ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Β΄ Τμήμα Διακοπής Εργασιών Βουλής Θέρους '09), Συνεδρίαση: ΚΗ' 30/07/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΗ΄
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 30 Ιουλίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.46΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Β’ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΕΡΑΝΤΖΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Τμήμα από τον κ. Αστέριο Ροντούλη, Βουλευτή Λαρίσης, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Βύρων Πολύδωρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ιωαννίνων ζητεί την άμεση ψήφιση της διευκρινιστικής νομοθετικής διάταξης για το θέμα των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων.
Ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Δημήτριος Ρέππας κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δήμαρχοι Μεγαλόπολης, Τρικολώνων, Γόρτυνος και Φαλαισίας Νομού Αρκαδίας ζητούν να μην ακυρωθεί ο διαγωνισμός της Δ.Ε.Η. για την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.
Ο Βουλευτής Πειραιώς κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Εφοριακών Δυτικής Μακεδονίας ζητεί την άμεση στελέχωση της Δ.Ο.Υ. Σερβίων.
Οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Ζιώγας και κα Σοφία Καλαντίδου κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Αγροτικός Σύλλογος Μενηίδος Νομού Πέλλας ζητεί ελάχιστη εμπορική τιμή στο βιομηχανικό ροδάκινο τα 35 λεπτά το κιλό και επιστροφή Φ.Π.Α. 12%.
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ηλίας Καλλιώρας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» ζητεί την αντικατάσταση των σκεπών των κατοικιών στον οικισμό των πρώην Εργατικών Κατοικιών Νομού Μαγνησίας.
Ο Βουλευτής Καρδίτσης κ. Κωνσταντίνος Ρόβλιας κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ελληνική Κοινότητα Νυρεμβέργης ζητεί να συνεχιστεί η λειτουργία του επίτιμου Ελληνικού Προξενείου στη Νυρεμβέργη με φορέα το Ελληνικό Κράτος.
Ο Βουλευτής Χανίων κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κολυμβαρίου Νομού Χανίων ζητεί την επισκευή των κτιρίων των σχολικών μονάδων της περιοχής και την κατασκευή νέων.)


(GK)
(1MT)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε τον κ. Ροντούλη.
Θα ήθελα να ενημερώσω το Τμήμα επί των εξής θεμάτων.
Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουλίου του 2009, θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 9.30΄ - Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».
2. Ώρα 10.00΄ - Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».  
3. Ώρα 13.00΄ - Η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνέλθουν σε κοινή συνεδρίαση,  με θέμα ημερήσιας διάταξης:
α. Ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο για το «Πρόγραμμα της Στοκχόλμης» και τα συμπεράσματα του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη 15-17 Ιουλίου 2009.
β. Διαβούλευση επί της Ανακοίνωσης της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο «Ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στην υπηρεσία του πολίτη» {COM(2009) 262 τελικό}
4. Ώρα 16.00΄ - Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης θα συνεδριάσει, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και άλλες διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης».


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: « Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις».
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
Πριν δώσω το λόγο στον Εισηγητή της Πλειοψηφίας κ. Καλλιώρα, ο κ. Μπέζας θέλει να κάνει κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να καταθέσω προσθήκη-νομοτεχνική διόρθωση στην τροπολογία με γενικό αριθμό 665 και ειδικό αριθμό 173.
Θέλω επίσης να ενημερώσω το Τμήμα ότι η τροπολογία με γενικό αριθμό 664 και ειδικό αριθμό 172 αποσύρεται. Θα χρειαστεί καλύτερη νομοτεχνική επεξεργασία για τη συγκεκριμένη τροπολογία και θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ να κατατεθούν οι παρατηρήσεις σας και να καταχωριστούν στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Ηλίας Καλλιώρας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, ίσως σταθώ στην αναφορά μιας και μόνο τροπολογίας. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ σε κάποιες από τις υπόλοιπες.
Θέλω να αρχίσω με το πιο σοβαρό θέμα που έχουμε σήμερα, που έχει τίτλο –σε ελεύθερη, αν θέλετε, έκφραση- «βαρέα και ανθυγιεινά». Πρόκειται, αγαπητοί συνάδελφοι, για μια πολύ-πολύ σοβαρή μεταρρύθμιση.
Επίσης, πρόκειται για μια σοβαρή πολιτική απόφαση, η οποία θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις μέσα στο κράτος, στην οικονομία, στον κοινωνικό ιστό, αλλά κυρίως στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας και στην ενδυνάμωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και όχι μόνο.
Πρέπει να πω, επίσης, ότι μόνο η Νέα Δημοκρατία –είναι φυσικό αυτό- θα μπορούσε να τολμήσει να κάνει κάποια μεταρρύθμιση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προσπάθησε επανειλημμένα, αλλά δεν τα κατάφερε σε πολλές περιπτώσεις, τουλάχιστον τέσσερις.

(DE)
(1GK)
Γιατί είναι αναγκαίο, λοιπόν, γιατί πρέπει να δούμε εκ νέου το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών; Παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει μόνο ένα επάγγελμα, των ανθρακωρύχων και μάλιστα, κάτω από ένα ορισμένο βάθος, για να υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, στην Αγγλία είναι μόνο πέντε επαγγέλματα, στην Πορτογαλία δέκα, στην Ισπανία περίπου δέκα επαγγέλματα.
Στη χώρα μας, αν πάρουμε μόνο το Ι.Κ.Α., θα δούμε περίπου επτακόσιες χιλιάδες ασφαλισμένους να βρίσκονται στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών. Μέσα σε αυτά, για να δώσω μία διάσταση, μπορεί να βρούμε ράπτριες του Δήμου Καλλιθέας, γιατί κάποιους θέλαμε να εξυπηρετήσουμε -και τότε μπορεί να ήταν και όντως σοβαρό το πρόβλημα, τα πράγματα αλλάζουν- να είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά και ταυτόχρονα, εναερίτες, ή, αν θέλετε, άνθρωποι που βάζουν δέκα κιλά μολύβι και βρίσκονται στα ακτινολογικά εργαστήρια, να μην έχουν την κάλυψη που προφανώς έπρεπε να έχουν.
Φίλες και φίλοι, η αλήθεια είναι ότι σήμερα θα φροντίσετε -και το κάνετε συστηματικά- να παρουσιάσετε το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ένα υπεύθυνο Κόμμα που πρέπει να παίρνει αποφάσεις, ότι είμαστε οι κακοί και εσείς είστε οι καλοί. Και θα φανεί στη συνέχεια. Διότι το ίδιο έκανε τις προάλλες, όταν ήρθαν οι φορείς και ακούσαμε ειδικότερα τον κ. Παναγόπουλο. Του ζήτησα: Μπορείτε να μας δώσετε έναν κατάλογο τι προτείνετε σαν πρώτη εικόνα ή έστω κάποια στιγμή, όταν θα φτάσει αυτό το θέμα να υπάρξει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, τι έχετε να μας πείτε; Ποιους θεωρείτε εσείς ότι πρέπει να μπουν και ποιους ότι πρέπει να βγουν;
Βέβαια, εσείς, όλα τα Κόμματα θα πείτε ποιοι πρέπει να μπουν, για να φανείτε καλοί. Και εμείς που κυβερνάμε πρέπει να πούμε ποιοι πρέπει να βγουν και να φανούμε κακοί. Αυτό θα προσπαθήσετε να παρουσιάσετε. Βεβαίως και το λέω και τώρα, το ίδιο όπως κινήθηκε και ο κ. Παναγόπουλος θα κινηθεί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί από εκεί ακούμε το μεγαλύτερο μπαράζ των επιχειρημάτων, γιατί είναι κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας. Το λέμε ευθέως και περιμένουμε να μας πει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να μην κινηθεί, όπως η Γ.Σ.Ε.Ε., σαν συνδικαλιστική, δηλαδή, ομάδα.
Είστε κυβερνώσα παράταξη τόσα χρόνια, τα τελευταία είκοσι χρόνια και προσδοκάτε να ξανααναλάβετε τα ηνία της χώρας. Εφόσον, λοιπόν, έτσι είναι τα πράγματα, ιδού η Ρόδος, ιδού και ο κατάλογος με τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Επίσης, το φόντο της Ευρώπης, με ένα και μόνο παράδειγμα, είναι ότι στη Γερμανία όσοι μπαίνουν στην εργασία σήμερα, ξέρετε ότι και οι άντρες και οι γυναίκες ασφαλίζονται στα εξήντα επτά τους χρόνια, δηλαδή, φτάνουν στα εξήντα επτά και επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις που εξαιρούνται.
Τι συμβαίνει σήμερα; Συμβαίνει να έχουμε ένα σύστημα το οποίο είναι από το 1951, ως κατάλογος, δηλαδή, που έχει ισχύ και η Κυβέρνηση θέλει να άρει ορισμένες αδικίες από τη μία μεριά, να εξορθολογήσει τον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, από την άλλη.
Και πρέπει να πω ξεκάθαρα, για να το ξέρουν οι πολίτες αυτό, ότι ο νέος κατάλογος, ο νέος πίνακας που θα δημοσιευθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση για πρώτη φορά -θα πρέπει να το πω αυτό- γι’ αυτούς οι οποίοι ασφαλίζονται για πρώτη φορά θα είναι μέσα στη μεταρρύθμιση την οποία κάνουμε. Δηλαδή, με άλλα λόγια, αυτοί που ήδη είναι στον κατάλογο ή έχουν υπαχθεί στον Κανονισμό δε θα επηρεαστούν. Προσέξτε, αφορά αυτούς που θα έλθουν, θα μπουν στο χώρο εργασίας.
Η προσέγγιση που γίνεται εδώ, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι με τη σύσταση Επιτροπών. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, γιατί το γνωρίζετε πολύ καλά όλοι σας. Είναι θέμα που μας απασχολεί χρόνια, δεκαετίες. Θα υπάρξει Ειδική Επιστημονική Επιτροπή, θα υπάρχει ένα δίδυμο. Έχουν ήδη υπογραφεί οι υπουργικές αποφάσεις. Υπάρχει, για να διαβάσω, το πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που θα συσταθεί κ.λπ. και η εισήγηση της Επιτροπής που συστήθηκε με διάφορους αριθμούς και ημερομηνίες.
Δηλαδή, τι θέλω να πω; Ότι η Κυβέρνηση λειτουργεί με έναν άξονα καθαρά επιστημονικό. Θα τεκμηριωθούν οι προτάσεις, είτε γι’ αυτά τα επαγγέλματα τα οποία θα προστεθούν στον κατάλογο είτε γι’ αυτά τα επαγγέλματα που πρέπει να αφαιρεθούν.
Η αλήθεια είναι ότι, αν δε μεριμνήσουμε ως χώρα, κάνουμε δύο λάθη. Το ένα είναι ότι οδηγούμαστε στην οικονομική καταστροφή των ταμείων, τα οποία πρέπει να τα έχουμε ως κόρη οφθαλμού, ισχυρά, δυνατά, να παρέχουν τις υπηρεσίες που πρέπει να παρέχουν, σε κάθε περίπτωση, σε όλους τους εργαζόμενους.
(DP)
(1DE)
Από την άλλη μεριά πρέπει να καταλάβουμε κάτι. Δεν μπορεί να φαινόμαστε καλοί ως κόμματα τη στιγμή που άλλες χώρες, όπως προανέφερα, έχουν προωθήσει την ηλικία των 67 ετών για να βγαίνουν οι πολίτες σε σύνταξη. Δεν είναι, δηλαδή, χαζοί οι Γερμανοί και έξυπνοι οι Έλληνες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που έχει κύρια σημασία είναι με ορθό, με δίκαιο τρόπο να αποτυπώσουμε τις πραγματικές ανάγκες. Να μην αδικήσουμε εργαζόμενους, οι οποίοι πρέπει να είναι σ’ αυτές τις κατηγορίες, όπως είναι οι εναερίτες που δεν είναι σήμερα και να είναι άλλες περιπτώσεις –δεν θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, γιατί δεν έχω χρόνο- μέσα σε αυτό τον κατάλογο. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και αυτό θα το εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ένα λεπτό που μου απομένει θέλω να πω ότι δυστυχώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χθες νουθετήθηκε –και θα το πω ευθέως- από τον κ. Βενιζέλο. Αν θέλετε διαμαρτυρηθείτε, δικός σας είναι ο κ. Βενιζέλος και όχι δικός μας, που μάλιστα τον εκτιμώ ιδιαιτέρως.
Στο θέμα του Προέδρου –για να καταλάβετε τη φιλοσοφία το λέω και θα το διαβάσω επί λέξει από την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»- σας είπε: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει εμπλακεί επί δεκαπέντε μέρες σε λάθος συζήτηση». Δηλαδή, σας κατηγορεί για προεδρική γρίπη. Δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος –ακούστε το κι αυτό, αυτό είναι το πιο σημαντικό- σας λέει: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται, αλλά να προτείνει και να στηρίζει». Το λέει για το πιο σοβαρό θέμα του φόβου του ελληνικού λαού με το θέμα της γρίπης. Σκεφθείτε, λοιπόν, πόσο πρέπει υπεύθυνα να σταθείτε και στο θέμα που συζητούμε σήμερα.
Και ένα τελευταίο. Σας νουθέτησε και στην τρίτη κατηγορία, στα θέματα δημοσιοοικονομικής πολιτικής και οικονομίας γενικότερα. Μην τρέχετε –σας είπε- αποτυπώστε την υφιστάμενη κατάσταση, δείτε ποια είναι τα πραγματικά περιστατικά και μετά ελάτε να προτείνετε –και ως κόμμα εννοώ και στη ΔΕΘ που περιμένετε όλοι να ακούσετε τον κ. Παπανδρέου- για να βοηθήσετε τις ασθενέστερα οικονομικά τάξεις.
Αυτά που σας είπε χθες ο κ. Βενιζέλος να τα σκεφθείτε όλοι όσοι θα μιλήσετε σήμερα σε αυτή την Αίθουσα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Καλλιώρα.
Το λόγο έχει η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κυρία Πετραλιά, για να κάνει κάποια παρατήρηση.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα στην τροπολογία με γενικό αριθμό 666 και ειδικό 174 που αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά στη δεύτερη περίοδο της παραγράφου 3 –στο τέλος δηλαδή- μετά την παρένθεση αντί τελείας να μπει κόμμα και να προστεθεί, για μεγαλύτερη αν θέλετε κατοχύρωση των εργαζομένων –γι’ αυτό το προσθέτω- το εξής:
«Βάσει των επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων, των κρατουσών διεθνών αντιλήψεων και των πραγματικών συνθηκών εργασίας».
Θεωρώ ότι ξεκαθαρίζει ακόμη περισσότερο το τοπίο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Παρακαλώ να κατατεθούν και να διανεμηθούν οι παρατηρήσεις σας.
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά καταθέτει για τα Πρακτικά τη προαναφερθείσα προσθήκη η οποία έχει ως εξής:



ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριοι συνάδελφοι, από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Κ.Κ.Ε και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ήλθαν στο Προεδρείο επιστολές με τις οποίες: Το μεν Κ.Κ.Ε. ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον κ. Σκυλλάκο και ως ειδικό αγορητή τον κ. Καραθανασόπουλο, ο δε Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Βουλευτή κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ σε αυτό που είδαμε προηγουμένως και από το Προεδρείο της Βουλής, αλλά και από την κυρία Υπουργό. Τροποποιούν τις τροπολογίες μέχρι τελευταία στιγμή. Αν αυτό δεν είναι προχειρότητα όσον αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, τι είναι;
Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Πρόεδρε, σήμερα διακόπτονται οι εργασίες της Βουλής για να συνεχιστούν στις 25 Αυγούστου. Τι κάνουμε σήμερα, κύριοι συνάδελφοι; Συζητάμε τροπολογίες. Τι τροπολογίες; Τροπολογίες που είναι ολόκληρα νομοθετήματα. Πότε; Τελευταία στιγμή λίγο πριν κλείσει η Βουλή. Γιατί;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Μα, δεν αλλάζει τίποτα κύριε συνάδελφε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Παρακαλώ. Το σύνολο των τροπολογιών δεν αλλάζει; Η ουσία που θα κουβεντιάσουμε δεν αλλάζει, κύριε Καλλιώρα; Γι’ αυτό λέμε ότι νομοθετείτε στο πόδι.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριε συνάδελφε, με συγχωρείτε. Αν δεν συμφωνήσετε δεν επιμένω στο να υπάρξει αυτή η προσθήκη. Απλώς είναι διευκρίνιση. Δεν επιμένω. Θέλετε να την αποσύρω; Δεν έχω πρόβλημα.



(AD)
(1DP)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κυρία Υπουργέ, απ’ ό,τι μπόρεσα να παρακολουθήσω, είναι αυτονόητο ότι ο όποιος προσδιορισμός γίνει θα είναι βάσει των όσων ισχύουν διεθνώς. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί την παρατήρηση που έκανα για την προχειρότητα με την οποία νομοθετείτε.
Όμως, επειδή παρεμβήκατε, κυρία Υπουργέ -και δέχομαι την ευαισθησία σας- γιατί δεν φέρατε τη συγκεκριμένη διάταξη μέσα στο σχέδιο νόμου, για να την ακούσουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και να το κουβεντιάσουμε και έρχεστε με τροπολογία την τελευταία μέρα που κλείνει η Βουλή; Αυτή είναι η ευαισθησία σας ως Υπουργός Εργασίας; Διότι νομίζω ότι κάποια στιγμή και οι επωνυμίες και τα επίθετα και τα ονόματα χάνουν το βάρος τους!
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώνεται μία διαδικασία ενός νομοσχεδίου που κατά τη γνώμη μας είχε τρεις στόχους. Ο πρώτος ήταν για μία ακόμα φορά η φοροεπιδρομή από τη μεριά της Κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους. Ο δεύτερος ήταν η επίθεση προς τους θεσμούς, με την ωμή παρέμβαση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Και ολοκληρώνεται με τις τροπολογίες όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, όσον αφορά τους εργαζόμενους. Άρα και οι εργαζόμενοι έχουν μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη τροπολογία κατά τη γνώμη μας είναι μία αντικοινοβουλευτική και αντιδεοντολογική ενέργεια και προσβάλλει βάναυσα τον Κανονισμό της Βουλής, κύριε Πρόεδρε. Περιφρονείτε τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους και με τον τρόπο που φέρατε τη συγκεκριμένη τροπολογία, αλλά και ως προς το χρόνο που επιλέξατε να ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία.
Όμως, δεν είναι μόνο το διαδικαστικό, γιατί ενώ λέτε στο υπόμνημα ότι έγινε αναφορά στην ενημέρωση που είχαμε από τον αρμόδιο Υφυπουργό, δεν περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο και έρχεται τροπολογία, όπως είπα προηγουμένως.
Αυτό δεν είναι κοινοβουλευτική πρακτική. Κατά τη γνώμη μας, αυτό είναι παρέμβαση που έχει να κάνει με επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και η Κυβέρνηση έχει την ψευδαίσθηση ότι επειδή υπάρχει η ραστώνη του καλοκαιριού, θα έχει μειωμένες και ελάχιστες αντιδράσεις από τη μεριά των εργαζομένων.
Έχουμε να σας δηλώσουμε, κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι οι εργαζόμενοι θα είναι έτοιμοι, θα είναι απέναντί σας, θα τους βρείτε μπροστά σας και πολύ σύντομα. Έχετε κάνει μεγάλο λάθος, αν νομίζετε ότι δεν θα αντιδράσουν σ’ αυτές τις πραξικοπηματικές ενέργειες που αφαιρούν και περιορίζουν εργασιακά δικαιώματα και μάλιστα σε εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.
Κύριοι της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μαγειρεύετε χωρίς τον ξενοδόχο. Οι εργαζόμενοι επαγρυπνούν. Δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες δεκαετιών, δεν μπορείτε, δεν έχετε το δικαίωμα με τον τρόπο αυτό να τα καταστρατηγήσετε και να τους τα αφαιρέσετε!
Περιφρονείτε τους εργαζόμενους. Και επειδή, κύριοι της Κυβέρνησης, το έργο σας πλέον το έχουμε δει κατ’ επανάληψη και σας ξέρουμε, ο καλός, ο κακός και ο άσχημος δεν θα περάσουν, δηλαδή ο κακός Υπουργός Οικονομίας, η καλή Υπουργός Απασχόλησης και οι άσχημοι εργαζόμενοι.
Και εάν μ’ αυτή τη διαδικασία θέλετε να αποφύγετε, κυρία Υπουργέ, την όποια αντιπαράθεση θα έχετε για το συγκεκριμένο ζήτημα με τους εργαζόμενους και με τους εκπροσώπους στη ΓΣΕΕ, σας λέμε ότι θα τους βρείτε μπροστά σας –και μάλιστα πιο πολύ το φθινόπωρο- γιατί τους περιφρονήσατε, γιατί δεν κάνετε διάλογο μαζί τους, για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία που ήδη έχετε ξεκινήσει όσον αφορά τον προσδιορισμό για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Και εν πάση περιπτώσει, τελικά δεν είναι θέμα ούτε του Υπουργού Οικονομίας ούτε της Υπουργού Απασχόλησης. Είναι θέμα συνολικά της Κυβέρνησης. Είναι θέμα του ίδιου του Πρωθυπουργού. Είναι ευθύνη του κ. Καραμανλή και πρέπει επιτέλους για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα, να σταματήσει να κρύβεται! Πρέπει να έρθει στη Βουλή, να μιλήσει, να πάρει το λόγο ο κύριος Πρωθυπουργός για το συγκεκριμένο θέμα!
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Ναι, όπως έκανε και ο κ. Παπανδρέου!

(ΚΟ)
(1AD)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Όσον αφορά τη δεύτερη τροπολογία που έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των τιμών των φαρμάκων, αλλά και για τη Διυπουργική Επιτροπή όσον αφορά τις προμήθειες και το συντονισμό δράσης για τη μηχανοργάνωση των συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, θα ήθελα να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι και οι δύο αυτές διατάξεις αποτελούν την έμπρακτη αποδοχή της Κυβέρνησης για την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της και στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.
Με τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, όπως και τώρα, το 2005 -πριν από τέσσερα χρόνια, δηλαδή- με το ν. 3408/2005 αλλάξατε το καθεστώς προσδιορισμού της γενικής τιμής των φαρμάκων. Δηλαδή, αυτή καθοριζόταν με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές φαρμακευτικών προϊόντων από δύο κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από 1/5/2009, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελβετία και ένα κράτος από τα νέα μέλη.
Τότε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ισχυριζόσασταν ότι τα κριτήρια ανταποκρίνονται στη συνταγματική τάξη –αυτά είναι από τα Πρακτικά της Βουλής- το κοινοτικό δίκαιο και τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε να μη θίγονται τα δικαιώματα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που προστατεύονται από κανόνες συνταγματικού και υπερνομοθετικού δικαίου.
Ο τότε Υφυπουργός Ανάπτυξης –συναρμόδιος και αυτός για τα θέματα των τιμών των φαρμάκων- και νυν Υπουργός Οικονομίας –σύμπτωση- είχε υποστηρίξει στην Ολομέλεια της Βουλής ότι με το νέο τρόπο υπολογισμού, η τιμή των φαρμάκων θα μειωνόταν από 5% μέχρι 7%. Ήταν η εκτίμηση του τότε αρμόδιου Υφυπουργού Ανάπτυξης και νυν Υπουργού Οικονομίας. Τέτοιες εκτιμήσεις έκανε από τότε, όταν εκτινάχθηκαν οι τιμές των φαρμάκων! Τέτοιες εκτιμήσεις κάνει και τώρα για τον Προϋπολογισμό, για τα δημοσιονομικά και γι’ αυτό έχουμε και πλήρη, παταγώδη αποτυχία και όσον αφορά την τότε εκτίμηση, αλλά και όσον αφορά τις εκτιμήσεις σε σχέση με τα δημοσιονομικά σήμερα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Διαφωνήσαμε τότε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα, όχι απλώς διαφωνήσαμε, αλλά ζητήσαμε και ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα, ακριβώς για να σας βάλουμε προ των ευθυνών σας συνολικά. Δεν φταίει ο «κακός Υφυπουργός» και αν τον αλλάξουμε, σημαίνει ότι μπαίνουμε στην Κολυμπήθρα του Σιλωάμ και εξαγνιζόμαστε. Ήταν συνολική συνειδητή πολιτική σας επιλογή. Και να η αποτυχία και να πού οδήγησε αυτή. Έρχεστε σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια να ομολογήσετε ότι κάνατε λάθος, όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση.
Λέτε στην εισηγητική έκθεση, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι η προσδοκία για μείωση των τιμών δεν ικανοποιήθηκε.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ολοκληρώσω, αλλά όταν μας φέρνετε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας βλέπω ότι έχετε πάρα πολλά να πείτε, αλλά υπάρχει χρόνος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όταν μας φέρνει η Κυβέρνηση…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Δεν ακούσαμε, όμως, πρόταση!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Έχετε ένα λεπτό ακόμα, κύριε Μακρυπίδη. Υπάρχει χρόνος. Αναλώσατε πολύ χρόνο σε άλλα πράγματα και κατά τη γνώμη μου, κάνατε κακή διάταξη. Παρακαλώ σε ένα λεπτό να έχετε ολοκληρώσει. Ήδη έχετε μιλήσει ένα λεπτό επιπλέον.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Προχωρήστε, σας παρακαλώ. Δεν είναι διαπραγματεύσιμο το θέμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Πάλι καλά που ο κύριος Πρωθυπουργός χρειάστηκε τέσσερις μήνες για να μάθει τι έγινε στο Βατοπέδι! Η Κυβέρνηση για το θέμα των φαρμάκων χρειάστηκε τέσσερα χρόνια!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα επιφυλαχθώ να μιλήσω στη δευτερολογία μου και για τα άλλα θέματα.
Όμως, θα ήθελα να κλείσω την παρέμβασή μου με ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που έχει να κάνει με την τροπολογία με γενικό αριθμό 665, η οποία αναφέρεται στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.».
Κατά τη γνώμη μας –και επειδή παρίσταται και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- με την τροπολογία αυτή επιχειρείτε να νομιμοποιήσετε παράνομες πράξεις. Αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε την «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» στην υπόθεση του Βατοπεδίου για το αποχαρακτηρισμό των επίμαχων εκτάσεων, τώρα με τροπολογία τη χρησιμοποιεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει ημετέρους εργολάβους αφενός και να προχωρήσει προεκλογικά σε ρουσφέτια και σε προσλήψεις ημετέρων «γαλάζιων παιδιών» αφετέρου. Και ας δούμε γιατί.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω σε μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
(NP)
(1KO)
Δίνονται 4.000.000 στην «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.», προκειμένου να εκτελεστεί το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων της χώρας και της δημιουργίας Αγροτικού Κτηματολογίου, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.
Η Κυβέρνηση οφείλει, κύριε Πρόεδρε, να διευκρινίσει τι εννοεί όταν μιλάει για δημιουργία Αγροτικού Κτηματολογίου. Αυτό δεν είναι αρμοδιότητα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.; Δεν είναι αρμοδιότητα της «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.»; Θα υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Πρέπει να κλείσετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τελειώνετε, χωρίς να σταματάτε όμως.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Θα υπάρχει συνεργασία των δύο συναρμόδιων Υπουργών; Γιατί δεν το υπογράφει ο κ. Σουφλιάς, μιας και μιλάμε για Κτηματολόγιο;
Κατά τη γνώμη μας και με αυτή τη συγκεκριμένη τροπολογία η Κυβέρνηση έχει αποκαλυφθεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: …ότι και με αυτή την τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει τους ημέτερους, έρχεται να κάνει διευθετήσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την τροπολογία.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι βεβαίως πραξικοπηματικός και αντιδημοκρατικός ο τρόπος με τον οποίον έρχεται την τελευταία ημέρα πριν τις θερινές διακοπές της λειτουργίας της Βουλής να συζητηθεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, τα θέματα που αφορούν τον αποχαρακτηρισμό και ουσιαστικά την κατάργηση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στη χώρα μας. Είναι μια συνηθισμένη, μια διαδεδομένη πρακτική που αξιοποιείται από το σύνολο των κυβερνήσεων, ακριβώς στην προσπάθειά τους να υπάρχουν περιορισμένες αντιδράσεις στα αντιλαϊκά νομοσχέδια, τα οποία φέρνουν. Από την άλλη μεριά, επιβεβαιώνει και αναδεικνύει την αυταπάτη της συμμετοχής στους ψευδεπίγραφα λεγόμενους κοινωνικά διαλόγους, που δεν είναι τίποτε άλλο από διάλογοι χειραγώγησης, ενσωμάτωσης και υποταγής της εργατικής τάξης στα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών.
Από αυτή την άποψη, ακριβώς η συμμετοχή αυτή για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνει την εκτίμηση του Κ.Κ.Ε. ότι στην ουσία πρόκειται για συνενοχή όλων αυτών, οι οποίοι συμμετέχουν στους διαλόγους στην κατεύθυνση της κατεδάφισης, της αφαίρεσης εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τον «κοινωνικό» διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις που οδήγησε στην κατάργηση του οκτάωρου και στη γενίκευση και νομιμοποίηση της μερικής απασχόλησης των ευέλικτων σχέσεων εργασίας. Το ίδιο ακριβώς έχει να κάνει και με το ασφαλιστικό. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά πού αυτή τη συμμετοχή η εκάστοτε κυβέρνηση την «γράφει». Στα παλαιότερα των υποδημάτων, ακριβώς μόνο και μόνο για να έχει ένα νομιμοποιητικό χαρακτήρα στην αντεργατική και αντιλαϊκή της επίθεση.
Η συγκεκριμένη διάταξη, η οποία με πραξικοπηματικό τρόπο έρχεται να συζητηθεί στη Βουλή, αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων. Και βεβαίως δεν θα είναι ο τελευταίος κρίκος. Έχουμε να δούμε και άλλους το επόμενο διάστημα, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το τι κυβερνητική επιλογή θα υπάρχει το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό γιατί είναι σαφέστατη η αιτία αυτών των ανατροπών. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά η υπεράσπιση, η προάσπιση των ιερών και οσίων του κεφαλαίου. Και από τη στιγμή που τα κόμματα, τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, που στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, θεωρούν τους εργαζόμενους ως κόστος, τότε είναι φυσικό ότι στα πλαίσια της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, την οποίαν έχετε θεοποιήσει ως την πεμπτουσία της οικονομικής σας πολιτικής, να συμπιέζετε όσο το δυνατόν περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης, αφαιρώντας εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, καθώς και ασφαλιστικά δικαιώματα. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι όλο αυτό το αντιασφαλιστικό πακέτο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία, δεν έχει να κάνει απλώς με αυτό που κατ’ επίφαση, συνεχώς οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτου χρώματος επικαλούνται στη χώρα μας για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

(XF)




(1BM)
Είναι μια επιλογή και το ανέφερε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, συνολικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των διεθνών οργανισμών, οι ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα. Και οι ανατροπές στα ασφαλιστικά συστήματα δεν είναι τυχαίες επιλογές. Εντάσσονται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου και τη διευκόλυνση της αναπαραγωγής του. Είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Ένας ο οποίος δουλεύει τρίωρα, ένας ο οποίος δουλεύει τετράωρα τι ένσημα θα βάλει; Ένας ο οποίος έχει μερική απασχόληση, τι ένσημα θα βάλει; Τρεις φορές την εβδομάδα; Τέσσερις φορές το χρόνο; Πότε θα μπορεί; Ακόμη και με το ισχύον καθεστώς να θεσμοθετήσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα, θα χρειαστεί δύο εργάσιμες ζωές.
Και από την άλλη μεριά έχει σχέση και με την ίδια τη φιλοσοφία του ασφαλιστικού συστήματος και των επιδιώξεων που υπάρχουν, γιατί ακριβώς τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν ένα τεράστιο φιλέτο που θέλουν να βάλουν στο χέρι οι κεφαλαιοκράτες. Το έβαζαν στο χέρι όλες τις προηγούμενες δεκαετίες με την άτοκη ουσιαστικά τοποθέτησή τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, το έβαλαν στο χέρι με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και των αποθεματικών στο τζόγο του χρηματιστήριου, ανεξαρτήτου χαρακτήρα αυτός ο τζόγος. Βεβαίως, θέλουν να οδηγήσουν στη δημιουργία του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στη χώρα μας, στην προώθηση του τριαξονικού συστήματος, όπου ο πρώτος πυλώνας θα είναι αυτή η λεγόμενη εθνική σύνταξη, η σύνταξη φτώχιας και εξαθλίωσης, ο δεύτερος πυλώνας θα είναι τα επαγγελματικά ταμεία, που θα λειτουργούν ακριβώς με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και ο τρίτος πυλώνας θα είναι της ιδιωτικής ασφάλισης, τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια.
Αυτό ακριβώς το σύστημα οικοδομήθηκε σταδιακά στη χώρα μας ξεκινώντας από το νόμο Σιούφα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προχωρώντας στο νόμο Ρέππα που εγκαθίδρυσε το τριαξονικό σύστημα και τα επαγγελματικά ταμεία και βεβαίως με τον επόμενο νόμο της κυρίας Πετραλιά.
Στο στόχαστρο διαχρονικά ήταν τα βαρέα και ανθυγιεινά στην κατεύθυνση της περικοπής του χτυπήματος της κατάργησής του. Και βεβαίως αποτελεί πρόκληση να μιλάμε για βιώσιμα ασφαλιστικά ταμεία από τη στιγμή που υπάρχουν συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις να μειώνεται η εργοδοτική συμμετοχή, να καταργείται η εργοδοτική συμμετοχή όπως έχει γίνει από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και γι’ αυτό οδηγήθηκε στη χρεοκοπία και ουσιαστικά το βάρος της ασφάλισης να επικρέμεται στις πλάτες των εργαζομένων στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Άρα, καμία λογική δεν έχει στην αντίληψη των κυβερνώντων περί εκλογίκευσης των δαπανών και βιωσιμότητας των ταμείων. Άλλωστε αυτή η αντίληψη, η αντίληψη της επιχειρηματικής δράσης, της εμπορευματοποίησης της ασφάλειας εμπεριέχεται και στην ίδια την τροπολογία για το φάρμακο, που ουσιαστικά το φάρμακο αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, αποτελεί μοχλό κερδοσκοπίας των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων, όπου με διάφορους τρόπους τη διασφαλίζουν αυτοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διαγκωνισμός ο οποίος γίνεται για το ποια μεγάλη πολυεθνική θα βγάλει πρώτη το εμβόλιο για τη γρίπη, για να εισπράξει στα ταμεία της τεράστια κέρδη και όχι για να διασφαλιστεί ο κόσμος από την γρίπη.
Απ’ αυτή την άποψη λοιπόν το Κ.Κ.Ε. είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια αλλά θα την αντιπαλέψει στους δρόμους, στα πεζοδρόμια καλώντας την εργατική τάξη να μη νομιμοποιήσει, να μην αποδεχτεί και στην πράξη να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία βάζει ακριβώς ταφόπλακα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Και το λέμε αυτό γιατί σήμερα υπάρχει ανάγκη διεύρυνσης των βαρέων και ανθυγιεινών, γιατί ακριβώς αναδεικνύει την τεράστια αντίφαση του συστήματος. Ενώ από τη μια μεριά παράγεται τεράστιος πλούτος, ενώ υπάρχουν όλα τα τεχνοεπιστημονικά εργαλεία για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας, αυτό δεν γίνεται. Οι θάνατοι αυξάνονται και στην Ελλάδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα εργασιακά ατυχήματα αυξάνονται. Νέες ασθένειες εμφανίζονται στην εργατική τάξη. Όλα αυτά στα πλαίσια της εντατικοποίησης της εργασίας, της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και της ανασφάλειας, την οποία βιώνει ο εργαζόμενος στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Εμείς λέμε, λοιπόν, πάρα πολύ απλά ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών, να ενταχθούν νέα επαγγέλματα στον κλάδο αυτό.







(SX)
(1XF)
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο απορρίπτουμε την τροπολογία της Κυβέρνησης, θα σταθούμε απέναντι και θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο να μην υλοποιηθεί μέσα από τους αγώνες της εργατικής τάξης.
Έτσι, λοιπόν, οι στόχοι πάλης του Κ.Κ.Ε. μπορούν να περιγραφούν σε δέκα βασικούς άξονες.
Πρώτον, να μην αποχαρακτηριστούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, εκτός από αυτών που έχουν φυσικά εκλείψει. Όχι στο διαχωρισμό ανάμεσα στους παλιούς και στους νέους εργαζόμενους. Διότι αυτό ακριβώς ανοίγει το δρόμο στους κεφαλαιοκράτες να απολύσουν μαζικά τους παλαιούς εργαζόμενους, που δουλεύουν κάτω από το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και να εισαγάγουν νέους εργαζόμενους, που δεν θα έχουν το καθεστώς αυτό και να διευρυνθεί ο θεσμός.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δεύτερον, να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Δουλειά για όλους μόνιμη και πλήρης.
Τρίτον, για τα βαρέα και ανθυγιεινά να είναι 6ωρη η δουλειά, πενθήμερο και 30ωρο.
Τέταρτον, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 για τους άνδρες και στα 50 για τις γυναίκες με τη γενική μείωση των μη βαρέων και ανθυγιεινών στα 60 και 55 αντίστοιχα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας παρακαλώ, κύριε Καραθανασόπουλε, να τελειώσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πέμπτον, λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο.
Έκτον, ανάπτυξη των υποδομών και των διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου. Δημιουργία κρατικού Σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας στα πλαίσια αποκλειστικά του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠ, κάθε, δηλαδή, επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της προστασίας της Υγείας και της ασφάλειας.
Έβδομον, τακτικές ιατρικές εξετάσεις. Ιδιαίτερη φροντίδα στις έγκυες και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
Όγδοον, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τις γυναίκες στη βιομηχανία, ενώ και σε άλλα επαγγέλματα, όπως οι νοσηλεύτριες, να απαγορευθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους η εργασία.
Ένατον, υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε συνάδελφε, θα πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Τι θα πει δύο σελίδες; Εδώ δεν κάνουμε ανάγνωση. Έχετε ήδη μιλήσει τρία λεπτά επιπλέον.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο σειρές έχω ακόμη, κύριε Πρόεδρε και ολοκληρώνω.
Υποχρεωτικός έλεγχος της ασφάλειας των υποδομών και της υγιεινής.
Κατοχύρωση της ασφαλιστικής κάλυψης του επαγγελματικού κινδύνου. Το επασφάλιστρο να βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον εργοδότη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ολοκληρώστε σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτή τη φράση ολοκλήρωσα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Καραθανασόπουλε.
Η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα Φιλίνη έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Δυστυχώς, θα αναγκαστώ κι εγώ να ξεκινήσω, καταγγέλλοντας όλη αυτή τη διαδικασία με την οποία συζητήθηκε και ψηφίζεται αυτό το νομοσχέδιο.
Να θυμίσω ότι χθες, την τελευταία στιγμή, ενώ ψηφίζαμε τη δεύτερη ενότητα των άρθρων αυτού του νομοσχεδίου –γιατί τώρα συζητούμε τις τροπολογίες- μας ήρθε η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπου τονιζόταν με μεγάλη καθαρότητα ότι πρόκειται για αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, η Κυβέρνηση συνέχισε τη διαδικασία σαν να μη συμβαίνει τίποτα και ήρθαμε να ψηφίσουμε άρθρα τα οποία είναι κατάφορα αντισυνταγματικά.
Γενικότερα, όμως, η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται και από έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατίας.
Είναι, βέβαια, θετικό, πρέπει να πω, ότι αποσύρθηκε η τροπολογία σχετικά με την αλλαγή συντελεστών δόμησης και χρήσεων γης στην περιοχή των Μεσογείων. Θα ήταν, όμως, εντελώς παράλογο -και αντιδημοκρατικό βέβαια- να συζητηθεί μία τέτοια τροπολογία, τη στιγμή που η διαδικασία διαβούλευσης με τους φορείς, σχετικά με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, βρίσκεται σε εξέλιξη και να ψηφίζαμε εδώ μία τροπολογία που θα αναιρούσε την εξέλιξη της συζήτησης πάνω στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.
Ιδιαίτερα, όμως, η συζήτηση σε σχέση με την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δείχνει όχι μόνο την προχειρότητα, αλλά την αδιαφάνεια, με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση.
Ήρθαν φορείς κι έγινε ειδική συζήτηση σχετικά με τα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου.

(TS)










(1SX)
Όμως, δεν είχε κατατεθεί τότε, δηλαδή, κατατέθηκε την τελευταία στιγμή πραγματικά, αυτή η τροπολογία, την οποία συζητάμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια συμφωνία και κάποιο συγκεκριμένο κείμενο.
Θυμίζω ότι ήδη από πέρυσι, όταν είχε έλθει το ασφαλιστικό, πάρα πολλές ομιλίες συναδέλφων και των κεντρικών Εισηγητών των κομμάτων είχαν να κάνουν με το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών. Τώρα έρχεται αυτό το θέμα με μία τροπολογία, χωρίς, ξαναλέω, στην αρμόδια Επιτροπή να έχουν συζητηθεί και να έχουν υπάρξει συμφωνίες πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Μας το είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος, ο οποίος είχε κληθεί για να συζητηθεί στα πλαίσια της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής το άρθρο σχετικά με τον ΟΑΕΔ και παρεμπιπτόντως ρωτήθηκε πού είναι η κατάσταση σε σχέση με τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Άρα, αιφνιδιαστήκαμε -αυτό πρέπει να είναι σαφέστατο- μέσα στο καλοκαίρι και εμείς ως Βουλευτές, αλλά αυτό που είναι πολύ πιο σοβαρό είναι ότι αιφνιδιάστηκε και το σύνολο των κομμάτων και η βάση τους που έχει να κάνει με αυτά τα θέματα και κυρίως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι φορείς, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θίγονται από τέτοιου είδους ρυθμίσεις.
Αναφέρθηκε ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας στο ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχει πολύ μικρότερος κατάλογος εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η Ελλάδα έχει μια άλλη ιστορία σε σχέση με την ίδια τη βιομηχανία και σε σχέση με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είχαμε ήδη πριν από τη χούντα πολύ άσχημες συνθήκες και αντιδημοκρατικές μέσα στους χώρους εργασίας. Στη διάρκεια της χούντας βέβαια είχαν καταργηθεί τα δικαιώματα.
Πρέπει να τονίσω ότι και σε όλη την περίοδο την αρχική της Μεταπολίτευσης είχαμε πολύ σκληρές συνθήκες δουλειάς, ιδιαίτερα μέσα στις βιομηχανίες. Θυμάμαι όταν είχε βγει ο εντελώς αντιδημοκρατικός νόμος 330, πόσα βιομηχανικά σωματεία είχαν κατέβει σε απεργίες, είχαν προσπαθήσει να οργανωθούν εργαζόμενοι μέσα στις βιομηχανίες και είχε υπάρξει κύμα απολύσεων, είχαν υπάρξει απεργοί πείνας για σαράντα μέρες εναντίον εκείνου του νόμου.
Γιατί το αναφέρω; Διότι ακριβώς είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους χώρους δουλειάς δεν έχει υπάρξει δημοκρατία. Αντίθετα, υπάρχει μια παράδοση αντιδημοκρατικότητας. Δυστυχώς, και τα σωματεία μας δεν έχουν μπορέσει για διάφορους λόγους και πολιτικούς να έχουν εκείνη τη δύναμη που να επιβάλλουν ορισμένους όρους. Εδώ κάθε τόσο προσπαθεί η Κυβέρνηση να αναιρεί συλλογικές συμβάσεις. Με μεγάλους αγώνες καταφέρνουν οι εργαζόμενοι να κρατήσουν τις συμβάσεις αυτές.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι έχουν γίνει συζητήσεις για να αφαιρεθούν εργαζόμενοι που βρίσκονται σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά από αυτήν την κατηγορία, όπως για παράδειγμα εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, εργαζόμενοι σε χώρους βιομηχανίας, καλλυντικών και αντίστοιχων τέτοιων κατηγοριών βιομηχανίας, που έχουν σοβαρά προβλήματα ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, γιατί έχει να κάνει με χημικά και με τη χημική βιομηχανία η δουλειά τους. Αυτοί απειλούνται να μπουν απέξω.
Υπάρχει, επίσης, το χαρακτηριστικό με τους εργάτες της καπνοβιομηχανίας. Γίνεται, σωστά νομίζω, ολόκληρη εκστρατεία για να μην υπάρχει κάπνισμα στους χώρους δουλειάς. Και οι εργάτες στην καπνοβιομηχανία τι θα γίνουν τελικά, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις;

(PE)


(1TS)
Πιστεύουμε ότι δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί, ούτε να έρθει προς συζήτηση αυτήν τη στιγμή αυτή η τροπολογία. Θα έπρεπε να αποσυρθεί και γι’ αυτό ζητάμε να γίνει και ονομαστική ψηφοφορία.
Τονίσαμε από χθες ότι είναι ιδιαίτερα αρνητικό το γεγονός πως το ζήτημα θα ρυθμίζεται από εδώ και μπρος με υπουργικές αποφάσεις. Δηλαδή, δεν θα ξαναπεράσει από μία νομοθετική διαδικασία και από τον έλεγχο μέσα από το Κοινοβούλιο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα λεπτό ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
Αντιστοίχως, θα υπάρξουν ρυθμίσεις με κοινές υπουργικές αποφάσεις σε σχέση με τη σύνθεση της Επιτροπής που θα εισηγείται το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών.
Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι με τις ρυθμίσεις που εισάγονται όλοι οι νέοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται με ένα ρατσιστικό, θα μπορούσε κανείς να πει, τρόπο σε σχέση με τα βαρέα και ανθυγιεινά, που τώρα θα ρυθμιστούν. Αυτό, όμως, έχει βαρύτατες επιπτώσεις για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους, γι’ αυτούς που είναι ήδη μέσα στο χώρο εργασίας, όπου η εργοδοσία βέβαια θα θέλει να προβεί σε απολύσεις, προκειμένου να προσλάβει νέους εργαζόμενους, τους οποίους δεν θα είναι αναγκασμένη να θέσει στα βαρέα και ανθυγιεινά.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Δεν έχω χρόνο, θα αναφερθώ και στη δευτερολογία μου. Όμως, θα ήθελα να πω ότι δυστυχώς όλες οι τροπολογίες που συζητούμε, για εμάς, δεν είναι αποδεκτές και τις καταψηφίζουμε.
Θα ήθελα να πω ότι και αυτή η τροπολογία σε σχέση με τα ασφαλιστικά θεωρούμε ότι έχει φωτογραφικές διατάξεις, ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γενικότερα στα ασφαλιστικά ταμεία και η Κυβέρνηση χρωστάει σε αυτά. Και όμως, ερχόμαστε εδώ να δούμε ρυθμίσεις χαριστικές προς ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα. Εάν όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, τότε δεν μπορεί η Κυβέρνηση να ενισχύσει αυτές τις ασθενείς εταιρείες, δίνοντάς τους αφειδώς κεφάλαια, χωρίς τελικά να ελέγχει το τι θα γίνουν αυτά τα κεφάλαια. Αντίθετα, θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη κρίση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Επίσης, θα ήθελα να πω και για την εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ ότι η ρύθμιση είναι εντελώς αιφνιδιαστική.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύρια Φιλίνη, πρέπει να τελειώσετε. Μιλάτε τρία λεπτά επιπλέον. Ζητήσατε ένα λεπτό και έχετε μιλήσει τρία λεπτά. Έχετε και τη δευτερολογία σας.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ πολύ.
Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης.
Με την γνωστή συντομία σας, κύριε Ροντούλη, εσείς θα τηρήσετε επακριβώς το χρόνο. Είμαι βέβαιος.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Την ακρίβεια του χρόνου, δηλαδή οκτώ λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ο κ. Νασιώκας, που είναι πατριώτης σας, νομίζω ότι δεν έχει αντίρρηση.
ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Καμία.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Αλίμονο!
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Απευθυνόμενος στον αξιότιμο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα πω, κύριοι συνάδελφοι, ότι σήμερα οι αμπελουργοί βρίσκονται σε κινητοποίηση. Βρίσκονται στην Αχαρνών, κύριε Υπουργέ. Και βρίσκονται στην Αχαρνών, έχοντας ένα βασικό αίτημα, να αποδεχθείτε την υλοποίηση του μέτρου που λέγεται «απόσταξη κρίσης». Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό είναι μια αναγκαιότητα. Δηλαδή, δεν είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να το κάνετε αποδεκτό ή όχι, αλλά είναι αναγκαιότητα να προχωρήσετε στην υλοποίηση του μέτρου αυτού, στην αποδοχή του αιτήματος των αμπελουργών. Διαφορετικά, η αμπελουργία θα γονατίσει. Και αυτό θα γίνει σε μια περίοδο που οι ροδακινοπαραγωγοί έχουν γονατίσει ήδη –και ξέρετε πολύ καλά γιατί το λέω αυτό- ενώ επέρχεται καταστροφή -κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου- και για τους παραγωγούς βιομηχανικού αχλαδιού. Κρατήστε το αυτό που σας είπα, διότι θα το βρείτε μπροστά σας.
(ML)

(1PE)
Το δυστύχημα είναι ότι ενώ, τουλάχιστον από τη δική μας πλευρά, σας προειδοποιούμε για τα επερχόμενα, οι υπηρεσιακοί παράγοντες –ας μην πω η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, αλλά τουλάχιστον οι υπηρεσιακοί σας παράγοντες- κοιμούνται. Φτάνουν τα πράγματα στο παρά πέντε, η καταστροφή προ των πυλών ολόκληρων τομέων της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και μετά ξυπνάτε, εάν θα ξυπνήσετε.
Έχω να σας κάνω και μία ερώτηση. Αν θέλετε απαντάτε, αν θέλετε δεν απαντάτε. Στα συρτάρια του Υπουργείου υπάρχει πόρισμα που κάνει λόγο -μετά από έρευνα πόρισμα, υψηλοτάτου επιπέδου- για οικονομικές ατασθαλίες στην ΑΓΡΟΓΗ, πόρισμα που θα έπρεπε να έχει πάει στον Εισαγγελέα και δεν έχει πάει; Μπορείτε να πείτε ότι δεν υπάρχει τέτοιο πόρισμα και όλα καλώς. Εμείς απλώς θέτουμε ένα απλούστατο ερώτημα.
Έχω να σας κάνω και μία άλλη ερώτηση που χρήζει απαντήσεως, διότι η πολιτική σας είναι αντιφατική, κύριε Υπουργέ. Πείτε μου πώς είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. -και καλώς- να αναγνωρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες προκειμένου να λάβουν την επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων -αναφέρομαι στην επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο- και από την άλλη πλευρά οι ίδιοι άνθρωποι να εξαναγκάζονται να καταβάλουν χρήματα προκειμένου να γίνει ενεργοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ; Δηλαδή, αγαπητοί συνάδελφοι, τη μία φορά οι συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. χαρακτηρίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, την άλλη φορά ξεχαρακτηρίζονται! Αυτά είναι αντιφατικά πράγματα. Δεν έχει καμία λογική συνοχή η πολιτική σας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έρχομαι τώρα στην τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατά ευτυχή συγκυρία βρίσκεται και η κα Πετραλιά στην Αίθουσα που είναι ο βασικός εμπνευστής του ν. 3655/2008. Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος και θα πρέπει να κάνουμε ένα συντομότατο απολογισμό. Για να δούμε, λοιπόν, αξιότιμη κυρία Υπουργέ, ποια είναι τα αποτελέσματα του περιβόητου αυτού νόμου.
Μας είχατε πει πριν από ένα χρόνο περίπου στη Βουλή, ότι φέρνετε το νόμο αυτό διότι οι λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες στο ασφαλιστικό μας σύστημα, στους ασφαλιστικούς φορείς, θα μειωθούν. Διαψεύστηκαν παταγωδώς τα επιχειρήματα αυτά. Διογκώθηκαν οι λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες.
Μας είχατε πει ότι κατεβάζετε το νόμο αυτό για να ενισχυθεί η βιωσιμότητα των ταμείων. Μα, έχουν κτυπήσει κόκκινο τα ταμεία ήδη.
Μας είχατε πει ότι θα καταπολεμήσετε την εισφοροδιαφυγή. Υπήρχε και ειδική πρόβλεψη στο νόμο. Είδατε, αγαπητοί συνάδελφοι, να καταπολεμάται η εισφοροδιαφυγή; Κλιμακώθηκε σε δυσθεώρητα ύψη.
Μας είχατε πει δε ότι θα θεσμοθετούσατε και θεσμοθετήθηκε το αποθεματικό που έχει σχέση με την κοινωνική ασφάλιση, το περιβόητο ΑΚΑΓΕ. Τι γίνεται με αυτό το πράγμα; Έχει μείνει στα χαρτιά. Και βεβαίως μας είχατε πει ότι θα πληρώνει το κράτος το Ι.Κ.Α. και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μα, τα χρέη του κράτους έχουν αυξηθεί προς τα ταμεία.
Τέλος, κυρία Υπουργέ, τίθεται ένα ερώτημα. Ας τα αφήσουμε όλα αυτά στην άκρη και ας δούμε το εξής: Με το νόμο σας βελτιώθηκαν οι συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών από τα ασφαλιστικά τους ταμεία; Δηλαδή εξυπηρετούνται ταχύτερα και καλύτερα οι άνθρωποι; Δυστυχώς θα πρέπει να σας πω ότι όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται καλύτερα, όχι μόνο διαπιστώνεται ένας εκνευρισμός –για να μην χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση- στις επαφές των πολιτών με τα ασφαλιστικά τους ταμεία, αλλά πλέον έχετε δημιουργήσει ένα δυσκίνητο γραφειοκρατικό μηχανισμό που δεν μπορεί να παράξει έργο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του περιβόητου ν. 3655.

(XA)
(01ML)
Έρχομαι τώρα τα βαρέα και ανθυγιεινά. Όταν μιλάμε για βαρέα και ανθυγιεινά, μιλάμε για πολύ σοβαρά πράγματα διότι έχουν σχέση με το ύψος της αμοιβής πρώτον, έχουν σχέση με το ύψος της σύνταξης δεύτερον και έχουν σχέση με το χρόνο λήψης της σύνταξης τρίτον. Άρα, είναι πάρα πολύ σοβαρά πράγματα για να τα αφήσουμε στα χέρια Υπουργών, όσο αγαθές προθέσεις και αν έχουν οι Υπουργοί αυτοί.
Έρχομαι, όμως, να θίξω ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που είναι και η ουσία της τροπολογίας σας, γιατί εμείς αντιδρούμε με την τροπολογία αυτή. Πέραν του ότι υπάρχει η άποψη περί υπουργικής απόφασης που για εμάς είναι κατακριτέα, η ουσία ποια είναι;
Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι. Λέει η τροπολογία ότι όσον αφορά την απένταξη θα γίνει μία νέα λίστα με κοινή υπουργική απόφαση στηριζόμενη στο πόρισμα της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Μπεχράκη. Μα, το πόρισμα αυτό έχει βληθεί κατ’ επανάληψη ως αντιεπιστημονικό, ως ατεκμηρίωτο και ως υποκειμενικό. Ξέρετε ότι από τα δέκα άτομα της περιβόητης αυτής Επιτροπής, δύο μόνο ήταν γιατροί; Οι οκτώ ήταν δικηγόροι, μηχανικοί, ό,τι θέλετε. Πάντως γιατροί, που να έχουν σχέση με το αντικείμενο, δεν ήταν. Άρα, λοιπόν, η επιστημονική εγκυρότητα του πορίσματος αυτού βάλλεται πανταχόθεν και σεις θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε ως βάση για τη νέα λίστα.
Έρχεστε, όμως, και λέτε και κάτι άλλο. Όσον αφορά την ένταξη νέων επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, θα χρησιμοποιήσετε το πόρισμα μίας άλλης νέας επιτροπής που δημιουργήθηκε το 2009. Δηλαδή, θα χρησιμοποιήσετε τα πορίσματα δύο επιτροπών για να κάνετε μία λίστα βαρέων και ανθυγιεινών. Μα, η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών πρέπει να είναι ενιαία και να γίνει με βάση ενιαία κριτήρια. Αυτό είναι αυταπόδεικτο που λέω. Δεν μπορεί κάποιοι να μπαίνουν μέσα με άλλα κριτήρια και κάποιοι να βγαίνουν με άλλα κριτήρια.
Άρα, λοιπόν, για να καταλήξω και να μην καταχρώμαι το χρόνο, κύριε Πρόεδρε, γιατί σας έδωσα και μία υπόσχεση, εμείς είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά η λίστα αυτή θα πρέπει να γίνει με κριτήρια επιστημονικά, στη βάση επιδημιολογικών και ιατρικών γνωματεύσεων. Και πάντως άλλο εξορθολογισμός και άλλο υπουργική αυθαιρεσία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Ροντούλη.
Το λόγο έχει ο Υπουργός κ. Χατζηγάκης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίρνω το λόγο για να δώσω ορισμένες διευκρινίσεις πάνω στην τροπολογία η οποία αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πρόκειται για διευκρινίσεις οι οποίες αποτελούν το αυτονόητο, είναι αυτόδηλες. Επειδή όμως, εθίγησαν από τον αξιότιμο συνάδελφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ορισμένα ερωτήματα, επιτρέψτε μου να κάνω αυτές τις διευκρινίσεις.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το Δεκέμβριο του 2009, αλλάζει το σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Υπάρχει μία γενική αναδιάταξη των μηχανισμών η οποία θα δημιουργήσει μία διαφάνεια μεγαλύτερη και θα κατανείμει τις επιδοτήσεις σύμφωνα με ένα μηχανισμό, ο οποίος έχει προχωρήσει και στήνεται τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία ίσως δύο χρόνια. Ο μηχανισμός αυτός είναι η αεροφωτογράφηση, η χαρτογράφηση των εδαφών. Αυτό είναι που λέμε αγροτικό κτηματολόγιο, όχι υπό την έννοια απονομής κυριότητος, αλλά υπό την έννοια ποιο κομμάτι αντιστοιχεί σε ποιον αγρότη, έτσι ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, απόλυτη καθαρότητα και να έρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλλει την επιδότηση.
Με βάση αυτό χρειάζονται ορισμένα εργαλεία, ορισμένοι μηχανισμοί. Ήδη ξεκινήσαμε από τον Ιανουάριο που έχω την τιμή να προΐσταμαι αυτού του Υπουργείου και στήσαμε όλον αυτόν τον μηχανισμό. Κάναμε την αεροφωτογράφηση, τελειώσαμε και μάλιστα πήραμε και τα συγχαρητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι εγκαίρως ολοκληρώσαμε αυτό το σχέδιο.
(ST)
(01XA)
Τώρα μπαίνουμε στη δεύτερη φάση. Η δεύτερη φάση είναι πώς οι αεροφωτογραφίες και οι εδαφολογικοί χάρτες θα ταυτιστούν με τους δικαιούχους, με τους αρμόδιους φορείς. Σε αυτήν την εργασία, η οποία είναι, όπως γνωρίζετε, πάρα πολύ δύσκολη και δαιδαλώδης, τον πρώτο ρόλο τον έχουν οι ενώσεις των συνεταιρισμών. Αλλά επειδή οι ενώσεις μόνες τους δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν πλήρως σε αυτό το έργο αλλά και φτάνουν σε ένα σημείο από απόψεως ποιότητος και διάρκειας αυτού του έργου, έρχονται δύο σημαντικά εργαλεία της πολιτείας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΑΓΡΟΤΙΚΗ, για να μπορέσει να συμπληρώσει και να δημιουργήσει αυτήν την ταύτιση του Κτηματολογίου. Ο μεν ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι εκείνος ο οποίος θα κάνει τον έλεγχο όλων αυτών των πιστοποιήσεων, η δε ΑΓΡΟΤΙΚΗ που θα έχει στα χέρια της τους εδαφολογικούς χάρτες θα κάνει αυτήν την προσαρμογή, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τους δικαιούχους αγρότες όσον αφορά τις επιδοτήσεις. Συνεπώς, ήταν αναγκαίο να έρθει αυτή η τροπολογία, η οποία σημειωτέον δεν αυξάνει τον Προϋπολογισμό του κράτους ούτε ένα ευρώ, απλώς κάνει μία αναδιάταξη, μία αναδιανομή κονδυλίων μέσα στο πλαίσιο αυτό, έτσι ώστε σε αυτήν τη δυσμενή συγκυρία η οποία υπάρχει να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία μας.
Με αυτήν, λοιπόν, τη λογική έρχεται η ΑΓΡΟΤΙΚΗ και κατά κάποιο τρόπο αναβαθμίζεται, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο μαζί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για να μπορέσει να κάνει αυτήν την πολύ δύσκολη εργασία, την οποία καλούμαστε να κάνουμε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Σε αυτό το έργο πραγματικά τρέχουμε, διότι δεν θέλουμε να έρθει ο Δεκέμβριος και να υπάρξουν αγρότες οι οποίοι δεν θα έχουν ικανοποιηθεί, δεν θα έχουν πάρει τις επιδοτήσεις τους ή θα καθυστερήσουν οι επιδοτήσεις τους και γι’ αυτό το βάρος το οποίο έχουμε αναλάβει είναι πολύ μεγάλο και προσπαθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα να το επιτύχουμε. Έτσι, λοιπόν, έρχεται αυτή η τροπολογία η οποία αναβαθμίζει κατά κάποιο τρόπο την ΑΓΡΟΤΙΚΗ, ώστε να αποτελέσει αυτό το σημαντικό εργαλείο, αφού έχει στα χέρια της τους κτηματολογικούς χάρτες, και να κάνει δυνατή όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την καλούμενη ψηφιοποίηση και τη δημιουργία του χαρτογραφικού υποβάθρου. Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα το οποίο να είναι μεμπτό, τίποτα το οποίο να είναι πονηρό, τίποτα που να υποκρύπτεται. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιο πόρισμα εναντίον της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ. Συνήθως, απ’ ό,τι ξέρω, λειτουργεί εύρυθμα, κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει και κατά συνέπεια το αποκλείω όσον αφορά εμένα ότι υπάρχει κάποιο επιβαρυντικό πόρισμα. Και θα έλεγα ότι, πριν κανείς κάνει επικλήσεις για τέτοια πορίσματα ή για οποιαδήποτε κατηγορία, καλό είναι να διασταυρώνεται, καλό είναι να επιβεβαιώνεται και στη συνέχεια, εφ’ όσον υπάρχει, τότε να γίνεται αναφορά.
Τώρα, πριν κλείσω, κύριε Πρόεδρε, να κάνω μία γενική αναφορά όσον αφορά τα αγροτικά ζητήματα. Δεν ξέρω αν ο συνάδελφος του ΛΑ.Ο.Σ. αγνοεί ή εσκεμμένα κάνει ότι δεν γνωρίζει τη σημαντική δυσάρεστη συγκυρία που αφορά τα αγροτικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επανειλημμένως στην Αίθουσα αυτή έχω τονίσει και έχω πει ότι βρισκόμαστε σε μία πραγματική αλλαγή της ιστορίας. Είναι η ιστορική στιγμή όπου ολόκληρος ο κόσμος και οι οικονομίες και οι κοινωνίες είναι σε μία φάση μετάβασης και είναι επόμενο οι αγροτικές οικονομίες οι οποίες υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα να υφίστανται ορισμένους κλυδωνισμούς και να έχουν ορισμένα προβλήματα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα για την οποία δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς, το βλέπει παντού όπου στρέψει τα βλέμματά του, είτε στην Ευρώπη είτε σε άλλες χώρες, ότι πράγματι τα αγροτικά προϊόντα και οι αγροτικές οικονομίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, προβλήματα τα οποία θα ήταν μικρόψυχο να πούμε ότι είναι μόνο προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
(XP)
(1ST)
Με βάση αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλο αυτό το διάστημα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα ταχύτητας, αλλά και σοβαρότητας έτσι ώστε να μπορέσει να προσαρμόσει στα καινούργια δεδομένα τα συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν την αγροτική οικονομία. Με βάση αυτό ήμασταν πάντοτε αρωγοί δίπλα στον αγρότη. Και εκεί που είδαμε ότι υπήρξε πραγματική δυσκολία διότι πράγματι υπάρχουν πραγματικές δυσκολίες στον αγροτικό κόσμο, αυτή η Κυβέρνηση στάθηκε δίπλα και με συνεχείς διαλόγους και με προσεγγίσεις αλλά και με διάφορες οικονομικές στηρίξεις-αποζημιώσεις μέσα στα πλαίσια του ελληνικού νόμου και μέσα στα πλαίσια του γενικότερου ευρωπαϊκού κεκτημένου στήριξε και βοήθησε όλους τους αγρότες.
Νομίζω ότι είναι κακό παράδειγμα το να κάνει κανείς αναφορά στους ροδακινοπαραγωγούς. Εάν ρωτήσει κανείς στις περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας θα μάθει ότι οι χειρισμοί που έγιναν απέναντι σε αυτό το ζήτημα ήταν τέτοιοι που ικανοποίησαν απόλυτα τους ροδακινοπαραγωγούς. Έτσι μέσα από διάλογο και μέσα από συνεχή προσπάθεια ένα πράγματι πολύπλοκο ζήτημα αφού εμπλέκονται πολλές κοινωνικές ομάδες βρήκε τη λύση του που άφησε απόλυτα ικανοποιημένους τους ροδακινοπαραγωγούς.
Τέλος, επειδή έγινε αναφορά στις αποστάξεις και στα κρασιά των οποίων οι παραγωγοί διαδηλώνουν σήμερα έξω από το Υπουργείο μας, θέλω να καταθέσω στο Τμήμα ότι η αναφορά που έγινε ότι υπάρχει ένα άλυτο πρόβλημα νομίζω ότι ήταν λάθος. Ο συνάδελφος δεν είναι καλά πληροφορημένος. Πρόβλημα υπήρξε μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των προβλημάτων αλλά το πρόβλημα αυτό βαίνει προς επίλυσή του. Ήδη προχωράει η κοινή υπουργική απόφαση η οποία θα τακτοποιήσει το ζήτημα. Επομένως δεν θα υπάρξει θέμα αφού θα διευθετηθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι εύκολο σε αυτή την Αίθουσα κάποιος να καταστροφολογεί, να σκανδαλολογεί και να λέει διάφορα πράγματα. Θεωρώ όμως ότι σήμερα οι ανάγκες του ελληνικού λαού και της ελληνικής πολιτείας επιζητούν μία σύνεση, μία προσέγγιση στα μεγάλα ζητήματα τα οποία πράγματι είναι σοβαρά. Κανείς δεν προσπαθεί να τα αποκρύψει. Όμως μόνο και μόνο με μία πλειοδοσία και με μία άγονη κριτική η οποία πολλές φορές είναι άδικη δε νομίζω ότι βοηθιέται ο τόπος να πάει μπροστά και να λυθούν τα προβλήματα με τον τρόπο που επιθυμεί ο ελληνικός λαός.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Ροντούλη, δεν έχετε το λόγο. Για να δευτερολογήσετε πρέπει να ικανοποιηθεί πρώτα το αίτημα πρωτολογίας των συναδέλφων. Σας παρακαλώ να κρατήσετε τις παρατηρήσεις σας για αργότερα.
Εισερχόμεθα στον κατάλογο των πρωτολογιών.
Ο κ. Νασιώκας έχει το λόγο.
ΕΚΤΩΡ ΝΑΣΙΩΚΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προσπαθήσω στο χρόνο που μου δίνει ο Κανονισμός να μιλήσω για μία από τις τροπολογίες. Είναι μια τροπολογία μαμούθ, κύριε Πρόεδρε και έχει σημασία και για σας για τον Κανονισμό, γιατί μιλάτε για δύο ή τρεις τροπολογίες, αλλά με τέτοιες τροπολογίες που πραγματεύονται θέματα τεράστια, μπορεί να θεωρηθεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνει τρία νομοσχέδια. Τέτοιες τροπολογίες δεν μπορεί να έρχονται στη Βουλή απευθείας χωρίς να περάσουν από την Επιτροπή και να συζητώνται ως υπουργική τροπολογία σε μία συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτό αν θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι συζητάμε ειλικρινά και σε βάθος και ότι νομοθετούμε. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και δεν μπορούμε να λύσουμε το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ούτε και το θέμα των προμηθειών στα νοσοκομεία στην κοινωνική ασφάλιση ως τρία θέματα σε μία τροπολογία. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Θα ήταν ευχής έργο να αποσυρθεί η συγκεκριμένη τροπολογία και να έλθει με την κανονική διαδικασία για να συζητηθεί.

(MT)




























(

(1XP)
Θα κάνω δύο σχόλια για τα δύο τμήματα της συγκεκριμένης τροπολογίας και θα αναπτύξω την τρίτη. Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Η Κυβέρνηση επικαλείται το μεγάλο αριθμό των ενταγμένων, δεν λέει όμως ότι οι μισθοί είναι πάρα πολύ μικροί και οι συντάξεις πάρα πολύ περιορισμένες, όπως επίσης δεν λέει ότι ζητάει την εξουσιοδότηση για να μειώσει ακόμη και τους μισθούς και τις συντάξεις σε πολλά απ’ αυτά τα επαγγέλματα, γιατί αυτό θα κάνει.
Το λέει εξορθολογισμό, λέει τι συμβαίνει στις άλλες χώρες, δεν λέει όμως τους μισθούς, τις συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα των άλλων χωρών. Έρχεται με το επιχείρημα –το επικαλέστηκε και ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας- ότι θα ισχύσει για τους νέους εργαζόμενους.
Καταρχάς, και μόνο αυτό είναι κακό, ένας τεράστιος διαχωρισμός για τους νέους εργαζόμενους, για τα παιδιά μας. Ένα δεύτερο είναι ότι σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, τους καιρούς που μειώνονται οι θέσεις εργασίας και αυξάνεται η ανεργία, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία και μάλιστα μεγαλυτέρων ηλικιών και εργαζομένων εκ των πραγμάτων, όπου ο νόμος θα τους επιτρέπει για να απολύουν. Άρα, κυρία Υπουργέ, θα λειτουργήσει εις βάρος των εργαζομένων και η άλλη δικαιολόγηση είναι επίφαση.
Δεύτερο. Τα χρέη των νοσοκομείων, οι προμήθειες, βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Δεν είναι ότι χρωστάνε τα νοσοκομεία μας, παραδείγματος χάριν έξι δισεκατομμύρια ευρώ για τα τελευταία τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες από τότε που ρυθμίστηκε. Δεν είναι μόνο ότι ο κλάδος υγείας των ταμείων είναι στο κόκκινο και τα χρέη των ταμείων, δηλαδή το 52% των χρεών των νοσοκομείων που είναι χρέη των ταμείων προς τα νοσοκομεία, δεν μπορούν να αποδοθούν, ιδιαιτέρως από τον ΟΓΑ.
Είναι ότι παράγονται καινούρια χρέη κοντά στα εκατόν είκοσι εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα. Δεν υπάρχει προοπτική και το συγκεντρωτικό σύστημα προμηθειών που ψήφισε πριν από δυόμισι χρόνια και δοκίμασε να εφαρμόσει σε μερικές περιπτώσεις ο κ. Αβραμόπουλος, μάλλον δημιούργησαν άσχημα αποτελέσματα και όχι καλύτερα.
Εκεί που χρησιμοποιήθηκε –σας το είπα και προχθές στην ομιλία μου- στην καθαριότητα των νοσοκομείων, υπερδιπλασιάστηκε το κόστος των προμηθειών -σας το εξηγώ- υπέρ κάποιων μεσαζόντων που κερδοσκοπούν εις βάρος των εργαζομένων, που τους εκμεταλλεύονται απολύτως. Άρα, το συγκεντρωτικό σύστημα για το οποίο μιλάτε σήμερα δεν λύνει κανένα πρόβλημα.
Ο εξορθολογισμός θέλει μηχανοργάνωση, διπλογραφικό, ενιαίο μητρώο, ενιαίες προδιαγραφές, πλήρη αποκέντρωση και έλεγχο για να μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί, αν έχει τα χρήματα, σε τιμές κάτω των τιμών της αγοράς, όχι σε διπλάσια και τριπλάσια τιμή που αγοράζουν τώρα και πληρώνουν μετά από τρία χρόνια. Αυτή είναι και η μόνη λύση.
Πού θα οδηγήσει η δική σας σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία; Σε σταμάτημα των προμηθειών σε ειδικούς τομείς, που είναι ο μηχανολογικός εξοπλισμός, ο εκσυγχρονισμός του σημερινού εξοπλισμού και πολλές προμήθειες που τελικά θα περάσουν στις πλάτες των ασφαλισμένων.
Έρχομαι στο τρίτο στοιχείο που θεωρώ και σημαντικότερο, τη φαρμακευτική πολιτική. Είναι η πέμπτη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για φαρμακευτική πολιτική.
Η πρώτη του κ. Παπαθανασίου που άλλαξε το καθεστώς βάσει του οποίου υπολογιζόταν η τιμή των φαρμάκων. Σήμερα, κυρία Υπουργέ, επανέρχεστε ακριβώς σε εκείνο που αλλάξατε τότε. Δεν έκανε, όμως, μόνο αυτό, προέβλεψε και 4% επιστροφές στα ταμεία, δηλαδή 4% επί της φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων. Εισπράξατε, κυρία Υπουργέ, από εκείνο το 4% έστω και ένα ευρώ;
Δεύτερη νομοθετική πρωτοβουλία ο νόμος του κ. Κακλαμάνη. Τι έκανε; Έκανε την τιμή αναφοράς, το rebate και βασικά κατήργησε τη λίστα φαρμάκων. Είμαστε η μόνη χώρα της Ευρώπης που δεν έχει λίστα φαρμάκων. Όλες έχουν λίστα φαρμάκων, κυρίως θετική λίστα φαρμάκων, όπως είχαμε και εμείς.
Τρίτη νομοθετική παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου με το νόμο περί προμηθειών για να ελέγξει τα φάρμακα από το Υπουργείο. Απολύτως ανεφάρμοστο.
Τέταρτη παρέμβαση στο φορολογικό νομοσχέδιο του κ. Αλογοσκούφη πέρσι το καλοκαίρι εδώ. Αποποιήθηκε της ευθύνης των εταιρειών να πληρώνουν το 4%, που ούτως ή άλλως δεν απέδιδαν στα ταμεία, και θεσμοθέτησε ένα 3% από 1-1-2009. Ούτε ένα ευρώ και από τη νέα ρύθμιση δεν επέστρεψαν στα ταμεία.
(GK)
(2MT)
Σήμερα επαναφέρετε αυτό, κύριε Υπουργέ. Δεν οδηγείτε πουθενά. Οδηγείτε σ’ αυτή την κατάσταση που είμαστε σήμερα, να είναι η φαρμακευτική δαπάνη στο σύνολό της περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2003 και περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ το 2009.
Επειδή λέτε διάφορα και μας κάνετε κριτική, εγώ θα σας κάνω προτάσεις, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα.
Πρώτον, πλήρης μηχανοργάνωση σήμερα φαρμακείων, Ταμείων, Ε.Ο.Φ. –σε βάση υπάρχουν μερικά απ’ αυτά μηχανοργανωμένα- και όλων των γιατρών που συνταγογραφούν. Αν θέλετε, δώστε και ένα πρόγραμμα –είναι πολύ μικρού κόστους- να μην μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει αν δεν ενταχθεί στο πρόγραμμα, να οδηγηθεί δηλαδή στο να μηχανοργανώσει το ιατρείο του και να πάρει την κάρτα που θα δίνει στον κάθε εργαζόμενο που θα συναλλάσσεται.
Δεύτερον, πραγματικός έλεγχος από ειδικούς γιατρούς και όχι από τους γιατρούς που είναι τώρα.
Τρίτον, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες που είχατε βρει και που τότε ήταν προαιρετικά, να γίνουν υποχρεωτικά απολύτως, όπως σε όλες τις χώρες. Να μην μπορεί να συνταγογραφεί ο καθένας κατά το δοκούν.
Τέταρτον, θετική λίστα φαρμάκων για τα ταμεία τώρα. Και αν έχετε και τα κότσια να κάνετε μεταρρύθμιση –γιατί τα άλλα ήταν κουβέντες- ορίστε, κύριοι Υπουργοί. Βλέπω τους δύο από τους τρεις Υπουργούς –λείπει ο Υπουργός Υγείας- που χαράσσουν τη φαρμακευτική πολιτική, την Υπουργό Απασχόλησης και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης. Εντάξτε στη φαρμακευτική μας αγορά τα γενόσημα, τα generics.
Όταν στις αγορές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτουν περίπου το 35% και όταν το κόστος των γενόσημων φαρμάκων είναι στο 1/10 των άλλων φαρμάκων, των λεγόμενων πρωτοτύπων, ιδιαίτερα μετά το τέλος της πατέντας, της περιόδου δηλαδή που η έρευνα επιβάλλει να χρηματοδοτούνται οι εταιρείες αυτές ακριβότερα, καταλαβαίνετε τι όφελος θα είχαμε.
Θα σας προτείνω και ένα μέτρο που συμπίπτει με τη συγκυρία. Διάβασα τη διαμαρτυρία των φαρμακοβιομηχανιών ότι με την καινούργια ρύθμιση πιθανόν να χάνουν χρήματα γιατί κάποια φάρμακα μπορεί και να φθηνύνουν.
Η φαρμακευτική δαπάνη είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Μειώστε σήμερα την τιμή των φαρμάκων 10% στην πηγή. Δεν υπάρχει περίπτωση εσείς να το ελέγξετε με άλλον τρόπο. Με το 10% θεωρητικά θα εξοικονομήσουν τα Ταμεία και οι ασφαλισμένοι ένα δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Λέω θεωρητικά γιατί θα είναι πολύ κάτω από το μισό.
Απ’ αυτή τη μείωση απαλλάξτε μόνο τα φθηνά, κλασικά και παλιά φάρμακα και θα δείτε ότι και τα Ταμεία μας θα μπορέσουν να ορθοποδήσουν και πραγματική πολιτική στη δύσκολη κρίση που περνάμε τώρα θα κάνετε και αποτελεσματική θα είναι για τη χώρα.
Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται να κάνετε τίποτα από αυτά και, δυστυχώς, είμαι βέβαιος ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα συνεχίζει να αυξάνεται με τους ίδιους ρυθμούς, ώστε να φθάσουμε σε ένα-δυο χρόνια να καταναλώνει κοντά το μισό τοις εκατό των χρημάτων που δίνουμε για την υγεία. Και αυτό είναι ένα έγκλημα προς την κοινωνία και τους ασφαλισμένους.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ κι εγώ.
Ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου έχει το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι πολίτες στη χώρα μας, όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες οι μικρομεσαίοι, οι νέοι βιώνουν το δραματικό αδιέξοδο που μας έχει οδηγήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα είναι σε περιπέτεια. Είναι σε μια περιπέτεια, από την οποία δεν μπορεί να βγει με τις τροπολογίες. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία πεντέμισι χρόνια τώρα ήταν μια αλλοπρόσαλλη κατ’ αρχήν οικονομική πολιτική που οδήγησε την οικονομία σε διάλυση. Δεκαέξι χώρες μας ξεπέρασαν στην ανταγωνιστικότητα μόνο τον τελευταίο χρόνο! Και αυτές οι χώρες στο ίδιο διεθνές περιβάλλον, το οποίο επικαλείσθε, ζουν και κινούνται. Αυτό σημαίνει ότι εμείς μείναμε πίσω, σε σχέση με άλλες δεκαέξι χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Δεύτερο χαρακτηριστικό της πολιτικής ήταν η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, ένα κράτος που στήθηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά με την ύπαρξη πολιτικής βούλησης να υπάρχει κοινωνικό κράτος.

(DP)
(2GK)
Το αποδομήσατε και εντονότερα αυτό φαίνεται στη δημόσια υγεία. Διαλύσατε τη δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν λειτουργούν. Δεν μπορεί ένας πολίτης να έχει περίθαλψη αν δεν βάλει μέσο για να εισαχθεί σ’ αυτά, ή αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάει σε ιδιωτικό ή και σε δημόσιο νοσοκομείο για να θεραπευθεί.
Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι ότι μαζέψατε όλο το χρήμα από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα για να στηρίξετε τους ισχυρούς, να τους ισχυροποιήσετε περαιτέρω και να υπάρχει δημόσιο χρήμα για τις διευθετήσεις των συμφερόντων που έχετε αλλά και για να λαφυραγωγούν οι ημέτεροι. Να τρώνε, με λίγα λόγια, όχι μόνο τα golden boys και όλοι αυτοί που καταγγέλλουμε καθημερινά, αλλά και οι ημέτεροι που έχουν να κάνουν με τις δημόσιες προμήθειες και με όλα τα κυκλώματα των κρατικών προμηθειών.
Με το νομοσχέδιο που συζητάμε αποτυπώνεται ανάγλυφα αυτή η πολιτική και θα πάρω μία-μία τις τροπολογίες:
Φέρατε, κατ’ αρχήν, ένα νομοσχέδιο για να μαζέψετε χρήμα πάλι από τους πολίτες, να μαζέψετε χρήμα από τον κόσμο. Φέρνετε μία τροπολογία για το φάρμακο. Απέτυχε –λέει- το σύστημα που κάναμε το 2004 και πρέπει να το τροποποιήσουμε. Μία κουβέντα δεν μπορείτε να πείτε γι’ αυτή την αποτυχία σας; Πέντε δισεκατομμύρια ήταν η φαρμακευτική δαπάνη το 2003 και καταφέρατε και την κάνατε δέκα δισεκατομμύρια. Φυσιολογικά τι θα περίμενε κανείς, όταν διπλασιάζεται μία δημόσια δαπάνη; Ότι βελτιώνεται τουλάχιστον σε ίσο ποσοστό –στο διπλάσιο δηλαδή, στο 100%- και η παρεχόμενη υπηρεσία. Ποιός πολίτης, που θα τον ρωτήσουμε σήμερα αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχει βελτιωθεί στο 100%, θα μας πει «ναι»; Αντίθετα όλοι θα μας πουν ότι υποβαθμίστηκε. Αυτή την υποβάθμιση, λοιπόν, θα την πληρώσουν με διπλάσιο κόστος οι πολίτες; Πού πάνε κάθε χρόνο αυτά τα επιπλέον 5 δισεκατομμύρια; Πάνε στους φαρμακοβιομήχανους, πάνε στους μεγαλοεισαγωγείς και πάνε σε όλο το κύκλωμα το ανεξέλεγκτο, των επιτήδειων που απομυζούν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και σε βάρος των ασφαλισμένων και του δημοσίου. Αυτή είναι η τροπολογία σας. Θα περίμενε κανείς να ζητήσετε έστω μία συγνώμη γι’ αυτά που κάνατε πέντε χρόνια, με τη μεγάλη αύξηση στο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, χωρίς να τη βελτιώσετε σε κανένα ποσοστό.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα έχει να κάνει με τα δημόσια νοσοκομεία. Ένα τεράστιο χρέος το οποίο αυξάνεται και που η κύρια πηγή είναι το ίδιο το δημόσιο. Εδώ, λοιπόν, δεν δίνονται λύσεις με τις τροπολογίες. Διευθέτηση συμφερόντων πάτε να κάνετε πάλι. Το συγκεντρωτικό σύστημα για να «ελέγξετε» -υποτίθεται- τις προμήθειες ήταν για να ελέγχουν κάποιοι τις προμήθειες των προμηθειών. Γι’ αυτό ήταν μόνο.
Έρχομαι σε ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με την τροπολογία για την ΑΓΡΟΓΗ. Έφυγε ο κ. Χατζηγάκης. Είπε ό,τι ήθελε, όπως τα ήθελε και έφυγε.
Ξεκινώ κι εγώ έτσι όπως ξεκίνησε. Ή δεν γνωρίζει, πραγματικά δεν τον ενημερώνουν γι’ αυτά τα οποία συμβαίνουν στο Υπουργείο του, ή κάνει ότι δεν γνωρίζει. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη είναι και υπόλογος απέναντι στους αγρότες, αλλά και έναντι του Κοινοβουλίου.
Είπε ό,τι είπε και σηκώθηκε και έφυγε. Ε, όχι. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει αμπελουργικό μητρώο, υπάρχει ελαιοκομικό μητρώο και υπάρχει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης το ΟΣΔΕ, για τα οποία οι παραγωγοί κάθε χρόνο πληρώνουν για την ανανέωση και για τη συντήρηση αυτών των μητρώων και που είναι αρμοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τώρα φέρνει μία τροπολογία για να πληρώσουμε τα ίδια πράγματα μέσα από ένα διαφορετικό μηχανισμό, από την ΑΓΡΟΓΗ. Τα ίδια πράγματα που πληρώνουν οι αγρότες μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που τους παρακρατάνε για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θέλουν να τα πληρώσουμε μέσα από την ΑΓΡΟΓΗ. Γιατί; Για να προσλάβετε χίλια άτομα, να τα κάνετε κομματικό στρατό ενόψει εκλογών; Αυτό θέλετε να κάνετε; Αν θέλετε να κάνετε αγροτικό Κτηματολόγιο, τότε είναι αρμοδιότητα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., δεν είναι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Δεν κάνει, λοιπόν, αγροτικό μητρώο –αντιστοίχιση δηλαδή των υποβάθρων που υπάρχουν με τους αγρότες που καλλιεργούν- αλλά θέλει να κάνει αγροτικό Κτηματολόγιο. Όμως το Αγροτικό Κτηματολόγιο είναι αρμοδιότητα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δεν θέλει να κάνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Θέλουν κάποιοι να μασήσουν τα τέσσερα εκατομμύρια. Αυτό είναι. Απλά πράγματα. Το ίδιο έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα χίλια άτομα που πήρε προ ημερών.

(DE)
(2DP)
Αυτή είναι η πολιτική σας και δείχνει πραγματικά ότι μαζεύουμε χρήμα για διευθέτηση συμφερόντων, για περαιτέρω ενίσχυση των ισχυρών και για λαφυραγώγηση από τους «ημέτερους».
Και έρχομαι στο θέμα της απόσταξης κρίσης. Ήταν εδώ και ο Υφυπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χατζηγάκης. Είναι ένα τεράστιο θέμα. Έχει τεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν είναι τωρινό θέμα.
Σήμερα υπάρχει η ανάγκη για την απόσταξη είκοσι χιλιάδων τόνων αποθεμάτων που υπάρχουν κυρίως στην Ένωση Πεζών, στην Ένωση Ηρακλείου, στην Ένωση Νεμέας και στην Ένωση Αχαΐας. Αυτά τα αποθέματα, εάν δεν μπουν μέσω της μεθόδου της απόσταξης κρίσης, εάν δεν αποσυμφορηθούν, τότε υπάρχει τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τη νέα παραγωγή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Άρα, δε μπορεί να μας λέει ο κύριος Υπουργός ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και από την άλλη, να λέει ότι είναι προς υπογραφή η Κ.Υ.Α. Τώρα πρέπει να λυθεί το θέμα, να αποσυμφορηθούν, να φύγουν αυτά τα αποθέματα και η νέα παραγωγή να έχει κάποια τύχη. Διότι δεν πάνε, όπως μας είπε ψευδώς, όλα τα αγροτικά προϊόντα σε όλον τον κόσμο κακά. Τα δικά μας πάνε, σε σχέση με τα άλλα. Και εμείς έχουμε την ευθύνη ως ελληνική πολιτεία, αυτός έχει την ευθύνη, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση συνολικά για να δουν πώς στηρίζουν την ελληνική παραγωγή, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Απόσταξη, λοιπόν, των είκοσι χιλιάδων τόνων κρασιού τώρα. Μετά από δέκα μέρες, μετά από είκοσι μέρες δε θα μπορεί να βοηθήσει, διότι και την παραγωγή των παραγωγών θα έχουν πάρει φτηνά επιτήδειοι, θα την έχουν απορροφήσει για ένα κομμάτι ψωμί και στη συνέχεια, μόνο τους βιομήχανους θα εξυπηρετήσουν. Τώρα, λοιπόν, η απόσταξη.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Κεγκέρογλου.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταϊκούρας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τρέχουσα, βαθιά και παρατεταμένη κρίση που πλήττει τις οικονομίες παγκοσμίως επηρεάζει την ευημερία των κοινωνιών και αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο διαχρονικές δομικές αδυναμίες της λειτουργίας αυτών των οικονομιών, αδυναμίες που χαρακτηρίζουν και την ελληνική οικονομία και που αναδεικνύονται σε ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών της, όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που, παρά τη σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε η Κυβέρνηση πρόσφατα, με τη συγχώνευση των ταμείων -και για την οποία, επειδή αναφέρθηκε ο Εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ., να κάνουμε έναν απολογισμό επί αυτής, θα αναφερθώ στην τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, 25-5-2009, που τη χαρακτηρίζω ως ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση- εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικές στρεβλώσεις.
Πρόκειται για στρεβλώσεις, όπως είναι ο καθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που τροφοδοτούν, αναπαράγουν, διογκώνουν, διαιωνίζουν το ασφαλιστικό πρόβλημα στη χώρα μας, στρεβλώσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η υπό συζήτηση και ψήφιση τροπολογία, η οποία και θέτει τις βάσεις για τον εξορθολογισμό, αλλά και για την αναθεώρηση του συστήματος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στη χώρα μας χαρακτηρίζεται από την άναρχη παραχώρηση συνταξιοδοτικών προνομίων σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες. Σημαδεύεται, για να δανειστώ φράση του κ. Τήνιου, από τη συνύπαρξη νησίδων προνομίων σε ένα πέλαγος ανεπάρκειας.
Το σύστημα θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας το 1951, με σκοπό, πρώτον, να αντισταθμίσει την έλλειψη θεσμοθετημένης νομοθεσίας για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, δεύτερον, να αντιμετωπίσει την αδυναμία της παλιάς τεχνολογίας να περιορίσει τον κίνδυνο στο χώρο εργασίας και τρίτον, να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων.
Σήμερα, όμως, έξι δεκαετίες αργότερα, τα νέα εργασιακά δεδομένα, η σύγχρονη, η αυστηρή νομοθεσία για το εργασιακό περιβάλλον, η εξέλιξη της τεχνολογίας και η αθρόα ένταξη επαγγελμάτων με μικροπολιτικά και συντεχνιακά κριτήρια έχουν καταστήσει το εν λόγω σύστημα αναποτελεσματικό, μεροληπτικό, προνομιακό, κοινωνικά άδικο. Είναι μια κοινωνική αδικία και στρέβλωση που διευρύνθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα να ανέρχονται στα πεντακόσια τριάντα επτά στη χώρα μας, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπερβαίνει τα δέκα.
(AD)
(2DE)
Είναι μία κοινωνική αδικία που γιγαντώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από τουλάχιστον εβδομήντα υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν. Είναι μία κοινωνική αδικία που μετέτρεψε ομάδες εργαζομένων με πολύ διαφορετικό βαθμό δυσκολίας συνθηκών εργασίας, να αντιμετωπίζονται από κοινού ως ενιαίο και αδιαφοροποίητο σύνολο.
Είναι μία κοινωνική αδικία και στρέβλωση που κατέστησε τη χώρα μας τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που στο σύνολο των δύο εκατομμυρίων εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι στο I.K.A.-ΕΤΑΜ, οι επτακόσιες χιλιάδες απ’ αυτούς να ανήκουν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Είναι μία κοινωνική αδικία που λειτούργησε αρκετές φορές ανασταλτικά στην προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο εκσυγχρονισμός και η ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας.
Είναι μία κοινωνική αδικία που συντηρήθηκε για δεκαετίες υπό το φόβο του πολιτικού κόστους και της έλλειψης στόχευσης, σχεδιασμού, στρατηγικής.
Το κοινωνικό κράτος, όμως, δεν μπορεί να παράγει ανισότητες. Δεν μπορεί να αναπαράγει το αίσθημα της κοινωνικής αδικίας. Δεν μπορεί να λειτουργεί επιλεκτικά ή με αποκλεισμούς. Η Κυβέρνηση, με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διευθέτηση αυτής της στρέβλωσης του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας, προβλέπονται τα εξής: Πρώτον, η σύσταση Διαρκούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση για την επαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Δεύτερον, η συμμετοχή στην Επιτροπή εκπροσώπων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, του I.K.A.-ΕΤΑΜ, κοινωνικών εταίρων, επιστημονικών φορέων συναφών προς την εργασία, το περιβάλλον και την ιατρική.
Τρίτον, η ολοκλήρωση της γνωμοδότησης με βάση τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τις κρατούσες διεθνώς αντιλήψεις και τις πραγματικές συνθήκες εργασίας, όπως εκάστοτε διαμορφώνονται.
Τέταρτον, η υποβολή της γνωμοδότησης της Επιτροπής στα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, τα οποία με κοινές αποφάσεις δύνανται να αναδιαρθρώσουν τον κατάλογο βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με την παρούσα νομοθετική ρύθμιση καταδεικνύει για άλλη μία φορά την αμετάκλητη αποστροφή της στις φυγόπονες επιλογές ανευθυνότητας, στις κομματικές ή συντεχνιακές σκοπιμότητες, στις πρακτικές δημοκοπίας, στο φόβο του πολιτικού κόστους, στην ιδεολογία της βολικής στασιμότητας. Υπογραμμίζει την προσήλωσή της στο δημόσιο συμφέρον, στην οικονομική αποτελεσματικότητα, αλλά και την κοινωνική δικαιοσύνη. Λειτουργεί με υπευθυνότητα και κυρίως με διορατικότητα.
Παραμένει αταλάντευτη στη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια που στηρίζει την ανάκαμψη και ενισχύει τη δυνητική ανάκαμψη της οικονομίας, γιατί –όπως αναφέρει στο τελευταίο του βιβλίο και ο κ. Γιαννίτσης, τέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων- ο προοδευτικός χώρος αρνείται να αντιμετωπίσει τα δύσκολα προβλήματα της σύγχρονης πραγματικότητας. Εγκαταλείπει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις στο συντηρητικό χώρο. Και αυτό δεν αφορά μόνο το ασφαλιστικό. Αφορά τα περισσότερα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν σήμερα θυσίες προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πετραλιά-Πάλλη.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ: (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχω απεριόριστο χρόνο και ως εκ τούτου θα περιοριστώ στη συγκεκριμένη τροπολογία που αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Όμως, θα πω μόνο μία κουβέντα για όσα ακούστηκαν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις συγχωνεύσεις και τις ενοποιήσεις. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πέτυχε! Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση για πρώτη φορά έβαλε μία τάξη και μία νοικοκυροσύνη σ’ αυτήν την παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος.

(ΚΟ)
(2AD)
Με το άνοιγμα της Βουλής, για την Ολομέλεια της Βουλής είμαστε ήδη έτοιμοι και εγώ η ίδια θα ζητήσω –το έχω ήδη πει, αλλά και θα ζητήσω- να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία ανά ταμείο με τα στοιχεία –και μέχρι εκείνη τη στιγμή θα είναι και πολύ περισσότερα εκείνα τα στοιχεία- γιατί για πρώτη φορά -και αναφέρομαι τώρα στη φαρμακευτική δαπάνη- τα τριάντα πέντε εκατομμύρια των συνταγών του Ι.Κ.Α. άρχισαν να περνούν από τη διαδικασία της διασταύρωσης και του ελέγχου. Επίσης, ήδη ολοκληρώθηκε και το πιλοτικό του ΟΑΕ που αφορά τις συνταγές του 2008, ένα εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες συνταγές. Αυτά στην Ολομέλεια, όταν θα ζητήσω ειδική συνεδρίαση για να σας φέρω όλα αυτά τα στοιχεία.
Πάντως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να έρθω στην τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, νομίζω ότι δεν υπάρχει συνάδελφος, δεν υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών, κατάλογος ο οποίος έγινε το 1964 βάσει νόμου –και το τονίζω το «νόμου»- του 1951.
Δεν νομίζω, λοιπόν, να υπάρχει Έλληνας ο οποίος να πιστεύει ότι πρέπει να παραμένουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι τρίφτες των χαμάμ, οι ράπτριες της οδού Μαντζαγριωτάκη στην Καλλιθέα. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι πρέπει να μείνουν στα βαρέα και ανθυγιεινά οι καταμετρητές των κερμάτων ούτε οι εκφωνητές του ραδιοφώνου, την ώρα που δεν είναι μέσα οι εναερίτες της Δ.Ε.Η.
Δεν μπορεί να είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά οι υπάλληλοι της διοίκησης ή διευθυντών της Δ.Ε.Η. που είναι σε όλη την Ελλάδα και είναι μέσα στα κτήρια στο κέντρο της Αθήνας και να μην είναι, κύριοι συνάδελφοι, οι εναερίτες! Ούτε είναι δυνατόν να μην είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά –και αυτό που σας λέω είναι πολύ πρόσφατο- οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια.
Χθες, η Επιστημονική Επιτροπή –και τονίζω το «Επιστημονική Επιτροπή»- με την Πρόεδρο κα Ληνού και τα μέλη επισκέφθηκαν τους εργαζόμενους στην Ψυττάλεια, ακριβώς γιατί στην πρόθεσή μας είναι –στην πρόθεση του Υπουργείου Απασχόλησης και στη δική μου- να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Ε, δεν μπορεί οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια να μην είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά και να μην κι άλλες κατηγορίες, όπως επίσης και εκείνοι οι συμπολίτες μας, εκείνοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι χειρίζονται καθημερινά και σε μεγάλο βαθμό καρκινογόνα αντιδραστήρια.
Επομένως, λοιπόν, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, είναι αποφασισμένο το Υπουργείο Απασχόλησης να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών.
Στο σημείο αυτό, κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να καταλάβουμε όλοι τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «βαρύ και ανθυγιεινό». Δεν πρόκειται για τίτλο. Δεν πρόκειται για γραφειοκρατική διαπίστωση ούτε για πολιτική κατάταξη. Όμως, ξέρετε κάτι; Δεν είναι και μία κοινωνική κατάκτηση. Τι είναι, λοιπόν, όταν λέμε «βαρύ και ανθυγιεινό»;
Τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι μία κατάσταση, είναι μία πραγματικότητα που αφορά αποκλειστικά την υγεία και τη ζωή του εργαζόμενου και προσδιορίζεται πάλι αποκλειστικά από κριτήρια και στατιστικά υγιεινής και ασφάλειας για τη ζωή του κάθε εργαζόμενου, υγιεινής και ασφάλειας για το χώρο. Διότι δεν είναι μόνο επαγγέλματα τα οποία συνηθίζουμε και έχει επικρατήσει να λέγονται «βαρέα και ανθυγιεινά», αλλά και χώροι. Κρίνουμε, λοιπόν, και επαγγέλματα, όπως κρίνουμε και χώρους.
Αυτή, λοιπόν, την πραγματικότητα, αυτή την «κατάσταση» -μέσα σε εισαγωγικά- η οποία αποτυπώνεται σε ένα χώρο ή για ένα επάγγελμα την κρίνουν μόνο ειδικοί, όπως γιατροί εργασίας, γιατροί άλλων ειδικοτήτων, όπως βιολόγοι, περιβαντολόγοι, εργατολόγοι, και άλλοι οι οποίοι μπορούν να την προσδιορίσουν.
(BM)


(2KO)
Είναι όμως μία κατάσταση, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό στη ζωή και στην υγεία του εργαζόμενου. Είναι λοιπόν προφανής η ανάγκη να σταθούμε δίπλα στον εργαζόμενο του σήμερα, έτσι όπως είναι οι συνθήκες σήμερα, στο σύγχρονο εργαζόμενο, σε ειδικότητες, επαγγέλματα και χώρους που πραγματικά επηρεάζουν την υγεία και την ασφάλεια του εργαζόμενου.
Η ένσταση γενικότερα της Αντιπολίτευσης, πέρα από ένα καθαρά περιεχόμενο κομματικό, το οποίο κατανοώ, αν θέλετε, έγκειται κυρίως στον τρόπο με τον οποίον…
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα. Επιτρέψτε μου να έχω λίγο χρόνο.
…θα γίνει η νέα αυτή λίστα, ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών, δηλαδή αν θα πρέπει να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα ή με Κοινή Υπουργική Απόφαση, όπως προτείνουμε σήμερα.
Οι δύο προηγούμενοι νόμοι, ο Νόμος Ρέππα και ο Νόμος Τσιτουρίδη, ανέφεραν και ο ένας και ο άλλος το Προεδρικό Διάταγμα. Στην περίπτωση του Νόμου Τσιτουρίδη συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Μπεχράκη για αναθεώρηση του καταλόγου. Και βεβαίως ο Νόμος Ρέππα ανέφερε το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ουδέποτε εξεδόθη. Τελείωσαν όμως οι προθεσμίες που έδιναν αυτοί οι νόμοι. Εξαντλήθηκαν, χωρίς να εκδοθεί κανένα Προεδρικό Διάταγμα. Προτιμήσαμε την Κ.Υ.Α. για δύο λόγους, έναν ουσιαστικό κι έναν νομικό, συνταγματικό.
Ο ουσιαστικός λόγος είναι γιατί πιστεύουμε ότι η νέα λίστα, ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών δεν είναι –και δεν πρέπει να είναι- μια εφάπαξ διαδικασία. Ο τρόπος της ζωής αλλάζει, ο τρόπος της εργασίας αλλάζει, η επιστήμη κάνει νέες ανακαλύψεις κάθε μέρα, οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αλλάζουν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας και αυτά προχωρούμε στο Υπουργείο Απασχόλησης: καλύτερες, δηλαδή, συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής. Δεν θα πρέπει λοιπόν να εγκλωβίσουμε σε καμία περίπτωση αυτό τον κατάλογο σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα θέλει να αλλάξει άλλα σαράντα χρόνια. Γι’ αυτό λοιπόν δημιουργούμε μια Διαρκή Επιστημονική Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως ήταν και η πρόταση της Γ.Σ.Ε.Ε και των άλλων οργανώσεων. Μία λοιπόν Διαρκής Επιτροπή, η οποία θα μελετά συνεχώς με επιστημονικά κριτήρια νέα επαγγέλματα, θα μελετά και θα προτείνει λύσεις που μπορούν να υλοποιούνται, χωρίς καθυστερήσεις με την Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Κι έρχομαι στο νομικό και συνταγματικό λόγο: Η παράγραφος 2 του άρθρου 43 του Συντάγματος επιτάσσει τα τεχνικά και ειδικά θέματα να επιλύονται με υπουργικές αποφάσεις. Και λέει επί λέξει το Σύνταγμα: «Εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα» -εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνω εγώ μία παρένθεση- «όργανα της διοίκησης επιτρέπεται, προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό». Και φυσικά, εάν ο επιστημονικός προσδιορισμός του βαρέως και ανθυγιεινού επαγγέλματος δεν είναι ειδικό και τεχνικό θέμα, θα αναρωτηθεί κανείς τι είναι. Άλλωστε, μετά το 1964 όλα μα όλα τα βαρέα και ανθυγιεινά που εντάχθηκαν, έχουν ενταχθεί με υπουργικές αποφάσεις.
(SX)
(2BM)
Έχω, λοιπόν, τέτοιες αποφάσεις, τις οποίες μπορώ να καταθέσω στα Πρακτικά.
Επιπλέον, να πω ότι υπάρχουν και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες νομιμοποιούν αυτή τη διαδικασία.
Έρχομαι, λοιπόν, στην παράγραφο 3 της τροπολογίας, που δίνει τη δυνατότητα έκδοσης της Κ.Υ.Α., βασισμένης εν μέρει στο πόρισμα του καθηγητού του κ. Μπεχράκη, ένα απόλυτα τεκμηριωμένο –και επιστημονικά τεκμηριωμένο- πόρισμα σε μία Επιτροπή στην οποία μετείχαν ειδικοί, πλην του ιδίου του κ. Μπεχράκη που είναι γνωστό ότι είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας.
Και τώρα η Επιτροπή της κας Λινού, επίσης καταξιωμένης επιστήμονος, η οποία Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει και εξετάζει τα νέα επαγγέλματα που πρέπει να ενταχθούν στο νέο κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών.
Το πόρισμα Μπεχράκη λαμβάνεται ως βάση.
Εδώ θέλω να πω κάτι το οποίο έχω πει ξανά από το Βήμα της Βουλής. Αυτό το απόλυτα τεκμηριωμένο -και επιστημονικά- πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη, προβλέπει την κατάταξη των βαρέων και ανθυγιεινών –προτείνει, θα έλεγα και θα καταθέσω το πόρισμα Μπεχράκη, παρόλο που έχει κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2008 και είναι γνωστό- την κατηγοριοποίηση, αν θέλετε, της βαρύτητας.
Εδώ, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι όσον αφορά την κατηγοριοποίηση της βαρύτητας –κι έχω κάνει και δηλώσεις- ούτε η Κυβέρνηση, αλλά ούτε κι εγώ αποδέχομαι ακριβώς ως έχει το πόρισμα, δηλαδή με την κατηγοριοποίηση, διότι πιστεύω απόλυτα ότι θα υπάρξουν πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα αν δημιουργήσουμε ταχύτητες στην κατηγοριοποίηση της βαρύτητας. Και τονίζω τον όρο.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι με καθαρά επιστημονικό τρόπο, βάσει των κριτηρίων που ισχύουν σε όλο τον κόσμο για το ποια είναι τα βαρέα και τα ανθυγιεινά, θα προχωρήσουμε στον κατάλογο και θα δημοσιευθεί –αφού υπογραφεί, βεβαίως, από τον Υπουργό Οικονομικών και από εμένα- η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Διότι θεωρώ πραγματικά, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να συγκροτήσουμε έναν νέο κατάλογο.
Επίσης, επειδή πολλά ακούστηκαν για το θέμα των μισθών, τις μειώσεις των μισθών, να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση και το ποιος θα είναι ο νέος κατάλογος δεν αφορά τους ήδη εργαζόμενους και ασφαλισμένους. Θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους, με την ημερομηνία η οποία θα αναφέρεται μέσα στην Υπουργική Απόφαση.
Θέλω, όμως, να πω για τις μειώσεις των μισθών, που ακούστηκε, ότι οι αποδοχές των εργαζομένων…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρία Πετραλιά, ολοκληρώνετε;
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Πρέπει να ολοκληρώσω. Σας παρακαλώ, κυρία Πρόεδρε, δεν θα ξαναπάρω το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πόσο χρόνο χρειάζεστε;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Γιατί δεν φέρατε ένα νομοσχέδιο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Γιατί δεν φέρατε ένα νομοσχέδιο;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τι χρόνο χρειάζεστε ακόμη;
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Το φέραμε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το ν.1876/1990 καθορίζονται μόνον με συλλογικές συμβάσεις…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Σας παρακαλώ. Είναι πάρα πολύ σοβαρό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι.
Κυρία Πετραλιά, μην απαντάτε. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε παρακαλώ.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Κύριοι συνάδελφοι, ακούστε κάτι. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως οτιδήποτε και να φέρουμε, οτιδήποτε και να πούμε, θα υπάρχουν αναιτιολόγητες αντιδράσεις. Διότι όταν εγώ ακούω εδώ περί μειώσεις των μισθών, δεν μπορώ να μη δώσω την απάντηση και να πω ότι από το ν.1876/1990 καθορίζονται οι αμοιβές μόνο με συλλογικές συμβάσεις ή με διαιτητικές αποφάσεις.
Η υπαγωγή, λοιπόν, η μη των εργαζομένων στην κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών, δεν επηρεάζει τις μεικτές αποδοχές τους. Αυτό είναι δεδομένο.
Επίσης, άλλο το ανθυγιεινό επίδομα…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, μη διακόπτετε, για να ολοκληρώσει η κυρία Υπουργός.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Άλλο το ανθυγιεινό επίδομα…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
(PE)
(02SX)
Κύριοι συνάδελφοι, μπορώ να σας πω κάτι; Επειδή είναι και δύσκολες αυτές οι έννοιες και εγώ που αυτήν τη στιγμή τις αναλύω…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Οι μισθοί των νέων εργαζομένων θα επηρεαστούν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ πολύ!
Κυρία Πετραλιά, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε. Έχει διπλασιαστεί ο χρόνος σας.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Αυτά που σας λέω και σας αναλύω είναι αυτά που και εγώ έχω μελετήσει σε βάθος. Τα έχω μελετήσει, τα ξέρω και τα αναλύω εδώ. Είναι πολύ δύσκολες έννοιες.
Θέλω να πω, λοιπόν, ότι είναι άλλο πράγμα αυτό που λέμε ανθυγιεινό επίδομα και άλλο η υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το να παίρνει κάποιος ανθυγιεινό επίδομα δεν σημαίνει ότι είναι στα βαρέα και τα ανθυγιεινά, σήμερα που μιλάμε. Μην εμπλέκουμε τα επιδόματα με την υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά. Όταν εγώ ήμουν Υπουργός Πολιτισμού, έδωσα ανθυγιεινό επίδομα στους συντηρητές του Υπουργείου Πολιτισμού. Μα, δεν είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά εκείνοι. Και το λέω, γιατί ακούστηκε εδώ κατά κόρον, ότι επηρεάζονται όλα τα αφορούντα στις αποδοχές, τους μισθούς ή τα επιδόματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ σέβομαι τις απόψεις όλων σας, αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω σε πάρα πολλά από τα όσα υπερβολικά ακούστηκαν. Η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα σύγχρονο κράτος. Όσες ιδιορρυθμίες και αν έχει η χώρα μας, που μας χαρακτηρίζουν, δεν μπορούμε να απέχουμε μίλια από τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Ροντούλη, σας παρακαλώ να κάνετε ησυχία.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Η Ελλάδα του 2009 δεν είναι δυνατόν να παραμένει…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΗΛΙΑΣ ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, δεν ακούμε την Υπουργό!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Καλλιώρα, δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε.
Παρακαλώ όλους τους συναδέλφους να κάνουν ησυχία.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ - ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα του 2009 να παραμένει στη λίστα του 1951. Αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει και μάλιστα σε μία τέτοια περίοδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να πάμε μπροστά. Και θα πάμε μπροστά. Ο κατάλογος για τα βαρέα και ανθυγιεινά είναι εκσυγχρονισμένος και είναι υπέρ της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Στο σημείο αυτό η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ζητήσει…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
Κύριε Ροντούλη, όταν τελειώσετε, μας ενημερώνετε! Με συγχωρείτε πολύ!
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ζητήσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σκυλλάκος.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με την τροπολογία που αφορά…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ένα λεπτό, κύριε Σκυλλάκο.
Παρακαλώ πολύ, για όποιον δεν μπορεί να ησυχάσει στην Αίθουσα υπάρχουν και άλλες διέξοδοι. Σας παρακαλώ πολύ!
Κύριε Σκυλλάκο, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εμείς είμαστε κάθε αντίθετοι με την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Και δεν είμαστε κάθετα αντίθετοι μόνο στη Βουλή, αλλά και εκτός Βουλής κάνουμε ό,τι μπορούμε, παρόλο που είναι καλοκαιρινοί μήνες, για να υπάρξουν αντιδράσεις. Το απόγευμα θα υπάρχει συγκέντρωση -πιστεύω ότι θα φτάσει και έξω από τη Βουλή- διαμαρτυρίας πάρα πολλών συνδικάτων για τη συγκεκριμένη τροπολογία.
Το θέμα, όσο και αν πηγαίνει η Κυβέρνηση να το συγκαλύψει, είναι ότι πάει να μπει μαχαίρι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ξεκινά η Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από την εξής λογική: Πώς θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη. Πρέπει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος, να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος. Πρέπει να ανατραπούν ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρέπει να βγαίνουν στη σύνταξη αργότερα οι εργαζόμενοι. Ιδιαίτερα για τα βαρέα και ανθυγιεινά που έχουν πέντε χρόνια λιγότερο, πρέπει να βγαίνουν αργότερα. Αυτή είναι η λογική της ανταγωνιστικότητας. Έτσι βοηθιέται το κεφάλαιο.
Και αυτές οι Οδηγίες είναι συμφωνημένες και από τις σοσιαλδημοκρατίες και από τα δεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Αυτό αντανακλάται και στην πρακτική των κομμάτων εξουσίας στην Ελλάδα. Υπάρχουν ευθύνες από το παρελθόν, από το 1990 επί Μητσοτάκη, που προσπάθησε να περάσει τέτοια μέτρα, αλλά υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις και έκανε πίσω.
(TS)
(2 PE )
Έγινε προσπάθεια με την Έκθεση Σπράου επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μπήκε διάταξη στο νόμο Ρέππα για να δημιουργηθεί επιτροπή.
Έχω μία προσωπική εμπειρία. Βρέθηκα με το συνάδελφο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου στην τηλεόραση, όταν ήταν Υπουργός Εργασίας και οξύνθηκαν τα πνεύματα, διότι είπε ως Υπουργός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., χωρίς να υπάρχει ακόμη τροπολογία, χωρίς να υπάρχει νόμος Ρέππα –αργότερα ήρθαν αυτά- ότι είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε επτακόσιους χιλιάδες στα βαριά και ανθυγιεινά. Το ίδιο επιχείρημα άκουσα από τον Εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας σήμερα. Λίγο-πολύ, λοιπόν, στο μυαλό και των δύο μεγάλων κομμάτων, στο πρόγραμμά τους, είτε το εμφανές είτε το αφανές, γιατί υπάρχουν και τα δύο, ήταν και από τους δύο να μπει μαχαίρι στα βαριά και ανθυγιεινά.
Και εδώ υπάρχουν ευθύνες. Και υπάρχουν ευθύνες, γιατί δεν προετοιμάστηκε η εργατική τάξη μέσω των συνδικάτων των τριτοβάθμιων οργανώσεων, ώστε οι αντιδράσεις να είναι πολύ μεγαλύτερες και να μην τολμήσει η Κυβέρνηση να έρθει με μία τέτοια διάταξη. Και δεν ευθυνόμαστε εμείς, το δικό μας κόμμα, οι δικές μας παρατάξεις στο χώρο το συνδικαλιστικό γιατί δεν προετοιμάστηκε η εργατική τάξη. Θα υπάρξουν αντιδράσεις στο μέλλον.
Η συμμετοχή στους διαλόγους ήταν σοβαρό ολίσθημα και θα συνεχιστεί και για μια σειρά άλλα ζητήματα. Δεν ξεπλένεται η ντροπή να συμμετέχεις σε τέτοιες επιτροπές με το να αποχωρείς κάποια στιγμή για να μην αναλάβεις την πολιτική ευθύνη, να είσαι και μέσα και έξω, όταν είναι προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα αυτών των γνωστών διαλόγων.
Διάλογος με τα σωματεία. Στάλθηκε επιστολή στα σωματεία να πουν τη γνώμη τους, να κάνουν προτάσεις εάν πρέπει να είναι στα βαριά ή στα ανθυγιεινά, δεκαπέντε ημέρες πριν από το νομοσχέδιο.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Δεν ήταν δεκαπέντε ημέρες.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Ένα μήνα.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ-ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Από πέρυσι.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Εμείς ξέρουμε ότι τώρα έφτασε σε πολλά σωματεία.
Εν πάση περιπτώσει, εγώ να δεχθώ αυτό που λέτε. Είναι δυνατόν ένα σωματείο να έχει τις επιστημονικές γνώσεις να κάνει τις μελέτες και τις έρευνες για να πει τη γνώμη του ή να στηρίξει ότι πρέπει να παραμείνει στα βαριά και ανθυγιεινά; Την ευθύνη την έχει η εργοδοσία και οι γιατροί εργασίας, αλλά η εργοδοσία κάνει τη δουλειά της. Είναι δικοί της οι γιατροί εργασίας. Δεν υπάρχει σώμα κρατικών γιατρών ή εάν υπάρχει, θα υπάρχει πολύ περιορισμένος αριθμός ανθρώπων που ασχολούνται με την υγιεινή και την ασφάλεια και με τους γιατρούς εργασίας του κράτους. Αλλά και πάλι και το κράτος δίνει συγκεκριμένες κατευθύνσεις αρνητικές για τους εργαζόμενους και με τους μηχανισμούς τους οποίους ελέγχει.
Έρχομαι τώρα στη συγκεκριμένη τροπολογία. Με βάση την πρόταση της συγκεκριμένης Επιτροπής του Μπεχράκη, κρίνουμε ότι πάνω από το 50% των εργαζομένων που είναι σήμερα στα βαριά και ανθυγιεινά θα κοπούν, θα μείνουν απέξω. Άρα, πρόκειται όχι απλώς για κάποιες διορθωτικές κινήσεις αλλά για βαθύ κτύπημα στα βαριά και ανθυγιεινά.
Δεύτερο ζήτημα σε σχέση με τους εργαζόμενους. Λέει η Κυβέρνηση ότι δεν θίγονται τα κεκτημένα όσων εργάζονται σήμερα και ότι αφορά τους νεώτερους. Ναι, το λέει η διάταξη. Πώς μας εξασφαλίζετε, κυρία Υπουργέ, εκ μέρους της Κυβέρνησης ότι δεν θα διωχθούν οι παλιοί εργαζόμενοι για να πάρουν νέους που να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα; Να μας το εξηγήσετε. Θα βάλετε κάποια διάταξη που θα λέει ότι στον ιδιωτικό τομέα δεν απολύονται όσοι είναι στα βαριά και ανθυγιεινά και δεν θα προσλάβουν νέους; Πώς εξασφαλίζεται αυτό;
Άρα, λοιπόν, είναι στην καλή θέληση. Ο εργοδότης θα κάνει αυτό που τον συμφέρει. Επομένως, δεν πρόκειται περί εξασφάλισης, πέρα από την ντροπή στα παιδιά μας να δημιουργούμε συνθήκες εργασίας και συνθήκες ασφάλισης για το πότε θα πάρουν σύνταξη χειρότερες απ’ ό,τι ήταν στη δικιά μας τη γενιά.
Τρίτο ζήτημα: Επιστημονική επάρκεια της Επιτροπής Μπεχράκη. Από πού βρέθηκε αυτή η επάρκεια; Εδώ χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για να γίνουν ορισμένες έρευνες και μελέτες. Επιδημιολογικές μελέτες χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα.

(XF)









(2TS)
Πότε έγιναν αυτές και θα υπάρξουν οι προτάσεις; Απλώς υπάρχει επιλογή συγκεκριμένη. Θα χρησιμοποιηθεί η επιστημοσύνη σαν επιχείρημα για να κοπούν μια σειρά ειδικότητες και μια σειρά χώροι.
Άλλο επιχείρημα της Κυβέρνησης, τι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Είναι πολύ λίγες οι ειδικότητες και οι εργαζόμενοι στα βαριά και ανθυγιεινά. Μα, υπάρχουν και χώρες που δεν έχουν καν τον όρο «βαριά και ανθυγιεινά» ούτε ως επίδομα ούτε ότι θα ασφαλίζονται πέντε χρόνια λιγότερο. Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία. Δεν έχουν καλοκαιρινή άδεια. Αυτά είναι τα παραδείγματα που μας φέρνετε; Επειδή έγινε στη Γερμανία ή στην Αγγλία θα πάμε σε ίδια μεταχείριση προς τα κάτω σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων; Με αγώνες κατακτήθηκαν αυτά τα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Εμείς είμαστε εντελώς αντίθετοι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στην πράξη για να μην εφαρμοστεί αυτή η τροπολογία.
Με την ευκαιρία θέλω να κάνω δυο παρατηρήσεις όσον αφορά το φάρμακο και τις προμήθειες.
Επί δεκαετίες γίνονται διάφορες αποσπασματικές ρυθμίσεις για να έχουμε δήθεν πιο φθηνά φάρμακα ή για να γίνει οικονομία με διάφορες μεθόδους στις προμήθειες. Και έχουμε αποτυχία και στα χρόνια που κυβέρνησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στα χρόνια που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία.
Η λύση είναι μία αν θέλουμε φθηνά φάρμακα: εθνική φαρμακοβιομηχανία για όσα μπορούμε να βγάλουμε και διαπραγμάτευση γι’ αυτά που δεν θα μπορεί να βγάλει η χώρα μας. Σκληρή διαπραγμάτευση και με όρους για όσα θα αναγκαστούμε να εισάγουμε, που να βοηθούν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό.
Όσον αφορά τις προμήθειες του δημοσίου κ.λπ., εδώ η εμπορευματοποίηση έχει υπερβεί κάθε όριο. Τα παιχνίδια που παίζονται και οι μηχανισμοί και τα κυκλώματα που δημιουργούνται, είναι γνωστά. Εμείς θέλουμε αποκλειστικά δημόσιο τομέα υγείας. Όσο παράλληλα με αυτό υπάρχουν και άλλοι τομείς και όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις και όσον αφορά τη θεραπεία και όσον αφορά τους εξοπλισμούς και όσο περισσότερη συναλλαγή υπάρχει με τον ιδιωτικό φορέα, δεν θα αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Τη μια θα είναι 5 δισεκατομμύρια, όπως άκουσα από τον κ. Νασιώκα, οι επιβαρύνσεις μικρότερες επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., ή μεγαλύτερες επί νέας Δημοκρατίας. Άντε να διορθώσετε κάτι με κάποιες τροπολογίες. Όμως, δεν θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα.
Είμαστε εντελώς αντίθετοι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστώ, κύριε Σκυλλάκο.
Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ξενογιαννακοπούλου.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Η ομιλία της Υπουργού Απασχόλησης πραγματικά προκάλεσε και πιστεύω προσβάλλει και τη νοημοσύνη μας αλλά πάνω απ’ όλα προσβάλλει τους χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους αυτής της χώρας που υποφέρουν με τις επιλογές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Προκάλεσε η Υπουργός όταν ήρθε ενάμισι χρόνο μετά από την περίφημη ασφαλιστική μεταρρύθμιση για να ισχυριστεί εδώ μέσα ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πέτυχε, αντί να απολογείται και να κάνει αυτοκριτική για τα ασφαλιστικά ταμεία που καθημερινά βουλιάζουν, για την εισφοροδιαφυγή και τα ελλείμματα που εκτοξεύονται, για τον κλάδο υγείας που έχει καταρρεύσει, για όλα αυτά τα ζητήματα που ζει καθημερινά ο Έλληνας και η Ελληνίδα ασφαλισμένοι.
Η Υπουργός προκάλεσε όταν φέρνει σε Θερινό Τμήμα της Βουλής αυτή την τροπολογία ντροπής πραγματικά για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Και έρχεται εδώ και μας διαβάζει απόσπασμα από το Σύνταγμα της Χώρας για να μας πείσει ότι όλα γίνονται νόμιμα και συνταγματικά, λες και δεν ξέρει η αρμόδια Υπουργός ότι για ασφαλιστικές ρυθμίσεις χρειάζεται ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και φυσικά ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έρχεται σε Θερινό Τμήμα της Βουλής και πολύ περισσότερο με τροπολογία, η οποία έρχεται προς συζήτηση χωρίς να έχει μπει καν στη στοιχειώδη επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή και στο συγκεκριμένο κοινωνικό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

(ML)
(02XA)
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση όμως, συνολικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προσβάλλει και προκαλεί όταν καθημερινά για επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους κόπτεται για την τήρηση του Συντάγματος. Η ίδια η Κυβέρνηση που φέρνει με τροπολογίες συνεχώς, μέσα στα Θερινά Τμήματα, ρυθμίσεις που θίγουν τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Το ίδιο είδαμε και με τις κάμερες πριν από λίγες ημέρες και βέβαια, αφού ακούσαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να απαξιώνει την αρμόδια αρχή ότι τάχα το Σεπτέμβρη θα απαντούσε, η αρμόδια αρχή είχε ειδοποιήσει και έβγαλε την αρνητική γνωμοδότηση για τα προσωπικά δεδομένα μέσα στον Ιούλιο. Αλλά κανείς δεν την υπολόγισε. Έτσι και τώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Επί της ουσίας, όμως, εδώ υπάρχει μία πολύ μεγάλη υποκρισία. Η πρώτη είναι ότι τάχα μου αυτό το ζήτημα είναι τεχνικό θέμα και επειδή είναι τεχνικό, αρκεί να υπάρχει μία γνώμη μίας επιτροπής και υπουργική απόφαση. Από πότε τέτοια ζητήματα που είναι στην καρδιά των κοινωνικών δικαιωμάτων και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας είναι τεχνικά ζητήματα, κυρία Υπουργέ; Αυτά είναι θέματα καθαρά πολιτικά και κοινωνικά. Είναι θέματα που πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός, να υπάρχει προσαρμογή στις νέες συνθήκες, να υπάρχει γνωμοδότηση επιστημονικών επιτροπών. Την τελική γνώμη, όμως και την τελική απόφαση θα τη λαμβάνετε με μία υπουργική απόφαση, χωρίς καν Προεδρικό Διάταγμα, που το σωστό θα είναι με νομοθετική διαδικασία;
Ακούσαμε, βέβαια, και το άλλο υποκριτικό, ότι κόπτεστε που δεν είναι οι εναερίτες της Δ.Ε.Η. ή οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια. Συμφωνούμε να διευρυνθεί η λίστα, να μπουν και αυτά τα επαγγέλματα που είναι λάθος που δεν ήταν, αλλά εδώ εσείς δεν πάτε να βάλετε απλώς κάποια επαγγέλματα και ειδικότητες που δεν ήταν και θα έπρεπε να είναι μέσα στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Στην πραγματικότητα πάτε να μειώσετε στο ήμισυ και ίσως παραπάνω τις ειδικότητες και τους κλάδους που σήμερα καλύπτονται από τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Άλλη υποκρισία: Είπατε ότι αυτό αφορά μόνο τους νέους και γιατί να γίνεται τόσος θόρυβος αφού αφορά τους νέους; Εδώ είναι διπλό το πρόβλημα. Πρώτα από όλα, είναι το πρόβλημα ότι συνεχώς επιδεινώνονται οι κοινωνικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις όσον αφορά τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Στην Ελλάδα σήμερα, το 2009, τιμωρείσαι να είσαι νέος, τιμωρείσαι στον εργασιακό σου χώρο, στον εκπαιδευτικό σου χώρο, στις προοπτικές ζωής σου. Επίσης, όμως, κρύβεται και άλλη υποκρισία, γιατί αφορά φυσικά και τους παλαιότερους εργαζόμενους. Το ανέπτυξαν όλοι οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Τους αφορά στο βαθμό που δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα ότι δεν θα επιδεινώσει τις δικές τους συνθήκες δουλειάς και κυρίως τον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας εν μέσω μίας βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
Τρίτη υποκρισία: Έρχεστε εδώ και μας λέτε ότι λειτούργησε θαυμάσια μία ωραία επιτροπή με επιστήμονες αλλά -ειπώθηκε και από προηγούμενους συναδέλφους- γιατί δεν έχετε ενιαίο κριτήριο στο πώς θα αντιμετωπίσετε την περίφημη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών; Γιατί ένα κριτήριο με τη μία Επιτροπή Μπεχράκη, η οποία έχει καταγγελθεί από όλους τους κοινωνικούς εταίρους -η ΓΣΕΕ σας έχει κάνει διαβήματα και έχει πει ότι θα προσφύγει και δικαστικά γι’ αυτά τα θέματα- και από την άλλη έρχεστε με μία άλλη επιτροπή, με ένα άλλο κριτήριο, υποβαθμίζοντας βέβαια το κριτήριο του επαγγελματικού κινδύνου και των ασθενειών; Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Συνεπώς, κυρία Υπουργέ, η πραγματικότητα είναι σκληρή, είναι μία πραγματικότητα που απλώς αναδεικνύει το δικό σας απροκάλυπτο πρόσωπο, της Κυβέρνησής σας, όσον αφορά τις επιλογές σας. Επιλογές οι οποίες είναι νεοφιλελεύθερες, σε περίοδο κρίσης, αποσπασματικές και με πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά ζητήματα. Αφού έχετε διαλύσει την αγορά εργασίας, αφού έχετε απαξιώσει το κοινωνικό κράτος, αφού έχετε υπονομεύσει εσείς τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως Κυβέρνηση και ως επιλογές, έρχεστε τώρα και με αυτήν την τροπολογία να φέρετε ένα ακόμη βαρύτατο κτύπημα στο ασφαλιστικό και κοινωνικό σύστημα.
Ποια είναι, λοιπόν, η δικαιολογία που έχετε; Η δικαιολογία σας είναι ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας, ζήτημα οικονομικό. Το θέμα είναι: Με αυτές τις ρυθμίσεις εσείς θα λύσετε τη βιωσιμότητα των ταμείων; Όχι βέβαια, όπως αποδείχτηκε και με τον ασφαλιστικό νόμο που φέρατε πέρυσι, όπου είχε ξεσηκωθεί όλη η Ελλάδα. Μέχρι και πρόταση μομφής είχαμε κάνει στην Κυβέρνηση τότε για αυτό το θέμα και αποδείχθηκε, ενάμιση χρόνο μετά, ότι όχι μόνο δεν βελτιώθηκε η βιωσιμότητα των ταμείων, αλλά όλα έχουν χειροτερεύσει, όλα τα μεγέθη που αφορούν τη λειτουργία, τα αποθεματικά, τα ελλείμματα, την εισφοροδιαφυγή και τις ευθύνες της ίδιας της πολιτείας απέναντι στα ταμεία.
(ΧΑ)
(2ML)
Και θα προσθέσω και κάτι άλλο. Θεωρώ πραγματικά ότι είναι προκλητικό να εισάγεται αυτή η τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά πέραν των συνταγματικών, νομικών και πολιτικών θεμάτων που όλοι θέτουμε σήμερα που μιλάμε από αυτό το Βήμα και για έναν άλλο λόγο σε ένα νομοσχέδιο όπου υπάρχουν σαφείς ρουσφετολογικές και πελατειακές ρυθμίσεις. Δηλαδή, τι λέτε εσείς στον εργαζόμενο αυτή τη στιγμή, στον εργαζόμενο που πραγματικά κινδυνεύει η ζωή του, η υγεία του, που περνά δύσκολα για να βγάλει το ψωμί του μέσα σε συνθήκες δύσκολες στο χώρο δουλειάς; Του λέτε «σου αφαιρώ τα δικαιώματά σου, σου αυξάνω το συντάξιμο χρόνο, είσαι κάτω από απειλή κυριολεκτικά της απόλυσης για τους παλαιότερους, σου κάνω χειρότερες τις συνθήκες για σένα νέε εργαζόμενε».
Και όλα αυτά τάχα σε ένα εξορθολογισμό και μία εξοικονόμηση, την ίδια στιγμή που στο ίδιο νομοσχέδιο που μπαίνουν αυτές οι τροπολογίες υπάρχουν οι άλλες ρυθμίσεις ντροπής, οι χορηγίες που πλέον θα δίνει ανεξέλεγκτα και χωρίς κριτήρια ο Υπουργός Οικονομίας για κάθε σωματείο ή ίδρυμα οπουδήποτε, σε όλη την Ελλάδα. Εκεί δεν έχει σημασία αν τα χρήματα τα μαζεύετε από το αίμα του ελληνικού λαού, από τον ιδρώτα του ή από την φοροεπιδρομή. Τα μοιράζετε κατά το δοκούν προεκλογικά. Επίσης, και η άλλη ρύθμιση που σας αφορά άμεσα ως Υπουργείο και ως υπεύθυνη πολιτικά του Υπουργείου Απασχόλησης είναι αυτή που αφορά τη ρουσφετολογική διάταξη που συζητήθηκε χθες όσον αφορά πλέον την αξιοποίηση και από το δημόσιο ως εργοδότη των ρυθμίσεων και των πιστώσεων του ΟΑΕΔ πάλι φυσικά για ρουσφετολογικούς και πελατειακούς λόγους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι σαφές ότι ο κόσμος έχει οργή, αγανάκτηση και αβεβαιότητα. Η Κυβέρνηση πιστεύει ότι με το να το φέρει καλοκαίρι δεν θα έχει αντιδράσεις. Η οργή, όμως, εκφράζεται, εκφράζεται παντού και θα εκφραστεί με τρόπο καταλυτικό και ανατρεπτικό με τη λαϊκή ετυμηγορία στις επόμενες εκλογές. Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Χάϊδος, Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΙΔΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και στη συζήτηση επί της αρχής, η πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από οικονομικό νεοφιλελευθερισμό, παλαιοδεξιά λειτουργία και διαχειριστική ανικανότητα. Αν σ’ αυτό το εκρηκτικό μείγμα σ’ αυτή την παγκόσμια πατέντα που εύκολα χαρακτηρίζεται ως πελατειακός καπιταλισμός προστεθούν οι παλινωδίες, η προχειρότητα, η αδιαφάνεια, η ρουσφετολογία, η επικοινωνιακή σκοπιμότητα σε κάθε βήμα, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί την ώρα που οι λίγοι και ισχυροί γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και τα προβλήματα της χώρας συσσωρεύονται και οξύνονται. Και δεν αντιμετωπίζονται βέβαια με τροπολογίες θερινής νυκτός που κατατίθενται αιφνιδιαστικά, που δεν συζητήθηκαν στην επιτροπή και αφορούν σημαντικά ζητήματα.
Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που συζητούμε σήμερα για τα φάρμακα, για τις προμήθειες και την παροχή υπηρεσιών που αφορούν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα αλλά και για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Κάθε ένα από αυτά τα θέματα θα μπορούσε να αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο νομοσχέδιο και όχι να γίνεται νόμος του κράτους με συνοπτικές διαδικασίες. Εγώ, όμως, θα μιλήσω για το καθένα από αυτά ξεχωριστά για να αποκαλύψω τις σκοπιμότητες και τα αδιέξοδα που προκαλούν οι κυβερνητικές ενέργειες σ’ αυτούς τους τομείς.
Συγκεκριμένα στα φάρμακα μετά από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις πολλών Υπουργείων που αύξησαν σημαντικά την τιμή τους, που κατήργησαν τη λίστα και αποδυνάμωσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην πατρίδα μας έφθασε στα 10.000.000.000 ευρώ από τα 5.000.000.000 που ήταν το 2004, ιλιγγιώδες ποσό, τρεις φορές όσο δίνουμε περίπου για την παιδεία. Από αυτά αποκόμισαν βέβαια τεράστια κέρδη οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες τρία χρόνια τώρα δεν επιστρέφουν στα ταμεία, όπως εκ του νόμου υποχρεούνται, το ποσό ανάκλησης το οποίο εισέπραξαν και σήμερα έφθασε στα 500.000.000 ευρώ.
(ST)





(2XA)
Ζημιώνονται όμως από την πολυφαρμακία και την τεράστια δαπάνη οι συνάνθρωποί μας και ο Προϋπολογισμός της χώρας. Οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών οργανισμών παρουσιάζουν για πρώτη φορά ελλείμματα και μάλιστα μεγάλα ελλείμματα και πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται στα πρόθυμα της χρεοκοπίας.
Αυτή η σημερινή αποσπασματική ρύθμιση χωρίς κανένα άλλο συνοδό μέτρο και κυρίως χωρίς ελέγχους δεν πρόκειται να λειτουργήσει θετικά. Η φαρμακευτική δαπάνη δυστυχώς θα συνεχίσει να αυξάνεται με πολύ υψηλούς ρυθμούς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις προμήθειες, όπου οι ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι καθημερινό φαινόμενο και τα νοσοκομεία οφείλουν συνολικά σε τρίτους πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Και αυτή η ρύθμιση δεν θα λειτουργήσει, γιατί είναι συγκεντρωτική. Έως τώρα πάντως από την πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας η αύξηση της δαπάνης στις προμήθειες συνήθους εξοπλισμού, αναλώσιμων υλικών και αχρείαστες πανάκριβες ιατρικές εξετάσεις -που υπερτιμολογούνται όλα αυτά- ξεπέρασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή 7 δισεκατομμύρια συνολικά η αύξηση για τις ανωτέρω δαπάνες για τα φάρμακα και για τις άλλες συνηθισμένες προμήθειες.
Αυτό το τεράστιο ποσό, λοιπόν, της σπατάλης, που ξεπερνάει ετησίως τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί μόνο τα 2 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν ως λογική και αναγκαία αύξηση, φτάνει για την εφαρμογή των μέτρων για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους το οποίο εσείς αποδομείτε και εμείς προσπαθούμε να στηρίξουμε. Επισημαίνω ότι το ετήσιο κόστος των δύο προτάσεων νόμων που καταθέσαμε, για τις οποίες εσείς ισχυρίζεστε ότι χρειάζονται τεράστια κονδύλια, είναι πολύ λιγότερο. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σας διαψεύδει σε αυτά που λέτε. Τεκμηριωμένα υπολογίζει το συνολικό ετήσιο ποσό στα 2 δισεκατομμύρια. Καταθέτω για τα Πρακτικά τις δύο εκθέσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Χρήστος Χάιδος καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες εκθέσεις, οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Οκτακόσια πενήντα ευρώ ετησίως για την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, μία πρόταση νόμου την οποία αρνηθήκατε. Ένα δισεκατομμύριο τριακόσια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την άλλη πρόταση νόμου, για τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των εισοδηματικά ασθενεστέρων στρωμάτων την οποία πάλι απορρίψατε. Τα 2 δισεκατομμύρια αυτά, δηλαδή το άθροισμα, ακούστε τι περιλαμβάνουν: Το επίδομα θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ. Εσείς δίνετε 100 ευρώ. Το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης από 500 έως 1300 ευρώ σε αυτούς που έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ. Την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 7% στο 11%. Την τετραετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη νέων ανέργων από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70%. Για όλα αυτά, λοιπόν, χρειάζονται 2 δισεκατομμύρια, αυτό μας λέει τεκμηριωμένα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από τα 5 που εσείς σπαταλάτε ετησίως σε ένα μόνο τομέα με τη δική σας πολιτική.
Όμως, απαράδεκτη πολιτική πρόκληση που δείχνει συγκεντρωτισμό και αυταρχικότητα αποτελεί ο τρόπος και ο χρόνος παρέμβασης στο ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Εν μέσω καλοκαιριού, χωρίς κανένα διάλογο, εκτός ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με πραξικοπηματικό τρόπο, απαξιώνοντας και υποτιμώντας επιστημονικές επιτροπές και ειδικούς, φέρνει άρον-άρον τροπολογία για να αποφασίζει ο Υπουργός χωρίς να δεσμεύεται από τη γνωμοδότηση των ειδικών για την ένταξη ή την εξαίρεση από τη λίστα σε αυτά τα επαγγέλματα, τα βαρέα και ανθυγιεινά. Δηλαδή όποιος ψηφίζει μπαίνει, όποιος δεν ψηφίζει βγαίνει. Το ψαλίδι σε αυτά τα επαγγέλματα που θα βγουν από τη λίστα ή δεν θα συμπεριληφθούν σημαίνει μείωση μισθού 50 έως 250 ευρώ το μήνα, μείωση της σύνταξης κατά 20%, ενώ προσθέτει πέντε χρόνια εργασίας επιπλέον για να βγει κανένας στη σύνταξη. Μιλάτε για αναγκαιότητα αύξησης του μέσου όρου ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά από τη δική σας πολιτική των εθελούσιων εξόδων και της πρόκλησης πανικού και μαζικής φυγής αυτός μειώθηκε κατά δύο έτη από τα 62,5 το 2004 στα 60,5 τώρα. Αποφασίζετε αυταρχικά, με αδιαφάνεια και ρουσφετολογικά για τις ζωές των άλλων, χωρίς να δεσμεύεστε από εισηγήσεις ειδικών ή επιτροπών ή αρμοδίων.
Η ελάχιστη και υποκριτική λεκτική τροποποίηση της Υπουργού την τελευταία στιγμή δεν αλλάζει τίποτα και δεν πείθει κανέναν, γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εξαπατήθηκαν προεκλογικά από τη Νέα Δημοκρατία, όταν αυτή τους έταζε ή καλλιεργούσε προσδοκίες για ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και τώρα, όχι μόνο δεν τους ικανοποιείτε, αλλά θα εξαιρέσετε και άλλους κλάδους που ήταν δίκαια στη λίστα. Νοσηλευτές, αστυνομικοί και πολλοί άλλοι κατάλαβαν ότι έπεσαν θύματα πολιτικού εμπαιγμού σε αυτό το θέμα, έπεσαν θύματα της επιχείρησης της Νέας Δημοκρατίας να υφαρπάξει την ψήφο τους.

(XP)



















(

(2ST)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τρόπος που νομοθετεί η Κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το ζήτημα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αποκαλύπτει ότι η πολιτική της είναι ανθυγιεινή για τους πολίτες και για τη χώρα γενικότερα. Γι’ αυτό στις επόμενες εκλογές ο λαός θα την καταψηφίσει όπως την καταψήφισε και στις Ευρωεκλογές και θα αναθέσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω προς το Τμήμα ότι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Διακανονισμού μεταξύ της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας εκ μέρους της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Κέντρου Ελέγχου Τρομοκρατών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εκ μέρους της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τρομοκρατικές πράξεις και της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Ο κ. Κατσιφάρας έχει το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση εν μέσω θέρους και με τη διαδικασία των τροπολογιών έρχεται και παρεμβαίνει σε τρεις κρίσιμους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Αυτό κατ’ αρχήν δείχνει την αδυναμία της να αντικρύσει κατάματα την κοινωνία, να διαβουλευτεί μαζί της και ταυτόχρονα να πάρει αποφάσεις προς το συμφέρον ευρύτερα.
Η μία έχει να κάνει με τον κρίσιμο τομέα της υγείας, της πρόνοιας και αφορά το φάρμακο και την πολιτική των τιμών σ’ αυτό. Η δεύτερη αφορά τον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Και εδώ πελατειακά και μικροπολιτικά η Κυβέρνηση θέλει να εξυπηρετήσει μόνο ίδια συμφέροντα. Η τρίτη αφορά το μεγάλο θέμα για το ασφαλιστικό μας σύστημα που τόσο μεγάλη ανησυχία σήμερα υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.
Όσον αφορά το πρώτο, την πολιτική για τις τιμές στα φάρμακα μετά από μία πλήρως αποτυχημένη τιμολογιακή πολιτική, η Κυβέρνηση οδήγησε σε εκτίναξη τις φαρμακευτικές δαπάνες και τώρα έρχεται χωρίς να ζητήσει ένα ελάχιστο συγγνώμη ως σεβασμό απέναντι στον πολίτη για την αποτυχία της πολιτικής της και μας ξαναπάει στο νόμο που ίσχυε πριν το 2005. Η Κυβέρνηση ψάχνει εναγωνίως να εξοικονομήσει περί 2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη φαρμακευτική δαπάνη, δημόσια και ιδιωτική, η οποία το 2009 υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κύριε Υπουργέ, τα οικονομικά στοιχεία βγάζουν μάτια. Από το 2004 μέχρι το 2008 η σπατάλη στις συνολικές πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκε κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 60,44%. Από 2,08 δισεκατομμύρια ευρώ έφτασαν τα 8,035 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν υπολογίσουμε ότι η χρονιά θα κλείσει με συνολικές φαρμακευτικές πωλήσεις στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε στην πενταετία θα μιλάμε για μία αύξηση της τάξης του 90%. Αυτή είναι η πολιτική σας. Επιβαρύνατε κατά 90% με την πολιτική σας και με τις πρωτοβουλίες σας και με τις μεταρρυθμίσεις σας τη χώρα, το οικογενειακό εισόδημα και το δημόσιο προϋπολογισμό.

(MT)

(2XP)
Αντίστοιχα η νοσοκομειακή σπατάλη από το 2004 μέχρι το 2007 σχεδόν διπλασιάστηκε, από 837,5 εκατομμύρια ευρώ έφτασε στο 1,5 δις ευρώ, ενώ στη λιανική η δαπάνη αυξήθηκε κατά 2,1 δις ευρώ. Είχαμε περίπου 50% αύξηση σε αυτόν τον τομέα.
Πού πήγαν αυτά τα χρήματα; Υπάρχει ένα ερώτημα και η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει μια απάντηση. Πού πήγαν; Έφυγαν από το εισόδημα της μικρής και μέσης οικογένειας και πήγαν κάπου. Έφυγαν και από το δημόσιο προϋπολογισμό.
Πάμε να δούμε λίγο τα στοιχεία γιατί η κοινωνία, ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει. Οι σαράντα μεγάλες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων είχαν αύξηση των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 της τάξης του 21,73% και του τζίρου κατά 12,22%. Οι σαράντα εννέα εταιρείες φαρμακοαποθηκών είχαν αύξηση των προ φόρων κερδών από το 2006 στο 2007 της τάξης του 16,71% και του τζίρου κατά 15%.
Πραγματικά σήμερα, αν πάμε να δούμε πού υπάρχει υψηλή κερδοφορία στις παραγωγικές ή μεταποιητικές δυνάμεις, θα δούμε ότι οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στο φάρμακο είχαν την υψηλότερη κερδοφορία, αυτές οι επιχειρήσεις συν τις επιχειρήσεις των τραπεζών. Αυτοί οι δυο κλάδοι στη χώρα μας την τελευταία πενταετία είχαν υψηλή κερδοφορία.
Κύριε Υπουργέ, αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής σας. Σήμερα έρχεστε να πείτε «κάναμε λάθος, κύριοι», μόνο που δεν έχετε και την ετοιμότητα να ζητήσετε μια μεγάλη συγγνώμη, γιατί σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο. Οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν σύνταξη, χάνουν δικαιώματα, χάνουν από τα ποσοστά της σύνταξής τους και η Κυβέρνηση βεβαίως, εφόσον έκανε αυτή τη μεγάλη αναδιανομή υπέρ των ολίγων και μεγάλων, ολοκληρώνει μια συνειδητή της πολιτική.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τροπολογία που αφορά την ΑΓΡΟΓΗ, όλοι γνωρίζουμε –και η Κυβέρνηση το γνωρίζει- ότι αν θέλουμε να κάνουμε αγροτικό κτηματολόγιο, ο φορέας που το κάνει είναι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.. Πόσοι θα κάνουν κτηματολόγια στη χώρα μας; Είναι σοβαρή η χώρα αυτή που το κάθε Υπουργείο θα κάνει κτηματολόγιο; Πιστεύει κανείς σήμερα, αγρότης ή Έλληνας πολίτης, ότι μπορεί η ΑΓΡΟΓΗ να κάνει αγροτικό κτηματολόγιο; Κανείς δεν το πιστεύει. Γιατί το κάνει η Κυβέρνηση; Τι εξυπηρετεί μέσα από αυτό;
Καταρχήν γνωρίζουμε ότι ελαιοκομικό και αμπελουργικό μητρώο έχουμε, όπως επίσης έχουμε και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του ΟΣΔΕ και είναι στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Τι καινούριο έρχεται να κάνει; Έχει άλλωστε η ΑΓΡΟΓΗ την τεχνογνωσία να το κάνει; Η Κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει αυτό, απλά με έναν εύσχημο τρόπο βρίσκει χρήματα να κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις και από ό,τι φαίνεται θα είναι πάνω από χίλιες αυτές οι προσλήψεις. Το τίμημα όμως αυτών θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Κύριε Υπουργέ, με αυτήν την τροπολογία δεν έχετε να δώσετε τίποτα στην αγροτική οικονομία σήμερα. Αν θέλετε να κάνετε κτηματολόγιο στον αγροτικό τομέα, ναι, να το κάνετε, αλλά θα το κάνετε μέσα από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που έχει την πολιτική ευθύνη για την πολιτική στο κτηματολόγιο στη χώρα μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Σε ό,τι αφορά την υποτιθέμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον τομέα των βαρέων και ανθυγιεινών, νομίζω ότι είναι μια ευθεία προσβολή και στους νυν σήμερα εργαζόμενους που έχουν τα δικαιώματα των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και προς τη νέα γενιά.
(GK)
(2MT)
Αλήθεια, αντέχει αυτή η χώρα να μεταφέρει όλα τα βάρη μιας αποτυχημένης πολιτικής στους νέους μας ανθρώπους; Εμείς ζητάμε αυτή η τροπολογία που πραγματικά υπονομεύει και απαξιώνει αγώνες, μεροκάματα και θυσίες εργαζομένων ετών, να την πάρετε πίσω.
Δεν έχει δικαίωμα ο Υπουργός μόνος του με τη γνωμοδότηση μιας Επιτροπής και χωρίς διάλογο, χωρίς συνεννόηση με τους εργαζόμενους και τους φορείς να παίρνει αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Πάρτε πίσω αυτή την τροπολογία, κύριε Υπουργέ και ελάτε με σωστή μελέτη να κάνουμε ορθές μεταρρυθμίσεις και να δούμε και ποιους θα εντάξουμε στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Γνωρίζουμε ότι έχει αλλάξει η παραγωγική διαδικασία της χώρας μας. Ναι, αλλά δεν έχουμε δικαίωμα ούτε να αδικήσουμε εργαζόμενους, ούτε να αγνοήσουμε τις νέες ανάγκες, ούτε να κλείνουμε τα μάτιά μας μπροστά στις νέες ευθύνες που έχουμε ως κράτος απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Χατζηοσμάν.
ΑΧΜΕΤ ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η τωρινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα μείνει στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας ως η κυβέρνηση της προχειρότητας, η κυβέρνηση που έκλεισε τη Βουλή μέσα σε ένα βράδυ, η κυβέρνηση που δεν εισηγήθηκε νομοσχέδια και επιχειρεί με προχειροδουλειές να περάσει πολυνομοσχέδια.
Ένα τέτοιο πολυνομοσχέδιο είναι και το σημερινό. Όποιος διαβάσει το σχέδιο νόμου, θα απορήσει με το περιεχόμενό του. Είναι ένα νομοσχέδιο που περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις, θέματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, προγράμματα απασχόλησης ανέργων, ζητήματα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ζητήματα που αφορούν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.
Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία συνοχή, τη στιγμή μάλιστα που ασχολείται με τόσο σημαντικά ζητήματα. Το καθένα από αυτά θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ενασχόλησης διαφορετικών νομοσχεδίων.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ενώ είχε προηγηθεί ενημέρωση του Υφυπουργού κ. Μπέζα ότι το παρόν σχέδιο νόμου θα συμπεριλαμβάνει και διάταξη που θα αφορά και τα βαρέα και ανθυγιεινά, ωστόσο αυτό συνέβη μετά την κατάθεση και τη συζήτησή του στην Επιτροπή.
Η διάταξη αυτή αποτελεί τροπολογία και προστέθηκε εκ των υστέρων. Η Κυβέρνηση αποφεύγει το διάλογο, αποφεύγει την πιθανή αντιπαράθεση όχι μόνο με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και με τους φορείς που ενδεχομένως θα ήθελαν να εκφράσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους για τη διάταξη αυτή.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση ιδιωτικών και επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, η Κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να διαχωρίσει τα σκάφη αναψυχής σε ιδιωτικά και επαγγελματικά. Δεν προσέγγισε με τη σοβαρότητα που του αρμόζει το ζήτημα του θαλάσσιου τουρισμού και εκ των πραγμάτων κατέληξε σε μια σειρά άρθρων με βλέψεις εισπρακτικές.
Σκοπός είναι η βολική λύση του να φορολογούνται οι πάντες και τα πάντα, τη στιγμή μάλιστα που η Ένωση Πλοιοκτητών ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει προτάσεις για τον τουρισμό. Τις ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος το Φεβρουάριο του 2009, χωρίς να εισακουστούν ουδέποτε από την Κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστική η περιχαράκωση της Κυβέρνησης πίσω από τις πόρτες του Μαξίμου.
Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για τα οποία τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου δεν ρωτήθηκαν ουδέποτε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου θεωρούν αντισυνταγματικές τις διατάξεις.
Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα επιχορήγησης νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

(DP)
(GK)
Ενόψει των εκλογών η Κυβέρνηση μηχανεύεται και υιοθετεί κάθε δυνατό μέσο για να ενισχύσει την πολιτική του ρουσφετιού και να δωρίσει χρήματα φυσικά με το ανάλογο αντίκρισμα.
Ειδικότερα όσον αφορά τη διάταξη που αφορά την επιχορήγηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, μη ρωτάτε εμένα και τους υπόλοιπους συναδέλφους αλλά ρωτήστε τις χιλιάδες των ανέργων που η Κυβέρνηση κρατάει ομήρους με τα γνωστά σε όλους μας προγράμματα stage. Ρωτήστε αυτά τα παιδιά για το πόσο ασφαλείς αισθάνονται για το επαγγελματικό τους μέλλον, όπως επίσης, ρωτήστε τις άλλες τόσες χιλιάδες ανέργων που αποκλείστηκαν ακόμα και απ’ αυτά τα προγράμματα λόγω κομματικών κριτηρίων. Δεν πείθει κανέναν η Νέα Δημοκρατία με αυτές τις διατάξεις. Δεν θα προσφέρει καμία ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας.
Θα σταθώ λίγο στην τροπολογία βάσει της οποίας η χαρτογράφηση των εποικιστικών εκτάσεων ανατίθεται στην Εταιρεία ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Το Υπουργείο με την τροπολογία αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αποτυχία της πολιτικής του, την αποτυχία και την αστοχία του συστήματος γεωγραφικής απεικόνισης αγροτεμαχίων που αποτελεί βασικό συστατικό των δηλώσεων καλλιέργειας. Να σημειώσω ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις δίνονται στους αγρότες βάσει των δηλώσεων καλλιέργειας, άρα, μιλάμε για το εισόδημα του αγρότη, για το πορτοφόλι του κάθε παραγωγού. Η Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση και την αδυναμία της να εφαρμόσει σωστά και έγκαιρα το σύστημα γεωγραφικής απεικόνισης αγροτεμαχίων. Οι συνέπειες είναι πολλές και επιβαρύνουν τον κάθε αγρότη.
Για τον τομέα της υγείας και τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων θα αναφέρω μόνο ότι εδώ οι ευθύνες είναι τεράστιες. Και είναι τεράστιες γιατί μιλάμε για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατόν με μία τροπολογία να ρυθμίζουμε τόσο σοβαρά ζητήματα από τη στιγμή που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει άσχημο παρελθόν με παρόμοιες διατάξεις που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Τελειώνω με την τροπολογία για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πριν κάποιους μήνες μόλις ανακοινώθηκαν οι πρώτες αλλαγές στον κατάλογο των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις οι οποίες ανάγκασαν την Κυβέρνηση να σιωπήσει και να μην κάνει καμία κίνηση. Τελικά, τέλη Ιουλίου καλούμαστε να ψηφίσουμε μία τροπολογία η οποία ουσιαστικά καταργεί και ισοπεδώνει τα βασικά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και μάλιστα, των εργαζομένων στις πλέον ανθυγιεινές και επικίνδυνες εργασίες.
Ούτε εγώ αλλά ούτε και οι συνάδελφοί μου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε τη διάθεση να γίνουμε συνένοχοι σ’ αυτές τις κινήσεις που αφήνουν εκτεθειμένους και απροστάτευτους τους εργαζομένους στη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κουσελάς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση με την τροπολογία για τα βαριά και ανθυγιεινά δείχνει πόσο σέβεται τον κοινωνικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη, δείχνει πόσο σέβεται τους κοινωνικούς συνομιλητές αλλά δείχνει ταυτόχρονα και πόσο υπολογίζει στη διαφάνεια του πολιτικού μας συστήματος.
Θέλετε, κύριοι της Κυβέρνησης, να απεντάξετε εκατό και πλέον επαγγέλματα από τα βαριά και ανθυγιεινά. Και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά έχει σηματοδοτηθεί ήδη από το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη. Από την άλλη πλευρά, η ίδια η Υπουργός εν τη ρήμη του λόγου της αποκάλυψε την αλήθεια. Αποκάλυψε ότι η Επιτροπή επισκέπτεται διάφορους χώρους τους οποίους θέλετε να εντάξετε. Οι χώροι βέβαια δεν είναι δυο, τρεις ή τέσσερις. Υπάρχουν πάνω από τριακόσιοι που έχουν κάνει σχετική αίτηση. Ποιος είναι ο στόχος σας, λοιπόν; Να απεντάξετε τους μεν και να εντάξετε κάποιους προκειμένου να βάλετε το λουκούμι στο στόμα των εργαζόμενων και να τους έχετε σε πολιτική ομηρία για να διαπραγματεύεστε ποιοι θα μπουν και ποιοι θα μείνουν απ’ έξω.


(DE)
(03DP)
Και βέβαια, όλη αυτή η διαδικασία θα έχει ένα πελώριο κόστος, ένα πελώριο κόστος και ασφαλιστικό, αλλά κόστος, ταυτόχρονα, που θα στοιχίσει, όπως πάρα πολύ σωστά είπε η συναδέλφισσα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και την ίδια την απασχόληση των εργαζομένων.
Δε θα είναι μόνο η μείωση κατά 14%-15% των συντάξεών τους. Θα είναι και το ίδιο το εργασιακό τους καθεστώς. Διότι κανένας εργοδότης, από τη στιγμή που δεν υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα, δε θα δεχθεί να έχει στην επιχείρησή του εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Τους παλιούς με εύσχημο τρόπο θα τους βγάλει απ’ έξω.
Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτά είναι τα ψέματα της κυρίας Υπουργού, που έρχεται εδώ και λέει ότι η διαδικασία αυτή δεν αφορά δήθεν τους παλιούς, αφορά μόνο τους νέους.
Όμως, η κυρία Υπουργός αποδέχθηκε ότι το θέμα αυτό το οποίο συζητάμε είναι ένα ασφαλιστικό ζήτημα. Με βάση, λοιπόν, το Σύνταγμα, όπως πάρα πολύ χαρακτηριστικά τόνισε η Μαριλίζα, ζητήματα που αφορούν στο Σύνταγμα ρυθμίζονται με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση.
Άρα, λοιπόν, δε νομιμοποιείστε, με βάση το σκεπτικό που οι ίδιοι στηρίξατε εδώ, να ρυθμίσετε αυτό το ζήτημα με υπουργική απόφαση. Θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο; Αν έχετε τα κότσια, προχωρήστε με υπουργική απόφαση, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών-εργαζομένων. Βγάλτε υπουργικές αποφάσεις, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών-εργαζομένων. Μπορείτε να το κάνετε; Θέλετε να το κάνετε; Προφανώς όχι, γιατί θέλετε να βγάλετε αυτούς που θέλετε να βγάλετε και να βάλετε αυτούς που θέλετε να βάλετε στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σε ό,τι αφορά την τροπολογία που έχει σχέση με την ασφαλιστική αγορά, η τροπολογία αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι καθρέπτης της κυβερνητικής ανευθυνότητας, αλλά θα έλεγα και της γενικότερης φιλοσοφίας της και των επιλογών της για έναν ευαίσθητο και νευραλγικό χώρο.
Η Κυβέρνηση τέσσερα χρόνια τώρα γνωρίζει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στον ασφαλιστικό χώρο και είναι θα έλεγα, κύριε Υπουργέ, θεατής της κακοδιαχείρισης, αλλά και μιας σειράς μη ορθολογικών επιλογών που έχουν γίνει. Γνωρίζετε την κατάσταση, αλλά αρκεστήκατε σε ημίμετρα, σε ασπιρίνες, να πάρετε αποφάσεις για τα μάτια, θα έλεγα. Κυβερνητικές αποφάσεις υπάρχουν για κάποια μικρά πρόστιμα.
Κι έρχεστε σήμερα τις δικές σας ευθύνες αυτής της ανεπάρκειας, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες των διοικούντων στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να τις μεταθέσετε στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, στις πλάτες του κρατικού Προϋπολογισμού. Φταίει ο Έλληνας φορολογούμενος, φταίνε οι Έλληνες πολίτες για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, για το bank insurance που πουλούσαν με τον τρόπο που πουλούσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να ανταγωνιστούν τις τράπεζες; Και φταίει για αυτά που ενθυλάκωσαν οι ιδιοκτήτες τους και οι ασφαλιστές μέσα από αυτή τη διαδικασία;
Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δύο προβλήματα. Όντως, υπάρχει κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη του κλάδου ζωής. Ο κλάδος αυτοκινήτων είναι καλυμμένος μέσα από το Επικουρικό. Δεύτερον, υπάρχει ένα πελώριο πρόβλημα, τι θα γίνει με τις εταιρείες που, από ό,τι φαίνεται, θα βουλιάξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τι θα γίνει με την απασχόληση των εργαζόμενων σ’ αυτές τις εταιρείες; Όμως, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα δημιουργεί πελώρια ερωτηματικά, ένα κενό.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, που υπάρχουν είναι τα εξής: Πώς το δημόσιο θα έρθει να εγγυηθεί για τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών εταιρειών, όταν δεν καλύπτει τις δικές του υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία; Η κυρία Υπουργός που είναι εδώ, γνωρίζει ότι το άνοιγμα στην κοινωνική ασφάλιση είναι της τάξης των 11.000.000.000 ευρώ.
Όταν, λοιπόν, δεν εγγυώμαστε αυτά τα ανοίγματα, πώς θα εγγυηθείτε τα ανοίγματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών; Σε ποιες εταιρείες και σε ποια συμβόλαια απευθύνεται η τροπολογία που κάνατε; Τι εννοείτε με τον όρο «χαρτοφυλάκια ζωής»; Είναι μέσα οι καλύψεις που έχουν χαρακτήρα εξασφάλισης; Δηλαδή, είναι μέσα συνταξιοδοτικά, αποταμιευτικά προγράμματα, προγράμματα θανάτου και αναπηρίας; Είναι μέσα οι νοσοκομειακές καλύψεις που έχουν ετήσια ισχύ ανανεούμενη; Περιλαμβάνονται και επενδυτικά προϊόντα, δηλαδή, ομόλογα και unit linked; Είναι και αυτά τα προϊόντα μέσα;
(AD)
(3DE)
Ποια θα είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα πάρει μία επιχείρηση με μηδενικό, κυριολεκτικά, ρίσκο; Θα πάρει, για παράδειγμα, εκατό χιλιάδες πελάτες, εκατό χιλιάδες συμβόλαια και θα τα εκμεταλλεύεται με εγγύηση του δημοσίου. Δηλαδή, τι θα πάτε να κάνετε; Θα πάτε να δώσετε αυτές τις εταιρείες των οποίων το βάρος θα έχει επωμιστεί το δημόσιο, σε φίλους σας, σε κουμπάρους και πάλι, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν; Ή θα τις επιστρέψετε, αφού εξυγιανθούν, στους παλαιούς μετόχους; Και ομιλώ για την ακροτελεύτια διάταξη που αναφέρεται στο δικαίωμα της ΕΠΕΙΕΑ για ανάκληση της ανάκλησης.
Πώς εννοείτε την προστασία των ασφαλισμένων πελατών; Επιλεκτικά; Και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους; Υπάρχει καμία εγγύηση στην τροπολογία για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους, για το αν και κατά πόσο θα προστατευθεί η απασχόλησή τους ή όχι;
Αυτά είναι μία σειρά από τεράστια ζητήματα, τα οποία αφήνετε τελείως ανοικτά. Και είναι φυσικό και επόμενο το πιο μεγάλο ζήτημα να είναι ότι ανοίγετε το δρόμο ουσιαστικά σε εργοδότες προκειμένου να φαλιρίσουν τις εταιρείες τους για να μπουν σ’ αυτό το σύστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και κλείνω με την τροπολογία για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων και τον τρόπο προμηθειών. Είναι μία ομολογία αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο τομέα. Καταργήσατε το σύστημα υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων. Καταργήσατε τη λίστα των φαρμάκων. Καταργήσατε τον τρόπο προμηθειών για τα νοσοκομεία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε για τρία πράγματα. Δεσμεύτηκε για την προστασία του δημόσιου χρήματος και του δημόσιου συμφέροντος. Δεσμεύτηκε για μείωση των τιμών και για μείωση των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία. Τι έγινε στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν; Ποια είναι τα αποτελέσματα; Οι φαρμακευτικές δαπάνες το 2003 ήταν 5 δισεκατομμύρια, όπως σας είπαν οι συνάδελφοί μας και διπλασιάζονται, δηλαδή φθάνουν τα 9 δισεκατομμύρια, το 2009. Φθάνουμε στο 2,7% του Α.Ε.Π., όταν σε μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό το ποσοστό της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ξεπερνά το 1,8%.
Βελτιώθηκε μήπως η παροχή υπηρεσιών στα νοσοκομεία; Τα νοσοκομεία χρωστάνε πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε δεκαεννιά χιλιάδες πεντακόσιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Και τα ίδια τεράστια προβλήματα υπάρχουν και στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχουμε ούτε προσωπικό, αλλά ούτε γάντια, γάζες, σύριγγες και μία σειρά από άλλα απαραίτητα είδη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Κλείνω, κυρία Πρόεδρε.
Χρεοκοπήσατε και απαξιώσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Χρεοκοπήσατε και απαξιώσατε την κοινωνική ασφάλιση.
Εμείς έχουμε προτάσεις. Και αυτές οι προτάσεις μας αναπτύχθηκαν και από τον Εισηγητή μας και από τον Έκτορα Νασιώκα που μίλησε γι’ αυτό το ζήτημα. Και έχουμε και την πολιτική βούληση με επικεφαλής τον Πρόεδρό μας, το Γιώργο Παπανδρέου, αυτές τις προτάσεις να τις κάνουμε πράξη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τον κ. Ιωάννη Σκουλά, Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΛΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μεταρρύθμισε το ασφαλιστικό μειώνοντας συντάξεις και αυξάνοντας τα όρια ηλικίας, αφού κατόρθωσε όλα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία να βρίσκονται «στο κόκκινο», έρχεται σήμερα να μεταρρυθμίσει και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Και ακολουθούν απ’ ό,τι φαίνεται και άλλα, όπως το ασφαλιστικό των γυναικών στο δημόσιο.
Και εχθές ακούσαμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων τον Υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο να κατηγορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι τάχα υπονομεύει το υγειονομικό σύστημα της χώρας μας. Είναι δυνατόν ο Υπουργός της Κυβέρνησης που διέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με την ανεπάρκεια της πολιτικής του, να καταγγέλλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Είναι δυνατόν να τολμάτε να ζητάτε και τα ρέστα, κατά τη λαϊκή ρήση;
Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη σταθερής και συγκεκριμένης πολιτικής που χαρακτηρίζει αυτήν την Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από το Μάρτιο του 2004 και μέχρι σήμερα είναι αυτή που υπονομεύει και δυναμιτίζει καθημερινά την πολιτική ζωή της χώρας.

(ΚΟ)
(3AD)
Είναι η Κυβέρνηση που υπονομεύει το ίδιο το κοινοβουλευτικό σύστημα εισάγοντας συνέχεια τροπολογίες για κορυφαία ζητήματα. Διότι δεν είναι δυνατόν σημαντικά ζητήματα της κοινωνικής και πολιτικής ζωής που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και που θα απαιτούσαν βασανιστική συζήτηση και επεξεργασία να εισάγονται στη Βουλή για συζήτηση υπό τη μορφή τροπολογιών.
Και είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, το προηγούμενο δεκαήμερο το παράδειγμα με τις κάμερες και το DNA που υπερψηφίζατε, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εδώ και ήρθε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και όλος ο νομικός κόσμος χθες και καταγγέλλει αυτήν την τροπολογία ως αντισυνταγματική. Και σήμερα συνεχίζετε να νομοθετείτε με τον ίδιο τρόπο. Με βιασύνη, εν κρυπτώ για τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Και μετά από πεντέμισι χρόνια αδράνειας και κενών εξαγγελιών για τα βαρέα και ανθυγιεινά, επιχειρείτε σήμερα θεσμικές ανατροπές χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με ύποπτη βιασύνη και προχειρότητα.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις και ζητά την απόσυρση της τροπολογίας, γιατί ανατρέπεται η ενιαία λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών με απλή υπουργική απόφαση, γιατί υιοθετείται αντιεπιστημονικά και αυθαίρετα ένα πόρισμα της «Επιτροπής Μπεχράκη», το οποίο οδηγεί τους ασφαλισμένους των βαρέων και ανθυγιεινών εκτός της ενιαίας λίστας.
Και επειδή εδώ θα πρέπει να μιλάμε χωρίς να φοβόμαστε την πολιτική ορθότητα και τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό, εγώ ρωτάω το εξής: Ποιος είναι ο κ. Μπεχράκης; Είναι ένας καθηγητής πανεπιστημίου, γιατρός πνευμονολόγος, διευθυντής Εντατικής Μονάδας. Ποια είναι αυτή η Επιτροπή; Ποιοι είναι οι ειδικοί, εάν υπάρχουν ειδικοί της ιατρικής της εργασίας, εάν υπάρχουν ειδικοί για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια, εάν υπάρχουν ειδικοί για τη χημεία, για τη φυσική; Τι είναι τελικά αυτή η Επιτροπή; Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να καταλάβει την «Επιτροπή Μπεχράκη» και έρχεστε εδώ και συζητάτε ότι θα αλλάξετε τα βαρέα και ανθυγιεινά με μία Επιτροπή που στην ουσία δεν πρέπει καν να υφίσταται.
Η τροπολογία για τα φάρμακα είναι επίσης απόδειξη της αδυναμίας και της ανικανότητας του Υπουργείου Υγείας να χαράξει μια σοβαρή και αξιόπιστη πολιτική, διότι όλοι γνωρίζουμε χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι το προτεινόμενο μέτρο του Υπουργείου για τον υπολογισμό της λιανικής τιμής του φαρμάκου είναι στην ουσία η επαναφορά της δικής μας νομοθετικής ρύθμισης του 2004, όπως είχαμε προτείνει εμείς τότε.
Σε όλα αυτά τα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε μέχρι να αντιληφθείτε σήμερα την καταστρεπτική πολιτική για το φάρμακο, δημιουργήσατε στα ασφαλιστικά ταμεία ένα τεράστιο πρόβλημα.
Και στο σημείο αυτό, θέλω να θυμίσω ότι έχω καταθέσει σειρά ερωτήσεων για τη λίστα φαρμάκων και η στερεότυπη απάντηση είναι ότι η λίστα φαρμάκων δεν διασφαλίζει τις χαμηλές τιμές των φαρμάκων. Είναι να αναρωτιέται κανείς από πού προκύπτει αυτό το αυθαίρετο συμπέρασμα, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι η λίστα φαρμάκων και στην Ευρώπη έχει και άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα.
Μ’ αυτό εννοώ ότι με τη λίστα φαρμάκων ουσιαστικά μπορούμε να ελέγξουμε και το φαινόμενο της πολυφαρμακίας -αυτή τη στιγμή στη χώρα ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 500 ευρώ το χρόνο για φάρμακα- όσο και το φαινόμενο της άσκοπης χρήσης φαρμάκων, δύο τομείς στους οποίους χάριν της δική σας πολιτική διαπρέπουμε σήμερα σε όλη την Ευρώπη.
Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπιστώθηκε ότι σε δείγμα πέντε χιλιάδων πολιτών στην Αθήνα το 70% των ερωτηθέντων είχε κάνει χρήση αντιβιοτικών τους τελευταίους έξι μήνες. Πρόκειται για νούμερα τα οποία είναι πολύ μεγάλα σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό χώρο, ενώ αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα, ποσοστό 3% του Α.Ε.Π., όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτό το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ του 1,5% και 1,8% του Α.Ε.Π.
Όλα αυτά τα οικονομικά μεγέθη συνηγορούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Συνηγορούν στο ότι η πολιτική σας τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στο φάρμακο δεν ήταν μόνο αποτυχημένη, αλλά και καταδικαστική για τη συνολικότερη πολιτική πορεία της οικονομίας.
Όμως, ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή στην τροπολογία είναι αυτό της σύστασης της Διυπουργικής Επιτροπής για τα φάρμακα, μιας Επιτροπής στην οποία θα προΐσταται ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομίας και για άλλη μια φορά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό εξουσιών στα χέρια του.
(BM)
(03KO)
Κλείνω λέγοντας ότι η αλήθεια τελικά και για το σύστημα υγείας και για το ασφαλιστικό είναι ότι η δική σας πολιτική κάθε μέρα φέρνει την κατάσταση στο απροχώρητο, γιατί οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των νοσοκομείων ανήλθαν στις 31.12.2008 στα 5,22 δισεκατομμύρια ευρώ, γιατί η πολιτική η δικιά σας είναι αυτή που έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο και δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή κρεβάτια εντατικής θεραπείας –και αν θα έλθει το πρόβλημα της νέας γρίπης το Σεπτέμβρη θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε- γιατί είναι η πολιτική η δικιά σας, η ανερμάτιστη και χωρίς καμία σκέψη τι θα κάνουμε για τα εμβόλια –δεν απάντησε χθες ο κ. Αβραμόπουλος- γιατί είναι η πολιτική η δικιά σας που δεν καταφέρνει να εισπράξει το 4% που οφείλουν οι φαρμακοβιομηχανίες στα ταμεία, είναι η πολιτική η δικιά σας η οποία, χωρίς συζήτηση, χωρίς διάλογο, φέρνει τροπολογίες σε Θερινά Τμήματα. Και περιμένετε να σας πιστέψει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει στις εκλογές, οι οποίες θα έρθουν, να σας καταψηφίσει.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία έχει μια αδυναμία: Μεσούντος του θέρους, κατακαλόκαιρο, φαίνεται ανάβουν τα αίματά της και λάβρα επιπίπτει κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων -αυτό έχει γίνει επανειλημμένα- κι έρχονται νομοσχέδια και στο τέλος προστίθενται τροπολογίες, οι οποίες θα έπρεπε να αποτελούν ξεχωριστά νομοσχέδια και να τύχουν άλλης επεξεργασίας, τα οποία θίγουν καίρια αυτά τα δικαιώματα. Πρέπει εδώ να πούμε ότι ανάμεσα στα άλλα, στο νομοσχέδιο που συζητάμε υπάρχουν και αντισυνταγματικές διατάξεις -και αναφέρθηκαν χθες- όσον αφορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Κυρία Υπουργέ, πριν από λίγο είχαμε ένα άλλο νομοσχέδιο με τις κάμερες. Και έρχεται η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και λέει ότι είναι αντισυνταγματικό και ότι δεν έχετε το δικαίωμα και ότι δεν περίμενε, αλλά βιάστηκε ο κύριος Υπουργός πάλι κατακαλόκαιρο να προωθήσει αυτή τη διάταξη, για να μπορεί έτσι να ελέγχει όλους τους πολίτες και με τις κάμερες και με το DNA και πάει λέγοντας.
Στις συγκεκριμένες τώρα τροπολογίες: Συζητάμε εδώ μία από τις βασικές τροπολογίες που θίγουν καθοριστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσον αφορά τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Κυρία Υπουργέ, τι σημαίνει «ανθυγιεινά»; «Ανθυγιεινά» σημαίνει πράγματα, τα οποία θίγουν την υγεία. Ποιος θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτά; Δεν θα έπρεπε κατ’ αρχήν και κατ’ εξοχήν να ασχοληθεί το Υπουργείο Υγείας; Δεν θα έπρεπε να ασχοληθούν ειδικοί γιατροί; Δεν θα έπρεπε να ασχοληθούν ειδικές επιτροπές ειδικών γιατρών; Τι κάνετε εσείς; Φτιάχνετε, λέει, μια επιτροπή που ορίζεται από τον Υπουργό Απασχόλησης, όχι από τον Υπουργό Υγείας. Και ποιοι θα είναι; Δεν προσδιορίζετε ποια θα είναι η φύση αυτής της επιτροπής. Ξέρουμε, όμως, από το παρελθόν και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά προπαντός από τη Νέα Δημοκρατία, ότι σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν, που υπερασπίζονται, όχι τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά τα συμφέροντα των εργοδοτών. Και φοβόμαστε ότι στο τέλος η σύνθεση της επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση θα κατατείνει. Και βεβαίως, ο νόμος που ζητάτε να ψηφίσετε θα τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Βαρέα και ανθυγιεινά είναι πάρα πολλά επαγγέλματα. Δυστυχώς, πάρα πολλά από αυτά δεν έχουν καταταγεί. Το νοσηλευτικό προσωπικό, το ιατρικό προσωπικό, το υγειονομικό προσωπικό δεν κατατάσσεται στα ανθυγιεινά επαγγέλματα. Βαρέα επαγγέλματα είναι πάρα πολλά. Ανθυγιεινό είναι, αν θέλετε, και αυτό που κάνουν οι αστυνομικοί όταν ρίχνουν τα δακρυγόνα, με τα οποία ραντίζουν όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά και οι ίδιοι τα εισπνέουν. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χαθεί. Το αναφέρουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί. Αυτά, λοιπόν, κάποιοι πρέπει να τα εξετάσουν. Και αυτοί οι κάποιοι πρέπει να είναι ειδικοί. Δεν μπορεί να είναι άνθρωποι άσχετοι. Δυστυχώς όμως η ασχετοσύνη σε αυτό τον τόπο βασιλεύει.
Με αυτό τον τρόπο η ρύθμιση αυτή έρχεται σαν συνέχεια της περσινής επίθεσης στο ασφαλιστικό σύστημα με το νόμο 3655 του 2008 να περικόψει σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους το δικαίωμα ένταξης στα βαρέα, πράγμα το οποίο σημαίνει περισσότερα χρόνια στη δουλειά, λιγότερες εισφορές για το ασφαλιστικό σύστημα και δώρο για την εργοδοσία, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Και τώρα λέμε ότι δεν θα θίγονται τώρα αυτοί που ήδη είναι ενταγμένοι –προφανώς οι άλλοι θα θίγονται- αλλά αυτοί που υποτίθεται ότι δεν θα θίγονται κάλλιστα μπορούν να απολυθούν από τους εργοδότες.
(XF)
(3BM)
Γιατί όταν έχει ο εργοδότης να πληρώνει περισσότερες εισφορές και του δίνετε εσείς τη δυνατότητα να πάρει κάποιον άλλο με λιγότερες εισφορές, θα τον απολύσει τον παλιότερο και θα πάρει το νεώτερο. Κι αυτό γίνεται σε πάρα πολλούς τομείς.
Η τροπολογία αυτή δίνει εν λευκώ επιταγή για ρύθμιση και στο μέλλον αυτών των θεμάτων με υπουργικές αποφάσεις. Γι’ αυτά και άλλα τα οποία ειπώθηκαν εδώ και από άλλους συναδέλφους και από την εισηγήτρια του κόμματός μας, την κυρία Φιλίνη, εμείς καταψηφίζουμε αυτή την τροπολογία όπως καταψηφίζουμε και όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο όπως είπα, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Πρέπει να πούμε εδώ, κυρία Υπουργέ, ότι είχατε υποσχεθεί και κάτι άλλο, στο προηγούμενο νομοσχέδιο που συζητούσαμε πέρυσι για τις επαγγελματικές ασθένειες. Δεν βλέπω να προωθείτε. Και δεν ξέρουμε και τι θα λέει. Γιατί είπαμε ότι υπάρχουν τέσσερις χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες στην Αυστρία. Εδώ ούτε εκατό, να μην πω και λιγότερες. Συνολικά είναι πάνω από δέκα χιλιάδες οι επαγγελματικές ασθένειες που έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίων. Για να δούμε τι θα γίνει τελικά.
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ (Υπουργός Απασχόλησης): Έχουμε συνυπογραφή από τους αρμόδιους Υπουργούς.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Θα το δούμε, κυρία Υπουργέ. Μακάρι εγώ να διαψευστώ.
Έχουμε για την τιμολόγηση των φαρμάκων και τι ακριβώς θα γίνει με την τιμολόγηση των φαρμάκων. Βεβαία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με μια τροπολογία που υπόσχεται ότι θα βοηθήσει στο να μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων. Ο υπολογισμός έχει αναπτυχθεί. Δεν χρόνο να αναπτύξω πώς υποτίθεται θα γίνεται.
Εμείς έχουμε επιφυλάξεις. Είχαμε και παλιότερα όταν είχαν έρθει οι σχετικές διατάξεις. Είχαμε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης που είχε γίνει τότε, η οποία δεν απέδωσε.
Ανέφερε ο κ. Σκουλάς προηγουμένως ότι στη χώρα μας υπάρχει και η υπερκατανάλωση φαρμάκων, που δεν χρειάζεται. Γίνεται κατανάλωση από τους ασθενείς ή και μη ασθενείς ή φοβούμενοι ότι είναι ασθενεί. Φταίνε και οι γιατροί, φταίει και το υγειονομικό μας σύστημα όπως λειτουργεί. αλλά αυτό είναι διαφορετικό κεφάλαιο. Αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί η μείωση της τιμής των φαρμάκων, αλλά υπάρχει και ένας άλλος κίνδυνος. Αν τυχόν υπάρξει κάπου μείωση οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν βρει τη φάμπρικα, καταφέρνουν και τα εξάγουν στο εξωτερικό και τα επανεισάγουν πολύ ακριβότερα. Δεν ξέρω αν φεύγουν και από τις αποθήκες τους. προφανώς είναι και εικονική αυτή η μετάβαση στο εξωτερικό και η επάνοδός τους.
Εμείς φοβόμαστε ότι κι από αυτή την άποψη αν κάτι πάει να διορθωθεί, όπως έχει και στο παρελθόν, υπάρχει κίνδυνος από την πίσω πόρτα πάλι να έρθουν οι αυξήσεις.
Εδώ πάντως πρέπει να πούμε ότι υπάρχει πλήρης αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πριν από δύο χρόνια έφερε αυτό το νόμο περί προμηθειών των νοσοκομείων, τι πέτυχε; Να μη μπορούν να κάνουν προμήθειες τα νοσοκομεία. Υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζε 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι δαπάνες και δεν νομίζω ότι αυτά τα εκατομμύρια που διαλαλούσε, ότι πρόκειται να έρθουν.
Επειδή έχουμε και την υπόθεση της γρίπης, συζητούσαμε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να έρθει το εμβόλιο. Με το καλό όταν έρθει και να είναι ασφαλές κ.λπ. Πρέπει, όμως, να εξασφαλίσουμε μερικά στοιχειώδη: Γάζες, μάσκες κ.λπ. Και απαντά σε ερώτηση και προσωπική μου ο κ. Αβραμόπουλος «έχουμε μάσκες». Μα, δεν υπάρχουν στα φαρμακεία. Και μας απαντά «τις έχουμε αποθηκευμένες για την ανάγκη, όταν έρθει η μεγάλη ανάγκη και έχουμε ένα εκατομμύριο μάσκες». Ένα εκατομμύριο μάσκες τι να κάνουν σε δώδεκα εκατομμύρια ανθρώπους; Γελάει η κυρία Περλεπέ που είναι γιατρός. Τη μάσκα τη φοράς μια φορά, άντε δύο. Θα την έχεις δηλαδή ένα χρόνο; χρειάζονται λοιπόν, δεκάδες εκατομμύρια μάσκες. Τουλάχιστον ας χρησιμοποιήσουμε τη μάσκα μια που είναι καθιερωμένη να τη χρησιμοποιούμε και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Ας αποβάλλουμε τις άλλες μάσκες και ας χρησιμοποιήσουμε αυτές που μας χρειάζονται.
Είχατε και μια άλλη τροπολογία που ευτυχώς την αποσύρατε, αυτή που αφορούσε τα υπόγεια και το συντελεστή δόμησης. Άλλο ένα αίσχος που πάει να δημιουργηθεί στην ανατολική Αττική.




(SX)
(3XF)
Δίνουμε τη δυνατότητα, δηλαδή, να μην υπολογίζεται στο συντελεστή δόμησης και τότε να φτάσουν στα ύψη οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που είναι μέσα στα όνειρα, βέβαια, και του κ. Σουφλιά να γίνει άλλο ένα υδροκέφαλο τέρας δύο εκατομμυρίων κατοίκων στον πολύπαθο χώρο των Μεσογείων.
Υπάρχει και μία άλλη τροπολογία για την «ΑΓΡΟΓΗ». Εμείς καταψηφίζουμε και αυτή την τροπολογία, διότι δεν βλέπουμε ότι με την τροπολογία αυτή μπορούν να λυθούν προβλήματα. Ενεργοποιείται αυτή τη στιγμή μία «νεκρή» εταιρεία, χωρίς κανένα ουσιαστικό έργο ως σήμερα. Πιστεύουμε ότι έτσι προσπαθούμε να παραπλανήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να πάρουμε μία πίστωση χρόνου. Κάθε χρόνο, όμως, χάνονται επιδοτήσεις για τους Έλληνες αγρότες ύψους πάνω από 1 δισεκατομμύριο ή επιβάλλονται πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός. Διότι, δυστυχώς, δεν τηρούνται οι διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε.
Θα έπρεπε η Κυβέρνηση να έχει κάνει ένα διαγωνισμό για τη χαρτογράφηση και να φτιαχνόταν επιτέλους ένα αγροκτηματολόγιο είτε από έναν είτε από περισσότερους αναδόχους. Δεν πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που πάει και αυτή η διάταξη να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί, θα αποδώσει.
Περιττό να πω –ελέχθη άλλωστε και από την κα Φιλίνη- ότι εμείς καταψηφίζουμε όλες αυτές τις τροπολογίες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος Καραμάριος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά τις τροπολογίες που έφερε η Κυβέρνηση, θα ήθελα να πω ότι βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ψηφιστούν.
Ειδικότερα για την τροπολογία με γενικό αριθμό 666 και ειδικό 174 θα ήθελα να προσθέσω το εξής, με τη σοβαρότητα που πρέπει να προσέχουμε τα κείμενα: Γίνεται προσπάθεια ρύθμισης των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, τα οποία επαγγέλματα όλοι σεβόμεθα διότι είναι επαγγέλματα που συνολικά αυξάνουν ή προσπαθούν να αυξήσουν το εθνικό μας εισόδημα επ’ ωφελεία όλων των πολιτών. Όπως, όμως, βλέπετε, αυτός ο κατάλογος είναι από το 1951. Δεν έχει αναθεωρηθεί έκτοτε. Έρχεται, λοιπόν, σήμερα πολύ σωστά η κυρία Υπουργός και λέει ότι συστήνει μία Επιτροπή, για να εξετάσει αυτό το πρόβλημα. Πού το βλέπετε το περίεργο κι ερχόμαστε και λέμε σήμερα εδώ, ποιος είναι ο Μπεχράκης; Αν ένας είναι αρμόδιος να πει –όντας πνευμονολόγος- αν ορισμένα επαγγέλματα είναι πράγματι ανθυγιεινά, αυτός είναι ο πνευμονολόγος. Ξέρει κάτι.
Εκείνο το οποίο ήθελα να τονίσω εγώ είναι ότι αυτή η Επιτροπή, η οποία θα γίνει με νόμο, κατ’ εξουσιοδότηση, θα επιτελέσει ένα έργο. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς, φορείς από ινστιτούτα κλπ. Και όπως προσετέθη από την κυρία Υπουργό, με βάση την πραγματικότητα θα καταλήξουν κάπου. Δεν είναι θέσφατο αυτό. Αν το πόρισμα, στο οποίο θα καταλήξουν, κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι σωστό, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε. Πολύ περισσότερο εσείς που κόπτεστε ότι θα γίνετε κυβέρνηση. Ο νόμος αλλάζει με νόμο. Επομένως, ποιο είναι το πρόβλημα;
Αντίθετα, πρέπει να επαινέσουμε το θάρρος του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, η οποία ένα καθεστώς, που υπάρχει πενήντα οκτώ χρόνια, έρχεται σήμερα, με την εξέλιξη της επιστήμης, να το αναμορφώσει. Διότι ενδέχεται να υπάρχουν πράγματι –που υπάρχουν- επαγγέλματα τα οποία δεν είναι μέσα και τα οποία αδικούνται. Κάποιος ας το πει επιτέλους.
Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω, μην αναμειγνύετε και τις κάμερες και την αντισυνταγματικότητα, που η Αρχή Προσωπικών Δεδομένων είπε αυτά που είπε. Είναι συνταγματική πέρα για πέρα η διάταξη. Και μη στεναχωρείστε, οι νομιμόφρονες πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Το είπαμε και τότε και το επαναλαμβάνουμε. Και η Αρχή λέει: Ναι μεν επιτρέπεται, εφόσον, όμως, υπάρχουν εγγυήσεις. Ε, αυτές τις εγγυήσεις έχει δώσει ο νόμος.
Δεν θα πω περισσότερο σχετικά με όσα ισχυρίστηκαν οι αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι. Βέβαια, αντιπολίτευση κάνουν. Δικαίωμά του καθενός να λέει ό,τι θέλει. Τα πάντα, όμως, κρίνονται από τους πολίτες.
Εις ό,τι αφορά την άλλη τροπολογία, την οποία προσυπέγραψα, θα ήθελα να προσθέσω προς τον αξιότιμο κύριο Υπουργό Οικονομικών, που παρίσταται εδώ, ότι παρόλο που με τη διάταξη 4 του άρθρου 39 του ν.3259 η Κυβέρνηση τότε ξεκαθάρισε ότι στις περιπτώσεις αυτές των πανωτοκίων –το γνωστό θέμα των πανωτοκίων- υπάγονται όσες δεν ξεπερνούν είτε το κατώτατο όριο, δηλαδή τις 400.000, είτε το ανώτατο, δηλαδή τα 2.201.000, όλες οι τράπεζες συμμορφώθηκαν πλην μιας.


(ST)

(3SX)
Με πρωτοβουλία του Υπουργείου, λοιπόν, ήρθε εδώ μία άλλη τροπολογία και έγινε τελικά το άρθρο 8 του ν. 3723/2008, με το οποίο ξεκαθάρισε η διάταξη αυτή ότι η αληθής έννοια του παραπάνω εδαφίου είναι ότι, σε περίπτωση περισσοτέρων συμβάσεων, δανείων ή πιστώσεων, λαμβάνονται υπ' όψιν το ληφθέν κεφάλαιο του κάθε δανείου ή πίστωσης χωριστά και ότι τα τιθέμενα ως άνω όρια του αρχικού κεφαλαίου των 400.000 ευρώ και της οφειλής των 2.201.000 ευρώ, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί την 31-12-1999, λαμβάνονται υπ' όψιν διαζευκτικά και όχι σωρευτικά. Παρ’ όλο που έγινε αυτή η αληθής ερμηνεία του νόμου, εξακολουθεί η Τράπεζα να θεωρεί ότι αυτά δεν είναι διαζευκτικά, αλλά είναι σωρευτικά. Λέμε ότι: «αρνείστε να συμμορφωθείτε προς το νόμο», απάντηση: «πηγαίνετε στα δικαστήρια». Και αναγκάστηκα πλέον ξανά εδώ να φέρω σήμερα αυτήν την τροπολογία, ζητώντας από τον κύριο Υπουργό να αντιληφθεί ότι για αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο πλέον της εμμονής μιας τράπεζας να μην συμμορφωθεί προς το νόμο, να αγνοεί το νόμο και τη βούληση του νομοθέτη κάτι πρέπει να γίνει. Και ζητώ να απαλειφθεί αυτό πλέον το κατώτερο των 400.000, το οποίο προσετέθη, όπως ξέρετε πολύ καλά, από διάταξη του 2004, ενώ στο προηγούμενο υπήρχε πάντοτε το εξής γεγονός, το οποίο δεν αφιστάμεθα ποτέ, ότι πέραν των 2.201.000 ευρώ οφειλές δεν υπάγονται στη ρύθμιση. Γι’ αυτό παρακάλεσα και παρακαλώ, αν είναι δυνατόν, να γίνει δεκτή η τροπολογία αυτή, για να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα μια και έξω, χωρίς να έχουμε καμία άλλη πλέον ασάφεια ή παρερμηνεία την οποία θέλει η συγκεκριμένη Τράπεζα να δώσει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με την παρέμβαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ Βλάχου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω για τα δύο άρθρα της τροπολογίας που αφορούν το διαφορετικό τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων καθώς και τη σύσταση διϋπουργικής Επιτροπής, γιατί με αυτήν την τροπολογία και με αυτές τις νέες ρυθμίσεις πραγματικά η Κυβέρνηση ανοίγει γενικότερα το θέμα των φαρμάκων στο σύνολό του, θα έλεγα. Και ανεξάρτητα από το πόσο είναι η δαπάνη, στην οποία μπορεί να συμφωνήσουμε, μπορεί να διαφωνήσουμε, αφού κάποιοι θέλουν να παίζουν με τα στοιχεία και σίγουρα τα στοιχεία δεν είναι αυτά που ακούστηκαν από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εντός και εκτός της Αίθουσας, αφού ξεχνούν να αφαιρέσουν τις παράλληλες εξαγωγές, ανεξάρτητα, λοιπόν, από το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί, η δαπάνη να μειωθεί, η διακίνηση του φαρμάκου να εξυγιανθεί σε όλο του το φάσμα, βοηθώντας έτσι το σύνολο των πολιτών, αλλά και τα ταμεία.
Επειδή, επίσης, ακούστηκε ότι «το σύστημα που ίσχυε μέχρι τώρα απέτυχε», «επανέρχεται στο παλιό», «ανατρέπετε τη δική σας πολιτική», τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε, απολύτως τίποτα. Το σύστημα που ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε, δηλαδή τον τρόπο τιμολόγησης δύο συν ένα, που ίσχυσε και ισχύει μέχρι σήμερα για περίπου τέσσερα χρόνια, είχε θετικά αποτελέσματα. Ήρθε σε μία κρίσιμη στιγμή, έδωσε τα θετικά του, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, προχωράμε μπροστά πιο ολοκληρωμένα, πιο αποτελεσματικά. Το θέμα της τιμής των φαρμάκων είναι ασφαλώς σημαντικό, δεν είναι, όμως, το μοναδικό. Για να είμαστε ειλικρινείς όλοι μας, δεν είναι το μοναδικό, ίσως δεν είναι και το πιο σημαντικό για τη διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Γι’ αυτό, εκτός από το νέο τρόπο τιμολόγησης των νέων φαρμάκων, καθώς και της ανατιμολόγησης των παλαιών, που θα συμβάλει αναμφίβολα στη μείωση της τιμής, προχωράμε σε γενικότερες ρυθμίσεις για τη διακίνηση των φαρμάκων στο σύνολό τους.
(TS)


(3ST)
Δημιουργείται μια διϋπουργική επιτροπή γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, να δώσει λύσεις σε όλα τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία, άρα και με το φάρμακο.
Επιλέγουμε σήμερα, λοιπόν, αυτόν τον τρόπο τιμολόγησης, αντικαθιστώντας το 2+1. Θυμίζω ότι το «2» ήταν οι δύο χαμηλότερες τιμές των δεκατεσσάρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ελβετία, συν τη μία χαμηλότερη τιμή των δέκα χωρών της διεύρυνσης και ο μέσος όρος ήταν η τιμή στην Ελλάδα. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα και λέμε ότι η τιμή του κάθε καινούργιου φαρμάκου θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών που υπάρχουν στα είκοσι έξι κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συν την Ελλάδα, δηλαδή είκοσι επτά.
Αυτό προϋποθέτει –το λέω από τώρα και είναι και μια αλλαγή σε σχέση με το παλαιό σύστημα- ότι το φάρμακο κυκλοφορεί σε τουλάχιστον τρεις χώρες για να υπάρχει ο μέσος όρος, κάτι που δεν ίσχυε με την παλαιά ρύθμιση. Εάν δεν ίσχυε στο παρελθόν, χρειαζόταν να προσκομιστούν κοστολογικά στοιχεία. Εδώ, λοιπόν, βάζουμε ως προϋπόθεση την κυκλοφορία στις τρεις χώρες.
Θα έλεγα, επίσης, ότι μέσα από αυτή τη ρύθμιση προσπαθούμε να κάνουμε πιο ορθολογικό το σύστημα της τιμολόγησης, να υπάρχει διαφάνεια, να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες προς κάθε κατεύθυνση για να μην υπάρχει απολύτως καμία παρεξήγηση από καμία πλευρά.
Είδαμε ότι η αντιπολίτευση και κυρίως η Αξιωματική Αντιπολίτευση βρέθηκε σε πλήρη αμηχανία, μόλις ανακοίνωσε η Κυβέρνηση αυτή την πρωτοβουλία, γιατί είναι μια πρωτοβουλία, όπως είπαμε, σημαντική, δεν είναι μια αποσπασματική αλλαγή στην τιμολόγηση των φαρμάκων. Έκανε πραγματικά πολλές μέρες να μιλήσει, δηλαδή να σχολιάσει και να πει κάτι και όταν μίλησε, βεβαίως δεν είπε απολύτως τίποτε, γιατί προφανώς δεν είχε κάτι να πει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά δεν κατάλαβα. Στη χθεσινή συνέντευξη των εκπροσώπων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Χρυσοχοϊδης κατήγγειλε ορισμένους γιατρούς για επιθετική συνταγογράφηση. Εάν πραγματικά εννοεί κάτι περισσότερο από αυτό που εμείς καταλάβαμε, πρέπει να το πει και να πάρει θέση. Πρέπει ευθέως να το καταγγείλει. Δηλαδή καταγγέλλετε τους γιατρούς, ότι το πρόβλημα της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ευθύνη των γιατρών από τη συνταγογράφηση;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τα 5 δισεκατομμύρια εσείς τα φάγατε μαζί με τους φαρμακοβιομηχάνους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Υφυπουργός Ανάπτυξης): Αν είναι έτσι, να το πείτε καθαρά. Δεν μπορεί να είσθε και με τους γιατρούς και εναντίον των γιατρών. Ξεκαθαρίστε τη θέση σας. Εμείς μιλάμε πολύ καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε λόγο να κρύψουμε την ευθύνη κανενός, αλλά δεν μασάμε τα λόγια μας, όπως κάνετε εσείς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Πείτε μας πού πήγαν τα 5 δισεκατομμύρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ μη διακόπτετε. Αφήστε τον κύριο Υπουργό να ολοκληρώσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Υφυπουργός Ανάπτυξης): Καταγγέλλετε σαράντα ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες ότι αύξησαν υπέρογκα τα κέρδη τους και μαζί άλλες σαράντα εννέα φαρμακαποθήκες, σύνολο ογδόντα εννέα ελληνικές επιχειρήσεις που κινούνται γύρω από το φάρμακο. Τους καταγγέλλετε και σήμερα απ’ αυτό το Βήμα.
Λίγο παρακάτω, εάν διάβαζε κανείς τη συνέντευξη χθες του κ. Χρυσοχοϊδη, λέει: «Στην ουσία έχουμε έναν αφελληνισμό της αγοράς παραγωγής, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να υπάρχουν ακριβότερα υποκατάστατα». Επιλέξτε. Δεν γίνεται να έχουν κέρδη οι ελληνικές επιχειρήσεις στο φάρμακο και από την άλλη τη μεριά να μας καταγγέλλετε ότι πετύχαμε αφελληνισμό της αγοράς. Και τα δύο δεν πάνε μαζί. Ένα από τα δύο συμβαίνει. Αποφασίστε τι από τα δύο συμβαίνει και ξεκαθαρίστε τη θέση σας και σε αυτό.
Κάνατε επίσης μια αναφορά προβλημάτων. Καταγγείλατε την Κυβέρνηση. Νομίζω ότι δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν για όλα αυτά, γιατί εκείνο που φαίνεται και φαίνεται πραγματικά είναι ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα από τη μεριά κυρίως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τη διακίνηση των φαρμάκων. Αντιμετωπίζετε πολύ σοβαρά θέματα με επιπολαιότητα, όπως και το θέμα της γρίπης που έχουμε αυτές τις μέρες, όπου εκεί βέβαια απλά κινδυνολογείτε, ενώ στο συγκεκριμένο θέμα των φαρμάκων απλά καταγγέλλετε και τίποτε περισσότερο, λες και δεν σας κρίνει ο κόσμος, λες και εκεί τελειώνετε μια για πάντα.

(PE)





























(

(3TS)
Επειδή, λοιπόν, και χθες στη συνέντευξη, αλλά και σήμερα στη Βουλή λέτε τη μισή αλήθεια, πρέπει να σας θυμίσω και κάποια πράγματα εδώ, για να ενημερώνονται και όλοι οι συνάδελφοι.
Εμείς λέμε τα γεγονότα ακριβώς όπως έγιναν. Το διάστημα 1997-1998 είναι αλήθεια ότι η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πήρε πρωτοβουλία και το μεν Υπουργείο Υγείας έφερε τη λίστα φαρμάκων, το δε Υπουργείο Ανάπτυξης επέλεξε ως τρόπο τιμολόγησης τη χαμηλότερη τιμή. Τα νούμερα, βεβαίως, λένε το εξής, ότι η φαρμακευτική δαπάνη το 1998 σε σχέση με το 1997 μειώθηκε κατά 100.000.000 ευρώ, για να ανέβει το 1999 στα 200.000.000 ευρώ σε σχέση με το 1998. Αυτό πετύχατε με τη λίστα φαρμάκων, για την οποία καμαρώνετε, και τη χαμηλότερη τιμή. Σας δίνω τα στοιχεία, γιατί είπατε ότι λέτε όλη την αλήθεια.
Δεύτερον, μόνο κατόρθωμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα μπορούσε να είναι το ότι καταφέρατε με λίστα φαρμάκων να εκτινάξετε τη φαρμακευτική δαπάνη στα ύψη. Αυτό είναι για το βιβλίο Γκίνες. Πρέπει να μας εξηγήσετε πώς το πετύχατε. Γιατί, πράγματι, από το 1995 μέχρι το 2002 διπλασιάσατε τη φαρμακευτική δαπάνη. Και έγινε, κυρίως, τα χρόνια που είχατε αυτόν τον τρόπο τιμολόγησης.
Μα, εμείς λέτε, είχαμε τη χαμηλότερη τιμή. Δεν είπατε, όμως, ότι η χαμηλότερη τιμή έπεσε με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν είπατε ότι εσείς, ως Κυβέρνηση τότε, δεν στηρίξατε αυτήν τη θέση, αλλά την αφήσατε στο έλεός της και έπεσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2004, γιατί δεν πιστεύατε ούτε στην πολιτική σας. Κατέρρευσε και σήμερα έρχεστε και μας λέτε να γυρίσουμε πίσω. Πού; Σ’ αυτό που έπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας; Δεν το είπε κανείς. Αφήνετε να εννοηθεί ότι εσείς τολμήσατε να πάτε στη χαμηλότερη τιμή. Πήγατε, τα οικονομικά αποτελέσματα σας τα είπα, όπως και το αποτέλεσμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Άρα, βλέπετε ότι αυτή η πολιτική σας ήταν πλήρως αδιέξοδη. Εμείς κατορθώσαμε με συνέπεια όλο αυτό το διάστημα να κάνουμε θετικά βήματα. Είναι σημαντικό ότι σήμερα ο ρυθμός αύξησης της δαπάνης των φαρμάκων συνεχώς μειώνεται. Από διψήφιο έγινε μονοψήφιο το νούμερο. Και αυτό οφείλεται στο σύστημα τιμολόγησης, κάτι το οποίο δεν λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ: Γιατί το καταργείτε, λοιπόν; Πείτε μας, για να καταλάβουμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ(Υφυπουργός Ανάπτυξης): Πολύ καλά κάνετε και λέτε. Θα σας απαντήσω αμέσως. Θα σας πω ότι την εποχή που εσείς μιλάγατε για λίστα –και σήμερα κάτι ψελλίσατε, γιατί δεν έχετε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. θέση και ο κάθε συνάδελφος λέει τη δική άποψη- τι κάνατε; Ενώ πριν από τη λίστα η αγορά καλυπτόταν κατά 60% από παραγόμενα ή συσκευαζόμενα φάρμακα στην Ελλάδα από ελληνική παραγωγή, κατορθώσατε με αυτά που κάνατε να αντικαταστήσετε το 60% της ελληνικής παραγωγής με πόσο λέτε; Να εξαρτάται κατά 80% η αγορά φαρμάκων από εισαγόμενα φάρμακα. Αυτό πετύχατε. Καλώς διαπιστώσατε ότι υπάρχει αφελληνισμός. Όμως, ο αφελληνισμός είναι από άλλους λόγους και αιτίες και όχι από αυτά τα οποία εσείς λέτε, διότι συγκρίνετε ανόμοια πράγματα.
Σήμερα, λοιπόν, εμείς προχωρούμε. Ανοίξαμε την κουβέντα, προχωρούμε στην τιμολόγηση. Έχουμε θετικά δείγματα τα δύο τελευταία χρόνια, αρκεί να σας πω ότι δεν έχουμε καμία ανατίμηση φαρμάκου τους τελευταίους δεκατέσσερις μήνες, αρκεί να σας πω ότι έχουμε μειώσεις φαρμάκων με τις ανακοστολογήσεις για το διάστημα 2008-2009. Και θυμίζω ότι τον πρώτο μήνα του 2008 είχαμε τετρακόσιες έξι μειώσεις τιμών, το δεύτερο μήνα του 2008 σε διακόσια φάρμακα μειώθηκαν οι τιμές τους και στο πρώτο δελτίο του 2009, δηλαδή το Φεβρουάριο, είχαμε τετρακόσιες πενήντα μειώσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει σταθερότητα στις τιμές και αφού καταρτίσαμε αυτό, σήμερα πάμε πιο πέρα και η τροπολογία αυτή είναι το ξεκίνημα για ένα σύνολο, για μια δέσμη πρωτοβουλιών που θα πάρουν η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να πετύχουμε πλήρη εξυγίανση στο σύστημα διακίνησης φαρμάκων. Εμείς τολμούμε να τα βάλουμε και με αυτά που λέγονται «συμφέροντα», αλλά και με οποιονδήποτε δεν κάνει καλά τη δουλειά του.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
(ML)

(3PE)
Το σύστημα διακίνησης φαρμάκου θα εξυγιανθεί πλήρως. Συνεχίζουμε την προσπάθεια.
Ψηφίζουμε την τροπολογία και καλώ όλες και όλους τους συναδέλφους να ψηφίσουν αυτή την τροπολογία γιατί είναι το πρώτο θετικό βήμα για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου προβλήματος. Και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που σήμερα στη συζήτηση αυτής της τροπολογίας ήρθε χωρίς να πει απολύτως τίποτα, σε μία επόμενη συζήτηση επιτέλους να βρει θέσεις, επιτέλους να πει τι πιστεύει και πώς στηρίζει αυτή τη διακίνηση του φαρμάκου για να κρίνει ο ελληνικός λαός ποιος παίρνει μέτρα χρήσιμα για τα ταμεία και για τους ασφαλισμένους και ποιος είναι απλώς παρατηρητής μιας δύσκολης κατάστασης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ τον κ. Βλάχο.
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα ότι οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων βίας από πρόθεση» (Εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία 2004/80/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 29ης Απριλίου 2004).
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Το λόγο έχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπανδρέου.
Κύριε Πρόεδρε, επειδή και εσείς εμπίπτετε στους περιορισμούς του Κανονισμού, στο 8λεπτο, πείτε μας πόσο χρόνο θέλετε για να μιλήσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Θα χρειαστώ 15 λεπτά οπωσδήποτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)











ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο αυτό επιβεβαιώνεται και πάλι η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας. Επιβεβαιώνεται η ανάγκη να αλλάξουμε πορεία το ταχύτερο με μία κυβέρνηση που έχει νέα εντολή από τον ελληνικό λαό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Εντολή για ριζικές τομές σε ένα σύστημα διακυβέρνησης που σήμερα επί Νέας Δημοκρατίας αναπαράγει την πελατειακή σπατάλη, τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού. Με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που υπάρχει χάρη στα καλοκαιρινά τμήματα, αλλά που δεν έχει καμία συνοχή. Και δεν την έχει όχι λόγω μίας ψήφου πλειοψηφίας, δεν έχει τη συνοχή λόγω της μεγάλης απόστασης λόγων και έργων της Κυβέρνησης, λόγω της έλλειψης πια εμπιστοσύνης από τον Έλληνα ψηφοφόρο προς την Κυβέρνηση, λόγω του ότι στηρίζεται σε σαθρό έδαφος πολιτικού ήθους. Διότι είναι μία πλειοψηφία που με εντολή του Πρωθυπουργού συγκάλυψε ανομήματα, διδάσκει την ατιμωρησία, χλευάζει την έννοια του δικαίου και προβάλει ως πρότυπο ότι δίκαιο έχει ο ισχυρός.
Αποχωρεί από τη Βουλή όταν φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να συγκαλύψει κατηγορούμενους Υπουργούς. Την κλείνει για να παραγράψει αδικήματα. Νοθεύει ακόμη και τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Και αυτή η Κυβέρνηση και αυτή η πλειοψηφία προχωρά σε νομοθεσία που κρίνεται ακόμη και αντισυνταγματική, όπως απεφάνθη η ανεξάρτητη Αρχή Προσωπικών Δεδομένων, για την ανεξέλεγκτη χρήση και παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών μέσα από τις κάμερες, ενώ δεχθήκατε και νέο ράπισμα αντισυνταγματικότητας από την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την χθεσινή σας ρύθμιση να απαξιώσετε τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Και είναι απολύτως δικαιολογημένη η αγανάκτηση, η οργή του πολίτη να βλέπει την κυβερνητική παράταξη από τη μία να συγκαλύπτει την ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, ενώ από την άλλη επιβάλλει νέα χαράτσια στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ζητάτε από το μικρομεσαίο επιχειρηματία, το μισθωτό, τον αγρότη, το συνταξιούχο, να πληρώσει τις μαύρες τρύπες που εσείς δημιουργήσατε με την κακή διαχείριση του Προϋπολογισμού του κράτους. Προϋπολογισμοί που, θυμίζω, ήταν, κατά τη Νέα Δημοκρατία, οι πιο υπεύθυνοι, οι πιο σοβαροί της Αντιπολίτευσης. Προϋπολογισμοί για τους οποίους προκαλέσατε εσείς πρόωρες εκλογές. Ναι, εσείς ζητήσατε πρόωρες εκλογές το 2007 με μοναδικό στόχο να πάρετε εντολή για να κάνετε αξιόπιστο, όπως τότε είχατε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, προϋπολογισμό.
(XA)



(03ML)
Τώρα του λέτε κατάμουτρα του Έλληνα ψηφοφόρου ότι όχι μόνο δεν ήταν αξιόπιστος ο προϋπολογισμός, αλλά ότι πέσαμε και έξω ή κατά την ομολογία του πρώην Υπουργού Οικονομίας και πολύ πριν τη διεθνή κρίση, ότι πιάσαμε πάτο. Έκανε βέβαια λάθος ο τότε Υπουργός Οικονομίας. Τον πάτο κατά τα φαινόμενα δεν τον πιάσαμε ακόμα, γιατί σήμερα οι οιωνοί προβλέπουν να πηγαίνει η χώρα επί κυβερνήσεώς σας όλο και χειρότερα.
Και γι’ αυτό ζητάτε να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης το ταμειακό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που κοντεύει τα 18.000.000.000 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο. Είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο περσινό. Ζητάτε να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης το έλλειμμα από την κακή διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού. Ενώ εσείς μας λέγατε ότι το έλλειμμα θα κυμαίνεται το 2009 στο 3,7% του Α.Ε.Π., ξέρετε καλά ότι θα είναι της τάξης του 7% με 8% του Α.Ε.Π. και δεν είναι δική μας αυτή η πρόβλεψη. Το λένε τέως δικοί σας Υπουργοί. Και δεν είναι έλλειμμα που οφείλεται στη διεθνή κρίση, όπως ισχύει για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά υπάρχει λόγω της δικής σας κακής πολιτικής όπως επισημαίνει, όχι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ζητάει, λοιπόν, σήμερα η Κυβέρνηση να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης την αλόγιστη πολιτική σας αφού καταστήσατε την Ελλάδα πρωταθλήτρια υπερβολικού δανεισμού. Ακούστε. Δανειστήκατε ποσό το 2009 που φτάνει στο 20% του Α.Ε.Π.. Σε κάθε χώρα υπάρχει ένας ετήσιος στόχος, πόσο θα είναι ο δανεισμός. Ήδη τώρα έχετε καλύψει το 136% του ετήσιου προβλεπόμενου δανεισμού, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καλυφθεί ένα ποσό περίπου το 70%. Στο επτάμηνο λογικό είναι το 70% να έχει καλυφθεί για το δανεισμό. 136%! Έχετε υπερβεί, δηλαδή, κατά πολύ στο επτάμηνο επάνω το δανεισμό τον οποίο είχατε προγραμματίσει.
Ζητάτε να πληρώσει η ελληνική οικογένεια τα 28.000.000.000 που δίνετε στις τράπεζες, αλλά που δεν τα βλέπει η ελληνική οικονομία, η ελληνική αγορά, η μικρή και μεσαία επιχείρηση, που δεν τα βλέπουν τα ελληνική νοικοκυριά. Ζητάτε αυτά να τα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά δεν έχετε το πολιτικό θάρρος, το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης να παρουσιάσετε με απόλυτη διαφάνεια το πού δώσατε, πού διοχετεύθηκαν αυτά τα 28.000.000.000 ευρώ.
Εμείς ζητάμε εκ μέρους του Έλληνα πολίτη το αυτονόητο, την απλή και τόσο απαραίτητη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πού πήγαν τα χρήματα αυτά, τα χρήματα του ελληνικού λαού. Αναμένουμε. Και σήμερα ακόμα και άμεσα τις απαντήσεις, να γνωρίζει επιτέλους ο κάθε Έλληνας, η κάθε Ελληνίδα πού πηγαίνουν τα χρήματά του και τελικά για ποιο σκοπό πηγαίνουν.
Και ζητάμε αυτό το αυτονόητο γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Αδυνατούν το 45% να καλύψουν τις ταμειακές τους ανάγκες. Κινδυνεύει μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων με άμεσο κλείσιμο. Και αυτό όχι γιατί δεν είναι υγιείς επιχειρήσεις, αλλά γιατί συσσωρεύονται πια οι ακάλυπτες επιταγές που επιβαρύνουν ακόμα και τις ανταγωνιστικές και τις σοβαρές και υγιείς επιχειρήσεις. Έφθασαν αυτές οι ακάλυπτες επιταγές να είναι στην τάξη μεγέθους του 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ζητάτε, λοιπόν, από τον Έλληνα πολίτη να καλύψει τις τρύπες και τις αδυναμίες των τραπεζών χωρίς να περνά το χρήμα στην πραγματική οικονομία, σε μια εποχή ύφεσης, όπου θα χρειαζόταν να στηριχθεί η αγορά, οι παραδοσιακοί κλάδοι, όπως των κατασκευών, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας από αυτά τα 28.000.000.000 που διαθέτει η Κυβέρνηση στις τράπεζες. Ανύπαρκτη, όμως, η Κυβέρνηση και η πολιτική της για τους κλάδους αυτούς.
(XP)
(3XA)
Το πολύ-πολύ παίρνετε ημίμετρα κακέκτυπα δικών μας προτάσεων όπως για παράδειγμα στις οικοδομές για την εξυγίανση και την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια. Το συμπέρασμα είναι απλό και ισχυρό. Δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική, δεν υπάρχει σχέδιο τόνωσης της οικονομίας από τη Νέα Δημοκρατία. Και πάλι όμως η Κυβέρνηση ζητά να πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες. Τι να πληρώσουν; Να πληρώσουν τις χαριστικές πράξεις της Νέας Δημοκρατίας προς τις τράπεζες που τους χαρίσατε 8.000.000.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές χρωστούμενα στα ασφαλιστικά ταμεία. Η Νέα Δημοκρατία ζητά να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης τα δωράκια που έδωσε η Κυβέρνηση στους μεγαλομετόχους αφαιρώντας κάθε φορολογία από τα διανεμόμενα κέρδη, από τις χαριστικές πράξεις απαλλαγής φορολόγησης της μεγάλης περιουσίας και των μεγάλων κληρονομιών ή της εθελοτυφλούσας πολιτικής απέναντι στις off-sore εταιρείες που κρύβουν τη φοροδιαφυγή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Αυτά πληρώνει ο λαός, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. πληρώνει και την τεράστια διαφθορά και αδιαφάνεια στην διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Το Βατοπέδι, τα ασφαλιστικά ταμεία που επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα, τα μαύρα χρήματα από τις διαδρομές των μεσαζόντων αυτών των ομολόγων που πήγαν σε πολιτικό κόμμα κατά τον κ. Ζορμπά, τις υπερβολικές τιμές από τις προμήθειες της SIEMENS, τα δωράκια κάτω από το τραπέζι στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αυτή την εκτεταμένη διαφθορά που ξεκινά από την ίδια την Κυβέρνηση αυτά πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ζητά να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης, η ελληνική οικογένεια την τεράστια σπατάλη της πελατειακής σας πολιτικής που φτάνει στο απόγειό της με τις σημερινές διατάξεις και τροπολογίες σας. Δεν έφταναν οι χιλιάδες προσλήψεις STAGE των τελευταίων ετών για να εκμαυλίζετε με χρήματα του ελληνικού λαού τους νέους ανθρώπους, τις συνειδήσεις των νέων –οι άνεργοι νέοι έχουν φτάσει στις ογδόντα έξι χιλιάδες- αλλά τώρα σε εποχή που ζητούνται περιστολές στις δαπάνες του δημοσίου έχετε προσθέσει άλλες εξήντα χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο από την τροπολογία του Φλεβάρη που θα μοιραστείτε προφανώς μεταξύ σας για προεκλογικούς λόγους για να εξαγοράσετε την ψήφο των άνεργων νέων. Αυτή είναι η σοβαρή πολιτική σας.
Τώρα επεκτείνετε την κομματική σας ιδιοποίηση…
(Θόρυβος από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σας πονάει αυτό. Το ξέρω ότι σας πονάει. Τις αλήθειες θα τις λέμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Τώρα, λοιπόν, επεκτείνετε την κομματική σας ιδιοποίηση των χρημάτων του ελληνικού λαού για να προσλαμβάνετε παντού χωρίς κριτήρια, χωρίς αξιοκρατία, χωρίς προϋποθέσεις, που επιβάλλει το Σύνταγμα που εσείς λέτε ότι θέλετε να σέβεστε. Έτσι κάνετε την συναλλαγή και την εξαγορά συνειδήσεων καθημερινή πολιτική πρακτική. Αυτό είναι το πρότυπο που εσείς προβάλλετε ως πολιτικοί στους νέους ανθρώπους. Επεκτείνετε την κομματική σας φαυλότητα και στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα μοιράσετε επιταγές συνολικά 250.000.000 ευρώ χρήματα του ελληνικού λαού σε επαγγελματίες χωρίς αναπτυξιακούς στόχους με απολύτως κομματικά κριτήρια. Είσαι αρεστός σου δίνω χρήματα από τον κρατικό κορβανά. Δεν υποκύπτεις στις κομματικές μας σκοπιμότητες, είσαι αποκλεισμένος. Αυτή είναι η αντίληψη που προωθεί η παράταξη της Δεξιάς στη χώρα μας και είναι ντροπή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Επίσης, είναι ντροπή η πολιτική της πρόσληψης αγροφυλάκων αντί νοσηλευτών και γιατρών. σήμερα μπροστά στην πανδημία της γρίπης βρισκόμαστε χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς υποδομές και μονάδες εντατικ΄ςη θεραπείας είναι έτοιμες αλλά όχι στελεχωμένες γιατί δεν προσφέρονταν στην πελατειακή σας πολιτική.
(MT)


(3XP)
Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κάνουμε τις απαραίτητες επισημάνσεις για τις ελλείψεις σας, την έλλειψη συντονισμού σας, την έλλειψη προετοιμασίας σας, την απαξίωση του συστήματος υγείας τα τελευταία χρόνια, διότι είναι χρέος μας να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Χαιρόμαστε που η κριτική μας έκανε την Κυβέρνηση και επιτέλους τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να ασχοληθεί με το ζήτημα της νέας γρίπης. Ελπίζουμε ότι η αντίδρασή σας δεν περιορίζεται σε επικοινωνιακές κινήσεις, γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για απόλυτη διαφάνεια, υπεύθυνη ενημέρωση, σοβαρό συντονισμό.
Αυτό, όμως, που δεν ανεχόμαστε είναι να αποποιείστε των ευθυνών σας, ευθύνες για έλλειψη προετοιμασίας και συντονισμού για τις ανάγκες του συστήματος υγείας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Λίγα λεπτά ακόμα, κύριε Πρόεδρε.
Καταλαβαίνω ότι σας βολεύει να σηκώνετε τους τόνους απέναντι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είτε για τη γρίπη είτε για την προεδρολογία, διότι κάνετε την απέλπιδα προσπάθεια να μας χρεώνετε το δικό σας έλλειμμα σε σχέδιο και στόχους, αλλά και σε έργο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από τη μία χαρακτηρίζεται το ελληνικό σύστημα υγείας από τον ΟΟΣΑ ως κέντρο διαφθοράς με μία τρύπα 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, από την άλλη έχουμε απαράδεκτες ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως γάντια, εμβόλια για την κοινή γρίπη και άλλα.
Γι’ αυτά δεν φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Έχετε ακέραια την ευθύνη και δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Οι απόψεις που εκφράζονται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκφράζονται μετά από υπεύθυνη και συστηματική ενημέρωσή μας από τους αρμόδιους επιστήμονες και επιστημονικούς φορείς που όμως εσείς δεν ακούτε, όπως δεν ακούγατε προ ενός έτους, όταν προσωπικά είχα ρωτήσει τον Πρωθυπουργό για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που σήμερα προβάλλονται οι ελλείψεις τους σε πρωτοσέλιδα εφημερίδας.
Ακούστε τι είχα πει προ ενός έτους. Τα λόγια μου: «Το σχέδιό σας ήταν σαφές, να παραδώσετε τον Έλληνα πολίτη στην ασύδοτη αγορά, υπονομεύοντας συστηματικά τη δημόσια υγεία, όπως το κάνατε με τη δημόσια παιδεία, τον Ο.Τ.Ε., μ’ αυτή τη σύμβαση ντροπής που τότε είχατε παρουσιάσει. Νέες υπερσύγχρονες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κύριε Πρωθυπουργέ –ακούστε- μένουν κλειστές. Είναι εκατόν πενήντα κλίνες. Τέσσερα χρόνια μένουν κλειστές αυτές οι μονάδες λόγω έλλειψης προσωπικού, ούτε ένας γιατρός».
Ξέρετε τι λένε οι γιατροί δημοσίως; Τα έχουν πει στις τηλεοράσεις. Λένε ότι είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, σε ένα τεράστιο δίλημμα όταν έρχονται δέκα άτομα που πρέπει να μπουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διότι δεν έχουν κρεβάτια και πρέπει να αποφασίσουν –με τα λόγια των γιατρών αυτό- ποιος θα πεθάνει.
Είναι τραγική η κατάσταση, έλεγα πέρυσι, κύριε Πρωθυπουργέ- και έχετε τεράστιες ευθύνες. Τέσσερα χρόνια κανένας γιατρός γι’ αυτές τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Είναι πέντε χρόνια, πάμε για έξι χρόνια, κανένας γιατρός γι’ αυτές τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Πού είναι η πολιτική σας;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Θα υπερασπιζόμαστε καθημερινά το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη για ένα σωστό σύστημα υγείας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας. Είναι χρέος μας, είναι ευθύνη μας, όπως ευθύνη μας είναι να υπερασπιζόμαστε το ασφαλιστικό σύστημα και όχι τις πρόχειρες και απαράδεκτες τροπολογίες σας, όπως αυτή για τα βαρέα και ανθυγιεινά που φέρνετε σήμερα.
Παρά τις πελατειακές σας πολιτικές, της δικής σας Κυβέρνησης, που προσπαθούν να εξαγοράσουν ειδικές ομάδες, νέους, ακόμα και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους, την αδυναμία τους σήμερα, ξέρω πολύ καλά, ξέρουν, όπως και ξέρετε, ότι αυτή η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι άκρως λαϊκιστική, αδιέξοδη, υπονομευτική της σοβαρής ανάπτυξης, υπονομευτική ενός κράτους σοβαρού που σχεδιάζει, προνοεί και επιβραβεύει την αξία αντί να επιβραβεύει τους κουμπάρους.
Ξέρουμε και ξέρουν ότι για να προχωρήσει η χώρα χρειάζεται μία άλλη υπεύθυνη αναπτυξιακή πολιτική, μία πολιτική που εξασφαλίζει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού δεν χάνονται σε μία μόνιμη μαύρη τρύπα πελατειακών σκοπιμοτήτων διαφθοράς και εξυπηρέτησης μεγάλων και ισχυρών παραγόντων, μία πολιτική που θα αξιοποιεί σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού για την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, την ανεργία, το μικρομεσαίο επιχειρηματία, την περιφερειακή ανάπτυξη, ένα νέο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο.


(GK)
(3MT)
Τέρμα στις πελατειακές σπατάλες! Τέρμα στην αδιαφάνεια στη χρήση των χρημάτων του ελληνικού λαού! Τέρμα στη διαφθορά που απομυζά τεράστια ποσά από τον πολίτη! Προτείνουμε σχέδιο και πρόγραμμα που αξιοποιεί και δεν υποθηκεύει τις δυνατότητες της χώρας μας και του ελληνικού λαού.
(Ζωηρά χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τόπος δεν κυβερνιέται. Η οικονομία βουλιάζει. Οι πολίτες ασφυκτιούν. Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί, όσο και αν προσπαθεί, να την κρύψει η Κυβέρνηση.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Έχω επανειλημμένως πει ότι η σημερινή κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι θεσμών, αξιών και προτύπων και χρειάζεται πάνω απ’ όλα μια ισχυρή κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική βούληση για αλλαγές, για αναβάθμιση θεσμών πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης, για ανάκτηση της αξιοπιστίας. Διαφορετικά, ό,τι μέτρα και να παίρνουμε, θα ακυρώνονται στην πράξη. Θα σκοντάφτουν στο δικαιολογημένο κυνισμό του πολίτη που σήμερα πιστεύει ότι όλα είναι μάταια.
Δεν εξωραΐζουμε και δεν εξωραΐζω τις δυσκολίες που θα υπάρξουν όταν γίνουμε κυβέρνηση. Γνωρίζουμε την κρισιμότητα της κατάστασης. Γι’ αυτό, για εμάς, η θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, η παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας, η αναδιανομή των βαρών που σήμερα πλήττουν τους πιο αδύναμους και η δημοσιονομική εξυγίανση αποτελούν θεμελιώδεις στρατηγικούς στόχους. Γι’ αυτό έχουμε πέντε μεγάλες προτεραιότητες.
Πρώτον, ένα σχέδιο άμεσης ανάταξης, αναθέρμανσης της οικονομίας με παροχή ρευστότητας στην αγορά και αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, με βασικό κριτήριο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας που θα συνδυαστούν με πολιτικές που κάνουν την οικονομία μας ανταγωνιστική, βιώσιμη, πράσινη για την ανάπτυξη του μέλλοντος.
Η μεγάλη αυτή στροφή στην παραγωγική μας ταυτότητα θα βοηθηθεί από όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: Ε.Σ.Π.Α., Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, επενδυτικό νόμο και εγγυήσεις του δημοσίου.
Δεύτερον, θα στηρίξουμε την απασχόληση. Γι’ αυτό προέχει σε καιρούς κρίσης να προστατεύσουμε τους ανθρώπους με συγκεκριμένα μέτρα για επιδότηση της εργασίας, προστασία εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων, που δεν προστατεύουν απλά τον άνεργο και τον εργαζόμενο, αλλά τον προετοιμάζουν με κατάρτιση, με εκπαίδευση, με μετεκπαίδευση –όχι αυτά τα άθλια STAGE, τα οποία δεν βοηθούν- για τις τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις διασφαλίζοντας διάρκεια και ποιότητα στην εργασία του.
Τρίτη προτεραιότητα είναι η δίκαιη αναδιανομή που θα ωφελήσει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα με αλλαγή φορολογικής πολιτικής, στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με την καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξαιρέτως, με αντικατάσταση του ΕΤΑΚ –ένα μόνιμο χαράτσι για όλους- από την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, με κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών και ρυθμίσεων που ευνοούν τη φοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα, με την αποτελεσματική φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες.
Τέταρτη προτεραιότητα είναι η σωστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου, της δημόσιας περιουσίας, με διαφάνεια, με λογοδοσία, με σχεδιασμό, με σοβαρή διαβούλευση, με ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα περιορίσει δραστικά τη σπατάλη και τις καταναλωτικές δαπάνες στο δημόσιο, με θέσπιση διάφανων και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες στο δημόσιο, ώστε να σταματήσει το σημερινό όργιο υπερτιμολογήσεων που εκτινάσσουν το κόστος των προμηθειών στα ύψη, με αυστηρό έλεγχο των δαπανών, ώστε να ελέγχεται η νομιμότητα, η σκοπιμότητα, η αποτελεσματικότητα, με την καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων, την προώθηση συνολικά ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης.
Να βλέπει και ο πολίτης στο διαδίκτυο πού πάνε τα χρήματά του! Θέλουμε να αισθάνεται τελικά ο Έλληνας πολίτης ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο και του επιστρέφονται με υπηρεσίες αντάξιες ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.
Τέλος, προτεραιότητα είναι η αγορά να λειτουργεί στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας, ώστε να σπάσουν τα καρτέλ, να καταπολεμηθεί η ακρίβεια, να μπει τέλος στην καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, με αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με ανεξάρτητη υπηρεσία καταπολέμησης των καρτέλ, με την ανασυγκρότηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ουσιαστική ενίσχυση και συντονισμό της εποπτείας σε όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα.

(DP)
(04GK)
Ναι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς σχέδιο έχουμε και είμαστε αποφασισμένοι αυτό το σχέδιο να το εφαρμόσουμε όταν, Λαού θέλοντος, πάρουμε την εντολή ως Κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και αυτές είναι οι προτεραιότητες που μας δεσμεύουν και θα μας επιτρέψουν στην επόμενη κυβέρνηση να μην διαψεύσουμε ελπίδες και προσδοκίες των πολιτών.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε από τις 11.00΄ η ώρα σήμερα το πρωί στην Αίθουσα της Γερουσίας συνεδριάζουν οι συνάδελφοι Βουλευτές και Γερουσιαστές από τα Εθνικά και Πολιτειακά Κοινοβούλια από ολόκληρο τον κόσμο, πραγματοποιώντας την έβδομη τακτική Γενική τους Συνέλευση.
Μεταφέραμε ήδη όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές σε εκείνους το καλώς ήλθαν στην Ελλάδα, τους ευχαριστήσαμε για τη συνεργασία την οποία έχουμε μαζί τους, καθώς και για τη στήριξη την οποία δίνουν στα Πολιτειακά και Εθνικά Κοινοβούλια στηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις, κρατώντας τις παραδόσεις του ελληνισμού, τις αρχές και αξίες του πολιτισμού μας.
Αυτή την ώρα βρίσκονται στην Αίθουσα σύζυγοι, τέκνα των συναδέλφων Βουλευτών και συνοδοί τους που τους καλωσορίζουμε στη Βουλή των Ελλήνων, παρακολουθώντας και αυτοί τη συνεδρίαση η οποία γίνεται αυτή την ώρα στην Ολομέλεια του Τμήματος.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες μετά από συνεννόηση την οποία είχα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον κ. Παπουτσή ορίσαμε ότι ο χρόνος στον οποίο θα γινόταν η ονομαστική ψηφοφορία θα ήταν μεταξύ 13.00΄ και 13.15΄ και αντιλαμβάνομαι ότι όλοι έχετε κάτι προγραμματίσει, γιατί σήμερα είναι η ημέρα που θα διακόψουμε τις εργασίες και θα επανέλθουμε στις 25 Αυγούστου. Τώρα οι χρόνοι οι οποίοι μένουν για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεδρίαση είναι κοντά στις δύο ώρες.
Κατόπιν αυτού, προτείνω οι έξι συνάδελφοι Βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν μιλήσει και δικαιούνται οκτώ λεπτά να μιλήσουν το μισό χρόνο, το ίδιο και η κυρία Υπουργός, εκτός των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων που δεν έχουν μιλήσει –δηλαδή, του κ. Παναγιωτόπουλου, του κ. Παπουτσή και του κ. Βορίδη- να έχουν ένα χρόνο μεταξύ έξι και οκτώ λεπτών.
Συμφωνούμε με αυτή τη διαδικασία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν και οι συνάδελφοι σε υποχρεώσεις τις οποίες τις προγραμμάτισαν με την προοπτική ότι η ψηφοφορία θα γίνει στις 13.15΄;
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συμφωνούμε.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Λοιπόν, έχετε το λόγο, κύριε Παναγιωτόπουλε, για επτά λεπτά.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Πάλι δίνετε χρόνο στους Υπουργούς και υποβαθμίζετε τους Βουλευτές.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Γνωρίζετε, κυρία Ζήση, αγαπημένη μου Ροδούλα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα που έχω την ευθύνη και την αποστολή του Προέδρου της Βουλής ότι έχω δώσει όλους τους χρόνους στους Βουλευτές και όχι στους αξιωματούχους, αλλά η παρεμβολή και η ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανατρέπει αυτό το χρόνο ο οποίος δεν ήταν προγραμματισμένος. Και αυτό οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το σεβαστείτε περισσότερο εσείς, οι του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που πιστεύω σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι έχει καλύψει ο Αρχηγός σας αυτά τα οποία θα θέλατε ενδεχομένως να πείτε και εσείς.
Ευχαριστώ.
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια και σήμερα με την ολοκλήρωση αυτής της συνεδρίασης της Ολομέλειας του Δεύτερου Τμήματος Διακοπής των Εργασιών της Βουλής θα περάσουμε σε ένα μικρό χρονικό διάστημα διακοπών, για να επανέλθουμε σε ένα κρίσιμο πολιτικά φθινόπωρο, ομολογουμένως ακούγοντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περίμενα πιθανόν με τους περισσότερους και τις περισσότερες από εσάς ότι θα έδινε ένα στίγμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας εν όψει, όπως είπα, ενός κρίσιμα πολιτικά φθινοπώρου.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
(DE)
(4DP)
Κύριε Πρόεδρε, θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να έχουμε μία ησυχία στην Αίθουσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Φωτιάδη! Κύριε Νασιώκα! Παρακαλώ!
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Μα, κύριε Πρόεδρε, κάνω αριστερά για να φύγουν οι συνάδελφοι!
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: Έχει δίκιο, κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Παρακαλώ, κύριε Φωτιάδη και εσάς, κύριε Γιακουμάτο! Σας παρακαλώ πολύ!
Ορίστε, κύριε Παναγιωτόπουλε, συνεχίστε, παρακαλώ.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αντί, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, του στίγματος σοβαρότητας και υπευθυνότητας, όπως είπα, εν όψει ενός πολιτικά κρίσιμου φθινοπώρου, ακούσαμε και είδαμε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να διατυπώνει ιδέες και απόψεις ατάκτως ερριμμένες που μεταξύ τους είχαν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Ποια; Οι ιδέες και οι απόψεις που διατύπωσε πριν από λίγο ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου χαρακτηρίζονται όλες, από την αρχή μέχρι το τέλος τους, από σύγχυση, προχειρότητα, ανευθυνότητα και άμετρη κινδυνολογία και καταστροφολογία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να υποτάσσει όλες τις εθνικές και κοινωνικές προτεραιότητες που θα έπρεπε να χαρακτηρίζουν το λόγο και τις γενικότερες και ειδικότερες τοποθετήσεις ενός παράγοντα του πολιτεύματος, όπως είναι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στα μικροκομματικά παιχνίδια του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ειδικότερα, άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζει το Σύνταγμα και για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους θεσμούς.
Μα, είναι δυνατόν, κύριε Παπανδρέου; Δεν έχετε αντιληφθεί το ισχυρότατο ράπισμα το οποίο εισπράξατε εσείς ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του Κόμματός σας από τους διαπρεπείς συνταγματολόγους καθηγητές, οι οποίοι, μάλιστα, είναι πολιτικά σάρκα εκ της σαρκός του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Τι σας είπαν; Χαρακτήρισαν όλες τις παρεμβάσεις της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το θέμα της εμπλοκής των πρόωρων εκλογών με την εκ νέου εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στα τέλη του χειμώνα, στις αρχές της άνοιξης του 2010, χαρακτήρισαν το όλο εγχείρημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ερμηνευτικό περίγελο του Συντάγματος.
Ποιος, λοιπόν, κύριε Παπανδρέου, εισέπραξε ράπισμα σε σχέση με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και συμπεριφέρεται προς τους θεσμούς;
Ο κ. Παπανδρέου με αυτές τις ακραίες και έξαλλες θέσεις προσπάθησε να καλύψει το πελώριο πολιτικό τραύμα, το μεγάλο πολιτικό πλήγμα που υπέστη ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη συνταγματική αταξία και εκτροπή η οποία σημειώθηκε και χαρακτηρίζει τις θέσεις και την πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εμπλοκή των πρόωρων εκλογών με την εκ νέου εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2010.
Όμως, ο λαός έχει μνήμη και η μνήμη είναι ενεργή και σ’ αυτή την Αίθουσα και εκτός της Αιθούσης.
Όλοι, λοιπόν, μπορούμε να θυμηθούμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι, όταν συζητούσαμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ήλθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επισήμως -δείτε το στα Πρακτικά- δια των Εισηγητών του και κατέθεσε πρόταση για να αποσυνδεθεί, με αλλαγή στο Σύνταγμα, η διαδικασία της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Πριν από λίγο καιρό.
Ιδού, λοιπόν, κύριε Παπανδρέου, η ασυνέπειά σας, ιδού το έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο χαρακτηρίζει και εσάς και συνολικά την ηγετική ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Εάν θέλαμε δε να αποτιμήσουμε τη δεδομένη ασέβεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προς τους θεσμούς και προς το Σύνταγμα, θα πρέπει να θυμηθούμε κάτι ακόμα και να το συνεκτιμήσουμε, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, το γεγονός ότι η Αναθεώρηση ξεκίνησε και με τις υπογραφές των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι συνυπέγραψαν με τους Βουλευτές της Συμπολίτευσης και άφησαν την Αναθεώρηση στη μέση, όταν διαπίστωσαν ότι η διακηρυγμένη θέση του Αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -είχαμε πει προς τιμή του τότε- υπέρ της ανάγκης αναθεώρησης του άρθρου 16 στο δρόμο δεν εξυπηρετούσε τα μικροκομματικά παίγνια για την ανάκτηση της εξουσίας.
(AD)
(4DE)
«Ανεμούριον», λέει ο ελληνικός λαός! Σημαία ευκαιρίας! Κατά τον ίδιο τρόπο ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμπεριφέρθηκε στην οικονομία και στην κοινωνία!
Καλό είναι, κύριε Παπανδρέου, να μην κάνει λόγο το Κόμμα σας για χρέη και για ελλείμματα. Είστε αυτοί που καταλείπατε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα ένα δυσθεώρητο σε ύψος δημόσιο χρέος, πάνω από 210 δισεκατομμύρια ευρώ! Είστε αυτοί που αφήσατε ένα τεράστιο άνοιγμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Είστε εκείνοι που οδηγήσατε στο κλείσιμο πάνω από τριακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οικονομία ήταν συνώνυμη της αποβιομηχάνισης του τόπου. Ήταν συνώνυμη της καταβύθισης της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας στο τέλμα και στο βυθό της ανεργίας, της κοινωνικής ανέχειας και της έλλειψης υποδομών.
Και ας πάψει επιτέλους το γνωστό κομματικό και επικοινωνιακό παραμύθι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για διορισμούς της Νέας Δημοκρατίας! Πού είναι οι διορισμοί της Νέας Δημοκρατίας; Όπου γίνονται εκλογές στο στενότερο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όλη την τελευταία πενταετία, ο κάθε καλόπιστος παρατηρητής διαπιστώνει ότι οι ψήφοι της ΠΑΣΚΕ είναι αυτές που πλειοψηφούν, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρησιμοποίησε το στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα σαν θεραπαινίδα της δικής του κομματικής πελατείας. Και η Νέα Δημοκρατία, με προβλήματα, με αδυναμίες, με ανεπάρκειες, επιχείρησε και προχώρησε τη διαδικασία επανασυγκρότησης του κράτους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε. Θα είχε πολλά κανείς να πει και να σημειώσει για τις πελώριες αντιφάσεις που έχει ο πολιτικός λόγος, η πολιτική παρέμβαση της ηγεσίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιμετωπίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το πρόβλημα της νέας γρίπης στην Ελλάδα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η επιστολή που έστειλε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είναι απαράδεκτη και σε ύφος και σε περιεχόμενο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είκοσι πέντε λεπτά μίλησε ο κ. Παπανδρέου. Αφήστε τον κ. Παναγιωτόπουλο να μιλήσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το Τμήμα αποφάσισε τη διαδικασία, κύριε συνάδελφε. Αυτός είναι ο χρόνος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Έχει σημασία να ακουστεί μία φράση, με την οποία θα βάλω τελεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απέναντι σ’ ένα θέμα τόσο μεγάλης εθνικής προτεραιότητας όπως είναι το θέμα της αντιμετώπισης της νέας γρίπης, ο ελληνικός λαός απαιτεί το ελάχιστο από την Αξιωματική Αντιπολίτευση και την ηγεσία της, δηλαδή ωριμότητα, νηφαλιότητα, συναίνεση, σύμπραξη με την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες για να πετύχουμε το καλύτερο. Αντ’ αυτού, υπάρχει ανευθυνότητα, κινδυνολογία, σύγχυση, αμετροέπεια.
Ο ελληνικός λαός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει την ωριμότητα και μας κρίνει όλους. Και όσο ακούσει σήμερα τα όσα είπε ο Αρχηγός σας, θα βγάλει τα χείριστα συμπεράσματα για την ηγεσία σας και για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία σας αντιμετωπίζει τις μεγάλες εθνικές προτεραιότητες του σήμερα και του αύριο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η κυρία Υπουργός έχει ζητήσει το λόγο.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τέσσερα λεπτά, αν έχετε την καλοσύνη.
ΦΑΝΗ ΠΕΤΡΑΛΙΑ-ΠΑΛΛΗ (Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Όποιος παρακολούθησε την ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πριν από λίγα λεπτά ένα πράγμα κατάλαβε. Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ούτε τον Αρχηγό σας ούτε εσάς ενδιαφέρουν οι πολίτες και ο τόπος! Δίψα για την εξουσία έχετε μόνο!
Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μίλησε για λαϊκίστικη πολιτική όσον αφορά τη στήριξη της απασχόλησης, τη στήριξη της ανεργίας. Λαϊκίστικη πολιτική είναι η πολιτική την οποία εσείς ασκείτε, καθώς δεν δέχεστε ούτε τους θεσμούς, ξεκινώντας από το μεγάλο θεσμό, από τον ύψιστο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο χρησιμοποιείτε μόνο για ίδιον όφελος και μικροκομματικά συμφέροντα.
(KO)
(4AD)
Και καταλήγοντας, όσον αφορά αυτήν την περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε ο ίδιος ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από λίγο, δηλαδή όσον αφορά στα θέματα της απασχόλησης και στα θέματα της ανεργίας και στην αναφορά σας για κομματικές προσλήψεις για τη στήριξη της απασχόλησης και σε αναφορές -όπως τα αποκάλεσε- για «άθλια STAGE», θα ήθελα να πω ότι μιλάτε γι’ αυτά λέτε και δεν ξέρετε πολύ καλά και δεν ξέρουμε όλοι μας ότι τα STAGE ξεκίνησαν επί των ημερών σας, ενώ σήμερα έχουμε και STAGE με ασφάλιση. Βεβαίως, η δική μας στήριξη σ’ αυτά τα παιδιά και η προσδοκία είναι να βρεθεί εκείνος ο τρόπος ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών των παιδιών που είναι σήμερα ανασφάλιστα με τα STAGE. Αυτά από τη μία πλευρά.
Από την άλλη πλευρά, θα ήθελα να πω –και είμαι απόλυτη και κατηγορηματική σ’ αυτό- ότι η πολιτική την οποία έχουμε σχεδιάσει, οι δράσεις τις οποίες ήδη υλοποιούμε από την αρχή του 2009 και που αφορούν τη στήριξη της απασχόλησης είναι στοχευμένες. Ένα εκατομμύριο τριακόσιοι τριάντα χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι θα στηριχθούν με 3 δις 200 εκατομμύρια ευρώ από κοινοτικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Και είμαι απόλυτη και κατηγορηματική εκφράζοντας την κυβερνητική πολιτική ότι παρ’ όλες τις αντιδράσεις, θα πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα, κύριοι και κυρίες της Αντιπολίτευσης: Και το τελευταίο ευρώ θα πάει στον Έλληνα πολίτη. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, θα εξαντλήσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να στηρίξουμε την απασχόληση, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για τα νέα παιδιά τα οποία πλήττονται κυρίως αυτή τη στιγμή από τη μεγάλη διεθνή οικονομική κρίση.
Δεν θα μας σταματήσετε. Θα προχωρήσουμε με απόλυτη διαφάνεια, με απόλυτα στοχευμένη πολιτική και με σεβασμό σε όλους τους Έλληνες πολίτες, γιατί η ανεργία δεν έχει χρώμα, δεν είναι ούτε μπλε ούτε πράσινη ούτε κόκκινη ούτε ροζ. Η ανεργία μας αγγίζει όλους, η ανεργία αγγίζει νέους, αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και η πολιτική μας στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση, σ’ αυτές τις πιο ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Αυτά ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, διότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήρθε σήμερα εδώ για να πει πάλι τα ίδια περί της καταστροφολογίας και περί της δήθεν αδιαφάνειας έχοντας ξεχάσει, όμως, ότι κυβερνούσαν επί είκοσι χρόνια και παραλάβαμε τα ταμεία στην κατάσταση που τα παραλάβαμε, ενώ σήμερα ένα χρόνο μετά έχει βελτιωθεί η κατάσταση και έχοντας ξεχάσει ότι το μεγάλο άγος αυτή τη στιγμή για τον τόπο είναι τα 12 δις ευρώ που πληρώνουμε για τους τόκους του δημόσιου χρέους το οποίο εκείνοι άφησαν.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής για τέσσερα λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση είναι σε απόγνωση. Και αν δεν είναι σε απόγνωση είναι αμετανόητη και είναι προκλητική. Και είναι προκλητική, γιατί τόσο η Υπουργός η οποία μόλις αποχώρησε όσο και ο αξιότιμος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Παναγιωτόπουλος ο οποίος επωμίσθη το βάρος της απάντησης στην ομιλία του κ. Παπανδρέου στάθηκαν σε ορισμένα θέματα τα οποία είναι καταδικασμένα στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Και είναι καταδικασμένα από την εξής άποψη: Διότι εκφράζονται από μία Κυβέρνηση η οποία δεν σταματά πουθενά, δεν αλλάζει σχεδιασμό, επιμένει, είναι κολλημένη στο παρελθόν και νομοθετεί χωρίς κανέναν απολύτως σεβασμό ούτε στο Σύνταγμα ούτε στους νόμους ούτε στα θεσμικά όργανα της πολιτείας στην πράξη, ενώ την ίδια στιγμή εγκαλεί την Αντιπολίτευση ακριβώς για τους λόγους στους οποίους η ίδια ορίζει την πολιτική της.
(TS)
(4KO)
Και γίνομαι συγκεκριμένος. Σε ποιο νομοσχέδιο αναφερθήκατε, κύριε Παναγιωτόπουλε; Στο νομοσχέδιο των διευθετήσεων, νομοσχέδιο διευθετήσεων σε πολλά μέτωπα της Κυβέρνησης προς φίλια συμφέροντα, όπως αποδείχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σήμερα εδώ, νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε κατάφορη αντίθεση προς το δημόσιο συμφέρον, νομοσχέδιο το οποίο ιδιωτικοποιεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, διότι αυτό κάνει -και βεβαίως αγνοείτε την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους- νομοσχέδιο το οποίο στην πραγματικότητα εμπορεύεται την ελπίδα των νέων ανθρώπων, για τους οποίους κατά τα άλλα η Υπουργός κυρία Πετραλιά προηγουμένως μας είπε ότι η Κυβέρνηση έχει αγκαλιάσει και ενδιαφέρεται στην πολιτική της;
Παρακολούθησα το πάθος, κύριε Παναγιωτόπουλε, με το οποίο εκφραστήκατε και την ανησυχία σας για τη στάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. όσον αφορά τα συνταγματικά θέματα της χώρας, τη συνταγματική τάξη της χώρας και βεβαίως τη στάση του κ. Παπανδρέου όσον αφορά την υπόθεση της γρίπης και της πανδημίας.
Θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Πρώτα απ’ όλα οι συνταγματολόγοι όπως και οι οικονομολόγοι, όπως και οι νομικοί, όπως και οι πολιτικοί μηχανικοί, οι τεχνικοί είναι επιστήμονες οι οποίοι προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, προσφέρουν στη λειτουργία μας, στη λειτουργία της οικονομίας, της κοινωνίας, της επιστήμης.
Από την άποψη αυτή είναι πρόσωπα καθ’ όλα σεβαστά και οι απόψεις τους είναι απόψεις τις οποίες ακούμε πάντοτε με απόλυτο σεβασμό, αλλά τουλάχιστον σε ό,τι μας αφορά, ό,τι αφορά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουμε καθαρά πολιτικές παρεμβάσεις οποιωνδήποτε επιστημονικών τίτλων να θίγουν τη δική μας πολιτική αξιοπιστία και κυρίως να αμφισβητούν τη δική μας εγκυρότητα όσον αφορά τη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές οι πολιτικές παρεμβάσεις στην πραγματικότητα προσφέρουν βούτυρο στο ψωμί της Δεξιάς και όχημα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, που είναι η ανέχεια, η ανασφάλεια, η οικονομική καταστροφή στην οποία οδηγείτε τη χώρα.
Και ένα γενικότερο σχόλιο όσον αφορά την επιστολή την οποία έστειλε ο κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή, την οποία τόσο πολύ αμφισβητήσατε για την υπόθεση της γρίπης. Ο κ. Παπανδρέου δεν έκανε τίποτε άλλο από το να υπενθυμίσει στον κ. Καραμανλη ότι είναι Πρωθυπουργός, ότι έχει ευθύνη απέναντι στη χώρα, απέναντι στην κοινωνία η οποία καθημερινά βλέπει, μαθαίνει, ακούει από τις τηλεοράσεις και βλέπει τους Υπουργούς σας και κυρίως τον Υπουργό Υγείας να ενημερώνει την πολιτεία, να ενημερώνει τον κόσμο. Το μόνο που λέει ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι: «Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Γι’ αυτό το λόγο απαιτούμε εθνικό σχέδιο.
Αυτή ακριβώς ήταν η πρόταση του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Καραμανλή. Γιατί είναι ανεύθυνη; Τι περισσότερο και τι λιγότερο περιμένετε από έναν Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος με υπευθυνότητα στέκεται απέναντι στην αγωνία του ελληνικού λαού και προστρέχει στον Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος απ’ ό,τι γνωρίζουμε είναι ακόμη Πρωθυπουργός, και του ζητά ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Πάντως, ό,τι και να κάνετε, με όσο πάθος και αν υποστηρίξετε το κόμμα σας –και καλά κάνετε, γιατί και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι έχουμε βρεθεί σε δύσκολες θέσεις να υποστηρίζουμε τις αξίες της παράταξής μας- κύριε Παναγιωτόπουλε, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια την οποία κάνατε, η ουσία είναι μία: Η Κυβέρνηση –το βλέπετε εξάλλου, οι εικόνες των προσώπων των αξιότιμων συναδέλφων σας που βρίσκονται στα υπουργικά έδρανα, προδίδουν την κατάσταση- βρίσκεται σε υπερκόπωση και βαθιά μελαγχολία και γαντζωμένη με αυτό τον τρόπο στην εξουσία, οδηγεί την Ελλάδα σε χρεοκοπία.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να την επισημάνουμε. Οφείλουμε να ελέγξουμε τις παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες αναπτύσσονται σε πολλές περιπτώσεις και κυρίως εκείνες οι οποίες λειτουργούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Σε αυτή την πραγματικότητα κανείς δεν πρόκειται να μας σταματήσει. Και εάν και η κα Πετραλιά προηγουμένως ανέφερε ότι κανείς δεν πρόκειται να σταματήσει την Κυβέρνηση, σας διαβεβαιώ ότι υπάρχει κάποιος. Και αυτός ο κάποιος είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος με την ψήφο του, με την αποφασιστικότητά του και με τις μαχητικές του κινητοποιήσεις όπως αυτές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα, θα δώσει ένα τέλος σε αυτό τον κατήφορο στον οποίο οδηγείτε την Ελλάδα.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(BM)
(4TS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Μπεριάτος για τέσσερα λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, ευτυχώς που αποσύρατε την τροπολογία για τη βιομηχανία στην Αττική γιατί σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον, όπως αυτό της Αττικής, μια αντιπεριβαλλοντική και μάλιστα φωτογραφική διάταξη δεν θα μπορούσε να σταθεί με τίποτα. Και ελπίζουμε το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να μην κάνει το λάθος να επαναφέρει αυτή την τροπολογία στη Βουλή.
Στην τροπολογία 666 τώρα για τα φάρμακα: Μίλησαν οι συνάδελφοι, δεν θα αναπτύξω το θέμα για το πόσο λάθος έχει κάνει η Κυβέρνηση και τον αυθαίρετο τρόπο προσδιορισμού των τιμών το 2005 και μάλιστα παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με αποτέλεσμα, αντί να φθηνύνουν, να ακριβύνουν τα φάρμακα. Εκείνο όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία και που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και η μεγαλύτερη αστοχία της Κυβέρνησης είναι ότι τα τελευταία χρόνια ολόκληρο το σύστημα φαρμάκων, όπως και το σύστημα υγείας που είπε πριν ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει χειροτερέψει λόγω της τεράστιας αύξησης των δαπανών για τα φάρμακα –δέκα δισεκατομμύρια ακούστηκαν εδώ- με την ασυγκράτητη πολυφαρμακία, με την οποία δεν χάνονται μόνο χρήματα από τους Έλληνες πολίτες, από τα ασφαλιστικά ταμεία και από την εθνική οικονομία τελικά –και βέβαια κάποιοι άλλοι τα καρπώνονται, όπως είναι οι εισαγωγείς και οι φαρμακοβιομήχανοι- αλλά χάνεται και το πολυτιμότερο αγαθό μας: η υγεία των Ελλήνων πολιτών. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πολιτική υγιεινής αγωγής των πολιτών, κυρίως σε επίπεδο ενημέρωσης, πληροφόρησης, πρόληψης, που θα απέτρεπε την εξάρτηση από τα φάρμακα.
ΑΓΡΟΓΗ: Η τροπολογία εδώ είναι πολύ σημαντική. Είναι κάτι, στο οποίο εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας γιατί ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι να απεικονιστούν οι αγροτικές εκτάσεις της χώρας, να δημιουργηθεί, δηλαδή, το χαρτογραφικό υπόβαθρο που θα δείχνει τις χρήσεις γης, τις καλλιέργειες, κ.λπ., γιατί είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της υπαίθρου και για την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος, κάτι που είναι και προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, είναι απαραίτητο αυτό το υπόβαθρο για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των κοινοτικών επιδοτήσεων του ΟΣΔΕ, το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τη χαρτογράφηση και μάλιστα με τις νέες τεχνολογίες των συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών.
Προκύπτουν όμως κάποια αμείλικτα και σοβαρά ερωτήματα: Τι έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόσα χρόνια με τις υπηρεσίες του, ώστε να έχουμε αυτό το σύστημα, για την έλλειψη του οποίου υφιστάμεθα και κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τώρα αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούν να αναλάβουν οι υπηρεσίες αυτό το πράγμα και προστρέχει στη βοήθεια της ΑΓΡΟΓΗΣ; Άκουσα έκπληκτος τον κύριο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος ήρθε εδώ και είπε ότι «τώρα, τον Ιανουάριο του 2009, αρχίσαμε την αεροφωτογράφηση». «Την κάναμε» -λέει- «γρήγορα-γρήγορα, εύκολα». «Τώρα περάσαμε» -λέει- «στη δεύτερη φάση για να ταυτίσουμε τους δικαιούχους με τα τεμάχια που βρίσκουμε στις αεροφωτογραφίες». «Αυτό» -λέει- «είναι λίγο πιο δύσκολη δουλειά, αλλά κάνουμε Κτηματολόγιο».
Έλεος, κύριε Υπουργέ της Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι δυνατόν να λέτε ότι κάνετε Κτηματολόγιο έτσι, τόσο απλά, τόσο επιπόλαια, χωρίς καμία συσχέτιση με το Εθνικό Κτηματολόγιο; Πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα; Θα γυρίσουμε δηλαδή είκοσι χρόνια πίσω; Αυτή η Κυβέρνηση τελικά έχει μια ειδικότητα: να αποσυντονίζει και να απορυθμίζει. Αυτό είναι και θέμα μεταξύ των Υπουργείων, όπως με το άρθρο 14 χθες, με τον Υπουργό Πολιτισμού που δίνει τις αρμοδιότητές τους στον Υπουργό Οικονομικών.
Να γιατί αναβαθμίζεται η ΑΓΡΟΓΗ: Γιατί πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε. Δεν υπάρχει, είπε ο Υπουργός, τίποτα το πονηρό. Τόσο απλά τα είπε, τόσο ωραία. Η απόλυτη ωραιοποίηση ή μάλλον, το απόλυτο καμουφλάζ.
Θα ήθελα να τελειώσω λέγοντας ότι στο μεταξύ όλες οι χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το σύστημα από το 2005. Στην Ελλάδα μόνο δεν το εφαρμόσαμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Ελληνική Κυβέρνηση αθέτησε τις ίδιες της τις υποσχέσεις της, τις ίδιες της τις δεσμεύσεις για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα μέχρι τις 31.12.2008. Βλέπετε λοιπόν τη μεγάλη της αστοχία. Και δεν έχουμε μόνο αστοχία, έχουμε και μεγάλες ευθύνες, διότι πολύ απλά η Κυβέρνηση τα κάνει αυτά γιατί μία είναι η αιτία: δεν έχει αντίληψη σχεδιασμού, δεν έχει κουλτούρα σχεδιασμού. Είναι Κυβέρνηση του laissez faire και της απορύθμισης και βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων πολιτών.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Ο κ. Κόλλιας έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο, επί του οποίου η συζήτηση ολοκληρώνεται σήμερα, εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει αυτή η Κυβέρνηση να φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της, να προχωρήσει το πρόγραμμα των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

(XF)


(4BM)
Μια προσπάθεια που κάνει για να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα που μας άφησαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας παρέδωσαν μια χώρα ουραγό σε όλους τους οικονομικούς δείκτες αλλά από την άλλη πρωταθλήτρια στα σκάνδαλα, στη διαφθορά, στον κομματισμό και την αδιαφάνεια.
Προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για την αποκατάσταση των αδικιών, για τον ορθολογισμό των δαπανών υγείας, για την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, εισάγονται κριτήρια κοστολόγησης του φαρμάκου ώστε να προσδιορίζεται η τιμή του που δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, που καταγράφονται σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.
Ως προς το επίμαχο θέμα της τροπολογίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ας αρχίσουμε με ένα απλό αναμφισβήτητο δεδομένο. Ο χαρακτηρισμός των βαρέων και ανθυγιεινών θεσμοθετήθηκε το 1951. Από τότε ο κατάλογος πάει όλο προς το χειρότερο. Και τούτο γιατί για λόγους μικροπολιτικούς εντάξατε επαγγέλματα χαριστικά χωρίς να το δικαιούνται. Δεν είχατε ποτέ την τόλμη να αλλάξετε οτιδήποτε, γιατί αυτή ήταν η πολιτική σας, ενώ γνωρίζατε ότι υπάρχουν επαγγέλματα που έχουν εκλείψει. Δεν σας προβλημάτισε ποτέ ότι στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται τρίφτες χαμάμ, αρβιλεργάτες, ραδιοτηλεγραφητές και καραγωγείς. Σήμερα βεβαίως τα βλέπετε όλα. Σήμερα προσπαθείτε, όπως κάνετε πάντα, να φανείτε αρεστοί. Δεν είδατε τόσα χρόνια τους εναερήτες της Δ.Ε.Η. που μετράνε εκατοντάδες θύματα. Μόνο στην Κορινθία έχουμε έξι νεκρούς και πέντε αναπήρους. Δεν είδατε τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Δεν είδατε τους εργάτες καθαριότητας. Γι’ αυτό και δεν μπορεί κανείς να σας εμπιστευτεί, φίλες και φίλοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλη τη διαδρομή σας τα είκοσι χρόνια, που είχατε τη διακυβέρνηση της χώρας, φανήκατε αναξιόπιστοι και οδηγήσατε τη χώρα στον κατήφορο.
Και αντί να προβληματιστείτε, ζητάτε εκλογές, σε αντίθεση με το πνεύμα και τις επιταγές του Συντάγματος. Ζητάτε εκλογές θέλοντας να χρησιμοποιήσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ικανοποιήσετε τους μικροπολιτικούς σας στόχους. Θέλετε να καταστήσετε το Σύνταγμα ερμηνευτικό περίγελο.
Και βέβαια αυτά δεν τα λένε οι δύο κορυφαίοι συνταγματολόγοι, σας τα είπε πρόσφατα και ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος διαφοροποιήθηκε για τα ζητήματα της προεκλογικής σας τακτικής, τα δημοσιονομικά και για τον υπόθεση της γρίπης. Για την αναξιοπιστία σας, για την αντιπολιτευτική σας τακτική σας είπε εντός εισαγωγικών «το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν πρέπει να αντιπολιτεύεται αλλά να προτείνει και να στηρίζει». Για την αναξιοπιστία σας, για την ανεύθυνη στάση σας, μερίδα της κοινής γνώμης δεν συμφωνεί με την επιλογή των κομμάτων να αλλάζουν στάση ανάλογα με το τι θα συμφέρει πολιτικά για το κλίμα που δημιουργείτε. Έχουμε εμπλακεί σε λάθος συζήτηση. Για την πολιτική σας συμπεριφορά απέναντι στους δύο κορυφαίους συνταγματολόγους ανέφερε ο κ. Βενιζέλος «δεν μπορεί ένα κόμμα να αντιπαρατίθεται με συνταγματολόγους που εκφράζουν επιστημονικές απόψεις». Γιατί οι δύο συνταγματολόγοι δεν σας κούνησαν το χέρι, δεν ήθελαν το κακό του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν έβαλαν βούτυρο στο ψωμί της δεξιάς, όπως είπε ο εκπρόσωπος. Θέλουν να σας συνετίσουν, να σας νουθετήσουν. Θέλουν να σας βγάλουν από τον ολισθηρό δρόμο που ακολουθείτε, το δρόμο της αδιαφάνειας και της πολιτικής ανευθυνότητας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και Πολιτισμού, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Το λόγο έχει ο κ. Βαρβαρίγος για τέσσερα λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ: Είναι συνήθης κοινοβουλευτική πρακτική της Νέας Δημοκρατίας να νομοθετεί με τροπολογίες και μάλιστα στα Θερινά Τμήματα, τα οποία θα απαιτούσαν διάλογο, διαφάνεια, χρόνο και υπευθυνότητα.





(SX)
(4XF)
Έρχεται η Νέα Δημοκρατία κάθε τόσο με δημόσιες τοποθετήσεις της, εντελώς υποκριτικές, να υπεραμύνεται και να κόπτεται υπέρ της λειτουργίας των θεσμών. Και τον κορυφαίο θεσμό, το Κοινοβούλιο, τον μεταχειρίζεται με αυτόν τον εντελώς αντικοινοβουλευτικό, ανθυγιεινό, κύριε Υπουργέ, τρόπο.
Αυτές είναι οι θέσεις σας, οι πολιτικές σας, οι σκοπιμότητές σας, που βέβαια τους θεσμούς τους θέλετε για να εξυπηρετείτε το στενό, μικροπολιτικό, μικροκομματικό σας συμφέρον.
Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, με το οποίο συνεχίζετε τις διευθετήσεις, τα ρουσφέτια. Εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομίας να δίνει χρήματα σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Εκλογές έρχονται. Πρέπει να κάνει τα ρουσφέτια του!
Πρόσφατα αποκαλύφθηκε το τεράστιο σκάνδαλο στον ΟΑΕΔ με την κομματοκρατία και τα ρουσφέτια τα οποία κάνει ο Διοικητής του. Έρχεστε τώρα με μία καινούργια διάταξη να δώσετε τη δυνατότητα για ακόμα περισσότερα ρουσφέτια.
Με τις τροπολογίες, που καταθέτετε, τι κάνετε;
Κατ’ αρχήν σε ό,τι αφορά την «ΑΓΡΟΓΗ»: Πρόκειται για ένα ακόμη ρουσφέτι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα κομματικά στελέχη, στα παιδιά της Νέας Δημοκρατίας. Δεν του φτάνουν αυτοί που πήρε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, εννιακόσια είκοσι επτά άτομα με συμβάσεις έργου, με αδιαφάνεια. Ξέρουμε ότι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πήραν έναν αριθμό, διόρισαν έναν αριθμό. Παρόμοιους αριθμούς πήραν και τα κομματικά στελέχη. Δεν έφτασαν, φαίνεται, οι απαιτήσεις. Τώρα συνεχίζουμε με την «ΑΓΡΟΓΗ». Πρέπει να πάρουμε άλλα χίλια άτομα δήθεν, για να κάνουμε το ΟΣΔΕ, για να έχουμε μία βάση δεδομένων για την καλύτερη διανομή των επιδοτήσεων, για να μην υφιστάμεθα τα πρόστιμα και τους ελέγχους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εδώ, κύριε Υπουργέ, θέλω να επισημάνω το εξής σε ό,τι αφορά το κόστος για τη δημιουργία αυτής της βάσης δεδομένων, ελαιοκομικό μητρώο, αμπελουργικό μητρώο, ΟΣΔΕ: Ήδη οι αγρότες, με τη συνενοχή και τη συνεργασία των «ληστών» της ΠΑΣΕΓΕΣ –έτσι τους χαρακτηρίζω εγώ- και τον «αρχιληστή» Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, πετσοκόβουν και εξαφανίζουν τον αγροτικό κόσμο, απομυζώντας από αυτούς ένα τεράστιο ποσό για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους. Και φέτος διπλασίασαν αυτό το κόστος με το πρόσχημα ότι δήθεν θα απαιτηθεί ένα κόστος για τη διόρθωση του ΟΣΔΕ, του αμπελουργικού μητρώου, του ελαιοκομικού μητρώου.
Πήρε, λοιπόν, και εννιακόσια είκοσι επτά άτομα ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την ίδια δουλειά. Έρχεται τώρα και με την «ΑΓΡΟΓΗ» να πάρει άλλα χίλια άτομα για την ίδια δουλειά.
Ποιους κοροϊδεύετε και ποιους εξαπατάτε; Ληστεύετε τον κοσμάκη. Εξαφανίζετε τον αγροτικό κόσμο. Αυτή είναι η πολιτική σας. Κοντά, όμως, είναι οι εκλογές και νομίζουμε ότι ο αγροτικός κόσμος θα σας δώσει την απάντηση.
Τώρα, όσον αφορά το φάρμακο και την πολιτική σας; Ήδη παρουσιάστηκαν τα στοιχεία από τους συναδέλφους. Γνωρίζουμε όλοι μας ότι διπλασιάστηκε το κόστος φαρμάκου από το 2004 μέχρι σήμερα. Τα 5.000.000.000 έγιναν 10.000.000.000. Έχουμε κάποιους δείκτες που είναι πραγματικά αξιοπερίεργοι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς ανά χίλια άτομα, τα περισσότερα φαρμακεία και φαρμακοποιούς ανά χίλια άτομα, επίπεδο δαπανών Υγείας παρόμοιο –σαν ποσοστό του ΑΕΠ- με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -περίπου 9% του ΑΕΠ- κι, όμως, έχουμε υπηρεσίες Υγείας αθλιότατες, τις χειρότερες. Τι συμβαίνει; Πού πηγαίνουν τα λεφτά; Πού είναι το τρύπιο καλάθι; Που είναι τα κυκλώματα; Διότι τα κυκλώματα είναι εκείνα που απομυζούν ακριβώς αυτούς τους τεράστιους πόρους και δεν έχουμε σύστημα Υγείας, το οποίο αποδομίσατε και διαλύσατε.
Κύριοι συνάδελφοι, μας είπε ο κ. Βλάχος προηγουμένως ότι προχωρείτε μπροστά με αυτή την τροπολογία για τα φάρμακα. Εμείς δεν βλέπουμε να πηγαίνετε μπροστά. Πίσω πήγατε. Φέρατε ξανά τη ρύθμιση που καταργήσατε το 2005 για τον τρόπο κοστολόγησης των φαρμάκων και δεν ζητήσατε ούτε ένα «συγνώμη». Δεν απολογηθήκατε γι’ αυτή την τεράστια απώλεια που υπήρξε με αυτή τη ρύθμιση που επιβάλατε το 2005, για να ευνοήσετε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα. Και τώρα, βέβαια, τι να κάνετε; Έρχεστε ξανά να πείτε ότι τα φάρμακα θα κοστολογούνται με τον τρόπο που υπήρχε στη ρύθμιση του 2005.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Ξέρω την ανάγκη του χρόνου. Η σημερινή ημέρα επέβαλε μία διαδικασία πολύ συνοπτική.
Καταψηφίζουμε, βεβαίως, το νομοσχέδιο και τις τροπολογίες. Πιστεύουμε ότι θα ανοίξει ξανά το Τμήμα τούτο, θα συνεχίσει τις εργασίες του στις 25 Αυγούστου.

(PE)

(4SX)
Πιστεύουμε ότι ο κύριος Πρωθυπουργός δεν θα μας την «κάνει», όπως το 2007, που μετά από τη γιορτή της Παναγίας εξήγγειλε πρόωρες εκλογές.
Εμείς, βεβαίως, ζητάμε εκλογές…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ: …με έναν τρόπο, ο οποίος θα είναι γνωστοποιημένος, για να γίνουν οι εκλογές στον κατάλληλο χρόνο, με ενημέρωση και συμμετοχή όλου του ελληνικού λαού.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει η κυρία Ροδούλα Ζήση.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Πιστεύω, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν με τιμωρήσατε μετά από τη φιλοφρόνηση που μου έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής και μου αλλάξατε τη σειρά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Όχι, έγινε λάθος. Σας ζητούμε συγγνώμη. Έχετε το λόγο, με άνεση χρόνου, στα τέσσερα λεπτά όμως.
ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Η Κυβέρνηση έπαθε μια ταραχή μετά την ομιλία του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αποχώρησε. Πάλι σας άφησε στη μοναξιά σας, κύριε Υπουργέ. Ακούσαμε εδώ την Υπουργό Απασχόλησης να μας λέει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –αυτό κατάλαβε σήμερα από όλες αυτές τις τεκμηριωμένες προτάσεις και την έκφραση του ελληνικού λαού, δια του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γεώργιου Παπανδρέου- ότι διψά για εξουσία.
Εμείς βλέπουμε ότι τώρα κάπου πηγαίνουν να συζητήσουν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης για το πώς θα συγκρατηθούν στην εξουσία. Ο λαός ζητά αλλαγή. Και το λαό πρέπει να τον σέβεστε. Ζητά αλλαγή ύστερα από αυτήν την πολιτική που ακολουθήσατε.
Πρώτα, καλλιεργήσατε τη φήμη ότι είστε μια Κυβέρνηση της λαϊκής Δεξιάς και μεγάλης ικανότητας να λύσετε προβλήματα.
Δεύτερον, τα βάλατε με το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την Αντιπολίτευση γενικότερα και τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Τρίτον, είπατε ότι θα επανιδρύσετε το κράτος, κύριε Υπουργέ, και ότι θα βοηθήσετε την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Τέλος, αποφασίσατε -και με αυτό το νομοσχέδιο σήμερα εδώ και τις τροπολογίες- το γαία πυρί μειχθήτω και αφήσατε τους πολίτες να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Είτε η κρίση οφείλεται στην κυβερνητική πολιτική είτε στη διεθνή κρίση, εν πάση περιπτώσει, οι πολίτες πρέπει να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά μόνοι τους.
Η πολιτική σας είναι δαρβινισμός. Για εσάς, μόνο οι ισχυροί και οι δικοί σας επιβιώνουν. Η πρακτική σας, βεβαίως, είναι νομοθετικές πρωτοβουλίες κατά το δοκούν. Μέσα στο καλοκαίρι, στην καρδιά του καλοκαιριού φέρνετε χωρίς διαβούλευση, χωρίς κουλτούρα, εάν θέλετε, και πολιτική συνεννόησης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους νομοσχέδια, διατάξεις και τροπολογίες, για να επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο την ασθενή μας οικονομία, το εισόδημα των πολιτών, αλλά βεβαίως και το κλίμα απαισιοδοξίας που υπάρχει σε όλους μας.
Και αναφέρομαι, βεβαίως, στον αγροτικό τομέα και την αγροτική οικονομία. Από το 2005 έπρεπε να έχετε καταγράψει τη φέρουσα ικανότητα των αγροτικών δικαιωμάτων –ας το πω έτσι- και δεν το κάνατε. Επειδή βεβαίως επιβλήθηκαν πρόστιμα και έχετε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έρχεστε σήμερα εδώ να δώσετε από τον κρατικό Προϋπολογισμό στην ΑΓΡΟΓΗ 4.000.000 ευρώ, για να γίνει αυτό το πρόγραμμα που οφείλατε εδώ και τέσσερα χρόνια να κάνετε, όπως το έχουν κάνει όλοι. Δεν βοηθάτε την αγροτική οικονομία, απλώς προσπαθείτε να διορθώσετε λάθη σας. Τα διορθώνετε, όμως, πάλι με έναν τρόπο λαθεμένο. Οι ευθύνες σας σε αυτόν τον τομέα είναι πάρα πολύ μεγάλες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Δεν μου το επιτρέπει ο χρόνος να μιλήσω αναλυτικά για τα φάρμακα. Η αλήθεια είναι ότι δεν παραδέχεστε ότι η ασφαλιστική σας μεταρρύθμιση, όπως ακούστηκε και σήμερα από την Υπουργό και όλους τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που μίλησαν, απέτυχε και η ίδια αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση απασφάλισε την υγεία των πολιτών, δημιούργησε προβλήματα σε όλους μας και βεβαίως οικονομικά αδιέξοδα -ακούσαμε για τις δαπάνες- εκτός βεβαίως και από τις εμμονές της φαρμακολατρείας, που εξυπηρετούν άλλου είδους εισαγωγές και σκοπιμότητες.
Θα ήθελα τώρα να μιλήσω για το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Γελώ, γιατί μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχετε βιωματική σχέση με την εργασία. Δεν είναι δυνατόν με υπουργικές αποφάσεις, με κριτήρια που δεν έχουν συζητηθεί, να αποφασίζετε, χωρίς ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς υπεύθυνη πολιτική μέσα από το νόμο.
Ο Έλμπερτ Χάμπαρντ, κύριε Υπουργέ, Αμερικανός επιχειρηματίας και συγγραφέας, έλεγε ότι μια μηχανή μπορεί να κάνει τη δουλειά πενήντα συνηθισμένων ανθρώπων, εργαζομένων, καμία μηχανή δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός ασυνήθιστου ανθρώπου.
(ML)



(04PE)
Αυτό το παραφράζω σε σχέση με τους ασυνήθιστους ανθρώπους, εργαζόμενους ιδιαίτερης ειδικότητας και εργασίας ανθρώπους, που ουσιαστικά αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, σε όποια τεχνολογική και εργασιακή εξέλιξη.
Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα εσείς εδώ, με αυτήν την τροπολογία, αντισυνταγματικώ τω τρόπω, και χωρίς καμία δεοντολογία να αποφασίσετε εσείς ποιοι, με ποια κριτήρια, με ποια αξιοπιστία, με ποια γνώση και με ποια βιωματική σχέση με την εργασία, για το ποιοι πρέπει να κόβονται ή πρέπει να κατηγοριοποιούνται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Κύριε Υπουργέ, θεωρούμε ότι έστω και τώρα, αν έχετε την υπευθυνότητα, να κάνετε το χρέος να αποσύρετε αυτές τις τροπολογίες και αυτές τις διατάξεις, το χρέος που οφείλετε ως Κυβέρνηση που σας έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, να δώσετε προωθητική κίνηση στα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα. Και είναι μεγάλο το πρόβλημα της ανεργίας, είναι μεγάλα τα προβλήματα της εργασίας και της απασχόλησης, είναι μεγάλα τα προβλήματα της ανάπτυξης. Δείξτε έστω και σήμερα αυτή την ευαισθησία και αποσύρετε αυτές τις διατάξεις.
Η χώρα, κύριε Πρόεδρε, χρειάζεται ένα άλλο όραμα, ένα άλλο σχέδιο, ένα άλλο πρόγραμμα και άλλους πρεσβευτές αυτών των προγραμμάτων που θα σέβονται τον Έλληνα πολίτη, τον εργαζόμενο πολίτη, που θα προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την ανεργία και να δώσουν πραγματικά προστιθέμενη αξία στη δουλειά των συμμέτοχων παραγωγών πολιτών αυτής της χώρας.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Η κυρία Αράπογλου έχει το λόγο για τρία λεπτά και ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των ομιλητών.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα είμαι όσο το δυνατόν συντομότερη γιατί δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα αναφερθώ μόνο στη δική μου τροπολογία, σε αυτήν που καταθέσαμε εμείς. Θα ήθελα βέβαια να είναι εδώ και η Υπουργός Απασχόλησης γιατί αφορά όλους τους εργαζομένους και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Καταθέσαμε μία τροπολογία -και θα ήθελα ο Υπουργός που παρίσταται να με ακούσει με προσοχή- σχετικά με την ένταξη του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τραπέζης Ελλάδος, στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων.
Το πρόβλημα είναι ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Γενικής Τραπέζης Ελλάδος έχει αδικαιολόγητα καθυστερήσει να ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων. Λόγω αυτής της καθυστέρησης χίλιοι εκατό συνταξιούχοι της Γενικής Τράπεζας δεν λαμβάνουν την επικουρική ασφάλιση από τον Μάρτιο του 2009 και περισσότεροι από χίλιοι τετρακόσιοι πενήντα εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν την εφάπαξ παροχή. Φοβούνται πως όταν θα έρθει η στιγμή συνταξιοδότησής τους, δεν θα τους καταβληθεί η εφάπαξ παροχή.
Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Γενικής Τράπεζας έχει επανειλημμένως ενημερώσει το Υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο τον Υπουργό προσωπικά και έχει υποβάλλει σχετική αίτηση νόμιμα και έγκαιρα, σύμφωνα με το Ν. 3371/2005 για την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Τραπεζοϋπαλλήλων. Ωστόσο η Κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα, όταν σε αντίστοιχες αιτήσεις που υπέβαλλαν άλλες τραπεζικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκε και τις ενέταξε σε αυτό το Ενιαίο Ταμείο.
Εμείς, λοιπόν, με αυτή την τροπολογία, ζητάμε από τον Υπουργό Οικονομίας να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες που προβλέπει ο Ν. 3371/2005 και να αντιμετωπίσει τους εργαζομένους στη Γενική Τράπεζα όπως έκανε και στις άλλες περιπτώσεις με τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης υπαλλήλων άλλων τραπεζών, όπως για παράδειγμα η Εμπορική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Τράπεζα Αττικής.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
(XA)
(04ML)
Περιμένω μία τοποθέτηση, κυρία Υπουργέ, μία ξεκάθαρη απάντηση. Αυτήν τη στιγμή έχω ενημερωθεί ότι παρακολουθούν εργαζόμενοι του Συλλόγου Υπαλλήλων της Γενικής Τράπεζας και περιμένουν και εκείνοι μία ξεκάθαρη απάντηση, γιατί με την υφιστάμενη κατάσταση η Κυβέρνηση κάνει αυτές τις διακρίσεις και δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών. Περιμένουμε τη δική σας τοποθέτηση, ξεκάθαρα όμως.
Νομίζω ότι είναι απαράδεκτο να μην ικανοποιήσετε ένα δίκαιο αίτημα που συνάδει με το νόμο που προανέφερα. Δυόμισι χιλιάδες οικογένειες, κυρία Υπουργέ, τις κρατάτε σε ομηρία αυτήν τη στιγμή και περιμένουν από τον Οκτώβρη του 2008 μια ξεκάθαρη απάντηση από σας και μια τοποθέτηση.
Ελπίζω, λοιπόν, ότι θα την κάνετε δεκτή και ότι θα δώσετε λύσεις στο σοβαρό αυτό θέμα των υπαλλήλων της τραπέζης.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Όχι, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει για δύο λεπτά ο Υφυπουργός κ. Αντώνιος Μπέζας και ολοκληρώθηκε η συζήτηση και θα προχωρήσουμε στην ονομαστική ψηφοφορία.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μία διευκρίνιση σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε ο συνάδελφος κ. Καραμάριος.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξέφρασε μία συγκεκριμένη άποψη κατά τη συζήτηση του άρθρου 8 του ν. 3723/2008 και σε αυτήν την άποψη εμμένει. Με το άρθρο 8 εξειδικεύεται ότι η αληθής έννοια του άρθρου 9 του ν. 3259/2004 είναι ότι στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες συμβάσεις ή πιστώσεις λαμβάνεται υπ’ όψιν το κεφάλαιο του κάθε δανείου, της κάθε πίστωσης χωριστά και ότι τα όρια του αρχικού κεφαλαίου, 400.000 ευρώ στο αρχικό κεφάλαιο και 2.201.000 ευρώ στη συνολική οφειλή, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί 31.12.1999 λαμβάνονται υπ’ όψιν διαζευκτικά και όχι σωρευτικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση οι οφειλές οι οποίες δεν υπερβαίνουν είτε το ποσό των 400.000 ευρώ είτε το ποσό των 2.201.000 ευρώ υπάγονται στο νόμο. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία υπάρχει θεωρούμε ότι αυτή η ερμηνεία είναι αντίθετη με τη βούληση του νομοθέτη.
Και τελειώνω με μία σύντομη αναφορά σχετικά και με τα μαθήματα συνταγματικότητας που προσπάθησε προηγουμένως να μας κάνει εδώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ανέφερε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να ακούει τις γνώμες των συνταγματολόγων, δεν δέχεται όμως τις πολιτικές παρεμβάσεις των συνταγματολόγων.
Και εγώ, λοιπόν, ερωτώ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν δέχεται τις πολιτικές παρεμβάσεις των συνταγματολόγων. Τις πολιτικές παρεμβάσεις, όμως, καθηγητών του φορολογικού δικαίου που παροτρύνουν τους εύπορους συμπολίτες μας –γιατί σε αυτούς απευθύνεται η έκτακτη εισφορά- να μην καταβάλουν την έκτακτη εισφορά, διότι είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αυτοί που έχουν μεγάλη φοροδοτική ικανότητα πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αυτές τις πολιτικές παρεμβάσεις γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις δέχεται; Αυτό δεν είναι, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πολιτικός καιροσκοπισμός;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(XP)

(4XA)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του συζητουμένου νομοσχεδίου.
Έχει υποβληθεί αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας από τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την τροπολογία με γενικό αριθμό 666 και ειδικό 174.
Ο κ. Παπουτσής. Παρών.
Ο κ. Μακρυπίδης. Παρών.
Η κα Φιλίνη. Παρούσα.
Ο κ. Χάιδος. Παρών.
Ο κ. Κουσελάς. Παρών.
Ο κ. Σκουλάς. Παρών.
Ο κ. Μπεριάτος. Παρών.
Η κα Ξενογιαννακοπούλου. Παρούσα.
Ο κ. Νασιώκας. Παρών.
Ο κ. Κατσιφάρας. Παρών.
Ο κ. Κεγκέρογλου. Παρών.
Η κα Τσουρή. Απούσα.
Ο κ. Σιδηρόπουλος. Παρών.
Ο κ. Κουτσούκος. Παρών.

Υπάρχει ο απαιτούμενος από τον Κανονισμό αριθμός συναδέλφων Βουλευτών οι οποίοι υπογράφουν την αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.
Κατόπιν αυτού, θα διακόψουμε τη συνεδρίαση για δέκα λεπτά.


(Δ Ι Α Κ Ο Π Η)
(4XP)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί των τροπολογιών του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτή η τροπολογία με γενικό αριθμό 665 και ειδικό 173, που αφορά ρυθμίσεις για την εταιρεία «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» (αρ. 47 του ν. 2637/1998) και συμπλήρωση των διατάξεων του αρ. 10 του ν.δ. 400/1970 που ρυθμίζουν θέματα εκκαθάρισης ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτή, δεκτή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, η τροπολογία με γενικό αριθμό 665 και ειδικό 173, που αφορά ρυθμίσεις για την εταιρεία «ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε.» (αρ. 47 του ν. 2637/1998) και συμπλήρωση των διατάξεων του αρ. 10 του ν.δ. 400/1970 που ρυθμίζουν θέματα εκκαθάρισης ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως άρθρα 16 και 17.
Εισερχόμεθα στην ψήφιση της τροπολογίας με γενικό αριθμό 666 και ειδικό αριθμό 174, που αφορά τον επανακαθορισμό της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων (περ. δ της παρ. 5 του αρ. 17 του ν.δ. 96/1973), τη σύσταση διϋπουργικής επιτροπής αρμόδιας για θέματα του εθνικού συστήματος υγείας και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και τη σύσταση στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ενδεκαμελούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό.
Ανεγνώσθησαν τα ονόματα των υπογραφόντων Βουλευτών από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας.
Θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας αυτής.
Οι αποδεχόμενοι την τροπολογία λέγουν «ΝΑΙ».
Οι μη αποδεχόμενοι την τροπολογία λέγουν «ΟΧΙ».
Οι αρνούμενοι ψήφο, οι μεν άρρενες λένε «ΠΑΡΩΝ», οι δε γυναίκες λένε «ΠΑΡΟΥΣΑ». Το λέω αυτό παρ’ ότι δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό, γιατί ετέθη το θέμα από πολλές συναδέλφους Βουλευτές. Μπορούμε να το κάνουμε στην ονομαστική ψηφοφορία. Έχετε μία ευκαιρία σήμερα, γιατί βλέπω τις συναδέλφους Βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα –και στα πλαίσια της ισότητας των δύο φύλων- να μιλήσουν κατά την ψηφοφορία, αν κάνουν χρήση αυτής της επιλογής ψηφοφορίας με τις λέξεις «ΠΑΡΩΝ» και «ΠΑΡΟΥΣΑ».
Καλούνται επί του καταλόγου οι συνάδελφοι κ. Ελευθέριος Αυγενάκης από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Κεγκέρογλου από το ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Παρακαλώ να αρχίσει η ανάγνωση του καταλόγου.
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ)
(GK)


(4MT)
(ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Υπάρχει κάποιος συνάδελφος, ο οποίος δεν άκουσε το όνομά του; Κανείς.
Κηρύσσεται περαιωμένη η ψηφοφορία και παρακαλώ τους κυρίους ψηφολέκτες να προβούν στην καταμέτρηση των ψήφων και την εξαγωγή του αποτελέσματος.
(ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)


(DP)
(5GK)
(ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω το αποτέλεσμα της διεξαχθείσης ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ψήφισαν συνολικά 99 Βουλευτές.
«Ναι», ψήφισαν 50 Βουλευτές.
«Όχι», ψήφισαν 49 Βουλευτές.
Συνεπώς, η με αριθμό 666/174 τροπολογία που αφορά τον επανακαθορισμό της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων (περ. δ της παρ. 5 του αρ. 17 του ν.δ. 96/1973), τη σύσταση διϋπουργικής επιτροπής αρμόδιας για θέματα του εθνικού συστήματος υγείας και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και τη σύσταση στο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ενδεκαμελούς Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων έγινε δεκτή, όπως τροποποιήθηκε από την κυρία Υπουργό, κατά πλειοψηφία και εντάσσεται στο νομοσχέδιο ως άρθρα 18, 19 και 20.
Εισερχόμαστε στη ψήφιση του ακροτελεύτιου άρθρου του νομοσχεδίου.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το ακροτελεύτιο άρθρο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το ακροτελεύτιο άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έγινε δεκτό επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο και στο σύνολο;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό και στο σύνολο κατά πλειοψηφία.
Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Εταιρεία ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς στα πλοία αναψυχής, ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και λοιπές διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία σε μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου και έχει ως εξής:
(Να καταχωρισθεί το κείμενο του νομοσχεδίου)


(DE)
(5DP)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Καραμάριε, τι συμβαίνει;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΡΙΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά την τροπολογία την οποία υπέγραψα με γενικό αριθμό 671 και ειδικό αριθμό 175, μετά τη δήλωση του αξιοτίμου κυρίου Υπουργού, ελπίζω αυτή τη φορά πλέον η τράπεζα η οποία αρνείται να συμμορφωθεί με το νόμο, ότι θα συμμορφωθεί επιτέλους με τη βούληση του νομοθέτη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Καραμάριε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2009 και ερωτάται το Τμήμα εάν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ το Τμήμα να εξουσιοδοτήσει το Προεδρείο για την υπ’ ευθύνη του επικύρωση των Πρακτικών της σημερινής συνεδρίασης ως προς την ψήφιση στο σύνολο του παραπάνω νομοσχεδίου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Η εξουσιοδότηση παρεσχέθη ομοφώνως.
Θέλω να ευχηθώ σε όλους και σε εσάς και στις οικογένειές σας «Καλές διακοπές» και επιστροφή με καλή δύναμη και νέες δυνάμεις στις 25 Αυγούστου.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 14:50’ λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 25 Αυγούστου 2009 και ώρα 18.00’ με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που θα σας διανεμηθεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ



Τελευταία Αποθήκευση: 30/7/2009 10:08:00 πμ Από: Μητροπούλου Ευγενία
Εκτυπώθηκε: 30/7/2009 10:19:00 πμ


PDF:
es20090730.pdf
TXT:
es090730.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ