου
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Αν θα καταβληθούν τα χρήματα για τη συνέχιση του έργου.
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.»
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε προηγουμένως τον κύριο Λοβέρδο να λέει ότι από το Σεπτέμβρη τα ταμεία είχαν κηρύξει στάση πληρωμών. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. από τις αρχές του 2009 είχε κηρύξει στάση πληρωμών και τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί στις κατασκευαστικές εταιρείες είναι μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτά τα χρέη είναι πιστοποιημένα και θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί, γιατί δεν αφορούν μονάχα τα έργα, δεν αφορούν μόνο τους κατασκευαστές, αφορούν και τους εργαζόμενους.
Ο συγκεκριμένος κατασκευαστής έχει να πληρωθεί από τις αρχές του χρόνου, όπως και δεκάδες άλλοι σε όλη τη χώρα και πριν από τρεις μήνες σταμάτησε τις εργασίες και απέλυσε το προσωπικό του. Να, γιατί κάθε μέρα αθροίζονται και προστίθενται νέοι άνεργοι. Είναι η συνέχεια και η προέκταση της πολιτικής που ασκήθηκε τα προηγούμενα –και ιδιαίτερα τα τελευταία- χρόνια.
Αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα έχει συνέχεια, γιατί δεν μπορεί ξαφνικά, μια χώρα, μια οικονομία που έχει αυτό το δημοσιονομικό βάρος να βρει όλους αυτούς τους πόρους, να αποπληρώσει όλους τους κατασκευαστές, για να ξαναξεκινήσουν τα έργα ή να δημοπρατηθούν νέα έργα, όταν δεν μπορούν να δημοπρατηθούν έργα που έχουν κατασκευαστεί, ιδιαίτερα έργα στην περιφέρεια.
Όλοι τώρα καταλαβαίνουμε γιατί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έσπευσε να δραπετεύσει από την κυβερνητική εξουσία. Απλώς, όμως, δεν είπε την αλήθεια προεκλογικά, το λόγο αυτής της διαφυγής.
(TR)



(02NP)
Περιέγραψε με κάποια μισόλογα την πραγματικότητα που άφηνε πίσω, ως άλλοθι της απόδρασής της. Απλώς είναι πολύ πιο οδυνηρή η πραγματικότητα που άφησε και φυσικά η συνέχειά της.
Αυτή την πραγματικότητα, αγαπητοί συνάδελφοι, βαδίζουμε και θέλουμε να την ανατρέψουμε. Αυτή είναι η δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό και αυτές είναι οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης όπως τις έχει ορίσει ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Γιώργος Παπανδρέου.
Για το συγκεκριμένο φράγμα που είναι τόσο σημαντικό, για τη βόρεια πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας, που έχει πληγεί από τη βίαιη παραγωγή αναδιάρθρωση των τελευταίων χρόνων, βάλσαμο θα ήταν η έγκαιρη ολοκλήρωση του φράγματος αυτού και του δικτύου διανομής και διαχείρισης των υδάτων για τον επαναπροσδιορισμό της παραγωγικής βάσης και την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής και πρωτίστως των αγροτών.
Γι’ αυτό, λοιπόν, θέλω να σας πω με την πιο κατηγορηματική δέσμευση, πως από τις πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς με το νέο προϋπολογισμό, το Υπουργείο μας σε συνεργασία με τα Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών θα διασφαλίσουν τους πόρους για την αποπληρωμή του πιστοποιημένου έργου και φυσικά τη συνέχειά του, για να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, για να βρουν απασχόληση οι εργαζόμενοι και πάνω από όλα εστία επιβίωσης οι άνθρωποι της Αιτωλοακαρνανίας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο κ. Ανδρέας Μακρυπίδης για να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στον κύριο Υπουργό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, οι πολιτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδα τη χώρα στην οικονομία, στα ασφαλιστικά ταμεία, στην καθυστέρηση έργων υποδομής στην ύπαιθρο είναι γνωστές και ήδη έχει αποφανθεί προ διμήνου ο ελληνικός λαός. Γι’ αυτό έβαλε τη Νέα Δημοκρατία στη θέση της και ανέδειξε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Κυβέρνηση, προκειμένου να δώσει λύσει στα πολλά, μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα της χώρας.
Στον τομέα των υποδομών μία σειρά έργα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως είναι ο κεντρικός δυτικός οδικός άξονας, η Ιώνια Οδός, ο οδικός άξονας Αμβρακία – Άκτιο, ο οδικός άξονας Αγγελόκαστρο – Πλατυγυάλι, στον Αστακό, το έργο της ανέγερσης του Νοσοκομείου Αγρινίου, αλλά και το φράγμα των Αχερών, που όπως και στην ερώτηση αναφέρουμε είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για μία μεγάλη περιοχή, που προβλέπεται η άρδευση είκοσι έξι χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων, βρίσκονται σε στασιμότητα, σε αδράνεια, σε απραξία. Και ήδη ένας μεγάλος αριθμός εργαζόμενων έχουν απολυθεί.
Με ικανοποίηση σας άκουσα στην παρέμβασή σας, κύριε Υπουργέ, να λέτε ότι προτίθεται η Κυβέρνηση με το νέο έτος να προχωρήσει στη χρηματοδότηση. Θα ήθελα να σας πω ότι όχι απλώς υπάρχει αναγκαιότητα του έργου που είναι γνωστή, όχι απλώς ότι έχει ξεκινήσει το έργο από τη δεκαετία του ’90, εδώ και δεκαπέντε χρόνια, αλλά ότι σήμερα επιβάλλεται η ολοκλήρωση του έργου στο συγκεκριμένο και προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2011, γιατί έχουν γίνει μία σειρά τεχνικά έργα όπως είναι το 70% του φράγματος, όπως είναι τα 2/3 και πλέον της σήραγγας που μεταφέρει τους υδάτινους πόρους από το φράγμα προς την προβλεπόμενη αρδευόμενη έκταση. Έχουν γίνει απαλλοτριώσεις για τα δίκτυα άρδευσης περίπου του 1/3 από την προβλεπόμενη έκταση. Γι’ αυτό και σήμερα η εταιρεία που έχει όπως αναφέρει στην ερώτηση, ένα χρόνο να πληρωθεί, προβαίνει μέχρι 31-1-2010 σε πλήρη στάση των εργασιών. Αυτό θα είναι εγκληματικό για την περιοχή μας.
Θα ήθελα σήμερα με την ερώτηση αυτή να σας πω ότι το έργο αυτό δεν θα λύσει μόνο σοβαρά προβλήματα άρδευσης της συγκεκριμένης περιοχής που μέχρι πρότινος ήταν περιοχή με μονοκαλλιέργεια του καπνού. Σε μία προσπάθεια αναζήτησης νέων καλλιεργειών ανταγωνιστικών προϊόντων και βελτίωσης τους εισοδήματός τους, οι αγρότες της περιοχής είτε στον γεωργικό τομέα είτε στον κτηνοτροφικό, θεωρούν το έργο αυτό ζωτικής σημασίας.
Θα ήθελα να σας πω, κύριε Υπουργέ, ότι σήμερα βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σε αυτό το έργο και στον τομέα, επαναλαμβάνω, τον γεωργικό με νέες δυναμικές καλλιέργειες, με ανταγωνιστικά προϊόντα, αλλά και στον τομέα της κτηνοτροφίας, μιας και σ’ αυτή την περιοχή υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μία σειρά προγραμμάτων βελτίωσης του αγροτικού τομέα. Και η άρδευση της συγκεκριμένης έκτασης θα συμβάλλει τα μέγιστα και στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της συγκεκριμένης περιοχής.
(GM)
2TR
Σήμερα κι εγώ, όπως και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου Αιτωλοακαρνάνες περιμένουν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξει απάντηση συγκεκριμένη όσον αφορά και τη χρηματοδότηση αλλά και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του έργου, που όπως σας είπα αυτό σύμφωνα με την τελευταία δημοπράτηση προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2011.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Μακρυπίδη.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μαγκριώτης, έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, απάντηση θα υπάρξει και ήδη η δέσμευσή μου θα έχει αντίκρισμα –όπως τόνισα- από τις αρχές του χρόνου, γιατί το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2009 βρήκε το ΥΠΕΧΩΔΕ με όλα αυτά τα χρέη, με όλες αυτές τις πιστοποιημένες δαπάνες και βεβαίως το απόλυτο έλλειμμα πόρων για τη χρηματοδότησή τους.
Δεν έφτανε μόνο αυτό -που δεν θέλω να αναφέρω το ύψος γιατί θα αλλάξει και ο διάλογος των αρμοδίων Υπουργών με τις Βρυξέλλες γενικότερα γύρω από το έλλειμμα και δεν είναι επιβεβλημένο και σωστό αυτήν τη στιγμή όσο και αν είναι οδυνηρό να κουβαλάς μία πραγματικότητα τόσο επώδυνη και που δειλά-δειλά αρχίζει και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίζεται και να διεκδικεί το άλλοθι των κυβερνητικών της ατοπημάτων τους προηγούμενους μόλις μήνες- όχι μόνο δεν πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους σωρεύοντας κρυφά και φανερά χρέη και ελλείμματα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έκρηξη της ανεργίας και το βούλιαγμα των ταμείων, διότι όλα αυτά έχουν τις αντίστοιχες προεκτάσεις, αλλά προεκλογικά, όπως ξέρετε, σε κάθε περιφέρεια και ειδικά στη δική σας περιφέρεια δημοπρατούσαν και εξήγγειλαν και νέα έργα χωρίς διασφαλισμένους πόρους και χωρίς φυσικά ολοκληρωμένες μελέτες.
Γυρίσαμε τον τελευταίο χρόνο, το 2009 ειδικά –επειδή είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις- πολλές δεκαετίες πίσω όσον αφορά τη νοοτροπία και την πρακτική του πολιτικού συστήματος. Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.
Μάλιστα για το συγκεκριμένο έργο οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας προσπαθώντας να συγκρατήσουν τις διαρροές και την οργή των ψηφοφόρων της Αιτωλοακαρνανίας, που αποτυπώθηκε τελικά στην κάλπη, πήγαν τον απελθόντα Πρωθυπουργό προεκλογικά στο συγκεκριμένο έργο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Το έργο είναι από το 1990!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ακούστε, κύριε Κιλτίδη! Πήγαν τον απελθόντα Πρωθυπουργό και δεσμεύθηκε εκεί μπροστά μπας και συγκρατήσει κανέναν ψηφοφόρο ότι θα πληρωθεί ο κατασκευαστής και το έργο θα συνεχιστεί. Και δεν είχε στον προϋπολογισμό διασφαλιστεί ούτε ένα ευρώ γι’ αυτό το έργο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και η αλήθεια!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Έντεκα χρόνια τι κάνατε εσείς;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Γνωρίζετε γιατί υπήρξε αυτή η καθυστέρηση λόγω της πτώχευσης του προηγούμενου εργολάβου. Κάνατε τέσσερα χρόνια να το δημοπρατήσετε, το δημοπρατήσατε και το ξαναβουλιάξατε. Αυτή είναι η πραγματικότητα, κύριε Κιλτίδη και το ξέρετε πάρα πολύ καλά και ισχύει για όλη την Ελλάδα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Έντεκα χρόνια τι έκανε το ΠΑΣΟΚ;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μη διακόπτετε!
Μην κάνετε διάλογο στο σήμερα, κύριε Υπουργέ!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ξανατονίζω, μην διαστρεβλώνετε την αλήθεια. Το έργο βεβαίως ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, ο εργολάβος όμως πτώχευσε και ξαναδημοπρατήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από σας, όπως και πολλά άλλα έργα την περίοδο εκείνη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Στα ερωτήματα, κύριε Υπουργέ!
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Εγώ, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω πρόβλημα να έχω ζωντανό διάλογο με τον αγαπητό συνάδελφο. Εσείς διαχειρίζεστε το χρόνο και τη διαδικασία και ευχαριστώ πολύ για την παρατήρησή σας. Πιστεύω ότι την κατανόησε και ο αγαπητός συνάδελφος!
Κλείνω, λοιπόν και ολοκληρώνω λέγοντας, ότι, ναι, αγαπητέ συνάδελφε, επειδή είναι μείζονος σημασίας τα έργα αυτά για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και αυτή είναι η επιλογή μας, η στήριξη της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, θα διασφαλίσουμε τους πόρους παρόλο το δημοσιονομικό βάρος, όπως είπα, από τις πρώτες ημέρες του 2010, για να ξεκινήσει αυτό το έργο και να δημοπρατηθεί και η δεύτερη φάση του δικτύου, για να είμαστε στις αρχές του 2011 έτοιμοι να παραδώσουμε στους αγρότες της περιοχής και στην τοπική οικονομία το τόσο αναγκαίο αυτό έργο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θετικός λόγος! Ευχαριστούμε!
Η με αριθμό 204/8-12-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τις επιχορηγήσεις μη κερδοσκοπικών θεάτρων κλπ, αναβάλλεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
XF
(2GM)
Η με αριθμό 211/8-12-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Πρωτούλη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις δραστηριότητες σε σχολεία με αφορμή την επέτειο από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κυρίου Ιωάννη Πρωτούλη έχει ως εξής:
«Με αφορμή την επέτειο των είκοσι χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ξεδιπλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κράτη-μέλη, μία συντονισμένη προσπάθεια προπαγάνδας, με στόχο τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης και την εξίσωση κομμουνισμού-φασισμού.
Ο διεθνής συσχετισμών δυνάμεων το 1945 που οδήγησε στο να χωριστεί όχι μόνο μία χώρα, η Γερμανία, αλλά κα μία πόλη που βρισκόταν ολόκληρη στην Ανατολική Γερμανία και το αυτονόητο δικαίωμα της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας (ΓΛΔ) να υπερασπίσει την ύπαρξή της, επιχειρείται να εμφανιστεί ως «ολοκληρωτισμός» και «αντιδημοκρατική πράξη».
Στον κύκλο της αντιδραστικής και ανιστόρητης προπαγάνδας, που αναπτύχθηκε και στη χώρα μας, εντάχθηκε και το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με επίσημες εγκυκλίους σχολικών συμβούλων καλούνταν εκπαιδευτικοί και σχολεία να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή μαθητών σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις για την επέτειο της πτώσης του τείχους.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός, αν η Κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο καλύπτει τέτοιες ενέργειες που μετατρέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία σε χώρο ανάπτυξης ανιστόρητων και μονοδιάστατων αντιλήψεων και που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν τη συνείδηση των νέων ανθρώπων».
Παρακαλείται η κυρία Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου να απαντήσει στην ερώτηση του Βουλευτού για τρία λεπτά.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Βουλευτής στην ερώτησή του στο πρώτο τμήμα της, στο προοίμιό της, καταθέτει τη δική του άποψη και την άποψη του κόμματός του περί των συγκεκριμένων γεγονότων, αλλά και περί του τείχους του Βερολίνου. Μία άποψη την οποία βεβαίως και ιδιαίτερα σ’ αυτήν την Αίθουσα έχει κανείς δικαίωμα να εκφέρει, η οποία όμως είναι και μονήρης, μια και ούτε ο λαός ο οποίος υπέστη τις επιπτώσεις του τείχους, δηλαδή ο γερμανικός λαός, δεν την αποδέχεται.
Από εκεί και πέρα, θα παρακαλούσα να μην υπάρχει εμπλοκή του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς κανένα στοιχείο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, δεν υπάρχουν εγκύκλιοι σχολικών συμβούλων, δεν υπάρχει κάτι που να υπέπεσε, εν πάση περιπτώσει, με τον οποιονδήποτε τρόπο στην αντίληψη του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί βεβαίως, δεν είναι αυτός ο ρόλος και ούτε είναι αυτή τη στιγμή -και μάλιστα με ιστορικά γεγονότα νωπά- ο ρόλος του δημοσίου εκπαιδευτικού συστήματος να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Ο κ. Πρωτούλης έχει το λόγο να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του και να απαντήσει στην κυρία Υπουργό για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Δεν έχετε δίκιο, κυρία Υπουργέ, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία. Υπάρχουν και τα έχουμε δημοσιεύσει. Τα έχουμε και εδώ να σας τα δείξουμε.
Ποιο είναι το θέμα. Θεωρούμε ότι δεν είναι εκπαιδευτική διαδικασία η προπαγάνδα των Βρυξελλών, της γερμανικής πρεσβείας στη χώρα μας, η συμμετοχή σχολείων και μαθητών σε αντικομμουνιστικές εκστρατείες, όπως η συγκεκριμένη που ζήσαμε, με αφορμή την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών πριν από είκοσι χρόνια.
Θέλω να ξεκαθαρίσουμε, όμως, το εξής. Δεν θεωρούμε αντικομμουνισμό την κριτική στην κομμουνιστική ιδεολογία, την κριτική στο σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα, που κατά τη γνώμη μας την οδήγησε σε άλματα προόδου. Φυσικά βέβαια δεν έχουμε και απαίτηση από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να συμφωνεί με το σοσιαλισμό.
Στα σχολεία, όμως, δεν είχαμε συζήτηση, όπου όλοι θα μπορούσαν να εκφράσουν την άποψή τους για σημαντικά ιστορικά γεγονότα, όπως το τείχος του Βερολίνου, με αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί η ιστορική γνώση από τους μαθητές. Εξάλλου, κάτι τέτοιο η εκπαιδευτική πολιτική το αρνείται. Για την εθνική αντίσταση, για παράδειγμα, δεν διδάσκονται οι μαθητές τι ήταν ο φασισμός, ποιοι έκαναν αντίσταση στη χώρα μας, ποιοι την είχαν εγκαταλείψει, τι ήταν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ η ΕΠΟΝ, με αιτιολογικό ότι αυτά είναι θέματα της πρόσφατης ιστορίας. Ή για παράδειγμα για το τείχος της Παλαιστίνης, έχει γίνει έστω μια απλή αναφορά στα σχολεία.
Εδώ είχαμε προπαγάνδα υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας στο Δήμο Αθηναίων με τη συμμετοχή δύο σχολείων, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, με εγκύκλιο της Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία.
Ποιος δίνει το δικαίωμα τα παιδιά του λαού να τα διδάσκει η γερμανική ή όποια άλλη πρεσβεία; Το μοναδικό υλικό που δόθηκε από Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν άρθρο του περιοδικού Der Spiegel ως εκπαιδευτικό υλικό για γνώση σε τέτοιας σημασίας ιστορικά γεγονότα.
(SX)
(2XF)
Είναι μήπως εκπαιδευτική διαδικασία η κατεύθυνση να γραφτούν μαθητές στον ηλεκτρονικό χώρο κοινωνικής δικτύωσης «twitter» για να αποκτήσουν ιστορική γνώση;
Θέλουμε να σας πούμε, κυρία Υπουργέ, ότι είναι επικίνδυνη εξέλιξη ο αντικομμουνισμός να γίνεται επίσημη εκπαιδευτική διαδικασία. Και δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές αυτό. Αφορά και τους εκπαιδευτικούς, που καλούνται να γίνουν προπαγανδιστές του αντικομμουνισμού, αφορά κάθε προοδευτικό άνθρωπο, αφορά το λαό, γιατί κατά τη γνώμη μας είναι η διδασκαλία του σκοταδισμού. Πάει χέρι-χέρι με τη συνολική επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Και ο λαός μας αυτή την εκπαιδευτική διδασκαλία την έχει πληρώσει πολύ ακριβά.
Τέλος, πέρα από τις φιέστες, στις οποίες συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός, η νεολαία, χρειάζεται ο κόσμος να επιστρατεύσει και την εμπειρία του για όλα όσα άκουσε.
Το τείχος που έπεσε, κατά τη γνώμη μας ήταν αυτό που προστάτευε την ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή. Οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, οι δεκάδες ιμπεριαλιστικές σφαγές στη Μέση Ανατολή είναι μόνο ένα κομμάτι από τη βαρβαρότητα. Πανηγύρισαν ως είχαν εκθρεύσει το φασισμό στη Γερμανία οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι, οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντά τους. Έχασαν οι λαοί.
Και δεν έχετε δίκιο ότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτή την άποψη. Την έχει το 65% του γερμανικού λαού στην Ανατολική Γερμανία. Θα ξέρει περισσότερα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Πρωτούλη.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, επειδή αναφερθήκατε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόσφατη ιστορία, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι αυτή που καθιέρωσε την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, που έφερε τη νομοθεσία για την Εθνική Συμφιλίωση, που έκανε πράξη σε καθημερινή βάση τη συζήτηση αλλά και τον εορτασμό με σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.
Δύο, τρία σημεία όσον αφορά την τοποθέτησή σας.
Πρώτον, θα συμφωνήσω σε ένα πράγμα μαζί σας. Φυσικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν συμφωνεί με το Κομμουνιστικό Κόμμα για την αντίληψη που έχει για το σοσιαλισμό. Η απόσταση των αντιλήψεών μας είναι τεράστια. Κι έγινε πολύ σαφής και μέσα στην Αίθουσα.
Εμείς δεν θεωρούμε ότι το τείχος του Βερολίνου έχει τα χαρακτηριστικά που εσείς του προσδώσατε, αλλά θα σας πω το εξής: Εμείς ως Κόμμα και ως Κυβέρνηση –και κυρίως ως Κυβέρνηση- θα διαφυλάξουμε το δικαίωμα του καθενός να διατυπώνει ελεύθερα τις απόψεις του για όλα τα θέματα και φυσικά για το τείχος του Βερολίνου.
Θέλω να πιστεύω ότι κι εσείς διαφωνείτε απολύτως με εκδηλώσεις αντίδρασης που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που δεν επέτρεψαν να γίνει συζήτηση για το θέμα του τείχους του Βερολίνου. Διότι ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώνει την άποψή του είτε συμφωνεί με το Κ.Κ.Ε. είτε διαφωνεί, όπως κι εσείς, βεβαίως, διατυπώνετε ελεύθερα την άποψή σας είτε συμφωνείτε με τα άλλα κόμματα είτε όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ένα ζήτημα και θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν είναι, όμως, σωστό, γιατί μετά θα πρέπει να απαντήσει και η κυρία Υπουργός.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Εδώ έχει γίνει τόση κουβέντα σε άλλες ερωτήσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Καλύτερα να μείνουμε στον Κανονισμό σε αυτή την περίπτωση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Δεν θα προκαλέσει απάντηση η τοποθέτησή μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κατ’ οικονομίαν απόλυτη να σας δώσω το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Μία κουβέντα μόνο. Θα την είχα πει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι κατανοητό και μέσα σε αυτή την Αίθουσα, ότι το δικαίωμα να εκφέρει ο κόσμος τη γνώμη του, πολύ περισσότερο το δικαίωμα να τη λέει θαρρετά και να αντιπαλεύει, έχει γραφτεί και με το αίμα χιλιάδων κομμουνιστών σε αυτήν εδώ τη χώρα.
Νομίζω ότι αυτό που υπαινιχθήκατε σε σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε σχέση με την ελευθερία της γνώμης, θα πρέπει να το πάρετε πίσω.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Δεν συντρέχει λόγος…
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Συγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Ούτε και για τον κύριο Βουλευτή συνέτρεχε λόγος.
Δεν υπαινίχθηκα τίποτα. Θεώρησα πως είναι δεδομένο ότι το Κ.Κ.Ε. καταδικάζει γεγονότα που έγιναν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου δεν επετράπη να γίνει συζήτηση για το θέμα του τείχους του Βερολίνου. Νομίζω ότι το αποδέχεται και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστώ και λήξης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ήταν δική σας γνώμη πάντως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Η με αριθμό 217/8.12.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Ανατολάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με το βιβλίο που τέθηκε για βράβευση από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου κλπ., διαγράφεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

(ML)














(2SX)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμ. 7/27.11.2009 επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κυρίων Ελευθέριου Αυγενάκη, Γεράσιμου Γιακουμάτου, Γρηγορίου Αποστολάκου, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, Νικολάου Παναγιωτόπουλου, Ιωάννη Πλακιωτάκη, Μιχαήλ Παπαδόπουλου, Χρήστου Σταϊκούρα, Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Κωνσταντίνου Κόλλια και άλλων, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τους συμβασιούχους που εργάζονται στις περιφέρειες και τους δήμους.
Θέλω να κάνω γνωστό στο Σώμα ότι ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, για την προκειμένη συζήτηση, το Βουλευτή Ηλείας κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Ροντούλης Αστέριος καθιστά γνωστό προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Φίλιππο Πετσάλνικο ότι ορίζεται ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, για την προκειμένη συζήτηση, ο κ. Μαυρουδής Βορίδης.
Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, σχετικά με τη συζήτηση αυτής της επερώτησης, τη Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Ηρώ Διώτη.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, για δέκα λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι πρόθεση όλων των Βουλευτών που προχωρήσαμε στην κατάθεση της συγκεκριμένης επίκαιρης επερώτησης, είναι να λάβουν επιτέλους μαζί με εμάς και οι Έλληνες πολίτες, οι χιλιάδες συμβασιούχοι και οι οικογένειές τους, μία σαφή απάντηση από την Κυβέρνηση για το τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς, να ενημερωθούν για το ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, για την τύχη κυρίως όσων εργάζονται στις περιφέρειες και τους ΟΤΑ της χώρας μας.
Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έκδηλη ανησυχία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και στις οικογένειές τους, οι οποίοι εργάζονται ως συμβασιούχοι σε υπηρεσίες του δημοσίου, για το μέλλον τους, καθώς η Κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για τη σταδιακή κατάργηση όλων των συμβάσεων έργων, οι οποίες θα αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, βάσει και της πλήρωσης θέσεων πάγιων και διαρκών αναγκών.
Μήπως και αυτή η απόφασή σας, κύριε Υπουργέ, είναι κατόρθωμα των πρώτων εκατό ημερών; Εγώ στη θέση σας δεν θα χαιρόμουν πάντως. Η έντονη ανησυχία χιλιάδων συμπολιτών μας ενισχύεται, δυστυχώς, από τους ελλιπείς χειρισμούς της Κυβέρνησης και από τη δημιουργία ενός θολού τοπίου σε σχέση με τις προθέσεις της.
Επιπροσθέτως, γεγονός είναι ότι από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής σας γίναμε όλοι μάρτυρες μίας ανεπανάληπτης συμπεριφοράς κοινωνικής αναλγησίας, μίας πρωτοφανούς πολιτικής εκδικητικότητας, με την κατάργηση των stage στο δημόσιο. Είναι και αυτό άλλο ένα τυφλό, πολιτικό, τρομοκρατικό κτύπημα της απροετοίμαστης για να κυβερνήσει παράταξής σας.
Ήδη από τις πρώτες μέρες που αναλάβατε την εξουσία, κύριε Υπουργέ, επιστρέψατε σε πρακτικές του παρελθόντος. Κάνατε αισθητό σε όλους τους τομείς ότι επανέρχεται το βαθύ κομματικό ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Αναφέρομαι φυσικά στην απόφασή σας, χωρίς κανέναν προηγούμενο διάλογο, να αφήσετε στον αέρα χιλιάδες νεαρούς κυρίως, εργαζόμενους, να ρίξετε στην ανεργία συμπολίτες μας που με κόπο και ιδρώτα προσέφεραν για μεγάλο διάστημα σημαντικές υπηρεσίες στο δημόσιο. Αποφασίσατε χωρίς να σκεφτείτε τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες που έχουν αυτές οι αποφάσεις σε χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και σε χιλιάδες οικογένειες. Ειδικά σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας, ειδικά σε καιρούς δύσκολους μία τέτοια απόφαση ήταν πέρα για πέρα άδικη απέναντι στον καθημερινό κόπο τόσων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Και εσείς αλήθεια, που θέλετε να διακρίνεστε για την κοινωνική σας ευαισθησία, δεν τους συμπεριλάβατε στις οικονομικά ασθενείς ομάδες που θα λάβουν το επίδομα αυτές τις ημέρες. Μήπως τους θεωρείτε και αυτούς έχοντες και κατέχοντες; Νομίζω πως η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών κατανοεί ότι η λογική κατάργηση των stage, αλλά και η απόφασή σας για τους συμβασιούχους είναι αυστηρά κομματική.
Στα κενά που δημιουργούνται στις δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία και εσείς έχετε αναγνωρίσει, αλλά αναγνωρίζουμε και όλοι, η Κυβέρνηση θα μπορεί να διορίσει πλέον τα δικά της παιδιά, τα «πράσινα» παλικάρια, με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Κάτι που δυστυχώς ήδη επιβεβαιώνεται καθώς πρόσφατα ήλθε στη δημοσιότητα το θέμα της πρωτοφανούς πολιτικής μεθόδευσης για την κάλυψη των κενών θέσεων που προκύπτουν από τους απολυμένους συμβασιούχους stage με νέο προσωπικό ορισμένου χρόνου στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά και αμέσως μετά στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ακόμη και προχθές η ίδια η Υπουργός Υγείας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου, ανακοίνωσε την άμεση πρόσληψη νέου προσωπικού όπου σε πλείστες περιπτώσεις την αντικατάσταση των συμβασιούχων και συμβασιούχων stage. (GH)

(2ML)
Δεν λέω να μην πάρουμε και νέο διοικητικό προσωπικό και γιατρούς και νοσηλευτές εφ’ όσον απαιτούνται. Όμως βρίσκω παράλογο, κύριε Υπουργέ, να έχουμε τόσους απασχολούμενους που προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε νοσοκομεία, φορείς και Ιδρύματα και γενικότερα στο δημόσιο τομέα, πόσο μάλλον δε στους Ο.Τ.Α. που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου σας και να τους αφήνετε στο δρόμο. Αλήθεια, σε ποιά παράγραφο το γράφει το προεκλογικό σας πρόγραμμα; Ανέτρεξα στο site του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά κάτι σχετικό δεν βρήκα.
Εύλογα, λοιπόν, διερωτώνται οι πολίτες, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος για την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων stage; Μήπως η αντικατάστασή τους με μια στρατιά πράσινων συμβασιούχων; Μήπως απλά τους διώχνετε για να βολέψετε τα παιδιά των πολιτικών σας γραφείων; Δυστυχώς, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης. Αυτό εννοούσατε όταν λέγατε ότι θα τα αλλάξουμε όλα με το διορισμό μιας στρατιάς κομματικών στελεχών;
Καταστρέφετε όνειρα χιλιάδων νέων ανθρώπων. Ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται στην κοινωνία σήμερα.
Γεγονός είναι, κύριε Υπουργέ, ότι από τη μια πλευρά αφήνετε στον αέρα χιλιάδες συμβασιούχους και τις οικογένειές τους αναγνωρίζοντας ότι προκύπτουν πολλά λειτουργικά κενά σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα. Από την άλλη πλευρά προωθείτε την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αυτών των κενών. Πολύ φοβάμαι ότι κάτι αντίστοιχο μεθοδεύετε και με τους υπόλοιπους συμβασιούχους στις περιφέρειες και στους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. Ακριβώς, όπως προχωράτε στην αντικατάσταση των απασχολουμένων στα προγράμματα stage με νέους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, έτσι θα αντικαταστήσετε σταδιακά και σε μεγάλο μέρος από τους υπόλοιπους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α. και των περιφερειών της χώρας.
Αν κάνω λάθος, τότε για εσάς θα είναι εξαιρετικά απλό σήμερα να δεσμευθείτε από το Βήμα της Εθνικής Αντιπροσωπείας ότι δεν θα πειράξετε κανένα συμβασιούχο. Και σας ερωτώ ευθέως. Πάρτε θέση ξεκάθαρα τώρα. Περιμένω να ακούσω αν για μια φορά θα καταλάβετε το λάθος σας, αν θα σεβαστείτε τους χιλιάδες συμπολίτες που χθες διαδήλωναν στην Πλατεία Συντάγματος, όπως και σε όλη τη χώρα, ακόμη και σήμερα.
Πολύ φοβάμαι, κύριε Υπουργέ, ότι όπως χιλιάδες και βουνό είναι τα απορρίμματα στους δρόμους, έτσι βουνό είναι και τα ψέματα που σερβίρατε προεκλογικά στους χιλιάδες συμβασιούχους των δήμων και των περιφερειών, αλλά και στους stagers.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι συμβασιούχοι αποτελούν ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ένα κομμάτι που πραγματικά στηρίζει την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών. Οι εκτιμήσεις το υπολογίζουν στο 1/3 των μονίμων υπαλλήλων, δηλαδή πάνω από εκατό χιλιάδες άτομα, τα οποία μάλιστα εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ειδικά στους Δήμους και στις Κοινότητες της χώρας όπου οι συμβασιούχοι φτάνουν περίπου τους πενήντα χιλιάδες. Και αυτοί εργάζονται πολλές φορές για χρόνια στις υπηρεσίες των Δήμων και των Κοινοτήτων δίνοντας καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας με κόπο και ιδρώτα σημαντικό έργο για την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης ήδη οδηγούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Το ίδιο φοβούνται και οι συμβασιούχοι των περιφερειών και των Ο.Τ.Α.
Γεγονός είναι ότι στην αρχή η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν διαγωνισμοί για μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο. Όμως, οι νέες εξελίξεις και οι πρόσφατες αποφάσεις για πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο και το 2010, έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα. Τελικά, κύριε Υπουργέ, ποιους κοροϊδεύετε για προσλήψεις και προσπαθείτε να τους χρυσώσετε το χάπι; Και αυτά, ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν στο σύνολό τους υποστελεχωμένες και οι ανάγκες καλύπτονται με stage και με συμβασιούχους, με ανανεωμένες για πολλά χρόνια συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου τις οποίες και καταργείτε. Φοβερό!
Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι αρκετοί συμβασιούχοι που έχουν συμβάσεις εν ισχύ, συνεχίζουν να απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες του δημοσίου και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να πληρώνονται, καλά ακούσατε, χωρίς να πληρώνονται. Το φαινόμενο δε της μη καταβολής δεδουλευμένων παρατηρείται συστηματικά στους νέους και τις νέες που συμμετέχουν στα προγράμματα stage υπογράφοντας συμβάσεις τους τελευταίους μήνες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις Διευθύνσεις Αλλοδαπών, της Μετανάστευσης, των Περιφερειών της χώρας, όπως και στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες. Και αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο περιμένω επίσης την απάντησή σας.
Εδώ παρανομείτε, κύριε Υπουργέ, γιατί η μη καταβολή δεδουλευμένων θεωρείται ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και διώκεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του Ν. 690/1945 η οποία καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε μεταγενέστερα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 του Ν. 2336/1995.

(GK)
(2GH)
Ως εκ τούτου είναι επιτακτική η ανάγκη όχι μόνο να πληρωθούν, αλλά και να προστατεύσουμε και να προστατευθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι. Μπορούν να αποκατασταθούν επαγγελματικά με την αντικατάσταση όλων των συμβάσεων έργων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου να μην οδηγηθούν και αυτοί στην ανεργία, όπως συμβαίνει ήδη με συμβασιούχους των προγραμμάτων STAGE.
Γιατί βάσει των εξαγγελιών σας προτίθεστε να προχωρήσετε στη σταδιακή κατάργηση των συμβάσεων έργου που θα αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου βάσει της πλήρωσης θέσεων πάγιων και διαρκών αναγκών.
Επιτρέψτε μου να σημειώσω κάτι τελευταίο που επίσης είναι σημαντικό και αφορά το Α.Σ.Ε.Π.. Με τις ρυθμίσεις που προωθείτε, με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων, καταργείτε μεταξύ άλλων την προσαύξηση του 50% των μορίων της πρότερης εμπειρίας στο δημόσιο τομέα.
Καταργείτε έτσι, κύριε Υπουργέ, τους κόπους και τον ιδρώτα τόσων χρόνων χιλιάδων απασχολούμενων, οι οποίοι πραγματικά έχουν στηρίξει το δημόσιο τομέα όλα αυτά τα χρόνια, εργαζόμενοι που έχουν σηκώσει στους ώμους τους το βαρύ φορτίο της αποτελεσματικής και εύρυθμης λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, εργαζόμενοι που ορισμένοι εξ αυτών είναι πολύτεκνοι ή ακόμη και υπερπολύτεκνοι.
Σήμερα έρχεστε και τους λέτε ότι όλοι οι κόποι σας, όλες οι ατελείωτες ώρες που έχετε περάσει εξυπηρετώντας τους πολίτες, δεν έχουν σημασία, δεν ισχύουν, δεν προσμετρώνται.
Κύριε Υπουργέ, σας ζητώ σήμερα –όπως έχω ήδη κάνει επανειλημμένως και από εδώ το Βήμα- να λάβετε μια σαφή και υπεύθυνη στάση απέναντι στους χιλιάδες πολίτες που μας παρακολουθούν.
Πρέπει να ξεδιαλύνετε σήμερα κιόλας –τώρα!- το θολό τοπίο που εσείς έχετε δημιουργήσει, να δώσετε τέλος και μια ξεκάθαρη απάντηση στα σενάρια επί σεναρίων, ότι άλλοι φεύγουν και άλλοι έρχονται, ότι άλλοι απολύονται και άλλοι προσλαμβάνονται στις θέσεις τους. Έτσι όμως δεν παράγεται υπεύθυνη πολιτική. Δεν βοηθούμε έτσι την αποτελεσματική λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.
Κλείνοντας, σας παρακαλώ όπως επανεξετάσετε τη θέση και αναθεωρήσετε την πολιτική σας σε σχέση με το ζήτημα STAGE. Σας παρακαλώ επίσης να δεσμευθείτε ότι δεν θα πειράξετε κανέναν συμβασιούχο των Ο.Τ.Α. ή των περιφερειών της χώρας και να δώσετε απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους.
Πρέπει ως Κυβέρνηση να πάψετε επιτέλους να παίζετε στην πλάτη τόσων νέων κυρίως ανθρώπων και οικογενειών κομματικά παιχνιδάκια μικροπολιτικής.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Ελευθέριο Αυγενάκη.
Πριν δώσω το λόγο στο δεύτερο επερωτώντα κ. Χρήστο Σταϊκούρα, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, εξήντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και δεκαέξι εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 54ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Ελευσίνας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο κ. Σταϊκούρας, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Φθιώτιδας, έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν περάσει ήδη περίπου τα 2/3 από τις εκατό πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Κυβέρνηση αδυνατεί να καταθέσει, να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο, ένα αξιόπιστο σχέδιο.
Ο πολιτικός τους λόγος είναι εγκλωβισμένος σε αντιφάσεις. Χαρακτηρίζεται από αναξιοπιστία, ασάφειες, ατολμία, υπαναχωρήσεις. Εξαντλείται σε θεωρούμενες καινοτόμες συμμετοχικές διαδικασίες. Απουσιάζει η τόλμη και η αποφασιστικότητα, παρά πιθανόν τις καλές προθέσεις.
Αντί για μεταρρυθμίσεις, η Κυβέρνηση είναι χαμένη στο διαδίκτυο, προκειμένου να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό. Αντί για τη λήψη μέτρων, η Κυβέρνηση εξαγγέλλει διάλογο. Αντί για πολιτικές πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση απλά περιγράφει την τρέχουσα κατάσταση και προβαίνει σε φραστική ανακύκλωση διαπιστώσεων.
Στο μόνο τομέα που η Κυβέρνηση έχει σχέδιο, επιδεικνύει αποφασιστικότητα, είναι στα εργασιακά θέματα, θέματα που άπτονται των συμβασιούχων και των συμμετεχόντων σε προγράμματα μαθητείας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας.
Η Κυβέρνηση καταργεί ένα θεσμό που υιοθετήθηκε, διατηρήθηκε, κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., απόφαση πρόχειρη και λανθασμένη.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση πριν λάβει την απόφασή της, θα έπρεπε να εξαντλήσει και να εμπλουτίσει με κοινωνικά δικαιότερες λύσεις τις πολιτικές τις επιλογές, να προστατεύσει τις πολιτικές της από παρελθούσες πρακτικές και νοοτροπίες ρεβανσισμού, πρακτικές που δυστυχώς εντοπίζονται και στις προθέσεις της για τους συμβασιούχους στις περιφέρειες και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους, κάποιοι από τους οποίους ήδη έχουν απολυθεί και κάποιοι άλλοι πρόκειται να απολυθούν στο τέλος του έτους.
Δημιουργείται έτσι ένα γκρίζο τοπίο για το εργασιακό μέλλον χιλιάδων συμβασιούχων, συμβασιούχων που απασχολούνται επί σειρά ετών σε συγκεκριμένες θέσεις, συμβασιούχων που αποτελούν σημαντικό μέρος των απασχολούμενων σε αυτούς φορείς, συμβασιούχων που εργάζονται με χαμηλά μισθολογικά επίπεδα και προνόμια, συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων του δημοσίου στους οποίους απασχολούνται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεων της πολιτείας θα πρέπει να εδράζεται στις αρχές της ισονομίας και της αξιοκρατίας, να διακρίνεται όμως και για την κοινωνική της ευαισθησία που, κύριοι της Κυβέρνησης, λέγατε ότι διαθέτετε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, όταν στις 6 Ιουνίου του 2008 καταθέσατε συναφή ερώτηση για τη μονιμοποίηση συμβασιούχων που εργάζονταν τότε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κοινωνική ευαισθησία που κρίνεται επιβεβλημένη στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει σαφή και ξεκάθαρη θέση για τους συμβασιούχους αυτούς και να διερευνήσει τα ενδεχόμενα μετατροπής των συμβάσεών τους, κατά τα πρότυπα προγενέστερων διατάξεων, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και διατήρησης της όποιας μοριοδότησης των συμβασιούχων λόγω της εμπειρίας των οικείων φορέων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων των συμβασιούχων απαιτεί τη λήψη γενναίων αποφάσεων, χωρίς κομματικές παρωπίδες και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Απαιτείται η προώθηση κοινωνικά δίκαιων και ευαίσθητων πολιτικών επιλογών, όπως έπραξε και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004, μακριά από εφήμερες αποφάσεις πολιτικής αντικατάστασης και κομματικού βολέματος που έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερη ανησυχία σε δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Σταϊκούρα.
Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Καβάλας, για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καθώς περνάει η σειρά των ομιλητών, καλύπτονται και τα βασικά σημεία της επερώτησης, γι’ αυτό και εγώ θα επιχειρήσω να περάσω ακροθιγώς τα βασικά ζητήματα στο θέμα μας.
Κατ’ αρχήν, κύριε Υπουργέ, εδώ μας προκύπτει ένα ζήτημα προθέσεων της Κυβέρνησής σας. Διότι εγώ θα δεχθώ ότι πράγματι ο απώτερος στόχος τόσο της στάσης της Κυβέρνησης απέναντι στους stagieurs όσο και του Υπουργείου σας στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των ημερών για την καθιέρωση αντικειμενικού τρόπου πρόσληψης στο δημόσιο είναι αυτό ακριβώς: η καθιέρωση ενός αντικειμενικού συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο. Η πρόθεση είναι ασφαλώς καλή.
Από εκεί και πέρα, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί έχουμε τις εξαγγελίες της Κυβέρνησής σας ήδη μερικές μέρες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, όπου βάζετε τρία σημεία: κατάργηση του θεσμού των STAGE, ανίσχυρο των συμβάσεων που έχουν συναφθεί στην «πονηρή» περίοδο μετά την προκήρυξη των τελευταίων εκλογών και βέβαια μη ανανέωση όσων συμβάσεων λήγουν από εδώ και πέρα. Καλά ως εδώ.
Όμως, το ζήτημα ανακύπτει, όταν προκύπτουν εκπτώσεις και παλινωδίες, οι οποίες δημιουργούν το δεύτερο ζήτημα που υπάρχει σε αυτό το μεγάλο θέμα, το ζήτημα της αξιοπιστίας σας.
Στο παρελθόν γνωρίζουμε ότι με δύο νομοθετικές ρυθμίσεις το 1999 και το 2000 μονιμοποιήθηκαν οι συμβασιούχοι, οι οποίοι είχαν προσληφθεί επί των ημερών σας.

(DP)
(3GK)
Σήμερα εσείς όχι μόνο αρνείστε τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων εν ενεργεία, αλλά αρνείστε ακόμα και τη μοριοδότησή τους, δηλαδή την κινητροδότησή τους έτσι ώστε σε μελλοντικούς διαγωνισμούς προσλήψεως στο δημόσιο να έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα λόγω ακριβώς του ότι έχουν κάποια προϋπηρεσία και μάλιστα σε εξειδικευμένο αντικείμενο. Αυτό δεν είναι ίση, αλλά άνιση μεταχείριση ομοειδών περιπτώσεων. Παράλληλα υπάρχουν φήμες ότι τρέχουν από το «παράθυρο» προσλήψεις συνταξιούχων ακόμα και αυτή την ώρα. Αναφέρομαι στο ρεπορτάζ ή στις φήμες που υπάρχουν στον Τύπο πρόσφατα για ογδόντα έξι θέσεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στο Υπουργείο Απασχόλησης σε Ταμείο Ειδικής Επικουρικής Ασφάλισης, το οποίο αντιβαίνει οπωσδήποτε στη γενική σας εξαγγελία περί κατάργησης του θεσμού και δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας.
Βέβαια είστε αναρμόδιος να απαντήσετε. Ο Υπουργός Απασχόλησης που βρισκόταν πριν από λίγο καιρό σε αυτή την Αίθουσα ήταν ο αμέσως αρμόδιος, αλλά νομίζω ότι κάτι έχετε και εσείς να πείτε για το θέμα, ιδίως όταν πριν από μερικές μέρες σε παρόμοιου θέματος ερώτηση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα είπε συγκεκριμένα –και διαβάζω από τα Πρακτικά εκείνης της ημέρας- τα εξής: «Το μεσαίωνα τον εργασιακό ή τον καταργείς ή δεν τον καταργείς. Δεν τον καταργείς, αλλά διατηρείς την ουρά του».
Η πρόσληψη ογδόντα έξι συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε υπηρεσία αρμοδιότητας του Υπουργείου του δείχνει ότι όχι μόνο δεν έχει καταργηθεί αλλά έχει διατηρηθεί μια πολύ μεγάλη ουρά.
Το τρίτο –για να μην μακρηγορώ- ζήτημα είναι ζήτημα ουσίας. Και η ουσία είναι ότι με την πρόθεση να απολυθούν ή να καταργηθούν οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σήμερα, ειδικά αυτών που εξετάζουμε αυτή την ώρα, των συμβασιούχων των περιφερειών οι οποίοι έχουν συμβληθεί κυρίως με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης προκύπτει ζήτημα αποψίλωσης της δημόσιας διοίκησης από χιλιάδες λειτουργικά εξειδικευμένα και ευσυνείδητα στελέχη που αυτή τη στιγμή εργάζονται στο δημόσιο.
Στο τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης όπου εργάζονται οι περισσότεροι συμβασιούχοι με τις περιφέρειες βγαίνει η δουλειά. Βγάζουν δουλειά αυτοί οι συμβασιούχοι. Έχουν εξειδικευτεί σε συγκεκριμένο αντικείμενο και μάλιστα σε συγκεκριμένο πνεύμα νομοθεσίας και κανόνων. Είναι ευσυνείδητοι διότι όλοι έχουν το κίνητρο της εργασιακής τους αναβάθμισης, είτε αυτό έχει να κάνει με μονιμοποίηση είτε έχει να κάνει με μοριοδότηση, ακόμα και με ανανέωση της σύμβασής τους –τη συνέχεια, δηλαδή, της δουλειάς- και κυρίως το βεβαιώνουν και οι προϊστάμενοί τους οι οποίοι τρέμουν κυριολεκτικά στην προοπτική να βρεθούν χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και το τέταρτο ζήτημα –και τελειώνω, κύριε Πρόεδρε- είναι ζήτημα, κατά την άποψή μου, ηθικής τάξης. Η ιστορία θα γράψει ότι μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές η Κυβέρνηση σας χωρίς να έχει στελεχώσει τις Γραμματείες των Υπουργείων, χωρίς να έχει στελεχώσει τις περιφέρειες, χωρίς να έχει στελεχώσει τις θέσεις-κλειδιά της δημόσιας διοίκησης έβαλε εναντίον αδυνάτων. Και για μια Κυβέρνηση η οποία εκπροσωπεί την παράταξη, η οποία διαχρονικά και ιστορικά διατείνεται ότι υπάρχει για να φροντίζει τους αδύνατους σε αυτή τη χώρα, νομίζω ότι αυτό δεν είναι ένα καθόλου καλό δείγμα γραφής.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Το λόγο έχει ο κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να μάθουμε ποιες είναι επιτέλους οι προθέσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τους χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται στις περιφέρειες και στους δήμους της χώρας.
Είναι γεγονός ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτηρίζονται από αδράνεια, αμετροέπεια και κοινωνική αναλγησία. Για παράδειγμα, πριν τις εκλογές το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διακήρυττε σε όλους τους τόνους ότι θα αντιμετωπίσει όλους τους πολίτες με δικαιοσύνη. Ωστόσο με το «καλημέρα» καταργεί το θεσμό των stage στέλνοντας στο δρόμο πάνω από τριάντα χιλιάδες νέα παιδιά, ενώ με αυτό τον τρόπο διακηρύττει ότι –σε αντίθεση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις- είναι σίγουρο ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αποκαταστήσει την αξιοκρατία.
Γεγονός όμως είναι ότι ξεχνάει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν εκείνο που το 1997 θεσμοθέτησε το θεσμό των stage, ενώ με συγκεκριμένους νόμους μονιμοποίησε πάνω από δυόμισι χιλιάδες εργαζομένους στο δημόσιο με τη μορφή των stage.

LM
(3DP)
Το ζήτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι προκύπτουν σημαντικά κενά με την κατάργηση των θεσμών των stage, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν άμεσα. Πρόσφατα μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είχε επισκεφθεί κάποιο ΚΕΠ για να διαπιστώσει την εύρυθμη λειτουργία του και να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όμως, δεν ρώτησε, πόσα ΚΕΠ θα κλείσουν σύντομα λόγω ελλείψεως προσωπικού. Πράγματι αδυνατώ να κατανοήσω τη συγκεκριμένη απόφαση, παρά μόνο ως διωγμό συγκεκριμένης και ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας πολιτών.
Η ανάγκη, όμως, κύριε Υπουργέ, δεν έχει χρώμα και ενδεχομένως, πολλά απ’ αυτά τα νέα παιδιά πιθανότατα να σας υποστήριξαν στις τελευταίες εκλογές. Δεν είναι ούτε πράσινα, ούτε μπλε, ούτε κόκκινα. Και βεβαίως, αρνείστε ακόμα και τη μοριοδότηση σ’ αυτούς τους νέους ανθρώπους σε ενδεχόμενους δημόσιους διαγωνισμούς, κάτι που ουσιαστικά επιβραβεύει την ύπαρξη εργασιακής εμπειρίας.
Είναι γεγονός, κύριοι συνάδελφοι, ότι η παραπάνω ιστορία προκαλεί εύλογες ανησυχίες και για άλλα παράπλευρα ανοιχτά ζητήματα, για το ανοιχτό κεφάλαιο που ονομάζεται συμβασιούχοι στις περιφέρειες και στους δήμους, συμβασιούχοι που κάποιες φορές, σε πολλές μάλιστα από τις περιφέρειες, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που εργάζονται πάνω από δέκα χρόνια με οχτάμηνες συμβάσεις, πολίτες που παραμένουν στον αέρα ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες, οι οποίοι ανησυχούν για το τι θα απογίνουν, πώς θα ανταποκριθούν στις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις και βεβαίως ανησυχούν οι ίδιες οι οικογένειές τους. Πολίτες οι οποίοι ξεκίνησαν βεβαίως τις κινητοποιήσεις και μάλιστα, πολλών εξ αυτών οι συμβάσεις ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους.
Θα αναφερθώ και εγώ, όπως και ο συνάδελφος, στα Τμήματα Αλλοδαπών στις περιφέρειες, τμήματα που στελεχώνονται από άτομα που έχουν συσσωρευμένη εμπειρία πάνω από πέντε έτη, εξειδικευμένα στους μεταναστευτικούς νόμους και συγκεκριμένα στο ν. 3386/05, ενώ πολλοί εξ αυτών, σε πολλές περιφέρειες της χώρας, καλύπτουν πάνω από το 50% των μονίμων απασχολουμένων.
Και το ερώτημα βέβαια, κύριε Υπουργέ, γίνεται πιο πιεστικό από ποτέ. Και επειδή ακριβώς υπάρχει συνέχεια στο κράτος και επειδή πιστεύω ότι όλοι εμείς οι πολιτικοί θα πρέπει να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε τις προθέσεις σας, με δεδομένο ότι, ενώ βρισκόμαστε στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους, ενώ οι συμβάσεις τους, όπως ανέφερα λίγο πριν, λήγουν στο τέλος του μηνός.
Πραγματικά δεν ξέρω αν θα πρέπει να σας προσάψω ανευθυνότητα και αβουλία ή δόλο και αναλγησία. Σας θυμίζω, όμως, ότι εμείς λάβαμε το μήνυμα στις τελευταίες εκλογές και εσείς, αν συνεχίσετε έτσι, να είστε σίγουροι ότι θα το λάβετε σύντομα. Διότι ομολογουμένως τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαρακτηρίζονται από πολιτικό φαρισαϊσμό ή απραξία, αλλά και αδράνεια των αρμοδίων Υπουργείων που αρκετές φορές, ακόμα και σε ζητήματα δικής τους αρμοδιότητας, δηλώνουν αναρμόδια. Και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τις ανάγκες του τόπου, ούτε σαφώς για τις ανάγκες των συμπολιτών μας.
Περιμένουμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να επιδείξετε τη μέγιστη ευαισθησία σε χιλιάδες συμβασιούχους των περιφερειών και των δήμων, που εν πολλοίς, από τις δικές σας αποφάσεις, εξαρτάται και το μέλλον των οικογενειών τους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε, κύριε Πλακιωτάκη.
Το λόγο έχει ο τελευταίος εκ των επερωτώντων Βουλευτών, ο Βουλευτής Κιλκίς, κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ειλικρινά ακούστηκαν νομίζω από τους συναδέλφους μου αυτά που έπρεπε να ακουστούν. Δεν είμαι αυτός που θα εκφωνήσω λόγο περί αδυνάτων –τα έχει πει ο Λυσίας, κύριε Πρόεδρε, από αρχαιοτάτων χρόνων- σίγουρα όμως ειλικρινά πρέπει να ακουστούν απόψεις πολιτικές, συγκεκριμένες και επίκαιρες.
(AD)

(3LM)
Διαβάζοντας δε ξανά τελευταία ένα όμορφο βιβλίο του Διονύση του Χαριτόπουλου, θέλω να καταθέσω την άποψη του Σοπενχάουερ ότι οι πρωτόγονοι αλληλοεξοντώνονταν, οι σύγχρονοι και πολιτισμένοι αλληλοεξαπατώνονται. Και τα δύο, βεβαίως, δεν είναι πράξεις που πρέπει να υπάρχουν στη σύγχρονη πολιτική ζωή. Νομίζω ότι το χειρότερο που μπορούσε να συμβαίνει, κατά την έκφραση του ελληνικού λαού, ήταν να αλληλοεξαπατώμεθα. Όμως, το να επιστρέψουμε σε πρωτόγονες πολιτικές πλέον πράξεις, νομίζω ότι δεν τιμά κανέναν μας.
Και επειδή πρέπει να αναλαμβάνει ο καθείς και την προσωπική του ευθύνη –πέραν της συλλογικής ή όποιας κομματικής ευθύνης- και σύμφωνα και με την καταγωγή μου και με την παιδεία μου, αλλά και με την εμπειρία μου που είναι πολλών ετών πλέον μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα, αλλά και στην πολιτική ζωή, ειλικρινά πιστεύω ότι έχουμε κατακτήσει όλοι –αυτή νομίζω ότι είναι η συνισταμένη αντίληψη- αυτήν την κεκτημένη πλέον πρακτική του να μην εκδικούμεθα.
Και είναι σίγουρα δεδομένο ότι οι συμβασιούχοι και οι stagiaires –δεν θέλω να επανέλθω στο θέμα, μιλάμε σήμερα για τους συμβασιούχους- είναι πολίτες που κατατάσσονται στους αδυνάτους. Οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέκτησαν, πιστεύω, την τελευταία εικοσαετία αυτήν την αξιοπιστία του να συμπεριφέρονται όπως θα ήθελε ο ελληνικός λαός και οι Έλληνες πολίτες. Δεν νομίζω ότι πλέον η εκδίκηση ταιριάζει στην πολιτική ζωή της πατρίδος μας.
Έτσι, κύριε Υπουργέ, εκτιμώ ότι αν και ήταν ατόπημα των πρώτων ημερών, έχετε το χρονικό περιθώριο, ειλικρινά, να πορευθείτε στην ορθή οδό που ο μέσος Έλληνας πολίτης αναζητά και όχι μόνο ο ψηφοφόρος ή ο οπαδός της Νέας Δημοκρατίας. Η πρόκληση, εξάλλου, του κράτους-υπηρέτη, η αναδιοργάνωση, η ανασύσταση του κράτους που ήταν και δική μας εξαγγελία –έγιναν βήματα σωστά, άλλο αν ακυρώθηκαν μετέπειτα- θα είναι πάντοτε μπροστά σας, όπως και η πρόκληση της χρηστής δημόσιας διοίκησης.
Όμως, αυτό πρέπει να γίνει μέσα σε συμβατικούς τουλάχιστον κανόνες, εντός συνταγματικών ορίων και κοινωνικών δεδομένων. Έχετε αυτήν την ευκαιρία ό,τι θέλετε να εφαρμόσετε στο μέλλον, να το πράξετε με πρόνοια συνταγματική –και κοινωνική, τολμώ να πω- αφού όμως εξαντλήσετε αυτό το συνταγματικό και κοινωνικό κεκτημένο αυτών των αδυνάτων εργαζομένων και να τους οδηγήσετε εσείς εκεί που πρέπει και να εφαρμόσετε αυτό που νομίζετε ότι πρέπει να εφαρμόσετε στο μέλλον νομοθετικά.
Σίγουρα χρειάζεται μεταβατική περίοδος. Η συνέχεια του κράτους δεν αρκεί μόνο να την εξαγγέλλουμε εμείς οι πολιτικοί και να φαινόμαστε –ξέρετε- αρεστοί και ότι δήθεν έχουμε κατακτήσει και βήματα προόδου και πολιτικού πολιτισμού. Πρέπει έμπρακτα να αποδεικνύεται και να εφαρμόζεται.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ζήσαμε αυτές τις ημέρες το δράμα της πόλης της Αθήνας που μας φιλοξενεί εμάς από την περιφέρεια. Δεν γνωρίζατε ότι θα δημιουργούνταν το θέμα αυτό; Έπρεπε ο Δήμος Αθηναίων να προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να προασπίσει τη δημόσια υγεία και μάλιστα ενόψει εορτών που δυσφημείται η χώρα μας, όταν στο επίκεντρο της πατρίδας μας υπάρχει αυτή η εικόνα; Και δεν αναλαμβάνετε εσείς ως κεντρική πολιτική, εκτελεστική εξουσία, την ευθύνη;
Και θα σας θυμίσω πολύ απλά το εξής: Ο νόμος Σκανδαλίδη ήταν νόμος της Νέας Δημοκρατίας, κύριε Υπουργέ; Μοριοδότηση προέβλεπε, για να λύσει μεταβατικά ζητήματα αυτών των τότε αδυνάτων πολιτών εργαζομένων. Έτσι και εσείς τώρα, αυτή τη στιγμή, έχετε μπροστά σας αυτήν την κοινωνική πραγματικότητα και καλείστε να την εκτονώσετε –ας μου επιτραπεί η έκφραση- πάντοτε με κανόνες δικαίου, για να προκύψει το ζητούμενο γι’ αυτούς τους εργαζομένους που είναι η διεκδίκηση εντός δικαίων κανόνων μιας θέσης στον ήλιο αυτής της πατρίδος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Από εκεί και ύστερα, πάρτε εσείς όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θέλετε. Θα αναλάβετε την ευθύνη και θα σας κρίνει και ο ελληνικός λαός.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(ΚΟ)
(3AD)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τον κ. Κιλτίδη και για τις ακαδημαϊκές τους αναφορές.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ακολουθεί τον κ. Τζαβάρα με τον Λομπρόζο προχθές!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μην το λέτε, γιατί έπεται ο κ. Τζαβάρας, οπότε θα λάβει την εκδίκησή του!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Εγώ διεκδικώ ότι είμαι διάδοχος του κ. Πολύδωρα!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλείται τώρα ο κύριος Υπουργός, ο κ. Ιωάννης Ραγκούσης, να λάβει το λόγο για είκοσι λεπτά για να απαντήσει στους επερωτώντες Βουλευτές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι είναι δύσκολο σε μας να μην εκφράσουμε μία μεγάλη απορία, η οποία έχει σχέση μ’ αυτό καθ’ αυτό το περιεχόμενο μιας ερώτησης, η οποία έρχεται μετά τη γνωστοποίηση, αλλά και τη συζήτηση στη διαρκή Επιτροπή της Βουλής ενός σχεδίου νόμου, που βεβαίως όταν κατατέθηκε η ερώτηση μπορεί να μην ήταν γνωστό, αλλά εντωμεταξύ φαντάζομαι ότι έχει γίνει γνωστό. Παρ’ όλα αυτά, όμως, θα κάνω κάποιες αναφορές.
Κυρίως, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολο να μην εκφράσει κανείς την απορία του για την επιμονή και τον τρόπο προσέγγισης των Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς ένα πολύ μεγάλο θέμα, ως προς ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα κατά ένα τρόπο, που –επιτρέψτε μου- εμπεριέχει στοιχεία τα οποία δεν υπακούουν ούτε στην πραγματικότητα ούτε στην αλήθεια ούτε βεβαίως εξ αυτού του λόγου και στην κοινή λογική.
Για παράδειγμα, ποτέ δεν είπαμε ότι καταργούνται οι συμβάσεις. Ποτέ! Μέσα στο νομοσχέδιο υπάρχει η πρόβλεψη και για τις συμβάσεις έργου και για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Αυτό που είπαμε, το είπαμε τώρα ως Κυβέρνηση, το έχουμε πει ως Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία και το έχουμε πει και ως παράταξη προεκλογικά και επί του οποίου ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού είναι –και αυτό νομοθετείται- και έγκειται στο ότι όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα είτε τακτικού είτε έκτακτου προσωπικού θα πρέπει να γίνονται με αξιοκρατία και αντικειμενικότητα, δηλαδή με την ευθύνη, τον έλεγχο και τις διαδικασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, δηλαδή του Α.Σ.Ε.Π.
Ποτέ δεν μιλήσαμε και κανείς δεν μπορεί να μιλά για μετατροπή συμβάσεων. Και υπήρχαν σε τουλάχιστον δύο τοποθετήσεις συναδέλφων φράσεις οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμα.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, και κανείς δεν μπορεί να μιλά –διότι το Σύνταγμα δεν το επιτρέπει- για μετατροπή συμβάσεων. Παραπέμπω στο άρθρο 103 του Συντάγματος.
Κανείς δεν μπορεί να μιλά, γιατί δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα για μονιμοποίηση συμβασιούχων. Δεν γίνεται! Και εν πάση περιπτώσει, δεν γίνεται να μιλάμε γι’ αυτά και μετά την εξάντληση μιας μεγάλης χρονικής περιόδου δημοσίου διαλόγου, όπου όλοι είχαμε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε κάποια θέματα. Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής υπήρξαν πάρα πολλές τέτοιες τοποθετήσεις γι’ αυτά τα θέματα και από δικούς σας συναδέλφους, εννοώ μέλη της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας.
Αυτός ήταν και ο λόγος, αγαπητέ κύριε Κιλτίδη, που εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε στους εργαζόμενους της καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας ότι κάποιοι τους οδηγούν σ’ αυτήν την εκ προοιμίου μάχη την οποία δεν μπορούσαν να κερδίσουν. Και σ’ αυτή τη μάχη τους οδήγησαν αυτοί που τους έδωσαν πολιτική κάλυψη και τους έλεγαν -για να τους χαϊδεύουν τα αυτιά- ότι έχουν δίκιο.
Και ιδού πού τους οδήγησαν! Τους οδήγησαν και τους ίδιους αυτή τη στιγμή στο απόλυτο αδιέξοδο, γιατί βεβαίως τους καθοδήγησαν και τους ενθάρρυναν σε έναν αγώνα ο οποίος δεν μπορούσε να δικαιωθεί εκ των πραγμάτων.
(NP)
(3KO)

Εμείς έντιμα τους είχαμε πει από την αρχή: Ζητάτε μονιμοποίηση. Δεν μπορείτε να την έχετε, όχι γιατί η Κυβέρνηση έτσι και αλλιώς δεν μπορεί να τη δώσει και δεν θέλει, αλλά και γιατί εκ του Συντάγματος δεν μπορείτε να την έχετε.
Το γεγονός ότι αναστατώθηκε η Αθήνα και επλήγησαν και οι επιχειρήσεις και οι κάτοικοι, ο μόνος δήμος της χώρας –σας το τονίζω, γιατί δεν υπήρξε άλλος δήμος της χώρας- έχει ένα λόγο και μια αιτία: Υπήρξε μια δημοτική αρχή, που με έναν τρόπο απίστευτα λαϊκιστικό, ανεύθυνο και δημαγωγικό έλεγε σε αυτούς τους εργαζόμενους «Προχωρήστε, είμαστε δίπλα σας.»
Ορίστε, πού τους οδήγησαν! Οδήγησαν και τους δημότες και τους καταστηματάρχες σε αυτό το επώδυνο δεκαήμερο, αλλά και τους εργαζόμενους να υφίστανται την υποχρέωση να εφαρμόσουν μια δικαστική απόφαση από χθες το βράδυ και να μαζεύουν τα απορρίμματα. Άρα, πλήρης η αποτυχία!
Θέλω, λοιπόν, να πω ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Γιατί προφανώς πέραν από εμάς, που είναι υποχρέωση και καθήκον μας και θα το ασκήσουμε -διότι έτσι πρέπει να κάνουμε και έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας- μας ακούνε και συμβασιούχοι. Οι συμβασιούχοι αυτά τα ξέρουν. Όταν ακούνε Βουλευτές της Αντιπολίτευσης να μιλάνε για μονιμοποίηση ή για μετατροπή των συμβάσεων, ήδη αυτοί που σας άκουσαν τώρα από τις τηλεοράσεις ξέρουν ότι δεν γίνεται και αναρωτιούνται γιατί το λένε, αφού το ξέρουν ότι δεν γίνεται.
Ήθελα, επίσης, να πω ότι υπ’ αυτήν την έννοια είναι τελείως στον αέρα αυτό το επιχείρημα περί των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου. Βεβαίως, γίνονται συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου. Βεβαίως, και θα γίνονται συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά μέσω Α.Σ.Ε.Π.. Ακόμη και οι συμβάσεις έργου, που δεν τις καταργήσαμε, θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με έγκριση του Α.Σ.Ε.Π. και με μόρια, όπως προβλέπονται από το Α.Σ.Ε.Π.. Και εδώ είναι η μεγάλη διαφορά. Και εδώ είναι, που κατά την ταπεινή μου γνώμη –και πάρτε την και πετάξτε την στο καλάθι των αχρήστων!- συνεχίζετε να επιλέγετε στο θέμα αυτό μια στάση που σας εκθέτει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Γιατί στην πραγματικότητα τι λέτε; Λέτε και ζητάτε να συνεχίσουμε μια πολιτική που καταδικάστηκε στη συνείδηση των πολιτών, μια πολιτική που λέει ευνοιοκρατικά, ρουσφετολογικά, πελατειακά να παίρνει ο κάθε υπουργός, ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε διοικητής οργανισμού όποιον θέλει και να μη δίνει λογαριασμό σε κανένα.
Μα, αυτήν την πολιτική όχι μόνο δεν πρέπει, αλλά επίσημα –για μια ακόμη φορά σας το λέμε- δεν θέλουμε να τη συνεχίσουμε. Γι’ αυτόν το λόγο έχουμε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό και εσείς επιμένετε, κατά την ταπεινή μου γνώμη –και σας ξαναλέω «πετάξτε την στο καλάθι των αχρήστων!»- να εκτίθεστε. Γιατί τι ζητάτε; Ζητάτε να συνεχιστεί από εμάς μια ευνοιοκρατική, ρουσφετολογική, πελατειακή πολιτική, η οποία ουσιαστικά αφορά ένα μικρό αριθμό εργαζομένων και στρέφεται εναντίον της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, μεταξύ των οποίων, προφανώς, είναι και πάρα πολλοί ψηφοφόροι σας.
Διότι, όταν λέτε «συνεχίστε τις συμβάσεις», ουσιαστικά τι λέτε; Λέτε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στο δημόσιο με συμβάσεις εκατό-διακόσιες χιλιάδες εργαζόμενοι. Μα, δεν θα ήθελαν και άλλα πέντε-έξι εκατομμύρια Ελλήνων να έχουν αυτές τις συμβάσεις; Βεβαίως, και θα ήθελαν. Έχετε καμιά αμφιβολία ή πιστεύετε ότι εμείς έχουμε καμιά αμφιβολία ότι είχαν έρθει στα δικά σας πολιτικά γραφεία πολλοί δικοί σας ψηφοφόροι όλη την περασμένη εξαετία και ότι πολλοί απ’ αυτούς είχαν εισπράξει την απάντηση «μας συγχωρείτε πολύ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»; Αυτοί οι ψηφοφόροι δεν είναι που σε τελική ανάλυση αντέδρασαν απέναντί σας, γιατί στην πορεία έμαθαν ότι ενώ αυτοί εισέπρατταν το «δεν μπορούμε», κάποιοι άλλοι μπορούσαν;
Εν πάση περιπτώσει, εδώ νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ καίριο και κεντρικό ερώτημα για εσάς, ως κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συμβασιούχοι σε υπηρεσίες. Υπάρχει το θέμα το εργασιακό. Υπάρχει το θέμα το κοινωνικό. Υπάρχει και το θέμα το θεσμικό. Για την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας -που στο τέλος-τέλος πολλοί από εσάς δεν υπηρετήσατε ούτε σε υπουργεία ούτε έχετε πολιτικές κυβερνητικές ευθύνες ή τις είχατε σε άλλους τομείς και όχι στον τομέα της δημόσιας διοίκησης- δεν είναι μείζον θέμα να ψάξετε και να ζητήσετε να δώσουν εξηγήσεις αυτοί;
Τώρα τι λέτε; Η καρδιά του κράτους, ο πυρήνας του κρατικού μηχανισμού, οι περιφέρειες στους τομείς των αλλοδαπών, της μετανάστευσης είναι στελεχωμένες –λέτε- είτε με συμβάσεις έργου, που είναι με συμβάσεις έργου, είτε άλλες υπηρεσίες με STAGE. Μα, είναι δυνατόν το 2009 η Ελλάδα να έχει ένα καθεστώς, όπου στον κεντρικό πυρήνα του κράτους να λειτουργεί με συμβασιούχους έργου σε τομείς καρδιάς του πυρήνα του διοικητικού κρατικού μηχανισμού; Με συγχωρείτε πολύ, αλλά αυτό δεν συναντάται πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο.
(TR)
(NP)
Πολύ φοβάμαι, δε, ότι αυτό θα το συναντούσε κανείς μόνο αν ψάξει στο βαθύ αφρικανικό πεδίο, το τριτοκοσμικό. Γιατί μιλούμε, αυτήν τη στιγμή -και εσείς το αναφέρετε πάρα πολλές φορές στις τοποθετήσεις σας- για «stagier» που καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες. Λέτε για συμβασιούχους έργου -και πράγματι ισχύει αυτό που λέτε- οι οποίοι είναι αυτοί που στελεχώνουν τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Μα, αυτό δεν είναι ένα μείζον θέμα για να ζητήσετε να απολογηθούν όλοι αυτοί που λειτουργούν το κράτος με αυτόν τον τρόπο; Και όχι μόνο δεν το κάνετε αυτό, αλλά φθάνετε και στο πιο ακραίο σημείο να εγκαλείτε εμάς -και μάλιστα με μια σειρά από χαρακτηρισμούς που ειλικρινά από ένα σημείο και μετά καταλαβαίνετε ότι ξεπερνάνε κάποια όρια αν μη τι άλλο κοινοβουλευτικής δεοντολογίας- γιατί δεν συνεχίζουμε την ίδια πολιτική. Μα, γιατί είναι μία πολιτική άδικη για τους εργαζόμενους, γιατί αν ο άλλος είναι «stagier» ή είναι συμβασιούχος έργου, όπως λέτε και καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εκείνη τη στιγμή που το λέτε αναγνωρίζετε ότι συνειδητά το ελληνικό κράτος του παραβιάζει στοιχειώδη πρωταρχικά εργασιακά του δικαιώματα, αγαπητοί συνάδελφοι. Γιατί αν αυτός ο άνθρωπος καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες έπρεπε να έχει συμβάσεις εργασίας, έπρεπε να έχει την ασφάλισή του, έπρεπε να έχει όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το νόμο, σχετικά ακριβώς με το αντικείμενο της δουλειάς του, που είναι δουλειά εργασίας και όχι έργου.
Άρα, πρώτον, παραδέχεστε ότι του παραβιάζει το ελληνικό κράτος, του παραβίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση στοιχειώδη εργασιακά του δικαιώματα.
Δεύτερον, από τη στιγμή που το λέτε ομολογείτε ότι το κράτος λειτουργεί με μία λογική «μπανανίας», τριτοκοσμική, που δεν ζητάτε να συνεχιστεί.
Εν πάση περιπτώσει υπάρχει και ένα τρίτο ερώτημα, το οποίο είναι νομίζω πολύ κεντρικό για τη συνείδησή σας και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ακόμα και μετά από αυτήν τη συζήτηση θα σας απασχολήσει. Υπάρχουν αυτοί όλοι. Σύμφωνοι, υπάρχουν. Πέντε χρόνια λέτε ότι είναι με συμβάσεις; Είναι πέντε χρόνια, είναι έξι χρόνια, παρακαλώ πολύ! Προσλήψεις και τα πέντε και τα έξι χρόνια αυτά έγιναν. Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις τακτικού προσωπικού στις περιφέρειες, πέντε χρόνια και έξι χρόνια;
Αυτήν την ερώτηση που σας κάνω, κύριοι συνάδελφοι, πρώτοι από όλους την κάνουν οι ίδιοι οι συμβασιούχοι προς εσάς, προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας αυτό το ερώτημα έχουν προς την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά κυρίως προς το Δήμο της Αθήνας. Και λένε, αφού νοιάζεστε και κόπτεσθε για μας, έξι χρόνια που μας έχετε με συμβάσεις έργου στην καθαριότητα, που έπρεπε να μας έχετε με συμβάσεις εργασίας, γιατί δεν προκηρύσσετε θέσεις για να τις πάρουμε εμείς να προσληφθούμε, όπως λέτε ότι μας αξίζει και τώρα καταγγέλλετε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί δεν το κάνει; Δεν έχετε απάντηση σε αυτό, γιατί απάντηση θα είχατε μόνο αν είχατε προκηρύξει αυτές τις θέσεις, μόνο αν είχατε φροντίσει και πραγματικά νοιαστεί γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Άρα, στην πραγματικότητα αποδεικνύεται ότι το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν, προκύπτει γιατί κάποιοι δεν φρόντισαν πράγματι να νοιαστούν γι’ αυτούς όταν έπρεπε.
Έρχεστε τώρα να επιμείνετε σε μια πολιτική που -ειλικρινά το ξαναλέω, κατά τη γνώμη μου- δεν αφήνει περιθώρια υποστήριξης. Δεν αφήνει περιθώρια υποστήριξης, διότι λέει σε πέντε, έξι εκατομμύρια Ελλήνων, εσείς καθίστε στην μπάντα, εσείς καθίστε στην άκρη, εσείς που δεν έχετε μπάρμπα στην Κορώνη, εσείς που δεν έχετε οποιαδήποτε πρόσβαση σε κόμματα, σε κράτος κ.λπ., διότι το θέμα του δημοσίου είναι τι θα κάνει με αυτούς τους συμβασιούχους, οι οποίοι είχαν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή την εύνοια του κράτους γι’ αυτό και πήραν αυτές τις συμβάσεις.
Αυτό λοιπόν ήταν ένα πολύ σημαντικό και κεντρικό ερώτημα, το οποίο νομίζω ότι δίνει και απάντηση στο περί δικαίου και αδίκου. Δίκαιο ειδικά από μία νέα κυβέρνηση, νεοεκλεγμένη, πάνω στην οποία ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού επένδυσε -πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ψήφισε αυτήν την Κυβέρνηση- προσδοκίες και ελπίδες. Αυτό λοιπόν ακριβώς είναι που οδηγεί σε εμάς και εμάς να πάρουμε δίκαιες αποφάσεις και αυτό κάνουμε. Και ξέρετε η απόδειξη είναι μία αγαπητοί συνάδελφοι. Εμείς θα ήμασταν εκτεθειμένοι και απέναντι στους συμβασιούχους και απέναντι στην ελληνική κοινωνία και βεβαίως απέναντι σε σας και στην κριτική σας σε μία περίπτωση πράγματι, αν κάναμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, παίρναμε όλες αυτές τις αποφάσεις, αφού όπως λέτε πρώτα εμείς χρησιμοποιούσαμε το προϋφιστάμενο καθεστώς, λήγανε κάποιες συμβάσεις, παίρναμε ανθρώπους που εμείς πάλι αναξιοκρατικά με τη σειρά μας θα επιλέγαμε, αντικαθιστούσαμε τους συμβασιούχους που υπάρχουν και μετά ερχόμασταν να ρητορεύουμε περί αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας. Αλλά εμείς δεν το κάναμε αυτό. Γιατί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά είπαμε καμία πρόσληψη στο δημόσιο, εκτός από αυτές που είχαν κινηθεί από την προηγούμενη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με διαδικασίες που εμείς κατ΄επανάληψη τις είχαμε καταγγείλει, αλλά δεν παύει να ήταν μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, και άρα, τις αποφάσεις της τις σεβαστήκαμε.
(XF)
(3TR)
Είπαμε, όμως, ότι από τις 4 Οκτωβρίου και μετά, που εμείς έχουμε την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να μη γίνει καμία πρόσληψη μέχρι να θεσπιστεί το νέο νομικό πλαίσιο της απόλυτης αξιοκρατίας και απόλυτης αντικειμενικότητας. Αυτή ήταν μια πολύ κρίσιμη πολιτική επιλογή για να μπορούμε να κοιτάμε και τους συμβασιούχους, αλλά και το σύνολο των Ελλήνων πολιτών στα μάτια, να ξέρουν πολύ καλά πως ό,τι κάνουμε, δεν το κάνουμε για να μεροληπτήσουμε σε βάρος κάποιων και ταυτόχρονα να ευνοήσουμε κάποιους άλλους. Γιατί είπαμε, όλα με το ΑΣΕΠ, όλα με κριτήρια αντικειμενικά και αξιοκρατικά. Και υπ’ αυτή την έννοια, είπαμε μια κουβέντα. Συνέχεια στο κράτος ναι, συνέχεια σε κυβερνητικές πολιτικές μας συγχωρείτε πολύ κυβερνητικές πολιτικές για τις οποίες και εσείς πρέπει πολύ γρήγορα, κατά την ταπεινή μας γνώμη, να απαλλαγείτε, βεβαίως και όχι.
Ο ρόλος μας δεν είναι να συνεχίζουμε κυβερνητικές πολιτικές που, κατά τη γνώμη μας αλλά πιστεύω και κατά τη γνώμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, έχουν χαρακτηριστεί ως φαύλες και πελατειακές. Ουσιαστικά αυτό μας καλείτε να κάνουμε. Δεν μπορούμε αλλά και δεν θέλουμε να το κάνουμε. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις πολιτικές. Θέλουμε να εγκαταστήσουμε -κι αυτό προκύπτει από το νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει και στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα- ένα σύστημα αξιοκρατικό για όλους τους πολίτες ισότιμα. Μέσα εκεί θα συμμετέχουν ισότιμα και οι συμβασιούχοι. Γιατί μόνο σε παρεξήγηση μπορεί να αποδοθεί η φράση που κάποιος συνάδελφος είπε, ότι καταργούμε τη μοριοδότησή τους.
Δεν καταργούμε τη μοριοδότηση. Καταργούμε την προσαύξηση της μοριοδότησης. Η μοριοδότηση που προκύπτει από τα χρόνια εμπειρίας τους παραμένει και με αυτήν θα προσέλθουν σε όλους τους διαγωνισμούς και σε όλες τις διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ, για να προσληφθούν. Και πάρα πολλοί απ’ αυτούς θα προσληφθούν. Και βέβαια ισότιμα και ισοδύναμα θα κριθούν στη φάση εκείνη με όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προνόμια τέτοιου τύπου ευνοιοκρατικά.
Μία τελευταία, νομίζω πολύ σημαντική για τους συναδέλφους, πληροφόρηση. Μιλάτε για την κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης θεωρώντας ότι με αυτό εμείς καταφέρνουμε ένα άδικο πλήγμα εναντίον κάποιων εργαζομένων. Θέλω να σας πληροφορήσω, αγαπητοί συνάδελφοι, κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τη δική σας νομοθεσία -γιατί και επ’ αυτού πιθανόν να υπάρχει μία έλλειψη πληροφόρησης- η προσαύξηση της μοριοδότησης δεν έχει θεσπιστεί για να ισχύει στο διηνεκές. Η προσαύξηση της μοριοδότησης, με δική σας νομοθεσία, δίνεται σε όλους τους συμβασιούχους μέχρι την 31.12.2010. Μετά τέλος η προσαύξηση της μοριοδότησης και για σας, για το δικό σας νόμο.
Πέστε μου τώρα σας παρακαλώ πολύ, πώς προσεγγίζετε και τοποθετείστε για το θέμα των συμβασιούχων. Είπαμε, οι συμβασιούχοι αυτή τη στιγμή είναι περίπου εκατό χιλιάδες, χωρίς να υπολογίζουμε τους stagier, που είναι αρκετές ακόμα χιλιάδες. Οι συμβασιούχοι με τους stagier να είναι διακόσιες χιλιάδες; Ποια κυβέρνηση, εσείς αν ήσασταν τώρα κυβέρνηση –που δεν το κάνετε έξι χρόνια- πότε θα προσλαμβάνετε διακόσιους χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε ένα χρόνο; Ποτέ.
Άρα, γυρίζουμε και λέμε ότι ουσιαστικά εσείς συνεχίζετε να εγκαλείτε αντί να στηρίζετε την Κυβέρνηση, σα μια ένδειξη έμπρακτης, αν το θέλετε, συνειδητής πολιτικής επιλογής να στηρίξετε τη μετάβαση της χώρας σε ένα καθεστώς ισονομίας, σε ένα καθεστώς αξιοκρατίας. Έρχεστε και εγκαλείτε την Κυβέρνηση για τις συμβάσεις έργου, όπου για να μην καταρρεύσουν όσες υπηρεσίες κινδυνεύουν να καταρρεύσουν, δίνουμε παράταση σ’ αυτές τις συμβάσεις έργου -κι αυτό το υπογραμμίζω- και δεν τους λήγουμε για να βάλουμε τους δικούς μας μέχρι τον Απρίλιο. Τους μεταχειριζόμαστε ισοδύναμα με όλους τους πολίτες. Εσείς δεν προκηρύξατε έξι χρόνια τις θέσεις αυτές στις υπηρεσίες, για να μην είναι οι υπηρεσίες αυτές σήμερα με συμβασιούχους έργου.
Κάνω μια παρέμβαση να πω ότι όσον αφορά τα ΚΕΠ, είναι είκοσι αυτά που έχουν πρόβλημα στα χίλια εξήντα τέσσερα, για να έχετε πλήρη γνώση των δεδομένων. Άρα, η παράταση ουσιαστικά αφορά είκοσι ΚΕΠ. Τα υπόλοιπα χίλια σαράντα τέσσερα δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα. Δεν προκηρύξατε τις θέσεις, ενώ πέντε με έξι χρόνια αυτοί οι άνθρωποι ένιωθαν –και έτσι ήταν πραγματικά- όμηροι μιας κατάστασης απαράδεκτης και για τα εργασιακά τους δικαιώματα.






(GM)


3XF
Τώρα που ξέρετε ότι η προσαύξηση της μοριοδότησης λήγει το 2010 συζητούμε με έναν τρόπο, ενώ θα έπρεπε κατά την ταπεινή μας γνώμη να συζητούσαμε με μία άλλη τελείως θεώρηση ιδίως με πρωτοβουλία μίας πολιτικής δύναμης που έχει την ευθύνη για όλα αυτά, γιατί όλα αυτά είναι αποτελέσματα των τελευταίων έξι ετών όσον αφορά τις καταστάσεις και στις περιφέρειες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έχει το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πράγματι ήταν λεπτομερής και εμπεριστατωμένη η απάντησή σας στην Επερώτηση. Όμως, αυτά που αποκρύπτετε είναι πολύ περισσότερα και πολύ μεγαλύτερης σημασίας από αυτά που αποκαλύπτετε.
Άλλωστε, για να θυμηθούμε και τα λόγια του ποιητή «βουλιάζουν όσοι σηκώνουν τις μεγάλες πέτρες» κι εσείς καταρρέετε κάτω από τα μεγάλα επικοινωνιακά φορτία που σηκώσατε κατά την προεκλογική περίοδο όχι μόνο στα θέματα της οικονομίας αλλά και στα θέματα της απασχόλησης, όχι μόνο στις σχέσεις τις οικονομικές, αυτές δηλαδή που έχουν να κάνουν με τη διανομή του παραγόμενου στην Ελλάδα πλούτου, αλλά και με τις σχέσεις του κράτους με τον πολίτη.
Θα σας θυμίσω απλώς ότι επανειλημμένως είχατε αναφερθεί σε ένοχες σχέσεις μεταξύ κράτους και πολιτών, που εσείς πλέον σήμερα ως καθαρτές και απόστολοι της αξιοκρατίας και της διαφάνειας ήλθατε να τις απενοχοποιήσετε.
Σας ερωτώ, είναι απενοχοποίηση αυτών των σχέσεων το συζητούμενο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή νομοσχέδιο για την ένταξη και την αποκλειστική πλέον πρόσληψη στο δημόσιο μέσω του συστήματος ΑΣΕΠ; Γιατί, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και στα πλαίσια των συνεδριάσεων αυτής της Επιτροπής, αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι ενώ πράγματι είστε κήρυκες και απόστολοι της καθιέρωσης των αρχών της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, εν τούτοις οι καθ’ έκαστον ρυθμίσεις αυτού του συγκεκριμένου νομοσχεδίου τις υπονομεύουν.
Όπως είχα την ευκαιρία να σας τονίσω και τότε, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Μιλάτε, παραδείγματος χάρη, για την κατάργηση του κριτηρίου της συνέντευξης, γιατί και προεκλογικά και κατά τη διάρκεια του χρόνου που υπήρξατε αντιπολίτευση εβάλλατε κατά του μέτρου αυτού ως στοιχείου που καθιστά αδιαφανείς τις προσλήψεις. Παρόλα αυτά, όμως, διατηρείτε αυτό το συγκεκριμένο κριτήριο σε μία ευρεία γκάμα θέσεων και μάλιστα σκόπιμα αυτήν την γκάμα την καλύπτετε κάτω από μία περιληπτική έκφραση θέσεων που έχουν σχέση με την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Μιλάμε δηλαδή για μία ευρύτατη γκάμα θέσεων που έχουν να κάνουν από τους σχολικούς τροχονόμους μέχρι τους οδηγούς των λεωφορείων, των τραμ, ή δεν ξέρω εγώ για ποιες άλλες περιπτώσεις. Σε αυτούς βέβαια περιλαμβάνονται και οι ειδικοί φρουροί και τα μέλη του Λιμενικού Σώματος και γενικά τέτοιου είδους θέσεις, σε αυτές κοντολογίς που και επί Νέας Δημοκρατίας είχε χρησιμοποιηθεί αυτό το κριτήριο, εσείς όμως καταγγέλλοντας τη Νέα Δημοκρατία για αδιαφάνεια και αναξιοκρατία χρησιμοποιείτε και διατηρείτε ως αποτελεσματικό το συγκεκριμένο κριτήριο.
Επιπλέον, θα ήθελα να σας πω, ότι χαίρω ιδιαιτέρως γιατί και χθες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή αλλά και σήμερα διαπιστώνεται ότι είναι πράγματι προς τη φρόνιμη εμφάνιση της Κυβέρνησης η δημόσια αποδοχή της αρχής της συνέχειας του κράτους.
SX
(3GM)
Έτσι είναι, κύριε Υπουργέ. Και προσωπικά σας συγχαίρω, γιατί ενδεχομένως –αν θυμάμαι καλά- είστε ο μόνος εκ των Υπουργών της Κυβέρνησης που ευθαρσώς έχετε τοποθετηθεί και αποδέχεστε αυτό το αυτονόητο.
Είναι δικαίωμα σας είναι να υιοθετείτε νέες πολιτικές ως Κυβέρνηση. Η ένσταση, όμως, εδώ είναι η εξής: Η εντολή που πήρατε από τον ελληνικό λαό έχει ένα περιεχόμενο: Να κυβερνήσετε τον τόπο από τις 5 Οκτωβρίου του 2009 και μετά. Δεν σας εδόθη εντολή να μην αφήσετε τίποτα όρθιο από αυτά τα οποία είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και από αυτά τα οποία εκείνη, έχοντας τη δημοκρατική νομιμοποίηση, είχε επιλέξει να τα καταστήσει νόμους του Κράτους.
Πέραν, δε, τούτου, σε αυτές τις πολύ κρίσιμες συνθήκες που περνάει ο τόπος ο δικός μας, αλλά και ευρύτερα, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αυτό που αναδεικνύεται σαν ύψιστη αξία πολιτικής και κοινωνικής συνοχής είναι η αρχή της εμπιστοσύνης.
Αυτή την αρχή της εμπιστοσύνης εσείς, κύριε Υπουργέ και η Κυβέρνησή σας, δυστυχώς την έχετε κακοποιήσει. Διότι ακριβώς τόσο με τις εξαγγελίες με τις οποίες είχατε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά και με τις δηλώσεις που συνεχώς ακούμε να επαναλαμβάνετε, αυτό που έχετε καλλιεργήσει είναι μία ανασφάλεια τόσο στο χώρο αυτόν που δεσμεύονται με σύμβαση παροχής εργασίας ορισμένου χρόνου με το Δημόσιο, όσο και στο χώρο των λεγομένων stagiers.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να κάνω μία επισήμανση. Αυτό το φαινόμενο που ονομάστηκε από τις δικές σας κυβερνήσεις «stage», που τελευταία ανακαλύψαμε ότι η ορθή του απόδοση είναι με τη γαλλική λέξη «stage» (σταζ), στην Ελλάδα υπήρχε. Και υπήρχε ως μορφή συμβάσεως μαθητείας.
Δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα, λοιπόν, ούτε ονομάζοντας με μία ξενική λέξη ένα σύνηθες φαινόμενο του νομικού κόσμου, προσφέραμε τίποτα σε αυτό τον τόπο. Αντίθετα, πήραμε ένα θεσμό με τον τρόπο που εχρησιμοποιείτο στη Γαλλία στα τέλη της 10ετίας του 1970, όπου εκεί τα stage αποτελούσαν μέσο καταπολέμησης της ανεργίας. Και υπ’ αυτή την έννοια οι τότε κυβερνήσεις, μετά από την ύφεση που επακολούθησε της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης, προσπαθούσαν να ενισχύσουν την απασχόληση.
Εμείς, λοιπόν, παραλάβαμε αυτό το θεσμό και τον ενσωματώσαμε στα καθ’ ημάς. Και πλέον κατηγορούμε αυτούς οι οποίοι έδωσαν εμπιστοσύνη στο Κράτος και ήρθαν και συνήψαν και στο Δημόσιο χώρο και στον ιδιωτικό αυτού του είδους τις συμβάσεις μαθητείας, τις οποίες τις εντάξαμε κι εμείς στο οπλοστάσιο της Πολιτείας για την καταπολέμηση της ανεργίας και σήμερα τους λέμε «ομήρους» ή τους λοιδορούμε, γιατί δήθεν έπεσαν θύματα πελατειακής εκμετάλλευσης.
Θεωρώ ότι αυτή η πραγματικότητα ήκιστα συνάδει με την εμφάνισή σας, την πραγματικά σοβαρή, σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Θα ήθελα περαίνων το λόγο μου να σας πω ότι -και πράγματι είναι δεδομένο- και ένα χρόνο και δύο χρόνια και τρία χρόνια μπορεί να διαρκεί μία σύμβαση μαθητείας και μάλιστα στο Δημόσιο. Διότι πολλοί απορείτε πώς είναι δυνατόν να υπάρχει stage στο Δημόσιο και γι’ αυτό εσείς, βέβαια, το καταργήσατε. Για ποιο λόγο; Δεν είναι αληθές ότι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα είναι το Δημόσιο, οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου και οι ΟΤΑ;
Εάν, λοιπόν, εξαιρέσουμε όλη αυτή την περιοχή, όπου με πρόσφορο τρόπο μπορεί να καλλιεργηθεί η μαθητεία, μπορεί πράγματι μέσα από αυτή τη μαθητεία ο μαθητευόμενος stagiers όχι μόνο να αποκομίσει γνώσεις, αλλά να αποκομίσει και εμπειρία. Διότι σε αυτή την εμπειρία ενσωματώνονται γνώσεις οι οποίες δεν μεταβιβάζονται στα πλαίσια ενός ειδικού τελετουργικού, αλλά είναι μαθητεία η οποία αποκτάται με τη χρήση, με την παραμονή, με την εξυπηρέτηση, με την πρακτική.

(ML)



(03SX)
Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι αδίκως και κατά τρόπο που δεν ταιριάζει σε μία Κυβέρνηση που είναι διαπρύσιος κήρυκας της εμπέδωσης της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, αντιμετωπίσατε αυτό το φαινόμενο.
Θα ήθελα, επίσης, να σας τονίσω ιδιαιτέρως και το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των εργασιακών σχέσεων, στη δεκαετία του ’70 εισήχθη ο θεσμός της απασχόλησης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο δημόσιο και στα δημόσια νομικά πρόσωπα.
Αυτός ο θεσμός, λοιπόν, δεν είναι επινόηση της Νέας Δημοκρατίας. Από τότε συνέχισε, τον παραλάβατε εσείς το 1980 και διατηρείται μέχρι σήμερα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με τις ίδιες ακριβώς εγγυήσεις ισονομίας, τις οποίες και εσείς είχατε χρησιμοποιήσει.
Αυτό για το οποίο, όμως, έχετε ευθύνη εσείς και η ευθύνη πράγματι εδώ ανάγεται σε αυτή τη δημιουργική φαντασία, την οποία χρησιμοποιήσατε για να επινοήσετε νέου είδους νομικές μορφές εργασίας, είναι ότι εσείς για πρώτη φορά στη δεκαετία του ’80 κατά κόρον χρησιμοποιήσατε τη σύμβαση έργου, τα μπλοκάκια, δηλαδή, που λένε οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να καλύψετε σχέσεις παροχής εξαρτημένης εργασίας στο δημόσιο.
Αυτό το αρνητικό προηγούμενο σας ανήκει γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο, σε συνδυασμό και με την απροθυμία των δικαστηρίων ή και την ανεπάρκειά τους πολλές φορές, να καταδικάσουν εργοδότες οι οποίοι χρησιμοποιούν πολίτες, μισθωτούς όχι με τη σύμβαση των άρθρων 648 επόμενα, που είναι η σύμβαση παροχής εργασίας, παρέχεται εργασία στη μονάδα του χρόνου με εκείνη ακριβώς τη σύμβαση του άρθρου 681 του Αστικού Κώδικα, που είναι παροχή – εκτέλεση συγκεκριμένου έργου που δεν συμβιβάζεται με την παροχή της μισθωτής εργασίας.
Αυτό συνεχίστηκε και έρχεστε εσείς σήμερα να κατηγορείτε τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και ουσιαστικά να μην κάνετε τίποτε άλλο -να τελειώσω και με ένα σχετικό ευφυολόγημα- από το να μας κατηγορείτε ότι δεν βλέπουμε, εσείς που μας «βγάλατε τα μάτια»!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Τζαβάρα.
Πριν δώσω το λόγο στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Πέτρο Ευθυμίου, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων εξήντα μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Γενικό Λύκειο Παναιτωλίου Αιτωλοακαρνανίας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ο κ. Ευθυμίου έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι επώδυνο ότι κάνετε αυτή την υπενθύμιση.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Και για μένα.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια και σήμερα χαίρομαι που είναι εδώ τα παιδιά από το Αιτωλικό, ένα ιστορικό μέρος που εύχομαι να έχουν στην ψυχή τους και στη ζωή τους τους συμβολισμούς του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, για να υπάρχουμε όλοι -και εσείς παιδιά και εμείς- σε αυτήν την Αίθουσα, ας ξεκινήσουμε με κάτι που αφορά όλους, μια και χρησιμοποιήσατε την ποίηση, τον Γεώργιο Σεφέρη ή ένα μεγάλο φιλόσοφο, κύριε Κιλτίδη, ότι η μεγαλύτερη φράση που έχει ακουστεί από ποιητή σε αυτή τη χώρα είναι ότι «Πρέπει να μάθουμε να θεωρούμε εθνικό ό,τι είναι αληθινό». Έτσι μας δίδαξε ο Διονύσιος Σολωμός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: «Ό,τι αληθές απευθύνεται στο Έθνος».
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Ό,τι ακούστηκε σήμερα από τη Νέα Δημοκρατία δεν είναι αληθές. Και κάτι ακόμα χειρότερο. Δεν είναι απλώς ότι δεν είναι αληθές, έχει και μία αντίληψη, που δεν ξέρω πού ανάγεται φιλοσοφικά, ότι τα Κόμματα υπάγονται στο νόμο της παρθενογένεσης ή αειπαρθενίας.
(PN)
(3ML)
Διότι εδώ αυτά που ακούσαμε δεν αναλογούν στο κόμμα που ως πριν 65 ημέρες κυβέρνησε τη χώρα, αλλά σε κάποιους που εμφανίστηκαν στην πολιτική ζωή της χώρας και σε αυτή την Αίθουσα μόλις εδώ και εξήντα πέντε ημέρες. Άρα, ας πούμε ορισμένες αλήθειες και για τα τρία στοιχεία της σημερινής επερώτησης. Πριν απ’ όλα, αλήθεια πρώτη: Τα stage είναι ευρωπαϊκά προγράμματα που εγκαθιδρύθηκαν το 1996. Ήταν προσδιορισμένα για εννέα ή δεκαοχτώ μήνες για μαθητεία και μπορούσε κανείς να ανανεώσει μόνο για μια φορά ατομικά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα.
Στην Ελλάδα που άρχισε η εφαρμογή τους από το 1997 από ευθύνη της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. περιέλαβε stage και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και σε μία συγκεκριμένη περίπτωση στα stage που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΑΤΟΠ για την προπαρασκευή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης, οι stagiers που απασχολήθηκαν σε αυτό το stage μονιμοποιήθηκαν στο δημόσιο. Ως το 2004 αυτή ήταν η αλήθεια. Τι έγινε μετά το 2004; Έγιναν δύο πράγματα.
Πριν από όλα τα stage αποθηριώθηκαν και επεκτάθηκαν σε μία μορφή μοναδική, που ακόμη και σήμερα κανείς δεν ξέρει πόσους περιέλαβαν και σε ποιες κατευθύνσεις.
Δεύτερον, και το πιο σημαντικό: Τα stage έπαψαν να είναι καν κοινοτικά προγράμματα. Δεν υπήρχε χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά εθνικοί πόροι.
Έχω εδώ τον κατάλογο σαράντα stage που βρήκε το γραφείο μου, μόνο της περιόδου 2007-2009. Stage απίστευτα, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης στον πιο σκληρό πυρήνα του δημόσιου τομέα ως τις δημόσιες βιβλιοθήκες και τα γενικά αρχεία του κράτους. Από αυτά τα σαράντα stage, μόνο δέκα έχουν ένα κομμάτι κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Τα άλλα χρηματοδοτούνται κατευθείαν από το δημόσιο λογιστικό, είναι εθνικοί πόροι.
Όχι, λοιπόν, το stage επί Νέας Δημοκρατίας έχασε πλήρως τον χαρακτήρα του προγράμματος μαθητείας, αλλά έχασε καν και τη διαδικασία του Κοινοτικού Προγράμματος και έγινε επίσημη κρατική πολιτική. Και δεύτερο και χειρότερο, όχι απλώς έγινε επίσημη κρατική πολιτική από τον σκληρό πυρήνα του κράτους. Με την επέκταση του ν. 3227/2004 σε τροπολογία για τα σκάφη αναψυχής, η κα Πετραλιά, εδώ σε αυτή την Αίθουσα, νομοθέτησε με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και την υπαγωγή του σκληρού πυρήνα του κράτους των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ στην κατηγορία των εργοδοτών, ώστε ο ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί 20.000 θέσεις stage που δόθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ 7 Σεπτεμβρίου και 4 Οκτωβρίου, παραμονές εκλογών. Εμφανίζονταν δεκάδες χιλιάδες παιδιά με ανυπόγραφες συμβάσεις σε θέσεις ευθύνης από 7 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ' Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Και αυτά τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας που σήμερα ελέγχουν την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ήξεραν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι από το Σύνταγμα, άρθρο 103 παρ. 8 εδάφ. 3, δεν ήταν δυνατόν γιατί υπήρχε ρητή απαγόρευση να νομιμοποιηθούν στο δημόσιο, αλλά δεύτερον και πιο συγκεκριμένο, αυτά τα παιδιά γνώριζαν ότι από το περίφημο διάταγμα Παυλόπουλου, το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, στο άρθρο 2 παρ. 2, ρητώς εξαιρούνται από το διορισμό στο δημόσιο, όσοι υπάγονται στις συμβάσεις μαθητείας stage.
Ποιος είναι ο έλεγχός σας, κύριοι συνάδελφοι; Αν πρέπει να ασκήσετε έναν έλεγχο, είναι στους εαυτούς σας και όχι στη σημερινή Κυβέρνηση που αίρει αυτό το καθεστώς ομηρίας των νέων γενιών.
(GH)

(3PN)
Πάμε στο δεύτερο σκέλος της επερώτησής σας για τους συμβασιούχους. Έχω εδώ τον πρώτο πρόχειρο υπολογισμό τι σημαίνει για το δημόσιο η λειτουργία αυτών των αδιαφανών συμβάσεων χωρίς κανέναν έλεγχο στην συντριπτικότατη πλειοψηφία τους από το ΑΣΕΠ, όπως την περιέγραψε πριν ο αρμόδιος Υπουργός ο κ. Ραγκούσης.
Από το 2004 έως το 2007 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενέκρινε την πρόσληψη 92.801 συμβασιούχων με συμβάσεις έργου, 62.417 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και 108.075 εποχικά απασχολούμενων, δηλαδή συνολικά 263.333 συμβασιούχους από 7 Μαρτίου 2004 έως 16 Απριλίου 2007.
Δεύτερη περίοδος διακυβέρνησης 2007 έως 2009. Από τα στοιχεία που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, μόνο στο διάστημα Μαρτίου με Μάιο του 2009 εξαγγέλθηκαν συνολικά 76.019 θέσεις απασχόλησης με συμβάσεις. Με λίγα λόγια, αυτήν την περίοδο των πεντέμισι χρόνων διακυβέρνησης 340.000 άνθρωποι υπέστησαν τη μοίρα της διαχείρισης της ζωής τους με τους όρους που πριν οι ίδιοι περιγράψατε ωσάν να φέρει ευθύνη η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σ’ αυτό που εσείς εκθρέψατε, εσείς εγκαθιδρύσατε και εσείς σήμερα ζητάτε, όχι να αρθεί, όπως θα οφείλατε από κοινού να πράξουμε, αλλά να διατηρηθεί. Και ας μη λησμονούμε την άλλη πλευρά ότι όλες αυτές οι 340.000 θέσεις απεκρύβησαν αυτά τα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να εξηγούν και ένα μέρος της εκτίναξης αυτού του γιγάντιου ελλείμματος που, ενώ το προσδιόριζε ο κ. Παπαθανασίου με την επιστολή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως 6%, διαπιστώθηκε ότι είναι 12,7%.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή η παθολογία αφορά τον πυρήνα της σύστασης του νεοελληνικού κράτους, τον πυρήνα της σύστασης της ίδιας μας της ζωής. Δεν μπορεί κανείς να συμφωνεί να διατηρηθεί αυτό το σαράκι που τρώει όχι απλώς το κράτος, αλλά διαβρώνει την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι δεν πάει άλλο και ότι όσα θα συζητήσουμε την άλλη εβδομάδα θα κατατείνουν στην ανάγκη να επικρατήσει οριστικά ένα σύστημα διαφάνειας και αξιοκρατίας, ένα σύστημα που θα ξαναδώσει την αξιοπρέπεια και την περηφάνια στο νέο άνθρωπο, ότι αξίζει κάθε νέο παιδί να παλεύει, να θέλει να προάγεται γιατί θα έχει τη βεβαιότητα ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι το κονέ, δεν είναι το ρουσφέτι, δεν είναι το πολιτικό γραφείο, δεν είναι το κομματικό γραφείο, αλλά είναι μια αντικειμενική, αδιάβλητη, καθαρή σχέση των θεσμών της κοινωνίας με τα παιδιά της. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και σ’ αυτό ζητάμε να είστε αρωγοί. Και νομίζω ότι αν δεν είστε εσείς αρωγοί σ’ αυτό το διάβημα είναι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στην οποία απευθυνόμαστε και την έγκρισή της διεκδικούμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ακολουθεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Αθανάσιος Παφίλης, για έξι λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μια και μας παρακολουθούν και μαθητές –έφυγαν, δεν έχει σημασία- φαντάζει σαν ειρωνεία η έκκληση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που φαντάζομαι ότι έχει τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, κυριολεκτικά στο 2010 πάμε, φαντάζει, επαναλαμβάνω, σαν ειρωνεία να κλείνετε τα μάτια μπροστά στις ευθύνες που έχετε για μια βάρβαρη πολιτική κατά των νέων ανθρώπων. Και αν κανείς θέλει να μας παρεξηγήσει ας μας εξηγήσει τι είναι να δουλεύει ένας με 460 ευρώ στην αβεβαιότητα, τι είναι να είναι κρεμασμένος με συμβάσεις δίμηνες, τρίμηνες, εξάμηνες, οκτάμηνες, ενιάμηνες.
(GK)

(3GH)
Τι είναι να είναι με σύμβαση μιας μέρας, για πέντε χρόνια στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού; Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία! Αλήθεια, τι είναι αυτή η πολιτική που έχει επτακόσιες είκοσι χιλιάδες νέους ανθρώπους στην καλύτερη ηλικία, έτοιμους, που διψάνε για δουλειά κρεμασμένους στην αβεβαιότητα και άλλες τετρακόσιες χιλιάδες –ίσως και παραπάνω- στην ανεργία;
Είναι η βαρβαρότητα της πολιτικής που υπηρετούν και οι δύο κυβερνήσεις και σήμερα λένε ότι δεν πάει άλλο! Συμφωνούμε! Δεν πάει άλλο! Μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους. Αυτά λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Μιλά για επτάωρο και πενθήμερο.
Δεν είναι δυνατόν το 19ο αιώνα να ζητάγαμε οκτάωρο και τον 21ο αιώνα να δουλεύουμε δωδεκάωρο και δεκατετράωρο! Δεν είναι δυνατόν με τον πλούτο που παράγει σήμερα η κοινωνία, με τις απίστευτες τεχνολογικές δυνατότητες, ο κόσμος να καταδικάζεται σ’ αυτές τις ελεεινές και απαράδεκτες μορφές εργασίας.
Αλήθεια, σας ερωτώ και θα ήθελα να απαντήσετε και ο κύριος Υπουργός και οι υπόλοιποι. Ποιος άλλαξε τις εργασιακές σχέσεις; Ποιος κατάργησε τη σταθερή εργασία και έφτιαξε όλες αυτές τις εργασιακές σχέσεις του αίσχους, τις οποίες –με συγχωρείτε, αλλά θα το πω- με θράσος κιόλας τις ονομάζει εργασιακό μεσαίωνα;
Εσείς δεν ήσασταν; Δεν ήταν η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εσείς μάλιστα προεξάρχοντες εδώ, προπαγανδίζατε ότι πλέον οι παραδοσιακές σχέσεις παραγωγής –τα επτάωρα, τα οκτάωρα, η σταθερή δουλειά- δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και πρέπει να τις αλλάξουμε; Εσείς δεν τα αλλάξατε όλα αυτά;
Αλήθεια, πόση υποκρισία εκφράζεται από τη Νέα Δημοκρατία; Ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια; Εσείς δεν ήσασταν; Είχατε καμιά διαφωνία σε όλα αυτά, στα STAGE, στις τρίμηνες συμβάσεις, στις δίμηνες, στις συμβάσεις μιας μέρας; Όχι, ποτέ! Ίσα-ίσα που μας κατακεραυνώνατε, όταν λέγαμε ότι αυτές οι σχέσεις είναι απαράδεκτες.
Έρχεστε σήμερα στην πλάτη των ανθρώπων, των νέων ανθρώπων, να παίξετε μπιλιάρδο και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Και η συζήτηση, αν γίνεται σήμερα, γίνεται γιατί είναι ο κόσμος στο δρόμο. Πάρα πολλοί απ’ αυτόν το νέο κόσμο που βρίσκεται στο δρόμο αντιλαμβάνεται τη βαρβαρότητα που οδηγεί η πολιτική, την οποία εφαρμόσατε τόσα χρόνια και εσείς και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τι ζητά, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία; Ζητά μόνιμη και σταθερή δουλειά; Όχι! Υπάρχει διαιώνιση αυτής της κατάστασης και με βάση τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί, σωστά απαντά και ο κύριος Υπουργός. Γιατί στο ίδιο τραπέζι παίζετε, δεν παίζετε εκτός τραπεζιού. Στο ίδιο τραπέζι συζητάτε το πώς θα διαιωνίσετε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση με ή χωρίς αξιοκρατία.
Για εμάς ισονομία και αξιοκρατία είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη δουλειά και πρέπει αυτό να του εξασφαλίζεται. Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.
Τέλος, η Νέα Δημοκρατία με αυτή την επερώτηση ζητά πράγματα, τα οποία δεν έκανε. Όμως, σας ρωτάμε κάτι πολύ απλό. Εσείς δεν έχετε νομάρχες, δεν έχετε δημάρχους; Γιατί δεν προχωρούν οι ίδιοι με αποφάσεις να μονιμοποιήσουν ανθρώπους που είναι με συμβάσεις και που όπως λένε καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
Εμείς στην Κοκκινιά το κάναμε, παρά τον πόλεμο και δεν ήταν δικοί μας. Οι περισσότερες προσλήψεις είχαν γίνει με άλλους δημάρχους, αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Εμείς δεν μπαίνουμε σ’ αυτή τη λογική «δικός σου ή δικός μου». Νέοι άνθρωποι είναι. Εμείς με όλο το κόστος και με συγκρούσεις προχωρήσαμε, συγκεκριμένα ο Δήμαρχος Κοκκινιάς, σε μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Εσείς σήμερα που ελέγχετε –δεν ξέρω αν είναι η πλειοψηφία- δήμους και νομαρχίες, γιατί δεν προχωράτε σε αυτή τη μονιμοποίηση και να συγκρουστείτε έτσι και με την Κυβέρνηση, αν θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση; Δεν γίνεται, λοιπόν, για λόγους ουσίας, γιατί κατά βάθος συμφωνείτε με όλη αυτή την πολιτική.
Ήθελα να πω δυο λόγια για τη μαθητεία, τα STAGE. Δεν συμφωνούμε. Τα STAGE, όπως εφαρμόστηκαν και εδώ και στο εξωτερικό, ήταν τζάμπα και φθηνή εργασία για το κεφάλαιο και ήταν πραγματικά σχέση δουλείας.
Εμείς τι λέμε; Χρειάζεται η μαθητεία; Βεβαίως. Η κύρια και καθοριστική πού πρέπει να γίνεται; Στην ίδια τη σχολή. Υπάρχουν ανάγκες μερικές φορές να γίνει και στην παραγωγή. Βεβαίως και υπάρχουν και το αναγνωρίζουμε. Όμως, αυτές οι ανάγκες θα καλυφθούν με ειδικές συμβάσεις με μειωμένο χρόνο εργασίας.

(DP)
(4GK)
Τώρα, τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τι θα εφαρμόσει και η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και ποιες είναι οι κατευθύνσεις; Πέντε εκατομμύρια –λέει- νέοι άνθρωποι να μπουν γρήγορα στη παραγωγή. Δηλαδή, θα δουλεύουν με όρους μεσαίωνα, με 460 ευρώ θα προσφέρουν πλήρη εργασία. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
Και μια και είπε ο κ. Ευθυμίου να θεωρούμε ηθικό ό,τι είναι αληθινό …
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Σολωμός.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι. Λέω –επαναλαμβάνοντας τον Σολωμό- ότι αληθινό είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη δουλειά...
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Συμφωνώ απολύτως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Και δεν μπορείτε να βάζετε σε αντιπαράθεση εν ονόματι οποιασδήποτε αξιοκρατίας τον stagier με το συμβασιούχο, με τον άνεργο ή τον τριμηνίτη με τον εξαμηνίτη και τον εννεαμηνίτη.
Εμείς, λοιπόν, λέμε σε όλους ότι υπάρχει η δυνατότητα σήμερα η κοινωνία να προσφέρει σταθερή μόνιμη δουλειά, αξιοπρεπή μισθό, ώστε να ζει καλά. Μπορεί να προσφέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα που οι άνθρωποι να βγαίνουν πιο νωρίς στη σύνταξη και όχι να δουλεύουν στα 65 και στα 67 χρόνια. Ας πάει κανένας απ’ αυτούς που το προτείνουν πάνω στο γιαπί να ανέβει στη σκαλωσιά να δούμε αν θα κρατάνε τα πόδια του ή ας πάει σε ένα σχολείο στα 65 και στα 67 να διδάσκει.
Εμείς πιστεύουμε, λοιπόν, ότι σήμερα μπορεί ο πλούτος που παράγεται να καλύψει και την εργασία. Αλλά αυτό χρειάζεται μία συνολική ανατροπή του συστήματος που έχει φάει πλέον τα ψωμιά του. Βρωμάει. Παντού σε όλη την ανθρωπότητα δυσωδία βγαίνει. Να, ένα αποτέλεσμα, τι λέμε στο νέο τον κόσμο. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά που θα αναζητήσει διέξοδο αργά ή γρήγορα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τον ωραίο λόγο του κ. Παφίλη ακολουθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδής Βορίδης, για έξι λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούγοντας τις τοποθετήσεις των διακεκριμένων συναδέλφων, νομίζω ότι απέναντι σε ένα πραγματικό πρόβλημα υπάρχουν δύο υποκειμενικές λογικές με αντίστοιχες ένθεν και ένθεν κατηγορίες.
Ποιες ήταν αυτές; Οι προσλήψεις τις οποίες κάνατε όλο αυτό τον καιρό –λένε οι μεν- ήταν ρουσφετολογικές. Τι λένε οι άλλοι; Οι άλλοι λένε ότι αυτό το οποίο κάνετε σήμερα είναι ρεβανσισμός. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με τον τρόπο που κανείς βλέπει τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα. Έχει να κάνει επίσης, με τον τρόπο που έχουν γίνει οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα και έχει να κάνει και με τις πρακτικές που ακολούθησε η διοίκηση στο συγκεκριμένο ζήτημα επί πολύ χρόνο.
Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό; Υπάρχει τρόπος να μην τοποθετηθούμε ως προς το αν οι προσλήψεις ήταν ρουσφετολογικές ή ως προς το αν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που φέρνει ο κύριος Υπουργός είναι ρεβανσιστικές;
Εμείς, επειδή δεν είχαμε τη δυνατότητα –καλώς ή κακώς- μέχρι τώρα να προσλάβουμε κανέναν και επειδή επίσης, δεν αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε κανένα δικό μας παιδί, γιατί αν έχει παρεισφρήσει και κανένα όλως τυχαίως θα παρεισέφρησε εκεί, υπό αυτήν την έννοια διεκδικούμε αυτό που θα έπρεπε –νομίζω- να είναι το βασικό κριτήριο αυτής της συζήτησης: Να ορθοτομήσουμε κατά το δυνατόν τα πράγματα και να δώσουμε λύσεις σ’ ένα πραγματικό πρόβλημα.
Εγώ θα πω, πρώτον, ο δημόσιος τομέας είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σήμερα 770.000 απασχολούμενοι στο δημόσιο. Είναι ένας τεράστιος αριθμός. Εάν συνυπολογίσετε εκεί και 401.000 οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο, αυτό μας κάνει 1.171.000 ανθρώπους που μισθοδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο.
Επιτρέψτε μου, νομίζω ότι πλησιάζει αυτή η εικόνα σε αυτό που θα σκεφτόταν για την οικονομία το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας που είναι ένας πάρα πολύ μεγάλος δημόσιος τομέας, όπου όλοι τελικώς υπό μία έννοια μισθοδοτούνται στο δημόσιο….
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το αντίθετο ακριβώς.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Είμαστε κοντά σε αυτό. Λίγο ακόμα …
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αυτό λειτουργεί για το κεφάλαιο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Για να μην αδικήσω και κανέναν, αυτό με όλα τα αρνητικά. Διότι αν κάποιος κάνει έναν τεράστιο δημόσιο τομέα όπου όλα είναι δημόσια –και τα μέσα είναι δημόσια- αυτό τουλάχιστον κάτι λέει. Αλλά να έχεις μόνο ιδιωτικά μέσα παραγωγής και ταυτόχρονα όλους αυτούς τους εργαζόμενους, οι οποίοι μισθοδοτούνται από το δημόσιο, αυτό πραγματικά είναι εξωπραγματικό.

(LM)
(4DP)
Άρα ένα το κρατούμενο. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο.
Δεύτερον, είναι ξεκάθαρο ότι πάντως θα υπάρχουν ανάγκες προσλήψεων στο δημόσιο. Και επίσης, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό πρέπει επιτέλους να εξορθολογιστεί. Επιτέλους πρέπει να πάμε σε ένα αντικειμενικό σύστημα, επιτέλους πρέπει να σταματήσει πράγματι το κράτος να θεωρείται λάφυρο.
Αυτό παρεμπιπτόντως το λένε όλες οι κυβερνήσεις επί τη αναλήψει των καθηκόντων τους και με ένα μαγικό τρόπο, όλες οι κυβερνήσεις στην κυβερνητική τους διαδρομή, το καταλύουν με το σφοδρότερο και πιο, αν θέλετε, απαράδεκτο τρόπο.
Εγώ προτείνω εδώ το εξής. Κύριε Υπουργέ, την επόμενη φορά –και θεσπίστε το αυτό πλέον ίσως με ποινική διάταξη- που κάποιος, παρά τις διατάξεις του νόμου θα προχωρήσει σε πρόσληψη, δεν πα να’ ναι Δήμαρχος, δεν πα να’ ναι Νομάρχης, δεν πα να’ ναι Υπουργός, δεν πα να’ ναι διοικητής δημόσιας υπηρεσίας, δεν πα να’ ναι οποιοσδήποτε, ας αναλάβει και καμιά ποινική ευθύνη κα ας αναλάβει να πάει να πληρώσει αυτός προσωπικά από την περιουσία του όλους αυτούς τους μισθούς που παρά το νόμο επιβαρύνουν το δημόσιο.
Πάμε στο πραγματικό ζήτημα, όμως, το οποίο υπάρχει τώρα. Έτσι έγινε. Συνέβη. Εδώ, λοιπόν, υπάρχουν δυο λογικές. Εδώ πρέπει να ρυθμιστεί μια πραγματική κατάσταση.
Αυτό το δίλλημα παρεμπιπτόντως, κύριε Πρόεδρε, τίθεται κάθε φορά μετά από το πέρας μιας ορισμένης κυβερνητικής θητείας. Την προηγούμενη φορά συνέβη, την παρούσα φορά επίσης συνέβη, υποθέτω ή θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και την επόμενη φορά, ώστε να έχουμε να ξαναλέμε ότι συνέβη.
Επόμενο ζήτημα. Είναι κακές οι συμβάσεις έργου και οι συμβάσεις μαθητείας ως συμβάσεις, μορφές απασχολήσεως στο ελληνικό δημόσιο; Εγώ θα απαντήσω όχι, δεν είναι κατ’ ανάγκη κακές. Είναι κακές και είναι άθλιες και είναι απαράδεκτες, όταν δεν είναι πραγματικές συμβάσεις έργου, άρα είναι συμβάσεις εργασίας, όταν δεν είναι πραγματικές συμβάσεις μαθητείας, άρα είναι συμβάσεις εργασίας. Υπ’ αυτήν την έννοια μπορούν να εξελιχτούν σε κάτι κακό.
Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό μπορεί να συμβεί παντού, μπορεί να συμβεί και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι παρανομούν. Το ερώτημα είναι πώς ελέγχονται.
Δημιουργήθηκε μια πραγματική κατάσταση που πρέπει να ρυθμίσει ο κύριος Υπουργός; Δημιουργήθηκε. Και τι λέει τώρα εδώ ο κύριος Υπουργός; Λέει το εξής: «Εγώ θα παρατείνω για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα αυτές τις συμβάσεις», νομίζω γενικώς η ρύθμιση αυτή είναι, «ώστε να δώσω τη δυνατότητα σε αυτούς που απασχολήθηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να κανονίσουν τα ζητήματά τους, με χρονικό ορίζοντα, όμως, ο οποίος έχει συγκεκριμένη λήξη και από εκεί και πέρα όλοι στο Α.Σ.Ε.Π». Νομίζω ότι περιγράφω χοντρικά αυτή την ιδέα.
Εκεί νομίζω έρχεται η πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και λέει: «Ναι, αυτοί όμως έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Να μην τους δώσουμε κανένα πρόσθετο μόριο, ώστε τελικά να μπουν κάπως προνομιακά, να έχουν ένα προνόμιο έναντι των άλλων; Δεν πρέπει για αυτήν τους τη γνώση που απέκτησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, εν πάση περιπτώσει, να αμειφθούν;»
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω σε τριάντα δευτερόλεπτα, κύριε Πρόεδρε.
Θα πάρουμε μια θέση, κύριε Πρόεδρε, η οποία νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη και τετράγωνη. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το οποίο ζητά η Νέα Δημοκρατία για έναν απλό λόγο. Διότι αυτό αντιβαίνει στην αρχή τις ισότητας. Οι πολίτες πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αυτόν το μηχανισμό επιλογής υπαλλήλων και εργαζομένων στο δημόσιο. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να επιβραβεύεται μια παράνομη πρακτική, την οποία εγώ θα δεχθώ ότι την έχει ασκήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν, την οποία όμως κακώς, κάκιστα άσκησε και η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής της θητείας. Και να πάμε τώρα πάλι σε επιβράβευση; Οπότε πότε τελειώνει αυτό;
Εκεί ακούω, λοιπόν, την ένσταση, ότι ξέρετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δολίως το κάνει αυτό και στην πραγματικότητα το κάνει, γιατί σκοπεύει να καταστρατηγήσει αυτές τις διατάξεις, ώστε να βάλει τα δικά του παιδιά.
Εγώ λέω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε εδώ να το καταγγείλουμε, να φωνάξουμε, να ελέγξουμε, να ζητήσουμε να ψηφιστούν οι αυστηρότερες δυνατές διατάξεις. Αλλά δεν γίνεται αυτή η πρακτική στη δημόσια διοίκηση να διαιωνιστεί.
Εμάς -και τελειώνω κύριε Πρόεδρε- η θέση μας είναι, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, με τα δημόσια οικονομικά της σε αυτό το χάλι, πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο τουλάχιστον για δυο χρόνια. Και θέλω να ακούσω, εάν η Νέα Δημοκρατία εμμένει στη θέση της αυτή ή την έχει εγκαταλείψει ή ήταν η προεκλογική της θέση.

(AD)
(4LM)

Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι το εξής: Επιτέλους, ένα αδιάβλητο σύστημα για τις προσλήψεις στο δημόσιο, με κυρώσεις για όσους διοικούντες παραβαίνουν αυτές τις διατάξεις.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μάκη Βορίδη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να κάνω δύο ανακοινώσεις προς το Σώμα, πριν λάβει το λόγο η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Πρώτη ανακοίνωση της 11-12-2009.
Οι Υπουργοί Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέθεσαν σχέδιο νόμου «Ρύθμιση επιχειρηματικών και επαγγελματικών οφειλών προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».
(Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή)
Δεύτερη ανακοίνωση της 11-12-2009.
Η Διαρκής Επιτροπή Δημοσίας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καταθέτει την Έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Αναμόρφωση συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα».
Το λόγο έχει η συνάδελφος Ηρώ Διώτη ως Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βρισκόμαστε εδώ σήμερα και παρακολουθούμε Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση σε εναλλασσόμενους ρόλους να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους stagiaires, τους συμβασιούχους και όλους εκείνους τους εργαζόμενους που οι δικές τους πολιτικές τους κρατούσαν σε ομηρία όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτοί οι ίδιοι που τους είχαν δημιουργήσει την ελπίδα μονιμοποίησης, αφήνοντας «παραθυράκια» από συμπληρωματικές διατάξεις και διατάγματα, που τους χάιδευαν προεκλογικά τα αυτιά και τώρα τους τα τραβούν οδηγώντας τους στην αβεβαιότητα για το τι τους ξημερώνει αύριο και ποιος θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος του συστήματος.
Τα νούμερα, κύριοι συνάδελφοι, μιλούν ξεκάθαρα και ας μην ήθελαν κάποιοι προεκλογικά να το δουν ή και να το έβλεπαν, δεν ήθελαν να το παραδεχθούν διότι θα ήταν παραδοχή αποτυχίας. Οι προσωρινά απασχολούμενοι στη χώρα έχουν φτάσει τις τριακόσιες πενήντα χιλιάδες, οι μερικά απασχολούμενοι τις διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες, οι ενοικιαζόμενοι τις τριάντα χιλιάδες και οι εργαζόμενοι σε εργολάβους τις εβδομήντα χιλιάδες.
Περισσότεροι από ογδόντα χιλιάδες νέοι και νέες δέχθηκαν υποσχέσεις πελατειακού χαρακτήρα ενδεχομένως –όπως το λέτε- και πολλοί από αυτούς από τα δύο κόμματα εξουσίας. Πόσοι και πόσοι «διορισμοί» -εντός εισαγωγικών- στο δημόσιο μετατράπηκαν στην πορεία σε θέσεις ανασφάλιστης εργασίας ή εργασίες σε προγράμματα stage, ενώ διακόσιοι εβδομήντα χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται σήμερα με μπλοκάκι, ενώ οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στη χώρα ξεπερνούν τις εξακόσιες χιλιάδες!
Η πολιτική απασχόλησης που ακολουθήθηκε τόσο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όταν ήταν Κυβέρνηση, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η ενίσχυση της απασχόλησης ποτέ δεν αποτέλεσε κεντρικό στόχο της οικονομικής πολιτικής, αλλά θεωρήθηκε δευτερεύον μέγεθος. Η ανεργία θεωρήθηκε ότι θα έπεφτε αυτόματα μέσω της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Εσείς, σήμερα, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με την επίκαιρη επερώτησή σας φέρνετε το θέμα στη Βουλή λέγοντας μάλιστα ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν οι εν λόγω εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, τόσα χρόνια δεν ήταν επιτακτική ανάγκη; Εσείς που επί πέντε χρόνια είχατε τα ηνία της χώρας, ήσαστε άμοιροι ευθυνών; Ο κ. Γιακουμάτος που δεν βρίσκεται στην Αίθουσα και υπογράφει το κείμενο της επερώτησης δεν τα έβλεπε, δεν τα γνώριζε όλα αυτά, όταν κατείχε τη θέση του Υπουργού Απασχόλησης;
Δεκαετίες τώρα, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία υφαρπάζουν την ψήφο των εργαζομένων εκμεταλλευόμενοι μεταξύ άλλων τις πελατειακές σχέσεις αναφορικά με την εργασία, κυρίως στο δημόσιο τομέα. Όμως, αυτά τα δύο αυτά Κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, είναι αυτά που καλλιέργησαν τις πελατειακές σχέσεις και επωφελήθηκαν απ’ αυτές.
Σήμερα, κύριοι συνάδελφοι των δύο μεγάλων Κομμάτων, καταγγέλλοντας τέτοιες πρακτικές, εμφανίζεστε τουλάχιστον αναξιόπιστοι. Εσείς δημιουργήσατε την εργασιακή βαρβαρότητα, την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα, κύριοι!
Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα να λέτε για το νομοσχέδιο που φέρνετε στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα ότι είναι ένα βήμα. Το νομοσχέδιο αυτό πράγματι είναι ένα βήμα, αλλά μισό και ατελές, το οποίο έγινε διότι συνειδητοποιήσατε ότι οι επιλογές σας διαλύουν τη δημόσια διοίκηση των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων. Βεβαίως, αν δεν το κάνατε, από 1η Ιανουαρίου θα έκλειναν τα Κ.Ε.Π. και θα διαλύονταν οι δήμοι. Και οι ημερομηνίες που δώσατε –Απρίλιος του 2010 και δύο χρόνια για τους δήμους- προφανώς σχετίζονται με τις δεσμεύσεις που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για «πάγωμα» των προσλήψεων.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας πω ότι είστε αναντίστοιχοι μ’ αυτά που λέγατε προεκλογικά. Στο πρόγραμμά σας που το καταθέσατε τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, μιλάτε για ετήσιο πολυμορφικό διαγωνισμό εισαγωγής στο δημόσιο, με συνδυασμό μορίων και γραπτών εξετάσεων. Πού είναι η προκήρυξη αυτών των διαγωνισμών; Τους παγώσατε!
(KO)
(4AD)
Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτά που λέγατε πριν τις εκλογές, αλλά και αυτά που λέγατε και πολύ πιο παλιά. Υπήρχε πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2004 για ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και μέτρα για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών τους δικαιωμάτων, πρόταση δική μας, την οποία ψηφίσατε, ψήφισε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.!
Και βεβαίως, κύριε Υπουργέ, η δική μας θέση είναι ότι αυτό έπρεπε να κάνετε, να κάνετε το αυτονόητο, να δώσετε οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν χιλιάδες, στρατιές ομήρων συμβασιούχων, ομήρων από την εποχή που κυβέρνηση ήταν ακόμη το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Δεν μπορεί η λύση στο πρόβλημα αυτό να είναι να παραπέμπουμε στις καλένδες, στους διαγωνισμούς. Προκηρύξτε, λοιπόν, άμεσα διαγωνισμούς μέσω Α.Σ.Ε.Π., υπερασπιστείτε τη δημόσια σφαίρα, το δημόσιο τομέα και το κοινωνικό της έργο.
Πρωτύτερα, στην πρωτολογία σας, επικαλεστήκατε το Σύνταγμα και λέτε ότι είναι αντισυνταγματικό και όλα αυτά που είπατε. Έχω, όμως, να σας πω ότι το Σύνταγμα δεν το ορίζουμε όπως μας αρέσει. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει και η Απόφαση 18/2006 του Αρείου Πάγου που εκτιμά πως το Σύνταγμα δεν απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Εμείς, κύριοι συνάδελφοι, στο ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε και διεκδικούμε την κατάργηση όλων των ελαστικών μερικών και άτυπων μορφών εργασίας και την αντικατάστασή τους από σχέσεις πλήρους απασχόλησης, την αντικατάσταση των συμβάσεων έργων, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και της προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Ταυτόχρονα, διεκδικούμε τη διαμόρφωση τριών ισότιμων στα δικαιώματα μορφών εργασίας: Τη μόνιμη, ενιαία και πλήρη σχέση εργασίας στο δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Τη σταθερή, τακτική, ενιαία και πλήρη εργασία με βάση τους οργανισμούς-κανονισμούς που έχουν υπογραφεί με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας στις Δ.Ε.Κ.Ο. Τη σταθερή, τακτική, ενιαία και πλήρη εργασία με συμβάσεις αορίστου χρόνου όχι μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.
Στο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσαμε και διεκδικούμε την κατάργηση των αντιεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων και οδηγιών που αφορούν τη διευθέτηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης, την «ενοικίαση εργαζομένων», τα προγράμματα stage, τις συμβάσεις έργου, την εφαρμογή Οδηγίας Bolkenstein, «flexicurity» και όλα τα υπόλοιπα. Θέλουμε την αναγνώριση και την αναδρομική κάλυψη με δαπάνες του δημόσιου ή του ΟΑΕΔ όλων των εργασιακών μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων αυτών των κατηγοριών.
Παλεύουμε και θα παλέψουμε για την κατάργηση όλων των αρνητικών διακρίσεων σε βάρος των νέων που έχουν θεσπιστεί από το 1992 μέχρι σήμερα, αλλά και για την επέκταση της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας σε νέες κατηγορίες, κυρίως νέων, που εργάζονται με άτυπες και ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Είναι δε αυτονόητο ότι ζητούμε την κατάργηση των υπεργολαβιών στο δημόσιο με ταυτόχρονη κάλυψη των διαρκών και μόνιμων αναγκών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Τέλος, θέλουμε τη λήψη και εφαρμογή μέτρων προστασίας του νόμιμου ωραρίου εργασίας, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και τη θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπων των συνδικάτων και των εργαζομένων στην επιχείρηση και συλλογικές διαδικασίες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με μία φράση.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, αν θέλετε δικαίωμα συναίνεσης για να εφαρμόσετε τη «δεξιά πολιτική» του κ. Καραμανλή που καταδικάστηκε στις τελευταίες εκλογές, δεν θα μας βρείτε συμμάχους.
Αν θέλετε να συζητήσουμε την εφαρμογή μιας αριστερής πολιτικής, εμείς θα είμαστε εδώ για να την υποδείξουμε. Θα είμαστε οι πρώτοι.
Δυστυχώς, όμως, εάν έχετε αποφασίσει αλλιώς –όπως διαφαίνεται- θα μας βρείτε απέναντι.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Μπράβο, κυρία Διώτη, για την προσωπική σας παρουσία και παρουσίαση.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκαν οι πρωτολογίες και εισερχόμεθα στις δευτερολογίες των ομιλητών.
Πρώτος είναι ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης από την Κρήτη.
Κύριε Αυγενάκη, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Θα χρειαστώ πολύ λιγότερο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, παρακολούθησα με πολύ ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας και ομολογώ ότι ανέμενα κάποια ρητή αναφορά, κάποια σαφή δέσμευση από μέρους σας, όσον αφορά την τύχη των συμβασιούχων στις περιφέρειες, στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας μας, γιατί πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα.
Και το θέμα μας δεν είναι αν ακούμε ευχάριστα λόγια, αλλά εάν έχετε τη λύση αυτού του προβλήματος. Δυστυχώς, δεν άκουσα τίποτε τέτοιο. Δεν άκουσα καμία πρόταση και καμία λύση. Και βέβαια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι η επίκαιρη επερώτηση όντως είχε κατατεθεί πολύ πριν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Αντιθέτως, άκουσα μόνο προθέσεις διακηρυκτικού χαρακτήρα και ένα ευχολόγιο για το ότι με το νομοσχέδιο που προωθείτε για την αναμόρφωση του συστήματος προσλήψεων θα λύσετε όλα τα υπάρχοντα προβλήματα ως δια μαγείας. Και μάλιστα, εκπλήσσεστε που αντί να σας στηρίξουμε, σας εγκαλούμε, όπως είπατε.
Σας είπε κανείς από συναδέλφους μου που πήραν το λόγο να συνεχίσετε το καθεστώς αυτό; Μάλλον λάθος ακούσατε. Σας κρίνουμε και θα σας ελέγχουμε στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών δυνατοτήτων και δικαιωμάτων που έχουμε για τις αποφάσεις, αλλά και για τα πισωγυρίσματά σας.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο νόμου. Πιστέψτε με ότι εδώ αντιμέτωποι θα είμαστε πάλι, όταν έρθει το σχέδιο νόμου προς συζήτηση στην Ολομέλεια και στην περίπτωση που παραμείνετε αμετακίνητοι στις θέσεις σας. Και θα κάνουμε και πάλι αυστηρή κριτική, όσο κι εάν αυτό δεν είναι ευχάριστο. Όμως, επιθυμούμε να είναι παραγωγικό και χρήσιμο.
(NP)




(4KO)

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι με τις ρυθμίσεις που προωθείτε και αφορούν το Α.Σ.Ε.Π. ισοπεδώνετε τον ιδρώτα και τους κόπους τόσων χρόνων χιλιάδων απασχολουμένων, καθώς καταργείτε την προσαύξηση του 50% των μορίων της πρότερης εμπειρίας στο δημόσιο τομέα.
Σήμερα δηλαδή έρχεστε και λέτε σε χιλιάδες εργαζόμενους ότι όλοι οι κόποι σας, όλες οι ατελείωτες ώρες που έχετε περάσει, εξυπηρετώντας τους πολίτες, δεν έχουν σημασία και έχουν μικρή αξία ή μικρότερη απ’ αυτή που αρχικά είχατε πει.
Και κάτι ακόμη, που δεν άπτεται της αρμοδιότητας, αλλά είναι ενδεικτικό του ότι δεν έχετε πρόγραμμα και ότι δεν έχετε σχέδιο, κύριε Υπουργέ. Μας είπατε δηλαδή, αμέσως μόλις αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι καταργείτε τη συνέντευξη. Όμως, προχθές, δηλώνατε εσείς ο ίδιος στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ότι η συνέντευξη θα διατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ μαθαίνουμε ότι μόλις την Τετάρτη το Υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε την πραγματοποίηση συνεντεύξεων για την πλήρωση 86 θέσεων. Καμία ξεκάθαρη θέση και σε αυτό το θέμα, κανένας σχεδιασμός, καμία προετοιμασία.
Και κάτι ακόμη πιο σημαντικό που δεν μας λέτε και δεν μας είπατε, κύριε Υπουργέ. Τι θα κάνετε με όσους έχουν σύμβαση και απασχολούνται στις υπηρεσίες των περιφερειών και των Ο.Τ.Α. πρώτου και δευτέρου βαθμού; Γιατί είναι γεγονός ότι πολλοί πολίτες βλέπουν πως ό,τι κάνετε με τους stagiers θα κάνετε και με τους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α. και των περιφερειών της χώρας. Γιατί η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών κατανοεί ότι η λογική κατάργηση των STAGE είναι αυστηρά κομματική και μόνο κομματική. Φοβούνται και αισθάνονται, κύριε Υπουργέ, ότι ακριβώς όπως προχωράτε στην αντικατάσταση απασχολουμένων στα προγράμματα STAGE με νέους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου έτσι θα αντικαταστήσετε σταδιακά και μεγάλο μέρος από τους υπόλοιπους συμβασιούχους των Ο.Τ.Α. και των περιφερειών της χώρας. Ούτε και σήμερα δεσμεύεστε ότι δεν θα πειράξετε κανένα από τους συμβασιούχους, ότι δεν θα προχωρήσετε σε προσλήψεις και απολύσεις, με βάση την κομματική ταυτότητα, όπως το συνηθίζατε στο παρελθόν. Ή τότε ήταν άλλο ΠΑ.ΣΟ.Κ.;
Βεβαίως, σε εσάς προσωπικά που ξέρετε πολύ καλά ότι σας εκτιμώ και σας σέβομαι δεν έχει κανένας τίποτα να σας προσάψει. Γιατί τότε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλοι ήταν σε θέσεις ευθύνης.
Να σας θυμίσω, βεβαίως, ότι και με την υπογραφή του κυρίου Παπανδρέου, ως τότε Υπουργού Παιδείας, μονιμοποιήθηκαν αρκετοί δεκαεξαμηνίτες stagiers σε θέσεις του Υπουργείου Παιδείας. Το αγνοείτε αυτό; Και δεν δεσμεύεστε, παρόλο που μιλάμε για περίπου 100 χιλιάδες οικογενειών συμβασιούχων που ανησυχούν για το μέλλον τους; Αυτό είναι για μένα πρωτοφανές. Συνεχίζετε, κατά την άποψή μου, με τη στάση σας να επιτείνετε την αβεβαιότητά τους.
Και κάτι ακόμη απλό, που, επίσης, δεν είμαι πεπεισμένος ότι μπήκατε και στον κόπο να μάθετε. Πρώτον, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των συμβασιούχων; Δεύτερον, ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των stagiers; Δεν ξέρετε, κύριε Υπουργέ.
Κατέθεσα ερωτήσεις στους αρμόδιους συναδέλφους σας. Πήρα απαντήσεις μόλις από δύο-τρεις Υπουργούς σχετικά με τον αριθμό. Ως Κυβέρνηση, δεν ξέρετε τι ακριβώς ή για ποιους αποφασίζετε και ποιους και πόσους βγάζετε στο δρόμο.
Ένα ακόμη ερώτημα, στο οποίο, επίσης, δεν πήρα απάντηση: Τι θα γίνει, κύριε Υπουργέ, με την αποζημίωση των τελευταίων μηνών των stagiers και μέρους συμβασιούχων, όπως σας ανέφερα στην πρωτολογία μου;
Είπατε για λογικές Μπανανίας. Τι ακριβώς είχατε στο μυαλό σας, πέρα απ’ αυτά που μέσα σε δύο μήνες διακυβέρνησης έχετε καταφέρει να δημιουργήσετε σε περίπου 150 χιλιάδες συμπολίτες μας συμβασιούχους και stagiers;
Και ένα ερώτημα από τους συμβασιούχους της ΕΡΤ, που έφθασε πριν από λίγο στα χέρια μου. Ρωτούν αν συμπεριλαμβάνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο και τι θα ισχύσει γι’ αυτούς από 1.1.2010.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Από το Ηράκλειο μεταβαίνουμε στο Κιλκίς. Το λόγο έχει ο γιατρός συνάδελφος κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης.
Ορίστε, κύριε Κιλτίδη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ειλικρινά δεν θα δευτερολογούσα και να με συγχωρήσει ο Υπουργός –δεν είμαι αγενής- αλλά βιάζομαι, γιατί πρέπει να ταξιδέψω. Ένιωσα την ανάγκη να δευτερολογήσω για πολύ απλούς λόγους και μάλλον ένα κυρίαρχα απλό λόγο:
Υπάρχει συλλογική ευθύνη, κύριε Υπουργέ, αλλά ουδέποτε εκποίησα προσωπικά την προσωπική ευθύνη του πολιτικού και τη στάση την προσωπική του καθενός μας. Άλλο εάν ο έλασσων καλύπτεται από τα μείζονα της κομματικής δεοντολογίας και της κομματικής «νομιμότητας».
Ουδέποτε από το 2000 υπεστήριξα ποτέ ως θέση δική μου προσωπική ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στο ελληνικό δημόσιο. Στην πρωτολογία μου θέλησα να τονίσω ότι πάση θυσία αναζητείται η γενναιότης, για να πειστεί η κοινωνία και να πειστούν οι Έλληνες πολίτες, ιδίως οι αδύνατοι εργαζόμενοι Έλληνες πολίτες, ότι αυτό το κράτος αρχίζει από μηδενική βάση να παράγει το δίκιο που πρέπει για εργαζομένους.
(GM)

4NP
Έτσι, με αυτήν τη σκέψη θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Δημοτική Αρχή των Αθηνών δεν άκουσα πουθενά να λέει για μονιμοποίηση. Ζητά επισήμως αυτό που ζητάω και εγώ ως ομιλών Βουλευτής μέσα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα, τη μοριοδότηση ως εκτόνωση αυτής της καταστάσεως και που προφανώς η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει λόγο να ζητά ευθύνες από την εκάστοτε κεντρική εξουσία εφόσον από εκεί παράγεται το δίκαιο περί των προσλήψεων και της προκηρύξεως του διαγωνισμού.
Επομένως, γι’ αυτό που συνέβη στην Αθήνα, υπάρχει ευθύνη –αν το θέλετε- από αυτούς που κυβέρνησαν, προφανώς από την κυβέρνηση στης οποίας το κόμμα ανήκω, από εσάς και όχι από τη Δημοτική Αρχή.
Ο νόμος Σκανδαλίδη και αυτός είχε καταληκτική ημερομηνία. Κάθε νόμος που ζητά να εκτονώσει, κύριε Υπουργέ, πάντοτε θα έχει καταληκτική ημερομηνία και η προσδοκία της δικής μας κυβέρνησης, τουλάχιστον η θεμιτή, ήταν να εκτονώσει. Δεν το πέτυχε και προφανώς ορθώς πράττετε και μας το υπενθυμίζετε. Και ορθώς και εμείς, όμως, λέμε να μην ξαναγίνει το ίδιο από εσάς.
Δεν μονοπωλώ την κοινωνική ευαισθησία, θέλω όμως να θυμίσω και στον φίλο μου και αγαπητό συνάδελφο, κ. Μάκη Βορίδη, ότι το Σύνταγμα οι πολίτες στη νομική του διάσταση δεν το βιώνουν, σίγουρα όμως γνωρίζουν τους νόμους. Νόμοι του κράτους έδωσαν τη θεμιτή προσδοκία σε εργαζομένους να προσδοκούν τη μοριοδότησή τους στις προσλήψεις του δημοσίου. Η ευθύνη ανήκει προφανώς σε όσους κυβερνούν. Αλλά όταν όμως κάποιος θέλει να διεκδικήσει με γενναιότερο τρόπο το κοινωνικό και το πολιτικό του –αν θέλετε- δίκαιο και την επιβράβευσή του, τότε επιβραβεύεται μόνο όταν εφαρμόσει αυτό το κοινωνικό κεκτημένο, το οποίο το ξέρει αυτός ο αδύναμος εργαζόμενος και ζητά επιτέλους από μηδενική βάση την κοινωνική έναρξη του δικαίου που εσείς επαγγέλλεσθε.
Έτσι, λοιπόν, κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι από κάποιους μας το ερώτημα είναι ξεκάθαρο και η κριτική είναι ξεκάθαρη, ότι ναι, έγινε ό,τι έγινε! Πρέπει όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αυτό το οποίο αναζητά η ελληνική κοινωνία. Πρέπει όμως να εκτονωθεί με κανόνες δικαίου και από το παρελθόν και έναντι του μέλλοντος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο συνάδελφος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, Βουλευτής Καβάλας, έχει το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε πολλά και ενδιαφέροντα.
Θα πρέπει κι εγώ με τη σειρά μου να πω, ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα να παραδεχτώ και τις δυσλειτουργίες του συστήματος που αναπτύχθηκαν επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αλλά και τους ειδικούς κακούς χειρισμούς που έχουν προκύψει. Για παράδειγμα συμφωνούμε ότι κακώς δεν είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για μόνιμους εργαζόμενους στις περιφέρειες και απασχολούνταν οι συμβασιούχοι -οι οποίοι μας έφεραν κι εδώ σήμερα με αυτήν την ειδική Επερώτηση- μέχρι τώρα.
Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να δεχθείτε κι εσείς ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα σήμερα, υπάρχει μία συγκεκριμένη λειτουργική πραγματικότητα στο δημόσιο τομέα και πρέπει κάτι να γίνει και μάλιστα πρέπει εσείς να αποσαφηνίσετε τις προθέσεις σας. Αν δείτε στην επερώτηση που κάνουμε αυτό σας ζητούμε, να αποσαφηνίσετε τις προθέσεις σας. Αυτά που έχουμε μέχρι τώρα είναι αντιφατικά μηνύματα.
Εξηγούμαι: Δηλώνετε ότι καταργείτε τα stage. Καλά μέχρι εδώ. Διατηρείτε όμως μία άλλη μορφή –ας το πούμε- στρεβλής εργασίας στο δημόσιο που είναι οι συμβάσεις έργου. Τους παραπέμπετε όλους αυτούς στο ΑΣΕΠ, αλλά δειγματοληπτικά και από το παράθυρο γίνονται προσλήψεις όπως αυτές που σας είπα στο Υπουργείο Απασχόλησης για 86 άτομα όπου τις προϋποθέσεις πρόσληψης δεν θα τις εξετάσουν οι αξιωματούχοι του ΑΣΕΠ αλλά τα στελέχη του Υπουργείου. Αυτά λοιπόν είναι αντιφατικά μηνύματα. Εξαγγέλλετε την κατάργηση της συνέντευξης, αλλά την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη σε έναν διαγωνισμό ο οποίος ήταν να παγώσει αλλά δεν πάγωσε, αυτός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για πλήρωση 86 θέσεων, αν δεν κάνω λάθος, στις υπηρεσίες αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας.
TR
(GM)
Αυτά τα αντιφατικά μηνύματα δημιουργούν την ανασφάλεια, αυτά τα αντιφατικά μηνύματα κάνουν τους εργαζόμενους της περιφέρειας, όπως ακριβώς προκύπτει από την επερώτησή μας, να αισθάνονται ότι αιωρούνται και δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει. Ίσως είναι ατυχές το timing της συζήτησης αυτής της επερώτησης, δεδομένου ότι από εβδομάδα θα έλθει στην ολομέλεια και το νομοσχέδιο που επεξεργάζεστε στην επιτροπή. Είμαι σίγουρος ότι εκεί κάποια από αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν.
Όμως νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μία αποσαφήνιση. Νομίζω ότι δεν πρέπει ο έχων τη φιλοδοξία να μονιμοποιηθεί ή να αποκτήσει εργασία στο δημόσιο, να θεωρεί ότι πρέπει να έχε μπάρμπα στην Κορώνη για να το πετύχει αυτό. Όμως, από την άλλη μεριά επιφυλασσόμεθα μήπως τελικά με την αλλαγή της κατάστασης απαιτείται να υπάρχει μπάρμπας στη Μεθώνη και όχι στην Κορώνη. Κάτι τέτοιο θα ήταν απευκταίο. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία από εβδομάδα να το αποσαφηνίσουμε γι’ αυτούς που αγωνιούν στους δρόμους. Δεν εκμεταλλευόμαστε την κατάσταση με κροκοδείλια δάκρυα μέσα σε αυτήν την Αίθουσα και να είστε σίγουροι γι’ αυτό!
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ το συνάδελφο κ. Παναγιωτόπουλο.
Ως προεδρεύων θα κρατήσω τη χρυσή φράση, κύριε Υπουργέ, ότι δεν έχει να σας προσάψει κανείς τίποτα, εσάς προσωπικά.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τους συναδέλφους.
Νομίζω ότι μου επιτρέπεται να αισθάνομαι ότι η σημερινή συζήτηση έπιασε πραγματικά τόπο και ειλικρινά χαίρομαι και σας ευχαριστώ γι’ αυτό. Γιατί είναι προφανές –ούτε εσείς απαιτείτε από την Κυβέρνηση, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση από τους Βουλευτές- ότι δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να λαμβάνονται υπόψη αυτά που ισχυριζόμαστε, γιατί δεν έχουμε καμία άλλη πρόθεση παρά μόνο να γνωστοποιούμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία τα πραγματικά δεδομένα των προβλημάτων και βεβαίως να παίρνουμε την πολιτική ευθύνη για τις λύσεις που προτείνουμε.
Θέλω να πω ότι υπήρξαν παρατηρήσεις και προτάσεις που σαφώς θα ληφθούν υπόψη. Θέλω ακόμα να πω, διευκρινίζοντας ορισμένα στοιχεία ότι έχουμε δώσει, δεν ξέρω αν ήταν δική σας η ερώτηση, κύριε Αυγενάκη, για τον αριθμό των stage …
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Τα έχω πάρει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Α, τα έχετε πάρει. Και για τους συμβασιούχους συνολικά του δημοσίου τα έχουμε τώρα.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Από άλλα υπουργεία δεν έχουμε ενημερωθεί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ναι, δεν το ξέρω. Δεν θυμόμουνα αυτήν τη στιγμή, όμως, εάν ήταν δική σας η ερώτηση.
Επίσης θέλω να πω για τον κ. Κιλτίδη κάτι. Εγώ αναγνώρισα προηγουμένως -και εγώ δεν πιστεύω, κυρίως όταν έρχεται η ώρα του απολογισμού στην έννοια της συλλογικής πολιτικής ευθύνης, γιατί πολλές φορές αυτή σκεπάζει καταστάσεις- για το Δήμο της Αθήνας –δεν είναι εδώ αυτήν τη στιγμή ο κύριος συνάδελφος, έπρεπε να φύγει- ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι. Ο κάθε δήμος, ιδίως δε στις υπηρεσίες καθαριότητας -των οποίων το προσωπικό αμείβεται από τα περίφημα ανταποδοτικά τέλη, δηλαδή από τον πολίτη ευθέως, από αυτά που πληρώνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ- είναι αποκλειστικά αρμόδιος εάν και όποτε θέλει, εάν και όποτε αποδείξει ότι έχει τα χρήματα για να πληρώνει το προσωπικό των υπηρεσιών του, να κάνει προκηρύξεις πρόσληψης τακτικού προσωπικού.
Ο λόγος για τον οποίο ο όποιος δήμος, για να μη μιλούμε μόνο για το Δήμο της Αθήνας, έχει αυτήν τη στιγμή συμβάσεις έργου και δεν έχει μόνιμο τακτικό προσωπικό, ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί να συμβαίνει αυτό, είναι γιατί η ίδια η ηγεσία του όποιου δήμου δεν προχώρησε τις διαδικασίες ή δεν τεκμηρίωσε τη δυνατότητά της να έχει τα χρήματα για να το κάνει αυτό. Ούτε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην πραγματικότητα δεν ευθύνεται αν σήμερα οι συμβασιούχοι έργου είναι τόσοι πολλοί, στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, που σας ξαναλέω είναι μία υπηρεσία, η οποία αμείβεται, όχι από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, δηλαδή από τις χρηματοδοτήσεις του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από τα ανταποδοτικά τέλη.
Τώρα για να μην επαναλαμβάνω επιχειρήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν και από μένα και από τον κοινοβουλευτικό μας εκπρόσωπο με απόλυτη πληρότητα -που πιστεύω ότι αποτελούν μία τεκμηριωμένη από μας προσέγγιση συνολικά στο θέμα των συμβασιούχων- θα ήθελα να πω ότι ουσιαστικά είναι ένα το μεγάλο θέμα, αγαπητοί συνάδελφοι.
(XF)


(4TR)
Το νομοσχέδιο που θα έλθει την επόμενη εβδομάδα, δεν είναι ένα νομοσχέδιο που εμείς το εισάγουμε με πρόθεση επάνω εκεί να κρίνουμε το παρελθόν, το παρελθόν το πρόσφατο, το απώτερο. Είναι ένα θέμα προς συζήτηση που μπορεί να γίνεται και να μη τελειώσει και ποτέ. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι άλλη άποψη θα έχουμε εμείς για το πρόσφατο παρελθόν, άλλη άποψη θα έχετε εσείς για το παρελθόν είτε το πρόσφατο είτε το απώτερο σε σχέση με μας ή με τα υπόλοιπα κόμματα κ.ο.κ. Το νομοσχέδιο, όμως, που έρχεται είναι και θα είναι μια και ευκαιρία και υποχρέωση για όλους μας να συζητήσουμε για το μέλλον.
Επιτρέψτε μου την πρωτοβουλία να πω ότι εδώ είναι το δύσκολο θέμα για τους Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Γιατί η συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις, εφόσον στην πραγματικότητα είναι μια συζήτηση για το μέλλον, είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση αν κάποιος αποφασίσει να την προσεγγίσει με στοιχεία του παρελθόντος, με εμπειρίες του παρελθόντος, με δεδομένα του παρελθόντος. Ήδη οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποφασίσει και δεν το κάνουν αυτό. Και νομίζω ότι σας δείχνουν το δρόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η τοποθέτηση του κ. Βορίδη ήταν σαφέστατη, όπως και χθες στη Βουλή.
Θα είναι μεγάλο λάθος και θα είναι κρίμα για τον τόπο, η Νέα Δημοκρατία υπό μία νέα ηγεσία, να εμφανίσει μια εικόνα «μία από τα ίδια». Θα είναι κρίμα για τον τόπο, γιατί αυτό το οποίο εμείς πάμε αυτή τη στιγμή να εγκαταστήσουμε, είναι ένα σύστημα, το οποίο δεν είναι κομμένο και ραμμένα στα μέτρα κανενός κόμματος. Είναι παραδομένο σε κανόνες αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας.
Η θέληση και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να καθιερώσουμε ένα παντελώς αδιάβλητο σύστημα, φάνηκε χθες στη συζήτηση κατ’ άρθρον που είχαμε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο συνάδελφός σας κ. Ζώης και εκπρόσωπός σας στη χθεσινή συζήτηση, θεώρησε ότι μία από τις εξαιρέσεις που είχαμε αφήσει –ήταν κάτι προγράμματα του ΟΑΕΔ- θα μπορούσε να ερμηνευτεί -παρ’ ότι δεν έχει καμία σχέση με τα stage- ότι έχει παραμείνει ως εξαίρεση από το ΑΣΕΠ για να μπορέσει μέσα από εκεί κάποιος κάτι να οργανώσει και να κάνει τα γνωστά παραθυράκια. Με το που το πρότεινε, αμέσως δεχτήκαμε να επαλειφθεί ως εξαίρεση, αποδεικνύοντας, ξανά λέω, τη βούληση του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής μας πλειοψηφίας, της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, να δημιουργήσουμε στη χώρα συνθήκες, ειδικά σ’ αυτό το κρίσιμο θέμα που τόσο πολύ έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια Ελλήνων, οι οποίες να υπακούουν σε αντικειμενικές αρχές και κανόνες.
Η έκκληση του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου είναι πράγματι πολύ ουσιαστική και εδράζεται σε πραγματικό περιεχόμενο, που νομίζω ότι είναι ταυτόχρονα και μία πρόκληση, θετική πολιτική πρόκληση, προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έτσι να δουν το νομοσχέδιο την ερχόμενη εβδομάδα. Γιατί έτσι, με βάση την τοποθέτησή τους, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα κριθούν και από τους πολίτες, ξανά λέω, όχι για το παρελθόν -που αυτό έτσι κι αλλιώς κρίθηκε στις 4 Οκτωβρίου- αλλά για το μέλλον. Και θα είναι κρίμα για τον τόπο να μην είναι και για τη Νέα Δημοκρατία αυτό το νομοσχέδιο η ευκαιρία να κάνει και η ίδια μια νέα αρχή, αλλά στην πραγματικότητα και όχι στα λόγια.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Με τη δευτερολογία του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ιωάννη Ραγκούση, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 7/6/27.11.2009 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τους συμβασιούχους που εργάζονται στις περιφέρειες και τους δήμους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2009, της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2009 και της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2009 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2009, της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2009 και της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λήξουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 13.56’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009 και ώρα 18.00’ με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο: α) συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επίκαιρης επερώτησης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ















ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.




Τελευταία Αποθήκευση: 11/12/2009 2:55:00 μμ Από: Γεωργοπαπαδάκου Κανέλλα
Εκτυπώθηκε: 11/12/2009 10:49:00 πμ






PDF:
es20091211..pdf
TXT:
es091211.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ