Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΙΑ΄ 13/11/2009
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ K΄
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 13 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.24΄ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κυρίου ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 12 Νοεμβρίου 2009 εξουσιοδότηση του Σώματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της Ι΄ συνεδριάσεώς του της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο:
1) της απόφασης (που είναι και ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων) για την παροχή τηλεπικοινωνιακού υλικού και εξοπλισμού πληροφορικής, καθώς και την κάλυψη δαπανών για τηλεφωνικά τέλη.
2) των αποφάσεων Βουλής (οικονομική διαχείριση Βουλής): α) «Μόνη συζήτηση και έγκριση του Απολογισμού Δαπανών της Βουλής οικονομικού έτους 2008» και β) «Μόνη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου Προϋπολογισμού Δαπανών της Βουλής οικονομικού έτους 2010»).
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να διαβάσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κύριο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, Βουλευτή νομού Αρκαδίας, τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Θεσσαλονίκης κύριος Βασίλειος Γερανίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης ζητεί την άμεση τοποθέτηση παιδιάτρου στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κύριος Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Αυλώνος Μεσσηνίας ζητεί οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία της 3ης Νοεμβρίου 2009 στην περιοχή του.
Οι Βουλευτές κύριοι Γεώργιος Μαρίνος, Γεώργιος Μαυρίκος και Ιωάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Νεφροπαθών νομού Εύβοιας ζητεί την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κύμης.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κύριος Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης ζητεί τη συμμετοχή εκπροσώπου του στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμένος Ηρακλείου.
(SX)
(1PM)
Ο Βουλευτής Αττικής κ. Μαυρουδής Βορίδης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης και του κόλπου της Ελευσίνας.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Παναγιώτης Ρήγας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Έπαρχος Θήρας ζητεί τη λειτουργία του γραφείου Ο.Α.Ε.Ε. στη Σαντορίνη.
Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Λακωνίας ζητεί την άμεση καταβολή στα μέλη του, του επιδόματος της αντιπυρικής περιόδου.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι, συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2009.
«Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 41/9.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Αθανασίου Αλευρά προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την υλοποίηση του έργου του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή κλπ.
2. Η με αριθμό 61/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελου Αντώναρου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας κλπ.
3. Η με αριθμό 63/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνα Χαλβατζή προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την κατάργηση όλων των διοδίων κλπ.
4. Η με αριθμό 59/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων κλπ.
5. Η με αριθμό 67/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη λειτουργία της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής κλπ.
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 56/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα κλπ.
2. Η με αριθμό 51/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την αποστρατεία του Διευθυντού της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ) και τις ομαδικές μεταθέσεις στελεχών της κλπ.
3. Η με αριθμό 62/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Γκιόκα προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία κλπ.
4. Η με αριθμό 58/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίας Ουρανίας Παπανδρέου – Παπαδάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με έλλειψη κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας ενόψει του κύματος πανδημίας της νέας γρίπης κλπ.
5. Η με αριθμό 66/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομών υποστήριξης των μεταναστών στην Αχαΐα κλπ.»
(TS)
(01SX)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Θα προηγηθεί η με αριθμό 48/4/10-11-2009 επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Γενικής Γραμματέως της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κας Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την αντιμετώπιση των ζητημάτων των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο Τομέα κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση της κας Παπαρήγα έχει ως εξής:
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προώθησαν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (προσωρινές συμβάσεις STAGE, Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, υπενοικίαση εργαζομένων κ.λ.π.), τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό Τομέα. Η πολιτική αυτή είναι απόρροια και εφαρμογή «της στρατηγικής της Λισσαβόνας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που την έχουν συνυπογράψει οι κυβερνήσεις της χώρας μας για τη στήριξη της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Η πραγματικότητα αποδείχνει ότι οι πολιτικές αυτές οδήγησαν σε ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και της ζωής των εργαζομένων σε όλους τους τομείς, μεγάλωσαν την ανεργία προς όφελος της κερδοφορίας και της συγκέντρωσης πλούτου σε μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Ανεξάρτητα όμως και από τη συγκυρία της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η πραγματικότητα αναδείχνει ότι οι επιστημονικές – τεχνικές δυνατότητες και η παραγωγικότητα της εργασίας με την αλματώδη πρόοδο που σημειώνουν, επιτρέπουν σήμερα λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερες αμοιβές και περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Επιτρέπουν την εφαρμογή του 7ωρου, 5νθημερου, 35ωρου, με πλήρη ασφάλιση και αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν με το καθεστώς των STAGE, την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, διασφαλίζοντας το δικαίωμα κάθε ανθρώπου και ιδιαίτερα του νέου να έχει μόνιμη σταθερή εργασία με δικαιώματα και ταυτόχρονα ελεύθερο χρόνο για ουσιαστική μόρφωση και ψυχαγωγία.
Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός γιατί η Κυβέρνηση αρνείται να λύσει τα πιο πιάνω ζητήματα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων;».
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Γιώργος Παπανδρέου για έξι λεπτά για να πρωτολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης – Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να αρχίσω εκφράζοντας τα θερμά μου συλλυπητήρια στον Κώστα Καραμανλή για το θάνατο της μητέρας του Αλίκης Καραμανλή. Οι σκέψεις μου, οι σκέψεις μας, κοντά του.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να το καταστήσω απολύτως σαφές. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε οριακό σημείο. Και ξεκινάω από αυτό το δεδομένο, διότι οι δυσκολίες είναι πολλές σε πάρα πολλά μέτωπα. Η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, οι πελατειακές πολιτικές και λογικές που συνέβαλαν στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, οι χαριστικές ρυθμίσεις για ισχυρούς και ημέτερους, η φοροδιαφυγή αλλά και η επιβάρυνση των ασθενέστερων τάξεων, η έλλειψη επενδύσεων σε τομείς αιχμής από την παιδεία μέχρι την ευρυζωνικότητα, μέχρι την έλλειψη επενδύσεων στην περιφέρεια, έχουν καταντήσει την οικονομία μας προβληματική, μη ανταγωνιστική και την Ελλάδα δακτυλοδεικτούμενη στην Ευρώπη.
Παρά τις δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος και αποφασισμένος. Αισιόδοξος γιατί ξέρω τις δυνατότητες που έχουμε, τις δυνάμεις που κρύβουμε ως χώρα και ως λαός, δυνατότητες που σήμερα δεν αξιοποιούμε.
PE
(1TS)
Αισιόδοξος, πάνω απ’ όλα, γιατί βλέπω τη διάθεση σήμερα της κοινωνίας για αλλαγή, για ανατροπές. Η ελπίδα υπάρχει, διότι βλέπω τον Έλληνα πολίτη αποφασισμένο. Και αποφασισμένος είναι για τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν σήμερα σ’ αυτόν τον τόπο. Αλλαγές, όμως, με ένα πρόσημο: Την έννοια του δικαίου, όχι της ανισότητας, της ανομίας, της αδικίας.
Ανοίγουμε άμεσα, σύντομα ένα μεγάλο κοινωνικό διάλογο για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε συλλογικά. Μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα κάνουμε μεγάλες ανατροπές και αλλαγές. Στο φορολογικό σύστημα, για να γίνει πιο δίκαιο. Στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, για να σεβόμαστε τα χρήματα του ελληνικού λαού. Στο παραγωγικό μας πρότυπο, που πρέπει να αλλάξει, για να ανοίξουμε νέους αναπτυξιακούς δρόμους. Στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, για να έχει η ελληνική οικογένεια αυτό που δικαιούται: Και ποιότητα και πρόσβαση. Στο ασφαλιστικό, για να εγγυηθούμε τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές συντάξεις για τις επόμενες γενιές. Στην εργασία, για να δώσουμε ευκαιρία στους νέους, στις γυναίκες, σε όσους χάνουν τη δουλειά τους. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού, αυτήν τιμούμε.
Τίθεται ένα σοβαρό ερώτημα: Ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης; Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά παρουσίασε τη φιλοσοφία της. Σύμφωνα με αυτήν, θα έπρεπε να πληρώσει ο πολίτης, με άνισο τρόπο, τελικά εις βάρος των πολλών, υπέρ των ολίγων.
Αυτή η Κυβέρνηση, όμως, πήρε εντολή από τον ελληνικό λαό να οδηγήσει τη χώρα, προστατεύοντας τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν το θεωρούμε αυτό μόνο δίκαιο, αλλά και αναγκαίο για την ανάταση της οικονομίας μας. Και αυτό θα κάνουμε, όπως ήδη αποδείξαμε. Με το επίδομα ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφοράς κοινωνικής ευθύνης κάναμε πράξη την άμεση αναδιανομή, με στήριξη δυόμισι εκατομμυρίων Ελλήνων και τη φορολόγηση των εχόντων και κατεχόντων. Την ίδια αντίληψη στήριξης των πλέον ευάλωτων στρωμάτων θα εφαρμόσουμε και στο χώρο της εργασίας.
Οι εργασιακές σχέσεις σήμερα στη χώρα μας είναι, πράγματι, απαράδεκτες. Καταπάτηση δικαιωμάτων, απορρύθμιση μας έχουν γυρίσει χρόνια πίσω. Μέσα, λοιπόν, σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα παρέμβουμε άμεσα για τη στήριξη και την προστασία των εργαζομένων. Μιλάω για πράγματα αυτονόητα στον 21ο αιώνα, που όμως σήμερα στην Ελλάδα φαντάζουν ως ριζοσπαστικές αλλαγές, εάν αναλογιστεί κανείς το καθεστώς υπό το οποίο υποχρεούνται να δουλεύουν σήμερα οι Έλληνες πολίτες.
Η εργασία, το δικαίωμα και τη προστασία της εργασίας, είναι σήμερα κεντρικό αίτημα σε όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα στις προοδευτικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα, θα έλεγα, και λόγω της κρίσης.
Αντίθετα, το φαινόμενο της κατάχρησης της έννοιας, όπως παραδείγματος χάρη, της μερικής απασχόλησης, γνώρισε έξαρση στα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, ανομίας, θα έλεγα, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, που προώθησε η Νέα Δημοκρατία.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απαγορεύσουμε αυτές τις μορφές; Υπάρχουν σήμερα, παραδείγματος χάρη, και φοιτητές και γυναίκες και άτομα με αναπηρία και άλλες κατηγορίες που θέλουν να εργαστούν με μερική απασχόληση. Είναι μία υπαρκτή κοινωνική ανάγκη.
Ποιο είναι, όμως, το πρόβλημα; Είναι ότι υπάρχουν ασύδοτοι εργοδότες, που εκμεταλλεύονται αυτές τις μορφές μερικής απασχόλησης, που καταστρατηγούν βασικά εργασιακά δικαιώματα, έτσι ώστε να αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέρα και νύκτα με αμοιβές μερικής απασχόλησης.
Το ίδιο συμβαίνει και με το καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων. Εκεί, επίσης, χρειάζεται ριζική αναθεώρηση. Το ίδιο συμβαίνει και με την υπερωριακή απασχόληση, με την ανασφάλιστη εργασία, εκεί δηλαδή που έχει απουσιάσει τα τελευταία χρόνια το κράτος, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας αυθαίρετα να καταστρατηγεί βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Γι’ αυτό, εμείς μιλάμε για τον έλεγχο και τη ρύθμιση όλων αυτών των σχέσεων. Συγκροτήσαμε, ήδη, Επιτροπή που λειτουργεί με κοινωνικούς εταίρους και πόρισμα θα έχουμε γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, της αναθεώρησης αυτών των διατάξεων και πιθανών νομοθετικών ρυθμίσεων που θα χρειαστούν, μέσα στο Δεκέμβριο.
Προχωρούμε, λοιπόν, σε ένα κράτος που θα προστατεύει τον αδύναμο κρίκο, την αγορά εργασίας, τους εργαζόμενους μέσω της άμεσης ενίσχυσης του ελεγκτικού μηχανισμού του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ένα κράτος που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών.
(ML)
(01PE)
Λέμε όχι στη ζούγκλα και γι’ αυτό δεσμευτήκαμε για μία πολιτεία ευνομίας. Για αυτά μας ψήφισε ο ελληνικός λαός, αυτά ξεκινήσαμε και κάνουμε πράξη.
Ευχαριστώ.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Πριν δώσω το λόγο στη Γενική Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα. Αλέκα Παπαρήγα, θα μου επιτρέψετε εκ μέρους όλων των Βουλευτών να εκφράσω τα συλλυπητήρια για την απώλεια της αγαπημένης μητέρας του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.
Η κα. Παπαρήγα έχει το λόγο.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος): Δεν αμφισβητούμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι και με τη βοήθεια του εκλογικού νόμου έχετε τη λαϊκή εντολή να κυβερνήσετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα σιγήσουμε και πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες θα συμφιλιωθούν με όλες τις πλευρές και τις πτυχές της πολιτικής σας. Άλλωστε, αυτό αποδείχτηκε και στα μεγάλα συλλαλητήρια που έγιναν από την πλευρά των εργαζομένων με τη μορφή stage, που, σημειωτέον, η μεγάλη πλειοψηφία ήταν γυναίκες, οι οποίες δεν θέλουν να δουλεύουν ούτε λιγότερες ώρες, ούτε θέλουν μία ανασφαλή δουλειά με ημερομηνία λήξης στις 31.12.2009. Επτακόσιες είκοσι χιλιάδες είναι αυτοί που δουλεύουν είτε με τη μορφή stage, γενικά προσωρινά απασχολούμενοι, μερική απασχόληση, ενοικιασμένοι και σε εργολάβους μαύρης εργασίας.
Δεν πρόκειται για πρόβλημα που προέκυψε τώρα, που εσείς λέτε ότι έχουμε κρίση –και έχουμε κρίση- και που έφθασε σε οριακά επίπεδα η οικονομία. Πρόκειται για μία επιλογή, για μορφές απασχόλησης που υπάρχουν προ κρίσης σε όλη την Ευρώπη. Το ποσοστό μάλιστα απασχόλησης σε όλη την Ευρώπη είναι πολύ παραπάνω απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Ευτυχώς στην Ελλάδα υπήρχαν αντιστάσεις στο ζήτημα αυτό και δεν μπόρεσαν να περάσουν πιο γενικευμένα, ευρύτερα και βαθύτερα αυτές οι μορφές απασχόλησης και υπάρχει σαφής κατεύθυνση της Κομισιόν αυτές να γενικευτούν.
Το καινούριο φρούτο που ήρθε την περίοδο της κρίσης είναι να υποταχθούν στο θεσμό της μαθητείας με έναν τρόπο που εξοβελίζει και αλλοιώνει πραγματικά την έννοια της μαθητείας.
Θα εξηγήσω γιατί εμείς υποστηρίζουμε τη μονιμοποίηση των ανθρώπων αυτών, είτε είναι στο δημόσιο είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και γιατί υποστηρίζουμε την κατάργηση των νόμων που εσείς θεσπίσατε και στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία πάτησε και επαύξησε αυτών των ευέλικτων μορφών απασχόλησης πέρα από τη μόνιμη δουλειά. Γιατί είμαστε αντίθετοι σε αυτό που είπατε προ ολίγου, ότι «εμείς με την πολιτική μας δίνουμε ευκαιρία για δουλειά». Η δουλειά δεν είναι ευκαιρία. Η δουλειά δεν είναι θέμα αξιοκρατίας. Βεβαίως, ο τεμπέλης δεν θα αναζητήσει δουλειά ή με την πρώτη ευκαιρία θα την εγκαταλείψει. Δεν μιλάμε γι’ αυτό το ζήτημα.
Η δουλειά είναι δικαίωμα. Είναι πάγια και διαρκής ανάγκη. Όχι θα δουλέψεις, αν έχεις την ευκαιρία και αν υπάρχουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αλλά πάγια και διαρκής ανάγκη από τη στιγμή που ο άνθρωπος μπαίνει στην παραγωγική ηλικία και που σήμερα μάλιστα το όριό της έχει μετακινηθεί λόγω των σπουδών. Πρέπει να έχεις εξασφαλισμένη, σταθερή δουλειά με ελεύθερο χρόνο. Με αυτήν την έννοια, εμείς υποστηρίζουμε το τριανταπεντάωρο, το πενθήμερο και το επτάωρο. Δεν είναι ευκαιρία και εν πάση περιπτώσει, το ότι η οικονομία είναι σε οριακό σημείο, δεν έχουν ευθύνη ούτε οι εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες προσωρινά εργαζόμενοι και με όρια ζωής την ακραία φτώχεια, δεν έχουν ευθύνη γενικότερα οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως των εισοδημάτων.
Το οριακό σημείο της οικονομίας, που εμείς το λέμε οικονομική καπιταλιστική κρίση, που δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, υπάρχει και αλλού, οφείλεται ακριβώς στις αντιθέσεις και αντιφάσεις που δημιουργεί ένα σύστημα που όλη η βάση, η δομή του και το εποικοδόμημά του στηρίζεται στο κέρδος και που σήμερα αυτό το σύστημα δεν θα θεωρεί ότι βρίσκεται σε πορεία ορθοπόδησης, αν δεν πλατύνει και δεν βαθύνει αυτές τις μορφές της εργασιακής απασχόλησης.
Δεν δεχόμαστε τον όρο «μαθητεία» έτσι όπως χρησιμοποιείται. Η μαθητεία υπάρχει για πολύ λίγα επίπεδα μόρφωσης ή, αν θέλετε, και επιστημονική μόρφωση και επαγγελματική μόρφωση.
(XA)
(1ML)
Το μεγαλύτερο μέρος της μαθητείας πρέπει να γίνεται μέσα στην ίδια τη σχολή είτε επαγγελματική σχολή είτε είναι πανεπιστήμιο. Εκεί που χρειάζεται να γίνει στην παραγωγή, γιατί δεν μπορεί να υπάρχει παραγωγική διαδικασία μέσα στα Πανεπιστήμια ή στην υγεία, η απασχόληση πρέπει να είναι πραγματική μαθητεία, λιγότερες ώρες. Και εφόσον υπάρχει ο θεσμός της αμειβόμενης μαθητείας, στην περίπτωση αυτή πρέπει να αμείβεται κανονικά ο νέος και η νέα, να έχει άδειες. Και σε τελική ανάλυση πρέπει να καταργηθεί η δουλειά για τον φοιτητή, τον σπουδαστή και το μαθητή, να είναι απερίσπαστος, να τελειώνει στα πραγματικά χρονικά όρια τις σπουδές, να υπάρχει απαίτηση για την απόδοση των σπουδών και να μη χρειάζεται να δουλεύει. Και πρέπει να είναι κανείς τρελός σαν φοιτητής και σπουδαστής να μη νιώσει τη χαρά της φοιτητικής και της σπουδαστικής ζωής και να θέλει να δουλεύει.
Εμείς λοιπόν, ζητάμε οι 720.000 που δίνονται με επίσημα στοιχεία σαν διάφορες μορφές απασχόλησης να θεωρηθούν μόνιμες. Και βεβαίως εμείς παλεύουμε για να καταργηθεί η ίδια η ανεργία. Η εργασία δεν είναι ούτε ευκαιρία. Είναι δικαίωμα.
Τέλος, απορρίπτουμε την άποψη που λέει ότι οι γυναίκες και οι νέοι θέλουν μερική απασχόληση. Δεν ζούμε την περίοδο πριν από πενήντα και εξήντα χρόνια όπου μια γυναίκα θεωρούσε ντροπή να δουλεύει. Όχι όλες οι γυναίκες, ένα μέρος των γυναικών δεν είχαν και τα εφόδια να δουλέψουν και θεωρούνταν ντροπή να δουλεύεις σαν παντρεμένη. Σήμερα όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτως του επιπέδου μόρφωσης θέλουν δουλειά και μπορούν να τα συνδυάσουν αν υπάρχει φροντίδα.
Τέλος, απορρίπτουμε τη λογική του ΑΣΕΠ. Εμείς από ότι καταλαβαίνουμε τελικά ευκαιρίες και δυνατότητες θα έχουν αυτοί που έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά από ορισμένα επίλεκτα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα πανεπιστήμια που φτιάχνουν τη σύγχρονη οικονομική και κοινωνική ελίτ. Δικαίωμα για δουλειά έχει και αυτός που έχει το απολυτήριο λυκείου και αυτός που έχει τελειώσει επαγγελματική σχολή και αυτός που έχει τελειώσει το πανεπιστήμιο χωρίς να έχει πάρει μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Άλλωστε, η οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας απαιτεί υψηλό επίπεδο μόρφωσης για όλους αλλά δεν απαιτεί δέκα διδακτορικά και πενήντα μεταπτυχιακά που είναι για το πλασάρισμα της αγοράς.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει για τη δευτερολογία ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρία Παπαρήγα, δεν ζητάμε να σιγήσετε. Αντιθέτως, διεκδικούμε και απαιτούμε την άποψη όλων και της αντιπολίτευσης και τη σεβόμαστε. Δεν ζητάμε πόσο μάλλον και τη συμφιλίωση όπως την ονομάσατε, το συμβιβασμό, θα έλεγα, ούτε του νέου ούτε της γυναίκας ούτε του άνεργου με απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, με την ανεργία. Αντιθέτως, είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον εργαζόμενο, να προστατεύσουμε το νέο, να προστατεύσουμε τη γυναίκα, να προστατεύσουμε το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης.
Σε ό,τι αφορά το θεσμό της μαθητείας ή των STAGE, έχετε πολύ δίκιο ότι αυτά έχουν καταστρατηγηθεί ως έννοιες αλλά ως έννοιες δεν είναι αρνητικές. Εκεί διαφωνώ μαζί σας. Το να μπορεί ένας νέος μαθητής ή ένας νέος φοιτητής να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να αποκτήσει εμπειρία, να αποκτήσει στο κάτω-κάτω και γνώση στο χώρο της δουλειάς δεν είναι αρνητικό. Είναι αντίθετα θετικό. Τον προετοιμάζει, τον βοηθά, συνδέει τις γνώσεις του τις θεωρητικές με τις πρακτικές του ικανότητες. Είναι και αυτό μέρος της εκπαίδευσης για τη ζωή του, όταν θα βγει στην κοινωνία στην αγορά εργασίας. Αρκεί όμως, αυτές οι μορφές πραγματικά να μην καταστρατηγούνται και χρησιμοποιούνται για άλλους στόχους, ουσιαστικά να υποκρύπτουν πλήρη εργασία ή να υποκρύπτουν εκμετάλλευση των νέων ουσιαστικά με αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους άλλους εργαζόμενους που εργάζονται κανονικά και έχουν τις δουλειές τους και έχουν τις απαιτήσεις να σέβεται ο εργοδότης τα δικαιώματά τους. Διότι χρησιμοποιούνται πάρα πολλές φορές αυτές οι μορφές εργασίας ουσιαστικά για να υποσκάψουν τα δικαιώματα των υπολοίπων εργαζομένων.
Τέλος, επειδή βρισκόμαστε σε μια κοινωνία και σε μια οικονομία που έχει κρίση όχι μόνο σήμερα αλλά αλλαγές σημαντικές, τεχνολογικές, οικονομικές, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, θα υπάρχουν περίοδοι που θα υπάρχουν περισσότεροι άνεργοι. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μονιμότητα όλων. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
(XP)
(1XA)
Και δεν μπαίνουν σε καλούπια οι άνθρωποι. Σπάνε τα τείχη. Σπάνε τα κουτάκια. Το θέμα είναι τι κάνει η πολιτεία. Η πολιτεία μπορεί να τους αφήσει στο έλεος του Θεού, της ασύδοτης αγοράς εργασίας ή μπορεί να έλθει να παρέμβει, να ρυθμίσει αυτές τις σχέσεις και να προστατεύσει τον εργαζόμενο μέσα από διαδικασίες επανακατάρτισης, επανεκπαίδευσης, προστασίας, ακόμα και κοινωνικής εργασίας για να εγγυηθεί τη δυνατότητα να έχει προοπτική ο νέος, ο εργαζόμενος, η γυναίκα, η οικογένεια. Αυτό κάνουμε εμείς, αυτή είναι η δέσμευσή μας και αυτό το σύστημα της προστασίας και της επανεκπαίδευσης των εργαζομένων είναι το σύστημα που εμείς φέρνουμε με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τέταρτη είναι η με αριθμό 33/3/6.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
«Στο σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που μας παρουσιάζετε για την Ελλάδα, η διατήρηση διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που είχαν οριστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση με υψηλότατες αμοιβές αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την κοινωνία.
Επιπλέον, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στο ότι οι εξωπραγματικές για τα ελληνικά δεδομένα αμοιβές των ανωτέρω στελεχών είναι το αποτέλεσμα των προβλέψεων του Νόμου 3429/2005 που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς σε αυτόν προβλέπεται ειδικά ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί που είναι εισηγμένοι σε οργανωμένη αγορά (χρηματιστήριο) και στους οποίους το δημόσιο εξακολουθεί να έχει οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, «ευρίσκονται εκτός του, κατά τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις, ευρύτεροι δημόσιου τομέα».
Ερωτάσθε:
1. Θεωρείτε σκόπιμο να λάβετε μέτρα για το γενικότερο περιορισμό, και είναι δυνατόν την εξάλειψη, του φαινομένου των «golden boys» και «golden girls» από τις διοικήσεις των οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα;
2. Σκοπεύετε να προβείτε σε νέα νομοθετική ρύθμιση που να θεσπίζει ανώτατα όρια στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών οργανισμών και εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ακόμα και εκείνων που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο;».
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και εδώ μιλάμε για την καταστρατήγηση κάθε έννοιας δικαίου. Οι αμοιβές, οι αποζημιώσεις που ενέκρινε η προηγούμενη κυβέρνηση στις συμβάσεις των εν λόγω στελεχών ήταν και είναι πραγματική πρόκληση.
Ξεκαθαρίζω ότι αυτό εμείς θα το αλλάξουμε και μάλιστα πολύ σύντομα. Δεν είναι μόνο το σημερινό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που καθιστά πρόκληση το φαινόμενο των golden boys στις διοικήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν είναι μόνο το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ανεξάρτητα από τις συνθήκες στην οικονομία αυτές οι πρακτικές, αυτές οι αμοιβές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια αποτελούν αναιτιολόγητη σπατάλη του δημοσίου χρήματος και σοβαρή προσβολή για τον κοινό νου, για το κοινό αίσθημα. Είναι μία ακόμη αφορμή για να κάνουμε τους πολίτες να αισθάνονται ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι αναξιόπιστο. Και είναι ακόμα σοβαρότερη η πρόκληση αν αναλογιστεί κανείς ότι το αποτέλεσμα, δηλαδή τα ελλείμματα που έφεραν τα εν λόγω στελέχη στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα δείχνουν ότι οι υπέρογκες αμοιβές δεν βελτίωσαν καν την απόδοση αυτών των στελεχών.
Επιχειρείται να δικαιολογηθεί –αναφέρεστε σε αυτό κύριε Καρατζαφέρη- αυτή η τροπή με την επίκληση δήθεν της αγοράς, δηλαδή ότι πρέπει να προσαρμοστεί το δημόσιο στις αμοιβές της αγοράς. Προφανώς δεν μιλάμε γι’ αυτούς. Δηλαδή δεν μιλάμε για τις λίγες περιπτώσεις εταιρειών που κινούνται στο χώρο του ελληνικού και του διεθνούς ανταγωνισμού. Αλλά και εκεί περιμένουμε τη διάθεση προσφοράς, το παράδειγμα για το γενικότερο καλό. Και βέβαια μην ξεχνιόμαστε. Στο παγκόσμιο πρόβλημα των αμοιβών των διοικητικών στελεχών, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα είδα τα αποτελέσματα.
(ΜΤ)
(1XP)
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κατάρρευση έδειξε την αντίφαση από τη μια μεριά των αστρονομικών αμοιβών και από την άλλη των ζημιών αυτών των αποφάσεων αυτών των ανθρώπων για την κοινωνία, τους μικροϊδιοκτήτες, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Έτσι λοιπόν, κύριε Καρατζαφέρη, στο ερώτημά σας απαντώ ότι όχι απλώς το θεωρώ σκόπιμο, είμαι απολύτως αποφασισμένος και εγώ και ολόκληρη η Κυβέρνηση όχι απλώς να περιορίσουμε, αλλά να σταματήσουμε αυτά τα φαινόμενα. Ως Κυβέρνηση δεν πρόκειται να συναινέσουμε σ’ αυτή την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Θα αναλάβουμε κάθε θεσμική και νομοθετική πρωτοβουλία εκεί που χρειάζεται ώστε να αποτρέψουμε την επανάληψη αυτού του φαινομένου στο μέλλον.
Όμως πρέπει να τονίσω ότι για πολλές από τις μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου τομέα υπάρχουν ήδη όρια αμοιβών στις διοικήσεις, βάσει του νόμου 2703 του 1999. Η προηγούμενη όμως Κυβέρνηση επέλεξε την καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν το ύψος των αποζημιώσεων που ορίζονται από τη διυπουργική επιτροπή Δ.Ε.Κ.Ο. και φυσικά τη δύναμη που αξιοποίησε η ίδια, της εκτελεστικής εξουσίας, να επιβάλλει εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νόμου με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Αυτά τελειώνουν.
Θα φανεί και στις νέες συμβάσεις που θα υπογραφούν, με το σταδιακό διορισμό των νέων διοικήσεων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου. Οι αμοιβές των στελεχών των επιχειρήσεων και οργανισμών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα -και όχι μόνο με τη στενή εφαρμογή των όρων αυτών για να συμπεριλαμβάνονται και περιπτώσεις όπως της ΕΡΤ- από εδώ και στο εξής θα ορίζονται με συγκεκριμένες αρχές, τις αρχές που αποτελούν το θεμέλιο για ολόκληρο το κυβερνητικό μας έργο.
Πρώτον, διαφάνεια. Οι πολίτες θα γνωρίζουν ποια είναι η συνολική αμοιβή ενός στελέχους και πώς αιτιολογείται. Λογοδοσία. Οι πολίτες θα γνωρίζουν το αποτέλεσμα του έργου των διοικήσεων των στελεχών και τους λόγους που νομιμοποιούν την αμοιβή που τους δίνεται. Δικαιοσύνη. Τα στελέχη πρέπει να αμείβονται δίκαια ανάλογα με τις απαιτήσεις των θέσεων που κατέχουν, ώστε να επιτελούν σωστά το έργο τους, αλλά να μην προκαλούν.
Όπως κάθε άλλη απόφαση Υπουργού και οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τις αμοιβές αυτών των στελεχών θα αναρτώνται στο διαδίκτυο. Θα γνωρίζουν οι πολίτες τι και σε ποιους πληρώνουν. Οι Υπουργοί οφείλουν να αιτιολογούν κάθε τους απόφαση.
Για τις εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο υπάρχουν βεβαίως συγκεκριμένοι κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας που επιβάλλονται από τις αρχές και τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Όμως και εκεί το δημόσιο, όπου είναι μεγάλος μέτοχος, που σημαίνει ότι έχει σημαντικό δηλαδή λόγο στη λήψη αποφάσεων, μπορεί να παρεμβαίνει στο ύψος των αμοιβών των στελεχών.
Οι κανόνες διαφάνειας που θα διέπουν από εδώ και στο εξής το σύνολο των αποφάσεων της Κυβέρνησης θα εφαρμόζονται και εκεί, γιατί σε αυτές τις επιχειρήσεις, τα στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και οι διοικήσεις οργανισμών του δημοσίου τομέα, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, επιτελούν το ρόλο εκπροσώπου του δημοσίου ως μετόχου. Διαχειρίζονται δημόσια περιουσία, εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον γι’ αυτό για εμάς τα ψέματα τελείωσαν.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα τρεις μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί καθηγητές από το 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει ο ερωτών Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρωθυπουργέ, σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή και πράγματι θα είναι μεγάλη επιτυχία αν αυτά που προτίθεστε να κάνετε, τα κάνετε πράξη.
Θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τη διαφάνεια την οποία ευαγγελίζεστε και διαρκώς ακούω, να τη δούμε τώρα. Αύριο το πρωί δώστε εντολή στο διαδίκτυο να καταγραφούν οι αμοιβές κάποιων φορέων του ευρύτερου δημοσίου τομέα, δηλαδή να δούμε πόσα ενθυλακώνει ο κ. Αράπογλου, ο διοικητής της Εθνικής. Αύριο το πρωί να το μάθει ο ελληνικός λαός.
(MB)
(1MT)
Μιλάμε για ένα εκατομμύριο το χρόνο! Ένα εκατομμύριο το χρόνο, δηλαδή όσο παίρνουν διακόσια παιδιά των stage! Όσα παίρνουν διακόσια παιδιά παίρνει ένας άνθρωπος! Δηλαδή όσα παίρνει ένα ολόκληρο χωριό παίρνει ένας άνθρωπος! Ένα εκατομμύριο! Να μάθει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει, ποιοι τα παίρνουν. Πέντε στελέχη της «Εθνικής Ασφαλιστικής» παίρνουν πάνω από ένα εκατομμύριο! Πέντε στελέχη!
Αυτά λοιπόν πρέπει να τα μάθει ο ελληνικός λαός και πρέπει να καταργήσουμε αυτό το εξωφρενικό που συμβαίνει και το οποίο, εν πάση περιπτώσει, σ’ έναν βαθμό οδήγησε σ’ αυτή την καχεξία που έκοψε το χαμόγελο του πάντα χαμογελαστού Υπουργού Οικονομικών. Του το έκοψε. Πήγε εκεί ο Αλμούνια και του έκοψε το χαμόγελο. Και δεν έκοψε μόνο το χαμόγελο του κυρίου Υπουργού. Έκοψε όλης της Ελλάδος το χαμόγελο. Γιατί πτωχεύουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς πτωχεύουμε και έχουμε μία σειρά ανθρώπων που παίρνουν ένα εκατομμύριο το χρόνο. Το επέτρεψε η άλλη Κυβέρνηση. Ένα εκατομμύριο! Τεράστια ποσά!
Είναι δυνατόν σήμερα που μιλάμε, σ’ αυτή την κατάσταση την οικονομική, την τραγική, να υπάρχει επεισόδιο στην κρατική τηλεόραση του «πολύ» κ. Παναγόπουλου που να κοστίζει 65.000 ευρώ; Και μακάρι να βρείτε το θάρρος να κάνουμε μία Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για την ΕΡΤ, για να δείτε δυσωδία. Θα χρειαστούν πενταξονικά, κύριε Πρωθυπουργέ, για να βγάλουμε τη βρώμα και τα λύματα από την ΕΡΤ. Εξήντα πέντε χιλιάδες ευρώ, όσο κοστίζει μία εργατική κατοικία, 65.000 ευρώ κοστίζει το επεισόδιο του «Εις Υγείαν» που κάνει ένας συμπαθής ηθοποιός. Εξήντα πέντε χιλιάδες! Και η ΕΡΤ, η κρατική ΕΡΤ, η οποία παίρνει εκατομμύρια ευρώ από κάθε σπίτι που ηλεκτροδοτείται, αυτό το χαράτσι που πληρώνουμε στην ΕΡΤ, δεν μπορεί να κάνει μόνη της μία παραγωγή, μία εκπομπή μουσική, να μαζέψει πέντε καλλιτέχνες, που πάνε και δωρεάν –το ξέρω πολύ καλά το επάγγελμα- για την προσωπική τους προβολή. Εξήντα πέντε χιλιάδες! Είκοσι χιλιάδες ευρώ για την παρουσίαση! Είκοσι χιλιάδες! Ο Βουλευτής παίρνει 270 ευρώ για να έρθει στην Επιτροπή, για τις τρεις ώρες που κάθεται, και κάποιος για να παρουσιάσει μία εκπομπή παίρνει 20.000 ευρώ. Είκοσι χιλιάδες! Αυτά όλα τα golden boys λοιπόν πρέπει να τα καταργήσουμε. Αυτή η πρόκληση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί, να είναι στη ζωή μας.
ΟΠΑΠ: Ο «πολύς» κ. Χατζηεμμανουήλ: 700.000 ευρώ! Η Γραμματεύς του κ. Χατζηεμμανουήλ: 5.000 ευρώ! Τι προσόντα έχει για να παίρνει 5.000 ευρώ; Πέντε χιλιάδες ευρώ; Είναι δυνατόν; Δεν είναι πρόκληση, όταν έρχονται και παρακαλάνε στα πολιτικά γραφεία κορίτσια με μεταπτυχιακά να τους βρουν μια δουλειά για 700 ευρώ σε μια επιχείρηση; Πέντε χιλιάδες ευρώ! Πρόκληση!
Ο κ. Βουρλούμης, ο κ. Αθανασόπουλος: Μιλάμε για ποσά της τάξεως των επτακοσίων και οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ.
Κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς έχουμε συγκεκριμένη πρόταση από τον ΛΑ.Ο.Σ.. Καμία αμοιβή κανενός που εργάζεται στο δημόσιο τομέα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καμία αμοιβή! Αυτή είναι η κορυφή. Για δε τα bonus συγκεκριμένα πράγματα, κύριε Πρωθυπουργέ. Μπορεί οι τράπεζες να αυθαιρετούν. Φορολογήστε με 90% τα bonus. Το μισθό μισθό. Bonus: 90%, κύριε Πρωθυπουργέ. Και χαίρομαι που συμφωνείτε. Επιτέλους σ’ αυτόν το τόπο να βάλουμε μία τάξη! Δεν μπορεί λοιπόν από τη μία πλευρά να έχουμε τους πληβείους και από την άλλη μεριά να έχουμε τους πατρικίους. Δεν μπορεί να έχουμε αυτή την ταξική διαφορά, γιατί αυτή η ταξική διαφορά θα φέρει αύριο το πρωί τεράστια δεινά εις τον τόπο.
Και κλείνω, κύριε Πρωθυπουργέ, με ένα θέμα που θα σας δυσαρεστήσει. Είδα αυτά τα βιογραφικά, χιλιάδες βιογραφικά για τις θέσεις των Γενικών Γραμματέων. Έπρεπε να στείλει η μισή Ελλάδα βιογραφικά για να βάλετε την κυρία Δραγώνα στο Υπουργείο Παιδείας ή να βάλετε την κυρία Καλτσά; Είναι δυνατόν; Μην εμπαίζετε τον ελληνικό λαό, μη δημιουργείτε ψεύτικες ελπίδες. Έστειλαν τριάντα χιλιάδες άνθρωποι βιογραφικά, για να βάλετε αυτούς τους οποίους γνωρίζετε. Τη μία την είχατε βάλει υποψήφια για το ευρωψηφοδέλτιο. Την άλλη την είχατε Βουλευτή Επικρατείας. Για να βρείτε αυτούς τους ανθρώπους χρειάζονταν τριάντα χιλιάδες βιογραφικά;
Και εν πάση περιπτώσει, επειδή μιλάτε για διαφάνεια κι επειδή, κύριε Πρωθυπουργέ, δεν νομίζω ότι πρέπει εσείς να αλλάξετε τους «κουμπάρους» της προηγούμενης Κυβέρνησης με άλλου βαθμού συγγενείας, θα σας πω ότι λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές –σας το είχα πει και στην αναμέτρηση- η κυρία Καλτσά είχε καλέσει εις το σπίτι της άμεσο συγγενικό σας πρόσωπο και συγκεκριμένη εταιρία που λαμβάνει έργα του Δημοσίου κι είχε αρχίσει η διανομή των ιματίων.
(GK)
(1MB)
Προσέξτε, λοιπόν, μήπως μες στην ανάγκη από την αρχή της δικής σας πορείας να αποκαλύπτουμε πράγματα που θα είναι δυσάρεστα. «Καλύτερα γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε».
Τελειώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον πρώην Πρωθυπουργό για την απώλεια της μητρός του.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης-Υπουργός Εξωτερικών): Δεν θέλουμε να σας βάλουμε σε καμία δυσάρεστη κατάσταση ή θέση, κύριε Καρατζαφέρη. Αντιθέτως, είμαστε εμείς οι οποίοι σήμερα ανοίγουμε το δρόμο της διαφάνειας για οποιοδήποτε ζήτημα. Δεν υπάρχει για εμάς θέμα, το οποίο να θέλουμε να κρύψουμε ή να συγκαλύψουμε. Να τελειώσουν αυτά και να τελειώσουν και τα υπονοούμενα!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κατά τα άλλα, συμφωνώ μαζί σας. Δεν συμφωνώ πάντα, κύριε Καρατζαφέρη, αλλά συμφωνώ μαζί σας στο μεγαλύτερο μέρος αυτών που είπατε. Πράγματι, έχουμε απαράδεκτες καταστάσεις στο δημόσιο αδιαφάνειας από μισθούς, από προμήθειες, από σχέσεις διαφημιστικών εταιρειών με το κράτος και βεβαίως και με τον Τύπο, αδιαφανείς σχέσεις που επηρεάζουν και την πολιτική και την ανεξαρτησία του Τύπου.
Έχουμε απαράδεκτες πρακτικές που θα αλλάξουν τώρα με το διαδίκτυο. Σας λέω ότι στο Υπουργείο Οικονομικών 35.000 ευρώ κοστίζουν οι εφημερίδες που αγοράζονται, για να διαβάζουν οι υπάλληλοι. Και βεβαίως έχουμε –πολύ σωστά είπατε- να αναρτήσουμε στο διαδίκτυο όλες τις αποφάσεις.
Όμως, για να δείτε τι κράτος έχουμε –γιατί είμαστε απέναντι σ’ αυτό το κράτος, θέλουμε ένα σωστό κράτος που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον- το να καταγράψουμε όλους τους φορείς που έχει το ελληνικό κράτος, το να καταγράψουμε όλες τις επιτροπές που έχουν δημιουργηθεί, το να καταγράψουμε όλους τους μισθούς που δίνονται στις διάφορες διοικήσεις, το να καταγράψουμε όλους τους υπαλλήλους είναι και αυτό από μόνο του ένα τεράστιο έργο, διότι δεν υπάρχει καταγραφή!
Δεν υπάρχει πουθενά καταγραφή αυτών των πραγμάτων! Σκεφτείτε το. Δεν ξέρουμε ως κράτος πόσους υπαλλήλους έχουμε. Δεν ξέρουμε ως κράτος ποιοι είναι οι οργανισμοί. Δεν τους έχουμε καταγράψει. Και αυτό το έργο το κάνουμε σήμερα.
Είναι απλώς ένα δείγμα της αδιαφάνειας και της σπατάλης αυτών των χρημάτων του ελληνικού λαού που εμείς λέμε επιτέλους να φτιαχτεί ένα κράτος που σέβεται αυτά τα χρήματα του ελληνικού λαού!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και γι’ αυτό με ανοικτές διαδικασίες, όχι μόνο στελεχώνουμε τις Γενικές Γραμματείες –που πολλοί μας είπαν ότι είναι και υπερβολή- αλλά θέλαμε να δώσουμε από εκεί το παράδειγμα. Δεν αποκλείουμε κανέναν ούτε πρώην Βουλευτή, αλλά ούτε κι εκείνους που δεν ξέρουμε καθόλου. Και είναι πολλοί που δεν τους γνωρίζαμε, δεν τους ήξερε κανένας, πριν οι ίδιοι υποβάλλουν την αίτησή τους. Αξιολογούμε σύμφωνα με τις δυνατότητές τους και αυτό θα κάνουμε μέχρι και το τελευταίο νοσοκομείο στη χώρα μας, τον τελευταίο οργανισμό που υπάρχει σε κάθε περιφέρεια.
Με αυτές τις δεσμεύσεις θα προχωρήσουμε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Η επόμενη επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό είναι η με αριθμό 49/5/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με τη μεταρρύθμιση και τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:
«Η κρίση στον τομέα της εργασίας, οι εκρηκτικές διαστάσεις της εισφοροδιαφυγής, η αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και οι πολιτικές των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει το ασφαλιστικό σύστημα σε οριακή κατάσταση.
Οι πιέσεις που δέχεται η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελέσουν την αφορμή, ώστε γι’ άλλη μια φορά η Ελληνική Κυβέρνηση να διαπραγματευθεί με τα κοινοτικά όργανα τη διάρκεια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος να δοθούν ως αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα που θα επιδεινώσουν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των εργαζομένων.
Επειδή στο όνομα της επιτήρησης και της «βιωσιμότητας» των ασφαλιστικών ταμείων, μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης, οι εργαζόμενοι θα είναι πάλι τα θύματα μιας αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
Περιλαμβάνεται στα σχέδια και τις προτάσεις της Κυβέρνησης η κατάργηση των νόμων 1902/1990, 2084/1992, 3029/2002 και 3655/2008;
Με δεδομένο το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας και των χρεών των επιχειρήσεων και του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πώς προτίθεται να στηρίξει τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος;»
Ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου έχει το λόγο.
(DP)
(1GK)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Τσίπρα, για την ερώτηση, γιατί είναι αλήθεια ότι μέσα στη γενικευμένη οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση το πρόβλημα του ασφαλιστικού μας συστήματος ξεχωρίζει. Ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλά άλλα προβλήματα που η Κυβέρνησή μας εκλέχθηκε για να αντιμετωπίσει.
Όπως έχω τονίσει στο παρελθόν, το ασφαλιστικό είναι εθνικό ζήτημα. Δεν αφορά απλώς αριθμούς, στατιστικά στοιχεία. Αφορά την ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αφορά τη ζωή, την αξιοπρέπεια του συνταξιούχου. Αφορά και εδώ την έννοια του δικαίου. Αφορά τις επόμενες γενεές των Ελλήνων που πρέπει να δούμε με ποιους όρους εντάσσονται στην αγορά εργασίας, ώστε να αποτρέψουμε το σημερινό κίνδυνο να ζήσουν χειρότερα από εμάς, από τη δική μας γενιά. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε –και θα το εξασφαλίσουμε- την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών.
Είναι προφανές ότι το πρόβλημα επείγει και δεν επείγει απλά επειδή μας το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ μπορώ να συμφωνήσω σε πολλά και με εσάς, κύριε Τσίπρα, για την κριτική απέναντι στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η αλήθεια είναι ότι αντικειμενικά σήμερα οι ασφαλιστικοί μας φορείς είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας και γιατί η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι οικτρή και γιατί η λέξη «ζούγκλα» είναι ίσως πολύ λίγη για να χαρακτηρίσει την αγορά εργασίας και γιατί η εισφοροδιαφυγή τα τελευταία χρόνια ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Γι’ αυτό είναι δέσμευσή μας να αγωνιστούμε για τη σωτηρία του ασφαλιστικού μας συστήματος που σήμερα βρίσκεται πράγματι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να φτιάξουμε ένα σύστημα βιώσιμο και δίκαιο και μακράς πνοής.
Με δύο λέξεις να περιγράψω την πολιτική μας πρόταση για το ασφαλιστικό. Θα έλεγα ότι ο σημερινός νόμος, το σημερινό καθεστώς θα αλλάξει. Έχουμε ήδη θέσει ορισμένες βασικές προτεραιότητες που αποτελούν προϋπόθεση να κάνουμε το επόμενο βήμα, που είναι η αναθεώρηση και η αλλαγή του ασφαλιστικού μας συστήματος και τις ανακοινώσαμε με σαφήνεια στις προγραμματικές μας δηλώσεις. Προτεραιότητες, όπως είναι: Η εγγύηση των συντάξεων –δεν υπάρχει φόβος να μην πάρει ο συνταξιούχος τη σύνταξή του- ο χρόνος απονομής των συντάξεων, η θεραπεία αδικιών, όπως αυτή που αφορά τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση, η διεύρυνση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, όπως και η αύξηση της βασικής σύνταξης του αγρότη ή της αγρότισσας, του ανασφάλιστου, ώστε να φθάσουμε στα 550 ευρώ για το μεμονωμένο συνταξιούχο, τα 950 ευρώ για το ζευγάρι έως τα τέλη της τετραετίας, μηχανογράφηση των ταμείων, όχι απλώς για να είναι πιο λειτουργικά τα ταμεία, αλλά διότι υπάρχει τρομερή διαφθορά και σπατάλη και εδώ, εκσυγχρονισμός της λίστας φαρμάκων και της διαδικασίας χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.
Σε ό,τι αφορά το νόμο Πετραλιά, θα πω ένα πράγμα. Είχαμε ασκήσει έντονη κριτική όταν το 2008 κάναμε συζήτηση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Δυστυχώς, για τη χώρα δικαιωθήκαμε σε αυτή μας την κριτική, γι’ αυτό και ισχύουν όλα όσα έχουμε καταγγείλει για το νόμο αυτό στο παρελθόν και γι’ αυτό μιλάμε για αλλαγή όλου του καθεστώτος του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα είναι βέβαιο. Το ζήτημα του ασφαλιστικού συστήματος είναι πολύ σοβαρό για να το αντιμετωπίσουμε πρόχειρα με μπαλώματα, με αποσπασματικές λύσεις. Είναι πολύ σοβαρό για να το αντιμετωπίζουμε έξω από τα προβλήματα και ολόκληρου του πλέγματος των προβλημάτων που υπάρχουν στην κοινωνία μας, στην αγορά μέσα στην οποία γεννήθηκε το ασφαλιστικό σύστημα. Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό αγνοώντας βασικές παραμέτρους της αγοράς εργασίας, της οικονομίας, του ανταγωνισμού, της ίδιας της λειτουργίας των επιχειρήσεων γι’ αυτό και ξεκινήσαμε το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
(DE)
(DP)
Γι’ αυτό και ανοίγουμε τον κοινωνικό διάλογο για όλες τις μεγάλες αλλαγές που προτιθέμεθα να κάνουμε με τους κοινωνικούς εταίρους. Και θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος όσο χρειαστεί, ώστε οι πολιτικές που θα εφαρμόσουμε να είναι επιτέλους βιώσιμες, αλλά και να μην αφήνουν κανέναν Έλληνα χωρίς τα δικαιώματά του, αδικημένο ή περιθωριοποιημένο.
Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα. Γνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν και λύσεις. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι, εάν δουλέψουμε μαζί, θα τις βρούμε και θα τις συμφωνήσουμε.
Καλούμε, λοιπόν και την Αντιπολίτευση να ξεπεράσει τη λογική της ισοπέδωσης. Μπορούμε να σφυρηλατήσουμε μαζί τις κοινωνικές συμφωνίες που χρειάζονται. Μη μένετε στο παρελθόν της εύκολης, από τα έξω κριτικής. Δίνουμε χώρο για ουσιαστική συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση αυτών των πολιτικών. Ελάτε, διότι εκείνους που θέλουν να συμμετάσχουν στο διάλογο παραγωγικά και με προτάσεις θα τους ακούσουμε και θα προχωρήσουμε μαζί.
Και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μια και εσείς καταθέσατε τη συγκεκριμένη ερώτηση, είναι μία από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας από την οποία περιμένουμε ειλικρινά να ανταποκριθεί σ' αυτό το κάλεσμα της Κυβέρνησης. Γνωρίζω καλά ότι, εάν το θελήσετε, μπορείτε και με το παραπάνω, ειδικά εσείς, να συνεισφέρετε πολλά σε έναν προοδευτικό διάλογο που θα έχει στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και ένα ασφαλιστικό βιώσιμο, αλλά, βεβαίως και σε πολλούς άλλους τομείς.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ο ελληνικός λαός πολύ πρόσφατα, πριν από λίγες μόλις μέρες, καταψήφισε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και της έδωσε το ιστορικά χαμηλότερο ποσοστό της μετά την Μεταπολίτευση, ακριβώς διότι θέλησε μ' αυτό τον τρόπο να καταδικάσει την πιο επιθετική και νεοφιλελεύθερη πολιτική που εξαγγέλθηκε και εφαρμόστηκε ποτέ στη χώρα.
Και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σας έφερε στην εξουσία όχι προφανώς για να συνεχίσετε αυτή την πολιτική, αλλά για να την ανατρέψετε, όπως δεσμευθήκατε προεκλογικά, αν και χωρίς να συγκεκριμενοποιείτε το πώς θα το κάνετε. Όμως, γι’ αυτό σας έφερε στην εξουσία.
Κάθε μέρα, όμως, που περνάει σαν να έχουμε το μαρτύριο της σταγόνας. Κομμάτι-κομμάτι, λίγο-λίγο και υπό το πρόσχημα των πιέσεων που δέχεστε -και όντως, δέχεστε από τις Βρυξέλλες- αποκαλύπτεται ότι δεν εννοείτε να ανατρέψετε την πολιτική της Δεξιάς, αλλά να την συνεχίσετε. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Καραμανλής αυτή την πολιτική προεκλογικά την επικροτούσε, την εκθείαζε και τη διαφήμιζε στον ελληνικό λαό ως μια πολιτική που μπορεί να δώσει λύσεις και γι’ αυτό καταποντίστηκε, ενώ εσείς σκοπεύετε να την ακολουθήσετε συρόμενος -και τι ειρωνεία της τύχης!- από ποιόν; Από μεταξύ άλλων και το σύντροφό σας στην Σοσιαλιστική Διεθνή, το σοσιαλιστή κ. Αλμούνια.
Ο ελληνικός λαός, κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι συνάδελφοι, έχει μία σοφή ρήση για κάθε κατάσταση. Και την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει με τη ρήση «τραβάτε με και ας κλαίω». Διότι καμία Κομισιόν, κανένας κ. Αλμούνια, κανένας κ. Τρισέ, κανένας κ. Γιούνγκερ δε μπορεί, χωρίς τη δική σας βούληση, να επιβάλει όρια συνταξιοδότησης, να επιβάλει όρια εισφορών, να επιβάλει τον τρόπο και την κατεύθυνση αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος προς όφελος, λέει, της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Από πού και ως που παίρνει αυτό το δικαίωμα ο κ. Αλμούνια να καθορίζει τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό μας σύστημα; Οι συνθήκες, βεβαίως, του επιβάλλουν να επέμβει και να ζητήσει μέτρα για το έλλειμμα. Δεν έχει, όμως, κανένα απολύτως δικαίωμα να μας υποδείξει τι θα κάνουμε με το ασφαλιστικό μας σύστημα, γιατί πολύ καλά γνωρίζετε τις ιδρυτικές Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρθρο 48, 51 της Συνθήκης της Ρώμης που λέει ρητά πως ισχύει η αρχή της επικουρικότητας και αρμοδιότητα για τα ασφαλιστικά συστήματα έχουν τα κράτη-μέλη και οι κυβερνήσεις τους.
Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, ο Υπουργός σας εκχώρησε αυτό το κυρίαρχο δικαίωμα για την Κυβέρνηση και για τη χώρα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες; Και μη μας πείτε ότι δε ρωτήσαμε. Στις Προγραμματικές Δηλώσεις ρωτήσαμε: Τι θα διαπραγματευθείτε στις Βρυξέλλες; Ξέρουμε τι θα σας πουν. Η δική σας η διαπραγμάτευση τι θα θέσει στο τραπέζι;
Και να, λοιπόν, τι έθεσε στο τραπέζι. Τα διαβάσαμε από δημοσιεύματα: Αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
(LM)
(DE)
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, η λέξη αναμόρφωση είναι η αγαπημένη σας λέξη. Όμως, τι είδους αναμόρφωση και μάλιστα, όπως ακούγεται, επί τω χείρω μπορεί να είναι αυτή, όταν έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει τις υψηλότερες εισφορές και τις χαμηλότερες συντάξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Ακούμε για τα όρια ηλικίας και έχουμε την αίσθηση ότι είναι σαν να βάζουμε σε δοκιμασία τα όρια της αντοχής της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί δεν διαβάζετε και δεν παρουσιάζετε τα στοιχεία όλων των αναλογιστικών μελετών που έχουν παρουσιαστεί και από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ που λένε ξεκάθαρα ότι, όσο και αν αυξήσουμε τα όρια ηλικίας, δεν πρόκειται να αυξήσουμε ουσιαστικά το χρόνο βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος; Αντιθέτως, αν η χώρα πετύχει αύξηση κατά είκοσι μόλις ποσοστιαίες μονάδες στην εισπραξιμότητα από την φοροδιαφυγή, τότε τα ταμεία θα κερδίσουν εφτά χρόνια ζωής.
Εσείς, κύριε Πρωθυπουργέ, λέγατε προεκλογικά σε κάθε ομιλία σας ότι υπάρχει πλούτος, παράγεται πλούτος, το ζήτημα είναι πού πηγαίνει αυτός ο πλούτος.
Ζητάτε από μας προτάσεις. Μακριά από μας η ισοπεδωτική λογική. Προτάσεις έχουμε και το ξέρετε. Το ζήτημα, όμως, είναι να βρούμε νέους πόρους για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Θα σας καταθέσω, μιας και μου το ζητάτε, στα Πρακτικά, τις προτάσεις του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το ζήτημα, όμως, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν άλλες πολιτικές. Χτυπήστε την εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαποφυγή και την εισφοροκλοπή, πρώτος διδάξας το δημόσιο σε αυτή.
Χτυπήστε την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία. Ασφαλίστε τα παιδιά των stage, αντί να τα πετάτε στο δρόμο. Ασφαλίστε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Νομιμοποιήστε και εντάξτε μεγάλο κύμα μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα. Σταματήστε τις χαριστικές ρυθμίσεις στους κακοπληρωτές εργοδότες, περιορίστε τον ατέλειωτο κατάλογο των οφειλετών. Αξιοποιήστε τη δημόσια περιουσία προς όφελος των εργαζόμενων και των ταμείων και κυρίως, εφαρμόστε στοχευμένη πολιτική και με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της απασχόλησης. Δεν υπάρχει περίπτωση να σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα, όταν οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι η διόγκωση της ανεργίας σε ποσοστά δυσθεώρητα.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρωθυπουργέ, τη μαύρη τρύπα και τα ελλείμματα του ασφαλιστικού δεν τα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, όλα τα προηγούμενα χρόνια που έδωσαν φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στην Εκκλησία και διέλυσαν το φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Και αυτό εμείς πιστεύουμε ότι ήταν συνειδητή επιλογή. Και βεβαίως, ψήφισαν αντιασφαλιστικούς νόμους, όπως το νόμο της κ. Πετραλιά, που και εσείς καταψηφίσατε.
Τώρα, με το πρόσχημα ή με την οδυνηρή πραγματικότητα των πιέσεων από τις Βρυξέλλες και στο βωμό του να κερδίσουμε χρόνο στο τριετές πρόγραμμα σταθερότητας, καλούμαστε για άλλη μια φορά να θυσιάσουμε το ασφαλιστικό, όμως, καλούμαστε να κάνουμε κόπους και θυσίες, χωρίς αντίκρισα.
Σας προειδοποιούμε, λοιπόν. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο. Και σας θυμίζουμε, ποια ήταν η τύχη μιας προσπάθειας αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, δικής σας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, στο σχέδιο του κ. Γιαννίτση και σας θυμίζουμε επίσης, τι έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη, όταν κυβερνήσεις επιχείρησαν αντίστοιχη προσπάθεια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Τσίπρα, να σας θυμίσω το χρόνο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Άρα, λοιπόν, σας καλούμε να μην σπέρνετε ανέμους, γιατί πολύ σύντομα θα κληθείτε να θερίσετε θύελλες.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Πρώτα από όλα να σταθώ στις εποικοδομητικές φράσεις σας από αυτές τις οποίες άκουσα, με τις οποίες συμφωνούμε.
Εισφοροδιαφυγή. Πρέπει να χτυπηθεί.
Εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να τηρούνται και να προστατεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και βεβαίως θα παίξει σημαντικό ρόλο συνολικά για την οικονομία και βεβαίως και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ένταξη των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα. Συμφωνούμε.
Άρα, λοιπόν, στις ουσιαστικές συγκεκριμένες προτάσεις σας, βλέπω ότι υπάρχει χώρος και δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου.
Θα ήμουν βεβαίως περιχαρής, αν το πρόβλημα ήταν μόνο ο κ. Αλμούνια, γιατί με τον κ. Αλμούνια έχω συγκρουστεί και δημοσίως και προσωπικά, ιδιαίτερα με τον τρόπο που αποδέχθηκε αυτή την άθλια διαδικασία της απογραφής, η οποία μας έβαλε σε επιτήρηση, αφαιρώντας ουσιαστικά από την Ελλάδα δικαιώματα που πρέπει να έχουμε ως ανεξάρτητο κράτος.
(AD)
(1LM)
Γιατί, τι σημαίνει επιτήρηση; Σημαίνει ότι ουσιαστικά περιορίζει την αυτονομία και την ανεξαρτησία, την κυριαρχία αυτού του Σώματος να αποφασίζει. Αυτό ακριβώς θέλουμε εμείς και αυτό διεκδικούμε. Και αυτό θα καταφέρουμε, αυτήν την αυτονομία, την ανεξαρτησία, αυτήν την κυριαρχία του ελληνικού λαού να ορίζει ο ίδιος την τύχη αυτής της χώρας!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και κανένας να μην επιτηρεί αυτή τη χώρα!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γι’ αυτό, το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο εθνικό θέμα. Γι’ αυτό και το ασφαλιστικό είναι μεγάλο θέμα. Και δεν είναι θέμα αν το αναφέρει ο «Χ» ή ο «Ψ» τρίτος. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Παραδώσαμε το I.K.A. –για να μιλήσουμε και λίγο για τη λεγόμενη «ισοπέδωση», είναι πολύ εύκολο να πει κανείς «όλοι εσείς τα κάνατε θάλασσα»- με πλεόνασμα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2009, μόλις πέντε χρόνια μετά, παραδόθηκε με 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα.
Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ, το 2004, ένα έλλειμμα 30.000.000 ευρώ το χρόνο, σήμερα είναι 900.000.000 ευρώ ετησίως.
Οι οφειλές του δημοσίου προς τα ταμεία τότε, το 2007, ήταν δισεκατομμύρια, σήμερα είναι 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτά είναι μόνο μερικά στοιχεία για να δει κανείς την κατάσταση που έχουμε παραλάβει όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι’ αυτό λέω ότι εμείς θα συγκρουστούμε με τις λογικές που λένε ότι αυτά θα τα πληρώσει ο χαμηλοσυνταξιούχος, ο εργαζόμενος, η ελληνική οικογένεια. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το συνταξιούχο, το άτομο με αναπηρία, την ελληνική οικογένεια μέσα σ’ αυτήν την κρίση και να φτιάξουμε επιτέλους ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ)
Και σ’ αυτό και πάλι καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε μία ουσιαστική συζήτηση και έναν ουσιαστικό διάλογο, για να μπορέσουμε αυτό να το κάνουμε πράξη με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και υποχρεώσεις όλων, εργοδοτών, εργαζομένων, πολιτών.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
Με την άδεια του Σώματος θα θέλαμε να προηγηθεί –επειδή ο Υπουργός πρέπει να συμμετάσχει στο ΚΥΣΕΑ- η με αριθμό 69/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η Γερμανική εταιρεία Thyssen Kroupp, ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού «τσέπωσε» περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από κρατικές παραγγελίες συμβάσεις υποβρυχίων (τέσσερα καινούρια, τρία επισκευαζόμενα) δεν παρέδωσε σχεδόν κανένα, απειλεί και εκβιάζει, παίζοντας διάφορα «παιχνίδια» σε βάρος του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας και των 1.400 εργαζομένων σε αυτό. Ήδη έχει ανακοινώσει ότι σταματάει να πληρώνει τους εργαζόμενους και ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Είναι εξάλλου γνωστό ότι κατά την παραμονή της στο Ναυπηγείο όχι μόνο δεν εξασφάλισε ούτε μια καινούρια παραγγελία, απεναντίας τεμάχισε το Ναυπηγείο (ιδιωτικό λιμάνι – εταιρεία τροχαίου υλικού), πούλησε περιουσιακά του στοιχεία με μεγάλα θύματα τους εκατόν εξήντα εναπομείναντες εργαζομένους στο τροχαίο υλικό το οποίο αποσχίστηκε και πουλήθηκε σαν ξεχωριστή εταιρεία. Οι εκατόν εξήντα εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι εδώ και επτά μήνες, αφού ο υποτιθέμενος ιδιοκτήτης είναι εξαφανισμένος και αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης και της ανεργίας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί τι μέτρα πρόκειται να πάρει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας μαζί και των εκατόν εξήντα στο τροχαίο υλικό, με επαναφορά αυτών των εργαζομένων στο υπόλοιπο προσωπικό του Ναυπηγείου.
Τώρα που η ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου απέτυχε και η εταιρεία διαλύεται με τα γνωστά σ’ αυτές τις περιπτώσεις αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, είναι διατεθειμένη να επαναφέρει το Ναυπηγείο κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική τη συγκρότηση του Δημοσίου Ενιαίου Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας ή θα επιμείνει να στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές του κεφαλαίου στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία με προδιαγραμμένα αποτελέσματα;».
Θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιώτης Μπεγλίτης.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
(ΚΟ)
(1AD)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, όπως ευχαριστώ και το συνάδελφο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για την ερώτηση, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να πούμε ότι συμμεριζόμαστε πράγματι την κοινωνική ευαισθησία απέναντι στους εκατοντάδες εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Όμως, θα ήθελα να πω ότι δεν συμμερίζομαι τη μονοπώληση της κοινωνικής ευαισθησίας, γιατί και για μας είναι κοινωνική, πολιτική και εθνική ευθύνη η υπεράσπιση της εργασίας όλων των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων που μένουν σήμερα απλήρωτοι.
Όμως, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση τετελεσμένων γεγονότων την οποία κληθήκαμε να διαχειριστούμε μόλις ανέλαβε η Κυβέρνηση τη διακυβέρνηση της χώρας. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp μόλις το Σεπτέμβριο, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2009, προχώρησε στη μονομερή καταγγελία των δύο συμβάσεων, των συμβάσεων του 2000 για την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων και της σύμβασης του 2002 για τον εκσυγχρονισμό ακόμα τριών υποβρυχίων.
Είπαμε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός κ. Βενιζέλος και εγώ, ευθύς εξ αρχής πολλές φορές ότι δεν πρόκειται κάτω από μία πρακτική τετελεσμένων η Κυβέρνηση να υποχωρήσει σε εκβιασμούς της ThyssenKrupp.
Και μόλις αναλάβαμε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο κ. Βενιζέλος και εγώ καλέσαμε αμέσως εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας για να τους θέσουμε μπροστά στην ευθύνη τους, στη συμβατική τους ευθύνη στο πλαίσιο της καλής συναλλακτικής πίστης. Διότι, κύριε συνάδελφε, έχουμε όπλα στα χέρια μας. Η ίδια η σύμβαση ιδιωτικοποίησης του 2002 δεν εκχωρεί εν λευκώ στην εταιρεία όλες τις δυνατότητες να τελεί ή να κηρύσσει διαδικασία πτώχευσης ή να αποφασίζει παύση πληρωμών ή να παίζει παιχνίδια για εξαγορά της εταιρείας.
Αυτό το μήνυμα πέρασε και πέρασε με τον πιο καθαρό τρόπο. Διαμορφώσαμε ένα απόλυτα καθαρό πλαίσιο όσον αφορά στις ευθύνες και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με στόχο την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την υπεράσπιση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του Πολεμικού Ναυτικού με δύο ακόμα στόχους. Την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και βεβαίως πάνω απ’ όλα την υπεράσπιση μιας εθνικής ναυπηγικής πολιτικής και ναυπηγοεπισκευαστικής πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε την Εθνική Αντιπροσωπεία και μέσω αυτής τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά συμπεριλαμβανομένων –το επισημαίνω- και των εκατόν εξήντα εργαζομένων που μένουν σήμερα απλήρωτοι ότι η Κυβέρνησή μας, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία θα υπερασπιστούμε αυτό το πλαίσιο και πάνω απ’ όλα θα υπερασπιστούμε την αναπτυξιακή προοπτική των Ναυπηγείων.
(NP)
(1KO)
Γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό εταίρο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου κοινοπρακτικού εταιρικού σχήματος και, βεβαίως, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων των ενόπλων δυνάμεων και της άμυνας της χώρας, αλλά κυρίως και κατά πρώτο λόγο της αναβάθμισης των ναυπηγείων για την υπεράσπιση ευρύτερα των ναυπηγικών συμφερόντων της χώρας.
Υπάρχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό. Δεν θα το αφήσουμε στην τύχη. Θα συνεχιστούν κανονικά, υπό κανονικές συνθήκες οι πληρωμές μισθών και ημερομισθίων. Όπως επίσης θα συνεχιστεί κανονικά με βάση το συμβατικό πλαίσιο υποχρεώσεων η καταβολή, βεβαίως πάντα με προσοχή, αυτών που οφείλει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο της εκτέλεσης των συμβάσεων. Και βεβαίως, σύντομα –και εγγυούμαστε γι’ αυτό- θα ολοκληρωθεί η κατασκευή των τριών υποβρυχίων, ώστε να τεθούν σε άσκηση και δοκιμασία εν πλω και θα προχωρήσουμε αμέσως μετά και στη σύμβαση για την κατασκευή, σύμφωνα με τα συμφέροντα της χώρας, των δύο άλλων υποβρυχίων.
Πάνω απ’ όλα, όμως –και θέλω τελειώνοντας την απάντησή μου να το τονίσω στην εθνική αντιπροσωπεία- θα υπερασπιστούμε την αναπτυξιακή προοπτική και το μέλλον των ναυπηγείων και, βεβαίως, τη δυναμική θέση των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο ερωτών Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεώργιος Μαυρίκος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ήταν και είναι το μοναδικό Κόμμα, που σε σχέση με τα ζητήματα της ναυπηγικής και της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας στήριζε και στηρίζει την άποψη ότι κανένα ναυπηγείο δεν έπρεπε να ιδιωτικοποιηθεί και ότι θα έπρεπε ο συγκεκριμένος τομέας να είναι κάτω από ενιαίο δημόσιο τομέα ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, γιατί είναι τομέας νευραλγικός. Σχετίζεται με τη γεωγραφική θέση της χώρας. Έχει μια παράδοση χιλιετηρίδων. Μπορεί κανείς -χωρίς να υπερβάλλει- να πει ότι ακόμη και από την εποχή του τρωικού πολέμου έχει παράδοση αυτός ο λαός σε μια σειρά τέτοιες δραστηριότητες. Είναι τομέας που έχει σχέση με την ίδια την εθνική άμυνα. Είναι ένας τομέας στον οποίο είναι συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία μεγάλη στην εργατική τάξη και στους απασχολούμενους σε όλα τα ναυπηγεία.
Με βάση, λοιπόν, όλα αυτά τα ζητήματα, πιστεύουμε ότι η θέση αυτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας ήταν και είναι μια θέση που υπηρετεί όχι μονάχα τους εργαζόμενους, αλλά συνολικότερα τη διαδικασία σε αυτόν το συγκεκριμένο τομέα. Τα έχουμε υπογραμμίσει, τα έχουμε πει, τα έχουμε καταθέσει γραπτά, κατ’ επανάληψη, τα έχουμε βροντοφωνάξει, τα έχουν απαιτήσει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αλλά, δυστυχώς, στου κουφού την πόρτα –είτε με κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είτε με κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εισακούστηκαν.
Έγιναν εγκλήματα, κύριε Υπουργέ, εγκλήματα για τα οποία υπάρχουν και φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Η περίπτωση του Σκαραμαγκά τα μαρτυράει όλα, τα δείχνει όλα και, κατά την άποψή μας, είναι ένα πραγματικά μεγάλο σκάνδαλο, όταν σκεφτεί και αναλογιστεί κανένας τα εξής:
Πρώτον, το 2002 πουλήθηκε –στην ουσία εκχωρήθηκε, χαρίστηκε- το ναυπηγείο στη ThyssenKrupp –περίπου γύρα στα 4 εκατομμύρια ευρώ- και ταυτόχρονα την ίδια στιγμή δόθηκαν στη ThyssenKrupp παραγγελίες 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πουλήθηκε το ναυπηγείο 4 εκατομμύρια ευρώ και την ίδια στιγμή δόθηκαν 4 και 4,5 δισεκατομμύρια παραγγελίες.
Παρέλαβε καμία ελληνική κυβέρνηση κανένα από τα υποβρύχια, κύριε Υπουργέ, μέχρι σήμερα; Κανένα υποβρύχιο. Πήρε η ThyssenKrupp κάποια καινούργια παραγγελία; Καμιά καινούργια παραγγελία. Τότε για τι μιλάμε; Να γιατί τα λέμε εμείς. Και να σημειώσει κανένας ότι και το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ -το πρώτο- έγινε στο Κίελο. Δεν έγινε στον Σκαραμαγκά.
(TR)
(1NP)
Άρα, λοιπόν, η άποψη που έχουμε είναι ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα μεγάλο σκάνδαλο, που τελικά τα ζητήματα της SIEMENS και το σκάνδαλο SIEMENS μοιάζει να είναι μπροστά σε όλα αυτά περίπου επιδόρπιο, γιατί μιλάμε για ιλιγγιώδη νούμερα.
Υπάρχουν δημοσιεύματα, κύριε Υπουργέ, τα οποία δεν έχουν διαψευστεί ότι η κυρία Κατσέλη προχθές τη νύκτα έκανε συζητήσεις με τη G.B. MORGAN. Το αναθέτετε δηλαδή, σε μία εταιρεία η οποία λεηλάτησε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με το γνωστό δομημένο ομόλογο της προηγούμενης κυβέρνησης και βάζετε σήμερα εσείς πάλι το λύκο να φυλάξει τα πρόβατα.
Με βάσει όλα αυτά για εμάς τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα είναι πολύ συγκεκριμένα.
Πρώτον, 160 εργαζόμενοι στο τροχαίο υλικό. Η επιχείρηση έχει γίνει φαντομάς. Είναι επτά μήνες απλήρωτοι.
Λίγο πριν ακούσαμε, κύριε Μπεγλίτη, τον κύριο Πρωθυπουργό να λέει ότι υπάρχουν πράγματα που είναι αυτονόητα και μίλησε για την εργασιακή ζούγκλα. Και αναρωτιέμαι και λέω, δεν είναι αυτονόητο ότι πρέπει οι 160 εργαζόμενοι να πάρουν το μισθό τους; Δεν είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η ζούγκλα, να είναι εξαφανισμένη η εργοδοσία;
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, ρωτώντας τον κύριο Υπουργό το εξής: Τι θα κάνετε γι’ αυτούς τους εργαζόμενους; Τι θα κάνετε για να εξασφαλιστεί η δουλειά των 1400 εργαζομένων που σήμερα εργάζονται στο Σκαραμαγκά; Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρετε αν τελικά με βάσει όλα αυτά -αφού περίτρανα επιβεβαιώνεται πια ότι απέτυχε η ιδιωτικοποίηση και αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο- θα επανακρατικοποιηθεί το ναυπηγείο, ούτως ώστε να ανοίξει ένας δρόμος, να μείνει μία οδός ανοικτή γι’ αυτή την πρόταση που αναφέραμε αρχικά, η οποία πιστεύουμε ότι από την ίδια την πράξη έχει επιβεβαιωθεί και είναι η μόνη πραγματικά συμφέρουσα διέξοδος;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Θα απαντήσει ο κ. Μπεγλίτης.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Αγαπητέ, κύριε συνάδελφε, θα ήθελα κατ’ αρχήν να επισημάνω ότι σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη και δύσκολη στιγμή που περνούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το δίλημμα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση ή κρατικοποίηση. Πρέπει να υπερβούμε αυτό το δίλημμα, εάν θέλουμε να συμβάλουμε στην επιβίωση των ναυπηγείων, εάν θέλουμε να προσδώσουμε μία ισχυρή, εθνική, αναπτυξιακή προοπτική στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Εάν εγκλωβιστούμε σε ιδεολογικές προσεγγίσεις γύρω από την τύχη των ναυπηγείων, φοβάμαι, κύριε συνάδελφε, ότι θα ξαναγυρίσουμε το χρόνο πίσω, στη βαθιά κρίση των ναυπηγείων στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και στα μέσα της δεκαετίας του ΄90.
Γιατί ήθελα να θυμίσω κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι με τη σύμφωνη γνώμη, τη θετική γνώμη του Σωματείου Εργαζομένων, τελικά περάσαμε σε ένα μετοχικό σχήμα 51% της ΕΤΕΒΑ το 1995, 49% το Σωματείο Εργαζομένων. Και ήταν και οι εργαζόμενοι, επειδή έβλεπαν το εργασιακό τους μέλλον σ’ αυτή την προοπτική που άνοιξε το 2001 η σύμβαση ιδιωτικοποίησης.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είχαν συμφωνήσει και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, κύριε συνάδελφε, είχαν ζητήσει από την τότε κυβέρνηση και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να βοηθήσει η Κυβέρνηση τη νέα ιδιοκτησία για να μπορέσουν και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί το ναυπηγείο, να μην απαξιωθεί δηλαδή, η παραγωγική δυναμική και η δομή των ναυπηγείων.
Άρα, λοιπόν, και σήμερα η προσπάθεια που κάνουμε, κύριε συνάδελφε, είναι ακριβώς να διασφαλίσουμε, εάν θέλετε ακόμα και να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Δεν έχει κανένα δικαίωμα η γερμανική εταιρεία, η ιδιοκτήτρια, η μητρική εταιρεία Thyssen Kroupp να παίξει με τις αγωνίες και με τις θέσεις εργασίας. Γι’ αυτό είπαμε ότι θα διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, κάνοντας και ασκώντας όλα τα δικαιώματα που μας παρέχει η σύμβαση ιδιωτικοποίησης. Είπαμε ότι οφείλει η Thyssen Kroupp να βρει, να αναζητήσει ομίλους, εταιρικά κοινοπρακτικά σχήματα υπό τον έλεγχο –το τονίζω- του δημοσίου. Έχει ακόμα και σ’ αυτή την κατάσταση της ιδιωτικοποίησης το δημόσιο λόγο και ισχυρό λόγο και έχει έλεγχο που μπορεί να τον ασκήσει.
Άρα, λοιπόν, το δημόσιο το κράτος, τα συναρμόδια Υπουργεία θα είναι δυναμικά παρόντα σ’ αυτή τη διαδικασία.
(XF)
(1TR)
Είπαμε επίσης για λόγους υπεράσπισης της διαφάνειας ότι θα ανατεθεί σε ένα διεθνή αξιολογικό οίκο, στην προκειμένη περίπτωση όπως είπατε στη JP Morgan, να αξιολογήσει, να ελέγξει όλες τις προτάσεις.
Τι ακριβώς να ελέγξει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Να ελέγξει τη χρηματοπιστωτική και χρηματοοικονομική αξιοπιστία; Να ελέγξει την επιχειρηματική φερεγγυότητα και το βάθος το επιχειρηματικό όλων των προτάσεων που θα υποβληθούν. Και πιστεύουμε ότι είναι μια ασφαλής, κατά το δυνατόν ασφαλής, εγγύηση αυτή η διαδικασία που επιλέξαμε, που υπερασπίζεται τα συμφέροντα του δημοσίου, το δημόσιο συμφέρον, που υπερασπίζεται το αναπτυξιακό μέλλον των ναυπηγείων και πάνω απ’ όλα που υπερασπίζεται το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων.
Τελειώνω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με κάτι. Επειδή μπήκατε και στα επιμέρους θέματα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ολοκληρώνoνται και θα παραδοθούν σύντομα τα τρία υποβρύχια, όπως επίσης θα προχωρήσουμε και στην εφαρμογή, στην υλοποίηση της δεύτερης σύμβασης για τα υποβρύχια του 2002. Το είπα και στην αρχική μου απάντηση. Αυτό είναι ένα οξυγόνο και για τα ναυπηγεία και για τους εργαζόμενους. Και τονίζω, δεν θα αφήσουμε στην τύχη τους τους εκατόν εξήντα εργαζόμενους. Γιατί μια βιώσιμη λύση για τα ναυπηγεία θα είναι προς όφελος και των εργαζομένων.
Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Γιατί πρέπει να σας πω, κύριε Μαυρίκο, ότι μιλώ και από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για το ζήτημα με τους εργαζόμενους που δούλευαν στην αποσπασμένη εταιρεία τροχαίου υλικού, έχουν την αρμοδιότητα γι’ αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και βεβαίως το Υπουργείο Οικονομικών.
Όμως, από την πλευρά μας ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των ναυπηγείων να ενσωματώσουμε τους εργαζόμενους αυτούς σε ένα νέο, δυναμικό επιχειρησιακό σχέδιο.
Και δύο λέξεις τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αλίμονο αν το μέλλον των ναυπηγείων ταυτιστεί απόλυτα με τους εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό δεν θα δώσει καμιά προοπτική και στα ναυπηγεία μας, αλλά και σε άλλες αμυντικές βιομηχανίες. Πρέπει κατά την άποψή μας, πέρα από τους αναγκαίους ορθολογικά εξοπλισμούς για τη χώρα, να αναζητήσουμε και νέα προστιθέμενη εθνική παραγωγική αξία και για τις αμυντικές μας βιομηχανίες, αλλά και για τα ναυπηγίας μας. Εκεί βρίσκεται ένα μεγάλο εθνικό παραγωγικό σύστημα. Και πιστεύω ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα κερδίσει αυτό το στοίχημα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Υπερπλήρης η απάντηση του Αναπληρωτού Υπουργού κυρίου Μπεγλίτη. Ευχαριστούμε πολύ.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 54/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρου Καλαφάτη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κ.λπ.
Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Με Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου στις 6 Οκτωβρίου 2009, καταργήθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και αντικαταστάθηκε με τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, της οποίας οι αρμοδιότητες υπάγονται πλέον στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Με απόφαση δε του Πρωθυπουργού, εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δύο Υφυπουργοί, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Οικονομίας, με αρμοδιότητες για το σύνολο της Επικράτειας, γεγονός που παρουσιάστηκε ως αναβάθμιση της κυβερνητικής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.
Επειδή:
Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης συνιστά κατάργηση και της εθνικής διάστασης του ρόλου του, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην πλειοψηφία των πολιτών της Μακεδονίας για τη μελλοντική στάση της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έναντι των απαιτήσεων και των ισχυρισμών όσων επιχειρούν να σφετεριστούν το όνομα και την ιστορία της Μακεδονίας.
Η αντικατάσταση ενός Υπουργού και ενός Υπουργείου από δύο Υφυπουργούς και μια Γενική Γραμματεία δεν συνιστά ενίσχυση της κυβερνητικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ολοκλήρωσε εντός του 2009 μια σειρά ενεργειών που αφορούν στην προώθηση σημαντικών αναπτυξιακών εγχειρημάτων για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
(PM)
(1XF)
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εξακολουθούν κατά τη γνώμη τους να υφίστανται οι εθνικοί λόγοι που επέβαλαν την 54ετή λειτουργία του Υ.ΜΑ.-Θ. και επιπρόσθετα ποιος θεωρούν ότι είναι ο συμβολισμός που εκπέμπεται διεθνώς από τη διαγραφή των όρων «Μακεδονία» και «Θράκη» από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κυβέρνησης;
2. Ποια είναι η βούληση της Κυβέρνησης σχετικά με μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα τα οποία είτε ξεκίνησε, είτε δρομολόγησε, είτε προχώρησε στην τελική φάση υλοποίησής τους, όπως είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη, η χωροθέτηση της ΖΚΘ στην ανατολική Θεσσαλονίκη και η δημιουργία τρίτου πυλώνα ανάπτυξης στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Θεοδώρα Τζάκρη.
Ορίστε, κυρία συνάδελφε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα κι εγώ επ’ αυτού να ρωτήσω τον κύριο συνάδελφο τα εξής: Σε τι ακριβώς εμπόδισε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τα τελευταία είκοσι χρόνια 127 χώρες της υφηλίου να αναγνωρίσουν το κρατίδιο των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα και όχι ως FYROM;
Θέλω επίσης να τον ρωτήσω σε ποια ακριβώς ενέργεια προέβη το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης προς την κατεύθυνση της προώθησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας αυτοτελώς και βέβαια ξεχωριστά από το Υπουργείο Εξωτερικών που να μην μπορεί να συνεχιστεί από τη συνιστάμενη σήμερα Γενική Γραμματεία.
Επίσης θα ήθελα να τον ρωτήσω αν υπάρχει κάποια Γενική Διεύθυνση την οποία εγώ αγνοώ –δηλαδή δεν βρήκα στο καταργούμενο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης- η οποία να ασχολείται με την προώθηση των ζητημάτων που έχουν σχέση με το σκοπιανό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Κύριε συνάδελφε, οφείλω να σας πω ότι δεν βρήκαμε εκεί ένα δικτυακό τόπο που να κάνει το αυτονόητο, δηλαδή να προωθεί τις ελληνικές θέσεις μέσω του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκτιμώ ότι η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης αποκτά την ιστορική ευκαιρία μέσω της καταλληλότερης οργάνωσης από το Υπουργείο Εσωτερικών να ρυθμίσει και αυτά τα σημαντικότατα ζητήματα για τη Μακεδονία.
Θα ήθελα επίσης να επισημάνω στο Βουλευτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι την ευθύνη για τη χάραξη και την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής την έχει το Υπουργείο Εξωτερικών με συγκεκριμένη πολιτική και μεθοδευμένη δράση και ότι σε καμία περίπτωση δεν αναμένεται η άσκηση εξωτερικής πολιτικής από ένα ή περισσότερα Υπουργεία επειδή τυχαίνει να εδρεύουν σε συγκεκριμένη περιοχή όπου υφίσταται το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής γιατί τότε περιορίζουμε την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής σε φωνασκίες και «κορώνες» και μ’ αυτό τον τρόπο φαινόμαστε ότι δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πολιτική θέση.
Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι πολύ σημαντική η ανάληψη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό των καθηκόντων και του Υπουργού Εξωτερικών. Ο Πρωθυπουργός έσπευσε από τις πολύ πρώτες μέρες της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας να συναντήσει ηγέτες τρίτων χωρών και πολύ περισσότερο χωρών οι οποίες εγείρουν εθνικές αξιώσεις σε βάρος των δικαίων της Ελλάδας ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση την «κόκκινη γραμμή» της πολιτικής μας, μη δεχόμενος αυτή να αποτελέσει αντικείμενο της πραγματικής διαπραγμάτευσης. Αυτό αποτελεί το μέγιστο συμβολισμό που δείχνει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την εξωτερική μας πολιτική. Νομίζω ότι αυτό το μέγιστο συμβολισμό έχουν ανάγκη και η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες.
Έρχομαι τώρα στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας σχετικά με το αναπτυξιακό εγχείρημα το οποίο δήθεν δρομολόγησε η προηγούμενη κυβέρνηση και για το οποίο δήθεν εσείς αγωνιάτε. Πραγματικά, κύριε συνάδελφε, η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης αποτελεί μία σημαντική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες και σε επιχειρήσεις οι οποίες παράγουν τεχνολογία να εγκατασταθούν σε μία συγκεκριμένη περιοχή και να έχουν ως στόχο τη σύνδεση της επιχειρηματικότητας με τη τεχνολογία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Τα δικά σας Υπουργεία που ίδρυσαν αυτή τη Ζώνη Καινοτομίας αποφάσισαν τη σύσταση εταιρείας, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., στην οποία ανέθεσαν τη χωροταξική κατανομή του εγχειρήματος αυτού και βεβαίως την έκδοση κριτηρίων με τα οποία οι εταιρείες θα εντάσσονται σ’ αυτή.
(SX)
(2PM)
Τι έκανε αυτή η εταιρεία υπό τη δική σας πολιτική καθοδήγηση; Διόρισε ένα πανάκριβο 11μελές Δ.Σ. και Διευθύνοντα Σύμβουλο, στον οποίο έδωσε 13.000 ευρώ το μήνα ως αμοιβή, 3.000 ευρώ στον Πρόεδρο, 1.500 ευρώ στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Παπαγεωργόπουλο, 750 ευρώ το μήνα στον κάθε κύριο Αγγουρά, Αντινομάρχη και Νομαρχιακό Σύμβουλο και όλα τα άλλα γαλάζια στελέχη της Θεσσαλονίκης, χωρίς να βάλει περιορισμό -έστω κατ’ ελάχιστο- των συνεδριάσεων του Δ.Σ. αυτού.
Τι έχει γίνει τρία χρόνια, κύριε συνάδελφε, με αυτό το πανάκριβο και δαπανηρό Δ.Σ.; Απολύτως τίποτα! Μέχρι και σήμερα δεν έχει συσταθεί καν Κανονισμός Εσωτερικής Λειτουργίας. Ακόμα και αυτό που ήταν βασική του υποχρέωση, δηλαδή η κατάρτιση ενός βασικού σχεδίου αναπτυξιακού, ανατέθηκε από το Δ.Σ. σε μία εξωτερική κοινοπραξία συμβούλων -που πολύ μας ενδιαφέρει να μάθουμε από ποιους απαρτίζεται- το οποίο μόλις τον Ιούλιου του 2009 –αυτή η κοινοπραξία, κύριε συνάδελφε- παρέδωσε τον αναπτυξιακό αυτό σχεδιασμό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Το Δ.Σ. έκρινε ότι αυτός δεν είναι εφαρμόσιμος. Και μόλις τον Σεπτέμβριο –δηλαδή σε προεκλογική περίοδο- το Δ.Σ. -και βλέποντας ότι δεν μπορεί να αποσοβηθεί η ήττα της Νέας Δημοκρατίας- έκρινε ότι θα πρέπει να επανακαταρτίσει το ίδιο, επιβαρύνοντας, βεβαίως, τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.
Ακόμα και αυτή η μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού, κύριε συνάδελφε, ανετέθη σε εξωτερικό μελετητή -ενώ πρέπει να διενεργηθεί από το ίδιο το Δ.Σ. και από τον ίδιο το Διευθύνοντα Σύμβουλο- που, βεβαίως, με τα έξοδά του θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου και εν γένει το Δημόσιο.
Με λίγα λόγια θέλω να πω ότι αυτό δήθεν το μεγάλο αναπτυξιακό εγχείρημα, που ήταν πραγματικά σοβαρό και για το οποίο κόπτεται ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κατέστη γράμμα κενό περιεχομένου και διόγκωσε και το Δημόσιο και τον ίδιο τον προϋπολογισμό του Υπουργείου με αυτές τις πολυτελείς δαπάνες, τις σκανδαλώδεις δαπάνες για τη λειτουργία ενός Δ.Σ. που συνεδρίασε ελάχιστες φορές και δεν έκανε κανένα απολύτως έργο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει ξανά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υφυπουργού)
Όσον αφορά το έτερο αναπτυξιακό εγχείρημα, της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Έχετε δευτερολογία μετά, κυρία Υφυπουργέ.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Δύο δευτερόλεπτα μόνο, κύριε Πρόεδρε. Αυτό θα πω.
…το μόνο που έκανε η κυβέρνησή σας –που, βεβαίως, ήταν μία πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από 10ετίας- όλη αυτή την 5ετία, ήταν να παγώσει κάθε διαδικασία για την υλοποίησή του.
Επιφυλάσσομαι για τα υπόλοιπα, κύριε συνάδελφε, στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ πολύ.
Ο συνάδελφος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης ως ερωτών έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, το μόνο που καταφέρατε στην 5λεπτη παρέμβασή σας ήταν όχι να απαντήσετε στα ερωτήματα τα οποία σας έθεσα, αλλά να δημιουργήσετε περισσότερα ερωτήματα. Ίσως η πιο καθαρή απάντηση που μπορεί κανείς να διακρίνει, είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεστε να πολιτευτείτε. Είναι ένας τρόπος καθαρά κομματικός, καθαρά, αν θέλετε, της «πράσινης ανάπτυξης», αλλά με την πολύ στενή του όρου έννοια.
Έρχομαι, όμως, στο προκείμενο, γιατί τα ερωτήματα ήταν σαφή και δεν δόθηκαν απαντήσεις.
Ουσιαστικά εγώ θέλω να μου απαντήσετε αν αποκηρύσσετε τη συνειδητή επιλογή του ιδρυτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Ανδρέα Παπανδρέου, που υπηρέτησε και ως Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης για έξι μήνες το 1985 ακριβώς για να υποδηλώσει τη σημασία της εθνικής διάστασης του ρόλου του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Για ποιο λόγο, λοιπόν, αποκηρύσσετε αυτή εδώ τη θέση με την κατάργηση του Υπουργείου;
Και χαίρομαι, διότι για πρώτη φορά παραδέχεστε ότι καταργήθηκε το Υπουργείο. Διότι κατά τη διάρκεια της παραλαβής – παράδοσης άκουσα τον Υπουργό να λέει ότι δεν καταργείται το Υπουργείο, αλλά αναβαθμίζεται. Άρα, εδώ, βεβαίως, σωστά λέτε ότι καταργείται, διότι το Προεδρικό Διάταγμα ήταν σαφές.
Δεύτερον, θα ήθελα να γνωρίζω αν οι ειδικοί, εθνικοί, συμβολικοί ρόλοι οι οποίοι επέβαλαν τη λειτουργία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης επί πολλές 10ετίες, έχουν πάψει, κατά την άποψη της Κυβέρνησης, να υφίστανται και γι’ αυτό ουσιαστικά καταργήθηκε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Και θέλω απαντήσεις σαφείς σε αυτό, στο αν δεν υπάρχουν, δηλαδή, ακόμα δυνάμεις που σφετερίζονται το όνομα της Μακεδονίας αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν έχουμε τελειώσει, με λίγα λόγια, με το Σκοπιανό και δεν τον έχουμε καταλάβει. Να μας πείτε τι ακριβώς γίνεται εδώ πέρα.
Τρίτον, θα ήθελα να υπογραμμίσω και τον αναπτυξιακό και το ρόλο της αποκέντρωσης που διεκπεραίωνε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Όσον αφορά τα μεγάλα αναπτυξιακά εγχειρήματα και τη Ζώνη Καινοτομίας: Εκτός από την αναφορά που κάνατε, η οποία βρίθει ανακριβειών -και θα επανέλθω, γιατί ο χρόνος δεν μου επιτρέπει- και σχετικά με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και σχετικά με το έργο το οποίο έχει ήδη διεκπεραιωθεί, θυμίζω μονάχα ότι αυτά τα εγχειρήματα της Ζώνης Καινοτομίας -εφόσον δεν το γνωρίζετε, να σας το υπενθυμίσω- θέλουν τουλάχιστον μία 10ετία με δώδεκα χρόνια στην πλήρη τους διάσταση για να μπορέσουν να αποδώσουν. Το Διοικητικό Συμβούλιο ουσιαστικά λειτουργεί μερικούς μήνες.
Και, βεβαίως, αυτό που κατάφερε η κυβέρνηση ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ήταν επιτέλους να οριστεί χώρος όπου θα δημιουργηθεί η Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης.
(GM)
SX
Αναφορικά βεβαίως με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ήταν ένα μεγάλο εγχείρημα μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες με την πόλη να συμφωνεί, να ομονοεί για πρώτη φορά για αυτό το τόσο μεγάλο αναπτυξιακό εγχείρημα που αφορά όχι μόνο την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Είχα την τιμή να προεδρεύσω σε αντίστοιχη επιτροπή, η οποία αποτελούνταν όχι από κομματικά στελέχη, όπως υπαινιχθήκατε και για τη ζώνη καινοτομίας προηγουμένως, γιατί και στη ζώνη καινοτομίας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου δεν έχουν καμία σχέση με κομματικά στελέχη, ήταν μέλη της ευρύτερης κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και μάλιστα εκπρόσωποι φορέων και επιμελητηρίων, όπως ακριβώς συνέβη και στην επιτροπή που αφορούσε την εισήγηση προς την Κυβέρνηση σχετικά με το χώρο όπου θα ήταν σωστό να εγκατασταθεί και να μετεγκατασταθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Αυτό λοιπόν το εγχείρημα μόλις σε λίγους μήνες έλαβε σάρκα και οστά επί –αν θέλετε- επίβλεψης του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Έτσι απαντώ και έμμεσα στο ότι ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης είχαν πολύ σημαντικό ρόλο να διεκπεραιώσουν με απτά αποτελέσματα με την ολοκλήρωση της φάσης της Ζώνης Καινοτομίας, με τη δρομολόγηση και την τελική απόφαση που ελήφθη σε ελάχιστες εβδομάδες σχετικά με την δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού συνεδριακού κέντρου που θα δώσει αναπτυξιακή πνοή σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια και βεβαίως με την απόφαση που ελήφθη να αξιοποιηθεί και η υπόλοιπη, η άλλη υποψήφια περιοχή που αφορούσε την περιοχή Λαγκαδά για τη ζώνη για την εγκατάσταση της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης όπου αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση να δημιουργηθεί εκεί ένας τρίτος πυλώνας ανάπτυξης στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης.
Σας αναφέρω λοιπόν με επικεφαλίδες, σημαντικές πρωτοβουλίες που αυτό το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ανέδειξε, προχώρησε, δρομολόγησε και υλοποίησε, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι πέρα από το συμβολικό, σημειολογικό, εθνικό ρόλο που διεκπεραίωνε και με τις επαφές που είχε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης με εκπροσώπους άλλων κρατών και με τις επαφές που είχε με προξένους και με πρέσβεις σε ζητήματα που αφορούν τα εθνικά συμφέροντα, παράλληλα είχε τη δυνατότητα και απεδείχθη αυτό το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης και το Υπουργείο να παίξει σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο, τον οποίο βεβαίως δεν μας απαντήσατε ακόμα εάν σκοπεύετε να τον συνεχίσετε.
Κλείνω, λοιπόν, με την υπόμνηση ότι θα περίμενε πολύς κόσμος, 2,5 εκατομμύρια συμπολιτών μας, το ? των Ελλήνων πολιτών, που είχε για πολλές δεκαετίες ως σημείο αναφοράς την κυβερνητική πολιτική στην βόρεια Ελλάδα όχι μόνο την εθνική αλλά και την αναπτυξιακή, απαντήσεις συγκεκριμένες και απτές και αυτές δεν τις έχει λάβει και πολύ φοβούμαι ότι δεν θα τις λάβει ούτε στο άμεσο μέλλον.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Η Υφυπουργός κυρία Θεοδώρα Τζάκρη έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κύριε συνάδελφε, επειδή αναφερθήκατε σε αυτό, πραγματικά έχει κανείς δύο τρόπους να πολιτεύεται. Ο ένας τρόπος είναι ο εύκολος και γίνεται με κορώνες, γίνεται με φωνασκίες, γίνεται με εκμετάλλευση του εθνικού αισθήματος του κάθε λαού μας, του λαού μας, του ελληνικού λαού, τον οποίο όμως ακολουθώντας συγκεκριμένο δρόμο, κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι τελικά τον προδίδεις.
Ο άλλος τρόπος είναι ο δύσκολος τρόπος για να ασκήσεις πολιτική, γιατί εκεί απαιτείται συστηματική δουλειά, απαιτείται μέθοδος, απαιτούνται οι χαμηλοί τόνοι και κυρίως απαιτείται ειλικρίνεια και απέναντι στον εαυτό μας και απέναντι στους άλλους.
Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο τον τελευταίο, τον δεύτερο, μπορείς ουσιαστικά να υπηρετήσεις τον λαό με τρόπο αποτελεσματικό και ουσιαστικό και όχι με τον τρόπο που εσείς επιλέξατε.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ επιλέξαμε τον δεύτερο δρόμο, τον δύσκολο. Εσάς σας χαρίζουμε να παραμείνετε εκεί που επιλέξατε, να κάνετε πολιτική με φωνασκίες και κορώνες, εσείς και όσοι άλλοι εν πάση περιπτώσει σας υποστηρίζουν.
Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιη, κύριε συνάδελφε, ότι ο χρόνος θα αποδείξει τη σημασία της αναβάθμισης πραγματικά που συνέβη στη βόρεια Ελλάδα με την τοποθέτηση δύο Υφυπουργών εκ των δύο εκ των σημαντικότερων Υπουργείων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στη Θεσσαλονίκη και είμαι σίγουρη ότι αυτό θα συμβεί και πολύ περισσότερο θα πειστεί ο ελληνικός λαός και πολύ περισσότερο οι Θεσσαλονικείς και οι πολίτες της βόρειας Ελλάδας, κύριε συνάδελφε, που οφείλουμε να παραδεχθούμε –και το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις- ότι μέχρι τώρα έβγαιναν σοβαρότατες αμφιβολίες και αμφισβητήσεις για το ρόλο που έπαιξε αυτό το Υπουργείο με τον τρόπο που λειτουργούσε στη βόρειο Ελλάδα. Θα πειστούν για τη σκοπιμότητα της αντικατάστασής του με τη Γενική Γραμματεία, η οποία πλέον έχει σημαντικότατες, οριοθετημένες, καθοριστικές και επιτέλους ουσιαστικότατες αρμοδιότητες.
Όσον αφορά τώρα τα αναπτυξιακά εγχειρήματα εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι θα υλοποιήσουμε και τη χωροταξική κατανομή της Ζώνης Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, την οποία εσείς κατά τρία χρόνια αφήσατε κενό γράμμα περιεχομένου, όπως σας είπα και προηγουμένως και μάλιστα να την υλοποιήσουμε εξορθολογώντας και τη λειτουργία της Ζώνης αυτής αλλά και τις αμοιβές στις οποίες ούτε καν αναφερθήκατε προηγουμένως αυτού του πολυτελέστατου και δαπανηρότατου Δ.Σ., το οποίο επιμένω ότι απαρτίζεται αποκλειστικά από κομματικά σας στελέχη που δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδος.
TS
(2GM)
Και βεβαίως το ίδιο συμβαίνει –και δεσμευόμαστε γι’ αυτό- και για το έτερο αναπτυξιακό επιχείρημα, αυτό της μετεγκατάστασης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως είπατε, χωρίς μάλιστα την ύπαρξη του ΥΜΑΘ, σε συνεργασία πάντα με το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών και με τον Υφυπουργό που έχει εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, γιατί θα φροντίσουμε ώστε να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα όλα αυτά, γιατί εσείς προς την κατεύθυνση αυτή δυστυχώς πεντέμισι ολόκληρα χρόνια δεν κάνατε απολύτως τίποτε.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Και εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ, και για τη τήρηση του χρόνου.
Επόμενη είναι η με αριθμό 50/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με το σχεδιασμό στον τομέα της στέγασης των αδύναμων οικονομικά φοιτητών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κουρουμπλή έχει ως εξής:
«Η ύπαρξη ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους οφείλει να εξασφαλίσει ίσες δυνατότητες στο αυτό σημείο εκκίνησης όλων των νέων, ώστε η εξέλιξή τους να μην εξαρτάται από την κοινωνικοοικονομική θέση της οικογένειας. Τις μέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εισαγωγής των φοιτητών στις φοιτητικές εστίες. Εκατοντάδες νέοι και νέες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα συνέχισης των σπουδών τους, λόγω της αδυναμίας της πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.
Το άβατο της διαχείρισης των φοιτητικών εστιών, η απουσία επαρκών φοιτητικών στεγών και η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης οδηγούν πολλούς νέους στην απόφασή τους για μη συνέχιση των σπουδών τους. Αν είναι δυνατόν σε φοιτητές με οικογενειακό εισόδημα 4.000 ευρώ και 5.000 ευρώ ετησίως να απορρίπτεται το αίτημα στέγασής τους στις φοιτητικές εστίες, με συνέπεια να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους! Η δωρεάν παιδεία καθίσταται κενού περιεχομένου, όταν δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα εκείνων που την έχουν ανάγκη.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Ποια θα είναι τα άμεσα μέτρα με τα οποία η νέα Κυβέρνηση θα αποτυπώσει μία νέα πολιτική μέριμνας στον τομέα της στέγασης των αδύναμων οικονομικά φοιτητών;»
Στην ερώτηση του κ. Κουρουμπλή θα απαντήσει η Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου.
Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στο επίκεντρο των αλλαγών συνολικά στο σύστημα παιδείας που έχει επιχειρήσει ήδη το Υπουργείο μας, βρίσκεται ο μαθητής. Και όταν λέω ο μαθητής, κύριε συνάδελφε, προφανώς εννοώ ο μαθητής από τριών έως εκατόν τριών ετών, διότι η δια βίου μάθηση είναι ακριβώς αυτό και οι αλλαγές στην παιδεία αρχίζουν από την προσχολική αγωγή και καταλήγουν στη δια βίου μάθηση. Στο επίκεντρο των αλλαγών είναι ο μαθητής, άρα και ο φοιτητής σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το θέμα, το οποίο θίγετε, το θέμα της φοιτητικής στέγης και της γενικότερης βοήθειας των φοιτητών, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αρχίζω λέγοντας τι κατά τη γνώμη μας είναι η προτεραιότητα. Η πρώτη προτεραιότητα –και θα συμφωνήσω μαζί σας- είναι να φτιάξουμε ένα σύστημα το οποίο να δίνει βοήθεια στους φοιτητές εκείνους που το έχουν πρώτιστα ανάγκη. Και αυτοί είναι οι φοιτητές οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες οικονομικά.
Το δεύτερο είναι βεβαίως να υποδεχτεί το σύστημα αυτό και φοιτητές που έρχονται από το εξωτερικό στο πλαίσιο προγραμμάτων, όπως τα προγράμματα ERASMUS, όπως ακριβώς και τους δικούς μας, τους Έλληνες φοιτητές, τους υποδέχονται αντίστοιχα οι εστίες και τα βοηθήματα που υπάρχουν στο εξωτερικό και να μη ντρέπεται το ελληνικό σύστημα, ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας εκπαιδευτικός, ο Έλληνας φοιτητής για την κατάντια την οποία βλέπουν και οι ξένοι φοιτητές όταν έρχονται στις εστίες μας. Πρώτη, λοιπόν, μέριμνα για τους δικούς μας φοιτητές, δεύτερη μέριμνα για τη φιλοξενία των φοιτητών που έρχονται από το εξωτερικό.
Ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Την περιγράφετε και σεις, θέλω μόνο δύο τρία πράγματα να προσθέσω, γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν, ούτε στην πολιτεία ούτε σε κανέναν άλλο συντελεστή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της φοιτητικής και μαθητικής κοινότητας.
(PE)
(2TS)
Έχουμε, όχι απλώς προβλήματα καθαριότητας, αλλά προβλήματα και διαχείρισης και ασφάλειας των κτιρίων. Έχουμε πολλές φορές ακόμη και πατρωνία –λυπούμαι που το λέω- από ομάδες, οι οποίες δεν ελέγχονται βεβαίως από κανέναν και κάνουν το δικό τους. Είναι κανείς να ντρέπεται!
Από την άλλη, έχουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο γνωρίζετε και το οποίο δίδει, στα πλαίσια της αυτοτέλειας, στα πανεπιστήμια της χώρας τη δυνατότητα να χαράξουν την πολιτική τους για τη στέγαση των φοιτητών, με κριτήρια τα οποία εκείνα ορίζουν. Και, βεβαίως, επικουρικά υπάρχει το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, το οποίο εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Αυτό, όμως, που είναι σημαντικό να δούμε τώρα είναι το πώς και με ποια κριτήρια θα πάμε να αναμορφώσουμε το σύστημα που υπάρχει, για να είναι στο επίκεντρο, όπως είπα πριν, ο φοιτητής που έχει ανάγκη.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Υπουργού)
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς, βεβαίως –θα τα πω επιγραμματικά, κύριε Πρόεδρε, και θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου, για να μην πάρω πάρα πολύ χρόνο- είναι να αυξήσει συνολικά την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων και να βάλει και ευρύτερους προγραμματικούς στόχους στη συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας.
Από την άλλη, πρέπει να δούμε πολύ συστηματικά τι συμβαίνει, να καταγράψουμε την κατάσταση στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας -πράγμα που ήδη κάνουμε- και να πάμε σε πολύ σοβαρές θεσμικές λύσεις.
Κύριε Πρόεδρε, θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.
Ο ερωτών συνάδελφος Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, πραγματικά τα λόγια, με τα οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα η Υπουργός, επιβεβαιώνουν μία δεινή και οδυνηρή πραγματικότητα, την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη τη φοιτητική στέγη. Και είναι μία δεινή πραγματικότητα, απέναντι στην οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το πολιτικό σύστημα, όταν γνωρίζουμε πόσο μεγάλη είναι η φοροδιαφυγή, πόσο μεγάλη είναι η σπατάλη δια μέσου της γραφειοκρατίας από το ελληνικό κράτος και όταν έρχεται το ελληνικό κράτος να απαντήσει σε πραγματικά προβλήματα, όπως εκείνο της δωρεάν παιδείας, να προσφεύγουμε στην οικονομική αδυναμία. Αυτή είναι η πραγματικότητα, απέναντι στην οποία θα πρέπει να απαντήσουμε με πειστικό επιχείρημα.
Ο ελληνικός λαός έφερε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη διακυβέρνηση της χώρας. Οφείλουμε, λοιπόν, κυρία Υπουργέ, να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά νέα παιδιά τώρα που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Βεβαίως, είναι το διαχειριστικό ζήτημα των φοιτητικών εστιών. Είναι γνωστό το τι γίνεται. Και εκεί, πιστεύω ότι θα τολμήσετε να κάνετε ρήξη, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος, εάν δεν συγκρουστείτε με συμφέροντα. Διότι πραγματικά υπάρχουν και εμφιλοχωρούν σε αυτόν τον χώρο συμφέροντα.
Από την άλλη μεριά, βεβαίως, πρέπει να υπάρξει μία μεγαλύτερη χρηματοδότηση στον τομέα αυτό, εάν θέλουμε πραγματικά να πούμε σε αυτούς τους νέους ανθρώπους ότι υπάρχει μέλλον και γι’ αυτούς, ότι υπάρχει δωρεάν παιδεία και γι’ αυτούς.
Είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να λυθεί αυτό το ζήτημα, παρά να αυξηθεί η χρηματοδότηση στον τομέα αυτόν. Σε παιδιά με 6.000 ευρώ μπορούμε να τους απαντήσουμε ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν; Όταν υπάρχει 6.000 ευρώ εισόδημα στην οικογένεια, είναι δυνατόν να βρίσκονται εκτός των φοιτητικών εστιών και να μη μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και όταν η οικογένεια έχει δύο ή τρία παιδιά σε διαφορετικά πανεπιστήμια και περιοχές;
Είναι μια πραγματικότητα, την οποία δυστυχώς, αν και είστε νέοι στο Υπουργείο, καλείστε να διαχειριστείτε, να απαντήσετε. Κατανοούμε ότι είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχετε μπροστά σας στις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης, αλλά οφείλουμε να το αναδείξουμε και αναμένουμε και πιστεύουμε ότι με γενναιότητα, με αποφασιστικότητα και με δικαιοσύνη θα απαντήσετε σε αυτό το πραγματικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με την έννοια της δωρεάν παιδείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Κουρουμπλή.
Τον λόγο έχει η Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Χριστοφιλοπούλου για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Κύριε συνάδελφε, να ξεκαθαρίσω ότι το Υπουργείο Παιδείας, αυτό καθ’ εαυτό, δεν καλείται, έτσι όπως έχει σήμερα το θεσμικό πλαίσιο, να διαχειριστεί την κατάσταση. Καλούνται να διαχειριστούν την κατάσταση τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στο πλαίσιο της δικής τους αυτοτέλειας και με τους πόρους που τους διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας, την κατανομή των οποίων πόρων κάνουν συνολικά, μέσα στην κατανομή αυτή είναι και οι δαπάνες για τις φοιτητικές εστίες. Αυτό είναι το ένα.
(ML)
(2PE)
Και όχι απλώς, όπως είπα πριν, δεν θέλουμε να καταργήσουμε την αυτοτέλεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, αλλά θέλουμε να την αυξήσουμε.
Το δεύτερο είναι ότι πάρα πολλά από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δίνουν με αποφάσεις τους την αρμοδιότητα και τα προγράμματα φοιτητικής στέγης και σίτισης στο Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Εκεί υπάρχει η εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Προτιθέμεθα, λοιπόν, και ήδη έχουμε ξεκινήσει, να κάνουμε καταγραφή όλων των χώρων των εστιών και της κατάστασης που αυτές είναι σήμερα.
Δεύτερον, να κάνουμε καταγραφή των φοιτητών που σήμερα φιλοξενούνται εκεί και εφόσον πρόκειται για φοιτητές, γιατί υπάρχουν στοιχεία –και το γνωρίζετε και εσείς- ότι πολλές φορές δεν είναι φοιτητές. Να αξιολογήσουμε αυτό το πλαίσιο το οποίο επιτρέπει σε κάποιους που, αν θέλετε, τυπικά μπορεί να πληρούν ορισμένα από τα κριτήρια του υπάρχοντος κανονισμού, αλλά κατ’ ουσία να μην χρειάζονται καθόλου τη βοήθεια της φοιτητικής στέγης, ενώ κάποιοι άλλοι φοιτητές –όπως πολύ σωστά είπατε- που έχουν ανάγκη τη φοιτητική στέγη θα μένουν έξω από το σύστημα.
Άρα, καταγραφή της κατάστασης των κτιρίων, καταγραφή των υπαλλήλων του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, γύρω-γύρω στην Ελλάδα, καταγραφή και όλων των δραστηριοτήτων σίτισης, γιατί και εκεί έχουν καταγγελθεί πολλά. Έχουμε όμως και άριστα παραδείγματα πανεπιστημίων που πραγματικά είναι να τα χαίρεσαι στον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τη σίτιση και τη στέγαση των φοιτητών. Και τέλος, καταγραφή του υπάρχοντος φοιτητικού δυναμικού, το οποίο φιλοξενείται στις εστίες.
Αν δεν κάνουμε αυτό το οποίο κάνουμε τώρα, δεν θα μπορέσουμε να πάμε σε ένα διάλογο, κατ’ αρχήν σε κατεύθυνση άλλη προς το ΕΙΝ, το οποίο θα αναμορφωθεί πλήρως, αλλά και σε ένα διάλογο με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σεβόμενοι μεν την αυτοτέλειά τους, βάζοντας όμως και εμείς ως Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ένα ευρύτερο πλαίσιο στόχων, τέτοιων που να μπορούν να εξυπηρετούν αυτές ακριβώς τις ανάγκες που περιέγραψα στην αρχή της πρωτολογίας μου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Υπουργέ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 55/10-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή των κανόνων υγιεινής σε όλες τις σχολικές μονάδες για την αποφυγή κρουσμάτων της νέας γρίπης κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Οι εκτιμήσεις Ελλήνων επιστημόνων, όπως εμφανίζονται στα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου, αλλά και των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, αναφέρουν το σοβαρό ενδεχόμενο της επέκτασης της διασποράς της γρίπης Α(Η1Ν1) στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα αυξημένος αριθμός περιστατικών γρίπης δηλώνεται σε νεαρές ηλικίες, καθώς επίσης προσφάτως σημειώθηκαν και θανατηφόρα κρούσματα, ευτυχώς σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και υπό το βάρος των πληροφοριών οι οποίες διοχετεύονται στην ελληνική κοινωνία κυρίως από τα Μ.Μ.Ε. ευλόγως ανησυχούν και διερωτώνται, εάν λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα και εάν εφαρμόζονται οι απαιτούμενοι κανόνες υγιεινής για την προστασία των μαθητριών και των μαθητών.
Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1. Εφαρμόζονται στο σύνολο των σχολικών μονάδων της χώρας οι οδηγίες, οι οποίες έχουν δοθεί από το Υπουργείο Υγείας και ακολούθως γνωστοποιήθηκαν με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας στα αρμόδια όργανα της εκπαιδευτικής κοινότητας, προ της ενάρξεως του σχολικού έτους 2009-2010;
2. Διαθέτουν οι σχολικές μονάδες επάρκεια στα απαιτούμενα υλικά για την τήρηση των κανόνων υγιεινής;
3. To Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να εφαρμόζει τις διαδικασίες καθημερινής παρακολούθησης των εμφανιζόμενων κρουσμάτων γρίπης στις σχολικές τάξεις και με ποια κριτήρια αποφασίζει τη συνέχεια ή την αναστολή της λειτουργίας τους; »
Η κυρία Υπουργός, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
(XP)
(2ML)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Με αυτήν την ερώτηση κύριε συνάδελφε μου δίνετε τη δυνατότητα να ενημερώσω για ένα θέμα που απασχολεί κάθε ελληνική οικογένεια, κάθε άνθρωπο τελικά και όχι μόνο τους μαθητές. Με βάση τα στοιχεία που μας δίνουν καθημερινά το Υπουργείο Υγείας βρισκόμαστε στην άνοδο του κύματος των κρουσμάτων.
Η παύση λειτουργίας των σχολείων έχει διπλό στόχο, όπως γνωρίζετε και εσείς από την προηγούμενη θητεία σας στο Υπουργείο. Πρώτος στόχος είναι η προστασία της υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ο δεύτερος εξίσου σημαντικός είναι με την ολιγοήμερη παύση της λειτουργίας του σχολείου να ανακοπεί η αύξηση του κύματος των κρουσμάτων. Παγκόσμιοι δείκτες και στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνουν ότι αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη ούτως ώστε να έχουμε μείωση της ανόδου του κύματος των κρουσμάτων.
Έχουμε είκοσι πέντε κλειστά σχολεία εκ των οποίων τέσσερα ανοίγουν σήμερα. Είναι ένα ποσοστό 0,15% του συνόλου των σχολείων στη χώρα. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την κατάσταση. Στείλαμε στα σχολεία μια επικαιροποιημένη και απλοποιημένη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας με όλες τις προληπτικές και άλλες δραστηριότητες που πρέπει να κάνουν με οδηγίες αρκετά χρηστικές και διευκρινιστικές έτσι ώστε να γνωρίζουν και οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς και οι μαθητές τι πρέπει να κάνουν. Με απόφαση της Υπουργού κυρίας Διαμαντοπούλου ορίσαμε ως υπεύθυνους τους διευθυντές του σχολείου γιατί τόσο εκείνοι όσο και τα στελέχη της εκπαίδευσης πρέπει να παρακολουθούν το κάθε σχολείο κάθε μέρα και να δίνουν τις κατάλληλες διευκρινίσεις για την εγκύκλιο.
Δεύτερον, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων και των διευθύνσεων εκπαίδευσης παρακολουθεί καθημερινά την τήρηση όλων αυτών των κανονισμών. Κάναμε έναν καταμερισμό ανά σχολική μονάδα του ποσού των 435.000.000 ευρώ το οποίο εξασφαλίστηκε τον Σεπτέμβριο από τη δική σας ηγεσία –εδώ υπάρχει η συνέχεια του κράτους- και προχωρούμε σε νέους τρόπους ηλεκτρονικής καταγραφής των απουσιών κάτι που διευκολύνει πάρα πολύ γιατί δεν έχεις πια την χρονοβόρα διαδικασία να καταγράφεις τις απουσίες και να τις στέλνεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Διαβεβαιώνουμε ότι και η διδακτέα ύλη μπορεί να καλυφθεί. Ήδη έχουμε τρόπο γι’ αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ο κ. Λυκουρέντζος έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ: Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, κυρία Υπουργέ, γιατί με τα στοιχεία τα οποία καταθέσατε παρουσιάζεται ότι υπάρχει πράγματι συνέχεια στη λειτουργία του κράτους και ότι απέναντι στην ένταση της επέκτασης του ιού της γρίπης συνεχίζεται η τήρηση των διαδικασιών και το σχέδιο το οποίο εμείς είχαμε ετοιμάσει και εσείς τώρα το βελτιώνετε σε ορισμένα σημεία.
Σημασία έχει το ότι απέναντι σε ένα θέμα που δεν προσφέρεται για κομματικούς ανταγωνισμούς και για άγονες αντιπαραθέσεις εσείς τηρείτε υπεύθυνη στάση, όπως και εμείς παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών δεν είχαμε αυτή την μεταχείριση από εσάς όταν ήσασταν Αξιωματική Αντιπολίτευση ούτε και από άλλους επικοινωνιακούς κύκλους για το αν και κατά πόσον προετοιμάζαμε την ελληνική πολιτεία το Υπουργείο Παιδείας να έχει αυτήν την ετοιμότητα που παρουσιάζει σήμερα. Χαίρομαι, λοιπόν, για το γεγονός ότι λειτουργεί η θεσμική οργάνωση. Προσθέσατε στοιχεία. Παρακολουθείτε από κοντά την εξέλιξη του φαινομένου της επιδημίας της γρίπης. Έτσι μπορούμε να αισθανόμαστε την σιγουριά ότι οι μαθήτριες και οι μαθητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ακόμα και αν βρεθούν μπροστά στην επιδημία της γρίπης θα υπάρξει ετοιμότητα αντίδρασης από το Υπουργείο Παιδείας.
Θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να παρακολουθήσετε μέσω του μηχανισμού που περιγράψατε την δυνατότητα να υπάρχουν παντού τα υλικά υγιεινής τα οποία απαιτούνται στα σχολεία και να μην σπαταλώνται. Να είναι στη διάθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
(ΧΑ)
(02XP)
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη της άμεσης αντίδρασης στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει πυκνότητα κρουσμάτων στα σχολεία, αντίδραση την οποία πρέπει να εκδηλώνει το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, αλλά βεβαίως και με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες έχουν ήδη την αρμοδιότητα, αλλά πάντοτε σε συνεργασία με τα δύο Υπουργεία, Παιδείας και Υγείας, για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.
Σας εύχομαι ειλικρινά με όλη αυτήν την προετοιμασία, με την καλή πίστη που υπάρχει εκ μέρους μας και με τις δυνατότητες να αξιοποιηθεί πλήρως το θεσμικό και οργανωτικό πλαίσιο να ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία που ενδεχομένως έχουμε μπροστά μας προς όφελος της ελληνικής νεολαίας, της ελληνικής κοινωνίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Νομίζω ότι πιο γαλαντόμο δεν είχαμε άλλον από εσάς, κύριε Ανδρέα Λυκουρέτζο.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ κύριε συνάδελφε για τις επισημάνσεις σας.
Είμαι σίγουρη ότι στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής μας δραστηριότητας, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση θα έχουμε πεδία που μπορούμε να διαφοροποιηθούμε και να συγκρουστούμε αν θέλετε πολιτικά προς όφελος της δημοκρατίας πάντα. Και μια πολύ έντονη αντιπολίτευση, κύριε Πρόεδρε, κάνει και την Κυβέρνηση καλύτερη.
Στα πλαίσια όμως, της συνεργασίας –γιατί εδώ πρέπει να υπάρχει συνεργασία όλων των φορέων έτσι ώστε να αποτραπούν και φαινόμενα πανικού και προβλήματα- πρέπει να πω δύο ακόμη στοιχεία. Πρώτον, έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορεί να αναπληρώσει τις χαμένες ώρες, το οποίο είναι συμπληρωματικό, για σχολεία τα οποία κλείνουν πάνω από δεκαπέντε ημέρες. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα είναι πολλά αυτά τα σχολεία. Είμαστε όμως, έτοιμοι ούτως ώστε να έχουμε μία τροποποίηση της ύλης για εκείνα τα σχολεία χωρίς να πούμε ότι θα αφαιρέσουμε διδακτική ύλη. Θα αφαιρέσουμε ίσως κάποιες ασκήσεις. Ήδη έχουμε της προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με πλήρη ασφάλεια. Δεύτερον, έχουμε τη συμπληρωματική βοήθεια και της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Και η πρόταση, κύριε Πρόεδρε, εδώ είναι και προς εσάς, προς τη Βουλή των Ελλήνων, αυτό το κομμάτι της εκπαιδευτικής τηλεόρασης το οποίο αφορά τη διδακτέα ύλη να μπορεί να προβάλλεται και από την Τηλεόραση της Βουλής έτσι ώστε να μπορούν οι μαθητές οι οποίοι κατ’ ανάγκην βρίσκονται σπίτι τους να παρακολουθούν και από την τηλεόραση. Και θα έχουν τη δυνατότητα βεβαίως αν τα σχολεία κλείσουν για περισσότερες ημέρες να συμπληρώσουν την ύλη τους για να μη χαθούν ώρες πραγματικά και να μη πούμε ότι μηχανιστικά απλώς και μόνο θα πάμε να παρατείνουμε τη λειτουργία των σχολείων. Το ουσιαστικό είναι να συμπληρωθεί η ύλη και να μην υπάρχει χάσιμο της ουσιαστικής γνώσης και τίποτε άλλο.
Και ένα τελευταίο ακόμη. Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Νομαρχίες και με το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνεται αμέσως μόλις υπάρξει ανάγκη και απόφαση να κλείσει ένα σχολείο έτσι ώστε να μπορούμε και να είμαστε σε επαφή μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων με τους συντελεστές του σχολείου αυτού, αλλά και με τους γονείς ακόμα. Και με την ευκαιρία κάποιων μαθητών οι οποίοι βρέθηκαν στην Τσεχία και νόσησαν κάποιοι από αυτούς, είμαστε και σήμερα ακόμη σε επικοινωνία και με τους γονείς οι οποίοι ανησυχούν με το δίκιο τους και με το ΕΚΕΠΥ και με τη Νομαρχία έτσι ώστε να διασφαλίσουμε και την ασφαλή επιστροφή των μαθητών αλλά και βεβαίως την παραμονή εκεί όσων μαθητών νοσούν και είναι εμπύρετοι όπως μας λέει το Υπουργείο Υγείας, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και για την συνδρομή και για την ερώτηση γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να ενημερώσω.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε κι εμείς εξαιρετικά και είναι όχι παρήγορη, πολύ σημαντική η ανακοίνωσή σας αυτή για τη χρήση πια της τηλεόρασης ως εκπαιδευτικής επί της ουσίας σε κάτι επείγον έως κατεπείγον όπως είναι η επιδημία. Νομίζω είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο το θέμα της παιδείας από εδώ και πέρα στον τομέα αυτόν τουλάχιστον. Μπράβο σας!
Και μετά από τόσο πολιτικό πολιτισμό στο νέο εύελπι και φέρελπι Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο απευθύνεται η με αριθμό 60/10-11-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη, σχετικά με την προετοιμασία της Χώρας μας για τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013 κ.λπ..
(MT)
(02XA)
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, που είναι μακροσκελής, έχει ως εξής:
«Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Βόλο την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009 ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) κ. Αμάρ Αντάντι δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί σε σχέση με τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, αλλά και για την καθυστέρηση που υπάρχει στην εγκατάσταση της τεχνικής επιτροπής.
Δυστυχώς, από την ημέρα ανάληψης των Αγώνων και μέχρι σήμερα, η προετοιμασία των Αγώνων φαίνεται να εισέρχεται σε φάση σοβαρού κινδύνου. Έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις τόσο στη συγκρότηση των επιτροπών όσο και στην κατασκευή των έργων. Κανένα έργο αθλητικής υποδομής δεν έχει ξεκινήσει ούτε οποιαδήποτε μελέτη έχει ανατεθεί, που να αφορά το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Βόλου. Για τα οργανωτικά θέματα των αγώνων δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε διοικητική μονάδα για τα προγράμματα ασφάλειας, αθλητικής προετοιμασίας, χορηγιών και δικαιωμάτων, μεταφορών, φιλοξενίας, ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, υπηρεσιών τύπου κ.λπ..
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κύριος Υπουργός:
1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα όλες τις απαραίτητες πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες, ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος και να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την αθλητική, τεχνική υποδομή και τη διοργάνωση των αγώνων;
2. Με ποιο τρόπο θα εργαστεί το Υπουργείο ώστε να υπάρξει αποδοτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της διοργάνωσης των αγώνων και να χρησιμοποιηθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες ως μέσο ανάπτυξης για την πόλη του Βόλου και της Λάρισας;».
Ο Υπουργός Πολιτισμός κ. Παύλος Γερουλάνος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ για την ευκαιρία να ενημερώσω γι’ αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.
Όπως γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες και αισθάνονται ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό, όπως γνωρίζει και η διεθνής κοινότητα, το 2004 η χώρα μας διοργάνωσε άρτιους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όλοι μας πίστωσαν μ’ αυτήν τη μεγάλη επιτυχία. Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 ήταν ακριβώς κεφαλοποίηση της εμπιστοσύνης που απέρρεε από την επιτυχία αυτών των Αγώνων, του 2004.
Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τη μεγάλη πρόκληση της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας, αποδεικνύοντας στους εαυτούς μας και στη διεθνή κοινότητα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε όταν υπάρχει πολιτική βούληση, καλός συντονισμός και σαφής ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Μπορούμε, αν εμπνεύσουμε την κοινωνία, να συμβάλλει σε συγκεκριμένους στόχους όσο μεγαλεπήβολοι και αν είναι.
Αυτό, δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί σε ό,τι αφορά τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η αλήθεια είναι ότι εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους, όπως βέβαια την ίδια εποχή είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και το κράτος.
Τα έργα του φακέλου διεκδίκησης καθυστερούν επικίνδυνα και σήμερα όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να καλύψουμε αυτές τις καθυστερήσεις με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ακόμη περισσότερη δουλειά. Η κατάσταση που παραλάβαμε πρέπει και μας ανησυχεί όλους γιατί οι Μεσογειακοί Αγώνες αποτελούν, βεβαίως, ένα εθνικό στοίχημα. Είναι προφανές ότι σε αυτό το εθνικό στοίχημα δεν μπορούμε να αποτύχουμε.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ενώ η Οργανωτική Επιτροπή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 συστάθηκε τον πέμπτο μήνα από τους ογδόντα τέσσερις εναπομείναντες μέχρι την έναρξη των Αγώνων, η Οργανωτική Επιτροπή για τους Μεσογειακούς Αγώνες συστάθηκε δύο σχεδόν χρόνια μετά την ανάληψη των Αγώνων.
Η Οργανωτική Επιτροπή που συστάθηκε σήμερα δεν έχει καν το προσωπικό για να κάνει το έργο της. Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρω ότι δεν βρήκαμε μελέτες όλου αυτού του καιρού για αθλητικές υποδομές ούτε καν προκηρύξεις. Η εγκληματική αδράνεια της προηγούμενης Κυβέρνησης δεν δικαιολογείται με τίποτα, ούτε τα θέματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος μπορούν να αιτιολογήσουν την απελπιστικά πολύμηνη αδράνεια.
(MB)
(2MT)
Όμως η αδράνεια τελειώνει εδώ. Η δική μας Κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια ως Αντιπολίτευση προσπαθήσαμε με συνεχείς πρωτοβουλίες και ερωτήσεις των αρμοδίων μελών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας να αναδείξουμε τα διαφαινόμενα αδιέξοδα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Και σήμερα, όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί ο Πρωθυπουργός, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, για να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι Μεσογειακοί Αγώνες, μέσα στο περιθώριο βεβαίως που μας έχει απομείνει.
Από τα έργα στο φάκελο διεκδίκησης το Κωπηλατοδρόμιο της Κάρλας και το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο ξεκινούν άμεσα και με ταχείς ρυθμούς μπορούν να υλοποιηθούν στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε μπροστά μας.
Για το Μεσογειακό Χωριό η μελέτη χωροθέτησης ξεκίνησε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, όμως ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Λάρισας-Βόλου έχει μείνει πολύ πίσω και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα για να μην χαθεί αυτό το έργο πνοής για τη Θεσσαλία.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Ο συνάδελφος κ. Παύλος Μαρκάκης από τον ΛΑ.Ο.Σ. έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ που με τιμάτε με την παρουσία σας. Εξάλλου έχουμε δύο κοινά σημεία. Πρώτον, είμαστε συνονόματοι και δεύτερον, είναι η πρώτη μας εμφάνιση στη Βουλή, εκ μέρους μου τουλάχιστον. Φαντάζομαι δεν κάνω λάθος ότι το ίδιο ισχύει και για σας. Όμως τα προσωπικά μας δεν έχουν σημασία για τους Μεσογειακούς Αγώνες και μάλιστα θα έλεγα ότι δεν έχουν σημασία τόσο για το Βόλο και τη Λάρισα, γιατί οι Μεσογειακοί Αγώνες είναι ένα θέμα εθνικής εμβέλειας και υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις, όπως αναφέρατε κι εσείς. Όμως οι διεθνείς επιτροπές δεν εξετάζουν αν έχουμε εναλλαγή κυβερνήσεων στην Ελλάδα όταν έχουμε αναλάβει δεσμεύσεις και έχουμε αναλάβει να κάνουμε πετυχημένους Μεσογειακούς Αγώνες. Κι όπως είπατε κι εσείς, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα που υπέβαλε η ίδια η Γενική Γραμματεία στη ΔΕΜΑ για το Κωπηλατοδρόμιο και για το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Βόλου.
Θέλω όμως, αν μου επιτρέπετε, να ζητήσω από σας δύο δεσμεύσεις σήμερα, ότι τα δύο αυτά έργα θα εκτελεστούν στο Βόλο. Διότι οι καθυστερήσεις μας δημιουργούν την αμφιβολία ότι αυτά τα έργα κάποιοι σκέπτονται να τα κάνουν στο Φάληρο ή στον Σχοινιά. Και αλίμονο τότε! Διότι δεν θα έχουμε Μεσογειακούς Αγώνες Βόλου, αλλά θα έχουμε πάλι Μεσογειακούς Αγώνες στο αθηνοκεντρικό κράτος, στον Πειραιά και στην Αθήνα. Πρέπει επίσης να δεσμευθείτε ότι οι μελέτες, οι χρηματοδοτήσεις και η εκτέλεση των έργων θα γίνουν μέσα στα χρονοδιαγράμματα, για να μην έχουμε πάλι το φαινόμενο λόγω του κατεπείγοντος να έχουμε απευθείας αναθέσεις, όπως είχαμε και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί τότε θα προκύψουν θέματα και διαφάνειας και διαχείρισης των χρημάτων.
Θα ήθελα, αν μπορούσατε, να μου πείτε αν σκέπτεται η Κυβέρνηση να αλλάξει τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρίας «ΒΟΛΟΣ Α.Ε.», διότι τότε θα έχουμε επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Και ασφαλώς πρέπει να προχωρήσετε στη στελέχωση όλων των Διευθύνσεων που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως και στη δημιουργία ειδικής Υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Φαντάζομαι ότι δεν θα το κάνετε τόσο αργά όσο κάνατε και τη στελέχωση του κράτους, όταν ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές ακόμη το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει, περιμένοντας να κάνετε τις επιλογές των βιογραφικών σημειωμάτων.
Έχετε δεσμευθεί όμως, κύριε Υπουργέ, ή μάλλον το Υπουργείο, για την Πολιτιστική Μεσογειάδα, η οποία έπρεπε να ξεκινήσει, και πρέπει να μας πείτε τι χρηματοδότηση θα έχει αυτή η δραστηριότητα, γιατί αφορά τον πολιτισμό της περιοχής, που είναι ο δεύτερος πυλώνας εκτός από τα αγωνίσματα για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η περιοχή μας και οι φορείς έχουν επενδύσει και έχουν τοποθετήσει ψηλά τον πήχη για τη διεξαγωγή αυτών των Αγώνων. Εξάλλου οι Αρχηγοί όλων των κομμάτων, με εξαίρεση το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν δεσμευθεί ότι θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Εγώ προσωπικά και το κόμμα μου δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθήσουμε στενά τις δραστηριότητες του Υπουργείου σας. Θα έλεγα ότι θα γίνουμε ένας «Αλμούνια» της περιοχής, για να παρακολουθήσουμε αν πράγματι τηρήσετε τις υποσχέσεις, για να μην φθάσουμε στο σημείο οι Μεσογειακοί Αγώνες να είναι μια, όπως λέμε, όχι «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά μια «πράσινη» αποτυχία.
Σας ευχαριστώ.
(GK)
(2MB)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Μαρκάκη, είναι η δεύτερη φορά του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού. Ήταν η δική σας παρθενική ομιλία. Συγχαρητήρια! Τα πήγατε καλά.
Το λόγο έχει για να απαντήσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, δεν θα μπω στον πειρασμό να αναφερθώ στο δικό σας χαρακτηρισμό ως «κύριος Αλμούνια των Μεσογειακών Αγώνων». Οι Αγώνες αυτοί είναι μια επένδυση για τη χώρα μας και νομίζω ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο όλοι εδώ είμαστε συνεργάτες και όχι απλά ελεγκτές ο ένας του άλλου.
Όπως σας είπα, κατευθυντήριος άξονας για την επιτυχία αυτών των Αγώνων είναι το τρίπτυχο αθλητισμός-πολιτισμός-τουρισμός, ένα όραμα που οδήγησε ουσιαστικά και στη συγχώνευση των τριών Υπουργείων. Όπλο μας για να πετύχουν οι Αγώνες αυτοί είναι η τεχνογνωσία που έχουμε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και αυτή θα την εκμεταλλευθούμε στο έπακρον.
Επίσης, η πολιτική μας βούληση είναι να καλύψουμε όλοι το χαμένο χρόνο. Πιστεύω επίσης ότι η δυνατότητά μας, την οποία έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, να εμπνεύσουμε τον τοπικό πληθυσμό να συμβάλει σ’ αυτή την προσπάθεια είναι άλλη μια εξασφάλιση ότι αυτοί οι Μεσογειακοί Αγώνες θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους.
Ο σχεδιασμός, λοιπόν, παραμένει ως έχει, λαμβάνοντας βεβαίως υπ’ όψιν τα χρονικά περιθώρια που έχουν απομείνει, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτιστικής Μεσογειάδας. Όπως είπα και στην πρωτολογία, δεν αλλάζουν αυτή τη στιγμή τα χρονικά διαγράμματα και δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αλλαγή των χώρων διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας και της κωπηλασίας, όπως ενδεχομένως έχετε ακούσει από πηγές που δεν αφορούν εμάς αυτή τη στιγμή.
Επίσης, δεσμευόμαστε να ενημερώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και εκεί νομίζω ότι θα είναι ένα καλό πεδίο συνεργασίας όλων μας. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας ότι η επιτυχία των Αγώνων αυτών είναι μια εθνική υπόθεση και θα αναζητήσουμε τη στήριξη όλων, για να τα καταφέρουμε.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το χρόνο που απομένει και παρά την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, θα διασφαλίσουμε ό,τι χρειάζεται, όπου χρειάζεται και τις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκροτηθεί το συντονιστικό όργανο των Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων που εμπλέκονται στους Αγώνες, όπως προβλέπεται από το ν. 3773/2009, ακριβώς όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Θα αξιοποιηθεί άμεσα η τεχνογνωσία που έχει το Υπουργείο από τους Ολυμπιακούς και θα συγκροτηθεί Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων παρά τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Τέλος, όλες οι συνέργειες που προκύπτουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, έτσι όπως τις παρουσίασα και στις Προγραμματικές Δηλώσεις στη Βουλή, θα αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και πάλι μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχουμε μπροστά μας και εδώ, αν θέλετε, είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουν αυτοί οι Αγώνες.
Αν δεν επενδύσουμε σωστά σ’ αυτούς τους Αγώνες, δεν θα αφήσουν τίποτα πίσω τους. Θα αφήσουν πίσω τους στάδια που παραμένουν κουφάρια και σκουπιδότοποι, όπως δυστυχώς συνέβη μετά την έλλειψη αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Και αν η προβολή που μπορούμε να δώσουμε σ’ αυτούς τους Αγώνες χαθεί, δεν θα μπορέσουμε να την κεφαλαιοποιήσουμε για το καλό της περιοχής και νομίζω ότι είναι ένα στοίχημα που οφείλουμε να κερδίσουμε όλοι μας, αυτοί οι Μεσογειακοί Αγώνες να αναδείξουν τις δυο πόλεις που τους διοργανώνουν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ και καλή τύχη σ’ αυτά τα καλά έργα.
Θα συνεχίσουμε με δυο παλιούς γνώριμους και την τελευταία για σήμερα επίκαιρη ερώτηση. Είναι η με αριθμό 69/10.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του –καθ’ όλα σεβαστού- Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Μουλόπουλου προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες κ.λπ..
(DP)
(2GK)
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Μουλόπουλου έχει ως εξής:
«Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων και η προαναγγελθείσα επιβολή πρόσθετης φορολογίας στα καύσιμα θα βαρύνει ακόμα περισσότερο τους ήδη πενιχρούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς των οικονομικά ασθενέστερων. Επιπλέον, η διαφαινόμενη έστω και μικρή ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας, ενώ δεν φαίνεται να έχει άμεση επίπτωση στην ελληνική οικονομία και στα εισοδήματα των εργαζομένων και οπωσδήποτε δεν επηρεάζει την ανεργία, θα επιφέρει αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο ήταν στην αντιπολίτευση, απαιτούσε από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού. Σήμερα αυτό το μέτρο δεν περιλαμβάνεται στις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει επίδομα θέρμανσης στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού;».
Θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο, για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, είναι γεγονός ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε υποβάλει αρκετές φορές την πρόταση για να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η αφετηρία των πρωτοβουλιών μας αυτών ήταν σε πολλές περιπτώσεις οι ανησυχητικές εξελίξεις στο κόστος θέρμανσης.
Θέλω να σας υπενθυμίσω, γιατί είμαι πολύ σίγουρος ότι το γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέφυγε να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης όταν το πετρέλαιο έφτασε στην ιστορικά υψηλότερη τιμή των 150 με160 δολαρίων το βαρέλι. Εμείς, λοιπόν, τότε πιστεύαμε ότι έπρεπε να χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού που πραγματικά είναι ευάλωτο γιατί έπρεπε να το στηρίξουμε, μια και το κόστος της θέρμανσης τους περιόριζε το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.
Προεκλογικά, κύριε συνάδελφε, θα θυμόσαστε ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τόνιζε σε όλους τους Έλληνες ότι μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις μας είναι να στηρίξουμε αυτούς οι οποίοι πλήττονται από την κρίση, αυτούς οι οποίοι είναι οι πλέον ευάλωτοι και οι πλέον απροστάτευτοι. Πριν περάσουν οι σαράντα ημέρες από τις εκλογές αποδεικνύεται ότι είμαστε συνεπείς ως προς την προεκλογική δέσμευση την οποία αναλάβαμε απέναντι στους Έλληνες πολίτες και μάλιστα σε αντίξοες δημοσιονομικά συνθήκες. Και το τονίζω αυτό, κύριε συνάδελφε, διότι στο παρελθόν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν ήταν κυβέρνηση, χορήγησε το επίδομα θέρμανσης όταν η μεν τιμή του πετρελαίου ήταν πολύ πιο χαμηλά, για δε την οικονομία οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες.
Σήμερα, απλώς έτσι για την ενημέρωσή σας να σας τονίσω ότι για πρώτη φορά από το 1993 η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως του 12,7%, σήμερα για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δημόσιο χρέος, το οποίο προσεγγίζει τα 300.000.000.000 ευρώ, σήμερα για πρώτη φορά η ελληνική οικονομία από το 1993 βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος θα είναι αρνητικός και φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί στο μείον 1,5%.
Παρά, λοιπόν, αυτές τις αντίξοες συνθήκες εμείς παραμένουμε συνεπείς στη προγραμματική μας δέσμευση και υιοθετούμε μία πολιτική αναδιανομής και μία πολιτική αλληλεγγύης. Ήδη την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε το νομοσχέδιο με το οποίο θα στηρίξουμε αυτούς τους οποίους υποσχεθήκαμε ότι θα στηρίξουμε για να τους προστατεύσουμε από την κρίση. Και μάλιστα το κάνουμε κατά έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος είναι οικονομικά υπεύθυνος γιατί από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι η στήριξη αυτή την οποία προσφέρουμε είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Φορολογήσαμε εταιρικά κέρδη πάνω από 5.000.000 ευρώ, φορολογήσαμε τη μεγάλη ακίνητη περιουσία έτσι ώστε και συνεπείς και ευαίσθητοι κοινωνικά να είμαστε, να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα να μην επιβαρύνουμε τα δημόσια οικονομικά.
Θέλω να πιστεύω, κύριε συνάδελφε, ότι εσείς δεν διαφωνείτε με αυτές τις επιλογές τις οποίες κάναμε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε.
Πριν δώσω το λόγο στον κύριο Βασίλειο Μουλόπουλο, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα οκτώ μαθητές και μαθήτριες και έξι συνοδοί καθηγητές από το Γυμνάσιο Αιανής Κοζάνης.
Καλώς ήλθατε!
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι η Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους καταθέτει την έκθεσή της στα σχέδια νόμων του Υπουργείου Οικονομικών:
1. Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2007 και
2. Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2007.
Ο συνάδελφος Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασίλειος Μουλόπουλος έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
(DE)
(2DP)
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, και στις προηγούμενες συζητήσεις και σε αυτή διαπιστώνω ότι εξακολουθείτε να μην απαντάτε συγκεκριμένα σε συγκεκριμένες ερωτήσεις και συνεχίζετε να δίνετε υποσχέσεις για το μέλλον και αποφεύγετε να δεσμευθείτε για δράσεις στο παρόν.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ζήτησα τις συμβουλές εμπείρων συναδέλφων για το τι θα έπρεπε να κάνω σήμερα, γιατί δεν έχω μάθει ακόμα καλά την τεχνική αυτού του «επαγγέλματος». Με συμβούλευσαν να αναπτύξω τις προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δε θα το κάνω. Οι προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι γνωστές.
Θα απαντήσω στον κύριο Υφυπουργό με δικά του λόγια, εννοώ με λόγια του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα λόγια και τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αιτιολογική έκθεση που συνόδευε την πρόταση νόμου που κατέθεσε για το επίδομα θέρμανσης το 2008. Και θέλω να θυμίσω ότι τα οικονομικά της Ελλάδας το 2008, πριν μόλις ένα χρόνο, ήταν το ίδιο άσχημα. Δεν έχει αλλάξει στα οικονομικά κάτι που είναι δραματικό. Δραματικά ήταν και τότε. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η επιδείνωση των οικονομικών των Ελλήνων πολιτών.
Λέγατε, λοιπόν, μόλις ένα χρόνο πριν: «Οι συνεχείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων -αυξήθηκαν οι έμμεσοι φόροι φέτος- οι διαχρονικές χαμηλές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του εισοδήματος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Διαπιστώνεται, επίσης, κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος». Και ζητούσατε να δοθεί επίδομα θέρμανσης στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού ταυτόχρονα με τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος αλληλεγγύης. Ήταν στην ίδια πρόταση νόμου ως ελάχιστες ενέργειες για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Στη συζήτηση που έγινε ο κ. Παπανδρέου μίλησε για πρωτοφανή γενίκευση της φτώχειας, για βεβαρυμμένα με απίστευτες υποχρεώσεις νοικοκυριά.
Τα πράγματα έχουν γίνει πολύ χειρότερα ένα χρόνο μετά και ζήτησε από την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να εξηγήσει γιατί αρνείται να επιδοτήσει τον ¨Έλληνα που υποφέρει από το κρύο.
Δεν ξέρω αν φέτος το κρύο είναι λιγότερο, γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, απαντήστε καταρχάς στον εαυτό σας. Απαντήστε όχι σε μένα, ο οποίος δεν πρόκειται να κρυώσω, βρίσκομαι μεταξύ των προνομιούχων που θα έχουν λεφτά για πετρέλαιο στο καλοριφέρ. Απαντήστε στα τρία εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν στα όρια ή κάτω από τα όρια της φτώχειας. Πείτε τους τι άλλαξε από πέρυσι. Πείτε τους ότι άλλο είναι να πεθαίνεις από το κρύο με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άλλο με κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Μουλόπουλε, γιατί όχι ως επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα, ως αποστολή και ως αξίωμα αντιμετωπίσατε το θέμα με το λόγο σας.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο στην απάντηση σας για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ξεκινήσω από τη διαπίστωση που έκανε ο κ. Μουλόπουλος στο κλείσιμο. Είπε συγκεκριμένα ότι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, οι Έλληνες οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια.
Κύριε Μουλόπουλε, υποψιάζομαι ότι ενδεχομένως να μην υπέπεσε στην αντίληψή σας το σχέδιο το οποίο καταθέσαμε για ηλεκτρονική διαβούλευση, για να διαπιστώσετε από κει ότι η στόχευση του συγκεκριμένου μέτρου το οποίο ανακοινώσαμε ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα να πάρουν τα χρήματα αυτά περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες.
Εμείς, λοιπόν, παραμένουμε συνεπείς. Σας παραπέμπω, λοιπόν, στο κείμενο το ηλεκτρονικό όπως έχει δημοσιευθεί, όπου λέει ότι 2,5 εκατομμύρια Έλληνες θα πάρουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
(LM)
(2DE)
Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά την κατάσταση που βρίσκονται αυτά τα 2,5 εκατομμύρια. Εκείνο όμως το οποίο έχει αλλάξει, αν δεν θέλετε εσείς να το αναγνωρίσετε, είναι η τρομερά οικτρή δημοσιονομική κατάσταση.
Να σας υπενθυμίσω, κύριε Μουλόπουλε, ότι το 2005 και το 2006 που είχε φτάσει το πετρέλαιο στα 150 και στα 160 δολάρια το βαρέλι, δεν ήμασταν ενήμεροι ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν φτάσει σε αυτή την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει σήμερα.
Εμείς, λοιπόν, παραμένουμε συνεπείς. Και το 1 δισεκατομμύριο δίνουμε και παρ’ όλα αυτά, είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτούς που λέγαμε ότι θα στηρίξουμε. Και μάλιστα, με μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων.
Θέλετε σας παρακαλώ να κοιτάξετε κιόλας, ποιους στοχεύαμε και με το επίδομα θέρμανσης και με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και να μου πείτε, αν με αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση που κάνουμε τώρα έχουμε συμπεριλάβει πολύ περισσότερους.
Εγώ, λοιπόν, σας ενημερώνω ότι και πολύ περισσότερα άτομα είναι δικαιούχοι, σε σχέση με εκείνες τις αρχικές μας προτάσεις και πολύ περισσότερα είναι τα χρήματα τα οποία δίνουμε.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 12.50’ λύεται η συνεδρίαση για την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) ομιλίες για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 13/11/2009 1:48:00 μμ Από: M.papadopoulos
Εκτυπώθηκε: 13/11/2009 10:48:00 πμ
PDF:
es20091113.pdf
TXT:
es091113.doc
Επιστροφή