ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΙΔ' 19/11/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΔ΄
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 19 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09.34΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Ε’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Αθανασία Μερεντίτη να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κυρία Αθανασία Μερεντίτη Βουλευτή Τρικάλων τα ακόλουθα:
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Ιωαννίνων ζητεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αποκατάσταση ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στο Νομό Ιωαννίνων.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Απόστολος Κακλαμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Συνταξιούχων Γενικής Τράπεζας Ελλάδος ζητεί τη λήψη μέτρων για την επαναχορήγηση της επικουρικής σύνταξης στα δικαιούχα μέλη του, η καταβολή της οποίας έχει σταματήσει επί 8μηνο, λόγω έλλειψης κεφαλαίων.
Οι Βουλευτές κύριοι Αντώνιος Σκυλλάκος, Απόστολος Νάνος και Ιωάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά με την οποία οι Σύλλογοι Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας ζητούν τη στελέχωση και τον εκσυγχρονισμό των δικαστικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Φώτιος Κουβέλης κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Συμβασιούχοι Έργου των Διευθύνσεων και Τμημάτων Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Περιφερειών ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου.
Ο Βουλευτής Λαρίσης κ. Αστέριος Ροντούλης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Ανακτορίου Αιτωλοακαρνανίας ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών εγκατάστασης αναδόχου του έργου της οδικής σύνδεσης της περιοχής Ακτίου με τον οδικό άξονα Βορρά Νότου.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Αντιαναιμικός Σύλλογος Ιωαννίνων ζητεί τη δημιουργία των υποδομών για τη λειτουργία Μονάδας Νοσηλείας Μεσογειακής Αναιμίας στην Πανεπιστημιακή Αιματολογική Κλινική Ιωαννίνων.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών ζητεί την άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που εμποδίζει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών στη χώρα μας.(1LM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 79/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Παναγιώτη Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σχετικά με τη λήψη μέτρων για την υλοποίηση κατασκευής της Ιονίας Οδού κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Κουρουμπλή έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ, οι κοινωνίες της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηπείρου, της Κέρκυρας και της Λευκάδας βρίσκονται σε αναστάτωση λόγω των πληροφοριών που διακινούνται σε ό,τι αφορά τη νέα καθυστέρηση υλοποίησης της Ιόνιας Οδού. Γνωρίζουμε ότι για διάφορους λόγους καθυστερεί α) ο οριστικός σχεδιασμός, β) εκκρεμεί η πληρωμή απαλλοτριώσεων, γ) υφίσταται ζήτημα καθορισμού χώρων δανειοθαλάμων (λατομεία για αδρανή κ.λπ.) και δ) εκκρεμεί η απόφαση επιλογής σήραγγας ή επέκτασης του υφιστάμενου δρόμου στην τοποθεσία της Παλαιοβούνας.
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, παραλείψατε ενδεχομένως από έλλειψη χρόνου να αναφερθείτε στο πως θα επανακινήσετε τις διαδικασίες υλοποίησης αυτού του σημαντικού για την περιοχή έργου.
Κύριε Υπουργέ, η κοινωνία της περιοχής αυτής που αποτελεί την πραγματική πύλη εισόδου της Ευρώπης στην Ελλάδα, δεν μπορεί να αναμένει και δεν μπορεί να θυσιάζεται η ίδια και η ανάπτυξή της στο θανατηφόρο και αντιαναπτυξιακό υπάρχον οδικό δίκτυο.
Κατόπιν των ως άνω ερωτάται ο κος Υπουργός
Ποια θα είναι τα συγκεκριμένα μέτρα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα λάβει η Κυβέρνηση για να συνεχιστεί η υλοποίηση κατασκευής της Ιόνιας Οδού;».
Στην ερώτηση του κυρίου Κουρουμπλή θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Έχει δίκιο ο αγαπητός συνάδελφος για τις παρατηρήσεις που κάνει στην ερώτησή του. το έργο της Ιόνιας Οδού κατασκευάζεται με το καθεστώς της σύμβασης παραχώρησης. Υπάρχει συμμετοχή του δημοσίου με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και τμηματική καταβολή των πόρων αυτών. Υπάρχει επίσης συμμετοχή ουσιαστικά του ελληνικού δημοσίου μέσα από την είσπραξη των διοδίων από την εκμετάλλευση του οδικού άξονα για τριάντα χρόνια από τον παραχωρησιούχο.
Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι έχει παραχωρηθεί στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού και ένα τμήμα από τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ, δηλαδή το τμήμα από Αθήνα μέχρι τον Μαλιακό.
(MT)


(1XA)
Επίσης, στις βασικές του υποχρεώσεις είναι και η ανακατασκευή και η βελτίωση των τμημάτων αυτού του οδικού άξονα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη ετοιμότητας από τη μια πλευρά της πολιτείας, αλλά και σε προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην πορεία και δεν δόθηκαν γρήγορες λύσεις. Οφείλονται όμως και σε ευθύνες του παραχωρησιούχου και των κατασκευαστών, που όπως συνήθως αξιοποιούν κενά είτε των μελετών είτε των συμβάσεων για να βελτιώσουν τη θέση τους.
Η κατάσταση όπως αποτυπώνεται σήμερα, έχει ως εξής. Ο παραχωρησιούχος έχει καταθέσει εννέα προτάσεις βελτίωσης μετά την ολοκλήρωση των μελετών εφαρμογής που είχε ευθύνη να κάνει. Σε τεχνικό επίπεδο οι υπηρεσίες του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αποδεχθεί τις περισσότερες από αυτές, δεν έχουν υπογραφεί όμως οι ανάλογες υπουργικές αποφάσεις μέχρι σήμερα.
Μία εξ αυτών είναι η πιο σημαντική, στην οποία αναφέρεσθε και στο ερώτημά σας. Είναι αυτό της Κλόκοβας ή Παλαιοβούνα, όπως είναι το τοπωνύμιο, ένα σημείο ιδιαίτερα καθοριστικό, σημαντικό και επικίνδυνο, που από την αρχή είχε επισημανθεί η κακή χάραξή του και είχε ζητηθεί από τους τοπικούς φορείς, απ’ όλη την κοινωνία, αλλά και από πολλούς συγκοινωνιολόγους να αλλάξει η χάραξη.
Αυτό βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγές φορέων της περιοχής. Υπάρχει καθυστέρηση και λόγω των απαλλοτριώσεων, εδώ όμως οφείλεται κυρίως στο ότι τις απαλλοτριώσεις τις έκανε κυρίως το δικαστήριο του Μεσολογγίου, που είναι υποστελεχωμένο και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στους ρυθμούς και τις ανάγκες. Γι’ αυτό με πρόσφατη απόφαση δόθηκε αυτή η δυνατότητα και στο δικαστήριο του Αγρινίου και πιστεύω ότι θα κινηθεί με ταχύτερο ρυθμό.
Για το θέμα των δανειοθαλάμων –και ολοκληρώνω, θα απαντήσω και στη συνέχεια, κυρία Πρόεδρε- που είναι επίσης σημαντικό, υπάρχουν εκκρεμότητες. Οι άδειες για δανειοθαλάμους θα πρέπει να είναι συμβατές με τους σύγχρονους περιβαλλοντικούς όρους, γιατί στο παρελθόν για ανάλογα έργα είχαμε κακοποίηση του περιβάλλοντος, είτε γιατί η πολιτεία δεν ήταν αυστηρή στις αποφάσεις και τις εγκρίσεις που έδινε, είτε γιατί οι κατασκευαστές προσπαθούσαν να μειώσουν το κόστος μεταφοράς, όπως αντιλαμβάνεσθε, και γι’ αυτό παραβίαζαν και αυτοί ουσιαστικά τη νομοθεσία.
Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Οδηγεί, βεβαίως, πολλές φορές σε καθυστερήσεις. Είναι καλό όμως να προστατεύουμε το περιβάλλον και ταυτόχρονα να βοηθούμε τα έργα.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κουρουπλής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΠΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, οι κοινωνίες της περιοχής πραγματικά αγωνιούν, γιατί βιώνουμε καθημερινά σ’ αυτή την περιοχή δρόμους θανατηφόρους. Χύνεται αίμα και κυρίως αίμα νέων ανθρώπων.
Οι δρόμοι αυτοί εκτός του ότι είναι θανατηφόροι, είναι και αντιαναπτυξιακοί διότι έχουμε ένα μεγάλο λιμάνι στην περιοχή –ίσως από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου- στο οποίο δεν υπάρχει προσπέλαση, με συνέπεια ένα έργο το οποίο πραγματικά θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής -είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης της Αιτωλοακαρνανίας και της ευρύτερης περιοχής- δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σ’ ένα χώρο που ο ελληνικός λαός έχει επενδύσει δισεκατομμύρια.
Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, τι παρέλαβε η Κυβέρνηση και τις δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά θέλουμε να γνωρίζουμε ότι το έργο αυτό, το οποίο πραγματικά είναι κυρίαρχο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, θα είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
(MB)
(1MT)
Δεν μπορούμε πλέον να περιμένουμε, με τις διάφορες καθυστερήσεις που υπάρχουν, να βιώνουμε για άλλη μία φορά ότι η περιοχή είναι κάτι το διαφορετικό από την υπόλοιπη Ελλάδα. Διότι είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει «μπατάρει» προς Ανατολάς. Όμως Ελλάδα είναι και η Αιτωλοακαρνανία, είναι και η Ήπειρος, είναι και η Κέρκυρα, είναι και η Λευκάδα. Είναι η πραγματική πύλη της Ευρώπης στην Ελλάδα και της Ελλάδας στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον αυτό το πολύ ζωτικό έργο να μην πάρει τα πάνω του.
Έχει γίνει η Γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου και επί της ουσίας είναι ένα έργο στο πουθενά, αφού η συνέχεια είναι ένας δρόμος που πραγματικά θυμίζει δεκαετία του ’40 και όχι 2010. Γι’ αυτό λοιπόν θέλουμε να γνωρίζουμε όλοι στην περιοχή ότι η Κυβέρνηση το έχει ως έργο πρώτης προτεραιότητας, ότι θα συμβάλει στο ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων και θα πρέπει αυτό το έργο πραγματικά να αποκτήσει σάρκα και οστά για να δώσει πνοή σ’ αυτή την περιοχή που πραγματικά χειμάζεται από τη νέα φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Έχει δίκιο ο κ. Κουρουμπλής. Η Δυτική Ελλάδα είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας πια. Ιδιαίτερα αυτό συνέβη λόγω και της αλλαγής του παραγωγικού ιστού της χώρας, αφού σε μεγάλο βαθμό στηριζόταν κυρίως στον πρωτογενή τομέα και σ’ ένα βαθμό στο δευτερογενή. Η έλλειψη βασικών αναπτυξιακών υποδομών, όπως οι οδικοί άξονες, της στερούσαν τη δυνατότητα να έχει ανταγωνιστικότητα, αλλά και να αναπτύξει τον τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα τον τουρισμό και τη ναυτιλία, όπως ανέφερε ο αγαπητός συνάδελφος, από το λιμάνι του Αστακού, για να αντικαταστήσει ένα μέρος της χαμένης παραγωγικής της δύναμης και να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης.
Θέλω να πω πως για όλους αυτούς τους λόγους είναι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας οι υποδομές στη Δυτική Ελλάδα και η κατασκευή της Ιόνιας Οδού είναι δεσμευτική για μας γιατί δίνει απαντήσεις και λύσεις και στη Δυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο, που είναι επίσης μια περιοχή με πολλά ελλείμματα αναπτυξιακών υποδομών και εξωστρέφειας, η οποία με την ολοκλήρωση της Εγνατίας και των καθέτων αξόνων που τη συνδέουν με τα παραγωγικά κέντρα της περιοχής αλλά και τις βαλκανικές χώρες θα έχει όλη πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχει δυναμικά στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Θέλω ακόμη να πω στον αγαπητό συνάδελφο ότι η αξιοποίηση του λιμανιού του Αστακού, που πράγματι είναι ένα σύγχρονο λιμάνι σ’ ένα πολύ καλό φυσικό περιβάλλον, είναι προτεραιότητα, γι’ αυτό και από τις τοπικές Αρχές, από το Νομάρχη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω ζητήσει ήδη να συνεργαστούμε για να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της μελέτης και η δημοπράτηση του οδικού άξονα που συνδέει το λιμάνι του Αστακού με το δυτικό άξονα, το Πλατυγιάλι δηλαδή, περιμετρική Αγρινίου.
Θέλω ακόμη να προσθέσω, ολοκληρώνοντας την απάντησή μου, ότι η παράκαμψη του Αγρινίου, που ήταν η συνέχεια της μεγάλης Γέφυρας στο Ρίο-Αντίρριο, με δύο δημοπρατήσεις, δύο εργολαβίες είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται πριν από το 2004. Δυστυχώς καθυστέρησε και μόλις πρόσφατα, πριν από τις ευρωεκλογές δόθηκε, όπως θυμόμαστε όλοι, σε χρήση. Είναι τμήμα της Ιόνιας Οδού, όπως και η Γέφυρα του Ρίου-Αντίρριου. Η ολοκλήρωση της Ιόνιας μαζί με την Εγνατία και φυσικά του άξονα Κόρινθος-Πάτρα βγάζει από την απομόνωση τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο και τους δίνει πλέον τη δυνατότητα να συμμετέχουν ισότιμα στη νέα οικονομική και αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 87/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ιωαννίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Ιωαννίδη έχει ως εξής:
«Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εξακολουθεί σήμερα, σαράντα μέρες μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, να είναι ακέφαλη, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τόσο τη λειτουργία και την παραγωγή έργου σε καθημερινή βάση, όσο και τη διεκπεραίωση αποφάσεων που υπεγράφησαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αφορούσαν δε τακτικές επιχορηγήσεις υπέρ ομοσπονδιών, σταδίων, ενώσεων ποδοσφαίρου κ.λ.π. (μέρος αυτών αφορούσαν και ανελαστικές δαπάνες) και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους.
(GK)


(1MB)
Επίσης, δεν έχει προχωρήσει ακόμα η διαδικασία πρόσληψης εννιακοσίων πτυχιούχων φυσικής αγωγής στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού, παρόλο που υπάρχει έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Δεδομένης της κατάργησης της θέσης του Υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για τον Αθλητισμό από τη σημερινή Κυβέρνηση, ο ορισμός του νέου Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού θα έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα από την Κυβέρνηση.
Αντίθετα, ενδεικτικό της θέσης του αθλητισμού στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι το γεγονός ότι στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έτσι όπως αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν υπάρχει καν.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1. Ποια είναι τελικά η θέση του αθλητισμού στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για την υλοποίηση των αποφάσεων που εξακολουθούν να εκκρεμούν;»
Στην ερώτηση του κ. Ιωαννίδη θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Γερουλάνος.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, να ξεκινήσω λέγοντας συγχαρητήρια και ότι είμαι περήφανος –είμαστε όλοι οι Έλληνες περήφανοι- για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος, όχι μόνο γιατί προκρίθηκε στο Μουντιάλ, αλλά γιατί αυτοί οι παίχτες απέδειξαν αυτό που πιστεύουμε ότι και βέβαια μπορούμε. Όταν παίζουμε με ψυχή, με αίσθημα ομάδας, αλλά και με ξεκάθαρους στόχους πετυχαίνουμε τα πάντα.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα αντί να προσπαθήσω να οικειοποιηθώ αυτή την επιτυχία, να πω μόνο «μπράβο, ρε παιδιά, ελπίζω να σας μοιάσουμε».
Κύριοι συνάδελφοι, είναι σπάνια η ευκαιρία που μου δίνεται να αναπτύξω και να αναδείξω την ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου για τον αθλητισμό. Η διατύπωση της ερώτησης «ποια είναι η θέση του αθλητισμού στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης» δίνει τη δυνατότητα για μια μεγάλη ομιλία, μια συζήτηση σε βάθος που θα μπορούσε να κρατήσει πολλές ώρες.
Δυστυχώς, σήμερα ο Κανονισμός της Βουλής είναι τέτοιος που μας στερεί και στους δυο τη δυνατότητα της χρονικής άνεσης που θα θέλαμε να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση σε βάθος και να αρκεστώ, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να το αναπτύξω στα επόμενα δυόμισι λεπτά.
Εάν, λοιπόν, πρέπει συνθηματικά και γρήγορα να μιλήσω για τον αθλητισμό, ο διαθέσιμος χρόνος μου μου δίνει μόνο την ευκαιρία να πω ότι επιτέλους ο αθλητισμός αναβαθμίστηκε.
Ο αθλητισμός θα μπορούσε άνετα να είναι ένα ανεξάρτητο Υπουργείο, να είναι μέρος του Υπουργείου Υγείας, αν θέλαμε να αναδείξουμε τη συμβολή του στην υγεία, ή να ήταν μέρος του Υπουργείου Παιδείας, αν θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του για τους νέους.
Όμως, αυτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να αναδείξει ότι ο αθλητισμός σε μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι απλά ένα διοικητικό παράρτημα της Κυβέρνησης που μοιράζει χρήματα σε ομοσπονδίες και διαχειρίζεται στάδια, αλλά αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής δυνατότητας της πατρίδας μας.
Ο αθλητισμός είναι μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού μας και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, αν σταματήσουμε να τον βλέπουμε σαν πεδίο άγονης αντιπαράθεσης, φθηνού ρουσφετιού και στυγνής ψηφοθηρίας, διότι πολύ συχνά εκεί τον καταντήσαμε και σαν πολιτεία και σαν πολιτική.
Όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις, βασικός στόχος σε οτιδήποτε κάνουμε στο χώρο του αθλητισμού είναι η αναβάθμιση της ποιότητάς του είτε πρόκειται για τη στήριξη της φυσικής αγωγής και την ένταξή της στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων, είτε για τη σύνδεση του σωματειακού αθλητισμού με τα σχολεία και τους δημοτικούς οργανισμούς άθλησης, είτε για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με την προώθηση της διά βίου άθλησης, είτε πρόκειται για το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είτε πρόκειται για τον ερασιτεχνικό, σχολικό, πανεπιστημιακό και στρατιωτικό αθλητισμό, είτε πρόκειται για τα μεγάλα προβλήματα της αντιμετώπισης της βίας και του ντόπινγκ.
Βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι και θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του αθλητισμού. Θέλουμε ο αθλητισμός να γίνει σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και ειδικά της νεολαίας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα συνεργαστούμε με όλους: Βουλή, αθλητικά σωματεία, συναρμόδια Υπουργεία.
Την ίδια στιγμή, όμως, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους, η πολιτική διαχείριση στο χώρο του αθλητισμού οφείλει να είναι απολύτως διαφανής βασισμένη σε ένα πλαίσιο καθολικών αρχών και αντικειμενικών κριτηρίων, που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και προς αυτές τις ενέργειες έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθειά μας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Ιωαννίδης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Χαίρομαι που ξεκινήσατε με την Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου και αξίζουν συγχαρητήρια σ’ αυτά τα παιδιά. Από το 1994 που πήγαμε για πρώτη φορά, θα ξαναπάμε τώρα το 2010. Τα παιδιά αυτά τίμησαν τα ελληνικά χρώματα και ύψωσαν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας.

(DP)
(1GK)
Σας θυμίζω ότι υπήρχε μία αντιπαλότητα της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ με την πολιτεία. Με την καινούργια ηγεσία της ΕΠΟ έγιναν συζητήσεις και βρήκαμε την «κόκκινη γραμμή» όπου υπάρχουν οι νόμοι της πολιτείας, αλλά και το τι πρέπει να είναι στην αρμοδιότητα της πολιτείας και τι στο αυτοδιοίκητο μιας παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Επομένως, έγινε άρση της διαπιστωτικής πράξης που υπήρχε, ώστε να μην μπορεί ποτέ να πάρει χρήματα η ΕΠΟ.
Σας θυμίζω επίσης, ότι δεν προλάβαμε να δώσουμε το 1 εκατομμύριο που είναι το μπόνους των παικτών και τα οποία τα χρωστάμε από τη συμμετοχή τους στο EURO. Τα ίδια ακριβώς είχε δώσει ο κ. Λιάνης την προηγούμενη φορά για το EURO.
Ο λόγος που κατέθεσα την ερώτηση αυτή είναι ότι πράγματι υπάρχει καθυστέρηση. Έχουν περάσει ήδη σαράντα πέντε μέρες. Έχετε ένα πρόγραμμα εκατό ημερών και σχεδόν έχουμε πάει στο μισό και στην Γραμματεία χίλια άτομα περίπου κάθονται και δεν κάνουν το παραμικρό. Δεν υπάρχει πολιτική ηγεσία.
Συμφωνώ μαζί σας ότι η Γραμματεία θα μπορούσε να είναι στο Υπουργείο Υγείας, στο Παιδείας κ.λπ. Έχω τοποθετηθεί επανειλημμένως γιατί πρέπει να είναι στο Παιδείας: Για τον απλούστατο λόγο ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα θέλεις να εφαρμόσεις, ειδικά μαζικού αθλητισμού, τα παιδιά τα βρίσκεις στο σχολείο. Για αυτό το λόγο, για να μην υπάρχει δηλαδή πρόβλημα με το αν συμφωνεί το Υπουργείο Παιδείας, πρέπει να ανήκει σε αυτό. Αν ήταν στο ίδιο Υπουργείο, θα μπορούσε ο Υφυπουργός να μιλάει με τον Υπουργό, να προχωράει το θέμα και να έχουμε λυμένα όλα αυτά τα προγράμματα. Το ένα θέμα είναι αυτό.
Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που είναι το εξής: Υπάρχουν εννιακόσιοι συμβασιούχοι και δεν έχετε ακόμα κάνει τη διαδικασία για να τους προσλάβετε, ενώ υπάρχει έγκριση από το Λογιστήριο του Κράτους. Οι εννιακόσιοι αυτοί πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής είναι για να κάνουν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού για τα οποία από το δικό σας το χώρο –και από την Αριστερά- είχα δεχθεί συνεχώς ερωτήσεις για το ότι πάνω απ’ όλα είναι ο μαζικός αθλητισμός και έτσι είναι, γιατί ο μαζικός αθλητισμός έχει σχέση με την υγεία, που είπατε πριν για το Υπουργείο Υγείας. Και οι Γερμανοί που ανέπτυξαν πάρα πολύ το μαζικό αθλητισμό έχουν μειώσει τα έξοδα τα οποία είχαν στο Υπουργείο Υγείας.
Λοιπόν, αυτοί θα πρέπει να προσληφθούν γιατί υπάρχουν τρία προγράμματα: Είναι το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους», το πρόγραμμα «Αθλοχώροι της Γειτονιάς». Ανοίγουμε τα σχολεία σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών και ορισμένα σχολεία το απόγευμα όπου βάζουμε γυμναστή. Η μητέρα πηγαίνει το παιδί της χωρίς να πληρώνει. Κάποτε οι φτωχοί πρέπει να μην πληρώνουν γιατί και στις ακαδημίες που πηγαίνουν πληρώνουν. Κατ’ αυτό τον τρόπο υπάρχει και εκμάθηση, αλλά και δυνατότητα σε μια μάνα να πάει το παιδί κοντά στη γειτονιά της για να γυμναστεί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Επίσης, είναι η αξιολόγηση των ταλέντων, το αναπτυξιακό πρόγραμμα με το οποίο βλέπουμε ποια είναι τα παιδιά, τα οποία είναι καλά και πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση την οποία θα έχουν βάσει μετρήσεων. Κάναμε μετρήσεις –ενδιαφέρθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου- σε τρεις τάξεις του Δημοτικού, την Δ’, την Ε’ και τη ΣΤ' και βγάλαμε με βάση το βάρος, με τη συναίνεση του Υπουργείου Παιδείας –πάλι μπαίνουμε στο Υπουργείο Παιδείας- …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Ιωαννίδη, έχει τελειώσει ο χρόνος σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε. Είναι πάρα πολύ σοβαρό για τα παιδιά μας αυτό και όλοι έχουμε παιδιά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Δεν αμφιβάλλω, αλλά ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Βγάλαμε, λοιπόν, τις μετρήσεις με βάση το βάρος, το ύψος, το λίπος και τις διατροφικές συνήθειες σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το έχω πει στην κυρία Διαμαντοπούλου γιατί χρειάζεται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ή να το κάνει αυτό το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.
Λοιπόν, από τα νήπια μέχρι τη Γ’ Γυμνασίου, είναι δέκα τάξεις. Ενώ εμείς ξεκινήσαμε πρώτα με τη Δ’ τάξη του Δημοτικού και πληρώσαμε 370.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή με 500.000-550.000 ευρώ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε Ιωαννίδη. Σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Τελειώνω.
Με 500.000-550.000 ευρώ θα μπορούμε να κάνουμε και τις δέκα τάξεις. Εφτά μένουν για να τις κάνουμε τώρα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται αυτό, ώστε ο γονιός…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: …να βλέπει τις καμπύλες και όταν εκτρέπεται της καμπύλης να ρωτάει τον παιδίατρο, γιατί στέλνονται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο γράμματα στους γονείς με τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία μιλάνε συγκεκριμένα…


LM
(01DP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Ιωαννίδη, βοηθήστε λίγο το Προεδρείο. Δεν μπορείτε να διπλασιάσετε το χρόνο σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Εντάξει. Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε συνάδελφε, η προσωπική σας συμβολή και ως αθλητής και ως προπονητής στο χώρο του αθλητισμού είναι πάρα πολύ σημαντική και μας έχετε κάνει περήφανους και ως πιτσιρικάδες και ως φιλάθλους και ως Έλληνες. Γι’ αυτό σας άκουσα και με πολλή προσοχή και ειδικά το τελευταίο πρόγραμμα στο οποίο αναφερθήκατε, νομίζω ότι είναι ένα θαυμάσιο πρόγραμμα που θα θέλαμε να του δώσουμε μια συνέχεια.
Έχοντας, όμως, πει τα παραπάνω, είμαι υποχρεωμένος, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφερθήκατε, να πω ότι αναλάβαμε μία κατάσταση με πάρα πολλές καθυστερήσεις στο χώρο του αθλητισμού.
Μιλάτε για τη συνέχιση του κράτους. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, κρατώντας το κεφάλι μας ψηλά, αλλά πολύ φοβούμαι ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, είτε οικονομικά, είτε σε χρόνους διεξαγωγής των διαφόρων προγραμμάτων, το κάνει αυτό εξαιρετικά δύσκολο.
Όταν αναλάβαμε σαν χώρα τους Μεσογειακούς Αγώνες, κεφαλαιοποιώντας ουσιαστικά το κεφάλαιο που είχαμε δημιουργήσει με τους Ολυμπιακούς του 2004, ο ίδιος είχατε πει ότι αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για την Κεντρική Ελλάδα. Όμως, ανάμεσα στο λόγο σας και σε αυτά που έκανε τελικά η Κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Ο «Βόλος 2013» θα έπρεπε να έχει πάρει 3.500.000 ευρώ ένα μήνα αφότου υπογράφηκε το νομοσχέδιο. Αυτό που βρήκαμε εμείς είναι 180.000 ευρώ. Ούτε μελέτες βρήκαμε, ούτε προκηρύξεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι του Υπουργείου Πολιτισμού, δεν είναι του Αθλητισμού. Είναι δικό σας θέμα. Είναι του Σαμαρά και δικό σας.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Μεσογειακοί Αγώνες είναι, κύριε συνάδελφε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Είναι Ανώνυμη Εταιρεία…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Ιωαννίδη, παρακαλώ, μη διακόπτετε.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Απόλυτα κατανοητό, αλλά είναι μέσα στο χώρο του αθλητισμού και διασύρει τη χώρα μας διεθνώς σε ένα κομμάτι που αφορά τον αθλητισμό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Δεν είναι δικό μου θέμα για να απαντήσω.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό το πράγμα δεν οφείλεται σε εσάς που νοιάζεστε για τον αθλητισμό, αλλά σε μια Κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τον αθλητισμό και σε αυτό καταλήγω.
Θέλετε να μιλήσουμε για τα Special Olympics, για τα Deaf Olympics; Για το ΟΑΚΑ το οποίο έμεινε χωρίς ηλεκτρικό, επειδή χρωστούσε 3.500.000 ευρώ το βράδυ πριν από διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου; Θέλετε να μιλήσουμε για το τι έγινε με τις ομάδες του μπάσκετ και την τηλεοπτική τους κάλυψη, για το διασυρμό μας στα αγγλικά δικαστήρια και στα ξένα κανάλια ή για το πόσο καθυστέρησαν οι υποτροφίες και οι βραβεύσεις σε πρωταθλητές; Σε σαράντα πέντε μέρες εμείς έχουμε δρομολογήσει περισσότερα θέματα σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, προβλήματα από αυτά τα οποία ξέρατε.
Για όσα ανέφερα παραπάνω έχουν ήδη υπογραφεί αποφάσεις και έχουν δοθεί εντολές σε υπηρεσιακούς παράγοντες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μόνη συνέχεια του κράτους που πραγματικά ενδιαφέρει την προηγούμενη Κυβέρνηση είναι οι προσλήψεις εννιακοσίων γυμναστών με συνέντευξη που θα εξασφάλιζε τις θέσεις σε «γαλάζια» παιδιά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Όχι, είναι συνέντευξη από τους υπαλλήλους, τους διευθυντές του Υπουργείου.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Είναι συνέντευξη όμως. Και εκεί δώσαμε λύση και η απόφαση που υπέγραψα είναι αυτή την οποία είχατε καταθέσει και αφαίρεσα από μέσα τη λέξη «συνέντευξη».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Σωστό.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Διότι αν θέλουμε να δώσουμε πραγματική αξία στον αθλητισμό, δεν πρέπει να τον κάνουμε πεδίο αντιπαράθεσης πράσινων και γαλάζιων ρουσφετιών…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Και σε αυτό συμφωνούμε.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): …αλλά πρέπει να τον κάνουμε πραγματικό πεδίο δοκιμασίας και ανάδειξης των καλύτερων παιδιών που έχουμε, όπως αυτά που θα πάνε στη Νότιο Αφρική.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, πενήντα πέντε μαθήτριες και μαθητές και πέντε εκπαιδευτικοί συνοδοί του 4ου Γυμνασίου Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Ακολουθεί η με αριθμό 82/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αθανασίου Παφίλη προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ανάκληση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τις άλλες χώρες.
Η ερώτηση του κ. Παφίλη έχει ως εξής:
«Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να καθησυχάσει την κοινή γνώμη για τους κινδύνους που συνεπάγεται η συνέχιση της εμπλοκής της χώρας μας στο Αφγανιστάν διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα.
Στη συνεδρίαση της 13-11-2009 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), με τις αποφάσεις που έλαβε, επιβεβαίωσε τη συνέχιση της ελληνικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν, καθώς και σε μια σειρά άλλες νατοϊκές επιχειρήσεις. Με τις αποφάσεις αυτές ενισχύουν την οργανική σύνδεση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
(AD)
(1LM)
Ειδικότερα σε σχέση με το Αφγανιστάν οι αποφάσεις αυτές επιβραβεύουν την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ και των άλλων δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τη διεφθαρμένη αφγανική κυβέρνηση που μετά και τις εκλογές βίας και νοθείας αντιμετωπίζουν την παγκόσμια κατακραυγή.
Οι σχεδιασμοί αυτοί έρχονται σε μία περίοδο έντασης των συγκρούσεων και της δράσης του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ενάντια στην κατοχή για την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.
Σε κάθε περίπτωση η συνέχιση της παρουσίας των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Τέλος η εμπλοκή, η συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό, άδικο πόλεμο σημαίνει σημαντική οικονομική επιβάρυνση που προστίθεται στα 300.000.000 ευρώ που ήδη δαπανώνται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε όχι μόνο να μη συνεχιστεί και να μην αναβαθμιστεί η παρουσία ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, αλλά να ανακληθεί η δύναμη αυτή, καθώς και οι άλλες δυνάμεις από το εξωτερικό, όπως απαιτεί το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και των συνόρων και όχι τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, την κατοχή και υποταγή ξένων χωρών και την καταπίεση των λαών».
Στην ερώτηση του κ. Παφίλη θα απαντήσει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βενιζέλος.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Πρόεδρε, η χώρα μας είναι παρούσα στο Αφγανιστάν από το 2002 μαζί με άλλες σαράντα πέντε χώρες σε μία αποστολή που οργανώνεται στρατιωτικά από το ΝΑΤΟ, αλλά υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και η επιχείρηση αυτή στο Αφγανιστάν λειτουργεί παράλληλα με δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανασυγκρότηση του αφγανικού κράτους, ιδίως στους τομείς της δικαιοσύνης και της δημόσιας τάξης.
Είναι, βεβαίως, αλήθεια ότι μία αμιγώς στρατιωτική προσέγγιση ή μία κυρίως στρατιωτική προσέγγιση δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις στο Αφγανιστάν. Πρέπει να προτάξουμε την πολιτική διάσταση του θέματος και η μεταφορά της ευθύνης για τον έλεγχο της επικράτειας του Αφγανιστάν στις αρχές του Αφγανιστάν, δηλαδή η συγκρότηση της κυριαρχίας του Αφγανιστάν, είναι βασικός στόχος όλων μας, μόνο που απαιτούνται εγγυήσεις δημοκρατίας και κράτους δικαίου και κυρίως εγγυήσεις διαφάνειας, καταπολέμησης της διαφθοράς. Και πρέπει να υπάρχει μία αφγανική κυβέρνηση, η οποία να μην είναι απλά νόμιμη τυπικά –γιατί είδαμε πώς εξελίχθηκε η πρόσφατη διαδικασία εκλογής του Προέδρου Καρζάι- αλλά να είναι και ουσιαστικά νομιμοποιημένη στην αφγανική κοινωνία, αλλά και στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι διεθνώς και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και στο εσωτερικό των σαράντα πέντε χωρών που είναι παρούσες στο Αφγανιστάν, αλλά και στο εσωτερικό της σημερινής αμερικανικής διοίκησης, αναπτύσσεται εντονότατος προβληματισμός για τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν σε σχέση με το Αφγανιστάν, διότι αυτός ο πόλεμος, όπως διεξάγεται, είναι ασύμμετρος και διότι το πρόβλημα του Αφγανιστάν συνδέεται απολύτως και με την κατάσταση σε γειτονικές χώρες, όπως είναι το Πακιστάν που είναι και πυρηνική δύναμη. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην έχουμε έκρηξη του προβλήματος στο Πακιστάν.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Άλλωστε, το πρόβλημα του Αφγανιστάν είναι παλιό. Τις προηγούμενες δεκαετίες έχει εμφανιστεί ενώπιόν μας με διαφορετικούς όρους, όμως κατά βάθος οι στρατιωτικοί όροι λόγω και της μορφολογίας του εδάφους και της πολυφυλετικότητας του Αφγανιστάν είναι λίγο πολύ οι ίδιοι πάντα.
Εμείς, λοιπόν, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, καταλήξαμε σε μία ομόφωνη απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. την προηγούμενη εβδομάδα. Το βασικό ζητούμενο ήταν να μετακινηθεί το τάγμα μας, το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν, από την πρωτεύουσα Καμπούλ, δυτικά προς τη Χεράτ ή ακόμα περισσότερο προς μία πιο επικίνδυνη περιοχή, τη Φαράχ. Υπήρχε απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. του Ιανουαρίου του 2009 επί Κυβερνήσεως Καραμανλή για τη μετακίνηση στη Χεράτ. Αυτό θα σήμαινε πως πρέπει να οργανωθεί μία πολυδάπανη επιχείρηση υποστήριξης με χαμηλό δείκτη ασφάλειας.
Η βασική μας απόφαση, λοιπόν, είναι να παραμείνει το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν στην Καμπούλ, στο στρατόπεδό του, με τη σημερινή του αποστολή ή με άλλη εκπαιδευτική κατά προτίμηση αποστολή, χωρίς να αναλάβει η χώρα δαπάνες και κινδύνους μετακίνησης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Και επειδή η ροπή διεθνώς είναι προς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τους εκπαιδευτές μας του αφγανικού στρατού προσθέτοντας δέκα εννέα εκπαιδευτές, να ενισχύσουμε τα στρατιωτικά νοσοκομεία με έως δύο ιατρικές ομάδες των οκτώ ατόμων και φυσικά να εκπληρώσουμε την αποστολή μας να λειτουργεί κατά το εξάμηνο της δικής μας ευθύνης το αεροδρόμιο του Αφγανιστάν, όπως γίνεται με περιοδικότητα, με rotation, για όλες τις χώρες, για τις σαράντα πέντε που μετέχουν. Το έχουμε ξανακάνει.
(DE)
(01AD)
Βεβαίως, αυτή η θέση της Ελλάδας είναι σχετικά εύκολη, γιατί η παρουσία μας είναι μικρή και περιορισμένη. Τελεί υπό εθνικό περιορισμό, όπως λέγεται και υπό εθνικό περιορισμό τελεί και η παρουσία άλλων χωρών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Γερμανία που έχει συνταγματικούς περιορισμούς για τη φύση της αποστολής της στο εξωτερικό.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε μετέχουμε ενεργά και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε φορά που έχουμε κρίσιμες διμερείς επαφές, ώστε να ολοκληρωθεί ο προβληματισμός, προκειμένου να επικρατήσει αυτή η σύνθετη και ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση του ζητήματος του Αφγανιστάν.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παφίλης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Όλη η επιχειρηματολογία που αναπτύξατε, κύριε Υπουργέ, δεν αλλάζει την ουσία. Αυτά τα γνωρίζουμε. Και η ουσία είναι ότι πρόκειται για έναν πόλεμο επιθετικό, ιμπεριαλιστικό που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το ΝΑΤΟ κατά του Αφγανιστάν, κατά των πρώην συμμάχων τους, αυτών που κατασκεύασαν, δηλαδή, τους Ταλιμπάν, οι υπηρεσίες της CIA και του ιμπεριαλισμού. Πρόκειται, λοιπόν, για στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής.
Το ερώτημα που εμείς θέτουμε είναι: Τι συμφέρον έχει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχει στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και σε άλλες περιοχές; Ποιο είναι το συμφέρον που εξυπηρετεί; Εμείς λέμε ότι εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για το γεωστρατηγικό έλεγχο της περιοχής, γιατί γνωρίζετε κι εσείς πάρα πολύ καλά ότι οι Αμερικάνοι θέλουν να ελέγξουν την Ευρασία και ένας κόμβος για τον έλεγχο της Ευρασίας είναι το Αφγανιστάν.
Το δεύτερο που θέλουμε να πούμε είναι ότι, ανεξάρτητα από το τι υπηρεσίες προσφέρει, είναι στρατός κατοχής, κύριε Υπουργέ. Και μάλιστα, σε αυτό που θεωρούμε ότι έχετε τεράστια ευθύνη και εσείς που πήρατε την απόφαση το 2002 -η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- και η Νέα Δημοκρατία που τη συνέχισε, είναι ότι έχετε ηθική και πολιτική ευθύνη για απίστευτα εγκλήματα που έχουν γίνει στην περιοχή. Εδώ σε γάμο πυροβολούσαν οι άνθρωποι και πέρασε το αεροπλάνο και σκότωσε εβδομήντα. Ποιος θα πληρώσει γι’ αυτά τα πράγματα; Είναι συνυπεύθυνοι ηθικά και πολιτικά η οποιαδήποτε ελληνική Κυβέρνηση η οποία συμμετέχει και βοηθάει αυτό το στρατό κατοχής. Γιατί, στο νοσοκομείο ποιος περιθάλπεται; Οι τραυματισμένοι ράμπο από τις διάφορες επιχειρήσεις.
Επίσης, είναι πολύ σωστό αυτό που επισημάνατε και ακριβώς εμείς επισημαίνουμε το ίδιο ότι η κατάσταση στην περιοχή γίνεται όλο και χειρότερη. Ήδη υπάρχουν σχεδιασμοί από το ΝΑΤΟ για την αναμόρφωση του χάρτη, για την αλλαγή των συνόρων -μέσα σε αυτό είναι και το Πακιστάν- κι επομένως, θα έχουμε περισσότερες επιπλοκές από ό,τι λέγεται σήμερα. Και είναι σαφής η θέση και του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο, ο οποίος κρατάει επτά χρόνια, είναι αδιέξοδος. Και μάλιστα, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ότι «δεν τελειώνουμε ούτε τα επόμενα δέκα χρόνια».
Εκτός αυτού, λοιπόν -και τελειώνω εδώ- υπάρχει και το οικονομικό θέμα που είναι σημαντικό. Είναι μεν δευτερεύον, αλλά είναι σημαντικό. Εδώ βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση, εδώ κάνατε επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, καλείτε τον καθένα να πληρώσει από αυτό που δεν έχει και ταυτόχρονα ξοδεύετε χρήματα σε στρατιωτικές αποστολές. Έχουν περάσει τριάντα πέντε χιλιάδες στελέχη σε τέτοιες κατοχικές δυνάμεις. Ξοδεύετε χρήματα γι’ αυτόν τον τομέα.
Και τέλος, θέλω να πω και κάτι ακόμα και να σας ρωτήσω. Για πέστε μας, λοιπόν, τώρα: Η αποστολή χιλίων και πλέον Ελλήνων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο και των Δυνάμεων, τι αποτελέσματα είχε; Ότι από όλη αυτή την επιχείρηση που κάνατε βγαίνει ανεξάρτητο προτεκτοράτο, η μεγαλύτερη γιγάντια στρατιωτική επιθετική βάση των Αμερικάνων, το «BONDSTEEL», στο Κόσσοβο και βγαίνει μια πολιτική απόφαση την οποία δεν την αναγνωρίζει ούτε η ελληνική Κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τώρα και καλά κάνει.
Να, λοιπόν, γιατί εμείς ζητάμε να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα. Ο ελληνικός στρατός έχει δουλειά να φυλάει τα σύνορα της Ελλάδας και όχι να υπηρετεί τις εγκληματικές ενέργειες του ιμπεριαλισμού. Και σ’ αυτό έχουμε -πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι- τη συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά και των λαών της ανθρωπότητας για αποχώρηση των δυνάμεων κατοχής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Έχετε το λόγο, κύριε Υπουργέ.
(PM)
(1DE)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ο κύριος Παφίλης με έφερε σήμερα πολλά χρόνια πίσω διότι έχουμε μετάσχει σε παρόμοιους διαξιφισμούς κάπως διαφορετικού περιεχομένου πριν από τριάντα πέντε χρόνια στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης και στα πανσπουδαστικά συνέδρια της περιοχής, όταν οι σοβιετικές δυνάμεις ήταν παρούσες στο Αφγανιστάν. Συζητάμε επί δεκαετίες το θέμα αυτό το οποίο φαίνεται ότι έχει ένα χαρακτήρα μοιραίο και επίμονο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Φαντάζομαι να μην υποστηρίζετε τους Ταλιμπάν γιατί αυτοί τελικά νίκησαν!
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Οι Ταλιμπάν είναι είκοσι πέντε χιλιάδες ένοπλοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της δύναμης του Αφγανιστάν, της ISAF του στρατηγού Μακ Κρίσταλ, και πραγματικά είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς πώς είναι δυνατόν τόσες πολλές δυτικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις του αφγανικού στρατού να έχουν να αντιμετωπίσουν μικρές δυνάμεις αλλά υπό συνθήκες ανταρτοπολέμου, όχι υπό συνθήκες διάταξης τακτικών στρατών.
Ας πάμε στην ουσία του θέματος. Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία η Ελλάδα αποφασίζει τη συμμετοχή της σε διεθνείς αποστολές; Τα κριτήρια είναι κριτήρια εθνικού συμφέροντος και διαφύλαξης του πολιτικού και διπλωματικού κεφαλαίου της χώρας μέσα σε πολύ δύσκολους διεθνείς συσχετισμούς προκειμένου να μπορούμε να προωθήσουμε τις πολιτικές μας στα θέματα που μας ενδιαφέρουν και τα θέματα που μας ενδιαφέρουν είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η κατάσταση στο Αιγαίο, η συμμετοχή μας στη διεθνή συζήτηση για το κυπριακό ώστε να παίζουμε το ρόλο που ανήκει στη χώρα μας. Τα δικά μας θέματα, η δική μας ασφάλεια, η δική μας εθνική στρατηγική είναι αυτή που υπαγορεύει την παρουσία μας στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο γιατί έτσι αποκτάμε τη δυνατότητα λόγου και παρέμβασης και γιατί έτσι ενισχύουμε την αξιοπιστία μας όταν πρόκειται να προβάλουμε θέσεις ή να διεκδικήσουμε ζητήματα τα οποία βρίσκονται στον πυρήνα της εθνικής μας στρατηγικής. Αυτή είναι η κατάσταση και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό απλώς στερείται του αναγκαίου ρεαλισμού και δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Το κόστος που καταβάλλουμε είναι πάρα πολύ μικρό σε σχέση με το επιδιωκόμενο όφελος, ενώ θεμελιώδης και απαράβατη μέριμνά μας είναι να μην εκθέτουμε το στρατιωτικό μας προσωπικό σε περιττούς κινδύνους και να μειώνουμε όσο γίνεται περισσότερο την έκθεση του προσωπικού μας σε κινδύνους.
Περιττεύει δε να πω ότι σ’ αυτές τις αποστολές μετέχουν μόνο επαγγελματίες εθελοντικά, δεν μετέχουν κληρωτοί και φυσικά κανείς δεν πηγαίνει χωρίς τη θέλησή του.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Θα συζητηθεί η με αριθμό 80/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίου Ηλία Πολατίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού σχετικά με την κατάσταση των οικημάτων που αφορούν τον ήρωα Παύλο Μελά κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν ότι το σπίτι του ήρωος του μακεδονικού αγώνος Παύλου Μελά στην Κηφισιά στο οποίο έζησε και από το οποίο ξεκίνησε για να πάει στην Μακεδονία βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και έχει καταντήσει στέκι τοξικομανών. Όπως αναφέρουν στα δημοσιεύματα περίοικοι, το οίκημα αφήνεται επίτηδες να καταρρεύσει λόγω της τεράστιας αξίας που έχει η γη στη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό στο άμεσο μέλλον τη θέση αυτού του μνημείου της νεωτέρας ιστορίας μας να καταλάβουν μερικές ακόμα μεζονέτες νεοπλούτων!
Επίσης το σπίτι στο οποίο σκοτώθηκε ο ήρωας στο χωριό «Παύλος Μελάς» (Στάτιστα) της Καστοριάς λειτουργεί ως ιδιωτικό μουσείο από τους γέροντες ιδιοκτήτες του, ευρισκόμενο όμως και αυτό σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Δεδομένου ότι σε συζήτηση επικαίρου ερωτήσεώς μου στις 5/11/2007 στη Βουλή είχα λάβει από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού κύριο Μ. Λιάπη διαβεβαιώσεις ότι για το θέμα υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την ελληνική πολιτεία και ότι έχουν κινηθεί διαδικασίες από το Υπουργείο για την αποκατάσταση του οικήματος ως μνημείο,
Δεδομένου επίσης ότι είχα λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις και από τον μετέπειτα Υπουργό κύριο Α. Σαμαρά ο οποίος εξέδωσε μάλιστα και δελτίο τύπου στις 30/3/2009 στο οποίο αναφέρει ότι το ζήτημα θα εισαχθεί άμεσα προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων,
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Σε ποιο σημείο ευρίσκεται η διαδικασία δημιουργίας μουσείου στην οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά;
2. Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο για την αποτροπή της καταρρεύσεως του κτηρίου όπου σκοτώθηκε ο ήρωας στο χωριό «Παύλος Μελάς»;»
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Πολατίδη θα απαντήσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Παύλος Γερουλάνος.
(PE)(1PM)
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κυρία Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, τριγυρνώντας κάθε γωνιά της πατρίδας μας, είναι αδύνατο να μην πέσεις πάνω σε μνημεία, τα οποία έχουν ανεκτίμητη πολιτιστική, ιστορική ή ακόμη και συναισθηματική αξία.
Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν ανεξάντλητο πλούτο σ’ αυτά τα μνημεία του αρχαίου, του βυζαντινού και του νεώτερου πολιτισμού μας, μνημεία που μας κάνουν περήφανους, μνημεία που μας διδάσκουν, που μας γεμίζουν αναμνήσεις και χαρές, αλλά και αρκετά μνημεία τα οποία μας προκαλούν θλίψη. Τις προάλλες, αναφέρθηκα σ’ αυτά, όταν μιλούσαμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μνημεία μας στη Γυάρο.
Και εδώ θα ήθελα να σταθώ μία στιγμή μόνο, για να πω ότι η φετινή εκδήλωση για τη μνήμη του Πολυτεχνείου, το μέγεθος και ο παλμός της, αλλά και η ειρηνική εκδήλωση μνήμης μας έκαναν όλους υπερήφανους. Και γι’ αυτό εκτιμώ τόσο τη σημασία όσο και την ειλικρίνεια της επίκαιρης ερώτησής σας, όπως και όλα όσα σας οδηγούν να ζητήσετε συγκεκριμένες πληροφορίες γι’ αυτά τα μνημεία.
Η προστασία, η φύλαξη και η ανάδειξη των μνημείων του ελληνικού πολιτισμού, που αναδεικνύουν την πορεία και την ιστορία μας μέσα στο χρόνο και παρουσιάζουν τη διαφορετικότητά μας σαν λαού και τόπου, είναι ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα που αφορά την ταυτότητά μας. Είναι εθνικό ζήτημα που αφορά την πολιτεία, την κοινωνία, αφορά τους εργαζόμενους, αλλά και τους δημιουργούς στο χώρο του πολιτισμού, αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ιδρύματα, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και ιδιώτες στη χώρα μας.
Ο πολιτισμός και η ιστορία μας έχουν ανεκτίμητη αξία και καθορίζουν την ατομική, αλλά και τη συλλογική μας πορεία. Είναι ένα από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που μπορούν με σωστή στόχευση, με σωστό σχεδιασμό, με την ύπαρξη συλλογικής πολιτικής βούλησης να αποτελέσουν θεμέλια συλλογικής ευημερίας.
Σήμερα βρισκόμαστε στην αρχή μιας μεγάλης μάχης διατήρησης και ανάδειξης του χαρακτήρα της ταυτότητάς μας μέσα σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Και αυτή η μάχη θα χρειαστεί να δοθεί σε πολλά μέτωπα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σ’ αυτό το θέμα συλλογική πρέπει να είναι η προσπάθειά μας και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε.
Αυτή η μάχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει απλώς να δοθεί, αλλά πρέπει να κερδηθεί, γιατί έχουμε πολλά να πούμε και στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, αλλά και στη διεθνή κοινωνία. Σ’ αυτήν την μάχη χρειαζόμαστε και ελεγκτές, αλλά και συνοδοιπόρους.
Δεν θα σας κουράσω με αυτά που ανέφερα στις προγραμματικές μου δηλώσεις, αλλά σας παραπέμπω σ’ αυτές για τα σπίτια του Παύλου Μελά, τα σπίτια που γεννήθηκε και πέθανε. Γνωρίζω την κατάσταση και ξέρω πόσο άσχημη είναι αυτή. Είναι κακή η κατάσταση και οι πρωτοβουλίες δεν ανήκουν και δεν πρέπει να ανήκουν μόνο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το Υπουργείο έχει βοηθήσει και θα ξαναβοηθήσει. Έχει βοηθήσει και στην περίπτωση της οικίας της Κηφισιάς, που ανήκει σε ιδιώτες, και στην περίπτωση του σπιτιού στη Σιάτιστα, όπου με πρωτοβουλία του τοπικού Δήμου κονδύλια από προγράμματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γίνονται ήδη εργασίες αποκατάστασης. Θα συνεχιστούν αυτές οι προσπάθειες, πάντα κάτω από το πρίσμα της ιεράρχησης των εθνικών μας στόχων, για την οποία έχω ζητήσει τη συμβολή όλων των κομμάτων.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Πολατίδης.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, πριν από το θέμα της ερωτήσεως, θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που μας έκανε όλους υπερήφανους χθες. Και το έκανε αυτό, παρά τα δημοσιεύματα κάποιων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αλλεργία με οτιδήποτε συμπεριλαμβάνει τον όρο «εθνική», όπως και η Κυβέρνησή σας, δημοσιεύματα τα οποία έλεγαν ότι δεν πρέπει να πάει η εθνική, ότι πρέπει να ζητήσει να αυτοεξαιρεθεί από το Παγκόσμιο Κύπελλο, διότι κακοποιεί το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν αυτά τα δημοσιεύματα. Σε πείσμα όλων αυτών, λοιπόν, η εθνική ομάδα κατάφερε να μας κάνει για μία ακόμη φορά υπερήφανους.
Κύριε Υπουργέ, έκανα μία συγκεκριμένη ερώτηση. Αφού κάνατε μία έκθεση ιδεών περί του τι θα έπρεπε να είναι ο πολιτισμός, αναφερθήκατε στην κατάσταση που βρίσκεται το μνημείο της Γυάρου. Δεν ξέρω εάν υπάρχει μνημείο συγκεκριμένο.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Βεβαίως και υπάρχει.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Υπάρχει ένα μνημείο, το οποίο έγινε πολύ πρόσφατα και πρόλαβε κιόλας να είναι σε άσχημη κατάσταση; Άρα, θα έπρεπε να ελέγξετε τον εργολάβο.
Ρωτάμε συγκεκριμένα πράγματα και δεν απαντάτε. Ένα βασικό ερώτημα είναι το εξής: Σας αναφέρω δύο θέσεις τις οποίες πήραν οι προηγούμενοι σας Υπουργοί, ο κ. Λιάπης και ο κ. Σαμαράς, ότι είναι υπέρ αυτού που ζητώ, να γίνει δηλαδή ένα μουσείο για το μακεδονικό αγώνα στην Αθήνα, το οποίο λείπει. Επ’ αυτού του θέματος έχει ή δεν έχει συνέχεια το κράτος; Γιατί δεν απαντάτε για το συγκεκριμένο θέμα και κάνετε μία γενικότερη έκθεση ιδεών;

(BA)

(PE)
Είναι σαφές ότι η Κυβέρνησή σας ενδεχομένως, εκτός από το ότι έχει αλλεργία στη λέξη «εθνική» -γι’ αυτό αφαίρεσε τον όρο από τα διάφορα Υπουργεία- έχει αλλεργία και στον όρο «Μακεδονία», διότι έχει ήδη συμφωνήσει να τον παραδώσει. Καταργήσατε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, χωρίς να αναφέρετε τίποτε προεκλογικά. Στην Αρχαία Αθήνα θα είχατε τιμωρηθεί γι’ αυτό το πράγμα, αν αθετούσατε μία προεκλογική σας υπόσχεση. Δεν είπατε το παραμικρό κι έρχεστε τώρα να μην κάνετε το απλούστατο. Η ιστορία αυτή, όπως πολύ σωστά είπατε, πρέπει να μας διδάσκει. Πώς θα μας διδάσκει; Πώς θα έρχονται σε επαφή με το Μακεδονικό Αγώνα τα παιδιά; Ή μήπως σε μία πολυ-πολιτισμική ή πολυκουλτουριάρικη -όπως θα έπρεπε να είναι κανονικά ο όρος- κοινωνία, την οποία οραματίζεστε και ονειρεύεστε, δεν πρέπει να υπάρχουν στα σχολεία αναφορές στο Μακεδονικό Αγώνα; Στο τέλος θα εξαλείψετε και τις αναφορές στην 25η Μαρτίου, όπως κάνατε στη Χίο με την αφαίρεση του πίνακα του Ντελακρουά. Θα αφαιρέσετε τις αναφορές στην 28η Οκτωβρίου; Όλα αυτά θα κάνουν τα παιδιά εθνικιστές.
Τοποθετηθείτε σε μία ξεκάθαρη ερώτηση που σας κάνω, ούτως ώστε να έχει και κάποιο νόημα η συζήτηση και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εν γένει.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνος.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Κύριε συνάδελφε, αν κάνατε αυτή την ερώτηση απλώς για να σας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσετε για το τι είναι εθνικό και τι δεν είναι, θεωρώ ότι είναι ντροπή η κατηγορία που μόλις απευθύνατε στη σημερινή Κυβέρνηση. Είναι επίσης ντροπή να θεωρεί κανείς ότι εθνικά είναι κάποια μνημεία και όχι κάποια άλλα, να θυμάται κάποια και να ξεχνάει κάποια άλλα.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Αυτό καταλάβατε από την ερώτηση;
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να καθίσουμε κάτω και να παραδεχθούμε όλοι ότι αυτά είναι μνημεία της ιστορίας μας και απέναντι σε όλα αυτά τα μνημεία έχουμε συλλογική ευθύνη και όχι σε αυτά που προτιμάει η μία ή η άλλη παράταξη να αναφέρονται ως μνημεία.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΑΤΙΔΗΣ: Είναι μνημείο παράταξης; Αυτό λέτε; Κάνω ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, κύριε Πολατίδη, αν δεν ικανοποιηθείτε από την απάντηση του κυρίου Υπουργού, επανέρχεστε με άλλη επίκαιρη ερώτηση.
ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού): Σας λέω ότι εσείς επιλέγετε ποια είναι μνημεία. Εγώ σας είπα ότι ο Μακεδονικός Αγώνας είναι ένδοξο κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας και οφείλει το σπίτι του Παύλου Μελά να είναι μνημείο αυτής της ιστορίας, όπως και τα άλλα μνημεία στα οποία προαναφέρθηκα.
Οι Μακεδονομάχοι έδωσαν τη ζωή τους και αν μη τι άλλο είναι ένα παράδειγμα εθελοντισμού και πατριωτισμού από την πλευρά πολλών ανώνυμων και αγνών αγωνιστών. Δεν είναι σωστό να προσπαθεί να τους οικειοποιείται κανείς.
Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για την τύχη των σπιτιών καίτοι, όπως σας είπα, γνωρίζω την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Από την ημέρα που θέσατε το ζήτημα των σπιτιών με επίκαιρη ερώτηση στον κ. Λιάπη, αν θυμάστε πολύ καλά, πέρασαν δύο χρόνια, για να συζητηθεί και να κηρυχθεί ως μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Έγινε με σχετική απόφαση φέτος τον Αύγουστο και σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται σε σχετικές διατάξεις του νόμου 3028/2002, μετά από δύο χρόνια -το επαναλαμβάνω.
Η Οικεία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά έχει χαρακτηριστεί, όπως θα γνωρίζετε, διατηρητέο από το ΥΠΕΧΩΔΕ και η νέα οικοδομή στον περιβάλλοντα χώρο ανεγέρθη πριν χαρακτηριστεί το κτίριο ως μνημείο. Το κτίριο ανήκει σε ιδιώτη και παρουσιάζει προβλήματα ετοιμορροπίας. Λόγω της κατάστασής του εξετάστηκε κατά προτεραιότητα και επείγουσες εργασίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πάντως, το κτίριο έχει ιδιοκτήτη και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού δεν έχει κατατεθεί μελέτη αποκατάστασης ή αξιοποίησης. Το κόστος απαλλοτρίωσης ακινήτου, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να γίνει απαγορευτικό.
Όσον αφορά στην ίδρυση Μουσείου, σας γνωρίζω το εξής: απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία Μουσείου είναι η ύπαρξη ενός φορέα, στο καταστατικό του οποίου μπορεί να αναφέρεται ρητά η ίδρυση και η λειτουργία Μουσείου, ιδρυτική πράξη ΦΕΚ, αν το Μουσείο ανήκει σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαραίτητη θεωρείται η ύπαρξη συλλογής, η οποία πρέπει να είναι συγκεντρωμένη και καταγεγραμμένη. Για τη δημιουργία Μουσείου πρέπει να προηγηθεί μουσειολογική μελέτη τεκμηριωμένη και στήριξη των αντικειμένων που αποτελούν τη μουσειακή συλλογή. Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση που παραλάβαμε.
Όσον αφορά στο σπίτι στη Στάτιστα, το σπίτι που φιλοξενήθηκε και σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς, σας γνωρίζω τα εξής: το σπίτι χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1987. Το 2007 εγκρίθηκε η μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης της διατηρητέας οικείας του Παύλου Μελά. Ο τοπικός Δήμος Κορεστίων του Νομού Καστοριάς έχει αναθέσει εκτέλεση έργου για επισκευαστικές εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και στο σπίτι του Παύλου Μελά, του δημοτικού διαμερίσματος Μελά μέσω προγραμμάτων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αρχιτέκτονας της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας έχει πραγματοποιήσει επιτόπια αυτοψία, έχει αποστείλει γραπτώς τις προτάσεις μας. Οι στερεωτικές εργασίες και η επισκευή της στέγης έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθούν άμεσα και οι εργασίες στο εσωτερικό του Κτιρίου.
Ευχαριστώ.
(SX)


(1BA)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 85/16.11.2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίας Ευαγγελίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την εργασιακή αποκατάσταση των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών κλπ..
Η ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου – Πασχαλίδου έχει ως εξής:
«Η προηγούμενη κυβέρνηση, με ανυπόστατα επιχειρήματα και δικαιολογίες, αρνήθηκε την αποκατάσταση 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, τη μονιμοποίησή τους, δηλαδή, ως εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός, στην τηλεμαχία στις 22/9/2009, είχε δηλώσει ότι: «Χρειάζεται να φτιάξουμε υπηρεσίες πυροσβεστών, να τους στηρίξουμε, να στηρίξουμε με αρκετό και ικανό δυναμικό. Να μπορέσουμε να προσλάβουμε τους εποχικούς που πολλά χρόνια έμειναν εποχικοί, να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προστασία των δασών. Αυτό είναι που χρειάζεται για να προστατέψουμε αυτή την περιουσία, την ανεκτίμητη για τη χώρα μας».
Επίσης, είναι γνωστό ότι σε περίπου 350 συμβασιούχους πυροσβέστες δεν χορηγήθηκε ούτε το εφάπαξ βοήθημα των 500 ευρώ, ούτε η αύξηση που προβλεπόταν στην υπ’ αρ. 32/2009 Διυπουργική Απόφαση. Κάποιοι από τους 350 αυτούς συμβασιούχους απουσίαζαν από το Πυροσβεστικό Σώμα εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν στρατευθεί, είτε βεβαιώθηκαν κατά το έτος 2009.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:
Πρώτον, προτίθενται να εξετάσουν άμεσα και να προωθήσουν τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων πυροσβεστών, βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων;
Δεύτερον, θα εφαρμοστεί η 32/2009 Διυπουργική Απόφαση, ώστε να καταβληθεί ολόκληρο το προβλεπόμενο ποσό του εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους χωρίς πρόσθετους όρους και προϋποθέσεις;
Τρίτον, θα συνεχίσουν να εργάζονται, όπως ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα 124/2003, με 8μηνες συμβάσεις μέχρι και το 2012;»
Στην ερώτηση της κυρίας Αμμανατίδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγιας.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και τη συνάδελφο, την κυρία Αμμανατίδου, γιατί θέτει ένα ζήτημα πάρα πολύ κρίσιμο για το Υπουργείο μας, πάρα πολύ κρίσιμο για την Κυβέρνησή μας, πάρα πολύ κρίσιμο για τη χώρα, που αφορά στην ουσία την πυροπροστασία από το μεγάλο, το τεράστιο πρόβλημα των πυρκαγιών, οι οποίες που κάθε καλοκαίρι ταλαιπωρούν, βασανίζουν τον τόπο κι έχουν καταστρέψει ένα μεγάλο μέρος της χλωρίδας με απεριόριστες και ανεκτίμητες καταστροφές σε οικονομικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
Δεν θέλω να θυμίσω τις δραματικές στιγμές που περάσαμε τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από τη μεγάλη πυρκαγιά της Χαλκιδικής, πηγαίνοντας το 2007 στην τεράστια πυρκαγιά στην Πελοπόννησο, συνεχίζοντας με την καταστροφή της Πάρνηθας πέρυσι και φέτος με τη μεγάλη καταστροφή της Βορειοανατολικής Αττικής.
Επομένως, για εμάς το θέμα της οργάνωσης και προσφοράς σε επίπεδο πυροπροστασίας, όχι μόνο σε επίπεδο καταστολής την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά και σε επίπεδο πρόληψης, είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Με την έννοια αυτή, οι εποχικοί πυροσβέστες, των οποίων το έργο αναγνωρίζουμε, συμβάλλουν καθοριστικά στην προσπάθεια αυτή.
Με τον καινούργιο σχεδιασμό θα συμβάλλουν ακόμα πιο καθοριστικά, συμμετέχοντας ουσιαστικά και στην περίοδο της πρόληψης σε συνδυασμό με την πολιτική προστασία. Διότι η πυρκαγιά δεν είναι μόνο η στιγμή που τρέχουν οι πυροσβέστες ηρωικά και θυσιάζονται για να τη σβήσουν. Αποτέλεσμα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών θα έχουμε όταν θα μπορούμε να την προλάβουμε, να την προφτάσουμε, να την αποτρέψουμε ή να την αντιμετωπίσουμε τα πρώτα δέκα ή είκοσι λεπτά από την παρουσίασή της.
Με την έννοια αυτή ο καινούργιος σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας με την Πυροσβεστική, θα μπορέσει να δώσει αντικείμενο στους ανθρώπους αυτούς -πέντε χιλιάδες περίπου- που αναρωτιούνται τώρα για το μέλλον τους.
Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια για το τέλος της ομηρίας των συμβασιούχων. Έχει να κάνει με το αίσθημα ισονομίας, διαφάνειας και κατάργησης των πελατειακών σχέσεων που απαιτεί η χώρα μας: Όλες οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ, να υπάρχει διαφάνεια και αξιοκρατία παντού.
Η κατάθεση του σχεδίου νόμου βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση. Και το Υπουργείο μας, μαζί με τους ενδιαφερόμενους της Ομοσπονδίας Εποχικών Πυροσβεστών, βρίσκονται σε συνεχή διαβούλευση και παρακολούθηση. Ήδη στο γραφείο μου έχω συζητήσει με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας τους -ο Υπουργός τους συνάντησε την προηγούμενη Παρασκευή- για να μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε τις συνθήκες παραμονής τους στη δουλειά, αλλά και την ένταξή τους στο καινούργιο σύστημα διαφανούς και αξιοκρατικής πρόσληψης σε μόνιμες, πάγιες δημόσιες θέσεις, όπως προβλέπει το καινούργιο σχέδιο που καταθέτει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την εμπέδωση της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της διαφάνειας στο δημόσιο τομέα.

(KO)(1SX)
Με την έννοια αυτή, η ομηρία που είναι η ομηρία είτε «γαλάζιων» είτε «πράσινων» ανθρώπων κάθε φορά από την εκάστοτε Κυβέρνηση, θα τελειώσει στον τόπο μας και πιστεύω πως οι άνθρωποι αυτοί θα ενταχθούν σύντομα σε οργανικές θέσεις στο δημόσιο, τις οποίες θα προκηρύσσει το Α.Σ.Ε.Π. και τις οποίες θα διεκδικούν με τα δικά τους χαρακτηριστικά και θα αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, γιατί η εμπειρία τους είναι πολύτιμη.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Και πρέπει να ομολογήσουμε και να παραδεχθούμε εδώ όλοι ότι η θυσία και η αυτοθυσία τους, η εμπειρία που απέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια –πολλοί από αυτούς δέκα-δεκαπέντε χρόνια- είναι πολύτιμη και πρέπει να αναγνωρίζεται στη διαδικασία της πρόσληψής τους.
Τελειώνω την πρωτομιλία μου λέγοντας πως αναγνωρίζουμε και το γεγονός του ηρωισμού αυτών των ανθρώπων που μαζί με τους μόνιμους πυροσβέστες έδωσαν τους αγώνες τους. Από αυτά τα παιδιά, τα πέντε χιλιάδες στα οποία αναφέρεστε, κυρία Αμμανατίδου, εννιά θυσιάστηκαν μόνο το 2007 και είκοσι περίπου την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να σβήσουν τις πυρκαγιές στη χώρα μας.
Θα απαντήσω στα συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το εφάπαξ επίδομα και την τριετία της σύμβασης στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Στη δευτερολογία σας, κύριε Υφυπουργέ. Σας ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κα Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ευχαριστώ για όλα όσα είπατε για τους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες που εδώ και χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντιπροσωπεία τους είναι σήμερα εδώ στα θεωρεία.
Όμως, τελικά δεν άκουσα να λέτε κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι έλεγε και ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος. Εδώ υπάρχουν προεκλογικές σας δεσμεύσεις και, αν θέλετε, θα σας θυμίσω τι έλεγαν σημερινοί Υπουργοί και Υφυπουργοί.
Στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 ο κ. Ραγκούσης έλεγε τα εξής: « Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα διασφαλίσει τη δωδεκάμηνη εργασία των περίπου πέντε χιλιάδων δασοπυροσβεστών. Θα επιτραπεί η σχέση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι και που αυτή τη στιγμή είναι σχέση οκτάμηνης διάρκειας -απ’ όσο γνωρίζω- σε παγίως σταθερή σχέση δωδεκάμηνης διάρκειας με το ελληνικό δημόσιο. Θα διασφαλιστεί η σταθερή τους εργασία σε δωδεκάμηνη βάση -είναι νομίζω καθαρό- όχι για μια χρονιά, αλλά διαρκώς, παγίως».
Ο κ. Ντίνος Ρόβλιας έλεγε στις 21 Μαρτίου του 2008 έλεγε τα εξής: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος. Έχουμε συνεργαστεί με το Σωματείο. Ξέρουμε ότι μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες σε δωδεκάμηνη βάση –αυτά είναι προς το Σωματείο Δασοπυροσβεστών-συμβασιούχων- όχι όμως ως προς την καταστολή και ως προς την πρόληψη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι καλύπτετε πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Σύμφωνα με το ελληνικό και το κοινοτικό δίκαιο, οφείλει η Κυβέρνηση, οφείλει το κράτος, οφείλει η οποιαδήποτε Κυβέρνηση να σας προσλάβει ως αορίστου χρόνου και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε –επαναλαμβάνω- στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας, του Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου.
Έχετε το δικαίωμα, έχετε τις προϋποθέσεις, έχει το κράτος την ανάγκη σας, την προσφορά σας, τη μεγάλη προσφορά σας χειμώνα και καλοκαίρι».
Ο κ. Καστανίδης το Σεπτέμβριο του 2008 λέει ακριβώς τα ίδια, ότι δηλαδή είστε δέσμιοι του καθεστώτος των συμβάσεων και ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθηκε στους συμβασιούχους δασοπυροσβέστες και είπε ότι θέλει να λύσει ως Κυβέρνηση αύριο το πρόβλημά τους με την οδό της αποκατάστασης της ένταξης στις κενές οργανικές θέσεις και της μονιμοποίησής τους στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Το ίδιο έλεγε και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στις 19 Σεπτεμβρίου του 2009, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ότι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι είναι σε μία εργασιακή αβεβαιότητα, εξάρτηση επί πάρα πολλά χρόνια και μιλάμε για εργαζόμενους δεκαπέντε και είκοσι χρόνια με συμβάσεις εργασίας.
Σίγουρα θέτετε το θέμα του Α.Σ.Ε.Π. Όμως, εδώ θα πρέπει να υπάρχει μία ειδική εξαίρεση. Και ξέρετε γιατί το λέω; Το λέω μάλιστα εγώ που το Κόμμα μου λέει ότι θα πρέπει να γίνονται με διαφανείς διαδικασίες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι όμηροι.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Όπως και εσείς πολύ καλώς είπατε, έχουν δώσει τη ζωή τους για την πυροπροστασία και την πυρόσβεση και την καταστολή των καταστροφικών πυρκαγιών και αν μη τι άλλο, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν γίνει τουλάχιστον αορίστου χρόνου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης το 2003 με το Προεδρικό Διάταγμα 124 είπε ότι για μια πενταετία θα ισχύουν οι συμβάσεις.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κυρία συνάδελφε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε. Όμως, το θέμα είναι μεγάλο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και ο Κανονισμός που ψηφίσατε είναι συγκεκριμένος.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Και ήρθε ο κ. Πολύδωρας και τους τεσσερσήμισι μήνες, τους έκανε οκτώ.
(GM)


KO
Και βέβαια θα πρέπει τουλάχιστον να κρατηθεί ότι μέχρι το 2012 θα ισχύει αυτό το Προεδρικό Διάταγμα και για μας σαφέστατα θα πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να γίνουν αορίστου χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ολοκληρώσατε, κυρία Αμμανατίδου. Σας παρακαλώ! Ο χρόνος σας είναι 3’ και ήδη μιλάτε 4,10’’.
Σας ευχαριστώ.
Ο Υφυπουργός κ. Βούγιας έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εγώ σας είπα ότι θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα ερωτήματά σας και στη δευτερολογία μου.
Πρέπει όμως να παραδεχτούμε όλοι από την αρχή, κύριοι συνάδελφο, με αναφορά και στους συμβασιούχους με τα stage, ότι δεν μπορούμε σήμερα να αποδεχθούμε ότι η κοινωνία μας -όχι μόνο για το επίπεδο το οικονομικό που υπάρχει και με τη μεγάλη δημοσιονομική εκτροπή- μπορεί να παρέχει σε όλους όσους ζητούν εργασία θέσεις μόνιμες στο δημόσιο με καλές αποδοχές. Ας παραδεχτούμε ότι αυτό είναι ένα θέμα συσχετισμών, ένας στόχος ίσως τοπικός, αλλά δεν μπορούμε σήμερα να προσφέρουμε, να προτείνουμε και να υποσχόμαστε πράγματα που δεν μπορεί η πολιτεία μας να προσφέρει, δουλειές μόνιμες και καλές στο δημόσιο σε όλους με καλούς μισθούς. Αυτό πρέπει να το παραδεχτούμε.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν 700 ευρώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Δεν αναφέρομαι στους εποχικούς πυροσβέστες, αναφέρομαι σε υποσχέσεις -αν θέλετε- που έχουν έντονο το στοιχείο του λαϊκισμού προς νέα παιδιά που αναζητούν μία δουλειά σοβαρή και αξιοπρεπή στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα υποσχόμενη τα πάντα σε όλους.
Σας θυμίζω ως δεύτερο στοιχείο την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών, που λέει ότι σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Συντάγματος απαγορεύεται η με νόμο μονιμοποίηση, ή μετατροπή συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου -σαν αυτές που έχουν οι εποχικοί πυροσβέστες- ή έργου σε συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Δεν είναι αυτός ο δρόμος που μπορούμε και πρέπει να ακολουθήσουμε. Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να αναγνωρίσουμε τη δουλειά τους, να σεβαστούμε το έργο τους και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις θέσεις που θα προκηρύσσονται σταδιακά μέχρι το 2012, για το οποίο οι άνθρωποι αυτοί έχουν και διατηρούν το δικαίωμα των συμβάσεων αυτών από την πενταετία που άρχισε το 2007 και μέχρι τότε να ενταχθούν με τα κριτήρια και τα μόρια που δίνονται και ενισχύουν την πιθανότητα πρόσληψης τους σε μόνιμες και πάγιες θέσεις του δημοσίου.
Θέλω να σας θυμίσω -το ξέρετε ίσως και το ξέρουν και αυτοί ακόμα καλύτερα- πως ήδη στους δύο τελευταίους διαγωνισμούς προσλήψεων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για μόνιμες και πάγιες θέσεις το 30% των θέσεων απευθύνεται αποκλειστικά σε εποχικούς πυροσβέστες και υπάρχουν και άλλες ευεργετικές διατάξεις που προσαυξάνουν τα μόρια και τις πιθανότητες ένταξής τους και πρόσληψής τους σε μία μόνιμη δουλειά. Υπάρχει δηλαδή το στοιχείο της προσαύξησης των μορίων για την πρόσληψή τους, το οποίο πολλαπλασιάζεται χωρίς να τους αποκλείεται να διεκδικούν και το υπόλοιπο 70% των θέσεων και πολλαπλασιάζονται όταν είναι εθελοντές συνδυάζοντας και τις δύο ιδιότητες.
Τέλος για το εφάπαξ επίδομα πρέπει να σας πω πως χορηγήθηκε σχεδόν σε όλους, στη συντριπτική πλειοψηφία, σε 4.858 δικαιούχους σε όλη την επικράτεια, μέλη πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σύμφωνα με τους χάρτες και τους καταλόγους που μας πρόσφερε και έδωσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εποχικών Πυροσβεστών.
Η απόφαση προέβλεπε ορισμένες κατηγορίες μισθοδοσίας. Ξέρω πως εξαιρέθηκαν λίγοι, ελάχιστοι συνάδελφοι.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εξαιρέθηκαν 250.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Εξαιρέθηκαν 250 στους 5.000. Είναι ένα ποσοστό για το οποίο μας ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εμείς θα έλθουμε σε επαφή με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι με ευθύνη κυβερνητική το τυπικό κώλυμα, αλλά θα έλθουμε σε συνεργασία μαζί του για να δούμε εάν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους τυπικούς λόγους για να πάρουν και οι άνθρωποι αυτοί τα χρήματά τους.
Σας ευχαριστώ.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Έχω εδώ μία ρητή ανακοίνωση που θα καταθέσω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Εισερχόμαστε στις Επίκαιρες Ερωτήσεις δεύτερου κύκλου:
Πρώτη επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου είναι η με αριθμό 75/16-11-2009 της Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Αθανασίας Μερεντίτη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την επαναφορά των απ’ ευθείας δρομολογίων του ΟΣΕ από τη Δυτική Θεσσαλία προς την Αθήνα κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Μερεντίτη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Η προηγούμενη κυβέρνηση στο πλαίσιο της γενικότερης απαξίωσης του ΟΣΕ είχε περικόψει δρομολόγια και στη Δυτική Θεσσαλία μεταξύ των οποίων και την αμαξοστοιχία Ιντερσίτι 47/48, η οποία συνέδεε απ’ ευθείας την περιοχή μας με την Αθήνα από το 2001. Σας επισημαίνω ότι το δρομολόγιο αυτό είχε πληρότητα που άγγιζε το 100%. Η αποψίλωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Δυτικής Θεσσαλίας και η περικοπή των δρομολογίων είχαν ως μόνο αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνση του επιβατικού κοινού της περιοχής μας. Η άμεση επανένταξη των απευθείας πρωινών δρομολογίων προς την Αθήνα στη γραμμή Καλαμπάκα – Αθήνα – Καλαμπάκα είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας για το νομό μας.
NP
(1GM)
Εν όψει των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Θα δώσει εντολή να ξεκινήσει άμεσα το δρομολόγιο, δεδομένου ότι όπως έχουμε πληροφορηθεί, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι τεχνικές διαδικασίες επαναδρομολόγησής του και απομένει μόνο να ληφθεί η σχετική απόφαση;
2. Επειδή η βιωσιμότητα ενός δρομολογίου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την πληρότητά του, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η τιμή του εισιτηρίου να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με το ΚΤΕΛ και προσιτή στο ευρύ επιβατικό κοινό;»
Στην ερώτηση της κυρίας Μερεντίτη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Σηφουνάκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά εν γένει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του Ο.Σ.Ε. από την παρούσα Κυβέρνηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η ανερμάτιστη πολιτική των τελευταίων χρόνων έχει φέρει στο χείλος του γκρεμού τον Οργανισμό, αν αναλογιστείτε ότι το 2004 το έλλειμμα στον Οργανισμό ήταν της τάξης του 3,2 δις ευρώ και σήμερα ξεπερνάει τα 9,5 δις ευρώ. Το 2004 για 9.200 εργαζομένους στο σύνολό τους η δαπάνη μισθοδοσίας τους έφθανε τα 240 εκατομμύρια ευρώ. Στις 31.12.2008 με περίπου 7 χιλιάδες εργαζόμενους ήτοι 2 χιλιάδες εργαζόμενους λιγότερους η δαπάνη της ετήσιας μισθοδοσίας έφθασε τα 440 εκατομμύρια ευρώ ή περίπου διπλασιάστηκε.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)
Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ως βασική πολιτική της την εκποίηση του Ο.Σ.Ε., κάτι που δεν έχει η παρούσα, που έχει ως στόχο τη σωτηρία του Ο.Σ.Ε και την ανάδειξή του σε ένα υγιές μέσο μεταφοράς που μπορεί ιδανικά να εξυπηρετεί τους στόχους της πράσινης ανάπτυξης.
Αυτή είναι η αμετάκλητη πολιτική μας για όλους τους εποπτευόμενους οργανισμούς από το Υπουργείο μας, να λειτουργούν δηλαδή με διαφάνεια, με ανοικτές διαδικασίες, να προτάσσουν το συμφέρον του δημοσίου και όχι των ιδιωτών. Αυτή είναι μια θέση αμετάκλητη, την οποία θα τηρήσουμε και γι’ αυτό δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός μας έδωσε αυτήν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Η λογική περικοπής δρομολογίων στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν ενταγμένη στη λογική της πώλησης του Ο.Σ.Ε., αφού, βεβαίως, τον απαξίωνε. Εμείς θα επανεξετάσουμε μέσα στα πλαίσια ενός ορθολογικού σχεδίου τα δρομολόγια, όπως το συγκεκριμένο, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας της παροχής υπηρεσιών, ώστε να καταστεί ο σιδηρόδρομος ελκυστικό και ανταγωνιστικό μέσο μεταφοράς.
Όμως, μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποσπασματικά μέτρα και ότι θα πρέπει τα προβλήματα να επιλύονται συνολικά, βάσει ενός σχεδιασμού, κάτι το οποίο και κάνουμε.
Στα πλαίσια αυτά θα δρομολογήσουμε γρήγορες διαδικασίες, ώστε να αναδιαρθρωθεί και να εξυγιανθεί ο Όμιλος του Ο.Σ.Ε. με νέες διοικήσεις και με ένα νέο πνεύμα διοίκησης.
Σύντομα θα αρχίσουν να λαμβάνονται όλα αυτά τα μέτρα, εκείνα που κρίνονται σκόπιμα και χρήσιμα, όχι μόνο για τις ελάχιστες, δυστυχώς, γραμμές που είναι κερδοφόρες αλλά στο σύνολό τους.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει η ερωτώσα Βουλευτής κυρία Μερεντίτη.
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, είναι γνωστές σε όλους μας οι καταστροφικές επιλογές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως προς το σιδηρόδρομο, με απώτερο σκοπό την πλήρη απαξίωση και το ξεπούλημα. Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε σε αυτή τη στάση, αλλά θέλω να τονίσω την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου δρομολογίου.
Ξέρετε –απλώς επαναλαμβάνω- ότι το δρομολόγιο του INTERCITY 4748 είχε πληρότητα περίπου 100%. Δύο εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις. Υπολογίζεται ότι μόνο τον Αύγουστο έχασε περίπου διπλάσια απ’ ό,τι πιθανόν ξόδευε, διότι το συγκεκριμένο δρομολόγιο κυκλοφορούσε μόνο με έναν επιπλέον υπάλληλο. Την τελευταία ημέρα λειτουργίας του συγκεκριμένου δρομολογίου –ενδεικτικά σας το λέω- την Παρασκευή 31/7/2009 είχε 78% πληρότητα.
(TR)(NP)
Μιλάμε για ένα δρομολόγιο –βεβαίως αναγνωρίζω τα έξοδα και τα χρέη του ΟΣΕ- που πέρα από την ανάγκη που το έχει η περιοχή μας, η δυτική Θεσσαλία, φέρνει και χρήματα στον ΟΣΕ.
Κύριε Υπουργέ, εδώ πέρα έχουμε ένα έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου, με ημερομηνία 7/10, δεν ξέρω βέβαια με ποια πολιτική ηγεσία το συζήτησε και το συναποφάσισε, που προτείνει την επαναδρομολόγηση του συγκεκριμένου δρομολογίου.
Επίσης ξέρουμε –ενδεικτικά το αναφέρω- ότι λειτουργεί στην περιοχή Κομοτηνή-Ξάνθη-Αλεξανδρούπολη, μία πρωινή γραμμή που επιβάτες μετρώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε γιατί και πώς, αλλά μπορούμε άμεσα να δούμε τα δρομολόγια που για «έκτακτες» ανάγκες ενόψει της προεκλογικής και εκλογικής περιόδου δρομολογήθηκαν και κόπηκαν κάποια δρομολόγια, όπως αυτό που σας αναφέρω που είναι μεγάλης σημασίας. Είναι μεγάλης σημασίας για τη δυτική Θεσσαλία, κύριε Υπουργέ.
Παίρνω την ευκαιρία από αυτό να σας πω ότι θα πρέπει να δούμε και τη λειτουργία της Εγνατίας, να δρομολογήσουμε άμεσα την κατασκευή της Εγνατίας σιδηροδρομικής γραμμής, που έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, για τη δυτική Θεσσαλία αλλά και για τη Μακεδονία, διότι ενδεικτικά η διαδρομή Κοζάνη-Τρίκαλα θα γίνεται μέσα σε μία ώρα και αν σε αυτό προσθέσουμε και τις τρεις ώρες που κάνει για Τρίκαλα-Αθήνα, ο κάτοικος της Κοζάνης θα έρχεται σε τέσσερις ώρες στην Αθήνα. Και δεν μπορούμε το 2010 να μην προσφέρουμε το τρένο σε όποιον πολίτη το θέλει.
Αν μπορώ έτσι επιγραμματικά να εκφράσω την κραυγή των Τρικαλινών, είναι «θέλουμε το τρένο, το τρένο το οποίο δικαιούμαστε», που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ξόδεψε πολλά χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του. Το 2003 όταν λειτούργησε, το χαιρετίσαμε όλοι με αγάπη. Και από τα δεδομένα και τα ποσοστά που σας δίνω, από την περίπου 100% πληρότητα των δρομολογίων, φαίνεται πόσο το αγαπάμε. Και βεβαίως, ο καθένας πρέπει και μπορεί να έχει το δικαίωμα να επιλέγει το μέσον μεταφοράς του είτε στην Αθήνα είτε σε άλλες πόλεις. Αν είναι αυτό το ΚΤΕΛ, βεβαίως, αλλά πρέπει να έχουμε και τη δυνατότητα και το τρένο το οποίο παρέχει άλλου είδους υπηρεσίες και σε κάποιες από μας να είναι κυρίαρχη επιλογή για χίλιους λόγους.
Ως εκ τούτου, πέραν των άλλων, κύριε Υπουργέ, κατανοώ όλα τα προβλήματα που βρήκατε ή αντιμετωπίζετε στον ΟΣΕ και όχι μόνο, αλλά το συγκεκριμένο δρομολόγιο μόνο κέρδη μπορεί να επιφέρει στον ΟΣΕ, πέρα από τα κέρδη και την άλλου είδους ποιότητα ζωής που θα φέρει σε μας τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλίας και δη των Τρικάλων. Η κυρία Πρόεδρος το ξέρει, γιατί μιλάμε για τη Θεσσαλία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θέλω να ενώσω και εγώ τη φωνή με τη φωνή της κ. Μερεντίτη για το θεσσαλικό σιδηρόδρομο, ως ανάγκη για την βιοποικιλότητα και την περιφερειακή ανάπτυξη, κύριε Υπουργέ, και τη φωνή της Μαγνησίας, βεβαίως, που εκεί υπάρχουν διάφορα προβλήματα.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρία Πρόεδρε, γνωρίζετε και εσείς το θέμα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο που έβαλε η συνάδελφος κ. Μερεντίτη, πιστεύω ότι θα το δούμε άμεσα.
Όμως, επαναλαμβάνω, το θέμα του ΟΣΕ στην Ελλάδα δυστυχώς έχει μία άλλη διάσταση σε σχέση με αυτή που έχει στη δυτική Ευρώπη ή στην άλλη Ευρώπη, δυτική και ανατολική.
Είναι αλήθεια ότι από την εποχή του Χαρίλαου Τρικούπη μέχρι περίπου και τα μέσα της δεκαετίας του ’80, το ελληνικό κράτος δεν έκανε καμία επένδυση, δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η μεγάλη καθυστέρηση, η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη λογική του τρένου και πώς αυτό λειτουργεί και με τη συνείδηση που έχουν οι πολίτες στην άλλη Ευρώπη στη χρησιμοποίηση του τρένου. Είναι το πιο οικολογικό μέσο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο τρένο όπου μεταφέρει επιβάτες, δηλαδή στην επιβατική εργασία του τρένου, αλλά αναφέρομαι και στις μεταφορές. Σήμερα ξέρετε ότι στην Ελλάδα τα τρένα καλύπτουν μόνο το 2,4% του μεταφορικού έργου. Όλο το άλλο έργο πηγαίνει κυρίως μέσω των φορτηγών, δηλαδή χρησιμοποιώντας τις οδικές αρτηρίες. Αυτό είναι πολύ επιβαρυντικό για το περιβάλλον.
Υπ’ αυτήν την έννοια, είναι λυπηρό ένα μεγάλο έργο που ξεκίνησε από το 1996-1997 και μετά, όχι αναδιοργάνωσης μόνο των γραμμών του ΟΣΕ, αλλά κυρίως του εκσυγχρονισμού του δικτύου τους, στην ουσία σχεδιάστηκε ένα καινούργιο δίκτυο, δυστυχώς την τελευταία περίοδο πήγε πάρα πολύ πίσω. Και δεν πήγε μόνο πίσω, αλλά χάθηκαν από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης περίπου 800.000.000 ευρώ.
(TS)


(1TR)
Αυτή η δαπάνη, οι πιστώσεις που χάθηκαν, μεταφέρονται εν είδει γέφυρας στο ΕΣΠΑ, στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το οποίο επιβαρύνει ουσιαστικά τον προϋπολογισμό της διαχειριστικής αρχής, διότι το σύνολο της δαπάνης που θα χρησιμοποιήσουμε από το ΕΣΠΑ δεν ξεπερνά για το συνολικό πρόγραμμα 2007-2013 του Υπουργείου Μεταφορών τα 2.000.000.000 ευρώ. Εξ αυτών το 1.500.000.000 δισεκατομμύριο ευρώ, τα ? στην ουσία, εμείς το τοποθετούμε στα τρένα. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό.
Άρα, εάν είχε ολοκληρωθεί το έργο την περίοδο των τελευταίων χρόνων από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό, το 95%, για να μη σας πω το 100%, του έργου της ΠΑΘΕ, δηλαδή Πάτρα-Αθήνα- Θεσσαλονίκη και η ηλεκτροδότησή τους θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί. Τώρα ξέρετε ότι με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν, όπως και η σημερινή διοίκηση του ΟΣΕ μάς ενημέρωσε -και είναι η ίδια διοίκηση που υπήρχε όλα τα χρόνια- ετεροχρονίζεται η ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ και μιλάμε για μετά το 2014. Σ’ αυτόν τον τόπο πρέπει να πάρουμε κάποτε μια απόφαση να δώσουμε προτεραιότητα για να την τελειώνουμε.
Στην Εγνατία Οδό στην οποία αναφερθήκατε πριν, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, διότι και δεν μπορεί να ενταχθεί έργο στο ΕΣΠΑ και από την άλλη δεν υπάρχουν οι ολοκληρωμένες μελέτες. Δεν έχει γίνει καν διαδικασία απαλλοτριώσεων, που είναι βεβαίως απότοκος ότι δεν υπάρχουν οι μελέτες.
Ξεκινάμε, λοιπόν, αγαπητή κυρία συνάδελφε, γι’ αυτό το μεγάλο έργο με το να κατανοήσουμε την αξία και το γεγονός ότι το μέλλον για τις μεταφορές, είτε αυτές είναι επιβατικές είτε είναι εμπορικές, είναι στις μεταφορές σταθερής τροχιάς. Και αυτό είναι ο σιδηρόδρομος. Πιστεύω ότι ως Κυβέρνηση μέχρι το 2013 θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω να δοθεί η δυνατότητα όχι μόνο να λειτουργήσουμε την ΠΑΘΕ αλλά και να αναδιατάξουμε το σύνολο της λογικής που διέπει τους πολίτες και όλους μας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Επόμενη είναι η με αριθμό 73/16-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την αναθεώρηση της μελέτης για την Ολυμπία Οδό κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία και επιβεβαιώθηκαν, τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος αναθεωρούν την μέχρι τώρα μελέτη και προβλεπόμενη διέλευση της ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ (Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα) με το ακραίο ενδεχόμενο να σταματήσει ο δρόμος στον Πύργο και από εκεί να αλλάξει κατεύθυνση προς την Αρκαδία από την περιοχή της Βυτίνας.
Επειδή όπως είναι γνωστό, είχαν με τις μελέτες σε ό,τι αφορά τον Καϊάφα, όλα προβλεφθεί από πλευράς προστασίας του περιβάλλοντος και είχε υπογραφεί και κυρωθεί η Σύμβαση παραχώρησης από την Βουλή των Ελλήνων, επειδή η όποια αλλαγή της διέλευσης του δρόμου από το Νομό Μεσσηνίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από σύσσωμο το μεσσηνιακό λαό, που πάλι θα μείνει στο περιθώριο όπως την περασμένη εικοσαετία σας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Θα συνεχίσει να ισχύει η Σύμβαση όπως υπογράφτηκε και κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ώστε να διέρχεται η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ από τη Μεσσηνία και αν όχι ποιες τροποποιήσεις προβλέπονται;
Οι όποιες συζητήσεις και τροποποιήσεις πόσο επιπλέον θα επιβαρύνουν χρονικά και οικονομικά την εκτέλεση του έργου;».
Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, η διαφύλαξη του περιβάλλοντος και η επανάκτηση εκεί όπου έχει χαθεί, αλλά και η δημιουργία εκεί όπου οι ανάγκες είναι μεγάλες, είναι μία υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στο παρόν και στο μέλλον, απέναντι στην παγκόσμια προσπάθεια για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες για τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές για τη χώρα μας ακόμη περισσότερο και ειδικά για περιοχές ξεχωριστού φυσικού κάλλους, όπως είναι η Πελοπόννησος και ειδικά η δυτική της πλευρά, που περιλαμβάνει τους νομούς της Αχαΐας, της Ηλείας και της Μεσσηνίας, στους οποίους αναπτύσσεται και τους οποίους διατρέχει η Ολύμπια Οδός, που είναι και ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξή τους.
Ελπίζω να έχετε συνειδητοποιήσει ως Νέα Δημοκρατία ότι υποβαθμίσατε το περιβάλλον με την πολιτική που ασκήσατε στα πεντέμισι χρόνια. Ελπίζω και στην πορεία την προσυνεδριακή σας να είναι θέματα που τα συζητάτε αυτά για να ενσωματώσετε στη νέα σας προσπάθεια την περιβαλλοντική πολιτική και όχι μόνο στις διακηρύξεις, γιατί προεκλογικώς εμφανιστήκατε και με διακηρύξεις για την πράσινη ανάπτυξη. Είναι σημαντικό, έστω και σε διακηρυκτικό επίπεδο, ότι έχετε ενσωματώσει την πράσινη ανάπτυξη.
(ML)

(1TS)
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν ισχύει αυτό που τονίζετε στη δεύτερη παράγραφο της ερώτησής σας, ότι με τη σύμβαση παραχώρησης που συζητήθηκε και κυρώθηκε στη Βουλή, τα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας και ειδικά στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Καϊάφα, είχαν διασφαλισθεί. Σας το είχαμε τονίσει, το είχαν τονίσει όλες οι πτέρυγες της Βουλής, το είχαν τονίσει οι τοπικοί φορείς, η τοπική κοινωνία, αλλά εσείς δεν τους ακούσατε και προχωρήσατε στη χάραξη όπως αρχικώς προεβλέπετο από τη μελέτη. Σας το τόνισε με έμφαση και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με επιστολή που έστειλε το καλοκαίρι του 2008. Ο τότε Υπουργός κ .Σουφλιάς, απήντησε πως όλα έχουν καλώς.
Πριν από μερικές ημέρες, λοιπόν, ήρθε μία προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία λέει πως εάν δεν επανασχεδιαστεί και δεν ληφθούν υπόψη οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες και οι ιδιαιτερότητες της περιοχής, τότε θα παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα διακόψει τη χρηματοδότηση συνολικά του οδικού άξονα Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα και θα ζητήσει και επιστροφή των χρημάτων που έχουν επενδυθεί από κοινοτικούς πόρους.
Εμείς, λοιπόν, ήμασταν υποχρεωμένοι, όχι απλώς για να είμαστε συμβατοί με τις διακηρύξεις μας από το 2007 και τις θέσεις, είτε με τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας, είτε με τις ευαισθησίες μας για το περιβάλλον, αλλά για να διασώσουμε το έργο -γιατί το έργο πρέπει να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί μάλιστα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες και με το συμβατικό του κόστος και όχι με υπερβάσεις αυτού- να δώσουμε λύση. Θα δώσουμε λύση και για τον οδικό άξονα και για την Αχαΐα και για την Ηλεία και για τη Μεσσηνία, για την οποία είμαι βέβαιος πως έχετε και την ιδιαίτερη ευαισθησία, γι’ αυτό και καταθέσατε αυτή την ερώτηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Λαμπρόπουλος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η κατασκευή του οδικού άξονα, του δυτικού άξονα, όπως ονομάζεται, της Ιόνιας Οδού, είναι υψίστης σημασίας για την ανάπτυξη ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας. Όπως γνωρίζετε, είχαν προχωρήσει οι μελέτες, είχαν γίνει οι δημοπρασίες, είχε γίνει η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή. Δεν υπήρχαν προβλήματα. Ευαισθησία για το περιβάλλον έχουμε όλοι. Η πράσινη ανάπτυξη που ακούμε πολλές φορές και πολλά «πράσινα άλογα» τελευταία, δεν θα πρέπει να γίνουν αίτια όπως σε προηγούμενες δεσμεύσεις σας. Γιατί όποιο έργο πήγαινε να γίνει σε αυτόν τον τόπο –θυμόμαστε τον Υμηττό παλαιότερα, πόσες καθυστερήσεις υπήρξαν- το κολλάγαμε εκεί.
Προέχει βεβαίως ο σεβασμός του περιβάλλοντος, αλλά προέχει να γίνει και το έργο και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν βάδισε στον αέρα. Είχε κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει και γι’ αυτό είχαμε καταλήξει και περιμέναμε όλοι να ξεκινήσει το έργο. Ακούσαμε ξαφνικά, λοιπόν, τα δικά σας επιχειρήματα.
Εμείς θέλουμε μία διαβεβαίωση. Θα περάσει ο δρόμος από τη Μεσσηνία, θα συνεχιστεί όπως είχαν προβλέψει οι μελέτες; Πείτε μας ακριβώς για να ξέρει και ο Μεσσηνιακός λαός, αλλά και ένα τμήμα της Ηλείας που ενδιαφέρεται και καίγεται, τι θα γίνει με αυτόν τον δρόμο. Θα υπάρξουν χρονικές επιβαρύνσεις; Θα υπάρξουν αλλαγές; Θα πάει από τη Βυτίνα, όπως ειπώθηκε και γράφτηκε; Και οι όποιες διαδικασίες είτε για αλλαγή μελέτης είτε η οικονομική καθυστέρηση, γιατί θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση, τί καθυστέρηση θα σημαίνει αυτό; Θα σημαίνει ότι θα πάμε πολύ πίσω, το 2013; Ξεκαθαρίστε μας ακριβώς γιατί αύριο, όπως θα γνωρίζετε, έχουν συνάντηση και οι νομάρχες, έχουν συνάντηση οι δήμαρχοι, έχουν ζητήσει συναντήσεις από το Υπουργείο σας και δεν έχουν μέχρι τώρα υλοποιηθεί. Να ξεκαθαρίσετε τη θέση σας για να πάρουμε και εμείς τις αποφάσεις μας.
Σας τονίζω και πάλι ότι ο δρόμος είναι υψίστης σημασίας και πρέπει να γίνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο Υπουργός κ. Μαγκριώτης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ο δρόμος είναι απόλυτης προτεραιότητας, το τόνισα και από την αρχή. Είχε σχεδιαστεί και είχε δημοπρατηθεί πριν από το 2004, όπως θυμάστε, όπως και οι άλλοι οδικοί άξονες. Αφήνω την ιστορία του πίσω και έρχομαι, αγαπητέ συνάδελφε, στην ουσία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τί λέτε τώρα; Από το 2004; Πού τα βρήκατε αυτά;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Με πρόσκληση ενδιαφέροντος, αγαπητέ συνάδελφε, είχε γίνει πριν το 2004 και το ξέρετε καλά, όπως και για την Ιόνια, όπως και για τους άλλους οδικούς άξονες.
(XA)

(2ML)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Για τον Πύργο έλεγε ο Σημίτης…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Απλώς αφήσατε να περάσουν τρία χρόνια για να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση για να πείσετε τον ελληνικό λαό ότι εσείς τα εμπνευστήκατε, εσείς τα σχεδιάσατε, εσείς τα δημοπρατήσατε όπως και μια σειρά έργα.
Δεν είναι τυχαίο –αφού θέλετε θα τα ακούσετε- ότι όλα αυτά τα έργα τα δημοπρατήσατε παραμονές εκλογών, των πρόωρων του 2007, όπως και τα άλλα έργα με συμβάσεις παραχώρησης. Οι επεκτάσεις των αυτοκινητοδρόμων Αττικής και το Αεροδρόμιο στη Κρήτη τα δημοπρατήσατε Δευτέρα και Τρίτη 24 ώρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών του 2009. Αυτή είναι η αλήθεια και για αυτό είχαν προχειρότητα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεχάσατε την Τσα