Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: ΟΔ' 26/02/2010
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΔ΄
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010
Αθήνα, σήμερα στις 26 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10.50΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται η κυρία Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από την κ. Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη, Βουλευτή Ευβοίας τα εξής:
«Ο Βουλευτής Αθηνών κ. Αθανάσιος Τσούρας κατέθεσε αναφορά με την οποία η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Ελλάδος ζητεί την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο Βουλευτής Πέλλης κ. Γεώργιος Καρασμάνης κατέθεσε αναφορά με την οποία η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητεί τη λήψη μέτρων για την απελευθέρωση των αγορών μεταφορών και ενέργειας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Οι Βουλευτές κ.κ. Σταύρος Σκοπελίτης και Γεώργιος Μαυρίκος κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Παράρτημα Σάμου-Ικαρίας της Ένωσης Τεχνικών Δ.Ε.Η. ζητεί την πρόσληψη προσωπικού στις υπηρεσίες της Δ.Ε.Η. του Νομού Σάμου και τον εκσυγχρονισμό των δικτύων στην Ικαρία και τη Σάμο.
Ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν κατέθεσε αναφορά με την οποία οι Δασικοί Συνεταιρισμοί του Νομού Ροδόπης ζητούν την αύξηση της κρατικής συμμετοχής στα επενδυτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν στη δασική παραγωγή.
Οι Βουλευτές κ.κ. Απόστολος Νάνος και Αντώνιος Σκυλλάκος κατέθεσαν αναφορά με την οποία ο Δήμος Ζαγοράς Μαγνησίας ζητεί να καλυφθεί η θέση της υπεύθυνης Ιατρικών Εργαστηρίων στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς.
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Δήμος Κύθνου Κυκλάδων ζητεί την αύξηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων εξυπηρέτησης των κατοίκων του νησιού με τον Πειραιά.»).
(TS)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα πέντε μαθητές και μαθήτριες και δυο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το ιδιωτικό Γενικό Λύκειο Νέα Γενιά Ζηρίδη Αθηνών.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το δελτίο των Επίκαιρων Ερωτήσεων της Δευτέρας 1 Μαρτίου 2010.
Α. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πρώτου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 465/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Νικολάου Τσώνη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με την κατάσταση στο ΤΕΙ Λαμίας κ.λπ..
2. Η με αριθμό 458/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τη μονιμοποίηση εργαζομένων σε προγράμματα stage κ.λπ..
3. Η με αριθμό 494/23-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Σταύρου Σκοπελίτη προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με την ηπειρωτική χώρα κ.λπ..
4. Η με αριθμό 489/23-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) κ.λπ..
5. Η με αριθμό 499/23-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Ζ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Ελευσίνα κ.λπ..
Β. ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Δεύτερου Κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 4 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 471/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Άγγελου Μανωλάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τα έργα στη Νέα Εθνική Οδό Κορινθίου-Πατρών κ.λπ..
2. Η με αριθμό 466/22-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την άρση της υποχρεωτικής πληρωμής τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. κ.λπ..
3. Η με αριθμό 493/23-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Μαυρίκου προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της εταιρείας «ΕΡΓΑΝΗΣ» στο Βύρωνα κ.λπ..
4. Η με αριθμό 488/23-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με την Ελληνική τουριστική πολιτική για το 2010 κ.λπ..
5. Η με αριθμό 498/23-2-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Βασιλείου Μουλόπουλου προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας των δημοσίων νοσοκομείων κ.λπ..
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου.
Η με αριθμό επίκαιρη ερώτηση 480/33/23-2-2010 της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κυρίας Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με την επιβάρυνση της εργατικής τάξης από τα μέτρα της Κυβέρνησης και η με αριθμό 481/34/23-2-2010 επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρίου Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τις συνέπειες από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων για την οικονομία και της πρότασης για την άρση της μονιμότητας, αναφέρονται εν πολλοίς στο ίδιο θέμα και θα συζητηθούν ταυτόχρονα, χωρίς βέβαια να επηρεάζονται τα δικαιώματα των ομιλητών ως προς τον χρόνο της ομιλίας τους ,σύμφωνα με το άρθρο 131 παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής.
Η επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα προς τον Πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με τη γενικευμένη επίθεση της Κυβέρνησης στους μισθούς και στις συντάξεις, τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, την υγεία και την παιδεία.
Είναι μια επίθεση που αφορά κάθε πτυχή της ζωής των εργατικών-λαϊκών οικογενειών με οδυνηρές συνέπειες.
Στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο προστίθενται συνεχώς και νέα μέτρα, ενώ στο στόχαστρο έχει μπει ακόμα και ο 14ος μισθός.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα έχουν αποφασιστεί από καιρό πριν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα τους και υπηρετούν την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
(PE)
(1AS)
Η καπιταλιστική κρίση, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος χρησιμοποιούνται ως προσχήματα για την επίσπευση και την επέκταση των πιο αντιδραστικών αλλαγών.
Οι εργαζόμενοι, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις, αντιπαρατίθενται στην αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζουν τα μέτρα που μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, καταδικάζουν την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, διεκδικώντας αιτήματα που συνδέονται με την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Συνεχώς και πιο πλατιά κατανοείται ότι υπεύθυνη για την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος είναι η πλουτοκρατία που αυξάνει τα κέρδη της και η πολιτική που την υπηρετεί.
Ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση στην κατάσταση αυτή, που χειροτερεύει τη ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών».
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον κύριο Πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Η Κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη του ECOFIN, έχει αποφασίσει να πάρει μία νέα σειρά σκληρών μέτρων για την οικονομία, παρά την πιστή εφαρμογή του αντικοινωνικού και άδικου προγράμματος σταθερότητας. Τα μέτρα αυτά αφορούν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, περικοπές μισθών και επιδομάτων στο δημόσιο τομέα, νέα φορολόγηση, περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Την ίδια στιγμή ανοίγει ο δρόμος για ραγδαία μείωση του προσωπικού στη δημόσια υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξαν και ακραίες προτάσεις για την «άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».
Επειδή οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας έχουν κληθεί τα τελευταία χρόνια να πληρώσουν αυτοί και μόνο αυτοί την οικονομική κρίση που δημιούργησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόστηκε από τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
1. Έχει υπολογίσει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτών των μέτρων στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, με την αύξηση της ανεργίας και των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, με την καθιέρωση της εργασιακής επισφάλειας στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και με τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα;
2. Ισχύει η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ότι εξετάζεται η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και σε τι θα βοηθήσει αυτό στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος; Αληθεύουν οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες πως το νέο αντικοινωνικό πακέτο μέτρων θα θεσπιστεί με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;».
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, για δώδεκα λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης-Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο μέσο της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε στα τελευταία τριάντα έξι χρόνια της Μεταπολίτευσης. Όταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήριζε επικίνδυνες τις πολιτικές της προηγούμενης Κυβέρνησης, πολλοί μιλούσαν με ευκολία για λαϊκισμό. Όταν ζητούσαμε εκλογές το ταχύτερο δυνατό, κάποιοι απορούσαν γιατί βιάζεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν δείχνει υπομονή, για να εξασφαλίσει μία ακόμη ευρύτερη νίκη. Όταν λέγαμε πως κάθε μέρα που περνά είναι μια χαμένη μέρα που καθιστά τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα για το μετά, η Νέα Δημοκρατία μας κατηγορούσε για κινδυνολογία.
Δυστυχώς, η ιστορία επαλήθευσε πλήρως τους χειρότερους φόβους μας. Κορυφή του παγόβουνου, το έλλειμμα που είναι υπερδιπλάσιο, πάνω από τα 15.000.000.000 ευρώ, μεγαλύτερο απ’ αυτό που ισχυριζόταν η Νέα Δημοκρατία. Είναι 15.000.000.000!
Τα όσα αποκαλύφθηκαν μετά τις εκλογές αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία λιποτάκτησε μπροστά στις ευθύνες της. Και την αλήθεια απέκρυψε συστηματικά από τον ελληνικό λαό και επί μακρό χρόνο και τις ευθύνες της απέναντι στην πατρίδα φοβήθηκε να αναλάβει. Δεν είχε το θάρρος να κάνει τα ελάχιστα, που σήμερα, ήδη σε τέσσερις μήνες, και δρομολογούμε και υλοποιούμε. Την αξιοκρατία στο δημόσιο, τη διαφάνεια στις συναλλαγές και στον Προϋπολογισμό του κράτους, μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα φορολογικό σύστημα που δεν χαρίζει στους ισχυρούς και πλήττει τους αδύναμους, πολιτικές που δεν απαξιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, αποφάσεις που δεν αφήνουν ατιμώρητο κάθε ισχυρό, πολιτικό ή επιχειρηματικό παράγοντα, επειδή απλά έχει ισχύ, εμπεδώνοντας δηλαδή το νόμο της ζούγκλας, το δίκαιο του ισχυρού και όχι το κράτος δικαίου.
Εάν έστω αυτά τα λίγα από τα παραπάνω είχε στα έξι χρόνια τηρήσει η Νέα Δημοκρατία, σήμερα δεν θα ήμασταν ως χώρα σε αυτήν την οδυνηρή θέση. Και είναι αμαρτία, διότι αυτά τα λέγαμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό, σ’ αυτόν τον τόπο, διότι διαπιστώναμε τον κατήφορο που είχε πάρει η χώρα μας.
(ML)
(PE)
Το «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» δεν ήταν μια προεκλογική παρόλα, ήταν μια απλή αλήθεια. Και η ζημιά που έγινε είναι ανυπολόγιστη. Δεν είναι μόνο οικονομική, δεν είναι μόνο δημοσιονομική. Αφορά την ίδια την υπόσταση του κράτους. Κατάφερε να μοιάζει η Ελλάδα αναξιόπιστη, αναξιόχρεη και φυγόπονη. Ποια εμπιστοσύνη να εμπνεύσει η χώρα της οποίας η κυβέρνηση παραπλανά με τόσο χονδροειδή τρόπο την διεθνή κοινότητα αλλά και τον ίδιο το λαό;
Να γυρίσουμε, λοιπόν, σελίδα βάζοντας ένα οριστικό τέλος σε πρακτικές ανευθυνότητας, συγκάλυψης και κουκουλώματος. Να δώσουμε επιτέλους μια πειστική απάντηση πρώτα στους εαυτούς μας στο αγωνιώδες ερώτημα που θέτει κάθε μέρα ο πολίτης που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα και λέει «μα καλά σ’ αυτή τη χώρα δεν φταίει κανείς;». Ερώτημα που πια μου θέτουν συστηματικά και οι συνάδελφοί μου οι Πρωθυπουργοί άλλων χωρών. Μου λένε: «Δικαιοσύνη δεν υπάρχει στη χώρα σας;»
Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι. Αν κάποιος έφταιξε να του αποδοθούν ευθύνες, όποιος κι αν είναι αυτός. Να αποτρέψουμε εφεξής κάθε πειρασμό οποιουδήποτε πολιτικού, οποιουδήποτε υπουργού ή κόμματος να παίζει με αριθμούς, αλλά τελικά και με τις τύχες της ίδιας της χώρας.
Χαίρομαι λοιπόν, που χθες ολοκληρώθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε ο νόμος για μια ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία, παρότι είναι αυτονόητο. Αλλά και τα αυτονόητα ήταν και είναι βασική προεκλογική μας δέσμευση. Μόνο πάνω στη διαφάνεια μπορούμε να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και στο εσωτερικό της χώρας και προς τα έξω. Να προστατεύσουμε τελικά, με τη θεσμική κατοχύρωση των δημοκρατικών μας θεσμών και λειτουργιών, τα δικαιώματα του πολίτη. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Σήμερα η Ελλάδα και ο πολίτης δυστυχώς καλείται να πληρώσει το λογαριασμό μιας επικίνδυνης εξαετούς εξουσίας. Μιας εξουσίας που εξυπηρετούσε ένα κατεστημένο, ένα ιδιότυπο συνονθύλευμα κρατικοδίαιτων συμφερόντων που μοναδικό σκοπό είχαν το πλιάτσικο του δημόσιου τομέα από τις προμήθειες, την ακίνητη περιουσία, από τις αποταμιεύσεις του ελληνικού λαού, μέχρι βεβαίως και τις ρουσφετολογικές προσλήψεις. Και το δημόσιο λύγισε. Λύγισε το ελληνικό κράτος υπό το βάρος της αδιαφάνειας και της διαφθοράς. Το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Η Ελλάδα βρέθηκε αδύναμη, ευάλωτη, αναξιόπιστη και εκτεθειμένη. Σε μια παγκόσμια οικονομία που βολοδέρνει στην τρικυμία της διεθνούς κρίσης, εμείς προσφερθήκαμε ως το αδύναμο θύμα, ως το εύκολο πειραματόζωο, απροστάτευτοι στις άγριες διαθέσεις των αγορών, αλλά και της έλλειψης βούλησης της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει αποτελεσματικά απέναντι στις ορέξεις αυτών των αγορών. Εάν βέβαια είχαμε φροντίσει τα του οίκου μας, θα αντέχαμε πολύ καλύτερα τους άγριους ανέμους της σημερινής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η διεθνής κρίση ήταν μόνο το κερασάκι στην τούρτα που οδήγησε στην κατάρρευση του ίδιου του μοντέλου πάνω στο οποίο στηρίχτηκε ο δημόσιος βίος της δικής μας χώρας, το μοντέλο διάρθρωσης της οικονομίας, το μοντέλο διακυβέρνησης του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Σήμερα όμως δεν έχουμε την πολυτέλεια απλά να διαπιστώνουμε την ορθότητα των ιδεολογικών και πολιτικών μας θέσεων. Όσο δίκιο κι αν έχουμε σήμερα δεν είναι η ώρα των ατέρμονων ιδεολογικών αντιπαραθέσεων. Είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Αυτή την ευθύνη εγώ αισθάνομαι, αυτή την ευθύνη αισθάνεται η παράταξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα –ούτε και εσείς, κυρία Παπαρήγα, ούτε εσείς, κύριε Τσίπρα- που πιστεύει ότι θέλαμε να έρθουμε στην εξουσία για να πάρουμε σκληρές αποφάσεις απέναντι στον Ελληνικό λαό. Σήμερα όμως είναι άλλο το χρέος μας. Να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφθούμε μόνο την επιβίωση της πατρίδας.
(EP)
(1ML)
Οι πράξεις και οι παραλείψεις των προηγούμενων ετών οδηγούν σήμερα, εκ των πραγμάτων, σε βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων.
Το δίλημμα σήμερα είναι ένα: Θα αφήσουμε τη χώρα να χρεοκοπήσει ή θα αντιδράσουμε; Θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους να μας πνίξουν ή θα πάρουμε τις τύχες μας στα δικά μας χέρια; Θα αφήσουμε τη χώρα έρμαιο των εξελίξεων ή θα μετατρέψουμε την επώδυνη κρίση σε ευκαιρία αναγέννησης.
Μοναδική πυξίδα δεν μπορεί παρά να είναι το συμφέρον της χώρας και βεβαίως, όλων των Ελλήνων, το συμφέρον των πολλών. Αυτό σήμερα είναι το ιστορικό μας χρέος, πέρα και έξω από τον υπολογισμό προσωπικού, κομματικού, πολιτικού κόστους. Η στιγμή είναι ιστορική, δεν αφήνει περιθώρια για υπεκφυγές για δημαγωγίες και λαϊκισμούς. Καμία άλλη χώρα δεν θα πληρώσει για τα χρέη τα δικά μας. Αυτό είναι βέβαιο. Κανείς άλλος -πέρα από εμάς- δεν μπορεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Σε τελευταία ανάλυση είναι και θέμα τιμής και περηφάνιας για τη χώρα μας να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας.
Βέβαια, δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε στα έκτακτα μέτρα. Χρέος δικό μας είναι να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα. Να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας σε νέες στέρεες υγιείς βάσεις κοινωνικής δικαιοσύνης, ισονομίας, ισοτιμίας, ισότητας, ευνομίας και ασφάλειας. Να ανατρέψουμε όλες τις παθογένειες δεκαετιών που τα τελευταία χρόνια εντάθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που δεν τα άντεξε ούτε η χώρα ούτε ο κοινωνικός μας ιστός.
Αυτό το δύσκολο έργο επιλέγουμε, διότι ξέρουμε ότι αν δεν κάνουμε τις βαθιές τομές σήμερα τότε αύριο και πάλι η κρίση έχει πνίξει τη χώρα μας. Και πάλι θα κληθεί ο λαός να πληρώσει τα σπασμένα ενός κατεστημένου, να πληρώσει ο λαός και ο πολίτης και πάλι τις δύσκολες κρίσεις που θα περάσουμε. Δεν υπάρχει, λοιπόν, άλλος δρόμος από το να ηγηθούμε σε αυτόν τον αγώνα της δύσκολης αναγέννησης της χώρας μας.
Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την πρώτη στιγμή κινήθηκε με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, τη μέγιστη δυνατή προστασία των αδυνάμων και της μεσαίας τάξης, έχοντας δύο παράλληλους στόχους. Πρώτον, να σώσουμε την Ελλάδα από την κρίση, που την απειλεί, με τον πιο δίκαιο καταμερισμό των βαρών. Δεύτερον, να προωθήσουμε ριζικές ανατροπές και βαθιές αλλαγές, που χτυπούν τα προβλήματα στη ρίζα τους, που γεννούν ένα νέο τοπίο το οποίο θα αποτρέψει να ξαναβρεθούμε εδώ, που είμαστε σήμερα.
Αυτό κάνουμε με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, ξεκινώντας από τις προσλήψεις στο δημόσιο, τη Στατιστική Υπηρεσία, τη νέα αρχιτεκτονική του κράτους, την απόδοση τελικά ευθυνών στους δημόσιους λειτουργούς που παρανομούν ή δωροδοκούνται, την εγγύηση για μια βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, που θα εγγυάται όχι μόνο ανταγωνιστικότητα, αλλά και θέσεις εργασίας και παραγωγή πλούτου. Σήμερα δεν παράγουμε, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί.
Δημιουργούμε ένα νέο φορολογικό σύστημα, επιτέλους. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα δίκαιης κατανομής των φορολογικών βαρών για να είναι και αξιόπιστο, για να έχει αξιοπιστία στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη, να υπάρχει σωστή αναδιανομή του πλούτου της χώρας. Μία νέα σχέση διαφάνειας και εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη.
Είναι βέβαιο, πως αυτές οι αλλαγές θα εγγυηθούν μία τελείως διαφορετική και θετική προοπτική για τη χώρα μας, για τον πολίτη. Έχουμε όμως υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό, που μας εμπιστεύτηκε, να κάνουμε τώρα ό,τι περνά από το χέρι μας για να αντιμετωπίσουμε τους άμεσους κινδύνους. Σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά και οι συνέπειες που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες θα είναι πολύ χειρότερες.
Γνωρίζετε καλά ότι αν η οικονομία της χώρας μας κατέρρεε, αν η χώρα μας έπαυε να είναι σε θέση να δανείζεται, τα πρώτα θύματα θα ήταν οι πλέον αδύναμοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα ασθενέστερα στρώματα.
(XA)
(1EP)
Οι εύποροι θα είχαν και πάλι τον τρόπο τους, θα έκοβαν από τις περιττές δαπάνες ή μπορεί και να μην θίγονταν και καθόλου. Αυτό που διασφαλίζουμε, αυτό που κάνουμε σε κάθε μας πράξη, αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες είναι ότι όλοι θα συμβάλουν αναλογικά. Δεν θα πληρώσουν την κρίση μόνο εκείνοι που έχουν τις λιγότερες ή και καμία ευθύνη για τη δημιουργία της. Οι έχοντες και κατέχοντες θα συμβάλουν, θα αναλάβουν αυξημένο βάρος.
Και θέλω από το Βήμα της ελληνικής Βουλής εδώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι κόποι θα πιάσουν τόπο. Όταν βγούμε από αυτήν την καταιγίδα, θα βγούμε πιο δυνατοί, πιο σίγουροι με το κεφάλι ψηλά. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό δίνουμε μάχη παντού σε όλα τα διεθνή φόρα, στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης παντού και σε αυτόν τον αγώνα, σας θέλουμε, σας χρειαζόμαστε μαζί μας. Γιατί μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε να ξανανιώσουν οι Έλληνες περήφανοι και ασφαλείς. Γιατί σίγουρα οι Έλληνες αξίζουμε περισσότερα, μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα –το έχουμε αποδείξει- απ’ ό,τι βιώσαμε την τελευταία περίοδο με τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Και θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κα Αλέκα Παπαρήγα.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: Ή η Κυβέρνηση έχει βαθύτατη άγνοια πώς μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέρονται γιατί γι’ αυτό υποτίθεται εκλέγεται ή έχει βαθύτατη γνώση πώς να χτυπήσει τα λαϊκά συμφέροντα υπέρ του κεφαλαίου. Το δεύτερο ισχύει. Εμείς δεν την κατηγορούμε για άγνοια.
Προεκλογικά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μιλούσε για ένα ζήτημα νοικοκυροσύνης. Αυτό ήταν η σημαία του ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Με το νοικοκυριό τα λύνουμε όλα. Τώρα ανέβηκαν οι τόνοι. Μίζες, σκάνδαλα, χαμένα χρήματα από τις τσέπες του λαού. Υπάρχει αυτό το ζήτημα. Είναι πρόσχημα για την Κυβέρνηση. Και αν αθροίσουμε τις μίζες και τα σκάνδαλα και τη ρουσφετολογία που υπήρχε –ούτε συζήτηση- είναι ένα ελάχιστο ποσό από αυτό που πλήρωσε ο λαός για να μεγαλώνουν τα ταμεία της πλουτοκρατίας. Το λέω έτσι απλά.
Και να βάλουμε το εξής ερώτημα. Γιατί εδώ στους δείκτες βάζουμε τους δείκτες των σκανδάλων. Δεν βάζουμε τους δείκτες για τα κέρδη και το εισόδημα των εργαζομένων. Το 2004 το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ήταν 168 εκατομμύρια. Το 2007 ήταν 208 εκατομμύρια. Μισθός: 1.1.2004 ήταν 540,66 μεικτός, 1.5.2007 657,89. Όλα τα άλλα τι έγιναν; Έγιναν μίζες όλα;
Αφού λοιπόν σας έχει πιάσει μανία όλα να τα ανάγετε σε μίζες και σε κλοπές, εμείς δεν έχουμε αυτή τη μανία, τη δικαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων διότι είναι πολιτική κλοπή και μάλιστα με μεγάλο μέρος νομιμοποιημένη. Τότε λοιπόν σας ζητάμε να κάνετε πολιτικό δικαστήριο, όχι ποινικό, γι’ αυτούς που έκλεψαν 25 τρισεκατομμύρια δραχμές από το 1950 έως το 1975 -δεν έχει σημασία αν έχουν πεθάνει, να υπάρχει πολιτική καταδίκη- από τα ασφαλιστικά ταμεία. Και είναι και κυβερνήσεις και τράπεζες. Αυτοί που από το 1992 έως το 2005 έχουν πολιτική ευθύνη, αυτοί μπορεί να πάνε και στη φυλακή, καθώς με τις πολιτικές τους αποφάσεις χάθηκαν 8 δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία, στο Χρηματιστήριο, γενικά στη χρηματαγορά. Να πάνε στη φυλακή αυτοί που χρωστάνε στο ΙΚΑ 4,5 δισεκατομμύρια, αυτοί που εισφοροδιαφεύγουν 1,9 δισεκατομμύρια και οι ιδιώτες που χρωστάνε στο ΙΚΑ 2,3 δισεκατομμύρια και αυτοί που έχουν την ευθύνη για να μην έρχονται στα ταμεία τα εισοδήματα από το φόρο των καυσίμων στους εφοπλιστές, στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις κ.λπ. Αν θέλετε, να πάμε για άλλους με πολιτικά δικαστήρια και για άλλους με ποινικά. Δεν χρειάζονται Εξεταστικές Επιτροπές. Αυτά είναι τρεις στο λάδι, τρεις στο ξύδι και το λαδόξυδο. Είναι επίσημα στοιχεία.
Η Κυβέρνηση εμφανίζεται πάρα πολύ προβληματισμένη για τους κερδοσκόπους. Ποιοι είναι αυτοί οι κερδοσκόποι;
(1XA)
Είναι επιχειρηματικοί όμιλοι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους και είναι και κράτη με τα οποία συνδέονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ανακαλύψαμε τώρα τι γράφει η Γερμανία κ.λπ.. Απαράδεκτα δημοσιεύματα, βεβαίως. Δεν τους δίνουμε συγχαρητήρια. Όμοιος ομοίω είναι τα πράγματα.
Πριν ένα χρόνο όμως, πριν ξεσπάσει η κρίση, ο επίσημος Βρετανικός Τύπος –δεν μιλάω για τις κίτρινες φυλλάδες- έγραφε και ξαναέγραφε το εξής πράγμα: «Αν στην Ελλάδα ξεσπάσει κρίση και δημιουργηθεί θέμα πτώχευσης, πρέπει εμείς να πατήσουμε το πόδι μας στην Ελλάδα πριν προλάβουν οι Γαλλογερμανοί».
Τι πιστεύετε, κύριε Παπανδρέου; Από χθες αρχίσαμε τα χειροκροτήματα. Μας κάλεσε ο Ομπάμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέρετε πάρα πολύ καλά τι θα κάνει. Θα σας χαϊδέψει την πλάτη, θα σας πει είστε θύματα των ανταγωνιστών Γερμανών κ.λπ., μας είπαν και οι Βρετανοί να σας δείξουμε πολιτική συμπάθεια. Για τι θα μιλήσει; Αιγαίο, Κύπρος, FYROM, Βαλκάνια, εξοπλισμοί κ.λπ.. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας)
Εμείς σήμερα βάζουμε ζήτημα για το οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κόστος που θα το σηκώσει ο ελληνικός λαός. Όλα αυτά που λέτε για κερδοσκόπους κ.λπ. είναι υπαρκτό ζήτημα, αλλά το βάζετε συνειδητά σε λάιτ μορφή, να ψάχνουμε να βρούμε τους κερδοσκόπους. Είναι οι ανταγωνιστές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι οι ανταγωνιστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία κ.λπ. και εμφανίζεται τώρα η Ελλάδα πως δίνει την ίδια διέξοδο από την κρίση που δίνουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης οι χώρες του καπιταλιστικού κόσμου.
Εδώ που τα λέμε, να πείτε και την αλήθεια. Η διέξοδος για εσάς, η διέξοδος για το κεφάλαιο είναι η εξής: Από τη μια μεριά να γονατίσετε πλήρως τους εργαζόμενους και από την άλλη μεριά να βρείτε νέες αγορές. Η διεύρυνση των νέων αγορών είναι για μεν τους πρωταγωνιστές πόλεμος, για δε τους δευτεραγωνιστές, όπως είναι η Ελλάδα, η συμμετοχή σ’ αυτά τα σχέδια. Θα σας βάλουν να αυξήσετε την παρουσία σας στο Αφγανιστάν. Αυτά θα κάνει ο Ομπάμα.
Να σας πω κάτι; Δεν το βάζουμε σε ζήτημα μειοδοσίας και προδοσίας κ.λπ.. Κόκκινη γραμμή δεν μπορεί να υπάρξει. Από τη στιγμή μάλιστα που πάτε να διαλέξετε αν θα παίξετε περισσότερο με τους Ευρωπαίους ή τους Αμερικανούς, δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή. Το ξαναλέω ότι δεν είναι θέμα μειοδοσίας. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής, υπηρέτησης στρατηγικών συμφερόντων.
Στην Ιρλανδία το έλλειμμα ανήλθε το 2009 στο 12,5% και το 2010 υπολογίζεται να φτάσει το 14,7%. Εκεί, λοιπόν, τι ήταν; Ανίκανες κυβερνήσεις; Για να μην πούμε πού βρίσκεται τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο έλλειμμα και τη μεγαλύτερη εξάρτηση από την Κίνα και τη Γερμανία. Έτσι και κουνήσουν το χεράκι τους οι Ηνωμένες Πολιτείες…! Είναι θέμα ανικανότητας; Το έχουμε ρίξει στη μίζα και στην ανικανότητα.
Στη Βρετανία το έλλειμμα το 2009 πήγε στο 12,1% και υπολογίζεται να φτάσει στο 13% το 2010. Στην Ισπανία το έλλειμμα για το 2009 ξεπέρασε το 11%. Αυτό τι είναι; Ανικανότητα; Όλοι στις μίζες είναι; Αφού η μίζα είναι επίσημη πολιτική. Ανταγωνιστικότητα δίχως μίζα δεν υπάρχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι την ανεχόμαστε.
Στην Ιταλία το δημόσιο χρέος από 115% του Α.Ε.Π. για το 2009 αναμένεται να υπερβεί το 117% το 2010. Στην Ολλανδία το Α.Ε.Π. μειώθηκε κατά 4,3% και στο Βέλγιο κατά 3%. Τι ήταν λοιπόν αυτό; Αλογοσκούφηδες είχαν εκεί ή Παπαντωνίου παλαιότερα; Αυτή είναι η κατάσταση.
Εδώ αναφερόμαστε σε ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των είκοσι επτά. Ποια είναι η διέξοδος; Να γονατίσουν οι εργαζόμενοι, όχι για δύο και τρία χρόνια, αλλά για εκατό χρόνια. Αυτή είναι η ιστορία.
Από αυτή την άποψη καμία συναίνεση, καμία στήριξη και μάλιστα απορρίπτουμε την πολιτική σας πολιτικά, προγραμματικά, ταξικά. Ένα πράγμα που δεν ανεχόμαστε –γιατί εξηγούμε την πολιτική σας, αυτή περιμέναμε, όπως και της Νέας Δημοκρατίας- είναι να κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό για τη μίζα, για το ένα, για το άλλο, για τις αστοχίες, για την κομματική ρουσφετολογία. Αυτά είναι επιμέρους ζητήματα, απαράδεκτα, ασυμβίβαστα. Δεν μπορεί να συμβιβαζόμαστε με αυτά, αλλά είναι πολύ επιμέρους σε σχέση με το ζήτημα που υπάρχει σήμερα, ευρώ-δολάριο, ευρωζώνη-μη ευρωζώνη και όλους αυτούς τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται. Όχι να εμπαίζουμε τον ελληνικό λαό, επειδή στο σύνολό του δεν έχει όλη την πληροφόρηση, ξέρει τα προβλήματά του, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να ξέρει…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Παπαρήγα, θα σας παρακαλούσα να ολοκληρώσετε, επειδή είναι διπλάσιος ο χρόνος σας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ (Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας): Ευχαριστώ πολύ.
(SS)
(MT)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας ευχαριστώ πολύ. Απλά υπενθυμίζω και στους κ. κ. Αρχηγούς να τηρούμε το χρόνο. Θα έχετε βέβαια το την ανοχή σαφώς εάν χρειαστεί και εσείς κ. Τσίπρα, αλλά όχι μεγάλη ανοχή.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να μην υπερβώ το χρόνο.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σας άκουσα με προσοχή, αλλά λυπάμαι ιδιαίτερα διότι για άλλη μια φορά ακολουθείτε την πεπατημένη που έχουμε δει ξανά και ξανά από τη μεταπολίτευση και μετά για πολλά χρόνια.
Κάθε κυβέρνηση που έρχεται να ρίχνει όλες τις ευθύνες στην προηγούμενη. Παραλάβαμε χάος, παραλάβαμε καμένη γη, τα ίδια λέγατε και εσείς τότε. Λες και δεν ξέρατε ή λες και δεν έχετε καμία ευθύνη. Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω και δεν μπορεί να καταλάβει και ο ελληνικός λαός είναι πως είναι δυνατόν -αφού τα έχει κάνει τόσο χάλια η προηγούμενη κυβέρνηση και έπρεπε να φύγει έγκαιρα και πιο γρήγορα ακόμα, πώς είναι δυνατόν- να έρχεστε εσείς και να εφαρμόζετε το πρόγραμμά της, αυτά τα οποία είχε πει προεκλογικά. Και ακόμα χειρότερα! Πώς είναι δυνατόν; Δεν αναρωτιέστε; Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το επιχείρημα.
Και πώς είναι δυνατόν; Δεν απορείτε που έχετε την ευρύτατη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας; Άλλο που έχετε καταλάβει πως δεν σας βοηθάει αυτό και κάνετε αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια με τις Εξεταστικές Επιτροπές.
Αλλά και έχετε βρει και την απρόσμενη υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Καρατζαφέρη και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στην πολιτική σας. Σας στήριξε στην υπόθεση της κατάργησης του 14ου μισθού, σας στήριξε στον επαναπατρισμό των «μαύρων» κεφαλαίων από το εξωτερικό. Εύσημα έπλεξε το εγκώμιο του κυρίου Λοβέρδου προχθές που θέλει να διαλύσει το ασφαλιστικό. Και επειδή σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχει προχωρήσει ο κ. Καρατζαφέρης στις σοσιαλιστικές ιδέες, κοιτάξτε μην τυχών και έχετε προσχωρήσει εσείς στην βαρβαρότητα με την πολιτική σας.
Δεν ξέρω τι σας ρώτησε κύριε Πρωθυπουργέ, η κυρία Παπαρήγα. Εγώ, όμως, σας ρώτησα πολύ συγκεκριμένα πράγματα και δεν απαντήσατε. Σας ρώτησα πιο υπολογίζετε, εάν έχετε υπολογίσει, πιο πιθανό να είναι το κόστος των οικονομικών μέτρων που έχετε εξαγγείλει και αυτά που είστε έτοιμοι να πάρετε. Και εσείς μου απαντήσατε για πολιτικό κόστος. Δεν απαντήσατε επί της ουσίας. Θα μπορούσατε να μου είχατε απαντήσει, να μας είχατε απαντήσει, ότι δεν μας ενδιαφέρει και είμαστε σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, παίζουμε με τα χέρια κατεβασμένα στην Ευρώπη, ότι μας λένε, λέμε ναι και θα δούμε στο μέλλον.
Αλλά για άλλη μία φορά είπατε άλλα λόγια να αγαπιόμαστε όπως την προηγούμενη Παρασκευή και ο Υπουργός των Οικονομικών όταν τον ρωτήσαμε για τον 14ο μισθό. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε! Και επειδή κύριε Πρωθυπουργέ θα ήθελα εγώ να σας πω για το κόστος το οικονομικό και το κοινωνικό, τα μέτρα που παίρνετε δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα, είναι και αναποτελεσματικά. Θα βυθίσουν τη χώρα σε μία βαθιά ύφεση από την οποία δεν θα μπορεί να βγει για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον. Είναι αναποτελεσματικά και εγκληματικά!
Αυξάνοντας το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας δύο, τρείς μονάδες, βάζοντας φόρο στα καύσιμα, καταργώντας τον 14ο μισθό, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, άροντας την μονιμότητα -και αυτό ακόμα ειπώθηκε- στο Δημόσιο, μειώνοντας τις δημόσιες επενδύσεις και την χρηματοδότηση στον δημόσιο τομέα.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)
Θέλετε να σας πω εγώ ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Ξεχάστε την Ελλάδα που ξέρατε. Θα επιδεινωθεί η κρίση. Κόβοντας τους μισθούς και τις δαπάνες, θα πολλαπλασιαστεί η ύφεση. Δεν θα έχετε σε λίγο τι να φορολογήσετε. Ας αυξήσετε το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όσο θέλετε. Δεν θα υπάρχει φορολογητέα ύλη, διότι δεν θα καταναλώνουν οι πολίτες.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θέλω να σας πω επίσης ότι το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρετε και να μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα με αυτή την πολιτική. Αλλά ακόμα και αν πρόσκαιρα καταφέρετε να μειώσετε το δημοσιονομικό έλλειμμα για τρείς, τέσσερις μονάδες, ταυτοχρόνως, θα έχετε καταφέρει να μειώσετε και σε αντίστοιχο ποσοστό το εθνικό εισόδημα. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Θα εξαφανίσετε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ξέρετε τι σημαίνει να μειώσετε το εισόδημα των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζόμενων της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα θα αυξηθούν οι τιμές; Διότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, τα καύσιμα θα αυξηθούν!
Αυτό κύριε Πρωθυπουργέ, σημαίνει βίαιη αναδιανομή προς όφελος των ισχυρών και εις βάρος των αδύναμων. Αυτό σημαίνει! Θυσίες, λοιπόν, από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και στο απυρόβλητο, όλοι όσοι κέρδιζαν στο προηγούμενο διάστημα. Οι τραπεζίτες συνεχίζουν την αισχροκέρδεια, δείτε τους ισολογισμούς τους. Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους. Οι μεγαλοκατασκευαστές συνεχίζουν να μην πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
(GK)
(1SS)
Η Εκκλησία συνεχίζει να θέλει όλους τους χιτώνες για την πάρτη της και να μην δίνει τίποτα. Τάζετε νέες εξοπλιστικές δαπάνες στον κ. Σαρκοζί. Πού θα πάει αυτή η ιστορία; Ούτε ένα ευρώ, έστω για συμβολικούς λόγους, δεν παίρνετε από τους έχοντες και κατέχοντες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)
Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, μην λέτε ότι το πρόβλημα είναι να μην δοθούμε βορά στους κερδοσκόπους, διότι την ίδια στιγμή που μιλάτε για τις αγορές, περιγράφοντας αδίστακτους κερδοσκόπους και τοκογλύφους, μας ζητάτε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας, δηλαδή να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη μας στους τοκογλύφους!
Και δείτε! Κάθε φορά που εξαγγέλλετε νέα μέτρα, δεν πέφτουν τα spread, διότι αυτοί οι αδίστακτοι τοκογλύφοι, όταν τους δίνεις το ένα χέρι, θέλουν και το άλλο! Ξέρετε πότε έπεσαν τα spread; Όταν υπήρξε το κοινό ανακοινωθέν για στήριξη και κοινοτική αλληλεγγύη, κάτι για το οποίο φωνάζουμε εμείς «κάντε το!» εδώ και τέσσερις μήνες και εσείς λέτε «μόνοι μας θα τα καταφέρουμε».
Κύριε Πρωθυπουργέ, έχετε αποκλειστικά εσείς την ευθύνη. Δεν την έχουν ούτε οι αγορές ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχετε την ευθύνη, διότι αυτό το πλαίσιο οικοδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συνδιαμορφώσατε μαζί με τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά και συντηρητικά Κόμματα στην Ευρώπη και ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς δεν λαμβάνετε καμία πρωτοβουλία για την αλλαγή αυτού του πλαισίου.
Έχετε, όμως, την ευθύνη κυρίως, διότι δεν κυβερνά την Ελλάδα ο κ. Τρισέ και η κυρία Μέρκελ. Εσείς την κυβερνάτε την Ελλάδα και κινδυνεύετε –θα σας το ξαναπώ- να μείνετε στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός που επί των ημερών του η κυβέρνηση διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.
Το χειρότερο, όμως, δεν είναι πως θα μείνετε εσείς στην ιστορία. Το χειρότερο είναι τι θα πληρώσει ο ελληνικός και σε ποιο τέλμα θα μπει ο ελληνικός λαός, ένας ελληνικός λαός που τον καλείτε για άλλη μια φορά να κάνει θυσίες δίχως αντίκρισμα, αλλά, ουαί και αλίμονο, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι της Κυβέρνησης, όταν αυτός ο λαός που έχει φιλότιμο, συνειδητοποιήσει ότι οι θυσίες αυτές είναι δίχως αντίκρισμα και κυρίως συνειδητοποιήσει ότι τον καλείτε να βάλει πλάτη, για να συνεχίσουν να κερδίζουν όσοι κέρδιζαν τα προηγούμενα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Θα ξεκινήσω απαντώντας σε αυτά που είπε η κυρία Παπαρήγα.
Κυρία Παπαρήγα, εσείς συνεχώς προσπαθείτε να περιορίσετε τη συζήτηση γύρω από τα σκάνδαλα και μόνο και μάλιστα με μία ηθικοπλαστική αντίληψη. Τα σκάνδαλα είναι φαινόμενο, το οποίο έχει υποσκάψει την έννοια της ευνομίας σε αυτή τη χώρα. Είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που ζει καθημερινά με αδικία ο Έλληνας πολίτης –καθημερινά!- από τη δημόσια υπηρεσία, το νοσοκομείο, την παιδεία, τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα μαθήματα, μέχρι βεβαίως και τις μεγάλες –πραγματικά μεγάλες- σκανδαλώδεις προμήθειες ή άλλες καταχρηστικές πρακτικές προηγούμενων ετών.
Υπάρχει όμως και εκεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κόστος, αλλά αυτή η ανομία, η οποία προκαλείται, δημιουργεί και κάτι ακόμα, το οποίο πληρώνουμε σήμερα. Η ανομία δημιουργεί την αίσθηση ότι, βεβαίως, και εγώ ως πολίτης, ως επιχειρηματίας, ως γιατρός, ως μηχανικός δεν χρειάζεται να πληρώσω τους φόρους μου. Γιατί να πληρώνω εγώ, όταν ο άλλος ο Υπουργός έχει φορολογικούς παραδείσους και στέλνει τα λεφτά του έξω, για να αποφύγει τους φόρους; Γιατί εγώ, ο απλός πολίτης, να έχω αξιοπιστία σε αυτήν την πολιτεία;
Άρα, είναι θέμα αξιοπιστίας, καταρχήν, της ίδιας της πολιτείας, να βάλει αυτούς τους κανόνες και για τους ισχυρούς. Γι’ αυτό έχει σημασία, κυρία Παπαρήγα.
Τρίτον, δεν μιλήσαμε μόνο για το θέμα των σκανδάλων, γιατί υπήρχαν και άλλες πολιτικές, τις οποίες εμείς ως Αντιπολίτευση καταδικάσαμε και αλλάζουμε, χαριστικές φορολογικές ρυθμίσεις για τους ισχυρούς, για τις τράπεζες –όταν ήταν οι «παχιές αγελάδες»- για τα ασφαλιστικά ταμεία, χαριστικές ρυθμίσεις για να μην πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Τα έχουμε καταδικάσει.
Αυτή η έλλειψη ευνομίας για τους ισχυρούς είναι αυτό, το οποίο δημιούργησε και το διογκωμένο –αν θέλετε- έλλειμμα, το οποίο σήμερα καλείται, δυστυχώς, να πληρώσει ο ελληνικός λαός.
Και βεβαίως η αδιαφάνεια δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό. Είναι βεβαίως και του καπιταλιστικού συστήματος –εσείς που θέλετε να κάνετε αναλύσεις του καπιταλιστικού συστήματος- γιατί στη Wall Street η αδιαφάνεια και η δυνατότητα να κρύψουν διαδικασίες, πρακτικές κ.λπ. οδήγησε ακριβώς στο να ισχυροποιηθούν τεράστια συμφέροντα και τελικά να αιχμαλωτίσουν ένα ολόκληρο πολιτικό σύστημα στις βουλήσεις και στη βουλιμία τους.
(SM)
(1GK)
Επειδή αναφέρεσθε και στο παρελθόν εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να αναφερόμαστε και στο παρελθόν. Η δικιά μας, όμως, αναφορά στο παρελθόν δεν είναι για να μπορέσουμε αποφύγουμε τις ευθύνες μας, αλλά για να τονίσουμε το ποιες ευθύνες έχουμε όλοι μας πια από εδώ και πέρα ως χώρα, ως πολιτεία, να μην υπάρχει ατιμωρησία. Και βεβαίως, να δούμε και ποια ήταν τα λάθη που μας έφεραν εδώ, για να μην τα ξανακάνουμε.
Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο καπιταλιστικό σύστημα. Βεβαίως, εγώ μπορώ να συμφωνήσω ότι έχει πάρα πολλά άδικα και παλεύω και εγώ ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις αλλαγές. Βέβαια, δεν θεωρώ -όπως και εσείς- ότι εμείς θα αλλάξουμε εν μια νυκτί το καπιταλιστικό σύστημα παγκοσμίως. Μπορούμε, όμως, να κάνουμε βασικά βήματα εξανθρωπισμού αυτού του συστήματος και να βάλουμε τουλάχιστον στη χώρα μας κανόνες δικαίου και ισονομίας. Αυτός είναι ο στόχος μας.
Μιλάτε για την αδικία, συμφωνώ. Ελάτε με τις προτάσεις σας να συμβάλουμε, ώστε να χτίσουμε ένα κράτος-δικαίου και να αξιοποιήσουμε και την αγορά που να υπηρετεί τον πολίτη. Και εμείς δεν έχουμε προτάσεις λάιτ, έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις ακριβώς για να κάνουμε πιο δίκαιη την κοινωνία, να προστατεύσουμε το εισόδημα, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του πολίτη.
Μιλήσατε για τα διεθνή παιχνίδια στο διεθνές γεωπολιτικό σύστημα. Μα, ακόμα περισσότερος λόγος για να σφυρηλατήσουμε και να οχυρώσουμε τη χώρα μας από τους κερδοσκόπους και από τα παιχνίδια των διαφόρων. Ακόμα μεγαλύτερος και πιο ουσιαστικός ο λόγος σήμερα να μην είναι ευάλωτη η χώρα, να πάρουμε όλα τα μέτρα ώστε να μην μπορεί να παίξει κανείς με τα εθνικά μας συμφέροντα, με τους στόχους μας, με τις σημαντικές επιλογές που χρειάζεται να πάρει η χώρα μας σήμερα και για το μέλλον.
Και βεβαίως, επειδή μιλήσατε και για ανταγωνιστικότητα. Δεν θέλουμε τα προϊόντα μας να πουλιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό; Νομίζετε ότι θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε απλώς δανειζόμενοι και εισάγοντας προϊόντα από το εξωτερικό για τη χώρα μας; Αυτή θα είναι η οικονομία μας; Όταν μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, μιλάμε ότι το αγροτικό μας προϊόν να μπορεί να πηγαίνει στο ράφι στη Γερμανία και αλλού και να πληρώνεται σωστά και δίκαια ο αγρότης. Μιλάμε για τις τουριστικές μας υπηρεσίες, μιλάμε για τη βιομηχανία μας. Άρα, λοιπόν, θεωρώ ότι αυτά είναι ωραία σε γενικόλογες κριτικές, αλλά στην πράξη δεν ακούω συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά τον κ.Τσίπρα καταλαβαίνω την προσπάθεια ισοπέδωσης, το τι είμαστε εμείς, το τι είναι η Νέα Δημοκρατία. Θέλω να σας θυμίσω τις διαφορές μας τώρα, τους τέσσερις μήνες, τις διαφορετικές μας πολιτικές που ακολουθήσαμε. Διαφάνεια παντού. Και ενισχύεται η διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και λίγες ίσως στον κόσμο, που θα εφαρμόσουν τόσο διάφανο σύστημα ώστε όλες οι υπογραφές όλων των Υπουργών και δημοσίων λειτουργών θα βρίσκονται στο διαδίκτυο. Γιατί δεν το έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση; Αυτή δεν είναι μια μεγάλη διαφορά, να ξέρει ο πολίτης πού πάνε τα χρήματά του;
Μετανάστες. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πολιτική μας σε αυτό το θέμα; Φορολογικό σύστημα. Δεν αλλάζουμε το φορολογικό σύστημα; Δεν καταθέσαμε ένα άλλο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβάλλει βάρη σε εκείνους που έχουν και κατέχουν και αναδιανέμει πιο δίκαια τον πλούτο που παράγεται σε αυτή τη χώρα; Είναι το ίδιο με την προηγούμενη Κυβέρνηση;
Ο «Καλλικράτης», μια μεγάλη θεσμική αλλαγή που δεν τόλμησε κανένας παλαιότερα να κάνει. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης με την ακρόαση στη Βουλή. Προστασία των εργασιακών σχέσεων. Προώθηση της πράσινης ανάπτυξης που για μας είναι ανταγωνιστική και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι εκεί που πρέπει να πάει η χώρα. Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών για να χτυπήσουμε την ανεργία των νέων. Αλληλεγγύη με έκτακτη εισφορά στους έχοντες και κατέχοντες για τους πιο αδύναμους.
(DE)
(1SM)
Λέω μερικές από τις αλλαγές που εμείς σε τέσσερις-πέντε μήνες προωθήσαμε και που δίνουν το στίγμα της διαφορετικής πολιτικής.
Όμως, θέλω να ξανατονίσω ότι μπροστά μας έχουμε, πράγματι, όχι μόνο την κερδοσκοπία, αλλά και τους πιστωτές μας, δυστυχώς, οι οποίοι μας δανείζουν για να μπορούμε να επιβιώσουμε. Και το ερώτημα που οι πιστωτές θέτουν -άλλοι καλοπροαίρετα, άλλοι κακοπροαίρετα- είναι: Αυτή η χώρα είναι βιώσιμη; Θα αποπληρώσετε κάποια στιγμή αυτά τα οποία σας δανείζουμε; Αυτό είναι το απλό ερώτημα.
Και θέλω να σας μεταφέρω κάτι που μου είπε ο Γιόραν Πέρσον, όταν η Σουηδία είχε περίπου το ίδιο έλλειμμα, κοντά στο 13% λόγω μιας κρίσης του εκεί τραπεζικού συστήματος, όταν πήγε στην Ουάσιγκτον, διότι δεν ήταν στην Ευρωζώνη, για να μιλήσει στους πιστωτές του. Είχε πάρει σκληρά μέτρα και πήγαινε καλύτερα η οικονομία του, είχε βάλει μια τάξη στην οικονομία, άρχισε η ανάπτυξη και είχε δώσει χρήματα για τα νηπιαγωγεία. Πάει, λοιπόν, στην Ουάσιγκτον, στους πιστωτές τους και του κάνει κάποιος ερώτηση και του λέει: «Μα, γιατί βάλατε στον Προϋπολογισμό σας χρήματα για τα νηπιαγωγεία;». Και είπε: «Τί σας ενδιαφέρει εσάς τι κάνω εγώ με τα χρήματα αυτά; Είναι πολιτική μου να στηρίξουμε τα νηπιαγωγεία. Είναι βασικός μας κοινωνικός στόχος η κοινωνική συνοχή». Και του απαντάει ο πιστωτής: «Κύριε Πέρσον, ενδιαφερόμαστε, γιατί δεν είναι δικά σας τα χρήματα, είναι δικά μας τα χρήματα».
Δυστυχώς, εκεί έχουμε φθάσει, κύριοι, αγαπητοί συνάδελφοι, όταν μιλώ για την κηδεμονία και την επιτήρηση, στην οποία δεν βάλαμε εμείς τη χώρα, κύριε Τσίπρα, αλλά έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, εκεί φθάσαμε και ο στόχος μας είναι να ανακτήσουμε αυτή την εθνική υπερηφάνεια και ανεξαρτησία και θα την ανακτήσουμε, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και βεβαίως, ζητάμε την κοινοτική αλληλεγγύη. Όμως και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα έχει και αυτές τις πολιτικές της ιδεοληψίες, τις πολιτικές της δυνάμεις, πώς βλέπουν την αντιμετώπιση της κρίσης, πώς βλέπουν την κοινωνική συνοχή. Να θυμίσω ότι εμείς προωθήσαμε το Άμστερνταμ απέναντι και στο Μάαστριχτ. Εσείς είχατε ψηφίσει το Μάαστριχτ, το οποίο επικρίνετε σήμερα. Όμως, θα ζητήσουμε και ζητάμε πράγματι την κοινοτική αλληλεγγύη, όπως και αυτοί ζητάνε και εμείς να ανταποκριθούμε στις ευθύνες τις δικές μας, να βάλουμε τάξη σε αυτή τη χώρα.
Εμείς θα ανταποκριθούμε, με όποιο κόστος και με όποιο πόνο θα περάσουμε, με τον πιο δίκαιο τρόπο και θα ζητήσουμε και θα απαιτήσουμε αυτή την κοινοτική αλληλεγγύη και πιστεύω ότι θα την έχουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, 29 μαθητές και μαθήτριες και 3 εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τιθορέας Φθιώτιδας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Και τώρα εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 479/32/23-2-2010 επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τη διεκδίκηση γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων-αποζημιώσεων-οφειλών κ.λπ.
Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
«Την ώρα που η γερμανική Κυβέρνηση, αλλά και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κρατούν στάση επιφυλακτική, ενίοτε και εχθρική, απέναντι στις όποιες προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, το θέμα της καταβολής των γερμανικών οφειλών στη χώρα μας παραμένει ανοιχτό, από τη στιγμή που οι όποιες σχετικές προσπάθειες κατά το παρελθόν αποδείχθηκαν διστακτικές και ημιτελείς. Η σημερινή αξία του κατοχικού αναγκαστικού δανείου, που μας κατακρατά η Γερμανία, εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν, μάλιστα, συνυπολογισθούν οι νόμιμες επανορθώσεις και οι πολεμικές αποζημιώσεις από το Β’ -αλλά και από τον Α’- Παγκόσμιο Πόλεμο, το ποσό αυτό αυξάνεται κατά πολύ.
Δεδομένης της κρισιμότατης, δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, αλλά και πρόσφατων, δικών σας απαντήσεων σε σχετικές γραπτές ερωτήσεις Βουλευτών του ΛΑ.Ο.Σ., αφήσατε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης των σχετικών αξιώσεων, χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιήσετε τις περαιτέρω ενέργειες της Κυβέρνησής σας.
Ερωτάσθε:
Πώς και πότε συγκεκριμένα προτίθεστε να προβείτε σε μια αποφασιστικότερη διεκδίκηση αυτών των νόμιμα κατοχυρωμένων οφειλών;».
Ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου έχει το λόγο.
(AM)
(1DE)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Καρατζαφέρη, ξέρω ότι στη μεγάλη αυτή εθνική κρίση τηρήσατε υπεύθυνη στάση, γι’ αυτό πολύ απλά σας λέω ότι ούτε παραιτούμαστε των δικαιωμάτων μας, ούτε όμως παρασυρόμαστε από την επικαιρότητα ή ακόμα και από την προβοκάτσια ενός εντύπου.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, αυτό που σε αντίστοιχη ερώτηση του Βουλευτή σας, του κυρίου Ροντούλη, είχα ξεκάθαρα καταθέσει. Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ως συνέπεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού. Δεν έχουμε παραιτηθεί ποτέ των αξιώσεών μας. Επομένως, το θέμα υφίσταται στο πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων με την Γερμανία.
Από την άλλη, αυτό το σοβαρό ζήτημα δεν αποτελεί για μας σημαία ευκαιρίας, τώρα δηλαδή που βρεθήκαμε σε μια αδυναμία, τώρα που εμείς καλούμαστε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, τώρα που εμείς κάνουμε τομές και αλλαγές στη χώρα μας, τώρα που ανακτούμε αξιοπιστία και σιγουριά, που δίνουμε προοπτική. Εάν τώρα επισήμως, επαναφέρουμε στην τρέχουσα ατζέντα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, θα ήταν πολύ εύκολο να ερμηνευθεί από κακόπιστους ότι και πάλι δείχνουμε αδυναμία, υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων, φυγοπονούμε μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει η πατρίδα μας και ψάχνουμε για άλλοθι μπροστά στις δικές μας ευθύνες. Δεν θα ήθελα ποτέ να δημιουργηθεί μια τέτοια εκτίμηση για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, ούτε βεβαίως, για τη σημερινή Κυβέρνηση.
Έχω μάθει και στη ζωή μου δυο πράγματα για την εξωτερική πολιτική. Πρώτα από όλα, να μην την αντιμετωπίζω ως σημαία ευκαιρίας και δεύτερον, να μην την χρησιμοποιώ για εσωτερική κατανάλωση, γιατί και τα δυο υπονομεύουν τελικά εθνικά συμφέροντα. Πρέπει να έχει κανείς στόχους με πρόγραμμα και την κατάλληλη στιγμή, με τον κατάλληλο τρόπο να διεκδικεί.
Αυτό θα κάνω κι αυτό κάνουμε σήμερα και ως Κυβέρνηση. Και δεν πρόκειται βέβαια, να ξεφύγουμε από αυτήν την κατάσταση, να πάρουμε την Ελλάδα από το σημείο που βρίσκεται σήμερα και να την πάμε εκεί που της αξίζει, αν πρώτα δεν αποδείξουμε πρώτα στους εαυτούς μας ότι είμαστε αξιόπιστοι, να τιμούμε τις υπογραφές μας, τις υποχρεώσεις μας, να πληρώνουμε –ναι- τα χρέη μας, ότι αλλάζουμε κάθε θεσμό, κάθε πρακτική, κάθε νοοτροπία που πλήγωσε τη χώρα μας και κάνει τους Έλληνες, δυστυχώς, απαισιόδοξους, αλλά και τους εταίρους μας να μας αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα και δυστυχώς, δυσπιστία.
Και αυτό δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον, από καμία διμερή συμφωνία, από καμία διαπραγμάτευση στο μέλλον της χώρας, αλλά εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Και αυτήν την εικόνα θα την αποκαταστήσουμε, δημιουργώντας μια Ελλάδα δυνατή, δίκαιη για τους πολίτες φερέγγυα και αξιόπιστη απέναντι στους εταίρους μας. Οι αντοχές κάθε σχέσης που χτίζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, δοκιμάζονται ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εκεί είναι που χτίζεται η αξιοπιστία του καθενός και βεβαίως, η αξιοπιστία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προέχει, λοιπόν, ν’ αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, να βάλουμε τάξη στο δικό μας σπίτι. Έτσι θα εξασφαλίσουμε και την εθνική μας περηφάνια. Αυτό θα πει σήμερα πατριωτισμός, να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Και βέβαια, περιμένουμε και από τους εταίρους μας να ακολουθήσουν και εκείνοι την ανάλογη στάση, να τηρήσουν δηλαδή και τις δικές τους δεσμεύσεις, τόσο τις ρητές όσο και τις άρρητες, αυτές που απορρέουν από μια κοινότητα που οικοδομήθηκε με το όραμα και την φιλοδοξία μιας ενότητας, κατά πολύ υπέρτερης απλών οικονομικών σχέσεων και στενών εθνικών συμφερόντων.
Όσο για τα ατυχή, τα προσβλητικά και ανακριβή που γράφτηκαν σε διάφορα έντυπα, όπως το Focus, χαίρομαι που η επίσημη γερμανική Κυβέρνηση πήρε σαφείς αποστάσεις μέσω του Πρέσβη της στην Ελλάδα.
Θέλω, όμως, να τονίσω ότι η ιστορία του παρελθόντος δίχασε, όχι μόνο τους λαούς μας, Γερμανία και Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Σήμερα έχουμε ενώσει τις τύχες μας. Οι δυο λαοί έχουν κοινά προβλήματα, αλλά και κοινές φιλοδοξίες για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, μια Ευρώπη της «πράσινης» ανάπτυξης, μια Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της καινοτομίας, της παιδείας, με θέσεις εργασίας για όλους και μια Ευρώπη της διεθνούς ισχύος. Είναι σε αυτήν την κοινή προοπτική που χρειάζεται να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας σήμερα.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
(XS)
(1AM)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρωθυπουργέ, προσπαθώ να σας φανταστώ ως «Κόναν ο βάρβαρος», με σπαθί, με ρόπαλο και λίγο BODY BUILDING.
Εν πάση περιπτώσει, κάθε μέρα κατανοώ όλο και περισσότερο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κύριος Αλαβάνος. Με αυτά που ακούω από τον κύριο Τσίπρα, καταλαβαίνω γιατί ο κύριος Αλαβάνος κοντεύει να πέσει σε κατάθλιψη από τις επιλογές τις οποίες έχει κάνει.
Εν πάση περιπτώσει, σαφώς και δεν είμαι σοσιαλιστής, είμαι πατριώτης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να μιλάω με σοσιαλιστές, όταν χρειάζεται -είμαι φιλελεύθερος- ή ακόμα και με κομμουνιστές.
Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε ένα τεράστιο κίνδυνο, με το να καθόμαστε απ’ έξω και να πετάμε πέτρες στη τζαμαρία δεν προσφέρουμε. Σαφέστατα προσπαθώ να προσφέρω με σκέψεις και ιδέες, να βοηθήσω αυτό το κόμμα που είναι στην εξουσία να βγει από την κρίση. Το προσπάθησα και πέρσι με τον κύρο Καραμανλή, αλλά ο κύριος Καραμανλής κώφευε. Δεν φταίω εγώ αν έχει καλύτερα αφτιά ο κύριος Παπανδρέου από τον κύριο Καραμανλή. Εγώ την ίδια προσπάθεια έκανα και τότε και τώρα και αύριο, αν χρειαστεί, με οποιαδήποτε πιθανή ή απίθανη σύνθεση της Κυβερνήσεως, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η χώρα βρίσκεται σε ένα μεγάλο κίνδυνο.
Κύριε Πρωθυπουργέ, θα έρθω και στο θέμα της ερωτήσεως, αλλά επιτρέψτε μου να πω δύο τρία σχόλια από αυτά που ακούστηκαν. Εδώ και δεκαπέντε χρόνια, είναι καταχωρημένη στα πρακτικά η αντίθεση μου με τις αμερικάνικες πρακτικές στη χώρα. Ευτυχώς που κλείσατε ραντεβού και πάτε, μακάρι να πηγαίνατε αύριο. Σε αυτή την συγκυρία την πολιτική, την οποία ζούμε, ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον είναι επιβεβλημένο για να καταλάβουν οι Βρυξέλλες ότι υπάρχουν και άλλες πιθανοί δίοδοι. Εκεί φθάσαμε, ας το καταλάβουμε. Το ταξίδι είναι χρήσιμο.
Απλώς θέλω να σας αποκαλύψω κάτι κύριε Πρωθυπουργέ. Στις 11 Απριλίου –δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως- πηγαίνει και ο Ερντογάν επάνω και δεν ξέρω μήπως είναι και το τελευταίο του ταξίδι, αλλά εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι εσείς θα αντιληφθείτε ότι είναι μία ευκαιρία εκεί πέρα, εκτός όλων των άλλων, να επεξεργαστούμε και αυτά τα πράγματα τα οποία γίνονται στη γειτονιά μας και δε θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο, για ευνόητους λόγους.
Για το θέμα που συζητάμε, την επίκαιρη ερώτηση. Υπάρχει μία υποτέλεια στους Γερμανούς, κύριε Πρωθυπουργέ, η οποία ξεκινάει από το 1959 όταν αφήσαμε το Μαξ Μέρτεν τότε, να φύγει και να γυρίσει πίσω προς δόξα και τιμή της Δοξούλας –θυμίζω στους νεότερους που δεν ξέρουν- του Τάκου Μακρή.
Από τότε έχουμε μία υποτέλεια. Το ΄61 κλείσαμε το γραφείο των δοσίλογων, το ΄77 εδώ το ΠΑΣΟΚ κάνει μία επερώτηση στον Παπαληγούρα να ανοίξει το φάκελο, δεν τον άνοιξε ποτέ το φάκελο για τα αναγκαστικά δάνεια του 1942 της Ρώμης.
Μετά το 1991, ο Αξιότιμος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και ο κύριος Σαμαράς, ως Υπουργός Εξωτερικών, σε αντίθεση με τον Πρωθυπουργό λέει ότι υπάρχει θέμα ανοιχτό, όπως το είπατε και εσείς σήμερα και πρέπει να το δούμε.
Το 2001, ενώ είχε βγει η απόφαση για το Δίστομο με αγώνα που έκανε ο Σταμούλης, ο δικός σας Ευρωβουλευτής, ο αείμνηστος και εξαιρετικός ποινικολόγος, έχει βγει η απόφαση και έχει αρχίσει η προσπάθεια για να μπορέσουμε να απαλλοτριώσουμε, να μπορέσουμε να πάρουμε τα ακίνητα των Γερμανών εδώ στην Αθήνα βάσει αποφάσεως, εκεί έρχεται η κυβέρνηση του κυρίου Σημίτη και επιμηκύνει για πρώτη φορά το χρόνο του κυρίου Ματθία για να ακυρώσει την απόφαση που είχε βγάλει ο Άρειος Πάγος με μία ειδικής συνθέσεως, ειδικό δικαστήριο.
Το 1995, ο αείμνηστος πατέρας σας, στην τελευταία του παρουσία σε Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Μάιο του 1995, είπε απευθυνόμενος στους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Δίνω εντολή στον πρεσβευτή μας στη Βόννη να ξεκινήσει τις διαδικασίες για το θέμα αυτό». Από τότε σιωπή, από τότε δεν πήραμε κάποια πρωτοβουλία, φοβούμεθα.
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η Γερμανία είναι ένα μεγάλο κράτος αλλά είναι και εκδικητικό, κύριε Πρωθυπουργέ.
(FT)
(1XS)
Οσάκις συναντηθήκαμε με τους Γερμανούς, είχαμε ατυχίες. Όταν φέραμε εδώ τον Βαυαρό βασιλιά, το πρώτο πράγμα που έκανε η παρέα του ήταν να κλείσει φυλακή τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα. Τους ξανασυναντάμε αρχές του άλλου αιώνα στην Καλλίπολη, να βοηθούν τους Τούρκους να εδραιώσουν και χάνεται το μεγάλο όραμα του Βενιζέλου για την εθνική ιδέα. Το 1940 το ξέρετε.
Ξέρετε γιατί σήμερα πληρώνουμε αυτά; Γιατί, κύριε Πρωθυπουργέ, φύγατε από έναν κανόνα. Δεν ξέρω εάν τυχαίως ή αν είναι συνειδητή πράξη δική σας, αλλά όλοι οι Πρωθυπουργοί πήγαιναν πρώτο ταξίδι στη Βόννη ή στο Βερολίνο. Ο Μητσοτάκης πήγε το Μάιο και τον Ιούνιο του 1990, ο Σημίτης. Εσείς δεν πήγατε εκεί, πήγατε πρώτο επίσημο ταξίδι από μεγάλες χώρες στο Λονδίνο. Αυτά φαίνεται ενοχλούν και ενοχλούν πολύ.
Δεύτερον, οι Γερμανοί είναι ενοχλημένοι γιατί αρχίσαμε να κάνουμε μια κριτική για την κλοπή, η οποία υπάρχει και γίνεται καθημερινώς. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μισή ώρα πριν έρθω στην Αίθουσα ανέβηκα στο internet -κάντε έναν κόπο να ανεβείτε και εσείς, να δείτε- γιατί είναι κλεπταποδόχοι οι Γερμανοί, η κυβέρνηση της Γερμανίας. Κύριε Πρωθυπουργέ, στο Lidl το χαρτί υγείας 2,13 ευρώ στη Γερμανία 4,69 ευρώ στην Αθήνα, κουβέρτα –διάφορα προϊόντα πήρα- 6,99 ευρώ στη Γερμανία 8,99 εδώ, μπισκότα 0,99 ευρώ στη Γερμανία 1,99 ευρώ εδώ. Στο άλλο τους μεγάλο υπερκατάστημα, το Media Markt φωτογραφική μηχανή 99 ευρώ στη Γερμανία 149 ευρώ εδώ, τηλεόραση Plasma 299 ευρώ στη Γερμανία 499 ευρώ εδώ. Στο άλλο τους μαγαζί, το Praktiker πολυθρόνα 39 ευρώ εκεί 49 ευρώ εδώ, μία καμπίνα ντουζιέρας 99 ευρώ εκεί 129 ευρώ εδώ. Πήρα διάφορα προϊόντα, θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γεώργιος Καρατζαφέρης, καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Αυτό είναι κλεπταποδοχή. Γιατί να πληρώνω εγώ περισσότερο απ’ ό,τι στη Γερμανία; Και αν πουν επειδή είναι τα μεταφορικά, απαντήστε τους, κύριε Πρωθυπουργέ, ότι εδώ τα ενοίκια είναι στο ? των ενοικίων στη Γερμανία και οι μισθοί είναι το μισό. Γιατί το κάνουν αυτό; Μας κλέβουν! Μας τα χρωστάει η Γερμανία, μας τα χρωστάει η Μέρκελ! Δεν πάει επαίτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πρέπει να πάει να απαιτήσει: Δώστε μας πίσω τα κλεμμένα. Μας κλέβουν. Να καταλάβουν.
Και αν, κύριε Πρωθυπουργέ, η Ελλάδα είτε επί Κυβερνήσεως Καραμανλή, είτε επί Κυβερνήσεως Παπανδρέου είχε πάρει τα υποβρύχια που γέρνουν, δεν θα υπήρχε θέμα. Πρέπει να καταλάβουν, επιτέλους, οι Γερμανοί ότι δεν θα τους δώσουμε τα πάντα. Τους δώσαμε πολλά, τους δώσαμε τα Ναυπηγεία όπως τα δώσαμε, τους δώσαμε τον Ο.Τ.Ε., τους δώσαμε το αεροδρόμιο. Επιτέλους, δεν μπορούμε αυτό το αδηφάγο τέρας να μην το αντιμετωπίσουμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Προέδρου)
Εδώ έχουμε δίκιο σ’ αυτό το θέμα, δεν θα απαριθμήσω τις ζημιές, οι οποίες έγιναν, ότι είχαμε πεντακόσιους πενήντα εννέα χιλιάδες νεκρούς, οκτακόσιοι τριάντα άνθρωποι δεν μπορούσαν να εργαστούν, τρεις χιλιάδες επτακόσιες πόλεις και χωριά διελύθησαν, κατεστράφησαν τετρακόσιες οκτώ κατοικίες, το 30% των βιομηχανιών, 60% μείωση γεωργικής παραγωγής, το 100% στις επικοινωνίες, το 75% του οδικού δικτύου. Όλα αυτά τα πράγματα είναι εγκλήματα των Γερμανών και κάποια στιγμή πρέπει να πληρώσουν. Και τι έκαναν οι Γερμανοί, κύριε Πρωθυπουργέ; Για να μην πουν ότι πάνε σε συνθήκη ειρήνης…
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Καρατζαφέρη, σας παρακαλώ συντομεύετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Τη Συνθήκη της Μόσχας την ονόμασαν Συνθήκη 4 συν 2 για να μη δεχτούν τη Συνθήκη Ειρήνης και πάνε, λέει, να ζητήσουν λεφτά. Όσοι ζήτησαν, πήραν, Πολωνία, Αμερική, Γαλλία, Ισραήλ, εμείς η Ελλάδα δεν πήραμε.
Κύριε Πρωθυπουργέ, χαίρομαι που είπατε ότι το θέμα είναι ανοικτό και σας καλώ και σας προσκαλώ, από την ανάγκη εξυπηρετήσεως του φιλότιμου ελληνικού λαού, να υπάρξει ένα πρώτο διάβημα, ανεξαρτήτως πότε θα το απαιτήσετε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης-Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Καρατζαφέρη, επειδή αναφερθήκατε και εσείς και οι προηγούμενοι Αρχηγοί στο θέμα των εξοπλισμών, θέλω να τονίσω ότι το θέμα των εξοπλισμών για εμάς έχει πρώτιστο κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι το συμφέρον διάφορων προμηθευτών και δεύτερον οι διαδικασίες, οι όποιες διαδικασίες θα υπάρξουν για το όποιο οπλικό σύστημα θα είναι με απόλυτη διαφάνεια. Και βεβαίως, έχουμε συστήσει και μία Επιτροπή στη Βουλή, η οποία θα εξετάζει, θα ελέγχει αυτές τις διαδικασίες, αυτό θέλω να το κάνω σαφές προς όλους και όλα τα πιθανά συμφέροντα που μπορεί να υπάρχουν σε αυτήν την υπόθεση.
(XF)
(1FT)
Δεύτερον και σε αυτά που αναφερθήκατε αλλά νομίζω και με οποιαδήποτε διαπίστωση για τις οικονομίες μας, της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν κοινά οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχει ένα πολύ σημαντικό, θα έλεγα και μεγάλο κέρδος και της Γερμανίας από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο προς την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αλλά και σήμερα προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, διότι άνοιξαν οι αγορές για σημαντικές γερμανικές βιομηχανίες. Αυτό βεβαίως δείχνει ότι χρειάζεται να λειτουργεί σωστά αυτή η αγορά, να υπάρχουν κανόνες και βεβαίως να λειτουργήσει η αγορά και στη χώρα μας, όπου υπάρχουν πολλές φορές πρακτικές καρτέλ, αδιαφάνειας, κλειστών επαγγελμάτων. Ένα μεγάλο θέμα το οποίο και εδώ πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Σε ό,τι αφορά το κεντρικό ζήτημα της ερώτησής σας, θέλω να επαναλάβω ότι το ζήτημα παραμένει υπαρκτό και ανοιχτό. Και θέλω απλώς για την ιστορία να τονίσω ότι παρά τις τότε δυσκολίες μας, γιατί και τότε είχαμε δυσκολίες -όπως θα θυμόσαστε για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ιδιαίτερα- είχα θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων στον τότε Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Φίσερ και είχαμε συζητήσει γι’ αυτό το θέμα επανειλημμένως. Βεβαίως η έκβαση όπως ξέρετε, δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική και παραμένει αυτό το ζήτημα ανοιχτό.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζουμε τη συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων που έχουν κατατεθεί από συναδέλφους Βουλευτές προς τους αρμοδίους Υπουργούς.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 495/23.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παντελή Οικονόμου προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη λήψη μέτρων κατά της αύξησης της εγκληματικότητας στην Αθήνας κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Οικονόμου έχει ως εξής:
«Η κοινωνική και οικονομική κρίση, αποτέλεσμα της κατάρρευσης του προτύπου της παγκοσμιοποίησης, αποτυπώνεται και στην πατρίδα μας με την επιδείνωση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., το 2009 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι κλοπές-διαρρήξεις αυξήθηκαν κατά 7,1%, οι κλοπές τροχοφόρων κατά 13,4% και οι ληστείες κατά 42%.
Ειδικότερα στην Αθήνα, η Ομόνοια, τα Εξάρχεια, το Παγκράτι, ο Νέος Κόσμος, ο Άγιος Παντελεήμονας είναι μερικές από τις περιοχές που πλήττονται ιδιαιτέρως. Καταγράφεται, με άλλα λόγια, μια τάση οπισθοδρόμησης, με την πόλη να χωρίζεται ξανά, μετά από δεκαετίες, σε καλές και κακές περιοχές.
Γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, μοιάζει να έχει οριοθετηθεί ένας «δακτύλιος παραβατικότητας» με την προβληματικότητα να έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Διάλυση της γειτονιάς και η ανάδυση «γκέτο» σε κεντρικά σημεία της Αθήνας είναι πραγματικότητα, με συνέπειες την καχυποψία, τον φόβο, τον ρατσισμό και την απομόνωση.
Είναι σαφές ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, απαιτείται ένα αδρό πλαίσιο πολιτικής για την ανασυγκρότηση ενός κοινού πολιτισμικού τόπου των κατοίκων της Αθήνας, με μια από τις συνιστώσες του, την αντιεγκληματική πολιτική.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς θα οριοθετούσαν έναν συνεκτικό κοινό πολιτισμικό τόπο για την αθηναϊκή κοινωνία;
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής, με ποια μέτρα θα μπορούσαν να ανασχέσουν την αύξηση της εγκληματικότητας στην Αθήνα έως την εξάλειψή της;»
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπυρίδων Βούγιας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μια ερώτηση που θέτει ξανά το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που βιώνει τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με διαστάσεις πολεοδομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δυστυχώς και αστυνομικές.
Το θέμα από την ερώτηση τίθεται ολοκληρωμένα, συνδυάζοντας τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής του κέντρου της Αθήνας με το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να συνοδεύει την καθημερινότητα των πολιτών εδώ. Χθες, σε μια ανάλογη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συνδυάστηκε η παρουσία της Υπουργού Περιβάλλοντος, της κυρίας Μπιρμπίλη, με τη δική μας παρουσία, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σε σχέση με την προστασία της ασφάλειας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αλήθεια πως αν κουβεντιάζαμε λίγα χρόνια πριν για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, την αναβάθμιση, την ανάπλαση, την ποιότητα της ζωής, δεν θα συζητούσαμε για την εγκληματικότητα, δεν θα ήταν προσκεκλημένος κάθε φορά ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ή του παλαιότερου Υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να θέτει ή να απαντά σε τέτοιου είδους ζητήματα.
(BA)
(XF)
Ωστόσο το αίσθημα της γενικευμένης ανασφάλειας είναι πραγματικό και με την έννοια αυτή πρέπει να το αντιμετωπίσουμε πιεστικά, με συντονισμό και συνέργειες με το Υπουργείο Πολιτισμού, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Δήμο Αθηναίων, βεβαίως και τη Νομαρχία, η οποία έχει καταβάλλει πολλές προσπάθειες μέχρι τώρα να περιγράψει το πρόβλημα, με το Υπουργείο Υγείας για τις απαραίτητες υποδομές πρόνοιας και περίθαλψης και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία.
Σε σχέση με την ασφάλεια, οι συναντήσεις που κάναμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση σε αυτό το Υπουργείο, ήταν πάρα πολλές. Μιλήσαμε με το Δήμαρχο, με το Νομάρχη. Προχθές τριάντα φορείς από το ιστορικό κέντρο -όλες οι περιοχές από το Εξάρχεια, την Κυψέλη, το Λυκαβηττό, την Αλεξάνδρας, το Μοναστηράκι, την Ανδριανού, την Ερμού, την Ευριπίδους, τη Σοφοκλέους, τον Κεραμικό, το Γκάζι, τα Πετράλωνα, όλο το ιστορικό κέντρο με μικρές παραλλαγές- έθεσαν το ίδιο θέμα: «κάντε κάτι για το ιστορικό κέντρο της ιστορικότερης πόλης του κόσμου».
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπάθησε από την πρώτη μέρα και η ελληνική αστυνομία έθεσε καταρχήν σε κίνηση τις πρώτες πεζές περιπολίες. Σε επίπεδο εμφανούς παρουσίας είναι γενικά αποδεκτό ότι η εικόνα της αστυνομίας που παρουσιάζεται τους τελευταίους πέντε μήνες, είναι εντελώς διαφορετική από πριν.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Είναι αλήθεια πως αυτό είναι εντονότερο τις ώρες της ημέρας μέχρι στις 21.00’ όταν οι δύο βάρδιες των πεζών περιπολιών της αστυνομίας, που συνοδεύονται από τους αστυνομικούς της γειτονιάς που κάνουν εξαιρετική εντύπωση, σε συνεργασία με τους πολίτες, έχουν αλλάξει αισθητά σε κάποιο βαθμό την αίσθηση της ασφάλειας και της πρόληψης. Ωστόσο η εγκληματικότητα οργιάζει το βράδυ. Η διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, η εγκληματικότητα, η διακίνηση…
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Βούγια)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
…τα ναρκωτικά, η πορνεία, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό κλίμα, στο οποίο η ελληνική αστυνομία θα εντείνει τις προσπάθειές της και θα συμβάλλει με ένα εξειδικευμένο σχέδιο αστυνόμευσης. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε την πηγή των εγκλημάτων: τους μεγαλέμπορους του παραεμπορίου που επιβαρύνουν την αισθητική της Αθήνας και παρενοχλούν στην ουσία τη δουλειά των καταστηματαρχών που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να επιβιώσουν στο κέντρο, τους προαγωγούς και όχι τις πόρνες, τους εμπόρους ναρκωτικών και όχι τους χρήστες, ένα γενικευμένο σχέδιο αντιμετώπισης, ώστε σύντομα να έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Είμαστε γνώστες του προβλήματος. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και τη συνέργεια βεβαίως του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που με τις Επιτροπές του και κάθε ένα Βουλευτή χωριστά μπορεί να βοηθήσει, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και βεβαίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση, της οποίας η πρώτη εικόνα από τη δράση της, όπως μας μεταφέρεται, δεν είναι ικανοποιητική. Δεν θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για την τελευταία διοίκηση, αλλά η εικόνα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Βέρα Νικολΐδου): Θα τα πείτε στη δευτερολογία σας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Τη φράση μου τελειώνω.
…αλλά η εικόνα που μεταφέρεται από όλους τους πολίτες της Αθήνας είναι πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Δήμο Αθηναίων ήταν απούσα στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ ( Βέρα Νικολΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Οικονόμου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Η επικαιρότητα της ερώτησης έγκειται κατά την αντίληψή μου στο μέγεθος και στην τάση που έχει διαπιστωθεί στην εγκληματικότητα στην Αθήνα. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τις ληστείες, που δεν βέβαια η μόνη μορφή εγκληματικότητας.
Το 2009, σε σχέση με 2008, στον Άγιο Παντελεήμονα έχουν αυξηθεί 92,2%, στα Εξάρχεια 118,8%, στο Νέο Κόσμο 129,4%, στη Ομόνοια 173,1%, και στη γειτονιά μου, το Παγκράτι, που θεωρείται από τις ήσυχες γειτονιές, 113,8%. Η πηγή των στοιχείων είναι η ελληνική αστυνομία. Θα καταθέσω και το σχετικό πίνακα που έχει και ευρύτερες αναφορές και εκτός της περιφέρειας της Αθήνας.
Και δεν είναι μόνο οι ληστείες βέβαια, υπάρχει μία έξαρση της βίας με παλιές μορφές και με νέες μορφές από το χουλιγκανισμό σε αθλητικούς χώρους. Έχουμε φθάσει και σε φαινόμενα αυτοδικίας. Παραδείγματος χάρη, αν υπάρχει μία αντιρατσιστική εκδήλωση στους Αμπελοκήπους, επιτίθενται διάφοροι που πλακώνουν τον κόσμο στο ξύλο. Υπάρχει αστυνομική βία, υπάρχει βία σε βάρος αστυνομικών. Αυτά είναι μία καθημερινότητα η οποία συνεχώς επιδεινώνεται και ασφαλώς προσδίδει ένα πολιτικό έλλειμμα. Όταν υπάρχουν φαινόμενα τα οποία παροξύνονται, αυτά ασφαλώς παραπέμπουν σε έλλειψη πολιτικής, η οποία έχει και πολιτικές συνέπειες και παρενέργειες σε άλλους χώρους.
(PM)
(1BA)
Θα σας φέρω ένα παράδειγμα: Με όλη αυτή την κατάσταση και ενώ τα στοιχεία λένε ότι η εγκληματικότητα είναι ισόρροπη ανάμεσα σε Έλληνες και αλλοδαπούς, η Κυβέρνηση και όλοι μας ταλαιπωρούμεθα γιατί πάμε να συζητήσουμε τον Κώδικα Ιθαγένειας και πέφτουμε πάνω σ’ έναν «τοίχο» της κοινής γνώμης που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, σε μία ξενοφοβία η οποία έχει αναπτυχθεί και βεβαίως και στην πολιτική κερδοσκοπία η οποία γίνεται πάνω σ’ αυτή την ξενοφοβία που έχει αναπτυχθεί. Συνεπώς το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολιτικά μέσα και χρειάζεται μέτρα πολιτικής.
Βεβαίως ο κύριος Βούγιας πολύ ορθά επισήμανε ότι δεν είναι μόνο θέμα του δικού του Υπουργείου αλλά και άλλων Υπουργείων και βεβαίως και άλλων φορέων. Συμφωνώ απολύτως και σας ευχαριστώ ιδιαιτέρως, κύριε Υφυπουργέ, που αναλάβατε το βάρος της απάντησης στο βαθμό που αφορά όλους αυτούς τους εμπλεκόμενους.
Θα ήθελα να προτείνω τέσσερα πολύ συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής εκ των οποίων ένα μόνο αφορά στην Αστυνομία και είναι η «ποσοτικοποίηση» στόχων και η εκπόνηση σχεδίου για την πραγμάτωσή τους. Είναι δικό σας θέμα πώς θα το κάνετε αυτό. Εμένα η δουλειά μου δεν είναι να το υποδείξω, αλλά το θεωρώ απαραίτητο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Θα μου δώσετε δεκαπέντε δευτερόλεπτα, κυρία Πρόεδρε.
Το δεύτερο αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποιαδήποτε ονομασία έχει. Πρέπει να αξιοποιηθεί το σχέδιο «Καλλικράτης» το οποίο έχει έλθει και που δεν βλέπω να έχει τέτοια πρόβλεψη για την ανάπτυξη δικτύων πολιτών όχι για να υπάρξει αυτοδικία, αλλά για να υπάρχει μία συμμετοχή στο θέμα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης τα οποία έχουμε παραγνωρίσει.
Το τρίτο μέτρο πολιτικής: Ορθώς αναφερθήκατε στην κυρία Υπουργό Περιβάλλοντος. Υπάρχει ένα θέμα χρήσης γης. Η αλλαγή των χρήσεων γης στο κέντρο έχει καταλήξει να είναι πηγή εγκληματικότητας. Εξαφανίζονται οι κατοικίες, εξαφανίζονται οι γειτονιές και γίνονται διάφορα νυχτερινά κέντρα. Δεν μπορείς να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου και πρέπει να πληρώσεις σε δημόσιο χώρο.
Το τελευταίο μέτρο πολιτικής είναι αυτό που είπατε. Το αναφέρω και στην ερώτησή μου. Αυτή η πολύπλευρη ενδοκυβερνητική συνεργασία πρέπει να έχει σα βάση μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού, την ανάπτυξη ενός κοινού πολιτισμικού τόπου για τους κατοίκους της πόλης γιατί χωρίς αυτό δεν πηγαίνουμε πουθενά.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κύριος Υφυπουργός για τρία λεπτά για να απαντήσει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστώ και τον κύριο συνάδελφο για τον τρόπο με τον οποίο θέτει το θέμα, για τη νηφάλια και ουσιαστική ανάλυσή του. Πρέπει να μεταφέρω ένα ανάλογο κλίμα από τη χθεσινή Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου συζητήσαμε το ίδιο θέμα με όλα τα κόμματα και περίπου τέτοια ήταν η αντιμετώπισή τους γιατί είναι τόση η ένταση του προβλήματος που πρέπει να το δούμε όλοι μαζί.
Δεν ήταν αυτή η πόλη που γνωρίσαμε. Σας μιλώ ως Θεσσαλονικιός. Όταν ζούσα στην Αθήνα στην προηγούμενη θητεία μου -2000 με 2004- δεν ήταν αυτό το κέντρο της πόλης. Μιλούσαμε τότε για πεζοδρομήσεις, για μέσα μαζικής μεταφοράς, για περισσότερο πράσινο, για αστικές αναπλάσεις, για ποιότητα ζωής, για χρήσεις γης και τώρα αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει κυρίως κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις. Δεν είναι αστυνομικό πρόβλημα, αν και συμφωνώ με τον κύριο Οικονόμου ότι η Αστυνομία όχι μόνο δεν πρέπει να αποτραβηχτεί από το πρόβλημα, αλλά πρέπει να κάνει τη δουλειά της υπερβαίνοντας ενδεχομένως και τις τυπικές της αρμοδιότητες οι οποίες θα συμπληρωθούν –επιτρέψτε μου να πω- με τις περιπολίες των δίκυκλων μηχανών με δύο αστυνομικούς η κάθε μία που θα επιτρέψουν μια πιο ευέλικτη και σταθερή παρουσία στο κέντρο της πόλης.
Σε σχέση με τα επιμέρους συντονισμένα ζητήματα άλλων φορέων και Υπουργείων, πρέπει να σας πω ότι τα στατιστικά των εγκληματικών ενεργειών οφείλονται -τουλάχιστον ως προς τη μικρή και μεσαία παραβατικότητα- στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Δυστυχώς αυτό το τεράστιο πρόβλημα -που πάλι δεν έχει σχέση με την Αστυνομία αλλά με τις κοινωνικές συνθήκες της απομόνωσης, της αποξένωσης και των οικονομικών προβλημάτων- έχει να κάνει με μία διαφορετικού τύπου αντιμετώπιση που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να βρούμε τρόπους χορήγησης υποκατάστατων στη μεγάλη λίστα ντροπής και θανάτου που υπάρχει.
Κύριε Οικονόμου, είναι περίπου έξι χιλιάδες τα άτομα που περιμένουν τη δόση τους και γυροφέρνουν γύρω από τα κέντρα του Ο.ΚΑ.ΝΑ., τρία ή τέσσερα από τα οποία είναι χωροθετημένα στο ίδιο σημείο του βεβαρημένου κέντρου της Αθήνας. Επομένως μία εναλλακτική πρόταση όχι μεταφοράς σε άλλες δυσκολότερες γειτονιές, αλλά χορήγησης μεθαδόνης σε πολύ περισσότερα σημεία, είναι ένα θέμα που ως πρόταση το θέτουμε στο Υπουργείο Υγείας.
Επαναλαμβάνοντας και κλείνοντας θα πω ότι αντιλαμβανόμαστε όλοι πως αυτό είναι ένα σύνθετο κοινωνικό θέμα που πρέπει να το δούμε συντονισμένα Τοπική Αυτοδιοίκηση, μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπρόσωποι φορέων, προφανώς η Ελληνική Αστυνομία και πολλά συναρμόδια Υπουργεία.
Η ιδέα που προτείνουμε και προς τον Πρωθυπουργό -ο οποίος την έχει κάνει αποδεκτή στην ουσία της και είμαι σίγουρος πως θα την αναλάβει- είναι μία μεγάλη οριζόντια διυπουργική εκστρατεία η οποία υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού και με αφορμή το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα θέσει το θέμα μιας συνολικής αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών, οικονομικών, πολιτιστικών, ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει πρώτη η Αθήνα και αργότερα ίσως αντιμετωπίσουν και τα άλλα μεγάλα κέντρα των ελληνικών πόλεων.
(TS)
(1ML)
Και μια τελευταία κουβέντα για την επιβάρυνση με μη παράνομα εισερχόμενους αλλοδαπούς στο Κέντρο της Αθήνας. Έχουμε και εδώ μια ολοκληρωμένη πολιτική, που αποδίδει άσυλο σε αυτούς που το δικαιούνται πραγματικά, μαζί με ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους βοηθήσουν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους αλλού.
Επίσης, θα υποδέχεται και σε αξιοπρεπή κέντρα φύλαξης περιφερειακά και σε αποκεντρωμένες περιφερειακές επιτροπές χορήγησης ασύλου τους παράνομα εισερχόμενα μετανάστες, ώστε να τους κρατάει στα σημεία εισόδου και να μην τους σπρώχνει σήμερα στο Κέντρο της Αθήνας, όπου παίρνοντας ένα χαρτί και καθυστερώντας αδικαιολόγητα την απάντηση στην αίτησή τους, τους δίνουμε στην ουσία την επίπλαστη νομιμότητα να περιφέρονται επί μήνες ή και επί χρόνια ανώνυμοι, χωρίς πρόσωπο κα χωρίς χαρτιά στα άθλια υπόγεια και στους δρόμους της Αθήνας, όντας πάρα πολύ ευάλωτοι σε πιέσεις διακινητών και κοινών εγκληματιών.
Ευχαριστώ άλλη μια φορά για την ερώτηση, που μας έδωσε την αφορμή να ανοίξουμε ξανά την κουβέντα και ελπίζω, όπως όλοι οι Αθηναίοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες, πως σύντομα θα αποκατασταθεί η ποιότητα ζωής στο Κέντρο της Αθήνας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ, κύριε Βούγια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ανακοινώσω στο Σώμα πως η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας καταθέτει τις Εκθέσεις της στις αιτήσεις της Εισαγγελικής Αρχής για τη χορήγηση άδειας άσκησης ποινικής δίωξης κατά Βουλευτών.
Η με αριθμό 487/23.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστου Ζώη προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με την ενδεχόμενη παύση της θητείας στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος του κυρίου Βουλευτή.
Επίκαιρες ερωτήσεις δευτέρου κύκλου.
Η με αριθμό 485/23.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Χρήστου Πρωτόπαπα προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ανάγκη άμεσης καταβολής επιχορήγησης στο πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» κ.λπ., δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Επόμενη είναι η με αριθμό 483/23.2.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμου Κεδίκογλου προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την ολοκλήρωση του φράγματος Σέττα-Μανικίων στην Εύβοια κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κεδίκογλου έχει ως εξής:
«Ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, η κατασκευή φράγματος στην περιοχή Σέττας-Μανικίων του Δήμου Κύμης, που θα λύσει το πρόβλημα υδρεύσεως-αρδεύσεως της νοτιοκεντρικής Εύβοιας, από λαθεμένη διαχείριση δεν εντάχθηκε στο Κ.Π.Σ. και κατασκευάζεται από εθνικούς πόρους.
Οι πόροι όμως αυτοί δεν επαρκούσαν και το φράγμα, παρότι προχώρησε, δεν ολοκληρώθηκε, με κίνδυνο να καταστραφούν τα κατασκευασμένα τμήματά του. Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό ζητήσαμε από τη Δ.Ε.Η. να ολοκληρώσει το φράγμα, με αντάλλαγμα την απόληψη μέρους των υδάτων για το εργοστάσιό της στο Αλιβέρι. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και η επιχείρηση αναθεώρησε τη μελέτη (προβλέπεται και η δημιουργία μικρού V/H σταθμού) για ανύψωση του φράγματος, αφού διαπίστωσε ότι τα αποθέματα των υδάτων είναι αρκετά για τις ανάγκες της.
Η περιφέρεια συναίνεσε στην εκχώρηση του έργου στη Δ.Ε.Η., με τον όρο η τελευταία να παραδώσει συγκεκριμένη ποσότητα υδάτων εκεί που η μελέτη προβλέπει ανάπτυξη του υδραγωγείου. Ωστόσο μέχρι σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει απαντήσει στη συγκεκριμένη πρόταση της περιφέρειας και οι κίνδυνοι για τα ην καταστροφή των τμημάτων του φράγματος αυξάνονται.
Επειδή πέρασαν ήδη πέντε μήνες από τις εκλογές και εξέλιξη δεν υπάρχει, ερωτώνται οι Υπουργοί πού βρίσκεται το θέμα, δεδομένου ότι πρόκειται περί έργου ανανεώσιμης πηγής ενέργειας, είναι εκτός προϋπολογισμού και η δαπάνη του θα καλυφθεί από τη Δ.Ε.Η.».
Στην ερώτηση του κ. Κεδίκολγου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και το συνάδελφο που για μια ακόμη φορά φέρνει ένα θέμα. Και λέω «για μία ακόμη φορά», γιατί ήδη συνάδελφοι από άλλα κόμματα, πρωτίστως από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχουν φέρει αυτό το θέμα και με επίκαιρες ερωτήσεις και με γραπτές ερωτήσεις, αλλά και ο ίδιος και σήμερα και χθες έχει ασχοληθεί με το θέμα.
Άλλωστε, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για το νομό και την εκλογική περιφέρεια την οποία εκπροσωπεί. Είναι ένα έργο πρωτίστως υδροδοτικό, που μπορεί όμως να αξιοποιηθεί και περιβαλλοντικά και οικολογικά, αλλά και αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή.
(AS)
(2TS)
Είναι μια περιοχή που έχει μια σταδιακή υποχώρηση τις τελευταίες δεκαετίες, οικονομική και κοινωνική, λόγω της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού και κοινωνικού της ιστού. Είναι μια περιοχή, η οποία λόγω της μεγάλης έκτασης που έχει, του ανάγλυφου και του δύσκολου του εδάφους, αλλά και επειδή ταυτόχρονα, δεν ήταν στις προτεραιότητες της κεντρικής διοίκησης, όπως και γενικότερα οφείλω να πω η Στερεά Ελλάδα, και ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια, η περιοχή αυτή έχει ένα μεγάλο έλλειμμα αναπτυξιακών υποδομών –το έχουμε συζητήσει και με άλλη ευκαιρία- και γι’ αυτό ακριβώς είναι και δύσκολη η οικονομική της ανάκαμψη.
Προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας είναι η υποστήριξη αυτών των υποδομών στην Εύβοια, όπως και γενικότερα στη Στερεά Ελλάδα και στις άλλες περιφέρειες, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την προσπάθεια ανάκαμψης που κάνει γενικότερα η χώρα και βεβαίως με καλύτερους ρυθμούς και προϋποθέσεις απ’ ότι στο παρελθόν, για να πετύχουμε και το στόχο της περιφερειακής σύγκλησης και της κοινωνικής συνοχής.
Το φράγμα ειδικότερα είναι μια περιπέτεια. Το φράγμα Σέττα-Μανικίων, όπως συνηθίζεται να λέγεται από τα ονόματα των δύο ομόρων περιοχών, είναι μια περιπέτεια με πολλές ασυνέχειες και πολλά επεισόδια. Αυτό ξεκινά από τη δεκαετία του 1990, με την πρώτη δημοπράτηση το 1998 και την υπογραφή της σύμβασης το 1999, από την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Η πρώτη σύμβαση, η οποία συμπληρώθηκε με δύο συμβάσεις στη συνέχεια, ήταν αθροιστικά περίπου στο 50%, όσο αφορά το κόστος της πρώτης σύμβασης, είχε ως αντικείμενο του έργου την κατασκευή του κυρίως φράγματος, του υπερχειλιστή, της σήραγγας εκτροπής, του αγωγού υδροληψίας καθώς και της σήραγγας «Τσιμεντενέσιων».
Θα μπορούσα να πω ότι με τη δημοπράτηση αυτή και την εργολαβία ολοκληρώθηκε περίπου το 50% του πρώτου και κυρίως φυσικού αντικειμένου. Έκτοτε, μπήκε σε μια μεγάλη περιπέτεια το έργο αυτό γιατί δεν έτυχε υποστήριξης και χρηματοδότησης, δεν υπήρχαν οι αντίστοιχοι πόροι στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Στην πρωτοβουλία της Δ.Ε.Η., για να το εντάξει στο δικό της πρόγραμμα, να κατασκευάσει και έναν υδροηλεκτρικό σταθμό στο φράγμα αυτό και να χρησιμοποιεί μέρος των υδάτων, δυστυχώς δεν υπήρξε συνέχεια γιατί πρέπει να διευκρινιστούν κάποια θέματα, όσον αφορά τη χωροθέτηση, τις ιδιοκτησίες που υπάρχουν αλλά και περιβαλλοντικά θέματα.
Θα κλείσω λοιπόν -επειδή δεν μας το επιτρέπει ο χρόνος θα συνεχίσω και στη δευτερολογία μου- λέγοντας ότι τρεις είναι οι πολύ συγκεκριμένοι στόχοι και οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για να ανατάξουμε το έργο αυτό γιατί το θεωρούμε πολύ σημαντικό και τελικώς να ολοκληρώσουμε τις εργασίες με τα συνοδά έργα που είναι απαραίτητα για την περιοχή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ πολύ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Συμεών Κεδίκογλου.
ΣΥΜΕΩΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Λυπάμαι, κύριε Υπουργέ, αλλά βρίσκω την απάντησή σας επιεικώς απαράδεκτη. Είστε πέντε μήνες στην Κυβέρνηση, δεν ήρθατε χθες. Σας βρίσκω και ανενημέρωτο σχετικά με το συγκεκριμένο έργο. Βέβαια, αυτό έχει την εξήγησή του, από ότι έμαθα, γιατί και εγώ μίλησα με τις υπηρεσίες, όπως μιλήσατε και εσείς. Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο. Τα περί άλλων ερωτήσεων δεν έχουν σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Εδώ, είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, κύριε Υπουργέ. Είναι ξεκάθαρα. Έχετε την ευκαιρία, με μια απλή απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ημιτελούς φράγματος, αυτή τη στιγμή να χτυπήσετε με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια, ή μάλλον τέσσερα.
Πρώτον, να λύσετε το πρόβλημα άρδευσης και ύδρευσης. Δεύτερον, να προστατεύσετε από τα πλημμυρικά φαινόμενα την περιοχή. Τρίτον, να έχετε την καθαρότερη μορφή παραγωγής ενέργειας και τέταρτον το Υπουργείο Οικονομικών να εισπράξει χρήματα, θα πάρει ανταλλάγματα από τη Δ.Ε.Η., αν όχι χρήματα μετοχές της Δ.Ε.Η. που είναι το ίδιο πράγμα. Όλα αυτά σε μια περίοδο κρίσης και για όλα αυτά πέντε μήνες δεν έχετε κάνει τίποτα.
Να σας εξηγήσω και κάτι άλλο, να δείτε και τον τρόπο που σχεδιάζονταν τα έργα γιατί το συγκεκριμένο έργο είναι παράδειγμα αμαρτωλής εκτέλεσης έργων της δεκαετίας του 1990. Έχουν δαπανηθεί πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, η περιφέρεια ζητούσε με βάση το σχεδιασμό της άλλα 17 εκατομμύρια ευρώ για να το ολοκληρώσει και πήγαν οι μηχανικοί της Δ.Ε.Η. και βρήκαν ότι με μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ αυτοί μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο.
(EP)
(2ΑS)
Θα δαπανήσουν άλλα 9.000.000 ευρώ για τον αγωγό, να πάνε στο Αλιβέρι και από εκεί να διατεθεί το νερό και για έναν υδροηλεκτρικό σταθμό που θα δίνει έξι γιγαβατώρες το χρόνο, αλλά και για την ύδρευση των γύρω δήμων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Η προσπάθεια είναι πολύ πιο προχωρημένη, κύριε Υπουργέ, απ’ ό,τι τα περιγράφετε εσείς. Σας το λέω, γιατί είχα πρωτοστατήσει στη συνεννόηση μεταξύ Περιφέρειας και Δ.Ε.Η. Ακόμα και για την ποσότητα των υδάτων υπήρξε συμφωνία. Υπάρχει θετική εισήγηση της Περιφέρειας στη Δ.Ε.Η. και το μόνο που περιμένουμε από τον περασμένο Αύγουστο είναι την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Είναι μία πολύ απλή απάντηση. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν την έχετε δώσει τόσο καιρό. Εγώ θεωρώ ότι είναι άλλο ένα παράδειγμα της καταστροφικής αδράνειάς σας, των ατυχών εμπνεύσεών σας. Γιατί ένα άλλο πρόβλημα, όταν ζητείται η απάντηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι ότι σπάσατε τα Υπουργεία. Ποιο, το Οικονομικών ή το Οικονομίας θα δώσει την απάντηση;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Υπουργέ, η Εύβοια θάβεται ξανά επί των ημερών σας μετά από δεκαπέντε χρόνια αδράνειας. Γιατί το τελευταίο μεγάλο έργο στην Εύβοια ήταν η ψηλή γέφυρα της Χαλκίδας το 1990 και από τότε δεν έγινε τίποτα. Επί των ημερών μας, τα πέντε προηγούμενα χρόνια, ετοιμάσαμε όλες σχεδόν τις μελέτες. Δεν έχετε κάνει από αυτά τίποτα. Έχετε την παράκαμψη Βασιλικού. Δεν υπογράψατε τη σύμβαση μέσα στο 2009 και τώρα θα έχετε πρόβλημα στη χρηματοδότηση.
Παράκαμψη Αμαρύνθου. Είναι έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης, αλλά δεν κάνετε τίποτα. Δεν γνωρίζουν οι υπάλληλοι τι σκοπεύετε να κάνετε. Εγώ, δυστυχώς, βλέπω ότι πάλι οι πολίτες της Εύβοιας θα είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας επί Κυβερνήσεως ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Να σας πω και κάτι άλλο; Είναι και το πνεύμα του συντρόφου σας, Νομάρχη. Σε ένα άλλο αναπτυξιακό έργο, Άγιος Δημήτριος-Καλιανή, αρνείται –πρωτοφανές αυτό!- να ανοίξει το αιγαιοπελαγίτικο…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας παρακαλώ, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Θέλω να σας πω ότι δεν πληρώνετε ούτε τα πιστοποιημένα έργα. Στραγγαλίζετε έναν ταλαιπωρημένο και πολύπαθο Νομό και πιστεύω ότι το μήνυμα πρέπει να περάσει στους συμπατριώτες μου, αλλά πάνω απ’ όλα στα μέσα ενημέρωσης της Εύβοιας, γιατί δεν βλέπω να…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Έχει τελειώσει ο χρόνος σας.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απαιτώ, τουλάχιστον, μια απάντηση για την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι τόσο δύσκολη η ερώτηση! Δεν υπάρχουν τα 17.000.000. Να ψάξετε πώς η Περιφέρεια σχεδίαζε τα έργα με υπόγειες σήραγγες που δεν χρειάζονταν, μόνο και μόνο για να μπορέσει να ολοκληρώσει τα χωματουργικά έργα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μαγκριώτης για τρία λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Με εκπλήσσει το ύφος του αγαπητού συναδέλφου. Δεν ξέρω εάν έχει να κάνει με την ένταση των προβλημάτων στην Εύβοια –ασφαλώς, και είναι πολύ οξυμένα τα προβλήματα, το είπα πρώτος εγώ και είπα πού οφείλονται- ή εάν έχει να κάνει με άλλα προβλήματα, εσωκομματικά πιθανώς στη Νέα Δημοκρατία για το ποιος θα κάνει πιο έντονη και ισχυρή αντιπολίτευση.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Απαντήστε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Θα σας απαντήσω αμέσως, αγαπητέ συνάδελφε, πάρα πολύ συγκεκριμένα.
Είπατε ότι δεν έχουν γίνει άλλες ερωτήσεις για το φράγμα Σέτας-Μανικίων. Αδικείτε άλλους συναδέλφους που έχουν κάνει ερωτήσεις.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Σε σχέση με τη Δ.Ε.Η.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Βεβαίως. Συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν κάνει ερωτήσεις. Εγώ είπα όλων των κομμάτων, γιατί εάν έλεγα ποιοι συνάδελφοι έκαναν ερωτήσεις, θα μου λέγατε ότι υποστηρίζω τους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ξαναλέω ότι όλα τα κόμματα έχουν ενδιαφερθεί για τα θέματα της Εύβοιας.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Συγκεκριμένα πείτε…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Παρακαλώ, κύριε Κεδίκογλου. Εγώ δεν σας διέκοψα, σας άκουσα με προσοχή.
Δεύτερον, είπατε ότι με μια απλή κίνηση λύθηκαν τα προβλήματα, έγινε το φράγμα, έχουμε το υδροηλεκτρικό, την υδροδότηση, το αρδευτικό, το περιβάλλον, την ανάπτυξη. Αυτήν την απλή κίνηση, αφού ήταν τόσο απλή, πεντέμισι χρόνια που ήσασταν Κυβέρνηση, γιατί δεν την κάνατε; Το μόνο που κάνατε πεντέμισι χρόνια ήταν ένα έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Δημοσίου από την Εύβοια, που παρελήφθη από τις κεντρικές υπηρεσίες παραμονές εκλογών και έλεγε ότι είναι αγνώστου ιδιοκτησία ο χώρος. Αυτό είναι το έγγραφο το οποίο επικαλείστε.
ΣΥΜΕΩΝ (ΣΙΜΟΣ) ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Μα, τώρα, κύριε Υπουργέ…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Και ακριβώς αυτή είναι η δική μας επιλογή, να λύσουμε το θέμα αυτό κατά προτεραιότητα, γιατί πάνω σε αυτό θα στηρίξουμε και τη λύση του προβλήματος. Ήμουν σαφής -και θα το ολοκληρώσω τώρα, γιατί δεν είχα το χρόνο στην πρωτομιλία μου- ότι θα αναστήσουμε το έργο αυτό σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Η., γιατί πιστεύουμε σ’ αυτό το έργο.
Οι κινήσεις μας, λοιπόν, είναι τρεις και πολύ συγκεκριμένες. Το πρώτο είναι να διευκρινίσουμε –και θα το κάνουμε, γιατί οι εντολές έχουν δοθεί- το ιδιοκτησιακό καθεστώς, για να μπορέσουμε ακριβώς να αναπτύξουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες, στις οποίες και εσείς ορθώς αναφερθήκατε.
(ΜL)
(PE)
Δεύτερον, να ολοκληρωθούν -και αυτή είναι η εντολή που έχει πάρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος και αν δεν μπορεί θα το κάνει το κεντρικό Υπουργείο- όλες οι συμπληρωματικές μελέτες. Θα αναδείξουμε το έργο ως εθνικής σημασίας, εθνικού επιπέδου, για να μπορέσει να ασχοληθεί το κεντρικό Υπουργείο. Μόνο έτσι μπορεί να το αναλάβει και να ασχοληθεί γιατί το έργο είναι μεγάλο, σύνθετο και δεν είναι τόσο απλό όπως λέτε, με μια κίνηση να δώσουμε λύση και απάντηση. Όπως επίσης και τα συνοδά έργα για να μην έχουμε μόνο το φράγμα, να έχουμε συνολικά, για να είναι και αξιοποιήσιμο το φράγμα και αυτή η πολύ μεγάλη και σοβαρή επένδυση.
Κλείνω και ολοκληρώνω κυρία Πρόεδρε. Κύριε Κεδίκογλου θα το ξαναπώ.
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν έχετε δώσει απάντηση.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Πεντέμισι χρόνια για την Εύβοια δεν κάνατε τίποτα. Είπατε ότι κάνατε όλες τις μελέτες. Θα σας το ξαναπώ.
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Δύο χρόνια….
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Παρακαλώ, μη διακόπτετε. Ολοκληρώστε κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Θα είχα ολοκληρώσει αν δεν με διέκοπτε τρεις, τέσσερις φορές ο κύριος Κεδίκογλου.
Μέσα στο 2009 ανέθεσε ο κ. Σουφλιά κάποιες από τις αναγκαίες μελέτες, ωριμότητα όμως αυτών των μελετών, όπως καταλαβαίνετε, αφού ανατέθησαν μέσα στο 2009, σε ένα δύσκολο χώρο και το ανάγλυφο, το ξέρετε πολύ καλά, δεν υπάρχει σήμερα για να χρηματοδοτηθούν τα έργα.
Όσον αφορά για την παράκαμψη Βασιλικών, αφού επί πεντέμισι χρόνια το καθυστερούσατε και δεν κάνατε τίποτα, κάνατε τη δημοπρασία, είχατε ανάδοχο παραμονές εκλογών –το τονίζω- το εντάξατε -έργο 35 εκατομμυρίων περίπου- με 5 μόνο εκατομμύρια στο τέλος της προγραμματικής περιόδου, που παρέμεινε ανοιχτή λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, αλλιώς θα είχε κλίσει ένα χρόνο πιο μπροστά, που αντιλαμβάνεστε το Δεκέμβρη του 2009 που το εντάξατε, δεν προλάβανε ούτε 5 ευρώ να απορροφήσει, ούτε καν ο προσυμβατικός έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί.
Το έργο λοιπόν, αυτό επειδή έπρεπε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ λόγω των νέων κανονισμών, θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους. Είναι δέσμευσή μας και θα το κάνουμε πράξη, να είστε βέβαιοι.
ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ: Η σύμβαση είναι έτοιμη πάντως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων είκοσι οκτώ μαθήτριες και μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το Δημοτικό Σχολείο Δαμάσιου Λάρισας.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Επόμενη είναι η με αριθμό 491/23-2-2010 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίας Σοφίας Καλαντίδου προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων από την πλημμύρα του ποταμού Έβρου κ.λπ..
Η ερώτηση της κυρίας Καλαντίδου, έχει ως εξής:
«Για μια ακόμη χρονιά οι κάτοικοι του Έβρου αντιμετωπίζουν σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή εξαιτίας της πλημμύρας του ποταμού Έβρου.
Οι εκτεταμένες ζημιές σε γεωργία, κτηνοτροφία, σπίτια, βιοτεχνίες, υποδομές και σοβαρά προβλήματα στη ζωή των κατοίκων στο Νομό Έβρου με την απομάκρυνσή τους από πολλούς οικισμούς, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την ανεπαρκή θωράκισή του με αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά, φράγματα, αποταμιευτήρες και άλλα έργα που θα προστάτευαν την περιοχή από τις πλημμύρες τον χειμώνα και από τη λειψυδρία τη θερινή περίοδο.
Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής, αντιλαϊκής αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες εφαρμόζοντας τις επιλογές της Ε.Ε. δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν και να μελετήσουν την αξιοποίηση και διευθέτηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής στο Νομό Έβρου, καθώς και την προώθηση διακρατικής συμφωνίας με τη Βουλγαρία και Τουρκία για το ζήτημα αυτό.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αποζημιωθούν άμεσα, για το σύνολο των ζημιών, όλοι όσοι επλήγησαν από τις πλημμύρες καθώς και για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών;
Τι συγκεκριμένα θα κάνει και τι πόρους θα διαθέσει για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων κ.λπ. στο Νομό Έβρου με την προώθηση και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας.»
Στην ερώτηση της κυρίας Καλαντίδου, θα απαντήσει ο Υφυπουργός κύριος Μαγκριώτης.
Ορίστε κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Το πρόβλημα στο νομό Έβρου με τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλούνται από τον ποταμό Έβρου και τους παραποτάμους του, είναι πάρα πολύ μεγάλο και διαχρονικό. Η ουσιαστική και μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή του θα έρθει μόνο αν υπάρχει ουσιαστική και σε βάθος χρόνου διακρατική συνεργασία, συνεργασία των τριών χωρών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
(EP)
(2ML)
Η πρώτη ουσιαστική αντιμετώπιση υπήρξε στη δεκαετία του ’50, όταν υπήρξε αυτή η βούληση από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Τουρκία. Διαμορφώθηκε τότε ένα κοινό πρόγραμμα, που δημιούργησε, πράγματι, σημαντικές υποδομές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος τις επόμενες δεκαετίες.
Έκτοτε, αυτή η συνεργασία σε ένα βαθμό σταμάτησε. Υπήρξαν τα γεγονότα μεταξύ των δύο χωρών, με ευθύνη, βεβαίως του γείτονά μας. Η χώρα μας πήρε πρωτοβουλίες, δεν βρήκε, όμως, ουσιαστική ανταπόκριση, παρότι στα λόγια υπάρχει διάθεση από τις άλλες πλευρές γι’ αυτή τη συνεργασία. Είναι πολλές και πυκνές αυτές οι προσπάθειες.
Θέλω να προσθέσω ότι το 2003 υπογράφτηκαν δέκα διμερείς συμφωνίες χαμηλής πολιτικής –όπως λέγονται- ανάμεσα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και σημερινό Πρωθυπουργό, το Γιώργο Παπανδρέου, και στον ομόλογό του από την πλευρά της Τουρκίας. Μεταξύ αυτών ήταν και η συμφωνία για την επαναπροώθηση των παρανόμως εισερχομένων μεταναστών στη χώρα, από την πλευρά της Τουρκίας. Συμφωνίες, όμως, που στη συνέχεια οι περισσότερες ξεχάστηκαν, δεν υλοποιήθηκαν. Και η ελληνική πλευρά, βεβαίως, δεν πίεσε είτε στις διμερείς επαφές είτε μέσα από τις Βρυξέλλες, γιατί αυτά είναι και θέματα ευρύτερα για να υλοποιηθούν.
Έτσι, λοιπόν, το πρώτο που συμφωνήσαμε, επισκεπτόμενοι ως Κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες τον Έβρο -ένα μεγάλο κλιμάκιο, με επικεφαλής τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Ρέππα- είναι η επανέναρξη αυτής της προσπάθειας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για αυτή τη διακρατική συνεργασία. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα δεχτεί σύντομα αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των φορέων του νομού Έβρου, για να εξειδικεύσουμε αυτή τη στρατηγική.
Το δεύτερο είναι οι άμεσες λύσεις, όπως και η αγαπητή συναδέλφισσα θίγει στην ερώτησή της. Ήδη, έχει υπογραφεί από την πλευρά των τριών Υπουργείων, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αποζημιώσεις των κατοικιών και της επαγγελματικής στέγης, που έχουν καταστραφεί.
Η ΑΣΒΕ είναι εκεί, κάνει τις καταγραφές και όπως ο νόμος ορίζει, θα υπάρξουν οι αποζημιώσεις. Στο κλιμάκιο ήταν οι συνάδελφοι: Ο Υφυπουργός Γεωργίας κ. Γεώργιος Καρχιμάκης -ο οποίος αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και γίνεται η συντονισμένη δουλειά, που πρέπει να γίνει για τις αποζημιώσεις. Η συναδέλφισσα κ. Γεννηματά, που ήδη έχει χρηματοδοτήσει τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για το προνοιακό επίδομα, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο κ. Ντόλιος, βέβαια, βουλευτής Έβρου και Υφυπουργός Εσωτερικών και ο κ. Αρναουτάκης, Υφυπουργός Οικονομίας, για να καλύψουν αντίστοιχα τις πλευρές, τις ευθύνες και να καλύψουν και τις ζημιές τα δύο αυτά Υπουργεία. Υπάρχει, λοιπόν, συντονισμός δουλειάς και για την ευρύτερη στρατηγική επίλυση του προβλήματος, αλλά και για τις αποζημιώσεις.
Θα προσθέσω, όμως, ακόμη κάτι σημαντικό. Δεν θα περιμένουμε να προχωρήσει η διακρατική συνεργασία, γιατί ξέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Διαμορφώνουμε ένα δικό μας σχέδιο, στη συνέχεια του σχεδίου του 1995, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ελληνικής πλευράς…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
Σε συνεργασία και με την ΕΡΓΟΣΕ, που κατασκευάζει και τους δύο άξονες, τον σιδηροδρομικό και τον οδικό. Δεν θα περιμένουμε, δηλαδή, την μεσο-μακροπρόθεσμη λύση. Κινούμαστε άμεσα.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει η ερωτώσα βουλευτής, κυρία Καλαντίδου.
ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΑΝΤΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχει καταντήσει παράδοση κάθε χρόνο να συζητούμε τις πλημμύρες του Έβρου. Μόνο που έχει καταντήσει παράδοση και για τους κατοίκους της περιοχής, κάθε χρόνο να πηγαίνουν μεγάλα κλιμάκια από την Κυβέρνηση και από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και με διάφορα επικοινωνιακά τρικ να προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι: «Ναι, τώρα θα αλλάξουμε. Ναι, τώρα θα διορθώσουμε κάτι. Ναι, τώρα θα εφαρμόσουμε μία πολιτική που θα αποτρέψει, τουλάχιστον, την επόμενη πλημμύρα, θα αποτρέψει την επανάληψη του θρίλερ».
Κοιτώντας χρόνια αυτή την υπόθεση και μετρώντας –αν θέλετε- τις πληγές του, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ξεγράψει το παραμύθι που σερβίρετε συχνά πυκνά, ότι φταίνε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ή ο ποταμός.
(XA)
(2EP)
Διαπιστώνουν ότι τους πνίγει μία πολιτική που διαχρονικά την εφαρμόζετε και εσείς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά και η Νέα Δημοκρατία υπηρετώντας επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Βούτυρο στο ψωμί, όταν θέλουμε να μειώσουμε τους αγρότες μας και την αγροτική παραγωγή, να πλημμυρίζουν και να γίνονται λίμνες οι κάμποι μας. Γι’ αυτό κιόλας δεν επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θεωρούνται επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα.
Και εμείς το υπογραμμίζουμε, αν και πιστεύουμε και συμφωνούμε μαζί σας ότι είναι αναγκαία η διακρατική συμφωνία. Παρ’ όλα αυτά, χρησιμοποιείται σαν άλλοθι, κύριε Υπουργέ, για να μην γίνονται έστω μικρά έργα, έργα συγκεκριμένα υποδομής από τη δική μας πλευρά. Έτσι, λοιπόν, ξέρουμε ότι δίνονται χιλιάδες χρήματα για χωματουργικά έργα που στην επόμενη φουσκονεριά θα τα έχει πάρει το ποτάμι. Δίνονται χιλιάδες ευρώ για αντλιοστάσια που είναι χαμηλότερα από τα αναχώματα και σε κάθε πλημμύρα καταστρέφονται. Δόθηκαν χρήματα, πολλές χιλιάδες ευρώ, για πόρτες αποστράγγισης που δεν άνοιξαν ούτε το 2007, ούτε το 2009. Ούτε την κοίτη του ποταμού καθαρίζουν, ούτε τη γέφυρα της σιδηροδρομικής γραμμής, που στην ουσία έχει μπαζωθεί από δέντρα και φερτά υλικά, τα οποία δεν έχουμε καθαρίσει.
Οι κάτοικοι μιλούν, κύριε Υπουργέ, για πάρτι των εργολάβων. Δίνουμε δουλειά στους εργολάβους, δουλειά για λίγο καιρό, περνούν εκεί, βάζουν τα χώματα. Πάρτι των εργολάβων. Και ο καυγάς πραγματικά που γίνεται εάν οι εργολάβοι πάρουν το έργο με διαγωνισμό ή με ανάθεση, είναι υποκριτικός. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, σήμερα στον Έβρο κερδίζουν μόνο οι εργολάβοι. Στο Πύθειο και στη Βύσσα λένε «εμείς δεν φυτεύουμε, τώρα ψαρεύουμε».
Για τους αγρότες τα χωράφια τους που μετατράπηκαν σε λίμνη, είναι ακόμη δύσκολο ακόμη και αν αποχωρήσουν τα νερά, να καταφέρουν να καλλιεργήσουν και να καταφέρουν να πάρουν απ’ αυτές τις καλλιέργειες. Ακόμη και αν τα σπείρουν είναι μικρές οι αποδόσεις τους. Θα πωληθούν στις γνωστές εξευτελιστικές τιμές.
Και μόνο ένα παράδειγμα για τις αποζημιώσεις. Το 2007 αποζημιώθηκαν 18 με 20 ευρώ το στρέμμα το σιτάρι, ενώ το κόστος παραγωγής ήταν 40 με 45 ευρώ το στρέμμα. Το γνωρίζετε καλά. Το έχουμε πει εδώ μέσα στην Αίθουσα. Το ξαναλέμε ακόμη μία φορά, πιστεύοντας ότι υπερασπίζοντας το νερό σαν φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για το λαό μας, οφείλουμε όλοι, εμείς πρώτα και κύρια, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, να παλέψουν για μία πολιτική που θα αντιμετωπίζει πραγματικά ολοκληρωμένα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και θα έχει σχεδιασμό και θα εκτελεί τα αντιπλημμυρικά έργα προς όφελος του λαού.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Η αγαπητή συνάδελφος, μέσα από την υπερβολή της, αδικεί και τις αλήθειες και θέλω να το τονίσω αυτό. Γιατί, πράγματι, έχει γίνει παράδοση το πλημμυρικό φαινόμενο στον Έβρο, κάθε δεύτερο ή τρίτο χρόνο να έχουμε τα φαινόμενα αυτά και τις καταστροφές. Επίσης, θα συμφωνήσω μαζί της ότι είναι παράδοση, λόγω του έκτακτου του γεγονότος, της επικινδυνότητας, πολλοί να επωφελούνται απ’ αυτά τα γεγονότα και με πρόχειρα και μικρά έργα να περιμένουν την επόμενη πλημμύρα, την επόμενη καταστροφή για να επωφεληθούν και πάλι.
Θέλω να σας πω, όμως, πως για πρώτη φορά διαμορφώθηκε μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις συμφωνίες του ’50, όπως είπα, από ελληνικής πλευράς το 1995. Και έγιναν πολλά και σημαντικά έργα. Παρ’ ότι τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν τα πιο ακραία των τελευταίων δεκαετιών, κάτι που ομολογούν όλοι και οι κάτοικοι της περιοχής, πέρα από τις αναλύσεις και τις μετρήσεις που έχουν γίνει, δεν απειλήθηκαν ζωές και βεβαίως δεν υπήρξε εκτεταμένη καταστροφή σε υποδομές. Υπήρξαν καταστροφές. Όμως, αναλογικά με την ένταση του φαινομένου και την έκτασή του σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ήταν περιορισμένες. Και αυτό οφείλεται στην απόδοση των έργων που ξεκίνησαν με το σχέδιο του 1995. Επίσης, η Κυβέρνησή μας το 2003 διατύπωσε και σχεδίασε ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο, που πυρήνας του ήταν η ολοκλήρωση της αντιπλημμυρικής του θωράκισης.
(MT)
(XA)
Όπως ξέρετε -όπως και σε άλλες περιοχές- μετά το 2004 δεν έγινε τίποτα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Προηγουμένως είχαμε ερώτηση για αντίστοιχο έργο, φράγμα και την αντιπλημμυρική θωράκιση της κεντρικής Εύβοιας. Και εκεί υπάρχουν τα ίδια προβλήματα.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η χώρα μας έχουν διατυπώσει πλέον ειδική στρατηγική για τη θωράκιση της χώρας από πλημμυρικά φαινόμενα. Εδώ αδικείτε και την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., τη νέα Κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σημείο αυτό, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια πολύ προωθημένη πολιτική με δύο Οδηγίες, την 2060 και την 2007/60, η πρώτη για τη διαχείριση των υδάτων -ολοκληρωμένη στρατηγική- και η δεύτερη για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, που πρέπει να ενσωματώσουμε -και αυτό κάνουμε σήμερα- και στο εθνικό μας δίκαιο. Γιατί μέχρι τώρα δεν είχε γίνει τίποτα.
Εμείς όμως, ως Κυβέρνηση, δεν θα περιμένουμε την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία δίνει το πλαίσιο και υποστηρίζει και χρηματοδοτεί τέτοιες πολιτικές. Έχουμε ετοιμάσει τη δική μας πολιτική, συμβατή όμως με τη γενικότερη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί τη βρίσκουμε ορθή για την ανάπτυξη έργων υποδομής, εκτεταμένων σ’ όλη τη χώρα για την προστασία των ακτών, για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα των αστικών κέντρων, αλλά και των κέντρων παραγωγής.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Έτσι, λοιπόν, έχουμε σε χρόνο μηδέν στην κυριολεξία, μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες, την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Υποδομών, Εσωτερικών και Οικονομικών. Το τονίζω. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό, έξι μήνες μετά υπήρξαν οι αντίστοιχες υπογραφές…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ολοκληρώστε, κύριε Υφυπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων): Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
…όπως και από τα άλλα Υπουργεία, όπως είπα, δηλαδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το Υπουργείο Οικονομικών. Οι αποζημιώσεις θα υπάρξουν και θα είναι επαρκέστατες για την περιοχή.
Σε μια ευρύτατη σύσκεψη προχθές τα συζητήσαμε και υπήρξε η απόλυτη και καθολική αποδοχή των πρωτοβουλιών, όπως και της ανάπτυξης του Ελληνικού σχεδίου, ενταγμένου -όπως τόνισα- στη στρατηγική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της διακρατικής συνεργασίας.
Συνεπώς, είναι επαναλαμβανόμενο μέχρι τώρα το πλημμυρικό φαινόμενο. Οι δικές μας όμως πρωτοβουλίες, οι σημερινές έρχονται να συνδεθούν και να ολοκληρώσουν τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που είχαν μια εξαετία απόλυτης διακοπής.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εμείς σας ευχαριστούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και οι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατέθεσαν πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, σχετικά με την πλήρη διερεύνηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών και την ποιότητα των δημοσιονομικών στοιχείων, για το χρονικό διάστημα από το 1981 έως και το Φεβρουάριο του 2010.
Η πρόταση αυτή θα καταχωριστεί στα Πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, θα τυπωθεί, θα διανεμηθεί στους κ.κ. Βουλευτές και θα συζητηθεί με τη διαδικασία της γενικευμένης επερώτησης, όπως προβλέπει ο Κανονισμός.
(Η προαναφερθείσα πρόταση έχει ως εξής:
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η με αριθμό 490/23-2-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αθανασίου Πλεύρη προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την απόφαση για ακύρωση του εορτασμού για την επέτειο της 25ης Μαρτίου κ.λπ, διαγράφεται λόγω κωλύματος του ερωτώμενου Υπουργού.
Προχωρούμε στην με αριθμό 496/23-2-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, σχετικά με τη διασφάλιση της απορρόφησης των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Κυβέρνηση πρόσφατα εξήγγειλε την αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα για το έτος 2010. Αυτή η ενέργεια έχει οδηγήσει στην επ’ αόριστο αναμονή της πρόσληψης σε χιλιάδες νέους που έχουν επιτύχει στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Από το πάγωμα αυτό των προσλήψεων εξαιρέθηκαν οι τομείς Υγείας, Παιδείας και Ασφάλειας, ενώ ο αρμόδιος επί των οικονομικών Υπουργός δήλωσε ότι η Διυπουργική Επιτροπή θα εγκρίνει μόνο «τις απολύτως αναγκαίες προκηρύξεις θέσεων για την εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ προκύπτει ότι αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί τα οριστικά αποτελέσματα ή εκκρεμεί η έκδοσή τους εντός του τρέχοντος έτους για 12.940 θέσεις, εκ των οποίων οι 4780 αφορούν γραπτούς διαγωνισμούς και οι 8.160 προκηρύξεις με σειρά προτεραιότητας. Στις προαναφερόμενες θέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι 3.000 νοσηλευτές και 5.072 εκπαιδευτικοί των οποίων εκκρεμεί ο διορισμός.
(SS)
(MT)
Επειδή σε ορισμένες προκηρύξεις ορίζετο ρητά ο χρόνος πρόσληψης σε σχέση με το διαγωνισμό (πχ. η πρόσληψη για τους επιτυχόντες στο διαγωνισμό για το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να γίνει σε διάστημα (4) τεσσάρων μηνών από την έκδοση των αποτελεσμάτων) και οι προαναφερόμενες κυβερνητικές εξαγγελίες έχουν δημιουργήσει έντονο κλίμα ανασφάλειας στις προσδοκίες των επιτυχόντων για την πρόσληψή τους, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η μελλοντική –σταδιακή απορρόφηση των επιτυχόντων των ανωτέρω κατηγοριών σε θέσεις του δημοσίου;
2. Θα εφαρμοστεί η Διϋπουργική Επιτροπή για την πρόσληψη προσωπικού στο δημόσιο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κυβερνητικού προγράμματος, το κριτήριο της επιτυχίας στους ανωτέρω διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ;».
Στην ερώτηση του κυρίου Κουβέλη θα απαντήσει ο Υπουργός κ. Ιωάννης Ραγκούσης. Έχετε το λόγο κύριε Υπουργέ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Η Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Κουβέλης είναι νομίζω μία εύλογη και ακριβής Ερώτηση. Αυτά είναι περίπου τα πραγματικά δεδομένα όπως τα περιγράφει στην Ερώτησή του. Και, νομίζω, ότι από αυτά τα δεδομένα, πράγματι, προκύπτει το εύλογο ερώτημα με το οποίο καταλήγει η ερώτησή του.
Ευθύς αμέσως, θα σας πω κ. Κουβέλη, ότι δεν υπάρχει καμία προς τούτο απόφαση της Κυβέρνησης που να αφορά μη ολοκλήρωση και μη απορρόφηση πολιτών οι οποίοι μέσω Α.Σ.Ε.Π. προσλήφθηκαν είτε στο Δημόσιο τομέα, είτε στους Ο.Τ.Α., είτε στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Οι ανακοινώσεις και αποφάσεις της Κυβέρνησης αφορούν διαδικασίες προκηρύξεων και προσλήψεων που επρόκειτο ή θα μπορούσε κάποια στιγμή να αποφασίσει κάποιος Οργανισμός για να προχωρήσει εντός του 2010. Άρα εάν υπάρχει και μια πλευρά που παραμένει προς απάντηση, σε σχέση με την Ερώτηση σας, είναι τι θα γίνει με την ταχύτητα απορρόφησης λόγω της πραγματικά δυσχερούς δημοσιονομικής κατάστασης που υπάρχει στη χώρα και που εσείς αναγνωρίζετε στην Ερώτηση σας.
Λοιπόν, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε ξεκινήσει και το συζητούμε ήδη με τα συναρμόδια Υπουργεία. Θέλω να σας επισημάνω σ' αυτό το σημείο μία πραγματικότητα η οποία έχει μια ιδιαίτερη αξία για τους πολίτες που παρακολουθούν το θέμα. Και δεν θέλω να πάω πολύ πίσω. Θέλω, όμως, σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι μία χώρα η οποία βρίσκεται στη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση και στην οποία προφανώς βρίσκοταν και πέρυσι και πρόπερσι, δεν θέλω να πάω πιο πίσω. Μίας χώρας της οποίας η οικονομία -ήταν γνωστό στους τότε ιθύνοντες και υπεύθυνους για την άσκηση της πολιτικής- ότι αντιμετωπίζει από το 2007 και μετά οξύτατα δημοσιονομικά προβλήματα και στο έλλειμμα και στο χρέος.
Ήταν μία πολιτική ηγεσία η οποία την ίδια στιγμή που γνώριζε αυτή την πραγματικότητα έδινε έγκριση και προχωρούσαν πολλαπλάσιες -πολύ περισσότερες για να ακριβολογώ- προσλήψεις νέου προσωπικού, από τις αποχωρήσεις προσωπικού που υπήρχε και κατεγράφη και το 2007 και το 2008.
Για την ιστορία θα καταθέσω τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών από τα οποία προκύπτει ότι το 2007 αποχώρησαν από το Δημόσιο, από τις Δημόσιες υπηρεσίες, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.ο.κ. 24.634 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 35.748. Ενώ, το 2008 αποχώρησαν 23.197 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 39.995.
(GK)
(2SS)
Παρόλα αυτά και δεδομένου όλων αυτών, απαντώντας και σε αυτό το σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα σας παρακαλώ να γνωρίζετε ότι το τετράμηνο υφίσταται πράγματι σαν μια έντονη πίεση από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα προς τη διοίκηση. Σε καμία απολύτως περίπτωση η εξάντλησή του δεν στερεί το αναφαίρετο πια δικαίωμα όλων αυτών των εργαζομένων για να διοριστούν στο δημόσιο.
Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο εμείς να μη σεβαστούμε αυτά τα αποτελέσματα του Α.Σ.Ε.Π.. Είναι θέμα συνεννόησης με τα συναρμόδια Υπουργείο με ποιο ρυθμό θα εξελιχτεί η απορρόφηση αυτών των εργαζομένων ανά υπηρεσία, δεδομένης της οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης. Όμως, θέμα μη απορρόφησής τους, σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κρατώ ως πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι διαβεβαιώνετε την Εθνική Αντιπροσωπεία και τους ενδιαφερόμενους πως τα αποτελέσματα των διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί θα υλοποιηθούν και θα εκφραστούν με συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Βεβαίως, το τετράμηνο παρέρχεται και υπάρχει η αναμονή των επιτυχόντων. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά το διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. με τα στοιχεία ΙΓ του 2008 που αφορά σε οκτακόσια εβδομήντα επτά άτομα, τα οποία έχουν σχέση με το Υπουργείο Οικονομικών. Θέλω να συνυπολογίσετε, σε συνάφεια με τη δέσμευσή σας, ότι στο Υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν περίπου έξι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και αυτά τα κενά αφορούν κατά κύριο λόγο τις εφορίες.
Ενόψει και της οικονομικής κρίσης και ενόψει των συγκεκριμένων επιλογών αντιλαμβάνεσθε πόσο χρήσιμο –θα προσέθετα και επιτακτικό- είναι το γεγονός της πρόσληψης αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι επέτυχαν σε ένα διαγωνισμό εξαιρετικά αυστηρό και μάλιστα αφορούσε σε άτομα με υψηλά προσόντα. Σας λέω χαρακτηριστικά ότι το 80% των πολιτών που πήραν μέρος σ’ αυτό το διαγωνισμό –με τα στοιχεία ΙΓ- του 2008 είναι μεταπτυχιακοί, έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους.
Επίσης, πρέπει να σας πω ότι ενόψει της λήξεως του τετραμήνου οι άνθρωποι αυτοί έχουν προβεί σε δαπάνες, έχουν αλλάξει τόπο διαμονής, διότι είχαν κληθεί από τη διοίκηση να αναλάβουν υπηρεσία. Και βεβαίως, κύριε Υπουργέ, να συνυπολογίσετε ότι από 1.1.2010 έως 18.2.2010 προσελήφθησαν τετρακόσια εξήντα άτομα και μετά την εξαγγελία για το πάγωμα των προσλήψεων προσελήφθησαν εκατόν πενήντα οκτώ.
Θα σας έλεγα, ακριβώς με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, να αξιολογήσετε όλα αυτά τα στοιχεία, να δείτε κυρίως την υπόθεση των επιτυχόντων στο διαγωνισμό ΙΓ του έτους 2008, να δείτε ιδιαίτερα αυτή την κατηγορία, διότι αφορά –επαναλαμβάνω- στον κρίσιμο τομέα του Υπουργείου Οικονομικών με τα πολλά κενά στις οργανικές θέσεις, τα οποία αφορούν –επαναλαμβάνω, η επανάληψη είναι χρήσιμη- στις εφορίες.
Θέλω να πιστεύω, κύριε Υπουργέ, όσο και διεκδικώ μαζί με τους ενδιαφερομένους, με δεδομένη την κατάσταση που υπάρχει, ότι δεν θα βραδύνετε να υλοποιήσετε αυτό για το οποίο σήμερα δεσμευτήκατε, ότι τα αποτελέσματα δεσμεύουν και ότι οι επιτυχόντες θα προσληφθούν στο δημόσιο, σύμφωνα και με την προκήρυξη, η οποία υπήρξε, όπως έχουν άλλωστε εκ του νόμου και εκ του Συντάγματος δικαίωμα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστώ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ραγκούσης έχει το λόγο για τρία λεπτά για να δευτερολογήσει.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ (Υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Δεν θα τα χρειαστώ, κυρία Πρόεδρε.
Νομίζω ότι όλα όσα λέει ο κ. Κουβέλης είναι σωστά και λογικά. Το Υπουργείο Οικονομικών που έχει όλο το βάρος αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κυρίως σε ό,τι αφορά τα έσοδα –άρα και με την ανάγκη περαιτέρω στελέχωσης των Δ.Ο.Υ. με ανθρώπινο δυναμικό ικανό να συλλέξει φορολογητέα ύλη- θα είναι σε θέση πολύ σύντομα να πάει στα επόμενα στάδια.
Ισχύει όμως για όλους –και όχι μόνο για τους εργαζόμενους που θα προσληφθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και για τους υπόλοιπους- αυτό το οποίο προείπαμε, ότι δηλαδή θα απορροφηθούν. Εμάς ενδιαφέρει η διαδικασία. Η διαδικασία ήταν αντικειμενική, αξιοκρατική, μέσω Α.Σ.Ε.Π. Άρα, τα πράγματα θα εξελιχθούν όπως ακριβώς πρέπει.
(SM)
(2GK)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 14/13/21.1.2010 επίκαιρη επερώτηση δεκαέξι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Γ. Κασαπίδη, Κ. Κιλτίδη, Μ. Παπαδοπούλου, Κ. Κόλλια, Ε. Αυγενάκη, Σ. Καλογιάννη, Ι. Πλακιωτάκη, Ν. Παναγιωτόπουλου, Κ. Τσιάρα, Χ. Σταϊκούρα κ.α. προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
Πριν δώσω το λόγο στον πρώτο επερωτώντα, σας ενημερώνω ότι έχουν οριστεί από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Μωραΐτης Νικόλαος και από το ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος η Βουλευτής κυρία Ηρώ Διώτη.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών κ. Γεώργιος Κασαπίδης.
Ορίστε, κύριε Κασαπίδη έχετε το λόγο για δέκα λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό που προβληματίζει όχι μόνο εμένα, ή όλους όσους καταθέσαμε σήμερα αυτήν την επίκαιρη επερώτηση που συζητάμε, αλλά και το σύνολο ή την πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών, είναι ότι καλούμαστε σήμερα να μιλήσουμε για τα αυτονόητα.
Χαιρετίζω κατ’ αρχήν και την παρουσία εδώ του αξιότιμου συναδέλφου κ. Καρχιμάκη Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και χαίρομαι ειλικρινά για την παρουσία σας εδώ, μήπως -ελπίδα τρέφουμε- και μας ανακοινώσετε κάτι διαφορετικό από αυτό που μέχρι σήμερα η Υπουργός λέει, σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση για το μέτρο των Νέων Αγροτών. Ελπίζουμε στην ευαισθησία σας, κύριε Υφυπουργέ και στη διαφορετική σας θέση επί του θέματος.
Το πρόγραμμα, λοιπόν, των Νέων Αγροτών έχει ως κύριο στόχο την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού και του κτηνοτροφικού τομέα. Θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα για την ανάπτυξη της χώρας μας. Σε μία χώρα όπου η αυξανόμενη αστυφιλία προκαλεί αφαίμαξη και ερήμωση της υπαίθρου. Η ανεργία είναι ο μόνιμος εφιάλτης των οικογενειών της ελληνικής υπαίθρου.
Η γήρανση σε συνδυασμό με την υπογεννητικότητα και των Ελλήνων της υπαίθρου και με την πολυπληθή παρουσία των αλλοδαπών ή οικονομικών μεταναστών –όπως θέλετε πείτε τους- στις αγροτικές κοινωνίες, αλλά και το νομοσχέδιο που προτίθεστε να φέρετε κύριε Υπουργέ για τους μετανάστες, συνιστούν ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί σύντομα να απειλήσει ακόμα και κυριαρχικά μας δικαιώματα, ιδιαίτερα στην ελληνική ύπαιθρο.
Σε μια χώρα όπου η τεχνολογική στέρηση και η έλλειψη καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή, δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς την παρουσία νέων ανθρώπων και ισχυρών κινήτρων που θα τους επιτρέψουν και θα τους παρακινήσουν να κάνουν το πρώτο βήμα για να μπουν ίσως στο πιο δύσκολο -και απειλούμενο από πολλούς κινδύνους- επάγγελμα του γεωργού και του κτηνοτρόφου.
Σε μία χώρα όπου η κλιματική αλλαγή προκαλεί συνεχείς και απρόβλεπτες μεταβολές των δεδομένων, θέτει υπό αμφισβήτηση την οικονομική επιβίωση των αγροτών που έχουν μείνει στην ελληνική ύπαιθρο και δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις στρατηγικής και οργάνωσης στον αποτελεσματικό μέχρι σήμερα κρατικό μηχανισμό και ειδικότερα στο μηχανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σε αυτήν τη χώρα, λοιπόν και εφόσον επιδιώκεται η αγροτική ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η στήριξη του Προγράμματος των Νέων Αγροτών για την είσοδο τουλάχιστον 12.000 νέων αγροτών –όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας- καθίσταται όχι απλά σημαντική, αλλά επιτακτική και επείγουσα προτεραιότητα.
Και ενώ, λοιπόν, αυτά συμβαίνουν στην ελληνική ύπαιθρο και στον αγροτικό πληθυσμό, έρχεστε κύριε Υπουργέ, ως Κυβέρνηση και αναιρείτε και αφορίζετε και απαξιώνετε με δηλώσεις και αποφάσεις σας, την προσπάθεια που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας -τόσο με θεσμικά όσο και οικονομικά μέσα και μέτρα- να στηρίξουν και να δημιουργήσουν μία ελπιδοφόρα προοπτική για το επάγγελμα των Ελλήνων αγροτών. Αυτήν την ελπίδα, αυτό το κερί της παρουσίας των νέων ανθρώπων στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, έρχεστε και το σβήνετε διαγράφοντας ταυτόχρονα και τα όνειρά τους να ζήσουν δημιουργικά και έντιμα στην ελληνική ύπαιθρο.
(DE)
(2SM)
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ανταποκρινόμενη στην εκδήλωση του έντονου ενδιαφέροντος των νέων γεωργών στην προκήρυξη του Ιανουαρίου του 2009, αύξησε τον αρχικό προϋπολογισμό του μέτρου από τα 100.000.000 ευρώ στα 275.000.000 ευρώ, χρήματα που υπήρχαν και είναι εγγεγραμμένα στο συγκεκριμένο μέτρο.
Προκειμένου να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό η ευκαιρία αναγέννησης της υπαίθρου και ανάκαμψης της εθνικής μας οικονομίας, βασικός άξονας της όποιας, άλλωστε, πάντοτε υπήρξε ο πρωτογενής τομέας, δόθηκε η δυνατότητα όχι μόνο στους τρεις χιλιάδες περίπου αρχικά εγκεκριμένους, αλλά και στους πεντέμισι χιλιάδες άλλους, αξιοκρατικά και διάφανα επιλαχόντες νέους αγρότες να συμμετάσχουν δυναμικά στην προσπάθεια ανανέωσης του πληθυσμού στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Για το λόγο αυτό, είχε προβλεφθεί και αυξημένη ενίσχυση ως πριμ πρώτης εγκατάστασης για τους νέους αγρότες, που έφτανε έως και τις 40.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.
Αντί, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να συνεχίσετε και να ολοκληρώσετε αυτή την αξιοκρατική και διάφανη διαδικασία ένταξης, με τους όρους της αρχικής προκήρυξης και των οκτώμισι χιλιάδων νέων αγροτών, χωρίς καμία δικαιολογία, αλλά και τελείως αψυχολόγητα, με την τελική σας απόφαση που ανακοινώσατε προ ημερών, διακόπτετε τη συνέχεια του κράτους και θέτετε προ εκπλήξεων τους ανυποψίαστους νέους αγρότες. Το βέβαιο είναι ότι με την απόφασή σας να μειώσετε τη χρηματοδότηση του προγράμματος των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων ανατρέπετε τον προγραμματισμό τους και απειλείτε τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών τους σχεδίων.
Την αξιοπιστία, λοιπόν, που λέτε ότι προσπαθείτε να ανακτήσετε για τη χώρα στο εξωτερικό, τη χάνετε στο εσωτερικό με τη μη τήρηση ανειλημμένων συμβατικών σας υποχρεώσεων.
Όμως, για ποια αξιοπιστία, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλάμε, όταν οι ίδιοι άνθρωποι -θυμόμαστε όλοι- έταζαν προεκλογικά στους αγρότες ότι θα τους έδιναν 1.000.000.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα «ψίχουλα» των 500.000.000 ευρώ που τα χαρακτήριζαν τότε, τις αποζημιώσεις που έδωσε η Νέα Δημοκρατία και μετά τις εκλογές, οι κυβερνώντες σήμερα συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σφυρίζουν αδιάφοροι;
Μιλάμε για τη χαμένη από καιρό αξιοπιστία ακόμα και του ιδίου του Πρωθυπουργού, ο οποίος πέρυσι υποδεχόταν τους διαμαρτυρόμενους Κρητικούς -συμπατριώτες σας, κύριε Καρχιμάκη- στο λιμάνι του Πειραιά μετά δακρύων, τα οποία, όμως, στέρεψαν σύντομα με την ανάληψη της εξουσίας από εσάς, οπότε όχι μόνο δεν καταδέχθηκε να τους συναντήσει, αλλά τους απέτρεπε να διαδηλώνουν κιόλας στους δρόμους, γιατί, όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός, αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.
Πέρυσι δεν αμαυρωνόταν η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, κυρία Πρόεδρε;
Όμως, εκτός από τη χαμένη αξιοπιστία της Κυβέρνησης, τουλάχιστον στον αγροτικό πληθυσμό, οι Έλληνες αγρότες, παλιοί και νέοι, κατάλαβαν φέτος τη διαφορά ως προς τη συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων, ανάμεσα σε ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ως προς το πρόγραμμα των νέων αγροτών, οι υπογεγραμμένες συμβάσεις των εγκεκριμένων νέων αγροτών της αρχικής προκήρυξης αποτελούν και συμβατικές νομικές δεσμεύσεις του κράτους απέναντί τους.
Διανοείστε, κύριε Υπουργέ, ότι ουσιαστικά με την απόφασή σας οδηγείτε τους νέους αγρότες στα δικαστήρια εναντίον του κράτους, για να διεκδικήσουν αυτά που νόμιμα, διάφανα και αξιοκρατικά δικαιούνται, βάσει των συμβάσεων που υπέγραψαν; Παράλληλα, θέλετε να στρέψετε τους μισούς νέους αγρότες εναντίον των άλλων μισών που μοιράζονται το αρχικό ποσό των 100.000.000 ευρώ, με τη μικρή αύξηση που κάνατε των 60.000.000 ευρώ, υιοθετώντας την ανίερη πρακτική του «διαίρει και βασίλευε» σε νέους Έλληνες αγρότες.
Κυρία Πρόεδρε, η χωρίς προηγούμενο διεθνής οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την παγκοσμιοποίηση των αγορών που προηγήθηκε έχουν δημιουργήσει τα τελευταία τρία χρόνια δυσχερέστατες συνθήκες, ιδίως για τον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας. Στο ήδη εκρηκτικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και η φορολογική επιδρομή της Κυβέρνησης, διαψεύδοντας για ακόμα μια φορά τον εαυτό της και τις προεκλογικές της παροχολογίες.
Η περιστολή των δαπανών, αλλά και των επενδυτικών προγραμμάτων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες η οικονομία μας αποτελεί αντικείμενο έντονης κριτικής και αρνητικού σχολιασμού στα διεθνή μέσα πρέπει να σας ταρακουνήσει και το χρέος μας, κύριοι της Κυβέρνησης, ως Αντιπολίτευση, να σας πιέσουμε να επανεξετάσετε τις προτεραιότητές σας και όχι να επιδιώκετε μονομερώς την αναστολή και περικοπή αναπτυξιακών δράσεων.
Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται να γίνει ανατροπή και ανατροπή δεν μπορεί να προέλθει μέσα από φόρους και περιστολή δαπανών. Ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο με την εφαρμογή αναπτυξιακών δράσεων. Τέτοια δράση αναπτυξιακή και διαρθρωτική στον πολύπαθο αγροτικό τομέα είναι και το πρόγραμμα νέων αγροτών που μπορεί να εγγυηθεί συνολικά για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας, πρώτον, την παραγωγή νέου πλούτου, δεύτερον, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, τρίτον, την υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων, τέταρτον, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, πέμπτον, τη δραστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και υπηρεσιών και έκτον, την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος και φυσικών πόρων, που μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητοι.
(AM)
(2DE)
Συνολικά, δηλαδή, ό,τι έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και η ελληνική ύπαιθρος και η αγροτική μας οικονομία.
Σ’ αυτές τις απαιτήσεις ανταποκρίθηκε η Νέα Δημοκρατία με το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, το οποίο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συμβάλει δραστικά στην ανανέωση του γερασμένου αγροτικού πληθυσμού, να δημιουργήσει μόνιμες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο, να βοηθήσει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και να συμβάλει αποτελεσματικά στην προστασία και ορθολογική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Βασικοί φορείς της επιτυχίας του εγχειρήματος αυτού είναι οι νέοι άνθρωποι, οι οκτώμισι χιλιάδες εγκεκριμένοι νέοι αγρότες που, ανταποκρινόμενοι στο ευνοϊκό μέτρο των νέων αγροτών, τόλμησαν να ονειρευθούν τη ζωή τους στην ύπαιθρο, χρεώθηκαν -στις περισσότερες περιπτώσεις- για να επενδύσουν στα όνειρά τους, δεσμεύθηκαν -υλοποιώντας απαιτούμενες προετοιμασίες- για να δικαιούνται αξιοκρατικά τη στήριξη της πολιτείας.
Κύριε Υπουργέ, σβήνετε τα όνειρα αυτών των ανθρώπων με την απόφασή σας. Διαγράφετε αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική στην ύπαιθρο χώρα με την περίεργη συμπεριφορά σας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο χρόνο από τη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Μπορείτε να έχετε το χρόνο για να ολοκληρώσετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τη μία λέτε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, την άλλη λέτε ότι δεν έγιναν αξιοκρατικές αξιολογήσεις, αλλάζετε ξανά άποψη και μιλάτε για αναποτελεσματικό μέτρο. Όμως, όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν έχετε σχέδιο για τον αγροτικό τομέα, αλλά δεν ασχολείστε για να μάθετε και για τη διαχειριστική διαδικασία προγραμματισμένων δράσεων.
Η ουσία όμως είναι, κύριε Υπουργέ, ότι δεν πιστεύετε ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του Προγράμματος που σας προανέφερα με τα 45 εκατομμύρια ευρώ περίπου εθνικής συμμετοχής που αντιστοιχούν για τη συνολική εκταμίευση των υπόλοιπων 175 εκατομμυρίων ευρώ του μέτρου, ώστε να καλυφθεί με τα μέγιστα ποσά της επιδότησης της πρώτης εγκατάστασης το σύνολο των οκτώμισι χιλιάδων νέων αγροτών.
Έτσι, κόβετε τα φτερά των νέων αυτών ανθρώπων και περιορίζετε την αναπτυξιακή προοπτική της υπαίθρου. Δημιουργούνται, όμως, επιπλέον προβλήματα και επιδεινώνονται προϋπάρχοντα και εσείς ως αναξιόπιστοι θεατές συμπράττετε στην ερήμωση της υπαίθρου, συμβάλλετε στην ενίσχυση της αστικοποίησης, αποδυναμώνετε δράσεις για την αποκέντρωση στη χώρα, επιταχύνετε το ρυθμό γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού και ενισχύετε την αναπτυξιακή στέρηση της υπαίθρου και τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.
Την ύστατη αυτή στιγμή, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να δείξετε αυξημένη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους νέους ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου και να καταβάλλετε την εθνική συμμετοχή των 45 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Μάλιστα, αυτά τα χρήματα θα εκταμιευθούν στη διάρκεια των πέντε ετών εφαρμογής του Προγράμματος για τη χρηματοδότηση του συνόλου των φακέλων των οκτώμισι χιλιάδων νέων αγροτών με το μέγιστο ποσό επιδότησης.
Διαφορετικά, αν εμμένετε στην απόφασή σας, τότε δεν πείθετε κανέναν ότι πιστεύετε στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς ενώ την αναιρείτε στο εσωτερικό, ότι αντιλαμβάνεσθε τον καθοριστικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, ιδιαίτερα την κρίσιμη αυτήν περίοδο, ότι πιστεύετε στην ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης στη χώρα και ότι αφουγκράζεστε και επενδύετε σε όνειρα και ελπίδες νέων ανθρώπων που χρεώνονται για να επενδύσουν ενώ εσείς τους στερείτε το δικαίωμα στο όνειρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε συνάδελφε, θα δευτερολογήσετε κιόλας, ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δείξτε την απαιτούμενη ευαισθησία και αποδείξτε την πολιτική σας υπευθυνότητα. Στηρίξτε και ολοκληρώστε, χωρίς περικοπές που θα αποτρέψουν τους νέους αγρότες από το Πρόγραμμα, τον αρχικό σχεδιασμό και τις αποφάσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης ως προς το μέτρο των νέων αγροτών, ώστε το σύνολο των νέων αγροτών να λάβουν τη μέγιστη ενίσχυση που δικαιούνται.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης για πέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κοιτάξτε, δεν μας εξέλειπε η ανθρώπινη προσέγγιση και η τήρηση της δεοντολογίας μέσα σε αυτήν την Αίθουσα και το λέω αυτό για τους δύο προϊσταμένους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έκανε πολλά λάθη και να υπήρξαν αμέλειες, αλλά ουδέποτε απουσίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε επερώτηση οιουδήποτε κόμματος μέσα σε αυτή την Αίθουσα.
(XS)
(2AM)
Και καλό είναι και εύχομαι να είναι χαρούμενος ο λόγος που απουσιάζει και ικανός να δικαιολογήσει την απουσία της Υπουργού. Όφειλε όμως, να προστρέξει μετά από μία τέτοια συγκυρία διεκδικήσεων των Ελλήνων γεωργών.
Βεβαίως, κύριε Υφυπουργέ, καταβάλλετε και εσείς φιλότιμες προσπάθειες. Θα ήθελα να γνωρίζω βεβαίως τις αρμοδιότητές σας, ούτως ώστε να απευθυνθούμε και σε σας αυτοτελώς. Στη Νέα Δημοκρατία -με τα όποια της λάθη- οι Υφυπουργοί -που είχα την τιμή να διατελέσω σε δύο θητείες κυβερνητικές- είχαν συγκεκριμένες αρμοδιότητες για να παραχθεί ένα έργο και να απευθυνθούμε στον υπεύθυνο, κάθε φορά της πολιτικής ηγεσίας.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει συνέχεια του κράτους και δεν διαγράφεται αυτή η συνέχεια –ξέρετε- στην ικανή και αναγκαία συνθήκη, όταν είναι για το καλό των πολιτών, ποτέ. Κατά τα λοιπά, μπορεί κάποιος να αναθεωρήσει -ξέρετε πράξεις κατά τη συνέχεια του κράτους- αλλά όταν πρόκειται για το καλό των πολιτών ποτέ.
Το πρόγραμμα νέων αγροτών μόνο προς τη θετική κατεύθυνση κινούταν, με όποιες αιτιάσεις και αν υπάρχουν περί αξιολογήσεως ή οτιδήποτε άλλο. Εξάλλου, η Νέα Δημοκρατία δεν έκρυψε ότι αυτό το πράττει για να ικανοποιήσει, όσο το δυνατόν περισσότερους νέους γεωργούς.
Αυτό είναι μία ομολογία, διότι προτάξαμε αυτό το μέτρο από τα υπάρχοντα 5.500.000.000, είχαμε την πρόθεση, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού να είναι 7.200.000.000 μέχρι το τέλος της περιόδου της νέας προγραμματικής. Προτάξαμε να δοθούν άλλα 170.000.000 για να πάψει αυτό το μοιρολόι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Μα, τα χρήματα είναι δεδομένα και είναι η υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, η οποία οριοθετεί και ιεραρχεί στόχους.
Έτσι λοιπόν, θέλω να σας θυμίσω, κύριε Υφυπουργέ, ότι ο έλεγχος των προγραμμάτων της προτεραίας περιόδου των νέων γεωργών ήταν και παραμένει αυστηρότατος και μάλιστα με πόνο ψυχής πολλές φορές γνωρίζοντας, ξέρετε, τη δεινή θέση αγροτών και κτηνοτρόφων ζητήθηκαν τα χρήματα ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Είναι ασφυκτικός ο κλοιός στην ανάπτυξη του προγράμματος, δεν υπάρχει το αμαρτωλό παρελθόν του παρελθόντος και δεν το λέω με αντιπολιτευτική διάθεση. Γνωρίζουμε καλά όσοι είμαστε από χωριά τι συνέβαινε, με ονοματεπώνυμα. Στο πρόγραμμα νέων αγροτών, έτσι όπως είχε εξελιχθεί, ήταν αυστηρότατος ο κλοιός.
Η χώρα μας, κύριε Υφυπουργέ, βρίσκεται στην ιστορικά ιδανικότερη στιγμή για την ανάπτυξη επαγγελματιών γεωργών. Μπορεί, ξέρετε, να έχουν ακουστεί λόγια και για τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και για τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας. Πιστεύω ακράδαντα ότι προσπάθησαν οι πολιτικές ηγεσίες να υπηρετήσουν το άναρχο, αλλά αναγκαστικό τοπίο, στην ελληνική ύπαιθρο με γενναιοψυχία προς τους ανθρώπους αυτούς.
Τώρα όμως, είναι η ιδανικότερη ιστορική στιγμή. Με κάτω του 10% του ενεργού πληθυσμού, στην ενασχόληση τη γεωργική και με οδηγίες οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν προ δεκαπέντε ετών, για να σταματήσει και αυτό που ακούγεται, περί του επαγγελματισμού των γεωργών. Είναι δεδομένο και από τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους, που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εισόδημα 50% και πλέον, 50% διάθεση χρόνου και κατόπιν ασφάλιση του ΟΓΑ.
Αυτά είναι τα κριτήρια τα οποία καθορίζουν την επαγγελματικότητα του γεωργού και εμείς κάναμε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελέγχεστε όμως, κύριε Υφυπουργέ, για το ότι δεν αναθερμαίνετε την οικονομία της χώρας και ιδίως στην περιφέρεια και ειδικότερα στην ύπαιθρο. Πώς θα αναθερμανθεί η οικονομία όταν έχετε σταματήσει τα έργα ΟΠΑΑΧ και όλα αυτά τα οποία είχαν αποφασιστεί με διαβούλευση πασόκων Δημάρχων, Νομαρχών και οποιουδήποτε άλλου συμμετείχε στη διαβούλευση.
Ειλικρινά θα κάνω ένα σχόλιο, γιατί έχει παραγίνει με το καταθλιπτικό τοπίο που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. φέρνει σε αυτήν τη χώρα. Το 1897 η χώρα πτώχευσε κατά την επίσημη καταγραφή, αλλά το 1912 έκανε τους μεγαλύτερους πολέμους και απελευθέρωσε την υπάρχουσα σήμερα μισή Ελλάδα.
(2XS)
Είναι δυνατόν να φέρνουμε αυτή τη μιζέρια στον ελληνικό λαό;
Και κάτι άλλο και κλείνω, κύριε Πρόεδρε. Είχα την τύχη ως Υφυπουργός να συμμετάσχω σε πολλά συμβούλια Υπουργών Γεωργίας. Και εκεί δώσαμε…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Κιλτίδη, συγγνώμη μια μικρή διακοπή. Επειδή έχουμε καθυστερήσει πολύ, κάνοντας έναν υπολογισμό εδώ..
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Και τι να κάνουμε, κύριε Πρόεδρε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συγγνώμη, να εξηγήσω τι θέλω να πω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Είναι λόγος για να διακόψετε εμένα τώρα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Με συγχωρείτε, αλλά επειδή πέρασε ο χρόνος και ζητάτε μια παράταση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Θα ολοκλήρωνα και θα λέγατε ότι θέλετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): :… ακριβώς, γι’ αυτό να σας εξηγήσω. Θέλουμε ακόμα δυόμισι ώρες, τηρώντας αυστηρώς τους χρόνους που λέει εδώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Και τι να κάνω;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εάν υπάρχουν και υπερβάσεις θα πάμε στις τέσσερις ώρες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Εάν χρειαστούν και δέκα ώρες, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εάν είναι όμως να ξεπερνάμε τους χρόνους, δεν ξέρω, θα πρέπει…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Αν θέλουμε υπάρχει και η δευτερολογία, αφαιρέσετε ένα λεπτό από τη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Όχι, γιατί δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, το ξέρετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Εντάξει, κλείνω τότε κατά την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, με μια διαπίστωση στη συνέχεια της σκέψης που με διακόψατε. Ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επέτρεπε κρατικές ενισχύσεις, κύριες Υφυπουργέ, και επιτέλους, άκουσε τις κραυγές των Υπουργών Γεωργίας και φέτος με τη γνωστή απόφαση του κολλεγίου των Επιτρόπων έδωσε αυτή τη δυνατότητα.
Η γεωργία από υπάρξεως ανθρωπίνων κοινωνιών στηρίζεται, όχι μόνο κατά τη φύση της εργασίας που βρίσκεται εν κινδύνω, αλλά γιατί πάνω απ’ όλα –και ρωτήστε σοφούς δασκάλους περί της αγροτικής αναπτύξεως και γεωργικής πολιτικής- ό,τι δίδεται ως κρατική ενίσχυση επιστρέφει μέσα στη χώρα κατά 80%.
Στην πατρίδα μας ο αγροδιατροφικός τομέας είναι η πρώτη οικονομική παράμετρος. Και δεν θελήσατε να στηρίξετε έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους που δοκιμάζονται και χειμάζονται αυτή την περίοδο. Και αυτό η ιστορία, να ξέρετε, θα το καταγράψει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Κιλτίδη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Είμαι βέβαιος δε, ότι εάν υπάρχει ακόμη διάθεση προσέγγισης κατά την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει πάση θυσία να διορθώσετε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ να γίνουν σεβαστοί οι χρόνοι, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο. Αλλιώς, σας λέω, δεν έχουμε το δικαίωμα να φτάσουμε το βράδυ.
Ο επόμενος ομιλητής είναι ο κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος, της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε το λόγο για πέντε λεπτά, αυστηρώς.
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν θα εστιάσω την προσοχή μου στην απουσία της Υπουργού. Και αυτό το λέω, γιατί είναι γνωστό ότι στην πλειοψηφία οι Υφυπουργοί είναι αυτοί που βγάζουν την περισσότερη δουλειά -και επιτρέψτε μου- και τη λάντζα.
Αλλά, κύριε Υφυπουργέ -θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπε και ο συνάδελφος προηγουμένως- γνωρίζετε ποιες είναι οι αρμοδιότητες που έχετε; Γιατί εμείς δεν τις γνωρίζουμε. Μπορείτε να συμμετέχετε σε αυτή τη συζήτηση; Η συζήτηση που κάνουμε στην επίκαιρη επερώτηση αφορά τις αρμοδιότητες σας, ναι ή όχι;
Είχα την τιμή, όπως και ο προηγούμενος ομιλητής, να συμμετέχω ως Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην προηγούμενη Κυβέρνηση, του Κώστα Καραμανλή. Το μέλημα της τότε πολιτικής ηγεσίας, του Υπουργού, των Υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων ήταν ένα: να υπάρχει μια αξιοπρεπή και αξιόπιστη συμπεριφορά απέναντι στους αγρότες και ειδικά απέναντι στους νέους αγρότες. Δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο απ’ ό,τι κάνετε σήμερα εσείς.
Και λέω ακριβώς το αντίθετο, για δύο λόγους. Πριν από λίγες ημέρες, βγάλατε μια ανακοίνωση, ένα δελτίο τύπου, το οποίο λέει μέσα ότι «πέραν του αρχικού προϋπολογισμού των 100 εκατομμυρίων ευρώ». Αυτό είναι κοροϊδία. Και βέβαια, θα σας θυμίσω ότι στην τελευταία Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, την οποία είχαμε την περασμένη εβδομάδα, σας ξέφυγε -γιατί πιστεύω πως δεν το πιστεύετε- και ψελλίσατε εσείς ότι κοροϊδέψαμε τους αγρότες. Μα εσείς κοροϊδεύετε τους αγρότες. Τα 100 εκατομμύρια ευρώ αρχικός προϋπολογισμός αφορούν την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Για εσάς ο προϋπολογισμός δεν είναι 100 εκατομμύρια, αλλά 270 εκατομμύρια ευρώ. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσετε.
Το δεύτερο ψέμα, το οποίο λέει η ανακοίνωση σας, είναι ότι υπάρχουν –και προκάλεσε αναστάτωση- πέντε χιλιάδες οκτακόσιοι επιλαχόντες. Λάθος κάνετε, αυτό είναι ψέμα. Δεν υπάρχουν επιλαχόντες. Επιλαχόντες τους δημιουργείτε εσείς, επιλαχόντες δημιουργεί η πολιτική βούληση η οποία έχετε.
Γιατί η πολιτική βούληση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη. Τριπλασίασε το ποσό από 100 εκατομμύρια ευρώ σε 275 εκατομμύρια ευρώ, μίλησε ότι συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι τα χαρτιά τους είναι έγκυρα και μπορούν να συμμετέχουν.
(XF)
(2FT)
Ανακοινώθηκε αυτό στις περιφέρειες, βγήκε κατάλογος με τα ονόματα των αγροτών οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Και έρχεστε σήμερα εσείς και ανατρέπετε τα πάντα.
Άρα, ο αρχικός προϋπολογισμός για σας δεν είναι τα 100 εκατομμύρια ευρώ, είναι τα 275 εκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης, που είναι ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου, ο οποίος συγκαλεί την Επιτροπή και έρχεται η Κομισιόν και βλέπει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, είναι κάτι το οποίο το έχετε ξεχάσει τελείως.
Το τρίτο σημείο. Δεν μπορεί σήμερα να μιλάτε εσείς και να δημιουργείτε ένα τέτοιο σημαντικό πρόβλημα σε μια περίοδο κρίσης, σε μια μεγάλη ομάδα νέων ανθρώπων. Ξέρετε ότι πολλοί απ’ αυτούς έχουν υπογράψει συμβάσεις; Οι περισσότεροι θα έλεγα. Γιατί εγκρίθηκαν, υπέγραψαν συμβάσεις, τα ονόματά τους ανακοινώθηκαν στις περιφέρειες, έκλεισαν, αν θέλετε, παραγγελίες σε διάφορα προϊόντα, σε μηχανήματα. Τι θα γίνουν όλοι αυτοί; Θα αναλάβετε εσείς το κόστος;
Και το πιο σημαντικό, θα σας θυμίσω -αν και δεν ήσασταν τότε εσείς- την παρουσία του σημερινού Πρωθυπουργό Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην Ολυμπία, στο οποίο συμμετείχα και εγώ.
Ξέρετε τι είχε πει ο τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Ότι θα συνεχιστούν όλα αυτά τα οποία έχει σχεδιάσει η προηγούμενη Κυβέρνηση, αν εκλεγώ κατά γράμμα. Δηλαδή αυτό ακριβώς το οποίο δεν κάνετε.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε στο κλίμα αναξιοπιστίας το οποίο δημιουργείτε στη χώρα μας και το ξέρουμε όλοι αυτό. σε ένα κλίμα αποδόμησης του έργου της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ενισχύετε την ανεργία και μάλιστα μια ανεργία η οποία έχει να κάνει με νέους σε ένα ευαίσθητο χώρο, όπως είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.
Να σας πω και κάτι άλλο. Ξέρετε τι μου θυμίζετε; Θυμίζετε –για να μπω και λίγο στην επικαιρότητα- μια έγκριτη σημερινή αθλητική εφημερίδα -η οποία γράφει με κόκκινα γράμματα συνήθως- η οποία δεν μιλάει για τη μεγάλη χθεσινή επιτυχία μιας ομάδας σε έναν πολύ σημαντικό αγώνα, αλλά μιλάει για την αποτυχία της σε ένα άλλο άθλημα. Αυτό κάνετε και εσείς.
Κύριε Καρχιμάκη, πρέπει να σας πω ότι η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Συνεχίστε το έργο, το οποίο ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Είναι ένα έργο για το οποίο ακόμα και ο Πρόεδρος των Νέων Αγροτών, ο οποίος συμμετείχε στην Επιτροπή Παρακολούθησης -και θα καταθέσω για τα Πρακτικά της Βουλής την απόφαση και τις προτάσεις της ΠΕΝΑ- μιλούσε για άψογες διαδικασίες.
Όπως επίσης θα σας καταθέσω και ένα υπόμνημα τριακοσίων εβδομήντα επτά αγροτών από τη Δυτική Μακεδονία, την Κοζάνη, τη Φλώρινα προς τον Πρωθυπουργό, όπου αναφέρεται σε ξεκάθαρες θέσεις. Αναφέρει ότι η συνάντηση την οποία είχατε στο Υπουργείο ήταν μια συνάντηση που πραγματικά τους εντυπωσίασε, γιατί δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν σε τίποτα μαζί σας. Γιατί σας λένε ότι όλα αυτά τα οποία αγόρασαν, όλα αυτά τα οποία έχουν επενδύσει για να πάρουν το αυτονόητο, αυτό το οποίο η πολιτεία τους έδωσε, εσείς το καταστρατηγείτε και έτσι τους γυρίζετε πίσω.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μιχαήλ Παπαδόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Δημιουργείτε μεγάλο κλίμα ανεργίας. Δημιουργείτε την αίσθηση της αναξιοπιστίας της σημερινής Κυβέρνησής σας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Παπαδόπουλε,
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας για πέντε λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σήμερα ακρωτηριάζετε το πρόγραμμα των νέων αγροτών, πλην όμως πέρυσι, όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση, λέγατε ακριβώς τα αντίθετα.
Θα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε, για τα πρακτικά τέσσερες ερωτήσεις Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που εγκαλούσαν την Κυβέρνηση τότε της Νέας Δημοκρατίας γιατί δεν προχωρά στη διάθεση ολόκληρου του ποσού των 305 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Συζητήσαμε σχετικά, κύριε Υπουργέ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και εκεί βεβαίως η κυρία Υπουργός ανακοίνωσε την εκ θεμελίου αναθεώρηση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Ένα πρόγραμμα που τροφοδοτούσε την περιφέρεια με οικονομικούς πόρους, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου πραγματικά η περιφέρεια, οι αγρότες θέλουν ενίσχυση. Αναστείλατε έργα που είχαν προκηρυχθεί, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έργα που αφορούσαν τους νέους αγρότες, μέτρα που αφορούσαν τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, τις υποδομές, τη μεταποίηση.
Την επερώτηση την καταθέσαμε πριν ανακοινώσετε τα 160 εκατομμύρια. (BA)
(2XF)
Δηλαδή, οκτώμισι χιλιάδες νέοι αγρότες να αρκεστούν σε αυτό το ποσό, το οποίο είναι κατά 115 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο από αυτά που η Νέα Δημοκρατία είχε προχωρήσει. Καταδικάζετε, όπως αντιλαμβάνεστε, κύριε Υπουργέ, πεντέμισι χιλιάδες νέους αγρότες που είχαν φακέλους για έγκριση, αλλά και τους δύο χιλιάδες οκτακόσιους που ήδη είναι δικαιούχοι, που με την υποβολή της υποψηφιότητας ανέλαβαν και τη δέσμευση, την υποχρέωση να συνεισφέρουν για δέκα χρόνια στην αγροτική οικονομία. Και για να φτιάξουν το φάκελο, κύριε Υπουργέ, και να τεκμηριώσουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στους νέους αγρότες, χρειάστηκε να διαθέσουν από 5.000 έως10.000 ευρώ. Αγόρασαν αγροτεμάχια, ζωικό κεφάλαιο, είτε νοίκιασαν αγροτικά μηχανήματα, αγροεφόδια, ζωοτροφές, παίρνουν χωράφια, ταΐζουν ζώα επί μήνες, με τεράστιο λειτουργικό κόστος. Οι γονείς τους τους μεταβίβασαν δικαιώματα, παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους, με αποτέλεσμα σήμερα νέα παιδιά με νέες οικογένειες να μην έχουν ούτε τη στοιχειώδη ασφάλιση, γυναίκες έγκυες να μην μπορούν να επισκεφτούν γιατρό.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εγγυηθεί την απόδοση της επένδυσής τους. Η δική σας Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, δημιουργεί ρήγμα στη συνέχεια και στη συνέπεια του κράτους. Το ελληνικό δημόσιο αναιρεί την υπογραφή του, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από τους νέους αγρότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επί ποινή αποκλεισμού και επιβολής κυρώσεων. Και για να πετύχετε βεβαίως και να πανηγυρίζετε σήμερα ότι δήθεν εντάξατε οκτώμισι χιλιάδες νέους αγρότες, τι κάνατε; Μειώσατε το πριμ της πρώτης εγκατάστασης από 30.000 έως 40.000 ευρώ που ήταν, σε 10.000 έως 20.000 ευρώ. Δηλαδή, βάζετε τους τρεις χιλιάδες περίπου νέους αγρότες να χρηματοδοτήσουν τους υπόλοιπους πεντέμισι. Και πώς θα τα βγάλουν πέρα, κύριε Υπουργέ, αυτοί οι άνθρωποι όταν βλέπουν ότι η επένδυσή τους μήνα με το μήνα να χάνει και να μην αποδίδει;
Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα. Ένας νέος κτηνοτρόφος για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των νέων αγροτών, θα πρέπει να έχει εξήντα πρόβατα. Θα πρέπει από τον περσινό Φεβρουάριο που τα αγόρασε, που έχει πάρει την έγκριση, να πληρώσει άλλες 4.000 ευρώ για να τα συντηρεί, συν 6.000 ευρώ που τα αγόρασε, κάνουν 10.000 ευρώ. Από αυτά τα 10.000 ευρώ θα εισπράξει μόνο 6.000 ευρώ από την παραγωγή γάλακτος. Πού θα βρει τις 4.000 ευρώ, κύριε Υπουργέ; Συνυπολογίστε και 5.0000 ευρώ τα έξοδα φακέλου, συνυπολογίστε και αυτά τα οποία χρειάστηκε για να φτιάξει τις αντίστοιχες υποδομές.
Και βεβαίως, για να γλυκάνετε τις αντιδράσεις, τι κάνατε; Υποσχεθήκατε ότι θα τους εντάξετε σε σχέδια βελτίωσης. Ποια σχέδια βελτίωσης, κύριε Υπουργέ; Από τα 450 εκατομμύρια που προβλέπονται στο πρόγραμμα «ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ», τα 290 εκατομμύρια είναι προηγούμενες οφειλές, τα 150 εκατομμύρια τα δώσατε στους καπνοπαραγωγούς –και καλά κάνατε- και μένουν μόνο 10 εκατομμύρια ευρώ. Θα πρέπει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα των νέων αγροτών να εξαγγείλετε κα ενίσχυση του προγράμματος για τα σχέδια βελτίωσης, γιατί αυτά πάνε πακέτο. Δεν μπορεί να είσαι νέος αγρότης, να ενταχθείς και να περιμένεις το σχέδιο βελτίωσης ύστερα από δύο και τρία χρόνια. Βεβαίως, αυτά όμως τα υπόσχεστε γενικώς και αορίστως και θα πρέπει εδώ –δεν ξέρω αν έχετε την αρμοδιότητα- κύριε Υπουργέ, να δεσμευθείτε ποιο θα είναι το ύψος του μέτρου για τα σχέδια βελτίωσης και πότε προτίθεστε να τα ενεργοποιήσετε. Και βεβαίως, θα πρέπει να δεσμευθείτε ότι θα καταβάλετε και τα 45 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται, ώστε πραγματικά οι νέοι αγρότες να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα να μείνουν στην ύπαιθρο, να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και τις φιλοδοξίες τους.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ευχαριστώ και τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Κόλλια γιατί σεβάστηκαν το χρόνο.
Το λόγο έχει ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης για πέντε λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, μετά τη συμπλήρωση σχεδόν έξι μηνών της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ διαπιστώνεται ότι τελευταία ήταν -και συνεχίζει να είναι- πλήρως απροετοίμαστη για να κυβερνήσει και να διαχειριστεί βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και χωρίς να διαθέτει κανένα προγραμματισμό και καμία συντονισμένη αγροτική πολιτική, επιμένει να μη λαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες στήριξης του αγροτικού κόσμου.
(PM)
(2BA)
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας βρίσκονται ήδη σε δεινή οικονομική θέση και λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επίλυσης.
Αναφορικά με τη στήριξη των νέων αγροτών έχουν ήδη τοποθετηθεί οι αξιότιμοι συνάδελφοι. Εγώ θα θέσω υπόψη σας επιπρόσθετα προβλήματα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης από την Κυβέρνηση, δηλαδή από σας.
Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζω ότι ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Φεβρουαρίου, παρατηρείται τεράστια καθυστέρηση για την εξ ολοκλήρου καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων. Μάλιστα ο αγροτικός κόσμος ανέμενε την καταβολή του 100% των αγροτικών επιδοτήσεων για την κάλυψη βασικών βιοποριστικών τους αναγκών σχεδόν δύο μήνες πριν, όπως είχατε υποσχεθεί, μιας και θυμίζω ότι τις προηγούμενες χρονιές, δηλαδή κατά την περίοδο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι επιδοτήσεις είχαν καταβληθεί σταθερά πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.
Επιπροσθέτως υπογραμμίζω ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να καταβληθούν οι αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ σε όσους αγρότες νομών της χώρας υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειές τους κατά το έτος 2009 σύμφωνα με τις αναλυτικές καταγραφές των ζημιών από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι μεροληπτώντας να δίνονται αποζημιώσεις όπου η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποδείξει.
Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω επίσης ότι την έντονη αντίδραση των αγροτών έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφασή σας και η σχετική έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ για την καταβολή μόλις 44 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση ελαιοπαραγωγών βρώσιμης ελιάς –ξέρετε πολύ καλά τι λέω- δίνοντας σε συγκεκριμένους νομούς της χώρας αποζημιώσεις δύο ευρώ ανά δέντρο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από πυρηνοτρήτη, ασθένεια η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ενώ επίσης αποζημιώνεται και η προσβολή που υφίστανται οι μηλιές από το φουζικλάδι.
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, κύριε Υπουργέ, για αποζημιώσεις αγροτών και άλλων νομών της χώρας για ασθένειες που επίσης δεν περιλαμβάνονται στο καθεστώς αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ όπως είναι ο δάκος που ταλαιπωρεί τους αγρότες της Κρήτης. Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά γιατί κι εσείς εκεί εκλέγεστε.
Ερωτώ λοιπόν: Γιατί δεν αποζημιώθηκαν κατ’ εξαίρεση και οι αγρότες της Κρήτης παρά όλως τυχαίως οι νομοί όπου υπάρχει μία στενή σχέση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης;
Κύριε Υπουργέ, είναι επίσης κρίσιμο να ρυθμιστεί και το πλαίσιο για το χαρακτηρισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ο οποίος απαλλάσσει τους παραγωγούς από την καταβολή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης στην ομάδα παραγωγών. Βασικό κριτήριο για την απόκτηση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη αποτελεί η διαφορά γεωργικού-εξωγεωργικού εισοδήματος. Αυτά αποδεικνύονται από τα στοιχεία στα έντυπα φορολογικών δηλώσεων και στο εκκαθαριστικό. Ωστόσο στις φορολογικές δηλώσεις των προηγούμενων ετών δεν γίνεται διάκριση στα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά ανάλογα με τη δραστηριότητα από την οποία προέρχονται ώστε ο παραγωγός να μην εμφανίζεται ως καθαρός αγρότης βάσει του εκκαθαριστικού της φορολογικής δήλωσης, αφού παραδείγματος χάρη τα αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά στα οποία μπαίνουν οι επιδοτήσεις θεωρούνται εξωγεωργικό εισόδημα.
Ως εκ τούτου ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς πρέπει να δεχτούν για το 2009 ενστάσεις με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά προκειμένου να αποδεικνύεται η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει να φροντίσει για την ύπαρξη διαφορετικών κωδικών ώστε να φαίνεται η δραστηριότητα από την οποία προέρχονται αυτοτελώς φορολογούμενα ποσά.
Ένα εξίσου σημαντικό θέμα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους αγρότες και στους ελαιοπαραγωγούς είναι η ασάφεια καθορισμού του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων τους ώστε οι κρατήσεις που επιβάλλονται από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών να γίνονται ανεξάρτητα από τα τιμολόγια της ΠΑΣΕΓΕΣ με την οποία έχει συμβληθεί το Δημόσιο για την πραγματοποίηση της ενεργοποίησης, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο νομό Ηρακλείου και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Επιπροσθέτως και παρά τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις, δεν έχει υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη για την πληρωμή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από την πολιτεία ώστε η κάθε συνεταιριστική ένωση να λειτουργεί κατά το δοκούν. Ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να καθοριστεί άμεσα και με σαφήνεια το ακριβές ποσοστό αμοιβής των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ακριβώς όπως στο ισχύον νομικό πλαίσιο.
Επιπλέον, ανησυχία έχει επικρατήσει στους αγρότες και για την έντονη φημολογία για τη διαμόρφωση του Φ.Π.Α. στα επίπεδα του 15%, καθώς με το μέτρο αυτό αυξάνεται το κόστος παραγωγής, ενώ θα ανέβουν οι τελικές τιμές των προϊόντων που θα φθάνουν στους καταναλωτές.
Μάλιστα για το εν λόγω έργο οι αγρότες προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς σήμερα με Φ.Π.Α. 9% με τον οποίο επιβαρύνονται πολλά από τα είδη των αγροεφοδίων και τα περισσότερα λιπάσματα, πολλοί παραγωγοί ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναγκαστικά έχουν μειώσει τις καλλιεργούμενες εκτάσεις σ’ όλα τα προϊόντα. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. θα οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες μας, ενώ θα προκαλέσει σημαντική αύξηση τιμών στα βασικά προϊόντα.
(TS)
(2 PM )
Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι δεδομένων των ανακοινώσεων της Κυβέρνησης για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την ουσιαστική στήριξη των βιοκαλλιεργητών της χώρας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Αυγενάκη, να ολοκληρώσετε.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ως εκ τούτου είναι κρίσιμο να καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση για το έτος 2009 στους πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές άμεσα, μετά τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων και με την ακριβή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
Τέλος, η Κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ, οφείλει να αντιμετωπίσει και να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων της χώρας, όπως για παράδειγμα την οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων όλων των κλάδων, την αποπληρωμή των εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης, την αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α. προς τους κτηνοτρόφους στο 12%, την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, τον έλεγχο –και εδώ είναι ένα σημαντικό θέμα και παρακαλώ προσέξτε το- των παράνομων ελληνοποιημένων αμνοεριφίων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Αυγενάκη, είναι πάρα πολλά τα αιτήματα. Σας παρακαλώ να τελειώσετε εδώ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.
Όλα αυτά τα ζητήματα και πολλά άλλα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα και πρέπει να τα ξεκαθαρίσετε, κύριε Υπουργέ, το συντομότερο δυνατό,
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε πολύ. Τελείωσε ο χρόνος σας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Μία κουβέντα θα πω και κλείνω. Επιτέλους κυβερνήστε!
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ο κ. Καλογιάννης έχει το λόγο ως έκτος εκ των επερωτώντων.
Κύριε Καλογιάννη, έχετε δικαίωμα ομιλίας για τρία λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Είναι εξαιρετικά σύντομος ο χρόνος. Η σημερινή οικονομική συγκυρία η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάνει ακόμη δυσκολότερη τη θέση των αγροτών, λόγω της πολύ μεγάλης πίεσης που ασκείται στο εισόδημά τους. Τη δύσκολη αυτή θέση στην οποία βρίσκονται, εξάλλου την εκδήλωσαν πρόσφατα οι αγρότες με κινητοποιήσεις ανά την Ελλάδα.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας είναι ασφαλώς η γήρανση του πληθυσμού, η οποία αποτελεί ένα πολύ βασικό παράγονται για τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα στον πρωτογενή τομέα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις ορεινές κυρίως περιοχές, λόγω και της απομόνωσης.
Έναν από τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για την περίοδο 2007-2013 αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας. Γι’ αυτό το σκοπό στο εν λόγω πρόγραμμα είχε προβλεφθεί το μέτρο 1.1.2 περί εγκαταστάσεως νέων γεωργών, προβλέποντας την προσέλκυση δώδεκα χιλιάδων νέων στα αγροτικά επαγγέλματα μέχρι και το 2013. Στόχος του μέτρου ήταν η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου μέσω της εγκατάστασης νέων γεωργών, παρέχοντάς τους βεβαίως ειδικά κίνητρα.
Η αρχική πρόσκληση, όπως προειπώθηκε, άνοιξε προ έτους για υποβολή αιτήσεων στο μέτρο 1.1.2. και είχε προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ. Με απόφαση του τότε Υπουργού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας –το υπενθυμίζω ασφαλώς- ο προϋπολογισμός αυξήθηκε κατά 175.000.000 ευρώ, κατανεμήθηκε ο ποσό στις περιφέρειες, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δικαιούχων και ξαφνικά η νέα Κυβέρνηση ουσιαστικά τίναξε στον αέρα το πρόγραμμα και σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, κατόπιν της πιέσεως της επερωτήσεως που συζητάμε, ανακοινώθηκε ότι θα δοθούν μόνο 60.000.000 ευρώ επιπλέον με την αιτιολογία ότι δεν επαρκούν οι δεσμεύσεις.
Είναι εξαιρετικά δύσκολη η οικονομική συγκυρία για τον αγροτικό τομέα. Όφειλε η Κυβέρνηση να έχει ολοκληρωμένη στρατηγική. Όφειλε να έχει ακούσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
Απευθύνω έκκληση, κύριε Πρόεδρε, στο Υπουργείο να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος, με ενεργοποίηση όλης της προβλεφθείσας στην πρόσκληση εφάπαξ ενίσχυσης, του πριμ δηλαδή της εγκατάστασης, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα για τους νέους αγρότες τα σχέδια βελτίωσης.
Στον ελάχιστο χρόνο που έχω, κύριε Πρόεδρε, θέλω να θέσω ένα άλλο θέμα ως Ηπειρώτης –επιτρέψτε μου- το οποίο έχει να κάνει με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους. Γνωρίζετε ότι σε όλη τη χώρα, κυρίως στην ορεινή Ήπειρο, από την Αετομηλίτσα στον ιστορικό Γράμμο, μέχρι το Συρράκο, τους Καλαρρύτες υπάρχουν κτηνοτρόφοι οι οποίοι μετακινούνται εποχιακά με τα κοπάδια των ζώων τους, τα οποία αποτελούνται κατά πλειοψηφία από ελληνικές φυλές, οι οποίες, όπως γνωρίζετε, έχουν μειωμένες αποδόσεις, αλλά έχουν εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Επικαλούμαι την ευγένεια σας και την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε, για μισό λεπτό και σας ευχαριστώ πολύ.
Τα προϊόντα αυτά ουσιαστικά βρίσκονται ένα βήμα πριν από τα βιολογικά. Γι’ αυτό έχουμε χρέος ως πολιτεία να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους.
Άλλωστε, οι κτηνοτρόφοι αυτοί, κύριε Πρόεδρε, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, ιδίως εάν συγκρίνουμε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του Βορρά, όπου έφθασε η υπερεντατική κτηνοτροφία να γίνεται σε διώροφους στάβλους, με ό,τι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των προϊόντων.
Πέραν, λοιπόν, της ενίσχυσης των μετακινούμενων κτηνοτρόφων για έξοδα μεταφοράς, κάτι που συζητά το Υπουργείο, προτείνω να προχωρήσει το Υπουργείο και στην πιστοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων, έτσι ώστε να μπορέσουν και αυτοί οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν ουσιαστικά.
(AS)
(3TS)
Τα χρέη των αγροτών τρέχουν, το μέλλον της κτηνοτροφίας είναι αβέβαιο. Κύριε Πρόεδρε, αν σβήσει η κτηνοτροφία θα σβήσει και η ελληνική ύπαιθρος και πρώτα απ’ όλα η ορεινή.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Καλογιάννη.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, είκοσι επτά μαθήτριες και μαθητές και δυο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Επίσης, οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη, κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Αφρικανικής Ένωσης».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ομολογώ ότι δεν δυσανασχετώ για την απουσία της Υπουργού, διότι εκ φύσεως είμαι ευγενής με τις κυρίες, σήμερα εκ των πραγμάτων θα πρέπει να γίνουμε λίγο αγενείς. Θα μπω χωρίς περιστροφές στο προκείμενο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ προκύπτουν δυο μεγάλα ζητήματα: Το πρώτο είναι ο εκ βάθρων επανασχεδιασμός από την Κυβέρνηση σας του προγράμματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» με την αναστολή, το πάγωμα δηλαδή, εφαρμογής πολλών δράσεων που αναφέρονται σε αυτό το πρόγραμμα. Γιατί, κύριοι της Κυβέρνησης; Επειδή δρομολογήθηκαν επί προηγούμενης Κυβέρνησης; Για ποιο λόγο; Προς τί αυτή η ευτελής πολιτική σκοπιμότητα; Νομίζετε ότι ακυρώνετε μια ωφέλεια της Νέας Δημοκρατίας; Μα, εδώ βλάπτονται αυτοί που θα ευνοούνταν από τις εφαρμογές αυτού του προγράμματος, οι Έλληνες αγρότες.
Έχουμε να κάνουμε με μια σειρά παρεμβάσεων στην ελληνική ύπαιθρο οι οποίες και κατ’ επείγον χαρακτήρα έχουν και απόλυτη ωφέλεια για τους αγρότες. Εκτός του ότι είναι ωφέλιμες παρεμβάσεις κυρίως σε έργα υποδομής, όπως αναδασμοί, εγγειοβελτιωτικά φράγματα, αρδευτικά, τονώνουν και την οικονομική δραστηριότητα σε μια περίοδο που χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τόνωση. Χρειάζεται δουλειά στην ελληνική επαρχεία, το γνωρίζουμε. Ώριμα έργα είναι, δεν είναι σε φάση μελέτης-προμελέτης. Πολλά από αυτά τα έργα, είναι σε φάση αποπεράτωσης. Γιατί λοιπόν; Δεν είναι σωστό.
Το δεύτερο έχει να κάνει με το ειδικό θέμα που συζητούμε σήμερα, τους νέους αγρότες. Το ζήτημα εδώ, δεν είναι η αποδοχή ή η έγκριση όλων των αιτήσεων από εσάς, το ζήτημα είναι η μείωση των προβλεπόμενων πιστώσεων. Διότι, είναι γνωστό ότι πέρα των αρχικών 100 εκατομμυρίων ευρώ είχαν προϋπολογιστεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 175 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατά μέσο όρο μεταφράζονται σε εισόδημα, εισοδηματική ενίσχυση 32.000 ευρώ περίπου ανά δικαιούχο. Τώρα με τη μείωση, από 175 εκατομμύρια ευρώ σε 60 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των αρχικών 100 εκατομμυρίων, η εισοδηματική αυτή ενίσχυση φτάνει πλέον στο ήμισυ περίπου του ποσού, 17.000 ευρώ περίπου ανά δικαιούχο.
Αυτό είναι αλλαγή κανόνων του παιχνιδιού στη μέση του παιχνιδιού. Αυτό οπωσδήποτε ανατρέπει σχεδιασμούς που ήδη έχουν γίνει από τους αγρότες, δεδομένου ότι εκτός από το κόστος, τα έξοδα της σύνταξης του φακέλου, έχουν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες: Έχουν αναλάβει κόστη, έχουν κάνει αγορές εξοπλισμού, έχουν νοικιάσει χωράφια κ.λπ. Αν αυτό δεν είναι μονομερής, βλαπτική μεταβολή της σύμβασης που έχει υπογραφεί, τότε τί είναι; Έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Στις συμβάσεις –πήρα ένα σχέδιο στα χέρια μου- αναφέρονται αναλήψεις συγκεκριμένων υποχρεώσεων, τόσο συμβατικών όσο και μακροπρόθεσμων, δεσμεύσεις δηλαδή, σε βάθος χρόνου. Μη θίγουμε μονό τα δικαιώματα, αφήνοντας αναλλοίωτες τις υποχρεώσεις. Εδώ, το δικαίωμα είχε μια συγκεκριμένη εισοδηματική ενίσχυση, τώρα μειώνεται, ανατρέπονται σχεδιασμοί.
Επομένως, το ζητούμενο εδώ είναι η αύξηση των πιστώσεων τουλάχιστον στα προηγούμενα επίπεδα, κύριε Υπουργέ. Μην το δείτε στη βάση της στενής διαχειριστικής λογικής περικοπής δαπανών. Δείτε το σαν επένδυση –αν θέλετε- στο μέλλον της ελληνικής υπαίθρου. Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους με όνειρα, με όρεξη για δουλειά, που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά στους δύσκολους καιρούς, ιδίως για την αγροτική οικονομία και προβληματίζονται –και σας διαβεβαιώ γι’ αυτό γιατί χθες είχα μια συνάντηση με την εκλογική μου περιφέρεια με μερικούς από αυτούς- για το αν έχουν πάρει τη σωστή απόφαση, να μείνουν στην αγροτιά, η οποία είναι, ως γνωστόν, απόφαση ζωής, από τη στιγμή που οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν καθώς έχουμε μπει ήδη στην εξέλιξή του.
(EP)
(3AS)
Δείτε το, λοιπόν, σαν ζήτημα ζωτικής εθνικής σημασίας και όχι σαν ζήτημα λογιστικό και νομίζω ότι θα πάρετε τη σωστή απόφαση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Παναγιωτόπουλε.
Κύριοι συνάδελφοι, τελείωσε ο κατάλογος των πρωτολογιών των επερωτώντων Βουλευτών και το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για είκοσι λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι υποχρεωμένος, πριν ξεκινήσω την ομιλία μου, να αναφερθώ σε όσα είπε ο κ. Κιλτίδης, σχετικά με την απουσία της Υπουργού. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυρία Υπουργός είναι χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες σε συγκεκριμένη ανειλημμένη υποχρέωση, εκτός και αν δεν επιθυμούσατε ή θέλατε να αναβάλετε την επερώτηση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Θα μπορούσατε να πάτε εσείς και να είναι η Υπουργός εδώ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, θα σας πω ότι τώρα εδώ αλληλοσυγκρούεστε με αυτά που λέτε. Αμφισβητήσατε τις αρμοδιότητές μου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Να τις μάθουμε.
ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τις ξέρουμε.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας παραπέμπω, λοιπόν, στο ΦΕΚ 1-12-2009, αν και τις ξέρετε. Νομίζω ότι μεγαλύτερη ευγένεια δεν βλάπτει. Και γνωρίζετε πολλοί από εσάς ότι ήμουν εξαιρετικά ευγενής σε πολλά θέματα.
Βεβαίως, ευχαριστώ πολύ τους κυρίους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας για την ευκαιρία που μου δίνουν, να υπογραμμίσω από το Βήμα της Ελληνικής Βουλής την τεράστια διαφορά πολιτικής νοοτροπίας και αισθήματος ευθύνης που έχει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την απελθούσα κυβέρνηση. Διαφορά στην αντίληψη της πραγματικότητας, στην κατανόηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, στη βούληση να δίνουμε λύσεις. Και αυτή η διαφορά πηγάζει από τη διαχρονική πίστη μας στη δημιουργικότητα των αγροτών και στην αστείρευτη δυναμική της ελληνικής περιφέρειας.
Και επειδή η πίστη οδηγεί σε αποτέλεσμα, επιδιώξαμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κερδίσουμε –και το εννοώ- μία σημαντική μάχη, τη μάχη της πραγματικής στήριξης των οκτώμιση χιλιάδων νέων αγροτών με την τροποποίηση του μέτρου 1.1.2 του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013», τη μάχη της ένταξης στο Πρόγραμμα επιπλέον άνω των πέντε χιλιάδων νέων αγροτών, που αν και δικαιούχοι, καθώς πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις ένταξης, η Νέα Δημοκρατία τους βάφτισε «επιλαχόντες». Τους βαφτίσατε, αγαπητέ συνάδελφε, «επιλαχόντες». Μην το αμφισβητείτε, εκτός και αν δεν έχετε διαβάσει τις συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις που η προηγούμενη πολιτική ηγεσία υπέγραψε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: (Δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ να μην διακόπτετε, κύριε Κόλλια.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τους βαφτίσατε «επιλαχόντες», δηλαδή έξω.
Δίνουμε, λοιπόν, τη μάχη της μετατροπής ενός πρόχειρου, όπως το καταντήσατε, οικονομικά υποβαθμισμένου μέτρου σε βασικό εργαλείο ανάταξης της εθνικής αγροτικής οικονομίας. Δίνουμε τη μάχη της αποκατάστασης του δίκιου στις συνειδήσεις των νέων αγροτών, που είχαν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και σε μία άνευ προηγουμένου μεθοδευμένη εξαπάτηση. Γιατί, κύριοι συνάδελφοι, όταν έχεις τη βούληση να στηρίξεις τους νέους αγρότες σε μία κρίσιμη στιγμή της ζωής τους, όταν διαλαλείς περίτρανα ότι αυξάνεις τον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης της πρώτης προκήρυξης του μέτρου κατά 175.000.000 ευρώ και ότι κατανέμεις πιστώσεις συνολικού ύψους 275.000.000 ευρώ στις περιφέρειες, φροντίζεις τουλάχιστον να έχεις διασφαλίσει αυτό το ποσό, τροποποιώντας τη σχετική ΣΑΕ.
Και αυτό, το κάνατε παραμονές εκλογών. Γιατί; Θέλατε να εξαπατήσετε χιλιάδες νέους αγρότες και είχατε μοιράσει τους καταλόγους στα δικά σας βουλευτικά γραφεία, των Βουλευτών της παράταξής σας, οι οποίοι επικοινωνούσαν με όλους τους νέους αγρότες και τους ανακοίνωναν ότι εντάχθηκαν επιτέλους στο μέτρο.
(ML)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Το μάθαιναν από τις περιφέρειες.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Και αυτοί σας απαντούσαν «τα λεφτά τώρα για να σας ψηφίσουμε». Αυτά σας έλεγαν. Την τροποποίηση, όμως, αυτή δεν την κάνατε ποτέ. Μην δυσανασχετείτε, κύριε Κιλτίδη. Και δεν την κάνατε ποτέ και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια την δική σας υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Χατζηγάκης, ο οποίος υπογραμμίζει και λέει «μόνο εφόσον τροποποιηθεί η σχετική ΣΑΕ». Δηλαδή δώσατε χρήματα ή ανακοινώσατε χρήματα που δεν υπήρχαν. Σταματήστε να υποκρίνεστε.
Αποτέλεσμα, λοιπόν, ήταν να μην είναι δυνατή η έκδοση από τις περιφέρειες αποφάσεων ένταξης νέων αγροτών, πέραν του αρχικού ποσού πιστώσεων ανά περιφέρεια, δηλαδή μόλις 100.000.000 ευρώ. Άρα, η αύξηση την οποία επικαλείται η Νέα Δημοκρατία, ήταν επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ και απλά θυμίζει ένα ακόμη απομεινάρι της πολιτικής σας επιπολαιότητας.
Τινάξατε, λοιπόν, στον αέρα χιλιάδες νέους αγρότες που πίστεψαν στις εξαγγελίες σας ότι θα ενταχθούν. Παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους, όπως εσείς του ζητήσατε με βάση το μέτρο. Παρασύρθηκαν από τις ακάλυπτες επιταγές ελπίδας που μοιράζατε. Επένδυσαν και τελικά τους χρεοκοπήσατε με την ανακόλουθη πολιτική σας. Προκαλέσατε μια πολύμηνη αναστάτωση σε πάνω από πέντε χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους, που τους χρίσατε επιλαχόντες, λόγω της ανευθυνότητας και της μικροπολιτικής που είχατε λατρέψει ως Κυβέρνηση. Υποχρεώσατε τους νέους σε τεράστια έξοδα για την σύνταξη του φακέλου και γνωρίζετε ότι οι δαπάνες αυτές δεν είναι επιλέξιμες και μειώνουν ισόποσα το πριμ στους νέους αγρότες. Γι’ αυτό ο λαός απάντησε και έκανε εσάς επιλαχόντες της πολιτικής, γιατί δεν άντεξε ούτε την κατάχρηση της εξουσίας που κάνατε, ούτε την καταχρηστική απόφαση που πήρατε να τους αφήσετε έξω από το μέτρο και από κάθε άλλη ενίσχυση.
Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δημιούργησε η έλλειψη αξιοπιστίας και πολιτικής ωριμότητας, προκειμένου να στηρίξουμε τους αγρότες παρά τη σφοδρή επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της Ελλάδας, λάβαμε μια οικονομικά εφικτή, κοινωνικά δίκαιη και πολιτικά ηθική απόφαση να εντάξουμε όλους τους δικαιούχους στο μέτρο εγκατάστασης νέων αγροτών, ανατρέποντας την αδικία και ξαναδίνοντας την αξιοπρέπεια στη νέα γενιά αγροτών της Ελλάδας, αποκαθιστώντας την ελπίδα στα μέρη εκείνα της περιφέρειας που επί πεντέμισι χρόνια δίνουν αγώνα επιβίωσης. Επαναφέρουμε την πίστη για καλύτερες μέρες και στους υποψήφιους των ορεινών και νησιωτικών και μειονεκτικών περιοχών, γιατί υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που έχει δικαίωμα στην ευκαιρία και πρέπει να έχει την προσοχή όλων μας. Γι’ αυτό προχωράμε στην ενίσχυση συνολικά περίπου οκτώμισι χιλιάδων δικαιούχων εξασφαλίζοντας πρόσθετες πιστώσεις ύψους 60.000.000 ευρώ, πέρα του αρχικού Προϋπολογισμού των 100.000.000 ευρώ. Προκειμένου να ενταχθεί και να απολαμβάνει τα οφέλη του μέτρου όσο δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων, προκρίναμε μια κοινωνικά δίκαιη και ισότιμη επιλογή, δοθέντων των οικονομικών περιθωρίων που μας κληροδοτήσατε.
Ορίσαμε, λοιπόν, το συνολικό ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά δικαιούχο από 10.000 έως 20.000 ευρώ, αφού εξασφαλίσαμε επιπλέον πιστώσεις 60.000.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε απόλυτα το στόχο του μέτρου που δεν είναι άλλος από την αναζωογόνηση του πληθυσμού της υπαίθρου με την ένταξη όσο το δυνατό περισσότερο αγροτών και όχι με τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Γιατί είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας από την πίτα να δικαιούνται όλοι.
Στην ελληνική κοινωνία δεν θα υπάρχουν πολίτες δυο ταχυτήτων. Στην πολιτική και το ήθος που πρεσβεύουμε δεν υπάρχουν επιλαχόντες. Στα μέτρα που παίρνουμε δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Εντάσσουμε όλους δίκαια, ισότιμα και αξιοκρατικά γιατί θέλουμε να είμαστε η Κυβέρνηση των πολλών.
(EP)
(ML)
Και μάλιστα, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι το μέσο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης, που θα καταβληθεί στους διακιούχους με τη νέα ρύθμιση, προβλέπεται και κατά 1.500 ευρώ μεγαλύτερο από το μέσο όρο ενίσχυσης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Συγκεκριμένα από 16.000 ευρώ διαμορφώνεται -κατά μέσο όρο- σε 17.500 ευρώ. Ενώ, η καταβολή της πρώτης δόσης της ενίσχυσης στους εγκεκριμένους νέους γεωργούς προβλέπεται να ξεκινήσει εντός του 2010.
Επειδή χαράζουμε μία υπεύθυνη και ολοκληρωμένη πολιτική, όπως επιτάσσει η εθνική μας οικονομία, δεν αρκούμαστε στο πολιτικό πασάλειμμα. Γι’ αυτό τροποποιήσαμε το μέτρο για τους νέους αγρότες, δίνοντας τη δυνατότητα και στους επιλαχόντες -όπως τους βαφτίσατε- να απολαμβάνουν εκτός του πριμ προ της εγκατάστασης, επιπλέον ωφελήματα, όπως προτεραιότητα επιλογής και ψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης στα σχέδια βελτίωσης, και παράλληλα τα πρόσθετα ωφελήματα, που απολαμβάνουν οι νέοι γεωργοί, όπως το δικαίωμα πρόσβασης στη κατανομή δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα, τα φορολογικά ωφελήματα, επιδοτήσεις επιτοκίων, ρυθμίσεις κ.λπ. Δικαιώματα από τα οποία η Νέα Δημοκρατία εξαίρεσε τους επιλαχόντες αγρότες χωρίς καμία λογική, παρόλο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις και μάλιστα ορισμένες φορές ελάμβαναν και υψηλότερη βαθμολογία.
Εγώ ερωτώ: Γιατί τόση αδικία; Γιατί τους στερήσατε τα ευεργετήματα που δικαιούταν; Από προχειρότητα, από κούραση, από αγγαρεία, από τι; Από όλα μαζί. Τους θέλατε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, προεκλογικούς ομήρους, επαίτες, πελάτες, αιχμάλωτους, ανθρώπους που θα υπέκυπταν, θα ήταν υπόδουλοι, και σκυμμένοι έξω από τα πολιτικά σας γραφεία. Αυτό κάνατε.
Αυτό κάνατε και με το προηγούμενο μέτρο, του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Δεν πληρώσατε τους ανθρώπους. Τους δίνετε τα λεφτά κατά περίπτωση, όποιος ερχόταν και σας παρακαλούσε. Αυτά σήμερα τελειώνουν. Μην κουνάτε το κεφάλι σας, κύριε Κιλτίδη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Οι νέοι αγρότες πληρώθηκαν όλοι.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Λέτε ψέματα. Τι πληρώνουμε τώρα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Τίποτα δεν πληρώνετε. Τα σχέδια βελτίωσης μόνο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τρεις χιλιάδες νέους αγρότες του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης αφήσατε απλήρωτους. Λέτε ψέματα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ να μη γίνεται αυτού του είδους ο διάλογος.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Διασφαλίζουμε λοιπόν, την ομαλή πρόσβαση του συνόλου των υποψηφίων στα δικαιώματα αυτά. Αγρότες δύο ταχυτήτων, εμείς δεν θα επιτρέψουμε. Δικαιούχους και μη εμείς δεν δημιουργούμε. Είμαστε η Κυβέρνηση όλων των πολιτών, μικρών και μεγάλων, παλιών και νέων, όλων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013», έχουμε προβλέψει τις πιστώσεις που θα διατεθούν στα σχέδια βελτίωσης για την υλοποίηση στοχευμένης δράσης, για το σύνολο των εγκεκριμένων νέων αγροτών, προκειμένου να πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις, με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης από 50% έως 75% .
Με τον τρόπο αυτό, αποδεικνύουμε με έργα τη θέληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της ίδιας της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, να στηρίξει τους νέους γεωργούς με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό. Μάλιστα, σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία, που και αυτήν την κληρονομήσαμε από τη δική σας πολιτική, με την οποία κάνατε τα πιο παραγωγικά τμήματα της κοινωνίας μας να αιμορραγούν. Γιατί καλλιεργήσατε στους νέους αγρότες, σε χιλιάδες νέα παιδιά της Περιφέρειας, ψευδαισθήσεις και φλούδες ελπίδας, διαλαλώντας ότι θα εξασφαλίσετε 175.000.000 ευρώ. Και με την πολιτική σας ανευθυνότητα τους οδηγήσατε σε οικονομικά ανοίγματα. Σε επιπλέον δαπάνες και υποχρεώσεις. Χωρίς να έχετε πολιτικές αναστολές ότι στην ουσία τους εξαπατάτε και τους αφήνετε εκτεθειμένους. Χωρίς καμία αξιοπιστία, εντός και εκτός συνόρων, παίξατε με τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας. Κοροϊδέψατε τους νέους αγρότες και επενδύσατε στην διχόνοια και τη μιζέρια, της κοινωνίας, της Περιφέρειας και της νεολαίας.
(XA)
(3EP)
Γιατί τους οδηγήσατε στην παραίτηση δεκατέσσερις μήνες πριν την υποβολή της αίτησης και τους αφήσατε ανέργους και αποκλειστικά εξαρτημένους από εσάς. Γιατί τους ζητήσατε διακοπή από το Ταμείο Ανεργίας. Γιατί τους ζητήσατε βεβαίωση παραίτησης από την προηγούμενη εξωγεωργική εργασία ενώ το ζητούμενο από τον Κανονισμό –και το ξέρετε- είναι η πρώτη εγκατάσταση του ατόμου σαν αρχηγού και όχι σαν κατά κύριο ή αποκλειστική απασχόληση του γεωργού. Γιατί σκοπεύατε να τους εντάξετε με βάση μόνο τη γονική περιουσία και όχι τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που σχεδιάζουμε.
Ήταν αυτή αντικειμενική μοριοδότηση; Ήταν αυτή σοβαρή πολιτική; Μήπως τα κριτήριά σας ήταν κατά παραγγελία; Μήπως σερβίρατε το μέτρο κατά το δοκούν; Μήπως αφήσατε σκόπιμα την προκήρυξη ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουλίου 2009 κατά την περίοδο των Ευρωεκλογών δημιουργώντας την ψευδαίσθηση τους νέους αγρότες ότι μπορούν να συνεχίσουν να καταθέτουν αιτήσεις μπας και καρπωθείτε την ψήφο τους; Και τότε όμως ο λαός σας καταψήφισε. Και ας καταχραστήκατε το μέτρο.
Ρωτάτε αγαπητοί συνάδελφοι, πότε θα ξεκινήσουν τα λοιπά βοηθητικά μέτρα όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση και τα σχέδια βελτίωσης. Ε, λοιπόν, μου δίνετε ξανά την ευκαιρία να τονίσω την τεράστια διαφορά μας για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ελληνική γεωργία. Για εμάς δεν υπάρχουν λοιπά βοηθητικά, επειδή οι λέξεις που χρησιμοποιούμε είναι ο κόσμος που θέλουμε.
Επιτρέψτε μου να αρνηθώ αυτή τη φράση και να μιλήσω για κύρια μέτρα στήριξης αγροτών. Το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης που αναφέρεται στην επερώτησή σας περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο πρόγραμμα, μέτρο 1.1.3, με συνολική πίστωση 270 εκατομμύρια ευρώ ενώ οι ανειλημμένες υποχρεώσεις του μέτρου για τους 61.500 υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ και θα βαρύνουν αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό με τον τρόπο που τον σχεδιάσατε. Για τους λόγους αυτούς το μέτρο προγραμματίζεται να εφαρμοστεί στις καπνοπαραγωγικές μόνο περιοχές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης με βάση την ΚΟΑ καπνού.
Στο σημείο αυτό θέλω να κάνω σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι περίπου 61.500 δικαιούχοι που είναι ήδη ενταγμένοι στο μέτρο θα εισπράξουν και θα εισπράττουν τις συντάξεις τους κανονικά. Όμως νέοι δικαιούχοι δεν μπορούν να δεχτούν γιατί δεν αφήσατε μία, με εξαίρεση όπως είπα πριν τις καπνοπαραγωγικές περιοχές, μια και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής τα λίγα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια που αφήσατε θα ανακατανεμηθούν σε αναπτυξιακές πολιτικές, μια και υποσχεθήκατε δημιουργώντας ανύπαρκτες πελατειακές προσδοκίες τρεις φορές τον Μπαλτατζή.
Και μια και μιλήσατε για τα ΟΠΑΧ, το ίδιο κάνατε. Το ίδιο κάνατε για τα ΟΠΑΧ. Για τα ιδιωτικά ΟΠΑΧ δεν κάνατε τίποτα ούτε καν σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου αφού δεν υποβάλατε από το 2007 έως το 2009 ούτε την Κ.Υ.Α. Για τα δημόσια ΟΠΑΧ προεκλογικά φορτώσατε τα μέτρα αγροτικής οδοποιϊας ενδίδοντας σε μικροκομματικές προεκλογικές πιέσεις.
Και τι άλλο κάνατε; Γνωρίζατε ότι το μέτρο έχει 330 εκατομμύρια. Γυρίσατε όλη την Ελλάδα και υποσχεθήκατε το μέτρο τρεις φορές. Και επειδή μιλάτε για ΠΑΣΟΚτζήδες δημάρχους και γενικώς ότι λειτουργήσατε με αντικειμενικό τρόπο, ελάτε κύριε Κιλτίδη να σας δείξω τον κατάλογο, ποιους δημάρχους βάλατε μέσα. Εξαπατήσατε την κοινωνία με τον τρόπο που γυρίσατε όλη την Ελλάδα. Σε χίλιους δημάρχους έπρεπε να υπάρχουν μέσα στο πρόγραμμα 1.200.000.000. Ποιον κοροϊδεύετε; Επιτέλους! Γι’ αυτό ελπίζω ότι σαν Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θα χρησιμοποιήσετε άλλο την κενή ρητορεία που χρησιμοποιούσατε ως Κυβέρνηση.
Αναφορικά με την έναρξη του προγράμματος σχεδίων βελτίωσης της τέταρτης προγραμματικής περιόδου, σας ενημερώνω ότι βρισκόμαστε στην τελική φάση διαμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής τους.
(MT)
(3XA)
Για την προκήρυξη του μέτρου προηγουμένως απαιτείται οριστικοποίηση των διατιθέμενων πιστώσεων, λαμβάνοντας πάντοτε υπ' όψιν το ύψος των ανειλημμένων υποχρεώσεων που μας κληροδοτήσατε από το 2004 και μετά, δημιουργώντας έναν ολόκληρο κύκλο χρεοκοπημένων ανθρώπων στην ύπαιθρο.
Και αυτό γιατί πρέπει να καλύψουμε σε λίγους μήνες τη δική σας ολιγωρία που διήρκεσε πεντέμισι ολόκληρα χρόνια, χρόνια γεμάτα καθυστερήσεις πληρωμών των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης ζωικής και φυτικής παραγωγής, καθώς και των νέων αγροτών του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με συνέπεια σήμερα να αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις 80.000.000 ευρώ για 1.700 δικαιούχους και 16.000.000 ευρώ για 3.140 δικαιούχους αντίστοιχα.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να πάρω λίγο χρόνο από την τριτολογία μου;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Έκκληση και προς εσάς, κύριε Υπουργέ, όσο μπορούμε να συμπτύξουμε τους χρόνους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε.
Παρ’ όλο που οι καθυστερήσεις της οικονομικής ενίσχυσης στους παραγωγούς από την προηγούμενη Κυβέρνηση έφταναν τα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία κατάθεσής τους στις Νομαρχίες, εμείς τον πέμπτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης απαντάμε ότι ήδη διεκπεραιώνουμε πληρωμές 100.000.000 για 5.000 αγρότες που εσείς τους κρατούσατε ομήρους.
Αυτό το κάνουμε γιατί επιδιώκουμε παράλληλα, με αυτή μας την προσπάθεια, να ενισχύσουμε τη ρευστότητα της αγοράς, γιατί βοηθάμε τους αγρότες για αμεσότερη εκπλήρωση των δανειακών τους υποχρεώσεων, γιατί νοιαζόμαστε για την απρόσκοπτη και εντός των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωση των επενδυτικών τους σχεδίων.
Γι’ αυτό ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα, με σημαντικά μέτρα που θα δώσουν ανάσα στους αγρότες, βοηθώντας τους να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες και τις ενήμερες οφειλές με τα πιστωτικά ιδρύματα, προβλήματα που εσείς τους δημιουργήσατε με την πολιτική σας, γιατί με τις καθυστερήσεις των πληρωμών πολλοί νέοι αγρότες χρεώνονταν εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων ή έχαναν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων.
Στο πλαίσιο της πολιτικής μας φιλοσοφίας να υπηρετήσουμε το λαό, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες του και να αποφασίζουμε με γνώμονα το δικό του συμφέρον, εντοπίσαμε τα προβλήματα που εσείς δημιουργήσατε και προχωρήσαμε ακόμα και στην παράταση -μέχρι και έξι μήνες- του χρόνου υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης στην κτηνοτροφία και για τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων.
Πρέπει, όμως, τώρα να τρέξουμε και να διορθώσουμε την αποτυχία σας να ολοκληρώσετε έγκαιρα τις επενδύσεις του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, μεταφέροντας ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Δ’ Προγραμματική Περίοδο, δημιουργώντας προβλήματα επιλεξιμότητας επενδύσεων, οι οποίες αν πληρώνονταν έγκαιρα, θα εξασφάλιζαν την επιδότηση και τη συγχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τώρα τίθεται σοβαρό θέμα ενίσχυσής τους ακόμα και από εθνικούς πόρους.
Εν ολίγοις, η κακοδιαχείριση δεν αφορούσε μόνο τα τεράστια πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα αυθαίρετα πακέτα, αλλά το χάσιμο τεράστιων ευκαιριών να υλοποιηθούν επενδύσεις με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό η χώρα απαξιώθηκε από όλες τις πλευρές, γιατί έμπαζε από παντού το σύστημα που ακολουθούσατε, γιατί κάνατε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι. Τελικά ήσασταν κουρασμένοι, άβουλοι; Μάλλον και τα δύο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Παρόλα αυτά, με σκοπό να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης ρύθμισης στο πλαίσιο της επικείμενης αναθεώρησης του Προγράμματος 2007-2013, προχωρούμε στην αύξηση των πιστώσεων που θα διατεθούν στο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης με την προκήρυξη στοχευμένης δράσης που θα απευθύνεται αποκλειστικά στους εγκεκριμένους νέους γεωργούς.
Με τον τρόπο αυτό στην προκήρυξη θα συμμετάσχουν σε συνθήκες ελεγχόμενου ανταγωνισμού νέοι άνθρωποι πρόσφατα απασχολούμενοι στη γεωργία, που θα πραγματοποιήσουν παραγωγικές επενδύσεις με υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης.
Σχετικά με την εθνική επένδυση, όπως λέτε, ανανέωσης της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού, δεν θα σταθώ περισσότερο στις υποτονικές επενδυτικές σας δράσεις, αλλά επιλέγω να σταθώ στα πολύπλευρα μέτρα που παίρνουμε για να στηρίξουμε τους νέους αγρότες.
Μαζί με όσα προανέφερα, θα ήθελα να προσθέσω ότι στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, επιδιώκουμε τη συμμετοχή αυξημένου ποσοστού νέων αγροτών σε όλα τα επίπεδα των αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων.
(SS)
(3MT)
Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, στη δύναμη των αγροτών ειδικότερα όταν αυτή δεν είναι κατακερματισμένη, αλλά μαζική, όταν βρίσκεται σε στέρεες βάσεις και όχι στον αέρα, όταν είναι ανεξάρτητη και όχι έρμαιο των μικροπολιτικών συμφερόντων, όταν την πιστεύεις, την ακούς και της δίνεις προοπτική μέσα από τα θεσμικά μέτρα, δίκαιες αποφάσεις, αξιοκρατία και συμμετοχή όλων.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει, τώρα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.
Ορίστε, κ. Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, ούτε μας φωτίσατε, ούτε μας εντυπωσιάσατε, ούτε μας δώσατε απαντήσεις. Και το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι φάνηκε η μεγάλη διαφορά πράγματι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Διότι πάνω από είκοσι λεπτά σας ακούω να μιλάτε με ακριβώς τις ίδιες εκφράσεις, με ακριβώς τον ίδιο στόμφο και με ακριβώς τις ίδιες προοπτικές, με τις οποίες μιλούσατε πριν γίνετε Κυβέρνηση. Γίνατε Κυβέρνηση! Δεν είσαστε εδώ ούτε για να εύχεστε, ούτε για να μάχεστε, ούτε για να παρακαλάτε, είσαστε εδώ για να αποφασίζετε και να υλοποιείτε μία πολιτική. Γι’ αυτό είστε Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων! Δεν είσαστε εδώ για να μας κάνετε ευχολόγια! Και κυρίως δεν είσαστε εδώ για να υλοποιείτε κάτι το οποίο ήταν αποφασισμένο με Κοινή Υπουργική Απόφαση και το οποίο το παρουσιάσατε, ούτε λίγο ούτε πολύ, από ρουσφέτι έως μεγάλο κατόρθωμα.
Διότι στα χέρια σας είχατε μία Κοινή Υπουργική Απόφαση με πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία, την 704/2008 και στη συνέχεια προκήρυξη και υλοποίηση. Και εμείς και κυρίως οι νέοι αγρότες οι οποίοι είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, το μόνο που έχουν στα χέρια τους, είναι ένα Δελτίο Τύπου του δικού σας Υπουργείου το οποίο, παρακαλώ, υπεγράφη και εξεδόθη λίγες μέρες μετά την κατάθεση της αντίστοιχης Επίκαιρης Επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Περί αυτού πρόκειται!
Άρα λοιπόν ούτε η αγωνία σας, ούτε η ευχή σας, ούτε η προσπάθειά σας έχει αντικείμενο. Είναι όλα μία εμβαλωματική διαδικασία για κάτι το οποίο, έτσι και αλλιώς, δεν χρειαζόταν να είναι στο συρτάρι του κράτους . Διότι αυτά είναι χρήματα τα οποία θα εξαντληθούν μέχρι το 2013, είχατε Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν καταλαβαίνω περί ποίου κατορθώματος μας ομιλείτε. Κανένα κατόρθωμα! Μηδέν εις το πηλίκο! Αλλά μηδέν δεν είναι μόνο εκεί.
Μηδέν βρίσκεται και σε μία σειρά δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου κατά τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009. Είπε η κυρία Μπατζελή: «Αύξηση 11% του συντελεστή επιστροφής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από τους αγρότες». Πούν’ το; Είπε η κυρία Μπατζελή: «Επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου». Πούν’ το; Πέντε μήνες φτάνουμε, δεν έχετε στα σκαριά ούτε ένα σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων της αγροτικής ανάπτυξης και όλων των ανθρώπων, οι οποίοι ασχολούνται, στην ύπαιθρο χώρα. Σε μία από τις μεγαλύτερες παραγωγικές διαδικασίες του ελληνικού πληθυσμου! Είπατε ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» ώστε να καλυφθούν πλήρως οι δεσμεύσεις προς τους νέους αγρότες, τα σχέδια βελτίωσης, τα περιβαλλοντικά μέτρα, τα μέτρα για τον καπνό κ.λπ.
Και υποθέτω, κυρία Υπουργέ, ότι η επανεξέταση θα αφορά στην καλύτερη των περιπτώσεων τα ίδια λεφτά, σε μία ακόμα καλύτερη περίπτωση αύξηση των χρημάτων. Εσείς, μας ανακοινώσατε περιστολή του «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ»! Να σας χειροκροτήσουμε γι’ αυτό; Και έρχεσθε εδώ και μας λέτε ότι η μόνη σας δικαιολογία είναι ότι δεν τα μοιράσαμε σε αυτούς που θέλατε εσείς, αλλά θα τα μοιράσετε εσείς, σε αυτούς που θέλετε και που δεν είναι οι άλλοι; Μάλιστα! Βρείτε τα ίδια λεφτά τουλάχιστον και κάντε το με δικαιολογητική βάση.
Εσείς όμως μειώνετε τα λεφτά, θέλετε να αλλάξετε τους δικαιούχους, δεν έχετε κάνει καμία διαβούλευση, δεν έχετε κανένα αναπτυξιακό σύστημα για το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Και έρχεσθε εδώ και κόπτεσθε για την πολύ μεγάλη αγωνία την οποίαν έχετε για την αγροτική ανάπτυξη και για τους νέους ανθρώπους.
Κύριε Υπουργέ, η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αγροτική ανάπτυξη είναι μία. Είναι η εισαγωγή νέων αγροτών στην κατηγορία των ανθρώπων εκείνων που ασχολούνται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
(GK)
(3SS)
Έτσι τη δεκαετία του ’90 έγινε εκείνο το χαριστικό, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε, που ήταν η πρόωρη συνταξιοδότηση των παλαιών αγροτών, με την προϋπόθεση ότι θα περάσουν τα κτήματα και οι αγροτικές καλλιέργειες στους νέους αγρότες. Ήταν το πρώτο κομμάτι, το οποίο πέτυχε σε πολύ μεγάλη βαθμό και το δεύτερο κομμάτι είναι το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο, το οποίο αφορά τώρα την ενίσχυση της εκκίνησης των νέων αγροτών.
Σε αυτόν τον τομέα –και δεν είναι ο μόνος τομέας, ο οποίος δέχεται αυτήν την επίθεση από τη δική σας Κυβέρνηση- έχετε αρνητική επίδοση, διότι η Κυβέρνηση επιμένει να αφαιρεί μέτρα και πολιτική, αντί να προσθέτει. Δηλαδή αφαιρείτε από το πρόγραμμα των νέων αγροτών, αφαιρείτε από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», αφαιρείτε από τον επενδυτικό νόμο, αφαιρείτε από το Ε.Σ.Π.Α., το οποίο δεν το έχετε καν ξεκινήσει, αφαιρείτε από αυτά που έχετε υποσχεθεί για τους αγρότες, αφαιρείτε από τα έσοδα του κράτους και αλλοιώνετε, επομένως, τον Προϋπολογισμό και τον Απολογισμό του 2009.
Τι προσθέτετε; Πείτε μας δηλαδή τι βάζετε πάνω σε αυτήν την αγωνία του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα –στη δική σας αρμοδιότητα- του αγροτικού πληθυσμού; Απολύτως τίποτα. Ευχολόγια, κρίσεις –αρνητικές βεβαίως- για το παρελθόν και αγωνίες.
Στις προγραμματικές σας δηλώσεις μιλάτε για ικανοποίηση της αυξημένης δανειοδότησης και των χρεών των αγροτικών καλλιεργειών και των αγροτών και των γεωργών και των κτηνοτρόφων με τη χρησιμοποίηση του εργαλείου της Αγροτικής Τράπεζας. Ενημερώστε και τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, διότι σας ενημερώνω εγώ ότι την Αγροτική Τράπεζα την έχει για πούλημα! Την έχει για πούλημα ή για συγχώνευση με άλλη τράπεζα!
Ποιον κοροϊδεύετε; Με ποιο δικαίωμα έρχεται ο κάθε Υπουργός εδώ και λέει την προσωπική του έκθεση ιδεών για κάτι το οποίο δεν υλοποιείται, ενώ ο άλλος Υπουργός τραβά το χαλί από κάτω ακυρώνοντας τις προθέσεις του ενός Υπουργού στο βωμό μιας πολιτικής, την οποία δεν αντιλαμβανόμαστε; Διότι προφανώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική. Είναι εμβαλωματική, είναι αγωνιώδης, είναι ανούσια. Δεν έχει στόχευση, δεν έχει απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα, τα οποία έχουν οι αγρότες.
Τίποτα από αυτά δεν μας αναλύσατε. Καμία απάντηση δεν έχουμε για όλα αυτά. Δεν την έχουμε διαχρονικά; Κανένα νομοσχέδιο απ’ ό,τι ξέρουμε δεν ετοιμάζεται. Πώς θα ικανοποιήσετε το στόχο της αγροτικής παραγωγής της χώρας;
Τώρα, όλα αυτά με την αγωνία «από το χωράφι στο ράφι» και όλες αυτές οι ιστορίες, τις οποίες ακούμε επί δεκαετίες μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα από όλες –παρακαλώ- τις κυβερνήσεις, δεν λύνουν τα προβλήματα. Με ευχές, με υποσχέσεις δεν λύνονται τα προβλήματα. Τα προβλήματα θέλουν αποφάσεις, γνωστό σχεδιασμό, να τον κρίνουμε, να τον κρίνουν οι πολίτες και κυρίως θέλουν εξασφάλιση πόρων. Γι’ αυτά δεν υπάρχει τίποτα.
Δεν σας ζητήσαμε επιπρόσθετα λεφτά. Δεν σας ζήτησε κανένας εν μέσω κρίσης να βάλετε λεφτά πάνω σ’ αυτή την ιστορία. Σας ζητήσαμε όμως να υλοποιήσετε τα υπεσχηθέντα, διότι αυτοί οι νέοι αγρότες ούτε δικοί μας ήταν ούτε δικοί σας ήταν. Δεν ξέρουμε ποιου ήταν. Ήταν Έλληνες πολίτες και σταματήστε να βλέπετε τους πολίτες σαν πελάτες! Σταματήστε να βλέπετε τους δικαιούχους σαν ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, στους οποίους –τάχα- όπως είπατε, εμείς υποσχόμαστε κάτι. Σταματήστε το αυτό το παιχνίδι, γιατί σας ακούν και σε λίγο θα σας καταλάβουν.
Μη διαμαρτύρεστε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, γιατί αν δεν υπήρχαν λεφτά, πού βρήκε η κυρία Μπατζελή να αποζημιώσει τη βρώσιμη ελιά, επειδή η περιφέρειά της, η Φθιώτιδα, έβγαλε παραπάνω βρώσιμη ελιά, η οποία –τάχα- έπαθε κάτι και η οποία δεν ανήκε, όπως είπαν οι συνάδελφοι Βουλευτές εδώ, στις κατηγορίες των ασθενειών που ήταν στον κατάλογο του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις; Πού βρήκε τα λεφτά; Πού τα βρήκε τα λεφτά;
Έτσι, με αυτό το πελατειακό σύστημα και με αυτή τη νοοτροπία πιστεύετε ότι θα κυβερνήσετε τον τόπο και θα λύσετε τα προβλήματα; Είστε μακριά νυχτωμένοι! Λυπάμαι πάρα πολύ! Είστε μακριά νυχτωμένοι και αν βγαίνατε να τα πείτε αυτά στους αγρότες –όπως δεν τολμήσατε να τα πείτε στις κινητοποιήσεις, γιατί δεν είχατε πρόσωπο να τους αντιμετωπίσετε και να μιλήσετε μαζί τους, παρά στήσατε φιέστες στο Ζάππειο με τηλεοράσεις, για να βγάλετε λόγους- δεν θα μπορούσατε να τους αντιμετωπίσετε ποτέ σε αυτά, τα οποία θα σας έλεγαν.
Διότι εσείς ανοίξατε τους ασκούς του Αιόλου! Εσείς υποσχεθήκατε δισεκατομμύρια. Εσείς δεσμευθήκατε για την ακολουθία των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί –Γιώργος Παπανδρέου, ομιλία στην Ολυμπία- πριν από τις εκλογές, όχι κατά την προεκλογική περίοδο, αλλά πιο πριν, την άνοιξη του 2009.
Εσείς τα έχετε πει αυτά, δεν τα έχουμε πει εμείς. Είναι καταγεγραμμένα στη μνήμη τη δική μας και στη μνήμη των αγροτών. Πηγαίνετε να τα σβήσετε! Δεν μπορείτε! Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό!
Σταματήστε να πολιτεύεστε με τη νοοτροπία του «παίρνει όποιος έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Το ίδιο κάνετε στους αγρότες, το ίδιο κάνετε στους δημάρχους για το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
(SM)
(3GK)
Υπόσχεστε στους δικούς σας ενόψει δημοτικών εκλογών, ότι θα τα πάρετε και θα τα ξαναμοιράσετε και μάλιστα μειωμένα, σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, κύριε Υπουργέ, για το οποίο η κρατική συμμετοχή σε πάνω από 50% επιστρέφει πίσω με φόρους και σαν Φ.Π.Α. όλων εκείνων που θα εργαστούν σε αυτό το πρόγραμμα. Και για το οποίο πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» -όπως πολύ καλά ξέρετε- το κράτος απαλλάσσεται για τα δύο πρώτα χρόνια από την κρατική συμμετοχή με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση μετά από διαπραγμάτευση με την COMMISSION.
Γιατί δεν το υλοποιείτε; Και γιατί παρακαλώ, αυτό που δεν κοστίζει στο ελληνικό κράτος αλλά θα γυρίσει σε ένα κομμάτι πίσω με φόρους και Φ.Π.Α., αρνείστε να το προχωρήσετε; Και απαντήστε μας, επίσης, αυτό το ποσό της κρατικής συμμετοχής το οποίο θα πήγαινε εκεί, πού θα πάει; Διότι προφανώς αυτό είναι προϋπολογισμένο μέσα στις δημόσιες δαπάνες του κράτους για την πενταετία μέχρι το 2013. Καμία μα καμία απάντηση δεν υπάρχει για όλα αυτά.
Και βεβαίως, η συνθηματολογία δεν μπορεί να συγκαλύψει την πολιτική απραξία και η πολιτική απραξία δεν μπορεί να εξαφανιστεί με λόγια του αέρα. Αυτό να το θυμάστε. Και να θυμάστε, επίσης, ότι ο αγροτικός κόσμος είναι διαχρονικά υποψιασμένος για όλες τις κυβερνήσεις και εκδικείται πολιτικά. Εκδικείται, διότι η ψήφος σήμερα δεν έχει αντάλλαγμα, δεν έχει αντίδωρο, δεν φυλακίζεται.
Και βεβαίως, έχετε μια πολύ μεγάλη υποχρέωση -την οποία πολύ φοβάμαι ότι την έχετε ξεχάσει- να στηρίξετε την αγροτική παραγωγή, διότι μετά τη ναυτιλία και τον τουρισμό είναι ο τρίτος πυλώνας για τα έσοδα του κράτους. Η χώρα βρίσκεται σε απόλυτη αποβιομηχάνιση λόγω ελλείμματος ανταγωνισμού και για να ξαναποκτηθεί αυτό θα περάσουν πολλά-πολλά χρόνια.
Οι υπηρεσίες -όπως πολύ καλά ξέρετε- είναι ο άλλος τομέας, δεν φέρνουν εισόδημα στο κράτος αλλά το ανακυκλώνουν. Ο αγροτικός κόσμος και η αγροτική παραγωγή -με ότι χρειάζεται στην κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού- είναι αυτό το οποίο θα δώσει δουλειές, θα δώσει πνοή στην ύπαιθρο χώρα και θα φέρει και έσοδα στο κράτος. Έσοδα από εξαγωγές, έσοδα από ποιοτικά προϊόντα που έχει τη δυνατότητα η ελληνική γη να παράγει.
Όλα αυτά όμως χρειάζονται πολιτική, χρειάζονται «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» τώρα, χρειάζονται στήριξη των νέων αγροτών τώρα, χρειάζεται στήριξη των κτηνοτρόφων τώρα και κυρίως χρειάζεται μια Κυβέρνηση και μια ηγεσία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που να βλέπει λιγότερο την περιφέρειά του -ο καθένας από μας και από εσάς- και περισσότερο την πατρίδα ολόκληρη, το σύνολο δηλαδή της αγροτικής πολιτικής.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε, τον κ. Μαρκόπουλο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα ένας μαθητές και μαθήτριες και τρεις εκπαιδευτικοί συνοδοί τους του 1ου Τμήματος από το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας.
Η Βουλή τους Καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Το λόγο έχει, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Χρήστος Παπουτσής.
Ορίστε κύριε Παπουτσή, έχετε το λόγο για έξι λεπτά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα τον αξιότιμο συνάδελφο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας σε μεγάλη φόρμα, οφείλω να ομολογήσω.
Πολλά λόγια, υψηλοί τόνοι, ωραία λόγια, ωραίος λόγος, η ουσία όμως πού βρίσκεται; Η ουσία βρίσκεται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι όσον αφορά το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε -χωρίς να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, χωρίς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις- την αύξηση του Προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης στην πρώτη προκήρυξη του μέτρου καθώς και τις ανάλογες καταβολές των πιστώσεων συνολικά 275 εκατομμύριων ευρώ, δηλαδή, 175 εκατομμύρια πάνω από ότι είχε προβλεφθεί. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα λεφτά δεν υπήρχαν, υπήρχαν λόγια. Πολλά λόγια, πολλές υποσχέσεις.
Και έτσι με υψηλούς τόνους και ωραίους λόγους, μπορούμε εύκολα να κάνουμε τον κόσμο να ξεχάσει αυτήν την πραγματικότητα. Αυτή είναι η ουσία.
(DE)
(3SM)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Τα προβλέπει το μέτρο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Κόλλια, μην διακόπτετε. Επανειλημμένα γίνεται αυτό. Παρακαλώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Και επιπλέον, αφού σας ενδιαφέρει, λοιπόν, η εφαρμογή του μέτρου και σας ενδιαφέρουν και τα συγκεκριμένα, να φτάσουμε και στα συγκεκριμένα. Μη βιάζεστε μόνο, γιατί, ξέρετε, δεν είσαστε μόνοι σαν στην πολιτική ζωή του τόπου. Υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι διαβάζουν, παρακολουθούν, μαθαίνουν, συζητούν με τους αγρότες, παίρνουν τα μηνύματα και τώρα που είμαστε και στην Κυβέρνηση, μπορείτε να βρίσκεις πιο εύκολα τα στοιχεία.
Λοιπόν, αφού θέλετε και συγκεκριμένα την εφαρμογή του μέτρου, για να τη δούμε. Τι έκανε, λοιπόν, η προηγούμενη εφαρμογή του μέτρου; Εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ναι ή όχι; Πολύ ωραία. Ποιο ήταν το κονδύλι που προβλέπεται στον Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Ήταν 737 εκατομμύρια ευρώ, ναι ή όχι; Έτσι είναι. Πόσα έχουν δαπανηθεί μέχρι τώρα; Έχουν δαπανηθεί 264 εκατομμύρια ευρώ, όχι από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά από την κυβέρνησή σας, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Και το ερώτημα είναι: Από αυτά τα 264 εκατομμύρια που έχουν δοθεί -δεν σας ρωτώ πού είναι τα άλλα 500 εκατομμύρια και γιατί δεν έχουν εκταμιευθεί, άλλο θα σας ρωτήσω- γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει πίσω από τους νέους αγρότες τα 73 εκατομμύρια, δηλαδή, το 27% του ποσού το οποίο εκταμιεύσατε; Για ποιο λόγο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Αυτοί που απετάχθησαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όχι, κάνετε λάθος. Δεν είναι αυτοί που απετάχθησαν. Ήταν αυτοί οι οποίοι δεν εφάρμοσαν τις διαδικασίες, δεν είχαν τα απαραίτητα κριτήρια, τα δώσατε χαριστικά, δεν εντάχθηκαν στα προγράμματα ένταξης…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Εσείς το κάνατε μπάχαλο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Να τα αφήσετε αυτά. Να τα αφήσετε αυτά και όταν μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Όταν μιλούμε τη γλώσσα της αλήθειας και θέλετε και συγκεκριμένα πράγματα, να μην καλύπτεστε πίσω από τους ωραιότατους λόγους του Κοινοβουλευτικού σας Εκπροσώπου, ο οποίος παρακολουθεί με ηρεμία, γνωρίζοντας ότι αυτά τα οποία λέω είναι πάντοτε τεκμηριωμένα και ουσιαστικά. Να τα αφήσετε, λοιπόν, αυτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έχω και δευτερολογία, όμως.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Εγώ δεν έχω δευτερολογία. Θα τα ακούσετε, λοιπόν, τώρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ο έλεγχος ήταν αυστηρός.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συγγνώμη, κύριε Παπουτσή.
Κύριε Κιλτίδη, εσείς και ο κ. Κόλλιας σήμερα συνεχώς διακόπτετε. Παρακαλώ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κάποιο λόγο θα έχουν, κύριε Πρόεδρε, για να διακόπτουν συνεχώς. Κάποιο λόγο. Προφανώς κάτι τους ενοχλεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Δεν ξέρω. Όποιος λόγος και να υπάρχει, δεν επιτρέπονται οι διακοπές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι η αλήθεια πάντοτε ενοχλεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Να μας πείτε τι πρέπει να κάνουμε, να είμαστε σωστοί ή λάθος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Μας εγκαλείτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα, εγκαλείτε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Όμως και πάλι, ακόμα και αυτό ετεροχρονισμένα, γιατί ήδη η Κυβέρνηση έχει βρεθεί ένα βήμα μπροστά, έχοντας προλάβει να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό, ένα πρόβλημα που πράγματι ταλανίζει τον αγροτικό κόσμο. Όμως, θα είχαμε ολοκληρώσει την παρέμβασή μας και θα είχαμε μεγιστοποιήσει και την απορρόφηση, εάν δεν ήσασταν εσείς να τινάξετε στον αέρα με την αποσπασματική συγκυριακή και άκρως μικροκομματική πολιτική που ακολουθήσατε, την εφαρμογή του μέτρου. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Η απόφαση της κυρίας Υπουργού και του κυρίου Υφυπουργού για την ενσωμάτωση στους δικαιούχους του συνόλου των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ένταξης, έρχεται να είναι μια καθαρή απάντηση σε όσους προσπάθησαν να ασκήσουν στείρα κριτική, κατηγορώντας εμάς, την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή, για καταπάτηση της αρχής της συνέχειας του κράτους, για αναξιοπιστία, για ασυνέπεια απέναντι στον αγροτικό πληθυσμό, αγνοώντας ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο αυτή η οποία ένα πρόγραμμα σε εξέλιξη, καινούργιο, φιλόδοξο πρόγραμμα, εξαιρετικά χρήσιμο για τους νέους αγρότες, για την αγροτική και την περιφερειακή ανάπτυξη, το παρέδωσε στον αέρα, αλλά κυρίως το παρέδωσε υπόλογο, το ίδιο το πρόγραμμα, από την εφαρμογή του, δηλαδή, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν μέσω διεθνούς οικονομικής συγκυρίας βαρύτατης για τη χώρα μας, μια οικονομική συγκυρία την οποία γνωρίζουμε όλοι, μια οικονομική συγκυρία η οποία πραγματικά οδηγεί σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα. Και μέσα σε αυτά τα αδιέξοδα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. επιχειρεί ως πρώτη προτεραιότητα και ελπίζω αυτό να μας το αναγνωρίσετε, ότι η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά τις κοινωνικές ομάδες τις οποίες έσπευσε η Κυβέρνηση να υποστηρίξει, ήταν οι αγρότες. Δεν υπάρχει άλλη κοινωνική ομάδα, δεν υπάρχει άλλος επαγγελματικός χώρος, δεν υπάρχει άλλος χώρος στη χώρα που να έχει λάβει περισσότερη υποστήριξη από τον αγροτικό κόσμο. Και πότε; Τη στιγμή που βρισκόμαστε υπό διαρκή αμφισβήτηση, υπό διαρκή επίθεση των κερδοσκοπικών δυνάμεων και της διεθνούς κερδοσκοπίας και κυρίως, αμφισβήτησης της ίδιας της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας μας.
(ΑΜ)
(DE)
Και επί τη ευκαιρία, επειδή βλέπω εδώ τον συνάδελφο, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Μαρκόπουλο να παρίσταται ακόμα στην Αίθουσα, απ’ ότι αντελήφθην, σήμερα καταθέσατε και την πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αλλάξετε τον τίτλο. Επιχειρείτε να πείτε στον κόσμο ότι κάνετε περίπου το ίδιο, το οποίο έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δηλαδή, λέτε στον τίτλο «Εξεταστική Επιτροπή για την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων και των στατιστικών δεδομένων». Όμως, μέσα το περιεχόμενο της πρότασή σας, αφορά το σύνολο της οικονομίας της χώρας, μεταπολιτευτικά ουσιαστικά. Και λέω μεταπολιτευτικά, για να μην σας πω ότι περιλαμβάνει και ένα μέρος της δικτατορίας και των υποχρεώσεων της δικτατορίας. Για ποιο λόγο το λέω αυτό; Προφανώς αγνοείτε και δεν το συμπεριλάβατε, ότι η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ το 1981 ανέλαβε να πληρώνει για πρώτη φορά και τα δάνεια της χούντας. Όμως, ξεχάσατε να το γράψετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όπως εμείς τα δικά σας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Δεν πειράζει. Αφού θέλετε τόσο πολύ να συζητήσουμε, ευχαρίστως να συζητήσουμε όλα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Παπουτσή, δεν αφήνουμε για κάποια άλλη φορά αυτή τη συζήτηση;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε με μία φράση που, κατά τη γνώμη μου, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να τη λαμβάνει πάντοτε υπόψη της, όταν συζητούμε –αυτή την περίοδο ειδικά- τέτοιου είδους θέματα για επιμέρους πολιτικές που αφορούν την οικονομία της χώρας μας.
Κοιτάξτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε ότι αυτήν την περίοδο γίνεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση, γιατί υπάρχει πράγματι αγωνία στον ελληνικό λαό, υπάρχει προβληματισμός πώς η χώρα θα βγει από την κρίση. Θα βγει μέσα από τον ευρωπαϊκό δρόμο ή μέσα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Και ακούμε διάφορους, οι οποίοι αναφέρονται σ' αυτό το θέμα.
Λοιπόν, εγώ θέλω να σας πω και θέλω να είμαι απολύτως σαφής, γιατί πρέπει κάποτε να παίρνουν όλοι τα μηνύματα αυτά, ότι η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ δίνουν αποφασιστικά τη μάχη για τον ουσιαστικό ευρωπαϊκό δρόμο, για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος και δίνουμε τη μάχη να είμαστε μέσα σ' αυτό το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, όμως, η δική μας ευθύνη, η δική μας υποχρέωση είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας μας. Αυτό είναι το πρώτιστο καθήκον μας.
Εάν -ο μη γένοιτο- η χώρα οδηγηθεί, αναγκαστεί να φθάσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλω να είναι απολύτως σαφές προς όλους, ότι η ευθύνη θα βαρύνει απόλυτα τον κύριο Τρισέ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία αρνούνται επισταμένως τόσο καιρό να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καλύψουν το μεγάλο κενό που υπάρχει στη Συνθήκη, δηλαδή τη δημιουργία ενός μηχανισμού υποστήριξης του ίδιου του νομισματικού συστήματος και του ευρώ για όλες τις χώρες της Ένωσης που δέχονται επιθέσεις από τη διεθνή κερδοσκοπία. Τελεία και παύλα!
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η Κυβέρνησή του επιμένουμε να δίνουμε τη μάχη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη μας ως μέλος της Ο.Ν.Ε., γιατί θέλουμε να δώσουμε τη μάχη για την ενίσχυση του κύρους του ευρώ και της οικονομικής και νομισματικής ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όμως, από την άλλη πλευρά οφείλουμε να υποστηρίξουμε την προοπτική και το μέλλον του ελληνικού λαού. Και αυτό θα το πράξουμε με απόλυτη συνέπεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Παπουτσή.
Πράγματι ευθύνη θα έχουν όλοι αυτοί που είπατε, ευθύνες υπάρχουν και μέσα εδώ στη χώρα μας και βέβαια, θα την πληρώσει ο ελληνικός λαός. Και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα.
Το λόγο έχει τώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, κύριος Νικόλαος Μωραΐτης για έξι λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα εδώ η Νέα Δημοκρατία -δημαγωγώντας και έχοντας καθαρά αποπροσανατολιστικό στόχο- έφερε το ζήτημα των νέων αγροτών. Έκανε πράγματι φιλότιμη προσπάθεια, αλλά δεν τα κατάφερε να κρύψει ότι συμφωνεί απόλυτα με το ΠΑ.ΣΟ.Κ και με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Προσπάθησε να εξωραΐσει την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δημιουργήσει αυταπάτες και να αποπροσανατολίσει τους αγρότες.
Βέβαια, οι φτωχομεσαίοι αγρότες και ειδικότερα, οι νέοι αγρότες το ξέρουν πολύ καλά, «ζουν» στο πετσί τους χρόνια τώρα αυτήν την αντιαγροτική πολιτική, πολιτική που επιταχύνει την αρνητική πορεία της αγροτικής οικονομίας και σπρώχνει σε βίαιο ξεκλήρισμα μεγάλα τμήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τους νέους αγρότες σε απόγνωση. Αυτόν τον κατήφορο της αγροτικής οικονομίας και η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως και η χθεσινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπόσχεται να τον ανακόψει με τα γεωργικά κονδύλια του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Βέβαια, παρόμοιες υποσχέσεις υπήρχαν και στο παρελθόν με τα τότε κοινοτικά κονδύλια στήριξης, το Α’, Β’ Γ΄ και όλα αυτά έχουν διαψευστεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. (XS)
(3AM)
Μέσα σε αυτήν την αντιαγροτική πολιτική ήταν και είναι ενταγμένα τα προγράμματα των νέων αγροτών. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στόχευαν να βγάλουν έξω από την παραγωγική διαδικασία τους πενηνταπεντάρηδες, από τα πιο δημιουργικά τμήματα και με εμπειρία στον αγροτικό χώρο, αφού πρώτα τους είχαν οδηγήσει στην απόγνωση, καθηλώνοντας για χρόνια τις τιμές των αγροτικών προϊόντων.
Στο νέο πρόγραμμα των νέων αγροτών, τα κριτήρια ένταξης είναι αποτρεπτικά, απαγορευτικά για τους φτωχούς, νέους αγρότες και ιδιαίτερα ευνοϊκά για τους νέους αγρότες που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων αγροτικών εκτάσεων.
Οι στόχοι αυτοί επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι σκοπός των προγραμμάτων των νέων αγροτών, δεν είναι η ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που ήταν και παραμένει γερασμένη, αλλά η ενίσχυση νέων αγροτών που έχουν περιουσιακά εχέγγυα να μετεξελιχθούν σε μεγαλοαγρότες, να δημιουργήσουν σύγχρονες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Είναι ξεκάθαρος ο στόχος και της χθεσινής και της σημερινής Κυβέρνησης, το μάζεμα γης και παραγωγής σε λίγα χέρια. Αυτός ο σκοπός επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι φτωχοί νέοι αγρότες που μπήκαν στο πρόγραμμα, αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν και δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις.
Ανέφερε η κυρία Υπουργός στην ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, είπε σήμερα και ο κ. Παπουτσής, ότι όντως το 27% από τους ελέγχους, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Τι θα γίνει με αυτόν τον κόσμο; Και σε ό,τι αφορά την ηλικιακή ανανέωση, θα πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Σε ηλικία μικρότερη των 45, το 2000 ήταν το 42,4% του αγροτικού πληθυσμού. Το 2008 είναι το 43,2. Έχουμε μια διαφορά μικρότερη του 1%.
Βέβαια, οι κυβερνήσεις και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν τις ηγεσίες των νέων αγροτών στις κινητοποιήσεις σαν σωσίβιο, να εκτονώσουν τη δυσαρέσκεια, γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ έχουν χάσει κάθε ίχνος επιρροής στην αγροτιά. Έχουν χρεοκοπήσει στις συνειδήσεις των αγροτών για την πλήρη ενσωμάτωσή τους.
Η ηγεσία των νέων αγροτών, βέβαια, βάζει αιτήματα ακίνδυνα που συμφέρουν και προσφέρουν βοήθεια στις κυβερνήσεις και στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα άλλα Κόμματα της Αντιπολίτευσης σας κατηγορούν ότι δεν έχετε πρόγραμμα, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε εθνική στρατηγική για τη γεωργία. Αυτή η στάση, αυτό το επιχείρημα είναι ψεύτικο, αποπροσανατολιστικό. Προσπαθούν να κρύψουν την πλήρη ταύτιση στον πυρήνα της ίδιας αντιαγροτικής πολιτικής.
Απεναντίας, εμείς σας κατηγορούμε ότι έχετε πρόγραμμα και το τηρείτε, το εφαρμόζετε με θρησκευτική ευλάβεια. Το πρόγραμμά σας κινείται στα αντιαγροτικά πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Είναι πολιτική υπέρ των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλίων.
Δεν θα μπορούσα, κύριε Υφυπουργέ, να μην αναφερθώ στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών, γιατί κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι κατάφεραν να γυρίσουν οι αγρότες στα χωριά τους με σκυμμένο το κεφάλι και συκοφαντούν τους αγώνες της φτωχής αγροτιάς. Κάνουν μεγάλο λάθος και θα το βρουν σύντομα μπροστά τους. Η πολυήμερη σκληρή μάχη των μικρομεσαίων αγροτών, έχει μεγάλη σημασία, τους εφοδιάζει με πολύτιμη εμπειρία. Είναι πολύ χρήσιμη για να βγάλουν συμπεράσματα καθοριστικά, για την επιβίωση και για το μέλλον τους.
Η μαζικότητα των μπλόκων, η κινητοποίηση των χωριών, η συμμετοχή των νέων αγροτών με το συνεπές αγροτικό κίνημα, αλλά πάνω απ’ όλα, η αλληλεγγύη των φτωχών εργατικών στρωμάτων, είναι παρακαταθήκη για να συνεχιστεί αυτός ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας που έγινε, έγινε κόντρα στις εισαγγελικές παρεμβάσεις. Οι αγρότες απέναντί τους δεν είχαν μόνο την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία τάχθηκε εξαρχής κατά των μπλόκων και μέσω κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών προσπάθησε να τα υπονομεύσει, αλλά ήρθε σε κόντρα από τα κάτω με τους μαχόμενους αγρότες.
Το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. ήταν βασιλικότερο του βασιλέως. Ζητούσε ματ και εισαγγελείς, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, με τη γνωστή τακτική του, έσπειρε συγχύσεις, καλλιεργούσε αυταπάτες, ότι είναι θέμα διαχείρισης της ΚΑΠ. Απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες βρέθηκαν επίσης οι αφέντες και οι παραδουλεύτρες της πλουτοκρατίας, μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοξενοδόχοι και πληρωμένοι κονδυλοφόροι, αναλυτές.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, όπως δώσατε και στους υπόλοιπους.
Όλα αυτά, όμως, έπεσαν στο κενό.
(FT)
(3XS)
Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώρια αγροτικής παραγωγής, με στόχο πρώτα απ’ όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας, με ελεγμένα προϊόντα, με παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους. Μια τέτοια πολιτική είναι προς όφελος της φτωχής αγροτιάς, των νέων, των λαϊκών στρωμάτων, των πόλεων και της υπαίθρου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει τώρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Αστέριος Ροντούλης, για έξι λεπτά.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε κοινοβουλευτικέ εκπρόσωπε του Κομμουνιστικού Κόμματος, σας παρακαλώ πολύ να μου φέρετε μία ανακοίνωση του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού –μία!- που κάνει λόγο για ΜΑΤ και για Εισαγγελίες…
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Ο Πρόεδρός σας, ο κ. Καρατζαφέρης επικαλούνταν την παρέμβαση του εισαγγελέα.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Μία! Διαφορετικά είστε αισχρός ψεύτης. Πρέπει να ντρέπεστε γι’ αυτά που λέτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Ροντούλη και κύριε Μωραϊτη.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να λέει τέτοια πράγματα με πλήρη ανευθυνότητα.
Να τα αφήσετε αυτά τώρα. Πρέπει να ντρέπεστε. Να φέρετε μία ανακοίνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Και σε τοπικό επίπεδο, στελέχη του ΛΑΟΣ μιλούσαν για την παρέμβαση της εισαγγελίας για το άνοιγμα των δρόμων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας παρακαλώ, ας αποφύγουμε τις οξύτητες. Μπορεί να ειπωθεί ότι θέλετε, αλλά όχι από του Βήματος.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Επιτρέψτε μου να κάνω δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις.
Εισαγωγική παρατήρηση πρώτη. Άκουσα τον εκλεκτό, τον κύριο Υπουργό κ. Καρχιμάκη να λέει για «λαμογιές», να λέει για προγράμματα που δεν εκτελέστηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, να λέει φοβερά πράγματα για κακοδιαχείριση κι εγώ λέω, μάλλον, έτσι όπως πάμε θα πρέπει να γεμίσουμε εξεταστικές επιτροπές, κύριε Υπουργέ, να κάνουμε για την αγροτική οικονομία, να κάνουμε μία για τον τουρισμό, να κάνουμε μία για τα δημοσιονομικά -κατέθεσε πρόταση εξεταστικής η Νέα Δημοκρατία.
Δηλαδή, τέλος πάντων, θα γίνουμε η χώρα των εξεταστικών επιτροπών; Θα γίνουμε διεθνώς ρεζίλι όταν εσείς βγαίνετε και λέτε «ξέφραγο αμπέλι», κακοδιαχείριση και οι άλλοι μέμφονται τη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, όλη η Ελλάδα θα γίνει μια απέραντη Εξεταστική Επιτροπή! Καταλαβαίνετε που οδηγούνται τα πράγματα; Καταλαβαίνετε, έχετε συναίσθηση των εθνικών ευθυνών σας και οι μεν και οι δε;
Δεύτερη εισαγωγική παρατήρηση. Πως είναι δυνατόν, κύριε Υπουργέ –και αναφέρομαι και στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας- χρόνια τώρα και εσείς και οι άλλοι να θέτετε σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος να είναι πνιγμένοι στα χρέη, κάθε χρόνο να βγαίνουν και να κλείνουν τους δρόμους, το αγροτικό εισόδημα να πέφτει, ο αγροτικός πληθυσμός να μειώνετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας στον αγροτικό τομέα της χώρας και θα πρέπει να το ξεριζώσουμε όλοι με μια συντονισμένη προσπάθεια; Διότι, τόσα χρόνια πηγαίναμε από το κακό στο χειρότερο.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των νέων αγροτών. Κοιτάξτε να δείτε, εδώ τώρα τίθεται ένα ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι είχε δεσμεύσει 275 εκατομμύρια ευρώ, εσείς λέτε ότι βρήκατε 100 εκατομμύρια και ο κόσμος ο ενδιαφερόμενος, ο νέος αγρότης κάνει ένα απλούστατο ερώτημα. Ποιόν να πιστέψει; Χαρτιά σας δείχνουν κι αυτοί, ότι εμείς είχαμε βγάλει Υπουργική Απόφαση με 275 εκατομμύρια ευρώ, εσείς λέτε με 100 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, λοιπόν, να κάνουμε μια εξεταστική, να ξανακάνουμε μια εξεταστική.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τώρα ότι το όλο ζήτημα θα καταντήσει τραγέλαφος. Να κάνουμε μια εξεταστική. Μα καταλαβαίνετε ότι αυτά βλέπει ο κόσμος τώρα και έχει τρελαθεί και βεβαίως κάνετε παιχνίδια στου «κασίδη το κεφάλι» και οι μεν και οι δε. Καλά κάνετε, αλλά θα έρθει η ώρα που θα πέσει και ο πέλεκυς. Μπορεί να μην έπεσε στις προηγούμενες εκλογές, έχουμε και επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Θα αποφύγω, λοιπόν, τη διαπάλη αυτή, τη σύγκρουση αυτή. Εγώ θα κάνω συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες παρακαλώ πολύ να καταγράψετε, για να τις λάβετε σοβαρά υπόψη.
Πρώτη πρότασή μας είναι η εξής: θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ την πολιτική γης. Είναι αδιανόητο τόσα χρόνια να μην υπάρχει ένα στοχευμένο πρόγραμμα για τους νέους αγρότες, προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη αγροτική γη. Αυτό είναι ένα μείζον θέμα, διότι το ενοίκιο είναι ο υπ’ αριθμόν ένα συντελεστής αύξησης του κόστους παραγωγής.
(XF)
(3FT)
Άρα, πρέπει να δώσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία στους ανθρώπους αυτούς, στους νέους αγρότες, κατά στοχευμένο τρόπο, προκειμένου να αποκτήσουν ιδιόκτητη αγροτική γη. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Μέσα από την αναδιάρθρωση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», μέσα από νέα τραπεζικά προϊόντα της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος στοχευμένα και μέσω ενός αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ που λέμε εμείς, το οποίο θα στοχεύει αποκλειστικά σ’ αυτό τον στόχο που είπαμε, δηλαδή στην απόκτηση αγροτικής γης από το νέο αγρότη.
Δεύτερο και πάρα πολύ σημαντικό για μας, η δημιουργία αγροτικών επιμελητηρίων. Θα είναι τομή για τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Αγροτικά επιμελητήρια, τα οποία θα στηρίξουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, αλλά θα υλοποιήσουν και προγράμματα εκπαίδευσης και καινοτομίας στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, στοχευμένα δε στους νέους αγρότες.
Τρίτον, τι θέλει ο νέος αγρότης για να παραμείνει στην ύπαιθρο χώρα και να συνεχίσει την αγροτική εκμετάλλευση; Θέλει ένα περιβάλλον ασφαλείας.
Σας πληροφορώ, κύριε Υφυπουργέ, ότι αυτή τη στιγμή στην ύπαιθρο χώρα γίνεται ένας χαμός. Καταστροφές καλλιεργειών, κλοπές, δολοφονίες για ζητήματα βοσκοτόπων. Έχει καταρρεύσει το σύστημα ασφαλείας στην ύπαιθρο χώρα της Ελλάδος.
Και πώς αντιδράτε σ’ αυτό το πράγμα; Καταργείτε την αγροφυλακή. Λάθος, μέγιστο λάθος. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος. Συνεπώς έχει καταρρεύσει το σύστημα ασφαλείας. Κάτι πρέπει να γίνει σ’ αυτό το σημείο. Αλλά πρέπει να γίνει και κάτι άλλο. Πρέπει στον αγροτικό χώρο να υπάρχει η λεγόμενη παροχή υπηρεσιών.
Σας πληροφορώ, κύριε Υφυπουργέ, για ένα έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή. Ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι λειτουργούν σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, τους υποχρεώνετε να ασφαλιστούν στον ΟΑΕ από τον ΟΓΑ. Ξέρετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Να σηκωθούν και να πάνε τις επιχειρήσεις τους στα αστικά κέντρα.
Άρα, για ποια παροχή υπηρεσιών μιλάμε και για ποια ποιότητα ζωής μιλάμε σ’ αυτό που λέμε αγροτικό χώρο για να παραμείνει εκεί ο νέος αγρότης; Αυτό πρέπει να το δείτε, δηλαδή την ένταξη των επαγγελματιών όχι στον ΟΓΑ αλλά στον ΟΑΕ.
Και βεβαίως να σας πω το εξής. Τα προγράμματα αγροτουρισμού πρέπει να παραμείνουν στα χέρια του αγροτικού κόσμου. Να μη μπορεί ο συνταξιούχος της Δ.Ε.Η., ο συνταξιούχος του Ο.Τ.Ε., ο συνταξιούχος αστυνομικός να μπαίνει σε τέτοιου είδους προγράμματα. Διότι αγροτουρισμός τι είναι; Είναι η τουριστική δραστηριότητα που γίνεται σε μία αστική περιοχή από τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας προκειμένου να συμπληρώσουν το αγροτικό τους εισόδημα. Αυτό είναι ο ορισμός του αγροτουρισμού. Άρα, ο αγροτουρισμός πρέπει να μείνει στα χέρια των αγροτών και ιδίως των νέων αγροτών.
Τελειώνω λέγοντας το εξής. Υπάρχουν νέοι αγρότες, οι οποίοι ασχολούνται με τα αμπελο-οινικά. Σας πληροφορώ ότι ο κλάδος έχει καταρρεύσει. Θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία πρωτοβουλία εκ μέρους σας προβολής των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό και να αρχίσει και ένας έλεγχος των εισαγωγών αλλά και της διακίνησης των κρασιών στην εσωτερική αγορά απ’ όπου και θα αλιεύσετε πολλά λαυράκια, κύριε Υπουργέ.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστώ και εγώ, κύριε Ροντούλη.
Το λόγο έχει η κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κυρία Ηρώ Διώτη για έξι λεπτά.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πριν τοποθετηθώ επί του ζητήματος των νέων αγροτών, θα ήθελα να κάνω ένα μικρό σχόλιο σ’ αυτό που είπε ο κ. Παπουτσής –βέβαια λείπει από την Αίθουσα- ότι οι αγρότες είναι η κοινωνική ομάδα που στηρίχτηκε περισσότερο από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αυτό θα ήταν καλό να μην το λέει μέσα στην Αίθουσα και να πάει να το πει στην περιφέρεια και στους νέους αγρότες και στους αγρότες της υπαίθρου για να πάρει την κατάλληλη απάντηση.
Έρχομαι στην επερώτηση.
Κύριε Υφυπουργέ, κατ’ αρχήν να σας πω τη δική μου εκτίμηση. Το μέτρο της πρόωρης συνταξιοδότησης τελικά συνεχίζεται, αλλά χωρίς πόρους στους νέους αγρότες. Διότι με όσα εξαγγείλατε την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής, στέλνετε τους νέους αγρότες στη σύνταξη πριν καν ξεκινήσουν.
(BA)
(3XF)
Με 17.500 ευρώ στον κάθε δικαιούχο, όπως τελικά αποφασίσατε προκειμένου να τους εντάξετε όλους, το μέτρο πλέον είναι αποθαρρυντικό και ασύμφορο. Μπορεί σήμερα επί του πρακτέου να έχουν απαντηθεί τα ερωτήματα των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν τη σημερινή επίκαιρη επερώτηση. Ήδη γνωρίζουμε ότι εντάχθηκαν στο μέτρο 1-1.2 της εγκατάστασης νέων αγροτών και οι 8.500 νέοι που είχαν καταθέσει την αίτησή τους, αλλά με όρους που είναι τουλάχιστον αποθαρρυντικοί. Επί της ουσίας, με τη νέα αυτή ρύθμιση οι νέοι αγρότες θα εγκλωβιστούν σε μια αδιέξοδο διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή χρήματα για τα σχέδια βελτίωσης που συνοδεύουν την ένταξη του κάθε αγρότη στο καθεστώς των νέων αγροτών.
Ήδη ξεκόψατε σε μια κίνηση αναλγησίας –που προσωπικά δεν την αντιλαμβάνομαι- ότι στην πρόωρη συνταξιοδότηση αγροτών -ασχέτως αν έχει μικρό κόστος- όσοι εντάχθηκαν, εντάχθηκαν και δεν πρόκειται να υπάρξουν νέοι δικαιούχοι του προγράμματος, νέοι αγρότες.
Θα συμφωνήσω με τους επερωτώντες περί του μεγέθους της κοινωνικής αδικίας. Δεν είναι μόνο η προσπάθεια που μετράει, που οι νέοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν καταβάλει και θα έπρεπε να «επιβραβεύονται». Το πρόγραμμα νέων γεωργών είχε 16% αποτυχία στο Γ΄ ΚΠΣ. Άλλα ανάλογα προγράμματα για νέους επιχειρηματίες, επιστήμονες νέους, γυναίκες, έχουν αποτυχία 50% σε πέντε χρόνια και στα δέκα χρόνια εκτιμάται ότι η αποτυχία αγγίζει το 75%, από στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας. Το 16% βέβαια είναι μεγάλη επιτυχία σε σχέση με το 75%, αλλά, παρόλα αυτά, γίνεται προσπάθεια συρρίκνωσης, έως κατάργησης, του προγράμματος νέων γεωργών.
Ας πάμε στα ζητήματα που προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους νέους αγρότες. «Ναι, εντάξει, θα πληρωθούν όλοι». Θα μπορούσε κάποιος να πει σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης ότι κάτι είναι και αυτό. Διαφωνώ βέβαια, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Θα πληρωθούν, λοιπόν. Θα είναι όμως όλοι ευχαριστημένοι; Επιτρέψτε μου να έχω βάσιμες αμφιβολίες επ’ αυτού κύριε Υφυπουργέ. Πόσο σίγουροι είσθε κύριοι της Συμπολίτευσης ότι θα δεχτούν οι εγκριθέντες πλέον νέοι αγρότες να δεσμευτούν για δέκα χρόνια παίρνοντας τα μειωμένα αυτά χρήματα; Με άλλους όρους έλαβαν την απόφαση να αιτηθούν την ένταξή τους στο μέτρο και με άλλους όρους τελικά βρέθηκαν εντός. Και αν αυτοί δεν δεχτούν, τα λεφτά που θα περισσέψουν τι θα γίνουν;
Ένα δεύτερο ζήτημα που προκύπτει –και δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε την ουσία του ούτε εμείς, πόσο μάλλον οι νέοι αγρότες- είναι ότι οι υποψήφιοι που δήλωσαν ότι θα κάνουν επενδύσεις άνω των 50.000 ευρώ για να πάρουν επιπλέον πέντε μόρια, θα πρέπει να σκεφθούν τελικά πώς θα τις πραγματοποιήσουν. Είναι, ή δεν είναι ασύμφορο; Εσείς πώς το ακούτε; Να ξεκινάτε μια επένδυση, γνωρίζοντας ότι το ποσό που θα λάβετε θα κυμανθεί στις 35.000-40.000 ευρώ και τελικά να σας λένε «συγνώμη, λάθος, δεν περισσεύουν για όλους, τελικά θα πάρετε 15.000 ευρώ». Δεν είναι απλώς ότι οι άνθρωποι αυτοί θα βγουν από ένα σχεδιασμό και έναν προγραμματισμό που έκαναν, αλλά θα βρεθούν κυριολεκτικά επί ξύλου κρεμάμενοι. Αν δεν πραγματοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις, θα βρεθούν εκτεθειμένοι και θα τους ζητηθούν τα λεφτά πίσω. Με το πιστόλι στον κρόταφο δηλαδή. Όσοι πρόλαβαν να δηλώσουν ότι θα προχωρήσουν σε τέτοιου ύψους επενδύσεις, θα πρέπει να τις υλοποιήσουν, ανεξαρτήτως αν θα βγουν ή δεν θα βγουν τα σχέδια βελτίωσης. Σας ερωτώ, όχι τόσο για να μου απαντήσετε, αλλά για να μπείτε κι εσείς λίγο στη διαδικασία να σκεφθείτε: Με αυτούς που είχαν αρχικά υπογράψει συμβάσεις με ποσά έως 40.000 ευρώ, τι θα γίνει; Αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν να κάνουν επενδύσεις, έχοντας δεδομένη την επιδότηση που θα πάρουν. Χρεώθηκαν και ίσως περίμεναν την πρώτη δόση για να ξεχρεώσουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. Τώρα που θα πάρουν τα μισά χρήματα, τι θα κάνουν; Πώς να σας εμπιστευτούν πλέον, κύριοι συνάδελφοι της Κυβέρνησης, οι νέοι αγρότες; Πώς να εμπιστευτούν και σας, κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης, που σήμερα κόπτεστε για τα δίκια τους, αλλά νωρίτερα παίζετε μικροπολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους;
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προεκλογικά έκανε μαζικές εντάξεις για ευνόητους λόγους και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα δεν τους δίνει όλα τα χρήματα της επιδότησης που δικαιούνται ανάλογα με τα μόρια που έχουν. Ποια είναι η συνέπειά σας; Κύριε Υφυπουργέ, λίγες μέρες μετά τις εκλογές λέγατε ότι «ο νέος αγρότης αποτελεί αιχμή του δόρατος του προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την πράσινη ανάπτυξη». Αποδείξατε, δυστυχώς, ότι ο νέος αγρότης απλώς βρέθηκε απειλούμενος από την αιχμή του δόρατος της Κυβέρνησης.
Μιλάγατε και μιλάτε για την πράσινη ανάπτυξη. Μα, επιτέλους, κάντε την πράξη. Το πρόγραμμα εγκατάστασης των νέων αγροτών μπορεί να συνδυαστεί με περιβαλλοντικής κατεύθυνσης επενδύσεις, οι οποίες, σε συνδυασμό με την κατάλληλη περιβαλλοντική εκπαίδευση των νέων αγροτών, θα οδηγήσουν σε μια νέα γενιά αγροτοκτηνοτρόφων με βιώσιμες επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον. Θεσπίστε μέτρα. Θα διευκολύνουν τη ζωή όσων επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν στην ύπαιθρο. Ο πολιτισμός της υπαίθρου και η σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, αμβλύνοντας τις κοινωνικές σχέσεις σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον, όπως αυτό της ελληνικής περιφέρειας. Έτσι μόνο οι νέοι αγρότες, τωρινοί και αυριανοί, θα μπορέσουν με υπευθυνότητα, σύνεση, χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων, να υπηρετήσουν και το αίτημα για αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε την κ. Διώτη.
Τελείωσαν οι πρωτολογίες και μπαίνουμε στον κύκλο των δευτερολογιών, ξεκινώντας από τον πρώτο των επερωτώντων κ. Γεώργιο Κασαπίδη που έχει το λόγο για πέντε λεπτά.
(ML)
(3BA)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ευχαριστούμε, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, σήμερα έχω την εντύπωση ότι χάσατε μία ευκαιρία από τις μοναδικές που μέχρι σήμερα σας δόθηκαν, να απευθυνθείτε στους αγωνιούντες νέους γεωργούς που παρακολουθούν αυτή τη συζήτηση και να τους πείτε λόγια ξεκάθαρα, λόγια με περιεχόμενο και με ουσία. Μάλιστα περίμεναν από εσάς κάτι διαφορετικό από αυτό που μέχρι σήμερα ακούνε από την κυρία Υπουργό. Απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει μία ομόφωνη απόρριψη αυτών των δίκαιων αιτημάτων των παραγωγών, αλλά και των ορθών αποφάσεων της Νέας Δημοκρατίας, της προηγούμενης Κυβέρνησης, για άλλους λόγους, εκτός της ουσίας, την οποία και αποφεύγετε επιμελώς και έντεχνα και σ' αυτό σας αξίζουν συγχαρητήρια. Μας περιγράψατε τους όρους του προγράμματος ως οτιδήποτε αρνητικό πρότεινε η Νέα Δημοκρατία για τους νέους αγρότες, για να ενταχθούν. Δυστυχώς, όμως, για την πραγματικότητα η συμπεριφορά και η στάση σας ως Κυβέρνηση επιδεινώνει την κατάσταση στον αγροτικό τομέα.
Ακούγεται σαν πρόκληση και σαν ανέκδοτο μαζί η ρήση του Κοινοβουλευτικού σας Εκπροσώπου από το Βήμα της Βουλής ότι η πιο ενισχυμένη κοινωνική ομάδα από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι οι αγρότες. Αυτό δεν νομίζω να σας προσθέτει πόντους, αν το επαναλάβετε.
Απ’ ό,τι φάνηκε, λοιπόν, από τη συζήτηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχετε επιχειρήματα για να αντιμετωπίσετε την πρότασή μας –επιμένουμε σε αυτήν- για να καταβάλλετε στο σύνολο το ποσό που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί, αλλά δεν έχετε σχέδιο και πρόγραμμα για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, καθώς μέχρι σήμερα σχεδόν πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχετε φέρει ούτε ένα θεσμικό μέτρο, εκτός από τη ρύθμιση των οφειλών των παραγωγών από το Υπουργείο Οικονομίας, για την υποστήριξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, τη στιγμή μάλιστα που έχει επιδεινωθεί η θέση της εξαιτίας και της παγκόσμιας κρίσης. Είναι, όμως, ίσως και ο πιο ελπιδοφόρος τομέας για ουσιαστική ανάπτυξη, για πραγματική ανάπτυξη στη χώρα που θα δώσει πλούτο, θέσεις απασχόλησης και μία αισιόδοξη προοπτική.
Για την αποκατάσταση, λοιπόν, της αλήθειας, στα όσα ακούστηκαν μέχρι στιγμής, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα ότι υπάρχει απόφαση που αυξάνει τον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης του μέτρου 112, του μέτρου δηλαδή των νέων αγροτών, με ημερομηνία 3/9/2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 11316 –πρόκειται να την καταθέσω και στα Πρακτικά- σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η αύξηση του προϋπολογισμού του μέτρου, κατόπιν της πολιτικής απόφασης της ηγεσίας του Υπουργείου επί Νέας Δημοκρατίας, να ενισχύσει περαιτέρω το μέτρο των νέων αγροτών για την κάλυψη των αιτήσεων του συνόλου των νέων αγροτών που είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όρους να ενταχθούν και να δικαιωθούν από το μέτρο.
Εάν τώρα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν θέλησε να προχωρήσει τη διαδικασία , όπως την περιέγραψε ο αγαπητός κύριος Υπουργός, για λόγους σκοπιμοτήτων και να εκθέσει στα μάτια των αγροτών την αμέλεια της Νέας Δημοκρατίας που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη διαδικασία, τότε η ευθύνη βαρύνει την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει να καταλάβουν –και το ξέρουν- οι Έλληνες γεωργοί ότι ευθύνεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη μη συνέχιση της διαδικασίας και την ολοκλήρωσή της για να δικαιωθούν αυτοί που είχαν τα νόμιμα δικαιώματα και τις προϋποθέσεις στο μέτρο αυτό.
Επίσης, ως προς την ύπαρξη ή όχι του ποσού, στο μέτρο των νέων αγροτών, των 305 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί –θα καταθέσω και το συγκεκριμένο πίνακα- από το πρόγραμμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΝΤΖΗΣ», όπως είχε διατυπωθεί, κατατέθηκε και εγκρίθηκε ως το πρώτο πρόγραμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Τώρα, όπως φαίνεται, κύριε Πρόεδρε, εν περιλήψει δεν έκαναν αυτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αξιότιμοι κύριοι της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί ακριβώς δεν ήθελαν να ενισχύσουν αυτό το κομμάτι των Ελλήνων αγροτών, τους νέους αγρότες, γιατί –και φοβάμαι ότι αυτό αν επαληθευτεί θα είναι επιζήμιο για την πατρίδα μας- δεν πιστεύουν στην προοπτική και στο μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Γι’ αυτό και δεν θέλουν να εντάξουν μέσα επιπλέον νέους ανθρώπους, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να ξαναπροκηρύξουν το μέτρο των νέων αγροτών, αλλά μεταθέτουν τα υπόλοιπα χρήματα στο μέτρο των σχεδίων βελτίωσης.
(PM)
(3ML)
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Υπουργέ, δεν πιστεύετε στο μέτρο αυτό, γι’ αυτό και δεν διεκδικείτε το ποσό των πενήντα εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στην εθνική συμμετοχή για την εκταμίευση του συνόλου του ποσού για να το δώσετε σ’ αυτούς που δικαιούνται να πάρουν τριάντα ή σαράντα χιλιάδες ευρώ ως πριμ πρώτης εγκατάστασης, δηλαδή σε οκτώμισι χιλιάδες νέους γεωργούς. Μάλιστα αν θέλατε να υπερασπιστείτε την αξιοπιστία των λόγων σας αναφορικά μ’ αυτό που λέγατε πέρσι ότι θα δώσετε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, βρείτε τα πενήντα τουλάχιστον και δώστε τα εκεί που θα «πιάσουν τόπο». Μην προσπαθείτε να απαξιώνετε το μέτρο με αναφορές ότι εγκαταλείπουν το μέτρο των νέων γεωργών όσοι εντάχθηκαν κατά το παρελθόν ή ότι έγιναν αναξιοκρατικές και αδιαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης, ενώ οφείλατε να γνωρίζετε ότι όσοι εγκαταλείπουν το μέτρο αυτό…
(Στο σημείο αυτό κτυπάει επανειλημμένα το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ολοκληρώστε, κύριε Κασαπίδη, σας παρακαλώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Όσοι εγκαταλείπουν το μέτρο αυτό οφείλουν να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα αυτά τα ποσά που πήραν για το πρόγραμμα, επομένως αυτό που λέτε είναι έωλο, αλλά με την αναφορά τη δική σας και της κυρίας Υπουργού ότι υπήρχε αναξιοκρατία και κομματισμός στην αξιολόγηση των προτάσεων προσβάλλετε τις υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, όταν οι υπάλληλοι αυτοί λειτουργούν με τελείως αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και όχι με κομματικά που εσείς πιστεύετε και ίσως να θέλετε να επαναφέρετε. Αλίμονό μας!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, θέλοντας να επισημάνω την αναφορά του κυρίου Υπουργού ότι το ενδιαφέρον για τη γεωργία, για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους πρόκειται να το ξεδιπλώσουν στο μέλλον προτάσσοντας την εξυγίανση και την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος.
Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι είναι ήσσονος σημασίας αυτή η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αν η Κυβέρνηση ήθελε ουσιαστικά να προτάξει τα συμφέροντα των παραγωγών κι όχι να χειραγωγήσει την ελευθερία έκφρασης και συνδικαλισμού των αγροτών, δεν θα προγραμμάτιζε να χειραφετήσει το συνδικαλιστικό κίνημα ορίζοντας ότι ένας σύλλογος σε κάθε δήμο και μία ένωση σε κάθε περιφέρεια…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Παρακαλώ, κύριε Κασαπίδη, είναι περασμένη η ώρα. Μην επιμένετε άλλο. Ολοκληρώστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Εμείς ως Νέα Δημοκρατία καταδικάζουμε αυτή την πρακτική και προτάσσουμε για τα συμφέροντα του αγροτικού τομέα την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος και την ανασυγκρότηση εκ βάθρων των υπηρεσιών του Υπουργείου Γεωργίας ως προτεραιότητες επείγουσας ανάγκης για να μπορέσουμε να προδιαγράψουμε μία αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κύριος Γεώργιος Κασαπίδης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε κι εμείς.
Το λόγο έχει ο κύριος Κιλτίδης για τρία λεπτά αυστηρώς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ενώ μου είστε τόσο συμπαθής, κύριε Πρόεδρε, σήμερα σας έχει πιάσει άγχος με το χρόνο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κύριε Κιλτίδη, εσείς υπερβήκατε κατά τρία λεπτά το χρόνο στην πρωτολογία σας και οι περισσότεροι συνάδελφοι τον έχουν υπερβεί επίσης. Είδατε πώς εξελίχθηκαν σήμερα τα πράγματα. Δεν υπάρχουν περιθώρια. Μέχρι πότε να καθίσουμε εδώ;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Δεν πρέπει να ακυρώνεται όμως αυτή η κριτική διαδικασία στο Κοινοβούλιο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Όχι, είμαστε μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο Κανονισμός. Άλλωστε όλοι αξιοποίησαν το χρόνο τους.
Συνεχίστε, κύριε Κιλτίδη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Καταρχάς δήλωσα εξ’ αρχής ότι δεν μας λείπει η ευγένεια, ούτε βεβαίως η εκτίμηση στο πρόσωπο της κυρίας Υπουργού. Θα ήθελα όμως να επισημάνω στο φίλο και αγαπητό Υφυπουργό κύριο Καρχιμάκη ότι ορισμένα πράγματα δυστυχώς πρέπει να λέγονται. Αν Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας στο συγκεκριμένο Υπουργείο έπραττε αυτό το ατόπημα, θα είχατε δίκιο κι εσείς να κάνετε την ίδια κριτική τότε, να μην παραστεί δηλαδή στις αρμοδιότητες που υπονοήσαμε όλοι μας ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα πάντα είθισται να είναι στην ευθύνη του εκάστοτε Υπουργού. Αυτό είχε να κάνει μ’ αυτή την επισήμανση. Θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση και αντί να είναι σήμερα η επερώτηση να είναι τη Δευτέρα και να προηγηθεί σήμερα αυτή του Συνασπισμού. Νομίζω ότι παντού βρίσκεται λύση.
Θέλω να σας δηλώσω τούτο, κύριε Πρόεδρε: Η Νέα Δημοκρατία, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, μπορεί να έκανε πολλά λάθη και πολλές αμέλειες, όμως σίγουρα στον αγροτικό κόσμο ο Πρωθυπουργός μας Κώστας Καραμανλής και άλλοι που συμμετείχαν σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν αρωγοί προς τον ευρύτερο γεωργικό τομέα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Τέλος πάντων τι ισχύει;
Όσο συμμετείχα στο Υπουργείο, στην πολιτική ηγεσία, άκουγα μονίμως την κριτική «πού τα βρίσκετε και τα δίνετε».
(TS)
(3 PM)
Και απαντούσα τότε με αυτό που θα απαντήσω και τώρα. Στους αναξιοπαθούντες Έλληνες πολίτες τουλάχιστον θα πρέπει να υπάρχει ισονομία και δικαιοσύνη. Σήμερα πέραν του 50% των Ελλήνων γεωργών, για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, δεν έχει εισόδημα, κύριε Υφυπουργέ, όχι ότι είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Αυτά τα γνωρίζουμε και σας επεσήμανα ότι είναι ιστορική η ευκαιρία αυτή. Το έλεγα όταν ήμουν και εγώ Υφυπουργός, χρεώνοντάς τον εαυτό μου με περισσότερες ευθύνες. Ο πληθυσμός των νέων αγροτών είναι μεγαλύτερος πλέον από τους ηλικιωμένους. Είμαστε κάτω από το 10%. Οι απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες για τον επαγγελματισμό των νέων γεωργών.
Κλείνοντας, θα σας πω κάτι που θα το βρείτε μπροστά σας, κύριε Υφυπουργέ, γιατί κυβερνάτε επί πέντε μήνες –η ανοχή μας εξαντλήθηκε- και θα ερωτηθείτε στο μέλλον να απαντήσετε ποια έργα γίνονται.
Και μία απάντηση σε ό,τι είπατε. Ξέρετε πόσα έργα υποδομής έκανε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 2000-2004; Έξι! Εμείς και στη Δ΄ Προγραμματική Περίοδο πέραν του 50% τα είχαμε εντάξει σε έργα υποδομής.
Και θα ελεγχθείτε, κύριε Υφυπουργέ. Θα κατατεθεί συγκεκριμένη αναφορά και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το ποια έργα προχωρούν, για να δούμε τελικά ποια έργα υπογράφονται και υλοποιούνται με ημερομηνίες απόφασης-έγκρισης πολύ μεταγενέστερες από άλλα έργα που η ελληνική ύπαιθρος δεν καρπούται αυτή τη στιγμή.
Έτσι θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί, να αποδίδουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Αυτό το οποίο δικαιούστε, δεν θα σας το πάρει κανείς, εάν ανταποκριθείτε σε αυτό που εξαγγείλατε. Σας τόνισα ότι η στιγμή είναι ιστορική.
Και μία επίκληση. Προσέξτε την ελληνική κτηνοτροφία. Δεν αξιώθηκα να τους στηρίξω, αλλά η κραυγή είναι μεγίστη των Ελλήνων κτηνοτρόφων.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Κιλτίδη.
Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι σίγουρο ότι σήμερα σας παρακολούθησαν οι νέοι αγρότες. Και τους απογοητεύσατε. Δώσατε την εντύπωση ότι είτε δεν γνωρίζετε πώς υλοποιούνται τα κοινοτικά προγράμματα, ιδιαίτερα το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, είτε επιχειρείτε να συσκοτίσετε την υπόθεση, να κάνετε το άσπρο-μαύρο, ενώ θα μπορούσατε με δύο λόγια, εάν είχατε το θάρρος, να πείτε στους νέους αγρότες: «Κύριοι, είναι πολιτική μας απόφαση να μειώσουμε το μέτρο για τους νέους αγρότες από τα 305 εκατομμύρια στα 160 εκατομμύρια.».
Θα πρέπει να ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι για να αντλήσουμε χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα, θα πρέπει να πληρώσουμε την εθνική συμμετοχή. Για παράδειγμα, όλο το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι 6,6 δισεκατομμύρια. Για να απορροφήσουμε τα 3,7 δισεκατομμύρια που είναι η κοινοτική συμμετοχή, θα πρέπει να πληρώσουμε το 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ. Οποιαδήποτε και να είναι η κυβέρνηση, θα πρέπει να καταβάλλει αυτό το ποσό, προκειμένου να αντλήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό το ποσό.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΝΙΩΤΗΣ).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για τους νέους αγρότες μιλήσατε για 200 εκατομμύρια και 270 εκατομμύρια, κύριε Υπουργέ, και δεν είπατε το αυτονόητο, ότι από τα 305 εκατομμύρια τα 218 εκατομμύρια, δηλαδή το 70,6%, είναι κοινοτική συμμετοχή και μόνο τα 86 εκατομμύρια, δηλαδή το 29,4, είναι εθνική συμμετοχή.
Γι’ αυτό το ποσό μιλάμε, κύριε Υπουργέ. Η διαφορά πάνω από τα 100 εκατομμύρια μέχρι τα 275 εκατομμύρια για να εξαντλήσουμε όλο το μέτρο, είναι μόνο 45 εκατομμύρια.
Και δεν μπορείτε να βρείτε, κύριε Υπουργέ, 45 εκατομμύρια. Τα βρήκατε, όμως, σε ένα δευτερόλεπτο, όταν η κυρία Υπουργός αποφάσισε να δώσει 50 εκατομμύρια κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις στο Νομό Φθιώτιδος και στους νομούς της εκλογικής της γειτονιάς.
Βρήκατε 87 εκατομμύρια, κύριε Υπουργέ, σε μηδέν χρόνο, όταν θέλατε να χρηματοδοτήσετε την εθελουσία έξοδο των προνομιούχων εργαζομένων στον ΟΛΠ. Βρήκατε δισεκατομμύρια το 2009, προκειμένου να ανεβάσετε στο 12% περίπου το έλλειμμα.
Ως προς τα ρουσφετολογικά, για το πρόγραμμα «LEADER», κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά ότι έχει γίνει η κατανομή στις αναπτυξιακές, έχουν υποβληθεί προτάσεις και αναμένεται να δώσετε το o.k, προκειμένου να προχωρήσει η προκήρυξη των μέτρων.
(AS)
(TS)
Το ίδιο συμβαίνει και με τα Ο.Π.Α.Α.Χ. Και βεβαίως, για τη Νέα Δημοκρατία ό,τι έχετε να πείτε, τα έχετε μπροστά σας.
Κύριε Υπουργέ, εμείς σαν Βουλευτές Κορινθίας αγωνιζόμαστε για το μεγάλο φράγμα του Ασωπού, στο μέτρο εκατόν είκοσι πέντε. Είδα πρόσφατα δημοσίευμα –κρατώ γι’ αυτό μια μικρή επιφύλαξη- ότι εντάξατε και προχωράτε τη διαδικασία για την υλοποίηση των έξι πρώτων έργων, που αφορούν την περιοχή της Κρήτης. Σας συγχαίρω, κύριε Υπουργέ, που ενδιαφέρεστε για την ευρύτερη εκλογική σας περιφέρεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε όμως, ότι δεν είστε Υπουργός Κρήτης, είστε Υπουργός ολόκληρης της χώρας.
Επιτέλους, κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να απαντήσετε στο ερώτημα, αν το μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης θα ενισχυθεί και πότε, και αν οι νέοι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα, μαζί με την ένταξή τους, να ενταχθούν και στα σχέδια βελτίωσης.
Ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριος Αυγενάκης έχει το λόγο, για τρία λεπτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Σαν συνέχεια της πρωτολογίας μου, επιτρέψτε μου να πω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν μου απαντήσατε σχεδόν σε κανένα από τα πολύ σημαντικά ζητήματα που έθεσα. Μάλλον, συνηθισμένος από το ρόλο που είχατε ως Βουλευτής της Αντιπολιτεύσεως, σας ξέμεινε και σήμερα ως Υφυπουργός ο καταγγελτικός χαρακτήρας της τοποθέτησής σας, παρά το γεγονός ότι έχοντας ρόλο Υφυπουργού, οφείλατε να πάρετε αποφάσεις, να κάνετε αυστηρή και συγκεκριμένη τοποθέτηση και κυρίως να πείτε συγκεκριμένα πράγματα και να ξεφύγετε από τις καταγγελίες που βεβαίως εξαιρετικά καλά –από ότι φαίνεται- κάνατε την προηγούμενη περίοδο.
Στο σημείο αυτό σημειώνω αναφορικά με το μέτρο των νέων αγροτών ότι η προκήρυξη είχε ισχύ από τις 16 Φεβρουαρίου 2009 έως 31 Δεκεμβρίου του 2009 και με διαθέσιμη πίστωση δημόσιας δαπάνης 100.000.000 ευρώ. Λόγω της μεγάλης συμμετοχής, η ισχύς της προκήρυξης έληξε στις 15 Ιουλίου και η πρώην ηγεσία του Υπουργείου με την απόφασή της στις αρχές Σεπτεμβρίου αύξησε τον προϋπολογισμό της δημόσιας δαπάνης του μέτρου για την εγκατάσταση νέων γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 713.
Σήμερα, υπάρχει έντονη ανησυχία στον αγροτικό κόσμο και έχω την εντύπωση ότι γίνεται ακόμα πιο έντονη η ανησυχία μετά τις δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού σας Εκπρόσωπου του κύριου Παπουτσή, καθώς σύμφωνα και με αυτά που είπε αλλά σύμφωνα και με αυτά που εσείς έχετε αφήσει να διαρρέουν στον Τύπο –όχι εσείς προσωπικά, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- πιθανότατα δεν θα πληρωθούν οι νέοι αγρότες, ενώ ακούγεται ότι θα κινηθεί εκ νέου η διαδικασία έγκρισης των δικαιούχων, παρόλο που οι τελευταίοι είναι με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο.
Σημειώνω, μάλιστα ότι με βάση τα όσα προέβλεπε η ΚΥΑ, σημασία είχε εκτός από την βαθμολογία, και η χρονική σειρά με την οποία κατέθεσε κάποιος το φάκελό του, ώστε προέκυπταν τέσσερις κύκλοι, ενώ όλες οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες, σε κάθε περίπτωση.
Η φημολογούμενη πρόθεση της Κυβέρνησης, όχι μόνο για την απόσυρση των επιπλέον 175.000.000 ευρώ, αλλά και με τον επαναπροσδιορισμό των δικαιούχων με την επανεξέταση όλων των υποψηφίων της προκήρυξης και για τους τέσσερις κύκλους, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση του Προγράμματος, θα επιφέρει σημαντικότατα προβλήματα, καθώς εκτός των άλλων θα υπάρξει και ανάκληση των εγκρίσεων.
Επί προσθέτως υπογραμμίζω, κύριε Υπουργέ, ότι η επανεξέταση του Προγράμματος ενδεχομένως θα επιφέρει το πρωτοφανές αποτέλεσμα, κάποιοι που είχαν υποβάλει αιτήσεις στον πρώτο κύκλο και έχουν ήδη εγκριθεί και υπογράψει την απόφαση ένταξης τους στο Πρόγραμμα, να βρεθούν επιλαχόντες, ενώ τη θέση τους θα πάρουν πιθανόν άλλοι από τους επόμενους κύκλους.
Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνω ότι είναι αναγκαίο, όχι μόνο να μην γίνει ανάκληση της εγκρίσεως, όχι μόνο να μην αποσυρθούν τα 175.000.000 ευρώ, αλλά αντίθετα είναι αναγκαίο και να βρεθούν τα χρήματα -και εδώ αυτό που μένει είναι να τα διεκδικήσετε, κύριε Υπουργέ- και να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη δόση της πριμοδότησης.
Κύριε Υπουργέ, δεδομένο είναι ότι οι νέοι αγρότες αποτελούν τον κινητήριο μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, ενώ είναι πιο δεκτικοί στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και καλλιεργειών για την παραγωγή, για την παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικότερων τροφίμων γιατί αυτό είναι το κρίσιμο ζητούμενο στην εποχή μας.
Σας ερωτώ, λοιπόν, ευθέως, κύριε Υπουργέ, και παρακαλώ απαντήστε: Προτίθεται η Κυβέρνηση να επανεξετάσει όλους τους υποψηφίους της προκήρυξης του Προγράμματος Νέων Αγροτών και να προχωρήσει σε ανάκληση των δεδηλωμένων εγκρίσεων; Υπάρχει η πολιτική βούληση για την αναθεώρηση του μέτρου 1.1.2 εγκατάστασης νέων αγροτών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013; Ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός και προγραμματισμός της Κυβέρνησης σχετικά με την καταβολή της πρώτης δόσης, της πριμοδότησης προ της εγκατάστασης νέων αγροτών; Πότε μένει να πραγματοποιηθεί;
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειρoκροτήματα απ ό την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
(PE)
(4AS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Καβάλας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε.
Κατά κανόνα, κύριε Υφυπουργέ, η Αντιπολίτευση ομιλεί κάπως περισσότερο, η Κυβέρνηση ενεργεί περισσότερο και ομιλεί λιγότερο. Εσείς μιλάτε πολύ συλλογικά και δεν ενεργείτε τόσο πολύ, όσο θα έπρεπε. Γι’ αυτό, ίσως, και η κατάσταση χειροτερεύει.
Στα πλαίσια αυτής της ικανότητάς σας να μιλάτε περισσότερο και να ενεργείτε λιγότερο, υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει τώρα να ενεργήσετε περισσότερο. Όταν ενεργείτε εσείς, συνήθως περικόπτετε. Τον «Μπαλτατζή» τον έχετε πετσοκόψει, εκτός βέβαια όταν πρόκειται για το Νομό Φθιώτιδας ή νομούς της Κρήτης. Στο Νομό μου, στην Καβάλα, υπάρχει αποπερατωμένο έργο υποδομής, το φράγμα του Μαρμαρά, το οποίο δεν παραδίδετε, διότι απομένουν μικροποσά για να πληρωθεί ο εργολάβος και έχει παγώσει η κατάσταση. Αυτά τα ζητήματα, ξέρετε, αναβαθμίζουν και μάλιστα με ρυθμούς κατεπείγοντες τις υποδομές της υπαίθρου. Σε αυτά βασίζονται οι αγρότες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Για να δικαιολογηθείτε, εφευρίσκετε διάφορες εκφράσεις, όπως, για παράδειγμα, αυτή των επιλαχόντων. Τι σημαίνει επιλαχόντες; Τα 100.000.000 εγκεκριμένα αρχικώς έφθαναν για να καλύψουν μόνο δύο χιλιάδες οκτακόσιους περίπου δικαιούχους. Αποφασίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η εγκεκριμένη πίστωση άλλων 185.000.000, για να καλυφθούν όλοι. Εκεί έγκειται η διάκριση μεταξύ επιτυχόντων και επιλαχόντων.
Εσείς τι κάνατε; Ήρθατε και είπατε «μείωση, από 185.000.000 σε 60.000.000» και μετά μιλάτε για αγρότες δύο ταχυτήτων. Μου δίνετε την εντύπωση ώρες-ώρες ότι κυβερνητική έμπνευση, για να απαλειφθεί το πρόβλημα των αγροτών δύο ταχυτήτων, είναι να περιέλθουν όλοι σε καθεστώς πλήρους ακινησίας. Τότε, δεν θα υπάρχει ζήτημα ταχύτητας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Οι νέοι αγρότες περιμένουν αυτήν την εισοδηματική ενίσχυση. Ανατρέπονται σχεδιασμοί, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες με δεδομένα άλλα από αυτά που εσείς τώρα αποφασίζετε.
Σε κάθε περίπτωση, κύριε Υφυπουργέ, αξιολογείστε, επιλέξτε, στηρίξτε. Από τις δυνάμεις της αγροτικής οικονομίας αξίζουν στήριξης τώρα οι νέοι αγρότες. Αξίζουν στήριξης και συγκεκριμένα προϊόντα, ενώ άλλα δεν αξίζουν τόσο. Στηρίξτε τα! Η βρώσιμη ελιά να στηριχθεί, όχι όμως μόνο αυτή του Νομού Φθιώτιδας. Και στην Καβάλα έχουμε βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής αρίστης ποιότητας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Και στην Πελοπόννησο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια που μου δίνεται η ευκαιρία, να πω και για το σπαράγγι. Πέντε νομοί περιμένουν. Και εδώ υπάρχει θέμα καθυστέρησης, ενδεχομένως, στους ρυθμούς υλοποίησης αποφάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης. Όμως, εγκεκριμένες και ειλημμένες αποφάσεις επισπεύστε τις. Πέντε νομοί είναι σε όλη την Επικράτεια που καλλιεργούν σπαράγγι. Είναι προϊόν με μέλλον, προϊόν δυναμικής καλλιέργειας. Στηρίξτε το!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στήριξη και όχι απεριόριστο λαλείν.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρχιμάκης για δέκα λεπτά, προκειμένου να δευτερολογήσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω τη δευτερολογία μου από αυτά που άκουσα για την Υπουργό, ότι η κυρία Μπατζελή επιδίωξε να στηρίξει το Νομό της. Ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν και άλλοι νομοί, τους οποίους τους προκαλείτε.
Η κυρία Μπατζελή, λοιπόν, μπορεί να επεδίωξε να στηρίξει παραγωγούς αγρότες με τεκμηριωμένες και προβλεπόμενες αποφάσεις του ΕΛΓΑ, δεν ανέχθηκε όμως, ούτε ανέχεται, όπως εσείς κάνατε, να δαπανά το Υπουργείο σας, τότε, 20.000.000 ευρώ σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, οι οποίες κατανέμονταν σε «ροζ» τηλέφωνα, σε τηλεκληρώσεις, σε τηλεπαιχνίδια -και θα καταθέσω στα Πρακτικά και το ίδιο το έγγραφό σας, που εσείς το παραδέχεστε- για τα οποία δεν κάνατε τίποτα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Να βρεθούν οι υπαίτιοι.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως, δεν ανέχθηκε η κυρία Μπατζελή…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Δώστε τα στοιχεία.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Θα σας δώσω το έγγραφο του κ. Σκιαδά. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Αυτό είναι ποινικό αδίκημα και το καλύπτετε.
(ΕP)
(4PE)
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν ανέχτηκε η κυρία Μπατζελή, όπως εσείς κάνατε, προμήθειες πολυτελών τζιπ σε αχρείαστες υπηρεσίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ανέχθηκε και δεν θα ανεχθεί πριμοδότηση αμοιβών ημετέρων διευθυντών που φθάνουν τις 10.000 ευρώ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Καταθέστε τα στοιχεία.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Τα έχω εδώ όλα και θα τα καταθέσω στα Πρακτικά.
Δεν ανέχτηκε και δεν θα ανεχθεί, να διοχετευθούν σε μία μόνο επένδυση ημετέρων 55.000.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο μέτρο είχε 300.000.000 ευρώ για όλη την Ελλάδα. Δεν θα ανεχθεί και δεν θα ανεχθούμε, αυτό που εσείς υποθάλψατε, δηλαδή την εισαγωγή νοθευμένων ηλιέλαιων, γιατί ακριβώς προερχόταν από συγγενείς Υπουργών σας. Δώσατε ένα μήνυμα στην αγορά τότε: «Ασυδοτείστε, λεηλατείστε και δεν θα τιμωρηθείτε». Αυτό κάνατε.
Δυστυχώς, είναι μία πραγματικότητα, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Βεβαίως, δεν ανέχτηκε και δεν θα ανεχτεί επανεκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σε συγκεκριμένους ημετέρους, που ανεβάζουν ζημιές σε μηλιές και σε αχλαδιές από 80 κιλά σε 120 και σε 150 κιλά, με τεράστια ποσά και με τεράστια σπατάλη. Γιατί ακριβώς, στο ίδιο, διπλανό κτήμα η ζημιά και η εκτίμηση ήταν 80 κιλά, αλλά αμέσως στο πιο διπλανό ήταν 150 και 250 κιλά. Αυτά κάνατε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Μην εκτίθεστε, κύριε Υπουργέ. Θα τα πάρουμε τα Πρακτικά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν εκτίθεμαι καθόλου. Προσέξτε καλά, γιατί υπάρχουν χαρτιά και στοιχεία. Τα πάντα.
Όσον αφορά τώρα τα έργα της Κρήτης. Ευχαριστώ που το λέτε, γιατί μας βλέπουν στην Κρήτη τώρα και σας δημιουργείτε μεγάλο πρόβλημα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Διαφήμιση σας κάνουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Εμείς κάναμε τα περισσότερα έργα στην Κρήτη.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Περιμένετε, κύριε Κιλτίδη. Συνεννοηθείτε πρώτα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Συνεννοούμαστε κατά του άδικου…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Δεν ήταν λοιπόν μόνο έργα της Κρήτης, αλλά ήταν έργα και πολλών άλλων νομών…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ήταν και της Κοζάνης και της Φθιώτιδας.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ήταν και της Καρδίτσας. Και ήταν έργα γέφυρες από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, που δεν καταφέρατε εσείς να τελειώσετε, όταν την ίδια στιγμή, το 2004, προεκλογικά, μας κατηγορούσατε ότι δεν είχαμε απορροφήσει τα κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ήρθατε πεντέμισι χρόνια, κάτσατε, δεν τα απορροφήσατε και αναγκαστήκαμε να πάμε σε δεσμεύσεις από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για να ολοκληρωθούν τα έργα. Πρέπει να ξέρετε κάτι. Μας αφήσατε έργα στο ίδιο σημείο, σχεδόν, που σας τα αφήσαμε το 2004, είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Είναι μία πραγματικότητα.
Επειδή, άκουσα και κάποια άλλα για βιολογική γεωργία, για τα ΟΠΑΑΧ, για τα εγγειοβελτιωτικά, εξαπατήσατε την κοινωνία. Γυρίζατε την Ελλάδα, ενώ γνωρίζατε ότι το πρόγραμμα για τα εγγειοβελτιωτικά έχει 400.000.000 περίπου και δεσμεύσατε με έργα, που πολλές φορές ήταν και εικονικά κάποια -ένα χαρτί είχε μόνο μέσα ο φάκελος- 1.500.000.000 ευρώ. Το ξέρατε, απλά παίζατε με τις κοινωνίες προεκλογικά. Αυτό κάνατε. Έχετε οδηγήσει σε αδιέξοδο μία κατάσταση.
Στα βιολογικά ξέρετε τι κάνατε; Χοροπηδάτε όσο θέλετε! Το πρόγραμμα του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα ήταν 480.000.000. Έχει πάει περίπατο και πρέπει να βρούμε και 166.000.000, για να καλύψουμε τις ανειλημμένες υποχρεώσεις. Αυτό κάνατε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Γι’ αυτό και το κάναμε 7,2 δίσεκατομμύρια…
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Αυτό κάνατε. Δεν υπήρχαν λεφτά. Ήταν μαϊμού, αυτό το οποίο εμφανίσατε και το ξέρετε κύριε Κιλτίδη….
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Να πάει, τουλάχιστον, 4,15 δισεκατομμύρια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Κιλτίδη, παρακαλώ μην διακόπτετε διαρκώς. Δεν ακούγεστε, ακούγεστε μόνο στον κύριο Υπουργό.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Το κάνατε με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε να δεσμεύετε ανθρώπους. Πελάτες θέλατε, ανθρώπους να επικύπτουν, να παρακαλούν και να τους λέτε στο δικαίωμά τους: «Σας κάνανε χάρη. Να μας ευχαριστήσετε».
(XA)
(4EP)
Αυτά κάνατε. Αυτή ήταν η αντίληψή σας.
Επιδοτήσεις. Μήπως δεν ξέρουμε πώς έγινε το θέμα, που πληρώσατε. «Το 2008», μας λέτε «πληρώσαμε». Αφού εξαπατήσατε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους είπατε ότι θα τελειώσετε την ψηφιοποίηση μέχρι 31-12-2008. Και ξεκίνησε το 2009. Και την ΠΑΣΕΓΕΣ που κατηγορείτε, αν δεν ήταν η ΠΑΣΕΓΕΣ να το αναλάβει ακόμα δεν θα είχαμε. Και ξέρετε τι ψηφιοποίηση παραλάβαμε στις 4 Οκτωβρίου; 28%. Σε σαράντα μέρες το πήγαμε 70% και τελειώσαμε. Και θα πληρωθούν οι επιδοτήσεις μέχρι 15 Μαρτίου. Αυτά όμως δεν τα λέτε, δεν σας αρέσουν.
Άκουσα για τους κτηνοτρόφους. Πραγματικά η κτηνοτροφία χρειάζεται ενίσχυση και θα τη στηρίξουμε με διαφάνεια. Γιατί τα εθνικά αποθέματα και τα ποιοτικά παρακρατήματα μοιράζονταν κάτω από το τραπέζι και με σκοτεινό τρόπο. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έδωσαν δικαιώματα χωρίς να δημοσιευθούν σε κόρες φοιτήτριες, σε γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους κ.λπ., για να μαζεύουν τελικά δικαιώματα λόγω της πολιτικής σχέσης που είχαν με την παράταξή σας της τάξης των 40, 50 και 60 χιλιάδων ευρώ, αποκλείοντας τους πραγματικούς παραγωγούς, αυτούς που πραγματικά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Βγάλτε τα εσείς τώρα γιατί δεν τα ξέρουμε, να τα μάθουμε και εμείς.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Βεβαίως, θα τα κάνουμε και θα είναι κύριε Κιλτίδη όλα στο διαδίκτυο, όλα στο φως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Εσείς τινάξατε την μπάνκα στον αέρα…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε Κόλλια.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Στην επόμενη συζήτηση θα σας φέρω τα ρουσφετόχαρτα που βρήκα στο Υπουργείο, που τα παραλαμβάνατε στα fax και τα ξεχνούσατε, που έλεγαν «παρακαλώ από το εθνικό απόθεμα τόσο». Αυτά κάνατε και τα δημοσιεύσατε και ποτέ. Αυτή ήταν η πολιτική σας. Γι’ αυτό σας έστειλε ο ελληνικός λαός εκεί που σας έστειλε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Το 2004 έστειλε σας ο ελληνικός λαός, τώρα έστειλε εμάς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Θέλετε να τα λέτε για τον κ. Κιλτίδη, όλα αυτά, κύριε Υφυπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Φέρτε στοιχεία.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για όλα υπάρχουν στοιχεία. Και ξέρετε ότι όταν μιλάω, έχω πάντα στοιχεία και ποτέ δεν εκτέθηκα όταν μίλησα, όποτε μίλησα και γι’ αυτό που μίλησα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
Εμείς λοιπόν, δεν περιμένουμε παραμονές εκλογών για να ανταλλάσουμε την ενίσχυση του αγρότη με την ψήφο του. Η ελληνική κοινωνία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως είπα και πριν, έδειξε το ανάστημά της και σας γύρισε την πλάτη και παρά τις μεγάλες ανάγκες της. Προτίμησε να παραμείνει περήφανη, παρά να σύρεται πίσω από τις υποσχέσεις σας. Γιατί μας υποτιμήσατε όλους και πολύ περισσότερο τους νέους αγρότες που έρχεστε σήμερα να υπερασπιστείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Κύριε Υφυπουργέ, θα πάρετε και την τριτολογία σας;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ναι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ωραία θα την υπολογίσουμε. Έχετε πέντε λεπτά.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εγώ θεωρώ ότι είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον σας, αλλά είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς και της πελατειακής αντίληψης για τις ανάγκες των ανθρώπων, ότι φτάσατε στο σημείο την ημέρα της προκήρυξης των εθνικών εκλογών να αποφασίζετε με μια ψεύτικη, κάλπικη, εικονική, μια απόφαση μαϊμού τη δήθεν αύξηση του προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης σε 275 εκατομμύρια ευρώ, όταν η απόφαση έλεγε –και την έχετε και την έχω και εγώ εδώ- ότι και μόνο εφόσον έχει τροποποιηθεί η σχετική ΣΑΕ, τη στιγμή που εσείς έπρεπε να έχετε βρει τα λεφτά, τα οποία δεν υπήρχαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Για ποια λεφτά μιλάτε; Για λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της εθνικής συμμετοχής;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Διότι την τροποποιήσατε; Την ώρα λοιπόν, που καταθέτετε την απόφαση, πρέπει να έχετε τροποποιήσει και την ΣΑΕ. Γιατί δεν το κάνατε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Δεν προλάβαμε.
(MT)
(4XA)
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όχι δεν προλάβατε! Η ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου ήταν εκείνη στην οποία επιχειρήσατε να εξαπατήσετε τους ανθρώπους.
Όσον αφορά δε τις προτεραιότητές σας για τα αναπτυξιακά έργα των αγροτών, υπάρχει και η σύγκριση. Συνολικά διατέθηκαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –για να καταγράφονται και στα Πρακτικά- για σχέδια βελτίωσης φυτικής και ζωικής παραγωγής στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης περίπου 900.000.000 ευρώ, όταν από τη Νέα Δημοκρατία στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 είχαν εγγραφεί για τα αντίστοιχα σχέδια βελτίωσης λιγότερα από 500.000.000 και χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τι θα μείνει, όταν πολύ σημαντικά ποσά είναι ανειλημμένες υποχρεώσεις.
Αυτό αποδεικνύει ένα πράγμα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ένιωσε ποτέ τη σημασία του μέτρου αυτού στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με στόχο και με οδικό χάρτη. Μόνο πελάτες θέλατε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ: Το μειώσατε ακόμη και φτάσατε το δέκα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ως εκ τούτου δεν δικαιούστε να επαίρεστε ότι νοιάζεστε για τις ανάγκες των αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού ουσιαστικά τους αφήσατε χωρίς ενίσχυση, χωρίς προοπτική για τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, χωρίς ελπίδα για το μέλλον.
Επιπροσθέτως, για να θυμόμαστε και κάποια πράγματα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τα πενήντα θα τα δώσετε;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Επιπροσθέτως, αναφορικά με τα σχέδια βελτίωσης μικρού κόστους, με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των αιγοπροβατοτρόφων και των εκμεταλλεύσεών τους, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2008, καθιερώθηκε καθεστώς ενίσχυσης για την πραγματοποίηση επενδύσεων μικρού κόστους, όπως κτιριακές εγκαταστάσεις, αγορά απαραίτητου εξοπλισμού κ.λπ.
Η απόφαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε και οι φάκελοι υποψηφιότητας που υποβλήθηκαν, μετά από σχετικό έγγραφο του τότε Γενικού Γραμματέα, όχι μόνο δεν εξετάστηκαν, αλλά επιστράφηκαν, αφού δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τις κανονιστικές διατάξεις διαδικασίες της δημοσιοποίησης και της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ δεν υπήρχε και έτοιμο πληροφοριακό σύστημα για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων.
Αυτό το κάνατε για να παραπλανήσετε για πελατειακούς λόγους -επαναλαμβάνω- χιλιάδες νέους αγρότες, μια ακόμα αντικανονιστική εφαρμογή που επισήμανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ξέρετε αυτό.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Και εδώ επιβεβαιώνεται το ότι οι ταχύτητες αυτές, τις οποίες επιλέξατε, ήταν για λόγους πελατειακούς, για το πώς θα προσελκύσετε ψηφοφόρους και όχι για να στηρίξετε τους ανθρώπους.
Εδώ θα καταθέσω το έγγραφο από το Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κ. Ντε Μαρτί, από το οποίο φαίνεται η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίσατε τα θέματα του αγροτικού τομέα. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πού στηρίζετε την αρνητική σας επιχειρηματολογία για την τροποποίηση του μέτρου της πρόωρης συνταξιοδότησης, όταν στην ουσία και εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε -και μην υποκρίνεστε- την πραγματικότητα.
Έχω λοιπόν στα χέρια μου σχέδιο απάντησης -από τον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον τότε Υπουργό- σε ερώτηση συναδέλφου για την πρόωρη συνταξιοδότηση των αγροτών, που αναφέρει ότι θα γίνει μελλοντική πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων νέων δικαιούχων αποκλειστικά και μόνο στους πρώην καπνοκαλλιεργητές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, η δική μας πολιτική φιλοσοφία είναι να στηρίξουμε την περιφέρεια. Είναι πολιτική μας επιλογή. Εμείς δεν είμαστε ολίγον από εδώ και ολίγον από εκεί ή πολύ από εδώ. Όταν λέω «πολύ» εννοώ με τους λίγους και «ολίγον» με τους πολλούς.
Έχουμε ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Θα στηρίξουμε τους αγρότες και φέρνουμε τα απαραίτητα θεσμικά μέτρα και για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και για την ομαλή τους ένταξη στην αγορά, μια αγορά που πραγματικά αυτή την περίοδο εκτροχιάστηκε ασυδοτώντας κυρίως στην πλάτη όλων εκείνων που παράγουν. Θα συγκρουστούμε. Θα το δείτε στις αμέσως επόμενες μέρες.
(GK)
(4MT)
Δεν θα κάνουμε τα γλυκά μάτια σε επιχειρηματίες. Δεν είμαστε εναντίον της επιχειρηματικότητας, αλλά –εν πάση περιπτώσει- θα συγκρουστούμε με όλους αυτούς τους τύπους που ασυδοτούν στην πλάτη των παραγωγών. Τελεία και παύλα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Να μας πείτε αν θα τα δώσετε στους νέους αγρότες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε. Έχετε ήδη περάσει και το πεντάλεπτο που σας έδωσα.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ολοκληρώνω με δυο λέξεις, κύριε Πρόεδρε.
Θα δώσουμε ελπίδα και όραμα στον πληθυσμό της υπαίθρου...
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τα πενήντα εκατομμύρια θα τα δώσετε;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): ... να παραμείνει στον τόπο που αγαπά και στα μέρη που θέλει να ζήσει υπερήφανος και δημιουργικός. Θα κάνουμε πραγματικά όλα όσα έπρεπε να κάνετε, αλλά δεν μπορούσατε να τα κάνετε. Ήταν άλλη η φιλοσοφία σας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Τα πενήντα εκατομμύρια θα τα δώσετε;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Εμείς είμαστε ταυτισμένοι με την προοπτική της υπαίθρου και θα δώσουμε το βάρος και θα πάρουμε τέτοια μέτρα, έτσι ώστε το εισόδημα να υπερπολλαπλασιαστεί από την πολιτική προστασίας και την ομπρέλα προστασίας που θα έχουμε στους πολλούς και στους αδύναμους και όχι στους λίγους.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ: Προσωπικά, θεωρείτε δίκαιο το αίτημα των πενήντα εκατομμυρίων;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Παρακαλώ, κύριε συνάδελφε. Δεν έχετε το λόγο.
Ολοκληρώσατε, κύριε Υπουργέ;
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Μάλιστα, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, τριάντα εννέα μαθητές και μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί συνοδοί τους του Β’ Τμήματος από το 3ο Γενικό Λύκειο Άρτας.
Η Βουλή τους καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Εξωτερικών, Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν σχέδιο νόμου: «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών και άλλες ρυθμίσεις».
Παραπέμπεται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή.
Κύριοι συνάδελφοι, σας έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2010 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2010 επικυρώθηκαν.
Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 14/13/21.1.2010 επίκαιρης επερώτησης δεκαέξι Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το Πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
Κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 15.39’ λύεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 και ώρα 18.00’, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος κοινοβουλευτικό έλεγχο: α) συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β) συζήτηση επίκαιρης επερώτησης σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
Τελευταία Αποθήκευση: 26/2/2010 11:26:00 πμ Από: Βλάσση Φρόσω
Εκτυπώθηκε: 26/2/2010 11:26:00 πμ
PDF:
es20100226_1.pdf
TXT:
es100226_1.doc
Επιστροφή