Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ (Ολομέλεια), Συνεδρίαση: ΡΙΣΤ' 07/05/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΣΤ΄
Παρασκευή 7 Μαΐου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 7 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.10΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 6.5.2010 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΡΙΕ΄ συνεδριάσεώς του, της Πέμπτης 6 Μαΐου 2010, σε ό,τι αφορά στην ψήφιση στο σύνολό του σχεδίου νόμου: «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του Ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Ηλία Πολατίδη, Βουλευτή Σερρών, τα εξής:
Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β’ Πειραιώς κ. Γρηγόρης Νιώτης κατέθεσε αναφορά με την οποία η 9η Περιφέρεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ζητεί την κατασκευή χώρων στα Ειδικά Σχολεία του Νομού Πειραιά.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελευθέριος Αυγενάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρητών Σύρου ζητεί την επαναδραστηριοποίηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης, Σποράδων, Κυκλάδων δια μέσου Σύρου και Κρήτης.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δήμαρχοι Ανατολικού Σελίνου, Καντάνου, Βουκολιών, Πλατανιά, Σφακίων, Ιναχωρίου, Πελεκάνου και Κολυμβαρίου Χανίων ζητούν να μην εγκριθεί αίτημα εταιρείας για την αδειοδότηση έργων παραγωγής ηλεκτρικής από αιολική ενέργεια στην περιοχή τους.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ζητεί να τακτοποιηθούν οι οφειλές προς το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου Κρήτης για την κάλυψη των μετακινήσεων των Ατόμων Με Αναπηρία.
Ο Βουλευτής Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας κατέθεσε αναφορά με την οποία το 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς ζητεί την αποκατάσταση της ομαλής ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του νέου κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικοί Φορείς της Νάξου ζητούν την πύκνωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από και προς τη νήσο Νάξο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Δευτέρας 10 Μαΐου 2010.
Α. Επίκαιρες Ερωτήσεις Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 751/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου κ.λπ..
2. Η με αριθμό 7474.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικόλαου Νικολόπουλου προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής λαθρομεταναστών στην Πάτρα κ.λπ..
3. Η με αριθμό 754/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντώνη Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος μείωσης της τευτλοκαλλιέργειας λόγω περικοπής των ενισχύσεων κ.λπ.
4. Η με αριθμό 758/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έλλειψη διοίκησης στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων κ.λπ.
5. Η με αριθμό 763/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αντιπυρική προστασία της χώρας μας για το 2010 κ.λπ..
Β. Επίκαιρες Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 732/3.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μιχαήλ Κατρίνη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την κατάργηση τεχνικών σχολών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας κ.λπ..
2. Η με αριθμό 737/3.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μουσουρούλη προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την αναθεώρηση Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) κ.λπ..
3. Η με αριθμό 755/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Παπακωνσταντίνου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών κ.λπ..
4. Η με αριθμό 759/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την καθυστέρηση διαδικασίας απόσπασης δημοσίου υπαλλήλου σε βουλευτικό γραφείο κ.λπ..
5. Η με αριθμό 764/4.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη σύσταση Φορέα Δασοπροστασίας κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου».
Το παραπάνω νομοσχέδιο, σύμφωνα με την απόφαση την οποία έλαβε η Διαρκής Κοινοβουλευτική Επιτροπή –ύστερα από την πρόταση του αρμόδιου Υπουργού- συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 76 παράγραφος 4 του Συντάγματος και του άρθρου 109 του Κανονισμού της Βουλής.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι σύμφωνα με τη διαδικασία αυτή, η συζήτηση ολοκληρώνεται επί της αρχής και επί των άρθρων σε μία συνεδρίαση και διαρκεί κατά ανώτατο όριο δέκα ώρες.
Στη συζήτηση μετέχουν Εισηγητές και Ειδικοί Αγορητές, ο Πρωθυπουργός ή ο αρμόδιος Υπουργός, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και από ένας εκπρόσωπός τους. Η ομιλία τους περιορίζεται στο ½ του χρόνου που προβλέπεται από το άρθρο 97 και 103 του Κανονισμού της Βουλής. Επίσης, προτείνω να λάβει το λόγο ένας ομιλητής ορισμένος από κάθε Κόμμα.
Επομένως, στη συζήτηση επί της αρχής οι Εισηγητές και οι Ειδικοί Αγορητές έχουν χρόνο ομιλίας 7,5 λεπτά, οι Υπουργοί 9 λεπτά, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας 10 λεπτά, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 7,5 λεπτά, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι 6 λεπτά και οι ορισθέντες από τα Κόμματα πέντε ομιλητές από 3,5 λεπτά.
Η δευτερολογία περιορίζεται στο μισό του χρόνου της πρωτολογίας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ας την πάρουμε μια και έξω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Στη συζήτηση επί των άρθρων οι Εισηγητές και οι Ειδικοί Αγορητές έχουν 2 λεπτά, οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και οι Υπουργοί 2 λεπτά την πρώτη φορά και από 1,5 λεπτό κάθε επόμενη φορά, οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι 2 λεπτά την πρώτη φορά και από 1,5 λεπτό μέχρι δυο φορές ακόμη. Η διάρκεια της ομιλίας των ορισμένων ομιλητών είναι 2 λεπτά. Το νομοσχέδιο έχει ένα άρθρο.
Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 109, η Βουλή μπορεί μετά από την πρόταση του Προέδρου της να καθορίζει το χρόνο που θα ζητηθεί για την κατ’ αρχήν και κατ’ άρθρον συζήτηση και αν δεν ληφθεί αυτή η απόφαση, διατίθενται τέσσερις ώρες για την κατ’ αρχήν και έξι ώρες για την κατ’ άρθρον συζήτηση.
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας προτείνω να ξεκινήσουμε με τα περιθώρια που θέτει ο Κανονισμός και στη συνέχεια να τα αναπροσαρμόσουμε –αν χρειαστεί- με νεώτερη απόφαση.
Κύριε Τζέκη, κάτι είπατε προηγουμένως.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Εγώ προτείνω να πάρουμε και τη δευτερολογία στην αρχική εισήγηση και να αυξήσουμε το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Έτσι δεν θα υπάρχουν δευτερολογίες.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Όχι, οι δευτερολογίες είναι άλλο!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν χρειάζονται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Δεν χρειάζονται, λοιπόν, οι δευτερολογίες.
Άρα, λοιπόν, συμφωνούμε ότι θα συζητηθούν όλα μαζί με την ανοχή του χρόνου. Οι Εισηγητές, λοιπόν, θα έχουν δέκα λεπτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Συν τη δευτερολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αν, κύριε Τζέκη, δεν έχετε ολοκληρώσει στα δέκα λεπτά, θα σας δώσω έντεκα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Καλώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεπώς, το Σώμα συνεφώνησε.
Με επιστολή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπύρος Χαλβατζής ορίζει για τη συζήτηση του νομοσχεδίου Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο το Βουλευτή Νικόλαο Καραθανασόπουλο και Ειδικό Αγορητή τον κ. Άγγελο Τζέκη.
Επίσης, με επιστολή του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Μαυρουδή Βορίδη ορίζεται για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο Ειδικός Αγορητής ο κ. Ηλίας Πολατίδης, ομιλητής ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης.
Επίσης, με επιστολή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς για τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ορίζεται ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ειδικός Αγορητής ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης και ομιλήτρια η κα. Ηρώ Διώτη.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας και Βουλευτής Πιερίας κ. Ιωάννης Αμοιρίδης.
(SM)
(GK)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Αγαπητοί συνάδελφοι, οφείλω πρώτα από όλα να καταθέσω στη μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας τον σεβασμό μου. Ένα γεγονός που σημάδεψε και θα σημαδεύει τα επόμενα χρόνια την σύγχρονη πολιτική ζωή. Και βέβαια, πιστεύω ότι θα γίνει και ένα ορόσημο να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τα πράγματα και να δούμε τα πράγματα από άλλο πρίσμα το επόμενο χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερη ευθύνη για τους πολίτες, μεγαλύτερη ευθύνη των πολιτικών και της πολιτικής απέναντι στο μέλλον.
Αγαπητοί συνάδελφοι η προστασία της χώρας είναι το κορυφαίο ζήτημα. Και νομίζω ότι χθες αναπτύχθηκε εκτενώς. Είναι ευθύνη όλων μας να δούμε τη σωτηρία της χώρας μας. Δεν υπάρχει – έλεγα και χθες- τρίλημμα, είναι δίλημμα. Ή σώζεις τη χώρα ή την αφήνεις να βουλιάξει και να χαθεί.
Όλοι μας είμαστε στενοχωρημένοι με τα μέτρα που πήραμε, που ψηφίσαμε. Αλλά πρώτα από όλα είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί για να έχουμε μία χώρα, η οποία θα έχει σταθερή πορεία. Κανένας δεν είναι χαρούμενος για τα δυσβάσταχτα αυτά μέτρα σε βάρος των πολιτών. Δεν γινόταν, όμως, αλλιώς.
Ζούμε σε μια εποχή που μια ολόκληρη Ευρώπη, δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Μια Ευρώπη που αποδείχθηκε ότι δεν έχει την πολιτική συνοχή που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει όλο αυτό το κύμα των κερδοσκόπων, όλων αυτών που επενδύουν στη χρεοκοπία των χωρών, στη χρεοκοπία της πολιτικής.
Οφείλουμε να αντιταχθούμε. Και νομίζω ότι το μεγάλο βήμα το έκανε ο Πρωθυπουργός της χώρας σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και σε μια μεγάλη διάρκεια ταξιδιών να δημιουργήσει αυτό το μηχανισμό στήριξης της χώρας, που ίσως αποδειχθεί σωτήριος και για άλλες χώρες στην Ευρώπη. Λόγω του ότι οι κερδοσκόποι χτυπούν τις πόρτες και των άλλων χωρών, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και δεν ξέρουμε και πού άλλου.
Μία Ευρώπη η οποία δεν μπόρεσε να έχει εκείνη τη συνοχή, που οι μεγάλες χώρες και κυρίως η Γερμανία, θα μπορούσε να έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτή την κίνηση. Η Γερμανία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Και βέβαια δεν είναι λόγω επιλογών, νομίζω ότι αναπτύχτηκε μια διαφορετική φιλοσοφία όλο το χρονικό διάστημα αυτό στη γερμανική χώρα, στους πολίτες άλλα και στους πολιτικούς της Γερμανίας.
Χρειαζόμαστε, όμως, τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ στα οποία έκλεισε η συμφωνία, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια χρονική ανάσα στη χώρα, να μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει να πληρώσουμε στις 15 του μήνα τους μισθούς και τις συντάξεις, να προχωρήσει η χώρα. Έπρεπε να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς τους πολίτες, που περιμένουν να δουν πού πάμε. Και η απάντηση ήταν υπεύθυνη. Παρ’ ότι υπήρξε σε όλους μας μια δυσκολία, η απόφαση φαντάζομαι στη συντριπτική πλειοψηφία όλων μας ήταν ότι αυτή απόφαση, ήταν η σωστή απόφαση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, υπάρχει και ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα. Διαβάζω σήμερα στους τίτλους των εφημερίδων ότι καταρρέει το πολιτικό σύστημα. Και αυτό είναι ένα στοίχημα για εμάς, να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτοί που προσπαθούν να αναδείξουν τα ΜΜΕ, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία δεν ξέρω αν είναι το τέλειο σύστημα, είναι όμως, το καλύτερο σύστημα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη δημοκρατία. Και αυτός είναι ο χώρος μέσα από τον οποίο πρέπει να ξεκινήσει αυτή η κίνηση. Τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν για τη διαφάνεια και αυτά που θα έρθουν το επόμενο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, είναι αυτά που θα βάλουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηθεί το νέο οικοδόμημα της δημοκρατίας.
Έχουμε μεγάλη υποχρέωση στο κοινοβουλευτικό μας σύστημα να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Πρέπει να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μέσα από το μεγάλο δίκαιο που έχουν, μέσα από τον πόνο που έχουν, αντιμετωπίζουν οριζόντια όλους τους πολιτικούς και όλο το πολιτικό σύστημα.
Τα πράγματα γνωρίζουμε όλοι, ότι δεν είναι έτσι. Δεν είμαστε όλοι οι πολιτικοί ίδιοι και δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Και οφείλουμε να αλλάξουμε πρώτοι εμείς στην νοοτροπία μας, στη λειτουργία μας, στη σκέψη μας, στην πρακτική μας. Αυτή την εικόνα πρέπει να δώσουμε προς τα έξω για να μην έχουμε τους αυτόκλητους σωτήρες της χώρας, οι οποίοι παρουσιάζονται σε τέτοιες περιόδους. Οφείλουμε να δώσουμε μια απάντηση και να είστε σίγουροι –και είμαι σίγουρος- ότι όλοι οι συνάδελφοι το έχουν νιώσει, το έχουν διαπιστώσει και αυτό ακριβώς θα πράξουμε.
Τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ και η χρονική ανάσα που παίρνουμε θα βοηθήσει την ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει τα μέτρα που πήραμε να αποτελέσουν επένδυση, να αποκτήσει, δηλαδή, μία δυναμική η χώρα στην οποία ο μισθός που σήμερα περιορίζουμε, να έχει εκείνη την αγοραστική δύναμη προκειμένου να ανταποκριθεί στη καθημερινότητα.
Όλοι μας θα δυσκολευτούμε αλλά μπορούμε να το βελτιώσουμε, να το κάνουμε καλύτερο, να παρέχουμε φθηνότερο κράτος. Δηλαδή ποιοτικότερη και φθηνότερη υγεία, ποιοτικότερη και φθηνότερη παιδεία και βέβαια ποιοτικότερη και φθηνότερη πρόνοια. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και θα πρέπει να το κερδίσουμε.
Φαντάζεστε πώς θα προχωρήσει η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, χωρίς να έχει τη συμμετοχή σου; Θα χάσουμε τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Φαντάζεστε να πούμε όχι στη χθεσινή απόφαση, πώς θα προχωρήσει η χώρα; Είναι τα χρήματα τα οποία μας έχουνε μείνει στο τελευταίο πιθανό μεγάλο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την ανάπτυξη της χώρας.
Δεν μπορούμε να αρνηθούμε να προχωρήσουν οι δράσεις και τα έργα τόσο στο κέντρο, άλλα κυρίως στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Και έχουμε μπροστά μας και την αλλαγή του κράτους με τον Καλλικράτη. Όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, αλλά κυρίως χρειάζονται πολιτική βούληση. Και πιστεύω ότι αφού εξασφαλίσαμε τα χρήματα, αναδείξαμε και την πολιτική μας βούληση.
Κατά τα άλλα το σημερινό νομοσχέδιο κινείται στα πλαίσια του χθεσινού νομοσχεδίου, οι ρυθμίσεις του οποίου προτείνονται για λόγους έντονου δημόσιου συμφέροντος, αλλά περιέχουν και εκείνη την πρόταση για την προστασία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, επαναπροσδιορίζοντας τα επιδόματα των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
Προβλέπεται λοιπόν η αναπροσαρμογή μέσα από το παρόν σχέδιο νόμου, για τους συνταξιούχους ή βοηθηματούχους του Δημοσίου γενικά, των επιδομάτων αυτών. Αναπροσαρμόζεται στο όριο των 400 ευρώ για το δώρο των Χριστουγέννων, για το δώρο του Πάσχα στα 200 ευρώ και για το επίδομα αδείας στα 200 ευρώ.
(ΑΜ)
(SM)
Όροι που τίθενται για τους άνω δικαιούχους είναι να είναι η ηλικία τους πάνω από 60 ετών και η σύνταξή τους μέχρι 2.500 ευρώ. Εξαιρούνται, βέβαια, από αυτήν την διάταξη και από αυτά τα όρια όλοι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν πολεμική σύνταξη ή σύνταξη λόγω ανικανότητας, καθώς, επίσης, οι δικαιούχοι σύνταξης, οι νέοι μέχρι 18 χρονών ή οι νέοι που σπουδάζουν μέχρι 24 χρονών ή οι νέοι, οι οποίοι είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%. Παράλληλα, είναι δικαιούχοι και οι σύζυγοι λόγω θανάτου.
Αν σ’ ένα πρόσωπο καταβάλλονται δύο κύριες συντάξεις, τότε θα παίρνει το επίδομα για τη μεγαλύτερη σύνταξη από τις δύο από τον αντίστοιχο φορέα. Αν τη σύνταξη τη δικαιούνται περισσότεροι από ένα πρόσωπο, τότε αναλογικά επιμερίζεται η σύνταξη ή αυτό το επίδομα στα αντίστοιχα πρόσωπα. Τα επιδόματα δεν καταβάλλονται, βέβαια, σε όσους δικαιούχους καταβάλλεται μειωμένη σύνταξη. Καταβάλλονται μέχρι 2.500 ευρώ το μήνα. Αν το ποσό αυτό υπερβαίνει τις 2.500 ευρώ, τα επιδόματα καταβάλλονται μέχρι του ορίου αυτού με ανάλογη μείωσή τους.
Και τι εννοώ: Το όριο, στο οποίο φθάνουμε για να πάρει κάποιος 2.500 ευρώ μαζί με το επίδομα, είναι –αν θυμάμαι καλά, όπως τα υπολόγισα- 2.430 ευρώ περίπου να είναι η σύνταξη, γιατί στις 2.500 ευρώ ξεπερνάνε τις 30, άρα δεν δικαιούται, ενώ στα 2.450 μαζί με τα επιδόματα φθάνει στο δωδεκάμηνο στα 30.200 ευρώ. Άρα, θα πάρει 30.200 ευρώ λιγότερα που επιμερίζεται 100 στα Χριστούγεννα, 50 στο Πάσχα και στο επίδομα αδείας. Άρα, στα 2.430 ευρώ παίρνει το πλήρες επίδομα των 800 ευρώ.
Οι διατάξεις του σχεδίου νόμου εφαρμόζονται όχι μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και στους υπαλλήλους των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Ο.Τ.Α.. Και βέβαια, άσχετα αν επιβαρύνουν αυτές το Δημόσιο ή τους οικείους φορείς. Εφαρμόζονται, επίσης, στο προσωπικό του Ο.Σ.Ε. και στους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων των σιδηροδρομικών δικτύων που διέπονται από το καθεστώς του ν. 3395/1953.
Συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώνονται μέχρι 31.12.2010 σε τακτικούς υπαλλήλους ή στους υπαλλήλους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και των Σωμάτων Ασφαλείας που έχουν ενταχθεί, ακόμη και στους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων, στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία τους. Δηλαδή, μπορούν να μείνουν όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μέχρι 31.12.2010 τα επόμενα χρόνια στην υπηρεσία και βέβαια, δεν επηρεάζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την παραμονή στην υπηρεσία. Δεν χάνει κανένας το δικαίωμά του.
Και όσοι, βέβαια, έχουν υποβάλλει αίτηση παραίτησης, μέσα σε ένα μήνα από την ψήφιση του νόμου σήμερα, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ανάκλησης. Δεν χάνουν κανένα δικαίωμα για τα επόμενα χρόνια, παίρνουν το μισθό και καλύπτουν και το χρονικό διάστημα αυτό που υπέβαλαν την αίτηση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, αρκεί να μην έχει εκδοθεί πράξη συνταξιοδότησης. Μπορεί να έχει γίνει και να έχει εκδοθεί διαπιστωτική πράξη λύσης της υπαλληλικής σχέσης, όμως αν δεν έχει εκδοθεί πράξη συνταξιοδότησης, μπορούν να επανέλθουν στην υπηρεσία και να συνεχίσουν τα επόμενα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και τις αποδοχές εννοείτε, κύριε Αμοιρίδη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε. Το ίδιο, δεν αλλάζει.
Όλες οι ρυθμίσεις αυτές, αγαπητοί συνάδελφοι, υπαγορεύονται –ξαναλέω- από λόγους δημόσιου συμφέροντος για να αποφευχθεί η αθρόα υποβολή αιτήσεων που θα δημιουργούσε ένα έντονο οικονομικό πρόβλημα στη χώρα, στα πλαίσια του Προγράμματος Σταθερότητας που θα δημιουργούσε ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα να προχωρήσει.
Έχουμε υποβάλλει ένα Πρόγραμμα Σταθερότητας και η αθρόα αυτή υποβολή αιτήσεων των υπαλλήλων που θέλουν να φύγουν από το Δημόσιο, με το φόβο ότι θα χάσουν το δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης, δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα και νομίζω ότι αυτό το άρθρο του νομοσχεδίου το αντιμετωπίζει πλήρως.
Αγαπητοί συνάδελφοι, κλείνοντας θα πω, παραφράζοντας έναν ποιητή, ότι η πολιτική δεν είναι χαρά. Η πολιτική είναι χρέος. Ας κάνουμε το χρέος για να βρούμε τη χαρά.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Αμοιρίδη, αν η πολιτική, όμως, μπορεί να παράγει χαρά, θα ήταν ακόμη καλύτερα.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Ιωάννης Βρούτσης.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα η Ολομέλεια της Εθνικής Αντιπροσωπείας συνεδριάζει μέσα στο βαρύ κλίμα πένθους για τους τρεις αθώους εργαζόμενους, θύματα της άνανδρης δολοφονικής ενέργειας που έλαβε χώρα προχθές, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σήμερα, η Δημοκρατία μας πενθεί και είμαστε όλοι συγκλονισμένοι υπό το βάρος των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων. Η Ελληνική Αστυνομία και η Ελληνική Δικαιοσύνη οφείλουν άμεσα να αποκαλύψουν τους ενόχους και να τους τιμωρήσουν παραδειγματικά. Η πλήρης και καθολική αποδοκιμασία της άνανδρης αυτής δολοφονικής ενέργειας από όλο τον πολιτικό κόσμο, από όλη την ελληνική κοινωνία, θεωρώ ότι είναι αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις και να μη θρηνήσουμε και άλλα αθώα θύματα στο μέλλον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με εκείνο το οποίο πιστεύω ότι συμφωνούν όλοι οι πολιτικοί χώροι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι ότι πραγματικά βιώνουμε αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η Ελλάδα, όλοι οι Έλληνες, ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές με αυτό το νομοσχέδιο, το σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε εξέλιξη, ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα μείζονος σημασίας που αφορούν το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενιών.
Σ’ αυτή την προσπάθεια που καταβάλλει όλο το πολιτικό σύστημα να ισορροπήσει ανάμεσα στο ποιο είναι το πιο σωστό, το βέλτιστο, το πιο αναγκαίο, σ’ αυτή την προσπάθεια που οι πολιτικές δυνάμεις, δια των Αρχηγών τους χθες, κατέθεσαν τις απόψεις τους, βιώσαμε –επιτρέψτε μου για την έκφραση- ένα παραλήρημα και ένα ρεσιτάλ πάθους και εμπάθειας από τον Πρωθυπουργό εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, από τα τριάντα λεπτά της ομιλίας του αφιέρωσε τουλάχιστον τα είκοσι πέντε στοχοποιώντας τη Νέα Δημοκρατία ως τον απόλυτα υπεύθυνο για το εκεί που έχει φτάσει σήμερα η ελληνική οικονομία και για τα μέτρα, τα οποία έρχεται να πάρει σήμερα η συγκεκριμένη Κυβέρνηση.
Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι την έννοια της εθνικής σωτηρίας, την οποία προβάλλει ως κεντρικό μήνυμα η Κυβέρνηση, δεν πρέπει μόνο να την λέει, πρέπει και να την εννοεί, γιατί η έννοια της εθνικής σωτηρίας έχει κάποιες προϋποθέσεις. Σωτηρία σημαίνει συνεννόηση, συνδιαμόρφωση, συνεκτίμηση, συναίνεση.
Και αμείλικτα προβάλλει και εγείρεται ένα ερώτημα: Γιατί άραγε, όταν πριν παρθούν αυτά τα μέτρα, τα δύσκολα, τα επαχθή, τα δυσάρεστα για την ελληνική κοινωνία, για τους συνταξιούχους, για τους χαμηλόμισθους, δεν έκανε το αυτονόητο ο κ. Παπανδρέου, δηλαδή, να καλέσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τους πολιτικούς Αρχηγούς και με μία εσωτερική διαβούλευση να ακούσει τις άλλες γνώμες για να υπάρξει αυτή η απαραίτητη εθνική συνεννόηση, για να πάμε μετά ενιαία και να απαντήσουμε στο αίτημα της σωτηρίας; Κι αν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν ανταποκρίνονταν, τουλάχιστον με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που υπέβαλε πρώτος το αίτημα για αυτήν την εθνική διαβούλευση, έπρεπε να ανταποκριθεί και να συνεννοηθεί μαζί του.
Δυστυχώς, τίποτα! Και το αποτέλεσμα: Μόνοι σας προχωρήσατε, μόνοι σας αποφασίσατε, μόνοι σας διαπραγματευτήκατε, μόνοι σας πήρατε αυτά τα μέτρα, μόνοι σας, λοιπόν, να τα ψηφίσετε. Γι’ αυτό και η στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι συγκεκριμένη.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως υπεύθυνο κόμμα, τους επτά αυτούς μήνες κινούμαστε μέσα σε μία πολιτική διαδικασία πρωτόγνωρη για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Αναγνωρίζουμε τη νέα εποχή που έρχεται, την αναγκαιότητα να υπάρχουν υπεύθυνες πολιτικές φωνές, γι’ αυτό –όπως έχετε δει και αναγνωρίζετε από τον ελληνικό λαό- στα περισσότερα νομοσχέδια παρεμβαίνουμε με θετικές προτάσεις.
Παραδείγματος χάρη, αυτό κάναμε στο φορολογικό νομοσχέδιο που σας υποδείξαμε και σε επίμαχα άρθρα πώς έπρεπε να κινηθείτε -δυστυχώς, δεν μας ακούσατε- στο μείζον, κορυφαίο ζήτημα της οικοδομής, της ιδιοκτησίας που ποινικοποιήσατε και σήμερα προβάλλει ως το κατ’ εξοχήν νούμερο ένα πρόβλημα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Μαζί με αυτό και σε άλλα νομοσχέδια –κάποιο από αυτά ψηφίσαμε, σε κάποια άλλα διαφοροποιούμαστε- σας λέμε, όμως, τη γνώμη μας και δυστυχώς, δεν μας ακούτε.
Κυρίαρχα, όμως, αυτό που πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός σήμερα, αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη Νέα Δημοκρατία κυρίως, είναι να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία στο ερώτημα αν υπήρχε άλλος δρόμος.
Και βέβαια υπήρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, άλλος δρόμος.
(XS)
(AM)
Είναι ο δρόμος που ο κ. Αντώνης Σαμαράς, εδώ και πολύ καιρό μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, σε τοποθετήσεις απ’ αυτό εδώ το Βήμα προβάλει προς την Κυβέρνηση. Είναι εκείνο το μίγμα της πολιτικής που δεν κάνει η Κυβέρνηση.
Πολύ απλά θα έλεγα, ότι και χρέη και ελλείμματα τον Οκτώβριο του 2009 είχαν και άλλες χώρες. Η Ιταλία, η Ιρλανδία είχαν μάλιστα και μεγαλύτερο πρόβλημα από την ελληνική οικονομία. Τι ήταν αυτό λοιπόν, που έκανε την ελληνική οικονομία σήμερα να φτάσει, στους επτά αυτούς μήνες στο τελευταίο σκαλοπάτι αξιοπιστίας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα; Πολύ απλά, η λειτουργία της Κυβέρνησης, οι λογικές της, η αδυναμία της, η προχειρότητα της, οι παλινωδίες της.
Εμείς, από την αρχή τοποθετηθήκαμε σε ένα μίγμα πολιτικής που σαφέστατα έπρεπε να υπάρχουν δυσάρεστα μέτρα, που αν τα παίρνατε νωρίς αυτά τα μέτρα θα ήταν λιγότερο επώδυνα, αλλά έπρεπε να συνοδεύονται και από αναπτυξιακά μέτρα που δυστυχώς, επτά μήνες δεν έχετε φέρει ακόμα στη Βουλή.
Ακολουθήσατε λοιπόν ένα μονόδρομο, σε μια λογική που κρεμάσατε στα μανταλάκια της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου την αξιοπιστία της Ελλάδας και δυστυχώς, την καταρρακώσατε. Και από τη στιγμή που χάθηκε η αξιοπιστία της Ελλάδας σε επίπεδο οικονομίας, φθάσαμε στο τελευταίο κατώφλι της αξιοπιστίας και των αγορών. Γι’ αυτό πλέον έκλεισε ο δρόμος προς το δανεισμό, έκλεισε ο δρόμος προς οποιαδήποτε άλλη κίνηση και οδηγηθήκατε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Υπάρχει όμως και κάτι, ακόμα χειρότερο. Καταρρακώθηκε και η αξιοπιστία της Κυβέρνησης στη συνείδηση του εσωτερικού περιβάλλοντος, του ελληνικού λαού και αυτό, είναι ακόμα χειρότερο γιατί πλέον, κύριε Υφυπουργέ, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν πιστεύει την Κυβέρνηση.
Υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, παραδείγματος χάρη, θα σας πω κάτι κορυφαίο. Πριν από ένα μήνα, στις 25 Μαρτίου, όταν συστήθηκε ο μηχανισμός της ευρωπαϊκής στήριξης, εσείς δε λέγατε ότι δε χρειαζόμαστε λεφτά; Εσείς δεν προβάλατε παντού αυτήν την έννοια ότι «χρήματα δεν χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε μόνο πολιτική στήριξη»; Και μετά από ένα μήνα, κάνετε αυτήν την περίφημη πολιτική κολοτούμπα, μας οδηγείτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που για τη Νέα Δημοκρατία είχαμε βάλει κόκκινη γραμμή, φέραμε τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και αποδέχεστε την πιο δύσκολη λογική, ως επίπεδο λύσης στο πρόβλημα μας.
Με τέτοιες λοιπόν, συμπεριφορές, με τέτοιες λογικές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορείτε πλέον να πείσετε τον ελληνικό λαό. Και το χειρότερο που έρχεται ακόμα και από αυτό που είπα λίγο πριν, είναι ότι σ’ όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν από επίσημα κυβερνητικά χείλη, πριν μπούμε να συζητήσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή, για τα δύσκολα αυτά μέτρα που θα ακουμπήσουν τον ελληνικό λαό, δεν υπήρξαν οι απαραίτητες φωνές εγγύησης, ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία και ότι μ’ αυτά τα μέτρα ολοκληρώνεται το πακέτο των δύσκολων μέτρων.
Το αφήνετε και αυτό ανοιχτό και το αφήνετε και μέσα στο νομοσχέδιο. Αφήνετε δεκάδες προεδρικά διατάγματα, τα οποία μας ζητήσατε να σας εξουσιοδοτήσουμε με λευκή επιταγή διά μέσου της ψήφου μας, για να μπορέσετε αύριο να βάλετε και άλλα μέτρα.
Προβάλετε 11 δισεκατομμύρια ευρώ που δεν απαντάτε από πού θα τα εισπράξετε και ζητάτε από τη Νέα Δημοκρατία, σ’ αυτό το μονόδρομο που έχετε πάρει, μιας αλαζονικής πολιτικής συμπεριφοράς να έρθει να συνυπογράψει μαζί σας το πιο επαχθές ζήτημα που αφορά τη λύση, που λέγεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όχι, εμείς απαντάμε όχι. Δεν σας ακολουθούμε. Πήρατε ένα δρόμο, εσείς τον αποφασίσατε, μόνοι σας οδηγήσατε τη χώρα τους επτά αυτούς μήνες με τις λογικές σας, σ’ αυτήν την κατάσταση και από εκεί και πέρα εσείς να πείσετε και τον ελληνικό λαό, που σήμερα έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του ότι μπορείτε να τα καταφέρετε.
Προβάλει και εγείρεται και ένα άλλο ερώτημα, αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι. Βλέπω χθες ότι καταθέσατε μία τροπολογία και καλά κάνατε. Είναι υπέρ των ένστολων που πραγματικά έπρεπε να εξαιρεθούν αλλά, δεν είναι μόνο ένστολοι είναι και άλλες κατηγορίες. Άλλες κατηγορίες όπως είναι οι παραπληγικοί, όπως είναι οι τυφλοί, όπως είναι και άλλες δύσκολες ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά, που έπρεπε να εξαιρέσετε.
Για πείτε μου όμως, επειδή αμφισβητώ και τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευτήκατε το πακέτο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήταν τόσο δύσκολο να βάλετε μία κόκκινη γραμμή στις συντάξεις των 500 και των 600 και των 700 ευρώ; Ήταν τόσο δύσκολο να κατανοήσετε, εσείς ένα κόμμα που λέτε ότι ξεφεύγετε και λέτε ότι νιώθετε δυστυχείς από την ιδεολογία σας, να βάλετε κόκκινη γραμμή στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας στα 730 ευρώ και να πείτε εδώ δεν πάμε παρακάτω, είναι ένα κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων, εδώ και δεκαετίες στην πατρίδα μας και δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω απ’ τα όρια της φτώχιας, για να φτάσουμε στους φτωχούς εργαζομένους;
Για τη Νέα Δημοκρατία η εθνική συλλογική σύμβαση, σας το λέμε κύριοι του ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν αισθάνεστε νεοφιλελεύθεροι σοσιαλιστές, όπως σας λένε τα διάφορα μέσα, εγώ σας λέω ότι για τη Νέα Δημοκρατία, η εθνική συλλογική σύμβαση είναι κορυφαία κόκκινη γραμμή που δεν πρόκειται να την απολέσουμε. Στεκόμαστε δίπλα στον κόσμο, εμείς ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Αν και εφόσον κληθούμε να κυβερνήσουμε θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα, όπως να ξέρετε ότι λειτουργούμε σε άλλο μήκος κύματος απ’ τη σημερινή Κυβέρνηση.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο, κύριε Πρόεδρε, με εξαίρεση την παράγραφο η οποία αφορά -και είναι και αυτό απόρροια της ασάφειας και των παλινωδιών των συνεχών και διαφοροποιημένων τοποθετήσεων του Υπουργού Εργασίας και της Κυβέρνησης για τα θέματα συνταξιοδότησης- την επιστροφή στον εργασιακό βίο εργαζομένων, που κατοχύρωσαν εργασιακά δικαιώματα το 2010, την οποία και στηρίζουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην έκθεση της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι μαθητές και μαθήτριες και τέσσερις συνοδοί-εκπαιδευτικοί από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει, ο κύριος Άγγελος Τζέκης.
ΆΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η Κυβέρνηση, όπως είπαμε και εχθές στην Επιτροπή συνεχίζει την τακτική του κατεπείγοντος νομίζοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει την αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της πολιτικής της.
Και βέβαια, είναι όλα ξεκάθαρα, όχι μόνο σε εμάς αλλά και στον εργαζόμενο λαό, ότι δηλαδή, έχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, συγκεκριμένη τακτική για την προώθηση και υλοποίηση μιας βάρβαρης πολιτικής, γιατί αφαιρεί με έναν βίαιο, κοινοβουλευτικό βέβαια τρόπο, ζωτικής σημασίας δικαιώματα του εργαζόμενου λαού που έχουν σχέση με τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα εισοδηματικά ακόμα και δημοκρατικά δικαιώματα.
Δικαιώματα, που βέβαια δεν χαρίστηκαν και το τονίζουμε αυτό για μια ακόμα φορά, γιατί υπάρχουν και πολιτικές δυνάμεις οι οποίες τα αμφισβητούν. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν, επαναλαμβάνω, με αγώνες ταξικούς, με θυσίες, με διώξεις παρά και τις νουθεσίες και την επίκληση των τότε αστικών κυβερνήσεων, αλλά και τις διώξεις δικτατοριών. Και τότε όλοι αυτοί έλεγαν ότι είναι για το καλό της πατρίδας, στην ουσία όμως ήταν για τα κέρδη της τότε αστική τάξης και μπορώ να αναφέρω και το γνωστό ιδιώνυμο.
Τώρα πάλι, για το δήθεν καλό της πατρίδας, ζητάτε απ’ τον εργαζόμενο λαό να δεχθεί την αφαίρεση όλων αυτών των δικαιωμάτων, να υποταχθεί δηλαδή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και αυτό το μηχανισμό και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον παρουσιάζετε ως φιλικό προς τη χώρα -και εσείς ως Κυβέρνηση αλλά και ο προηγούμενος εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας- ότι είναι φιλικά διακείμενος, προς τη χώρας μας.
Μα όλη η διαδικασία επιβεβαιώνει την πάγια, σταθερή, διαχρονική πολιτική θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια λυκοσυμμαχία, ότι εκφράζει και προωθεί τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και βέβαια του ελληνικού που προσδοκά μεγαλύτερα κέρδη. Ότι δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών και προς όφελος των λαών, ότι και με το δανεισμό εξασφαλίζουν αυτά τα κράτη τα συμφέροντα των τραπεζικών, των επενδυτικών ομίλων που έχουν αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με υπέρογκα επιτόκια και παράλληλα σε δανείζουν για να αγοράζεις μέσα από τα εξοπλιστικά προγράμματα τα δικά τους οπλικά συστήματα.
(FT)
(XS)
Κερδίζουν ακριβώς και τώρα, αφού δίνουν τα δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 5%, ενώ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε 10 δισεκατομμύρια περίπου στις ελληνικές τράπεζες με 1%, για να αγοράσουν στη συνέχεια από την Κυβέρνηση το ελληνικό δημόσιο χρέος με 5% και 5,5%. Κοροϊδία και εμπαιγμός και τότε με τη Νέα Δημοκρατία και σήμερα με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό η αποδέσμευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κοστίζει στον εργαζόμενο λαό, αλλά ανοίγει τις προϋποθέσεις για άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελός του.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σκόπιμα η Κυβέρνηση διαχωρίζει τον εργαζόμενο λαό μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου. Και βέβαια, με την βοήθεια καλοπληρωμένων διαμορφωτών της κοινής γνώμης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ιδίως των τηλεοράσεων, προσπαθεί να στρέψει τον έναν απέναντι στον άλλον. Και με το παρόν νομοσχέδιο τα ίδια κάνετε, με την επιβολή δηλαδή των εξήντα ετών, για να δοθεί το επίδομα που αντικαθιστά το νόμιμο δικαίωμα που έχουν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα στο δώρο των Χριστουγέννων, στο δώρο του Πάσχα και στο επίδομα άδειας.
Και σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις από το Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που επισημαίνει ότι είναι ενδεχόμενο τα μέτρα αυτά να θίγουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και περιουσιακά, και εκεί μέσα βάζει τη 13η και τη 14η σύνταξη και να προκαλέσουν με αυτόν τον τρόπο αθρόες προσφυγές στην ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και στην ευρωπαϊκή, αφού ενδεχόμενα οι ρυθμίσεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων, όπως την προστατεύουν και τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ατόμου, αλλά και το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, που ισχύει για τη χώρα μας από το 1997.
Αλλά, υπάρχει, όμως, και η γνώμη του αντιπροέδρου και άλλων συμβούλων που λένε ότι το κριτήριο της ηλικίας των εξήντα ετών για τον αποκλεισμό από την καταβολή της 13ης και της 14ης σύνταξης και την αντικατάστασή της με τα επιδόματα, είναι αυθαίρετο και τυχαίο. Και ως εκ τούτου, αντίκειται στην αρχή της ισότητας και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση, δηλαδή προς την Πολιτεία, δηλαδή προς την Κυβέρνηση.
Γιατί η Κυβέρνηση με νόμο παρείχε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται πριν συμπληρώσουν το εξηκοστό έτος της ηλικίας. Και τώρα έρχεστε, παίρνετε πίσω όλα αυτά και βέβαια, βάζετε τη διαχωριστική γραμμή, αντιπαραθέτοντας τον έναν απέναντι στον άλλον. Εμείς λέμε να την πάρετε πίσω αυτή τη ρύθμιση. Και βέβαια, δεν κάνετε και αποδεκτά τα αιτήματα που έχουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συνάνθρωποί μας οι τυφλοί. Και εδώ πρέπει να δώσετε και μια εξήγηση. Λέτε ότι όσοι έχουν θεμελιώσει και όσοι θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31/12/2010 δεν πρόκειται να θιγούν από την επερχόμενη ασφαλιστική καταιγίδα. Ο υπολογισμός με τι αποδοχές θα γίνει; Χρειάζεται και εδώ μια εξήγηση.
Έτσι, λοιπόν, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρατηρούμε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, ότι η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, αλλά και διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες ρίχνουν στον καιάδα και ότι για την κρίση ευθύνεται ο δημόσιος τομέας, ότι ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι ευθύνεται η δημόσια σπατάλη. Και είναι μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Δηλαδή, να πειστεί ο εργαζόμενος ότι δεν ευθύνεται η καπιταλιστική κρίση για ότι τραβάει στο πετσί του, δεν ευθύνεται δηλαδή αυτή η κρίση συσσωρευμένων υπερκερδών που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και που προσδοκούν μέσα από την κρίση ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, δια μέσου της πολιτικής σας.
Έτσι, λοιπόν, δεν μπορείτε να αποφύγετε αυτό που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ότι αυτός ο δημόσιος τομέας, αλλά και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, οι περίφημες ΔΕΚΟ, ήταν αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, δεκαοκτώ με είκοσι χρόνια το ΠΑΣΟΚ, άλλα τόσα η Νέα Δημοκρατία, για να έρχεστε τώρα και οι δύο και να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το δημόσια τομέα.
Αυτός, λοιπόν, ο δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ οικοδομήθηκαν έτσι όλες αυτές τις δεκαετίες, για να προωθήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος, βέβαια, του εργαζόμενου λαού. Και ένα παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο δημόσιος τομέας που εσείς φτιάξατε, είναι ότι υπάρχουν 10 δισεκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές, εκ των οποίων το 70% είναι μεγαλοεπιχειρηματιών και μέχρι τώρα δεν τα έχετε εισπράξει και μάλιστα, τα παραγράφετε.
Αλλά σε αυτόν τον δημόσιο τομέα, σε αυτόν τον κρατικό τομέα -και τώρα με τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που προωθείτε- προωθούνται νέες διοικητικές μεταρρυθμίσεις, που και πάλι θα είναι στην κατεύθυνση στήριξης και ενίσχυσης ακριβώς των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, μέσα από τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ακόμη μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας. Και να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, κυρίες και κύριοι Βουλευτής, ότι μέσω του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» προωθούνται και εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, γιατί αυτό είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης και είναι και μέσα στο συγκεκριμένο Μνημόνιο.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, επικαλείται συνεχώς η Κυβέρνηση τον πατριωτισμό του εργαζόμενου λαού, για να δεχθεί χωρίς αντιστάσεις τα συνειδητά, αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα και μάλιστα, μέσα από εκβιαστικά διλήμματα και επιχειρήματα ότι κινδυνεύει, δήθεν, η πατρίδα, ότι ή θα αποδεχθείτε τα μέτρα ή θα χρεοκοπήσει η χώρα. Επικαλεσθείτε αν μπορείτε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης -σας το είπαμε και χθες- τον πατριωτισμό των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των εμπόρων, των τραπεζιτών, που έχουν πραγματικά πολύ μεγάλα κέρδη.
Επικαλεσθείτε, λοιπόν, τον πατριωτισμό αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και πέστε τους και σε αυτούς και σε μερικές χιλιάδες τρωκτικά που απομυζούν πραγματικά το μόχθο και τον ιδρώτα του εργαζόμενου λαού και που έχουν συσσωρεύσει τεράστια κέρδη -σας το είπαμε την τελευταία δεκαετία είναι πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ- ότι σε αυτά τα δέκα χρόνια ο παραγόμενος πλούτος ήταν πάνω από 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά πήγανε στα ταμεία ακριβώς αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αδειάζοντας παράλληλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία, για αυτό έρχεστε τώρα και λέτε ότι δεν θα έχουμε να αποδώσουμε τον επόμενο μήνα μισθούς και συντάξεις.
Και δεν θα το κάνετε, βέβαια, δεν θα το κάνετε να επικαλεσθείτε τον πατριωτισμό όλων αυτών που σας είπα, που τους έχετε μπουκώσει με επιδοτήσεις, με επιχορηγήσεις μέσα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Και δεν το κάνετε συνειδητά, γιατί τα συμφέροντά τους προωθούν αυτοί και τα συμφέροντα αυτά εξασφαλίζετε και προωθείτε εσείς. Και απευθυνθείτε στους εφοπλιστικούς ομίλους, γιατί τώρα όπως έχει γραφτεί στον Τύπο, έχουν παραγγείλει δεκάδες πλοία να χτίζονται μέσα στα ναυπηγεία της Νότια Κορέας, της Γερμανίας, της Κίνας και εδώ στα δικά μας τα ναυπηγεία να υπάρχει μαζική ανεργία των εργατών. Και από πάνω να κατηγορείτε και τους ναυτεργάτες γιατί είναι κατά του καμποτάζ, που τους πετάει έξω από την εργασία, μαζί με την ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ότι όλοι αυτοί ευθύνονται για την εικόνα, δήθεν, την τουριστική της χώρας.
Και βέβαια, δεν απευθύνεστε σε αυτούς, ξέρετε γιατί; Γιατί το κεφάλαιο αποδείχθηκε ότι δεν έχει πατρίδα. Πατρίδα έχει το κεφάλαιο, όπου βγάζει περισσότερα κέρδη. Και αυτό αποδεικνύεται με το επιχείρημα που μας λέτε ότι αν τους φορολογήσουμε με το 45%, τότε θα πάρουν τα αποθεματικά τους και θα αναχωρήσουν. Επικαλεσθείτε, λοιπόν, τον πατριωτισμό τους και να πού μπορείτε να βρείτε το χρήμα, εάν θέλετε. Δεν θέλετε, γιατί υπηρετείτε τα συμφέροντα, ακριβώς, όλων αυτών που είπα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, μπορεί να ψηφίστηκαν αντιλαϊκά μέτρα που θα ρίξουν χιλιάδες εκατομμύρια λαού στην ανέχεια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και θα αυξήσουν παράλληλα –όπως είπα- τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των δυνάμεων του κεφαλαίου. Τα νομιμοποιήσατε, τα νομιμοποιείτε και σήμερα και χθες. Δεν πρόκειται, όμως, να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του εργαζόμενου λαού.
Αυτό αποδεικνύεται και από τη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση που έγινε, το συλλαλητήριο εδώ στην Αθήνα, μέσα από τις γραμμές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, πολύ περισσότερο από την προχθεσινή μεγαλειώδη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού στην 24ωρη απεργία και στα μεγάλα συλλαλητήρια του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.
Και βέβαια, δεν θα μπορέσει κανένας προβοκατόρικος μηχανισμός, που προκάλεσε τα τρία θύματα, τα τρία εγκλήματα, να σταματήσει την ορμή του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, γιατί πιστεύουμε ότι έχει τη δύναμη η εργατική τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι και η νεολαία να τον ανατρέψει κάτω από τον καλά οργανωμένο, συντονισμένο και περιφρουρημένο αγώνα της.
(PS)
(FT)
Εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τονίζουμε πολλές φορές μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, αλλά δίνουμε το παρόν μας εκτός Αιθούσης, σας το λέμε και σήμερα, δεν θα κάνουμε πίσω από αυτήν την κόκκινη γραμμή. Είναι η κόκκινη γραμμή που χωρίζει από την μια πλευρά τα συμφέροντα των δυνάμεων του κεφαλαίου και από την άλλη πλευρά είναι τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας. Δεν υπάρχει πολιτική που να εξασφαλίζει τα δύο συμφέροντα. Εμείς αυτή τη γραμμή θα την υπερασπιστούμε μέχρι τέλος έξω με τον εργαζόμενο λαό.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο Ηλίας Πολατίδης ο εισηγητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, όπως ανέφερε ο προλαλήσας συνάδελφος, το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, ορισμένοι κεφαλαιούχοι όμως έχουν και όπως μας δείχνει η ιστορία το 1821, πάρα πολλοί κεφαλαιούχοι έβαλαν πάνω από το κεφάλαιο τους την πατρίδα.
Δυστυχώς, σήμερα αυτό που λείπει από την χώρα μας είναι τα εθνικά ιδανικά, τα εθνικά ιδανικά τα οποία πυροβολούνται μέσα από μια τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία μοναδικό της σκοπό έχει τον κοσμοπολιτισμό και έχει καθηγητές τύπου Δραγώνα, Ρεπούση και Λιάκο.
Για το τραγικό θέμα των ημερών των δολοφονιών ξεκίνησε μια προπαγάνδα από τα μέσα ενημερώσεως, από τον κάθε Λάκη και Μάκη των Μ.Μ.Ε., να μας πει ότι αυτό που έχουμε δει με τα μάτια μας και αυτό που ξέρουμε από την εμπειρία μας δεν ισχύει, ότι δεν δολοφόνησαν τους τρείς αυτούς εργαζομένους αυτοί που τους δολοφόνησαν, αλλά κάποιοι άλλοι, κάποιοι προβοκάτορες, κάποιοι ακροδεξιοί, κάποιοι Χρυσαυγίτες, δεν ξέρω τι.
Αυτοί οι προοδευτικοί άνθρωποι, οι οποίοι παρεμπόδισαν την πυροσβεστική να πάει και να σώσει αυτούς τους νέους ανθρώπους, τι ακριβώς ήτανε; Και αυτοί ήταν προβοκάτορες; Και γιατί αυτοί όλοι οι προοδευτικοί που ήταν τριγύρω δεν τους έβγαλαν φωτογραφίες, δεν τους καταγγέλλουν;
Γιατί, η δολοφονία έγινε επειδή εμποδίστηκε η πυροσβεστική να πάει γρήγορα στο συγκεκριμένο σημείο, δεν έγινε γιατί απλώς έπεσαν οι βόμβες μολότοφ. Από αυτό δεν βλέπουμε κάποια απάντηση σοβαρή. Εντάξει, είναι σίγουρα δύσκολη η κατάσταση και σεβόμενος τη μνήμη των τριών αυτών εργαζομένων δεν θα επεκταθώ.
Θέλω να αναφερθώ επίσης σε ένα γεγονός που έχει σχέση με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας και αυτόν τον εξευτελισμό του Κοινοβουλίου, τον οποίο είδαμε χθες. Τρείς συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ και μια από τη Νέα Δημοκρατία, είχαν διαφορετική γνώμη από τη θέση που είχε το κόμμα τους. Σε δευτερόλεπτα -ειδικά εμένα με εξέπληξε η ταχύτητα με την οποία υπήρξε η αντίδραση από πλευράς ΠΑΣΟΚ- διεγράφησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Γιατί;
Το άρθρο 60 του Συντάγματος δεν λέει ότι ο Βουλευτής έχει ελευθερία συνειδήσεως; Μπορεί να έχει ελευθερία συνειδήσεως όταν απειλείται; Αν ενώ ερχόταν στην Βουλή, κάποιος του έλεγε ότι – άσχετος με τα πολιτικά πράγματα – αν ψηφίσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σου κάψω το σπίτι, δεν θα ήταν αυτό ένας εκβιασμός, ο οποίος θα περιόριζε την ελευθερία της συνειδήσεως του; Όταν τον κάνει ο Αρχηγός του Κόμματος είναι καλώς;
Μετά λέμε γιατί βγάνει ο καθένας στα μέσα ενημερώσεως και βρίσκει ως σάκο του μποξ το Κοινοβούλιο και το Βουλευτή και λέει μάλιστα και προτάσεις να μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών, διότι είναι πολλοί και δεν χρειάζονται. Μάλιστα αυτήν την απαίτηση των μέσων ενημερώσεως την υιοθέτησε και ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και μας την είπε εδώ ως δική του πρόταση.
Εγώ να ρωτήσω κάτι. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει να μειωθούν στα 2/3 τα έξοδα της Βουλής και μας ενδιαφέρει να μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών; Αυτό είναι το ζητούμενο; Έτσι θα βγουν τα κόμπλεξ του κάθε δημοσιογράφου, ο οποίος θεωρεί ότι αξίζει, αλλά επειδή για διαφόρους λόγους έρχεται ένας Βουλευτής επαρχίας και μπορεί να μιλήσει στη Βουλή, ενώ ο Χ, Ψ μεγαλοδημοσιογράφος δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα -αυτό το κόμπλεξ του βγάζει- ερχόμαστε εδώ εμείς και του δίνουμε και αξία;
Ο περιορισμός της Βουλής, συμβαίνει και με πάρα πολλά άλλα θέματα, συμβαίνει με τη συμφωνία που έχει γίνει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συμβαίνει με τη συνθήκη της Λισσαβόνας, την οποία σχεδόν πριν από ενάμισι χρόνο ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ομοθύμως, στήριξαν και ψήφισαν σε αυτήν εδώ την Αίθουσα και όπου μάλιστα ο νυν Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ήταν και εισηγητής, τότε ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί είναι ο περιορισμός του Κοινοβουλίου, εκεί είναι ο περιορισμός της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, αλλά επ΄ αυτού ουδείς ασχολείται. Για όλα φταίει το Κοινοβούλιο. Εντάξει.
Γιατί, όμως, υπάρχει αυτό το σύστημα; Γιατί υπάρχει αυτή η απαξίωση του Κοινοβουλίου; Γιατί οι Βουλευτές να είναι οι αντιπρόσωποι του λαού στο Κοινοβούλιο και στα κέντρα εξουσίας αυτού του ιδιότυπου πολιτεύματος κοινοβουλευτικής και μάλιστα πρωθυπουργικής δικτατορίας στο οποίο ζούμε, επισήμως, πλέον από το 1985 και μετά, πριν ήταν ατύπως. Από την μεταρρύθμιση του 1985 ζούμε, πλέον, σε ένα καθεστώς πρωθυπουργικής δικτατορίας. Εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια ο Πρωθυπουργός και από εκεί και πέρα είναι πλήρως ανεξέλεγκτος και δεν μπορεί κανείς να του πει το παραμικρό. Αυτό το σύστημα χρειάζεται τους πραιτοριανούς τους.
Και πως τους έκαναν τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία; Τους έκαναν διορίζοντας στο δημόσιο ανθρώπους, δίνοντας τους ελπίδες, δίνοντας τους υψηλούς μισθούς σχετικά, όχι υψηλούς σε σχέση με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς, αλλά υψηλούς και προνόμια σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Να μην πούμε την ιστορία; Τι έγινε από το 1981 και μετά; Τι έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου; Διόγκωσε τον αριθμό των εργαζομένων; Τον διόγκωσε. Αυτό το ξέρουμε και αύξησε τους μισθούς, χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα για να υποστηρίξουν αυτές τις λεγόμενες κοινωνικές πολιτικές. Το 1990 είχαμε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Τι είπε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Κάθε δύο που θα φεύγουν από το δημόσιο, θα μπαίνει ένας. Ναι, αλλά στο 1990 – 1993, στην περίοδο Μητσοτάκη, αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
Το 1996 ήρθε ο Σημίτης, ο οποίος είπε ότι θα φεύγουν πέντε και θα μπαίνει ένας στο δημόσιο, δηλαδή το προχώρησε πιο πέρα από αυτό το οποίο έλεγε ότι θα κάνει ο Μητσοτάκης, χωρίς φυσικά να το κάνει. Τι έκανε; Τους αύξησε και άλλο τους δημοσίους υπαλλήλους.
Μάλιστα έλεγε τότε σε μία σχετική με το ευρώ προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση την 23/01/2001 ότι με τη συμμετοχή μας στο ευρώ διευρύνουμε και εξασφαλίζουμε οικονομικά αγαθά και ότι από εδώ και πέρα θα έχουμε χαμηλές τιμές στα αγαθά, χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια, υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργία απασχόλησης σε ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον.
Βλέπουμε πόσο έχει επαληθευθεί και πόσο έχει πέσει μέσα στις προβλέψεις του ο κ. Σημίτης, αλλά όλα αυτά ήταν μια αφορμή να πει «παιδιά, με το ευρώ πλέον δεν χρειάζονται φορολογίες, μπορούμε να παίρνουμε φτηνά δάνεια, άρα, τώρα βγαίνουμε έξω και διορίζουμε». Απεδείχθη ότι ο καλύτερος μαθητής του κυρίου Σημίτη, υπήρξε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος κατόρθωσε και αυτός στα χρόνια του να αυξήσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.
Φτάσαμε, δηλαδή, από το δικομματικό κατεστημένο να έχει φορτωθεί η χώρα μας έναν τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τους λέγανε, «ελάτε να σας διορίσουμε στο δημόσιο, θα έχετε καλύτερες αμοιβές, θα έχετε μόνιμη θέση εργασίας, θα έχετε οπωσδήποτε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον από ό,τι μια αντίστοιχη θέση στον ιδιωτικό τομέα και η μόνη σας υποχρέωση δεν είναι να προσφέρετε υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες, δεν είναι να κάνετε κάτι ούτως ώστε να δικαιολογείτε τα έξοδα τα οποία κάνει για εσάς ο ελληνικός λαός, είναι αποκλειστικά και μόνο να είστε συνεπείς στην κομματική γραμμή και να μας ψηφίζετε κάθε τέσσερα χρόνια.»
Αυτή είναι η ουσία του προβλήματος και σήμερα ερχόμαστε να ρίξουμε όλο το βάρους σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι καλώς ή κακώς μπήκαν στο δημόσιο, έμαθαν να ζουν με αυτό τον τρόπο, έμαθαν να ζουν με αυτό το επίπεδο των χρημάτων, ανέλαβαν πάρα πολλοί από αυτούς υποχρεώσεις λόγω των φουσκωμένων τιμών που υπήρχαν στα ακίνητα και λόγω της ευκολίας με την οποία δίνονταν τα δάνεια και πάρα πολλές από τις υποχρεώσεις τους είναι ανελαστικές.
Ωραία, κόβουμε κάποιους μισθούς από τους πραγματικά εργαζόμενους, όχι από αυτούς οι οποίοι παίρνουν μαύρα χρήματα, όχι από αυτούς που παίρνουν φακελάκια. Τους κόβουμε. Τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει; Τι θα γίνει με τα παιδιά που σπουδάζουν; Έχει καλώς ή κακώς ένας καλό μισθό και βάσει αυτού του μισθού προγραμμάτισε τη ζωή του. Τι ακριβώς θα γίνει;
(AS)
(PS)
Το ήξερε; Του το είπατε εσείς πριν τις εκλογές ότι «πρόσεξε, είμαστε σε δύσκολη κατάσταση, προγραμμάτισε τη μείωση των εξόδων σου»; Τους λέγατε «λεφτά υπάρχουν» και ότι θα πάρουν μάλιστα και αυξήσεις περισσότερες, μεγαλύτερες του πληθωρισμού.
Στο άρθρο Μόνο τώρα, θα ήθελα να πω ότι στην παράγραφο 2β λέει ότι πρέπει να είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος. Εδώ θα ήθελα να διευκρινιστεί, κύριε Υπουργέ, τί συμβαίνει με τους τυφλούς, τους παραπληγικούς και όλους αυτούς και να υπάρξει μια ρητή δέσμευση από εσάς ότι είναι ευρέως διατυπωμένο. Είναι η μοναδική παράγραφος, στην οποία συμφωνούμε. Φυσικά ένα είναι το άρθρο και το καταψηφίζουμε.
Σας ζητήσαμε στην Επιτροπή -όχι στη χθεσινή στην προχθεσινή- να κάνετε τουλάχιστον τα όρια κάπως βιώσιμα, δηλαδή, από το συνολικό ύψος της ετήσιας αμοιβής των 800 ευρώ να πάμε στα 1200 ευρώ. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα το κάνει και κατόπιν το πήρε πίσω. Νομίζω ότι 1200 ευρώ αντιστοιχούν σε μια σύνταξη των 600 ευρώ, δηλαδή, να μείνει άθικτη μια σύνταξη των 600 ευρώ. Περί αυτού πρόκειται.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Επικαλείστε πράγματι σ’ αυτές τις συνθήκες την πατρίδα, το έθνος. Μάλιστα, αναφέρθηκε και χθες ο Πρωθυπουργός εδώ και μας έκανε και μάθημα περί του ποιο είναι το πραγματικό νόημα του πατριωτισμού. Το πραγματικό νόημα του πατριωτισμού είναι να δεχθούμε τα μέτρα.
Τα μέτρα τα δεχόμαστε αναγκαστικά, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αλλά δεν είναι θέμα πατριωτισμού. Θέμα πατριωτισμού είναι να μην δώσετε την υπηκοότητα στους 50.000 Σκοπιανούς, τους οποίους θέλετε να φέρετε πίσω και να διεκδικήσουν περιουσίες, όπως είπε η Υπουργός Εσωτερικών. Θέμα πατριωτισμού είναι να μην δώσετε στην Τουρκία στην ουσία το ελεύθερο από τον 25ο παράλληλο στο Αιγαίο. Και θέμα πατριωτισμού είναι να μην έρχεται μονίμως ο Πρωθυπουργός –και εντός και εκτός Βουλής- και να μας μιλάει για παγκόσμια Κυβέρνηση. Πατριωτισμός και παγκόσμια Κυβέρνηση δεν μπορούν να συνυπάρξουν.
Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως κάναμε και καταψηφίζοντας το αντίστοιχο άρθρο χθες, το άρθρο 3, καταψηφίζουμε και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, συν το γεγονός ότι αρνηθήκατε να κάνετε τις αλλαγές τις οποίες είχατε υποσχεθεί στην Επιτροπή.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Παπαδημούλη, επειδή μόλις μπήκατε, θέλετε να πάρετε ανάσα, να δώσω αλλού το λόγο ή θέλετε να μιλήσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω πρόβλημα.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Οι Ηπειρώτες είναι ανθεκτικοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Όταν συνεργάζονται.
Ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτριος Παπαδημούλης, έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν περάσω στο συζητούμενο νομοσχέδιο, επιτρέψτε μου να κάνω ένα σύντομο σχόλιο, για όσα έγιναν χθες.
Χθες η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά τη λήξη της ψηφοφορίας μετράει τις απώλειες τριών Βουλευτών και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετράει την απώλεια μιας κορυφαίας Βουλευτού. Κάποιοι μίλησαν για σκορ 3-1. Εγώ λέω ότι είναι το πρώτο ημίχρονο σεισμικών αλλαγών που έρχονται στο πολιτικό σκηνικό και στο τέλος του αγώνα θα μετρήσει το σκορ. Πολύ φοβούμαι όμως, ότι αυτό που θεωρείται η κύρια είδηση της ημέρας, δεν είναι.
Το πιο σημαντικό γεγονός της χθεσινής ημέρας είναι οι μεγάλες απώλειες, που μετρούν και θα μετρούν για χρόνια στο εισόδημά τους, εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι και του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η τεράστια αύξηση που θα μετράει η Στατιστική Υπηρεσία στην ανεργία, στο βάθεμα της ύφεσης, στην εκτίναξη της φτώχειας και της ανέχειας.
Εκατομμύρια Έλληνες από εχθές το βράδυ δεν δίνουν τόσο λογαριασμό στις καρατομήσεις των Βουλευτών, όσο στην καρατόμηση του εισοδήματός τους. Εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν από 20% έως και 30% του εισοδήματός τους και είναι οι κοινωνικά ασθενέστεροι. Είναι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για ένα πάρτι ασυδοσίας, σπατάλης, διαφθοράς, πελατειακών σχέσεων, που έκαναν εδώ και δεκαετίες τα δύο κόμματα, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας.
Επιτρέψτε μου να κάνω και μια ακόμα παρατήρηση: Χθες ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς συνέπραξαν από κοινού στην καρατόμηση αυτών που διαφοροποιήθηκαν από την επίσημη κομματική γραμμή. Όσοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν, είδαν την πόρτα. Ακόμη και αν ψήφισαν «παρών», δεν καταψήφισαν. Και το έκαναν αυτό στο όνομα των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δεν έλεγαν αυτά που είχε το χθεσινό νομοσχέδιο.
Όσοι από τη Νέα Δημοκρατία δεν καταψήφισαν, καρατομήθηκαν επίσης.
Οι δύο Αρχηγοί λοιπόν, συνέπραξαν δια των καρατομήσεων, στο να διαιωνιστεί μια κακή παράδοση αρχηγισμού και κομματικού αυταρχισμού. Και το έκαναν με έναν τρόπο που προσβάλλει το Σύνταγμα. Με ενόχλησε ως πολίτη αυτής της χώρας -όχι ως απλώς ως Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς- το ότι ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς κουνούσαν το δάχτυλο προς τα Αριστερά έδρανα του Κοινοβουλίου και έλεγαν «Σεβασμός στο Σύνταγμα!». Μας κουνούσαν το δάχτυλο χθες και οι δύο μαζί. Βεβαίως, σεβασμός στο Σύνταγμα, ακόμη και αν διαφωνείς. Το Σύνταγμα όμως, προβλέπει ότι ο Βουλευτής είναι εκλεγμένος από τους πολίτες, από το λαό, και οφείλει στα νομοσχέδια να ψηφίζει κατά συνείδηση και όχι με βάση τις επιταγές του Αρχηγού.
Παπανδρέου και Σαμαράς λοιπόν, από κοινού τσαλαπάτησαν το Σύνταγμα και την συνταγματική επιταγή για κατά συνείδηση ψήφο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχονται σεισμικές ανακατατάξεις στην κοινωνία. Αυτές οι σεισμικές ανακατατάξεις στην κοινωνία προκαλούν ρωγμές και στο πολιτικό σκηνικό. Πολύς κόσμος που δεν έχει καμία σχέση και δεν έχει ψηφίσει ποτέ Αριστερά και που ψήφιζε μια ζωή Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. θεωρεί ότι αυτά τα δύο κόμματα με τις πολιτικές τους έχουν ιστορικές ευθύνες για το πού φτάσαμε, αρνούνται να πληρώσουν το λογαριασμό που έκαναν αυτά τα δύο κόμματα, σε βάρος της χώρας και αυτές οι αλλαγές που γίνονται στην κοινωνία θα φέρουν αλλαγές και στο πολιτικό σκηνικό.
Η δική μας επιδίωξη, η επιδίωξη της Αριστεράς είναι οι αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό να γίνουν υπέρ της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της διαφάνειας, της ηθικής στην πολιτική, υπέρ των συμφερόντων το πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων και όχι, όπως κάποιοι άλλοι επιδιώκουν, αλλαγές προς το χειρότερο, σε μια κατεύθυνση υπερδεξιού λαϊκισμού με μπροστάρηδες ορισμένους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, οι οποίοι, αφού επωφελήθηκαν από το δικομματικό πολιτικό σύστημα, παίρνοντας κοψοχρονιά τα ασημικά, -παραδείγματος χάρη τον Ο.Τ.Ε. και την Ολυμπιακή- έρχονται τώρα και το παίζουν κήνσορες και τιμητές του πολιτικού συστήματος, που τους έφτιαξε, που τους εξέθρεψε.
Έρχομαι στο συζητούμενο νομοσχέδιο: Το συζητούμενο νομοσχέδιο είναι η ουρά των μέτρων που ψηφίστηκαν χθες από την Κυβερνητική Πλειοψηφία και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Συζητιέται με τις απαράδεκτες διαδικασίες του κατεπείγοντος και αυτό, σε μια Βουλή σχεδόν άδεια.
Κύριοι της πλειοψηφίας και κύριε Υπουργέ, έχετε μετατρέψει τη Βουλή αυτές τις μέρες σε μια βιομηχανία ψήφισης αντιλαϊκών νομοσχεδίων με διαδικασίες εξπρές. Όποιος διαφωνεί καρατομείται και η ζωή συνεχίζεται. Τί λέει αυτό το νομοσχέδιο με απλές κουβέντες; Λέει στους πολίτες τους συνταξιούχους, τα περήφανα γηρατειά «Ξεχάστε τί σας λέγαμε για ισχυρή Ελλάδα, για ισχυρή οικονομία, για θωρακισμένη οικονομία. Ξεχάστε το πάρτι της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής των κομματικών διορισμών από τις πόρτες και τα παράθυρα. Ξεχάστε ότι κανένας πολιτικός και κανένας ανώτερος κρατικός αξιωματούχος δεν πήγε ποτέ φυλακή, γιατί έβαλε το δάχτυλο στο μέλι. Ξεχάστε ότι ούτε μια ελληνική Κυβέρνηση ούτε μια φορά η ελληνική δικαιοσύνη δεν έστειλε κάποιον πολιτικό ή κάποιον κορυφαίο κρατικό αξιωματούχο στα εδώλια του κατηγορουμένου για να τιμωρηθεί για αυτά τα σκάνδαλα και πληρώστε το λογαριασμό και ας ήσασταν ακάλεστοι στο πάρτι».
(EP)
(1AS)
Τι λέει το νομοσχέδιο; Λέει: ότι η 13η και η 14η σύνταξη μετατρέπεται σε ένα πενιχρό επίδομα, 200, 200 και 400 ευρώ, λιγότερα απ’ όσα δίνει για μία νύχτα ένας από τους χρυσοκάνθαρους είτε της πολιτικής είτε της οικονομικής ελίτ, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας τι σας φταίει η τρίτη ηλικία; Επηρεάζει το κόστος παραγωγής;
Είναι ακραία αντικοινωνικό αυτό το μέτρο, άδικο και θα προκαλέσει και άλλες παρενέργειες. Ο κ. Σχοινιωτάκης, ο Γενικός Επίτροπος στο Ελεγκτικό Συνέδριο, σε μία έκθεση που καταλήγει, με τραβηγμένα επιχειρήματα, να στηρίζει την κυβερνητική πρόταση, ξεκινάει με μία διαπίστωση που λέει ότι χρωστάει στην επιστημονική του ιδιότητα. Δεν μπορεί να μην την γράψει ο άνθρωπος, παρότι έχει την πρόθεση να στηρίξει την κυβερνητική πρωτοβουλία. Λέει: «Ξέρετε κάτι; Αυτό το νομοσχέδιο θα προκαλέσει αθρόες προσφυγές και στα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για παραβίαση όλων των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελλάδα, όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κράτος δικαίου και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αυτό θα γίνει.
Μια άλλη έκθεση δε που συνοδεύει το νομοσχέδιο, μιλάει και με αριθμούς. Λέει, τι θα κερδίσει το δημόσιο ταμείο από αυτή την περικοπή με τον μπαλτά σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων; Σύμφωνα με τους επίσημους υπολογισμούς θα κερδίσει 722.000.000 ευρώ για το 2010. Πόση είναι η εισφοροδιαφυγή που έχετε προκαλέσει με τις πράξεις και τις παραλείψεις σας το χρόνο, κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Είναι 8.000.000.000 ευρώ το χρόνο, έντεκα φορές μεγαλύτερη από αυτά που θα κερδίσετε κόβοντας τις συντάξεις, μακελεύοντας τους συνταξιούχους. Πόσο είναι το όργιο της φαρμακευτικής δαπάνης και της σπατάλης των κυκλωμάτων και των «τρωκτικών» στα δημόσια νοσοκομεία, για να εξυπηρετούνται κυκλώματα πολιτικών σας φίλων; Είναι 5.000.000.000 ευρώ.
Μη μου πείτε ότι εκσυγχρονίζετε, μηχανοργανώνετε, εκτελείτε κ.λπ. Υπάρχει νόμος από το 1996, που προβλέπει ισολογισμούς στα δημόσια νοσοκομεία, μηχανοργάνωση, διπλογραφικό, έτσι ώστε να ελέγχονται οι υπερτιμολογήσεις, το όργιο της σπατάλης, τα σκανδαλώδη έξοδα. Ακόμη και τώρα στο point system του κ. Πάγκαλου είναι υπό εκτέλεση αυτό το πράγμα. Με άλλα λόγια τι λέτε; Λέτε «ψηφίσαμε ένα νόμο το 1996 και μετά από δεκαπέντε χρόνια δεν εφαρμόζεται και πρέπει να πληρώσεις εσύ συνταξιούχε, τη δική μας αδυναμία.»
Η Κυβέρνηση μας λέει ότι τρέχει, εργάζεται κ.λπ., για να περιορίσει όλα αυτά τα πράγματα. Δεν λέει αλήθεια. Απόδειξη: Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων ασφαλιστικών οργανισμών του ΙΚΑ, του Οργανισμού για την Ασφάλιση των Ελεύθερων Επαγγελματιών και των Εμπόρων, είναι οι διοικήσεις που κληρονόμησε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και οι οποίες λειτουργούν ως υπηρεσιακές, αποφεύγουν να βάλουν υπογραφές κ.λπ.
Καταλήγοντας, και το νομοσχέδιο αυτό είναι ουρά ενός άγριου νεοφιλελευθερισμού, που αποτυπώνεται στο μνημόνιο, που συνυπέγραψε η Κυβέρνηση με τους κηδεμόνες της. Χθες ο Πρωθυπουργός προσπαθώντας να απαντήσει στον κ. Σαμαρά του είπε: «Ξέρετε κάτι; Στο νομοσχέδιο κάτι στην εισηγητική έκθεση δεν το γράψαμε εμείς, το έγραψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το έγραψε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το έγραψε η Τρόικα». Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας και ταπείνωσης γι’ αυτό το πολιτικό σύστημα, γι’ αυτή την κυβερνητική πολιτική, από την ομολογία ότι ακόμη και τις εισηγητικές εκθέσεις, στα νομοσχέδια που ψηφίζετε χειροκροτώντας, τις γράφουν οι κηδεμόνες σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, αγορητής από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., για οκτώ λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, ψηφίσαμε χθες το κύριο μέρος του νομοσχεδίου και ολοκληρώνουμε σήμερα τη συζήτηση για το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι η σωτηρία της πατρίδας μας. Συμφωνούμε απολύτως όλοι ότι θα υπάρχουν προβλήματα στους Έλληνες πολίτες, στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους. Όμως, πρέπει να κατανοήσουμε ότι σε δύσκολες καταστάσεις το έθνος μας, η πατρίδα μας, οι πολιτικές δυνάμεις συστρατεύθηκαν για τη σωτηρία της πατρίδας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
Από σήμερα η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ανέβει έναν δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Φαντάζομαι κατανοήσαμε όλοι ότι τίποτε πια δεν είναι όπως χθες. Τίποτε δεν είναι βέβαιο από αυτά που ξέραμε. Καταρρέουν σήμερα βεβαιότητες και δεδομένα, και η ψευδαίσθηση ότι πάντοτε θα τα καταφέρουμε χωρίς επίπονη εργασία και χωρίς θυσίες.
Σήμερα η Βουλή ψήφισε τη συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι απομάκρυνε τους κινδύνους για την ομαλή πορεία του τόπου μας και απομάκρυνε, επίσης, τον κίνδυνο για τη δραματική ανατροπή της ζωής των πολιτών. Το τίμημα βέβαια για την ελληνική κοινωνία θα είναι βαρύ. Κατανοούμε και το βάρος και την αδικία για πολλές κοινωνικές ομάδες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Τα μέτρα είναι σκληρά και επώδυνα και αλλάζουν τη ζωή των πολιτών και ιδιαίτερα των συνταξιούχων και έρχονται σε αντίθεση με πολλές από τις πεποιθήσεις μας.
Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις, επειδή αναφέρθηκα στους συνταξιούχους. Η πρώτη αφορά την παράγραφο 2, που λέει για τις εξαιρέσεις από το όριο ηλικίας και μάλιστα σε αυτές τις κατηγορίες αναφέρεται και σε άτομα που έχουν ανικανότητα. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να διευκρινίσουμε τα άτομα που έχουν ανικανότητα και αναφέρονται στο ν. 2227/94. Είναι οι κατηγορίες των τυφλών, αυτών που χρειάζονται αιμοκάθαρση, αυτών που έχουν μεγάλα κινητικά προβλήματα και αυτών που έχουν μεσογειακή αναιμία.
Μία δεύτερη παρατήρηση. Η παράγραφο 7, που σωστά τίθεται, γιατί υπάρχει μεγάλο ρεύμα εξόδου από το δημόσιο, λέει ότι δεν θίγονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν θεμελιωθεί. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε, κύριε Υφυπουργέ, με ποιο καθεστώς θα γίνεται ο υπολογισμός της σύνταξης. Νομίζω είναι ένα καίριο σημείο, γιατί υπάρχει μεγάλη αμφιβολία και αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά στους εργαζόμενους.
Κύριοι συνάδελφοι, εδώ που φτάσαμε, τα μέτρα μάς επιβάλλονται από άλλους. Δυστυχώς, αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Αποφασίσαμε έτσι εδώ, στη Βουλή, γιατί είναι εθνική ανάγκη για τη σωτηρία της πατρίδας μας, για να δώσουμε την ελπίδα στους πολίτες ότι μπορεί να βελτιωθεί ξανά η ζωή τους.
Ψηφίσαμε δυστυχώς μόνοι, με μόνο υποστηρικτή το ΛΑΟΣ. Αυτοί που κυβέρνησαν ανεύθυνα και έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση, αυτοί οι ίδιοι και σήμερα συμπεριφέρονται το ίδιο ανεύθυνα. Δεν ψήφισαν το σχετικό νομοσχέδιο, γιατί επενδύουν στην αποτυχία του προγράμματος και της προσπάθειας που καταβάλει η χώρα μας, μια προσπάθεια που είναι ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωσε υποκριτικά ότι εγγυάται την εφαρμογή των μέτρων, των μέτρων, όμως, που δεν ψήφισε η παράταξή του, η οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι υπεύθυνη για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. «Η Κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία να περάσει το πρόγραμμα», είπε ο κ. Σαμαράς, έχοντας τη βεβαιότητα ότι θα το ψήφιζαν κάποιοι άλλοι. Όμως, πιστεύω κατά βάθος είχε το άγχος και το βάρος της δικής του ευθύνης για τη μη ψήφιση των μέτρων και την κατάρρευση της χώρας.
Ψηφίσαμε τα επώδυνα μέτρα, που μας επεβλήθησαν, για να σταθεί όρθια η χώρα, για να κάνουμε νέα αρχή, για να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας οδήγησαν εδώ, να αλλάξουμε νοοτροπίες, να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις, να εξαλείψουμε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος, το λαϊκισμό, το ρουσφέτι, τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την εύκολη ρητορική, τις υποσχέσεις, το πελατειακό κράτος. Πρέπει, όμως, για να τα κάνουμε όλα αυτά να είμαστε ζωντανοί και όρθιοι για να προσπαθήσουμε.
Μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που ζούμε πιστεύω πως όλοι πρέπει να συναισθανθούμε το βάρος της ευθύνης, για να δώσουμε τη δυνατότητα στην πατρίδα να ξεκινήσει μία νέα πορεία. Με την ψήφιση του προγράμματος στήριξης κλείνει σήμερα ένας κύκλος και ανοίγει ένας νέος κύκλος με προσπάθεια, ελέγχους, προσαρμογές, ένας δύσκολος κύκλος.
(XA)
(1EP)
Η Κυβέρνηση τώρα πια με τη σιγουριά που μπορεί να αισθάνεται πρέπει να δώσει όλη της την προσπάθεια στην ανάπτυξη της οικονομίας, να δώσουμε έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, να επανέλθουμε ξανά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης βασιζόμενοι όχι πια στα δανεικά αλλά στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, στην πράσινη ανάπτυξη, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Έτσι θα κερδηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά το μεγάλο στοίχημα που έχουμε βάλει για την ανόρθωση της χώρας και την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Έτσι θα κερδίσουμε θέσεις εργασίας, βελτίωση των εισοδημάτων και βέβαια έσοδα για το κράτος.
Δεν έχουμε καιρό για χάσιμο. Να ξεπεράσουμε δυσλειτουργίες, να ξεπεράσουμε αμφιβολίες και γραφειοκρατικά εμπόδια. Το μετρήσιμο αποτέλεσμα πρέπει από εδώ και πέρα να είναι το κριτήριο όλων των επιλογών μας.
Ο ελληνικός λαός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι οργισμένος και ανήσυχος. Η τραγική δολοφονία των τριών εργαζομένων, της Αγγελικής από το Αίγιο, της συμπατριώτισσάς μου, και των άλλων παιδιών σκόρπισαν θλίψη, αγανάκτηση και πόνο φορτώνοντας και τους δικούς μας ώμους με περισσότερες ευθύνες. Να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Να σκεφτούμε να διορθώσουμε τα λάθη μας και να μην ανεχτούμε ξανά να ζήσουμε τέτοια φαινόμενα και τέτοιες καταστάσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για όλους μας αλλά μπορεί να είναι και μια μέρα ελπίδας. Μένει να δείξουμε αν θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων, πρώτα και κύρια η Κυβέρνηση που έχει και το μεγάλο βάρος και την μεγάλη ευθύνη αλλά και τα κόμματα και όλο το πολιτικό σύστημα συνολικά της χώρας μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Ευθυμίου, ζητήσατε να κάνετε μια μικρή παρέμβαση, τη δευτερολογία σας;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν είναι ακριβώς δευτερολογία, κύριε Πρόεδρε. Είναι μια προσθήκη σε όσα ακούστηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ορίστε, κύριε Ευθυμίου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κεντρικός πολιτικός λόγος αναπτύχθηκε με πληρότητα. Αυτό που πρέπει να τονιστεί ανάμεσά μας είναι, για να επαναλάβουμε οριστικά ότι όσα ακούσαμε ως κριτική δεν αναφέρονται σε μια κομματική λογική, για μας. Αυτή η επιλογή αφορά τον ελληνικό λαό, την ελληνική κοινωνία, το μέλλον του και την προοπτική του. Δεν αφορά το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν αφορά κανέναν από τους Υπουργούς, Βουλευτές σε προσωπική βάση για την προσωπική τους μοίρα ή την τύχη τους. Άρα, όσες κριτικές ασκήθηκαν δεν μας αναλογούν, δεν τις αναλαμβάνουμε. Αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης να σώσουμε αυτήν τη στιγμή την ελληνική οικονομία και τη χώρα. δεν έχουμε κομματική οπτική. Δεν θα μπούμε σε αυτόν τον διάλογο. Δεν θα απαντήσουμε σε βάση κομματικής αντιδικίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομικών για δέκα λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα ήθελα, πριν ξεκινήσω, να ενημερώσω τους συναδέλφους στη Βουλή ότι θέλω να καταθέσω μια βελτίωση λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις που έκαναν οι συνάδελφοι, η οποία αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς επίσης και τους παραπληγικούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Αν είναι μικρή, να τη διαβάσετε. Διαφορετικά, να διανεμηθεί.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είναι μικρή.
Άρθρο Μόνο παρ. 2: Στην παρ. 2 μετά τις λέξεις «της υπηρεσίας» προστίθενται οι λέξεις «ή λαμβάνουν σύνταξη με το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων ή λαμβάνουν με τη σύνταξή τους επίδομα ανικανότητας με βάση τις διατάξεις του άρθρου 54 του Προεδρικού Διατάγματος 169/2007».
Το καταθέτω.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα προσθήκη, η οποία έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Υπουργέ, ζήτησαν και κάποιες άλλες διευκρινήσεις.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Θα τις δώσω την ώρα της συζήτησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση γίνεται μέσα σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα καθώς προχθές τρεις τραπεζικοί υπάλληλοι δολοφονήθηκαν άνανδρα από νεαρούς κουκουλοφόρους οι οποίοι στο όνομα κάποιας υποτιθέμενης πάλης υπέρ των εργαζομένων πιστεύουν ότι μπορούν να σκοτώνουν εργαζομένους για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Η χθεσινή και η σημερινή μέρα είναι οι πιο κρίσιμες ημέρες στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Η χθεσινή και η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια είναι οι πιο καθοριστικές για την μελλοντική πορεία της χώρας. Το πού θα βρεθεί η χώρα σε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια από σήμερα το αποφασίζουμε αυτές τις ώρες. Το πού θα βρεθεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στα επόμενα χρόνια το αποφασίζουμε αυτές τις ημέρες. Είναι τόσο σημαντικές αυτές οι συζητήσεις και οι αποφάσεις που θα παρθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο, που εύλογα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι οι τριακόσιοι σημερινοί Βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου θα κληθούν στο μέλλον να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι ψήφισαν στην διαδικασία της 6ης και της 7ης Μαΐου του 2010 και γιατί ψήφισαν με τον τρόπο που ψήφισαν;». Θα ερωτηθούν από την κοινωνία, θα ερωτηθούν από τους ψηφοφόρους τους, θα ερωτηθούν και από την ίδια τους την οικογένεια ποια ήταν η στάση που τήρησαν όταν συζητήθηκε στο κοινοβούλιο η συμφωνία για το δάνειο από το ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Έχοντας, λοιπόν, ακούσει το σύνολο των συναδέλφων της Βουλής από όλες τις πτέρυγες για τον τρόπο με τον οποίο αιτιολόγησαν τη στάση τους, καταλήγω στις εξής επισημάνσεις.
Άκουσα χθες τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά να λέει ότι η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί καταψηφίζει τα μέτρα που συνοδεύουν το νομοσχέδιο. Και ερωτώ: Τα χρήματα που έρχονται με το νομοσχέδιο, τα 110.000.000.000 τα θέλει η Νέα Δημοκρατία ή όχι; Να έρθουν στη χώρα ή όχι; Γιατί αν δεν θέλει και τα 110.000.000.000 που συνοδεύουν το νομοσχέδιο να έρθουν στη χώρα, τότε θα ήθελα οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας να μας πούνε πώς ακριβώς προτείνουν ότι θα μπορούσαμε να εκπληρώσουμε την υποχρέωση που έχουμε να αποπληρώσουμε ένα ομόλογο ύψους 10.000.000.000 στις 19 Μαΐου. Εκτός αν έμμεσα η στάση την οποία προτρέπετε προς την Κυβέρνηση να πάρει είναι να μην αποπληρώσει το ομόλογο. Αν είναι, να μας το πείτε ανοιχτά «μην πληρώνετε τις υποχρεώσεις, μην πληρώνετε μισθούς, μην πληρώνετε συντάξεις».
Αν πάλι η Νέα Δημοκρατία θέλει να πάρουμε τα χρήματα ως χώρα, αλλά η ίδια να μην συμμετάσχει σε αυτήν την προσπάθεια την οποία κάνουμε, τότε συμπεριφέρεται ως λαθρεπιβάτης, ως τζαμπατζής. Ανεβαίνει στο λεωφορείο αλλά δεν θέλει να πληρώσει το εισιτήριο. Θέλει τα οφέλη που απορρέουν για τη χώρα και τους πολίτες από τα 110.000.000.000 αλλά δεν θέλει να συμμετάσχει στα βάρη. Δεν μπορείς όμως να έχεις τα λεφτά χωρίς τα βάρη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα, η Νέα Δημοκρατία κινείται εκ του πονηρού, κινείται ως λαθρεπιβάτης του πολιτικού συστήματος της χώρας.
Αλλά ακόμα και έτσι, ακόμα και αν διεκδικήσετε για τον εαυτό σας τον τίτλο του λαθρεπιβάτη του πολιτικού συστήματος, θα πρέπει έστω και αυτή τη στιγμή να αναγνωρίσετε ότι τελικά είχε δίκιο η Κυβέρνηση που επιδίωξε να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός ο οποίος δεν υπήρχε, να αναγνωρίσετε ότι είχε δίκιο η Κυβέρνηση που έλεγε ότι μόνο στο εσωτερικό της Ευρώπης μπορεί να δοθεί μια αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα που προκύπτει για μια χώρα η οποία παίρνει μεν τα σωστά μέτρα αλλά δέχεται κερδοσκοπική επίθεση στις αγορές ομολόγων.
Γιατί πολλά άκουσα και από τους ομιλητές των προηγούμενων ημερών, και από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και από τον Εισηγητή του νομοσχέδιου σήμερα σχετικά με τις απόψεις της Νέας Δημοκρατίας για το πώς φτάσαμε εδώ. Σας άκουσα να περιγράφετε ότι τα λάθη τα οποία κάναμε σε αυτούς τους επτά μήνες που είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την Κυβέρνηση της χώρας είναι αυτά που μας οδήγησαν και στα αυξημένα επιτόκια, είναι αυτά που μας οδήγησαν και στην υποβάθμιση των αξιολογικών οίκων.
Αλλά αν είναι έτσι όπως τα λέτε, αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε, δώστε μας σας παρακαλώ και μια λογική εξήγηση: Γιατί ανάλογες εξελίξεις είχαμε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί ανάλογες εξελίξεις στο ζήτημα των επιτοκίων είχαμε και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γιατί ανάλογες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των διαφόρων οίκων και την υποβάθμιση άλλων χωρών συνέβησαν σε χώρες που στο κάτω-κάτω δεν έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Πολύ φοβούμαι ότι δυστυχώς σε αυτά τα ερωτήματα δεν μπορείτε να δώσετε απάντηση. Και δεν θέλετε να δώσετε απάντηση γιατί ουσιαστικά η απάντηση είναι ότι τελικά για την εξέλιξη της χώρας ευθύνες έχει η Νέα Δημοκρατία. Και αυτό το οποίο κάνετε αυτούς τους επτά μήνες που συζητάμε μέσα σε αυτήν την Βουλή είναι να προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αποσιωπήσετε την εξαετή διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.
(XP)
(1XA)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πολλές φορές κυρίως και θα επιμείνω σ’ αυτό από συναδέλφους της αριστερής αντιπολίτευσης του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσω γιατί χθες δημιουργήθηκε ένα ζήτημα ως προς το τι συνιστά αριστερή αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ, να μας καταλογίζετε και να λένε ότι η σημερινή λύση που προτείνει η Κυβέρνηση, λέει δήθεν η Κυβέρνηση ότι είναι μονόδρομος. Να ξεκαθαρίσω κάτι. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ούτε θα ισχυριστούμε ότι η σημερινή λύση είναι ευχάριστη. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ούτε θα ισχυριστούμε ότι η σημερινή λύση είναι μονόδρομος. Πάντοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας, πάντοτε στην πολιτική υπήρχαν και άλλοι δρόμοι. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και ένας άλλος δρόμος και είναι ο δρόμος της χρεοκοπίας.
Εάν, λοιπόν, θέλετε να μας προτείνετε να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο, να βγείτε και να το πείτε ανοικτά. Εάν δεν θέλετε να προτείνετε το δρόμο της χρεοκοπίας και δεν θέλετε και το δρόμο που επιλέγει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, να εξασφαλίσει μέσα από αυτή τη δανειακή σύμβαση 110 δισεκατομμύρια, τότε να μας προτείνετε τον τρίτο, τέταρτο, πέμπτο, έκτο δρόμο, όποιο δρόμο φαντάζεστε εσείς ότι υπάρχει για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Η χώρα, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή. Δεν θέλει να οδηγήσει τη χώρα σ’ αυτή την περιπέτεια. Επιλέγει αυτό το δρόμο. Πέστε μας και εσείς ανοικτά. Ποιον ακριβώς δρόμο μας προτείνετε, της χρεοκοπίας ή κάποιον άλλον; Επιλέξαμε να δώσουμε αυτή τη μάχη και όχι μόνο να τη δώσουμε αλλά να την αντιμετωπίσουμε και ως μια ευκαιρία. Άκουσα τον κ. Τζέκη να θέτει ερωτήματα για την επίκληση του πατριωτισμού που κάνει η Κυβέρνηση και να λέει γιατί δεν απευθύνεστε και στον πατριωτισμό των οικονομικά ισχυρών. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε αυτήν την τόσο κρίσιμη μάχη για τη χώρα όλοι θα αξιολογηθούν και θα αξιολογηθούν από τη στάση που τήρησαν και που τηρούν. Γιατί όσο επικίνδυνη είναι η στάση ενός κερδοσκόπου ο οποίος επιτίθεται στην αγορά ομολόγων, στα ελληνικά ομόλογα και οδηγεί στην κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η στάση ενός οικονομικά ισχυρού, ο οποίος φυγαδεύει τα κεφάλαιά του εκτός της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ίδιος.
Άκουσα τον κ. Παπαδημούλη να καταλογίζει σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ευθύνες για τα δημοσιονομικά πάρτυ που έγιναν σ’ αυτή τη χώρα, ότι αυτά οδήγησαν στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Παπαδημούλη, όχι τον ίδιον προσωπικά, αλλά τον πολιτικό χώρο τον οποίον εκπροσωπεί, ο χώρος του είναι άμοιρος ευθυνών; Δεν είναι αυτός που μέσα από τη δυσανάλογη παρουσία που έχει στους κοινωνικούς χώρους και εννοώ «δυσανάλογη» σε σχέση με την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που από το 1974 και μετά υπερθεμάτιζε πάντοτε πλειοδοτώντας για αύξηση παροχών χωρίς ποτέ να θέσει το ερώτημα, όλες αυτές οι παροχές από τη μεριά της πολιτείας, όλες αυτές οι πληρωμές για τις οποίες καλούσε μονίμως ο πολιτικός χώρος τον οποίον εκφράζει να τις αναλάβει η πολιτεία, ότι θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται και από κάπου, από κάποιους πόρους; Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έρχεσαι εδώ στη Βουλή και να απομονώνεις από ένα νομοσχέδιο διάφορες παραγράφους. Αυτό είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Είδαμε μια πολιτική, ξέρετε κάτι; Εμείς απ’ αυτό το νομοσχέδιο στο άρθρο τάδε, υποστηρίζουμε εκείνη την παράγραφο. Είναι πολύ εύκολο να έρχεσαι μέσα στη Βουλή και να λες, δεν ψηφίζω το νομοσχέδιο, θέλω, όμως, τα 110 δισεκατομμύρια να έρθουν στη χώρα και ταυτόχρονα καταψηφίζω οποιοδήποτε νομοσχέδιο προβλέπει επιβολή φόρων που θα φέρουν έσοδα στη χώρα, αλλά υπερψηφίζω οποιαδήποτε δαπάνη συνεπάγεται αυτό το νομοσχέδιο για να στηρίξει όποιον κατά τη δική σας γνώμη πρέπει να στηρίξουμε. Και αυτό το θεωρείτε πολιτικά υπεύθυνη στάση; Αυτό είναι πολιτικά ανεύθυνη στάση και γι’ αυτό επιμένω ότι πολύ σύντομα ο καθένας από μας θα κληθεί να λογοδοτήσει για τη στάση που τήρησε μέσα σ’ αυτή τη Βουλή σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες για να απαντήσει στα ερωτήματα πώς φτάσαμε ως εδώ.
Και ναι, θα κληθεί αυτή η χώρα να περάσει μέσα από ένα στενό πέρασμα. Πιστεύω και είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος αυτής της δύσκολης πορείας όλοι θα βρεθούμε στην απέναντι όχθη. Το ερώτημα, όμως, είναι πόσοι από αυτούς που θα βρεθούμε στην απέναντι όχθη, θα βρεθούμε γιατί πραγματικά πήραμε αυτό το βαρύ φορτίο στην πλάτη μας και περάσαμε απέναντι και πόσοι θα περάσουμε ως λαθρεπιβάτες του πολιτικού συστήματος. Και απ’ ό,τι συνειδητοποιώ από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων κομμάτων της Αντιπολίτευσης έχουν επιλέξει για τον εαυτό τους τη στάση του λαθρεπιβάτη του πολιτικού συστήματος.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω και μια διευκρίνιση σε σχέση με ένα ερώτημα το οποίο τέθηκε από συναδέλφους αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού στο σημείο το οποίο αναφέρεται για τα δικαιώματα τα οποία έχουν θεμελιωθεί ή θα θεμελιωθούν μέχρι 31.12.2010, βεβαίως αυτό περιλαμβάνει και τον τρόπο υπολογισμού των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Των οικονομικών …
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι. Με το σημερινό καθεστώς των οικονομικών τους δικαιωμάτων.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εννοείτε ότι θα γίνεται με το ισχύον καθεστώς.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ναι, με το ισχύον καθεστώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καταθέτει τις εκθέσεις της στις αιτήσεις της Εισαγγελικής Αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Βουλευτών.
Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται έχουμε μια κυβέρνηση παραδομένη απολύτως εκτός τόπου και χρόνου. Το μόνο που βλέπει είναι οι κεφαλαιαγορές και τα διευθυντήρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια κυβέρνηση που δεν θέλει και ούτε μπορεί να αντιληφθεί τις εξελίξεις όπως προδιαγράφονται. Θα έλεγα επίσης ότι είναι τραγωδία για τον τόπο ότι αυτή τη στιγμή, όχι μόνο το οικονομικό επιτελείο αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι οδηγούν τη χώρα στην άβυσσο, ενώ υπήρχαν πλήθος εναλλακτικές λύσεις, σοβαρές και τεκμηριωμένες οι οποίες άλλωστε θα επιχειρηθούν το επόμενο διάστημα αλλά με όρους εις βάρος της χώρας μας και με όρους κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα.
Δεν θέλετε να αντιληφθείτε ότι είστε από την αρχή εκτός τόπου και χρόνου, όπως ήταν και η προηγούμενη κυβέρνηση διότι είστε εγκλωβισμένοι στη λογική του πιο ακραίου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Αυτή είναι η οπτική σας και τίποτα άλλο. Δεν θέλετε να αντιληφθείτε ότι τα πράγματα τρέχουν ιλιγγιωδώς. Ήδη έχουν τρέξει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παγκόσμιες και ευρωπαϊκές ανακατατάξεις, οι οποίες αναζητούν λύσεις, όχι απλώς στο ελληνικό πρόβλημα το οποίο είναι η ακραία εκδοχή, αλλά σε ένα πρόβλημα που είναι και ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Αυτή τη στιγμή βυθίζεται σε κρίση χρέους όλος ο πλανήτης. Βυθίζονται όλες οι ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρώτα απ’ όλα βυθίζεται η Ευρωζώνη και ακολουθούν την Ελλάδα με μαθηματική ακρίβεια σειρά χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
(MT)
(XP)
Απέναντι σ’ αυτές τις καταστάσεις θα μπορούσε η Ελλάδα, αν είχε ηγεσία που θέλει στοιχειωδώς να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας μας, αν είχε μια τέτοια ηγεσία αυτή τη στιγμή, η οποία θα έβλεπε μακριά και αποκλειστικά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού και του τόπου, να πρωτοπορήσει σηκώνοντας τη σημαία σειράς διεκδικήσεων για μια άλλη εξέλιξη των πραγμάτων και στη χώρα μας, αλλά θα έλεγα και στην Ευρώπη.
Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να διεκδικούσατε στεντορείως αυτή την ώρα, διότι έχει αρχίσει και τοποθετείται πλέον -όχι από κύκλους της Αριστεράς, αλλά από πολύ ευρύτερους κύκλους- ως αίτημα, είναι να χρηματοδοτηθεί απευθείας η Ελλάδα -και όχι μόνο η Ελλάδα φυσικά- από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ανάλογα επιτόκια μ’ αυτά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρηματοδοτεί αυτή την ώρα χαριστικά και προνομιακά τις εμπορικές τράπεζες.
Γιατί δεν τολμάτε να ψελλίσετε καν αυτό το αίτημα; Γιατί, ενώ έχετε φτάσει στο χείλος της καταστροφής και έχετε ρίξει τη χώρα στην άβυσσο, δεν τολμάτε να διεκδικήσετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή την εναλλακτική ρύθμιση, η οποία μάλιστα ισχύει σε άλλες μεγάλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, που είναι εκτός ευρώ και η Ιαπωνία.
Χρηματοδοτούνται και εκεί τα κράτη απευθείας από τις κεντρικές τους τράπεζες με προνομιακά επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Είστε όμως τόσο εγκλωβισμένοι, όμηροι και αιχμάλωτοι του μονεταρισμού και του νεοφιλελεύθερου δόγματος που ούτε καν έχετε διανοηθεί ποτέ ότι μπορείτε να υποβάλλετε ένα τέτοιο αίτημα.
Δεύτερον, γιατί δεν προχωράτε στην επαναδιαπραγμάτευση, επαναρύθμιση του χρέους; Γιατί δεν προβάλετε αυτή την ανάγκη; Γιατί δεν τονίζετε ότι αυτό το χρέος είναι παράλογο, άδικο και ληστρικό, ότι γι’ αυτό το χρέος δεν είναι υπεύθυνος ούτε υπόλογος ο ελληνικός λαός…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Μας καλείτε να δηλώσουμε χρεοκοπία, κύριε Λαφαζάνη;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αφήστε τα αυτά, κύριε Σαχινίδη…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είναι ανεύθυνο όταν μιλάτε για επαναρύθμιση του χρέους στη Βουλή. Είναι ανεύθυνο αυτό που κάνετε, κύριε Λαφαζάνη, γιατί η ομιλία σας θα μεταδοθεί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ανεύθυνοι είστε εσείς με τις πράξεις σας που λεηλατείτε τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους και σπρώχνετε την οικονομία στην άβυσσο. Αυτό είναι ανευθυνότητα και όχι οι δικές μας προτάσεις.
Αντί να απαντάτε με αφορισμούς και με εύκολες κινδυνολογίες, πρέπει να βγείτε στο Βήμα και να τεκμηριώσετε την άποψή σας. Διότι αυτά δεν τα λέω μόνο εγώ, δεν τα λέει μόνο η Αριστερά, δεν τα λένε τμήματα της προοδευτικής άποψης και αντίληψης σ’ όλο τον κόσμο, αλλά και έγκριτοι οικονομολόγοι, πολύ πέραν της Αριστεράς, οι οποίοι βλέπουν τα αδιέξοδα -και τα παγκόσμια και τα ευρωπαϊκά και το ελληνικό αδιέξοδο- και προτείνουν λογικές λύσεις, οι οποίες μπορούν να δώσουν διέξοδο.
Αντί, λοιπόν, να προβληματιστείτε μ’ αυτές τις απόψεις, σηκώνεστε να μιλήσετε για ανευθυνότητα; Ανεύθυνοι είστε εσείς. Ανεύθυνη είναι και η Κυβέρνησή σας και με ανεύθυνο τρόπο οδηγείτε τη χώρα σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια, τη χειρότερη περιπέτεια σε ειρηνική περίοδο που εύχομαι να μην καταλήξει σε πολύ μεγάλες τραγωδίες.
Αυτή η επαναρύθμιση του χρέους, σας είπα ότι μπορεί να γίνει με την επίκληση ότι δεν είναι ο ελληνικός λαός ούτε οι εργαζόμενοι υπεύθυνοι…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
…για το χρέος, αλλά οφείλετε να την διεκδικήσετε και για ένα πρόσθετο σημαντικό λόγο, ότι αυτό το χρέος, έτσι όπως το φτάσατε –η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παλιότερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ- δεν μπορεί πλέον να αποπληρωθεί χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός.
Σας το έχω πει επανειλημμένα απ’ αυτό το Βήμα. Δεν γίνεται εδώ που φτάσαμε να αποπληρωθεί αυτό το χρέος, εκτός αν εξουθενώσετε τους Έλληνες εργαζόμενους με τέτοιου είδους νομοσχέδια τα οποία εισάγετε στη Βουλή. Επομένως, έχετε κάθε ηθικό, πολιτικό δικαίωμα, αλλά και από ρεαλιστική άποψη θα είστε δικαιωμένοι και μπροστά από τις εξελίξεις, αν διεκδικούσατε μία τέτοια ρύθμιση, μία τέτοια λύση.
Άλλωστε ξέρετε πολύ καλά ότι, αυτή την ώρα που μιλάμε, αυτού του είδους οι συζητήσεις για επαναδιαπραγμάτευση, επαναρύθμιση του χρέους –και όχι μόνο του ελληνικού- γίνονται ευρέως σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο και εισηγούνται αυτές τις λύσεις ακόμα και κύκλοι τους οποίους κανείς δεν θα μπορούσε πλέον να φανταστεί, διότι ξέρουν αυτοί ότι οι μόνοι που δεν πληρώνουν από αυτή την κρίση χρέους, παγκοσμίως στην Ευρώπη και στη χώρα μας –ιδιαίτερα στη χώρα μας με τα άθλια μέτρα που παίρνετε- είναι οι πιστωτές.
Μόνο οι πιστωτές βρίσκονται στο απυρόβλητο. Ποιοι δηλαδή; Το χρηματιστικό και χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Ούτε ένα ευρώ δεν βγάζει για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση, η οποία γίνεται αυτή τη στιγμή ισπανική, πορτογαλική κρίση, ευρωπαϊκή κρίση και δεν συμμαζεύεται.
Οι κυβερνήσεις δεν είναι για τα εύκολα αλλά για τα δύσκολα, για να κάνουν τολμηρές ριζοσπαστικές επιλογές. Αντί να ανοίξετε θετικούς και ελπιδοφόρους δρόμους για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, φτάσατε στο σημείο μετά από μία ψηφοφορία να διαγράφετε τους Βουλευτές σας που τόλμησαν, όχι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αλλά να ψηφίσουν «ΠΑΡΩΝ».
Με συγχωρείτε, αλλά γιατί γίνονται οι ψηφοφορίες στη Βουλή; Γιατί μιλάτε για το Σύνταγμα; Για ποιο Σύνταγμα μιλάτε, το οποίο κάνατε κουρελόχαρτο; Όταν γίνεται ονομαστική ψηφοφορία, ο Βουλευτής κατά το Σύνταγμα έχει τη δυνατότητα να ψηφίζει ελεύθερα και κατά τη συνείδησή του αυτό που νομίζει ότι αποτελεί το εθνικό, δημόσιο και λαϊκό συμφέρον.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Αυτό όμως -εσείς που επικαλείσθε τη συνταγματική τάξη- μόλις έγινε με τρεις Βουλευτές σας, που θέλησαν μ’ έναν τρόπο να διαφοροποιηθούν από τη επίσημη γραμμή του Κόμματος, διεγράφησαν. Αυτός είναι ο σεβασμός στο Σύνταγμα; Είναι η κατάλυση του Συντάγματος, την οποία άλλωστε κάνετε και με τα δύο νομοσχέδια που έχετε εισάγει, δηλαδή και με το χθεσινό που το ψηφίσατε με τον τρόπο που το ψηφίσατε και με το σημερινό.
Για να αποδείξω του λόγου το αληθές, δεν θα μιλήσω με δικά μου λόγια, αλλά θα πω αυτά που λέει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πιστεύω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τα έχετε διαβάσει…..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: (Δεν ακούστηκε)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μην διαμαρτύρεστε! Να τα διαβάζετε, αλλιώς να μην εισάγονται τέτοιου είδους εκθέσεις. Να μην ζητάτε τις εκθέσεις, αν είναι για να τις γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια!
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μας το διάβασε ο κ. Παπαδημούλης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν πειράζει. Θα σας τα ξαναδιαβάσω και εγώ. Σας ενοχλεί τόσο πολύ; Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαβάζω, επίσημος θεσμός του κράτους είναι.
Λέει λοιπόν ο Επίτροπος: «Θίγουν κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά περιουσιακά δικαιώματα και θα προκαλέσουν αυτές οι ρυθμίσεις αθρόες προσφυγές στην ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, αφού ενδεχόμενα οι ως άνω ρυθμίσεις παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ατόμου, τη σχετική νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ατόμου αλλά και το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα».
Και ερωτώ: Τι ψηφίζετε, κυρίες και κύριοι, κύριοι της Πλειοψηφίας, κύριοι του ΛΑΟΣ; Δεν διαβάζετε αυτές τις εκθέσεις; Κατακρεουργούμε και καταλύουμε ό,τι έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός αυτή την ώρα με δικαιώματα αναφορικά με τις συντάξεις και τους μισθούς; Γιατί να το ψηφίσουμε λοιπόν; Γιατί το επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Κεφαλαιαγορές, οι κ.κ. υπαλληλίσκοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Πού είναι αυτή η χώρα; Πού είναι το Σύνταγμά της; Πού είναι η Δημοκρατία της; Πού είναι οι κατακτήσεις της; Πού είναι τα όνειρά της; Πού είναι οι προοπτικές και οι ελπίδες της;
Αυτές οι ρυθμίσεις ενταφιάζουν κάθε δυνατότητα του ελληνικού λαού να δει με αισιοδοξία το μέλλον. Τον σπρώχνουν στην απελπισία. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά. Δεν έχει ξαναγίνει να μειώνονται συντάξεις που έχουν κατοχυρωθεί, για τις οποίες έχουν δουλέψει μια ζωή οι Έλληνες.
Έχουν πάρει αυτές τις συντάξεις και ξαφνικά έρχεται μια κυβέρνηση και εγκαινιάζει μια νέα μορφή άτυπης δικτατορίας, η οποία λέει ότι μπορούμε νομοθετικά, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και με διαδικασίες κατεπείγοντος να φέρουμε πίσω και τη σύνταξη, γιατί αύριο θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση και στο όνομα κατεπειγόντων αναγκών, οι οποίες θα έρθουν βεβαίως με τον δρόμο που ακολουθεί και θα πει «δεν κόβουμε μόνο τα δώρα, αλλά και τη σύνταξη την περιορίζουμε», όπως έχει ήδη γίνει με ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.
Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Είναι αθλιότητες. Έτσι δεν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα καμίας χώρας. Έτσι απλώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε μισοαποικία, μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και «μπανανία» των πολυεθνικών.
Έτσι ανοίγεται ο δρόμος για να εκποιηθεί πλήρως αυτή η χώρα, αυτό το οικόπεδο και να παιχτούν πάλι παιχνίδια σαν και αυτά που παίχτηκαν μεταπολεμικά, για να επιβεβαιωθούν υποτιθέμενες κυριαρχίες κάποιων παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μέσα από το πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα.
(MB)
(1MT)
Αυτούς τους δρόμους ανοίγετε, αυτούς τους δρόμους επιτρέπετε! Όμως εμείς θα δώσουμε μάχη απέναντι σ’ αυτές τις τραγικές εξελίξεις, απέναντι σ’ αυτή την εξελισσόμενη τραγωδία. Διότι δεν είναι μόνο άδικη, αλλά δεν έχει και κανένα μέλλον. Υποθηκεύει, αντίθετα, το μέλλον αυτής της χώρας για δεκαετίες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, η Αριστερά έχει μια πληγωμένη ιστορία, που σχετίζεται με την ανάγνωση και την ερμηνεία των κειμένων και αποδεικνύεται ότι ο κ. Λαφαζάνης για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει αυτή την πραγματικότητα. Πήρε την Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απομόνωσε εκείνα τα κομμάτια που εξυπηρετούσαν τις δικές του ανάγκες και τις δικές του σκοπιμότητες, τα διάβασε για δεύτερη φορά μέσα στην Αίθουσα, αλλά δεν μας είπε τίποτα γι’ αυτά που λέει η Έκθεση αμέσως παρακάτω από εκεί που διάβασε.
Και μια και ήθελε ο κ. Λαφαζάνης για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια συνεδρίαση να γραφούν στα Πρακτικά τα όσα λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο, να τον βοηθήσω κι εγώ να συμπεριληφθούν μέσα στα Πρακτικά της σημερινής συζήτησης κι αυτά που λέει λίγο παρακάτω η Έκθεση. Λέει λοιπόν: «Μετά τις πιο πάνω σκέψεις και παρατηρήσεις, προτείνω την υπέρ των άνω μέτρων θετική γνώμη μου, καθόσον θεωρώ ότι τα ως άνω μέτρα είναι η πλέον ελπιδοφόρος αντιμετώπιση της υπάρχουσας κρίσης, η οποία, για να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, πρέπει να στηριχθεί με εθνική ενότητα και ομοψυχία όλων των Ελλήνων απανταχού Γης».
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε συνάδελφε, τι να απαντήσετε επί του θέματος;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια κουβέντα θα πω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας έδωσα δώδεκα λεπτά στην πρωτολογία σας.
Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Υφυπουργός, τον οποίο προσωπικά σέβομαι κι εκτιμώ, προσπάθησε για άλλη μια φορά να πει ότι δεν λέω την αλήθεια…
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν είπα ότι δεν λέτε την αλήθεια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:…ή εν πάση περιπτώσει, επιχειρώ να πω μισά πράγματα. Δεν κάνω αυτό το λάθος και δεν το έχω κάνει ποτέ. Προσπαθώ πάντοτε -βεβαίως κρίνεται το αποτέλεσμα- να είμαι τεκμηριωμένος και με επιχειρήματα σ’ αυτά τα οποία λέω. Μπορεί ο άλλος να διαφωνήσει στις πολιτικές προεκτάσεις των επιχειρημάτων και των δεδομένων που καταγράφω, αλλά όχι στα δεδομένα.
Αυτά τα οποία διάβασα λοιπόν είναι καταγεγραμμένα από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και είναι νομικά επιχειρήματα. Το «ελπιδοφόρο», στο οποίο αναφερθήκατε, δεν έχει νομική βάση. Το «ελπιδοφόρο» μπορεί να το ισχυριστεί ο οποιοσδήποτε οποιαδήποτε στιγμή και για οτιδήποτε. Δεν έχει όμως νομικό έρεισμα, νομική βάση. Ό,τι νομικό περιέχεται στην Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι καταρριπτικό του νομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα γίνεται ένα πολιτικό άλμα, δια της υπερβάσεως, και μιλάμε για ελπιδοφόρες προοπτικές. Δικαίωμά τους, σεβαστό απολύτως, αλλά τα νομικά τους επιχειρήματα απορρίπτουν τη συνταγματικότητα αυτού του νομοσχεδίου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχάς επιτρέψτε μου μια πρώτη διευκρίνιση, γιατί δεν είναι καλό πάντοτε το τσουβάλιασμα, η επίκληση περί Αριστεράς – Δεξιάς, κέντρου κι όλα αυτά. Είναι γεωγραφικοί περισσότερο προσδιορισμοί παρά ταξικές αναφορές. Και εμείς, με μια σεμνότητα, όταν μιλάμε, αναφερόμαστε στις θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Δεν φιλοδοξούμε να εκφράσουμε το σύμπαν. Γιατί όποιος πάει να εκφράσει το σύμπαν κάτι προσπαθεί να κρύψει.
Γιατί πολύ σωστά, κατά τη γνώμη μας, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι «τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία παίρνουμε, δεν είναι κομματική επιλογή». Συμφωνούμε απόλυτα. Δεν είναι στενά κομματική επιλογή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Είναι μια ταξική επιλογή. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως κόμμα, είναι στρατευμένο στην ικανοποίηση των αναγκών της κεφαλαιοκρατίας.
Στην κοινωνία υπάρχουν πιέσεις. Να σας πω ένα παράδειγμα πολύ απλό; Σήμερα πιέζουν οι εφοπλιστές και τι ζητάνε; Ζητάνε από την Κυβέρνηση την κατάργηση του καμποτάζ. Πιέζουν ταυτόχρονα και οι ναυτεργάτες και ζητάνε να μην καταργηθεί το καμποτάζ. Η εκπεφρασμένη θέληση της Κυβέρνησης είναι να το καταργήσει. Αυτό προκύπτει μέσα από τις συμβάσεις που έχει συνυπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απελευθέρωση της αγοράς. Ποιού λοιπόν, τα συμφέροντα εξυπηρετείτε; Των εφοπλιστών, οι οποίοι θα κερδίσουν, ενώ αντίθετα, οι ναυτεργάτες θα χάσουν, από την εμπειρία την οποία έχουν αποκομίσει από την κατάργηση του καμποτάζ στις ακτοπλοϊκές γραμμές. Χιλιάδες θέσεις εργασίας των ναυτεργατών χάθηκαν, αυξήθηκαν τα τιμολόγια, μειώθηκαν τα δρομολόγια. Και τώρα τι βγήκε; Στις προχθεσινές εφημερίδες είχε δημοσιευθεί. Πρώτη η δήλωση της κυρίας Κατσέλη: «Οι εφοπλιστές» λέει, «δεν θα πληρώσουν δεκάρα τσακιστή στην έκτακτη εισφορά». Δεκάρα τσακιστή! Τους εξαιρεί από την έκτακτη εισφορά που υπάρχει στο μνημόνιό σας. Δεν θα πληρώσουν οι εφοπλιστές λοιπόν δεκάρα τσακιστή!
Δεύτερον, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έκανε δέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένες αγκυλώσεις, που δυσκολεύουν την επιχειρηματική δράση των εφοπλιστών. Ποιες είναι αυτές; Το να κρατάνε και να λειτουργούν τα βαπόρια δέκα μήνες το χρόνο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα τα δρομολογεί ο εφοπλιστής όποτε τον συμφέρει. Σε ποιον θα έχει επίπτωση αυτή η διαδικασία; Στα απομακρυσμένα κατά κύριο λόγο νησιά και στις ανάγκες των κατοίκων να μετακινηθούν, καθώς και στους ναυτεργάτες. Και κόπτεσθε μετά που το ΠΑΜΕ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας περιφρουρεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών, διότι δήθεν –λέει- δυσκολεύουν την εξυπηρέτηση των νησιών! Μα, είναι η δική σας η πολιτική που φαλκιδεύει το δικαίωμα των κατοίκων των νησιών σε φθηνά, ασφαλή δρομολόγια, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους κι όχι όποτε θέλουν, όπως θέλουν κι όπου θέλουν οι εφοπλιστάδες.
Να, λοιπόν, πώς επιβεβαιώνεται η ταξικότητα της πολιτικής σας. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς λέμε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι καθόλου εκτός τόπου και χρόνου. Είναι μέσα στον τόπο και στο χρόνο κι έχει πάρει θέση. Γι’ αυτό, όχι τυχαία, είναι η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που επιβεβαιώνεται, όταν λέγαμε προεκλογικά ότι θα έρθουν θύελλες. Και οι θύελλες αυτές πάρα πολύ γρήγορα ήρθαν, σε βάρος των εργαζόμενων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, γιατί η πολιτική την οποία ακολουθείτε και την οποία ψήφισε χθες η Πλειοψηφία της Βουλής, είναι μια πολιτική που βάζει στη λαιμητόμο το βιοτικό επίπεδο των πλατιών λαϊκών νοικοκυριών, τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματά τους, αλλά και την ικανότητα της λαϊκής οικογένειας να ικανοποιεί τις βασικές κοινωνικές ανάγκες της. Κι όλα αυτά προς όφελος των αναγκών των κεφαλαιοκρατών!
Φθάνουν πια, κύριε Υφυπουργέ, τα κροκοδείλια δάκρυα, ότι καταφύγατε σ’ αυτή την πολιτική για να σώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις! Σας το είπαμε και χθες. Λέτε ψέματα. Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις στο σχέδιο του Προϋπολογισμού του δικού σας το 2010 ανέρχονται στα 26,2 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα φορολογικά έσοδα του δικού σας Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010, χωρίς περικοπές, χωρίς αυξήσεις του Φ.Π.Α., ανέρχονται στα 56 δισ. ευρώ. Δεν καλύπτουν μόνο τα φορολογικά έσοδα τους μισθούς και τις συντάξεις; Τα καλύπτουν και τα υπερκαλύπτουν, όπως καλύπτουν και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών Ταμείων και της Υγείας και της Παιδείας, και μένουν και 13 δισεκατομμύρια υπόλοιπο.
Άρα, λοιπόν, δεν είναι το πρόβλημά σας να δώσετε τους μισθούς και τις συντάξεις. Το πρόβλημά σας είναι να εξυπηρετήσετε τους πιστωτές. Γι’ αυτό προσφύγατε στο μηχανισμό, γι’ αυτό συμμετείχατε ενεργά στο να δημιουργηθεί αυτός ο μηχανισμός, γιατί θέλετε να διασφαλίσετε τα συμφέροντα της αστικής τάξης, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πιστωτών: Τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για να υλοποιηθούν τα μέτρα τα αντεργατικά, τα αντιλαϊκά, που θυσιάζουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τα συμφέροντα των πιστωτών, ότι θα εκτελούνται, θα ικανοποιούνται οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας. Αυτούς εξυπηρετείτε: τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά συστήματα, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Και το ζήτημα δεν είναι ότι όλοι φθάσαμε εδώ πέρα από αδυναμίες διαχειριστικές. Σας διαψεύδει επίσημα η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προχθές έδωσε στη δημοσιότητα τις εαρινές προβλέψεις της. Δεν είδαμε μόνο στην Ελλάδα να αυξάνονται τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά στο σύνολο της Ευρωζώνης. Είκοσι μονάδες αυξήθηκε το σύνολο του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη την τελευταία τριετία. Για ποιο λόγο; Γιατί ήταν τα τεράστια χρηματοδοτικά πακέτα που δώσατε, για να σώσετε το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ευρωενωσιακό επίπεδο και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.λπ.. Ποιος θα καλύψει τώρα, λοιπόν, αυτά τα τεράστια χρηματοδοτικά πακέτα, που αύξησαν το δημόσιο χρέος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης; Οι εργαζόμενοι, λέτε.
(SS)
(1MB)
Και αυτή η πολιτική δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, έχει να κάνει και με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικό το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα παρακαλούσα, κύριε Πρόεδρε, ένα, δύο λεπτά να ολοκληρώσω τη σκέψη μου.
Από αυτήν, λοιπόν, την άποψη το πρόβλημα συνολικά, η διαδικασία αναδεικνύει τι; Ότι η διαπάλη, η συζήτηση η αποπροσανατολιστική ότι φταίμε εμείς, όχι φταίτε εσείς, για την υπόθεση των δημοσιονομικών μεγεθών είναι αποπροσανατολιστική. Αποσκοπείτε στο να κρύψετε από τους εργαζόμενους, από τα πλατιά λαϊκά νοικοκυριά, ότι είναι το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που η όξυνση των αντιθέσεων και των αντιφάσεων έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Είναι πάνω από όλα ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που στην πορεία και στο διάβα του ικανοποιεί, εξυπηρετεί, μόνο, τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Γι’ αυτό, ακριβώς, οι υπεύθυνοι –και εμείς το λέμε καθαρά- δεν είναι ούτε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ούτε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή ποιος έχει το μεγαλύτερο ή το μικρότερο ποσοστό. Υπεύθυνοι είναι οι μεγάλοι Επιχειρηματικοί Όμιλοι, η αστική τάξη.
Σήμερα, ξεφύλλιζα μια εβδομαδιαία εφημερίδα, δεν θα πω το όνομα της. Είναι δέκα σελίδες και πάνω με τους κροίσους, τους Έλληνες και τα σχέδια τους, άλλος θέλει να φτιάξει ταινία, άλλος να αγοράσει επαύλεις στο εξωτερικό, άλλος θέλει να φτιάξει το ένα ή το άλλο. Κεφαλαιοκράτες είναι, που αυτά τα βρήκαν μέσα από τη στυγνότατη εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Αυτοί, δεν παθαίνουν τίποτα από την κρίση. Απολύτως, τίποτα. Κερδίζουνε, από την κρίση. Αυτός ο οποίος τον οδηγείτε στην χρεωκοπία είναι ο λαός.
Εμείς, το λέμε καθαρά: Υπάρχει, άλλος δρόμος, Βεβαίως, υπάρχει άλλος δρόμος. Το δίλημμα δεν είναι με ποιον τρόπο θα ξεπληρώσουμε τα δανεικά. Το βασικό, δίλημμα είναι ποιος θα χρεοκοπήσει. Εμείς λέμε: Για να μην χρεοκοπήσει ο λαός, πρέπει να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία. Η πλουτοκρατία - η οποία κέρδισε όλα αυτά τα χρόνια την ανάπτυξης- κερδίζει από την κρίση και θα κερδίσει πολλά περισσότερα στην επόμενη φάση της ανεμικής ανάκαμψης που θα την διαδεχθεί, με τα μέτρα που παίρνετε όταν οδηγείτε και δημιουργείτε έναν εργασιακό και ασφαλιστικό Μεσαίωνα. Αυτοί, θα κερδίσουν. Εμείς, λοιπόν, λέμε: Δεν πρέπει να χρεοκοπήσει ο λαός, πρέπει να χρεοκοπήσει τα μονοπώλια.
Αυτός, ο δρόμος ο οποίος προβάλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σημαίνει το εξής: καμία εμπιστοσύνη στα δικαστήρια. Γιατί θα αρχίσει τώρα, μια βιομηχανία προσφυγής στη δικαιοσύνη, αν τα μέτρα αυτά είναι ή δεν είναι ή ικανοποιεί ή δεν ικανοποιεί. Τη δικαιοσύνη, τους νόμους τους έχετε κάνει λάστιχο όπως έχετε κάνει λάστιχο και το Σύνταγμα όταν δεν σας εξυπηρετεί.
Εμείς, λέμε: ο λαός έχει τη δυνατότητα. Μπορεί να αποκρούσει αυτή την επίθεση μέσα από τους αγώνες του. Αυτοί, οι αγώνες οι οποίοι αναπτύχθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν απάντηση και στο κλίμα ψυχολογικής τρομοκρατίας, εκβιασμού, ραγιαδισμού που τον κηρύσσατε, αλλά και στις προβοκάτσιες που δημιουργήθηκαν. Γιατί οι τρείς νεκροί, οι τρείς δολοφονίες δεν είναι αποτέλεσμα την υπεράσπισης των κατακτήσεων των εργαζόμενων με τον όποιο τρόπο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Είναι αποτέλεσμα την προβοκατόρικης δράσης. Είναι αποτέλεσμα των ευθυνών που έχει η εργοδοσία ότι δεν παίρνει μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών της εργοδοσίας, ότι κλειδώνει τους εργαζόμενους μέσα. Και των εκβιασμών ότι όποιος θα βγει στο δρόμο, θα απολυθεί. Αυτή την εντολή δεν έδωσε η εργοδοσία, στους συγκεκριμένους τραπεζοϋπαλλήλους; Να, λοιπόν, αυτοί δεν συμπεριλαμβάνονται στην υπόθεση των ευθυνών;
Εμείς, λοιπόν, λέμε καθαρά: οργάνωση, κλιμάκωση της πάλης, μέτωπο αντεπίθεσης για να ανοίξει ο δρόμος στην ελπιδοφόρα προοπτική. Και εδώ πέρα, ο λαός μπορεί με εμπιστοσύνη –και ακριβώς, επειδή, ακουμπάει με εμπιστοσύνη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έχει εξαπολυθεί αυτή η βρόμικη, αντικομμουνιστική επίθεση, από πάρα πολλά κέντρα- να ακουμπήσει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί; Γιατί, τον προειδοποίησε! Τα προέβλεψε όλα αυτά από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και μετά. Όλα τα ζητήματα. Τη θέση του εργαζομένου και του λαού, ήταν σωστές στις εκτιμήσεις τις οποίες έκανε.
Δεύτερον, πρέπει να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί μπορεί να αποτελέσει τον οργανωτή της λαϊκής πάλης σε ταξική κατεύθυνση με προοπτική. Και όχι μόνο τον οργανωτή της πάλης, αλλά και της περιφρούρησης των αγώνων του. Είναι, λοιπόν, ο κυματοθραύστης απέναντι στις προβοκάτσιες στις οποίες στήνονται. Και, ακριβώς, επειδή έχει όλες αυτές τις ικανότητες, μπορεί να βγάλει το λαό στο προσκήνιο. Να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του και τότε, θα ανοίξει πραγματικά το δρόμο που αυτός ξέρει και ο οποίος μπορεί να είναι και αποτελεσματικός, για τα συμφέροντα του.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Αστέριος Ροντούλης, έχει το λόγο.
Ορίστε, κ. Ροντούλη, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχήν, αγαπητοί συνάδελφοι, η πραγματικότητα και οι αριθμοί, είναι αμείλικτοι και αδιάψευστοι. Ποια είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι στις αρχές κάθε μήνα ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, θα πρέπει να πάει να πάρει το μισθό του. Ο συνταξιούχος, να πάει να πάρει τη σύνταξη του. Και ο καταθέτης να νιώθει τις καταθέσεις του ασφαλισμένες. Για να μπορέσουμε να υπάρξουμε. Είναι υπαρκτικής φύσεως, το πρόβλημα που συζητάμε. Γι’ αυτό, η πραγματικότητα εμφανίζεται και αμείλικτη.
Δεύτερη, θα πάρουμε για μια τριετία εκατόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Για να δούμε τώρα, τι θα γίνουν αυτά τα εκατόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, για να βάλουμε τα πράγματα σε μία τάξη.
Πρώτον, και κύριο, θα σχηματιστεί μια ρεζέρβα δέκα, έντεκα δισεκατομμύρια ευρώ για το ενδεχόμενο –που δε νομίζουμε ότι είναι ορατό, αλλά όλα πρέπει να τα προβλέπει κάποιος- να «πέσει» κάποια τράπεζα. Προκειμένου, λοιπόν, να μην δημιουργηθεί πανικός και να υπάρχει ταχεία αντίδραση της πολιτείας, σχηματίζεται, αυτή, η ρεζέρβα. Άρα, λοιπόν από αυτά τα εκατόν δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, πέφτουμε στα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ, κύριοι συνάδελφοι, τα ογδόντα έξι δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν μέσα στην τριετία για την εξυπηρέτηση παλαιών δανείων. Όχι, αυτού του νέου δανείου των εκατόν δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ. Παλαιών δανείων! Άρα, λοιπόν, από όλο αυτό το πακέτο θα μας μείνει δεκατέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Ότι κάνουμε, με αυτά, διότι τα άλλα σας είπα που πηγαίνουν. Και το ερώτημα, λοιπόν, είναι τώρα –προς τα κόμματα της Αριστεράς και προς τη Νέα Δημοκρατία, οι οποίες καταψήφισαν εχθές- δεν θέλετε να πάρουμε αυτά τα χρήματα; Δεν θέλετε να υπάρξει ομαλότητα στην αγορά και στην κοινωνία;
Εμείς, είπαμε: «ΝΑΙ» και υπερψηφίσαμε από το χθεσινό νομοσχέδιο –για να βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά- το άρθρο 1, που αναφερόταν στη «Συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης». Τα άλλα, τα καταψηφίσαμε. Μπορείτε να δείτε τα Πρακτικά, να δείτε πώς ψήφισε το κάθε κόμμα. Άρα, λοιπόν, εμείς, είπαμε: «ΝΑΙ» στο άρθρο 1, προκειμένου να δοθεί στη χώρα ένα περιθώριο, μια χρονική ανάσα δηλαδή, για να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη ανασυγκρότηση. Τα κόμματα της Αριστεράς –συνεπέστατα στην ιδεολογία τους- είπαν «ΟΧΙ», γιατί θέλουμε μια αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου της χώρας. Θεωρούν ότι μπορεί να αρχίσει ένα λαϊκό κίνημα από την Ελλάδα –το οποίο να λάβει και παγκόσμιες διαστάσεις- για να ανατραπεί ο καπιταλισμός. Ωραία, είναι μια θέση αυτή. Κατανοητή –μη σεβαστή από εμάς, αλλά κατανοητή- αυτά λένε, οι άνθρωποι.
Εμείς, όμως, δεν είμαστε κομμουνιστές. Δε θέλουμε να γίνει αυτή η ανατροπή της κοινωνικής τάξεως. Η Νέα Δημοκρατία, τι θέλει; Να μας πει ξεκάθαρα. Θέλει την ομαλότητα ή θέλει συνθήκες ανώμαλες να υπάρξουν στην πατρίδα, που θα ευνοούν άλλους σχεδιασμούς. Δεν συνετίστηκαν, ούτε από το ράπισμα ευθύνης που υπέστησαν από έναν άνθρωπο που μέχρι χθές διεκδικούσε την αρχηγία της παρατάξεως τους. Βεβαίως, έγινε και κάτι άλλο. Προχώρησαν σε διαγραφή. Ο σχεδιασμός –φάνηκε ξεκάθαρα- ποιος ήταν από την αρχή, να χρησιμοποιηθεί όλη αυτή η συζήτηση για το Μηχανισμό Στήριξης και τις από εδώ και πέρα εξελίξεις, ως μηχανισμός εσωτερικών εκκαθαρίσεων στη Νέα Δημοκρατία. Περί αυτού πρόκειται. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία, για να ξεκαθαρίσουν το εσωκομματικό τους μέτωπο.
(GK)
(1SS)
Άρα, λοιπόν, αυτή είναι η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας; Αντί να κοιτάζουμε το καλό της πατρίδας, αντί να κοιτάζουμε την κοινωνική ομαλότητα, αντί να κοιτάζουμε την ελπίδα που πρέπει να δώσουμε στον κόσμο για το αύριο, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει αναγκαστικά να γίνουν –αν δεν θέλουμε να καταρρεύσουμε- τον εξορθολογισμό του κράτους –σας θυμίζω ότι η επανίδρυση ήταν και ένα σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας- τα ξέχασαν όλα αυτά και τελικά περνάμε στο άλλο άκρο, για να εκκαθαρίσουμε εσωτερικά το Κόμμα. Αυτή είναι η ευθύνη! Οι εσωτερικές εκκαθαρίσεις! Αυτή είναι η στόχευση.
Κύριε Υφυπουργέ, εμείς σας είπαμε κάτι και χθες, ότι δηλαδή στην πορεία αυτή της πατρίδας προς τα εμπρός, από εδώ και πέρα, οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες –είτε λέγονται πολυμελείς οικογένειες είτε λέγονται ανάπηροι είτε λέγονται άνθρωποι που βιώνουν έναν ιδιότυπο κοινωνικό αποκλεισμό- δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως σαβούρα σ’ ένα καράβι που ταξιδεύει μέσα στη φουρτούνα και την οποία σαβούρα πρέπει να την ρίξουμε, για να συνεχίσει το ταξίδι του.
Πρέπει να υπάρξει μία ιδιαίτερη μέριμνα για τα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού που πλήττονται και επιτρέψτε μου να πω το εξής:
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Έχετε χρόνο, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν θα τον εξαντλήσω, για να σεβαστώ το χρόνο των υπολοίπων.
Χθες ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού –υπό το πλαίσιο αυτό που σας ανέφερα πριν από λίγο- και απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Λοβέρδο του είπε να αυξηθούν τα ποσά των δώρων που περικόπτονται –αδείας, Πάσχα, Χριστουγέννων- διότι όταν έχουμε να κάνουμε με συνταξιούχους ανθρώπους που ούτως ή άλλως έχουν χαμηλά εισοδήματα, δεν θα πρέπει να εξαντλήσουμε την αυστηρότητα τη σκληρότητα στους ανθρώπους αυτούς.
Έλαβε μάλιστα τη διαβεβαίωση –διαβάστε τα Πρακτικά, είναι αδιάψευστος μάρτυρας- από τον κ. Λοβέρδο ότι θα αυξάνονταν αυτά τα ελάχιστα ποσά για τους συνταξιούχους. Έλαβε τη διαβεβαίωση εδώ, μέσα από τη Βουλή.
Σήμερα, λοιπόν, εμείς αναμέναμε ότι τα ποσά αυτά θα έρχονταν τροποποιημένα, θα έρχονταν αυξημένα, διότι όταν υπάρχει η διαβεβαίωση προς έναν Αρχηγό Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Αρχηγό κοινοβουλευτικού Κόμματος από έναν Υπουργό, αυτό πρέπει να τηρείται και θεωρούμε ότι είναι ατόπημα αυτό που γίνεται.
Θεωρώ δε ότι ο κ. Λοβέρδος μπορεί σε μεταγενέστερο νομοσχέδιο να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, γιατί επίκειται και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Όμως θέλουμε και μια δική σας δήλωση, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση, η δέσμευση του Υπουργού. Διαφορετικά, όσα λέμε για την προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων θα μείνουν λόγια, δεν θα γίνουν πράξη!
Σας καλούμε, λοιπόν, σας προκαλούμε να κάνετε μια δήλωση μέσα στη Βουλή που να δεσμεύει και το Υπουργείο Οικονομικών, διότι δεν είναι δυνατόν άλλα να λέει ο ένας και άλλα να λέει ο άλλος όντας στο ίδιο Κόμμα.
Αναφέρομαι τώρα στους κυρίους της Αριστεράς, κυρίως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απ’ όπου τέθηκε το ερώτημα «γιατί τα ψηφίζετε αυτά;». Καλά, είναι σε άλλη Αίθουσα οι άνθρωποι; Το Κομμουνιστικό Κόμμα είπε την άποψή του, σεβαστή. Εσείς είστε σε άλλη Αίθουσα; Καταλάβατε τι ψηφίσαμε χθες;
Να σας το πω, για να γίνει ευκρινές. Ψηφίσαμε το άρθρο 1. Καταψηφίσαμε ό,τι είχε σχέση με τη φορολογία κ.λπ., γιατί δεν πιστεύουμε σε μια τέτοια φορολογική πολιτική με τη μείωση μισθών και επιδομάτων. Έχουμε μια διαφορετική φιλοσοφία.
Καταψηφίσαμε, λοιπόν, αυτά τα πράγματα και σήμερα. Γιατί ωρυόταν ο κ. Λαφαζάνης «γιατί ψηφίζετε το σημερινό νομοσχέδιο;»! Μα, δεν άκουσε τον Εισηγητή μας κ. Πολατίδη; Το καταψηφίζουμε! Πόσες φορές δηλαδή θα πρέπει να κάνουμε ευκρινή τη θέση μας; Ή είστε μέσα στην Αίθουσα και βλέπετε τι γίνεται ή είστε εκτός Αιθούσης, νοερά τουλάχιστον όντας σωματικά εδώ μέσα και λέτε κατά μονότονο τρόπο αυτά που σας έχουν πει από τα γραφεία σας να πείτε.
Άρα, λοιπόν, να βλέπετε πώς εξελίσσονται οι θέσεις των Κομμάτων και η συζήτηση μέσα στο Κοινοβούλιο, διότι διαφορετικά νομίζω ότι μόνο με τα σώματά σας βρίσκεστε εδώ. Βρίσκεστε κάπου αλλού και βεβαίως καταλαβαίνουμε το «κάπου αλλού» γιατί υπάρχουν και πολλές συνιστώσες τώρα εκεί πέρα: μια δεξιά, μια αριστερά, μια στο κέντρο, μια εδώ, μια εκεί, μια τρέχει στα πεζοδρόμια, μια πάει από δω. Το καταλαβαίνουμε, αλλά –τέλος πάντων- όταν κάνουμε έναν δομημένο και οργανωμένο διάλογο μέσα στη Βουλή, να ξέρετε τις θέσεις των Κομμάτων.
Εμείς, λοιπόν, καταψηφίζουμε κύριε Υφυπουργέ –το λέω προς την Κυβέρνηση που τουλάχιστον θεσμικά μπορεί να ακούει- γιατί θεωρούμε ότι σε μια τέτοια συγκυρία πρέπει στην πράξη να προστατευτούν άνθρωποι που δεν θα πρέπει να πέσουν στον «» της δημοσιονομικής εξυγιάνσεως.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ο κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής στο Νομό Ηρακλείου έχει το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έτσι, για τη συνέχεια της συζήτησης θα ξεκινήσω την τοποθέτησή μου σχολιάζοντας τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Θέλω να του πω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει άξιο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο να στηρίξει τις θέσεις της Κυβέρνησης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Χθες μας τα είπατε αυτά! Τα ίδια πάλι μας λέτε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Χθες όντως απουσίαζε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αναλάβατε με συνέπεια και με πάθος να υπερασπισθείτε αυτές τις θέσεις.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τώρα όμως είναι εδώ!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν καταλαβαίνω τι μεσολάβησε από εχθές μέχρι σήμερα και αντί να προχωρήσετε στην τοποθέτησή σας με μια αιτιολόγηση ψήφου, προχωρήσατε σε μια απολογία ψήφου. Γιατί αυτό κάνατε σήμερα και αυτή η απολογία ψήφου πιστεύω ότι ξεκινά από τις πιέσεις του εκλογικού Σώματος που σας λέει ότι ως σοβαρό Κόμμα που είστε, μέσα στο Κοινοβούλιο πρέπει να έχετε μια πολιτική με όραμα και προοπτική.
Υποθέτω επίσης ότι θα σας είπε τι θα κάνετε το Σεπτέμβρη που αυτή η Κυβέρνηση πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έρθει με άλλο ένα νομοσχέδιο-«Προκρούστη» να καρατομήσει εργασιακά και οικονομικά κεκτημένα των εργαζομένων και των συνταξιούχων –μιας και συζητούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο- και κυρίως χωρίς προοπτική.
Εγώ περίμενα από ένα Κόμμα που είναι συμπαγές, που είναι ενωμένο, που έχει θέσεις –πραγματικά έχει θέσεις αυτό το Κόμμα μπορεί κανείς να διαφωνεί ή να συμφωνεί, αλλά έχει θέσεις- να έχει και ένα όραμα. Δεν μπορεί η χώρα να πάει μπροστά, δεν έχει διέξοδο με το να μειώνει μισθούς και συντάξεις, αν δεν υπάρξει μια αναπτυξιακή προοπτική.
Κάνω μια έκκληση σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά, αν δεν κάνει δυο πράγματα. Το ένα είναι η ανάπτυξη που σας προείπα και το δεύτερο η συνολική ανατροπή –χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση- δομών του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης που καταρρέει.
Εάν η Ελλάδα δεν δει τα μεγάλα σήμερα και δει τα λογιστικά τα συγκεκριμένα, αυτά που θα τα ταλαιπωρήσουν τον κόσμο, και οι θυσίες θα γίνουν και θα υποστεί ο κόσμος τις θυσίες από αυτά τα σκληρά και βάρβαρα μέτρα και προοπτική δεν θα υπάρχει.
Κάνω μια έκκληση στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους και στα στελέχη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων να θέσουμε αυτό το θέμα και στα Κόμματά μας. Πρέπει το κράτος σήμερα, η πολιτεία, οι πολιτικοί Αρχηγοί, όλοι μας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο να συζητήσουμε τις δομές του πολιτικού συστήματος που πρέπει να αλλάξουμε.
Και επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ναρκοθέτησε την Αναθεώρηση του Συντάγματος και επειδή αυτή η Αναθεώρηση δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο ως το τέλος αυτής της δεκαετίας, να προχωρήσουμε με ομόφωνη απόφαση και της Βουλής και του Υπουργικού Συμβουλίου και σε σχέση με τη συζήτηση που θα γίνει και σε επίπεδο ηγεσίας των Κομμάτων, σε αλλαγές του πολιτικού συστήματος με μια θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση που πρέπει να γίνει. Δεν μπορεί αυτή τη μεγάλη κρίση να τη δούμε μόνο λογιστικά.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει πια να πάψει η Κυβέρνηση να νομοθετεί με διατάγματα. Δεν μπορεί κάθε νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται σήμερα η Βουλή από το Υπουργείο σας, να έρχεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
(SM)
(2GK)
Δεν μπορεί στα κύρια άρθρα των διατάξεων να είναι εξουσιοδοτήσεις στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, να νομοθετεί με προεδρικά διατάγματα. Πολλές φορές κατά πάγια τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ –όχι μόνο τώρα αλλά και παλιά- τροποποιείτε νόμους, που δεν έχει καμιά νομική βάση. Οικονομολόγος είμαι -αλλά και άνθρωπος που έκανα Νομικά, έστω και στο πρώτος έτος του πανεπιστημίου- και κατάλαβα ότι δεν μπορεί Υπουργική απόφαση να ανατρέπει τις ρυθμίσεις ενός προεδρικού διατάγματος και ένα προεδρικό διάταγμα να ανατρέπει τις ρυθμίσεις της Βουλής.
Ίσως αυτά τα δύο νομοσχέδια που συζητούμε αυτήν την εβδομάδα να ήταν τα μόνα δικαιολογημένα νομοσχέδια με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Κάνω, λοιπόν, μία έκκληση στην Κυβέρνηση αυτό να σταματήσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κουβεντιάζουμε ένα δύσκολο νομοσχέδιο. Είναι ένα δύσκολο νομοσχέδιο για ανθρώπους, οι οποίοι έφαγαν όλοι τους τη ζωή, ρόζωσαν τα χέρια τους για μια πενιχρή σύνταξη, όπως αυτή την οποία πληρώνει η ελληνική πολιτεία στους συνταξιούχους. Και καρατομούνται αυτά τα δικαιώματα σε ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του και λόγω της ταλαιπωρίας της ζωής τους, να κάνουν και μια άλλη δουλειά.
Και πώς φτάσαμε ως εδώ; Δεν το ξέραμε, κύριε Υπουργέ; Δεν το ήξερε το πολιτικό σύστημα; Δεν το ήξερε διαχρονικά η κυβέρνησή σας από το 1980 ή οι άλλες κυβερνήσεις -συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας- οι οποίες κυβέρνησαν τον τόπο; Δεν ξέραμε, δηλαδή, ότι εδώ και πλέον είκοσι χρόνια τόκοι, μισθοί, συντάξεις είναι ίσοι με τα έσοδα; Δεν βάζω τα χρεολύσια, κύριε Πρόεδρε. Δεν βάζω, δηλαδή, να πληρώνουμε τις δόσεις.
Βάζουμε τους τόκους, τους μισθούς και τις συντάξεις για να μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε τα δάνεια τα οποία έχουμε, αυτά που μας λέει η κυβέρνηση για τις 19 Μάιου και μας βάζει το δίλλημα ο συμπαθής και αγαπητός συνάδελφος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κύριος Ροντούλης.
Γιατί βάζουμε τόκους, μισθούς και συντάξεις, για να δανείζεται το κράτος με τους τόκους, με τους μισθούς; Διότι φαίνεται η χρεοκοπία του κράτους σε δεκαπέντε μέρες, αν θα πάει ο πολίτης να πάρει το δεκαπενθήμερο του και το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις. Γι’ αυτό ήρθε σήμερα η Κυβέρνηση και κατατομεί αυτές τις ανελαστικές δαπάνες, που δεν είχε διανοηθεί κανείς ποτέ από τη δεκαετία του 50’ ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το κατάντημα.
Αυτό, λοιπόν, έρχεται να γίνει σήμερα. Γι’ αυτό σας βάζω την αναπτυξιακή διάσταση του συγκεκριμένου θέματος. Γι’ αυτό σας βάζω την πολιτειακή διάσταση αυτού του συγκεκριμένου θέματος. Αν δεν προχωρήσουμε και δεν σκεφτούμε, όπως οι μεγάλοι της ιστορίας οι οποίοι διαχειρίστηκαν ίδιες ή και μεγαλύτερες κρίσεις από εμάς και να κάνουμε αυτές τις τομές που χρειάζονται, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο. Και εμείς στην ιστορία θα καταγραφούμε ως εκείνοι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι οποίοι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας.
Αυτά, κύριε Πρόεδρε ήθελα να πω. Και θα ήθελα να κάνω μία έκκληση στην Κυβέρνηση να δείξει περισσότερη σοβαρότητα, να δείξει διάθεση συναίνεσης, να δείξει διάθεση συνεργασίας με τα κόμματα, διότι όταν φέρνει νομοσχέδια όπως αυτό που μας έφερε χθες που στην πρώτη παράγραφο υβρίζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ψευδολογεί για τα στοιχεία και δεν δίνει διέξοδο συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο ότι δεν θα βγάλει τον Προϋπολογισμό του 2010. Θα αναγκαστεί να φέρει και νέα μέτρα και τη βοήθεια των άλλων πολιτικών δυνάμεων να ζητήσει και σε πολλαπλά αδιέξοδα να βάλει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία μας.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης ): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κύριος Πέτρος Ευθυμίου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση επί της ουσίας και για τα συζητούμενα άρθρα είναι φυσικά η συζήτηση, που έγινε χθες σε αυτήν την αίθουσα σε επίπεδο αρχηγών.
Η μείζον επιχειρηματολογία είναι πάντα εδώ μπροστά μας και είναι πάντα δύο διαφορετικές λογικές, που κυρίως πρέπει να εξηγηθούν όχι τόσο από την σκοπιά της Κυβερνώσας παράταξης, πρέπει να εξηγηθούν κυρίως από την σκοπιά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, γιατί είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση που ταύτισε τη θέση της με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Είχαμε χθες ένα όχι στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Συνδρομής από δύο κόμματα, που δομικά αντιλαμβάνονται εντελώς διαφορετικά την υπόσταση και την πορεία της χώρας, το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είχαμε μία ψήφο ομόλογη, ταυτόσημη από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Αν κάποιος χρειάζεται να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό, είναι η Νέα Δημοκρατία περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα σε αυτήν την αίθουσα. Θα έρθω ένα-ένα σε όσα σημεία έχουν τεθεί, αλλά πριν από όλα ήθελα να πω προς την κατεύθυνση του Υπουργείου και να τονίσω, ότι ήταν οι σωστές οι δύο αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και όσον αφορά τα βαρέα ανθυγιεινά, αλλά και όσον αφορά αυτούς που λαμβάνουν τη σύνταξή τους με επίδομα ανικανότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 54 του Προεδρικού Διατάγματος 169/2007. Είναι πολύ σωστή η ρύθμιση.
Και είναι ακόμα πιο σημαντικό να κατανοηθεί αυτό που διευκρινίστηκε οριστικά μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο σήμερα, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα κάνουν άσκηση του δικαιώματος να αποσύρουν την αίτηση συνταξιοδότησης τους, παραμένουν όσο διάστημα θέλουν με πλήρως διασφαλισμένα τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα με το ισχύον καθεστώς. Το
επαναλαμβάνω, κύριε Υπουργέ, γιατί έχει τεράστια σημασία. Είναι σημερινή εξέλιξη και την οποία πρέπει να έχουν υπόψη τους το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που τους αφορά άμεσα.
Από κει και πέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανήλθαν διάφορα κρίσιμα ζητήματα, που πρέπει να γίνουν κατανοητά στον ελληνικό λαό από κάθε πολιτική παράταξη. Πρέπει να γίνουν κατανοητά, γιατί αυτό είναι το χρέος μας, γιατί πράγματι η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται, πράγματι δοκιμάζονται οι ασθενέστεροι και πράγματι τα μέτρα περιλαμβάνουν ευρύτατες κοινωνικές κατηγορίες, που κανείς δεν μπορεί να πει ότι είχαν συμμετοχή και συμβολή στην κρίση.
Κανείς συνταξιούχος δεν συνέβαλε στην κρίση. Συνέβαλαν πάρα πολλοί από τις πολιτικές ηγεσίες, από τους κατ’ επάγγελμα φοροφυγάδες. Μια σειρά από κοινωνικές κατηγορίες έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν έχουν πολλοί από αυτούς που θίγονται από αυτά τα μέτρα.
Επειδή λοιπόν, ακριβώς είναι μια δοκιμασία του συνόλου του ελληνικού λαού και μια δοκιμασία μεγάλων κατηγοριών των ασθενέστερων, πρέπει να γίνουν κατανοητά τα αντικειμενικά δεδομένα. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το πιο σημαντικό ίσως διαφοροποιό στοιχείο του Λένιν από μια αφηρημένη μαρξιστική παράδοση, ξεκίναγε από την παραδοχή ότι τα γεγονότα είναι «ξεροκέφαλα».
Αν, λοιπόν, κάποιος αγνοεί τα γεγονότα, είναι πάρα πολύ δύσκολο να χαράξει πολιτική και είναι ακόμα δυσκολότερο να χαράξει προοπτική και μέλλον. Απευθύνομαι πάλι στην θεμελιώδη επιχειρηματολογία, που και σήμερα ξεχάστηκε και από τη Νέα Δημοκρατία και αγνοήθηκε πλήρως από τον κύριο Παπαδημούλη.
Η αντικειμενική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα στις 5 Οκτωβρίου, η οποία ελέγχεται από τον μηχανισμό επιτήρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν πρωτοφανής στην ευρωζώνη. Διότι η χώρα μας συγκέντρωνε -λόγω της άφρονος πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της εξαετούς διακυβέρνησης- τρία μοναδικά χαρακτηριστικά.
Είχε όπως αποδείχθηκε, ακόμα υψηλότερο έλλειμμα από το 12,7%, που στην αρχή πιστέψαμε, ότι διαπιστώσαμε. Είχε έλλειμμα κοντά στο 14%. Είχε ταυτόχρονα μια εκτίναξη του δημοσίου χρέους από τα 180 δισεκατομμύρια ευρώ του 2004 στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ του 2009. Και ακόμα χειρότερα αυτά τα έξι χρόνια δημοσιονομικής διαχείρισης είχε μία πτώση της ανταγωνιστικότητας τριάντα πέντε ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη.
Αυτό μετέτρεψε την Ελλάδα στην Αχίλλειο πτέρνα της ευρωζώνης. Αυτό μετέτρεψε την Ελλάδα στον προνομιακό στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας, έτσι ώστε να δεχθεί την μεγαλύτερη πίεση, που έχει δεχθεί χώρα όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά αυτή την στιγμή παγκόσμια, από το συνδυασμό των funds του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και κάθε είδους διεθνών κερδοσκόπων.
(SM )
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, την ανοχή σας. Δώσατε σε όλους τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο. Μην εξαιρέσετε εμένα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε άνεση χρόνου.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Εάν δεν είχε κάνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Γιώργος Παπανδρέου προσωπικά, ως Πρωθυπουργός της χώρας, τις κινήσεις που οδήγησαν στο να αντιμετωπιστεί το ελληνικό πρόβλημα, ως πρόβλημα ευρωπαϊκό, αν δεν υπήρχαν οι αποφάσεις της 11ης Φεβρουαρίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 25ης Μαρτίου που σήμερα επικυρώνεται –ο Πρωθυπουργός είναι πάλι σήμερα στην έκτακτη σύνοδο- τότε η Ελλάδα θα ήταν απολύτως μόνη με τη διεθνή κερδοσκοπία.
Ζητάγαμε επίμονα να δοθούν απαντήσεις. Η Νέα Δημοκρατία δεν μας είπε ποτέ τι απάντηση θα μπορούσε να υπάρχει. Το Κ.Κ.Ε. έχει μία ολοκληρωμένη απάντηση, έχει ένα σχέδιο για μια άλλη κοινωνία. Διαφωνούμε βαθύτατα. Δεν συμφωνούμε ότι αυτό το σχέδιο είναι χρήσιμο για το λαό, αλλά είναι ένα σχέδιο ολοκληρωμένο. Εμείς λέμε ότι αυτό το σχέδιο, ακόμα κι αν βελτιωθεί, με τον τρόπο που πραγματώθηκε, δεν είναι η σωστή επιλογή για τον ελληνικό λαό.
Όμως, σήμερα είχαμε μία εξέλιξη. Είχαμε την πρώτη πρόταση από το κόμμα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Την κατέθεσε ο κ. Λαφαζάνης. Μας είπε –και μάλιστα, επιτιμητικά- γιατί δεν προχωράμε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Ας σημειωθεί για όσους παρακολουθούν ότι ο κ. Λαφαζάνης μας κατηγόρησε ότι είμαστε όργανα και εργαλεία των διεθνών αυτών κύκλων, είμαστε εκτελεστές των εντολών τους. Κάτι του διέφυγε, γιατί η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Λαφαζάνης, ως αριστερή διέξοδος από την κρίση, δηλαδή η Ελλάδα να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους, είναι η πρόταση που κάνει ο κ. Rubini, ο κ. Warren Buffet, όλοι οι διεθνείς κερδοσκόποι που έχουν θέσει ως στόχο την πτώχευση της Ελλάδας και την αναδιάρθρωση του χρέους της. Η αριστερή πρόταση έχει πνευματικούς πατέρες τους ταγούς των διεθνών χρηματοπιστωτικών funds, τους ιδεολογικούς κι επιστημονικούς εκπροσώπους και τους μεγάλους χειριστές. Γιατί η αναδιάρθρωση του χρέους μπορούσε να συζητηθεί, μόνο αν είχε τεθεί σε ένα άλλο πλαίσιο, όπως είχε πει ο κ . Ραγασάκης, που αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει. Άρα, να συζητήσουμε ως αριστερή πρόταση διεξόδου, την πρόταση του κ. Warren Buffet είναι σαν η Ελλάδα να βάλει το κεφάλι στη στον πάγκο του χασάπη και να ζητήσει κιόλας να την εκτελέσει με χάρη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να είμαστε σαφείς. Δεν υπάρχει ελεγχόμενη πτώχευση, που υπονοεί η έννοια της αναδιάρθρωσης του χρέους. Η πτώχευση είναι μία, είτε ειπωθεί κομψά ως αναδιάρθρωση του χρέους, είτε ειπωθεί ευθέως ως στάση πληρωμών. Και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι η συνθήκη του υψηλού ελλείμματος, του υψηλού χρέους, της πτώσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η ειδικότερη συνθήκη της αναξιοπιστίας που διαμορφώθηκε ως κληρονομιά της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, θα οδηγούσε, αν δεν είχαμε αυτό το μηχανισμό συνδρομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο να πρέπει η Ελλάδα να απευθυνθεί αποκλειστικά στις αγορές. Στις 19 Μαΐου θα έπρεπε να αντλήσουμε από τις διεθνείς αγορές 9 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν προηγούμενες οφειλές της Ελλάδας, επομένως , θα ήμασταν στα χέρια των πιο αδυσώπητων κερδοσκοπικών κύκλων που είχαν αποφασίσει να γονατίσουν την Ελλάδα. Κι εμείς είπαμε ότι δεν θα γονατίσει η Ελλάδα, θα γονατίσουν αυτοί, θα χάσουν αυτοί. Δεν θα μας οδηγήσουν στην πτώχευση και στην αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτό, λοιπόν, που τέθηκε χθες στη Βουλή των Ελλήνων ως ερώτημα είναι να πάρουμε τις αποφάσεις που μας επιτρέπουν μέσα από ένα συντεταγμένο πρόγραμμα, με τη συνδρομή την ευρωπαϊκή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ, να περάσουμε τρία σκληρά χρόνια, αλλά εμείς να βγούμε από την κρίση ως Ελλάδα, συντεταγμένη πολιτεία και να προχωρήσουμε έξω από αυτές τις συνθήκες, αλλάζοντας όλες τις αιτίες που μας οδήγησαν εδώ, υιοθετώντας όλα τα μέτρα που χρειάζεται για να μην έλθει ποτέ ξανά ο τόπος σ’ αυτή την συνθήκη. Θα είναι χρόνια σκληρής δουλειάς, που όμως, μετά η πορεία θα ανήκει σε μας, χωρίς κηδεμόνες.
Αυτή είναι η απάντηση, το δίλημμα που ετέθη εδώ και είπαμε εμείς ότι αυτό το δίλημμα δεν μπορούμε, δεν θέλουμε, δεν διανοούμαστε να το αντιμετωπίσουμε ως κομματικό δίλημμα, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή τι συμφέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Τι θα ήταν αυτή η έκφραση, εάν υπήρχε στο μυαλό μας τι συμφέρει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Έπρεπε να μην υπάρχουμε. Είπαμε τι συμφέρει τον ελληνικό λαό, την πατρίδα, αυτούς τους ίδιους τους Έλληνες που θέλουν κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης και είναι να κερδίσεις εσύ ξανά τους όρους για να κάνεις κοινωνία ανθρωπιάς και δικαιοσύνης. Εσύ, όμως! Γιατί κανένας κηδεμόνας δεν θα νοιάζεται ποτέ για το λαό, θα νοιάζεται να παίρνει τις δόσεις των δανείων του.
Σ’ αυτούς, λοιπόν, που συμβουλεύουν την πτώχευση, λέμε ότι αυτή η πρόταση είναι πρόταση καταστροφής και δεν θα την ακολουθήσει ποτέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν θα τη δεχθεί ποτέ. Δεν θα την υπηρετήσει ποτέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς τονίζουμε ότι αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια, θα πρέπει να υπάρχει μία μεγάλη εθνική και κοινωνική συνεννόηση. Θα πρέπει όλοι να επιστρατεύσουμε την καλύτερη πλευρά της εντολής που μας έφερε εδώ, να υπηρετήσουμε τον τόπο, τους ανθρώπους του και κυρίως τους ασθενέστερους. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια χρειάζεται μία συστράτευση για να ανοίξουμε αυτήν την πορεία για μια Ελλάδα που θα παράγει, ώστε να έχει υγιείς πόρους και να δημιουργεί υγιές πλεόνασμα, για μια Ελλάδα που θα παράγει μέσα σε όρους κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης, όπου θα μετέχουν όλοι και κυρίως οι ισχυρότεροι
Επαναλαμβάνω ότι σ’ αυτήν την Αίθουσα δεν ακούστηκε παρά μόνο από τους αγορητές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι είτε με το φορολογικό, είτε με την έκτακτη εισφορά, είτε με το φόρο στα κανάλια, θεωρούμε ότι πριν απ’ όλα οι ισχυροί πρέπει να συμβάλουν αναλογικά περισσότερο και αυτοί είναι που θα συμβάλουν αναλογικά περισσότερο.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μπω σε κανενός είδους αντιδικία, σε κανενός είδους απάντηση σε κομματικά υπονοούμενα για το ΠΑ.ΣΟ.Κ, για τον Πρωθυπουργό της χώρας, για όλους μας. Το μόνο πράγμα που δεν υπάρχει στο μυαλό μας είναι η ατομική μας τύχη. Το μόνο πράγμα που υπάρχει είναι να μπορούμε να σταθούμε στον ελληνικό λαό, να τον κοιτάξουμε στα μάτια και να πούμε ότι υπηρετήσαμε ό,τι συνέφερε τον ελληνικό λαό κι αυτήν την πατρίδα. Και το μόνο πράγμα που δεν μας νοιάζει είναι η κομματική τύχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο κ. Υπουργός επί των Οικονομικών, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει το λόγο.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να κάνω μερικές προσθήκες και αναδιατυπώσεις στο σχέδιο νόμου.
Η πρώτη γίνεται στο τέλος της παραγράφου 7. Προστίθενται οι λέξεις «καθώς και τον τρόπο υπολογισμούς της σύνταξής τους». Αυτό έγινε για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι για να διευκρινίσουμε σε όσους έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και έχουν θεμελιωθεί ή θεμελιώνονται μέχρι 31.12.2010 ότι δεν επηρεάζονται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά ούτε και ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης. Είναι μία διευκρινιστική προσθήκη.
(XS)
(2ΑΜ)
Η δεύτερη προσθήκη – αναδιατύπωση έχει να κάνει με το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε χθες. Στο σημερινό νομοσχέδιο προστίθεται μία νέα παράγραφος με την οποία η ισχύς των συμβάσεων δανεισμού είναι από τη στιγμή της υπογραφής τους. Αυτό γίνεται για έναν πολύ απλό λόγο. Είναι για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση των ποσών στην ώρα τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προφανώς, οι συμβάσεις αυτές θα έρθουν στη συνέχεια και στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και κύρωση. Όμως, για να μπορέσει να γίνει η εκταμίευση στην ώρα τους, το διευκρινίζουμε αυτό με μερικές νομοτεχνικές αλλαγές που γίνονται στο κείμενο.
Τις καταθέτω. Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γεώργιος Παπακωνσταντίνου καταθέτει για τα Πρακτικά της Βουλής τις προαναφερθείσες προσθήκες- αναδιατυπώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μπορώ να έχω το λόγο, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επ’ αυτού, κύριε Κεφαλογιάννη;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επ’ αυτού κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα θα παρακαλέσω τον Πρόεδρο της Βουλής να έρθει στην Αίθουσα, να έρθει στο Κοινοβούλιο. Έχει συμφωνήσει το πολιτικό σύστημα, όλα τα Κόμματα, ότι τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν έρχονται στη Βουλή. Να έρθει ο Πρόεδρος εδώ και να μας εξηγήσει, γιατί επιτρέπει –ο ίδιος ο Πρόεδρος όμως- μια τέτοια τροπολογία να έρθει την τελευταία στιγμή.
Δεύτερο θέμα. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει το λογαριασμό. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανησυχώ, πραγματικά ανησυχώ. Έχουμε μία Κυβέρνηση, η οποία φέρνει ένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί στη Βουλή και δεν βρίσκεται ένας νομικός σύμβουλος να της εξηγήσει ότι με βάση το Σύνταγμα δεν μπορεί να φέρει συνταξιοδοτικές διατάξεις μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο και πρέπει να έρθουν αυτές οι διατάξεις μόνες τους. Και γίνεται συζήτηση στο νομοσχέδιο στη Βουλή, για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που διαδραματίζεται το μέλλον της οικονομίας και μαθαίνουμε στην Επιτροπή, ότι έφερε συνταξιοδοτικές διατάξεις. Αλλάζει, λοιπόν, το νομοσχέδιο, ξανακάνουμε Επιτροπή και ερχόμαστε να το συζητήσουμε σήμερα.
Είπαμε ερρέτω. Ας δώσουμε άλλη μία ανοχή και ας μην αντιπολιτευτούμε την Κυβέρνηση και σε αυτό το θέμα. Είναι κρίσιμες οι καταστάσεις και ούτε καν το σχολιάσαμε. Και έρχεται σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση να τροποποιήσει νομοσχέδιο, που ψήφισε χθες η Βουλή και δεν έχει πάει ακόμη να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;
Πραγματικά, αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ και θα μπει στο βιβλίο Γκίνες. Δεν είναι σοβαρή αυτή η κατάσταση. Δεν μπορεί το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο.
Και θα παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε, να ειδοποιήσετε τώρα τον Πρόεδρο της Βουλής, να έρθει να μας το εξηγήσει. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, να αλλάζει η ίδια η μορφή του νομοσχεδίου, διότι με τη διάταξη αυτή ουσιαστικά, οδηγούμε το χθεσινό νομοσχέδιο που εμείς στηρίζαμε να ψηφιστεί με την πλειοψηφία των 151 Βουλευτών και η Κυβέρνηση ψαχνόταν μέσα σε μία μικροκομματική προσέγγιση και λογική πώς θα στριμώξει την Αξιωματική Αντιπολίτευση να την εξαναγκάσει να ψηφίσει «ναι» στα μέτρα…
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Μα, δεν αλλάζει η μορφή.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Γι’ αυτό ήρθε και ο κ. Βενιζέλος εχθές εδώ και μας έλεγε, «ήξεις αφίξεις» για το νομοσχέδιο, μέχρι που κατάλαβε ο Πρωθυπουργός ότι τα παιχνίδια τα μικροπολιτικά, δεν βοηθούν τη χώρα και ο ίδιος έδωσε λύση στο θέμα.
Αλλά, αυτή η τροπολογία που φέρνει ο Υπουργός, ουσιαστικά την καθιστά διεθνή σύμβαση. Άρα, όντως, εάν υπήρχε αυτό στο νομοσχέδιο έπρεπε να το ψηφίσουμε με τη διαδικασία των 180, του άρθρου 28, παρ. 2.
Εδώ, τα πράγματα έχουν γίνει σοβαρά και πέρα από την τροπολογία της τελευταίας στιγμής, πέρα από την αναθεώρηση σε μία ημέρα ενός άλλου νομοσχεδίου -και αυτό είναι μία απάντηση σε όσους ψήφισαν αυτό το νομοσχέδιο- η Κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο, διότι πέρα από την ανησυχία του ελληνικού λαού, την ανησυχία του Κοινοβουλίου, βλέπω ότι έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να χειριστεί μία τόσο μεγάλη και σημαντική κρίση.
Εμείς, βεβαίως, μια τέτοια τροπολογία δεν μπορούμε να τη δεχθούμε και δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτό, γιατί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας απευθύνθηκε στο Προεδρείο.
Επειδή δώσατε λοιπόν, δραματικούς τόνους σε κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν και θα επαναλαμβάνεται και στο μέλλον στην πρακτική του Κοινοβουλίου, θα πω ότι εδώ δεν έχουμε νέες ρυθμίσεις. Έχουμε αναδιατυπώσεις και νομικές βελτιώσεις.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τι αναδιατυπώσεις;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Βεβαίως. Και αν θέλετε να σας τις διαβάσω. Τίθενται αντί της λέξης «κύρωση» οι λέξεις «συζήτηση και ενημέρωση» κλπ.
Τι ακριβώς θέλετε να πείτε; Λοιπόν, σας παρακαλώ, η απάντηση του Προεδρείου είναι ότι πρόκειται για αναδιατυπώσεις και για νομικές βελτιώσεις και είναι καθ’ υπερβολή αυτά τα οποία είπατε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο, μετά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Και εμείς ύστερα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ναι και οι υπόλοιποι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.
Παρακαλώ κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Απλώς, λυπάμαι πάρα πολύ που η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων για άλλη μια φορά.
Έχουμε μία διαδικασία σε εξέλιξη, με την οποία από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, σε κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση των συμφωνιών με δικηγορικά γραφεία, έτσι ώστε να προλάβουν όλοι, να γίνει η εκταμίευση πριν από τις 18 του μηνός.
Προκύπτουν συνέχεια ζητήματα, ζητούνται αναδιατυπώσεις και δυστυχώς, αντί να γίνει αυτό κατανοητό και να υπάρξει έστω και σε αυτό το μικρό τεχνικό θέμα η συμβολή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, επιλέγει να το κάνει πολιτικό ζήτημα. Λυπάμαι πάρα πολύ, για άλλη μια φορά φαίνεται πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι.
Το ζητούμενο είναι να γίνει η εκταμίευση για τη χώρα μας το συντομότερο δυνατόν. Η Βουλή των Ελλήνων θα έχει όλη τη δυνατότητα να συζητήσει, να κυρώσει όλες τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν.
Τα παιχνίδια του τύπου, «αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να πάμε με άλλο άρθρο του Συντάγματος», νομίζω πως δεν είναι αντάξια της στιγμής. Η Κυβέρνηση κάνει μία τεχνική αναδιατύπωση, η τεχνική αυτή αναδιατύπωση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η εκταμίευση το συντομότερο δυνατόν. Δεν αλλάζει τίποτε στην ουσία, όσων έχουμε ψηφίσει.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συγγνώμη κύριε Κεφαλογιάννη, μισό λεπτό. Θα πάρει το λόγο ο κ. Ευθυμίου.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπάρχει ένα θέμα με το Προεδρείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα πάρετε μετά το λόγο πάλι. Να ακούσουμε πρώτα τους υπόλοιπους Κοινοβουλευτικούς, γιατί κάτι θέσατε.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εσείς ερμηνεύσατε ως Προεδρείο τη θέση σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ. Είναι η απάντησή μου αυτή.
Ο κ. Ευθυμίου έχει το λόγο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, όχι απλώς η καλή πίστη ή η επίκληση του να διαβαστεί τι προτείνεται, αλλά και η κοινή λογική, λένε ότι αυτές οι επαναδιατυπώσεις που έχουμε, όχι απλώς δεν εισάγουν κάποιο θέμα ουσίας και δη συνταγματικού χαρακτήρα, αλλά είναι οι πιο τυπικές πράξεις που ένας έμπειρος Κοινοβουλευτικός, όπως ο κ. Κεφαλογιάννης, σε απειρία νομοσχεδίων και δικών του έχει κάνει και είναι η πιο τυπική πλευρά της λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
Μα, είναι δυνατόν, να λέμε για επαναδιατυπώσεις φραστικές, ότι τίθενται συνταγματικά θέματα; Ας κάνει έλεγχο στα νομοσχέδια που έχει ψηφίσει ο ίδιος να δει πόσες τέτοιες επαναδιατυπώσεις έχει χειριστεί με κοινή πίστη και κοινή πεποίθηση όλων και δεν του ασκήθηκε ποτέ κριτική. Είναι δυνατόν; Είναι συνήθως κιόλας, αυτά που δέχεται κάθε Κυβέρνηση από την Αντιπολίτευση και προσθέτει σε απειρία νόμων στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής ζωής.
Αυτές οι επαναδιατυπώσεις, όχι απλώς δεν θέτουν θέματα ουσίας, αλλά δεν αναφέρονται καν σε ζητήματα ουσίας και μάλιστα συνταγματικά. Θα ήταν σκόπιμο αυτό που στη Βουλή συμβαίνει, να έχει πάντα το μέτρο των πραγματικών δεδομένων και να μην εγείρονται ζητήματα από μία συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική απολύτως γνωστή σε όλους, που δεν έχει κανέναν ψόγο και καμία μομφή ποτέ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του Κτιρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, είκοσι εννέα μαθητές και μαθήτριες και πέντε εκπαιδευτικοί συνοδοί από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
(FT)
(XS)
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, με έκπληξη είδαμε την τροποποίηση που γίνεται στο χθεσινό ψηφισθέν νομοσχέδιο, για το οποίο μάλιστα έγινε πολύ μεγάλη αντιπαράθεση. Και ειδικότερα στο σημείο αυτό το οποίο τροποποιείται, εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση για ενισχυμένη πλειοψηφία 180 Βουλευτών, προκειμένου να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.
Και με έκπληξη βλέπουμε τώρα ότι αντιληφθήκατε ότι το νομοσχέδιο, που ψηφίσατε χθες, σήμερα νόμος, χρειαζόταν όχι 151, αλλά 180 Βουλευτές, διότι ήταν κύρωση Σύμβασης, κύρωση Συμφωνίας, η οποία παραδίδει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε ξένους οργανισμούς. Και το κάνετε αυτό για να μην είναι άκυρο πλέον το χθεσινό σας νομοσχέδιο, δηλαδή για να μην πεταχτεί στο κάλαθο των αχρήστων, προφανώς μετά από πιέσεις ή εισηγήσεις που σας έγιναν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους συμβούλους του εδώ και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους υπαλλήλους της εδώ, της Κομισιόν, που σας είπαν ότι με αυτόν τον τρόπο που ψηφίσατε το νομοσχέδιο, μπορεί να βρεθεί εκτός νυμφώνος.
Και για να μπορέσουν να κατοχυρώσουν το νομοσχέδιό τους, διότι αυτοί το συνέταξαν στην ουσία, σας έβαλαν σήμερα να κάνετε μια τροποποίηση απαράδεκτη επί της ουσίας, για να παρακάμψετε τη συνταγματική εκτροπή που κάνατε χθες.
Και τι λέει εδώ η τροποποίηση αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Λέει ότι, δεν τίθενται για κύρωση οι Συμφωνίες και οι χθεσινές οι Συμβάσεις, αλλά για συζήτηση και ενημέρωση. Μάλιστα, συζήτηση και ενημέρωση. Πολύ ωραία! Αλλά όμως, προκειμένου να εφαρμοσθούν αυτές οι Συμφωνίες και Συμβάσεις και να παρακαμφθεί η λέξη «κύρωση», η οποία συνεπάγεται την πλειοψηφία των 180 Βουλευτών, τι προστίθεται παρακάτω;
Ισχύουν, λέει -αφού τέθηκαν για συζήτηση και ενημέρωση οι Συμβάσεις- αγαπητοί κύριοι και κυρίες, και εκτελούνται από την υπογραφή τους. Δηλαδή, δεν κυρώνονται, υποτίθεται, οι Συμβάσεις και οι Συμφωνίες, αλλά εκτελούνται με νόμο, μετά την υπογραφή τους! Τι είναι αυτά τα καραγκιοζιλίκια, κύριοι; Τι είναι αυτά τα οποία κάνετε, για να εμπαίξετε τη Βουλή, άλλο να ψηφίζετε χτες και άλλο να φέρνετε σήμερα και να προσπαθείτε να παρακάμψετε το Σύνταγμα με τέτοιου είδους λαθροχειρίες;
Το νομοσχέδιο που ψηφίσατε δεν είναι πλέον νόμος του Κράτους. Είναι έκθετο αυτό το νομοσχέδιο, όπως έκθετη είναι από συνταγματική άποψη και η σημερινή σας νομοθετική παρέμβαση. Κάνετε λαθροχειρίες, ακροβατείτε και παίζετε με το Σύνταγμα, προκειμένου να περάσετε απαράδεκτες, αποικιοκρατικού τύπου, συμβάσεις και παραχωρήσεις.
Και για τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, θα πω μια κουβέντα μόνο. Καταστροφή είναι ο δρόμος που ακολουθείτε, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, ως Κυβέρνηση. Δεν εννοώ εσάς προσωπικά. Εσείς υπερασπιζόσαστε μια τακτική και μια επιλογή της Κυβέρνησης. Καταστροφή είναι, όμως, αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και δεν είναι μονόδρομος αυτή η επιλογή. Δεν είναι μονόδρομος καθόλου, όπως πήγατε να την εμφανίσετε. Σας κάναμε επανειλημμένα πολλαπλές εναλλακτικές προτάσεις και μας είπατε ότι η επαναδιαπραγμάτευση-επαναρρύθμιση του χρέους ισοδυναμεί με στάση πληρωμών και πτώχευση. Από το μυαλό σας τα βγάζετε αυτά και κινδυνολογείτε, προκειμένου να μην αντιμετωπίσετε επί της ουσίας εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες δεν μας οδηγούν στο σφαγείο της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στην υποδούλωση της χώρας μας και στην αποικιοκρατική της εκχώρηση. Αυτή είναι η πρόταση που σας κάνουμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μπορεί να οδηγηθεί η χώρα, σύντομα, πολύ πιο σύντομα απ’ ότι φαντάζεστε, κάτω από τους απαράδεκτους όρους κοινωνικού και εργασιακού μεσαίωνα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό, όμως, θα ήταν ακόμα τραγικότερο λάθος και ακόμα τραγικότερη επιλογή για τον τόπο, από μια Κυβέρνηση η οποία έχει παραδοθεί στις αγορές και δεν θέλει να δει καμμιά άλλη εναλλακτική επιλογή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει παρατεταμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κλείστε, κύριε Λαφαζάνη, σας παρακαλώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Αλλά αν αυτή είναι η δική σας επιλογή, δεν είναι αυτή η επιλογή του ελληνικού λαού και του τόπου. Ο τόπος γρήγορα θα βαδίσει σε άλλους δρόμους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Άγγελος Τζέκης έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η προσθήκη που έφερε η Κυβέρνηση, δια του κυρίου Υπουργού, αποδεικνύει αυτό που πολύ καιρό ισχυρίζεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ότι ήδη έχουν εκχωρηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς, όργανα κ.λπ. Και βέβαια, κύριε Υφυπουργέ, δεν είναι ώρα για γέλια. Για γέλια είναι η πολιτική της Κυβέρνησης, βέβαια.
Έτσι, λοιπόν, παρακάμπτεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εδώ ήταν για κύρωση και τώρα μας λένε για μια απλή συζήτηση και ενημέρωση. Και βέβαια, εν γνώσει της η Κυβέρνηση το φέρνει σήμερα και δεν το έφερε χθες, γιατί θα αποδείκνυε ακριβώς τους ισχυρισμούς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος ότι πραγματικά μέσα από το Μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνεχίζεται η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Εμείς το είχαμε τονίσει και το 1991, μέσα σε αυτήν την Αίθουσα, όταν λέγαμε ότι δια μέσου της Συνθήκης του Μάαστριχτ εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς. Και επιβεβαιωθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μάλιστα, από τα χείλη του Προέδρου της Κυβέρνησης ειπώθηκε το εξής «Ξέρετε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δανειοδοτήσει τα Κράτη, παρά μόνο τους τραπεζικούς ομίλους». Ναι, αυτό περιέχεται μέσα στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και σε όλες τις επόμενες Συνθήκες.
Επομένως, κύριε Πρόεδρε, το συγκεκριμένο θα πρέπει η Κυβέρνηση να το αποσύρει, διότι πραγματικά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι η επίκληση του Συντάγματος είναι πλέον «λάστιχο», όποτε θέλουν το τσαλαπατάνε και όποτε θέλουν το επικαλούνται.
Και επομένως, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει για πολλά δίκιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης έχει το λόγο, για ένα λεπτό.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μπορεί η Κυβέρνηση να ψηφίσει αυτή τη διάταξη με δική της ευθύνη. Δεν μπορεί να έχει όμως, τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπολίτευσης. Και βεβαίως, στη διαδικασία διευκόλυνσης του κυβερνητικού έργου, μπορεί το Προεδρείο να αποφασίζει και το ίδιο, πάλι με δική του ευθύνη.
Όμως, δεν μπορείτε να μας λέτε, σε καμμία των περιπτώσεων, αν αυτά είναι θέματα ουσίας ή είναι θέματα λεκτικά. Είναι θέματα ουσίας, είναι σαφές αυτό. Δείχνει μια κατάσταση η οποία μας ανησυχεί, διότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάζει ένα νόμο την επόμενη ημέρα. Και αν σε τελευταία ανάλυση, κύριε Πρόεδρε, αυτά δεν ήταν θέματα ουσίας, δεν υπήρχε λόγος να τα φέρει εσπευσμένα, την τελευταία στιγμή, λίγο πριν ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση.
Και αυτό είναι και μια απάντηση προς το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, γιατί δεν ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα τοποθετηθούμε, κύριε Κεφαλογιάννη!
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Τώρα, κύριε Πρόεδρε, θέλω μιας και πήρα το λόγο να μας διευκρινίσετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Για ένα λεπτό πήρατε το λόγο, δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Σας παρακαλώ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μια φράση, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή υπάρχει ανησυχία στον κόσμο, θα ήθελα να μας διευκρινίσει η Κυβέρνηση, πριν ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, για να μην χρειάζονται πάλι διευκρινιστικές ρυθμίσεις την επόμενη ημέρα, πώς καθορίζονται τα όρια της σύνταξης. Τουλάχιστον, να μας πει αυτό. Ας αναλάβει την ευθύνη της τροπολογίας. Εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε, το καταψηφίζουμε. Είναι θέμα ουσίας και εγείρονται και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά θέματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Κεφαλογιάννη.
Το λόγο έχει τώρα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης, δια ολίγον.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μάλιστα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς τοποθετηθήκαμε χθες με μεγάλη συναίσθηση ευθύνης και συνεισφέραμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο στη Βουλή. Απώτερος στόχος μας ήταν να καταδείξουμε ή μάλλον να εκπέμψουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι σε αυτήν εδώ την Αίθουσα υπάρχουν και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, που προτάσσουν το πατριωτικό συμφέρον. Άρα, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή σας μιλάει ένας άνθρωπος που εμπράκτως και αυτός και το Κόμμα του, τοποθετήθηκαν όπως τοποθετήθηκαν, χθες.
Εδώ τώρα, η τροποποίηση που κάνετε, δεν είναι απλή αναδιατύπωση διαδικαστικού τύπου. Εδώ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα ουσίας. Χθες, κύριε Υπουργέ, έγινε μια διαδικασία, έγιναν ψηφοφορίες, κάποιοι συνάδελφοι τοποθετήθηκαν, αναλαμβάνοντας προσωπική ευθύνη, κάποιοι συνάδελφοι, στη συνέχεια, καρατομήθηκαν από τα Κόμματά τους. Και σήμερα έρχεστε και λέτε ότι, δεν ισχύει η λέξη «κύρωση», αλλά πλέον έχουμε συζήτηση και ενημέρωση.
(PS)
(2FT)
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται πλέον και πρέπει να απαντηθεί από εσάς με επάρκεια είναι: αφού ήταν ενημέρωση και συζήτηση γιατί επακολούθησαν ψηφοφορίες, αφού δεν επρόκειτο για κύρωση;
Άρα, λοιπόν, το ζήτημα της πολιτικής ουσίας είναι το εξής: Ζητάτε υπευθυνότητα, ζητάτε από τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως να προτάσσουν το εθνικό συμφέρον και εσείς που είστε η Κυβέρνηση που έχει αναλάβει να κάνει τους χειρισμούς αυτούς, μεταβάλλετε τα ουσιώδη της όλης συζήτησης από τη μια μέρα στην άλλη. Άρα, λοιπόν, πρέπει να απαντήσετε, γιατί οδηγήσατε χθες τη Βουλή σε ψηφοφορίες;
Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, σας είπα ότι μίλησε εκ μέρους του κόμματός σας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ναι, αλλά ως Εισηγητής θέλω για την τροπολογία κάτι να πω. Δώστε μου ένα λεπτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν γίνεται, σας εξηγώ. Δεν μπορεί να υπάρξει δεύτερη συζήτηση. Αργότερα αν θέλετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ένα λεπτό τώρα, σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Όταν χθες, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι, εμείς εξηγούσαμε γιατί χρειάζονται εκατόν ογδόντα και για συνταγματικούς και για πολιτικούς λόγους, η κυβερνητική πλειοψηφία και η εκ δεξιών Αντιπολίτευση διαφώνησαν.
Έρχεται σήμερα η Κυβέρνηση και μας λέει: ξέρετε κάτι; Γι’ αυτό που έγινε χθες και για το οποίο ο Παπανδρέου διέγραψε τρεις και ο Σαμαράς διέγραψε έναν λάθος καταλάβατε, δεν ήταν ψηφοφορία, ήταν ενημέρωση και συζήτηση.
Λοιπόν, απαιτούμε πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, να μας εξηγήσει εκπρόσωπος της Κυβέρνησης τι έγινε χθες. Αν χθες έγινε απλώς ενημέρωση και συζήτηση, τότε γιατί διαγράψατε τον κ. Δημαρά, τον κ. Οικονόμου και την κυρία Σακοράφα; Τι λάθος κάνανε; Ούτε καν μιλήσανε. Και ο κ. Σαμαράς, κύριε Κεφαλογιάννη, γιατί διέγραψε την κυρία Μπακογιάννη; Ενημέρωση και συζήτηση έγινε, ως μη γενόμενη η ψηφοφορία.
Να μας εξηγήσει λοιπόν η Κυβέρνηση, τι είναι αυτό που φέρνει τώρα και να μας εξηγήσει και η Νέα Δημοκρατία, διά του Κοινοβουλευτικού της Εκπροσώπου, γιατί τόσο βραδυφλεγής αντίδραση. Έπρεπε χθες να ζητήσετε και να συνταχθείτε μαζί μας τους εκατόν ογδόντα, αλλά φοβόσασταν ότι θα προέκυπταν οι εκατόν ογδόντα με περισσότερα «ναι» από την πλευρά σας και βολευτήκατε. «Βάστα με να σε βαστώ», Σαμαράς και Παπανδρέου. Να περάσει το νομοσχέδιο με την ουσιαστική συναίνεση και τυπική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας, να καθαρίσουν και οι δύο μαζί συμπράττοντας όσους διαφωνούν με την κομματική γραμμή.
Να σημειώσω και κάτι ακόμη. Υπάρχει ένα θέμα δημοκρατίας. Και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαμαράς κούναγαν το δάκτυλο προς την πλευρά της Αριστεράς λέγοντας «Σεβαστείτε το Σύνταγμα». Εμείς παρ’ ότι διαφωνούμε το σεβόμαστε το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα, όμως, λέει ότι ο Βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση και σε έναν τόσο κορυφαίο νόμο αν κάποιος ψηφίζει αντίθετα ή διαφορετικά με την κομματική γραμμή, το Σύνταγμα λέει ότι δεν πρέπει να τον καρατομείς, πρέπει να τον σέβεσαι γιατί εκπροσωπεί τους ψηφοφόρους του.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης έχει το λόγο για τρεισήμισι λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, αν δεν υπήρχαν οι χθεσινές διαγραφές, μόνο το γεγονός ότι ομολόγησε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ψηφίσαμε χθες τη συνέταξε η Commission, έφτανε.
Τότε, κύριοι Υπουργοί, το οικονομικό επιτελείο, κύριε Παπακωνσταντίνου και κύριε Σαχινίδη, την άλλη φορά να έλθει να καθίσει σε αυτά τα έδρανα ο κ. Όλι Ρεν. Αφού συντάσσει πλέον τα νομοσχέδια της Ελληνικής Δημοκρατίας η Commission και το ομολογεί ο Πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο να μην έχουμε εκπρόσωπο της Commission και να απευθυνόμαστε σε εκείνον.
Ο κ. Λοβέρδος είναι ένας εργατικός Υπουργός, όπως και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, απλώς θα πρέπει να ακούει περισσότερο τους Βουλευτές για να κάνει τις αλλαγές στα κακά νομοσχέδια που παρουσιάζει στο Υπουργείο. Έχει, λοιπόν, μία βόμβα στα χέρια της, πολλές βόμβες, αλλά μια είναι το ασφαλιστικό.
Γνωστό είναι το δημοσίευμα για τους εξήντα χιλιάδες νεκρούς που παίρνουν σύνταξη και Ε.Κ.Α.Σ. Σε άλλους τριάντα χιλιάδες νεκρούς έστειλε το Υπουργείο Εργασίας κάρτες ΑΜΚΑ, ενώ έχω κουραστεί να λέω για τις αποδείξεις για τους είκοσι δύο χιλιάδες λαθρομετανάστες που πήραν την πρώτη δόση από το επίδομα αλληλεγγύης, όταν άλλοι χιλιάδες Έλληνες δεν το παίρνουν ή ξεροσταλιάζουν στις ουρές καταθέτοντας χαρτιά επί χαρτιών.
Εδώ είναι το δημοσίευμα, πάνω από τριάντα χιλιάδες νεκροί παίρνουν σύνταξη και ΕΚΑΣ στην Ελλάδα. Το ξεκαθαρίσατε αυτό; Τους βρήκατε αυτούς τους εξήντα χιλιάδες νεκρούς; Αυτούς τους τριάντα χιλιάδες που έστειλε η Κυβέρνησή σας να πάρουν την κάρτα ΑΜΚΑ τους βρήκατε; Τους ξεκαθαρίσατε; Θα καταθέσω το δημοσίευμα στα Πρακτικά της Βουλής.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι γνωστό ότι βούλιαξε άλλοτε κραταιά και υγιή ταμεία, όπως το Ν.Α.Τ., βάζοντας διάφορους απίθανους επαναπατριζόμενους και αδικώντας προκλητικά όσους πλήρωναν εισφορές επί χρόνια. Χιλιάδες έγιναν δήθεν ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ήταν αγέννητοι ή νεογέννητοι εκείνη την εποχή και έτσι φαλίρισαν άλλοτε υγιή ταμεία που συντηρούσαν με το αίμα τους οι Έλληνες ναυτικοί.
Από την άλλη, χωριά ολόκληρα αποτελούνται κατά 80% από αναπήρους. Έχουν αναφερθεί στον Τύπο περιπτώσεις καραμπινάτες στην Κρήτη, όπου υπάρχουν χιλιάδες δεκάδες κουτσοί, τυφλοί που παίρνουν συντάξεις, αλλά προφανώς έχουν πολλά χέρια να παίρνουν και τις συντάξεις, αλλά παράλληλα να ψηφίζουν και ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρέπει να έχουν πάνω από δύο χέρια και για τις συντάξεις και για να ρίχνουν το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μέσα στις κάλπες.
Ξεκαθαρίσατε τους «μαϊμού» αντιστασιακούς πριν ψαλιδίσετε τα δικαιώματα των συνταξιούχων; Ακυρώσατε τις παράνομες συντάξεις σε δήθεν αναπήρους; Βρήκατε τις εξήντα χιλιάδες νεκρών που παίρνουν ΕΚΑΣ; Ακυρώσατε τις χιλιάδες συντάξεις που τσεπώνουν από το ξεχειλωμένο και ξεχαρβαλωμένο ελληνικό κράτος Βούλγαροι, Ρουμάνοι και Πολωνοί που δουλεύουν μόνο τριακόσιες ημέρες σε αυτόν τον τόπο και παίρνουν πλουσιοπάροχες συντάξεις, οι οποίες τους επιτρέπουν να ζουν χλιδάτα στις χώρες τους, όταν Έλληνες οι οποίοι έχουν λιώσει να δουλεύουν σε αυτόν τον τόπο δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη για λίγα ένσημα;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Και θα καταθέσω εδώ, γιατί κάποτε πρέπει να τελειώσει και ο σαδισμός κατά των Ελλήνων πολιτών, την απάντηση του κ. Λοβέρδου σε ερώτησή μου στη Βουλή.
Ο κ. Λοβέρδος μου αναφέρει στα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας ότι δύο χιλιάδες εξακόσιες συντάξεις δόθηκαν σε Βούλγαρους, Πολωνούς και Ρουμάνους μόνο με τριακόσιες μέρες εργασίας στην Ελλάδα και άλλες δύο χιλιάδες τετρακόσιες θα δοθούν αμέσως πάλι σε Βούλγαρους, Ρουμάνους και Πολωνούς. Προς τιμήν του ο κ. Λοβέρδος είπε σε πάνελ που συμπέσαμε μαζί στην ΕΤ3 ότι θα την καταργήσει αυτή τη ρύθμιση.
Επιτέλους, καταργήστε την γιατί πρόκειται για καραμπινάτη αδικία κατά των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν όλα αυτά τα χρόνια και συντάξεις δεν παίρνουν. Ο κάθε καπάτσος εκμεταλλεύεται το φαυλοκρατικό σύστημα που έστησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το οποίο προφύλαξε ως κόρη οφθαλμού η Νέα Δημοκρατία.
Θα στραφείτε επιτέλους κατά αυτής της κομπίνας που έχει στηθεί για να ευνοηθεί σκανδαλωδώς η κομματική σας πειθαρχία ή θα βλέπουμε όλο και περισσότερο αίμα αθώων να χύνεται, αίμα μεροκαματιάρηδων που πάνε να βγάλουν το ψωμί τους και πεθαίνουν από τις μολότοφ;
Σας ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αϊβαλιώτης Κωνσταντίνος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Αϊβαλιώτη, εκ καθήκοντος, επειδή επικαλεστήκατε φράση, η οποία είναι καταγεγραμμένη στα Πρακτικά του Πρωθυπουργού εχθές, για να βγάλετε λαθεμένο συμπέρασμα ότι τάχα είπε ο Πρωθυπουργός ότι είναι του Όλι Ρεν ή ότι είναι της Commission οι διατυπώσεις του χθεσινού νομοσχεδίου, σας υπενθυμίζω ότι όπως φαίνεται από τα Πρακτικά αναφέρει επί λέξει ο Πρωθυπουργός ότι η διαπίστωση για το ύψος του ελλείμματος δεν είναι δική του, αλλά των αρμοδίων οργάνων της Commission.
Σας παρακαλώ…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ένα λεπτό, παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν θέλω να μου απαντήσετε. Είναι θέμα του τι είναι γραμμένο..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αφού τοποθετήστε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας λέω να ανατρέξτε στα Πρακτικά για να μη βγάζετε λάθος συμπεράσματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σας παρακαλώ, σας άκουσα με σεβασμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν θέλω να σας δώσω περισσότερο χρόνο. Σας παρακαλώ. Σας έκανα μια διόρθωση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εδώ είναι ο παριστάμενος Υπουργός…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
Το Προεδρείο θα πει σε αποκατάσταση της αληθείας τι είναι γραμμένο στα Πρακτικά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Η αποκατάσταση της αλήθειας να γίνει από τον παριστάμενο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αν δεν μπορεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, δεν είναι ζήτημα τι λέει η Κυβέρνηση επ’ αυτού. Αναφερθήκατε σε χθεσινή ομιλία εντός του Κοινοβουλίου καταγεγραμμένη στα Πρακτικά. Οφείλω ως Προεδρεύων να αποκαταστήσω την πραγματικότητα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Και άλλα οφείλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Παρακαλώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η κυρία Ηρώ Διώτη έχει το λόγο για τρεισήμισι λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συγγνώμη, κυρία Διώτη, όταν ζητάει το λόγο ο Υπουργός, προηγείται.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ (Υπουργός Οικονομικών): Να με συγχωρέσει η κυρία Διώτη που παίρνω το λόγο.
Τρία πράγματα θα ήθελα να πω. Πρώτον, θέλω να διαβεβαιώσω όλους όσους χθες υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ότι ήξεραν πάρα πολύ καλά αυτό που ψηφίζουν.
(AS)
PS
Χθες ψηφίσαμε ένα σχέδιο νόμου με συγκεκριμένα μέτρα, βασισμένο πάνω σε ένα Μνημόνιο. Με βάση τη χθεσινή συζήτηση, επικυρώθηκαν τα μέτρα και το Μνημόνιο. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Σήμερα, εγώ με τη χθεσινή εξουσιοδότηση, υπογράφω τη δυνατότητα εκταμίευσης -και πρέπει να γίνει σήμερα αυτό- και βεβαίως η δανειακή σύμβαση θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί.
Άρα, λοιπόν, είναι απολύτως ορθά όλα όσα έχουν γίνει. Η αλλαγή, την οποία ζητήσαμε σήμερα είναι για να μην υπάρξει ασάφεια και καθυστέρηση στο αίτημα εκταμίευσης. Τίποτε άλλο, πέρα από αυτό. Όποιος θέλει να δημιουργήσει ευρύτερο ζήτημα από αυτό μπορεί να το κάνει, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Δεύτερο ζήτημα, το θέμα των συντάξεων. Θα μου επιτρέψετε να σας πω, ότι σε μια δύσκολη συγκυρία, εμείς έχουμε καταφέρει με μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση, να κρατήσουμε ένα ελάχιστο ποσό για την 13η και 14η σύνταξη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Αυτό δεν ήταν δεδομένο. Στην αρχή της διαπραγμάτευσης αυτό ήταν εκτός τραπεζιού. Καταφέραμε όμως, όπως και για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, έτσι και για τις συντάξεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, να μείνει αυτή η στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
Τρίτο ζήτημα, γιατί δεν θέλω να το αφήσω και αυτό. Χθες έγινε μια ανταλλαγή γύρω από το ζήτημα του χρέους και του ελλείμματος και του 2009. Η φράση, στην οποία έγινε χθες η επίκληση, είναι μια φράση που υπάρχει στο Μνημόνιο, είναι μια φράση η οποία έχει συνταχθεί και έχουν συμφωνήσει όλα τα μέρη και -θα έλεγα- πως είναι μια σχετικά ανώδυνη και επιεικής φράση σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που βρήκαμε. Δεν είναι στην αιτιολογική έκθεση της κυβέρνησης, είναι στο Μνημόνιο που ακολουθεί και συνοδεύει το νόμο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Η κυρία Διώτη έχει το λόγο. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε τον Κανονισμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μια στιγμή μόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ. Επί των ιδίων θεμάτων τοποθετήθηκε…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε μια καινούρια τοποθέτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό σε κάθε νέα τοποθέτηση. Ο Υπουργός έχει –όπως ξέρετε- το δικαίωμα να κάνει παρεμβάσεις. Κάθε παρέμβαση του Υπουργού δεν γεννάει δευτερολογίες.
Σας παρακαλώ.
Η κ. Διώτη έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, ζητάνε οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ!
Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μα, είχαμε μια καινούρια τοποθέτηση του Υπουργού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε Τζέκη. Δεν έχετε το λόγο. Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να προστατεύσετε τη Βουλή από συνταγματικές εκτροπές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν μπορούμε να συζητούμε…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ο Υπουργός νομίζει ότι μιλάει σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ελληνικά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι θέμα Κανονισμού να μας δώσετε το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας έδωσα άνεση λόγου και χρόνου.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Επειδή έκανε μια καινούρια τοποθέτηση ο Υπουργός πρέπει να τοποθετηθούν τα κόμματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, κύριε συνάδελφε, δεν είναι καινούρια η τοποθέτηση. Επανέλαβε αυτά, τα οποία είπε και στην αρχή.
Η κυρία Διώτη έχει το λόγο.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ο Υπουργός έκανε καινούρια τοποθέτηση και πρέπει να μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί πάνω σε αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, είναι πρωτοφανές τώρα αυτό.
Σας παρακαλώ! Ποιο είναι το καινούριο που είπε, δηλαδή;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι θέμα Κανονισμού να μας δώσετε το λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θέλετε να πάρετε το λόγο επί του Κανονισμού;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όταν ζητάει το λόγο ο Κοινοβουλευτικός τον παίρνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σοβαρολογείτε; Όποτε κάνει ο Υπουργός παρέμβαση πρέπει να παίρνουν το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι;
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Έκανε μια καινούρια τοποθέτηση και πρέπει να λάβετε υπόψη τις θέσεις των κομμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ωραία, θα μιλήσει η κυρία Διώτη και έχετε τη δυνατότητα να δευτερολογήσετε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ωραία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ.
Ορίστε, κυρία Διώτη, έχετε το λόγο.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
«Όποιος ξεχνά το παρελθόν», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, «είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει» λέει ένα ινδικό ρητό.
Η κοινωνία, κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί στις τελευταίες εκλογές να έδειξε προσωρινά ότι ξέχασε όσα βίωσε από τις τελευταίες περιόδους της διακυβέρνησής σας, αλλά ευτυχώς δεν έχει μείνει χρυσόψαρο, κύριε Σαχινίδη. Πολύ γρήγορα θυμήθηκε –και εσείς του το θυμίσατε- για ποιους λόγους και με ποιο σκεπτικό σας είχε στείλει στην αντιπολίτευση με μια συντριπτική ήττα τότε. Γρήγορα θυμήθηκε του λόγους που και επί Γιαννίτση είχε βγει σύσσωμη στους δρόμους και σας είχε κάνει, μόνη η κοινωνία, με το δικό της αγώνα, να πάρετε πίσω ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο ήταν έκτρωμα.
Η κοινωνία αποφάσισε και πριν από τρεις μέρες, ότι δεν είναι καταδικασμένη να ξαναζήσει τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής σας, αλλά ότι είναι στο χέρι της να ανατρέψει όσα πάτε να της παρουσιάσετε ως θέσφατα.
Οι εργαζόμενοι δεν θα σας αφήσουν, κύριε Υφυπουργέ, να τους στερήσετε όσα με κόπους κατέκτησαν. Και οι νέοι που μπορεί να μην βίωσαν τις άγριες μέρες του παρελθόντος και με όλη την κουτσουρεμένη παιδεία που τους προσφέρετε, κάτι έχουν υποψιαστεί. Δεν πρόκειται να σας αφήσουν να αλωνίζετε ανεξέλεγκτοι.
Οι συνταξιούχοι που σήμερα μπαίνουν στο στόχαστρο –γιατί αύριο θα μπει ένας-ένας από εμάς- δεν θα σας αφήσουν να τους καταδικάσετε στην ένδεια που γνώρισαν σε άλλες εποχές.
Την 1η Οκτωβρίου 2009, μόλις τρεις μέρες πριν τις εκλογές, υποκλέψατε και μάλιστα υφαρπάξατε την ψήφο των ηλικιωμένων και εκλεχτήκατε, υποσχόμενοι αυξήσεις στις συντάξεις και επίσπευση των διαδικασιών για την πληρωμή τους, υποσχόμενοι την κατάργηση των διατάξεων τους, των ομογάλακτων -όπως στην πράξη αποδεικνύεται- συναδέλφων σας στη Νέα Δημοκρατία που προέβλεπαν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, με την αναμόρφωση του θεσμού του ΕΚΑΣ, με στόχο τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων σταδιακά κατά 200 χιλιάδες συνταξιούχους. Και το τραγικό είναι ότι σας πίστεψαν και σας ψήφισαν.
Τιμάτε τα περήφανα γερατειά δεόντως σήμερα, με αυτό το έκτακτο νομοσχέδιο, μειώνοντας δραστικά σε αυτούς που αποκαλείτε υψηλοσυνταξιούχους -σαν κακόγουστο και κρύο ανέκδοτο ακούγεται αυτό, κυρίες και κύριοι- τα επιδόματα Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων, διακόσια, διακόσια και τετρακόσια αντίστοιχα.
Υπολογίζετε λοιπόν, ότι σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εξοικονομήσει ετήσια δαπάνη ύψους 722,5 εκατομμύρια ευρώ, από αυτές τις περικοπές και τη μείωση του συντάξιμου μισθού, λόγω της μείωσης των επιδομάτων που υπολογίζονται σε αυτόν. Υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Χρησιμοποιείτε λοιπόν, το μπαμπούλα του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου και της «κακιάς» Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να μας πείσετε ότι κατά βάθος σοσιαλιστές είστε και ότι πολύ σας πονάει, που αναγκάζεστε να περάσετε αυτά τα βάρβαρα και επαχθή μέτρα, πως μόνη μας προοπτική, μόνη προοπτική της χώρας είναι η χρεοκοπία εάν δεν διαλύσετε την κοινωνική ασφάλιση, εάν δεν καταλύσετε τα εργασιακά δικαιώματα. Σαν το κατά Μπους δόγμα κατά της τρομοκρατίας «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» προσπαθείτε να περάσετε μια λογική ότι η μόνη λύση είναι αυτή που προτείνετε και όποιος δεν συντάσσεται είναι εναντίον της κοινωνίας. Θεατρινισμοί και φληναφήματα, κύριε Υφυπουργέ και κύριοι συνάδελφοι.
Εάν θέλατε να βρείτε έναν άλλο τρόπο, θα βρίσκατε, αλλά δεν θέλετε. Είναι συνειδητή και πολιτική σας επιλογή, η επιλογή του να στείλετε συγχώρηση στους κερδοσκόπους και ας έλεγε προ εβδομάδας ο κύριος Υπουργός Οικονομικών ότι οι κερδοσκόποι θα χάσουν τα πουκάμισά τους. Για την ώρα, το μόνο που βλέπουμε είναι τους κερδοσκόπους να έχουν στήσει πανηγύρι και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους νέους να χάνουν όσα με χρόνια αγώνων και μαχητικών διεκδικήσεων έχουν καταφέρει να κατακτήσουν.
Τέλη Μαρτίου, κύριε Υπουργέ, διαβάζαμε τις προτάσεις του τομέα Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης του ΠΑΣΟΚ και της Επιτροπής Εθελοντισμού και Τρίτης Ηλικίας. Με αυτή, κύριοι, θα λύσετε τα προβλήματα των ηλικιωμένων και των συνταξιούχων; Επαναφέρετε απλά με άλλο όνομα το ΛΑΦΚΑ υπό τη μορφή έκτακτης εισφοράς, χωρίς να έχετε αποσαφηνίσει τα ποσοστά παρακράτησης. Μειώνετε τις καταναλωτικές δαπάνες. Αυξάνετε διαρκώς σε βασικά προϊόντα ο ΦΠΑ και σύντομα τα είδη πρώτης ανάγκης θα ισοφαρίσουν τα είδη πολυτελείας. Αναστέλλετε τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης. Χάνονται εδώ καράβια και εσείς τυρβάζετε περί εθελοντισμού.
Ποιος από εσάς λοιπόν, θα μπορέσει να κοιτάξει τους συνταξιούχους στα μάτια, τα περήφανα γερατειά που λέγατε κάποτε και που τελικά τα κατευθύνετε σε έναν άλλο κόσμο, όχι έναν κόσμο που είναι εφικτός -όπως λέμε εμείς- αλλά μια ώρα αρχύτερα στον άλλο κόσμο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, κλείνω με αυτό: Επειδή έχετε το λαό απέναντί σας, έχετε στρατεύσει, κύριε Υφυπουργέ, τα μιντιακά σας μαντρόσκυλα, τα «παπαγαλάκια» που αμείβονται από τα payroll των υπουργικών γραφείων ή με χρυσοφόρες θέσεις σε δημόσιους οργανισμούς και βάζετε τη ΝΕΤ να αγοράζει τις αποτυχημένες νουβέλες τους, έναντι πολλών εκατομμυρίων για να κάνετε σήριαλ που ποτέ δεν γυρίστηκαν. Τα κεντρικά ραδιοτηλεοπτικά μίντια, που όπως παλιά είχε πει ένας Διευθυντής Ειδήσεων της Βρετανίας, «διψάνε για αίμα, στέμμα, σπέρμα» πέσανε σαν τα κοράκια εκεί που πίστεψαν ότι θα κάνουν νούμερα τηλεθέασης. Γνωρίζετε πολύ καλά τι εννοώ. Καπηλεύτηκαν ένα τραγικό γεγονός για τη φουκαριάρα τη θεαματικότητά τους. Και αρνούμαστε να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι και αρνούμαστε μια χούφτα άνθρωποι που ελέγχουν με τη δική σας ανοχή και τη δική σας προτροπή να σπιλώνουν την εικόνα του χθεσινού, μεγαλειώδες συλλαλητηρίου και να το μετατρέπουν σε δεύτερη είδηση, διότι γι’ αυτούς δεν πουλάει και εσάς δεν σας συμφέρει να το δουν όσοι έμειναν σπίτι τους. Διότι και αυτοί τότε θα βγουν στο δρόμο μαζικά, σε νέα, μεγάλα και ενωτικά συλλαλητήρια και θα σας στείλουν πίσω –δυστυχώς για εσάς και ευτυχώς για εμάς- από εκεί που ήρθατε.
Να είστε καλά!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Αμοιρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε είπατε μετά την κυρία Διώτη…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, σας παρακαλώ πολύ, είπατε μετά την κυρία Διώτη…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, στη δευτερολογία σας είπα. Μόλις τελειώσει ο κ. Αμοιρίδης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ γίνονται πραξικοπήματα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ.
Τρία λεπτά να μιλήσει ο κ. Αμοιρίδης και μετά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ για τρία λεπτά το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Εδώ ήμασταν μέσα στην Αίθουσα που μας είπατε ότι μόλις μιλήσει η κ. Διώτη, θα μιλήσουν οι Κοινοβουλευτικοί.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, είπατε μετά την κυρία Διώτη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, σας παρακαλώ, κύριε Λαφαζάνη. Σεβαστείτε τον τελευταίο ομιλητή. Σεβαστείτε τον τελευταίο ομιλητή και θα πάρετε το λόγο.
ΕΡ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ:
(2AS)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προηγουμένως άλλα είπατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είπα στις δευτερολογίες σας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Μετά την κ. Διώτη…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Είναι και ο κ. Αμοιρίδης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν μπορείτε να φιμώσετε την Αντιπολίτευση. Γίνεται πραξικόπημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν θα φιμωθείτε. Δεν μπορείτε να το ισχυριστείτε αυτό, κύριε Λαφαζάνη. Μη δημιουργείτε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Σε τρία λεπτά θα τελειώσει ο κ. Αμοιρίδης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αν κάνει δευτερολογία ο κ. Αμοιρίδης, θα κάνει δευτερολογία κι άλλος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν μπορεί να γραφτεί άλλος στη δευτερολογία. Έχουμε συμφωνήσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατόν. Θα μιλήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θα μιλήσετε, κύριε Λαφαζάνη, μετά τον κ. Αμοιρίδη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είπατε ότι δεν θα υπάρξουν δευτερολογίες. Είπατε ότι μετά την κ. Διώτη θα πάρουν το λόγο οι Κοινοβουλευτικοί. Άλλα λέτε, άλλα κάνετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχει γραφτεί ο κ. Αμοιρίδης δύο ώρες πριν.
Κύριε Αμοιρίδη έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Γίνεται πραξικόπημα...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προσπαθώ να μιλήσω. Τα δικά μου τρία λεπτά αποτελούν το πραξικόπημα της Βουλής;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής να διευθύνει τις εργασίες του Σώματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ ,κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Άλλα λέτε κι άλλα κάνετε και άλλα θα κάνετε στη συνέχεια. Πρώτη φορά βλέπουμε τέτοια κατάσταση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επειδή εσείς διαρκώς σέβεστε τον Κανονισμό, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κύριε Αμοιρίδη, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Δεν παίζονται. Είναι απίθανοι οι τύποι πλέον. Δηλαδή, δεν γίνεται να έχω αρχίσει τρεις φορές και τρεις φορές να με έχουν διακόψει. Ε να μη μιλήσω…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν λέμε για σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ε σεβαστείτε εμένα. Στα λόγια δεν είναι θέμα; Στην πράξη δεν είναι θέμα. Στην πράξη να το αποδείξετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Αμοιρίδη, θα σας παρακαλούσα να λάβετε το λόγο και να τοποθετηθείτε επί του νομοσχεδίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εγώ θα απαντήσω στην κ. Διώτη η οποία είπε ότι η πορεία ήταν δεύτερο θέμα. Για την κ. Διώτη φαίνεται ότι η ζωή των ανθρώπων δεν είναι ποτέ πρώτο θέμα. Είναι μια πορεία μιας κομματικής παράταξης να φανεί. Για μας πρώτο θέμα είναι η ζωή των ανθρώπων και οι άνθρωποι και όχι η πορεία ενός πολιτικού σχήματος. Άποψή σας, άποψή μας.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Της κοινωνίας ήταν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Την κοινωνία την αποτελούμε και εμείς. Δεν την αποτελείτε μόνο εσείς.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: …(Δεν ακούστηκε)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Δεν βάζουμε διακριτικά, όταν πάμε στις πορείες κ. Διώτη.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Δεν σας είδαμε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εσείς ήσασταν πολύ πίσω. Για πορείες σ’ εμένα δεν θα μιλήσετε. Δεν σας επιτρέπω να μιλάτε για πορείες σ’ εμένα. Έχετε τρία χρόνια σε πορείες, κι έχουμε τριάντα τρία χρόνια σε πορείες.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Μόνο εσείς κάνετε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Αφήστε τους αγώνες τώρα. Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες πριν από σας. Το πρόβλημά μας είναι η πορεία;
Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι οι διορθωτικές πράξεις που έκανε ο Υπουργός και αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες είναι πολύ σημαντικές, όπως είναι οι τυφλοί, τα άτομα με χρόνια προβλήματα, νεφρικά, το σύνδρομο Down, μεσογειακή αναιμία και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αν αυτά τα συνδυάσουμε στο νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα για τις εργατικές διατάξεις -όλοι αυτοί οι άνθρωποι ταλαιπωρούνταν χρόνια με τις επιτροπές και τώρα τελειώνει το θέμα τους με την μία επιτροπή που περνούν εφ’ όρου ζωής- νομίζω ότι κάνουμε ένα μεγάλο βήμα αναδεικνύοντας την κοινωνική ευαισθησία της πολιτικής.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πέρα από το πολιτικό κόστος, νομίζω ότι η πολιτική ευθύνη είναι αυτή που θα αναδείξει πλέον και τον τρόπο που ζητούν οι πολίτες να λειτουργούν οι πολιτικοί, με πράξεις ευθύνης. Και αν περιοριζόμαστε σε κάποιες τυπικές γραμμές και αφήνουμε την ουσία, νομίζω ότι δεν αναδεικνύουμε την πολιτική μας ευθύνη, αλλά την ευθύνη μας απέναντι στην παράταξη μόνο. Αλλά αυτή τη στιγμή η ευθύνη μας είναι απέναντι στη χώρα και όχι απέναντι στην παράταξη. Και αυτό η δική μας η Κυβέρνηση το υλοποίησε.
Κύριε συνάδελφοι, πέρα από τα μέτρα που πάρθηκαν, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουν και οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Με προσοχή και χωρίς βιασύνη να προχωρήσουμε να δούμε όλα αυτά τα ρυθμιστικά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Όμως, αυτά πρέπει να δούμε γιατί κάποτε μπήκαν, αν κάποτε πρέπει να βγουν, ποιες ήταν τότε οι κοινωνικές συνθήκες, ποιες είναι σήμερα και οι ίδιοι οι οποίοι σήμερα στηρίζονται σε αυτά τα εμπόδια, θα πρέπει να δουν ότι πολλές φορές η ανασταλτικότητα των εμποδίων δημιουργεί και μαλθακότητα και όχι δυναμική.
Όμως, το στοίχημα είναι στο κράτος, στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ, του αναπτυξιακού νόμου, στα ΣΔΙΤ, στις επενδύσεις, στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση της διαφθοράς.
Θα σταθώ σ’ ένα τελευταίο και θα κλείσω που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον «Καλλικράτη».
Έχουμε μπροστά μας τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές. Είναι μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους που σήμερα υπηρετούν την αυτοδιοίκηση και οι οποίοι δεν θα κατεβούν στις επόμενες εκλογές, να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι τις 31/12 με τους ίδιους ρυθμούς. Είναι πολύ σημαντικό σ’ αυτούς που θα είναι υποψήφιοι περιφερειάρχες ή υποψήφιοι δήμαρχοι, να μην εμποδίσουν το έργο της Κυβέρνησης, της περιφέρειας που λειτουργεί σήμερα με το άλλοθι ότι θέλουν να κάνουν ένα πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Είναι μεγάλη ευθύνη γι’ αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να είναι υποψήφιοι και σήμερα υπηρετούν, να μην προχωρήσουν σε πράξεις οι οποίες θα επιβαρύνουν τους δήμους, δηλαδή σε μεγάλα δάνεια, σε νέα δάνεια. Κύριε Υπουργέ πρέπει να το δείτε, να το ρυθμίσετε, να απαγορεύσετε κάθε δανειοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα πρέπει, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι πέρα από το δικό τους προσωπικό σχεδιασμό, να δουν και την κοινωνία. Είναι μεγάλη η ευθύνη της αυτοδιοίκησης αυτήν τη χρονική στιγμή να συμμετέχει στην κοινωνική συνοχή με προγράμματα συμμετοχής στον ΟΑΕΔ, με τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών έργων, να δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες να μπουν στην αγορά εργασίας, αλλά και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι άποροι, να τις προσέξει μέσα από τον τοπικό προϋπολογισμό.
Πιστεύω ότι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης είναι ευαίσθητοι, αντιλαμβάνονται την κατάσταση που διέρχεται σήμερα η χώρα και κυρίως οι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να ανταπεξέλθουν σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον.
Άρα, είναι κοινή η προσπάθεια όλων μας απ’ όποια θέση ο καθένας υπηρετεί αυτή τη χώρα, απ’ όποιον θεσμό και πολύ περισσότερο υπεύθυνοι εμείς εδώ μέσα, αγαπητοί συνάδελφοι.
Σηκώνετε συνεχώς τα χέρια. Θα μιλήσετε όλοι. Θα ξαναπείτε για το θέμα το τυπικό και όχι το ουσιαστικό που είναι η ανάπτυξη και η σωτηρία της χώρας. Και είναι πάνω απ’ όλα η σωτηρία της χώρας και αυτή είναι μονόδρομος για όλους και θα πρέπει να είναι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο επί της διαδικασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μισό λεπτό, κύριε συνάδελφε. Έχετε ζητήσει το λόγο. Έχω δεχθεί ότι θα πάρετε δευτερολογίες.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Επί της διαδικασίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Επί της διαδικασίας για ποιο θέμα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Σας ζητούμε το λόγο κύριε Πρόεδρε, κατά τον Κανονισμό. Είναι δυνατόν να γίνεται αυτό; Πρώτη φορά γίνεται αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι καταστρατηγήσαμε σήμερα κάθε κοινοβουλευτική λογική και κάθε κοινοβουλευτική εμπειρία, κάθε τι που έχουμε ως πρακτική εδώ και πολλά χρόνια.
Αποφάσισαν ομόφωνα οι εισηγητές να μην δευτερολογήσουν. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την Κυβέρνηση. Καταλαβαίνω ότι ο Υπουργός της Οικονομίας θέλει να προχωρήσει στις διαβουλεύσεις του με την Κυβέρνηση και με τους νομικούς συμβούλους, γι’ αυτό το τερατούργημα το οποίο μας κατέθεσε ως τροπολογία της τελευταίας στιγμής.
Πείτε μας το ξεκάθαρα όμως. Δεν μπορεί να γελοιοποιείται το Κοινοβούλιο, να αλλάζουμε τη διαδικασία από τη μια στιγμή στην άλλη, να φέρνουμε τροπολογίες παρ’ ό,τι έχουμε συμφωνήσει ότι παγίως –το έχουμε βάλει στον Κανονισμό της Βουλής- δεν επιτρέπονται τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και εσείς, δυστυχώς, ένας πολύ σοβαρός κοινοβουλευτικός άνδρας, να εκτίθεστε με αυτό τον τρόπο.
Πείτε μας καθαρά, να διακόψουμε για πέντε λεπτά, να διαβουλευτεί η Κυβέρνηση, μήπως αποφασίσει να αποσύρει αυτή την τροπολογία, να τη φέρει ως ένα νέο νομοσχέδιο ή οτιδήποτε άλλο, να τελειώσει αυτή η παρωδία!
Αυτό είναι το διαδικαστικό θέμα και παρακαλώ πάρα πολύ να προστατεύσετε το κύρος του Κοινοβουλίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κύριος Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ακολουθηθεί η κοινοβουλευτική τάξη με βάση τη δύναμη των κομμάτων; Τι κάνετε τώρα; Δεν το καταλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): ‘Εχει ζητήσει το λόγο επί της διαδικασίας.
Θέλετε και εσείς το λόγο;
Ορίστε, κύριε Ροντούλη, έχετε το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Λαφαζάνη, δεν έχει να κάνει κάτι με σας αυτό. Είναι θέμα κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία καταπατήθηκε όσο ποτέ άλλοτε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κατ’ αρχήν, κύριε Υφυπουργέ δημιουργήθηκε ένα μείζον θέμα. Θέλουμε την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και του Προέδρου της Βουλής. Όχι για τα διαδικαστικά, κύριε Νιώτη. Τίθεται ένα μεγάλο ζήτημα ουσίας για όλη τη χθεσινή διαδικασία. Πρέπει πάνω στην Έδρα να ανέβει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος και μέσα στην Αίθουσα να είναι ο Υπουργός Οικονομικών, διότι σε διαφορετική περίπτωση η αξιοπρέπεια του Σώματος καταπατάται στην πράξη από την Κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
(EP)
(XA)
Έρχομαι τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, να διαβάσω -και επικαλούμαι τα πρακτικά- τι είπε ο κύριος Παπανδρέου χθες, επί λέξει διαβάζω: «Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα περάσει με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ». Αυτό είπατε χθες, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία στην Αίθουσα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, ο Πρόεδρος σας, ο κ. Παπανδρέου το είπε.
Τώρα έρχεστε και λέτε: «Μα, εμείς φέραμε ένα νομοσχέδιο απλά για να το συζητήσουμε εδώ μέσα, για να σας ενημερώσουμε». Η ενημέρωση και η συζήτηση έχει αντικαταστήσει την κύρωση που εσείς, επίσης, λέγατε ότι πρέπει να υπάρξει επί του νομοσχεδίου.
Νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ο σχεδιασμός είναι ορατός και θα πρέπει να τον καταγγείλουμε στον ελληνικό λαό. Ο σχεδιασμός της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πλέον έχει έρθει στην επιφάνεια. Ποιος είναι αυτός ο σχεδιασμός; Χρησιμοποιήθηκε όλη η χθεσινή διαδικασία στη Βουλή ως μηχανισμός εσωκομματικών εκκαθαρίσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
Βεβαίως, αγαπητοί συνάδελφοι, ο ύστατος σκοπός ήταν άλλος: η υποταγή των βουλευτών. Με άλλα λόγια, έγινε μία σφυγμομέτρηση. Είδε και ο κύριος Σαμαράς ποιος μπορεί να σηκώσει κεφάλι, είδε και ο κύριος Παπανδρέου ποιος μπορεί να σηκώσει κεφάλι και τους τα έκοψαν, για να υποταγεί το σύνολο των βουλευτών των δύο κομμάτων, που συγκυβέρνησαν τη χώρα και μοιράζονται τις ευθύνες.
Αυτό το πράγμα είναι καταφανέστατη παραβίαση του Συντάγματος. Ο βουλευτής είναι δεσμευμένος έναντι των ανθρώπων, που τον ψήφισαν για να ψηφίζει ελεύθερα χωρίς πιέσεις. Και αυτό το πράγμα το καταπατήσατε.
Αυτά τα σας τα λέει κάποιος άνθρωπος, κύριε Υφυπουργέ, που χθες σας έδωσε εμπιστοσύνη, όσον αφορά τον μηχανισμό στήριξης και τώρα έρχεστε και λέτε ότι δεν έπρεπε να κάνουμε μια τέτοια διαδικασία, απλά να σας ενημερώσουμε.
Ο σχεδιασμός σας έχει φανεί. Ο Πρόεδρος σας, ο κύριος Παπανδρέου, είναι εκτεθειμένος στο σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, γι’ αυτό θα επακολουθήσουν και άλλα πράγματα εντός ΠΑΣΟΚ, θα το δείτε. Την ίδια ευθύνη -διότι ίδια συμπεριφορά ακολουθήθηκε από τον κύριο Σαμαρά- έχει και η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Στήσατε παγίδα, στήσατε μηχανισμό εσωκομματικών εκκαθαρίσεων, αλλά όποιος ανοίγει παγίδα για άλλον, τελικά πέφτει ο ίδιος μέσα.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης ): Ο κύριος Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά, νομίζω ότι πρέπει και εσείς προσωπικά να επιληφθείτε, να έρθει εδώ ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών.
Κύριε Υφυπουργέ, σας παρακαλώ. Καλό είναι να μειδιάτε και λίγο ειρωνικά, αλλά ακούστε, διότι τα πράγματα είναι σοβαρά.
Εσείς δεν έχετε νομοθετική πρωτοβουλία, δυστυχώς. Τη νομοθετική πρωτοβουλία την έχει ο Υπουργός, αυτός έφερε την τροποποίηση, αυτός την υπογράφει κατά κύριο λόγο, αυτός μπορεί να την αποσύρει, αυτός μπορεί να λάβει, λοιπόν, πρωτοβουλίες επί νομοθετικών ρυθμίσεων. Πρέπει να έρθει αμέσως εδώ για να μας ακούσει.
Αυτό το οποίο κάνατε χθες, με την τροπολογία αυτή που φέρνετε σήμερα, αποδεικνύεται ότι ήταν ένα μείζον κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και ότι ήταν μία πολύ μεγάλη, απίστευτη, συνταγματική εκτροπή και επίσης, ένας καθαρός, ανοιχτός εμπαιγμός του Κοινοβουλίου.
Κύριε Πρόεδρε, εμείς -όπως ξέρετε- κάναμε πρόταση και θεωρήσαμε ότι με το νομοσχέδιο αυτό επειδή κυρώνονται συμβάσεις και συμφωνίες και παραχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα σε ξένους οργανισμούς, θα έπρεπε το νομοσχέδιο αυτό θα έπρεπε να περάσει και να ψηφιστεί με τα 3/5 της Βουλής. Αυτό απερρίφθη. Τι έγινε, όμως, με τους 151 που ψηφίστηκε χθες;
Σας έπιασαν κυρίες και κύριοι, οι υπάλληλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εδώ, σας έπιασαν και οι υπαλληλίσκοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους οποίους συνάψατε συμφωνία και σας είπαν: «Τι είναι αυτό που κάνετε; Αφήνετε σε εκκρεμότητα το νομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις του και τις παρενέργειές του, διότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να προσφύγει στη δικαιοσύνη, στα δικαστήρια κι αυτό το νομοσχέδιο να εκπέσει ως αντισυνταγματικό και ο τρόπος που ψηφίστηκε να θεωρηθεί άκυρος».
Επομένως, σας υποχρέωσαν οι υπάλληλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι υπάλληλοι της Κομισιόν να φέρετε αυτήν την κατάπτυστη τροπολογία. Μια λαθροχειρία και μια συνταγματική εκτροπή που κάνατε, προσπαθείτε να τη διορθώσετε με μία ακόμα χειρότερη.
Και τι εννοώ, κυρίες και κύριοι; Εδώ βγάλατε τη λέξη κύρωση για να βαφτίσετε υποτίθεται το κρέας ψάρι και λέτε στην τροποποίηση ότι δεν έγινε κύρωση, αλλά συζήτηση και ενημέρωση. Εντωμεταξύ, πρέπει να προχωρήσουν και να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και τα παραρτήματα, αυτά τα ιδεολογικά, ακραία νεοφιλελεύθερο μανιφέστα, που έχετε στο τέλος του νομοσχεδίου. Και για να μπορέσετε να μπαλώσετε αυτές τις τρύπες, που δεν μπαλώνονται με τίποτα, τι σκαρφιστήκατε να κάνετε; ‘Ενα συνταγματικό ατόπημα που δεν μπορεί να ισχύσει εκ των υστέρων, αλλά και έτσι όπως το βάζετε δεν μπορεί να εφαρμοστεί, με βάση αυτό δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι συμβάσεις και οι συμφωνίες.
Αφού, λοιπόν, δεν τις κυρώνετε, βάζετε την πρόταση αυτή για να καλυφθείτε νομικά υποτίθεται, αλλά δεν καλυπτόσαστε γιατί είσαστε και συνταγματικά και νομικά εντελώς ακάλυπτοι. Λέτε, λοιπόν: «Ισχύουν και εκτελούνται αυτές οι συμφωνίες και αυτά τα μνημόνια από της υπογραφής τους».
Αυτά δεν γίνονται κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούν να ψηφίζονται τέτοιου είδους διατάξεις, να γίνονται τέτοια πραξικοπήματα, να εξευτελίζεται η Αίθουσα αυτή και να εξευτελίζονται ακόμα οι βουλευτές, που ψηφίσαν εχθές. Διότι δεν ήξεραν τι ψήφισαν χθες.
Η χθεσινή ψηφοφορία είναι άκυρη, πλέον. Δεν ισχύει. Το νομοσχέδιο, το οποίο προσπαθείτε να μας εμφανίσετε ως νόμο, είναι εντελώς στον αέρα, διότι δεν ήξεραν τι ψηφίσαν οι βουλευτές. Διότι όταν είχατε τη λέξη «κύρωση», πολλοί μπορεί να ψήφισαν υπέρ της κύρωσης και έτσι να έδωσαν την ψήφο τους, θετική ή αρνητική. Τώρα, χωρίς αυτήν την κύρωση και με όσες περικοκλάδες βάζετε, μπορεί και να είχαν τροποποιήσει την ψήφο τους.
Επομένως, από διπλή άποψη είναι άκυρη η χθεσινή ψηφοφορία, άκυρα τα αποτελέσματά της, δεν παράγει έννομα αποτελέσματά. Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν, παραμένει νομοσχέδιο, δεν είναι νόμος του κράτους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Το κοινωνικό και εργασιακό τερατούργημα, το οποίο κάνετε είναι και πολιτικά πραξικοπηματικό, επομένως μετέωρο, αίολο και ανεφάρμοστο, άκυρο. Δεν έχετε τη δυνατότητα να το ψηφίσετε τώρα με άδεια έδρανα και με μια άδεια Αίθουσα. Αυτά δεν μπορούν να ισχύσουν.
Καταγγέλλουμε και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χθες άλλα έλεγε και σήμερα άλλα λέει και η οποία είναι συνένοχη σε αυτό το πραξικόπημα, το οποίο κάνατε.
Βεβαίως, απευθύνομαι και στους συναδέλφους του ΛΑΟΣ και τους λέω ότι ψηφίσατε θετικά ένα νομοσχέδιο από το οποίο προκύπτουν…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Το πρώτο άρθρο ψηφίσαμε. Να λέτε την αλήθεια, κύριε Λαφαζάνη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Λέω τι κάνατε. Λέω ότι ψηφίσατε το πρώτο άρθρο από ένα νομοσχέδιο, από το οποίο βγαίνουν αυτά τα νομικά, πολιτικά κοινωνικά και εργασιακά εκτρώματα. Με γεια σας και χαρά σας!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν βλέπετε ότι καταγγέλλουμε αυτό που γίνεται τώρα;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Εκ των υστέρων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στην Έκθεση της Αίθουσας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» και ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτηρίου και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Βουλής, σαράντα μαθητές και μαθήτριες και εννιά εκπαιδευτικοί-συνοδοί από τα Δημοτικά Σχολεία Παλαιομοναστηρίου, Πηγής, Δροσερού, Λυγαριάς και Μουριάς Τρικάλων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο κύριος Άγγελος Τζέκης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Και με τη δεύτερη παρέμβαση, που έκανε ο κύριος Υπουργός, επιβεβαιώνει αυτά τα οποία είπαμε, ότι δηλαδή με τη σύμφωνη γνώμη της Κυβέρνησης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβάλλουν τον παραμερισμό του αστικού κοινοβουλίου.
(XP)
(2EP)
Και αυτό διότι είναι άλλο να έρχεται οποιαδήποτε συμφωνία και σύμβαση στη Βουλή για κύρωση και άλλο είναι να έρχεται όπως αναφέρεται στην επαναδιατύπωση που μας κατέθεσε για συζήτηση και ενημέρωση και να ισχύουν και να εκτελούνται όσα συμφωνούνται από την ημέρα της υπογραφής τους. Δηλαδή θα έρχεται εδώ μια σύμβαση ένα μνημόνιο που ήδη θα αρχίζει να εφαρμόζεται. Επιτέλους, η πολιτική υποκρισία έχει αρχή και τέλος! Εμείς πιστεύουμε για μια ακόμη φορά ότι ακόμη και αστικοδημοκρατικά δικαιώματα όταν είναι να προωθηθούν ισχυρά συμφέροντα των δυνάμεων του κεφαλαίου αυτά τα κάνουν πέρα. Και τότε έρχεται η στυγνή μορφή της δικτατορίας των δυνάμεων του κεφαλαίου. Δηλαδή, να επιβάλλουν σε ένα λαό με το έτσι θέλω αυτά τα μέτρα που θα οδηγήσουν εκατομμύρια συμπολιτών μας του εργαζόμενου λαού στην ανέχεια, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην ανεργία.
Σ’ αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να πω ότι μπορεί η Νέα Δημοκρατία να μην ψήφισε χθες τα μέτρα. Δημαγωγική η συμπεριφορά και η στάση της γιατί ο προηγούμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και τότε Πρωθυπουργός παραμονή των εκλογών έλεγε ότι πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Και ο σημερινός πρόεδρός της απ’ αυτό το Βήμα καλούσε επί μήνες τη νέα Κυβέρνηση της χώρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να πάρει σκληρά μέτρα. Και βέβαια, έχουν ευθύνη και εκείνοι που έδωσαν θετική ψήφο έστω και στο άρθρο 1. Μα, το άρθρο 1 είναι όλη η ουσία της υπόθεσης.
Και καταλήγω με το εξής: Πρέπει να παρθεί πίσω αυτό το οποίο μας κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών εδώ και τώρα. Γιατί προσέξτε με, κύριε Πρόεδρε, μας στερεί και το δικαίωμα να προχωρήσουμε σε ονομαστική ψηφοφορία, γιατί αν το ξέραμε ότι αυτό ήταν από το πρωί, ναι υπήρχε το ενδεχόμενο το Κ.Κ.Ε. που έχει τον απαραίτητο αριθμό Βουλευτών να κατέθετε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις ορθές εκτιμήσεις του Κ.Κ.Ε που έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια που ήθελε να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για το τι είναι αυτές οι συνθήκες, η καταστατική συνθήκη του Μάαστριχτ και να αποφασίσει ο ίδιος με ένα δημοψήφισμα. Τότε μέσα σε αυτή την Αίθουσα όλες οι πλευρές, η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο Συνασπισμός, συνένωναν τα ποσοστά τους για να αποκλείσουν το δικαίωμα της ενημέρωσης και της απόφασης του ελληνικού λαού να εκχωρήσει ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα σ’ αυτούς τους οργανισμούς.
Γι’ αυτό σας λέμε για μια ακόμη φορά να το πάρει εδώ και τώρα πίσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο κ. Ροντούλης έχει το λόγο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητήσαμε την παρουσία και του Υπουργού και του Προέδρου της Βουλής του κυρίου Πετσάλνικου, για να τοποθετηθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής για τη χθεσινή διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Ευθυμίου έχει το λόγο.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αλλάζει τίποτα από τη βαρύτητα των στιγμών, ούτε χθες ούτε σήμερα. Η πρόταση επαναδιατύπωσης δεν αναιρεί τίποτε απολύτως από την ψήφο που απόλυτα συνειδητά έδωσαν χθες όλες οι πτέρυγες της Βουλής. Ό,τι ψηφίσαμε χθες παραμένει στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι ψήφος ενημέρωσης;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Σας παρακαλώ δεν σας διέκοψα. Αν με ακούσετε ίσως βοηθηθεί και η συζήτηση.
Ό,τι ψηφίσαμε χθες ισχύει απολύτως και για τον καθένα με τον τρόπο που ψήφισε. Το μόνο που δεν ισχύει είναι ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο αυτή η επαναδιατύπωση μεταβάλει τη συνταγματική βάση της συζήτησης. Δεν μπορεί να νοηθεί σε καμία περίπτωση, όταν δώσατε εξουσιοδότηση της σύναψης αυτών των συμβάσεων με την συνταγματική μεθοδολογία που επιλέξαμε, ότι ο χαρακτήρας αλλαγής της εφαρμογής αναιρεί τη συνταγματική βάση. Ποτέ το έλασσον δεν μπορεί να ανατρέψει το μείζον. Και κατ’ ουσίαν, ποτέ αυτό δεν επιτρέπεται ως αρχή της συνταγματικής αντίληψης και νομολογίας.
Άρα, ας αφήσουμε εντελώς το θέμα της αλλαγής δήθεν κάποιου συνταγματικού πλαισίου. Πρόκειται για μια κατ’ ουσίαν επαναναδιατύπωση η οποία συνδέεται ως προς την εκτελεστικότητα του νόμου που αποφασίσαμε χθες και προσδιορίζεται συγκεκριμένα. Και γίνομαι ακόμα πιο σαφής: Ειδικά όταν αναφερόμαστε στις δανειακές όψεις του μηχανισμού συνδρομής ότι ισχύουν αμέσως με την υπογραφή τους.
Αυτό λοιπόν, το έλασσον ως πεδίο εφαρμογής του μείζονος που χθες ψηφίστηκε, δεν μπορεί να θέσει κανένα θέμα. Πρόκειται για μια επαναδιατύπωση επικύρωσης της χθεσινής ψήφου, όπως εδόθη. Και η Κυβέρνηση οφείλει να την εκτελέσει.
Μη δίνουμε, λοιπόν, διαστάσεις πέραν αυτής που αναλογεί σε μια επαναδιατύπωση σε μια διάταξη, που όχι απλώς δεν αίρει και δεν αλλάζει το συνταγματικό πλαίσιο της συζήτησης, αλλά και δεν μεταβάλλει τα νομικά δεδομένα που χθες διαμόρφωσε η Βουλή των Ελλήνων με την ψήφο, διότι είναι εφαρμογής και όχι αλλαγής, όχι μεταβολής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν έχετε το λόγο κύριε συνάδελφε.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες)
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητά το λόγο και ο κ. Τσίπρας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν ήξερα ότι είναι ο κ. Τσίπρας εδώ.
Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σοβαρή αυτή η εξέλιξη. Και εδώ γελοιοποιούνται θεσμοί. Χθες το Κοινοβούλιο εν ολομελεία συζήτησε, ψήφισε και είχαμε πολιτικές εξελίξεις μετά τη χθεσινή ψηφοφορία. Και σήμερα μας παρουσιάζετε ότι αυτή η χθεσινή διαδικασία ήταν μια συζήτηση ενημέρωσης; Και θέλετε μάλιστα, να προχωρήσετε σε ένα κλίμα συναινέσεων με διαδοχικά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα; Και έχουμε υποτίθεται και συνάντηση πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα χωρίς ατζέντα, χωρίς να ξέρουμε τι έχει ψηφίσει η Βουλή;
Εγώ, κύριε Πρόεδρε, ζητώ να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής αυτή τη στιγμή και ο Υπουργός Οικονομικών και να εξηγήσουν στο Σώμα και στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει. Να διακόψετε να έρθει ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Υπουργός των Οικονομικών.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συμφωνούμε, είναι και δική μας θέση.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Όχι για τέτοιο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υφυπουργέ, θέλετε να προσθέσετε κάτι στο πέρας της συνεδριάσεως;
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν έχετε το λόγο δεν είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος είναι ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είμαι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ναι, αλλά έχετε δηλώσει ότι γι’ αυτή τη συνεδρίαση θα είναι Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έτυχε κάτι άσχημο στον κ. Καραθανασόπουλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μα, είχα δώσει το λόγο στον κ. Τζέκη. Και ο κ. Καραθανασόπουλος μίλησε προηγουμένως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, οχυρώνεστε πίσω από τον Κανονισμό της Βουλής για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Σοβαρολογείτε τώρα; Μας φέρνετε τώρα εδώ με πέντε ανθρώπους και κάνετε ένα πραξικόπημα και ανατρέπετε τα πάντα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Χρησιμοποιείτε ύφος και λόγους που δεν αναλογούν στην πραγματικότητα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ξέρουμε γράμματα και διαβάζουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε μείζον, τεράστιο θέμα και καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή και με τον τρόπο που το κάνει, περισσότερο για την ουσία.
(MT)
(2XP)
Μίλησε και ο κ. Τζέκης προηγουμένως. Εμείς ζητάμε να μας δοθεί η δυνατότητα να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Γιατί τέτοιοι αιφνιδιασμοί και τέτοιες πραξικοπηματικές ενέργειες δεν πρόκειται να περάσουν, να το ξέρετε.
Ζητάμε να σταματήσει εδώ η συνεδρίαση, να δοθεί η δυνατότητα να συγκεντρωθούν οι υπογραφές και να γίνει η ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβει και ο καθένας τις ευθύνες του. Διαφορετικά να μας πείτε ότι η Βουλή, την οποία τόσο υποστηρίζετε, είναι εδώ για να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Σας παρακαλούμε εμείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής…
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Πώς κηρύσσεται περαιωμένη; Δεν ξανάγινε αυτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είναι απαράδεκτο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): …των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι πραξικόπημα αυτό που κάνετε.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ντροπή σας! Αποχωρούμε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης):…του Υπουργείου Οικονομικών «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου»…
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ: Ντροπή και στο Προεδρείο. Αίσχος!
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αυτό που κάνετε είναι ντροπή!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Είναι ντροπή σας αυτό!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου» έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αίσχος, ντροπή! Θα ντρέπεστε γι’ αυτό που κάνετε!
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο μόνο του νομοσχεδίου όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Χάνεται κάθε σοβαρότητα και σεβασμός στη Βουλή των Ελλήνων!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συνεπώς, το άρθρο μόνο έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Σώμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μας προσβάλετε ως Κοινοβουλευτικό Σώμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Συνεπώς το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών: «Επανακαθορισμός των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του δημοσίου» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωριστεί το κείμενο του νομοσχεδίου)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Σώμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν επικυρώνουμε τα Πρακτικά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν επικυρώνουμε τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το Σώμα παρέσχε τη ζητηθείσα εξουσιοδότηση.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Όχι, δεν επικυρώνουμε τα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Πέμπτης 22 Απριλίου 2010 και της Παρασκευής 23 Απριλίου 2010 και ερωτάται το Σώμα εάν τα επικυρώνει.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ –ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν επικυρώνω τα Πρακτικά. Να καταγραφεί για τα πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Πέμπτης 22 Απριλίου 2010 και της Παρασκευής 23 Απριλίου 2010 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ντροπή! Δεν έπρεπε προσωπικά εσείς να το κάνετε αυτό.
(Θόρυβος, διαμαρτυρίες στην Αίθουσα)
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 14.00’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος: Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και συζήτηση επερώτησης δέκα πέντε Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την ανάκληση της λειτουργίας των εταιρειών COMMERCIAL VALUE, Ανώνυμη Ασφαλιστική Εταιρεία, ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΑΖ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Τελευταία Αποθήκευση: 7/5/2010 12:54:00 μμ Από: Γεωργοπαπαδάκου Κανέλλα
Εκτυπώθηκε: 7/5/2010 12:54:00 μμ
PDF:
es20100507_1.pdf
TXT:
es100507_1.doc
Επιστροφή