Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: ΙΣΤ' 08/07/2009
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΣΤ’
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 8 Ιουλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10.02’ συνήλθε στην Αίθουσα των συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α’ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β’ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΕΛΣΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ: Σύμφωνα με την από 7/7/2009 εξουσιοδότηση του Τμήματος επικυρώθηκαν με ευθύνη του Προεδρείου τα Πρακτικά της ΙΕ’ συνεδριάσεώς του, της Τρίτης 7 Ιουλίου 2009 σε ό,τι αφορά την ψήφιση στο σύνολο των σχεδίων νόμων:
1. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό που αφορά τη σύσταση Παρατηρητηρίου για τη γυναίκα, τον αθλητισμό και τη φυσική αγωγή υπό την αιγίδα της UNESCO».
2. «Κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου».
3. «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων – Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις».)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας ενημερώνω ότι σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 θα συνεδριάσουν οι ακόλουθες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές:
1. Ώρα 14.00’ Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Αναθεώρηση Διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού».
2. Ώρα 18.00 Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών:
α. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, σχετικά με την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Επαφής για τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών για την ασφάλεια των συνόρων, της Αστυνομίας, των Τελωνείων και των Υπηρεσιών Διοικητικού Ελέγχου Αλλοδαπών».
Β. «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας για κοινό έλεγχο σε σχέση με τη διέλευση των συνόρων».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Τμήμα το Δελτίο Επικαίρων Ερωτήσεων της Πέμπτης 9 Ιουλίου 2009.
Επίκαιρες Ερωτήσεις (Άρθρα 29, παρ. 1, 130 παρ. 8 Καν. Βουλής):
1. Η με αριθμό 54/6-7-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Σγουρίδη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την ομαλοποίηση στα καύσιμα κλπ.
2. Η με αριθμό 53/6-7-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραϊτη προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, σχετικά με την ασφάλιση στο ΙΚΑ των εργαζομένων στις βιομηχανίες μεταποίησης, τυποποίησης και διακίνησης προϊόντων κλπ.
3. Η με αριθμό 55/6-7-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη προς τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας κλπ.
4. Η με αριθμό 52/6-7-2009 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Μαυρούδη Βορίδη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την παράσταση πολιτικής αγωγής από το Δημόσιο στην υπόθεση SIEMENS κλπ.
Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε στη συνεδρίασή της στις 2/7/2009 τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου σε τρεις συνεδριάσεις.
Στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα ο Γενικός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Τραγάκης ορίζει Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο στο νομοσχέδιο που θα συζητήσουμε τον Βουλευτή του Νομού Ευβοίας κ. Λιάσκο μόνο για τη συνεδρίαση της 8ης Ιουλίου 2009 πρωινής και απογευματινής.
Ομοίως, με επιστολή προς τον κύριο Πρόεδρο, ο κ. Αλαβάνος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ορίζει ως Ειδική Αγορήτρια τη Βουλευτή κυρία Ευαγγελία Αμανατίδου – Πασχαλίδου.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΛΑΟΣ, κ. Βορίδης, πάλι με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής ορίζει Ειδικό Αγορητή τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο.
Χρόνια Πολλά, κύριε Βελόπουλε. Δεν είναι εδώ.
Η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας κ. Παρασκευή Μπουζάλη έχει το λόγο.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΑΛΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που συζητούμε σήμερα δίνει μία νέα διάσταση στη φορολόγηση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
NP
(1GM)
Παράλληλα, όμως, αποτελεί και μια φυσική συνέχεια σε μια άριστα σχεδιασμένη φορολογική πολιτική, η οποία ξεδιπλώθηκε από το 2005 μέσα από τρεις φάσεις, με θετικά ως τώρα αποτελέσματα, μια πολιτική που συντελεί στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και στη ρύθμιση σημαντικών φορολογικών, αλλά και αναπτυξιακών θεμάτων, θέματα που αφορούν την ενίσχυση της διαφάνειας, την αποτελεσματικότητα του συστήματος, αλλά και τον καλύτερο έλεγχο των δημοσίων οικονομικών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, με το νέο οικονομικό πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προχωρεί ένα ακόμη βήμα, ενισχύοντας τη φορολογική νομοθεσία μέσα από τη ρύθμιση θεμάτων, όπως των τιμολογιακών αποκλίσεων που παρουσιάζονται στην τεκμηρίωση των τιμών στις ενδοομιλικές διασυνοριακές συναλλαγές, της υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων, αλλά και του περιορισμού της έκπτωσης των τόκων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, της εφαρμογής της διαδικασίας χρηματοδοτικής μίσθωσης από το δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη στήριξη του κλάδου της οικοδομής και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, φυσικά, ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα, όπως το φορολογικό απόρρητο, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, το ΕΤΑΚ.
Βέβαια, συζητήσαμε και στην Επιτροπή και ακούσαμε και τον αγαπητό συνάδελφο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος περιορίστηκε σε γενικόλογες επισημάνσεις παρά τη σοβαρότητα του θέματος και σε κριτική, η οποία φαίνεται ανέξοδη και νομίζω ότι θα πρέπει να μπορούμε να απαντάμε στα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, αυτά τα οποία αντιμετωπίζουμε και που λειτουργούν σε βάρος τόσο του κράτους όσο και των πολιτών.
Θεωρούμε, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι εξακολουθείτε να λειτουργείτε σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός, αφού δεν φαίνεται να δικαιολογεί καλύτερα τίποτα άλλο την εμμονή σας σε αντιλήψεις, που από τη μια μεριά είναι αστήρικτες, αλλά από την άλλη μεριά δεν λέμε την αλήθεια στους πολίτες.
Από την άλλη μεριά, εσείς βλέπετε ως πηγή του κακού μόνο την κακή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Κλείνετε παντελώς τα μάτια στις διάφορες εκθέσεις των μεγάλων οργανισμών, που αναφέρονται στις δυσμενείς οικονομικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ψάχνετε για εξιλαστήριο θύμα που θα απαλλάξει εσάς από τις δικές σας ευθύνες, οι οποίες είναι και σοβαρές, αλλά και ακόμη τις αντιμετωπίζουμε σε συνδυασμό με τη σοβαρή οικονομική κρίση.
Προφανώς, όμως, αυτό δεν σας λέει τίποτα, αφού εξακολουθείτε να μιλάτε για ανυπαρξία σχεδίου, για φτωχά οικονομικά μεγέθη, για μηδενική ανάπτυξη, για αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση και για άλλα τέτοια, που πραγματικά γεμίζουν την πλούσια επιχειρηματολογία σας. Όμως, από προτάσεις και ουσία τουλάχιστον στην Επιτροπή δεν ακούσαμε τίποτα.
Αγαπητοί συνάδελφοι, για το παρόν πλαίσιο θα προσπαθήσω να μιλήσω επί της ουσίας. Με ευχαρίστηση, βεβαίως, θα δευτερολογήσω, απαντώντας και σε όλα τα θέματα, τα οποία ακούστηκαν και στην Επιτροπή. Άλλωστε ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Οφείλουμε να είμαστε συνεπείς.
Να μπούμε, λοιπόν, στα θέματα: Τα θέματα του νέου νομοθετικού πλαισίου που αφορούν τις τιμολογιακές αποκλίσεις, αλλά και την υποκεφαλαιοδότηση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, είναι σημαντικά και αυτό, γιατί συνήθως αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να προκαλείται και άδικη φορολογική μεταχείριση, που μαθηματικά, βεβαίως, οδηγεί στην απώλεια φορολογικών εσόδων. Εμείς ανέκαθεν εκφράζαμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε μορφή φοροδιαφυγής και μάλιστα με συγκεκριμένα μέτρα κάναμε πράξη τα λεγόμενά μας.
Επειδή ίσως δυσπιστείτε, πέρα από τα πρώτα μέτρα που λάβαμε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τα οποία απέδωσαν καρπούς, θυμίζω το λόγο μεταβολής εσόδων από το Φ.Π.Α. προς την αύξηση του ονομαστικού Α.Ε.Π.. Ο δείκτης αυτός τα τελευταία χρόνια κινείτο στο 1,3 %. Το 1997-8 ήταν στο 1,28 %. Το 2006 έφθασε στο ιστορικό 1,6 %.
Σήμερα προχωρήσαμε σε σημαντικές μειώσεις των φόρων για επιχειρήσεις –από το 35% στο 25%- που και αυτές λειτουργούν ως αντικίνητρο για τη φοροδιαφυγή. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μια νέα γενιά διασταυρώσεων με συνδυασμό πληροφοριών από διαφορετικές πηγές. Οι διασταυρώσεις αυτές απέδωσαν καρπούς ήδη, με εισπράξεις άνω των 197 εκατομμυρίων ευρώ από επιχειρήσεις.
Εκσυγχρονίζουμε τη φορολογική νομοθεσία και προχωρούμε σε βελτιώσεις στον τομέα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με ορατά θετικά αποτελέσματα. Για τους πρώτους πέντε μήνες του 2009 τα εκτιμώμενα πρόστιμα για τις παραβάσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 39% σε σχέση με το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2008. Προχωρούμε στη λήψη σειράς μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί και για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, χωρίς να πιστεύουμε ότι πραγματικά τα κάναμε όλα και δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μέλλον, όπως οι περιπτώσεις που έχουμε ακούσει και για τους γιατρούς και για τους δικηγόρους, όπου έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα παραβατικότητας.
Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διασύνδεση των εφορειών με τις επιχειρήσεις, ώστε να ελέγχεται on line η έκδοση των τιμολογίων, αλλά και να εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων.
Αδιαμφισβήτητα, λοιπόν, ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης αυτού του πραγματικά πολύ σοβαρού κοινωνικού προβλήματος έχει γίνει. Από εκεί και πέρα οι προσπάθειες συνεχίζονται –και θα πρέπει να συνεχίζονται- με αμείωτη ένταση, προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ήδη ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έχει μπει σε αυστηρή επιτήρηση, με στόχο να εισπραχθούν τα βεβαιωθέντα χρέη ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία –απ’ ό,τι φαίνεται- τα μισά είναι εισπράξιμα, ενώ ο στόχος για το 2009 είναι να εισπραχθούν από αυτά τα 1, 8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επομένως, δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει για κατάρρευση του φοροεισπρακτικού ή του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Άλλοι είναι οι παράγοντες που έχουν μερίδιο στη μείωση των δημόσιων εσόδων και γενικότερα στην απόκλιση από τους στόχους, τους οποίους έχουμε θέσει. Αυτοί κατά βάση οφείλονται στη διεθνή οικονομική κρίση, στην αυξομείωση των τιμών του πετρελαίου, στην πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας και της δραστηριότητας των αυτοκινήτων και στις τιμές των πρώτων υλών. Να θυμίσω ότι για όλες αυτές τις κατηγορίες η πολιτεία και η Κυβέρνηση πήρε μέτρα, έτσι ώστε να στηρίξει αυτές τις παραγωγικές τάξεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τις νέες διατάξεις που προωθεί το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο κινείται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ισχυρού, διαφανούς και δίκαιου φορολογικού συστήματος, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο θεσπίζει βασικές υποχρεώσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, που συνδέονται με αλλοδαπές.
Ειδικότερα, θεσπίζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Με την πρόβλεψη αυτή προωθείται ο περιορισμός του φαινομένου της τεχνητής μεταφοράς κερδών –υπερτιμολόγηση ή υποτιμόλογηση στις ενδοομιλικές συναλλαγές- από την Ελλάδα σε τρίτες χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, παράλληλα δημιουργούνται κάποια παράθυρα, ώστε κάποιες επιχειρήσεις να μην πληρώνουν το φόρο που τους αναλογεί, με αποτέλεσμα να μην ισχύει και η αρχή της ανοικτής αγοράς ή των ίσων αποστάσεων και, φυσικά, το κράτος και η πολιτεία να χάνει έσοδα, ο ρυθμός των οποίων δύσκολα, επίσης, μπορεί να εκτιμηθεί με μια πρώτη ματιά.
Με την παρούσα, λοιπόν, διάταξη εναρμονίζεται η εθνική φορολογική νομοθεσία με τον ισχύοντα Κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ο.Α.Σ.Α. σχετικά με τις τιμές των ενδοομιλικών συναλλαγών, οπότε μέσα από έναν καλύτερο έλεγχο της φορολογητέας ύλης ενισχύεται και η διαφάνεια των συναλλαγών και κατ’ επέκταση ελέγχεται και πιο αποτελεσματικά η οποιαδήποτε μορφής συναλλαγή μεταξύ εταιρειών-μελών και πολυεθνικών ομίλων. Άρα, ενισχύεται και η διαφάνεια και τα δημόσια έσοδα.
Επίσης, μπαίνει φρένο στον εκτεταμένο ενδοομιλικό δανεισμό των εταιρειών σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν. Είναι γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες στο συγκεκριμένο νομοθετικό κενό, έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται από συνδεδεμένες εταιρείες του ομίλου ποσά που υπερβαίνουν την αναλογία των ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με τα ξένα κεφάλαια, με το δανεισμό που προβλέπει ο νόμος.
Το αποτέλεσμα είναι συνδεδεμένες δανειζόμενες επιχειρήσεις να παρουσιάζουν ελάχιστα ίδια κεφάλαια, από την άλλη μεριά, όμως, ένα τεράστιο δανεισμό. Οπότε προκύπτουν, φυσικά, μειωμένα κέρδη προς φορολόγηση, γιατί εκπίπτουν οι τόκοι των ενδοομιλικών δανειακών υποχρεώσεων.
Με το παρόν, λοιπόν, πλαίσιο προβλέπεται η κάλυψη αυτού του νομοθετικού κενού και, συνεπώς, αποθαρρύνεται ο εκτεταμένος ενδοομιλικός δανεισμός από συνδεδεμένη επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις θα δανείζονται πλέον, σύμφωνα με τις πραγματικές τους δανειακές ανάγκες και το κράτος και η πολιτεία δεν θα χάνει έσοδα από αδιαφανείς συναλλαγές. Έτσι, ένα παράθυρο που οδηγεί στη φοροδιαφυγή και στην απώλεια φορολογικών εσόδων τελικά κλείνει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων και τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με θέματα χρηματοδοτικής μίσθωσης. Πιο συγκεκριμένα προωθείται η εφαρμογή του leasing από το δημόσιο, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τον περιορισμό των δαπανών, αλλά και την εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων.
Ουσιαστικά με την εφαρμογή της χρηματοδοτικής μίσθωσης τα νομικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν πιο αποτελεσματικά τα μέσα που διαθέτουν και, φυσικά, πολλές φορές να μην έχουμε τα φαινόμενα που έχουμε, δηλαδή να παραμένουν μέσα σε αχρηστία και αφετέρου να διασφαλίζεται και το κόστος συντήρησης, αλλά και υποστήριξής τους.
Πέρα από τα φορολογικά ζητήματα των συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο προωθούνται και διατάξεις, που αφορούν στη ρύθμιση διαφόρων φορολογιών θεμάτων, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση.
Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του κυβερνητικού εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης μεταξύ των διαφόρων μέτρων που προτείνονται υπάρχει πρόβλεψη και για τον κλάδο της οικοδομής, ο οποίος απασχολεί περίπου 500 χιλιάδες άτομα και είναι το 7% του Α.Ε.Π..
(TR)
(1NP)
Για τη στήριξη λοιπόν του εν λόγω κλάδου καθώς και για την αναθέρμανση της οικοδομής το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης κατά 25% με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου των δανείων που λαμβάνουν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες για την αγορά κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία καινοτομία η οποία θα βοηθήσει σημαντικά τους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη. Πλέον το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το σύνολο της αξίας των ακινήτων και όχι το 75% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Συνεπώς, η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα και πάνω απ’ όλα με ευαισθησία ρυθμίζει ένα ακόμα σημαντικό θέμα που αφορά όλους τους πολίτες ή την πλειοψηφία των πολιτών. Δηλαδή, προωθείται η διευκόλυνση της απόκτησης στέγης ή επαγγελματικής στέγης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης από τις συνέπειες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να πω ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα είναι πολλές και σημαντικές. Θυμίζω τις δύο φάσεις του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ, καθώς και τα νέα προγράμματα εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων που πρόσφατα εξήγγειλε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για δράσεις που είναι κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και ωφέλησαν περισσότερες από 80 χιλιάδες επιχειρήσεις και γύρω στους 170 χιλιάδες εργαζόμενους.
Εάν τώρα όλα αυτά θεωρούνται αδυναμία διαχείρισης μιας κατάστασης, τότε νομίζω ότι απλά οι αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν θέλουν να δουν κάποια πράγματα κατάματα.
Στη βάση λοιπόν αυτής της αναπτυξιακής λογικής, το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. με την αποκλειστική συμμετοχή του δημοσίου. Πρόκειται για αύξηση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, πρόκειται για αποτελεσματικότερη εφαρμογή του μέτρου γιατί τώρα μειώνεται και η προμήθεια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται η ΤΕΜΠΜΕ και από 1% που ήταν πηγαίνει στο 0,25%. Αυτή η διάταξη σε συνδυασμό με τα προαναφερόμενα προγράμματα για τη στήριξη των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αποτελούν ένα σημαντικό πλέγμα προστασίας για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και στόχος –που αποτελεί για την Κυβέρνηση πρώτη προτεραιότητα- είναι να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Συνεπώς, και στον τομέα της ανάπτυξης έχουν γίνει και γίνονται σημαντικά βήματα που δεν πρέπει να παραγνωρίζονται. Άλλωστε, γνωρίζουμε και τις αδυναμίες των δράσεων που προανέφερα, ΤΕΜΠΜΕ πρώτη φάση, δεύτερη φάση. Ήρθαμε και τις διορθώσαμε στα προγράμματα που ακολούθησαν, προκειμένου να καταστούν πιο αποτελεσματικά αλλά και πιο επωφελή για τις περισσότερες επιχειρήσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταξύ των διατάξεων που ρυθμίζει το παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και μια σειρά από θέματα φορολογικού χαρακτήρα, όπως το ΕΤΑΚ, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και το φορολογικό απόρρητο.
Όσον αφορά το ΕΤΑΚ, είχαμε προωθήσει αρχικά τη φορολογική απαλλαγή στην πρώτη κατοικία. Από εκεί και πέρα θεσπίσαμε το αφορολόγητο. Ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε τότε σε τροποποίηση ήταν για να έχουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα τα οποία παρουσιάστηκαν στην εφαρμογή του. Νομίζω ότι δεν ωφελεί να είμαστε ούτε αφοριστές εδώ μέσα ούτε μηδενιστές. Θυμίζω ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργάστηκε πάνω από 23 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων και περίπου 7 εκατομμύρια δηλώσεις για τα έτη 2005 έως 2008. Νομίζω ότι και αυτός είναι τελικά ο πραγματικός λόγος των καθυστερήσεων αλλά και των παρατάσεων, προκειμένου και να μην αιφνιδιαστεί κανείς και όχι αυτό που άκουσα στην Επιτροπή, ότι προσπαθούμε και επιδιώκουμε να προκαλέσουμε σύγχυση στους χιλιάδες φορολογούμενους με αλλεπάλληλες διατάξεις.
Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι από την εφαρμογή του ΕΤΑΚ επωφελήθηκαν πέρσι εκατόν εξήντα χιλιάδες οικογένειες και παράλληλα φορολογήθηκαν για πρώτη φορά οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. Τα έσοδα που προέκυψαν από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής έφτασαν τα 290 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο από τα 150 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραττε η πολιτεία από τον καταργηθέντα Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Συνεπώς, υπήρξε ορθή οργάνωση και σωστός σχεδιασμός.
Σήμερα το νομοσχέδιο έρχεται και δίνει μία παράταση έξι μηνών για τη χορήγηση του πιστοποιητικού. Αυτή δίνεται για λόγους καθαρά διαδικαστικούς, αφού από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση αλλά και η αποστολή όλων των σημειωμάτων για τα φυσικά πρόσωπα του 2008. Συνεπώς, η πρόβλεψη είναι καθαρά για λόγους αποτελεσματικότητας του συστήματος και όχι για να ταλαιπωρούμε με νέες προβλέψεις σχετικές με το ΕΤΑΚ τους πολίτες.
Σχετικά τώρα με τις φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν. Επειδή τα φορολογικά θέματα παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία, πρέπει να πω ότι μπαίνει επιτέλους μια τάξη. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η διάταξη που αφορά τις περαιώσεις, ώστε τελικά να μην επιβραβεύονται οι ασυνεπείς φορολογούμενοι. Όλοι γνωρίζουμε ότι σε υποθέσεις που είχαν περαιωθεί στο παρελθόν, δεν καταβάλλονταν εμπρόθεσμα από τους οφειλέτες οι οφειλόμενες δόσεις. Έτσι δεν εισπράττονταν τα προσδοκώμενα, όσο βέβαια και τα βεβαιωθέντα. Το νέο πλαίσιο βάζει τέλος και σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, προωθώντας την ανατροπή της περαίωσης, εφόσον οι οφειλέτες δεν καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των φόρων που τους έχουν βεβαιωθεί.
Επομένως, προωθείται αυστηρά η εμπρόθεσμη καταβολή των δόσεων από τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, με άμεσο και θετικό αντίκτυπο για τα δημόσια έσοδα, παράλληλα όμως δημιουργείται και εμπιστοσύνη γύρω από ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, είμαστε υπέρ της προώθησης της καινοτομίας και της ποιότητας των εγχώριων προϊόντων. Στη βάση λοιπόν αυτής της λογικής το νέο πλαίσιο προβλέπει την παράταση έως το τέλος του 2010 της έκπτωσης από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, ποσοστό 50% των δαπανών, έρευνας και τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο έμπρακτα ενθαρρύνουμε την ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων, με στόχο και την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά τελικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, έρχομαι στη ρύθμιση των διαφόρων φορολογικών θεμάτων. Κλείνει η άρση του φορολογικού απορρήτου για τις εταιρείες εκείνες στις οποίες το δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και του φοροελεγκτικού μηχανισμού και επιπλέον προωθούνται μία σειρά από άλλα, μικρότερης εμβέλειας, μέτρα τα οποία θα δούμε και πιο αναλυτικά στη συζήτηση που θα κάνουμε στα άρθρα και τα οποία αφορούν τροποποιήσεις στο ΤΕΚΕ και διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, έγκρισης, σύστασης του ιδρύματος της EUROBANK για τους πυρόπληκτους καθώς και δυο τροπολογίες για την πρόβλεψη επιβολής φόρου στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, στα κέρδη από λαχεία, στην αύξηση των συνδρομών της κινητής τηλεφωνίας και την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της βενζίνης. Και βεβαίως έχουμε και το θέμα με τους ημιυπαίθριους χώρους, ζήτημα για το οποίο θα διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση στην πορεία των συνεδριάσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κυρία συνάδελφε.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΑΛΗ: Όπως αντιλαμβάνεστε, και κλείνω κυρία Πρόεδρε, η Κυβέρνηση διαθέτει και υπευθυνότητα και σχέδιο αλλά και κοινωνική ευαισθησία, μέσα από ένα πλαίσιο το οποίο συμβάλλει στο νοικοκύρεμα των δημοσίων εσόδων, παράλληλα όμως θωρακίζει τη φορολογική νομοθεσία με νέα όπλα, έτσι ώστε να πατάξουμε το «τέρας» θα πω εγώ, που λέγεται φοροδιαφυγή, αλλά και να προαχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Άλλωστε, η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν και παραμένει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένα αποτελεσματικό, κοινωνικά υπεύθυνο, φορολογικό σύστημα. Και από εκεί και πέρα βέβαια, έχουμε τη διεθνή κρίση με τις συνέπειες που επιφέρει, που μας αναγκάζει να λάβουμε και επιπλέον μέτρα. Μέτρα τα οποία μπορεί να φαίνονται δυσάρεστα, όμως είναι κοινωνικά δίκαια προς όφελος των πολιτών αλλά και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής ο κ. Χαλβατζής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε., ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κατά τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου τον κ. Καραθανασόπουλο.
Ο κ. Σπηλιόπουλος έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Πρόεδρε, κατ’ αρχήν θέλω να ζητήσω την ανοχή σας στο χρόνο διότι και το νομοσχέδιο έχει πάρα πολλά ζητήματα αλλά είναι και οι τροπολογίες που έχουν πολύ μεγάλο αντικείμενο να συζητήσουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον τελευταίο καιρό όλα τα νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που έρχονται στη Βουλή έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δεν έχουν συνοχή, δεν έχουν αρχή και τέλος, δεν έχουν καμία φιλοσοφία. Βέβαια, σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό τα πράγματα έχουν ξεφύγει πέρα από κάθε όριο. Δεν υπάρχει αρχή στο νομοσχέδιο αυτό. Οι διατάξεις του είναι τελείως διάσπαρτες, δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους και δεν μπορεί κανένας να μιλήσει επί της αρχής για την κατεύθυνση και τους στόχους του νομοσχεδίου.
Το νομοσχέδιο αυτό όμως έχει ένα χαρακτηριστικό. Είναι το χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας της Κυβέρνησης: Ό,τι προλάβουμε, έτσι, χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους, χωρίς συγκεκριμένη πορεία. Και αυτό αποτυπώνεται καθαρά στο νομοσχέδιο που συζητούμε.
Το νομοσχέδιο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει ρυθμίσεις για κανόνες, για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων που είναι ρυθμίσεις ουσιαστικές.
Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξαίρεση από το φορολογικό απόρρητο, το ΤΕΜΠΜΕ, το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης επιχειρήσεων, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και πολλές σημαντικές μεν, αλλά ανεξάρτητες και άσχετες μεταξύ τους ρυθμίσεις.
Περιλαμβάνει επίσης τα νέα φορολογικά μέτρα και βέβαια έχουμε την τροπολογία για τους ημιϋπαίθριους χώρους.
Όλες αυτές οι ρυθμίσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Δείχνουν την αγωνία της Κυβέρνησης για την είσπραξη επιπλέον φόρων, για να καλύψουν τις ανάγκες του Προϋπολογισμού και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ελλειμμάτων που ξέφυγαν πέρα από κάθε έλεγχο. Είναι μία ομολογία της Κυβέρνησης ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε έναν κατήφορο, χωρίς τέλος. Και η νέα φορολογική επιδρομή είναι μία ακόμα προσπάθεια να συμμαζευτεί η κατάσταση.
(GH)
(TR)
Δυστυχώς, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι κακή. Δεν το κρύβουν πλέον ούτε και οι κυβερνώντες. Και οι προοπτικές είναι χειρότερες μέσα από το κλίμα που έχει διαμορφώσει η Κυβέρνηση και μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζει.
Το ερώτημα είναι γιατί φθάσαμε έως εδώ, γιατί σήμερα η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα και αν τα νέα μέτρα που εισηγείται σήμερα η Κυβέρνηση μπορεί να δώσουν λύσεις και να βελτιώσουν κάπως την κατάσταση.
Βέβαια, ακούμε συνεχώς ότι η παγκόσμια κρίση είναι η αιτία του κακού και ότι όλα προκύπτουν από αυτή. Αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία, αυτή ακούσαμε και σήμερα, αυτή θα ακούμε και στη συνέχεια. Όμως, πλέον όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ότι η παγκόσμια κρίση έχει τη συμβολή της μεν, αλλά δεν είναι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης την οποία σήμερα βιώνει ο ελληνικός λαός. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αμφιβολία ότι η δημοσιονομική εικόνα της χώρας είναι άθλια και χρειάζονται οπωσδήποτε μέτρα για τη βελτίωσή της.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φτάσει φέτος, σύμφωνα με την Κομισιόν και σύμφωνα με την Κυβέρνηση πλέον η οποία δεν μπορεί να το κρύψει, στο 5% του Α.Ε.Π.. Σύμφωνα, βέβαια, με τον ΟΟΣΑ θα είναι 6,1% και σύμφωνα με τον κ. Δούκα ο οποίος κάτι ξέρει παραπάνω λόγω της θητείας του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 7%. Και αυτό, ενώ το χρέος είναι ήδη πάνω από το 100% του Α.Ε.Π.. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε ασύστολα, για να κλείσουμε τη μαύρη τρύπα του ελλείμματος, ενώ είμαστε ήδη υπερχρεωμένοι.
Πόσο βιώσιμη αλήθεια είναι αυτή η κατάσταση και πού οδηγεί; Μέτρα, λοιπόν, θα έπρεπε να ληφθούν ούτως ή άλλως εδώ που φτάσαμε, άσχετα αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς με το περιεχόμενό τους. Αυτό, όμως, που σκόπιμα αποκρύπτει η Κυβέρνηση είναι το γιατί φθάσαμε ως εδώ. Δεν φτάσαμε τυχαία ούτε εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και μόνο. Αυτό το παραμύθι θα μπορούσε να περάσει εάν δεν υπήρχαν το 2007 και το 2008, όταν το έλλειμμα ήταν 3,7% και 5% του Α.Ε.Π. αντίστοιχα, ενώ η κρίση ακόμα δεν είχε ακουμπήσει καθόλου την ελληνική οικονομία.
Η δημοσιονομική εκτροπή ήταν, λοιπόν, αποτέλεσμα της κακής οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και με μικρή μόνο συμβολή της διεθνούς κρίσης.
Η Κυβέρνηση, όμως, είναι ακόμη ένοχη και για την απόπειρα παραπλάνησης της κοινής γνώμης το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα μέτρα τα οποία σχεδίαζε όταν απόπαιρνε όλους όσους έλεγαν ότι έρχονται καινούρια μέτρα, ακόμη και τον Τύπο και μιλούσε για μετρολογία και μετρολαγνεία.
Βέβαια, ένοχος είναι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής ο οποίος διέψευδε την παραμονή των Ευρωεκλογών ότι υπήρχαν σχέδια για νέους φόρους. ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου λέει συνεχώς ότι για να είμαστε σοβαροί πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σοβαρή κατάσταση με ειλικρίνεια. Βέβαια, η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή μόνο ειλικρινής δεν είναι στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Τον Οκτώβριο όταν συζητούσαμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η Κυβέρνηση έλεγε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας θα είναι 3,3% του Α.Ε.Π.. Το Νοέμβριο το έκανε 2,7% και τον Ιανουάριο του 2009 με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επικαιροποιήθηκε, 1,1,%. Τώρα ο κ. Παπαθανασίου λέει ότι είναι 0%, η Τράπεζα της Ελλάδος επίσης 0%, η Κομισιόν -0,9%, ο ΟΟΣΑ -1,3% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι είναι -1%.
Εμείς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εδώ στη Βουλή όταν συζητούσαμε τον προϋπολογισμό, λέγαμε ότι η ανάπτυξη θα είναι κάτω του μηδενός και τότε κατακριθήκαμε από την Κυβέρνηση. Και εδώ η Κυβέρνηση βέβαια έχει εύκολη την απάντηση, ότι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλάζουν συνεχώς. Δεν μπορεί, όμως, αυτό που βλέπουν όλοι να μην το βλέπει η Κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι εθελοτυφλεί και αρνείται να αντιληφθεί την πραγματικότητα και αυτό γιατί η ίδια έχει το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης για αυτήν την κατρακύλα της ελληνικής οικονομίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος προειδοποιεί και σήμερα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης για πολλά χρόνια στη χώρα μας θα είναι αρνητικοί και προτείνει και μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης κρίσης, μέτρα διαφάνειας, χρηστή διαχείριση, μείωση των δαπανών και της σπατάλης. Και αυτό, βέβαια, είναι και το μείζον ζήτημα. Είναι αυτό για το οποίο μιλούσε συνεχώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Καραμανλής για την πάταξη της σπατάλης και την απελευθέρωση των πόρων για την πραγματική ανάπτυξη της χώρας, λόγια που αποδείχθηκαν χωρίς αντίκρισμα.
Η Κυβέρνηση αντίθετα εφαρμόζει μια αντιφατική, αλλοπρόσαλλη και ταυτόχρονα ταξική οικονομική πολιτική. Αυτή η εμβαλωματική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση η οποία αναιρείται στη συνέχεια αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα κατανόησης του οικονομικού προβλήματος και αδυναμίας ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης αυτής της κατάστασης. Δηλαδή έχει αδυναμία ουσιαστικής επέμβασης σε ένα ξεχαρβαλωμένο σύστημα, το οποίο δεν διορθώνεται με ημίμετρα ή μικροεπεμβάσεις. Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι δυστυχώς πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αποδέχεται η Κυβέρνηση και βασίζεται βεβαίως σε δύο προβληματικούς πυλώνες.
Ο πρώτος είναι της μαύρης οικονομίας που διεισδύει παντού και υποσκάπτει τα θεμέλια του ελληνικού κράτους. Και ο δεύτερος είναι αυτός της κατανάλωσης που καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος του Α.Ε.Π. και μέχρι πρότινος στηριζόταν δυστυχώς σε δανεικά.
Από εκεί και πέρα υπάρχει μια αποδυναμωμένη και φθίνουσα παραγωγική βάση που δεν είναι ικανή να αξιοποιήσει ούτε τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Σε αυτό το περιβάλλον η διεθνής κρίση λειτούργησε καταλυτικά και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Η μεγάλη κρίση περιόρισε δραματικά την κατανάλωση, φρέναρε τις κατασκευές, βύθισε τη ναυτιλία, περιόρισε τον τουρισμό και αποδιοργάνωσε το κράτος. Ο εισπρακτικός μηχανισμός κατέρρευσε, ενώ εκείνος των δαπανών συνεχίζει να δρα ανεξέλεγκτος.
Εδώ που φθάσαμε, η χώρα χρειάζεται συνολικές λύσεις, πολιτικά τολμηρές, κοινωνικά δίκαιες και βεβαίως λύσεις αποτελεσματικές. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα οριστικό σχέδιο ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης, από μια ηγεσία αποφασισμένη και τολμηρή, η οποία θα αλλάξει την πορεία του τόπου. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση η οποία θα είναι αποφασισμένη να πατάξει την παραοικονομία, να ελέγξει και να αναδιανείμει τις δαπάνες και να δώσει μακροχρόνιες λύσεις στα κρίσιμα θέματα της ασφάλισης, της υγείας και της παιδείας και βεβαίως να αξιοποιήσει ουσιαστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας στην ενέργεια, τον τουρισμό και τη γεωργική παραγωγή. Αυτά ασφαλώς δεν μπορεί να τα κάνει μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μια κυβέρνηση του κ. Καραμανλή.
Δεν είναι τυχαίο που ο αρχιτέκτονας της οικονομικής πολιτικής και της αποτυχίας συνάμα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ο πρώην Υπουργός κ. Αλογοσκούφης επισημαίνει στο βιβλίο του ότι χρειάζεται πρώτα από όλα ηγεσία, αποφασισμένη πολιτική που χωρίς φοβικά σύνδρομα, ιδεοληψίες και εξαρτήσεις θα αναλάβουν να πείσουν, να ερμηνεύσουν και τελικά να υλοποιήσουν ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ο πρώην Υπουργός δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά έστω και μετά την αποπομπή του εντοπίζει τις αιτίες της καταστρεπτικής πολιτικής της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή στην οποία ασφαλώς υπήρξε κορυφαίο στέλεχος.
Πριν λίγες μέρες είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Είναι χρήσιμο να τη διαβάσει κανένας. Όμως, είναι θλιβερά για όλους μας τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει ο Επιθεωρητής. Η διαφθορά και η διάλυση της δημόσιας διοίκησης είναι το μεγάλο πρόβλημα που πριονίζει την υπόσταση της χώρας, στο φορολογικό σύστημα, στα θέματα της υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οικονομία και σε ολόκληρη τη λειτουργία του κράτους. Αλλά, πώς διαμορφώθηκε αυτή η κατάσταση, πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο; Θα μου πείτε πάλι, θα πει η Κυβέρνηση ότι παραλάβαμε αυτήν την κατάσταση, έτσι ήταν και στο παρελθόν.
Δεν ήταν ποτέ έτσι η κατάσταση, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτή επιδεινώθηκε δραματικά από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως έχει αδυναμία να κατανοήσει, όπως είπα προηγουμένως, το πρόβλημα που έχει η χώρα και στη συνέχεια να το αντιμετωπίσει.
Το κλίμα της γενικευμένης ανομίας που κατακλύζει όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, δημιουργεί και συντηρεί η ίδια η Κυβέρνηση με τον κομματισμό, τη λεηλασία του κράτους και την πολιτική εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων με την τροπολογία που κατατέθηκε. Με τη ρύθμιση αυτή τίθεται θέμα αξιοπιστίας του κράτους, όταν το ίδιο το κράτος έρχεται για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους και ξεπλένει παρανομίες. Η Κυβέρνηση θα βάλει τον κόσμο που ήδη έχει πληρώσει μια φορά για την αγορά του κλειστού ημιυπαίθριου χώρου στον κατασκευαστή, να ξαναπληρώσει. Και τελικά, ο εργολάβος-κατασκευαστής που ευθύνεται αρχικά για την παρανομία τη βγάζει καθαρή και απαλλάσσεται για την παρανομία και τον αθέμιτο πλουτισμό.
Η Κυβέρνηση για να καλύψει τις τρύπες του προϋπολογισμού τακτοποιεί τις αυθαιρεσίες εις βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου. Ταυτόχρονα, το κράτος δίνει το σύνθημα για την επόμενη γενιά αυθαιρέτων και των επόμενων τακτοποιήσεων.
Λυπούμαστε πραγματικά που η Κυβέρνηση φέρνει μια τέτοια ρύθμιση διάτρητη και πιθανότατα αντισυνταγματική, με την οποία προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα.
Πρέπει να θυμηθούμε ότι η ίδια δημιούργησε το πρόβλημα ακυρώνοντας το νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2003 για τον έλεγχο των οικοδομών. Δεν θα είχαμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά τα προβλήματα αν ίσχυε εκείνος ο νόμος. Δεν θα είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο και βεβαίως, δημιουργώντας κλίμα ανομίας με τις συχνές διαρροές για τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων. Δυστυχώς, η ίδια η Κυβέρνηση δίνει το σύνθημα της ανομίας και της διαφθοράς.
(ST)
( GH)
Αναφερόμενος στα νέα φορολογικά μέτρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να θυμίσω τι έλεγε η Κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής και η περίφημη διαφήμιση με τα παπαγαλάκια για τα νέα φορολογικά μέτρα, τα νέα φορολογικά μέτρα που ήρθαν βεβαίως και το θέμα είναι ότι θα έρθουν και άλλα, όπως δήλωσε σαφώς ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Παπαθανασίου. Το θέμα είναι πού πηγαίνουν αυτά τα χρήματα, διότι η ελληνική οικονομία και η ζωή των Ελλήνων πολιτών συνεχώς χειροτερεύουν. Για μια ακόμη φορά, η σημερινή Κυβέρνηση που χρέωσε το ελληνικό δημόσιο με 100 δισεκατομμύρια ευρώ πλέον σε πέντε χρόνια γονατίζει και πάλι το μέσο Έλληνα, τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, μέσω της αύξησης και πάλι των έμμεσων φόρων. Στέλνει ακόμη μια φορά το λογαριασμό στους εργαζόμενους, στους νέους, αλλά και στους συνταξιούχους, που είναι οι κύριοι χρήστες καρτοκινητών, την ώρα που αφήνει στο απυρόβλητο τα υπερκέρδη των τραπεζών. Φοιτητές και ηλικιωμένοι αποτελούν το 35% της καρτοκινητής τηλεφωνίας. Επίσης, με την αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας πλήττει τους μικρομεσαίους και τους επαγγελματίες σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, οι οποίοι κάνουν συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα γίνεται σε μια περίοδο που η αγορά καυσίμων, παρά τη ραγδαία πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου από τον Ιούλιο του 2008 και μετά, εξακολουθεί να ροκανίζει το εισόδημα της οικογένειας και να πλήττει τους καταναλωτές. Να επισημάνουμε εδώ επίσης ότι ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει την αμόλυβδη κατά 10 λεπτά ακριβότερη απ’ ό,τι ο Γερμανός με εισόδημα 40% και 50% υψηλότερο απ’ αυτό του μέσου Έλληνα.
Υπενθυμίζεται ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που μεταξύ άλλων από το 2004 μέχρι σήμερα αύξησε τους συντελεστές του Φ.Π.Α., αύξησε τρεις φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, αύξησε τρεις φορές τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα τσιγάρα, αύξησε τον δύο φορές ειδικό φόρο κατανάλωσης στα οινοπνευματώδη ποτά, αύξησε δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, αύξησε τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και επέβαλε είκοσι πέντε νέους φόρους στους δέκα τελευταίους μήνες. Τώρα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να καλύψει τις μαύρες τρύπες της δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης και ανεπάρκειας, δίνει το σύνθημα για μια νέα σκληρή φορολογική επιδρομή στα μεσαία και χαμηλά στρώματα με στόχο να αυξήσει τα έσοδα. Υπόσχεται δηλαδή συνέχιση της ίδιας συνταγής που ακολούθησε μέχρι σήμερα, της ίδιας αδιέξοδης συνταγής. Η συνταγή αυτή αποδείχτηκε όμως ότι είναι συνταγή αποτυχίας. Συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, παγώνει την αγορά και βάζει τη χώρα σε τροχιά ύφεσης. Τα έσοδα μειώνονται ακόμη περισσότερα και τα ελλείμματα τελικά διευρύνονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα έχουμε, πιστεύω, το χρόνο να αναφερθούμε διεξοδικά και να αναλύσουμε τα ζητήματα που αναφέρονται σε όλα τα άρθρα, γιατί είναι πιστεύω σημαντικά. Καταψηφίζουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, γιατί πιστεύουμε ότι συντηρεί το φαύλο κύκλο και τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας, για τον οποίο μόνη και αποκλειστική υπεύθυνη είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Σπηλιόπουλε.
Το λόγο έχει ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είναι εύκολο βεβαίως κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το παρόν νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε δεν έχει καμία απολύτως συνοχή, δεν έχει αρχή, μέση και τέλος. Όμως, εάν παραμείνουμε απλά και μόνο σε αυτό το επίπεδο της κριτικής, τότε ουσιαστικά συγκαλύπτουμε ότι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπηρετεί συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους μόνο και μόνο με μία ανάγνωση του παρόντος νομοσχεδίου και των τροπολογιών εύκολα κανείς μπορεί να τους ψηλαφίσει. Και βεβαίως δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το παρόν σχέδιο νόμου με τους στόχους που υπηρετεί εντάσσεται στη συνολικότερη φιλοσοφία της Κυβέρνησης να υπηρετήσει τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά και να εφαρμόσει την ευρωενωσιακή πολιτική θωράκισης της οικονομίας, θωράκισης των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών στις σημερινές συνθήκες της κρίσης και βεβαίως όλα αυτά τα μέτρα εντάσσονται σε μία γενικότερη πολιτική, η οποία θα έχει και συνέχεια και η συνέχεια βεβαίως προδιαγράφεται και από τον ίδιο τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Παπαθανασίου, μέσα από αλλεπάλληλες δηλώσεις για το δεύτερο πακέτο μέτρων τον Οκτώβρη, το φθινόπωρο, το οποίο ουσιαστικά θα συμβάλει σε μία ευρύτερη φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, θα συμβάλει στην αμφισβήτηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, θα συμβάλει στην αμφισβήτηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων μέσα από την κατάργηση ουσιαστικά των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως προανήγγειλε η Κυβέρνηση, θα συμβάλει μέσα από την ευρύτερη εμπορευματοποίηση των αναγκών στην πρόνοια και στην υγεία εξ αιτίας του διαχωρισμού του κλάδου της ασφάλισης από τον κλάδο της υγείας, σε μία κατεύθυνση να βάλουν ακόμη πιο βαθιά οι ασφαλισμένοι το χέρι στην τσέπη για να έχουν υγειονομική περίθαλψη, ενώ αντίθετα, με τις δεδομένες συνθήκες, με τις παρούσες δυνατότητες, με το σημερινό επίπεδο παραγωγής του πλούτου, θα έπρεπε όλες οι υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας να είναι δωρεάν και για όλους, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε είναι ανασφάλιστοι και από αυτήν την άποψη δεν θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου κλάδος υγείας, από τη στιγμή που θα ήταν δωρεάν, δημόσια και για όλους αναβαθμισμένη η παροχή υγείας. Υλοποιεί, εξυπηρετεί, εντάσσεται στη γενικότερη φιλοσοφία, όπως αυτή διεφάνη και από τις χθεσινές αποφάσεις του ECOFIN, που, πέρα από τα ζητήματα της ένταξης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην αμφισβήτηση της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, έχουμε την επιτάχυνση της προώθησης των μέτρων της ευελιξίας στην αγορά εργασίας στο όνομα δήθεν της προάσπισης των θέσεων απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Δηλαδή μοιράζουμε τις θέσεις απασχόλησης σε περισσότερα κομμάτια, μοιράζουμε τη φτώχεια, διευθετούμε την ανεργία.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι στόχοι, για να έρθουμε στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και την κριτική την οποία κάνει το Κ.Κ.Ε.; Οι συγκεκριμένοι στόχοι που αυτό υπηρετεί έχουν να κάνουν με τα εξής, πρώτον, με τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου. Όσον αφορά τις διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, εύκολα μπορεί κάποιος να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι προβάλλει τη λογική της εθελούσιας συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και των ομίλων στις κατευθύνσεις των διαφόρων υποδειγμάτων, τη μείωση των ελέγχων από μεριάς των κρατικών μηχανισμών και βεβαίως καλλιεργεί την αυταπάτη ότι το κεφάλαιο και η ασύδοτη δράση στο όνομα της κερδοσκοπίας θα συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις, όταν είναι γνωστό ότι κανένα νομοθέτημα, καμία υπόδειξη ακόμα και κανένας έλεγχος δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ποικιλία μορφών την οποία έχουν οι κεφαλαιοκράτες να φοροδιαφεύγουν. Καλλιεργεί επί της ουσίας μία αυταπάτη ότι θα συμμορφωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα εθελοντικά. Διαφορετικά, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα υπάρχει επίπτωση, δηλαδή θα φορολογεί τα πρόσθετα κέρδη που θα προκύπτουν με 10%. Επί της ουσίας δηλαδή είναι κίνητρο, αποτελεί πριμοδότηση.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα φορολογούνται κανονικά τα κέρδη και θα υπάρχει και πρόστιμο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρόστιμο 10%, σύμφωνοι. Ουσιαστικά όμως πρόκειται περί πριμοδότησης, γιατί, θα εμπίπτουν στον έλεγχο αυτό, όποτε θα καταγράφονται. Άρα, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρξουν τέτοιοι έλεγχοι, πολύ περισσότερο όταν το συνολικό φορολογικό πλαίσιο ενισχύει τη δράση του κεφαλαίου, η συνολικότερη πολιτική διευκολύνει την απελευθέρωση των αγορών και την ανταγωνιστικότητα.
Δεύτερον, παρέχει μια σειρά φορολογικά κίνητρα. Ένα από αυτά είναι να εκπίπτει από τα καθαρά κέρδη το 50% των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία. Είναι ένα κίνητρο και μάλιστα για τις επιχειρήσεις φαίνεται και για τους φορολογούμενους τους υπόλοιπους υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
(XF)
(ST)
Η δημοσιονομική πειθαρχία, η διόγκωση των ελλειμμάτων δεν ισχύει για τους κεφαλαιοκράτες, ισχύει μόνο για τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά. Γι’ αυτό και υπάρχουν αλλεπάλληλα φορολογικά κίνητρα.
Δεύτερον, παρέχει κίνητρα επενδυτικά, όπως για παράδειγμα η λογική της έκπτωσης, της μη φορολόγησης των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά τα οποία θα εγκαταστήσουν οι επιχειρήσεις και την πώληση πολύ ακριβά του ηλεκτρικού ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά στη Δ.Ε.Η. Πού θα μετακυλιστούν αυτά τα κίνητρα; Στις πλάτες της λαϊκής κατανάλωσης από τη στιγμή που μέσα από την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και την αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών η Δ.Ε.Η. θα έχει το πρόσχημα να ακριβαίνει καθημερινά το ηλεκτρικό ρεύμα.
Άλλη ενότητα διευκόλυνσης της δράσης είναι η αντιμετώπιση, η πάταξη της λεγόμενης γραφειοκρατίας, που βεβαίως και εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, μέσα από τη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης των επιχειρήσεων, που ουσιαστικά διευκολύνει την ασυδοσία της δράσης του κεφαλαίου και περιορίζει τους οποιουσδήποτε υποτυπώδεις ελέγχους και τις οποιεσδήποτε υποτυπώδεις μελέτες έκαναν για τα ζητήματα της προάσπισης είτε της δημόσιας υγείας είτε του περιβάλλοντος. Ενώ αντίθετα, το γραφειοκρατικό τέρας καθημερινά χτυπά αλύπητα τον όποιον απλό πολίτη θέλει να προσφύγει στη δημόσια διοίκηση για να ικανοποιήσει κάποιες από τις ανάγκες του. Η ίδια λογική, της ασυδοσίας δηλαδή της δράσης του μεγάλου κεφαλαίου, έχει να κάνει με την παράταση για ακόμη έξι μήνες της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Είναι ουσιαστικά ένα ακόμη bonus σ’ αυτή την ασυδοσία που διέπει τις τηλεοπτικές άδειες προς τους μεγάλους τηλεοπτικούς πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικούς ομίλους με τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι μόνο και το οποίο -η χορήγηση δηλαδή των τηλεοπτικών αδειών- απ’ ό,τι φαίνεται θα συμβαδίσει, μέσω της ψηφιοποίησης της τηλεόρασης και της ψηφιακής πλατφόρμας.
Άρα, νέο πεδίο δόξης λαμπρόν για τους κεφαλαιοκράτες, ενώ οι τηλεοπτικές άδειες είναι δημόσια περιουσία και δεν θα έπρεπε να παραχωρούνται σε ιδιώτες, κατά τη γνώμη του Κ.Κ.Ε.
Δεύτερη μεγάλη ενότητα είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών και μάλιστα στο όνομα της πάταξης της σπατάλης του δημόσιου τομέα. Επεκτείνετε τη μέθοδο leasing και στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, ακόμη και στα ζητήματα της πυρασφάλειας και της πυροπροστασίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία βεβαίως ο μόνος ωφελημένος είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του leasing. Βεβαίως είναι ένα ακόμη λιθαράκι στην ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τη στιγμή που θα είναι ιδιωτικά, όχι μόνο τα κτήρια που θα κατασκευάζονται μέσω των συμπράξεων των ΣΔΙΤ, αλλά θα είναι και ιδιωτικά και τα μηχανήματα και οι υπόλοιπες υποδομές στις παρεχόμενες αυτές υπηρεσίες.
Άρα, θα συμβάλει, θα επιταχύνει τη διαδικασία της εμπορευματοποίησης για την ικανοποίηση αυτών των λαϊκών αναγκών πολύ περισσότερο που προβλέπεται επέκταση της μεθόδου των ΣΔΙΤ, των συμπράξεων δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και στο χώρο της ΤΕΔΚ. Έχουμε, δηλαδή και τη συμμετοχή των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων.
Η τρίτη ενότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φορολογική επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα με τις συγκεκριμένες τροπολογίες, όπου αυξάνετε την έμμεση φορολογία τόσο στα καύσιμα όσο και στην κινητή τηλεφωνία. Και μάλιστα τα μέτρα αυτά, οι συγκεκριμένες τροπολογίες, δημοσιοποιήθηκαν, αποφασίστηκαν την ίδια μέρα που στην Ολομέλεια συζητιόταν η πρόταση νόμου του Κ.Κ.Ε. για την κατάργηση της έμμεσης φορολογίας. Κι όμως, η Κυβέρνηση συνεπής και άλλα κόμματα, όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ΛΑ.Ο.Σ., απέρριψαν την πρόταση του Κ.Κ.Ε. για κατάργηση της έμμεσης φορολογίας.
Στην ίδια λογική της φοροεπιδρομής, στο χαράτσι ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα, υπόκεινται και η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους και μάλιστα διατηρώντας σε διαρκή ομηρία τα συγκεκριμένα αυτά στρώματα, όταν είναι γνωστό ότι η υπόθεση των ημιυπαίθριων χώρων και των παρανομιών στηρίζεται στη γενικότερη φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης και της αλλαγής της χρήσης γης, της εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών, στηρίζεται στην εκπεφρασμένη πολιτική των κυβερνήσεων για βαθύτερη εμπορευματοποίηση αυτών των αναγκών, στηρίζεται στη δράση του μεγάλου κατασκευαστικού κεφαλαίου και στηρίζεται βεβαίως και στην ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών για να περιορίσουν την ασύδοτη δράση των κατασκευαστικών εταιρειών.
Κι όμως φορολογείτε, χαρατσώνετε τα λαϊκά εισοδήματα, που προσπαθούν μέσα από τρόπους, προσφεύγοντας στον υπέρογκο δανεισμό των τραπεζών, να βρουν μια λαϊκή στέγη κι αυτή μέσα από τις παρανομίες που έχουν οι κατασκευαστές. Και επειδή γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πολιτική σας αυτή έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, οξύνει την κοινωνική πόλωση, δημιουργεί ευρύτερα στρώματα φτώχειας και εξαθλίωσης, την παρέμβαση στο να ικανοποιηθούν και να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες την παρέχετε στα διάφορα ιδρύματα των κεφαλαιοκρατών, όπως το Ίδρυμα της Eurobank για τους πυρόπληκτους, που βεβαίως πίσω από το προκάλυμμα της κοινωνικής ευαισθησίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι εκπεφρασμένοι στόχοι του κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού να βάλουν στο χέρι τα φιλέτα της γης, η οποία πυρπολήθηκε και στην περιοχή της Ηλείας αλλά και στους ορεινούς όγκους, τις ακτές και τους αιγιαλούς. Η Λίμνη Καϊάφα είναι πεδίο δόξης λαμπρό για την κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου.
Στα πλαίσια αυτά, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Κ.Κ.Ε. θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά και στο σύνολό του το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Καλεί τα λαϊκά στρώματα να μην έχουν καμία αυταπάτη. Η κυβερνητική πολιτική δεν είναι δίκαιη, είναι ταξική, είναι βαθιά αντιλαϊκή, όπως βαθιά αντιλαϊκός είναι και ο μονόδρομος ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου και της θυσίας των λαϊκών αναγκών στο βωμό αυτό.
Άρα, αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μορφή διαχείρισης, αλλά αντίθετα ανατρέπεται μέσα από την όξυνση της ταξικής πάλης αλλά και της χειραφέτησης των στρωμάτων αυτών από την πολιτική της κεφαλαιοκρατίας και των μονοπωλίων, τη χειραφέτησή τους από τα κόμματα του κεφαλαίου σε μία γενικότερη προσπάθεια ρήξης και ανατροπών με τη σημερινή τάξη πραγμάτων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε συνάδελφε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Μεγάρου της Βουλής, έξι μέλη του ΚΕΘΕΑ Στροφή.
Καλωσορίζουμε τα παιδιά.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου για το σχέδιο νόμου, θέλω να καταγγείλω από την πλευρά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς την τρομοκρατία που ασκήθηκε στους κατοίκους του Γραμματικού, οι οποίοι αντιτίθενται με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ.
Σε λίγες μέρες θα έχουμε μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Θα μπορούσε να περιμένει το Υπουργείο να δούμε και τι απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην έχουμε τέτοια γεγονότα. Οι κάτοικοι αντιτίθενται γιατί έχει αποδειχτεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανά την Ελλάδα -όπως είχαμε και εμείς στη Θεσσαλονίκη με το ΧΥΤΑ Μαυροράχης- η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει η Κυβέρνηση για τη διασφάλιση του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων. Γι’ αυτό και αντιδρούν. Βέβαια στο θέμα του Γραμματικού υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Θα πρέπει να δούμε συνολικά το θέμα και όχι να στέλνουμε τα ΜΑΤ.
Κύριε Υπουργέ, το σχέδιο νόμου «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών -βέβαια αυτή τη στιγμή είναι μόνο ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ εδώ και όχι ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών- που συζητούμε επί της αρχής, είναι ένα πολυδαίδαλο νομοσχέδιο που αν συμπεριλάβουμε και τις πέντε κατατεθειμένες τροπολογίες από την πλευρά της Κυβέρνησης θα έχουμε δέκα νομοσχέδια σε ένα. (BS)
XF
Επιτέλους ας παρέμβει το Προεδρείο της Βουλής να σταματήσει αυτή την προσβολή προς το κοινοβουλευτικό έργο και την Δημοκρατία. Αυτό που συμβαίνει καθημερινά με τα σχέδια νόμου μαμούθ και τις διαδικασίες εξπρές δεν μπορεί να συνεχιστεί και ειδικά όταν είμαστε σε ένα θερινό τμήμα της Βουλής. Μόνο του αυτό το νομοσχέδιο έπρεπε να συζητηθεί με τις ενότητες που περιλαμβάνει σε τουλάχιστον τρεις με τέσσερις συνεδριάσεις. Οι δε τροπολογίες από μόνες τους οι περισσότερες είναι νομοσχέδια και δεν νομιμοποιούνται σε μια τετράλεπτη τοποθέτηση σε σύνολο του κάθε εισηγητή ή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οι τροπολογίες έρχονται με έναν πραξικοπηματικό τρόπο χωρίς διάλογο στην Επιτροπή και κατατίθενται μετά το πέρας των συνεδριάσεων των Επιτροπών όλων Υπουργείων και πριν την συζήτηση στην Ολομέλεια και είναι τις περισσότερες φορές άσχετες με το αρχικό σχέδιο νόμου. Είναι τροπολογίες που δεν έχουν σχέση καν με το Υπουργείο το οποίο κατέθεσε. Και βέβαια ο Υπουργός έχει επίσης μια ευθύνη που το συνυπογράφει. Αν μιλήσουμε για τις άλλες διατάξεις αρχίζουμε από την ανατολή και φτάνουμε στην δύση. Και το βλέπουμε καθημερινά. Τώρα τι να πω; Αν δεν πάρουμε αποφάσεις να αλλάξουμε και να μπει ρητά στον Κανονισμό της Βουλής θα έχουμε συνεχώς αυτή την κατάσταση. Αν μας ενδιαφέρει η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ας το αλλάξουμε. Εκτός αν θέλουμε να τα περνάμε όλα έτσι σκούπα.
Να πούμε βέβαια ότι πριν έρθουν εδώ οι τροπολογίες στην Βουλή κυκλοφορούν ως πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες για μεγάλο διάστημα και έρχεται σε γνώση των Βουλευτών στο παρά πέντε. Τα φορολογικά μέτρα που θέλετε να νομοθετήσετε ως Κυβέρνηση αντί να μας βγάλουν από την κρίση θα μας βουλιάξουν ακόμα περισσότερο και βέβαια τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα θα δεχτούν για άλλη μια φορά μια ανελέητη φοροεπιδρομή. Θα τους δώσετε την χαριστική βολή και την ίδια στιγμή δίνετε την δυνατότητα μεγαλύτερης συσσώρευσης κεφαλαίου στους λίγους έχοντες και κατέχοντες. Και το λέω αυτό γιατί χθες το βράδυ τελείωσε σε δυο μόνο συνεδριάσεις ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιρειών και ήταν μια από τα ίδια. Αλλά το τραγικότερο θεωρούμε ότι είναι η επιμονή ψήφισης μιας τροπολογίας από την πλευρά της Κυβέρνησης, που μόνο η Κυβέρνηση την ψήφισε, για την χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων που η πολιτική σας οδηγεί την έρευνα και την τεχνολογία στην απίστευτη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση. Τώρα, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε. Κάτι συμβαίνει εδώ.
Το σχέδιο νόμου που συζητάμε έχει 38 άρθρα με 5 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο θίγονται οι ενδοομιλικές συναλλαγές ανάμεσα σε ημεδαπές εταιρείες ή ανάμεσα σε ημεδαπές και αλλοδαπές –που είναι τεράστιο θέμα- αλλά οι ρυθμίσεις που εισάγονται είναι αναποτελεσματικές. Είναι γνωστό ότι πολυεθνικοί όμιλοι πληρώνουν ό,τι θέλουν στην εφορία και εμφανίζουν όσα κέρδη αυτοί θέλουν. Αυτό δεν γίνεται μόνο μέσα από τις ενδοομιλικές συναλλαγές αλλά και από τον απαράδεκτο τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των ισολογισμών τους όπου στην ουσία οι πολυεθνικές εταιρείες πληρώνουν και χρησιμοποιούν τις εταιρείες ελέγχου και είναι οι πελάτες τους. Επομένως, έχουμε ένα καθεστώς όπου οι πελάτες πρέπει να ελέγχουν τα αφεντικά τους. Οι ρυθμίσεις δεν θα κάνουν τίποτα αλλά απλά θα επιδεινώσουν την κατάσταση η οποία είναι εκρηκτική.
Στο κεφάλαιο Β’ έχετε τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης. Αυτό είναι περίεργο, γιατί η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης υπήρχε. Συγκεκριμένα, υπήρχαν η Διυπουργική Επιτροπή, το ΕΛΚΕ. Ακόμα, υπήρχαν οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες για επενδύσεις. Το μόνο που υπάρχει εδώ είναι ότι χρησιμοποιείτε μία αγγλική ορολογία. Και βέβαια, γιατί σε ένα ελληνικό νομοσχέδιο η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης έχει έναν αγγλικό όρο και γιατί το ΕΛΚΕ πρέπει να το ονομάσουμε «Invest in Greece Α.Ε.»;
Επίσης, εδώ αρχίζουμε μία διαδικασία όπου πλέον μέσω των συμβούλων μπορεί να ανατίθεται σε αυτή την Επιτροπή να γίνεται η αξιολόγηση των αιτήσεων. Δηλαδή, η Invest in Greece να δίνει σε ιδιωτικές εταιρείες να κάνουν τις αξιολογήσεις για ένταξη επενδύσεων ή επιχειρηματικών σχεδίων στο νόμο για τη διαδικασία ταχείας προώθησης.
Στην ουσία με αυτό τον τρόπο πηγαίνετε να υποκαταστήσετε πλήρως κάθε έννοια δημόσιας διοίκησης.
Ακόμα, αυτές οι αναθέσεις γίνονται κατά παρέκκλιση όλων των σχετικών διατάξεων.
Θα ήθελα, όταν μιλάμε για ένα τέτοιο νομοσχέδιο, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών να είναι εδώ ή, στο κάτω-κάτω, ο κύριος Υφυπουργός.
Στο κεφάλαιο Γ’ έχουμε το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων το οποίο δεν υφίσταται. Ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς πάμπολλες φορές -και μέσα στην ίδια την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης- τονίσαμε ότι αν τυχόν μια μεγάλη τράπεζα δεν πάει καλά, τότε το Ταμείο αυτό δεν μπορεί να καλύψει απολύτως τίποτα. Θα έρθει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για να τα καλύψει.
Οι διατάξεις, που έχετε εδώ, είναι δευτερεύουσες και δεν αλλάζουν το χαρακτήρα και την κατεύθυνση του Ταμείου.
Το κεφάλαιο Δ’ αφορά στο Ίδρυμα της EUROBANK. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα EUROBANK είναι άλλο ένα Ίδρυμα φιλόπτωχο και ευαγές, αλλά το εξαιρείτε από τις διατάξεις του αναγκαστικού νόμου 239/1939. Δηλαδή, δεν υφίσταται κανένας απολύτως έλεγχος.
Επίσης, έχετε τη ρύθμιση θεμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης. Δηλαδή, εδώ στην ουσία πάμε σε γενναίο ευρύ δανεισμό του Κράτους, ο οποίος δεν θα εμφανίζεται μέσα από τα συστήματα χρηματοδοτικής μίσθωσης, αλλά θα το καταβάλουμε –βεβαίως ως αντίτιμο- στα επόμενα χρόνια με πληρωμές. Τα πράγματα γίνονται τραγικότερα.
Ακόμα, κάνετε και τη ρύθμιση των Επιτροπών Πιστωτικών Κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος, την οποία πρέπει να μας την εξηγήσετε εκτενέστερα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ρύθμιση που έχει χροιά σκανδάλου.
Στα θέματα του ΤΕΜΠΜΕ υπάρχουν πελώρια ζητήματα για το πού πάνε τα συγκεκριμένα χρήματα και οι εγγυήσεις του Δημοσίου.
Επίσης, έχουμε διατάξεις για τα φωσφορικά λιπάσματα.
Θα τοποθετηθούμε το απόγευμα επί των άρθρων. Εγώ θα μείνω, όμως, στα τρία πιο σημαντικά κομμάτια της φοροεπιδρομής της Κυβέρνησης.
Πρώτον, άλλη μία αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας.
Δεύτερον, για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στα καρτοκινητά τηλέφωνα. Γνωρίζουμε όλοι ότι τα καρτοκινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται από τα χαμηλά εισοδήματα, συνταξιούχους, ανέργους κ.λπ. Εσείς αυτή τη στιγμή πηγαίνετε να βάλετε για πρώτη φορά ένα τέλος στα καρτοκινητά. Να μη θυμηθούμε κι εκείνο το σχέδιο νόμου, που έχει τελειώσει στην Επιτροπή και θα εισήχθη μάλλον στο Β΄ Θερινό Τμήμα προς ψήφιση, το οποίο αφορά το να έχουμε τα καρτοκινητά με ονοματεπώνυμο, για να είναι φακελωμένοι όλοι. Εκεί δημιουργείται μία απίστευτη κατάσταση. Και μέσα από εκεί θα αυξηθούν κι άλλο οι φόροι. Διότι οι εταιρείες καρτοκινητής τηλεφωνίας θα μετακυλήσουν το κόστος της ονοματοποίησης των καρτοκινητών στον τελικό καταναλωτή που είναι ο πελάτης. Άρα, πάλι θα μιλήσουμε για τα χαμηλά εισοδήματα, που θα πληρώσουν διπλά τη δική σας φοροεπιδρομή.
Ένα τελευταίο και πολύ σημαντικό. Αύξηση φόρου βενζίνης. Μπορεί να αντέξει ο Έλληνας πολίτης, ο χαμηλόμισθος, χαμηλοσυνταξιούχος, μικρομεσαίος, την αύξηση του φόρου της βενζίνης; Ήδη η βενζίνη –και γενικώς τα καύσιμα- από μόνη της έχει πολύ υψηλή τιμή. Και θα μιλήσουμε και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που στις μεταφορές τους χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον ένα στόλο αυτοκινήτων.
Μέσα, λοιπόν, στη μεγάλη οικονομική κρίση, που δεν στηρίζεται η μικρομεσαία επιχείρηση ή δεν στηρίζεται ο αγρότης, εσείς πηγαίνετε να τους πάρετε το κεφάλι.
Θα πρέπει όλα αυτά να τα δείτε ξανά. Εμείς ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που δεν αποσύρετε τα φορολογικά του άρθρα, είναι φύση αδύνατον να το στηρίξουμε. Θα πρέπει, όμως, να το σκεφτείτε ξανά. Κι αν θέλετε να έχετε εισπρακτικά μέτρα, να πάτε να τα πάρετε από αυτούς που φοροαπαλλάσσετε προκλητικότατα. Και να σας πω ποιοι είναι αυτοί; Είναι και η Εκκλησία, την οποία φοροαπαλλάσσετε. Κι έχουμε δει όλο αυτό το διάστημα σκάνδαλα γύρω από τις εκκλησιαστικές επιχειρηματικότητες. Διότι γι’ αυτό το πράγμα μιλάμε. Εκεί θα πρέπει να δώσετε βάρος στη φορολόγηση. Δεν το κάνετε όμως.
(MB)
(BS)
Και τι να πούμε; Να πούμε για το Βατοπέδι, για τη Μονή Τοπλού, γι’ αυτό που γίνεται στην Σκύρο ή να πούμε για το τελευταίο που γίνεται στη Μονή Αγίου Διονυσίου στο Λιτόχωρο της Κατερίνης; Όλα αυτά είναι ζητήματα που θα πρέπει εσείς να τα λύσετε και όχι να «κουκουλώνετε» μία ιστορία με φοροεισπρακτικά μέτρα και να διαλύετε τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο. Θα πούμε το απόγευμα στη συζήτηση επί των άρθρων ένα προς ένα τα άρθρα που είναι μείζονος σημασίας για το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και αύριο θα μιλήσουμε για τις τροπολογίες. Όμως θα παρακαλέσω το Προεδρείο να επιδείξει μια ανοχή, διότι έχουν έρθει και άλλες τροπολογίες, στις οποίες για να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε θα πρέπει να έχουμε και τον ανάλογο χρόνο, διότι δεν μπορούμε μέσα σε οκτώ ή σε τέσσερα λεπτά να κάνουμε εμπεριστατωμένη κουβέντα για τις τροπολογίες. Επίσης θα πρέπει να είναι εδώ και όλοι οι Υπουργοί που εμπλέκονται με τις συγκεκριμένες τροπολογίες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ('Ελσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε την κυρία συνάδελφο.
Το λόγο έχει ο κ. Βελόπουλος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, για ακόμη μία φορά δείχνετε μία ασέβεια προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως Κυβέρνηση. Και το λέω αυτό διότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια «βιομηχανία» νομοσχεδίων τα οποία είναι πολυνομοσχέδια, δεν είναι νομοσχέδια. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι θα μπορούσε η Βουλή μέσα σε δύο-τρεις συνεδριάσεις να συζητήσει την φορολογική σας πολιτική, η οποία είναι ανεδαφική έτσι και αλλιώς. Έχουμε τριάντα ένα άρθρα και δύο τροπολογίες. Η μία έχει τέσσερα άρθρα, η άλλη τροπολογία έχει δύο άρθρα, δηλαδή έχουμε τριάντα οκτώ ολόκληρα άρθρα. Και μου θυμίζει αυτό το «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι», δηλαδή απίστευτα πράγματα. Μπερδεύετε το ένα με το άλλο. Αναμασάτε πράγματα που υλοποιήσατε από πριν. Ξεπλένετε μέσα από την Ελληνική Βουλή επιλογές αντιλαϊκές, κύριε Υπουργέ, και αυτό δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους έτσι κι αλλιώς. Δεν έχει αρχή και τέλος το νομοσχέδιό σας. Το ίδιο συνέβη και χθες. Το είπα και χθες, το ξαναλέω και σήμερα. Αν δεν σοβαρευτείτε ως Κυβέρνηση, αν δεν αντιμετωπίσετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο με σοβαρότητα και, αν θέλετε, με μια άλλη αντίληψη –γιατί και οι προηγούμενοι αυτό έκαναν κατά καιρούς, να μην σέβονται το Ελληνικό Κοινοβούλιο- η απαξία της πολιτικής δεν θα γίνει απλά μια συνέχεια των προηγούμενων ετών. Θα έχουμε χειρότερα φαινόμενα.
Δεν μπορείτε να καταλάβετε τα αυτονόητα, κύριε Υπουργέ. Δεν νομοθετείτε μόνος σας. Δεν είναι η Κυβέρνηση που μπορεί να νομοθετεί και να κάνει ό,τι θέλει. Αυτό, πέρα από την αλαζονεία και την έπαρση, εγκυμονεί και άλλου είδους κινδύνους. Εγκυμονεί τον κίνδυνο να μην λειτουργεί καθόλου η Βουλή. Γιατί δεν λειτουργεί πλέον. Έρχεστε εδώ μέσα και φέρνετε ουσιαστικά νομοσχέδια τα οποία καταργούν το ρόλο του Βουλευτή. Δεν μας ακούτε, κύριε Υπουργέ. Δεν ακούτε ποτέ. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτής της Κυβέρνησης. Δεν θέλετε να ακούσετε. Αυτό είναι που με προβληματίζει ως νέο πολιτικό. Γιατί είμαι δύο χρόνια στην Ελληνική Βουλή κι αντιλαμβάνομαι ότι ορισμένα πράγματα δεν τα αντιλαμβανόμαστε εδώ μέσα ούτε οι ίδιοι. Δηλαδή συζητάμε ένα νομοσχέδιο και ξέρετε τι κάνουμε; Να σας πω εγώ τι κάνουμε. Λέμε εμείς τα δικά μας, λέει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα δικά του, λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα δικά του, λέει το Κ.Κ.Ε. τα δικά του και εσείς κάνετε τα δικά σας. Δεν κοιτάτε να πάρετε αυτά που προτείνονται ως θετικά μέτρα. Και υπάρχουν μερικές επιλογές και θα σας τις πω.
Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία, κύριε Υπουργέ, στο να διαβάζω τι λέει ο διεθνής Τύπος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ή ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, κύριε Υπουργέ, είναι το φορολογικό μας σύστημα. Είναι πολυδαίδαλο, όπως και η νομοθεσία μας. Έχουμε νόμους του ’30, του ’39, του ’40, νόμους του Μεταξά, νόμους της επταετίας, της βασιλείας, γιατί πολύ απλά αυτός ο λαός αλλά και κυρίως αυτή η Πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί κάτι, ότι ο εκσυγχρονισμός περνάει από τις δομές της. Ποιες είναι οι δομές; Είναι η νομοθεσία και το φορολογικό σύστημα, ένα φορολογικό σύστημα πολυδαίδαλο, γραφειοκρατικό, το οποίο γίνεται έτσι, διότι έρχεστε, όπως και σήμερα, και νομοθετείτε επί χάρτου, όπως όπως, απλά να νομοθετήσουμε και μέσα απ’ αυτό να περάσουμε κάποιες εξυπηρετήσεις, κάποιες επιλογές, μόνο και μόνο για να λέμε ότι παράγουμε έργο. Δεν μπορεί κάθε φορά να αλλάζουμε το φορολογικό μας σύστημα. Δηλαδή κάνατε κάτι πριν από έξι μήνες και σήμερα το αλλάζετε ξανά. Και θα σας το αποδείξω σε λίγο, επαναλαμβάνω, γιατί και επί των άρθρων θα τα συζητήσουμε. Νομοθετούμε –το τονίζω- στο πόδι. Και αυτό μας εκθέτει ως πολιτικό σύστημα.
Ο δαιδαλώδης φορολογικός μηχανισμός, το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα κύριε Υπουργέ, δημιουργεί προβλήματα σε όλους: από τον πολίτη, από τον επενδυτή, από τον εφοριακό, από τον Υπουργό, σε όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει πρόβλημα.
Να σας το πω το εξής. Φέρατε ένα φορολογικό νομοσχέδιο ή φέρατε μερικές φορολογικές διαφοροποιήσεις. Κύριε Υπουργέ, το μείζον για ένα Υπουργείο ξέρετε ποιο είναι; Τα έσοδα. Έχετε αποτύχει στο να πατάξετε τη φοροδιαφυγή. Τι να τα κάνω εγώ τα νομοσχέδια που φέρνετε εδώ όταν γνωρίζουμε ότι φοροδιαφεύγει η μισή και παραπάνω Ελλάδα; Τι να το κάνω εγώ το νομοσχέδιο που φέρατε εδώ όταν το «μαύρο χρήμα» ρέει άφθονο; Και το «μαύρο χρήμα», κύριε Υπουργέ, δεν ρέει από τις τσέπες των μισθωτών ή των συνταξιούχων. Ρέει από τους δέκα χιλιάδες που έχουν off shore εταιρίες και οι οποίοι έχουν 500 δισεκατομμύρια ευρώ κατατεθειμένα σε off shore εταιρίες, σε τράπεζες του εξωτερικού. Εκεί είναι το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ.
Και το χειρότερο απ’ όλα κύριε Υπουργέ, είναι το αυτονόητο. Πού τα βρήκαν τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ; Τα βρήκαν από το αίμα, από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Τα πήραν από τις διαπλοκές που έχουν κάνει στην Ελλάδα και τα πήγαν στο εξωτερικό. Εγώ θέλω να ρωτήσω εσάς και περιμένω να μου απαντήσετε ειλικρινά -γιατί σας εκτιμώ, είστε νέος πολιτικός- και να μου πείτε: Στο σημείο της πατάξεως της φοροδιαφυγής τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Τα αποτελέσματά σας εν τοις πράγμασι θέλω, όχι τη θεωρητικολογία. Κουράστηκα να ακούω θεωρίες, κουράστηκα να ακούω αντιλήψεις, απόψεις και τα «θα». Κουράσαμε και τον ελληνικό λαό ταυτοχρόνως όμως. Δεν είναι ότι κουραζόμαστε μόνο οι Βουλευτές. Είναι και ότι κουράσαμε όλους τους πολίτες. Πείτε μας λοιπόν με στοιχεία τι κάνατε για τη φοροδιαφυγή, τι κάνατε ως Κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Γιατί και οι προηγούμενοι δεν έκαναν τίποτα, κύριε Υπουργέ, όπως δεν κάνατε κι εσείς τίποτα. Και δεν θα κάνετε ποτέ γιατί πολύ απλά είστε εσείς ένας μηχανισμός ο οποίος έχει γρανάζια σάπια. Είναι γνωστό – το έχουν πει πολλοί εκ των Βουλευτών σας- ότι υπάρχουν κάποιοι που πλούτισαν. Πλούτισαν παρανόμως ή παρατύπως. Μην ξεχνάμε τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν από τη Siemens. Είναι αυτό το «μαύρο χρήμα» που σας λέω, κύριε Υπουργέ, που πάει σε κωδικούς και λογαριασμούς σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλά δεν φορολογείται ποτέ. Όμως αυτό το «μαύρο χρήμα» το πληρώνει ο ελληνικός λαός για να πάει στις τσέπες κάποιων.
Άρα λοιπόν αφού αποτύχατε στην πάταξη της φοροδιαφυγής έρχεστε φορομπηχτικά και παίρνετε μέτρα. Να σας πω λοιπόν το εξής. Αφού κατέρρευσε ο Προϋπολογισμός σας –γιατί κατέρρευσε ο Προϋπολογισμός- και ενώ μέχρι πριν τις ευρωεκλογές έλεγε ο Πρωθυπουργός ότι «αν χρειαστεί θα πάρω μέτρα, δεν βλέπω να παίρνω μέτρα» εντούτοις σ’ ένα μήνα πήρε μέτρα. Και τα μέτρα που παίρνετε βέβαια δεν είναι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι αντιλαϊκά, αντιεργατικά και αντιαναπτυξιακά. Χτυπούν την «καρδιά» των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Δεν χτυπούν την ουσία του προβλήματος. Φοβάστε να χτυπήσετε τα καρτέλ. Φοβάστε να χτυπήσετε τη διαπλοκή.
Και να σας πω και το εξής. Διαβάζω στο νομοσχέδιο, αλλά σας το είπα και στην Επιτροπή, ότι πήρατε μέτρα γιατί πολύ απλά σας προέκυψε η «Ολυμπιακή», δώσατε κάποια χρήματα, σας προέκυψε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μισθολόγιο των γιατρών. Δεν τα ξέρατε από πριν αυτά, κύριε Υπουργέ; Είναι δικαιολογία αυτό, ότι πήρατε μέτρα γιατί προέκυψαν κάποια προβλήματα; Δεν μπορείτε να προλάβετε; Ο ίδιος ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του λέει ότι ο πολιτικός πρέπει να προβλέπει. Διότι αν δεν προβλέπεις δεν μπορείς να είσαι πολιτικός.
Επίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα του Προϋπολογισμού είναι οι δαπάνες, οι ανελαστικές δαπάνες. Το έχουμε πει χιλιάδες φορές ως κόμμα εδώ μέσα. Σταματήστε την ιστορία των δαπανών. Κόψτε τον ομφάλιο λώρο αυτών που παίρνουν χρήματα. 10.000 ευρώ το μήνα, κύριε Υπουργέ, όταν ο Βουλευτής παίρνει 6.000 ευρώ το μήνα στην τσέπη του; Δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν εξελέγη ποτέ, δεν μπήκε στη βάσανο της διαδικασίας της εκλογής παίρνει δέκα χιλιάρικα σε μια Δ.Ε.Κ.Ο.. Και αναρωτιέμαι: Η Δ.Ε.Κ.Ο. είναι κερδοφόρα; Όχι. Ε, πώς παίρνει 10.000 ευρώ αυτός; Και πώς ο Βουλευτής καταντάει να παίρνει 6.000 ευρώ και να απολογείται για τα έξι χιλιάρικα, κύριε Υπουργέ; Αυτές είναι οι αντιφάσεις σας. Άρα λοιπόν αν δεν βάλετε μαχαίρι, νυστέρι και δεν κάνετε χειρουργική τομή και δεν μπείτε στην ουσία του προβλήματος, δεν γίνεται τίποτα. Γιατί έχουμε γάγγραινα. Δεν επιλύεις με «ασπιρίνες» το οικονομικό πρόβλημα, κύριε Μπέζα. Δεν γίνεται, κύριε Υπουργέ μου. Θέλει, επαναλαμβάνω, δραστικά μέτρα. Δεν μπορεί να έχουμε για καφέδες στο Υπουργείο Ανάπτυξης, 700.000 ευρώ! Και είναι απάντηση του Υπουργείου. Δεν είναι δική μου απάντηση. Είναι μερικά νούμερα που εμένα όχι απλά με πληγώνουν αλλά με εξοργίζουν. Είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού που σπαταλώνται σε δεξιώσεις, σε χάπενινγκς μόνο και μόνο για να περνούν κάποιοι καλά και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Είναι τα pay roles. Υπάρχουν πολλοί που αμείβονται ως αργόμισθοι από Υπουργούς, από δήμους κ.λπ.. Είναι απλά πράγματα, αλλά δεν κάνετε τίποτα.
Επίσης, κύριε Υπουργέ, αυτό που με προβληματίζει είναι ότι δεν έχετε φορολογική πολιτική. Αν ο πατέρας μου, κύριε Υπουργέ, γίνει Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ξέρετε τι θα κάνει αύριο το πρωί; Αυτό που κάνατε εσείς. Αγρότης είναι. Θα φορολογήσει τα κινητά, θα αυξήσει τους φόρους. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό, δεν χρειάζεται να σπουδάσεις οικονομικά για να κάνεις αυτές τις επιλογές. Αυτές τις κάνει κι ένας αγρότης από το χωριό μου, από τον Αξό της Πέλλας. Δηλαδή γίνεται Υπουργός ο πατέρας μου. Τι θα κάνει; Θα πει: «Πού θα βρω τα λεφτά;» «Θα φορολογήσω τους πολίτες».
(SX)
(1MB)
Αυτό λέγεται αναπτυξιακή πολιτική; Αυτό λέγεται σοβαρή πολιτική; Η φορολόγηση των κινητών, κύριε Υπουργέ, λέγεται σοβαρή οικονομική πολιτική; Αυτό λέγεται φορομπηχτική, φοροεισπρακτική πολιτική.
Επίσης, αυξάνετε το φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Και ρωτώ εγώ: Ίδιο φόρο θα πληρώσει ο πολίτης που έχει ένα αυτοκινητάκι και ίδιο ο πολίτης ο οποίος είναι πλούσιος; Είναι λογικές αυτές;
Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι γιατί βγαίνουμε καμιά φορά στα κανάλια και λέμε, «τι κρίμα, το πολιτικό μας σύστημα απαξιώνεται», «απαξιώσαμε το πολιτικό σύστημα». Μα, απαξιώνεται καθημερινά. Ακούστε λογική. Πριν μερικούς μήνες βγήκατε αλαλάζοντας και κραυγάζοντας και είπατε «πάρτε όλοι μεγάλα αυτοκίνητα». Την πολιτική; Θα την κρίνουμε στην πορεία. Και θα σας πω γιατί εγώ είμαι αντίθετος με αυτή την ιστορία. «Πάρτε όλοι αυτοκίνητο». Βγήκαν και είπαν «τέλη ταξινόμησης τέλος, τα μειώνουμε». Χάρηκαν οι Έλληνες και πήγαν και πήραν αυτοκίνητο. Και σήμερα έρχεστε και μειώνετε το τέλος ταξινόμησης, αλλά αυξάνετε τον ειδικό φόρο. Ε, αυτό λέγεται εξαπάτηση, κύριε Υπουργέ. Στον κοινό Ποινικό Κώδικα, αν θέλετε, λέγεται απάτη. Ε, όχι, κύριε Μπέζα. Όταν κάποιον τον στέλνεις να πάρει ένα αυτοκίνητο, γιατί μειώνεται η τιμή και σε τρεις μήνες αυξάνεις τα τέλη κυκλοφορίας ή αυξάνεις τον ειδικό φόρο, τι είναι; Εξαπάτηση είναι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε…
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μην το λέμε απάτη. Εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Τον εξαπατήσατε τον Έλληνα πολίτη. Γι’ αυτό λέω ότι απαξιώνεται το πολιτικό σύστημα. Δεν λέω ότι δεν είναι αναγκαία τα μέτρα. Δεν μπορεί, όμως, πάντα τα μέτρα να είναι φορομπηχτικά. Αυτό λέω. Ας είναι αναπτυξιακά. Ας χτυπήσουμε συγκεκριμένες δομές, που εδώ και 10ετίες υπάρχουν, προϋπάρχουν και ουδέποτε πατάχθηκαν.
Εγώ είμαι εναντίον της πολιτικής επιδοτήσεων των air conditions για το κλίμα κλπ. Αυτά είναι παραμύθια, κύριε Υπουργέ. Όπως και για τα αυτοκίνητα. Να σας πω γιατί; Είστε καλός οικονομολόγος. Τι έγινε με τα αυτοκίνητα και τα air conditions; Δεν το ξέρετε; Πλήρωσε ο Έλληνας και το χρήμα πήγε στις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού. Είχαμε εκροή συναλλάγματος, κύριε συνάδελφε. Πουλήσαμε, δηλαδή, χιλιάδες αυτοκίνητα, πήγε ο Έλληνας κι έβγαλε χρήματα από τις τράπεζες ή δανείστηκε, και το χρήμα αυτό έφυγε στο εξωτερικό. Διότι εμείς δεν κατασκευάζουμε ούτε αυτοκίνητα ούτε air conditions, κύριε Υπουργέ. Είναι λάθος πολιτική. Τώρα, το ότι τα επιδοτήσατε για το κλίμα κλπ., υπάρχουν κι άλλα μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον πολύ σημαντικότερα από την επιδότηση των air conditions, κύριε Υπουργέ. Η εκροή συναλλάγματος είναι ένα μείζον θέμα για τα οικονομικά και μη χαμογελάτε. Το ισοζύγιο των συναλλαγών εκεί οφείλεται, κύριε Υπουργέ, στο ότι δεν παράγουμε τίποτα ως χώρα με συνέπεια να κάνουμε εισαγωγές και οι εξαγωγές μας να μη φτάνουν για να ισοσκελίσουμε. Απλά μαθηματικά, απλά λογιστικά είναι. Αυτό σας λέω.
Άρα, δεν λέω ότι κακώς επιδοτήσατε τα air conditions. Λέω, όμως, ότι έχετε ένα αποτέλεσμα αρνητικό. Αυτό σας λέω.
Συνεχίζω. Έκτακτη εισφορά για ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα. Και οι Βουλευτές θα πληρώσουν, αν δεν κάνω λάθος, 3.000 ευρώ. Δεν είναι κακό αυτό. Δεν ξέρω, όμως, πόσο συνταγματικό είναι αυτό, κύριε Υπουργέ. Δηλαδή, αν κάποιος προσφύγει στο δικαστήριο, θα δικαιωθεί ή όχι; Αφού φορολογήθηκα, θα πει. Γιατί μου λέτε έκτακτη εισφορά;
Κάποια μέτρα πρέπει να τα ζυγίζετε σωστά. Αν δεν τα ζυγίζετε σωστά, θα εκτεθείτε πάλι εσείς και το πολιτικό σύστημα. Θα πει ο πολίτης: Ενώ με φορολόγησαν πέρυσι, πρόπερσι, έρχονται και μου επιβάλλουν έκτακτη εισφορά. Θα πάω στα δικαστήρια. Και καλά θα κάνει να πάει, κύριε Υπουργέ, διότι ένα άδικο κράτος δημιουργεί αντιδράσεις αρνητικές. Αυτό σας λέμε. Την έκτακτη εισφορά ας την πληρώνουν οι πλούσιοι με μέτρα που θα μπορούσατε να πάρετε. Απλά πράγματα. Εσείς, όμως, τι κάνετε; Συνολικά, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Εμ, δεν γίνεται έτσι πολιτική. Αναδρομική φορολογία λέγεται αυτό. Πού έχουμε δεν αναδρομική φορολογία; Αναδρομικά φορολογούμεθα;
Είναι μερικά πράγματα τα οποία πρέπει να τα δούμε σοβαρά. Το τονίζω, σοβαρά! Όχι επί χάρτου άσκηση οικονομικής πολιτικής. Κι αν θέλετε, εμείς θα σας βοηθήσουμε. Να συναινέσουμε. Να στηρίξουμε τις αναπτυξιακές επιλογές, όπως κάναμε με τους ημιυπαίθριους χώρους.
Σας είπε, κύριε Υπουργέ, πριν μήνες ο Πρόεδρός μας εδώ μέσα, βρείτε λύση για το θέμα των ημιυπαίθριων. Εσείς τι κάνατε όμως; Τακτοποιήσατε το θέμα; Διότι υπάρχει πρόβλημα νομικό. Ούτε τώρα δίνετε λύση. Είναι μία μεσοβέζικη λύση. Θα το δούμε στην πορεία.
Πέρα, όμως, από τα οικονομοτεχνικά στοιχεία, το έλλειμμα, τι λέει ο ΟΟΣΑ, τι λέει ο κ. Δούκας, τι λέει ο κ. Αλογοσκούφης, υπάρχει και ο πολίτης, κύριε Υπουργέ. Ας βγούμε μαζί στο δρόμο. Ας περπατήσουμε. Να πάμε στο Νομό σας. Να δούμε πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες από αυτά που παίρνουν ως κοινωνικές παροχές από το Κράτος. Δεν παίρνουν παροχές.
Ο πολίτης τι θέλει, κύριε Υπουργέ; Δεν θέλει να του δώσετε 1.500 ευρώ. Πιστέψτε με. Μειώστε την αισχροκέρδεια. Αυτό θέλει. Δώστε του Υγεία σοβαρή. Αυτό θέλει. Δώστε του δίκαιο Κράτος. Αυτό θέλει. Δώστε του όραμα και ελπίδα. Αυτό θέλει. Δεν θέλει ένα Κράτος που να τον εξαπατά. Δεν θέλει ένα Κράτος άδικο. Αυτό δεν θέλει, κύριε Υπουργέ.
Επίσης, αυτή τη στιγμή, που μιλάμε, δανειζόμαστε ασύστολα. Γι’ αυτό σας είπα για το έλλειμμα, κύριε Υπουργέ, και χαμογελάσατε. Διότι δεν καταλάβατε τι σας είπα. Όταν μία χώρα δανείζεται, κύριε Υπουργέ, όταν μία χώρα υπερχρεώνεται, οδηγείται σε αυτό που είπε ο Γιώργος Παπανδρέου παλαιότερα και παρεξηγήθηκε ο άνθρωπος, αλλά ήταν μία πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Οδηγούμαστε ουσιαστικά ως Κράτος σε μία κατάσταση «failed state». Αποτυχημένο κράτος λέγεται αυτό. Διότι, δεν παράγει τίποτα, εισάγει συνεχώς και χρεώνεται για να εξυπηρετήσει τις απλές ανάγκες της μισθοδοσίας. Αυτό σημαίνει «failed state».
Και βέβαια, υπάρχουν και άλλα στοιχεία, τα οποία το οδηγούν προς τα εκεί. Ποια είναι τα στοιχεία αυτά; Ανυπαρξία κοινωνικών δομών. Ανυπαρξία πολιτικών δομών. Ανυπαρξία θεσμών. Ανυπαρξία διαφάνειας. Ανυπαρξία πάταξης της διαφθοράς. Δεν θα μιλήσω για τη διαφθορά. Θα σας κουράσω και δεν θέλω. Απλά ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ: Πείτε μου πόσοι είναι οι αργόμισθοι του δημόσιου τομέα. Πείτε μου, πόσοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι; Δεν φταίτε εσείς, κύριε Υπουργέ. Τα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα των «πράσινων» που μπήκαν παλαιόθεν, τα γνωρίζουμε καλά. Λέω, όμως, το εξής: Έχετε κάνει ποτέ μία καταμέτρηση των δημοσίων υπαλλήλων; Στην ΕΡΤ δεν ξέρουμε πόσοι εργάζονται.
Δεν ξέρουμε το νούμερο, κύριοι Βουλευτές, κύριοι συνάδελφοι, των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα. Δεν ξέρουμε πόσοι είναι στις ΔΕΚΟ, πόσοι είναι στους Δήμους. Όταν, λοιπόν, δεν ξέρουμε το νούμερο αυτό, πώς κάνουν προϋπολογισμούς; Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω. Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος. Για να κάνω, όμως, εγώ έναν προϋπολογισμό, πρέπει να ξέρω πόσοι είναι οι εργαζόμενοι. Εδώ δεν ξέρουμε πόσοι εργάζονται ή με παροχή υπηρεσίας στο δημόσιο τομέα κλπ.
Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά πράγματα για τη διαφθορά. Θα πω μόνο το εξής, γιατί η διαφθορά εστιάζεται σε συγκεκριμένους χώρους και τρόπους ζωής. Η διαφθορά είναι δομημένη οριζόντια και κάθετα στην Ελλάδα. Δυστυχώς! Η διαφθορά ξεκινάει από πάνω και προχωράει προς τα κάτω, κύριε Υπουργέ. Κι αν θέλετε να τη λύσετε, να πάτε πρώτα στις πολεοδομίες. Το μεγαλύτερο πάρτι της διαφθοράς γίνεται εκεί, κύριε Υπουργέ. Κι εκεί είναι πολλά τα λεφτά. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά στις πολεοδομίες.
Βέβαια, η διαφθορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκεί να δείτε τι γίνεται. Αν δεν μπει, όμως, το νυστέρι και το μαχαίρι στο κόκαλο, θα συζητάμε πάλι του χρόνου και τον άλλο χρόνο είτε είστε είτε δεν είστε Κυβέρνηση τα ίδια πράγματα. Δεν μπορεί να σπαταλούνται δισεκατομμύρια ευρώ, να τα καρπώνονται εκατόν πενήντα, πεντακόσιοι άνθρωποι και η Κυβέρνηση να έρχεται με φορομπηχτικά μέτρα, με ρυθμούς αργόσυρτους, ράθυμους, επί χάρτου να ασκεί οικονομική πολιτική. Εσείς παίρνετε μέτρα, κύριε Υπουργέ, με ραθυμία και αργόσυρτα. Έτσι όπως πάτε, όμως, γρήγορα θα φύγετε από την Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταψηφίζουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ, κύριε Βελόπουλε.
Εισερχόμεθα στον κατάλογο των ομιλητών. Επτά λεπτά είναι ο χρόνος που δικαιούστε, κύριοι συνάδελφοι.
Το λόγο έχει ο κ. Μπαντουβάς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΒΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ συνάδελφε, θα περιμένεις πολύ καιρό να φύγει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Υπουργέ, είμαι, όμως, υποχρεωμένος να συμφωνήσω σε ορισμένα σημεία με τον κ. Βελόπουλο, όπως, για παράδειγμα, στο ότι δεν παράγουμε τίποτα. Αυτό είναι μία πραγματικότητα. Θέλω, όμως, να του πω: Ποιος τρελός θα έρθει σήμερα να επενδύσει στην Ελλάδα; Είχαμε παλαιότερα εταιρείες που παρήγαγαν. Τα μάζεψαν κι έφυγαν και πήγαν στην Τουρκία. Και μετά όλοι αυτοί που απεργούσαν καθημερινά εναντίον της εταιρείας τους, απεργούσαν για να επανέλθει πίσω η εταιρεία. Αμ δε! Τελείωσε. Δεν ξανάρχεται πίσω. Τελείωσαν αυτά.
Επίσης, πονάει η ψυχή μου όταν λέω –είμαι ελαιοπαραγωγός- στο χωριανό μου, άντε μωρέ να μαζώξουμε τις ελιές και με κοιτάζει με ένα απαξιωτικό ύφος και μου λέει: Ίντα’ με εγώ μωρέ; Αλβανός;
Πρέπει να πω, όμως, ότι αν οι Αλβανοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα, κύριε Βελόπουλε, σηκώσουν τις καταθέσεις τους από τις ελληνικές τράπεζες, θα κλονιστούν. Και αυτό θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν σχέδιο νόμου λαμβάνονται ορισμένες πολύ σημαντικές ρυθμίσεις, οι οποίες και πρόκειται να βοηθήσουν στην ενίσχυση κάποιων προβληματικών τομέων τόσο της αγοράς όσο και της δημόσιας διοίκησης σε οικονομικό επίπεδο.
Κατ’ αρχάς, πέρα από τα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων του Κράτους και τη μείωση του ελλείμματος που αποζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση και που δυστυχώς πρέπει να διασφαλίσουμε, λαμβάνονται ρυθμίσεις για τη μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα με στόχο τον περιορισμό των πόρων που απαιτούνται γι’ αυτόν.
Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί στο εξής η υποχρέωση ελληνικών και αλλοδαπών εταιρειών να τεκμηριώνουν τις τιμές που θα χρησιμοποιούν για τις διασυνοριακές συναλλαγές τους, καθώς μέσω των διενεργούμενων υπερτιμολογήσεων ή υποτιμολογήσεων στις συναλλαγές αυτές, γινόταν σε μεγάλο βαθμό εφικτό οι εταιρείες αυτές να φοροδιαφεύγουν.
Το ίδιο, επίσης, επιχειρείται και για το ενδοομιλικό δανεισμό επιχειρήσεων, καθώς μέχρι σήμερα μία εταιρεία μπορούσε να δανείζεται με τον τρόπο αυτό τεράστια ποσά και να εκπίπτει της φορολόγησης. που κανονικά θα της αναλογούσε.
(DP)
(SX)
Παράλληλα εφαρμόζεται για το δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα η λειτουργική χρηματοδότηση μίσθωσης, γνωστότερη ως leasing με την οποία αναμένεται μείωση και έλεγχος των δαπανούμενων πόρων. Στο εξής με τον τρόπο αυτό το δημόσιο θα μπορεί πιο ευέλικτα να αντιμετωπίζει τις ανάγκες του και κυρίως σε τεχνικό μηχανικό εξοπλισμό και θα εκλείψουν έτσι φαινόμενα, όπως η αλόγιστη ή μη δικαιολογημένη αγορά εξοπλισμού.
Ακόμα το ελληνικό δημόσιο προχωράει σε μία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί ακόμα πιο αποτελεσματικά στα προβλήματα των επιχειρήσεων αυτών καθ’ ότι η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά όλο και διευρύνεται. Ταυτόχρονα μειώνεται από 1% σε 0,25% η προμήθεια που θα καλούνται στο εξής να πληρώσουν οι δανειολήπτες για δάνεια που θα εγγυάται το ΤΕΜΠΕ.
Αποδεικνύεται έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακόμα μία φορά ότι όταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τις μικρομεσαίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις ως ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας το εννοεί ενεργοποιώντας κάθε εργαλείο που διαθέτει για να τις στηρίξει.
Σε μία προσπάθεια αναζωογόνησης της αγοράς κατοικιών και του οικοδομικού τομέα, που όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για την επίτευξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης, η Κυβέρνηση προχωράει σε εγγύηση του 25% των στεγαστικών δανείων ούτως ώστε στο εξής το χορηγούμενο δάνειο να καλύπτει ολόκληρη την αξία της κατοικίας και όχι το 75% που ίσχυε έως τώρα. Από το μέτρο αυτό θα επωφεληθεί τόσο ο οικοδομικός τομέας, όσο και τα νοικοκυριά για τα οποία γίνεται ευκολότερη η αγορά κατοικίας.
Ακόμα παρατείνεται μέχρι και το τέλος του 2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων του 50% των χρημάτων που θα δαπανώνται σε έρευνα και τεχνολογία. Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητά της και για το λόγο αυτό πρέπει να δοθούν ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα για την έρευνα και την τεχνολογία σε επιχειρηματικό επίπεδο. Εάν θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ειδικό βάρος και να γίνουν ανταγωνιστικές πρέπει σίγουρα να βοηθήσουμε την έρευνα και την τεχνολογία σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θεωρώ ότι οι ανωτέρω ρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και των ανεξέλεγκτων δαπανών του δημοσίου και δυστυχώς οφείλω να πω ότι ήταν αναγκαία κάποια μέτρα για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε το δημόσιο έλλειμμα, όπως ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όμως, καιρός κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αλλάξουμε πορεία, να αλλάξουμε ρότα. Τα δημοσιονομικά της χώρας μας αφορούν όλους στην Αίθουσα αυτή και δεν είναι θέμα μπλε, πράσινου, κόκκινου ή κίτρινου χρώματος. Ο ελληνικός λαός εδώ και τριάντα χρόνια καλείται να σφίγγει το ζωνάρι και να κάνει υπομονή χωρίς να βλέπει όμως, αποτελέσματα. Και δυστυχώς, γι’ αυτό έχει ευθύνη σύσσωμος ο μεταπολιτευτικός πολιτικός κόσμος της χώρας. Πρέπει επιτέλους, κάποια στιγμή να σταματήσει αυτή η τακτική επιβολής φόρων σαν να καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει κάθε φορά τα σπασμένα, διότι οι φόροι υπήρξαν έως τώρα το μοναδικό φάρμακο για όσες φορές αναγκάστηκε η χώρα μας να προχωρήσει σε κάποιου είδους δημοσιονομική εξυγίανση. Ούτε έγινε προσπάθεια διασφάλισης του ιδρώτα των Ελλήνων φορολογούμενων του δημοσίου χρήματος με καταπολέμηση της κατασπατάλησής του, με την τιθάσευση της αλόγιστης σπατάλης των πόρων του κρατικού κορβανά ή του φαινομένου της παραοικονομίας που είναι πάρα, πάρα πολύ εκτεταμένο.
Όλα αυτά έχουν γονατίσει τα δημοσιονομικά της χώρας και έχουν επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα και τη φερεγγυότητα της εθνικής μας οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το φορολογικό σύστημα της Ελλάδος είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, αναχρονιστικό και δεν εξυπηρετεί πια τις ανάγκες της χώρας, ούτε και των συμπολιτών μας. Ο Έλληνας πολίτης δεν το εμπιστεύεται και για το λόγο αυτό προσπαθεί να το κοροϊδέψει.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει κάποτε να αναλάβουμε την ευθύνη που στον καθένα αναλογεί και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη και του φορολογούμενου.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Ο κ. Γείτονας έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε άλλο ένα νομοσχέδιο-σκούπα με πληθώρα διατάξεων χωρίς αρχή και συνοχή. Και δεν έφθανε μόνο αυτό –δηλαδή, έτσι σχεδόν κατατέθηκε το νομοσχέδιο- αλλά προστέθηκαν και τροπολογίες και στην Επιτροπή και στο Τμήμα, σημαντικές μάλιστα τροπολογίες, όπως αυτές για τα φορολογικά μέτρα και για τους ημιυπαίθριους χώρους. Μοιραία μεταφέρεται, λοιπόν, η συζήτηση σ’ αυτές τις τροπολογίες. Εδώ μεταφέρεται το βάρος της συζήτησης.
Η έλλειψη σχεδίου της Κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας αποτυπώνεται πια και στην προχειρότητα και στο αλαλούμ των σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών που παίρνει. Ο κυβερνητικός κατήφορος είναι και κοινοβουλευτικός κατήφορος.
Τα πράγματα στην οικονομία είναι αλήθεια ότι με την Κυβέρνηση Καραμανλή πάνε από το κακό στο χειρότερο. Μπήκαμε σε τροχιά ύφεσης. Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου δείχνουν όχι δημοσιονομικό πρόβλημα, αλλά δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τώρα η Κυβέρνηση τρέχει και δεν φθάνει με έκτακτα μέτρα. Εσχάτως ανακάλυψε τη μεγάλη φλέβα, τη φλέβα χρυσού των ημιυπαιθρίων.
Όσον αφορά στη νέα φοροεπιδρομή, κύριοι Υπουργοί, φαίνεται ότι κάτι ήξεραν τα «παπαγαλάκια». Ο Πρωθυπουργός παρίστανε τον ανύποπτο. Με όλη σας τη φορολογική πολιτική τα τελευταία 5,5 χρόνια ουσιαστικά ρίχνετε τα βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Από το 2004 μέχρι σήμερα αυξήθηκε περίπου κατά 41% ο φόρος εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τα νέα σας φορολογικά μέτρα, αυτά που συζητούμε, είναι και αυτά αποσπασματικά, εν πολλοίς αντιφατικά –είπα ξείπα- και σίγουρα σε λάθος κατεύθυνση. Μόνη τους λογική είναι η εισπρακτική. Δεν υπάρχει άλλη λογική στα μέτρα. Το κάνατε για να καλυφθούν «τρύπες» που η ανερμάτιστη πολιτική σας δημιούργησε. Επιβαρύνουν πιο πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό όπως, επί παραδείγματι, το τέλος για τα καρτοκινητά επιβαρύνει νέους και συνταξιούχους, η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα επιβαρύνει τα νοικοκυριά. Την αύξηση αυτή την κάνετε μάλιστα τη στιγμή που ο Έλληνας σε σχέση με τον Γερμανό πληρώνει περίπου 10 λεπτά παραπάνω τη βενζίνη και την ώρα που η τιμή του βαρελιού στο πετρέλαιο πέφτει. Σε μία εβδομάδα ενώ στην Ευρώπη είχαμε μείωση, στην Ελλάδα είχαμε αύξηση της βενζίνης κατά 3%. Τι γίνεται αλήθεια με αυτή τη κερδοσκοπία στη βενζίνη, δεν θα μας απαντήσετε;
Όσο δε για τη συνέπεια –άκουσα προηγουμένως τον κ. Μπαντουβά, τον οποίο προσέχω πάντα, να λέει ότι δεν πληρώνουν φόρους οι Έλληνες διότι δεν υπάρχει αξιοπιστία- θέλω να ρωτήσω: Υπάρχει αξιοπιστία με αυτή την αντιφατικότητα; Πώς να υπάρξει αξιοπιστία του κράτους, κύριε συνάδελφε, με αυτή την αντιφατικότητα; Πριν από ένα μήνα έφερε η Κυβέρνηση τη φορολόγηση συγκέντρωσης κεφαλαίων σε ναυτιλιακές και ύστερα από λίγο την καταργεί. Μόλις πριν λίγο καιρό μείωσε το τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού και σήμερα μπαίνει ειδικός φόρος στους κατόχους των. Το ΕΤΑΚ για εμάς –το είπαμε και θα το καταργήσουμε- ήταν πάντα ένας άδικος φόρος αλλά πέρα από αυτό, απεδείχθη και ανεφάρμοστος, γι’ αυτό παίρνει συνέχεια αναβολές.
Και το κλου τώρα που ετοιμάζει ο κύριος Υπουργός –καλώς ήρθατε, κύριε Υπουργέ, από τις Βρυξέλες- είναι το εξής: Ετοιμάζεται η νέα φοροαντζέντα του φθινοπώρου, τα δήθεν διαρθρωτικά. Αφού δεν διαπραγματευτήκατε εγκαίρως, έρχεστε τώρα ουσιαστικά να κυνηγάτε ανέφικτους στόχους. Και δεν τα λέω εγώ, τα λένε και οι πρώην σας, κύριε Υπουργέ.
Έρχομαι τώρα στη ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους για να πω ότι τουλάχιστον τη ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης των χώρων των προοριζομένων για γκαράζ, θα πρέπει να την αποσύρετε. Είναι εις βάρος της πόλης.
(DE)
(DP)
Γενικά, λοιπόν, με αυτή τη ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους, ουσιαστικά τι κάνετε; Ανοίγετε νέο κύκλο αυθαιρεσίας. Αναπαράγεται η παρανομία και υπονομεύεται η αξιοπιστία του Κράτους. Άλλα λέγατε το 2005. Τι άλλαξε, αλήθεια, από τότε και τα αυθαίρετα -έτσι τα χαρακτηρίζατε- η παρανομία με την οποία δήθεν λέγατε δεν συμβιβαζόσαστε γίνονται τώρα όλα αυτά τακτοποιήσιμα;
Μπορείτε να μας πείτε, κύριοι Υπουργοί, τι άλλαξε; Εγώ νομίζω ότι αυτό που άλλαξε είναι η ανάγκη για λεφτά. Εκμεταλλεύεστε την παρανομία για εισπρακτικούς λόγους. Κατά μέσο όρο χίλια ευρώ περίπου θα πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης. Όμως, σημασία έχει ότι κοροϊδεύετε τους πολίτες και κρατάτε σε ομηρία τους ιδιοκτήτες. Η δήθεν τακτοποίηση δεν κατοχυρώνει σε τίποτα. Να το πούμε εδώ, να το καταλάβουν οι πολίτες: Δεν είναι νομιμοποίηση. Ουσιαστικά κάνετε μια προείσπραξη μελλοντικών εσόδων από πρόστιμα.
Και εφόσον -το πιθανότερο, μάλιστα, αυτό θα γίνει- θα κριθεί η ρύθμιση αντισυνταγματική, όλα είναι στον αέρα. Όμως και πέρα από το αν κριθεί αντισυνταγματική και τώρα είναι στον αέρα ζητήματα σε σχέση με τη ρύθμιση, όπως το καθεστώς που θα διέπει τους ημιυπαιθρίους. Ποιο είναι; Μπορεί να μας απαντήσει η Κυβέρνηση; Η σχέση με τους συνιδιοκτήτες; Τι θα γίνει με τυχόν αποφάσεις για την ίδια πολυκατοικία για διαφορετικά διαμερίσματα, αποφάσεις μετά από αγωγές πολιτικών δικαστηρίων που θα λένε «κατεδαφίστε το ένα» -ενδεχομένως θα έχουμε αποφάσεις κατεδάφισης- ενώ το άλλο θα είναι, υποτίθεται, τακτοποιημένο και μια σειρά άλλα ζητήματα.
Την ανικανότητα, λοιπόν, του κράτους για έλεγχο της αυθαιρεσίας, την αβελτηρία της δικής σας της Κυβέρνησης, η οποία έσπευσε από τις πρώτες ημέρες που ήρθε ουσιαστικά να ακυρώσει το νόμο του 2003 που προέβλεπε ελέγχους στα αυθαίρετα, αυτή την ανικανότητα την πληρώνουν και οι πόλεις και οι πολίτες. Συσσωρεύτηκε το πρόβλημα και τώρα ουσιαστικά προσπαθείτε με τα πρόστιμα να το κουκουλώσετε. Δεν κουκουλώνεται. Και κυρίως -δεν είναι μόνο αυτό- προσπαθείτε να φαλκιδέψετε με τις αλλαγές που κάνετε μια ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους, η οποία ήταν υπέρ της πόλης και υπέρ της ποιότητας της κατοικίας, για να ξαναπάμε πάλι στα κουτιά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε, σε μισό λεπτό.
Με φοροεισπρακτικά, λοιπόν, μέτρα σε βάρος των πολλών -κι έτσι φοροεισπρακτικό είναι και το θέμα της ρύθμισης των ημιυπαιθρίων χώρων- προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε να δημοσιονομικά προβλήματα, να κλείσετε μαύρες τρύπες. Όμως, κάνετε μια τρύπα στο νερό, γιατί η πολιτική αυτή, η πολιτική η οποία συρρικνώνει τη ζήτηση σε μια περίοδο ύφεσης και πτώσης της ανταγωνιστικότητας, είναι πολιτική αποτυχίας. Η Κυβέρνησή σας είναι πλέον τροχοπέδη, παγιδεύει τις προοπτικές για την έξοδο από την κρίση. Η χώρα χρειάζεται σοβαρό, ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου, ένα σχέδιο που μέσα από την ενίσχυση και της αγοράς και του οικογενειακού εισοδήματος, την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς, την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων θα μπορεί να προωθήσει την ανόρθωση της οικονομίας πραγματικά και την παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, δηλαδή, ένα σχέδιο παραγωγής και κοινωνικής συνοχής. Αυτό προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και βρίσκει, πιστεύω, οσημέραι ανταπόκριση από όλο και περισσότερους πολίτες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Γείτονα.
Το λόγο έχει ο κ. Γεωργιάδης.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ–ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Άκουσα με προσοχή το συνάδελφο και σεβαστό πρώην Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον κ. Γείτονα. Όλα όσα είπε ήταν σωστά για την ανακολουθία του κράτους, αλλά φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να τα είχε πει ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σε μία κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τις ίδιες ακριβώς λέξεις. Διότι, ευτυχώς, η μνήμη μου είναι καλή και καλώς θυμάμαι ότι τα ίδια ακριβώς, μα, διαδοχικές αλλαγές φορολογικής πολιτικής, μα, διαδοχικοί νέοι φόροι, μα, διαδοχική κακοδιαχείριση συνέβαιναν και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και ειλικρινά θα ήθελα πάρα πολύ να μου εξηγήσει κάποιος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση τι διαφορετικό σκοπεύουν να κάνουν τώρα από όσα έκαναν στο παρελθόν. Αυτό είναι το μείζον. Διότι αν απλώς υποκρίνεστε ότι εσείς κυβερνούσατε καλά και αυτοί κυβερνούν άσχημα, δεν πείθετε κανέναν, γιατί όλοι θυμόμαστε πόσο κακά κυβερνούσατε.
Πάμε τώρα στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Κύριε Υπουργέ, υπήρξατε Πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Ο κύριος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει σίγουρα πολύ καλή γνώση της αγοράς και είναι ένας επιχειρηματίας, τον οποίο εγώ καθόλου δε θεωρώ κακό επιχειρηματία. Αντιθέτως, θεωρώ ότι ο κ. Παπαθανασίου έχει πλήρη γνώση της αγοράς.
Άρα, το να έρθω εγώ και να πω στον Υπουργό Παπαθανασίου ότι η θεσμοθέτηση πολλών νέων φόρων πλήττει ευθέως την αγορά, σε ποιον το λέω; Αφού το γνωρίζει. Άρα, το ερώτημα είναι να δούμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτό το Κόμμα που λέγεται Νέα Δημοκρατία, τι ακριβώς έχει συμβεί σε αυτήν την Κυβέρνηση η οποία εξελέγη, υποτίθεται, για να εκπροσωπήσει τις δυνάμεις ελευθέρας αγοράς και αντί να κάνει αυτό, προχωράει στην απολύτως αντίθετη πολιτική.
Κάνετε, δηλαδή, σήμερα ως Κυβέρνηση όλα όσα κατηγορούσατε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Αντιπολίτευση και θα ήθελα πολύ να καταλάβω, κύριε Υπουργέ, γιατί το κάνετε αυτό. Εγώ, φερ’ ειπείν, θα ήμουν πάρα πολύ πρόθυμος να συζητήσω ως πατριώτης για την ανάγκη της καταβολής ακόμα και μιας έκτακτης εισφοράς, ακόμα και αν δεν είναι νόμιμη. Γιατί είμαι βέβαιος ότι όταν προσφύγει στο δικαστήριο, θα την κερδίσει τη προσφυγή.
Η έννοια της αναδρομικής φορολογήσεως εισοδημάτων του 2007 προφανώς δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη γη, τουλάχιστον σε έννομες πολιτείες. Θα ήταν σαν να έλεγα εγώ σε όλους τους πελάτες που έχουν αγοράσει βιβλία των εκδόσεων Γεωργιάδη: «Φέρτε μου ο καθένας από 50 ευρώ για αυτά που εξοφλήσατε». Αυτά δεν γίνονται και θα πέσουν στα δικαστήρια.
Όμως, εγώ θα έλεγα ότι αν χρειάζεται η πατρίδα, να δώσουμε ο καθένας το υστέρημά του, γιατί η πατρίδα είναι υπεράνω όλων. Όμως, για να μας πείσετε ότι αυτό που μας ζητάτε είναι αληθές, πρέπει προηγουμένως να μας δείξετε το τι έχετε κάνει.
Ακούστε, λοιπόν, ποια είναι η πραγματικότητα, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Έχετε καταφέρει να μειώσετε τη σπατάλη του ελληνικού κράτους;
Κύριε Υπουργέ -θέλω την προσοχή σας- το πρόβλημα στο ελληνικό κράτος δεν είναι τα έσοδα, στο οποίο συνεχώς επικεντρώνουμε την προσοχή μας, κυρίως κάτω από την πίεση των λαϊκίστικων Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.
Το πρόβλημα -θα το πω για πολλοστή φορά- δεν είναι στα έσοδα. Τα έσοδα του περσινού Προϋπολογισμού πήγαν αρκετά καλά. Σε μία ανάπτυξη του 3% περίπου, φτάσαμε σε αύξηση εσόδων 7%, το διπλάσιο από το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Μια χαρά πήγαν τα έσοδα.
Το πρόβλημα αυτού του κράτους είναι τα έξοδα. Συνεχώς ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από όσο αντέχει το πορτοφόλι μας και ξοδεύετε περισσότερα χρήματα από όσο αντέχει το πορτοφόλι μας, διότι συνεχίζετε κι εσείς, όπως ακριβώς έκανε και το ΠΑ.ΣΟ.Κ., χιλιάδες ρουσφέτια, προσλήψεις στο δημόσιο, επιτροπές επί επιτροπών και φοβερή σπατάλη και ρεμούλα σε όλο το δημόσιο. Είστε ένα κακέκτυπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, για να πάρει ανάσα ο μικρομεσαίος, για να πάρει ανάσα η αγορά, για να κινηθεί το χρήμα και σας ρωτάμε πέντε χρόνια μετά, πείτε μας: Πόσο μειώσατε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων;
Αγαπητέ συνάδελφε, σε αυτά που έλεγες προηγουμένως, ρώτα την Κυβέρνησή σου, εμείς την έχουμε ρωτήσει με τον Μάκη: Πόσο μειώσατε αυτά τα πέντε χρόνια τους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο, αφού όλοι συμφωνούμε ότι έχουμε τους περισσότερους από όλο τον πλανήτη γη; Μόνο στο διάστημα υπάρχει χώρα με περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους σε κατ’ αναλογία πληθυσμό από ό,τι στην Ελλάδα.
Και η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι από τα πέντε χρόνια που κυβερνάτε τους αυξήσατε κατά ενενήντα χιλιάδες. Θερμά συγχαρητήρια! Δηλαδή, έρχεστε να πάρετε από εμένα επιπλέον φόρους, για να πληρώνω τα δικά σας τα ρουσφέτια. Γι’ αυτό βγήκατε στην εξουσία; Γι’ αυτό ζητήσατε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών; Όχι. Σε εσάς, λοιπόν, που κυβερνάτε με αυτόν τον τρόπο δε θέλουμε να δώσουμε ούτε ένα ευρώ από το υστέρημά μας, γιατί δεν το αξίζετε. Γι’ αυτό δεν θα σας το δώσουμε.
Και πάμε λίγο και στο θέμα των ημιυπαιθρίων. Εδώ πραγματικά νομίζω ότι στην Ελλάδα έχει χαθεί η κοινή λογική. Ακούω την κριτική της Αντιπολίτευσης που λέει αυτό το γνωστό, ότι πάμε να νομιμοποιήσουμε την παρανομία, ότι είναι απαράδεκτο κ.λπ. Μάλιστα.
Εγώ θα πω την προσωπική μου ιστορία. Το 2006 πήγα να αγοράσω σπίτι. Δεν είχα ακόμη εκλεγεί Βουλευτής, αλλά ήμουν εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., επρόκειτο να γίνουν εκλογές, ήθελα να είμαι προσεκτικός, γιατί λέω «Ρε, παιδί μου, να μη δίνουμε το κακό παράδειγμα, εμείς ασχολούμαστε με την πολιτική». Στο λόγο της τιμής μου, γύρισα εκατό σπίτια, προσπαθώντας να βρω ένα σπίτι που δεν είχε κλειστό ημιυπαίθριο, που δεν είχε σοφίτα και που δεν είχε γκαράζ παράνομο. Εκατό. Στο λόγο της τιμής μου, δεν βρήκα ούτε ένα. Είναι όλα παράνομα. Είμαστε η χώρα της παρανομίας.
(LM)
(2DE)
Τι έχει γίνει, λοιπόν; Ή είμαστε όλοι απατεώνες, κακοποιοί, σε αυτή τη χώρα ή κάτι άλλο συμβαίνει. Τι συμβαίνει; Η ελληνική πολιτεία, πονηρώς ποιούσα, ξέρει ότι με τη νομοθεσία που έχει φτιάξει όλοι θα παρανομήσουν και επιτρέπει αυτήν την παρανομία. Γιατί την επιτρέπει; Για να μπορεί να έρθει εκ των υστέρων, όταν έχει ανάγκη και να κάνει κάτι σαν και αυτό που λέμε να κάνουμε εμείς εδώ σήμερα. Και ερχόμαστε τώρα -υποκριτές και της Αντιπολιτεύσεως- και λέμε «α, υπάρχει παρανομία στην Ελλάδα». Τι μας λέτε;
Αφού, λοιπόν, δεν θέλετε να την ψηφίσετε, κυρίως εσείς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., να ζητήσετε να βγουν τα συνεργεία και να αρχίσουν να κατεδαφίζουν όλα τα παράνομα σπίτια. Αυτή είναι μια συνεπής πολιτική θέση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ένα λεπτό μόνο, κυρία Πρόεδρε.
Όποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες ρυθμίσεις, να έρθει και να πει από εδώ, «ζητάω να βγουν τα συνεργεία της Πολεοδομίας αύριο, ούτε πρόστιμο, ούτε τίποτα και να αρχίσουν να γκρεμίζουν τις παρανομίες». Δεν μπορείτε να το πείτε, γιατί και τα δικά σας σπίτια είναι παράνομα, γιατί ολονών μας είναι παράνομα, γιατί όλοι στην ίδια χώρα ζούμε και υποκρινόμαστε ότι δεν το ξέρουμε.
Επί της ουσίας προχωρώ τώρα στη ρύθμιση, κύριε Υπουργέ, για να κλείσω.
Πρώτον, να μας διευκρινίσετε το εξής. Ωραία, κάνει κάποιος την τακτοποίηση. Αυτό το τακτοποιημένο τώρα μετράει στα τετραγωνικά της αντικειμενικής αξίας ή δεν μετράει; Αυτό το τακτοποιημένο τώρα μεταβιβάζεται σε ενδεχόμενη πώληση ή δεν μεταβιβάζεται;
Γιατί έτσι όπως έχετε φέρει τη ρύθμιση, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, τι κάνετε που είναι, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά αισχρό; Προχωράτε σε ένα μέτρο που είναι λογικό, υπό την έννοια της πραγματικότητας, αλλά το κάνετε πάλι μισό για να μπορεί να έρθει μια επόμενη κυβέρνηση και να πει «τώρα, για να μπορείς να μεταβιβάσεις το τακτοποιημένο, πλήρωσε άλλα 100 ευρώ το τετραγωνικό για να γίνει τακτοποιημένο στο τετράγωνο».
Με αυτό, λοιπόν, θα κλείσω. Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ πολύ, θέλω μια διευκρίνιση αν αυτοί οι τακτοποιημένοι χώροι πρώτον, θα μετρούν στην αντικειμενική αξία των ακινήτων ως χώροι πραγματικού κλειστού χώρου, εφόσον όλοι θα ξέρουμε ότι είναι τακτοποιημένοι και δεύτερον, αν θα μπορούν να μεταβιβάζονται νομίμως σε όποιον πουλάει και σε όποιον αγοράζει στη χώρα. Εάν δηλαδή η τακτοποίηση είναι εφ’ άπαξ και διά παντός ή αν η τακτοποίηση είναι με παράθυρο στο μέλλον.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Η κυρία Κόρκα έχει το λόγο.
ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, πολυνομοσχέδιο ουσιαστικά, το οποίο έρχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία έχουν ήδη διαπιστωθεί, προβλήματα που απαιτούν λύσεις και να κατευθύνει διάφορες καταστάσεις.
Έγινε πάρα πολύ συζήτηση και σήμερα, αλλά και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, γιατί παίρνονται μέτρα. Και θα επαναλάβω αυτό που το έχουμε πει πολλές φορές σε αυτή την Αίθουσα, ότι αποδεχόμαστε ότι βρισκόμαστε εν μέσω οικονομικής κρίσης. Υπεύθυνα και αποφασιστικά η Κυβέρνηση προχωρά άμεσα ζητήματα για τα οποία απαιτούνται και άμεσες λύσεις. Συνεπώς, απαιτούνται και άμεσα μέτρα.
Το νομοσχέδιο κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η μία είναι η φορολογική κατεύθυνση. Συμπληρώνει την υπάρχουσα φορολογική νομοθεσία η οποία αντιμετώπισε πολλές φορές διάφορα θέματα αποσπασματικά. Συζητάμε για θέματα περαίωσης, για θέματα αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, για θέματα ενδοομιλικών συναλλαγών. Και έχει και μια δεύτερη κατεύθυνση, η οποία είναι αναπτυξιακή, με διατάξεις οι οποίες ενισχύουν ορισμένους κλάδους. Είναι κλάδοι που είναι βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή, οι μικρές, οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με τις διατάξεις για το ΤΕΜΠΜΕ και όλα τα υπόλοιπα.
Ταυτόχρονα φέρνει και τη ρύθμιση για τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων, υπέργειων και υπόγειων αντιστοίχως, που είναι ένα σημαντικό μέτρο. Θα έχουμε βέβαια την ευκαιρία αναλυτικά να λύσουμε και απορίες, να κάνουμε και ερωτήσεις και να συζητήσουμε αυτό το σημαντικό θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων.
Εκείνο το οποίο δεν μπορώ να δεχτώ είναι ότι όλοι είμαστε παράνομοι και ότι ο νόμος επίτηδες κάνει παρανομία. Επειδή έχω υπηρετήσει αυτόν τον κλάδο της οικοδομής από την πλευρά του πολιτικού μηχανικού περίπου τρεις δεκαετίες, θα πω ότι υπήρχαν ιδιοκτήτες –και θα φέρω ένα χοντρό παράδειγμα- που έλεγαν «εγώ δεν θα βγάλω άδεια για το υπόγειο, θα το κάνω υπόγειο και αν έλθει έλεγχος και το δει, καλώς. Αλλιώς, θα το έχω υπόγειο και δεν θα με ενοχλεί κανείς». Λες και δεν μπορεί να καταλάβει κάποιος, με ένα απλό κτύπημα του ποδαριού, ότι είναι κενός χώρος.
Έχω αντιμετωπίσει, κύριοι συνάδελφοι και άλλο ζήτημα με κάποιον που του έκοψαν τη βεράντα. Του είχα πει εγώ ότι κατά το νόμο η βεράντα πρέπει να είναι 0,50 ή 0,60 –όσοι είναι τεχνικοί καταλαβαίνουν- ανάλογα με την απόσταση του Δ του κτιρίου. Εκείνος την έκανε 1,5 μέτρο, του την έκοψε η Πολεοδομία στον έλεγχο και είπε «γιατί με άφησες». Και του λέω: «Τι έπρεπε; Να σε έδερνα; Στο απαγόρευσα. Το έφτιαξες το βράδυ».
Φέρνω αυτά τα χοντρά παραδείγματα που έχουμε ζήσει άπειρα κατά τη διάρκεια αυτών των δεκαετιών που ασχοληθήκαμε με την οικοδομή. Είμαστε και εμείς οι ίδιοι πολίτες και εμείς οι ίδιοι ιδιοκτήτες, που θέλουμε να βγάλουμε άδεια για λίγο και να φτιάξουμε πολύ περισσότερο.
Εγώ θα σταθώ στο πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου. Θα έχουμε την ευκαιρία άλλωστε να τα συζητήσουμε αυτά αναλυτικά κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αυτών των ημερών.
Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου αναφέρεται στη διόρθωση κερδών σε περίπτωση διαπίστωσης τιμολογιακών αποκλίσεων και στην τεκμηρίωση τιμών ενδοομιλικών διασυνοριακών συναλλαγών. Έτσι επιτυγχάνεται η εναρμόνιση της εσωτερικής μας νομοθεσίας με τον Κώδικα Δεοντολογίας και υιοθετούνται και βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στις οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις.
Αντίστοιχα, έρχομαι σε μερικά ζητήματα του νομοσχεδίου, όπως είναι το ζήτημα του φορολογικού απορρήτου. Φορολογικά ζητήματα που ρυθμίζονται είναι θέματα φορολογικού απορρήτου που κάμπτεται για εταιρείες που το δημόσιο αναθέτει μελέτη για τη συλλογή στοιχείων, για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος.
Να πω και τρία-τέσσερα λόγια σχετικά με το θέμα της περαίωσης, γιατί και γι’ αυτό το θέμα έγινε αρκετή συζήτηση κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στην Επιτροπή και ειπώθηκε από συναδέλφους ότι φέρνετε συνέχεια περαιώσεις κ.λπ. -και κυρίως από συναδέλφους από την Αξιωματική Αντιπολίτευση- και επίσης, ειπώθηκε ότι αυτό δείχνει την κατάρρευση του φορολογικού συστήματος κ.λπ.
Δεν είναι έτσι. Περαίωση έχει φέρει αυτή η Κυβέρνηση, πολλές περαιώσεις είχαν γίνει κατά το παρελθόν, πόσο μάλλον τώρα που θεωρώ ότι ήταν αναγκαία η περαίωση, ούτως ώστε να βοηθηθούν αυτοί οι πολίτες και οι επιχειρήσεις τους που βρίσκονται εν μέσω κρίσης. Αν δεν υπήρχε κρίση, μπορεί να μη χρειαζόταν να γίνει περαίωση.
Ερχόμαστε τώρα στη μη καταβολή δόσεων. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται αυτή η διευκόλυνση σε έναν πολίτη, σε έναν επαγγελματία, να μπαίνει στην περαίωση, να παίρνει τη φορολογική ενημερότητα εκεί που χρειάζεται και μετά να μην πληρώνει τις συμφωνημένες δόσεις. Είναι πολύ σωστό ότι καθορίζεται να ανατρέπεται η περαίωση, όταν εμπρόθεσμα δεν καταβάλλονται οι οφειλές από φόρους και άλλες αιτίες και έχουν ήδη βεβαιωθεί και ήδη ρυθμιστεί με εκείνες τις γνωστές ευεργετικές διατάξεις της περαίωσης.
Θέλω να πω και δυο κουβέντες σχετικά με το ΕΤΑΚ, γιατί και εκεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., έγινε συζήτηση, διότι μας κατηγορείτε ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται σύγχυση στους φορολογούμενους. Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο το οποίο είναι αποτελεσματικό, αλλά και πρακτικό. Πρέπει να γίνει έτσι και μάλιστα με το ΕΤΑΚ φορολογούνται και άλλες επιχειρήσεις που δεν φορολογούντο πριν με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Ήδη, η συνάδελφός μας, η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας, ανέφερε και συγκριτικά τα χρήματα τα οποία εισπράττονται από το ΕΤΑΚ, που είναι διπλάσια περίπου από το αντίστοιχο που θα εισπράττετο από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Μα, τούτη την ώρα, όλη αυτή η συζήτηση έγινε για ένα απλό θέμα. Για τις μεταβιβάσεις που θα γίνονται μέχρι το τέλος του 2009 να μην απαιτείται το πιστοποιητικό από τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Δεν σημαίνει ότι αυτό θα διαιωνίζεται, ούτως ώστε να διευκολυνθούν μεταβιβάσεις που πρέπει να γίνουν αυτό το χρονικό διάστημα που λύνεται πρακτικά αυτό το ζήτημα που παρουσίαζε κάποια προβλήματα.
Αναφερόμαστε επίσης στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Εφαρμόζοντας, λοιπόν, η Κυβέρνηση ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για τους οικονομικά ασθενέστερους, τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πρόβλημα, ιδρύει και χρηματοδοτεί το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής μέσω των δράσεων του οποίου επιτυγχάνεται ένα κοινωνικό έργο. Και είναι πολύ λογικό ότι για να επιτελέσει αποτελεσματικότερα την αποστολή του, θα πρέπει να προβλέπεται και η έκπτωση των δωρεών που πραγματοποιούν φυσικά πρόσωπα σ’ αυτές τις επιχειρήσεις.
Θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα άλλα ζητήματα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων. Εκείνο που θα πω είναι ότι η ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου, με το παρόν νομοσχέδιο συνεχίζει απαρέγκλιτα την προσπάθεια και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα και λαμβάνοντας μέτρα, όσο το δυνατόν, για την τόνωση της αγοράς, όπως είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όπως ταυτόχρονα τα μέτρα για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας στα οποία θα αναφερθώ σε άλλες ομιλίες και αυτά με αποτελεσματικότητα, με υπευθυνότητα, αλλά ταυτόχρονα, όπως απαιτείται, με κοινωνική ευαισθησία.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(GM)
LM
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Δεν μπορώ παρά ξεκινώντας την τοποθέτησή μου να επισημάνω ξανά την θεσμική εκτροπή που συνεχίζει η Κυβέρνηση να έχει διότι νομοθετεί μέσα από τροπολογίες.
Χθες συζητήσαμε μία τροπολογία για να πηγαίνουν οι πόροι του ΕΣΠΑ στην έρευνα και την τεχνολογία ακόμα και σε μη παραγωγικούς φορείς σε μία κύρωση σύμβασης. Ήταν ένα ολόκληρο νομοσχέδιο μέσα σε νομοσχέδιο. Σήμερα το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε είναι αυτό και η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους είναι ένα ολόκληρο νομοσχέδιο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γινόταν και στο παρελθόν, αλλά εδώ μιλάμε πια περί καταχρήσεως και η κατάχρηση σημαίνει έλλειψη πολιτικού χρόνου για σας, σημαίνει πολιτική αγωνία.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο. Δεν θα μιλήσω επί της αρχής του νομοσχεδίου, γιατί το νομοσχέδιο δεν έχει αρχή. Ακούστε τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο: Ενδοομιλικές Συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων σε θετική κατεύθυνση. Και αυτός είναι ο τίτλος του νομοσχεδίου. Ρυθμίσεις για φορολογικό απόρρητο, εκκρεμείς υποθέσεις. Ρυθμίσεις για ΕΤΑΚ. Ρυθμίσεις για εκπτώσεις δαπανών και δωρεών. Ρυθμίσεις για θέσπιση διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης για επενδύσεις σε τομείς στρατηγικής σημασίας. Και το ονομάζετε αυτό με έναν άλλο τίτλο, που εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να το δούμε.
Ήμουν πριν από τέσσερα χρόνια στην Επιτροπή Ανάπτυξης, τότε ήταν Υφυπουργός ο κ. Παπαθανασίου, ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, που μιλούσε για το one shop stop. Αυτό θα έλεγα ότι μετά από τέσσερα χρόνια έρχεται να το επαναλάβει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν εφαρμόστηκε.
Ακούστε άλλες ρυθμίσεις που αφορούν το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων:
Έγκριση σύστασης κοινωφελούς ιδρύματος της Eurobank για τις πυρκαγιές. Ρυθμίσεις θεμάτων των επιτροπών πιστωτικών κανόνων της Τραπέζης Ελλάδος. Υπαγωγή επιχειρήσεων που υπέστησαν βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Μάρτιο και τις υπάγει στις ρυθμίσεις των επιχειρήσεων που υπέστησαν βανδαλισμούς τον περασμένο Δεκέμβριο. Μισθώσεις leasing. Θέματα ΤΕΜΠΕ. Θέματα του ΝΑΤ. Εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου για τα στεγαστικά δάνεια αγοράς κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Θέματα ΣΔΙΤ. Πόσες φορές θα έρχεστε να ρυθμίζετε τα θέματα ΣΔΙΤ; Απορώ!
Επίσης, θέματα τα οποία αφορούν ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Κύρωση δύο συμβάσεων για τη Εταιρεία Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Έρχεται να ρυθμίσει ακόμα και θέματα για τα τέσσερα air bus Α340 τύπου 300 της Ολυμπιακής Αεροπορίας –που φθάνει η ελληνική νομοθεσία!- πού θα πουληθούν και πώς θα πουληθούν! Αυτό το ρυθμίζει η Βουλή. Που φθάσαμε!
Και ερχόμαστε εκ των υστέρων με δύο τροπολογίες, οι οποίες έχουν να κάνουν με την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα: Τέλος τα καρτοκινητά, τέλος στην κινητή τηλεφωνία, φόρος στα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, φορολογία στα κέρδη παντός τυχερού παιχνιδιού. Όλα αυτά ρυθμίζονται σε αυτό το νομοσχέδιο. Τι αρχή να έχει το νομοσχέδιο αυτό;
Οφείλω δεν να σας υπενθυμίσω, ότι μέσα σε δέκα μήνες, κύριε Παπαθανασίου, εσείς και ο προκάτοχός σας βάλατε είκοσι καινούργιους φόρους χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Μας λείπει χρήμα από τα ταμεία, βάλε έναν φόρο!
Αυξήσατε τους συντελεστές του ΦΠΑ. Αυξήσατε τρεις φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Αυξήσατε τρεις φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα τσιγάρα. Αυξήσατε δύο φορές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα Οινοπνευματώδη ποτά. Αυξήσατε δύο φορές τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων. Αυξήσατε τα τέλη κινητής τηλεφωνίας μία φορά και τώρα έρχεστε για δεύτερη.
Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι σας λείπει σχέδιο. Δεν είναι κακό να έρχεστε να ρυθμίζετε θέματα που η ζωή στην πορεία γεννά και πρέπει να ρυθμιστούν. Αλλά επιτέλους έχετε ένα σχέδιο και ποιο είναι αυτό; Πείτε μου αν κάνετε σωστές εκτιμήσεις, ή όπως σας πηγαίνει ο καιρός αποφασίζετε να επιβάλετε μέτρα και φόρους; Και τα μέτρα είναι αποσπασματικά, είναι εισπρακτικά, οδηγούν σε πισωγυρίσματα, οδηγούν σε σύγχυση στους πολίτες, οδηγούν σε αποπροσανατολισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, οδηγούν σε αδράνεια των μηχανισμών αυτών και φέρνουν και αντίθετα αποτελέσματα.
Πείτε μου, ποιο είναι το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα; Πείτε μου, άντε να ξαναπληρώσει ο ελληνικός λαός ακόμα μία φορά, αλλά ποιο είναι το αναπτυξιακό σας πρόγραμμα; Ποιο είναι αυτό δηλαδή που θα ξαναγεμίσει πλούτο για να τον αναδιανέμουμε; Παθητικά μέτρα παίρνετε τα οποία ουσιαστικά φεύγουν από το υστέρημα της κάθε ελληνικής οικογένειας.
Πείτε μου επιτέλους, πότε θα σταματήσετε τα ελλείμματα, τα οποία είναι ελλείμματα σπατάλης; Δεν είναι κακό να έχεις έλλειμμα όταν είναι αναπτυξιακό. Δεν είναι κακό να δανείζεται μία χώρα για να δημιουργεί ανάπτυξη. Είναι καλό! Αυτό όμως λέγεται αναπτυξιακό έλλειμμα. Τα δικά σας τα ελλείμματα είναι ελλείμματα σπατάλης, σπατάλη η οποία έχει να κάνει με ρουσφέτια, πώς θα αυξήσετε τα stage, πως θα αυξήσετε τους υπαλλήλους, πως θα δημιουργήσετε προϋποθέσεις για να ξαναγυρίσετε το κλίμα υπέρ της Κυβέρνησής σας. Το κλίμα δεν γυρνάει. Και δεν πρόκειται να γυρίσει, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο. Η χώρα είναι ακυβέρνητη.
Ο κύριος Παπαθανασίου επιτέλους πρέπει να μας πει, ποια είναι τα μέτρα τα οποία λαμβάνει απέναντι στα μέτρα τα οποία έλαβε ο προκάτοχός του, ο κ. Αλογοσκούφης, που ήταν ήπιας προσαρμογής; Τι επιτέλους είναι το σωστό;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Και επειδή ακούστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα, σαφώς έχει πρόγραμμα και γύρω από το θέμα τη φορολόγησης και γύρω από το πώς θα πρέπει να σταματήσει αυτήν την άναρχη οικοδόμηση. Αν εφαρμοζόταν ο νόμος της Βάσως Παπανδρέου επί ΠΑΣΟΚ, όπου μετέφερε τις ευθύνες στον μηχανικό και στον ιδιοκτήτη και γίνονταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, σας πληροφορώ ότι αυτό το χάος το οποίο δημιουργήθηκε με τους ημιυπαίθριους δεν θα υπήρχε. Σήμερα έχουμε πάνω από 350.000 διαμερίσματα τα οποία έχουν ημιυπαίθριους. Αυτό που σας είπε ο κ. Γεωργιάδης είναι αλήθεια. Αλλά ο κ. Σουφλίας μετέθεσε το νόμο της Βάσως Παπανδρέου για έξι μήνες, τον μετέθεσε για άλλους έξι μήνες και τελικά τον κατήργησε. Χωρίς λοιπόν έρμα δεν μπορεί να προχωρήσει αυτή η χώρα. Επιτέλους, τελείωσε ο πολιτικός σας χρόνος! Πάτε σε εκλογές, για να αποφασίσει ο λαός!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ο συνάδελφος από τη Νέα Δημοκρατία και Βουλευτής Λαρίσης, κ. Αγοραστός, έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κανείς μα κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει σε αυτήν την Αίθουσα ότι προέρχεται εκ πολιτικής παρθενογένεσης, για τον απλούστατο λόγο πως το παρελθόν προσδιορίζει και το παρόν και το μέλλον. Και να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, δυστυχώς ως αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύετε ασθενή μνήμη επί όλων των πραγμάτων και επιλεκτική. Διότι θέλω να θυμίσω -άκουσα κάποιον προηγούμενα να αναφέρεται- ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έβαλαν 80 νέους φόρους και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η οικονομία πήγαινε με αυτόματο πιλότο. Μία οικονομία ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο, ανάπτυξης στη χώρα μας, χωρίς κανέναν πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό κίνδυνο και χωρίς τις έντονες, επικίνδυνες περιπλοκές τις οποίες διατρέχει σήμερα όλος ο πλανήτης.
NP
(2GM)
Ακόμα πρέπει να δούμε ότι όταν ένα σοβαρό κόμμα θέλει να λέει ότι έχει πρόγραμμα δεν μπορεί να εμφανίζει το πρόγραμμά του ως οικονομικό λαϊκισμό. Να το ξεκαθαρίζουμε. Και οπωσδήποτε τα πλειοψηφικά ρεύματα δεν κτίζονται με φοβικά σύνδρομα, κύριοι συνάδελφοι, ούτε με πολύ γενικόλογους λόγους ούτε με προστατευόμενες ομιλίες, για να αποφύγετε τα λάθη. Εδώ θέλει πολιτική γενναιότητα στις δύσκολες στιγμές, την οποία δεν διαθέτετε. Αυτό άλλωστε φαίνεται και στην κοινωνία.
Άκουσα, βέβαια, όλους τους προλαλήσαντες. Χρησιμοποίησαν την τέχνη του αντιφραστικού λόγου στην πολιτική. Δηλαδή αντί να πεις κάτι με έναν τρόπο που μπορεί να είναι ενοχλητικός και να μην αρέσει το λες με έναν άλλο που μπορεί να ακούγεται καλύτερα. Και βέβαια, κινείστε μέσα στην έννοια της πεπερασμένης σκέψης. Δεν βλέπετε τι γίνεται γύρω σας;
Βέβαια, αναδείξατε προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά τα αναδεικνύετε χωρίς να υποδεικνύετε λύσεις. Αυτό είναι το μειονέκτημα του λαϊκισμού. Το πλεονέκτημα είναι πάντα ότι δείχνετε κάποιον ένοχο. Αυτό, βέβαια, είναι εκλογικά αποδοτικό, αλλά και ταυτόχρονα ταχυδακτυλουργικό. Διότι δείχνοντας τον ένοχο αποσπάς την προσοχή από τους πολίτες, από το πρόβλημα και έτσι θεωρείτε ότι εμφανίζετε μια καθαρή λύση.
Άκουσα και κάποιους να λένε «Έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πρόγραμμα, έχουμε πρόγραμμα», χωρίς να μας λένε το πρόγραμμα. Φαντασιοσκοπείτε, κύριοι, πως είστε οι «κλητοί» της οικονομίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθείτε.
Και βέβαια, αν πιστεύετε αυτά που λέτε, νομίζω ότι δεν πρέπει να τα πιστεύετε. Διότι αν τα πιστεύετε, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φανταζόσασταν.
Το νομοσχέδιο το οποίο συζητάμε σήμερα είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται σε μια χρονική στιγμή που πρέπει να καλύψει κάποιες αδυναμίες, που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν. Βέβαια, με τη νομοθεσία γίνεται μια ρύθμιση σοβαρών θεμάτων, όπως των τιμολογιακών αποκλίσεων που παρουσιάζονται από την τεκμηρίωση των τιμών στις ενδοομιλικές διασυνοριακές συναλλαγές. Και εκεί υπήρχε ένα κενό, το οποίο τώρα καλύπτεται, της υποκεφαλαιοδότησης των επιχειρήσεων και του περιορισμού της έκπτωσης των τόκων που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Και αυτά γίνονται, για να μην λειτουργήσει το σύστημα που λειτουργούσε μέχρι σήμερα, δηλαδή το «other people money». Κάποιοι γίνονταν πλούσιοι με χρήματα άλλων ανθρώπων. Αυτό σήμερα το σταματάμε με αυτή τη ρύθμιση που κάνουμε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, την εφαρμογή της διαδικασίας χρηματοδοτικής μίσθωσης από το δημόσιο, τους Ο.Τ.Α. και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τη στήριξη του κλάδου της οικοδομής και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κάποια ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα, όπως το φορολογικό απόρρητο, τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις και το Ε.Τ.Α.Κ..
Συγκεκριμένα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δυστυχώς, το 2004 μας πυροδοτήσατε ένα φορολογικό σύστημα, το οποίο ήταν άδικο. Δεν εφαρμοζόταν σωστά και δημιουργούσε και πολλές υποθέσεις συναλλαγών, φοροδιαφυγής, φοροσυναλλαγών και φοροαποφυγής.
Κάναμε βήματα. Κάναμε βήματα σπουδαία. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές και αυξήσαμε τα έσοδα. Κάναμε βήματα για την ορθολογίκευση του συστήματος, την αντικειμενικότερη αντιμετώπιση των φορολογουμένων, αλλά παράλληλα σε αυτή τη δύσκολη χρονική στιγμή –εμείς δεν αποκρύπτουμε ότι είναι δύσκολη η χρονική στιγμή- πρέπει να κινηθούμε σε τρεις άξονες, που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, να παρακολουθούμε την περιουσιακή εξέλιξη των φυσικών προσώπων, με έμφαση στην κινητή περιουσία, να απεξαρτητοποιήσουμε τον ποινικό κολασμό της φοροδιαφυγής από την έκβαση της διοικητικής επίλυσης της φορολογικής διαφοράς και να πάμε στη θέσπιση κανόνων για τη φορολόγηση των off-shore εταιρειών.
Στον δεύτερο άξονα, στην απλοποίηση και στη διαφάνεια του συστήματος, με μέτρα όπως μέχρι και την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, την πλήρη παρακολούθηση και οικονομική επεξεργασία των οικονομικών δεδομένων των επιχειρήσεων και την αλλαγή της σύνθεσης των διοικητικών επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών και οπωσδήποτε την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης για τις φορολογικές υποθέσεις.
Στον τρίτο άξονα, στην περαιτέρω αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και, βέβαια, στη γρήγορη ανταπόκριση σε εύλογο χρονικό διάστημα στα ερωτήματα-αιτήματα των φορολογουμένων, χωρίς πάντα να λησμονούμε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπου η οικονομική συγκυρία είναι αρνητική.
Βέβαια, πρέπει όλοι μας να κάνουμε εκείνη την προσπάθεια, να έχουμε εκείνη τη συναινετική προσφορά, να έχουμε το διαγωνισμό προσφοράς προς εκείνη την κατεύθυνση, για να γίνουμε –γιατί πρέπει να γίνουμε- η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, για να έχουμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, μια σωστότερη αναδιανομή του εισοδήματος, αλλά και για να έχουμε εισόδημα στη χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ και για το χρόνο, κύριε Αγοραστέ.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έχει το λόγο για 18 λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η περίοδος που διανύουμε είναι η δυσκολότερη στα δύο χρόνια που διαρκεί η διεθνής χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση. Ταυτόχρονα είναι και η πιο κρίσιμη για την μετέπειτα πορεία της οικονομίας μας. Μετά από μια περίοδο υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται ότι φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο μηδέν. Είναι η νεότερη πρόβλεψη, την οποία κάνουμε.
Με την εκδήλωση της κρίσης, οι χρόνιες και διαρθρωτικές αδυναμίες της εθνικής μας οικονομίας, το υψηλό δημόσιο χρέος και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα ήρθαν στην επιφάνεια οξύτερες. Μπήκαμε στην Ο.Ν.Ε. και στην Ευρωζώνη, χωρίς να έχουμε προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα θωράκιζαν τη θέση της χώρας μας απέναντι στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό, όπως έκαναν άλλες χώρες και ενώ στο παρελθόν υπήρχε η λύση των συνεχών υποτιμήσεων του εθνικού μας νομίσματος, μετά την είσοδό μας στην Ο.Ν.Ε. αυτή η επιλογή δεν υπάρχει πια. Γι’ αυτό και μετά το 2004 προωθήσαμε, με καθυστέρηση, δυστυχώς, τουλάχιστον δύο δεκαετιών το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων, πετύχαμε τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, τη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων και τη σημαντική μείωση της ανεργίας.
Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια, για να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της οικονομίας μας και για να αντιμετωπίσουμε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες ήταν ασφαλώς θετικές, αλλά όχι αρκετές, για να αντιμετωπίσουμε οριστικά τα προβλήματα του χρέους και της ανταγωνιστικότητας, που τώρα με την εμφάνιση της κρίσης –επαναλαμβάνω- φάνηκαν σε όλο τους το μέγεθος.
Η κρίση αυτή μας υποχρεώνει να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά και πιο υπεύθυνα, να απελευθερωθούμε από τους μύθους μας, να σχεδιάσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό και πρώτα απ’ όλα στους ίδιους τους εαυτούς μας, γιατί δεν μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα, αν πρώτα απ’ όλα εμείς οι πολιτικοί δεν αλλάξουμε –επιτρέψτε μου- μυαλά και προτεραιότητες.
Δεν μπορεί, παραδείγματος χάρη, το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, μοναδική φωνή σε όλη την Ευρώπη!
Ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, που ήταν επί σειρά ετών Υπουργός Οικονομικών –και όχι μόνο- στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τα είπε πολύ σωστά σε εσάς, κύριοι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην πρόσφατη συνέντευξη του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Προτιμά –είπε ο κ. Παπαδόπουλος-την πειθαρχία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρχει μια νοικοκυρεμένη οικονομία παρά να δει τη χώρα μας να κατασπαράσσεται από τη διεθνή τοκογλυφία στο όνομα μιας αριστερής φιλολαϊκής αφέλειας. Δεν τα είπα εγώ. Ο κ. Παπαδόπουλος τα λέει αυτά.
Τόνισε, επίσης, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και όχι πρόγραμμα ανεύθυνων υποσχέσεων και παροχών που μοιράζει το Κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεξιά και αριστερά.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκαλεί έκτακτες απώλειες εσόδων και αυξήσεις δαπανών, τις οποίες και πρέπει να εξισορροπήσουμε, γιατί είμαστε μια χώρα, που για να χρηματοδοτήσει τις πολιτικές της δανείζετε από τις διεθνείς αγορές και για να συνεχίσουν να μας δανείζουν, πρέπει να είμαστε φερέγγυοι και αξιόπιστοι.
Οι τρόποι για να καλύψουμε τις απώλειες των εσόδων και τις αξίες των δαπανών είναι απολύτως συγκεκριμένοι. Ο καθένας κρίνεται από τις συγκεκριμένες προτάσεις του και όχι από τους μύθους που συντηρεί και αναπαραγάγει.
Η Κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε στη Βουλή επιχειρεί να ενισχύσει αυτήν την αξιοπιστία και φερεγγυότητα της χώρας. Τα μέτρα που προωθούμε δεν είναι ευχάριστα και, φυσικά, δεν είναι ευχάριστα για την ίδια την Κυβέρνηση. Είναι, όμως, αναγκαία -και γι’ αυτό και τα παίρνουμε- και κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα. Εξηγούμε: Είναι αναγκαία, προκειμένου να εξισορροπηθούν οι απώλειες εσόδων και οι αυξήσεις δαπανών που προκαλεί η κρίση.
(TR)
(NP)
Σε όλες τις χώρες υπάρχει τέτοια απώλεια με τη μόνη διαφορά ότι άλλες χώρες έχουν το πλεονέκτημα να μπορούν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία, γιατί δεν έχουν τόσο υψηλό δημόσιο χρέος, δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα στο ισοζύγιο πληρωμών τους, δεν έχουν τα ελλείμματα που έχουμε εμείς.
Είναι δίκαια κατανεμημένα, γιατί το βάρος πέφτει περισσότερο σε όσους έχουν αποδεδειγμένα μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες και μπορούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια.
Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχεται από τα υψηλά εισοδήματα. Και όσα θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αφορούν δαπάνες που δεν είναι ανελαστικές, στην κινητή τηλεφωνία και στις οποίες μπορούν πραγματικά να γίνουν οικονομίες. Και αυτή είναι η πραγματικότητα.
Τώρα έρχομαι στο νομοσχέδιο. Ποια είναι τα θέματα που θίγει; Κατ’ αρχήν εκσυγχρονίζει τη φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες με χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας, μέσω υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων στις συναλλαγές μέσα στον ίδιο όμιλο. Επίσης με την αντίστοιχη ρύθμιση θέτουμε συγκεκριμένους κανόνες για την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων και περιορίζεται ο εκτεταμένος δανεισμός μέσα στον ίδιο όμιλο, πέραν των δυνατοτήτων και των αναγκών που έχει η εταιρεία η οποία δανείζεται, με στόχο την εμφάνιση ζημιών ή μειωμένων κερδών.
Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του δημοσίου στα επιβατηγά αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες μεγάλου κυβισμού. Θα επανέλθω σ’ αυτό, αλλά οι φωνές –τις άκουσα και σήμερα- που λένε ότι σπρώχνουμε τον κόσμο να πάρει αυτοκίνητο και στη συνέχεια τον φορολογούμε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν σπρώξαμε κανέναν να πάρει μεγάλα αυτοκίνητα. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι μειώσαμε τα ειδικά τέλη ταξινόμησης, διότι ο κλάδος του αυτοκινήτου που απασχολεί 70.000 και πλέον εργαζόμενους, που έχει 4.500 επιχειρήσεις είχε σοβαρό πρόβλημα και ταυτόχρονα είχαν σοβαρό πρόβλημα και τα έσοδα του δημοσίου. Μειώσαμε αναλογικά τα τέλη ταξινόμησης. Και απ’ ό,τι είδα μάλιστα και χθες, με στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο σύνδεσμος των εταιρειών, η μεγαλύτερη κίνηση και η μεγαλύτερη αύξηση ήταν στα αυτοκίνητα μεταξύ 1400 και 1800 κυβικών. Αλλά ακόμη και αν πήρε κάποιος μεγαλύτερο αυτοκίνητο και γλίτωσε μερικές χιλιάδες ευρώ, προσπαθείτε να τον προστατεύσετε να μην πληρώσει 150 ή 200 ευρώ το χρόνο παραπάνω ως ειδικό φόρο ή ως αύξηση τέλους κυκλοφορίας; Εντύπωση μου κάνει.
Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης της βενζίνης. Δεν είναι ένα ευχάριστο μέτρο. Η συνολική επιβάρυνση θα είναι περίπου έξι λεπτά το λίτρο και το μέτρο δεν αφορά ούτε το πετρέλαιο κίνησης ούτε το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ούτε τα νοικοκυριά για τη θέρμανση ούτε βέβαια να αυξηθεί το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών.
Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος υπολογισμού των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και επιβάλλεται και στα καρτοκινητά τέλος 12%. Όπως είπα και πριν, δεν νομίζω ότι η κινητή τηλεφωνία είναι ανελαστική δαπάνη στην οποία δεν χωρεί κάποια οικονομία, όταν είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στην κινητή τηλεφωνία, όταν ο καθένας το βλέπουμε, έχει δύο και τρία κινητά και μάλιστα της τελευταίας τεχνολογίας. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο. Δεν είναι ευχάριστο το μέτρο, αλλά δεν νομίζω ότι είναι τέτοιο μέτρο, το οποίο εν πάση περιπτώσει θίγει σε σημείο τέτοιο σαν και αυτό που ακούσαμε, τον οικογενειακό προγραμματισμό και προϋπολογισμό.
Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη από λαχεία, λαχειοφόρες ομολογίες, λαχειοφόρες αγορές, παιχνίδια από κληρώσεις που γίνονται στην Ελλάδα και επιβάλλεται φόρος 10% εκεί που δεν υπήρχε, στο ιπποδρομιακό στοίχημα και επίσης, το ΣΤΟΙΧΗΜΑ που ήταν 5% γίνεται 10%. Είναι μία φορολογία στα κέρδη, τα οποία αποκομίζει κάποιος από αυτά τα παιχνίδια.
Παράλληλα προωθούνται και ουσιαστικές ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας, η εφαρμογή της χρηματοδοτικής μίσθωσης, του leasing και από το δημόσιο και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι μία μέθοδος την οποία αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό και έκταση, παντού, ο ιδιωτικός τομέας και βεβαίως έτσι και η αναβάθμιση των υπηρεσιών επιτυγχάνεται, προς τους πολίτες και ο περιορισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση των πόρων.
Ρυθμίζουμε το θέμα της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου κατά 25% στα στεγαστικά δάνεια. Είναι η ρύθμιση που είχαμε ανακοινώσει για την τόνωση της οικοδομής, έτσι ώστε το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου και όχι μόνο το 75% που ίσχυε μέχρι τώρα. Αυτό βέβαια είναι αυτονόητο ότι πέρα από το ότι θα τονώσει την οικοδομή, θα βοηθήσει και τα νοικοκυριά για να αποκτήσουν στέγη.
Αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μειώνεται από 1% σε 0,25% η προμήθεια που πλήρωνε ως εγγύηση για τα δάνεια.
Παρατείνεται μέχρι 31/12/2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων σε ποσοστό 50% από τις δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι να ενθαρρυνθεί η ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων σε μία περίοδο που όλοι αναγνωρίζουμε ότι το κρίσιμο ζητούμενο είναι η ενίσχυση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης με σχετική ρύθμιση θεσμοθετείται η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης για επενδύσεις στον τουρισμό, στην υψηλή τεχνολογία και στην καινοτομία, ενώ ταυτόχρονα ο Οργανισμός Ιnvestment in Greece, το πρώην ΕΛΚΕ καθιερώνεται θεσμικά ως υπηρεσία μιας στάσης για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτεί η αδειοδότηση μιας επένδυσης. Με τον τρόπο αυτό γίνεται ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Υπάρχει βεβαίως και η τροπολογία από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. που αντιμετωπίζει το θέμα των ημιυπαιθρίων χώρων και το φαινόμενο της αλλαγής της χρήσης. Εδώ νομίζω ότι δεν προσφέρουμε τίποτα με το να στρουθοκαμηλίζουμε και να παριστάνουμε τους έκπληκτους γι’ αυτήν την κατάσταση που επικρατεί. Και αν ήταν η νομοθεσία τόσο τέλεια όπως ακούσαμε πριν από λίγο από κάποιο συνάδελφο, δεν θα είχαμε φθάσει στο σημείο αυτό, πράγματι να μην υπάρχει σχεδόν ούτε ένα σπίτι ούτε μία οικοδομή χωρίς κάποια από αυτές τις παρανομίες, οι οποίες είναι εκεί και αν θέλουμε να τις διορθώσουμε, θα έπρεπε, όπως κάποιος είπε να γκρεμίσουμε όλα τα σπίτια και όλες τις οικοδομές.
Άρα, λοιπόν, είναι μία πραγματικότητα, την οποία όποιος δεν τη βλέπει μάλλον δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Αυτά ήταν τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση. Και ήταν μέτρα τα οποία είχε ότι θα πάρει, προκειμένου να καλύψει υστερήσεις, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης.
Για να δούμε τώρα αυτά τα μέτρα πώς τα αντιμετώπισε η Αντιπολίτευση και ειδικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Μίλησε για φοροκαταιγίδα. Και εγώ ρωτάω είναι πράγματι φορολογικό ξεζούμισμα ο φόρος στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού; Ή μήπως είναι η έκτακτη εισφορά στα σκάφη, σε ένα απαράδεκτο καθεστώς που υπάρχει μέχρι τώρα, σκάφη που είναι δήθεν επαγγελματικά, άνθρωποι οι οποίοι δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα να κυκλοφορούν με μεγάλα σκάφη και να μένουν στο απυρόβλητο; Και εκεί ακούσαμε κριτική, ότι χτυπάμε το θαλάσσιο τουρισμό! Εγώ ξέρω ότι οι σοσιαλιστές έχουν μεγάλη αδυναμία και στα σκάφη και στα μεγάλα αυτοκίνητα, αλλά δεν περίμενα το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να φθάσει στο σημείο να επικρίνει αυτά τα μέτρα.
Οφείλω να παραδεχθώ ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά προσπάθησε να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βρεθούν τα πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο. Τι πρότεινε μεταξύ των επτά σημείων ο κ. Παπακωνσταντίνου; Όλα τα εισοδήματα –προσέξτε- από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από τόκους να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο στην ίδια κλίμακα.
Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση όλων των νοικοκυριών που έχουν έσοδα από καταθέσεις, από μετοχές, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργούσε το μέτρο αυτό στη διαδικασία ανάπτυξης της οικονομίας. Και εγώ ρωτάω: Ποιος υπόσχεται, ή ποιος προτείνει φορολογικό ξεζούμισμα;
Και επειδή το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας κατηγορεί ότι έχουμε αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση το τελευταίο διάστημα, άκουσα και τον κ. Σγουρίδη πριν από λίγο, εγώ θα ήθελα να επισημάνω τα εξής. Πρώτον, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα έχει πάει στο 40%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης βρίσκεται στο 42,1%. Η διεύρυνση του κλιμακίου του κεντρικού φορολογικού συντελεστή κατά 30%, από 23.000 ευρώ πήγε στα 30.000 ευρώ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 25% και 35%, από 30% και 40% που ήταν, είχε σαν αποτέλεσμα ένα εκατομμύριο επτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν από το 2008 σημαντική φορολογική ελάφρυνση. Και με την αύξηση των αφορολογήτων ορίων από τα 10.000 ευρώ στα 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και στα 10.500 για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τρία εκατομμύρια τριακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος.
Η μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα που θεσμοθετήθηκε με τη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, συνεχίζεται και στην τρίτη φάση της. Ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής 25% μειώνεται σταδιακά από το 2010 έως το 2014 κατά μία μονάδα ετησίως, για να φθάσουμε σε συντελεστή 20% το 2014.
Δεύτερον, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις έχει μειωθεί στην Ελλάδα στο 25% και στην Ευρωζώνη ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 25,9%.
Συνεπώς, η Ελλάδα φορολογεί τα φυσικά πρόσωπα χαμηλότερα από το μέσο όρο φορολογίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιχειρήσεις, περίπου στα ίδια επίπεδα με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Πρέπει να τελειώνουμε, λοιπόν, με τους μύθους και τις θεωρίες που προωθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Ελλάδα. Αλλά εκτός από τους μύθους ως προς τη φορολογική επιβάρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, υπάρχει και ένας ακόμα μύθος για τους φόρους στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη, όπως επίσης και για την αύξηση των εμμέσων φόρων.
(GH)
(TR)
Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ενημερώσω ότι πρώτον οι ενεργειακοί φόροι που περιλαμβάνουν τους φόρους σε προϊόντα ενέργειας, όπως καύσιμα, φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό τόσο για κίνηση όσο και για σταθερή χρήση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι εφτά ανήλθαν στο 1,8% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. το 2007 και κυμάνθηκαν από 1,2% του Α.Ε.Π. στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, μέχρι και 3% στη Βουλγαρία. Η Ελλάδα συνεπώς είναι η χώρα με τη χαμηλότερη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι εφτά σε αυτά τα προϊόντα. Οι φόροι αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί περιβαλλοντικοί φόροι και αντιπροσωπεύουν τα ? των περιβαλλοντικών φορολογικών εισπράξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ειδικότερα, όσον αφορά τη βενζίνη, η χώρα μας εφαρμόζει σήμερα το ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο φορολογίας που προβλέπεται από την Κοινοτική Οδηγία, το οποίο υπολείπεται κατά πολύ από το μέσο κοινοτικό επίπεδο φορολογίας. Και ακόμα με τη νέα ρύθμιση η χώρα μας παραμένει στα χαμηλά επίπεδα της ευρωπαϊκής φορολόγησης.
Επίσης, οι έμμεσοι φόροι αυξήθηκαν οριακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι εφτά από 22% το 2006 στο 22,2% ως ποσοστό του Α.Ε.Π. το 2007. Οι έμμεσοι φόροι στην κατανάλωση ήταν υψηλότεροι στη Δανία 33,7%, στη Σουηδία 27,8% και στην Ουγγαρία 27,1% και χαμηλότεροι στην Ελλάδα 15,4%, στην Ισπανία 15,9% και στην Ιταλία 17,1%. Αυτή είναι η πραγματικότητα και γι’ αυτό θα σας παρακαλούσα να αφήσουμε αυτούς τους μύθους και αυτά τα επιχειρήματα και να χρησιμοποιείτε ορθολογικά επιχειρήματα.
Το πρόβλημά μας δεν είναι οι υψηλοί φόροι. Η Ελλάδα είναι η πιο ανταγωνιστική σε αυτό το επίπεδο. Το πρόβλημα είναι αφενός μεν η σπατάλη του δημοσίου και αφετέρου η μεγάλη φοροδιαφυγή. Και στα θέματα αυτά κάνουμε σημαντικά βήματα. Σε μια εποχή οικονομικής στασιμότητας η ΥΠ.Ε.Ε. με στοχευμένους ελέγχους πετυχαίνει στην πράξη και όχι στα λόγια να αυξάνει σημαντικά τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου. Το ίδιο κάνουν και οι δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες. Και με τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που παίρνουμε θα υπάρχει μόνιμο και μετρήσιμο όφελος σε αυτούς τους τομείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων και ταυτόχρονα να ρίξει το βάρος της σε στοχευμένες διαρθρωτικές αλλαγές που περιορίζουν τη φοροδιαφυγή. Τα μέτρα αυτά θα επιτρέψουν την επίτευξη των στόχων όχι μόνο για το 2009, αλλά κυρίως για το 2010 και τα επόμενα χρόνια.
Τον Οκτώβριο ακούω συνέχεια θα έχουμε νέα φοροκαταιγίδα! Ε, δεν θα έχουμε λοιπόν νέα φοροκαταιγίδα, όπως ακούγεται και γράφεται. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας, θα περιορίζουν τις δαπάνες και θα αντιμετωπίζουν τη φοροδιαφυγή σε μόνιμη βάση. Θα βάζουν τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται περισσότερο στην εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και την παιδεία και λιγότερο στην κατανάλωση και το δανεισμό. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας, αυτό το σχέδιο έχουμε και αυτό το σχέδιο εφαρμόζουμε. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο και ανηφορικό δρόμο. Αυτό είναι αλήθεια. Έχουμε, όμως, και το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να πετύχουμε τους στόχους μας και να εξασφαλίσουμε ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για τη χώρα μας.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, παρακολούθησα για πολλοστή φορά τον κ. Παπαθανασίου να αναπτύσσει τη γνωστή κουραστική επιχειρηματολογία της Κυβέρνησης. Με την ίδια άνεση που σήμερα με χαμηλωμένη κάπως τη φωνή του, ενημέρωσε επισήμως τη Βουλή πως θα υπάρχει μηδενικός ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα για το 2009, με την ίδια άνεση είχε διαβεβαιώσει και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Βουλή των Ελλήνων πριν από λίγο καιρό, καταθέτοντας το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, ότι θα επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης 1,1%, χωρίς προφανώς να έχει συζητήσει με τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία εκείνη την εποχή δήλωνε επισήμως προς τη Βουλή ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι μόλις 0,5% με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην ανεργία, στο κλίμα της αγοράς και στην οικονομική ψυχολογία, γιατί η ψυχολογία των οικονομικών υποκειμένων έχει τεράστια σημασία από την άποψη αυτή. Και τώρα, μακάρι πράγματι, να σταθούμε κοντά στο 0%, να μην έχει αρνητικό πρόσημο η επίδοση της ελληνικής οικονομίας του 2009, όπως λένε οι εκθέσεις πολλών οργανισμών διακρατικών ή ιδιωτικών με κορυφαίο παράδειγμα τον ίδιο τον ΟΟΣΑ που προβλέπει σαφή αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.
Η Κυβέρνηση είχε αναπτύξει τους προηγούμενους μήνες μια καταπληκτική μπακάλικη νοοτροπία. Έλεγε προς τους Έλληνες πολίτες, περιμένετε τον Ιούνιο θα κάνουμε ταμείο στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους. Άρα, δεν αλλάζω τις προβλέψεις μου, περιμένετε να δούμε ποια θα είναι η ταμειακή και δημοσιονομική κατάσταση και τον Ιούνιο θα σας πω. Και τον Ιούλιο τώρα έρχεται ο κ. Παπαθανασίου και παραπέμπει στα διαρθρωτικά μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση στην οποία ανήκει, τον Οκτώβριο, αγνοώντας πως στις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή σε δυόμιση μόλις μήνες από σήμερα η Κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υποβάλει στη Βουλή, αλλά κυρίως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο EUROGROUP και στο ECOFIN το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Και ερωτά ο οποιοσδήποτε καλόπιστος πολίτης. Μπορεί πράγματι αυτή η Κυβέρνηση και αυτό το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να καταρτίσει στοιχειωδώς αξιόπιστο προϋπολογισμό για το 2010; Μόλις σε δυόμιση μήνες θα έχουν αλλάξει τα ταμειακά δεδομένα της χώρας, θα έχουν αλλάξει τα δημοσιονομικά δεδομένα, θα έχει αλλάξει κάποιο κρίσιμο μακροοικονομικό μέγεθος;
Τι προκαλεί η Κυβέρνηση με τη στάση της αυτή; Προκαλεί ασάφεια, αβεβαιότητα, οικονομική ανασφάλεια. Μα, ο πυρήνας της κρίσης είναι η κατάρρευση της εμπιστοσύνης. Η οικονομική κρίση είναι κρίση εποπτείας και άρα αδυναμίας των κρατών και των διεθνών οργανισμών να καταλάβουν τι γινόταν στη χρηματοοικονομική σφαίρα, στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα και είναι και μια κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές χρήματος, κεφαλαίου, στις αγορές της πραγματικής οικονομίας. Ο κόσμος θέλει εμπιστοσύνη, ασφάλεια, σταθερά σημεία αναφοράς.
Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης, ένας καταναλωτής, ένας φορολογούμενος, ένας επιχειρηματίας που να θεωρεί ότι υπάρχει ένα πλαίσιο πολιτικής και οικονομικής ασφάλειας στη χώρα, ότι η Κυβέρνηση έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα και ανταποκρίνεται στο καθήκον αλήθειας που ορθά ρητορικά είπε ο κ. Παπαθανασίου προηγουμένως ότι όλοι πρέπει να το σεβόμαστε; Ναι, η κρίση επιβάλλει σε όλους μας ένα εθνικό καθήκον αλήθειας. Αλλά ψεύδεται μία κυβέρνηση η οποία εκθέτει τη χώρα με στοιχεία τα οποία συνεχώς αποδεικνύονται ανακριβή και τελικά χάνει κάθε διαπραγματευτική ικανότητα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο του 3% στο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Υπάρχουν χώρες που φθάνουν το 14%. Υπάρχουν χώρες που βλέπουν την ανοδική τάση του δημοσίου χρέους. Στα μέσα επίπεδα της Ευρωζώνης το 2010 το δημόσιο χρέος θα φθάσει το 84% αντί για το 60% των δεικτών του Συμφώνου της Σταθερότητας.
Άρα, το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα δεν είναι η υπέρβαση του δημοσιονομικού ελλείμματος ή η άνοδος του δημοσίου χρέους πέρα από τα όρια ή και πολύ μακριά από τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας. Το πρόβλημα είναι το διαρθρωτικό ζήτημα της χώρας, το έλλειμμα παραγωγής και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, η απουσία φερέγγυων θεσμών, η απουσία μιας έγκυρης και αξιόπιστης πολιτικής η οποία να μπορεί να αξιολογηθεί από τους Έλληνες πολίτες, από τις αγορές και τριτευόντως από την Ευρωπαϊκή Ένωση που ξέρει πάρα πολύ καλά τι γίνεται σε κάθε κράτος-μέλος, ξέρει πάρα πολύ καλά τι γίνεται και στην Ελλάδα.
(ST)
( GH)
Γι’ αυτό υπάρχει τέτοια μεγάλη δυστοκία στο να δοθεί ένα πιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε αυτό το περιβόητο σύμφωνο σταθερότητας. Δεν έχουν δυσκολία άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Μεγάλη Βρετανία ή και μικρότερες χώρες, αλλά έχει δυσκολία η Ελλάδα και αυτό αναγκάζει τον κ. Παπαθανασίου να λέει συνεχώς ψέματα. Δηλαδή, ακόμη και σήμερα δεν είπε τίποτα το αληθές σε σχέση με το τι μπορεί να πετύχει η χώρα στο τέλος του 2009 σε σχέση με το δημοσιονομικό της έλλειμμα και ποιος μπορεί να είναι ο εφικτός στόχος του 2010. Είναι δυνατόν εμείς να μιλάμε για αριθμούς κοντά στο 3-3,7, όταν η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,1 και η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι 6,4; Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση ζει σε μία ψευδαίσθηση και καλλιεργεί ένα ψεύδος που διαχέεται στην ελληνική οικονομία, στην ελληνική αγορά. Μα, αυτό ο πολίτης, ο επιχειρηματίας, ο εργαζόμενος το εισπράττει και αυτό τελικά καθηλώνει την εθνική παραγωγικότητα, καθηλώνει την εθνική ανταγωνιστικότητα. Άρα, η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα, από πολιτική αξιοπιστία, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα της οικονομικής δυσπιστίας και της οικονομικής ανασφάλειας που υπάρχει.
Και μακάρι το πρόβλημα να ήταν μόνο πολιτικό, όπως λέω. Είναι πρόβλημα ηθικό, είναι πρόβλημα κοινωνικό, γιατί και το νομοσχέδιο αυτό, τι κάνει; Αναπαράγει αυτήν τη διάχυτη συνενοχή μεταξύ κράτους και κοινωνίας, γιατί αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πάντα η σύγκρουση μεταξύ τυπικών και άτυπων χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Αυτά έρχεται και συντηρεί και αναπαράγει και το νομοσχέδιο αυτό. Ακόμη και εκεί που κάνει καλά βήματα, θετικά βήματα, αυτά είναι δειλά και αυτοαναιρούνται.
Από το 2006 έχω προτείνει σε ειδική εκδήλωση στην Αίθουσα της Εθνικής Τράπεζας στον κ. Αλογοσκούφη να ρυθμιστούν οι ενδοομιλικές τιμολογήσεις. Και αυτό γίνεται τώρα, τρία χρόνια αργότερα και γίνεται με λάθος τρόπο. Αντιφάσκει το νομοσχέδιο με τον ήδη ισχύοντα νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπάρχουν ρυθμίσεις που διαφοροποιούν ημεδαπές και αλλοδαπές εταιρείες, όπως επισημαίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που θέτουν ζήτημα κοινοτικής νομιμότητας για τις ρυθμίσεις.
Είναι θετικό να ενισχυθεί ο ρόλος του ΤΕΜΠΕ, αλλά προτείνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό και προσωπικά το έχω τονίσει πολλές φορές από το Βήμα αυτό πως πρέπει το μεγάλο κονδύλιο των 15 δισεκατομμυρίων που διατίθενται για εγγυήσεις μέσα στο πακέτο ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος και το οποίο έχει μείνει σχεδόν κατά τα 14 δισεκατομμύριά του αναξιοποίητο να δοθεί απευθείας στις επιχειρήσεις. Τώρα αξιοποιείται μόλις το 1 δισεκατομμύριο μέσω του ΤΕΜΠΕ. Θα μπορούσε να ανακουφιστεί πάρα πολύ η αγορά, ο κόσμος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να κατοχυρωθούν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και όχι μόνο όσες έχουν κατοχυρωθεί από τα δάνεια που έχει δώσει σε διάφορα κύματα και με διάφορους όρους το ΤΕΜΠΕ μέχρι τώρα.
Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τις καταβολές των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις μέσα από ένα απλό δημόσιο φάκτορι με την τιτλοποίησή τους. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με την τιτλοποίηση των οφειλών από επιστροφές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στις επιχειρήσεις, να κινηθεί η αγορά, να μπορέσει η αγορά να αποκτήσει τη ρευστότητα που απαιτείται, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να πετύχουμε την κατάσταση που θέλουμε στους ρυθμούς ανάπτυξης και κυρίως να σώσουμε θέσεις εργασίας, γιατί εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Και ο Σεπτέμβρης μπαίνει δυστυχώς απειλητικός και μπαίνει απειλητικός, γιατί τα έτοιμα τελειώνουν, γιατί οι αντοχές που έχουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από μη επίσημα σε πολύ μεγάλο βαθμό εισοδήματα τελειώνουν, μειώνονται και άρα θα υπάρξει πολύ ισχυρός κραδασμός που πρέπει να αντιμετωπιστεί ει δυνατόν προληπτικά με δέσμη μέτρων που συγκροτούν πολιτική, γιατί, όταν όλη η συζήτηση καθημερινά είναι ποιο μέτρο έρχεται τώρα ή έστω σε λίγες εβδομάδες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη, καμία ασφάλεια, καμία σιγουριά. Και αν έχεις ανασφάλεια δικαίου στο φορολογικό σύστημα, έχεις ανασφάλεια δικαίου τελικά σε όλη την αγορά και σε όλη την οικονομία.
Μα, κύριε Υπουργέ, ο ίδιος ο προκάτοχός σας λέει ότι απαιτείται τουλάχιστον τριετές σχέδιο προσαρμογής. Δεν σας πιστεύει ούτε αυτός, όταν λέτε ότι μπορεί η Ελλάδα πράγματι να αντέξει ένα διετές σχέδιο προσαρμογής μέχρι το 2010. Άρα, όλα αυτά είναι ανεύθυνα κούφια λόγια χωρίς αντίκρισμα. Και βεβαίως αυτό σας οδηγεί στα εναγώνια και νευρικά εισπρακτικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνονται στην τροπολογία και βεβαίως σας οδηγεί σε αυτήν την, αν θέλετε, επιθετική στάση σε σχέση με τους ημιυπαίθριους χώρους, γιατί ξαφνικά ξυπνάει το κράτος από έναν πολυετή λήθαργο ανοχής μιας παράνομης πραγματικής κατάστασης και λέει: «Προσέξτε, Έλληνες και Ελληνίδες, τώρα πλέον ξυπνάω και σας απειλώ και αν δεν μου πληρώσετε τα λύτρα αυτής της ομηρίας, θα εφαρμόσω το νόμο». Ο νόμος μετατρέπεται σε απειλή και η διάχυτη σχέση συνενοχής μεταξύ κράτους και κοινωνίας τελικά μετατρέπεται σε έναν εκβιασμό. Μα αυτές δεν είναι λύσεις, ούτε πολεοδομικής και οικιστικής πολιτικής ούτε δημοσιονομικής πολιτικής. Εδώ πρόκειται για μία σχέση κλεφτών και αρματωλών, δεν πρόκειται για μία σχέση ενός ευνομούμενου κράτους-δικαίου με πολίτες που τους σέβεται, ώστε να αξιώσει από τους πολίτες σεβασμό.
Μιλήσατε για τη φορολογία των επιχειρήσεων και για τα υψηλά εισοδήματα, κύριε Παπαθανασίου. Ξέρετε πολύ καλά τα στοιχεία. Επαναλαμβάνω ότι στη χώρα μας μόνο 25.000 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν φορολογητέο ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ. Στη χώρα μας μόνο 11.000 επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής δηλώνουν ετήσια φορολογητέα κέρδη άνω των 90.000 ευρώ το χρόνο και μόλις 1.570 επιχειρήσεις δηλώνουν ετήσια φορολογητέα κέρδη άνω των 900.000 ευρώ. Αυτή είναι η κατάσταση. Δεν υπάρχει φορολογικό σύστημα. Υπάρχει μια προκλητική χύμα φορολογική κατάσταση και η χώρα πρέπει να αποκτήσει πράγματι φορολογικό σύστημα, αλλά, για να γίνει αυτό, χρειάζεται μία εθνική φορολογική συμφωνία ειλικρίνειας, εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας και της κοινωνίας, με νομιμοποίηση, με αποδοχή, με αξιοπιστία, για να καταλάβουν οι πολίτες ότι μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο φορολογικό, αναπτυξιακό, δίκαιο, αναδιανεμητικό, που προστατεύει τα πραγματικά εισοδήματα, που δεν απειλεί πραγματικά εισοδήματα, που τα καθιστά νόμιμα και διαφανή και τα φορολογεί γιατί δίνει προοπτική στα νοικοκυριά.
Πόσο θέλει για να μετατρέψουμε την ετήσια φορολογική δήλωση σε μία ετήσια φορολογική δήλωση εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης; Οι Έλληνες δηλώνουν τώρα τα εισοδήματά τους από κάθε πηγή, δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9, δηλώνουν τα έσοδα από μισθώματα και τα μίσθια, δηλώνουν τα αυτοκίνητα. Κάλλιστα μπορούν να δηλώνουν και τις καταθέσεις και τους λογαριασμούς τους και τα σύνθετα τραπεζικά προϊόντα και τα χρεόγραφα, ώστε το ΚΕΠΥΟ με τα πληροφορικά συστήματα που έχει να μπορεί πραγματικά να αποτυπώσει το πραγματικό εισόδημα, ώστε να μην πέφτει ένας πέλεκυς επί αδυνάτων και δυνατών, να μην εφαρμόζονται άδικοι έμμεσοι φόροι και άδικα τέλη και βεβαίως να μην έχουμε πάντα το επιχείρημα: «Τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε να συλλάβουμε μια φορολογητέα ύλη, η οποία είναι μπροστά μας, αλλά διαφεύγει γιατί δεν έχουμε τους μηχανισμούς».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Βενιζέλο, πόσο χρόνο θέλετε;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Οι μηχανισμοί υπάρχουν. Οι μηχανισμοί είναι απλοί. Αυτό που δεν υπάρχει είναι πολιτική ικανότητα, βούληση, δυνατότητα αποκατάστασης του δημοσίου ήθους και άρα της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και πολιτικού συστήματος. Αυτά μπορεί να τα κάνει μόνο μια κυβέρνηση με νομιμοποίηση, με αποδοχή, με μέτωπο κοινωνικής στήριξης που πιστεύει σε αυτήν. Η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, κύριε Υπουργέ, στην οποία ανήκετε, δεν είναι αυτή η περίπτωση. Δεν πληροί τις πολιτικές και τις ηθικές προϋποθέσεις. Ο τόπος πρέπει να αποκτήσει μια νέα πολιτική αφετηρία και αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστώ πολύ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιος Λιάσκος έχει το λόγο.
(XF)
(ST)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο το οποίο είναι βατό σε ό,τι αφορά τη σύλληψη της ουσίας του. Δηλαδή ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Μάλιστα με έναν πολύ εύστοχο τρόπο μιλάμε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές κατ’ αρχήν, όπου όλοι γνωρίζουμε το τι συμβαίνει. Δηλαδή σύλληψη φορολογητέας ύλης, η οποία πολλές φορές εντοπιζόταν και πολλές φορές ακουγόταν απ’ όλους μας, αλλά ποτέ δεν είχαν ληφθεί μέτρα για να συλληφθεί, υπό την έννοια των συναλλαγών εταιρειών εντός των ομίλων, τιμολογιακές αποκλείσεις, διασυνοριακές αλλαγές, εσωτερικό δανεισμό. Είναι μέτρα που αντιμετωπίζουν την ουσία ενός μεγάλου προβλήματος.
Είναι ένα νομοσχέδιο που επίσης αντιμετωπίζει σημαντικά φορολογικά και αναπτυξιακά θέματα. Ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία κοινοτική οδηγία και έχουμε και τις τροπολογίες ουσιαστικά που αφορούν από τη μία τους ημιυπαίθριους χώρους και από την άλλη την έκτακτη εισφορά όπως αναλύθηκε από τον Υπουργό και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να μιλήσω κατ’ αρχήν γι’ αυτήν.
Εδώ, λοιπόν, συζητώντας εν μέσω κρίσης με συγκεκριμένες οικονομικές παραμέτρους, αν θέλετε με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία όλοι γνωρίζουμε σ’ αυτή την Αίθουσα και με συγκεκριμένες ευθύνες για τη διαχρονική κατάσταση της οικονομία μας, αντί να συζητήσουμε κι αν θέλετε να ακούσουμε επιτέλους για μια φορά προτάσεις σε ό,τι αφορά τη σύλληψη της φορολογητέας ύλης αλλά και την έξοδο από την κρίση, τι ακούμε; Ακούμε κατά τον λαϊκίστικο μόνιμο τρόπο διαπιστώσεις, παρατηρήσεις και βέβαια τη μόνιμη και γνωστή καταγγελιομανία ιδιαίτερα της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία λειτουργεί απέναντι στον ελληνικό λαό με ένα τρόπο παιδαριώδη, δηλαδή «γιατί δεν ανοίγετε το θησαυροφυλάκιο, κύριε Υπουργέ, να μοιράσετε σε όσους ζητάνε;».
Και τίθεται το ερώτημα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Ένα κόμμα, το οποίο θέλει να γίνει κυβέρνηση, ένα κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει για δεκαετίες την πατρίδα μας, με αυτή την αντίληψη και με αυτήν πολιτική θα έρθει να ζητήσει την ψήφο των Ελλήνων; Δηλαδή θεωρείτε ότι ζούμε στη χώρα τον λωτοφάγων; Δεν θυμάται ο ελληνικός λαός ή δεν γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος για το υπέρογκο δημόσιο χρέος; Δεν θυμάται ο ελληνικός λαός ή δεν γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος για τον υπερπολλαπλασιασμό του εξωτερικού δανεισμού; Δεν θυμάται ο ελληνικός λαός ποιος διόγκωσε τις κρατικές δαπάνες στο δημόσιο τομέα, ποιος καλλιέργησε τη νοοτροπία σ’ αυτό τον τόπο της λογικής «πέσε πίτα να σε φάω»; Δεν θυμάται ο ελληνικός λαός το μηδενικό ρυθμό σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και ιδιαίτερα τις ξένες επενδύσεις στην πατρίδα μας;
Εσείς δεν είστε εκείνοι -να θυμηθώ ένα στοιχείο- που το 2003 είχατε ως Κυβέρνηση ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή μιλάμε για 50 περίπτερα; Αυτό το ρυθμό ανάπτυξης θέλετε να επανεισαγάγετε στη χώρα ως Κυβέρνηση αν και όποτε έρθετε;
Και εδώ να πω το εξής. Δεν είναι δυνατόν να διαπιστώνετε απλώς, από την άλλη μεριά να γίνεστε ευχάριστοι σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και να μην έχετε την κατάθεση μιας πρότασης.
Και εσείς, κύριε Βενιζέλο, είστε παλιός κοινοβουλευτικός, άνθρωπος ο οποίος έχει βιώσει τη Βουλή. Παραθέτετε ορισμένα τα στοιχεία την ώρα που έχει αξιολογήσει την οικονομική κατάσταση της χώρας ο Υπουργός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών. Ε θεωρώ ότι από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να βυζαντινολογούμε και από την άλλη πλευρά να καλλιεργούμε μύθους στο κοινωνικό σύνολο.
Δεν υπάρχουν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μαγικοί τρόπο εξόδου από την κρίση. Η κρίση είναι δεδομένη. Η ελληνική οικονομία έχει όντος συγκεκριμένες αδυναμίες, για τις οποίες ευθύνεστε κυρίως εσείς και για το δημόσιο χρέος και για τον εξωτερικό δανεισμό και για, αν θέλετε, τη γιγάντωση του δημοσίου τομέα και για το έλλειμμα μιας μεγάλης επενδυτικής δραστηριότητας που θα έπρεπε από καιρό να έχει η χώρα. Σήμερα γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια και από την άλλη μεριά γίνεται και σοβαρή προσπάθεια σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα προκειμένου να μπορέσουμε επιτέλους και το μηχανισμό των εσόδων να τον διασφαλίσουμε με έναν σίγουρο κι αν θέλετε, διαχρονικό τρόπο και να περιστείλουμε τις δαπάνες.
Πρέπει να ξέρετε ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα. Σας θυμίζω ότι πρώτα απ’ όλα όλοι σ’ αυτή την Αίθουσα μιλούμε κι αν θέλετε, συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή όπως βλέπετε σε όλα του τα άρθρα ειδικά στις ενδοομιλικές συναλλαγές, αυτό το νομοσχέδιο;
Εμείς κάνουμε πράξη τα λόγια μας. Καθιερώσαμε τον μοναδικό ενιαίο συντελεστή. Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές και στα νομικά και στα φυσικά πρόσωπα. Καθιερώσαμε κίνητρα για τις επενδύσεις. Από την άλλη μεριά -και ειπώθηκε πριν από τον κ. Βενιζέλο- και τα προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και το ΤΕΜΠΜΕ δεν έδωσαν ένα δισεκατομμύριο. Το ΤΕΜΠΜΕ έδωσε τρία δισεκατομμύρια στην πρώτη φάση επιδοτώντας 20.000 επιχειρήσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη φάση του προγράμματος που είναι 6,3 δισεκατομμύρια και αφορά 50.000 επιχειρήσεις.
Συνεπώς, για να μιλήσουμε και ειδικότερα και πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο αυτό και αντιμετωπίζονται με μέτρα οι φοροδιαφυγή και υπάρχει δικαιότερο φορολογικό σύστημα και υπάρχουν ρυθμίσεις φορολογικές και τίθενται και λύνονται ζητήματα χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επέκταση του leasing. Υπάρχει η στήριξη και η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στο ύψος του 25%. Έτσι καλύπτεται το 100% του δανεισμού. Γιατί ξέρατε ότι δανειοδοτούσε το 75% του συνόλου της οικοδομής το τραπεζικό σύστημα. Με το νομοσχέδιο αυτό και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας έχουμε και μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας έχουμε σε ό,τι αφορά την παράταση της μείωσης κατά 50% των φορολογικών κερδών στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν καινοτόμες δραστηριότητες. Και βέβαια έχουμε το σύστημα, το οποίο καθιερώνεται για τις μεγάλες επενδύσεις, όπου θα υπάρχει μία θέση εξέτασης της επένδυσης, όπου στηρίζονται οι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα.
Πού διαφωνείτε με όλα αυτά; Πού υπάρχει πρόβλημα με όλα αυτά, για να το αντιληφθώ; Εμείς δεν είμαστε εδώ, οι οποίοι επισημαίνουμε συνεχόμενα ότι πρέπει τέτοια μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής, αν θέλετε, καλύτερων φορολογικών κινήτρων και μέτρων που θα τονώνουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, εμείς δεν είμαστε που τα επιζητούμε;
(MB)
(XF)
Δεν καταλαβαίνω πού μπορεί να διαφωνεί κάποιος εκτός από το γεγονός ότι χρησιμοποιεί κάθε πρόταση της Κυβέρνησης, κάθε νομοσχέδιο ως έναν «βατήρα» μόνιμου και αορίστως καταγγελτικού λόγου. Αυτό όμως δεν λύνει προβλήματα. Εγώ αν θέλετε δεν νιώθω ευχάριστα με οποιονδήποτε νέο φόρο ή έκτακτη εισφορά. Από την άλλη μεριά όμως εκρίθη εν μέσω κρίσης ότι υπάρχει δυνατότητα και, με πολύ προσεκτικό τρόπο, να μην υπάρξει μόνιμη επιβάρυνση του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών.
Και σε ό,τι αφορά -για να τελειώνω- το ζήτημα της τροπολογίας που αφορά τους ημιυπαίθριους χώρους. Γιατί έγινε λόγος και γι’ αυτήν. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ειπώθηκε εδώ ότι νομιμοποιείται η παρανομία. «Πρόκειται για ένα καθεστώς», είπε ο κ. Βενιζέλος, «κλεφτών και αρματολών». Αν η τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης -γιατί περί αυτού πρόκειται κι όχι για καμιά νομιμοποίηση- εντός κτιρίων τα οποία έχουν οικοδομική άδεια και εντός του νομίμου περιγράμματος αυτών των κτιρίων αποτελεί σχέση κλεφτών και αρματολών και αποτελεί νομιμοποίηση παρανομιών τότε ο νόμος που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το ’85, που νομιμοποιούσε όλα τα αυθαίρετα χωρίς οικοδομικές άδειες και δημιουργούσε δεύτερη και τρίτη γενιά αυθαιρέτων, τι είναι κύριε Βενιζέλο; Τι είναι αυτός ο νόμος τον οποίο κάνατε; Για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε.
Και να ρωτήσω ευθέως: Δεν συμφωνείτε με την τακτοποίηση εκατομμυρίων ελληνικών οικογενειών, οι οποίες έχουν καταστεί όμηροι;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ: Τώρα τους κάνετε ομήρους.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Αν ένας λοιπόν εντός του οικοδομικού περιγράμματος αλλάξει τη χρήση ποιος μπορεί να το ξέρει και να τον εμποδίσει; Και από τη άλλη μεριά -γιατί εδώ μιλάμε για αλλαγή χρήσης, από γκαράζ το έκανε γραφείο, παραδείγματος χάρη- αυτό έρχεται να τακτοποιήσει.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και να πούμε και το εξής. Το σπουδαιότερο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, -το οποίο δεν το λέτε- είναι ότι η τροπολογία αυτή παίρνει όλα τα μέτρα αποφυγής αυτής της κατάστασης στο μέλλον. Πότε άλλοτε νομοσχέδιο το οποίο φέρατε εσείς –και σας προκαλώ-, όπως το νομοσχέδιο του ’85, έπαιρνε μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές;
Κατά συνέπεια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι όταν εδώ αναλύουμε κάποια πράγματα θα πρέπει να έχουμε δύο πράγματα υπόψη μας: Πρώτον, τη μέχρι σήμερα πορεία μας –γιατί όλοι έχουμε ιστορία, δεν υπάρχει γένεση με παρθενοτομή εδώ- και από τη άλλη μεριά το πόσο σοβαρά θα πρέπει να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτό το οποίο η Κυβέρνηση καταθέτει ως πρόταση. Θεωρώ λοιπόν ότι πραγματικά όχι μόνο δεν υφίσταται ζήτημα, αλλά εκατομμύρια συμπολίτες μας ανακουφίζονται.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Λιάσκο.
Το λόγο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτησή μας σήμερα αποτελεί την πλέον ευκρινή απόδειξη ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας και η Κυβέρνησή του είναι όχι απλώς εκτός πραγματικότητας, όχι απλώς όμηροι, αλλά κυρίως και πάνω απ’ όλα αναξιόπιστοι απέναντι στον ελληνικό λαό.
Ξέρουμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται πολιτική ηγεσία που νοιάζεται για τους πολίτες, που να εμπνέει εμπιστοσύνη, που να εφαρμόζει πολιτικές που θα τους εξασφαλίζουν το αύριο. Πάνω απ’ όλα όμως να τους λέει την αλήθεια.
Αντί γι’ αυτό ο σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας επιλέγει συνειδητά να ασκεί συγκυριακή, μικροκομματικής φύσης πολιτική. Εμπαίζει τους πολίτες. Μέσα σ’ έναν χρόνο έχουμε τρία κύματα φοροεπιδρομών στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα: Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, πολύ πριν ξεσπάσει η διεθνής κρίση, το οποίο εσείς χρησιμοποιείτε ως άλλοθι, όπου ο τότε Υπουργός Οικονομίας μας μίλησε και μας είπε ότι «πιάσαμε πάτο», το Γενάρη το δεύτερο κύμα, σήμερα το τρίτο, και, όπως γνωρίζετε, το φθινόπωρο προμηνύονται νέα πακέτα μέτρων. Και η Κυβέρνηση βέβαια αντί να τονώσει την αγορά εν μέσω διεθνούς κρίσης κάνει το αντίθετο. Πνίγει τη μέση ελληνική οικογένεια, τους χαμηλόμισθους, στεγνώνει την αγορά ακόμη περισσότερο. Δημιουργεί μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Υπονομεύεται έτσι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Και βέβαια έχει τεράστιες ευθύνες η Κυβέρνηση διότι μπήκαμε και ανεμοδαρμένοι και απροετοίμαστοι στη διεθνή αυτή κρίση.
Διότι η κρίση ξεκινά από την ίδια τη διαχείριση της οικονομίας απ’ αυτή την Κυβέρνηση. Διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από το 2004 έως σήμερα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά πήγαν σε τσέπες λίγων, «εκλεκτών», σε επενδύσεις δίχως αύριο, σε μπόνους, σε πελατειακές προσλήψεις. Δεν πήγαν ούτε στην Υγεία, ούτε στην Παιδεία, δεν πήγαν στην έρευνα, δεν πήγαν στην περιφερειακή ανάπτυξη, δεν πήγαν σε δημόσιες επενδύσεις που θα άλλαζαν τον οικονομικό χάρτη της χώρας μας.
Έτσι έχασε, μ’ αυτόν τον τρόπο έχασε η Κυβέρνηση τον έλεγχο του ελλείμματος, με τις συνειδητές πολιτικές της. Έτσι οι δαπάνες έχουν εκτροχιαστεί, ενώ τα έσοδα έχουν καταρρεύσει. Και σήμερα η «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, από τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ όχι λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, όπως δήθεν ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης, των τελευταίων πέντε ετών. Και αυτή την «τρύπα» καλείται σήμερα να την κλείσει ποιος; Όχι οι υπεύθυνοι, αλλά ο ελληνικός λαός με τα υπό ψήφιση φορολογικά μέτρα. Και με δεδομένα αυτά τα νούμερα ας αναρωτηθούμε τι θα προσφέρουν στην εθνική μας οικονομία αυτά τα νέα μέτρα. Μαζί με την περιβόητη «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων το εισπρακτικό σχέδιο φιλοδοξεί να φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όμως, αλήθεια, πού οδηγεί αυτή η εκβιαστική και παρελκυστική πολιτική της Κυβέρνησης; Πουθενά. Δεν οδηγεί απολύτως πουθενά, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την πλήρη αναξιοπιστία και την παντελή έλλειψη προσανατολισμού αυτής της Κυβέρνησης. Άλλωστε είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα της εθνικής μας οικονομίας δεν θα τα λύσουν φοροεισπρακτικά μέτρα αλλά μια καλή πορεία, μια νέα πορεία της οικονομίας της χώρας μας, μια διαφορετική αναπτυξιακή φιλοσοφία, με σχέδιο, που θα φέρει χρήμα, επενδύσεις, οικονομική δικαιοσύνη στους πολίτες, κάτι για το οποίο ποτέ δεν άρθρωσε λόγο αυτή η Κυβέρνηση.
Από πότε επίσης το να πουλάμε τα πάντα έχει αναπτυξιακή λογική, για να χάνουμε πραγματικής σημασίας αναπτυξιακά εργαλεία, στρατηγικής σημασίας αναπτυξιακά εργαλεία; Και τα λεφτά από το τίμημα να πηγαίνουν πού; Στην ανάπτυξη; Σε διαθρωτικές αλλαγές; Στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Και πάλι όχι. Πάνε σε κομματική πελατεία και στην «τρύπα» της διαφθοράς. Γι’ αυτό ό,τι φόρο και να επιβάλει η Κυβέρνηση πάει στράφι, γιατί καλύπτει «μαύρες τρύπες».
Ποιος εγγυάται στους Έλληνες πολίτες ότι δεν θα δημιουργεί η Κυβέρνηση πολύ σύντομα και νέες «μαύρες τρύπες», νέα ελλείμματα, αφού δεν υπάρχουν ούτε σοβαρές πολιτικές για την ανάπτυξη, ούτε πολιτική βούληση και πολιτικές για τη μείωση της σπατάλης και της διαφθοράς και αφού η Ελλάδα είναι σήμερα σε επιτήρηση, σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες που έχουν βρεθεί σε επιτήρηση λόγω διεθνούς κρίσης, όχι λόγω της διεθνούς κρίσης αλλά λόγω των πολιτικών που εφάρμοσε τα τελευταία πέντε χρόνια;
(SX)
(2MB)
Αυτά δεν είναι λόγια δικά μου. Είναι λόγια της ίδιας της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Μπροστά, λοιπόν, στις νέες αναμενόμενες μαύρες τρύπες, τι θα κάνει η Κυβέρνηση; Θα πάρει και άλλα φορολογικά μέτρα; Θα βυθίσει και άλλο τη χώρα και την οικονομία ή μήπως δεν σκοπεύει να το κάνει, όπως δεν σκόπευε και περίπου πριν από ένα μήνα να πάρει νέα φορολογικά μέτρα;
Και ερωτώ: Είναι αυτή η αξιοπιστία, είναι αυτή η φερεγγυότητα που χρειάζεται σήμερα ο τόπος, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, αυτό που χρειάζεται για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη του πολίτη στους θεσμούς;
Γι’ αυτό εκτός από απόδειξη αναξιοπιστίας του Πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί παράλληλα και σχεδόν ευθεία παραδοχή της Κυβέρνησης ότι δεν μπορεί πια να κυβερνήσει, ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο.
Μπορούν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να πιστέψουν ποτέ ξανά στα λόγια και στις εξαγγελίες ενός πολιτικού που αποδεδειγμένα αποπειράθηκε να τους εξαπατήσει;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην πολιτική εκείνοι που άλλα λένε και άλλα τελικά κάνουν –και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση- είναι αναξιόπιστοι. Δεν χαίρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Και δυστυχώς σήμερα, μέσα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία, αναξιόπιστος απέναντι στους πολίτες είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Και αυτή η αναξιοπιστία και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και η έλλειψη εμπιστοσύνης του πολίτη προς την Κυβέρνηση, αποτυπώθηκαν εύγλωττα, άμεσα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές.
Θα ήθελα, όμως, να αναφερθώ και σε ένα ακόμα ζήτημα. Είναι ζήτημα βαθύτατα πολιτικό. Τα μέτρα, που συζητάμε σήμερα, τα επιβάλλει μία Κυβέρνηση η οποία στηρίζεται στην ψήφο Βουλευτών που έδιναν δωρεάν μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω off shore από την τηλεόραση, Βουλευτών που οραματίστηκαν, οργάνωσαν και εκτέλεσαν το γνωστό σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η Κυβέρνηση βασίζεται σε μία πλειοψηφία και σε Βουλευτές που έχουν ευθύνες για τα δομημένα ομόλογα, που κατά το πόρισμα Ζορμπά έχει ευθεία σχέση με μαύρο πολιτικό χρήμα προς πολιτικό Κόμμα, σε Βουλευτές και σε μία Κυβέρνηση που αρνείται επίμονα το φως και τη διαφάνεια στα σκάνδαλα, όπως τη SIEMENS, το ΓΕΡΜΑΝΟ, τις υποκλοπές.
Στηρίζεται, δηλαδή, η πολιτική της Κυβέρνησης σε μία εμπεδωμένη αντίληψη κακοδιαχείρισης, σπατάλης, μικροκομματικών πελατειακών επιλογών και ιδιοτελών αποφάσεων. Η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε μία πλειοψηφία που εγκολπώνει, που υιοθετεί και εν τέλει επιβραβεύει με την ατιμωρησία αυτές τις παρόμοιες αντιλήψεις και πράξεις. Κι εσείς, κύριοι της Συμπολίτευσης, θα αποφασίσετε; Θα αποφασίσετε εσείς τα κοινωνικά άδικα και εξοργιστικά μέτρα εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Ρωτά δίκαια –μιλήστε με τον πολίτη, βγείτε έξω να μιλήσετε με τον κόσμο- ο πολίτης: Με ποια ηθική και πολιτική νομιμοποίηση –έτσι λέει ο πολίτης- με αναγκάζει αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Καραμανλή, να πληρώσω και πάλι τα δικά της σπασμένα;
Αυτά ρωτά ο πολίτης. Η απάντηση; Με καμία νομιμοποίηση. Καμία απολύτως!
Η οικονομία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισέρχεται σε ύφεση με απρόβλεπτες και δυσμενείς συνέπειες στην απασχόληση, για τους εργαζόμενους, για τις επιχειρήσεις. Μηδενική ανάπτυξη το 2009 σημαίνει απώλεια εκατόν είκοσι χιλιάδων θέσεων εργασίας. Και αποκρύπτεται, βεβαίως, από τους πολίτες, μέσω της χρήσης των στατιστικών στοιχείων, τα οποία είναι ανακριβή, το θέμα της ανεργίας.
Η μηδενική ανάπτυξη έφτασε να είναι σήμερα η αισιόδοξη υπόθεση εργασίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι διεθνείς οίκοι μιλούν για αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά από το 1993. Και η Κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια εξακολουθεί συνεχώς να μεταφέρει το βάρος το οικονομικό, τα φορολογικά βάρη στους ασθενέστερους και τη μεσαία τάξη.
Και βέβαια, το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι μεγάλο, είναι εξαιρετικά διογκωμένο. Τα σπασμένα, όμως, της κυβερνητικής διαχείρισης δεν μπορούν και πάλι να πληρώσουν οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα, καθώς και οι συνταξιούχοι.
Γι’ αυτό και η αλλαγή πολιτικής στη χώρα είναι μονόδρομος. Και η αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης σημαίνει πρώτα απ’ όλα αντιμετώπιση του ελλείμματος εμπιστοσύνης των Ελλήνων σε εκείνους που τους κυβερνούν. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν την ανάπτυξη που τους παραδώσαμε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση που οι ίδιοι σήμερα προκάλεσαν.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν χαμένος πλούτος για την οικονομία, χαμένος κόπος για τον Έλληνα και ως εκ τούτου, χαμένος χρόνος για την Ελλάδα.
Γι’ αυτό και η πατρίδα μας χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας με μία νέα ισχυρή κυβέρνηση με εντολή νωπή από τον ελληνικό λαό, έχοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αντιστρέψει το αρνητικό οικονομικό κλίμα και εσωτερικά και διεθνώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως και τη δραματική εικόνα των δημόσιων οικονομικών. Και η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και την ικανότητα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του τόπου, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Διότι θα δώσει νέα πνοή στην εθνική μας οικονομία με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα βασισμένο στην ανταγωνιστική «πράσινη ανάπτυξη», που θα αναθεωρεί αντιλήψεις μας για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται σήμερα η χώρα. Διότι θα εμπνέει στους Έλληνες ένα νέο όραμα συλλογικής και προσωπικής ανάπτυξης. Διότι κάθε πτυχή του αναθεωρημένου προγράμματός μας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας μας θα είναι προϊόν μιας ευρύτατης διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και με την κοινωνία ολόκληρη. Αλλά και γιατί η δική μας φορολογική πολιτική δεν θα στοχεύει μόνο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά θα γίνει και το κατ’ εξοχήν δυναμικό εργαλείο για το στόχο για τον οποίο διεκδίκησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., από τότε που δημιουργήθηκε, την εξάλειψη των ανισοτήτων, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πολλών, αλλά και εργαλείο για κίνητρα, για ανάπτυξη και επενδύσεις στη χώρα μας. Διότι τα χρήματα του ελληνικού λαού θα τα σεβόμαστε, μέσα από διαδικασίες και μέτρα διαφάνειας, τα οποία εσείς δεν έχετε βούληση να πάρετε και μέσα από ένα σοβαρό σχεδιασμό!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Τα χρήματα θα πιάνουν τόπο, για να έχουν όλοι το δικαίωμα να ζήσουν μία αξιοπρεπή ζωή και να δημιουργούνται ευκαιρίες για όλους. Και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε τις απαραίτητες, μεγάλες, σημαντικές τομές στη χώρα μας, τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Διερωτώμαι πότε επιτέλους ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα έρθει με κάποια συγκεκριμένη πρόταση εδώ και δεν θα συνεχίζει τις γενικόλογες και κενού περιεχομένου αναφορές.
Μας κατηγόρησε ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας. Εγώ διερωτώμαι ποιος πράγματι είναι εκτός πραγματικότητας. Λέει: Αντί να τονώσουμε την αγορά, πνίγουμε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Κατ’ αρχήν, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω για άλλη μία φορά την απορία: Σας ενοχλεί που φορολογούμε αυτούς που έχουν σκάφη και μεγάλα αυτοκίνητα; Για να το ξεκαθαρίσουμε κάποτε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αυτός είναι ο πόνος σας; Αυτοί είναι οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Διότι τα μέτρα…
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ.
Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Οικονόμου παρακαλώ!
(DP)
(SX)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Τα φορολογικά μέτρα που πήραμε –τα ανέφερα και πριν- είναι: Έκτακτη εισφορά στα σκάφη, αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, κινητή τηλεφωνία για τους μεγάλους λογαριασμούς και η βενζίνη.
Και ερωτώ: Μα, αυτό σας ενοχλεί; Αυτό ήταν για το οποίο και η κυρία Κατσέλη μας κατηγόρησε…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα σκάφη δεν έχουν έρθει, κύριε Υπουργέ; Που είναι τα σκάφη;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Σπηλιόπουλε, σας παρακαλώ μη διακόπτετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Και ερωτώ: Αυτό αφορά καθόλου τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους; Μην τρελαθούμε τελείως σε αυτή την Αίθουσα.
Εκτός πραγματικότητας για μένα είναι εκείνος ο οποίος ενώ –και εννοώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ συνολικά και τον Πρόεδρό του- περιγράφει την οικονομία με τα μελανότερα χρώματα, ενώ μας λέει ότι έχει καταστραφεί η οικονομία, τάζει υποσχέσεις 11 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Και εγώ ερωτώ ευθέως και ας γίνει συγκεκριμένος: Πού θα τα βρει; Και ερωτώ και πάλι: Επειδή λέει «δήθεν κρίση», είναι αποτέλεσμα δήθεν κρίσεως το γεγονός ότι έχει μειωθεί το τέλος ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα κατά 145 εκατομμύρια ευρώ το πεντάμηνο, ο φόρος στα πετρελαιοειδή προϊόντα κατά 119 εκατομμύρια το πεντάμηνο, ο φόρος μεταβίβασης οικοδομών κατά 101 εκατομμύρια το πεντάμηνο, ο φόρος μεταβίβασης οικοπέδων κατά 75 εκατομμύρια το πεντάμηνο; Και αν πιάσω πέντε τέτοια κονδύλια τα οποία είναι προφανή, για οποιονδήποτε έχει στοιχειώδη επαφή με τη πραγματικότητα και την αγορά ότι είναι αποτέλεσμα της κρίσης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, αυτά πώς θα καλυφθούν; Με παχιά λόγια του τύπου εμπιστοσύνης και με διαφάνεια στα χρήματα;
Είδαμε άλλωστε τη διαφάνεια που έχετε στους δικούς σας λογαριασμούς, στο κόμμα σας. Ένα μπακαλοτέφτερο εν είδει βιβλίου στο οποίο ενδεχομένως περνιούνται και δεν περνιούνται ορισμένα κατά μερικούς συντρόφους σας ή όχι. Άρα, ποιος είναι αυτός ο οποίος μας κάνει μαθήματα τάξης, όταν στο ίδιο το δικό του το μαγαζί δεν μπορεί πέντε απλά πράγματα να γράψει σωστά και τακτικά;
Αλλά επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτεί σοβαρότητα. Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια. Η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με κενές διακηρύξεις γενικόλογες. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν κρίση, όλες οι χώρες παίρνουν συγκεκριμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας. Εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε διότι έχουμε μεγάλο χρέος. Και το μεγάλο χρέος που έχουμε, είτε σας αρέσει να το ακούτε είτε δεν σας αρέσει, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ, οφείλεται στα δικά σας πεπραγμένα των προηγουμένων δεκαετιών. Και το χρέος μετριέται ως ποσοστό του Α.Ε.Π. Αυτό το έχω πει πάρα πολλές φορές στον κ. Παπανδρέου. Παρακαλώ πάρα πολύ εξηγήστε του γιατί μετριέται ως ποσοστό του Α.Ε.Π..
Και το χρέος, λοιπόν, το πήρατε από το 30%, το πήγατε στο 100%, εμείς το κατεβάσαμε στο 92%, δεν είναι αρκετό και τώρα η χώρα έχει πρόβλημα με αυτό το υψηλό χρέος να κάνει αυτό το οποίο κάνουν όλες οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτή είναι η αλήθεια. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική, η οποία υπονομεύει το μέλλον της χώρας και η οποία θα ήταν καταστροφική.
Άρα, θα παρακαλούσα για άλλη μια φορά –και με αυτό κλείνω, κύριε Πρόεδρε, διότι δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική μια τέτοια γενικόλογη τοποθέτηση με ευχές και κατηγορίες αβάσιμες- όχι γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον του ΠΑ.ΣΟ.Κ –μου είναι αδιάφορο, αφού δεν το καταλαβαίνουν- αλλά διότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της χώρας να καταλάβουμε ότι εδώ χρειάζεται ειλικρίνεια, συναίνεση, συνεννόηση και σοβαρότης και δυστυχώς αυτή λείπει.
Και δράττομαι της ευκαιρίας να απαντήσω και σε κάτι που είπε ο κ. Βενιζέλος. Είπε ψέματα –είπε- ο κύριος Υπουργός. Δεν σας διέκοψα, ούτε το βάζω επί προσωπικού, αλλά είπατε τη λέξη «ψέματα» Θέλω να πω ότι εγώ δεν λέω ψέματα και παρακαλώ να το διορθώσετε. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε μετά.
Οι εκτιμήσεις οι οποίες ήταν –και δεν επιβεβαιώθηκαν- δεν είναι λάθος της ελληνικής Κυβέρνησης, διότι δεν υπάρχει μια χώρα στην Ευρώπη, στον κόσμο η οποία να μην έκανε αλλεπάλληλες εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών και να μην αναγκάστηκε να τις διαψεύσει, διότι δεν υπάρχει ένας Οργανισμός που να μην έκανε εκτιμήσεις και να μην αναγκάστηκε να τις αλλάξει, διότι δυστυχώς για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τις συνέπειες που έχει στην Ελλάδα όλες οι εκτιμήσεις που γίνονται και συνεχίζουν να γίνονται ακόμη, γίνονται προς το χειρότερο.
Παρακολουθούμε τις εκτιμήσεις, είμαστε πάνω από τα πράγματα, παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα όπου χρειάζεται, δεν τα κρύβουμε κάτω από το χαλί και με συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όμως έχει πάνω απ’ όλα στη πράξη τον τίτλο σοβαρότητα, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση και με ειλικρίνεια λέμε τα πράγματα.
Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό που τρεις μέρες πριν από τις εκλογές είχε πει ότι ναι, θα κάνουμε ταμείο και αν χρειαστεί θα βάλουμε και φόρους. Είπε μάλιστα –και λέω τρεις μέρες προ των εκλογών- θα βάλουμε και φόρους. Εσείς είσαστε αυτοί οι οποίοι ενώ υποτίθεται ότι γνωρίζετε την άθλια δήθεν κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία, τάζετε τα πάντα στους πάντες.
Παρακαλώ, λοιπόν, για το καλό αυτής της χώρας σοβαρευτείτε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κύριε Βενιζέλε, ούτως ή άλλως με την τελευταία τροποποίηση του Κανονισμού στην περίπτωση κατά την οποία υπάρχει ζήτημα για την κοινοβουλευτική ομάδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δικαιούται να πάρει το λόγο.
Δύο λεπτά φτάνουν;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τρία λεπτά, αν έχετε την καλοσύνη.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ορίστε, κύριε Βενιζέλε, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, όσα ανέφερα για τον κ. Παπαθανασίου προηγουμένως δεν αφορούν το προσωπικό του ήθος, αλλά την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανευθυνότητα της Κυβέρνησης του κυρίου Καραμανλή.
Είπα προηγουμένως ότι με φοβερή ευκολία η Κυβέρνηση υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα αναθεωρημένο σχέδιο σταθεροποίησης και ανάπτυξης με πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2009 την ώρα που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανακοίνωνε την πρόβλεψη του για 0,5% και κανείς δεν εξήγησε στη Βουλή, στους πολίτες, στην αγορά γιατί συνέβη αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Και την ώρα που ο ΟΟΣΑ μιλάει για αρνητικό ρυθμό 0,9% ευχόμαστε όλοι να σταθούμε στο μηδέν. Αλλά κάποιος όφειλε να ζητήσει συγνώμη γι’ αυτό που έγινε.
Είπα επίσης, προηγουμένως ότι με ποια στοιχεία η Κυβέρνηση σε δυόμιση μήνες –εκ των οποίων ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι μήνες διακοπών και καλοκαιριού- τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα υποβάλει στη Βουλή και άρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2010, όταν δεν τολμάει να πει αυτό που λένε όλοι και ο κ. Αλογοσκούφης ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του περιορισμού του δημοσιονομικού μας ελλείμματος στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας μέσα σε δύο χρόνια. Και όλες οι άλλες χώρες έχουν πιο ευρύχωρο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής. Δεν μας το έχει χορηγήσει αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους πολιτικής αναξιοπιστίας, όχι γιατί μόνο το θεσμικό και διαρθρωτικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο.
Όμως, ας έρθω στην περιβόητη φορολογική τροπολογία. Κατά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 1.060.000.000. Σχεδόν τόσα όσα είναι το πρόσθετο κόστος δανεισμού, επειδή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, «εμπροσθοβαρώς» δανείστηκε όσα δανείστηκε –δηλαδή ποσά που ξεπερνούν το 22% του Α.Ε.Π.- για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες του 2009 που είναι πρωτοφανούς ύψους και λόγω των μεγάλων περιθωρίων των επιτοκιακών, των spreads πληρώνουμε ένα πολύ μεγάλο κόστος.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑϊΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Θα το αναπληρώσουμε, λοιπόν, από αυτά. Μόνο 80 εκατομμύρια έσοδα προσδοκά το κράτος από τα τέλη των πολυτελών οχημάτων μεγάλου κυβισμού. Τα 900 εκατομμύρια είναι από τα κινητά και καρτοκινητά, είναι από το φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη επί φτωχών και πλουσίων, είναι και από τη φορολόγηση των λαχείων που κανείς πλούσιος δεν περιμένει να γίνει πλουσιότερος από το λαχείο, αλλά κάποιος φτωχός μπορεί να έχει αυτή την ελπίδα, την έστω φρούδα.
Άρα, που είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αναπτυξιακή προοπτική αυτής της τροπολογίας; Είναι μια νευρική εναγώνια, εισπρακτική κίνηση η οποία δεν εντάσσεται σε καμία ενιαία πολιτική.
Και βεβαίως έρχεται η άλλη τροπολογία για την οποία θα συζητήσουμε ειδικά, η περιβόητη τροπολογία για τους ημιυπαίθριους και τα υπόγεια και λέει για προσδοκώμενα έσοδα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Από πού; Από την επενδεδυμένη περιουσία των Ελλήνων στα ακίνητα που πράγματι μπορεί να φτάνει και το 700% του Α.Ε.Π., σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων επιστημονικών φορέων. Αλλά, αυτά δεν υπάρχουν σε κανένα λογαριασμό, σε κανένα σεντούκι. Είναι επενδεδυμένα σε ακίνητα, για να αντιληφθούμε που στρέφεται και εκείνη η τροπολογία. Οι πλούσιοι θα τα δώσουν αυτά; Υπάρχει το κριτήριο του εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή του χρήστη του ακινήτου; Δεν υπάρχει βεβαίως.
Άρα, αυτά τα ισοπεδωτικά οριζόντια μέτρα είναι μέτρα κοινωνικά άδικα, σκληρά, τυφλά. Αυτό λέμε. Μια χώρα που πηγαίνει στα τυφλά είναι μια χώρα χωρίς αυτοπεποίθηση, χωρίς αίσθημα ασφάλειας. Η χώρα χρειάζεται να αποκτήσει μπούσουλα, αίσθημα σταθερότητας και εμπιστοσύνης γι’ αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής.
(DP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κ. Αλέξανδρος Αλαβάνος έχει το λόγο για δεκαπέντε λεπτά, παρακαλώ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να κάνω μια παρατήρηση κοινοβουλευτικής συμπεριφοράς. Έρχεται ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θέτει ζητήματα και ερωτήματα στην Κυβέρνηση παρουσία του Υπουργού. Φεύγει πριν απαντήσει ο Υπουργός. Τελειώνει την ξιφομαχία του με την Αξιωματική Αντιπολίτευση ο Υπουργός, φεύγει πριν ακούσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι καλό αυτό. Πάντα υπάρχει κάτι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Υπάρχει Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση είναι παρούσα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Δεν υπάρχει, όταν πρόκειται για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υπάρχει όταν πρόκειται για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κανένας νόμος, κανένας κανόνας, ούτε ζητάω την παρέμβασή σας. Απλώς οφείλω να το επισημάνω, ότι μπορούσαμε να έχουμε μια κουλτούρα κοινοβουλευτική καλύτερη.
Θα ήθελα, πριν μπω στο θέμα να κάνω μια παρένθεση, που είναι, όμως, σημαντική και συνδέεται με την επικαιρότητα και να καλέσω την Κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ από το Γραμματικό. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ενάντια στις τοπικές κοινωνίες τέτοιες δυνάμεις βίας και καταστολής και αυταρχισμού τη στιγμή που έχει πλήρες άδικο, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διακόψει τις χρηματοδοτήσεις για το Γραμματικό και για αλλού, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στην δέσμευσή της, η οποία ποια είναι; Αυτό που έπρεπε να γίνει, δηλαδή, να περάσουμε σε ένα άλλο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων, ανάκτησης στην πηγή, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, λιπασματοποίησης, βιολογικής επεξεργασίας που θα αφήνει ένα πολύ μικρό υπόλειμμα, προκειμένου να πάει να ενταφιαστεί στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων.
Δεν έχει, επομένως, δικαίωμα η Κυβέρνηση να ανοίγει συνεχώς τρύπες που θα χώνονται τα πάντα, τη στιγμή που όλες οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περισσότερες τουλάχιστον, έχουν πολύ σημαντικές κατακτήσεις εδώ, που θα διαιωνίζεται η Φυλή, θα ανοίγει το Γραμματικό, θα ανοίγει η Κερατέα κ.λπ. Χωρίς ένα τέτοιο πρόγραμμα δε μπορεί να προχωρεί σε προκλήσεις. Και βλέπετε σήμερα και τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης το χαρακτηρίζουν ως πρόκληση.
Καλούμε, επομένως, την Κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ, να προχωρήσει σε ένα σαφές και συντομότατο χρονοδιάγραμμα σχετικά με όλες τις υποδομές που πρέπει να γίνουν για ένα νέο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και στη βάση αυτών να γίνουν ενέργειες οι οποίες δε θα συναντήσουν μια τέτοια δικαιολογημένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του νομοσχεδίου, το οποίο είναι ένα νομοσχέδιο εξασφάλισης φορολογικών εσόδων, αύξησης των φορολογικών εσόδων του κράτους. Το πρώτο θέμα που θα ήθελα να ρωτήσω είναι: Γιατί τόση βιασύνη; Γιατί πρώτη δόση, δεύτερη δόση, τρίτη δόση, τέταρτη δόση το φθινόπωρο; Για ποιο λόγο αυτή η προτεραιότητα την οποία θέτει η Κυβέρνηση στο να μειώσουμε τα ελλείμματα, όταν βλέπουμε ότι άλλες χώρες στην πολιτική την αντικρυσιακή που έχουν, έχουν ξεπεράσει τα ελλείμματα και παρά το μέγεθός τους, χρωστάνε σε όλο τον κόσμο και στο δικό τους και έξω. Για ποιο λόγο; Για ποιο λόγο αντιμετωπίζουμε έτσι το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας; Για ποιο λόγο δεν αντιδράμε; Για ποιο λόγο δεν τίθεται κατά την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η πηγή του προβλήματος είναι η επιτήρηση και οι υποχρεώσεις που βγαίνουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Κυβέρνηση, η οποία κινείται, βέβαια, με ένα αντιλαϊκό τρόπο, όπως κινείται σήμερα.
Θα ήθελα να πω ότι δεν έχω δει τόσο κοιμισμένη Κυβέρνηση, τόσο νωχελική Κυβέρνηση και τόσο αδιάφορη Κυβέρνηση. Εδώ πέρα έχει γίνει το φόβητρο το όνομα του σοσιαλιστή του κ. Αλμούνια, του Επίτροπου, του αρμόδιου για τις δημοσιονομικές υποθέσεις. Το ερώτημα το δικό μου είναι: Γιατί η Κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει τώρα στη διαδικασία επιλογής της νέας Κομισιόν, της νέας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν τρέχει τίποτα.
Έδωσε τη συναίνεσή της για το Μπαρόζο. Τι είναι ο Μπαρόζο; Επειδή ήρθε στο Μουσείο της Ακρόπολης; Είναι κανένας φιλέλληνας; Είναι συγγενής σας; Έδειξε μια ευαισθησία στα δικά μας ζητήματα; Κατάλαβε τα προβλήματα της κρίσης που αντιμετωπίζουν χώρες με μεγάλο χρέος και με δομικά προβλήματα, όπως είναι η Ελλάδα; Δεν βλέπει ότι γίνεται μια συζήτηση, ότι γίνεται μια αμφισβήτηση; Γιατί δεν παρεμβαίνει, έστω και διαπραγματευτικά; Γιατί δε θέτει την προοπτική μιας άλλης λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης; Γιατί δε θέτει αυτό που πιστεύουμε, την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην πραγματικότητα έχει καταρρεύσει από την ίδια την κρίση, το οποίο βλέπουμε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην το εφαρμόζουν;
Πού είναι ο Πρωθυπουργός; Πού είναι ο κ. Καραμανλής; Γιατί πηγαίνει στις Συνόδους Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πού είναι ο Υπουργός Οικονομίας; Δεν πειράζει που την κοπάνισε τώρα στα γρήγορα από τη Βουλή. Γιατί την κοπανάει από τα ουσιαστικά ζητήματα που πρέπει να τεθούν απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δε μπορεί σε συνθήκες, μάλιστα, τέτοιας κρίσης να βάζει τη θηλιά στο λαιμό καμιάς χώρας; Και αν κάποιοι έχουν το θράσος να το κάνουν, υποτίθεται ότι υπάρχει Κυβέρνηση της χώρας, η οποία πρέπει να την υπερασπιστεί.
Με αυτήν την έννοια, εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αμφισβητούμε το λόγο της φοροεπιδρομής η οποία γίνεται από την Κυβέρνηση και θεωρούμε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει διεκδίκηση και να υπάρξει και ένα μέτωπο κοινό στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να το αντιμετωπίσει, ακόμα και συγγενείς σας κυβερνήσεις σε θέματα τα οποία δεν περίμενε κανείς, όπως, δηλαδή, μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. για τα εστιατόρια, ο κ. Σαρκοζί το ζήτησε, το πέτυχε.
Για ποιο λόγο; Ξαναλέω: Που είναι ο κ. Καραμανλής; Πού είναι ο Πρωθυπουργός; Γιατί δε βάζει ποια θα είναι η επιτροπή σήμερα, την πιο κατάλληλη στιγμή που συζητιέται, που αμφισβητείται η πολιτική Μπαρόζο και η παρουσία Μπαρόζο και ολόκληρη η ομάδα; Γιατί δε θέτει αυτά τα ζητήματα; Τι είμαστε; Κλεισμένοι στα σύνορά μας και στην επαρχία μας; Είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε; Δεν έχουμε μάθει να διαπραγματευόμαστε;
Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ξανά το υπογραμμίζουμε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει λήξει και ότι αντίθετα αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι πολιτικές ανάπτυξης, πολιτικές κοινωνικής αναβάθμισης και κοινωνικής συνοχής και στήριξη από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, δε στέκει το νομοσχέδιό σας. Πάρτε το πίσω, αν θέλετε. Όλα τα θέματα που πιάνετε δεν έχουν βάση. Κατ’ αρχήν, λέτε για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ενδοομιλικές συναλλαγές, που είναι και ο τίτλος του νομοσχεδίου, για τον κόσμο έξω είναι κορακίστικα, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Βλέπει τι συζητάει η Βουλή και δεν καταλαβαίνει, ενώ στην πραγματικότητα είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει καθημερινά. Όταν πηγαίνει στην αλυσίδα του σούπερ μάρκετ και παίρνει το γάλα διπλάσια τιμή από αυτή που πουλιέται στο Βερολίνο, όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και παίρνει τα σαπούνια, παίρνει τα τρόφιμα, παίρνει τις κονσέρβες διπλάσια και τριπλάσια τιμή, αυτό είναι ενδοομιλικές συναλλαγές, δηλαδή, η μεγάλη κομπίνα η οποία γίνεται ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ημεδαπές και αλλοδαπές, ή σε επιχειρήσεις που έχουν θυγατρικές τους εδώ πέρα. Και την πληρώνει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός.
Και το πρώτο πράγμα το οποίο θέλω να σας ψέξω είναι ότι εσείς αδιαφορείτε γι’ αυτό το θέμα και την ακρίβεια και το βλέπετε μόνο φορολογικά. Είναι έντονο ότι το βλέπετε φορολογικά.
(LM)
(DE)
Δεν ενδιαφέρεστε για το γεγονός ότι γίνεται αυτή η καταλήστευση, ότι οι Έλληνες καταναλωτές και η ελληνική εργατική οικογένεια αντιμετωπίζονται ως οι ηλίθιοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έννοια ότι για το ίδιο προϊόν, της ίδιας εταιρείας, από το ίδιο κατάστημα, τους ζητείται να πληρώσουν διπλάσια από το Γερμανό ή από το Βέλγο ή από οποιονδήποτε άλλο.
Και τι κάνετε τώρα; Έρχεστε και περνάτε τον Κώδικα του ΟΟΣΑ. Μα, υπήρχε ο νόμος. Υπήρχε ο 2238 του 1994, αν δεν κάνω λάθος. Υπήρχε ο νόμος. Δεν ήταν ίσως τόσο επεξεργασμένος και δεν έκανε αναφορά σε πορίσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε εισηγήσεις του ΟΟΣΑ, ήταν όμως, μια βάση.
Τι κάνατε; Είχαμε από το 1994 αυτό το όργιο κλοπής και ληστείας που γίνεται σε βάρος του Έλληνα καταναλωτή. Τι έγινε; Με το σημερινό σας νομοσχέδιο, τι καινούργιο θα κάνετε; Διότι το όλο ζήτημα είναι ζήτημα βούλησης και είναι ζήτημα πραγματοποίησης αυτής της βούλησης και ανάγεται στο γενικό πρόβλημα ανυπαρξίας και αδιαφορίας για ελεγκτικούς μηχανισμούς. Αυτό είναι το ζήτημα. Δεν υπάρχει έλεγχος. Δεν γίνεται έλεγχος είτε αυτό αφορά στις συνθήκες εργασίας, στο Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας, στο ΙΚΑ, στον ανταγωνισμό, στα καρτέλ, στην κερδοσκοπία των σούπερ μάρκετ κ.λπ..
Γιατί μας κοροϊδεύετε, λοιπόν; Γιατί τρώμε το χρόνο μας τσάμπα, φέρνοντας μια νέα έκδοση ενός νόμου ο οποίος ήδη υπήρχε από το 1994, κάνοντας μια αναφορά στον ΟΟΣΑ, βάζοντας σε παρενθέσεις μερικές αγγλικούρες και μη εξασφαλίζοντας τίποτα απολύτως από όλα αυτά και ενδιαφερόμενοι όχι για το εισόδημα και τις δυνατότητες του καταναλωτή και τη γκρίζα ζώνη της φτώχειας, αλλά μπας και βγάλετε κανένα φράγκο;
Με αυτήν την έννοια, εμείς ξαναθέτουμε ότι θέλει ελεγκτικούς μηχανισμούς, θέλει αυστηρά πρόστιμα, θέλει προειδοποιήσεις προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρξει κράτος, που δεν υπάρχει κράτος.
Και εδώ θα ήθελα να βάλω και μια άλλη διάσταση. Προσεγγίζετε αυτό το θέμα έξω από οποιαδήποτε λογική, έχετε μόνο φοροεισπρακτική λογική και αφήνετε απ’ έξω για παράδειγμα τα μέτρα και τις πολιτικές και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που πρέπει να πάρει κανείς για τις παράκτιες εταιρείες και τις off shore εταιρείες, οι οποίες κανονικά έπρεπε να εντάσσονται σε αυτές τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όπου γίνεται το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, όπου γίνεται η φοροδιαφυγή, όπου δεν υπάρχει καν μια μελέτη από τη δική σας πλευρά, όπου έχουμε φτάσει σε περιπτώσεις ακραίες σαν και αυτές που έδωσε ο Επιθεωρητής της Δημόσιας Διοίκησης, αν δεν κάνω λάθος, με τα φακελάκια κάποιων –εξαίρεση θέλω να πιστεύω ότι είναι- μεγαλογιατρών και τους λογαριασμούς που είχαν σε off shore εταιρείες. Αυτά είναι.
Θέλετε έσοδα; Δείτε το ναυτιλιακό κεφάλαιο, δείτε όλους αυτούς τους μεγαλέμπορους που κλέβουν. Απαγορεύστε τις off shore εταιρείες. Να απαγορευθεί κάθε σχέση επιχείρησης που λειτουργεί στην Ελλάδα με παράκτια εταιρεία, με εταιρεία που είναι στο φορολογικό παράδεισο, αυτή η κλοπή, αυτή η ληστεία, αυτή η απομύζηση.
Και αφήστε τους πιτσιρικάδες με τα κινητά. Ας αλλάξουν κι ένα κινητό, ας πάρουν κι ένα καινούργιο κινητό. Αυτό είναι το πρόβλημά σας; Και αφήστε τους ταλαίπωρους με τα λαχεία και το βδομαδιάτικο τζόγο και την ελπίδα. Από εκεί θα βγουν οι πόροι οι φορολογικοί; Αυτή η αντίληψη διαπνέει όλο το νομοσχέδιο.
Θα ήθελα να πω και για τη βενζίνη. Σοβαρά τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάμε σε προσέγγιση φορολογικών συντελεστών; Αυτό είναι το πρόβλημα για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση ή πώς θα βγει από το τέλμα της κρίσης και του παγώματος της οικονομίας;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Αλαβάνου)
Δεν θα αργήσω, κύριε Πρόεδρε.
Βάζετε πρόσθετα στη βενζίνη και δεν βλέπετε πού έχει φτάσει η βενζίνη; Είμαι Βουλευτής Ηρακλείου, είμαι Βουλευτής Κρήτης. Κάντε μία βόλτα τώρα που είναι καλοκαίρι και δείτε τι τιμές έχουν στα βενζινάδικα. Δείτε τους βενζινάδες, γιατί εύκολα λέτε «κερδοσκόποι και αλητεία». Δείτε τους βενζινάδες, κάντε επαφή με τα Σωματεία τους. Γιατί αφήνετε και λειτουργεί ένα κλειστό ολιγοπώλιο εκεί που επιβάλλει ό,τι τιμές θέλει;
Και βέβαια, για να καταλήξω, αποκορύφωση είναι οι ημιυπαίθριοι χώροι. Είναι πραγματικά αποκορύφωση, χρεοκοπία της Κυβέρνησης. Σύμφωνο Σταθερότητας, ανάγκη να βρούμε φορολογικά έσοδα οπωσδήποτε και υποτάσσονται όλα αυτά. Ούτε φαινόμενο θερμοκηπίου υπάρχει, ούτε περιβάλλον, ούτε πολεοδομία. Τίποτα. Τα υποτάσσετε στα τριάντα αργύρια που πρέπει να επιδείξετε στον κ. Αλμούνια. Όλα τα υποτάσσετε.
Δεν έχετε δει τις πόλεις μας πώς είναι, δεν έχετε δει την Αθήνα πώς είναι, με αυτήν την παράδοση και με αυτήν την ιστορία να έχει γίνει από τις λιγότερο βιώσιμες πόλεις, από τις πιο αυθαίρετες; Και λέτε: «Όχι. Λάδωσε το κράτος και θα κλείσει τα μάτια στην αυθαιρεσία».
Εμείς παίρνουμε το κόστος να πούμε ότι δεν υπάρχει έτσι πολεοδομική πολιτική, δεν υπάρχει περιβαλλοντική πολιτική, δεν υπάρχει αρχιτεκτονική, δεν υπάρχει εικόνα στο μέλλον της χώρας μας. Και σας καλούμε να ακούσετε το Τεχνικό Επιμελητήριο, να ακούσετε τους άλλους φορείς και να αποσύρετε αυτό το μέτρο.
Καταλήγοντας, κύριε Πρόεδρε, θέλω να πω ότι για μας το κρίσιμο σημείο είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και η ανάγκη να περάσει η χώρα μας έξω από αυτή την αφόρητη πίεση που δέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και η κεντρική ευθύνη είναι σε μια Κυβέρνηση η οποία είναι απούσα, η οποία κοιμάται, η οποία δεν έχει καταλάβει τίποτα από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και η οποία βουλιάζει τη χώρα μας μέσα σ’ αυτή την κρίση ακόμα περισσότερο και η οποία επιβαρύνει σε αφόρητο όριο σήμερα τις οικογένειες εργαζομένων και ανέργων που θα ήθελαν δίπλα τους τη στήριξη του κράτους.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αλέξανδρο Αλαβάνο.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Βουλευτής Αττικής, κ. Μαυρουδής Βορίδης.
Ορίστε, κύριε Βορίδη, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο κι αν προσπαθήσει κανείς και όσο καλόπιστος και να ‘ναι, σ’ αυτό το σχέδιο νόμου δεν πρόκειται να εντοπίσει αρχή. Αυτό το σχέδιο νόμου, μαζί με τις τροπολογίες, έχει τριάντα οκτώ άρθρα και στα τριάντα οκτώ αυτά άρθρα ρυθμίζει τριάντα ένα τελείως διαφορετικά ζητήματα μεταξύ τους. Ρυθμίζει ενδοομιλικές συναλλαγές, ρυθμίζει την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων, περιορίζει το φορολογικό απόρρητο, κάνει ρυθμίσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ασχολείται με την έκπτωση φορολογικών δαπανών σε έρευνα και τεχνολογία, ρυθμίζει θέματα του ΕΤΑΚ, ρυθμίζει θέματα δωρεών στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης στις επενδύσεις, ρυθμίζει θέματα του ΤΕΚΕ, Ίδρυμα της Eurobank. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς έχει ενταχθεί μέσα σ’ αυτό το σχέδιο νόμου. Στην πραγματικότητα αποτελεί τα περισσεύματα όλων των εκκρεμοτήτων που είχε να ρυθμίσει το Υπουργείο Οικονομικών και τα ενέταξε μέσα σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Την κακή πείρα από αυτού του τύπου τη νομοθετική πολιτική όχι μόνο τη ζει το Κοινοβούλιο, διότι είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή συζήτηση, όταν έρχεται ένα τέτοιο απολύτως ερανιστικό νομοσχέδιο, αλλά νομίζω ότι κυρίως τη ζει ο Έλληνας φορολογούμενος, τη ζει η ελληνική επιχείρηση η οποία φυσικά είναι τελείως αδύνατον να παρακολουθήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις στο επίπεδο της φορολογίας. Και αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της οικονομικής πολιτικής. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της φορολογικής πολιτικής είναι η κακής ποιότητας φορολογική νομοθεσία.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για να αποφανθούμε ή να σκεφτούμε κάτι επί της αρχής. Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο αυτό επί της αρχής, νομίζω τελείως τυπικά, μόνο υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να βρούμε καμία αρχή για να αποφασίσουμε αν πρέπει να υπερψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε. Επομένως, με αυτήν την έννοια είναι σαφές ότι θα το καταψηφίσουμε επί της αρχής.
Τι είναι, όμως, το σημαντικό στο σχέδιο νόμου; Το σχέδιο νόμου δεν είναι τόσο αυτές οι διατάξεις που αποτελούν τον κύριο κορμό του και που ρυθμίζουν διαφορετικά ζητήματα, όπως είπα, μεταξύ τους. Το σημαντικό στο σχέδιο νόμου είναι οι φορολογικές επιλογές, οι οποίες ήρθαν με την μορφή τροπολογίας στην Επιτροπή.
(GM)
LM
Μάλιστα η τελευταία δεν ήλθε καν στην Επιτροπή. Αναφέρομαι στην τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους. Αυτή έρχεται κατευθείαν στην Ολομέλεια. Οι προηγούμενες, αυτές που είναι οι φορολογικές, πράγματι έχουν ενταχθεί ως άρθρα σήμερα στη συζήτησή μας και ήλθαν με αυτόν τον τρόπο.
Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι συγκεκριμένες τροπολογίες, αυτές οι συγκεκριμένες επιλογές; Θα μου επιτρέψετε να πω, διότι μαρτυρούν τον οικονομικό πανικό της Κυβέρνησης. Διότι βεβαίως αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση ακόμα, ότι η αγορά έχει μία ορισμένη δυνατότητα να αντέξει. Η αγορά έχει μία ορισμένη δυνατότητα να φοροδοτήσει. Οι πολίτες έχουν μία περιορισμένη δυνατότητα, η οποία εξαντλείται όλο και περισσότερο, να στηρίξουν τα έξοδα του κράτους. Δεν είναι αέναες οι δυνατότητες ούτε ατελείωτες οι δυνατότητες των πολιτών, είναι περιορισμένες. Μάλιστα, εδώ κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κάνουν και οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα ψηφίσουν αυτές τις ρυθμίσεις, συγκεκριμένες επιλογές, οι οποίες θα μου επιτρέψετε να πω ότι κατά την ταπεινή μου κρίση θα αποβούν εξαιρετικά επιζήμιες γι’ αυτό που είναι η λειτουργία της αγοράς.
Μιλάμε για την κρίση. Τι έχει ειπωθεί από κυβερνητικής πλευράς ότι είναι η βασική επιλογή για την αντιμετώπιση της κρίσης; Να θυμίσω μόνο τους άξονες με τα δικά σας λόγια. Εγώ χρησιμοποιώ το δικό σας επιχείρημα.
Οι άξονες με τα δικά σας λόγια σε ένα πρώτο επίπεδο ήταν η στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Γι’ αυτό δώσατε τα χρήματα στις τράπεζες.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο μιλήσατε για τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, με δύο λόγια για την ενίσχυση στην πραγματικότητα της ζήτησης. Και για το λόγο αυτό είπατε ότι είναι πολύ σημαντικό να στηριχθεί και η ίδια η αγορά, δηλαδή οι ίδιες οι επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε κρίση, προκειμένου να μην έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας και η απώλεια θέσεων εργασίας στην πραγματικότητα θα μας οδηγούσε σε μείωση της αγοραστικής δύναμης. Γι’ αυτό και επαίρεστε εξάλλου για το πρόγραμμα της ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, γιατί λέτε εσείς ότι το πρόγραμμα αυτό στηρίζει τις θέσεις εργασίας.
Άρα, λοιπόν, το βασικό ερώτημα είναι το εξής: Εάν θέλετε όντως να διατηρήστε την αγοραστική δύναμη των πολιτών, τότε μπορείτε να μου εξηγήσετε πως αυτό συνοδεύεται με τη διαρκή φορολόγηση και επομένως αφαίρεση εισοδημάτων; Αυτό δεν είναι ένας κύκλος μέσα στην αγορά; Δεν θα εξελιχθεί έτσι;
Ήλθε εδώ και είπε προηγουμένως και μάλιστα με οργίλο ύφος ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών απευθυνόμενος στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι εδώ είναι σαφές ότι είναι προϊόν της κρίσης, έχουμε μείωση από μία σειρά από συγκεκριμένες πηγές εισοδημάτων και έχετε, κύριε Υφυπουργέ κι εσείς ο ίδιος αναφερθεί –και δεν έχει κανείς λόγο να το αμφισβητήσει αυτό- στην μείωση των εισοδημάτων ουσιαστικά του δημοσίου, στη μείωση των φόρων κυρίως από τη μείωση του ΦΠΑ. Λέτε, λοιπόν, ότι αυτό είναι αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της κρίσης, επομένως σε μεγάλο βαθμό του κύκλου εργασιών της αγοράς. Μα, όταν το λέτε αυτό, δεν πρέπει αυτονοήτως να πείτε ότι πρέπει να ενισχύσετε τις αγοραστικές δυνατότητες των πολιτών;
Εσείς λοιπόν λέτε τι; Ότι επειδή χρειαζόμαστε έσοδα και επειδή ο κύκλος εργασιών της οικονομίας βρίσκεται σε κάμψη, ουσιαστικά αυξάνουμε τη φορολογία. Αυτοί οι φόροι από πού θα δοθούν; Από πού θα κόψει ο πολίτης; Δεν είναι προφανές ότι θα κόψει κατανάλωση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στον λογαριασμό του κινητού που επιβαρύνεται, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο κόστος της βενζίνης την οποία εσείς επιβαρύνετε; Πώς θα λειτουργήσει ο πολίτης ο οποίος βρίσκεται οριακά; Δεν είναι σαφές ότι θα περιορίσει την κατανάλωσή του; Δεν θα περιορίσει τη χρήση του κινητού του τηλεφώνου; Δεν θα περιορίσει τη χρήση του αυτοκινήτου του; Αυτό δεν θα περιορίσει τα δικά σας έσοδα; Είστε ήδη στον φαύλο κύκλο της υφέσεως. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της κρίσης, ο οποίος προφανώς απειλεί τα δημόσια οικονομικά. Και το ερώτημα είναι, πως θέλετε να βγείτε από αυτό; Θα βγείτε από αυτό αυξάνοντας την φορολογία; Αυτό μου θυμίζει το εξής: Επιχείρηση η οποία δεν έχει έσοδα, ο τρόπος με τον οποίο βρίσκει να λύσει το πρόβλημα των εσόδων της είναι να αυξήσει τις τιμές των αγαθών της, τις τιμές πωλήσεως. Αυτό όμως το μόνο που θα κάνει είναι να μειώσει ουσιαστικά της πωλήσεις. Δεν πρόκειται να κάνει τίποτα άλλο. Αυτό συμβαίνει στην αγορά. Αυτό κάνετε εσείς. Θα βρεθείτε σε λίγο μπροστά στο ίδιο πρόβλημα και θα βρεθείτε μπροστά στο να αναζητείτε καινούργια έσοδα. Και αυτό δεν είναι θεωρία, είναι πράξη. Διότι αν εκείνο που βλέπει κανένας όταν σχεδιάζει την οικονομική πολιτική, είναι μόνο το πρόβλημα μπροστά του δύο μήνες, τότε επιτρέψτε μου διαχειρίζεστε ήδη μία πτώχευση, διαχειρίζεστε ήδη μία οικονομική κατάρρευση.
Αυτός ο οποίος δεν έχει ορίζοντα οικονομικό, αυτός που δεν μπορεί να σχεδιάσει μέτρα, αυτός που δεν μπορεί να σκεφθεί το πώς θα μεγαλώσει την οικονομία ώστε να μπορέσει να έχει έσοδα –επειδή θα μου πείτε ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο το μεγάλωμα της οικονομίας, σχετικό αυτό για την Ελλάδα, η Ελλάδα δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλες οικονομίες- τότε υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος που υπάρχει για κάθε συνετό επιχειρηματία, ο δρόμος που υπάρχει για κάθε συνετό νοικοκύρη, όταν δεν του φτάνουν τα έσοδά του, μειώνει τα έξοδά του, δεν αυξάνει τις τιμές των προϊόντων που πρόκειται να πουλήσει.
Εσείς λοιπόν έρχεστε και λέτε ότι η λύση είναι η διαρκής μεταφορά φορολογικών βαρών. Είναι λύση η οποία όχι μόνο επιβαρύνει τους πολίτες, όχι μόνο θέτει τα ζητήματα του αν είναι δίκαιες σε τελική ανάλυση αυτές οι φορολογίες, όχι μόνο θέτει το ζήτημα του πόσο αντέχει τελικά η οικονομία να χρηματοδοτεί αυτό το δημοσιονομικό άνοιγμα και αυτό το δημοσιονομικό έλλειμμα και αυτό το σπάταλο δημόσιο, αλλά τελικώς αυτή η επιβάρυνση δεν θα αποφέρει και τα προβλεπόμενα. Εδώ θα είμαστε και σε δύο-τρεις μήνες, αφού θα έχουν επιβληθεί αυτά τα μέτρα, για να δούμε την αποτελεσματικότητά τους. Τότε πάλι θα έλθετε να μας πείτε, ξέρετε μειώθηκε το έσοδο από τον τάδε φόρο που δεν το περιμέναμε, ξέρετε έχουμε τρύπα καινούργια από μία άλλη μεριά που δεν την περιμέναμε. Και αυτό θα γίνεται αενάως όσο δεν μπορούμε να μπούμε σε μία φορολογική λογική. Αυτό είναι το πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής. Το πρόβλημα της οικονομικής πολιτικής είναι ότι δεν ξεκινάτε από εκεί που βρίσκεται το πραγματικό καρκίνωμα. Το καρκίνωμα για τα ελληνικά οικονομικά είναι το κράτος, δεν είναι οι πολίτες δεν είναι η οικονομία. Το κράτος είναι που πρέπει να μειωθεί, το κράτος είναι που πρέπει να ξοδεύει λιγότερα, οι δημόσιες δαπάνες είναι που πρέπει να περιοριστούν. Αυτός είναι ο άξονας της κεντρικής πολιτικής.
Προσέξτε, μην παριστάνετε ότι δεν έχετε ευθύνες εδώ. Διότι εγώ πραγματικά την προσέγγιση που λέει για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ομολογώ ότι δεν την αντιλαμβάνομαι. Την ακούω από πλευρές εδώ μέσα στη Κοινοβούλιο, ιδίως της Αριστεράς, αλλά δεν την αντιλαμβάνομαι. Τι σημαίνει χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας; Ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μεγάλο έλλειμμα.
Εγώ σας λέω ότι διαμορφώναμε μεγάλο έλλειμμα. Κάναμε λοιπόν το έλλειμμα μεγάλο. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το τεράστιο χρέος; Δεν είναι το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το χρέος; Δεν είναι το κόστος του χρήματος όταν θέλετε ουσιαστικά να αυξήσουμε το έλλειμμα και άρα μοιραία να προσφύγουμε σε μεγαλύτερο δανεισμό;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ)
Αυτό θα ήταν μία νοητή επιχειρηματολογία για χώρες οι οποίες έχουν χαμηλό χρέος. Αυτές είναι εκείνες που μπορούν να δανειστούν με καλούς όρους, να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα να αυξήσουν το έλλειμμα, να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα να πάνε σε μία κατεύθυνση αναπτυξιακή και υπό αυτήν την έννοια καταλαβαίνει κανείς τι λέει. Αφορά αυτό στη χώρα μας;
Η χώρα μας έχει έλθει σε αυτήν την κατάσταση πράγματι διότι τα δύο κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει, διαμόρφωσαν όλα αυτά τα χρόνια ένα τεράστιο δημόσιο χρέος. Όμως, για να συνεννοούμαστε, η Νέα Δημοκρατία είναι Κυβέρνηση 5,5 χρόνια, οφείλει τώρα τον απολογισμό.
Διότι, κύριε Υφυπουργέ, όπως θα ρωτάγαμε έναν οποιονδήποτε γενικό διευθυντή μίας εταιρείας ο οποίος έρχεται να πει ότι δεν πήγαμε καλά: «Τι έκανες όλα αυτά τα χρόνια που βλέπεις ότι η εταιρεία χρωστά; Έκανες περιορισμούς στο προσωπικό, μείωση στις λειτουργικές σου δαπάνες, κοίταξες να δανειστείς με συμφερότερους όρους, κοίταξες να αναπτύξεις συμφερότερες δουλειές, κοίταξες να βρεις έσοδα από κάπου;», έτσι δεν μπορούμε να κρίνουμε με βάση ότι ο οικονομικός χρόνος της Κυβέρνησης ξεκίνησε χθες και ξαφνικά έρχεται και μας παρουσιάζεται το πρόβλημα.
NP
(3GM)
Υπάρχει, λοιπόν, μια πορεία, η πορεία των οικονομικών αυτής της χώρας, η οποία είναι τμήμα της η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η οποία μαρτυρά το εξής: Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα ρουσφετολογικό, δύσχρηστο, δυσλειτουργικό, σπάταλο και διεφθαρμένο κράτος, που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια ανέχθηκε, αν δεν εξέθρεψε. Αυτό το κράτος είναι που σήμερα δημιουργεί το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα. Αυτό το κράτος είναι που σήμερα υπερασπίζεστε, μετακυλίοντας συνεχώς όλο και περισσότερα φορολογικά βάρη στους πολίτες.
Για τους ημιυπαίθριους μια λέξη θα πω, για να τελειώνω, αν και δεν είναι παρών ο αρμόδιος Υπουργός. Θα επανέλθουμε εκτεταμένα. Το μείζον εδώ είναι το εξής: Με την τακτοποίηση αυτή που γίνεται οι άνθρωποι που θα εμπλακούν σε αυτή και που θα την επιλέξουν τελειώνουν; Θα μπορούν να μεταβιβάσουν νόμιμα τα ακίνητά τους; Αποκτούν πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα; Γλιτώνουν από οιασδήποτε μορφής περαιτέρω κυρώσεις απέναντι στο κράτος; Αυτό είναι το μείζον και αυτό είναι που θα έπρεπε να επιτευχθεί σύμφωνα και με την πρόταση που είχε καταθέσει ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, που είναι ο πατέρας αυτής της συγκεκριμένης ιδέας.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς τον κ. Βορίδη.
Προχωρούμε στον κατάλογο των ομιλητών με πρώτο –στη συνέχεια, διότι ήδη έχουν μιλήσει ορισμένοι συνάδελφοι- τον κύριο Αμοιρίδη. Έχετε το λόγο για επτά λεπτά, κύριε Αμοιρίδη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν βάλατε βενζίνη τελευταία. Έχει ξεπεράσει το 1,30 σε κάποιες περιοχές και, βέβαια, το βαρέλι είναι 65 δολάρια -δεν είναι 140 δολάρια- και η βενζίνη πέρυσι ήταν πιο φθηνή.
Άκουσα πραγματικά με έκπληξη τον Υπουργό να λέει «Εμείς δουλέψαμε φορολογικά υπέρ των πολλών.» Αναφέρθηκε και στις μεταβιβάσεις και στις κληρονομιές.
Μειώθηκε ο φόρος κληρονομιάς, κύριε Υπουργέ, στο 1%. Για έναν, ο οποίος έχει μια περιουσία 150-200 χιλιάδες ευρώ να μεταφέρει στα παιδιά του έτσι και αλλιώς ήταν αφορολόγητο. Σκεφθείτε, όμως, έναν που έχει μια περιουσία 2 δισεκατομμύρια να μεταβιβάσει στα παιδιά του και ο οποίος θα πλήρωνε 11%, που σημαίνει περίπου 220 εκατομμύρια και που με το 1% θα πληρώσει 20 εκατομμύρια ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 200 εκατομμύρια ευρώ! Αυτή είναι η λογική!
Σας το είπα και πέρυσι, ότι σε ένα χρόνο θα το καταργήσετε, αφού θα έχουν γίνει μεταβιβάσεις των ακινήτων όλων όσων κατέχουν μεγάλες περιουσίες. Πραγματικά θα το προτείνετε και θα διαβάσουμε ότι θα πάει στο 5%.
Γιατί δεν ξεκινήσατε με μια κλίμακα που θα ξεκινάει από το 1% και θα πηγαίνει στο 2%, στο 3%, ανάλογα με την περιουσία που έχει ο καθένας και αμέσως οριζόντια μεταφέρατε το 11% στο 1% και εκατομμύρια έμειναν στις τσέπες αυτών που έχουν σε βάρος των υπολοίπων;
Το ίδιο κάνετε και με το ΕΤΑΚ. Από αυτή τη θέση, όταν φέρατε το ΕΤΑΚ, σας είπα ότι δεν μπορεί να πληρώνει ένα μαντρί στην ύπαιθρο 1 ευρώ το τετραγωνικό, όπως μια βίλα στην Εκάλη! Δεν είπατε τίποτα. Σε ένα χρόνο, βέβαια, το αντιληφθήκατε και αυτό το κομμάτι το αποσύρατε όσον αφορά τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Όμως, και πάλι σας λέω ότι στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας που υπάρχει ένα μικρό σπίτι πληρώνει τα ίδια ακριβώς για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, όπως σας ξαναλέω οι βίλες σε κάθε περιοχή. Δεν είναι κοινωνικά άδικο μέτρο; Έχετε κάνει κάτι γι’ αυτό; Έχετε τιμαριθμοποιήσει όλη αυτή τη διαδικασία; Και καλείτε σήμερα τον Έλληνα φορολογούμενο να πληρώσει. Περαίωση, ληξιπρόθεσμα, ΕΤΑΚ, φόρο εισοδήματος, έκτακτη ενίσχυση. Να πληρώσει τηλέφωνο, Δ.Ε.Η., να έχει δυο σπίτια, όταν σπουδάζουν τα παιδιά του και πληρώνει τα ενοίκια. Δεν έχουμε δάκτυλα, για να μετρήσουμε άλλους φόρους, κύριε Υπουργέ!
Πώς αυτός ο πολίτης να αντέξει; Πόσο να αντέξει ακόμη με όλα αυτά τα τρικ που φέρνετε κάθε τρεις και λίγο, ανάλογα με την περίσταση; Και από την άλλη να ακούει τον Υπουργό να υπερηφανεύεται για την οικονομική πολιτική υπέρ των πολλών. Νομίζω ότι αυτά είναι πρωτάκουστα πράγματα και καλά θα κάνει ο Υπουργός να βάλει μια μάσκα, για να μην τον γνωρίζουν, να βγει λίγο στην πιάτσα και να ακούσει τι λέει ο κόσμος.
Καμαρώνετε σήμερα γιατί έχουμε μηδενική ανάπτυξη; Καμαρώνετε γιατί κατρακυλάμε παράλληλα με άλλες χώρες; Βεβαίως, άλλες χώρες έχουν σήμερα ανάπτυξη μείον τρία και μείον τέσσερα. Η πρόβλεψη, όμως, για αυτές είναι ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν θετικό πρόσημο, ενώ εμείς αρνητικό. Δηλαδή έχουμε μεγάλο έλλειμμα, μεγάλο δημόσιο χρέος και μηδενική ανταγωνιστικότητα και πιστεύετε ότι εμείς είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση απέναντι σε αυτές τις χώρες. Είναι δυνατόν; Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ότι θα μπορέσει η Ελλάδα το 2010 να ανακάμψει και να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% -πού θα βρείτε 10 δισεκατομμύρια;- κατά την ομολογία δικών σας στελεχών και μάλιστα Υπουργών της Κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο. Έλεγαν ότι χρειάζονται άλλα 10 δισεκατομμύρια. Από πού θα τα πάρετε; Πού θα τα βρείτε αυτά τα χρήματα, την ώρα που ανοίγετε κάποια κλειστά επαγγέλματα, την ώρα που λέτε στον κόσμο να μείνει να δουλέψει επιπλέον χρόνια;
Και θα μείνει ο κόσμος, κύριε Υπουργέ. Κανείς δεν θα βγει σε σύνταξη. Σύνταξη δεν θα πάρει ποτέ, όπως δεν παίρνει εφάπαξ. Θέλει δυο-τρία χρόνια, για να πάρει εφάπαξ.
Και από τη μια λέτε στον κόσμο να μείνει στην εργασία να δουλέψει, αλλά από την άλλη τι του λέτε; Λέτε εσείς ότι θα πρέπει να υπάρχει εθελουσία έξοδος. Και άλλοι από τον Ο.Τ.Ε. και άλλο από τον Ο.Σ.Ε.. Από τη μια μεριά λέτε σε έναν κόσμο που σήμερα είναι στα σαράντα πέντε και στα πενήντα να κάνει εθελουσία έξοδο και από την άλλη λέτε σε αυτούς που είναι στα εξήντα πέντε να μείνουν μέχρι τα εξήντα επτά. Αποφασίστε τι θέλετε. Αποφασίστε, για να είναι οριζόντιες όλες αυτές οι προτάσεις που κάνετε σε όλο το φάσμα των επαγγελμάτων και σε όλους τους εργαζόμενους.
Όσο για το Τ.Ε.Β.Ε., 27 χιλιάδες επιχειρήσεις μπήκαν, κύριε Υπουργέ, από τις περίπου 800-900 χιλιάδες επιχειρήσεις. Κανένας δεν γνωρίζει ποιος πήρε! Στη δική μου πόλη ρώτησα τους πάντες και κανένας δεν γνώριζε ποιος πήρε. Πιστεύετε ότι θα προχωρήσει τώρα με το επιπλέον; Πάλι θα πάρουν αυτοί οι οποίοι έχουν καθαρές σχέσεις με τις Τράπεζες και οι οποίοι πήραν τα δάνεια, τα ξανατοποθέτησαν στις Τράπεζες, πήραν τους τόκους και δεν πληρώνουν και επιτόκιο.
Είχατε μια εγκύκλιο για οκτώ περιοχές της Ελλάδας: Βόρειο Αιγαίο, κάποιοι Νομοί της Θεσσαλίας, κάποιοι Δήμοι της Λάρισας και την Πιερία. Είπατε ότι εγγυάστε την αναχρηματοδότηση δανείων μέχρι 15 εκατομμύρια ή μέχρι 5 εκατομμύρια για καινούργια δάνεια. Ήρθε ένα χαρτί και με θρίαμβο οι τοπικοί πολιτικοί θεσμικά παράγοντες της περιοχής είπαν ότι είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Βέβαια, αυτό έγινε σε κάποιες περιοχές, σε κάποιους νομούς. Νομίζω ότι έγινε και στο δικό σας Νομό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Όχι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Εντάξει. Ήταν άλλος συνάδελφός σας. Έτσι, για να είμαστε και καθαροί.
Όμως, σε λίγες μέρες πήγε ένα non paper από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που λέει «Ναι μεν θα δώσουμε αυτά τα χρήματα, αλλά αφαιρούμε επτά κατηγορίες δανείων.» Άρα, στην ουσία το 95% των περιπτώσεων έχει αφαιρεθεί και αφορούσε μόνο 5-10 επιχειρήσεις, αν υπήρχαν και στο Νομό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Non paper;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ: Ε, ναι, non paper. Το χαρτί δεν είχε αριθμό πρωτοκόλλου από το Γενικό Λογιστήριο. Αυτό τουλάχιστον διαβάσαμε από τις εφημερίδες. Να σας φέρω το απόκομμα, για να το καταθέσουμε στα Πρακτικά;
Απαντήσατε μετά εσείς πως όντως έτσι είναι και πως ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη Ελλάδα θα ισχύει και για την Πιερία. Δεν είπατε, όμως, ότι αυτό το χαρτί είναι λάθος και πως αυτές οι περιπτώσεις των δανείων θα μείνουν, όπως είναι τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ή τα leasing.
Για τα δάνεια με εγγύηση το 25%. Μα, ούτως ή άλλως οι Τράπεζες στον καλό τον πελάτη δίνουν 100%. Τώρα το 25% που δίνετε θα το δώσουν σε αυτούς που είναι καλοί πελάτες και που τους έχουν ήδη δώσει το 100%. Να είστε σίγουρος πως σε έναν πελάτη που δεν τον εμπιστεύονται, όση ενίσχυση και να δώσει το κράτος, δεν θα δώσουν ποτέ δάνειο. Ήδη τα δάνεια και τα στεγαστικά μειώθηκαν κατά 50% από το 2008 στο 2009.
Για το άρθρο 20 θέλω να σας πω για την Πιερία και για την Κατερίνη. Όπως έγιναν επεισόδια στην Αθήνα και καταστράφηκαν περιουσίες, έτσι έγιναν και εκεί επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΟ και του ΑΡΗ στα εγκαίνια κάποιων γραφείων και καταστράφηκαν πάρα πολλές περιουσίες. Θα πρέπει να διευκρινίσετε αν αυτό το άρθρο αφορά και την υπόλοιπη ελληνική περιφέρεια, εκτός και αν Αθήνα είναι μόνο η Ελλάδα και αφορά μόνο τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Υπάρχει πρόβλεψη οριζόντια μέσα στο άρθρο, όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί για ποιες περιπτώσεις επεισοδίων ισχύει. Καταστράφηκαν πολύ μεγάλες περιουσίες, κύριε Υπουργέ.
Όσο δε αφορά την τακτοποίηση…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Μόνο δυο κουβέντες θα πω. Αύριο θα μιλήσω για την τροπολογία για τους ημιυπαίθριους.
Προτείνω, λοιπόν, στους δημάρχους, όσοι έχουν πολεοδομική υπηρεσία –και έχουν γύρω στους τριάντα ή σαράντα- να μην προχωρήσει κανείς. Οι πολίτες κάθε τόπου θα πληρώσουν υπαλλήλους μηχανικούς να παραλάβουν φακέλους, να τους ελέγξουν και τα χρήματα θα τα πάρει το κράτος. Αυτή είναι μια περίπτωση. Δηλαδή τα χρήματα θα πληρωθούν από όλη την Ελλάδα σε ένα ταμείο που θα το διαχειριστεί κάποιος για όπου θέλει. Είναι δίκαιο αυτό; Εκεί όπου επιβαρύνεται μια πόλη από την νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και καταστρέφεται μια πόλη από τότε που ανεγέρθηκαν ημιυπαίθριοι χώροι, το τίμημα –και το οικονομικό και το περιβαλλοντικό- θα το πληρώσουν οι πολίτες, για να πάρετε εσείς τα χρήματα και για να τα μοιράσετε όπου θέλετε;
Προτείνω, λοιπόν, να κάνετε μια τροπολογία. Αν προχωρήσετε αυτήν την τροπολογία –που θα την προχωρήσετε- να δώσετε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην τοπική κοινωνία και να το αποδώσετε εκεί που κάποιοι θα δουλέψουν και θα πληρωθούν από τους τοπικούς φόρους. Γιατί δε το προχωράτε; Είναι δίκαιο αυτό που κάνετε;
Έτσι, λοιπόν, και με αυτό τον τρόπο, νομιμοποιώντας κάποιους χώρους με τα 100 έως 500 ευρώ που θα πληρώσουν κάποιοι, θα τους πουλήσουν 6 και 7 χιλιάδες ευρώ. Βγείτε σήμερα να δείτε πόσα κτίζονται, πόσα επιπλέον πανωσηκώματα γίνονται, πόσοι ημιυπαιθρίοι χώροι κλείνονται. Και τι κάνετε στο τέλος; Θα δώσετε ημιυπαίθριους –το 15%- για όλους τους ορόφους και θα κάνετε «μάτια» μικρά εκεί όπου μια οικοδομή θα έπρεπε να έχει –από τον ημιυπαίθριο χώρο που είναι ένας σοβαρός σχεδιασμός- φως και να αγγίζει την ελληνική πραγματικότητα. Όμως, με τέτοιες ημιυπαίθριες λογικές δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάμε μπροστά.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(TR)
(2NP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο κ. Μαγκριώτης για επτά λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο κ. Παπαθανασίου είπε πως το κακό ξεκινάει από πολύ παλιά, για την οικονομία και τα μεγάλα διαρθρωτικά της προβλήματα. Έκανε μάλιστα μία αναφορά η οποία είχε ενδιαφέρον: Μπήκαμε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση χωρίς να έχουμε ρυθμίσει την οικονομία.
Εάν αυτό το αξιολογούσε η χώρα και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1979 και το 1980, δεν έπρεπε να βάλει καν την Ελλάδα στην Ε.Ο.Κ., γιατί κανέναν από τους δείκτες εκείνης της εποχής δεν κατείχε η χώρα μας. Θα θυμάστε τη ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι για πολιτικούς λόγους, για τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας μπαίνει η χώρα στην Ε.Ο.Κ. και πρέπει οι Έλληνες να μάθουν να κολυμπούν στα βαθιά.
Συνεπώς, μην ψάχνετε κάθε φορά και επανέρχεσθε, αφορμή να αποσταθεροποιήσετε σημαντικές επιλογές και επιτυχίες της χώρας, όπως ήταν η ένταξη στην Ο.Ν.Ε. Εάν δεν υπήρχε η ένταξη στην Ο.Ν.Ε., με μία πολύ σοβαρή και οργανωμένη πολιτική, με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα και συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας εκείνα τα χρόνια, σήμερα κάτω από την πίεση της οικονομικής πολιτικής που ασκήσατε και ασκείτε, αλλά και την πρόσθετη πίεση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, θα είχε στην κυριολεξία καταρρεύσει η οικονομία, η χώρα και φυσικά οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι και η ανεργία θα ήταν πολύ πιο υψηλή.
Συνεπώς, μην προσπαθείτε κάθε φορά για να δικαιολογήσετε και να καλύψετε τις αδυναμίες και τις τρύπες της πολιτικής σας, με αναφορές στην περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ειδικά σε πολύ πετυχημένες επιλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως ήταν η ένταξη στην Ο.Ν.Ε.
Κινδύνευσε να υπονομεύσει και υπονόμευσε το κύρος της χώρας ο κ. Αλογοσκούφης με την απογραφή. Και θυμάστε ότι αναγκάστηκε στην Αίθουσα της Γερουσίας να δηλώσει πως η Ελλάδα μπήκε με το σπαθί της στην Ο.Ν.Ε., γιατί είχαμε γίνει περίγελος στην Ευρώπη. Και αυτό ήταν μέγα πλήγμα για το κύρος της χώρας, για τη δανειοληπτική της ικανότητα και φυσικά την πορεία της οικονομίας.
Μην επανέρχεστε λοιπόν στα ίδια και στα ίδια.
Το δεύτερο που θέλω να θίξω είναι το εξής. Είπε ο κ. Παπαθανασίου πως από το 2004 και μετά ξεκινήσατε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και ότι το πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων ήταν επιτυχές. Το πρώτο κύμα της πρώτης πενταετούς διακυβέρνησής σας έφερε την οικονομία ανοχύρωτη στη διεθνή οικονομική κρίση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μίλησε ότι η Ελλάδα διατήρησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Διατηρήθηκε γύρω στο 3% οριακά, μόνο που αυτή η οριακή διατήρηση σε θετικό πρόσημο των ρυθμών ανάπτυξης της χώρας, οφείλεται στους εισαγόμενους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην έκρηξη του δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, που σε μεγάλο βαθμό προκαλέσατε εσείς με τη φορολογική σας πολιτική και ειδικά στην οικοδομή. Σπρώξατε βίαια τον κόσμο στον γκισέ των τραπεζών. Κερδοσκόπησαν οι τράπεζες, κερδοσκόπησε το κράτος με πρόσθετα φορολογικά έσοδα κάθε είδους και όταν ο δανεισμός αυτός των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έπιασε ταβάνι, ήρθε, προστέθηκε και η διεθνής οικονομική κρίση, γι’ αυτό αυτοί οι κλάδοι και οι τομείς περνάνε την πιο μεγάλη κρίση πολύ πιο επώδυνα απ’ ό,τι θα πέρναγαν την κρίση εάν υπήρχε μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική τα προηγούμενα χρόνια.
Τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη ήξεραν από πέρσι ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι αρνητικοί. Απλώς δεν μπορούσαν να το πουν γιατί θα ήταν μια διαπίστωση που θα προκαλούσε κύματα σοκ στην παγκόσμια οικονομία και στην οικονομία κάθε χώρας.
Γι’ αυτό λοιπόν κάθε δυο-τρεις μήνες, όλοι αναθεωρούν. Το ήξερε πολύ καλά και η ελληνική Κυβέρνηση. Ήξερε ποια ήταν η πραγματικότητα και ήξερε πού στηρίζεται το οριακό θετικό πρόσημο στους ρυθμούς ανάπτυξης, όπως το ξέρει και τώρα, ότι ουσιαστικά το 2009 έχουμε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αν δεν ήταν οι εισαγόμενοι πρόσθετοι πόροι από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης το πρώτο εξάμηνο, θα ήταν απολύτως αρνητικός. Δεν θα ήταν 1% αλλά πολύ πιο κάτω από το -1% ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας με βάση την εσωτερική της δυναμική, με βάση την αυτοτροφοδοτούμενη πορεία της. Και θα είναι ακόμα πιο επώδυνο το 2010, όποιες ψευδεπίγραφες μεταρρυθμίσεις και αν ανακοινώσετε ή αν υιοθετήσετε, όποια φορολογική και οικονομική πολιτική και αν ασκήσετε, γιατί η οικονομία μπήκε σε μια βαθιά πλέον ύφεση, τα αποτυπώματα της οποίας θα είναι πολύ πιο έντονα στον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Χθες ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης πως πάνω από το 20% των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας έχουν ζημιές πλέον για το 2008 και αυτό το ποσοστό θα είναι ακόμα πιο μεγάλο το 2009. Και φυσικά, η κερδοφορία των άλλων επιχειρήσεων συρρικνώθηκε δραματικά. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα και με το συντελεστή του 25% πρέπει να περιμένει το ελληνικό δημόσιο.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πάνω σε τι σαθρό δημοσιονομικό έδαφος σχεδιάζεται και υλοποιείται η πολιτική και για το τρέχον έτος και για την επόμενη χρονιά.
Κάνετε διάφορες συγκρίσεις της ελληνικής οικονομίας και λέτε ότι η δικοί μας δημοσιονομικοί δείκτες, οι κοινωνικοί δείκτες είναι καλύτεροι και από της Γερμανίας. Όμως, σκοπίμως βεβαίως και υποκριτικά συγκρίνετε και μπερδεύετε ανομοιογενή πράγματα.
Η οικονομία της Γερμανίας είναι αυτή που πληρώνει ουσιαστικά τον κοινοτικό Προϋπολογισμό, ενώ η Ελλάδα εισπράττει πόρους. Δεύτερον, η οικονομία της Γερμανίας είναι εξωστρεφής οικονομία. Η διεθνής ύφεση την καθήλωσε και για το 2008 και σε μεγάλο βαθμό για το 2009. Έχει όμως αντοχές, έχει παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, έχει ελεγχόμενα δημοσιονομικά. Δεν είναι διαρθρωτικό το έλλειμμά της, είναι στιγμιαίο, τα ξεπερνάει και φυσικά προσδοκά και η Ελλάδα να ξεπεράσει αυτή την ύφεση η Γερμανία, μπας και τραβήξει και την ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικότερα, τη δική μας οικονομία μπροστά.
Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα και μην κάνετε τέτοιες συγκρίσεις γιατί γινόμαστε περίγελος σε όλο τον κόσμο και σε όλους φυσικά που καταλαβαίνουν.
Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση με την πολιτική που άσκησε, με τη μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, γιατί δεν πιστεύει στις δημόσιες πολιτικές, οδήγησε και σε μεγάλες καθυστερήσεις στις απορροφήσεις των πόρων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και δεν άρχισε ακόμα ουσιαστικά η υλοποίηση του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Και γι’ αυτό ακριβώς δημιούργησε ένα μεγάλο αναπτυξιακό ρήγμα και μαζί με τη φορολογική εισοδηματική πολιτική και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, υπονόμευσε και την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό είναι ανοχύρωτη η ελληνική οικονομία και η κοινωνία, μπροστά στη διεθνή οικονομική κρίση.
Τι κάνει τώρα λοιπόν η Κυβέρνηση; Προσπαθεί μετά και την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βλέποντας το κακό χάλι της ελληνικής οικονομίας και την αδυναμία να χρηματοδοτήσουμε με εθνικούς πόρους τα συγχρηματοδοτούμενα έργα του Ε.Σ.Π.Α. και τα προγράμματα, αλλά από την άλλη πλευρά την έλλειψη μελετητικής ωριμότητας γιατί δεν χρηματοδοτήσατε τα προηγούμενα χρόνια τις μελέτες. Είπε μέχρι το 2011, σας τα δίνουμε όλα προκαταβολή και χωρίς εθνική συμμετοχή.
Άρχισε λοιπόν ένας καταιγισμός τροπολογιών. Η μία ήταν η χθεσινή του Υπουργείου Ανάπτυξης όσον αφορά τη διαχείριση των προγραμμάτων για την ψηφιακή σύγκλιση και την επιχειρηματικότητα. Πάνω από 1 δισεκατομμύριο διευρύνατε τους δικαιούχους και διευρύνατε και τη χρηματοδότηση και τα κίνητρα. Διευρύνατε δηλαδή και τα αντικίνητρα της χρηματοδότησης. Ακόμα για τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο μιας υπό ίδρυση εταιρείας που θα μπει στο πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης, το οικόπεδο, το κτίριο, τα πάντα τα χρηματοδοτείτε. Ακόμα και τους συμβούλους! Δηλαδή, κλείνετε τα μάτια σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών παλαιών ή νεόκοπων. Και όλοι καταλαβαίνουμε ποιοι είναι αυτοί και τους λέτε ελάτε άρον-άρον να πάρετε χρήματα, ούτε προγράμματα χρειαζόμαστε, ούτε στόχους, ούτε δική σας συμμετοχή, ούτε φερεγγυότητα. Να τα απορροφήσουμε, να τα μοιράσουμε, για να μη χαθούν.
Αυτό το δρόμο συνεχίζετε και αυτός είναι καταστροφικός και για την εθνική οικονομία, είναι καταστροφικός για τον παραγωγικό ιστό της χώρας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά, είναι καταστροφικός για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Γι’ αυτό σας έχουν γυρίσει την πλάτη. Ό,τι και αν κάνετε, το μόνο που επιδιώκετε είναι η παράταση της παραμονής σας στην εξουσία με διάφορα τρικ, με συνθήματα, με πόλωση και οξύτητα, κάτι που κάνει κακό…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ολοκληρώστε, κύριε Μαγκριώτη.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας πως το καλύτερο που θα έχει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να συνειδητοποιήσει την αποτυχία της και να οργανώσει την ομαλή αποχώρηση από την κυβερνητική εξουσία, να δώσει λόγο και ρόλο στο λαό να αποφασίσει για το αύριο, ειδικότερα αυτήν την εποχή που είναι τόσο κρίσιμες οι επιλογές.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Λαφαζάνης έχει το λόγο για έξι λεπτά.
(GH)
(TR)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε προλάβει να ψηφίσουμε αυτήν τη φοροεπιδρομή την οποία επιχείρησε πρόσφατα η Κυβέρνηση και χθες ο κ. Παπαθανασίου από τις Βρυξέλλες μας ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο έρχεται νέα φοροθύελλα, χωρίς να συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα αυτής της νέας φοροθύελλας. Το ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι έρχεται νέα φοροκαταιγίδα από τον Οκτώβριο. Και ερωτώ: Έχετε αίσθηση της πραγματικότητας; Ζείτε τελικά σε αυτήν τη χώρα; Έχετε καταλάβει τι γίνεται γύρω σας, ότι δηλαδή τα πάντα βουλιάζουν στην ελληνική οικονομία και κυρίως ότι καταρρέουν τα εισοδήματα; Βλέπετε τι γίνεται στην αγορά με τις ακάλυπτες επιταγές, ότι δηλαδή σε λίγο η μισή Ελλάδα θα είναι γραμμένη στον Τειρεσία; Δεν το βλέπετε αυτό; Γιατί, λοιπόν, κάνετε αυτήν την πολιτική της άνευ προηγουμένου φοροκαταιγίδας με αρχή, αλλά χωρίς τέλος και η οποία είναι και ατελέσφορη, διότι ο στόχος σας είναι να μειώσετε το έλλειμμα υποτίθεται μέχρι το 2010 κάτω από το 3% και δεν θα το καταφέρετε; Βροχή απανωτών μέτρων, Ιούνιος, Οκτώβριος, νέα μέτρα από την αρχή του χρόνου χωρίς να πετύχετε το στόχο σας. Θα έχετε, όμως, πετύχει ένα πράγμα, να έχετε διαλύσει την ελληνική οικονομία, να την έχετε σπρώξει σε μια βαθύτατη άνευ προηγουμένου ύφεση μακροχρόνιας διάρκειας. Και θα έχετε πετύχει, επίσης, πολύ μεγάλα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας να τα έχετε θέσει στο περιθώριο και στην απόγνωση. Αυτά που κάνετε θυμίζουν συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις χώρες της Ασίας το 1999, όταν όλοι λέγανε ότι εν πάση περιπτώσει στην κρίση που διανύουν έπρεπε να τονωθεί η ζήτηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έρχονταν και τους επέβαλε μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να σκάσει όλη η Ασία από πάνω έως κάτω, δημιουργώντας καταστάσεις οι οποίες έφεραν τον πλανήτη στα πρόθυρα ανάλογης κρίσης σαν και αυτή που ζούμε τώρα. Και ερωτώ. Μπανανία είναι αυτή η χώρα; Γιατί δεν αμφισβητείτε το καθεστώς επιτήρησης -που άλλωστε εφαρμόζεται επιλεκτικά σε βάρος της Ελλάδος- και να πείτε ότι δεν γίνεται ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης να προσεγγίσουμε τέτοιους στόχους, χωρίς να τινάξουμε όλη την ελληνική οικονομία στον αέρα; Και γιατί, εν πάση περιπτώσει, μέσα στα πλαίσια μιας πολιτικής έστω αντίληψης την οποία έχετε δεν βλέπετε ότι υπάρχουν και άλλες εκδοχές φορολογικών μέτρων, πέρα από το να πίπτετε πάνω στα μεσαία στρώματα εν είδει επιδρομής;
Ερωτώ. Γιατί βγάλατε το φόρο της μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Αναποτελεσματικός, βέβαια, αυτός ο φόρος, γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που τον εισήγαγε δεν εισέπραττε σχεδόν τίποτα και στην πράξη τον είχε εγκαταλείψει. Γιατί δεν τον κάνατε αποτελεσματικό αντί να τον καταργήσετε; Γιατί φέρατε διατάξεις οι οποίες μειώνουν ακόμη περαιτέρω τη φορολογία στα κέρδη και θα την πάνε σε λίγο στο 20%; Γιατί πέρα από τις κληρονομιές και τις κινητές αξίες που είχε κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιβάλατε για τις μεγάλες κληρονομιές και τις μεγάλες περιουσίες μηδενικό φόρο; Γιατί κάνατε αυτές τις πολιτικές φορολογικής ασυλίας για τα μεγάλα κέρδη, τις μεγάλες περιουσίες είτε σε κινητές είτε σε ακίνητες αξίες; Γιατί ασκείτε αυτήν την πολιτική και από την άλλη να έρχεστε εδώ και να κάνετε αύξηση των τελών στις κάρτες, στα καρτοκινητά; Δηλαδή ένα νέο παιδί που δεν μπορεί να κάνει μία κανονική σύνδεση παίρνει κάθε τόσο μια κάρτα, για να έχει μια στοιχειώδη επικοινωνία και εσείς έρχεστε εδώ να του επιβάλλετε ένα τέλος. Δηλαδή αυτοί είναι οι έχοντες στην ελληνική κοινωνία, τα νέα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που χρησιμοποιούν τις κάρτες; Δηλαδή σε λίγο το 50% των λογαριασμών θα είναι οι έμμεσοι φόροι που επιβάλλετε. Απαράδεκτα πράγματα.
Άκουσα και τον κ. Παπανδρέου, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Καλά, ξέρει ο κ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση; Το γνωρίζει αυτό; Μίλησε εδώ λες και είμαστε σε έναν κόσμο παραδεισένιο. Γνωρίζει ότι υπάρχει επιτήρηση σε αυτήν τη χώρα; Τι λέει επ’ αυτού;
Λέει ότι θέλει εκλογές το Σεπτέμβριο, για να έρθει στην εξουσία και να καταρτίσει αξιόπιστο προϋπολογισμό. Να μας απαντήσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αντί να κάνει διαλέξεις ημίωρου εδώ πώς θα κάνει αξιόπιστο προϋπολογισμό με καθεστώς επιτήρησης αποδεχόμενος να μειώσει το έλλειμμα μέχρι το 2010 κάτω από το 3%. Φοροεπιδρομή θα επιβάλλει την οποία θα πληρώσουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα, διότι αν δεν αμφισβητήσουμε το πλαίσιο πάνω στο οποίο ασκείται η πολιτική, δηλαδή τα νεοφιλελεύθερα, μονεταριστικά δόγματα, δεν γίνεται να πάμε σε άλλο δρόμο και σε άλλη κατεύθυνση. Μπορεί να αλλάξουν οι κυβερνήσεις, αλλά οι πολιτικές θα είναι οι ίδιες και συν το χρόνο, επειδή η κατάσταση θα χειροτερεύσει, θα γίνονται και χειρότερα.
Υπάρχει αυτήν τη στιγμή εναλλακτική απάντηση, εναλλακτικό πρόγραμμα, εναλλακτικός δρόμος. Μόνο που αυτός απαιτεί να ηττηθεί η Κυβέρνηση και η πολιτική της, να ηττηθεί συνολικά ο δικομματισμός και το κλειδί για τον άλλο δρόμο είναι η ισχυροποίηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει η συνάδελφος κα. Βάσω Παπανδρέου.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε επί της αρχής υποτίθεται του νομοσχεδίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Κοιτάξτε, το έχω πει και άλλη φορά σε αυτήν τη Βουλή, αλλά νομίζω ότι το κακό έχει παραγίνει. Πάντα υπήρχαν προβλήματα με τη νομοθέτηση, αλλά η κατάσταση σήμερα είναι εκτός ελέγχου.
Η Κυβέρνηση φέρνει ένα συνονθύλευμα διατάξεων κάτω από μια επικεφαλίδα και η Βουλή συμμετέχει και συμβάλλει στην υποβάθμισή της.
Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό ότι το θέμα της νομοθέτησης είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Ο ΟΟΣΑ έχει επισημάνει ότι αν ακολουθήσουμε κανόνες καλής νομοθέτησης, αυτό σημαίνει περίπου, αν δεν κάνω λάθος, 2% επιπλέον αύξηση του Α.Ε.Π.. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε ψηφίσει ένα νόμο για την προσαρμογή μας στους κανόνες καλής νομοθέτησης, αλλά και στις 18.7.2006 ο Πρωθυπουργός της σημερινής Κυβέρνησης είχε στείλει μία εγκύκλιο προς όλους τους Υπουργούς και Υφυπουργούς, το Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, σε όλους τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων και των περιφερειών και με αυτήν την εγκύκλιο η οποία είναι σωστή επεσήμαινε ότι θα πρέπει όλοι να ακολουθήσουν τις αρχές της καλής νομοθέτησης και καλή νομοθέτηση θα πρέπει να θεωρείται η νομοθετική πολιτική που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας των νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων με βάση ιδίως την αξιολόγηση των συνεπειών τους στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα, την απλούστευση των διαδικασιών, την τήρηση νομοτεχνικών κανόνων, την κωδικοποίηση των ρυθμίσεων και την ενσωμάτωση του κοινοτικού δικαίου. Στην καλή νομοθέτηση συμπεριλαμβάνεται και το πλαίσιο αξιολόγησης των συνεπειών των νόμων και των αποτελεσμάτων εφαρμογής τους.
Καταθέτω αυτήν την εγκύκλιο του Πρωθυπουργού, γιατί όλοι οι Υπουργοί και η Κυβέρνηση συνολικά την έχουν γράψει στα παλαιά τους υποδήματα.
(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα. Βάσω Παπανδρέου καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Βεβαίως, η ερώτηση που είχα κάνει προς τον Πρωθυπουργό το Νοέμβριο του 2007, μου απήντησε το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που έγινε στις 30.1.2007 ορίστηκε ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της διαδικασίας αυτής η 1.3.2007. Βέβαια, όρισαν την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας, αλλά δεν το έχει πάρει καθόλου χαμπάρι η Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ακολουθούν διαφορετικούς τρόπους νομοθέτησης. Και έρχεται με ένα νομοσχέδιο με τριάντα οκτώ περίπου άρθρα, που ρυθμίζονται πάνω από τριάντα θέματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που αφορούν πολύ σημαντικά θέματα, να αποφασίσει η Βουλή για όλα αυτά τα θέματα.
(ΜΒ)
(GH)
Είναι γεγονός ότι με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τη λεγόμενη «επανίδρυση του κράτους» έχουμε πάει στην πλήρη αποδιάρθρωση του κράτους και σε όλους τους τομείς έχουμε κάνει πολλά, δυστυχώς, βήματα προς τα πίσω. Το ίδιο και στον τρόπο νομοθέτησης.
Το νομοσχέδιο αυτό για τις ενδοομιλικές συναλλαγές είναι μία αναγκαία νομοθετική παρέμβαση αλλά και αυτό, με τον τρόπο με τον οποίο νομοθετείται, θα οδηγήσει στην περαιτέρω σύγχυση και σε περαιτέρω προβλήματα στην αγορά. Αντί να λύσει δηλαδή προβλήματα, θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα.
Έρχεται ως συμπλήρωμα του νόμου, ο οποίος ισχύει, του Υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και του νόμου που ίσχυε από το ’94 και αντί πραγματικά αυτά τα δύο νομοθετήματα να είναι συμπληρωματικά, δημιουργούν σύγχυση. Υπάρχουν διαφορετικές υπόχρεες για τεκμηρίωση επιχειρήσεις, διαφορετικοί ορισμοί για την έννοια «συνδεδεμένες επιχειρήσεις» -άλλες θεωρεί συνδεδεμένες το Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλες το Υπουργείο Οικονομικών-, διαφορετικές προθεσμίες υποβολής φακέλων –το Υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ένα φάκελο και είναι υποχρεωτικός, στο Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι υποχρεωτικοί και προβλέπονται πιθανόν και δύο φάκελοι- διαφορετικά κριτήρια απαλλαγών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βεβαίως προβλέπεται και μείωση της ποινής για διαπιστωθείσες υπερτιμολογήσεις, που είναι η πλέον σοβαρή φορολογική παράβαση. Είναι κι αυτό στο πλαίσιο της νομοθέτησης της Κυβέρνησης που αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί καινούργια.
Βεβαίως μέσα στο σχέδιο αυτό προβλέπονται και τα μέτρα που έχει αφήσει να διαρρεύσουν ο κ. Παπαθανασίου κατά καιρούς, υποτίθεται για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και είπε ο κ. Παπαθανασίου ότι θα πρέπει να υπάρχει ειλικρίνεια, συναίνεση και σοβαρότητα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και βεβαίως κανείς δεν θα διαφωνήσει ότι χρειάζεται ειλικρίνεια, συναίνεση και σοβαρότητα, αλλά πρώτα απ’ όλα χρειάζεται σοβαρότητα και ειλικρίνεια από πλευράς της Κυβέρνησης. Εδώ έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν παρουσίασε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ποτέ δεν ήρθε στη Βουλή για να συζητήσουμε για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την οικονομική κρίση. Αντίθετα, κατά καιρούς φέρνει απλώς ορισμένες τροπολογίες ή ανακοινώνει κάποια μέτρα, τα οποία εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι εντείνουν περισσότερο την κρίση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ δώστε μου ένα λεπτό. Άλλωστε μεταξύ μας είμαστε εδώ, οπότε μπορούμε να διαθέσουμε ένα λεπτό παραπάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Προχωρήστε, κυρία συνάδελφε. Έχετε ένα λεπτό.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Το ίδιο θα κάνουν και τα μέτρα τα οποία σήμερα θέλει να ψηφίσει η Ελληνική Βουλή. Τα μέτρα αυτά είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτήν που θα έπρεπε, για ενίσχυση της κατανάλωσης, ενίσχυση της παραγωγής και στήριξη της οικονομίας. Αντίθετα συνεχίζουμε διάφορες παροχές προς τους λίγους, τους «έχοντες» και τους «κατέχοντες».
Μέσα στο πλαίσιο αυτό της λειτουργίας ενός κράτους το οποίο δεν έχει πλέον καμία υπόληψη και δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες έρχεται και η τροπολογία για την «τακτοποίηση» -καινούργιος όρος αυτός!- των ημιυπαίθριων χώρων. Εδώ έχουμε τακτοποίηση, όχι νομιμοποίηση. Και τη φέρνει ο Υπουργός ο οποίος βρήκε τρόπο να νομιμοποιήσει το δικό του παράνομο, αλλά για τους άλλους που έχουν παρανομήσει προτείνει την τακτοποίηση, που δημιουργεί άλλα προβλήματα και είναι μια διαιώνιση, όπως και με την περαίωση, των διάφορων παρανομιών, ενώ είναι υπαρκτό το πρόβλημα και θα μπορούσε να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση. Όμως αυτό θέλει και έναν σχεδιασμό και να ακολουθήσετε και μία πολιτική, η οποία έχει ξεκινήσει.
Εγώ το 2003 είχα φέρει στη Βουλή και είχε ψηφιστεί ο νόμος για την έκδοση των πολεοδομικών αδειών. Βεβαίως τότε αντιδρούσε το Τεχνικό Επιμελητήριο για συντεχνιακούς λόγους. Εάν όμως αυτός ο νόμος είχε εφαρμοστεί εγώ δεν λέω ότι θα είχε εξαλειφθεί, αλλά θα είχε περιοριστεί πάρα πολύ η παρανομία στην οικοδομή. Μόλις ήρθε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε το νόμο αυτό, για να συνεχίζονται οι διάφορες συναλλαγές και οι παρανομίες στο θέμα της οικοδομής.
Είχα ξεκινήσει διακόσια ΕΣΟΑΠ για να καθορίσουμε χρήσεις γης σχεδόν σε όλους τους καποδιστριακούς δήμους της χώρας, για να τελειώνει πλέον αυτή η έλλειψη χρήσεων γης και να μπορεί ο καθένας να χτίζει όπου θέλει. Και τα ΕΣΟΑΠ αυτά τα σταμάτησε ο κ. Σουφλιάς και τα απένταξε και από το Γ’ αλλά και από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Παρακαλώ ολοκληρώστε, κυρία Παπανδρέου.
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Και έρχεται σήμερα να προτείνει τακτοποίηση για εισπρακτικούς λόγους. Μα ποιος θα πάει να τακτοποιήσει κάτι όταν ξέρει ότι υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη να του ζητήσουν και διάφορα άλλα πρόστιμα, είτε φορολογικά έσοδα από το Υπουργείο Οικονομικών;
Κυρίες και κύριοι, η πολιτική, οικονομική και κρίση αξιών την οποία διέρχεται η χώρα μας είναι τεράστια και δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση αντί να πάρει κάποια μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της πολλαπλούς κρίσης συνεχώς, καθημερινά με την πολιτική της, με την τακτική της, με τις επιλογές της επιτείνει αυτή την κρίση. Και η μόνη λύση είναι να δώσετε διέξοδο σ’ αυτό το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα και να πάμε να ζητήσουμε πάλι την λαϊκή ετυμηγορία για να ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα στη χώρα μας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. )
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ο κ. Διαμαντίδης έχει το λόγο για επτά λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, όπως είχα την ευκαιρία να πω και στην Επιτροπή όπου συζητήσαμε το σχέδιο νόμου, ένα πράγμα μπορεί να το χαρακτηρίσει: «λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως εριμμένοι». Είναι ένα συνονθύλευμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, με τριάντα δύο άρθρα άσχετα μεταξύ τους, ούτως ώστε να καμουφλαριστεί κατά το δυνατόν η νέα φοροκαταιγίδα η οποία έφερε η Κυβέρνηση με την τροπολογία την οποία ενσωμάτωσε στο σχέδιο νόμου. Η δικαιολογία βεβαίως είναι γνωστή σε όλους. Φταίει η διεθνής κρίση, φταίνε οι παρενέργειες αυτής της κρίσης και απαιτούνται μέτρα.
Προσωπικά δεν γνωρίζω καμία άλλη περίπτωση κυβέρνησης που να επιχειρεί έξοδο από την κρίση με συνεχή φορολογικά μέτρα όταν και πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών γνωρίζουν ότι σε περίοδο κρίσης και ύφεσης η γενικευμένη αύξηση της φορολογίας, και μάλιστα των έμμεσων φόρων, αφαιρεί εισοδήματα από την οικονομία, πράγμα που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών εσόδων. Όμως ακριβώς αυτό είναι και το πρόβλημα της σημερινής Κυβέρνησης. Είναι μια Κυβέρνηση αναξιόπιστη, οδηγεί και περνά τη χώρα μέσα από τις Συμπληγάδες, χωρίς μπούσουλα και χωρίς σχέδιο.
Και, κύριε Υπουργέ, αν η Κυβέρνηση σήμερα βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω μειωμένων εσόδων φυσικά και δεν ευθύνεται η Liehman Brothers. Τα ταμειακά προβλήματα με τα οποία φαίνεται αντιμέτωπη η Κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και το οικονομικό επιτελείο της οφείλονται στη λανθασμένη δημοσιονομική πολιτική που ασκήθηκε για μια πενταετία, με την αύξηση των δαπανών στο Δημόσιο -δεν μας είπατε τι γίνεται με αυτά τα περίφημα golden boys σαν τον κ. Χατζηεμμανουήλ του ΟΠΑΠ- με την απαξίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, με πληθώρα χαριστικών ρυθμίσεων και περαιώσεων και βεβαίως με την εσφαλμένη φορολογική πολιτική γενικότερα που μετακυλίει το βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, τα οποία φυσικά οδήγησαν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Φ.Π.Α..
(XF)
(MB)
Κάθε κυβέρνηση έχει υποχρέωση σε ανάλογη επιβολή φόρων στους Έλληνες πολίτες σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Γι’ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι στην ανακολουθία, στο δήθεν, στο σχεδιασμό στο πόδι, στα λόγια και όχι σε έργα. Και το χειρότερο, αντί η Κυβέρνηση να πατάξει τη φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή, στήνει φοροπαγίδες σε ανυποψίαστους πολίτες, τους οποίους εξώθησε στην αγορά μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων και τώρα έρχεται και τους επιβάλλει το ειδικό τέλος.
Κατόπιν αυτού δεν είναι ανακόλουθο αυτό που διαβάζουμε στον Τύπο για άγρια φορολογική επιδρομή, φοροχαράτσι 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, εξόρμηση για έσοδα σε στεριά και θάλασσα. Και βεβαίως έρχονται και τα νέα μέτρα που προανήγγειλε ο κύριος Υπουργός ενώ ο κύριος Πρωθυπουργός πριν ένα μήνα περίπου σε συνέντευξη είχε πει ότι δεν πρόκειται να έρθουν άλλα μέτρα το φθινόπωρο.
Υπάρχουν κάποια άρθρα στο νομοσχέδιο, στα οποία όπως είπε και ο εισηγητής μας κ. Σπηλιόπουλος, δεν είμαστε αντίθετοι, όπως είναι τα άρθρα 2 και 3. Υπάρχουν, όμως, άρθρα όπως το άρθρο 4, όπου υπάρχει το φορολογικό απόρρητο. Τι κάνετε εσείς; Στήνετε ιδιωτικούς μηχανισμούς για να μπορέσουν να ελέγξουν τους πολίτες και μπαίνουν ερωτήματα: Ποια φερεγγυότητα θα υπάρχει για τη χρησιμοποίηση των στοιχείων αυτών από αυτούς τους ιδιωτικούς μηχανισμούς; Βεβαίως δεν μας λέτε γιατί οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ΔΟΥ, δεν είναι σε θέση να εισπράξουν αυτά τα έσοδα, όταν μάλιστα εσείς έχετε δώσει εντολή για αύξηση των εσόδων στις δημόσιες ΔΟΥ, στις εφορίες, κατά 9% και ξέρετε πολύ καλά ότι οι περισσότερες από τις εφορίες έχουν μείωση εσόδων πάνω από 20%.
Ρυθμίζετε εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Και στο παρελθόν γίνονταν αυτά και επί των ημερών μας και δεν το αρνούμεθα. Κάποτε όμως, θα πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία.
Όσον αφορά το ενιαίο τέλος ακινήτων, ένα μπάχαλο. Βλέπετε τι γίνετε, το λέτε και εσείς οι ίδιοι. Ακόμα και τώρα δίνετε παρατάσεις στο Ε9 κ.ο.κ.
Όσον αφορά το άρθρο 19, έχουμε κατάργηση των Επιτροπών Πιστωτικών Κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι ένα πονηρό άρθρο και το καταψηφίζουμε. Με αυτό το άρθρο καταργείτε για τυπικούς λόγους ή και ουσιαστικούς, τις Επιτροπές Πιστωτικών Κανόνων, αλλά βάζετε και στο αρχείο εκκρεμείς υποθέσεις για πρόστιμα 5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να μας λέτε ποιες επιχειρήσεις ωφελούνται από την ρύθμιση αυτή.
Όσον αφορά το άρθρο 20, ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων από επεισόδια, ειπώθηκαν πολλά γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχει μια ασάφεια, ηθελημένη θα έλεγα, στη διάταξη αυτή.
Όσον αφορά τα θέματα του ΝΑΤ, τι σχέση έχει το ΝΑΤ με το νομοσχέδιο αυτό, είναι θέμα δικό σας.
Με αλχημείες δεν είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ, να αντιμετωπίζονται τα ελλείμματα στο ΝΑΤ και στα επικουρικά ταμεία των ναυτικών μας. Έχετε μια τακτική να θεραπεύετε δήθεν τις βασικές ασθένειες με ασπιρίνες. Αυτή είναι η τακτική σας, αυτή είναι η πολιτική σας.
Στην τροπολογία που φέρνετε και είναι η ουσία του νομοσχεδίου, όπως είπα, τι κάνετε; Αυξάνετε τον ειδικό φόρο στα ΙΧ μέχρι 1929 κυβικά, δηλαδή σε ένα αυτοκίνητο των 2000 κυβικών, που σήμερα είναι ένα πολύ συνηθισμένο αυτοκίνητο για μια μεσαία οικογένεια, αυξάνετε τον ειδικό φόρο.
Βάζετε αύξηση στα τέλη στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα οι νέοι των 600 και των 700 ευρώ έχουν το καρτοκινητό τηλέφωνο για να μιλάνε μεταξύ τους, να επικοινωνούν. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κίνησης στα καρτοκινητά και βεβαίως σε μείωση των εισπράξεων, των εσόδων που θα έχετε.
Αυξάνετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη. Μέχρι πέρυσι ο κόσμος μπορούσε και πήγαινε στα νησιά. Από πέρυσι με την αύξηση –και το είπα και στην επιτροπή- στα ναύλα στα καράβια, δεν πάει στα νησιά διότι του κοστίζει μια περιουσία. Αυξάνετε και τη βενζίνη για να οδηγήσετε το λαό σε δυσκολία, σε προβληματισμό στο να επισκεφτεί, ακόμη και να πάει για διακοπές και με το αυτοκίνητό του.
Φυσικά, λοιπόν, αυτή την πολιτική εμείς την καταψηφίζουμε. Εμείς έχουμε κάνει προτάσεις συγκεκριμένες, τις οποίες εσείς φυσικά δεν τις δέχεστε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιβολή νέων φόρων σε εκείνους που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις στους και στις ανελαστικές καθημερινές δαπάνες, που πλήττουν περαιτέρω τα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, πέρα της δικαιολογημένης οργής που προκαλούν, έχουν μοιραία και περιορισμένα αποτελέσματα.
Επίσης, τα φορολογικά μέτρα, κύριε Υπουργέ, που προτείνει η Κυβέρνησή σας, μας δείχνουν δύο πράγματα:
Πρώτον, αποκαλύπτουν την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα πέντε τελευταία χρόνια, βάζοντας αρχικά τη χώρα στην επιτήρηση και τώρα στην εντατική.
Και δεύτερον, τη μακαριότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση ακόμη και σήμερα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα αλλά και διεθνώς, που αγγίζει πλέον τα όρια της επικινδυνότητας. Συνεχώς μέτρα, μέτρα, μέτρα. Μέτρα διαρκή, μέτρα αναποτελεσματικά, μέτρα αποσπασματικά, μέτρα κοινωνικά ανάλγητα. Μέτρα, που όπως βλέπουμε δεν οδηγούν στη λύση των προβλημάτων.
Αυτή την πολιτική εμείς την καταψηφίζουμε. Κι αυτή την πολιτική θα την καταψηφίσει και ο ελληνικός λαός πολύ σύντομα, είτε οι εκλογές γίνουν το φθινόπωρο είτε οι εκλογές γίνουν το αργότερο το Μάρτιο.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε και εμείς.
Το λόγο έχει ο κ. Σαμπαζιώτης για επτά λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομική κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης μας καλεί να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, για την προστασία της απασχόλησης, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση είναι πλέον ορατές και αισθητές. Επηρεάζουν την οικονομία, επηρεάζουν την κοινωνία, επηρεάζουν την απασχόληση.
Άμεσα, λοιπόν, απαιτούνται συγκεκριμένες και μόνιμες λύσεις. Δυστυχώς, όμως, τέτοιες λύσεις δεν προτείνονται από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αντίθετα, στην κατεύθυνση των μόνιμων λύσεων, συγκεκριμένων και άμεσων κινείται αποφασιστικά η Κυβέρνηση εφαρμόζοντας ένα σαφές σχέδιο, στοχεύοντας στο τρίπτυχο «ανάπτυξη-δημοσιονομική εξυγίανση-κοινωνική συνοχή».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο πλαίσιο αυτό και μετά την αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων για το πρώτο εξάμηνο του έτους το οποίο διανύουμε, θεσπίζουμε μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα. τα μέτρα αυτά σίγουρα δεν είναι ευχάριστα για την Κυβέρνηση, η οποία βεβαίως και είναι αποφασισμένη να αναλάβει το πολιτικό κόστος. Είναι όμως, αναγκαία και υπήρξε προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα. Είναι αναγκαία για να εξισορροπηθούν οι απώλειες των εσόδων που προκαλεί η κρίση και είναι δίκαια κατανεμημένα γιατί το βάρος τους πέφτει κατά κύριο λόγο στις πλάτες εκείνων που αποδεδειγμένα έχουν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες να συνεισφέρουν σ’ αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που γίνεται.
Με το νομοσχέδιο αυτό συμπληρώνεται η νομοθεσία της χώρας μας στα ζητήματα τιμολόγησης των ενδοομιλικών διασυνοριακών συναλλαγών. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων, που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Μέχρι τώρα, όταν μιλούσαμε για επιχειρήσεις που ήταν σε διαφορετικές χώρες, είχαμε παρατηρήσει ότι υπήρχε δυνατότητα με υπερτιμολόγηση ή υποτιμολόγηση να γίνονται φορολογικά παιχνίδια και στην ουσία να επιλέγει η επιχειρήσει τον τόπο φορολόγησής της. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό απέβαινε εις βάρος της δικής μας χώρας, αφού είναι σαφές ότι υπάρχουν άλλες χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Τώρα με τις προτεινόμενες διατάξεις εναρμονίζεται η εσωτερική φορολογία με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την τεκμηρίωση των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υιοθετούνται οι βασικές αρχές που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις.
Θεσμοθετώντας το μέτρο της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου στη λήψη δανείων μέσω τραπεζών από ιδιώτες ή επιχειρήσεις για την αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης, δίνουμε μία ακόμη ώθηση στον κλάδο της οικονομικής δραστηριότητας.
Ως γνωστό μέχρι σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι τράπεζες σε ένα τέτοιο δανεισμό κάλυπταν το 75% της αξίας του ακινήτου. Το υπόλοιπο 25% που έμενε ακάλυπτο έρχεται το δημόσιο να το εγγυηθεί. Έτσι βοηθούμε και την οικοδομή και διευκολύνουμε βεβαίως την πλειοψηφία των συμπολιτών μας να αποκτήσει στέγη.
Άμεσος στόχος που αποτελεί και πρώτη προτεραιότητα της δικής μας Κυβέρνησης, είναι η ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες βεβαίως είναι σαφές είναι δέχονται με μεγαλύτερη ένταση τα φαινόμενα της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.
(SX)
(3XF)
Για το λόγο αυτό δημιουργήσαμε το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο έχει ήδη βοηθήσει είκοσι επτά χιλιάδες επιχειρήσεις, εγγυώμενο δάνεια ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τώρα περνάμε στη δεύτερη φάση, στο νέο ΤΕΜΠΜΕ, στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να δανειοδοτήσουμε επιχειρήσεις με δανεισμό ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, εντάσσοντας τουλάχιστον άλλες σαράντα χιλιάδες επιχειρήσεις σε αυτό το πρόγραμμα.
Γι’ αυτό το λόγο και σε αυτή την κατεύθυνση αυξήσαμε το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ κατά 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά μειώσαμε και την προμήθεια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες υπάγονται σε αυτό το πρόγραμμα, στις τράπεζες από 1% στο 0,25%.
Το ΤΕΜΠΜΕ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ τη μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα. Συνολικά πιστεύουμε ότι από την πρώτη και δεύτερη φάση του ΤΕΜΠΜΕ θα μπορέσουμε σε μικρές και πολύ μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις να δώσουμε τη δυνατότητα δανεισμού ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σημαντική, επίσης, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι η ρύθμιση που προβλέπει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την εφαρμογή της χρηματοπιστωτικής μίσθωσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στόχος είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα, κύριοι συνάδελφοι, σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι η Υγεία, η Πρόνοια και η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και ο περιορισμός των δαπανών. Ευελπιστούμε ότι με τα πλεονεκτήματα του leasing θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα το πρόβλημα κάλυψης αναγκών σε ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, αλλά και σε πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα διακομιδής – διάσωσης και σε άλλες πολλές δράσεις.
Με τις συμβάσεις αυτές του leasing δεν θα προβλέπεται μόνο η προμήθεια των συγκεκριμένων μέσων, αλλά κυρίως θα εξασφαλίζεται και η λειτουργική τους υποστήριξη. Έτσι, θα εξαλειφθεί το φαινόμενο πανάκριβα μηχανήματα, που έχουν αγοραστεί από το Δημόσιο, να βρίσκονται σήμερα εν αχρηστία, επειδή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν λόγω έλλειψης συντήρησης και υποστήριξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η έξοδος από την κρίση είναι σαφές ότι απαιτεί σχέδιο, απαιτεί υπεύθυνες προτάσεις και εθνική συνεννόηση, όχι γενικότητες και θεωρίες. Και αναφέρομαι κυρίως στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Η τακτική της κριτικής σε όλα είναι εύκολη. Το να μιλάμε και να ακούμε συνέχεια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να λέει ότι υφιστάμεθα φοροεπιδρομή, είναι πάρα πολύ εύκολο. Το δύσκολο, νομίζω, είναι ο καθένας από τη θέση στην οποία έχει ταχθεί να υπηρετήσει το όφελος του ελληνικού λαού, να καταθέσει τις προτάσεις του και να δώσει μία σοβαρή βοήθεια σε αυτό το εθνικά επιδιωκόμενο στοίχημα.
Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται η χώρα για να προοδεύσει, είναι ένα σχέδιο να βγούμε από αυτή την κρίση.
Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Έχουμε κάνει μία επιλογή ως Κυβέρνηση και ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη: Απέναντι στο λαϊκισμό, τις υποσχέσεις και την ανέξοδη αοριστολογία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εμείς προτάσσουμε την υπευθυνότητα κι ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Είναι ένα σχέδιο που, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, συνεχώς το βελτιώνουμε, το εμπλουτίζουμε και το διευρύνουμε με νέα στοιχεία πολιτικής. Ένα σχέδιο το οποίο συμπληρώνεται με μία σειρά από εθνικά αναγκαίες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις.
Έχω πει ξανά, κύριοι συνάδελφοι, και δεν διστάζω να το επαναλάβω: Οι καιροί και οι συνθήκες απαιτούν να αλλάξουμε. Κάθε σημαντική, όμως, αλλαγή σημαίνει σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες. Σημαίνει αναμφισβήτητα πολιτικό κόστος. Δεν έχουμε, όμως, πλέον την πολυτέλεια να κάνουμε πίσω. Ο μόνος δρόμος είναι μπροστά και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κ. Σαμπαζιώτη.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για εννέα λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, μπροστά μας υπάρχει μία διεθνής οικονομική κρίση, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας.
Εκείνο το οποίο αμφισβητεί η Αντιπολίτευση είναι ότι η Κυβέρνηση έχει σχέδιο για την κρίση.
Η πραγματικότητα, λοιπόν, είναι ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση, η Κυβέρνηση σχεδίασε και υλοποιεί ένα συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο στηρίζεται πάνω σε ξεκάθαρες αρχές, σε ξεκάθαρους άξονες, ένα συγκροτημένο σχέδιο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και για την αντιμετώπιση των σοβαρών διαρθρωτικών προβλημάτων που έχει η ελληνική οικονομία και που εκδηλώθηκαν, ήρθαν στην επιφάνεια, με πιο έντονο τρόπο από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση. Διαρθρωτικά προβλήματα όπως το τεράστιο δημόσιο χρέος που κληρονομήσαμε από τη διαχείριση των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ένα χρέος το οποίο δημιουργήθηκε τη 10ετία του ’80 και συντηρήθηκε –δεν αντιμετωπίστηκε- τη 10ετία του ΄90.
Οι άξονες πάνω στους οποίους κινούμαστε, είναι η συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, είναι οι δράσεις για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και, επίσης, οι δράσεις για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και αυτών οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Κανένας από αυτούς τους τρεις πυλώνες της πολιτικής μας δεν μπορεί να αναπτυχθεί μεμονωμένα. Χρειάζεται ταυτόχρονη και συστηματική προσπάθεια προς όλες τις κατευθύνσεις. Και όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για μία κυβέρνηση, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην κινηθούμε σε αυτές τις κατευθύνσεις. Και δεν είμαστε, βέβαια, και διατεθειμένοι να το κάνουμε.
Η έξοδος από την κρίση απαιτεί σχέδιο, απαιτεί υπεύθυνες προτάσεις και δεν απαιτεί γενικότητες και αοριστολογίες. Η τακτική της κριτικής σε όλα, που ακολουθούν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης –και φάνηκε ξεκάθαρα αυτό από τη συζήτηση που προηγήθηκε- είναι μία τακτική εύκολη. Το δύσκολο είναι να αναλαμβάνει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν και στον τομέα ευθύνης του να εισηγείται αυτό το οποίο πραγματικά απαιτείται. Αυτό είναι το οποίο χρειάζεται η χώρα σε αυτή τη φάση.
Κατηγορείτε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, ότι δεν έχει σχέδιο. Στην πραγματικότητα, όμως, εσείς είστε που δεν προτείνετε τίποτα το συγκεκριμένο. Και από τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το μόνο συγκεκριμένο το οποίο ακούστηκε είναι: Από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η αμφισβήτηση του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, κάτι το οποίο δεν αμφισβητείται από καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη σήμερα. Από την πλευρά του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακούστηκε σαν αντίδοτο στην αντιμετώπιση της κρίσης, η αντιμετώπιση του ελλείμματος εμπιστοσύνης.
Προφανώς πρόκειται για αοριστολογίες. Δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο να προταθεί. Και μη προτείνοντας τίποτα το συγκεκριμένο, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, εσείς είστε αναξιόπιστοι και όχι η Κυβέρνηση.
Εμείς έχουμε κάνει μία επιλογή ως Κυβέρνηση και ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη. Απέναντι στο λαϊκισμό, απέναντι στις υποσχέσεις και στην ανέξοδη αοριστολογία προτάσσουμε την υπευθυνότητα και το ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο εφαρμόζουμε. Ένα σχέδιο το οποίο προσαρμόζεται, διότι αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα. Και αλλάζουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε σήμερα ρυθμίζει σημαντικά φορολογικά θέματα και περιλαμβάνει και μέτρα για την τόνωση κλάδων της οικονομίας. Κατηγορηθήκαμε και στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή και στη συζήτηση που έγινε εδώ σήμερα, ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν έχει αρχή και ότι αποτελεί ένα κακό παράδειγμα νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Όλα αυτά, όμως, τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία ρυθμίζει το νομοσχέδιο, δεν είναι ξεκάρφωτα. Εντάσσονται στους συγκεκριμένους άξονες που ανέφερα προηγουμένως, εντάσσονται, δηλαδή, στο συγκροτημένο σχέδιο που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και για να βγει η χώρα από την κρίση και για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Στο άξονα των δράσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται το μέτρο της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στη λήψη δανείων. Προχωρούμε, δηλαδή, στην κάλυψη, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, του υπολοίπου 25% στο συμβόλαιο για την αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης.
Με σκοπό την ενίσχυση των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο αυξημένα προβλήματα χρηματοδότησης, αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΕΜΠΜΕ και μειώνεται από 1% σε 0,25% η προμήθεια την οποία πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια, τα οποία εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ.
Άρα, τα μέτρα αυτά δεν είναι στον αέρα. Εντάσσονται σε συγκεκριμένους άξονες.
Στον άξονα των δράσεων για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, πέραν των ήδη θεσμοθετημένων πόρων, με δωρεές, με κληρονομιές, με κάθε είδους εισφορές νομικών και φυσικών προσώπων, ενώ τα ποσά αυτά θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών ή των επιχειρήσεων που τα χορηγούν.
Στο βασικότερο, δε, άξονα της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι η συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση, εντάσσονται μία σειρά από άλλα μέτρα, τα οποία θεσμοθετούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Εκσυγχρονίζουμε τη φορολογική νομοθεσία –όπως αναφέρθηκε και από συναδέλφους- σε ό,τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές και την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα τεχνητής μεταφοράς ή εμφάνισης μειωμένων κερδών.
Σημαντική, επίσης, είναι η ρύθμιση για την εισαγωγή του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μία ρύθμιση η οποία οδηγεί και στον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις υπηρεσίες και τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και στον περιορισμό των δαπανών τους.
Στον ίδιο άξονα, στον άξονα της ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς της, εντάσσονται και άλλα μέτρα, τα οποία θεσμοθετούνται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις, αλλά και η θεσμοθέτηση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων.
(DP)
( SX)
Επίσης, σε αυτόν τον άξονα της δημοσιονομικής εξυγίανσης προβλέπεται και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και ορισμένα από τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία ανακοινώσαμε τελευταία.
Σε σχέση με αυτά τα μέτρα θέλω να πω ότι ήταν ταυτόχρονα και η αφορμή για μια νέα σειρά αντιφατικών και θα μου επιτρέψετε να πω και ασυνάρτητων δηλώσεων και αντιδράσεων από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Και το λέω αυτό διότι την ίδια στιγμή, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης –αναφέρθηκε προηγουμένως ο κ. Βενιζέλος- που μας κατηγορείτε για φοροκαταιγίδα ταυτόχρονα ισχυρίζεστε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς θέλετε να μας πείτε. Αλλά και για ποια αφαίμαξη των φορολογουμένων μιλάτε; Θεωρείτε αφαίμαξη των φορολογουμένων το γεγονός ότι θεσμοθετούμε έναν ειδικό φόρο στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και ότι το επόμενο διάστημα, όπως έχουμε ανακοινώσει, θα φέρουμε διατάξεις για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής; Αυτό το θεωρείτε αφαίμαξη της πλατιάς μάζας των φορολογουμένων, των μεσαίων και των χαμηλών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας;
Αφαίμαξη θα έλεγα είναι αυτό το οποίο προτείνατε το να φορολογούνται στην κλίμακα –και αναφέρομαι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.- όλα τα εισοδήματα από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες. Αυτό πράγματι αποτελεί αφαίμαξη της μεσαίας τάξης της χώρας με σκοπό μάλιστα ίσως να ξαναγοράσει –όπως έχει ανακοινώσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όπως έχει υποστηρίξει- με αυτά τα έσοδα τα επόμενα χρόνια όποτε και αν ποτέ βρεθεί στην εξουσία την Ολυμπιακή και τον Ο.Τ.Ε.. Αυτό το δρόμο που προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το δρόμο δηλαδή να υπερφορολογήσουμε τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα στη χώρα μας προκειμένου το κράτος να συνεχίζει να κάνει τον επιχειρηματία και να ελέγχει το συνδικαλισμό, αυτό το δρόμο εμείς –το λέμε ξεκάθαρα, είναι μια ξεκάθαρη διαφορά στην πολιτική μας- δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε και δεν τον ακολουθεί καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη σήμερα.
Ακούγεται επίσης το επιχείρημα ότι τα πρόσθετα μέτρα αλλά και γενικά οι αποκλίσεις από τους στόχους –διότι έχουμε αποκλίσεις από τους στόχους που είχαμε θέσει στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων- οφείλονται στην κατάρρευση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και στην ανικανότητα της Κυβέρνησης.
Σας απαντώ, λοιπόν, πολύ σύντομα με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία είναι πρόσφατα. Τους πρώτους πέντε μήνες του 2009 τα πρόστιμα από τις παραβάσεις που εντόπισε η ΥΠΕΕ είναι κατά 39% αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Το πρώτο πεντάμηνο του 2009 τα ποσά των φόρων και των προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τα ελεγκτικά κέντρα είναι κατά 35% αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Επίσης, το τελευταίο, θα έλεγα, τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου του 2009 τα ποσά φόρου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ στους διασταυρωτικούς ελέγχους Φ.Π.Α. είναι κατά 48,2% αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2008. Πού την είδατε, λοιπόν, την κατάρρευση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και την ανικανότητα της Κυβέρνησης να ελέγξει και να καθοδηγήσει τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης;
Τελειώνω με μία, επίσης, αναφορά στα έσοδα. Όλες αυτές οι δήθεν προτάσεις, οι γενικόλογες και αόριστες, όπως ανέφερα προηγουμένως για ένα νέο φορολογικό σύστημα, για περιορισμό της σπατάλης του κράτους που είναι θέματα σωστά και τα οποία υλοποιούνται, υπάρχει ήδη ένας σχεδιασμός και εφαρμόζονται συγκεκριμένα μέτρα προς σε αυτή την κατεύθυνση από την Κυβέρνηση. Αυτά όμως είναι καλά στη θεωρία, αλλά δεν αποδίδουν στην πράξη άμεσα. Εδώ έχουμε άμεση ανάγκη τόνωσης των δημοσίων εσόδων. Αναφέρθηκε προηγουμένως και ο κ. Παπαθανασίου σε συγκεκριμένα νούμερα και σε συγκεκριμένους κωδικούς από την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Μόνο από το Φ.Π.Α. το πρώτο πεντάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 έχουμε 350 εκατομμύρια λιγότερα λόγω της πτώσης της κατανάλωσης, από τις εισαγωγές, από τα τέλη ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα έχουμε 200 εκατομμύρια λιγότερα, από το Φ.Π.Α. στα πετρελαιοειδή προϊόντα διότι έχει μειωθεί η τιμή των πετρελαιοειδών έχουμε 158 εκατομμύρια λιγότερα, από τις μεταβιβάσεις στις οικοδομές διότι υπάρχει πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα έχουμε 101 εκατομμύρια λιγότερα, από το Φ.Π.Α. σε κάθε είδους δραστηριότητες που εισπράττονται μέσω των τελωνείων έχουμε 100 εκατομμύρια λιγότερα. Όλα αυτά τα ποσά, τα βασικότερα ποσά αν τα αθροίσεις βγάζουν περίπου 1.200.000.000 απόκλιση από τα έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2009 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008, απόκλιση η οποία οφείλεται στην κρίση. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι κωδικοί χτυπάνε πάνω στην κρίση. Δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών.
Εδώ λοιπόν πέρα από τις θεωρίες και τις γενικότητες περί αλλαγής του φορολογικού συστήματος, που είναι σωστά και γίνονται, είναι σε εξέλιξη όλα αυτά τα πράγματα και η μείωση γενικά των δαπανών του σπάταλου κράτους, έχουμε άμεση ανάγκη για μέτρα και αυτό κάνει η Κυβέρνηση. Αυτό υλοποιεί η Κυβέρνηση και εσείς πάνω σε αυτό δεν προτείνετε τίποτε απολύτως.
Εμείς λοιπόν προτείνουμε ένα ισορροπημένο πακέτο που από τη μια μεριά έχουμε τα μέτρα τα οποία ανακοινώσαμε και από την άλλη μεριά έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και αυτών που πλήττονται από την κρίση. Τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται από το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής σε δράσεις, όπως η καταβολή του έκτακτου επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε άνεργους, σε χαμηλοσυνταξιούχους κ.λπ. Δώσαμε το έκτακτο επίδομα στήριξης έως 500 ευρώ σε χαμηλόμισθους και σε χαμηλοσυνταξιούχους το 2009. Υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους σε δράσεις για την κατάρτιση, την επιδότηση εργασίας και για την ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Υπάρχει λοιπόν ένα συγκροτημένο σχέδιο μέτρων που και τα δημόσια έσοδα τονώνει, αλλά και τη ζήτηση ενισχύει και τους οικονομικά ασθενέστερους στηρίζει. Αυτή είναι η πολιτική την οποία υλοποιεί η Κυβέρνηση και αυτή είναι η μόνη πολιτική που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το νομοσχέδιο επί της αρχής;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατ’ αρχήν κατά πλειοψηφία.
Κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Τετάρτης 24ης Ιουνίου 2009, πρωινή συνεδρίαση και ερωτάται το Τμήμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2009 πρωινή συνεδρίαση επικυρώθηκαν.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 15.06΄ λύεται η συνεδρίαση για σήμερα Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009 και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος νομοθετική εργασία, συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ««Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Τελευταία Αποθήκευση: 8/7/2009 4:11:00 μμ Από: Κεφαλοπούλου Ε.
Εκτυπώθηκε: 15/10/2007 10:15:00 πμ
PDF:
es20090708(proi).pdf
TXT:
es090708.pr.doc
Επιστροφή