Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΝΣΤ 01/02/2010
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΝΣΤ΄
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 1 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.35΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Βουλευτή Αρκαδίας τα εξής:
Η Βουλευτής Καρδίτσας κυρία Μαρία Θεοχάρη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Σελλάνων Καρδίτσας ζητεί την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού στο χωριό Προάστιο Καρδίτσας.
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Φυτειών Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της οδικής σύνδεσης της περιοχής του Ακτίου με τον οδικό άξονα Βορρά-Νότου.
Οι Βουλευτής κ. Άγγελος Τζέκης, κ. Ιωάννης Ζιώγας και κυρία Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία Γονείς και Κηδεμόνες Μαθητών του Δήμου Χορτιάτη Θεσσαλονίκης ζητούν την άμεση αποπεράτωση και κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής τους.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Ηρακλείου ζητεί την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης και την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Ηράκλειο Κρήτης.
Η Βουλευτής Αθηνών κυρία Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών- Εγκαταστατών – Συντηρητών Ανελκυστήρων ζητεί τη συνεχόμενη και χωρίς διακοπές λειτουργία στα Ι.Ε.Κ. Πειραιά του Τμήματος «Τεχνικός Ανελκυστήρος».
(BA)
(FT)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο αναφορών και ερωτήσεων της Τρίτης 2ας Φεβρουαρίου 2010, ώρα 18.00΄.
Α. Αναφορές-ερωτήσεις πρώτου κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 2300/9-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σταϊκούρα προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού Λαμίας.
2. Η με αριθμό 3374/28-12-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Καλύβια Θορικού.
3. Η με αριθμό 1514/24-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ίδρυση Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Πάτρας.
Β. Αναφορές-ερωτήσεις Δεύτερου κύκλου (Άρθρο 130 παρ.5 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 638/4-11-2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπυρίδωνος Γαληνού προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την αποκατάσταση των εκτάσεων της περιοχής Μεγάλης Λίμνης Δήμου Αγιάσου Νομού Λέσβου.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην
ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, με πρωτοβουλία του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς και την επιβολή συνθηκών διαφάνειας στη δημόσια ζωή.
Σύμφωνα με το άρθρο 143 παράγραφος 4 του Κανονισμού της Βουλής, η διάρκεια της αγόρευσης του Πρωθυπουργού είναι 25 λεπτά της ώρας, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιείται η σημερινή συζήτηση, επίσης 25 λεπτά της ώρας. των Προέδρων των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων 20 λεπτά της ώρας και των Υπουργών 10 λεπτά της ώρας. Δικαίωμα δευτερολογίας έχουν για 15 λεπτά της ώρας ο πρωθυπουργός και για 10 λεπτά της ώρας οι Πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων και οι Υπουργοί. Στη συζήτηση συμμετέχουν έως δύο Υπουργοί. Ο Πρωθυπουργός μπορεί να τριτολογήσει για 5 λεπτά της ώρας. Ο χρόνος ομιλίας του Υπουργού που παρεμβαίνει στο στάδιο των κυρίων αγορεύσεων ή των δευτερολογιών πριν ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις, οι δευτερολογίες των Προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων περιορίζονται στο ήμισυ του χρόνου που δικαιούνται.
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την τελευταία πενταετία είδαμε την Ελλάδα να κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά το σκαλοπάτι της κατάταξης των χωρών του κόσμου με την υψηλότερη διαφθορά. Από την 49η θέση παγκοσμίως το 2004, το 2009 κατρακυλήσαμε στην 71η με τη διαφθορά να εντοπίζεται κυρίως στο κράτος, στους δημοσίους υπαλλήλους και στα πολιτικά κόμματα. Σχεδόν ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει ότι αναγκάζεται να δωροδοκήσει για να εξασφαλίσει βασικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες υγείας. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα που πληγώνει την αξιοπρέπεια όλων μας, κατ’ εξοχήν πληγώνει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας.
Με πληγώνει όταν προχθές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε μία από τις πολλές μάχες που δώσαμε με ξένους δημοσιογράφους για να ανατάξουμε την εικόνα της πατρίδας μας, με ρώτησε κάποιος: «Γιατί να επενδύσουμε στην Ελλάδα; Δώστε μας ένα λόγο. Ξέρουμε πού θα πάνε τα χρήματα; Ξέρουμε αν θα μπουν σε μία μαύρη τρύπα της διαφθοράς, η οποία είναι», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ενδημική στην Ελλάδα»; Είναι αδιανόητο η χώρα μας που είχε κύρος και αξιοπιστία στο διεθνές στερέωμα, σήμερα να λοιδορείται και να υπονοούν διάφοροι καλοθελητές ότι η διαφθορά είναι στο DNA μας.
(GM)
BA
Ξέρω και ξέρετε ότι όχι μόνο δεν είναι αλήθεια αλλά ότι έχουμε σε τόσες στιγμές της ιστορίας μας αναδείξει την Ελλάδα του φιλότιμου, της δημιουργίας και της παραγωγής, των αξιών και της αυτοθυσίας, αγώνες και κατακτήσεις για τα οποία η ανθρωπότητα μας τίμησε. Αρκεί να υπάρχει η αίσθηση δικαίου, η αίσθηση ευνομίας της κοινής προσπάθειας και συλλογικής αλληλεγγύης. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά, όχι προνόμια για τους ημέτερους και αλαζονεία για τους υπόλοιπους. Δυστυχώς, αυτό θέριεψε τα τελευταία χρόνια ένα κράτος αδικίας και ανισότητας, το πελατειακό κράτος. Η αδιαφάνεια, η διαφθορά, ο σφετερισμός της εξουσίας, η λεηλασία του δημοσίου πλούτου είναι η πρακτική διακυβέρνησης που μας οδήγησε εδώ που είμαστε σήμερα.
Υπό αυτήν την έννοια καλωσορίζω την πρόταση για συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια εκ μέρους του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Σαμαρά. Ας την εκλάβουμε ως μία θετική πρωτοβουλία, πρώτο βήμα αυτοκριτικής εκ μέρους του κόμματος που κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2004 μέχρι προχθές.
Αλλά το ερώτημα παραμένει αμείλικτο για την παράταξή σας, κύριε Σαμαρά.
Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί τόσα χρόνια παρά τις παραινέσεις μας δεν έγινε ούτε ένα βήμα; Η πρώτη μου αναφορά στο ζήτημα αυτό ήταν όχι το 2009 αλλά το 2004, μόλις είχατε εκλεγεί. Και προσφερθήκαμε να συμβάλουμε, να βάλουμε πλάτη, να ανοίξουμε όλες τις υποθέσεις όποιον και να αφορούσαν, να διαμορφώσουμε νέους κανόνες, να εγγυηθούμε τη χρηστή διοίκηση προς όφελος του κάθε πολίτη. Το αρνηθήκατε παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες σας, το φοβηθήκατε, το εκμεταλλευτήκατε. Τα παραδείγματα είναι δεκάδες, από τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων με τα δομημένα ομόλογα ως τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που δόθηκαν στις μεγάλες επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, από τις εκατοντάδες άχρηστες υψηλά αμειβόμενες επιτροπές έως τους προκλητικούς μισθούς στις ΔΕΚΟ που χρηματοδοτούσε ο Έλληνας φορολογούμενος από το υστέρημά του, από τη διαφθορά που εκτοξεύτηκε στα ύψη επιβαρύνοντας τον μέσο πολίτη και παρεμποδίζοντας την προσέλκυση επενδύσεων έως βεβαίως και τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας με υποθέσεις όπως αυτό του Βατοπεδίου, από το όργιο αδιαφάνειας που επικράτησε στις προμήθειες των νοσοκομείων και οδήγησε σε χρέη ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ έως του εξωφρενικούς λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων, τη γενικότερη χλιδή με την οποία φρόντισαν να περιβληθούν γύρω τους οι Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης. Αμέτρητα τα παραδείγματα, απύθμενη η ζημιά!
Όλα αυτά τα φαινόμενα -που μας κόστισαν και τα πληρώνουμε σήμερα, θα τα πληρώνουμε δυστυχώς για πολλά ακόμα χρόνια πανάκριβα- είχαν πίσω τους έναν κοινό παρονομαστή, μία εξουσία αδιαφάνειας υποταγμένη στην εξυπηρέτηση άδηλων συμφερόντων ξένων προς αυτά της πλειοψηφίας των πολιτών.
Αν κάποιες από τις προτάσεις μας είχαν γίνει δεκτές, δεν θα είχαμε τοξικά ομόλογα, δεν θα είχαμε βατοπέδια και σίγουρα θα είχαμε ελάχιστη σπατάλη και μικρότερο έλλειμμα.
Η έλλειψη διαφάνειας είναι από τα σοβαρότερα διαρθρωτικά, χρόνια και οριζόντια προβλήματα της χώρας, είναι η αιτία για τις τεράστιες άσκοπες δαπάνες που εκτόξευσαν στα ύψη το δημόσιο χρέος μας και δημιούργησαν υπέρογκα ελλείμματα χωρίς να πάνε σε παραγωγικούς στόχους, είναι η βαθύτερη αιτία για την αναξιοπιστία της Ελλάδας σήμερα στο εξωτερικό, είναι η αιτία για το αυξημένο κόστος του δανεισμού μας. Έτσι η χώρα μας βρέθηκε ευάλωτη σε όλα τα επίπεδα.
PM
(1GM)
Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη, αναξιόπιστη, εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία, με αποτέλεσμα να στηθεί ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι από τους ίδιους τους υπαίτιους της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και από τη μια οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν με ερωτηματικά για την αξιοπιστία μας, από την άλλη να υπάρχει παιχνίδι δισεκατομμυρίων στην πλάτη του ελληνικού λαού από γνήσιους τοκογλύφους, τα heads funds των διεθνών αγορών, παιχνίδι που προφανώς έχει διαστάσεις πολύ ευρύτερες από την Ελλάδα που αφορούν στο ίδιο το νόμισμα του ευρώ.
Από τη μία λοιπόν η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σ’ αυτούς τους κερδοσκόπους που έχουν ως θεό την απληστία και μόνο αυτόν αναγνωρίζουν, κανέναν άλλο θεό δεν ξέρουν, ενώ εταίροι μας και σοβαροί επενδυτές ζητούν αιματηρές θυσίες ως απόδειξη της βούλησής μας για αλλαγές, για αξιοπιστία. Το παιχνίδι λοιπόν είναι γνωστό.
Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την κάθε χώρα ξεχωριστά από τις δικές της ευθύνες και ευθύνη της Ελλάδας, ευθύνη όλων μας σήμερα είναι να συμμαζέψουμε την οικονομία μας και να σταματήσουμε να δίνουμε αφορμές που διευκολύνουν όσους είτε από πολιτική σκοπιμότητα, είτε από απληστία επιτίθενται στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Γι’ αυτό μετατρέψαμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης σε Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της χώρας με ριζικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν σε βάθος χρόνιες παθογένειες. Είναι ένα πρόγραμμα που «νοικοκυρεύει» την οικονομία, αντιμετωπίζει το έλλειμμα και το χρέος, βάζει τη χώρα σε νέα τροχιά βιωσιμότητας και ανάπτυξης. Είναι το πιο άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση που παρουσίασε ποτέ η χώρα, ένα πρόγραμμα που έγινε θετικά δεκτό τόσο από τους Έλληνες πολίτες όσο και από τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ένα πρόγραμμα το οποίο θα επικυρώσει μεθαύριο την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το οποίο κάνουμε μεγάλες τομές και αλλαγές και πάντα με δίκαιο τρόπο για τους Έλληνες πολίτες, προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους.
Σήμερα όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα μας δέχεται επίθεση. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα σ’ ένα ευρύτερο διεθνές κερδοσκοπικό παιχνίδι που ως στόχο έχει, όπως είπα, το ίδιο το ευρώ. Εξαιτίας πάντα των καταστροφικών επιλογών του παρελθόντος η Ελλάδα έχει γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης με αποτέλεσμα οι όροι δανεισμού του μεγάλου δημοσίου χρέους μας να γίνονται κάθε μέρα και επαχθέστεροι και να απειλούν να πνίξουν την οικονομία, να ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια δίκαιων αλλαγών αλλά και απαραίτητων προσαρμογών, να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Είναι εθνικό χρέος να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση σήμερα, τώρα και άμεσα, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να μην επιτρέψει αυτός ο κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Ξέρουμε ότι οι πολίτες στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες γιατί όσα κάνουμε βασίζονται σ’ ένα αίσθημα δικαίου και γιατί όλους αυτούς τους μήνες έχουν δει δείγματα γραφής.
Ζητάω λοιπόν απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μας στηρίξουν σ’ αυτή την εθνική προσπάθεια. Μάλιστα καλώ αύριο σε διμερείς συναντήσεις τους Αρχηγούς όλων των κομμάτων της Βουλής για να σας ενημερώσω και για να ζητήσω τη συμπαράστασή σας στη στήριξη αυτής της μεγάλης προσπάθειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και μάλιστα πολλά. Απλώς το πού πήγαν ήταν το μεγάλο ερώτημα, πού πήγαν τα εκατό δις.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Γελάτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας; Εκατό δις υπεράνω ήλθαμε στο χρέος του κράτους σήμερα και πηγαίνουμε με αναξιοπιστία στο εξωτερικό όταν ζητάμε δάνεια. Εσείς δεν ντρέπεστε γι’ αυτή την πολιτική σας; Εσείς δεν έχετε καμία αίσθηση να απολογηθείτε και γελάτε γι’ αυτό το θέμα;
(BS)
(PM)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Ποιος γέλασε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Εσείς γελάσατε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Κανείς δεν γέλασε. Μας υβρίζετε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Πού πήγαν λοιπόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ με τα οποία αυξήθηκε το χρέος, τα ελλείμματα, επί ημερών σας στα 12,7 δις ευρώ;
Αλλά, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πέραν των χρημάτων αυτό που χαρακτήρισε την πολιτική σας, αυτή η διαφθορά η οποία υπήρξε δημιούργησε μια αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το σήμα, το παρασύνθημα, σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η ανομία και η αυθαιρεσία είναι ανεκτή και μάλιστα προτιμητέα, κάτι που δυσκόλεψε, αδίκησε την ελληνική οικογένεια. Αδίκησε τον σωστό και τον αδύναμο με επιπτώσεις στην καθημερινή ποιότητα ζωής όπου το δικαίωμα μέσα από αυτή την διαφθορά γίνεται προνόμιο όσων έχουν ή μπορούν να συναλλαγούν με την ισχύ τους από την υγεία μέχρι την παιδεία, από την απλή αδειοδότηση μιας κατοικίας μέχρι την άδεια μιας επιχείρησης.
Βεβαίως και η εκτεταμένη διαφθορά χτυπά άμεσα και τα έσοδα των ταμείων, κρατικών και ασφαλιστικών όπου ο φορολογούμενος λέει απλά «μιας και αυτοί εκεί πάνω», εμείς δηλαδή οι πολιτικοί, «κάνουν πάρτυ με τα λεφτά του δημοσίου, φτιάχνουν off shore και μοιράζουν δουλειές σε φίλους και ημετέρους, εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γι’ αυτό η πάταξη της διαφθοράς είναι και ζωτική οικονομική ανάγκη. Η διαφθορά και η αδιαφάνεια στη χώρα μας είναι πια βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξή μας, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας που απομυζά χρόνο και χρήμα από την επιχειρηματικότητα αλλά και τις σωστές υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια όσο κατρακυλούσε η θέση μας σε θέματα διαφάνειας κατρακυλούσε παράλληλα και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Και εκεί βρεθήκαμε στην 71η θέση το 2009 από την 35η το 2003.
Από την πρώτη στιγμή κηρύξαμε τον πόλεμο στην σπατάλη παντού. Από τις αχρείαστες και πολυδάπανες επιτροπές ως τα πολυπληθή δαπανηρά διοικητικά συμβούλια κρατικών εταιρειών. Από τις φαύλες προσλήψεις στο δημόσιο από το παράθυρο ως τις προκλητικές αμοιβές στελεχών σε φορείς που χρηματοδοτούνται από τον έλληνα φορολογούμενο.
Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα της μεγάλης στροφής στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της χώρας. Όμως δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση αν δεν γυρίσουμε σελίδα, αν δεν δούμε την κρίση ως ευκαιρία ριζικών ανατροπών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήδη στον τομέα αυτόν κάναμε 3 μεγάλες τομές: το ΑΣΕΠ, ανάρτηση αποφάσεων στο διαδίκτυο και η ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία. Και δεν περιοριζόμαστε σ’ αυτές. Ήδη συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων ώστε οι αμυντικές μας δαπάνες να είναι και αυτές που χρειάζεται η χώρα, να παίρνονται αποφάσεις μέσα από την διαφάνεια, μέσα από διαδικασίες ανοικτές.
Συστήθηκαν εξεταστικές επιτροπές, το γνωρίζετε. Και ξεκαθαρίζω ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι ρεβανσισμός δεν είναι τακτικισμός, δεν είναι επικοινωνιακό κόλπο όπως αυτά στα οποία μας συνήθισε η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ζωτική ανάγκη να δούμε κατάματα την αλήθεια. Να πούμε κατάματα την αλήθεια που χρωστάμε στους έλληνες πολίτες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Το χρωστάμε και στους νέους της χώρας.
Πέρυσι μετά τα γεγονότα της βίας στο κέντρο της Αθήνας, όταν με κάλεσε ο κ. Καραμανλής, μου ζήτησε να καταδικάσω τη βία. Το είχα ήδη κάνει και δεν είχα κανένα πρόβλημα διότι δεν θεωρώ ότι η βία χωράει πουθενά σε μια δημοκρατική χώρα. Μάλιστα πήραμε και πρωτοβουλίες ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενάντια σε κάθε μορφής βίας. Όμως του είπα κάτι πολύ απλό -όχι για να δικαιολογήσω τη βία. Του είπα ότι πρέπει να κατανοήσουμε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος που έχει εκθρέψει αυτή την αποξένωση των νέων απέναντι σε μας και το ίδιο το πολιτικό σύστημα, ότι βλέπει ο νέος σήμερα ένα αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα με την συστημική διαφθορά, τη συστημική αδικία.
(SX)
(1BS)
Η αδιαφάνεια είναι και η αιτία για την απαξίωση των θεσμών μας και του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Είναι και η πιο σημαντική αιτία για την καχυποψία των πολιτών απέναντι στο Κράτος και τελικά ο λόγος που τους οδηγεί να μην πιστεύουν σε τίποτα, να χάνουν την αίσθηση της συλλογικότητας, να αποθαρρύνεται η ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κοινές προσπάθειες.
Τα όσα κάναμε μέχρι τώρα ήταν μόνο η αρχή. Αναφέρω μόνο επιγραμματικά τα επόμενα βήματα:
Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε άμεσα στη Βουλή για τις αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνης και την επαναφορά του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων. Η Βουλή, πλέον, θα έχει καθοριστικό λόγο στην επιλογή της διοίκησης της Δικαιοσύνης, γιατί θέλουμε τη Δικαιοσύνη πραγματικά ανεξάρτητη για να κόψουμε οριστικά τον πειρασμό της χειραγώγησης εκ μέρους της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας.
Την αλλαγή του «πόθεν έσχες» με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, η ύπαρξη των οποίων ενσυνείδητα αποκρύβεται, με τη θεσμοθέτηση ποινής έκπτωσης των μελών της κυβέρνησης, Υφυπουργών, Βουλευτών, Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων από το αξίωμά τους αν αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους επικεφαλείς των Αυτοδιοικήσεων Α’ και Β’ Βαθμού.
Το νομοσχέδιο που θα φέρουμε πολύ σύντομα για την επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν πράξεις διαφθοράς.
Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με την αλλαγή στο νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
Τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και βέβαια του οικονομικού εγκλήματος.
Τη ριζική αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας του Κράτους με το σχέδιο «Καλλικράτης» για περισσότερη διαφάνεια, καλύτερες και αποκεντρωμένες υπηρεσίες για τους πολίτες.
Αναφορικά με την ίδια τη Βουλή, όπως έχω δεσμευθεί και προσωπικά, θα αποκτήσει γενικότερο και ισχυρότερο ρόλο, αυτόν που της αρμόζει σε μία σύγχρονη Δημοκρατία. Η διαφάνεια χρειάζεται ισορροπία μεταξύ των εξουσιών. Η διαφάνεια χρειάζεται ισχυρή Βουλή, με ισχυρούς, αδέσμευτους Βουλευτές, με ουσιαστικές αρμοδιότητες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γι’ αυτό καθιερώνουμε τη διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου ενώπιον των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, τον έλεγχο των μεγάλων δημόσιων συμβάσεων από τις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής, τη θεσμοθέτηση ειδικών διαδικασιών κοινοβουλευτικού ελέγχου της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους.
Εδώ θα ήθελα να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στην πρότασή σας, κύριε Σαμαρά, για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για τα θέματα της διαφάνειας. Έχουμε ήδη απαντήσει. Επί της ουσίας συμφωνούμε. Γιατί, όμως, να δημιουργήσουμε μία νέα επιτροπή, όταν έχουμε ήδη θεσμοθετημένη, διακομματικής σύνθεσης, Επιτροπή για τη διαφάνεια; Είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ελάτε εκεί να συζητήσουμε. Αναβαθμίζουμε τους υπάρχοντες θεσμούς του Κοινοβουλίου. Κι, αν θέλετε, ας ορίσουμε κι ένα χρονικό ορίζοντα για την τελική κατάθεση των προτάσεών τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Έλληνες απαιτούν και δικαιούνται ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα που διασφαλίζει την ανεξαρτησία των πολιτικών από κάθε είδους συμφέροντα. Γι’ αυτό και το επιστέγασμα της διαφάνειας οφείλει να είναι και η αλλαγή στον ίδιο τον τρόπο που εκλέγουμε τους αντιπροσώπους μας.
Ο νέος εκλογικός νόμος, που φέρνουμε, και για τον οποίο έχουμε εδώ και χρόνια δεσμευθεί απέναντι στους πολίτες, έρχεται να εξασφαλίσει ακριβώς αυτό: Την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του Βουλευτή μέσα από τις μονοεδρικές Περιφέρειες, τη δραματική μείωση του κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο Σώμα που μας εκλέγει, αλλά και τον αυστηρότατο έλεγχο στη διαδικασία χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.
(PS)
(SX)
Και σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιο πολύ από ποτέ χρειαζόμαστε την κοινή προσπάθεια όλων, την κοινή προσπάθεια της πολιτείας, των πολιτών, των παραγωγικών και υγειών δυνάμεων. Αν δεν αναλαμβάνει, σήμερα, ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί, πολύ δύσκολα θα τα καταφέρουμε, να ξεπεράσουμε, δηλαδή, τα αδιέξοδα και να ανοίξουμε μία νέα σελίδα για τη χώρα μας.
Σε αυτόν τον αγώνα δίνουμε και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Εμείς δεσμευόμαστε ως Κυβέρνηση και ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να οδηγήσουμε, ξανά, την Ελλάδα σε ήρεμα νερά, να ξαναδώσουμε ασφάλεια και προοπτική στην Ελλάδα και στους Έλληνες.
Δυστυχώς, σήμερα η Ελλάδα -και το 2004 και σήμερα- βρίσκεται δύο φορές υπό επιτήρηση, υπό κηδεμονία. Ναι, για πρώτη φορά μετά το 1974 με την επιτήρηση φθάσαμε να χάνουμε σημαντικά περιθώρια εθνικής μας ανεξαρτησίας. Αλλά, έχουμε και τις διεθνείς αγορές να παίζουν με τη μοίρα μας, να γίνονται καθοριστικοί παράγοντες του σήμερα και του μέλλοντός μας.
Η προσπάθειά μας δεν είναι απλά να βάλουμε τάξη στην χώρα. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από την κηδεμονία. Ο αγώνας μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από τον βραχνά της κηδεμονίας και τον βραχνά της κερδοσκοπίας. Είναι εθνικό μας χρέος, ένα χρέος που πληρώνουμε όλοι, έστω και εάν οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές. Αλλά, αυτό το χρέος προς την πατρίδα θα το εκπληρώσουμε για να μπορούμε και πάλι να ορίζουμε εμείς την τύχη μας. Και ξέρουμε ότι μπορούμε. Η απελευθέρωση μας, από τη θηλιά που σήμερα μας βάζουν, θα σημάνει και ξεπέταγμα μίας άλλης Ελλάδας δημιουργικής, μίας Ελλάδας διαφάνειας και δημοκρατίας, μίας Ελλάδας ανάπτυξης -ιδιαίτερα πράσινης και περιφερειακής ανάπτυξης- μίας Ελλάδας δικαιοσύνης, μίας Ελλάδας κοινωνικής προστασίας, Ελλάδας παιδείας, καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας.
Καλώ, λοιπόν, όλους σε κοινή συστράτευση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια, δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις και διεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια σήμερα, ως έθνος, ως λαός, ως ελληνισμός, να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα, απεργίες και στάσεις. Είναι ώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και το αίσθημα αδικίας, που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη ανατροπής, αλλαγής και ανασυγκρότησης της χώρας, της πατρίδας μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Ξέρουμε ότι μπορούμε και αυτό κάνουμε από τις 4 του Οκτώβρη και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για την Ελλάδα της αξιοπιστίας, της διαφάνειας, για την Ελλάδα της ευνομίας και της ταύτισης λόγων και έργων. Να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των εταίρων της, των ίδιων των πολιτών, να ξεπεράσει την κρίση και να χαράξει τον δρόμο της αισιοδοξίας, να πατήσει γερά στα πόδια της και πάλι.
Ελάτε, λοιπόν, να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της επιτήρησης και της κηδεμονίας που σήμερα μας αιχμαλωτίζουν. Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες των πρακτικών και των αντιλήψεων που μας έφεραν έως εδώ, να απελευθερωθούμε από τον εγκλωβισμό στη φαυλότητα, στην αδικία, στο σκοτάδι, στην αδιαφάνεια και όλοι θα κριθούμε στην πράξη.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνιος Σαμαράς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρότεινα αυτή την προημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την καταπολέμηση της διαφθοράς, γιατί γνωρίζω ότι στο σημείο αυτό υπάρχει συμφωνία ολόκληρου του ελληνικού λαού ότι δεν πάει άλλο, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Και κάτι ακόμα γιατί στο ζήτημα αυτό υπάρχει, θέλω να πιστεύω, ειλικρινής συμφωνία των Κομμάτων.
(TS)
(1 PS)
Πρότεινα να συγκροτήσουμε Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, που θα συζητήσει εξαντλητικά και θα καταλήξει σε χειροπιαστά συμπεράσματα άμεσης δράσης, συμπεράσματα που θα γίνουν νόμοι του κράτους.
Κύριε Πρόεδρε, η Επιτροπή που ζητάω εγώ είναι η Επιτροπή του άρθρου 44, είναι δηλαδή μία επιτροπή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η άλλη επιτροπή που είπατε εσείς είναι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία είναι μόνιμη επιτροπή.
Και αυτή η συγκεκριμένη Επιτροπή για συγκεκριμένο διάστημα, έχει αυξημένες αρμοδιότητες. Και πρέπει να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, ιδιαίτερα όταν για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση προτίθεται το σύνολο της Βουλής με τρόπο συναινετικό να καταπολεμήσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, που ονομάζεται «διαφθορά» και που όλος ο ελληνικός λαός θέλει να το κερδίσουμε.
Αυτό το στοίχημα, κύριε Πρόεδρε –παράκληση- μην το υποβαθμίσετε στο επίπεδο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Είναι μία Επιτροπή η οποία πράγματι είναι σημαντική, είναι μόνιμη, αλλά εάν θέλετε να το πάω και ιστορικά, μέχρι στιγμής με το ζήτημα δεν έχει ασχοληθεί τόσο, ώστε πραγματικά να το έχει λυμένο. Υπάρχει πρόβλημα και πιστεύω ότι θα πρέπει να το εξετάσετε και πάλι.
Γι’ αυτό και εγώ μετά τη σημερινή συζήτηση θα καταθέσω αίτηση στον Πρόεδρο της Βουλής, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε αυτή την Επιτροπή και να προτείνει η Επιτροπή αυτή μέχρι τον Ιούνιο αυτές τις συγκεκριμένες μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Σας παρακαλώ ξανασκεφτείτε το, κύριε Πρόεδρε. Βεβαίως νομίζω ότι οι πάντες είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι κατ’ αρχήν –εννοώ κατά την αρχή- δέχεστε να υπάρξει μία τέτοια Επιτροπή για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Ζήτησα, επίσης, να γίνει αυτή η συζήτηση, ώστε να καταφέρουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μία σημαντική νίκη σε ένα μέτωπο κρίσιμο. Είναι χρέος μας να προσφέρουμε στον ελληνικό λαό αυτή τη νίκη και μια χειροπιαστή, ρεαλιστική ελπίδα. Και είναι απάντηση σε όλους αυτούς που θεωρούν τον ελληνικό πολιτικό κόσμο ανίκανο, τάχα, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή ανήμπορο να αντιδράσει.
Ας τους διαψεύσουμε. Ας αρχίσουμε να αλλάζουμε το σύστημα που χρεοκόπησε. Ας δείξουμε ότι η πολιτική επιστρέφει, ότι η πολιτική δεν είναι μόνο η μισαλλοδοξία μεταξύ των κομμάτων και διάλογος κουφών ανάμεσα στους ηγέτες τους. Ας δείξουμε ότι πολιτική είναι και όταν οι εκπρόσωποι του λαού δίνουν τα χέρια για να χτυπήσουν έναν κοινό εχθρό. Και τέτοιος εχθρός είναι η διαφθορά. Είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του έθνους και είναι ήδη εντός των τειχών. Η δημοκρατία μας έχει ανάγκη πράγματι να ανανεωθεί η αξιοπιστία της πολιτικής. Το μέτωπο κατά της διαφθοράς είναι η καλύτερη ευκαιρία. Το χρειάζεται αυτό και σαν ανανέωση αυτοπεποίθησης ο ελληνικός λαός.
Και θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας πω ότι δεν ήταν πρέπον κατά την άποψή μου να ξεκινήσετε μιλώντας για την υπευθυνότητα τη δική σας έναντι της αδιαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας. Δεν νομίζω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το πλέον κατάλληλο κόμμα για να κάνει μαθήματα υπευθυνότητας σ’ αυτή τη Βουλή. Πότε επιδιώξατε σοβαρό διάλογο με την Κυβέρνηση Καραμανλή όταν ήσασταν αντιπολίτευση -δεχθήκατε μήπως εξεταστική για το Χρηματιστήριο;- ενώ δεν ψηφίζατε πολλά πράγματα τα οποία νωρίτερα συμφωνούσατε, όπως έγινε με το άρθρο 16 για την παιδεία; Αυτό το θυμάστε; Θυμάστε ότι μόλις πέρυσι δεν διστάσατε να υποδεχθήκατε στο λιμάνι του Πειραιά τους αγρότες από την Κρήτη και να τους ενθαρρύνετε ουσιαστικά να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα;
Κύριε Πρόεδρε, σκεφτείτε πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή ότι ως Αρχηγός τότε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ήσασταν στα μπλόκα των αγροτών, στα οποία αναφερθήκατε νωρίτερα και χαρακτηρίζατε ψίχουλα, ως υπεύθυνος, τα 500.000.000 ευρώ που έδωσε τότε η Κυβέρνηση στους αγρότες. Και τάξατε τότε τα διπλάσια. Ως υπεύθυνος; Φέτος ως Πρωθυπουργός δεν μπορείτε να δώσετε ούτε τα μισά. Και εγώ ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν είμαι στα μπλόκα. Δεν ενθαρρύνω τους αγρότες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Τους άκουσα, αναγνώρισα τα δίκαιά τους, αλλά εξέφρασα από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία μας για τα μπλόκα. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν έκανα εγώ φέτος ότι κάνατε, δήθεν, ως υπεύθυνος πέρυσι και πήγαινα στα λιμάνια.
Επομένως, κύριε Πρόεδρε, αυτό νομίζω ότι δεν ήταν υπεύθυνη αντιπολίτευση τότε, σε ώρα κρίσης. Εάν θέλετε να δείξουμε τέτοιου είδους υπευθυνότητα και εμείς -δεν ξέρω εάν σε αυτό μας προτρέπετε- για το καλό του τόπου δεν θα τη δείξουμε.
(AS)
(TS)
Και είναι, κύριε Πρόεδρε, αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη σημερινή κρίση. Δεν κάναμε εμείς την Ελλάδα αναξιόπιστη. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήρθε στην εξουσία τάζοντας τα πάντα στους πάντες και ενώ γνώριζε τη δύσκολη κατάσταση. Από τη στιγμή που ανέλαβε απέδειξε ότι δεν έχει σχέδιο, δεν έχει ετοιμότητα να αναλάβει αποτελεσματικά μέτρα, βρίσκεται σε σύγχυση, έχει εσωτερικό πρόβλημα και πρέπει να γεφυρώνει συνεχώς αυτές τις σοβαρές διχογνωμίες στις γραμμές του, ώστε να ικανοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Όλα αυτά δεν χρειάζεται να τα λέμε μόνο εμείς, τα καταγγέλλουν δημόσια ηγετικά στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Αν η Κυβέρνηση θέλει να δει τις δικές της ευθύνες, δεν έχει παρά να διαβάσει τα SPREADS των ελληνικών ομολόγων. Και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν, κύριε Πρόεδρε, χρέος αντίστοιχο με το δικό μας, όπως η Ιταλία για παράδειγμα. Η Ιταλία όμως, σήμερα δανείζεται πολύ φθηνότερα απ’ ότι εμείς, στο ? των δικών μας SPREADS. Και άλλες χώρες έχουν αντίστοιχο με το δικό μας έλλειμμα, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία. Και αυτές όμως, δανείζονται πολύ φθηνότερα. Τα SPREADS τους είναι σήμερα γύρω στις εκατό μονάδες, όταν τα δικά μας είναι στις τετρακόσιες μονάδες.
Θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα. Τον Οκτώβριο του 2009, τρεις βδομάδες μετά τις εκλογές ήταν πλήρως γνωστό και το διψήφιο έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδος. Τα ελληνικά SPREADS τότε ήταν στις εκατό τριάντα πέντε μονάδες βάσης. Από τότε, και επί Κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπερτριπλασιάστηκαν. Γιατί υπετριπλασιάστηκαν; Διότι, η Κυβέρνηση έδειξε απόλυτη αδυναμία να αντιμετωπίσει την κρίση, να πάρει δύσκολες αποφάσεις και να τις εφαρμόσει.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. οδηγείται σε ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για το οποίο δεν ευθύνεται μόνο η ίδια η κρίση, αλλά και η αδυναμία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να τη διαχειριστεί, αδυναμία που μεγαλώνει και που ανατροφοδοτεί την κρίση, κύριε Πρόεδρε. Για παράδειγμα, όπως έγινε πριν λίγες μέρες, όταν πριν καλά-καλά εισπράξει τα 5.000.000.000 ευρώ που πήρε με αυξημένο επιτόκιο από την έκδοση των πενταετών ομολόγων, έσπευσε να ανακοινώσει δέκα ετών έκδοση ομολόγων για πολύ μεγαλύτερο ποσό. Με αυτόν τον τρόπο έδωσε την εικόνα μιας ακόρεστης ζήτησης δανεικών και οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερο το κόστος του δανεισμού.
Κύριε Πρόεδρε, είχα προειδοποιήσει την Κυβέρνηση ότι η Οικονομία είναι πρωτίστως ψυχολογία. Αντί η Κυβέρνηση να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και αίσθηση σταθερότητας, έκανε το αντίθετο. Τη μία ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μιλάει για κίνδυνο χρεοκοπίας και απώλειας εθνικής κυριαρχίας, την άλλη ο Υπουργός του δηλώνει ότι δεν υπάρχει σάλιο στα ασφαλιστικά ταμεία, για να διαπιστώσουμε λίγο αργότερα ότι το πρόβλημα σχεδόν αμέσως λύθηκε. Δημιουργείτε κάθε τόσο αδικαιολόγητο πανικό και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ανεβαίνουν τα SPREADS, γιατί μας πυροβολούν οι κερδοσκόποι στις διεθνείς αγορές, γιατί δανειζόμαστε όλο και ακριβότερα; Όλοι είμαστε αντίθετοι στις επιθέσεις των κερδοσκόπων, αλλά πολλές φορές με τις κινήσεις σας τους δίνετε εύκολο στόχο.
Σας είχα προειδοποιήσει ότι ο Προϋπολογισμός που καταθέσατε το Δεκέμβριο ήταν ανεπαρκής και ως προς τα έσοδα και ως προς τις περικοπές δαπανών, αλλά και γιατί δεν προσέφερε ανάσες στην αγορά –μιλάω για ανάσες ανάπτυξης- χαμηλού ή μηδενικού δημοσιονομικού κόστους.
Στη συνέχεια χρειάστηκε να πάρετε συμπληρωματικά μέτρα στα πλαίσια του νέου Προγράμματος Σταθερότητας. Πολύ φοβάμαι ότι είναι ανεπαρκή διορθωτικά μέτρα. Σας είχα προτείνει μεταξύ άλλων, να βάλετε φόρους στο αλκοόλ και στον καπνό. Είναι η πρώτη φορά που κόμμα της Αντιπολίτευσης πρότεινε αντιδημοφιλή μέτρα, κύριε Πρόεδρε, σε μία Κυβέρνηση. Αναγκαστήκατε να πάρετε τέτοια μέτρα στη συνέχεια, αλλά με καθυστέρηση. Στη Βουλή τα ψηφίσαμε, αλλά μέρος από το δημοσιονομικό όφελος είχε ήδη εξανεμιστεί από τα αυξημένα επιτόκια του νέου δημόσιου δανεισμού. Για κάθε εκατό μονάδες βάσεις που ανεβαίνουν τα SPREADS πληρώνουμε επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Καθυστερείτε λοιπόν πολύ, χάνετε χρόνο, χάνετε αξιοπιστία και όσο χάνετε αξιοπιστία τα ελλείμματα που καλείστε να αντιμετωπίσετε μεγαλώνουν. Σήμερα, μαθαίνουμε ότι το Σχέδιο Σταθερότητας που υποβάλατε στις Βρυξέλες πρέπει ουσιαστικά να αναθεωρηθεί και θα σας ζητήσουν νέα δρακόντεια μέτρα, μέσα μάλιστα σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες. Αν πάρετε μέρα επώδυνα, αλλά σωστά μέτρα, κύριε Πρόεδρε, εμείς και πάλι θα σας στηρίξουμε. Τουλάχιστον, όμως, πάρτε τα. Το απαιτεί το συμφέρον της χώρας. Να το πω με απλά ελληνικά «Επιτέλους ξεκολλήστε, κύριε Πρόεδρε», πάρτε μέτρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(ML)
(AS)
Κάτι ακόμα. Ζητήστε αυξημένες εισφορές κοινοτικών κονδυλίων για έργα του ΕΣΠΑ, τώρα, δηλαδή, εμπροσθοβαρείς πληρωμές, με αντάλλαγμα αυξημένη εθνική συμμετοχή στο μέλλον, όταν η δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα θα είναι καλύτερη. Αυτό θα δώσει ακόμα μια ανάσα στην οικονομία και πιστεύω ότι είναι έτοιμοι να το δεχθούν οι εταίροι μας. Συμπληρώστε αυτά τα μέτρα με αντισταθμιστικές πολιτικές τόνωσης της ζήτησης, όπως είπα πριν, μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους. Σας έχω προτείνει σχετικά στη συζήτηση με τον Προϋπολογισμό και θα ήθελα και πάλι να τα δώσω.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνιος Σαμαράς καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Μην ξεχνάτε ότι όσο αυστηρότερα μέτρα πάρετε για το έλλειμμα, όσο πιο σκληρά είναι τα μέτρα που λαμβάνετε, τόσο περισσότερες ανάσες οφείλετε να δίνετε και στην οικονομία, ανάσες για ανάπτυξη.
Κύριε Πρόεδρε, συμπληρώστε ακόμα αυτά τα μέτρα με παρεμβάσεις που αλλάζουν τη διάρθρωση των αγορών, καταπολεμούν τις στρεβλώσεις, περιορίζουν τα καρτέλ, χαμηλώνουν το εξωγενές κόστος των επιχειρήσεων, απελευθερώνουν την παραγωγικότητα. Δώστε ανάσες σ’ αυτήν την οικονομική δραστηριότητα όπου και όπως είναι δυνατόν. Κι εδώ επιστρέφουμε πάλι στη διαφθορά. Όσο περισσότερο επιτύχουμε σήμερα στον αγώνα μας κατά της διαφθοράς, τόσο λιγότερο οδυνηρή θα είναι και η αντιμετώπιση της κρίσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρώτο μεγάλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουμε είναι η αναξιοπιστία της χώρας, ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται γι’ αυτό. Η εικόνα πρέπει να αντιστραφεί, παρά τις εκατό αυτές ημέρες της διακυβέρνησής σας, οφείλουμε να στηρίξουμε εκείνα τα μέτρα που θα μας βγάλουν από την κρίση. Αυτό κάνουμε, αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε. Γιατί κριτήριό μας έχουμε το αύριο του τόπου. Κι εσείς, όμως, πρέπει επιτέλους να βγείτε από το μαρτύριο, στο οποίο υποβάλλετε την ελληνική οικονομία με τους ερασιτεχνικούς σας αυτοσχεδιασμούς.
Εσείς οι ίδιοι προεξοφλείτε, κύριε Πρόεδρε, πρωτοφανή αύξηση της ανεργίας μέσα στον επόμενο χρόνο. Και βρήκατε τώρα να φέρετε για ψήφιση το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, όταν οι ίδιοι προβλέπετε υπερδιπλασιασμό της ανεργίας στο 20% και μάλιστα με τρόπο που πολώνει τον ελληνικό λαό, γιατί υιοθετεί τις πιο χαλαρές ρυθμίσεις άλλων χωρών χωρίς καμιά από τις ασφαλιστικές δικλείδες που διαθέτουν όλες οι άλλες χώρες να υπάρχουν ώστε να μη γίνουμε μαγνήτης παράνομης μετανάστευσης. Είμαστε η κατ’ εξοχήν χώρα της Ένωσης που αποτελούμε πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών και προσπαθείτε αυτές τις ώρες να περάσετε νομοθεσία που θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο να έλθουν και να παραμείνουν, όταν η ανεργία σκαρφαλώνει στα πιο ψηλά σκαλοπάτια. Δεν σας περνάει από το μυαλό ότι έτσι εντείνετε την ανασφάλεια του ελληνικού λαού;
Από την άλλη πλευρά, δίνετε τεράστια έμφαση στις εξεταστικές επιτροπές με την ελπίδα, κατά την άποψή μας, ότι θα πετύχετε έτσι κάποιον αποπροσανατολισμό. Δεν θα το πετύχετε. Άλλωστε, εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Είμαστε οι πρώτοι που διακηρύξαμε «όλα στο φώς»!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έχετε δηλώσει, κύριε Πρόεδρε, ότι με τις εξεταστικές πρέπει να ματώσουμε. Εγώ συμφωνώ και επαυξάνω. Για όποιον έβαλε το δάχτυλο στο μέλι, κανένας οίκτος, κανένα απολύτως έλεος.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και βέβαια, δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε στο άλλο άκρο, στη δαιμονοποίηση του κουτσομπολιού του μικρού και του ασήμαντου, γιατί τότε θα αποπροσανατολίσουμε την έρευνα από την αναζήτηση όσων επίορκων διασπάθισαν το δημόσιο χρήμα είτε ως αυτουργοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί, είτε ως συνεργοί που πρέπει να αποκαλυφθούν όπου υπάρχουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τη Νέα Δημοκρατία έτσι κι αλλιώς δεν την αφορά το σκηνικό λασπομαχίας, που πολλοί θέλουν να στήσουν με τις εξεταστικές.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σας προτείνουμε, όμως, έναν άλλο δρόμο με τα μάτια στραμμένα στο αύριο και όχι στο χθες. Ελάτε να διερευνήσουμε την ίδια την εκτεταμένη διαφθορά στην Ελλάδα. Ελάτε να κάνουμε κάτι ουσιαστικά και να μην χρειαστεί να κάνουμε ξανά εξεταστικές στο μέλλον. Το πρόβλημα της διάχυτης διαφθοράς είναι ο αδύνατος κρίκος ενός σάπιου οικοδομήματος. Είναι και μεγάλη πρόκληση για κάτι πιο αποτελεσματικό. Είναι και αφετηρία για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού. Γιατί έως τώρα διχάζουμε με αυτές τις μικροκομματικές σκοπιμότητες.
(EP)
(ML)
Στο ζήτημα της διαφθοράς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ήδη αποβάλλει και έχουν ήδη γίνει δεκτές κάποιες βασικές παρεμβάσεις. Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη, να ισχύει και για τους Υπουργούς. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του δημοσίου, σε σύγκριση με το αρχικό κόστος κατακύρωση του διαγωνισμού. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών του δημοσίου. Να εξασφαλιστεί η οικονομική αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τηρείται ο προϋπολογισμός και ο απολογισμός, γιατί τελικά χάνεται και ο λογαριασμός και η ευθύνη. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη ώστε η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση και η αδειοδότησή του, από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το ΑΦΜ του και να γίνεται ηλεκτρονικά.
Να γενικευτεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού, και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα ιδρύματα και σε όλους τους δημόσιους φορείς, ώστε να υπάρχει συνεχώς έλεγχος ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως. Να προσθέσω, επίσης σήμερα, την ανάγκη να δημοσιοποιείται έκθεση σκοπιμότητας και αναγκαιότητας για την εκτέλεση μεγάλων έργων και προμηθειών για προφανείς λόγους.
Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω και πάλι ότι όλα αυτά μπορούν να νομοθετηθούν αμέσως, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο και να τολμήσουμε περισσότερο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην μεταπολιτευτική Ελλάδα δημιουργήσαμε ένα μοντέλο, που διατηρεί όλες τις εξουσίες συγκεντρωμένες στην κορυφή, αλλά διανέμει αρμοδιότητες συνεχώς προς τα κάτω χωρίς, όμως, αντίστοιχους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι να προκύψει μια σοβαρή αναντιστοιχία ανάμεσα στις εξουσίες και στις αρμοδιότητες στην κορυφή, αλλά και ανάμεσα στις αρμοδιότητες και τους απαραίτητους πόρους στη βάση του οικοδομήματος.
Έτσι, προέκυψε ένα διοικητικό οικονομικό μοντέλο όπου στην κορυφή του υπάρχουν εξουσίες χωρίς αρμοδιότητες, ενώ στην βάση του υπάρχουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Ανάμεσα σε αυτά, αναπτύχθηκε μια τεράστια γραφειοκρατία, που αυτό-αναπαράγεται και μπλοκάρει τα πάντα.
Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει, διότι οι πρωτοβουλίες της διασπώνται σε πολλαπλές υπογραφές, που κατακερματίζουν τελικά την ευθύνη. Και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να παρακολουθήσει την πρόοδο των αποφάσεών της, καθώς το διοικητικό σύστημα είναι μονίμως μπλοκαρισμένο προς τα κάτω. Και το γραφειοκρατικό μπλοκάρισμα κινητροδοτεί μόνον μηχανισμούς γρηγορόσημου -τα μεσιτικά- για να εξασφαλίζεται λογικός χρόνος. Είναι δήθεν νόμιμα αιτήματα.
Ένα σύστημα εξουσιών χωρίς αρμοδιότητες στην κυβερνητική κορυφή, θυμίζει περισσότερο ασώματη κεφαλή. Ένα σύστημα κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων στην βάση του κυβερνητικού οικοδομήματος χωρίς πόρους, θυμίζει περισσότερο ακέφαλα σώματα. Και ένα σύστημα αρμοδιοτήτων χωρίς πόρους, ακόμα και στο τοπικό επίπεδο, δεν προάγει την αυτοδιοίκηση, προάγει τον κεντρικό έλεγχο πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό η εκτεταμένη σπατάλη και διαφθορά στο δημόσιο δεν προέκυψαν από μόνες τους, είναι συστημικό αποτέλεσμα ενός πολιτικού και διοικητικού μοντέλου, που έχει πια χρεοκοπήσει.
Είναι ένα μοντέλο που είχε πέντε χαρακτηριστικά: Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στην κορυφή, διασπορά αρμοδιοτήτων στην βάση, ασυμμετρία αρμοδιοτήτων και πόρων παντού, δημιουργία τεράστιας γραφειοκρατίας ανάμεσα στις ασώματες κεφαλές της υπερσυγκεντρωτικής κορυφής και στα ακέφαλα σώματα της διεσπαρμένης βάσης, έλλειψη ελέγχου παντού και έλλειψη ευθύνης παντού. Το μοντέλο αυτό επιβλήθηκε σταδιακά και σε κάθε μεταρρύθμιση γινόταν όλο και πιο αντιλειτουργικό, όλο και πιο γραφειοκρατικό, όλο και πιο γόνιμο σε σπόρους αδιαφάνειας και διαφθοράς.
Δείτε και τον «Καλλικράτη», που πρόσφατα εξαγγέλθηκε. Είναι ακριβώς η ίδια παθογένεια. Προτάθηκε ένα σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες και χωρίς πόρους. Εδώ βρίσκεται η κύρια ένστασή μας. Ασφαλώς όχι στην αναγκαιότητα μιας ριζοσπαστικής και τολμηρής μεταρρύθμισης, αλλά στην επιμονή σας σε ένα μοντέλο, που χωρίς αντιστοίχιση πόρων και αρμοδιοτήτων, το ακυρώνεται πριν καν ξεκινήσει.
Η σύγχρονη διοίκηση απαιτεί κάτι εντελώς διαφορετικό στην κορυφή, μικρό ευέλικτο και κυρίως επιτελικό κυβερνητικό σχήμα, που χαράσσει κατευθύνσεις, μοιράζει εξουσίες, επιμερίζει ευθύνες προς τα κάτω και ελέγχει τους αποκάτω. Και όσο κατεβαίνουμε προς την βάση τόσο να συμπίπτουν οι εξουσίες με τις αρμοδιότητες, αλλά και οι αρμοδιότητες με τους πόρους. Ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος και να ξέρουμε κάθε φορά τι δεν πήγε καλά και ποιος φταίει. Ώστε να μπορούμε να το διορθώνουμε γρήγορα και εύκολα.
(GH)
(EP)
Η σύγχρονη διακυβέρνηση απαιτεί αποκέντρωση εξουσιών και συγκέντρωση αρμοδιοτήτων σε όλη την κλίμακα της διοίκησης, ενώ σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, συγκέντρωση των εξουσιών στην κορυφή και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων στη βάση. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικά φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης γιατί αυτό το μοντέλο της μεταπολίτευσης έχει χρεοκοπήσει και όχι μόνο σ’ ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση, έχει χρεοκοπήσει παντού.
Δεν μπορεί να διαχειριστεί την ανάπτυξη. Σε καλές εποχές μοιράζει κονδύλια και επιδοτήσεις, σε κακές έκτακτα χαράτσια. Δεν μπορεί να παράγει ανάπτυξη, μπορεί να παράγει μόνο ελλείμματα και χρέος, δεν μπορεί να τα διαχειριστεί τα ελλείμματα, γιατί όσο παίρνει μέτρα περιστολής προκαλεί ύφεση, δεν μπορεί να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας γιατί δεν προσελκύει ξένες επενδύσεις. Δεν μπορεί πια ούτε σταθερότητα να προσφέρει στον Έλληνα επιχειρηματία και ιδιαίτερα στο μικρομεσαίο. Διότι τι ζητάει ο μικρομεσαίος; Θέλει ρευστότητα, επίλυση του ασφαλιστικού, σταθερό φορολογικό σύστημα, χωρίς αιφνιδιασμούς και μια θετική ψυχολογία. Δεν μπορεί ούτε και τη στοιχειώδη ασφάλεια να δώσει στον επιχειρηματία, διότι το κάθε εμπορικό κέντρο βρίσκεται καθημερινά στο έλεος κάθε ολιγομελούς ομάδας που κάνει την «επαναστατική της» γυμναστική και αναστατώνει τα πάντα. Και όταν δεν υπάρχει διαμαρτυρία που κλείνει το εμπορικό κέντρο, υπάρχει το παραεμπόριο, δηλαδή ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα οποία όλα αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί το κράτος να προστατεύσει τους επιχειρηματίες.
Είναι αυτό το μοντέλο, κύριε Πρόεδρε, το οποίο καταδίκασε και τους αγρότες στον ετήσιο χορό των μπλόκων, όπου ήδη και κυρίως οι νέοι αγρότες, βρίσκονται σε απόγνωση και το κράτος όλο και σε μεγαλύτερη αδυναμία να τους βγάλει από την απόγνωση, την ώρα που η Ελλάδα έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις μεταποιητικές μονάδες που θα μπορούσαν να απορροφήσουν την παραγωγή και ας λιγοστεύουν. Και αυτές που υπάρχουν, συχνά δουλεύουν με πρώτες ύλες εισαγόμενες, όταν η ντόπια παραγωγή παραμένει αζήτητη με τις γνωστές διαφορές ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι που οδηγούν τους αγρότες όλο και σε μεγαλύτερη απόγνωση.
Είναι το ίδιο μοντέλο που είναι σε κρίση και στο χώρο της παιδείας, όπου τα πανεπιστήμια βρίσκονται στο έλεος εξωπανεπιστημιακών ομάδων. Η ελεύθερη διακίνηση ιδεών έχει υποκατασταθεί από την ασυλία εγκληματικών πράξεων και υπάρχουν νησίδες ακαταδίωκτου μέσα στις πόλεις που τροφοδοτούν παντού την εγκληματικότητα.
Το σημερινό μοντέλο είναι σε κρίση, κύριε Πρόεδρε, ακόμα και στην εξωτερική πολιτική. Εξαγγέλλουμε κάθε τόσο κόκκινες γραμμές, έσχατα σημεία μη υποχώρησης στα διάφορα εθνικά θέματα, αλλά δεν φαίνεται να έχουμε εθνικές επιδιώξεις. Δεν μας απασχολούν αυτό που ονόμασα «γαλάζιες γραμμές», οι δικές μας φιλοδοξίες, των δικών μας εθνικών στόχων που θέλουμε να πετύχουμε στο διεθνή περίγυρο, σε συνεργασία με άλλα κράτη ή και σε άμιλλα και ανταγωνισμό μεταξύ μας.
Η Τουρκία απέναντί μας ανακάλυψε εσχάτως το στρατηγικό της βάθος και προσπαθεί να το μετατρέψει σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Εμείς έχουμε από τη θέση και από την ένταξή μας σε διεθνείς οργανισμούς σημαντικότατα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα, τα οποία, όμως, δεν μας απασχολεί πώς θα τα αξιοποιήσουμε.
Αν η Τουρκία έχει στρατιωτικό βάθος, εμείς είμαστε χώρα μεταίχμιο ανάμεσα σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ανάμεσα σε Κεντρική Ευρώπη και Μεσόγειο, στο σημείο που συναντώνται τρεις Ήπειροι, τρεις σπουδαίας σημασίας θάλασσες με μοναδικό αρχιπέλαγος, με διεθνώς πρωτοπόρο εμπορικό στόλο. Διατηρούμε ιστορικές σχέσεις με όλες τις γύρω περιοχές και ριζωμένες κοινότητες ελληνικής διασποράς παντού.
Πώς αξιοποιούμε αυτά τα πλεονεκτήματά μας; Τι ρόλους διεκδικούμε; Μαζί με ποιους; Εναντίον ποίων; Πώς μετατρέπουμε αυτά τα πλεονεκτήματα σε κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου; Πόσο απασχολούν το πολιτικό μας σύστημα, το χρεοκοπημένο μοντέλο αυτά τα ερωτήματα; Τι απαντήσεις δίνουμε; Δεν δίνουμε. Ούτε καν τα ερωτήματα δεν θέτουμε.
Και σήμερα μαθαίνουμε σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, το περιεχόμενο της οποίας αγνοούμε ή μάλλον πληροφορούμαστε αποσπάσματα των επιστολών Παπανδρέου προς Ερντογάν από την Πόλη, από την Κωνσταντινούπολη.
Ζήτησα τις επιστολές, κύριε Παπανδρέου, και επιμένω. Και μια που το έφερε ο λόγος, γιατί δεν ξεκινάτε από την απαίτηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τη συμφωνία που ήδη έχει υπογράψει για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών;
Το νόημα είναι να συζητάμε για όλα τα άλλα; Είναι αυτό σωστό, όταν στα ήδη συμφωνημένα η Τουρκία αθετεί την υπογραφή της; Ζητήστε της να συμμορφωθεί με της συμφωνία που πρόσφατα υπέγραψε.
Αυτά δεν είναι από την πλευρά της Τουρκίας ούτε κόκκινες γραμμές ούτε γαλάζιες, για μας, γραμμές. Είναι, αν δεν το ζητήσουμε γρήγορα, μια ανταμοιβή επιθετικότητας, προκλητικότητας ενός επιθετικού γείτονα.
(XP)
(GH)
Επομένως, ολόκληρο το κοινωνικό μοντέλο της μεταπολίτευσης χρεοκόπησε όχι μόνο στην πολιτική, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά παντού. Αυτά που βλέπουμε ως μεμονωμένα συμπτώματα κρίσης, αυτά που αναπνέουμε ως μολυσμένο αέρα παρακμής σηματοδοτούν μια κρίση υποδείγματος, μια γενικευμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας, της ελληνικής δημοκρατίας, της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή την κρίση πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε αλλαγή μοντέλου, αλλαγή υποδείγματος. Η διαφθορά είναι ο αδύναμος κρίκος του υποδείγματος που έχει χρεοκοπήσει, ενός συστήματος που ήδη καταρρέει.
Από κάπου πρέπει να αρχίσουμε να αντιστρέφουμε αυτά τα εκφυλιστικά συμπτώματα. Η διαφθορά είναι μια καλή αφετηρία πράγματι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένας Αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης συνηθίζεται να τελειώνει την ομιλία με κορώνες αντιπολιτευτικές. Δεν μου είναι καθόλου δύσκολο να το κάνω αλλά δεν θα το κάνω. Τελειώνω την ομιλία μου με μ ια έκκληση ενότητας όλων μας απέναντι στη διαφθορά. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός. Αυτό είναι το χρέος όλων μας. Να ξέρετε όμως, κύριε Πρόεδρε, ότι αυτή η ενωτική διάθεση, αυτή η ενωτική πρόκληση είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια να παίζουμε. Δεν σας ζητάω εκ του ασφαλούς να μπούμε σε πλειοδοσία παροχών. Σας ζητάω να μπούμε σε άμιλλα υπευθυνότητας. Και με συγχωρείτε αλλά την πρόσκλησή σας για αύριο να έρθω είναι υποχρεωμένος να τη δεχθώ και ας τη μαθαίνω έτσι επιτρέψτε μου να πω, άτσαλα μέσα στη Βουλή, άκομψα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και ας έπρεπε να πάω για την Υπαπαντή στη γενέτειρά μου που θα είναι και ο Πατριάρχης. Εν πάση περιπτώσει εγώ θα έρθω. Αλλά, κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο είναι συναίνεση και ευθύνη και την εννοούμε και τη συναίνεση και τη ευθύνη δεν υπάρχει και δεν θα έχει νόημα μόνο από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τώρα είναι η ώρα να δείξετε αν σας ενδιαφέρει η Πολιτική. Και γι’ αυτό το λόγο κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ζητώ να αποσύρετε πρωτοβουλίες που δημιούργησαν μεγάλες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο και κάποιες από αυτές δίχασαν τον ελληνικό λαό αν θέλετε πραγματικά συναίνεση.
Σήμερα, έχουμε εκλογικό νόμο. Μπορούμε να αλλάξουμε μόνο εκείνα στα οποία συμφωνούμε, τη διάσπαση των πολύ μεγάλων περιφερειών σε ολιγοεδρικές. Μη φέρετε το λεγόμενο γερμανικό μοντέλο που έχετε εξαγγείλει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Να αποσύρετε το μεταναστευτικό νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να το συζητάμε από μηδενική βάση χωρίς εμμονές και χωρίς επικίνδυνες φορτίσεις.
Ξανασκεφτείτε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν είστε έτοιμοι. Φέρατε σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης χωρίς γεωγραφικά όρια, χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς πόρους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έτσι και αλλιώς οι πόροι δεν υπάρχουν σήμερα για να στήσουμε ένα τόσο μεγαλόπνοο σχέδιο. Και μεταρρύθμιση χωρίς πόρους φοβάμαι ότι θα γίνει απορρύθμιση και θα δημιουργήσει μεγαλύτερες στρεβλώσεις. Ελάτε να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στην αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας μαζί με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Μην προσπαθείτε να διασώσετε ένα υπόδειγμα που καταρρέει διχάζοντας το λαό σε μια στιγμή που αυτός ο λαός είναι ενωμένος μπροστά στην κρίση. Ελάτε να ενώσουμε τον ελληνικό λαό να του προσφέρουμε ελπίδα. Το υπόδειγμα των τελευταίων τριάντα ετών έχει χρεοκοπήσει. Είτε θα αλλάξει ομαλά χωρίς μεγάλες αναστατώσεις είτε θα καταρρεύσει με πάταγο και με συνέπειες οδυνηρές για τον ελληνικό λαό. Είτε θα αρχίσουν να το αλλάζουμε όλοι μαζί από τώρα είτε θα το αλλάξουμε αύριο εμείς, κύριε Πρόεδρε, χωρίς εσάς αν καταρρεύσει στα χέρια σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Η συναίνεση μπροστά στη κρίση είναι χρέος όλων μας. Όμως, είναι δρόμος διπλής κυκλοφορίας. Αν την θέλετε θα την έχετε από μας. Αν δεν την θέλετε τότε το σύστημα θα καταρρεύσει στα δικά σας χέρια και θα συμπαρασύρει εσάς και όχι εμάς. Η Νέα Δημοκρατία δεν κερδοσκοπεί πολιτικά με τις δυσκολίες της Κυβέρνησης. Δεν καραδοκεί για να εκμεταλλευτεί τα λάθη και την όποια αναπόφευκτη φθορά της. Εμείς δεν θέλουμε να καταρρεύσει η χώρα. Δεν θέλουμε αύριο να κυβερνήσουμε πάνω σε ερείπια.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(1XP)
Σήμερα παίρνουμε μια πρωτοβουλία για κοινή δράση στον τομέα της διαφθοράς. Από την πλευρά μας την πρωτοβουλία αυτή την εννοούμε απόλυτα. Στο χέρι σας είναι να ανταποκριθείτε, όπως και στο χέρι σας είναι να υπάρξει ενότητα, συναίνεση, αν θέλετε, σε όλα τα μείζονα προβλήματα, φτάνει να αλλάξετε στάση και κατεύθυνση. Περιθώρια χρόνου δεν έχετε. Τώρα είναι η ώρα να πάρετε τις μεγάλες αποφάσεις. Εμείς ήδη τις έχουμε πάρει.
Ευχαριστώ πολύ.
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. κ. Αλέκα Παπαρήγα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρόεδρε της Κυβέρνησης, ανακοινώσατε από αυτό το Βήμα ότι θα καλέσετε -φαντάζομαι σε διμερείς συναντήσεις- τους εκπροσώπους των κομμάτων. Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις, πολύ περισσότερο να μην εκθέτουμε με διαφάνεια τις θέσεις, τις απόψεις και τα αιτήματά μας.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε το εξής για άλλη μια φορά. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας η παραμικρή διάθεση συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής της Κυβέρνησης ή οποιασδήποτε ανάλογης πολιτικής -είτε αφορά τη Νέα Δημοκρατία είτε άλλα κόμματα- που, αν θέλετε, ξεκινάνε από το εξής: Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε το κύρος της Ελλάδας απέναντι στη διεθνή κερδοσκοπία και για να μην θεωρείται η Ελλάδα μαύρο πρόσωπο ή να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για να αντιμετωπίσουμε όλους εκείνους που διερωτώνται «πού να επενδύσουμε στην Ελλάδα, αν πάμε στη μαύρη τρύπα της διαφθοράς»; Δεν ξέρω αν σας το είπε αυτό κάποιος εκπρόσωπος της SIEMENS ή κάποιος επιχειρηματίας-έμπορος που ασχολείται με τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το εξής ζήτημα. Για εμάς το κύρος της χώρας, το κύρος της Ελλάδας, που βεβαίως μας ενδιαφέρει, σχετίζεται με το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού, με το πώς ζει ο ελληνικός λαός και ποια δικαιώματα απολαμβάνει, σχετίζεται με το αν εκχωρούνται ή όχι κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουν εκχωρηθεί προ πολλού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ, στους Αμερικανούς.
Επίσης, το κύρος της χώρας μας σχετίζεται με το αν η Ελλάδα παρεμποδίζει, δυσκολεύει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την καταπάτηση των δικαιωμάτων άλλων λαών και των συνόρων άλλων λαών κ.λπ. Από αυτή την άποψη δεν δίνουμε δεκάρα –όσον αφορά το κύρος της χώρας- για το τι λένε οι διεφθαρμένοι ξένοι οίκοι ή οι διάφορες διακρατικές ενώσεις, ξεκινώντας από το εξής. Αν το κεφάλαιο είχε ηθική, πραγματικά θα έμπαινε ζήτημα αν έχουμε ηθική ή ανήθικη διαχείριση. Το κεφάλαιο δεν έχει ηθική και δεν αναφέρομαι σε πρόσωπα, στα φυσικά πρόσωπα ή τους φυσικούς φορείς. Τι συζητάμε τώρα; Για ηθική και ανήθικη διαχείριση; Η διαχείριση είναι ανάλογη με την ηθική της οικονομίας.
Ξεκαθαρίζω και πάλι ότι δεν αναφέρομαι στο πρόβλημα που πραγματικά αντιμετωπίζουμε και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μέσα στη Βουλή, αυτό που λέμε «προσωπικό πλουτισμό» πολιτικών προσώπων και διαφόρων παραγόντων της δημόσιας ζωής.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
Το πρόβλημα που μας απασχολεί και συζητάμε σήμερα, η διαφθορά και η διαφάνεια, έχει αντικειμενική βάση, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα. Δεν αναιρούμε ούτε σνομπάρουμε την ύπαρξή του. Μας γεννά πραγματικά αγανάκτηση έτσι όπως συζητιέται, διότι ιδιαίτερα σήμερα από την Κυβέρνηση σας –και προηγούμενα βέβαια με τη Νέα Δημοκρατία- συσχετίζεται με το πρόβλημα της κρίσης -για να μην πω ότι σε ορισμένες τοποθετήσεις ταυτίζεται- με το πρόβλημα των ελλειμμάτων, του χρέους κ.λπ.. Τη διαφθορά και την αδιαφάνεια ως εκδήλωση προβλήματος ή μέρος του προβλήματος, ναι, αλλά ως αιτία και μέσο αντιμετώπισης της κρίσης δεν το δεχόμαστε.
Τα ελλείμματα και τα χρέη –για άλλη μια φορά θα το πούμε, γιατί εν πάση περιπτώσει αφού μιλάμε για αυτό, πρέπει να το συμπεριλάβουμε- έχουν άμεση σχέση, όπως και η ίδια η κρίση στην ουσία, με τις αντιθέσεις και τις αντιφάσεις της καπιταλιστικής εμπορευματικής παραγωγής, για να μιλήσουμε στο πεδίο της οικονομίας.
(MB)
(MT)
Τα ελλείμματα και τα χρέη δεν είναι προϊόν μιας διεφθαρμένης κυβερνητικής διαχείρισης ούτε του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι πρόβλημα, λοιπόν, μιας ανήθικης διαχειριστικής πολιτικής. Διότι ακριβώς θέλετε να συσχετίσετε τη διαφθορά με την κρίση, σας συμφέρει, για να δικαιολογήσετε αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντιαγροτικά μέτρα στο όνομα της διαφθοράς και της αδιαφάνειας.
Γιατί η Ελλάδα έχει ελλείμματα και γιατί για την κάλυψη των ελλειμμάτων συνάπτει δάνεια και χρεώνεται; Έχει να κάνει πριν απ’ όλα με την κερδοφορία του κεφαλαίου. Υπάρχει διαφθορά προσώπων; Υπάρχει. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος, σε σχέση με την «μαύρη τρύπα» -να το πούμε έτσι- των ελλειμμάτων και των χρεών.
Η Ελλάδα –λέει- λόγω της διαφθοράς και της αδιαφάνειας έμεινε πίσω στην ευρωπαϊκή και διεθνή ανταγωνιστικότητα; Κατ’ αρχήν η Ελλάδα βελτίωσε την ανταγωνιστική της θέση και ταυτόχρονα έμεινε πίσω ανταγωνιστικά. Για δείτε και μελετήστε με μαθηματική ακρίβεια πότε η Ελλάδα άρχισε να χάνει την ανταγωνιστική θέση της, παρά το γεγονός ότι έχει εκσυγχρονιστεί. Και μια χώρα που στο παρελθόν έκανε κυρίως εισαγωγή κεφαλαίων, σήμερα είναι και εξαγωγέας κεφαλαίων. Η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της ξεκίνησε πριν απ’ όλα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, της αγροτικής οικονομίας, μετά από την ένταξή της, τις προσαρμογές της Ελλάδας που ακολούθησαν την και τυπική πια συμμετοχή της στην τότε ΕΟΚ. Το πρώτο οξυμμένο πρόβλημα του εμπορικού ισοζυγίου άρχισε από τα αγροτικά προϊόντα. Και στη συνέχεια, παρά την πρόοδο που έχει γίνει, μέσα στα πλαίσια βεβαίως του συστήματος, και στην παραγωγικότητα και στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και στις σύγχρονες μεθόδους παραγωγικής διαδικασίας, όχι στο σύνολο των επιχειρήσεων αλλά στις πιο ισχυρές και τις πιο μεγάλες, η Ελλάδα χάνει την ανταγωνιστική θέση της. Αυτό δηλαδή τι είναι; Δεν έχει σχέση με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους κανόνες του ανταγωνισμού ή και του ανισότιμου καταμερισμού που ισχύουν; Και πάμε τώρα να το κολάσουμε και να το συνδέσουμε με τη διαφθορά και την αδιαφάνεια;
Τέλος, «ανακαλύψατε» το παραγωγικό μοντέλο, ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της Ελλάδας. Δηλαδή με τις «πράσινες» μπίζνες στον τουρισμό, τον οποίο τουρισμό πια τον ταυτίζετε με την αγροτική παραγωγή. Για άλλη μια φορά θα σας πούμε ότι η αγροτική παραγωγή έχει εν μέρει σχέση με τον τουρισμό, αν και ο τουρισμός, τα έσοδα από τον τουρισμό κυρίως συνδέονται με τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και όχι με τα μικρομεσαία. Όμως εν πάση περιπτώσει, η αγροτική παραγωγή δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με τον τουρισμό. Συνδέεται πριν απ’ όλα με τους κλάδους της μεταποίησης που από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 σιγά- σιγά άρχισαν να έχουν στασιμότητα. Είμαστε κάτω και από τα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του ’80!
Και μην μου πείτε: «Τι να κάνουμε; Έχουμε την κινέζικη και ινδική κλωστοϋφαντουργία». Για άλλη μία φορά θα σας πούμε ότι εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε Κινέζοι, Ινδοί και Πακιστανοί αγρότες και εργάτες και αν αυτός είναι ο δρόμος της ανταγωνιστικότητας, αυτόν τον απορρίπτουμε. Γι’ αυτό λέμε: «Ωραία, θα σας συναντήσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να στηρίξουμε μέτρα τα οποία ανεβάζουν το κύρος της Ελλάδας απέναντι στους διάφορους χρηματοοικονομικούς οίκους και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση».Γιατί πότε θα μεγαλώσει το κύρος της Ελλάδας; Όταν, παραδείγματος χάρη, ρίξει τους μισθούς και τα μεροκάματα στο 30%, 40% και 50%, όταν οι συντάξεις φθάσουν στο 20% και 30%, όταν το όριο συνταξιοδότησης φθάσει στα 70 και 71 έτη, όταν ιδιωτικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν μείνει μη ιδιωτικοποιημένες, όταν αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, όταν γίνουν οι τρεις πυλώνες της ασφάλισης, ο ένας ο δημόσιος για το πτωχοκομείο κι οι άλλοι δύο που στην ουσία είναι ιδιωτικοί, όταν δεχθούμε τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, όταν, όταν, όταν…, όταν δεχθούμε μια σειρά πράγματα, τα οποία απαιτούν οι λεγόμενοι «κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτικοί εταίροι». Ε, εμείς αυτό το κύρος της Ελλάδας δεν το θέλουμε! Το απορρίπτουμε. Ίσα ίσα που οι αιτιάσεις αυτών των οίκων για μας είναι τιμή.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσω και το εξής πράγμα. Κάνετε μια φοβερή προσπάθεια να αποκτήσετε το κύρος της «αντιστασιακής» Κυβέρνησης, που αντιστέκεται σ’ αυτά που της ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.λπ. Ε, όχι! Περγαμηνές αντιστασιακές δεν έχετε, όπως δεν είχε και η Νέα Δημοκρατία!
Και να σας πω κάτι; Σας συμφέρει, δυστυχώς, από τη μια μεριά να εμφανίζετε τους «κακούς» ξένους οίκους που ζητάνε από την Ελλάδα, από την Ελληνική Κυβέρνηση να ξεθεμελιώσει και τα τελευταία δικαιώματα –που, σημειωτέον, ξεθεμελίωσαν διαδοχικά, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ- και θέλετε να εμφανίζετε αυτές τις πιέσεις και τους εκβιασμούς, για να συγκινήσετε τον ελληνικό λαό και να του πείτε «κάτι πρέπει να δεχθούμε, να μην γίνουμε και τα «μαύρα πρόβατα»», κι από την άλλη μεριά να καμώνεστε ότι από τα δέκα που σας ζητάνε τα εννιά τα κάνετε και στο ένα αντιστέκεστε! Ε, αντιστασιακή Κυβέρνηση δεν είσαστε! Περγαμηνές αντιστασιακές δεν πρόκειται να πάρετε!
(SS)
(1MB)
Για το θέμα της διαφθοράς γιατί δεν γίνεται λόγος; Ακούμε τώρα ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νέα Δημοκρατία και άλλα κόμματα, ΛΑ.Ο.Σ. κ.λπ.. Έχει ξεσαλώσει! Καλεί και τον Άρειο Πάγο να τσακίσει την αγροτιά. Για την εργατική αριστοκρατία, σε σχέση με τη διαφθορά, δεν γίνεται κανένας λόγος; Γιατί η εργατική αριστοκρατία στην Ελλάδα υπάρχει. Εμείς δεν αποκαλούμε εργατική αριστοκρατία αυτούς που έχουν μεγαλύτερες αμοιβές από άλλους εντός της εργατικής τάξης σε άλλα στρώματα. Δεν είναι αυτή εργατική αριστοκρατία. Μπορεί να έχουν μεγαλύτερες αμοιβές!
Εργατική αριστοκρατία είναι το εξαγορασμένο τμήμα της εργατικής τάξης, όπως -ας το πω- και η αγροτική αριστοκρατία. Ας το πω και έτσι. Και αυτοί από πού εξαγοράστηκαν; Από πάνω! Από το κράτος, από τις κυβερνήσεις, από τον κρατικό μηχανισμό. Γι’ αυτούς δεν γίνεται καμία συζήτηση!
Και αυτή η εργατική αριστοκρατία παίζει σοβαρό ρόλο σήμερα και είναι παράγοντας, ο οποίος διαδίδει τη διαφθορά προς τα κάτω, πέρα απ’ όλους τους άλλους μηχανισμούς και παράλληλα με τους μηχανισμούς του κράτους και της εργοδοσίας. Γι’ αυτή την εργατική αριστοκρατία δεν μιλάει κανείς! Μιλάνε για τους υψηλόμισθους, τα «ρετιρέ». Και θα το ξαναπούμε: Άλλο τα «ρετιρέ» και άλλο η εργατική αριστοκρατία. Και πού διαφωνούμε; Στο όνομα της καταπολέμησης της διαφθοράς ορισμένων τμημάτων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων κ.λπ., παίρνετε αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.
Για όλη αυτή η ιστορία που γίνεται τώρα με το μητρώο αγροτών τι λέτε; Το είπατε και εσείς. Είσαστε υπέρ –λέει- των «αγροτών του Κολωνακίου». Πόσοι είναι αυτοί οι μεγαλοδικηγόροι; Και δεν είναι μόνο μεγαλοδικηγόροι και μεγαλογιατροί. Είναι και εμποροβιομήχανοι, είναι και εφοπλιστές.
Εδώ, δεν γίνεται κουβέντα! Μένουν στους μεγαλογιατρούς και στους δικηγόρους. Πόσοι είναι αυτοί στην Ελλάδα -βγάλτε τους- που έχουν εισοδήματα μεγάλα και ταυτόχρονα δηλώνουν και αγρότες; Πόσοι είναι αυτοί; Γιατί δεν μπορεί να μην τα δηλώνουν στην Εφορία αυτοί, αφού θέλουν να επωφεληθούν από ένα αυτοκίνητο, δεν ξέρω πόσου κυβισμού! Πόσοι είναι; Δέκα, είκοσι, τριάντα χιλιάδες; Να σας τους χαρίσουμε! Σαράντα χιλιάδες; Που δεν είναι! Μάλιστα, «εις θάνατον» αυτοί και να τιμωρηθούν!
Όμως, με πρόσχημα αυτούς πετάτε τουλάχιστον από διακόσιους έως τριακόσιους χιλιάδες αγρότες –ανάλογα πού θα σας κάτσει και πόσο θα πιεστείτε από την αντίσταση- έξω από την αγροτική παραγωγή, γιατί είναι φτωχοί αγρότες, μόνο γι’ αυτό και γιατί δεν είναι περίοπτοι αγρότες. Γι’ αυτό λοιπόν διαφωνούμε και δεν είμαστε με τους «αγρότες του Κολωνακίου». Βάζετε στο ίδιο τσουβάλι μεγαλοεισοδηματίες με φτωχούς.
Συσχετίζετε τη διαφθορά και τη διαφάνεια με την αξιοκρατία και το Α.Σ.Ε.Π. έχει γίνει ένα σουρωτήρι. Πενήντα χιλιάδες θα δίνουν εξετάσεις και θα διορίζονται τρεις χιλιάδες και μετά θα έχουμε τη λίστα του Α.Σ.Ε.Π.. Σας αναφέρω τη λίστα του Α.Σ.Ε.Π. που μπήκαν το 1999, το 2000, το 2001, το 2002 και που δεν προσλαμβάνονται κατά σειρά έστω επιτυχίας και είναι επιτυχόντες.
Τι να αναφέρω πια για τα φροντιστήρια! Στο τελευταίο χωριό πας και βλέπεις φροντιστήριο για το Α.Σ.Ε.Π.. Γεμίσαμε φροντιστήρια. Στο τελευταίο χωριό!
Τρεις επετηρίδες έχετε φτιάξει για τους εκπαιδευτικούς: μια των ωρομίσθιων, μια των αναπληρωτών, μια γι’ αυτούς που έχουνε τόσα χρόνια –από σαράντα και πάνω, ή πόσα είναι. Τρεις λίστες αδιορίστων!
Ο καυγάς που κάνει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη διανομή της λείας της δημόσιας διοίκησης ταυτίζεται μόνο με διαφθορά και αναξιοκρατία. Να το πείτε το καθαρά, ο καυγάς γι’ αυτό γίνεται! Και πώς εξηγείται; Σαράντα χρόνια είχαμε αυτό που λέμε δεξιά κυβέρνηση στην Ελλάδα. Από το 1981 και μετά έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(GK)
(1SS)
Είναι πολύ φυσικό –όχι ότι το δικαιολογούμε και το συγχωρούμε- να θέλετε να διευρύνετε τη δημόσια διοίκηση, τον κρατικό μηχανισμό. Δεν μπορείτε να διώξετε αυτούς που είναι επί σαράντα χρόνια, όταν μάλιστα υπήρχαν και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Τους είχατε μέσα εκεί. Και αρχίζει η διανομή της λείας. Διευρύνεται και ο ρόλος της κρατικής διοίκησης, αφού κρατικοποιήθηκαν μία σειρά ιδιωτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Διευρύνεται, λοιπόν, ο ρόλος και αρχίζετε να λέτε «είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι». Πολλοί ή λίγοι είναι σχετικό. Εμείς, μάλιστα, υποστηρίζουμε την οργάνωση μιας κοινωνίας, όπου όλοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Και υπάρχουν δίπλα και οι συνεταιρισμοί. Αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα;
Λέτε ότι θα κάνετε επιτροπή στη Βουλή για τις στρατιωτικές προμήθειες. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Το πρώτο πρόβλημα είναι για ποιο σκοπό γίνονται οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί. Βεβαίως, είναι για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας και μάλιστα για να εκσυγχρονίσουμε την αμυντική μας ικανότητα. Καμία αντίρρηση, αλλά εδώ πέρα το μεγαλύτερο μέρος των εξοπλισμών γίνεται για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.
Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να κοιτάξουμε μόνο εάν είναι σωστός ο οίκος, από τον οποίο αγοράσαμε ή αν πρέπει να πάρουμε τα γαλλικά, τα αμερικάνικα, τα σουηδικά, τα βρετανικά ή τα ρώσικα όπλα. Πριν απ’ όλα, κοιτάμε αν τα αμυντικά όπλα που παίρνουμε βοηθούν την άμυνα της χώρας. Εδώ, εξοπλιζόμαστε με μέσα εξοπλιστικά που είναι μόνο για επιθετικούς σκοπούς! Για το στενό Αιγαίο δεν κάνουν, εκτός πια αν δεν μας απασχολεί και μπορούμε το Αιγαίο να το μοιράσουμε καθέτως οριζοντίως, πλαγίως κ.λπ., για να τα βρουν στη συνεκμετάλλευση οι επιχειρηματίες της μιας και της άλλης χώρας. Επομένως, ωραία, να γίνει η Επιτροπή για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Όμως, τι θα λύσει αυτή;
Μιλάτε για διαφάνεια. Μάλιστα, διαφάνεια. Ποιος έχει αντίρρηση; Όση διαφάνεια και να φέρετε σε αυτή τη Βουλή και στις προμήθειες κ.λπ., διαφάνεια σκοπών δεν θα υπάρχει, γιατί όλα υποτίθεται ότι γίνονται για το όφελος όλων, για τον καλό σκοπό. Ε, λοιπόν, διαφάνεια σκοπών δεν θα υπάρχει!
Εμείς τι εννοούμε ως σκάνδαλα και διαφθορά; Αν θέλετε, ας τα βάλουμε και στην ατζέντα ή δεν ξέρω σε ποια διακομματική ή άλλη Επιτροπή θα είναι στη Βουλή.
Παραδείγματος χάριν, η διαχείριση κοινοτικών προγραμμάτων να είναι όπως στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μάλιστα μιλάμε για το σύστημα. Πρώτα-πρώτα, για ποιο σκοπό γίνεται η έρευνα; Το παίρνει ένας καθηγητής και φτιάχνει την ομαδούλα του –δεν λέω ότι όλοι οι καθηγητές έτσι κάνουν, αλλά αντικειμενικά όλοι είναι ύποπτοι και οι τίμιοι και οι μη τίμιοι- καθορίζει ποιον συμφέρει η έρευνα, ποια επιχείρηση συμφέρει ή ακόμα η έρευνα είναι προκαθορισμένη.
Σας αναφέρω, για παράδειγμα, την έρευνα για το νερό των Οινοφύτων. Έχεις μία έρευνα που λέει έτσι και μια έρευνα που λέει αλλιώς για το ίδιο πράγμα! Πώς υπάρχουν διαφορετικές έρευνες; Επιστήμονες είναι και στη μία επιτροπή, επιστήμονες και στην άλλη. Διαφορετικές έρευνες για διάφορα πράγματα που έχουν σχέση –εν πάση περιπτώσει- με τη δημόσια υγεία. Όλοι είναι επιστήμονες! Εμείς ποιον να αγνοήσουμε; Το ένα ζήτημα, λοιπόν, είναι αυτό.
Δεύτερον, τα κοινοτικά ποσά, βεβαίως, αφού υπάρχουν, να τα παίρνουμε. Εμείς δεν λέμε να τα χαρίσουμε σε κανέναν. Να τα πάρει το Υπουργείο Παιδείας, να υπάρχει το πρόγραμμα ερευνών –όχι από τους ιδιώτες- από πανεπιστήμια και κρατικά ερευνητικά κέντρα και να δοθούν εκεί και εκεί συγκεκριμένα.
Βεβαίως, πρέπει να ελεγχθούν και αυτοί που διαχειρίζονται τα ποσά. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει το κομμάτι του στην έρευνα και να σχετίζεται με ένα πρόσωπο. Η έρευνα για το φάρμακο, η έρευνα στα θέματα υγείας πού βρίσκεται; Στα πανεπιστήμια; Σε ένα κρατικό ερευνητικό κέντρο; Σε όλα τα συνέδρια και σε όλες οι μελέτες θα δείτε από πάνω πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων. Πόσες είναι οι πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο; Πέντε, έξι;
Δηλαδή, τι να κάνει το Κ.Κ.Ε. –εγώ να σας πω- και όλοι οι άλλοι Βουλευτές; Πού να βρούμε άκρη ποια είναι τα φάρμακα τα έτσι ή αλλιώς, ποια είναι τα πραγματικά, ποια είναι τα αντίγραφα, ποια είναι κοροϊδία, ποια είναι ζημιογόνα; Πού να τα βγάλεις πέρα με τις πέντε πολυεθνικές σε όλο τον κόσμο, όσο τίμιος και να είσαι; Κοροϊδευόμαστε;
Σκάνδαλο δεν είναι οι επιδοτήσεις, όταν δίνονται είτε για να θάβουν τα αγροτικά προϊόντα είτε για να μην παράγουν και να αποσυρθούν;
Σκάνδαλο στο κάτω-κάτω είναι και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που γίνεται στον επαγγελματικό αθλητισμό. Μπα, εκεί τίποτα! Χαρίζουμε χρέη των ΠΑΕ! Εδώ, είναι σκάνδαλο. Όλη μέρα δεν ακούς τίποτε άλλο, παρά το τι θα αγοράσει ο επιχειρηματίας και πόσα δισεκατομμύρια θα δώσει.
Αυτό δεν το λέω με την έννοια μόνο ότι ξοδεύονται χρήματα. Εδώ, δεν είναι ότι ξοδεύονται χρήματα για τον αθλητισμό. Αξίζει να ξοδευτούν. Όμως, πού ξοδεύονται; Για τη φυσική αγωγή, για τον αθλητισμό στη γειτονιά, για τον αθλητισμό στο χώρο δουλειάς, για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, για τη φυσική αγωγή; Αυτά δεν είναι σκάνδαλα.
(SM)
(GK)
Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο τα χρέη του κράτους και των τραπεζών απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία; Είναι ή δεν είναι σκάνδαλο το ότι εισπράττει το κράτος φόρους για λογαριασμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και δεν τα επιστρέφει; Αυτά δεν είναι σκάνδαλα; Mπορούμε να κάνουμε κατάλογο για τα σκάνδαλα. Σκάνδαλα είναι αυτό που λέμε τα ΠΑΣΟΚικά και τα Νεοδημοκρατικά;
Έχουμε κάνει έξι εξεταστικές επιτροπές, σε λίγο θα έχουμε είκοσι μέσα στη Βουλή. Και όλα αυτά τάχα για να ηθικοποιήσουν το σύστημα. Δεν πρόκειται να ηθικοποιηθεί ακόμα και αν πάει στη φυλακή, στον Κορυδαλλό και κάποιος πολιτικός -και αν πρέπει να πάει, δεν έχουμε αντίρρηση- αλλά ακόμα και αν πάει, τα σκάνδαλα σαν τα μανιτάρια θα ξαναγίνονται.
Και με την ευκαιρία, έχουμε μάλλον μια εικοσαετία και παραπάνω που συγκεντρώνουμε την προσοχή στα σκάνδαλα είτε στην αρχή γιατί εν πάση περιπτώσει πήραν μεγάλη διάσταση είτε αργότερα. Τώρα έχει γίνει υπόθεση ρουτίνας. Κάθε κυβέρνηση κάνει σκάνδαλα, κάνει εξεταστική επιτροπή, αφού έχει εξασφαλίσει την παραγραφή των δικών της. Μα, από το 1821,από την αυγή του ελληνικού καπιταλισμού -εάν θέλετε - και μετά τα σκάνδαλα είναι τεράστια
Εκείνος ο Κολοκοτρώνης, συνέταξε κατάλογο με τις λωποδυσίες των Κοτζαμπάσηδων, με τις κλεψιές και τα χρέη προς το λαό, με τα δάνεια της ανεξαρτησίας και με τα δάνεια της ανασυγκρότησης. Ήταν ένας ολόκληρος κατάλογος φρίκης δανείων. Με τους ομολογιούχους; Είναι ολόκληρη ιστορία, Μήπως είναι καινούργιο φαινόμενο; Δε σημαίνει ότι επειδή δεν είναι καινούργιο, ότι συμβιβαζόμαστε και μ' αυτό.
Αν θέλετε, βγάλτε όλη την ιστορία των σκανδάλων και θα δούμε μέχρι πότε πληρώναμε τα δάνεια της ανεξαρτησίας. Το 1939 ένα χρόνο πριν από τον πόλεμο οι ομολογιούχοι ζήτησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση να αυξηθεί το ποσοστό των δανείων και να γίνει από 40% σε 43% -40% ήταν η επιστροφή- και σε όλη τη διάρκεια της κατοχής πληρώνονταν αυτά.
Το σχέδιο Μάρσαλ; Δεν είχαν γίνει σκάνδαλα τότε; Υπήρχαν ολόκληρες ιστορίες. Ακόμα και οι αμερικανοί τα έβγαζαν στη φόρα διότι εν πάση περιπτώσει λέγανε, σας δίνουμε χρήματα για οικονομικούς και στρατιωτικούς σκοπούς και δεν θέλουμε να τα παίρνουνε οι λίγοι, έχουμε γενικότερους στόχους γι’ αυτό.
Επομένως ανακαλύψανε τώρα το αυγό του Κολόμβου, τις εξεταστικές επιτροπές και τις επιτροπές διαφάνειας. Βεβαίως όταν υπάρχουν κραυγαλέα πράγματα, φαίνονται. Για βρείτε, όμως, το σύνορο ανάμεσα στη σκανδαλώδη αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική και τα σκάνδαλα του προσωπικού πλουτισμού. Βεβαίως να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο του προσωπικού πλουτισμού, αλλά από ένα σημείο και μετά έχει χαθεί κυριολεκτικά το όριο.
Και για να τελειώσουμε. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε και το λέμε και σε όλα τα κόμματα -χωρίς να θεωρούμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αντίστασης ή της φιλολαϊκότητας, γιατί υπάρχουν πολλοί μέσα στο λαό που το έχουν- ότι και μπλόκα στηρίζουμε και απεργίες στηρίζουμε. Και μάλιστα παντού όπου υπάρχει το υπόβαθρο, θα στηρίξουμε την εκδήλωση της λαϊκής πίεσης για την επίλυση προβλημάτων.
Και ακόμα και όταν διαφωνούμε με ομάδες, με κλάδους, με αιτήματα εκεί πάμε μέσα στο λαό και κάνουμε αντίλογο και τους λέμε ότι δεν είναι σωστά τα αιτήματά σας, αλλά ποτέ δεν ζητήσαμε ούτε τον Άρειο Πάγο να παρέμβει, ούτε καλύψαμε, ούτε πρόκειται να στηρίξουμε την εργοδοτική τρομοκρατία. Στηρίζουμε αγώνες και εκεί σας λέω μπορεί να διαφωνούμε με τα αιτήματα ή να τα θεωρούμε ανεπαρκή, ανολοκλήρωτα και επιφανειακά, γιατί στο βάθος πίσω από έναν αγώνα μπορεί να υπάρχει και λίγο συντεχνιασμός .
Και πίσω από έναν αγώνα –ας το πούμε- με δυναμικά αιτήματα κρύβεται η αγανάκτηση, η οργή. Και στις σημερινές συνθήκες όπου υπάρχει τρομοκρατία, ιδιαίτερα εργοδοτική -και επικαλούνται όλοι τον Άρειο Πάγο και τους μηχανισμούς- υπάρχει και ο ηρωισμός. Και ο ηρωισμός δεν λοιδορείται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας , αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και έξι εκπαιδευτικοί συνοδοί του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδος Κοζάνης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο τώρα έχει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
(DP)
(1SM)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρωθυπουργέ, πριν από εννέα ημέρες σ’ αυτή την Αίθουσα λέγατε κάτι. Θα διαβάσω τα Πρακτικά για να μου πείτε αν ισχύουν και σήμερα:
«Οι δηλώσεις μας το τι λέμε εμείς εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο, το τι συζητείται, το τι γράφεται, το τι λέγεται στις τηλεοράσεις, όλα αυτά αποδελτιώνονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνε στα γραφεία κάθε πολιτικού ή οικονομικού παράγοντα διεθνώς. Ξέρουν τι γίνεται στη χώρα μας. Οι εικόνες στη χώρα μας κάνουν το γύρο του κόσμου. Η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο. Έχουμε έλλειψη αξιοπιστίας. Είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει η χώρα μας. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, σ’ αυτή τη χώρα στο μέλλον, στο σήμερα και στο αύριο των νέων και των επόμενων γενεών. Θα κριθούμε, κρινόμαστε όλοι. Ζητώ, λοιπόν, υπευθυνότητα».
Ισχύει σήμερα, κύριε Πρωθυπουργέ;
Και εγώ νομίζω ότι ισχύει. Λοιπόν, έρχεται ο Πρωθυπουργός της χώρας και κάνει μία έκκληση «προσοχή τι λέμε εδώ μέσα» και έρχεται ο έτερος πόλος ο απουσιάζων από την Αίθουσα αξιότιμος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και λέει ότι ελάτε να συζητήσουμε για τη διαφθορά, να βγάλουμε όλα τα εσώψυχά μας, να ξεμπροστιάσουμε ο ένας τον άλλον.
Άκουσα και εσάς, κύριε Πρωθυπουργέ. Παρασυρθήκατε και αρχίσατε και λέγατε κάποιους λίβελλους για τη Νέα Δημοκρατία, όπως η περίοδος εκείνη και η άλλη. Τα ίδια είπε και η άλλη πλευρά σε εσάς. Το να πολλαπλασιάζουμε εδώ μέσα στην Αίθουσα αυτή την εικόνα ωφελούμε την πατρίδα; Κερδίζει η πατρίδα;
Είμαστε σε έναν πόλεμο, κύριε Πρωθυπουργέ. Το έχετε πει εσείς και το δέχομαι. Είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Ας το καταλάβουμε όλοι, επιτέλους. Και εδώ δεν είναι να κάνουμε –να χρησιμοποιήσω μία λέξη της αριστεράς- σπέκουλα, να πάρω εγώ μερικά ψηφάκια από τη Νέα Δημοκρατία, για να πάρει εκείνη από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να φύγουν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να πάνε εκεί και το γύρω-γύρω όλοι. Είναι πολύ σοβαρότερα τα πράγματα. Αυτή η κουβέντα σήμερα –που όπως είδατε έφυγε από τη διαφθορά και πήγε στην οικονομία- είναι ένα κυρίαρχο κομβικό σημείο εάν και πώς θα επιβιώσουμε και ποια Ελλάδα θα έχουμε αύριο.
Εγώ, δεν θα μπω σ’ αυτό τον πειρασμό να μιλήσω για σκάνδαλα. Λέω, όμως, τούτο: Ότι και η Νέα Δημοκρατία, αλλά και εσείς και παλαιότερα και τώρα εφόσον γνωρίζετε και έχετε εμπεδώσει ότι γίνονται σκάνδαλα, κλείστε, επιτέλους, κάποιον φυλακή. Ας πάει ένας φυλακή. Κουβέντα γίνεται, εξεταστικές επιτροπές γίνονται εδώ και σαράντα-πενήντα χρόνια, φυλακή ένας δεν μπήκε.
Επομένως, λοιπόν, γνωρίζουμε πράγματα. Προχωρήστε προς αυτή την κατεύθυνση, κύριε Πρωθυπουργέ, να είμαστε μαζί σας. Και λέω άλλη μια φορά και επαναλαμβάνω –και το γνωρίζετε όλοι, αν θέλετε, ίσως και από επαγγελματική ιδιότητα- ότι ξέρω πολλά περισσότερα και θα μπορούσα να βγάζω μία σειρά σκανδάλων και από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι το δικό σας κόμμα έκοψε ένα κορυφαίο κομματικό σας στέλεχος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από τα ψηφοδέλτια γιατί δεν είχε δείξει πολύ καλή διαγωγή στο πόστο το οποίο του είχατε αναθέσει. Και σωστά κάνατε. Από εκεί και πέρα, δεν υπήρχε το επόμενο βήμα, η φυλακή; Εφόσον το ξέρατε και τον κόψατε τον άνθρωπο, το επόμενο βήμα δεν υπήρχε;
Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και κόβει στις εκλογές πολύ σοβαρά στελέχη της. Τα έκοψε. Γιατί τα έκοψε; Γιατί σαφώς πίστευε ότι κάτι δεν έκαναν σωστά. Ωραία. Ένα βήμα παραπάνω; Μείναμε εκεί;
Κάποια στιγμή, λοιπόν, νομίζω ότι αν θέλουμε να πατάξουμε τη διαφθορά δεν χρειάζεται πολύς λόγος και δεν χρειάζονται και τόσες πολλές εξεταστικές επιτροπές και εξεταστικές επιτροπές express.
Σε τριάντα ημέρες, κύριε Πρωθυπουργέ, θα μπορέσει να εξετάσει η ομάδα των Βουλευτών όλο το υλικό της Siemens; Όλα αυτά σε τριάντα ημέρες; Τόσες είναι οι μέρες. Σε τριάντα ημέρες να ψάξουμε να βρούμε στη Siemens τι έγινε από το 1990 μέχρι σήμερα. Αν είναι δυνατόν! Μόνο τον Χριστοφοράκο αν μπορούσατε να φέρετε –γιατί αυτός είναι η ουσία, όλοι οι άλλοι, αν θέλετε, είναι απλώς οδοντόκρεμες- θα έπρεπε να τον έχετε κάτω για δύο μήνες. Βλέπετε πια ταλαιπωρία σήμερα δέχεται ο τόπος όχι από τον Χριστοφοράκο, από τη γραμματέα του Χριστοφοράκου που έγραψε κάτι στο ημερολόγιο. Και διερωτώμαι αν αυτή η κοπέλα αύριο το πρωί σ’ αυτό το ημερολόγιο έγραφε ότι ο κύριος τάδε ζήτησε, άντε κατηγορούμενος ο κύριος τάδε.
Εγώ δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά αυτών των οποίων τα ονόματα αναφέρονται. Αλλά, όμως, δεν μπορούμε να αφήνουμε το τόπο με αυτό τον τρόπο να κατηγορείται, να διαβάλλεται, να προσβάλλεται, να εξευτελίζεται και να ευτελίζεται.
(AM)
(1DP)
Κάποια στιγμή, να κάνουμε ένα βήμα εμπρός. Και νομίζω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα εμπρός, τώρα που φθάσαμε στον πάτο. Δεν πάει παρακάτω. Να προχωρήσουμε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, αυτό που γίνεται δεκαπέντε ημέρες εις τα εθνικάς οδούς -και θα ήθελα μία απάντησή σας έστω και με νεύμα- είναι νόμιμο ή παράνομο; Τι πιστεύετε; Αυτό που γίνεται στους αγρότες, είναι νόμιμο ή παράνομο;
Εάν είναι νόμιμο, να τους αφήσουμε να πάνε μέχρι το καλοκαίρι. Αν είναι παράνομο, κάποιος πρέπει να παρέμβει, κάτι πρέπει να γίνει. Δεν λειτουργεί η χώρα. Χάνουμε εκατομμύρια ευρώ σε καθημερινή βάση απ’ αυτό το πράγμα. Και δεν πρέπει να μιλήσουμε, δεν πρέπει να πούμε το κάτι τι, γιατί έχουμε εκλογές αύριο και μας περιμένουν στην κάλπη. Και αυτό είναι υπευθυνότητα!
Αγόμεθα εμείς και δεν είμαστε ταγοί, όπως επιτάσσει η ετυμολογία της λέξεως. Και καλά εσείς, είστε Κυβέρνηση, εκτελεστική εξουσία, φοβάστε πώς θα πάτε στην εκλογική σας περιφέρεια.
Γιατί εμπλέκετε τη δικαστική εξουσία, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί επιτρέπετε εσείς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης -ο κ. Καστανίδης- ο κ. Τέντες να παρανομεί με αυτόν τον τρόπο τον προκλητικό που παρανομεί, τηλεφωνώντας σε εισαγγελείς στη χώρα και να τους λέει «μην κινείστε, μη χτυπάτε την παρανομία». Είναι δυνατόν να συμβαίνει σήμερα; Δεν ξεκίνησε μία διαδικασία από έναν εισαγγελέα της Βορείου Ελλάδος και σταμάτησε;
Βεβαίως, κανείς δεν θέλει να χτυπηθούν οι αγρότες. Αγωνίζονται για το ψωμί τους και με χειρότερες συνθήκες από ότι εμείς «του κουστουμιού». Από εκεί και πέρα όμως, δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι στο έλεος του οποιουδήποτε θέλει να τρυπάει τα σωθικά της πατρίδας. Περί αυτού πρόκειται. Μην κοροϊδευόμαστε.
Έχουμε τη χειρότερη οικονομία στην Ο.Ν.Ε. Υπάρχει κανείς που να το αμφισβητεί; Σ’ αυτήν την περίοδο που έχουμε τη χειρότερη οικονομία της Ο.Ν.Ε., πρέπει να ανεχόμεθα αυτού του είδους τις καταστάσεις; Ή είναι ψέμα; Ποιος πιστεύει ότι ωφελείται η Ελλάδα απ’ αυτό;
Δεν μιλάω τώρα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, έχει καθιερώσει την αυτοδικία ως σκέψη πολιτικής δράσης. Εδώ μιλάω. Εμείς, όλοι οι άλλοι, πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετωπίσεως των πραγμάτων;
Είναι αδικημένοι και οι φαρμακοποιοί. Τότε να τους αφήσουμε να βγάλουν τα μπουκαλάκια με τις πενικιλίνες, να κλείσουν τη Σταδίου. Μα, είμαστε σοβαροί επιτέλους;
Μεθαύριο, απεργεί ο πλέον ωφελημένος κλάδος της Πολιτείας. Είναι δυνατόν, οι εφοριακοί που παίρνουν περισσότερο μισθό από κάθε άλλον, να απεργήσουν; Κι επιτέλους, αν σήμερα μιλάμε για διαφθορά, ένα μεγάλο κομμάτι θα έπρεπε να είναι αφιερωμένο σε αυτούς, όχι σ’ όλους, αλλά σε κάποιους από αυτούς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
Ποια είναι σήμερα η πραγματική κατάσταση της χώρας;
Κύριε Πρωθυπουργέ, μπορεί να σκάσει στα χέρια σας η χειροβομβίδα, αλλά θα τραυματισθούμε όλοι θανάσιμα, όσοι είμαστε στο ίδιο δωμάτιο.
Αυτή τη στιγμή, ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας; Γιατί δεν το κοιτάζουμε κατάματα; Είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Είναι πολλοί και κοστίζουν ακριβά. Μπορείτε να το πείτε; Έχετε τη δύναμη να το πείτε; Γιατί, αυτό που λέτε δύο-δύο στο καφενείο, δύο-δύο σε ένα σαλόνι, δεν το λέτε εδώ μέσα;
Λέμε όλοι ότι παίρνουν μικρό μισθό, έχουν τον μικρότερο μισθό στην Ευρώπη. Δεν το λέμε; Δεν είναι επιχείρημα; Όμως, μήπως παίρνουν τα περισσότερα από την Ευρώπη; Γιατί λέμε μισθό. Δεν λέμε επιδόματα και υπερωρίες. Εμείς δεν είμαστε εδώ σε αυτόν τον τόπο, εμείς στο Κοινοβούλιο αυτό, που εφηύραμε τον όρο «πλασματικές υπερωρίες»; Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό. Και τι κάνουμε; Αναγκάζουμε τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, αναγκάζουμε τα εννέα εκατομμύρια να δουλεύουν για να ταΐσουν εκείνους, οι οποίοι είναι υπεράριθμοι στο δημόσιο. Αυτό είναι!
Υποφέρουν; Και δεν μπορείτε να κάνετε μία λογική κίνηση; Πηγαίνετε σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία -στείλτε ένα δικό σας, ας πάει η Υπουργός Παιδείας- να δει ότι το 90% των παιδιών είναι παιδιά δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα περίσσευμα να πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία των 5.000 ευρώ το χρόνο. Δεν είμαι εχθρός καμίας τάξεως, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να «σπάσουμε αυγά».
(LM)
(AM)
Έτσι είναι, κύριε Πρωθυπουργέ. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν σας κατηγορώ για κάτι, είναι ότι αργήσατε τέσσερις μήνες να πάρετε μέτρα. Γιατί, βεβαίως, αυτό το οποίο πήγατε στην Ευρώπη δεν αντέχει. Πρέπει να προχωρήσουμε.
Και κάνω έκκληση στον αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής, οι Επιτροπές αυτές, οι οποίες είναι πολλές και θα γίνουν και περισσότερες και θα κοστίσουν πάρα πολλά χρήματα, να μην είναι αμειβόμενες. Εγώ πάντως στους δικούς μου Βουλευτές έχω δώσει οδηγία ότι δεν θα δεχθούν ούτε ένα ευρώ για συμμετοχή στις Επιτροπές.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Δεν μπορούμε να λέμε για διερεύνηση των εξόδων του κράτους και να κάνουμε Επιτροπές αμειβόμενες. Στο κάτω-κάτω είναι μέσα στη δουλειά μας. Όπου μπορούμε να κόψουμε.
Τολμήστε, κύριε Πρωθυπουργέ. Έχετε ιστορική ευθύνη να μας βγάλετε από αυτό το αδιέξοδο το οποίο, εν πολλοίς, κληρονομήσατε από άλλες Κυβερνήσεις και όχι αναγκαστικά μόνο από την Κυβέρνηση Καραμανλή. Με το να έχουμε εδώ μία εικόνα δυστυχίας, δυσπραγίας, αλλά να μην παίρνουμε μέτρα, δεν ωφελούμε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πνιγηρή.
Είπε ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχει κίνδυνος για την εθνική κυριαρχία και το περάσαμε έτσι. Τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ζοφερά. Και θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες σκέψεις και κάποιες πληροφορίες.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της πολιτικής του ιστορίας. Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η Τουρκία, οσάκις είχαμε έλλειμμα πρωθυπουργίας έβρισκε να κάνει το κάτι τι. Θυμίζω το 1955 με ημίνεκρο τον Παπάγο, θυμίζω το 1974 χωρίς κυβέρνηση η χώρα, θυμίζω το 1996 που ακόμη δεν είχε αναλάβει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης και στο μεταίχμιο εκείνο βρίσκει ευκαιρία η Τουρκία και μας τσιγκλάει. Επειδή πολύ σύντομα η Τουρκία θα βρεθεί σε αυτή τη θέση, ετοιμαστείτε για κάποιους σχεδιασμούς. Δεν λέω για προβοκάτσιες και τέτοιου είδους προσβολές, αλλά ένα σχεδιασμό της επόμενης ημέρας.
Ο κύριος Ερντογάν σήμερα, τόσο από τον Αμερικάνο, αλλά και από την Ευρώπη, θεωρείται περίπου σουλτάνος. Έχει πάρει ψηλά τον αμανέ, δεν παρακολουθεί κανέναν, αυθαιρετεί και έδωσε ήδη σε επτά χώρες, όπως είναι η Υεμένη, για να καταλάβετε, αλλά και η Συρία, άρση της βίζας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό, τι κόσμος διακινείται και πόσο αυτό ανησυχεί την Ουάσιγκτον.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι ήδη ψάχνονται για να βρουν λύσεις σαν και αυτές που βρίσκουν οι Αμερικανοί, όταν χρειάζεται. Και υπενθυμίζω τη ρήση του Κριστόφερ το 1993, του Υπουργού Εξωτερικών, εδώ στη χώρα μας «θα έχετε εκλογές, κύριε Μητσοτάκη, τον Οκτώβριο» που είπε στη Βουλιαγμένη. Πιστεύει, λοιπόν, ο Αμερικανός ότι έχει τρόπο να επιβάλει εκλογές στη γείτονα χώρα. Θα βρει τη λύση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι έχουμε ένα ιδιαίτερα ανασφαλές περιβάλλον.
Δεν θέλω να προχωρήσω σε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά ελπίζω ότι κατά τη διάρκεια της συζητήσεως που θα έχω μαζί σας, μετά την πρόσκληση –βέβαια, θα έλεγα να δώσετε μία ευκαιρία στον κ. Σαμαρά να πάει στην Υπαπαντή αύριο, γιατί είναι εκεί και ο Πατριάρχης, μία ημέρα μετά δεν χάλασε ο κόσμος- θα έχω την ευκαιρία να σας πω ότι και από τη Δύση τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Θα έχετε πρόβλημα με την Αλβανία ή καλύτερα, θα έχουμε πρόβλημα. Και αυτό το πρόβλημα από την Αλβανία δεν είναι αυτοφυές μέσα από την Αλβανία. Είναι κάποιοι άλλοι γείτονες, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν την Αλβανία, όπως ιστορικώς την ήλεγξαν και δημιουργούν προβλήματα. Και σας μιλάω για την απόφαση του Συνταγματικού τους Συμβουλίου με ό,τι συνέβη.
Άρα, λοιπόν, ανοίγονται αντί να κλείνουν μέτωπα. Όλα αυτά τα μέτωπα, συν το μόνιμο μέτωπο το οποίο έχουμε με τα Σκόπια, δεν μας επιτρέπουν να βρισκόμαστε σε αυτή την οικονομική καχεξία. Πρέπει να βρούμε λύση και να φύγουμε γρήγορα. Δεν διακινδυνεύει η Ελλάδα μόνο με πτώχευση. Κινδυνεύουμε με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στο εξωτερικό και πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι. Δεν μπορεί να ασχολούμεθα εδώ ακόμη με αυτά τα θέματα τα φθηνά και τα λίγα και τα ταπεινά. Πρέπει να ασχοληθούμε, επιτέλους, με τα σοβαρότερα θέματα.
(XS)
(LM)
Και χάρηκα ιδιαίτερα πολύ που ο αξιότιμος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως κατάλαβε επιτέλους αυτά τα οποία του έλεγα για τους μετανάστες και άλλαξε θέση απ’ αυτά που έλεγε στο Βήμα πριν από τρεις μήνες. Είναι τεράστιο πρόβλημα για την Ελλάδα και για την οικονομία.
Όταν βεβαίως ο κύριος Υπουργός Εργασίας, ο κ. Λοβέρδος, έλεγε ότι θα έχουμε ένα εκατομμύριο ανέργους, είπα εδώ στη Βουλή ότι θα είναι ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες του χρόνου. Όταν θα ελληνοποιήσουμε πεντακόσιες χιλιάδες μετανάστες, το κεφάλαιο αυτό το οποίο κάνει τα έργα τα μεγάλα, δεν θα πάρει από τους ελληνοποιημένους που θα έχουν μεροκάματο όσο οι Έλληνες, θα πάρει από τη μαύρη εργασία. Οπότε όλοι αυτοί θα μείνουν άνεργοι και θα τους φορτωθούμε. Και το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ το οποίο ανήκει σε ένα εξαίρετο όνομα, σε μία εξαίρετη οικογένεια, το οποίο υπηρέτησε πολλαπλώς και ευπειθώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οικογένεια Λιβάνη, είχε προχθές εξώφυλλο ότι ετοιμαζόμαστε να δώσουμε σε δύο χρόνια, σε επτακόσιες πενήντα χιλιάδες ανθρώπους σύνταξη. Δηλαδή όλοι αυτοί που ήρθαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κουβαλώντας όμως ένσημα για σύνταξη 80 ευρώ ή 100 όσο είναι εκεί, θα έρθουν εδώ σε μας να πάρουν 500 ευρώ και θα τιναχθούν στον αέρα τα ταμεία και θα ψάχνουμε να βρούμε καινούριους πόρους-φόρους για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα ταμεία. Είναι τεράστιο θέμα. Τι σας βιάζει να το κάνετε; Γιατί αυτή η πρεμούρα; Έχουμε λύσει όλα τα άλλα θέματα για να πάμε να τακτοποιήσουμε αυτό το θέμα;
Είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα σας το είπαν και στο Νταβός. Είναι ενοχλημένη όλη η Ευρώπη μ' αυτό το θέμα, γιατί η ελληνοποίηση πεντακοσίων χιλιάδων μουσουλμάνων δημιουργεί πρόβλημα. Όταν, λοιπόν, πάρει διαβατήριο ελληνικό αυτός είτε λέγεται για παράδειγμα, Κώστα Γείτονας, ή λέγεται Μαρκόπουλος, ή λέγεται Αλί Χασάν, το διαβατήριο του θα έχει την ίδια διείσδυση στην Ευρώπη, το ίδιο δικαίωμα. Θα μπορεί να πάει στην Ευρώπη. Οπότε, λοιπόν, εμείς χαλάμε τη μεταναστευτική πολιτική όλης της Ευρώπης. Και έρχεται και σου λέει το Λονδίνο, ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα έρθουν πενήντα χιλιάδες, ή εβδομήντα χιλιάδες εδώ στο Λονδίνο; Και ήδη το θέμα έχει φθάσει στη Βουλή των Λόρδων.
Δημιουργούμε θέματα εκ του μη υπάρχοντος. Τι μας χρειάζεται, γιατί τώρα πρέπει να γίνει αυτό; Και τι βιασύνη είναι αυτή; Και γιατί να μην γίνει μία επιτροπή διακομματική, να ψάξουμε όλες τις παραμέτρους, να κατατεθεί ένα πόρισμα και να προχωρήσουμε σε μία ρύθμιση που να μην είναι ενοχλητική και προβληματική για την πατρίδα; Για ποιο λόγο;
Προχωράτε στον Καλλικράτη, τον οποίο πριν ακόμα τον φέρετε στη Βουλή, τον στείλατε στην αγκαλιά του Ιπποκράτη. Αρρωστημένη υπόθεση εν τη γενέσει. Ποιος θα ενωθεί με ποιον; Έρχονται οι δήμαρχοι στο γραφείο και ρωτούν «Με ποιον ενώνομαι»; Και γιατί να ξέρω εγώ; Εδώ δεν ξέρει ο κ. Ραγκούσης ποιος δήμος ενώνεται με ποιον, ποιες θα είναι οι περιφέρειες, ποιοι νομοί ενώνονται και αυτή η ένωση τι επικινδυνότητα μπορεί να βγάζει εάν ταυτοχρόνως ελληνοποιήσουμε και αυτούς τους μουσουλμάνους; Τι κίνδυνο μπορεί να βγάλει;
Και αν αύριο το πρωί σου προκύψει στη Θράκη, στο διαμέρισμα της Θράκης κάποιος μουσουλμάνος -που δεν είναι αδύνατον με την πληθυσμιακή διαφορά η οποία δημιουργείται τώρα- και σου βγάλει μία νόρμα ότι οι σχέσεις όλων με την περιφέρεια γίνονται σε δύο γλώσσες, ελληνικά και τουρκικά; Τι θα κάνεις; Θα τρέξεις εσύ μετά εδώ να πεις ότι δεν δέχομαι τα τουρκικά; Δηλαδή, θα ξεκινήσουμε μόνοι μας μία διαδικασία Κοσσόβου;
Και αυτό, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι δικό μου. Εγώ το έκλεψα από τον δικό σας εισηγητή, όταν συζητείτο το θέμα για τις υπερνομαρχίες. Αυτό το επιχείρημα χρησιμοποίησε άρα και εγώ δικό σας επιχείρημα χρησιμοποιώ. Αυτό που ελέχθη εδώ από έναν μεγάλο πολιτικό, που δεν είναι σήμερα στην Αίθουσα. Αυτό το επιχείρημα το ανασύρω και το φέρνω στην πραγματικότητα σήμερα. Τι θα σου συμβεί αύριο το πρωί;
Γιατί, λοιπόν, δεν καθόμαστε σε μία διαδικασία πιο φρόνιμη, με μια μεγαλύτερη μελέτη και μια καλύτερη απόδοση;
(NP)
(1XS)
Και έρχομαι, κύριε Πρωθυπουργέ, στον εκλογικό νόμο. Γιατί να ενισχύσουμε την εθνική κυριαρχία; Καταργούμε τη λαϊκή κυριαρχία. Διορίζουμε τους Βουλευτές. Γιατί να πλατύνουμε τη Δημοκρατία και να εκλέγεται Ευρωβουλευτής; Στενεύουμε τη Δημοκρατία. Να διορίζεται και Βουλευτής. Για ποιο λόγο;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
Είπατε ότι είναι για λόγους διαφάνειας και μη διαφθοράς. Δηλαδή ο Βουλευτής της Ευρυτανίας ή ο Βουλευτής της Φλώρινας τα «πιάνει». Και τι μπορεί να κάνει; Ερωτώ: Τι μπορεί να κάνει ο Βουλευτής μιας περιφέρειας; Είμαστε σοβαροί σε αυτήν την Αίθουσα; Πάμε δηλαδή να καταστήσουμε τους Αρχηγούς αυτοκράτορες. Οπότε υπάρχει άλλος κίνδυνος: Να έρχεται ο μεγάλος επιχειρηματίας και να σου λέει «θέλω αυτόν Βουλευτή! Διόρισέ μου τον και θα σου δώσω το αντίδωρό σου.»
Ο κίνδυνος είναι εμφανής. Να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο άκρο. Να μετριάσουμε τις περιφέρειες. Το καταλαβαίνω. Να ενώσουμε τις περιφέρειες, για να μην υπάρχουν μονοεδρικές. Γιατί και εκεί, βεβαίως, είναι έλλειμμα Δημοκρατίας. Το καταλαβαίνω. Φτιάξτε περιφέρειες που να έχουν περίπου ίσο αριθμό και αφήστε να λειτουργήσει η λαϊκή ετυμηγορία.
Αφήστε να μπορεί ο λαός να αποφασίσει. Ας μην καταργούμε το λαό, όπως τον έχουμε καταργήσει με τα δημοψηφίσματα! Τριάντα πέντε χρόνια Δημοκρατίας, τριάντα πέντε χρόνια Σύνταγμα που επιβάλλει δημοψήφισμα και κανένα δημοψήφισμα δεν έγινε! Φοβηθήκαμε να ρωτήσουμε, για να μπούμε στην Ο.Ν.Ε. Φοβηθήκαμε για το Σύνταγμα. Φοβηθήκαμε για την αποκατάσταση του Συντάγματος. Φοβηθήκαμε για το ευρώ. Τώρα φοβόμαστε για τη μεγάλη αλήθεια, για τους μετανάστες.
Πάμε στο λαό! Επιτέλους, πιστεύω ότι όλοι μας σε αυτήν την Αίθουσα δεν μπορεί παρά να είμαστε δημοκράτες. Ας σεβαστούμε τον κυρίαρχο όλων, που είναι ο λαός. Πάμε στο λαό να μας πει αν θέλει ή όχι αυτό το νομοσχέδιο που έρχεται για τους λαθρομετανάστες. Πιστεύω ότι ο λαός έχει αίσθημα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι πάνω από 80%. Φοβάστε το λαό και γι’ αυτό επιχειρείτε ερήμην του λαού.
(Όρθιοι οι Βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής 51 μαθητές και μαθήτριες και 7 συνοδοί - εκπαιδευτικοί από το 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας Κοζάνης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Το λόγο έχει τώρα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Παρακολουθώντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τη σημερινή συζήτηση ένας ξένος, ένας εξωτερικός παρατηρητής θα διαμόρφωνε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι η χώρα του διαλόγου. Για εμάς, όμως, που ζούμε σε αυτήν τη χώρα γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μάλλον όχι η χώρα του διαλόγου, αλλά η χώρα του παραλόγου!
Τα πιο ωραία χρόνια από τη Μεταπολίτευση και μετά τα σπαταλήσαμε συζητώντας και ακροβατώντας χάριν της διαφάνειας, την οποία διαφάνεια τελικά ποτέ δεν καταφέραμε να οικοδομήσουμε. Μάλλον αντί να την οικοδομήσουμε την εντοιχίσαμε και αφήσαμε τη διαφθορά ανενόχλητη να πλουτίζει, να γιγαντώνεται, να αυθαδιάζει, να κυβερνά και να μοιάζει και αήττητη.
Από το 1989 ακόμη τα Κόμματα συζητούν για τη διαφάνεια και τη διαφθορά, όταν τότε η πολιτική των νέων τζακιών της τότε Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. –θα θυμάστε- γέννησε το τέρας που ονομάστηκε «Κοσκωτάς». Έκτοτε και επί μία εικοσαετία υπό το φόβο του διασυρμού του πολιτικού συστήματος ποτέ δεν ενισχύθηκαν οι κανόνες διαφάνειας, αλλά έγιναν αδιαπέραστοι οι κανόνες ασυλίας.
Για να μην ξαναζήσει δήθεν ο τόπος Ειδικά Δικαστήρια, το πρόβλημα της διαφθοράς γίνεται ολοένα και εντονότερο. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας πολίτης που να μας εμπιστεύεται ότι μπορεί αυτές οι Εξεταστικές Επιτροπές να οδηγήσουν σε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα, να αποδώσουν έστω πολιτικές ευθύνες, μιας και ποινικές ευθύνες ποτέ δεν μπορούν να αποδοθούν.
(TR)
(NP)
Έτσι λοιπόν από την Αγία Τράπεζα της Μονής Βατοπεδίου, μέχρι τις τράπεζες της Ελβετίας και τις συμβεβλημένες τράπεζες με τις επιχειρηματικές και άλλες δραστηριότητες της SIEMENS, το πρόβλημα της διαφθοράς γίνεται ολοένα και εντονότερο. Και στο μεταξύ ενώ εκείνα τα τζάκια καθορίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, ολοένα και καινούργια τζάκια αναδεικνύονται τα οποία εισχωρούν σε προβληματικές ή μη επιχειρήσεις και κυρίως, σε επιχειρήσεις που διαπλέκονται, είτε με την ενημέρωση είτε με το ποδόσφαιρο. Χωρίς εμφανές επιχειρηματικό πλάνο απλώς αγοράζουν. Ποιος ασχολείται αλήθεια με αυτές τις δραστηριότητες; Ποιος τις παρακολουθεί;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι προμήθειες και οι αναθέσεις έργων. Πρόκειται για ένα σύστημα αξιών, το οποίο έχει αναδείξει τη διαπλοκή ως το ακλόνητο πολιτικό σύστημα. Το βλέπουμε το σύστημα αυτό να καθοδηγεί την πολιτική εξουσία και την κοινή γνώμη με τα λεγόμενα αντιδημοφιλή μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση της χρεοκοπημένης οικονομίας, μη και πληρώσουν όσοι πλούτισαν ανόμως ή πλούτισαν σκανδαλωδώς σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος, μη και χρηματοδοτήσουν τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας όλοι όσοι τα τελευταία χρόνια συγκέντρωσαν αμύθητο πλούτο στα χέρια τους, χάριν της ευνοϊκής μεταχείρισης των κυβερνήσεων. Να πληρώσουν πάλι όσοι συνήθως και πάντα χρηματοδοτούν τον πίθο των Δαναϊδων. Να πληρώσουν πάλι όσοι είναι καταδικασμένοι εν ζωή να βιώνουν το μαρτύριο του Ταντάλου ή του Σίσυφου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από δέκα χρόνια ο τότε Πρόεδρος του Συνασπισμού ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Φώτης Κουβέλης είχαν ζητήσει και συναντήθηκαν με σας, Πρόεδρε κύριε Κακλαμάνη, ήσασταν τότε Πρόεδρος της Βουλής, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που είχαμε αναλάβει τότε για τη διαφάνεια στην πολιτική και οικονομική ζωή της χώρας.
Υπενθυμίζω σε όλους και όλες πως εκείνη την εποχή οι λέξεις «διαφθορά» και «διαπλοκή» ήταν περίπου απαγορευμένες λέξεις. Και όποιος τολμούσε να θίξει το μεγάλο αυτό θέμα είχε να αντιμετωπίσει την επίθεση όλου εκείνου του πλέγματος εξουσίας, οικονομικής δύναμης και Μέσων Ενημέρωσης που καλλιεργούσαν τότε το μύθο της ισχυρής Ελλάδας που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα τους ρυθμούς ανάπτυξης και προετοιμάζει τη μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μιλήσαμε τότε, αν θυμάστε, για τις πέντε θεσμοθετημένες και άτυπες εξουσίες, πέραν της εκτελεστικής, της δικαστικής και της νομοθετικής, της εξουσίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και της υπέρτατης εξουσίας της διαπλοκής. Στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής τότε καταθέσαμε τις προτάσεις μας για τη λειτουργία της Βουλής, για τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών, για την κυριαρχία της αγοράς, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της διαφθοράς, για τη διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, για τους εξοπλισμούς, για τις ανεπάρκειες του πολιτικού συστήματος. Έχουν περάσει από τότε δέκα χρόνια. Τι έχει αλλάξει; Έχει αλλάξει κάτι; Θα έλεγε κανείς πως ναι, έχει αλλάξει. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι εστίες διαφθοράς και διαπλοκής στον τόπο.
Κανείς δεν έλαβε σοβαρά τις προτάσεις που καταθέσαμε τότε. Έχουν περάσει δέκα χρόνια, κύριοι της Κυβέρνησης, και μόλις προχθές κλήθηκε ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος Φώτης Κουβέλης να καταθέσει ξανά τις προτάσεις του για την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Έχουν περάσει δέκα χρόνια, μέσα στα οποία είχαμε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και δύο εναλλαγές κυβερνήσεων, όλες στο όνομα της διαφάνειας ή της καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Χάσαμε όλες τις ευκαιρίες. Χάσαμε δύο σημαντικότατες ευκαιρίες μέσα από τις συνταγματικές αναθεωρήσεις. Χάσαμε όλες τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να δώσουν διέξοδο από αυτό το γερασμένο και άρρωστο πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Δέκα χρόνια πριν όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, των κομμάτων εξουσίας, σχημάτιζαν πολλοί από εσάς ουρές μπας και κλείσουν κάποιο ραντεβού να φάνε με τον κ. Χριστοφοράκο. Σήμερα, κάνετε όλοι πως δεν τον γνωρίζετε, δεν το έχετε δει ποτέ. Μόνος του έτρωγε ο κ. Χριστοφοράκος σ’ αυτά τα περίφημα ραντεβού.
(FT)
(TR)
Σήμερα όλοι θέλετε να κάνετε σταυροφορίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δέκα χρόνια πριν όμως, κανείς σας δεν ήθελε να ακούει γι’ αυτές τις λέξεις. Όποιος μιλούσε ήταν ή λαϊκιστής, είτε γραφικός, είτε θεσμολάγνος, είτε ήθελε να παριστάνει τον εισαγγελέα, τέτοια μας λέγατε, τέτοια λέγατε στους Βουλευτές του Συνασπισμού και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς και στους επικεφαλής του.
Το πρόβλημα, κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν λύνεται ούτε με συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτε με προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στην Βουλή. Το πρόβλημα της διαφθοράς είναι διαχρονικό και, επιτρέψτε μου, είναι δικομματικό, είναι προϊόν της Μεταπολίτευσης, είναι δικό σας αποτέλεσμα, δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν είναι καιρικό φαινόμενο. Δεν μπαίνετε καν στον πυρήνα του προβλήματος. Η διαπλοκή και η διαφθορά πρώτα και κύρια απορρέουν από ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο. Δεν είναι πρόβλημα απλά θεσμικό, είναι πρόβλημα πρωτίστως πολιτικό. Η έλλειψη διαφάνειας, η διαπλοκή, η διαφθορά είναι φαινόμενα συστημικά.
Αλλά τι να πω εγώ όταν το είπε αυτό δυο φορές ο Πρωθυπουργός και άλλη μια ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μεγεθύνουν την οικονομική κρίση τα προβλήματα αδιαφάνειας και διαφθοράς, δεν την δημιουργούν. Κρατούν όμηρο το πολιτικό σύστημα από ποικιλώνυμα οικονομικά συμφέροντα και η καταπολέμησή τους απαιτεί ριζικές τομές και αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στο παραγωγικό μοντέλο, στο οικονομικό μοντέλο, αλλαγές που απαιτούν ρήξεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που ακόμα και τώρα, σε περίοδο βαριάς ύφεσης, αντιμετωπίζουν την κρίση ως ευκαιρία για μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου υπέρ των δικών τους συμφερόντων. Συνεπώς, χωρίς απόφαση για ρήξεις με αυτά τα συμφέροντα ούτε τη διαπλοκή θα αντιμετωπίσουμε, ούτε φυσικά και έξοδο από την κρίση πρόκειται να δούμε.
Και οι επιμέρους παρεμβάσεις, όσο θετικές και να είναι, δεν θα μας σώσουν από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, από την ανεργία, από τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, από την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Άρα, λοιπόν, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα άλλο οικονομικό μοντέλο, είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τους εργαζόμενους και όχι τους τραπεζίτες, που θα υπερασπίζεται το δημόσιο τομέα και δεν θα χαρίζει στην ιδιωτική ασυδοσία το δημόσιο πλούτο της χώρας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας άκουσα για άλλη μια φορά να μιλάτε για τον εκλογικό νόμο. Κανένας εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να φέρει τις μεγάλες ανατροπές και ρήξεις με το κατεστημένο. Βεβαίως, εάν μας φέρνατε την πρόταση για απλή και άδολη αναλογική, που θα έθετε σε μια εντελώς διαφορετική λειτουργία το πολιτικό μας σύστημα, πιθανόν αυτό να ήταν μια μεγάλη ανατροπή, που θα δημιουργούσε άλλους κανόνες λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, με περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη διαφάνεια, θα έβγαιναν στο προσκήνιο οι πολιτικές θέσεις και ο κόσμος, ο λαός, οι πολίτες θα ψήφιζαν με βάση αυτές. Όμως δεν φέρνετε αυτό.
Επικαλείστε το γερμανικό εκλογικό σύστημα, αφού βεβαίως το προσαρμόσετε στις κομματικές σας ανάγκες είτε έτσι όπως είναι, είτε νοθευμένο «αλά greca» όμως. Το γερμανικό εκλογικό σύστημα ήταν αυτό το οποίο εφαρμόστηκε φυσικά στην Γερμανία και δεν απέτρεψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο πολιτικού χρήματος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Δεν απέτρεψε τη SIEMENS και την κάθε SIEMENS να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις, κόμματα, πολιτικά πρόσωπα όχι μονάχα στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μην επιχειρηματολογείτε, λοιπόν, με αλλαγές εκλογικών νόμων τις πολιτικές σας προθέσεις να ανοίξετε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Και, επιτρέψτε μου, όλη την διαδρομή της αδιαφάνειας και της διαπλοκής την βλέπουμε καθημερινά μπροστά μας τούτες τις ημέρες με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τις κινητοποιήσεις του πιο παραγωγικού και δημιουργικού κομματιού της ελληνικής κοινωνίας, των αγροτών, της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής -των οποίων ο αγώνας θα έπρεπε όλους εδώ να μας κάνει υπερήφανους- που αυτές τις ημέρες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να ζουν με αξιοπρέπεια, για το δικαίωμά τους να μένουν στον τόπο τους και να καλλιεργούν την γη τους και οι οποίοι δέχονται διαρκώς από την πλευρά της Κυβέρνησης μια απίστευτη και εξοργιστική επίθεση συκοφαντίας.
(GM)
2FT
Σας υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι ένας βασικός λόγος που αυτοί οι άνθρωποι εξεγείρονται και βγαίνουν στους δρόμους, είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε τα τελευταία είκοσι χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων. Ούτε τα μισά από όσα πραγματικά δικαιούνται δεν πήραν. Και ακόμα χειρότερα, οι τράπεζες, ακόμα και η Αγροτική Τράπεζα φρόντισαν να εξασφαλίσουν πρώτα από όλα τα δικά τους συμφέροντα παρακρατώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών.
Αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, για να θυμηθώ και ένα ρητό που έχει να κάνει με τον προκάτοχό σας, δεν είναι μόνο ανήθικο αλλά είναι και εντελώς παράνομο. Και μη σπεύσετε να ρίξετε για άλλη μία φορά την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι χρόνια τώρα που και το ΠΑΣΟΚ είτε ως Κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση συντηρεί μαζί με την Νέα Δημοκρατία ένα διάτρητο, αδιαφανές σύστημα διαχείρισης των αγροτικών ενισχύσεων. Αντί να χαράξετε εθνική στρατηγική για την αγροτική οικονομία, το μόνο που κάνατε και από ό,τι φαίνεται πρόθεσή σας είναι να το συνεχίσετε, είναι η κατασπατάληση ενός πακτωλού κοινοτικών και εθνικών πόρων με μοναδικό κριτήριο την εξαγορά ψήφων και συνειδήσεων στον αγροτικό κόσμο, με μοναδικό κριτήριο τη διαιώνιση της διαπλοκής και της διαφθοράς στον αγροτικό κόσμο.
Πριν από λίγες ημέρες βομβαρδίσατε τα ΜΜΕ με πληροφορίες για τη διερεύνηση από την Κομισιόν της νομιμότητας του πακέτου Χατζηγάκη. Βέβαια, η νομιμότητα του άτοκου δανείου προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις του κυρίου Κοντού πέρασε στα ψιλά. Όσο και να προσπαθείτε όμως, δεν μπορείτε να κρύψετε από κανέναν ότι από τη δική σας κακοδιαχείριση, των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, η χώρα, οι Έλληνες φορολογούμενοι χωρίς καν να το ξέρουν έχουν πληρώσει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ μόνο στο διάστημα από το 1998 και μετά σε ευρωπαϊκά πρόστιμα γι’ αυτές τις υποθέσεις. Κ
Μην μας επαναλάβετε ότι υπάρχει πελατειακό σύστημα, το ξέρουμε. Πείτε μας συγκεκριμένα μέτρα που έπρεπε να έχετε πάρει από χθες, όχι από αύριο, από την πρώτη μέρα που αναλάβατε την Κυβέρνηση. Εάν σκοπεύετε στα αλήθεια να προστατεύσετε τους αγρότες, να εξασφαλίσετε το εισόδημα και το μόχθο τους ιδίως μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ασυδοσίας της αγοράς, προχωρήστε σε μία ριζική αλλαγή της οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Αλλά αυτό δεν το τολμήσατε ούτε σαν τίτλο να το συμπεριλάβετε στον περιβόητο κοινωνικό διάλογο που οργανώσατε. Ενδεχομένως να μην το επέτρεψαν οι προνομιακοί σας συνομιλητές, οι απολύτως απαξιωμένες ηγεσίες στον συνδικαλιστικό και στο συνεταιριστικό αγροτικό χώρο.
Οι ξεσηκωμένοι αγρότες, όμως, για τους οποίους τόσο απαξιωτικά αναφέρεστε πολλές φορές, κυρία Υπουργέ, είναι αυτοί που μας δείχνουν όλο αυτό το κάδρο της διαφθοράς και της διαπλοκής στον αγροτικό χώρο. Ιδού, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο πεδίο που μπορείτε να δείξετε τις προθέσεις σας ένα θέλετε να αντιμετωπίσετε τη διαφθορά και βεβαίως να κριθείτε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, μην επιχειρηματολογείτε ασκόπως προσπαθώντας να συνδέσετε την προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Πρώτον, γιατί στον τομέα αυτό είναι λίγο δύσκολο να μιλάτε για διαφάνεια, διαβούλευση, όπως συνήθως συνηθίζετε, όταν το πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο θα αποτελέσει το βασικό άξονα που θα κινηθεί η οικονομική πολιτική της χώρας πέρασε στο πόδι σε μία συζήτηση δύο ωρών από μία Επιτροπή τη στιγμή που είχατε υποσχεθεί ότι θα το φέρετε εδώ στη Βουλή για συζήτηση.
Κυρίως μην τα συνδέετε αυτά τα δύο όταν δύο μέρες τώρα ψάχνουμε να βρούμε την ομιλία σας στο Νταβός, μία ομιλία η οποία έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Ψάχνουμε στο διαδίκτυο, ρωτάμε να μάθουμε επακριβώς ποια είναι αυτά τα οποία είπατε, δεν τα βρίσκουμε όμως, κύριε Πρωθυπουργέ. Γιατί; Τι έχετε να κρύψετε; Γιατί δεν λέτε στον ελληνικό λαό τι ακριβώς υποσχεθήκατε, τι ακριβώς είπατε στο Νταβός;
PM
(02GM)
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΪΔΟΣ: Στην τηλεόραση.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Μάθαμε τι είπαν -υπήρχαν και δημοσιογράφοι- κύριε συνάδελφε και γι’ αυτό ανησυχούμε. Μάθαμε τι ειπώθηκε. Και αυτά που ειπώθηκαν εκεί, πρέπει να ειπωθούν κι εδώ, διότι δεν ειπώθηκαν προεκλογικά. Διότι κανείς δεν ήξερε προεκλογικά, όταν πήγαινε να ψηφίσει, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Τώρα, όμως, σιγά – σιγά μαθαίνουμε. Και θα ήθελα να σας πω ότι εμείς θα επιμείνουμε για να γίνει αυτή η συζήτηση.
Δεύτερον, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να συνδέετε την οικονομική κρίση με τον πόλεμο κατά της διαφθοράς, ακριβώς γιατί ακόμα και εκεί που δεν είχαν τόση μεγάλη διαφθορά, όπως είχαμε εδώ, δεν σώθηκαν. Κοιτάξτε το παράδειγμα της Ισλανδίας. Έβδομη χώρα στον κόσμο σε θεσμούς διαφάνειας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και χρεοκόπησε. Όπως είπα, λοιπόν, παραπάνω, αλλού βρίσκεται ο πυρήνας του προβλήματος. Όσο το πολιτικό σύστημα χαϊδεύει τα αυτιά των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, των καναλαρχών, τόσο θα μεγαλώνει η διαφθορά, τόσο το πολιτικό σύστημα θα υποχωρεί σε ισχύ, θα είναι όμηρος των οικονομικών συμφερόντων.
Αυτά τα δέκα χρόνια ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς με πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις ανέδειξε το θέμα της διαφάνειας και του μαύρου πολιτικού χρήματος. Δώσαμε μάχες μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Τις ίδιες προτάσεις σας είπαμε και στη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών που καταθέσαμε πάλι δέσμη προτάσεων, που μπορεί να είναι καθοριστικές και εποικοδομητικές. Κι εκεί υπήρξε η αίσθηση ότι υπάρχει κοινός τόπος. Μένουν βέβαια οι αποφάσεις και η εμπειρία μας λέει ότι αυτές θα αργήσουν πάρα πολύ.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα –αν μου επιτρέπετε- να απευθυνθώ και στον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά δεν είναι εδώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ( Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Εδώ είμαι.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Α! εδώ είστε. Συγνώμη δεν σας είδα. Είχατε φύγει, αλλά ξανάρθατε. Θα ήθελα να σας πάω λίγα χρόνια πίσω -γιατί είναι ωραίο το πινγκ – πονγκ που παίζεται πολύ συχνά, «η προηγούμενη κυβέρνηση φταίει για τα λάθη, εμείς παραλαμβάνουμε χάος και θα το διορθώσουμε»- στην εποχή της μεγάλης ιδέας - θυμάστε;- των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, επειδή ο Πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι χάθηκαν τα λεφτά. Όσους και όσες αν ρωτήσετε, δεν θα μπορέσουν να σας πουν πόσα δισεκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όσους κι αν ρωτήσετε. Γιατί βεβαίως αυτά τα ξεχνάμε, αλλά το αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης ιδέας ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Υγροβιότοποι καταστράφηκαν, το ρυθμιστικό της Αθήνας έγινε κουρελόχαρτο, συστήματα παρακολούθησης πληρώθηκαν και δεν παραλήφθηκαν ποτέ. Στο Μαρούσι χάσκει το μεγαλύτερο αυθαίρετο των Βαλκανίων, άχρηστες εγκαταστάσεις καταστρέφονται ή εκποιούνται για ένα κομμάτι ψωμί και όλα αυτά με τις πιο αδιαφανείς διαδικασίες, με την προστασία ενός δικομματικού συστήματος διαπλοκής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)
Γι’ αυτό το θέμα, αλήθεια δεν προτάθηκε ποτέ να γίνει κάποια Εξεταστική Επιτροπή. Και βεβαίως ποτέ δεν θα αποδοθούν ευθύνες.
Δώστε μου ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Έχετε δύο, τρία λεπτά, όσα θέλετε.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Μας λέτε πως οι καιροί είναι δύσκολοι. Να αποδεχθούμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Μας ζητάτε συναίνεση κατά της διαφθοράς κι εμείς σας απαντάμε: Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, μπορούμε να συμφωνήσουμε στην αλλαγή του νόμου περί χρηματοδότησης των Κομμάτων για τις εκλογικές δαπάνες, μπορούμε να συμφωνήσουμε για την αποτροπή δωροδοκίας σε περιπτώσεις προμηθειών του δημοσίου, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Έστω και αργά αν δεσμευτείτε σε αυτά, μπορούμε να συμφωνήσουμε. Και σας ζητάμε μάλιστα –και θα συμφωνήσουμε, είναι ένα θετικό βήμα αυτό- να δεσμευτείτε ώστε στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση όλα αυτά να γίνουν πράξη, να μη μείνουν στα χαρτιά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Να μην ξαναεμφανιστούμε στα κανάλια.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): Κύριε Κακλαμάνη, αφήστε τα κανάλια, διότι εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι εμφανιζόμαστε λιγότερο από όλους,…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Αυτό σας λέω απλά.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.): ….δείτε τον τηλεοπτικό χρόνο και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο δεν κάνει τη δουλειά του σωστά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι, να μην εμφανιζόμαστε εμείς καθόλου στα κανάλια, οπότε θα δείτε πώς θα αλλάξουν τα πράγματα.
(PM)
(2BA)
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ): Μπορούμε σ’ αυτό να συμφωνήσουμε και να συναινέσουμε. Μη μας ζητάτε όμως συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια, μη μας ζητάτε συναίνεση σε οικονομικές πολιτικές που μας επιβάλλουν οι ξένοι οίκοι και οι τράπεζες, αυτοί δηλαδή που δημιούργησαν την κρίση και σώθηκαν από το «ζεστό» κρατικό χρήμα πριν από ένα χρόνο. Μη μας ζητάτε συναίνεση στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν θα συναινέσουμε όταν το 21% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι, όταν οι αγρότες έχουν χάσει το 25% του εισοδήματός τους σε μια δεκαετία και τώρα πάνε να χάσουν κι άλλα.
Να ξέρετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι εμείς δεν πρόκειται να σας αφήσουμε αυτό το Πρόγραμμα Σταθερότητας -όπου μας μιλάτε διαρκώς για διαφάνεια και για διαβούλευση- να το περάσετε και να το εφαρμόσετε εις βάρος των εργαζομένων της χώρας και του ελληνικού λαού χωρίς συζήτηση στη Βουλή. Αύριο θα στείλουμε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής με την οποία θα ζητάμε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα του Προγράμματος Σταθερότητας και για τις οικονομικές εξελίξεις που είναι ραγδαίες. Δεν μπορεί να περάσει αυτή η πολιτική, ένα πρόγραμμα εξόντωσης του ελληνικού λαού, δίχως να έχει συζητηθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Βεβαίως θα ζητήσουμε από τους Έλληνες Βουλευτές με αίσθηση ευθύνης να αναδείξουν το πόσο σκληρό είναι αυτό το Πρόγραμμα, το πόσο αντιλαϊκό και αντικοινωνικό είναι και θα ζητήσουμε από την Κυβέρνηση να μην το εφαρμόσει χωρίς την έγκριση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κύριος Ραγκούσης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πιθανόν αρκετοί από σας να θυμάστε ότι η πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη σημερινή συζήτηση ακολούθησε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το ίδιο θέμα. Είναι όμως σχεδόν απίθανο, οι περισσότεροι δεν είναι εύκολο να θυμάστε ότι πέντε μόλις ημέρες μετά από το αίτημα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ψηφίσαμε σ’ αυτόν εδώ το χώρο, στη Βουλή των Ελλήνων, το νέο νόμο για τις προσλήψεις.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Όπως γνωρίζετε, καταργήσαμε κάθε μορφή αδιαφανούς και αυθαίρετης πρόσληψης. Πέντε μέρες μετά από την υποβολή του αιτήματος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τελειώσαμε με κάθε δυνατότητα πελατειακής πρόσληψης «στο σκοτάδι» που μέχρι τότε υπήρχε και αυτή τη θεμελίωση της διαφάνειας στο πιο «μαύρο βιβλίο» του πελατειακού κράτους ζητήσαμε τότε –και το ζητήσαμε πολλές φορές- από κοινού να την κάνουμε πράξη. Καμία κομματική σκοπιμότητα δεν είχαμε. Ποια θα μπορούσαμε άλλωστε να έχουμε; Ζητήσαμε να θεμελιώσουμε μαζί τη διαφάνεια, εκεί όπου η διαφάνεια θεμελιώνει την αξιοκρατία, εκεί όπου η διαφάνεια θεμελιώνει την αξιοπρέπεια χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους, εκεί όπου η διαφάνεια είναι όρος για να σταματήσουμε να είμαστε μία πολιτεία συναλλαγής και συνενοχής.
Εκείνη την ώρα ο κύριος Σαμαράς στην πρώτη του ουσιαστικά απόφαση ως νέος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έδωσε τη γραμμή και καθοδήγησε για το «όχι». «Όχι» διότι δεν ευνοούνταν επαρκώς οι ήδη ευνοημένοι της αδιαφάνειας, «όχι» είπε τότε η Αξιωματική Αντιπολίτευση διότι δεν έμεναν πουθενά «παράθυρα» για πρώτη φορά από το 1974 αδιαφάνειας, δεν έμεναν εξαιρέσεις και αστερίσκοι, αυτά που από υποσημειώσεις γίνονται στη συνέχεια –και το ξέρουμε όλοι πολύ καλά- «λεωφόροι» αδιαφανών διορισμών. Το «όχι» τότε ήταν διότι οι πελατειακές επιλογές έπρεπε να παραμείνουν για να μπορούν κάποιοι να μοιράζουν συμβάσεις μαθητείας, τα περίφημα STAGE, όπως γίνονταν κάτω από αδιαφανείς συνθήκες και κατέληγαν βεβαίως σε απαράδεκτες μονιμοποιήσεις νέων ανθρώπων, νέων δημοσίων υπαλλήλων, απαράδεκτες όσον αφορά στο νομικό τους καθεστώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μονιμοποιούνται τα STAGE, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Λίγες μέρες μετά από αυτή την άρνησή σας να συμβάλετε στο αυτονόητο, στην ψήφιση ενός νόμου για την απελευθέρωση όλων μας από τη ντροπή του ρουσφετιού, ζητήσατε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφάνεια. Έτσι όμως ούτε ξεχνιούνται, ούτε διαγράφονται οι πράξεις.
(SX)
(2PM)
Λυπάμαι και λυπούμαστε όλοι, αλλά όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Ότι συνεχίζετε μία πρακτική καταδικασμένη από τον ελληνικό λαό.
Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι –κι εσείς αλλά κι εμείς- θα κριθούμε όχι από τα λόγια –και μάλιστα τα εύκολα λόγια- αλλά από τις πράξεις και από το αν έχουμε την τόλμη και το κουράγιο, την αποφασιστικότητα να πράξουμε για τη διαφάνεια.
Πράγματι, χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, διότι είναι ένα υπόδειγμα το οποίο στηρίζεται σε συγκεκριμένους πυλώνες, τη διγλωσσία, την αναξιοπιστία, την αντιφατικότητα και την αφερεγγυότητα του πολιτικού λόγου.
Πράγματι, ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο από λόγια και ζητάει πράξεις.
Πράγματι, η Ελλάδα και ο πολίτης δεν αντέχουν άλλο να ακούν ότι είμαστε εναντίον της διαφθοράς και υπέρ της διαφάνειας, αλλά να καταψηφίζουμε, να λέμε «όχι» στο νόμο που καθιερώνει την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο να λέμε ότι χρειάζεται να δώσουμε αρμοδιότητες σε όλα τα επίπεδα που δραστηριοποιείται στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η ελληνική κοινωνία, κάθε τοπική κοινωνία και την ίδια στιγμή να σπεύδουμε, πριν καν δούμε το τελικό σχέδιο νόμου, να λέμε, «όχι» στο Πρόγραμμα «Καλλικράτης», που έτσι ή αλλιώς συνιστά τη μεγαλύτερη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και στην αιρετή Περιφέρεια, που για πρώτη φορά θα έχει την αρμοδιότητα άσκησης προγραμματικών και αναπτυξιακών έργων, αλλά και στο επίπεδο των δήμων που για πρώτη φορά θα εφοδιαστούν, μαζί με τις αρμοδιότητες, αλλά και τους αντίστοιχους πόρους, για μια σειρά από αρμοδιότητες που πρέπει εγγύτερα στον πολίτη να ασκούνται.
Δεν μπορεί άλλο ο ελληνικός λαός και η Ελλάδα να αντέχει να λέμε «ναι» στον υπεύθυνο πολιτικό λόγο, «ναι» στην υπεύθυνη πολιτική συζήτηση, αλλά διαρκώς να μη διστάζουμε να διαστρεβλώνουμε και να παραποιούμε τις θέσεις του πολιτικού αντιπάλου.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το μεταναστευτικό θέμα, το οποίο θα το συζητήσουμε και την ερχόμενη εβδομάδα. Διότι είναι πολύ γνωστό σε όλους ότι το μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο θα έρθει στη Βουλή για να βάλει όλους μπροστά στα δύσκολα, είναι ένα νομοσχέδιο που δεν αφορά τους λαθρομετανάστες τους περίφημους, τους λεγόμενους, τους μη νόμιμους μετανάστες, αλλά όλους εκείνους που είναι ήδη νόμιμοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας και άρα έτσι ή αλλιώς συμμετέχουν στο παραγωγικό γίγνεσθαι είτε ως εργαζόμενοι είτε ως άνεργοι, πράγμα και γεγονός και διάσταση που δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση το αν και κατά πόσο θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ζητήσουν την ελληνική ιθαγένεια αυτοί ή τα παιδιά τους.
Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να λέμε «ναι» σε δύσκολα και υπεύθυνα μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση και να παρευρίσκεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και ως μέλος μιας κυβέρνησης που κυριολεκτικά έριξε στα δημοσιονομικά βράχια την πατρίδα μας με αυτή την απίστευτη, την αδιανόητη, την χωρίς προηγούμενο κρίση δημοσιονομική και κρίση χρέους που αντιμετωπίζουμε -χαρακτηριστικό και απόλυτο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης των τελευταίων έξι ετών- και χωρίς την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για το γεγονός ότι συμμετείχε καλώς ή κακώς σε εκείνες τις κυβερνήσεις, να λέει στους δημάρχους –γιατί δεν είχε τη δύναμη να πει κάτι διαφορετικό- ότι, βεβαίως πρέπει να σας δώσει η Κυβέρνηση 400.000.000 ευρώ. Και η Κυβέρνηση αν θα τα δώσει, θα τα δώσει γιατί πρέπει να τα δώσει, γιατί τα οφείλει το Κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν αντέχει, όμως, άλλο ο ελληνικός λαός αυτό τον πολιτικό λόγο.
Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αργήσει πολύ η ώρα όπου όταν θα αναζητήσει κανείς τους λόγους για τους οποίους δεν τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να ακουμπήσει πάνω του, να τον εμπιστευτεί, γιατί έχει ανάγκη να λύσει τα προβλήματά του, να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα πρέπει αυτή η αναζήτηση να ανατρέξει ακριβώς σε αυτόν τον αμφίσημο, σε αυτόν αμφιλεγόμενο, σε αυτόν τον αντιφατικό πολιτικό λόγο.
Εμείς είμαστε ανοιχτοί –και αυτό θα φανεί και τις προσεχείς ημέρες- ειλικρινά ανοιχτοί, σε κάθε πρόταση για όλα τα θέματα. Και για το μεταναστευτικό, και για τον «Καλλικράτη».
Πραγματικά, ένα από τα θέματα όπου θα είναι πολύ δύσκολη η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι πώς θα μπορέσει να εξηγήσει ότι έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν θα ψηφίσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο καν δεν έχει γνωστοποιηθεί σε αυτήν.
Όταν ζητήθηκαν προτάσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση για όλα αυτά τα θέματα και η Αντιπολίτευση χωρίς να δει αν οι προτάσεις της λαμβάνονται ή δεν λαμβάνονται υπόψη, σπεύδει να κλείσει όλες τις πόρτες. Και είναι κρίσιμα θέματα τα οποία αφορούν την ελληνική κοινωνία, αφορούν τη χώρα στο σύνολό της.
Αυτό θα το κάνουμε για κάθε τι που έχει σχέση με τη διαφάνεια. Και θα το δείτε στην πράξη. Διότι είναι απόφασή μας να θεμελιώσουμε μία Πολιτεία διαφάνειας. Ό,τι κι αν χρειαστεί.
Ψηφίσαμε ήδη το νόμο για τις προσλήψεις. Προετοιμάζουμε τον εκλογικό νόμο, που, όπως έγκαιρα έχουμε ανακοινώσει –και το είπε και ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του- πρώτο στόχο έχει να χτυπήσει το μαύρο, το αδιαφανές πολιτικό χρήμα.
Παρουσιάσαμε τον «Καλλικράτη» όπου μεταξύ άλλων επαναθεμελιώνει την Αυτοδιοίκηση πάνω στα ζητήματα της διαφάνειας, που έχουμε ανάγκη.
(PS)
(SX)
Οι δήμοι, οι περιφέρειες, που θα έχουμε από τον επόμενο χρόνο, θα θεμελιώνονται σε πρωτόγνωρες συνθήκες διαφάνειας. Και αυτό απορρίπτεται και απορρίπτεται, μάλιστα, εκ των προτέρων γιατί θα είναι απελευθερωμένοι από την αδιαφάνεια της οικονομικής διαχείρισης, γιατί κάθε ευρώ που θα ξοδεύουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες, θα είναι υποχρεωμένοι να το φωτίζουν, να το δείχνουν στους πολίτες.
Έτσι, θα τελειώσουμε με κάθε μορφή αδιαφανούς χρηματοδότησης χωρίς κριτήρια, όπως κάναμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και με τις χρηματοδοτήσεις για τις έκτακτες ανάγκες, όπου για πρώτη φορά τις κατανείμαμε με αντικειμενικά κριτήρια μαζί με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΕΕ, διότι ως τότε ήταν το άβατο της υπουργικής αδιαφάνειας.
Ξέρετε τι θα πει άραγε η φράση: «Στείλε μου μια θεομηνία»; Θα πει: «Δήμαρχε, στείλε μου μια αίτηση για έκτακτη χρηματοδότηση, δήθεν, λόγω θεομηνίας και εγώ θα σε χρηματοδοτήσω». Έτσι, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, στην αληθινή, τελικά, δημοσιονομία θεομηνία.
Βέβαια, παρουσιάσαμε, ήδη, και ολοκληρώσαμε την δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο απόλυτης διαφάνειας, για το νομοσχέδιο που θα ρίξει άπλετο φως στην πολιτική και στην διοικητική δράση, μια παρέμβαση σκοπός της οποίας είναι να εισάγουμε την υποχρέωση ανάρτησης των πράξεων και των αποφάσεων στο διαδίκτυο, υποχρέωση -προκειμένου να είναι εκτελεστές αυτές οι πράξεις- που θα αφορά τους πάντες και τα πάντα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κλείνοντας θα ήθελα να πω πως η διαφάνεια δεν είναι για εμάς ένα πεδίο εύκολων λόγων ή ηθικολογίας και εύκολων υποσχέσεων. Ξέρουμε ότι είναι η κρίσιμη μάχη για να αλλάξει πορεία η χώρα. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μια κοινωνία μοιραία υποταγμένη στην συναλλαγή, την κουτοπονηριά, την παραίτηση, τον κυνισμό της μετριότητας. Είναι στα χέρια μας η ταυτότητα του ελληνικού λαού, να γίνει δημιουργικότητα η ευθύνη, η έμπνευση, το φιλότιμο, να γίνει η αυτοπεποίθηση της αξίας και του αυτοσεβασμού.
Η αλήθεια είναι ότι είχαμε ημίφως και ιδίως τα τελευταία χρόνια σκοτάδι στο δημόσιο βίο μας και αυτό βόλευε πολλούς και αυτό μας έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας ως οικονομία, ως πολιτεία, ως κοινωνία. Η εντολή του ελληνικού λαού ήταν σαφής στις 4 Οκτωβρίου: Φως παντού. Και αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε. Γιατί αυτό είναι που θα απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, θα αναδείξει τις αληθινές δυνατότητες της Ελλάδας και γι’ αυτό θα πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ιωάννη Ραγκούση.
Το λόγο έχει τώρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Καστανίδης.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ τη σημερινή συζήτηση μία από τις ευτυχέστερες στιγμές των μεταπολιτευτικών κοινοβουλευτικών συζητήσεων, διότι την διακηρυχθείσα από τον Πρωθυπουργό ανάγκη διαμόρφωσης ενός εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς φαίνεται να συμμερίζεται, στην συντριπτική του πλειοψηφία, ο πολιτικός κόσμος της χώρας, όπως αυτός εκφράστηκε, τουλάχιστον, με τις τοποθετήσεις των Αρχηγών των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων εδώ στη Βουλή.
Σ’ αυτή τη διάθεση συναινέσεως να υπάρξει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το βαρύ για τη χώρα μας φαινόμενο της διαφθοράς, θέλω να συμβάλω και εγώ αποτυπώνοντας, επιτρέψτε μου με ακρίβεια, την πραγματική κατάσταση και εκφράζοντας και μερικές σκέψεις για το πώς μπορούμε καλύτερα να πορευτούμε.
Πρώτον, ξεκινώ από ορισμένες παρατηρήσεις με αφορμή ορισμένες σημειώσεις που κράτησα κατά την ομιλία των πολιτικών Αρχηγών. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διακήρυξε ότι δεν βρίσκεται επικεφαλής διαμαρτυριών στα μπλόκα των αγροτών. Είμαι, απολύτως, βέβαιος ότι το μήνυμά του το έχουν εισπράξει οι συγκεκριμένοι Βουλευτές του Κόμματός του, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που στο παρελθόν διετέλεσαν Υπουργοί Γεωργίας και ευρίσκοντο παρ’ όλα αυτά στα μπλόκα.
Δεύτερον, άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ισχυρίζεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οι κερδοσκοπικές επιθέσεις σε βάρος της χώρας γίνονται εξαιτίας κάποιων ατυχών, ερασιτεχνικών, όπως είπε, χειρισμών της νεοεκλεγείσης Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τον Οκτώβριο, δηλαδή, του περασμένου έτους και ύστερα.
(TS)
(2 PS)
Θα περίμενα από τον Αρχηγό ενός κόμματος ο οποίος επιχειρεί δοκίμως να αλλάξει την πορεία του κόμματός του, να πει έστω και μία κουβέντα αυτοκριτικής για όσα προηγήθηκαν, διότι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί κύκλοι, οι οίκοι αξιολόγησης, τα head funds τα οποία επιτίθενται κερδοσκοπικά στη χώρα μας, δεν το κάνουν γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν μια κραταιά οικονομία απέναντί τους, αλλά γιατί γνωρίζουν ότι εξαιτίας της ασκηθείσης οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής πριν από τον Οκτώβριο και παρά τις αιτιάσεις της τότε Αντιπολίτευσης η χώρα οδηγήθηκε σε μία δραματική δημοσιονομική κατάσταση, ευάλωτη, αναξιόπιστη, κατά τα στατιστικά στοιχεία, χωρίς πρόθυμη την ευρωπαϊκή ηγεσία ή άλλους οικονομικούς κύκλους να αντέξουν τα επιχειρήματά μας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή κάτω από συνθήκες οικονομικής αποδυνάμωσης και δημοσιονομικής κρίσης -οφειλόμενες δε οι καταστάσεις αυτές στην ασκηθείσα τα προηγούμενα χρόνια κυβερνητική οικονομική πολιτική- βρήκαν την ευκαιρία διεθνείς κερδοσκοπικοί κύκλοι να επιτεθούν σε βάρος της χώρας μας και συνεχίζουν να επιτίθενται. Και ασκείται μία πραγματικά εναγώνια προσπάθεια από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις επιθέσεις.
Θα περίμενα για λόγους ιστορικής ακρίβειας, επαναλαμβάνω επειδή έχει την προσδοκία ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αλλάξει τον ρου και την πολιτική του κόμματός του, να αναφερθεί, έστω με έναν αυτοκριτικό λόγο, σε αυτό που ο ίδιος και η παράταξή του παρέδωσαν.
Υπήρξε το ερώτημα, απευθυνόμενο προς τον Πρωθυπουργό, πότε κατά τη διάρκεια των Κυβερνήσεων Καραμανλή εδέχθη ο νυν Πρωθυπουργός και το σημερινό κυβερνητικό κόμμα να συζητήσει θέματα περί της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς. Το ερώτημα θα έπρεπε να το θέτουμε εμείς. Και πάλι για λόγους ιστορικής ακρίβειας θυμίζω ότι η πρώτη πρόταση για θέματα διαφάνειας διατυπώθηκε από το σημερινό Πρωθυπουργό το Δεκέμβριο του 2004.
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Ακολούθησαν συνεχείς προτάσεις και προς τον κ. Καραμανλή και προς την Κυβέρνηση να συζητήσουμε θέματα διαφάνειας, τα οποία πεισμώνως αρνήθηκε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το αποκορύφωμα ήταν η πρωτοβουλία του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου να προσέλθει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτείνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων διαφάνειας και να ζητήσει τη σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάτι που απερρίφθη πάραυτα εκείνη την περίοδο, μεταξύ άλλων και από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, πρωτοβουλία την οποία επανέλαβε συνεπώς και ως Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου.
Εκφράστηκε, επίσης, η εικασία από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών –χρησιμοποιώ ακριβώς την έκφραση του- πιθανότατα να γίνεται με την ελπίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι δίνοντας αυτή την έμφαση στις εξεταστικές επιτροπές θα αποπροσανατολίσουμε τη δημόσια συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας διαβεβαιώνουμε ως Κυβέρνηση, διαβεβαιώνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ότι η σύσταση των εξεταστικών επιτροπών δεν είναι γιατί θέλουμε να μπούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Δεν θέλουμε εκ προοιμίου να βρούμε ενόχους. Δεν θέλουμε εκ προοιμίου να αναζητήσουμε αθώους. Είναι ρητή προγραμματική και προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος. Εάν δεν είχαμε προχωρήσει στην πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, είναι βέβαιο ότι αυτή την ώρα θα μας ρωτούσαν: «Γιατί δεν το κάνατε;» και θα μας κατηγορούσαν για ασυνέπεια σε σχέση με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.
Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις εξεταστικές επιτροπές –δεχθείτε σας παρακαλώ τη διαβεβαίωση- σε κεντρικό πολιτικό θέμα της δημόσιας ζωής. Όχι! Θέλουμε όλοι μαζί να αναζητήσουμε κοινά συμπεράσματα, γιατί οι πολίτες μας σε αυτή τη χώρα, λαβωμένοι στο τμήμα που αφορά την εμπιστοσύνη τους προς τον πολιτικό κόσμο, επιζητούν τουλάχιστον να χυθεί φως σε όσα συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, να αναζητήσουμε όλοι μαζί την αλήθεια και να την παραδώσουμε για κρίση στον ελληνικό λαό, ώστε να γνωρίζει ο Έλληνας πολίτης ότι κανένας από εμάς δεν είναι διατεθειμένος να αποκρύψει τα πραγματικά στοιχεία που αφορούν τη δημόσια ζωή.
Άρα, αυτό που εμείς χρειαζόμαστε είναι μία εντατική δημόσια συζήτηση για τα πραγματικά οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα της χώρας, όχι για όσα θα ερευνήσουν οι εξεταστικές επιτροπές.
(AS)
(TS)
Οι Εξεταστικές Επιτροπές θέλουμε να κινηθούν στη σκιά των μεγάλων οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και θεσμικών θεμάτων. Είμαστε όμως, υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε την αλήθεια. Η κυβερνητική πλευρά, τουλάχιστον, δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να μετατραπεί μια συζήτηση για την αλήθεια σε λασπομαχία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει, ότι χάσαμε πολλές ευκαιρίες κυρίως κατά τις συνταγματικές αναθεωρήσεις και ότι χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες. Όχι, δεν χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος. Δεν χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες για την ανάταξη της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την πολιτική. Ναι, είμαστε πλέον, όλοι μαζί στην ίδια γραμμή ωριμότητας να αποφασίσουμε μεγάλες θεσμικές τομές. Πιστεύω ότι όλοι μας θα το επιβεβαιώσουμε, αλλά -προς Θεού!- δεν χάθηκαν όλες οι ευκαιρίες.
Έχει κυρίως σημασία, αυτοί που απολαμβάνουν ορθά συμπεράσματα και διδάσκονται από το παρελθόν να μην αναφέρονται μόνο σε αυτό, αλλά να προτείνουν και ποια είναι η διέξοδος για το μέλλον. Εμείς λοιπόν, συνεπείς σε αυτό λέμε, ότι βεβαίως μπορούμε να κάνουμε θεσμικές τομές, όπως είναι ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών.
Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών δεν μπορεί να αλλάξει κατά το χρόνο της παραγραφής, αξιότιμε Αρχηγέ της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι ορίζεται ρητά μέσα στο Σύνταγμα. Η διαφορά μας είναι ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ επιθυμεί μαζί σας να συζητήσει, να συνδιαμορφώσει και να εισηγηθεί σοβαρές θεσμικές τομές χωρίς να έχει αλλάξει το Σύνταγμα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)
Αυτή είναι η πρωτοτυπία μας, και γι’ αυτό άλλωστε έχουμε προτείνει συγκεκριμένο και διαφορετικό τρόπο για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, προτείνουμε την επαναφορά του αυτοδιοίκητου, γι’ αυτό λέμε ναι, ότι μπορεί να εφαρμοστεί διαφορετικά ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών μπορεί να γίνει χρησιμότερος, όπως ισχύει, εάν αποφασίσουμε να εφαρμόσουμε αδρανείς διατάξεις του.
Μία από τις πιο σημαντικές αδρανείς διατάξεις, τόσο του νόμου περί ευθύνης Υπουργών όσο και του Κανονισμού της Βουλής, είναι ότι μετά τη σύσταση των Ειδικών Επιτροπών Προκαταρτικής Εξέτασης, η Κοινοβουλευτική μας Επιτροπή έχει τη δυνατότητα -για να μην κατηγορείται η πλειοψηφία ότι επιλέγει να διαμορφώσει συμπέρασμα από τα πριν- να αναθέτει μετά από κλήρωση για εισαγγελέα πλημμελειοδικών ή για εισαγγελέα εφετών στην Δικαστική Αρχή να αναλάβει κρίσιμες ανακριτικές πράξεις και μετά να τις παραδώσει στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε ένα λεπτό ακόμη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας επιτρέπω, σε ένα λεπτό θα ολοκληρώσετε σίγουρα, κύριε συνάδελφε.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αισθάνομαι ικανοποιημένος -αν μου επιτρέπεται ο πρώτος ενικός- γιατί στις πολύ σημαντικές και θεμελιώδεις διακηρύξεις του Πρωθυπουργού, ότι πολύ σύντομα θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων αξιωματούχων του κράτους και πολιτικών προσώπων που εν γνώσει τους κάνουν ανακριβή δήλωση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Η έκπτωση από το θεσμικό αξίωμα Βουλευτών, Υπουργών, Γενικών Γραμματέων ή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, αν αποκαλυφθεί ότι είναι μέλη OFFSHORE εταιρειών και η τιμωρία -ή καλύτερα- η ευμενής, η ευνοϊκή ποινική μεταχείριση αυτών που θα συνεργαστούν με τη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς στο δημόσιο, κυρίως για τα περιουσιακά εγκλήματα που γίνονται σε βάρος του δημοσίου, συνάντησαν δια της σιωπής –υποθέτω- όλων των υπολοίπων που μίλησαν την αποδοχή των διακηρύξεων του Πρωθυπουργού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να διευκρινίσω και κάτι ακόμη, το άκουσα από τον Αρχηγό του ΛΑ.Ο.Σ.. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Κυβέρνησης προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση προς τις Εισαγγελικές Αρχές. Οι Εισαγγελικές Αρχές είναι ελεύθερες, κατά νόμο να κρίνουν και να διατάξουν όσα νομίζουν ότι πρέπει να διατάξουν. Υπάρχει μάλιστα, και δήλωση του ομιλούντος ότι ούτε δημοσίως ούτε με άλλο τρόπο μπορεί η Κυβέρνηση να υποδείξει τους εισαγγελείς τί ακριβώς θα πράξουν.
Συνεπώς, δεν ισχύει η πληροφορία ή η εκτίμηση την οποία έχει ο κ. Καρατζαφέρης. Η τελική μου φράση είναι: Ναι, έχουμε την ευκαιρία. Οφείλουμε με γοργούς ρυθμούς και με βαθιές μεταβολές να ανατάξουμε τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Είμαστε υπόχρεοι έναντι του ελληνικού λαού να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτικής και πολιτών. Η Κυβέρνηση μπαίνει πιστή στις προεκλογικές και προγραμματικές της διακηρύξεις.
(AS)
Είναι αποφασισμένη, όπως το έχει δείξει μέχρι τώρα, να προχωρήσει σε ένα εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς και στην εγκατάσταση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή. Και ζητούμε ούτε τίποτα περισσότερο, ούτε τίποτα λιγότερο, τη σύμπραξή σας -κάτι που θα θέλαμε και εμείς στο παρελθόν- για να διαμορφώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα για αύριο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει τώρα ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα με προσοχή τους Αρχηγούς των Κομμάτων. Πρώτα απ’ όλα βλέπω ότι υπάρχει μία ευρύτατη συμφωνία και συναίνεση να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεγάλες αλλαγές για τη διαφάνεια στον τόπο. Τώρα, πώς θα προχωρήσουμε, με ποιες επιτροπές, νομίζω ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι η ενδεδειγμένη και μάλιστα απ’ ό,τι γνωρίζω και άλλο κόμμα θέλει να λειτουργήσει αυτή η Επιτροπή και να μη φτιάξουμε μία νέα επιτροπή. Μπορώ να συμφωνήσω όμως, κύριε Σαμαρά, να βάλουμε ένα χρονικό όριο, τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσει η πολιτεία να προχωρήσει σε ό,τι δεν θα έχουμε συμπεριλάβει σε νομοσχέδια τα οποία ήδη προγραμματίζουμε, να συμπληρωθούν και με νέες προτάσεις και διατάξεις. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα θετικό από αυτή τη συζήτηση.
Δεύτερον, θέλω να διευκρινίσω –το είπε και ο κ. Καστανίδης- το εξής: Όποτε ετέθη από τον κ. Καραμανλή, το ζήτημα -διότι το χρησιμοποιούσε τακτικά ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας του- για τη διαφθορά «βομβάρδιζε» το ΠΑ.ΣΟ.Κ λέγοντας για το χρηματιστήριο. Του απαντούσα επιμόνως: «Εμείς είμαστε εκείνοι που θα ψηφίσουμε για την Εξεταστική για το Χρηματιστήριο, αλλά εσείς έχετε την πλειοψηφία. Γιατί δεν φέρνετε στην Ολομέλεια της Βουλής, πρόταση για Εξεταστική για το Χρηματιστήριο;». Δεν το κάνατε ποτέ. Το κάνουμε τώρα εμείς, η πλειοψηφία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, στην Ελληνική Βουλή. Αυτή είναι η αξιοπιστία μας.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες. Δεν ζήτησα να κάνουν μπλόκα οι αγρότες. Πήγα να συναντήσω εγκλωβισμένους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά που μετά από πέντε χρόνια ελλιπούς, απαράδεκτης πολιτικής και σπατάλης μιας νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πολλών ευκαιριών, είχαν φθάσει πια στην απόγνωση. Πήγα να τους συναντήσω, να τους μιλήσω για τις δικές μας σκέψεις και πρόγραμμα και βεβαίως αντιμετωπίστηκαν και αυτοί και εγώ με δακρυγόνα. Και σήμερα κατανοώ και συμπάσχω με τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες. Εάν νομίζετε, όμως, ότι σε εκατό ημέρες θα ανατρέψουμε την αγροτική πολιτική, νομίζω ότι όχι απλώς είναι μη ρεαλιστικό, αλλά είναι βεβαίως απλώς αντιπολιτευτικό. Διότι εμείς τηρήσαμε αυτά που έχουμε πει προεκλογικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες.
Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για μεγάλες αλλαγές. Όχι μερεμέτια. Και αυτό που δεν θα κάνω, αυτό που δεν κάνει η Κυβέρνηση είναι να κάνει δεκτά συντεχνιακά αιτήματα και μάλιστα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης για τη χώρα. Αυτό που δεν θα κάνω είναι να υποκύψω με τον τρόπο που υπέκυψε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη συναλλαγή, την πελατειακή διαχείριση των πόρων, σε μερεμέτια χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.
Χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον αγροτικό τομέα και είμαστε έτοιμοι πράγματι αυτές να τις κάνουμε μέσα από το διάλογο, μέσα από τη συμμετοχή, μαζί με τους αγρότες. Γι’ αυτό τους έχουμε καλέσει αυτή την οργή, αυτή τη διαμαρτυρία τους, να την μετατρέψουν σε δύναμη αλλαγών και ανατροπών. Είμαστε κοντά τους.
Από την άλλη, όμως, έχουμε δείξει και έμπρακτα την στήριξή μας, όπως είπαμε προεκλογικά, για άμεσες ανάγκες: Ρυθμίσεις χρεών, ληξιπρόθεσμων και ενήμερων, περιλαμβάνουν τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις.
Με το ΤΕΜΠΜΕ εντάσσουμε τους αγρότες ώστε πράγματι να δοθούν χρήματα, αλλά χρήματα με συγκεκριμένο σκοπό για τις αγροτικές επιχειρήσεις, για να ρυθμιστούν και σημαντικά τους δάνεια και να βοηθηθούν επιχειρηματικά.
Επιστροφή Φ.Π.Α. από το 7% στο 11%. Αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ. Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ναι, ήταν μέσα στα μέτρα τα οποία πήραμε για την ενίσχυση των συμπολιτών μας.
(EP)
(2ML)
Χρονοδιάγραμμα, για να νομοθετήσουμε ρυθμίσεις για την αγορά των αγροτικών και διατροφικών προϊόντων του ΕΛΓΑ, του αγροτοσυνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος.
Εξασφαλίζουμε, επίσης, τη διαφάνεια στις κοινοτικές επιδοτήσεις. Δεν είχε υπάρξει παρά μόνο 30%, νομίζω, ψηφιοποίησης αυτών των δικαιωμάτων εδώ και τόσα χρόνια και φτάσαμε σε εκατό μέρες στο 98% της ψηφιοποίησης και στις αρχές Μαρτίου θα παίρνουν το σύνολο των επιδοτήσεών τους οι αγρότες.
Για την κ. Παπαρήγα, απλώς να πω ότι δεν έχει υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ αγροτών, κατά κύριο επάγγελμα και μη. Βεβαίως, εκεί πρέπει να φτάσουμε μέσα από έναν εξορθολογισμό. Προέχει σήμερα η εξασφάλιση των επιδοτήσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική, το μητρώο των αγροτών θα αξιοποιηθεί σε συνδυασμό με το αγροτικό κτηματολόγιο, αυτό που θα προκύψει από την ψηφιοποίηση για την εφαρμογή και συμπληρωματικών πολιτικών και εθνικών μέτρων στήριξης.
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη στήριξη από τους επαγγελματίες. Βεβαίως, χρειάζεται να πάμε και σε μια ανακατανομή υπέρ των νέων αγροτών, που τελικά είναι και η ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές για ποιοτικά και διατροφικά προϊόντα. Γιατί αυτός είναι ο στόχος, να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, για να μπορεί να είναι ανταγωνιστική. Άρα να συνάδει, επιτέλους, με τον Πολιτισμό μας και με τις ανάγκες του Τουρισμό μας.
Μιλήσατε για αξιοπιστία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε εκατό μέρες, όταν η Νέα Δημοκρατία σε έξι χρόνια κατάφερε, δυο φορές, να μας βάλει σε επιτήρηση. Είπατε ότι ξέραμε την κατάσταση. Είχα ζητήσει δημοσίως από τον κ. Καραμανλή ενημέρωση για την κατάσταση της οικονομίας και ο ίδιος αρνήθηκε να μου απαντήσει.
Ακούσαμε έκκληση για μέτρα προεκλογικά από τον κ. Καραμανλή, ακούσαμε έκκληση για μέτρα από τον κ. Σαμαρά σήμερα, αλλά δεν ακούσαμε γιατί έξι χρόνια αυτή η παράταξη δεν προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές σε αυτήν την χώρα, που ήταν απαραίτητες για τον τόπο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Το μόνο που είδαμε, είναι να ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία και βεβαίως να πηγαίνει σε άγνωστους προορισμούς. Και αν σήμερα δεν υπάρχει αξιοπιστία, δεν είναι λόγω της νέας Κυβέρνησης -που με ανακούφιση οι εταίροι μας είδαν-, αλλά λόγω της διγλωσσίας έξι ετών. Άλλα λέγατε και άλλα κάνατε! Απουσία μας διεθνώς, απουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσία με χλιδή. Όταν τα βρήκατε σκούρα τραπήκατε και σε άτακτη φυγή.
Αναλάβαμε εμείς και θέλω να διαβεβαιώσω ότι αναλάβαμε την Κυβέρνηση, όχι για να στρογγυλοκαθίσουμε στις καρέκλες της εξουσίας, αλλά για να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο, στο οποίο εσείς φέρατε αυτή την οικονομία και αυτή την κοινωνία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας πλήρως. Και αν υπάρχουν φωνές δεν είναι διαφορετικές γραμμές, είναι κοινή αγωνία και η ενότητα αυτού του κινήματος για να προχωρήσουμε με ευθύνη και να βγάλουμε τον τόπο από αυτήν την περιπέτεια.
Μιλήσατε για αξιοπιστία και θα μπορούσα να σας φέρω πολλά παραδείγματα. Δεν είναι, ίσως, η στιγμή να αναφερθούμε στο παρελθόν, σωστά είπε ο κ. Καρατζαφέρης, να μην αναφερόμαστε στο παρελθόν. Ναι, αλλά από την άλλη πλευρά, κύριε Καρατζαφέρη, πρέπει να λέγονται μερικά πράγματα. Όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, όχι για να μεταφέρουμε ευθύνες από τον έναν στον άλλο, αλλά για να καταλάβουμε ποια είναι τα αίτια και επιτέλους και ο ελληνικός λαός να δει ότι αυτά τα αλλάζουμε και παίρνουμε αποφάσεις για να πηγαίνουμε προς τα εμπρός.
Διότι πώς να μιλάμε για αξιοπιστία όταν είχαμε ένα πλήρως εκτροχιασμένο έλλειμμα με διαδοχικές αναθεωρήσεις; Το 2009 –θυμόσαστε- ψηφίσαμε τον Προϋπολογισμό με έλλειμμα 2%, έφτασε στο 3,7% με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης –αυτό που εμείς έχουμε καταθέσει, παρόμοιο με το περσινό δικό σας-, έφτασε τον Ιούνιο στο 6% και στο 12,7% στο τέλος του έτους.
(GH)
(2EP)
Ασφαλιστικά ταμεία. Αξιοπιστία και εδώ! Από 850 εκατομμύρια ευρώ το 2008,χρειαστήκαμε 2,47 δισεκατομμύρια ευρώ έκτακτης κρατικής χρηματοδότησης, δηλαδή τα τριπλάσια, για να δώσουμε συντάξεις του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου, αλλά και το δώρο των εορτών.
Μιλήσατε για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Είναι πολύ σημαντικό. Ξέρετε όμως ότι άλλα προγράμματα έχει το Υπουργείο Οικονομικών, άλλα το Υπουργείο Εσωτερικών; Τα νοσοκομεία επίσης έχουν διαφορετικά προγράμματα. Δεν εφαρμόζονται και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Ξέρετε ότι το πρόγραμμα σύζευξης, που είναι ακριβώς για τη δημόσια διοίκηση, το βρήκαμε να κλείνει διότι δεν είχε γίνει ο διεθνής διαγωνισμός και έπρεπε να επεκτείνουμε τη σύμβαση; Θα έμενε το δημόσιο δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς δημόσιο σύστημα πληροφοριακής διαχείρισης.
Στο ΕΣΠΑ –διοικητική μεταρρύθμιση, είχαμε απορρόφηση μόνο 0,46% του συνολικού ποσού.
Όσον αφορά τις επενδύσεις, βρήκαμε 2.700 αιτήσεις χρηματοδότησης επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου, χωρίς απάντηση.
ΕΟΤ, μηδενικός έλεγχος, συνολικά χρέη οφειλών προς τρίτους 10 εκατομμύρια ευρώ.
Υποδομές, χρέη και δάνεια ύψους 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο.Σ.Ε., από 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, φθάσαμε σε 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα.
ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έκανε τίποτα για τα δικαιώματα. Βρήκαμε όμως εκτός πλαισίου διαδικασίες προσλήψεων 1.270 ατόμων, συνολικής δαπάνης 25 εκατομμύριων ευρώ.
Διαφημιστικές καμπάνιες για τον τουρισμό. Συστηματική κατασπατάληση που μας οδήγησε σε χρέη πάνω από 130 εκατομμύρια ευρώ για διαφημιστικές καμπάνιες, που όμως δεν πληρώθηκαν, φεσώνοντας κυριολεκτικά ξένους οργανισμούς και βεβαίως κάνοντας, αντί για διαφήμιση της Ελλάδας αυτή την εποχή, δυσφήμιση της Ελλάδας και του τουρισμού μας.
Τώρα και μερικά μικρά τραγελαφικά, που δείχνουν όμως μια αντίληψη.
Ένας γενικός γραμματέας διέθεσε 70.000 ευρώ για να αποκτήσει πόρτα υψίστης ασφαλείας.
Συνεργάτες Υπουργού μοίρασαν 80 κινητά τηλέφωνα.
Υπουργός προηγούμενης Κυβέρνησης διέθεσε δέκα μέρες πριν τις εκλογές υπηρεσιακά αυτοκίνητα σε δήμους της εκλογικής του περιφέρειας.
Θα περίμενα, λοιπόν, να υπάρχει ένας λόγος αυτοκριτικής γι’ αυτή την κατάσταση, για την Ελλάδα που το 2004 είχε κύρος, ισχύ, είχε σταθερότητα, είχε ανάπτυξη, ενώ κατέρρευσε πλήρως η εικόνα μας, μαζί με την οικονομία, το 2009. Και φταίνε οι εκατό μέρες του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπου έχουμε κάνει περισσότερα απ’ ό,τι κάνατε εσείς σε έξι χρόνια;
Θέλω επίσης, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο της οικονομίας, να πω ότι ο Υπουργός Οικονομικών έστειλε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής την έκθεση της Ανεξάρτητης –το τονίζω- Επιτροπής που συστήθηκε για την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, με την λεγόμενη και ψευδεπίγραφη δημοσιονομική απογραφή του 2004, όπου τότε είχα ζητήσει να υπάρξει διαφάνεια, να γίνει μέσα από διαδικασίες θεσμοθετημένες, και όπου σε δεκαπέντε μέρες στείλατε το λογαριασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς προχωρήσαμε στη σύσταση αυτής της Ανεξάρτητης Επιτροπής με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και κοινωνικών φορέων για να έχουμε μια πραγματικά αντικειμενική αποτίμηση του τι συνέβη.
Το πόρισμα σαφές. Τα στοιχεία που είχε στείλει η προηγούμενη Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία, δεν ενσωμάτωναν και τη μεγάλη επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών από την αρχή του έτους, την κατάρρευση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και την πελατειακή εκτίναξη της σπατάλης στο δημόσιο. Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να κρύψει την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση. Και αναρωτιόμαστε μετά γιατί βλέπουν την Ελλάδα ως αναξιόπιστη χώρα. Γιατί, ξέρετε, όταν φεύγουμε στο εξωτερικό, εκεί δεν υπάρχει, παρότι αλλάζουν οι κυβερνήσεις, η αίσθηση αν είσαι Νέα Δημοκρατία ή ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά είσαι Έλληνας. Και δυστυχώς καταφέρατε να φέρετε την Ελλάδα σε μια θέση αναξιοπιστίας στα μάτια πολλών θεσμών στο εξωτερικό.
Πολύ γρήγορα άλλα δύο τρία θέματα τα οποία θίχθηκαν. Όχι, δεν πολώνουμε τον ελληνικό λαό για τα θέματα της μετανάστευσης. Εγώ βλέπω εσείς να πολώνετε περισσότερο τον ελληνικό λαό, διότι εμείς αυτό που λέμε είναι και πάλι εδώ ευνομία, διότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι.
(XP)
(2GH)
Γι’ αυτό λέμε, από τη μία μεριά, να υπάρχει ισχυρή επιτήρηση των συνόρων, αλλά από την άλλη μεριά, να εντάξουμε, επιτέλους, παιδιά και ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας και έχουν δικαίωμα να αισθανθούν και αυτοί ότι είναι ισότιμοι με όλους τους πολίτες της χώρας. Μ' αυτό τον τρόπο θέλουμε να στηρίξουμε και τα ασφαλιστικά μας ταμεία και όχι μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την επιχειρηματικότητα, αλλά ακόμη και τον Ελληνικό Στρατό. Επίσης, θέλω να σας πω –θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, διότι έχετε καταθέσει αίτημα για προ Ημερησίας Διατάξεως, κύριε Καρατζαφέρη, για την επόμενη εβδομάδα- και να σας τονίσω ότι ο κ. Γκουτιέρεζ πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας που ήταν εδώ προχθές, επειδή έκανε παρόμοιες ενέργειες στην Πορτογαλία, μου είπε ότι τα γκέτο των μεταναστών που υπήρχαν εκεί εξαφανίστηκαν μετά από τη σοβαρή προσπάθεια ένταξης αυτών των μεταναστών στην Πορτογαλία. Και βεβαίως, δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.
Μας κατηγορήσατε ότι δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα. Μα, εμείς φέραμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ένα ολόκληρο αναλυτικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και το ονομάζουμε και ανασυγκρότησης, γιατί είναι και ανασυγκρότησης, γιατί βεβαίως το πρόβλημα πολύ σωστά δεν είναι το ίδιο μ' αυτό της Ιρλανδίας ούτε με το πρόβλημα που έχουν άλλες χώρες. Εμείς έχουμε σοβαρά θεσμικά ζητήματα. Γι’ αυτό, όταν μιλάμε είναι εύκολο να πούμε ότι κόβουμε επιδόματα και πράγματι τα κόβουμε, αλλά δεν είναι τελικά εκεί το πρόβλημα. Αυτά είναι μέτρα άμεσης ανάγκης, έκτακτης ανάγκης. Όμως, τα προβλήματα είναι βαθύτερα. Εδώ, θέλω τη στήριξη ή αν θέλετε, την τόλμη σας, να στηρίξετε τις μεγάλες αλλαγές, τις οποίες κάνουμε, οι οποίες είναι και μακροχρόνιες.
Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι μεγάλη αλλαγή, είναι μια αλλαγή του Ελληνικού Κράτους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γι’ αυτό πρέπει να στηριχθεί για να σπάσουμε ακριβώς το συγκεντρωτισμό, την πελατειακή αντίληψη και τη γραφειοκρατία που υπάρχει στο Ελληνικό Κράτος.
Ο εκλογικός νόμος έχει στόχο να φύγουμε από το μαύρο χρήμα. Δεν υπάρχει κανένα ιδανικό σύστημα. Υπάρχουν, όμως, καλύτερα συστήματα για να τερματίσουμε αυτόν τον ανταγωνισμό μεταξύ υποψηφίων του ιδίου Κόμματος και να δούμε το θέμα της δημοκρατίας βεβαίως μέσα στο Κόμμα. Να υπενθυμίσω την πρότασή μας, δεν προέκυψε στα καλά καθούμενα. Είναι μία συζήτηση που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια περί μονοεδρικών περιφερειών και περιφερειακής λίστας ακριβώς για να χτυπήσουμε την εξάρτηση και τις αθέμιτες πρακτικές και το μαύρο χρήμα, για να μην διαιωνίζουμε την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.
Βεβαίως, αυτό θα ξεβολέψει και εμάς. Αλλά αν τελικά και εμείς δεν δείξουμε ότι ξεβολευόμαστε για να αλλάξει επιτέλους και το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, πώς θα πείσουμε και τον Έλληνα πολίτη, ότι χρειάζεται και ο ίδιος να συμβάλλει σε αυτές τις μεγάλες αλλαγές; Βεβαίως, δεν νομίζω να θέλει κανείς να πάμε και πάλι το 2013 σε εκλογές με τις τεράστιες περιφέρειες που πάλι τα Κόμματα δεν ελέγχουν τη χρηματοδότηση και οι υποψήφιοι είναι αναγκασμένοι να μπαίνουν σε πελατειακές εξαρτήσεις, είτε από συμφέροντα, είτε από Μέσα Ενημέρωσης για να μπορέσουν να εκλεγούν.
Έχουμε σειρά άλλων μεγάλων θεμάτων. Είναι το φορολογικό νομοσχέδιο, η εισοδηματική πολιτική. Είναι θέματα μεγάλων αλλαγών, τα οποία ξεδιπλώνονται με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης. Βεβαίως και εδώ χρειάζεται η ευρύτατη συναίνεση, ώστε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα δίκαιο, είτε είναι η εισοδηματική πολιτική, είτε είναι το φορολογικό σύστημα, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται ευνομία και αίσθημα δικαίου.
Πριν κλείσω, θέλω να πω όσον αφορά την Τουρκία, ότι έχω ζητήσει από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Δρούτσα, να έρθει σε επαφή –ήδη, νομίζω ότι έχει έρθει σε επαφή- με τα γραφεία σας. Είναι έτοιμος να έρθει με την επιστολή και να τη δείτε. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Και να υπενθυμίσω ότι επί ημερών μου δημιουργήσαμε, διαμορφώσαμε και ψηφίσαμε τη διμερή συμφωνία για την επαναπροώθηση των μεταναστών.
(MT)
(2XP)
Αυτό είναι κάτι που είχε ξεχάσει βεβαίως για έξι χρόνια η Νέα Δημοκρατία, έως ότου χρειάστηκε και σας το υπενθυμίσαμε. Αυτό θα είναι πράγματι ένα από τα μεγάλα θέματα συζήτησης με τη γείτονα χώρα.
Θέλω, όμως, κλείνοντας εδώ, να τονίσω το ότι πολύ σωστά ειπώθηκε πως η οικονομική κρίση, που είναι και θεσμική κρίση, οπωσδήποτε δημιουργεί στη χώρα μας την αίσθηση μιας μεγαλύτερης, αν θέλετε, αδυναμίας και σε θέματα που είναι εθνικής σημασίας.
Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οπωσδήποτε το να κλείσουμε το κεφάλαιο της οικονομικής κρίσης, της επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα είναι εθνικό χρέος και γι’ αυτό το λόγο, για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε και πάλι τη χώρα μας, να είμαστε αξιόπιστοι διεθνώς ώστε να μην έχουμε περιπέτειες άλλου είδους.
Παρά την κριτική που έγινε, θέλω να πω ότι εκτιμώ τη διάθεσή σας, κύριε Σαμαρά, όπως και των άλλων Αρχηγών, για συναίνεση. Φωνάζετε για μέτρα τώρα. Καθώς, λοιπόν, ξεδιπλώνεται το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό, που αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα και δυσκολίες αυτού του τόπου, δηλαδή το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, περιμένω να στηρίξετε τις μεγάλες αυτές αλλαγές, αλλαγές που δεν είναι προσωρινές, που βάζουν βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο, για να μπορέσουμε επιτέλους να απελευθερώσουμε τη χώρα από δουλείες, πρακτικές, αντιλήψεις και να διαμορφώσουμε θεσμούς ευνομίας, δημοκρατίας και ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνης Σαμαράς.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συζήτηση αυτή εμείς έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά και ο καλύτερος τρόπος να κάνεις άλματα είναι να βάλεις ψηλά τον πήχη. Στο ζήτημα της διαφθοράς δεν χωράει κανένα βήμα σημειωτόν.
Η πρότασή σας, κύριε Πρόεδρε, εκ των πραγμάτων γίνεται δεκτή. Το ευχάριστο τουλάχιστον σ’ αυτό που προτείνετε είναι ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να βγει συγκεκριμένη εντολή, αυτό που λέμε το mandate προς τη Βουλή για να ψηφίσει τους συγκεκριμένους νόμους που θα έχει φτιάξει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτό είναι το σημαντικό.
Τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε ορισμένα σημεία της συζήτησης που έγινε. Είπατε, κύριε Πρόεδρε, για την έκθεση της ανεξάρτητης δημοσιονομικής αρχής. Όσον αφορά το «ανεξάρτητης» δεν θα πω τίποτα, δεν είναι και σωστό να πω.
Θα πω, όμως, ότι οι προβλέψεις για το ύψος του ελλείμματος του 2009, που είχαμε κοινοποιήσει στην Κομισιόν στις 2 Οκτωβρίου, είχαν γίνει με δεδομένο το οικονομικό στοιχείο ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αύξησης και μείωσης των δαπανών που η Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνησή της τότε, είχε ανακοινώσει προεκλογικά, θα είχαν ήδη ληφθεί. Επομένως, κατά τον Οκτώβριο μήνα, που υπάρχει αυτή η απόκλιση, επρόκειτο να είχαν παρθεί μέτρα και μάλιστα με δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα είχε συζητήσει με την Κυβέρνηση.
Αντίθετα, αν σας έλεγε αυτή η ανεξάρτητη επιτροπή το ακριβώς παρακάτω που γράφει η συγκεκριμένη έκθεση, θα βλέπατε ότι η EUROSTAT διατύπωσε ενστάσεις για το ότι η δική σας Κυβέρνηση κατέγραψε το σύνολο των παλιών οφειλών των νοσοκομείων για τα έτη 2005-2008 μόνο σε δύο έτη, το 2008 και το 2009. Με άλλα λόγια η Κυβέρνησή σας δήλωσε έλλειμμα μεγαλύτερο από το πραγματικό, κύριε Πρόεδρε. Αυτά ως προς το ζήτημα που θέσατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Αυτή είναι η πραγματικότητα.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας): Τώρα θα αναφερθώ στους αγρότες. Δεν θα πω ότι εσείς δεν διστάσατε να πείτε τότε ότι είναι ψίχουλα τα 500 εκατομμύρια που είχε δώσει η Νέα Δημοκρατία και ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχατε μιλήσει για το ένα δισεκατομμύριο.
(MB)
(2MT)
Εγώ θα σας πω σήμερα ότι για 45 εκατομμύρια, κύριε Πρόεδρε, ουσιαστικά πετάτε στο δρόμο πεντέμισι χιλιάδες νέους αγρότες που θέλουν να επενδύσουν κι όμως τους έχουν περικόψει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες. Θέλω να σας πω ότι αν το κοιτάξουμε κοινωνιολογικά πολιτικά αυτό σημαίνει ότι δεν ανανεώνεται η ηλικιακή σύνθεση του αγροτικού πληθυσμού μας κι έτσι, κύριε Παπανδρέου, θα λιγοστεύουν τα φώτα που ανάβουν κάθε βράδυ στα σπίτια στα χωριά. Και αν ήταν κάπου να δώσετε λεφτά, θα έπρεπε πρώτα σ’ αυτά τα νέα παιδιά να τα δώσετε. Και σας διαβεβαιώ –το έψαξα προσωπικά- ότι η Επιτροπή η οποία είχε εγκρίνει τα συγκεκριμένα δάνεια το έκανε χωρίς ίχνος κομματικής τοποθέτησης για τον ένα νέο ή τον άλλο νέο. Και το λένε οι ίδιοι οι νέοι, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στη δικιά σας Παράταξη.
Θέλω επίσης να σας πω, σε σχέση μ’ αυτό το νέο πακέτο για τους αγρότες, για το οποίο γίνεται πολλή συζήτηση, ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μια απόφαση της Κομισιόν της 28ης Οκτωβρίου του 2009, η οποία μας λέει ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλουμε από εθνικούς πόρους έως 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, με μία «οροφή» βέβαια. Η «οροφή» νομίζω ότι είναι 150-200 εκατομμύρια. Η κυρία Μπατζελή θα ξέρει. Να, λοιπόν, σε πρώτη φάση από πού θα μπορέσετε να κάνετε μια λελογισμένη χρήση αυτής της δυνατότητας, ενισχύοντας ασφαλώς τους αγρότες, που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη, που βρίσκονται σε κάποιο όριο επιβίωσης. Οι ανάγκες είναι ταυτόχρονα -σας το λέω, γιατί αυτά τα μαθηματικά μετράνε- λιγότερες από πέρυσι. Γιατί, για παράδειγμα, σας λέω ότι το βαμβάκι φέτος έχει εμπορική τιμή 30 λεπτά το κιλό όταν πέρυσι είχε 20 λεπτά το κιλό. Δείξτε, λοιπόν, μια κατανόηση γι’ αυτά τα προβλήματα των αγροτών και να είστε βέβαιοι ότι και οι αγρότες το θέλουν να επιδείξουν το ανάλογο αίσθημα ευθύνης που απαιτούν οι καιροί.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Για τον κύριο Υπουργό των Εσωτερικών και για την άποψη που διατύπωσε νωρίτερα, ότι δηλαδή εμείς είμαστε δήθεν κατά του «Καλλικράτη», είχα πει ότι είναι το δικό μας όνειρο, που δεν θα σας επιτρέψουμε ποτέ να το διασύρετε. Όχι εμείς κατά του «Καλλικράτη»! Εμείς είμαστε οι πρώτοι υπέρ του «Καλλικράτη». Όμως τι λέμε; «Καλλικράτης» με αρμοδιότητες και πόρους. Δεν δώσατε ούτε αρμοδιότητες ούτε πόρους!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Για το θέμα της διγλωσσίας, που είπε ο κ. Ραγκούσης, στο νομοσχέδιο περί προσλήψεων. Τον περασμένο Μάιο -δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στα Πρακτικά- οι αρμόδιοι του σχετικού τμήματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σημερινοί Υπουργοί, διαβεβαίωναν ότι θα σεβαστούν προϋπηρεσία και μοριοδότηση. Αυτή είναι η διγλωσσία!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Για το θέμα του εκλογικού νόμου: Είπατε ότι απαιτείται αλλαγή -αυτή είναι η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- για την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της πολιτικής. Ρωτάω απλά, όπως ρωτάει ο κάθε άνθρωπος. Αυτόν τον εκλογικό νόμο ποιος τον ψήφισε; Ποιος τον έφερε; Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον έφερε. Δεν προστατεύσατε τότε, όταν τον φέρνατε, την πολιτική από το «μαύρο χρήμα»; Τώρα το ανακαλύψατε, μετά από τόσα χρόνια, ότι είχατε κάνει λάθος, τόσο σπουδαίο λάθος σ’ αυτό το συγκεκριμένο σημείο και υπάρχει τέτοια βιασύνη, εν πάση περιπτώσει, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Κάνετε καμιά φορά, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σαν να ήρθατε στην Ελλάδα μετά το 2004 και ξεχνάτε ότι ήταν υπό το βάρος των σκανδάλων που κατέρρευσε η Κυβέρνηση Σημίτη. Και ήταν η Κυβέρνηση Σημίτη που μας είχε μάθει στο «έχετε κάτι; Πηγαίνετε στον εισαγγελέα». Εύρημα εποχής Σημίτη αυτό!
Μας καλείτε να πάρουμε θέση για τις υποθέσεις σκανδάλων που παραπέμπετε στις εξεταστικές. Εγώ έχω πάρει θέση από την πρώτη στιγμή. Είπα «ναι» στη διερεύνηση όλων των υποθέσεων και είπα ευθέως: «Όλα στο φως! Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε!»
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών εγώ θα σας πω ότι ήδη κάνατε ένα λάθος, το πρώτο λάθος, που δείχνει και μία προχειρότητα. Γιατί βάλατε στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι δύο Βουλευτές που ήταν μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή…
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
…και η Δικονομία δεν επιτρέπει σε μάρτυρες να έχουν ρόλο δικαστή ή εισαγγελέα. Κι έτσι η Επιτροπή άδοξα διεκόπη για λίγες μέρες, για να διευκρινιστεί.
(SS)
(2MB)
Τώρα, για το θέμα του Χρηματιστηρίου –απλώς να το κάνω ξεκάθαρο- ιδού οι δύο προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής: Μία για τη ΔΕΚΑ που έγινε το 2001 και μία για το Χρηματιστήριο που έγινε το Μάιο του 2003...
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη Νέα Δημοκρατία!
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης): ... και που τότε δεν δέχθηκε η δική σας κυβέρνηση, η κυβέρνηση Σημίτη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και το Χρηματιστήριο, εν πάση περιπτώσει, ας θυμηθούμε ότι είναι η μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος, περιουσίας που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα εν καιρώ ειρήνης και τους χειρισμούς της κυβέρνησης τότε, πιστεύω θα πρέπει να τους θυμόμαστε όλοι.
Θα ήθελα να προχωρήσω και να πω δύο λόγια για το μεταναστευτικό. Θα σας πω ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία ένα παιδί μεταναστών, που γεννήθηκε στην Ελλάδα, μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια στα 18 του χρόνια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης)
Το πρόβλημα, λοιπόν, κατά μέγα μέρος έχει λυθεί. Ασφαλώς με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν το αποκτά αυτόματα. Αυτό το αυτόματο, για να το αποκτήσει, δυστυχώς το δίνει, το θεσπίζει το δικό σας νομοσχέδιο, δηλαδή την αυτόματη χορήγηση ιθαγένειας.
Δεν λύνετε, λοιπόν, κάποιο πρόβλημα. Νομιμοποιείτε τους πάντες, χωρίς να εντάσσετε κανέναν πραγματικά στην ελληνική κοινωνία με την ημετέρα παιδεία. Αυτό δεν το κάνει καμία χώρα στον κόσμο, καμία απολύτως!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σας φέραμε για παράδειγμα το γερμανικό νόμο περί ιθαγένειας. Αν τον εφαρμόζατε κατά γράμμα στην Ελλάδα, δεν θα έπαιρνε ιθαγένεια κανένα από τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ. Το έχω εξηγήσει δημόσια και δεν έχει έννοια να το ξαναπώ. Αυτό το παράδειγμα το λέω για να μιμηθείτε τις άλλες χώρες, οι οποίες βάζουν ασφαλιστικές δικλείδες για να μη γίνουν μαγνήτες παράνομης μετανάστευσης. Νομίζω ότι είναι μείζον πρόβλημα το ότι θέλετε να καταργήσετε κάθε τέτοια ασφαλιστική δικλείδα στην Ελλάδα. Και δεν μπορώ να υποθέσω ότι καταλαβαίνετε την πυρκαγιά την οποία πυροδοτείτε επιμένοντας σε κάτι τέτοιο.
Τώρα, θα ήθελα να πω και πολύ λίγα λόγια, κύριε Πρόεδρε, για τα εθνικά θέματα. Πράγματι δεν πρέπει να επεκταθούμε στη διεθνή πολιτική σήμερα και χαίρομαι που ο κ. Δρούτσας θα μας δώσει τις επιστολές, γιατί κινδυνεύουμε πραγματικά να πληροφορηθούμε στο σύνολό τους το τι έχει γίνει από τον τουρκικό Τύπο.
Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι επί της ουσίας δεν δεχόμαστε, κύριε Πρόεδρε, να παραπεμφθούν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές στη Χάγη. Πολύ απλά εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει καμία διαφορά, εκτός από τη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και αυτό δεν το λέμε εμείς, το λέει κάθε ελληνική κυβέρνηση από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη δεκαετία του 1970, του Ανδρέα Παπανδρέου στη δεκαετία του 1980, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά και μόνον η Κυβέρνηση επί υπουργίας δική σας αποδέχτηκε ότι στο Ελσίνκι υπάρχουν δήθεν συνοριακές ή άλλες συναφείς διαφορές με την Τουρκία. Και ευτυχώς από αυτή την παγίδα απεμπλακήκαμε από την Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Και τώρα τι ακριβώς συμβαίνει; Αυτή η διαπραγμάτευση -που πάμε να εμπλακούμε- είναι επί της ουσίας συζήτηση γι’ αυτές τις μονομερείς απαιτήσεις της Άγκυρας; Εγώ απλώς -θα τα συζητήσω με τον κ. Δρούτσα- πιστεύω ότι όταν διαπραγματεύεσαι τις μονομερείς απαιτήσεις ενός επιθετικού γείτονα, ενθαρρύνεις και ανταμείβεις τον επεκτατισμό του.
Και φοβάμαι ότι αυτό ακριβώς κάνετε. Το ίδιο πιστεύουν πολλοί εδώ μέσα, το ίδιο πιστεύουν πολλοί και στο δικό σας το κόμμα, το ίδιο πιστεύουν πολλοί και έξω από εδώ, γι’ αυτό το λόγο περιμένω –πραγματικά- τις επιστολές και ελπίζω με αυτά που θα μου δείξει ο κ. Δρούτσας να με διαψεύσει.
(GK)
(1SS)
Όμως θα ήθελα να σας αναφέρω ένα πράγμα μόνο, το οποίο οφείλω να το πω, αναλύοντας τη γεωστρατηγική κατάσταση γύρω από την Ελλάδα. Το «καρότο», η προσφορά δηλαδή που έδινε η Κυβέρνηση επί εποχής Σημίτη στο Ελσίνκι, ήταν μια συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, πορείας που την ήθελε και ολόκληρη τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα ούτε ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί αυτή την εξέλιξη για την Τουρκία –παράδειγμα τρανό η Γαλλία και η Γερμανία που το λένε ξεκάθαρα- αλλά ούτε και η Τουρκία είναι το ίδιο θερμή για την ένταξή της!
Άρα, έχουμε αυτό που ονομάζουμε στην εξωτερική πολιτική «ριζική αλλαγή των δεδομένων» και ως εκ τούτου όταν προβλέπονται σε αυτές τις επιστολές νέες διερευνητικές επαφές –αν προβλέπονται, θα το δούμε- με συγκεκριμένο ορίζοντα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πιθανότατα αυτό να δημιουργήσει ένα μεγάλο πρόβλημα.
Δεν λέω τίποτα άλλο, επιστρέφω απλώς στο θέμα. Πιστεύω ότι σε αυτή την κρίση στην Ελλάδα πρέπει όλοι να σταθούμε πλάι στο πρόβλημα, να εμπνεύσουμε με το δικό μας παράδειγμα από εδώ, από τη Βουλή των Ελλήνων, εκείνους που εκπροσωπούμε, δηλαδή τον ελληνικό λαό.
Αυτό σας ζητήσαμε σήμερα, κύριε Παπανδρέου, αλλά δεν σας παρακαλούμε. Σας προσκαλούμε και σας προκαλούμε. Και να θυμάστε –θα το ξαναπώ- ότι η στάση μας δεν είναι αδυναμία! Η στάση αυτή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρετή...
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
...μια αρετή, την οποία εσείς δεν επιδείξατε, όταν ήσασταν στην Αντιπολίτευση.
Εμείς μπορούμε, αν θέλαμε, να σας παρακολουθούμε από απόσταση. Προτιμάμε, όμως, αντί του ναυαγίου, να βάλουμε πλάτες, για να αποφευχθεί το ναυάγιο. Αλλά, αν δεν το θέλετε, σας αφήνουμε ανεπηρέαστους να προχωρήσετε μόνοι σας. Τη συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα δεν τη χρωστάμε σε εσάς –αυτό θέλω να πω- τη χρωστάμε στη χώρα και στον ελληνικό λαό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρία Αλέκα Παπαρήγα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Είπε ο κύριος Πρωθυπουργός ότι δεν έχει γίνει το μητρώο αγροτών –άρα δεν υπάρχει θέμα διαχωρισμού- αλλά θα γίνει. Γι’ αυτό γίνονται και οι κινητοποιήσεις και πρέπει να γίνονται έγκαιρα, για να αποτρέπουν ορισμένα πράγματα.
Όμως, ο διαχωρισμός των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, με κριτήριο βεβαίως το διώξιμο των φτωχών, ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζεται σε εφαρμογές και της σημερινής Κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο της κ. Κατσέλη για τη ρύθμιση αγροτών αφορούσε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Όμως εδώ υπάρχει και το εξής πρόβλημα: Όχι μόνο δεν δίνουν στους αγρότες, αλλά παίρνουν. Οι εισφορές των αγροτών αυξήθηκαν 1% στον ΟΓΑ, που σημαίνει ότι έως το 2012 θα τους πάρουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Κυβέρνηση χρωστά ακόμα τις επιδοτήσεις του 2009.
Ακούσαμε εδώ από αυτό το Βήμα, αλλά και από τα άλλα Κόμματα, ότι το κυρίως πρόβλημα είναι οι νέοι αγρότες. Εμείς θέλουμε να το ξεκαθαρίσουμε. Κατ’ αρχήν, δεν μας αρέσει αυτός ο διαχωρισμός –γέροι, μεσαίοι και νέοι- χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ποιο είναι το αύριο. Υπάρχουν νέοι σε ηλικία αγρότες που έχουν μεγάλη σχετικά ιδιοκτησία, υπάρχουν νέοι σε ηλικία αγρότες που έχουν μέση ιδιοκτησία γης –είτε αντίστοιχα κτηνοτρόφοι μέσης ιδιοκτησίας σε ζώα- και υπάρχουν και νέοι σε ηλικία αγρότες που έχουν πολύ μικρή ιδιοκτησία.
Για εμάς, λοιπόν, δεν προέχει το ηλικιακό κριτήριο. Ξαναλέω όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα προοπτικής της αγροτικής παραγωγής για τους νέους σε ηλικία αγρότες, για τα παιδιά τους, ή ότι μας είναι αδιάφορο αν η ύπαιθρος αύριο θα κατοικείται και από νέους ανθρώπους. Ωστόσο, το κυρίως στοιχείο είναι ότι η πολιτική είναι θετική ή όχι ανάλογα με το τι ιδιοκτησία έχεις.
Παραδείγματος χάριν, οι νέοι αγρότες με μεσαία και μικρή ιδιοκτησία που κυνήγησαν τις κοινοτικές επιδοτήσεις και τις κοινοτικές –τάχα- διευκολύνσεις, δεν είχαν όλοι την ίδια τύχη. Άλλη τύχη έχει ο μεγαλοϊδιοκτήτης νέος στην ηλικία αγρότης και άλλη ο μικροϊδιοκτήτης.
(SM)
(2GK)
Και εδώ να το πούμε και καθαρά υπάρχουν ορισμένοι αγρότες στα μπλόκα -μεσαίοι και προς τα επάνω- που ορισμένοι από αυτούς ελπίζουν ή πιστεύουν ότι θα διασωθούν. Και θα διασωθούν μάλιστα πώς; Παίρνοντας ως ιδιοκτησία τους τη γη από την οποία θα εκτοπισθούν οι φτωχοί αγρότες ή θα την νοικιάσουν για ένα κομμάτι ψωμί ή θα τους την παραχωρήσουν κ.λπ. Μερικοί από τους μεσαίους αγρότες θα επιβιώσουν και θα γίνουν μεγαλοαγρότες. Οι άλλοι, όμως, αυτοί που σήμερα είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, σε λίγα χρόνια θα έχουν πάρα πολύ δύσκολη επιβίωση. Επομένως, λοιπόν, για εμάς είναι ζήτημα ιδιοκτησίας και όχι αποκλειστικά και μόνο ηλικίας.
Τώρα έχει γίνει και της μόδας ότι τάχα όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι για να σωθούν οι νέοι, όχι είναι για την μακροημέρευση των συμφερόντων του συστήματος. Και, βεβαίως, είναι πολύ φυσικό και βολικό μία Κυβέρνηση να θέλει να χειραγωγήσει τους νέους ανθρώπους, να θέλει να τους αντιπαραθέσει με τις μεγαλύτερες ηλικίες, να τους βάλει στο χέρι από την πιο μικρή ηλικία. για να προλάβει και την άνοδο του κινήματος. Δεν είναι ότι τους έπιασε ο πόνος γενικά για τους νέους και τη νεανικότητα, αλλά εάν θέλουν να εξασφαλίσουν τη δικομματική εναλλαγή αύριο, μεθαύριο και παραμεθαύριο, είναι πολύ φυσικό να καταναλώσουν οράματα και ιδανικά στη νέα γενιά.
Εμείς ξαναλέμε ότι το κύριο κριτήριο για εμάς δεν είναι το ηλικιακό αλλά πριν απ’ όλα είναι το ιδιοκτησιακό. Από εκεί, βεβαίως, σχετίζεται και με το ηλικιακό, εάν πρόκειται για ηλικιωμένους που θέλουν υψηλές συντάξεις και εάν πρόκειται για νέους, νέα ζευγάρια με μικρή ιδιοκτησία που πρέπει να επιβιώσουν.
Πάντως εδώ, σε αυτή την Αίθουσα ακούστηκαν πάλι μία σειρά πράγματα για τον «Καλλικράτη» και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θέλω –τα είπαμε και αρκετές φορές- να επαναλαμβάνουμε τα ίδια, πάντως εμείς ως κόμμα επιλέξαμε στα δικά μας χαρτιά, στα δικά μας ντοκουμέντα να εγκαταλείψουμε τον όρο Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έπρεπε να τον έχουμε εγκαταλείψει πιο πριν, αλλά τώρα για τον «Καλλικράτη», μόνο για τοπική διοίκηση μπορούμε να μιλήσουμε. Μία τοπική διοίκηση η οποία να είναι ενταγμένη απολύτως στους ίδιους σκοπούς και στους ίδιους στόχους της κεντρικής κρατικής διοίκησης. Άλλωστε, πρόκειται για μηχανισμό. Εμείς, λοιπόν, δεν μιλάμε για αυτοδιοίκηση και καλύτερα να μην κάνουμε τώρα φιλολογία για την ανάλυση του όρου αυτοδιοίκηση, σήμερα μόνο για τοπική διοίκηση μπορείς να πεις.
Σε αυτή την Αίθουσα για άλλη μια φορά ακούσαμε τα γνωστά, να επέμβει ο Άρειος Πάγος, να επέμβουν οι Εισαγγελείς, να επέμβουν τα Σώματα Ασφαλείας. Δηλαδή εδώ να το πούμε καθαρά, έχει διαμορφωθεί πια ένα Κόμμα που είναι το Κόμμα του κνούτου, να το πούμε έτσι. Δεν λέει και τίποτε άλλο παρά μόλις δει μία κινητοποίηση, το κνούτο. Έτσι -εάν θέλετε- αποτελεί ίσως και τη συνείδηση της εκάστοτε Κυβέρνησης. Αρέσει να υπάρχει και ένα Κόμμα που να πιέζει σε αυτή την κατεύθυνση.
Θα σας πω μόνο μία κουβέντα. Όταν η εργατιά, οι αυτοαπασχολούμενοι αγρότες αποφασίσουν ή θέλουν να αποφασίσουν τη μία ή την άλλη μορφή πάλης δεν θα πάρουν την άδεια ούτε από εμάς -το Κ.Κ.Ε-. ούτε από εσάς. Δεν θα πάρουν την άδειά μας και ούτε από εμάς θα καθορίσουν αποκλειστικά τη στάση τους.
Και εν πάση περιπτώσει έχουμε ένα Κόμμα στη Βουλή που δεν σκέφτεται τίποτε άλλο παρά το μαστίγιο και τη βία και ως μόνη λαϊκή συμμετοχή ο λαός να κάθεται θεατής και να ακούει εδώ τους Αρχηγούς στη Βουλή να βγάζουμε λόγους -σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις να λαϊκίζουμε γιατί μας αρέσει να ασκούμε ή να νομίζουμε ότι ασκούμε γοητεία στον λαό- ή να πηγαίνει μόνο να ψηφίζει στην κάλπη και στα δημοψηφίσματα. Δεν θα σταθώ τώρα στο τι δημοψηφίσματα προτείνονται, πότε για τις ταυτότητες, πότε για τις μη ταυτότητες. Ο λαός, δηλαδή, να μην αποφασίσει απεργία, να μην αποφασίσει τίποτε.
Να βάλω ένα ζήτημα, μόνο. Στην τηλεόραση εμφανίζονται διάφοροι εκπρόσωποι των μικρών εισαγωγέων και εξαγωγέων. Την ψήφο των μικρών την έχουν, την πραγματική εκπροσώπηση όμως, όχι. Αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι είναι εισαγωγείς αγροτικών προϊόντων και φέρνουν γάλα, φέρνουν χυμούς πορτοκαλιών, φέρνουν κρέατα -και είναι αυτοί που συνευθύνονται με τις κυβερνήσεις και την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την εκτόπιση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τον σφαγιασμό των μικρομεσαίων- έχουν την απαίτηση οι αγρότες να τους αφήσουν ελεύθερο τον δρόμο.
(DP)
(2SM)
Να τους λένε «περάστε, κύριοι, φέρτε τα κοντέϊνερς και μπείτε ελεύθερα να φέρνετε εσείς τα αγροτικά προϊόντα» γιατί, αν θέλετε, ένα μεγάλο μέρος των εισαγομένων προϊόντων είναι είδη διατροφής.
Εμείς, αν θέλετε, απευθυνόμαστε στην αγροτιά. Έχουν σκεφθεί να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι αυτοί, οι οποίοι μάλιστα είναι και στα διάφορα επιμελητήρια και εκπροσωπούν τους μικρομεσαίους και πρέπει να τους αφήσουν οι αγρότες ελεύθερο το δρόμο; Και όχι μόνο να τους αφήσουν ελεύθερο το δρόμο, αλλά εάν δεν τους αφήσουν ελεύθερο το δρόμο, να υποστούν την κρατική βία και την καταστολή, να τους σύρουν στα δικαστήρια.
Και εμείς λέμε: Τι όπλα έχει ο αγρότης; Την Κυβέρνηση δεν την έχει μαζί του, την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν την έχει, την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την έχει, τι να κάνει; Ποια μέσα έχει;
Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, το εξής πράγμα: Είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε αυτή τη στιγμή ένα Κόμμα και έναν αρχηγό που από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να εγκαλεί την Κυβέρνηση γιατί δεν χρησιμοποιεί την κρατική βία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεν ξέρω αυτό το Κόμμα τι πηγές έχει μέσα στη δικαιοσύνη. Εμείς δεν έχουμε καμία προσωπική σχέση με κανένα δικαστή και δεν έχουμε καμία πηγή και γι’ αυτό τα συμπεράσματά μας είναι πολιτικά. Εγκαλεί, λοιπόν, τον έναν ή τον άλλον ότι πήρες εντολή, έκανες εκείνο ή έκανες το άλλο. Είναι πολύ επικίνδυνο όταν, πέρα από το εκάστοτε κυβερνητικό κόμμα, υπάρχει και κόμμα της Αντιπολίτευσης που θα δώσει άλλοθι δεν ξέρω σε ποια μορφή, άλφα ή βήτα, κρατικής βίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο επόμενο διάστημα. Με αυτή την έννοια είναι Κόμμα του κνούτου. Θα το πούμε για άλλη μια φορά.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, ο κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Είναι μεγάλη υπόθεση να μην χάνει κανείς το μέτρο. Και πολύ φοβούμαι ότι χρόνια τώρα το Κ.Κ.Ε. δεν έχασε το μέτρο, γιατί δεν είχε ποτέ μέτρο. Πάντα στην υπερβολή, πάντα στην αυτοδικία, πάντα στην αντάρα...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κανένα στρατοδικείο θα μας περάσετε; Πότε; Θα μας φέρετε και τα στρατοδικεία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Σοβαρευτείτε, κυρία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Εσείς να σοβαρευτείτε…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Εν πάση, περιπτώσει…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ενοχληθήκατε από το «κυρία»;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ: Όχι, που θα εγκαλέσετε το Κομμουνιστικό Κόμμα για σοβαρότητα. Ποιον θα εγκαλέσετε για σοβαρότητα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Καρατζαφέρη, παράκλησή μου είναι: μην κάνετε προσωπικές αναφορές. Λυπάμαι που κάνω αυτήν την υπόδειξη…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Καμιά φορά, κύριε Πρόεδρε, μερικοί χάνουν το μέτρο και μέσα στο Κοινοβούλιο.
Λοιπόν, εμείς δεν είμαστε βεβαίως εναντίον των αγροτών. Και πώς θα μπορούσαμε να είμαστε; Είμαστε παιδιά αγροτών και δεν είμαστε παιδιά του κεφαλαίου. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Εάν κρατήσει τρεις μήνες ο αποκλεισμός των δρόμων, θα λέμε «καλώς γίνεται και ενισχύστε τους»; Δεν πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε κάποιο όριο; Δεν πρέπει να προστατεύσουμε τους υπόλοιπους Έλληνες; Και, εν πάση περιπτώσει, ο οποιοσδήποτε καλοαμείβεται δεν τον ενδιαφέρει ότι οι τιμές σε κάποια προϊόντα έχουν ανέβει στη λαϊκή αγορά 100%. Ο άνεργος και ο εργάτης, που δήθεν κάποιοι υποστηρίζουν, πάει και πληρώνει σε διπλάσια τιμή αυτή τη στιγμή τα προϊόντα στη λαϊκή αγορά.
Να προστατεύσουμε την Ελλάδα. Και βεβαίως δεν είπε κανείς να πάνε τα ΜΑΤ και να σκάσουν τα λάστιχα ή οτιδήποτε άλλο αλλά, εν πάση περιπτώσει, στοιχειωδώς να εφαρμοστεί ο νόμος. Δεν μπορεί κανείς να ισχυρίζεται εδώ μέσα ότι αγαπάει κάποιον κλάδο περισσότερο από κάποιον άλλον. Επιτέλους, έλεος!
Το να κάνουμε σπέκουλα σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι με χιονιά έξω στο δρόμο, δεν κερδίσουμε τίποτα. Και βεβαίως έχουν σωστά αιτήματα, δεν το αμφισβητεί κανείς στην Αίθουσα. Από εκεί και πέρα είναι τι μπορεί να γίνει, τι μπορεί να δοθεί. Ας καταλάβει ο ελληνικός λαός και όλοι μας ότι δεν μπορούμε να περνάμε, όπως περνούσαμε.
(AM)
(2DP)
Ήταν πλασματική η εικόνα. Ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα, ας το καταλάβουμε.
Πηγαίνω χρόνια στο Λονδίνο -όπως και πολλοί εδώ μέσα- και η αγορά είναι «δύο πορτοκάλια». Εδώ λες «πάρε τρία κιλά» και τα δυο κιλά πάνε στο σκουπιδοτενεκέ. Κοιτάξτε τα σπίτια σας, το ξέρετε οι περισσότεροι. Εκεί πας και παίρνεις μια φέτα καρπούζι, όχι «βάλε μου τρία καρπούζια» και μετά σαπίζουν. Αλλάζουν οι συνθήκες, πρέπει να το καταλάβουμε και δεν είμαστε και Αγγλία.
Ακούω τις απαιτήσεις και τις εισηγήσεις της Αριστεράς. Μα, για να εφαρμοστούν αυτά τα οποία λέει η κυρία Παπαρήγα, πρέπει να πάρουμε το Fort Knox να το φέρουμε εδώ, όλο το θησαυροφυλάκιο της Αμερικής για να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα πράγματα. Λέει για 1.400 ευρώ μισθό. Εγώ λέω 5.000 ευρώ. Και τι έχασα; Πώς; Από πού θα βγουν; Λεφτά πρέπει να βρούμε, λεφτά ψάχνει ο κ. Παπανδρέου και δεν μπορεί να βρει και τα πληρώνει ακριβά και πανάκριβα. Και πρέπει να επιχαίρουμε εμείς, όταν πήραμε 6,15; Και έρχεται η τράπεζα σήμερα και ανεβάζει το επιτόκιο χορηγήσεων 8,5%.
Κύριε Πρωθυπουργέ, εδώ θα ήθελα να πω ότι πρέπει να ανέβει και το επιτόκιο καταθέσεων. Μην ανεβάζουν μόνο το επιτόκιο χορηγήσεων οι τράπεζες. Εάν ανεβάσουν 20% τα επιτόκια χορηγήσεων, πρέπει να ανεβάσουν 20% και τα επιτόκια των καταθέσεων. Αυτό είναι τίμιο.
Επανέρχομαι για άλλη μια φορά εδώ στους αγρότες. Και φυσικά έχουν δίκιο, ξεκάθαρα. Το χάνουν όμως, με το να αποκλείουν δρόμους. Εγώ θα ήμουν κοντά τους, εάν είχαν παραταχθεί στην Εθνική Οδό και δεν την απέκλειαν. Δεν πηγαίνω, γιατί δεν μπορεί ένας πολιτικός Αρχηγός να αβαντάρει παρανομία. Ή είναι παράνομο ή δεν είναι παράνομο. Ας ξεκαθαρίσουμε επιτέλους.
Και για άλλη μια φορά, κύριε Πρωθυπουργέ, θα σας πω ότι χάνετε από ατολμία. Χρειάζεται να πάρετε μέτρα. Τι να κάνουμε; Δεν μπορεί κανείς να έχει τις απολαβές που είχε χθες. Δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό; Δηλαδή, πρέπει να είστε καλοί, να το «παίζουμε» καλοί, να αρχίζουμε να λέμε «δώστε λεφτά, δώστε λεφτά»; Από πού; Παράγεται τίποτα; Πείτε μου τι εξαγωγές κάνουμε; Η σχέση εξαγωγών-εισαγωγών είναι 8.000.000.000 ευρώ με 28.000.000.000 ευρώ. Τι είναι; Θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα; Ναι μπορούν.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι φίλοι σας στο Νταβός, οι Ευρωπαίοι, ήρθαν εδώ στην Ελλάδα με μια αποικιοκρατική διάθεση και θα σας πω μετά για την Πορτογαλία. Ήρθαν και μας πήραν το εμπόριο με το Lidl, με το Carrefour, με το ΙΚΕΑ, με το Praktiker κ.λπ.. Αντισταθμιστικά, δεν μας έκαναν πέντε εργοστάσια για να έχουμε και εμείς εισαγωγές από τα προϊόντα. Ήρθαν και μας πήραν το βιός μας. Όλοι, την Παρασκευή, πάμε και καταθέτουμε στο Carrefour ή σε κάποιο άλλο κατάστημα. Τι μας δώσανε αυτοί; Αυτά θα πάτε να τους πείτε. Δεν ζητάμε, μας τα παίρνουν κάθε εβδομάδα και τα πάνε έξω. Και εκεί είναι ένα πεδίο, το οποίο μπορείτε να το αναπτύξετε.
Οικοδομή. Δεν έχετε καμία άλλη ελπίδα από το να αναγεννηθεί η οικοδομή. Ακούω αυτά τα ασφυκτικά «πόθεν έσχες».
Να ξέρετε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι είναι σαν τον αγώνα που κάνει η αστυνομία με το οργανωμένο έγκλημα. Όσο και να τρέχει η αστυνομία, το οργανωμένο έγκλημα πάει πιο μπροστά. Το ίδιο και εσείς. Όσο και να ψάχνετε να βρείτε λύσεις, δεν θα μπορέσετε να τις αποδώσετε. Ρωτήστε ένα δικηγόρο, πώς θα απαγορεύσετε την off-shore εταιρεία; Πρέπει να την απαγορεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορείτε να την απαγορεύσετε. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό που λέτε. Και αν θέλετε, εις την κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα σας δώσω, θα σας πω δέκα διαφορετικούς τρόπους να μπορεί κάποιος να έχει off-shore εταιρεία, χωρίς να φαίνεται. Τι κάνουμε δηλαδή; Μια τρύπα στο νερό; Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;
Είπατε κάποια παραδείγματα που άκουσα με πάρα πολύ προσοχή, για την γραμματέα που έκανε αυτό, για τον γραμματέα που έκανε εκείνο και τα κινητά τηλέφωνα. Εφόσον τους ξέρετε, γιατί δεν τους κλείσατε φυλακή; Τα είπατε. Στείλτε στον εισαγγελέα αυτήν την περίπτωση να δει μήπως είναι για διασπάθιση δημοσίου χρήματος; Τι μας τα λέτε εδώ και ανωνύμως; Ξέρετε τις περιπτώσεις για να τις αναφέρετε. Στείλτε τους στον Εισαγγελέα, να ακούσει ο ελληνικός λαός ότι η τάδε και ο τάδε έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη του ελληνικού λαού.
Πρέπει, λοιπόν, να αποφασίσουμε μέτρα και όχι λόγια και όχι κουβέντες. Θα σας πω εγώ μια μεγάλη σπατάλη. ΜΗ.ΚΥ.Ο. Αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, γιατί πρέπει να πληρώνονται από το κράτος; Γιατί; Εάν θέλει κάποιος, μαζεύονται τριάντα-σαράντα και κάνουν μια μη κυβερνητική οργάνωση. Ας την κάνουν. Ξέρετε ότι πολλοί γραμματείς έχουν κάνει ΜΗ.ΚΥ.Ο. οικογενειακές ή με φίλους; Ξέρετε ότι Αρχηγοί μικρών κομμάτων -που δεν είναι σήμερα στην Βουλή- έχουν πέντε-έξι ΜΗ.ΚΥ.Ο. ο καθένας; Και παίρνουν λεφτά.
(LM)
(02AM)
Και παρόλα αυτά, πόσα δίνουμε για τα ΜΗ.ΚΥ.Ο.; Αν τα λεφτά που δίνετε κάθε χρόνο στα ΜΗ.ΚΥ.Ο. τα δίνατε στους εργάτες, δεν θα ήταν σήμερα στα μπλόκα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: …(Δεν ακούστηκε).
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Υπάρχουν. Είναι στη διάθεση του Υπουργείου. Με μια κίνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών τα βρίσκει σε πέντε λεπτά. Συμφωνεί και ο κ. Λυκουρέντζος. Σε πέντε λεπτά τα βρίσκουμε. Επομένως, γιατί να πω εγώ τα ονόματα;
Γιατί δίνουμε λεφτά; Δίνουμε λεφτά και χρηματοδοτούμε μια ΜΗ.ΚΥ.Ο., αυτό το Παρατηρητήριο στο Ελσίνκι, το οποίο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να καρφώνει την Ελλάδα σε όλα τα φόρα. Είναι του πολύ κυρίου Δημητρά κ.λπ.. Δεν κάνει τίποτε άλλο, από το πρωί μέχρι το βράδυ καρφώνει την Ελλάδα. Και πληρώνουμε εμείς. Αυτό είναι μαζοχισμός. Σας δίνω, λοιπόν, εγώ το ταμείο. Και μάλιστα καταθέτω επίκαιρη ερώτηση αύριο το πρωί, κύριε Πρωθυπουργέ, για να το συζητήσουμε το θέμα την Παρασκευή, γιατί θέλω πολύ να ακούσω την άποψή σας.
Χαίρομαι που ο απών για άλλη μια φορά αξιότιμος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έμαθε για την 28η Οκτωβρίου του 2009, για την οποία δύο φορές εγώ μέσα στην Αίθουσα σας είχα πει τη δυνατότητα που έχετε να δώσετε 15.000 σε κάθε αγρότη. Χαίρομαι, λοιπόν, που το έμαθε.
Πάμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε; Δεν ξέρω πόσοι από εσάς το γνωρίζουν ή πόσοι έχουν θητεύσει εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται περισσότερο βαμβάκι από ό,τι βγάζει όλη η Ευρώπη. Εμείς βγάζουμε περίπου το 80% της παραγωγής. Χρειάζεται περισσότερο. Τι κάνει; Πάει και το αγοράζει από την Τυνησία, το αγοράζει από την Τουρκία. Να πάμε και να επιμείνουμε και να πετύχουμε, αφού εξαντληθούν τα αποθέματα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε να παίρνουν από έξω. Αλλά κάνει πολιτική η Ευρώπη με χρήματα στα οποία συμμετέχουμε κι εμείς, σε προϊόντα τα οποία παράγει η Ευρώπη. Έτσι, λοιπόν, είναι γεμάτες οι αποθήκες. Να, λοιπόν κι ένα πεδίο που μπορούμε να πάμε να το διεκδικήσουμε. Πρέπει να το ξέρετε αυτό.
Περίπτωση Γ’ Πακέτου Στήριξης. Ξέρετε πόσα δισεκατομμύρια αφήσαμε και φύγανε μέσα από τα χέρια μας; Μιλάω για έτοιμα λεφτά. Δώδεκα δισεκατομμύρια. Και δεν είναι εδώ η κυρία Μαριλίζα, δεν ξέρω αν ήταν όταν είχα την Επίτροπο απέναντί μου. Τα ξέρει ο πρώην Επίτροπος εδώ καλά. Και λέω της κυρίας Χούμπνερ «γιατί δεν μας δίνετε το πρώην αεροδρόμιο να το αναβαθμίσουμε, να το κάνουμε πράσινο, να κάνουμε ενδεχομένως και κάποιες πανεπιστημιακές σχολές εκεί κ.λπ.»; Η απάντηση -είναι στα Πρακτικά- ήταν: «Δεν μας στείλατε κανένα πρόγραμμα. Πώς να δώσω λεφτά; Στείλτε το πρόγραμμα να σας δώσω τα λεφτά αύριο.»
Γιατί δεν το κάνατε το πρόγραμμα; Γιατί κάποιοι από εσάς τεμπέλιασαν; Ξέρετε τι σημαίνουν 12.000.000; Είναι έξι μονάδες κάτω το έλλειμμα που έχουμε σήμερα. Τα αφήσατε και έφυγαν. Τσούλησαν, γιατί κάποιοι δεν έκαναν δουλειά.
Ψάξτε, κύριε Πρωθυπουργέ, να δείτε πόσα χρήματα έχουμε χάσει από τα προγράμματα για τη δασοπυρόσβεση. Έχουν εγκριθεί λεφτά από το Γ’ Πακέτο και δεν τα πήραμε. Ψάξτε να δείτε συγκεκριμένα για το δάσος που περιβάλλει τη Θεσσαλονίκη, το Σέιχ Σού. Έτοιμα λεφτά. Δεν βάλαμε το χαρτί, τρεις σελίδες, να πάμε να πάρουμε τα λεφτά. Ζητάμε λεφτά, παρακαλάμε για λεφτά κι έχουμε αφήσει έτοιμα λεφτά, δικά μας, να κάθονται στο ταμείο της Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή κάποιοι δεν ήταν επιμελείς.
Θέλω να ελπίσω, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι η δική σας Κυβέρνηση θα είναι πιο επιμελής και θα μπορέσουμε να τραβήξουμε πόρους. Βέβαια καθυστερείτε ακόμα με το Γραμματέα ΕΣΠΑ. Ελπίζω να καταλήξετε τελικά για να μπορέσει να υπάρχει και κάποιος άνθρωπος υπεύθυνος, για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τα χρήματα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας χρωστάω κάτι για την Πορτογαλία. Στην Πορτογαλία, αυτοί που πάνε είναι όλοι Πορτογαλόφωνοι. Είναι αυτοί από τις κτήσεις της Πορτογαλίας. Εκεί είχαν πάει οι Πορτογάλοι και είχαν κατακτήσει τις χώρες τους και αυτοί τώρα γυρίζουν να κατακτήσουν την Πορτογαλία. Τελείως διαφορετικά πράγματα.
Το λέω, γιατί μου λέτε «θα πάει φαντάρος». Ωραία, θα βάλουμε τον Αλβανό να φυλάξει τα σύνορα με την Αλβανία; Ή θα βάλετε σε πυραύλους, στους Patriot, αυτούς που θα ελληνοποιήσετε τώρα;
Αν ήταν έτσι, κύριε Πρωθυπουργέ –το λέω για να μην κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον- τότε γιατί τους Έλληνες μουσουλμάνους δεν τους έχουμε κάνει ούτε λοχαγούς στο στρατό; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας μουσουλμάνος από τους διακόσιες χιλιάδες που να έγινε ιπτάμενος, που να έγινε κυβερνήτης στα F16; Γιατί; Κοροϊδευόμαστε. Απλώς δεν λέμε την αλήθεια. Ξέρετε ότι δεν μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ένας λοχαγός που να είναι μουσουλμάνος.
Είμαστε ρατσιστές που δεν το έχουμε κάνει; Κάτι φοβόμαστε. Ενώ βλέπετε το πιο θεοκρατικό κράτος της Μεσογείου, το Ισραήλ, έχει στείλει πρέσβη στην Ελλάδα που δεν είναι Εβραίος και είναι μουσουλμάνος. Εμείς, λοιπόν, κάποια καχυποψία έχουμε. Αφήστε τα αυτά ότι θα ενισχυθεί ο ελληνικός στρατός, στρατεύοντας όλους αυτούς που δεν ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια τους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
(XS)
(2LM)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μας παρακολουθεί ο ελληνικός λαός και έχω την αίσθηση ότι του δίνουμε ένα σχήμα οξύμωρο όλες αυτές τις μέρες, όχι μονάχα σήμερα, που συζητάμε για ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και δεκαετίες, τριάντα πέντε χρόνια τώρα. Και έχω την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σχήμα οξύμωρο.
Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που από τη μεταπολίτευση και μετά τρέφει, τρέφεται, παράγει, αναπαράγει, τροφοδοτεί και ανατροφοδοτείται με σχέσεις διαπλοκής με την οικονομική εξουσία αυτού του τόπου. Έχουμε δυο κόμματα, τους βασικούς πυλώνες αυτού του πολιτικού συστήματος που τα τελευταία χρόνια έχουν παράξει σειρά σκανδάλων. Πολιτικά στελέχη των δυο κομμάτων αυτών να εμπλέκονται σε σειρά σκανδάλων αλλά έχουμε και δυο Αρχηγούς οι οποίοι δηλώνουν στον ελληνικό λαό ότι είναι πρόθυμοι να ματώσουν προκειμένου να σταματήσει αυτή η αέναη διαπλοκή του πολιτικού μας συστήματος με τα οικονομικά κέντρα εξουσίας.
Εγώ δεν θέλω να δικάσω τις προθέσεις τους, θέλω να πω, όμως, ότι είναι εύκολο να λέει κανείς ότι θα ματώσει αλλά όταν τα ζητήματα αυτά τίθενται επί των τύπον των ήλων, τότε συνήθως στρίβουμε δια του αρραβώνος που λέει και ο λαός, διότι ακόμα να μάθουμε τι έγινε αυτό το έρμο εκατομμύριο στα κομματικά ταμεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ακόμα να μάθουμε ποιες είναι οι σοβαρότατες πολιτικές -εγώ θα πω- ευθύνες Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να πω και προς τον Πρωθυπουργό και προς τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως ότι δεν υποτιμώ τις προθέσεις τους και δεν τις δικάζω. Τολμώ, όμως, να προδικάσω ότι δεν πρόκειται να ματώσετε, όπως λέτε. Και δεν πρόκειται να ματώσετε γιατί πολύ δύσκολα θα τα βάλετε με τα οικονομικά συμφέροντα, με όλο αυτό το πλέγμα της διαπλοκής που δημιούργησαν τα κόμματα στα οποία σήμερα εσείς είστε Αρχηγοί.
Και βεβαίως, μην ψάχνουμε εδώ να ανακαλύψουμε εκ νέου την Αμερική. Είναι γνωστός ποιος είναι αυτός ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής. Τον γνωρίζουμε όλοι. Χρήμα για την παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για την παραγωγή πολιτικής, πολιτική για την παραγωγή χρήματος. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της διαπλοκής.
Ποιον απ’ αυτούς τους κρίκους μπορούμε να σπάσουμε; Τον κρίκο της πολιτικής για την παραγωγή χρήματος; Το αντίθετο βλέπουμε, τώρα βεβαίως με τη δικαιολογία των έξωθεν πιέσεων. Το αντίθετο, όμως, συμβαίνει. Μήπως τον κρίκο που αφορά την ενημέρωση για την παραγωγή πολιτικής; Αυτόν και να θέλαμε να τον σπάσουμε είναι δύσκολο, δεν μπορούμε πια.
Το μόνο που ενδεχομένως θα μπορούσαμε να ελέγξουμε είναι τον κρίκο που αφορά το χρήμα για την παραγωγή ενημέρωσης. Βεβαίως να λειτουργήσει, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και να εξετάσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Όμως, πολύ φοβάμαι αν δεν ασχοληθεί με αυτό το σημαντικό κρίκο που λέγεται «χρήμα» για παραγωγή ενημέρωσης και δεν προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο ελέγχου, τότε μη νομίζετε ότι μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή σ’ αυτό το φαύλο κύκλο της διαπλοκής.
Η εξάρτηση του πολιτικού συστήματος στη δικομματική του έκφραση είναι τέτοια που οδηγεί στην καταστροφή των δημόσιων αγαθών, έτσι όπως επιβάλλει κάθε φορά το ιδιωτικό συμφέρον. Και στα κόμματά σας και στα δυο κόμματα, υπάρχουν πάρα πολλοί οπαδοί της εκχώρησης του δημόσιου χώρου στην ιδιωτική σφαίρα και στα ποικιλώνυμα οικονομικά συμφέροντα.
Δείτε τα δυο πιο απλά θέματα. Τα δυο θέματα που προέκυψαν με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά και αυτό, της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο, όσο και αν αποκρύφτηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης.
(NP)
(2SX)
Μπορείτε, κύριοι της Κυβέρνησης, να προχωρήσετε σε ρύθμιση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας ή θα βρεθείτε πάλι μπροστά στο περίφημο πολιτικό κόστος και δεν θα κάνετε τίποτα; Όσο υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους τη διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όσο οι σχέσεις της πολιτικής και της εκκλησιαστικής εξουσίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, τότε διαρκώς το ένα σκάνδαλο θα ακολουθείται από ένα άλλο και το επόμενο, ενδεχομένως, να είναι και μεγαλύτερο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να ζητούν από την Κυβέρνηση μέτρα. Μέτρα! Και άλλα μέτρα! Γιατί δεν παίρνετε μέτρα; Το ίδιο, βεβαίως, ζητούν και οι διεθνείς αγορές, το κυρίαρχο λόμπι, το νεοφιλελεύθερο λόμπι που κυβερνά σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλοι σας ζητούν μέτρα. Και εσείς, κύριε Παπανδρέου, έρχεστε και ζητάτε συναίνεση απ’ αυτούς που σας ζητούν μέτρα, αντίστοιχα αυτών που σας επιβάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σας ζητούν επιμόνως οι κερδοσκόποι και ζητάτε συναίνεση και από την Αριστερά! Τι είδους συναίνεση ζητάτε από την Αριστερά;
Αν ζητούσατε από την Αριστερά και από τον ελληνικό λαό συναίνεση για μεγάλες ρήξεις με όλους όσους κέρδιζαν τα προηγούμενα χρόνια, τότε, βεβαίως, εμείς θα ήμασταν οι πρώτοι που θα σας λέγαμε να σας τη δώσουμε αυτή τη συναίνεση. Αν, όμως, μας ζητάτε να συναινέσουμε και εμείς σε αυτές τις κατευθύνσεις μαζί με τις προτάσεις του κυρίου Καρατζαφέρη και του κυρίου Σαμαρά, κύριε Παπανδρέου, δεν μπορούμε να συναινέσουμε.
Διότι για την έξοδο από την οικονομική κρίση δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις. Υπάρχουν αριστερές λύσεις με την κοινωνία όρθια και όχι ισοπεδωμένη και υπάρχουν και λύσεις νεοφιλελεύθερες με την κοινωνία ισοπεδωμένη, για να συνεχίσουν να κερδίζουν όσοι κέρδιζαν το προηγούμενο διάστημα. Τι είδους, λοιπόν, συναίνεση μπορείτε να ζητάτε από εμάς;
Και το ερώτημα που τούτη την ώρα πλανάται στον ελληνικό λαό είναι: Υπάρχει διέξοδος; Εμείς λέμε ότι υπάρχει διέξοδος. Υπάρχει διέξοδος και είναι οι προτάσεις της Αριστεράς. Όμως, την ώρα που εμείς συζητάμε για κανόνες διαφάνειας, βλέπουμε να προωθούνται οικονομικά σχέδια που διαμορφώνονται κάθε άλλο παρά με διαφανείς διαδικασίες. Οικονομικά σχέδια που τα φτιάχνει και τα προωθεί η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τις περίφημες πλέον αγορές, δηλαδή τα κυκλώματα αυτών των αδίστακτων κερδοσκόπων που μας έχουν πιάσει από το λαιμό.
Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι εδώ μπορεί εμείς να συμφωνούμε πως η διαφάνεια είναι καλό πράγμα, αλλά την ίδια στιγμή να βλέπουμε σκληρά μέτρα, όπως περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, επιπλέον φόρους, απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, να ανακοινώνονται όχι εδώ, αλλά στα οικονομικά fora, εξ αποστάσεως, χωρίς ο ελληνικός λαός να γνωρίζει πλήρως!
Ποια, όμως, συζήτηση, αγαπητοί συνάδελφοι, για τη διαφάνεια μπορεί να έχει έστω και τη μικρή επίφαση ειλικρίνειας και αξιοπιστίας, αν ο κόσμος δεν γνωρίζει ακόμη και σήμερα πώς μεταφράζονται στην τσέπη του αυτά τα παιχνίδια των κερδοσκόπων; Για ποια διαφάνεια μπορούμε να μιλάμε, όταν τα spreads χτυπάνε κόκκινο μόνο και μόνο από κάποιους υπαινιγμούς που μπορεί να αφήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι αναζητεί δανειστές - επενδυτές στην Ασία;
Ακούστε. Είναι η εύκολη λύση να παρουσιάζετε τον εαυτό σας ως θύμα. Όμως, δεν μπορεί να είστε θύμα των αγορών και των κερδοσκόπων, όταν είστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τα σχέδια αυτά, όταν δεν φέρνετε την παραμικρή αντίρρηση, όταν δεν διεκδικείτε το παραμικρό και όταν δεν διερευνάτε εναλλακτικές προτάσεις.
Και είναι θλιβερό να βλέπουν οι πολίτες στα δελτία των ειδήσεων τον Πρωθυπουργό να υπερηφανεύεται στους διαδρόμους του Νταβός ότι στην Ελλάδα σε λίγο θα μυρίζει αίμα. Δεν το είπε έτσι. Δική μου είναι η παράφραση, αλλά αυτό είναι, όταν λέει ότι έχουμε ήδη κόψει 100 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο και πρόκειται να περιορίσουμε κι άλλο τις αποδοχές των εργαζομένων.
Και είναι θλιβερό να συσκέπτεται ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τους διοικητές των υπό δημόσιο έλεγχο –υποτίθεται- Τραπεζών και το μόνο που βγαίνει απ’ αυτήν τη σύσκεψη είναι η πρόθεση των Τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια και να κόψουν δραστικά τη χορήγηση δανείων. Τελικά, τι τις έχουμε τις Τράπεζες; Μόνο τελεσίγραφα να μας δίνουν!
Όμως, ακόμη πιο θλιβερό –επιτρέψτε μου να πω- είναι η άρνησή σας να εξετάσετε το παραμικρό εναλλακτικό σχέδιο.
(TR)
(2NP)
Εμείς σας καταθέσαμε προτάσεις και σας καταθέτουμε προτάσεις. Σας είπαμε, πιέστε για έκδοση ευρωομολόγων. Δεν το τολμήσατε εσείς. Το είπε ο κ. Θαπατέρο, εσείς δεν το είπατε ακόμα. Αλλά να σας πω γιατί δεν το είπατε; Δεν το είπατε διότι στην ευρωζώνη αυτό δεν είναι επιθυμητό. Και γιατί δεν αρέσει στην ευρωζώνη; Το είπε χθες ένα στέλεχος της κεντρικής τράπεζας ο κ. Στάρκ. Γιατί αν υπάρξει ευχέρεια δανεισμού, δεν θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο στόχος τους, οι μεταρρυθμίσεις –αλλά να πούμε στον ελληνικό λαό ποιο είναι αυτό το σχέδιο και ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις- για να ξηλωθεί κάθε δικαίωμα και κάθε κατάκτηση μέσα στη ελληνική κοινωνία. Και εσείς συμπλέετε με αυτό το σχέδιο, δεν πιέζετε για το ευρωομόλογο γιατί δεν θέλετε να δώσετε το παραμικρό σήμα ανυπακοής.
Δεν εξετάζετε την έκδοση ομολόγου για εσωτερικό δανεισμό, γιατί δεν θέλετε να τα βάλετε με τους τραπεζίτες. Δεν ζητάτε και δεν διεκδικείτε συμμαχίες με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του νότου που ενδεχομένως να έχουν σειρά αύριο, ακριβώς διότι δεν θέλετε να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι μπορεί να διεκδικείτε. Προτιμάτε να ξεπληρώσετε το χρέος με συντάξιμα χρόνια, με φτώχεια, με ανεργία, με εργασιακή ανασφάλεια και κοινωνική δυστυχία. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Μια τελευταία παρατήρηση και κλείνω, για να επανέλθω στο θέμα της διαφάνειας.
Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ότι τα μέτρα που έχετε δρομολογήσει θα είναι προσωρινά και ότι θα τα επανεξετάσετε. Εάν είναι να επανεξεταστούν, θα επανεξεταστούν σε χειρότερη βάση. Αυτό που σχεδιάζεται για τη χώρα μας ως αποτέλεσμα των κερδοσκοπικών πιέσεων, αλλά και των διαθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την αντιμετωπίσουν ως το πειραματόζωο για να δουν πόσο μπορούν να αντέξουν οι λαοί, είναι μια τεράστια κοινωνική οπισθοδρόμηση. Θα είναι υποθήκευση του παρόντος και του μέλλοντος για εκατομμύρια εργαζόμενους και ιδιαίτερα για νέους ανθρώπους.
Όμως, να ξέρετε ότι οι τύχες της κοινωνίας δεν καθορίζονται μονάχα σε οικονομικά φόρα και σε κλειστά δωμάτια, ανάμεσα σε κερδοσκόπους και κυβερνήσεις που πιέζονται. Έχουν και οι λαοί λόγο για τις τύχες τους. Έχουν οι λαοί λόγο και έχουν και οι άνθρωποι δικαίωμα να έχουν λόγο για τις ζωές τους. Και αυτό θα το διαπιστώσουμε όλοι πάρα πολύ σύντομα από τους κοινωνικούς αγώνες που θα αναπτυχθούν στη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει για την τριτολογία του ο κύριος Πρωθυπουργός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Καταλαβαίνω τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Σαμαρά με ακροβατισμούς να υπερασπίσει τη δημοσιονομική πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Θέλω για την ιστορία να πω πολύ απλά ότι τα χρέη των νοσοκομείων η Νέα Δημοκρατία δεν τα έγραψε καν στον Προϋπολογισμό. Και μάλιστα ενώ στη Βουλή παραδεχόταν ότι ήταν 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τις ίδιες μέρες έστειλαν επίσημη επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι ήταν 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόση ήταν η αξιοπιστία της προηγούμενης Κυβέρνησης!
Σε ό,τι αφορά τον «Καλλικράτη» συμφωνούμε. Και αρμοδιότητες και πόρους. Αυτός είναι ο στόχος μας για να έχουμε πραγματικά μια αυτοδιοίκηση και μια περιφερειακή διοίκηση η οποία θα είναι και δημοκρατική και ισχυρή και με δυνατότητες.
Ελάτε λοιπόν με τις προτάσεις σας για να δούμε στην τελική διαμόρφωση αυτού του νέου χάρτη της διοίκησης στη χώρα μας.
Για την Τουρκία τώρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούμε με την Τουρκία. Ήμουν οκτώ χρόνια στο Υπουργείο Εξωτερικών και σε αυτά τα οκτώ χρόνια είχα πολλές επαφές και συναντήσεις και θέλω να πω το εξής: η λογική, η αντίληψη ότι δεν συναντιέσαι επειδή δεν κάνεις συνομιλίες, επειδή αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι υποκύπτεις, είναι μια λογική φοβική.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης): Όχι, δεν είπα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ναι, επειδή αυτό υπάρχει ως υπονοούμενο, τι συζητάτε με τους Τούρκους. Μα, με συγχωρείτε, εμείς όταν συζητάμε με τους Τούρκους, συζητάμε για το δίκαιο της Ελλάδας. Αυτό υπερασπιζόμαστε και αυτό θα υπερασπιζόμαστε και δεν έχουμε κανένα φόβο να συγκριθούμε με τον οποιοδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και θέλω να ξέρετε ότι προϊόν της πολιτικής μας ήταν μεγαλύτερη επιτυχία της μεταπολίτευσης, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(FT)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 1/2/2010 7:02:00 μμ Από: Κουλαμπά Ειρήνη
Εκτυπώθηκε: 1/2/2010 7:04:00 μμ
PDF:
es20100201.pdf
TXT:
es100201_1.doc
Επιστροφή