ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: Ρ' 06/03/2009

(Σημείωση: Ο παρακάτω πίνακας περιεχομένων δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές και συντακτικές διορθώσεις)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ρ’

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.’Αδεια απουσίας του Βουλευτή κ. Ι. Κοσμίδη, σελ.
2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο ‘Εδεσσας, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, από το Μειονοτικό Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου Ξάνθης, το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Πενταλόφου Κοζάνης, το 27ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού Ηλείας και το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων, σελ.
3. Επί του Κανονισμού, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2009, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
i. σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση, την πιστωτική ασφυξία στην αγορά κ.λπ., σελ.
ii. σχετικά με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα μας, τη θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης κ.λπ., σελ.
β) Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την παραχώρηση τριάντα δύο (32) στρεμμάτων δασικής έκτασης του Δήμου Πανοράματος Νομού Θεσσαλονίκης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κ.λπ., σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας με τη βοήθεια της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στα Ιωάννινα κ.λπ., σελ.
δ) Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού κ.λπ., σελ.
5. Συζήτηση επερώτησης Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών, σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
1. Κατάθεση σχεδίων νόμων:
α) Οι Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία», σελ.
β) Οι Υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα άμυνας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», σελ.
2. Κατάθεση Εκθέσεως Διαρκούς Επιτροπής:
Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Σύστημα άυλων τίτλων, διατάξεις για την κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί του Κανονισμού:
ΣΙΟΥΦΑΣ Δ., σελ.

Β. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
Α’Ι’ΒΑΛΙΩΤΗΣ Κ., σελ.
ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ Κ., σελ.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ Α., σελ.
ΔΕΝΔΙΑΣ Ν., σελ.
ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ Σ., σελ.
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Κ., σελ.
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Χ., σελ.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ Θ., σελ.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ., σελ.
ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ Σ., σελ.

Γ. Επί της επερώτησης:
Α’Ι’ΒΑΛΙΩΤΗΣ Κ., σελ.
ΒΛΑΧΟΣ Γ., σελ.
ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ-ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ Ι., σελ.
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ Α., σελ.
ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ Σ., σελ.
ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ Α., σελ.
ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ν., σελ.
ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ Δ., σελ.
ΜΕΛΑ Ε., σελ.
ΜΠΟΥΡΑΣ Α., σελ.
ΜΩΡΑ’Ι’ΤΗΣ Ν., σελ.
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ Χ., σελ.
ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Α., σελ.
ΦΙΛΙΝΗ Α., σελ.
ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ Σ., σελ.



ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ρ΄
Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 6 Μαρτίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.40΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΙΟΥΦΑ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από το Γραμματέα της Βουλής κ. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο, Βουλευτή Καρδίτσης, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Η Βουλευτής Ευβοίας κ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΕΡΛΕΠΕ - ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ κατέθεσε αναφορά με την οποία  οι Επενδυτές Τουριστικών Δραστηριοτήτων Προγράμματος ΟΠΑΑΧ - ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδος ζητούν την επαναλειτουργία του Γραφείου Δομής Στήριξης του ΟΠΑΑΧ στη Χαλκίδα.
2) Η Βουλευτής Πέλλης κ. ΠΑΡΘΕΝΑ  ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Πέλλας ζητεί την τροποποίηση του νόμου που αφορά στις άδειες λειτουργίας των Σταυλικών Εγκαταστάσεων πριν το 2003.
3) Η Βουλευτής Πέλλης κ. ΠΑΡΘΕΝΑ  ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Νομάρχης Πέλλας  ζητεί την αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται για την εφαρμογή του μέτρου των νέων αγροτών, ώστε να είναι δυνατή η ένταξη σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερων νέων κτηνοτρόφων κ.λπ..
4) Η Βουλευτής Πέλλης κ. ΠΑΡΘΕΝΑ  ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΟΥ - ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  τα Σωματεία Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων Έργων Νομού Πέλλας και η  Ένωση  Εργατοϋπαλλήλων Μεταφοράς  ζητούν να τους καταβληθούν αποδοχές τριών μηνών εις βάρος πιστώσεων του έργου οδικός άξονας Ν. Χαλκιδώνα Θεσσαλονίκη- Παραλίμνη Γιαννιτσών στο οδικό τμήμα στο οποίο εργάζονται σε περίπτωση που δεν τους εξοφλήσει η ανάδοχος εταιρεία ΝΤΙ-ΕΣ.
5) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  η κ. Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα ζητεί να γίνονται έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό της σήμανσης και της σηματοδότησης των δρόμων.
6) Ο Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ  ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  η κ. Χαραλαμπίδου Χρυστάλλα ζητεί να γίνονται σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
7) Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. ΗΛΙΑΣ  ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμος Μώλου Νομού Φθιώτιδας ζητεί  τη λήψη μέτρων προστασίας των αγροτών  της περιοχής του που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τους αρουραίους.
8) Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. ΧΡΙΣΤΟΣ  ΒΕΡΕΛΗΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Δήμαρχος Ανακτορίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την αναβάθμιση της διοικητικής μονάδας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Βόνιτσας σε τοπικό υποκατάστημα.
9) Ο Βουλευτής Τρικάλων κ. ΧΡΗΣΤΟΣ  ΧΑΪΔΟΣ  κατέθεσε αναφορά με την οποία  ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λιοπράσου Νομού Τρικάλων ζητεί  χρηματοδότηση  για την ανακαίνιση του παλαιού πέτρινου σχολείου της  περιοχής του.
10) Οι Βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ, και κ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ κατέθεσαν αναφορά με την οποία  η Ένωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδας ζητεί οι υπεύθυνες δηλώσεις των μελών των κινητών συνεργείων να θεωρούνται και από το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων κ.λπ.
11) Οι Βουλευτές Α΄ Πειραιώς κ. ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ και Β΄ Πειραιώς κ. ΒΑΡΒΑΡΑ (ΒΕΡΑ) ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, και κ. ΙΩΑΝΝΗΣ  ΤΡΑΓΑΚΗΣ  κατέθεσαν αναφορά με την οποία  το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Πειραιά - Αττικής και Νήσων ζητεί να αποσυρθεί το κείμενο που αφορά στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του έτους 2009 που τους κατατέθηκε από την Ένωση  Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά, προκειμένου να αρχίσει διάλογος για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 6851/21.2.2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Μανώλη Στρατάκη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1148/12.5.2008 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μ. Στρατάκης, σας πληροφορούμε τα εξής:
Με την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ στη χώρα μας , οι επιδοτήσεις δόθηκαν με βάση τα Δικαιώματα Ενιαίας Ενίσχυσης όπως προέκυψαν από τα ποσά που εισέπραξε κάθε παραγωγός από την περίοδο αναφοράς (1999-2002) χωρίς να υπάρχει καμία ειδική μεταχείριση και αδιαφάνεια. Το ισχύον Ολοκληρωμένο Σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό και αποτελεί τη βάση ελέγχου από το 2006 της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας χωρίς να υπάρχει κίνδυνος μερικής ή πλήρους αναστολής των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες γεωργούς, καθόσον η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε διαδικασίες για την ανανέωση του χαρτογραφικού υποβάθρου κατόπιν συνεννόησης με τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), μετά από σχετικούς διαγωνισμούς ανάθεσης έργων που ήδη υλοποιούνται
Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου Τύπου για απειλές περικοπών στις επιδοτήσεις, οι ερωτώντες Βουλευτές παραπέμπονται στη δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 15/01/2008 που έχει ως εξής:
Α. «Προκαλεί εντύπωση η ευκολία με την οποία, ρεπορτάζ που είδε το φως της δημοσιότητας, στηριζόμενο σε ανακριβείς πληροφορίες, κινδυνολογεί και κάνει αναφορές περί αναστολής πληρωμών και περιορισμών των επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες, χωρίς καμία τέτοια επίσημη πληροφορία να υπάρχει από πλευράς Ε.Ε., αλλά και να έχει προκύψει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.
Απεναντίας, καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έτσι ώστε να βελτιωθεί το σύστημα καταβολής των επιδοτήσεων, γεγονός που αναγνωρίζεται επίσημα από τις αρμόδιες Αρχές της Επιτροπής.
Συγκεκριμένα, η Επίτροπος για τη Γεωργία κα Mariann Fischer Boel, στις 21 Νοεμβρίου του 2007, κατά τη δημόσια ακρόασή της στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (COCOBU), αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές στα εκκρεμή θέματα του ΟΣΔΕ, δίδοντας έμφαση στην αποτελεσματικότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Η Επίτροπος ανέφερε τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν από την κακή ποιότητα των ελέγχων για την καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της από τους ελέγχους που διεξάγονται πλέον, τόσο σε ποιοτικό όσο και ποσοτικό επίπεδο. Επεσήμανε, ακόμη, ότι η Ελλάδα προχωρεί σταθερά στην πλήρη εφαρμογή ενός αξιόπιστου Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων μέχρι το τέλος του 2008 και τηρεί τα συμφωνηθέντα στο σχέδιο δράσης.
Τέλος, σε επιστολή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό, με ημερομηνία 8-1-2008, η Επίτροπος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με βάση τα στοιχεία που μου έχουν διαβιβαστεί, γνωρίζω ότι οι ελληνικές αρχές καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης και ότι ειδικότερα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην οργάνωση των επιτόπιων ελέγχων.. .».
Β. Όσον αφορά το ότι η χώρα μας δεν διαθέτει αξιόπιστο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων (LPIS) και γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών (GIS), αποτελεί γεγονός που ίσχυε επί σειρά ετών, με αποκλειστική ευθύνη των Κυβερνήσεων του παρελθόντος.
Για την απόκτηση αξιόπιστου συστήματος ΟΣΔΕ, εκπονήθηκε τα τελευταία χρόνια σχέδιο δράσης (Action Plan) μεταξύ των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο οποίο προσδιορίζονται τα βήματα και οι στόχοι υλοποίησης ενός σύγχρονου συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων και γεωγραφικών πληροφοριών, με το οποίο θα καταβάλλονται στη χώρα μας οι κοινοτικές επιδοτήσεις και το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31.12.2008.
Το εν λόγω σχέδιο δράσης υλοποιείται κανονικά από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Γ. Σχετικά με την επιβολή χρηματικής ποινής ύψους 550 εκατ. ευρώ για αδυναμία τήρησης των κοινοτικών προδιαγραφών σχετικά με τον έλεγχο των κονδυλίων του Περιφερειακού Ταμείου της Ε.Ε, επισημαίνεται ότι η εν λόγω ποινή δεν έχει καμιά σχέση με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι σημαντικά πρόστιμα και υψηλοί καταλογισμοί ύψους 1 δις. ευρώ για μη τήρηση των Κοινοτικών Κανονισμών στον αγροτικό τομέα και πλημμελή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), αναφέρονται στην περίοδο πριν το 2004 και συγκεκριμένα στα χρόνια 1997-2004.
Κατόπιν τούτων, που επισημαίνονται προς αποκατάσταση της αλήθειας, οφείλω να επαναλάβω πως πρωταρχικό μέλημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποτελεί η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης και η διασφάλιση της ομαλής απορρόφησης των κοινοτικών πόρων και των κοινοτικών ενισχύσεων που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες».
Ο Υπουργός
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ»
2. Στην με αριθμό 10962/21.4.2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Βρεττού δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-13-268/14.5.2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Κ. Βρεπός, με θέμα «Αδυναμία εφαρμογής μέτρων κατά της ακρίβειας», σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης δίνει μια καθημερινή μάχη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία της αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή. Καταβάλλει, όμως, προσπάθεια κάτω από εξαιρετικά αντίξοες διεθνείς συνθήκες. Αξίζει να σημειωθεί διεθνείς τιμές πετρελαίου από 26 δολάρια το βαρέλι το 2004 ανήλθαν στα 60 περίπου δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2007 για να παγιωθούν σε ύψος άνω των 120 δολαρίων το βαρέλι από τον Απρίλιο του 2008.
Την ίδια στιγμή τα παγκόσμια αποθέματα σε σιτάρι βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 χρόνων εξαιτίας τόσο σοβαρών προβλημάτων, που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες στις παραγωγές χώρες, η έκρηξη της ζήτησης από τις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες και η ζήτηση για παραγωγή βιοκαυσίμων, ενώ οι τιμές των δημητριακών για πρώτη φορά στην ιστορία κάνουν ένα τέτοιο άλμα τιμών. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται διεθνώς και στις τιμές του βαμβακιού, των σπορέλαιων, των γαλακτοκομικών, των ψαριών, των οσπρίων, των λαχανικών, των φρούτων και άλλων προϊόντων λόγω της αύξησης της ζήτησής τους σε διεθνές επίπεδο.
Οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 35% από τον Φεβρουάριο του 2007 ως τον Ιανουάριο του 2008, ενώ από το 2002 έως το 2007, μέσα σε πέντε χρόνια, είχαν αυξηθεί κατά 30%. Η αύξηση δηλαδή του τελευταίου χρόνου είναι μεγαλύτερη από την αύξηση της πενταετίας. Παράλληλα, η ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, τόσο για τρόφιμα, όσο και για πρώτες ύλες εκτινάσσεται με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι τιμές προς τα πάνω.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε το Φεβρουάριο μια ολοκληρωμένη δέσμη 41 μέτρων και δράσεων, προκειμένου ο Έλληνας καταναλωτής - και ιδιαίτερα αυτός που ανήκει στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα - να μπορεί να απολαμβάνει προϊόντα και υπηρεσίες, με το μέγιστο δυνατό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας σε προσιτές τιμές. Όλα τα μέτρα - και τα 41 - θα εφαρμοστούν στο ακέραιο.
Ήδη σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, τα μισά περίπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή.
Σημειώνεται χαρακτηριστικά:
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων(ΥΠΑΑΤ) καταργήσαμε τις υποσυσκευασίες εισαγομένων προϊόντων βάζοντας φραγμό στις ελληνοποιήσεις.
Υποχρεώνουμε τους εισαγωγείς να αναγράφουν στα προϊόντα τη χώρα προέλευσης, το χρόνο παραγωγής και εισαγωγής.
Εφαρμόσαμε το νόμο για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε λιανοπωλητές, μόνο μέσα από τις Κεντρικές Αγορές, για τον πλήρη έλεγχο της διακίνησης των προϊόντων.
Αναρτήσαμε τιμοκαταλόγους χονδρικής στις Κεντρικές Αγορές και παράλληλα δημοσιοποιούμε τις τιμές σε όλα τα ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής ελάχιστα ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει τα σχετικά στοιχεία.
Ενισχύσαμε τις Καταναλωτικές Οργανώσεις.
Οργανώσαμε μικτά κλιμάκια για την πάταξη του παραεμπορίου. Ορίσαμε τον κάθε Δήμο ως φορέα συγκρότησης των κλιμακίων αυτών και θεσμοθετήσαμε την κατάσχεση των παράνομων προϊόντων. Πριν λίγες μέρες, καταστρέψαμε τα πρώτα φορτία κατασχεθέντων προϊόντων.
Ρυθμίσαμε τη λειτουργία των Stock & Outlet καταστημάτων.
Ποινικοποιείται η άρνηση προσκόμισης κοστολογικών στοιχείων.
Υπογράψαμε στις 20-3-2008 για την ανάπτυξη λογισμικού για την καταγραφή τιμών προϊόντων και υπηρεσιών κάνοντας πράξη το «Παρατηρητήριο Τιμών».
Με το ΥΠΑΑΤ θεσμοθετήσαμε Μητρώο Παραγωγών, για να ξέρουμε ποιος παράγει, τι παράγει, πού τα παράγει, πόσο χρόνο παράγει, τι ποσότητα παραγωγής έχει.
Με το Ν/Σ, επίσης, που κατατέθηκε στη Βουλή αυστηροποιούνται, δραστικά, οι κυρώσεις στους παραβάτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τομέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης με καθημερινούς ελέγχους και τιμοληψίες, τόσο στα διατιμημένα προϊόντα, όσο και σε εκείνα που πωλούνται ελεύθερα, παρεμβαίνει, προκειμένου η αγορά να λειτουργεί με όρους υγιούς ανταγωνισμού, παρέχοντας δυνατότητα πολλαπλών επιλογών από πλευράς τιμών.
Ενδεικτικά, κατά την πασχαλινή περίοδο παρατηρήθηκαν τα εξής:
1. Η τιμή του αρνιού / εριφίου (και των άλλων ειδών κρεάτων) παρέμεινε στα περυσινά επίπεδα.
2. Σχετικά με τα οπωροκηπευτικά οι τιμές κυμάνθηκαν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα περίπου.
3. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τομάτες, όπου έφθασαν την εβδομάδα 14-04-08 έως 19-04-08 να πωλούνται 3,5 ευρώ το κιλό, για να παρουσιάσουν την εβδομάδα 21-04-08 έως 26-04-08 πτωτική πορεία, με τιμές έως 2,5 ευρώ το κιλό. Σημειώνεται ότι κατά την πρόσφατη κακοκαιρία υπήρξαν πολλές καταστροφές στην παραγωγή. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση στα λεμόνια, όπου, λόγω, των καιρικών φαινομένων, υπήρξε καταστροφή της εγχώριας παραγωγής με αποτέλεσμα η ζήτηση να καλύπτεται με εισαγωγές από τρίτες χώρες (κυρίως Αργεντινή, Ισραήλ κτλ).
Η υπόθεση της αντιμετώπισης των προβλημάτων της αγοράς αφορά στο σύνολο της κοινωνίας και των φορέων της. .
Με το διάλογο, τη συνεργασία και την αυστηρή αξιολόγηση μπορούμε να βελτιώνουμε διαρκώς τις δράσεις μας και να τις καθιστούμε συνεχώς πιο αποτελεσματικές, απαντώντας κάθε φορά στις ανάγκες της κοινωνίας.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ»
3. Στην με αριθμό 8303/12-03-2008 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ιωάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ900.1/41/1584/1-4-08 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας η ακόλουθη απάντηση:
«Σας γνωρίζουμε σε απάντηση της υπ' αριθμ. 8303/12-3-08 ερώτησης των Βουλευτών κ. Ιωάννη Ζιώγα και κ. Σoφίας Καλαντίδου, με θέμα την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τα ακόλουθα:
Κύριος στόχος της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) είναι η μεγιστοποίηση της συμμετοχής της εγχώριας βιομηχανίας στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η ανάπτυξη των εγχώριων βιομηχανιών (κρατικών και ιδιωτικών).
Το ειδικότερο ενδιαφέρον του ΥΠΕΘΑ για την εγχώρια κρατική βιομηχανία έχει θεσμοθετηθεί και στο νέο νόμο περί προμηθειών αμυντικού υλικού (Ν 3433/06 άρθρο 51) όπου προβλέπεται η δυνατότητα προμήθειας με διαπραγμάτευση από νομικά πρόσωπα (δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) στο κεφάλαιο των οποίων συμμετέχει το Δημόσιο σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.
Έτσι δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συμβάσεις με το ΥΠΕΘΑ για προμήθεια διαφόρων οχημάτων και ανταλλακτικών συνολικού ύψους 101.924.303,05 €.
Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης στην ΕΛΒΟ συμβάσεων ύψους 15.172.000 € ενώ οι προοπτικές συνεργασίας με το ΥΠΕΘΑ αφορούν σε διάφορα προγράμματα συνολικού ύψους 130.835.121 €.
Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται το ενδιαφέρον του ΥΠΕΘΑ για τη στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και εν προκειμένω της ΕΛΒΟ, στα πλαίσια βεβαίως του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
Ο Υφυπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝ. ΤΑΣΟΥΛΑΣ»
4. Στην με αριθμό 9245/28-3-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αναστάση Παπαληγούρα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Δ6/Φ38/οικ. 9424/7-4-2008 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σχετικά με την παραπάνω ερώτηση για το μέρος που αφορά στον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα τελευταία χρόνια, έχει αναγάγει τα θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σε θέματα μείζονος σπουδαιότητας. Με συγκροτημένες πολιτικές, στρατηγική και σχέδιο δράσης, το ΥΠ.ΑΝ στηρίζει την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, εφαρμόζει με συνέπεια πολιτικές, υλοποιεί δράσεις και υιοθετεί πρωτοβουλίες, μεταβάλλοντας το ενεργειακό μας ισοζύγιο, δίνοντας έμφαση στην υποκατάσταση του πετρελαίου από το φυσικό αέριο και προωθώντας τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η στρατηγική μας αυτή, διαρθρώνεται σε δυο βασικούς άξονες πολιτικής:
- Ο πρώτος άξονας της πολιτικής μας στην κατεύθυνση αυτή είναι η προώθηση μέτρων και πολιτικών για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με την ψήφιση του Ν. 3468/2006,
- Ο δεύτερος άξονας είναι η εφαρμογή μέτρων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, ξεκινώντας από το Δημόσιο Τομέα.
Ειδικότερα όσον αφορά τις ΑΠΕ ο νέος νόμος 3468/2006 για την προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και από Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) εισάγει νέες σημαντικές βελτιώσεις υπέρ της δυναμικής προώθησης του τομέα και συγκεκριμένα:
- διατηρεί και ενισχύει το ευνοϊκό καθεστώς τιμολόγησης που στηρίζεται στη σχετική γερμανική νομοθεσία, ενισχύοντας τις τιμές στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 60% υψηλότερα σε σχέση με τις προηγούμενες,
- εξορθολόγησε και απλοποίησε τη διαδικασία αδειοδότησης με τη δημιουργία δύο συντονιστικών οργάνων σε διϋπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο αντίστοιχα.
- εισήγαγε καθεστώς αυστηρής παρακολούθησης των κατόχων αδειών για την τήρηση των νόμιμων υποχρεώσεών τους,
- παρέχει δυνατότητα εγκατάστασης υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων,
- ολοκληρώνει την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς τις απαιτήσεις του άρθρου 5 της οδηγίας 2001/77/ΕΚ, μέσω της δημιουργίας συστήματος έκδοσης πιστοποιητικών προέλευσης ανανεώσιμης ενέργειας,
- βελτιώνει τους όρους των συμβάσεων πώλησης ανανεώσιμης ενέργειας,
- αυξάνει το όριο ισχύος των μικρών υδροηλεκτρικών έργων που εντάσσονται στο νόμο.
- Παράλληλα, εντός του 2006, ο Υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε Απόφαση με την οποία εντάχθηκαν στο ειδικό μέτρο του Επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα 135 νέες ενεργειακές επενδύσεις προώθησης της διείσδυσης των συστημάτων ΑΠΕ, συμπαραγωγής στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, με συνολικό προϋπολογισμό 200,5 εκατομμύρια Ευρώ και δημόσια επιχορήγηση 68,9 εκατομμύρια Ευρώ, με ισχυρό περιφερειακό χαρακτήρα.
- Τον Απρίλιο του 2007 εγκρίθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης (Δ6/Φ1/0ΙΚ. 8684/24.4.2007) η πρώτη φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σταθμών, σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 14 του ν. 3468/2006 για την «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ΣΗΘΥΑ» και τροποποιήθηκε με τη νεότερη απόφαση Δ6/Φ1/0IΚ. 15450/18.7.2007. Με την εγκριτική απόφαση γίνεται ένα ακόμη καθοριστικό βήμα, μετά την ψήφιση του ν.3468/2006 και την έκδοση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων στη χώρα μας και την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ, που ως το 2010 θα ανέλθουν σε 2,5 δισ. ευρώ.
- Επίσης σε στενή συνεργασία με τη ΡΑΕ καθώς και άλλα εμπλεκόμενα Υπουργεία το Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει την περαιτέρω βελτίωση του σχετικού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ταχύτερη ορθολογική ανάπτυξη του τομέα.
Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της 4ης Εθνικής Έκθεσης για το επίπεδο διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που βρίσκεται διαθέσιμη στον δικτυακό τόπο του Υπουργείου Ανάπτυξης www.ypan.gr. έχουν εκπονηθεί τρία σενάρια όσον αφορά τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου 20,1% της Οδηγίας 2001/77/ΕΚ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο με συντηρητικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του τομέα αναμένεται να προσεγγιστεί ικανοποιητικά ο στόχος της Οδηγίας και συγκεκριμένα η διείσδυση αναμένεται να φτάσει στο 18,5% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά το έτος 2010 (κατανάλωση 71,9 TWh στην οποία έχει συμπεριληφθεί ιδιοκατανάλωση μονάδων παραγωγής 6% και απώλειες δικτύου μεταφοράς 2,5%). Σύμφωνα δε με το αισιόδοξο σενάριο, υπό πολύ ευνοϊκές συνθήκες, είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου.
Πρόσθετα χρήσιμα στοιχεία για την εξέλιξη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τις προοπτικές ανάπτυξής του μπορούν να αντληθούν από την παραπάνω έκθεση.
Παράλληλα, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής και με την υποστήριξη όλων των συναρμόδιων φορέων, έχει δρομολογήσει διαδικασία εκπόνησης Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού στο πλαίσιο του oποίου εξετάζονται σενάρια για την επίτευξη των νέων εθνικών στόχων διείσδυσης των ΑΠΕ και περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Τέλος, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προχωρήσει στην ανάθεση μελετών με αντικείμενο την διερεύνηση των δυνατοτήτων μεγιστοποίησης της διείσδυσης των ΑΠΕ τόσο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα όσο και στο Δίκτυο των μη διασυνδεδεμένων νησιών. Οι λύσεις που διερευνώνται αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας αιολικών σταθμών με τη δημιουργία ευέλικτων μονάδων και με δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας. Τέτοιοι σταθμοί, οι οποίοι προσφέρουν και τις δύο αυτές υπηρεσίες είναι οι αντλητικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, οι οποίοι αποτελούν σήμερα και την πλέον ανταγωνιστική επιλογή. Περαιτέρω διερευνάται η δυνατότητα διασύνδεσης των νησιών με το Σύστημα προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν περισσότερο το πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ των νησιών. Στα αποτελέσματα των διερευνήσεων αυτών συγκαταλέγεται και το κόστος κάθε επιλογής με το οποίο θα επιβαρυνθούν τελικά οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Υπουργός
ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΩΛΙΑΣ»
.
5. Στην με αριθμό 9229/28-3-2008 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη και Βαΐτση Αποστολάτου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./704/21-4-2008 έγγραφο από τον Υπουργό Πολιτισμού η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 9229/28.3.08 ερώτησης των Βουλευτών κ. Κωστή Αϊβαλιώτη και Βαϊτση Αποστολάτου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Η κήρυξη του λόφου Παλαιοχώρας ως αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται απαγόρευση της δόμησης ή την επιχείρηση άλλων έργων, αλλά επισημαίνει στους ιδιοκτήτες γης και άλλους ενδιαφερομένους την υποχρέωσή τους να ζητούν την έγκριση των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων πριν επιχειρήσουν οποιαδήποτε εργασία - διαμόρφωση, δόμηση, εγκατάσταση κατασκευών στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Τα διάφορα αιτήματα εξετάζονται κατά περίπτωση και λαμβάνονται εγκριτικές, δεσμευτικές ή απαγορευτικές αποφάσεις με κριτήριο πάντοτε την πρόκληση ή μη βλάβης σε μνημεία του αρχαιολογικού χώρου, κατ' εφαρμογή του άρθρου 10 του Νόμου 3028/2002.
Στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διαδικασίας εγκρίθηκε η κατασκευή διώροφης οικοδομής και σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της, η ΙΑ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δεν είχε αντίρρηση διότι: α) η οικοδομή δεν επιφέρει άμεση βλάβη σε αρχαία, αφού στο οικόπεδο διενεργήθηκαν ανασκαφικές τομές, οι οποίες δεν απέδωσαν ευρήματα και β) η θέση της οικοδομής βρίσκεται στις υπώρειες του λόφου και επομένως δεν επηρεάζει αισθητικά τα προϊστορικά οικοδομικά λείψανα που σώζονται κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε δύο σκάμματα στο πλάτωμα του λόφου.
Για αυτούς τους λόγους και επειδή δεν υπήρχε οπτική επαφή του κτίσματος από το πλάτωμα της κορυφής και ειδικότερα από τα δύο απαλλοτριωμένα οικόπεδα, όπου έχουν αποκαλυφθεί οικιστικά λείψανα της Πρώϊμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού, δεν υπήρχε αντίρρηση για τη χορήγηση της αιτούμενης αδείας με εξαίρεση τη πισίνα, η λειτουργία της οποίας θεωρήθηκε ότι δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία του αρχαιολογικού χώρου.
Η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων απέρριψε τη μελέτη και πρότεινε τη τροποποίησή της.
Το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας κατά την υπ' αριθμ. 8/196-2006 συνεδρίασή του γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία κατά της χορήγησης τηςάδειας οικοδόμησης στην περιοχή Παληοχώρα Αμαρύνθου, διότι βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου (ΦΕΚ 441/Β/16.12.1959) στον οποίο δεν υπάρχουν άλλες οικοδομές με νόμιμη άδεια.
Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης ζήτησε τη παραπομπή του θέματος στο ΚΑ.Σ., διαμαρτυρόμενος ότι δεν ενημερώθηκε εξ' αρχής ότι επρόκειτο για κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο γνωμοδότησε στην αριθμ. 39/7 -11-2006 Συνεδρία του και ενέκρινε την ανέγερση διώροφης οικοδομής, στη θέση Παληοχώρα Αμαρύνθου, με το αιτιολογικό ότι δεν προκαλείται άμεση ή έμμεση βλάβη στην περιοχή του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του λόφου Παληοχώρας (ΦΕΚ441/Β/1959).
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΙΑΠΗΣ»
6. Στην με αριθμό 9537/2-4-2008 ερώτηση των Βουλευτών κ.κ. Σπυρίδωνος Άδωνι Γεωργιάδη, Βαΐτση Αποστολάτου και Μαυρουδή Βορίδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Φ9001/62/1959/21-4-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας η ακόλουθη απάντηση:
«Σας γνωρίζουμε σε απάντηση της υπ' αριθμ. 9537/02-04-08 Ερώτησης των κ.κ. Βουλευτών Α. Γεωργιάδη, Β. Αποστολάτου, Μ. Βορίδη, με θέμα την διανομή οικοπέδων σε αποστράτους, τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχήν διευκρινίζεται ότι ο ΑΟΟΑ στο Πικέρμι Αττικής δεν διαθέτει ενιαία έκταση, αλλά διάσπαρτες μικροεκτάσεις συνολικού εμβαδού 2.485 στρ. που συνορεύουν με μικροεκτάσεις άλλων οικοδομικών συν/σμών και ιδιωτών σε συνολική έκταση 6.000 στρ. (εκ των οποίων 2.000 στρ. είναι δασικές εκτάσεις).
Λόγω της ιδιομορφίας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος η παραπάνω περιοχή με το από 17-11-88 Π.Δ. (ΦΕΚ 867/88), κηρύχθηκε σε Ζώνη Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ), προκειμένου να αναπτυχθεί οικιστικά.
Η περιοχή της ΖΑΑ παρουσίασε σταδιακά από το 1983 ορισμένα προβλήματα όπως κήρυξη αγροτικών εκτάσεων ως αναδασωτέων, ζώνη παλαιοντολογία ς (αρχαιολογίας) πλησίον του ρέματος Πικερμίου (1984) και ζώνη προστασίας του Πεντελικού (1988). Τα προβλήματα αυτά επιλύθηκαν σταδιακά, κατόπιν γνωμοδοτήσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), σε ορισμένες περιπτώσεις, με αποφάσεις των Υπουργείων Γεωργίας - ΠΕΧΩΔΕ - Πολιτισμού.
Το Ε' Τμ. του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όμως δύο φορές, το 2000 με το 246/00 Πρακτικό του και το 2006 με το 104/06 Πρακτικό του απέρριψε ισάριθμα Προεδρικά Διατάγματα του ΥΠΕΧΩΔΕ για την ένταξη της ΖΑΑ σε Σχέδιο Πόλης.
Με τα Πρακτικά του το ΣτΕ, αφενός εξαίρεσε από την οικιστική ανάπτυξη 1900 στρ. (900 στρ. το 2000 και 1000 στρ. το 2006) συνολικά αγροτικής γης που θεωρούντο με τις αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπουργείου Πολιτισμού χώροι για κατοικία και ουσιαστικά κατέστησε την ΖΑΑ μη βιώσιμη, λόγω ανεπάρκειας οικοπέδων για την εξυπηρέτηση όλων των ιδιοκτητών με οικόπεδο και αφετέρου αποδόμησε νομικά (ιδιαίτερα με το 104/06 Πρακτικό του) όλο το πλαίσιο της ΖΑΑ αμφισβητώντας την νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος του 1988, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) Πικερμίου κ.λ.π.
Ο ΑΟΟΑ το τελευταίο έτος συνεργάζεται με το ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να τακτοποιήσει ορισμένες από τις παρατηρήσεις του ΣτΕ, ενώ παράλληλα έχει αναθέσει σε εξειδικευμένο αναπληρωτή καθηγητή του Ε.Μ.Π. την έκδοση γνωμοδότησης για τη βιωσιμότητα της ΖΑΑ με τελικό στόχο την επαναπροώθηση του Διατάγματος στο ΣτΕ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διαδικασία ένταξης των οικοπέδων του ΑΟΟΑ ως ΖΑΑ της περιοχής Πικερμίου στο σχέδιο πόλης, έχει ανασταλεί λόγω των νομικών προβλημάτων που ανέκυψαν με τα παραπάνω Πρακτικά του ΣτΕ.
Σημειώνεται πάντως ότι όλα τα μέλη του ΑΟΟΑ καταβάλλουν συνδρομή για τις δαπάνες λειτουργίας του Οργανισμού και ειδική εισφορά για την αξία του Οικοπέδου που θα τους παραχωρηθεί, όταν εξυπηρετηθούν και δεν προβλέπεται ξεχωριστή εισφορά, ειδικά για το Πικέρμι. Επομένως δεν τίθεται επί του παρόντος, θέμα ύπαρξης συγκεκριμένων δικαιούχων οικοπέδου στην περιοχή αυτή και κατ' επέκταση αδικίας αυτών, εξ αιτίας της εμπλοκής που προαναφέρθηκε.
Ο Υφυπουργός
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ»
7. Στην με αριθμό 12900/21.1.09 ερώτηση του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 3280/ΕΥΘΥ/172/11.2.09 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομίας και οικονομικών, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
α) Ως έργο «γέφυρα», που χωροθετείται στο Νομό Μαγνησίας, έχει προταθεί προς το ΥΠΟΙΟ, από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (ΕΔΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το έργο «Αρτηρία Παράκαμψης Βόλου, Τμήμα: Γορίτσα (Οδός Αλκίπης) μέχρι Αγριά». Εκκρεμεί όμως η οριστική έγκριση των έργων «γεφυρών» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
β) Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΔΑ Περιφ. Θεσσαλίας, σχετικά με τις μελέτες ωρίμανσης και προετοιμασίας για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013, έχουν συγχρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ 2000-2006 οι εξής μελέτες:
* Μελέτη επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρου Κραυσίδωνα, προϋπολογισμού 95.669 ευρώ, με δικαιούχο τη Ν.Α. Μαγνησίας,
* Μελέτη επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων χειμάρρων Ξηριά, Σεσκουλιώτη και Κακαβιώτη λεκάνης απορροής χειμάρρου Ξηριά, προϋπολογισμού 314.753 ευρώ, με δικαιούχο τη Ν.Α. Μαγνησίας,
* Μελέτη οδού διασταύρωσης Αφήσσου - Παράκαμψη Αφήσσου - Λεφόκαστρο, προϋπολογισμού 741.370 ευρώ, με δικαιούχο τη Ν.Α. Μαγνησίας,
* Ολοκλήρωση μελετών παραλιακού Άξονα Θεσσαλίας - Σύνδεση δύο Νομών – Τμήμα από Διασταύρωση προς Καμάρι - Κεραμίδι ως Ρακοπόταμο, προϋπολογισμού 2.050.000 ευρώ, με δικαιούχο τη Δ/νση Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πλην των ανωτέρω μελετών έχει εκπονηθεί μεγάλος επιπλέον αριθμός από τους ίδιους τους δικαιούχους, που χρηματοδοτήθηκε από άλλους πόρους.
γ) Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Ηπείρου 2007 - 2013 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας 5 προσκλήσεις για ένταξη πράξεων ύψους 83,45 εκ. ευρώ που αφορούν έργα υποδομής και δομές κοινωνικής προστασίας και έχουν ενταχθεί 3 έργα χωρίς όμως να έχουν φτάσει ακόμη σε στάδιο δημοπράτησης. Σε αυτά τα έργα δεν συμπεριλαμβάνονται τα επενδυτικά σχέδια και οι επιχορηγήσεις προς ΜΜΕ τα οποία έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου καθώς και τα έργα των τομεακών προγραμμάτων και των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
δ) Οι Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών έχουν την εμπειρία και την ετοιμότητα να διαχειριστούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η επιτυχής ολοκλήρωση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο εμπειρίας και αξιοποιείται. Για τη νέα προγραμματική περίοδο το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει με σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, τις υποχρεώσεις των Διαχειριστικών Αρχών ενώ παρέχονται όλα τα αναγκαία εργαλεία και έντυπα για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των χωρών για τις οποίες επιτεύχθηκε απρόσκοπτη και ταχεία έγκριση των Συστημάτων Διαχείρισης και Ελέγχου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα Συστήματα Διαχείρισης που υποβάλλουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή απορρίπτονται.
ε) Προκειμένου να σχεδιασθούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ είχε προηγηθεί ευρεία διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν τόσο οι Περιφέρειες και τα Περιφερειακά Συμβούλια, όσο και τα λοιπά συλλογικά όργανα των φορέων της αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά στο ρόλο των Επιτροπών Παρακολούθησης των ΠΕΠ, σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 3614/2007, αυτές έχουν ως αποστολή την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας υλοποίησης του επιχειρησιακού προγράμματος. Ήδη η Επιτροπή Παρακολούθησης του Ε.Π. Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας - Ηπείρου, έχει συγκροτηθεί από τις αρχές του 2008 και έχει πραγματοποιήσει την 1η συνεδρίασή της τον Απρίλιο του 2008.
στ) Με βάση τις προσκλήσεις για υποβολή αιτήσεων για τη διαχειριστική επάρκεια, από την ΕΔΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και τη μέχρι σήμερα εξέλιξη της εξέτασης των αιτήσεων των φορέων του νομού Μαγνησίας και της Περιφέρειας, παρουσιάζεται η ακόλουθη εικόνα:
* Έχουν υποβληθεί από το νομό Μαγνησίας φάκελοι από οκτώ (8) φορείς.
* Έχει ολοκληρωθεί η εξέταση και εκδόθηκαν έγγραφα επιβεβαίωσης για τη Ν.Α. Μαγνησίας, το Δήμο Βόλου και ολοκληρώνεται η διαδικασία για τη ΔΕΥΑ Βόλου.
Παράλληλα έχει εκδοθεί επιβεβαίωση διαχειριστικής επάρκειας για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
* Συνεχίζεται η εξέταση των αιτήσεων των άλλων πέντε (5) φορέων (Δήμοι Μουρεσίου, Αλοννήσου, Ν. Ιωνίας, Σηπιάδος και Αλμυρού).
ζ) Eφόσoν ένας μη διαχειριστικά επαρκής φορέας της περιοχής π.χ. μικρός δήμος, ενδιαφέρεται να υποβάλει πρόταση σε πρόσκληση ένταξης πράξεων σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, τότε δύναται να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση, (υπόδειγμα της οποίας έχει δημοσιοποιηθεί από το ΥΠΟΙΟ στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ), είτε με την Περιφέρεια Θεσσαλίας είτε με τη Ν. Αυτοδιοίκηση είτε με άλλο δήμο της περιοχής. Εξ άλλου η μέχρι τώρα υλοποίηση έργων από μικρούς δήμους, που δε διαθέτουν δική τους τεχνική υπηρεσία, γινόταν από την ΤΥΔΚ του νομού, η οποία αποτελεί Υπηρεσία υπαγόμενη στην Περιφέρεια και η οποία λειτουργούσε για το έργο ως Διευθύνουσα Υπηρεσία.
Με τη δημιουργία και ενεργοποίηση της ΔΗΜΟΣ ΑΕ, θα μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί ως λύση και η εκτέλεση του έργου από αυτή.
η) Δεν έχει ακόμη καθορισθεί χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση του Αναπτυξιακού οργανισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία προβλέπεται ως δυνατότητα στο άρθρο 31 του Ν. 3614/2007, αφού η υποστήριξη του συνολικού σχεδιασμού της ανάπτυξης της Περιφέρειας, που αποτελεί τον βασικό σκοπό του Α.Ο.Π., στην παρούσα χρονική περίοδο, όπου έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.
θ) Παρά το μεγάλο αριθμό των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ στο Ν. 3614/2007, έχουν εκδοθεί όλες οι αποφάσεις που αποτελούσαν απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων. Παράλληλα, βρίσκονται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την υποστήριξη των ΟΤΑ και την ενεργοποίηση της ΔΗΜΟΣ ΑΕ.
Σας ενημερώνουμε ότι για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, οι υπηρεσίες της διεύθυνσής μας είναι στη διάθεσή σας.
Ο Υφυπουργός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ»
8. Στην με αριθμό 12613/19.1.09 ερώτηση του Βουλευτή κου Παναγιώτη Λαφαζάνη δόθηκε με το υπ΄αριθμ. 2187/11.2.09 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Π. Λαφαζάνης, και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΑΝ, σας πληροφορούμε τα εξής:
Η νέα δράση του ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί καινοτομία καθώς για πρώτη φορά ενισχύονται οι μικρές επιχειρήσεις με κεφάλαιο κίνησης, σε αντίθεση με τα μέχρι σήμερα προγράμματα ενισχύσεων που αφορούσαν σε επενδύσεις για πάγιο εξοπλισμό. Τα στοιχεία του νέου προγράμματος, όπως είναι η άμεσα ρευστοποιήσιμη εγγύηση και η πλήρης επιδότηση επιτοκίου, στηρίζονται σε δημόσια και Ευρωπαϊκά χρήματα και η διαχείρισή τους διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες. Με αυτά τα δεδομένα ο στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν επιχειρήσεις που έχουν προοπτική βιωσιμότητας, ενώ το μόνο κριτήριο που μπορούσε να εγκριθεί από την ΕΕ στην κατεύθυνση αυτή, ήταν αυτό της κερδοφορίας.
Η ανταπόκριση στο πρόγραμμα είναι μεγάλη, ενώ οι αιτήσεις προέρχονται, έως τώρα από 11 Τράπεζες (9 εμπορικές και 2 συνεταιριστικές), αποδεικνύοντας στην πράξη τη μεταστροφή των Τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση στόχος του ΥΠΑΝ είναι η συνεχής βελτίωση του προγράμματος. Για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφή με τις τράπεζες και τα επιιμελητήρια ώστε να αξιολογηθούν ουσιαστικά τα πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος και να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές.
Περαιτέρω, ο Ν. 3723/08 προβλέπει ότι από το ποσό των 28 δις ευρώ που αφορά στη στήριξη της ρευστότητας της αγοράς, τα 8 δις, από τίτλους του Δημοσίου, διατίθενται για χορήγηση δανείων προς τις ΜΜΕ, καθώς και στεγαστικών με ανταγωνιστικούς όρους.
Επιπροσθέτως σας πληροφορούμε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν παρέχει επιχειρηματικά δάνεια.
Ο Υφυπουργός
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ»
9. Στην με αριθμό 10246/11-4-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Απόστολου Κατσιφάρα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β13-247/23-4-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Απ. Κατσιφάρας, με θέμα «Λήψη μέτρων για παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων», και κατά το μέρος που τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Γ.Γ. Εμπορίου - Γ.Γ. Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Από το 1992 και μετά, δυνάμει της Α.Δ 16/92, οι τιμές πώλησης στο σύνολο σχεδόν των τροφίμων και ποτών συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος, των παραγώγων αυτού και των ζωοτροφών, διαμορφώνονται ελεύθερα, με βάση την προσφορά, ζήτηση και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, σε όλα τα στάδια εμπορίας τους (παραγωγός, βιομηχανία, βιοτεχνία, εισαγωγέας, χονδρέμπορος, λιανοπωλητής).
Η απελευθέρωση των τιμών ήταν απόρροια της επιτακτικής ανάγκης εναρμόνισης της οικονομίας της ελληνικής αγοράς προς τις αντίστοιχες οικονομίες των άλλων Κρατών- Μελών της Ε.Ε., αφ’ ενός μεν γιατί κάτι τέτοιο επιτάσσει η συνθήκη ένταξης της χώρας μας στην Ε.Ε. και αφετέρου γιατί με την απελευθέρωση αυτή διασφαλίσθηκε η οικονομική επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στις ανταγωνιστικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Αγορά που είναι αισθητές, αλλά και για να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις αυτές να δραστηριοποιηθούν και ανταγωνιστικά μεταξύ τους προς όφελος των ιδίων και του καταναλωτικού κοινού.
Συνεπεία πλέον της απελευθερωμένης αγοράς όσον αφορά το γάλα και τα παράγωγα αυτού, ο παραγωγός κατά τις συναλλαγές του, έχει τη δυνατότητα ελεύθερης διαπραγμάτευσης των τιμών πώλησης του είδους με στόχο την επίτευξη των πλέον συμφερουσών γι’ αυτόν τιμών, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζονται και οι εκάστοτε κρατούσες συνθήκες στην αγορά του είδους που πολλές φορές στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού εκ των πραγμάτων επηρεάζουν τις τιμές (π.χ. με χαμηλή προσφορά -υψηλή ζήτηση = άνοδος τιμών, με υψηλή προσφορά -χαμηλή ζήτηση = μείωση τιμών).
Το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, δε σημαίνει ότι δεν υφίσταται μηχανισμός ελέγχου αυτών, αφού σε ισχύ ευρίσκεται το ισχυρό νομικό πλαίσιο του Ν. 703/77 «Περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που εφαρμόζεται από την αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού, νόμος που θεσπίζει κανόνες όπου αφορά τη λειτουργία της αγοράς μέσα από υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού και επιβάλλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις, που για ίδιο και μόνο οικονομικό όφελος, εφαρμόζουν συμπεριφορές και πρακτικές που διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, εναρμονισμένες πρακτικές τιμών, ολιγοπωλιακές ή μονοπωλιακές καταστάσεις, καρτέλ κ.λπ.).
Κατ' ακολουθία των ανωτέρω, ο ανταγωνισμός υπαγορεύει στον κτηνοτρόφο την ανάγκη όπως, για την προστασία του και διασφάλιση των οικονομικών του συμφερόντων, να ερευνά την αγορά, για επιλογή των προϊόντων της αρεσκείας του (ζωοτροφές) και στις συμφέρουσες γι' αυτόν τιμές.
Όσον αφορά το ερώτημα του βουλευτή σχετικά με παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγόμενων κρεάτων σημειώνουμε τα κατωτέρω:
Στα πλαίσια διασφάλισης των συμφερόντων του καταναλωτικού κοινού και προστασίας της εγχώριας κτηνοτροφίας, από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που στοχεύουν στη διακίνηση-διάθεση κρεάτων εισαγωγής ως εγχωρίων, ισχύουν αγορανομικά μέτρα, που στοχεύουν στην πάταξη τέτοιων πρακτικών.
Και ειδικότερα:
α) Κατά το άρθρο 30 (παράγρ. 7) του Ν.Δ. 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» προβλέπεται φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και οι δύο ποινές για το ποινικό αδίκημα της παραπλάνησης, όπως εμπίπτει και αυτό της διάθεσης εισαγόμενων αμνοεριφίων ως εγχωρίων.
β) Κατά το άρθρο 35 (παράγρ. 1) του Ν.Δ. 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος», η μη τήρηση της υποχρέωσης όπως επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας αναγράφεται η προέλευση των αμνοεριφίων συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση ή χρηματική ποινή.
γ) Σύμφωνα πάλι με το άρθρο 38 (παράγρ. 2) του Ν.Δ. 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» επιβάλλεται η υποχρέωση όπως επί των τιμοκαταλόγων και πινακίδων διάθεσης αμνοεριφίων αναγράφεται και η προέλευση αυτών, διαφορετικά το αδίκημα αυτό τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ.
δ) Επίσης, κατά το άρθρο 251 της Αγορανομικής Διάταξης 14/89 επιβάλλεται η υποχρέωση όπως επί όλων των αμνοεριφίων, ανεξάρτητα χώρας προέλευσης, που εισάγονται ζωντανά και σφάζονται στη χώρα μας, επί των σφαγίων τίθεται σφραγίδα που υποδηλώνει τη χώρα προέλευσης.
Επίσης με το ίδιο ως άνω άρθρο επιβάλλεται η υποχρέωση όπως επί όλων των νωπών κρεάτων είτε αυτά εισάγονται στην χώρα μας από χώρες της ΕΕ είτε από Τρίτες Χώρες φέρεται υποχρεωτικά σφραγίδα, που υποδηλώνει την χώρα προέλευσης του κρέατος. Η μη τήρηση της υποχρέωσης αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται κατά το άρθρο 30 (παράγραφος 15) του Ν.Δ. 136/46 «Περί Αγορανομικού Κώδικος» με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές.
Από τις 10-4-2008 τίθεται σε ισχύ η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται υποχρέωση στους λιανοπωλητές κρεάτων όπως κάνουν χρήση ζυγιστικών μηχανών, που εκδίδουν αυτόματα αυτοκόλλητες ετικέτες για την επισήμανση των κρεάτων, στις οποίες μεταξύ των άλλων αναγράφεται υποχρεωτικά και η προέλευση του είδους. Οι εν λόγω ετικέτες δεν καταστρέφονται αλλά τηρούνται υποχρεωτικά στο αρχείο του κρεοπώλη για ένα έτος και επιδεικνύονται σε κάθε αγορανομικό έλεγχο.
Ανεξάρτητα των ανωτέρω, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3557/07 σύμφωνα με τον οποίο για τους παραβάτες των παραπάνω Αγορανομικών Διατάξεων πέραν των ποινικών κυρώσεων επιβάλλονται και χρηματικά πρόστιμα.
Ο έλεγχος για την εφαρμογή των διατάξεων του Αγορανομικού Κώδικος και των κατ' εξουσιοδότηση αυτού ισχυουσών Αγορανομικών Διατάξεων εντάσσεται μέσο στα ημερήσια καθήκοντα των Αρχών που ασκούν αγορανομικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις από τους υπόχρεους εφαρμογής των διατάξεων αυτών, κινούνται οι διαδικασίες εφαρμογής των νομίμων κατά των παραβατών.
Με την με αριθμ. πρωτ. Α2 1995/3-4-08 εγκύκλιο του Γ.Γ. Εμπορίου κ. Δ. Σκιαδά προς όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας, ενόψει της πασχαλινής περιόδου δόθηκαν οδηγίες για εντατικοποίηση των αγορανομικών ελέγχων και εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.
Τέλος, σας επισυνάπτουμε το με αριθμ. πρωτ . 2661/17-04-2008 σχετικό έγγραφο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ»
10. Στην με αριθμό 10130/10-4-2008 ερώτηση του Βουλευτή κ. Λεωνίδα Γρηγοράκου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 16978/ΕΥΣ2334/5-5-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και σε ό,τι αφορά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σας γνωστοποιούμε τα ακόλουθα:
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση Προκήρυξης ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα (Παροχή Υπηρεσιών και Εμπόριο) στο πλαίσιο των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.) του Κ.Π.Σ. 2000-2006 και των 4 Προγραμμάτων Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Interreg ΙΙΙ (ΚΥΑ 26774/ΕΥΣ3675/19.06.2007 (ΦΕΚ 1002/Β/20-6-2007), όπως ισχύει), αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας και πολύμηνης δημόσιας διαβούλευσης. Ενεργή συμμετοχή στο διάλογο αυτό είχαν συλλογικοί φορείς-εκπρόσωποι των δυνητικά ωφελούμενων, πιστωτικά ιδρύματα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και οι Διαχειριστικές Αρχές των Προγραμμάτων που συμμετέχουν. Επιπλέον, έχουν μελετηθεί σε βάθος κλαδικές μελέτες και αναλυθεί στατιστικά στοιχεία προηγούμενων προκηρύξεων.
Με βάση τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης και δεδομένων των ορίων προϋπολογισμού, των ποσοστών επιχορήγησης των επενδυτικών σχεδίων, του πεπερασμένου συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης που πρόκειται να διατεθεί και κυρίως των στόχων της προκήρυξης, όπως αυτοί υπαγορεύονται από τους Κοινοτικούς Κανονισμούς (ενισχύσεις εντάσεως απασχόλησης, καινοτομικών δράσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας), καθορίστηκαν και οριστικοποιήθηκαν οι όροι συμμετοχής των επιχειρήσεων.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των επενδυτικών προτάσεων αναφέρονται αναλυτικά στο Παράρτημα Ζ της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Επιπλέον ειδικά για τις επιχειρήσεις των Περιφερειών που επλήγησαν από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές (Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα) αποφασίστηκε να παραταθεί η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών προτάσεων μέχρι και τη 10η Δεκεμβρίου 2007.
Σε συνέχεια της προαναφερόμενης προκήρυξης υποβλήθηκαν για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και αξιολογήθηκαν θετικά 1162 επενδυτικά σχέδια συνολικής δημόσιας δαπάνης 51,8 εκ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, τη σπουδαιότητα των συγκεκριμένων δράσεων στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και την αύξηση της κοινωνικής συνοχής, τη δυναμική που οι δράσεις αυτές παρουσιάζουν καθώς και τα Συμπεράσματα της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ 2000-2006, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε σε μία κατ’ αρχήν αύξηση των διατιθέμενων πόρων για την περιφέρεια Πελοποννήσου κατά 5,5 εκ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής είναι η ενίσχυση 595 επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ειδικότερα στο νομό Λακωνίας θα ενισχυθούν αρχικά 84 επιχειρήσεις, για επενδυτικά σχέδια από τα οποία θα δημιουργηθούν περίπου 100 νέες θέσεις εργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο επιπλέον αύξησης της διατιθέμενης δημόσιας δαπάνης της εν λόγω προκήρυξης, με στόχο να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ιδιαίτερα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ο Υφυπουργός
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ»
11. Στην με αριθμό 10272/11-4-2008 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ιωάννου Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 1050412/1232/7-5-2008 έγγραφο από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της με αριθ.10272/11.4.08 ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ν. Ζιώγας και Σ. Καλαντίδου, σχετικά με το ανωτέρω θέμα σας γνωρίζουμε τα εξής:
Α. Ο συσχετισμός της αποπληρωμής των παραγωγών ροδάκινου (ποσού 4.000.000,00 ευρώ) με την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για ρύθμιση των οφειλών του Συνεταιρισμού προς την ΑΤΕ, δεν είναι ορθός σύμφωνα με τα οριζόμενα στην με αριθμ.2/75172/0025/05.02.2007 απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφαση παρέχεται η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τη ρύθμιση των υφιστάμενων οφειλών των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης, στο Νομό Ημαθίας.
Τέτοιος συσχετισμός εξάλλου δεν γίνεται ούτε εκ μέρους του Συνεταιρισμού κατά την υποβολή του αιτήματος του στην αρμόδια Υπηρεσία ούτε από τις βεβαιώσεις της ΑΤΕ. Παράλληλα διευκρινίζεται ότι η 25η Δ/νση με δεδομένο το ύψος της αιτούμενης εγγύησης με τη ρύθμιση χρεών (20.000.000,00 ευρώ) και το γεγονός ότι ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιείται και σε Νομούς που δεν περιλαμβάνονται στην ανωτέρω υπουργική απόφαση, έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία, προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πληροί τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή του στις διατάξεις της εν λόγω απόφασης.
Β. Με δεδομένο τις οικονομικές υποχρεώσεις πολλών Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας εξετάζονται όλες οι παράμετροι και δυνατότητες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση αυτών, όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, στους οφειλέτες ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, παρέχεται η δυνατότητα σήμερα, από τις κείμενες διατάξεις, να ζητήσουν διευκόλυνση τμηματικής καταβολής αυτών σε μηνιαίες δόσεις, ύστερα από έκδοση σχετικής απόφασης του αρμόδιου οργάνου κατά τις διατάξεις των άρθρων 13 - 21 ν.2648/98 (ΦΕΚ 238 Α΄), όπως ισχύουν. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται στην αρμόδια ΔΟΥ, όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές.
Ο Υφυπουργός
ΝΙΚΟΣ ΛΕΓΚΑΣ»)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, εβδομήντα επτά μαθητές και μαθήτριες και έξι συνοδοί καθηγητές από το 2ο Γυμνάσιο Έδεσσας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει. Ευχόμαστε στα παιδιά να έχουν καλή πρόοδο και να είναι καλότυχα.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο των επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 9 Μαρτίου 2009.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παράγραφος 4 του Κανονισμού της Βουλής)
1. Η με αριθμό 602/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τη διασφάλιση της ομαλής δανειοδότησης των επιχειρήσεων και άρση των τεχνικών εμποδίων για την ένταξη επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ κ.λπ..
2. Η με αριθμό 613/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Βέρας Νικολαΐδου προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με τη μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού κ.λπ..
3. Η με αριθμό 606/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ιωάννη Μπανιά προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας κ.λπ..
4. Η με αριθμό 603/3-3-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Σπυρίδωνος–Αδώνιδος Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με ασφάλεια πτήσεων των ελικοπτέρων κ.λπ..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παράγραφος 4 του Κανονισμού της Βουλής)
1. Η με αριθμό 587/26-2-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με το έργο διαμόρφωσης του οικολογικού πάρκου στην έκταση της «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» μεταξύ Ιλισού και Κηφισού κ.λπ..
2. Η με αριθμό 612/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Εσωτερικών, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των μελών του Συλλόγου συμβασιούχων του Υπουργείου Πολιτισμού της Βορειοδυτικής Ελλάδας κ.λπ..
3. Η με αριθμό 607/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Περικλή Κοροβέση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας κ.λπ..
4. Η με αριθμό 604/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Δήμητρας Αράπογλου προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τους διορισμούς εκπαιδευτικών κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 609/23/3.3.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζήτηση, την πιστωτική ασφυξία στην αγορά κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παπανδρέου έχει ως ακολούθως:
«Η αγορά έχει παγώσει, η ανεργία αυξάνεται και η ακρίβεια δεν υποχωρεί παρά την πτώση της ζήτησης. Σύμφωνα με στοιχεία των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων των εργαζομένων, το τελευταίο δίμηνο του 2008 χάθηκαν άνω των έξι χιλιάδων θέσεων εργασίας, άλλες χίλιες πεντακόσιες τον Ιανουάριο του 2009, ενώ μόνο το μήνα Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν άνω των τεσσάρων χιλιάδων απολύσεων. Την ίδια ώρα ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 17% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών μειώθηκε κατά 8%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει στο 3%, με μεγάλους χαμένους τα δύο άκρα της παραγωγικής αλυσίδας, παραγωγούς και καταναλωτές, και κερδισμένους τους μεσάζοντες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί από τις αρχές του έτους, παρά το γεγονός ότι η διεθνής τιμή του πετρελαίου έχει μειωθεί, ενώ το φυσικό αέριο πωλείται ακριβότερα από το πετρέλαιο σε κεντρική και βόρειο Ελλάδα. Τέλος, οι τράπεζες δεν επιτελούν το ρόλο τους ως παρόχων ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία, παρά τη δραστική μείωση του επιτοκίου της ΕΚΤ και του Εuribor και το πακέτο στήριξης των 28.000.000.000. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας οι πιστώσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2008 για νέα στεγαστικά δάνεια υποχώρησαν κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και τα νέα καταναλωτικά δάνεια κατά 34%. Παράλληλα, τον Ιανουάριο υπήρξε καθαρή μείωση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις δημιουργώντας συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας.
Έχει συνεπώς δημιουργηθεί μία εξαιρετικά αρνητική οικονομική κατάσταση με καθημερινά θύματα επιχειρήσεις, σκληρά εργαζόμενους πολίτες και τις οικογένειές τους.
Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
1. Για το έλλειμμα πολιτικής που εμφανίζει η Κυβέρνηση, όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης, την αποτροπή των συνεπειών της ανεργίας και την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία.
2. Γιατί δεν ασκεί μία πολιτική δεσμευτική για τις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;».
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι προφανές ότι η ερώτηση αναφέρεται στις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεν αναγνωρίζει ωστόσο ούτε καν την ύπαρξή της. Ερωτώ: Μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα που αγνοούνται ή έστω αποσιωπούνται τα αίτιά του;
Ολόκληρος ο κόσμος κινείται σήμερα σε ένα πολύ εξαιρετικά βεβαρημένο, αβέβαιο και ανασφαλές περιβάλλον. Σχεδόν καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα. Οι προβλέψεις για τη διεθνή κρίση γίνονται χειρότερες. Η ιδιωτική ζήτηση, η οικονομική δραστηριότητα μειώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά με επιπλέον πενήντα εκατομμύρια ανέργους, από τους οποίους τρεισήμισι εκατομμύρια προβλέπεται να είναι στην Ευρώπη.
Αυτό είναι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το διεθνές περιβάλλον. Και το περιβάλλον αυτό επηρεάζει ήδη αναμφισβήτητα και τη δική μας χώρα. Οι επιπτώσεις αφορούν και τη ζήτηση και την παραγωγή και βέβαια την απώλεια θέσεων εργασίας.
Η Κυβέρνηση δεν έκρυψε ή δεν κρύβει κανένα από τα προβλήματα. Άμεσος στόχος είναι να περιορίσουμε, όσο είναι δυνατόν, τις δυσμενείς επιπτώσεις και προτεραιότητα είναι οι τομείς και οι πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέλεξε να αναδείξει την ώρα αυτή ζήτημα πληθωρισμού και ακρίβειας. Πράγματι, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες εντοπίζονται φαινόμενα κερδοσκοπίας, αλλά και εναρμονισμένες τακτικές. Είναι και αυτή μια χρόνια παθογένεια, την οποία βέβαια οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έβλεπαν για είκοσι χρόνια.
Σήμερα η κατάσταση βελτιώνεται. Πήραμε και συνεχίζουμε να παίρνουμε πρόσθετα μέτρα. Οι έλεγχοι γίνονται αυστηρότεροι. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται δεν έχουν προηγούμενο. Η σύγκρουση με το φαινόμενο αυτό δεν σταματά. Θέλω ωστόσο να επαναλάβω ότι δεν είναι αυτό το βασικό πρόβλημα στην περίοδο που ακολουθεί.
Ο πληθωρισμός από το 5%, που είχε φτάσει στην πρώτη φάση της κρίσης, τον περασμένο Μάιο, υποχώρησε το Γενάρη στο 1,8%. Από το Σεπτέμβρη έως σήμερα μειώθηκαν ή ανακλήθηκαν οι τιμές σε 20.000 κωδικούς.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την αγορά καυσίμων, η αλήθεια είναι ότι από την αρχή του χρόνου έως σήμερα η τιμή της βενζίνης, στη χώρα μας, αυξήθηκε πολύ λιγότερο, 7%, από ότι διεθνώς, 27%. Πήραμε ήδη πρόσθετα μέτρα και σχεδιάζουμε επιπλέον παρεμβάσεις, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πράγματι υπήρξε μια διαφορά τιμής μεταξύ της ΕΠΑ Αθηνών και των ΕΠΑ Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου της Κυβερνήσεως)
Δύο λεπτά, σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.
Ήταν όμως αποτέλεσμα των μακροχρόνιων συμβάσεων που υπέγραψαν οι δικές σας κυβερνήσεις. Εκεί είναι η αιτία. Έφτασαν όμως οι υπαίτιοι στο σημείο να ζητούν εξηγήσεις από άλλους.
Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνονται ήδη σχετικές παρεμβάσεις και οι τιμές πώλησης από τις δύο ΕΠΑ άρχισαν να αποκλιμακώνονται.
Έρχομαι στις αναφορές που κάνει στην ερώτησή του ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ανεργία. Βέβαια, όφειλε να θυμάται ότι ήταν στις μέρες των δικών σας κυβερνήσεων που η ανεργία από το 3% του ενεργού πληθυσμού έφτασε στο 11,3%.
Όφειλε να θυμάται ως κορυφαίο στέλεχος των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -κυβερνήσεων που ταυτίστηκαν με την ανεργία σε τελική ανάλυση- ότι ουδέποτε μίλησε για το πρόβλημα. Όφειλε όμως και να ξέρει ότι η ανεργία μειώθηκε το 2008 στο 7,6%. Αλίμονο δηλαδή αν η χώρα βρισκόταν απέναντι στη σημερινή πρωτόγνωρη διεθνή κρίση με τα ποσοστά ανεργίας του 2004!
Εμείς δεν είπαμε ποτέ –και ασφαλώς δεν λέμε και τώρα- πως δεν υπάρχει πρόβλημα ανεργίας. Αντίθετα μάλιστα δουλεύουμε για να θωρακίσουμε την απασχόληση όσο το δυνατόν περισσότερο. Πήραμε και συνεχίζουμε να παίρνουμε κάθε εφικτό μέτρο.
Έχουν δρομολογηθεί στοχευμένες δράσεις με τις οποίες παρέχεται, μέχρι το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε διακόσιες χιλιάδες ανέργους συμπολίτες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα προωθήθηκαν στην αυτοαπασχόληση εννιάμισι χιλιάδες άνεργοι. Δημιουργήθηκαν τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιες νέες θέσεις εργασίας. Άρχισε η τοποθέτηση σαράντα χιλιάδων νέων, που τελείωσαν φέτος το λύκειο, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για να αποκτήσουν εργασιακή προϋπηρεσία με πλήρη μισθό και ασφάλιση.
Μετατρέπεται το επίδομα ανεργίας σε επίδομα για την απασχόληση. Προωθούνται προγράμματα για την απασχόληση στις κατασκευές, τον τουρισμό, τα «πράσινα επαγγέλματα». Ξεκίνησε νέο πρόγραμμα για τη στήριξη της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, με χρηματοδότηση που φτάνει μέχρι το 60% της επένδυσης.
Να θυμίσω ακόμα τις δράσεις για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση του προσωπικού της. Να θυμίσω ακόμα το ευρύτερο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας και βεβαίως, ανάμεσα στα άλλα, εφαρμόζουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από το οποίο θα ωφεληθούν περίπου εξακόσιες πενήντα χιλιάδες συμπολίτες μας.
Ρωτά όμως ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί η Κυβέρνηση δεν ασκεί δεσμευτική πολιτική για τις τράπεζες. Να θυμίσω όμως ότι το μόνο συγκεκριμένο που ακούστηκε από το Κόμμα του ήταν η πρόταση για νομοθετική παρέμβαση με στόχο την μείωση των επιτοκίων. Φαντάζομαι το θυμόμαστε όλοι αυτό, ένα εφεύρημα επικίνδυνης άγνοιας που δεν έχει διανοηθεί καμία κυβέρνηση καμιάς ιδεολογικής απόχρωσης.
Η Κυβέρνηση προώθησε από τους πρώτους στην Ευρώπη εγγυήσεις για την ασφάλεια των καταθετών, μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών, πρόγραμμα για τη ρευστότητα στην οικονομία. Τόσο οι πολιτικές αυτές όσο και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν ήδη σημαντικά αποτελέσματα και τα επιτόκια μειώνονται.
Συνοπτικά, δράσαμε έγκαιρα, αποφασιστικά απέναντι στη διεθνή κρίση. Ακολουθούμε σχέδιο με στέρεους άξονες. Σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε κάθε εφικτό μέτρο, ακούμε κάθε εποικοδομητική πρόταση και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν απαντήσατε. Όπως πάντα, υπεκφεύγετε. Αναφέρθηκα σε συγκεκριμένα στοιχεία, για την αγορά που έχει παγώσει, για την ανεργία που αυξάνεται, για την ακρίβεια που δεν υποχωρεί, παρά την πτώση της ζήτησης. Και σας έκανα συγκεκριμένες ερωτήσεις.
Πού είναι η πολιτική σας για την ενίσχυση της ζήτησης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ανεργίας, την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης των Ελλήνων καταναλωτών, αυτών που πλήττονται από την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία;
Στηρίζετε τους τραπεζίτες. Σας ρώτησα όμως γιατί δεν ασκείτε δεσμευτική πολιτική για τις τράπεζες, το ΤΕΜΠΜΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή ροή χρήματος προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Καταθέτω για τα Πρακτικά εγκύκλιο της Αγροτικής Τράπεζας, που αποδεικνύει ότι άλλα λέτε και άλλα κάνετε.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιος Παπανδρέου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κοιτάξτε το πρόγραμμά μας, τις προτάσεις μας, διότι δεν τις ξέρετε καλά. Διότι αν τις κοιτούσατε, δεν θα ζητούσατε συναίνεση, θα μπορούσατε να εφαρμόσετε μερικές από τις δικές μας προτάσεις, παρ’ ότι και αυτό ακόμη δεν μπορείτε να το κάνετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Δεν απαντήσατε σήμερα, κύριε Καραμανλή, όπως δεν έχετε απαντήσει στις ανάγκες της χώρας μας τα τελευταία πέντε χρόνια. Και χθες, αντί να ακούσουμε απαντήσεις, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι μπροστά στην κρίση έχουμε μια Κυβέρνηση χωρίς σχέδιο. Διαπιστώσαμε, κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για τη σωτηρία της χώρας. Σχεδιάζει μόνο για τη δική της σωτηρία και μαζί για τη σωτηρία των συμφερόντων που θέλει να εξυπηρετεί.
Κύριε Καραμανλή, μεταφορά ευθυνών στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησής σας, παιχνίδια επικοινωνιακά και συναντήσεις για το θεαθήναι μπροστά στην κρίση που έχουμε δεν τα επιτρέπουν οι καιροί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
Περιμένω, κύριε Πρόεδρε, και εγώ μερικά λεπτά ακόμα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Τι μας ζητήσατε χθες; Να κινηθούμε μέσα στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μα εσείς ο ίδιος δεν μας διασύρατε βάζοντας δυο φορές τη χώρα μας σε επιτήρηση;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Να αντιμετωπίσουμε, είπατε, το χρέος. Μα εσείς δεν το αυξήσατε κατά 16.000.000.000 ευρώ, κάθε χρόνο που είστε Κυβέρνηση; Πού τα πήγατε τα λεφτά αυτά;
Να μειώσουμε το έλλειμμα και να περιορίσουμε, είπατε, τις δαπάνες στο δημόσιο. Μας κοροϊδεύετε; Δικοί σας δεν ήταν οι προϋπολογισμοί των τελευταίων πέντε ετών; Δικός σας δεν ήταν ο προϋπολογισμός του 2008, του οποίου το έλλειμμα ξέφυγε πάνω από 5.000.000.000 περισσότερο από ότι είχατε εσείς προγραμματίσει; Εσείς δεν ήσασταν που μιλούσατε για σπατάλη στο δημόσιο, το 2004; Τι κάνατε τόσα χρόνια; Στηρίξατε τα μεγάλα εισοδήματα, σπαταλήσατε χρήματα ρουσφετολογικά και κάνατε τη διαφθορά κανόνα.
Αυτά θα τα αλλάξετε, κύριε Καραμανλή, ή θα φορτώσετε νέα βάρη στις ελληνικές οικογένειες, προστατεύοντας τους ισχυρούς; Θα αλλάξετε πολιτική απέναντι στους κερδοσκόπους ή θα πληρώνει ο καταναλωτής στα καύσιμα, παραπάνω από όλες τις άλλες τις ευρωπαϊκές χώρες; Η αύξηση στην Ελλάδα ήταν 16,5% και 4,5% ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Παραπάνω θα πληρώνει, και στη λιανική, και στα τρόφιμα, υπέρ των μεσαζόντων και εις βάρος και του αγρότη; Θα αλλάξετε πολιτική και θα στηρίξετε το ΕΣΠΑ στην περιφέρεια, που δεν έχει δει ούτε 1 ευρώ;
Είστε έτοιμος να κόψετε μαχαίρι το μπλε πανηγύρι των κομματικών ρουσφετιών, της αναξιοκρατίας και της κομματικής επέλασης στη Δημόσια Διοίκηση, στο Στρατό, στα Σώματα Ασφαλείας, παντού;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Είστε έτοιμος να σταματήσετε τις άθλιες προσλήψεις, τα λεγόμενα STAGE και να πάρετε προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία; Είστε έτοιμος να σταματήσετε την αιμορραγία της μέσης ελληνικής οικογένειας, που πληρώνει τεράστια ποσά στην παραπαιδεία; Είστε έτοιμος να παλέψετε με σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να απουσιάζουμε και να κωφεύουμε μπροστά στις εξελίξεις; Είστε έτοιμος να στηρίξετε την πρόνοια, τη «Βοήθεια στο Σπίτι», το ολοήμερο σχολείο, το νηπιαγωγείο –ναι, τώρα, εν μέσω κρίσης- για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια; Είστε έτοιμος να κόψετε –μαχαίρι- τη διαφθορά, τη σπατάλη, τη νοοτροπία της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου; Να ανοίξουμε, αλλά και να κλείσουμε αποδίδοντας ευθύνες, για τις υποθέσεις των ομολόγων, των υποκλοπών, της «SIEMENS», του Βατοπεδίου; Είστε έτοιμος να αλλάξετε πολιτική, την πολιτική των διαγγελμάτων και των διαπιστώσεων, που βολεύουν μόνο τους βολεμένους; Να πληρώσουν οι έχοντες και να προστατευθούν οι μη έχοντες;
Χθες, πήραμε την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Δεν αλλάζει η πολιτική σας. Το διαπιστώσαμε χθες, το διαπιστώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός.
Κλείνω, όμως, με μια δικιά μας διαπίστωση. Μια διαπίστωση, που δεν κάνετε εσείς, την πιο σημαντική: Η Κυβέρνησή σας έχει αποτύχει παταγωδώς. Και διαπιστώσαμε σήμερα ότι απλώς προσπαθείτε να συγκαλύψετε τις δικές σας αποτυχίες, πίσω από το πέπλο της διεθνούς κρίσης. Δεν έχετε την εμπιστοσύνη των εταίρων, δεν έχετε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ούτε και τη βούληση να αλλάξετε πορεία. Και η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας. Μπορεί να χρεοκόπησε η Νέα Δημοκρατία, δεν θα σας αφήσουμε όμως να χρεοκοπήσετε και την Ελλάδα. Είναι η ώρα του λαού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια νέα αρχή, μια νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από εκλογές. Μια κυβέρνηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, που θα πάει με αισιοδοξία και σχέδιο τη χώρα μπροστά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούστηκαν αναφορές για πάρα πολλά θέματα εκτός ερώτησης. Όποτε θέλετε τα συζητάμε και με όποια έκταση θέλετε. Δύο λέξεις θα σας πω μόνο. Είστε ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει σ’ αυτή την Αίθουσα για χρέη και για ελλείμματα!
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Το χρέος το πήρατε στο 30% και το φθάσατε πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα!
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Είναι η βαρύτερη κληρονομιά που άφησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις σας στον τόπο! Αυτή είναι η αλήθεια και αυτή την αλήθεια δεν μπορεί να τη διαστρέψει κανένας!
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Μιλάτε εσείς για ελλείμματα, που μας παραδώσατε 7,5% το έλλειμμα όταν στον τελευταίο σας Προϋπολογισμό το είχατε προϋπολογίσει για 1,2%; Υπάρχει μεγαλύτερη ανειλικρίνεια και ανευθυνότητα απ’ αυτό;
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ποτέ δεν προσπαθήσαμε να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Δεν είναι η Κυβέρνηση που δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία κρίση. Αυτά τα λέτε εσείς. Ολόκληρος ο κόσμος βιώνει έκτακτες και μη προβλέψιμες περιστάσεις. Δεν είναι εξαίρεση η Ελλάδα. Έχει και τις δικές της δυνατότητες αλλά και τις δικές της σοβαρές αδυναμίες και ξέρουμε όλοι ότι η πιο μεγάλη αδυναμία οφείλεται στο υπέρογκο δημόσιο χρέος που εσείς φτιάξατε, εσείς κληρονομήσατε στη χώρα και βεβαίως στο κόστος του δανεισμού.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Μόνο για τους τόκους του χρέους πληρώνουμε περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και για το πρόβλημα αυτό βεβαίως δεν λέτε τίποτα. Αντιθέτως μάλιστα φθάσατε στο σημείο κάποιοι κορυφαίοι του Κόμματός σας να διαδίδουν ανεύθυνα και κακόβουλα ότι θα υπάρξει αδυναμία δανεισμού. Τέτοιο πρόβλημα δεν υπήρξε και δεν υπάρχει! Το πρόγραμμα δανεισμού του Δημοσίου εξελίσσεται κανονικά.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έρχομαι τώρα στις συχνές αναφορές για σχέδια εξόδου από την κρίση. Πρώτον, η Κυβέρνηση αντέδρασε από τους πρώτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την εγγύηση των καταθέσεων και για το πρόγραμμα για τη ρευστότητα στην οικονομία. Αναπτύξαμε έγκαιρα τόσο τις αρχές που ακολουθούμε όσο και τους άξονες συγκροτημένου σχεδίου. Βάλαμε σε εφαρμογή προγράμματα τόσο για τη στήριξη τομέων και κλάδων που πλήττονται περισσότερο, όσο και για τον περιορισμό των δαπανών του κράτους.
Δεύτερον, όλες οι χώρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα σχέδιά τους. Έντεκα χώρες της ευρωζώνης έχουν υποβάλει αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης. Κυβερνήσεις ισχυρών χωρών, μεγάλων χωρών, -της Αμερικής, της Βρετανίας, της Γαλλίας- αναζητούν διαρκώς πρόσθετα πακέτα μέτρων. Πουθενά στον κόσμο τίποτα απ’ ό,τι έγινε δεν θεωρείται επαρκές. Όλοι επιδιώκουν βελτιώσεις, συμπληρώσεις, προσαρμογές. Είναι λοιπόν τουλάχιστον αντιφατικό το γεγονός ότι ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ισχυρίζεται από τη μια ότι δεν έχουμε τάχα σχέδιο και από την άλλη ότι τάχα το σχέδιό μας είναι προεκλογικής χρήσης.
Τρίτον, τα ευχολόγια που παρουσιάζονται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι σχέδιο. Είναι απόπειρα εμπαιγμού της κοινωνίας. Πολιτικές ενίσχυσης της ζήτησης με δημοσιονομική χαλάρωση θα είχαν, ειδικά στις σημερινές περιστάσεις, εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα σ’ ένα θέμα το οποίο έχει γίνει κουραστικό. Είναι μονότονο και ανιαρό να σας ακούμε συνέχεια να καταφεύγετε σε μια ακατάσχετη εκλογολογία. Αυτό το θέμα το έχουμε κλείσει. Ξεκαθάρισα ότι εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ότι δεν ασχολούμαστε με σενάρια εκλογών, ξεκαθάρισα ότι δεν σκέφτομαι εκλογές.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Δική μας έγνοια, αντίθετα με σας, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης στη χώρα. Δική μας έγνοια είναι τα ήπια πολιτικά ήθη, η ενότητα και η ομοψυχία των Ελλήνων. Με άλλα λόγια, το συλλογικό, το κοινωνικό και το εθνικό συμφέρον.
Κι έρχομαι τώρα σε μια τελευταία παρατήρηση. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομία κάτω από το βάρος της σφοδρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, τουλάχιστον στη μεταπολεμική της Ιστορία, είναι ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, όπως το ακούτε!
Και η ιστορική εμπειρία αποδεικνύει πως όποτε οι Έλληνες –όποτε- αφοσιωθήκαμε σε εθνικούς στόχους, τα καταφέραμε πολύ καλά. Και αυτό οφείλουμε και τώρα!
Άλλες χώρες, η Ισπανία, η Φιλανδία, η Σουηδία, στις οποίες οι κοινωνικοί εταίροι και οι πολιτικές δυνάμεις κάθισαν στο τραπέζι και κατέληξαν σε κάποιες κοινές θέσεις στα μείζονα ζητήματα, όχι σε όλα, απέφυγαν σοβαρούς κινδύνους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το ίδιο έχουμε ή θα έπρεπε να έχουμε υποχρέωση να κάνουμε κι εμείς.
Εάν ο Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έστω και τώρα, μετά τα χθεσινά, αντιληφθεί την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, οφείλει να το αποδείξει. Το παρελθόν, βέβαια, που επικαλείται και επικαλέσθηκε, δεν τον βοηθά.
Θυμίζω την προσχηματική του άρνηση και αντίθεση σε κάθε μεταρρύθμιση, την υπαναχώρηση και τη ματαίωση της Αναθεώρησης του Συντάγματος, την άρνησή του να συμμετάσχει στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για τη διαφάνεια, απαντώντας σε επιστολή που έστειλα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Θυμίζω ακόμα τη στάση του στο Πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η απάντηση και σ’ αυτά και σε όλα τα άλλα ήταν ένα μονότονο «όχι», μια διαρκής απόρριψη, ένα όχι σε όλα! Και θέλω να πω ξεκάθαρα στην Εθνική Αντιπροσωπεία πως το όχι σε όλα δεν είναι υπεύθυνη στάση! Καθαρές κουβέντες!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Εγώ και χθες ακόμα δεν ζήτησα ούτε από εσάς ούτε από κανέναν λευκή επιταγή. Ζήτησα το αυτονόητο, να αποδεχθούμε όλοι έξι βασικά, θεμελιώδη σημεία, που βεβαίως μες στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν διαφωνίες, κριτικές, προτάσεις, αλλά πάντως είναι ένα ορθολογικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο πρέπει να χαράξουμε την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια και για τις επόμενες κυβερνήσεις –θέλω να τονίσω.
Ζήτησα να βάλουμε έστω και για λίγο στην άκρη στείρες αντιπαραθέσεις. Σε κρίσιμες ώρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανένας δεν μπορεί να κατασκευάζει προσχήματα, για να αρνηθεί το διάλογο και τη σύγκλιση απόψεων. Οι πρακτικές του χθες, η ενθάρρυνση μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων, η πλειοδοσία σε ανέφικτες υποσχέσεις, οι διχαστικές αντιπαραθέσεις βλάπτουν σοβαρά το εθνικό, το συλλογικό συμφέρον.
Οι πρακτικές αυτές, ειδικά σήμερα, δεν έχουν καμία θέση ειδικά –επαναλαμβάνω- στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. Είναι λυπηρό, είναι θλιβερό, είναι απογοητευτικό ότι σε αυτή τη συγκυρία προτάσσονται μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζούμε ώρες εθνικής ευθύνης. Οι υποχρεώσεις όλων μας είναι μεγάλες και βαριές. Η ευθύνη είναι σοβαρή για όλους και δεν αφορά πρόσωπα. Αφορά στο μέλλον του τόπου.
(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συζητηθεί τώρα η τέταρτη με αριθμό 597/22/27.2.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη χώρα μας, τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως ακολούθως:
«Κύριε Πρωθυπουργέ, την ώρα που η Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησής σας βρισκόταν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντησή της με την κ. Χίλαρι Κλίντον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδινε στη δημοσιότητα το κείμενο της ετήσιάς του Έκθεσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου για τη χώρα μας, μεταξύ άλλων, επισημαίνονται:
Ενώ ο κ. Καραμανλής είχε προβάλει την αντιμετώπιση της διαφθοράς ως βασικό σημείο του προγράμματός του, «μείζονες υποθέσεις διαφθοράς συνέχισαν να αναδύονται στη διάρκεια του έτους», «το Σεπτέμβριο ένας πρώην Υπουργός και προσωπικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού καταδικάσθηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση για την παρέμβαση στις δικαστικές αρχές» και ότι «δύο μέλη της Κυβέρνησης παραιτήθηκαν στη διάρκεια του έτους μετά από ισχυρισμούς για ανάμειξή τους στην αμφισβητούμενη ανταλλαγή ιδιοκτησιών μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και της ΚΕΔ».
Παρά το ότι οι δυνάμεις ασφάλειας είναι εν γένει αποτελεσματικές, η Αστυνομία συχνά δεν διερευνά τις αυτοσχέδιες αντιιμπεριαλιστικές αναρχικές ομάδες που επιτίθενται με μολότοφ» και ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα «είναι ανεπαρκές και με υπερπληθυσμό, καθώς κρατούνται 11.798 άτομα, ενώ οι δυνατότητες κράτησης είναι μόλις για 7.543».
Επίσης, με έντεχνο τρόπο προβάλλεται το θέμα της ύπαρξης και άλλων μειονοτήτων, πέραν της μουσουλμανικής, στην Ελλάδα, με την αναφορά ότι δεν αναγνωρίζονται ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως «τουρκική» ή «μακεδονική» μειονότητα.
Παρ’ όλα αυτά, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ικανοποιημένη», μετά την ολιγόλεπτης διάρκειας συνάντησή της με την αμερικανίδα ομόλογό της, εκτιμώντας ότι αρχίζει μία νέα συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, που χαρακτηρίζεται από τη βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής σχέσης.
Ερωτάσθε:
1. Η «ιδιαίτερη ικανοποίηση» που εξέφρασε η Υπουργός σας των Εξωτερικών, μετά την επίσκεψή της στο State Department, σημαίνει ότι η Κυβέρνησή σας υιοθετεί τις απόψεις που καταγράφονται στο κείμενο της έκθεσης αυτής;
2. Είχε προβεί η Κυβέρνησή σας σε κάποιες ενέργειες, προκειμένου το κείμενο της έκθεσης αυτής να είναι λιγότερο επικριτικό, να εκθέτει λιγότερο την Ελλάδα και να μην περιέχει ανακριβείς αναφορές στο θέμα των μειονοτήτων;»
Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, επικαλούμενος το άρθρο 129 του Κανονισμού, μετά τον ορισμό ως θέμα αποκλειστικής αρμοδιότητας από τον Πρωθυπουργό, να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του απευθύνθηκε, η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, με επιστολή του μου γνωστοποιεί, επικαλούμενος επαναλαμβάνω το άρθρο 129 του Κανονισμού της Βουλής, ότι τον εκπροσωπεί στην απάντηση της ερώτησης αυτής, ο Βουλευτής του Κόμματός του και για σήμερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, κ. Γεωργιάδης Σπυρίδων-Άδωνις.
Θα μου επιτρέψετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πω, επειδή και την προηγούμενη φορά με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού έγινε επίκληση αυτής της διάταξης, ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη και για τελευταία φορά. Εφεξής, όταν Αρχηγός Κόμματος ορίζει να τον εκπροσωπήσει αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, θα είναι από τους ορισμένους κατά τον Κανονισμό Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους.
Το λόγο έχει η Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη δημοκρατία, μία δημοκρατία ισχυρή, με απόλυτο σεβασμό στις ελευθερίες των πολιτών και με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες της χώρας.
Αυτό το θεσμικό πλαίσιο δεν εξαρτάται και δεν υπαγορεύεται από κανέναν. Αυτή είναι μία αδιαμφισβήτητη κατάκτηση του συνόλου του ελληνικού λαού. Δεν έχουμε ανασφάλειες και δεν έχουμε φοβικά σύνδρομα. Αυτή, ως θέση αρχής έναντι όλων.
Ας περάσουμε τώρα στα αυτονόητα, αφού όπως φαίνεται από την επίκαιρη ερώτηση που μας απασχολεί, πολλές φορές για λόγους πολιτικών ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, τα αυτονόητα δυστυχώς μεταμορφώνονται συνειδητά σε ζητούμενα.
Τα αυτονόητα, λοιπόν. Οι κατά χώρα ετήσιες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα συντάσσονται στη βάση εκτιμήσεων των συντακτών τους για το προηγούμενο έτος. Οι εκθέσεις, λοιπόν, αυτές που δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, προφανώς έχουν συνταχθεί πολύ προγενέστερα και όχι την ημέρα της δημοσιοποίησής τους.
Αυτό δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Όποιος λίγο παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, γνωρίζει ότι γίνεται όχι μόνο για χώρες της περιοχής μας. Αντίστοιχες εκθέσεις με διάφορες αρνητικές παρατηρήσεις γίνονται για όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου.
Στις εκθέσεις αυτές που είναι ένα υπηρεσιακό κείμενο των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφεται η ανάγνωση, οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των συντακτών τους, τους οποίους και εκφράζουν.
Η έκθεση για την οποία συζητάμε περιέχει όντως ορισμένες αρνητικές αναφορές και εκτιμήσεις των συντακτών της, αναφορές που δεν είναι δίκαιες και δεν είναι ακριβείς.
Περιέχει επίσης και πληθώρα θετικών επισημάνσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρω την επάρκεια των προβλέψεων της ελληνικής νομοθεσίας στους επιμέρους τομείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το γεγονός του σεβασμού στην πράξη της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της τήρησης της πρόβλεψης περί δίκαιας δίκης, του σεβασμού της συνταγματικής επιταγής περί ελευθερίας λόγου και Τύπου, την πρόβλεψη της ελληνικής νομοθεσίας για τον ανεξάρτητο θεσμό του Συνηγόρου του Πολίτη, τη λειτουργία χωρίς κυβερνητικούς περιορισμούς ενός ευρέος φάσματος ελληνικών και διεθνών οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες ασφαλείας, επισημαίνεται ότι γενικώς είναι αποτελεσματικές και το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε πειθαρχικά μέτρα κατά αστυνομικών που ενεπλάκησαν σε διαφθορά.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι στις προθέσεις μας –και δεν συμβαίνει άλλωστε σε καμμία ευρωπαϊκή χώρα, με εξαίρεση βεβαίως την Ελλάδα- να βάλουμε στο μικροσκόπιο ούτε τα θετικά ούτε τα αρνητικά σημεία της έκθεσης. Δεν υποβαθμίζουμε και δεν υποτιμάμε ούτε όμως βεβαίως υπερεκτιμάμε την όποια σημασία τέτοιων κειμένων. Τα αξιολογούμε στο μέτρο που τους αναλογεί για τις περαιτέρω κινήσεις και αποφάσεις μας. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Τελεία και παύλα. Άλλωστε, οι επιδόσεις μιας δημοκρατικής χώρας με την ανθρωπιστική, πολιτιστική, πολιτική και κυρίως ιστορική παράδοση της Ελλάδας, δεν εξαρτώνται ούτε υπαγορεύονται από εύσημα ή επικρίσεις άλλων.
Άσχετα από την οποιαδήποτε απόπειρα επιχειρείται –και είναι λυπηρό να επιχειρείται σε αυτήν την Αίθουσα- για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και τη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, για να κλείσουμε το θέμα, επαναλαμβάνω ότι αυτή η έκθεση –καθώς και οι άλλες εκθέσεις, όπως για παράδειγμα της κ. Μαγκντούγκαλ- δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται για την περαιτέρω ενίσχυση και τον εμπλουτισμό τους και για την πλήρη προστασία τους. Είμαστε και πρέπει, κύριοι συνάδελφοι, να είμαστε όλοι υπερήφανοι γι’ αυτό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο ορισθείς από τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να απαντήσει, συνάδελφος Βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, συχνά αναφέρετε στις απαντήσεις σας αυτήν την επισήμανση για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή είναι μία πολύ άδικη κριτική που κατά τη γνώμη μας ιδιαιτέρως σας εκθέτει.
Καταθέτω για τα Πρακτικά σειρά δημοσιευμάτων διαφορετικών εφημερίδων, όπως της «REALNEWS», του «ΈΘΝΟΥΣ», της «ΧΩΡΑΣ» και κυρίως της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» με πρωτοσέλιδο άρθρο του κ. Κουρή με τίτλο «Οι τεμενάδες δεν ωφελούν», για να αποδείξω στο Σώμα ότι αυτά και αυτές οι επικρίσεις δεν έρχονται από ένα κόμμα –για παράδειγμα, σήμερα από το ΛΑΟΣ- για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, όπως είπατε, αλλά απασχολούν σ’ ένα πολύ ευρύ φάσμα την ελληνική κοινωνία.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Σπυρίδων-Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Καλό είναι, λοιπόν, αντί να ξεκινάτε την απάντησή σας μ’ αυτή την αλαζονική έκφραση, να απαντήσετε σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ανησυχούν.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σκοπίμως κατά τη γνώμη μας υποβαθμίσατε την έκθεση λέγοντας ότι εκφράζει μόνο τους συντάκτες της.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου επιτρέψετε και πάλι να σας πω, κυρία Υπουργέ, ότι δεν είναι ακριβές. Έχω εδώ την έκθεση και η υπογραφή λέει, «U.S. Department of States». Αυτή η έκθεση μπορεί να γράφτηκε πράγματι από κάποια φυσικά πρόσωπα. Όμως, υιοθετείται ως επίσημη θέση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Ούτε θα την υπερτιμούμε ούτε όμως και θα την υποτιμούμε σκοπίμως, όπως κάνατε εσείς προηγουμένως.
Δεν απαντήσατε καθόλου στο ερώτημά μας. Δεν σας κάνει εντύπωση, δεν σας απασχολεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να δημοσιοποιήσει αυτήν την έκθεση την ώρα και την ημέρα που ήσασταν εσείς εκεί; Αυτό ξέρετε πώς λέγεται στη διπλωματική γλώσσα; Και το έχουν γράψει όλες οι εφημερίδες, των οποίων φαντάζομαι ότι θα δείτε τα δημοσιεύματα. Αυτό παρουσιάζεται ως «άδειασμα» όχι προς το πρόσωπό σας, αλλά προς την Ελλάδα.
Δεν σας απασχολεί αυτό; Έχετε να δώσετε κάποια απάντηση στο Σώμα για το ποια είναι η εκτίμησή σας, όσον αφορά το γεγονός ότι την ώρα που ήσασταν εσείς εκεί, αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, αποφάσισαν οι Αμερικάνοι να παρουσιάσουν και την έκθεση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ.
Και, βεβαίως, δεν περιμένουμε να μας πουν οι Αμερικάνοι τι είμαστε. Είναι προφανές αυτό που είπατε. Εδώ μιλάμε, όμως, για το επίπεδο των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τι σημαίνει αυτή η έκθεση. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτή η έκθεση αποτελεί ευθεία παραβίαση στα εσωτερικά της χώρας. Πού ακούστηκε να κρίνονται εφημερίδες, όπως για παράδειγμα στη σελίδα πέντε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ονομαστικά; Έρχεται το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και ελέγχει το πώς στην Ελλάδα γράφουν οι εφημερίδες, το τι γράφουν! Αυτό δεν απασχολεί την ελληνική Κυβέρνηση; Δεν είναι ευθεία επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας; Δεν λέω για τις απρέπειες που γράφει κατά του δικού μου κόμματος.
Θα σας πω μόνο ότι μέσα στις μειονότητες που αναγνωρίζει στην Ελλάδα, «τουρκική», «μακεδονική» και τα υπόλοιπα, αναγνωρίζει και τους «αρβανίτες». Τον κ. Πάγκαλο που λέει συχνά ότι είναι αρβανίτης τον ρώτησαν;
Θέλω να κλείσω, κυρία Υπουργέ, με το εξής: Όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και είναι το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς μας και δεν απαντήσατε, ρωτάμε το εξής: Τι κάνατε εσείς για να αποτρέψετε αυτό το «τερατούργημα»; Όσοι παρακολουθούμε λοιπόν ξέρουμε ότι ό,τι γράφει αυτή η έκθεση είναι κατά λέξη μεταφορά, «copy page», όλων των αναφορών του λεγομένου ελληνικού παρατηρητηρίου των συμφωνιών του Ελσίνκι του κ. Δημητρά. Υπενθυμίζω στο Σώμα ότι όταν απεκαλύφθη στο κανάλι «EXTRA» ότι ο κ. Βαλιανάτος σύμβουλος τότε του κ. Παπανδρέου συμμετείχε στο εν λόγω παρατηρητήριο, τον απέπεμψε ο κ. Παπανδρέου εντός είκοσι λεπτών. Σε είκοσι λεπτά είχε διωχθεί από το ΠΑΣΟΚ. Και ερωτώ πώς γίνεται, έχω καταθέσω σχετική ερώτηση σε σας και καταθέτω για τα Πρακτικά την απάντηση που μου δώσατε, πώς γίνεται εσείς προσωπικά, το Υπουργείο σας δηλαδή να χρηματοδοτείτε το ελληνικό παρατηρητήριο των συμφωνιών του Ελσίνκι; Δηλαδή αυτή η έκθεση, για να κλείσω, δεν είναι μόνο ότι έχει τη διπλωματική απρέπεια, ότι δόθηκε την ώρα που ήσασταν εκεί, δεν είναι μόνο ότι είναι διπλωματική απρέπεια να επεμβαίνεις στα εσωτερικά της χώρας, αλλά έγινε και με δικά μας χρήματα, με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Έχετε να μας δώσετε κάποια απάντηση;
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Άδωνις Γεωργιάδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Υπουργός Εξωτερικών, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Εξωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΛΑΟΣ για μία ακόμη φορά στην Αίθουσα αυτή επανέλαβε τον εαυτό του. Υπερέβαλε, παραποίησε, ειρωνεύτηκε, επιπόλαια, αβάσιμα και σκόπιμα κατηγόρησε. Με μία λέξη, χαμήλωσε για άλλη μία φορά το επίπεδο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτό είναι δικό του πρόβλημα.
Ας περάσουμε όμως στην ουσία των πραγμάτων. Οι συχνές επαφές, η γόνιμη συνεργασία, η καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με τις κυβερνήσεις άλλων κρατών είναι πάντα χρήσιμες. Είναι προς όφελος των συμφερόντων και των στόχων της χώρας μας και ελπίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι τουλάχιστον σε αυτό. Είναι δε αυτονόητο ότι αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο όταν πρόκειται για επαφές και συνεργασίες, όχι με οποιοδήποτε κράτος, αλλά με έναν ισχυρότατο παράγοντα του διεθνούς συστήματος. Πολύ περισσότερο όταν αυτή η επίσκεψη στην οποία αναφερθήκατε, πραγματοποιείται και με την ειδικότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ.
Είναι θετικό για την Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι είμαστε μία από τις πρώτες χώρες της οποίας Υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τη νέα αμερικανίδα επικεφαλή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είναι θετικό για μας ότι επιβεβαιώσαμε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων και ότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει η βούληση για εμβάθυνση της στρατηγικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι θετικό για την Ελλάδα ότι στη συνάντησή μας αυτή διατυπώσαμε με σαφήνεια τις ελληνικές θέσεις. Για τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη χώρα μας διαπιστώσαμε ότι οι θέσεις μας ακούγονται με ιδιαίτερη προσοχή και γίνονται κατανοητές.
Είναι επίσης θετικό για την Ελλάδα ότι επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο σε μία σειρά μεγάλων ζητημάτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος της διεθνούς κοινότητας. Είναι θετικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και δεν μπορείτε να το αρνηθείτε.
Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά όχι απλώς δεν είναι αρνητικά, αλλά αντίθετα αποτελούν δύναμη για την Ελλάδα και τους στόχους της στην εξωτερική πολιτική. Χτίζουμε συμμαχίες και διευρύνουμε τα διεθνή ερείσματα της χώρας. Και αυτή κύριοι συνάδελφοι, είναι η πατριωτική πολιτική και όχι να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε ότι μία έκθεση που δημοσιεύτηκε μία συγκεκριμένη μέρα για ολόκληρο τον κόσμο, αποτελούσε ειδικά στόχο για τη χώρα μας.
Η εξωτερική πολιτική κύριοι συνάδελφοι, θέλει σοβαρότητα, θέλει υπευθυνότητα και θέλει και πατριωτισμό. Και ο πατριωτισμός δεν είναι προνόμιο κανενός εδώ μέσα. Ούτε μπορεί κανείς να τον επικαλείται για δικούς του λόγους μικροκομματικούς. Εγώ δεν αμφισβήτησα τον πατριωτισμό κανενός, απαιτώ όμως από όλους να σεβαστείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ασκεί μία εθνική, μία πατριωτική πολιτική και υπερασπίζεται απολύτως τα συμφέροντα της χώρας και του λαού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι εννέα μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
Καλωσορίζουμε τα παιδιά και τους δασκάλους στη Βουλή, τους ευχόμαστε καλή πρόοδο και να είναι καλότυχα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Θα συζητηθεί η δεύτερη με αριθμό 611/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σοφίας Καλαντίδου προς τους Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την παραχώρηση τριάντα δύο (32) στρεμμάτων δασικής έκτασης του Δήμου Πανοράματος Νομού Θεσσαλονίκης στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παραχωρήθηκαν τριάντα (32) στρέμματα δασικής έκτασης του Δήμου Πανοράματος, Νομού Θεσσαλονίκης, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση φιλανθρωπικών επιδιώξεων.
Για να καταστεί όμως άρτια και ομογενοποιημένη η συγκεκριμένη δασική έκταση και να εξυπηρετηθούν τα φιλανθρωπικά σχέδια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αποχερσώθηκε, αποψιλώθηκε και μπαζώθηκε παρακείμενο ρέμα. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή Πανοράματος έχουν δοθεί χωράφια σε πρόσφυγες το 1924 , που τώρα δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν, γιατί έχουν χαρακτηριστεί δασική έκταση, ενώ σε άλλα έχουν κτιστεί βίλλες που ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες κ.α..
Για τη συγκεκριμένη όμως περίπτωση των τριάντα δύο (32) στρεμμάτων δασικής έκτασης, η Κυβέρνηση, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λειτούργησαν «συνωμοτικά» και άμεσα, για την ικανοποίηση του αιτήματος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, χωρίς να παίρνουν υπ' όψιν ότι από το μπάζωμα του ρέματος μπορεί να υπάρξουν και δυσάρεστες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση ακραίου καιρικού φαινομένου.
Αποδεικνύεται ότι η δημόσια περιουσία: Γη -δάση- δασικές εκτάσεις, αλλάζουν χρήση και αποχαρακτηρίζονται, προκειμένου να ικανοποιηθούν διάφορα επιχειρηματικά φιλανθρωπικά σχέδια ομίλων, Μητροπόλεων κ.α..
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Γιατί αποχαρακτηρίστηκε, αποχερσώθηκε, αποψιλώθηκε η συγκεκριμένη έκταση και δόθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, καθώς και ποιος έκανε την αίτηση και τη μελέτη μπαζώματος του ρέματος στην περιοχή Μπάγλαρη Πανοράματος και ποιες οι συνέπειες από ακραία καιρικά φαινόμενα;
Αν θα σταματήσει η συγκεκριμένη παραχώρηση των τριάντα δύο (32) στρεμμάτων που είναι δημόσια περιουσία, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης».
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αντιλαμβάνομαι απόλυτα την ευαισθησία και της συναδέλφου η οποία υποβάλλει την ερώτηση και του κόμματός της, όσον αφορά και το περιβάλλον και τις δασικές εκτάσεις και γενικότερα την ευαισθησία η οποία θεωρώ ότι την έχουμε όλοι σ’ αυτήν την Αίθουσα, απέναντι σε τέτοια ζητήματα.
Θέλω να σας τονίσω ότι επανειλημμένως έχω ταχθεί υπέρ ζητημάτων, τα οποία αφορούν και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών. Μάλιστα, λόγω της ευαισθησίας αυτής ζήτησα να κρατήσω και το αντικείμενο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή θα ήθελα να αντιμετωπίσω προσωπικά τα ζητήματα. Αυτό είναι το ένα και είναι μία αναγνώριση την οποία κάνω και στο Κουμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και στην ερωτώσα συνάδελφο.
Κάποια στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να πούμε ορισμένες αλήθειες σε αυτήν την Αίθουσα. Είπα αυτό τον αφορισμό πριν μία - δύο ημέρες με την ευκαιρία μιας άλλης ερώτησης και πρέπει να τον επαναλάβω. Αυτή η υπερβολική, κατά κάποιο τρόπο, επιθυμία μας πολλές φορές να προστατεύσουμε τη φύση και το περιβάλλον και τα δάση πού οδήγησε άραγε; Κάντε μία αναδρομή τα τελευταία πενήντα χρόνια, για να διαπιστώσετε, αυτή η αυστηρή πολιτική που ακολουθήθηκε απέναντι στα δάση, ποιο αποτέλεσμα έφερε. Για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, ότι κάτι φταίει, ότι κάτι δεν υπάρχει σωστό, ότι κάποια πολιτική η οποία εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι εκείνη που πρέπει να εφαρμόζεται.
Το λέω διότι συνηθίζουμε πάντοτε εμείς οι πολιτικοί να υπερθεματίζουμε και να υπερβάλουμε για ορισμένα φαινόμενα, με συνέπεια να έχουμε τα ακριβώς αντίθετα, αντίστροφα αποτελέσματα σε σχέση με το ζητούμενο.
Ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο ήθελα να θίξω και αφορά την Εκκλησία. Εσείς του Κουμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας έχετε μία συγκεκριμένη στάση απέναντι στην Εκκλησία. Δικαίωμά σας είναι. Εμείς σας τα αναγνωρίζουμε και το σεβόμαστε.
Εμείς κάνουμε μία υπέρβαση σ’ αυτό. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν είναι η Εκκλησία ή ο Σεβασμιότητος Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος ή κάποιος άλλος.
Εμείς βλέπουμε ότι στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μία προσπάθεια οικοδομήσεως ενός κοινωφελούς έργου. Και πάνω σ’ αυτήν την προσπάθεια η οποία γίνεται για να οικοδομηθεί αυτό το κοινωφελές έργο, ένα σημαντικό έργο, έγινε μία παρέμβαση, μία παρέμβαση σε μία, όπως χαρακτηρίζεται, δασική έκταση. Η παρέμβαση δεν είναι σε τίποτα παράνομη. Ακολουθήθηκαν όλες οι διατάξεις του νόμου, ακολουθήθηκαν όλες οι διατάξεις οι οποίες επιβάλλουν ως υποχρεωτική την περιβαλλοντική μελέτη, υπάρχουν οι εγκρίσεις της περιβαλλοντικής μελέτης και υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας. Επομένως, υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία νομιμοποιούν την πράξη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Το γεγονός ότι το κάνει η Εκκλησία, δεν νομίζω ότι αποτελεί ένα γεγονός στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε απέναντι.
Θεωρώ ότι η πράξη είναι νόμιμη και ότι δεν βλάπτει το φυσικό περιβάλλον, δεν βλάπτει το δασικό πλούτο, διότι δεν ήταν τεράστιος, αλλά είναι μία δασική έκταση από πουρνάρια. Και εκτός αυτού, συνεισφέρει γενικότερα και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό έργο, το οποίο πολλές οργανώσεις έχουν αναλάβει σ’ αυτόν τον τόπο. Οπωσδήποτε, όμως, δεν πρέπει να κρύψουμε ότι και η Εκκλησία έχει αναλάβει ένα τέτοιο έργο.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει η κ. Καλαντίδου για δύο λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, κύριε Υπουργέ, δεν έχουμε την πρόθεση να πούμε εμείς ψέματα ή αν θέλετε, ας πούμε εδώ κάποιες αλήθειες. Η περιοχή τριάντα δύο στρεμμάτων είναι στο Δήμο Πανοράματος και είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση. Είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Σε γραπτή τοποθέτηση της Μητρόπολης, λέει ότι επιλέξαμε ένα δύσβατο και δύσμορφο υψομετρικά τμήμα αγροτεμαχίου. Στην παραγγελία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης επισημαίνεται ότι η παραχώρηση έγινε για ανέγερση Νοσοκομείου, πράγμα που επιτρέπει το γράμμα του ν. 1734/1987. Όμως, στην οικοδομική άδεια αναγράφεται ότι θα γίνει Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Και τέλος, στις εφημερίδες ανακοινώνεται από τη Μητρόπολη ότι θα είναι μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και ΑΜΕΑ. Δεν είναι εκεί η ουσία.
Αφού, λοιπόν, απαντήσατε εσείς, κύριε Υπουργέ –και εγώ δέχομαι ότι τίποτα παράνομο δεν έγινε και αν θέλετε, το ίδιο απάντησε και η Παράταξή σας στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης- θα θέλαμε –και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστότερο- να έρθει εδώ η αίτηση της Μητρόπολης, οι αποφάσεις όλων των Υπουργείων που εμπλέκονται, οι αποφάσεις για την παραχώρηση και το μπάζωμα του ρέματος, η μελέτη και το πώς έγινε η έγκριση.
Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε –και η διαφορά που βάζει το ΚΚΕ δεν είναι διαφορά, επειδή το έργο το κινεί η Εκκλησία, η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης- ότι εμείς πιστεύουμε πως ακόμα και αν συμβαίνουν αυτά που ισχυρίζεστε -δηλαδή αν όλα έγιναν νομότυπα και αν τυπικά κινήθηκαν και πολύ γρήγορα οι υπηρεσίες- εμείς έχουμε την άποψη ότι έχουμε μία ακόμη περίπτωση εκποίησης δημόσιας δασικής έκτασης, που κατ’ ευφημισμό γίνεται για φιλανθρωπικούς λόγους, προκειμένου να ικανοποιηθούν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Και αυτό το λέω, γιατί η επίσημη τοποθέτηση της Μητρόπολης λέει ότι θα χρηματοδοτήσει το έργο μόνο στην κατασκευή σκελετού και τειχοποιίας. Μετά; Μετά, ναι, επιχειρηματίες. Η δημόσια περιουσία δεν πρέπει να εκποιείται, δεν πρέπει να πουλιέται και να δωρίζεται, όπως γίνεται με την Κυβέρνησή σας, αλλά και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς μάλιστα να υπολογίζεται η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι επιπτώσεις που έχει αυτή στο λαό.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ζητάει να σταματήσει η εκποίηση και να παρέμβει η Κυβέρνηση, ώστε να αναδασωθεί η περιοχή. Ζητά η Μητρόπολη να κάνει φιλανθρωπίες με δικά της ακίνητα και χρήματα, που άλλωστε έχει αρκετά και να μην γίνει αυτό που λέει ο λαός, «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».
Το κράτος και η Κυβέρνηση κατά την άποψή μας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κυρία Καλαντίδου, ολοκληρώστε.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Σε μισό λεπτό τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το κράτος και η Κυβέρνηση, κατά την άποψη του ΚΚΕ έχει υποχρέωση να καλύψει τις ανάγκες του λαού σε υποδομές για νοσοκομεία, ιδρύματα, γηροκομεία. Άλλωστε, ο λαός αυτά τα έχει πληρώσει πολλές φορές και με τον πλούτο που παράγει και με τη φορολογία του και αν θέλετε, και με τον οβολό του στην Εκκλησία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όπως διαπιστώνετε, δεν υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις και διαφωνίες μεταξύ της ερωτώσης και ημών.
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πω στην Αίθουσα του Κοινοβουλίου, ότι όλη η παραχώρηση στηρίχθηκε στο ν. 998 και όχι στο ν. 1734/87 που είναι για διαφορετικούς σκοπούς. Με βάση το νόμο ν. 998 επιτρέπεται η παραχώρηση η οποία δίνεται για κοινωφελείς σκοπούς και όχι μόνο για νοσοκομεία ή για άλλους τέτοιους λόγους. Επομένως, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, όπως νομίζω ότι λίγο-πολύ το είπε και η ερωτώσα, ότι η παραχώρηση αυτή είναι απολύτως νόμιμη.
Συμφωνώ απόλυτα ότι, ό,τι γίνεται, γίνεται με λεφτά του ελληνικού λαού, με λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου. Τίποτα δεν γίνεται τσάμπα και επομένως και αυτές οι κοινωφελείς πράξεις που γίνονται και από την Εκκλησία ακόμα και τον οβολό και με τη φορολογία και με οτιδήποτε, γίνονται με βάση τη συνεισφορά που έχει ο ελληνικός λαός.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, δεν θα πρέπει να μηδενίσουμε μία προσπάθεια, μία πρωτοβουλία, μόνο και μόνο επειδή γίνεται από την Εκκλησία, όχι από ιδιώτες. Δεν υπάρχουν ιδιώτες εδώ, που θα μπορούσε να έχει γίνει και από ιδιώτες και να είναι καλό ή κακό, αλλά γίνεται από την Εκκλησία. Είναι μία προσπάθεια για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ορισμένα προβλήματα τα οποία έχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων, οι οποίες θέλουν μία κοινωνική στήριξη, όπως είναι οι ηλικιωμένοι. Αυτός ο ιερός σκοπός, ο οποίος βέβαια θα παρακολουθηθεί σε όλες τις φάσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, επειδή γίνεται από την Εκκλησία, θα πρέπει να πούμε ότι είναι παράτυπος και παράνομος;
Συμμερίζομαι την ευαισθησία απέναντι στο δάσος και στις δασικές εκτάσεις, αλλά θεωρώ ότι εδώ δεν πρόκειται περί αυτού. Πρώτον, δεν είναι δάσος αλλά είναι μία κοινόχρηστη εποικιστική δασική έκταση, διέπεται από τις διατάξεις του Αγροτικού Κώδικα, το άρθρο 123 και από το άρθρο 75 και επομένως δεν μιλάμε περί καταστροφής του περιβάλλοντος, του δάσους. Θεωρώ ότι είναι μία σωστή πράξη και μακάρι όλες οι εκκλησίες και μακάρι και οι ιδιώτες να μπορούσαν να συνεισφέρουν και να δημιουργήσουν και να οικοδομήσουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις και κτήρια και ιδρύματα τέτοια τα οποία θα μπορούσαν να στηρίξουν και να βοηθήσουν τις ασθενέστερες, τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Κύριε Πρόεδρε, θέλω για μία ακόμα φορά να τονίσω, ότι η παράταξή μας είναι ευρύτατα παράταξη κοινωνική και λαϊκή, είναι ευρύτατα μία παράταξη η οποία στέκεται κοντά στο λαό, κοντά στις αδύναμες κοινωνικές τάξεις. Ό,τι έχει σχέση με τη στήριξη αυτών των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, εμείς θα είμαστε με τη σημαία μπροστά και θα στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε τέτοια προσπάθεια.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η τρίτη με αριθμό 598/3-2-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Άννας Φιλίνη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων στο Υπουργείο κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού και διαγράφεται.
Επίκαιρες ερωτήσεις δεύτερου κύκλου:
Η πρώτη η με αριθμό 601/3-3-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Μαρίας Δαμανάκη προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με την επίλυση του προβλήματος των συμβασιούχων του Υπουργείου κ.λπ., επίσης δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού και διαγράφεται.
Δεύτερη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 610/3-3-2009 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κωνσταντίνου Αλυσανδράκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δραστηριότητας με τη βοήθεια της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στα Ιωάννινα κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλυσανδράκη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Ενώ οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοί Γ. ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΒΕΕ», στα Ιωάννινα, βρίσκονται σε νέα επίσχεση εργασίας λόγω μη καταβολής των δεδουλευμένων από το Δεκέμβρη του 2008, από τη μεριά της εργοδοσίας κατατέθηκε αίτηση για πτώχευση. Παράλληλα οι εργαζόμενοι κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση και ταυτόχρονα το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει μεταβολή η διάθεση περιουσίας της επιχείρησης.
Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής οι εργαζόμενοι και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων προχώρησαν, όπως είχαν δικαίωμα να κάνουν, σε περιφρούρηση των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε μετακίνηση εμπορευμάτων ή περιουσιακών στοιχείων. Στις 27 Φεβρουαρίου αστυνομικοί έφτασαν στο χώρο της επιχείρησης και όταν οι εργαζόμενοι τους επέδειξαν το κείμενο της προσωρινής διαταγής, αποχώρησαν. Εν τούτοις, την επόμενη ημέρα προχώρησαν σε συλλήψεις έξι εργαζόμενων. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, είχε προηγηθεί μήνυση του εργοδότη για δήθεν «διατάραξη οικιακής ειρήνης».
Τα παραπάνω έχουν προφανή σύνδεση με το πρόσφατο έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου η συνδικαλιστική δράση χαρακτηρίζεται ως «έγκλημα». Ο αποτελεσματικός συντονισμός εισαγγελίας-εργοδοσίας δείχνει ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο, με στόχο να χτυπηθεί το ταξικό εργατικό κίνημα και να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει, ώστε να πάψουν η δικαιοσύνη και η αστυνομία να στηρίζουν την ασυδοσία της εργοδοσίας και να λειτουργούν ως μηχανισμοί καταστολής των αγώνων των εργαζομένων.».
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, όλοι μας και προεχόντως η Κυβέρνηση σεβόμαστε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα: όπως είναι η ελευθερία στην έκφραση, η διαμαρτυρία, η διεκδίκηση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην απεργία. Όλα αυτά τα σεβόμαστε και εκτιμώ πως κανείς δεν πρέπει και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
Καμμιά φορά όμως δημιουργούνται κάποιες λεπτές ισορροπίες, όπου η προσπάθεια ικανοποίησης ενός δικαιώματος από ένα άτομο είτε από ομάδες ατόμων τείνει να πλήξει ατομικά δικαιώματα άλλων πολιτών και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται κάπου στη μέση, προσπαθώντας να ισορροπήσει και να εφαρμόσει το νόμο. Όταν έχουμε κινητοποιήσεις τέτοιας μορφής, ασφαλώς η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα, προκειμένου να αποτραπούν έκτροπα ή οποιασδήποτε μορφής επεισόδια. Το σύνηθες είναι να μη δημιουργούνται έκτροπα από εκείνους οι οποίοι κινητοποιούνται, για να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αλλά από κάποιους οι οποίοι παρεισφρέουν και εκμεταλλεύονται την οποιαδήποτε συγκέντρωση περισσοτέρων, προκειμένου να δημιουργήσουν προγραμματισμένα εκ των προτέρων επεισόδια.
Τι συνέβη στην προκειμένη περίπτωση; Όπως αναφέρεται και στην επίκαιρη ερώτηση του συναδέλφου, πράγματι στις 26.2.2009 υπεβλήθη στο Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων μια έγκληση από το νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ΑΦΟΙ Γ. ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΒΕΕ, σε βάρος των εργαζομένων, με την αιτιολογία ότι έχουν καταλάβει μέρος του χώρου του εργοστασίου και παρεμποδίζουν τους υπόλοιπους να εργάζονται.
Την επόμενη μέρα στις 27.2.2009 αστυνομικοί του Α.Τ. Ιωαννίνων μετέβησαν στις εγκαταστάσεις και επέδειξαν προς τους εργαζόμενους την αίτηση που είχε καταθέσει η εταιρεία στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων για κήρυξη της εταιρείας σε κατάσταση πτωχεύσεως, οι δε εργαζόμενοι επέδειξαν προς τους αστυνομικούς την προσωρινή διαταγή που είχαν πάρει από το αρμόδιο δικαστήριο, με την οποία απηγορεύετο οποιαδήποτε εκποίηση οιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της εταιρείας, προφανώς, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα νόμιμα δικαιώματα που είχαν, τα οφειλόμενα, τα δεδουλευμένα και, ενδεχομένως, άλλης μορφής αποδοχές.
Την επομένη ακριβώς, η εταιρεία υπέβαλε άλλη έγκληση για παραβίαση του άρθρου 334 του Ποινικού Κώδικα, που επιγράφεται «Διατάραξη Οικιακής Ειρήνης», αιτιώμενη πάλι ότι κάποιοι παρεμποδίζουν τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης. Οι αστυνομικοί μετέβησαν, παρουσία δικαστικού λειτουργού, της Ειρηνοδίκου Ιωαννίνων, όπου πράγματι διαπιστώθηκε ότι και άλλα άτομα, εκτός από τους εργαζόμενους, είχαν προβεί σε κατάληψη του χώρου.
Κοιτάξτε, σε αυτές τις περιπτώσεις, κύριοι συνάδελφοι, η Αστυνομία δεν λειτουργεί αυτόβουλα. Είναι πάντοτε υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών και το συνήθως συμβαίνον είναι ο διοικητής του τμήματος, όταν βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση, όπου υπάρχουν αντικρουόμενες θέσεις και ως επί το πλείστον δεν είναι και νομικοί οι άνθρωποι, να παίρνουν τη συμβουλή ή την εντολή της εισαγγελικής αρχής, όπερ και εγένετο στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Παρουσία ειρηνοδίκου, μετέβησαν πάλι στο χώρο, όπου διεπιστώθη ότι υπήρξε αυτή η κατάληψη και ότι εκτός από τους εργαζόμενους ήταν και άλλα άτομα, που, επίσης, συμμετείχαν στην κατάληψη του χώρου.
Με εντολή της παρισταμένης ειρηνοδίκου και του αρμοδίου εισαγγελέως έγιναν έξι συλλήψεις και εργαζομένων και μη εργαζομένων στην επιχείρηση. Μετά από λίγο αφέθησαν όλοι ελεύθεροι πάλι με εντολή του εισαγγελέως.
Θέλω να επισημάνω, κύριοι συνάδελφοι, ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις που ενεργείται αυτεπάγγελτη προανάκριση, διότι και η σύλληψη είναι μέρος της προανάκρισης, όλα γίνονται υπό την εποπτεία του εισαγγελέως Πρωτοδικών. Η δε ελληνική δικαιοσύνη δεν παίρνει εντολές ούτε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης ούτε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, που έχει την αρμοδιότητα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ενεργεί αυτόβουλα, είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη και δεν μπορούμε να κάνουμε την οποιαδήποτε παρέμβαση. Με εντολή, λοιπόν, της εισαγγελικής αρχής έγινε η παρέμβαση, έγινε η σύλληψη και εν συνεχεία αφέθησαν ελεύθεροι οι εργαζόμενοι. Εν τέλει δε η υπόθεση αυτή είναι προφανές ότι θα λυθεί από τα αρμόδια δικαστήρια τα οποία και ήδη έχουν επιληφθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστώ τον κύριο Υπουργό. Ο κ. Αλυσανδράκης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω από πού έχετε τις πληροφορίες ότι υπήρχε υπόνοια για να δημιουργηθούν έκτροπα. Ούτε από τους εργαζόμενους υπήρχε τέτοια πρόθεση προφανώς αλλά ούτε και από την διοίκηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το οποίο καλύπτει και τους εργαζόμενους, υπήρχε τέτοια πρόθεση και ξένα στοιχεία δεν υπήρχαν. Από τους έξι συλληφθέντες οι πέντε ήταν εργαζόμενοι και η μια ήταν μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Δεν υπήρξαν δηλαδή στοιχεία έξω από τον εργασιακό χώρο που συμμετείχαν στις δραστηριότητες.
Εγώ καταλαβαίνω την θέση της Αστυνομίας που αναφέρατε και εσείς ο ίδιος. Και εδώ να υπενθυμίσω και το έγγραφο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Σανιδά, προς τις κατά τόπους Εισαγγελίες, ανάμεσα σε αυτές και την Εισαγγελία Ιωαννίνων, που μεταξύ άλλων οι Εισαγγελείς καλούνται να μεριμνήσουν για εφαρμογή αυτοφώρου διαδικασίας κατά των πρωταιτίων των τελουμένων αυτοφώρων εγκλημάτων ώστε να τύχουν της εννόμου προστασίας οι ρηθείσες επιχειρήσεις. Όλο αυτό το σύμπλεγμα κράτους, δικαιοσύνης, αστυνομίας λειτουργεί αντικειμενικά ως μηχανισμός καταστολής των διεκδικήσεων, των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Αυτό σε απάντηση και κάποιων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει κράτος. Κράτος υπάρχει και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά όταν είναι να υπερασπίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Και βέβαια μπροστά στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε είναι ένας πολύτιμος μηχανισμός για την καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων οι οποίοι εργαζόμενοι έχουν δυο επιλογές. Ή θα σκύψουν το κεφάλι, οπότε θα τους το κόψουν σίγουρα ή θα το κρατήσουν όρθιο, οπότε μπορούν να το γλιτώσουν.
Χθες ήμουν με τους εργαζομένους του εργοστασίου Καρυπίδη, κύριε Υπουργέ. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πτοήθηκαν, συνεχίζουν τον αγώνα τους με ταξικό προσανατολισμό. Η στάση τους και ο αγώνας τους είμαι σίγουρος ότι θα λειτουργήσουν ως παράδειγμα για διεκδικητική τοποθέτηση των εργαζομένων απέναντι στις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση για να φορτώσει στην πλάτη τους την κρίση και είμαι σίγουρος ότι θα διαδοθεί αυτός ο αγωνιστικός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων και παραπέρα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για την δευτερολογία σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Εγώ χαίρομαι, κύριε συνάδελφε, και είμαι μαζί με τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν εκείνα που δικαιούνται μέσα στα πλαίσια των συνταγματικά αναγνωρισμένων νομίμων διαδικασιών. Διότι κανείς δεν θέλει να είναι με τον έναν και να μην είναι με τους πολλούς σε τελευταία ανάλυση, αν το πάρουμε και ωμά πολιτικά.
Πλην, όμως, οφείλω να σας πω ότι με παρερμηνεύσατε πρώτα απ’ όλα, διότι εγώ δεν είπα ότι υπήρχαν πληροφορίες ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνονταν έκτροπα. Είπα γενικώς και αορίστως ότι η Αστυνομία όταν γίνονται κινητοποιήσεις έχει την παρουσία της εκεί, γιατί ενίοτε γίνονται έκτροπα από άτομα τα οποία παρεμβαίνουν στις πορείες, στις συγκεντρώσεις και που δεν έχουν καμιά δουλειά με τους διεκδικούντες τα νόμιμα δικαιώματά τους.
Θα ήθελα, όμως, να πω αυτό το οποίο θέλω να καταλάβετε όλοι. Η Αστυνομία, σε πολλές περιπτώσεις, είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Και είναι σε δύσκολη θέση, διότι εκατέρωθεν -και από τις δύο πλευρές που αντιδικούν- υποβάλλονται μηνύσεις, ασκούνται πιέσεις, εκφράζονται παράπονα, ότι δεν παρεμβαίνει προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματά τους. Διότι ο καθένας τα δικαιώματά του νομίζει πως είναι νόμιμα, δίκαια και εδράζονται σε βάση λογική και δεν μπορεί να καταλάβει ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να γίνει λάστιχο και να ικανοποιήσει και τη μία πλευρά και την άλλη. Γι’ αυτό και καταφεύγει στον εισαγγελέα, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος, σε κάθε περίπτωση, για να δώσει τη σχετική εντολή.
Για παράδειγμα θα ήθελα να αναφερθώ στην υπόθεση «JUMBO», που την ξέρετε πάρα πολύ καλά, όπως την ξέρω κι εγώ ως εκ της ιδιότητός μου. Σε αυτήν την περίπτωση είχαμε την Αστυνομία να βρίσκεται σε μία πάρα πολύ δύσκολη θέση. Και επικοινωνούσαν διαρκώς μαζί μας οι διοικητές των Τμημάτων τι να κάνουμε. Από τη μία μεριά είχαμε τους εργαζόμενους, που κινητοποιούνταν –εγώ δεν θα τους χαρακτηρίσω με οτιδήποτε το αρνητικό- νομίμως, να πω εγώ, αν θέλετε –εν πάση περιπτώσει, νόμιζαν ότι λειτουργούν νόμιμα- και από την άλλη μεριά είχαμε τους εργοδότες οι οποίοι έλεγαν τα αντίθετα. Και προσέξτε, υπέβαλαν μηνύσεις και οι εργαζόμενοι κατά των αστυνομικών και οι εργοδότες κατά των αστυνομικών, διότι δεν συνελάμβαναν, όπως έλεγαν, οι μεν τους δε.
Αντιλαμβάνεστε ότι η Αστυνομία δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να γίνει δικαστής και να αποφασίσει, διότι δεν είναι δικαστής. Είναι ένα όργανο της τάξης, παίρνει συγκεκριμένες εντολές και όταν ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, έχει εποπτεύοντα εισαγγελέα. Εγώ, δυστυχώς, δεν είμαι αρμόδιος για να κάνω…
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Πάντως οι δικαστές δίκασαν δύο φορές το αίτημα του «JUMBO» και καμμία των εργαζομένων.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών): Παρακαλώ. Όταν υπάρχουν αποφάσεις δικαστικές, εφαρμόζονται. Και χαίρονται οι αστυνομικοί να έχουν δικαστικές αποφάσεις, διότι ξεφεύγουν οι ίδιοι από το δίλημμα και από τις δύσκολες καταστάσεις, στις οποίες βρίσκονται.
Δεν είμαι, δε, αρμόδιος εγώ να κρίνω την οποιαδήποτε εισαγγελική παραγγελία. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απ’ ό,τι άκουσα έχει δώσει μία εντολή. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έτσι έκρινε. Ανεξάρτητη είναι η δικαιοσύνη. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα δικαστήρια, τα οποία σε κάθε περίπτωση επιλύουν οριστικώς τις διαφορές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, εξήντα τρεις μαθήτριες και μαθητές, καθώς και πέντε συνοδοί -καθηγητές από το Μειονοτικό Ιεροσπουδαστήριο Εχίνου Ξάνθης και από το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Πενταλόφου Κοζάνης.
Του καλωσορίζουμε. Τους ευχόμαστε καλή διαμονή και καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα απ’όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Η τρίτη με αριθμό 605/3.3.2009 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική κλπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού και διαγράφεται.
Τελευταία θα συζητηθεί η τέταρτη με αριθμό 599/3.3.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, σχετικά με την απόδραση κρατουμένων από τις φυλακές Κορυδαλλού κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Αϊβαλιώτη ειδικότερα έχει ως εξής:
«Η δεύτερη απόδραση -μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια- των ίδιων κρατουμένων με τον ίδιο θεαματικό τρόπο από την ίδια φυλακή, εγείρει τεράστια ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματική λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.
Ερωτάσθε:
1. Γιατί μετά την πρώτη απόδραση δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα ώστε, τουλάχιστον, να αποτραπεί η δεύτερη;
2. Θεωρείτε τα μέτρα που εξαγγείλατε επαρκή ή θα έχουμε και τρίτη απόδραση Παλαιοκώστα και Ριζάι, αν και εφόσον συλληφθούν;»
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα τα υπερβώ τα τρία λεπτά, διότι, όπως συζητήσαμε και προηγουμένως με τον αγαπητό κύριο συνάδελφο, το ίδιο θέμα απαντήθηκε στην ίδια Αίθουσα και χθες.
Κατ’ αρχάς, θέλω να αναγνωρίσω κάτι, το οποίο είναι αυτονόητο, κάτι το οποίο ισχύει και χωρίς τη δική μου αναγνώριση. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν τιμά την ελληνική έννομη τάξη και βεβαίως πλήγωσε το αίσθημα ασφάλειας και της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Αν θέλετε, πλήγωσε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να αναγνωρίσω.
Από εκεί και πέρα θα ήθελα να πω μερικά πράγματα, τα οποία είπα και χθες, απλώς και μόνο για να υπάρχει μία συγκριτική αντίληψη του γεγονότος, χωρίς αυτό να μειώνει κατά οτιδήποτε και τη βαρύτητά του και την ανάγκη να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα.
Θα ήθελα να πω ότι παρά την κοινή αντίληψη, οι δείκτες αποδράσεων στην Ελλάδα, σε σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους μας, είναι σημαντικά χαμηλότεροι. Αναφέρθηκαν χθες –και είναι καταγεγραμμένα στα Πρακτικά- ακριβείς αριθμοί σε χώρες προηγμένες όπως η Σουηδία, η Δανία, το Βέλγιο, όπου με μικρότερο αριθμό κρατουμένων, οι αριθμοί αποδράσεων είναι υπερτριπλάσιοι.
Θα μου επιτρέψει ο αγαπητός κύριος συνάδελφος να θέσω υπ’ όψιν του και υπ’ όψιν της Εθνικής Αντιπροσωπείας και δια αυτής της ελληνικής κοινωνίας και ένα γεγονός το οποίο με κανέναν τρόπο δεν συνιστά βεβαίως υπεράσπιση του σωφρονιστικού συστήματος διότι συνέβη, αλλά έχει μία έννοια. Δεν είμαστε καν πρωτότυποι στις δύο αποδράσεις με ελικόπτερο συγκεκριμένου καταδικασθέντος φυλασσομένου. Υπάρχει Γάλλος ονόματι Πασκάλ Παγιέ, ο οποίος πέτυχε να αποδράσει τρεις φορές με ελικόπτερο το 2001, το 2003 και το 2007.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Εκεί υπήρξαν τρεις αποδράσεις. Είμαστε πίσω ακόμη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Ελπίζω να μην πάμε μπροστά, βεβαίως. Ελπίζω να μείνουμε εκεί, πίσω.
Από εκεί και πέρα ως προς τα μέτρα τα οποία εξαγγέλθηκαν δεν θα τα ονομάσω επαρκή με κανέναν τρόπο, θα τα ονομάσω απαραίτητα, αγαπητέ κύριε συνάδελφε. Οφείλω να σας πω ότι είμαστε σε ανοιχτή διαδικασία συζήτησης με όλους και βεβαίως και με εσάς και βεβαίως και με το κόμμα σας. Θα έρθει νομοθέτημα την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Ειλικρινά, περιμένω τις προτάσεις σας.
Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στο σωφρονιστικό σύστημα. Είναι θέμα που αφορά την κοινωνία. Υπερβαίνει οπωσδήποτε εμένα, υπερβαίνει οπωσδήποτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υπερβαίνει την Κυβέρνηση. Δεν είναι θέμα κομματικό με την στενή έννοια. Είναι πολιτικό με την ευρύτερη έννοια άσκησης σωφρονιστικής πολιτικής συνολικότερα. Σε δύσκολους καιρούς οι προτάσεις σας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω, πριν μπω στο θέμα, ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να αποδώσουμε ως Εθνική Αντιπροσωπεία τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον αστυνομικό που έπεσε χθες νεκρός τέτοια ώρα από τα πυρά ληστών. Δεν είδα δάκρυα να χύνονται όπως σε άλλες περιπτώσεις γι’ αυτό το νέο παιδί που άφησε ένα νεογέννητο, που δούλευε για 800 ευρώ και δεν πρόλαβε να χαρεί τη ζωή. Προφανώς οι «τσιπρολάγνοι», αυτοί που έχουν λαγνεία με τον κ. Τσίπρα, πολλαπλασιάζονται.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Βέρα Νικολαΐδου)
Το παρατσούκλι που συνόδευε μέχρι πρόσφατα τον τόπο μας, κύριε Υπουργέ, ήταν «Ψωροκώσταινα». Λυπάμαι που θα το πω -δεν έχει καμμία αιχμή προσωπική για εσάς, είστε ένας ήπιος, ευγενικός και αξιοπρεπής πολιτικός και δεν έχετε και καμμία ευθύνη γι’ αυτό το τρομερό περιστατικό που συνέβη- αλλά φοβάμαι ότι το παρατσούκλι που θα συνοδεύει τη Νέα Δημοκρατία μετά τις δύο απίστευτες αποδράσεις με ελικόπτερο, είναι «Παλαιοκώσταινα». Από την «Ψωροκώσταινα», λοιπόν, πάμε στην «Παλαιοκώσταινα».
Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ επισήμανε σωστά ότι όση ζημιά έπαθε η εικόνα της Κυβέρνησης από το Βατοπέδι και τα ομόλογα, ακόμη περισσότερη έπαθε από τις πτήσεις της «AIR Παλαιοκώστας». Δικός σας τέως Υπουργό Δικαιοσύνης είδα στην τηλεόραση να λέει ότι τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα, αλλά το είπε τύπου κονσερτίνα, τύπου σερπαντίνα, τύπου σοκοφρέτα, τέλος πάντων, κάπως έτσι το είπε. Είπε ότι μπήκε ένα συρματόπλεγμα, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι το ελικόπτερο ξαναπέταξε και πήρε τον Παλαιοκώστα και τον άλλον. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Μπήκε σερπαντίνα –δεν ξέρω πώς το είπε το συρματόπλεγμα- κονσερτίνα, σοκοφρέτα, έφυγε το ελικόπτερο.
Έγινε, λοιπόν, και δεύτερη πτήση της «AIR Παλαιοκώστας», η οποία απέδειξε την πλήρη γύμνια όλων των μέτρων που ελήφθησαν. Μη λέμε ότι ελήφθησαν φανταστικά μέτρα και έγιναν παρεμβάσεις. Έφυγε πάλι με ελικόπτερο και επαναλαμβάνω ότι αυτός δεν είναι τομέας ευθύνης δικός σας. Είστε αξιοπρεπής και ευπρεπής πολιτικός και δεν ευθύνεστε γι’ αυτό που συνέβη. Άλλοι ευθύνονται, οι οποίοι βλέπω ότι παραμένουν και στη θέση τους.
Τι να πω τώρα για τα χάλια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας; Τι να πω για τα χάλια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας; Πετάνε πάνω από απαγορευμένη περιοχή. Ξέρουν όλοι οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας –αμέσως με πήραν μετά το τέλος αυτού του τρομερού περιστατικού- ότι απαγορευμένη περιοχή είναι ο Κορυδαλλός, η Ακρόπολη και τα Διυλιστήρια. Πετάνε, λοιπόν, πάνω από απαγορευμένη περιοχή ελικόπτερα, δεν ιδρώνει το αυτί του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας –καλά, αυτό ασχολείται με το να συκοφαντήσει ενοχλητικούς Βουλευτές του Καρατζαφέρη, αλλά πήρε την απάντησή του- και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ροχαλίζει.
Το ροχαλητό συνεχίζεται, το ελικόπτερο πηγαίνει πάνω από τη φυλακή, παίρνει τους δύο κατάδικους, φεύγει και κανείς δεν παίρνει χαμπάρι από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα οποία επαναλαμβάνω ότι ροχαλίζουν με δυνατό ροχαλητό και δεν γίνεται απολύτως τίποτε.
Θέλω να ρωτήσω το εξής: δεύτερη φορά συμβαίνει αυτό το περιστατικό. Είπατε ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή, είναι, όμως, απαραίτητα. Θα τη γλυτώσουμε τρίτη φορά, εάν συλληφθεί -λέμε τώρα, δεν ξέρουμε ποτέ- ο Παλαιοκώστας, ή θα ξεπεράσουμε και το ρεκόρ της Γαλλίας, θα έχουμε τρίτη και τέταρτη απόδραση με την «AIR Παλαιοκώστας», η οποία εγκαινίασε το πτητικό της έργο το 2006, πέρασαν τρία χρόνια και επανέλαβε τις πτήσεις της και έτσι το ρεζιλίκι γίνεται μεγαλοπρεπέστερο διεθνώς;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για να δευτερολογήσει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης): Κυρία Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, ειλικρινά δεν έχω κάτι να προσθέσω. Εγώ αυτό το οποίο ελπίζω είναι να μπορέσουμε με αφορμή ένα δυσάρεστο περιστατικό να λάβουμε απαραίτητα μέτρα για την ορθή λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος.
Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας είναι σε κρίση. Και είναι σε κρίση μέσα από συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο αριθμός των κρατουμένων από το 1994 μέχρι σήμερα έχει υπερδιπλασιαστεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το σύστημα αυτό λειτουργεί στα όρια, ίσως και πέρα από τα όρια της αντοχής του.
Εγώ νομίζω ότι πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να κερδίσουμε κάτι από αυτό το ιδιαίτερα δυσάρεστο περιστατικό. Είναι απολύτως δυσάρεστο και σας λέω ότι αυτό δεν πρόκειται να το αμφισβητήσω ούτε κατ’ ελάχιστον, ούτε να προσπαθήσω να μειώσω την ιδιαίτερη σημασία που είχε για την καταρράκωση του κύρους μας και έξω από τα σύνορά μας, αλλά και για το αίσθημα ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Πρόκειται για ένα περιστατικό το οποίο πλήγωσε βαρύτατα. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Το θέμα, λοιπόν, είναι εάν από αυτό το δυσάρεστο περιστατικό υπάρχει κάτι το οποίο ως κοινωνία μπορούμε να κερδίσουμε ως όφελος; Ποιο νομίζω ότι θα ήταν αυτό; Να έχουμε τη δυνατότητα να διεξάγουμε ένα διάλογο όχι αφηρημένο, αποχωρώντας σε νομικούς παραδείσους, ίσως οι εξ ημών νομικοί, περί του ευκταίου, αλλά ένα διάλογο συγκεκριμένο, λήψεως μέτρων, τα οποία με ένα σαφέστατο χρονοδιάγραμμα –γιατί αναφέρομαι σε ένα σαφέστατο χρονοδιάγραμμα- μπορούμε να πάρουμε. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το πετύχουμε. Ξαναλέω ότι νομίζω πως αυτό θα είναι το όφελος που ως κοινωνία και ως πολιτικός κόσμος μπορούμε να πάρουμε πίσω από αυτό το ιδιαίτερα δυσάρεστο περιστατικό.
Πάντως, οφείλω και εσάς, όπως όλες τις πτέρυγες της Βουλής –διότι σε αυτό θέλω να είμαι ειλικρινής- να σας ευχαριστήσω για το ύφος και το ήθος των δηλώσεων που έγιναν μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό. Εγώ αισθάνομαι, προσωπικά, βαθύτατα υπόχρεος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 44/28-1-2009 επερώτηση των Βουλευτών του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ.κ. Αλέκας Παπαρήγα, Κωνσταντίνου Αλυσανδράκη, Νικόλαου Γκατζή, Ιωάννη Γκιόκα, Ιωάννη Ζιώγα, Κωνσταντίνου Καζάκου, Σοφίας Καλαντίδου, Λιάνας Κανέλλη, Αχιλλέα Κανταρτζή, Νικολάου Καραθανασόπουλου, Λίλας Καφαντάρη, Διαμάντως Μανωλάκου, Γεωργίου Μαρίνου, Γεωργίου Μαυρίκου, Εύας Μελά, Νικολάου Μωραΐτη, Βέρας Νικολαΐδου, Ιωάννη Πρωτούλη, Σταύρου Σκοπελίτη, Αντώνη Σκυλλάκου, Σπυρίδωνα Χαλβατζή και Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων, μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών.
Κύριοι συνάδελφοι, πριν δώσω το λόγο στον πρώτο επερωτώντα, σας ενημερώνω ότι έχουν οριστεί για τη συζήτηση της επερώτησης ως Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι από τη Νέα Δημοκρατία ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ιωάννης Γιαννέλλης, από το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς η Βουλευτής κ. Άννα Φιλίνη, από το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών, ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δεν είναι τυχαία η επιλογή του χρόνου που το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας επέλεξε να συζητηθεί η συγκεκριμένη επερώτηση για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας. Βεβαίως, είναι και αυτό σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες νομοθετικές -σε επίπεδο Κοινοβουλίου και όχι μόνο- και αγωνιστικές ταυτόχρονα πρωτοβουλίες του ΚΚΕ για την προάσπιση, την αποφασιστική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, για να μην πέσουν τα βάρη της κρίσης, να μην πληρώσουν δηλαδή ούτε ένα ευρώ οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τα νοικοκυριά από την κρίση και τις επιπτώσεις της.
Συζητάμε σε μια περίοδο αλλεπάλληλων προβλέψεων από τους διεθνείς οργανισμούς για μια συνεχώς διευρυνόμενη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας. Έχουμε, δηλαδή, μια βαθιά, μακρόχρονη και συντονισμένη κρίση, η οποία εκδηλώνεται ταυτόχρονα και στις τρεις μεγάλες οικονομίες, τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ιαπωνίας. Δεν έχουμε μία κρίση, όπως θέλουν να παρουσιάσουν οι απολογητές του χρηματοπιστωτικού συστήματος απλά και μόνο εξαιτίας της ασυδοσίας και της έλλειψης ελέγχων και ρυθμίσεων σε αυτό, αλλά έχουμε μία κρίση ουσιαστικά του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, μία κρίση της υπερπαραγωγής, εξαιτίας της αναρχίας, των σοβαρών αντιθέσεων και αντιφάσεων που χαρακτηρίζει την παραγωγή, αλλά και την αγορά εν γένει.
Δεύτερον, μπορούμε να παρατηρήσουμε –και χωρίς αμφισβήτηση- μία εμφανή δυσκολία στα διάφορα διαχειριστικά μείγματα, παρ’ όλο τον τεράστιο πακτωλό χρημάτων που κατευθύνονται στις επιχειρήσεις, στο να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά και τις επιπτώσεις της.
Τρίτο συμπέρασμα βασικό, κατά τη γνώμη μας, είναι η δεδομένη σύγκλιση, η οποία παρατηρείται, τόσο των νεοφιλελεύθερων όσο και των σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πεδίου ανάπτυξης.
Καλό θα ήταν επιγραμματικά να θυμίσουμε ποιοι είναι αυτοί οι πυλώνες και γιατί ταυτόχρονα συνδέονται και με τα προβλήματα, αλλά και με την κατάσταση που βιώνουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρώτος βασικός πυλώνας είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου των επιχειρήσεων, τόσο του χρηματοπιστωτικού όσο και των υπολοίπων τομέων με τεράστια κονδύλια. Ο στόχος είναι να στηριχθούν, να διασωθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Κεντρικός άξονας αυτής της επιλογής δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία ενός ακόμα πιο ευνοϊκού περιβάλλοντος. Ο ανταγωνισμός, όμως, δεν είναι ένας τεχνοκρατικός όρος. Έχει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, οδηγεί στη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση των κλάδων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται πολύ περισσότερο η ίδια η λειτουργία και η δράση των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δηλαδή, έχουμε ως αποτέλεσμα τις εξαγορές, τις συγχωνεύσεις και τη χρεοκοπία των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Άρα, λοιπόν, ο ανταγωνισμός, η μονοπώληση της αγοράς, δημιουργεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Δεύτερον, η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού. Αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει συμπίεση του λαϊκού εισοδήματος, χτύπημα του βιοτικού επιπέδου της λαϊκής οικογένειας, άρα, κατ’ επέκταση και επίπτωση στα ίδια τα μικρά μαγαζιά και στις δαπάνες που κάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά προς αυτά και κατευθύνονται στα μικρά νοικοκυριά.
Δεύτερος πυλώνας είναι οι στοχευμένες δράσεις για τη διαχείριση των ακραίων φαινομένων της φτώχιας που είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είτε σε περίοδο ανάπτυξης, είτε σε περίοδο κρίσης των ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας και που βεβαίως αυτές οι στοχευμένες δράσεις δεν θα αμφισβητήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά θα κληθούν να τις πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η προώθηση, η επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη απελευθέρωση στην αγορά εργασίας, μερική απασχόληση για να προσαρμοσθούν οι εργαζόμενοι και χρόνος εργασίας στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Δηλαδή μερική δουλειά για μερική ζωή. Και βεβαίως η επιτάχυνση της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, η ιδιωτικοποίηση και η περαιτέρω εμπορευματοποίησή του.
Εδώ παρατηρείται μία τεράστια αντίφαση. Από τη μία μεριά έχουμε την ενίσχυση του κεφαλαίου με κάθε τρόπο και ταυτόχρονα, για να μη χτυπηθεί η λαϊκή κατανάλωση, χρειάζεται να παρθούν μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η πρόταση την οποία κάνει το διευθυντήριο της Κομισιόν, και οι υπόλοιποι οργανισμοί είναι να συνεχιστεί η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών, δηλαδή με άλλα λόγια να συνεχιστεί το ίδιο καθεστώς που οδήγησε στην εκδήλωση αυτής της κρίσης. Έτσι, λοιπόν, αποδεικνύει ότι είναι αντιλαϊκός και αδιέξοδος ο χαρακτήρας των διαφόρων μειγμάτων διαχείρισης και οδηγεί στην όξυνση της ανισομετρίας και κατ’ επέκταση των αντιθέσεων μέσα στους ίδιους τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε.
Γιατί αυτή η εισαγωγή; Γιατί η κατάσταση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν σήμερα δεν οφείλονται απλά και μόνο στις όποιες κυβερνητικές επιλογές και στις τυχόν αστοχίες των κυβερνητικών επιλογών, όπως λένε τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Βεβαίως εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους όρους. Όταν εμείς μιλάμε για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αμφισβητούμε τον όρο που έχουν αποδεχθεί τα υπόλοιπα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που εκεί χαρακτηρίζονται οι επιχειρήσεις έως διακόσια πενήντα άτομα. Άρα για τα δεδομένα της χώρας μας εντάσσουν και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι, λοιπόν, βάζουν στο ίδιο τσουβάλι και τις πολύ μικρές και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Δεύτερον, δεν φθάνει απλά και μόνο να περιγράφεις με όσο το δυνατόν μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και να εκφράζεις τη συμπόνια σου γι’ αυτές. Πρέπει να εντοπίζεις ποια είναι η αιτία. Και η αιτία –κατά τη γνώμη του ΚΚΕ- των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δράση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.
Η ανταγωνιστικότητα που εκθειάζουν η Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ οδηγεί στην χρεοκοπία των μικρών επιχειρήσεων, οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους, οδηγεί στη μονοπώληση της αγοράς και στη συγκέντρωση, στη δημιουργία των τραστ όπως λέτε και αυτό δεν είναι απλά και μόνο μια ελληνική πραγματικότητα. Εκφράζεται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο έλεγχος και η συγκέντρωση της αγοράς είναι το αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας. Έτσι, λοιπόν, στην πραγματικότητα το 1,5% μόνο των εμπορικών επιχειρήσεων αντιπροσωπεύει το 50% των πωλήσεων. Και αν πάμε στην εμπορία τροφίμων, οι πολυεθνικές, οι μεγάλες αλυσίδες αντιπροσωπεύουν το 85% των πωλήσεων. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στους υπόλοιπους κλάδους.
Να, λοιπόν, ποιες επιχειρήσεις στηρίζει και πριμοδοτεί η λογική της ανταγωνιστικότητας, η λογική της απελευθέρωσης την οποία με πίστη και στοχοπροσήλωση εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και η σημερινή αλλά και η προηγούμενη.
Δεύτερη μεγάλη αιτία είναι η ίδια η ευρωνοσιακή πολιτική η οποία θέλει να διαχειριστεί δύο αντιφατικούς στόχους, από τη μια μεριά την επιτάχυνση της συγκέντρωσης και της συγκεντρωποίησης στην αγορά και από την άλλη να αποφύγει την άμεση και βίαιη συρρίκνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Έτσι λοιπόν η απελευθέρωση της αγοράς, για παράδειγμα οδηγεί στη μονοπώληση των κλάδων, δημιουργεί πολύ χειρότερους όρους δράσης για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις -βλέπε τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρική ενέργεια- όπου χρεοκόπησαν πολλές επιχειρήσεις που είχαν δραστηριοποιηθεί σ’ αυτούς τους κλάδους.
Δεύτερο ζήτημα τα υψηλά τιμολόγια αυτών των επιχειρήσεων που οδηγούν εξαιτίας της απελευθέρωσης σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον λειτουργίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Η υλοποίηση της απελευθέρωσης των υπηρεσιών, η Οδηγία Μπολκενστάιν που ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Επίσης και τα διάφορα κοινοτικά πλαίσια στήριξης που υποτίθεται ότι θα είναι η σωτηρία των μικρών επιχειρήσεων είναι και αυτά μια αυταπάτη γιατί ουσιαστικά τη μερίδα του λέοντος την καρπώνονται οι ελάχιστες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
Και ο τρίτος παράγοντας είναι η εκάστοτε κυβερνητική πολιτική. Παράδειγμα στη φορολογία, η συνάφεια, η περαίωση, τα αντικειμενικά κριτήρια είναι μια βαθειά αντιλαϊκή πολιτική, ενώ ταυτόχρονα νέα φορολογικά κίνητρα για το μεγάλο κεφάλαιο, το ασφαλιστικό με την επίθεση που δέχονται στα ασφαλιστικά δικαιώματα με την αύξηση των εισφορών και τη μείωση των αποδοχών, γι’ αυτό και η σύνταξη του ΟΑΕΕ είναι κάτω από τα 500 ευρώ ως μέσος όρος. Η χρηματοδότηση. Μαλώνετε για το ΤΕΜΠΜΕ όταν το ΤΕΜΠΜΕ βάζει δαμόκλειους όρους σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων για να χρηματοδοτηθούν. Είναι η απελευθέρωση του ωραρίου και της αγοράς εργασίας.
Έτσι, λοιπόν, λέμε εμείς καθαρά ότι μέσα απ’ αυτή την κρίση εάν δεν πάρουν τα μέτρα τους οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυταπασχολούμενοι θα έχουμε μια νέα επιτάχυνση μαζικών χρεοκοπιών, μια νέα επιτάχυνση της συγκέντρωσης αγοράς και η διέξοδος δεν είναι απλά και μόνο να χαϊδεύουμε τα αυτιά των αυταπασχολούμενων και των πολύ μικρών επιχειρήσεων ότι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Δεν μπορεί να είσαι και με το μεγάλο κεφάλαιο και με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Εμείς λέμε ότι είναι δύο οι δρόμοι που ανοίγονται μπροστά και οι αυταπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν με τους εργαζόμενους, με τα φτωχά νοικοκυριά, με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και να αντιπαλέψουν την ευρωνοσιακή πολιτική, να αντιπαλέψουν τα κόμματα που τη στηρίζουν και να διεκδικήσουν τι; Άμεσους στόχους πάλης τόσο όσον αφορά το ωράριο, όσον αφορά τη φορολογία την επαγγελματική στέγη και τη χρηματοδότηση, αλλά και την κοινωνική ασφάλιση όπως προκύπτουν και από την επερώτηση που έχουμε καταθέσει ως ΚΚΕ αλλά και βεβαίως αυτοί οι στόχοι πάλης και οι αγώνες τους να έχουν σαφή προσανατολισμό ενάντια δηλαδή στα μονοπώλια και την ασυδοσία των πολυεθνικών, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στην πολιτική τους, στο πλαίσιο μιας άλλης προοπτικής μιας προοπτικής που ουσιαστικά θα οδηγήσει στην κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, θα οδηγήσει στον παραγωγικό συνεταιρισμό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους της οικονομίας. Μόνο μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία ο αγώνας τους μπορεί να έχει προοπτική και αποτέλεσμα. Και σ’ αυτή τη βάση σήμερα εμείς τους καλούμε να συμπαραταχθούν με την εργατική τάξη γιατί έχουν κοινά συμφέροντα να αντιπαλέψουν το μεγάλο κεφάλαιο, να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη τους τα κόμματα της πλουτοκρατίας, στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τη Βουλευτή του ΚΚΕ κυρία Διαμάντω Μανωλάκου.
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Η Κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ λέτε ότι στηρίζετε τους μικροεπαγγελματίες μέσα από προγράμματα και επιδοτήσεις, γιατί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Η ραχοκοκαλιά, όμως, της οικονομίας πάει από το κακό στο χειρότερο εξαιτίας της αντιλαϊκής, αντιφατικής και αδιέξοδης πολιτικής σας, αφού στόχος σας είναι η ενίσχυση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου. Τα καρτέλ ανθίζουν. Αν και οι μικροεπαγγελματίες μέχρι τέσσερις εργαζόμενους αποτελούν το 93%, ωστόσο μόλις καταφέρνουν να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο στους ιδιοκτήτες τους. Γιατί; Γιατί ενώ συνειδητά η πολιτική σας είναι υπέρ των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων προβάλατε, όμως, ότι ενισχύετε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνοντας ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Προβάλετε τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, ως πεμπτουσία της ανάπτυξης, ισχυριζόμενοι ότι όποιος είναι ικανός εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που του προσφέρονται και πάει μπροστά. Σκόπιμα κουκουλώνετε και συσκοτίζετε γιατί στην καπιταλιστική αγορά ανταγωνιστικότητα σημαίνει στυγνότερη εκμετάλλευση της εργασίας και επιχειρηματικότητα σημαίνει αύξηση και συγκέντρωση του κεφαλαίου, με ταυτόχρονη καταστροφή των μικρομεσαίων που εσείς προωθείτε και το έχετε πετύχει σε ορισμένους κλάδους. Ειδικά με την οικονομική καπιταλιστική κρίση οι επιπτώσεις στους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους είναι βαρύτατες. Στενάζουν. Βρίσκονται σε δεινή θέση και το μέλλον τους είναι σκοτεινό. Τους έχετε αφήσει στο έλεος, για να τους καταβροχθίσουν γρηγορότερα οι μεγάλοι, τα μονοπώλια.
Τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ που εξαγγείλατε και ονομάζετε πρόγραμμα μαμούθ –από το Μάιο λέτε για προκαταβολές- πάλι οι μεγάλοι και μερικοί μεσαίοι θα τα απολαύσουν με μαθηματική ακρίβεια. Αυτή είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσκυνάτε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι η πολιτική που επιταχύνει τη συγκέντρωση κεφαλαίων και εξασφαλίζει τη συντριβή του μικροεπαγγελματία και αυτοαπασχολούμενου. Ειδικά τώρα με την καπιταλιστική κρίση είναι μεγαλύτερη η ευκαιρία συρρίκνωσης. Είναι η χαριστική βολή.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσιάζοντας τη νομισματική πολιτική 2009 ήταν σαφής. Οι πιστώσεις περιορίζονται και αυστηροποιούνται τα κριτήρια χορήγησης δανείων. Τα μεγάλα θύματα είναι οι μικροεπαγγελματίες. Βέβαια, αρκετοί από αυτούς αυτοπεριορίστηκαν, γιατί το μέλλον τους είναι αβέβαιο και δεν ξέρουν, εάν θα υπάρχουν αύριο. Αλλά και από τα στοιχεία προκύπτει ότι μόνο το 35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν δανειακή σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Οι υπόλοιποι δεν παίρνουν φράγκο από πουθενά, ούτε από τα προγράμματα.
Στο δεύτερο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης εντάχθηκαν περίπου τριάντα χιλιάδες. Στο τρίτο είναι ζήτημα αν θα φθάσουν τους σαράντα χιλιάδες, ενώ για το τέταρτο, το ΕΣΠΑ, οι δυσκολίες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού από έξι έγιναν τρία τα ταμεία για να πριμοδοτηθούν τα μεγάλα έργα που θα υλοποιούν την αντιλαϊκή, αντεργατική, στρατηγική της Λισαβόνας. Το φαγοπότι θα είναι για το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο. Η φιλομονοπωλιακή πολιτική των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι γνωστή. Επιχορηγήσεις; Άφθονες σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις και ψίχουλα για τις πιο μικρές.
Από τα προγράμματα που λέτε κάθε φορά για τους μικροεπαγγελματίες είναι ζήτημα αν έχει χρηματοδοτηθεί το 3,5% . Από αυτούς κάποια με αξιόλογα ποσά πήρε μόλις το 1,2%. Δηλαδή, το φιλέτο των χρηματοδοτήσεων απέσπασε μία μικρή μερίδα μεσαίων κύρια επιχειρήσεων. Ακόμη και από τα ψίχουλα επιδότησης που δίνετε για να ανοίξει άνεργος μαγαζί και να εξασφαλίσει κάποιο μεροκάματο, το 75% από αυτών των περιπτώσεων έχει ζωή μόλις τρία χρόνια, χάνοντας αυγά και καλάθια. Αλλά και το τραπεζικό κεφάλαιο ξεζουμίζει τους μικροεπαγγελματίες. Στη δεκαετία του ΄90 οι τράπεζες ήταν απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις μικρές επιχειρήσεις, καταδικάζοντάς τες σε ασφυξία. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν τακτική και δημιούργησαν τα ανοικτά επαγγελματικά δάνεια με ενισχυμένο επιτόκιο.
Οι τράπεζες; Χτύπησαν μία ακόμα χρυσοφόρα φλέβα τοκογλυφίας. Όμως, ακόμα και με ληστρικά επιτόκια οι τράπεζες διστάζουν γιατί οι μικροεπιχειρήσεις είναι εξαιρετικά επισφαλείς. Η κατάσταση δυσκόλεψε με την κρίση περισσότερο. Παρά τη θεσμοθέτηση του ΤΕΜΠΜΕ που προώθησε το ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχει επιβάρυνση του επιτοκίου που πληρώνει ο δανειολήπτης, εν τούτοις για να εγγυηθεί το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να είναι η μικρομεσαία επιχείρηση κερδοφόρα τα τρία τελευταία χρόνια. Πώς είναι δυνατόν όταν ο τζίρος πέφτει;
Συνεπώς τα βάρη της κρίσης πέφτουν στην εργατική τάξη και τους μικροεπαγγελματίες. Γι’ αυτό ο θάνατος του μικρού εμποράκου είναι βέβαιος.
Τα μέτρα που ουσιαστικά προτείνετε, είναι η οικονομική ενίσχυση μεγάλων ομίλων, τραπεζών και λίγων μεσαίων, ενώ για τους μικροεπαγγελματίες προτρέπετε να δανειστούν. Πώς θα ξεπληρώσουν όμως τα δάνεια αυτά, όταν στραγγαλίζονται από τα μονοπώλια; Να γιατί η πολιτική σας είναι ταξική και γιατί έχουν κάθε συμφέρον οι μικροεπαγγελματίες να συμμαχήσουν με την εργατική τάξη και τους μικρομεσαίους αγρότες διεκδικώντας ριζική αλλαγή και ανατροπή στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Σκυλλάκος, Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Η πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, όπως και των προηγουμένων κυβερνήσεων οδηγεί στη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης και συντάξεων για όλους τους εργαζόμενους της χώρας, μεταξύ αυτών και για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους. Παρατηρούμε μία σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και μία σταδιακή μείωση των συντάξεων.
Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο. Το ΤΕΒΕ κάποτε ήταν πλεονασματικό ταμείο. Εντάχθηκε όχι επί δικής σας Κυβέρνησης, αλλά αν θυμάμαι καλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σ’ ένα κοινό ταμείο, τον Οργανισμό Απασχόλησης Επαγγελματιών και Εμπόρων, όπου εντάχθηκαν και τα ταμεία του ΤΑΕ και του ΤΣΑ. Το ΤΕΒΕ ήταν πλεονασματικό, ενώ τα άλλα είχαν τεράστια χρέη που αυξήθηκαν και με δικαστική απόφαση με την οποία το ΙΚΑ διεκδικεί 340.000.000 από τα ταμεία αυτά. Αποτέλεσμα είναι το συνολικό ταμείο να είναι ελλειμματικό και να πιέζονται οι διοικήσεις, οι οποίες είναι και διορισμένες από ό,τι γνωρίζουμε, και να οδηγούμαστε κάθε χρόνο σε προτάσεις οι οποίες γίνονται αποδεκτές από την Κυβέρνηση για αύξηση των εισφορών από 6% ως 10%, δηλαδή πολύ παραπάνω από τον πληθωρισμό. Οι συντάξεις, όμως, αυξάνονται σε ποσοστό από 3% έως 4%. Η φετινή πρόταση είναι για 3%, όταν ξέρουμε ότι ο πραγματικός πληθωρισμός για τα λαϊκά στρώματα, τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τρόφιμα, ένδυση κ.λπ. έχουν πολύ μεγαλύτερη αύξηση από το 3%. 3% ή 4% ή 2% είναι ο συνολικός πληθωρισμός και όχι ο λαϊκός πληθωρισμός.
Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με την αύξηση των κλάσεων πριν από μερικά χρόνια. Δηλαδή πληρώνουν περισσότερο ιδιαίτερα οι νεότερες ηλικίες.
Με την απαράδεκτη πολιτική της διαδοχικής ασφάλισης χρήματα που είχαν στο ΙΚΑ ή σ’ άλλα ασφαλιστικά ταμεία και που τα έχουν πληρώσει χάνονται και δεν τα παίρνουν ποτέ, με αποτέλεσμα να έχουμε μικρότερες συντάξεις.
Με την κατάργηση της δυνατότητας των ΕΒΕ της υπαίθρου επιτυγχάνεται να ασφαλιστούν υπό προϋποθέσεις για την περασμένη πενταετία που ήταν ανασφάλιστοι. Αυτό καταργήθηκε. Ίσχυε. Αποτέλεσμα είναι χωρίς να παίρνουν τα πέντε αυτά χρόνια, να μη μπορούν να βγουν ποτέ στη σύνταξη.
Η λειτουργία των πολυκαταστημάτων που συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο τζίρο και η μείωση της αγοραστικής μείωσης του λαού χειροτερεύουν όλο και περισσότερο τη θέση των αυτοαπασχολούμενων και των ΕΒΕ. Η κατάσταση είναι τραγική για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ΕΒΕ με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πληρώνουν ασφάλιστρα. Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός αυτών που δεν μπορούν να πληρώνουν τα ασφάλιστρα. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να είναι εκατόν πενήντα χιλιάδες άτομα επιπλέον το 2007 που έπαψαν να είναι ασφαλισμένοι και να γίνουν διακόσιες πενήντα χιλιάδες το 2008. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν θα τους λείψει μόνο η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη –διότι δεν έχουν όταν δεν πληρώνουν- αλλά δεν θα πάρουν και ποτέ σύνταξη.
Αφήνω στην άκρη το μεγάλο πρόβλημα που δεν έχει λυθεί και για άλλους εργαζόμενους ότι δεν εντάσσονται στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Υπενθυμίζω ότι ο μέσος όρος των συντάξεων από το ταμείο είναι 600 - 650 ευρώ. Είναι συντάξεις πείνας. Υπενθυμίζω επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός από τους αναφερόμενους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ. έχει σύνταξη 450 ευρώ. Η διοίκηση του ΟΑΕΕ προτείνει την απαράδεκτη αύξηση εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 13%, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός των συμβεβλημένων με τον ΟΑΕΕ γιατρών. Έχει μειωθεί ο αριθμός. Δυσκολεύονται να βρουν γιατρό και όσοι βγαίνουν στη σύνταξη παραπέμπονται στο ΙΚΑ. Αυτό είναι αίτημα των επαγγελματοβιοτεχνών, δεν θέλουν στο ΙΚΑ, τουλάχιστον στην επαρχία, διότι υπάρχει τεράστια ταλαιπωρία, λόγω του μεγάλου αριθμού των εχόντων ανάγκη να εξεταστούν εργατοϋπάλληλων. Μπαίνουν και αυτοί μέσα και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα των αυτοαπασχολουμένων ΕΒΕ για πλήρη σύνταξη τριάντα χρόνων με ασφάλιση ανεξαρτήτως ηλικίας, για σύνταξη στα εξήντα για τους άνδρες και στα πενήντα πέντε για τις γυναίκες, για κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Η ασφαλιστική εισφορά να βαρύνει κατά τα 2/3 το κράτος και κατά το 1/3 τον ασφαλισμένο. Να καταργηθεί ο κλάδος υγείας του ΟΑΕΕ και κάθε εισφορά των αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων, να υπάρχει δηλαδή δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς να συνεισφέρουν, μέσα από ένα αποκλειστικό δημόσιο σύστημα υγείας. Βεβαίως, καταλαβαίνουμε ότι αυτά προϋποθέτουν άλλου είδους κυβέρνηση, άλλου είδους συσχετισμούς, άλλου είδους εξουσία, άλλου είδους οικονομία που να υπηρετεί το λαό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίαση, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής, είκοσι τέσσερις μαθήτριες και μαθητές και τρεις συνοδοί δάσκαλοι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς.
Η Βουλή σας καλωσορίζει και σας εύχεται καλή πρόοδο.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ο Βουλευτής Χίου κ. Ιωάννης Κοσμίδης ζητεί ολιγοήμερη άδεια απουσίας στο εξωτερικό.
Η Βουλή εγκρίνει;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Συνεχίζουμε με την κ. Καλαντίδου, Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρά τις ελλείψεις των στατιστικών στοιχείων και τις διαφορές από πηγή σε πηγή, η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα μιλάμε για επτακόσιες χιλιάδες μικρούς επιχειρηματίες που συνεχώς οι ανάγκες τους αυξάνονται, παράλληλα όμως η δραστηριότητά τους φθίνει, μετατρέπονται σε δορυφόρους μεγάλων επιχειρήσεων με όρους χειρότερους από προηγούμενα, το μεροκάματό τους συμπιέζεται και βγαίνει όλο και πιο δύσκολα, τα έξοδα μεγαλώνουν, τα δάνεια στις τράπεζες επίσης, δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλισή τους πάρα πολλοί, κλείνουν πάρα πολλά καταστήματα. Μιλάμε για επτακόσιες χιλιάδες ανθρώπους μικροεπιχειρηματίες που βιώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Σ’ αυτές τις μικρές επιχειρήσεις βρίσκουν δουλειά -και είναι ένα σημαντικό νούμερο, κατά την άποψή μου- πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, βγάζουν το ψωμί τους ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να καταργηθούν με το χτύπημα των μικρών επιχειρήσεων από την πολιτική που ακολουθείται χρόνια τώρα.
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βέβαια χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται και σαν μηχανισμός εκτόνωσης της ανεργίας κυρίως με την τόνωση της «επιχειρηματικότητας», με την ώθηση στους ανέργους να ανοίξουν τη δική τους δουλειά ή θυμόμαστε όλοι την προπαγάνδα -θα πω εγώ- για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ένα νούμερο μόνο θα πω, για να μη φάω ιδιαίτερο χρόνο, ότι τα στοιχεία, τουλάχιστον, που εγώ κατάφερα να βρω είναι από το ’94 μέχρι το ’99 μ’ αυτήν την περίφημη γυναικεία επιχειρηματικότητα και πόσο πολύ διαφημίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτήθηκαν εκατόν ενενήντα εννιά γυναίκες και ταυτόχρονα οκτακόσιοι εβδομήντα δύο νέοι.
Από αυτές τις επιχειρήσεις, βέβαια, το νούμερο που υπάρχει μας λέει και κάτι άλλο, ότι αυτές οι νέες επιχειρήσεις είναι θνησιγενείς, μια που το 75% από αυτές τις επιχειρήσεις, τις νέες, κλείνουν σχεδόν μετά από τρία χρόνια και μάλιστα πολλές φορές και χρεωμένες.
Είναι ενδεικτική για τους μικρούς επαγγελματίες, επαγγελματοβιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενους η θέση της γυναίκας σ’ αυτό το στρώμα. Με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις γυναίκες με ίσες ευκαιρίες και γυναικεία επιχειρηματικότητα, οι αυτοαπασχολούμενες στην ουσία προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς δικαιώματα, όχι μόνο χωρίς δικαιώματα στη δουλειά τους, χωρίς δικαιώματα στη ζωή τους, με ωράρια από το πρωί ως το βράδυ για να βγει ο επιούσιος, χωρίς κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές που θα βοηθήσουν το παιδί, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα άτομα τρίτης ηλικίας, την οικογένεια συνολικά. Ούτε άδεια τοκετού δεν παίρνουν οι αυτοαπασχολούμενες.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας υποστηρίζει αιτήματα που έχουν στόχο να ανακουφίσουν τους αυτοαπασχολούμενους που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των οικογενειών τους. Για μας είναι πρωταρχική ανάγκη η κρατική φροντίδα, ώστε να εξασφαλιστούν άδειες κυήσεως, τοκετού και θηλασμού για τις αυτοαπασχολούμενες μητέρες δυο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση, με επίδομα τοκετού ίσο με τον κατώτερο μισθό που επιδιώκει και στοχεύει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα 1.400 ευρώ, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
Για το ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρό το αίτημα για κρατικούς δωρεάν σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων. Ιδιαίτερα αυτό το μέτρο θα βοηθήσει τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες.
Δυστυχώς όμως οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, πιστές στη λογική του ευρωπαϊκού μονόδρομου, δεν κρύβουν το φιλομονοπωλιακό τους προσανατολισμό, παρά τα παχιά λόγια, τις ωραίες κουβέντες που λένε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουμε δει φορολογικές ελαφρύνσεις και προνόμια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ αντικειμενικά κριτήρια και φοροεπιδρομές για τις μικρές επιχειρήσεις. Έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια στην αγορά εργασίας επιδοτήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα για μεγάλες επιχειρήσεις, ληστρικά επιτόκια και κατασχέσεις για τις μικρές.
Να σας πω ότι μόνο στην αγορά εμπορίου της Θεσσαλονίκης, που πάρα πολύ καλά την γνωρίζω, ανακαινίστηκαν τρία καταστήματα. Και τα τρία ήταν μεγάλες επιχειρήσεις, πολυκαταστήματα, με προγράμματα επιδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έναν μικρό επαγγελματία ξέρω που ανακαίνισε το κατάστημά του, παλιός έμπορος και το έκανε με ιδία κεφάλαια. Το έκανε μόνος του γιατί του έλεγαν να μπει σ’ ένα πρόγραμμα αλλά έπρεπε να δανειστεί από τράπεζες. Δεν ήθελε να δανειστεί από τράπεζες. Είχε κάποια κεφάλαια, ήθελε όμως και κάποια βοήθεια. Δεν κατάφερε ποτέ να την πάρει.
Σ’ αυτά τα πλαίσια έχουμε απελευθέρωση των ωρών λειτουργίας για τα πολυκαταστήματα και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και δυσβάσταχτο ωράριο για τους μικρέμπορους.
Η πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα, η πολιτική που συναποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπηρετεί τα συμφέροντα και την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και οξύνει ακόμη παραπέρα τα προβλήματα των μικρών. Η απελευθέρωση του ωραρίου είναι ένα σημαντικό ζήτημα, ένα θανάσιμο χτύπημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί έμποροι δεν αντέχουν το εξοντωτικό ωράριο των εβδομήντα δυο ωρών. Δεν είδαν νέα πελατεία όταν λειτούργησαν αυτό το ωράριο από το πρωί ως το βράδυ, λιώνοντας τα πόδια τους στην κυριολεξία. Συνεχώς μειώνεται η πελατεία που είχαν και λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, αλλά και λόγω της πολιτικής των πολυεθνικών. Οι μικροί δεν αντέχουν το κόστος λειτουργίας σ’ αυτό το ωράριο. Δουλεύουν με πολύ χειρότερους όρους.
Ο αγώνας για ένα συνεχές υποχρεωτικό ωράριο όλων των καταστημάτων έως σαράντα οκτώ ώρες την εβδομάδα, με τρία απογεύματα κλειστά, με την κυριακάτικη αργία νομοθετικά κατοχυρωμένη, με πενθήμερο τριανταπεντάωρο, επτάωρο δηλαδή για τους εργαζόμενους, υπηρετεί τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων μικρών εμπόρων και των εργαζομένων.
Εξυπηρετεί τους καταναλωτές, περιορίζει την ασυδοσία των πολυεθνικών και τον αθέμιτο ανταγωνισμό τους, μειώνει τα περιθώρια επιβολής της μερικής απασχόλησης. Σε αυτό το αίτημα του συνεχούς ωραρίου για σαράντα οκτώ ώρες τη βδομάδα θα πρέπει να τοποθετηθούν και όλα τα κόμματα και θα πρέπει ιδιαίτερα να αγωνιστούν οι μικροί επαγγελματίες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρία Μελά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ιδιαίτερα μετά το 1991, κύριοι Βουλευτές, δηλαδή μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ έχει δημιουργηθεί σταδιακά μια δυσβάσταχτη κατάσταση και πραγματικότητα για τις μικρές επιχειρήσεις και για τους αυτοαπασχολούμενους λόγω, συνολικά, της πολιτικής στη φορολογία –αντικειμενικά κριτήρια, συνάφεια, περαίωση κ.λπ.- και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά και το κόστος ζωής που είναι υψηλό λόγω και των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, συνολικά. Είναι δηλαδή θύματα μιας πολιτικής που διευκολύνει τους «έχοντες» -να θυμίσουμε ότι οι ανώνυμες εταιρίες και οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης έχουν συνεχώς μειούμενους φορολογικούς συντελεστές- μιας πολιτικής που συνθλίβει τους μικρούς.
Ειπώθηκε και πριν ότι το ασφαλιστικό για τους ΕΒΕ, γενικά, θεωρείται ατομική υπόθεση. Στην ουσία πρόκειται για αυτασφάλιση. Πληρώνουν αδρά παροχές που διαρκώς υποβαθμίζονται. Τι γίνεται, κύριοι Βουλευτές, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες που δουλεύουν οι ίδιοι σε ανθυγιεινές, σε βαριές δουλειές; Και μη μας πείτε ότι δεν τηρούν οι ίδιοι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Ο αυτοαπασχολούμενος και να θέλει, δεν μπορεί να τα τηρήσει και αναγκάζεται να θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο μπροστά στην ανάγκη της επιβίωσης. Να πω παραδείγματα; Σκεφθείτε το λουστραδόρο, το μαραγκό, το μαρμαρά, το γλύπτη, το χαράκτη, το σιδερά, τη γαζώτρια φασόν και πάρα πολλά άλλα επαγγέλματα σε τι συνθήκες υγιεινής δουλεύουν.
Δεν καλύπτονται οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επιχειρηματίες σε περιπτώσεις τραυματισμών. Δεν δικαιούνται σχετικά επιδόματα, ακόμα κι όταν δεν μπορούν καθόλου να δουλέψουν. Αναγκάζονται να σταματήσουν τη δουλειά τους.
Εμείς λέμε ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροεπαγγελματίες πρέπει να κατοχυρωθούν κι ότι αυτό πρέπει να θεσμοθετηθεί, το θέμα δηλαδή της βαριάς και ανθυγιεινής δουλειάς, καθώς και να αποζημιώνονται οι τραυματισμοί.
Ένα δεύτερο ζήτημα που θέλω να θέσω είναι το θέμα της επαγγελματικής στέγης. Σκεφθείτε έναν μικρό επιχειρηματία που έχει ένα μαγαζί μ’ ένα-δύο υπαλλήλους, ενδεχομένως, ή έναν που δεν έχει και κανέναν υπάλληλο και το λειτουργεί οικογενειακά και ο οποίος αναγκάζεται να κάνει μετεγκατάσταση της επιχείρησής του και είναι μόλις πέντε χρόνια πριν τη σύνταξη, λόγου χάρη, ή δύο ή τρία χρόνια. Τι περιθώρια έχει να κάνει τη μετεγκατάσταση και να πιάσει αυτή η νέα του δουλειά στο νέο τόπο;
Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να ισχύει η ιδιόχρηση ή άλλος λόγος έξωσης τουλάχιστον για πέντε χρόνια πριν ο μικρός επιχειρηματίας, ο ΕΒΕ, ο αυτοαπασχολούμενος βγει στη σύνταξη.
Δεύτερο ζήτημα σε σχέση με την επαγγελματική στέγη είναι το θέμα των ενοικίων. Η αύξηση του ενοικίου κάθε χρόνο, κατά την άποψή μας, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του 0,75% του πληθωρισμού. Διαφορετικά, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει.
Τρίτο ζήτημα, σε σχέση με τους χρόνους των μισθωμάτων. Για τα επαγγελματικά μισθώματα, όπως ξέρετε, τα συμβόλαια είναι για εννέα χρόνια και παρατείνονται για τρία χρόνια, αν αυτό συνομολογηθεί. Εμείς λέμε ότι τα επαγγελματικά μισθώματα θα πρέπει να γίνονται με συμβόλαια δώδεκα χρόνων και να ανανεώνονται υποχρεωτικά για τρία χρόνια, αν αυτό το θέλει ο ενοικιαστής. Δεν είναι εύκολη η μετεγκατάσταση μιας επιχείρησης και στις σημερινές συνθήκες, στις συνθήκες της κρίσης, είναι πολύ πιο δύσκολη από ποτέ.
Οι επαγγελματοβιοτέχνες διπλοπληρώνουν επίσης φορολογία, αφού εκτός από τη φορολογία που πληρώνουν προς το κράτος δίνουν και υπέρογκα ποσά για δημοτικά τέλη, για την έδρα τους, στα πλαίσια της γενικής πολιτικής που εφαρμόζεται και σήμερα αλλά και παλιότερα και που έχει μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φοροεισπράκτορα και προέκταση του κρατικού μηχανισμού.
Το πλέγμα των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζετε εσείς σαν Κυβέρνηση αλλά και παλιότερα όλες οι κυβερνήσεις στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου, στα πλαίσια της καταλήστευσης δηλαδή των εργαζομένων, έχει ωθήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον ιδιωτικό τομέα, που στην ουσία έχουν εργοδότη, να εμφανίζονται στα χαρτιά σαν αυτοαπασχολούμενοι, σαν εργολάβοι, να δουλεύουν δηλαδή με «μπλοκάκι», με δελτίο παροχής υπηρεσιών.
Εγώ προσωπικά είμαι μία από αυτούς, δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια ανασφάλιστη, δούλεψα μ’ ένα μπλοκάκι σε εργοδότη.
Παραδείγματα, λοιπόν, εκατοντάδων κλάδων που δουλεύουν έτσι από επιστήμονες πτυχιούχους, λόγου χάρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή στις κατασκευές, ως τις καθαρίστριες στα νοσοκομεία ή στους δήμους ή και αυτούς που δουλεύουν εργάτες με το κομμάτι, επιχειρήσεις, συνεργεία, τηλεοπτικά κανάλια.
Ακόμα και οι δήμοι απασχολούν, λόγου χάρη καλλιτέχνες με δελτίο παροχής υπηρεσιών, παρ’ όλο που δουλεύουν με σταθερό εργοδότη. Και το χειρότερο είναι ότι όλοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι στην αυτασφάλιση, προκειμένου να ανοίξουν βιβλία στην εφορία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Θα φέρω ένα παράδειγμα, κύριε Υπουργέ, από τον τομέα της τέχνης. Ένας συγγραφέας για να έχει το δικαίωμα να συνεργαστεί με εκδότη και να εκδώσει τη δουλειά του, είναι αναγκασμένος να εγγραφεί στο ταμείο της ασφάλισης, στον ΟΑΕΕ. Αυτό είναι υποχρεωτικό να συμβεί, ακόμα και αν το δεύτερο βιβλίο του θα βγει σε πέντε χρόνια.
Στο μεσοδιάστημα είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό για αυτασφάλιση και όχι για μια ασφάλιση, όπως θα έπρεπε να δικαιούται σαν εργαζόμενος στο χώρο της δημιουργίας. Είναι, λοιπόν, υποχρεωμένος σε εισφορές που είναι υπέρογκες για το βαλάντιό του σ’ αυτήν την αυτασφάλιση και με υποβαθμισμένες παροχές. Μάλιστα θα σας πω ότι πάρα πολλοί αναγκάζονται να το επιλέξουν αυτό, αφού δεν έχουν άλλη επιλογή, προκειμένου να κάνουν έναρξη επαγγέλματος.
Η άρνηση η δική σας μέχρι σήμερα, εδώ και πέντε χρόνια, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να λύσουν το ασφαλιστικό των καλλιτεχνών, στην πραγματικότητα δημιουργεί αδιέξοδα και πλήττει την καλλιτεχνική δημιουργία στη ρίζα της.
Επίσης, να πω ότι η μερική απασχόληση σε πάρα πολλούς τομείς δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να συγκροτήσουν ασφαλιστικό δικαίωμα και κάλυψη στην υγεία, με τα μέτρα που έχουν προωθηθεί, οπότε και αυτοί ωθούνται στο να εργάζονται σαν εργολάβοι με δελτία παροχής υπηρεσιών. Φαύλος κύκλος, όπου η ασφάλιση λειτουργεί σαν εισπρακτικός μηχανισμός που δίνει συντάξεις πείνας των 400 ευρώ και άσχημες συνθήκες περίθαλψης.
Εμείς, γι’ αυτό λέμε ότι αυτή η συνολική επίθεση στην εργατική τάξη και στα λαϊκά εισοδήματα φέρνει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στον αναγκαστικό μονόδρομο του να συμμαχήσουν για μια άλλη προοπτική, για μια άλλη οικονομία, για μια άλλη εξουσία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τον κ. Μωραΐτη, Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Ορίστε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Το ΚΚΕ φέρνει σήμερα στη Βουλή τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι στον κλάδο, που είναι τα μεγάλα θύματα –μαζί με την εργατική τάξη και τη φτωχομεσαία αγροτιά- της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις.
Η πολιτική αυτή έχει θεό της το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα, που από τη μία μεριά μεγαλώνει τα κέρδη των πολυεθνικών, των μεγάλων αλυσίδων των σούπερ μάρκετ, των καταστημάτων, του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ από την άλλη οδηγεί στον αφανισμό, στο λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις-οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, αυτές που απασχολούν ένα έως τρία άτομα και που στο σύνολό τους απασχολούν ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.
Αυτές οι μικρές επιχειρήσεις στενάζουν κάτω από το βάρος αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών, του ληστρικού τραπεζικού συστήματος, της ακρίβειας στα τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των δημοτικών φόρων, της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων που όλο και περισσότερο απαλλάσσουν από φόρους το μεγάλο κεφάλαιο, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των μικρών επιχειρήσεων και τους οδηγούν στο μαρασμό και στο κλείσιμο.
Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της πολιτικής είναι ότι πάνω από τριακόσιους πενήντα χιλιάδες μικροεπαγγελματίες βιοτέχνες είναι ανασφάλιστοι, χωρίς βιβλιάρια υγείας σήμερα και, δυστυχώς, χωρίς σύνταξη αύριο.
Αυτήν την τραγική κατάσταση βιώνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες που πολλοί απ’ αυτούς δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, όπως είναι οι βαφείς, ξυλουργοί, άνθρωποι στα μηχανουργεία και αλλού, που θα έπρεπε να έχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα. Τους θερίζουν στην κυριολεξία επαγγελματικές ασθένειες και όσοι καταφέρνουν να ζήσουν και να φθάσουν στη σύνταξη, παίρνουν αυτήν τη σύνταξη πείνας.
Η κατάσταση στους μικρούς επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους, είναι πολύ χειρότερη στην ύπαιθρο, στην ελληνική περιφέρεια, εκεί που η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων έχει αφήσει πίσω της πολλά θύματα, τους ξεκληρισμένους αγρότες, κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους, όλους αυτούς που βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται καθημερινά, ενώ οι μικροεπαγγελματίες, οι μαγαζάτορες, βλέπουν το τζίρο τους να χάνεται και οδηγούνται στη χρεοκοπία. Εδώ ισχύει απόλυτα αυτό που λένε «εργατιά, αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά».
Και στα ζητήματα υγείας, η κατάσταση για τους επαγγελματοβιοτέχνες είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ιδιαίτερα στην ύπαιθρο. Βασικές ειδικότητες γιατρών λείπουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πόλη του Μεσολογγίου, όπου υπάρχουν μόνο δυο ειδικότητες γιατρών. Αναγκάζονται ασθενείς ασφαλισμένοι, για μια απλή συνταγή, να πηγαίνουν στο Αγρίνιο ή στην Πάτρα, χάνοντας χρόνο και κάνοντας έξοδα. Ταλαιπωρούνται και δεν ξέρουν, αν και εκεί ακόμα θα βρουν γιατρούς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστώ.
Συνεχίζουμε με το Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Κανταρτζή.
Ορίστε, κύριε Κανταρτζή, έχετε το λόγο.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ασφαλώς δεν πρωτοτυπεί κανένας, ούτε ανακαλύπτει κάτι καινούργιο αν περιοριστεί στην επισήμανση απλώς για τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων σήμερα στη χώρα μας. Άλλωστε, το ακούμε καθημερινά στα μαγαζιά με τον κόσμο που συναναστρεφόμαστε. Δεν είναι καινούργια τα προβλήματα αυτά. Είναι χρόνια, τα ξέρουμε, τα ζούμε. Βεβαίως, τώρα με την κρίση επιδεινώνονται και έχουμε ακόμα πιο οξυμένες καταστάσεις.
Αναφέρθηκαν προηγουμένως και άλλα στοιχεία από τους ομιλητές μας. Διακόσιες πενήντα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονταν πέρυσι σε αδυναμία και δεν πλήρωσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, που σημαίνει ότι είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη. Εκατόν πενήντα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι το 2007, διακόσιες πενήντα χιλιάδες το 2008.
Και μόνο αυτό το στοιχείο είναι αρκετό για να μας δείξει την οξύτητα των προβλημάτων που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι. Η ψυχή τους το ξέρει πώς τα φέρνουν βόλτα, με τι άγχος ζουν οι οικογένειες όλων αυτών των ανθρώπων, προκειμένου να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις ανάγκες.
Η πορεία αυτή δεν είναι πορεία τυχαία. Είναι πορεία αφανισμού, συρρίκνωσης, εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων, είναι πορεία που συμβαδίζει με τη συγκέντρωση του πλούτου σε λιγότερα χέρια, με τη γιγάντωση των μεγάλων επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία που επικρατούν στους διάφορους κλάδους το λένε καθαρά. Κλάδος τροφίμων: Μια χούφτα επιχειρήσεις, τα πολυκαταστήματα, μονοπωλούν, έχουν, ελέγχουν το 82% των πωλήσεων του κλάδου. Ηλεκτρικά είδη: Πέντε επιχειρήσεις έχουν το 50% του τζίρου του κλάδου.
Όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν και επιβεβαιώνουν αυτό που λέγαμε και αναπτύξαμε και στην επερώτηση και ακούστηκε και από τους άλλους ομιλητές, την πορεία συρρίκνωσης των αυτοαπασχολούμενων, την πορεία συγκέντρωσης του πλούτου σε λίγα χέρια.
Τυχαία είναι αυτά τα προβλήματα; Ακούμε αυτές τις μέρες να γίνεται μια συζήτηση και αντιπαράθεση ανάμεσα στα δυο κόμματα, στην Κυβέρνηση και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει σχέδιο και να αλληλοεκτοξεύονται οι διάφορες κατηγορίες για το ποιος έχει και ποιος δεν έχει σχέδιο.
Η πορεία αυτή δεν είναι τυχαία. Δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Ιδιαίτερα τα τελευταία δεκαπέντε με είκοσι χρόνια ζούμε με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς την πορεία επιτάχυνσης όλης αυτής της κατάστασης, με αφετηριακό σημείο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι το κομβικό σημείο το οποίο κατοχυρώνει την ασυδοσία του κεφαλαίου με τις τέσσερις ελευθερίες. Είναι η μήτρα από την οποία ξεπετάχτηκαν η ΟΝΕ και το ευρώ, τα Σύμφωνα Σταθερότητας, η στρατηγική της Λισαβόνας, η στρατηγική της Λευκής Βίβλου και όλες οι άλλες επιλογές, οι οποίες στοχεύουν στην κυριαρχία του κεφαλαίου.
Και με την ευκαιρία αυτή, επειδή ακούμε πολύ το τελευταίο διάστημα από τα κόμματα της κεντροαριστεράς και από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και από το ΣΥΡΙΖΑ, να γίνεται λόγος για την ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας κ.λπ.., ήθελα να πω ότι επιτέλους ήρθε η ώρα και οι λαοί και οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Πάντα όταν έμπαιναν σε αμφισβήτηση οι κεντρικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονταν πάντα από τους θιασώτες, τους αγιογράφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φάρμακο. Όταν καταψήφιζαν το Ευρωσύνταγμα, «αλλάξτε το Ευρωσύνταγμα για να έχουμε μια φιλολαϊκή πολιτική». Τώρα που χρεοκοπούν οι επιλογές αυτές «να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας».
Ε, λοιπόν, το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αλλάζει. Όσο θα παραμένει η εξουσία στα χέρια του κεφαλαίου, πάντα αυτές τις επιλογές, αυτούς τους στόχους θα υπηρετεί.
Και όλες αυτές οι διακηρύξεις περί δήθεν φιλολαϊκής αλλαγής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε του Συμφώνου Σταθερότητας είτε των άλλων επιλογών, πουθενά αλλού δεν στοχεύουν παρά να ωραιοποιήσουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δώσουν διέξοδο, να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να παγιδεύσουν για μία ακόμα φορά τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα σ’ αυτές τις επιλογές.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι όλη αυτήν την τελευταία εικοσαετία ενισχύθηκαν οι μεγάλες επιχειρήσεις με πλουσιοπάροχους τρόπους. Τι δεν είχαν στα χέρια τους; Φοροαπαλλαγές; Να θυμίσω ότι το 1980, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την Κυβέρνηση, οι ανώνυμες εταιρείες πλήρωναν φόρο στο 54%. Όταν το 1990 ανέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το κατέβασε στο 45%, η κυβέρνηση Παπανδρέου το πήγε στο 40% και στη συνέχεια κατέβηκε στο 25%, ενώ σήμερα και από τα δύο κόμματα εξαγγέλλονται νέα κίνητρα με πρόσχημα την «πράσινη» οικονομία για να στηριχθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Να θυμίσουμε ότι τα μεγάλα πακέτα τα απόλαυσαν τα πολυκαταστήματα, οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι καταδικάζονταν στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να θυμίσουμε ότι όλες οι επιλογές στα ωράρια, στις εργασιακές σχέσεις, στόχευαν εκεί ακριβώς, στο να ενισχυθούν, δηλαδή, οι μεγάλες επιχειρήσεις. Όλα ήταν κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα και οι αυτοαπασχολούμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είδαν πού οδηγεί ο δρόμος της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Με τον αγώνα τους και με την ψήφο τους και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, με καταδίκη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδρομου, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος των άλλων τρόπων ανάπτυξης και να έχουν τη δυνατότητα από καλύτερες θέσεις να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι μαθήτριες και μαθητές και δύο συνοδοί-δάσκαλοι από το 27ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Η Βουλή τους καλωσορίζει και τους εύχεται καλή πρόοδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω προς το Σώμα ότι οι Υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Σύμβασης για την προστασία των παιδιών και τη συνεργασία σχετικά με τη διακρατική υιοθεσία».
Επίσης, οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας και Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα άμυνας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης».
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα μία κρίσιμη επερώτηση από τη μεριά των συναδέλφων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που θίγει πραγματικά πολλά σοβαρά θέματα, πραγματικά προβλήματα στο χώρο γενικότερα της οικονομίας.
Θα προσπαθήσουμε από τη μεριά του Υπουργείου Ανάπτυξης να δώσουμε απαντήσεις στα θέματα τα οποία εθίγησαν, αλλά πιστεύω ότι επειδή γίνονται διαφορετικές προσεγγίσεις –και εννοώ εκείνη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και εκείνη της Κυβέρνησης- πρέπει να γίνει προσπάθεια από τα δύο μέρη για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Αλλιώς, οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από το Υπουργείο Οικονομικών –όπως θα εξηγήσει αργότερα ο συνάδελφος- πρακτικά δεν θα έχουν καμμία αξία, αφού θα είναι σε διαφορετικές λογικές και διαφορετικές προσεγγίσεις.
Είναι αναμφίβολο, είναι δεδομένο ότι η δική μας προσέγγιση για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων γίνεται μέσα στο πλαίσιο μίας συγκεκριμένης πολιτικής, μίας πολιτικής που εφαρμόζεται στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συγκεκριμένους κανόνες, στόχους και προοπτικές.
Για όσους απορρίπτουν το σύνολο αυτής της πολιτικής, ό,τι πω πιθανόν να μην έχει σημασία. Όμως, επειδή για μας αυτά που θα ακουστούν και αυτά που γίνονται –γιατί είναι ένας μικρός απολογισμός- είναι πολύ σημαντικά και νομίζω ότι αναγνωρίζονται από τους ενδιαφερόμενους, από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κάθε χώρο, πιστεύω ότι αξίζει και τον κόπο και την προσπάθεια όλων να διευρύνουμε αυτούς τους στόχους, αυτήν την προσπάθεια που ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα των επαγγελματιών.
Στόχος της πολιτικής της Κυβέρνησης αναμφίβολα αποτελεί η βιώσιμη ανάπτυξη, η αύξηση του εθνικού πλούτου και η δικαιότερη κατανομή σ΄ όλους, η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ισότητα ευκαιριών για όλους τους πολίτες, η ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας μας.
Για να επιτύχουμε αυτόν το στόχο, δημιουργούμε και εξελίσσουμε όλες τις απαραίτητες πολιτικές και δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας με έμφαση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη διαφάνεια στην αγορά, την προστασία του καταναλωτή, την απλούστευση των διαδικασιών και την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας.
Κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ιδιαίτερα στην κρίσιμη περίοδο την οποία διανύουμε.
Επικεντρωνόμαστε, λοιπόν, στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία, στην τόνωση της αγοράς με την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εξελίσσεται -παρά την κριτική που ασκήθηκε ιδιαίτερα στην αρχή- με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς ρυθμούς. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά λειτουργεί περίπου πενήντα μέρες και που, όπως θα πω παρακάτω, έχει εγκρίνει αρκετές χιλιάδες πια αιτήσεις ενδιαφερομένων.
Ακόμα, θα ήθελα να πω ότι για το 2008 από τα προγράμματα εγγυήσεων και επιδότησης κόστους δανεισμού, έχουν εγκριθεί περί τις εξήμισι χιλιάδες αιτήσεις με ένα ύψος εγγυήσεων πάνω από 400.000.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, αυτό μεταφράζεται σε περισσότερες από εννιά χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, όσον αφορά στο Πρόγραμμα για το οποίο μιλούσα νωρίτερα, για την παροχή εγγύησης και επιδότησης κεφαλαίων κίνησης που ενισχύει ασφαλώς τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, θα έλεγα ότι κινείται ικανοποιητικά. Σε πενήντα μέρες έχουν εγκριθεί περίπου δεκατρείς χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια, φθάνοντας περίπου στο ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Σημειώνω ότι οποιαδήποτε μορφή επιχείρησης -ατομικές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΑΕ- που δεν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο είναι επιλέξιμη, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις του οδηγού του προγράμματος.
Και πραγματικά στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα στήριξης προβληματικών επιχειρήσεων, γιατί ασφαλώς και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν άλλες διαδικασίες. Δεν είναι αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Άλλωστε, ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένταξης σ’ αυτό το πρόγραμμα. Θα υπάρξουν και άλλα στη συνέχεια που πιθανόν θα αφορούν άλλες επιχειρήσεις.
Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, έχουν καθοριστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτό όσο το δυνατόν περισσότερες από τις υφιστάμενες υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, πάντα βέβαια στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να σημειώσω ότι ο αριθμός των αιτήσεων που βλέπει συνήθως το φως της δημοσιότητας για δανειοδότηση προς τις τράπεζες και ο αριθμός των εγκρίσεων από το ΤΕΜΠΜΕ δεν αποτελούν συγκρίσιμες έννοιες, καθώς στο ταμείο φθάνουν μόνο τα εγκεκριμένα από τις τράπεζες δάνεια. Οι αριθμοί είναι εντελώς διαφορετικοί. Γι’ αυτό και είπα ότι το πρόγραμμα για μας προχωρά ικανοποιητικά και κάποιες αδυναμίες που παρουσιάστηκαν στο ξεκίνημα αυτού του προγράμματος -εκεί στο ξεκίνημα του νέου έτους- ξεπεράστηκαν και νομίζω ότι σήμερα η συμμετοχή όλο και περισσότερων τραπεζών γίνεται πιο αποτελεσματική προς όφελος των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για την επόμενη περίοδο προχωρούμε άμεσα στις δράσεις του ΕΣΠΑ που αφορούν την ανταγωνιστικότητα. Στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν επιπλέον δράσεις που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα ενίσχυσης της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, που ανακοινώθηκε πρόσφατα σε πλαίσιο γενικών αρχών από τον Υπουργό Ανάπτυξης. Προκηρύσσονται ήδη οι δράσεις, με προϋπολογισμό σε πρώτη φάση περί τα 80.000.000 ευρώ.
Δεύτερον, τα κουπόνια καινοτομίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αφορούν την παροχή επιχορήγησης μέχρι 7.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι είκοσι εργαζόμενους.
Το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», που και αυτό ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Υπουργό, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, που στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας, στους δήμους της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα τον κλάδο των κατασκευών και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Αντίστοιχο πρόγραμμα θα ξεκινήσει σήμερα και για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κατοικίες και γραφεία, από το οποίο υπολογίζεται να έχουμε σημαντικό όφελος για το περιβάλλον, αλλά και για τον κατασκευαστικό κλάδο που πλήττεται ιδιαίτερα σ΄ αυτήν τη μεγάλη κρίση.
Επιπλέον, χρησιμοποιούμε το εργαλείο του αναπτυξιακού νόμου, με το οποίο έγιναν σημαντικές τομές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των ελληνικών επιχειρήσεων. Ήδη από το 2005 έως σήμερα έχουν εγκριθεί περίπου εκατόν εξήντα πέντε πολυετή και ειδικά επιχειρησιακά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού περί τα 950.000.000 ευρώ και προβλεπόμενης επιχορήγησης γύρω στα 370.000.000 ευρώ.
Στο αμέσως επόμενο μάλιστα θα εγκριθούν πάνω από εκατό πολυετή και ειδικά επιχειρηματικά σχέδια προϋπολογισμού γύρω στα 550.000.000 ευρώ και αιτούμενης επιχορήγησης πάνω από 210.000.000 ευρώ. Αυτό, λοιπόν, δείχνει ότι υπάρχει συνέχεια της προσπάθειας προς τη σωστή κατεύθυνση, προς την ίδια κατεύθυνση για τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Έτσι, προχωρήσαμε στην αναβάθμιση και απλούστευση του θεσμικού πλαισίου μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών και κανονιστικών πρωτοβουλιών, εστιάζοντας στα εξής: Την κωδικοποίηση και απλοποίηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, την ενθάρρυνση της ηλεκτρονικής ενδοεπιχειρησιακής ανταλλαγής εγγράφων, την καλλιέργεια της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων, την εναλλακτική επίλυση διαφορών μεταξύ επιχειρήσεων.
Επιπλέον, προχωρούμε στην ανάπτυξη ενός ενιαίου δικτυακού συστήματος δομών στήριξης της επιχειρηματικότητας, παραγωγής στρατηγικής πληροφόρησης σε ζητήματα αγοράς.
Το ζητούμενο για μας είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών ενημέρωσης, υποστήριξης προς όλες τις επιχειρήσεις και λοιπούς φορείς του εμπορίου στη λογική του ONE STOP SHOP. Το ONE STOP SHOP θα λειτουργεί τόσο στο πλαίσιο της ίδρυσης μιας νέας επιχείρησης, με την ενεργοποίηση του γενικού εμπορικού μητρώου και, δεύτερον, παροχής ενημέρωσης στήριξης προς τις επιχειρήσεις από το Εθνικό Παρατηρητήριο Εμπορίου, που θα αναπτύξει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Υποστηρίζουμε επιχειρηματικά σχέδια ίδρυσης εκσυγχρονισμού, επέκτασης και λειτουργίας των σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων, αξιοποιώντας την πρωτοβουλία JEREMY της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την ενίσχυση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση της στασιμότητας στη χρηματική ρευστότητα.
Παράλληλα, κεντρική προτεραιότητά μας είναι ο εκσυγχρονισμός των επιχειρηματικών υποδομών και η υποστήριξη των επενδύσεων που απαιτούνται για επιχειρηματικά σχέδια επέκτασης ή δημιουργίας νέων επιχειρηματικών πάρκων, μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, δημιουργία εξειδικευμένων βιομηχανικών, εμπορικών και τουριστικών υποδομών με ενδεχόμενη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα ΣΔΙΤ, υποδομές εφοδιαστικής αλυσίδας, υποστήριξη υποδομών ποιότητας, υποστήριξη θερμοκοιτίδων επιχειρήσεων, υποστήριξη εκκολαπτηρίων επιχειρήσεων, εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής αναβάθμισης περιοχών με μεγάλη βιομηχανική συγκέντρωση.
Επιπλέον, ενισχύουμε τις δράσεις για την ανάδειξη-προβολή προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω ολοκληρωμένων προγραμμάτων στήριξης της τοποθέτησης των ελληνικών προϊόντων σε διεθνή δίκτυα με συλλογικό τρόπο, που συμβάλλουν στην οργανωμένη προβολή συστημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς αγορές, καθώς και στην ανταλλαγή εμπειριών, που χρειάζεται για την ανάπτυξη γενικότερα του εμπορίου.
Με την πολιτική μας ανοίγουμε δρόμους για επενδύσεις σε νέους τομείς αιχμής, όπως αυτή της πράσινης ενέργειας, της έρευνας και της καινοτομίας. Ο νέος νόμος για τα φωτοβολταϊκά που απλοποιεί τις διαδικασίες για επενδύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, χαιρετίστηκε από την επιχειρηματική κοινότητα.
Μέσα στο χρόνο θα κατατεθεί στη Βουλή και νέο σχέδιο νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην αιολική ενέργεια. Αντίστοιχα, ενισχύουμε τον τομέα έρευνας και τεχνολογίας. Δημιουργούμε νέους πόλους καινοτομίας και ανάπτυξης σ΄ ολόκληρη την περιφέρεια και δίνουμε έμφαση σε δράσεις που εστιάζουν τη μετατροπή της γνώσης σε καινοτομικά προϊόντα, διαδικασίες και υπηρεσίες δράσης που θα μετατρέπουν μ΄ άλλα λόγια την έρευνα σε πράξη με οφέλη για όλους.
Τόσο από τις δράσεις που ήδη υλοποιούνται, όσο και απ΄ αυτές που πρόκειται να ακολουθήσουν, καταδεικνύεται κατά τον πλέον ανάγλυφο τρόπο ότι υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, υπάρχει ετοιμότητα, αλλά και δίνουμε συγκεκριμένο προσανατολισμό σε τομείς που αποτελούν την αιχμή για τη χώρα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της αγοράς και τα καρτέλ που ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό, είναι γνωστό ότι η ομαλή λειτουργία της αγοράς είναι προς όφελος και των καταναλωτών και των επιχειρηματιών. Για μας το υγιές εμπόριο μπορεί να προχωρά σε απόλυτη αρμονία θα έλεγα με τις απαιτήσεις των καταναλωτών, με τις απαιτήσεις όλων μας, των πολιτών αυτής της χώρας.
Τα καρτέλ, μικρά ή μεγάλα, νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δυσφημούν την αγορά. Και γι’ αυτό εμείς επιλέξαμε από την πρώτη στιγμή την πλήρη και δημόσια απομόνωσή τους. Δεν μασάμε τα λόγια μας. Είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας με ποιους είμαστε, προς τα πού θέλουμε να πάμε και από ποιους ζητάμε συνεργασία και βοήθεια.
Από την πρώτη ημέρα, λοιπόν, ανάληψης των καθηκόντων μας ξεκαθαρίσαμε την κατεύθυνση, ότι τα καρτέλ μικρά ή μεγάλα βρίσκονται στο στόχαστρο του Υπουργείου Ανάπτυξης και γενικότερα της πολιτείας. Είμαστε αποφασισμένοι να καθαρίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε αν θέλετε την αγορά από τέτοιες πρακτικές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχει επιβάλει πρόστιμα σε πενήντα περιπτώσεις, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τα 200.000.000 ευρώ. Θέλετε να συγκρίνουμε τα πρόστιμα της περιόδου 1996 -2000; Είναι μόλις 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά της περιόδου 2001 – 2003 είναι μόλις 11.000.000 ευρώ. Αυτή είναι η αναλογία, για όλους αυτούς που μας λένε σήμερα ότι δεν τολμάμε, για όλους αυτούς που στην ουσία δεν αναφέρουν τα ονόματα αυτών στους οποίους ανακοινώνονται τα πρόστιμα. Φοβούνται, να το πω έτσι πολύ καθαρά, να πουν τα ονόματά τους δημόσια. Αυτοί τολμούν να κατηγορούν εμάς!
Θέλω να πιστεύω και τονίζω σ΄ αυτό το σημείο ότι όλοι έχουμε μνήμη, όλοι ξέρουμε τι έγινε και τι δεν έγινε σ’ αυτόν τον τόπο. Και η ξεκάθαρη θέση η δική μας νομίζω ότι επιβραβεύεται καθημερινά από τους πολίτες, αφού αισθάνονται σε μεγάλο βαθμό σιγουριά, αν μη τι άλλο, αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά γίνεται μία σημαντική προσπάθεια σύγκρουσης με συμφέροντα που καταδυναστεύουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο, λίγο ή πολύ αν θέλετε, τα ελληνικά εισοδήματα, τον καταναλωτή.
Βεβαίως, είπα για πρόστιμα και θα μου πείτε ότι το σημαντικό δεν είναι να επιβάλλουμε τα πρόστιμα, το σημαντικό είναι να εισπράττονται. Ακούστε, λοιπόν. Για την περίοδο 2004 - 2007 από τις σαράντα τέσσερις πράξεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, μηδενίστηκαν μόνο δύο πρόστιμα, με ένδικα μέσα ασφαλώς. Σε εννιά περιπτώσεις η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σε είκοσι μία περιπτώσεις τα πρόστιμα βρίσκονται στο στάδιο της είσπραξης και στις υπόλοιπες δώδεκα περιπτώσεις τα πρόστιμα, που θυμίζω ότι είναι πολύ μεγάλα, ιδιαίτερα στο τελευταίο διάστημα έχουμε επίγνωση ακριβώς του ύψους των προστίμων, έχουν εισπραχθεί.
Περαιτέρω, γιατί εμείς δεν σταματάμε εδώ, το έχουμε πει, είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και σύντομα θα φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που θα ενδυναμώνει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να γίνει πιο ουσιαστική, πιο αποτελεσματική.
Και εξηγούμαι: Λέγοντας «ουσιαστική», εννοούμε ότι για μας η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν πρέπει να κυνηγάει κάθε μικρή υπόθεση, αλλά πρέπει να ασχολείται με τα λίγα ουσιαστικά θέματα, που οι αποφάσεις τους θα σηματοδοτούν –αν θέλετε- μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για όλη την αγορά. Και θα καλούν τον κάθε έναν που λειτουργεί στην αγορά να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του.
Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι έχουμε την πολιτική βούληση να κτυπήσουμε τις παθογένειες της αγοράς. Δείξαμε αποφασιστικότητα, έστω και αν κάποιοι για τους δικούς τους λόγους προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν αποσιωπώντας αυτήν την προσπάθεια. Φέραμε τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Καθιερώσαμε την υποβολή κοστολογικών στοιχείων από τους προμηθευτές. Θεσπίσαμε για πρώτη φορά κανόνες τεκμηρίωσης τιμών, με τις οποίες διακινούνται αγαθά και υπηρεσίες στο πλαίσιο των ενδο-ομιλικών συναλλαγών.
Ο νόμος αυτός θα αρχίσει να λειτουργεί πια στην πράξη από τις 15 Μαΐου, οπότε το Υπουργείο Ανάπτυξης θα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο ενός διεθνούς ομίλου, ενός πολυεθνικού ομίλου, να ζητήσει φάκελο τεκμηρίωσης για τις τιμές που φέρνει στην Ελλάδα και προτείνει με τους τιμοκαταλόγους της πάντα και τις τιμές που πωλούνται αυτά τα προϊόντα σ’ άλλες χώρες που δραστηριοποιείται η πολυεθνική αυτή εταιρεία. Με όλα αυτά ξεκαθαρίζει το τοπίο.
Στείλαμε στον εισαγγελέα χονδρεμπορικές εταιρείες που υπέπεσαν σε φορολογικές και αγορανομικές παραβάσεις στην προσπάθεια πάταξης φαινομένων αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Παραπέμψαμε στον εισαγγελέα μεγάλες εταιρείες λόγω ελλιπούς παροχής στοιχείων σχετικά με το πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών με τους πελάτες τους. Κλείσαμε για πρώτη φορά super market. Και ξέρετε, όλα αυτά δεν τα λέμε με καμάρι, για να πούμε ότι εμείς κάναμε κάτι διαφορετικό. Απλά θεωρούμε ότι κάναμε το χρέος μας, κάναμε το καθήκον μας απέναντι στους πολίτες, είμαστε συνεπείς με το πρόγραμμά μας, με το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε και πολιτευόμαστε σ΄ αυτόν τον τόπο.
Εδώ μπαίνει κι ένα ζήτημα που κάποιοι το ψελλίζουν, η επιχειρηματικότητα. Ας μην μπερδεύουν την επιχειρηματικότητα ορισμένοι με κάποιους που δεν θέλουν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του υγιούς εμπορίου. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Όποιος σέβεται το υγιές εμπόριο, το συνάδελφό του, τους καταναλωτές, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί μέσα από τους ελέγχους. Όμως, όποιος αντιμετωπίζει την πολιτεία, αυτήν τη χώρα λες και είναι ο μόνος που ζει σ΄ αυτόν τον τόπο με τους δικούς του κανόνες, θα αναλαμβάνει από εδώ και πέρα την ευθύνη των πράξεών του.
Πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, εμείς προχωρήσαμε και στη δημιουργία της Υπηρεσίας Εποπτείας της Αγοράς. Ασφαλώς πιστεύουμε ότι η αγορά δεν μπορεί να αστυνομεύεται, αλλά δεν μπορεί και να λειτουργεί έτσι ασύδοτα. Χρειάζεται ένας φορέας ελέγχου και μέσα από το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που έχει να έχει δύο άξονες: Πρώτον, την υποχρεωτική προσκόμιση κοστολογικών στοιχείων για τα παραγόμενα προϊόντα στην Ελλάδα και, δεύτερον, την τεκμηρίωση των τιμών για τις ενδο-ομιλικές σχέσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Για να τελειώνει επιτέλους αυτή η κουβέντα, διαφορετικές τιμές σε κάποια χώρα της Ευρώπης, διαφορετικές εδώ. Είναι το βασικό μας πλαίσιο και αυτό το πλαίσιο θα παρακολουθείται από την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, η οποία θα έχει τρεις διευθύνσεις: Η μία θα παρακολουθεί τις τιμές πώς κινούνται στην αγορά, η δεύτερη θα κάνει ανάλυση των κοστολογικών στοιχείων που θα προσκομίζουν οι εταιρείες με τις οποίες θα ζητούν ή θα απαιτούν κάποιες τιμές και η τρίτη θα είναι η Διεύθυνση Ελέγχων και μόνο ελέγχων, ελεγκτές που θα βγαίνουν με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και θα ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Θέλω να πω κάτι επιπλέον, κρατείστε το χρόνο από τη δευτερολογία μου, σας παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Τη δευτερολογία σας θα την πάρετε. Μην τη συμψηφίζετε!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (Υφυπουργός Ανάπτυξης): Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Θα έλεγα, λοιπόν, ότι μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο εμείς πιστεύουμε ότι όλα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα. Θαύματα δεν γίνονται, δεν το δηλώσαμε ποτέ, δεν το ισχυριστήκαμε ποτέ. Είπαμε ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και στην προσπάθεια αυτή ζητάμε τη βοήθεια και τη συμμετοχή όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των πολιτικών κομμάτων και όλων των φορέων της αγοράς και της κοινωνίας.
Για να έχουμε όμως, αποτέλεσμα θα πρέπει –και το λέω ιδιαίτερα για τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος- να καταλάβουμε και να συνεννοηθούμε ποια είναι η προσπάθεια την οποία κάνει η Κυβέρνηση και να μην την αντιμετωπίζετε ούτε από τη δική σας πλευρά –σεβόμενος το λέω αυτό τις απόψεις σας στο σύνολό τους- απαξιωτικά, να μην την ακυρώνετε στο σύνολό της, αφού η ακύρωση θα έλεγα ότι δίνει τη δυνατότητα σ΄ όλους εκείνους που αισχροκερδούν να αναπτύσσονται. Δίνουμε ασυλία στην αυθαιρεσία.
Εμείς λέμε να πετύχουμε συνεργαζόμενοι στα αυτονόητα, που λέει και ο Πρωθυπουργός, για ό,τι πετύχουμε και από εκεί και πέρα ο καθένας διατηρεί τις επί μέρους απόψεις του για τα υπόλοιπα θέματα. Δεν θα συμφωνήσουμε όλοι σ΄ όλα, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα που υπηρετούν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων καταθέτει την έκθεσή της στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Σύστημα Άυλων Τίτλων, διατάξεις για την Κεφαλαιαγορά, φορολογικά θέματα και λοιπές διατάξεις».
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαλβατζής.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Σήμερα το πρωί ο κύριος Πρωθυπουργός εδώ στην Αίθουσα ανάμεσα στα άλλα είπε ότι είναι εθνικός στόχος η έξοδος από την κρίση. Παλιότερα εθνικός στόχος ήταν η ΟΝΕ, ήταν η σύγκλιση. Ακόμη και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου αναφέρεται από κάποιους ως εθνικός στόχος.
Κατά την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αυτοί δεν είναι στόχοι εθνικοί. Είναι οι στόχοι της πλουτοκρατίας. Η εκπλήρωση κατά καιρούς όλων των λεγόμενων εθνικών στόχων, αυτό που κατάφεραν ήταν να προσφέρουν τεράστια κέρδη στην πλουτοκρατία. Αντίθετα στους εργάτες, στα λαϊκά στρώματα έφεραν δεινά, έφεραν φτώχεια, λιτότητα, ανεργία.
Σήμερα η επιδίωξη του μεγάλου κεφαλαίου είναι και με τη βαθιά και παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση, να συνεχίζει να προσπορίζεται τεράστια κέρδη. Και την ίδια στιγμή να ρίχνονται νέα, πιο δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες της εργατικής τάξης, στα πλατιά λαϊκά στρώματα, στη νεολαία.
Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να σκύψουν το κεφάλι. Δεν έχουν καμμία σχέση οι εργάτες με τους λεγόμενους εθνικούς στόχους της αστικής τάξης και της Κυβέρνησης. Βρίσκονται στην απέναντι όχθη όλοι όσοι πλήττονται από την πολιτική των μονοπωλίων, από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πολιτική σας.
Είπε ο κύριος Υπουργός ότι έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Αλίμονο, είναι ριζικά διαφορετική η δική μας θέση με τη θέση της Κυβέρνησης και των κομμάτων του δικομματισμού.
Αυτό που διαπιστώνουμε από τα στοιχεία, κύριε Υπουργέ, είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι συναντούν τεράστια εμπόδια καθημερινά στην επιδίωξή τους να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, να επιζήσουν.
Είπατε ότι εγκρίθηκαν δεκατρείς χιλιάδες επιχειρηματικά δάνεια. Δεν μας είπατε πόσες ήταν οι αιτήσεις. Και τι είδους επιχειρήσεις ήταν αυτές, των οποίων τα δάνεια εγκρίθηκαν; Δεν στηρίζονται προβληματικές επιχειρήσεις, είπατε. Μα, μέρα με τη μέρα γίνονται προβληματικές συνεχώς όλο και πιο πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Και σε ό,τι αφορά το ΤΕΜΠΜΕ, αυτοί που μπορούν να το αξιοποιήσουν, να αξιοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, είναι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι σχεδόν αποκλείονται.
Μιλήσατε για την πράσινη ανάπτυξη. Κάποια στιγμή πρέπει να συζητήσουμε και γι΄ αυτό γιατί πολύ φοβούμαστε ότι η πράσινη ανάπτυξη σχετίζεται με τα πράσινα άλογα. Γιατί είναι κι αυτή μια ευκαιρία για να κερδίσουν τεράστια ποσά όχι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις και συγκροτήματα. Δεν έχουν σχέση όλα αυτά τα προγράμματα για την πράσινη ανάπτυξη με μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μιλήσατε για τα καρτέλ και για τη σπάθα που πήρατε να κόψετε κεφάλια. Τελικά ας είμαστε συγκεκριμένοι, ας μιλάμε με στοιχεία. Τρόφιμα, ποτά, γαλακτοκομικά προϊόντα, ηλεκτρικές συσκευές κυριαρχούνται από μια χούφτα μονοπωλίων. Εμπόριο τροφίμων: το 82% του λιανικού εμπορίου μονοπωλείται από ορισμένες αλυσίδες μεγαλοκαταστημάτων. Ηλεκτρικές συσκευές: πέντε αλυσίδες κατέχουν το 50% της αγοράς. Ηλεκτρικά είδη: έξι επιχειρήσεις έχουν το 78% των λιανικών πωλήσεων.
Τελικά μιλήσατε για πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αλλά και καλό είναι κάπου -κάπου να γίνεται και ένας απολογισμός: από τα πρόστιμα που επιβάλλονται πόσα εισπράττονται. Σήμερα στην κυριολεξία ξεπουλιέται η Ολυμπιακή. Και αυτή η επιλογή χαρακτηρίστηκε από κάποιους και από κάποια δημοσιεύματα ως εθνικός στόχος. Γιατί έτσι θα γλιτώσει ο ελληνικός λαός από τα χρέη της Ολυμπιακής. Σαν, δηλαδή, τα χρέη της Ολυμπιακής να προήλθαν από τους εργαζόμενους.
Η φιλομονοπωλιακή πολιτική, αυτή η σκληρή ταξική πολική που ακολουθεί η Κυβέρνηση πλήττει πρωτίστως την εργατική τάξη. Ωστόσο πλήττει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα τους αυτοαπασχολούμενους. Και φυσικά αυτή η κατάσταση δεν είναι σημερινή. Εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια, ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ όπως προαναφέρθηκε από άλλους ομιλητές μας, παρακολουθούμε τους δείκτες, τα βασικά οικονομικά μεγέθη που αφορούν ή σχετίζονται με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χειροτερεύουν. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις χτυπιούνται σκληρά από τις μονοπωλιακές. Αυτές έχουν κίνητρα, έχουν προνόμια, έχουν ευεργετήματα, έχουν φοροαπαλλαγές.
Σήμερα που είμαστε στην καπιταλιστική κρίση βλέπουμε ότι αυτή μπορεί να πλήττει πρωτίστως την εργατική τάξη αλλά δεν αφήνει κανένα λαϊκό στρώμα αλώβητο. Οι επιπτώσεις είναι σκληρές και αλληλοσυνδέονται.
Ειπώθηκε χαρακτηριστικά προηγουμένως το σύνθημα των διαδηλωτών «εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά» δίνει με μόνο έξι λέξεις τη σκληρή, αδυσώπητη πραγματικότητα που βιώνουν οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες μικρέμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Και πώς απαντά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτήν την κατάσταση; Πώς αντιμετωπίζει την ευθύνη του κράτους; Γιατί από διαπιστώσεις όλοι μπορεί να είμαστε πολύ εύκολοι. Λένε και με μια αφέλεια και κυβερνητικά στελέχη ότι δεν έχουν τα ταμεία να πληρώσουν τις συντάξεις. Και τελικά ποιος φταίει γι’ αυτό; Ποιος έφτασε διάφορα ασφαλιστικά ταμεία σ’ αυτήν την εξαθλίωση; Χάθηκαν δισεκατομμύρια δραχμές, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τον τζόγο του Χρηματιστηρίου. Κατατέθηκαν εκεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Τελικά δεν υπάρχουν ευθύνες; Αυτές οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Έχουν ονοματεπώνυμο. Οι κυβερνήσεις διαδοχικά και του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτή την πολιτική. Βγήκαν χθες και λένε ότι η Γενική Τράπεζα δεν έχει να πληρώσει. Δεν είναι διαχρονικές αυτές οι ευθύνες; Δεν θα πληρώσει κανένας γι’ αυτό το πελώριο σκάνδαλο;
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι μικρέμποροι, κυρίως οι αυτοαπασχολούμενοι κατά την άποψή μας θα πρέπει να ζητήσουν τον λογαριασμό. Και να ζητήσουν λογαριασμό από τα κόμματα που κυβέρνησαν, από την Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές.
Σήμερα αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικροκαταστήματα απολύουν τον έναν ή τους δυο υπαλλήλους που έχουν. Μερικές απ’ αυτές κλείνουν. Συνεχώς ενισχύονται οι στρατιές των ανέργων.
Και βέβαια αυτά είναι αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής.
Και δεν μιλήσαμε, κύριε Υπουργέ, απαξιωτικά για καμμιά πολιτική.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καμμιά φορά δεν είπε ότι δεν έχει πολιτική η Νέα Δημοκρατία. Έχει μία πολιτική σκληρή, ταξική, φιλομονοπωλιακή, μία πολιτική η οποία συναποφασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χθες με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και σ΄ αυτήν την πολιτική συναινούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αποδέχονται τη γενική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συναινούν και ο Συνασπισμός και ο ΛΑΟΣ. Βεβαίως, έχουν διαφορές. Έχουν, όμως, διαφορές σε θέματα τα οποία σχετίζονται με διαχειριστικά και άλλα ζητήματα.
Και η επερώτησή μας δεν γίνεται τυχαία. Ούτε ασφαλώς περιμένουμε ότι από την απάντηση του Υπουργού και της Κυβέρνησης θα λυθούν τα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται και θα παραοξυνθούν από την κρίση.
Αναφέρθηκαν εδώ και οι άλλοι συνομιλητές – σύντροφοί μου και στη λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων και στα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και στη δυνατότητα δανειοδότησης, που έχουν, η οποία είναι περιορισμένη, είναι ελάχιστη. Αναφέρθηκαν και στο θέμα της επαγγελματικής στέγης και στο ωράριο εργασίας. Δεν είναι σημερινό φαινόμενο. Δεκατρία χρόνια έχει από τότε που μπήκε αυτή η διαδικασία, η προσπάθεια μέσα από τα Νομαρχιακά Συμβούλια να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία. Και υπάρχει νομοθεσία από τον Γεννηματά ακόμα, που αναφέρεται στο ωράριο των καταστημάτων και τη δυνατότητα που έχουν να το επεκτείνουν.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την πολιτική, η οποία θα καταστρέψει παραπέρα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι εκπρόσωποι των πολιτικών, που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζουν ότι αυτός είναι μονόδρομος. Ειδικά τώρα με την κρίση λένε «βάλτε πλάτη» όλοι να ξεπεράσουμε την κρίση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα τελειώσω, κυρία Πρόεδρε.
Δεν έχουμε καμμία διάθεση να ζητήσουμε, από κανέναν εργαζόμενο, να «βάλει πλάτη».
Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι μία άλλη πολιτική, ριζικά διαφορετική από την εφαρμοζόμενη, μπορεί να πραγματοποιηθεί, να κατακτηθεί. Και βεβαίως, δεν περιμένουμε λύση από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Εμείς, με την επερώτησή μας, ελέγχουμε την Κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, καλούμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και κυρίως τους αυτοαπασχολούμενους, να δουν ότι υπάρχει αυτός ο άλλος δρόμος. Ακόμα και σήμερα μπορούν κάποια προβλήματά τους να αντιμετωπιστούν μέσα από την ανάπτυξη και του παραγωγικού συνεταιρισμού της πόλης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί και με τους διεκδικητικούς αγώνες, ασφαλώς με τη δράση των αυτοαπασχολουμένων, κάτι να καταφέρουν. Μπορεί. Τουλάχιστον, να περιορίσουν αυτές τις ολέθριες, έως αρνητικές, επιπτώσεις της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται.
Και μέσα από αυτή τη λειτουργία τους θα ωριμάζουν και τα πολιτικά τους συμπεράσματα. Θα συνειδητοποιούν ότι η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για συμμαχία της εργατικής τάξης με τη φτωχομεσαία αγροτιά, με τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και τους αυτοαπασχολούμενους, μπορεί να διαμορφώνει όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Για ένα δρόμο που θα οδηγήσει σε μία άλλη εξουσία, μία άλλη οικονομία.
Προς αυτή την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις και με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει και για τη φορολογία τους και για το ατομικό αφορολόγητο όριο και για τις φοροελαφρύνσεις, που δικαιούνται οι επαγγελματοβιοτέχνες και μικρέμποροι και για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και για σύνταξη στα εξήντα για τους άνδρες και στα πενήντα πέντε για τις γυναίκες. Είναι προτάσεις οποίες μπορούν να τις ενστερνιστούν, να τις υποστηρίξουν και να παλέψουν γι’ αυτές και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιαννέλλης-Θεοδοσιάδης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΛΗΣ-ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αγωνία των συναδέλφων του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, όπως εκφράζεται μέσα στο κείμενο της επερώτησης για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους γενικότερα, αγγίζει και τις δικές μας ευαισθησίες και τις ευαισθησίες όλων των συναδέλφων, που βρίσκονται μέσα σε αυτήν την Αίθουσα. Θίγονται πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία ασφαλώς και αξίζει να συζητήσουμε στην ώρα αυτή της κρίσης, γιατί πρέπει να κατανοήσουμε όλοι το μέγεθος αυτής της κρίσης.
Χαίρομαι που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όχι μόνο κατάλαβε, αλλά και αναγνώρισε την ύπαρξη της διεθνούς αυτής κρίσης, γιατί κάποιοι άλλοι πριν από δύο, τρεις μήνες και ειδικότερα ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου έλεγε ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι τη δήθεν διεθνή κρίση, προκειμένου να καλύψει τις δικές της αδυναμίες. Και αυτό ασφαλώς σήμαινε και σημαίνει ότι δεν είχε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης, διότι όταν δεν αναγνωρίζεις την κρίση, δεν μπορείς να έχεις και σχέδιο διαφυγής από αυτήν. Τώρα ήλθε η ώρα, όταν είδε το σεισμό και τα γενόμενα στην παγκόσμια οικονομία να αναγνωρίσει ότι πράγματι η κρίση έχει και θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Είπε ένας συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι αυτό ίσως είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Βεβαίως και είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, όταν κόντρα σε όσα πιστεύουν όσοι εντάσσονται σε αυτό το σύστημα, κρατικοποιούν τράπεζες, κρατικοποιούν βιομηχανίες για να τις σώσουν.
Και το ερώτημα είναι το εξής: Όπως προχθές ακούστηκε, η «HONDA», η «TOYOTA», η μεγαλύτερη βιομηχανία αυτοκινήτων στον κόσμο, η «MAZDA» θα προστρέξουν στην κρατική ενίσχυση στην Ιαπωνία, προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες αυτές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν η ιαπωνική κυβέρνηση στηρίξει τις αυτοκινητοβιομηχανίες αυτές, στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο; Δεν γνωρίζουμε όλοι ότι εάν καταρρεύσουν αυτές οι αυτοκινητοβιομηχανίες ή κάποιες αντίστοιχες τράπεζες, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο;
Άρα, λοιπόν, το πρόβλημα είναι ότι στηρίζεις τις αυτοκινητοβιομηχανίες, στηρίζεις τις τράπεζες, όπως συμβαίνει εδώ που κλονίζεται το χρηματοοικονομικό αυτό σύστημα, για να στηρίξεις τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η προσπάθεια. Και εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Κυβέρνηση, τα χρήματα, τα 28.000.000.000 ευρώ να πάνε εκεί, που πρέπει να πάνε. Εκεί είναι η μεγάλη προσπάθεια της Κυβέρνησης, να πάνε στους μικρομεσαίους, διότι όταν υπάρχει μια παγκόσμια κρίση, όταν σοβεί μία κρίση εδώ σε αυτόν τον τόπο, αυτοί –σωστά το λέτε- οι οποίοι πρώτοι θίγονται, είναι οι μικρομεσαίοι, οι αδύναμοι οικονομικά. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες της Κυβέρνησης κατευθύνονται και πρέπει να κατευθύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είπε ο κ. Παπανδρέου, εξερχόμενος χθες από το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν συναινεί στην πρόταση που έκανε ο Πρωθυπουργός να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση. Δεν ζητάμε συνυπεύθυνους -υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση, τελεία και παύλα- ούτε θέλουμε συνυπεύθυνου, αλλά ένα μίνιμουμ συγκατάθεσης, για να μπορέσουμε στα έξι σημεία τα οποία έθεσε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Έρχεται μεγάλη κρίση. Δεν την έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Ποια είναι η εικόνα που δίνουμε στο λαό, όταν σε τέτοιες καταστάσεις δεν μπορούμε σε ορισμένα βασικά σημεία να συμφωνήσουμε; Δεν λέει κανείς να αλλάξει το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑΟΣ πολιτική -ασφαλώς και δεν μπορούν, γιατί το κάθε κόμμα έχει τη δική του πολιτική κατεύθυνση. Όμως τι ζητάμε; Λέμε, σε μερικά βασικά θέματα, όπως τα έθεσε ο κύριος Πρωθυπουργός, ελάτε να συμφωνήσουμε, καθίστε κάτω να δούμε πώς θα βγούμε από αυτή την κρίση.
Εμείς θα πάρουμε την ευθύνη, εμείς έχουμε προτάσεις.
Κατέθεσαν προτάσεις τα άλλα κόμματα. Είμαι βέβαιος ότι θα μελετηθούν από τον κύριο Πρωθυπουργό.
Κατέθεσε και το ΠΑΣΟΚ προτάσεις και χθες άκουσα να μιλάει για την «πράσινη» ανάπτυξη. Καλή είναι η «πράσινη» ανάπτυξη. Όμως, ξεφεύγουμε τώρα, την ώρα της κρίσης, μιλώντας για κάτι καινούργιο, που πρέπει να γίνει ασφαλώς, και αφήνουμε την κρίση, συζητώντας για την «πράσινη» ανάπτυξη, που πρέπει να δημιουργηθούν καινούργιες δομές, να υπάρξουν καινούργιες κατευθύνσεις, για να μπορέσουμε πραγματικά να βαδίσουμε και σε αυτόν τον δρόμο. Άλλα λόγια. Ξεφεύγει ο κ. Παπανδρέου από τα πραγματικά προβλήματα. Και χαίρομαι που το ΛΑΟΣ συμφώνησε, έδειξε μια στάση υπευθυνότητας και είπε «ναι, κύριε Πρωθυπουργέ, εκεί που μπορούμε θα βοηθήσουμε, χωρίς να αλλάξουμε το δικό μας πρόγραμμα, χωρίς να ξεφύγουμε από τις βασικές προγραμματικές μας θέσεις, για τις οποίες άλλωστε μας ψήφισε ο ελληνικός λαός».
Έτσι, λοιπόν, όταν σε μία κοινωνία τα πάντα αλλάζουν, όταν ο γκουρού της οικονομίας κ. Μπάφετ, πριν από λίγες μέρες στην Αμερική, είπε «έκανα επένδυση 5.000.000.000 δολαρίων πριν από λίγους μήνες, αλλά απεδείχθη ότι ήταν λάθος αυτή η επένδυση που έκανα», όταν δεν μπορεί κανείς μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον που υπάρχει να δει τι θα υπάρξει την επόμενη μέρα, τι καινούργιο θα παρουσιαστεί, δεν πρέπει όλοι κάπου, σε κάποια σημεία, να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε, ώστε να φύγουμε πιο γρήγορα από την κρίση; Και είναι βέβαιο ότι η κρίση δεν θα πλήξει τη χώρα μας, όπως έχει πλήξει την Αμερική ή την Ευρώπη. Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συμφωνήσει στο ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε. Όμως, ο νυν Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, λίγες μέρες πριν αναλάβει την Προεδρία, κάθισε με τον κ. Μπους και βρήκαν μια κοινή λύση για το πώς θα αντιμετωπίσουν την κρίση. Εδώ γιατί δεν μπορεί να γίνει αυτό;
Νομίζω ότι είναι εθνική επιταγή, ότι επιβάλλεται σε ορισμένα σημεία να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, για να δώσουμε και την εικόνα στο τέλος ότι δεν τα αντιμετωπίζουμε όλα μικροκομματικά, ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε, για να βγάλουμε το γρηγορότερο από την κρίση τη χώρα μας.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τελικά όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος κάνει χρήση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να ελέγξει την Κυβέρνηση, η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όχι μόνο επί της ουσίας –γιατί επί της ουσίας πράγματι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση αυτή η οποία αναδεικνύεται μέσα από την επερώτηση- αλλά κυρίως επί της διαδικασίας και της μεθοδολογίας η οποία ακολουθείται, όσον αφορά τον πολιτικό χειρισμό.
Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή -δυστυχώς από το εσωτερικό κύκλωμα, δεδομένου ότι είχα μία ανειλημμένη υποχρέωση με τους εκπροσώπους της Κούβας, οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας και κυρίως τα συνδικάτα- και μου έκανε φοβερή εντύπωση το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του ΚΚΕ έκαναν μία απεγνωσμένη προσπάθεια μην τυχόν και πουν μία φορά παραπάνω τη λέξη «Νέα Δημοκρατία», χωρίς να συμπεριληφθεί και δεύτερη λέξη «ΠΑΣΟΚ». Μην τυχόν και γίνει κάτι τέτοιο. Ξέρετε, ο ιστορικός του μέλλοντος, όταν θα προσπαθεί να αναλύσει τις πολιτικές παρεμβάσεις της εποχής μας, θα λέει και είμαι βέβαιος ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα αδυνατεί να απευθυνθεί στην Κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να αναφέρεται ταυτόχρονα στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική του. Λες και το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός πολιτικός στόχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος.
Την ίδια στιγμή, ακούμε τον Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν στέκεται καθόλου επί της ουσίας για να υποστηρίξει τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του ούτε βεβαίως για να αντιπαρατεθεί στις πολιτικές αιτιάσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος, αλλά απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε αυτά που ο ίδιος αντελήφθη, ότι θεωρεί το ΠΑΣΟΚ και βεβαίως ο Πρόεδρός του κ. Παπανδρέου στη συζήτηση που είχε χθες με τον Πρωθυπουργό. Αυτό δεν συμβάλλει, κατά τη γνώμη μου, στον κοινοβουλευτικό διάλογο και κυρίως στην πολιτική και κοινοβουλευτική διαδικασία του ελέγχου των πεπραγμένων της Κυβέρνησης.
Με τούτα και με εκείνα όμως, η ουσία είναι μια. Ότι η μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση συνθλίβεται και αφανίζεται στις μέρες μας, προοδευτικά τα τελευταία πέντε χρόνια, κάτω από το βάρος των μέτρων και των παραλείψεων της Κυβέρνησης Καραμανλή. Στην καλύτερη περίπτωση, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται σήμερα ανοχύρωτες μπροστά στις δυσμενείς συνθήκες της οικονομικής κρίσης, με αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση.
Για να μην ξεχνιόμαστε, γιατί εδώ φτάσαμε να ακούμε μόνο για τους νόμους του Γεννηματά, τους οποίους όμως διαβάζουμε μερικώς, γιατί ξεχνάμε να πούμε ότι υπάρχουν εκεί και οι προδιαγραφές και οι προϋποθέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους κοινωνικούς εταίρους να ορίζουν τα ωράρια στις επαρχίες και στους διάφορους τόπους, τοπικές αγορές. Σας υπενθυμίζω, λοιπόν, ότι οι πρώτες μεταρρυθμίσεις που έσπευσε να κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 ήταν η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ένας νόμος για τον οποίο ο Γεώργιος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεσμευτήκαμε ότι θα καταργηθεί την επομένη των εκλογών. Δεύτερον, ήταν η απελευθέρωση της ίδρυσης των μεγάλων πολυκαταστημάτων. Και τρίτον, η δημιουργία ενός ελαστικού εργασιακού πλαισίου.
Αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή του μεριδίου αγοράς υπέρ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και τη μείωση της πραγματικής απασχόλησης.
Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας, την τελευταία πενταετία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κώστα Καραμανλή αρνήθηκε την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αυτό έχει σημαντική φορολογική επιβάρυνση για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους.
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε φοροεπιδρομή στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών χρήσεων.
Η αλήθεια είναι ότι αύξησε την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις. Η αλήθεια είναι ότι αύξησε την φορολογία στα ακίνητα με το ΕΤΑΚ, που επηρεάζει και τους μικροέμπορους και τους επαγγελματίες, όπως και οι αυξήσεις που έκανε στους έμμεσους φόρους.
Η αλήθεια είναι ότι οι μικρομεσαίοι έζησαν μια περίοδο οκτώ μηνών μέσα σε παλινωδίες και ανασφάλεια σχετικά με το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ, που μόλις χθες κατέθεσαν την τροπολογία για την κατάργησή του. Και αυτό αφορά χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες.
Από την άλλη, φρόντισαν να ευνοήσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τους μεγαλοεισοδηματίες, τους μεγαλοκεφαλαιούχους, οι οποίοι είχαν όφελος πάνω από 1.000.000.000 ευρώ κατ’ έτος από τη μείωση της φορολογίας και στα διανεμόμενα κέρδη.
Σήμερα οι λιανικές πωλήσεις καταγράφουν δραματική μείωση. Η αξία των ακάλυπτων επιταγών σημείωσε εκρηκτική αύξηση τον φετινό Ιανουάριο. Συγκεκριμένα ανήλθαν στα 226,5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό δηλαδή που είναι αυξημένο κατά 143,58% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008. Οι τράπεζες ουσιαστικά έχουν κλείσει την «στρόφιγγα» των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις. Οι όροι με τους οποίους η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέθεσε τα 28.000.000.000 στις τράπεζες, δεν διασφαλίζουν σε καμμία περίπτωση –και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε στην κριτική μας στην Αίθουσα αυτή- ότι η ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) δεν αποδίδει και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες σε ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μάλιστα συναντούν κλειστές πόρτες όταν απευθύνονται σε ιδιωτικές τράπεζες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Την ανοχή σας, κυρία Πρόεδρε, για πολύ λίγο.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουν εγκριθεί δάνεια με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ σε μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις, τη στιγμή που ανάγκη για ρευστότητα έχει το σύνολο των επτακοσίων εβδομήντα χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας.
Επιπλέον, έχουν περάσει δύο χρόνια από την επίσημη έναρξη της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου και κανένα πρόγραμμα και δράση του ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν έχει καν ξεκινήσει. Σε μια περίοδο μάλιστα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όπου το ΕΣΠΑ αποτελεί βασικό εργαλείο στήριξης της οικονομίας και της απασχόλησης, δεν έχει εισρεύσει ούτε 1 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Και αυτό δεν είναι απλώς απαράδεκτο, αλλά είναι ζήτημα ανικανότητας και πολιτικής ευθύνης της Κυβέρνησης. Τα ελλείμματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών αυξήθηκαν κατά 1614% την τελευταία πενταετία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2009 προβλέπεται επιχορήγηση του ΟΑΕΕ με 320.000.000 ευρώ, όταν για να καλυφθεί ομαλά το προβλεπόμενο έλλειμμα του Οργανισμού, για την φετινή χρονιά, θα έπρεπε να διατεθούν επιπλέον περίπου 700.000.000 ευρώ.
Αυτή την πραγματικότητα ορισμένοι κάνουν ότι την αγνοούν και επιχειρούν να δημιουργήσουν πολιτικές εντυπώσεις εις βάρος του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή η εικόνα την οποία περιέγραψα προηγουμένως δεν είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αποτέλεσμα της σημερινής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, της ανικανότητας και της ανευθυνότητας, όπως επίσης αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής είναι το γεγονός ότι επέτρεψε τη συγκέντρωση ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου, όπου επέτρεψε τις εναρμονισμένες πρακτικές, τα καρτέλ, τα οποία έχουν επιπτώσεις και θίγουν, όχι μόνο τους καταναλωτές, αλλά και τους αυταπασχολούμενους, τις μικρές επιχειρήσεις και τις οικογενειακές επιχειρήσεις.
Αυτήν την πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς θέλουμε να τονίσουμε, αλλά και να αναδείξουμε. Για αυτό και οι δικές μας προτάσεις δεν είναι μόνο προτάσεις που αφορούν την υποβοήθηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών των αυταπασχολούμενων, αλλά κυρίως είναι προτάσεις που αφορούν ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, την οποία βιώνει η χώρα μας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαι βέβαιος ότι με περισσότερη ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα και όλες οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να βρουν κοινούς τόπους συνεργασίας και συνεύρεσης.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει η κ. Άννα Φιλίνη, από το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς.
ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν λίγα λεπτά ο εκπρόσωπος του κυβερνητικού κόμματος μας μίλησε με μεγάλη οξύτητα λέγοντας ότι έρχεται κρίση. Αυτό το ξέρουμε πάρα πολύ καλά και το έχουμε πει με πολύ μεγάλη οξύτητα. Το ζήτημα είναι τι συμπεράσματα βγάζουμε, για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Και πρέπει να πούμε ότι οι πολιτικές που έχει ακολουθήσει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτές που εμείς θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες, γιατί όντως παντού ακολουθείται αυτό που είπε και ο κύριος συνάδελφος πριν ότι δίνονται κρατικές ενισχύσεις για να στηριχθεί η βιομηχανία σε διάφορες χώρες ή ακόμα για να μην κλείσουν τράπεζες, βιομηχανίες κ.λπ..
Η Κυβέρνηση όμως βγάζει τα εντελώς αντίθετα συμπεράσματα. Ξεπουλά το δημόσιο πλούτο. Το τελευταίο είναι το ξεπούλημα των λιμανιών μας και συγκεκριμένα χθες είχαμε το ξεπούλημα του λιμανιού του Πειραιά με ονομαστική ψηφοφορία δυστυχώς και αυτό με ευθύνη της Κυβέρνησης. Ακολουθεί η Ολυμπιακή, ο ΟΣΕ επίκειται κ.λπ..
Η Κυβέρνηση ξεπουλά το δημόσιο πλούτο. Τα 28.000.000.000 δεν φροντίζει να δοθούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να μην κλείσουν και να στηριχθούν, αλλά αντίθετα έχουν πάει ανεξέλεγκτα στις τράπεζες και δεν φροντίζει η Κυβέρνηση να δραστηριοποιηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να κινηθεί η αγορά, δεν φροντίζει να επανεξεταστεί το ΕΣΠΑ, προκειμένου να υπάρξουν νέα σχέδια, νέα προγράμματα ώστε και επιχειρήσεις να μπουν μέσα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσει να κινηθεί πάλι η αγορά.
Σχετικά με το θέμα της επερώτησης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, που έχει να κάνει βέβαια και με την κρίση εμμέσως, αλλά και με το ζήτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θέλω αν πω τα εξής:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ασυδοσία των μονοπωλίων έχει οδηγήσει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ήδη και πριν από την τρέχουσα κρίση, σε ασφυκτικές καταστάσεις. Οι πολιτικές λιτότητας των τελευταίων χρόνων και η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους έχουν συμπιέσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, με αποτέλεσμα η εσωτερική αγορά πάνω στην οποία στηρίζονται όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχει αποδυναμωθεί και να μην μπορούν οι εργαζόμενοι, βεβαίως, με τις αγορές τους να στηρίξουν και αυτές τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Τα πολυκαταστήματα, τα μεγάλα mall έχουν ήδη δώσει τεράστια χτυπήματα σε όλες αυτές τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Όμως ήδη, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, είχε γίνει σαφές ότι η μικρή επιχείρηση, προκειμένου να μην ισοπεδωθεί από την τυποποίηση και για να στραφεί σε ποιοτικά και διαφοροποιημένα προϊόντα και σε μια παραγωγή φιλική προς το περιβάλλον, πρέπει να στηριχθεί από μια συνολικότερη οικονομική και βιομηχανική πολιτική. Η πολιτική αυτή πρέπει να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στα οξυμένα προβλήματα της πρόσβασής τους, σε χρηματοδοτήσεις, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επαγγελματική στέγη, στα προβλήματα για τον εκσυγχρονισμό τους, την ποιοτική τους αναβάθμιση, την αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας, με ταυτόχρονη συμμόρφωση στην εργατική, περιβαλλοντική και λοιπή νομοθεσία, ώστε αυτές να μην συμπιεστούν, να μην περιοριστούν και οι μισθοί των εργαζομένων και να υπάρξει μία ποιότητα στα προϊόντα.
Απ’ όλα αυτά τα προβλήματα σήμερα το πρόβλημα της χρηματοδότησης είναι το οξύτερο και το σημαντικότερο. Ιδιαίτερα θεωρούμε, με τις προτάσεις που διατυπώνουμε ότι η επαναφορά του αφορολόγητου αποθεματικού για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που είναι ένα αναντικατάστατο εργαλείο, και η αυτοχρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι από τα απαραίτητα πρώτα μέτρα.
Επίσης, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ίδρυση μιας νέας δημόσιας τράπεζας ειδικού σκοπού, σχετικά με τις μικρές επιχειρήσεις που θα τις βοηθήσει, προκειμένου να αποκτήσουν δάνεια με χαμηλότερους τόκους. Και έχουμε ήδη προτείνει, το υπάρχον ΤΕΜΠΜΕ να μετατραπεί, ενδεχομένως, σε μία τέτοια δημόσια τράπεζα. Όμως η σημερινή κατάσταση του ΤΕΜΠΜΕ ξαναλέμε ότι είναι εντελώς αρνητική. Έχουν δοθεί ορισμένες χιλιάδες επιχορηγήσεων, όπως έχει πει και ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου. Ακούμε ότι είναι γύρω στις έξι χιλιάδες που έχουν πάει στις δέκα χιλιάδες. Όμως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στη χώρα μας, είναι γύρω στις επτακόσιες χιλιάδες με οκτακόσιες χιλιάδες. Η κατάστασή τους είναι αυτή τη στιγμή ασφυκτική και δεν παίρνονται μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Θα ήθελα κυρία Πρόεδρε, άλλο ένα λεπτό.
Δεν προλαβαίνω να αναφερθώ σε πολλά ζητήματα. Ήθελα να τονίσω το θέμα σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει αντίδραση στον έλεγχο της αγοράς από τα μονοπώλια. Η απάντηση στα μονοπώλια δεν μπορεί να είναι ο ανεξέλεγκτος ανταγωνισμός, κύριε Υπουργέ, αλλά μια πολιτική που θα ελέγχει τη δύναμη των μονοπωλίων, γιατί χωρίς ισχυρά εργαλεία εποπτείας, ελέγχου και ρύθμισης εντείνεται μια κατάσταση ασυδοσίας που υπάρχει, που εξοντώνει όλες αυτές τις μικρές επιχειρήσεις. Τέτοιοι έλεγχοι και ρυθμίσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν τις μικρές επιχειρήσεις. Πρέπει για παράδειγμα οι μικρές επιχειρήσεις στα σούπερ μάρκετ να έχουν τη δική τους θέση, να προβάλλονται τα προϊόντα τους, να στηριχθεί ο ΕΟΜΜΕΧ, η ΓΣΒΕΕ, η ΕΣΕ κ.λπ., να υπάρξει μια αναθεώρηση της εμπορικής χωροταξίας, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων.
Πρέπει να υπάρξουν μέτρα βοήθειας σχετικά με τον τεχνολογικό τους εκσυγχρονισμό και βεβαίως, σχετικά με την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και των εργαζόμενων στις μικρές επιχειρήσεις.
Να πω βεβαίως ότι σχετικά με το ωράριο και εμείς έχουμε ταχθεί πάντοτε κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου. Είμαστε υπέρ του καθορισμού του ανώτατου ορίου των σαράντα οκτώ ωρών την εβδομάδα για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και επίσης είμαστε αντίθετοι στην προσπάθεια κατάργησης της αργίας της Κυριακής.
Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή της κρίσης θεωρούμε απαραίτητη τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, γιατί θεωρούμε ότι αυτή η μικρή επιχείρηση, όχι μόνο πρέπει να σωθεί για να σωθούν οι εργαζόμενοι σήμερα, αλλά ότι μπορεί με την προϋπόθεση της απαραίτητης στήριξής της να συμβάλει αποφασιστικά στην προοπτική ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης, με βάρος στην ποιότητα και στην αειφορία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Μιλάμε για εργαζομένους σήμερα και να θυμηθούμε -δεν το έκαναν άλλοι συνάδελφοι, αναγκάζομαι να το ξανακάνω- ότι πρέπει να αποτίσουμε ένα φόρο τιμής στον αστυνομικό εργαζόμενο των 800 ευρώ, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των ληστών και άφησε ορφανό ένα νεογέννητο παιδάκι. Πριν λίγες μέρες γέννησε η γυναίκα του ένα μωράκι. Ο άνθρωπος, λοιπόν, έπεσε νεκρός. Βλέπω ότι ορισμένα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης το αναφέρουν ως πέμπτη ή έκτη είδηση. Είναι και αυτό ένα σημείο των καιρών και χαρακτηρίζει όσους καταχωνιάζουν αυτήν την είδηση.
Μιλάμε μεγαλεπίβολα, νομίζω, για ενίσχυση των μικρομεσαίων, για εργαζόμενους, για βιοτέχνες και όλα αυτά, όταν σ’ αυτόν τον τόπο δεν μπορούν να γίνουν ούτε τα βασικά ούτε τα μικρά ούτε τα αμελητέα. Δείτε τώρα ένα θέμα, το οποίο το έχουμε αναδείξει πολλές φορές, το ξαναλέμε. Σ’ αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να γίνει ούτε το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αντιδρά ο κ. Τσίπρας. Τελείωσε, ο κ. Τσίπρας είναι ο άτυπος Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δεν θέλει να γίνει γήπεδο του Παναθηναϊκού, δεν γίνεται γήπεδο του Παναθηναϊκού. Έκανα ερώτηση για να γίνει επιτέλους το γήπεδο της ΑΕΚ. Δύο μεγάλες ομάδες του λεκανοπεδίου δεν έχουν γήπεδο. Χαίρομαι που έχει ο Ολυμπιακός. Η γυναίκα μου έχει πατρώνυμο Γιούτσου, οπότε αυτό τα λέει όλα. Χαίρομαι, λοιπόν, που έχει γήπεδο ο Ολυμπιακός. Δεν έχει ο Παναθηναϊκός, γιατί δεν θέλει ο κ. Τσίπρας, δεν έχει και η ΑΕΚ, διότι λέει ο κ. Ιωαννίδης ότι δεν έλαβε τηλέφωνο από την ΑΕΚ για το πού θέλει να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ. Έχουμε πει να γίνει στη Φιλαδέλφεια. Ούτε στη Μαγουλέζα ούτε στους Θρακομακεδόνες. Στα Φιλαδέλφεια. Ας πάρει μια πρωτοβουλία η Κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος βέβαια πώς όταν θα αρχίσει και το κτίσιμο του γηπέδου της ΑΕΚ και εκεί ο κ. Τσίπρας θα αντιδράσει.
Φόρους, λοιπόν, έκτακτες εισφορές για τους μικρούς, ανελέητο κυνηγητό, ασύλληπτες κρατικές σπατάλες. Είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο επιμένει στις ασύλληπτες κρατικές σπατάλες, σε μια χώρα που δίδονται εκατομμύρια ευρώ για κρατικές διαφημίσεις, για ταξίδια στο εξωτερικό, για δεξιώσεις, για πτήσεις με κυβερνητικά learjet, αλλά δεν περισσεύουν πόροι για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής -το έχω ξανακάνει- δείγματα κυβερνητικής σπατάλης, επίσημα έγγραφα της Κυβέρνησης, απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχω κάνει. Μιλάμε, λοιπόν, για κρατικές διαφημίσεις και προπαγανδιστικές εκστρατείες. Δείτε εδώ πόσο κόστισε η προπαγανδιστική εκστρατεία, η εκνευριστική κιόλας, για τη φοροδιαφυγή. Σχεδόν 7.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το καταθέτω στα Πρακτικά. Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα λεφτά αυτά, έτσι; Αλλού έπρεπε να πηγαίνουν τα λεφτά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά πηγαίνουν σε κρατικές διαφημίσεις.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δείτε εδώ πόσο κόστισε η διαφημιστική προβολή της δραστηριότητας του Υπουργείου Μεταφορών: 4.380.000. Το καταθέτω στα Πρακτικά. Υπογραφή του Υπουργού Μεταφορών.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Άλλη απίστευτη δαπάνη. Προσλάβανε χίλιους συνοριοφύλακες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο. Τώρα μας ακούνε οι πολίτες. Δηλαδή στην Αθήνα, στην Ομόνοια, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στη Θεσσαλονίκη, στη Τσιμισκή, στην Εγνατία υπάρχουν συνοριοφύλακες. Συνοριοφύλακες στα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Χίλιοι συνοριοφύλακες, τετρακόσιοι ενενήντα τρεις στην Αθήνα, τετρακόσιοι εξήντα έξι στη Θεσσαλονίκη. Υπογραφή κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Απάντηση σε ερώτησή μου.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τα λέω όλα αυτά, γιατί είναι απίστευτες κρατικές σπατάλες και επικεντρωνόμαστε εκεί, διότι, όταν γδέρνεις τους μικρούς, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες και από την άλλη συνεχίζεις κάποιες απίστευτες κρατικές σπατάλες, προκαλείς τον κόσμο.
Μίλησε πριν ο κ. Βλάχος για το one stop shop. Στη Τουρκία χρειάζονται έξι μέρες και έξι υπογραφές για να ανοίξει μία επιχείρηση. Στην Ελλάδα δεν ξέρω αν φθάνουν εξήντα υπογραφές και εξακόσιες μέρες.
Μίλησε ο κ. Βλάχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μα, συμπαθέστατε Υπουργέ, κύριε Μπούρα, είπαμε το εξής στην επιτροπή. Μόνο για την Πελοπόννησο –όχι για άλλες περιοχές της Ελλάδας, για την Πελοπόννησο- εκκρεμούν επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 3.280 MW, οι οποίες δεν γίνονται γιατί, λέει, η γραμμή δεν αντέχει πάνω από 400 KV. Μα, βάλτε μια γραμμή, για να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έφυγε ο κ. Βλάχος. Θα έπρεπε να μας πει αν μπήκε επιτέλους αυτή η γραμμή στην Πελοπόννησο. Το κατήγγειλα πριν ένα μήνα. Κατέθεσα και το δημοσίευμα του περιοδικού «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ». Μπήκε αυτή η ρημάδα η γραμμή για να αρχίσουν να γίνονται επενδύσεις με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
Τα golden boys. Εκατό εκατομμύρια ευρώ οι αμοιβές τους, λέει, κάθε χρόνο. Κρατικές διαφημίσεις 500.000.000 και 100.000.000 τα golden boys, άρα 600.000.000. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Πώς βάζεις περαιώσεις, πώς επιβάλλεις φόρους, έκτακτες κεφαλικές εισφορές, όταν υπάρχουν χρήματα που δίνονται στον αέρα και στο βρόντο; Την πληρώνουν οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες.
Ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε στην Ελλάδα δύο εκατομμύρια μετανάστες και ξέρουμε τι γίνεται με την αδήλωτη εργασία. Τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν. Όσον αφορά τους μετανάστες, ξέρετε ότι παίρνουμε το χρόνο –ο κ. Παπουτσής το ξέρει, γιατί υπάρχει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων- μέχρι το 2013 1.498.000; Έχουμε περίπου δύο εκατομμύρια μετανάστες και δεν είναι ούτε ένα ευρώ ανά μετανάστη το χρόνο. Μα, δεν είναι απίστευτο;
Η Σουηδία παίρνει επτά φορές περισσότερα. Πόσους μετανάστες έχει η Σουηδία και πόσους εμείς; Πόσους λαθρομετανάστες δέχεται το χρόνο η Σουηδία και πόσους εμείς; Γιατί το δεχόμαστε αυτό; Γιατί δεν διαπραγματευόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
Μιλάει σωστά η επερώτηση του ΚΚΕ για τα χαράτσια της ΔΕΗ κ.λπ.. Στη ΔΕΗ πληρώνουμε την ΕΡΤ. Γιατί πληρώνουμε την ΕΡΤ; Για ποιο λόγο την επιδοτούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό, πληρώνουμε την ΕΡΤ και από πάνω έχει και διαφημίσεις; Να μην έχει διαφημίσεις, αφού τη συντηρεί ο λαός. Γιατί να πληρώνουμε το χαράτσι στην ΕΡΤ; Ξέρετε ότι όταν έχεις ένα τάφο και έχεις ηλεκτρικό καντήλι, πληρώνεις ΕΡΤ; Και στον άλλο κόσμο ΕΡΤ βλέπουν;
Εγώ δεν είμαι εκλεκτός ούτε της ΕΡΤ ούτε κανενός καναλιού. Δεν είχα ποτέ στασίδι στα τηλεοπτικά κανάλια και βγήκα Βουλευτής, γιατί πίστευαν οι πολίτες ότι κάτι προσέφερα στην πατρίδα μου εκεί που ήμουν. Δεν τους έχω ανάγκη, όπως επίσης ούτε την ΕΡΤ. Διερωτώμαι όμως: Οι περισσότεροι που είμαστε εδώ δεν είμαστε εκλεκτοί τηλεοπτικών σταθμών και φυσικά της ΕΡΤ. Γιατί, λοιπόν, πληρώνουμε την ΕΡΤ;
Ο κόσμος που μας ακούει, γιατί πληρώνει αυτό το χαράτσι; Για να μπαίνουν τα εκάστοτε κυβερνητικά λιβανιστήρια είτε της Νέας Δημοκρατίας είτε του ΠΑΣΟΚ, στην ΕΡΤ που δεν ξέρουμε και πόσα χρήματα παίρνουν, αυτοί που έχουν περίεργες εκπομπές; Για να γίνονται τα πανηγυράκια τύπου Γιουροβίζιον;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα τελειώσω σε λίγο, κυρία Πρόεδρε.
Ο κ. Παυλόπουλος μου απάντησε ότι μόνο για δύο χρόνια, το κόστος συμμετοχής μας στη Γιουροβίζιον είναι 1,5 εκατομμύριο. Πού πάνε αυτά τα λεφτά; Δεν είδα ποτέ την ΕΡΤ Α.Ε. να κάνει κάποια γενναία ενίσχυση σ’ ένα ασφαλιστικό ταμείο, να βοηθήσει το Ταμείο της Φτώχειας. Δεν βλέπω να κάνει τίποτε η ΕΡΤ. Παίρνει τα χρήματα, γιατί επαίρεται ότι έχει κέρδος από το διαγωνισμό της Γιουροβίζιον και αυτά τα χρήματα πού πάνε; Πήγε καμμία ενίσχυση στο Ταμείο της Φτώχειας; Επιτέλους, να μάθουμε και τι γίνεται, πού πάνε τα λεφτά του κόσμου.
Μιλήσατε για το ΤΕΜΠΜΕ. Μα, εδώ βιοτέχνες και έμποροι διαμαρτύρονται ότι υπάρχει μίζα. Μιλάνε για 500 έως 1.000 ευρώ και αν είναι μεγάλα τα ποσά, μέχρι το 2% του ποσού το οποίο θα δοθεί. Κάποιοι επιτήδειοι που τους υπόσχονται δάνεια, τους ζητάνε μίζα. Τα καταγγέλλουν εγγράφως. Έρχονται και στα γραφεία των Βουλευτών.
Ο κόσμος που μας ακούει απογοητεύεται, γιατί βουλιάζει μέσα σε απίστευτες κουβέντες και δεν βλέπει προτάσεις. Να κάνουμε, λοιπόν, μερικές προτάσεις. Να αποσύρουμε για ένα χρονικό διάστημα, το οποίο θα συμφωνήσουμε, τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Να καταργήσουμε τον «Τειρεσία» από τον Αύγουστο που μας πέρασε και για ένα χρόνο ή όσο διαρκέσει η θυελλώδης κρίση. Να μην την πληρώνει ένας επιχειρηματίας που του έφυγε μία επιταγή επειδή ήταν άρρωστος ο πατέρας του στο νοσοκομείο.
Να καταργήσουμε το πόθεν έσχες όσο διαρκεί η κρίση και να υπάρξει μία δήλωση ότι τα διακινούμενα κεφάλαια δεν είναι προϊόν εγκλήματος. Έχει εκτιμηθεί ότι αυτό θα δώσει μία τόνωση στην αγορά ύψους 15.000.000.000 ευρώ.
Να καταργήσουμε τη φορολογία για τα μικρά νησιά. Να συμφωνήσουμε ότι στα νησιά που έχουν λιγότερους από χίλιους κατοίκους, θα καταργηθεί η φορολογία για κάθε οικονομική δραστηριότητα εκεί, ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία.
Να υπάρξει 100% φορολογική απαλλαγή όσων χρημάτων επανεπενδύονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν με ενδιαφέρει η Βουλγαρία, δεν με ενδιαφέρει η Βαρντάσκα, δεν με ενδιαφέρουν οι Τούρκοι. Με ενδιαφέρει να γυρίσουν τα λεφτά στην πατρίδα μου για να δουλεύουν οι πέντε Έλληνες, να ανοίγουν επιχειρήσεις.
Να πριματοδοτηθεί η ασφαλιστική κάλυψη κάθε νεοπροσλαμβανόμενου υπαλλήλου εφόσον η επιχείρηση δεν απολύει εργαζόμενο. Τα λέγαμε και προχθές στην Επιτροπή. Να εξαιρεθούν τα καζίνο -και νομίζω ότι θα το κάνετε, κύριε Υπουργέ, γιατί είστε ευαίσθητος- από τη μείωση του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων.
Γιατί δηλαδή τα καζίνο να έχουν αυτήν τη μείωση; Να ισχύσει η μείωση μόνο για τους μικροξενοδόχους και τους μικροεστιάτορες. Να γίνουν μέτρα τα οποία θα τονώσουν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας, τους βιοτέχνες, τους επαγγελματίες, τους εμπόρους, αν είστε ακόμη ένοικοι της ίδιας πολυκατοικίας, της ίδιας κοινής πολυκατοικίας και δεν ψάχνετε για πολυτελείς βίλες σ’ έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας. Ως κόμμα εννοώ, δεν μιλάω ποτέ προσωπικά.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ)
Αν είστε λοιπόν ένοικοι αυτής της ίδιας πολυκατοικίας τολμήστε και αντιγράψτε μας. Έτσι κι αλλιώς όσες φορές μας αντιγράψατε ωφελήθηκε και η Κυβέρνησή σας και η πατρίδα. Μόνον έτσι θα σώσετε την πατρίδα!
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Αϊβαλιώτη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων τριάντα εφτά μαθήτριες και μαθητές και δυο συνοδοί-καθηγητές από το Γενικό Λύκειο Βαρθολομιού Ηλείας. Εκφράζουμε την αγάπη και τη συμπάθειά μας στην περιοχή σας και σ’ εσάς τους ίδιους. Ευχόμαστε καλώς ορίσατε και καλή πρόοδο. Και να ενημερώσουμε τα παιδιά ότι σήμερα είναι ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συζητείται μια επερώτηση την οποία θέτει η Αντιπολίτευση και στην οποία απαντά η Κυβέρνηση.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Εισερχόμαστε στις δευτερολογίες.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Παρακολουθήσαμε μια φιλότιμη προσπάθεια από μεριάς της Κυβέρνησης και του Υπουργού κ. Βλάχου για να παρουσιάσει ένα φιλολαϊκό προσωπείο στην κυβερνητική πολιτική. Παρουσίασε μία «πλημμυρίδα» μέτρων. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι η Κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα. Μόνο που αυτή η «πλημμυρίδα» μέτρων θα πάρει και θα σηκώσει, θα εξαφανίσει ουσιαστικά τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Τα διάφορα προγράμματα, τα οποία μας παρουσίασε ο κ. Βλάχος, απευθύνονται στις μεγάλες και στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Άλλωστε μόνο και μόνο τα στοιχεία τα οποία έδωσε μιλάνε από μόνα τους: δεκατρείς χιλιάδες επιχειρήσεις στη μία, έξι χιλιάδες στην άλλη περίπτωση. Έτσι λοιπόν είναι φανερό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολύ μικρών επιχειρήσεων, των εμπόρων, των βιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων είναι αποκλεισμένη απ’ αυτά τα προγράμματα.
Για παράδειγμα, μας κάκισε και ο κ. Παπουτσής στην παρέμβασή του ότι ταυτίζουμε το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Μα μόνο μία αποστροφή του λόγου του φθάνει. Ποια είναι αυτή; Σε σχέση με το ΤΕΜΠΜΕ, το περιβόητο ΤΕΜΠΜΕ, που παρουσιάζεται ως η πεμπτουσία της λύσης των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων. Είναι ή δεν είναι φανερό ότι υπάρχουν λεόντειοι όροι, που αυτούς τους λεόντειους όρους και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το ΠΑΣΟΚ τους ψήφισε;
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το είπε ο κ. Βλάχος. Λέει δηλαδή ότι δεν είναι πρόγραμμα στήριξης των προβληματικών επιχειρήσεων. Είναι πρόγραμμα στήριξης των κερδοφόρων. Από τις επτακόσιες πενήντα χιλιάδες που είπατε, κύριε Παπουτσή, ότι είναι οι επιχειρήσεις, πόσες δικαιούνται να μπουν στο ΤΕΜΠΜΕ; Μόνο το 5%! Οι υπόλοιπες δεν μπορούν να μπουν. Άρα λοιπόν ποιος είναι ο λόγος που λέτε ότι σας ταυτίζουμε, από τη στιγμή που ψηφίσατε αυτούς τους νόμους; Το ξέρατε ότι με αυτούς τους όρους αποκλείεται το 95%. Γιατί λοιπόν τώρα λέτε ότι «η Κυβέρνηση με την πολιτική της δεν εξυπηρετεί τη χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων» αφού καθορίσατε όρους συγκεκριμένους για να αποκλειστούν αυτές;
Δεύτερο ζήτημα: η «πράσινη» οικονομία. Ποιο είναι το θέμα; Μα εδώ πέρα δίνετε -χθες μόλις το ψηφίσαμε στην αρμόδια Επιτροπή, δηλαδή τα υπόλοιπα κόμματα, διότι εμείς το καταψηφίσαμε- 70.000.000 και πλέον σε μια μέρα σε τεράστια επιχείρηση παραγωγής φωτοβολταϊκών. Και η «πράσινη» οικονομία ουσιαστικά στοχεύει σε μια πολύ ακριβή και πολύ κερδοφόρα δραστηριότητα με τις ανανεώσιμες πηγές.
Το βασικό ζήτημα ποιο είναι; Είναι ότι το περιβάλλον το οποίο δημιουργείτε με την πολιτική σας «στραγγαλίζει» τους αυτοαπασχολούμενους και τους εμπόρους. Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός δημιουργεί τα καρτέλ και τα μονοπώλια. Δεν είναι παρένθετος ο ρόλος τους. Είναι το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού. Η απελευθέρωση της αγοράς οδηγεί στη συγκέντρωση, οδηγεί σε δυσμενείς όρους λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων: ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνο και άλλα.
Τρίτον, το φορολογικό σύστημα: Από τη μια μεριά μειώνετε, καταργείτε τους φορολογικούς συντελεστές και τη φορολογική επιβάρυνση ουσιαστικά για το μεγάλο κεφάλαιο και από την άλλη για τους αυτοαπασχολούμενους, για τους εμπόρους βάζετε κεφαλικούς φόρους, καταργείτε το αφορολόγητο, προχωράτε στην περαίωση.
Τέταρτον, στο ασφαλιστικό: Μειώνετε για το μεγάλο κεφάλαιο τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ αντίθετα για τους αυτοαπασχολούμενους αυξάνετε τις εισφορές στο Ταμείο Αυτασφάλισής τους 6% πέρυσι, 8% σχεδιάζετε για φέτος, και ταυτόχρονα μειώνετε τις συντάξεις. Μόνο 3% είναι η αύξηση των συντάξεων, κάτω από τον πληθωρισμό το 2008, γι’ αυτό και διακόσιες πενήντα χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν πέρυσι τις ασφαλιστικές τους εισφορές.
Δεν έχουν ασφαλιστική ενημερότητα; Το ωράριο και η απελευθέρωση ποιον ευνοεί; Τον μικρό, τον μαγαζάτορα ή το πολυκατάστημα;
Απ’ αυτήν την άποψη, είναι φανερό ότι με αυτήν την πολιτική του ευρωμονόδρομου δεν πρόκειται να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, των εμπόρων και των βιοτεχνών. Κι εδώ υπάρχει ταύτιση.
Γι’ αυτό λέμε των κομμάτων του ευρωμονόδρομου συνολικά, γιατί καλλιεργούν αυταπάτες, ότι μπορεί να υπάρξει ένας ελεγχόμενος ανταγωνισμός, ότι μπορεί να υπάρξει μια υγιής απελευθέρωση της αγοράς, ότι μπορεί τέλος πάντως να επιβιώσει και το μεγάλο κεφάλαιο και ο μικρός, αλλά και ο εργαζόμενος.
Αυτά δεν έχουν γίνει πουθενά, γι’ αυτό εμείς λέμε ότι καθοριστική γραμμή διαπάλης για τους επαγγελματοβιοτέχνες, για τους εμπόρους και τους αυτοαπασχολούμενους είναι η ρήξη και η σύγκρουση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα κόμματα που στηρίζουν και εξωραΐζουν αυτήν την πολιτική και ταυτόχρονα η συμπαράταξή τους με τους εργαζόμενους, με τη φτωχή αγροτιά για μια άλλη προοπτική.
Η προοπτική αυτή είναι η ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής που με κόπο υλοποιείται στη χώρα μας όλα αυτά τα χρόνια και σ’ αυτήν την πολιτική πρέπει να αντιπαραταχθούν και να την ανατρέψουν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ τον κ. Καραθανασόπουλο.
Ο κ. Σκυλλάκος για τρία λεπτά έχει δικαίωμα δευτερολογίας.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Υπάρχει διαπάλη ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ ποιος θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές και ακολουθούνται διαφορετικές τακτικές.
Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας είναι να αναφέρεται στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και να λέει ότι εμείς κάνουμε περισσότερες προσπάθειες, περισσότερα απ’ αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα ζητά συναίνεση.
Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πρώτον, κάθε κυβέρνηση, ακόμα και αν δεν ήταν η Νέα Δημοκρατία και ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ –ή κάποιο άλλο κόμμα το οποίο ακολουθεί τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- αυτήν την τετραετία και κάθε καινούργια τετραετία θα παίρνει όλο και σκληρότερα μέτρα και ο λαός θα στενάζει όλο και περισσότερο, διότι εκεί οδηγεί η στρατηγική και η πολιτική τελικά των κομμάτων, ανεξαρτήτως του χρώματος, το οποίο έχουν.
Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε συναίνεση, όχι μονάχα με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά με κάθε πολιτική απ’ όπου και αν εκπορεύεται και η οποία είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Γι’ αυτό και καταφερόμαστε και κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη ακολουθεί την εξής τακτική: Να μιλάτε μόνο για τη Νέα Δημοκρατία, να μη λέτε τίποτα για το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα, όταν το 60% -για να μην πω μεγαλύτερο ποσοστό- του ελληνικού λαού συμφωνεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα σε ζητήματα στρατηγικής ταυτίζονται. Δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ που έχει 8% σε ψήφους. Το λέει το 60% από τις σφυγμομετρήσεις. Πρέπει να σταματήσει, λοιπόν, αυτή η υπόθεση.
Το ίδιο συμβαίνει και με την αξιοποίηση της κρίσης ως άλλοθι ή μη. Και χωρίς την κρίση θα υπήρχαν σκληρά μέτρα σε βάρος των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Ήταν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν αποφάσεις της Λισαβόνας –τα παρακολουθούμε- όποιος και να κυβερνούσε. Κυβερνά η Νέα Δημοκρατία. Εφάρμοζε και πριν από την κρίση, την περασμένη τετραετία, αυτήν τη σκληρή πολιτική.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη στρατηγική. Και γι’ αυτό αναφερόμαστε και στο ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως για ένα διάστημα λέει ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση. Αυτό συμβαίνει και σήμερα: πολιτικές προγραμματισμένες, στις οποίες υπακούουν και τα δύο κόμματα και δεν έχουν διαφορετικές προτάσεις.
Πράγματι, η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί σαν άλλοθι την κρίση, ενώ θα εφαρμόζονταν με πιο ήπιους ρυθμούς και όχι με την ίδια ταχύτητα και σε ίδιο βάθος η ίδια αντιλαϊκή πολιτική και χωρίς να υπάρχει οικονομική κρίση.
Τελειώνω με το ζήτημα των κρατικοποιήσεων που χρησιμοποιήθηκε σαν παράδειγμα ότι ορισμένες χώρες κρατικοποιούν τις βιομηχανίες ή κάποιες τράπεζες. Είναι άλλο πράγμα να κρατικοποιεί μια κυβέρνηση προβληματικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταρρέουν και μετά, αφού εξυγιανθούν, να τις παραδίδουν στους επιχειρηματίες –έχουμε παράδειγμα και στην Ελλάδα, συνέβη στο παρελθόν, με τις προβληματικές επιχειρήσεις- και είναι άλλο πράγμα να υπάρχει πραγματική εθνικοποίηση βασικών μέσων παραγωγής των βασικών επιχειρήσεων με μια άλλη κυβέρνηση και με μια άλλη εξουσία, με στόχο μια άλλη οικονομία.
Γι’ αυτό, λοιπόν, μη χρησιμοποιείτε τέτοια επιχειρήματα, προσπαθώντας τάχα να στριμώξετε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας. Δεν μας στριμώχνετε εύκολα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ.
Η κ. Σοφία Καλαντίδου έχει δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά.
Ορίστε, κυρία Καλαντίδου, έχετε το λόγο.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Στην αρχή της καπιταλιστικής κρίσης και στη διάρκεια πολύχρονης εφαρμογής αντιλαϊκής πολιτικής, ακούσαμε και σήμερα από τον Υπουργό, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να προγραμματίζονται δράσεις για τη γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα.
Πραγματικά, όμως, οι γυναίκες και οι νέοι της χώρας μας σκέφτονται τις αποδράσεις τους από αυτό το σύστημα. Και επειδή δεν μπορούν να παραγγείλουν ελικόπτερα, ο μόνος δρόμος είναι, κύριε Υπουργέ, οι αντιδράσεις τους στα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνετε, στον αφανισμό που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ, οι μικροί επαγγελματίες βιοτέχνες.
Και θα μιλήσω εκ του αποτελέσματος, γιατί έχουμε αποτελέσματα, έχουμε πείρα που διαμορφώνεται στα προηγούμενα χρόνια. Δεν έφερε αποτέλεσμα ούτε η συναίνεση με αυτές τις πολιτικές της απελευθέρωσης του ωραρίου, της εφαρμογής της μερικής απασχόλησης, αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, δεν έφερε αποτέλεσμα ούτε η συνδιαλλαγή με τις κυβερνήσεις που εφάρμοσαν αυτές τις πολιτικές.
Και εδώ πρέπει να πούμε για το ΠΑΣΟΚ. Δεν γίνεται να μην το πούμε. Και άλλωστε και να μην το λέμε από ένα τακτ, πώς να το πω, από μια αβρότητα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο ξέρουν ποιοι εφάρμοσαν απελευθέρωση του ωραρίου. Δεν χρειάζεται να λέμε ονόματα και τίτλους των κομμάτων.
Δεν έφερε αποτέλεσμα, λοιπόν, ούτε η συνδιαλλαγή μ’ αυτές τις κυβερνήσεις, δεν έφερε αποτέλεσμα, αν θέλετε, ούτε το πώς το χειρίστηκαν οι πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών ηγεσιών που είναι συγκεκριμένες, αποτελούνται από συγκεκριμένες παρατάξεις, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έφερε αποτέλεσμα ούτε η αγωνία αυτών των παρατάξεων να ιδρύσουν ΚΕΚ –κυρίως γινόταν αυτό στους ΕΒΕδες- που κατάφεραν να ιδρύσουν σε κάποιες περιπτώσεις, δεν έφερε αποτέλεσμα ούτε η υπονόμευση των αγωνιστικών διαθέσεων των αυτοαπασχολούμενων, που είχαμε στα προηγούμενα χρόνια και τέτοιες θέσεις από την πλευρά της συνδικαλιστικής ηγεσίας.
Κρίνοντας, λοιπόν, από το αποτέλεσμα που έχουμε μέχρι τώρα, από το πώς διαχειρίστηκε και το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου τα ζητήματα αυτά που πονάνε τους μικρούς επαγγελματίες, εμείς, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας λέει ότι στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων είναι επιτακτική ανάγκη, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, μαζί με τους εργαζόμενους, να απαντήσουν με ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, με πλαίσιο και αιτήματα με βάση τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας και ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ την κ. Καλαντίδου.
Η Βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Μελά, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ-ΕΥΑ ΜΕΛΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε με προσοχή την τοποθέτηση του Υπουργού και πραγματικά κάποιος που τα ακούει μπορεί να πει «κοίταξε πόσα πράγματα η Κυβέρνηση σκέφτεται για τους επαγγελματίες».
Η πραγματικότητα, όμως, τον διαψεύδει. Και γιατί τον διαψεύδει; Τι θα πει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Εμείς τονίσαμε και το είπαμε και εισηγητικά ότι δεν συμφωνούμε και με τον όρο «μικρομεσαίοι». Αυτός χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον μέσα στη δεκαετία του ’80 για να στηρίξει μια ανάπτυξη του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Αυτήν τη στιγμή, όμως, οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι τέσσερις εργαζόμενους αποτελούν το 92% με 93% του συνόλου, ενώ οι επιχειρήσεις που απασχολούν πέντε με διακόσιους πενήντα εργαζόμενους αποτελούν το 6% με 7% του συνόλου.
Και ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι τελείως διαφορετικό το θέμα των εισφορών για παράδειγμα στο ασφαλιστικό ταμείο για τη μικρή επιχείρηση ή για τον αυτοαπασχολούμενο, από έναν ιδιοκτήτη μιας επιχείρησης με εκατό ή διακόσιους εργαζόμενους.
Επίσης, να πω ότι μιλήσατε για μια σειρά μέτρα και παροχές και κυρίως δάνεια -μιας και μιλήσατε για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος- και μιλήσατε για μια σειρά προϋποθέσεις. Το τονίσαμε και αποδεικνύεται και από τα στοιχεία ότι οι μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις και δεν μπορούν να τις έχουν.
Συνεπώς τις χρηματοδοτήσεις αποσπά μία μικρή μόνο μερίδα μεσαίων επιχειρήσεων και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, μου έκανε εντύπωση που αναφέρατε ότι τα καρτέλ βρίσκονται στο στόχαστρο του Υπουργείου. Μα, τι είναι αυτό που δημιουργεί τα καρτέλ; Αυτό λέγεται για να δώσετε σύγχυση στον κόσμο. Δεν είναι η πολιτική πρώτα απ' όλα της συγκέντρωσης του κεφαλαίου και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας; Για να το πω πολύ απλά, οι δύο από τις τέσσερις ελευθερίες του Μάαστριχτ, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων πρώτα απ' όλα και εμπορευμάτων, δεν είναι αυτές που δημιουργούν όλα αυτά τα ασφυκτικά προβλήματα;
Και τι νοιώθει τελικά ένας μικρός επιχειρηματίας στην πλάτη του; Νοιώθει ότι το πολυκατάστημα του παίρνει την πελατεία και ότι τα εισαγόμενα προϊόντα πουλάνε πιο πολύ από τα δικά του. Αυτός αναγκάζεται να ρίξει τις τιμές για να επιβιώσει. Δεν μπορεί να εξοπλιστεί με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα γιατί αυτό απαιτεί κεφάλαια και εν τέλει το μόνο που του μένει είναι ο τραπεζικός δανεισμός και αυτός με την προϋπόθεση ότι αν έχει ζημιά, δεν μπορεί να προχωρήσει.
Και σε τελική ανάλυση, τι είναι ο τραπεζικός δανεισμός; Αυτά τα επιτόκια του 10% δεν είναι για να κερδίζουν κάποιοι με την τοκογλυφία;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Ένα δευτερόλεπτο μόνο, κύριε Πρόεδρε.
Κλείνοντας, θέλω να πω το εξής: Η πολιτική που ασκείτε, τσακίζει τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους και τους εξουθενώνει. Γι’ αυτό και εμείς τους καλούμε να παλέψουν, μαζί με τους μισθωτούς, για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Μοναδική οριστική διέξοδος από τα προβλήματα είναι σε μία άλλη πρόταση εξουσίας η συνεταιριστικοποίηση στο πλαίσιο μίας λαϊκής εξουσίας που θα εφαρμόσει μία λαϊκή οικονομία προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Μπροστά σε μία τέτοια αναγκαιότητα, καλούμε τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες, τους μικρούς επιχειρηματίες, να παλέψουν ενάντια στη φορολογική και ασφαλιστική αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου και των κομμάτων που τη στηρίζουν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ και εγώ.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Νικόλαος Μωραΐτης έχει το λόγο να δευτερολογήσει για δύο λεπτά, όπως συμβαίνει κατά τον Κανονισμό για τους δύο τελευταίους εκ των ομιλητών.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Η παγκόσμια κρίση που υπάρχει σήμερα που θέλουν ορισμένοι να την παρουσιάσουν σαν κρίση του τραπεζικοοικονομικού συστήματος, είναι η κρίση του καπιταλισμού που αγγίζει τα όρια αντοχής του, που συγκέντρωσε μέσα παραγωγής και παραγόμενο κοινωνικό πλούτο σε λίγα χέρια, σε μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν μπορούν να επενδύσουν τα κέρδη τους, να πουλήσουν τα προϊόντα τους, γιατί στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου καταλήστευσαν τα λαϊκά εισοδήματα, έφεραν στα κατώτερα όρια την αγοραστική δύναμη των λαϊκών εργατικών οικογενειών.
Μπροστά σ’ αυτήν την κρίση του συστήματος, καλούν τους επαγγελματοβιοτέχνες, την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τους άνεργους που πλήρωσαν χρόνια τώρα τα κέρδη τους, που θησαύρισαν τραπεζικό, εφοπλιστικό κεφάλαιο, μονοπώλια, να πληρώσει και την κρίση τους.
Εμείς λέμε τα εξής: Ούτε 1 ευρώ! Αντεπίθεση παντού! Πάλη για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες!
Η Κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όταν πρόκειται για τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, για μεροκάματα, για μισθούς, για συντάξεις, για υγεία, για πρόνοια, για παιδεία. Όμως, όταν πρόκειται για το μεγάλο κεφάλαιο, πακτωλός! Ποσό 28.000.000.000 στις τράπεζες! Και ας προσπαθεί η Κυβέρνηση να μας πείσει ότι δεν θα πάει εκεί «ζεστό» χρήμα! Θα γεμίσει ξανά τα ταμεία τους! Στις μικρές επιχειρήσεις δεν θα φτάσει, γιατί τριακόσιες πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις δεν έχουν καμμία συναλλαγή με τις τράπεζες. Και εξάλλου, μέσα σ’ αυτήν την αβεβαιότητα, ποια μικρή επιχείρηση θα τολμήσει να δανειστεί; Ποιος θα πληρώσει το δάνειο, έστω και χαμηλότοκα; Με τι τζίρο; Μετά από λίγα χρόνια, αυτές οι επιχειρήσεις το μόνο που θα βλέπουν μπροστά τους θα είναι οι κατασχέσεις, η φυλακή.
Εμείς καλούμε τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρέμπορους να βγάλουν συμπεράσματα, να δουν τους υπεύθυνους που δεν είναι άλλοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, να οργανώσουν την πάλη τους, τον αγώνα τους, να λιγοστέψουν τις συνέπειες, να δυσκολέψουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, να ανοίξουν το δρόμο, να διαμορφώσουν προοπτικές για μία πολιτική που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Πρόεδρε, έχετε το λόγο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πάρα πολλές φορές είμαι πραγματικά σε δύσκολη θέση. Οι συνάδελφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ξέρουν και τους συναισθηματικούς και τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους δεν θέλω να αντιπαρατίθεμαι μαζί τους. Διότι εγώ ως Βουλευτής της Αντιπολίτευσης αισθάνομαι –αυτή είναι η αποστολή μου εδώ- ότι πρέπει να επισημαίνω στην Κυβέρνηση ως προς τι βλάπτει η πολιτική της τον τόπο, ώστε αν υπάρχουν περιθώρια να βελτιώνεται η πολιτική της. Και επειδή πιστεύω ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, να αντιλαμβάνεται και να συνειδητοποιεί ο ελληνικός λαός ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από αυτήν την Κυβέρνηση.
Είναι προφανές ότι μετά την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -εάν υπάρχει προοπτική μιας άλλης κυβέρνησης σήμερα και υπό αυτές τις συνθήκες- θα έχουμε μία κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι όποιος έχει άλλη άποψη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αντί να εξισώνει και να ταυτίζει πράγματα ανόμοια ή έστω, κατά την άποψή του, πράγματα τα οποία ταυτίζονται κατά ένα ποσοστό, πρέπει να ασκεί εκείνη την κριτική που θα βοηθήσει, ώστε μια τέτοια αλλαγή να μην είναι μία απλή εναλλαγή, όπως ο ίδιος πιστεύει.
Η σημερινή κρίση δεν είναι απλώς η κρίση του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, αλλά η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε με τις αγκυλώσεις του, με την ασυδοσία των αγορών και της εκμετάλλευσης λαών και εργαζομένων, κάτι που θα πρέπει -για να κάνουμε και μία αναδρομή στο παρελθόν- να έχουμε υπ’ όψιν μας για να δούμε τι πήγε στραβά σε κάποια πράγματα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το δίπολο συνέβαλε -ο λεγόμενος δυτικός καπιταλισμός από τότε έχει «ξεσαλώσει», από την ώρα που κατέρρευσε ο κρατικός καπιταλισμός- στο να αναγκάζονται οι δυνάμεις να προχωρούν σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
Δυστυχώς, η κατάρρευση εκείνου του πόλου που και σε ό,τι αφορά τη διεθνή ισορροπία έπαιζε έναν σημαντικό θετικό ρόλο, τον αναζητά σήμερα η ανθρωπότητα, πέρα από αυτόν τον μονοπολοτικό δρόμο που ακολουθεί υπό την ηγεσία –είτε της αρέσει της ανθρωπότητας είτε όχι- της υπερατλαντικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δεν θα πρέπει, λοιπόν, να ξεχνάμε ότι αυτό το δίπολο έπαιζε έναν ρόλο, ώστε να αναγκάζονται οι δυνάμεις -είτε το πίστευαν είτε όχι- να προχωρούν σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής.
Εγώ θέλω να είμαι απολύτως σαφής. Εγώ πιστεύω ότι το κοινωνικό κράτος δεν θα υπήρχε αν δεν αντιλαμβάνονταν οι μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις ότι υπάρχει μία απειλή που έγκειται στο ότι οι σοσιαλιστικές ιδέες βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους εργαζόμενους.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι κάποιοι από εμάς -εάν και στο βαθμό που πιστέψαμε κάποια πράγματα- θα πρέπει να δούμε τι έφταιξε και αυτά τα πράγματα βούλιαξαν στην πράξη, αντί να είμαστε τιμητές των πάντων και να λέμε ότι καμμιά κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σ’ αυτόν τον τόπο και άρα, δεν έχουν νόημα οι αγώνες. Και το βλέπουμε και το ζούμε, κύριε Πρόεδρε. Είναι θλιβερή η εικόνα της «απομαζικοποίησης» κάθε κοινωνικής δράσης.
Ως Υπουργός Εργασίας το 1981 είχα στην οδό Πειραιώς στην Πλατεία Ομονοίας –το έχω πει πολλές φορές- γύρω στις είκοσι χιλιάδες εργαζόμενους, που διακήρυσσαν τις ανάγκες τους, τα προβλήματά τους, τα δικαιώματά τους και ζητούσαν από την πρώτη τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δικαιοσύνη. Αυτό συνέβη.
Έπειτα από είκοσι χρόνια, ως Πρόεδρος της Βουλής, δεχόμουν εδώ την Ομοσπονδία των Οικοδόμων. Μόνο πενήντα άνθρωποι! Κάποιοι έχουν ευθύνη γι’ αυτήν την αποσύνθεση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ασφαλώς, αν θέλω να είμαι δίκαιος, δεν είναι η ευθύνη μόνο εκεί που αυτήν τη στιγμή εγώ, απαντώντας στην κριτική, απευθύνομαι. Η ευθύνη είναι στα λεγόμενα «κόμματα εξουσίας», συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου, που θεώρησαν ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να είναι λίγο αυτόνομο, θα πρέπει να είναι λίγο έτσι, λίγο αλλιώς. Ή θέλουμε συνδικαλισμό ελεύθερο, ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο ή δεν τον θέλουμε!
Χρειάζεται, βέβαια, χρόνος πολύς για τα προβλήματα. Όμως, αντί να τρώμε τέσσερις-πέντε συνεδριάσεις για νομοσχέδια που θα έπρεπε σε μια μέρα να τελειώνουν, θα έπρεπε να κάναμε αυτό το σωστό και να αφιερώναμε σε αυτήν την Αίθουσα χρόνο για συζητήσεις ουσίας και όχι απλώς συζητήσεις στείρων αντιπαραθέσεων και διαλόγους κωφών. Θα ήταν χρήσιμο αυτό για όλους μας και κυρίως για τον τόπο.
Αν, όμως, πήρα το λόγο, κύριε Πρόεδρε, τον πήρα για κάτι πιο ουσιαστικό. Κύριε Υπουργέ, εγώ άκουσα και τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπουτσή και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων --και του ΛΑΟΣ και όλους- στα θέματα τα λεπτομερειακά να δίνουν γενικές απαντήσεις.
Πολύ σωστά η επερώτηση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι λεπτομερειακή και σωστή σχεδόν στο σύνολό της. Θίγει από τα μικρά μέχρι τα μεγάλα ζητήματα. Γενικές απαντήσεις σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν. Θα μου πείτε και θα με δικαιώσετε σε κάτι, που δεν έχει να κάνει με το πόσο εκτιμώ εσάς προσωπικά και ως κοινοβουλευτικό άνδρα και για τις επιστημονικές γνώσεις και δυνατότητές σας: «Κύριε Κακλαμάνη, έρχομαι εγώ ο Υφυπουργός Οικονομίας, για να απαντήσω σε ζητήματα, που θα έπρεπε –αν είχε συναίσθηση των ευθυνών του ο Πρωθυπουργός- να έρθει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μιλάμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή για το 97%-98% και πλέον της οικονομίας μας, και έπρεπε να έχουμε ουσιαστική απάντηση, αντί να καπελώνουμε το πρόβλημα με την πρώτη επίκαιρη ερώτηση, όπου πέραν του Κανονισμού και ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανάλωσαν διπλάσιο και πλέον χρόνο, με αποτέλεσμα η επερώτηση αυτή να μην έχει ουσιαστική απάντηση.»
Κύριοι συνάδελφοι, αντί να πυροβολείτε το ΠΑΣΟΚ, καλύτερα να δείτε την ουσία. Ποια εφημερίδα –τώρα έχουν κλείσει όλες- ποια ραδιόφωνα, ποια κανάλια θα ασχοληθούν με τα ζητήματα αυτά;
Κύριε Πρόεδρε, έχει ανάγκη το Κοινοβούλιο να λειτουργήσει σωστά και επί της ουσίας. Αυτή είναι η αλήθεια και εγώ θέλω να λέω αυτό που αισθάνομαι ότι είναι αλήθεια. Κάποιος θα μου πει ότι κάνω λάθος. Μπορεί να το δεχθώ.
Κύριε Υπουργέ, εγώ θα σας πω πως δεν αξιώνω να είστε σε θέση αυτήν τη στιγμή να μου πείτε για το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Ο Πρωθυπουργός της χώρας, όμως, επιτέλους, δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις πλάτες των Υπουργών του και να έρχεται εδώ να διαβάζει απλώς ένα κείμενο καταγγελτικό της Αντιπολίτευσης! Αν είστε σε θέση, παρακαλώ να μου πείτε. Γιατί άκουσα την απάντησή σας και δεν είπατε τίποτα γι’ αυτό το θέμα.
Σήμερα στην Αττική, στην περιφέρειά σας, στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας, κύριε Υπουργέ, διαλύονται και κλείνουν κάθε μέρα δεκάδες και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις, διότι κατά ελληνική πρωτοτυπία, με νόμο της Νέας Δημοκρατίας, αυτό που δεν γίνεται σε καμμιά ευρωπαϊκή χώρα συμβαίνει στην Ελλάδα.
Δηλαδή μέσα στον αστικό ιστό στήνονται αυτά τα μεγαθήρια των σούπερ καταστημάτων, τα οποία έχουν πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχω αναφερθεί ξανά, πιστεύω ότι με ακούσατε, με την αφορμή μιας άλλης επερώτησης για το περιβάλλον της δυτικής Αθήνας ή του Ταύρου και για τον προαστιακό, κύριε Υπουργέ. Στο Μαρούσι, στα Μελίσσια το βλέπω. Κλείνουν τα μαγαζιά διότι τρέχουν όλοι στο «MALL». Εκεί έχουν παγιδευτεί εν τω μεταξύ επιχειρηματίες, οι οποίοι γλυκάθηκαν με τους ευνοϊκούς όρους, αλλά για να συντηρηθεί μια τέτοια μεγαλοεπιχείρηση ασφαλώς θα υποχρεωθούν να αναδιπλωθούν εκεί.
Θα ήθελα να μου πείτε: Έχετε μια απάντηση ως Κυβέρνηση; Διότι δέκα υπερκαταστήματα τέτοιας μορφής είναι στα σκαριά, κύριε Πρόεδρε. Και πρέπει η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομίας, αν δεν θέλει να διαλυθεί αυτός ο μικρομεσαίος παραγωγικός ιστός και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, με όρους σε ό,τι αφορά την οικοδόμηση αυτών των μεγαθηρίων και το Υπουργείο Ανάπτυξης να πάρουν μια θέση.
Στο θέμα του ωραρίου επίσης, έχετε τις απόψεις. Εμείς έχουμε πει και το επανέλαβε σήμερα ο κ. Παπουτσής, ότι το ελεύθερο ωράριο είναι καταστροφή για τη μικρομεσαία επιχείρηση και κατ’ επέκταση για την οικονομία. Το νόμο αυτό εμείς θα τον καταργήσουμε. Διότι από τη μια μεριά έχουμε τα υπερκαταστήματα, από την άλλη το ελεύθερο ωράριο. Τι κάνει ένας εργαζόμενος, που έχει ένα μαγαζί και το κρατάει αυτός, η γυναίκα του και το παιδί του; Ή δεν θα έχουν καθόλου οικογενειακή, κοινωνική ζωή ή θα το κλείσουν.
Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα όπως και τα ασφαλιστικά, που εξετέθησαν από τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος λεπτομερειακά. Ήρθε εδώ στην Επιτροπή των ΔΕΚΟ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφαλίσεως όλων των μικρομεσαίων και κλαίει τον αμάραντο. Υποχρέωση θεσμική, νομοθετημένη της Κυβέρνησης για την κάλυψη ελλειμμάτων, δεν εκπληρώνεται.
Πρέπει σ’ αυτά τα πράγματα να απαντήσετε. Και ειλικρινά λυπάμαι γιατί καλείστε εσείς να απαντήσετε επί της ουσίας, τύποις μεν ναι, αλλά κατ’ ουσία αναρμόδιος. Πρέπει να είναι εδώ ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Χατζηδάκης, που έχει και τα ευρωπαϊκά οράματα για να δούμε πώς θα τα εφαρμόσει εδώ και φυσικά ο κ. Παπαθανασίου. Ο κ. Αλογοσκούφης ως γνωστόν, μας «την έκανε» και δεν τον είδαμε ξανά εδώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
Να επισημάνω ότι ο Υφυπουργός κ. Μπούρας μιλάει για πρώτη φορά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Απέδωσα στον κ. Μπούρα, αλλά είναι ο κ. Βλάχος…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι κατανοητό. Γι’ αυτό το είπα έτσι.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Δεν προσωποποιώ αυτά τα ζητήματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Άλλωστε και οι δύο είναι Βουλευτές Αττικής, είναι φίλοι και πιστεύω ότι, αν είχαν παραπάνω «πράσινο» φως, θα έλεγαν πιο χρήσιμα πράγματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Θα μας τα πει τώρα ο κ. Μπούρας.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα ήθελα την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ακόμη δεν αρχίσατε και ζητάτε ανοχή; Ξεκινήστε πρώτα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με επιμέλεια, είμαι τόσες ώρες εδώ και διευκόλυνα το διάλογο, αφού συνεννοήθηκα με το Προεδρείο, έτσι ώστε ο συνάδελφός μου ο κ. Βλάχος στην πρωτολογία του να τοποθετεί και σε ερωτήματα που αναφέρονται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Κάναμε μια συζήτηση έτσι ώστε να διευκολύνουμε τους συναδέλφους για την καλύτερη οργάνωση της συζήτησης.
Πριν πω αυτά για τα οποία επερωτάται και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, κύριε Κακλαμάνη, με όλο το σεβασμό στην εμπειρία σας και στην πολύχρονη εδώ παρουσία σας, να πω ότι ο Πρωθυπουργός είναι πάντα παρών. Ήταν και σήμερα παρών. Τιμά το Κοινοβούλιο. Είναι ο Πρωθυπουργός -και εγώ τουλάχιστον με πάρα πολύ μικρότερη εμπειρία από σας- ενθυμούμαι ότι είναι αυτός που τιμάει ιδιαίτερα το Κοινοβούλιο και ο οποίος μόνος του προκαλεί τις μεγάλες συζητήσεις.
Και να θυμίσω ότι μόνο για αυτό το χρόνο με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού έγινε η συζήτηση για την οικονομία, η συζήτηση για την παιδεία…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Είναι υποχρέωση εκ του Κανονισμού της Βουλής μια συζήτηση το χρόνο για την οικονομία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Είναι υποχρέωση, αλλά και άλλοι είχαν υποχρέωση, κύριε Πρόεδρε, την οποία δεν έκαναν.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κάνετε λάθος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Επίσης, τιμά σχεδόν ανελλιπώς, εκτός αν οι υποχρεώσεις του στο εξωτερικό δεν το επιτρέπουν, την ώρα του Πρωθυπουργού και μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια με πάρα, πάρα πολύ σημαντική παρουσία.
Από τη πλευρά τη δική σας και ως κόμμα, καθένας έχει και ελπίδες και φιλοδοξίες και όνειρα. Πρέπει να σας πω όμως ότι από το 2005 το δικό σας κόμμα, ο δικός σας Πρόεδρος, ζητά διαρκώς εκλογές. Όλο εκλογές βλέπετε και όλο εκλογές ζητάτε. Το διευκρίνισε και αυτό σήμερα ο Πρωθυπουργός κατά τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Αυτήν την ώρα της κρίσης εμείς θα πορευθούμε με ευθύνη, με την πρόσφατη εντολή του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα, εσείς έχετε δικαίωμα και να ελπίζετε και να προσδοκάτε σε εκλογές. Οι εκλογές όμως θα γίνουν στην ώρα τους και θα γίνουν όποτε θα χρειαστεί ο τόπος, μέσα στις συνταγματικές προθεσμίες.
Τώρα, κύριε Παπουτσή, πριν πάω στο κείμενό μου, είπατε κάποια πράγματα για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Μιλήσατε για το μέλλον, ενώ δεν κοιτάτε το παρελθόν. Μόνο για τα στοιχεία του παρελθόντος μπορεί κάποιος να έχει νούμερα. Και πρέπει να σας πω, το ανέφερε και ο αξιότιμος πρώην Πρόεδρος, ο κ. Κακλαμάνης, δεν ξέρω πότε ήρθε σε ακρόαση ο Πρόεδρος του ΟΑΕΕ…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Πριν δυο μήνες ο νέος Πρόεδρος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι προ διμήνου, είναι πιο νωρίς, κύριε Πρόεδρε, το θυμάμαι καλά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Ο νέος Πρόεδρος...
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ναι ο νέος Πρόεδρος, ο κ. Παπαθανασίου, αν δεν απατώμαι. Έχει το ίδιο επώνυμο με τον Υπουργό.
Πρέπει να σας πω ότι για το 2008, κύριε Παπουτσή -και το λέω απλά για την ενημέρωσή σας- η Κυβέρνηση επιχορήγησε, αυξάνοντας την επιχορήγηση για τον ΟΑΕΕ κατά 208%. Και πρέπει να σας πω ότι το ύψος της επιχορήγησης ανήλθε στο ποσό του 1.090.700.000 ευρώ. Πρέπει επιπλέον να σας πω ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει καμμία οφειλή προς τον ΟΑΕΕ, ενώ ταυτόχρονα, το γνωρίζετε, το γνωρίζει και ο κ. Κακλαμάνης ως επί χρόνια θητεύσας Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ήταν και τότε φαντάζομαι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν το ενθυμούμαι…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Τότε ήταν με το Υγείας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ήταν το Υγείας. Ταυτόχρονα το δημόσιο το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε όλοι, εγγυάται την έγκαιρη καταβολή των συντάξεων.
Κύριε Χαλβατζή, μια απάντηση μόνο, επειδή θέσατε ένα θέμα για το ΤΕΜΠΜΕ και παρακάλεσα για μια ενημέρωση και μου ήλθε, το 65% των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ που μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί, έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις που έχουν μέχρι εννέα εργαζόμενους.
Έγινε πολύς λόγος για τους μικρομεσαίους. Να διευκρινίσουμε μόνο ένα νούμερο, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 99,4% των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό το νούμερο αγωνιζόμαστε, αυτές προσπαθούμε να υπερασπιστούμε, αυτές προσπαθεί η Κυβέρνηση με μέτρα και πολιτικές να βοηθήσει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καθημερινά βιώνουμε τη δραματική αλλαγή των οικονομικών δεικτών διεθνώς. Η οικονομική κρίση χτυπά τις οικονομίες των χωρών παγκοσμίως. Η κρίση αυτή επηρεάζει το σύνολο των οικονομιών και θα ήταν και παράδοξο να μην επηρεάζει και τη χώρα μας.
Μπροστά, λοιπόν, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς, η Ελλάδα, το γνωρίζετε, το γνωρίζουμε και το γνωρίζω και εγώ, γιατί όντας στο προηγούμενο διάστημα Πρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είχα την ευκαιρία να έχω πρώτη άποψη και πρώτη γνώση για πάρα πολλά πράγματα. Κινήθηκε, λοιπόν, η χώρα μας πολύ γρήγορα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης και έλαβε, όσον ήταν δυνατόν, γρηγορότερα όλα τα αναγκαία μέτρα και λαμβάνει συνεχώς, για να έχουμε όσο γίνεται λιγότερες επιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε επιπτώσεις.
Ενισχύσαμε την οικονομία με το πρόγραμμα ρευστότητας των 28.000.000.000. Το επαναλάβατε και σήμερα, το λέτε διαρκώς, τα 28.000.000.000 είναι η ενίσχυση της ρευστότητας. Δεν χάρισε και δεν χαρίζει κανείς τίποτα.
Δείγμα αυτού είναι το γεγονός ότι μέχρι στιγμής η χρήση από τις τράπεζες σ’ αυτό το ποσό ανέρχεται περίπου στα 9.000.000.000 με 10.000.000.000 ευρώ και δόθηκε και παράταση με το νομοθέτημα το οποίο το γνωρίζουν οι εξ ημών συνάδελφοι που μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μέχρι τις 19 Μάιου όχι για κανέναν άλλο λόγο –το διευκρίνισα και χθες- αλλά για το ότι το πρόγραμμα αυτό από την αρχή καθορίστηκε να εφαρμοστεί σε δύο φάσεις, την πρώτη φάση για να επισημανθούν και ορισμένες λειτουργικές καταστάσεις και έτσι να προχωρήσουμε με την νέα παράταση στην πλήρη εφαρμογή.
Για ποιο λόγο κάναμε αυτό το πρόγραμμα; Για να θωρακίσουμε την οικονομία, για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την πρώτη στιγμή –και είμαι υποχρεωμένος να το θυμίσω- λάβαμε ό,τι ήταν δυνατόν, προκειμένου να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων συμπολιτών μας, θα το θυμάστε, το ξέρετε, τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, αλλά και το σύνολο των καταθέσεων.
Επίσης, λάβαμε μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών. Θυμίζω, ότι από 10.000 έγινε 20.000 ευρώ το ποσό για το οποίο η τράπεζα έπαιρνε το σπίτι κάθε συμπολίτη μας, δεν έγινε από δέκα, έντεκα. Μεγάλο ποσό είναι αυτό, το οποίο στη συνέχεια έπρεπε, μέσω των Ταμείων Εγγυοδοσίας να καλυφθεί. Και αυτό κάναμε με το τελευταίο νομοθέτημα με το ΤΕΜΠΜΕ.
Εφαρμόσαμε επίσης -θα θυμάστε- μέσα στο ίδιο νομοθέτημα και κατοχυρώσαμε αυτή τη διαδικασία με την αντικειμενική αξία των ακινήτων –σημαντικό θέμα- και όχι ό,τι ήθελε ο καθένας. Και κάτι σημαντικό, όλη η διαδικασία γίνεται μόνο με την παρουσία Ειρηνοδίκη! Είναι σημαντικό και αυτό.
Εφαρμόσαμε, λοιπόν, προγράμματα στήριξης για τους μικρομεσαίους, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και τελευταία λόγω της κρίσης που χτύπησε και τις πιο ισχυρές οικονομίες καταθέσαμε έγκαιρα το πρόγραμμα σταθερότητας ανάπτυξης που βασίζεται στο τρίπτυχο: ανάπτυξη, δημοσιονομική εξυγίανση, κοινωνική συνοχή. Και δεν σταματήσαμε εκεί.
Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι και θα είναι ένας καθημερινός αγώνας για την Κυβέρνηση αλλά και για όλον τον ελληνικό λαό και για όλα τα πολιτικά κόμματα με σεβασμό στο ρόλο και στην υπευθυνότητα του καθενός.
Στοχευμένες δράσεις και προσαρμογή στις συνθήκες της κρίσης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σημαίνει να προχωράς με τόλμη και αποφασιστικότητα σε μέτρα όπως αυτά που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χθες το βράδυ στη Βουλή. Το λέω, διότι χθες το απόγευμα τελείωσε η συζήτηση του σχεδίου νόμου που συζητάμε με τίτλο: «Άυλοι τίτλοι και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», όπου ο αποκαλούμενος από σας και στο κείμενο της επερώτησή σας «κεφαλικός φόρος», αυτό δηλαδή το 10.500 ευρώ, πριν ακόμα εφαρμοστεί η διάταξη αυτή και μάλιστα διότι άλλαξαν οι συνθήκες της οικονομίας -τα οικονομικά στοιχεία και μεγέθη αλλάζουν τόσο ραγδαία, που δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν ούτε και οι πιο έγκυροι διεθνείς οικονομικοί οίκοι- η Κυβέρνηση αναλογιζόμενη την κρισιμότητα της περιόδου και τη συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση κατέθεσε τη σχετική τροπολογία, η οποία την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επίσης, με άλλη τροπολογία που πάλι κατατέθηκε χθες το βράδυ για να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα, χορηγείται άμεσα και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 500 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα προς όλους τους συνταξιούχους, δικαιούχους του ΕΚΑΣ που έχουν στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και προς τους ανέργους που έχουν λάβει επίδομα από τον ΟΑΕΔ.
Αυτές είναι οι κινήσεις που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αυτά είναι τα μέτρα που θεσπίζουμε και αυτό είναι μόνο ένα μέρος από το δικό μας πλαίσιο δράσης. Θα σας αναφέρω και άλλα στοιχεία στη συνέχεια για την ενίσχυση και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Και χαίρομαι που η επερώτησή σας έρχεται να συζητηθεί τη στιγμή που πραγματοποιούνται οι δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, για την Κυβέρνησή μας αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μικρών εμπόρων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοτεχνών και επαγγελματιών. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -όλοι λέμε, το λέμε κάθε μέρα- είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι αυτές που τονώνουν και την αγορά και είναι αυτές που δίνουν λύση στα προβλήματα της ανεργίας και βοηθούν την απασχόληση καλύτερα από την κάθε μεγάλη επιχείρηση.
Αναφέρεστε στο κείμενο της επερώτησής σας -το οποίο διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά- στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ψίχουλα οι ενισχύσεις που δίνονται. Με όλον τον σεβασμό, πρέπει να σας πω ότι κάνετε λάθος. Αν η λέξη δεν είναι καλή εγώ θα την αφαιρέσω. Εξηγούμαι.
Στο πλαίσιο της στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχορηγούνται επενδυτικά σχέδια για την υλοποίηση μεγάλου εύρους ενεργειών. Βρίσκονται σε υλοποίηση μέχρι σήμερα επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων προϋπολογισμού 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το σύνολο των παραπάνω δράσεων είτε έχουν ολοκληρωθεί - μέσω του Γ΄ ΚΠΣ- είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης γιατί κλείνει το Γ΄ ΚΠΣ. Θα σας πω κάτι, κύριε Παπουτσή παρακάτω γιατί αναφερθήκατε στο ΕΣΠΑ. Έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκταμίευσης της δημόσιας δαπάνης από τους τελικούς δικαιούχους προς τους ωφελούμενους πρόσφατα. Ήταν τελευταία αυτά τα μέτρα γι’ αυτό και τώρα υλοποιούνται. Ήταν μετά την κρίση.
Και πρέπει να σας πω ότι υπεγράφησαν από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένα από εμένα και ήταν από τις πρώτες υπογραφές που ως αρμόδιος Υφυπουργός ήμουν υποχρεωμένος να διεκπεραιώσω με τις οποίες ξεκίνησε η αποπληρωμή της δημόσιας επιχορήγησης –θα σας πω παρακάτω- μέχρι στιγμής 425.000.000 ευρώ απ’ αυτά σε 14.543 επιχειρήσεις. Δεν είναι μεγαθήρια αυτές. Το νούμερο και μόνο σας δίνει την δυνατότητα να πείτε τι επιχειρήσεις είναι. Τα σχέδια αυτών έχουν ενταχθεί στην πράξη για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα που υλοποιείται βέβαια στο πλαίσιο των δεκατριών επιχειρησιακών προγραμμάτων, των δεκατριών περιφερειών.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιχορήγησης των εγκεκριμένων υπερβαίνει το 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από τα οποία τα 640.000.000 αποτελούν δημόσια δαπάνη. Και σας είπα ήδη ότι τα 425.000.000 πληρώθηκαν και διαρκώς πληρώνονται. Αυτές μόνο οι επιχειρήσεις δημιουργούν δεκαπέντε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Με το ΕΣΠΑ όχι μόνο συνεχίζουμε αυτή την πολιτική αλλά την εντατικοποιούμε. Με νέα προκήρυξη που υπέγραψα, εγώ προχθές, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για τη στήριξη μικρών επιχειρήσεων οι ενισχύσεις αυτές είναι 1,3 δισεκατομυρίων ευρώ ακόμα. Ενώ ο βασικός άξονας αναφοράς αγκαλιάζει όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας δηλαδή, την μεταποίηση, το εμπόριο, τον τουρισμό και την παροχή υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα αποσκοπούμε στην δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης καθώς και στη διατήρηση των υφισταμένων θέσεων ενώ ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση κάθε επενδυτικής πρότασης δεν θα υπερβαίνει –κρατήστε το αυτό- τις 350.000 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, δώστε μου λίγο χρόνο. Είναι πολύ σημαντικά αυτά που πρέπει να πω στην πρωτολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όλα είναι σημαντικά. Αλλά και ο χρόνος είναι πιο σημαντικός.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Νομίζω ότι δεν έχει ανάγκη κάποιο μεγαθήριο για 350.000 ευρώ ενίσχυση. Άρα, λοιπόν, βλέπετε που κατευθύνεται και η νέα προκήρυξη. Και το ποσοστό επιχορήγησης γι’ αυτές τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται ως και 60% σύμφωνα με τις ζώνες στις οποίες έχει διαιρεθεί η χώρα και είναι επιβεβλημένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη οι επιλέξιμες δαπάνες, κύριε Παπουτσή, στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ την περίοδο 2007-2008 -γιατί το ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει το 2007- που πληρώθηκαν ανέρχονται σε 1.145.200.000 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 740.000.000 ευρώ αναφέρονται σε δαπάνες κρατικών ενισχύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των ΠΕΠ που σας ανέφερα.
Τα υπόλοιπα 405.000.000 ευρώ αναφέρονται σε έργα υποδομών. Το γνωρίζετε καλά. Εσείς ήσαν και Επίτροπος. Κυρίως αναφέρονται σε έργα – γέφυρες, γιατί, ξέρετε, τα Κοινοτικά Πλαίσια δεν ολοκληρώνονται, γεφυροποιούνται. Τα μεγάλα έργα γεφυρώνονται από το ένα πρόγραμμα στο άλλο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Στοιχεία για το φετινό χρόνο δεν έχουμε. Θα έχουμε σε λίγο, γιατί τώρα στήνεται το ΟΠΣ, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο θα μας δίνει κάθε λεπτομέρεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με μία αναφορά στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησής σας για τα δημοτικά τέλη, επικαλούμαι τη μαρτυρία μερικών συναδέλφων που ήταν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Εμείς μειώνουμε τα δημοτικά τέλη, από το 2% -που το ξέρει και ο κόσμος- για χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις σε 0,5%.
Κύριε Αϊβαλιώτη, βλέπω το θέμα των καζίνο. Και να ξέρετε ότι θετικά το παρακολουθούμε στο Υπουργείο.
Με το μέτρο αυτό και τον τουρισμό θα βοηθήσουμε και τους πολύ μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, κυρίως κλάδου τουρισμού, εστιάσεως, εστιατορίων, που είναι πάρα πολλοί και απασχολούν και πάρα πολύ κόσμο, θα τους διευκολύνουμε.
Στη συνέχεια αναφέρεστε στα πανωτόκια. Τροχάδην θα σας πω ότι η Κυβέρνησή μας από τα πρώτα μέτρα που έλαβε το 2004 ήταν ο νόμος –με δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού μας, του Κώστα του Καραμανλή- για τη ρύθμιση των πανωτοκίων, ο ν. 3259/2004. Κατά τη διάρκεια της εφαρμογής πρέπει να σας πω ότι πολλές φορές είτε από λάθος γραφειοκρατικές διαδικασίες είτε και από λάθος προβλέψεις των νόμων, υπήρξαν προβλήματα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Με το άρθρο 8 του ν. 3723/2008 βελτιώσαμε τις ισχύουσες διατάξεις, έτσι ώστε να πιάσουμε και αυτές τις αδυναμίες.
Δύο λόγια, κύριε Πρόεδρε, γιατί τέθηκαν φορολογικά θέματα, για τα οποία εγώ τουλάχιστον, αν μου επιτρέψετε να απαντήσω…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υπουργέ, θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε σ’ ένα λεπτό.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): …μπορώ να απαντήσω, για την πληρότητα της απάντησης σε μία πάρα πολύ καλή διαδικασία, που είναι οι επερωτήσεις και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να απαντηθούν μερικά θέματα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Για τα «Mall» να μας πείτε κάτι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να σας πω ότι αυτά δεν δημιουργήθηκαν χθες. Μέσα στην παγκόσμια κοινωνία και οικονομία –εσείς ξέρετε, πηγαίνετε, όλοι μας γνωρίζουμε- σε όλη την ανθρωπότητα η ανάπτυξη ακολουθούσε από χώρα σε χώρα. Δεν είναι σημερινή η κατάσταση. Ούτε τα super market έγιναν σήμερα ούτε τα πολυκαταστήματα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Όχι μέσα στα αστικά κέντρα. Στην Ευρώπη είναι εκτός πόλεως.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτά τα καινούργια δημιουργήματα –εγώ συμφωνώ μαζί σας- θα πρέπει να τα δούμε με πάρα πολλή προσοχή…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υφυπουργέ, σας παρακαλώ να ολοκληρώσετε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): …και για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, ακόμα και των ατυχημάτων. Εγώ θα πω ότι γίνονται και ατυχήματα από τα διπλοπαρκαρίσματα συμπολιτών μας σε κεντρικούς δρόμους.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ακόμη δύο λεπτά.
Αρκεί να σας θυμίσω, λοιπόν, μερικά μέτρα που λάβαμε για το θέμα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρηματιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας θυμίζω ότι μιλάτε επιπλέον πέντε λεπτά κι έχει προηγηθεί και άλλος συνάδελφός σας, για είκοσι λεπτά επίσης. Αποβαίνει λοιπόν καταχρηστική η περαιτέρω δραστηριότητά σας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Δύο λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Του ζητήσαμε, όμως, να μας απαντήσει σε πολλά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Με την επέκταση του μέτρου του λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος των επιχειρήσεων και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κρατούν βιβλία Β’ κατηγορίας, εξασφαλίσαμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα φορολογούνται μόνο για τα πραγματικά κέρδη, που προκύπτουν από τα προηγούμενα βιβλία τους.
Με το ν.3296/2004 εξομοιώθηκε η ζημία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αυτή των μεγαλυτέρων και η ζημιά μεταφέρεται στα πέντε επόμενα χρόνια από τα τρία, που ίσχυε. Σημειώστε το και αυτό.
Με το ν.3522/2006, για τις ατομικές επιχειρήσεις, θεσμοθετήσαμε τη διεύρυνση του κλιμακίου εφαρμογής του Κεντρικού Φορολογικού Συντελεστή του 30% μέχρι του ποσού εισοδήματος 30.000 ευρώ έναντι 23.000 ευρώ που ίσχυε. Σημειώστε τη διαφορά. Παράλληλα, προβλέψαμε και τη σταδιακή μείωση του συντελεστή αυτού σε 29% το 2007, σε 27% το 2008 και σε 25% το 2009.
Τώρα, η κ. Μελά έθεσε κάποια θέματα για τη συνάφεια. Εμείς σας γνωρίζουμε ότι την καταργήσαμε. Όσον αφορά την περαίωση, δώσαμε τη δυνατότητα, συνδυάζοντας και την οικονομική κρίση, σε κάποιους συμπολίτες μας, αν επιθυμούν, να κάνουν χρήση, για να μη δεχθούν τον έλεγχο.
Τελειώνω με μία φράση. Σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε, στη λογική της προσφοράς, στη λογική της υπεύθυνης πολιτικής και της παραγωγής ουσιαστικού έργου και στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης παγκόσμιας κρίσης. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την κοινωνική πολιτική και όχι με ευχολόγια και ματαιοδοξίες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστούμε.
Προτού καλέσω στο Βήμα τον τελευταίο εκ των ομιλητών, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΚΚΕ κ. Χαλβατζή, προκειμένου να δευτερολογήσει, θα ήθελα να καταστήσω γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και τρεις συνοδοί καθηγητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Σας επεξηγούμε ότι σήμερα είναι ημέρα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Διεξάγεται συζήτηση επί της επερωτήσεως Βουλευτών του ΚΚΕ, η οποία αφορά τα προβλήματα των μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών. Από πλευράς Κυβερνήσεως απαντούν δύο Υφυπουργοί. Συμπτωματικά δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αίθουσα Βουλευτής Τρικάλων, υπάρχουν όμως δύο Θεσσαλοί στην καταγωγή Βουλευτές, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Παπουτσής και ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ, αμφότεροι από τη Λάρισα.
Τα λέω καλά, κύριε Παπουτσή;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μια χαρά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Και γείτονες της Θεσσαλίας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Όχι, ο κ. Χαλβατζής είναι από την Κοζάνη. Γείτονες, με αυτή την έννοια, είμαστε όλοι οι Έλληνες.
Κύριε Χαλβατζή, έχετε το λόγο για έξι λεπτά για να δευτερολογήσετε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας προηγουμένως και ο κύριος Υφυπουργός δήλωσαν ότι όλοι έχουν ευαισθησία για τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ευαισθησία υπάρχει, παρηγορητικός λόγος υπάρχει, τα μέτρα όμως, που παίρνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πλήττουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους. Αναλυτικά εκτέθηκαν οι απόψεις μας από όλους τους ομιλητές. Τα μέτρα τα οποία παίρνετε, κύριε Υπουργέ, ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο.
Κι επειδή αναφερθήκατε πριν από λίγο στη χρηματοδότηση, σε περίπου επτακόσιες πενήντα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι εννέα ατόμων, οι τριακόσιες χιλιάδες από αυτές, οι τριακόσιες χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την τράπεζα. Δεν έχουν καταθέσεις, δεν έχουν βιβλιάρια, δεν έχουν συναλλαγές. Συνεπώς, δεν είναι δυνατόν αυτοί να δανειοδοτηθούν. Αυτοί είναι αποκλεισμένοι από κάθε διευκόλυνση. Όλοι αυτοί είναι εκτός προγραμμάτων.
Κι επειδή μιλάμε για στοιχεία, από το Β’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης επωφελήθηκαν τριάντα χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πρέπει να είναι γύρω στις σαράντα δύο χιλιάδες. Μιλήσατε για το ΤΕΜΠΜΕ. Τι λένε οι κανονισμοί και οι προϋποθέσεις; Ότι εάν μία επιχείρηση είναι μία χρονιά ζημιογόνος και δεν είναι επί τρία χρόνια κερδοφόρα, δεν μπαίνει σε αυτά τα προγράμματα. Συνεπώς, να είμαστε κι εδώ εντελώς συγκεκριμένοι. Αυτό είναι το πρώτο που θέλουμε να τονίσουμε.
Δεύτερον, ως ΚΚΕ ασκούμε αυστηρή και σκληρή κριτική πρωτίστως στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται σε όλα τα επίπεδα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Κριτικάρουμε, επίσης, κάθε πολιτική δύναμη για τις θέσεις της γενικά, αλλά και σε κάθε τομέα. Εμείς ξεκινάμε και υποστηρίζουμε ότι η στάση κάθε πολιτικής δύναμης απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, απέναντι στην πολιτική των μονοπωλίων είναι η λυδία λίθος.
Μίλησε προηγουμένως ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης και ανάμεσα στα άλλα ρίχνει ευθύνες και στο ΚΚΕ για τη σημερινή κατάσταση του εργατικού κινήματος.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Του συνδικαλιστικού.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Με την ευκαιρία, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και σήμερα δρα μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και μέσα στο δρόμο του αγώνα αναπτύσσεται συνεχώς η πάλη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και ότι και οι κομμουνιστές και οι φίλοι και οι σύμμαχοι του ΚΚΕ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Για πάρα πολλά χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του στο συνδικαλιστικό κίνημα, με πράξεις και παραλείψεις υπονόμευσαν, αλλά και ευνούχισαν το συνδικαλιστικό κίνημα. Και να μην πάμε πολύ μακριά. Πέρυσι η ΓΣΕΕ υπέγραψε μια συμφωνία με τον ΣΕΒ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Εκεί πήραν αύξηση οι εργαζόμενοι κάτω από 1 ευρώ την ημέρα. Και αυτή η πλειοψηφία αποτελείται από εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα. Έλαβε δε η ΓΣΕΕ συγχαρητήρια και από τον Πρωθυπουργό και από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Το ΚΚΕ, λοιπόν, δεν πρέπει να ασκεί κριτική σε αυτήν την πολιτική;
Έρχομαι στο τρίτο ζήτημα. Ομιλητές μας υπογράμμισαν, κύριε Υπουργέ, ότι το 2007 εκατόν πενήντα χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν πλήρωσαν στα ασφαλιστικά τους ταμεία και δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση. Το 2008 έφθασαν τις διακόσιες πενήντα δύο χιλιάδες αυτοί που δεν πλήρωσαν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τις υποχρεώσεις τους. Και γιατί δεν πλήρωσαν; Δεν πλήρωσαν, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. Το καταλαβαίνουμε αυτό; Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν αυτήν τη στιγμή ασφαλιστική κάλυψη. Είναι μικρό πρόβλημα αυτό; Είναι διακόσιες πενήντα δύο χιλιάδες μικροεπιχειρηματίες και αν βάλετε και τα μέλη των οικογενειών τους, θα δείτε πόσοι είναι οι εκτεθειμένοι. Εάν αρρωστήσουν αύριο –και αρρωσταίνουν καθημερινά- η συμπάθειά σας θα τους γιάνει; Καλή είναι η ευαισθησία που έχει η Κυβέρνηση, αλλά με την ευαισθησία δεν γλιτώνει κανείς.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έρχομαι στο τελευταίο, κύριε Πρόεδρε. Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ειδικά οι αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να βγουν στο δρόμο του αγώνα, να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν, να συνοδοιπορήσουν μαζί με τους εργάτες, με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τη φτωχομεσαία αγροτιά. Εάν δεν κλείσουν τα μαγαζιά τους και δεν βγουν στο δρόμο, θα τους κλείσουν τα μαγαζιά τους τα μονοπώλια και θα τους πετάξουν στο δρόμο.
Αυτή είναι η δική μας πρόταση, αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα. Λέμε ότι η συμμαχία των μικροεπιχειρηματιών αυτοαπασχολουμένων με την εργατική τάξη μπορεί να δημιουργήσει –το ξαναλέμε- όρους, συνθήκες και προϋποθέσεις για ένα λαϊκό μέτωπο για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, της πολιτικής των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού. Αυτός είναι μονόδρομος και για τους εργάτες και για τους μικροεπαγγελματίες.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Σας ευχαριστώ, κύριε Χαλβατζή.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε υπερβεί κατά οκτώ λεπτά το χρόνο εκ του Κανονισμού. Εάν πρόκειται να πάρετε άλλο τόσο, διότι είστε αχαλίνωτος ρήτωρ, καταλαβαίνετε ότι θα καταπονήσετε περαιτέρω το Σώμα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι, κύριε Πρόεδρε, μόνο δύο λεπτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Αν είναι για δύο λεπτά, ναι. Όμως, δεν θα επιτρέψω περαιτέρω παρέκκλιση, διότι μετά θα θέλει και η Αντιπολίτευση να μιλήσει.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπούρας για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Στον κ. Χαλβατζή θέλω να δώσω στοιχεία τα οποία είναι χθεσινά και είναι από το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Είναι ένα Ταμείο, για το οποίο πρέπει να επαινέσω την προηγούμενη κυβέρνηση που το ίδρυσε το 2003. Θα σας δώσω, λοιπόν, το έγγραφο που λέει για το Ταμείο Εγγυοδοσίας και τη δράση του.
Σας λέω ότι μέχρι στιγμής, με στοιχεία έως τις 5 Μαρτίου -σας δίνω και τον πίνακα ανά τράπεζα και στο σύνολο- έχουν γίνει δεκατρείς χιλιάδες εννιακόσιες εβδομήντα οκτώ εγκρίσεις. Οι εγκεκριμένες εγγυήσεις είναι 1.319.000.000 ευρώ και κάτι ψιλά -στον πίνακα φαίνονται ακριβώς και ανά τράπεζα- ενώ η αξία των εγκεκριμένων δανείων ανέρχεται σε 1.648.000.000 ευρώ.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα να τα πάρετε. Είναι χθεσινά.
Και θέλω, κύριε Πρόεδρε, αφού ήμουν και συνεπής στο χρόνο, να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα και εσάς για την ανοχή σας, αλλά και τους συναδέλφους για την ανοχή να με υποστούν λίγο παραπάνω απ’ όσο έπρεπε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Κινδυνεύει η ανοχή να γίνει ενοχή, όταν συνεχιστεί από την πλευρά μου τουλάχιστον.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 44/28.1.2009 επερωτήσεως Βουλευτών του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα των αυτοαπασχολούμενων, μικρών εμπόρων, βιοτεχνών και επαγγελματιών.
Σας εύχομαι καλό τριήμερο.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.10΄ λύεται η συνεδρίαση για την προσεχή Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Συνεδρίαση 6.3.09 σελ.228

Τελευταία Αποθήκευση: 11/3/2009 11:50:00 πμ Από: Κουλαμπά Ειρήνη
Εκτυπώθηκε: 6/3/2009 11:15:00 πμ


PDF:
es20090306.pdf
TXT:
es090306.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ