Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: ΙΑ΄ 01/07/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΑ΄
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009
Αθήνα, σήμερα την 1η Ιουλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.03΄, συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α΄ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίου ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 30/6/2009 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα πρακτικά της Ι΄ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 30 Ιουνίου 2009, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 2 Ιουλίου 2009.
ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (Άρθρα 29 παρ. 1, 130 παρ. 8 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 37/29-6-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την προώθηση του επιτραπέζιου ροδάκινου και την απορρόφηση της φετινής παραγωγής του συμπύρηνου ροδάκινου στο Νομό Πέλλας κ.λπ..
2. Η με αριθμό 42/29-6-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αντωνίου Σκυλλάκου προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την ασφάλιση στο ΙΚΑ των εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων κ.λπ..
3. Η με αριθμό 38/29-6-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με το κλείσιμο του «Ελεύθερου Τύπου», την ανάγκη λήψης μέτρων για την απασχόληση των απολυμένων εργαζομένων κ.λπ..
4. Η με αριθμό 39/29-6-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρουδή Βορίδη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την άρνηση αποδοχής απόθεσης απορριμμάτων του Δήμου Μαρκοπούλου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής κ.λπ..
Επίσης, κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα, Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2009, θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 9.30΄: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων -2η συνεδρίαση)
(GK)
(1MB)
2. Ώρα 9.30΄: Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» (ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων – 2η συνεδρίαση).
3. Ώρα 11.00΄: Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου».
4. Ώρα 12.30΄: Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).
5. Ώρα 13.00΄: Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα ημερήσιας διάταξης:
Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών «Ταυτοποίηση των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας» (3η συνεδρίαση).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Στη χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα 1-31 του νομοσχεδίου ως μία ενότητα και στην αυριανή συνεδρίαση τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου, καθώς και οι τροπολογίες ως μία ενότητα.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Παρακαλώ, κύριε Γκατζή. Τι συνέβη έτσι ξαφνικά;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Απλώς, κύριε Πρόεδρε, είδα στον πίνακα το χρόνο των οκτώ λεπτών και αυτό με ανησυχεί. Έχουμε τριάντα ένα άρθρα, τα οποία είναι σοβαρά και η ανοχή συνήθως που δίνεται είναι ένα με δύο λεπτά παραπάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ναι, κύριε Γκατζή, αλλά ο Κανονισμός αυτό προβλέπει. Είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω τον Κανονισμό.
Θα έχετε μια σχετικά ανοχή κι εσείς. Θα έχετε τη δυνατότητα δευτερολογίας. Ούτε εγώ ούτε εσείς μπορούμε να αλλοιώσουμε τον Κανονισμό και ας δοθούν επιπλέον λεπτά χρόνου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Το ξέρω, κύριε Πρόεδρε και σέβομαι αυτό που λέτε, αλλά ο Κανονισμός λέει ότι μπορεί να συζητηθεί κάθε άρθρο χωριστά με τέσσερα λεπτά το καθένα. Αυτό το έκτακτο …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αυτό αποφασίστηκε χθες. Χθες αποφασίστηκε να συζητηθεί το νομοσχέδιο με αυτή τη διαδικασία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ωραία, αλλά όχι μόνο οκτώ λεπτά. Δώστε τουλάχιστον ένα δεκαπεντάλεπτο, να μπορούμε να μιλήσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεκαπεντάλεπτο δεν μπορώ να δώσω. Θα έχετε όμως μια σχετική ανοχή από το Προεδρείο. Ήδη έχει περάσει πάνω από ένα λεπτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όπως βλέπετε ,δεν είμαστε και πολλοί, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Αγοραστέ, έχετε το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα κρίσιμο στοίχημα επιτυχίας για τη Θεσσαλία. Γι’ αυτό και προσπαθούμε μέσα από μεγάλη διαβούλευση που έγινε για την ίδρυση και σωστή λειτουργία αυτής της ανώνυμης εταιρείας, η οποία είναι αναγκαία για να μπορέσει να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τους Μεσογειακούς Αγώνες, να δώσουμε θεσμοθετημένες εγγυήσεις αποτελεσματικότητας, διαφάνειας και λειτουργίας.
Όμως, πρέπει να σημειώσω ότι είκοσι ένα μήνες τώρα η Κυβέρνηση δεν έμεινε άπρακτη. Ακούστηκε ότι είκοσι ένα μήνες τώρα δεν έγινε τίποτα. Έγινε!
Έγιναν τροποποιήσεις για τους χώρους που θα γίνουν τα Μεσογειακά Χωριά, διότι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα στους χώρους αυτούς. Επιλέχθηκαν νέοι χώροι, χώροι στους οποίους το δημόσιο δεν θα καταβάλλει ούτε 1 ευρώ για να γίνουν απαλλοτριώσεις και έτσι δεν θα χρεωθεί το δημόσιο με επιπλέον χρήματα. Ήταν χώροι, οι οποίοι ήταν αναξιοποίητοι και τώρα θα αξιοποιηθούν και μετά θα δοθούν στην κοινωνία.
Γίνεται Μεσογειακό Χωριό στη Λάρισα, που δεν θα γινόταν στην αρχή. Σχετικά με αυτό, θέλω να πω στους συναδέλφους ότι εκεί έγινε μία επίπονη και μεγάλη διεκδικητική προσπάθεια απ’ όλους –βέβαια μερικοί ήταν απόντες γιατί δεν είχαν πάρει είδηση, όπως απόντες είναι και σήμερα εδώ, διότι και πάλι δεν έχουν πάρει είδηση τι γίνεται- και προσπαθούμε να εγγυηθούμε θεσμοθετημένα τη σωστή λειτουργία.
(LM)
(1GK)
Έχοντας την αναπαραγωγή του ολυμπιακού μοντέλου που εισηγήθηκαν, πραγματικά τα καλά προσπαθήσαμε και τα κρατήσαμε, τα βελτιώσαμε, τα τροποποιήσαμε για την ορθολογικότερη λειτουργία. Όμως, έχουμε στο μυαλό μας και το λάθος των Ολυμπιακών Αγώνων που ήταν η μεταολυμπιακή χρήση. Γι’ αυτό εδώ θέλουμε να υπάρχει και μεταμεσογειακή χρήση, διότι εκεί είναι το κρίσιμο ζήτημα. Δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα η περίοδος κατασκευής των έργων, η λειτουργία της κρίσιμης περιόδου των Αγώνων, που ούτως ή άλλως θα είναι λειτουργικά, διότι θα γίνουν 29 αθλήματα, θα συμμετέχουν 23 χώρες, θα εργάζονται 10.000, θα είναι 500.000 φίλαθλοι, 900 οικογένειες, 3.300 αθλητές. Εκεί θα λειτουργήσει. Μετά τι θα γίνουν. Μην πέσουμε σε αυτήν τη διαδικασία να τροποποιούμε, να κάνουμε νόμους, να προσπαθούμε να βρούμε διαδικασίες για να λειτουργήσει η μεταμεσογειακή χρήση.
Γι’ αυτό πάμε σταθερά, αλλά με το μυαλό μας στο μέλλον, γιατί είναι μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά και μεγάλη κληρονομιά για την περιοχή. Την κληρονομιά αυτή, εμείς θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε με προστιθέμενη αξία για την περιοχή και όχι μετά να ψάχνουμε να βρούμε τι να κάνουμε.
Φέρνω ένα παράδειγμα, το στάδιο το οποίο έγινε στο Βόλο. Έγινε, λοιπόν, το στάδιο, έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έγινε ένας όμιλος εκεί. Από εκείνη τη χρονική στιγμή και μετά, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Μόνο όταν πηγαίνει και παίζει η Λάρισα ποδόσφαιρο για τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις γεμίζει. Κάνουν προσπάθειες όλοι οι φορείς και οι δήμαρχοι της περιοχής να δουν πώς θα χρησιμοποιήσουν το στάδιο αυτό, γιατί έγινε χωρίς να υπάρχει στο μυαλό η μεταολυμπιακή χρήση. Έγινε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά μετά ποιος θα το συντηρήσει; Αυτά πρέπει να τα βλέπουμε.
Και οπωσδήποτε πρέπει να τηρήσουμε και τις αναλογίες και να πούμε το εξής: Ειπώθηκε ότι «με το «Ελλάδα 2004» αλλάξαμε όλη τη χώρα». Εντάξει, αλλά τη Λάρισα δυστυχώς δεν την άλλαξαν, γιατί το κολυμβητήριο το οποίο είναι στα μπετά είναι από το «Ελλάδα 2004», διότι οι υπερβάσεις των ολυμπιακών έργων και οι καθυστερήσεις που υπήρχαν με τις κίτρινες και ξανά κίτρινες κάρτες, δεύτερες κίτρινες κάρτες που έβγαζε η Ολυμπιακή Επιτροπή, άφησαν το κολυμβητήριο της Λάρισας -το οποίο είναι χρήσιμο και το οποίο πρέπει να γίνει- χωρίς να τελειώσει, διότι δεν υπήρχαν τα χρήματα. Τα πήραν και τα έδωσαν στο κέντρο.
Εμείς για πρώτη φορά φέρνουμε στην περιφέρεια τους αγώνες. Είναι μεγάλο στοίχημα. Θέλουμε, επαναλαμβάνω –και αυτό πρέπει να είναι το μότο όλων- με λίγα να κάνουμε πολλά και όχι με πολλά λίγα, όπως έγινε στο παρελθόν. Πρέπει να έχουμε προστιθέμενη αξία αθλητική, υποδομών, τουριστική, κοινωνική, πολιτιστική. Και αυτό, χωρίς καμία διάθεση για μικροπολιτική.
Τώρα, όσον αφορά τα άρθρα, τα είπαμε και στην πρωτομιλία. Βεβαίως, πήραμε και το αναπαράγαμε το ολυμπιακό μοντέλο, «το Ελλάδα 2004», αλλά το αναπαράγαμε προς την καλύτερη και διαφανέστερη πλευρά του. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι άμισθο και τιμητικές οι συνεδριάσεις των μελών, γι’ αυτό και βλέπετε ότι έγινε μια τροποποίηση και στην εκτελεστική επιτροπή. Το δεχτήκαμε. Η εκτελεστική επιτροπή μπορεί να ονομαστεί και κάπως αλλιώς. Μπορεί να ονομαστεί τεχνική επιτροπή, ανάλογα με τις αρμοδιότητες. Να δούμε πώς πρέπει να ονομαστεί.
Είδαμε ότι πρέπει οι συζητήσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου θα παίρνονται αποφάσεις, να μην είναι περιληπτικές. Και ποιος θα αποφασίζει για τις περιλήψεις των πρακτικών; Όλα λοιπόν να καταγράφονται.
Στα θέματα του προσωπικού, επειδή βρισκόμαστε σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, είπαμε όποιος θέλει να προσφέρει και θέλει να πάει εκεί με απόσπαση για να αποκτήσει την εμπειρία, να παίρνει αυτά που έπαιρνε, να μη χάνει ο άνθρωπος, αλλά όχι και επιπλέον χρήματα. Να μη δημιουργήσουμε μια στρατιά ανθρώπων, οι οποίοι θέλουν να πάνε εκεί με κίνητρο το χρήμα. Διότι εδώ υπάρχει το κίνητρο της προσφοράς.
Είπαμε ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα δουλεύουν εκεί και θα έχουν άμεση σχέση με τα έργα, με τις επιβλέψεις, ο Πρόεδρος, η Διευθύνων Σύμβουλος και όλα τα μέλη θα κάνουν «πόθεν έσχες», σύμφωνα με αυτό που καταθέτουν και οι κοινοβουλευτικοί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
(AD)
(1LM)
Ακόμη, εκεί είναι το κρίσιμο σημείο, το οποίο υπήρχε και μέσα στην Εταιρεία «ΑΘΗΝΑ 2004», όπου λέει ότι οπουδήποτε γίνεται μία παραχώρηση, μία δωρεά για χρήση μεσογειακή ενός χώρου, ενός οικήματος, οι παρεμβάσεις που θα γίνονται θα είναι έως 10% της αντικειμενικής αξίας.
Αυτή είναι μία βελτίωση και θα πρέπει να την παραδεχτούμε όλοι μας, γιατί στην «ΑΘΗΝΑ 2004» μπορούσες να κάνεις μία οποιουδήποτε χρηματικού ύψους επέμβαση, παρέμβαση, ανακαίνιση, τροποποίηση σ’ ένα κτήριο και μετά επέστρεφε στον κάτοχό του ανακαινισμένο. Εδώ λέμε «έως 10%». Είναι ξεκάθαρο. Είναι καλύτερο και διαφανέστερο. Και εν πάση περιπτώσει, στις συμβάσεις προστέθηκε κάτι το οποίο μπαίνει για πρώτη φορά στην ελληνική νομοθεσία και θα γίνεται σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές διατάξεις και κανονιστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες έχουν εναρμονιστεί ή πρόκειται να εναρμονιστούν και δεν έχουν εναρμονιστεί ακόμα.
Και οπωσδήποτε υπάρχουν θέματα εσωτερικού ελέγχου, θέματα απαλλοτριώσεων, όπου άκουσα εδώ και μερικές επικριτικές φωνές. Κοιτάξτε, το άρθρο 31 των απαλλοτριώσεων είναι όπως ακριβώς ήταν το «ΑΘΗΝΑ 2004». Τώρα, μπορεί κάποιος να πει ότι εκεί μέσα ήταν ονομαστικά. Ονομαστικά δεν αναφερόταν. Μπορεί μετά να βγήκε μία κανονιστική πράξη για το τι θα γίνουν. Όμως και ονομαστικά να αναφερόταν, δεν απαλλάσσει το ότι υπήρχε μέσα η αναφορά ότι μπορούσε να γίνει από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου ή από φυσικά πρόσωπα. Δεν το απαλλάσσει. Είτε ήταν ονομαστική απαλλοτρίωση μέσα, είτε δεν ήταν, είτε θα γινόταν η απαλλοτρίωση, θα γινόταν κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Εδώ πέρα δεχθήκαμε και κάναμε αυτήν την αλλαγή, βγάλαμε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνονται από φυσικά πρόσωπα ούτε από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, ότι όποια ακίνητα θα απαλλοτριωθούν θα παραμείνουν για αποκλειστική χρήση του δημοσίου. Ξεκάθαρα! Και νομίζω ότι όταν γινόταν η κατάρτιση του νομοσχεδίου και η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή, κλήθηκαν οι αρμόδιοι φορείς να μας πουν ποιες απαλλοτριώσεις θα κάνουν. Μα, δεν ήξεραν και οι αρμόδιοι φορείς ή οι δήμαρχοι. Διότι μπορεί να βρεθεί κάποιο έργο να έχει κάποια προβλήματα στην πορεία. Δεν το ήξεραν.
Και για να τελειώσω μ’ αυτό το θέμα, όσον αφορά τις προσλήψεις, κοιτάξτε, πιστεύω ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με τον ίδιο τρόπο που γίνονται και στην «ΑΘΗΝΑ 2004», γιατί ακούγονται φωνές για τις προσλήψεις. Θα γίνονται με προκηρύξεις, με τη διαδικασία των προσόντων που πρέπει να έχει το κάθε άτομο που θα υποβάλλει αίτηση πρόσληψης για την κάθε θέση που προκηρύσσεται και θα γίνονται κατά τέτοιον τρόπο ούτως ώστε άνθρωποι οι οποίοι πρέπει και μπορούν να δουλέψουν εκεί και έχουν τα προσόντα, τη θέληση, αλλά και τη δυνατότητα να δουλέψουν, να δουλέψουν σωστά, παραγωγικά, για να μπορέσει αυτό το μεγάλο εγχείρημα να προχωρήσει.
Βρισκόμαστε στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία πρέπει να πετύχουμε να κάνουμε καλούς Μεσογειακούς Αγώνες. Υπάρχει ένα επίπεδο σ’ αυτούς τους Μεσογειακούς Αγώνες, αλλά αυτό το επίπεδο πρέπει να το ανεβάσουμε, να δείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα, την ικανότητα, τη θέληση να αναβαθμίζουμε αθλητικά γεγονότα. Το αποδείξαμε στο παρελθόν και είναι κρίσιμο στοίχημα να το αποδείξουμε και σήμερα. Και οπωσδήποτε πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιες προϋποθέσεις, μία παρακαταθήκη, ώστε να μπορέσουμε να μας εμπιστευτούν ως μία χώρα η οποία είναι ασφαλής και αγαπάει τον αθλητισμό, έχει πολλή θέληση και εθελοντισμό να κάνει και άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες θα είναι εφαλτήριο για τη μελλοντική πρόοδο της χώρας στον αθλητισμό, αλλά και στον πολιτισμό.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Σοφία Σακοράφα.
(ΚΟ)
(1AD)
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα μου επιτρέψετε να κάνω την εξής μικρή επισήμανση στον κύριο συνάδελφο. Το Πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» όντως ήταν ένα φιλόδοξο Πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά σταμάτησε αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ένα Πρόγραμμα που είχε ως σκοπό να αναπτυχθούν οι υποδομές σε όλη την περιφέρεια και δυστυχώς, πέντε χρόνια μετά δεν έχει κινηθεί απολύτως τίποτα. Και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που είπε και ο κύριος συνάδελφος, το Κολυμβητήριο της Λάρισας, το οποίο, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι ακριβώς επειδή ήσασταν εσείς Κυβέρνηση, θα μπορούσατε ήδη να το έχετε ήδη αποτελειώσει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: …(δεν ακούστηκε)
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και στην εισήγησή μου έκανα λόγο για το εκτεταμένο τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά στη σύσταση, στη λειτουργία, στην εποπτεία και το διαχειριστικό έλεγχο της «Βόλος 2013» και για τη διάθεση που επέδειξε ο Υπουργός να ξεπεράσει σε ένα σημαντικό μέρος τις στρεβλώσεις και τα κενά που άφηνε το νομοσχέδιο και να αποδεχθεί τις προτάσεις μας. Αυτή τη διάθεση τη θεωρώ σημαντικό βήμα, αλλά όχι ολοκληρωμένο.
Ξεκινώ με τα άρθρα.
Άρθρα 1, 2, 3 και 4. Αυτά τα άρθρα αφορούν τη σύσταση, το σκοπό, την έδρα και τη διάρκεια της «Βόλος 2013». Τα ψηφίζουμε επιμένοντας και στην Ολομέλεια να συμπεριληφθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που είχαμε προτείνει στο άρθρο 3, ώστε αντί του διοικητικού συμβουλίου, να μεταφερθεί η αρμοδιότητα της ίδρυσης υποκαταστημάτων ή γραφείων της «Βόλος 2013» στη γενική συνέλευση. Συγκεκριμένα, στη δεύτερη πρόταση προτείνουμε να αντικατασταθεί η φράση «του διοικητικού συμβουλίου» με τη φράση «της γενικής συνέλευσής της».
Όσον αφορά το άρθρο 5, προτείνουμε να προβλεφθεί ρητά το μη μεταβιβάσιμο και των μετοχών που θα προέλθουν από κάθε αύξηση κεφαλαίου, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανότητα έμμεσης μεταβίβασης της εταιρείας σε ιδιώτη.
Ο κύριος Υπουργός έκανε δεκτή την προσθήκη στην Επιτροπή και με τη σύμφωνη γνώμη των νομικών συμβούλων του και δήλωσε ότι θα συμπληρωθεί. Εν τέλει, δεν συμπεριελήφθη η προσθήκη που προτείναμε.
Την πρότασή μας έρχεται να ενισχύσει και η γνωμάτευση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Καταθέτω το σχετικό έγγραφο της έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Σοφία Σακοράφα καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Το αμεταβίβαστο των μετοχών είναι αδιαπραγμάτευτο για μας και είναι βασική προϋπόθεση η αποδοχή του για να ψηφιστεί.
Συγκεκριμένα, προτείνουμε στη δεύτερη παράγραφο να συμπληρωθεί το εξής: «οι δε νέες μετοχές είναι μη μεταβιβάσιμες και αναλαμβάνονται αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο».
Εάν το άρθρο παραμείνει όπως έχει, το καταψηφίζουμε.
Το άρθρο 6 προβλέπει τα όργανα της Διοίκησης και το ψηφίζουμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 7, προτείναμε την εφαρμογή του διοικητικού μοντέλου της Οργανωτικής Επιτροπής του «ΑΘΗΝΑ 2004», το οποίο εξασφάλιζε διαφάνεια, διαχειριστικό έλεγχο και χρηστή διαχείριση. Αρκετές οι πιο ουσιώδεις παράγραφοι του σχετικού άρθρου του ολυμπιακού νόμου προστέθηκαν σε ακόλουθα άρθρα του παρόντος βελτιώνοντας σε ικανοποιητικό βαθμό το παρόν. Το ψηφίζουμε.
Όσον αφορά στο άρθρο 8, έγινε απόλυτα δεκτή η πρότασή μας συγκροτώντας τη θέση της τριακονταμελούς οργανωτικής επιτροπής μία πενταμελής εκτελεστική επιτροπή και υιοθετήθηκε η λογική της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας, της διάκρισης των αρμοδιοτήτων. Το ψηφίζουμε και επιμένουμε να προστεθούν οι φραστικές προσθήκες που είχαμε προτείνει στην παράγραφο 2 του άρθρου περί του διοικητικού συμβουλίου, ότι εκπροσωπεί τη Βόλος 2013 συγκεκριμένα ενεργώντας συλλογικά και ότι όποιους συμβιβασμούς συνομολογεί, το κάνει όχι με οποιουσδήποτε όρους, αλλά με όρους συγκεκριμένα καταφανώς επωφελείς για την εταιρεία.
Όμως, κύριε Υπουργέ, στη σύμβαση με τη ΔΕΜΑ προβλέπεται η συμμετοχή του Δημάρχου στην Οργανωτική Επιτροπή. Με το σχήμα που ψηφίζουμε με το παρόν νομοσχέδιο, αυτό δεν είναι δεσμευτικό και επειδή στη διοργάνωση πέραν του Δημάρχου Βόλου, εμπλέκονται ενεργά και σε μεγάλο βαθμό και ο Δήμος Λάρισας και ο Δήμος Ν. Ιωνίας, προτείνουμε ότι όσον αφορά τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου να συμπληρωθεί στο άρθρο ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο ex officio συμμετέχουν ο Δήμαρχος της διοργανώτριας πόλης του Βόλου, καθώς και οι Δήμαρχοι Λάρισας και Ν. Ιωνίας. Πιστεύουμε ότι και ο αριθμός των μελών το επιτρέπει, αλλά και επιβάλλεται ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και συνεργασία.
Άρθρα 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 και 18. Αφορούν σε κανονιστικά άρθρα λειτουργίας της ανώνυμης εταιρείας. Τα ψηφίζουμε με την επιφύλαξη της παραγράφου 4 του άρθρου 12 που από τη μια δημιουργεί ευελιξία και ενισχύει την ταχύτητα, αλλά από την άλλη δύναται να οδηγήσει και σε εικονικές συνεδριάσεις.
(DP)
(1KO)
Άρθρο 19. Η πρότασή μας έγινε απόλυτα δεκτή και προβλέφθηκε η λειτουργία Ελεγκτικής Επιτροπής για λόγους ελέγχου και διαφάνειας. Είχαμε προτείνει επίσης το άρθρο 19α για την εποπτεία της εταιρείας από διυπουργική Επιτροπή. Δεδομένου ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του τελικού νομοσχεδίου προβλέπεται ότι η Βόλος 2013 τελεί υπό την εποπτεία των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομίας και Οικονομικών θεωρούμε ότι υιοθετήθηκε η πρότασή μας και το ψηφίζουμε.
Άρθρο 20. Είχαμε προτείνει οι διατάξεις του παρόντος να ισχύουν και για τις θυγατρικές της Βόλος 2013. Δεν έγινε δεκτό. Αυτό σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στο άρθρο 31 δημιουργεί κενά που επιτρέπουν όποια ερμηνεία. Δημιουργεί ένα παράθυρο που μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς κατά την άποψή μας συνέπειες.
Προτείνουμε συγκεκριμένα στο τέλος του άρθρου να συμπληρωθεί: «Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν και ως προς τις θυγατρικές εταιρείες που ιδρύονται από τη Βόλος 2013». Αν δεν συμπληρωθεί η προσθήκη που είχαμε προτείνει, το καταψηφίζουμε.
Άρθρο 21. Αφορά στην καταχώρηση του καταστατικού και το ψηφίζουμε.
Άρθρο 22. Είχαμε προτείνει ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο όσον αφορά στις προσλήψεις προσωπικού της Βόλος 2013. Ένα μοντέλο που θα εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία μέσω προκηρύξεων και σαφών κριτηρίων. Δεν το κάνατε δεκτό. Είχαμε προτείνει η αμοιβή και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των αποσπασμένων από το δημόσιο στην εταιρεία να βαρύνουν την εταιρεία ώστε να υπάρχει ακριβής ισολογισμός ώστε να μην ανοίξει παράθυρο για αθρόες αποσπάσεις ώστε σε περίοδο κρίσης να μην επιβαρύνεται ο δημόσιος τομέας. Δεν το κάνετε δεκτό αφήνοντας ανοικτή την πόρτα στο κυρίαρχο θέμα της διαφάνειας στη διαχείριση του προϋπολογισμού της Βόλος 2013 και στο βόλεμα κομματικών ημετέρων και μάλιστα την ίδια στιγμή που στη Γενική Γραμματεία υπάρχει ενεργό έμπειρο, αξιόμαχο προσωπικό το οποίο με μια απλή παράταση της σύμβασής τους τουλάχιστον μέχρι το 2013 θα μπορούσε επαρκέστατα να καλύψει και τις δύο διοργανώσεις. Το καταψηφίζουμε.
Άρθρο 23. Κάποτε κάνατε αποδεκτές τις προτάσεις μας που αφορούσαν στον έλεγχο δαπανών που ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας προβλέποντας ανώτατο όριο ενός εκατομμυρίου ευρώ πάνω από το οποίο απαιτείται πλέον προηγούμενος έλεγχος νομιμότητας από την τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 19. Δεν συμπεριλάβατε την προσθήκη που είχαμε προτείνει στην τελευταία παράγραφο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου που ενίσχυε τις ασφαλιστικές δικλείδες καθώς επεκτεινόταν σε διαχειριστές και συγγενείς των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Το ψηφίζουμε καθώς θεωρούμε ότι και το πλαφόν αλλά και ο έλεγχος της νομιμότητας από την Ελεγκτική Επιτροπή αποτελούν ήδη σοβαρές δικλείδες.
Άρθρο 24. Κάνατε αποδεκτή την πρότασή μας για λήψη απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία 3/4 γεγονός που ενισχύει την αξιοκρατία, την αξιοπιστία στις προσλήψεις αλλά και τη συγκρότηση της νομικής υπηρεσίας βάσει πραγματικών αναγκών. Το ψηφίζουμε.
Άρθρα 25, 26, 27, 28 και 29. Στα άρθρα αυτά ακολουθείται το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τα ψηφίζουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, και τελειώνω.
Άρθρο 30. Οι συγκεκριμένοι αγώνες των Special Olympics έχουν έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 90 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θα κληθεί να καλύψει το ελληνικό δημόσιο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τη διοργάνωση. Το μόνο που έχει γίνει είναι ο ορισμός μιας οργανωτικής Επιτροπής με απλή υπουργική απόφαση. Το άρθρο 30 είναι το μόνο και μοναδικό άρθρο νόμου που αφορά στην οργάνωση των αγώνων από την ημέρα ανάληψής τους από την 5η Ιουνίου 2007. Είχαμε προτείνει να αποσυρθεί αυτό το άρθρο και να υποβληθεί αντίστοιχο νομοσχέδιο με το υπό ψήφιση για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της διοργάνωσης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics ώστε να υπάρχουν οι εγγυήσεις τόσο για την άρτια διοργάνωση όσο και για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.
Εμείς επιμένουμε, κύριε Υπουργέ, να αποσύρετε το άρθρο. Απαλλάξτε τέτοιες μεγάλες διοργανώσεις από σκιές, από προχειρότητες, από γκρίζες ζώνες και ενισχύστε τον χαρακτήρα τους, ενισχύστε τη διαφάνεια, ενισχύστε τους σκοπούς και τις προθέσεις του σωματείου. Η ολοκληρωμένη διαχείριση του γεγονότος με ένα ξεχωριστό νομοσχέδιο εγγυάται την αρτιότητα αλλά και οργανώνει τη συμμετοχή, την επικοινωνία, την εμπέδωση των τόσο σημαντικών μηνυμάτων.
Κύριε Υπουργέ, αναγνωρίσατε και στην Επιτροπή ότι δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση αλλά επικαλεστήκατε την ανάγκη ψήφισης του άρθρου λόγω ακριβώς αυτής της καθυστέρησης υποστηρίζοντας ότι ρυθμίζει μόνο θέματα χορηγιών. Στο άρθρο όμως περιλαμβάνετε και θέματα πρόσληψης προσωπικού –μνημονεύει το άρθρο 22 του παρόντος- το οποίο καταψηφίζουμε για τους λόγους που αναφέραμε.
Εμείς υπερασπιζόμενοι την οργάνωση θα ψηφίσουμε το άρθρο αυτό συμβολικά μόνο όμως και εφόσον το απαλλάξετε από την αναφορά για ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 22 περί προσωπικού ώστε να απαλλάξετε τη διοργάνωση από τα προβλήματα της ανάγνωσης πραγματικού ισολογισμού από την παθογένεια του βολέματος κομματικών ημετέρων και από την οικονομική επιβάρυνση του δημοσίου.
(NP)
(1DP)
Και τελειώνω με το άρθρο 31. Προτείναμε την απάλειψη της δυνατότητας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ φυσικών προσώπων και άλλων, κάτι που έγινε δεκτό. Ζητήσαμε επισταμένως η διάταξη να γίνει σαφής και ακριβής στην περιγραφή των χώρων, των χρήσεων, της σκοπιμότητας και του χρόνου αποπεράτωσης των έργων, έτσι ώστε να αποφευχθούν αυθαιρεσίες. Ουσιαστικά δηλαδή ζητήσαμε την ενίσχυση του ν. 2598, έτσι ώστε η συγκεκριμένη αναφορά να εξασφαλίζει τη διαφάνεια, αλλά κυρίως να δεσμεύει την Κυβέρνηση για την υλοποίηση των σύνδρομων έργων του προαστιακού και του τραμ.
Θεωρούμε ότι έστω και στο παραπέντε, έστω και αν τα σύνδρομα έργα δεν προλάβουν να εξυπηρετήσουν τους αγώνες, πρέπει να γίνουν. Να γίνουν προς όφελος της ευρύτερης περιοχής, προς όφελος της κεντρικής Ελλάδας, προς όφελος του τρόπου ζωής όλων των Θεσσαλών, όλων των επισκεπτών, προς όφελος της ανάπτυξης και της αναβάθμισης της περιοχής. Δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα ο ν. 2598 όχι μόνο να μην ενισχύεται, αλλά και να αποδυναμώνεται κιόλας.
Η διατύπωση ότι μπορούν να γίνουν απαλλοτριώσεις υπέρ Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, στο μετοχικό κεφάλαιο του οποίου έχει συμμετοχή το δημόσιο, χωρίς να προσδιορίζεται ούτε ποσοστό συμμετοχής, αλλά ούτε και εξέλιξη του Νομικού Προσώπου –τονίστηκε αυτό στην Επιτροπή- αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνουν απαλλοτριώσεις υπέρ εταιρείας, στην οποία είτε εξ αρχής έχει πλειοψηφία ο ιδιώτης είτε μπορεί να την αποκτήσει στην πορεία.
Η επόμενη διατύπωση ότι ακίνητα απαλλοτριωθέντα κατ’ αυτόν τον τρόπο παραμένουν εσαεί στην αποκλειστική χρήση του δημοσίου δεν εξασφαλίζει την αποτροπή του προηγούμενου κινδύνου. Το καταψηφίζουμε.
Κύριε Υπουργέ, έχω προσωπική εμπειρία σε σχέση με τις εταιρείες - Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία δεν ορίζεται τι γίνεται τι. Μπορώ να σας αναφέρω, αν θέλετε, αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα πράγματα. Οπότε καλύτερα για τη διαφάνεια μπορείτε να το βάλετε και θα το ψηφίσουμε, αν το βάλετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το έχουμε ήδη βάλει. Είναι ήδη και μάλιστα με πλειοψηφική συμμετοχή της πολιτείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, πάλι παρεμβαίνετε, χωρίς να ζητήσετε το λόγο. Χθες το βράδυ σας είχα πει ότι πρέπει να ζητάμε το λόγο. Θα σας παρακαλέσω να τηρήσετε και εσείς τον Κανονισμό.
Το λόγο τώρα έχει ο Ειδικός Αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικόλαος Γκατζής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι Βουλευτές, χθες στην επί της αρχής συζήτηση τοποθετηθήκαμε και αναφερθήκαμε στους λόγους για τους οποίους καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Οι λόγοι είναι ότι και αυτοί οι αθλητικοί αγώνες, μεγάλης σημασίας και εμβέλειας αθλητικό γεγονός, περνούν μέσα από την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού. Αθλητισμός-επιχείρηση, όπως το χαρακτηρίσαμε.
Επειδή όλο το νομοσχέδιο –ουσιαστικά μέχρι το άρθρο 31- αναφέρεται στο πώς τελικά θα λειτουργήσει αυτή η ανώνυμη εταιρεία, οι επιτροπές, το Διοικητικό Συμβούλιο των μετόχων κ.λπ., περιγράφεται ουσιαστικά η όλη διαδικασία λειτουργίας των οργάνων αυτών για τη διαχείριση και τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων.
Δεν θα σταθώ, όμως, σε αυτά. Θα κάνω ορισμένες παρατηρήσεις επί των άρθρων στις οποίες θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε ορισμένες βελτιώσεις, ανεξάρτητα αν θα ψηφίσουμε ή όχι τα άρθρα.
Ξεκινώ από το άρθρο 2, που αναφέρεται στους σκοπούς. Μέσα σε όλα τα άλλα αναφέρεται και στην τέλεση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας. Εδώ, κύριε Υπουργέ, εκτός απ’ αυτήν την αναφορά που γίνεται σε αυτό το άρθρο, δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο, τίποτα συγκεκριμένο για το τι θα γίνει με την Πολιτιστική Μεσογειάδα. Εκτός από την αναφορά αυτή, ούτε παρακάτω στα επόμενα άρθρα, που είναι μετά το άρθρο 31, δεν αναφέρεται τίποτα για την τέλεση αυτών των εκδηλώσεων.
Στο άρθρο 4 λέει, κύριε Υπουργέ, ότι είναι δυνατή η παράταση, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού γίνει στις 31.12.2013 η λήξη της λειτουργίας της εταιρείας. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου –των μετόχων, υποτίθεται- είναι δυνατή η παράταση. Αυτό δηλαδή πού πάει; Γιατί είναι δυνατή η παράταση, αφού θα τεθεί υπό εκκαθάριση και από εκεί και πέρα, πέρα από την εκκαθάριση, να σταματήσει κάθε λειτουργία της; Διορθώστε το αυτό.
(SX)
(1NP)
Όσον αφορά τα χρήματα τα οποία δίνονται από τον κρατικό κορβανά: Είναι 28 εκατομμύρια. Αυτά δίνονται σε πέντε δόσεις. Η πέμπτη δόση, κύριε Υπουργέ, δίνεται πάρα πολύ αργά, αν λάβουμε υπόψη ότι ο χρόνος τέλεσης των Μεσογειακών Αγώνων είναι το 2013 και όταν ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολα εκταμιεύονται αυτά τα χρήματα. Μπορεί να φτάσει και Μάρτης και Απρίλιος και Μάιος για να δοθούν, που σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες.
Το άρθρο 7 μιλάει για τις μηνιαίες αποδοχές και τις αποζημιώσεις του Προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ότι θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση κλπ. Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία αποζημίωση.
Και περνάμε στο άρθρο 8 στη συγκρότηση της 5μελούς Επιτροπής η οποία θα είναι ουσιαστικά η Εκτελεστική Επιτροπή.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα λίγο την προσοχή σας, γιατί το θεωρώ πάρα πολύ σοβαρό. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε μία Εκτελεστική Επιτροπή έξω από το Όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος -και αυτός δεν είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου- συμμετέχει και όλοι οι άλλοι ορίζονται εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου. Πώς είναι δυνατόν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Πώς δεν είναι; Είναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Δεν είναι. Έτσι λέει το νομοσχέδιο, έτσι λέει το άρθρο, ότι τα μέλη δεν είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Χαίρω πολύ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος. Πρέπει, όμως, να το δείτε, γιατί συμβαίνει σε όλη τη λειτουργία τελικά, όλων των Οργάνων, στα πάντα, να υπάρχει αυτή η συνέχεια, η Εκτελεστική Επιτροπή να είναι πάντα από τα μέλη.
Το άρθρο 15 αναφέρει ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων που δίνονται στο Διευθύνοντα Σύμβουλο, μπορεί να καταρτίζει και συμβάσεις για οτιδήποτε. Ένα άτομο μπορεί να καταρτίζει συμβάσεις; Δεν έχετε κανέναν φόβο; Είναι τόσο ακέραιος ο Διευθύνων Σύμβουλος που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε σύμβαση της «Βόλος 2013»;
Εμείς έχουμε πολλές επιφυλάξεις. Κι εσάς θέλουμε να προφυλάξουμε, γιατί το νομοσχέδιο είναι δικό σας και ξέρουμε την εντιμότητά σας, την ακεραιότητά σας, που τη δείξατε και σε αυτό το νομοσχέδιο. Και θέλετε να προφυλάξετε και τον εαυτό σας, αλλά ουσιαστικά να προφυλάξετε από κάθε σπατάλη και κάθε λοβιτούρα.
Άρθρο 20: Η κινητή περιουσία της «Βόλος 2013» μετά τη χρήση της, όταν τελικά τελειώσουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, θα δοθεί για την κάλυψη κοινωνικών, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών κλπ. αναγκών. Τίνος ανάγκες και σε ποιους φορείς; Θα πάει, παραδείγματος χάρη, στην πόλη; Θα πάει στους τοπικούς φορείς αυτή η κινητή περιουσία; Ύστερα λέει ότι μπορεί να πάει και στην Ολυμπιακή Επιτροπή και από εκεί να πάνε στο Δημόσιο. Γιατί αυτή η διακλάδωση; Ας πάει κατευθείαν στο Δημόσιο κι ας πάει και στους κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
Το άρθρο 22 αφορά τις προσλήψεις. Όπως είχαμε συζητήσει και στην Επιτροπή, κύριε Υπουργέ, θα υπάρχουν και δεκαπέντε άνθρωποι, νέοι –ελάχιστοι, θα υπάρχουν όμως- με stage. Είναι ντροπή μέσα σε αυτό τον πακτωλό των εκατομμυρίων να θέλει το Δημόσιο να έχει δεκαπέντε ανθρώπους χωρίς ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, χωρίς τον κανονικό μισθό. Δεκαπέντε άνθρωποι είναι. Εκεί θα κολλήσει ο προϋπολογισμός των Μεσογειακών Αγώνων; Δείτε το, γιατί χτυπάει άσχημα.
Επίσης, στο άρθρο 23 -δεν ξέρω αν το είδατε, κύριε Υπουργέ, ή αν το προσέξατε, πιστεύω να το είδατε- λέει ότι η Εταιρεία «Βόλος 2013» συντάσσει κανονισμούς, τους οποίους εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο, με εισήγηση του Προέδρου, τους εγκρίνει και το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού. Και τι κάνει με τους κανονισμούς αυτούς; Μπορεί να κάνει ανάθεση, εκπόνηση μελετών, έργων, παροχή υπηρεσιών, προμήθειες, σύναψη και εκτέλεση, λύση συμβάσεων –την παραπάνω δηλαδή- για έργα, προμήθειες και μελέτες. Μπορεί να τις διαλύσει. Είναι κατά παρέκκλιση κάθε νόμιμης διαδικασίας που υπάρχει σήμερα για όλες αυτές τις παραπάνω αποφάσεις, δηλαδή για τα δημόσια έργα, για τις προμήθειες, για το πώς γίνονται οι μελέτες κλπ.
(PM)
(1SX)
Νομίζω ότι αυτό δημιουργεί όποιο συνειρμό θέλει ο καθένας. Το λέω για να το διορθώσετε.
Επίσης στην παράγραφο 3 λέει: «Τα έργα των αθλητικών εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 θα γίνουν με μέριμνα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού». Ποια έργα, κύριε Υπουργέ; Πρέπει εδώ να σταθούμε και να αναφερθούμε. Θα γίνει, παραδείγματος χάρη, το έργο του προαστιακού σιδηροδρόμου που ο προϋπολογισμός του είναι 62 εκατομμύρια; Τουλάχιστον θα ξηλωθούν οι γραμμές του Σ που κάνει μέσα στη Νέα Ιωνία και τριχοτομεί την πόλη με θανατηφόρα δυστυχήματα και πολλαπλά ατυχήματα μεταξύ του σιδηροδρόμου, των πεζών και των οχημάτων; Τουλάχιστον να φύγει αυτό. Εγγυώνται τίποτα το πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός γι’ αυτή τη διαδικασία;
Θέλω να πω κάτι. Ήταν εδώ και ο κύριος Καρτάλης. Κάπου εδώ θα είναι, δεν πιστεύω να έχει φύγει. Θέλω να πω το εξής, κύριε Υπουργέ: Στο Βόλο, παραδείγματος χάρη, θα γίνονταν έργα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και υπήρχαν τέσσερα σοβαρά έργα τα οποία ακόμα δεν έγιναν. Ήταν έργα υποδομής, λειτουργίας και ανάπτυξης, αν θέλετε, της πόλης και γενικότερα του νομού. Ανάμεσα σ’ αυτά ήταν η εγκατάσταση ηλεκτρονικού ελέγχου σηματοδότησης και δημοτικού φωτισμού. Αυτό ούτε καν άρχισε και ήταν σημαντικό έργο γιατί μία βλάβη εντοπίζεται αμέσως ηλεκτρονικά, πηγαίνει κάποιος, γίνεται αντικατάσταση κ.λπ.
Ο περιφερειακός ακόμα δεν έγινε. Ακόμα έχουμε πρόβλημα για το πού θα καταλήξει ο περιφερειακός και πώς θα βγει έξω από την πόλη. Τίποτε ακόμα. Δεν έχει ενωθεί ακόμα το τελευταίο κομμάτι που είναι η σήραγγα και η κοιλαδογέφυρα μέσα στην ΑΓΕΤ και τα φορτηγά περνάνε μέσα από την πόλη. Το αεροδρόμιο ακόμα γίνεται. Να φανταστείτε ότι στο βοηθητικό στάδιο της Νεάπολης μέσα στο χώρο του ταρτάν υπάρχει ακόμα η κολώνα του προβολέα.
Θα σας πω και για το λιμάνι όπου έρχονται τα κρουαζιερόπλοια. Έλεγαν ότι θα τελειώσει το τέρμιναλ κ.λπ. για να μπορούν να φτάνουν κρουαζιερόπλοια. Κύριε Υπουργέ, αν έλθετε θα δείτε ότι τα κρουαζιερόπλοια αράζουν στον εμπορικό λιμένα δίπλα από το σκραπ, το χύμα σκραπ που πέφτει για τις χαλυβουργίες. Τέτοια κατάσταση υπάρχει.
Έχουμε πολλές επιφυλάξεις για το πότε και το πώς θα γίνουν αυτά τα έργα, γι’ αυτό ρωτάμε ποια έργα θα κάνετε. Δώστε σήμερα μία απάντηση. Δεν αρκούμαστε σ’ αυτά που γράφει η σύμβαση που υπογράφηκε. Δεν πιστεύουμε ότι θα γίνουν αυτά τα οποία αναφέρονται. Δώστε εσείς μία συγκεκριμένη απάντηση γι’ αυτά τα οποία θα γίνουν.
Εν πάση περιπτώσει, μιας και αναφερόμαστε στα έργα, θέλω να σας πω ότι υπάρχει μία εταιρεία που ενδιαφέρεται για τη δημιουργία γκολφ. Δεν ξέρω αν έτυχε να παρακολουθήσετε τον ΑΝΤΕΝΝΑ που είχε αναφερθεί σ’ αυτά τα έργα μιας μεγαλοσχήμονης εταιρείας. Αυτή η εταιρεία έχει αγοράσει από τους παπάδες μία καταπατημένη έκταση 3.000 στρεμμάτων και βρίσκεται τώρα στη διαδικασία του ελέγχου. Εκτός από ξενοδοχείο με 1.400 δωμάτια, εκτός από ΠΕΡΠΑ, δηλαδή ιδιωτική πολεοδόμηση, θέλει να κάνει και γκολφ και εκεί η περιοχή δεν έχει νερό. Λέει ότι θα κάνει αφαλάτωση αλλά έχουμε μία μελέτη από το Τεχνικό Επιμελητήριο από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης η οποία λέει ότι το πιο καταστρεπτικό στους κλειστούς κόλπους είναι να γίνεται αφαλάτωση. Είναι καταστρεπτικό για το περιβάλλον εκεί από τα αλμόλοιπα, από τα χημικά που θα πέσουν τα οποία θα καταστρέψουν, θα νεκρώσουν το κόλπο. Αυτά είναι γραμμένα, τα έχω εδώ, αν θέλετε θα σας τα καταθέσω. Η Επιτροπή λέει ότι δεν θα πρέπει να γίνει το έργο. Θα σας πω μόνο ότι στην Αμερική –δεν θυμάμαι σε ποια πολιτεία, μπορώ να το βρω και να σας το πω- έκαναν αφαλάτωση για να ικανοποιήσουν ορισμένες ανάγκες και τη σταμάτησαν λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Επίσης η μελέτη της Επιτροπής του Επιμελητηρίου λέει ότι για 18 οπές που σχεδιάζουν αυτοί σε 550 με 600 στρέμματα χώρου χρειάζεται τόσο πόσιμο νερό όσο μία πόλη 12.000 κατοίκων. Εμείς έχουμε δύο-τρεις δήμους γενικότερα στην περιοχή της επαρχίας Αλμυρού που δεν φτάνουν τους 7.000 κατοίκους και δεν έχουν νερό και τώρα έχουμε πρόβλημα εκεί μ’ ένα φράγμα Μαυρομμάτη και με το πώς θα πάρουν νερό για να λύσουν τα προβλήματά τους. Δείτε το.
Εμείς είμαστε ενάντια σ’ αυτό το γκολφ γιατί ή εκεί το θέλουν, κύριε Υφυπουργέ, ή θέλουν να πάνε σε μία άλλη έκταση που είναι έξω από το Βόλο, στο Σωρό, εκεί όπου η ΑΓΕΤ επί δικτατορίας πήρε, έκλεψε ουσιαστικά από τις κοινότητες 300 στρέμματα. Υπάρχει αρχαιολογικός χώρος και υπάρχουν μελέτες οι οποίες έχουν υποβληθεί για να καταργηθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να τα δώσει η ΑΓΕΤ, να τα μοσχοπουλήσει και να γίνει εκεί γκολφ, αλλά πάλι εκεί το πρόβλημα του νερού θα υπάρχει, εκτός του ότι υπάρχει περιβαλλοντική καταστροφή, εκτός του ότι καταστρέφεται ο αρχαιολογικός χώρος. Εμείς θα κινήσουμε τη διαδικασία ώστε τα λαθραίως κλεμμένα κτήματα της ΑΓΕΤ να επανέλθουν στις κοινότητες.
Κύριε Υπουργέ, αναφερθήκαμε ήδη στο άρθρο 22, όπως και στο άρθρο 23. Στο άρθρο 25 είπαμε ότι θα πρέπει να πάνε όλες οι μεταβιβάσεις στο Δημόσιο. Έρχομαι στο άρθρο 26 που αναφέρει τις απαλλαγές. Απαλλάσσει από κάθε φόρο, τέλη, προς τρίτους, προς το Δημόσιο, προς τις κοινότητες, προς τους δήμους κ.λπ. Γιατί; Με όλα αυτά τα έξοδα αυτές οι πόλεις θα έχουν μία επιβάρυνση. Δεν θα πρέπει να έχουν έστω κάποιο έσοδο; Δεν συμφωνούμε μ’ αυτές τις λύσεις.
Θα ήθελα εδώ να μας ενημερώσετε όσον αφορά στο άρθρο 29 τι σημαίνει αυτή η υποκατάσταση της «Βόλος 2013» που θα γίνει από την Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων. Τι σημαίνει αυτό; Έτσι όπως το διάβασα δεν μπόρεσα να βγάλω ένα συμπέρασμα.
Τέλος, για τους Αγώνες Special Olympics 2011 εκτός των άλλων, κύριε Υφυπουργέ, λέει ότι οι συμβάσεις του προσωπικού λύνονται αζημίως για την Olympic Special. Όταν δηλαδή ο εργαζόμενος απολυθεί, δεν δικαιούται τίποτα. Γιατί; Γιατί να μην ισχύσει η εργατική νομοθεσία; Είναι που είναι αντιλαϊκή, να την καταργήσουμε και αυτή;
Όσον αφορά στο άρθρο 31, κύριε Υπουργέ, οφείλω σαν μέλος της Επιτροπής να σας συγχαρώ για την προστασία σας πάνω σ’ αυτό το θέμα της απαλλοτρίωσης, την προστασία από τα «κοράκια» που θέλουν ουσιαστικά να επιτεθούν σε δημόσιους χώρους. Κατά την άποψή μας και αφού κουβεντιάσαμε με το νομικό μας τμήμα υπάρχει ένα κενό. Αυτά που αφαιρέσατε είναι σημαντικότατα. Εννοώ γι’ αυτά των φυσικών προσώπων που λέει εδώ ή άλλων προσώπων. Αυτό το βγάλατε. Υπάρχει όμως ένα κενό. Λέει μέσα ότι μπορεί να γίνει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως μπορεί να δώσει προς χρήση. Δεν το προβλέπει αυτό. Χθες είπατε ότι μπορείτε να το προσθέσετε. Εμένα μου είπαν μία φράση από το νομικό μας τμήμα. Να σας την πω, κύριε Υπουργέ; Απαγορεύεται ρητά η οποιαδήποτε περαιτέρω μεταβίβαση προς χρήση των ανωτέρω απαλλοτριώσεων από τρίτους και σημειώνει τέλος για εμπορική εκμετάλλευση.
Μ’ αυτά τελείωσα, κύριε Υπουργέ. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ για την ανοχή σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μία παρέμβαση;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για μία σύντομη παρέμβαση.
(ΜΒ)
(1PM)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Να μιλήσουμε λίγο για το γκολφ, για να μην το ξανασυζητήσουμε. Επαναλαμβάνω ότι είναι είκοσι εννιά αγωνίσματα. Εξαρτάται λοιπόν από τους δημάρχους και όλους, που θα είναι στην Επιτροπή. Δεν είναι υποχρεωτικό άθλημα. Αν δεν θέλουν, λοιπόν, να γίνει το γκολφ θα ζητήσουν…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Ας γίνει στην Αθήνα, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Αν δεν θέλουν να γίνει το γκολφ έχουν δικαίωμα να αρνηθούν. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι όλα, και τα προαιρετικά αθλήματα, να τα κάνουμε. Επομένως αν κάπου έχουμε πρόβλημα λέμε ότι δεν θέλουμε αυτό το άθλημα να διοργανωθεί. Αν μας υποχρεώσει η Δ.Ε.Μ.Α. τότε πλέον μπορούμε να πάμε στην Αθήνα ή να το κάνουμε στην Αθήνα, εφόσον δεν θέλει η τοπική κοινωνία. Γιατί το βασικότερο είναι το πώς θα εξασφαλίσουμε την τοπική κοινωνία στο να είναι με όλες τις συνθήκες τις σωστές. Και το νερό είναι το βασικότερο πράγμα.
Εδώ που λέει τώρα «Εκτελεστική Επιτροπή» -γιατί τα είπε και η κυρία Σακοράφα και εσείς- ότι αντί για τα 30 της Οργανωτικής ότι βάλαμε το «Εκτελεστική», είναι λάθος. Δεν είναι λάθος, αλλά ακούγεται έτσι. Και λέει κάποιος, ας πούμε: Είναι δυνατόν να μην είναι στην Εκτελεστική Επιτροπή αυτοί οι οποίοι είναι το Διοικητικό Συμβούλιο; Θα το κάνουμε «Τεχνική Επιτροπή». Θα προσληφθούν τέσσερα άτομα για να τρέχουν. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι θα ελέγχουν τα πάντα θα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Βάζουμε λοιπόν τη διευθύνοντα σύμβουλο, η οποία θα είναι και στις δύο Επιτροπές για να μεταφέρει, και είναι τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι θα «τρέχουν» το καθημερινό και διαμέσου του διευθύνοντος θα μεταφέρονται κατευθείαν στην Ολομέλεια για να εγκρίνει ή όχι. Δεν είναι καλό δηλαδή σαν Εκτελεστική, που είναι το δυνατότερο, να μην είναι οι δήμαρχοι, παραδείγματος χάρη. Αυτό είναι το ένα.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Βάλτε τους στο δεκαπενταμελές που έχετε. Έχετε το διευθύνοντα σύμβουλο…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, κάνετε αλλαγές αυτή τη στιγμή;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Τις αλλαγές τις έχουμε κάνει, θα τις δώσουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Αν κάνετε αλλαγές, παρακαλώ να διανεμηθούν οι αλλαγές αυτές, για να γνωρίζουμε ποιες είναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ναι, είπα να βγουν φωτοτυπία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Διότι βλέπετε τώρα ότι δεν γίνεται κατανοητό από τους συναδέλφους τι ακριβώς προτείνετε και γι’ αυτό υπάρχουν και οι παρεμβάσεις τους.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι, το έχουν πει και οι δύο το «Εκτελεστική».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα παρακαλέσω λοιπόν να διατυπωθούν οι αλλαγές, να διανεμηθούν στους συναδέλφους Βουλευτές και τους εισηγητές των κομμάτων και μετά να τις ανακοινώσετε, έτσι ώστε να ξέρουμε όλοι περί τίνος πρόκειται.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ωραία, εντάξει. ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΛΑ.Ο.Σ. κύριος Κυριάκος Βελόπουλος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Πέρα από τις όποιες ενστάσεις που έχουμε, σε σχέση βέβαια με κάποια άρθρα τα οποία θα τα αναλύσω στην πορεία της ομιλίας μου, θα ήθελα να πω το εξής. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι εμείς είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Θεωρούμε ότι πρόκριμα αυτής της διαφάνειας, κύριε Υπουργέ, δεν είναι μόνο το πρόσωπό σας αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Κυβερνήσεως και έχουμε ενστάσεις για πολλά από τα βασικά ζητήματα συμπεριφορών σας, όχι των δικών σας. Εγώ θεωρώ ότι είστε από τους πλέον ειλικρινείς Υπουργούς αυτής της Κυβέρνησης διότι και ο ίδιος -όπως χθες είπα- στην Επιτροπή είπατε ότι «δεν θα είναι η καλύτερη διαφάνεια –δεν θέλω να το πω- αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια κι όλα τα περιθώρια». Αυτό και μόνο δείχνει μια ειλικρίνεια ενός Υφυπουργού ο οποίος αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης και κυρίως την ευθύνη που έχει γι’ αυτά που έρχονται. Γιατί δυστυχώς -το είπα και χθες- θα ακολουθηθεί μία πορεία η οποία έχει ακολουθηθεί και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Χθες επιχείρησα με έναν τρόπο λίγο αυστηρό, αν θέλετε, να μιλήσω στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να τους ρωτήσω για το πόσα χρήματα μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των Μεσογειακών Αγώνων. Είμαστε εναντίον της λογικής του να γίνουν Αγώνες μόνο και μόνο γιατί κάποιοι θα κερδίσουν δύο-τρία χρόνια, κύριε Υπουργέ, κάποια χρήματα από τα έργα που θα γίνουν, κάποιες εταιρίες, μεγάλες ή μικρές δεν έχει σημασία, αλλά αργότερα δεν θα υπάρχει εκείνος ο σχεδιασμός αξιοποιήσεως για όλο τον περιβάλλοντα χώρο, για την τοπική κοινωνία και κυρίως για τους πολίτες αυτούς. Έχουμε το χειρότερο παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Και το λέω αυτό διότι σπατάλησαν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ, λένε κάποιοι για 20, με τις υπερτιμολογήσεις, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σπαταλήθηκαν από τους προηγούμενους.
Θα σας πω μόνο μερικά νούμερα για να καταλάβετε, κύριε Υπουργέ, τι πληρώσατε ως Κυβέρνηση εσείς από τα λάθη των προηγουμένων, για να δείτε ότι εμείς φοβόμαστε, έχουμε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα.
(XF)
(MB)
Το 2005 πληρώσαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 330 εκατομμύρια ευρώ. Το 2006 πληρώσαμε άλλα 159 εκατομμύρια ευρώ. Είναι τόκοι, γιατί πήραμε δάνεια και τα αποπληρώνουμε. Το 2007 πληρώσαμε 109 εκατομμύρια ευρώ. Το 2008 πληρώσαμε 95 εκατομμύρια ευρώ. Το 2009 προβλέπεται να πληρώσουμε 132 εκατομμύρια ευρώ.
Αν δεν ληφθεί υπόψη βέβαια το σύνολο των δαπανών, θα πρέπει να πω το εξής. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν, κύριε Υπουργέ, με ακριβώς τον ίδιο τρόπο σε επίπεδο σχεδιασμού. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το λέει και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο βέβαια ουδέποτε ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη του παρελθόντος σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, τα οποία δεν τα πληρώνει το ίδιο. Γιατί πολλοί εκ των ανθρώπων εδώ μέσα έχουν συνηθίσει ως κρατικοδίαιτοι υπάλληλοι να συμπεριφέρονται αλαζονικά και είναι δικαίωμά τους. Δεν είναι δικαίωμα του οποιουδήποτε Βουλευτή να προασπίζεται αδιαφανείς διαδικασίες. Είναι υποχρέωση να τις εκθέτει. Αυτό έκανα χθες και θα το κάνω και σήμερα.
Και θα πω το εξής, γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό. Έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, γίνονται οι Μεσογειακοί Αγώνες με δική σας επιλογή. Τι θα κερδίσει συνολικά η περιοχή; Θα χτιστούν γήπεδα; Θα χτιστούν ολυμπιακά ακίνητα ή ακίνητα των μεσογειακών; Τι; Τι κερδίζει η περιοχή με το Μεσογειακό Χωριό; Τι κερδίζει η περιοχή σε επίπεδο ανάπτυξης μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης; Σε σχεδιασμό θέλω να μου πείτε. Γιατί θυμάμαι ότι τους Ολυμπιακούς Αγώνες όλοι τους χειροκροτήσατε. Εγώ ήμουν απ’ αυτούς που εναντιώθηκαν για συγκεκριμένους λόγους. Και απεδείχθη -τότε ήμουν δημοσιογράφος- βέβαια ότι είχα δίκιο. Διότι πολύ απλά άλλο να κοιτάς τα τρία πρώτα χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων που κάποιοι κερδίζουν -και αυτοί δεν είναι ούτε ο Γιάννης ο Ιωαννίδης, ούτε ο Βελόπουλος, ούτε οι Βουλευτές, αλλά κερδίζουν αυτοί που κάνουν τα έργα, κερδίζουν αυτοί που έχουν καταστήματα κοντά στην περιοχή- και άλλο να κοιτάς αργότερα όπου ερημώνει ο χώρος.
Να σας πω, λοιπόν, ποιοι κερδοσκόπησαν από τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Και το λέω αυτό γιατί είναι παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο είναι αντιγραφή, είναι, αν θέλετε, ένα copy paste πολύ απλά του νομοσχεδίου που έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ακούστε. Έχουμε το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο στο Μαρούσι, που παραδόθηκε για σαράντα χρόνια στον Όμιλο Λάτση. Το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, που παραχωρείτε σε ιδιώτες για σαράντα χρόνια για εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Το Γήπεδο Badminton στο Γουδί, που παραχωρείτε σε ιδιώτες για είκοσι χρόνια και έχει μετατραπεί σε ιδιωτικό θέατρο. Τις εγκαταστάσεις Canoe-Kayak-Slalom στο Ελληνικό, που παραχωρείτε σε ιδιώτες για νεροτσουλήθρα. Για το Κέντρο Ιστιοπλοΐας στον Άγιο Κοσμά είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις Taekwondo ο χώρος μετασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο. Το Beach Volley Φαλήρου, ο Λυκαβηττός της παραλίας, παραχωρείται σε ιδιώτες.
Σας τα λέω όλα αυτά για να καταλάβετε ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τους Μεσογειακούς Αγώνες από θέση θέσης, είμαστε από θέση αρχής. Έχουμε το προηγούμενο. Κάποιοι έγιναν δισεκατομμυριούχοι. Κάποιοι έγιναν πάμπλουτοι από την ιστορία αυτή και σήμερα βγάζουν και γλώσσα. Αυτό είναι που μας στεναχωρεί, γιατί δεν μάθαμε -το τονίζω- να εργαζόμαστε με βάση το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον. Εμείς, λοιπόν, έχουμε μια άλλη αντίληψη. Και θα δώσω ένα παράδειγμα.
Πριν ακόμη γίνουν οι Μεσογειακοί Αγώνες και ανατεθούν, υπήρξε ιδιώτης, ο οποίος πήγε και πήρε εκτάσεις στο Βόλο για να τις κάνει γκολφ. Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι, δεν έχω καμία προσωπική αντιπαράθεση με κανέναν. Είναι ο Βελόπουλος. Άρα, για να πάει ο Βελόπουλος να αγοράσει τις εκτάσεις με συναλλαγή με μοναστήρια, με μητροπόλεις, όπου ούτε αυτό με απασχολεί, σημαίνει ότι ήξερε είχε εσωτερική πληροφόρηση. Κάτι σημαίνει αυτό. Άρα, ξεκινάμε στρεβλά. Ο Αντένα, όπως είπε ο συνάδελφος του Κ.Κ.Ε., το είχε κάνει σημαία το θέμα. Δεν ξέρω για ποιους λόγους. Δικούς του λόγους. Εμένα, όμως, με απασχολεί ότι είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Άρα, κάποιοι γνώριζαν, ήξεραν τι πάτε να κάνετε, όχι εσείς, η Κυβέρνηση. Αυτό εμένα με προβληματίζει.
Και έχω και άλλες ενστάσεις που είναι επί της ουσίας. Το δημόσιο δημιουργεί μια ανώνυμη εταιρεία για να μπορέσει να λειτουργήσει κι αυτό είναι πολύ καλό, γιατί ξέρουμε τις αγκυλώσεις που έχει ο δημόσιος φορέας και ο δημόσιος τομέας. Αν, όμως, κύριε Υπουργέ, το δημόσιο λειτουργούσε όπως με την ιστορία του Βατοπεδίου, θα τελείωναν όλα γρήγορα. Άρα, το δημόσιο λειτουργεί γρήγορα και ορθά όταν υπάρχουν άλλοι λόγοι. Αυτό θέλω να δείξω, την αντίφαση.
Επίσης θα υπάρξει πρόβλημα με τους εκτιμητές. Και το λέω αυτό από τώρα γιατί γνωρίζω μια παρόμοια περίπτωση στην Πιερία, όπου ο εκτιμητής από την Αθήνα εκτίμησε ένα φιλέτο στην περιοχή της παραλίας της Κατερίνης με μηδενική αξία για να το πάρει κάποιος εργολάβος. Με αυτή τη σύγκρουση -και δεν αφορά μόνο τα έργα, αλλά και τα συμπληρωμένα έργα από δίπλα, τα παρεπόμενα έργα- θα έχουμε καθυστερήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτά πρέπει να δείτε.
Όσον αφορά τα άρθρα, το άρθρο 2 γράφει για την πολιτιστική ολυμπιάδα. Για μας ο πολιτισμός είναι η κορωνίδα, αν θέλετε, της Ελλάδας, κύριε Υπουργέ, γιατί ξέρω ότι είστε λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και είστε απ’ αυτούς που μιλάνε για την Ελλάδα με ένα διαφορετικό ύφος από τους υπόλοιπους συναδέλφους.
(TS)
(1 XF)
Ο πολιτισμός, λοιπόν, και η πολιτιστική μας παράδοση είναι τεράστια. Η αναφορά είναι γενικόλογη. Πρέπει γρήγορα, ταχύρρυθμα ειδικά για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα να το δείτε πιο σοβαρά. Στις 31-12-2013 λήγει η λειτουργία της Α. Ε. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι δυνατή η παράταση. Αυτό μου φαίνεται λίγο περίεργο. Για ποιο λόγο; Ερμηνεύστε το.
Στο άρθρο 7 οι μηνιαίες αποζημιώσεις του Προέδρου καθορίζονται από τους ίδιους. Εδώ μου θυμίζει το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει», κύριε Υφυπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Έχει βγει αυτό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει βγει. Ωραία! Χαίρομαι γι’ αυτό.
Στο άρθρο 20 για αυτές οι ελάχιστες προσλήψεις που είπε και ο συνάδελφος προηγουμένως των δεκαπέντε ατόμων με STAGE, δεν χάθηκε ο κόσμος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα βάλουμε καινούργιους ανθρώπους οι οποίοι θα ξέρουν…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, για το STAGE έχετε δίκιο. Θεωρητικά, τυπικά είναι για εμπειρία. Ουσιαστικά είναι γιατί τα παιδιά αυτά δεν έχουν να φάνε, έχουν πρόβλημα ανεργίας. Ας μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Ξέρω ότι είστε ευαίσθητος. Κοιτάξτε το. Για δεκαπέντε άτομα δεν είναι τίποτα να βρείτε ένα τρόπο να το λύσετε. Είναι εύκολο. Για εσάς είναι εύκολο, γιατί ξέρω τις ευαισθησίες που έχετε για τα ζητήματα αυτά των ανέργων και των νέων παιδιών.
Στο άρθρο 23 η εταιρεία του 2013 συντάσσει κανονισμό που εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Οικονομίας, κάνει αναθέσεις έργων, λύση συμβάσεων κ.λπ.
Και αυτό κύριε Υπουργέ, προσέξτε το. Εμένα με προβληματίζει. Δηλαδή μπορεί και κάνει αναθέσεις έργων μόνη της, λύνει συμβάσεις μόνη της, δημιουργεί δηλαδή πρόπλασμα ίσως αδιαφάνειας; Η επιστασία σας πρέπει να είναι συνεχής και ενδελεχής. Αυτός είναι ο προβληματισμός. Δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορείτε –όχι εσείς προσωπικά, αλλά και ο επόμενος, γιατί μπορεί να υπάρξει επόμενος, διότι περιμένουν οι άλλοι να γίνουν κυβέρνηση, δεν ξέρω πόσο θα περιμένουν, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, έτσι όπως συμπεριφέρονται θα περιμένουν για πολλά χρόνια ακόμα- αλλά εν πάση περιπτώσει να είμαστε προσεκτικοί.
Στο άρθρο 25 οι μεταβιβάσεις να γίνουν όλες στο δημόσιο, κύριε Υπουργέ.
Στο άρθρο 26 με την απαλλαγή όλων των χρεών, έσοδα δεν θα έχουμε τελικά. Προσπαθώ, δηλαδή, με ένα τρόπο να σας πω ότι για εμάς πρόκριμα είναι η διαφάνεια, αλλά επειδή έχουμε το προηγούμενο των Ολυμπιακών Αγώνων που όχι μόνο διαφάνεια δεν είχαμε, ήταν είδος πολυτελείας η διαφάνεια, αλλά πολλοί καρπώθηκαν τεράστια ποσά για να μπορούν σήμερα να επιβιώνουν και να το παίζουν στρούκτορες ή μέντορες της διαφάνειας, εγώ σας λέω το εξής: Φταίτε ως Κυβέρνηση για ένα μόνο πράγμα, γιατί ουδέποτε μπορέσατε να τιμωρήσετε αυτούς που ουσιαστικά τα πήραν. Και τα πήραν πολλοί. Τα πήραν πάρα πολλοί. Εμένα δεν με ενδιαφέρει εάν είναι γαλάζιοι ή πράσινοι ή δικοί μας -το «δικοί μας» είναι σχήμα λόγου, κύριε Βορίδη. Δεν με απασχολεί καθόλου, κύριε Υφυπουργέ.
Λέω λοιπόν, το εξής, κύριε Υφυπουργέ: Δεν είναι δυνατόν σήμερα –το ξαναλέω για ακόμα μια φορά για να το καταλάβουν οι συνάδελφοι όλων των κομμάτων, δεν αναφέρομαι σε κανένα κόμμα συγκεκριμένα- όλο το πολιτικό σύστημα να είναι όμηρο ενός Χριστοφοράκου, ο οποίος απειλεί και εκβιάζει. Γιατί; Για το C4I, και τη SIEMENS, όταν ουσιαστικά όλα αυτά έγιναν επειδή βιαζόμασταν να τελειώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βιαζόμασταν να κάνουμε τα έργα και με αναθέσεις και με εκβιαστικά για να είμαστε μέσα στους χρόνους αναγκαστήκαμε να είμαστε σήμερα όμηροι του Χριστοφοράκου, ο οποίος συμπεριφέρεται με αλαζονεία για ένα και μόνο λόγο: Γιατί το C4I και η SIEMENS έγιναν με πρόφαση και επίφαση την ολοκλήρωση των έργων, γιατί κάποιοι έπρεπε να τα πάρουν. Αυτό είπα χθες. Και είμαστε όμηροι όλοι μην λαλήσει, μην μιλήσει αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος σήμερα ταρακουνά όλο το πολιτικό σύστημα, γιατί δεν είμαστε άξιοι να φυλακίσουμε αυτούς που τα πήραν.
Αυτή είναι η αλήθεια, κύριε Υφυπουργέ, και θα την ξαναπώ ακόμα μια φορά. Είστε μια Κυβέρνηση η οποία δεν τιμώρησε. Και η Κυβέρνηση που δεν τιμωρεί θα οδηγηθεί δυστυχώς στην αντιπολίτευση.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Ειδικός Αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Περικλής Κοροβέσης.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ελπίζω να έχει προσεχθεί το ήθος μας και η ευγένεια μας και αφού αναγνωρίσουμε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι πιο μεγάλο κόμμα από εμάς, μίλησε πριν από εμάς. Ήταν μία κοινοβουλευτική φινέτσα.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δια νόμου. Δεν φταίω εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Υπήρξαν δυσκολίες στην κίνηση, γι’ αυτό ο κ. Κοροβέσης ήρθε με σχετική καθυστέρηση.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Και αρρώστιες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κάποια προβλήματα και γι’ αυτό ήρθε με καθυστέρηση.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό εξεπλάγην, κύριε Πρόεδρε, που με καλέσατε στο Βήμα. Γιατί ο κ. Κοροβέσης ήταν απών και χωρίς τον κ. Κοροβέση δεν μπορεί…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Δεν νομίζω. Αστειευόμενος είπε κάτι τέτοιο ο κ. Κοροβέσης, κάνοντας χιούμορ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Συνεχίστε, κύριε Κοροβέση.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Το πράγμα ωριμάζει σιγά-σιγά μέσα μου. Νομίζω ότι θα έχουμε με αυτούς τους Αγώνες και μετά από την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου που διάβασα, μία δεύτερη περίπτωση Siemens. Πολύ φοβάμαι τα σκάνδαλα από την άποψη ότι μετά την έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας νομίζω ότι πρόκειται για μία ιστορία μεγάλου φαγοποτιού.
(PE)
(1TS)
Εν πάση περιπτώσει, το λέω αυτό, αλλά ελπίζω να διαψευστώ και τα πράγματα να πάνε κανονικά.
Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος. Δεν προφταίνω να αιτιολογήσω γιατί καταψηφίζουμε, αλλά θα καταθέσω σχετικό έγγραφο στα Πρακτικά.
Τα άρθρα 1 έως 29 τα καταψηφίζουμε. Όλα αυτά αιτιολογούνται. Όμως, επειδή επιθυμώ την οικονομία του κοινοβουλευτικού λόγου, δεν θέλω να λέω πράγματα και να κουράζω, πράγματα που ούτως ή άλλως δεν ακούγονται. Μια που δεν πρόκειται να πείσω ούτε τον Υπουργό, ούτε κάποιον από την Κυβέρνηση γι’ αυτά που λέω, επομένως γιατί να μιλάω μάταια; Ας πάνε στα Πρακτικά, τουλάχιστον, για την ιστορία. Έτσι, λοιπόν, τα άρθρα 1 έως και 29 τα καταψηφίζουμε. Ξαναλέω ότι όλα αυτά είναι αιτιολογημένα.
Είμαστε υπέρ στα άρθρα 34, 36, 40, 44.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Κοροβέση, επιτρέψτε μου μια διακοπή.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ-ΗΛΙΑΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μετά το άρθρο 31 η συζήτηση θα συνεχιστεί αύριο. Σήμερα συζητούμε μέχρι και το άρθρο 31. Επομένως, λοιπόν, τοποθετηθείτε σε αυτήν την ενότητα και αύριο θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε για τα υπόλοιπα.
ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: Επομένως, λοιπόν, μέχρι το άρθρο 31 τα καταψηφίζουμε. Όλα αυτά είναι αιτιολογημένα. Όμως, θα καταθέσω αύριο στα Πρακτικά το έγγραφο που θέλω, γιατί έχω εκεί όλα τα άρθρα μαζί.
Κύριοι συνάδελφοι, λυπάμαι για το τεχνοκρατικό ύφος, αλλά πιστεύω ότι ο χρόνος σας είναι πολύτιμος, για να τον χάνετε ακούγοντας εμένα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριοι συνάδελφοι, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων εισηγητών και ειδικών αγορητών, εισερχόμεθα τώρα στον κατάλογο των ομιλητών.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεώργιος Νικητιάδης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Οκτώ λεπτά έχω, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Οκτώ λεπτά έχετε και εσείς, κύριε Νικητιάδη, επειδή συζητούνται ως ενότητα τα άρθρα. Τότε, είναι διπλάσιος ο χρόνος, είναι δηλαδή οκτώ λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με μία οφειλή που έχω προς τον κ. Ιωαννίδη. Του χρωστάω μια απάντηση. Μου είπε χθες –και δεν κατάλαβα για ποιο λόγο- ότι μπορώ να μιλάω όσο θέλω, αφού δεν πληρώνω φόρο. Έχω την εντύπωση ότι ούτε εσείς πληρώνετε φόρο, εκτός εάν συμβαίνει κάτι διαφορετικό και θα ήθελα να μας ενημερώσετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κανείς δεν πληρώνει φόρο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Δεν αντελήφθην την επιθετικότητα. Εγώ καλά λόγια είπα για την παρουσία σας, αλλά…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Θα εξηγήσω στη συνέχεια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Εάν όμως υπάρχει ζήτημα πληρωμής κάποιου φόρου, να με ενημερώσετε σχετικά.
Κύριε Υπουργέ, έθεσα χθες στην ομιλία μου επί της αρχής ένα ζήτημα που σχετίζεται με την τουριστική ανάπτυξη. Θα ήθελα, επειδή έγινε αναφορά και από τον εισηγητή για τη σημασία που μπορεί να έχει για τον τουρισμό της χώρας μας η οργάνωση ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος, όταν θα λάβετε το λόγο, εάν έχει απασχολήσει την Κυβέρνηση εάν υπάρχει κάποια μελέτη, κάποιος σχεδιασμός, κάποια πρόβλεψη για τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις μετά από την ολοκλήρωση των Μεσογειακών Αγώνων, να μας κάνετε μια αναφορά, για να έχουμε και εμείς κατά νου τι θα γίνει.
Χθες σας ανέφερα και ένα άλλο θέμα. Νομίζω ότι θα μπορούσατε να μας είχατε μοιράσετε νωρίτερα τις νομοτεχνικές διορθώσεις που λέτε ότι έχετε προετοιμάσει, για να δούμε εάν σε αυτές έχετε προσθέσει αυτό που δηλώσατε προφορικώς, ότι και οι δήμαρχοι θα συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και μέλη της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πραγματικά εκφράζω τη χαρά μου –και όλοι οι συνάδελφοι, υποθέτω- εάν έχετε αποδεχθεί να υπάρχει θεσμική εκπροσώπηση στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτής της εταιρείας.
(XA)
(2PE)
Σας ανέφερα χθες, κύριε Υπουργέ, για το κενό που δημιουργείται στην προσθήκη για την εκτελεστική επιτροπή. Δεν γνωρίζω αν το είδατε. Σας λέω, όμως, ξανά ότι εάν η νομοτεχνική διόρθωση που διανείματε εδώ μείνει ως έχει, τότε η εκτελεστική επιτροπή που θα διορίζει το διοικητικό συμβούλιο ουδείς γνωρίζει ποιες αρμοδιότητες θα έχει διότι ο νόμος όπως διενεμήθη το έντυπο δεν αναφέρει αυτό που είχε το αρχικό σχέδιο και το άρθρο που αντικαθίσταται. Ευελπιστώ ότι γίνεται αντιληπτό αυτό. Το πρώτο άρθρο έλεγε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα καθορίζει τις αρμοδιότητες και τι έργα θα γίνονται από την εκτελεστική επιτροπή. Τώρα δεν λέει κάτι τέτοιο κανένας και μπορεί να υπάρχουν θέματα ερμηνείας. Η γενική συνέλευση θα το καθορίσει; Το διοικητικό συμβούλιο; Και αν αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο θα είναι νόμιμη η εντολή που θα δοθεί και η κατανομή των αρμοδιοτήτων; Είναι θέματα που νομίζω ότι μπορείτε να τα δείτε έτσι ώστε να τα προλάβετε και να μην υπάρχει πρόβλημα.
Σας ανέφερα επίσης χθες για το μεγάλο θέμα των εκτός εταιρικού σκοπού δεσμεύσεων που μπορεί να αναλαμβάνονται. Και δεν γνωρίζω αν υπάρχει διαφορετική νομική τοποθέτηση. Θα ήταν ενδιαφέρον να την ακούσουμε εδώ γιατί είναι νομικό το ζήτημα του κατά πόσο μπορεί ο τρίτος αντισυμβαλλόμενος να έχει αξιώσεις όταν συνάψει συμφωνία με έναν εκπρόσωπο του διοικητικού συμβουλίου για αντικείμενο που δεν σχετίζεται με τον εταιρικό σκοπό. Και θα μπορούσα εδώ να σας πω δεκάδες παραδείγματα και τραβηγμένα για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει το εκτός εταιρικού σκοπού. Αν όμως το έχετε δει θα ήταν πάρα πολύ θετικό γιατί νομίζω ότι θα ξεπερνούσε κάποιες δυσκολίες.
Επίσης, είχατε την προθυμία να μας πείτε για την δια περιφοράς ψηφοφορία στο διοικητικό συμβούλιο και αναφερθήκατε ευθαρσώς σε επουσιώδη θέματα που θα μπορούν να κρίνονται μόνο δια περιφοράς, όπως για παράδειγμα να πάρεις για τρεις μήνες μία καθαρίστρια, που είναι σεβαστό και το δεχόμαστε. Αλίμονο αν υπάρχει μία ανάγκη μας πολύ γρήγορης αντιμετώπισης μια κατάστασης. Καλό θα ήταν όμως να προστεθεί για δευτερεύοντα ζητήματα ή επουσιώδη ζητήματα.
Επίσης, έκανα μία αναφορά ότι θεωρώ ουσιαστικότερη και σημαντικότερη και θέλω να πιστεύω ότι περιελήφθη στο νομοθέτημα από κεκτημένη ταχύτητα κάποιου νομικού ο οποίος πήρε ένα αντίγραφο κάποιου καταστατικού ανώνυμης εταιρείας και παρασυρόμενος αναφέρθηκε σε συγχωνεύσεις, διασπάσεις εταιρειών. Ξέρετε αυτή η εταιρεία δεν μπορεί να συγχωνεύεται με άλλη εταιρεία. Έσβησε, λοιπόν και αυτό και χαίρομαι πολύ κύριε Υπουργέ, γιατί πραγματικά ήταν ένα ζήτημα.
Τώρα στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού πρέπει να αναφερθεί και η διαδικασία. Θα ήταν πολύ χρήσιμο. Εγώ καταλαβαίνω ότι προφανώς αν αποδεχθείτε τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ δεν θα υπάρχει ο λόγος για να προσληφθούν κάποια άτομα. Και μάλιστα όταν έχουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο να πάτε με διαδικασίες ΑΣΕΠ και από κει και πέρα να υπάρχει μία πρόβλεψη που να διασφαλίζει τη σύντομη διεκπεραίωση αυτών των υποθέσεων αν υπάρχουν ενστάσεις. Γιατί κακά τα ψέματα, κύριε Υπουργέ, εάν γίνει η ανώνυμη εταιρεία σε ένα μήνα, δεν πιστεύω εγώ ότι δεν θα προσληφθούν εκατό άνθρωποι του περιβάλλοντος του Υπουργού Πολιτισμού ή οποιουδήποτε άλλου οι οποίοι θα είναι της δικής του άμεσης επιρροής. Οπότε είναι δύσκολα τα πράγματα.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους δικηγόρους. Σας είπα να το δείτε αυτό λιγάκι. Θα μπορούσατε να πείτε τρεις δικηγόρους έτσι ώστε να μπορείτε. Εδώ είναι το πρόβλημα. Αν αύριο προκύψει ένα μεγάλο νομικό ποινικό θέμα, τι θα κάνετε;
(ST)
(2ΧΑ)
Δεν θα πάτε σε μια φίρμα για να αντιμετωπίσετε τα πράγματα; Θα τα αφήσετε στους τέσσερις δικηγόρους που προσλάβατε με τρεις-τέσσερις χιλιάδες το μήνα; Δεν θα είναι προφανώς δυνατόν να αντιμετωπιστεί μια πολύ κρίσιμη υπόθεση από δικηγόρους που έχουν πάει με μία πάγια αντιμισθία. Γιατί, ξέρετε, όταν γίνονται τέτοιοι δημόσιοι διαγωνισμοί, πολλές φορές γίνεται και διαγωνισμός για την πρόσληψη νομικού γραφείου το οποίο θα διεκπεραιώσει υποθέσεις και θα μπορούσατε να το είχατε δει και με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή ένα νομικό γραφείο, να έχουν καταγραφεί οι υποθέσεις που πρόκειται να απασχολήσουν αυτήν την εταιρεία και πολύ περισσότερες και να έρθουν να γίνουν και προσφορές, να γίνει ένας διαγωνισμός για να εξοικονομήσει και το δημόσιο.
Για τους Special Olympics εκείνο που δεν έγινε αντιληπτό, εσείς απαντήσατε και είπατε ότι προβλέπεται από το νόμο η οργάνωση. Έτσι είναι. Δεν προβλέπεται όμως πουθενά από το νόμο παρά μόνο με υπουργικές αποφάσεις μέχρι σήμερα ο φορέας που εμφανίζεται σήμερα ως Special Olympics, η πρόεδρος, ο πρόεδρος, ο κάθε ένας που λέει ότι «εγώ είμαι τα Special Olympics» και έτσι είναι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): ...(Δεν ακούστηκε)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΙΑΔΗΣ: Ναι, όμως δεν έχει γίνει νόμος που να καθορίζει με ποιον τρόπο θα ορίζονται αυτοί, είναι με υπουργικές αποφάσεις. Αυτό προσπαθώ να διευκρινίσω. Και πρώτη φορά έρχεται ο νόμος που είναι ευρύτερος και ισχυρότερος από μία υπουργική απόφαση για να κάνει αναφορά στους Special Olympics και εγώ λέω: Καλά, πρώτη φορά έρχεται νόμος και αντί να καθορίσει όλα τα ζητήματα των Special Olympics και να βάλει κάτω πως θα λειτουργεί από εδώ και πέρα αυτή η ιστορία…; Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι το κυρίαρχο, απλώς κάνω μια αναφορά.
Σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις, εκείνο που θα πρέπει να προσέξετε, αν προλάβετε και οτιδήποτε προλάβετε σε αυτά τα πράγματα, δεν είναι το αν θα πωληθεί μετά το ακίνητο που θα απαλλοτριωθεί, αλλά τι θα απαλλοτριωθεί και με ποια τιμή θα απαλλοτριωθεί. Γιατί, αν ξαφνικά κύριε Ιωαννίδη, κύριε Υπουργέ, πούμε ότι «απαλλοτριώνεται το τάδε ακίνητο που θα χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικό κ.λπ.» και αυτό το βοηθητικό τυχαίνει να είναι ιδιοκτησίας κάποιου φίλου του κ. Ιωαννίδη –δεν πρόκειται να είναι έτσι, το ξέρω- αντιλαμβάνεστε τι πρόκειται να γίνει. Θα απαλλοτριώσουμε ένα χωράφι που δεν το χρειάζεται κανένας και εκεί είναι το ζήτημα που μπορεί να δημιουργηθεί σε σχέση με τις απαλλοτριώσεις. Ενώ, αν ξέραμε ότι «αυτά χρειαζόμαστε, αυτά είναι υπό απαλλοτρίωση και έτσι θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις», θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.
Στο άρθρο 31 είπαμε ότι τελειώνουμε. Θα σας πω κάτι, κύριε Υπουργέ. Εγώ δεν ανησυχώ γιατί ξέρω ότι εμείς θα κληθούμε, εμείς θα είμαστε Κυβέρνηση όταν θα γίνουν αυτοί οι Αγώνες και να είστε βέβαιος ότι τουλάχιστον τη δική σας προσωπική συνδρομή θα τη ζητήσουμε για να μας βοηθήσετε όπου μπορείτε.
Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υφυπουργέ, κύριε Ιωαννίδη, έχουν ετοιμάσει οι συνεργάτες σας ένα κείμενο με μικροαλλαγές των διατυπώσεων κ.λπ.. Θα σας παρακαλούσα να το αναγνώσετε τώρα για να κατατεθεί και στα Πρακτικά και να διανεμηθεί και στους συναδέλφους.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Είχε διανεμηθεί από τον κύριο Υπουργό χθες ένα κείμενο διορθώσεων. Αυτό είναι επιπροσθέτως;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ναι, ναι, είναι επιπροσθέτως.
Επειδή, λοιπόν, βάλαμε σαν στόχο και συμφωνούμε απόλυτα ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο, ότι καλοί είναι οι Αγώνες και η ανάπτυξη και θέλουμε τη διαφάνεια και όσο το δυνατόν να φυλάσσουμε το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου, λοιπόν αυτά είναι τα ζητούμενα και γι’ αυτό το λόγο οτιδήποτε είναι το οποίο δεν αλλάζει το νόημα, δεν αλλοιώνει το νόημα του σχεδίου νόμου, αλλά κατά την άποψη ενός Κόμματος ή περισσοτέρων θα είναι πιο διαφανές, εμείς το βάζουμε κατευθείαν μέσα.
Στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 η λέξη «εκτελεστική», όπως αυτή συναντάται, αντικαθίσταται από τη λέξη «τεχνική». Βγάζουμε το «εκτελεστική», γιατί αυτό θεωρείται ότι είναι και το μεγαλύτερο όργανο και αποδεικνύουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την εκτελεστική, είναι το διοικητικό συμβούλιο και απλώς και μόνο τέσσερις άνθρωποι που θα προσληφθούν, και βάζουμε σαν λέξη το «γενική».
Πάμε στο άρθρο 5. Το έβδομο εδάφιο του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής: «Αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται στο άρτιο, οι δε νέες μετοχές αναλαμβάνονται αποκλειστικά από το ελληνικό δημόσιο και είναι αμεταβίβαστες», όπως ζήτησε και η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Στο τέλος του άρθρου 22 προστίθεται παράγραφος 4 ως εξής: «Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν και για τις εταιρείες που ιδρύονται από την Βόλος 2013». Δηλαδή, ό,τι ισχύει για τη Βόλος 2013 ισχύει και για όποια θυγατρική μπορεί να γίνει.
(XP)
(2ST)
Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 4 καταργείται. Δηλαδή εκεί που λέει «παράταση» γιατί το εξάμηνο μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2013 είναι αρκετό για να έχει κλείσει ισολογισμούς η εταιρεία. Δεν χρειάζεται να δώσουμε παράταση.
Η περίπτωση ε΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 16 καταργείται και οι περιπτώσεις στ΄, ζ΄, η΄ και θ΄ της ιδίας παραγράφου αναριθμούνται σε ε΄, στ΄, ζ΄ και η΄ αντίστοιχα.
Άρθρο 16 παράγραφος 2. Η περίπτωση ε΄ καταργείται.
Στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 η φράση: «Με απόφαση του Δ.Σ.» αντικαθίσταται από τη φράση: «Με απόφαση της Γ.Σ.». Αυτό για να είναι ακόμα πιο δυνατό.
Στον ενδέκατο στίχο του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης α΄ του άρθρου 31 η φράση: «Το δημόσιο έχει συμμετοχή» αντικαθίσταται από τη φράση: «Το δημόσιο έχει πλειοψηφική συμμετοχή». Δηλαδή μπορεί κάποιος να είναι και να έχει και το δημόσιο συμμετοχή. Όχι απλή συμμετοχή. Να έχει πλειοψηφική συμμετοχή.
Στο τέλος της περιπτώσεως α΄ του άρθρου 31 προστίθεται φράση ως εξής: «και αποκλείεται η καθ’ οιανδήποτε τρόπο εμπορική τους αξιοποίηση». Λέμε ότι αυτά τα οποία απαλλοτριώνονται απαγορεύεται να μεταβιβαστούν και όχι μόνο, αλλά και η εμπορική τους αξιοποίηση από τρίτους απαγορεύεται, γιατί κάλλιστα μπορεί να τα δώσει σε κάποιον τρίτο που να κερδίζει. Θα πρέπει να παραμείνουν και να λειτουργούν με το δημόσιο χαρακτήρα.
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 7 προστίθεται η φράση: «ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται» -σας το είπα έχει γραφτεί στα Πρακτικά και το βάζουμε για να μην έχετε καμία αμφιβολία- «οι Δήμαρχοι Βόλου, Λάρισας, Νέας Ιωνίας Βόλου και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ». Θέλω να δω αν είναι και ο γραμματέας ex officio. Για τους δημάρχους που λέτε είχα δεσμευθεί προφορικά και είχε γραφτεί στα Πρακτικά. Το βάζουμε μέσα για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι στο δεκαπενταμελές συμβούλιο θα είναι η τοπική κοινωνία, οι δήμαρχοι οι οποίοι έχουν άμεση συμμετοχή, αυτοί οι τρεις και η ΕΟΕ.
Τέλος, η παράγραφος 4 του άρθρου 12 αντικαθίσταται ως εξής: «Σε θέματα ελάσσονος σημασίας, η κατάρτιση και η υπογραφή πρακτικού από όλα τα μέλη του Δ.Σ. ή τους νόμιμους αντιπροσώπους τους ισοδυναμεί με απόφαση του Δ.Σ. ακόμα και αν δεν έχει προηγηθεί συνεδρίαση.
(TR)
(XP)
Επομένως μπαίνει και το ελάσσονος σημασίας, ώστε να μην παίρνουν σοβαρές αποφάσεις διά περιφοράς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Υπουργέ, παρακαλώ να καταθέσετε για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο κ. Καρτάλης.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι οι νομοτεχνικές διορθώσεις που φέρατε βελτιώνουν αρκετά το νομοσχέδιο σε αρκετά πράγματα τα οποία συζητήσαμε εδώ στη Βουλή, τα οποία και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά από ό,τι θυμάμαι χθες και τα υπόλοιπα κόμματα εξέφρασαν συγκεκριμένες επιφυλάξεις.
Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω ακόμα κάποια ζητήματα, τα οποία καλό είναι να τα λάβετε υπόψη σας για την ασφάλεια του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση και τη λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας, αλλά και στη βελτίωση του γενικότερου τμήματος προετοιμασίας.
Στο άρθρο 2, από τη στιγμή που μας φέρατε μία τροπολογία με την οποία λέτε ότι θα συγκροτηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μία ειδική υπηρεσία αθλητικών έργων για τους Μεσογειακούς Αγώνες, νομίζω ότι παρέλκει πλέον η δυνατότητα της οργανωτικής επιτροπής της ανώνυμης εταιρείας να συγκροτεί θυγατρική εταιρεία για την κατασκευή ειδικών τεχνικών έργων. Αφού έχετε την ΕΥΔΕ -η ΕΥΔΕ γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο έχει γίνει- ας φύγει αυτό από τη διάταξη του άρθρου 2. Παρέλκει, δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Εξακολουθώ να υποστηρίζω μάλιστα ότι δεν νομίζω ότι απαιτούνται θυγατρικές εταιρείες που επιβαρύνουν το δημόσιο τομέα, πολλαπλασιάζουν τα διοικητικά συμβούλια και πολλαπλασιάζουν και τους αναγκαίους προϋπολογισμούς και το εδάφιο γ’, που είναι η οργάνωση της φιλοξενίας και η τουριστική υποστήριξη των Μεσογειακών Αγώνων, η διεθνής επικοινωνιακή προβολή, η οικονομική εκμετάλλευση της όλης διοργάνωσης, αλλά και η οργάνωση της Πολιτιστικής Μεσογειάδας. Χρησιμοποιείστε υπάρχοντες θεσμούς της χώρας. Για παράδειγμα για την πολιτιστική Ολυμπιάδα χρησιμοποιείστε τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς του Βόλου και της Λάρισας και δώστε τους παραπάνω αρμοδιότητες, σε συνεργασία ενδεχομένως με τον ΟΠΕΠ. Για την οικονομική εκμετάλλευση χρησιμοποιείστε την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων ή την ΚΕΔ. Δεν χρειάζεται να φτιάξετε νέες θυγατρικές εταιρείες.
Στο άρθρο 3 προσθέσατε αντί για το διοικητικό συμβούλιο τη γενική συνέλευση και λέτε ότι αυτό δημιουργεί ασφάλεια, με τη διαφορά, όμως …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εσείς το ζητήσατε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Δεν το ζήτησα εγώ, αλλά εν πάση περιπτώσει, μπορεί να το ζήτησε συνάδελφος …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το κόμμα σας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Μπορεί να το ζήτησε ένας συνάδελφος.
Εγώ, όμως, θα ήθελα να πω το εξής: Η γενική συνέλευση δεν είναι γενική συνέλευση μιας ανώνυμης εταιρείας της ιδιωτικής οικονομίας, όπου υπάρχουν πραγματικά υπάρχουν μέλη της γενικής συνέλευσης. Η γενική συνέλευση στην ανώνυμη αυτή εταιρεία που συζητάμε είναι ο Υπουργός Οικονομίας και ο Υπουργός Πολιτισμού. Άρα παίρνετε την αρμοδιότητα από δεκαπέντε μέλη που μπορεί να αποφασίζουν στο Δ.Σ. και τη δίνετε στους δύο Υπουργούς. Εγώ απλώς σας το επισημαίνω. Δεν νομίζω ότι δημιουργείτε καλύτερη ασφάλεια και καλύτερη διαδικασία με αυτήν την αλλαγή.
Στο άρθρο 4, το δεύτερο εδάφιο που διαγράψατε θα χρειαστεί στο μέλλον να το επαναφέρετε. Θα χρειαστεί παράταση στην εκκαθάριση της εταιρείας, άλλωστε ο ν.2190 το προβλέπει αυτό και δεν γίνεται μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 να γίνει η εκκαθάριση. Μέχρι να παραλάβει η διοίκηση τις εγκαταστάσεις, μέχρι να παραλάβει τον κινητό εξοπλισμό, μέχρι να κάνει απογραφεί, ρωτήστε τους ανθρώπους της οργανωτικής επιτροπής, δεν είχαν κανένα λόγο να έχουν ευθύνες πάνω τους, παίρνει η εκκαθάριση παραπάνω από ένα χρόνο. Εν πάση περιπτώσει σας το επισημαίνω.
Στο άρθρο 7 καλώς κάνατε και προσθέσατε τους δημάρχους και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Νομίζω ότι αυτό αποκαθιστά την καλύτερη λειτουργία του όλου συστήματος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Με εκπρόσωπο της ΔΟΕ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ο Νικολάου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Όχι τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ, λοιπόν, αλλά τον Έλληνα που είναι μέλος στη ΔΟΕ. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό. Ο Έλληνας που είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τότε ναι.
Ξαναγυρνάμε στο άρθρο 8 που έχει να κάνει με την παράγραφο 3 για την εκτελεστική επιτροπή.
Το πνεύμα μας στην επιτροπή –και σας το είπα και χθες το βράδυ- ήταν ότι η εκτελεστική επιτροπή ήταν ένα μίνι διοικητικό συμβούλιο. Και επειδή χρειάστηκε να ξανακοιτάξω τους νόμους από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα, το οργανωτικό συμβούλιο της οργανωτικής είχε δεκαπέντε μέλη και πέντε από τα μέλη με σχετική νομοθετική ρύθμιση συγκροτούσαν ένα μίνι διοικητικό συμβούλιο που το λέγαμε τότε εκτελεστική επιτροπή, για να παίρνει τις γρήγορες αποφάσεις για θέματα που χρειαζόντουσαν στην καθημερινότητα.
Τώρα πηγαίνετε σε ένα άλλο σχήμα, μιλάτε για μία τεχνική επιτροπή, μία τεχνική γραμματεία. Άρα δεν υπάρχει αυτό το μίνι διοικητικό συμβούλιο. Εγώ θεωρούσα πάντα ότι χρειάζεται ένα μίνι διοικητικό συμβούλιο, γιατί βοηθάει στη διενέργεια της προετοιμασίας, πόσο μάλιστα όταν υπάρχουν τόσες και συσσωρευμένες καθυστερήσεις.
Αφού, λοιπόν, πάτε σε μία τεχνική επιτροπή θα πρέπει να προβλέψετε τα πέντε αυτά μέλη -όπως το λέτε δεν είναι μέλη του Δ.Σ. και είναι στελέχη της εταιρείας- και μην πείτε στον πειρασμό να φέρετε πέντε ανθρώπους εκτός εταιρείας και εκτός Δ.Σ. για να φτιάξετε μία τεχνική γραμματεία. Σε αυτήν την περίπτωση που η τεχνική γραμματεία είναι εσωτερικό όργανο της εταιρείας, θα πρέπει να είναι υπάλληλοι της εταιρείας. Τέσσερις γενικοί διευθυντές; Τρεις γενικοί διευθυντές και ένας διευθυντής; Δεν ξέρω τι, αλλά δεν μπορεί να είναι εξωτερικοί αυτοί που θα δημιουργήσουν τεχνική γραμματεία, ένα σύστημα μέσα στο διοικητικό συμβούλιο.
Στο άρθρο 16 –το λέω αυτό σε συνδυασμό με το άρθρο 10- εξακολουθεί και υπάρχει η ατέλεια σε σχέση με τον ορισμό των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Τα πρώτα μέλη τα διορίζει ο Υπουργός Πολιτισμού και τα επόμενα μέλη, εάν προκύψουν, η γενική συνέλευση. Δηλαδή ο Υπουργός Πολιτισμού και ο Υπουργός Οικονομίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί χρειάζεται αυτή η διαφοροποίηση.
Στο άρθρο 12 στην παράγραφο 4 βάλατε μία φράση, ένα επίθετο, «ήσσονος σημασίας θέματα». Ποιος θα αποφασίζει ποια είναι τα ελάσσονος, ήσσονος και μείζονος σημασίας θέματα; Βγάλτε τη διάταξη τελείως. Δεν θα χαλάσει η προετοιμασία των Μεσογειακών Αγώνων επειδή θα χρειάζεται να γίνεται διά περιφοράς πρακτικά για να αποφασιστεί κάτι.
Εάν θέλετε, λοιπόν, να έχετε την ευελιξία και τη διαφάνεια ταυτόχρονα φτιάξτε το μίνι διοικητικό συμβούλιο που σας εισηγούμεθα και θα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα. Θα το χρειαστείτε στην πορεία ή θα το χρειαστούμε στην πορεία. Άλλωστε θα ξαναγίνουν νόμοι για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Να είστε σίγουροι γι’ αυτό.
Στο άρθρο 22 σε θέματα προσωπικού είναι σωστή η τοποθέτηση που κάνατε, η παράγραφος 4 που προσθέτει τις διατάξεις αυτές να ισχύουν και για τις εταιρείες που θα ιδρύσει η «Βόλος 2013». Όμως εμείς εξακολουθούμε και υποστηρίζουμε ότι πρέπει η διαδικασία να τυγχάνει του ελέγχου του ΑΣΕΠ. Προσοχή, δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να κάνει τις προκηρύξεις το ΑΣΕΠ, γιατί αντιλαμβανόμαστε το χρονικό διάστημα που απομένει. Λέμε ότι το πρακτικό της αξιολόγησης πρέπει να αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ για έγκριση. Έτσι έλεγε και ο μητρικός νόμος 2598 της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, ότι το ΑΣΕΠ ελέγχει τη συμμόρφωση ως προς τους όρους της προκήρυξης και τη διαδικασία της επιλογής.
Άρα αν θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, καλό θα είναι να την έχουμε μέσα στη διάταξη για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα συνολικά να αμφισβητήσει το σύστημα των προσλήψεων.
Τώρα οι αποσπασμένοι σίγουρα πρέπει να έχουν το μισθό από το φορέα από τον οποίο προέρχονται. Θυμίζω ότι η οργανωτική επιτροπή κάλυπτε τις δαπάνες τους, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Τώρα θα πρέπει να προβλέψετε, ενδεχομένως η τρίτη παράγραφος το καλύπτει αυτό, ότι όταν ένας αποσπασμένος εργάζεται παραπάνω από το οκτάωρο, γιατί οι ανάγκες θα είναι πάρα πολλές και θα χρειαστεί να επενδύουν πολύ περισσότερο χρόνο από αυτόν που επενδύουν σήμερα στις εργασίες τους, θα υπάρχει η δυνατότητα για κάποιο επιμίσθιο. Ενδεχομένως η παράγραφος 3 το καλύπτει αυτό. Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος, αλλά εάν δεν το καλύπτει, θα πρέπει να προβλεφθεί.
Σε σχέση με το άρθρο 23 για τις συμβάσεις εγώ θα πρότεινα το ποσό το οποίο ελέγχει η τριμελής ελεγκτική επιτροπή στην παράγραφο 1 στο τέλος, να μην είναι 1.000.000 ευρώ, αλλά να είναι. Να είναι της τάξεως των 500.000 ευρώ. Θυμίζω ότι στην οργανωτική επιτροπή το ποσό αυτό ήταν 300.000 ευρώ για ένα πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο εκτελεστικό και οργανωτικό.
Τώρα στο άρθρο 27 που έχει να κάνει με την διϋπουργική επιτροπή, τη συντονιστική επιτροπή των γενικών γραμματέων, εδώ δεν προκύπτει ποιος τη συντονίζει, ποιος τη συγκαλεί και πού αναφέρεται αυτή η συντονιστική επιτροπή. Υπάρχει ένα κενό κατά τη δική μου ανάγνωση. Θα πρέπει να προστεθεί κάτι. Η δική μου η γνώμη είναι ότι η διϋπουργική επιτροπή θα πρέπει να είναι σε επίπεδο υπουργών ή υφυπουργών και αυτή να δημιουργεί ομάδες διοίκησης έργου με γενικούς γραμματείς, για να μπορούν να ξεπερνιούνται τα προβλήματα. Έτσι όπως είναι διατυπωμένη σε κάθε περίπτωση, δεν διασφαλίζει την οργανωτική της επάρκεια.
Στο άρθρο 30 για τα Special Olympics νομίζω ότι έχει τοποθετηθεί αναλυτικά η εισηγήτριά μας. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να θωρακιστεί αυτή η διοργάνωση, την οποία θέλουμε. Έτσι όπως είναι διατυπωμένο η θωράκιση είναι περιορισμένη.
Στο άρθρο 31 είναι σωστή η τοποθέτηση μέσα στο εδάφιο της λέξης «πλειοψηφικής» στη συμμετοχή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Άκουσα ότι κάνατε μία νέα τοποθέτηση, μία νέα προσθήκη ότι απαγορεύεται μία απαλλοτριωθείσα έκταση να δίδεται για πιθανή εμπορική χρήση. Όμως, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί μία έκταση να διατεθεί σε κάποιον για να τη συντηρεί, να την καθαρίζει και να τη φυλάσσει. Και έχω την εντύπωση ότι έτσι όπως διατυπώσατε το επιπλέον εδάφιο, αποκλείετε ακόμα και αυτήν τη δυνατότητα, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο να συμβάλλεται με έναν υπεργολάβο, ο οποίος θα φροντίζει απλώς για τη συντήρηση της έκτασης, τον καθαρισμό ή τη φύλαξή της.
(GK)
(2TR)
Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να είμαστε φοβικοί πάνω στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Τα μεικτά σχήματα χρησιμοποιούνται ευρέως. Πάντα το δημόσιο πρέπει να έχει τον κεντρικό ρόλο, γιατί πάνω απ’ όλα οι εγκαταστάσεις που γίνονται από δημόσιο χρήμα, είναι δημόσια αγαθά. Όμως, να μην είμαστε φοβικοί στις διατάξεις, γιατί κάποιες φορές χρειάζεται να επεμβαίνει και ο ιδιωτικός τομέας επικουρικά, αλλά να υπάρχει το νομικό πλαίσιο.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κυρία Εύα Μελά, έχει ζητήσει το λόγο.
Κυρία Μελά, επειδή έχει μείνει ένας ομιλητής ακόμη, ας τον ακούσουμε –για να μην αναμένει άλλο τη σειρά του- και θα πάρετε μετά το λόγο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ορίστε, κύριε Σγουρίδη, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα αναφερθώ στα άρθρα, τα οποία εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψηφίζουμε. Αυτά είναι το άρθρο 1, το άρθρο 2, το άρθρο 3, το άρθρο 4, το άρθρο 5.
Στο άρθρο 4 οφείλω να πω ότι ο προβληματισμός του κ. Καρτάλη με βρίσκει σύμφωνο. Κι εγώ προβληματίζομαι, διότι πρέπει να δούμε το θέμα. Δεν μπορεί να υπάρχει εκκαθάριση σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και σίγουρα θα χρειαστεί και παράταση. Ανεξάρτητα, όμως, απ’ αυτό, εμείς ψηφίζουμε το άρθρο 4, έστω και με τη διόρθωση, την οποία κάνατε.
Στο άρθρο 5 είναι σωστή η διόρθωση, την οποία κάνετε κατόπιν προτάσεώς μας.
Στο άρθρο 6 ομοίως δεν έχουμε καμία παρατήρηση, όπως και στο άρθρο 7.
Στο άρθρο 8, όπου ex officio μπαίνουν οι δήμαρχοι, είναι πρότασή μας και σωστά το κάνατε.
Στο άρθρο 9 επίσης δεν έχουμε καμία παρατήρηση.
Στο άρθρο 10 δεχόμαστε ότι είναι σωστή η αναπλήρωση του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ψηφίζουμε το άρθρο 11, όπως και το άρθρο 12.
Στο άρθρο 12 η παρατήρηση του κ. Καρτάλη, ομοίως, πρέπει να σας προβληματίσει, ότι δηλαδή η παράγραφος 4 αυτού του άρθρου θα ήταν προτιμότερο να φύγει τελείως. Διότι το μείζονος ή ελάσσονος σημασίας ποιος θα το κρίνει; Ποιος θα κρίνει ότι τα θέματα αυτά, για τα οποία η απόφαση θα παρθεί διά περιφοράς με υπογραφές, είναι μείζονος ή ελάσσονος σημασίας; Θα υπάρξει πρόβλημα και ο καθένας θα λέει τα δικά του.
Επίσης ψηφίζουμε το άρθρο 13, το άρθρο 14, το άρθρο 15.
Στο άρθρο 16 σωστά απαλείψατε την περίπτωση ε΄.
Ακόμη, ψηφίζουμε το άρθρο 17, το άρθρο 18, το άρθρο 19.
Στο άρθρο 20 για τη λύση και εκκαθάριση νομίζω ότι θα πρέπει να μπει πως ό,τι ισχύει για την Οργανωτική Επιτροπή Βόλος 2013, θα πρέπει να ισχύει και για τις θυγατρικές. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο εμείς καταψηφίζουμε το άρθρο 20.
Ψηφίζουμε το άρθρο 21 για την καταχώρηση του καταστατικού.
Το άρθρο 22 για θέματα προσωπικού το καταψηφίζουμε, γιατί εμείς πάντα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες που να είναι διαφανείς και αξιοκρατικές.
Άρα, οι προσλήψεις πρέπει να γίνονται μέσω του Α.Σ.Ε.Π., όσο πιεστικός και αν είναι ο χρόνος της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων το 2013. Δηλαδή, το προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί, θα πρέπει να προσληφθεί μέσω του Α.Σ.Ε.Π.. Και οι παρατηρήσεις, τις οποίες έχουμε κάνει γύρω από τα θέματα των αποσπασμένων, είναι παρατηρήσεις που πρέπει να τις λάβετε σοβαρά υπ’ όψιν.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς καταψηφίζουμε το άρθρο 22.
Το άρθρο 23 εμείς το ψηφίζουμε, αλλά είναι ένα άρθρο-απόδειξη της αδυναμίας του ελληνικού κράτους, του ελληνικού δημοσίου. Είναι η απόδειξη του ότι το δημόσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από πιεστικές διαδικασίες και να λειτουργήσει ομαλά. Άρα, χρειαζόμαστε να ψηφίζουμε διατάξεις και νόμους, για να ξεπερνούμε τις αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στο άρθρο 23 υπάρχει και η παρατήρηση, την οποία κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ότι υπάρχει περίπτωση –παρά το ότι εσείς δηλώσατε ότι δεν θα γίνει αυτό- να ξεπεραστούν οι νόμοι εκτέλεσης των δημοσίων έργων, δηλαδή ο ν. 1418/1985 και ο 3316/2005, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα 609/1985. Όμως, παρόλα αυτά, εμείς ψηφίζουμε το άρθρο 23.
(DP)
(2GK)
Επίσης, ψηφίζουμε το άρθρο 24, το άρθρο 25 και το άρθρο 26 για τις απαλλαγές με τις παρατηρήσεις οι οποίες έχουν γίνει. Ψηφίζουμε το άρθρο 27, το άρθρο 28 για την προστασία των συμβόλων και σημάτων των Μεσογειακών Αγώνων και επίσης, το άρθρο 29 για την υποκατάσταση.
Δεν ψηφίζουμε το άρθρο 30 για τα Special Olympics. Και δεν το ψηφίζουμε γιατί δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζετε μία πολύ μεγάλη διοργάνωση. Είμαστε σήμερα στο 2009 και ακόμα για τα Special Olympics, που έχουν έναν προϋπολογισμό γύρω στα 90.000.000 ευρώ, έχετε διατάξεις αποσπασματικές. Παράλληλα εμείς για τα θέματα του προσωπικού που λέτε ότι θα ισχύσει το άρθρο 22, λέμε να το βγάλετε. Δηλαδή, εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι διατάξεις οι οποίες ανοίγουν την πίσω πόρτα για προσλήψεις προσωπικού, δεν θα πρέπει να υπάρχουν. Άρα, εμείς και το άρθρο 30, εφόσον δεν βγάλετε ότι για τα θέματα προσωπικού ισχύει το άρθρο 22, δεν θα το ψηφίσουμε.
Έρχομαι στο άρθρο 31. Κατά βάση στο άρθρο 31 για τις απαλλοτριώσεις ζητάτε λευκή εξουσιοδότηση. Όταν έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του «ΑΘΗΝΑ 2004» για τις απαλλοτριώσεις στο νόμο τον οποίο εμείς είχαμε ψηφίσει, είχαμε συγκεκριμένα καθορίσει ποιες εκτάσεις θα είναι απαλλοτριώσιμες. Τις είχαμε με ονοματεπώνυμο. Εσείς ζητάτε λευκή εξουσιοδότηση. Δημιουργείτε ένα θολό τοπίο: ό,τι προκύψει στην πορεία με μία γενική διάταξη εμείς θα προχωρήσουμε να τα απαλλοτριώσουμε. Θεωρούμε ότι τέτοια λευκή εξουσιοδότηση εμείς δεν μπορούμε να σας δώσουμε.
Ως προς την παρατήρηση την οποία έκανε ο κ. Καρτάλης για τη φράση που βάζετε στο τέλος το ότι απαγορεύεται η εμπορική αξιοποίηση από τρίτους, συμφωνώ με το σκεπτικό του κυρίου Καρτάλη. Και αναφέρομαι κυρίως στον κ. Καρτάλη, γιατί ο κ. Καρτάλης είχε την ευθύνη της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004». Αυτός ήταν ο Γενικός Γραμματέας, άρα έχει την εμπειρία για τις παρατηρήσεις τις οποίες κάνει.
Λοιπόν, σας είπε ότι σε περίπτωση συντήρησης, τι θα γίνει; Και εν τοιαύτη περιπτώσει, έχουμε κάποιες εγκαταστάσεις, θα τις αφήσουμε να ρημάξουν όπως ρημάζουν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Δεν θα υπάρξει μία πρόνοια ώστε να αξιοποιηθούν έστω και με κάποιον άλλο τρόπο ή έστω και να συντηρηθούν με κάποιον άλλον τρόπο; Αυτό πρέπει να το λάβετε υπόψη σας. Όπως, επίσης, παρόλο που βάζετε ότι η πλειοψηφική συμμετοχή θα είναι του δημοσίου, θεωρούμε ότι το ιδιωτικού δικαίου ή φυσικών προσώπων, περιττεύει...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εσείς το πιστεύετε. Εμείς δεν το πιστεύουμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Έτσι, λοιπόν, και το άρθρο 31 για το θέμα των απαλλοτριώσεων, εμείς, παρ’ όλες τις διορθώσεις, θα το καταψηφίσουμε.
Αυτές είναι οι παρατηρήσεις μας και σε περίπτωση ψηφοφορίας θέλω να ληφθεί υπόψη ποια άρθρα ψηφίζουμε και ποια όχι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Σγουρίδη.
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος έχει το λόγο...
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ για μισό λεπτό το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κυρία Μελά, αν έχετε την καλοσύνη για μισό λεπτό.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η κυρία Σακοράφα. Κάποτε πρέπει να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Αν ο κ. Καρτάλης είναι ειδικός, ας ήταν εισηγητής, ή η Εισηγήτρια να λαμβάνει υπόψη της τη θέση του κυρίου Καρτάλη.
Έρχεται, λοιπόν, εδώ η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εκπροσωπεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και λέει ορισμένα πράγματα. Έρχεται ο κ. Καρτάλης και λέει ότι κακώς το βάλατε αυτό που ζήτησε η Εισηγήτρια. Έρχεστε εσείς και λέτε ότι εγώ είμαι με τον κ. Καρτάλη.
Ποιος είναι με ποιον στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει η θέση αυτού που είναι επίσημα ο Εισηγητής και εκπροσωπεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή η θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και ζητάει ορισμένα πράγματα.
(LM)
(2DP)
Και αυτό το οποίο θέλω να τονίσω κιόλας είναι αυτή η έπαρση που έχετε «θα τα κάνουμε εμείς κ.λπ.». Και επαναλαμβάνω ότι ο διαφανής είναι αυτός που έχει τη δύναμη. Όταν είναι στην εξουσία είναι διαφανής, όχι όταν είναι στην Αντιπολίτευση. Γιατί αν όλα αυτά που λέτε τώρα τα κάνατε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα χρωστούσε ο Έλληνας φορολογούμενος και δεν θα πήγαινε το δημόσιο χρέος στο 100%, δηλαδή είχαμε 100 ευρώ και τα χρωστούσαμε και τα 100, ενώ παρέλαβαν 29 το 1974.
Επομένως, εάν τυχόν ζητάτε κάτι, το βάζουμε και μετά εσείς ζητάτε να αποσυρθεί, δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Η έπαρση αυτή κάνει κακό, γιατί εμείς το πήραμε το μήνυμα. Εσείς, όμως, δεν πήρατε το μήνυμα.
Ευχαριστώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, υπάρχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο εισηγητής, ο οποίος εκφράζει το Κόμμα. Όμως, εδώ ο κάθε Βουλευτής έχει δικαίωμα να εκφέρει την άποψή του. Και ο κ. Σγουρίδης και ο κ. Καρτάλης και ο κ. Θαλασσινός και ο κ. Νικητιάδης έχουν δικαίωμα …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Δεν θα μας υποδείξει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Να ολοκληρώσω παρακαλώ.
… να εκφέρουν τη δική τους άποψη και όπως γνωρίζετε, είναι απεριόριστο το δικαίωμα έκφρασης γνώμης και ψήφου.
Από εκεί και πέρα, αν υπάρχει κάποιο εσωκομματικό θέμα, εμάς στη Βουλή δεν μας αφορά καθόλου. Είναι δικό τους θέμα. Θέλω να πω δηλαδή ότι έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν απόψεις και διαμετρικά αντίθετες από αυτές που εκφράζει και διατυπώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Άρα, είναι μέσα στα πλαίσια του Κανονισμού και του κοινοβουλευτισμού η οποιαδήποτε άποψη και διαφωνία του κ. Σγουρίδη -το λέω μια και αναφέρεστε στον κ. Σγουρίδη- όπως και του κ. Καρτάλη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εγώ τον εκτιμώ και το ξέρει. Είναι ένας άνθρωπος που χρόνια ολόκληρα είναι πάντα εκεί. Και μόνο από αυτό τον εκτιμώ.
Εγώ λέω το εξής: Συμβουλευτικά μου λέει «ακούστε τον κ. Καρτάλη». Την άποψή του μπορεί να την πει, αλλά το «δεν ψηφίζουμε» τι σημαίνει;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σημαίνει ότι δεν ψηφίζει αυτός ο ίδιος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι λέει «δεν ψηφίζουμε». Είναι γραμμένο στα Πρακτικά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, λέει ότι δεν ψηφίζει ο ίδιος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Είναι στα Πρακτικά γραμμένο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ακόμα, κύριε Υφυπουργέ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να πει «δεν ψηφίζουμε», δεν σημαίνει ότι δεν ψηφίζει ο Βουλευτής. Ο Βουλευτής μπορεί να ψηφίσει ή να πει «ψηφίζω», ενώ διαφωνεί ο εισηγητής και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Έτσι λειτουργεί το Κοινοβούλιο. Αν, όμως, υπάρχει ένα θέμα εσωκομματικό, αυτό εμάς δεν μας αφορά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Βενιζέλο, δεν υπάρχει θέμα. Κάτι πρέπει να απαντήσει ο κ. Σγουρίδης, επειδή αναφέρθηκε προσωπικά σ’ αυτόν. Δεν είναι θέμα δικό σας δηλαδή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Και σε μένα αναφέρθηκε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έκανε δύο προσωπικές αναφορές ο Υπουργός.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Να απαντήσουν, λοιπόν ο κ. Σγουρίδης και ο κ. Καρτάλης και μετά να μου δώσετε το λόγο για να μιλήσω και εγώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, μετά θα μιλήσει η κυρία Μελά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μετά την κυρία Μελά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Βεβαίως, έχετε το δικαίωμα να μιλήσετε. Είστε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Προφανώς και θα μιλήσω. Δεν είχε σκοπό να μιλήσω, αλλά τώρα θα μιλήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αναφέρθηκα στα άρθρα που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψηφίζει και αυτά τα άρθρα που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψηφίζει, είναι και τα άρθρα τα οποία ψηφίζω και εγώ. Είναι τα άρθρα τα οποία και η κυρία Σακοράφα σαφώς είπε ότι τα ψηφίζει.
Επίσης, αναφέρθηκα και στα άρθρα τα οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. καταψηφίζει. Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων, ποια άρθρα ψηφίζουμε και ποια άρθρα δεν ψηφίζουμε. Μπαίνει θέμα για κάποιες βελτιώσεις τις οποίες έκανε ο κύριος Υφυπουργός. Σε αυτές τις βελτιώσεις τις οποίες έκανε ο κύριος Υφυπουργός, ο κ. Καρτάλης εξέφρασε έναν προβληματισμό. Παρ’ όλο που η εισηγήτριά μας είπε ότι το άρθρο 4 εμείς το ψηφίζουμε …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δικαίωμά του είναι να εκφράσει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: … και έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση την οποία αποδέχθηκε ο κύριος Υφυπουργός, έρχεται ο κ. Καρτάλης και βάζει ένα δικό του προβληματισμό. Λέει ότι η εκκαθάριση της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων–Βόλος 2013 αποκλείεται να γίνει σε ένα εξάμηνο. Μπορεί να γίνει σε παραπάνω χρόνο. Άρα, λοιπόν, αυτός είναι ένας προβληματισμός.
Είπα, λοιπόν, εγώ ότι επειδή ο κ. Καρτάλης είχε τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ως Γενικός Γραμματέας, θα έχει μια πείρα ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξουν αυτές οι εκκαθαρίσεις, όπως έκανε και κάποιες άλλες παρατηρήσεις.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, εδώ δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Ο κύριος Υπουργός θέλησε να πει ότι μέσα στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κάνετε μεγάλο λάθος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν νομίζω ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργού αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Εγώ είπα ότι έχετε διαφορετικές απόψεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Ιωαννίδη, ένα λεπτό να ολοκληρώσει ο κ. Σγουρίδης.
(AD)
(2LM)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Τώρα, ως προς το ζήτημα του ποιος χρέωσε τη χώρα, οφείλω να πω μόνο ότι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Σγουρίδη, να μην ανοίξουμε τώρα αυτή τη συζήτηση!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Όχι. Το λέω επειδή είπε για το ποιος είναι διαφανής και ποιος είναι αδιαφανής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ας μην το κάνουμε αυτό. Κύριε Σγουρίδη, μην πλήξουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες τώρα εδώ! Σεβαστείτε το! Σας παρακαλώ!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Όταν πήρατε μεταολυμπιακά όλες αυτές τις εγκαταστάσεις, τις αφήσατε και ρήμαξαν! Γι’ αυτό ακριβώς δεν αξιοποιήθηκαν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είναι άλλο θέμα αυτό, κύριε Σγουρίδη!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: …γι’ αυτό ακριβώς η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Είναι άλλο θέμα αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Και την ολυμπιακή φήμη δεν την εκμεταλλευτήκατε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Σγουρίδη, ας μην πάμε τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες! Αυτό είναι ένα ολόκληρο κεφάλαιο. Μέχρι εδώ, καλά ήταν!
Κύριε Καρτάλη, θα σας δώσω τώρα το λόγο και θα σας παρακαλέσω να είστε σύντομος. Ας μην επεκταθούμε τώρα και σε άλλα πράγματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε, αλλά αξίζει τον κόπο να πούμε δύο κουβέντες.
Κατ’ αρχήν, κύριε Υπουργέ, ο Βουλευτής δεν μπορεί να είναι χειροκροτητής. Αν εσείς επιθυμείτε στο Κόμμα σας να έχετε χειροκροτητές –δεν ξέρω πόσοι θα χειροκροτήσουν τώρα, δεν είναι και πολλοί- εμείς τουλάχιστον δεν λειτουργούμε μ’ αυτόν τον τρόπο. Έχουμε τη δυνατότητα και το δικαίωμα –και το είπε ορθώς ο Αντιπρόεδρος της Βουλής- να έχουμε την άποψή μας, τεχνική, επιστημονική, πολιτική για μία σειρά από θέματα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας αναφέρει σε σχέση με το αν αυτή η άποψη διαφέρει από την άποψη ενός άλλου συναδέλφου. Αν μου επιτρέπετε, δεν σας πέφτει λόγος αν διαφέρουν οι απόψεις μας μέσα στο Κόμμα! Από εκεί και πέρα, το τι ψηφίζουμε, το καθορίζει ο Εισηγητής. Ήταν ξεκάθαρο τι ψηφίζουμε και τι δεν ψηφίζουμε.
Όμως, νομίζω ότι έχετε αποκτήσει μία αμυντική στάση την τελευταία στιγμή του νομοσχεδίου, τη στιγμή που πολλά πράγματα άλλαξαν σ’ ένα νομοσχέδιο που ήρθε και είχε τεράστια προβλήματα. Ξαφνικά, την τελευταία στιγμή δημιουργείτε ένα θόρυβο ότι δήθεν αυτό δεν βοηθάει την πρόοδο του νομοσχεδίου.
Αν δεν προχωρήσει το νομοσχέδιο, θα είναι γιατί υπάρχουν ατέλειες. Και αν δεν προχωρήσουν οι Μεσογειακοί Αγώνες, θα είναι γιατί δεν υπάρχει επαρκής προετοιμασία μέχρι στιγμής και υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις.
Σε ό,τι αφορά στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων –ή στην επένδυση, κατ’ άλλους- σας θυμίζω γιατί, αν δεν κάνω λάθος, ήσασταν Βουλευτής το 2006, ότι ψηφίσατε Προϋπολογισμό που κατέθεσε ο κ. Αλογοσκούφης που αναφέρει στη σελίδα 35 ποιο θα ήταν το τελικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων -6,2 δισεκατομμύρια ευρώ- και έναν ισοσκελισμένο Προϋπολογισμό της «ΑΘΗΝΑ 2004».
Απ’ ό,τι θυμάμαι, δεν διαφωνήσατε, άρα δέχεστε ότι αυτό είναι το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό το λέω για να σταματήσει αυτή η ιστορία και να είμαστε συνεπείς όλοι στο τι ψηφίζουμε και τι λέμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Καρτάλη.
Το λόγο έχει η κα Μελά.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παρακολουθήσαμε σ’ όλη αυτή τη συζήτηση να γίνεται ένας διάλογος αναλυτικός, διεξοδικός με τον κύριο Υφυπουργό σε ζητήματα διαδικασίας, να γίνονται βελτιώσεις και διορθώσεις στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας τη διάθεση του κυρίου Υφυπουργού για συναίνεση.
Όμως, τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, στις παρατηρήσεις τους και στις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, άφησαν άθικτο τον κορμό, τη φιλοσοφία, τη δομή, την πολιτική του νομοσχεδίου, στα οποία συμφωνεί και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βεβαίως.
Η πολιτική του νομοσχεδίου –που ειπώθηκε πολλές φορές ότι είναι ανάλογη με την πολιτική που εφαρμόστηκε για τη διενέργεια των Ολυμπιακών Αγώνων- είναι η διενέργεια των Μεσογειακών Αγώνων μέσα από θεσμούς ιδιωτικοοικονομικούς, μέσα από την ιδιωτικοποίηση. Και εμείς λέμε –και το έχουμε πει κατ’ επανάληψη- ότι αυτό είναι μέσα στην αντίληψη που θεωρεί ότι ο αθλητισμός θεωρείται ότι είναι εμπόρευμα, μπορεί να είναι εμπόρευμα και μπορεί να δίνεται στα χέρια των επιχειρηματιών.
Είπαμε και χθες ότι για μας το θέμα είναι αυτή η αλυσίδα ανάμεσα στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, στη βιομηχανίες αθλητών και πρωταθλητών, στην ντόπα, στις βιομηχανίες των αναβολικών, στο εμπόριο των αθλητικών οργάνων, στη διαφθορά, στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, τελικά στο μεγάλο ζήτημα τι είναι ο αθλητισμός και ποιον ωφελούν οι Μεσογειακοί Αγώνες, οι αγώνες που γίνονται και για ποιον τελικά θα μείνουν ως προίκα τα όποια έργα γίνουν στο όνομα των Μεσογειακών Αγώνων. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο, δηλαδή ποιος θα ωφεληθεί από τις υποδομές.
Και στη συζήτηση των άρθρων, εμείς αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι ήδη από το άρθρο 1, κύριε Υπουργέ, είναι σαφές ότι η «ΒΟΛΟΣ 2013» δεν ανήκει στο δημόσιο τομέα, λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικής οικονομίας, διέπεται από τη νομοθεσία για τις ανώνυμες εταιρείες.
Αυτό και μόνο την όποια πρόθεση τη βάζει σ’ ένα κανάλι. Αυτό το κανάλι λέει ότι αφήνει ανοικτά όλα τα περιθώρια για κάθε είδους καταπάτηση του δημόσιου συμφέροντος.
(ΚΟ)
(2AD)
Στο άρθρο 2 λέτε ότι η Βόλος 2013 μπορεί να ιδρύει άλλες εταιρείες, να συμμετέχει σε εταιρείες, να είναι υπεύθυνη για την κατασκευή τεχνικών έργων, για εταιρείες που σχετίζονται με τεχνικά έργα, με τουριστικές επιχειρήσεις. Έχει την οικονομική εκμετάλλευση της όλης διοργάνωσης.
Εδώ, λοιπόν, εμείς θέλουμε να πούμε ότι σ’ αυτή τη βασική φιλοσοφία που τα άρθρα περιγράφουν, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας είναι ακριβώς αντίθετο, γιατί ακριβώς θεωρεί ότι ο αθλητισμός δεν μπορεί να αναπτύσσεται σε συνάρτηση με τα ιδιωτικά συμφέροντα και σε συνάρτηση με την κερδοφορία κάποιων εταιρειών σαν πεδίο κερδοσκοπίας.
Εδώ, λοιπόν, όλα τα άρθρα, το άρθρο 3, 4, 5 κτλ., όλα όσα περιγράφετε, μέσα από τη φιλοσοφία τους εξυπηρετούν αυτόν το στόχο.
Ο Εισηγητής μας κ. Γκατζής έκανε συγκεκριμένες παρατηρήσεις και δεν θα σταθώ ούτε στο άρθρο 8 ούτε στις λεπτομέρειες των άρθρων σε σχέση με τις διαδικασίες. Έχουν γραφτεί στα Πρακτικά.
Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το κομμάτι εκείνο στο οποίο γίνεται μια σειρά από ρυθμίσεις σε άρθρα κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Αυτό το «φρούτο», δηλαδή μια σειρά από ρυθμίσεις που είτε αφορούν πολεοδομικά ζητήματα είτε αφορούν αναθέσεις δημοσίων έργων –υπάρχει και το γράμμα του ΤΕΕ εδώ που χθες μας ενημέρωσε σε σχέση με τις παρεκκλίσεις που γίνονται για τα δημόσια έργα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο- αυτές οι εξουσιοδοτήσεις στον Υπουργό, οι «λευκές επιταγές» για κάθε είδους παρεκκλίσεις που λύνουν τα χέρια αυτής της ανώνυμης εταιρείας, της Βόλος 2013, και της πολιτικής ηγεσίας να προβαίνουν σε κάθε είδους ρυθμίσεις κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας, θεωρούμε ότι ακριβώς διαμορφώνει όλο εκείνο το τοπίο για να γίνεται κυριολεκτικά μία δράση επιχειρηματιών στο χώρο του αθλητισμού σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, σε βάρος του λαού.
Εκεί, λοιπόν -και επιτρέψτε μου να το τονίσω- μπαίνει ένα τεράστιο ζήτημα. Κατ’ αρχήν, όσον αφορά τα έργα που θα γίνουν -όπως προβλέπουν μια σειρά άρθρων- θα μείνουν σαν λαϊκή περιουσία ή θα δοθούν για εκμετάλλευση στους ιδιώτες, όπως γίνεται με το Ελληνικό και όπως έγινε με τα Ολυμπιακά Ακίνητα;
Έχουμε ήδη την εμπειρία που λέει ότι μια σειρά από ακίνητα που έγιναν επ’ ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων όχι μόνο δεν τα γεύεται ο εργαζόμενος, ο ελληνικός λαός, αλλά επιπλέον αποτελούν και ρύπανση για τον περιβάλλον. Και έχουν καταστρατηγήσει οικοδομικούς νόμους και αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και είναι σε αχρηστία και αποτελούν τελικά μία ρύπανση. Εδώ, λοιπόν, μπαίνει ένα ζήτημα. Τα έργα που θα μείνουν, θα είναι αυτά που πραγματικά χρειάζονται ή αυτά που θα συμφέρουν κάποιους συγκεκριμένους επιχειρηματίες; Και όταν τελειώσουν οι αγώνες, τα έργα θα μείνουν στο λαό ή πάλι θα μπουν μέσα κάποιοι ιδιώτες, όπως έγινε με τα Ολυμπιακά εδώ και για τα οποία έχουν ευθύνη και η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη, όπως φάνηκε και από τις σημερινές τοποθετήσεις και θα γίνει πεδίο κέρδους λαμπρό για μια σειρά από επιχειρηματίες αυτή η υποδομή; Σε ποιους θα μείνουν; Σε ποιους φορείς θα μείνουν;
Υπάρχει, επίσης, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Υπάρχουν διατάξεις, όπως το άρθρο 22, που βάζει θέματα προσωπικού. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Χρειάζεστε προσωπικό; Πάρτε μόνιμο προσωπικό. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και είναι γνωστές. Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σ’ αυτή τη Γραμματεία που κάνει συμβάσεις μιας ημέρας με κομμάτια εργαζομένων.
Δεν μπορεί ακόμα και δεκαπέντε και δεκαέξι άτομα να απασχολούνται με τα Stage, με υποτιθέμενη μαθητεία, δηλαδή με ανασφάλιστη εργασία μεσαιωνικού τύπου. Εμείς θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την αντίληψη.
Τέλος, θα μου επιτρέψετε -χωρίς να σταθώ στα υπόλοιπα που έχουν ειπωθεί- να σας πω ότι αφήνετε κενό στο κομμάτι που αφορά την Πολιτιστική Μεσογειάδα.
Επίσης, όσον αφορά το άρθρο 30 που αφορά τους special Olympics, τους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο αφήνεται όλη αυτή η οργάνωση, θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν και αυτοί πεδίο δράσης και κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου.
(NP)
(2KO)
Λέτε για παράδειγμα: «Ειδικά οι συμβάσεις του προσωπικού, οποιασδήποτε φύσεως, λύονται σε κάθε περίπτωση αζημίως για την Οργανωτική Επιτροπή κ.λπ.» Εμείς λέμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και λέμε πάνω απ’ όλα να ενταχθούν στον κρατικό Προϋπολογισμό οι δαπάνες γι’ αυτούς τους Αγώνες.
Τέλος, να έρθω στο άρθρο 31. Παρά τις σημαντικές διορθώσεις που κάνατε, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα ζήτημα. Εδώ φαίνεται και η λογική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι αυτοί οι απαλλοτριωμένοι χώροι, αυτές οι απαλλοτριώσεις θα μείνουν αποκλειστικά για όφελος του δημοσίου συμφέροντος μέσα από τη λαϊκή χρήση. Βάλατε μια σειρά δεσμεύσεις, αλλά εδώ είναι φανερό. Είδαμε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., στη λογική που είχε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να καθαγιάζει την εμπλοκή ιδιωτών και την εκχώρηση αυτών των χώρων σε ιδιώτες, με το πρόσχημα να καθαρίζουν κ.λπ.. Αυτό ειπώθηκε εδώ από Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Είναι φανερό ότι η λογική και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και της Κυβέρνησης είναι τέτοια, λες και το δημόσιο είναι ανίκανο ή θα έπρεπε να είναι ανίκανο να χρησιμοποιήσει αυτούς τους χώρους για το δημόσιο συμφέρον. Να γίνουν χώροι αθλοπαιδιών, να γίνουν πολιτιστικοί χώροι, να μείνουν χώροι ανοικτοί στο λαό, χωρίς εισιτήρια, να μπουν άνθρωποι να τα λειτουργούν και να τα καθαρίζουν. Να γίνουν ζωντανοί χώροι πολιτιστικής και αθλητικής δράσης. Αντί γι’ αυτό, λοιπόν, υπάρχουν τα «παραθυράκια», ώστε να μπουν πάλι οι ιδιώτες και να λυμαίνονται αυτούς τους χώρους με το «άλφα» ή το «βήτα» επιχείρημα. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς, όπως είπαμε, θα καταψηφίσουμε τα άρθρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κυρία Μελά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βενιζέλος έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς, υπάρχει ένα θέμα που αφορά το Προεδρείο. Χθες είχα προτείνει να διακοπεί η συνεδρίαση επί της αρχής –υπολείπονταν πέντε ομιλητές- και να συνεχίσουμε σήμερα το πρωί. Τώρα αποδεικνύεται ότι υπήρχε όλη η άνεση στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση να γίνει αυτό. Αναγκάστηκαν συνάδελφοι, οι οποίοι εκφράζουν μεγάλες περιοχές της Θεσσαλίας, συνάδελφοι οι οποίοι, εν πάση περιπτώσει, συνεισφέρουν, όπως και εσείς που είστε εκ Μαγνησίας, στην επεξεργασία του νομοσχεδίου να μιλήσουν πολύ αργά. Δεν μπόρεσαν οι ομιλίες τους να καλυφθούν ούτε από τον περιφερειακό Τύπο.
Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια πιο εκλογικευμένη διαχείριση του χρόνου, όταν τα νομοσχέδια είναι νομοσχέδια αυτού του επιπέδου, όπως για τους Μεσογειακούς Αγώνες.
Έρχομαι τώρα στον αγαπητό φίλο και το λέω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ένα λεπτό, κύριε Βενιζέλο. Να απαντήσω σε αυτό;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νομίζω πως δεν χρειάζεται, κύριε Πρόεδρε, να ασχοληθούμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν προήδρευα, όμως πιστεύω ότι οι συνάδελφοι που θα ήθελαν να μιλήσουν, όπως ο κ. Καρτάλης και ο κ. Γκατζής που είναι από τη Μαγνησία, είναι εδώ. Μέσα στα πλαίσια της συζήτησης κατ’ άρθρον -δεν είναι τόσο αυστηρό το Προεδρείο- μπορεί κανείς να κάνει αναφορές και επί της αρχής ή στα πλαίσια της συζήτησης επί της αρχής να κάνει αναφορές στα άρθρα.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλώς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Θέλω δηλαδή να πω ότι υπήρχαν οι δυνατότητες και υπάρχουν ακόμη, αφού θα έχουμε άλλη μια συνεδρίαση.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Θα δούμε τι θα γίνει σε αυτή τη συνεδρίαση. Να έρθει ο κύριος Υπουργός Πολιτισμού στη συνεδρίαση αυτή, γιατί έχει και άρθρα της δικής τους αρμοδιότητας σημαντικότατα, που αφορούν ζητήματα μεγάλου εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης. Θα ήθελα να του το συστήσετε και εσείς και να του μεταβιβάσει ο κ. Ιωαννίδης αυτό που λέω, ώστε να είναι παρών στην αυριανή συνεδρίαση.
Έρχομαι τώρα στο φίλο και συντοπίτη μου κ. Ιωαννίδη, τον οποίο αγαπώ και στηρίζω με κάθε ειλικρίνεια και θέλω να του επιβάλω τεχνική ποινή!
(Γέλια στην Αίθουσα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Τι ήταν αυτό το σημερινό; Εδώ η εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρία Σακοράφα διατύπωσε τις θέσεις του Κόμματος και μετά από τις αγορεύσεις των εισηγητών ο κύριος Υπουργός ανακοίνωσε προς το Σώμα νομοτεχνικές τροποποιήσεις. Αυτές έπρεπε να έχουν ανακοινωθεί πριν από τις αγορεύσεις των εισηγητών, προκειμένου να συνεκτιμηθούν.
Η κυρία Σακοράφα, λόγω εκτάκτου απασχόλησης -είχε υποχρέωση δικαστικού χαρακτήρα- έφυγε μετά την αγόρευσή της. Άρα, ποιος θα σχολίαζε τις νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε ο κύριος Υπουργός; Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε νομοτεχνική αλλαγή είναι και μία ουσιαστική αλλαγή, διότι οι λέξεις είναι κρίσιμες στο νόμο -αυτές έχουν κανονιστική ουσία- και ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.
(BA)
(NP)
Και εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε να εκτιμηθεί ο εποικοδομητικός τρόπος με τον οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά. Σας είπα και χθες τι έχουμε τραβήξει εδώ ως Κυβέρνηση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από μια κακόπιστη, πολλές φορές, στάση της Αντιπολίτευσης.
Εμείς ψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, συμβάλλουμε με προτάσεις, που σε πολύ μεγάλο βαθμό γίνονται δεκτές, γιατί η κοινή λογική επιβάλλει στην Κυβέρνηση να τις κάνει δεκτές. Και χαίρομαι γιατί εδώ την εκπροσωπεί ο κ. Ιωαννίδης. Και όλες οι παρατηρήσεις που έχουν γίνει από ανθρώπους με τεράστια εμπειρία, όπως είναι ο κ. Καρτάλης στα θέματα αυτά και ο κ. Σγουρίδης βεβαίως, ο οποίος παρέπεμψε στα λεγόμενα του κυρίου Καρτάλη, έχουν πολύ μεγάλη ουσία.
Εν πάση περιπτώσει, για να μην πνιγόμαστε στις λεπτομέρειες, υπάρχει ένα μοντέλο το οποίο έχει πετύχει και το οποίο το έχουμε συγκροτήσει με πολύ κόπο, με πολλή προσοχή, υπάρχει μια τεχνογνωσία στη χώρα αυτή.
Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν η καλύτερη εκδοχή του κράτους και η καλύτερη εκδοχή της κοινωνίας των πολιτών, ήταν μια στιγμή λάμψης και ακμής για τη χώρα. Αυτό πρέπει να το διασώσουμε. Πρέπει δε επίσης να αντιληφθούμε ότι τα μεγάλα γεγονότα είναι μια τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία, την οποία δεν μπορεί να χάνουν περιοχές, όπως είναι η Θεσσαλία για παράδειγμα, πολύ περισσότερο δεν μπορεί να τη χάνει η χώρα συνολικά. Και το λέω αυτό, γιατί έχουμε κάνει τέσσερα χρόνια προσπάθεια να κατασκευαστούν τα Ολυμπιακά έργα και επί έξι χρόνια παρακολουθούμε την απαξίωση, την αποδιάρθρωση, την αδυναμία να συγκροτηθεί και να εφαρμοστεί ένα σχέδιο αξιοποίησης των Ολυμπιακών ακινήτων και της Ολυμπιακής κληρονομιάς, η οποία Ολυμπιακή κληρονομιά από κάθε πλευρά και στα υλικά και στα άυλα στοιχεία της τώρα –και αναφέρομαι σε πρόσωπα και πράγματα- αποδομείται. Άρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην επαναλάβουμε λάθη, γιατί έγιναν και λάθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Έχουμε αυτή τη στιγμή την ικανότητα να ξεκινήσουμε από ένα προωθημένο σημείο, να μην επαναλάβουμε δοκιμαστικά σχήματα τα οποία έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά. Και εν πάση περιπτώσει, όταν μιλάμε για εγγυήσεις διαφάνειας, ή για εγγυήσεις αποτελεσματικής άσκησης μιας πολιτικής που είναι δημόσια πολιτική, πρέπει όλοι να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά να ακούν και να συμφωνούν. Και βεβαίως αυτό αφορά, τόσο το κατασκευαστικό μέρος των Μεσογειακών Αγώνων, όσο και όλες τις άλλες οργανωτικές άυλες δραστηριότητες, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές, εξίσου σοβαρές.
Όλα αυτά τα είπαμε και επί της αρχής και επί των άρθρων και θα έπρεπε η Κυβέρνηση να εκφράσει την ευαρέσκειά της και ταυτόχρονα να τα διαβάσει όλα αυτά και να τα ακούσει με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και χωρίς να προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία θεωρώ τελείως απαράδεκτα ως στάση.
Επί της ουσίας πρέπει να σας πω ότι δεν θα γίνει απολύτως τίποτα όποιο οργανωτικό σχήμα και αν ψηφιστεί, όποιο σχήμα διοίκησης της ανώνυμης εταιρείας και αν επιλεγεί, αν δεν υπάρχει κυβερνητικός υπεύθυνος και αν δεν λειτουργήσει διυπουργικά η Κυβέρνηση οριζόντια, χωρίς την κάθετη φεουδαρχική νοοτροπία που διέπει τα Υπουργεία. Αν κάτι κατακτήσαμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κύριε Πρόεδρε –και το γνωρίζετε πολύ καλά- ήταν μια άλλη συνολικά αντίληψη για τη λειτουργία της Κυβέρνησης, για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και για τη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Πώς είναι οικοδομημένες οι κυβερνήσεις για λόγους παραδοσιακούς, θεσμικούς από τον 18ο αιώνα και μετά; Είναι οργανωμένες κατά μεγάλους τομείς της διοίκησης, ο καθένας από τους οποίους λειτουργεί απομονωμένα με ένα υπηρεσιακό πατριωτισμό και ο κάθε Υπουργός διεκδικεί τις αρμοδιότητές του και ο σταυρός του μαρτυρίου του Πρωθυπουργού είναι να επιλύει προβλήματα συναρμοδιοτήτων και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων. Αυτή η λειτουργία της Κυβέρνησης δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες του κράτους, στις σημερινές ανάγκες της κοινωνίας, της οικονομίας, της αγοράς.
(XF)
(ΒΑ)
Πρέπει να πετύχουμε άλλα σχήματα οριζόντιας λειτουργίας, θεματικής, διϋπουργικής με ευελιξία με αποτελεσματικότητα, με διαφάνεια. Εάν αυτά δεν λειτουργήσουν με παραδείγματα τέτοια μεγάλα γεγονότα όπως οι Μεσογειακοί Αγώνες, δεν θα λειτουργήσουν ποτέ. Θα μου πείτε, είναι δυνατόν μια κυβέρνηση που δεν έχει αρχή, μέση και τέλος , δεν έχει συντονισμό, δεν έχει ηγεσία, δεν έχει ιθύνουσα δύναμη, δεν έχει σθένος, δεν έχει αυτοπεποίθηση, αντιθέτως διακατέχεται από έλλειψη νεύρου, από έλλειψη αυτοπεποίθησης, μπορεί να οργανώσει ένα τέτοιοι ανατρεπτικό σχήμα λειτουργίας της, με προσωπική συμμετοχή του Πρωθυπουργού, με καλή συνεργασία των Υπουργών, με χρονοδιάγραμμα, με ελπίδα ,με προοπτική, με όραμα; Όχι, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορεί δυστυχώς να γίνει. Έχει χαθεί κάθε δυνατότητα η Κυβέρνηση να προσφέρει στον τόπο κάτι. Και γι ‘αυτό λέω δυστυχώς. Γιατί κάθε κυβέρνηση οφείλει να προσφέρει στον τόπο κάτι.
Έχουμε λοιπόν, πλήρη συνείδηση ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί από μία επόμενη κυβέρνηση. Αλλά ο χρόνος ο ενδιάμεσος, έχει και αυτός τη σημασία του. Διότι είναι ένας χρόνος πολύτιμος, ένας χρόνος διαχείρισης των τρεχουσών υποθέσεων και αυτός πρέπει να εξελιχθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χάθηκε πολύς χρόνος, χάθηκαν 21 μήνες, πρέπει να κινηθούμε με εντατικούς ρυθμούς για να αναπληρώσουμε το κενό αυτό. Ας μην επιβαρύνει η Κυβέρνηση άλλο την κατάσταση, ας κάνει τις ορθές επιλογές νομοθετικά και οργανωτικά κα κυρίως ας αντλήσει διδάγματα από αυτά που λέμε εδώ μέσα, γιατί τα λέμε αυτά έχοντας την πλήρη συνείδηση ότι έχουμε την ευθύνη για την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου σχεδίου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
((Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, τον κύριο Βενιζέλο.
Η κυρία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Για άλλη μια φορά στο παραπέντε έρχονται νομοτεχνικές βελτιώσεις και δεν προλαβαίνουμε να δούμε, να σχολιάσουμε. Είναι γνωστό ότι καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, γιατί για μας είναι αδιανόητο να ανατίθεται τόσο σημαντικοί και κοστοβόροι αγώνες σε ανώνυμες εταιρείες.
Αν δεν κάνω λάθος, κύριε Υφυπουργέ, ως Αντιπολίτευση, διαφωνούσατε με την ύπαρξη ανώνυμων εταιρειών διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Τότε όμως ήσασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σήμερα ως Κυβέρνηση στο ίδιο ακριβώς μοντέλο και η Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ, καμία διαφορά.
Το περιβαλλοντικό και το οικονομικό κόστος δεν έχει υπολογιστεί σοβαρά και δεν ξέρουμε πόσο αρνητικά θα επιδράσει στην περιοχή. Δεν έχουμε σαφή στοιχεία για την υλικοτεχνική υποδομή που θα αφήσουν πίσω τους για την τύχη της μετά το πέρας των αγώνων, όπως διδαχθήκαμε βέβαια από το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Να μην ξαναπώ αυτά που είπαν και οι συνάδελφοί μου και εγώ χθες εδώ, αλλά και σήμερα, για το τι μέλει γενέσθαι με τους Μεσογειακούς Αγώνες Βόλος 2013, που θα έπρεπε να είναι και Βόλος-Λάρισα 2013.
Να πούμε ότι δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες να είναι και κατανεμημένες στο δημόσιο προϋπολογισμό για όλες τις αθλητικές υποδομές που απαιτούνται για να ξεκινήσουν οι Μεσογειακοί Αγώνες το 2013.
Δεν έχει γίνει καμία αναφορά στην Πολιτιστική Μεσογειάδα, που είναι ένα κομμάτι που θα έπρεπε να εμπεριέχεται –μιλάμε για πολιτισμό- και δεν αναφέρεται καν.
Έχουμε πολλά ερωτηματικά για τα έργα που θα γίνουν, τα υπόλοιπα, όπως είναι ο προαστιακός σιδηρόδρομος, η περιφερειακή οδός του Βόλου, το τραμ, ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών. Δεν γίνεται καμιά αναφορά.
Τι θα γίνει με τον προαστιακό σιδηρόδρομο; Τι θα γίνει με το τραμ του Βόλου; Τι θα γίνει με το Μεσογειακό Χωριό; Τι θα γίνει με το γκόλφ;
(SX)
(2XF)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Απαντούμε, αλλά δεν είστε. Να είστε εδώ, να ακούτε τις απαντήσεις.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Η Κοινοβουλευτική δουλειά, κύριε Υπουργέ, απαιτεί να είμαστε ένα άτομο σε τρία διαφορετικά σημεία μέσα στο Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δεν μπορεί να είναι πάντα παρούσα εδώ, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Απαντούμε όμως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Έχετε δίκιο. Και η ίδια, όμως, δεν μπορεί να είναι συνέχεια στην Αίθουσα. Καλά κάνετε και απαντάτε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Προϋπολογισμός έργων αθλητικής υποδομής: Σύμφωνα με στοιχεία που μας έχει δώσει η Δημοτική Αρχή του Βόλου και απ’ ό,τι είχαμε ακούσει στην Επιτροπή, η προεκτίμηση για τα έργα της αθλητικής υποδομής, που θα γίνει στο Βόλο, είναι 54.700.000 ευρώ. Για τα μεγάλα έργα δεν υπάρχει καμία εκτίμηση, διότι δεν υπάρχουΝ εγκεκριμένοι προϋπολογισμοί. Ο μόνος προϋπολογισμός αφορά στην ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας, ο οποίος βρίσκεται στον αέρα και είναι περίπου 62,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα έργα της πόλης είναι 24.700.000 ευρώ.
Τι θα γίνει μετά το 2013; Δεν υπάρχουν μελέτες χρήσης και βιωσιμότητας των εγκαταστάσεων μετά τους Αγώνες και βαδίζουμε ολοταχώς προς επανάληψη του φαινομένου των Ολυμπιακών Αγώνων. Προϋπολογισμοί, κόστη, δράσεις που σχεδιάζονται, με ποιους όρους θα υλοποιηθούν; Δημιουργείται εδώ πέρα μία σειρά θυγατρικών εταιρειών κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την ίδια την εταιρεία των Μεσογειακών Αγώνων. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία έχουμε αναφέρει ξανά.
Θα πάω στο άρθρο 5 για το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που συστήνεται. Πιστεύουμε ότι θα ξαναδούμε πλασματικούς προϋπολογισμούς των Αγώνων. Συνολικά υπάρχει ο προϋπολογισμός της τάξης των 76.000.000 ευρώ εκ των οποίων τα 48.000.000 είναι χορηγίες. Πρόκειται για έναν καθαρά πλασματικό προϋπολογισμό, που δεν θα καλυφθεί από τις χορηγίες. Το είπαμε και χθες. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή, παραδέχθηκε ότι στην Αλμερία ή σε άλλες χώρες που έγιναν Μεσογειακοί Αγώνες, οι χορηγίες ήταν της τάξης των 10.000.000 με 15.000.000 ευρώ.
Επομένως, προκειμένου να καλυφθεί το ποσό, είτε θα υπάρξει μία άκρατη εμπορευματοποίηση είτε θα κληθούμε εκ των υστέρων να καλύψουμε τα κενά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιβάρυνση των δημοσιονομικών και των πολιτών μας.
Με το άρθρο 5, που αναφέρεται στο μετοχικό κεφάλαιο της Α.Ε. και τα 28.000.000 ευρώ που είναι η κρατική επιχορήγηση, όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις θα εκτιναχθεί, όπως και το συνολικό κόστος των Αγώνων.
Δεν υπάρχει καμία ανάλυση και καμία αναφορά στην Εισηγητική Έκθεση και στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το πώς και το γιατί προέκυψε η ανάγκη για ένα τέτοιο μετοχικό κεφάλαιο. Αν θυμόμαστε καλά, το αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν 3.000.000 ευρώ. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε την κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου. Κι εν μέσω κρίσης, ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
Ποιοι θα διαχειριστούν αυτό το μετοχικό κεφάλαιο; Κανένα κριτήριο δεν αναφέρεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο.
Στο άρθρο 7 δεν υπάρχει καμία δεσμευτική αναφορά για ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών φορέων μέσω της εκπροσώπησής τους, για τη σύνθεση. Πηγαίνετε να κάνετε μία νομοτεχνική βελτίωση. Θέλουμε περισσότερα πράγματα. Αυτό παραπέμπεται σε Υπουργική Απόφαση χωρίς οποιαδήποτε κριτήρια. Και, βέβαια, υπάρχουν οι διαμαρτυρίες για παραγκωνισμό των φορέων.
Να έρθω τώρα στο σημαντικό άρθρο, στο άρθρο 22. Περιορίζεται σε ποσοστό 10% επί του συνόλου του προσωπικού της Ανώνυμης Εταιρείας που συστήνεται ο αριθμός των εργαζομένων που προσλαμβάνονται με προγράμματα stage. Κάνατε στα γρήγορα τώρα, στις νομοτεχνικές βελτιώσεις και μία επέκταση και θα ισχύουν και για τις εταιρείες τις θυγατρικές της «Βόλος 2013». Τα είπαμε και χθες, θα τα πούμε και σήμερα. Δεν είναι δυνατόν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται υπό τέτοιες συνθήκες. Δεν ξέρουμε γιατί δημιουργείτε δύο διαφορετικές κλίμακες εργαζομένων, αυτούς που αδρά αμείβονται, οι εξωτερικοί τεχνοκράτες και οι αποσπασμένοι από άλλες υπηρεσίες, που σίγουρα η δουλειά τους θα είναι σημαντική και οι εργαζόμενοι ενός κατώτερου θεού. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι με stage και οι εθελοντές, που θα προσφέρουν εργασία. Πηγαίνετε να βγάλετε εργασία με χαμηλότερο κόστος εις βάρος των εργαζομένων. Κάπου αλλού, όμως, θα τα δώσετε πολύ χοντρά.
Τώρα, όσον αφορά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουμε καταθέσει τροπολογία για τους συμβασιούχους. Θα έπρεπε να είχατε δώσει κι εσείς, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις -γιατί δεν είναι μόνο δικό σας το θέμα- μόνιμες λύσεις και να μην εμπαίζετε όλους τους εργαζόμενους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που είναι με σύμβαση. Σας βολεύει βέβαια.
(TS)
( SX)
Στο άρθρο 23, που και αυτό το καταψηφίζουμε, καταργείται η ελληνική νομοθεσία, αφού προωθείται ρητά η κατάρτιση κανονισμών για την ανάθεση εκπόνησης μελετών, τη διενέργεια προμηθειών, την κατασκευή έργων και εκτέλεση συμβάσεων κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη, εκτός από τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε οι κανόνες αυτοί έχουν ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία είτε όχι.
Χθες ο συνάδελφός μου και Εισηγητής μας Περικλής Κοροβέσης κατέθεσε εδώ ένα έγγραφο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο αναφέρει ότι μάλλον θα έχουμε προσφυγές, γιατί αντίκειται στο Κοινοτικό Δίκαιο το κομμάτι των δημοσίων έργων και ίσως θα έπρεπε να το είχατε ξαναδεί και να είχατε αλλάξει όλο το πλαίσιο, διότι αλλιώς Μεσογειακοί Αγώνες δεν ξέρω αν θα γίνουν το 2013. Εάν θα ξεκινήσουν οι προσφυγές, μπορεί να γίνουν το 2023, εκτός αν έχετε τρόπο να παρακάμπτετε τη δικαιοσύνη. Τότε δεν το συζητάμε.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Καταψηφίζουμε την πρώτη ενότητα από το άρθρο 1 έως το άρθρο 29 και για τα υπόλοιπα άρθρα και για τις τροπολογίες που είναι πολύ σημαντικές, θα τα πούμε αύριο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να θέσω σήμερα μια άλλη παράμετρο, μια παράπλευρη διαδικασία που γίνεται στην περιοχή για την οποία, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω ότι έχετε ευαισθησία, μιας και είναι η εκλογική σας περιφέρεια. Μιλάω γι’ αυτό το γήπεδο του γκολφ. Επ’ ευκαιρία και λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και από προνομιακή ενημέρωση που είχε η ιδιοκτήτρια εταιρεία, αγόρασε και νοίκιασε από τη Μητρόπολη –δεν τη λέω Ιερά- του Βόλου κάποια στρέμματα. Θα πάνε και οι δύο στον εισαγγελέα. Και θέλω να ελπίζω δοθείσης της ευκαιρίας ότι ο νέος εισαγγελέας σήμερα θα κάνει καλύτερα τη δουλειά του από τον προηγούμενο.
Βέβαια επί αυτού -και ανοίγω μια παρένθεση- θέλω να διατυπώσω πλείστες όσες επιφυλάξεις γι’ αυτή τη συνήθεια να ακυρώνουμε τους εισαγγελείς της χώρας, βάζοντας καπέλο κάποιον από το δικαστικό κλάδο, από τους καθήμενους δικαστές. Είναι σαν να βάζουμε αρχηγό του ναυτικού κάποιο στρατηγό, ή να παίρνουμε έναν πτέραρχο και να τον βάζουμε αρχηγό του στόλου. Δηλαδή είναι ανάξιοι οι εισαγγελείς; Τόσους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου έχουμε. Πρέπει να παίρνουμε από τη διπλανή πόρτα της δικαιοσύνης ανώτατο εισαγγελέα;
Δεν μιλάω για την επιλογή αν είναι καλή ή κακή –βεβαίως της «πολυκατοικίας» είναι- αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό το οποίο πρέπει να αναδείξουμε είναι ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι βρίσκεται σε έλλειμμα ή καθυστέρηση ο εισαγγελικός κλάδος. Πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία. Δηλαδή ανάμεσα στους εισαγγελείς δεν υπήρξε κανένας άξιος να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και έπρεπε να πάρουμε από τους Αρεοπαγίτες για να βάλουμε εκεί; Γιατί προσβάλλετε τους εισαγγελείς; Είναι το ίδιο πράγμα; Έχει μια πείρα στον εισαγγελικό κλάδο ο άλλος τριάντα χρόνια και μόλις πάει να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, του βάζεις από δίπλα ένα δικαστή, που θα μπορούσε να είναι αύριο ο ίδιος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Αυτός είναι ένας ευτελισμός της εισαγγελικής αρχής και πρέπει κάποια στιγμή ο πολιτικός κόσμος να αντιληφθεί ότι οι εισαγγελείς έχουν ανάμεσά τους άξιους ανθρώπους, αδέκαστους ανθρώπους για να αναλάβουν αυτό το ρόλο. Η ποδηγέτηση του εισαγγελικού κλάδου από τους δικαστές νομίζω ότι είναι ανεπίτρεπτη το 2009.
Αυτό γιατί πριν από λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τις αλλαγές άρον-άρον. Εγώ ήξερα ότι πάντα υπάρχει μια καθυστέρηση, μια επώαση για να γίνουν οι επιλογές. Έγιναν πάρα πολύ βιαστικά, ούτε δώδεκα ώρες από τη λήξη της θητείας της προηγούμενης διοίκησης. Αυτό είναι ρεκόρ. Καταγράφεται ως ρεκόρ της Κυβέρνησης Καραμανλή. Το μόνο ρεκόρ. Όλα τα άλλα είναι …
(PE)
(2TS)
Επανέρχομαι τώρα στις Νιες. Εδώ έχουμε 1.361 στρέμματα του δημοσίου που η Μητρόπολη τα εκχωρεί εις την εταιρεία «Golfing Development», Mελετητική A.E. κ.λπ., η οποία ανήκει εις το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον Υπουργού της Κυβέρνησης. Είναι 1.361 στρέμματα. Και επειδή δεν ήθελα να έρθω εδώ και να λέω στοιχεία στον αέρα, καταθέτω όλα τα συμβόλαια -με την ίδια συμβολαιογράφο συμπτωματικά- και πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να δείξουν την ανάλογη ευαισθησία εκείνα τα κόμματα τα οποία έχουν τον απαραίτητο αριθμό, με τη συνδρομή και των υπολοίπων, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να καλέσουμε και την κυρία συμβολαιογράφο η οποία εξαπατήθη. Όταν δύο πλευρές ως συμβαλλόμενες συμφωνούν για ένα πράγμα, εξαπατάται η συμβολαιογράφος. Εξαπάτηση συμβολαιογράφου έχουμε.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εδώ έχουμε, κυρίες και κύριοι, εξαπάτηση του δημοσίου. Έχουμε 1.361 στρέμματα του δημοσίου. Μαζεύτηκαν από τη μία μεριά ο Μητροπολίτης και από την άλλη πλευρά η οικογένεια της Υπουργού, έκαναν το compromi και περνούν, επαναλαμβάνω, εις την οικογένεια της Υπουργού. Αυτό είναι σκάνδαλο μεγαλύτερο, ευρύτερο και βαθύτερο του Βατοπεδίου.
Επειδή, λοιπόν, το σκάνδαλο είναι εν τη γενέσει του, εγώ περιμένω την ευαισθησία και τα αντανακλαστικά του υπολοίπου πολιτικού κόσμου. Καταθέτω έγγραφα, αναμένω πρωτοβουλίες και πιστεύω ότι θα φθάσει γρήγορα αυτό εις το εδώλιο του κατηγορουμένου. Γιατί η όλη διαδικασία γνωρίζετε πώς έγινε. Οι άνθρωποι που ήξεραν πού θα οδηγήσουν τους Μεσογειακούς Αγώνες -δεν το ξέραμε καν εμείς οι Βουλευτές- ειδοποίησαν, πήγε η οικογένεια, «διπλάρωσαν» το Δεσπότη, με τον οποίο είχαν σχέσεις, και έγινε το μεγάλο deal, επαναλαμβάνω, για 1.361 στρέμματα.
Ξέρετε τι σημαίνει 1.361 στρέμματα; Ότι θα μπορούσαν να στεγαστούν 2.700 άνθρωποι και να τους δώσουμε πεντακόσια μέτρα οικόπεδο στον καθένα. Και δεν μιλάει κανείς, γιατί φοβόμαστε όλοι να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε αντιπαλότητα με την ιερά οικογένεια. Έτσι αφήνουμε και το σκάνδαλο Χριστοφοράκου.
Ακούω φωνές αυτές τις μέρες, να δώσουμε, λέει, αμνηστία στο Χριστοφοράκο, για να πει κάποια πράγματα. Δηλαδή, και να τον αθωώσουμε και να του δώσουμε τη δυνατότητα να πει αυτούς που θέλει, να πει τον α΄, τον β΄, τον γ΄, να εξαιρέσει τον δ΄ και τον ε΄. Όχι! Εμείς θέλουμε όλη την αλήθεια, να μάθουμε επιτέλους ποιοι είναι οι δώδεκα. Γιατί, νομίζω, όλοι σας έχετε αγωνία να μάθετε ποιοι είναι οι δώδεκα από τα δύο μεγάλα κόμματα. Βέβαια, είναι ο αριθμός των Αποστόλων, που γιόρταζαν χθες. Να θυμίσω, όμως, ότι ανάμεσα σε αυτούς υπήρχε ένας προδότης, ο Ιούδας, υπήρχε κάποιος που αρνήθηκε το Χριστό, ο Πέτρος, και ένας άπιστος, ο Θωμάς. Επομένως, εάν βγουν τα ονόματα των δώδεκα, έχω την αίσθηση ότι πολλοί θα έχουν τη φυγή των Αποστόλων, όταν ο Χριστός συνελήφθη. Πολλοί από εδώ θα λακίσουν, θα φύγουν.
Και 153 Βουλευτές. Δηλαδή, όλοι εμείς εδώ μέσα είμαστε εν δυνάμει μακρυχέρηδες. Και θα το αντέξουμε; Δεν θα αντιδράσουμε, κύριοι συνάδελφοι, όταν λέει ότι ο ένας στους δύο τα έχει πιάσει από τη SIEMENS; Σήμερα ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» έχει μία ολόκληρη σελίδα απέναντι εις τον Πρόεδρο της Βουλής και του λέει: «Τι κάνεις εκεί μέσα;». Το διάβασα και ανατρίχιασα. Και πρέπει να απολογούμεθα εμείς, που δεν έχουμε καμία σχέση, για ό,τι έκαναν κάποιοι άλλοι με τη SIEMENS.
Το λέω άλλη μια φορά για τον κ. Ζαγοριανό. Να το ακούσει ο κ. Ζαγοριανός, να το ακούσουν ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο νέος Πρόεδρος. Το κλειδί της υποθέσεως, που θα μας δώσει τη λίστα, λέγεται Δημητριάδης. Ο κ. Δημητριάδης, κύριοι συνάδελφοι, ήταν το δεξί χέρι του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος χρεωνόταν τις οικοσκευές. Όταν έπαιρνε οικοσκευές ο α΄, δεν τις έπαιρνε στο όνομά του, τις χρεωνόταν ο Δημητριάδης, το δεξί του χέρι, ο οποίος βρέθηκε με εκατομμύρια ευρώ αποθήκη χρεωμένη και πήγαιναν τα πράγματα στους Βουλευτές και Υπουργούς.
(ML)
(PE)
Ο κ. Δημητριάδης δεν έχει κληθεί ακόμη και δεν έχει κληθεί γιατί φοβάται το σύστημα ότι θα αποκαλυφθούν ονόματα.
Επιτέλους, μας ενδιαφέρει να μάθουμε την αλήθεια, μας ενδιαφέρει η διαφάνεια ή απλώς το κάνουμε για να εξοικονομούμε χρόνο και θα φτάσουμε στις εκλογές; Εάν θέλετε την αλήθεια ελάτε να την υπερασπιστούμε, ελάτε να βάλουμε τα πράγματα στη φυσική τους θέση, διαφορετικά όλοι μας θα είμαστε ύποπτοι απέναντι στο εκλογικό μας σώμα και ιδιαιτέρως απέναντι στα παιδιά μας. Εάν θέλουμε να λάμψει η αλήθεια πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες εδώ και τώρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Υπουργέ, θέλει ο κ. Βενιζέλος να δευτερολογήσει, αλλά εάν θέλετε μπορείτε να πάρετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Παρακαλώ ας μιλήσει ο συνάδελφος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε κύριε Βενιζέλο, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, χθες, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επανέφερα την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι υποψήφιοι προς επιλογή στις κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης να καλούνται να εμφανίζονται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, να οργανώνεται μία δημόσια ακρόαση για την προσωπικότητα, το ήθος, τις αντιλήψεις τους σε σχέση με την έννομη τάξη, να διατυπώνεται μία γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πριν το Υπουργικό Συμβούλιο προβεί στην επιλογή των προσώπων που τοποθετεί στις προεδρίες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στις Γενικές Επιτροπίες που υπάρχουν στα Διοικητικά Δικαστήρια και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Έως την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία στο σημείο αυτό είναι απολύτως επιβεβλημένη, η τυπική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Επειδή όμως η χώρα βιώνει μία κατάσταση εθνικής ανομίας, επειδή έχει καταρρεύσει η δημόσια ηθική, ούτε η σημερινή Κυβέρνηση βεβαίως, ούτε όμως και καμία κυβέρνηση πλέον δεν θα μπορέσει αξιόπιστα να επιλέξει κορυφαίους δικαστικούς λειτουργούς με μία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, γιατί αυτή η διαδικασία είναι πλέον απολύτως υπονομευμένη και διαβλητή στη συνείδηση της κοινής γνώμης, αλλά και του νομικού κόσμου.
Πρέπει, με αναθεώρηση του Συντάγματος μόλις μας δοθεί η ευκαιρία να ανατεθεί στην ίδια τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία 2/3, δηλαδή με ευρεία συναίνεση, με αξιοκρατία και διαφάνεια η επιλογή των δικαστικών λειτουργών που θα καταλαμβάνουν αυτές τις κορυφαίες, κομβικές θέσεις. Δεν πρέπει όμως και στο πλαίσιο του ισχύοντος Συντάγματος, να ανεχθούμε μία κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και η οποία πλέον έχει οδηγηθεί στα όριά της, συγκρούεται με την κοινή γνώμη και με το αίσθημα του ελληνικού λαού.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση σιώπησε, δεν απάντησε στη χθεσινή πρότασή μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και έσπευσε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, 1η Ιουλίου, μία μέρα μετά τη λήξη της θητείας των κορυφαίων δικαστικών λειτουργών που αποχωρούν να επιλέξει τους νέους λειτουργούς οι οποίοι θα σηματοδοτήσουν την πορεία της δικαιοσύνης.
Δεν θέλω να κρίνω τώρα πρόσωπα και καταστάσεις. Θέλω, απλώς, απευθυνόμενος στους νέους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων και στο νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να τους υπομνήσω το αυτονόητο, ότι έχουν καθήκον τήρησης και σεβασμού του Συντάγματος και των νόμων του κράτους, ότι είναι θεματοφύλακες και προστάτες των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και γενικότερα του κράτους δικαίου και αλίμονο εάν λειτουργήσουν ως ιμάντες μεταβίβασης των προτιμήσεων και των εντολών της Κυβέρνησης. Πρέπει να αποδείξουν την ανεξαρτησία τους, πρέπει να αποδείξουν το κύρος τους, πρέπει να διαφυλάξουν την εξωτερική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης σε σχέση όχι μόνο με την πολιτική εξουσία, αλλά και σε σχέση με την οικονομική και επικοινωνιακή εξουσία και πρέπει κυρίως να διαφυλάξουν την εσωτερική ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, γιατί δυστυχώς στο εσωτερικό της δικαιοσύνης δεν τηρούνται οι εγγυήσεις της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που μετά το 1975 είναι ισόβιοι δικαστικοί λειτουργοί που περιβάλλονται με τις ίδιες εγγυήσεις με τις οποίες περιβάλλονται και οι δικαστές της καθημένης δικαιοσύνης.
(XA)
(ML)
Συμφωνώ δε ότι η επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση από τον εισαγγελικό κλάδο, από την ισταμένη δικαιοσύνη, αλλά προτιμώ μία επιλογή από την καθημένη δικαιοσύνη εάν ένας δικαστής, που έχει συνείδηση ανεξαρτησίας μεγαλύτερη δυστυχώς απ’ ό,τι έχουν κάποιοι κορυφαίοι εισαγγελείς, επέμβει ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προκειμένου να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια και η ανεξαρτησία του εισαγγελικού κλάδου η οποία δυστυχώς κλονίζεται κάτω από την έωλη λογική της ιεραρχικής δομής της εισαγγελίας η οποία όμως δεν ισχύει όταν ο εισαγγελέας προτείνει στο ακροατήριο, όταν ο εισαγγελέας διατυπώνει τη γνώμη του στο δικαστικό συμβούλιο, όταν ο εισαγγελέας διενεργεί προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση.
Δεύτερη παρατήρηση η υπόθεση SIEMENS. Πιστεύει κανείς σας σοβαρά ότι μπορεί ένας πρωτοδίκης όσες ικανότητες και να έχει, ένας ειδικός ανακριτής μόνος του να συνθέσει και να διερευνήσει ένα τέτοιο σκάνδαλο; Ποιος θα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό την αλήθεια μετά από μία πλήρη έρευνα; Μόνο η Βουλή των Ελλήνων έχει τη δυνατότητα αυτή.
Απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη από την Κυβέρνηση η πρότασή μας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τα όσα συμβαίνουν τώρα επιβάλλουν στον κύριο Καραμανλή μία κίνηση, να συγκαλέσει τη Βουλή σε έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αποφασιστεί επειγόντως η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλα, για να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, για να προστατευθεί το κύρος του πολιτικού κόσμου. Γιατί, δυστυχώς και ο απλός Βουλευτής δεν έχει καμία προστασία. Δεν υπάρχουν θεσμοί που να διαχωρίζουν ενώπιον του ελληνικού την ήρα από το στάρι. Και έτσι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Και αυτό δημιουργεί μια κατάσταση σήψης, την αίσθηση ότι δεν υπάρχει πια τίποτε στον κόσμο αυτό, ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτε, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τίποτε. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία μας πια δεν έχει ηθικούς και θεσμικούς αρμούς. Και είναι υποχρεωμένος ο κύριος Καραμανλής ο οποίος απέρριψε τρεις φορές την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, να αποδεχθεί την πρότασή μας αυτή. Έκτακτη σύνοδος της Βουλής τώρα, προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε την πλήρη εικόνα, το πανόραμα της υπόθεσης. Με μεμονωμένες δικογραφίες, με επιμέρους πράξεις, με υπαινιγμούς, με διαρροές, με εκβιασμούς δεν γίνεται τίποτε και δεν θα αναγορευτεί κανείς σε τιμητή του δημοσίου βίου των Ελλήνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα αυτό, παρά μόνο η δικαιοσύνη στο μέτρο που έχει αρμοδιότητα και κυρίως η Βουλή που οφείλει να προστατεύσει το κύρος της αλλά οφείλει να προστατεύσει και το δικαίωμα της κοινωνίας στην αλήθεια και τη διαφάνεια.
Τέλος, οι καταγγελίες του κυρίου Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Είναι δημόσια αρχή βεβαίως η Βουλή και πρέπει ο φάκελος που κατατέθηκε στα Πρακτικά να διαβιβαστεί στον νέο Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όποιο Κόμμα έχει τη βούληση να θέσει το θέμα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, να το θέσει γιατί όλα τα θέματα πρέπει να τίθενται και να συζητούνται και να αποσαφηνίζονται ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εάν θέλουμε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν θεσμοί που λειτουργούν και ότι υπάρχουν διαδικασίες και εγγυήσεις διαφάνειας.
Το κάθε θέμα όμως έχει τη δική του ταυτότητα, το δικό του χώρο στον οποίο αναπτύσσεται. Και για όλα μπορούν να υπάρξουν απαντήσεις και πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις, γιατί τίποτε δεν είναι χειρότερο από την ισοπέδωση, την ασάφεια, μία σκόνη που έχει κατακλύσει τον δημόσιο βίο και δεν μας επιτρέπει να δούμε το μέλλον, δεν μας επιτρέπει να αντικρύσουμε με αισιοδοξία αυτό που έρχεται. Και είναι κρίμα για μία χώρα όπως η Ελλάδα, με τέτοιες δυνατότητες, τέτοια προσόντα, τέτοιες ευκαιρίες να καθηλώνεται, να αυτοταπεινώνεται και τελικά να υποκύπτει σε μία διάχυτη ηττοπάθεια η οποία καταστρέφει την ικμάδα του τόπου αυτού, τον οποίο φαίνεται ότι δεν τον αγαπάμε όσο πρέπει να τον αγαπάμε και δεν τον υπηρετούμε όσο πρέπει να τον υπηρετούμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(ST)
(XA)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρέπει να είμαστε όλοι υπέρμαχοι του Συντάγματος, των νόμων και ιδιαίτερα του Κανονισμού της Βουλής. Δεν ήθελα να σας διακόψω, ούτε τον Πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ.. Όμως, αν ήσασταν το Προεδρείο τι θα κάνατε, κύριε Βενιζέλο και κύριε Αρχηγέ του ΛΑ.Ο.Σ.; Όταν έχω μπροστά μου τον Κανονισμό, το άρθρο 66 που λέει: «Ο αγορητής δεν μπορεί να απομακρύνεται από το υπό συζήτηση θέμα, διαφορετικά ο Πρόεδρος τον καλεί να επανέλθει σ' αυτό. Αν δεν συμμορφωθεί, ο Πρόεδρος τον προειδοποιεί ότι θα του αφαιρέσει το λόγο. Αν και μετά τη νέα αυτή επισήμανση ο αγορητής δεν επανέλθει στο θέμα, ο Πρόεδρος του αφαιρεί το λόγο». Παρακαλώ, λοιπόν, να αντιληφθείτε τη θέση του Προεδρεύοντος, πώς σέβεστε εσείς τη λειτουργία του Κανονισμού της Βουλής.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Λειτουργήσατε πολύ ωραία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι, κύριε Βενιζέλο, ακούστε λίγο. Εδώ δεν είμαστε διακοσμητικά στοιχεία. Ασκούμε τα καθήκοντα που μας αναθέσατε με αίσθημα ευθύνης. Όμως, βλέπετε τώρα ότι υπάρχει μία εκτροπή εδώ κοινοβουλευτική. Έχουμε τώρα μισή ώρα….
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μία παρέκκλιση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Όχι εκτροπή, εν πάση περιπτώσει, εντός εισαγωγικών. Παρέκκλιση, εντάξει, κύριε Βενιζέλο, ναι.
Τώρα έχουμε πάνω από μισή ώρα, τρία τέταρτα που δεν συζητάμε τίποτα για την ενότητα των άρθρων και αυτό είναι σε βάρος, όπως είπατε στην πρωτολογία σας, της καλύτερης διατύπωσης και ψήφισης τελικά του νομοσχεδίου.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Δηλαδή, θα παρακαλέσω πάρα πολύ να γίνουν σεβαστά κάποια πράγματα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει επικαιρότητα. Τα θέματα που θέσατε είναι πολύ σοβαρά, πολύ σημαντικά, αλλά δεν πρέπει να κινηθούμε στα πλαίσια του Κανονισμού; Δεν το κάνετε όμως αυτό. Εδώ έρχεται ο Κανονισμός και λέει άλλα πράγματα, ότι ο Βουλευτής και οποιοσδήποτε ομιλητής δεν μπορεί να διαβάζει χειρόγραφο, πλην όταν είναι ο Προϋπολογισμός. Κάποια στιγμή πρέπει να ξαναδούμε τα θέματα του Κανονισμού, να τα σεβαστούμε και να ακολουθήσετε τη διαδικασία που προβλέπεται με ερωτήσεις, με επερωτήσεις και οποιεσδήποτε άλλες παρεμβάσεις. Θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω να επανέλθουμε στο συζητούμενο νομοσχέδιο.
Κύριε Πρόεδρε του ΛΑ.Ο.Σ., κάνατε μία εισαγωγή, κάνατε μία αναφορά, κάνατε μία καταγγελία. Και θέλω να πω στον κ. Βενιζέλο ακόμη ότι η Βουλή δεν είναι υποχρεωμένη να διαβιβάζει έγγραφα στους εισαγγελείς, είναι στη διάθεση των Βουλευτών και του κάθε πολίτη ακόμη και της κάθε δικαστικής αρχής να παίρνει τα έγγραφα αυτά από τη Βουλή. Αλλά η Βουλή δεν μπορεί να διαβιβάζει έγγραφα. Ο φάκελος πάντως είναι στη διάθεσή σας.
Παρακαλώ, κύριε Καρατζαφέρη, κύριε Πρόεδρε, να επανέλθουμε στο νομοσχέδιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι το γκολφ είναι μέσα στους Μεσογειακούς Αγώνες και βέβαια το γκολφ έχει ένα μπαλάκι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ναι, αλλά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν είναι όμως.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ενίοτε το μπαλάκι πηγαίνει στην τρύπα, ενίοτε πάει και στο βάλτο. Όμως, εθιμικά πρέπει να σας θυμίσω ότι σε αυτήν την Αίθουσα σε οποιαδήποτε Πρακτικά ανατρέξετε στην τύχη, θα δείτε ότι φεύγουμε πάνω από τις ράγες. Είναι εθιμικό. Επικρατεί σ’ αυτήν τη Βουλή πριν από εμάς.
Επί του θέματος όμως, άκουσα με προσοχή αυτά που είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Πράγματι πιστεύω πως ό,τι κατατίθεται στα Πρακτικά και είναι αυτής της υφής πρέπει να πηγαίνει στον Εισαγγελέα. Πρέπει, λοιπόν, όμως να πάνε στον Εισαγγελέα και αυτά που προχθές έδωσα για τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει από τη SIEMENS ονομαστικά και να χρεώνεται ο λογαριασμός του κ. Χριστοφοράκου. Και βέβαια τα κόμματα έχουμε υποχρέωση, πέρα από τη Βουλή, ο κ. Καραμανλής, κύριε Βενιζέλο, κακώς έκλεισε τη Βουλή, δεν χωρεί καμιά αμφιβολία, ήταν στα όρια του πραξικοπήματος, αλλά και τα κόμματα πρέπει να έχουν μέσα την εσωτερική έρευνα και όταν καταγγέλλεται με χαρτιά, να παίρνουν πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να λέμε ότι έκλεισε η Βουλή και να καλυπτόμεθα πίσω από αυτό ή ότι παρανόμως και παραδόξως η έρευνα και το ένταλμα πάει μέχρι το 2003. Μέχρι το 2007 ήταν ο Χριστοφοράκος και μέχρι εκεί θα ελεγχθεί ο Χριστοφοράκος και όχι μέχρι το 2003, όπως κάποιοι εξυπηρετούνται, εάν θέλουμε την αλήθεια. Εάν δεν θέλουμε την αλήθεια, θα βάλουμε τις παρωπίδες, θα μείνουμε στις αγκυλώσεις, θα μείνουμε στις ράγες και θα μιλάμε για οτιδήποτε άλλο, εκτός από αυτό που απασχολεί τον ελληνικό λαό. Γιατί το βράδυ στα δελτία των οκτώ λίγα θα ακούσει για τους Μεσογειακούς Αγώνες, γιατί ενδιαφέρεται ο πολίτης για την αλήθεια και η αλήθεια είναι η σήψη, η διαφθορά, την οποία καλλιεργήσατε εσείς στη Νέα Δημοκρατία περισσότερο απ’ ό,τι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Τώρα εγώ, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε του ΛΑ.Ο.Σ., στεναχωριέμαι που τα όσα είπα δεν ακούστηκαν, αφού επανήλθατε πάλι στη SIEMENS. Έχει καμία σχέση τώρα η SIEMENS; Εγώ δεν ενοχλούμαι προσωπικά και τα θεωρώ πολύ σημαντικά αυτά που λέτε, αλλά έχει καμία δουλειά τώρα η SIEMENS, κύριε Καρατζαφέρη;
(XP)
(ST)
Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Κάνω έκκληση να συζητήσουμε στο χρόνο που απομένει την ενότητα των άρθρων.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω μία λέξη για τον κ. Τσοχατζόπουλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μόνο μία λέξη, κύριε Βενιζέλε.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επικοινώνησε αμέσως με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση διαψεύδοντας και τονίζοντας ότι ήδη έχει καταφύγει με δική του μήνυση στη Δικαιοσύνη επί των συγκεκριμένων εγγράφων. Άρα, αυτά τα έγγραφα εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και δεν χρειαζόταν να διαβιβαστούν ξανά. Και μάλιστα, εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης με δική του πρωτοβουλία και γι’ αυτό επανέλαβε στη δήλωσή του τα όσα είχε πει σε άλλες περιστάσεις. Άρα, ό,τι έπρεπε να γίνει από πλευράς Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έγινε αμέσως με απόλυτη διαφάνεια και με απόλυτη ταχύτητα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ας ασχοληθούμε τώρα με το νομοσχέδιο και ας αφήσουμε τη SIEMENS να κάνει τα βραχυκυκλώματά της.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Έχω δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις. Στο άρθρο 7 παράγραφος 1 η φράση «καθώς και το μέλος της ΔΟΕ» αντικαθίσταται με τη φράση «καθώς και τον Έλληνα μέλος της ΔΟΕ».
Στο τέλος του άρθρου 20 προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Οι διατάξεις του παρόντος ισχύουν και για τις εταιρείες που ιδρύονται από την ΒΟΛΟΣ 2013». Άρα, ό,τι είναι για τη ΒΟΛΟΣ ισχύει και για τις θυγατρικές.
Επανειλημμένως έχω πει ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μία οργανωτική επιτροπή η οποία υπό τη μορφή της οργανωτικής και εκτελεστικής επιτροπής που ισχύει μέχρι τώρα μεταφέρεται και γίνεται μία ανώνυμος εταιρεία. Δεν είναι, λοιπόν, σ’ αυτό το σχέδιο νόμου να μιλήσουμε ούτε για τα πολιτιστικά, ούτε για τα έργα, ούτε για την μεταμεσογειακή χρήση.
Για την μεταμεσογειακή χρήση γίνονται τέσσερα έργα. Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Βόλου που θα το έχει αυτό που θα γίνει. Το γήπεδο χάντμπολ το οποίο θα ανήκει στο Δήμο Λάρισας. Το κολυμβητήριο που συνεχίζεται και είναι από το 2004 και θα ανήκει στο Δήμο Λάρισας. Το γήπεδο ποδοσφαίρου που το φτιάχνει ο Πηλαδάκης. Το οικόπεδο ανήκει στον Ερασιτέχνη της Λάρισας. Είναι και τα γήπεδα τένις που ήδη με το νομοσχέδιο που είχαμε κάνει μεταφέροντα κατευθείαν μετά από δώδεκα ή δεκατέσσερα χρόνια -κτίζονται με ιδιωτικά κεφάλαια- μεταφέρονται στο Δήμο.
Άρα, ό,τι γίνεται μέχρι τώρα μεταφέρεται στην τοπική κοινωνία. Επομένως, δεν είναι ούτε για να τα εκμεταλλευτούμε, ούτε για να τα δώσουμε προς εμπορευματοποίηση, ούτε να μην τα δώσουμε.
Έρχομαι στο γκολφ. Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ήρθε αλλά δεν περίμενε να ακούσει την απάντηση για το γκολφ. Έχουμε πει από την Επιτροπή, αλλά και από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων που μιλήσαμε τότε με πρόταση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι το γκολφ είναι στα προαιρετικά αθλήματα. Επομένως, αν δεν το θέλει η τοπική κοινωνία ξεκάθαρα δεν θα γίνει. Και αν μας υποχρεώσει η ΔΕΜΑ να κάνουμε το γκολφ, ξέρει ο κ. Καρτάλης ότι έχουμε γκολφ και στην Αθήνα για να το κάνουμε. Επομένως, δεν θα βάλουμε την τοπική κοινωνία σε πρόβλημα εάν τυχόν δεν τα θέλει, εάν δεν είναι για το καλό της ή εάν έχει έλλειψη νερού.
(MB)
(XP)
Αυτά δεν είναι θέματα δικά μας και δεν είναι θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Είναι θέμα –το έχω πει ξεκάθαρα- του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Δεν έχουν καμία σχέση μ’ εμάς, ούτε οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ούτε το γκολφ με ιδιωτικά κεφάλαια, τίποτα απ’ όλα αυτά. Επομένως δεν είναι θέμα για να το συζητάμε εδώ, γιατί δεν αφορά εμάς. Δεν το θέλει η τοπική κοινωνία; Δεν θα γίνει. Θα ζητήσουμε να βγούνε οι αγώνες σαν προαιρετικοί από τους Μεσογειακούς Αγώνες που θα γίνουν. Είναι τόσο απλό. Αν θέλετε τώρα να επαναλαμβάνετε κάθε φορά το ίδιο, να το επαναλάβετε. Δεν μπορούμε όμως συνεχώς να δίνουμε την ίδια απάντηση. Το είπα από την πρώτη φορά ξεκάθαρα: Μακριά από μας η οποιαδήποτε κομπίνα! Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι το οποίο δεν είναι διάφανο να καθίσουμε και να το κάνουμε. Επομένως θέλω τουλάχιστον κατανόηση, για να μην επαναλαμβάνουμε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν.
Ένα άλλο το οποίο είπατε είναι για το Τεχνικό Επιμελητήριο, για την πρόταση που έκανε. Έχει διορθωθεί. Δεν την ήξερε τη διόρθωση. Έχει διορθωθεί και λέμε: «είτε έχουν ενσωματωθεί είτε όχι στην ελληνική νομοθεσία ή κοινοτική». Αυτό δεν υπήρχε. Και έχει κάνει μια πρόταση βάσει αυτού που υπήρχε. Να δούμε την καινούργια και ποια είναι η γνώμη του από τη στιγμή που έχουμε διορθώσει το άρθρο αυτό, για το οποίο μιλάει το Επιμελητήριο.
Και ένα θέμα ακόμη που έχετε συζητήσει είναι για τα Special Olympics. Λείπουν αυτοί οι οποίοι το τόνισαν. Είπαν ότι τα Special Olympics γίνονται με υπουργική απόφαση. Δεν γίνονται με υπουργική απόφαση. Γίνονται με το νόμο 2725/1999. Το έκανε τότε ο κ. Φούρας και βάσει αυτού υπάρχουν οργανωτικές και εκτελεστικές επιτροπές και όλα τα έργα, πλην των Ολυμπιακών Αγώνων, μέχρι τώρα έχουν γίνει με οργανωτική και εκτελεστική επιτροπή. Έχουν γίνει οι προηγούμενοι Μεσογειακοί Αγώνες -να πούμε ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός- με Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή. Αυτό ισχύει για τα Special Olympics. Δεν είναι με υπουργική απόφαση ή όχι. Απλώς και μόνο δίνουμε το δικαίωμα ατέλειας σε δύο πράγματα. Αυτό είναι βάσει αυτού του νόμου. Δεν το φέρνουμε στο νόμο. Δίνουμε δύο πράγματα.
Τώρα από εκεί και πέρα συμφωνώ ότι θα έρθουμε να συζητήσουμε, να τους φέρουμε εδώ, να καθίσουμε να μιλήσουμε για τα Special Olympics στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Είναι επιβεβλημένο να γίνει και θα γίνει. Επομένως λοιπόν το σχήμα το οποίο διαδέχεται την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει το καθεστώς νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, είναι αυτό το οποίο κάνουμε. Και το κάναμε -γιατί μία φορά έχει γίνει μέχρι τώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες- δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στους Μεσογειακούς. Για πρώτη φορά μία Κυβέρνηση –και να πούμε και τα δικά μας-, και μπράβο, έβαλε την περιφέρεια σε τέτοιους μεγάλους Αγώνες. Γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχει μεγάλος αγώνας ο οποίος να μην έχει γίνει στο Λεκανοπέδιο. Όλα έχουν γίνει εδώ, στο Λεκανοπέδιο. Για πρώτη φορά στην Ιστορία μεταφέρονται στην περιφέρεια τέτοιου ύψους αγώνες.
Είπαμε λοιπόν ότι γίνεται για λόγους ευέλικτης λειτουργίας της εταιρίας και με στόχο, όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς, να έχουμε αυτή την ευελιξία. Ακολούθησε λοιπόν σε πολλά τις προβλέψεις της νομοθεσίας των Ολυμπιακών Αγώνων και πράγματι -και οφείλω να το ομολογήσω- με καλή διάθεση απ’ όλους τους χώρους προχωρήσαμε και διορθώσαμε πράγματα. Διότι όσον αφορά στη διαφάνεια ό,τι χρειάζεται πρέπει να το διορθώνουμε, γιατί αλλιώς ο κόσμος πράγματι θα απαξιώσει τελείως τους πολιτικούς και την πολιτική γενικά, εάν τυχόν δεν είμαστε διάφανοι για να μπορέσουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι σεβόμαστε το χρήμα τους, το χρήμα του φορολογούμενου και ότι η νεολαία θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πολιτικά, για να πάρει τη σκυτάλη και να αλλάξει προς το καλύτερο τον τόπο.
Ο στόχος λοιπόν είναι αυτή η διασφάλιση της ευελιξίας, με την απαραίτητη εποπτεία του κράτους. Δια των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομίας θα εξασφαλίζεται η απαραίτητη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Σε ένα λεπτό τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι κεντρικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος είναι να διασφαλιστεί ένα αποτελεσματικό, διαφανές σχήμα διακυβέρνησης και πιο αποδοτικό λόγω του κόστους της διοργάνωσης.
(GK)
(MB)
Για το κόστος της διοργάνωσης, αυτά τα έργα τα οποία θα κάνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχουν εγκριθεί και είναι ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ. Κάποιος ανέφερε χθες ότι ο δήμαρχος του Βόλου μίλησε για 150 εκατομμύρια ευρώ. Ναι, αυτό είναι το ποσό, αν όμως βάλουμε μέσα και τον προαστιακό που είναι πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά φθάνουν στο ύψος των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι είναι, δεν διαφωνούμε.
Εγώ μίλησα για τα δικά μας έργα, τα οποία θα κάνουμε σαν Γενική Γραμματεία ότι είναι ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης, πιστεύω –με μία δική μου προσέγγιση, όπως το έχω μελετήσει- ότι δεν θα ξοδευτούν όλα αυτά τα χρήματα για τα δικά μας έργα, τα έργα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Πάντα στους Μεσογειακούς Αγώνες αναφέρεται μια πόλη, όπως γίνεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό το λόγο αναφέρθηκε ο Βόλος. Όμως, εμείς στην ουσία κοιτάξαμε να δώσουμε και αγώνες αλλά και να γίνουν έργα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Το γεγονός πως Μεσογειακό Χωριό έγινε και στη Λάρισα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, ώστε να κερδίσει και η πόλη της Λάρισας στα κατασκευαστικά θέσεις εργασίας και να μείνουν ορισμένα σπίτια, τα οποία οι δικαιούχοι μετά θα τα πάρουν από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, η ανώνυμος εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με τα δικά μας έργα. Θέλω να τα ξεκαθαρίζω αυτά. Γι’ αυτό στο νομοσχέδιο δεν αναφέραμε έργα, δεν αναφέραμε την Πολιτιστική Μεσογειάδα κ.λπ., γιατί πράγματι έχουμε τη διάθεση να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη Θεσσαλία, δηλαδή να μπορέσουμε να βάλουμε και τους άλλους δύο Νομούς σ’ αυτό, γιατί πράγματι υπάρχουν κομμάτια στις περιοχές αυτές, τα οποία είναι μοναδικά και θα πρέπει ο τουρισμός να κερδίσει και αυτά τα μοναδικά μέρη να τα δουν και οι άνθρωποι που θα έλθουν να παρακολουθήσουν τους Αγώνες.
Επίσης, κάναμε την πενταμελή Τεχνική Επιτροπή με Πρόεδρο το Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Επομένως, στα άρθρα 11 έως 18 προβλέπονται οι διαδικασίες σύγκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου, τήρησης πρακτικών, αλλά και τα καθήκοντα του Προέδρου και του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, καθώς και οι αρμοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης.
Προβλέπονται ακόμη θέματα ελέγχου της εταιρικής χρήσης της Βόλος 2013, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και ο απαραίτητος έλεγχος.
Συγκεκριμένα, θα ελέγχεται η Βόλος 2013 από δύο Ορκωτούς Λογιστές, οι οποίοι εκλέγονται ετησίως από τη Γενική Συνέλευση, ενώ ο διαχειριστικός έλεγχος της εταιρείας ασκείται από τριμελή ελεγκτική επιτροπή, η οποία αποτελείται από δικαστικούς λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου με απόφαση του Προέδρου του. Το σχετικό πόρισμα υποβάλλεται στους εποπτεύοντες Υπουργούς, αλλά και στη Βουλή. Άρθρο 19.
Ρυθμίζονται ακόμη τα θέματα απασχόλησης προσωπικού, με την πρόβλεψη να προκηρύσσονται οι διαθέσιμες θέσεις απασχόλησης με περιγραφή της θέσης και των απαιτούμενων προσόντων και γενικά ρυθμίσεις που αφορούν τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας –άρθρα 20 και 22- πάντα στο πλαίσιο της διαφάνειας, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά αναφορικά με τις δραστηριότητες της ανώνυμης εταιρείας.
Προβλέπεται η απόλυτη εναρμόνιση των σχετικών με συμβάσεις και προμήθειες κανονισμών της υπό σύσταση εταιρείας με τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε αυτοί έχουν ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία είτε όχι, ενώ όλα τα στελέχη της Βόλος 2013 και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης, σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν και τους Βουλευτές, δηλαδή ό,τι κάνουμε εμείς, να κάνουν κι αυτοί για να είναι υπό έλεγχο.
Επίσης, με γνώμονα τη διασφάλιση της διαφάνειας, προβλέψαμε στο ίδιο άρθρο –το άρθρο 23- ότι σε περιπτώσεις παραχώρησης χρήσης ακινήτων στην Βόλος 2013 χωρίς αντάλλαγμα, καθώς και τυχόν δαπάνες ανακαίνισης, η εταιρεία δεν μπορεί να διαθέσει για το σκοπό αυτό ποσό μεγαλύτερο του 10% της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου. Αυτή δηλαδή η κομπίνα που γινόταν στο παρελθόν, να παίρνει δηλαδή κάποιος κάτι αξίας εκατό χιλιάδων ευρώ, να κάνει ανακαινίσεις ύψους ενός και δύο εκατομμυρίων ευρώ και να επανέρχεται στον ιδιοκτήτη, καταργείται. Έτσι αν για παράδειγμα το κόστος είναι εκατό χιλιάδες ευρώ, το 10% αντιστοιχεί σε δέκα χιλιάδες ευρώ και αυτό είναι το ποσό της δαπάνης. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να προφυλάξουμε το χρήμα του Έλληνα φορολογούμενου.
(DP)
(GK)
Η συγκρότηση της νομικής υπηρεσίας για τη νομική υποστήριξη της Βόλος 2013 από τέσσερις δικηγόρους με αυξημένα τυπικά προσόντα εκ των οποίων οι δύο είναι δικηγόροι…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Όλο το νομοσχέδιο θα μας διαβάσετε τώρα, κύριε Υπουργέ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Όχι, τελειώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, τι χρόνο χρειάζεστε ακόμη γιατί έχετε υπερβεί κατά πολύ το χρόνο σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Θέλουμε και δικηγόρους οι οποίοι θα τρέχουν να κάνουν τα ψιλά και γι’ αυτό δεν βάζουμε όλους να είναι παρά τω Αρείω Πάγω.
Επομένως, επειδή έχουμε συζητήσει το νομοσχέδιο πραγματικά μέχρι και το άρθρο 31 για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια, θέλω να πω ότι εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι να γίνουν οι αγώνες, να μην έχουμε καθυστερήσεις, να γίνουν με διαφάνεια και με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.
Πραγματικά οφείλω να επισημάνω το κλίμα που επικράτησε απ’ όλες τις πτέρυγες και ειδικά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και το ΚΚΕ που ήταν συνεχώς μέσα στο νομοσχέδιο και εδώ και στην Επιτροπή. Ό,τι ζητήθηκε το οποίο μπορούσε να γίνει για την καλύτερη διαφάνεια του νομοσχεδίου, το κάναμε ώστε να έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας. Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατόν για να διαφυλάξουμε τον Έλληνα φορολογούμενο.
Μπορεί, παραδείγματος χάρη, ο κ. Καρτάλης να έχει δίκιο ως προς αυτό που δεχθήκαμε, ότι απαγορεύουμε και τη χρήση ενός που έχει απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο. Εδώ υπάρχει νόμος. Όταν, λοιπόν, θα δημιουργηθεί το πρόβλημα, πολύ εύκολα όποιος θα είναι τότε, να κάνει έναν άλλο νόμο.
Επομένως, εμείς αυτή τη στιγμή καθορίζουμε αυτό το πλαίσιο για να απομακρυνθούν όλοι αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις κι αν τυχόν στο δρόμο –γι’ αυτό ο νόμος αλλάζει με νόμο- βρεθεί κάτι το οποίο να χρειάζεται να αλλάξει, ας το αλλάξει όποιος θα είναι τότε στα πράγματα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Παρακαλώ να καταθέσετε τις διορθώσεις στα Πρακτικά και ιδιαίτερα αυτές επί των άρθρων που διαβάσατε και να διανεμηθούν στους συναδέλφους.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Ιωάννης Ιωαννίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές βελτιώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Γκατζής, ειδικός αγορητής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, καταρχήν να σας ευχαριστήσω.
Δεν θα αποφύγω και εγώ την πρόκληση να πω ορισμένα πράγματα για αυτά που ειπώθηκαν προηγούμενα.
Και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ προηγούμενα χειραγωγούν τη δικαιοσύνη επί δεκαετίες. Αυτοί εκλέγουν, αυτοί αποφασίζουν όταν είναι κυβέρνηση και ο ένας διαμαρτύρεται όταν είναι στην αντιπολίτευση για τον τρόπο του άλλου κ.λπ..
Η πρόταση που έκανε ο κ. Βενιζέλος να βγαίνει με αυξημένη πλειοψηφία η ηγεσία της δικαιοσύνης, τι σημαίνει; Τουλάχιστον συναίνεση των δύο κομμάτων. Γιατί δεν πάμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των ανθρώπων της δικαιοσύνης που λένε ότι θέλουν εκλογή των οργάνων δια αντιπροσώπων τους; Οι ίδιοι να τους εκλέγουν.
Εμείς στηρίζουμε αυτή την απόφαση. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο που παίζει η δικαιοσύνη, για το ρόλο ότι είναι προστάτης συντήρησης, διαφύλαξης και επέκτασης, αν θέλετε, των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και διατήρηση του συστήματος. Και στο σοσιαλισμό, όταν θα είμαστε, η δικαιοσύνη αυτό το ρόλο θα παίζει, να το ξέρετε. Οι εργαζόμενοι να το αντιληφθούν.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο να πω το εξής: Κύριε Υπουργέ, όλη τελικά αν θέλετε, η προσοχή μας και η βαρύτητα είναι να μην γίνει το Γκολφ στη Μαγνησία. Μπορείτε αυτό να το αποκλείσετε γιατί έτσι όπως έχουν γίνει οι τροποποιήσεις κ.λπ. πάλι υπάρχουν δυνατότητες, παράθυρα κ.λπ.. Μπορεί να ανήκει στο δημόσιο, να το κάνει κλπ. και εκ των υστέρων να το μεταβιβάσει, να βγάλει μια άλλη απόφαση. Δεν κατοχυρώνεται.
Εμείς θέλουμε αυτό που ζητάνε οι πολίτες, η Κίνηση της Μαγνησίας, η περιφέρεια, ο λαός και όχι ορισμένοι αιρετοί που έχουν ταυτιστεί με την εταιρεία και με διάφορα.
Εμείς ζητάμε αυτό, κύριε Υπουργέ. Μπορείτε να αποκλείσετε ότι δεν θα γίνει καμία απαλλοτρίωση ούτως ώστε να δοθεί σε εταιρεία η οποία θα κατασκευάσει το γκολφ με τις γνωστές συνέπειες, για το νερό, για τη θάλασσα, για το ένα το άλλο κ.λπ.; Το ένα είναι αυτό.
Και μιλάμε για δύο περιοχές. Η μια είναι, κυρία Πρόεδρε, η περιοχή Νηές και η άλλη είναι η τοποθεσία Σωρός στην οποία έχει έκταση κλεμμένη η ΑΓΕΤ όπως έκταση κλεμμένη-καταπατημένη έχει και το Δεσποτάτο της Δημητριάδας και όχι για χίλια τριακόσια στρέμματα, που κατήγγειλε ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. αλλά είναι για τρεις χιλιάδες στρέμματα.
LM
(DP)
Και σ’ αυτό το θέμα έχουμε αναφερθεί, κυρία Πρόεδρε, εδώ και ένα χρόνο, με συγκεκριμένες ερωτήσεις, συγκεκριμένες καταγγελίες. Και η Κίνηση Πολιτών της Σούρπης βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια, καταθέτοντας όλα αυτά τα παράνομα που έχουν γίνει στην καταπάτηση των εκτάσεων αυτών στις Νηες. Επομένως, δεν είναι κάτι καινούριο.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, αν επιμένουμε τόσο πολύ για τις Νηες και για το Σωρό είναι γιατί το γκολφ μπήκε με αυτές τις προϋποθέσεις, ότι θα γίνει είτε στις Νηεές, είτε θα γίνει στο Σωρό. Είναι εκτάσεις του δημοσίου στο Σωρό, κλεμμένες από την ΑΓΕΤ, που ανήκουν στο δημόσιο και στην ελληνική κοινωνία, εκτάσεις τελικά στις Νηες που καταπατήθηκαν από τη Μητρόπολη, αποδεδειγμένα με στοιχεία πια που έχει η Κίνηση Πολιτών στις Νηές και που τελικά αυτά τα στρέμματα, αυτές οι εκτάσεις και η δημόσια έκταση των 1500 και πλέον στρεμμάτων, αλλά και οι υπόλοιπες καλλιεργούμενες εκτάσεις ανήκουν ουσιαστικά στο λαό της περιοχής για καλλιέργεια και για να εξασφαλίσουν, αν θέλετε, το βιοπορισμό τους.
Αυτά, κυρία Πρόεδρε, για το νομοσχέδιο για να είμαστε ξεκάθαροι και εντάξει. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τα άρθρα, γιατί είναι όλα ένας μηχανισμός υλοποίησης, εκμετάλλευσης και διαχείρισης από μια ιδιωτική εταιρεία. Αθλητισμός- επιχείρηση. Αυτό είναι το κουμπί.
Τέλος, επειδή ειπώθηκαν πολλά για τα σκάνδαλα, το Κόμμα μας, κυρία Πρόεδρε, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Είμαστε υπέρ της πλήρους εξιχνίασης για όλα τα σκάνδαλα πριν και μετά απ’ αυτή την Κυβέρνηση και μέσα από τη Βουλή και για όσες άλλες διαδικασίες χρειάζονται, αίροντας όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα για την ανίχνευση, ώστε να φτάσουμε πραγματικά το μαχαίρι στο κόκαλο και να αποδείξουμε αυτά τα οποία έχουν γίνει.
Πρέπει να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όπως έχουμε ζητήσει, να αλλάξει και ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, κάτι που τελικά αποσιωπάται και διαιωνίζεται. Αν και έχει μπει στην κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν βλέπουμε να δίνεται η λύση η οποία θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις.
Αυτά, κυρία Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω ακόμα ότι θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο και επί των άρθρων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ, κύριε Γκατζή.
Το λόγο έχει η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κα Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Πήρα ξανά το λόγο για να σχολιάσω τα άρθρα 30 και 31 για τους Αγώνες των Special Olympics του 2011. Οι Special Olympics έχουν έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 90 εκατομμύριων ευρώ. Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση να καλύψουμε το 30%, αλλά από ό,τι είχε πει ευθέως η κυρία Δεσποτοπούλου στην Επιτροπή Ισότητας, δεν πρόκειται να βρεθούν τα χρήματα μέσω των χορηγών που θα μπορούσαν να καλύψουν το μεγαλύτερο κομμάτι. Άρα, αυτή η ιστορία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για το συγκεκριμένο θέμα, καλώς, να πληρώσει το δημόσιο, αλλά με διαφάνεια. Τα Special Olympics είναι ένα σωματείο και θα πρέπει κάποια θέματα που αφορούν δημόσια χρήματα να είχαν λήξει μάλλον από χθες και όχι σήμερα, από την ημέρα που αναλάβαμε αυτούς τους Αγώνες.
Το ποσό είναι πάρα πολύ μεγάλο και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο πάνω σ’ αυτό. Είναι όλα στον αέρα. Η κυρία Δεσποτοπούλου μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων και κανείς βέβαια δεν αμφιβάλλει γι’ αυτό. Όμως, πρέπει να τη βοηθήσουμε στο έργο της, όπως είπατε και σεις, θεσμικά, για να είναι και αυτή κατοχυρωμένη. Δεν έχουμε αντίρρηση. Φέρτε νομοσχέδιο για τα Special Olympics μετά από δεκαπέντε με είκοσι μέρες, όχι όμως με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, για να μπορέσει να συζητηθεί και να τελειώσει αυτό το πράγμα και να μπορεί η κυρία Δεσποτοπούλου, αλλά και όλοι εμείς, να είμαστε θετικοί σε όλα αυτά.
(AD)
(1LM)
Δεν έχουμε απολύτως καμία αντίρρηση, αν το φέρετε όπως προείπα. Επί τους παρόντος, βέβαια, το καταψηφίζουμε.
Ας αναφερθώ τώρα στο άρθρο 31 για τις απαλλοτριώσεις. Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2004 επιτρέπονταν απαλλοτριώσεις που κηρύσσονταν μεταξύ άλλων υπέρ νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή φυσικών προσώπων. Και είναι θετικό που αυτός ο όρος «φυσικών προσώπων» έχει απαλειφθεί. Ωστόσο, δεν έχει λυθεί το θέμα των απαλλοτριώσεων για τα έργα που αφορούν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη για το ποιες απαλλοτριώσεις χρειάζονται σε κάθε πόλη, για ποιο λόγο, πότε, καθώς και άλλα πράγματα. Δεν υπάρχει προεκτίμηση προϋπολογισμών για την κατασκευή των έργων. Δεν μπορούν να ξεκινήσουν στο τέλος των Μεσογειακών Αγώνων κάποια έργα την τελευταία ημέρα και να λέμε ότι αυτά ανήκουν στους Μεσογειακούς Αγώνες, για να γίνουν οι απαλλοτριώσεις όπως συνέβη το 2004.
Το ολυμπιακό νομοσχέδιο 2730, από το οποίο το συγκεκριμένο άρθρο έλκει την καταγωγή του, είχε συνημμένα τα τοπογραφικά διαγράμματα των ολυμπιακών πόλεων. Επίσης και το επόμενο νομοσχέδιο 2749 ονομάτιζε και τα οδικά έργα.
Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις υπέρ νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, όπου το δημόσιο μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο, κάνατε μία νομοτεχνική βελτίωση θετική για την πλειοψηφούσα συμμετοχή του δημοσίου. Παρ’ όλα αυτά, όμως, καταψηφίζουμε το άρθρο.
Θα ήθελα για λίγο να αναφερθώ στο γκολφ για το οποίο είπατε και πετάξατε το μπαλάκι στους δήμους και τους δημάρχους, οι οποίοι φαντάζομαι ότι για να γίνει αυτό, ίσως θα πιεστούν από τους τοπικούς επαγγελματίες του τουρισμού, χωρίς όμως να είναι διασφαλισμένη η οικονομία της τοπικής κοινωνίας. Και το λέω αυτό γιατί και χθες έκανα αναφορά πάνω στο θέμα, διότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες θα είναι αυτές που θα φέρνουν τα «κλειστά» γκρουπ και δεν θα διαχέονται οι τουρίστες στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, οπότε πάλι θα στηθεί μία καλά οργανωμένη δουλειά υπέρ των μεγάλων συμφερόντων.
Το παίζετε, όμως, πάρα πολύ καλά. Δεν είναι ρητά μέσα στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων. Από εκεί και πέρα, ας αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες. Καλό αυτό το σενάριο!
Όμως, η Θεσσαλία είναι μία περιοχή η οποία για χρόνια εμπαίζεται. Και λέω ότι εμπαίζεται για χρόνια, επειδή υπάρχει και η ιστορία της εκτροπής του Αχελώου και αν θέλετε, θα το συνδέσω με το θέμα μας γιατί έχει να κάνει με τους υδάτινους πόρους. Είναι μία ιστορία η οποία ξεκίνησε από ένα επικοινωνιακού χαρακτήρα έργο, το οποίο σίγουρα το ακριβοπλήρωσαν οι φορολογούμενοι πολίτες εδώ και χρόνια από τη δεκαετία του 1980, γιατί είπαν στους αγρότες του Θεσσαλικού Κάμπου ότι εμείς θα εκτρέψουμε τον Αχελώο και θα σας πνίξουμε στο νερό!
Είμαστε σ’ εκείνο το σημείο που οι κλιματικές αλλαγές από τη μία στιγμή στην άλλη διογκώνονται και θα έπρεπε να υπάρχει και από την πλευρά της Κυβέρνησης μία πρόληψη όταν γνωρίζουμε ότι οι γεωτρήσεις στο Θεσσαλικό Κάμπο έχουν φθάσει τα 500 και 600 μέτρα βάθος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μία κατασπατάληση των υδάτινων πόρων και από την άλλη μεριά, οι γεωτρήσεις που είναι κοντά στη θάλασσα, παρουσιάζουν προβλήματα υφαλμύρωσης.
Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και μη λέτε ότι ως Υπουργείο Πολιτισμού δεν μας ενδιαφέρει, δεν μας αφορά το θέμα και αφορά το Υπουργείο Τουρισμού και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Πρέπει να υπάρχει μία συνολική πολιτική στόχευση υπέρ του περιβάλλοντος. Και αυτό αφορά και το Υπουργείο Πολιτισμού, κύριε Υπουργέ.
Αυτά ήθελα να πω. Καταψηφίζουμε, βέβαια, το πρώτο κομμάτι, όπως είπα και προηγουμένως.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, ελάχιστα θα σας απασχολήσω με το νομοσχέδιο αυτό καθεαυτό. Η Εισηγήτρια του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κα Σοφία Σακοράφα, η οποία έχει και την αρμοδιότητα και την ευρύτερη γνώση και τη σε βάθος –και όχι απλώς σε έκταση- γνώση των προβλημάτων του αθλητισμού, μας έχει εκφράσει, έχει τοποθετηθεί λεπτομερέστατα και θα συνεχίσει στα άρθρα.
(ΚΟ)
(3AD)
Εγώ, όμως, θα ήθελα, κυρία Πρόεδρε, αν θέλει και ο κύριος Υπουργός να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση -κύριε Υπουργέ, μπορώ να διακόψω και να αναμένω την προσοχή σας- να τονίσω τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο νομοθετούμε. Μάλιστα, αυτό γίνεται σε τέτοιο σημείο, ώστε και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να αναγκάζεται να αναφέρεται με ένα πολύ φτωχό κείμενο δύο-τριών σελίδων και με κάποιες γενικές παρατηρήσεις και στη συνέχεια, σε ελάχιστα, σε δύο-τρία άρθρα αυτού του νομοσχεδίου. Αυτό αποτελεί κατάντια για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Εγώ θα προτιμούσα να αρνηθεί η Επιστημονική Υπηρεσία να διατυπώσει τη γνώμη της.
Και ήθελα δι’ υμών να εισηγηθώ στον Πρόεδρο της Βουλής να προχωρήσει τις προκηρύξεις που είχα κάνει ως Πρόεδρος του Σώματος για τη στελέχωση της Επιστημονικής Υπηρεσίας. Ήδη αυτές ανεστάλησαν επί της προηγουμένης Προεδρίας της κας Μπενάκη.
Έχει ανάγκη η Επιστημονική Υπηρεσία, έχει ανάγκη το Κοινοβούλιο από ενημέρωση, δεδομένου του πολύπλοκου και του πολυθεματικού χαρακτήρα της νομοθετικής διαδικασίας. Ακόμα και στην περίπτωση που ένα νομοσχέδιο περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, τα ίδια τα αντικείμενα της νομοθετικής μας εργασίας σήμερα είναι πολύ πολύπλοκα. Δεν είμαστε είκοσι, τριάντα, σαράντα χρόνια πιο πριν. Ο Βουλευτής για να τοποθετηθεί σε ένα νομοσχέδιο πρέπει να έχει γνώσεις ή συνεργάτες. Πρέπει να έχει νομικό συνεργάτη, οικονομολόγο ή άλλον θετικό επιστήμονα. Πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο και την οποιαδήποτε δυνατότητα ενημέρωσής του. Άλλως, συνεχίζουμε να πρωτοκολλούμε αποφάσεις, που μακάρι να ήταν και στο σύνολό τους αποφάσεις πολιτικών προσώπων που έχουν πολιτική ευθύνη, Υπουργών.
Γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση της Δημόσιας Διοίκησης, της κρατικής μηχανής. Ακόμα και τα δελτία τύπου που δίνετε εσείς οι Υπουργοί, αναγκάζεστε να τα δείτε εσείς οι ίδιοι ή να τα γράψετε με το χέρι σας. Είστε υποχρεωμένοι να υποκαταστήσετε στελέχη τα οποία δεν έχει η διοίκηση, διότι τα καλύτερα στελέχη τα έχει εκτοπίσει, τα έχει αχρηστεύσει ο κομματισμός ένθεν και ένθεν στο παρελθόν, αλλά και σήμερα. Ένας ικανός υπάλληλος όταν μένει στο ψυγείο για δύο ή τρία χρόνια, αχρηστεύεται. Και ερχόμαστε εδώ και ψηφίζουμε νομοσχέδια και λέμε στον ελληνικό λαό ότι εδώ τον εκπροσωπούμε και εκπροσωπούμε και τα συμφέροντά του. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα.
Περιορίζομαι, κυρία Πρόεδρε, να καταψηφίζω αυτές τις συμβάσεις που έρχονται εδώ για τα μεγάλα έργα, για τους οδικούς άξονες κλπ. Και τονίζω το εξής: Ποιος Βουλευτής έχει μελετήσει τον όγκο εκείνο των μελετών, των εγγράφων, των συμβάσεων, των υπο-συμβάσεων που τα συνοδεύουν αυτά;
Έχουμε ανάγκη, λοιπόν, από στελέχη της Επιστημονικής Υπηρεσίας, έχουμε ανάγκη να απαντήσουμε απέναντι στον οποιοδήποτε λαϊκισμό με επιτελική στελέχωση κάθε Βουλευτή και των κομμάτων, προκειμένου να μπορούμε να κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια καθαρά και ξάστερα.
(NP)
(3KO)
Έρχομαι τώρα μόνο σε ένα άρθρο αυτού του νομοσχεδίου, κυρία Πρόεδρε, για να καταλάβετε τι συμβαίνει με αυτήν την τακτική που ακολουθούμε, δηλαδή 45 άρθρα να τα συζητούμε μια και έξω ή σε δυο-τρεις ενότητες, χωρίς καν –και επικαλούμαι τον κύριο Γκατζή- να έχει την ευχέρεια –διότι το δικαίωμα το έχει- έστω και ένας Βουλευτής να μη συμφωνήσει. Σε ομαδική συζήτηση άρθρων δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: …(δεν ακούστηκε)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εντάξει. Σε ένα πνεύμα κατανόησης. Να δοθεί η ευχέρεια σε κάθε Βουλευτή να ζητά κάποια άρθρα να συζητούνται χωριστά.
Αυτή η ευχέρεια, αυτό το δικαίωμα έχει απεμποληθεί, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτό με ενοχλεί. Καθόμουν και ρωτούσα μήπως κάποιο Κόμμα θέλει κάποια άρθρα να συζητηθούν χωριστά. Είναι έτσι, κύριε Γκατζή; Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνουμε τώρα; Τι θα πούμε αύριο;
Σας λέω, λοιπόν, ότι εγώ βλέπω το άρθρο 45, που αναφέρεται στην Ολυμπιακή Εγκατάσταση Κανό-Καγιάκ-Σλάλομ.
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Όμως, μόνο στον κ. Γκατζή απευθύνεστε!
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Σε όλους απευθύνομαι. Ανέφερα τον κ. Γκατζή, γιατί πάντοτε οι Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Συνασπισμού έλεγαν…
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Μα,…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: …και της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν: «Το τάδε άρθρο, κύριε Πρόεδρε, χωριστά. Η τάδε ενότητα χωριστά. Μήπως απ’ αυτά τα άρθρα κάποια πρέπει να πάνε χωριστά;»
Όμως, ας μην αναλώσω άλλο χρόνο στα διαδικαστικά, αν και είναι θέματα ουσίας και συνείδησης, κυρία Πρόεδρε. Είναι θέμα συνείδησης, γιατί πρέπει να νιώθουμε ντροπή, αν ψηφίζεται ένα νομοσχέδιο και όταν μας ρωτά ένας πολίτης, δεν είμαστε σε θέση να πούμε τι πράγματι ψηφίσαμε!
Στο άρθρο 45 μόνο αναφέρομαι, κυρία Πρόεδρε. Το θέμα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων είναι η μεγάλη αποτυχία όχι μόνο αυτής της Κυβέρνησης, αλλά συνολική αποτυχία της ελληνικής πολιτείας. Είναι δισεκατομμύρια. Είναι θησαυρός που θα έπρεπε να αποδώσει στην ελληνική κοινωνία, στον αθλητισμό, στην οικονομία, στην κοινωνία, στον πολιτισμό της, στη ζωή της. Αχρηστεύονται. Καταστρέφονται.
Και φοβούμαι, κύριε Υπουργέ, ότι τελικώς μπορεί να υπάρχει κάποιος. Δεν μπορώ, βέβαια, να πω ο τάδε Υπουργός. Τελικώς, υπάρχει αυτή η διαλυμένη διοίκηση. Έχει κυριαρχήσει το «άρπαξε να φας» και το «κλέψε να έχεις, αφού δεν θα σου στοιχήσει τίποτα, αλλά αντίθετα θα σε διευκολύνουν κάποιοι να πας στη Γερμανία, όπως διευκόλυναν τον Χριστοφοράκο, τον Καραβέλα και οποιονδήποτε άλλο. Φοβούμαι, όταν μετά βλέπω τις συμβάσεις που γίνονται με ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έγινε με το Παλέ στο Γαλάτσι.
Η κυρία Σακοράφα έχει φέρει εδώ αυτό το θέμα και με επίκαιρη ερώτηση. Δεν άλλαξε τίποτα. Αρκετές φορές το επεσήμανα και εγώ και άλλοι συνάδελφοι και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Συνασπισμού και άλλων Κομμάτων. Καταστρέφεται μια ολόκληρη περιοχή, διότι κάποιος κύριος Καραγκιώνης με κάποιους Γάλλους κατάφερε και την πήρε από τον κ. Χατζηεμμανουήλ ως Πρόεδρο των τουριστικών ακινήτων. Έκανε μια σύμβαση για -δεν ξέρω πόσες- δεκαετίες. Έτσι καταστρέφονται η εμπορική ζωή, το περιβάλλον και τα μνημεία του βυζαντινού πολιτισμού, παρά την άρνηση της Νομαρχίας Αθηνών, τις επιφυλάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Δημοσίων Έργων. Προχωρεί.
Το ίδιο κάνετε εδώ και με το άρθρο 45. Έχετε ήδη κάνει μια σύμβαση, που σημαίνει πως ό,τι ο ανάδοχος δεσμεύτηκε να καταβάλει, δεσμεύτηκε υπό τους όρους που υπήρχαν σε αυτήν την Ολυμπιακή Εγκατάσταση, όταν συμφώνησε. Τώρα εδώ λέτε να έχει εμπορική χρήση, χώρους εστίασης, χώρους και καταστήματα για παιχνίδια. Είναι μισή σελίδα σχεδόν το τι μπορεί αυτός να κάνει επιπλέον!
Γιατί, κύριε Υπουργέ; Εσείς προσωπικά δεν νομίζω ότι έχετε κανένα λόγο, εάν αυτός ο κύριος υπό τις παρούσες συνθήκες προσέβλεπε σε ένα «άλφα» κέρδος, ερχόμενος σε αντίθεση με το Δήμο Ελληνικού, με τους κατοίκους, με τη Νομαρχία Αθηνών και με την ίδια την πραγματικότητα. Διότι οι Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις δεν είναι για να γίνουν μαγαζιά, εμπόριο και τίποτα άλλο.
(TR)
(NP)
Του δίνετε αυτή τη στιγμή από αυτά που είχε πολλαπλάσια. Για ποιο λόγο; Εάν αύριο σας πουν ότι εδώ είναι ένα σκάνδαλο τι θα τους απαντάτε; Θα ψάξετε να βρείτε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ποιος συνεργάτης σας εκεί πέρα χειρίζεται αυτή την υπόθεση ή στην Κτηματική Εταιρεία που έχει πλέον και τα τουριστικά και τα άλλα ακίνητα; Είναι λάθος αυτό! Εγώ θα σας έλεγα να το αποσύρετε. Και αν πράγματι υπάρχουν προβλήματα, είτε να του δώσετε τη δυνατότητα να καταγγείλει τη σύμβαση και να αποχωρήσει ή να επαναδιαπραγματευτείτε, αφού πρώτα και με τους δήμους της περιοχής και με τη Νομαρχία Αθηνών και με οποιονδήποτε έχει άποψη, συζητήσετε, τι απ΄ όλα αυτά πράγματι δεν επιβαρύνει την περιοχή και το περιβάλλον, τι πράγματι συνάδει με την αρχική αποστολή ενός Ολυμπιακού έργου. Και μετά να φέρετε εδώ στη Βουλή μια διάταξη, να πείτε, κύριοι, ναι τόσο συμφωνήσαμε με αυτόν, ή μας ζητάει και αυτά επιπλέον. Αυτά που θα βάλουμε δεν ενοχλούν κανέναν και εισηγούμεθα και να ψηφίσουμε όλοι και με τα τέσσερα!
Ήδη η κυρία Σακοράφα σας είπε πάρα πολλές απόψεις μας –το είδα εγώ στο σημείωμά της- που τις κάνατε δεκτές. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εγώ θα αναγνώριζα πραγματικά πολιτική γενναιότητα εάν λέγατε, ναι αφού μου λέτε αυτά, κανένα Ολυμπιακό ακίνητο όσο είμαι εγώ αρμόδιος Υπουργός, δεν θα το πάρει κανένας όμιλος και καμία εταιρεία. Ήδη εδώ κυρία Πρόεδρε, είναι ένας από τους τέσσερις πέντε ομίλους που λυμαίνονται πια όλα τα έργα, τα πάντα! Δεν ξέρω πως τους λένε. Πόσοι είναι κυρία Σακοράφα ; Ξέρετε είναι τέσσερις-πέντε όμιλοι. Έγινε και σωστά τότε μία προσπάθεια να δημιουργηθούν μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες για να προχωρήσει τάχιστα η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αλλά αυτοί έγιναν γίγαντες. Έγιναν γίγαντες και κυβερνούν τον τόπο! Συναλλάσσονται ή εκβιάζουν την κάθε κυβέρνηση. Περνούν από εδώ νομοσχέδια με μορφή συμβάσεων, με ειδικούς όρους, φορολογικές ατέλειες. Πως θα γίνει πια; Να σηκωθούμε να φύγουμε, να πάμε σπίτι μας!
Είμαι τριάντα πέντε χρόνια και πραγματικά το σκέφτομαι εάν μένοντας εδώ συνεργώ σε πράγματα για τα οποία θα ντρέπομαι.
Παρακαλώ κύριε Υπουργέ, αυτό το άρθρο να το πάρετε, να επιφυλαχθείτε, να το φέρετε σε άλλο νομοσχέδιο, αφού πρώτα δείτε εάν αυτά που σας λέγω έχουν κάποια βάση ή όχι. γι’ αυτό έμεινα μέχρι το τέλος, κύριε Υπουργέ. Βλέπω ότι μείναμε 3-4 εδώ μέσα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αγοραστός.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι προέρχεται από πολιτική παρθενογένεση, για τον απλούστατο λόγο πως το παρελθόν προσδιορίζει και το παρόν και το μέλλον. Δυστυχώς πολλοί στην Αίθουσα αυτή έχουν επιλεκτική, αλλά και ασθενή μνήμη.
Θα ήθελα να τονίσω αυτό που όλος ο κόσμος γνωρίζει και όλος ο κόσμος με τον ίδιο τρόπο αντιδρά. Ο κόσμος και οι πολίτες, στους οποίους απευθυνόμαστε είτε με τα νομοθετήματα, είτε με τις πράξεις, είτε με τα λόγια, είτε με τα έργα, αντιδρά στο μάξιμουμ της καχυποψίας. Και το κάνει αυτό, όχι τυχαία. Το κάνει αυτό διότι στο παρελθόν έχουν δοθεί δικαιώματα για να αντιδρά κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Εμείς προσπαθήσαμε, κάνοντας και την αυτοκριτική, κάνοντας και την κριτική που δεν οδηγεί σε κρίση, αλλά οδηγεί σε πρόοδο, όπως πρέπει να οδηγεί η σωστή κριτική, μέσα από διαβούλευση με αίσθημα συναίνεσης, με αίσθημα σύνθεσης, σύνεσης, να κάνουμε ένα καλύτερο νομοσχέδιο, για τη διαχείριση των Μεσογειακών Αγώνων.
(XF)
(TR)
Και πιστεύω πραγματικά και ειλικρινά ότι είναι καλύτερο. Γιατί είδαμε τα λάθη, τα οποία είχε το προηγούμενο νομοσχέδιο για τις ανώνυμες εταιρείες από το παρελθόν. Και κάποιοι μπορεί να δικαιούνται να κάνουν κριτική και εγώ θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα να λένε αυτό που πιστεύουν, αλλά ας κάνουν και την αυτοκριτική τους. Ας πούνε ότι έκαναν και λάθη στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, ας πούνε ότι έκαναν υπερβάσεις, οι οποίες βαρύνανε τον κρατικό προϋπολογισμό και τους Έλληνες φορολογούμενους, ας πούνε ότι έκαναν λάθη και παραλείψεις στη μεταολυμπιακή χρήση.
Εμείς, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, έχουμε ως στόχο περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη ευελιξία, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ισονομία και ισοπολιτεία σε όλα τα επίπεδα από τη διοίκηση, από τα έργα, από την πρόσληψη προσωπικού. Διότι κάποιοι προσποιούνται απώλεια μνήμης πού ήταν και πού είναι σήμερα. Διότι κάποιοι, οι οποίοι ήταν μέλη, εργαζόμενοι σε επιτροπές, σήμερα βρίσκονται στο Κοινοβούλιο και ασκούν αντιπολίτευση για κομματικές προσλήψεις. Ε, αυτό νομίζω δεν συνάδει στη λογική. Γιατί ο διάλογος με λογική οδηγεί σε αποτελέσματα. Αλλά για να οδηγεί σε αποτέλεσμα η λογική πρέπει να έχει και μέτρο και πρέπει να έχει και κανόνες.
Συνεπώς, να ξεκαθαρίζουμε, εμείς έχουμε βάλει το μάξιμουμ των εγγυήσεων που είναι θεσμοθετημένες. Ο Υπουργός, και είναι προς τιμήν του, έκανε ευρύ, πραγματικό διάλογο, όχι διάλογο για το διάλογο, όχι διάλογο κουφών, αλλά διάλογο πραγματικό. Και εκεί που είδε ότι υπάρχει δίκαιο πραγματικά, έκανε, όπως παραδέχτηκε και η αντιπολίτευση, δεκτές τροποποιήσεις. Και είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο εγγυάται στο μεγαλύτερο μέρος, όσο είναι δυνατόν με προβλέψεις, από σήμερα τη σωστή διαχείριση.
Τα έργα θα τα κάνει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Το γκολφ, για το οποίο έγινε μεγάλη κουβέντα, είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και ο Υπουργός ήταν ξεκάθαρος. Δεν θέλουν οι τοπικές κοινωνίες να γίνει. Έχουμε την επιλογή να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε την τοπική κοινωνία αν δεν θέλει να το κάνει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Και να μη χρηματοδοτείται.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Δεν χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είναι έργο ιδιωτικό.
Όσον αφορά το νερό για το γκολφ, γιατί πολλά ακούγονται, πρέπει να πούμε το εξής. Το γκολφ, όπως με πληροφόρησαν από τη νομαρχία, που έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι, θα χρησιμοποιήσει αφαλατωμένο νερό και όχι νερό το οποίο θα πάρει και θα στερήσει από τους ήδη υπάρχοντες υδάτινους πόρους. Πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Αλλά τι περισσότερο δημοκρατικό το δικαίωμα το οποίο δίνουμε στην τοπική κοινωνία να αποφασίσει -είναι ξεκάθαρο- στην τοπική κοινωνία της Μαγνησίας. Θέλουμε σεβασμό και ενδιαφέρον…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Τι σημαίνει αφαλάτωση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Εγώ ξέρω τι σημαίνει αφαλάτωση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Έχω την έκθεση του Επιμελητηρίου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Παρακαλώ μη διακόπτετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Δεν είναι δια πάσα νόσο πανάκεια οι εκθέσεις κάποιων ανθρώπων. Είναι σεβαστές αλλά δεν είναι πανάκεια δια πάσα νόσο ούτε χρησιμοποιούνται a la carte.
Όσον αφορά την εκτροπή του Αχελώου, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς ήταν εκείνος που προέταξε και πήγε μπροστά παρ’ όλες τις δυσκολίες του παρελθόντος, όπου άλλοι κορόιδευαν, άλλοι περιέπαιζαν, άλλοι έταζαν και δεν έκαναν, άλλοι είχα αμφισημία προθέσεων και θέσεων και πράξεων.
Ακόμη, έχουμε αυξήσει τον εσωτερικό έλεγχο. Έχουμε την πολιτική γενναιότητα να κάνουμε πράξη αυτό που θεωρούμε σωστό, αλλά και τα έργα θα γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον.
Μια μεγάλη διοργάνωση πρέπει να είναι πραγματικά μεγάλη. Και λέω πραγματικά μεγάλη εννοώντας ότι θα πρέπει να έχει διαχρονική χρήση. Και διαχρονική σημαίνει μεταμεσογειακή χρήση όλων των έργων. Κι αυτό πιστεύω ότι το διασφαλίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Συνεπώς, μια μεγάλη διοργάνωση είναι μεγάλη κληρονομιά. Οφείλουμε στους Θεσσαλούς αυτή τη μεγάλη διοργάνωση να την κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αναβαθμίσουμε τους Μεσογειακούς Αγώνες.
(ZE)
(XF)
Έχουμε τη δυνατότητα όταν είμαστε ενωμένοι να πετυχαίνουμε και έχουμε τη δυνατότητα όταν ξεχνάμε αυτά που μας χωρίζουν στον αθλητισμό να κάνουμε θαύματα. Μεγάλη διοργάνωση, μεγάλη κληρονομιά με εγγύηση, την οποία θα προσφέρουμε όλοι ανεξαρτήτως.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Μια ανακοίνωση προς το Τμήμα: «Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών» κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου».
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παναγιωτόπουλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Δεν θα έπαιρνα τον πολύτιμο σε κάθε περίπτωση χρόνο από τους συναδέλφους, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν την άποψή τους αν δεν θεωρούσα απαραίτητο να γίνουν ορισμένες παρατηρήσεις.
Κατ’ αρχάς καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, όπως ξεκίνησε χθες συνεχίστηκε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο, διαπιστώθηκε η πλήρης και κατηγορηματική η ειλικρινέστατη στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μέσω της παρουσίας των τοποθετήσεων του Υφυπουργού του κ. Ιωαννίδη, μία στάση η οποία συμπυκνώνεται στο εξής: Να υπάρξουν οι διοικητικές, οι επιχειρησιακές και οι οργανωτικές δομές για να διεξαχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι Μεσογειακοί Αγώνες εδώ στον τόπο μας μέσα σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας και πλήρους νομιμότητας. Νομίζω η στάση του κ. Ιωαννίδη, το Υπουργείο του οποίου είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είναι χαρακτηριστική και πρέπει να την τονίσουμε. Ήρθε εδώ, συζητά, ακούει απόψεις, διαλέγεται, επαναδιαμορφώνει διατάξεις. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω περισσότερα λόγια. Έχουμε αντιληφθεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ένα είναι αυτό.
Ένα δεύτερο. Δράττομαι από την ειδική αναφορά -δεν θα σταθώ για πολύ στο νομοσχέδιο, γιατί νομίζω ότι όλα ειπώθηκαν, όλα όσα έπρεπε να ειπωθούν μέχρι τώρα έχουν ειπωθεί, να μην κουράζουμε το Τμήμα- που έγινε για το θέμα των γηπέδων γκολφ. Άκουσα και την τοποθέτηση του καλού συναδέλφου του κ. Αγοραστού, που και εμπειρότατος κοινοβουλευτικός είναι, αλλά ξέρει και τα θέματα της περιοχής, γιατί είναι από τους διακεκριμένους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της γεωγραφικής περιφέρειας της Θεσσαλίας.
Κυρία Πρόεδρε, αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών, αλλά κάποια στιγμή αν είμαστε σοβαροί, εφ’ όσον ενδιαφερόμαστε για να επεκτείνουμε την τουριστική σεζόν, να επεκτείνουμε δηλαδή την τουριστική περίοδο στη χώρα μας, κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά, είτε στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, που είναι υπεύθυνη για τα θέματα του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης είτε και στην Ολομέλεια, γιατί στην Ελλάδα απορρίπτουμε σε πολλές περιπτώσεις τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.
Σας διαβεβαιώ δεν είχα ασχοληθεί με το θέμα αυτό, δεν είμαι ρέκτης ή παίκτης του είδους, αλλά ασχολήθηκα δημοσιογραφικά πριν μπω στο Κοινοβούλιο στα πλαίσια μας έρευνας που έκανα στην Ελλάδα. Η έρευνα, λοιπόν, απέδειξε τα εξής: Είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού παγκοσμίως, η οποία έχει στενή επικοινωνία μεταξύ των μελών της και η οποία μετακινείται σε απίστευτα μήκη και πλάτη της γης, προκειμένου να κάνει το σκορ που της αρέσει. Δεν βλέπω γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή να επωφεληθεί από την έλευση και την παραμονή τουριστών αυτής της κατηγορίας, η Ελλάδα, η οποία διαθέτει σε αρκετές περιοχές γεωγραφικές της χώρας μας μία καλοκαιρία, η οποία επεκτείνεται και πέραν των οκτώ μηνών. Το λέω εν παρενθέσει γιατί πιστεύω ότι κάποια στιγμή πρέπει να μας απασχολήσει πέρα από τα στερεότυπα τις αδρανειακές δυνάμεις και τις ιδεοληψίες που έχουμε κληρονομήσει από το παρελθόν.
Τώρα κλείνω με δυο-τρεις σκέψεις ακόμα, που είναι εκτός νομοσχεδίου κατά τα ειωθότα και αναφέρομαι σε αυτά τα θέματα, γιατί ετέθησαν από συναδέλφους και βεβαίως από τον αξιότιμο συνάδελφο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, τον κ. Βενιζέλο. Έλεγξε την Κυβέρνηση, γιατί, λέει, δεν εφήρμοσε την πρότασή του να εκλέγονται οι ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας από τα 2/3, με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3. Ενδιαφέρουσα άποψη, αλλά το ΠΑΣΟΚ κυβερνούσε, κυρία Πρόεδρε, είκοσι χρόνια. Γιατί δεν εφήρμοσε τέτοιου είδους αποφάσεις; Είναι ενδιαφέρουσες να τις συζητήσουμε, να δούμε πώς μπορούν να εφαρμοσθούν. Αλλά επί μία εικοσαετία, οι σημερινοί αντιπολιτευόμενοι την Κυβέρνηση, οι σκεπτόμενοι, οι προβληματιζόμενοι άριστα, γιατί δεν εφήρμοσαν στην πράξη αυτές τις ιδέες τους;
(ML)
(ZE)
Όχι μόνο λοιπόν δεν τις εφήρμοσαν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξετράπησαν σε επιλογές για τις ανώτατες βαθμίδες της πυραμίδας της δικαστικής ιεραρχίας στην Ελλάδα, οι οποίες συζητήθηκαν για πολύ καιρό τότε. Δεν θέλω να αναφερθώ σε ονόματα. Η ονοματολογία είναι άχαρη τις περισσότερες φορές, αλλά καλό είναι να γνωρίζουν οι συνάδελφοι της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι έχουμε μνήμη και θυμόμαστε και τις περιόδους εκείνες του ΠΑ.ΣΟ.Κ όπου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ούτε καν ο Υπουργός Δικαιοσύνης, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ, λειτουργούσε ως κομματικός επίτροπος σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής δικαιοσύνης. Ήταν κοινό μυστικό για όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, της τότε περιόδου. Ας μην επαναφέρουμε λοιπόν, αυτές τις μνήμες.
Εγώ θα πω ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ανοικτή να συζητήσουμε για όλες εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να καταστήσουν τη λειτουργία της δικαιοσύνης περισσότερο διαφανή, περισσότερο αποτελεσματική. Στο κάτω - κάτω η δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του αδυνάτου, του πολίτη που αισθάνεται αδύνατος μπροστά στη δοκιμασία του βίου του, μπροστά σε συνθήκες που θεωρεί ότι τον φέρνουν δικαίω και δημιουργούν καταστάσεις εν αδίκω απέναντί του.
Δύο επισημάνσεις ακόμα, για να τελειώνουμε και με το θέμα της SIEMENS. Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα σε σχέση με τις κυοφορούμενες ή, εν πάση περιπτώσει, θρυλούμενες εν πολλοίς αποκαλύψεις. Ίσα - ίσα έχουμε πει, κυρία Πρόεδρε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι είναι ένα ισχυρότατο βαρομετρικό χαμηλό πάνω στο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα του τόπου μας. Δεν μπορεί να αντέξει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα μετά την πτώση της δικτατορίας, αυτόν τον ψόγο, δεν μπορεί να αντέξει συνολικά αυτή τη μορφή, δεν μπορεί να αντέξει αυτή τη χαμηλή νέφωση. Δεν γίνεται.
Είναι θέμα λοιπόν, επιβίωσης της δημοκρατίας να ξεκαθαρίσουμε το θέμα της SIEMENS από την αρχή μέχρι το τέλος. Αυτή είναι η θέση της Κυβέρνησης. Αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα, ποια είναι η εξουσία εκείνη η οποία είναι αρμόδια, είναι εντεταλμένη από τη δημοκρατική νομιμότητα για να φέρει σε πέρας αυτή την αποστολή; Είναι η ελληνική δικαιοσύνη. Αυτό γίνεται. Νομίζω ότι η ελληνική δικαιοσύνη προχωρεί ταχύτατα. Φαίνεται ότι θα έχουμε αποτελέσματα πολύ ενδιαφέροντα και σε κάθε περίπτωση αποκαλυπτικά. Γιατί από την άλλη πλευρά –και σ' αυτό θα συμφωνήσω με συναδέλφους που ήδη έλαβαν το λόγο από διαφορετικές πτέρυγες της Βουλής- εγώ ως νέος πολιτικός, και νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων του έθνους σε αυτή την Αίθουσα, δεν δεχόμαστε κανέναν κύριε Χριστοφοράκο ή οποιονδήποτε άλλο ομόλογό του να παριστάνει τον τιμητή συνολικά του πολιτικού κόσμου της χώρας.
Για να λειτουργεί αυτή η Βουλή ελεύθερα, για να υπάρχει δημοκρατία στην Ελλάδα, για να έχουμε αυτές τις δομές διοίκησης με τα όποια προβλήματα στα πολιτικά δικαιώματα, στα κοινωνικά δικαιώματα, στην αποτελεσματικότητα των θεσμών, να τα συζητήσουμε. Για να φθάσουμε όμως, σ' αυτό το επίπεδο έγιναν αγώνες κοινωνικοί πολιτικοί, θυσιάστηκαν άνθρωποι, θυσίασαν τη ζωή τους, κομμάτια από τη ζωή τους, κομμάτια από τον προσωπικό, τον οικογενειακό τους βίο. Αλίμονο λοιπόν, εάν φθάσαμε στο σημείο να είναι τιμητής των πάντων κάποιος κύριος Χριστοφοράκος και να αισθάνεται ή να έχει την αυταπάτη, ότι έχει στην τσέπη τον ελληνικό πολιτικό κόσμο. Θα είναι το τέλος του ελεύθερου δημοκρατικού πολιτικού βίου. Και με κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί η Νέα Δημοκρατία.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μία φράση κυρία Πρόεδρε, για να κλείσω. Εμείς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα μέσα σε κλίμα ομοφωνίας, σύγκλισης, συνεννόησης. Θα παρακαλέσω τους συναδέλφους της ηγετικής ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ να ρίξουν τον τόνο και να μην υιοθετούν αυτή τη στάση του τιμητή των πάντων και του κατηγόρου των πάντων, του δημοσίου εισαγγελέως. Γιατί; Γιατί σε τελευταία ανάλυση θα πω, εγώ που δηλώνω με κάθε ευκαιρία ότι έχω βαθύτατο σεβασμό και προς την εκλογική βάση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και προς την εκλογική βάση των άλλων κομμάτων, ότι είναι εξίσου νοικοκυραίοι, τίμιοι Έλληνες και Ελληνίδες, όπως αυτοί που ψηφίζουν και εμάς, Έλληνες πολίτες και είναι δικαίωμά τους. Τους τιμώ και τους σέβομαι.
(BA)
( ML)
Από την άλλη πλευρά, όμως, θα θυμίσω -με σεβασμό και εκτίμηση προς το σύνολο του κόσμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- ότι αυτή τη στιγμή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το μόνο κόμμα, για το οποίο από το 1974 υπάρχει απολύτως κατηγορηματική ομολογία κορυφαίου και ιστορικού τους στελέχους κ. Τσουκάτου, που υπήρξε δημιουργός κομματικών βασιλέων στην τότε Χαριλάου Τρικούπη, ότι «πήρα χρήματα από τη SIEMENS και τα έδωσα στο ταμείο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.». Όταν λοιπόν υπάρχει αυτή η ομολογία, η οποία είναι μοναδική, πρωτοφανής για τα πολιτικά χρονικά από το 1974 μέχρι σήμερα, θα παρακαλέσω να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., να μην υιοθετούν στάση και συμπεριφορά δημοσίου κατηγόρου και δημοσίου εισαγγελέως και να αντιμετωπίσουμε όλοι, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό το θέμα, γιατί, επαναλαμβάνω, από την άλλη πλευρά το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα δεν αντέχει αυτού του είδους τη βαριά νέφωση. Θα μας πνίξει η δυσοσμία όλους. Πρέπει να τελειώνουμε με την υπόθεση της SIEMENS και να μάθει ο ελληνικός λαός αν τα πήραν κάποιοι, πολιτικοί ή κόμματα και πού πήγαν τα χρήματα και από ποιους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστούμε τον κ. Παναγιωτόπουλο.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κυρία Πρόεδρε …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πέρασαν οι δευτερολογίες.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Δεν θέλω να μιλήσω, απλώς να σας ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το χρόνο της δευτερολογίας μου αύριο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχουμε τελειώσει, περάσαμε στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Μελά έχει το λόγο.
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Έχω ήδη μιλήσει, αλλά θέλω να κάνω μόνο μια σημείωση.
Πρώτα απ΄ όλα, μια κουβέντα, για να κλείσουμε το θέμα, για τη δικαιοσύνη. Η περίφημη ανεξαρτησία της δικαιοσύνης φάνηκε με τις δηλώσεις του κ. Σανιδά, ότι «οι συνδικαλιστικοί αγώνες συνιστούν έγκλημα». Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο ανεξάρτητη είναι η δικαιοσύνη. Και να πω –το λέω και για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας και για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν- ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν έχει δεχτεί αυτό που πραγματικά ο κόσμος της δικαιοσύνης και το Κ.Κ.Ε. έχουν διεκδικήσει και διεκδικούν, δηλαδή η ηγεσία της δικαιοσύνης να βγαίνει από τους ίδιους τους δικαστικούς.
Τώρα, μια κουβέντα για το γκολφ. Πολλή κουβέντα γίνεται για τη δημιουργία, ή όχι, του γηπέδου του γκολφ στα πλαίσια των Μεσογειακών Αγώνων. Και βεβαίως ακούσαμε με προσοχή τον κύριο Υφυπουργό να λέει ότι «αν δεν το θέλουν οι παράγοντες της περιοχής, δεν θα γίνει». Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ενδέχεται οι δήμοι, λόγω ειδικών οικονομικών σχέσεων με οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, κάποια στιγμή να εμφανιστούν και να το θέλουν. Εκείνο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι: Πρέπει να είναι ανοιχτή η ελληνική κοινωνία σε κάθε είδους παραχωρήσεις, με σκοπό να προσελκύσει εδώ πέρα τον τουρισμό με οποιοδήποτε τίμημα είτε περιβαλλοντικό, είτε πολιτιστικό, είτε οτιδήποτε; Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που έχει θέσει σύσσωμος ο κόσμος της περιοχής, σε σχέση με την αλλοίωση του περιβάλλοντος, σε σχέση με τη ζημιά που θα προκληθεί.
Εγώ θα σας διαβάσω –και τελειώνω μ’ αυτό- τρεις σειρές από τη μελέτη της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, σε σχέση με το θέμα του γκολφ που ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας είπα «μην ανησυχείτε, θα το κάνει ο ιδιώτης και θα το κάνει με αφαλάτωση».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Δεν είπα «μην ανησυχείτε».
ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Λοιπόν, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα, για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού. Για να γίνουν τόσα στρέμματα γκολφ εκεί, για να προσελκυστούν κάποιοι τουρίστες, που είπε ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος, θα πρέπει να σημειώσετε τα εξής: «Τα αλμόλοιπα της εγκατάστασης», λέει το ΤΕΕ, «συνιστούν παράγοντα έντονης όχλησης και εύλογης επικινδυνότητας στην περιοχή διάθεσής τους (ιζηματογενέσεις, αύξηση αλατότητας, επικίνδυνες ουσίες από την παραγωγική διαδικασία, θερμοκρασία)». Πιο κάτω λέει το ΤΕΕ: «Ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δίνεται στην εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί του υπάρχοντος βιοτικού συστήματος κατά τη φάση κατασκευής των αγωγών εισρόφησης του θαλασσινού νερού και απόρριψη των αλμολοίπων».
(PM)
(3BA)
Θα πρέπει επίσης να εξετάζεται υπό τις πραγματικές κάθε φορά συνθήκες –κάτι για το οποίο φυσικά υπάρχουν οι αντίθετες μετρήσεις- η επίπτωση που θα έχει στο συγκεκριμένο θαλάσσιο οικοσύστημα η αναπόφευκτη καταστροφή του ζωικού και φυτικού πλαγκτόν, ωαρίου, γόνου και άλλων μικρών οργανισμών που εισροφούνται προς τη μονάδα αφαλάτωσης σε σχέση με τη δυνατότητα φυσικής ανανέωσης των πιο πάνω βιοτικών παραγόντων». Καταλήγει το ΤΕΕ με την απλή φράση ότι η ανάπτυξη 500 με 600 στρεμμάτων γηπέδου γκολφ απαιτεί κατά τη θερινή περίοδο πόσιμο νερό που θα ύδρευε μία πόλη 12.000 κατοίκων.
Αυτά δεν είναι απλά πράγματα να λέμε για να έλθουν εκατό κύριοι με μπαστουνάκια στην Ελλάδα και για να έχουμε εκατό άτομα τουρισμό να τα θυσιάζουμε όλα έτσι εύκολα. Αυτή είναι η άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αυτό είναι που λέμε με απλά λόγια σύνδεση του αθλητισμού με εμπορευματικές δράσεις για να κερδίσουν κάποιοι ιδιώτες απ’ αυτή τη δραστηριότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Το τι γίνεται ιδιωτικά δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με μας. Αν θέλετε να τα συνδέετε εσείς, είναι δικαίωμά σας, όμως η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση. Το τι θα κάνει ένας ιδιώτης είναι δική του δουλειά. Όταν θα έχει τη βοήθεια από μας, τότε ανακατευόμαστε κι εμείς. Από μας δεν έχει κανένας την παραμικρή βοήθεια. Επαναλαμβάνω ότι για όλα τα θέματα όπου πηγαίνω εγώ σαν Υφυπουργός, σ’ όποιο νομό και να πάω, τον πρώτο λόγο τον έχει η τοπική κοινωνία και φωνάζω όλους τους δήμους να μου πουν τι χρειάζονται και λειτουργώ όχι μόνος μου αλλά πάνω σ’ αυτά που θα μου πουν οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες κ.λπ. Ο καθένας παίρνει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί. Ο δήμαρχος βγαίνει από τον κόσμο, άρα λοιπόν δεν μπορεί να παραβλέπει τη λαϊκή ετυμηγορία. Αν τυχόν ο κόσμος δεν θέλει, ο δήμαρχος δεν μπορεί να πάει κόντρα. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, στους Μεσογειακούς Αγώνες τη «σημαία» θα τη φέρει ο δήμαρχος. Είναι θέμα πόλης, επομένως θα πρέπει να προφυλάξει την πόλη του εφόσον υπάρχουν όλα αυτά τα οποία είναι εναντίον και γι’ αυτό πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Για σκεφθείτε εμείς να πούμε «όχι» και μετά αυτός να μας κατηγορεί γιατί είπαμε «όχι». Ποιος θα πάρει την ευθύνη; Η τοπική κοινωνία θα πάρει την ευθύνη και λέμε ότι θα ζητήσουμε αμέσως να μη γίνει το γκολφ. Πολύ απλά πράγματα. Δηλαδή τον κατηγορούμε ότι είναι σε συνεργασία με ιδιώτες κ.λπ.; Δεν το πιστεύω. Είναι ένας άνθρωπος που έχει μία καριέρα στην πολιτική…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Δεν μιλάμε για το δήμο Βόλου, είναι άλλος δήμος…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Πολιτισμού): Είναι άλλος δήμαρχος; Εντάξει. Δεν τον ξέρω. Τουλάχιστον το δήμαρχο Βόλου τον ξέρω εδώ και χρόνια και είχα πάντα θετικές εντυπώσεις απ’ αυτόν. Δεν ξέρω τον άλλο δήμαρχο, αλλά από κει και πέρα ας το πει η τοπική κοινωνία κι εμείς θα ζητήσουμε να μη γίνει το γήπεδο του γκολφ.
Δεύτερον, μιας και μιλάμε για τη δικαιοσύνη, μια χώρα πάει μπροστά όταν είναι καλή η δικαιοσύνη. Αν είναι καλή και αυστηρή η δικαιοσύνη, θα είναι καλή και αυστηρή η Αστυνομία και θα είναι καλά ο κάθε πολίτης. Αυτός είναι ο πυλώνας της δημοκρατίας. Εάν αρχίσουμε και μιλάμε συνεχώς για τη δικαιοσύνη δεν πιστεύω ότι προσφέρουμε υπηρεσίες στον τόπο μας.
Όσο για το να γίνει αλλαγή εκλογής κ.λπ. και να πάει από το δικαστικό σώμα και οτιδήποτε άλλο, αυτό το θέμα είναι ανοιχτό και μπορεί κάλλιστα να συζητηθεί, αλλά αυτή τη στιγμή που υπάρχει μία διαδικασία που έγινε έτσι και βγαίνει ένας καινούργιος πρόεδρος και ένας καινούργιος εισαγγελέας, δεν είναι καλό να συζητάμε -ασχέτως του τι πιστεύει ο καθένας- γιατί πρέπει να είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη για να μπορέσει να πάει μπροστά αυτός ο τόπος, γιατί αν τυχόν η δικαιοσύνη είναι αυστηρή, ο καθένας θα σκέφτεται πολύ να κάνει οτιδήποτε. Δεν το λέω για να δώσω συμβουλές, αλλά δεν είναι καλό να μιλάμε για ανεξάρτητες αρχές στις οποίες έχει συμμετοχή στην ανώτατη βαθμίδα και η πολιτεία, όπως το λέτε, αλλά επίσης δεν είναι καλό να συζητάμε ανάλογα με το αν μας βολεύουν ή όχι οι αποφάσεις.
(SX)
(3PM)
Επαναλαμβάνω, ότι εγώ είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Πράγματι, προσέφεραν όλοι. Και όλα αυτά δείχνουν ότι σε όποιο πόστο κι αν είμαι, αν τυχόν θέλω να προσφέρω, μπορώ να προσφέρω. Μπορώ να προσφέρω και σαν Αντιπολίτευση, μπορώ να προσφέρω και σαν Κυβέρνηση. Και αυτό πρέπει να γίνεται, αν θέλουμε να υπηρετούμε το λαό.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως και 31 και θα γίνει η ψήφισή τους κεχωρισμένως.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 8 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 9 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 11 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 14 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 14 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 15 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
(TS)
(SX)
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 16 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 16 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 17 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 17 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 18 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 18 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 19 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 19 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 20 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 20 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 21 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 21 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 22 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 22 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 23 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 23 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 24 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 24 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 25 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 25 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 26 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 26 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 27 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 27 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 28 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 28 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 29 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 29 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 30 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 30 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 31 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, το άρθρο 31 έγινε δεκτό όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό κατά πλειοψηφία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2009 και της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2009 (πρωινή και απογευματινή συνεδρίαση) και ερωτάται το Τμήμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Τετάρτης 17 Ιουνίου 2009 και της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2009 (πρωινή και απογευματινή συνεδρίαση) επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 13.56΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο ημέρα Πεμπτη 2 Ιουλίου 2009 και ώρα 9.30΄ με αντικείμενοι εργασιών του Τμήματος: α)Κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β)νομοθετική εργασία: Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού: «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
1 / 1 ΜΠΑΚΑΛΗ Δ/ΦΟΣ 1/7/2009 AA0701MB
Τελευταία Αποθήκευση: 1/7/2009 3:11:00 μμ Από: V.bakali
Εκτυπώθηκε: 1/7/2009 10:41:00 πμ
PDF:
es20090701.pdf
TXT:
es090701.doc
Επιστροφή