ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΟΓ΄ 25/02/2010

(00)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΓ΄
Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 25 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.45΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Γ΄ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΑΡΓΥΡΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κ. Ελένη Τσαούση Βουλευτή Έβρου τα εξής:
Ο Α΄ Αντιπρόεδρος της βουλής και Βουλευτής Πειραιώς κ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΩΤΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κορυδαλλού, ζητεί τη άμεση αποκατάσταση του ιστορικού αυτού ναού.
Ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών επαρχίας Θηβών ζητεί τον άμεσο σχεδιασμό της διαχείρισης των αστικών και βιομηχανικών απορριμμάτων στο Νομό Βοιωτίας.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. ΕΚΤΟΡΑΣ ΝΑΣΙΩΚΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Νίκαιας Λάρισας ζητεί τη στελέχωση του Περιφερειακού Αγροτικού Ιατρείου στην περιοχή του.
Ο Βουλευτής Ηρακελίου κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου Κρήτης ζητεί τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείο Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ» ζητεί την άμεση υπογραφή του Οργανισμού του Νοσοκομείου.
Ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ κατέθεσε αναφορά με την οποία ο δήμος Αταλάντης Φθιώτιδας ζητεί την άμεση επαναλειτουργία της στάσης των ΚΤΕΛ στον κόμβο Αταλάντης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ευχαριστούμε την κ. Ελένη Τσαούση.
Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Η με αριθμό 472/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την Προστασία των Καταναλωτών και των Επιχειρήσεων από την αύξηση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, δεν θα συζητηθεί μετά από συνεννόηση του Βουλευτή και της Υπουργού.
Εισερχόμεθα στην υπ’ αρίθμ. 461/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με την ενδεχόμενη κατάργηση του Αφορολόγητου Ορίου για τις γονικές παροχές κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κ. Μπακογιάννη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 95.000 ευρώ για γονικές παροχές χρηματικών ποσών καθώς και για τις άτυπες δωρεές χρηματικών ποσών από τους γονείς στα παιδιά, από τον έναν σύζυγο στον άλλο ή από τον παππού ή τη γιαγιά στα εγγόνια. Στις περιπτώσεις αυτές τα χρηματικά ποσά θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ!
Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Το γεγονός ότι, η ενίσχυση της οικογένειας προς το παιδί της με ένα ποσό, παραδείγματος χάριν της τάξεως των 500 ευρώ το μήνα, από νόμιμο και φορολογημένο εισόδημα θα έχει επιπλέον 10% φορολογική επιβάρυνση όταν την ίδια στιγμή υπάρχει κίνητρο σημαντικής φοροαπαλλαγής για αντίστοιχες ή και πολύ μεγαλύτερες δαπάνες ψυχαγωγικού χαρακτήρα, δεν συνιστά κραυγαλέα αντίφαση και αδικία;
Εάν η Κυβέρνηση πιστεύει, ότι αυτή η παραδοσιακή πρακτική της οικονομικής ενίσχυσης της οικογένειας προς τα παιδιά της, υποκρύπτει φοροδιαφυγή και μαύρο χρήμα, γιατί δεν διατηρεί ένα όριο, έστω και μικρότερο από 95.000 ευρώ, πάνω από το οποίο θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση, για να μην αποτελέσει και αυτό το μέτρο μια ακόμη πηγή εξάντλησης των μεσαίων εισοδημάτων;»
Στην επίκαιρη ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, έχει ψηφιστεί ήδη ο νόμος. Πριν από λίγο καιρό εδώ στη Βουλή ψηφίσαμε το νόμο 3815, όπου πήραμε μία πολύ σημαντική απόφαση. Να κλείσουμε ένα παράθυρο, το οποίο συστηματικά καταστρατηγούσαν ορισμένοι προκειμένου να επωφεληθούν, να αγοράσουν ακίνητα τα οποία τα μεταβίβαζαν στο όνομα των παιδιών τους, χωρίς να χρειαστεί να δηλώσουν το πόθεν έσχες.
Και για να γίνει κατανοητό το τι ακριβώς συνέβη, ζητήσαμε από τις υπηρεσίες μας να μας δώσουν περιστατικά από δωρεές χρηματικών ποσών που έκαναν γονείς προς τα παιδιά. Όλως συμπτωματικώς όλες οι δωρεές ήταν ακριβώς κάτω από το όριο του αφορολόγητου. Καμμία από τις δωρεές δεν ήταν πάνω από το όριο του αφορολόγητου. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι όλοι χρησιμοποιούσαν το αφορολόγητο όριο μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες και να καλυφθούν, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα σε σχέση με το ακίνητο το οποίο μεταβίβαζαν στα παιδιά τους.
Εμείς, λοιπόν, είπαμε: όχι δεν θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα. Και να σας πω κάτι, και εσείς είστε γονιός και εγώ είμαι γονιός και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας χρήματα δεν πάμε στην εφορία να δηλώσουμε ότι δώσαμε 20, 30 ή 50 χιλιάδες ευρώ στο παιδί μας. Του τα δίνουμε χωρίς να μεσολαβήσει καμμία διαδικασία μέσω της εφορίας. Ο μόνος λόγος που πηγαίνει κάποιος στην εφορία είναι για να κατοχυρωθεί το πόθεν έσχες και να μπορέσει, ας πούμε, να περάσει αυτά τα ακίνητα στα παιδιά του, χωρίς να χρειαστεί να εξηγήσει από πού το παιδί βρήκε τα χρήματα για να αγοραστεί το συγκεκριμένο ακίνητο.
Τώρα σε ό,τι αφορά το ζήτημα των φορολογικών αποδείξεων, νομίζω ότι αν κάτι προέκυψε μέσα απ’ αυτή την κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα είναι ότι η χώρα μας έχει ένα τεράστιο έλλειμμα φορολογικής συνείδησης. Και έχουμε καταφέρει και έχουμε κάνει συμμάχους σ’ αυτή μας την προσπάθεια όλους τους πολίτες, οι οποίοι πραγματικά και συστηματικά –από την ημέρα που η Κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία αυτή και έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα της αναγκαιότητας να κτίσει το αφορολόγητο, να ζητάς αποδείξεις- ζητούν αποδείξεις και μπορώ να σας πω ότι έχει και έναν προοδευτικό χαρακτήρα.

(TL)
(1FT)
Ουσιαστικά, καίτοι δεν έχουμε πάρει τις οριστικές μας αποφάσεις, εκείνο το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα είναι ότι σαφώς αυτός ο οποίος έχει χαμηλά εισοδήματα δεν πρόκειται να κληθεί να προσκομίσει τεράστιο ποσό αποδείξεων, ενώ αντίθετα αυτοί οι οποίοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα βεβαίως και θα κληθούν να φέρουν πολύ περισσότερες αποδείξεις.
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει και ένα πλαφόν ως προς το ποσό το οποίο θα μπορούν να προσκομίσει κάποιος με αποδείξεις, για να μη φτάσουμε στο τέλος να γίνεται και καταστρατήγηση αυτού του μέτρου, για να εξασφαλίζουν κάποιοι απαλλαγές.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η συνάδελφος κα Ντόρα Μπακογιάννη, για να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Βλέπετε, κύριε Υφυπουργέ; Δεν συνεννοηθήκαμε. Εσείς μιλάτε για τους μεγάλους, εγώ μιλάω για τους νοικοκυραίους, μιλάω για τους μικρούς, μιλάω για τον άνθρωπο ο οποίος έχει 2.000 ευρώ σύνταξη, μπορεί με τη γυναίκα του να ζήσει με 1.000 και θέλει να μοιράσει στα δύο του παιδιά από 500 ευρώ. Αυτά τα 500 ευρώ μπορεί σε ένα παιδί το οποίο δουλεύει με 700 ευρώ ή είναι άνεργο να του δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες για το στεγαστικό του δάνειο και να είναι επίσημα. Αυτό λέω εγώ.
Και λέω ότι έρχεστε εσείς, λοιπόν, τώρα, την επίσημη αυτή πράξη, που είναι το αυτονόητο που κάνει κάθε ελληνική οικογένεια, το νοικοκύρη, τον έντιμο φορολογούμενο, τον έντιμο συνταξιούχο να του πείτε ότι δεν έχει δικαίωμα, αλλά από το πρώτο ευρώ, όταν θα πάει να δικαιολογήσει στην τράπεζα το παιδί του το στεγαστικό δάνειο, θα τον φορολογήσετε με 10%.
Εάν, λοιπόν, αυτός ο άνθρωπος, ο σμηναγός εν αποστρατεία, ο οποιοσδήποτε πάει να δώσει τα λεφτά του στα μπουζούκια, τότε θα μπορεί να δικαιολογήσει και να στήσει το αφορολόγητο. Αυτό λέω. Σκεφτείτε, λοιπόν, τον μικρό.
Εγώ συμφωνώ μαζί σας για τα ακίνητα. Γι’ αυτό και δεν αντέδρασα. Θεωρώ ότι δεν μπορείς να μεταβιβάσεις ένα μεγάλο ακίνητο στο παιδί σου και να μην πληρώσεις φόρο. Μάλιστα. Εγώ μιλάω όμως για τον μικρό, τους πολλούς, τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν σήμερα μια σύμβαση και μοιράζονται αυτή τη μικρή τους σύνταξη με τα παιδιά τους και θέλουν να είναι νόμιμοι, θέλουν και το παιδί τους να μπορεί να δικαιολογήσει τα 500 ευρώ στην τράπεζα. Γι’ αυτό μιλάω.
Διότι, κύριε Υπουργέ, έτσι όπως προχωράτε, φοβούμαι ότι υπερισχύει η λογική του πανικού του Υπουργείου Οικονομικών. Προχωρείτε με κόψιμο επιδομάτων με προκρούστεια λογική σε όλους, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς ή οτιδήποτε, χωρίς να σκεφτείτε ότι αυτό χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσοχή.
Και θέλω πραγματικά εδώ πέρα να σας επιστήσω στην προσοχή. Δεν είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να προχωρεί με τέτοιου είδους λογικές, να βγαίνουν τα μέτρα, να υπάρχει ένας πανικός στην αγορά, να μην έχετε πάρει τις αποφάσεις σας και από κει και πέρα να κλαιγόμαστε για τα αποτελέσματα τα οποία υπάρχουν. Δεν έχετε προχωρήσει σε κάποια ουσιαστική πολιτική, που θα δώσει ουσιαστικά κίνητρα ανάπτυξης σήμερα. Σας τα έχουμε πει πολλές φορές από τη Νέα Δημοκρατία, εγώ δεν πρόκειται να τα επαναλάβω.
Θα πω όμως κάτι άλλο, κύριε Πρόεδρε, και επιτρέψτε μου, γιατί θέλω να το πω εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων. Η λογική σας, κύριε Υπουργέ, της Εξεταστικής Επιτροπής είναι εθνικά επιζήμια. Θα οδηγήσει τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια ανταλλαγή πυρών, η οποία τελικά θα έχει έναν μόνο κερδισμένο: αυτούς οι οποίοι επιβουλεύονται την Ελλάδα και προσπαθούν να αναζητήσουν πρόσθετα επιχειρήματα εναντίον της.
Εγώ σας κάνω έκκληση, έστω και την τελευταία στιγμή. Είναι λάθος η λογική της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Όσο έχω υποστηρίξει, κύριε Πρόεδρε, με πάθος όλες τις εξεταστικές επιτροπές που αφορούν σκάνδαλα, τόσο λέω ότι αυτή η Εξεταστική Επιτροπή, η οποία έρχεται σήμερα, θα οδηγήσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας σε μια δίνη, η οποία δεν θα έχει τέλος, αλλά θα οδηγήσει πάνω απ’ όλα την Ελλάδα σε ακόμα δυσκολότερη θέση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίας Βουλευτού)
Αντιλαμβάνομαι ότι αναζητάτε ευθύνες για τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία τιμωρήθηκε για την πολιτική της με τη μεγαλύτερη ήττα την οποία είχε ποτέ στην ιστορία της. Ο ελληνικός λαός ξέρει πού αποδίδει ευθύνες, είτε στη Νέα Δημοκρατία, είτε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Το να δώσετε ακόμα περισσότερα επιχειρήματα στις Βρυξέλες εναντίον της Ελλάδος είναι λάθος, λάθος το οποίο θα πληρώσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας, αλλά πάνω απ’ όλα θα το πληρώσει η Ελλάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο Υφυπουργός Οικονομικών έχει το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το θέμα της ερώτησής μας δεν είναι το ζήτημα της πρωτοβουλίας που πήραν οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προχωρήσουν στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, παρ’ όλα αυτά δράττομαι της ευκαιρίας, μια και η κα Μπακογιάννη το έφερε προς συζήτηση.
Και ειλικρινά, όπως τόνισα και στη χθεσινή μου ομιλία, κύριε Πρόεδρε, αδυνατώ να κατανοήσω τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας. Ακούω από πολλούς συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας να λένε ότι εμείς δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.
Τότε, τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Αν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας πραγματικά πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται για τα αποτελέσματα της Εξεταστικής Επιτροπής, και η Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να γίνει και η έρευνα μπορεί να γίνει και δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Αν όμως υπάρχουν ευθύνες, αυτές δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδοθούν; Διότι αυτή τη στιγμή η χώρα έχει οδηγηθεί σε μια περιπέτεια από επιλογές συγκεκριμένες, οι οποίες έγιναν. Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή αυτές οι ευθύνες να αποδοθούν;
Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι. Ούτε καν η Εξεταστική Επιτροπή δεν θα αναζητήσει ευθύνες. Εκείνο το οποίο θα αναζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή είναι να διαπιστώσει εάν υπήρξε κάποιο πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίον καταγράφηκαν τα στοιχεία και ιδιαίτερα της περιόδου 2008-2009.
Σε ό,τι αφορά δε το ερώτημα το ίδιο, μια και καταθέσατε τον προβληματισμό σας και είπατε ότι το ενδιαφέρον σας προσανατολίζεται προς την πλευρά των οικογενειών εκείνων οι οποίες πραγματικά έχουν ένα χαμηλό εισόδημα, επαναλαμβάνω και πάλι, κα Μπακογιάννη: κάναμε έρευνα στις ΔΟΥ και διαπιστώσαμε ότι όλες οι δωρεές δεν ήταν της τάξης που περιγράφετε εσείς, των 500 και των 1.000 ευρώ. Ειλικρινά κι εγώ θα ήμουν μαζί σας και θα με συγκινούσε, εάν διαπιστώναμε…
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κάντε το ….
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όχι, όχι, το έχουμε περάσει ως νόμο.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Κάντε το αφορολόγητο μέχρι 20.000 ευρώ.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ: Σας είπαμε ότι έχουμε κάνει έρευνα και διαπιστώσαμε ότι όλες οι άτυπες δωρεές που υπήρχαν στις ΔΟΥ ήταν της τάξης των 80.000 και των 90.000. Αυτό τι σημαίνει; Ότι κάποιοι εκμεταλλευόντουσαν ένα «παραθυράκι», που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε.
Γιατί ήταν δικές σας οι επιλογές αυτές να αφήσετε αφορολόγητα αυτά τα ποσά, να κατεβάσετε τον φορολογικό συντελεστή για τις κληρονομιές και τις γονικές παροχές, γιατί ουσιαστικά εκείνο το οποίο διαπιστώσαμε ήταν ότι έγινε τεράστια μεταβίβαση περιουσιών μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία έφερε το νόμο από το 2007 μέχρι και το 2009.
Και αυτόν το στόχο είχε η δική μας η παρέμβαση στην πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση. Εκείνο το οποίο κάναμε ήταν να κλείσουμε το «παράθυρο» που άνοιξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και επέτρεψε να μεταβιβαστούν τεράστιες περιουσίες, χωρίς να πληρωθεί ο παραμικρός φόρος.
Αυτό είναι κοινωνική αδικία, δεν είναι προοδευτική φορολογία, είναι αντίστροφα προοδευτική φορολογία. Γιατί αν είχαμε προοδευτική φορολογία, θα είχαμε κλιμακωτούς φορολογικούς συντελεστές, έτσι ώστε αυτοί οι οποίοι έχουν μικρή ακίνητη περιουσία να μην τιμωρούνται όταν την μεταβιβάζουν στα παιδιά τους, ή όταν έχουν μικρά χρηματικά ποσά να μην τιμωρούνται όταν τα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους, αλλά να τιμωρούνται, ή να συνεισφέρουν, για την ακρίβεια, αυτοί οι οποίοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Εσείς αυτό δεν το κάνατε, κυρία Μπακογιάννη. Δεν το κάνατε, γιατί με το νόμο που περάσατε το 2007 ουσιαστικά βάλατε όλους τους Έλληνες αντιμέτωπους με έναν ενιαίο φορολογικό συντελεστή. Και αυτό ήταν κοινωνικά άδικο και αποκαλύπτει και ποιος ήταν ο χαρακτήρας και οι προθέσεις της πολιτικής που ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία όλα αυτά τα χρόνια.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Απάντηση δεν πήρα όμως για τον μικρό.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας την έδωσα.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θα φορολογείται.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας το είπα, έχει γίνει νόμος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμόν 476/22-2-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου από τον Δήμο Πάτρας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη έχει ως εξής:
«Συντηρεί το εθνικό δίκτυο ο Δήμος της Πάτρας!
Με το δυσβάστακτο ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, από συνολικά 10 εκατομμύρια που έλαβε ως δάνειο με επαχθείς όρους, προγραμματίζει ο Δήμος της Πάτρας να συντηρήσει οδούς της πόλης που αδιαμφισβήτητα ανήκουν στο εθνικό (πρωτογενές) οδικό δίκτυο, δηλαδή αποκλειστικής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Ελέγχου – Συντήρησης Έργων! Με την ανοχή και την αιδήμονα σιωπή της δημοτικής αρχής, οδοί όπως η Ηρώων Πολυτεχνείου, Όθωνος-Αμαλίας, Αγίου Ανδρέου, Κανελλοπούλου, Ακρωτηρίου αποχαρακτηρίστηκαν από εθνικές σε δημοτικές (υπ’ αριθ. 8846/26-10-2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), με αποτέλεσμα η συντήρησή τους να επιβαρύνει άδικα, αντισυνταγματικά και δυσβάστακτα τους πολίτες της Πάτρας.
Οι πιο πάνω οδοί, στις οποίες κινούνται ετησίως 160.000 βαρέα οχήματα με προορισμό το Λιμάνι της Πάτρας και χιλιάδες άλλα, ανέκαθεν αποτελούσαν τμήματα του εθνικού ή πρωτεύοντος οδικού δικτύου της χώρας, ως μοναδικές οδοί προσέγγισης του διεθνούς σημασίας λιμανιού της Πάτρας, αλλά και τμημάτων της Εθνικής Οδού Πατρών-Αθηνών. Το αίσθημα αδικίας επιτείνεται όταν κεντρικοί οδοί της Αθήνας, όπως οι Λεωφόροι Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας και Βουλιαγμένης, η 3ης Σεπτεμβρίου κ.λπ. ανήκουν στο εθνικό δίκτυο και οι δαπάνες συντήρησής τους βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
(AS)
(1TL)
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός
1. Πώς αξιολογείτε την ενέργεια του προηγούμενου Γραμματέα της ΠΔΕ να χαρακτηρίσει τις πιο πάνω οδούς της Πάτρας ως δημοτικές και εκδηλώθηκαν αντιδράσεις ή διαφωνίες εκ μέρους της δημοτικής αρχής της πόλης;
2. Προτίθεστε να αποκαταστήσετε άμεσα την πιο πάνω προφανή αδικία με την έκδοση μιας απόφασης του σημερινού Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ούτως ώστε να διατεθεί το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης αντί της συντήρησης εθνικού ουσιαστικά δικτύου;».
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Ιωάννης Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο αγαπητός συνάδελφος έχει δίκιο στο περιεχόμενο της ερώτησής του, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο.
Το Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με τα σημερινά δεδομένα έχει την ευθύνη μόνο της συντήρησης του εθνικού δικτύου, που είναι τμήμα του διευρωπαϊκού οδικού δικτύου και σε άξονες του πρωτεύοντος αστικού δικτύου του Νομού Αττικής, καθώς και στο παράπλευρο και δευτερεύον οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού. Μέχρι εκεί είναι οι αρμοδιότητες του κεντρικού Υπουργείου. Η συντήρηση των περιφερειακών δρόμων ανήκει στις κατά τόπους ΔΕΣΕ, στις υπηρεσίες των περιφερειών.
Η αλλαγή αυτή έγινε τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ταυτόχρονα να διασφαλιστούν και οι αναγκαίοι πόροι. Η ΔΕΣΕ μέχρι το καλοκαίρι του 2007, που ψηφίστηκαν οι συμβάσεις παραχώρησης στη Βουλή και εκχωρήθηκε η εκμετάλλευση των αυτοκινητοδρόμων στους παραχωρησιούχους, είχαν πόρους και μπορούσαν και συντηρούσαν το περιφερειακό και εθνικό δίκτυο, μέσα από τους πόρους του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας, του γνωστού ΤΕΟ.
Έκτοτε δεν έχουμε και με μεγάλη καθυστέρηση επιχορηγούνται από το κεντρικό Υπουργείο γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος κωδικός. Τους αφαιρέθηκαν, δηλαδή τα έσοδα, τους απέμεινε η αρμοδιότητα και δεν τους δόθηκαν οι πρόσθετοι πόροι. Γι’ αυτό έχουμε και μια επιδείνωση των συνθηκών οδικής ασφάλειας τα τελευταία χρόνια, στο περιφερειακό, νομαρχιακό και τοπικό δίκτυο και ο δείκτης των ατυχημάτων είναι πάρα πολύ υψηλός τα τελευταία χρόνια.
Επιλογή μας είναι, όπως την έχουμε παρουσιάσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Υπουργό τον κ. Ρέππα και είναι και απόφαση πλέον της Κυβέρνησης, να διαμορφώσουμε μια Ειδική Πολιτική Οδικής Ασφάλειας που έχει είκοσι δυο παρεμβάσεις. Καθοριστικές και σημαντικές είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας, πέραν των αυτοκινητοδρόμων, για να αναβαθμίσουμε την οδική ασφάλεια, όπως επίσης, οι συντηρήσεις και ανακατασκευές σε πολλά τμήματα. Ένα σημαντικό πρόσθετο πρόγραμμα που κυρίως θα χρηματοδοτηθεί με εθνικούς πόρους.
Είχαμε μάλιστα, πρόσφατα και μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει και αυτή αυτό το πρόγραμμα, όπως επίσης και με Κοινοτικούς Αξιωματούχους.
Το δεύτερο που θα ήθελα να θίξω είναι ότι πράγματι -όπως αναφέρει ο αγαπητός συνάδελφος- με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος της απελθούσας κυβέρνησης, οριοθετείται η ευθύνη για τους συγκεκριμένους δρόμους που είναι μέσα στον αστικό ιστό στο Δήμο Πατρέων, που επίσης δεν έχει τους ανάλογους πόρους και δικαιολογημένα διαμαρτύρεται και αυτός από την πλευρά του.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σας πω, ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι δήμοι σε όλη τη χώρα, απλώς όμως τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αντιμετώπιση δυο ταχυτήτων. Έχουμε ένα παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη: Ο κ. Σουφλιάς είχε δώσει –και καλώς έδωσε- μετά ακριβώς από αυτό το νόμο, χρήματα για τη συντήρηση του οδικού άξονα που εισερχόμαστε από το αεροδρόμιο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης. Και εκεί που αρχίζει ο Δήμος Καλαμαριάς δηλαδή, από το αεροδρόμιο μέχρι τη Νομαρχία είναι βομβαρδισμένο τοπίο μέχρι και σήμερα. Μοιάζουν σαν να είναι δυο άλλες πόλεις, λες και η Θεσσαλονίκη δεν είναι ενιαία.
Οι της προηγούμενης κυβέρνησης είχαν αυτή την κομματική νοοτροπία και νομίζω ότι την εισέπραξαν βέβαια, στις εκλογές από τους πολίτες όλων των δήμων. Δεν έχουμε σκοπό να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική, γι’ αυτό και υιοθετούμε αυτό το Ειδικό Πρόγραμμα που θα καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες.
Για το θέμα αυτό πράγματι, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Πατρέων θα επιδιώξουμε να δώσουμε λύση γιατί είναι γεγονός ότι ο Δήμος Πατρέων δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτήν τη δαπάνη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο συνάδελφος Νικόλαος Τσούκαλης Βουλευτής του Συνασπισμού έχει το λόγο, για να αναπτύξει την ερώτησή του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, δεχόμαστε τις προθέσεις σας με ικανοποίηση, όμως, είναι τόσο αόριστες, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα, χωρίς καμία προοπτική που αυτή τη στιγμή πραγματικά εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το δυσβάσταχτο βάρος στους πολίτες της Πάτρας.
Σας υπενθυμίζω ότι αυτή τη στιγμή, ο Δήμος της Πάτρας -και μάλιστα εν όψει δημοτικών εκλογών- προκειμένου να παρουσιάσει κάποιο έργο, διαθέτει 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Έχει ήδη αναθέσει τα έργα, εκταμιεύει και πληρώνει 5,5 εκατομμύρια ευρώ όχι για δευτερεύον εθνικό δίκτυο.
Θα μου επιτρέψετε να σας πω -επειδή γνωρίζετε το θέμα πολύ καλά, ξέρετε και την Πάτρα- ότι είναι πρωτεύον. Γιατί μη μου πείτε ότι δεν είναι πρωτεύον η σύνδεση της ΠΑΘΕ με το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Είναι και η Ηγουμενίτσα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: ... ή και την Ηγουμενίτσα. Είναι πρωτεύον. Δεν τίθεται, λοιπόν, απλώς θέμα, δεν συζητάμε περί του γενικού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΔΕΣΕ και των αρμοδιοτήτων της και της αφαίρεσης των θεσμοθετημένων πόρων μέσω ΤΕΟ κ.λπ.
Εδώ μιλάμε για τρεις συγκεκριμένους δρόμους, οι οποίοι ανήκουν στο πρωτεύον οδικό δίκτυο και αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει, τίθεται σοβαρό θέμα -εκτός των άλλων- και αντισυνταγματικότητας. Διότι, δεν είναι δυνατόν δρόμοι της Αθήνας, οι οποίοι –θα μου επιτρέψετε να πω- δεν είναι ούτε καν δευτερεύοντες, όπως η Ιουλιανού, η Λεωφόρος Αμαλίας, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, 3ης Σεπτεμβρίου, να θεωρούνται πρωτεύον οδικό δίκτυο, να χρηματοδοτούνται από το νυν Υπουργείο Υποδομών και για την Πάτρα -αλλά και για άλλες πόλεις- αυτό το ποσό να το διαθέτει ο ίδιος ο Δήμος της Πάτρας.
Πληροφορούμαι ότι ο Δήμος, έστω και καθυστερημένα, σκοπεύει να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να ζητήσει αποζημίωση από το ελληνικό δημόσιο, ουσιαστικά για έργα των οποίων οι δαπάνες βαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Δεν νομίζω ότι θα είναι τιμητικό για σας, για τη νέα Κυβέρνηση, να αντιμετωπίσετε το ζήτημα αυτό δικαστικώς και μάλιστα από ένα Δήμαρχο, ο οποίος πρόσκειται στο χώρο σας.
Αυτή τη στιγμή ζητάμε -για να μην πω απαιτούμε- ο κ. Αποστολόπουλος ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, να εκδώσει μια δική του απόφαση και να επαναφέρει το καθεστώς που ίσχυε για αυτούς τους τρεις δρόμους. Είναι πάρα πολύ απλό. Με αυτό τον τρόπο ο Δήμος θα μπορεί να έχει την προοπτική κάποια στιγμή να εισπράξει αυτά τα χρήματα, τα οποία έστω κατά παραχώρηση θα δαπανήσει αυτή την περίοδο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνάδελφο, που αναγνωρίζει τις καλές μας προθέσεις γιατί οι προθέσεις, είναι και απόφαση να δώσουμε λύση στο πρόβλημα γιατί είναι υπαρκτό.
Ο Δήμος Πατρέων και ο πολύ αξιόλογος Δήμαρχος, όπως πολύ σωστά τονίσατε, ο κ. Φούρας διαμαρτυρήθηκε εντονότατα και τα προηγούμενα χρόνια προς το Γενικό Γραμματέα της προηγούμενης κυβέρνησης και προς την προηγούμενη κυβέρνηση. Απάντηση βέβαια δεν πήρε.
Θα ήθελα να σας πω, όμως, ότι η ευθύνη δεν είναι στον κρατικό λειτουργό που λέγεται Γενικός Γραμματέας. Αυτός εφαρμόζει έναν νόμο και τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το 2008, όταν σήκωσε πάρα πολύ το θέμα ο Δήμος Πάτρας, που λέει ότι η ευθύνη ανήκει με βάση το νόμο στο Δήμο των Πατρέων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Με αυτήν την έννοια, δεν έχει νόημα μια απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας. Το ζήτημα είναι γενικότερο και συνολικότερο, όπως το έθιξα από την αρχή.

(EP)

(1AS)
Συνηθίζει η κεντρική διοίκηση να μεταφέρει αρμοδιότητες στην Περιφέρεια, στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν είναι ένα παιχνίδι νομικό.
Πολύ σωστά είπατε ότι ο δήμος Πατρέων έκανε και αγωγές, γιατί πράγματι υπάρχει πρόβλημα οδικής ασφάλειας. Είναι κατεστραμμένο το οδόστρωμα, γιατί είναι τμήμα -όπως είπατε- του εθνικού δικτύου, αφού η μικρή περιμετρική της Πάτρας, η οποία θα μεταφέρει αυτή την κίνηση στο λιμάνι από το ΠΑΘΕΕ, έχει σκαλώσει σε αρχαιολογικά ευρήματα, όπως πολύ καλά ξέρετε, και σε άλλα προβλήματα και δεν ολοκληρώθηκε στο χρόνο που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί, για να ανακουφίσει το κέντρο και τους συγκεκριμένους οδικούς άξονες. Να άρει, αν θέλετε, και το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Με αυτή λοιπόν την έννοια, αυτό που μπορούμε σήμερα πρακτικά να κάνουμε, για να μετατρέψουμε τη βούληση σε πράξη, είναι να δώσουμε μια συγκεκριμένη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα και σε συγκεκριμένο χρόνο. Θα το επιδιώξουμε πέρα από χρώματα ή πέρα από προθέσεις -αν θέλετε- ενόψει εκλογών. Αυτή είναι η επιλογή μας.
Σας είπα προηγουμένως το παράδειγμα της κεντρικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, με την οποία μπαίνει ο επισκέπτης από το αεροδρόμιο στην πόλη. Από την άλλη πλευρά στη δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχει η οδός Λαγκαδά. Εκεί είναι ακόμη πιο τραγικά τα πράγματα. Η οδός Λαγκαδά, όπως εισερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη από την πλευρά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανήκει σε ένα Δήμο, δεν έχει σημασία να τον ονοματίσω. Το πρόβλημα δεν είναι ο Δήμος και οι πολίτες του Δήμου. Από την άλλη πλευρά ανήκει σε άλλο δήμο.
Η Κυβέρνηση, όπως καταλαβαίνετε η προηγούμενη, στο οδόστρωμα μπαίνοντας στη Θεσσαλονίκη έχει δώσει στο Δήμο χρήματα και έχει συντηρηθεί. Βγαίνοντας από τη Θεσσαλονίκη, επειδή ο δήμαρχος δεν είναι του ίδιου κομματικού χώρου, είναι βομβαρδισμένο τοπίο και έχουμε ατυχήματα, έχουμε καταστροφές αυτοκινήτων τα τελευταία χρόνια και βεβαίως, αγωγές ενάντια στο δήμαρχο. Ε, πρέπει να το λύσουμε αυτό το πρόβλημα και θα το λύσουμε και εκεί όπως και στην Πάτρα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Άμεσα, τώρα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Γι’ αυτό είπα: σε πραγματικό χρόνο θα γίνει και η βούληση πράξη. Αλλά χωρίς κομματικές παρωπίδες, γιατί τα προβλήματα είναι ίδια και οι πολίτες είναι όλοι Έλληνες πολίτες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Εμείς ευχαριστούμε τον κ. Υφυπουργό.
Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμό 473/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Ε’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού τους Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Βέρας Νικολαΐδου προς τον Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με μονιμοποίηση των 875 συμβασιούχων έργου γιατρών-οδοντιάτρων του Ι.Κ.Α. κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Αντιπροέδρου έχει ως εξής:
«Τον Μάη του 2010 λήγουν οι συμβάσεις έργου και κινδυνεύουν να απολυθούν περί τους 900 γιατρούς που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου στο Ι.Κ.Α και αποτελούν το 10% περίπου του επιστημονικού προσωπικού του ιδρύματος.
Οι συγκεκριμένοι γιατροί-οδοντίατροι είχαν προσληφθεί με νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ τον 3232 του 2004 που επεκτάθηκε παραπέρα με νόμους που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ.
Ενώ προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι επιστήμονες, δεν δικαιούνται δώρα, άδειες, ενώ όταν αρρωστήσουν εξαναγκάζονται σε αναστολή της σύμβασής τους.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. και του κεφαλαίου που με συνέπεια εφαρμόζουν διαχρονικά οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να σταματήσεις το συγκεκριμένο απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων έργου και πιο συγκεκριμένα:
Τη διασφάλιση της δουλειάς όλων των γιατρών-οδοντιάτρων με συμβάσεις έργου χωρίς να απολυθεί κανένας καθώς και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στο Ι.Κ.Α. και των επιστημόνων που δουλεύουν με συμβάσεις έργου.
Την παροχή δώρου, άδειας κανονικής και ασθένειας χωρίς περικοπές.»
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, όπως γνωρίζετε, το Ι.Κ.Α. είναι ένας οργανισμός που καλύπτει πεντέμισι εκατομμύρια εργαζόμενους και συνταξιούχους στον κλάδο της ασθένειας . Για την εξυπηρέτησή τους, αυτή τη στιγμή, υπηρετούν 1.689 μόνιμοι γιατροί, 5.189 συμβασιούχοι με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και βέβαια, για την κάλυψη των αναγκών του Ι.Κ.Α. υπάρχουν και 1.124 γιατροί, σε όλη την Ελλάδα ,που έχουν σύμβαση έργου με το Ι.Κ.Α..
Οι συμβάσεις αυτών των γιατρών λήγουν, πράγματι, από το Μάιο και τους επόμενους μήνες και το 2011 για ορισμένες κατηγορίες. Η συνήθης διαδικασία, την οποία ακολουθήσαμε και εμείς και θα ακολουθήσουμε για αυτή την περίοδο, θα είναι η προκήρυξη, προκειμένου να υπάρξουν νέες συμβάσεις έργου, που για το Ι.Κ.Α. θα έχουν διάρκεια ένα χρόνο και σε ορισμένα ταμεία, όπως τον ΟΑΕΕ, έχουν διάρκεια δύο χρόνια. Ήδη πρέπει να πω ότι υπέγραψε ο ΟΑΕΕ περίπου 4100 συμβάσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες του συγκεκριμένου ταμείου.
Πρέπει να τονίσουμε στο σημείο αυτό, και το ξέρετε πολύ καλά ότι οι συμβάσεις έργου με τον τελευταίο νόμο, που ψήφισε η Βουλή, καταργούνται στο δημόσιο. Διατηρούνται, όμως, και πιστεύουμε σωστά, οι συμβάσεις που αφορούν τους γιατρούς. Οι γιατροί, που υπογράφουν συμβάσεις έργου με τα ταμεία, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία τους, με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει. Πολλές φορές οι συγκεκριμένοι γιατροί εξυπηρετούν περισσότερα από ένα ταμεία, δηλαδή τους ασφαλισμένους από το Ι.Κ.Α., από τον ΟΑΕΕ, από το δημόσιο και εξυπηρετούν και τους πελάτες τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Επομένως οι γιατροί αυτοί δεν είναι υπάλληλοι κάποιου φορέα, έστω και αν υπάρχουν -και το ξέρουμε πολύ καλά- νέοι γιατροί οι οποίοι έχουν ως αποκλειστικό εισόδημα, ορισμένες φορές, μόνο αυτό που προέρχονται από τη σύμβαση που έχουν με κάποιο ταμείο.
Δυνατότητα μονιμοποίησης, όπως ξέρετε με βάση το Σύνταγμα, δεν ισχύει όσον αφορά τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, όμως αν υπήρχε η δυνατότητα αυτή ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία των γιατρών, που όπως είπαμε εξυπηρετούν ασφαλισμένους διαφόρων ταμείων, δεν θα μπορούσε να γίνει μετατροπή. Παράλληλα, όπως γνωρίζετε, για τις συμβάσεις έργου, που είναι καθαρές όπως αυτές των γιατρών, δεν προβλέπεται η καταβολή δώρου εορτών και επιδομάτων αδείας.
Αντίθετα, σε περιπτώσεις που υποκρύπτεται εξαρτημένη σχέση εργασίας εκεί όντως υπάρχει ζήτημα. Το Υπουργείο κάνει με τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, τις απαραίτητες βελτιώσεις, έτσι ώστε να μην αδικούνται αυτοί που έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου, αλλά στην ουσία παρέχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Η Αντιπρόεδρος και Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Βέρα Νικολαΐδου έχει το λόγο για να αναπτύξει την ερώτησή της.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, δεν απαντάτε στα ερωτήματα που σας βάζουμε ή απαντάτε κατά τον γνωστό σας τρόπο, περιγραφικά και αναλύοντας το τι πολιτική θα ακολουθήσετε για άλλη μια φορά. Ουσιαστικά δεν διαφέρει καθόλου απ’ αυτό που έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας λέτε τώρα ότι οι γιατροί αυτοί –μόνο εκατομμυριούχους δεν τους ονομάσατε αν ασχολούνται με πολλά ταμεία, από εδώ και από εκεί- ξέρετε πολύ καλά ότι η πλειοψηφία ,αν όχι όλοι, είναι ένα κομμάτι από τους άνεργους γιατρούς που ψάχνουν δουλειά. Και είναι πολλοί αυτοί. Όμως, επειδή κάνατε μια προσπάθεια να αναλύσετε τι σημαίνει σύμβαση έργου, οι συγκεκριμένοι γιατροί και οδοντίατροι δουλεύουν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον όπως δουλεύουν και οι άλλοι γιατροί. Έχουν τις ίδιες συνθήκες, το ίδιο ωράριο, τις ίδιες υποχρεώσεις, μόνο που δεν αμείβονται και δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι. Δηλαδή, δεν δικαιούνται μια σειρά από επιδόματα, δεν δικαιούνται άδειες για παράδειγμα, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αν είναι άρρωστοι πρέπει να αποποιηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα και της σύμβασης, δηλαδή, τους αφαιρείται από το μισθό. Αυτό δεν είναι αδικία;
Εν πάση περιπτώσει, το νόμο αυτό τον έφερε η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν το φέραμε εμείς. Απλά η Νέα Δημοκρατία πάτησε πάνω σε αυτόν τον τροποποίησε μια, δύο τρεις φορές και έχουμε αυτούς τους συγκεκριμένους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερο από πέντε έξι χρόνια. Αυτή τη στιγμή, αν λήξουν οι συμβάσεις το Μάρτιο τα πεντέμισι εκατομμύρια ασφαλισμένων και συνταξιούχων που επικαλεστήκατε θα μείνουν στο αέρα.

(SS)
(1ΕΡ)
Διότι, ήδη υπάρχουν κενά. Ήδη υπάρχουν κενά στην λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και είναι πραγματικά πολύ ευτυχές το γεγονός ότι εδώ είναι και η Υπουργός Υγείας γιατί το θέμα αυτό, μπορεί τυπικά να ανήκει στο δικό σας το Υπουργείο, ουσιαστικά όμως, είναι ένα κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας και πρέπει η Κυβέρνηση συνολικά να δεί το θέμα. Δεν μπορούν να αποδυναμωθούν τα διάφορα ΙΚΑ στις γειτονιές και μάλιστα στις λαϊκές γειτονιές, όπως είναι για παράδειγμα η Β΄ Πειραιά. Εκεί δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε οι διοικητικές υπηρεσίες και το ξέρετε, ούτε οι ιατρικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό και τα αιτήματά μας είναι πολύ συγκεκριμένα.
Εμείς λέμε βρείτε τον τρόπο να διασφαλιστεί και να μην απολυθεί κανείς απ’ αυτούς που δουλεύουν. Δεν λέει τίποτε, το είδαμε και στους διοικητικούς! Διώξατε όλα τα STAGE και τώρα παίρνετε μια νέα σειρά συμβασιούχων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μονιμοποίηση και των γιατρών οδοντιατριάτρων και του υπόλοιπου προσωπικού του ΙΚΑ για να έχουν μια σταθερή δουλειά και να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι ασφαλισμένοι ούτε οι ίδιοι οι επιστήμονες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Και από την άλλη, τι θα γίνει με αυτά που δεν παίρνουν; Το ωράριό τους είναι συγκεκριμένο και το ξέρετε. Θα εξακολουθήσει το ΙΚΑ να μην τους παρέχει όλα αυτά που δικαιούνται για την ίση δουλειά που προσφέρουν με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους; Θα παρακαλούσα λοιπόν στη δευτερολογία σας, να είστε πιο συγκεκριμένος στα τρία συγκεκριμένα ερωτήματα που σας έχουμε υποβάλει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Ο κ. Υφυπουργός, έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Νομίζω, ότι ήμουν πολύ συγκεκριμένος στην απάντηση που έδωσα, γιατί σας είπα ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, παρέχουν υπηρεσίες όχι μόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ αλλά και στους ασφαλισμένους και άλλων ταμείων και βέβαια δεν υπάρχει ωράριο. Τις περισσότερες φορές δέχονται στο ιατρείο τους, δεν εργάζονται στο ΙΚΑ ή στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ταμείων. Έχουν το ιατρείο τους και εκεί δέχονται τους πελάτες τους, δέχονται τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και με την έννοια αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρχει μονιμοποίηση αυτών των κατηγοριών. Ήμουν πολύ σαφής.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι κατανοούμε απόλυτα το πρόβλημα που υπάρχει με την ανεργία στο χώρο των νέων ιατρών κυρίως –αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλοι επαγγελματίες και άλλοι επιστήμονες- σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας των γιατρών, το ΙΚΑ ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουν προσλάβει γιατρούς όπως σας είπα και μόνιμους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή αορίστου χρόνου, έχουν κάνει και αυτές τις συμβάσεις τις συγκεκριμένες, οι οποίες εξυπηρετούν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του κάθε ταμείου.
Γενικότερα όμως, θα συμφωνήσω σε ό,τι αφορά τις συμβάσεις εκείνες οι οποίες ουσιαστικά δεν είναι συμβάσεις έργου και είναι συμβάσεις με εξαρτημένη σχέση εργασίας και σ’ αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές που έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση.
Πρώτον, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο σας είπα ότι δεν υπάρχουν πλέον συμβάσεις έργου με φυσικά πρόσωπα. Και σωστά δεν υπάρχουν! Γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο ακόμη και το ΙΚΑ να απασχολεί διοικητικούς υπαλλήλους, να έχει συμβάσεις με πλήρες ωράριο και να υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ποιος ασφαλίζει τους συγκεκριμένους εργαζομένους.
Από την άλλη, στον ιδιωτικό τομέα, πράγματι υπάρχει καταστρατήγηση, πράγματι οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους γιατί ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια έχουν λιγότερα δικαιώματα -δεν έχουν άδεια, δεν έχουν επιδόματα, δεν έχουν επίδομα ανεργίας- και θέλουμε να τους προστατεύσουμε.
Και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ρυθμίσεις που θα καταθέσουμε με το νομοσχέδιο τις επόμενες ημέρες. Και λέμε σ’ αυτές τις ρυθμίσεις ότι ο εργαζόμενος που έχει σύμβαση έργου σ’ έναν εργοδότη περισσότερο από τρεις μήνες, μπορεί να μετατρέψει τη σύμβαση αυτή σε σύμβαση ορισμένου ή αορίστου χρόνου, σε σύμβαση δηλαδή εργασίας για να έχει πλήρη δικαιώματα.
Έχουμε επομένως εικόνα και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για το τι γίνεται. Όμως, θα επαναλάβω και πάλι, μη συγχέουμε αυτές τις συμβάσεις με τις συμβάσεις των ιατρών που πρέπει τα ασφαλιστικά ταμεία να κάνουν και δεν μπορεί π.χ. ο ΟΑΕΕ, δηλαδή ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών να προσλάβει τέσσερις χιλιάδες εκατό γιατρούς μόνιμους τη στιγμή που θα πρέπει να εξυπηρετεί ανάγκες συμπολιτών μας ασφαλισμένων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου ο κάθε γιατρός που έχει κάνει τη σύμβαση με τον ΟΑΕΕ, ενδέχεται να εξυπηρετεί δέκα ασφαλισμένους την εβδομάδα. Γι’ αυτή την εξυπηρέτηση, γι’ αυτό το έργο που παρέχουν οι γιατροί, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή της εργασιακής τους σχέσης.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί-συνοδοί τους από το πρώτο τμήμα του 2ου Γενικού Λυκείου Καματερού.
Η Βουλή σας καλοσωρίζει.
( Χειροκροτήματα απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής )
Και να ενημερώσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες ότι οι εργασίες της Βουλής αυτή τη στιγμή είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος και είναι στην Αίθουσα οι Βουλευτές που ρωτούν τους αντίστοιχους Υπουργούς γι’ αυτό βλέπετε να είναι τόσοι λίγοι μέσα στην Αίθουσα.
Συνεχίζουμε με την υπ’ αριθμ. 470/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη δημιουργία νέου νοσοκομείου Χαλκίδας κ.λπ..
Η ερώτηση έχει ως εξής: «Μεγάλη είναι η καθυστέρηση στις εργασίες δόμησης του νέου νοσοκομείου Χαλκίδας και συνεχής η αναβλητικότητα, γεγονός που δημιουργία τεράστια αισθήματα ανασφάλειας σε όλους τους Ευβοείς. Η θεμελίωση του έργου τον περασμένο Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ως στόχο να δημιουργήσει και πάλι φρούδες ελπίδες στους κατοίκους. Ο χώρος του πρώην πεδίου βολής δεν έχει παραχωρηθεί οριστικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν τείνει να προχωρήσει στη σύνταξη των όρων δόμησης του έργου και τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Φαίνεται πως το πραγματικό πρόβλημα εκτός της έλλειψης πολιτικής βούλησης είναι η αδυναμία χρηματοδότησης του έργου και πίστωσης 8 εκατομμυρίων ευρώ, ποσού που δείχνει να μην ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του κρατικού ταμείου. Πέραν αυτών πληρώνουμε 107.000 ευρώ το μήνα σε τεχνική εταιρεία ως ποινική ρήτρα μετά τη σύμβαση που είχε υπογραφεί. Συνεπώς ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Γιατί τόση καθυστέρηση για την επίλυση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος, που απασχολεί ολόκληρη την Εύβοια;
2. Μήπως τελικά ο πραγματικός λόγος της καθυστέρησης είναι η αδυναμία χρηματοδότησης του εν λόγω έργου, τώρα που πληρώνει το ελληνικό κράτος και την μηνιαία ποινική ρήτρα;»
Την ερώτηση θα απαντήσει η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
( GK )

(1SS)
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Γνωρίζω πολύ καλά την αγωνία και το ενδιαφέρον της αγαπητής συναδέλφου που έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε αυτή την Αίθουσα, όπως και των άλλων συναδέλφων που προέρχονται από την Εύβοια από όλα τα Κόμματα της Βουλής.
Η πραγματικότητα είναι ότι έχει δίκιο ο λαός της Εύβοιας να έχει αγανάκτηση και αγωνία, γιατί τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υπήρξε διγλωσσία και εμπαιγμός και στα δύο θέματα και στο οικονομικό και στην αδειοδότηση.
Όπως γνωρίζετε, από το 2007 εκκρεμεί αυτή η περίφημη Κοινή Υπουργική Απόφαση στα συρτάρια του τότε Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και από την άλλη, ενώ βλέπαμε να γίνεται θεμελίωση –όπως κι εσείς είπατε προεκλογικά- του Νοσοκομείου, όπως είχα την ευκαιρία να σας ξαναπώ, δεν είχαν εξασφαλιστεί και οι επαρκείς πιστώσεις γι’ αυτό το έργο.
Πού βρισκόμαστε τώρα; Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε –και μπορώ να σας πω και την ημερομηνία- από τις 16 Οκτωβρίου 2009, από την πλευρά μας ως Υπουργείο Υγείας ανανεώσαμε το ενδιαφέρον μας γι’ αυτή την υπόθεση, προκειμένου να επιταχυνθεί η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και μάλιστα και προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς με τη νέα κυβερνητική διάταξη έχει πλέον συναρμοδιότητα γι’ αυτό το θέμα.
Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και θέλω να σας το πω αυτό. Ήδη απήντησε γι’ αυτό το θέμα και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θάνος Μωραΐτης στις 5 Φεβρουαρίου, πάλι κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου από την πλευρά τους διαβεβαίωσε την ενιαία κυβερνητική θέση να προχωρήσει γρήγορα η υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και όπως δήλωσαν είναι στο τελικό στάδιο, όπου γίνονται κάποιες τεχνικές προσεγγίσεις, προκειμένου να υπογραφεί και έτσι –με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον- να ανοίξει το νόμιμο πλαίσιο για την έναρξη των εργασιών.
Ταυτόχρονα, θέλω επίσης για το οικονομικό σκέλος να σας ενημερώσω ότι από την πλευρά μας αυτό που επιδιώκουμε είναι να μπορέσουμε τώρα που αναθεωρείται το Ε.Σ.Π.Α. –γιατί όπως ξέρετε κατ’ αρχήν το πρόβλημα ήταν ότι είχε προβλεφθεί μόνο εθνική χρηματοδότηση και όπως φάνηκε δεν υπήρχε και η αντίστοιχη επάρκεια- όπου έχουμε ζητήσει και μια αύξηση των πιστώσεων για την ανάπτυξη των μονάδων υγείας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι προτεραιότητά μας είναι και το ζήτημα του νέου Νοσοκομείου της Χαλκίδας, προκειμένου να έχει και τη νόμιμη αδειοδότηση και τις αναγκαίες πιστώσεις.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κι εμείς ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Η κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, Βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στο Νομό Ευβοίας, έχει το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, με ικανοποίηση βέβαια –και αυτό το πίστευα- βλέπω ότι είστε πάρα πολύ ενημερωμένη για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας. Εξάλλου εγώ από τον Οκτώβριο –μόλις έγινα Βουλευτής Ευβοίας- είχα καταθέσει και σε εσάς και σε συναρμόδια Υπουργεία ερωτήματα, για να πάρουμε τις απαντήσεις που ήθελα να έχω κι εγώ για να ξέρω και για να ενημερώνω τον ευβοϊκό λαό, αλλά και για να μάθει και ο ευβοϊκός λαός επιτέλους τι γίνεται με αυτό το Νοσοκομείο που πρέπει να σας πω ότι στη συνείδησή του είναι συνυφασμένο με το γιοφύρι της Άρτας και το θεωρεί ένα νοσοκομείο-φάντασμα.
Από εσάς, από τους συναρμόδιους, πήρα κάποιες απαντήσεις που απλώς επιβεβαίωναν ότι τα πράγματα είναι εκεί που τα ξέραμε. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, κυρία Υπουργέ –αν είναι δυνατόν!- έχει θεμελιωθεί δύο φορές από τον πρώην Πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη και από τον κ. Αβραμόπουλο πέρυσι το Μάιο. Και τις δύο φορές έχουν χαθεί οι θεμέλιοι λίθοι! Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, τι αξιοπιστία μπορεί να έχει πλέον το κράτος απέναντι σε αυτόν τον Ευβοέα.
Σήμερα, όμως, κυρία Υπουργέ, εγώ επανέρχομαι –παρά το γεγονός ότι εσείς δεν μου απαντήσατε, εγώ δεν διαμαρτύρομαι γι’ αυτό, διότι αν είχατε κάτι καλό, θα μου απαντούσατε κι εσείς θέλετε να μου απαντήσετε- με μια ερώτησή μου, γιατί πλέον διαπιστώνουμε ότι εκτός από τον εμπαιγμό και την κοροϊδία συντελείται σήμερα και ένα οικονομικό έγκλημα εις βάρος –όχι του ευβοϊκού λαού- του Έλληνα φορολογούμενου και μάλιστα σε μια εποχή που ξέρουμε οικονομικά πόσο άσχημα είναι τα πράγματα για τη χώρα μας.
Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ από υπερβάλλοντα ζήλο ή αγάπη για τον τόπο μου, για την Εύβοια. Υπάρχει και στα καθημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και στα ραδιόφωνα της Εύβοιας, ότι δηλαδή εμείς πλέον είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μήνα να πληρώνουμε ρήτρες στην κατασκευάστρια εταιρεία –που απ’ ό,τι εγώ πληροφορήθηκα, συγκεκριμένη εταιρεία κατασκευάζει πλέον όλη την Ελλάδα- να μην ξέρουμε πόσο καιρό ή πόσα χρόνια θα τις πληρώνουμε ακόμη, για ένα νοσοκομείο που –όπως σας είπα- είναι στα χαρτιά και για εμάς όλους είναι ένα νοσοκομείο-φάντασμα.
Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας διαβάσω τι γράφει το Φεβρουάριο μια από τις μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες στην Εύβοια: «Η ΑΚΤΩΡ κάθεται και κερδίζει. Ζητά αποζημίωση 107.000 ευρώ το μήνα», Πανευβοϊκό Βήμα: «Αποζημίωση 107.000 ευρώ το μήνα από το κράτος ζητά η ΑΚΤΩΡ».
Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, η κοροϊδία που υφιστάμεθα και υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα δημοσιεύματα του ευβοϊκού Τύπου, τα οποία θα ήθελα να τα καταθέσω στα Πρακτικά της Βουλής.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κυρία Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα, τα οποία βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Εγώ, κυρία Υπουργέ, σήμερα θέλω από εσάς να διαβεβαιώσετε το Σώμα στη Βουλή, να διαβεβαιώσουμε τον ευβοϊκό, αλλά κυρίως τον ελληνικό λαό –γιατί εγώ δεν θα ήθελα να έχω ουδεμία πολιτική ευθύνη πλέον σαν Βουλευτής του Κοινοβουλίου σε αυτό το πολιτικό έγκλημα που συντελείται- και να απαντηθεί το εξής:
Πληρώνουμε ρήτρες στον ΑΚΤΩΡΑ; Από πότε τις πληρώνουμε; Πόσο καιρό θα τις πληρώνουμε και τι πρόκειται πλέον να γίνει; Νομίζω ότι το θέμα είναι πλέον εντελώς δικό σας να δώσετε σήμερα, τώρα, τη λύση που περιμένουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, αγαπητή συνάδελφε, με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και εμάς μας βοηθάτε. Μας βοηθάτε γιατί αναδεικνύετε πολλές πτυχές των προβλημάτων και έτσι και εμείς γινόμαστε καλύτεροι στην άσκηση της πολιτικής.
Θέλω, λοιπόν, να επαναλάβω δυο πράγματα με απόλυτη σαφήνεια. Πρώτα απ’ όλα ότι έχουμε μια δέσμευση να προχωρήσουμε γρήγορα και αυτό δεν το λέμε απλώς εμείς, από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας. Όπως σας είπα, ήταν από την πρώτη εβδομάδα ένα από τα πρώτα έγγραφα που έφυγε. Ήταν η υπόθεση με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2009, για να μπορέσει να επιταχυνθεί η διαδικασία της αδειοδότησης για το νέο Νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Είναι μια δέσμευση και από την πλευρά της συναδέλφου, της Υπουργού Περιβάλλοντος, η οποία διατυπώθηκε επισήμως εδώ, από τα έδρανα της Κυβέρνησης στη Βουλή, στις 5 Φεβρουαρίου. Όπως σας είπα, είναι στο τελικό στάδιο, για να υπάρξει η συνυπογραφή της αναγκαίας αυτής Κοινής Υπουργικής Απόφασης και σε συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών που έχει πλέον την εποπτεία για τη ΔΕΠΑΝΟΜ.
Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια πλήρης σύμπνοια και δέσμευση και των τριών Υπουργείων σε αυτή την κατεύθυνση.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κυρία Υπουργέ, ρήτρες πληρώνουμε;
ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Από εκεί και πέρα, για το ειδικό θέμα που θέσατε, θέλω επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβληθεί όλη η προσπάθεια, προκειμένου να προασπιστεί το δημόσιο συμφέρον σε αυτή την υπόθεση. Σε αυτό θέλω να σας διαβεβαιώσω.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κυρία Υπουργέ, θέλω να σας ευχαριστήσω για την απάντησή σας. Όμως, αυτό το θέμα με τις ρήτρες θα το παρακολουθώ και θα επανέλθω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρία Παπανδρέου, δεν έχετε το λόγο.
ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώνει έτσι χρήματα! Ας βρεθούν οι υπεύθυνοι και ας τα πληρώσουν αυτοί, κυρία Υπουργέ!
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Προχωρούμε στις επίκαιρες ερωτήσεις δεύτερου κύκλου.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 468/22.2.2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Ελένης Τσιαούση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με την κατάργηση απαλλαγής-εξαίρεσης από την ασφάλιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στους νέους επιχειρηματίες των παραμεθορίων περιοχών κ.λπ..
Η ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Με την υπ’ αριθμ.113/24.11.2009 ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών κατάργησε την απαλλαγή-εξαίρεση από την ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. που χορηγούνταν σε επαγγελματίες, σύμφωνα με το ν. 3050/2002.

(SM)
(GK)
Κύριε Υπουργέ
Θεωρώ άδικη την εφαρμογή της εγκυκλίου 119 στους ντόπιους νέους επιχειρηματίες οι οποίοι διευκολύνουν τη διαβίωση του τοπικού πληθυσμού στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της ελληνικής επαρχίας, όπου ουσιαστικά ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα προς όφελος των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης θεωρώ άδικο να αντιμετωπίζονται οι επαγγελματίες, που έχουν αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια, ότι αξιοποιούν και σέβονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα κίνητρα που προσέφερε μέχρι σήμερα το άρθρο 9 του νόμου 3050/02, ως ισότιμη με τους «ευκαιριακούς» επιχειρηματίες.
Επιπλέον πολλοί από τους επαγγελματίες που πλήττονται από τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ασκούν το επάγγελμά τους για μικρό χρονικό διάστημα. Κατόπιν τούτων Ερωτάστε:
Ποια μέτρα τροποποιήσεις της εγκυκλίου 119/24-11-2009 του ΟΑΕΕ προτίθεστε να λάβετε για την απαλλαγή- εξαίρεση από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ των πραγματικά ντόπιων επιχειρηματιών-επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά εδώ και χρόνια σε παραμεθόριες περιοχές μικρού πληθυσμού;».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης .
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρία συνάδελφε, είναι αλήθεια ότι με την εγκύκλιο αυτή έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη σύγχυση στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.
Γι’ αυτό ζητήσαμε από τη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών να επανέλθει με νέα εγκύκλιο για να αποσαφηνίσει το πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Με τη δεύτερη εγκύκλιο η οποία δόθηκε σε υπηρεσίες του ΟΑΕΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 2009, προκύπτει ξεκάθαρα ποιες επιχειρήσεις έτσι και αλλιώς δεν αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα και ποιοι επαγγελματίες δεν αλλάζουν ασφαλιστικό φορέα. Είναι σαράντα είδη επιχειρήσεων οι οποίες παραμένουν στον ΟΓΑ. Πρόκειται για τα καφενεία, για τις καφετέριες, για τα κουρεία, για τα παντοπωλεία, για τα μπάρ, για τα σούπερ μάρκετ που λειτουργούν σε αυτές τις περιοχές και οι οποίες έτσι και αλλιώς απαλλάσσονται από την ασφάλιση του ΟΓΑ με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 16.500 ευρώ, δηλαδή τα 500 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ,
Εκείνο που, επίσης, διευκρινίστηκε είναι ότι οι άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι από τη φύση της δραστηριότητας και του επαγγέλματος μπορούν να δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, δεν είναι δυνατόν να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω. Λογιστές, συνεργεία καθαρισμού, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, αλουμινοκατασκευές, τέτοιου είδους επιχειρήσεις που έχουν την έδρα ενδεχόμενα σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων, όμως δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και πολλές φορές στα πλησιέστερα αστικά κέντρα δεν είναι δυνατόν να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ γιατί υπάρχει και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επαγγελματιών των κατηγοριών αυτών.
Βεβαίως υπάρχουν και μικροεπαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν ως κύριο επάγγελμα αυτό του υδραυλικού ή του ηλεκτρολόγου, είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ασκούν παράλληλα και μία τέτοια δραστηριότητα. Και αυτά είναι θέματα που πρέπει να επανεξετάσουμε και τα επανεξετάζουμε.
Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες οι υπηρεσίες του Υπουργείου σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, επανεξετάζουν αυτό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρξουν αδικίες, να μην υποχρεωθούν σε κλείσιμο κάποιας μικροεπιχείρησης -που όπως είπα πριν ασκείται ως δεύτερο επάγγελμα και όχι ως κύριο- έτσι ώστε να μην περιοριστεί η όποια επιχειρηματικότητα σε αυτές τις περιοχές, γιατί στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων, όπως προβλέπει ο νόμος για ορισμένους νομούς ή των 3100 κατοίκων όπως προβλέπεται για τα νησιά μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Η Ελένη Τσιαούση Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει το λόγο, για να αναπτύξει την ερώτησή της σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την περιφέρεια.
Ορίστε, κυρία Τσιαούση, έχετε το λόγο.
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ: Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχήν θα πρέπει να σας πω ότι κατά βάση δεν διαφωνώ με την εγκύκλιο 119, γιατί πραγματικά τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε μία ανεπανάληπτη καταστρατήγηση των διατάξεων του άρθρου 9 του νόμου 3050/02, οι οποίες αναφέρονται στην απαλλαγή από τις εισφορές για τους ασφαλισμένους ή για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.
Και πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ θετικό βήμα η νέα εγκύκλιος που έβγαλε ο Οργανισμός Ασφάλισης, μόνο που δεν καλύπτει με αυτά τα σαράντα επαγγέλματα πραγματικά τη δική μας περιοχή. Και θα σας πω γιατί. Στο νομό Έβρου έχουμε 188 χωριά με τις πόλεις μαζί και την πρωτεύουσα, μόνο οκτώ εξ αυτών έχουν πληθυσμό πάνω από 200ο κατοίκους. Άρα και οι επαγγελματίες, οι αλουμινάδες, οι λογιστές που είναι σε ένα χωριό των τριακοσίων κατοίκων και δραστηριοποιούνται στην γύρω περιοχή, σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με τα αστικά κέντρα έτσι όπως τα εννοεί η εγκύκλιος. Άρα εξυπηρετούν πάλι χωριά των εκατό κατοίκων.
Στην πραγματικότητα η επαρχία ερημώνει μέρα με την ημέρα και με αυτήν εδώ την εγκύκλιο εάν συνεχίσει και δεν τροποποιηθεί –με κάποιες δικλίδες ασφαλείας- πραγματικά πιστεύω ότι θα ερημώσει ακόμα περισσότερο. Ξέρετε αυτά τα χωριά -τα μικρά τα δικά μας τα 150 περίπου που έχουν μέχρι 200 κατοίκους- έχουν ένα ή δύο καφενεία και το πολύ πολύ κανένα παντοπωλείο.
Στο χωριό μου για παράδειγμα το μοναδικό νεαρό ζευγάρι κρατάει το μοναδικό καφενείο του χωριού. Ξέρετε πόσο χρονών είναι το μοναδικό νεαρό ζευγάρι; Πενήντα και σαράντα χρονών. Είναι οι μοναδικοί νεαροί άνθρωποι. Να φύγουν λοιπόν, και αυτοί; Καφέ πίνει ο πατέρας μου και ο πατέρας του καθενός από εμάς.
Στην ουσία διευκολύνουν τη διαβίωση του ντόπιου πληθυσμού. Έχουμε ένα νησί τη Σαμοθράκη που όλη και όλη είναι 1800 ψυχές. Η Σαμοθράκη ξέρετε είναι βόρειο Αιγαίο. Η τουριστική περίοδος κρατάει μόνο δύο μήνες. Αναρωτιέται ο οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών τους υπόλοιπους δέκα μήνες πώς διαβιώνουν αυτοί οι άνθρωποι;
Πραγματικά θεωρώ στις παραμεθόριες περιοχές ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όχι μόνο να διατηρήσουμε τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά και να τον αυξήσουμε. Να σκεφθείτε ότι ο Έβρος και η Σαμοθράκη, υπέστησαν φοβερές καταστροφές, γεγονός που το διαπίστωσε και το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε πρόσφατα το νομό.
Πιστεύω ότι η στήριξη αυτών των επαγγελματιών είναι επιτακτική θα δώσει και οφέλη όχι μόνο στην τοπική οικονομία, αλλά και στην εθνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Όπως είπα προηγουμένως με κάποιες δικλίδες ασφαλείας και γι’΄αυτούς που δεν συμπεριλαμβάνονται στα σαράντα επαγγέλματα που αναφέρει η εγκύκλιος θα μπορούσε εάν παραδείγματος χάριν το 60% των καταγεγραμμένων εσόδων προέρχεται από κίνηση στον ντόπιο πληθυσμό –και αυτό είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί από τη Δ.Ο.Υ και από τον Οργανισμό Ασφάλισης- αυτό και μόνο είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο αξιοκρατικός τρόπος που αποδεικνύει ότι αυτοί πράγματι δρουν στην τοπική κοινωνία και δεν είναι ευκαιριακοί επαγγελματίες.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Υπουργέ, επειδή είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα σας ακούει όλη η Ελλάδα αυτή τη στιγμή και αυτό αφορά και πολλούς μικρούς αγρότες οι οποίοι ασκούν μεταποιητική δραστηριότητα κάνοντας το αγροτικό επάγγελμα. Άρα θέλει λίγο προσοχή.
Ορίστε ,κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Θα συμφωνήσω κύριε Πρόεδρε, ότι πράγματι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες αυτών των περιοχών. Παράλληλα όμως θα πω ότι είναι ένα θέμα ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει η οριοθέτηση ποιος ουσιαστικά έχει τη δραστηριότητα και περιορίζεται σε αυτές τις περιοχές, ποιος καταστρατηγεί το νόμο και δηλώνει έδρα ένα χωριό, απλά και μόνο να αποφύγει την ασφάλισή του στον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών.
(DP)

(1SM)
Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν κάποιος ασφαλίζεται στον ΟΓΑ πληρώνει 450 ευρώ περίπου το χρόνο, το δημόσιο καταβάλλει ένα διπλάσιο ποσό, προκειμένου να συμπληρώσει την ασφάλισή του, δηλαδή 900 ευρώ το χρόνο, ενώ στην περίπτωση που ασφαλίζεται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών πληρώνει εξ ολοκλήρου την εισφορά ο επαγγελματίας που είναι 4.500 ευρώ το χρόνο. Είναι μεγάλη η διαφορά στο ασφάλιστρο, γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και μεγάλη πίεση από τους επαγγελματίες σε αυτές τις περιοχές να παραμείνουν στον ΟΓΑ.
Οι ασάφειες, βέβαια, που έχει το νομοθετικό πλαίσιο και ταυτόχρονα η μη παρακολούθηση της ασφάλισης και σε αυτές και σε άλλες περιοχές έχει οδηγήσει στο αποτέλεσμα να έχουμε πάνω από εκατό χιλιάδες εντελώς ανασφάλιστους. Δηλαδή, να είναι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές και να μην είναι ασφαλισμένοι ούτε στον ΟΓΑ, ούτε στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Εμείς, παρά τη δυσκολία που έχει το θέμα, όπως σας είπα, είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε και βέβαια, δεν μπορεί με ένα τρόπο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο 100%, θα υπάρξουν προβλήματα, τα οποία θα παρακολουθούμε συνέχεια. Οριστική λύση θα υπάρξει με το νέο ασφαλιστικό νόμο γιατί, εκτός απ’ αυτή τη περίπτωση που αφορά τις περιοχές κάτω από δύο χιλιάδες κατοίκους, υπάρχουν ασαφή ασφαλιστικά όρια μεταξύ και άλλων ταμείων, όπως του Ι.Κ.Α. και του ΟΑΕΕ, του Ι.Κ.Α. και του ΟΓΑ.
Θα πω, για παράδειγμα, ότι έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου είκοσι πέντε χιλιάδες εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ως αντικείμενο τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και ο ΟΓΑ δεν μπορεί να παρακολουθήσει την ασφάλιση και πρόσφατα, όταν κάναμε έλεγχο, διαπιστώσαμε ότι το 90% αυτών των εργαζομένων είναι ανασφάλιστοι. Δεν είναι ούτε στον ΟΓΑ, ούτε στο Ι.Κ.Α.. Στερούνται δικαιωμάτων και από τον ΟΓΑ και βέβαια, όσοι έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν έχουν τη δυνατότητα να πάρουν ούτε δώρα, ούτε να έχουν παροχές μητρότητας. Αυτά είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν και θα τα ρυθμίσουμε το επόμενο διάστημα.
Να επαναλάβω, όμως, κάτι και θα το πω κατηγορηματικά, για να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση. Μου αναφέρατε το παράδειγμα του καφενείου. Εκεί δεν υπάρχει ζήτημα. Σας είπα και πριν ότι σαράντα ειδών επιχειρήσεις έτσι και αλλιώς είναι εκτός της οποιασδήποτε αλλαγής. Η όποια παρέμβαση θα κάνουμε δεν αφορά αυτές τις κατηγορίες. Δεν αφορά τα αρτοποιεία, τα καφενεία, τις καφετέριες, τα κηροπλαστεία, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κρεοπωλεία. Να μην τα πω τώρα όλα. Τα αναφέρει η εγκύκλιος, την οποία θα καταθέσω για να υπάρχει στα Πρακτικά της Βουλής.
Ωστόσο εκεί έχει δημιουργηθεί μία σύγχυση από τον τρόπο που λειτουργούν σε ορισμένες περιοχές οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ και θα επανέλθουμε και με νέα εγκύκλιο για να ξεκαθαρίσουμε ότι τουλάχιστον γι’ αυτούς δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.
Μελετάμε το άλλο θέμα με την ευαισθησία, την οποία και εσείς επισημάνατε, ότι πρέπει να δούμε ειδικά τις παραμεθόριες περιοχές.
Όμως, σε κάθε περίπτωση θέλω να επαναλάβω ότι στις περιοχές που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα, αυτό που συμβαίνει με την καταστρατήγηση που έχουν κάνει ορισμένοι επαγγελματίες να δραστηριοποιούνται κατ’ εξοχήν στα αστικά κέντρα και να δηλώνουν το σπίτι ή την αποθήκη που έχουν στο χωριό για να αποφύγουν την ασφάλιση, δεν θα συνεχιστεί για να μπορέσει και ο ΟΑΕΕ να έχει τα έσοδα, αλλά κυρίως να μην υπάρχει αδικία μεταξύ των επαγγελματιών. Να μην είμαστε, δηλαδή, αυστηροί σε αυτούς που είναι ειλικρινείς και ελαστικοί σε αυτούς που δηλώνουν έδρα διαφορετική, προκειμένου να αποφύγουν την ασφάλιση και τις υποχρεώσεις τους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα εγκύκλιο, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Μόνο που πρέπει να διορθώσουμε, κυρία συνάδελφε, στα Πρακτικά ότι άνθρωποι σαράντα και πενήντα χρονών δεν είναι γέροι, είναι νέοι ακόμη.
ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΑΟΥΣΗ: Μα, είπα ότι είναι το μοναδικό νεαρό ζευγάρι που έχουμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κύριε Υφυπουργέ, βλέπω ότι έχετε την τιμητική σας σήμερα εδώ. Υπάρχουν για εσάς και άλλες ερωτήσεις εδώ.
Κύριοι συνάδελφοι, η επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 474/22-2-2010 του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Απόστολου Νάνου και η επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 477/22-2-2010 της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ηρώς Διώτη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις απολύσεις στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ στο Βόλο κ.λπ, αναφέρονται στο ίδιο θέμα και θα συζητηθούν ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς το χρόνο ομιλίας, σύμφωνα με το άρθρο 131, παράγραφος 4 του Κανονισμού της Βουλής.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Απόστολου Νάνου έχει ως εξής:
«Οργή και αγανάκτηση εκφράσει σύσσωμη η εργατική τάξη του Βόλου για τις απολύσεις εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ.
Οι απολύσεις αυτές μοναδικό στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Είναι συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση στο χώρο και το αποκορύφωμα μετά την εκλογή δύο συνδικαλιστών στη διοίκηση του Σωματείου με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, του οποίου η παρουσία ενόχλησε και ενοχλεί την εταιρεία ΜΕΤΚΑ.
Η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, είχε καθαρά κέρδη το εννεάμηνο του 2009, 19,9 εκατομμύρια ευρώ με ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (31 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Γ΄ τριμήνου του 2009) και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργο που ανέρχονται σε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Τρομοκρατούνται για να μη σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα. Πιέζονται με εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «ή υποκύπτετε ή απολύεστε», προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις για νέες παραγγελίες και με τον τρόπο αυτό να γίνουν συμμέτοχοι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας.
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης που κριτήριο δεν έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αλλά τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτή τη πολιτική στηρίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζοντας μία νέα αντιλαϊκή επίθεση.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:
- Για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων.
- Για το σταμάτημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας σε βάρος του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος».
Και η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Ηρώς Διώτη έχει ως εξής:
«Η ΜΕΤΚΑ-Μυτιληναίος, μία κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση, αφού συγκέντρωσε τεράστια κέρδη και υπεραξίες τα τελευταία χρόνια ανακοινώνοντας μάλιστα πρόσφατα (27-1-2010) ανάληψη έργου 200 εκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία και υπογραφή συμβάσεων συνολικού ύψους 51,6 εκατομμυρίων δολαρίων (4-1-2010) για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων προχώρησε στις 12-2-2010 σε απροειδοποίητη και αναίτια απόλυση τριών, ιδιαίτερα δραστήριων συνδικαλιστικά, εργαζομένων της στο εργοστάσιο του Βόλου με πρόσχημα τη μειωμένη παραγωγή.
Ανερυθρίαστα μία μέρα πριν (17-2-2010) την απεργιακή τους κινητοποίηση (18-2-2010), η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται τη σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων της, αλλά «με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων και σοβαρών υποχρεώσεων», θεωρεί χρέος της την «απόλυση εργαζομένων όπου και όποτε τούτο κριθεί απαραίτητο».
Επειδή οι απολύσεις αυτές, ιδιαίτερα δραστήριων συνδικαλιστικά εργαζομένων, έχουν ως μόνο γνώμονα των εκφοβισμό των υπολοίπων και την επίδειξη ισχύος, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας, δεν έχουν σχέση με την οικονομική κρίση, αλλά αποβλέπουν στην αύξηση της κερδοφορίας της,
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Τι σκοπεύει να πράξει, ώστε να προασπίσει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ (Μεταλλικές Κατασκευές Ελλάδος) και να ανακληθούν οριστικά οι αναιτιολόγητες αυτές απολύσεις;
2. Θα υπάρξει πολιτική που αντί να χάνονται θέσεις εργασίας, να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες, ώστε να σταματήσει ο οικονομικός «στραγγαλισμός» του Βόλου πριν γίνει νεκρή πόλη;».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης, για έξι λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριοι συνάδελφοι, είναι γνωστό ότι η ΜΕΤΚΑ είναι μία αναπτυσσόμενη εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίος που δραστηριοποιείται τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος και απασχολεί εκατοντάδες –μακάρι να ήταν χιλιάδες- εργαζόμενους.
Στο Βόλο συγκεκριμένα απασχολεί εκατόν ογδόντα δύο μισθωτούς και διακόσιες εξήντα έξι πανελλαδικά, ενώ ο Όμιλος απασχολεί ως συνεργάτες-εργολάβους οκτακόσια πενήντα άτομα περίπου και επιπλέον δύο χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες που εκτελούν έργο για λογαριασμό της συγκεκριμένης εταιρείας.

(DE)


(1DP)
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2010, πράγματι η εταιρεία προχώρησε σε απόλυση τριών εργαζομένων με την αιτιολογία της μειωμένης απόδοσης, προκαλώντας ομολογουμένως την κοινωνική ένταση που οπωσδήποτε υπάρχει μετά από τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές επιχειρήσεων. Σημειώνουμε, βέβαια, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε απασχολήσει μέχρι τώρα την Επιθεώρηση Εργασίας και το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης του Βόλου, ωστόσο το αρμόδιο Τμήμα της Κοινωνικής Επιθεώρησης, αμέσως μετά από τη συγκεκριμένη απόλυση, διενήργησε έλεγχο στην εταιρεία στις 17 Φεβρουαρίου του 2010 και διαπίστωσε ότι, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας, δηλαδή, το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει περί ομαδικών απολύσεων, δεν είχε παραβιαστεί, βέβαια, από την επιχείρηση και σε ό,τι αφορά τη θέση της επιχείρησης, αυτοί ήταν, με βάση την άποψη του διευθυντή της επιχείρησης και όχι του διευθυντή του Ομίλου, ότι υπήρχε μειωμένη απόδοση των συγκεκριμένων εργαζόμενων και αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα. Εννοώ με βάση αυτά που ισχυρίστηκε η επιχείρηση.
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, βεβαίως, είναι αντίθετο σε τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές και σε επικοινωνία που είχαμε με την Επιθεώρηση καλέσαμε να υπάρξει τριμερής συνεργασία, έτσι ώστε να ζητηθεί η επαναπρόσληψη των εργαζομένων στη συγκεκριμένη εταιρεία. Στις 23 Φεβρουαρίου του 2010 πραγματοποιήθηκε αυτή η τριμερής, χωρίς μέχρι τώρα να υπάρξει από την επιχείρηση οποιαδήποτε ένδειξη ότι θα υλοποιήσει αυτό που ζητήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και από την Επιθεώρηση, δηλαδή, να επανέλθουν στην εργασία τους οι τρεις απολυμένοι εργαζόμενοι.
Με ανακοίνωσή της εταιρείας στις 19-2-2010, όπως μας πληροφορεί η τοπική Επιθεώρηση του Βόλου, ισχυρίζεται ότι πραγματοποιεί διαβούλευση με το σωματείο των εργαζομένων στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου θα επανέλθει το θέμα της επαναπρόσληψης των συγκεκριμένων εργαζομένων.
Πρέπει να πω ότι ο ν. 1264/1982, ο νόμος που κατοχυρώνει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να προσφύγουν στην Επιτροπή του άρθρου 15. Είναι μια Επιτροπή που έχει λειτουργήσει για πολλά χρόνια χωρίς να έχει αμφισβητηθεί ποτέ ο ρόλος της, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το πλαίσιο στην περίπτωση που τους καλύπτει ο συνδικαλιζόμενος στο συγκεκριμένο χώρο, να μπορέσει να λυθεί το πρόβλημα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Τα όργανα του κράτους και βεβαίως, οι μηχανισμοί του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα και αυτό κάνουν για τη διασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας. Η εργασία ασφαλώς αποτελεί το πρώτιστο δικαίωμα του κάθε πολίτη και προστατεύεται από το κράτος και σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι πρωτοβουλίες και οι όποιες παρεμβάσεις κάνει το Υπουργείο και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, με την πραγματοποίηση και τριμερούς συνάντησης που θα γίνει στο Υπουργείο και θα κληθούν οι δύο πλευρές, για να μπορέσει να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την επαναπρόσληψη των τριών συγκεκριμένων εργαζομένων στην επιχείρηση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει πρώτα ο ερωτών Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Απόστολος Νάνος.
Έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, είναι καθημερινό φαινόμενο στη Μαγνησία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα οι τρομοκρατικές απολύσεις και οι απολύσεις γενικότερα των εργαζομένων από τους χώρους δουλειάς, είτε με πρόσχημα την κρίση είτε για να περάσουν τις απόψεις τις οποίες θέλουν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους.
Αποκορύφωμα στην περιοχή μας είναι ο Όμιλος Μυτιληναίου, η θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίου, η ΜΕΤΚΑ, όπου χρόνια δεν κατάφερε να φτιάξει σωματείο. Δυστυχώς, οι ταξικές δυνάμεις δεν κατάφερναν. Αυτή τη φορά το κατάφεραν. Το κατάφεραν οι εργαζόμενοι. Δεν μπόρεσε να το ανεχθεί η επιχείρηση αυτό και παραμονές των εκλογών απειλούσε ανοιχτά ο γενικός διευθυντής της εταιρείας. Έβγαινε και απειλούσε τους εργαζόμενους δύο μέρες πριν τις εκλογές, ότι «αν ψηφίσετε αυτούς, θα έλθουν απολύσεις, θα χάσετε τη δουλειά σας». Ανοιχτή παρέμβαση του γενικού διευθυντή.
Και αποκορύφωμα μετά τις εκλογές και αφού κέρδισαν δύο έδρες -βγήκαν δεύτερη δύναμη οι δυνάμεις αυτές- δεν μπόρεσε να το ανεχθεί ακόμη περισσότερο η εργοδοσία και προχώρησε σε τρομοκρατικές απολύσεις τριών συναδέλφων, οι οποίοι στήριξαν έμπρακτα το ψηφοδέλτιο αυτό. Ο ένας, μάλιστα, είναι και αναπληρωτής στο ψηφοδέλτιο αυτό.
Στόχος τους ήταν καθαρά να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, για να μη σηκώσουν κεφάλι και να μη διεκδικούν τίποτε περισσότερο από το μεροκάματο, να μη ζητούν πραγματικά καλύτερες συνθήκες δουλειάς και να τους έχουν τους εργαζόμενους να πιέζουν τις κυβερνήσεις για να παίρνουν παραγγελία οι εργοδότες, όπως επανειλημμένα έχει συμβεί στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, να απαιτεί από την τοπική κοινωνία να παρέμβει για να δίνουν παραγγελίες από το κράτος στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Και το έχει πετύχει επανειλημμένα και το πέτυχε και πέρυσι τον Αύγουστο με σημαντικές παραγγελίες.
Γι’ αυτό το θέμα στο Βόλο έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις. Και την προηγούμενη Παρασκευή και την προηγούμενη Τετάρτη, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι έδωσαν μια στυγερή απάντηση απέναντι και στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, αλλά και την ανοχή της Κυβέρνησης που ανέχεται αυτές τις τρομοκρατικές απολύσεις. Και δεν πρόκειται να ανεχθούν, αλλά στη συνέχεια θα υπάρχουν και άλλες κινητοποιήσεις, ώστε πραγματικά να επαναπροσληφθούν οι εργαζόμενοι αυτοί.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι βγάζουν συμπεράσματα ότι, είτε σε περίοδο κρίσης είτε σε περίοδο ανάπτυξης, οι μόνοι οι οποίοι χάνουν είναι οι εργαζόμενοι και το κεφάλαιο κερδίζει διαρκώς και θα πρέπει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, όπως έκαναν πραγματικά, δίνοντας την απάντηση χθες σύσσωμη η εργατική τάξη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που την κλιμακώνει, αλλά και στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να ανακαλέσει αυτές τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν άλλο αυτές τις απολύσεις και κάθε είδους απολύσεις και θα συνεχίσουν ενωμένοι να αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση για να μην υπάρξουν άλλες απολύσεις, αλλά και μέχρι να γίνει η ανάκλησή τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΝΟΣ: Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Για το ίδιο θέμα το λόγο έχει η Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρία Ηρώ Διώτη.
Έχετε, επίσης, τρία λεπτά.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, είναι πρωτοφανές αυτό το κυνήγι μαγισσών που έχει ξεσπάσει στην πόλη του Βόλου, όπου εν έτει 2010 εργαζόμενοι διώκονται για τα συνδικαλιστικά τους φρονήματα, τρεις εργαζόμενοι εκ των οποίων, μάλιστα, ένας πέρυσι επιβραβεύτηκε με δύο μισθούς -ποια είναι η χαμηλή αποδοτικότητα που η επιχείρηση υποστηρίζει;- για τη δεκαετή προσφορά στο εργοστάσιο. Διώκονται και βρίσκονται στο δρόμο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και όλο αυτό σε μια ιδιαίτερη ευνοϊκή χρονική συγκυρία για τη ΜΕΤΚΑ-Μυτιληναίος, που τους πέταξε έξω από την επιχείρηση. Πρόκειται για μια βιομηχανία που έχει κέρδη μόνο να παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια, οι μετοχές της ανεβαίνουν και ανοίγεται διαρκώς με νέες αναλήψεις έργων και υπογραφές συμβάσεων εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων.
Βέβαια, δεν είναι μόνο η ΜΕΤΚΑ. Η ΜΕΤΚΑ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και αυτό όλοι το γνωρίζουμε. Ζούμε σε μια εποχή ομαδικών απολύσεων εργασιακών διαθεσιμοτήτων, ημιαπασχόλησης, διάλυσης εργασιακών σχέσεων, κατάργησης θέσεων εργασίας, κατάργησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση, οικονομικής καταστροφής των ασφαλιστικών ταμείων. Επιβεβαιώνεται ξανά ότι σε μια περίοδο κρίσης οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Τρομοκρατούνται, προκειμένου να σκύψουν το κεφάλι τους και να μη διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες. Εξωθούνται σε αναγκαστικές παραιτήσεις, πιέζονται με εκβιαστικά διλήμματα, όπως είπε και ο συνάδελφος, ο κ. Νάνος, του τύπου «ή υποκύπτετε ή απολύεστε».
Για να επανέλθω, όμως, στη ΜΕΤΚΑ, αυτά -θα τα καταθέσω και στα Πρακτικά- αποδεικνύουν, όπως είπατε και εσείς, ότι η εταιρεία είναι κερδοφόρα. Κλείνει νέες συμφωνίες, κάνει διαρκώς νέα ανοίγματα, ενώ τη Δευτέρα γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία σε έκθεσή της επεσήμανε ότι η δραστηριότητα του Ομίλου της ΜΕΤΚΑ δεν επηρεάζεται σημαντικά από τους εγχώριους μακροοικονομικούς κινδύνους.
Παρόλα αυτά, η επιχείρηση παραμένει ανένδοτη στις απολύσεις στις οποίες προχώρησε στις 12 Φεβρουαρίου. Σε ανακοίνωση δε, που εξέδωσε -θα την καταθέσω και αυτή στα Πρακτικά- χρησιμοποιεί ως ιδιότυπο άλλοθι την πρόσληψη τριάντα έξι ατόμων εντός του 2010, αλλά παρακάτω υποστηρίζει ότι θα απολύει εργαζόμενους όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο.
(AM)
(1DE)
Και σας ρωτώ: Η απόλυση θεωρείται απαραίτητη όταν ο εργαζόμενος «ενοχλεί» με τη συνδικαλιστική του δράση; Όταν προασπίζεται το δικαίωμα για καλύτερες συνθήκες εργασίας; Όταν κατέρχεται υποψήφιος ή υποστηρίζει ανοιχτά ένα αριστερό ψηφοδέλτιο; Για τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ, προφανώς ναι.
Οι απολύσεις ήταν προσχεδιασμένες και προαποφασισμένες. Φορείς εκ φορέων έλαβαν θέση στο πλευρό των εργαζομένων, αλλά είπαμε ότι η εργασία έχει κηρύξει τον ανένδοτο. Και η συμπεριφορά της επιχείρησης, αλλά και της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, είναι προκλητική και για έναν ακόμη λόγο. Μεταξύ άλλων, δεν επετράπη ούτε η δική μου είσοδος στο εργοστάσιο, ούτε αυτή του Δημάρχου της Νέας Ιωνίας, ούτε των εκπροσώπων του Σωματείου, ούτε των Εργατικών Κέντρων, όταν βρεθήκαμε στο εργοστάσιο για να παρακολουθήσουμε τη σύσκεψη που είχαν.
Κύριε Υπουργέ, οφείλετε να κάνετε κάτι. Το έχω πει και παλιότερα, δεν μπορεί ν’ αποτελεί άλλοθι για τα πάντα η δημοσιονομική κρίση και η εποχή των ισχνών αγελάδων, όλα να γίνονται -όπως λέμε και στο χωριό μου- «στου κασίδη το κεφάλι» και πάντα το αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας να «ξελασπώνει» την κατάσταση.
Ο νομός Μαγνησίας –και σαφώς δεν είναι ο μόνος με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα- κυριολεκτικά θα ρημάξει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Έχουμε απολύσεις στη ΒΕΚ, στη ΒΙΟΣΩΛ, στο ΚΟΝΤΙ, κλείνει το εργοστάσιο Κανάκη. Που θα πάει αυτή η κατάσταση;
Εμείς δίνουμε και θα δίνουμε καθημερινά, στις αόρατες στα μάτια σας, μάχες με τον κόσμο και με την κοινωνία. Και να είστε σίγουροι ότι στο τέλος, οι μεγάλοι χαμένοι θα είστε εσείς, που προεκλογικά «φορούσατε» το φιλολαϊκό σας προσωπείο, αλλά μετεκλογικά αποδεικνύεστε χειρότεροι από τους προκατόχους σας.
Ευχαριστώ.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ηρώ Διώτη καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Κουτρουμάνης, έχει το λόγο για έξι λεπτά για να δευτερολογήσει.
Ορίστε, κ. συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δυνατότητες σε σχέση με τα συγκεκριμένα θέματα, στα οποία αναφέρεστε.
Βεβαίως, καμία επιχείρηση δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση. Καμία επιχείρηση δεν έχει το δικαίωμα να καταστρατηγεί τους νόμους, να προβαίνει σε τέτοιου είδους απολύσεις. Από εκεί και μετά, όμως, ξέρετε πολύ καλά ότι πολλά από αυτά τα θέματα δεν κρίνονται με διοικητικές αποφάσεις. Το Υπουργείο έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει και να ελέγχει. Και αυτό το κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και με πολύ μεγάλη ευαισθησία, ειδικά όταν πρόκειται για εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.
Το γεγονός ότι έχουμε αυξήσει κατά 40% τους ελέγχους στις επιχειρήσεις, δείχνει μια διαφορετική εντελώς λογική και μια διαφορετική βούληση, σε σχέση με αυτό που έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ίδιες, ούτε οι πρακτικές, ούτε οι συμπεριφορές, ούτε οι πολιτικές.
Δεύτερον, υποχρέωση μας είναι να εξασφαλίζουμε τη διαβούλευση μεταξύ των δύο πλευρών και όχι μόνο τη διαρκή διαβούλευση που πρέπει να υπάρχει - ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της επιχείρησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων- αλλά και τις προβλεπόμενες εκ του νόμου διαβουλεύσεις, που πρέπει να έχουν τη μορφή της τριμερούς διαδικασίας, σ’ επίπεδο επιθεωρήσεων, σ’ επίπεδο υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας ή σε πολιτικό επίπεδο, όπως το κάνουμε κατ’ επανάληψη τους τελευταίους μήνες.
Οι τριμερείς διαδικασίες που έχουμε κάνει, οι λεγόμενες «συμπληρωτικές», οι οποίες έχουν καταλήξει και σε σοβαρά αποτελέσματα την τελευταία περίοδο, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, είναι περισσότερες απ’ ότι γινόντουσαν σ’ ενάμισι- δύο χρόνια από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Επομένως, εξαντλούμε κάθε περιθώριο σ’ αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ώστε να υπάρξει καταβολή των δεδουλευμένων –όπου υπάρχει τέτοιο πρόβλημα- για να συμμορφώνονται γενικότερα οι επιχειρήσεις, με αυτά που προβλέπει η νομοθεσία μας.
Παράλληλα, επειδή αναφερθήκατε στην προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, επαναλαμβάνω ότι ο ν. 1264?1982 -ένας από τους πιο προοδευτικούς νόμους που υπάρχει στην Ευρώπη και δεν έχει αμφισβητηθεί από καμία πλευρά τόσα χρόνια- λειτούργησε και λειτουργεί και δίνει τη δυνατότητα για να υπάρχουν συνδικάτα ισχυρά σε κάθε χώρο εργασίας.
Παράλληλα, όπως σας είπα, ειδικά για τους συνδικαλιζόμενους, γι’ αυτούς που μετέχουν στις διαδικασίες και στα διοικητικά συμβούλια των οργανώσεων, υπάρχει η προστασία που προβλέπεται από το άρθρο 15 και μπορούν εκεί να προσφύγουν όσοι έχουν αξιοποιήσει αυτό το «εργαλείο». Νομίζω ότι ξέρουν πολύ καλά πόσο αποτελεσματικά λειτουργεί αυτή η Επιτροπή. Υπάρχουν, επίσης, κανόνες που διέπουν το καθεστώς απολύσεων κι εκεί το παρακολουθούμε στενά, ώστε να μην καταστρατηγείται από τις επιχειρήσεις αυτό το καθεστώς. Παρεμβαίνουμε άμεσα όπου υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Υπάρχουν, ωστόσο, ζητήματα που δεν λύνονται –όπως είπαμε- με διοικητικές αποφάσεις του Υπουργείου. Πολλά ζητήματα λύνονται πολλές φορές στα Δικαστήρια και ξέρετε το πρόβλημα που υπάρχει εκεί, με την καθυστέρηση που υπάρχει στην Δικαιοσύνη και στα αρμόδια Δικαστήρια.
Εκείνο που μπορεί κανείς να δει –κι εμείς το βλέπουμε- είναι να ενισχυθεί παραπέρα ο ρόλος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο να μην παραμένει μόνο θεατής ή διαιτητής, αλλά να μπορεί να έχει δικαιοδοσία για μέτρα, για ποινές, έτσι ώστε να λύνονται προβλήματα, όχι μόνο στα δικαστήρια, αλλά και μέσα από τις διοικητικές Υπηρεσίες και γενικότερα από ένα ελεγκτικό μηχανισμό που θα πρέπει να έχει ευρύτερες αρμοδιότητες. Αυτό είναι ένα θέμα που το μελετάμε. Το επόμενο διάστημα, μετά από αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε για τις εργασιακές σχέσεις και το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή σε δέκα μέρες περίπου, θα υπάρξει από την πλευρά του Υπουργείου, νομοσχέδιο που αφορά την ανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.
Θα τελειώσω, λέγοντας ότι πέρα από αυτά, εκείνο το οποίο σχεδιάζουμε -και νομίζω ότι ενδιαφέρει, όχι μόνο το Βόλο που είναι μια περιοχή με υψηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά και άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα σε μια περίοδο κρίσης- είναι προγράμματα, τα οποία τον Μάρτιο θα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα με την τετραετή επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για άτομα που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο, την επιδότηση για αναπηρία και άλλες ευπαθείς ομάδες, την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σ’ επίδομα εργασίας και την εφαρμογή προγραμμάτων επανακατάρτισης στην ίδια επιχείρηση με στόχο ν’ αποτρέψουμε τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, τη διαθεσιμότητα που εφαρμόζεται πολλές φορές από ορισμένες επιχειρήσεις. Αυτά, απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα για το ποιες πολιτικές θα εφαρμόσουμε το επόμενο διάστημα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα οχτώ μαθητές και μαθήτριες και τέσσερεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους, του 2ου Τμήματος από το 2ο Γενικό Λύκειο Καματερού.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Η με αριθμό 464?22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Καρασμάνη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης μελέτης για το Φράγμα Αλμωπαίου «Καλής» στο Νομό Πέλλας κ.λπ. δεν συζητείται λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Μία διευκρίνηση θέλω να κάνω, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Πράγματι η κ. Μπατζελή με πήρε τηλέφωνο και με ενημέρωσε ότι θα απουσιάζει στο εξωτερικό για θέματα της αρμοδιότητος της.
Δεν συνέβη το ίδιο σε μια άλλη Επίκαιρη Ερώτηση, που ήταν να συζητηθεί και είχε προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, ημέρα Τρίτη, για μια ερώτηση που είναι σοβαρή και αφορά τις αποζημιώσεις, δηλαδή τη μειωμένη παραγωγή στις δενδροκαλλιέργειες και το σπαράγγι, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα συνεχή διάλογο επί τρεισήμισι μήνες με την κ. Μπατζελή, είτε με γραπτές ερωτήσεις, είτε με συναντήσεις. Βάσει του κανονισμού μετατράπηκε –διότι δεν μου απήντησε εμπρόθεσμα η κ. Μπατζελή- και ήρθε προς συζήτηση την Τρίτη. Την ενημέρωσα ότι θα γίνει η συζήτηση, ζήτησα να έρθει και μάλιστα, χαριτολογώντας της είπα ότι θα διασταυρώσουμε τα ξίφη μας την Τρίτη.
(AD)
(1AM)
Δυστυχώς, η κυρία Μπατζελή δεν ήρθε. Ήρθε ο κ. Καρχιμάκης. Δεν δέχτηκα να συμμετάσχω σ’ εκείνη τη συζήτηση και αποχώρησα, δηλώνοντας ότι θα επαναλαμβάνω συνεχώς και διαρκώς αυτήν την ερώτηση μέχρις ότου έρθει η κυρία Μπατζελή, η οποία πράγματι στο τηλέφωνο μου είπε ότι θα έρθει να απαντήσει σ’ αυτήν την ερώτηση.
Αυτά είχα να πω, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κύριε συνάδελφε, απ’ ό,τι φαίνεται, για τη συγκεκριμένη ερώτηση που συζητείται τώρα έχετε ενημερωθεί. Το άλλο πρέπει να το λύσετε κατ’ ιδίαν με την κυρία Μπατζελή.
Η τελευταία σημερινή επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 469/22.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Ηλία Πολατίδη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη μη ύπαρξη του μαθήματος των Θρησκευτικών στο πρόγραμμα του Παιδαγωγικού Τμήματος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ.λπ.
Η ερώτηση του κ. Πολατίδη έχει ως εξής:
«Στις 26/11/2009 υπέβαλα προς το Υπουργείο σας Ερώτηση η οποία αφορούσε τη μη ύπαρξη του μαθήματος των Θρησκευτικών στο πρόγραμμα σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαιδεύσεως της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού ανέφερα τα σχετικά, σας ερωτούσα τα εξής:
1. Πιστεύει το Υπουργείο ότι οι απόφοιτοι διδάσκαλοι του ανωτέρου Τμήματος είναι κατάλληλοι για διορισμό, αφού διδάσκουν μάθημα το οποίο αγνοούν;
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο για την προσθήκη του μαθήματος των Θρησκευτικών σε περίπτωση που το Τμήμα θα αρνηθεί να το συμπεριλάβει στο πρόγραμμα σπουδών του; Σκέφτεται να καταρτίσει τους αποφοίτους με κάποιον άλλο τρόπο (ειδικά σεμινάρια, κλπ);
3. Ισχύει για το Υπουργείο η θεμελιώδης συνταγματική αρχή της παρ. 2 του άρθ. 16 του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως και την διάπλασή τους σε ελευθέρους και υπεύθυνους πολίτες;
Στην απάντησή σας μου αναφέρετε ότι: «σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Νόμος 1268/82 άρθρο 24 παρ. 6), αρμόδια για την κατάρτιση του Προγράμματος Σπουδών ενός Τμήματος είναι η Γενική Συνέλευση του Τμήματος». Όπως είναι ευνόητο, απάντηση στα ερωτήματά μου δεν υπήρξε.
Να σημειωθεί ότι σχετική Ερώτηση είχα υποβάλει και στις 9/10/2008 στο τότε Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και δυστυχώς έτυχα της ίδιας συμπεριφοράς.
Συνεπώς, ερωτάσθε το εξής: Προτίθεσθε να μου απαντήσετε;»
Στην ερώτηση του κ. Πολατίδη θα απαντήσει η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, όπως σας είναι γνωστό και το αναφέρετε, τα προγράμματα σπουδών των Τμημάτων καταρτίζονται από τη Γενική Συνέλευση του κάθε Τμήματος και τα προγράμματα σπουδών δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με τα προγράμματα σπουδών των σχολείων. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα Θρησκευτικά, αλλά συμβαίνει και σε άλλα μαθήματα. Όμως, αυτό που ισχύει πάγια και σε όλες τις παιδαγωγικές σχολές είναι ότι γίνονται δειγματικές διδασκαλίες, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για τους φοιτητές, στις οποίες τους δίνεται η δυνατότητα, τα προσόντα και οι δεξιότητες, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν μεθοδολογικά στη διδασκαλία μαθημάτων, τα οποία είναι στα αναλυτικά προγράμματα.
Ξεκινώντας, λοιπόν, ο φοιτητής και τελειώνοντας το συγκεκριμένο Τμήμα, έχει αυτές τις ικανότητες. Και αυτές οι δειγματικές διδασκαλίες –όπως λέγονται- είναι υποχρεωτικές και γίνονται από εκπαιδευμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διδάσκουν και στους φοιτητές.
Από τη στιγμή που θα τελειώσει ο νέος δάσκαλος και θα μπει στο σχολείο, έχει συγκεκριμένα βοηθήματα στα χέρια του. Το πρώτο είναι το βιβλίο του μαθητή, δηλαδή είναι ένα βιβλίο που έχει το σύνολο των ενοτήτων του μαθήματος το οποίο θα διδάξει με υποβοήθηση. Το δεύτερο είναι το βιβλίο του δασκάλου, δηλαδή είναι το βιβλίο που τον βοηθά όσον αφορά τη μεθοδολογία που πρέπει να αναπτύξει σε κάθε μάθημα. Το τρίτο είναι το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο υποχρεούται να ακολουθήσει. Αυτό ισχύει για όλα τα μαθήματα, για τα Θρησκευτικά, για τη Φυσική, για τα Μαθηματικά ή για την Ιστορία.
Και το τέταρτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι δάσκαλοι συνεχώς έχουν επιμορφώσεις. Από φέτος ξεκινάμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα επιμόρφωσης του συνόλου των εκπαιδευτικών με πολύ συγκεκριμένες ενότητες, οι οποίες αφορούν την παιδαγωγική τους επάρκεια και τις μεθόδους μέσα στην τάξη, ώστε το κάθε μάθημα να μπορεί να προσλαμβάνεται με πολύ ανοιχτούς ορίζοντες από τους μαθητές και να ξεπεραστεί η ιστορία της «παπαγαλίας» και το «μαθαίνω από την τάδε παράγραφο, μέχρι την τάδε», αλλά και να φύγουμε απ’ αυτό το επιθετικό που ο δάσκαλος είναι απέναντι στους μαθητές και οι μαθητές από κάτω και να μπούμε σε μία νέα παιδαγωγική λογική.
Αυτή η επιμόρφωση ξεκινά εντατικά από φέτος και είναι, λοιπόν, το τέταρτο εργαλείο, η τέταρτη διαδικασία υποβοήθησης του δασκάλου, η επιμορφωτική διαδικασία.
Επομένως, ένας δάσκαλος τελειώνοντας το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου έχει την επάρκεια να διδάξει αυτά τα οποία αποτυπώνονται στα αναλυτικά προγράμματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Πολατίδης.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, σύμφωνα με τη λογική σας θα πρέπει κάποιος να έχει το δικαίωμα να διδάξει σε σχολείο τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μπαίνοντας μέσα, κάνοντας ανάγνωση των προγραμμάτων σπουδών και έχοντας κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια. Άρα, δεν υπάρχει και λόγος επάρκειας των παιδαγωγικών τμημάτων. Αυτό μας λέτε.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Για την πρωτοβάθμια μιλάμε.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Για την πρωτοβάθμια, συγγνώμη. Στην πρωτοβάθμια, ναι.
Άρα, κάποιος –λέω- τελειώνει τη δευτεροβάθμια, δηλαδή τελειώνει το λύκειο και μπορεί διαβάζοντας το πρόγραμμα σπουδών να διδάξει σε σχολείο, σε δημοτικό.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Μα, δεν έχει διδακτική επάρκεια.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Μα, δεν έχει. Αυτό ακριβώς λέω. Πώς είναι δυνατόν τότε να διδάξει ένα αντικείμενο; Εκτός αν πάμε εκεί και ο καθένας κάνει κατ’ εκτίμηση ό,τι θέλει. Διαβάζει το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, διαβάζει τα σχολικά βιβλία και ό,τι καταλάβει, αυτό είναι αυτό το οποίο θα διδάξει. Αυτό είπατε. Αυτό κατάλαβα.
Εδώ είναι πολύ σαφής η ερώτηση. Κάποιοι «Ταλιμπάν» του πολυπολιτισμού έχουν καταλάβει τις παιδαγωγικές σχολές και θέλουν να δείξουν ότι θα κάνουν το πρόγραμμα σπουδών όπως θέλουν και θα βγάλουν έξω οτιδήποτε δεν τους αρέσει. Και αυτό είναι ένα δικαίωμά τους, θα μου πείτε. Θα μου πείτε για την ακαδημαϊκή ελευθερία κ.λπ. Οι σχολές οι οποίες βγάζουν δασκάλους, όμως, είναι τελείως διαφορετικές από οποιαδήποτε άλλη πανεπιστημιακή σχολή, γιατί η βάση της παιδείας –και το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά- μπαίνει στο δημοτικό. Εκεί το παιδί θα πάρει τις βάσεις, εκεί θα κάνει κυρίως αυτά που λέει και επιβάλλει το Σύνταγμα.
Έρχονται, λοιπόν, αυτοί οι κύριοι και οι κυρίες και αποφασίζουν με το «έτσι θέλω» να μη βάλουν τα Θρησκευτικά μέσα. Έχω εδώ έναν κατάλογο, όπου με την εξαίρεση του Παιδαγωγικού Τμήματος των Ιωαννίνων, όλα τα άλλα Τμήματα αποφάσισαν με το «έτσι θέλω» ότι δεν θα διδάσκουν τα Θρησκευτικά. Έχουμε και την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, η οποία ζητά να μη διδάσκονται Θρησκευτικά, αλλά θρησκειολογία, διότι είμαστε μία πολυπολιτισμική χώρα.
Θα σας αναφέρω όμως και το Σύνταγμα, διότι υποτίθεται ότι το Σύνταγμα –και όλοι μας την πρώτη μέρα και εσείς και ο Πρωθυπουργός έχουμε ορκιστεί πίστη και υπακοή στο Σύνταγμα- λέει στο άρθρο 16, παράγραφος 1, στο δεύτερο στίχο, ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
Άρα, τα Τμήματα Σπουδών από μόνα τους έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και εσείς αν θέλατε να το τηρήσετε, οφείλατε τους αποφοίτους των συγκεκριμένων Παιδαγωγικών Τμημάτων να τους περάσετε από μία εκπαίδευση στα Θρησκευτικά, ώστε να είναι κατάλληλοι και να μπορούν να διδάσκουν Θρησκευτικά.
Ακόμα δεν έχετε καταργήσει τα Θρησκευτικά. Καταλαβαίνω ότι μάλλον είναι αυτός ο σκοπός σας, αλλά ακόμα δεν τα έχετε καταργήσει. Άρα, είναι ανίκανοι οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου Τμήματος, αλλά και των υπολοίπων που δεν έχουν τη διδακτική των Θρησκευτικών, να διδάξουν Θρησκευτικά.
Το θέμα είναι ένα θέμα οξύτατης και σαφέστατης παραβιάσεως του Συντάγματος. Κάποιοι θεωρούν ότι μπορεί στην πράξη να έχει εξελιχθεί το πολίτευμά μας σε κοινοβουλευτική δικτατορία, όπου κάθε τέσσερα χρόνια εκλέγουν οι πολίτες δικτάτορα, ο οποίος γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του το Σύνταγμα. Όμως, εδώ οφείλετε ή να μας πείτε ότι πλέον δεν ισχύει το Σύνταγμα ή οφείλετε να το τηρήσετε. Ένα από τα δύο.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστώ πολύ..
Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, προφανώς όλοι τηρούμε το Σύνταγμα και τους νόμους και είναι επίσης σαφές ότι σ’ αυτή τη νέα εποχή και τη νέα πραγματικότητα δεν προχωρούμε στην πολυπολιτισμική εκπαίδευση, αλλά στη διαπολιτισμική, γιατί στη χώρα υπάρχει συγκεκριμένη ταυτότητα και ανάγκη καλλιέργειας και ενίσχυσης της εθνικής συνείδησης. Είμαστε μία χώρα με πολύ συγκεκριμένα εθνικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά χαρακτηριστικά και η ενσωμάτωση πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απολύτως σεβαστή η ιδιαιτερότητα της δικής μας χώρας, όπως και κάθε χώρας.
Την ίδια στιγμή, η διαπολιτισμικότητα δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, στην αγορά εργασίας.
(XS)
(1AD)
Το πρόγραμμα, το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών είναι συγκεκριμένο και σαφές. Οι δάσκαλοι καλούνται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση -όπως ξέρετε- γιατί στη δευτεροβάθμια υπάρχει ένα πρόβλημα παιδαγωγικής επάρκειας, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε στο πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Στην πρωτοβάθμια όμως εκπαίδευση, οι δάσκαλοι έχουν μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα τη δυνατότητα -και γι’ αυτό σπουδάζουν τέσσερα χρόνια και γι’ αυτό αναφέρθηκα στις δειγματικές διδασκαλίες, γι’ αυτό αναφέρθηκα σε ένα ολόκληρο σύστημα που διαρκεί χρόνια- να μαθαίνουν να διδάσκουν με βάση τα αναλυτικά προγράμματα. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αλλάζουν τα αναλυτικά προγράμματα να αλλάζουν και τα προγράμματα των παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων.
Επομένως, επαναλαμβάνω ότι, είναι σωστό ότι τα αναλυτικά προγράμματα προσδιορίζονται από τα παιδαγωγικά τμήματα, γιατί υπάρχει σύμφωνα με το Σύνταγμα η αυτοδιοίκηση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά το τι διδάσκονται στα σχολεία εξαρτάται πάντοτε από τα αναλυτικά προγράμματα τα οποία είναι αποτέλεσμα της βούλησης της πολιτείας και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Επομένως, βγάζετε πολύ γρήγορα συμπεράσματα, τα οποία δεν είναι αντικειμενικά και τα οποία οδηγούν σε λάθος επιλογές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, δεκαέξι μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί-εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Αρμενωπαίδων Κυανού Σταυρού Νίκαιας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει και ιδιαίτερα η Προεδρεύουσα καλωσορίζει τους συντοπίτες της.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.). Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής  Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) ως Ανεξάρτητης Αρχής».  
     
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής στη χθεσινή συνεδρίαση.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου ως μία ενότητα.
Το λόγο έχει ο εισηγητής της πλειοψηφίας, κύριος Βασίλειος Τόγιας.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε το λόγο για οκτώ λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΓΙΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα ήθελα να κάνω μία μεθοδολογική παρατήρηση πριν. Θα συζητήσουμε τα άρθρα σε ενότητα, κυρία Πρόεδρε, ή κατά κεφάλαια;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Όλα μαζί, κύριε συνάδελφε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΓΙΑΣ: Στην Επιτροπή είχαμε χρησιμοποιήσει διαφορετική μεθοδολογία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Από ό, τι ενημερώνομαι, έχει ήδη αποφασιστεί.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΓΙΑΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα άρθρα που θα συζητήσουμε τώρα για το παρόν νομοσχέδιο οργανώνουν την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.
Στην κατ’ αρχήν συζήτηση για το νομοσχέδιο, είχαμε πει στην εισήγηση, ότι αυτό που έχει σημασία, σε ότι αφορά τη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής, είναι η οργάνωση, η λειτουργία και το περιεχόμενο που θα αποκτήσει στην πράξη. Με τα άρθρα του νομοσχεδίου που συζητούμε, γίνεται προσπάθεια τεκμηριωμένης, σοβαρής και λειτουργικής οργάνωσης της νέας ανεξάρτητης αρχής, της Ελληνικής Στατιστικής. Πριν από αυτό όμως, οργανώνουμε το Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα.
Με το άρθρο 1, οργανώνεται το σύστημα και ρυθμίζ