ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: Ν' 22/01/2010

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.


ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ν΄
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Αθήνα, σήμερα στις 22 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.35΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
(Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως και Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου εισέρχεται στην Αίθουσα χειροκροτούμενος από τους Βουλευτές του κόμματός του).
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τη Γραμματέα της Βουλής κυρία Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, Βουλευτή Μεσσηνίας τα ακόλουθα:
«Η Βουλευτής Φωκίδος κ. Αφροδίτη Παπαθανάση κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τοπικό Διαμέρισμα Κροκυλείου Δήμου Βαρδουσίων Φωκίδας ζητεί να καλυφθεί άμεσα η κενή οργανική θέση του Αγροτικού Γιατρού στην περιοχή του.
Ο Βουλευτής Ιωαννινων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Φιλεκπαιδευτικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Συνοικισμών Δροσιάς-Πεντέλης «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ» ζητεί την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης των περιοχών Ζευγάρια, Τσιφλικόπουλο, Πεντέλης και Δροσιάς Νομού Ιωαννίνων.
Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ζητεί την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Αντισεισμικής Πολιτικής με σκοπό τον έλεγχο και την αντισεισμική ενίσχυση των Δημοσίων κτηρίων και των Ιδιωτικών κατασκευών.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχαήλ Παντούλας κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων της Μειονότητας του Νομού Αργυροκάστρου ζητεί τη διαμόρφωση του Δημοτικού Σχολείου της Βόρδιτσας Αργυροκάστρου με σκοπό τη λειτουργία του Μουσείου Ελληνικής Παιδείας.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία το Σωματείο Εργαζομένων της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ιεράπετρας ζητεί τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων».

(MB)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Θα ξεκινήσουμε με τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων που κατέθεσαν η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης και ο κ. Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή τη με αριθμό 309/22/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, τις αγροτικές κινητοποιήσεις κ.λπ., τη με αριθμό 307/20/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, τις αγροτικές κινητοποιήσεις κ.λπ., και την με αριθμό 308/21/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης, τις αγροτικές κινητοποιήσεις κ.λπ.
Οι επίκαιρες ερωτήσεις της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη και του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αλέξη Τσίπρα, που απευθύνονται προς τον κύριο Πρωθυπουργό, επειδή αναφέρονται στο ίδιο θέμα θα συζητηθούν ταυτόχρονα, χωρίς βέβαια να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς το χρόνο ομιλίας τους, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 131 του Κανονισμού της Βουλής.
Αυτό σημαίνει ότι ο κύριος Πρωθυπουργός θα έχει δεκαοκτώ λεπτά πρωτολογία και εννέα λεπτά δευτερολογία και οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τέσσερα λεπτά ο καθένας.
Θα προχωρήσω τώρα στην ανάγνωση των επικαίρων αυτών ερωτήσεων, όπως προβλέπει ο Κανονισμός.
Η επίκαιρη ερώτηση της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Αλέκας Παπαρήγα έχει ως εξής:
«Η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες εκφράζεται και με τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι το Σουφλί του ΄Εβρου. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα, από την αδιέξοδη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων, που δεν ικανοποιούν βασικές ανάγκες ύπαρξης και επιβίωσης της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών.
Με το διαχωρισμό σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη, η Κυβέρνηση μειώνει δραστικά το πενιχρό εισόδημα σε χιλιάδες μικρούς και φτωχούς, που είναι αγρότες, δεν μπορούν όμως να επιβιώσουν μόνο με το αγροτικό εισόδημα. Η Κυβέρνηση κόβει και τους στερεί χρήματα από την επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του φόρου κατανάλωσης καυσίμου, πληρώνουν στις αιτήσεις για τις επιδοτήσεις του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχου) κ.α.
Ταυτόχρονα από το 2010 κόβεται η ενιαία ενίσχυση από τους φτωχούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ. Με βίαιο τρόπο «πετιούνται» εκτός αγροτικής διαδικασίας.
Όμως και οι υπόλοιποι μεσαίοι που θα απομείνουν βιώνουν δραματικά προβλήματα. Από το 2008 οι τιμές παραγωγού για το σύνολο σχεδόν των γεωργο-κτηνοτροφικών προϊόντων είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα. Μεγάλες ποσότητες σοδειάς παρέμειναν απούλητες. Οι «πετσοκομμένες» επιδοτήσεις μειώθηκαν και άλλο, ενώ η ενιαία ενίσχυση δίνεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και «σε δόσεις», λόγω μη ολοκλήρωσης της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, χωρίς να φταίνε γι’ αυτό οι αγρότες. Το υπέρογκο κόστος παραγωγής ανέβηκε κι άλλο, με τις ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια και τα «χαράτσια» των φόρων.
(SS)


Ερωτάται η Κυβέρνηση:
Αν σκοπεύει να σταματήσει το διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη, καθώς και να μην εφαρμόσει την κατάργηση της ενιαίας ενίσχυσης στους μικρούς αγρότες που παίρνουν μέχρι 400 ευρώ.
Τι μέτρα θα πάρει για να υπάρχουν ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, προστασία της εγχώριας παραγωγής από αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, να πάψει η εκμετάλλευση των αγροτών από τους εμποριοβιομήχανους και τραπεζίτες, αλλά και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής».
Η επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Η σταδιακά μειούμενη αγροτική δραστηριότητα, συνεχίζει να πλήττεται τόσο από τις εισαγωγές ανταγωνιστικότερων αγροτικών προϊόντων, όσο και από την έλλειψη θέσπισης κινήτρων, από την πλευρά της πολιτείας, σε νέους και υφιστάμενους αγρότες για μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής και τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Για άλλη μια φορά, οι αγρότες προχωρούν σε μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις, διεκδικώντας στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, εγγυήσεις για τις τιμές των προϊόντων τους, μείωση του κόστους παραγωγής και «πάγωμα» των χρεών τους προς τις τράπεζες.
Κατόπιν τούτου, ερωτάσθε:
- Ποια θα είναι η στάση σας απέναντι στα αιτήματά τους;
- Πώς σκοπεύετε να επαναφέρετε την ελληνική γεωργία σε αναπτυξιακή τροχιά;».
Η επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α. του κ. Αλέξη Τσίπρα έχει ως εξής:
«Επί σειρά ετών το γεωργικό εισόδημα στην Ελλάδα παρουσιάζει διαρκή μείωση, καταλαμβάνοντας την τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των ετών 1996-2007 μειώθηκε κατά 24%, ενώ αντίθετα ο αντίστοιχος μέσος όρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε κατά 5%. Μόνο τη διετία 2006-2007, οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή μειώθηκαν κατά 40.000, ενώ το ποσοστό αγροτικής απασχόλησης επί του συνόλου του ενεργού πληθυσμού μειώθηκε από το 17% σε περίπου 9,5%.
Επειδή η βαθύτατη κρίση στην αγροτική παραγωγή απαιτεί ριζοσπαστικές πολιτικές και στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος των μικρών, μεσαίων και ιδιαίτερα των νέων αγροτών, ώστε η αγροτική οικονομία να γίνει βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη της υπαίθρου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
- Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει το αγροτικό εισόδημα, θα εγγυηθεί τιμές στα αγροτικά προϊόντα πάνω από το κόστος παραγωγής και κλείσιμο της ψαλίδας τιμών παραγωγού-καταναλωτή;
- Τι μέτρα θα λάβει ώστε να σταματήσουν οι παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις της Α.Τ.Ε. και η ληστρική εκμετάλλευση όλων των τραπεζών και με ποιο τρόπο θα ενισχύσει τις δομές κοινωνικής μέριμνας και υγείας στην ύπαιθρο;
- Πώς θα διασφαλίσει ένα νέο πλαίσιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα στηρίζει το αγροτικό και κτηνοτροφικό προϊόν και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρών και μεσαίων αγροτών;».
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θα μου επιτρέψετε πριν αρχίσετε να κάνω μία μικρή ανακοίνωση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων,
τριάντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και επτά συνοδοί δάσκαλοι από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Κω Δωδεκανήσου.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν, ευχαριστώ τους Αρχηγούς των άλλων κομμάτων για την ερώτηση. Συμμερίζομαι όχι μόνο την αγωνία τους -θα έλεγα ακόμα περισσότερο- την αγωνία των ίδιων των αγροτών. Διότι βρέθηκε σήμερα ο αγρότης στη χώρα μας και απροετοίμαστος και απροστάτευτος στο έλεος των ανεξέλεγκτων δυνάμεων των αγορών –εγχωρίων και διεθνών- και αυτό συνέβη την πιο κρίσιμη στιγμή, δηλαδή της αλλαγής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπου αυτή θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί ακριβώς στην προετοιμασία τους, στη στήριξή τους, στη θωράκισή τους, κάτι που βεβαίως όχι μόνο δεν έγινε, αλλά σπαταλήθηκε πελατειακά, ρουσφετολογικά, αναποτελεσματικά.

(GK)

(1SS)
Έχουν, λοιπόν, δίκιο οι αγρότες που ανησυχούν για το μέλλον τους. Είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, το κόστος παραγωγής –λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα- και το κόστος άρδευσης να εκτοξεύεται και οι τιμές των προϊόντων τους να φθίνουν με τους μεσάζοντες βεβαίως, όπως λέτε και εσείς στην ερώτησή σας, να είναι αυτοί που κυρίως ωφελούνται.
Συμπιέστηκαν από την απόλυτη ανοχή της παραβίασης κάθε κανόνα στην εγχώρια αγορά και στις διεθνείς αγορές. Συμπιέστηκαν και χωρίς βοήθεια από τους ανταγωνιστές εντός και εκτός Ευρώπης, οι οποίοι δουλεύουν με τα πιο χαμηλά κοστολόγια ή βεβαίως με την καλύτερη ποιότητα τελικά των προϊόντων τους.
Επίσης, ο αγροτικός πληθυσμός πλήρωσε ακριβά τους αναχρονιστικούς, πελατειακούς –είτε συνδικαλιστικούς είτε ακόμη και συνεταιριστικούς θεσμούς- που παραμένουν δυστυχώς και αυτοί κακοί μεσάζοντες εν τέλει, εμπόδιο στον αγρότη, αντί να είναι δύναμη συλλογικής οργάνωσης, δύναμη διαπραγμάτευσης, δύναμη για το μάρκετινγκ, δύναμη για την εκπαίδευσή τους και τη στήριξή τους.
Η έλλειψη εκπαίδευσης, η έλλειψη ενημέρωσης, η έλλειψη πληροφόρησης είναι αδιανόητη σε σύγκριση με άλλους αγρότες άλλων χωρών. Ακόμα και έλλειψη σχολής για τον αγρότη έχουμε. Έχουμε βεβαίως σχολές για δημόσιους υπαλλήλους, για κτηνιάτρους, για γεωπόνους, αλλά δεν έχουμε για να βγάζουμε αγρότες επαγγελματίες.
Στη νέα εποχή της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων δείτε τι έγινε. Ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2008, ξεκίνησε μετά την προθεσμία, δηλαδή το καλοκαίρι του 2009. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τραγικές καθυστερήσεις για τα δικαιώματα των αγροτών. Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου η πρόοδος ήταν μόλις 28%. Μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες φτάσαμε στο 85% της ψηφιοποίησης.
Σήμερα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, ώστε να αποδοθούν στους αγρότες 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ, απόδειξη ότι απαιτείται να έχεις πολιτική βούληση, σαφή στόχο για να υπηρετείς το κοινό συμφέρον.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του ΕΛ.Γ.Α.. Δυστυχώς και σ’ αυτόν τον αγροτικό τομέα έχουμε επίσης το μεγάλο πρόβλημα της αξιοπιστίας –βρίσκεται στο ναδίρ!- και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δείτε τι έγινε. Μετατράπηκε ο ΕΛ.Γ.Α. σε κέντρο εξαγοράς συνειδήσεων. Με απόλυτα πελατειακά κριτήρια δίνονταν διαφορετικές αποζημιώσεις για την ίδια ζημιά. Με ποια κριτήρια δινόντουσαν αυτές οι διαφορετικές αποζημιώσεις; Πολύ απλά, ανάλογα με το ποιον είχες ως μεσάζοντα, βουλευτικό γραφείο, έπαιρνες καλύτερη ή λιγότερη αποζημίωση. Πελατειακές αντιλήψεις, προνόμια για τους λίγους, για τους ημέτερους.
Γι’ αυτό βάζουμε άμεσα τέλος σ’ αυτήν την ομηρία των αγροτών. Ερχόμαστε με ένα νέο Κανονισμό για τον ΕΛ.Γ.Α., για να αντιμετωπίζονται οι αγρότες και δίκαια και ισότιμα. Τους θέλουμε και περήφανους και με αξιοπρέπεια.
Δείτε, όμως και τη σπατάλη, στην οποία είχε επιδοθεί η Νέα Δημοκρατία. Φτάσαμε στο σημείο το κόστος των τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ μόνο στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες χρησιμοποιούσαν εξήντα και εβδομήντα κινητά τηλέφωνα! Στο περιβόητο αγροτικό κανάλι δαπανούνταν 3 εκατομμύρια ευρώ για εξαφανισμένους υψηλόμισθους!
Αυτά τα λέω όχι για τα ποσά, τα λέω για την αντίληψη που επικρατούσε, μια αντίληψη διακυβέρνησης που βεβαίως συνέβαλε στην ευρύτατη σπατάλη σημαντικών πόρων.
Επίσης, οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου δεν έκαναν απολύτως τίποτα, για να σταματήσουν την παράνομη εισαγωγή υποβαθμισμένων προϊόντων στην Ελλάδα –τις ελληνοποιήσεις, όπως λέγονται- ενώ γνώριζαν από επώνυμες καταγγελίες τη μόνιμη πρακτική της μίζας στα διόδια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει και η υγεία των πολιτών και να καταρρέουν, από την άλλη μεριά, οι τιμές των εγχώριων προϊόντων.
Και εδώ, αμέσως μόλις αναλάβαμε, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας. Στείλαμε το μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές από κανέναν επίορκο δημόσιο λειτουργό.
Τα πεντέμισι χρόνια της Νέας Δημοκρατίας ώθησαν και τους νέους αγρότες στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης. Παραδείγματος χάρη, δεν αποπληρώνονταν τα πριμ και οι επενδύσεις τους, με αποτέλεσμα να φτάσουν τελικά στο αμήν.

(SM)

(1GK)
Το καθήκον της πολιτείας είχε μετατραπεί και ήταν στη διακριτική ευχέρεια κάποιων πολιτικών γραφείων απέναντι στους αγρότες. Εμείς σήμερα αποκληρώνουμε τις εκκρεμείς επενδύσεις των νέων αγροτών γιατί το δικαιούνται. Το καθήκον το δικό μας είναι να τους δικαιώσουμε. Αυτό το καθήκον το έχουμε εμείς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης την οποία βιώνουμε. Από την κρίση αυτή δεν εξαιρείται σχεδόν καμία πτυχή του δημόσιου βίου της χώρας, κανένας τομέας της οικονομίας. Εκεί μας οδήγησαν εγκληματικές πολιτικές εγκατάλειψης, κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου, υποταγής του συλλογικού συμφέροντος στα πολυποίκιλα ιδιοτελή συμφέροντα που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Κοινός παρονομαστής των πολιτικών αυτών ήταν η κατάφορη αδικία, η κατάφορη ανισότητα, η ραγδαία επιδείνωση της θέσης των ασθενέστερων στρωμάτων, της μεσαίας τάξης των μισθωτών, των συνταξιούχων, της υγιούς επιχειρηματικότητας και φυσικά και της αγροτιάς.
Παρά τις πρωτοφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας, εμείς έχουμε εντάξει σήμερα τους αγρότες σε όλες τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες εισοδηματικής ενίσχυσης. Επιπλέον, ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες από το 7% στο 11%. Εντάξαμε τους αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και σκοπεύουμε να τους εντάξουμε στις ρυθμίσεις μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το ΤΕΜΠΜΕ.
Δώσαμε το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τακτοποιήσαμε χρονίζουσες εκκρεμότητες που βρήκαμε στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» από το 2004. Τακτοποιήσαμε, επίσης, χρονίζουσες εκκρεμότητες με 530 επενδυτικά σχέδια ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ, που και αυτά βρισκόντουσαν στα ντουλάπια των Υπουργείων.
Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από την 1.7.2010, έτσι ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουνε 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και 950 ευρώ για το ζευγάρι. Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα καταβάλλαμε μέσω του ΕΛΓΑ 160 εκατομμύρια ευρώ για ζημιές σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους του 2007.
Και βέβαια αυτά είναι μέτρα άμεσης στήριξης. Και δεν θα μείνουμε εδώ, διότι εμείς ήλθαμε για τις μεγάλες ανατροπές. Ξεκινήσαμε μία διαδικασία πρωτοποριακού και ευρύτατου διαλόγου -για ανατροπές και όχι για μερεμέτια- για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό τομέα. Και βεβαίως, οι προτεραιότητες και ενότητες αυτού του διαλόγου είναι σαφείς. Είναι η ανάγκη προσαρμογής της ελληνικής γεωργίας για να καταστεί αυτή βιώσιμη και ανταγωνιστική γιατί απλά δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, αγοράζουμε ξένα και δεν πουλάμε ελληνικά προϊόντα.
Για το θέμα της μείωσης του κόστους παραγωγής πρέπει να υπάρξει η σωστή διαχείριση υδάτινων πόρων και η σωστή διαχείριση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων για την υγεία του καταναλωτή. Και για το αγροτικό επάγγελμα χρειάζεται να υπάρξει η εκπαίδευση και η πιστοποίηση του αγρότη. Και ναι, χρειάζεται να ενισχύσουμε όλο και περισσότερο τον αποκλειστικά κατ’ επάγγελμα αγρότη -αυτό σταδιακά βεβαίως- αλλά εκεί πρέπει να πάμε.
Για τους συνεταιρισμούς θα γίνουν αλλαγές, δεν θα είναι απλά διαχειριστικές μονάδες επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων ούτε παράγοντες και φέουδα στον αγροτικό τομέα. Αλλά θα είναι οικονομικές και συλλογικές και κοινωνικές οι δυνάμεις που μπορούν να μετατρέψουν πραγματικά τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, να εγγυηθούν τις συνθήκες, ώστε να έχουμε μια μεγάλη αγροτική μεταρρύθμιση προς όφελος των αγροτών.
Πρέπει να συζητήσουμε για την εύστοχη, δίκαιη και διάφανη αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να θέσουμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013, μία σημαντική διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργήσουμε παράλληλα τις κατάλληλες συμμαχίες για το καλύτερο συμφέρον της χώρας και των αγροτών που θα εγγυώνται έτσι ένα αξιοπρεπές και σίγουρο εισόδημα για τον αγρότη.

(AM)
(01SM)
Πρόκειται για ένα εισόδημα με το οποίο, μέσα από την στήριξη των οργανισμών, την ενεργοποίηση των οργανισμών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ουσιαστικά ένα δίχτυ ασφαλείας για μία κατώτατη τιμή στα αγροτικά προϊόντα.
Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται να θεμελιώσουμε μαζί μία σε βάθος αγροτική μεταρρύθμιση για ένα νέο και ένα πράσινο μοντέλο ανάπτυξης που θα αυξήσει την «πίτα» για την ελληνική ύπαιθρο, θα την κάνει ανταγωνιστική, θα παράγει πλούτο, θα μοιράζεται δίκαια στους Έλληνες αγρότες, θα διασφαλίσει τη νέα γενιά των παραγωγών και μετά το 2013.
Χρειάζεται να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει αυτός ο τόπος, με επένδυση στην ποιότητα, στην παράδοση, στη γνώση, στην καινοτομία, να συνδέσουμε την αγροτική παραγωγή με τον τουρισμό, μέσα από τη μεσογειακή δίαιτα που την έχουμε εγκαταλείψει, να διαμορφώσουμε μία νέα κρίσιμη οικονομική πολιτική, αλλά και συνείδηση του καταναλωτή, όπως σήμερα κάνουν άλλες χώρες.
Το ίδιο συμβαίνει και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αυτή τη στιγμή προωθείται η εθνική παραγωγή μέσα από προγράμματα διαφημιστικά, μέσα από προγράμματα διαμόρφωσης μιας εθνικής καταναλωτικής συνείδησης που βοηθά στην ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομία και ο αγροτικός τομέας.
Το ίδιο κι εμείς εδώ, αυτό πρέπει να συζητήσουμε και να προωθήσουμε, διότι εμείς έχουμε και τη μεσογειακή δίαιτα, στην οποία μπορούμε να στηριχθούμε και να στηρίξουμε παράλληλα και την αγροτική παραγωγή και τον αγροτικό τομέα.
Δεν μπορεί παρά η αγροτική οικονομία να εδραιωθεί ως κεντρικός άξονας της συνολικής κοινωνικής, πολιτισμικής, οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας. Άλλωστε, η αγροτική κοινωνία και ο αγρότης ήταν, είναι και θα είναι βασική μας πολιτική αναφορά και ψυχή του δικού μας κινήματος. Και μαζί μπορούμε να βρούμε τις λύσεις.
Κυρίες και κύριοι, η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας μετά τη Μεταπολίτευση. Έχουμε το χρέος για μεγάλες αλλαγές. Θα τις κάνουμε για τους πολίτες και όχι απέναντί τους. Τις μεγάλες αλλαγές στην αγροτική πολιτική θα τις κάνουμε μαζί με τους αγρότες, όχι απέναντί τους.
Δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα, όχι τα θύματα των προβλημάτων που γέννησε η πολιτική των προηγούμενων ετών. Όμως, τα υπαρκτά και μεγάλα αυτά προβλήματα δεν θα λυθούν από μία άγονη αντιπαράθεση. Μόνος δρόμος είναι η συστράτευση, η συμμετοχή, ο διάλογος για να πετύχουμε και στον αγροτικό τομέα, που είναι ένας δύσκολος τομέας. Με επίπονο και επίμονο τρόπο, θα μπορέσουμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη ανατροπή.
Δεν ζητάμε ανοχή, ζητάμε, όμως, κοινή συμμετοχή. Είναι κοινή μας η ευθύνη. Το έχω ξαναπεί. Δεν θα κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε έτοιμοι για ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο, αλλά δεν θα κάνουμε και μερεμέτια. Δεν υπάρχουν, εξάλλου, λεφτά για μερεμέτια.
Πέραν των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει, πέραν των όσων έχουμε προγραμματίσει και δεσμευτεί και προεκλογικά και μετεκλογικά, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ικανοποιηθούν αυτήν τη στιγμή διάφορα οικονομικά αιτήματα, που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται. Αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα ήταν εγκληματικό εις βάρος της ευημερίας και ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, εις βάρος της ίδιας της χώρας μας. Θα μπαίναμε πάλι σε πρακτικές αδιέξοδες, αντιλήψεις του παρελθόντος που πρέπει να αλλάξουν.
Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις, που δεν αντέχουν παρά μόνο μερικούς μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή, συναλλαγή με την εξουσία για να κλείνουν τα στόματα και του χρόνου τα ίδια και χειρότερα, με τελικό αποτέλεσμα να υπονομεύουμε κάθε έννοια σοβαρού προγραμματισμού και προοπτικής.
Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Αυτήν τη μεγάλη μάχη, την τολμηρή αυτή μάχη, καλούμε τους αγρότες να τη δώσουμε μαζί.
(IK)
(1AM)
Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή. Σας θέλουμε συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή που κάνουμε για τη χώρα, για το καλό όλων.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Κυρίες και κύριοι, τα μπλόκα στους δρόμους όχι μόνο δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα για τη χώρα, προβλήματα για τους συμπολίτες, για την ελληνική οικογένεια, για τον επιχειρηματία, για την οικονομία. Σε αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή κάνουν πια τεράστια ζημιά και στην εικόνα της πατρίδας.
Όπως έχω πει, το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχουμε είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας. Δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να διασύρεται και να λοιδορείται. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος για να βλάψουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, αυτή μάλιστα τη στιγμή όπου πολλοί έχουν σκοπιμότητα ακόμα και στυγνής κερδοσκοπίας απέναντι στην Ελλάδα.
Πρώτος κατανοώ τα προβλήματα των αγροτών. Έχω τα τελευταία χρόνια γυρίσει όλη την Ελλάδα, το ξέρουν, έχω συζητήσει με τον αγροτικό κόσμο. Όμως, ο τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων δεν είναι τα μπλόκα στους δρόμους.
Καλούμε όσους συμμετέχουν σήμερα σε αυτά τα μπλόκα να ανοίξουν τους δρόμους και μαζί να ανοίξουμε το διάλογο για τη συμμετοχή και τη μεγάλη ανατροπή. Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω ή να αποφύγω προβλήματα, αλλά η απουσία συλλογικής πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους, τους πιο αδύναμους περισσότερο, την αγροτιά ιδιαίτερα.
Αυτούς τους τρεις μήνες αποδείξαμε με συγκεκριμένες πράξεις το ειλικρινές μας ενδιαφέρον για τον αγροτικό κόσμο. Δεν αυθαιρετούμε. Καλούμε τους Έλληνες αγρότες να πάρουν μαζί μας απόφαση, την απόφαση να διαμορφώσουμε μαζί ένα καινούριο μέλλον για τη γεωργία, την απόφαση να συμβάλουμε από κοινού στη μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στον ειλικρινή διάλογο με διαφάνεια και εμπιστοσύνη, ώστε να μετατρέψουμε μαζί, να μετατρέψουν οι αγρότες την αντίδρασή τους σε κοινή μας δύναμη ανατροπής για ένα καλύτερο αύριο.
Σας ευχαριστώ.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Αλέκα Παπαρήγα.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Κύριε Πρωθυπουργέ, καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά να είναι κλειστά τα σπίτια, γιατί εκεί οδηγεί η πολιτική σας διαχρονικά, όπως και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Έχετε πολιτική ευθύνη και εσείς και η Νέα Δημοκρατία, γιατί χρόνια τώρα εφαρμόζετε -πολύ καλά για εσάς- την κοινή αγροτική πολιτική στην Ελλάδα, μια πολιτική που και σήμερα, εδώ από το Βήμα, είπατε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί.
Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι πέρα από την πολιτική ευθύνη ειδικά σήμερα, επειδή είστε η νέα Κυβέρνηση, έχετε και ηθική ευθύνη -η Κυβέρνησή σας και εσείς προσωπικά- για τα εξής ζητήματα:
Πρώτον, γιατί και εσείς επιτρέπετε στα «παπαγαλάκια» σας –να το πω έτσι- να συκοφαντούν κυριολεκτικά τους αγώνες της αγροτιάς. Μάλιστα σήμερα -δεν ήθελα να το πω, αλλά πραγματικά μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου- μιλήσατε για αγώνες και μπλόκα τα οποία έχουν σχέση με τη συναλλαγή. Αν έχετε ως εικόνα κάποιους αγροτοπατέρες, αυτούς που συνιστούν την ΠΑΣΕΓΕΣ, τη ΓΕΣΑΣΕ και τη ΣΥΔΕΣΕ, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με αγώνες.
Δεν μπορείτε αυτήν τη στιγμή να λέτε ότι τα μπλόκα γίνονται για να έχετε συναλλαγή. Συνδέετε τους αγώνες της αγροτιάς, ή αν θέλετε την ίδια την αγροτική πολιτική με τις μίζες και τα ρουσφέτια. Βεβαίως, έγιναν μίζες και ρουσφέτια πολλά και καταχρηστικά και από την προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν πρόκειται να τα καταργήσετε και εσείς. Αλλά, έλεος, κύριε Πρωθυπουργέ! Όλα, δηλαδή, τα προβλήματα της αγροτιάς είναι αποτέλεσμα της μίζας και του ρουσφετιού; Προβλήματα είχε η αγροτιά στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία και παλαιότερα είχε προβλήματα η αγροτιά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Επιτρέπεται ό,τι συζητάμε μέσα σε τούτη τη Βουλή να καταλήγει στο ότι φταίει η μίζα; Είναι προσβολή αυτήν τη στιγμή απέναντι στους αγρότες.
Και για να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα.
(XS)

(1IK)
Η μίζα οδηγεί στις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα; Η μίζα φταίει στο κόστος των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, από τη στιγμή που τα καλλιεργητικά εφόδια, τα λιπάσματα, τα φάρμακα, μέχρι και τα μικρόβια -διαδίδουν οι πολυεθνικές για να πουλάνε και μετά τα φάρμακά τους- βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλιακών επιχειρήσεων; Η μίζα φταίει; Αυτές μεταξύ τους έχουν τη μίζα, αλλά γιατί διασυνδέετε τους αγρότες με τη μίζα και το ρουσφέτι;
Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήξερε -και εσείς δεν ξέρετε που είστε Κυβέρνηση- ότι στη δεκαετία του ’80 μαζί έθαβαν οι αγρότες και έβαζαν και πέτρες μέσα στις χωματερές για να παίρνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις;
Αυτά ήταν πασίγνωστα, εμείς τα καταγγείλαμε τότε. Και λέγαμε στους αγρότες «σταματήστε μην έχετε ελπίδες σε αυτά». Τα καλλιεργήσατε και τη μίζα και τα ρουσφέτια από «πάνω», δεν μπορεί όμως αυτή τη στιγμή να εξηγείτε στα θύματα σας τα προβλήματα με τη μίζα και τα ρουσφέτια.
Θεωρούμε απαράδεκτο -και είναι και πολιτικό ζήτημα και κοινωνικό και οικονομικό και είναι και ηθικό- το ζήτημα του διαχωρισμού των αγροτών κατά κύριο επάγγελμα και μη κατά κύριο επάγγελμα.
Αν πρόκειται για εμποροβιομήχανους, αν πρόκειται για μεγαλογιατρούς, για μεγαλοδικηγόρους, για καθηγητές πανεπιστημίου με τεράστια ποσά, -δε μιλάω για κάποια συγκεκριμένα- αν πρόκειται για επιχειρηματίες οι οποίοι εμφανίζονται για αγρότες, βεβαίως μέσα από το φορολογικό εισόδημα μπορείτε «να τους αλλάξετε τα φώτα».
Από πού αντλείτε το δικαίωμα, όταν ένα φτωχός αγρότης δε βγάζει το μεροκάματό του από την αγροτική παραγωγή, να του απαγορεύετε να γίνει σερβιτόρος, χτίστης, σκουπιδιάρης -δεν το λέω καθόλου υποτιμητικά- ή να βρει μία δεύτερη δουλειά και να λέτε ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, όταν οι επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν επενδύσεις σε δέκα κλάδους και τομείς; Και δεύτερη και τρίτη δουλειά έχει το δικαίωμα να αναζητήσει.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Αυτοί που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην πλειοψηφία είναι φτωχοί αγρότες. Και οι μικροί αγρότες σήμερα οι οποίοι δεν τα βγάζουν πέρα με το επάγγελμα τους δε γίνονται μεν μισθωτοί, ή εταιροαπασχολούμενοι, αλλά είναι αυτοαπασχολούμενοι. Και αύριο πολλοί από τους μικρούς αγρότες που βρίσκονται σήμερα στα μπλόκα θα αναζητήσουν δεύτερη και τρίτη δουλειά. Από πού βρήκαμε ότι πρέπει να τιμωρηθεί κάποιος γιατί ψάχνει μια δεύτερη δουλειά γιατί δεν του φτάνει η πρώτη; Είναι θέμα μίζας και ρουσφετιού; Αν ήταν συνένοχος στη μίζα και στο ρουσφέτι δεν θα έψαχνε να βρει δεύτερη δουλειά.
Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε πολιτική, αυτή που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα και ταυτόχρονα αυτή που μειώνει το κόστος παραγωγής με μέτρα αντιμονοπωλιακά, που εξασφαλίζει εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα τέτοιες που να ζει και ο μικρός αγρότης και να αγοράζουν ο υπόλοιπος λαός φθηνά προϊόντα και υγιεινά. Και αφήστε αυτή την ιστορία με την αγροτική παραγωγή και με τη μεσογειακή διατροφή.
Η αγροτική παραγωγή συνδέεται πριν από όλα με την ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας και δευτερευόντως μπορεί να συνδεθεί και με τον τουρισμό. Γι’ αυτό τώρα η μεσογειακή διατροφή είναι σαν την πράσινη ανάπτυξη που λέτε, που είναι «πράσινες business». Θα στηρίξετε τις «πράσινες business» στη μεσογειακή διατροφή.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Παπαρήγ, θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώσετε!
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ( Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Το κύριο βάρος για εμάς εκεί είναι: μείωση κόστους παραγωγής και απαλλαγή της αγροτιάς από τους εμποροβιομηχάνους και τους τραπεζίτες που τους ρουφάνε το αίμα. Δε λύνεται η πολιτική με τις επιδοτήσεις. Πετσοκόψατε και τις επιδοτήσεις, πετσοκόβετε τώρα και τον αριθμό των πραγματικών αγροτών και οδεύουμε για μία μείωση των αγροτών που βεβαίως πια θα είναι μεσαίοι και ανώτεροι αγρότες, οι οποίοι θα ξεκοκαλίζουν καλύτερα και τις όποιες επιδοτήσεις απομένουν.
Τέλος, ελπίζω να μη διανοηθείτε να κάνετε αυτό που είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Καταστολή.
Είναι απαράδεκτο για μία Κυβέρνηση που θέλει να έχει περγαμηνές στα ζητήματα της Δημοκρατίας, να θεωρεί κάποιους αγώνες παράνομους. Κι εμείς μπορεί να διαφωνούμε με αιτήματα που αναπτύσσονται σε ορισμένους αγώνες, αλλά ποτέ δε βγήκαμε να πούμε ότι αυτοί οι αγώνες είναι παράνομοι και μη νόμιμοι. Οι αγώνες της αγροτιάς αφορούν ολόκληρο το λαό. Τα αγροτικά προϊόντα και την κατάσταση της αγροτιάς τα πληρώνει και ο υπόλοιπος λαός. Μη διανοηθείτε λοιπόν να βρείτε σύγχρονα μέσα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Παπαρήγα, θα πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ( Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Θα το πω καθαρά, έχετε την πολιτική μόρφωση να υπερασπιστείτε την πολιτική σας. Μην τα φορτώνετε όλα στη μίζα και στη διαφθορά.
(FT)





(ΧS)
Και μίζα υπάρχει και διαφθορά υπάρχει και ρουσφέτια, αλλά αυτός είναι ο εύκολος τρόπος να λασπώνετε τα πάντα και να δικαιολογείτε την πιο αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης.
Αλλά θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή, είναι διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων. Αντιλαμβάνομαι πως οι Αρχηγοί Κόμματος πρέπει να έχετε την ανοχή για ένα λεπτό, ένα και κάτι. Αλλά εδώ φτάνουμε σχεδόν σε διπλασιασμό του χρόνου που προβλέπει ο Κανονισμός κι έτσι μετατρέπουμε σε οιονεί προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση. Αυτή είναι η αλήθεια, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Να σεβόμαστε τον Κανονισμό, γιατί έχετε την ανοχή του Προεδρείου για τους λόγους που ανέφερα.
Γι’ αυτό η έκκλησή μου είναι και προς τους άλλους δύο ερωτώντες Αρχηγούς να λάβετε υπόψιν σας τι προβλέπει ο Κανονισμός.
Κύριε Καρατζαφέρη, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με εξαιρετική προσοχή τον κύριο Πρωθυπουργό.
Διερωτώμαι, τι απ’ αυτό, κύριε Πρωθυπουργέ, θα πείσει έστω και ένα τρακτέρ να φύγει από τα μπλόκα. Δεν νομίζω ότι δώσατε ένα μήνυμα. Δεν δώσατε κάπου να πιαστεί κάποιος για να πει φεύγω από τα μπλόκα. Πολύ φοβούμαι ότι θα πολλαπλασιαστούν τα τρακτέρ στα μπλόκα.
Βέβαια, για αποκατάσταση της αλήθειας, θα δανειστώ κάτι που είπε ο πλέον ενήμερος, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο προϊστάμενος εδώ εις την αίθουσα, πριν από λίγο στο MEGA: Ότι από 120.000 τρακτέρ που έχει η χώρα μόλις 2.000 είναι στα μπλόκα. Για να ξέρουμε τι γίνεται.
Και βεβαίως, διαφωνώ με την κα Παπαρήγα που λέει ότι καλύτερα κλειστοί δρόμοι, παρά κλειστά σπίτια. Οι κλειστοί δρόμοι θα κλείσουν σπίτια άλλων, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους αγρότες. Κλείνουν σπίτια των φορτηγατζήδων, κλείνουν σπίτια των μικροεπιχειρηματιών, κλείνουν σπίτια μιας ολόκληρης παραγωγής η οποία δεν μπορεί να κινηθεί. Δεν μπορούμε να αβαντάρουμε μέσα στην Αίθουσα αυτή το κλείσιμο των δρόμων. Δεν μπορούμε να αβαντάρουμε αυτές τις πρακτικές, ιδιαίτερα στην κατάσταση που είναι σήμερα η χώρα. Δεν είναι, νομίζω, αυτό το πράγμα σοβαρό να το συζητάμε. Κανείς δεν θέλει κλειστούς δρόμους.
Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία θα μπορούσατε να κάνετε. Πρώτα-πρώτα είχατε πει πέρυσι κι εσείς, αλλά και ο αξιότιμος Υπουργός Οικονομικών ότι από τα χρήματα των Τραπεζών ένα δισεκατομμύριο θα μπορούσε να δοθεί στους αγρότες. Εγώ δεν λέω να το δώσετε στους αγρότες. Πάρτε ένα δισεκατομμύριο απ’ αυτά τα οποία δεν χρειάστηκαν οι τράπεζες και κάντε ένα αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ. Κάντε ένα αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ να μπορέσουμε να ενισχύσουμε, κύριε Πρωθυπουργέ. Είναι νομίζω, μια πρόταση την οποία μπορείτε να αποδεχθείτε.
Και επιτέλους, δεν χρειάζεται να έχουμε αυτές τις ταξικές διαφορές ανάμεσα στους αγρότες και σε όλους τους άλλους Έλληνες.
Ακούμε εδώ μέσα στην Αίθουσα κι έξω από την Αίθουσα για εργατικά ατυχήματα. Έχετε ακούσει ποτέ για αγροτικό ατύχημα; Προστατεύεται ο εργάτης εάν πάθει κάτι στη δουλειά του. Ο αγρότης όταν παθαίνει ατύχημα; Θα έλεγα, λοιπόν, να ζητήσετε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Λοβέρδο να επισπεύσει τη διαδικασία στην πρόταση αυτή την οποία έχουμε κάνει, να υπάρχει κοινή ασφάλιση για τον αγρότη που χάνει τη ζωή του στα αγροτικά ατυχήματα.
Ένα άλλο θέμα που πρέπει να δείτε, κύριε Πρωθυπουργέ -εάν θέλετε να φύγετε απ’ αυτή τη διαφθορά, η οποία πράγματι κατακλύζει όλους τους τομείς και τους αγρότες- είναι το συνεταιριστικό κίνημα. Έχει καταντήσει πηγή διαφθοράς. Ξεκινήστε από μια μηδενική βάση. Είναι ζήτημα σήμερα εάν λειτουργούν σωστά, σοβαρά, αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά δέκα δεκαπέντε συνεταιρισμοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να γίνει. Εγώ πιστεύω στις ικανότητες της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, την γνωρίζω εξαιρετικά καλά από τις επιδόσεις της μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ίσως είναι κι η μόνη Υπουργός που ξέρει καλά τις διαδικασίες μέσα εκεί.
Γιατί, βεβαίως, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που κάθε χρόνο άλλαζε Υπουργό Γεωργίας δεν ήταν επωφελής. Κάθε ένα χρόνο και Υπουργό! Πρέπει ο Υπουργός πρώτον, να μάθει το αντικείμενο, να μάθει πρόσωπα και πράγματα και να μπορεί να πάει αύριο στην Ευρώπη να διεκδικήσει. Γιατί περί αυτού πρόκειται.
Και βεβαίως, δεν νομίζω ότι περιποιεί τιμή σε κανέναν από εμάς να έχουμε σκόρδα Τουρκίας. Σε οποιοδήποτε σουπερμάρκετ πάτε να πάρετε δεν υπάρχουν σκόρδα από εδώ, από την Ελλάδα, δεν υπάρχουν σκόρδα από την Τρίπολη την πατρίδα μου, υπάρχουν σκόρδα Τουρκίας.
Φέραμε επί Κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, κύριε Πρωθυπουργέ, μαρούλια! Μαρούλια από την Ιταλία! Είναι δυνατόν να φέρνουμε μαρούλια από την Ιταλία; Ξέρετε πόσα λεφτά δώσαμε, συνάλλαγμα, χρηματάκια του ελληνικού λαού για να φέρουμε –έλεος!- μαρούλια από την Ιταλία; Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί ένας τρόπος. Ο κ. Σαρκοζί, κύριε Πρωθυπουργέ, έβαλε φόρο διοξειδίου του άνθρακα για οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν προέρχεται από χώρα έξω από την Ευρώπη. Να το κάνουμε κι εμείς. Δεν μπορούν.
Και επιτέλους, υπάρχει κι μια άλλη πρόταση για τις λαϊκές αγορές. Οι λαϊκές αγορές όταν έγιναν πριν από 72 χρόνια –και δεν λέω από ποιόν, για να μην συγχύσω κάποιους- έγιναν για ένα στόχο. Μόνο για ένα στόχο, για να πουλάει ο έλληνας παραγωγός τα προϊόντα.


(TR)
(FT)
Σήμερα, πηγαίνετε σε μία λαϊκή αγορά, το 60% των προϊόντων που πουλιούνται δεν είναι ελληνικά προϊόντα. Άρα, δεν ενισχύεται η ελληνική παραγωγή. Και χαίρομαι που ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ χθες έφερε στην Αίθουσα αυτό το οποίο έλεγα οκτώ χρόνια σε αυτή την Αίθουσα, ότι όλοι οι κρατικοί φορείς να παίρνουν ελληνικά προϊόντα.
Δεν μπορεί ο στρατός να σιτίζεται με προϊόντα τρίτων χωρών, γιατί είναι 0,30 λεπτά παρακάτω. Δεν μπορεί να παίρνουμε στα σούπερ μάρκετ, στα Καρφούρ και στα Λίντλ φασόλια από την Κίνα και να μην παίρνουμε φασόλια Πρεσπών που είναι 0,30 παραπάνω. Είναι και πατριωτικό το θέμα!
Θα πρέπει να βοηθήσουμε το αγροτικό προϊόν, να βοηθήσουμε τον Έλληνα αγρότη. Υπάρχουν τρόποι. Αλλά πρέπει πάση θυσία να βρούμε αυτούς τους τρόπους γρήγορα και να τους βοηθήσουμε. Δεν είναι δυνατόν κάθε Γενάρη να έχουμε αυτή τη σχέση.
Επιτέλους, κύριε Πρωθυπουργέ, ισορροπείστε ανάμεσα στο 1997 που τους σκάγατε τα λάστιχα και το 2005 που εσείς στα Τέμπη τροφοδοτούσατε με αυτή την αδιάλλακτη πολιτική. Πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συνεννόησης, μια πολιτική διαλόγου.
Και εσείς κυρία Υπουργέ, μη φοβάστε να πάτε στα μπλόκα. Θα σας σεβαστούν πρώτα σαν γυναίκα, θα σας σεβαστούν σαν νέο άνθρωπο. Πηγαίνετε σε δύο μπλόκα, μην πάτε σε όλα, αλλά πηγαίνετε να σας δουν. Μην αισθάνονται ότι τους αγνοείτε, μην αισθάνονται ότι τους σνομπάρετε. Και βεβαίως, εγώ δεν πήγα στα μπλόκα, διότι πιστεύω ότι η ενίσχυση όλων των ιδεών και των σκέψεων περί αποκλεισμών, βλάπτει σήμερα τη Δημοκρατία και βλάπτει την κοινή προσπάθεια που κάνουμε όλοι για να βγούμε από την ύφεση.
Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και δεν μπορεί να τα σηκώσει μόνη της η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χρειάζεται η συμμετοχή και η βοήθεια όλων για να βγούμε από τα μπλόκα, γιατί εάν βουλιάξει το πλοίο, η Ελλάς, θα βουλιάξουμε και όλοι οι άλλοι.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Αλέξης Τσίπρας.
ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι την πρώτη μέρα της προεκλογικής περιόδου επισκεφθήκατε την Ηλεία, προσκεκλημένος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, όπου γίνατε και επίτιμο μέλος.
Θα περίμενα λοιπόν, με αυτή την ιδιότητα ότι θα αντιδρούσατε στην απόφαση της κυρίας Υπουργού να περιορίσει στο ? τον αριθμό των νέων αγροτών που επιδοτούνται, άνθρωποι που άφησαν τις δουλειές τους, τα βιβλία τους, τις σπουδές τους για να γίνουν αγρότες και σήμερα τους αποκλείετε.
Θα περίμενα επίσης, ότι θα αντιδρούσατε στην απόφαση της κυρίας Κατσέλη να αναστείλει την υποχρέωση αναγραφής της ονομασίας προέλευσης στο γάλα, υποχωρώντας έτσι στις επιθυμίες του καρτέλ του γάλακτος.
Και το κυριότερο, θα περίμενα μια στοιχειώδη συνέπεια απέναντι σε όσα λέγατε πέρυσι στο Ζάππειο, στο Συνέδριο των Δελφών, προεκλογικά και στα όσα λέτε σήμερα, όπου προχωράτε σε μία παρωδία διαλόγου, χωρίς τους αγρότες, διότι η κυρία Υπουργός δεν γνωρίζει τη διεύθυνσή τους για να τους καλέσει.
Επιλέγετε να κάνετε διάλογο για το αγροτικό πρόβλημα με τη γραφειοκρατία, με αυτούς που είναι συνυπεύθυνοι για το πρόβλημα και όχι με τους πραγματικούς αγρότες. Και μάλιστα, κρατάτε για έκπληξη τις θέσεις σας, διότι σας άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή, αλλά μας επαναλαμβάνετε διαπιστώσεις και δεν μας λέτε συγκεκριμένες προτάσεις.
Το 1,4 δισεκατομμύρια που δόθηκε πριν τα Χριστούγεννα δεν είναι ενίσχυση παροχών της Κυβέρνησης, είναι κοινοτικές ενισχύσεις τις οποίες ήσασταν υποχρεωμένοι να δώσετε. Δεν μας λέτε όμως με ποια πολιτική θα πάτε για συμμαχίες στην Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013. Δεν μας λέτε κουβέντα τι θα γίνει με τα χρέη, με τα δάνεια, με τη ληστρική εκμετάλλευση των αγροτών, παρά μονάχα μας λέτε διάλογο, για το διάλογο.
Κύριε Πρωθυπουργέ, ούτε η δημοσιονομική τρομοκρατία, ούτε οι εισαγγελικές παραγγελίες μπορούν να σβήσουν την κραυγή της απόγνωσης που φουντώνει καθημερινά στον αγροτικό κόσμο.
Σας άκουσα με προσοχή και είχα την αίσθηση ότι δεν ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ στη διακυβέρνηση του τόπου, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πέσατε ξαφνικά εσείς με αλεξίπτωτο στα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής. Δεν είστε δηλαδή, εσείς συνυπεύθυνοι για τα μεγάλα αδιέξοδα του αγροτικού κόσμου.
Κατασπαταλήσατε πακτωλούς κοινοτικών και εθνικών πόρων, όχι για να δημιουργήσετε υποδομές για την αγροτική παραγωγή, αλλά με μοναδικό κριτήριο την εξαγορά συνειδήσεων και ψήφων και εσείς και η Νέα Δημοκρατία.
(GM)



1TR
Με την πολιτική σας τα προηγούμενα χρόνια προσπαθήσατε να εθίσετε τον αγροτικό κόσμο, με την βοήθεια βεβαίως και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των συνεταιρισμών, σε μία λογική εξαπάτησης, άλλα να έχουν και άλλα να δηλώνουν, να παίρνουν τις επιδοτήσεις δίχως να παράγουν.
Δική σας επιλογή δεν ήταν η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή; Που οδήγησε αυτή η επιλογή; Σε τρία χρόνια έχουμε την εξαφάνιση δυναμικών καλλιεργειών, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, έχουμε κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων.
Δική σας ευθύνη δεν ήταν η συνδιαμόρφωση ειδικά της αναθεώρησης της ΚΑΠ του 2003; Που οδήγησε σήμερα; Να έχουμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ σε όλη την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε αύξηση του μέσου όρου του αγροτικού εισοδήματος.
Δική σας ευθύνη και της Νέας Δημοκρατίας βέβαια από το 1993 και μετά δεν είναι αυτό το διάτρητο αναξιόπιστο σύστημα διαχείρισης των ενισχύσεων, που έχει κοστίσει τους Έλληνες φορολογούμενους από κοινοτικά πρόστιμα πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ;
Τι θα γίνει με αυτά; Σκοπεύετε να το λειτουργήσετε διαφορετικά; Δεσμευθείτε, του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουμε ξοδέψει άλλα 600 εκατομμύρια σε κοινοτικά πρόστιμα και βεβαίως θα στερούνται πάλι οι αγρότες πολύτιμες για την επιβίωσή τους ενισχύσεις εάν δεν κάνετε τίποτα να τα αλλάξετε.
Λέτε «δεν έχουμε λεφτά». Κύριε Πρωθυπουργέ, βεβαίως είναι σύνηθες προεκλογικά τα κόμματα εξουσίας να τάζουν και μετεκλογικά να αλλάζουν τις υποσχέσεις τους, όμως εμείς μπορούμε να σας πούμε δύο-τρεις μηδενικού κόστους παρεμβάσεις που μπορούν να κάνουν ρίξεις που είναι αναγκαίες για την αγροτική οικονομία. Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες. Σταματήστε τις παρανομίες και την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες. Μειώστε το κόστος παραγωγής. Δεχθείτε τις λογικές προτάσεις των αγροτών. Σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων. Διαλύστε επιτέλους την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς. Δημιουργείστε από μηδενική βάση νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών, υγιείς, δημοκρατικές, που να υπηρετούν την παραγωγική δραστηριότητα.
Λέτε «δεν έχουμε χρήματα». Αφήστε, λοιπόν, τα χρήματα. Κότσια έχετε για μία άλλη πολιτική, πολιτική βούληση για να τα βάλετε με όλους αυτούς, με όλα αυτά τα απίστευτα κυκλώματα, με τους μεσάζοντες, με τους κουμπάρους, με τους τραπεζίτες, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που κερδίζουν από το μόχθο της αγροτιάς; Εάν έχετε, αποδείξτε το, κύριε Πρωθυπουργέ!
Τούτες τις ώρες στους δρόμους και στα μπλόκα είναι το πιο παραγωγικό και δημιουργικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μην τους αντιμετωπίζετε και μην τους υποτιμάτε έτσι! Μην βγαίνετε και λέτε: «ανοίξτε τους δρόμους μπας και κλείσουν τα spread». Πάτε σε ουσιαστικό διάλογο μαζί τους. Αυτοί εκπροσωπούν την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα της δημιουργίας και της παραγωγής, όχι την Ελλάδα της μίζας, την Ελλάδα, της διαφθοράς, την Ελλάδα της γραφειοκρατίας. Ακούστε τους και δώστε λύσεις!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Πρωθυπουργός κύριος Γιώργιος Παπανδρέου έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης & Υπουργός Εξωτερικών): Άκουσα τους Αρχηγούς των κομμάτων. Ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σε αυτό το κρίσιμο θέμα.
Κυρία Παπαρήγα, βεβαίως δεν κατάλαβα ούτε τις προτάσεις σας ούτε την πολιτική σας στο χώρο τον αγροτικό. Εάν ακολουθούσα αυτά που λέγατε, όχι μόνο κλειστοί θα ήταν οι δρόμοι αλλά και τα σπίτια τα οποία εσείς φοβόσασταν ότι θα κλείσουν, σίγουρα θα έκλειναν με την πολιτική την οποία εσείς προτείνετε. Δεν κατάλαβα, όμως, ποια είναι η διαφορά σας. θέλετε δηλαδή να μην κάνουμε προγραμματισμό, να μην κάνουμε πολιτική αγροτική, να μην κάνουμε ριζικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα; Θέλετε να μην χτυπήσουμε τους μεσάζοντες; Θέλετε να μην χτυπήσουμε τη διαφθορά; Θέλετε να μην χτυπήσουμε το παραεμπόριο; Θέλετε να μην χτυπήσουμε πραγματικά τους παράγοντες και στο συνεταιριστικό κίνημα; Οι πολιτικές αυτής της αντίληψης δεν είναι αυτά που υπονομεύουν μία σοβαρή πολιτική απέναντι στον αγρότη; Επιτέλους, τον αγρότη δεν θα τον σεβαστούμε ή θα είναι πάντα αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιου μεσάζοντα, κάποιου κομματικού παράγοντα, κάποιου «φεουδάρχη» της πολιτικής, κάποιου εργατοπατέρα;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
PM
(1GM)
Αυτό το οποίο λέμε απλά είναι ότι επιτέλους πρέπει να δούμε ποιο είναι το συμφέρον του αγρότη, ποιο είναι το συμφέρον των πολλών και να χτίσουμε την πολιτική μας πάνω σ’ αυτό το συμφέρον.
Ναι, κύριε Τσίπρα, είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με παλιές πρακτικές και αντιλήψεις, με δομές της αγροτικής οικονομίας, με δομές του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος. Θα συγκρουστούμε και σας θέλουμε κοντά μας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
Κυρία Παπαρήγα, μιλήσατε για τον κατ’ επάγγελμα αγρότη. Δεν καταλαβαίνω ποιον θέλετε να βοηθήσουμε, πραγματικά δεν καταλαβαίνω. Βέβαια είναι πολύ σωστό ότι υπάρχουν αγρότες που έχουν και άλλα επαγγέλματα στην επαρχία, στην περιφέρεια και αυτό είναι ένα επιπλέον εισόδημα. Από την άλλη μεριά θέλετε να βοηθήσουμε τον αγρότη του Κολωνακίου; Αυτά είναι τα ταξικά συμφέροντα τα οποία εσείς εκπροσωπείτε; Έχει διαφορά αυτό. Με συγχωρείτε.
(Θόρυβος από την πτέρυγα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας)
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Αυτό καταλάβατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Λίγο σεβασμό στη νοημοσύνη του λαού!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε. Λίγο σεβασμό και από σας. Ακούστηκαν οι Αρχηγοί των κομμάτων με απόλυτο σεβασμό από το ακροατήριο, χωρίς καμία διακοπή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ξεπερνάει τα όρια. Μιλάει στο Κ.Κ.Ε. και λέει για αγρότη του Κολωνακίου;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε συνάδελφε, σταματήστε να θορυβείτε. Πού νομίζετε ότι βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Είστε και νέος Βουλευτής. Αυτό το παράδειγμα θα δίνετε στους συναδέλφους σας;
Συνεχίστε, κύριε Πρωθυπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Αντί να φωνάζετε και να διαμαρτύρεστε, ελάτε κι εσείς στο διάλογο για τα θέματα της αγροτικής οικονομίας για να ακούσουμε με εποικοδομητικό τρόπο τις σκέψεις σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Υπήρχαν προτάσεις που ήταν θετικές. Αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ: Κύριε Καρατζαφέρη, δεν το έχουμε ονομάσει έτσι, αλλά θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε κι έτσι. Ουσιαστικά αυτό κάνουμε. Εντάσσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, δηλαδή ο αγρότης ως επιχειρηματίας να μπορεί και να έχει το προνόμιο, το δικαίωμα της υποστήριξης της επιχείρησής του.
Εργατικά ατυχήματα: Ο κύριος Λοβέρδος εντάσσει τα θέματα των αγροτικών ατυχημάτων και στη νομοθεσία που έχει σχέση με τα εργατικά ατυχήματα.
Ανασυγκρότηση συνεταιρισμών: Όπως είπα, συμφωνούμε απολύτως.
Ελληνοποιήσεις: Είναι ένα μεγάλο, ένα τεράστιο πρόβλημα. Πέραν της προσπάθειας και της ανάγκης να ελέγξουμε τη διαφθορά, αυτό, κυρία Παπαρήγα, είναι ένα θέμα τεράστιας διαφθοράς η οποία χτυπά το εισόδημα του απλού αγρότη όταν ελληνοποιούνται προϊόντα.
Βεβαίως ένας φόρος στο διοξείδιο του άνθρακος, κύριε Καρατζαφέρη, είναι μια σωστή σκέψη. Αυτό σε τι βοηθά; Βοηθά ουσιαστικά στο να επιλέγονται προϊόντα της κοντινότερης περιοχής διότι δεν κοστίζουν τόσο λόγω των μικρότερων εξόδων ή μάλλον της μικρότερης επίπτωσης στο περιβάλλον από την εκροή διοξειδίου του άνθρακος λόγω των μεταφορών. Αυτή είναι μία λογική που θα μπορούσε να συμβάλει ώστε και ιδιώτες αλλά και κρατικοί φορείς πολύ σωστά να γίνουν προμηθευτές και καταναλωτές ελληνικών προϊόντων. Είναι κάτι για το οποίο μάλιστα είχαμε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου με τους συναρμόδιους Υπουργούς ακριβώς για να δούμε πώς θα προωθήσουμε αυτή τη μεσογειακή δίαιτα.
Κύριε Τσίπρα, η σήμανση στο γάλα έχει επανέλθει. Σωστά το αναφέρατε, αλλά δεν έχετε ενημερωθεί ότι έχει επανέλθει.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των νέων αγροτών, θα σας πω ότι είμαι επίτιμο μέλος στην Πανελλήνια Ένωση των Νέων Αγροτών. Η Ένωση Π.Ε.Ν.Α. συμμετέχει σήμερα σε αυτό το διάλογο με εποικοδομητικές προτάσεις και αυτό είναι που ζητάμε απ’ όλους τους δυναμικούς αγρότες. Πολλές φορές μάλιστα δεν εκφράζονται από τις παραδοσιακές δομές αυτοί οι αγρότες οι οποίοι είναι σήμερα στο δρόμο με τα τρακτέρ. Αυτό τους λέμε: «Ελάτε να συμμετέχετε έξω απ’ αυτές τις παραδοσιακές δομές σ’ αυτό το νέο διάλογο που κάνουμε. Ελάτε στο διάλογο και έχουμε βεβαίως τις προτάσεις μας». Οι προτάσεις μας είναι διαυγείς και σαφείς. Τις έχουμε καταθέσει και προεκλογικά. Είναι αυτές που μας δεσμεύουν και μετεκλογικά, είναι υπαρκτές.
(SX)


(1PM)
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να μπούμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, μία διαβούλευση η οποία είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Πρώτα απ’ όλα για να ξαναδημιουργήσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης που έχει χαθεί. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη από τον αγρότη προς την Πολιτεία. Αυτό είναι σίγουρο. Αυτό είναι απολύτως σίγουρο.
Εάν δεν ξεκινήσουμε, λοιπόν, με ειλικρίνεια το διάλογο αυτό, να εντοπίσουμε και να κατανοήσουμε εκατέρωθεν ποιες είναι οι ρίζες του προβλήματος, αλλά και πού μπορούμε να πάμε, ποιοι είναι οι στόχοι μας και να δεσμευθούμε –όχι μόνο εμείς, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι να λύσουν τα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας, όλοι μαζί, η κοινωνία ολόκληρη, από τον αγρότη μέχρι τον καταναλωτή- να γίνουμε οι φορείς αυτών των αλλαγών, αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει. Πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή διαβούλευση. Και, βεβαίως, κοινή δέσμευση, υπεύθυνη δέσμευση απέναντι στο μέλλον της αγροτικής οικονομίας και παραγωγής.
Αν ήμασταν σε μία άλλη περίοδο στη χώρα μας, αυτά τα οποία θα συζητούσαμε και το πρόβλημα που έχουμε σήμερα, τα μπλόκα στους δρόμους, θα ήταν ένα πολιτικό γεγονός βεβαίως, θα ήταν μία δυσκολία, μία ταλαιπωρία για πολλούς, θα ήταν ένα θέμα προς διευθέτηση, αλλά δεν θα ήταν ένα θέμα που θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας.
Δυστυχώς –και, όπως σας λέω, δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να αποφύγω τα προβλήματα ή να κρύψω τα προβλήματα- θα σας πω μία αλήθεια: Η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται σήμερα. Καθημερινά. Οι δηλώσεις μας -είμαστε σε μία παγκόσμια κοινωνία- το τι λέμε εμείς εδώ μέσα στο Κοινοβούλιο, το τι συζητείται, το τι γράφεται, το τι λέγεται στις τηλεοράσεις, όλα αυτά αποδελτιώνονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και πάνε στα γραφεία κάθε πολιτικού ή, αν θέλετε, οικονομικού παράγοντα διεθνώς.
Ξέρουν. Ξέρουν τι γίνεται στη χώρα μας. Οι εικόνες στη χώρα μας κάνουν το γύρω του κόσμου. Η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο. Έχουμε έλλειψη αξιοπιστίας. Είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα που έχει η χώρα μας.
Αυτό, λοιπόν, σημαίνει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι απέναντι σε αυτό τον τόπο, σε αυτή τη χώρα, στο σήμερα και στο μέλλον των νέων και των επόμενων γενεών. Θα κριθούμε. Κρινόμαστε όλοι.
Ζητώ, λοιπόν, υπευθυνότητα και ζητώ κάτι απλό: Το δικαίωμα να κάνουμε μία νέα αρχή. Αυτό ζητώ από τους αγρότες. Και μην σας εκπλήσσει εάν κι εμείς κάνουμε μία νέα αρχή ως ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ναι, βεβαίως. Κι εμείς από τα λάθη του παρελθόντος μαθαίνουμε. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Είμαστε εδώ ως δημοκρατικό κίνημα να πούμε: Κάνουμε μία νέα αρχή. Ελάτε όλοι μαζί να κάνουμε αυτή τη νέα αρχή, να πάμε σε μία διαφορετική αγροτική οικονομία, σε μία διαφορετική Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα περιμένω ένα λεπτό να εξέλθετε της Αιθούσης, πριν συνεχίσουμε τη συζήτηση των άλλων επικαίρων ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί από συναδέλφους Βουλευτές προς τους αρμοδίους Υπουργούς.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριοι συνάδελφοι, η με αριθμό 310/19/1/2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Φραγκίσκου Παρασύρη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑ.Γ.Ν.Η.) κλπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.

(BA)
(1SX)
Δεύτερη είναι η με αριθμό 311/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τη φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, την απουσία διαλόγου της Κυβέρνησης με την Εκκλησία της Κρήτης κ.λπ..
Αναλυτικά η ερώτηση του κυρίου Αυγενάκη έχει ως εξής:
«Στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για την έκτακτη φορολόγηση προβλέπεται και η φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης έως σήμερα είναι μονομερής, ενώ ο σχετικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς υπήρξε αντικειμενικά ελλιπής, καθώς δυστυχώς, δεν πραγματοποιήθηκε κανένας προηγούμενος διάλογος της Κυβέρνησης με την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης, παρά μόνον με την Εκκλησία της Ελλάδος. Ως εκ τούτου, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν πριν την οποιαδήποτε νομοθετική πράξη και οι απόψεις της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς τα μέτρα αφορούν και την ίδια. Γεγονός είναι ότι η αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης δεν έχει κανένα πρόβλημα και καμία αντίρρηση να συνδράμουν οικονομικά τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στην αύξηση των εσόδων της χώρας με τη φορολόγησή τους. Ωστόσο, ανησυχία υπάρχει μήπως γίνει υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της ή αδικία στην επιβολή των φόρων, ενώ πρέπει να γίνει σαφής διαχωρισμός ποια περιουσία και ποιες εκτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να κάνει διάλογο και με την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης για το θέμα φορολόγησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας;
2. Ποια είναι ακριβώς τα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας που θα φορολογηθούν και με ποιους ακριβώς όρους;».
Στην ερώτηση του κ. Αυγενάκη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, φοβούμαι ότι η ερώτησή σας έχει χάσει τον επίκαιρο χαρακτήρα που είχε το Νοέμβριο που κατατέθηκε, αφού αναφέρεται στη διαβούλευση που προηγήθηκε του ήδη ψηφισθέντος πια νόμου, για την οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης, εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Θέλω στο σημείο αυτό να σας θυμίσω ορισμένα πράγματα. Πιστοί στις δεσμεύσεις μας για διαφάνεια και δημόσιο διάλογο, πριν τη συζήτηση και την ψήφιση των σχεδίων νόμων από την Εθνική Αντιπροσωπεία, θέσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου σε δημόσια διαβούλευση στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών από 3 έως και 8 Νοεμβρίου. Τα σχόλια και οι απόψεις που κατατέθηκαν ανήλθαν σε 886 και λήφθηκαν υπ' όψιν κατά την τελική επεξεργασία του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου.
Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, η πενταμελής Επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπέβαλε σχετικό υπόμνημα προς τον Υπουργό Οικονομικών στις 6 Νοεμβρίου με τις θέσεις της επί του προσχεδίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνηθήκαμε να συναντηθούμε και να ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας της Κρήτης. Απλώς, δεν μας ζητήθηκε μία τέτοια συνάντηση, ούτε και λάβαμε προτάσεις από την Τοπική Σύνοδο.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, δεν είστε καλά ενημερωμένος.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, υποστηρίξαμε κατ’ επανάληψη σε αυτήν την Αίθουσα ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δόθηκε με την ψήφιση του σχετικού νόμου, αποτελεί μία παρέμβαση αλληλεγγύης και αναδιανομής, σύμφωνα με τις προεκλογικές και προγραμματικές μας δεσμεύσεις με γενικά και αντικειμενικά κριτήρια, τηρώντας την επιταγή του άρθρου 4, παράγραφος 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 του νόμου προβλέπεται ότι όλα τα ακίνητα όλων των καθιδρυμάτων των γνωστών θρησκειών, ανεξαρτήτως νομικής προσωπικότητας, είτε είναι δηλαδή ιδιωτικού δικαίου, είτε είναι δημοσίου δικαίου, υπόκεινται στο τέλος της ακίνητης περιουσίας 3‰. Για όσα από τα ακίνητά τους δεν ιδιοχρησιμοποιούνται, για εκείνα δηλαδή που προορίζονται για εκμετάλλευση, σημειώνεται ότι συνεχίζεται η χορήγηση απαλλαγής για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των εν λόγω νομικών προσώπων.
Η ένταξη των ακινήτων των νομικών αυτών προσώπων στο τέλος με συντελεστή 3‰ αποκαθιστά την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας, αφού η φοροδοτική υποχρέωση των νομικών προσώπων πρέπει να θεσπίζεται στη βάση των σκοπών που επιδιώκουν, που είναι η θρησκευτική, και όχι στη βάση της νομικής μορφής με την οποία επιδιώκονται οι σκοποί αυτοί.
(PS)
(1BA)
Με τη ρύθμιση αυτή τα νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς συμβάλλουν στην στήριξη των πολιτών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αυγενάκης έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, να σας ευχαριστήσω, κύριε Υπουργέ, για την ενημέρωση αλλά έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις.
Πρώτον, θα ήθελα να πω πως η λέξη διαβούλευση κοντεύει να χάσει το νόημά της.
Δεύτερον, δεν είστε καθόλου καλά ενημερωμένος σε ό,τι αφορά τα θέματα, τις πρωτοβουλίες και την πρόθεση της εκκλησίας της Κρήτης να συμμετέχει σε ένα ουσιαστικό διάλογο. Κατ’ αρχήν δεν απευθύνατε ποτέ, μα ποτέ πρόσκληση στην ίδια και στην Ιερά Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής της Κρήτης. Παρακαλώ πάρα πολύ, για να μην πέσετε και σε άλλα σφάλματα παρόμοια, ενημερωθείτε από τους υπηρεσιακούς σας, μέσα στο Υπουργείο αλλά και στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στο γραφείο της κυρίας Διαμαντοπούλου και στο γραφείο του κ. Ραγκούση και μετά τα ξαναλέμε.
Πρωτίστως τώρα για την αποφυγή κάθε παρεξήγησης ή αντίθετης υπόνοιας επαναλαμβάνω, όπως εξάλλου σημειώνω και στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής μου, ότι η εκκλησία της Κρήτης δεν έχει κανένα πρόβλημα και καμία αντίρρηση να συνδράμουν οικονομικά τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου στην αύξηση των εσόδων της χώρας με τη φορολόγησή τους.
Αυτή είναι η επίσημη θέση της αυτοκέφαλης εκκλησίας της Κρήτης, που δεν γνωρίζετε όπως φάνηκε από την απάντησή σας, κύριε Υπουργέ. Ωστόσο, αυτό που προσωπικά απεύχομαι και αυτό που ανησυχεί την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας της Κρήτης, αλλά και τους πολίτες του νησιού, είναι να μην ακολουθήσετε για μία ακόμη φορά, κύριε Υπουργέ, την ίδια τακτική της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που ακολουθείται μέχρι σήμερα, μία αόρατη και γενικόλογη διαβούλευση.
Δηλαδή, να μας παρουσιάσετε και πάλι το όποιο σχετικό σχέδιο νόμου, χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενος ολοκληρωμένος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και απλώς να ξεκινήσετε, όπως συνηθίζετε, διαβούλευση χωρίς συνομιλητές ή πιο σωστά χωρίς όλους τους συνομιλητές που θα έπρεπε να είχατε εσείς καλέσει, διότι η εκκλησία της Κρήτης είναι ένας οποιοσδήποτε φορέας, είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση, κύριε Υπουργέ.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, αναφορικά με το θέμα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας να εκφράσω τη βαθιά μου ενόχληση που δεν έχει υπάρξει κανένας προηγούμενος διάλογος της Κυβέρνησης με την αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, παρά μόνο με την εκκλησία της Ελλάδος και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Είδαμε ποιός προσκλήθηκε και ήρθε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Αυτό που ζητούμε δεν είναι να μην προχωρήσουν τις κρατικές ρυθμίσεις. Καλές και καλοδεχούμενες είναι και όποιες άλλες έρθουν στην Αίθουσα της Επιτροπής της Βουλής για να τις επεξεργαστούμε, δεδομένου όμως ότι θα καταρτιστούν με πολύ προσοχή και όχι με προχειρότητα, όπως το έχετε κάνει κατ’ επανάληψη και ότι θα ληφθούν υπ’ όψιν οι θέσεις και οι απόψεις της εκκλησίας της Κρήτης. Γιατί αναγνωρίζουμε, βεβαίως, ότι η οικονομική συγκυρία είναι ιδιαιτέρως δύσκολη.
Ως εκ τούτου, ζητώ να θεσπιστεί συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου με την εκκλησία της Κρήτης. Σημειώστε, μόνο, ότι για την εκκλησία της Ελλάδος, κύριε Υπουργέ, που μονομερώς έτσι διαλογίζεστε, υπάρχουν περίπου έξι χιλιάδες επτακόσια νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχει πολύ προσεκτική ανάλυση σχετικά με το τι ακριβώς πρόκειται να φορολογηθεί και με ποιους όρους.
Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με μία διαφορετική ή και δυσμενέστερη φορολογική μεταχείριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με την κατ’ εξαίρεση φορολόγηση της αντίστοιχης περιουσίας της Καθολικής Εκκλησίας ή της περιουσίας άλλων θρησκευτικών δογμάτων.
Υπάρχουν, όμως, ακόμα δύο κύρια ζητήματα, κύριε Υπουργέ, που δεν άπτονται βεβαίως της αρμοδιότητας του Υπουργείου σας, όμως θεωρώ χρέος μου πριν κλείσω να τα αναφέρω ενώπιον του Σώματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς πρέπει η Κυβέρνηση να τα ρυθμίσει.
Πρώτον, τονίζω την ανάγκη προώθησης και ενσωμάτωσης των προτάσεων που έχει καταθέσει η εκκλησία της Κρήτης σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη ρύθμιση σειράς διοικητικών θεμάτων. Υπενθυμίζω σχετικά ότι οι προτάσεις είχαν συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης, που αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή και το οποίο ένα βήμα πριν έρθει στην ολομέλεια και την ψήφισή του σταμάτησε λόγω των εξελίξεων. Σημειώστε ότι τις προτάσεις, τις έχω καταθέσει ο ίδιος στην κυρία Διαμαντοπούλου από τις 22 Οκτωβρίου. Όμως, από τότε δεν έχω λάβει καμία ενημέρωση για το πότε αναμένεται να ρυθμιστεί το ζήτημα και αν προτίθεται, φυσικά, η Κυβέρνηση να το πράξει.
Δεύτερον και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, σημειώνω την ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού που λειτουργεί η Αρχιεπισκοπή Κρήτης, σε Ηράκλειο και Χανιά που δεν έχει καμία σχέση με τα εμπορικά ραδιόφωνα. Για το θέμα αυτό έχω ενημερώσει εγγράφως τον κ. Ραγκούση, από τον οποίο ζήτησα να ρυθμιστεί με σχετικό νομοθετικό πλαίσιο μία τροπολογία. Δυστυχώς, ούτε και γι’ αυτό δεν είχα καμία ενημέρωση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε παρακαλώ.
(TS)





(PS)
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κλείνοντας, λέμε ναι στον ουσιαστικό διάλογο, αλλά στο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και κάνω μια παράκληση για σεβασμό από την Κυβέρνηση στο ρόλο, στην ιστορία και στο χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της χώρας μας, σεβασμό στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της τοπικής Εκκλησίας, στην ίδια την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και στο Πατριαρχείο που υπαγόμαστε.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Αυγενάκη.
Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, δύο παρατηρήσεις. Ο τελευταίος που θα μπορούσατε να κατηγορήσετε για έλλειψη διάθεσης για συζήτηση, είναι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Άλλοι ήταν αυτοί που απέφευγαν...
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Στο δια ταύτα!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ενοχλεί η συζήτηση, κύριε συνάδελφε; Ξέρω ότι εσείς ως παράταξη είστε εξοικειωμένοι με την κλειστή Βουλή, είστε εξοικειωμένοι με την έλλειψη διάθεσης για συζήτηση. Αυτές ήταν οι πρακτικές, τις οποίες είχατε ακολουθήσει ως Κυβέρνηση. Κλείνατε τη Βουλή, δεν προχωρούσατε σε συζήτηση.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Στο δια ταύτα.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
Επομένως, μην καταλογίζετε στην Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλλειψη διάθεσης για συζήτηση. Εάν σας ενοχλεί εσάς η συζήτηση, εμάς δεν μας ενοχλεί καθόλου.
Να σας θέσω και ένα άλλο ζήτημα. Είπατε προηγουμένως ότι κατατέθηκαν προτάσεις. Στο δικό μου το Υπουργείο, εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, ποτέ δεν ήρθαν προτάσεις συγκεκριμένες από την τοπική Σύνοδο...
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Όλοι οι Βουλευτές έχουν υπογράψει, κύριε Υπουργέ. Και οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν υπογράψει.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Μην διακόπτετε, κύριε Αυγενάκη. Σας παρακαλώ!
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είστε διατεθειμένοι να ακούσετε ή θέλετε ένα μονόλογο;
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είναι όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν είναι τρόπος αυτός, κύριε Αυγενάκη, για να συζητήσετε. Κύριε Αυγενάκη, μην θορυβείτε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ρωτήστε τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να σας πουν.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε συνάδελφε, οι Βουλευτές δεν εκφράζουν την Εκκλησία της Κρήτης. Η Εκκλησία της Κρήτης δεν κατέθεσε...
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει υπογραφή των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο δεν γνωρίζει ο κύριος Υπουργός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας παρακαλώ πολύ, κύριε συνάδελφε. Μη διακόπτετε, τον Υπουργό.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Όλοι οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν υπογράψει αυτό το έγγραφο. Το αγνοείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Δεν έχετε το λόγο. Κύριε Αυγενάκη, θα σας ανακαλέσω στην τάξη.
Παρακαλώ συνεχίστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Δεν έχει έρθει στο Υπουργείο μας πρόταση…
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ρωτήστε τους Βουλευτές.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών):… πριν συζητηθεί το νομοσχέδιο της Εκκλησίας της Κρήτης σχετικά με το ζήτημα της έκτακτης φορολόγησης.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Είστε κακώς ενημερωμένος.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Εάν εγώ είμαι κακώς ενημερωμένος, έχει έρθει δηλαδή η πρόταση από την Εκκλησία της Κρήτης…
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Και τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): …κύριε συνάδελφε, είμαι διατεθειμένος δημόσια να αναγνωρίσω το σφάλμα μου και να ζητήσω συγγνώμη. Μέχρι, όμως, να διαπιστώσω αυτό το γεγονός, σας λέω ότι η ενημέρωση που έχω, μου λέει ότι δεν υπάρχει.
Σε ό,τι αφορά τώρα τη δημόσια διαβούλευση, επειδή σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή και η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, αρκεί να σας πω, επειδή μας λέτε ότι δεν καλούμε τους αρμόδιους, δεν νομίζω να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο όπου να έχουν κληθεί περισσότεροι από είκοσι οκτώ φορείς της χώρας να συμμετέχουν σε πάνω από δέκα θεματικές ομάδες εργασίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Καλέστε την Εκκλησία της Κρήτης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αυτή τη στιγμή μπορώ να σας ενημερώσω ότι στο πρώτο στάδιο της διαβούλευσης συμμετείχαν οι πολίτες και καταγράφηκαν περισσότερα από δεκαπέντε χιλιάδες σχόλια.
Και συνεχίζεται -θα έχουμε και δεύτερο επίπεδο διαβούλευσης- και όταν ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, θα δοθεί και αυτό προς συζήτηση, έτσι ώστε όταν θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή το Μάρτιο να έχουν όλοι συμμετάσχει στο διάλογο, για να μην υπάρχει η παραμικρή παρατήρηση από κάποιον ότι δεν είχε τη δυνατότητα να καταθέσει τις απόψεις του πάνω στο ζήτημα αυτό.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το τελευταίο το οποίο θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι δεν σέβεται την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Επόμενη είναι η με αριθμό 312/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτού του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίας Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του 8ου Δημοτικού σχολείου Καλαμάτας κ.λπ.
Αναλυτικότερα η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Το στεγαστικό πρόβλημα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας είναι σοβαρό και γνωστό, καθώς συνεχίζεται εδώ και είκοσι δύο χρόνια. Ωστόσο, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν προέβη σε λύση του ζητήματος, επικαλούμενη ότι για το πρόβλημα ευθύνεται η Νομαρχία και ο Δήμος.
Ένα ζωτικής σημασία ζήτημα, όπως η στέγαση ενός σχολείου, απαιτεί άμεση λύση, είτε με αποκλειστική κρατική μέριμνα είτε σε συνεννόηση με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το βέβαιο είναι ότι με κάποιο τρόπο, πρέπει να βρεθεί άμεση λύση.
(AS) (1TS)
Το λυόμενο κτήριο, όπου στεγάζεται το 8ο Δημοτικό Σχολείο τώρα, ήταν δωρεά της τότε ολλανδικής κυβέρνησης, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1986. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, οι οποίες μόνο σχολείο δεν θυμίζουν, δεν πληρούν τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς τα υλικά κατασκευής του σχολείου είναι άκρως ακατάλληλα και επικίνδυνα. Επιπλέον, έντονη ανησυχία έχει προκληθεί από την εγκατάσταση και άλλων μεταλλικών αιθουσών, σαν να μην αρκούν οι ήδη υπάρχουσες τύπου «containers».
Τραγική συνέπεια της έλλειψης, αξιοπρεπούς επιπέδου, εγκαταστάσεων είναι η ορατή απαξίωση του σχολείου και η υποβάθμισή του εκπαιδευτικού έργου που διατελείται εντός του σχολείου. Έχοντας, προσωπικά, ως βασική πεποίθηση, ότι το σύγχρονο σχολείο αποτελεί απαρχή και βασικό συστατικό για μια υγιή κοινωνία και γνωρίζοντας, ότι αυτή μου η πεποίθηση έρχεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις απόψεις της ηγεσίας του Υπουργείου,
Ερωτάται η κυρία Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:
Τί σκοπεύει να πράξει η Κυβέρνηση για την άμεση και οριστική επίλυση ενός ζητήματος που ταλαιπωρεί περίπου 200 παιδιά;»
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ιωάννης Πανάρετος έχει το λόγο να απαντήσει για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πράγματι, όπως αναφέρει στην επίκαιρη ερώτησή της η κα Γιαννακοπούλου, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες που δημιουργήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια μετά το σεισμό στην Καλαμάτα.
Είναι ένα παλιό σχολείο, συντηρείται , βέβαια, κάθε χρόνο και φέτος εγκαταστάθηκαν άλλες δύο αίθουσες στον άδειο χώρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει –όπως παρατηρεί και η κυρία Βουλευτής- ότι η κατάσταση αυτή είναι ικανοποιητική. Κάθε άλλο θα έλεγα. Είναι φυσικό και οι γονείς, αλλά και η τοπική κοινωνία να θέλουν ένα καλύτερο σχολείο, ιδιαίτερα μάλιστα δεδομένης της ανάπτυξης στην περιοχή αυτή. Επιτρέψτε μου, να σας πω τί γίνεται αυτή τη στιγμή και ποια είναι η κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου σχολείου που θα γίνει στο ίδιο οικόπεδο –είναι οικόπεδο του Δήμου αυτό- στο οποίο είναι εγκατεστημένες και οι λυόμενες αίθουσες. Έχει τελειώσει η μελέτη από τον Ο.Σ.Κ και έχει εγκριθεί η κατασκευή του σχολείου αυτού, μέσω του προγράμματος Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα -το λεγόμενο Σ.Δ.Ι.Τ- η χρηματοδότηση της οποίας έχει κάπως καθυστερήσει. Είναι ένα από τα προβλήματα που έχει αυτό το πρόγραμμα, το Σ.Δ.Ι.Τ, η Σύμπραξη του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η χρηματοδότηση ,όπως ξέρετε, εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομίας.
Στη δευτερολογία μου, θα αναφερθώ λίγο περισσότερο στα γενικότερα προβλήματα της σχολικής στέγης, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με αυτήν τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Φορέα, όσον αφορά τη σχολική στέγη.
Συμφωνεί απόλυτα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε και αυτό το σχολείο να τελειώσει το δυνατόν συντομότερο, αλλά και το γενικότερο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην Καλαμάτα να αντιμετωπιστεί.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Το λόγο έχει η κα Νάντια Γιαννακοπούλου, Βουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στο Νομό Μεσσηνίας για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας θα ήταν σίγουρα λάθος να απομονωθεί σαν να ήταν το μοναδικό, το οποίο βρίσκεται στη συγκεκριμένη πολύ άσχημη κατάσταση, τόσο στη Μεσσηνία –την πατρίδα μου- όσο και βεβαίως σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ωστόσο, τόσο η διάρκεια αυτών των τραγικών συνθηκών κάτω από των οποίων γίνεται η διδασκαλία, όσο και οι ίδιες οι απαράδεκτες συνθήκες, είναι νομίζω κάτι το οποίο κάνει τη συγκεκριμένη περίπτωση πραγματικά ξεχωριστή.



(01AS)
Εγώ θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών εδώ και είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, από τους καταστροφικούς σεισμούς της Καλαμάτας το 1986, κάνουν μάθημα σε λυόμενα, τα οποία δεν πληρούν ούτε καν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Μάλιστα, τελευταία η εγκατάσταση των μεταλλικών αιθουσών, την οποία και εσείς αναφέρατε, έχει πραγματικά παρατείνει την ανησυχία τόσο των μαθητών όσο και των γονέων, οι οποίοι τόσα χρόνια κάνουν αγώνες, αλλά δυστυχώς φαίνεται ότι κρούουν εις ώτα μη ακουόντων.
Πρέπει πραγματικά να λύσουμε αυτό το θέμα, κύριε Υφυπουργέ. Γνωρίζω και την πολιτική βούληση της ηγεσίας, αλλά και τη δική σας προσωπικά για την επίλυση αυτού του θέματος, αλλά ζητούμε μετ’ επιτάσεως -νομίζω όλοι οι Μεσσήνιοι- άμεσα να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα.
Πέραν, βεβαίως, του 8ου Δημοτικού Σχολείου, η Μεσσηνία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα και σε άλλες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, εδώ και περίπου ένα χρόνο οι εργασίες κατασκευής στο καινούργιο Λύκειο Φιλιατρών έχουν διακοπεί και παραμένει ακόμη ο σκελετός.
Κύριε Υφυπουργέ, θεωρώ απαραίτητο να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων της Μεσσηνίας, λόγω και της υψηλής σεισμογένειας της περιοχής. Δυστυχώς, οι άσχημες εμπειρίες του παρελθόντος επιβάλλουν να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση σ’ αυτόν τον τομέα.
Σας ευχαριστώ θερμά.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος για τρία λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Συμφωνώ με τις παρατηρήσεις που κάνατε και την εικόνα που δώσατε, όσον αφορά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στη Μεσσηνία.
Πράγματι, το πρόβλημα αυτό τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι μεγάλο. Υπάρχουν κτίρια τα οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση και δεν είναι κατάλληλα, για να στεγάζουν μαθητές. Διατυπώνω αυτήν την άποψη και ως Υφυπουργός Παιδείας, αλλά και ως δάσκαλος που αντιλαμβάνομαι την ανησυχία, την αγωνία και των γονιών και των παιδιών, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της εκπροσώπου της στο Κοινοβούλιο.
Έχουν προγραμματιστεί πολλά νέα σχολεία στη Μεσσηνία μέσω αυτής της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αυτή η πολιτική είναι αλήθεια ότι έχει αρκετά προβλήματα, δηλαδή αυτή η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ένα από αυτά είναι ότι από τη στιγμή που μία διαδικασία εντάσσεται σ’ αυτήν τη σύμπραξη δεν υπάρχει κανείς άλλος τρόπος χρηματοδότησης, πλην αυτής.
Η αλήθεια είναι ότι το χτίσιμο του σχολείου, από τη στιγμή που θα κλείσει η διαδικασία, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και θα υπάρξει χρηματοδότηση, παίρνει πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι παλαιότερα, περίπου δώδεκα με δεκατρείς μήνες. Όμως, χρειάζεται πολύς χρόνος, για να ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. Πολλές φορές -και όχι μόνο στην Καλαμάτα- ο χρόνος που έχει απαιτηθεί ξεπερνά τα δύο χρόνια. Και αυτός ο χρόνος είναι μεγάλος για ένα παιδί που είναι στο σχολείο και δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει αυτήν τη διαδικασία. Επανεξετάζουμε στο Υπουργείο Παιδείας αυτήν τη μορφή χτισίματος σχολείων και θα είμαστε σύντομα σε θέση, όπως εκτιμώ, να αποτυπώσουμε την πολιτική μας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θέλω να κλείσω με μία γενικότερη τοποθέτηση. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τον Πρωθυπουργό, σε μια πολύωρη συνάντηση, το πρώτο θέμα που συζητήσαμε ήταν το θέμα της σχολικής στέγης, γιατί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και τις δύο φορές που θήτευσε ως Υπουργός Παιδείας, το 1988 και το 1994, είχε βάλει ως πρώτη προτεραιότητα τη σχολική στέγη. Γι’ αυτό ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση του γενικότερου προβλήματος, όπως εσείς το θέσατε.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής παρακολουθούν τη συνεδρίασή μας, αφού πρώτα ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, εβδομήντα μαθητές και μαθήτριες και πέντε εκπαιδευτικοί συνοδοί από το Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών Ροδόπης. Στα παιδιά, ασφαλώς, συμπεριλαμβάνονται και παιδιά που κατάγονται από τους Ελληνοποντίους νεοπρόσφυγες της τέως Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί στον εκεί οικισμό.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)

(ML)
(1PE)
Επόμενη είναι η με αριθμό 314/19-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου προς την Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη θέση της Κυβέρνησης για την επικρατούσα θρησκεία, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Μετά την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την τροποποίηση του Συντάγματος το τελευταίο διάστημα, αναπτύχθηκαν απόψεις σύμφωνα με τις οποίες:
Αντί τα παιδιά να βαπτίζονται Χριστιανοί, ο καθένας στα δεκαοκτώ έτη του διαλέγει τη θρησκεία που του αρμόζει,
Τα θρησκευτικά σύμβολα να αφαιρεθούν από τα σχολεία, τα δικαστήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες διότι εξοργίζουν τους μη ορθόδοξους,
Ο θρησκευτικός όρκος να αντικατασταθεί από ατομική βεβαίωση της τιμής και υπόληψής τους,
Η καθημερινή πρωινή χριστιανική προσευχή προσβάλλει τους αλλόθρησκους μαθητές και είναι περιττή,
Οι Ιεχωβάδες περιορίζονται άδικα στο έργο του προσηλυτισμού τους και η σαϊεντολογία είναι δήθεν υπαρκτή θρησκεία,
Στα πλαίσια της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης οι μαθητές οφείλουν να αποκτήσουν την εθνική ταυτότητα της χώρας καταγωγής τους και η ελληνική γλώσσα να διδάσκεται ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα εντός του ελληνικού σχολείου!
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
1.Αποτελεί για την Κυβέρνηση θέμα προτεραιότητας η παράκαμψη του άρθρου 3 του Συντάγματος που ορίζει επικρατούσα θρησκεία την Ορθοδοξία, καθώς και η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και η αποποινικοποίηση του προσηλυτισμού;
2.Ποια είναι η κατεύθυνση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η κατασκευή εθνικών μειονοτήτων ή η ενσωμάτωση στον ελληνικό πολιτισμό;».
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Γιάννης Πανάρετος, έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ουσία των ερωτημάτων του κ. Χρυσανθακόπουλου, επαναλαμβάνοντας μάλιστα επί λέξει τα ερωτήματα όπως τα θέτει.
Το πρώτο ερώτημα είναι: Αποτελεί για την Κυβέρνηση θέμα προτεραιότητας η παράκαμψη του άρθρου 3 του Συντάγματος που ορίζει επικρατούσα θρησκεία την Ορθοδοξία; Η απάντηση είναι «όχι». Όχι στην ουσία, αλλά και όχι στην πρακτική παρακάμψεων. Η Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου δεν πολιτεύεται με παρακάμψεις. Αλλού αναζητείστε αυτές τις πρακτικές. Το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα. Επαναλαμβάνω: Η απάντηση στην ουσία της ερώτησης είναι «όχι».
Το δεύτερο ερώτημά σας: Αποτελεί για την Κυβέρνηση θέμα προτεραιότητας η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και η αποποινικοποίηση του προσηλυτισμού; Απάντηση: Όχι. Υπενθυμίζω ότι οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης καθορίστηκαν στις Προγραμματικές Δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Έρχομαι τώρα στο τελευταίο ερώτημα που δεν απαντάται μονολεκτικά. Ποια είναι η κατεύθυνση του εκπαιδευτικού μας συστήματος; Η κατασκευή εθνικών μειονοτήτων ή η πολιτική ενσωμάτωση στον ελληνικό πολιτισμό;
Στόχευση του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι η μόρφωση για όλα τα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους προέλευση, μέσω μίας παιδείας υψηλής ποιότητας και ίσων ευκαιριών. Η παιδεία αυτή είναι αυτονόητο ότι είναι μία ελληνική παιδεία. Μάλιστα, για το σχολείο αυτό όχι μόνο δεν έχουμε στόχο να γίνει χώρος περιθωριοποίησης, κατασκευής μειονοτήτων, όπως λέτε, αλλά να είναι εκείνος ο χώρος όπου όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους προέλευση, σμιλεύονται στην ελληνική κουλτούρα ώστε τελικά να ενσωματώνονται ως τα νέα κύτταρα του κοινωνικού μας ιστού.
(ΕΡ)
(1ML)
Το να σκύψουμε πάνω στις δυσκολίες κάθε παιδιού, να δείξουμε ευαισθησία για τις ιδιαιτερότητές του, να έχουμε πολιτική συμμετοχής και όχι αποκλεισμών
-άμεσων ή έμμεσων-, μόνο να διευκολύνει αυτό το στόχο μπορεί.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Εμείς ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Ο Βουλευτής του Νομού Αχαΐας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Χαίρομαι πάρα πολύ που το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δια στόματος του κυρίου Υπουργού, αποσύρει την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που έχει καταθέσει με υπογραφές όλων των Βουλευτών, σύμφωνα με την οποία ζητάει την κατάργηση του όρου «επικρατούσα θρησκεία» στο άρθρο 3 του Συντάγματος.
Και χαίρομαι, ιδιαίτερα, ακόμα που στο άρθρο 13 αναφέρεται στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου και στην κατάργηση των περιορισμών του προσηλυτισμού, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε πάρει θέση ακριβώς για να απελευθερωθεί ο προσηλυτισμός και τώρα φαίνεται ότι αναιρεί αυτή την επιλογή.
Μένει, όμως, κύριε Υπουργέ, να το δούμε και στην πράξη. Διότι σήμερα στην Ελλάδα δρουν ανεξέλεγκτα παραθρησκευτικές οργανώσεις, οι οποίες ημέρα με την ημέρα διαδίδουν όπως οι Σαϊεντολόγοι ότι δήθεν αποτελούν θρησκεία και έχουν κάθε δικαίωμα να κινούνται ελευθέρως, να διακινούν τα έντυπά τους, να συγκεντρώνουν τον κόσμο και να το στρατολογούν στους αλλότριους στόχους τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, αναστέλλει αυτούς τους στόχους. Αρκεί και στην πράξη να μην τους διευκολύνει.
Βέβαια, πρέπει να πω ότι -σε ό,τι αφορά τη διαπολιτισμική εκπαίδευση- σύμφωνα με την επίσημη θέση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης για τους Αλλογενείς, λέει ακριβώς τα αντίθετα απ’ αυτά που εσείς είπατε. Ότι, δηλαδή, η διαπολιτισμική εκπαίδευση δεν έχει χαρακτήρα αφομοιωτικό, αλλά είναι άνοιγμα εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Τα στοιχεία για το Σύνταγμα και αυτό που είπα πριν και αυτό που τώρα επικαλούμαι, θα κατατεθούν στα Πρακτικά.
Αυτό συνάδει και με την άλλη επίσημη θέση. Απ’ το ιστολόγιο του Υπουργείου Παιδείας που κάποτε ήταν εθνικής, λέει ότι στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, η ελληνική διδάσκεται ως δεύτερη ή ως ξένη γλώσσα. Κατά συνέπεια, κατασκευάζονται οι συνειδήσεις των ανθρώπων που έρχονται και οι μαθητές στα σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης -αν πούμε ότι είναι από μια χώρα- θα διδαχθούν τη γλώσσα της χώρας από την οποία κατάγονται. Μία τέτοια εξέλιξη κατασκευάζει τις συνειδήσεις ως έχουν, δεν είναι αφομοιωτική, είναι τελείως διαφορετική από την αρχική σας τοποθέτηση και όπως καταλαβαίνετε, άλλα γράφει η ιστοσελίδα, άλλα ισχυρίζεστε εσείς.
Ποιο είναι, όμως, το πλαίσιο στο οποίο κινούνται όλα αυτά; Το πλαίσιο είναι ότι στη χώρα μας το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί στο να διατηρήσει τις εθνικές συνειδήσεις όσων έρχονται εδώ και να τις καταστήσει μειονοτικές. Μια τέτοια αντίληψη γίνεται εξ αντικειμένου επικίνδυνη για την κοινωνική συνοχή.
Εάν θέλουμε να απαντήσουμε στην πράξη στο μεγάλο κίνδυνο που δημιουργείται από την ενδεχόμενη πολιτογράφηση όλων των αλλοδαπών ως ιθαγενών, οι κίνδυνοι που θα προκύψουν θα είναι απεριόριστοι. Διότι, για να υπάρχει ελληνική παιδεία, για να υπάρχει μέθεξη στην ελληνική παιδεία, για να υπάρχει ανάπτυξη μιας τέτοιας συνείδησης, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διαφορετική πολιτική.
Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού, η πολιτική που ακολουθείται είναι πολυπολιτισμική. Και λυπάμαι γιατί έχετε αποσιωπήσει από το πρόγραμμά σας τον όρο «πολυπολιτισμός», ενώ ήταν από το 2004 στο πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ο όρος «πολυπολιτισμός» είναι το πλαίσιο της πολιτικής σας, γι’ αυτό επελέγη η κυρία Δραγώνα, γι’ αυτό ακολουθείται αυτή η πολιτική από το Υπουργείο Παιδείας και βέβαια εσείς ως εξωκοινοβουλευτικός αγνοούσατε και την πρόταση του Κινήματος για το Σύνταγμα. Γι’ αυτό και σε επίπεδο προσανατολισμού είπατε τελείως διαφορετικά απ’ αυτά που το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε επίπεδο αρχών έχει τοποθετηθεί. Πιστεύω …
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

(PN)
(1EP)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Πιστεύω ότι το θέμα αυτό είναι καίριο. Γι’ αυτό έθεσα γενικά την ερώτηση για τον πνευματικό χωρισμό Εκκλησίας Κράτους που μεθοδεύεται μέρα με την ημέρα και για το θέμα του κινδύνου ο διαπολιτισμός από ζήτημα συνύπαρξης και αναγνώρισης της ετερότητας και ανεκτικότητας μιας κοινωνίας, από φιλοξενική αντίληψη της παιδείας μας να γίνει ξενοφιλική υποδούλωση και μειονοτικός κατακερματισμός.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΛΑ.Ο.Σ.)
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ κύριε συνάδελφε.
Ο Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Πανάρετος έχει το λόγο.
Μπορείτε να δευτερολογήσετε για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ (Υφυπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία γενική τοποθέτηση και να κλείσω με μία εξειδικευμένη τοποθέτηση. Η χώρα αυτήν τη στιγμή περνάει ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της. Το βλέπουμε καθημερινά, το ακούσαμε και σήμερα λίγο νωρίτερα στις επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό. Είναι λάθος αυτήν τη στιγμή να τίθενται απλουστευτικά διλήμματα που μπορούν να δημιουργήσουν διχασμό στην ελληνική κοινωνία.
Και βέβαια, η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν αυτή στην οποία αναφερθήκατε. Η ερώτησή σας όμως, αναφερόταν στις προτεραιότητες. Και αυτήν τη στιγμή όπως σας είπα, διατυπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού.
Θέλω επίσης να πω ότι αν για την αναθεώρηση του Συντάγματος δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε την ουσιαστική συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει για όλες τις προτάσεις, αυτό οφείλεται στις παρακάμψεις στις οποίες αναφέρθηκα στην πρωτολογία μου.
Θέλω όμως να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά τη διατύπωση που έχετε ότι αναπτύσσονται αυτές οι απόψεις. Δεν ξέρω από πού δανειστήκατε τον τίτλο της ερώτησής σας περί μεθοδεύσεων, σε σχέση με την Εκκλησία. Αυτό που γνωρίζω ότι κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι βρίσκεται σε διαρκή και ανοικτή επαφή και συνεργασία με την Εκκλησία, για να μπορεί ο καθένας μέσω του διακριτού του ρόλου, να προσφέρει το μέγιστο στην κοινωνία και όχι για τη δημιουργία εντυπώσεων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Η αρμονική αυτή σχέση πολιτείας και Εκκλησίας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων που είπα επιβεβαιώθηκε στις συναντήσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό, στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου στο Υπουργικό Συμβούλιο, στις πολλαπλές συναντήσεις που είχε τόσο η Υπουργός όσο και εγώ με τον Αρχιεπίσκοπο. Όπως επίσης γνωρίζετε ο ομιλών είχε προσωπικό μακρά συνάντηση με τον Πατριάρχη στο Φανάρι ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και του μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση στο δύσκολο έργο του σε μια πολύ δύσκολη στιγμή.
Συναντήσαμε Πατριάρχες από διαφορετικές περιοχές της υφηλίου. Εγώ προσωπικά έχω συναντήσει τουλάχιστον δέκα Μητροπολίτες με τους οποίους έχω κάνει ουσιαστικές συζητήσεις. Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με την Εκκλησία είναι σαφής και δεν έχει καμιά έννοια η συζήτηση να γίνεται πάνω στη βάση της κινδυνολογίας και της αβάσιμης εικασίας.
Τέλος, κλείνοντας, επιτρέψτε μου μία παράκληση-παραίνεση προς τον ερωτώντα, κύριε Πρόεδρε.
Γνωρίζω ότι διαφωνείτε με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. Όμως, αν πράγματι σας απασχολεί να μη δημιουργούνται εθνικές μειονότητες, αν πράγματι σας ενδιαφέρει να μην έχουμε παιδιά δύο ταχυτήτων και δύο κατηγοριών, τότε σας καλούμε να υπερψηφίσετε τουλάχιστον τις διατάξεις του σχεδίου νόμου που επιτέλους θέτουν το πλαίσιο για την απόκτηση ιθαγένειας από παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα, μετέχουν της ελληνικής παιδείας και σμιλεύονται στην ουσία τους ως Έλληνες πολίτες, ώστε να γίνονται και τύποις Έλληνες πολίτες. Και να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως το σημερινό, να δικάζεται μια δασκάλα, η Στέλλα Πρωτονοτάριου, γιατί παραχώρησε μια αίθουσα του σχολείου μετά το κανονικό ωράριο για να διδάσκονται τα παιδιά της μειονότητας τη μητρική τους γλώσσα.
Σας ευχαριστώ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε την έγκριση του Υπουργείου η παραχώρηση της Αίθουσας;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν μας είπατε ποιας μειονότητας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι!

(GH)

(1PN)
Η με αριθμό 323/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη μείωση του χρόνου αναμονής για μεταπτυχιακή κλινική εκπαίδευση των γιατρών δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Προχωρούμε στη με αριθμό 320/19-1-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των αλιεργατών στην περιοχή του Θερμαϊκού.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας συναδέλφου έχει ως εξής:
«Στο Νομό Θεσσαλονίκης, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αλιεργάτες στις αλιευτικές περιοχές του Θερμαϊκού, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Αιγύπτιοι, και ανέρχονται από 300 έως 700 ανάλογα με την εποχή. Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες βρίσκονται στην Ελλάδα έπειτα από διακρατικές συμφωνίες Ελλάδας-Αιγύπτου (ν.1453/1984) που προβλέπουν ότι οι αμοιβές τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να είναι κατώτερες από αυτές του ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις, ενώ ο καθιερωμένος τρόπος αμοιβής τους είναι το μερτικό από την είσπραξη του αλιευτικού σκάφους.
Οι εργοδότες όμως τους αμείβουν τους τελευταίους μήνες μόλις με 300-400 ευρώ αρνούμενοι να δεχτούν εκπροσώπους των Αιγυπτίων αλιεργατών στη διαδικασία υπολογισμού του «μερτικού» όπως μέχρι πριν λίγο καιρό και αρκούμενοι στη σύμπραξη τους με κάποιους δήθεν «εκπροσώπους» που αποδεδειγμένα έχουν απωλέσει την εμπιστοσύνη των εργατών, οι οποίοι πλέον δημιούργησαν νέο σωματείο αλιεργατών, που όμως δεν αναγνωρίζουν οι εργοδότες.
Επίσης οι εργοδότες ζήτησαν και πέτυχαν (το 2004) τη μεταφορά της ασφάλισης των εργατών από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ για να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές.
Για αυτά τα ζητήματα οι αλιεργάτες που βρίσκονται στην περιοχή 15-20 χρόνια, προχωρούν σε πολυήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αντιμετωπίζοντας δικαστικές διώξεις και απειλές εκ μέρους ορισμένων πλοιοκτητών και της άσκησης πίεσης και τρομοκρατίας κυρίως από τις λιμενικές και τοπικές αρχές.
Επειδή υπεύθυνη για να δώσει λύση είναι η Κυβέρνηση
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν για να τηρούνται από τους πλοιοκτήτες τα προβλεπόμενα της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου (ν.1453/1984) και να υπαχθούν ασφαλιστικά εκ νέου στο ΙΚΑ και να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις.»
Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κυρία Καλαντίδου, έχουμε δυο βασικά θέματα σε σχέση με τους εργαζόμενους με τη συγκεκριμένη μορφή, τους αλιεργάτες, τους απασχολούμενους γενικά στη μέση και παράκτια αλιεία. Έχουμε το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας.
Όπως γνωρίζετε, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, η εργατική νομοθεσία δεν έχει εφαρμογή σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, αλλά ισχύει ο Κώδικας Ναυτικού Δικαίου.
Οι ναυτεργάτες σύμφωνα με τη νομοθεσία χαρακτηρίζονται ως εργάτες θαλάσσης και οι διατάξεις του εργατικού δικαίου μόνο συμπληρωματικά εφαρμόζονται, ειδικά για εκείνους που έχουν εξηρτημένη σχέση εργασίας.
Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει πραγματοποιήσει ελέγχους, τριάντα εννιά μέσα στο 2009, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αλιείας και υπήρξε επιβολή προστίμων 21.000 ευρώ. Συζητήθηκαν παράλληλα τριάντα επτά εργατικές διαφορές, από τις οποίες οι δέκα έξι κατέληξαν σε συμφωνία, έντεκα ματαιώθηκαν και δέκα παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια.
(XA) (1GH)
Το ένα είναι το εργασιακό καθεστώς. Το δεύτερο είναι αυτό που αναφέρετε και στην ερώτησή σας για την ασφάλισή τους. Πράγματι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτόν, οι αλιεργάτες δηλαδή, ασφαλίζονται όπως και οι άλλοι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα στον ΟΓΑ. Αυτό ήταν μία επιλογή για να υπάρχει μικρότερο κόστος σε αυτές τις επιχειρήσεις που συνήθως είχαν προβλήματα οικονομικά, κυρίως την τελευταία περίοδο.
Έτσι, λοιπόν, υπήρξε πράγματι της εργοδοτικής εισφοράς, άλλα όχι κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς, γιατί οι εισφορές καταβάλλονται και για λογαριασμό των εργαζομένων και για λογαριασμό της επιχείρησης με την ευρύτερη έννοια, από τον εργοδότη. Υπάρχουν, βέβαια, ζητήματα και προβλήματα τα οποία έχουμε εντοπίσει σε σχέση με την ασφάλιση και θα δούμε ποιες διορθώσεις πρέπει να γίνουν. Ωστόσο, είναι απόλυτα καλυμμένοι οι εργαζόμενοι αυτοί από τον ΟΓΑ σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα συνταξιοδοτικά τους, γιατί μέχρι τότε πολλοί απ’ αυτούς ήταν εντελώς ανασφάλιστοι.
Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ αναλυτικότερα στα μέτρα για τα θέματα που αφορούν στον ασφαλιστικό τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Η Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρία Σοφία Καλαντίδου έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, στον απεργιακό αγώνα που κήρυξε ο Σύλλογος Αιγυπτίων Αλιεργατών Μηχανιώνας, έχουμε μέρα με τη μέρα εξελίξεις. Γι’ αυτό τα ζητήματα που θα βάλω τώρα δεν είναι ζητήματα τα οποία έπιασε η επίκαιρη ερώτηση. Είναι, όμως, πολύ σημαντικά και μάλλον τα γνωρίζετε. Θα ήθελα πάντως απάντηση γιατί εδώ καταλήγει και το επίκαιρο της ερώτησης.
Σήμερα, πώς είναι η κατάσταση; Με πιέσεις των μεγάλων πλοιοκτητών της Μηχανιώνας, κύριε Κουτρουμένη, οργανώνεται από Αιγύπτιο δουλέμπορο η μεταφορά 130 Αιγυπτίων αλιεργατών, ώστε να διωχθούν οι απεργοί από τα πλοία, πράγμα που είναι παράνομο, βάσει του άρθρου 22 του ν. 1264. Οι πλοιοκτήτες γνωρίζουμε ότι έχουν καταθέσει αιτήσεις στα ΚΕΠ και φημολογείται –θα θέλαμε πολύ να το διαψεύσετε αν γνωρίζετε- ότι είχαν επαφές με κάποιο Υπουργείο για να εγκρίνει τις παραπάνω άδειες των απεργοσπαστών. Σε περίπτωση, κύριε Υφυπουργέ, τέτοιου εργοδοτικού μηχανισμού απεργοσπασίας, γνωρίζετε πολύ καλά το νόμο της περιφρούρησης της απεργίας και κατά συνέπεια, για ό,τι συμβεί στο λιμάνι της Μηχανιώνας την ευθύνη θα την έχει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Κύριε Υφυπουργέ, δεν έχουμε πρωτοτυπία στις δικαστικές αποφάσεις, να βγάλουν νόμιμη την απεργία των αλιεργατών. Έχουμε, όμως, πρωτοτυπία, το ΣΕΠΕ να μην ελέγχει, να μην παρεμβαίνει γι’ αυτό το ζήτημα, με βάση το αίτημα του Σωματείου για απεργία και τα αιτήματα του Σωματείου προς τους πλοιοκτήτες. Δύο φορές όχι απλώς δεν ασχολήθηκε επισταμένα, αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου.
Από την άλλη, έχουμε τους αλιεργάτες, το Σύλλογο των αλιεργατών, να προσφεύγει στο Λιμενικό Σώμα, αλλά να προσκρούει σε άρνηση και στο Λιμενικό Σώμα.
Τέλος, στο αίτημα του Συλλόγου των Αιγυπτίων αλιεργατών να συναντηθεί με τον Υπουργό, αίτημα που ζητήθηκε και από το ΠΑΜΕ, δεν πήραμε απάντηση. Πάντως, ισχύει αυτό το αίτημα.
Θέλω, κύριε Υφυπουργέ, να δώσω μία εικόνα για την κατάσταση. Νομίζω ότι θα βοηθήσει και το Υπουργείο και θα κάνει την απάντησή σας πιο συγκεκριμένη. Οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες ζουν και δουλεύουν στη Μηχανιώνα από το 1984 μετά τη διακρατική συμφωνία. Κατά την εκτίμηση όλων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των αριθμών, δηλαδή των αποτελεσμάτων που έχουμε στην περιοχή, συνέβαλαν στην ανάπτυξη της περιοχής. Από τα επίσημα έγγραφα του Λιμενικού, που κατατέθηκαν στα δικαστήρια προχθές, στη Μηχανιώνα οι αλιεργάτες είναι εκατόν τριάντα Αιγύπτιοι, τέσσερις Έλληνες, δύο Αλβανοί και δύο Γεωργιανοί. Αυτά κατέθεσε το Λιμενικό Σώμα στο δικαστήριο.
Τα αιτήματά τους είναι δίκαια και τα οικονομικά, αν πάρουμε υπ' όψιν τα συνεχόμενα μερόνυχτα της σκληρής δουλειάς στη θάλασσα χωρίς αναπαμό. Παρ’ όλα αυτά, το κύριο αίτημα είναι να έχουν αντιπροσώπους τους να παρευρίσκονται και να ελέγχουν τον τρόπο πώλησης-έξοδα, δηλαδή το μερτικό τους, το μεροκάματά τους.
(MB)



(2XA)
Διότι αυτό το μεροκάματό τους τον τελευταίο καιρό έχει πέσει στα 300 ευρώ το μήνα. Συμμετείχαν αντιπρόσωποί τους πριν από πέντε χρόνια. Τώρα τελευταία δεν συμμετέχουν, κύριε Υφυπουργέ, γιατί μια χούφτα πλοιοκτήτες -όχι όλοι πραγματικά, γιατί δεν αμείβουν όλοι οι πλοιοκτήτες με 300 ευρώ τους αλιεργάτες- έχουν επιλέξει ποιος θα αντιπροσωπεύει τους αλιεργάτες και πραγματικά έχουν επιλέξει αντιπροσώπους από ένα άλλο σωματείο που παρουσιάζει εκατόν εβδομήντα οκτώ Έλληνες και τρεις Αιγυπτίους, που στην ουσία σήμερα δεν είναι αλιεργάτες, αφού με βάση τα στοιχεία του Λιμενικού δεν αναφέρονται και, αν θέλετε και με βάση την απεργία, δεν πήγαν να δουλέψουν τα καΐκια όσο απεργούσαν οι Αιγύπτιοι. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην βάλουμε αυτό το ζήτημα.
Τέλος, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μας, εμείς ξεκινούμε με αφετηρία τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες. Το Κ.Κ.Ε. στηρίζει τον αγώνα τους όχι μόνο για το δίκαιο των αιτημάτων τους, αλλά τον στηρίζει και για την ανάπτυξη της περιοχής, τον στηρίζει και για τη στήριξη των μικρών, αυτοαπασχολούμενων πλοιοκτητών.
Υπογραμμίζουμε ότι την ευθύνη την έχει εξολοκλήρου η Κυβέρνηση!
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστώ, κυρία συνάδελφε.
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταθέσατε, κυρία συνάδελφε, κάποια νέα στοιχεία, τα οποία τα σημείωσα. Πολλά απ’ αυτά δεν έχουν έρθει στις Υπηρεσίες μας, ούτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ούτε σ’ εμάς, στον κ. Λοβέρδο και σ’ εμένα. Σε κάθε περίπτωση, τα σημειώνουμε. Κι εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι ασφαλώς η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, σε καμία περίπτωση! Οι μηχανισμοί ελέγχου θα λειτουργήσουν εκεί που βρισκόντουσαν σε πλήρη αδράνεια κι οι καταγγελίες που έρχονται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εξετάζονται άμεσα. Το ίδιο έγινε το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Και πρέπει να πω ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, μέσα από την ανασύστασή του και την ενεργοποίησή του ως μηχανισμού, πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί στο ρόλο του σε μία περίοδο δύσκολη, σε μία περίοδο που πράγματι υπάρχει υψηλή παραβατικότητα από την πλευρά ορισμένων επιχειρήσεων.
Έλεγα όμως και στην πρώτη παρέμβασή μου ότι υπάρχουν σημαντικά ζητήματα για το Ασφαλιστικό και γι’ αυτές τις κατηγορίες. Υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα στην οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης μεταξύ των Ταμείων, το οποίο το συζητούμε στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου και αφορά το πού ασφαλίζονται ποιοι, σε σχέση με ΟΓΑ, με ΙΚΑ, με Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, και αυτό το ασαφές πλαίσιο, οι «γκρίζες ζώνες» που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Ταμείων και των ασφαλιστικών τους ορίων δυστυχώς έχει οδηγήσει στο να είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι ανασφάλιστοι. Έχουμε εντοπίσει πολλές ομάδες ανασφάλιστων και στον χώρο αυτό στον οποίο αναφερθήκατε.
Το δεύτερο πρόβλημα που συναντάμε, ειδικά γι’ αυτές τις κατηγορίες, είναι ότι από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα που ασφαλίστηκαν στον ΟΓΑ, πολλοί παραμένουν ανασφάλιστοι γιατί ο ΟΓΑ δεν έχει τον μηχανισμό ελέγχου από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά έχουν χάσει δικαιώματα, όταν πρόκειται για εξαρτημένη σχέση εργασίας, γιατί στερούνται της δυνατότητας να λάβουν επίδομα ανεργίας, που θα έπαιρναν αν ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ενώ και γυναίκες στερούνται της δυνατότητας να πάρουν επίδομα ή παροχές μητρότητας.
Έχουμε εντοπίσει αυτά τα προβλήματα και τα μελετάμε, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι, με εξαρτημένη πάντοτε σχέση εργασίας, σε τέτοιες επιχειρήσεις να έχουν ανάλογα δικαιώματα με εκείνα που έχουν οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ. Ο ΟΓΑ δεν καλύπτει όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους. Θέλουμε να διευρύνουμε το πλαίσιο, ώστε να μην χάνουν αυτά τα δικαιώματά τους.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Συνάντηση θα έχουμε, κύριε Υφυπουργέ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Είμαστε ανοιχτοί πάντοτε!
(SS)


(MB)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 317/19-1-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Φώτιου Κουβέλη έχει ως εξής:
«Η κακή διαχείριση και η μη αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων βαρύνει διαχρονικά όλες τις Κυβερνήσεις και τις Διοικήσεις των ταμείων που διαχειρίστηκαν την περιουσία των Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Η ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Οργανισμών, εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό του 1,4 δις ευρώ, ενώ τα έσοδα τα οποία εισπράττονται από τη διαχείριση της ανέρχονται στα 29,5 εκατομμύρια ευρώ και δαπανάται αντίστοιχα το ποσό των 28,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη συντήρησή της.
Ειδικότερα επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός κτισμάτων ή οικοπεδικές εκτάσεις παραμένουν αναξιόπιστες, άλλα ακίνητα αποδίδουν απαράδεκτα χαμηλές επιδόσεις, ενώ την ίδια στιγμή ορισμένοι από τους Οργανισμούς που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια της αυτής περιοχής καταβάλουν κατά πολύ υψηλότερα μισθώματα από αυτά που χαρακτηρίζουν την αγορά.
Με δεδομένη την ελλειμματική κατάσταση που καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία και επειδή με βάση τα προαναφερόμενα η οικονομική κατάσταση τους συνεχίζει να επιδεινώνεται, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Ποια είναι η θέση τους αναφορικά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών, και την παρατηρούμενη απόκλιση των μισθωμάτων που καταβάλλονται από αυτούς σε σχέση με τις τιμές αγοράς των μισθωμάτων των αντίστοιχων περιοχών;
- Σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί μέχρι σήμερα για την αναζήτηση μιας νέας ορθολογικής διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας αυτών και ποια τα αποτελέσματα των ενέργειών τους;».
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά να απαντήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Κουβέλη, δεν θα σταθώ στα στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στην ερώτηση. Είναι περίπου έτσι τα πράγματα, με εξαίρεση αυτό το ποσό που αναφέρετε ως απόδοση, γιατί εκεί πρέπει να συνυπολογίσουμε βέβαια και τις περιπτώσεις της ιδιοχρησίας, δηλαδή της στέγασης των υπηρεσιών. Δεν έχει υπολογιστεί αυτό το ποσό. Είναι πολλά τα ακίνητα εκείνα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τα ταμεία για την εξυπηρέτηση τη δική τους, για τη στέγαση τους. Είναι όμως, απόλυτα αληθές ότι η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων παραμένει σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη, παρά τις όποιες βελτιώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα.
Είναι επίσης αλήθεια, ότι σε μερικές περιπτώσεις τα ταμεία πληρώνουν υψηλότερα ενοίκια από αυτά που υπάρχουν στην γύρω περιοχή, στην αγορά δηλαδή, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Όπως γνωρίζετε τα ταμεία, δια των διοικητικών τους συμβουλίων, αποφασίζουν μόνα τους για το πού θα στεγαστούν ή πώς θα αξιοποιήσουν την περιουσία τους, βέβαια, πάντοτε μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θέτει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς των ταμείων.
Πρέπει να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα που είχαμε μέχρι σήμερα. Επίσης, δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από τις συνθήκες λειτουργίας των υπηρεσιών που επικρατούν σε κάποια ταμεία, που είναι συνθήκες τριτοκοσμικές και ταλαιπωρούν και τους εργαζόμενους και τους συναλλασσόμενους με τα ταμεία.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΑΪΤΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ)
Ειδικά, μετά τις ενοποιήσεις των ταμείων, διαμορφώθηκε σε ορισμένες υπηρεσίες μία κατάσταση χειρότερη από την προηγούμενη.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Υπάρχουν φάκελοι, αρχεία, μητρώα ασφαλισμένων που αναζητούνται σε διάφορες αποθήκες και υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφούν.
Έτσι, λοιπόν, αναγνωρίζοντας αυτό το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, καλέσαμε τις διοικήσεις των ταμείων να δώσουν πλήρη κατ’ αρχήν στοιχεία –και αυτό είναι μία προϋπόθεση, για να δούμε τα επόμενα βήματα- σε σχέση με τα ακίνητά τους. Όχι μόνο το πού βρίσκονται και ποια είναι, αλλά και το πώς αξιοποιούνται.
(GK)


(SS)
Παράλληλα, θα κάνουμε μία αξιολόγηση των ακινήτων, γιατί υπάρχουν ακίνητα, τα οποία δεν μπορούν τα ταμεία να τα αξιοποιήσουν. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι θα κάνουμε με αυτά τα ακίνητα. Σήμερα οι υπηρεσίες των ταμείων είναι διάσπαρτες και παρά τη μεγάλη περιουσία δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το στεγαστικό πρόβλημα των ταμείων.
Επίσης, εκείνο που κάνουμε είναι να προωθήσουμε άμεσα τη συνεργασία των ταμείων με μορφή κοινοπραξίας, ώστε να μπορέσουν αποτελεσματικότερα να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους και βέβαια να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα θέματα στέγασής τους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.
Ο Βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, είναι πράγματι τραγικό τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν, ο καθένας βέβαια με τις δικές του αποχρώσεις, τη δεινή κατάσταση του ασφαλιστικού μας συστήματος, να υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων που διαχρονικά απαξιώνονται και στην κυριολεξία δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σκοπό των ασφαλιστικών οργανισμών.
Θα προσέθετα, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών οργανισμών δεν είναι τυχαία, δεν προέκυψε από παρθενογένεση. Υπήρξαν και ιδιοτέλειες, υπήρξαν και συμπεριφορές αμέλειας, υπήρξαν και συμπεριφορές περιφρόνησης του περιουσιακού στοιχείου των ασφαλιστικών ταμείων.
Έχουμε υπομισθωμένα, όπως είναι σας είναι γνωστό, κύριε Υπουργέ –και γνωρίζω ότι ξέρετε πάρα πολύ καλά το θέμα- ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία των ασφαλιστικών ταμείων. Βεβαίως έχετε δίκιο. Οι διοικήσεις των ταμείων αποφασίζουν αυτοτελώς, αλλά πάντοτε –όπως ορθά επίσης είπατε- στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης.
Πρέπει, κατά συνέπεια, να αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διαμορφώνει δεσμευτικούς κανόνες για τη μη περαιτέρω, κύριε Πρόεδρε, απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων.
Κύριε Υπουργέ, οι υπομισθώσεις, για παράδειγμα –και το παράδειγμα διευκολύνει την κατανόηση του ισχυρισμού μου- δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Όταν υπάρχει η αγοραία εμπορική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων, διαπιστώνεται –και αυτό επίσης το γνωρίζετε πολύ καλά- να έχουν εκμισθωθεί με μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν βρίσκεται σε αντιστοίχιση με την αγοραία μηνιαία μισθωτική επιβάρυνση που έχουν ομοειδή ή παρεμφερή ακίνητα σε συγκεκριμένες μάλιστα περιοχές.
Είναι τραγικό, κύριε Υπουργέ, να έχουμε τα ετήσια έσοδα όλων των ταμείων από κτίρια και οικόπεδα, τα οποία ανέρχονται σε 29,5 εκατομμύρια ευρώ και μόνο το Ι.Κ.Α. να πληρώνει για να στεγάσει τις υπηρεσίες του 35 εκατομμύρια ευρώ, όταν η περιουσία του αποτιμάται άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει. Πρόκειται για μία διασπάθιση του χρήματος των ασφαλισμένων και συν τοις άλλοις πρόκειται για ένα μέγεθος, το οποίο αν ορθά είχε αξιοποιηθεί, θετικά θα είχε προστεθεί στην αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος που απασχολεί τούτη την ώρα τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον πάντα ακριβή κ. Φώτη Κουβέλη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν λάβει το λόγο ο κύριος Υφυπουργός για τη δευτερολογία του, θέλω να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, εξήντα τέσσερις μαθητές και μαθήτριες και πέντε συνοδοί εκπαιδευτικοί από το 5ο Γυμνάσιο της πανέμορφης Κέρκυρας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα)
Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει για δύο λεπτά.

(SM)
(2GK)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, μπορώ να προσυπογράψω όλα όσα είπατε για πιστωτικά και για αντικατάσταση. Και, βέβαια, να πω ότι σε μία περίοδο ειδικά που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες -μέσα στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν- είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των ακινήτων και συνολικά της περιουσίας των ταμείων.
Η μέχρι τώρα –για να πάω στο δια ταύτα- εμπειρία έχει δείξει ότι τα ταμεία και το καθένα μόνο του δεν ήταν αποτελεσματικό στη διαχείριση αυτής της περιουσίας και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μικρά ταμεία τα οποία δεν μπορεί το καθένα να έχει υποδομές, τεχνογνωσία και τις απαραίτητες υπηρεσίες για να μπορέσει να αξιοποιήσει -το όποιο θεσμικό πλαίσιο- καλύτερα την περιουσία του.
Έτσι, λοιπόν, χωρίς να καταργούμε την αυτοτέλεια του κάθε ταμείου, το κάθε ταμείο και η κάθε διοίκηση θα έχει τη δυνατότητα και άποψη για τα θέματα αξιοποίησης περιουσίας. Προωθούμε όπως είπα τη συνεργασία των ταμείων, τη σύμπραξη των ταμείων για να δώσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες. Γιατί έτσι πιστεύουμε ότι από κοινού τα ταμεία μπορούν να δημιουργήσουν και τις υπηρεσίες και τις υποδομές και να έχουν και τους απαραίτητους συμβούλους, προκειμένου να έχουμε μια αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ακινήτων. Όχι, όμως, μόνο στο πόσο θα είναι το μίσθωμα –αυτό είναι πολύ σημαντικό- αλλά και πόσο θα πληρώνουν τα ταμεία για να εξασφαλίσουν καλές συνθήκες στέγασης.
Ταυτόχρονα, όμως, εκείνο που πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε –σε σχέση συνολικά με την περιουσία- είναι να διασφαλίσουμε απόλυτη διαφάνεια στον τρόπο αξιοποίησης και των ακινήτων και όλων των περιουσιακών στοιχείων. Αποτελεσματικότητα, λοιπόν, ναι, με απόλυτη διαφάνεια σε κάθε περίπτωση. Διότι, ο κάθε εργαζόμενος και ο κάθε ασφαλισμένος πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πως διαχειρίζεται το ταμείο την περιουσία του και βέβαια με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και το μικρότερο δυνατό ρίσκο που πρέπει να έχουν αυτού του είδους οι επενδύσεις και οι συμπεριφορές από την πλευρά των διοικήσεων.
Το όλο θέμα το συζητάμε και στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για να καταλήξουμε στις σωστές επιλογές γιατί πρέπει να είναι πράγματι σημαντική προτεραιότητα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Πρέπει, ωστόσο, να πω κλείνοντας ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι με την αξιοποίηση των ακινήτων –όσο και καλή να είναι- θα λύσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα του ασφαλιστικού. Οφείλουμε, όμως, να σεβαστούμε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο εργαζόμενος στα ταμεία. Είναι χρήματα των εργαζόμενων και πρέπει να τα σεβαστούμε και να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αποστολάτος Βαϊτσης): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Υπουργέ. Με τη δευτερολογία του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλειας κ. Γεωργίου Κουτρουμάνη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 10/9/30.12.2009 επίκαιρη επερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μιχαήλ Χαλκίδη, Μάξιμου Χαρακόπουλου, Θεόδωρου Καράογλου, Αλεξάνδρου Δερμεντζόπουλου, Αναστασίου Καριπίδη, Μαργαρίτη Τζίμα, Ιωάννη Βρούτση, Γεωργίου Καρασμάνη, Θεόφιλου Λεονταρίδη, Γεωργίου Κασαπίδη, Νικολάου Νικολοπούλου και Σταύρου Καλαφάτη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την κατολίσθηση στην κοιλάδα των Τεμπών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επερώτησης των Βουλευτών της αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων σχετικά με την κατολίσθηση στα Τέμπη σας γνωστοποιώ ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ορίζει ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Βουλευτή του κ. Αντώνιο Σκυλλάκο και αντίστοιχα μας ενημερώνουν από το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ότι ορίζει για την ίδια συζήτηση ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τη Βουλευτή κυρία Ηρώ Διώτη.

(AM)



(2SM)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Μιχαήλ Χαλκίδης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το Νομό Ημαθίας.
Έχετε το λόγο για δέκα λεπτά, κύριε συνάδελφε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Βέβαια, οι επίκαιρες επερωτήσεις κατατίθενται γιατί η επικαιρότητα τρέχει. Η επερώτηση αυτή κατατέθηκε μεν το Δεκέμβριο, αλλά δυστυχώς εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, οπότε και σήμερα που συζητιέται έχει τη σημασία της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις πρώτες εκατό και πλέον ημέρες της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκείνο που χαρακτηρίζει την κυβερνητική πολιτική είναι παλινωδίες, ασάφεια, σύγχυση και αντιφάσεις.
Ιδιαίτερα στον τομέα των δημοσίων έργων, η μοναδική συνεισφορά της είναι η ακύρωση στις 16/12/2009 των διαδικασιών ορισμένων μεγάλων έργων που διακηρύχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, στα οποία περιλαμβάνονται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κρήτης στο Καστέλι και βέβαια η τρίτη φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας.
Από την πρώτη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία έθεσε τρεις προτεραιότητες στη διαχείριση των τεχνικών έργων: ισόρροπη ανάπτυξη όλης της Ελλάδας, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στα δημόσια έργα, σεβασμό στο περιβάλλον.
Παραδώσαμε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακών έργων υποδομής πραγματικά τεράστιο, που υλοποιεί το σημερινό Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τόσο ως οικονομικό μέγεθος, όσο και από πλευράς δυσκολίας εκτέλεσης. Είναι ένα έργο συνολικού ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, με κλασικά έργα και υγιείς συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο ολοκλήρωσης το 2013, που μπορεί πραγματικά να εξασφαλίσει καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους Έλληνες, για τις σημερινές, αλλά και τις αυριανές γενιές.
Δεν θα επιτρέψουμε με την κριτική μας, αλλά και τις προτάσεις μας, τη μονιμοποίηση της κρίσης και τον περιορισμό των απαραίτητων κονδυλίων για την εκτέλεση των έργων, αντί μιας νέας αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά τη φονική κατολίσθηση που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου 2009 στην Κοιλάδα των Τεμπών, η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο. Η κατολίσθηση στα Τέμπη έχει φέρει τις ελληνικές μεταφορές σε οριακό σημείο, ενώ η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων δημιουργεί πολλά προβλήματα στο στενό και ακατάλληλο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στις κατοικημένες περιοχές, απ’ όπου διέρχονται τα οχήματα.
Η διακινδύνευση κατά τη διέλευση από την Κοιλάδα των Τεμπών υπήρχε ήδη από παλιά. Η αναπόφευκτη επικινδυνότητα, ως αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών, είχε ήδη επισημανθεί στο παρελθόν σε διάφορες τεχνικές εκθέσεις και μελέτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σύμβαση προβλέπει εξαντλητικά τα θέματα που αφορούν αρμοδιότητες και ανάληψη κινδύνων, τόσο από το δημόσιο όσο και από τον παραχωρησιούχο.
Στο άρθρο 9 και στην παράγραφο Μ1, λέει συγκεκριμένα, αυτολεξεί: «ο παραχωρησιούχος δηλώνει και αναγνωρίζει ότι για την κατάρτιση της προσφοράς έχει αποτιμήσει και εκτιμήσει πλήρως τους κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με τη φύση των περιβαλλοντικών, κλιματολογικών, υδρολογικών, γεωφυσικών, τεκτονικών και γενικών συνθηκών, οι οποίες επικρατούν στο χώρο της εκτέλεσης του έργου, καθώς και τη φύση του εδάφους και του υπεδάφους».
Στο ίδιο άρθρο και στην παράγραφο 3 και 4, αναφέρει ότι η ευστάθεια των πρανών είναι της αρμοδιότητας του παραχωρησιούχου και αναλαμβάνει και τους κινδύνους.
Στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 4.2., αναφέρονται οι ευθύνες του δημοσίου με τη σοβαρή επισήμανση στην παράγραφο 4.2., που επί λέξει αναφέρει ότι: «οποιαδήποτε προβλήματα ευστάθειας πρανών δεν εμπίπτουν στην παρούσα κατηγορία και ως εκ τούτου οι εργασίες αντιμετώπισής τους βαρύνουν τον παραχωρησιούχο».
Στο άρθρο 11 της σύμβασης, παράγραφος 3.2., αναφέρεται ότι ο παραχωρησιούχος εντός δώδεκα μηνών από την έναρξη παραχώρησης, που ήταν 5 Μαρτίου 2008, δηλαδή μέχρι 5 Μαρτίου 2009, θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει τις κατασκευές στην υφιστάμενη Εθνική Οδό στο τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα.

(IK)



(2 ΑΜ)
Στο άρθρο 11, επίσης, στην παράγραφο 4 επιβάλλονται ποινικές ρήτρες στον παραχωρησιούχο για κάθε ημερολογιακή ημέρα καθυστέρησης. Για τις πρώτες τριάντα έξι μέρες καθυστέρησης επιβάλλονται 40.000 ευρώ κάθε μέρα και για τις υπόλοιπες 80.000 ευρώ ημερησίως.
Ενώ οι εργασίες επικινδυνότητας των πρανών στα Τέμπη έπρεπε να τελειώσουν στις 5 Μαρτίου του 2009, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις εργασίες αυτές κατατέθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος στις 10 Δεκεμβρίου του 2009 με αριθμό πρωτοκόλλου 148347. Από το Μάιο του 2009 η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., η επιβλέπουσα αρχή, καλεί επανειλημμένα τον παραχωρησιούχο να επισπεύσει το έργο στήριξης των πρανών στα Τέμπη, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις του και τις ποινικές ρήτρες. Στις 10 Νοεμβρίου του 2009, ένα μήνα και περισσότερο από την ημέρα που είχαμε το συμβάν, με έγγραφό της η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. προς τον παραχωρησιούχο, που κοινοποιήθηκε και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, λέει χαρακτηριστικά για την άμεση λήψη μέτρων.
Γιατί, κύριε Υπουργέ, δεν βγήκατε μέχρι στιγμής τουλάχιστον, -προχθές δώσατε μία συνέντευξη- επίσημα να ενημερώσετε τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς συμβαίνει; Με την ευκαιρία καταθέτω όλη τη σχετική αλληλογραφία μεταξύ της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε., της Κοινοπραξίας και του Υπουργείου για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Χαλκίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κοινοπραξία αναφέρει στην ανακοίνωσή της στις 6 Ιανουαρίου του 2010 ότι οι κατολισθήσεις δεν συνδέονται με τις εργασίες ανατίναξης για τη διάνοιξη των σηράγγων. Σύμφωνα με την Εταιρεία, δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν οι συνέπειες του ακραίου, όπως το χαρακτηρίζει, γεωλογικού φαινομένου, αφού ο όγκος των βράχων που κατέπεσαν ξεπερνούν κατά πολύ τις διεθνείς προδιαγραφές και τα όρια σχεδιασμού αντίστοιχων έργων.
Επειδή οι μεταφορείς είναι ανάστατοι, οι τοπικές κοινωνίες καταστρέφονται, οι καταστηματάρχες που λειτουργούσαν στην περιοχή των Τεμπών έχουν βάλει λουκέτο, αλλά οι υποχρεώσεις τους τρέχουν προς τα ταμεία και το υπαλληλικό προσωπικό, ο τουρισμός στην περιοχή έσβησε κυριολεκτικά, η Ελλάδα είναι κομμένη στα δύο, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία με την επερώτησή μας να απαντηθούν τα παρακάτω ερωτήματα και να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία.
Πρώτον, ποια η επίδραση της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις κατά τη διάνοιξη της σήραγγας των Τεμπών, σε σχέση με τη φονική κατολίσθηση και πώς θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάσουν κατ’ ελάχιστον την υπάρχουσα επισφαλή ισορροπία σε θέσεις όπου η σήραγγα κατά την πρόοδο του έργου θα πλησιάζει ακόμα περισσότερο τα πρανή της οδού;
Δεύτερον, ποιες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα προς την κατεύθυνση της ευστάθειας των πρανών και της απομάκρυνσης των αποσαθρωμένων βράχων που επικρέμονται κατά μήκος της οδού στη κοιλάδα των Τεμπών; Τηρείται η σύμβαση του έργου, όπου επιβάλλεται στην εταιρεία παραχώρησης να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πολιτών;
Η αλληλογραφία μεταξύ της Εταιρείας του Δημοσίου ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., του ανεξάρτητου συμβούλου-μηχανικού και της Εταιρείας ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟ Α.Ε., στην οποία έχει παραχωρηθεί το έργο, αποκαλύπτει ότι η ανάδοχος Εταιρεία, κατά παράβαση της σύμβασης παραχώρησης, δεν εκτέλεσε τα απαραίτητα έργα στην περιοχή των Τεμπών για την προστασία πολιτών και εργαζομένων.
Τρίτον, ανακοινώθηκαν οι παρακαμπτήριες οδοί για τη διέλευση των οχημάτων. Έχουν ληφθεί, κύριε Υπουργέ, τα απαραίτητα μέτρα, π.χ. νέες ασφαλτοστρώσεις και επισκευές για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από αυτούς τους δρόμους, που δεν έχουν ασφαλώς κατασκευαστεί για παρόμοια βαριάς κυκλοφορίας οχήματα;
Δυστυχώς, στις 5 Ιανουαρίου, πριν δηλαδή από δεκαπέντε περίπου μέρες, είχαμε τις συνέπειες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση Ι.Χ. με νταλίκα στο 48ο χιλιόμετρο της παρακαμπτήριας οδού Κοζάνης-Λάρισας, αυτής της οδού, κύριε Υπουργέ, για την οποία επί χρόνια η Νομαρχία Λάρισας συνεχώς διεκδικεί να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα, για να μπορέσει πραγματικά να είναι εναλλακτική λύση για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να συμβεί στην κοιλάδα των Τεμπών.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Δώστε μου λίγο χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
Βεβαίως, ξέρετε πολύ καλά ότι η Νομαρχία Λάρισας επανειλημμένως έχει οχλήσει για να χρηματοδοτηθεί, προκειμένου να κάνει τις παρεμβάσεις της.
(XS)


(2IK)
Τέσσερα. Η χρήση της όδευσης του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου με ταχεία εκτέλεση περιορισμένων έργων που αποτελεί μόνο παράκαμψη της τάξεως των τεσσάρων, πέντε χιλιομέτρων έχει εξεταστεί;
Στην επίσκεψή μας, κύριε Υπουργέ, στο Υπουργείο σας, στις 20 Ιανουαρίου προχθές, μας είπατε ότι η πρόταση αυτή την οποία υπέβαλε και το Τ.Ε.Ε. απορρίφθηκε λόγω των εδαφών. Κύριε Υπουργέ, δεκάδες χρόνια κυκλοφορούσε το τρένο στη γραμμή αυτή. Πότε ανακαλύφθηκε η χαλαρότητα των εδαφών αυτών;
Πέντε. Υπάρχει συντονισμός για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορεί να επισκύψουν στην περιοχή ιδιαίτερα τώρα τελευταία που ακούγεται από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα λόγω κακοκαιρίας και άρα η εναλλακτική διέξοδος των οχημάτων από το δρόμο της Ελασσόνας είναι πάρα πολύ επικίνδυνη;
Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο δρόμο των αγωγών για διεκδίκηση αποζημιώσεων για τον κλειστό δρόμο των Τεμπών ετοιμάζονται να μπουν οι συγκοινωνιακοί φορείς όπως το ΚΤΕΛ, οι ιδιοκτήτες φορτηγών, οι λεωφορειούχοι, οι ιδιοκτήτες ταξί, οι ξενοδόχοι, οι τουριστικές επιχειρήσεις και μια σειρά επαγγελματιών που πλήττονται ανεπανόρθωτα λόγω της αύξησης του κόστους των μεταφορών και τη οικονομικής ζημιάς που υφίστανται.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας, Γιώργο Σαγρή, περισσότερες από εξακόσιες επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των παραλίων του νομού Λάρισας πλήττονται από τη φονική κατολίσθηση στα Τέμπη και ορισμένες έχουν προχωρήσει ήδη σε απολύσεις προσωπικού. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι παράλληλοι δήμοι Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα τροφοδοσίας, μετακινήσεων των δημοτών τους, ακόμα και διάθεσης των απορριμμάτων τους. Τι μέτρα πρώτης προτεραιότητας έλαβε η Κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σε ένα λεπτό ολοκληρώστε παρακαλώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Εκτός από τις συσκέψεις με διάφορες ομάδες ειδικών τεχνικών εμπειρογνωμόνων, που καλώς γίνονται, υπήρξαν συναντήσεις με αυτές τις επαγγελματικές τάξεις; Υπήρξαν προτάσεις αντιμετώπισης της κρίσης από την πλευρά της Κυβέρνησης; Σχεδιάστηκε ένα πλάνο πρώτων μέτρων που είναι απόλυτα αναγκαίο να εφαρμοστεί; Πότε αναμένεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και ποιο το κόστος των παρεμβάσεων;
Η Νέα Δημοκρατία ζητά τη δέσμευση του Υπουργού ότι έχουν δοθεί με σαφήνεια εντολές προς όλους τους παράγοντες του έργου στην κατεύθυνση λήψης μέτρων που θα εγγυώνται, την ασφαλή διέλευση των πολιτών και την ασφαλή έγκαιρη και χωρίς διασπάθιση οικονομικών πόρων εκτέλεσης των έργων.
Τελειώνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σίγουροι ότι καλές προθέσεις υπάρχουν. Δεν αρκούν όμως μόνο οι προθέσεις. Χρειάζεται δυναμική δραστηριοποίηση και ισχυρή πίεση προς κάθε κατεύθυνση ώστε να υπάρξει άμεση αποκατάσταση. Είναι φανερό ότι προχωράτε με αργούς ρυθμούς. Η Νέα Δημοκρατία με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, σας επισημαίνει την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών με κάθε πρόβλεψη ότι το οδικό δίκτυο θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί το συντομότερο δυνατό και με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Είναι χρέος όλων μας απέναντι στη χώρα μας. Επιταχύνετε, κύριε Υπουργέ, τις διαδικασίες έχοντας πάντα υπόψη σας ότι δεν είμαστε απέναντί σας αλλά μαζί σας προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό είναι το χρέος μας και αυτό καλούμαστε να επιτελέσουμε στο ακέραιο.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μιχαήλ Χαλκίδη Βουλευτή Ημαθίας ο οποίος έκανε χρήση του δεκαλέπτου για τη σωστή πορεία της συζήτησης. Θυμίζω ότι οι επόμενοι τέσσερις ομιλητές, ο κ. Χαρακόπουλος από τη Λάρισα, ο κ. Δερμεντζόπουλος στη συνέχεια από το Έβρο, ο κ. Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας και ο κ. Σταύρος Καλαφάτης Θεσσαλονίκης μιλάνε από πέντε λεπτά και ακολουθούν ο κ. Βρούτσης και Κασαπίδης από τρία λεπτά χωρίς χρήση της δευτερολογίας στο χρόνο.
Ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έχει το λόγο για πέντε λεπτά από τη θέση του.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τις 17 Δεκεμβρίου η Ελλάδα είναι ουσιαστικά κομμένη στα δύο όχι από τα μπλόκα των αγροτών αλλά από τη φονική κατολίσθηση που έλαβε χώρα στην κοιλάδα των Τεμπών. Κατολίσθηση πεντακοσίων και πλέον τόνων βράχων η οποία προκάλεσε το θάνατο του επικεφαλής Ιταλού μηχανικού της Κοινοπραξίας του Σέρτζιο Σιάνι. Και θέλω να εκφράσω και από το Βήμα της Βουλής τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του και στη χώρα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών συνιστά ένα πρόβλημα με τεράστιο κόστος που καλείται να το πληρώσει πρώτος απ’ όλους ο νομός Λάρισας.
Τα Τέμπη δεν έκοψαν μόνο την Ελλάδα στα δύο, έκοψαν στη μέση και το νομό Λάρισας.
(TR)


(02XS)
Δύο μεγάλοι δήμοι προς την πλευρά των παραλίων, Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών που περιλαμβάνουν αρκετά χωριά, δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν με το γειτονικό δήμο Γόνων και τη Λάρισα. Ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων περιοχών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε τομείς όπως, η μεταφορά ασθενών, η προμήθεια εφοδίων, η διακίνηση εκπαιδευτικών για τη λειτουργία σχολείων. Την ίδια ώρα επιχειρηματίες της περιοχής καταστρέφονται. Ο τζίρος τους έχει πέσει κατακόρυφα. Και το ερώτημα είναι, ποιος θα τους αποζημιώσει όλους αυτούς, κύριε Υπουργέ;
Πέρα όμως, από τη Λάρισα τα προβλήματα που απορρέουν από την κατολίσθηση είναι πάρα πολλά. Εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες οδηγοί οι οποίο είναι αναγκασμένοι να πραγματοποιήσουν τις μετακινήσεις τους μέσω του ανατολικού, του κεντρικού αλλά και του δυτικού άξονα, υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για εκατοντάδες επαγγελματίες και νέα δεδομένα στη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Ενδεικτικά, αναφέρω κάποια παραδείγματα για εμάς που γνωρίζουμε την περιοχή.
Εάν κάποιος, κύριε Πρόεδρε, ζει στον Πυργετό και χρειάζεται να μετακινηθεί στη Λάρισα, μία απόσταση σαράντα χιλιομέτρων, έγινε ξαφνικά εκατόν σαράντα χιλιόμετρα. Και σκεφθείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που λόγω της εργασίας τους είναι αναγκασμένοι να κάνουν αυτό το δρομολόγιο και άλλα παρόμοια σε καθημερινή βάση.
Παρόμοιο πρόβλημα παρατηρείται, όμως, και στα δρομολόγια των λεωφορείων. Το δρομολόγιο του λεωφορείου από Θεσσαλονίκη για Αθήνα, από έξι ώρες που ήταν, φθάνει πλέον τις οκτώμισι ώρες με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των επιβατών, καθώς η ταλαιπωρία των οδηγών που βρίσκονται τόσες πολλές ώρες πάνω στο τιμόνι είναι μεγάλη.
Έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται, όμως, και στους ιδιοκτήτες ταξί, τους λεωφορειούχους, αλλά και στους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν με χαμηλές ταχύτητες, τριάντα με σαράντα χιλιόμετρα την ώρα, πράγμα το οποίο σημαίνει καθυστέρηση πάνω από τρεις ώρες στο δρομολόγιο. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται το κόστος μεταφοράς λόγω των επιπλέων καυσίμων. Φοβούμαι μάλιστα ότι η καθυστέρηση των δρομολογίων, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Είναι, λοιπόν, πιθανόν να καταστραφούν δεκάδες μικροί επιχειρηματίες, αλλά και να χάσουν τη δουλειά τους εν μέσω κρίσης πάρα πολλοί εργαζόμενοι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολουθούμε με σκεπτικισμό τις αναφορές περί βροχοπτώσεων και ακραίων γεωλογικών φαινομένων. Ωστόσο, τουλάχιστον εμείς οι κάτοικοι του Νομού Λάρισας, που έχουμε ζήσει τον οδικό άξονα των Τεμπών, γνωρίζουμε καλά ότι ουδέποτε βροχοπτώσεις προκάλεσαν τέτοιας έντασης προβλήματα. Εύλογο, λοιπόν, είναι το ερώτημα εάν οι κατολισθήσεις έχουν σχέση με τις εργασίες διάνοιξης των οδικών σηράγγων.
Κοινή πεποίθηση πάντως, κύριε Πρόεδρε, των κατοίκων των γειτονικών δήμων είναι ότι η ανατίναξη των βράχων για να επιτευχθεί γρηγορότερη διάνοιξη των τούνελ, επέδρασε αρνητικά. Υπήρχε, άραγε, για την πρακτική αυτή πληρότητα γεωλογικών μελετών ή και πρόνοια για τη λειτουργία των παράδρομων;
Σας ερωτώ ευθέως, κύριε Υπουργέ, προσθέτοντας στα ερωτήματα που έθεσε και ο πρώτος μας Εισηγητής, εάν υπάρχουν ευθύνες της εταιρείας για την κατολίσθηση στην Κοιλάδα των Τεμπών, ποια η πορεία των έργων αποκατάστασης για την ασφαλή διέλευση των οδηγών, εάν κατατέθηκε και πότε από την εταιρεία παραχώρησης, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις ανωτέρω επεμβάσεις, εάν έχετε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για νέες ασφαλτοστρώσεις και επισκευές για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων από δρόμους που δεν έχουν σχεδιαστεί για να έχουν τέτοια επιβάρυνση, δεν έχουν σχεδιαστεί με προδιαγραφές εθνικών οδών.
Υπενθυμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι στις πρόσφατες πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Μαγνησία και τη Θεσσαλία, ενώ δώσατε κάποια δυνατότητα αποκατάστασης ζημιών στη Νομαρχία Μαγνησίας, δεν το πράξατε στη Νομαρχία Λάρισας, παρότι στον παραλιακό άξονα στον Αγιόκαμπο είχαμε ζημιές.
Υπάρχει πρόνοια για την αντιμετώπιση πιθανών ακραίων καιρικών φαινομένων που μπορεί να υπάρξουν στην περιοχή; Ποιος θα αποζημιώσει τους επαγγελματίες για την οικονομική καταστροφή που υφίστανται; Και πότε, επιτέλους, αναμένεται να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και ποιο το κόστος των παρεμβάσεων;
Είναι νομίζω εύλογα ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε, που αναμένουν απάντηση από την Κυβέρνηση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(FT)
(2TR)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο από τη Λάρισα.
Ο Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Βουλευτής Έβρου έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τότε που η φονική κατολίσθηση στα Τέμπη κόστισε τη ζωή στον επικεφαλή μηχανικό της κοινοπραξίας, αλλά έχει κόψει και την Ελλάδα στα δυο. Εκφράσαμε τότε τη θλίψη μας και τώρα για το χαμό του συνανθρώπου μας.
Πέρα απ’ αυτό, όμως, το γεγονός της διχοτόμησης –ας μου επιτραπεί η λέξη- της χώρας μας υφίσταται ακόμα. Ακόμα, όμως, παραμένει ανοικτό και αναπάντητο ένα ερώτημα του πότε τελικά προβλέπεται να αποκατασταθεί η εύρυθμη κυκλοφορία στο τμήμα αυτό του οδικού δικτύου της χώρας μας. Με λύπη μας, κύριε Υπουργέ, διαπιστώνουμε ότι σαράντα ημέρες μετά από το συμβάν, ακόμα παραμένει θολό το τοπίο γύρω από την επαναλειτουργία του δρόμου.
Παρακολουθώντας τη συνέντευξή σας προχθές στις 19 του μηνός, διαπιστώσαμε με λύπη μας ότι το μόνο που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι εκτιμήσεις και μάλιστα εκτιμήσεις αντιφατικές. Από τη μία το Υπουργείο Υποδομών λέει ότι ο δρόμος μπορεί να ανοίξει πριν από το Πάσχα, δηλαδή σε δυόμισι μήνες και από την άλλη, της εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» που λέει ότι θα χρειαστούν το λιγότερο τέσσερις μήνες.
Συγκεκριμένες, όμως, αποφάσεις δεν υπάρχουν καθ’ ότι όπως δηλώσατε, κύριε Υπουργέ, σε ακριβή απομαγνητοφώνηση της συνέντευξή σας, αυτές οι αποφάσεις θα προκύψουν αφού ο παραχωρησιούχος καταθέσει τη μελέτη, την πρότασή του, στην οποία θα προτείνει συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρονοδιάγραμμα για την άρση της επικινδυνότητας στην περιοχή, προκειμένου να ξαναδοθεί ο δρόμος σε χρήση. Η πρόταση αυτή, αφού αξιολογηθεί από τον ανεξάρτητο μηχανικό και αφού πάρει την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του δημοσίου –και μιλώ, λέτε, για το Υπουργείο Περιβάλλοντος που πρέπει να εκδώσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Υποδομών- και αφού μετά απ’ αυτά δοθεί η άδεια του Εισαγγελέα για να μπορούν εκεί να παρέμβουν τα εργοτάξια και να δουλέψουν, τότε λέτε αυτομάτως, αρχίζει η θετική αντίστροφη μέτρηση.
Και ρωτάω, κύριε Υπουργέ, όλα αυτά σε πόσο χρόνο; Με γνωστή τη λειτουργία και τους «ταχείς» ρυθμούς με τους οποίους κινείται η δημόσια μηχανή, πόσο αυτομάτως, κύριε Υπουργέ; Ακόμα δε, λέτε και κάτι άλλο. Εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε, επίσης, προχωρήσει σε συνεργασία με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων μεγάλου κύρους, Ελλήνων και ξένων, των οποίων την τελική έκθεση αναμένουμε από μέρα σε μέρα, προκειμένου να έχουμε και εμείς τις τελικές απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη και εσάς την τελευταία περίοδο. Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης έχουν τεθεί ερωτήματα, τα οποία και εμείς έχουμε θέσει στους επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε και από τους οποίους περιμένουμε απάντηση. Να δούμε, επίσης, το χρόνο που απαιτείται, προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία του οδικού δικτύου σ’ αυτό το τμήμα που σήμερα είναι κλειστό, να έχουμε τις απαντήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν αυτές τις βραχοπτώσεις και οδήγησαν στο κλείσιμο των δρόμων και επίσης, να προδιαγραφούν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων, με επιστημονικά παραδεκτό τρόπο, να μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το δίκτυο αυτό μπορεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί, χωρίς να συνεπάγεται κινδύνους γι’ αυτούς που το χρησιμοποιούν.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι μια προσπάθεια που κατατείνει σε ένα στόχο, που πιστεύω ότι είναι κοινός. Το συντομότερο να ξαναλειτουργήσει ο δρόμος. Επειδή πολλά λέγονται, συζητιούνται θέλω να είμαι κατηγορηματικός. Η πολιτική που ασκούμε είναι μια πολιτική στη βάση κανόνων και αρχών.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να δούμε το χρόνο που απαιτείται, να έχουμε τις απαντήσεις, να προδιαγραφούν οι προϋποθέσεις, να συζητήσουμε δημόσια, να διαβουλευτούμε και μετά απ’ όλα αυτά να ξανανοίξουν τα Τέμπη.
Κύριοι Υπουργοί, σε έκτακτες συνθήκες όπως είναι αυτή, χρειάζονται και έκτακτες και άμεσες δράσεις. Και μόνο αυτό, δυστυχώς, δεν βλέπουμε. Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά αυτή η ιστορία με τις συνεχείς και παντού και για όλα διαβουλεύσεις δεν σας προβληματίζει πια; Όλα έχουν τα όριά τους. Αυτή η διαβούλευση δεν έχει όριο επιτέλους; Και ποια απάντηση μπορεί να δοθεί σε όλους όσους πλήττονται, πρώτα απ’ αυτό καθ’ αυτό το συμβάν και μετά από τα διαπιστωμένα πια, αργά αντανακλαστικά στη λειτουργία της Κυβέρνησης. Αναφέρομαι όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, που καταστρέφεται κάθε ημέρα που περνάει, τον τουρισμό, τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και όχι μόνο αλλά και στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Σαφώς, κύριε Υπουργέ και η πολιτική που ασκείται πρέπει να στηρίζεται σε κανόνες και σε αρχές. Αλλά πρέπει, όμως, να παράγει και αποτελέσματα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

(BA)


(2FT)
Ας δούμε, κύριε Υπουργέ, τι κάνατε από τις 17 Δεκεμβρίου και μετά, αμέσως με την κατολίσθηση, ως λύση πρώτης και άμεσης αντιμετώπισης …
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου επιτρέψετε, κύριε Πρόεδρε, να πάρω χρόνο από τη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Πρώτον, σας λέω ότι δεν θα πάρετε τη δευτερολογία σας και δεύτερον, μιλάτε πέντε λεπτά απευθυνόμενος στον Υπουργό και ο Κανονισμός λέει ότι απευθύνεστε προς τους συναδέλφους και προς το Προεδρείο. Δεν κάνουμε διάλογο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Αμέσως μετά την κατολίσθηση, ως λύση πρώτης και άμεσης αντιμετώπισης ορθά το Υπουργείο χρησιμοποίησε τα τρία εναλλακτικά δίκτυα, ανατολικό, κεντρικό και δυτικό άξονα, με όλες τις συνέπειες και τις επιπτώσεις γι’ αυτούς τους άξονες όσον αφορά το χρόνο και το οικονομικό κόστος, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Αναφέρθηκε ο κ. Τεργόπουλος πριν από λίγο.
Αναφερθήκατε σε όλες τις παρεμβάσεις που κάνατε, τεχνικές και απλές. Πιστεύετε όμως, όπως είπατε, ότι δεν είναι αρκετές και πρέπει να γίνουν και άλλες. Πότε προβλέπετε να κάνετε και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, ώστε και το συμπληρωματικό αυτό δίκτυο να τεθεί σε λειτουργία; Λυπάμαι που δεν έχω χρόνο να μιλήσω. Ίσως αργότερα, αν χρειαστεί, να πούμε τα υπόλοιπα. Οι ερωτήσεις τέθηκαν και στην ερώτηση και από τους συναδέλφους. Περιμένουμε απάντηση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ τον κ. Δερμεντζόπουλο.
Ο κ. Νικόλαος Νικολόπουλος, Βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου του 2009 η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από τις τραγικές επιπτώσεις των πράξεων και των παραλείψεων μιας ομάδας εργολαβικών συμφερόντων που οδήγησαν σε μία γιγαντιαία κατολίσθηση με ανυπολόγιστο χρονικό και οικονομικό κόστος για την αποκατάστασή της, στην απώλεια ανθρώπινης ζωής με απόλυτη αδυναμία επανόρθωσης, στην πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, στην επιβάρυνση της ήδη δοκιμαζόμενης εθνικής οικονομίας, στην περαιτέρω προσβολή της εικόνας της χώρας μας στη διεθνή κοινή γνώμη. Και το έγκλημα μετατρέπεται σε διαρκείας, αφού δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε σύγκρουση Ι.Χ. με νταλίκα στο 48ο χιλιόμετρο της παρακαμπτήριας οδού Κοζάνης-Λάρισας. Τα προβλήματα και το συγκεκριμένο πρόβλημα στα Τέμπη, όπως είναι φυσικό, φορτώνει με κίνηση που δεν μπορούν να τη σηκώσουν οι δύο παρακαμπτήριοι δρόμοι, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνά τροχαία δυστυχήματα.
Θα ήταν πράγματι λυτρωτικό αν μπορούσαμε να αποδώσουμε και αυτή τη συμφορά στο Θεό, στη φύση, στην εθνική μας μοίρα, ή έστω στην κακή μας τύχη. Δυστυχώς, όμως, οι διαχειριζόμενοι το συγκεκριμένο έργο εργολάβοι ούτε άγνοια μπορούν να επικαλεστούν, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΝΤΙΚΙ» στις 23.12.2009 είχαν και έγκαιρη γνώση και πολλαπλή έγγραφη επίσημη ενημέρωση για τους επερχόμενους κινδύνους, ούτε έλλειψη εμπειρίας, αφού η πολιτεία, αναγνωρίζοντας προφανώς την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν, τους επέλεξε και τους ανέθεσε την εκτέλεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοσίων έργων της χώρας, αφού άντλησαν πόρους εκατομμυρίων ευρώ των Ελλήνων μικρομετόχων μέσω πολλαπλών αυξήσεων κεφαλαίων διά του χρηματιστηρίου. Και φυσικά, ούτε έλλειψη εξοπλισμού και δυνατοτήτων μπορούν να επικαλεστούν.
Η απόπειρα, λοιπόν, να αποδοθούν όλα στη φύση, μπορεί και να υποκρύπτει λογισμούς, σχεδιασμούς και επιδιώξεις για πρόσθετη αποζημίωση των εργολάβων, για εκπόνηση μελετών, για εκτέλεση απρόβλεπτων έργων αποκατάστασης της κυκλοφορίας και διόρθωσης των λαθών της φύσης, για επιπρόσθετα μέτρα αντιστήριξης των πρανών, πέραν των συμβατικά προβλεπομένων, για τα έσοδα των διοδίων που θα απολέσουν όσο διάστημα ο δρόμος των Τεμπών παραμείνει κλειστός. Δηλαδή, εκείνοι που με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους προκάλεσαν τόσα δεινά, είναι οι ίδιοι που θα αποφασίσουν το χρόνο και το κόστος που θα απαιτήσουν από την πολιτεία για να αναιρέσουν, στο βαθμό που είναι εφικτό, τα δεινά που οι ίδιοι συσσώρευσαν.
(GM)
2BA
Σήμερα, λοιπόν, το Πανελλήνιο -φθάνει να μπει κανείς στα μπλοκ, να δει εάν πράγματι υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον- περιμένει να πάρει απαντήσεις από τους κυρίους Υπουργούς στα εύλογα ερωτήματα που θέσαμε: Για ποιους λόγους και με ποιών εντολή αφέθηκε ανεξέλεγκτη η εταιρεία στη μη τήρηση των συμβατικών της υποχρεώσεων ολιγωρώντας στην τοποθέτηση πλεγμάτων στην επικίνδυνη περιοχή και στην απομάκρυνση των βράχων που θεωρούνταν άκρως επικίνδυνοι για να καταρρεύσουν.
Πότε και ποιές συστάσεις έγιναν από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών στην εταιρεία που έχει παραχωρηθεί το έργο;
Έχουν καταλογιστεί ευθύνες σε αυτούς που ρίσκαραν και έπαιζαν καθημερινά με τις ζωές χιλιάδων διερχομένων από το συγκεκριμένο σημείο;
Ποιος θα πληρώσει τις μελέτες και τα έργα που πρέπει να γίνουν;
Ποιος θα πληρώσει την πολύμηνη ταλαιπωρία των πολιτών και τα διαφυγόντα κέρδη των επιχειρήσεων;
Πότε προβλέπεται να δοθεί στην κυκλοφορία η Εθνική Οδός;
Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, επιβάλλοντας την άμεση αποκατάσταση της κανονικής κυκλοφορίας, την αποφυγή οποιασδήποτε καταβολής πρόσθετων οικονομικών αποζημιώσεων και τη δημιουργία φραγμού στις όποιες τυχόν οικονομικές διεκδικήσεις και τέλος, την ενεργοποίηση των ποινικών ρητρών για τις πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τις αντισυμβατικές πράξεις και τις παραλήψεις της;
Καταλήγοντας, θέλω να μοιραστώ μαζί σας την ανησυχία: Εάν οι εργολάβοι των Τεμπών επιβραβευτούν δια της οικονομικής αποζημίωσης, τότε στα Τέμπη θα έχει επιβεβαιωθεί με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο η πλήρης κατολίσθηση ευθυνών, αρχών και αξιών στον τόπο μας, η κατάρρευσή κάθε φραγμού και μέτρου στην προστασία των ήδη ισχυρών και στην ικανοποίηση της αστείρευτης βουλιμίας τους.
Θα ήθελα κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, να πω το εξής: Μου δώσατε μία γραπτή απάντηση σε ερώτηση, τι γίνεται με την αύξηση των διοδίων. Εκεί μου λέτε, ότι η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια των προγραμματικών δεσμεύσεων θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πολιτική καθορισμού των διοδίων με στόχο τη διαμόρφωσή τους σε εύλογο ύψος μειώνοντας το ποσοστό των εισπράξεων που παρακρατούνται για το δημόσιο. Η διάψευση δυστυχώς για σας ήταν άμεση. Ο πρώτος μπουναμάς για τους πολίτες το 2010 στην Ολυμπία Οδό ήταν να αυξήσει τις τιμές των διοδίων.
Γι’ αυτό, λοιπόν, θα ήθελα να μας πείτε αλήθεια: Πότε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επανεξετάσει τη συγκεκριμένη πολιτική καθορισμού των διοδίων, όπως μας υπόσχεστε;
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Νικολόπουλο από το νομό Αχαΐας.
Ο πρώην Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Σταύρος Καλαφάτης έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Η κατολίσθηση στην κοιλάδα των Τεμπών εκτός από μία πρώτη άμεση τραγική συνέπεια που αφορούσε την απώλεια μίας ανθρώπινης ζωής, γεγονός που μας θλίβει όλους, είχε και μία σειρά άλλων δυσμενών επιπτώσεων σε τρία τουλάχιστον βασικά πεδία της οικονομικής ζωής, της ασφάλειας, αλλά βεβαίως και της κυκλοφορίας, δηλαδή της εύρυθμης λειτουργίας του οδικού δικτύου.
Στο κομμάτι της οικονομίας είναι περιττό να αναφερθεί και δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα το κόστος που έχει επέλθει στον τομέα των συγκοινωνιών, στον τομέα του εμπορίου, στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού, αλλά και βεβαίως σε επίπεδο κόστους τοπικής οικονομίας, το μέγεθος, το δυσβάστακτο βάρος το οποίο δημιουργείται στις πλάτες αυτών των βασικών πεδίων της εθνικής μας οικονομίας αλλά και των τοπικών οικονομιών.
Σε δεύτερο επίπεδο υπάρχει μία σειρά δυσμενών επιπτώσεων στα ζητήματα της κυκλοφορίας υπό την έννοια της εξοικονόμησης χρήματος του χρόνου και του κόστους για τους επιβάτες και τους επαγγελματίες στο χρονικό διάστημα που διανύουμε.
PM
(2GM)
Θα ήθελα απλώς να θέσω τρία ζητήματα για να δω αν έχουν εξεταστεί από την Κυβέρνηση και αν υπάρχει περίπτωση να δοθεί απάντηση γι’ αυτά. Το πρώτο θέμα το θέτουμε επιγραμματικά και γραπτώς και έχει να κάνει με το αν έχουν εξεταστεί η χρήση της όδευσης του παλιού σιδηροδρομικού δικτύου με ταχεία εκτέλεση περιορισμένων έργων, η προσφορά στην κίνηση μιας λωρίδας εκτός περιοχής καταπτώσεων και η σύντομη σύνδεση με τον ΠΑΘΕ. Αυτή αποτελεί μία προσωρινή λύση. Είναι σύμφωνη και με κάποιο προκαταρκτικό πόρισμα από το ΤΕΕ. Ερωτώ αν είναι δυνατή και αν είναι στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης.
Το δεύτερο κομμάτι είναι το ζήτημα της διευκόλυνσης και της εξοικονόμησης χρόνου και χρήματος επαγγελματιών και αφορά τα φορτηγά. Δόθηκε μία εντολή τα μεγάλα φορτηγά να κινούνται αποκλειστικά μέσω της διαδρομής Τύρναβος-Ελασσόνα-Σαραντάπορο και όλα τα Ι.Χ. να στέλνονται από τον Αγιόκαμπο.
Κύριε Πρόεδρε, έχω την εντύπωση ότι αυτή η εντολή δεν τηρείται. Πρέπει να αστυνομευθεί και να επιτηρηθεί καλύτερα αυτό το μέτρο. Βεβαίως είναι ένα ζήτημα για τους μεταφορείς το ζήτημα της καθυστέρησης που σημαίνει αυτόματα περισσότερα μεροκάματα, που σημαίνει περισσότερες ώρες και περισσότερα έξοδα όσον αφορά τα καύσιμα.
Το τρίτο ζήτημα αφορά τα Κ.Τ.Ε.Λ. Υπάρχει σκέψη, μπορεί να γίνει, είναι εφικτό αυτό που ζητούν τα Κ.Τ.Ε.Λ. -και έχουν και κάποια στοιχεία με έγκριτες μελέτες, με προϋποθέσεις και με προσεκτική επιτήρηση- να πηγαίνουν μέσω του Αγιόκαμπου και να μην πηγαίνουν μέσω της μακράς διαδρομής από Τύρναβο και Ελασσόνα;
Τα Κ.Τ.Ε.Λ., κύριε Πρόεδρε, έχουν υποστεί σημαντική ζημία, ιδιαίτερα το Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης που ένα βασικό κομμάτι της δραστηριότητάς του αφορούσε τη συγκεκριμένη διαδρομή. Τα νούμερα τα οποία είναι σε γνώση μου είναι εντελώς ανησυχητικά. Έχουν υποστεί πραγματική ζημία.
Τέλος, τίθενται κάποια ζητήματα ασφαλείας σχετικά με τις παρακαμπτήριες οδούς. Θα ήθελα να τεθεί υπόψην της Κυβέρνησης και να εξεταστούν ή να απαντηθούν τα παρακάτω: Πρώτον, αν υπάρχει άμεση αποκατάσταση της πληροφοριακής σήμανσης στο ζήτημα των παρακαμπτηρίων. Δεύτερον, αν υπάρχει έλεγχος ή σχεδιασμός για ηλεκτροφωτισμό, αφού γνωρίζουμε ότι το σκοτάδι αποτελεί παράγοντα υψηλής επικινδυνότητας για παρακαμπτήριες οδούς οι οποίες τώρα τίθενται σε βεβαρυμένη κυκλοφορία. Τρίτον, αν έχουν ληφθεί μέτρα για ενίσχυση του αποχιονισμού στα υψηλά υψόμετρα, αφού γνωρίζουμε ότι ο παγετός και το ισχυρό χιόνι σημαίνουν και μέγιστο πρόβλημα για τις παρακαμπτήριες οδούς αν δεν υπάρχει οργανωμένη επέμβαση με κατάλληλο εξοπλισμό. Τέταρτον, αν υπάρχει σχεδιασμός ή αν η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε βελτίωση οδοστρώματος με προτεραιότητα τα πολύ κακά σημεία βατότητας. Πέμπτον, αν υπάρχει πρόβλεψη ή σχεδιασμός ή αν ήδη έχει υπάρξει μέριμνα από την πλευρά της Κυβέρνησης για βελτίωση των ισόπεδων κόμβων για να βελτιωθεί η ορατότητα και τέλος αν υπάρχει σχεδιασμός για αξιοποίηση μικρών οδών ή χωματόδρομων για την παράκαμψη οικισμών και πόλεων.
Με λίγα λόγια, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να απαντηθούν τα συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία μπορεί να αποτελούν κάποιες μικρότερες παραμέτρους του συγκεκριμένου προβλήματος, όμως μπορούν να δώσουν πολύ σοβαρές λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν. Ιδιαίτερα στέκομαι στα τελευταία θέματα που έθεσα και που αφορούν τα ζητήματα ασφαλείας.
Τα ερωτήματα παραμένουν, τέθηκαν από τους συναδέλφους και ζητούν απάντηση: Πότε θα ανοίξουν τα Τέμπη, γιατί δεν έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, αν έχουν προβλεφθεί όλα όσα έχω αναφέρει για την ασφάλεια, αν υπάρχει μέριμνα για εκείνους που έχουν υποστεί οικονομική ζημία λόγω του κλεισίματος των Τεμπών και αν έχει γίνει πλήρης ενημέρωση του ελληνικού λαού σε ό,τι αφορά το προς συζήτηση θέμα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Σταύρο Καλαφάτη από τη Θεσσαλονίκη.
Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας από το νομό Κυκλάδων κύριος Ιωάννης Βρούτσης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό που συνέβη στις 17 Δεκεμβρίου, ένα μήνα πριν, δηλαδή η φονική κατολίσθηση στα Τέμπη, είναι μία καταστροφή που θα μπορούσε κανείς να τη χαρακτηρίσει ως εθνική καταστροφή υπό την έννοια ότι οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της κατολίσθησης είναι μεγάλες, είναι τεράστιες και διακτινίζονται σε όλη την ελληνική επικράτεια.
(SX)

(2PM)
Ανάγλυφα πριν από λίγο οι ομιλητές – εισηγητές της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψαν το δύσκολο τοπίο σε επίπεδο οικονομικών επιπτώσεων.
Δυστυχώς, όμως, κύριε Πρόεδρε, η αδράνεια και η αβουλία της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα, απεικονίζει τη συνολική εικόνα της Κυβέρνησης. Δυστυχώς, αυτό το οποίο παρακολουθούμε σήμερα όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στα Τέμπη, τη δράση και τις πολιτικές ενέργειες της Κυβέρνησης –του Υπουργείου συγκεκριμένα- είναι μία μικρογραφία της συνολικής λειτουργίας της Κυβέρνησης.
Το λέω αυτό, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η πατρίδα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Κι ενώ προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με όλη τη δύναμη που μπορούσε να πει στον προεκλογικό του λόγο, με καταγεγραμμένες προτάσεις οι οποίες ποτέ δεν έλαβαν χώρα μετεκλογικά, προσπαθούσε να πει ότι, όταν γίνουμε κυβέρνηση θα λύσουμε πολλά συσσωρευμένα προβλήματα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε φέρει, δυστυχώς, από την επομένη των εκλογών –σε λίγο θα κλείσουμε τέσσερις μήνες- ανακαλύψαμε ξαφνικά από το παλαιό ΠΑ.ΣΟ.Κ. του «θα», έναν καινούργιο όρο, τον όρο της διαβούλευσης.
Σε κρίσιμα σημεία, σε πολύ κρίσιμα σημεία, που καθημερινά έχουν επιπτώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την πατρίδα μας, στην ερώτηση που τίθεται καθημερινά, ποια μέτρα παίρνετε και ποιες είναι οι θέσεις σας, απαντούν με τον όρο «διαβούλευση». Στην οικονομία διαβούλευση. Ένας ατέλειωτος διάλογος που δείχνει ότι δεν υπήρχε σχέδιο, ούτε καν απόφαση για το πώς θα κυβερνήσουν. Στο ασφαλιστικό, για τα ασφαλιστικά ταμεία –πριν λίγο υπήρχε επίκαιρη ερώτηση- σε ένα κρίσιμο ζήτημα και μέγεθος για την εθνική μας οικονομία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απαντά με διαβούλευση. Στα ζητήματα που σήμερα απασχολούν τους αγρότες, που προεκλογικά έλεγε με ένταση ότι θα δώσει απαντήσεις σωστές κυβερνώντας αύριο, σήμερα απαντά με διαβούλευση στο Ζάππειο.
Τελικά, κύριε Υπουργέ, με διαβούλευση κυβερνάτε; Αυτόματο πιλότο βάζετε και περιμένετε σήμερα να ανακαλύψετε μέσα από το διαδίκτυο και το internet, μέσα από προτάσεις των πολιτών, τι απαντήσεις και τι προτάσεις θα φέρετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να νομοθετήσετε σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα;
Το χειρότερο είναι ότι μεγάλα αναπτυξιακά έργα, που σήμερα, κύριε Υπουργέ, είναι ευθύνη του Υπουργείου σας, αντί να τα προχωρήσετε, τα ακυρώνετε. Ακυρώνετε το λιμάνι της Θεσπρωτίας, ακυρώνετε την εκτροπή του Αχελώου. Και όχι μόνο μεγάλα έργα, αλλά και μικρότερα έργα, σημασίας, που έχουν αξία για τη νησιωτική Ελλάδα. Φρενάρατε το νοσοκομείο της Πάρου. Και το χειρότερο, για το διπλανό νησί, της Νάξου, φρενάρετε το φράγμα του Τσικαλαριού, ένα έργο πνοής για το νησί της Νάξου και των Κυκλάδων.
Τελικά, η εικόνα σας, κύριε Υφυπουργέ, δυστυχώς είναι μία εικόνα που σήμερα δεν είναι η καλύτερη αλλά και η πιο απαραίτητη από αυτή που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και τα προβλήματά του. Δείχνετε μία εικόνα ως αξιωματικοί στη γέφυρα ενός πλοίου σε μία φουρτουνιασμένη θάλασσα, που αντί να κρατήσετε γερά το τιμόνι, προσπαθείτε να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσεως για να οδηγήσετε το σκάφος.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστώ πολύ τον κ. Βρούτση από τις Κυκλάδες.
Ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης από το Νομό Κοζάνης -που τον έχει γεμίσει με ροδώνες, για να καταπολεμήσει τη ζημιά από τη Δ.Ε.Η.!- έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ακούσαμε με πολύ παραστατικό και αναλυτικό τρόπο από τους εκλεκτούς συναδέλφους όλες τις συνέπειες από τη φονική κατολίσθηση που συνέβη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να κοπεί η Ελλάδα στα δύο.
Μέσα, όμως, από αυτή την αρνητική συγκυρία αναδεικνύεται διαρκώς και το άλλο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, της Βορείου Ελλάδος, που είναι ένα πάγιο αίτημα που προϋπήρχε εδώ και πολλές 10ετίες, ο δρόμος που θα συνδέει, που θα ενώνει τη Δυτική Μακεδονία με τη Θεσσαλία και θα άρει την απομόνωση της ακριτικής αυτής Περιφέρειας της χώρας μας από το υπόλοιπο κομμάτι της πατρίδας μας.
Και σε αυτό το δρόμο, δυστυχώς, είχαμε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Κάποιος άγιος φυλάει και δεν έχουμε πολύ περισσότερα, διότι πρόκειται για ένα δρόμο λίαν επικίνδυνο, ακόμα-ακόμα και χωρίς τη διέλευση των βαρέων οχημάτων, όπως αναγκαστικά γίνεται τώρα, και πολύ περισσότερο για ταξιδιώτες που δεν γνωρίζουν το δρόμο. Και είναι πολλοί αυτοί που για πρώτη φορά τον διατρέχουν. Πρόσφατα ήταν και ο Υπουργός πάνω. Και όσοι έχουμε περάσει αυτή τη διαδρομή, την περνάμε με πολύ φόβο και άγχος.

(PS)


(2SX)
Έτσι, λοιπόν, το αίτημα αυτό των Δυτικομακεδόνων αλλά και των Θεσσαλών δυναμώνει ακόμα πιο πολύ. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο τι έχει συμβεί για αυτό το κομμάτι του δρόμου, θα θέλαμε να ζητήσουμε και να πιέσουμε την Κυβέρνηση να επισπεύσει αυτές τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έτσι, λοιπόν, το 2004, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία βρήκαμε μια μελέτη για ένα δρόμο διαστάσεων 11-13 και με απόφαση του νέου Υπουργού του κ. Σουφλιά, αναθεωρήθηκε και προέκυψε ένας νέος σχεδιασμός για έναν άλλο δρόμο διαστάσεων 17-19, με δυο κατευθύνσεις και τέσσερις λωρίδες.
Η αρχική μελέτη αυτού του έργου δεν είχε ενταχθεί στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ωστόσο με τον νέο Υπουργό αποφασίστηκε να ενταχθεί στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, κοινοπρατήθηκαν οι μελέτες και έτσι έχουμε τώρα τρία τμήματα έργου, που πρέπει να έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες. Η μια είναι η παράκαμψη του δρόμου της Ελασσόνας και του Ελευθεροχωρίου, η άλλη είναι η μελέτη του δρόμου μεταξύ του Τριγωνικού και του Μεταξά, στο Νομό Κοζάνης και ένα άλλο κομμάτι μεταξύ του Ελευθεροχωρίου και του Μεταξά, όπου εδώ υπάρχουν οι πρόδρομες μελέτες. Στα άλλα δυο κομμάτια υπάρχουν και ολοκληρώνονται οι μελέτες που σας προανέφερα.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν, κύριε Πρόεδρε, προς την ηγεσία του Υπουργείου είναι: Θα ακολουθηθεί ο σχεδιασμός αυτός από την προηγούμενη Κυβέρνηση; Θα συνεχίσει το έργο αυτό μέσα στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να δημοπρατηθεί; Πότε θα δημοπρατηθούν αυτά τα τμήματα του έργου όπου οι μελέτες ήδη θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί;
Μάλιστα, είχαμε και σχετική εξαγγελία του έργου την περασμένη χρονιά από τον Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, στην Κοζάνη, ότι θα ξεκινούσε η δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2010 και μάλιστα είχαν κλειδώσει 145 εκατομμύρια ευρώ για το έργο αυτό.
Τέλος πάντων, ας μας πει η Κυβέρνηση τι προτίθεται να κάνει, όμως, άμεσα να πάρει κάποιες αποφάσεις για το συγκεκριμένο έργο γιατί υπάρχει κίνδυνος, κύριε Πρόεδρε, να θρηνήσουμε και άλλα θύματα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε τον κ. Γεώργιο Κασαπίδη Βουλευτή Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας.
Το λόγο τώρα έχει ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Βουλευτής Αρκαδίας, κ. Δημήτριος Ρέππας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ενδιαφέρον των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ειλικρινές ενδιαφέρον, να φέρουν προς συζήτηση στη Βουλή ένα σημαντικό θέμα, το οποίο πέραν της τεχνικής έχει πολλές οικονομικές και κοινωνικές πτυχές, μας δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε για μια πλευρά της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σήμερα, της οποίας βεβαίως οι ρίζες βρίσκονται στο παρελθόν.
Θα έλεγα πως όταν αναδεικνύουμε την κρισιμότητα τέτοιων θεμάτων, αυτομάτως αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να τα συζητούμε με αίσθημα ευθύνης, με σοβαρότητα και σύνεση για να επιτύχουμε έτσι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία τη δική μας και του πολιτικού συστήματος και να δημιουργήσουμε και πάλι ένα κεφάλαιο κοινωνικής εμπιστοσύνης, χωρίς το οποίο δεν είναι δυνατόν να προοδεύσει η χώρα.
Και τούτο το ειλικρινές ενδιαφέρον σας να φέρετε προς συζήτηση αυτό το θέμα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το υπονομεύσατε όταν αναφερθήκατε με ένα τρόπο συνθηματολογικό και εντυπωσιοθηρικό στις πρώτες εκατό μέρες της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν χρειαζόταν να το κάνετε. Γιατί εγώ μπορώ να μιλήσω για τις πρώτες εκατό ημέρες της Νέας Δημοκρατίας στην αντιπολίτευση, που αντί να αποτελούν μια ευοίωνη εισαγωγή σε μια νέα για εσάς περίοδο -ευοίωνη για εσάς, ευοίωνη και για τη χώρα, γιατί όχι- αποτελούν ένα παρατεταμένο υστερόγραφο μιας θλιβερής, αποτυχημένης, χρεοκοπημένης κυβερνητικής θητείας.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι συζητήσεις επί των προβλημάτων, τουλάχιστον για αυτήν την περίοδο δεν μπορεί παρά να είναι αγκιστρωμένες στα πεπραγμένα της δικής σας Κυβέρνησης. Όταν παίρνετε τη πρωτοβουλία να φέρετε προς συζήτηση προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεστε πως τα προβλήματα αυτά έχουν ταυτότητα, έχουν ημερομηνία γέννησης και αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς.
Ασφαλώς η συζήτηση αυτή, θα μου επιτρέψετε να πω, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε και εμείς τα στοιχεία εκείνα της πολιτικής μας που ακολουθήσαμε όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
TS


(2 PS)
Είναι το πρόβλημα των Τεμπών ένα πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, ένα πρόβλημα το οποίο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο λόγω των κινητοποιήσεων ομάδων αγροτών αυτή την περίοδο. Και θέλω μ’ αυτή την ευκαιρία να πω ότι για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα, χρειάζεται συνεργασία, όχι αντιδικία. Απαιτείται διάλογος, όχι διαίρεση δυνάμεων. Και πρέπει όλοι, καθένας από τη δική του πλευρά, να δείχνουμε ανάλογη ευθύνη εάν θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο, να λύσουμε δηλαδή προβλήματα και όχι απλώς να εκμεταλλευτούμε, «αξιοποιώντας» υφιστάμενα προβλήματα, που όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν.
Κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό το φαινόμενο αυτό, όπως σωστά στην εισαγωγή του κειμένου της επερώτησης σας και εσείς αναφέρετε, εδώ και πολλά χρόνια. Θα έλεγα, όμως, αφού έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί θα έπρεπε να φτάσουμε στο «και πέντε», να θρηνήσουμε θύμα, προκειμένου να αναλάβουμε πρωτοβουλίες; Γιατί πραγματικά θα έπρεπε να βρεθούμε μπροστά σε ένα τρόπο τινά αδιέξοδο, στην ανάγκη, δηλαδή, να χρησιμοποιήσουμε ένα εναλλακτικό οδικό δίκτυο, το οποίο δεν είχε τη φροντίδα που έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να είναι τόσο αξιόπιστο που ούτε ταλαιπωρία να δημιουργεί σε αυτούς που θα το χρησιμοποιήσουν ούτε έννοιες πρόσθετες και ευθύνες στις υπηρεσίες του κράτους, που πρέπει τώρα να παρέμβουν και να αποκαταστήσουν ολιγωρίες και ελλείμματα πολλών χρόνων;
Κυρίες και κύριοι, είναι σημαντικό να πω ότι η αναφορά στα προβλήματα -και ο χώρος της Βουλής είναι κατ’ εξοχήν ο χώρος εκείνος όπου πρέπει να συζητιούνται προβλήματα που αφορούν τους Έλληνες, οι οποίοι κουράστηκαν από μία άγονη κομματική αντιδικία που δεν τους αφορά πλέον και δεν την παρακολουθούν- πρέπει να καταλήγει σε ένα δια ταύτα.
Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι μετά την εφαρμογή αυτή την τελευταία περίοδο των πρωτοβουλιών μας και των επιλογών μας, δεν έχει διατυπωθεί κάποιο άλλο σχέδιο, μια άλλη πρόταση, μια άλλη ιδέα για το τι έπρεπε να κάνουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, γιατί πρόκειται για κρίση. Δεν υπήρξε κάποιος ο οποίος να μας εγκάλεσε για το τι επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εναλλακτικό δίκτυο, κάνοντας τις παρεμβάσεις που κάνουμε και αναλαμβάνοντας τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στις οποίες λεπτομερέστερα θα αναφερθώ στη συνέχεια.
Άρα, συμφωνούμε κατ’ αρχήν σε αυτό και αυτό είναι θετικό. Αλλά γιατί θα έπρεπε αυτό το οποίο έπρεπε να είχε γίνει, να μένει εκκρεμές, να θρηνήσουμε, όπως είπα, θύματα και εάν δεν είχαμε κλείσει το βράδυ της 16ης προς τη 17η Δεκεμβρίου το δρόμο στη μία μετά τα μεσάνυχτα, ίσως την επόμενη να θρηνούσαμε εκατόμβη;
Αφού φθάσαμε σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα επαναλάβω ορισμένα γνωστά και δεδομένα στοιχεία, για να έχουμε μία κοινή βάση συζήτησης.
Πρώτο δεδομένο. Όπως προβλέπει η Σύμβαση –και σωστά το αναφέρατε- την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τη βελτίωση, συντήρηση, εκμετάλλευση και ασφάλεια του οδικού δικτύου και σ’ αυτό το δίκτυο των Τεμπών, την έχει ο παραχωρησιούχος, η εταιρεία, δηλαδή, που έχει αναλάβει την ευθύνη της κατασκευής αναλυτικότερα του νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου.
Δεύτερο δεδομένο. Το γεωλογικό αυτό φαινόμενο είναι πραγματικά γνωστό στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Δεν μιλούμε για κατολισθήσεις, αφού δεν έχουμε μετακίνηση υπεδάφους. Μιλούμε για βροχοπτώσεις, λόγω αποκόλλησης βράχων, που οφείλονται στην αποσάρθρωση των υποκείμενων εδαφών.
Αυτό ήταν κάτι γνωστό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί. Η εργασία άρχισε επικινδυνότατα στο συγκεκριμένο τμήμα που σήμερα είναι κλειστό. Πράγματι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, όπως προβλέπει η Σύμβαση, μέχρι την 5η Μαρτίου του 2009. Αυτό δεν έγινε. Αλλά δεν ελήφθησαν έκτοτε κάποιες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα εγκαίρως και πριν θρηνήσουμε αυτό το δυστύχημα.
Επίσης, είναι γνωστό ότι ο παραχωρησιούχος με σύμφωνη γνώμη του ανεξάρτητου μηχανικού ήδη από το 2008 ζητούν να μην ισχύσει η δεύτερη αποκλειστική τμηματική προθεσμία της 5ης Μαρτίου 2009 και να έχουμε μία χρονική μετάθεση.
Ιδού, λοιπόν, ποιες είναι οι συνέπειες. Θα έλεγα ότι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αποτελούν ένα σύνθετο εγχείρημα.
(AS)


(2TS)
Δεν είναι ένα απλό ξεμπάζωμα, όπως κάποιοι νομίζουν, να καθαρίσουμε απλώς το δρόμο και να τον ξαναδώσουμε στην κυκλοφορία. Είναι κάτι πάρα πολύ πιο σύνθετο, κάτι πάρα πολύ πιο δύσκολο.
Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, υπάρχουν δύο θέματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέουμε. Το ένα, σχετίζεται με τα όσα προβλέπει η σύμβαση και αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει τα αντισυμβαλλόμενα μέρη. Είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπίσουμε, επειδή οι απόψεις μας με την άλλη πλευρά , ασφαλώς, δεν συμπίπτουν και είμαστε σε ευθεία διαφωνία με τις διαδικασίες που προβλέπει το νομικό πλαίσιο της χώρας και η ίδια η σύμβαση που έχει υπογραφεί και κυρωθεί με νόμο στη Βουλή από το 2007.
Το δεύτερο θέμα είναι αυτό το οποίο αφορά το εργασιακό, το λειτουργικό κομμάτι που οδηγεί στην απελευθέρωση και πάλι του οδικού δικτύου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και να επανασυνδέσει τις περιοχές που σήμερα είναι αποκομμένες.
Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι το πρόβλημα αυτό, όπως προέκυψε, μελετήθηκε επαρκέστατα και είναι ώρα τώρα πλέον από τις σκέψεις, από τη μελέτη, από τις διαπιστώσεις, να περάσουμε στη δράση.
Από την πρώτη μέρα, στην Αθήνα και στη Λάρισα, το Υπουργείο μας, με τη συμμετοχή συναρμόδιων παραγόντων και φορέων του κεντρικού κράτους, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, περιφερειακών και νομαρχιακών υπηρεσιών, της Δ.Ε.Σ.Ε , και όχι μόνο, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και άλλων υπηρεσιών, οργάνωσε ένα σχέδιο και διέταξε δυνάμεις σε όλο αυτό το εναλλακτικό δίκτυο, το οποίο προσδιόρισε με απόλυτη σαφήνεια. Και ακόμη, πήρε τις πρώτες πρωτοβουλίες για διαγραμμίσεις, για πρόσθετες σημάνσεις, για παρεμβάσεις κατασκευαστικού χαρακτήρα, ενώ με έναν τρόπο συστηματικό και επιστημονικά ορθό, προχώρησε σε αναγκαίες μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν και μπαίνουν πια στην εφαρμογή τους.
Όσον αφορά, τη μελέτη από άποψη της οδικής ασφάλειας αυτού του εναλλακτικού δικτύου, αυτή η μελέτη έγινε και αφορά ένα δρόμο μήκους 400 χιλιομέτρων, παρακαλώ -μπαίνουμε σε εφαρμογή αυτής της μελέτης- μία μελέτη που οδήγησε σε μία έκθεση για τα τεχνικά ιδίως στις Γέφυρες, προκειμένου να προχωρήσουμε σε υποστήριξη των Γεφυρών στο Λυκούδι και αλλού, που παρουσίασαν τεράστια προβλήματα και εγκυμονούσαν κινδύνους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι ενέργειες αυτές έχουν γίνει. Με την κινητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, σημαντικών φορέων, γεωτεχνικών, γεωλόγων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος και με την εμπλοκή σημαντικών επιστημόνων και εμπειρογνώμων διεθνούς κύρους, Ελλήνων και ξένων, κάποιοι είναι στο δικό μας πλευρό, κάποιοι έχουν κληθεί από την πλευρά του παραχωρησιούχου, προκειμένου να τον υποστηρίξουν σε αυτή την προσπάθεια.
Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι τώρα είμαστε έτοιμοι για να αρχίσει –όπως έχω πει- η θετική αντίστροφη μέτρηση. Αυτό το σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε για το εναλλακτικό δίκτυο, έγινε προσπάθεια να βελτιωθεί σε πολλές πλευρές του με νέους τρόπους διακίνησης εμπορευμάτων ή και επιβατών, ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τους αποκλεισμούς, τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η χρήση του εναλλακτικού δικτύου, έτσι όπως μας το παραδώσατε αφενός, και αφετέρου, να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος.
Χρησιμοποιούμε -και θέσατε ένα τέτοιο ερώτημα- ειδικούς προκειμένου, να δούμε πώς η σιδηροδρομική γραμμή, η νέα, διπλής κατεύθυνσης που έχει ηλεκτροκίνηση, αλλά και η παλαιά, που έχει περιέλθει σε αχρησία, μπορεί να αξιοποιηθεί γι’ αυτήν την περίοδο.
Δεν είναι εύκολο. Μένω μόνο σ' αυτό, διότι στη μεν γραμμή πρέπει να σχεδιάσουμε ένα νέο πρόγραμμα και το επιχειρούμε, προκειμένου να μεταφέρουμε και οχήματα με μέσα τα οποία δεν διαθέτουμε , όμως, στη χώρα μας και δεν είναι διαθέσιμα και στην Ευρώπη λόγω της κακοκαιρίας που επικράτησε εκεί την τελευταία περίοδο. Στη δε παλαιά γραμμή, μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πλατφόρμες, τους λεγόμενους κυλιόμενους αυτοκινητόδρομους, για να μεταφέρουμε φορτηγά σε μία απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, από τον Ευαγγελισμό στη Ραψάνη και τανάπαλιν.
Δεν μπορούμε, όμως, -γιατί άκουσα αυτή την πρόταση από το Τεχνικό Επιμελητήριο ,την επαναλάβατε και σήμερα- και δεν είναι εφικτό να εφαρμοστεί αυτό το οποίο προτάθηκε, δηλαδή, να ασφαλτοστρώσουμε την παλιά σιδηροδρομική γραμμή και να τη χρησιμοποιήσουμε ως μέσο οδικής μεταφοράς γιατί απλούστατα η διατομή του σιδηροδρομικού δικτύου είναι μικρή, ενώ ενός δρόμου είναι πολύ ευρύτερη.
(PE)

(2AS)
Χρειάζονται έργα αντιστήριξης σε μεγάλη κλίμακα, γιατί χρειάζεται να έχουμε ευρύτερα, πολύ μεγαλύτερα επιχώματα για ένα δρόμο του οδικού δικτύου σε σχέση με τα επιχώματα που σήμερα υπάρχουν εκεί για τη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου.
Όλα αυτά τα έχουμε φροντίσει. Έχουμε κάνει τα πάντα, προκειμένου να αξιοποιήσουμε τους δρόμους που είχαμε στη διάθεσή μας, αλλά να επιδιώξουμε να ανοίξουμε και νέους τοπικούς δρόμους και συνδέσεις, προκειμένου έτσι να διευκολύνουμε τη διακίνηση των πολιτών και τη μεταφορά φορτίων.
Κυρίες και κύριοι, στο τριακοστό ογδοηκοστό έκτο χιλιόμετρο συν διακόσια μέτρα ακόμη, όπου είναι και το επίμαχο φονικό σημείο, εδώ και πολύ καιρό έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους βραχοπτώσεις. Πρέπει να σας πω ότι αυτό είχε επισημανθεί εγκαίρως από τη δική μας πλευρά με έντονο και πιεστικό τρόπο από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι την ημέρα που είχαμε το θλιβερό συμβάν. Καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Στο σημείο που είμαστε σήμερα καθένας, επίσης, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη συνέχεια. Εμείς κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε. Όλες οι άδειες και οι εγκρίσεις που χρειάζεται να εκδοθούν, ενημερώνω τη Βουλή ότι έχουν εκδοθεί. Έχει υπογραφεί η κοινή υπουργική απόφαση με την υπογραφή της Υπουργού Περιβάλλοντος, του Υπουργού Πολιτισμού, της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τη δική μου υπογραφή.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Έχουμε αξιολογήσει το πλαίσιο μελέτης που κατέθεσε ο παραχωρησιούχος στις 15 Νοεμβρίου. Όταν απάντησα εκείνη την ημέρα εδώ σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Σκυλλάκου για το ίδιο θέμα, αμέσως μετά έγινε το συμβάν, αγαπητέ συνάδελφε. Προχθές, μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησα στις 19 του μήνα, κατατέθηκε στον ανεξάρτητο μηχανικό -και αξιολογείται από αυτόν, μαζί με τους επιστήμονες που συντρέχουν και το δικό μας έργο- η πλήρης μελέτη του παραχωρησιούχου, στην οποία περιλαμβάνεται η μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την άρση της επικινδυνότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω –και αυτό μπορώ να το πω σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων- ότι είμαστε ήδη, αυτήν την ώρα που μιλάμε, στις προπαρασκευαστικές εργασίες. Τη Δευτέρα πιστεύω ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και θα αρχίσουν οι εργασίες, προκειμένου να οδηγηθούμε στην άρση της επικινδυνότητας με τη σταθεροποίηση των πρανών, για να μπορεί και πάλι ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία.
Βεβαίως, όπως είπα, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και η αντιμετώπισή του δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Πρέπει ο παραχωρησιούχος να στελεχώσει το εργοτάξιό του με όσο γίνεται περισσότερους ειδικούς αλπινιστές. Σήμερα έχει στη διάθεσή του έξι. Θα πρέπει να έχει σε μία εβδομάδα είκοσι με είκοσι δύο. Μακάρι, να ενταχθούν σε αυτό το εργοτάξιο! Και μη νομίζετε ότι υπάρχουν ειδικοί, ακόμη και αν ψάξεις σε όλο τον κόσμο, σε τόσο μεγάλο αριθμό. Είναι μία πολύ επικίνδυνη εργασία αυτή και απαιτεί λεπτή παρέμβαση και ειδική γνώση. Ας έχει πενήντα αλπινιστές -γιατί όχι;- προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί αυτή η παρέμβαση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα τον πιέσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Επειδή μιλούμε για ένα τμήμα του κλειστού οδικού δικτύου σε μήκος περίπου πεντακοσίων μέτρων, θα ήθελα να σας πω ότι το σύνολο του κλειστού δικτύου είναι σε μήκος τρεισήμισι χιλιομέτρων. Μπορεί να αρχίσουν οι εργασίες στα τμήματα εκείνα που δεν είναι τα επίμαχα ή τα επίφοβα. Άρα, λοιπόν, εξαρτάται από την ετοιμότητα του παραχωρησιούχου να ξεκινήσει τώρα, ακόμα και από χθες, τις εργασίες αποκατάστασης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα αντιμετωπισθούν;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ πολύ να μην διακόπτετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Προβλέπονται για όλα το πώς θα αντιμετωπισθούν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, όταν έχουμε σε αυτά κάποια διαφωνία, προβλέπεται πάλι ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετήσουμε αυτήν τη διαφωνία.
Μιλώντας πάντα με λόγο μετρημένο, εμείς θα παραμείνουμε με σύνεση, ευθύνη και σοβαρότητα στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται να συνθηματολογήσουμε, δεν πρόκειται να κάνουμε και να πούμε πράγματα προς άγραν ψήφων και εντυπώσεων. Δεν μας ενδιαφέρει. Υπάρχει ένας λαός ο οποίος ταλαιπωρείται. Υπάρχει πολίτης σε αυτήν τη χώρα ο οποίος να μην εξαγριώνεται, όταν διαπιστώνει ότι μιλούμε πολλές φορές στον αέρα, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε εντυπώσεις και να τον προσεταιρισθούμε υπέρ των απόψεών μας, την ώρα που απαιτούνται βαθιές αλλαγές, ρήξεις, ανατροπές σε αντιλήψεις και πρακτικές που μας έχουν κρατήσει δυστυχώς, όσο επικρατούν, καθηλωμένους στο σημερινό τέλμα; Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει.
Όσον αφορά τα ερωτήματά σας, θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς ο χρόνος εξαρτάται από αυτό το οποίο θα συναντήσουν τα συνεργεία, τα οποία θα κάνουν σε πρώτη φάση το λεγόμενο ξεσκάρωμα των σαθρών τμημάτων και εν συνεχεία θα προχωρήσουν στις αγκυρώσεις και την τοποθέτηση των προστατευτικών συρματοπλεγμάτων.
(ML)
(2PE)
Αυτό είναι κάτι, όπως λένε οι ειδικοί, και δεν θα κάνουμε εμείς μία εξειδικευμένη τεχνική συζήτηση, που απαιτεί μία μελέτη εν θερμώ. Δηλαδή, την ώρα που θα γίνεται το ξεσκάρωμα από τους αλπινιστές, οι ίδιοι οι ειδικοί -είναι σπουδαίοι αυτοί που έχουν μετακληθεί γι’ αυτό το έργο στην Ελλάδα, οι καλύτεροι ίσως στον κόσμο, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν- θα μελετούν τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν στο δεύτερο στάδιο για τις ακυρώσεις και την τοποθέτηση των προστατευτικών πλεγμάτων.
Όσον αφορά την επίδραση που είχαν σ’ αυτό το θλιβερό συμβάν οι εργασίες κατασκευής που έγιναν με ανατινάξεις στη σήραγγα στο νέο δρόμο, πρέπει να σας πω ότι το σημείο αυτό έχει επισημανθεί από πολλούς, αλλά κανένας φορέας, επιστημονικός ή κοινωνικός, δεν είναι απόλυτος στην τοποθέτησή του. Από όλους επισημαίνεται ένα ενδεχόμενο, ουδείς όμως είναι σαφής και κατηγορηματικός ώστε να αναφέρει με τρόπο πολύ συγκεκριμένο την ευθεία σχέση που έχει το ένα με το άλλο. Είναι ένα θέμα που έχουμε θέσει και εμείς στους δικούς μας τεχνικούς συμβούλους, στους δικούς μας εμπειρογνώμονες όπου μεταξύ των θεμάτων είναι και αυτό και αναμένουμε την απάντησή τους.
Η κατάθεση μελέτης περιβαλλοντικών όρων πράγματι έγινε από την πλευρά του παραχωρησιούχου στις 10 Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου. Βέβαια, αφού δεν βρέθηκε άλλος τρόπος, ενώ ζητούσε χρονική μετάθεση, η ίδια η πολιτεία να τον αναγκάσει να ολοκληρώσει εντός της από της σύμβασης προβλεπόμενης προθεσμίας το έργο που ανήκει στη δική του αποκλειστικώς και απολύτως αρμοδιότητα, είχε την άνεση να καταθέσει τη μελέτη στις 10 Δεκεμβρίου. Για τη μελέτη αυτή, έτσι όπως αξιολογήθηκε, έχει λάβει, όπως σας είπα, τη σχετική έγκριση.
Απαντώ στα ερωτήματά σας σε ένα προς ένα. Εργασίες δεν μπορούν να γίνουν χωρίς να έρθουν αυτές οι εγκρίσεις, χωρίς να αξιολογηθεί, να πιστοποιηθεί η ορθότητα της πρότασής τους. Αυτό γίνεται τώρα και τη Δευτέρα αρχίζουν κανονικά οι εργασίες.
Όσον αφορά το εναλλακτικό δίκτυο, σας είπα ότι κάνουμε παρεμβάσεις, έχουμε διατάξει δυνάμεις, θα το αναβαθμίσουμε γιατί το δίκτυο αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για τη χώρα.
Θα ήθελα να πω αγαπητέ συνάδελφε, επειδή στο δρόμο Ελασσόνας-Κοζάνης κάνατε μία ειδική αναφορά, ότι έχει ανατεθεί μία μελέτη και η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης προβλέπεται το 2011. Άλλες μελέτες δεν έχουν ανατεθεί. Τώρα θα αναθέσουμε εμείς για το τμήμα Ελασσόνας-Κοζάνης και σας διαβεβαιώ ότι μόλις έχουμε στη διάθεσή μας μελέτες, θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση των έργων.
Όσον αφορά την εορταστική περίοδο, ασφαλώς αυτοί που επλήγησαν πρέπει να σας πω ότι έχουν την κατανόηση όλων μας, γιατί αναγνωρίζουμε ότι πέραν της ταλαιπωρίας όλων όσων χρησιμοποίησαν αυτό το δίκτυο, επαγγελματίες της περιοχής, αλλά και οι μεταφορείς έχουν υποστεί πραγματικά μεγάλη ζημιά. Θα είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όμως, πέραν του να εκφράσουμε κατανόηση, συμπάθεια και αλληλεγγύη σ’ αυτούς τους ανθρώπους, να πούμε τώρα, προστρέχοντας κιόλας, ότι θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση οικονομικής στήριξής τους.
Σας παρακαλώ να είστε και εσείς πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να αναγνωρίζει το δημόσιο δικές του ευθύνες που -είμαι κατηγορηματικός- δεν τις έχει. Είναι άλλο θέμα το κράτος να ακολουθεί με ευθύνη μία πολιτική απέναντι σε ομάδες του πληθυσμού που δοκιμάζονται, σε μία περίοδο κρίσης, φουρτουνιασμένης θάλασσας που εσείς τη φέρατε στην πατρίδα μας, που βρέχεται από το γαλήνιο και ωραίο Αιγαίο και εσείς το κάνατε φουρτουνιασμένη θάλασσα, με την πολιτική σας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Ατλαντικό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πραγματικά είναι μέσα στα κύματα. Με αυτήν την έννοια θα έλεγα ότι είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και έχουμε πάντα στην οπτική μας το χρέος μας, χωρίς όμως να διακυβεύουμε συμφέροντα του δημοσίου σ’ αυτή τη φάση, σε μία τόσο επίσημη συζήτηση.
Κυρίες και κύριοι, όσον αφορά την ετοιμότητα των υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν ένα ενδεχόμενο κύμα βαρυχειμωνιάς την επόμενη περίοδο, σας διαβεβαιώ ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατόν.

(EP)


(2ML)
Γι’ αυτό ακριβώς, αγαπητέ συνάδελφε, είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στο να υιοθετήσουμε προτάσεις επιτρέποντας στους μεταφορείς των ΚΤΕΛ να χρησιμοποιούν τον ανατολικό, τον παραλιακό δρόμο Αγιάς-Αγιόκαμπου μέχρι το Ομόλιο, για λόγους οδηγικής ασφάλειας. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε σε ένα περιορισμό αριθμό δρομολογίων άδεια γι’ αυτό το δρόμο. Αυτό πρέπει να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο, επειδή αυτός ο δρόμος έχει πολύ λεπτή επίστρωση ασφάλτου και μικρή διατομή, θα φροντίσουμε όλα αυτά να γίνουν με τρόπο, ώστε να μη διακυβεύεται η ασφάλεια των χρηστών αυτού του δρόμου.
Με τέτοιο τρόπο και τέτοιο λόγο, όπως και το συγκεκριμένο, θέλουμε να χειριζόμαστε όλα τα θέματα και είναι πολλά: χρέη, χρέη, χρέη. Μας παραδώσατε χρέη και μας παραδώσατε εξαγγελίες έργων. Στις 2 Σεπτέμβρη προκηρύχθηκαν οι εκλογές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την παραμονή, 1 Σεπτέμβρη, και την προπαραμονή,31 Αυγούστου, ανακοινώθηκε η δημοπράτηση δύο μεγάλων έργων, χωρίς ωριμότητα και χωρίς ετοιμότητα. Και τα έργα, τα οποία είναι σε εξέλιξη, αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων.
Κάθε έργο είναι και μία κρίση, γιατί ήταν ανέτοιμα από διοικητική και μελετητική άποψη αν τα κρίνει κανείς, με συνέπεια και να καθυστερούν και να συνεπάγονται τεράστιο κόστος, δεκάδων και εκατοντάδων εκατομμυρίων για το ελληνικό δημόσιο. Δεν φροντίσατε αυτό να το μελετήσετε για να θωρακίζεται το δημόσιο συμφέρον. Αυτή είναι η αλήθεια.
Από την ημέρα που αναλάβαμε, διαχειριζόμαστε μεγαλύτερες ή μικρότερες κρίσεις. Καλούμαστε να απαντήσουμε για προβλήματα, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, ενώ θα θέλαμε να είχαμε την άνεση, την πολυτέλεια, να αναπτύξουμε τη δική μας ατζέντα και το δικό μας πολιτικό πλαίσιο και μόνο αυτό. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα κάνουμε και πάλι ό,τι είναι καλύτερο για τον τόπο. Κοινός στόχος όλων στο συγκεκριμένο θέμα είναι ...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συγγνώμη, κύριε Υπουργέ, πόσο χρόνο χρειάζεστε για να κλείσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, κλείνω και θα είναι πολύ λιγότερος ο χρόνος από αυτόν που αξιοποίησαν –και καλά έκαναν- οι συνάδελφοι, κατά την πρωτομιλία τους. Κάθε ένας μίλησε περισσότερο από το χρόνο του, κατά δύο ή και τρία λεπτά. Ας είστε λίγο ανεκτικοί σε αυτό το θέμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Θα υπολογιστεί πάντως, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Είναι κοινός στόχος, ο δρόμος να ανοίξει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό το επιθυμούν όλες οι πλευρές. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι όλοι θέλουν -όχι μόνο οι αντισυμβαλλόμενοι, εμείς ως κυβέρνηση και ο παραχωρησιούχος αλλά όλα τα κόμματα και όλοι οι επαγγελματίες, όλοι οι πολίτες- να ανοίξει ο δρόμος το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει ένας στη χώρα που να μην το θέλει. Αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας, γι’ αυτούς που θα χρησιμοποιούν αυτό το δίκτυο.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο τώρα έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτα, απ’ όλα θα ήθελα να χαιρετίσω την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του νεοσύστατου Υπουργείου σήμερα στη Βουλή για να απαντήσει στην επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το λέω, γιατί πολλοί συνάδελφοί τους, σε ανάλογες περιπτώσεις, δεν είναι παρόντες στη Βουλή. Και αυτό είναι κάτι πολύ θετικό.
Θέλω, επίσης, να πω ότι με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και διάθεση συναίνεσης, οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξαν τη σημερινή επερώτηση. Οφείλω επίσης να πω ότι -κατά κανόνα. με διάφορες εξαιρέσεις στο κλείσιμο- στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτηση του παριστάμενου Υπουργού. Εμείς κάναμε αυτή την ερώτηση με διάθεση να συμπορευτούμε με την κυβέρνηση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία. Να συμπορευθούμε, όπως έγινε και σήμερα το πρωί στην ερώτηση των πολιτικών Αρχηγών προς τον Πρωθυπουργό, που συμπορεύθηκε ο αξιότιμος κύριος Πρωθυπουργός με τον Αρχηγό του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, υιοθετώντας όλες τις προτάσεις του για τα θέματα της αγροτικής κρίσης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μας χαροποιεί το γεγονός αυτό!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο είναι τα θέματα. Το ένα θέμα είναι πότε θα τελειώσει ο δρόμος και σ' αυτό το θέμα δεν πήραμε απάντηση. Έκανε μία πολύ φιλότιμη προσπάθεια ο Υπουργός, ανέφερε πάρα πολλά θέματα, αυτό όμως για το οποίο ανησυχούν οι Έλληνες πολίτες, οι όμοροι νομοί, οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές από το κλείσιμο των Τεμπών –βλέπω εδώ και τους εκπροσώπους των καταστημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή- όλοι, όπως το είπαν και οι συνάδελφοι από τη Λάρισα και την υπόλοιπη Βόρειο Ελλάδα, αυτό περιμένουν να ακούσουν. Και περιμένουν να το ακούσουν από σας.
(PN)


(2EP)
Είχατε δεσμευθεί ότι το Πάσχα θα είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Σήμερα δεν μας το είπατε αυτό. Ακούμε ότι η ολοκλήρωση των έργων, με βάση τις μελέτες που κάνετε στο Υπουργείο, προχωρούν για το καλοκαίρι. Αυτό είναι ανησυχητικό. Θέλουμε να ξέρουμε ποια εργαλεία έχετε, τι μπορείτε να κάνετε για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, για να γίνεται βέβαια η κυκλοφορία με ασφάλεια, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και το δεύτερο θέμα είναι ποιος θα πληρώσει. Διότι εκεί απ’ ό,τι κατάλαβα συμφωνήσαμε. Συμφωνήσαμε διότι όλα τα κόμματα ή τα περισσότερα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Νέα Δημοκρατία τότε ως Κυβέρνηση, εσείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και απ’ ό,τι ενθυμούμαι και ο ΛΑΟΣ, ψηφίσαμε τη σύμβαση…
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν ήταν ο ΛΑΟΣ, στη Βουλή, κύριε Κεφαλογιάννη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ μην διακόπτετε, κύριε Ροντούλη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το 2007 δεν ήσασταν στη Βουλή;
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Δεν ήμασταν. Ήταν πριν τις εκλογές.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Α, λίγο πριν τις εκλογές.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άρα, παρακαλώ να ανακαλέσετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη, δεν έχετε το λόγο.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ωραία. Εγώ το είπα θετικά για το ΛΑΟΣ. Καλώς θα κάνατε να ψηφίζατε τη σύμβαση. Είχα την εντύπωση ότι την ψηφίσατε. Πιστεύω ότι θα τοποθετηθείτε θετικά και γι’ αυτή τη σύμβαση.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Καθόλου θετικά δεν τοποθετούμαστε γι’ αυτή τη σύμβαση.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Αυτή, λοιπόν, η σύμβαση δίνει τα εργαλεία, δίνει τη δυνατότητα στη σημερινή Κυβέρνηση να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ολοκλήρωσης του έργου.
Σας τα είπε πάρα πολύ αναλυτικά ο συνάδελφος κ. Χαλκίδης που είναι και ο πρώτος επερωτών. Σας ανέφερε το άρθρο 9 παρ. 9.1, όπου ο παραχωρησιούχος δηλώνει και αναγνωρίζει ότι για την κατάρτιση της προσφοράς του έχει αποτιμήσει και εκτιμήσει πλήρως τους κινδύνους. Αυτό είναι ένα άριστο εργαλείο για σας. Εκτίμησε τους κινδύνους, ήξερε ότι με την διάνοιξη της σήραγγας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κάποιες κατολισθήσεις. Έπρεπε να είχε κάνει όλες τις απαραίτητες εργασίας στήριξη για τα πρανή στην περιοχή των Τεμπών.
Στο άρθρο 9 παρ. 3, πίνακας 3, 4 αυτό που σας κατέθεσε ο κ. Χαλκίδης, αναφέρει ότι η ευστάθεια των πρανών είναι της αρμοδιότητας του παραχωρησιούχου και αναλαμβάνει και τους κινδύνους. Είναι σαφείς οι διατάξεις της σύμβασης γι’ αυτό ζητούμε από το ΛΑΟΣ έστω και εκ των υστέρων να συνηγορήσει προς αυτή τη σύμβαση.
Στο άρθρο 9 παρ. 9.4.2. αναφέρει ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα ευστάθειας των πρανών, οι εργασίες αντιμετώπισής τους βαρύνουν τον παραχωρησιούχο. Πραγματικά έχω δει πολλές συμβάσεις. Είχα την ευκαιρία και εγώ ως Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να προτείνω προς ψήφιση στη Βουλή διάφορες συμβάσεις, όπως του ΟΛΠ, που εσείς δώσατε ένα δωράκι 30 εκατομμυρίων ευρώ παραπάνω στους λίγους αυτούς συνδικαλιστές του κόμματός σας, που πληρώνονται από 90 έως 150 χιλιάδες ευρώ. Τους κάνετε και ένα δωράκι να πληρωθούν για εθελούσια έξοδο άλλα 250 χιλιάδες ευρώ. Αυτό όσον αφορά για τα χρέη και τα χρήματα τα οποία δημιουργούνται.
Αλλά αυτή η σύμβαση είναι πολύ σημαντική. Δηλαδή τέτοια λεπτομέρεια και τέτοια κατοχύρωση του ελληνικού δημοσίου σημαίνει ότι καλώς κάναμε τη δουλειά μας εμείς ως Νέα Δημοκρατία και άριστα πράξατε και εσείς ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ψηφίσατε αυτή τη σύμβαση.
Στο άρθρο 11 παρ. 11.4. επιβάλλονται γενικές ρήτρες στον παραχωρησιούχο. Σας το είπαν οι αγαπητοί συνάδελφοι 40.000 ευρώ για τις πρώτες 36 ημέρες και 80.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης.
Και τέλος οι εργασίες επικινδυνότητος των πρανών στα Τέμπη, σωστά το είπατε ότι έπρεπε να είχαν τελειώσει στις 5 Μαρτίου 2009. Υπάρχει μία πλούσια αλληλογραφία, σας την κατέθεσε ο αγαπητός συνάδελφος κ. Χαλκίδης. Υπάρχει πλούσια αλληλογραφία πριν την παράλειψη της εξουσίας από εσάς και υπάρχει και αλληλογραφία και μετά. Οι ευθύνες οι οποίες υπάρχουν από την εταιρεία είναι δηλωμένες από αυτή την αλληλογραφία.
(GH)

(02PN)
Όμως, αυτό δεν φτάνει. Δεν φτάνει, δηλαδή, να κατοχυρώσουμε τα συμφέροντα του δημοσίου και εμείς με τη σύμβαση και με την αλληλογραφία, η οποία ξεκίνησε από τις 5 Μαΐου που έληγε η σύμβαση για να είναι ολοκληρωμένα τα έργα στη συγκριμένη περιοχή, ούτε αυτά τα οποία ακολούθησαν και μετά τη δική σας ανάληψη της εξουσίας. Το ζητούμενο είναι πότε θα γίνει το έργο. Αυτό είναι το ερώτημα, σ’ αυτό θέλουμε να δεσμευτείτε και γι’ αυτό το θέμα θέλουμε να μας πείτε μια ολοκληρωμένη πρόταση.
Τα δημόσια έργα νοσούν και το μεγαλύτερο σφάλμα της δικής σας Κυβέρνησης, της δικής σας πορείας στην Αντιπολίτευση ήταν η ναρκοθέτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος για δικούς σας εσωτερικούς λόγους λόγω των προβλημάτων που είχατε στο εσωτερικό του Κόμματός σας για τα θέματα των μη ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Ναρκοθετήσατε την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα έλυνε πολλά θέματα, που κυρίως αφορούν το δικό σας Υπουργείο, τα προβλήματα που έχετε με το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δυσκολίες που έχετε να προχωρήσετε τα μεγάλα έργα. Και γι’ αυτό παρενθετικά σας λέω ότι κάνετε μεγάλο πολιτικό λάθος και θα δημιουργήσετε τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των έργων, όπως αυτά που σας ανέφεραν οι συνάδελφοι, μεγάλα έργα που είχε προγραμματίσει η Νέα Δημοκρατία τα οποία σταματήσατε και οι συμβάσεις δεν έγιναν. Λέτε ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι, όπως είναι η σύμβαση για το αεροδρόμιο του Καστελίου, αλλά πολύ φοβούμαι ότι με τις προσφυγές και όλα τα άλλα θέματα που θα δημιουργηθούν, θα ακολουθήσουν και αυτά το γνωστό δρόμο της ολοκλήρωσης των έργων μετά από μια εικοσαετία, όπως γίνονται τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα. Εκεί είναι το μεγάλο σας λάθος και αυτό θα πληρώσετε σήμερα κι εσείς ως πολιτική ηγεσία, δηλαδή, το ότι δεν βοηθήσατε να προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος για Συνταγματικό Δικαστήριο, για σχέσεις με το Συμβούλιο της Επικρατείας, τις οποίες θα τις βρείτε μπροστά σας.
Αλλά, επειδή ο αγαπητός συνάδελφος, κ. Ρέππας, αναφέρθηκε στις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας, εγώ θέλω να του πω ότι είμαστε υπερήφανοι για το έργο της Νέας Δημοκρατίας. Είμαστε υπερήφανοι γιατί κάναμε πράξη αυτό που δεν έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή, το 80% των πόρων να πάει στην ελληνική περιφέρεια. Είμαστε υπερήφανοι γιατί προσπαθήσαμε να ολοκληρώσουμε τα σκιάχτρα, τα οποία αφήσατε εσείς. Κι επειδή και οι δυο σας πολιτεύεστε εκτός Αττικής, θα σας πω ότι με το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004», με τα τριακόσια υποτιθέμενα εκατομμύρια που θα μοιράζατε στην περιφέρεια για έργα υποδομής, που εγγράφηκαν στον Προϋπολογισμό με 100 ευρώ εκείνη την εποχή, έμειναν όλα, όχι μόνο ημιτελή, αλλά σκιάχτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα και στην αισθητική των πολιτών και των τουριστών των ευρύτερων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί ολοκληρώσαμε την Εγνατία Οδό.
Εγώ είχα πολύ καιρό να πάω προς τη μεριά που πολιτεύεται ο κ. Ρέππας, στην Πελοπόννησο και είδα τα έργα τα οποία γίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζω πολύ καλά την περιοχή, γιατί έχω φίλους στην Καλαμάτα. Πριν μερικά χρόνια, το 2004, θα γνωρίζετε ότι το έργο που μας παραδώσατε το πήρε η βροχή και το κατέβασε στην πεδιάδα. Το παραδώσατε πριν το 2004 -το ξέρετε κ. Ρέππα- και το πήρε η βροχή και το κατέβασε στην πεδιάδα, στη Μεγαλόπολη και χρειάστηκε να περάσουν δύο και τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Είμαστε υπερήφανοι διότι, ανεβαίνοντας να δω το θέμα των Τεμπών, είδα τα πολύ σημαντικά έργα στη Λάρισα που έγιναν στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας. Όλους αυτούς τους δρόμους τους βλέπαμε αυτά τα είκοσι χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και είδαμε τη διαφορά που υπάρχει τώρα.
Πηγαίνουν οι συνάδελφοι προς την Αχαΐα και βλέπουν τα έργα που γίνονται. Για είκοσι χρόνια το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άφηνε αυτά τα έργα στις καλένδες. Βλέπουμε στην Κρήτη τους κάθετους άξονες. Για πρώτη φορά δόθηκαν διακόσια εκατομμύρια για να συνδεθεί ο νότος με το βορρά.
Μάλιστα, ο κ. Μαγκριώτης, γνωρίζει πολύ καλά τι λέω γιατί σε λίγα χρόνια θα χρησιμοποιεί τα μετρό της Θεσσαλονίκης που το εξήγγειλαν οι Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καμιά δεκαπενταριά φορές όπως τον Αχελώο, αλλά τίποτα δεν έγινε. Αλλά αυτά θα μας τα πει στη δικιά του τοποθέτηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Το εξήγγειλε το 1992 η Νέα Δημοκρατία επί κυρίου Μητσοτάκη!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτήν την πολιτική ειδικά στον τομέα των δημοσίων έργων.
Κύριοι συνάδελφοι, κλείνω με αυτό λέγοντας ότι φουρτουνιασμένη θάλασσα είναι η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία και αυτά είπατε ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας.
Το τσουνάμι της ανερμάτιστης πολιτικής των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαχρονικά και κυρίως τη χαμένη δεκαετία του ’80, που δημιουργήθηκε το τεράστιο δημόσιο χρέος και τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης καλείται να πληρώσει ο ελληνικός λαός, είναι πολιτική που χρεώνεται πολιτικά στο ΠΑ.ΣΟ.Κ..
(XA) (2GH)
Σας το λέω άλλη μια φορά. Σας το είπα και στον προϋπολογισμό. Σας το είπαν και οι συνάδελφοι στον προϋπολογισμό. Από τα 300 δισεκατομμύρια του δημοσίου χρέους, τα 180 δισεκατομμύρια είναι τόκοι, τα 100 δισεκατομμύρια δεν πέρασαν από τη Βουλή και η ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για όλα αυτά ξεπερνά το 92% ή 289 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 300 δισεκατομμύρια.
Έχετε μια ιστορική ευκαιρία, μια μοναδική ευκαιρία να διορθώσετε αυτό το ιστορικό σας λάθος. Μη ζητάτε τώρα και τα ρέστα από τη Βουλή. Κοιτάξτε να κάνετε ως νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. αυτό που είπε σήμερα και ο Πρωθυπουργός απαντώντας στην ερώτηση των Αρχηγών των Κομμάτων για τα αγροτικά, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλάζει. Κοιτάξτε να αλλάξετε, κοιτάξτε να βοηθήσετε τη χώρα, κοιτάξτε να βγάλετε την οικονομία από το αδιέξοδο.
Εμείς είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε. Βλέπετε ότι τα περισσότερα νομοσχέδια που έρχονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα ψηφίζουμε μαζί με την Κυβέρνηση παρ’ ότι έχουμε σημαντικές ενστάσεις όσον αφορά πολλές διατάξεις αυτών των νομοσχεδίων.
Κάντε το καθήκον σας. Αφήστε τις πολλές διαβουλεύσεις και αρχίστε να δράτε πολιτικά. Ο πολιτικός χρόνος και ο δικός σας και της ελληνικής οικονομίας είναι πεπερασμένος. Περιμένουμε τις απαντήσεις όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο και πιστεύω ότι με τη δική μας βοήθεια και με τη δική σας αποφασιστικότητα θα λυθεί ένα τεράστιο πρόβλημα και για τη συγκοινωνία και για την τοπική οικονομία και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Κεφαλογιάννη.
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Χρήστος Παπουτσής, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για έξι λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπω ότι ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κεφαλογιάννης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ανησυχεί πάρα πολύ, εμφανίζεται πολύ ανησυχών σήμερα. Διότι όπως μας είπε, ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε κάποιες από τις σκέψεις του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, του κυρίου Καρατζαφέρη, όπως άλλωστε και των Αρχηγών των άλλων Κομμάτων. Και αυτό φαίνεται ότι ανησυχεί τον κ. Κεφαλογιάννη και τη Νέα Δημοκρατία διότι …
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε συνάδελφε …
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Ροντούλη, μονίμως ταραχοποιός εκεί στα πίσω έδρανα! Σας παρακαλώ! Ήρεμα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν θέλω να παρεμβαίνω στους καυγάδες μέσα στην πολυκατοικία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς είστε ισόγειο ή ρετιρέ;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Έχουμε επιλέξει άλλο δρόμο, άλλη γειτονιά εμείς, έτσι κι αλλιώς.
Όμως, σας βλέπω να ανησυχείτε. Φοβάμαι, όμως, ότι η ανησυχία δεν είναι επί της ουσίας. Η ανησυχία είναι επί της τακτικής. Φοβάμαι ότι ανησυχείτε για άλλο λόγο, γιατί σας χαλάει το μέτωπο του κλεισίματος των δρόμων, το μέτωπο που επιλέξατε. Διότι όπως αντιλαμβάνεστε όλοι από τις δημόσιες δηλώσεις, εγώ ακούω τον κ. Χατζηγάκη και τον κ. Μπούτα οι οποίοι είναι υπέρ του κλεισίματος των δρόμων και υπέρ των μπλόκων. Άρα, λοιπόν, γιατί ανησυχείτε; Επιλογή σας είναι. Επιλογή σας είναι να κόψετε τη χώρα στα δυο για να μπορέσετε να αποσείσετε από πάνω σας τις μεγάλες ευθύνες που έχετε για την κατάντια του αγροτικού κόσμου της χώρας, για την αποεπένδυση των τελευταίων χρόνων και για τα προβλήματα που επισωρεύσατε στην ελληνική κοινωνία με την ανυπαρξία στρατηγικής όσον αφορά το μέλλον του αγροτικού κόσμου και της ελληνικής υπαίθρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όσον αφορά τη σημερινή επερώτηση την οποία καταθέσατε στην Κυβέρνηση, εγώ πρέπει να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ότι εκλαμβάνω τη μια πλευρά των προθέσεών σας, την καλή πλευρά και σ’ αυτή στέκομαι. Στέκομαι δηλαδή στις προθέσεις σας, έτσι όπως το είπατε, ότι δηλαδή ανησυχείτε πάρα πολύ για το μέλλον και η αγωνία σας είναι πότε θα παραδοθεί το έργο. Δεν στέκομαι στο άλλο αλλά δεν μπορώ και να μη το σχολιάσω. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι δεν στέκομαι.

(MB)


(3XA)
Δεν μπορώ όμως να μην σχολιάσω το γεγονός ότι όσον αφορά την ώρα, τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο των πεπραγμένων της Κυβέρνησης όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, την αξιοποιείτε για να κάνετε κοινοβουλευτικό έλεγχο, στην πραγματικότητα, στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ιδιαίτερα από την περίοδο που, όπως προβλέπετο από τη Σύμβαση, έπρεπε να είχαν παραδοθεί τα έργα, δηλαδή από το Μάιο του 2009, και έκτοτε «αγρόν αγοράζατε»! Ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, λοιπόν, επί των κυβερνητικών πεπραγμένων αφορά την περίοδο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Η υπόλοιπη συζήτηση, όπως με εξαιρετική άνεση σας απάντησε ο Υπουργός κ. Ρέππας, αφορά τις δικές μας δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσον αφορά το μέλλον.
Όμως, παρ’ όλα αυτά οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας στάθηκαν και σε ορισμένα άλλα σχόλια. Εγκάλεσαν την Κυβέρνηση τη δική μας, δηλαδή την κυβέρνηση των τελευταίων εκατό ημερών, για καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση της πτώσης των βράχων και του κλεισίματος των δρόμων στα Τέμπη. Αλήθεια, ποιο είναι το έργο το οποίο είχατε επιδείξει εσείς πεντέμισι χρόνια, όχι μόνο στα Τέμπη αλλά στο σύνολο της χώρας, στον τομέα των δημοσίων έργων; Ο απόλυτος θεατρινισμός, η πολιτική της διευκόλυνσης γενικώς, για να μην πω ότι αποδειχθήκατε και πρωταθλητές σ’ έναν άλλο διαγωνισμό, κύριε Κεφαλογιάννη.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Με αεροπλάνο θα εξυπηρετούνται…
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Αποδειχθήκατε πρωταθλητές στο διαγωνισμό «το χρυσό ψαλίδι», με το οποίο κόβατε τις κορδέλες για τα έργα τα οποία είχε δρομολογήσει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κώστα Σημίτη. Σ’ αυτό το διαγωνισμό, στο διαγωνισμό «το χρυσό ψαλίδι», είστε πράγματι πρωταθλητές, αλλά όχι και σε έργα! Κι επειδή ταξιδεύω σ’ όλη τη χώρα, κύριε Κεφαλογιάννη, με όλα τα μέσα, εγώ σας προκαλώ: Πείτε μου όχι δύο αλλά ένα έργο, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ένα! Δεν υπάρχει.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η Εγνατία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ε όχι και από τη Νέα Δημοκρατία η Εγνατία! Προς Θεού! Ένα έργο δεν υπάρχει! Επί πεντέμισι χρόνια δεν υπάρχει έργο!
Όσον αφορά τα Τέμπη, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα και η περιοχή ανησυχεί, όχι μόνο η περιοχή της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά όλη η χώρα. Διότι οι επιχειρήσεις σ’ όλη την χώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα -κόστος, καθυστερήσεις- κι επιπλέον οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φθορών στην περιοχή τους, κυρίως στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν αντέχει για μεγάλα φορτία. Είμαι απόλυτος βέβαιος -εγώ χαίρομαι ιδιαίτερα από τις δεσμεύσεις του κυρίου Υπουργού- ότι η Πολιτεία, όσον αφορά τη δική της ευθύνη, με πολύ ταχύτατους ρυθμούς όχι μόνον έκανε τον κατάλληλο σχεδιασμό, αλλά ταυτόχρονα ανέλαβε και την ευθύνη για την αποκατάσταση ή την ενίσχυση εκείνων των συμπληρωματικών οδικών δικτύων τα οποία έχουν ανάγκη.
Βέβαια εδώ επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, μια ειδική παράκληση λόγω εντοπιότητας, διότι η ιδιαίτερη πατρίδα μου, όπως ξέρετε, είναι τα παράλια του Νομού Λάρισας, απ’ όπου περνάει ο ένας οδικός άξονας τον οποίο έχετε αυτή τη στιγμή επιλέξει. Εκεί πράγματι χρειάζεται ενίσχυση αυτό το οδικό δίκτυο, δεδομένου ότι ήταν καινούργιο, πρόσφατο, αλλά υπέστη ζημιές από πλημμύρες στην περιοχή. Υπήρχαν και εκεί προβλήματα, τα οποία παρέμειναν άλυτα όλη αυτή την περίοδο λόγω της αδιαφορίας της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα, τα οποία αφορούν την ίδια τη σύμβαση παραχώρησης και το πώς αυτή ερμηνεύεται, εγώ δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο πέραν αυτού το οποίο με πολλή σαφήνεια ο Υπουργός κ. Ρέππας ανέφερε μόλις προηγουμένως, αλλά κι ο Υφυπουργός κ. Μαγκριώτης επανειλημμένα έχει διατυπώσει. Το επαναλαμβάνω κι εδώ, για να μην έχουμε καμία απολύτως παρεξήγηση. Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος, ο παραχωρησιούχος έχει αναλάβει…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, ολοκληρώστε, κύριε Παπουτσή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ:…τη βελτίωση, τη συντήρηση, τη λειτουργία και την ασφάλεια κι όχι μόνο την εκμετάλλευση του οδικού δικτύου. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος τόπος συμφωνίας της Κυβέρνησης και των αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων, ούτως ώστε το ταχύτερο δυνατόν θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία και θα παραδοθεί ο δρόμος ως ένας ασφαλής δρόμος, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και των δικτύων των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
(SS)


(3ΜΒ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Παπουτσή.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κ. Αντώνιος Σκυλλάκος, για έξι λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Υπάρχουν τεράστιες, διαχρονικές ευθύνες και στα δύο κόμματα και στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στη Νέα Δημοκρατία που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο, για ορισμένες βασικές επιλογές τους που γεννούν τέτοια προβλήματα, όπως τα Τέμπη.
Πρώτον, σε ανάλογες περιοχές –στα Τέμπη συγκεκριμένα και σε ανάλογες περιοχές- υψηλού κινδύνου τι γινόταν επί δεκαετίες: Γίνονταν οι απαραίτητοι έλεγχοι; Έπαιρναν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας; Και όχι να περιμένουμε πότε θα δοθεί σε κάποια κοινοπραξία το έργο, που θα αναλάβει και τις ευθύνες τους! Φαίνεται ότι δεν γινόταν σχεδόν τίποτα. Εγώ τουλάχιστον που ζω στην περιοχή και κυκλοφορώ συνεχώς, δεν είδα κανένα ουσιαστικό έργο τις τελευταίες δεκαετίες.
Δεύτερον ζήτημα είναι η λογική και η σύμφωνη γνώμη των δύο κομμάτων και άλλων και του ΛΑ.Ο.Σ., ότι πρέπει να παραχωρούνται με συμβάσεις παραχώρησης –δεν μιλάω για τη συγκεκριμένη συμφωνία, μιλάω γενικά- να δίνονται σε ιδιώτες και να μας κατασκευάσουν τους δρόμους και να μας βάζουν και διόδια, όταν ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μόνο το 10% βάζουν από την τσέπη τους. Το άλλο είναι δανεισμός από τράπεζες και η επιδότηση από τα χρήματα του δημοσίου. Έτσι, φτιάχνω και εγώ το δρόμο! Γίνομαι και εγώ επιχειρηματίας! Όμως, είναι η λογική παραχώρησης των μεγάλων αξόνων στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Υπάρχουν ευθύνες.
Τρίτον ζήτημα, ο ανεξάρτητος μηχανικός! Και βεβαίως παίρνει τη θέση και από κοινού συνεννοείται με την κοινοπραξία, εν πάση περιπτώσει, διότι έχετε συμφωνήσει στο θεσμικό πλαίσιο τα δύο κόμματα ότι θα είναι ιδιώτης –οίκος τάδε όπως λέγεται και δεν ξέρω τι είναι- τάχα ανεξάρτητος, ο οποίος επιλέγεται από την κάθε κοινοπραξία και πληρώνεται από την κοινοπραξία.
Λοιπόν, είναι δυνατόν να φτιάξουμε σωστά δημόσια έργα ή να τηρηθούν οι συμβάσεις, όταν συμφωνάτε; Να υπάρχει διαχρονική ευθύνη για τις εναλλακτικές λύσεις, για τις παρακαμπτήριες οδούς που δεν έχουν τις δυνατότητες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Δεν υπάρχει προνοητικότητα από καμία κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, όταν γνωρίζουμε το επικίνδυνο των Τεμπών, ότι κάποτε θα κλείσουν τα Τέμπη;
Και έρχομαι στις συγκεκριμένες ευθύνες, όχι τις γενικές. Υπογράφτηκε μία σύμβαση. Τι έκανε η Νέα Δημοκρατία, για να εφαρμοστεί αυτή η σύμβαση, όσον αφορά την ασφάλεια του σημερινού δρόμου; Δεν έκανε απολύτως τίποτα, όχι τον ένα χρόνο, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες από το Μάρτιο μέχρι που ανέλαβε την Κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Τι έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Κάποια επιστολή! Εδώ υπάρχουν κυρώσεις! Θα μπορούσαν να επιβάλλουν κυρώσεις και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Δεν έγινε τίποτα! Φτάσαμε, λοιπόν, σε αυτό το σημείο και υπάρχουν και συγκεκριμένες ευθύνες για τη μη εφαρμογή με την ανοχή των κυβερνήσεων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων και για τη μη εφαρμογή της σύμβασης. Δεν πήρε κανένα μέτρο για την ασφάλεια της περιοχής.
Έρχομαι τώρα στο πότε θα τελειώσει. Τώρα ανησυχούμε από αυτά που μας είπατε σε σχέση με αυτά που μας είπατε πριν από μία βδομάδα, που έκανα την επίκαιρη ερώτηση. Είχατε πει Πάσχα. Δεν το ξαναναφέρετε. Και καλά κάνετε και είστε και λίγο προσεκτικός, γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα, αλλά και οι προθεσμίες δύσκολες. Πρέπει να μπουν και προθεσμίες.
Δεύτερον, έχουμε την εταιρεία, η οποία λέει «τέλος Μαΐου». Σήμερα, αν κατάλαβα καλά, άκουσα τη λέξη «καλοκαίρι». Η πρόβλεψη που έχουμε εμείς εκεί στην περιοχή είναι ότι θα περάσει και το καλοκαίρι και δεν θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Θέλουμε να είστε, λοιπόν, πιο συγκεκριμένοι σε αυτό το ζήτημα.
Και αν κωλυσιεργεί η εταιρεία; Πρέπει να αναλάβετε δράση, όχι κυρώσεις απλώς, αλλά υποκατάσταση στην κατασκευή των έργων. Δεν θα περιμένουμε. Αν η εταιρεία κωλυσιεργεί, τι θα γίνει; Πέστε μας συγκεκριμένα τι θα κάνετε, αν κωλυσιεργεί η εταιρεία ή έχει διαφωνίες ή πιέζει, για να αναλάβετε μέρος του κόστους και να μην αναλάβει όλη την ευθύνη.
(GK)
(3SS)
Έρχομαι τώρα στο θέμα της ασφάλειας. Η εταιρεία σάς κατέθεσε ένα σχέδιο, μια μελέτη, ένα πλαίσιο –όπως το είπατε- για το τι μέτρα ασφαλείας προβλέπει ότι θα κάνει.
Εγώ βάζω το εξής ερώτημα: Πώς η εταιρεία πριν από λίγο καιρό έβγαλε ανακοίνωση και είπε ότι θα παρθούν μέτρα ασφαλείας, αλλά ο δρόμος θα είναι ασφαλής στην καλύτερη περίπτωση κατά 60%; Όταν το λέει αυτό η εταιρεία, σημαίνει ότι και το πλαίσιο που έχει βάλει είναι για ασφάλεια στο ύψος του 60%, όχι του 90% ή του 100%!
Απ’ ό,τι φαίνεται, όταν εσείς λέτε ότι από Δευτέρα ξεκινούν τα έργα, σημαίνει ότι έχετε αποδεχθεί το πλαίσιο της εταιρείας για ασφάλεια μέχρι 60%. Κι εμείς που κυκλοφορούμε εκεί σχεδόν κάθε μέρα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, θα είμαστε στο 60% ή στο 40%; Αυτό θα σκέφτονται όλοι όσοι περνούν τα Τέμπη.
Υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα. Να μας εξηγήσετε περισσότερο αυτό το θέμα της ασφάλειας. Τι ασφάλεια εγγυάσθε; Τι εγγυάται η εταιρεία; Τι λένε οι σύμβουλοί σας; Τι λένε οι σύμβουλοι της εταιρείας;
Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι διαμαρτυρήθηκε και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, διότι ήλθαν σύμβουλοι που έφτιαξαν αυτό το πόρισμα της εταιρείας και οι οποίοι είναι σύμβουλοι της ίδιας της εταιρείας! Δεν είναι ανεξάρτητη αρχή αυτή η οποία δίνει τη σκέψη και την πείρα της.
Κύριε Υπουργέ, εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση. Τι θα γίνει με το θέμα του αν θα πληρωθούν κάποιοι άνθρωποι; Θα αποζημιώσετε πολλές κατηγορίες ανθρώπων, παραδείγματος χάριν, μαγαζιά που έκλεισαν στην περιοχή –εντός ή στον περίγυρο των Τεμπών- ή μαγαζιά, των οποίων υποβαθμίστηκε η λειτουργία τους λίγο παραέξω από τα Τέμπη; Θα αναπληρώσετε το εισόδημα εργατών όχι μόνο καθηγητών, αλλά εκατοντάδων ανθρώπων που πληρώνουν βενζίνη, ταξί, τρένο κ.λπ.; Θα πάρετε κάποιο μέτρο για τους μαθητές που πάνε φροντιστήριο και πληρώνουν κάθε μέρα επιπλέον εισιτήριο –ξεχωριστά ο κόπος;
Αυτά πρέπει να τα απαντήσετε, διότι αλλιώς όταν λέτε «θα τα δούμε στην πορεία και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», έχω να σας αντιπαραθέσω δυο στοιχεία.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Πρώτον, οι φορτηγατζήδες και οι όποιοι μεταφορείς θα μετακυλήσουν το κόστος στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες –και αυτή είναι η ουσία του προβλήματος- και θα τα πληρώσουμε τα σπασμένα έτσι κι αλλιώς.
Δεύτερον, ποιος νομικός σας είπε ότι αν αρχίσετε και πληρώνετε κάποιες αποζημιώσεις, δεν μπορείτε να τα αναζητήσετε από την εταιρεία; Ο πρωτοετής της Νομικής ξέρει πολύ καλά πως όταν το κράτος θα αναγκαστεί να πληρώσει για κάποια ζημιά που έγινε, μπορεί να τα αναζητήσει από τον αίτιο, από αυτόν που έχει την ευθύνη, από την εταιρεία, από την κοινοπραξία! Μη δικαιολογείστε! Εδώ πέρα απολύθηκαν εργαζόμενοι!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Σκυλλάκο, παρακαλώ ολοκληρώστε.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ: Τέλος, θα ήθελα να μας απαντήσετε αν θα επιτρέψετε να συνεχιστεί αυτό που γίνεται από την κοινοπραξία, δηλαδή να παίρνει τέλη από τα διόδια στο Αιγίνιο, στη Λεπτοκαρυά και στο Μοσχοχώρι, όταν αναγκάζονται όλοι –φορτηγά και Ι.Χ.- να κάνουν ολόκληρους κύκλους και να πληρώνουν ένα σωρό λεφτά!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Σκυλλάκο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι πέντε μαθητές και μαθήτριες και δύο συνοδοί δάσκαλοι από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Οβρυάς Αχαΐας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Το λόγο έχει Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Να δώσω, κατ’ αρχήν, μια απάντηση στον κ. Κεφαλογιάννη. Αφού έμαθε πότε μπήκε ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός στη Βουλή, ας ξέρει, λοιπόν, ότι ήλθαμε για να παραμείνουμε. Θα μας βλέπει πολλά χρόνια στη συνέχεια.



(SM)
(3GK)

Δεύτερον, δεν ξέρω με τι τόνο ή με τι ύφος ή με τι υπονοούμενο είπε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. απεδέχθη προτάσεις, που έκανε ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθoδόξου Συναγερμού για το αγροτικό ζήτημα της χώρας. Πάντως, πρέπει να του επισημανθεί το εξής: Όταν κάποιος αποδέχεται θετικές προτάσεις, αυτό δείχνει πολιτική γενναιότητα, δείχνει πολιτική ανωτερότητα και μια διάθεση αυτοκριτικής -αν θέλετε- που βλέπω να λείπει από τη Νέα Δημοκρατία.
Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τη δική μας πλευρά δείχνει την υπευθυνότητα, με την οποία κινείται στο πολιτικό σκηνικό ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και την προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αναβάθμιση του λεγόμενου πολιτικού πολιτισμού. Άρα, δεν πρέπει να μένετε μόνο στα λόγια, στη συναίνεση ή οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να κάνετε και προτάσεις, όχι μόνο να αποδομείτε κάτι, αλλά να χτίζετε και κάτι. Αυτά για τα γενικά που προηγήθηκαν.
Έρχομαι τώρα, κύριε Υπουργέ, στο βασικό θέμα. Θέλω να σας κάνω μία υποθετική, ρητορική ερώτηση. Έστω ότι δεν γινόταν αυτή η βραχόπτωση, έστω ότι δεν γινόταν το έργο των δύο σηράγγων στα Τέμπη, υπήρχε επικινδυνότητα όλα τα προηγούμενα έτη στο συγκεκριμένο σημείο; Δεν θα μπορούσε να γίνει ένα απλό φυσικό γεγονός, ένας σεισμός σε μία κατ’ εξοχήν σεισμογενή χώρα; Γιατί το λέω αυτό; Διότι η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία. Ναι, θα μπορούσε να γίνει. Και τότε; Τότε η Ελλάδα θα κοβόταν στα δύο.
Άρα, λοιπόν, τι έκαναν τα δύο κόμματα, οι κυβερνήσεις των δύο αυτών κομμάτων που εναλλάσσονταν στην εξουσία όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ύψωναν τα μάτια στο Θεό. Τίποτε άλλο δεν έκαναν για να προλάβουν. Κατά τα άλλα ο μεγαλοϊδεατισμός των Ολυμπιακών Αγώνων μας μάρανε, αντί να κάνουμε κανένα έργο ουσιαστικό για να μην κλείνει η Ελλάδα στα δύο, το κυρίαρχο δηλαδή.
Και να πω και κάτι άλλο στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Παραδέχθηκαν οι ίδιοι –ο πολιτικός τους σχεδιασμός δεν φαίνεται να λειτουργεί καλά- ότι θα έπρεπε μέχρι τις 5 Μαρτίου του 2009 η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» να κάνει εργασίες στα πρανή. Ναι ή όχι; Και έστελνε –λέει- η Εγνατία Α.Ε., είχαμε αλληλογραφία δηλαδή «κάντε, όχι δεν κάνω κ.λπ.».
Αυτό είναι σοβαρή κυβέρνηση, σοβαρή εξουσία; Δηλαδή έχω συμβατικές υποχρεώσεις ως εταιρεία να κάνω κάτι, δεν το κάνω και η Εγνατία Α.Ε. -που έχει μπει από την πλευρά του κράτους- αλληλογραφεί. Βγήκε υπεύθυνα η κυβέρνηση να πει ότι είναι απαράδεκτα πράγματα αυτά, να καταγγείλει την εταιρεία, να καταγγείλει τη σύμβαση να ζητήσει ρήτρες;
Και έρχεστε τώρα εσείς και λέτε: «Εσείς τώρα τι κάνετε;» Γιατί εσείς τι κάνατε; Άρα, λοιπόν, νομίζω ότι ο πολιτικός σας σχεδιασμός πάσχει πάρα πολύ.
Τώρα, κύριε Υπουργέ, επειδή ξέρω τι άνθρωπος και τι χαρακτήρας είστε, να αφήσουμε «τα γκμουχ-γκουχ», όπως λέμε εμείς στη Θεσσαλία. Ας πούμε πράγματα ξεκάθαρα. Δύο είναι τα ζητήματα και εμείς περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις. Όχι ήξεις αφήξεις και τα συναφή, ξεκάθαρα πράγματα.
Ζήτημα πρώτον. Ποιος θα πληρώσει, αγαπητοί συνάδελφοι, το κόστος των εργασιών αποκατάστασης, το οποίο ανέρχεται περίπου –και μπορεί να με διορθώσει ο Υπουργός, αν κάνω λάθος- στα 100 εκατομμύρια ευρώ; Ποιος θα πληρώσει τώρα γι’ αυτά τα 100 εκατομμύρια ευρώ; Θα πληρώσει το κράτος; Θα πληρώσει με βάση συμβατικές υποχρεώσεις η εταιρεία;
Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Η σύμβαση είναι ξεκάθαρη και έχει δίκιο ο κ. Χαλκίδης. Θα πληρώσει η εταιρεία, διότι η εταιρεία ευθύνεται και το ξέρει και όλη η κοινή γνώμη και η τοπική κοινωνία που βιώνει τα πράγματα αυτά στην περιοχή. Διότι πριν δεν είχαμε τέτοια φαινόμενα. Κάποιοι πήγαν, για να μειώσουν το κόστος και όχι μόνο να τρέξουν πιο γρήγορα το έργο και έκαναν τα γνωστά κόλπα των εκρήξεων και οδηγηθήκαμε εδώ που οδηγηθήκαμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, κύριε Πρόεδρε. Θα μου δώσετε μερικά λεπτά.
Άρα, λοιπόν, ξεκάθαρα πράγματα. Από την πλευρά του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού το κράτος να μην αναλάβει ούτε ένα ευρώ από το κόστος εργασιών. Θα τα πληρώσει η εταιρεία. Δεν είναι δυνατόν να λέτε στον ελληνικό λαό «κάντε οικονομίες, σφίξτε το ζωνάρι» και όταν έρχεται η υπόθεση με κάποια εταιρεία να πληρώσει -που μας γδέρνει κυριολεκτικά με τα τέλη-, να αναλάβει με διαιτησία κόστος και το κράτος. Τελειωμένα αυτά τα πράγματα.

(AM)
(3SM)
Δεύτερον, θα καταθέσω στα Πρακτικά, κύριε Υπουργέ, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Ρήμαξαν τα μαγαζιά στα Τέμπη».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αστέριος Ροντούλης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τι άλλο να σας πούμε; Κατά κυριολεξία το δεχθήκατε και εσείς ο ίδιος, κύριε Υπουργέ, γιατί λέτε ότι έχουν την κατανόηση οι άνθρωποι αυτοί, δηλαδή οι επαγγελματίες, οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι εκεί. Λέτε ότι έχουν την κατανόηση της πολιτείας.
Σας ερωτώ τώρα, γιατί ξέρω σε ποιον άνθρωπο απευθύνομαι: Η κατανόηση τρώγεται;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ένα λεπτό, κύριε Ροντούλη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν τρώγεται η κατανόηση. Πρέπει, λοιπόν, να καταλάβετε ότι στην περιοχή έχουμε μια «Γάζα». Η Γάζα δεν είναι μόνο στην Εγγύς Ανατολή είναι και μέσα στην Ελλάδα, στην περιοχή των Τεμπών, που βρίσκεται αποκλεισμένη. Και βρίσκεται υπό τεράστια πίεση το ανθρώπινο δυναμικό που έχει και το επαγγελματικό δυναμικό της περιοχής κυριολεκτικά υπό κατάρρευση.
Αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν τώρα να ακούσουν από εσάς -από την Κυβέρνηση εννοώ, όχι από τον κ. Ρέππα- ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα λέει:
Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις των ανθρώπων αυτών, των καταστηματαρχών; Τι θα γίνει με την απώλεια εισοδήματος; Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στα καταστήματα; Τι θα γίνει με τις εισφορές τους στα ταμεία; Τι θα γίνει με τα χρήματα που πρέπει να δίνουν στους λογαριασμούς των Δ.Ε.Κ.Ο.; Τι θα γίνει με τα χρέη τους στις τράπεζες που τρέχουν; Τι θα γίνει με τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, που το κρατάνε προς τιμήν τους εκεί οι επαγγελματίες της περιοχής; Δεν διώχνουν το προσωπικό, το κρατάνε!
Και αντί το κράτος να συνδράμει, έρχεται και λέει «κατανόηση». Ε, δεν τρώγεται η κατανόηση, τι να κάνουμε τώρα;
Επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, τελειώνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Τελειώνετε, παρακαλώ.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Θα παρακαλούσα για την ανοχή σας γιατί είμαι από την περιοχή και με πονάει. Παρακαλώ να με υποστείτε για λίγο ακόμη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σύμφωνοι, κύριε Ροντούλη, αλλά με αυτή τη λογική καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε κανένα χρόνο.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Τριάντα δευτερόλεπτα και τελειώνω.
Κοιτάξτε, κύριε Υπουργέ. Δεν πρέπει η πολιτεία να δίνει ένα σημάδι, το οποίο είναι αισχρό για μένα. Στην Αθήνα δεν έχουμε παιδιά και στην επαρχία αποπαίδια. Το Δεκέμβριο του 2008, όταν έγιναν οι καταστροφές στα καταστήματα των Αθηνών, μέσα σε μέρες η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -ορθά ποιούσα- έφερε νομοσχέδιο, για να αποζημιωθούν οι άνθρωποι αυτοί που υπέστησαν ζημιές από κουκουλοφόρους κ.λπ., για τις οποίες ζημιές δεν ευθύνονταν.
Τώρα ευθύνονται οι άνθρωποι αυτοί γι’ αυτό το κακό –να το πω έτσι απλά- που τους βρήκε; Όχι.
Άρα, αν δεν συνδράμει η πολιτεία τώρα τους ανθρώπους αυτούς, αν δεν κάνει ένα σχέδιο αποκατάστασης της οικονομικής τους επιβιωσιμότητας, τι μήνυμα θα δώσει; Ότι είναι παρακατιανοί αυτοί στην περιφέρεια, είναι παρακατιανοί αυτοί στη Λάρισα. Αφήστε τους στη μοίρα τους!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Ροντούλη, παρακαλώ τελειώνετε.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Άρα, όχι παιδιά εδώ και αποπαίδια εκεί.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για την ανοχή σας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ.
(Χειροκροτήματα από τα Νότια Θεωρεία)
Παρακαλώ, δεν επιτρέπονται χειροκροτήματα από τα θεωρεία.
Το λόγο έχει τώρα η κ. Ηρώ Διώτη, Βουλευτής Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Νομό Λαρίσης, για έξι λεπτά.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας ξεκινήσουμε με κάποιες κοινές –απ’ ό,τι φαίνεται σε όλους- παραδοχές.
Ναι, η κοιλάδα των Τεμπών αποτελούσε πάντα ένα δύσβατο κομμάτι του εθνικού οδικού δικτύου. Ναι, κανείς δεν είχε αρνηθεί τη χρησιμότητα ολοκλήρωσης του «γεφυριού της Άρτας» που λέγεται «εθνικοί οδικοί άξονες».
Είχαμε από το 2007 θέσει το ζήτημα –και επανερχόμαστε κάθε φορά- ξέροντας τη χρησιμότητα ανάπτυξης του σιδηροδρομικού δικτύου, αφού το τρένο, ένα τόσο φιλικό μέσο μετακίνησης στην Ελλάδα, παραμένει ακόμα και σίγουρα παραγνωρισμένο.
Όμως, ήδη από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το 2007, σχετικά με την κύρωση σύμβασης παραχώρησης του έργου της μελέτης «Κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του τμήματος Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη- Εύζωνοι», οι Βουλευτές μας σας είχαν επιστήσει την προσοχή για το έργο.
Είχαν θέσει το θέμα χρηματοδότησης των μεγάλων έργων μέσω Σύμπραξης Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα –τα λεγόμενα Σ.Δ.Ι.Τ.- και το είχαμε καταστήσει σαφές: Τα έργα πρέπει να υπακούουν σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, να υπηρετούν ένα εμπνευσμένο, αλλά με δημοκρατικό τρόπο σχεδιασμένο και με πόρους, πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων.
Αυτά τα έργα πρέπει να γίνονται, κύριοι συνάδελφοι, επειδή είναι απαραίτητα για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών και όχι ευκαιριακά, επειδή μπορούν να έχουν κάποια χρηματοδότηση πρόσθετη ως έργα παραχώρησης ή ως έργα Σ.Δ.Ι.Τ.
Θα πρέπει να αποφασίσετε, κύριοι της Κυβέρνησης, πώς ιεραρχείτε τα πράγματα, εάν οι μεταφορές είναι δημόσιο αγαθό ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Εμείς λέμε ότι η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες μεταφορών αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα που δεν μπορεί να υπακούει αποκλειστικά στη λογική της ανάλυσης κόστους-ωφέλειας.

(XS)

(3AM)
Ας περάσουμε, λοιπόν, και στα επιμέρους, όχι όμως λιγότερο σημαντικά ζητήματα που ενέσκηψαν εδώ και ένα μήνα, δηλαδή από το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου ημέρα της φονικής κατολίσθησης που κόστισε τη ζωή στον Ιταλό μηχανικό της κοινοπραξίας και Κύριος οίδε πώς δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα.
Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν μπορεί να μη θυμάστε ειδικά όσοι είχατε πάρει το λόγο στη συζήτηση του Θερινού Τμήματος της Βουλής, όταν ζητούσατε ως κυβέρνηση την κύρωση της σύμβασης όσων τότε υποστηρίζατε. Σταχυολόγησα δικές σας κουβέντες. Δικά σας επιχειρήματα από τα Πρακτικά.
Κάνατε λόγο για ευαισθησία απέναντι σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Συγκεκριμένα, κύριε Χαρακόπουλε, και επειδή είστε στην Αίθουσα, θα αναφερθώ σε κάτι που είχατε πει εσείς: «Το ΥΠΕΧΩΔΕ σε συνεργασία με οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις προχώρησε στις απαραίτητες παρεμβάσεις για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής από την οποία διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος. Γι’ αυτό το λόγο, έγιναν προσαρμογές που επιβάρυναν το έργο με πλέον 120 εκατομμύρια ευρώ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος, λοιπόν, που θα δοθεί στην κυκλοφορία σε πεντέμισι χρόνια, είναι ένα έργο που στοχεύει στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της περιοχής». Αυτά είναι λόγια του κ. Χαρακόπουλου.
Αν το ΥΠΕΧΩΔΕ, κύριοι συνάδελφοι, είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και είχε ξοδέψει και πλέον κονδύλια μάλιστα, τότε πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση; Γιατί τότε σε ό,τι αφορά στα αίτια της κατάπτωσης των βράχων, τόσο το Τεχνικό, όσο και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έθεσαν θέματα που αφορούν στη συνύπαρξη πολλών παραγόντων που έχουν σχέση τόσο με τις γεωλογικές, γεωτεχνικές και μορφολογικές συνθήκες, όσο και με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και ανθρώπινες παρεμβάσεις και δραστηριότητες;
Οι εορταστικές μέρες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ήλθαν και παρήλθαν και μπορώ να διαβεβαιώσω, όπως διαβεβαίωσαν και πολλοί Βουλευτές της Λάρισας, ότι πολλές οικογένειες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή των Τεμπών, άνθρωποι που δούλευαν στις γύρω από την Κοιλάδα επιχειρήσεις, πέρασαν μαύρα Χριστούγεννα και μαύρη Πρωτοχρονιά. Πολύς κόσμος έμεινε χωρίς δουλειά, περιοχές που περίμεναν να δουλέψουν με επισκέψεις απ’ όλη την Ελλάδα, όπως η ιστορική κοινότητα των Αμπελακίων έμειναν έρημες τις φετινές γιορτές. Και όπως όλα δείχνουν, ασχέτως αν τα δημοσιεύματα του έντυπου Τύπου αναφέρονται διαρκώς στον κύριο Υπουργό Υποδομών τον κ. Ρέππα, λέγοντας πως θα σηκώσει στους ώμους του το όλο θέμα, το γεγονός είναι ένα. Πώς θα γυρίσετε να πείτε σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες, πώς άνευ ντροπής θα κοιτάξετε όλους αυτούς τους εργαζόμενους και τους πείτε ότι και οι γιορτές του Πάσχα θα πάνε χαμένες. Πώς θα γυρίσετε να τους πείτε ότι ο δρόμος θα δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία από τέλη Μαΐου, τέλη καλοκαιριού απ’ ό,τι είδαμε σήμερα και βλέπουμε; Πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει κομμένη στα δύο με ανυπολόγιστες συνέπειες σε μία περίοδο κρίσης και για την οικονομία και για τον τουρισμό.
Ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο, κύριοι της Κυβέρνησης και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Την ευθύνη τη φέρετε αμφότεροι. Διότι από των ημερών σας, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, υπερθεματίζατε για το έργο και πανηγυρίζατε για τη σύμβαση και εσείς, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εδώ που τα λέμε, δεν είχατε και τις μεγαλύτερες δυνατές ενστάσεις.
Συνυπεύθυνοι είστε όλοι για την υπογραφή αυτής της αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεως στην ανάδοχο εταιρεία που όλο αναθεματίζετε σήμερα και θέτετε ερωτήματα εάν τηρήσατε τις συμβατικές υποχρεώσεις και παραδεχτήκατε, κύριε Υπουργέ, σήμερα ότι τελικά δεν τις τήρησε. Πόσοι έλεγχοι έγιναν έως σήμερα; Να μας πούνε και οι προηγούμενοι ιθύνοντες και οι σημερινοί.
Έρχομαι τώρα στο θέμα των διοδίων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε η μόνη χώρα που πληρώνει υπέρογκα διόδια για ένα έργο που θα κατασκευαστεί, θα ολοκληρωθεί, θα δοθεί σε χρήση «πάνω σε ένα τρία», όπως λένε και στα χωριά μας. Τώρα θα είναι σε τρεις μέρες, σε τρεις μήνες, σε τρία χρόνια, σε τρεις δεκαετίες; Άγνωστο. Σε τρία τέρμινα, ας μου επιτραπεί η έκφραση. Είμαστε χώρα που πληρώνουμε υπέρογκα διόδια σε αποδεδειγμένα επικίνδυνους δρόμους, με άπειρες κακοτεχνίες, διότι έτσι θα έβγαινε πιο προσοδοφόρο για τους μεγαλοεργολάβους. Δεν φθάνει, λοιπόν, που ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος της διέλευσης από σταθμούς διοδίων που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια τόσο καιρό, έγινε η κατολίσθηση στα Τέμπη και η εταιρεία αντί να αποδεχθεί την ευθύνη στο βαθμό που τη φέρει, ξεκίνησε πριν καλά-καλά κλείσει μήνα και με τα Τέμπη κλειστά, να εισπράττει ξανά διόδια στους σταθμούς που βρίσκονται επί του οδικού άξονα Μαλιακού-Κλειδιού.
Μπράβο στην ΕΓΝΑΤΙΑ που τους υποχρέωσε τουλάχιστον να μην εισπράττουν στο Αιγίνειο, αλλά μπράβο ειρωνικά, αφού είναι το λιγότερο που ήταν υποχρεωμένη να πράξει. Στο Μοσκοχώρι τα διόδια παραμένουν. Στη Λεπτοκαρυά τα διόδια παραμένουν. Και οι χαμηλότερες χρεώσεις είναι παρηγοριά στον άρρωστο, αφού πολύ σύντομα θα αυξηθούν εκ νέου και το ξέρετε αυτό. Και όταν τελειώσετε με το θέμα για το ποιος θα πληρώσει την αποκατάσταση των ζημιών, δεν νομίζω να αμφιβάλλετε ότι πάλι οι οδηγοί θα την πληρώσουν, αφού το κέρδος της η εταιρεία δεν σκοπεύει να το χάσει, αφού δεν είναι δα και κοινωφελές ίδρυμα. Και το χαράτσι πάλι από τα νέα διόδια θα πάει στους ώμους των Ελλήνων φορολογούμενων.
Στις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ήταν η ανακατασκευή των παραδρόμων και κάποιων παρακαμπτηρίων οδών, όπως θα θυμάστε. Το αν το τήρησαν ή όχι, το βλέπουμε όλοι. Κίνηση διεξάγεται από απαράδεκτα επαρχιακά δίκτυα και αγροτικούς δρόμους μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό αν έχετε την καλοσύνη.
Οι οδηγοί, δυστυχώς, λόγω κεκτημένης ταχύτητας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, συνεχίζουν να τρέχουν με ταχύτητες εθνικής. Το πώς δεν έχουμε θρηνήσει ακόμα θύματα είναι ειλικρινά απορίας άξιον.
Ως που να αποφασίσετε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, ποιος θα πληρώσει για τα Τέμπη, τα Τέμπη τα πληρώνει τελικά όλη η Ελλάδα. Φυσικά, περιμένουμε να μας πείτε με υπευθυνότητα πότε αναμένετε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία και ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος των παρεμβάσεων.
Μας είπατε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των ξαφνικών κατολισθήσεων βράχων ειδικά δίπλα σε οδικούς άξονες, για την αποφυγή ατυχημάτων.
(TR)
(3XS)
Μας είπατε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας των μετακινήσεων οχημάτων, επιβατών και εμπορευμάτων. Δεν μας είπατε το πότε. Και επίσης, δεν μας απαντήσατε στα εξής ερωτήματα: Πότε θα επαναλειτουργήσει η παλιά σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ από το σταθμό της Λάρισας ή της Γερτόνης μέχρι το σταθμό της Ραψάνης και αντίστροφα, με συρμούς πλατφόρμες που θα μεταφέρουν τα επιβατηγά οχήματα και τα φορτηγά που οι διαστάσεις τους επιτρέπουν τη φόρτωσή τους στους συρμούς που εισέρχονται στα τούριγκ της γραμμής. Πότε θα ολοκληρωθεί επιτέλους το οδικό κομμάτι της εθνικής οδού από τους Γόνους ως τη Ραψάνη για να γίνονται οι μετακινήσεις άμεσα και με ασφάλεια;
Αυτήν την Κυριακή και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση στα Τέμπη με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, οι οποίοι θα τοποθετηθούν επί του θέματος με κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τον Αλέξη Τσίπρα. Σας καλούμε κάποια στιγμή να έρθετε και εσείς στην περιοχή να αφουγκραστείτε από κοντά τους πολίτες, την τοπική κοινωνία. Γιατί έως σήμερα μάλλον η κραυγή αγωνίας τους μόνο ως ψίθυρος φθάνει στα υπουργικά σας γραφεία.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Εισερχόμαστε στις δευτερολογίες.
Πρέπει να πω ότι όλοι οι επερωτώντες είχαν ξεπεράσει το χρόνο της πρωτολογίας τους και απομένουν δύο λεπτά για τον καθένα. Παρακαλώ να τηρήσετε το χρόνο σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν πήραμε το χρόνο της δευτερολογίας μας. Και δεν είναι εδώ και όλοι οι Βουλευτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ο κ. Χαλκίδης μίλησε 12.34 λεπτά. Είναι σημειωμένο εδώ. Σας παρακαλώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Δεν ζήτησα, όμως, χρόνο από τη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ναι, αλλά μιλήσατε περισσότερο. Σας παρακαλώ! Κανένας δεν τηρεί το χρόνο του και όταν διακόπτει ο Πρόεδρος κανένας δεν το σέβεται. Και τώρα η ώρα είναι περασμένη. Σας παρακαλώ, θα μιλήσετε από δύο λεπτά.
Ο κ. Χαλκίδης έχει το λόγο.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν ζήτησα το χρόνο από τη δευτερολογία μου. Να τηρηθεί ο Κανονισμός! Γιατί μου βάζετε τρία λεπτά; Εγώ δεν ζήτησα το χρόνο μου από τη δευτερολογία. Δεν έκανα χρήση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Χαλκίδη, μιλήσατε …
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ας μας διέκοπτε ο κύριος Πρόεδρος. Τι να κάνουμε δηλαδή;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Διακόπτει ο Πρόεδρος και εγώ σας διακόπτω συνεχώς και κανένας δεν ακούει. Σας παρακαλώ, κάποτε πρέπει να λειτουργήσει …
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, βάλτε το χρόνο στα πέντε λεπτά, γιατί έτσι και αλλιώς πέντε λεπτά θα μιλήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για άγονη κομματική αντιδικία και ότι στη λύση των προβλημάτων απαιτείται συνεργασία. Μάλλον θα έπρεπε να στραφείτε στο δικό σας κόμμα, κύριε Υπουργέ, για να το πείτε.
Εμείς ως Νέα Δημοκρατία επί πεντέμισι χρόνια που ήμασταν κυβέρνηση δεν είχαμε τη στήριξη σε σοβαρά προβλήματα που ταλάνιζαν την ελληνική κοινωνία από πλευράς, τότε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εμείς διά του Προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά έχουμε πει ότι όποιες πρωτοβουλίες φέρνετε, που είναι προς την κατεύθυνση να στηρίζουν την ελληνική κοινωνία θα μας βρείτε μαζί σας και συμπαραστάτες.
Είπατε ότι σας παραδώσαμε χρέη, χρέη, χρέη! Και μάλιστα ο Κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος είπε, για ποιο έργο των πεντέμισι ετών να μιλήσουμε; Θα υπενθυμίσω ότι και εμείς το 2004 παραλάβαμε χρέη από την 20ετή διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Όμως ανασκουμπωθήκαμε, δουλέψαμε και παραδώσαμε ιδιαίτερα στο δικό σας τομέα ένα σημαντικό έργο. Φαίνεται, ο κ. Παπουτσής ξεχνάει ότι τα σοβαρότερα και δυσκολότερα κομμάτια των εθνικών οδών έχουν γίνει επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας των πεντέμισι αυτών ετών.
Ο κ. Μαγκριώτης για να πάει από τη Θεσσαλονίκη στα Γιάννενα χρειάζονται μόνο δύο ώρες, από εκεί που χρειαζόντουσαν έξι. Τα δύσκολα κομμάτια Μαλιακός-Πλαταμώνας-Παντελεήμονας-Τέμπη, όλα τα δύσκολα κομμάτια έγιναν επί Νέας Δημοκρατίας.
Επί Νέας Δημοκρατίας έγιναν οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, επί Νέας Δημοκρατίας γίνεται το ΜΕΤΡΟ στη Θεσσαλονίκη. Ας μη μιλάμε, λοιπόν, για έργο. Έγινε σημαντικό έργο.
Σε ό,τι έχει σχέση με τη σύμβαση, δεν καταγγέλλετε, κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του ΛΑΟΣ, κύριε Ροντούλη, η σύμβαση επειδή είναι τμηματική προθεσμία. Η σύμβαση καταγγέλλεται όταν υπάρχει συνολική λήξη της προθεσμίας του έργου. Σε τμηματικές προθεσμίες, όπως είναι η συγκεκριμένη, δεν μπορεί να γίνει καταγγελία της σύμβασης. Δείτε τη σύμβαση για να δείτε τι ακριβώς γίνεται.
Όμως, από τις 9 Μαρτίου που έληξε, η επιβλέπουσα αρχή με ευθύνη του Υπουργείου, η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. έκανε αυτά που προβλεπόντουσαν, όμως δεν τηρήθηκαν. Κύριε Υπουργέ, όμως, ανησύχησα με την τοποθέτησή σας και ανησύχησα γιατί πριν από λίγες ημέρες είχατε βγει δημόσια και κάνατε μία τοποθέτηση, διαφωνώντας με την κοινοπραξία, η οποία σας κατέθεσε στις 19/1 το χρονοδιάγραμμα στον ανεξάρτητο μηχανικό που περιμένετε να πάρει την έγκριση, γιατί χρειάζονται δεκαέξι εβδομάδες και εσείς βγήκατε και είπατε ότι μέχρι το Πάσχα πρέπει να τελειώσουν οι εργασίες.
(FT)






(3TR)
Φοβούμαι όμως, από το χρονοδιάγραμμα που δεν βάζετε σήμερα, ότι ούτε το Πάσχα, ούτε τέσσερις μήνες θα φθάσουν για να τελειώσει το έργο. Και αυτό είναι το πολύ ανησυχητικό.
Επίσης, με ανησυχήσατε γιατί όντως στους επαγγελματίες -που αυτή τη στιγμή, κυριολεκτικά, είναι αυτοί που θίγονται άμεσα- τους δώσατε μόνο κατανόηση και συμπάθεια. Δεν τους φθάνει, κύριε Υπουργέ.
Θα καταθέσω στο Προεδρείο ένα υπόμνημα όλων των επαγγελματιών, όπου δεν λένε τίποτα περισσότερο κα τίποτε λιγότερο από το ότι θα οδηγηθούν σε πτώχευση ή σε οριστική διάλυση των επιχειρήσεών τους, αφού αναγκάζονται να πληρώνουν και το ΙΚΑ και τα ενοίκια και τους εργαζόμενους και τη ΔΟΥ και τη Δ.Ε.Η. και όλα.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Χαλκίδης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν υπόμνημα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Επειδή δεν έγινε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, εγώ θα σας καταθέσω μία επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Ραψάνης, κύριε Υπουργέ, από το 1994, όταν ήσασταν κυβέρνηση, που απευθυνόταν στην τότε κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και στον συντοπίτη τους από τη Λάρισα, τότε Υφυπουργό Εργασίας κ. Αδαμόπουλο. Θα καταθέσω τα σχετικά έγγραφα. Ο κύριος Υφυπουργός απευθύνετε στον τότε Υπουργό Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και απαντά ο κ. Γείτονας τότε, Αναπληρωτής Υπουργός. Λέει, λοιπόν, ο κ. Αδαμόπουλος: «Σας στέλνουμε το υπ’ αριθμ. Τάδε 23.10.1994 έγγραφο της Κοινότητας Ραψάνης του Νομού Λάρισας και παρακαλούμε για την έρευνα της δυνατότητας αξιοποίησης της πρότασης που αυτό περιέχει».
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
«Πραγματικά», λέει ο Υφυπουργός σας, «η κατασκευή παρακαμπτηρίου δρόμου στην κοιλάδα των Τεμπών είναι απαραίτητη, εκτός των αναφερομένων στο έγγραφο και για την αναβάθμιση –προστασία του χώρου και την τουριστική αξιοποίηση της κοιλάδας με ανάδειξη θρησκευτικών και πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Χαλκίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, γιατί εγκαλέσατε ότι δεν σας διέκοψε ο Πρόεδρος στην πρωτολογία σας. Τώρα σας διακόπτει, καλύψατε και το χρόνο σας.
Σας παρακαλώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ναι, έχετε δίκιο, τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
Παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους Βουλευτές το εξής: Απαντά ο κ. Γείτονας τότε: «Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στα πλαίσια ολοκλήρωσης της μετατροπής της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης σε αυτοκινητόδρομο εξετάζει και διάφορες εναλλακτικές λύσεις στην περιοχή των Τεμπών». Και λέει ποιες είναι αυτές. Από τότε επί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Έχετε ευθύνη, κύριε Υπουργέ, γιατί από το 1994 μέχρι το 2004 ήσασταν εσείς κυβέρνηση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε πολύ, τελείωσε ο χρόνος σας.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Νομίζω ότι πρέπει να απαντήσετε συγκεκριμένα, κύριε Υπουργέ, στα δύο ερωτήματα. Πότε θα υπάρξει διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου και τι θα γίνει με όλους αυτούς που πραγματικά θίγονται από το κλείσιμο του δρόμου των Τεμπών.
Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε και για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Το λόγο έχει ο κ. Χαρακόπουλος για τρία λεπτά αυστηρώς.
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Παπουτσής μίλησε για βραβείο χρυσού ψαλιδιού που θα αποδώσει στη Νέα Δημοκρατία για τα έργα που εγκαινίασε, να του πω ότι πράγματι η Νέα Δημοκρατία επιτέλεσε σημαντικό έργο αυτά τα 5,5 χρόνια και εγκαινίασε πράγματι έργα. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. τι θα πρέπει να αποδώσουμε; Το βραβείο χρυσή μακέτα; Δεκαεφτά φορές, τουλάχιστον, εξήγγειλε το έργο της εκτροπής του Αχελώου, που μετά την παραπομπή του από την κυρία Μπιρμπίλη, την Υπουργό Περιβάλλοντος, στις καλένδες κινδυνεύει να μείνει μια τρύπα στο νερό.
Κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς, δεν γίναμε σοφότεροι σήμερα όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα απόδοσης του δρόμου των Τεμπών στην κυκλοφορία. Φαίνεται ότι υπάρχει υπαναχώρηση από την πλευρά του Υπουργού, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις;
Πρόσφατα είχατε μιλήσει, κύριε Υπουργέ, για απόδοση του δρόμου στην κυκλοφορία έως το Πάσχα. Σήμερα μιλήσατε για αλπινιστές που θα έρθουν από το εξωτερικό. Δεν είμαστε όμως αισιόδοξοι, μετά από όλα αυτά, για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών. Και τούτο διότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι μόλις στις 19 Ιανουαρίου κατατέθηκε από τον παραχωρησιούχο η μελέτη επεμβάσεων.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., κύριε Πρόεδρε, που υπογράφει ο καθηγητής κ. Δημόπουλος, αναφέρεται ότι η πλήρης και ασφαλής κυκλοφορία αυτού του τμήματος στην πορεία του χρόνου είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί. Θα πρέπει μάλιστα να ξεσκαρωθεί ένα τεράστιο τμήμα του βουνού, χωρίς να μπορούμε να επιτύχουμε και με αυτόν τον τρόπο την πλήρη ασφάλεια της κυκλοφορίας. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν πόρισμα, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Θέλω να ελπίζω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν θα παραχωρήσετε το δρόμο στην κυκλοφορία εάν δεν είστε 100% βέβαιοι ότι όσοι κινούνται στην Εθνική Οδό είναι ασφαλείς. Αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των διερχομένων και όχι η μάχη των εντυπώσεων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ζημιά σε οργανισμούς και επιχειρήσεις είναι πια δυσβάστακτη. Τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ όπου δεν έχουν καταργηθεί, έχουν δραστικά περικοπεί.

(BA)





(3FT)
Το ίδιο και οι κούρσες των ταξί, ενώ το κόστος μεταφοράς των φορτηγών έχει ανέβει κατακόρυφα. Υπάρχουν καταστηματάρχες στα Τέμπη, στα Αμπελάκια, στην ευρύτερη περιοχή, κύριε Πρόεδρε, που έχουν βάλει λουκέτο στις επιχειρήσεις τους και δεν εξυπηρετούν ούτε καν τις υποχρεώσεις τους. Το κόστος μεταφοράς σε κάποιες περιπτώσεις τριπλασιάστηκε. Ποιος, λοιπόν, θα αποζημιώσει αυτούς τους ανθρώπους;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλω να επισημάνω ότι η επαναλειτουργία των διοδίων και το αλαλούμ με τις τιμές, όταν οι οδηγοί διέρχονται από την ΠΑΘΕ μέσω παρακαμπτηρίων, είναι χαράτσι και πρόκληση προς τους πολίτες που υπόκεινται πολλαπλάσιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Ζητούμε, κύριε Υπουργέ, την παρέμβασή σας για το θέμα αυτό, ως ελάχιστη συμβολική κίνηση, καθόσον η τοπική κοινωνία έχει ήδη δείξει μεγάλη ανοχή.
Καλούμε την Κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα ενεργήσει με παράλληλες εντολές προς όλους τους παράγοντες του έργου, στην κατεύθυνση λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα εγγυώνται την ασφαλή διέλευση των πολιτών, αλλά θα μεριμνούν παράλληλα και για σαφή χρονοδιαγράμματα χωρίς διασπάθιση πόρων από τις παρεμβάσεις. Επιπρόσθετα ζητούμε να ληφθεί μέριμνα για τους πληγέντες, οι οποίοι δεν ευθύνονται για τη συσσωρευμένη κωλυσιεργία που έως τώρα έχουμε διαπιστώσει. Είναι, νομίζω, το ελάχιστο χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας που θέλει να λέγεται κράτος δικαίου.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Χαρακόπουλο.
Το λόγο έχει ο κ. Σταύρος Καλαφάτης για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το κυρίαρχο στοιχείο της φιλοσοφίας της Νέας Δημοκρατίας, είτε αυτή βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας, είτε ασκεί το έργο της ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, είναι η υπευθυνότητα. Μ' αυτό το στοιχείο προσεγγίσαμε και ένα σημαντικό θέμα όλοι οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτής της επίκαιρης επερώτησης και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκαν τα επιχειρήματα των συναδέλφων, αλλά και από το γενικότερο πνεύμα που υπάρχει στη συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα, αν αυτό το στοιχείο χαρακτήριζε και την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και αναφέρομαι βεβαίως στις απαντήσεις της Κυβερνήσεως, σχετικά με το έργο της Νέας Δημοκρατίας στα έργα και ημέρες της Νέας Δημοκρατίας και ιδιαίτερα σε ένα τόσο σημαντικό τομέα, όπως είναι αυτός των δημοσίων έργων. Και εκλαμβάνω προσωπικά εγώ το χαρακτηρισμό «τίποτα δεν κάνατε, ιδιαίτερα στον τομέα των δημοσίων έργων» από την Κυβέρνηση των πρώτων 100 ημερών, ως δείγμα αδυναμίας υπεράσπισης ή πρόταξης συγκεκριμένου σχεδιασμού για το μέλλον, παρά την προσπάθεια που καταβάλλει για να αναφερθεί στο παρελθόν.
Να αναφερθώ ενδεικτικά -γιατί δεν μου το επιτρέπει ο χρόνος- στο τεράστιο έργο που έχει γίνει στον τομέα των δημοσίων έργων, σε δύο βασικά έργα, στην Εγνατία Οδό που ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον πλέον άψογο τρόπο στα πιο δύσκολα κομμάτια, γεωλογικά και γεωγραφικά, τα οποία είχαν απομείνει και αποτελούσαν το 90%, ένα μεγάλο ποσοστό του έργου, και βεβαίως το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπου εκεί οι Θεσσαλονικείς χαρακτήριζαν -και δικαίως- επί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως την κυβέρνηση της εικονικής πραγματικότητας, γιατί για πολλά χρόνια πολλά μεγάλα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα παρουσιάζονταν σε επίπεδο μακέτας σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης λίγες μέρες προ της έλευσης του Προέδρου των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ως δια μαγείας εξαφανίζοντας. Ως δια μαγείας υπήρχε μετρό, λίγες μέρες πριν έρθει ο Πρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις εφημερίδες σε μακέτες και μετά ως δια μαγείας εξαφανίζονταν.
Βεβαίως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση Καραμανλή, με επικεφαλής τον κ. Σουφλιά είχαν δρομολογήσει έργα ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αναπτυχθούν έργα υποδομής, συμπεριλαμβανομένου του μετρό στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αυτά δεν πρέπει ούτε να αποκρύπτονται, ούτε να λησμονούνται, ούτε και να αποδομείται ένα έργο της παρελθούσας κυβέρνησης, έργο για το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει αξιολογηθεί και η κυβέρνηση αυτή.
Κλείνω, βάζοντας μία διάσταση σε αυτά που είπα προηγουμένως. Το γεγονός ότι ερωτάται η Κυβέρνηση για το αν υπάρχει κάποια μέριμνα για στήριξη ή για τις κατηγορίες των συμπολιτών που έχουν πληγεί από αυτό το φαινόμενο, δεν συνδέεται απαραίτητα με τη θεμελίωση δικαιώματος αποζημιώσεων που αφορά τα νομικά ζητήματα.
(GM)


3BA
Εμείς ρωτάμε εάν υπάρχει ένας σχεδιασμός και αν υπάρχει στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης μέριμνα σε μία τέτοια κρίσιμη κατάσταση σχετικά με την στήριξη των ομάδων που έχουν πληγεί. Τίποτα πάρα πάνω. Και αυτό το σημείο της υπευθυνότητας εμείς το επιδεικνύουμε σε κάθε περίπτωση και όταν ήμασταν στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και τώρα, γιατί ο στόχος μας είναι να ασκούμε δημιουργική κριτική εκεί που απαιτείται. Και βεβαίως όπου υπάρχει σωστή κατεύθυνση από την πλευρά της Κυβέρνησης εμείς επίσης θα είμαστε στη θετική κατεύθυνση.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Καλαφάτη.
Η τελευταία δευτερολογία των επερωτώντων είναι του κ. Ιωάννη Βρούτση για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, στην τοποθέτηση του ο κύριος Υπουργός κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για κομματικό αντιπερισπασμό και μάλιστα για άγονο κομματικό αντιπερισπασμό.
Πολύ απλά θέλω να πω προς τον κύριο Υπουργό, ότι δεν είναι κομματικός αντιπερισπασμός το ότι σήμερα η Νέα Δημοκρατία επικαιροποιεί με την τοποθέτησή της στη Βουλή ένα ζήτημα το οποίο έχει τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ελλάδα.
Μάλιστα σε ένα πνεύμα συναινετικό, σε ένα πνεύμα στο οποίο θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε ως αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετούμαστε με δύο βασικά ερωτήματα:
Πρώτον, τι χρονοδιάγραμμα βάζει για την υλοποίηση του έργου. Ο ελληνικός λαός θέλει να γνωρίζει πότε θα αποκατασταθούν τα Τέμπη.
Δεύτερον, τι θα γίνει με τους πληγέντες επιχειρηματίες σε συνάρτηση και με τους εργαζόμενους.
Δυστυχώς, η απάντηση στην ολοκλήρωση της επίκαιρης επερώτησης είναι ένα τίποτα. Μάλιστα, θα το συνδυάσω και με το προηγούμενο πολιτικό γεγονός –όπως το χαρακτηρίζω- που συνέβη την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή σε αντίστοιχη επίκαιρη επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για την εκτροπή του Αχελώου, που η Υπουργός κυρία Μπιρμπίλη εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι δεν είναι υπέρ της εκτροπής του Αχελώου.
Και επειδή αναφέρθηκε και σε ζήτημα που αφορά τη συναίνεση ο κ. Υπουργός, κύριε Πρόεδρε θέλω να πω το εξής: Το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση σήμερα έχει κοντή μνήμη γιατί πεντέμισι ολόκληρα χρόνια κι εγώ ως Βουλευτής σε αυτό το Κοινοβούλιο δεν είδα ούτε μία φορά το ΠΑΣΟΚ να συναινεί σε κρίσιμα ζητήματα, σε ζητήματα εθνικής σημασίας, αντίθετα με εκείνη την τοποθέτησή του σε κάθε νομοσχέδιο με άγονο κομματικό πατριωτισμό τοποθετούνταν με ένα μεγάλο «όχι» ή αποχωρούσε από τη Βουλή. Το λέω αυτό για να θυμίσω και τη λέξη «συναίνεση», που την είχε ταυτίσει με την έννοια της συνενοχής.
Εμείς σήμερα σε αυτούς τους τέσσερις μήνες λειτουργίας αυτής της Κυβέρνησης έχουμε δείξει τις πραγματικές μας διαθέσεις. Στα περισσότερα νομοσχέδια ψηφίσαμε θετικά σε άρθρα τα οποία είδαμε ότι ωφελούν τον τόπο. Και μάλιστα το πρωτόγνωρο, στον Προϋπολογισμό ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο σημερινός Πρόεδρος Αντώνης Σαμαράς έκανε προτάσεις εθνικής σημασίας για την οικονομία, δηλαδή δείγματα γραφής που δεν έδειξε ποτέ το ΠΑΣΟΚ.
Ευχόμαστε και λέμε ότι θα είμαστε κοντά σε ζητήματα τα οποία είναι μείζονος σημασίας εάν και εφόσον δούμε ότι υπάρχουν θετικές διαστάσεις στα νομοσχέδια που θα φέρουν, αλλά προς Θεού, κύριε Υπουργέ, τη λύση των Τεμπών μην τη βάλετε και αυτή σε επίπεδο εθνικής διαβούλευσης!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Βρούτση.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
Πόσο χρόνο χρειάζεστε, κύριε Υπουργέ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Δέκα λεπτά, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για δέκα λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μιλήσει και δέκα και δεκαπέντε λεπτά ο κύριος Υπουργός!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συγνώμη, κύριε Χαλκίδη, εσείς είπατε να μην επιτρέπονται από τον Πρόεδρο υπερβάσεις! Βρίσκεται και κατηγορούμενος ο Πρόεδρος!
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Δεν είπα τίποτα εγώ!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Νομίζω ότι με την συμπαράσταση από την πλευρά των εργαζομένων στη Βουλή έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα και τις σκέψεις μας με άνεση χρόνου και αυτό πρέπει να κάνουμε. Δεν πρέπει δηλαδή η ουσία να αιχμαλωτιστεί και να παγιδευτεί σε προϋποθέσεις οι οποίες έχουν περισσότερο τεχνικό και λιγότερο ουσιαστικό χαρακτήρα.
Παρά ταύτα θα έλεγα ότι η συζήτηση στη Βουλή πρέπει να είναι πάντα εμπροστοβαρύς.
Κάθε ένας για να είναι στην παράταξη στην οποία είναι δεν μπορεί παρά να είναι περήφανος για την παράταξη στην οποία ανήκει. Αυτό είναι λογικό. Και αυτό είναι το ζωογόνο στοιχείο της δημοκρατίας μας. Σε τελευταία ανάλυση θα έλεγα ότι αυτό είναι το τεκμήριο της δημοκρατίας μας, η διαφορά μας. Αλλά μέσα από τις διαφορές έχουμε οργανώσει το πλαίσιο δια του οποίου μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε.
PM


(3GM)
Οι δυνάμεις που κυβερνούν έχουν την ευθύνη να παράγουν έργο. Οι δυνάμεις που αντιπολιτεύονται έχουν υποχρέωση να ασκούν παραγωγική κριτική. Η Νέα Δημοκρατία –και είμαι αυτός που το αναγνωρίζω χωρίς να μηδενίζω την κυβερνητική θητεία της- έχει να παρουσιάσει έργο στο συγκεκριμένο Υπουργείο -το είπα και κατά την ομιλία μου στον Προϋπολογισμό- πλην όμως γίνεται μία προσπάθεια το έργο αυτό να «υπερδιαστασιολογηθεί». Είναι έργο μικρό, δηλαδή αναντίστοιχο προς τις προϋποθέσεις που είχατε γιατί θα μου επιτρέψετε να πω ότι αναλάβατε τη διακυβέρνηση του τόπου σε μία συγκυρία με αισιόδοξες προοπτικές για τον τόπο. Παραλάβατε την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων και διαμορφώσατε μετά από περίπου έξι χρόνια την Ελλάδα της εθνικής αγωνίας. Αυτή είναι η διαφορά, περί αυτού ομιλούμε.
Όταν ακούω σήμερα να μας καταγγέλλετε ακόμη με τα κλισέ της προηγούμενης δεκαετίας για τις μακέτες, θα πω το εξής: Μακέτα είναι το Ρίο-Αντίρριο, μακέτα είναι το Αττικό Μετρό, μακέτα είναι το «Ελευθέριος Βενιζέλος», μακέτα είναι η Αττική Οδός και η Εγνατία και τόσα άλλα έργα σ’ όλη την Ελλάδα; Εγώ δεν θέλω να καταλογίσω μικροκομματική σκοπιμότητα, θα έλεγα όμως ότι είναι προς το συμφέρον όλων –και το δικό σας, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας- όταν σας ακούει ο ελληνικός λαός να μιλάτε με μία γλώσσα η οποία ανταποκρίνεται σ’ αυτό το οποίο κι εκείνος βιώνει και αντιλαμβάνεται.
Εγώ δεν θα μειώσω λοιπόν το έργο της Νέας Δημοκρατίας, θα πω όμως –και για ιστορικούς λόγους, επειδή έγινε αναφορά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας- ότι σε κρίσιμες στιγμές δεν πήρατε πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα που εσείς θεωρήσατε ότι είναι το μείζον τη δεδομένη στιγμή. Αναφέρομαι στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Κατηγορείτε εμάς γιατί δεν ολοκληρώθηκε η Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μα, εσείς, τα άλλα κόμματα δεν είχατε τους 180 Βουλευτές που προβλέπουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προκειμένου να προχωρήσετε σε μία Αναθεώρηση που θα ήταν έτσι όπως εσείς την εισηγείστε και δεν θα προέβλεπε απλώς αλλαγές όσον αφορά το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των Βουλευτών; Είχατε τους 180 Βουλευτές. Ή ξεχνάτε την πρότασή μας –και επαναλαμβάνω ότι μένω στο θέμα για την ιστορική καταγραφή- να «παγώσει» εκείνη η αναθεωρητική διαδικασία, τρόπον τινά να την οδηγήσουμε σε «ευθανασία» και αμέσως μετά να ξεκινήσουμε μία νέα αναθεωρητική διαδικασία με συναινετικές διαδικασίες για να επιτύχουμε τους στόχους που είχαμε τουλάχιστον διακηρύξει όλα τα κόμματα;
Τα δύο πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, τα κεντρικά -θα έλεγα- είναι αυτά που αφορούν το χρόνο και το κόστος. Όσον αφορά το χρόνο παραμένουμε στη θέση μας και δουλεύουμε κι εμείς με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων που μας συμπαραστέκονται σ’ αυτή την προσπάθεια να χειριστούμε μία κρίση προσφέροντας τη γνώση και την εμπειρία τους. Παραμένουμε σ’ αυτή την προσέγγιση. Υπό προϋποθέσεις μπορεί και πρέπει ο δρόμος να λειτουργήσει μέχρι το Πάσχα. Δεν είμαστε ειδικοί. Είπα ότι είναι ένα σύνθετο εγχείρημα. Δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουν στην πορεία των εργασιών αυτοί οι οποίοι θα εμπλακούν, τα συνεργεία. Πιστεύουμε όμως ότι η ενίσχυση των συνεργείων σε στελεχιακό δυναμικό μπορεί να συντομεύσει το χρόνο. Δεν πρόκειται όμως να παρέμβουμε έτσι ώστε να επιτύχουμε συντόμευση του χρόνου σε βάρος της ποιότητας των εργασιών και του αποτελέσματος ασφαλείας που πρέπει να χαρακτηρίζει τη λειτουργία του οδικού δικτύου αμέσως μετά. Μ’ αυτή την έννοια παραμένουμε σ’ αυτό. Μίλησα για το στόχο να ανοίξει και πάλι ο δρόμος το Πάσχα υπό προϋποθέσεις και υπό την αίρεση αυτών που θα συναντήσουν ως προβλήματα που δεν έχουν επαρκώς μελετηθεί τα συνεργεία όταν αναλάβουν έργο.
Όσον αφορά το κόστος, η σύμβαση ακριβώς προβλέπει ποιος είναι αυτός που έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη βελτίωση, τη συντήρηση, τη λειτουργία και την ασφάλεια αυτού του οδικού δικτύου. Η άρση της επικινδυνότητας μέσω της σταθεροποίησης των πρανών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι έργο που εμπίπτει στην αρμοδιότητα αποκλειστικώς και απολύτως του παραχωρησιούχου. Αυτός είναι εκείνος ο οποίος πρέπει να αναλάβει το έργο, να το εκτελέσει μετά το θλιβερό συμβάν και βεβαίως στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος.
Βεβαίως οι επαγγελματίες, οι πολίτες που έχουν θιγεί και έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά δεν έχουν απλώς την κατανόησή μας, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουν κάτι πολύ περισσότερο. Το κράτος έκανε, κάνει και πρέπει να κάνει πάντα το χρέος του και θα το κάνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
(SX)

(3PM)
Δεν είμαι αρμόδιος, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Κυβέρνησης αυτό μπορώ να το πω: Το Κράτος θα κάνει το χρέος του. Θα το κάνει, όμως, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αυτοϋπονομευτεί το δημόσιο συμφέρον. Διότι μιλώ τώρα εν ονόματι της Κυβέρνησης, η οποία έχει στόχο και πρόταγμά της την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Όταν γίνεται λόγος για τη διαβούλευση με έναν τρόπο απαξιωτικό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι προσφέρετε κακή υπηρεσία. Η διαβούλευση είναι ένα σημαντικό «δ» που εμπεριέχεται στο μεγάλο «Δ» της Δημοκρατίας, όπως και η διαφάνεια. Και αυτές οι διαδικασίες διαβούλευσης οδηγούν σε αποτελέσματα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος ιδίως σήμερα. Ας ακούσουμε τη φωνή των πολιτών πολύ περισσότερο. Ας διευκολύνουμε τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.
Δεν υιοθετήσατε κι εσείς μία διαδικασία που εμείς πρωτοεγκαινιάσαμε για την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημά μας και είχατε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που δεν ξέρω αν θα ήταν το ίδιο στην περίπτωση που παραμένατε στις παλαιές, κατεστημένες εκλογικές διαδικασίες που προέβλεπε το Καταστατικό σας; Καλά κάνατε και υιοθετήσατε αυτή τη διαδικασία. Και όταν τα δύο μεγάλα Κόμματα ανοίγουν δρόμους, δημιουργούν ένα κεκτημένο το οποίο διευρύνει τη Δημοκρατία στον τόπο μας.
Και χαίρομαι όταν πληροφορούμαι, διαβάζοντας διάφορα έντυπα, ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σκέφτεται και προωθεί διαδικασίες για την ανάδειξη της ηγεσίας των Οργάνων του Κινήματος που έχουν ακριβώς αυτό το χαρακτήρα, τον οποίο έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόζουμε στην πράξη. Είναι πάρα πολύ θετικό.
Ασφαλώς ο λόγος για τα διόδια όταν γίνεται σε αυτή τη Βουλή με μία διαφορά χρονικής φάσης σε σχέση με το χρόνο που συζητήσαμε τη σχετική σύμβαση, οδηγεί όχι σε έκπληξη –τίποτα πια δεν μας εκπλήσσει σε αυτό το Υπουργείο και σε αυτή τη χώρα, τα έχουμε δει όλα τρόπον τινά- αλλά σε μία απορία: Όταν συζητήθηκε η σχετική σύμβαση, είχατε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, ίδιους προβληματισμούς για το ύψος των διοδίων; Αν ανατρέξετε στα Πρακτικά, δεν θα δείτε να έχετε διατυπώσει τέτοιες απόψεις από τη δική σας πλευρά, τέτοιες ενστάσεις. Το έκαναν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι οποίοι -ορθά είπατε και καλά έκαναν και κάναμε- ψηφίσαμε τις σχετικές συμβάσεις, γιατί τα έργα είναι απαραίτητα. Δεν γνωρίζετε ότι στις συμβάσεις προβλέπεται πώς ακριβώς θα κλιμακώνεται το ύψος των διοδίων;
Και παρενέβη η ΕΓΝΑΤΙΑ ως διαχειριστής του Δημοσίου και απέτρεψε την εγκατάσταση και λειτουργία διοδίων στο Κλειδί, στο Αιγίνιο. Δεν λειτουργούν στο Αιγίνιο διόδια. Στη Λεπτοκαρυά λειτουργούν όπως πριν. Στον Πυργωτό δεν λειτουργούν τα διόδια. Στο Μοσχοχώρι τα διόδια λειτουργούν μειωμένα ως προς το ύψος τους κατά το διάστημα εκείνο των πενήντα δύο χιλιομέτρων –το μήκος του οδικού άξονα- το οποίο χρησιμοποιείται. Μειωμένα, δηλαδή, κατά το αντίστοιχο των περίπου είκοσι χιλιομέτρων που είναι εκτός χρήσης.
Αυτά, βεβαίως, επιβάλουν σε εμάς την υποχρέωση, όπως έχουμε εξαγγείλει -κι έχει αναλάβει από την πρώτη στιγμή σε πολλά θέματα και στο συγκεκριμένο, ο συνάδελφος κ. Μαγκριώτης πρωτοβουλία- να ανταποκριθούμε σε μία κοινωνική ανάγκη. Προκλήθηκε σχετικά κίνημα διοδίων, θα έλεγα.
Εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Έχουμε έρθει σε επαφή με την Εθνική Τράπεζα που είναι ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο πλαίσιο αυτής της σύμβασης. Έχουμε κάνει συνεννοήσεις. Θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Δεν είναι κάτι εύκολο. Είναι κάτι, όμως, που θα το κάνουμε με ενδιαφέρον και με μεγάλη ευθύνη.
Κλείνω, αγαπητέ Πρόεδρε, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας τούτο:
Πράγματι, κύριε Ροντούλη, όπως αποδείχθηκε –το είπα άλλωστε κι εγώ- πάντα υπήρχε ένας κίνδυνος. Είπα, αν δεν είχε κλείσει ο δρόμος εκείνη τη νύχτα, την άλλη μέρα ίσως θρηνούσαμε μία εκατόμβη. Πράγματι, πολλοί διερχόμενοι ήταν εκτεθειμένοι σε μεγάλο κίνδυνο.
Γι’ αυτό στα στοιχεία λειτουργίας του οδικού δικτύου την επόμενη μέρα θα πρέπει να ενσωματωθούν μηχανισμοί και όργανα παρατήρησης, τα οποία θα μας δίνουν τη δυνατότητα εγκαίρως να γνωρίζουμε τι είναι αυτό που συμβαίνει, αν είναι, δηλαδή, σε μία διέγερση το γεωλογικό φαινόμενο στην περιοχή, τοποθετώντας –το ΙΤΣΑΚ είναι ένα Όργανο του Υπουργείου μας που θα αξιοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση- σεισμογράφους, επιταχυνσιογράφους, μηκυνσιογράφους και εκτασιόμετρα, προκειμένου εγκαίρως να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχει το γεωλογικό φαινόμενο σε εκείνο το σημείο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Κλείνω, αφού σας ευχαριστήσω γιατί φέρατε προς συζήτηση στη Βουλή ένα θέμα το οποίο πραγματικά απασχολεί την Ελλάδα. Λυπάμαι αν οι απαντήσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Αυτό το προσπάθησα με φιλότιμο τρόπο από την πλευρά του Υπουργείου μας. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι στην πράξη δοκιμαζόμαστε όλοι μας. Εμείς θα κάνουμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε εδώ και καιρό ως Δημόσιο.
(PS) Εσείς, όμως, θέλω να μου απαντήσετε σε ένα ερώτημα, αγαπητέ Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της Νέας Δημοκρατίας, που βλέπω ότι ζητάτε να πάρετε το λόγο.
Τέλος Μαΐου του 2009, παραμονές ευρωεκλογών του Ιουνίου του 2009, ο αρμόδιος Υπουργός με τον Πρωθυπουργό και πολυμελές κλιμάκιο βρέθηκε εκεί στις νέες σήραγγες του νέου μεγάλου αυτοκινητόδρομου και εκθείασε το ρόλο των εταιρειών, που είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες σε ευρωπαϊκό επίπεδο – το συνυπογράφω απολύτως- από τις πιο αξιόπιστες. Όμως, αυτή η επισήμανση σας, ερωτώ, συνοδεύτηκε από κάποια πρωτοβουλία εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου απέναντι στον παραχωρησιούχο, δοθέντος ότι ήταν τέλος Μαΐου 2009, ήμασταν ακριβώς μετά την 5η Μαρτίου του 2009, ημέρα μέχρι την οποία θα έπρεπε ο παραχωρησιούχος να έχει ολοκληρώσει το έργο της άρσης επικινδυνότητας, όπως σωστά επισημαίνετε, γιατί αυτό ακριβώς προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης. Και αυτό δεν έγινε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 32 μαθητές και μαθήτριες και 13 εκπαιδευτικοί συνοδοί τους του Γυμνασίου Μεγάρχης Τρικάλων.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο τώρα έχει ο κ. Κεφαλογιάννης να δευτερολογήσει για έξι λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο Υπουργός όντως έκανε φιλότιμες προσπάθειες να απαντήσει στην επερώτηση. Το ύφος με το οποίο απάντησε προσωπικά με ικανοποιεί και νομίζω και τους συναδέλφους. Νομίζω ότι από τη μεριά των συναδέλφων και της Νέας Δημοκρατίας, όπως και των συναδέλφων των άλλων κομμάτων, το επίπεδο της συζήτησης ήταν πολύ υψηλό.
Όμως, απάντηση δεν πήραμε στο επίμαχο ερώτημα. Το επίμαχο ερώτημα είναι: Πότε θα αρχίσει; Βεβαίως, θα σας το πουν οι ειδικοί, αλλά ό,τι ξέρετε εσείς δεν μπορούν να το ξέρουν οι συνάδελφοι της Βουλής. Δεν μπορούν να το ξέρουν τα κόμματα. Εσείς κάνετε τις αλλεπάλληλες συσκέψεις. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα το πρόβλημα. Εσείς έχετε τα εργαλεία της εκτελεστικής εξουσίας και βεβαίως, αφού η αρχή της σύμβασης είναι σωστή, η βάση δηλαδή πάνω στην οποία συζητείται είναι σωστή, θα πρέπει να ξέρετε εσείς περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα πότε αυτό το πράγμα θα ολοκληρωθεί.
Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ -και αν είναι αυθαίρετο παρακαλώ διορθώστε με- είναι ότι δεν θα είναι έτοιμο το έργο πριν το καλοκαίρι. Αυτό πρέπει να το πούμε, διότι το Πάσχα θα περάσει -επειδή και το Πάσχα είναι πολύ νωρίς φέτος- και ο τουρισμός θα πρέπει να έρθει και να κατέβει προς το νότο από τις Βαλκανικές χώρες και τις άλλες χώρες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας και το θέμα είναι πότε; Αυτό το πότε πρέπει να μας το πείτε. Πρέπει να ρισκάρετε, διότι αν ο χρόνος τοποθετείται εκεί που σας λέω, υπάρχουν και θέματα αποζημιώσεων.
Τρία λοιπόν είναι τα θέματα, τα οποία συζητούμε σήμερα και στα οποία πρέπει να καταλήξουμε.
Πρώτον, για τις ευθύνες αποκατάστασης. Εκεί νομίζω ότι συμφωνήσαμε. Σας βοήθησε πάρα πολύ και η σύμβαση της Νέας Δημοκρατίας που και εσείς ψηφίσατε. Και έχει δίκιο ο κ. Ροντούλης να διαμαρτύρεται, διότι όντως η σύμβαση για την τάξη των πραγμάτων ψηφίστηκε 1η Αυγούστου 2007, λίγους μήνες πριν έρθει το κόμμα του στη Βουλή. Εκεί, λοιπόν, συμφωνήσαμε.
Δεύτερον, αποκατάσταση του χρόνου και μάλιστα με ασφάλεια. Εκεί θα πρέπει να μας δώσετε μία απάντηση πιο πειστική.
Τρίτον, αποκατάσταση των πληγέντων. Συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έχουν άμεση εξάρτιση με τη λειτουργία του δρόμου πλήττονται, αλλά και πολύ μεγάλοι κλάδοι. Διάβασα μελέτες και από την περιοχή της Θεσσαλίας και της Λάρισας, αλλά και από τη Θεσσαλονίκη ότι η ζημιά η οποία έχουν υποστεί είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και εκεί πρέπει η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ό,τι χρησιμοποιεί στα έκτακτα μέτρα, σε πυρκαγιές, δείτε την Ηλεία, σε σεισμούς παλαιότερα, στη Θεσσαλονίκη ο μη γένοιτο, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα.

(TS)




(03PS)
Πρέπει να πάρετε μέτρα έκτακτης ανάγκης. Πρέπει να βοηθήσετε αυτές τις επιχειρήσεις. Δεν μπορούν να έχουν όλες τις υποχρεώσεις που έχει κάθε επιχείρηση σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και μάλιστα χωρίς έσοδα.
Οφείλατε να είχατε συζητήσει με τους αρμόδιους συναδέλφους σας Υπουργούς και να δίνατε μια απάντηση, έστω και σε επίπεδο αρχών, και ας έρχονταν οι συνάδελφοί σας Υπουργοί να εξειδικεύσουν τις πολιτικές της Κυβέρνησης στο θέμα αυτό. Ζητήστε από τον κύριο Πρωθυπουργό –εγώ χαίρομαι που κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου και για άλλα θέματα που δεν είναι και τόσο σημαντικά όπως αυτό- να ασχοληθείτε και μ’ αυτό το θέμα και να ανακοινώσετε συγκεκριμένες πολιτικές. Περιμένουμε ακόμη να μας πείτε για το θέμα του χρόνου και για το θέμα των αποζημιώσεων.
Όσον αφορά τώρα τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε θεμελιώσει ως κόμματα, ναι, είναι παρήγορο ότι από αρχηγικά κόμματα -γνωρίζετε πόσοι διαγράφησαν στο δικό σας το Κόμμα το 1975, ο μακαρίτης ο Καράγιωργας, η μακαρίτισσα η Μελίνα Μερκούρη και πολλοί άλλοι δια αλληλογραφίας, όπως και στο δικό μας το κόμμα- πήγαμε σε κόμματα αρχών. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μετά τη Μεταπολίτευση ένα σημαντικό πράγμα το οποίο κάναμε είναι ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε κόμματα αρχών.
Και εσείς κάνατε βήματα και με την εκλογή του Αρχηγού σας. Εμείς κάναμε περισσότερα βέβαια από εσάς, διότι σε μια δύσκολη συγκυρία για την παράταξή μας, μετά από μια δεινή ήττα, προσφύγαμε στο εκλογικό σώμα και δικαιωθήκαμε -και αυτό είναι μια σημαντική κατάκτηση- χωρίς να δοθεί δαχτυλίδι σε πρώτο στάδιο στον υποψήφιο Αρχηγό της παράταξή μας. Εσείς το κάνατε σε δεύτερο στάδιο –σημαντικό και αυτό- εμείς το κάναμε σε πρώτο και νομίζω ότι είμαστε περισσότερο δικαιωμένοι.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε τον κ. Κεφαλογιάννη.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να προσθέσω πολλά. Νομίζω ότι η συζήτηση έχει ωριμάσει, όπως και τα συμπεράσματα όσων την παρακολουθούν. Θα επισημάνω απλώς ότι η λέξη «καλοκαίρι» δεν υπήρξε στην ομιλία μου, ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη. Αυτός ο χρονικός προσδιορισμός δεν ξέρουμε πώς προέκυψε. Εσείς νομίζω αναφερθήκατε για πρώτη φορά στην ομιλία σας …
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Στο Πάσχα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): … και εν συνεχεία η εκπρόσωπος του Συνασπισμού. Πάντως εγώ τη λέξη «καλοκαίρι» δεν την χρησιμοποίησα και δεν διανοούμαι ότι μπορεί ο δρόμος να μείνει κλειστός ως το καλοκαίρι.
Αυτό το οποίο είναι βέβαιο είναι τούτο: Η ετοιμότητα του παραχωρησιούχου είναι αυτή που αν όχι κατ’ αποκλειστικό και απόλυτο, αλλά κατά κύριο λόγο θα προσδιορίσει και το χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών. Γι’ αυτό ακριβώς έχουμε εμείς υποχρέωση να επισημαίνουμε –το κάναμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με έναν τέτοιο τρόπο, επίμονο, αν θέλετε, αλλά υπεύθυνο- την ανάγκη να στελεχωθεί το εργοτάξιο με όσο γίνεται περισσότερους ειδικούς, γιατί είναι εξειδικευμένες οι εργασίες, ώστε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα το έργο αυτό.
Κατά τα άλλα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ασφαλώς η συζήτηση για όσους έχουν υποστεί ζημιά απ’ αυτή την κρίση είναι μια συζήτηση η οποία δεν αφορά μόνο τους επαγγελματίες της περιοχής, αφορά πολλές άλλες κοινωνικές κατηγορίες. Είναι ένα ειδικό θέμα, το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί στο πλαίσιο μιας επερώτησης ή άλλης πρωτοβουλίας με το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά πάντως –και αυτή είναι η γενική αρχή στην οποία παραμένω- εμείς μιλώντας για το θέμα αυτό δεν πρόκειται, πριν έχουμε τα τελικά συμπεράσματα, να πούμε κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, θα δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα στην υπερασπιστική θέση την οποία θα έχουμε αύριο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή, όπως δείχνουν τα πράγματα, και της διαιτησίας.
Μπορείτε να μου πείτε σήμερα εσείς ή κάποιος άλλος με κατηγορηματικό τρόπο εάν οι ανατινάξεις στη νέα σήραγγα, στο νέο αυτοκινητόδρομο που γίνεται ανατολικότερα, επέδρασαν σ’ αυτό το θλιβερό συμβάν; Εάν μου πείτε ναι, παίρνουν άλλη πορεία τα πράγματα. Εάν μου πείτε όχι, έχουν άλλη πορεία οι επιλογές που πρέπει να κάνει ο καθένας. Θέλω να πω ότι είναι πολλά θέματα, τα οποία οι ειδικοί …
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εσείς έχετε επιλέξει το πρώτο, υποθέτω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Εσείς έχετε επιλέξει το δεύτερο;
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Όχι, για το πρώτο μιλάμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Μην επιλέγετε. Δεν είστε τεχνικός, δεν είστε γεωτεχνικός, δεν είστε γεωφυσικός.
ΜΙΧΑΗΛ ΧΑΛΚΙΔΗΣ: Ανεξάρτητα ποιος ευθύνεται, οι πολίτες πρέπει να αποζημιώνονται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ακούστε! Σε άλλες περιπτώσεις δεν είχαμε τη συνδρομή κάποιου παράγοντα, ο οποίος εμπίπτει στην αρμοδιότητα συγκεκριμένου φυσικού ή νομικού προσώπου προς το οποίο μπορείς να απευθυνθείς και το εγκαλέσεις, είτε είναι οι πυρκαγιές είτε είναι ο σεισμός είτε είναι οι καταστροφές στην Αθήνα. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι τούτο: Οι ειδικοί που μελετούν το θέμα, διατυπώνουν τις εκθέσεις τους, αξιολογούν τις προτάσεις της όποιας άλλης πλευράς, για να καταλήξουμε στο ποιο ήταν το αίτιο που προκάλεσε αυτή τη φονική βραχόπτωση και εν συνεχεία τα νομικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν, αφού υπάρχει μια σαφέστατη εικόνα για το πώς έχει η τεχνική πλευρά του θέματος.
(AS)
(3TS)
Αν δεν έχεις σαφή εικόνα για το ποια είναι η τεχνική πλευρά του θέματος, πώς μπορείς να πάρεις θέση επί των νομικών ζητημάτων και να κάνεις τους κατάλληλους χειρισμούς;
Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν- και κλείνω- εμείς επιθυμούμε πράγματι και το δείχνουμε στην πράξη, το σύστημα στην Ελλάδα να αποδείξει ότι έχει ισχυρή αναρρωτική δυνατότητα, ιδίως τώρα που αμφισβητείται. Να είναι ένα σύγχρονο ισχυρό, αξιόπιστο, αποτελεσματικό, ένα νέο πολιτικό σύστημα.
Εμείς -επειδή το είπατε κάπως περιπαικτικά- σας λέω ναι, θέλουμε ένα νέο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το θέμα είναι αν μπορεί να υπάρχει μια νέα Νέα Δημοκρατία. Μου φαίνεται δύσκολο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ορίστε, κύριε Κεφαλογιάννη, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μια φράση μόνο. Ένα λεπτό χρειάζομαι, δεν χρειάζονται τρία λεπτά.
Πρέπει να συμφωνήσουμε, κύριε Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, εάν πρέπει να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Σε αυτό νομίζω, ότι η απάντηση είναι προφανής. Είναι καταφατική η απάντηση. Δεν έχει σημασία ποιος φταίει, δεν έχει σημασία από πού θα παρθούν τα χρήματα, σημασία έχει εάν πρέπει να αποζημιωθούν. Η Πολιτεία σε έκτακτες περιπτώσεις έχει υποχρέωση να βοηθά τους πληγέντες. Το κάναμε στην Ηλεία. Δηλαδή, τί έπρεπε να δούμε στην Ηλεία; Το ποιος φταίει; Αν έβαλαν πυρκαγιές ή αν ήταν από διάφορους άλλους λόγους, όπως από τα σκουπίδια; Αποφασίσαμε ότι αυτοί οι άνθρωποι έπρεπε να βοηθηθούν. Το ίδιο κάναμε και σε άλλες έκτακτες περιπτώσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Εάν με βάση τη σύμβαση ,την ευθύνη και για τις αποζημιώσεις, όταν θα πάτε στη διαιτησία, θα την έχει ο παραχωρησιούχος, βεβαίως. Αλλά τώρα, δεν πρέπει εμείς να πούμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, σε όλες αυτές τις περιοχές ότι η Πολιτεία είναι κοντά τους και θα τους αποζημιώσει;
Σε αυτό το θέμα εμείς τοποθετηθήκαμε και σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα θέλαμε μια καταφατική, θετική απάντηση από εσάς.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Κύριε Πρόεδρε, μια παρατήρηση, παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ναι, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Η συζήτηση αυτή είναι άχαρη από ένα σημείο και μετά γιατί δίνει την εντύπωση ότι γίνεται για πελατειακούς λόγους και μόνο. Οι θέσεις που έχουν εκφραστεί νομίζω ήταν σαφείς, ώστε δεν χρειάζεται να συμπληρωθούν. Το κράτος κάνει και θα κάνει το χρέος του.
Αυτό το οποίο έχει αξία όμως, και το επισημαίνω είναι τούτο: Σε αυτήν την περίπτωση που είναι τελείως διαφορετική από όλες τις άλλες στις οποίες όλοι αναφερθήκατε, υπάρχει σε εξέλιξη μια νομική διαφορά. Υπάρχει μία σύμβαση, υπάρχουν αντισυμβαλλόμενα μέρη, υπάρχει μία τεχνική και μια νομική πλευρά. Οι χειρισμοί που θα γίνουν στο πλαίσιο του νομικού υποζητήματος δεν μπορεί να είναι εξ αρχής υπονομευμένοι από αυτά τα οποία θα πούμε στο πλαίσιο μιας πολιτικής συζήτησης.
Η βούλησή μας είναι γνωστή, διατυπώσαμε τη θέση μας και αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό δεν θα γίνει σε βάρος της προσπάθειας που κάνουμε να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον απέναντι σε μια άλλη πλευρά η οποία έχει μια τελείως διαφορετική άποψη από τη δική μας. Είναι τόσο σαφή αυτά ώστε να μη χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε πολύ.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω, ότι με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων
α) Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00΄ θα διεξαχθεί συνεδρίαση σύμφωνα με την Ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν 128 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου».
β) Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 10.00΄ αντί της Νομοθετικής Εργασίας θα διεξαχθεί συνεδρίαση σύμφωνα με την Ειδική Ημερήσια Διάταξη με θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν 128 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης “SIEMENS” στο σύνολό της».
(PE)






(3AS)
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Δευτέρας 11ης Ιανουαρίου 2010 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συνεπώς τα Πρακτικά της Δευτέρας 11ης Ιανουαρίου 2010 επικυρώθηκαν.
Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 10/9/30.12.2009 επίκαιρης επερώτησης αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων δώδεκα Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, των κ.κ. Μ. Χαλκίδη, Μ. Χαρακόπουλου, Θ. Καράογλου, Α. Δερμεντζόπουλου, Α. Καριπίδη, Μ. Τζίμα, Ι. Βρούτση, Γ. Καρασμάνη, Θ. Λεονταρίδη, Γ. Κασαπίδη, Ν. Νικολόπουλου και Σ. Καλαφάτη, σχετικά με την κατολίσθηση στην κοιλάδα των Τεμπών.
 Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.29΄ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 και ώρα 18.00΄, με Ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομελείας της Βουλής με θέμα: «Συζήτηση και λήψη απόφασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 144 του Κανονισμού της Βουλής, επί της προτάσεως που κατέθεσαν 128 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με την ολοκλήρωση της διερεύνησης του συνόλου του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

Τελευταία Αποθήκευση: 22/1/2010 4:57:00 μμ Από: V.bakali
Εκτυπώθηκε: 22/1/2010 11:29:00 πμ


PDF:
es20100122.pdf
TXT:
es100122_1.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ