ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΑ, Σύνοδος: Β΄, Συνεδρίαση: ΠΑ' 09/02/2006

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΑ’
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑ’

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2006

ΘΕΜΑΤΑ
Α. ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Επικύρωση Πρακτικών, σελ.
2. Ανακοινώνεται ότι τη συνεδρίαση παρακολουθούν μαθητές από το 3ο Γυμνάσιο Νικαίας, το 12ο Δημοτικό σχολείο Τρίπολης, το 1ο Τ.Ε.Ε. Θήβας και το 1ο Γυμνάσιο Κιάτου Κορινθίας, σελ.

Β. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
1. Κατάθεση αναφορών, σελ.
2. Απαντήσεις Υπουργών σε ερωτήσεις Βουλευτών, σελ.
3. Ανακοίνωση του δελτίου επικαίρων ερωτήσεων της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2006, σελ.
4. Συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων:
α) Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων ‘Εργων:
i) σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κήρυξη της περιοχής των Κυθήρων ως σεισμόπληκτης κ.λπ., σελ.
ii) σχετικά με την κατασκευή του οδικού τμήματος των Τεμπών, της Εθνικής οδού Αθηνών-Λάρισας-Θεσσαλονίκης κ.λπ., σελ.
β) Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων κ.λπ., σελ.
γ) Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Microsoft για την προμήθεια λογισμικού κ.λπ., σελ.
δ) Προς τον Υπουργό Εξωτερικών σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βουλγαρία κ.λπ., σελ.

Γ. ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Συζήτηση επί της αρχής της πρότασης νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Επίδομα θέρμανσης», σελ.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Α. Επί των επικαίρων ερωτήσεων:
ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ Γ., σελ.
ΕΞΑΡΧΟΣ Β., σελ.
ΚΟΝΤΟΣ Α., σελ.
ΛΕΒΕΝΤΗΣ Α., σελ.
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ Θ., σελ.
ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ Α., σελ.
ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ Ε., σελ.
ΤΣΙΟΓΚΑΣ Δ., σελ.

Β. Επί της πρότασης νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών:
ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α., σελ.
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ Μ., σελ.
ΒΛΑΤΗΣ Ι., σελ.
ΓΕΙΤΟΝΑΣ Κ., σελ.
ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Δ., σελ.
ΔΟΥΚΑΣ Π., σελ.
ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ Ι., σελ.
ΖΗΣΗ Ρ., σελ.
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Χ., σελ.
ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ Χ., σελ.
ΚΟΥΣΕΛΑΣ Δ., σελ.
ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ Ι., σελ.
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Α., σελ.
ΛΕΓΚΑΣ Ν., σελ.
ΛΙΑΝΗΣ Γ., σελ.
ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ Α., σελ.
ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ Ι., σελ.
ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ Α., σελ.
ΜΑΝΩΛΙΑ Χ., σελ.
ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ Α., σελ.
ΜΩΡΑΙΤΗΣ Α., σελ.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Γ., σελ.
ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Γ., σελ.
ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ Φ., σελ.
ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ Χ., σελ.
ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ Π., σελ.
ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ Σ., σελ.
ΦΟΥΣΑΣ Α., σελ.
ΦΩΤΙΑΔΗΣ Α., σελ.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑ΄
Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2006

Αθήνα, σήμερα στις 9 Φεβρουαρίου 2006, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10.53΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΙΩΑΝΝΗ ΤΡΑΓΑΚΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 8 Φεβρουαρίου 2006 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της Π΄ συνεδριάσεως του, της Τετάρτης 8 Φεβρουαρίου 2006, σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολό του σχεδίου νόμου: «Σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής – Ρύθμιση θεμάτων Υπουργείου Ανάπτυξης».)
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Δημήτριο Τσιόγκα, Βουλευτή Λάρισας, τα ακόλουθα:
Α. ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
1) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης ζητεί οικονομική ενίσχυση, την έγκριση των μελετών αναστήλωσης των ενετικών τειχών και την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.
2) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης ζητεί οικονομική ενίσχυση, την έγκριση των μελετών αναστήλωσης των ενετικών τειχών και την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης του Ηρακλείου.
3) Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. ΜΑΝΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΟΥΛΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου Ποδοσφαιρική Ανώνυμος Εταιρεία ζητεί να κριθεί δίκαια η οικονομική του εξυγίανση.
4) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου ζητεί την εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Ανατολικό Ζαγόρι.
5) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου ζητεί την υπογραφή πενταετούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ένωσης Δασικών Συνεταιρισμών Κόνιτσας – Ζαγορίου – Μετσόβου και της Δ.Ε.Η. για την προμήθεια στύλων.
6) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μηλέας Νομού Ιωαννίνων ζητεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στο Κ.Ε.Π. της Κοινότητάς του.
7) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Δήμαρχος Ανατολικού Ζαγορίου ζητεί τη σύσταση δύο θέσεων μόνιμου προσωπικού στο Κ.Ε.Π. του Δήμου του.
8) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων ζητεί τη χορήγηση επιδόματος μετακίνησης στο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Μερτζάνης Ιωαννίνων.
9) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία το Σωματείο Συμβασιούχων Κ.Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ζητεί να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στα Κ.Ε.Π. της Ηπείρου.
10) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητεί τον επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην περιοχή της Ηπείρου.
11) Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Δήμαρχος Καστανοχωρίων Ιωαννίνων ζητεί να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στο Κ.Ε.Π. του Δήμου του.
12) Ο Βουλευτής Λάρισας κ. ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών ζητεί την έγκαιρη εκδίκαση και έκδοση απόφασης των φορολογικών δικαστηρίων.
13) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαϊδας ζητεί την πάταξη του παράνομου εμπορίου που λυμαίνεται την Πτολεμαϊδα.
14) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Κοζάνης εκφράζει τις απόψεις του πάνω στο νέο σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και τη λειτουργία των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
15) Ο Βουλευτής Κοζάνης κ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΩΤΙΔΗΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Κοζάνης ζητεί να γίνει η σιδηροδρομική παράκαμψη της Κοζάνης και η μεταφορά του σιδηροδρομικού σταθμού στα Κοίλα.
16) Ο Βουλευτής B’ Αθηνών κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» ζητεί την καταβολή στα μέλη του οικονομικού επιδόματος.
17) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ζητεί να δοθεί διπλή ιθαγένεια στους Βορειοηπειρώτες.
18) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών ζητεί την υιοθέτηση πρότασης σχετικά με τη δημοσίευση των ισολογισμών Α.Ε. και Ε.Π.Ε. νησιωτικών περιοχών.
19) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών διαμαρτύρεται για την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών.
20) Ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ κατέθεσε αναφορά,, με την οποία η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας ζητεί την επιχορήγηση του Συνεταιρισμού Υποδηματοποιίας Βόλου του Κέντρου Ψυχικής Υγείας.
21) Ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΟΘΩΝΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία Ρεθυμνιώτες Ναυτικοί ζητούν την αναβάθμιση του ΕΓΟΝ Ρεθύμνης σε ΕΠΟΝ Ρεθύμνης.
22) Ο Βουλευτής Ν. Αττικής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει πως η εταιρεία Κ/Ξ Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης ΑΕ – Καρκανιάς Τεχνολογίας Περιβάλλοντος ΑΕ που έχει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού Καθαρισμού Θεσσαλονίκης, καταστρατηγεί τα δημοκρατικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, παραβιάζει τους νόμους του κράτους και προσπαθεί να επιβάλει κανονισμούς εργασίας αναχρονιστικούς και παράνομους.
23) Ο Βουλευτής Ν. Αττικής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κορωπίου διαπίστωσε πως σε εργαστηριακές αναλύσεις δείγματος ελαιολάδου που πάρθηκε από ελαιόδενδρα σε απόσταση 650 μέτρων από τη χωματερή Κορωπίου η περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε διοξίνες είναι περίπου τρεις φορές πάνω από τη μέγιστη επιτρεπτή συγκέντρωση.
24) Ο Βουλευτής Ν. Αττικής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας ζητεί την άμεση απόσυρση της απόφασης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας που καταργεί 20 θέσεις εργασίας σημαντικές για την ασφάλεια των εργαζομένων και με αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη του σταθμού του Βόλου, τόσο στην επιβατική όσο και στην εμπορευματική κίνηση.
25) Οι Βουλευτές Β’ Αθηνών και Α’ Θεσσαλονίκης κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ και κ. ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία η «ΑΧΑΪΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ» καταγγέλλει την Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου για την προσφυγή της στο ΣτΕ με την οποία ζητεί την ακύρωση της Πράξης Αναδάσωσης, έκτασης 561.028 τ.μ. του υγροβιότοπου της Στροφυλιάς που βρίσκεται στη θέση «Σαμαρέικα».
26) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία η Ε΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων ζητεί τη σύνταξη της σχετικής μελέτης και τη λήψη μέτρων προστασίας των μυκηναϊκών τάφων από τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων.
27) Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία Οι Δήμοι Ζάρακας και Οινούντος Νομού Λακωνίας καθώς και ο Σύλλογος Εργαζομένων Ν.Α. Λακωνίας διαμαρτύρονται για τη μείωση των θέσεων εργασίας στα Κ.Ε.Π. των ανωτέρω Δήμων.
28) Ο Βουλευτής Πιερίας κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ κατέθεσε δημοσίευμα εφημερίδας, στο οποίο ζητείται να μην αλλάξει ο ασφαλιστικός φορέας των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
29) Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής ζητεί τη θεσμοθέτηση πλαισίου λειτουργίας εγκαταστάσεων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.
30) Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών Γιαννιτσών και περιχώρων ζητεί τον έλεγχο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος όσον αφορά στην έκδοση και χορήγηση δελτίων TIR.
31) Ο Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης κ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών Κεντρικής Μακεδονίας ζητεί την ανάκληση της μετακίνησης συνδικαλιστικού στελέχους της.
32) Ο Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Αχαϊας κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΣΙΩΝΗΣ και η Βουλευτής Β’ Πειραιώς κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων Π.Γ.Ν. Πάτρας ζητεί την πρόσληψη προσωπικού, την κατάργηση των ράντζων κ.λπ..
33) Οι Βουλευτές Α’ και Β΄ Πειραιώς κυρίες ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ και ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού ζητεί να καλυφθούν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων των ναυτικών με κρατική επιχορήγηση κ.λπ..
34) Οι Βουλευτές Λέσβου και Α’ Πειραιώς κ. ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ και κ. ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών διαμαρτύρεται για την αύξηση της προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών.
35) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία η Ένωση Ασφαλιστικών Πρακτόρων Κεντρικής Ελλάδας διαμαρτύρεται για την αύξηση του ΜΣΚΚ όσον αφορά στο επάγγελμα του ασφαλιστικού πράκτορα.
36) Οι Βουλευτές Β’ και Α’ Αθηνών κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και κ. ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας διαμαρτύρεται για την αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους.
37) Οι Βουλευτές Β’ και Α’ Αθηνών κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ και κ. ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία η Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων διαμαρτύρεται για την αύξηση των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους.
38) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο του Νομού Λάρισας ζητεί την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους χαμηλόμισθους κ.λπ.
39) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρυάς Νομού Λάρισας ζητεί να ενισχυθεί οικονομικά η Κοινότητα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή του.
40) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία οι Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Τ.Ε.Ε. Λάρισας καθώς και η Μαθητική Κοινότητα του ίδιου Τ.Ε.Ε. διαμαρτύρονται για τη σχεδιαζόμενη συγχώνευσή του με αντίστοιχο Τ.Ε.Ι..
41) Οι Βουλευτές Λαρίσης και Μαγνησίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία ο Δήμαρχος Γόννων Νομού Λάρισας ζητεί να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην περιοχή.
42) Οι Βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιώς κυρίες ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ και ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ αντίστοιχα, κατέθεσαν αναφορά, με την οποία οι Πανελλήνιες Ενώσεις Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταγγέλλουν την πραγματοποίηση προγραμμάτων επανακατάρτισης ανέργων ναυτικών και ζητούν τη λήψη μέτρων στήριξης του κλάδου τους.
43) Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ κατέθεσε αναφορά, με την οποία ο Δήμος Νάξου ζητεί συμπληρωματική πίστωση για να αποπερατωθεί η μελέτη αποχέτευσης των παραλιών και δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Νάξου.
Β. ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
1. Στην με αριθμό 6128/4-1-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 856/31-1-06 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Β. Κεγκέρογλου, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε ότι μόλις δημιουργήθηκε το θέμα και στη συνέχεια, πολλών και διάφορων προκαταρκτικών ενεργειών, με εντολή του Υφυπουργού, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Αυγουλάς, στέλνει στις 28 Δεκεμβρίου 2005, μετά από εισήγηση και υποβολή σχετικού σχεδίου από τον ΟΠΕΓΕΠ, επιστολή στον Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Δ. Κυπραίο, στον Γενικό Πρόξενό μας στο Μόναχο κ. Α Παπασταύρου και στον Οικονομικό και Εμπορικό μας ακόλουθο στο Μόναχο κ. Γεράσιμο Λαζαρή, με την οποία ζητά να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τους Γερμανούς ομολόγους τους αλλά και προς τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων, με στόχο την ενημέρωση όλων ότι το χρησιμοποιούμενο. από τη χώρα μας πρότυπο πιστοποίησης είναι από τα αυστηρότερα, υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του EurepGap και διασφαλίζει πλήρως και τις πιο αυστηρές απαιτήσεις των καταναλωτών. Την ίδια ημέρα, με εντολή του Γενικού Γραμματέα, ο Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου κ. Παύλος Πέζαρος, καλεί στο γραφείο του την Γερμανίδα Εμπορική ακόλουθο στην Αθήνα και μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕΓΕΠ κ. Κων/νο Βυζοβίτη την ενημερώνουν αναλυτικά για το ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης και για τις διαδικασίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή των πιστοποιημένων εξαγόμενων από τη χώρα μας νωπών οπωροκηπευτικών.
Την επομένη 29 Δεκεμβρίου 2005, παρόμοιου περιεχομένου επιστολή αποστέλλεται στο Γερμανό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ. αντίγραφο της πρώτης επιστολής στέλνεται στον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.
Παράλληλα, διατηρείται στενή τηλεφωνική επαφή με τον Εμπορικό μας Ακόλουθο στο Μόναχο, με την πρεσβεία μας στο Βερολίνο και το προξενείο μας στο Μόναχο, που αντιδρούν άμεσα.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο είναι σε επαφή και ενημερώνει για τις εξελίξεις τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.
Στις 10 Ιανουαρίου 2006, πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Α. Κοντού και αποφασίζεται, μεταξύ των άλλων, να γίνουν το ταχύτερο δυνατό από τον ΟΠΕΓΕΠ, όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το εθνικό πρότυπο πιστοποίησης (Agro 2.1 και Agro 2.2) να γίνει συμβατό με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (EurepGap) που ζητούν οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων, μέσα από μια συμφωνία ή ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών ή εταιρειών που διαχειρίζονται τα πρότυπα αυτά.
Η σύσκεψη επαναλαμβάνεται στις 17 Ιανουαρίου 2006 για να εκτιμηθεί η πρόοδος που είχε γίνει εν τω μεταξύ για την αντιμετώπιση του θέματος.
Πιστεύω ότι. η λύση της συμβατότητας των 2 συστημάτων είναι αυτή. που θα διασφαλίσει τη. συνέχιση και την αύξηση των εξαγωγών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη και η λύση την οποία προτείνουν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η πρόταση του Οικονομικού και Εμπορικού μας ακολούθου στο Μόναχο, του ελληνικής καταγωγής Γερμανού Ευρωβουλευτή και άλλων και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη κινείται ο ΟΠΕΓΕΠ, μετά από σχετικές εντολές του Υφυπουργού και δικές μου.
Το Υπουργείο μας, παράλληλα με τις ενέργειες που σας περιγράφω παραπάνω και τη στενή παρακολούθηση του θέματος, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Δήμαρχο Ιεράπετρας για την πλήρη ενημέρωση των παραγωγών αλλά και για τη διενέργεια ημερίδας στην Ιεράπετρα από τον ΟΠΕΓΕΠ με τον ίδιο στόχο.
Τέλος, στις 23 Ιανουαρίου 2006, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, βρήκα την ευκαιρία να ενημερώσω για το ίδιο θέμα τον ομόλογό μου Γερμανό Υπουργό Γεωργίας.
Συμπληρωματικά των ανωτέρω διαβιβάζουμε συνημμένα τα με αριθ. πρωτ. 173/16-1-06 και 145/12-1-06 έγγραφα του Ειδικού Γραμματέα του Γ' ΚΠΣ και του Προέδρου του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ).
Ο Υπουργός
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

2. Στην με αριθμό 6239/11-1-06 ερώτηση του Βουλευτή κ. Γεωργίου Ντόλιου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 882/31-1-06 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Σας διαβιβάζουμε συνημμένα τα με αριθ. πρωτ. 003589/17-1-06 και 300/26-1-06 έγγραφα του Προέδρου του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) και του Ειδικού Γραμματέα του Γ΄ ΚΠΣ αντίστοιχα, σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης του Βουλευτή κ. Γ. Ντόλιου.
Ο Υπουργός
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

3. Στην με αριθμό 6144/5-1-06 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Εμμανουήλ Στρατάκη, Mάνου Φραγκιαδουλάκη, Στυλιανού Ματζαπετάκη και Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 863/31-1-06 έγγραφο από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσαν οι Βουλευτές κύριοι Ε. Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Μ. Στρατάκης, Μ. Φραγκιαδουλάκης, Σ. Ματζαπετάκης, Β. Κεγκέρογλου, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε ότι μόλις δημιουργήθηκε το θέμα και στη συνέχεια, πολλών και διάφορων προκαταρκτικών ενεργειών, με εντολή του Υφυπουργού, ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρήστος Αυγουλάς, στέλνει στις 28 Δεκεμβρίου 2005, μετά από εισήγηση και υποβολή σχετικού σχεδίου από τον ΟΠΕΓΕΠ, επιστολή στον Πρέσβη της Ελλάδας στο Βερολίνο κ. Δ. Κυπραίο, στον Γενικό Πρόξενό μας στο Μόναχο κ. Α Παπασταύρου και στον Οικονομικό και Εμπορικό μας ακόλουθο στο Μόναχο κ. Γεράσιμο Λαζαρή, με την οποία ζητά να κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τους Γερμανούς ομολόγους τους αλλά και προς τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων, με στόχο την ενημέρωση όλων ότι το χρησιμοποιούμενο από τη χώρα μας πρότυπο πιστοποίησης είναι από τα αυστηρότερα, υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του EurepGap και διασφαλίζει πλήρως και τις πιο αυστηρές απαιτήσεις των καταναλωτών. Την ίδια ημέρα, με εντολή του Γενικού Γραμματέα, ο Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου κ. Παύλος Πέζαρος, καλεί στο γραφείο του την Γερμανίδα Εμπορική ακόλουθο στην Αθήνα και μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΕΓΕΠ κ. Κων/νο Βυζοβίτη την ενημερώνουν αναλυτικά για το ελληνικό πρότυπο πιστοποίησης και για τις διαδικασίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή των πιστοποιημένων εξαγόμενων από τη χώρα μας νωπών οπωροκηπευτικών.
Την επομένη, 29 Δεκεμβρίου 2005, παρόμοιου περιεχομένου επιστολή αποστέλλεται στο Γερμανό Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας, ενώ αντίγραφο της πρώτης επιστολής στέλνεται στον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.
Παράλληλα, διατηρείται στενή τηλεφωνική επαφή με τον Εμπορικό μας Ακόλουθο στο Μόναχο, με την πρεσβεία μας στο Βερολίνο και το προξενείο μας στο Μόναχο, που αντιδρούν άμεσα.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο είναι σε επαφή και ενημερώνει για τις εξελίξεις τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου.
Στις 10 Ιανουαρίου 2006, πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη για το θέμα αυτό υπό την προεδρία του Υφυπουργού κ. Α. Κοντού και αποφασίζεται, μεταξύ των άλλων, να γίνουν το ταχύτερο δυνατό από τον ΟΠΕΓΕΠ, όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το εθνικό πρότυπο πιστοποίησης (Agro 2.1 και Agro 2.2) να γίνει συμβατό με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό (EurepGap) που ζητούν οι αλυσίδες πολυκαταστημάτων, μέσα από μια συμφωνία ή ένα πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών ή εταιρειών που διαχειρίζονται τα πρότυπα αυτά.
Η σύσκεψη επαναλαμβάνεται στις 17 Ιανουαρίου 2006 για να εκτιμηθεί η πρόοδος που είχε γίνει εν τω μεταξύ για την αντιμετώπιση του θέματος.
Πιστεύω ότι η λύση της συμβατότητας των 2 συστημάτων είναι αυτή που θα διασφαλίσει τη συνέχιση και την αύξηση των εξαγωγών μας σε ολόκληρη την Ευρώπη και η λύση την οποία προτείνουν όλοι οι αρμόδιοι και εμπλεκόμενοι φορείς.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η πρόταση του Οικονομικού και Εμπορικού μας ακολούθου στο Μόναχο, του ελληνικής καταγωγής Γερμανού Ευρωβουλευτή και άλλων και προς την κατεύθυνση αυτή ήδη κινείται ο ΟΠΕΓΕΠ, μετά από σχετικές εντολές του Υφυπουργού και δικές μου.
Το Υπουργείο μας, παράλληλα με τις ενέργειες που σας περιγράφω παραπάνω και τη στενή παρακολούθηση του θέματος, βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Δήμαρχο Ιεράπετρας για την πλήρη ενημέρωση των παραγωγών αλλά και για τη διενέργεια ημερίδας στην Ιεράπετρα από τον ΟΠΕΓΕΠ με τον ίδιο στόχο.
Τέλος, στις 23 Ιανουαρίου 2006, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, βρήκα την ευκαιρία να ενημερώσω για το ίδιο θέμα τον ομόλογό μου Γερμανό Υπουργό Γεωργίας.
Συμπληρωματικά των ανωτέρω σας διαβιβάζουμε συνημμένα τα με αριθμ. πρωτ. 174/16-1-2006 και 213/13-1-2006 έγγραφα του Ειδικού Γραμματέα του Γ΄ ΚΠΣ και του Προέδρου του ΟΠΕΓΕΠ.
Ο Υπουργός
Ε. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).
4. Στην με αριθμό 5727/19.12.05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Απόστολου Φωτιάδη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 144536/ΙΗ/2.1.06 έγγραφο από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 5727/19-12-2005, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Απόστολος Φωτιάδης, σχετικά με το σύστημα εισαγωγής των Κυπρίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Με την αριθ. Φ.152/Β6/1504/23-5-2001 (ΦΕΚ 659-Β') Υ. Α. που εξεδόθη κατ' εξουσιοδότηση του ν.2909/2001 (ΦΕΚ 90-Α') οι ελληνικής καταγωγής απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τις εξής κατηγορίες
1. ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ
α) Ο ένας τουλάχιστον από τoυς γονείς του υποψηφίου να ήταν κάτοικος και να διέμενε μόνιμα στο εξωτερικό τουλάχιστον πέντε (5) πλήρη έτη κατά την τελευταία δεκαετία, πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου για εισαγωγή σε σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Eλλάδας.
β) Ο υποψήφιος να έχει αποκτήσει τίτλο Ελληνικού Λυκείου, με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις του Λυκείου σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τέσσερις (4) τουλάχιστον τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
2. ΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ Ή ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Λ ΥΚΕΙΩΝ
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να αποσπάστηκε σε Ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στο εξωτερικό ή σε Διεθνή Οργανισμό στον οποίο μετέχει και η Ελλάδα, τουλάχιστον για δύο (2) πλήρη ημερολογιακά ή σχολικά έτη.
β) Ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια της απόσπασης του γονέα του να έχει αποκτήσει τίτλο Ελληνικού Λυκείου, με πλήρη φοίτηση στις δύο (2) τελευταίες τάξεις του Λυκείου σε Ελληνικό Λύκειο που λειτουργεί στο εξωτερικό ή σε τρεις (3) τουλάχιστον τάξεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
3. ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ Ή ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
α) Ο ένας τουλάχιστον των γονέων του υποψηφίου να είναι Ελληνικής καταγωγής.
β) Το Λυκείο ή το αντίστοιχο σχολείο αποφοίτησης του υποψηφίου να λειτουργεί στο εξωτερικό.
γ) Ο υποψήφιος να έχει φοιτήσει, με πλήρη φοίτηση, τουλάχιστον στις δυο τελευταίες τάξεις στο Λύκειο αποφοίτησής του ή σε άλλο αντίστοιχο σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό.
δ) Ο τίτλος του Λυκείου ή του αντίστοιχου σχολείου αποφοίτησης του υποψηφίου να του παρέχει τη δυνατότητα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια της Χώρας, το πρόγραμμα της οποίας ακολουθεί σε σχολείο αποφοίτησης.
Με την ίδια απόφαση είχαν τη δυνατότητα να εισαχθούν και με την ειδική κατηγορία των ΚΥΠΡΙΩΝ, με βάση τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων εξετάσεων και τους σχετικούς πίνακες που καταρτίζονταν από την Κυπριακή Δημοκρατία και κυρώνονταν από το ΥΠΕΠΘ σε ποσοστό 7% επί των εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα σχολής.
Με τη διάταξη της παραγρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 3404/2005 (ΦΕΚ 260-Α') καταργήθηκε η ως άνω κατηγορία και οι Κύπριοι θα εισάγονται πλέον με την κατηγορία των αλλοδαπών αλλογενών, χωρών της Ε.Ε. σε ποσοστό 8%.
Ως εκ τούτου για τους 'Έλληνες αποφοίτους σχολείων της Κύπρου εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής τους μέσω των άλλων προαναφερομένων κατηγοριών.
Η Υπουργός
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ»
5. Στην με αριθμό 5748/20.12.05 ερώτηση της Βουλευτού Θεοδώρας Τζάκρη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 561/16.1.06 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην αριθμ. 5748/20-12-2005 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κ. Θ. Τζάκρη, σχετικά με τα αιτήματα των παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου, για την κάλυψη της τιμής του ροδάκινου από τον ΛΑΕΚ., σας πληροφορούμε τα εξής:
Οι Κοινωνικοί Εταίροι σε συνεργασία με την πολιτεία, κατά την διάρκεια της υπογραφής της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) του 1988, προέβλεψαν την καταβολή εισφοράς για την ενίσχυση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης.
Στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), για την αξιοποίηση της εισφοράς αυτής, συστάθηκε Ειδικός Λογαριασμός με την επωνυμία Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) στα πλαίσια των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 2434/96.
Για τη διαχείριση του ΛΑΕΚ συστάθηκε εννεαμελής Επιτροπή, η οποία αποφασίζει τον τρόπο κατανομής και χρήσης των ποσών του Λογαριασμού και στα πλαίσια της λειτουργίας της, χρηματοδοτεί προγράμματα και δράσεις με στόχο την προώθηση της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των ανέργων.
Οι πόροι του λογαριασμού προέρχονται από:
* Την εργοδοτική εισφορά 0,45% του Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε. (Ειδικός Λογαριασμός Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης), η οποία καταβάλλεται υποχρεωτικά από όλους τους εργοδότες, για τους ασφαλισμένους που υπάγονται, έστω και σε ένα κλάδο ασφάλισης του Ο.Α.Ε.Δ. και υπολογίζεται επί των αποδοχών, επί των οποίων υπολογίζονται οι εισφορές του Ι. Κ.Α.
* Την εισφορά 0,36% του Ε.Κ.Λ.Α. που αποτελεί κοινή εισφορά εργοδοτών και εργαζομένων για προγράμματα ανεργίας.
Οι σκοποί του ΛΑΕΚ είναι:
* Η προώθηση της επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων.
Η προώθηση της απασχόλησης των ανέργων και ιδιαίτερα των μακροχρόνια ανέργων οι οποίοι απειλούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από κοινωνικό αποκλεισμό.
Σύμφωνα με τα παραπάνω η ενίσχυση της τιμής του ροδάκινου μέσω του Ειδικού Λογαριασμού ΛΑΕΚ, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Παρόλα αυτά, με την ευαισθησία που διακρίνει την πολιτική του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων των Ελλήνων Πολιτών και στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ασθενών οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, η Επιτροπή Διαχείρισης του ΛΑΕΚ, στη συνεδρίαση της 20-12-2005, ενέκρινε την πρόταση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. και Προέδρου του ΛΑΕΚ, κ. Γ. Βερναδάκη, για την υλοποίηση Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Το Πρόγραμμα συνολικού ύψους 4.986.000 €, απευθύνεται σε 554 εργαζόμενους σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών βιομηχανικού ροδάκινου, στους Νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Λάρισας, Πιερίας, Φλώρινας και Κοζάνης.
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
6. Στην με αριθμό 2632/27.9.05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Φώτη Κουβέλη δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 53173/19.10.05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης σχετικά με το αντικείμενο του θέματος και μετά από σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Ο Δήμος Ευπαλίου είχε αποφασίσει αρχικά την επισκευή του κτιρίου των αποχωρητηρίων του Γυμνασίου - Λυκείου ψηφίζοντας και την σχετική πίστωση. Στην συνέχεια όμως και επειδή όπως προέκυψε, το εν λόγω κτίριο θα απαιτούσε πολύ εκτεταμένες επισκευές (καθαίρεση και επανακατασκευή δαπέδων, πλακιδίων τοίχων, ειδών υγιεινής υδραυλικής και ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, παραθύρων, πιθανή τροποποίηση κάποιων τοιχοποιϊών κλπ) και θα δημιουργείτο πιθανόν και σχετική αποδιοργάνωση των τοιχοποιών από τις νέες τομές για την υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση, ο Δήμος έκρινε καλύτερη την ανακατασκευή του εν λόγω κτιρίου ψηφίζοντας προς τούτο και αντίστοιχη συμπληρωματική πίστωση για το έργο. Στην συνέχεια ζήτησε τη συνεργασία της Τ.Υ.Δ.Κ. Ν. Φωκίδας για την σύνταξη της σχετικής μελέτης.
2. Ήδη ο Δήμος σε συνεργασία με την Τ.Υ.Δ.Κ. Ν. Φωκίδας και κατόπιν σχετικών συνενοήσεων με τους καθηγητές των σχολείων και τον Ο.Σ.Κ. Α.Ε. προχωρεί στην σύνταξη της απαιτούμενης τεχνικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να καταστεί δυνατή η δημοπράτηση του έργου το συντομότερο δυνατό.
Ο Υφυπουργός
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ»
7. Στην με αριθμό 1634/30.8.05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 86010/ΙΗ/26.9.05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1634/30-8-05, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου και αναφέρεται στη στελέχωση των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης όλης της χώρας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Α. Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., στο πλαίσιο του προγραμματισμό του για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έλαβε υπόψη τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό για την έναρξη του σχολ. έτους 2005-2006 και πέτυχε ώστε οι διορισμοί των Δασκάλων και Νηπιαγωγών να πραγματοποιηθούν έγκαιρα στις 12-9-05 όπως κάθε χρόνο, ενόψει έναρξης τoυ σxoλικoύ έτους 2005-2006.
Συγκεκριμένα οι μόνιμοι διορισμοί ανακοινώθηκαν την 1.9.2005 και πραγματοποιήθηκαν με τις αριθ. Φ.361.1/882/85954/Δ1/1.9.2005 και Φ.361.1/949/87782/Δ1/6.9.2005 Υ.Α με τις οποίες διορίσθηκαν 1003 Δάσκαλοι και 980 Νηπιαγωγοί και 97 Δάσκαλοι αντίστοιχα. Με την αριθ. 86425/Δ2/1.9.2005 Υ.Α. διoρίστηκαν επίσης 229 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και 290 Φυσικής Αγωγής από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, ενώ με την αριθ. 90011/Δ2/9.9.2005 ομοία διορίστηκαν 115 καθηγητές Φυσικής Αγωγής και επίκειται ο διορισμός ΚαθηγήτώΥ Αγγλικής Γλώσσας από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2004 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και οι διορισμοί των πολυτέκνων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (9 Δασκάλων, 14 Νηπιαγωγών, 1 Αγγλικής Γλώσσας και 4 Φυσικής Αγωγής) με την αριθ. Φ.361.1/883/86047/Δ1/1.9.2005 Υ.Α.
Οι εκπαιδευτικοί που διορίσθηκαν κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία από 5.9.2005 έως 8.9.2005- ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.
Πέραν των διορισμών του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού το ΥΠ.Ε.Π.Θ. προέβη και στην πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών Δασκάλων και Νηπιαγωγών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Με τις αριθ. Φ.361.1/999/90852/Δ 1/12.9.2005 και Φ.361.1/1101/93372/Δ1/16.9.2005 Υ.Α. οι προσλήψεις των αναπληρωτών Δασκάλων και Νηπιαγωγών ανέρχονται σε 2.447 και 879 αντίστοιχα.
Επιπλέον, για την πλήρη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων σας γνωρίζουμε ότι έχουν κατανεμηθεί 960 ώρες για την πρόσληψη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών λοιπών ειδικοτήτων.
Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Για τη σχολική χρονιά 2005-:2006 έγιναν οι παρακάτω διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
Από τον πίνακα των εκπαιδευτικών που' συμπλήρωσαν την 30.6.2004 κατά τις κείμενες διατάξεις πραγματική προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομίσθιου εκπαιδευτικού τουλάχιστον 30 μηνών και από ποσοστό 401% από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών διορίστηκαν 2.515 εκπαιδευτικοί.
Επίσης, από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, το ΥΠ.Ε.Π.Θ. με εγκύκλιο- πρόσκληση υποψηφίων προέβη σε διορισμό 1101 μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για τους κλάδους, για τους οποίους γνωστοποιήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα του διαγωνισμού, δηλαδή: .ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ08, ΠΕ09, ΠΕ1Ο, και ΠΕ11, ΠΕ15, και θα προβεί σε διορισμό 1091 και από τους υπόλοιπους κλάδους, μόλις ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα αυτών στις αμέσως επόμενες ημέρες. Συνεπώς, το σύνολο των διοριστέων από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, με την ολοκλήρωση των διορισμών, θα φτάσει τους 4.707.
Επιπλέον, διορίστηκαν 397 πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί.
Όσον αφορά στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό σας γνωρίζουμε ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις φάσεις με τις αριθμ. 79989/Δ2/11-8-05, 85817/Δ2/31-8-05 και 82017/Δ217-9-05 Υ.Α.. Επίσης, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποσπάσεων πλεοναζόντων εκπαιδευτικών, ώστε να γίνει καλύτερη διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία της χώρας.
Όσον αφορά, τέλος, στις προσλήψεις αναπληρωτών, σας γνωρίζουμε ότι αυτές είναι συνάρτηση των λειτουργικών κενών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και των προτιμήσεων των εκπαιδευτικών, όπως αυτές καταχωρούνται στην αίτηση που υποβάλλουν ηλεκτρονικά εντός των προβλεπόμενων από το νόμο προθεσμιών.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ»
8. Στην με αριθμό 1725/1.9.05 ερώτηση της Βουλευτού κ. Ροδούλας Ζήση δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 86972/ΙΗ/26.9.05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1725/1-9-05, την οποία κατέθεσε η Βουλευτής κ. Ροδούλα Ζήση σχετικά με το εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., στο πλαίσιο του προγραμματισμού του για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έλαβε υπόψη τις ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό για την έναρξη του σχολ. έτους 2005-2006 και πέτυχε ώστε οι διορισμοί των Δασκάλων και Νηπιαγωγών να πραγματοποιηθούν έγκαιρα στις 12.9.2005, όπως κάθε χρόνο ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους 2005-2006.
Συγκεκριμένα οι μόνιμοι διορισμοί ανακοινώθηκαν την 1.9.2005 και πραγματοποιήθηκαν με τις αριθ. Φ.361.1/882/85954/Δ1/1.9.2005 και Φ.36.1.1/949/87782/Δ1/6.9.2005 Υ.Α, με τις οποίες διορίσθηκαν 1003 Δάσκαλοι και 980 Νηπιαγωγοί και 97 Δάσκαλοι αντίστοιχα. Με την αριθ. 86425/Δ2/-1.9.2005 Υ.Α διορίστηκαν επίσης 229 καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας και 290 Φυσικής Αγωγής από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, ενώ με την αριθ. 90011/Δ2/9.9.2005 Υ.Α. διορίστηκαν 115 καθηγητές Φυσικής Αγωγής και επίκειται ο διορισμός Καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ 2004 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν και οι διορισμοί των πολύτεκνων εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (9 Δασκάλων, 14 Νηπιαγωγών, 1 Αγγλικής Γλώσσας και 4 Φυσικής Αγωγής) με την αριθ. Φ.361.1/883/86047/Δ1/1.9.2005 Υ.Α.
Οι εκπαιδευτικοί που διορίσθηκαν κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία από 5.9.2005 έως 8.9.2005, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.
Πέραν των διορισμών του μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού το ΥΠ.Ε.Π.Θ. προέβη και στην πρόσληψη προσωρινών αναπληρωτών Δασκάλων και Νηπιαγωγών για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Με τις αριθ. Φ.361,1/999/90852/Δ1/12.9.2005 και Φ.361.1/1101/93372/Δ1/1(6.9.2005 Υ.Α οι προσλήψεις των αναπληρωτών Δασκάλων και Νηπιαγωγών ανέρχονται σε 2.447 και 879 αντίστοιχα.
Ειδικότερα στο νομό Μαγνησίας επισημαίνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν μόνιμοι διορισμοί των κλάδων Δασκάλων και Νηπιαγωγών καθόσον δεν έγιναν μεταθέσεις, και οι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες. Τα λειτουργικά κενά που τυχόν προκύψουν θα αντιμετωπισθούν άμεσα από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. σε συνεργασία με τη .Διεύθυνση Π.Ε του νομού. Στους κλάδους ΠΕ06 και ΠΕ11 διορίσθηκαν 10 εκπαιδευτικοί ανά κλάδο.
Επίσης για την πλήρη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων έχουν κατανεμηθεί 960 ώρες για την πρόσληψη των ωρομισθίων εκπαιδευτικών λοιπών ειδικοτήτων.
Σε ό,τι αφορά τις κενές θέσεις Διευθυντών στα σχολεία, σας γνωρίζουμε ότι θα καλυφθούν με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ήδη εστάλησαν οι πρώτες πιστώσεις σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΣΜΕΑ για την ομαλή λειτουργία αυτών.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ»
9. Στην με αριθμό 1704/1.9.05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Αναστάσιου Σιδηρόπουλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 86968/ΙΗ/26.9.05 έγγραφο από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 1704/1-9-2005, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Σιδηρόπουλος σχετικά με την πρόταξη των πασχόντων από κακοήθη νοσήματα (λευχαιμία κλπ.) στον πίνακα των αναπληρωτών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον Ν 3027/2002, το Ν. 3194/2003 και το Ν. 3255/2004 στον Ενιαίο Πίνακα. Αναπληρωτών προηγούνται: α) οι έχοντες μόρια από προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού, καθώς επίσης και από τη συμμετοχή τους στον τελευταίo διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και είναι γονείς τεσσάρων παιδιών, που είναι ανήλικα ή σπουδάζοντα ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων τους, β) έπονται οι πάσχοντες από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και έχοντες μόρια από προϋπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού, καθώς επίσης και από τη συμμετοχή τους στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και κατά σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων τους, γ) οι εκπαιδευτικοί που .πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους. πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, αμέσως μετά τους υποψηφίους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας ή πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία και δ) ακολουθούν οι λοιποί υποψήφιοι με σειρά που εξαρτάται από το σύνολο των μορίων τους είτε αυτά προέρχονται από υπηρεσία αναπληρωτή ή ωρομισθίου εκπαιδευτικού είτε από τη συμμετοχή τους στον. τελευταίο και προτελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 8 του ανωτέρω νόμου, προηγούνται για την πρόσληψη σε θέσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών στα σχολεία Β/θμιας Εκπ/σης εκπαιδευτικοί όλων των κλάδων του άρθρου 14 του ν. 1566/1985, για τους οποίους προβλέπεται ως προσόν διορισμού το πτυχίο της ΠΑΤΕΣ/ ΣΕΛΕΤΕ ή ισοδύναμο πτυχίο.
Για την πρόταξη στον ανωτέρω πίνακα πασχόντων από κακοήθη νοσήματα απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν αντιμετωπίζεται προς τα παρόν.
Ο Υφυπουργός
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΛΟΣ»
10. Στην με αριθμό 5033/28-11-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Χρίστου Βερελή δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-2833/22-12-05 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Αναφερόμενοι στην ερώτηση με αριθμό 5033/28-11-2005 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Χρίστος Βερελής , σας διαβιβάζουμε το με α.π. 40222/8-12-2005 έγγραφο του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.), με τα συνημμένα του, με τα οποία παρέχονται στοιχεία για τα θιγόμενα με την ερώτηση θέματα.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ Κ. ΛΙΑΠΗΣ»
Σημ.: Τα συνημμένα σχετικά έγγραφα ευρίσκονται στο αρχείο της Δ/νσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (Τμήμα Ερωτήσεων).

11. Στην με αριθμό 5083/29-11-05 ερώτηση του Βουλευτή κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. Β-2669/21-12-05 έγγραφο από τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της ερώτησης με αριθμό 5083/29-11-2005 που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με το κόστος μεταφοράς φοιτητών στο νομό Ηρακλείου Κρήτης, ως προς τις αρμοδιότητας του Υπ.Μ.Ε., θέτουμε υπόψη σας τα εξής:
1. Με την ΠΥΣ 99/1990 (Α΄ 190), «Κατάργηση των δελτίων ελευθέρας κυκλοφορίας και μειωμένης τιμής εισιτηρίων στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες» η οποία εκδόθηκε «εφ' άπαξ» κατ΄ εξουσιοδότηση του άρθρου 64 του ν.1892/90 (Α΄ 101) «Σταδιακή μείωση προνομιακών παροχών», καταργήθηκαν τα πάσης φύσεως ελευθέρας και μειωμένης τιμής εισιτήρια στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, εκτός των κατηγοριών που ρητά αναφέρονται σ' αυτή, δηλ. των αναπήρων πολέμου και των συνοδών τους, των πολυτέκνων, των φοιτητών, των σπουδαστών, των μαθητών καθώς και των ατόμων με ειδικές ανάγκες για τα οποία καταβάλλει τη σχετική δαπάνη το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο εκδίδει και τα σχετικά δελτία.
Οι φοιτητές και σπουδαστές πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο κατά 25%.
Οι ανωτέρω ρυθμίσεις σκοπούσαν στην περιστολή του κόστους λειτουργίας των συγκοινωνιακών φορέων και κυρίως στην εξυγίανση της ελλειμματικής εκμετάλλευσής τους. Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ΚΤΕΛ (αστικά και υπεραστικά), σημειώνεται ότι, η παραπάνω ρύθμιση ήταν αναγκαία για τον πρόσθετο λόγο ότι, αυτά είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) και δεν επιδοτούνται από το Κράτος.
2. Επίσης, σύμφωνα με τις διατάξεις της υπ' αριθμ. B-72300/6208/16-12-2004 (Β΄1891/21-12-2005) απόφασης του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών, αναπροσαρμόσθηκαν τα κόμιστρα των ΚΤΕΛ, όπως αυτά ισχύουν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, με την έκδοση των προβλεπόμενων νομαρχιακών αποφάσεων.
3. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Β.Δ. 306/73 και της υπουργικής απόφασης Γ 156422/69 τα φοιτητικά δελτία ισχύουν για όλες τις αστικές γραμμές όπου η έδρα της Σχολής φοίτησης, καθώς και στις υπεραστικές γραμμές που συνδέουν τον τόπο κατοικίας του φοιτητή με την πόλη όπου βρίσκεται η έδρα της Σχολής που φοιτά, και για όλες τις ημέρες και ώρες.
Σε κάθε περίπτωση, επί των θεμάτων της εξυπηρέτησης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, από τα κατά τόπους αστικά η υπεραστικά ΚΤΕΛ και της οικονομικής αποζημίωσης των αυτών συγκοινωνιακών φορέων, η σχετική απάντηση θα δοθεί από το συνερωτώμενο Υπουργείο, στον προϋπολογισμό του οποίου εγγράφονται οι ανάλογες πιστώσεις.
Ο Υπουργός
ΜΙΧΑΛΗΣ Κ. ΛΙΑΠΗΣ»
12. Στην με αριθμό 5162/1-12-05 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Νικολάου Γκατζή και Δημητρίου Τσιόγκα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 404/22-12-05 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στην υπ’ αριθμ. 5162/2005 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Ν. Γκατζή και Τ. Τσιόγκα, σχετικά με τον αποκλεισμό των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ), σας πληροφορούμε τα εξής:
Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) εφαρμόζει επί σειρά ετών προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, με σκοπό να δώσει στους δικαιούχους του τη δυνατότητα οκταήμερων διακοπών με μικρή οικονομική συμμετοχή, ενώ παράλληλα επιδοτεί ημερησίως τον κάθε δικαιούχο-κοινωνικό τουρίστα με ποσό που κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος και τις υπηρεσίες που παρέχει.
Επιδίωξη εξάλλου του ΟΕΕ αποτελεί και η ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δικαιούχους του, εκτιμώντας ότι αυτό επιτυγχάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από τα ανώτερης τάξης τουριστικά καταλύματα και ότι και σ’ αυτό προβλέπει και η κατάταξή τους από τον Ε.Ο.Τ., σύμφωνα με την ισχύουσα τουριστική νομοθεσία.
Στα υλοποιούμενα προγράμματα - μέχρι και του έτους 2004 - υπήρχε διακριτή κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων και κυρίως μεταξύ των Δ΄ και Ε΄ τάξης, οπότε και γίνονταν δεκτές στα προγράμματα του ΟΕΕ μονάδες μέχρι και Δ' τάξης.
Με το σύστημα όμως της νέας κατάταξης των ξενοδοχειακών μονάδων σε αστέρες, τα ξενοδοχεία πρώην Δ΄ και Ε΄ τάξης κατατάχθηκαν στην ενιαία κατηγορία του ενός αστέρος (και στο πρόγραμμα του ΟΕΕ έτους 2005 λόγω της ισχύουσας συμβατικής περιόδου 9-1-2001 έως 8-1-2006 έγιναν δεκτά τα Ξενοδοχεία 1* πρώην Δ΄ αφού είχαν υπογράψει την ως άνω πενταετή σύμβαση).
Ως εκ τούτου, η από τον Ε.Ο.Τ. ένταξη των πρώην Δ΄ και Ε'΄ τάξης Ξενοδοχείων στην κατηγορία του 1* (αστέρος) εκτιμούμε ότι δεν συνηγορεί με τα αναφερόμενα στην Ερώτηση περί αναβάθμισης-εκσυγχρονισμού των μονάδων (και ειδικότερα του Νομού Μαγνησίας), στοιχείο που θεωρούμε ότι ο Ε.ΟΤ. θα το ελάμβανε υπόψη για την κατηγοριοποίησή τους.
Σε συνέχεια των ως άνω είναι προφανές ότι, μεγάλος αριθμός ξενοδοχείων μπορεί να συμμετέχει στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΕΕ, που μοναδικό σκοπό έχει την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων του και συμβάλλει στην αναβάθμιση του θεσμού, μέσω του οποίου αναμφισβήτητα και επί σειρά ετών τονώνεται η τουριστική κίνηση σε όλη την Ελλάδα και ενισχύεται σημαντικά η τοπική οικονομία κάθε περιοχής.
Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
13. Στην με αριθμό 5137/1-12-05 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Αντωνίου Σκυλλάκου, Ελπίδας Παντελάκη, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Αθανασίου Τσούρα δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 372/22-12-05 έγγραφο από τον Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας η ακόλουθη απάντηση:
«Απαντώντας στα ανωτέρω σχετικά με τα οποία μας διαβιβάστηκαν η υπ’ αριθμ. 5137/2005 ερώτηση και η υπ’ αριθμ. 17138/22-11-2005 αναφορά, της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, που κατατέθηκαν στη Βουλή από τους Βουλευτές κ.κ. Αντ. Σκυλλάκο, Ε. Παντελάκη, Ε. Χριστοφιλοπούλου και Θ. Τσούρα, σχετικά με τη μεταβίβαση οικοπέδου του ΟΕΚ στον Όμιλο «Lamda Olympia Village Α.Ε.», σας πληροφορούμε τα εξής
Η Διοίκηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στη συγκεκριμένη περίπτωση εφήρμοσε κατά γράμμα τις επιταγές του ν. 3342/2005, που επιτρέπουν στον ΟΕΚ την απευθείας εκποίηση των ακινήτων κυριότητάς του, που έχουν εγερθεί επί οικοπέδου ιδιοκτησίας του. Ειδικότερα δε, εφαρμόζουν κατά γράμμα την επιταγή της διάταξης του παραγράφου 2 του άρθρου 40 του ν. 3342/2005, που έχει ως εξής:
«Για την κατά την προηγούμενη παράγραφο εκποίηση, ο καθορισμός του τιμήματος θα γίνει με βάση αναλυτική και αιτιολογημένη έκθεση της αξίας των ακινήτων από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.). Από το καθοριζόμενο τίμημα εκπίπτεται: α) η συνολική αξία κατασκευής των επί του οικοπέδου ανεγερθέντων πάσης φύσεως οικοδομημάτων, όπως αυτή προσδιορίζεται αιτιολογημένα στην ως άνω έκθεση του Σ.Ο.Ε., προσαυξημένη κατά το ποσοστό Μικτού Επιχειρηματικού Κέρδους (Μ.Ε.Κ.), β) κάθε τυχόν χρηματικό ποσό που έλαβε ο Ο.Ε.Κ. στο πλαίσιο της από 20-11-2001 προγραμματικής συμφωνίας και γ) το ήμισυ (1/2) της καθαρής ωφέλειας, η οποία προέκυψε από τη μεταβολή των όρων της δόμησης κατ' εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 3207/2003. Σε κάθε περίπτωση, το τελικώς καταβλητέο χρηματικό ποσό στον Ο.Ε.Κ. από την κατά την προηγούμενη παράγραφο εταιρία δεν δύναται να είναι μικρότερο του ποσού που καθορίζεται στην από 1-8-2003 σχετική έκθεση του Σ.Ο.Ε.».
Ο Υπουργός
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ»
14. Στην με αριθμό 5586/14-12-05 ερώτηση των Βουλευτών κυρίων Δημητρίου Πιπεργιά και Βασιλείου Κεγκέρογλου δόθηκε με το υπ’ αριθμ. 31751/23-12-05 έγγραφο από τον Υπουργό Ανάπτυξης η ακόλουθη απάντηση:
«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Δ. Πιπεργιάς και Β. Κεγκέρογλου, σας πληροφορούμε τα εξής:
1. Η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη προβεί στη σύνταξη των νέων Προγραμματικών Συμβάσεων, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΚΥΕ που προβλέπεται από την υπ’ αριθμ.19282/ΚΥΕ240/5-09-2005 Κ.Υ.Α «Οργάνωση, συγκρότηση και λειτουργία των Κέντρων Υποδοχής επενδυτών» (ΦΕΚ 1326/τ.Β/21.9.05) και έχουν ήδη σταλεί στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προς υπογραφή από τους Νομάρχες.
2. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού, όπως είναι φυσικό μέχρι να ολοκληρωθεί η υπογραφή των νέων Προγραμματικών Συμβάσεων καθώς και των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού των ΚΥΕ, αυτή έχει μετατεθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2006. Έχουν ήδη αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες για την ανάθεση του έργου της κατάρτισης.
Ο Υπουργός
ΔΗΜ. ΣΙΟΥΦΑΣ»)


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Παρασκευής 10 Φεβρουαρίου 2006.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παράγραφος 2 και 3 του Κανονισμού της Βουλής)
1. Η με αριθμό 442/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αικατερίνης Περλεπέ-Σηφουνάκη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων στις ΔΥΠΕ και στα δημόσια προνοιακά Ιδρύματα με βάση το ν. 3329/2005.
2. Η με αριθμό 448/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Παναγιώτη Κοσιώνη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τη λήψη μέτρων διασφάλισης ικανοποιητικών τιμών για τους εσπεριδοπαραγωγούς.
3. Η με αριθμό 445/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φωτίου Κουβέλη προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων εφαρμογής της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας και την προστασία των απασχολουμένων υπό καθεστώς «ευέλικτων» μορφών εργασίας κ.λπ..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παράγραφος 2 και 3 του Κανονισμού της Βουλής)
1. Η με αριθμό 443/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αγγελικής Γκερέκου προς τον Υπουργό Πολιτισμού, σχετικά με το σχέδιο νόμου για την κινηματογραφική πολιτική κ.λπ..
2. Η με αριθμό 449/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Άγγελου Τζέκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με το κλείσιμο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορμύλιας Χαλκιδικής «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» κ.λπ..
3. Η με αριθμό 446/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος,. Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στα οδικά δίκτυα της χώρας κ.λπ..
4. Η με αριθμό 441/7-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλου προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την πρόσφατη αποκάλυψη των τηλεφωνικών υποκλοπών κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου:
Πρώτη είναι η με αριθμό 430/6-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γρηγορίου Νιώτη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με την καθυστέρηση έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κήρυξη της περιοχής των Κυθήρων ως σεισμόπληκτης κ.λπ..
Το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του κυρίου συναδέλφου σε περίληψη έχει ως εξής:
«Όπως προκύπτει από την ανοικτή επιστολή του Νομάρχη Πειραιά, κ. Γιάννη Μίχα, από τις 8 Ιανουαρίου 2006, ημέρα του μεγάλου σεισμού στα Κύθηρα και μέχρι σήμερα, δυστυχώς, η πολιτεία δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τις διαδικασίες υπογραφής της Κ.Υ.Α., ώστε να κηρυχθεί η περιοχή των Κυθήρων σεισμόπληκτη και να προωθηθούν οι διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Από το σχέδιο της Κ.Υ.Α., που περιήλθε σε γνώση της Νομαρχίας, προκύπτει ότι το ποσό των αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών στα κτήρια προβλέπεται στα 400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ποσό εξαιρετικά χαμηλό για την περίπτωση των Κυθήρων, όπου σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς το κόστος κατασκευής ή ανακατασκευής ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. Επίσης, για την υποβολή των αιτήσεων προβλέπεται χρόνος τεσσάρων μηνών από την υπογραφή της Κ.Υ.Α. , ο οποίος είναι εξαιρετικά μικρός.
Μετά από αυτά, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Πρώτον, γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η έκδοση της Κ.Υ.Α. για την κήρυξη της περιοχής των Κυθήρων ως σεισμόπληκτης περιοχής; Πότε, επιτέλους, προτίθενται να εκδώσουν την Κ.Υ.Α.; Θα υπερβεί ή όχι τα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο η αποζημίωση; Θα δοθεί άνεση χρόνου για υποβολή των αιτήσεων;
Δεύτερον, εάν επιτέλους τα Υπουργεία θα αποκεντρώσουν τα έργα αποκατάστασης ζημιών σε κοινόχρηστους και δημόσιους χώρους, όπως πλατείες, δρόμοι κ.λπ., στη Νομαρχία Πειραιά, που ήδη έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ. »
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος για τρία λεπτά.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων) : Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, είναι δικαιολογημένη και του κ. Νιώτη η ανησυχία και η δυσφορία για την καθυστέρηση ορισμένων πραγμάτων. Βεβαίως, να πούμε ότι σε χρόνο ρεκόρ –8 Ιανουαρίου έγινε ο σεισμός και την επομένη το πρωί- ήταν εκεί τα κλιμάκια της δικής μας υπηρεσίας αποκατάστασης σεισμοπλήκτων. Μέσα σε οκτώ μέρες εντοπίστηκε η ζώνη και οι βασικές ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν. Το βασικότερο απ’ όλα είναι ότι εκδόθηκε και υπεγράφη από τον Υπουργό μας, τον κ. Σουφλιά, η Κοινή Υπουργική Απόφαση -συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου- και απεστάλη προς υπογραφή στα άλλα Υπουργεία.
Σας ανακοινώνω σήμερα, ευχαρίστως ότι έχει ήδη υπογράψει και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και έχει αποσταλεί η απόφαση για δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ.. Συνεπώς αυτό το θέμα έχει λήξει.
Παράλληλα, ορθώς θέτετε ένα θέμα προθεσμίας. Θα μπορούσε πράγματι σε τέσσερις μήνες τα κτήρια που πραγματικά επλήγησαν να έχουν κάνει τη μελέτη αποκατάστασης κ.λ.π., για να κάνουν την αίτηση; Ασφαλώς, όχι.
Πλην, όμως, στην Κ.Υ.Α. αυτή προβλέπεται ένας χρόνος για τις περιοχές που πράγματι επλήγησαν σημαντικά και οι τέσσερις μήνες ισχύουν για μικροζημιές. Δηλαδή στα λεγόμενα «πράσινα» κτήρια, όπου εμφανίζονται απλώς ρωγμές και ουσιαστικώς θέλουν μια απλώς πρόχειρη και επιφανειακή εκτίμηση ζημιών και μειωμένες παρεμβάσεις.
Συνεπώς ο ένας χρόνος είναι γεγονός και πράγματι χρειάζεται. Μάλιστα, σας λέω ότι, αν χρειαστεί, θα δοθεί και παραπάνω χρόνο –δηλαδή μια παράταση- ώστε σε δύσκολες περιπτώσεις να έχει πράγματι τον καιρό ο ιδιοκτήτης να προσφύγει.
Όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, ήδη υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό κ. Σουφλιά το αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομίας για ένταξη ενός έργου προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό το έργο περιλαμβάνει αφενός μεν την πρώτη εκτίμηση για την αποκατάσταση των ζημιών με τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή το ένα τρίτο δίνεται στους ιδιοκτήτες και τα υπόλοιπα με δάνεια. Περιλαμβάνει ένα δεύτερο κομμάτι, που είναι αποκατάσταση των κοινοχρήστων χώρων, ύψους κατ’ αρχήν 2.000.000 ευρώ, και ένα τρίτο κομμάτι, που είναι οι τόκοι δανείων, τους οποίους επίσης πληρώνει το κράτος, που ανέρχονται περίπου σε 2.750.000 ευρώ.
Συνεπώς και αυτή η ενέργεια ήδη προχωρεί προς έγκριση, ώστε μετά την Κ.Υ.Α. που ήδη υπεγράφη, όπως σας είπα, και δημοσιεύεται, να προχωρήσει και η ουσιαστική εκταμίευση των χρημάτων.
Για το τρίτο ερώτημα για το ποσό των 400 ευρώ, το οποίο θεωρείται λίγο, θα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής τις αποζημιώσεις της τελευταίας πενταετίας για αντίστοιχες σεισμικές καταπονήσεις περιοχών, Έβρου, Μεσσηνίας, Λέσβου, Ευβοίας κ.λπ., οι οποίες ήσαν όλες 385 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στην παρούσα περίπτωση το ανεβάσαμε στα 410 ευρώ.
Δέχομαι όμως ότι ενδεχομένως και αυτό είναι λίγο και πρέπει να επανεξεταστεί υπό το πρίσμα της πραγματικής κατάστασης κόστους υλικών, επισκευών κλπ., σήμερα. Πάντως, αυτή ήταν η τακτική τα τελευταία πέντε χρόνια και εμείς δώσαμε ήδη μια πρώτη αύξηση της τάξης του 7%.
Τα υπόλοιπα θα τα πω στη δευτερολογία μου, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Ορίστε, κύριε Νιώτη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, προκαλεί αγανάκτηση και διαμαρτυρίες η συμπεριφορά, η στάση της Κυβερνήσεως σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της και την πολιτική που χαράσσει για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζημιών σε κατοικίες, σε κτήρια γενικότερα, αλλά και σε κοινόχρηστους, κοινωφελείς χώρους μετά το μεγάλο σεισμό των Κυθήρων.
Κατ’ αρχήν οφείλω να διαμαρτυρηθώ και από του Βήματος της Βουλής γι’ αυτήν την τραγική καθυστέρηση που δείχνει ανοργανωσιά και μια πολιτική αφασία. Ένα μήνα χρειάστηκε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να βάλουν τρεις Υπουργοί τις υπογραφές τους, για να υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση και να ανακηρυχθεί ως σεισμόπληκτη η περιοχή. Ένας ολόκληρος μήνας, παρά τις διαμαρτυρίες μας, τις διαμαρτυρίες του Νομάρχη, του κ. Μίχα.
Και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Από 400 ευρώ, που ήταν το αρχικό σχέδιο, να δοθούν 410. Κύριε Υφυπουργέ, πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν το κυβερνητικό επιτελείο που εισηγείται αυτές τις τιμές ανά τετραγωνικό, ότι δεν μπορούμε έτσι να βοηθήσουμε τους σεισμόπληκτους, διότι τα Κύθηρα είναι απομονωμένη περιοχή και ιδιαίτερα το Υπουργείο το δικό σας όφειλε να έχει μια εικόνα της πραγματικότητας.
Τα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο είναι το ελάχιστο. Και παρακαλώ αυτό να το διαβιβάσετε στον κύριο Υπουργό και τους υπολοίπους, ότι έτσι δεν αντιμετωπίζουμε με ευαισθησία μια απομονωμένη και σεισμόπληκτη περιοχή, όπως είναι τα Κύθηρα.
Τέλος δε θέλω να σας πω ότι και οι τέσσερις μήνες που παραμένουν για τα «κίτρινα», όπως είπατε, για τις λεγόμενες μικρότερες ζημίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν, όταν οι μισοί κάτοικοι των Κυθήρων, οι ιδιοκτήτες, είναι απόδημοι. Και μάλιστα, πολλοί εξ αυτών είναι στην Αυστραλία. Πότε θα έρθουν οι άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται τα καλοκαίρια, για να μπορούν να επιμεληθούν και να οργανώσουν την όλη διαδικασία υποβολής αιτήσεων;
Τέλος, άκουσα με έκπληξη ότι μόνο 2.000.000 ευρώ διαθέτετε, για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές στο Λιμένα Διακόφτι, στα δύο επαρχιακά τμήματα των οδών, ενώ η Νομαρχία με πλήρεις μελέτες έχει ανεβάσει μόνο τις ζημιές των επαρχιακών οδών στα 4.800.000 ευρώ. 500.000 ευρώ είναι στο Λιμάνι στο Διακόφτι και βεβαίως υπάρχουν και ζημιές στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα του 10ου αιώνα. Πώς θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά;
Νομίζω ότι οφείλω και πάλι να καταθέσω την απογοήτευσή μου και για την τραγική καθυστέρηση, αλλά και για το ότι η Κυβέρνηση έρχεται με μισά μέτρα, για να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Και καλώ τον παρόντα Υφυπουργό να μεριμνήσει έτσι ώστε ταχύτατα να προσαρμοστούν και οι ανά τετραγωνικό μέτρο αποζημιώσεις προς τα 1000 ευρώ ανά τετραγωνικό, αλλά και να δοθούν τα άλλα 3 – 3.500.000 ευρώ, που είναι απαραίτητα, ώστε μέσω της Νομαρχίας –τονίζω εγώ- ταχύτατα να εκτελεστούν τα έργα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ίσως εν τη ρύμη του λόγου ο κ. Νιώτης ήταν υπερβολικός. Δεν υπάρχει καμία τραγική καθυστέρηση. Αντιθέτως, ήταν, αν θέλετε, ένα πρότυπο ταχύτητας η επί της ουσίας αναζήτηση των ζημιών.
Υπενθυμίζω ότι σε ανάλογους σεισμούς, όπως έγινε με τον μεγάλο της Καλαμάτας, οι ζημιές ήταν πολύ σοβαρότερες από το σεισμό των Κυθήρων. Γιατί εμείς είμαστε αντικειμενικοί. Στα Κύθηρα ευτυχώς ο σεισμός είχε λίγες ζημιές. Είναι γνωστό αυτό, δεν ήταν τραγικός σεισμός. Ενώ στην Καλαμάτα, ο σεισμός τότε ήταν τραγικός.
Εκεί, λοιπόν, η Κ.Υ.Α. υπεγράφη πολύ καθυστερημένα, πολύ περισσότερο από τον ένα μήνα, αλλά και εκεί αυτό έγινε δικαιολογημένα. Εγώ δικαιολογώ την τότε κυβέρνηση, γιατί έπρεπε να γίνει μια σωστή αποτίμηση της καταστάσεως πριν υπογραφεί μια Κ.Υ.Α.. Δεν είναι η υπογραφή της Κ.Υ.Α. που τρέχει και λύνει το πρόβλημα, είναι τι περιλαμβάνει αυτή η Κ.Υ.Α..
Συνεπώς δεν υπάρχει καμία τραγική καθυστέρηση. Ήταν ταχύτατη η μετάβαση επί τόπου. Την άλλη μέρα το πρωί βρίσκονταν εκεί δεκατέσσερις μηχανικοί και έκαναν, με την επικουρία της Νομαρχίας, τις αποτυπώσεις και τις καταγραφές των ζημιών. Αυτό δεν είναι σύνηθες φαινόμενο στην Ελλάδα.
Θα αναφερθώ τώρα στις μελέτες που λέτε ότι αναδεικνύουν από τη Νομαρχία πως είναι μεγαλύτερες οι ζημιές στους κοινόχρηστους χώρους. Δεν έγιναν, κύριε Νιώτη, πλήρεις μελέτες. Το λέω δημόσια. Ο κ. Μίχας είναι ένας πολύ καλός Νομάρχης, αλλά δεν έκανε πλήρεις μελέτες. Εμείς κάνουμε πραγματικές μελέτες σε βάθος και εκτιμούμε ότι αυτές οι ζημιές δεν υπερβαίνουν τα 2.000.000 ευρώ. Αν, όμως, υπάρχει λάθος θα επανέλθουμε με επόμενη απόφαση για να ζητήσουμε και άλλα χρήματα.
Ας μην υπερβάλουμε όμως. Δεν μπορεί κανείς να εξογκώνει τα πράγματα. Χρήματα του ελληνικού λαού είναι αυτά. Ούτε μπορεί να λέει προχείρως –τελείως προχείρως- ποσά τα οποία είναι πολλαπλάσια των πραγματικών ζημιών που έχουν γίνει. Δεν είναι σωστό αυτό.
Θα αναφερθώ και σε κάτι τελευταίο και μ' αυτό θα κλείσω. Θέλω να επισημάνω το εξής. Είναι γεγονός ότι τα 410 ευρώ σήμερα φαίνονται λίγα. Αυτό το γεγονός όμως δεν υπήρχε τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν σε όλους τους σεισμούς η τότε κυβέρνηση έδινε 385 ευρώ μόνο και δεν μιλούσε κανένας;
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Είναι άλλο η Καλαμάτα, κύριε Υπουργέ.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Όχι, δεν είναι άλλο η Καλαμάτα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Είναι καλύτερη η προσβασιμότητα...
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Κύριε Βουλευτά, είναι η Λέσβος, η Χίος, οι Κυκλάδες, η Εύβοια, η Ευρυτανία, που είναι επίσης απομονωμένη.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Εσείς έχετε καλύτερη γνώση των θεμάτων και παρακαλώ να το δείτε.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Θα το δω πράγματι, όπως είπατε, διότι θεωρούμε ότι...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Νομίζω ότι το καλύψατε μ' αυτό που είπατε, ότι εάν χρειαστεί θα δώσετε περισσότερα χρήματα.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Αυτό, λοιπόν, καλύπτει το θέμα, διότι έχω την αίσθηση ότι τα 410 ευρώ είναι λίγα, κύριε Υφυπουργέ.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ και τον κ. Τραγάκη που συμπαρίσταται ως Πειραιώτης...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Δεν είναι μόνο θέμα Πειραιώτη. Είναι θέμα ότι πράγματι δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ Κυθήρων, Καλαμάτας, ακόμα και Λέσβου και Χίου.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Είναι δυσπρόσιτη περιοχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το ξέρει. Ο κύριος Υφυπουργός κάλυψε το θέμα μ' αυτό που είπε.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Θα παρακαλέσω να το δείτε επειγόντως, διότι οι άνθρωποι απογοητεύονται. Παρακαλώ, επίσης, να δείτε το θέμα των αποδήμων. Οι μισοί κάτοικοι των Κυθήρων, οι ιδιοκτήτες, είναι από την Αυστραλία.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Σας είπα ότι ένας χρόνος είναι...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Σας παρακαλώ να μην στέλνουμε τέτοια μηνύματα στον απόδημο ελληνισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Νιώτη, ο κύριος Υφυπουργός έστειλε σωστό μήνυμα. Είπε ότι...
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Επαναλαμβάνω το εξής. Ένας χρόνος είναι η προθεσμία γι’ αυτούς που έχουν πάθει πραγματικές ζημιές και αν δεν φτάνουν οι τέσσερις μήνες...
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Για τα κίτρινα είπατε...
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ένα χρόνο είπα για τα Κύθηρα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Τότε τι είναι...
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Αυτό είναι για τις περιοχές Λακωνίας και Χανίων που έπαθαν ελάχιστες ζημιές.
Επαναλαμβάνω πώς, αν παρά ταύτα, υπάρχει και εκεί πρόβλημα, θα δοθεί παράταση μέχρι ένα ή ενάμιση χρόνο. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι στο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ: Το κυρίως πρόβλημα είναι η αναπροσαρμογή προς τα 1.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Επόμενη είναι η πρώτη του δευτέρου κύκλου με αριθμό 429/6-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Έξαρχου προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, σχετικά με την κατασκευή του οδικού τμήματος των Τεμπών, της Εθνικής Οδού Αθηνών–Λάρισας– Θεσσαλονίκης κ.λπ..
Το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του κυρίου συναδέλφου σε περίληψη έχει ως εξής:
«Η ολοκλήρωση του Εθνικού Οδικού Δικτύου Αθήνας–Λάρισας-Θεσσαλονίκης εντός των γεωγραφικών ορίων της Θεσσαλίας αποτελεί μια από τις μεγάλες προτεραιότητες για τη χώρα, την περιφέρεια και ιδιαίτερα για το Νομό Λάρισας.
Ύστερα από τα έργα που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια εντός της Θεσσαλίας απομένει ως μεγάλη εκκρεμότητα η κατασκευή του τμήματος των Τεμπών που είναι κοινή απαίτηση και διεκδίκηση όλων των φορέων του Νομού της Λάρισας και όχι μόνο.
Με δεδομένη,
α) την πολύ μεγάλη σημασία που έχει η κατασκευή αυτού του τμήματος για την προώθηση της ανάπτυξης, την ταχύτερη και ασφαλέστερη μετακίνηση των επιβατών και την αποφυγή της ταλαιπωρίας, όπως συνέβη και στην πρόσφατη κακοκαιρία, αλλά συμβαίνει και τους θερινούς μήνες, όταν παρατηρούνται υπερβολικές καθυστερήσεις λόγω του γνωστού, ιδιαίτερα τις Κυριακές, μποτιλιαρίσματος με ουρές χιλιομέτρων
β) τη συμβολή του έργου στην αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή, αφού κατά την περίοδο κατασκευής του θα απασχοληθούν πολλοί εργαζόμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα
γ) τη δέσμευση του κυρίου Υπουργού σε σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα ότι η ανάθεση του έργου θα ολοκληρωνόταν εντός του φθινοπώρου του 2005,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανάθεσης του έργου και θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του;
2) Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του;».
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ΄ αρχήν πρέπει να πούμε ότι το 2001 επελέγη αυτό το κρίσιμο πράγματι τμήμα των Τεμπών να κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης, δηλαδή να προχωρήσει το λεγόμενο κομμάτι Μαλιακός-Κλειδί ως έργο που θα κατασκευαστεί από ιδιώτες που στη συνέχεια θα εκμεταλλευτούν τα διόδια, για να μπορέσουν να βάλουν κεφάλαια και να το ολοκληρώσουν. Άρα, τότε έγινε η επιλογή να μη γίνει ως δημόσιο έργο, αλλά έργο με σύμβαση παραχώρησης.
Αυτή η σύμβαση παραχώρησης προχώρησε πάρα πολύ αργά στην αρχή και το 2004, όταν ανέλαβε ο κ. Σουφλιάς το Υπουργείο και η ταπεινότητά μου, βρήκαμε το έργο σε αρχικό στάδιο πρακτικώς. Ταχύτατα προχώρησαν οι μελέτες που έπρεπε να γίνουν και οι προσφορές πράγματι υπεβλήθησαν στις 18 Μαΐου 2005, δηλαδή έγκαιρα και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του κυρίου Υπουργού. Επίσης, ελέγχθηκαν ταχύτατα και στις 15 Ιουλίου του 2005 βγήκε το πρακτικό αξιολόγησης των προσφορών και ανακηρύχθη επί της ουσίας ο προσωρινός μειοδότης, όπως ξέρετε.
Από εκεί και πέρα αρχίζει μια δικαστική –θα έλεγα τη λέξη- διαδικασία, για να μην πω περιπέτεια, η οποία είναι εκτός των δικών μας δυνατοτήτων να την επισπεύσουμε. Έγιναν δηλαδή συγκεκριμένα καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα ελληνικά δικαστήρια, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η απάντηση επί των οποίων εκκρεμεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δώσαμε έγκαιρα τα στοιχεία που απεδείκνυαν ότι το έργο αυτό πρέπει να κατοχυρωθεί στο μειοδότη. Υπήρχε και μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ πρώτου και δεύτερου μειοδότη, έγινε ισχυρός ανταγωνισμός πράγματι και αναμένουμε την απάντηση. Όταν υπάρξει αυτή η απάντηση θα προχωρήσουν οι διαδικασίες γιατί επισημαίνω ότι η Επιτροπή δυστυχώς ή ευτυχώς, αλλά αυτή η διαδικασία που έχουμε δεχτεί και εμείς ως κράτος-μέλος, επιβάλλει αναστολή των διαδικασιών υπογραφής σύμβασης έως ότου πάρει θέση επί των καταγγελιών που έχει δεχθεί.
Συνεπώς περιμένουμε. Ελπίζουμε σύντομα γιατί προσπαθεί λόγω και απείρων καταγγελιών η Επιτροπή να κάνει το καλύτερο δυνατό, αγωνίζεται και η Επιτροπή, αλλά δυστυχώς και κάποια «δικομανία» ορισμένων χωρών της Νότιας Ευρώπης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δημιουργεί ένα φόρτο εργασίας που δεν επιτρέπει και από εκεί τη γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Περιμένουμε λοιπόν, κύριε Βουλευτά, την απάντηση για να συνεχίσουμε βεβαίως τη διαδικασία και να την ολοκληρώσουμε. Ελπίζουμε δε ότι από τη στιγμή που θα ξεκαθαρίσει το δικαστικό μέρος, ταχύτατα δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες θα πάει η σύμβαση στη Βουλή για κύρωση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο παρατηρείται για το συγκεκριμένο έργο είναι ότι κάθε φορά η Κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μεταθέτει την ημερομηνία που θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Και θα πρέπει να σας πω ότι σήμερα ο κύριος Υφυπουργός απέφυγε να κάνει και πρόβλεψη.
Αυτό το οποίο βεβαίως αναμένουν οι φορείς δεν είναι να υπάρχει μια πρόβλεψη, η οποία θα μετατεθεί πάλι μετά από λίγο καιρό. Θέλουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πότε θα εγκατασταθεί ο εργολάβος; Διότι δεν φθάνει να εκτιμούμε και να συμφωνούμε όλοι ότι το έργο είναι προτεραιότητας για τη χώρα και αυτό είναι ακριβές. Δεν φθάνει να συμφωνούμε ότι δεν μπορεί κάθε φορά να κόβεται η Ελλάδα στα δύο με την πρώτη κακοκαιρία, όπως συνέβη και πρόσφατα. Δεν φθάνει να συμφωνούμε ότι θα αποφύγουμε την ταλαιπωρία, γιατί είναι βέβαιο ότι το καλοκαίρι γίνονται ουρές χιλιομέτρων.
Πρέπει να δούμε και να υπάρξει μια συγκεκριμένη απάντηση πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και όχι απλώς να πάμε στην ανάθεση. Να γίνει εγκατάσταση του εργολάβου. Διότι θα πρέπει να σας πω, κύριε Υπουργέ –και το γνωρίζετε- ότι με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα υπάρχει πολύ μεγάλη ανεργία και στη Θεσσαλία και στην περιοχή της Λάρισας.
Άρα, κατανοείτε ότι με δεδομένη την πολύ μεγάλη σημασία του έργου οι φορείς της περιοχής, το Εργατικό Κέντρο, το Επιμελητήριο, η Αυτοδιοίκηση και όλοι οι Νομάρχες της Θεσσαλίας και της βόρειας Ελλάδας, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο είναι απαραίτητο και η Κυβέρνηση ουσιαστικά από την απάντησή σας –ελπίζω να με διαψεύσετε στη δευτερολογία σας- λέει ότι παρακολουθείτε το θέμα.
Αυτό όμως δεν αρκεί. Εδώ χρειάζεται πολύ συγκεκριμένη δέσμευση. Είναι προτεραιότητα; Στην πράξη όμως, όχι στα λόγια. Διότι ο κύριος Υπουργός πριν ένα χρόνο περίπου, είχε αναλάβει δέσμευση απέναντι σε όλους τους φορείς της Θεσσαλίας ότι θα υπάρχει εργολάβος το περασμένο φθινόπωρο. Φοβούμαι από αυτά που άκουσα από εσάς ότι θα έρθει το επόμενο φθινόπωρο και δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάθεσης.
Άρα, αν μπορώ να κάνω μια εκτίμηση με βάση και την εμπειρία, από αυτά που μου είπατε μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται ότι το έργο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται πριν από ένα χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δυο λεπτά.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Οι δεσμεύσεις του κυρίου Υπουργού και η ταχύτατη διεκπεραίωση του ουσιαστικού μέρους της υπόθεσης που είναι η ολοκλήρωση των μελετών, η δημοπράτηση, η αποστολή στους αναδόχους και οι προσφορές έγιναν στο χρονοδιάγραμμα που είχε ακριβώς θέσει.
Επαναλαμβάνω ότι στις 18 Μαΐου είχαμε τις προσφορές.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Μπορεί κανείς να παρέμβει στη δικαιοσύνη και να πει «κάντε γρήγορα και βγάλτε απόφαση»; Μπορεί κανείς να παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να απαιτήσει απάντηση σε δέκα μέρες, όταν οι φάκελοι των καταγγελιών είναι χιλιάδες σελίδες;
Παρά ταύτα, σας βεβαιώ ότι γίνεται έκκληση και από τον Υπουργό –και δημόσια- και στη δικαιοσύνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για επιτάχυνση διαδικασιών. Τι άλλο να κάνει ένα Υπουργείο;
Υπενθυμίζω δε ότι σε συμβάσεις παραχώρησης της προηγούμενης κυβέρνησης, ο χρόνος μεταξύ προκήρυξης και υπογραφής ξεπερνούσε τη δεκαετία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Δεν έφταιγε, όμως, γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρχαν άλλες καταγγελίες, τραβούσε σε μάκρος η δικαστική διαδικασία και η τελική υπογραφή σύμβασης.
Άρα για να είμαι μαζί σας απόλυτα ειλικρινής και καθαρός, δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα από τα δικαστήρια, τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά. Ελπίζω να γίνει πολύ σύντομα, γιατί έχει περάσει ήδη πολύς χρόνος, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε κινηθεί και προς την κατεύθυνση της υποβολής –αν θέλετε- παράκλησης για επιτάχυνση.
Από εκεί και πέρα, όμως, αναμένουμε απαντήσεις. Εκτιμώ αυτήν τη στιγμή –μια και το ζητάτε- ότι θα τις έχουμε εντός του προσεχούς μηνός Μαρτίου και αμέσως μετά, θα μπορέσει να κινηθεί η διαδικασία της ανάθεσης που θα κρατήσει τελικώς, όπως σας είπα, τρεις μήνες.
Με την ανάθεση του έργου, εγκαθίσταται και ο εργολάβος. Δηλαδή είναι δυνατόν μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο να έχουμε πράγματι εγκατεστημένο εργολάβο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Το Υπουργείο είχε πει την άνοιξη.
ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων): Όμως, επαναλαμβάνω, για να μη διαψευστώ στη συνέχεια, ότι πρέπει να έχουμε πρώτα τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών δικαστηρίων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υφυπουργέ.
Εισερχόμαστε στη συζήτηση της δεύτερης επίκαιρης ερώτησης του πρώτου κύκλου με αριθμό 435/6-2-2006 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Δημητρίου Τσιόγκα προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με τη λήψη μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων κ.λπ.
Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του κυρίου συναδέλφου σε περίληψη έχει ως εξής:
Σε οικονομική καταστροφή οδηγούνται οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι εξαιτίας της παρατεταμένης εμπορικής κρίσης που προκαλεί η γρίπη των πτηνών και η αδιαφορία της Κυβέρνησης γι’ αυτήν την κατηγορία των πτηνοτρόφων. Όλα τα μέτρα που εξήγγειλε μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση, όπως τα 7.000.000 ευρώ της επισιτιστικής βοήθειας, το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο και την αποπληρωμή σε εκατόν είκοσι άτοκες δόσεις και την επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. του συνολικού εργατικού κόστους σε ποσοστό 12%, αφορά κυρίως τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις και όχι τις μικρομεσαίες που στηρίζονται κυρίως στην αυτοαπασχόληση. Εκτός από το μέτρο της επισιτιστικής βοήθειας τα υπόλοιπα θα επιβαρύνουν τους φορείς των εργαζομένων και όχι τον κρατικό και κοινοτικό προϋπολογισμό.
Θα μπορούσε η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους ένα εισόδημα επιβίωσης και να διαγράψει τις δόσεις των δανείων για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνουν εκτροφές ή μειώνουν δραστικά το δυναμικό των εκτροφών. Ταυτόχρονα μέσα από τις όποιες αποζημιώσεις προς τις μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις επιβάλλεται να εμποδίσει την επιδείνωση των συμβολαίων σε βάρος των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων που δουλεύουν για λογαριασμό των μεγάλων με ένα σύστημα φασόν.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί τα εξής:
Τι μέτρα θα πάρουν για τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους καθώς και για να μην επιβαρυνθούν τις όποιες αποζημιώσεις οι φορείς των εργαζομένων (ασφαλιστικά ταμεία, Ο.Α.Ε.Δ.);
Τι ενέργειες θα κάνουν για να αποτρέψουν την επιδείνωση των συμβολαίων των μικρομεσαίων πτηνοτρόφων;»
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ένας από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η ελληνική πτηνοτροφία, ένας κλάδος που διακρίνεται για το δυναμισμό του και για την ανταγωνιστικότητά του, δυστυχώς, δέχεται για δεύτερη φορά ένα σοβαρό πλήγμα. Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους Έλληνες πτηνοτρόφους, τους συμπαρίσταται, έχουμε διακηρύξει σε όλους τους τόνους και αυτό είναι και το σημαντικότερο, ότι τα προϊόντα της οργανωμένης ελληνικής πτηνοτροφίας είναι απολύτως ασφαλή, δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες από την κατανάλωση προϊόντων της ελληνικής πτηνοτροφίας και παράλληλα λαμβάνονται μία σειρά μέτρων για να στηριχθεί ο κλάδος αυτός.
Αναφέρετε για το θέμα του Υπουργείου Απασχόλησης. Ήδη ο Υπουργός Απασχόλησης έχει πάρει μέτρα, έτσι ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, όσον αφορά το πάγωμα των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δούκας, έχει πάρει μέτρα για τη ρύθμιση των χρεών των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Πριν από δύο ημέρες ο κ. Μπέζας πήρε ειδικά φορολογικά μέτρα, έτσι ώστε να στηριχθούν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Αναφέρετε τα 7.000.000 ευρώ που είναι το ύψος της επισιτιστικής βοήθειας. Έχουμε δηλώσει ότι εφόσον καλυφθεί το ποσό αυτό, το ποσό αυτό θα αυξηθεί κατά 2.000.000 ή 3.000.000 ευρώ, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η επισιτιστική βοήθεια, διότι μέχρι τώρα είχαμε το πρόβλημα ότι δεν υπήρχαν χώρες για να στείλουμε την επισιτιστική βοήθεια. Ακόμη δηλαδή και οι αφρικανικές χώρες, που έγινε προσπάθεια να στείλουμε την επισιτιστική βοήθεια, δεν δέχονταν κοτόπουλα. Η Μοζαμβίκη και το Μαλάουι δέχονται πλέον να λάβουν επισιτιστική βοήθεια και καταβάλλεται μία ουσιαστική προσπάθεια, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί η αγορά και να πραγματοποιηθεί η επισιτιστική βοήθεια.
Επίσης, εντός των ημερών, σήμερα ή αύριο, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες, αν δοθούν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, για να μπορέσουν οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις να πάρουν δάνεια και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για κεφάλαιο κίνησης, διότι οι πιστωτικοί οργανισμοί, οι τράπεζες, λόγω της κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος, δεν χορηγούν δάνεια στις επιχειρήσεις αυτές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα χρηματοδότησης.
Σας λέω, λοιπόν, ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα τα οποία απαιτούνται για να στηριχθεί ο κλάδος, οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις με επιστολές που μας έστειλαν εκφράζουν την ικανοποίησή τους, διότι τους στηρίζουμε έμπρακτα και μάλιστα θέλω να σας πω ότι σε όλες τις συσκέψεις που έχουν γίνει είτε στο Υπουργείο Οικονομίας είτε στο Υπουργείο Απασχόλησης, ήμασταν παρόντες. Δηλαδή ήταν εκεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, στηρίζοντας τα αιτήματα των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων. Όντως περνάει μία μεγάλη κρίση ο κλάδος, ας ευχηθούμε να μην έχουμε άλλα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να ξαναβρεί πραγματικά το δυναμισμό που είχε η ελληνική πτηνοτροφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ο συνάδελφος κ. Τσιόγκας έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών έχει δημιουργήσει μεγάλη εμπορική και οικονομική κρίση, ιδιαίτερα στους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση, η οποία οδηγεί σε οικονομική καταστροφή, ιδιαίτερα τονίζω τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους.
Βεβαίως πρόσφατα η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα, τα οποία όμως, αφορούν τις μεγάλες πτηνοτροφικές μονάδες. Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι δεν ανακοινώθηκαν μέτρα, αλλά αφορούν τον Φιλίππου, τον Νιτσιάκο και γενικά όλους τους μεγάλους, οι οποίοι έχουν όχι μόνο τις πτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και τα πτηνοσφαγεία. Έχουν τον έλεγχο της διακίνησης των πτηνοτροφών. Αυτοί ευνοούνται από τα κυβερνητικά μέτρα και τις ρυθμίσεις, οι οποίοι ήδη έχουν φροντίσει να μετακυλίσουν το κόστος και τις συνέπειες της κρίσης στους μικρούς πτηνοτρόφους, αλλάζοντας τις συμβάσεις. Αυξάνουν δηλαδή τις τιμές στις πτηνοτροφές, στα κλωσόπουλα και ταυτόχρονα μειώνουν τις τιμές στο κρέας.
Εμείς, για τις ρυθμίσεις που κάνατε, έχουμε συγκεκριμένες ενστάσεις. Τα μέτρα που εξαγγείλατε για το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών για ένα χρόνο και με αποπληρωμή σε εκατόν είκοσι άτοκες μηνιαίες δόσεις, καθώς και η επιδότηση από τον Ο.Α.Ε.Δ. επιβαρύνουν τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή το Ι.Κ.Α., τον Ο.Γ.Α. και τον Ο.Α.Ε.Δ..
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος σάς καλεί να δεσμευθείτε, ως Κυβέρνηση, ότι όσον αφορά τις εξαγγελίες που κάνατε, δεν θα επιβαρυνθούν τα ταμεία των εργαζομένων. Πρώτον, αυτό.
Δεύτερον σας προτείνουμε, αυτά που εξαγγείλατε για τους πτηνοτρόφους να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Και ταυτόχρονα να βάλετε συγκεκριμένους όρους στις εξαγγελίες σας για τους μεγάλους πτηνοτρόφους που ευνοούνται από τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Να δεσμευθούν και να είναι υποχρεωμένοι, δηλαδή, να μην αλλάζουν τις συμβάσεις που έχουν με τους μικρούς σε βάρος των μικρών. Ενώ όσοι ήδη έχουν τις συμβάσεις στην τιμή του κρέατος, στις τιμές των πτηνοτροφών και στα κλωσόπουλα, να μην τις αλλάξουν. Και ζητάμε να χαριστούν οι δόσεις των δανείων για όσο διάστημα δεν δουλεύουν οι μικροί πτηνοτρόφοι.
Εμείς λοιπόν ξεκαθαρίζουμε ότι υποστηρίζουμε τους μικρούς πτηνοτρόφους και βέβαια πρέπει να πούμε από τις πέντε εκτροφές που κάνει ένας το χρόνο, αν για παράδειγμα δεν κάνει δύο το χρόνο, να προσμετρηθεί και να υπολογιστεί αναλογικά τι επιδότηση θα πάρει. Αν δεν κάνει για όλο το χρόνο, να αποζημιωθεί ανάλογα. Να τους χαριστούν οι δόσεις των δανείων αναλογικά.
Επίσης πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν αυτοαπασχολούμενοι κυρίως σε όλη την Ελλάδα: Στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Εύβοια, στα Μέγαρα, στη Μακεδονία, στην Άσυρο, στο Πεντάλοφο, αλλά ακόμα και αυτοί που πουλάνε. Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στις λαϊκές των πόλεων. Ακόμα και αυτοί που γυρνάνε στα χωριά πολλές φορές δεν τους δίνουν άδειες οι νομαρχίες ή οι δήμοι, ενώ αλλού δίνουν άδειες και δεν μπορούν αν βγάλουν το μεροκάματο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε. Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κατ’ αρχάς για το τελευταίο που είπατε, θέλω να σας πω ότι εμείς έγκριση για να πουλάνε από πόλη σε πόλη ζωντανά κοτόπουλα δεν πρόκειται να δώσουμε εφόσον δεν ξεπεραστεί η κρίση. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Δεν εννοώ αυτό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Διότι ο κίνδυνος που προέρχεται από τα οικόσιτα και από τα ζωντανά πουλερικά τα οποία μεταφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Κατά συνέπεια αν δεν ξεπεραστεί η κρίση και αν δεν πάρουμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνουμε σαφές ότι δεν θα διακινδυνέψουμε να μεταδοθεί ο ιός της γρίπης των πτηνών στη χώρα μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Δεν εννοώ αυτό. Εννοώ ότι σε μια πόλη δίνουν άδεια και σε άλλη δεν δίνουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεύτερον, κύριε συνάδελφε. Δεν μπόρεσα να καταλάβω, πραγματικά δεν μπόρεσα να καταλάβω πώς τα μέτρα που απευθύνονται σε όλη την πτηνοτροφία δεν συμπεριλαμβάνουν και τους μικρομεσαίους πτηνοτρόφους, όπως τους λέτε και δεν ξέρω πώς τους οριοθετείτε. Τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, τα μέτρα τα οποία έχει πάρει ήδη το Υπουργείο Απασχόλησης γιατί δεν έχουν εφαρμογή σε όλους τους πτηνοτρόφους; Γιατί χωρίζετε τους μεγάλους και τους μικρούς;
Εμείς μιλούμε για ένα σημαντικό κλάδο ο οποίος απασχολεί δεκαπέντε χιλιάδες εργαζόμενους, στηρίζουμε τον κλάδο αυτό και δεν μπορείτε να κατηγορείτε την Κυβέρνηση -η οποία έχει πάρει γενναία μέτρα, η οποία στηρίζει τον κλάδο και με φορολογικά μέτρα του Υπουργείου Οικονομίας και με μέτρα του Υπουργείου Απασχόλησης και του Υπουργείου Εξωτερικών- για αδιαφορία, όταν οι ίδιοι οι πτηνοτρόφοι με σειρά επιστολών που μας έχουν στείλει μας συγχαίρουν διότι είμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε στην κρίση που περνούν.
Από εκεί και πέρα να ευχηθούμε όλοι να περάσει το ταχύτερο δυνατό η κρίση και να πούμε για άλλη μια φορά και να κάνουμε σαφές ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες πολίτες από την κατανάλωση προϊόντων της οργανωμένης ελληνικής πτηνοτροφίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ: Πείτε μας, κύριε Υπουργέ, αυτοί που δουλεύουν φασόν πώς ευνοούνται από τα μέτρα;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτοί δεν έχουν εργαζομένους;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, δεν ακούγεστε.
Η δεύτερη με αριθμό 436/6-2-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Γκατζή προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το λιμάνι της Αλοννήσου από την κακοκαιρία κ.λπ., διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώντος Βουλευτή.
Εισερχόμεθα στην τρίτη με αριθμό 431/6-2-2006 επίκαιρη ερώτηση πρώτου κύκλου του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Microsoft για την προμήθεια λογισμικού κλπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Η Ελλάδα υπέγραψε σύμβαση με την πολυεθνική Microsoft για προμήθεια λογισμικού στο ελληνικό δημόσιο. Η Microsoft έχει κυριαρχήσει στο χώρο του λογισμικού, πράγμα που πολλοί θεωρούν επικίνδυνο. Έγιναν δίκες εις βάρος της, προκειμένου να υποχρεωθεί να αποκαλύψει τμήματα του κώδικα του λογισμικού της και για να την εμποδίσουν να μονοπωλήσει την αγορά. Ταυτόχρονα, πολλές χώρες αποφάσισαν να στρέψουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους στη χρήση ελεύθερου λογισμικού.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τις κυβερνήσεις αυτών των μεγάλων χωρών να προσπαθήσουν να αποφύγουν το σφιχτό εναγκαλισμό της Microsoft. Είναι ιδιαίτερα ακριβό για μια χώρα να πληρώνει τα υπέρογκα ποσά που θέλει ο πολυεθνικός κολοσσός. Το λειτουργικό της Microsoft είναι πολύ πιο επισφαλές και με λιγότερες δυνατότητες από ό,τι άλλα λογισμικά. Και, κυρίως, κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνει ο κώδικάς του. Έτσι, μια χώρα που λειτουργεί αποκλειστικά με βάση το λογισμικό της Microsoft εξαρτάται πια απόλυτα από την εταιρεία και τα πακέτα της. Για τον ίδιο λόγο το λογισμικό της δεν επιδέχεται περαιτέρω ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η έρευνα. Απορεί κανείς γιατί η ελληνική Κυβέρνηση επέβαλλε στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας την υποχρέωση να χρησιμοποιούν το λογισμικό της Microsoft τη στιγμή που πουθενά αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πόσο στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο η συμφωνία με τη Microsoft; Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει η προσφορά της Microsoft και πόσες θα δημιουργούσε η υιοθέτηση και άλλων λογισμικών;
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε το ελληνικό δημόσιο να μην εξαρτάται μόνο από τη Microsoft για την ομαλή λειτουργία του; Με ποιο δικαίωμα δεσμεύει τις ελληνικές εταιρείες λογισμικού και τα τμήματα πληροφορικής των Α.Ε.Ι. της χώρας στο άρμα της Microsoft; Τι ποσά υπολογίζει ότι θα χάσει η Ελλάδα από την αδυναμία έρευνας στο λογισμικό που θα προκαλέσει αυτή η σύμβαση;».
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για μία πολύ σημαντική συμφωνία αυτή, την οποία επικρίνει με την ερώτησή του ο συνάδελφος από το Συνασπισμό. Αυτή η συμφωνία είναι κι ένα κρίσιμο βήμα για την εφαρμογή της νέας ψηφιακής στρατηγικής που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί ένα ψηφιακό άλμα προς τα εμπρός, διότι η Ελλάδα βρίσκεται πίσω στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών, προς όφελος και της νέας γενιάς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών. Πιστεύω ότι μέσα απ’ αυτήν τη συμφωνία, αλλά και άλλες που θα ακολουθήσουν με άλλες εταιρείες λογισμικού, θα δώσουμε σημαντικές ευκαιρίες στη νεότερη γενιά και των Ελλήνων μαθητών και φοιτητών και των ερευνητών και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και στον κάθε πολίτη να επωφεληθεί από τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας.
Οι ανακρίβειες που υπάρχουν στην ερώτηση είναι πολλές. Η πρώτη είναι ο δήθεν σφιχτός εναγκαλισμός της Microsoft. Είναι ανακρίβεια, διότι η συμφωνία που υπεγράφη δεν είναι ούτε δεσμευτική ούτε αποκλειστική. Δεν δεσμευόμαστε δηλαδή να προμηθευόμαστε αποκλειστικά λογισμικό Microsoft, ούτε αλλάζει ο διαγωνιστικός τρόπος προμήθειας λογισμικού. Απλά οι προμήθειες που έγιναν ούτως ή άλλως με διαγωνισμούς θα γίνονται με πολύ μικρότερο κόστος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι φεύγουν από τη μέση οι μεσάζοντες.
Δεύτερη ανακρίβεια είναι ότι οι άλλες χώρες αποφεύγουν παρόμοιες συμφωνίες. Είναι διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Παρόμοιες συμφωνίες έχουν υπογράψει πολλές χώρες της Ευρώπης -η Αγγλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Φινλανδία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Κροατία- αλλά και οι ίδιες οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υπό άλλη ιδιότητά της βεβαίως ελέγχει και τις μονοπωλιακές πρακτικές -όπου υπάρχουν- οποιασδήποτε εταιρείας και της Microsoft. Το σημαντικό όμως είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ισότιμα από μία μεγάλη διεθνή εταιρεία λογισμικού στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Αυτό που κάνουμε με τη συμφωνία είναι ότι επανατοποθετούμε τη χώρα στα επενδυτικά σχέδια μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων.
Η τρίτη ανακρίβεια –θα αναφέρω στη δευτερολογία μου τις υπόλοιπες- είναι ότι η χώρα θα πληρώσει υπέρογκα ποσά. Είναι προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, διότι αυτό που θα κάνουμε είναι ότι, όπου αποφασισθεί από τους διαγωνισμούς ότι θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό Microsoft, θα το πάρουμε με σημαντικές εκπτώσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία επιπλέον επιβάρυνση για το ελληνικό δημόσιο. Και ουδείς επιβάλλει και στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα την υποχρέωση να χρησιμοποιούν λογισμικό Microsoft. Ελευθέρως θα επιλέγουν το λογισμικό τους στα πλαίσια των προγραμμάτων που έχουμε της «Ψηφιακής Στρατηγικής» και της «Κοινωνίας της Πληροφορίας». Όταν επιλέγεται Microsoft, θα έχουμε τη δυνατότητα να το παίρνουμε φθηνότερα. Αυτή είναι η βάση της συμφωνίας.
Και, βεβαίως, υπάρχει και μια σειρά από αντισταθμιστικά οφέλη: ο καλύτερος έλεγχος του εγκατεστημένου λογισμικού στο δημόσιο τομέα, η δημιουργία ενός κέντρου καινοτομίας, η στενότερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτά είναι οφέλη για το σύνολο της οικονομίας. Νομίζω ότι πρέπει να πάψουμε να έχουμε αυτήν τη φοβική αντίληψη απέναντι στις διεθνείς εταιρείες, απέναντι στην εξωστρέφεια της χώρας. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας.
Διότι αν συνεχίσουμε στη λογική ότι εμείς πρέπει να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι τα κάνουν όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα μείνουμε εγκλωβισμένοι στην ψηφιακή υπανάπτυξη, στην οποία οι πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων μάς έχουν καταδικάσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Λεβέντη, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, παρακολουθήσαμε τον πανηγυρικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάσατε αυτή τη συμφωνία στις τηλεοράσεις. Όταν κατατέθηκε η ερώτησή μας, δεν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των υποκλοπών το οποίο έχει εκθέσει διεθνώς τη χώρα και έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα. Ξέρουμε ότι και τότε είχαν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες και είχε επιτραπεί σε κάποιες πολυεθνικές εταιρείες να αλωνίζουν σε αυτόν το χώρο και τις συνέπειες τις βλέπουμε όλοι πάρα πολύ καλά. Πρόκειται για εταιρείες οι οποίες έχουν επτασφράγιστα μυστικά τα οποία είναι απροσπέλαστα από οποιονδήποτε ελεγκτικό μηχανισμό.
Το πρόβλημα με τη Microsoft είναι ακόμα μεγαλύτερο και ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι πρώτα και κύρια στην Αμερική έχουν γίνει δίκες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκαλέσει τη Microsoft, γεγονός που νομίζω ότι δεν αγνοείτε. Μάλιστα, μόλις σήμερα έφτασε στα χέρια μου η ενημέρωση από το γενικό διευθυντή της Microsoft, ο οποίος λέει ότι ύστερα από τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα κάνουν ένα βήμα ώστε να κοινοποιήσουν ένα μέρος από αυτόν τον κώδικα -το DNA του λογισμικού της- δεδομένου ότι αυτό έως τώρα ήταν επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και ξέρετε πολύ καλά ότι δεν μπορεί να γίνει έρευνα και δεν μπορούμε να επεκταθούμε.
Επιπλέον, λέτε ότι δεν υπάρχει σοβαρό οικονομικό κόστος. Μα, υπάρχει το ελεύθερο λογισμικό για το οποίο μπορούμε να μην πληρώνουμε τίποτα. Γιατί θα πρέπει, λοιπόν, να επιβαρυνθούμε με αυτό το σοβαρό κόστος; Θα μου πείτε ότι το ελεύθερο λογισμικό μπορεί να έχει περισσότερες δυσκολίες, οι οποίες όμως νομίζω ότι δεν είναι αξεπέραστες. Επίσης, μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε ένα μονοπώλιο, γιατί νομίζω ότι κάνατε αυτήν τη συμφωνία ώστε στη συνέχεια ο καθένας να μπορεί να προσπορίζεται όποιο λογισμικό θέλει οποιασδήποτε εταιρίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οι δημόσιες υπηρεσίες, τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα δεσμεύονται από αυτήν τη συμφωνία, γιατί εφόσον θα τους δίνετε τις προϋποθέσεις και τα δάνεια προς αυτήν την κατεύθυνση, θα στραφούν υποχρεωτικά προς τα εκεί.
Επομένως, η εξάρτηση της χώρας μας από αυτήν την άποψη θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Κανένας δεν έχει αντίρρηση να κάνουμε ψηφιακά άλματα και άλματα προς την τεχνολογία. Αν, όμως, συνεχίσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο της εξάρτησης και της οικονομικής επιβάρυνσης, πιστεύουμε ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ξεφύγει, θα βρίσκεται συνεχώς εξαρτημένη απ’ αυτά τα μυστικά και δεν θα έχει προσπέλαση. Δείτε τι γίνεται τώρα με τις υποκλοπές. Δυστυχώς πιστεύουμε ότι και στη Microsoft θα έχουμε ένα παρόμοιο καθεστώς.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Λεβέντη.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για δύο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι επιμένετε σε μία ερμηνεία της συμφωνίας η οποία είναι λανθασμένη. Εγώ έχω ζητήσει να ενημερώσω τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής –την οικονομική επιτροπή και όποια άλλη επιτροπή είναι αρμόδια για την ψηφιακή στρατηγική- ώστε να διαλευκανθούν αυτές οι παρεξηγήσεις που υποκρύπτονται πίσω από τις απόψεις σας.
Ο Σ.Ε.Π.Ε., ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών Πληροφορικής, έχει εκδώσει ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη συμφωνία με την οποία αναφέρθηκε στη σημασία της στενής συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσα από έργα συμπράξεων για ψηφιακές υπηρεσίες και στρατηγικές συμφωνίες όπως η συγκεκριμένη. Θα ακολουθήσουν και άλλες στρατηγικές συμφωνίες.
Όσον αφορά τώρα το ελεύθερο λογισμικό είναι πράγματι πολύ φθηνό και μπορεί να το χρησιμοποιήσει όποιος θέλει. Ο τρόπος που λειτουργούν τα προγράμματα του ελληνικού δημοσίου είναι μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες. Κανένας δεν εμποδίζει το ελεύθερο λογισμικό να χρησιμοποιηθεί όπου κρίνουν οι εταιρείες πληροφορικής ότι μπορεί να έχει εφαρμογή και όπου έχει εφαρμογή, χρησιμοποιείται.
Όμως, το ζήτημα είναι –και υπάρχει μια πραγματικότητα- ότι το συγκεκριμένο λογισμικό της συγκεκριμένης εταιρείας για λόγους ιστορικούς, αν θέλετε, ή για λόγους ευκολίας ή εξαιτίας του ότι χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη.
Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο αυτό το λογισμικό που χρησιμοποιείται από πάρα πολλούς και στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουμε να το χρησιμοποιούμε. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία από τη μία βεβαίως αντιμετωπίζει τις ολιγοπωλιακές πρακτικές της Microsoft, χρησιμοποιεί αυτό το λογισμικό, διότι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και χρήσιμο. Δεν μπορούμε λοιπόν εμείς να καταδικάσουμε την Ελλάδα να μη χρησιμοποιεί ένα λογισμικό το οποίο είναι από τα πιο διαδεδομένα στον κόσμο προκειμένου να βελτιώσει τις ψηφιακές υπηρεσίες στους πολίτες, στη λογική της αντιμετώπισης μιας πολυεθνικής εταιρείας η οποία θα πρέπει να είναι κατ’ ανάγκη εχθρική. Η αντιμετώπιση δεν είναι εχθρική προς καμία εταιρεία. Βεβαίως, οι διαγωνιστικές και οι ανοιχτές διαδικασίες δεν παραβιάζονται. Αυτά είναι τα δεδομένα
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Επίσης, νομίζω ότι πίσω από αυτές τις απόψεις σας κρύβεται και μια αντίληψη η οποία αν υιοθετηθεί, θα καταδικάσει τη χώρα στην ψηφιακή υπανάπτυξη για πάρα πολλά χρόνια, διότι όλοι ξέρουμε ότι το ελεύθερο λογισμικό έχει πολύ περιορισμένες εφαρμογές και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως όσο άλλο λογισμικό.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική Κυβέρνηση θα «αγκαλιάσει» κάθε πρωτοβουλία που υπάρχει είτε σε διεθνές είτε σε εθνικό επίπεδο για τη μεγαλύτερη ψηφιακή διείσδυση, διότι ζούμε σ’ έναν κόσμο όπου υπάρχει πλουραλισμός και στο λογισμικό και στις χρήσεις των νέων τεχνολογιών. Θα πάρουμε, λοιπόν, όποια πρωτοβουλία χρειάζεται και θα κάνουμε οποιαδήποτε συμφωνία χρειάζεται με τον οποιοδήποτε, η οποία θα είναι επωφελής για το ελληνικό δημόσιο και την ελληνική οικονομία.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην τρίτη επίκαιρη ερώτηση του δεύτερου κύκλου με αριθμό 437/6-2-2006 της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ασημίνας Ξηροτύρη - Αικατερινάρη προς τους Υπουργούς Εξωτερικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων στη Βουλγαρία κ.λπ..
Το ειδικότερο περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«Όπως έγινε γνωστό η γειτονική Δημοκρατία της Βουλγαρίας έχει ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε. Η Ελλάδα έχει προ πολλού απορρίψει το ενδεχόμενο εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στο έδαφός της με τη στήριξη όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Δυστυχώς όμως έχει σε απόσταση αναπνοής τον παλαιωμένο πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι και κινδυνεύει να εγκλωβιστεί από το νότο με τους σχεδιαζόμενους από την Τουρκία νέους σταθμούς, όπως επεσήμανα σε παλαιότερη ερώτησή μου.
Κάθε πυρηνικός σταθμός εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις για τη φύλαξη των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ έχει προστεθεί και ο κίνδυνος δολιοφθοράς ή του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Επιπρόσθετα, οι πυρηνικοί σταθμοί για τις εξαιρετικά σεισμογενείς χώρες της Νοτίου Βαλκανικής, Ελλάδας και Τουρκίας, έχουν υποδιπλάσια, έναντι των άλλων, οριακή πρόβλεψη για την ασφάλεια την κατασκευής και της φύλαξης των πυρηνικών αποβλήτων και απροσδιόριστα υψηλό κόστος για αυτά.
Παρά ταύτα και τις αναλυτικές επιστολές του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου, από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης δεν έχει σημειωθεί καμία αντίδραση προς τη Βουλγαρία για το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού Σταθμού στο Μπέλενε και δεν έχει γίνει χρήση της Διεθνούς Συμβάσεως ESPOO (Διασυνοριακή Συνεργασία για έργα σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων), που έχουν επικυρώσει Ελλάδα και Βουλγαρία. Για το θέμα αυτό έχουν ήδη παρέμβει η Ρουμανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
-Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν άμεσα ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση πυρηνικών σταθμών στην περιοχή, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων κινδύνων και τον πιο εφιαλτικό, της έντονης σεισμικότητας;
-Γιατί δεν έχουν επικαλεστεί ήδη την Συνθήκη ESPOO για τα έργα που έχουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, όπως έκαναν η Ρουμανία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας και όταν μάλιστα διατυπώθηκαν καταγγελίες για ανεπαρκείς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;».
Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός για τρία λεπτά.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κατ’ αρχήν ήθελα να ευχαριστήσω τη συνάδελφο γιατί μου δίνει τη δυνατότητα, εκφράζοντας αυτήν την ανησυχία μέσα από την ερώτησή της, και να ενημερώσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, αλλά και να συμμεριστώ αυτήν την ανησυχία, διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες Βουλευτές ότι η ελληνική Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτήν την εξέλιξη, διασφαλίζοντας και την προστασία της υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αυτό το εργοστάσιο, όπως γνωρίζετε, σχεδιάζεται να χτιστεί στα σύνορα με τη Ρουμανία. Το 60% της υποδομής του είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του ’80, ενώ σταμάτησε την περίοδο ’90-’91 για οικονομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους και στην πρώτη φάση δαπανήθηκαν περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε τη Βουλγαρία για να απενεργοποιήσει τους δύο αντιδραστήρες –τον 1 και 4 του Κοσλοντούι- ξεκίνησε ξανά η συζήτηση για τη δημιουργία αυτού του εργοστασίου με νέες προδιαγραφές και προϋπολογισμό κόστους από 2 έως και 4.000.000 δολάρια.
Η νέα απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης το Μάρτη του 2005 ήταν υπέρ της κατασκευής αυτού του εργοστασίου. Στο μεταξύ, από το 2002 και μετά, η βουλγαρική πλευρά ενημέρωσε το Διεθνή Οργανισμό για την Ατομική Ενέργεια και ζήτησε και από διεθνείς παράγοντες αλλά και από τον Οργανισμό και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρακολουθεί τα βήματα υλοποίησης, ώστε να τηρούνται πλήρως οι προδιαγραφές ασφαλείας.
Έγιναν επιτόπιοι έλεγχοι και τουλάχιστον στο θέμα των σεισμών δημιουργήθηκε μια εικόνα για τη σεισμικότητα της περιοχής, παράλληλα δε, άρχισε να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς και η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να τηρηθούν οι προδιαγραφές.
Τώρα από την πλευρά της αρμοδίας τότε Επιτρόπου, της κ. Ντε Παλάθιο, αποσαφηνίστηκε ότι στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών, η Βουλγαρία, δηλαδή το κράτος φιλοξενίας αυτού του αντιδραστήρα είναι αυτό που έχει την τελική ευθύνη για να αποφασίσει αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει το εργοστάσιο, εφόσον βέβαια τηρούνται αυτές οι προδιαγραφές.
Εμείς έχουμε δώσει από την πρώτη στιγμή εντολή στις διπλωματικές μας υπηρεσίες, αλλά και στα συναρμόδια Υπουργεία να παρακολουθούν το θέμα και εφόσον χρειαστεί να προβούν σε σχετικές παρεμβάσεις.
Ένα θέλω να διευκρινίσω: ότι η σχετική συμφωνία την οποία επικαλείσθε, η ESPOO δεν δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης τρίτης χώρας για να εμποδίσει την κατασκευή. Απλά προσδιορίζει τους όρους που πρέπει να τηρηθούν για την κατασκευή του εργοστασίου. Οι δε αντιδράσεις οι οποίες ισχυρίζεσθε ότι έχουν σημειωθεί, βεβαίως έχουν σημειωθεί από την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και από τη Ρουμανία, αλλά σε επίπεδο κατά πληροφορίες μας τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Και βεβαίως σε συζητήσεις διμερείς πιθανότατα συνάδελφοι πολιτικοί να έθεσαν το ζήτημα, αλλά δεν έγινε ποτέ, όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, επίσημο διάβημα.
Εμείς, σας διαβεβαιώ ότι παρακολουθούμε την υπόθεση από πολύ κοντά. Έχει υπογραφεί και μια σχετική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας το 1989, η οποία κυρώθηκε το 1991 και ετέθη σε ισχύ για την έγκαιρη γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με πυρηνικά ατυχήματα που μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε πληροφορίες με τη Βουλγαρία. Έχουμε την ευαισθησία να δούμε και τις μελέτες το επίπεδό τους και την αρτιότητά τους, αλλά και την κατασκευή η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί ως το 2010. Και αν προκύψει οποιοδήποτε ζήτημα ατέλειας ή κινδύνου, έχουμε την πρόθεση να παρέμβουμε σχετικά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει η συνάδελφος κ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.
ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ-ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ: Κύριε Υπουργέ και στην πριν ένα χρόνο ερώτησή μου για τους σχεδιαζόμενους πυρηνικούς σταθμούς και της Τουρκίας και μάλιστα κοντά στα Δωδεκάνησα, σε εξαιρετικά σεισμογενή περιοχή και τότε μου είπατε ότι παρακολουθείτε. Το ίδιο μου λέτε και τώρα. Όμως, δεν φτάνει αυτό το πράγμα. Εγώ σας λέγω: Γιατί δεν χρησιμοποιείτε τη Συνθήκη ESPOO; Γιατί τη βλέπετε τόσο στενά; Είμαστε γειτονική χώρα, έχουμε κάθε δικαίωμα βάσει της Συνθήκης, αλλά και αυτή η Συνθήκη να μην υπήρχε, να παρέμβουμε ιδιαίτερα στα θέματα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τα οποία μας αφορούν απόλυτα. Είναι στη γειτονιά μας. Υπάρχει το προηγούμενο του πεπαλαιωμένου σταθμού Κοζλοντούι, ο οποίος αντικαθίσταται τώρα και δεν ξέρω αν τελικά θα αντικατασταθούν και όλοι οι σταθμοί του έτσι όπως πάμε. Αντικαθίστανται με τούτον το σταθμό στο Μπέλενε, πάρα πολύ κοντά στην περιοχή μας. Η Δράμα είναι ανάστατη. Ο νομάρχης έχει ξεκινήσει και έχει αναλάβει πρωτοβουλίες αλλά δεν φθάνουν αυτά. Γιατί λοιπόν δεν ξεκινάτε και εσείς με ουσιαστικές πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το θέμα, όταν εγώ έχω πληροφορίες ότι και στη Σόφια, στη Βουλγαρία ακόμη πάρα πολλές οργανώσεις, πολίτες κ.λπ., έχουν προσφύγει στο δικαστήριο της Σόφιας για ελλιπείς μελέτες, πόσο περισσότερο εμείς αξιοποιώντας και τη Συνθήκη ESPOO.
Καταθέτω την ερώτησή μου και στον Υπουργό Υγείας, διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι το 1998 ως Ευρωβουλευτής τότε είχε πει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να βγει από την πολιτική κλιμακτήριο και να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αποσόβησης του πιο εφιαλτικού σεναρίου που θα επιβιώσει ποτέ στην ευρύτερη περιοχή μας».
Επιβιώνει το εφιαλτικό σενάριο στην ευρύτερη περιοχή μας. Στο Μπέλενε θα γίνουν έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Η Ρωσία εκδηλώνει ενδιαφέρον και ασκεί πιέσεις προς τη Βουλγαρία για να συνεργαστούν μαζί γι’ αυτήν την κατασκευή. Και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι η Βουλγαρία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει αυτόν το σταθμό και πολύ περισσότερο να τον συντηρήσει. Άλλωστε οι πυρηνικοί σταθμοί πάντοτε γίνονται με κρατικές επιχορηγήσεις. Ποτέ δεν μπορεί να γίνουν διαφορετικά. Είναι μεγάλο το κόστος τους και ιδιαίτερα το θέμα που θέτω για τις σεισμογενείς περιοχές, ο συντελεστής ασφάλειας της κατασκευής, ούτως ή άλλως οριακός για όλους, εδώ είναι ακόμη χαμηλότερος και κάνει υπερβολικό το κόστος.
Κύριε Υπουργέ, οφείλετε απέναντι στους Έλληνες πολίτες, αλλά και στα μηνύματα του πολιτισμού μας της Αρχαίας Ελλάδος, σε όλα αυτά τα μηνύματα της ειρήνης και της προστασίας, να πάρετε όχι μόνο πρωτοβουλίες με τη γειτονική χώρα, όχι μόνο πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και διεθνώς γι’ αυτόν τον πυρηνικό εφιάλτη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Στυλιανίδης.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Εξωτερικών): Κυρία συνάδελφε, σας διαβεβαιώ ότι έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια παρέμβασης που μας δίνει η Συνθήκη ESPOO και στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού για την ατομική ενέργεια στη Βιέννη, παρενέβημεν πειστικά, θα έλεγα και δυναμικά, προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι εκείνοι οι όροι ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος που απαιτούνται. Αλλά, όπως σας εξήγησα, ούτε αυτή η συνθήκη ούτε οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας δίνουν τη δυνατότητα να αποφασίσουμε εμείς εγκριτικά ή απορριπτικά για το αν θα γίνει το σχετικό εργοστάσιο στη γειτονική χώρα.
Επιβεβαιώνω ότι υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις που περιγράψατε και μέσα στη Βουλγαρία σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, σε αυτοδιοικητικούς θεσμούς και σε γειτονικές χώρες και στη χώρα μας. Εμείς παρακολουθούμε, όπως σας είπα, από κοντά το ζήτημα. Κάνουμε χρήση όλων των νομίμων δικαιωμάτων που έχουμε ως χώρα και από τη Συνθήκη ESPOO και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και εφόσον υπάρχει κάποιο πρόβλημα κατά τη μελέτη ή την υλοποίηση θα το χρησιμοποιήσουμε ως επιχείρημα, για να φέρουμε το αποτέλεσμα που περιγράψατε. Όσο όμως δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα, είναι τέτοιο το διεθνές θεσμικό πλαίσιο, που δεν μας δίνει δικαίωμα να μπορούμε να εμποδίσουμε εμείς μια τέτοια εξέλιξη στη γειτονική χώρα. Η ίδια και ο λαός της θα πρέπει να αποφασίσει. Μόνο αν δεν πληρούνται οι όροι ασφάλειας έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε καταλυτικά. Εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο θα το κάνουμε. Αυτήν τη στιγμή όμως βρισκόμαστε στη φάση της μελέτης και δεν προκύπτει από πουθενά ένα τέτοιο πρόβλημα που να μας δίνει τη δυνατότητα έξω από την παρακολούθηση και τη συστηματική αλληλοενημέρωση να κάνουμε κάτι άλλο. Αν χρειαστεί, είμαστε πρόθυμοι να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες ενέργειες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Επίδομα θέρμανσης».
Είναι γνωστό κύριοι συνάδελφοι, ότι η πρόταση αυτή εμπίπτει στους περ