Παράκαμψη βοηθητικών συνδέσμων
English
|
Français
|
Ελληνικά
|
Επικοινωνία
|
Χάρτης Πλοήγησης
|
Οδηγίες
|
Ανοιχτά Δεδομένα
|
Αναζήτηση
Η Βουλή
|
Οργάνωση & Λειτουργία
|
Βουλευτές
|
Διοικητική Οργάνωση
|
Διεθνείς Δραστηριότητες
|
Ενημέρωση
|
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ
Νομοθετική Διαδικασία
Ημερ. Διάταξη Ολομέλειας
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Κατατεθέντα Σ/Ν ή Π/Ν
Επεξεργασία στις Επιτροπές
Συζητήσεις & Ψήφιση
Ψηφισθέντα Σ/Ν
Αναζήτηση
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Διαδικασίες
Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Ειδικές Διαδικασίες
Ειδικές Συζητήσεις και Αποφάσεις
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Ειδικές Ημερήσιες Διατάξεις
Ημερήσιες Διατάξεις Επερωτήσεων
Δελτίο Επίκαιρων Ερωτήσεων
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Κατηγορίες
Συνεδριάσεις/Πρακτικά
Εκθέσεις - Πορίσματα
Ευρετήρια Πρακτικών Επιτροπών
Δραστηριότητες
Εβδομαδιαίο Δελτίο
Μηνιαίο Δελτίο
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Ευρετήρια Πρακτικών Ολομέλειας
Αναθεωρήσεις Συντάγματος
Διάσκεψη Προέδρων ΙΣΤ' Περ.
Οπτικο-ακουστικό υλικό Ολομέλειας
Οπτικο-ακουστικό υλικό Κοινοβουλευτικών Επιτροπών
Σύνδεσμοι
ΠΡΑΚΤΙΚΑ
Συνεδριάσεις Ολομέλειας
Περίδος: ΙΓ΄ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ), Σύνοδος: Α΄ , Συνεδρίαση: Κ 30/11/2009
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ ΄
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009
Αθήνα, σήμερα στις 30 Νοεμβρίου 2009, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.03΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου η Βουλή σε ολομέλεια για να συνεδριάσει υπό την προεδρία της Β΄ Αντιπροέδρου αυτής κυρίας ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΖΗΣΗ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Παρακαλείται ο κύριος Γραμματέας να ανακοινώσει τις αναφορές προς το Σώμα.
(Ανακοινώνονται προς το Σώμα από τον κ. Δημήτριο Καρύδη, Βουλευτή Α΄ Πειραιά, τα εξής:
Η Βουλευτής Τρικάλων κα Αθανασία Μερεντίτη κατέθεσε αναφορά με την οποία νέοι Δικηγόροι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας ζητούν την υλοποίηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν.3659/2008.
Ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Νομάρχης Μεσσηνίας ζητεί την άμεση στελέχωση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Νομού.
Οι Βουλευτές κύριοι Γεώργιος Μαρίνος, Γεώργιος Μαυρίκος και Ιωάννης Γκιόκας κατέθεσαν αναφορά με την οποία το Λιμενικό Ταμείο Μαρμαρίου Εύβοιας ζητεί την άμεση χρηματοδότηση των έργων της επισκευής του καταρρεύσαντος παραλιακού κρηπιδώματος και της ράμπας των πλοίων στο Λιμένα Μαρμαρίου.
Η Βουλευτής Ευβοίας κα Ουρανία Παπανδρέου-Παπαδάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία η Ένωση Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Μαντουδίου και Περιχώρων ζητεί τη στελέχωση του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Μαντουδίου με ιατρικό προσωπικό.
Ο Βουλευτής Χανίων κ. Εμμανουήλ Σκουλάκης κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νομού Χανίων ζητεί την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.
Η Βουλευτής Ηρακλείου κα Μαρία Σκραφνάκη κατέθεσε αναφορά με την οποία ο Σύλλογος Αναπληρωτών Ωρομισθίων Καθηγητών Μουσικής Κρήτης ζητεί τον άμεσο διορισμό των καθηγητών μουσικής που έχουν τριάντα μήνες προϋπηρεσία στα δημοτικά σχολεία.)
(KO)
(1AD)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα το Δελτίο επικαίρων ερωτήσεων της Τρίτης 1ης Δεκεμβρίου 2009.
Α. Αναφορές-Ερωτήσεις Πρώτου κύκλου (Άρθρο 130 παρ. 5 Καν. Βουλής)
1. Η με αριθμό 200/22.10.2009 ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κυρίου Ελευθερίου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με την επιτάχυνση κατασκευής του οδικού άξονα Ηρακλείου-Μεσσαράς.
2. Η με αριθμό 236/23.10.2009 ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κυρίου Αντωνίου Σκυλλάκου προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετικά με τον κίνδυνο ανατροπής του υδάτινου ισοζυγίου στην περιοχή Δαμασίου και Τυρνάβου του Νομού Λάρισας.
3. Η με αριθμό 361/29.10.2009 ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίου Κωνσταντίνου Αϊβαλιώτη προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με τη στήριξη του κλάδου κατασκευής των βαρέων οχημάτων που κατασκευάζονται στην Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στη συζήτηση των
ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Επίκαιρες ερωτήσεις πρώτου κύκλου
Πρώτη είναι η με αριθμό 136/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση της Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτού του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κας Βέρας Νικολαΐδου προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Νίκαιας κλπ.
Το περιεχόμενο της ερώτησης της συναδέλφου έχει ως εξής:
«Για πολλοστή φορά ο Δήμος της Νίκαιας βρίσκεται μπροστά σε οξυμένο οικονομικό πρόβλημα εξαιτίας της συρρίκνωσης των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κρατικό Προϋπολογισμό που διαχρονικά γίνεται από τις κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία και ιδιαίτερα λόγω των συσσωρευμένων παλιών χρεών και των μεγάλων ανελαστικών δαπανών που είχαν δημιουργηθεί.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, αφού αδυνατεί ο Δήμος να την καταβάλλει. Συν τοις άλλοις, είναι αδύναμη η κάλυψη του Δήμου με υπηρεσίες που να ανταποκρίνοντι στις ανάγκες των εργαζομε΄νων της πόλης, αλλά και η ανταπόκρισή του σε λειτουργικές ανάγκες (προμηθευτές, ενοίκια κλπ.)
Τέλος, να σημειωθεί πως τα μηνιαία συνολικά σταθερά έσοδα του Δήμου καλύπτουν τα 2/3 μόνο της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
1)Για να δοθεί άμεση και ουσιαστική λύση στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Νίκαιας, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι που θα καλύπτουν την επιχορήγηση για τη μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν μετά το Π.Δ. 164.
2)Για το πάγωμα τοκοχρεολυσίων και την άμεση καταβολή των ΚΑΠ, ώστε να μπορεί ο Δήμος να ανταποκρίνεται στις λειτουργικές του ανάγκες, αλλά και στην έγκαιρη μισθοδοσία των εργαζομένων;»
Στην ερώτηση της κας Νικολαΐδου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ρόβλιας.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Νίκαιας είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα πρόβλημα ετών και βέβαια, δεν προέκυψε τώρα. Και επειδή πρόκειται για ένα πρόβλημα ετών, τίθεται εύλογα το εξής ερώτημα: Τι έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να το επιλύσει; Η απάντηση είναι ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Και τίθεται και ένα δεύτερο ερώτημα: Αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση επί σειρά ετών, θα μπορούσε να το κάνει η σημερινή σ’ αυτές τις πενήντα μέρες; Θεωρώ ότι καλόπιστη απάντηση είναι «όχι».
Σ’ αυτό το μικρό διάστημα που είμαι στη θέση του Υφυπουργού Εσωτερικών, έχω ζήσει μία κατάσταση πραγματικά απαράδεκτη. Καθημερινά συνωστίζονται στο Υπουργείο δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα ζητώντας οικονομική βοήθεια. Άλλος για τη μισθοδοσία του προσωπικού, άλλος για να τελειώσει κάποιο έργο, άλλος για να αγοράσει ένα ακίνητο, άλλος για να αγοράσει ένα απορριμματοφόρο. Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση έχει παγιωθεί και είναι η κατάσταση των πελατειακών σχέσεων. Όποιος δήμαρχος ήταν αρεστός, έπαιρνε επιχορήγηση. Όποιος δεν ήταν, δεν έπαιρνε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επαναλαμβάνω, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά και δεν θέλουμε να συνεχιστεί. Το θεωρούμε, αλλά και είναι απαράδεκτο.
(TR)
(KO)
Τι πρέπει να γίνει; Όλες οι επιχορηγήσεις και οι ενισχύσεις προς την αυτοδιοίκηση θα πρέπει να γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του κάθε δήμου και με βάση πρόγραμμα και σχέδιο.
Πριν φτάσει ο κάθε δήμος στο Υπουργείο για να ζητήσει οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να έχει εξαντλήσει όλες τις δικές του δυνατότητες για την οικονομική του ισορροπία.
Η εύκολη λύση είναι να ζητάμε χρήματα από το κράτος. Αυτή όμως δεν είναι λύση και πολύ περισσότερο δεν είναι λύση αυτής της εποχής, δεδομένης της γνωστής κατάστασης της εθνικής οικονομίας.
Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν από τη μία στιγμή στην άλλη. Οπωσδήποτε –το τονίζω- πρέπει να βρεθεί λύση τουλάχιστον για το πρόβλημα της πληρωμής των εργαζομένων και θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως επιτρέψτε μου να πω ότι η πίεση για επανειλημμένες επιχορηγήσεις από το κράτος δεν οδηγεί στη μόνιμη λύση του προβλήματος.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει η Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος κυρία Βέρα Νικολαΐδου.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, είναι λίγες οι φορές που εμείς βάζουμε θέμα το πού είναι ο Υπουργός, γιατί ειλικρινά περιμέναμε σήμερα ότι ο κ. Ραγκούσης θα ήταν εδώ. Δεν έχουμε τίποτα και δεν αμφισβητούμε τις δικές σας ικανότητες, αλλά απ’ ό,τι τουλάχιστον έχουμε πληροφορηθεί από τον Τύπο, δεν έχετε εσείς αυτήν την αρμοδιότητα των οικονομικών. Αν δεν είναι έτσι, διορθώστε μας. Και εν πάση περιπτώσει ο κ. Ραγκούσης σαν Υπουργός Εσωτερικών έπρεπε να ήταν εδώ. Εδώ και ένα μήνα ένας δήμος, ο Δήμαρχος, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι φορείς της πόλης οι εργαζόμενοι ζητούν να τον δουν. Τρεις επιστολές του έχει στείλει ο Δήμαρχος. Εγώ προσωπικά έχω κάνει δύο τηλεφωνήματα, έχω αφήσει την ιδιότητά μου και δεν έχω πάρει καμία απάντηση.
Οι Βουλευτές της περιφέρειας σε σύσκεψη με το Δήμαρχο για την οικονομική κατάσταση του Δήμου επίσης, εκφράσανε ομόφωνα τη συμπαράστασή τους και ζητούσαν και εκείνοι να γίνει αυτή η συνάντηση. Τόσο δύσκολο ήταν;
Σε αντίθεση λοιπόν με το αίτημά μας, την Πέμπτη που ξαναέστειλαν μία επιστολή από το Δήμο για να συναντηθούμε, μας υποδέχτηκαν τα ΜΑΤ απέξω, τα οποία για πολύ ώρα μας εμπόδιζαν και να προχωρήσουμε. Στο τέλος ανεβήκαμε επάνω και μία κυρία Μπεργελέ αν δεν κάνω λάθος, η οποία μας είπε ότι είναι εν δυνάμει Γενική Γραμματέας –ακόμα δεν είχε ορισθεί- μας είπε ότι θα ενημερώσει τον Υπουργό και ότι θα μας πάρει το απόγευμα για να κλείσει το ραντεβού. Ούτε τηλέφωνο, ούτε ραντεβού!
Υπάρχει μία συστηματική υποβάθμιση του θέματος, και έρχεστε στη δύσκολη θέση να απαντάτε πολύ γενικόλογα. Κοιτάξτε δεν μας απασχολεί πρώτα απ’ όλα τι έκανε η μία Κυβέρνηση ή τι μπορεί να κάνει η άλλη. Αυτό που έχουν κάνει και οι δύο από το 1992 είναι ότι παράνομα κρατούν τους ΚΑΠ, τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, πόροι που έχουν θεσμοθετηθεί για την αυτοδιοίκηση και σαν ζητιάνοι οι εκλεγμένοι ζητάνε κάθε φορά τις δόσεις. Αυτή είναι η μία πλευρά.
Το οικονομικό πρόβλημα του δήμου δεν είναι κάποιο πρόβλημα που προέκυψε από κακοδιαχείριση ή κάποιες σπατάλες. Μιλάμε ότι έφτασε τώρα στο σημείο να μην μπορεί να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Και αυτό έχει προκύψει και σας το λέω, γιατί ξέρετε ότι ο δήμος αυτός δεν μου είναι άγνωστος, όχι γενικά και αόριστα, αλλά από δαπάνες που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση.
Το 1994 λοιπόν, όταν εγώ σταμάτησα να είμαι Δήμαρχος, είχα αφήσει 234 άτομα, τα οποία σε ένα χρόνο έγιναν 1.300. Από τότε αρχίζει η κακοδαιμονία του δήμου. Έφτασε ο προηγούμενος δήμαρχος, στο τέλος του 2002 να πάρει προκαταβολή περίπου το 70% της επιχορήγησης του 2003. Οπότε ο δήμος ήταν ήδη «φεσομένος», θα το πω έτσι λαϊκά, μέχρι το λαιμό. Και από εκεί και ύστερα αυτό που μπορούσε να κάνει ο σημερινός Δήμαρχος, ήταν μία προσπάθεια να πιέζει, να ενημερώνει, να κινητοποιεί, να ανεβαίνουν με πούλμαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή όπως και τώρα απ’ ό,τι ξέρω έχουν μία διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, για να αποσπάσει κάποια χρήματα που έπαιρνε μέχρι τώρα, δεν έχει σημασία πόσα.
Το θέμα λύνεται νομοθετικά. Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα αιτήματα και θα ήθελα στη δευτερολογία σας να μας απαντήσετε. Το ένα, αυτό που λέμε πάγωμα των τοκοχρεωλυσίων είχε γίνει παλιότερα το 2005 με τον ν. 3345.
(PM)
(1TR)
Τότε για πέντε συγκεκριμένους δήμους –Νίκαια, Πειραιάς, Ασπρόπυργος, Λιβαδειά και Αμπελάκια- έγινε μία ρύθμιση των χρεών σε σχέση με τα δάνεια γιατί ο δήμος «κληρονόμησε» δάνεια. Στο τέλος αναγκάστηκε και πήρε ένα δάνειο για να πληρώσει. Ξέρετε πολύ καλά ότι ακόμα και η ΣΑΤΑ πηγαίνει για πληρωμές εργαζομένων και ιδιαίτερα μετά τους τελευταίους 330 που μονιμοποιήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα 164 του κυρίου Παυλόπουλου. Είναι συγκεκριμένα τα αιτήματα και αυτή τη στιγμή πρέπει όχι μόνο να βοηθηθεί ο δήμος, αλλά να σταματήσει νομοθετικά αυτή η χρέωση των τοκοχρεολυσίων για να μπορεί να «αναπνεύσει», διαφορετικά δεν μπορούν να πληρωθούν. Το ένα θέμα είναι αυτό. Φυσικά θα πρέπει τουλάχιστον για τους τελευταίους εργαζόμενους που μονιμοποιήθηκαν με το προεδρικό διάταγμα 164 να υπάρχει σταδιακή αύξηση της επιχορήγησης. Έγιναν μόνιμοι οι άνθρωποι. Δεν θα πληρώνονται; Από τότε δημιουργήθηκε πιο έντονο το πρόβλημα. Πρέπει να δοθεί έστω και αυτή η προγραμματισμένη δόση των παρακρατηθέντων όχι μόνο για να κάνουν Χριστούγεννα οι άνθρωποι, αλλά και για να πληρώνονται κάθε μήνα στην ώρα τους. Υπάρχει έλλειμμα κάθε μήνα. Το ξέρετε καλά γιατί σας έχουν επισκεφθεί. Είναι γύρω στις οκτακόσιες με οκτακόσιες τριάντα χιλιάδες μηνιαία.
Είναι πολύ συγκεκριμένα τα αιτήματα και παρακαλώ να μας απαντήσετε γιατί εκτός από την απαξίωση βλέπουμε μία αδιαφορία. Δεν θα ήθελα να τη χαρακτηρίσω ακόμη αλαζονεία, αλλά η απουσία του Υπουργού όχι μόνο μας προβληματίζει αλλά και μας ανησυχεί.
Θα πω κάτι τελευταίο εν όψει του Προϋπολογισμού. Όταν ξέρουμε ότι θα μειωθούν και η ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ με ποσοστά 15% και 10% -δεν ξέρω πόσο είναι ακριβώς, αλλά μ’ ένα μέσο όρο 13%- αυτό σημαίνει μείον όχι μόνο στο δήμο της Νίκαιας αλλά σε όλους τους δήμους. Ξέρετε καλά –το είπατε κι εσείς- ότι πάρα πολλοί δήμοι έχουν προβλήματα.
Παρακαλώ πολύ να μας απαντήσετε στα τρία συγκεκριμένα αιτήματα που υποβάλλει ο δήμος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Νικολαϊδου.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κύριος Ρόβλιας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κυρία Αντιπρόεδρε, αντιλαμβάνομαι απολύτως το ειδικό ενδιαφέρον που έχετε για το δήμο Νίκαιας.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Για τους εργαζόμενους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Και για το δήμο και για τους εργαζόμενους.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από την πλευρά μας δεν υπάρχουν χρώματα και κόμματα ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους δήμους. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλει κανένας για τη δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομικών και για τις προσπάθειες που κάνει.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι για το 2009 ο δήμος Νίκαιας έχει πάρει συνολικά από το κράτος 23 εκατομμύρια ευρώ. Είναι 17 εκατομμύρια η τακτική επιχορήγηση, 437.000 ευρώ για τους σχολικούς φύλακες, 1 εκατομμύριο για τη λειτουργία των σχολείων, 1,3 εκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση από πόρους του «Θησέα», 1,5 εκατομμύρια ευρώ επιστροφή παρακρατηθέντων του παρελθόντος, 600.000 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση και 1 εκατομμύριο ευρώ προκαταβολή από τους ΚΑΠ. Καταθέτω το σχετικό έγγραφο που μου έδωσε η αρμόδια διεύθυνση οικονομικών ΟΤΑ του Υπουργείου.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός κύριος Κωνσταντίνος Ρόβλιας καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Νομίζω –και πείτε μου αν κάνω λάθος- ότι ήδη ο δήμος διαπραγματεύεται ή πέτυχε κάποιο δάνειο σχετικά με τις ανάγκες του.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υφυπουργέ, τα αιτήματα είναι συγκεκριμένα…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Θέλω να πω ότι κάποια λύση έχει βρεθεί, όπως νομίζω. Θα σας υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και άλλοι δήμοι στην ίδια κατάσταση. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι θα επιδιώξουμε μόνιμη και σταθερή λύση και για το δήμο Νίκαιας και για άλλους δήμους που έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Θα είναι λύσεις που θα δοθούν με διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και με τους δήμους και φυσικά και με το Υπουργείο και λύσεις απαλλαγμένες από πελατειακές λογικές.
Θέλω να ελπίζω ότι στην προσπάθεια που κάνουμε θα συμβάλει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να εξισορροπήσει όσο είναι δυνατόν τα οικονομικά της. Αυτό εντάσσεται στη μεγάλη προσπάθεια για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας.
Σας ευχαριστώ.
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Ήταν πολύ συγκεκριμένα τα ερωτήματα, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται κι εσείς δεν απαντήσατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Θα συζητηθεί η με αριθμό 112/23-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Άγγελου Μανωλάκη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τη διώρυγα Κορίνθου κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
(GM)
PM
«Κύριοι Υπουργοί, από την περίοδο ήδη 2004-2005 είχα επισημάνει με 3 αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου τις δυσλειτουργίες που υπήρχαν στην εφαρμογή της Σύμβασης παραχώρησης της Διώρυγας Κορίνθου σε ιδιώτες επενδυτές. Οι τότε Υπουργοί Ανάπτυξης, Οικονομίας και Οικονομικών, είχαν αναγνωρίσει το γεγονός ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση συμβατικών υποχρεώσεων και «μικρού ύψους επενδύσεις» από την ιδιωτική εταιρεία εκμετάλλευσης της Διώρυγας, ενώ παράλληλα υπήρχαν και καταγγελίες για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.».
Επειδή κατά πληροφορίες η εταιρεία φέρεται να εγκαταλείπει τις αμέσως επόμενες μέρες την εκμετάλλευση της Διώρυγας Κορίνθου χωρίς να έχει εκπληρώσει ακόμα - έως σήμερα – μία σειρά από όρους της Σύμβασης παραχώρησης και χωρίς να έχει προχωρήσει στις απαραίτητες επενδύσεις.
Και επειδή η Διώρυγα της Κορίνθου αποτελεί μοναδικό πολυσύνθετο (Πολιτιστικό, Τουριστικό, Τεχνολογικό, Ναυτιλιακό, Ελληνικό και παγκόσμιο) σημείο αναφοράς, το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί σωστά για την οικονομική ανάπτυξη και προς όφελος της Κορινθιακής κοινωνίας.
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
Ποιες είναι οι προθέσεις σας για τη διασφάλιση τόσο του δημόσιου συμφέροντος στην περίπτωση της Διώρυγας της Κορίνθου, όσο και για την εγκατάσταση ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού σχήματος εκμετάλλευσής της».
Στην ερώτηση του κυρίου συναδέλφου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, συμμερίζομαι απόλυτα την ανησυχία σας για το μέλλον και την προοπτική της Διώρυγας της Κορίνθου που σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Είναι γνωστό ότι η εταιρεία «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» στην οποία έχει δοθεί η εκμετάλλευση της Διώρυγας από την Α.Ε ΑΕΔΥΚ με σύμβαση παραχώρησης από το 2001 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και έχει εκδηλώσει από το 2006 την πρόθεσή της να απεμπλακεί από την επιχείρηση.
Οι επενδύσεις όλη αυτήν την περίοδο για την αναβάθμιση της Διώρυγας είναι ελάχιστες, ενώ οι κίνδυνοι για το μέλλον της Διώρυγας είναι και υπαρκτοί και άμεσοι.
Για το μαρασμό της Διώρυγας ιδιαίτερα κατά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η προηγούμενη κυβέρνηση που υπέδειξε υπέρμετρη ανοχή -άλλωστε το επισημαίνετε κι εσείς ότι είχατε κάνει πάρα πολλές ερωτήσεις κατά την περίοδο 2005-2007 που ήσασταν στη Βουλή- απέναντι στη συνεχιζόμενη αθέτηση των όρων της Σύμβασης από μέρους της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.», ειδικά εκείνων που αφορούσαν τις επενδύσεις που όφειλε να κάνει η εταιρεία.
Προφασιζόμενη τους όρους της Σύμβασης η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καθυστέρησε αδικαιολόγητα να προχωρήσει σε μέτρα και πρωτοβουλίες, προκειμένου να απεμπλακεί η «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» από τη Διώρυγα ειδικά μετά τη χρεοκοπία της μητρικής εταιρείας SEA CONTAINERS και να καταστεί δυνατή η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από βιώσιμο επιχειρηματικό σχήμα. Από αυτόν τον τρόπο χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Πριν από λίγους μήνες, όπως θα γνωρίζετε, συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου 2009, η ΑΕΔΥΚ εισηγήθηκε στην τακτική συνέλευση των μετόχων την καταγγελία της Σύμβασης σε βάρος της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» λόγω αντισυμβατικής συμπεριφοράς.
Στη συνέλευση αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη και της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ ως εποπτεύουσας αρχής να γίνει δεκτή η εισήγηση και να εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ της Εταιρείας να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγγελία της Σύμβασης λόγω υπαιτιότητας του παραχωρησιούχου.
Ήδη από το Σεπτέμβριο του 2009 οι νομικοί σύμβουλοι της ΑΕΔΥΚ προετοιμάζουν την καταγγελία με επικαιροποίηση των μελετών για την κατάσταση των πρανών και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» σε σχέση με τις ενστάσεις που η τελευταία έχει επικαλεστεί.
Σήμερα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρόθεση αυτής της Κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει άλλη αδράνεια. Σύντομα θα προχωρήσουμε σε διοικητικές αλλαγές στην ΑΔΕΥΚ, ενώ ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε όλα τα αναγκαία μέτρα με γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της Διώρυγας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτήν αλλά και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο κ. Μανωλάκης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Κατ’ αρχήν, κύριε Υφυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, κυρίως στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης -της οικονομικής και όχι μόνο- της χώρας.
Θα σας πω ότι χαίρομαι που συμμερίζεστε τις αγωνίες της τοπικής κοινωνίας για την τύχη της Διώρυγας.
SX
(1GM)
Πρέπει, όμως, κάτι να γίνει. Δυστυχώς, χάθηκαν αρκετά χρόνια.
Η διώρυγα είναι έτοιμη να πέσει. Και τα πρανή και τα κρηπιδώματα έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσει αυτό το σπουδαίο έργο που έκανε πριν από εκατό και πλέον χρόνια ο Χαρίλαος Τρικούπης. Και σήμερα εμείς, η σύγχρονη Ελλάδα του 2009 δεν μπορεί όχι να το αναπτύξει, ούτε καν να το συντηρήσει.
Η διώρυγα δεν είναι μόνο ένα αναπτυξιακό έργο, που είναι μεγάλο. Είναι ένα ιστορικό μνημείο συνδεδεμένο όχι μόνο με την Κορινθία, αλλά και με την Ελλάδα. Είναι διεθνούς εμβέλειας έργο.
Σας είπα προηγουμένως ότι εκτός από τα κρηπιδώματα και τα πρανή και το βύθισμα –ίσως το γνωρίζετε- έχει περιοριστεί από 8 μέτρα σε 6,70 περίπου, με αποτέλεσμα να μην περνούν πολλά πλοία. Απαξιώνεται, δηλαδή, η διώρυγα.
Υπάρχει ένας παραδοσιακός οικισμός στην περιοχή της Ισθμίας που και αυτός είναι εγκαταλελειμμένος. Μιλάμε, δηλαδή, για διώρυγα φάντασμα.
Έχουμε δύο βυθιζόμενες γέφυρες. Η μία στην περιοχή της Ισθμίας έχει σοβαρά προβλήματα και παραμένει κλειστή για πάρα πολύ καιρό.
Επομένως, τι κάνουμε τώρα; Κατ’ αρχήν, έτσι κι αλλιώς έχει πτωχεύσει η μητρική εταιρεία, όπως είπατε, η SEA CONTAINERS. Η «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ» θέλει να φύγει. Ποιες είναι οι συγκεκριμένες όχι μόνο προθέσεις, αλλά και ενέργειες που πρέπει να κάνει η Κυβέρνησή μας, προκειμένου να γλιτώσει, να κρατήσει αυτό το μεγάλο έργο και στη συνέχεια, βέβαια, να το αναπτύξει;
Για μένα δεν πρέπει να φύγει η «ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ Α.Ε.» χωρίς να πληρώσει κάποιο κόστος ή να κάνει κάποια από τα στοιχειώδη.
Επίσης, πρέπει, κατά την άποψή μου, να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι. Δεν ξέρω αν έχει εκδηλώσει κάποιο ενδιαφέρον κάποιο επενδυτικό σχήμα και ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης. Δεν ξέρω εάν, για παράδειγμα, θέλει αυτό το σχήμα να έχει σχέση και με τους όμορους δήμους, Κορίνθου, Λουτρακίου ή τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε.
Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, δεν πάει άλλο. Αυτή η ιδιωτικοποίηση ή η παραχώρηση χρήσης δεν απεδείχθη ικανοποιητική. Η διώρυγα τότε είχε οικονομικό πλεόνασμα. Σήμερα μπαίνει οικονομικά μέσα. Τα έσοδά της είναι περίπου 5.700.000 ευρώ, ενώ τα έξοδά της είναι περισσότερα.
Εν πάση περιπτώσει, πρέπει όχι μόνο να σωθεί, αλλά να δει η Κυβέρνηση και το νέο σχήμα ως μια περίπτωση όπου μπορεί να αναδειχθεί -όχι μόνο για την Κορινθία- και το τουριστικό μέρος. Δίπλα είναι ο Δίολκος, που έχει μεγάλη αρχαιολογική -και όχι μόνο- σημασία. Είναι για εμάς ένα σύμβολο και πρέπει να αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής, γιατί και ο Ισθμός είναι υποβαθμισμένος. Δεν έχει γίνει καμία ανάπλαση.
Επομένως, πρέπει να το δούμε συνολικά.
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση πρέπει να βρει έναν τρόπο να βρεθεί το σχήμα -αν δεν είναι η ίδια η ΑΕΔΥΚ, ένα άλλο σχήμα- που θα αναπτύξει αυτό το μεγάλο ιστορικό και τουριστικό μνημείο της περιοχής μας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Μανωλάκη.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Αγαπητέ κύριε συνάδελφε, θέλω κι εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι η διώρυγα αποτελεί ένα στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα για το Νομό Κορινθίας. Και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο μιας ευρύτερης και ολοκληρωμένης αναπτυξιακής στρατηγικής στον τομέα των υπηρεσιών, με αξιοποίηση του ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού ιστού και στόχο την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση, την ανάδειξη της διεθνούς εικόνας και τη δημιουργία νέων και περισσοτέρων θέσεων εργασίας.
Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε κι εσείς μαζί μου ότι αυτό το οποίο προκύπτει ως συμπέρασμα από τη μέχρι τώρα εμπειρία, είναι ότι για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες αυτές τις ευκαιρίες, αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα βιώσιμο επιχειρησιακό σχέδιο.
(TS)
(1SX)
Και μάλιστα γνώμονας είναι να αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις ευκαιρίες που μας παρέχει η Διώρυγα, έχοντας όμως πάντοτε στο μυαλό μας πώς θα κατοχυρώσουμε και θα προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας.
Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι οι προθέσεις της Κυβέρνησης είναι να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και τη βιωσιμότητα του σχήματος που θα αξιοποιήσει τη Διώρυγα της Κορίνθου να διασφαλίσουμε και τις θέσεις εργασίας των ατόμων που εργάζονται εκεί και όχι μόνο αυτό αλλά να αυξήσουμε και τις θέσεις εργασίας.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Η με αριθμό 120/23-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθέριου Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας κ.λπ. δεν θα συζητηθεί και διαγράφεται λόγω κωλύματος του κυρίου Βουλευτή.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 133/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ιωάννη Ζιώγα προς τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης, Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) κ.λπ.
Το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για παράδοση του 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ σε ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή άνοιξε το δρόμο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή της.
Το κόμμα μας με σειρά ερωτήσεων είχε καταγγείλει την απόφαση αυτή που ολοκληρώνει το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που ξεκίνησε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. (μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Α.Ε. και εισαγωγή της στο Χ.Α.Α.) και συνεχίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία με την παραχώρηση του 5% στην πολυεθνική SUEZ.
Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της παραχώρησης των φυσικών κοινωνικών αγαθών όπως το νερό στους επιχειρηματικούς ομίλους, στις πολυεθνικές και η μετατροπή τους σε εμπόρευμα, ακολουθείται διαχρονικά από όλες τις Κυβερνήσεις (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ.) στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφ’ ενός αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πολυεθνικών και αφ’ ετέρου αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζομένους που το πληρώνουν ακριβότερα (αύξηση τιμών νερού, αποχέτευσης και άλλα) αλλά και υπηρεσίες που απολαμβάνουν να είναι κατώτερες των απαιτούμενων (συνεχείς βλάβες στο δίκτυο, κακής ποιότητας νερό, δίωξη συνδικαλιστών και εργαζομένων κ.ά.)
Να σημειώσουμε ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ συνδυάστηκε με το παράλληλο κτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων (εργολαβικό καθεστώς σε διάφορους τομείς κ.ά.).
Ερωτούνται οι κύριοι Υπουργοί:
1. Θα σταματήσει η Κυβέρνηση κάθε ενέργεια ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και θα επανέλθει στο δημόσιο έλεγχο το 100% της εταιρείας;
2. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η δημιουργία του αποκλειστικά δημοσίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων της χώρας μας;»
Στο συνάδελφο κ. Ζιώγα θα απαντήσει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, πράγματι με την 129 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποφασίστηκε η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή, όπως επισημαίνετε και εσείς στην ερώτησή σας, μετοχών κυριότητας του δημοσίου, που αντιστοιχούν περίπου σε ποσοστό 23% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω δημοσίου διεθνούς διαγωνισμού δύο σταδίων με προεπιλογή.
Στη συνέχεια, με αντίστοιχες αποφάσεις έγινε η πρόσκληση ενδιαφέροντος μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η προεπιλογή των υποψήφιων επενδυτικών σχημάτων, εγκρίθηκαν οι βασικοί όροι των συμβατικών κειμένων που θα απαιτούνταν για την υλοποίηση της συναλλαγής και προσελήφθη και η δικηγορική εταιρεία που θα αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις επί των νομικών κειμένων με τους υποψήφιους επενδυτές.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν τρία μετοχικά σχήματα. Η διαδικασία προέβλεπε ότι μέχρι τις 14 Οκτωβρίου του 2009 οι υποψήφιοι επενδυτές θα υπέβαλαν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2009 οι υποψήφιοι επενδυτές ενημερώθηκαν ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης αναστέλλεται λόγω προκήρυξης εκλογών.
Αυτά για την πληρέστερη ενημέρωσή σας σχετικά με τη διαδικασία που βρισκόταν σε εξέλιξη από τον Ιούλιο μέχρι και την προκήρυξη εκλογών το Σεπτέμβριο. Επρόκειτο κατά τη δική μας άποψη για μια ακόμη έκφραση της δογματικής προσκόλλησης της προηγούμενης Κυβέρνησης στην πολιτική εκποίησης δημοσίου πλούτου με μόνο στόχο την εφήμερη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που η ίδια δημιούργησε με τις πολιτικές της επιλογές.
Συγκεκριμένα, θέλω να υπενθυμίσω ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκτιμούσε ότι από τη διάθεση του 23% του μετοχικού κεφαλαίου θα αντλούσε περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ με 70 εκατομμύρια ευρώ. Ήταν μια απόφαση η οποία είχε καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν ήταν σε κανέναν άλλο σχεδιασμό.
(TL)
(1TS)
Όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή το διάστημα της προεκλογικής περιόδου, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούσε την άμεση δημοσιοποίηση των όρων δημοπράτησης του πακέτου μετοχών. Και βέβαια καλούσε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας, θεωρώντας ότι είναι μια απόφαση εισπρακτική και μόνο, χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες.
Είχαμε τότε δεσμευτεί ότι ως Κυβέρνηση θα σταματούσαμε τη διαδικασία αυτή την οποία ξεκίνησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η θέση μας σήμερα παραμένει ίδια και είναι σαφής.
Και εδώ θα μου επιτρέψτε να σας διορθώσω. Διότι εμμένετε σε έναν πολιτικό λόγο που ταυτίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τη Νέα Δημοκρατία, θυμίζοντας το «Τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ενώ η θέση μας, τουλάχιστον όπως τη διατυπώσαμε και μέσα από το πρόγραμμα για την πράσινη ανάπτυξη, δεν έχει καμία σχέση με τη θέση της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμά μας για την πράσινη ανάπτυξη εμείς ξεκάθαρα προσδιορίζουμε ότι το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, αλλά είναι ένα φυσικό αγαθό σε ανεπάρκεια, ανεπάρκεια που τα επόμενα χρόνια ενδεχομένως να αποβεί εκρηκτική.
Επομένως, η πολιτική, η προγραμματική μας δέσμευση ήταν όχι πώς θα αυξήσουμε την προσφορά, ενισχύοντας ενδεχομένως και τη διάθεση σπατάλης του νερού, αλλά πώς θα διαχειριστούμε κατά έναν τρόπο αποτελεσματικό τη ζήτηση. Η οικονομία των φυσικών πόρων αποτελεί προτεραιότητα του νέου μοντέλου ανάπτυξης που υιοθετούμε. Είναι το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης, που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες, που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα και όχι ως βαρίδι.
Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρήσεις όπως η Ε.Υ.Α.Θ., που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές, παραμένουν, όπως είχαμε δεσμευτεί και πριν από τις εκλογές, υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου για την κατοχύρωση του κοινωνικού και αναπτυξιακού τους ρόλου.
Επιπρόσθετα, πολιτική μας είναι να επενδύσουμε στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην επέκταση του δικτύου της Ε.Υ.Α.Θ. για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερό σας ερώτημα, να μου επιτρέψτε να απαντήσω στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ζιώγας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μας ενημερώσατε για το διαδικαστικό μέρος, κάνατε την κριτική στην Κυβέρνηση, μας είπατε για την πράσινη ανάπτυξη. Μια ερώτηση απλή, λόγω του περιορισμένου χρόνου: αλήθεια, υπέρ ποίου θα είναι αυτή η περίφημη πράσινη ανάπτυξή σας; Και τελικά, θα υπάρχουν ίδιες εργασιακές σχέσεις, θα υπάρχει εκμετάλλευση, θα είναι καπιταλιστική επί της ουσίας; Και ας αφήσουμε και το επίθετο, αν θα είναι πράσινη, κίτρινη ή γκρίζα.
Τώρα, όσον αφορά την Ε.Υ.Α.Θ., δεν απαντήσατε, κύριε Υπουργέ. Γιατί δεν μας απαντήσατε αν θα παραμείνει και θα γίνει ξανά δημόσια, αν θα περάσει στο δημόσιο 100%, ναι ή όχι. Γιατί πλέον αποτελεί σε μεγάλο τμήμα του λαού της Θεσσαλονίκης συνείδηση ότι η ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ. αποτελεί ένα οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκάνδαλο.
Ξεκίνησε από την Κυβέρνησή σας, του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όταν μετέτρεψε την Ε.Υ.Α.Θ. από οργανισμό σε ανώνυμη εταιρεία, τη μετοχοποίησε και την εισήγαγε στο Χρηματιστήριο. Ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που αποφάσισαν την παραχώρηση του 23% σε στρατηγικό επενδυτή, σε εταίρο – έτσι τον αποκάλεσαν – σε ξένο ιδιώτη και παραχώρησε βέβαια το 5% σε αυτή την πολυεθνική, την Σουέζ. Εδώ φοβόμαστε ότι η ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Α.Θ. προβάλλει προ των πυλών. Και αυτό στα πλαίσια της «υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», το οποίο ακούγεται εύηχον.
Γιατί – θα μας επιτρέψετε – όλες αυτές οι αλλαγές έχουν και ένα ταξικό περιεχόμενο. Υπέρ ποιου; Γιατί είναι συνέπεια και της δικής σας πολιτικής, όπως και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία πολιτική σας υιοθετεί, ψηφίζει, υλοποιεί απαρέγκλιτα τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Φαρδιά πλατιά έχετε βάλει, κύριε Υπουργέ, την υπογραφή σας.
Είναι μια αντιλαϊκή πολιτική, που στηρίζει με θρησκευτική ευλάβεια την ανάπτυξη και της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, στοχεύοντας μόνο και μόνο στην αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος πάντοτε των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών.
Και μέσα από αυτή την πολιτική, βέβαια, εκχωρείτε τον δημόσιο πλούτο, όπως είπατε και κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία. Και καλά κάνετε, βεβαίως, γιατί αυτή κι αν εκχωρεί. Αλλά εξίσου εκχωρείτε κι εσείς. Στον ίδιο θεό πιστεύετε και θυσιάζετε, βέβαια. Η Νέα Δημοκρατία το ονόμαζε μεταρρυθμίσεις, εσείς το λέτε αναγκαίες αλλαγές, καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις το λέμε εμείς.
(ΡΕ)
(1TL)
Και η δική σας πολιτική, λοιπόν, μετέτρεψε το νερό από καθαρό, φθηνό, φυσικό και κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα ακριβό και αμφίβολης ποιότητας, παρά και την εκφρασμένη με όλους τους τρόπους αντίθεση και τους μαζικούς αγώνες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ με συνέπειες αρνητικές για αυτούς. Θα υπενθυμίσω: Απειλές, πρόστιμα, δικαστήρια, ακόμα και χειροδικίες από την προηγούμενη διοίκηση, κύριε Υπουργέ.
Εμείς καλέσαμε και θα καλέσουμε όλους τους εργαζόμενους στις πόλεις, τους φορείς, τους συλλόγους, τις δημοτικές κινήσεις να ξεσηκωθούν για μια ακόμα φορά στο πλάι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να μην περάσει αυτό το στρατηγικής σημασίας κομμάτι της δημόσιας περιουσίας στα χέρια του ιδιώτη. Αρκετά έχουν ξεπουληθεί!
Ως κόμμα, εμείς παλεύουμε με στόχο το νερό να αποτελέσει κοινωνικό αγαθό ξανά, η ΕΥΑΘ λαϊκή περιουσία, ενταγμένη σe έναν ενιαίο, δημόσιο φορέα διαχείρισης συνολικά των υδάτινων πόρων της χώρας, στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης για τον οποίο αγωνίζεται το κόμμα μας.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Το λόγο έχει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνω σαφέστερος σε ό,τι αφορά τη δέσμευση, γιατί ενδεχομένως να μην έγινα κατανοητός. Υπήρξε και παραμένει δέσμευσή μας ο δημόσιος έλεγχος της εταιρείας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: …να ανήκει στο δημόσιο.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Και θέλω να σας πω και κάτι άλλο, γιατί έχω την εντύπωση ότι αντιμετωπίζετε την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως έναν απλό συνεχιστή της Νέας Δημοκρατίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Και χειρότερο ίσως.
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Όμως, τα αποτελέσματα των εκλογών σας διαψεύδουν, γιατί αυτό το ποσοστό το οποίο πήρε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από τους Έλληνες πολίτες είναι μία εντολή για να αλλάξουμε πορεία, μία εντολή για να αλλάξουμε πολιτικές, οι οποίες μας έφεραν σ’ αυτό εδώ το σημείο. Αυτό ήταν το μήνυμα των εκλογών. Και, βέβαια, εάν συνυπολογίσετε το μήνυμα των εκλογών που έστειλε σε εμάς και το μήνυμα που έστειλε σε εσάς, εκείνο το οποίο προκύπτει ως εύλογο συμπέρασμα είναι ότι οι Έλληνες πολίτες μάλλον σε εμάς έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα και θα πρέπει να αναρωτηθείτε, αλήθεια, ποιο είναι το μήνυμα το οποίο έστειλαν στη δική σας παράταξη. Νομίζω ότι καμία φορά και μια αυτοκριτική δεν βλάπτει, διότι τα ίδια, τα οποία μας λέτε τώρα, μας λέγατε και πριν από τις εκλογές. Πήρατε το μήνυμα από τους Έλληνες πολίτες και κοιτάξτε να δείτε ποιο είναι το μήνυμα που σας έστειλαν.
Επειδή βάλατε και ένα δεύτερο ερώτημα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι με το ν.3199, που ενσωμάτωσε την Οδηγία 2000, ορίστηκε η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ουσιαστικά έχει συντονιστικό χαρακτήρα. Η υπηρεσία αυτή έχει την ευθύνη κατάρτισης εθνικών προγραμμάτων για την προστασία και τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας. Καταρτίζει την ετήσια έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου, παρακολουθεί σε εθνικό επίπεδο την ποιότητα και την ποσότητα των υδάτων και εισηγείται γενικούς κανόνες κοστολόγησης και τιμολόγησης του νερού, ενώ παρακολουθεί και ελέγχει τις διευθύνσεις υδάτων και περιφερειών. Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της υδατικής πολιτικής και της εναρμόνισής της με άλλες συναφείς πολιτικές, αποτελεί δέσμευσή μας η ενεργοποίηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων και των αντίστοιχων περιφερειακών διευθύνσεων υδάτων.
Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Μην ξεχνάμε ότι οι πολιτισμοί και η εργασία άνθισαν εν ύδασι και χάθηκαν στις ερήμους. Πρέπει να φυλάξουμε το νερό ως φυσικό, αλλά και κοινωνικό αγαθό.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γίνεται γνωστό στο Σώμα ότι τη συνεδρίασή μας παρακολουθούν από τα άνω δυτικά θεωρεία της Βουλής, αφού προηγουμένως ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, σαράντα επτά μέλη του Συλλόγου Μικροπωλητών Δράμας.
Η Βουλή σας καλωσορίζει.
(Χειροκροτήματα από όλες τις πτέρυγες)
Η με αριθμό 142/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κυρίας Ουρανίας Παπανδρέου-Παπαδάκη προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη ρατσιστική ενέργεια σε βάρος μαθητή με ειδικές ανάγκες κ.λπ. δεν θα συζητηθεί λόγω κωλύματος της κυρίας Υπουργού.
Θα συζητηθεί τώρα η με αριθμό 140/24-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Ζ’ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ.λπ..
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Αντιπροέδρου έχει ως εξής:
«Ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, δυναμικότητας 1000 κλινών, παρουσιάζει σειρά ελλείψεων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του και υποβαθμίζουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η έλλειψη προσωπικού έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, λείπουν 550 νοσηλευτές, 130 γιατροί, 165 διοικητικοί, 90 παρασκευαστές, 80 τεχνικοί. Συνολικά, 1300 κενές θέσεις. Επίσης, τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούν συνολικά τα 16.000, που αντιστοιχούν σε σαράντα πέντε χρόνια εργασίας.
(ML)
(PE)
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, το Νοσοκομείο χρωστάει 322.000.000 ευρώ στους προμηθευτές του, ενώ οι απαιτήσεις του από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπερβαίνουν τα 126.000.000 ευρώ. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι και αν τα ασφαλιστικά ταμεία αποπληρώσουν το σύνολο των χρεών τους, ο «Ευαγγελισμός» θα παραμείνει βαθιά χρεωμένος. Να σημειωθεί πως οι εργολάβοι των υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως η φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα κ.λπ., κοστίζουν το 25% των ετησίων πληρωμών του Νοσοκομείου.
Επειδή η ζοφερή αυτή κατάσταση έχει οδηγήσει τη Ναυαρχίδα του Ε.Σ.Υ. σε μαρασμό, με οδυνηρές συνέπειες για ασθενείς και εργαζομένους.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε στον «Ευαγγελισμό»:
Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε μόνιμο προσωπικό, να καταργηθεί το καθεστώς των εργολάβων, να στελεχωθούν οι υποστηρικτικές υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και ποιο το χρονοδιάγραμμα;
Να χρηματοδοτηθεί με τα ανάλογα κονδύλια για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προς όφελος της δημόσιας υγείας;»
Στην ερώτηση θα απαντήσει η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Φώφη Γεννηματά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Βουλευτά, όπως πολύ εύστοχα περιγράφετε στην ερώτησή σας, τα προβλήματα του Ε.Σ.Υ. είναι δραματικά. Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια η συζήτηση για το Ε.Σ.Υ. καταλήγει πάντα στα χρέη, στα ελλείμματα, στις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην πολύ χαμηλή ικανοποίηση που υπάρχει και από τους ασθενείς, αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους, μία εικόνα που σίγουρα δεν τιμά ούτε τους πολιτικούς, αλλά πολύ περισσότερο τους ανθρώπους τους λειτουργούς του συστήματος υγείας που πραγματικά χάρις στο φιλότιμό τους συντηρούνται όλα αυτά τα χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία.
Η εικόνα αυτή, όπως και εσείς την περιγράφετε, μία εικόνα με χρέη και τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, έχει προφανές ευθύνες, ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Πώς αλλιώς μπορεί κανείς να περιγράψει ότι έχουμε ένα νοσηλευτή για σαράντα ασθενείς τη βάρδια, μετά από τόσες διαρκείς εξαγγελίες σε ετήσια βάση για προσλήψεις προσωπικού, όπως επίσης τα χρέη των νοσοκομείων σύμφωνα με την αποτύπωση που κάναμε, ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια.
Αυτή τη στιγμή, όμως, το ζητούμενο είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε δίνουμε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο σωτηρίας του Ε.Σ.Υ..
Έτσι, λοιπόν, όσον αφορά τη μία ερώτηση που αφορά τα χρέη, θέλω να σας ενημερώσω ότι ήδη έχει ξεκινήσει τη δουλειά της μία κοινή ομάδα εργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Υγείας που έχει σκοπό να αποτυπώσει, να πιστοποιήσει, να ελέγξει τα χρέη των νοσοκομείων και να προχωρήσει στη ρύθμισή τους μέχρι το τέλος του 2009.
Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση σε σχέση με το προσωπικό, θα αναφερθώ στην πρωτολογία μου καταρχήν στο μεγάλο αγώνα δρόμου που κάνουμε να λειτουργήσουμε κρεβάτια σε ΜΕΘ. Το σύστημα ήταν, δυστυχώς, αθωράκιστο μπροστά σ' αυτό το κύμα της πανδημίας της γρίπης και έτσι κατά προτεραιότητα προσπαθούμε να λειτουργήσουμε κρεβάτια εντατικής θεραπείας και ο «Ευαγγελισμός» είναι από τα νοσοκομεία που στην πρώτη φάση θα ενισχυθούν με νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσουν επιπλέον κρεβάτια στις ΜΕΘ του Ευαγγελισμού.
Η αποτύπωση που έχουμε κάνει δείχνει ότι υπάρχουν 95 κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε όλη την Ελλάδα. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν, διότι έχουν ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και ακριβώς εκεί κατευθύνουμε περίπου τριακόσιες νοσηλευτές που αμέσως από την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσουν να καταφθάνουν στα νοσοκομεία.
Θα σας πω περισσότερα για τις προσλήψεις στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Το λόγο έχει ο κ. Λεβέντης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Κυρία Υπουργέ, σημειώνω με ικανοποίηση τις διαπιστώσεις που κάνατε και εσείς και που αποδέχεσθε ότι όντως αυτά που λέω στην ερώτησή μου, αποδίδουν ένα μέρος της πραγματικότητας, γιατί η πραγματικότητα δυστυχώς δεν είναι μόνο στον «Ευαγγελισμό». Και σε όλα τα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και τα κέντρα υγείας η κατάσταση είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, τραγική, αν σκεφτεί κανένας ότι ο «Ευαγγελισμός» είναι στο κέντρο της πρωτεύουσας και αποτελεί και τη Ναυαρχίδα του υγειονομικού μας συστήματος.
(PN)
(GH)
Αλλά τα προβλήματα είναι λιγότερα στο Αττικό; Είναι λιγότερα στο Λαϊκό όπου είχαμε και μπλοκάρισμα, δέσμευση των χρημάτων, τα οποία προορίζονταν για τους μισθούς του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Στο Θριάσιο σε τόσα άλλα, ασφαλώς το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας η οποία εγκατέλειψε αυτή την κατάσταση όταν έφυγε. Αλλά δυστυχώς και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα προβλήματα υπήρχαν κυρία Υπουργέ. Γιατί σταθερά το νοσηλευτικό προσωπικό είναι το 1/3 του ευρωπαϊκού μέσου όρου και επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο η κατάσταση.
Επίσης, στο ιατρικό προσωπικό. Λείπει πάρα πολύ ιατρικό προσωπικό. Και εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κυρία Υπουργέ. Σημειώνω αυτό που λέτε ότι θα καλυφθούν με προσωπικό, να λειτουργήσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα κρεβάτια αυτά. Δεν λύνεται όμως το πρόβλημα, κυρία Υπουργέ. Σαράντα πέντε χιλιάδες μέρες χρωστάνε στο προσωπικό του Ευαγγελισμού. Είναι εκατομμύρια οι ημέρες που χρωστάνε σε όλο το προσωπικό, δηλαδή ημέρες από άδειες, από ρεπό κ.λπ. τα οποία θα έπρεπε κανονικά να έχουν αντιμετωπιστεί. Και βέβαια υπολογίζουμε χίλιες τριακόσιες κενές οργανικές θέσεις στον Ευαγγελισμό με βάση τους αναχρονιστικούς οργανισμούς που είναι προ εικοσαετίας. Και η κατάσταση έχει αλλάξει, οι ανάγκες καθημερινά αυξάνουν. Και βέβαια έρχεται και η γρίπη τώρα να επισημάνει αν θέλετε και να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα ύδατα και να μας δηλώσει ότι είμαστε εντελώς απαράσκευοι για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με το σύγχρονο τρόπο που απαιτεί η ιατρική. Και βέβαια η πρωτοβάθμια φροντίδα είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολήσει άμεσα, όπως θα πρέπει να σας απασχολήσει και η πρόσληψη προσωπικού, ιδιαίτερα νοσηλευτικού αλλά και ιατρικού. Και σημειώνω αυτό που είπατε ότι τα χρέη μέχρι το τέλος του χρόνου θα ρυθμιστούν. Μακάρι και να είναι έτσι. Και μακάρι από εδώ και πέρα να μη δημιουργηθούν καινούργια χρέη. Για να μη δημιουργηθούν όμως καινούργια χρέη, κυρία Υπουργέ, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται ανάλογα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αυτό το 1% του Α.Ε.Π. που λέτε ότι θα αυξηθεί το ποσοστό για την υγεία στο τέλος της τετραετίας, είναι πάρα πολύ λίγο. Ξοδεύουμε το 6% -όπως είπα και στην προχθεσινή επερώτηση- των τακτικών εξόδων του προϋπολογισμού για την υγεία, τις δημόσιες δαπάνες της υγείας, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος των είκοσι επτά είναι 13,6%. Χρειάζονται επομένως πολύ περισσότερα. Αν θέλουμε να έχουμε στοιχειωδώς την υγειά μας, αν θέλουμε στοιχειωδώς να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι νοσηλευτικές μονάδες, τα κέντρα υγείας, θα πρέπει και να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα και να προσλάβουμε προσωπικό και να ξεκινήσουμε άμεσα την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Αλλιώς θα βαδίζουμε αυτόν τον δρόμο ο οποίος μας οδηγεί σ’ αυτά τα αδιέξοδα τα οποία βιώνουμε κάθε μέρα και τα οποία πληρώνονται δυστυχώς με την υγεία και με ανθρώπινες ζωές. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει κανένας μας να το δεχτεί γιατί είναι το πρώτο και πρωτεύον και κύριο, η ανθρώπινη υγεία. Και μετά έρχονται όλα τα άλλα.
Επίσης θα ήθελα να επισημάνω κυρία Υπουργέ, ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος όσον αφορά στις ηλεκτρομηχανικές εγκαταστάσεις. Στον Ευαγγελισμό δεν προβλέπεται θέση ούτε μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου ούτε ειδικού μηχανικού. Και όλες αυτές οι τεράστιες εγκαταστάσεις είναι χωρίς έλεγχο. Από εκεί και πέρα καταλαβαίνουμε τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.
Παρακαλώ και αυτό λάβετέ το υπόψη και θα ήθελα αν έχετε μια απάντηση.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
Επειδή όπως πολύ σωστά και σεις επισημαίνετε κύριε Βουλευτά, το πρόβλημα εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στο θέμα των ελλείψεων του προσωπικού, η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχει κάνει την επιλογή να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα νοσοκομεία μέσα από τη διαδικασία του Α.Σ.Ε.Π. Για το σκοπό αυτό, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μία προκήρυξη 3.100 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού. Απλώς αναμένεται μια προσαρμογή της προκήρυξης αυτής στις κατευθύνσεις των γενικών δεσμεύσεων που έχει θέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και θα προχωρήσουμε άμεσα μετά την ψήφιση του νόμου που θα έλθει αυτές τις ημέρες και στη Βουλή, στην προκήρυξη αυτών των θέσεων μέσα στο 2009 με εξασφαλισμένους πόρους. Ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό του 2010 έχουν αποτυπωθεί και οι προσλήψεις 3.000 νοσηλευτών όπως ακριβώς ήταν η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης και όπως ακριβώς αποτυπώθηκε και με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.
(XA)
(PN)
Παράλληλα εκτός από το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο αφορούν αυτές οι προκηρύξεις, προχωράμε σε άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη γιατρών, 606 στα νοσοκομεία, 35 στο ΕΚΑΒ, 152 στα Κέντρα Υγείας και 250 ειδικευόμενων. Την ίδια ώρα συστήνουμε με το σχέδιο νόμου που θα ψηφιστεί αύριο, αν δεν κάνω λάθος, και από τη Βουλή 1000 θέσεις γιατρών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους πεπαλαιωμένους οργανισμούς όπως πολύ σωστά αναφέρατε και εσείς. Διότι πρέπει ότι δεν προβλέπονταν οι θέσεις αυτές στους οργανισμούς των νοσοκομείων οι οποίοι φτιάχτηκαν τη δεκαετία του ’80. Για το λόγο αυτό συστήνουμε 1000 θέσεις γιατρών έτσι ώστε να διευκολύνουμε την εύρυθμη και σωστή λειτουργία των νοσοκομείων γιατί είναι δεδομένο ότι οι ανάγκες αυτές είναι σημαντικές και πρέπει να καλυφθούν.
Έχετε πολύ δίκιο που αναφέρεστε στο θέμα του Λαϊκού. Θέλω να επισημάνω ότι με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας αντιμετωπίστηκε το ζήτημα από την Εθνική Τράπεζα και αποδεσμεύθηκε ο λογαριασμός μισθοδοσίας των εργαζομένων και έτσι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά.
Όσον αφορά τώρα τις δαπάνες και τις δυνατότητες που έχουμε να ενισχύσουμε με κονδύλια το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτός από τη δέσμευσή μας ότι θα αυξηθούν οι δαπάνες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό +1% στο βάθος της τετραετίας, έχουμε βάλει ένα φιλόδοξο στόχο, κύριε Λεβέντη, και προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε μέσα σ’ αυτή την τετραετία πόρους που θα αναχρηματοδοτήσουν το σύστημα ταυτόχρονα με την ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη σε δύο μέτωπα. Καταρχήν να μαζέψουμε τις δαπάνες σε σχέση με το φάρμακο αλλά και σε σχέση με τις προμήθειες στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε αυτά τα δύο μέτωπα με κατεύθυνση να επαναφέρουμε τη λίστα φαρμάκου, να ξεκινήσει η διαδικασία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για τις προμήθειες να προχωρήσουμε σε κωδικοποίηση των ειδών, σε αποκέντρωση του συστήματος, σε διαγωνισμούς on line, διαφανείς που θα μπορεί κανείς να βλέπει ανά πάσα στιγμή τι γίνεται σε κάθε νοσοκομείο.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ζητεί άδεια ολιγοήμερης απουσίας στο εξωτερικό. Η Βουλή εγκρίνει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Η Βουλή ενέκρινε τη ζητηθείσα άδεια.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 125/23-11-2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Κωνσταντίνου Καρτάλη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Καρτάλη έχει ως εξής:
« Η επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να βασίσει ή να συμπληρώσει τη λειτουργία υποδομών υγείας και πρόνοιας με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή και με απασχολούμενους στο πρόγραμμα μαθητείας stage ήταν απολύτως λανθασμένη καθώς έτσι συντηρήθηκαν υπηρεσιακές εκκρεμότητες. Υπό αυτό το πρίσμα είναι ορθή η πολιτική απόφαση για τη στελέχωση των Νοσοκομείων της χώρας με μόνιμο προσωπικό μέσω Α.Σ.Ε.Π. αλλά είναι παράλληλα και αναγκαία η μέριμνα του Υπουργείου ώστε να καλυφθούν στο ενδιάμεσο διάστημα, μέχρι δηλαδή της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π., οι υπηρεσιακές ανάγκες του Νοσοκομείου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ειδικότερα στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου λήγουν στις 5-1-2010 εβδομήντα επτά (77) συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που καλύπτουν προσωπικό που είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να εγκρίνει εντός του Νοεμβρίου 2009 την προκήρυξη των θέσεων ώστε να έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία των προσλήψεων των συμβασιούχων. Στο ίδιο Νοσοκομείο καταγράφεται καθυστέρηση στις πληρωμές του προσωπικού (εφημερίες, αργίες κ.α.) που αποδίδεται στη μείωση των πιστώσεων που διατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας το οικονομικό έτος 2009.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
α) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία του ΓΝΒ από τις 5-1-2010 και μετά;
β) Πως προτίθεται να καλύψει τις οικονομικές εκκρεμότητες προς το προσωπικό του ΓΝΒ;».
Καταλαβαίνετε κυρία Υπουργέ ότι συντάσσομαι με το περιεχόμενο της ερώτησης του συναδέλφου κυρίου Καρτάλη και παρακαλώ για την απάντησή σας στον ερωτώντα Βουλευτή.
Έχετε το λόγο, κυρία Υπουργέ.
(XP)
(XA)
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Βουλευτά, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια τα δημόσια νοσοκομεία, γνώρισαν την εγκατάλειψη και το μαρασμό, την απαξίωση και την υποχρηματοδότηση. Πολλά προβλήματα συσσωρεύτηκαν και απειλούν την καθημερινή και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων με αποτελέσματα στη δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών.
Θέλω να ξεκινήσω την απάντηση στα τόσο σημαντικά ερωτήματά σας από το καίριο θέμα των εφημεριών και της πληρωμής τους. Έχει ήδη γίνει η μεταφορά της πίστωσης από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Υγείας και προχωρά η αποπληρωμή των εφημεριών για το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Εδώ θέλω να επισημάνω ότι αυτοί οι πόροι δεν είχαν εξασφαλιστεί και γι’ αυτό βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο. Γι’ αυτό έγιναν και οι κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα των εργαζομένων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.
Ταυτόχρονα, έχει συνυπογραφεί το κονδύλιο που αφορά τις εφημερίες του Νοεμβρίου και βρίσκεται στην τελική διευθέτηση το κονδύλι που αφορά το Δεκέμβριο. Σε κάθε περίπτωση από το Υπουργείο Οικονομικών έχουμε την απόλυτη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει δεδουλευμένη εφημερία που θα μείνει ακάλυπτη μέχρι το τέλος του χρόνου. Γνωρίζετε ότι υπήρχε πολύ σημαντικό πρόβλημα ως προς την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών, λόγω του πλαφόν που δεν επέτρεπε να είναι νόμιμες και να πληρωθούν αυτές οι εφημερίες. Ιδιαίτερα στα περιφερειακά νοσοκομεία που οι γιατροί εφημερεύουν σε καθημερινή βάση το πρόβλημα ήταν τεράστιο και απειλούσε το σύστημα με κατάρρευση. Μέσα σε σαράντα ημέρες καταφέραμε και στο νομοσχέδιο που θα συζητηθεί αύριο φέραμε ρύθμιση ώστε να είναι πλέον δυνατή η πληρωμή των εφημεριών των γιατρών με την αύξηση του πλαφόν από 5100 σε 6500 ευρώ για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
Ταυτόχρονα επειδή δεν αρκούσε η ρύθμιση του πλαφόν συστήνουμε στο ίδιο σχέδιο νόμου 1000 θέσεις γιατρών νόμιμων που θα προκηρυχθούν άμεσα έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και τις πραγματικές ανάγκες τους, διότι όπως και εσείς γνωρίζετε αυτές οι θέσεις δεν προβλέπονται από τους οργανισμούς των νοσοκομείων δεδομένου ότι αυτοί οι οργανισμοί συντάχθηκαν τη δεκαετία του 1980 και έχουν ξεπεραστεί από τις σύγχρονες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.
Για τα θέματα των προσλήψεων και του μόνιμου προσωπικού θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ο κ. Καρτάλης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ: Κυρία Υπουργέ, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι δρομολογήσατε τόσο σύντομα τις πληρωμές των εφημεριών για τους γιατρούς του νοσοκομείου Βόλου.
Θα παρακαλούσα να μεριμνήσετε ώστε αυτές οι εφημερίες να πληρωθούν και για τους επιστήμονες της ιατρικής υπηρεσίας βιοχημικούς, φαρμακοποιούς και ψυχολόγους του Νοσοκομείου Βόλου. Επίσης να μεριμνήσετε για τις υπερωρίες και για τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα των υπόλοιπων εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου που και αυτά εκκρεμούν επειδή είχαν περικοπεί οι πιστώσεις από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών πριν την 4η Οκτωβρίου 2009, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό κενό στις χρηματοδοτικές ικανότητες του Νοσοκομείου Βόλου προς τους εργαζομένους του.
Όσον αφορά το προσωπικό είναι ορθό ότι η επιμονή της προηγούμενης Κυβέρνησης για την κάλυψη θέσεων προνοιακού, ιατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού, στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου ή με δικαιούχους του προγράμματος stage δεν ήταν μία λύση που εξασφάλιζε σταθερότητα στα νοσοκομεία, γιατί αυτές οι θέσεις αλλάζουν, υπάρχει νομικό κενό σε πολλές από τις περιπτώσεις. Η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να δρομολογήσει τη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Αυτό που επισημαίνουμε είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα μέχρι την κάλυψη των θέσεων με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ –καλωσορίζουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία που έχετε αναλάβει που έρχεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή σε σχέση με την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσα από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ- να καλυφθούν αυτές οι θέσεις ενδεχομένως με νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι να τακτοποιηθεί οριστικά το ζήτημα.
(MT)
(xp)
Εν προκειμένω στο Νοσοκομείο του Βόλου είναι 77 οι θέσεις, ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι οποίες καλύπτουν σημαντικές ανάγκες του Νοσοκομείου. Δεν αναφέρεται στην ερώτηση, αλλά επισημαίνω ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου, με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας επί προηγούμενης Κυβέρνησης, είχε επίσης 55 θέσεις μαθητείας stage, οι οποίες δεν ήταν θέσεις μαθητείας επί της ουσίας, αλλά ήταν θέσεις καλύπτουσες πάγιες και λειτουργικές ανάγκες, κατά παράβαση όλου του σκεπτικού του σχετικού προγράμματος.
Άρα, λοιπόν, το αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας είναι να καλύψει το χρονοδιάγραμμα ώστε να μην υπάρχει κενό, από τις 5.1.2010 που λήγουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέχρι της σταδιακής μεταχείρισης των κενών με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, που ορθώς επισημάνατε ότι είναι η πρέπουσα διαδικασία για να τονωθεί ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να αποκτήσει μία συνοχή η οποία απαιτείται για τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως για τους ασθενείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Το λόγο έχει η Υφυπουργός Υγείας κυρία Γεννηματά.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, όπως και εσείς είπατε, τα προβλήματα ελλείψεων προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζονται μέσω του ΑΣΕΠ και από μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού ταυτόχρονα.
Έτσι, λοιπόν, όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, αυτές τις σαράντα ημέρες κάνουμε πραγματικά έναν αγώνα δρόμου μαζί με την Υπουργό για να μπορέσουμε να προωθήσουμε τις προκηρύξεις 3.100 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του 2009 με εξασφαλισμένες πιστώσεις, να προωθήσουμε τις προσλήψεις περίπου 300 νοσηλευτών άμεσα, από την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λειτουργήσουν κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα.
Μπορούν να λειτουργήσουν 95 κλίνες. Είναι εξοπλισμένες και υπάρχουν μόνο ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι για εμάς αποτελεί προτεραιότητα ιδιαίτερα λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με την πανδημία της γρίπης. Είναι εξαιρετικά σημαντικά να προλάβουμε να ανοίξουμε κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ταυτόχρονα, σε δεύτερη φάση, έχουμε άλλα 54 κρεβάτια τα οποία χρειάζονται και εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτά θα αντιμετωπιστούν σε δεύτερη φάση, πάντως στους πρώτους μήνες του 2010.
Στον Προϋπολογισμό του 2010 αποτυπώνεται η προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνηση για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών πάντα μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ ταυτόχρονα προωθούμε τις προκηρύξεις σε ιατρικό προσωπικό για 660 άτομα στα νοσοκομεία, 35 γιατρούς στο ΕΚΑΒ, 152 γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και 250 ειδικευόμενους. Όπως σας είπα και πριν, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές σημερινές ανάγκες των νοσοκομείων προχωρήσαμε πέρα από αυτά που σας είπα και στη σύσταση 1.000 θέσεων ειδικευμένων γιατρών.
Είναι βέβαιο ότι θα εξασφαλίσουμε τη μεταβατική αυτή περίοδο και δεν θα αφήσουμε να δημιουργηθούν κενά που θα οδηγήσουν σε δυσλειτουργίες των νοσοκομείων και σε προβλήματα στην καθημερινότητά τους και στην αντιμετώπιση των θεμάτων των ασθενών. Αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών για τον ΑΣΕΠ, θα αντιμετωπίσουμε το θέμα και του Νοσοκομείου του Βόλου με τις δυνατότητες που μας δίνει για το μεταβατικό διάστημα.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό.
Η με αριθμό 114/23.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Κοντογιάννη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα δεν συζητείται λόγω κωλύματος του Βουλευτή.
Η με αριθμό 141/24.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Παύλου Μαρκάκη προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με την υλοποίηση του περιφερειακού δρόμου του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου-Νέας Ιωνίας δεν συζητείται λόγω αναρμοδιότητας.
Εισερχόμαστε τώρα στην με αριθμό 139/24.11.2009 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Δημητρίου Παπαδημούλη προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των ανέργων και της απασχόλησης κ.λπ.
Η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
(ML)
«Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, τα οποία και επικαλέστηκε ο Υπουργός Εργασίας στη Βουλή, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 640.000 για το μήνα Νοέμβριο.
Όλες οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών προβλέπουν αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα για τα έτη 2010 και 2011. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός, όπως εκφράζεται στον προϋπολογισμό, και οι δεσμεύσεις για πάγωμα προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, μη ανανέωση των συμβάσεων έργου και κατάργηση των προγραμμάτων stage, προβλέπεται να αυξήσουν δραματικά την ανεργία μέσα στο 2010. Εξάλλου, τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύουν ότι οι δημόσιοι πόροι που διατίθενται για την στήριξη των ανέργων και τις ενεργητικές πολιτικές δημιουργίας θέσεων εργασίας, είναι περίπου τέσσερις φορές λιγότεροι από το μέσο όρο της ευρωζώνης και η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη μειώνοντας τον κίνδυνο φτώχειας πέντε φορές λιγότερο σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για την ανάπτυξη αποτελεσματικών ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και τη στήριξη των ανέργων; Πως αποτυπώνονται αυτά στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010;
Τι ειδικά μέτρα και πολιτικές σχεδιάζουν για την ένταξη ή την επανένταξη στην αγορά εργασίας ορισμένων κατηγοριών, όπως οι νέοι, οι γυναίκες και οι μακροχρόνια άνεργοι, που στην Ελλάδα σημειώνονται υψηλά ποσοστά ανεργίας;»
Στον ερωτώντα Βουλευτή κ. Παπαδημούλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, είναι αλήθεια ότι η ανεργία στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και κυρίως το 2009 έχει αυξηθεί σημαντικά. Πράγματι 640.000 είναι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Περιμένουμε τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι εάν αθροίσουμε τους καθολικά ανέργους και εκείνους οι οποίοι εργάζονται περιστασιακά, απασχολούνται δηλαδή, μπορεί να φθάσουμε ως ποσοστό στο 15%, κάτι που αποτελεί και την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Εμείς πάντως δεν συμφωνούμε με την πρακτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση, που προσπαθούσε να μειώσει την ανεργία με προγράμματα stage στο δημόσιο. Γι’ αυτό καταργούμε αυτό το θεσμό στο δημόσιο, έτσι ώστε να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης οι άνεργοι.
Παρά τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη συγκεκριμένες πολιτικές ενίσχυσης των ανέργων και στήριξής τους, ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η οικονομική ενίσχυση των ανέργων με το νομοσχέδιο το οποίο καταθέσαμε στη Βουλή, που καλύπτει 400.000 ανέργους. Βέβαια, το πρόγραμμα αυτό δεν αφορά μόνο ανέργους, αφορά και άλλες ομάδες και συνταξιούχων και εργαζομένων που έχουν χαμηλά εισοδήματα και έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.
Ένα άλλο μέτρο είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, για να φθάσει στο 70% του βασικού μισθού, ξεκινώντας με 5% τον πρώτο χρόνο. Οι δαπάνες του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το 2010 είναι αυξημένες στα 3,1 δις ευρώ από 2,7 δις που ήταν το 2009. Οι επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλέπονται για το 2010 είναι 418.000.000 ευρώ από 341.000.000 που ήταν το 2009. Παράλληλα στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχουν προϋπολογιστεί για το 2010 δαπάνες για τον τομέα κατάρτισης ύψους 400.000.000 ευρώ και είναι αυξημένες κατά 57% σε σχέση με το 2009.
Τέλος πρέπει να πω ότι υπάρχουν προγράμματα σε εξέλιξη για επανένταξη μέσα από προγράμματα κατάρτισης που απευθύνονται σε ανέργους, που πρόκειται να απασχοληθούν στον κατασκευαστικό τομέα, στον τουρισμό και σε άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ή στα λεγόμενα πράσινα επαγγέλματα.
Όλα αυτά τα μέτρα βέβαια αποτελούν τα πρώτα βήματα. Θα συμφωνήσουμε ότι δεν είναι επαρκή, για να καλύψουν το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα συμπληρώσω τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει ο κ. Παπαδημούλης για τρία λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, ο ίδιος ο προϊστάμενος Υπουργός σας παρουσίασε με τα πιο μελανά χρώματα την αλματώδη αύξηση της ανεργίας από το Βήμα της Βουλής.
(MB)
(ML)
Εξακόσιες σαράντα χιλιάδες ήταν οι άνεργοι το Νοέμβριο και όλα δείχνουν ότι και με την ύφεση της οικονομίας και με τις κυβερνητικές σας επιλογές -με τη διακοπή των stage, των συμβάσεων έργου ορισμένου χρόνου- ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί δραματικά. Το ερώτημα λοιπόν -και λυπάμαι, αλλά δεν απαντήσατε με επάρκεια και συγκεκριμένα- είναι τι σκοπεύετε να κάνετε για να αντιστοιχήσετε τα μέτρα που παίρνετε στην προβλεπόμενη αλματώδη αύξηση της ανεργίας.
Κύριε Υπουργέ, το ύψος του επιδόματος ανεργίας που παίρνει ο Έλληνας άνεργος είναι το τελευταίο, το χαμηλότερο στην Ευρωζώνη, μαζί με την Πορτογαλία. Η διάρκεια της επιδότησης του ανέργου είναι η μικρότερη σ’ όλη την Ευρωζώνη. Οι προϋποθέσεις με τις οποίες συνοδεύεται η χορήγηση ενός επιδόματος ανεργίας είναι τόσο γραφειοκρατικές ώστε πάρα πολλοί άνεργοι, νέοι άνεργοι, νέοι πτυχιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι και γυναίκες ενώ είναι άνεργοι δεν παίρνουν κανένα επίδομα ανεργίας.
Επίσης οι περίφημες «ενεργητικές πολιτικές για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης» είναι ένα «τρύπιο καλάθι» από το οποίο φεύγει το νερό. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, κύριε Κουτρουμάνη, όπου ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται με την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, τις δαπάνες κατάρτισης. Αυτές οι δαπάνες, που είναι δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, έχουν πλουτίσει διάφορους οι οποίοι έχουν στήσει τη «βιομηχανία» των ΚΕΚ, έχουν δώσει δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους στα πελατειακά συστήματα και στα πελατειακά κόμματα με το λεγόμενο φαινόμενο των σεμιναριαζομένων, αλλά δεν έχουν δημιουργήσει μονιμότερες θέσεις απασχόλησης. Σας ρωτώ λοιπόν και παρακαλώ στη δευτερολογία σας να μου δώσετε μια σαφή απάντηση: Με τα μέτρα που εξαγγείλατε και μ’ αυτά που σκοπεύετε επίσης να πάρετε και δεν είστε έτοιμοι να ανακοινώσετε, πού εκτιμάτε ότι θα βρίσκεται η ανεργία στο τέλος του 2010; Πιο πάνω ή πιο κάτω απ’ ό,τι την παραλάβατε; Πού θα βρίσκεται το 2011 και πόσο θα αυξήσετε τη στήριξη του ανέργου, που είναι ο πιο αδικημένος και κοινωνικά ασθενέστερος Έλληνας;
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδημούλη.
Το λόγο ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Κατ’ αρχήν δεν θα διαφωνήσω με πολλά απ’ αυτά που επισημάνατε. Όμως η απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να δοθεί με αυτά τα μέτρα ή και με άλλα μέτρα που ουσιαστικά μπορεί να αποτελούν μέτρα ανακούφισης αλλά όχι μέτρα επίλυσης του μεγάλου προβλήματος. Είναι σίγουρο ότι απαιτούνται ευρύτερες πολιτικές όχι μόνο για την παραπέρα στήριξη και ανακούφιση των ανέργων αλλά κυρίως για τη στήριξη των θέσεων εργασίας και τη διεύρυνσή τους. Και η στήριξη και η διεύρυνση των θέσεων εργασίας απαιτούν πολιτικές που θα είναι βασισμένες σ’ ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, πολιτικές που θα αναδιανέμουν δίκαια τον πλούτο, πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα κράτος που δεν θα είναι γραφειοκρατικό και θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλα αυτά, όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι πολιτικές που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε δύο μήνες.
Σε κάθε περίπτωση όμως το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί μόνο με προσλήψεις στο Δημόσιο, στις οποίες αναφερθήκατε και πάλι. Δεν μπορεί το Δημόσιο να σηκώσει το βάρος της ανεργίας, είτε με τις μορφές που αναφέρατε, είτε με άλλες μορφές, ούτε μπορεί το Δημόσιο πλέον να εφαρμόζει ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή συμβάσεις έργου που στην πραγματικότητα είναι συμβάσεις εργασίας. Οι δημόσιες Υπηρεσίες πρέπει να στελεχώνονται με προσωπικό μέσα από απόλυτα διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες και αυτό κάνουμε μέσα από το σχέδιο νόμου, το οποίο θα καταθέσουμε τις επόμενες μέρες στη Βουλή.
Για τους νέους, τις γυναίκες, τους μακροχρόνια ανέργους κι άλλες κατηγορίες που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας σχεδιάζουμε επιπλέον μέτρα που κινούνται στην κατεύθυνση και περιλαμβάνουν, αν θέλετε, την πλήρη ασφαλιστική κάλυψή τους για την υγειονομική τους περίθαλψη, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών με το τετραετές πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως στους νέους, τη διεύρυνση της κοινωνικής εργασίας, που απευθύνεται κυρίως στις γυναίκες και στους μακροχρόνια ανέργους.
Παράλληλα έχουμε τη βούληση –και αυτό το έχουμε αποδείξει από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας- να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ανέργων.
(GK)
(1MB)
Η Επιτροπή, την οποία συστήσαμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ολοκληρώνει τις εργασίες της σε δεκαπέντε μέρες και θα έχουμε τα αποτελέσματα, για να προχωρήσουμε στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου στήριξης των εργαζομένων.
Παράλληλα βέβαια είναι απόφασή μας να ανασυστήσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, για να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του, να μπορεί να ελέγξει τις επιχειρήσεις, να μπορεί να προστατεύσει τους εργαζόμενους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Κι εμείς ευχαριστούμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των επικαίρων ερωτήσεων.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 4/3/25.11.2009 επίκαιρη επερώτηση είκοσι τριών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Σταύρου Καλαφάτη, Μαργαρίτη Τζίμα, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αλέξανδρου Κοντού, Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, Ιωάννη Ιωαννίδη, Έλενας Ράπτη, Κωνσταντίνου Κιλτίδη, Μιχαήλ Παπαδόπουλου, Θεόδωρου Καράογλου και άλλων προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Πριν δώσω το λόγο στον πρώτο επερωτώντα Βουλευτή, θέλω να σας ανακοινώσω ότι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ορίζεται Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο κ. Γεώργιος Ντόλιος, από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας ο κ. Ιωάννης Ζιώγας και από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο κ. Δημήτριος Παπαδημούλης.
Το λόγο έχει ο πρώτος επερωτών Βουλευτής κ. Σταύρος Καλαφάτης για δέκα λεπτά.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα Κυβέρνηση στα πλαίσια της δικής της κυβερνητικής πολιτικής απεφάσισε την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, μια πολιτική πράξη που είχε πολλαπλό αντίκτυπο τόσο όσον αφορά την κατάργηση του εθνικού ρόλου που διεξήγαγε για πολλές δεκαετίες το συγκεκριμένο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, αλλά βεβαίως ακυρώνει και πολλές πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς και πράξεις που συνέτειναν στην ουσιαστική αποκέντρωση, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σχετικά με την εθνική διάσταση, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε το ότι υπάρχει ένας πάρα πολύ σοβαρός αντίκτυπος, ένας συμβολισμός που εκπέμπει μηνύματα εντός –αλλά το χειρότερο- και εκτός συνόρων.
Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια πανηγύρισαν γι’ αυτή την κατάργηση. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει ότι οι Σκοπιανοί θεώρησαν ότι αυτή η κατάργηση αποτελούσε πρόκριμα άμβλυνσης της ελληνικής σταθερότητας στο ζήτημα της ονομασίας. Και βεβαίως δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός ότι η ύπαρξη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ενοχλούσε ουσιαστικά τους γείτονές μας.
Αυτά δεν είναι διαπιστώσεις εθνικιστικού χαρακτήρα ή κραυγών, όπως κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την τεκμηριωμένη άποψη που εκφέραμε και σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτησή μας.
Είναι γεγονός όμως αδιαμφισβήτητο ότι η ελληνική Κυβέρνηση και σε μια συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπως είναι αυτή που διανύουμε τώρα, απεφάσισε να διαγράψει από τη σύνθεσή της, να διαγράψει από το Υπουργικό Συμβούλιο τις λέξεις Μακεδονία και Θράκη. Αυτή είναι η αλήθεια και η μόνη αλήθεια.
Βεβαίως, μπορεί να μην υποκαθιστά το Υπουργείο Εξωτερικών το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στο ρόλο που έχει το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ρόλος ο οποίος διαδραματιζόταν από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης δεν έχει και εθνικά χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα δε όσον αφορά τον αναπτυξιακό του ρόλο, την αναπτυξιακή του αποστολή, αλλά βεβαίως ακόμα-ακόμα και ό,τι αφορά τα ζητήματα της καθημερινότητας του πολίτη, τα ζητήματα τα οποία αφορούσαν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Βορείου Ελλάδος.
Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αποτελούσε για δεκαετίες ένα σημείο αναφοράς για πάνω από δεκαέξι νομαρχίες στη Βόρειο Ελλάδα, για πάνω από δυόμισι εκατομμύρια συμπολίτες μας.
(DP)
(GK)
Αποτελούσε το μέρος που μπορούσαν να αποτανθούν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολίτες, οργανισμοί, κοινωνικοί φορείς.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο απεφάσισε να οργανώσει τη δομή και τη δράση του ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις των καιρών. Δηλαδή, έκανε ένα πρόγραμμα τέτοιο που θα μπορούσε να συμβάλει στην ευρύτερη κυβερνητική πολιτική που είχε να κάνει με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έτσι, λοιπόν, εκπόνησε, σχεδίασε και εφάρμοσε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό πλάνο το οποίο χωριζόταν σε τρεις ενότητες και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν αυτό το συγκεκριμένο πλάνο που εκπονήθηκε, σχεδιάστηκε και υλοποιούνταν με ιδιαίτερη ένταση τους τελευταίους μήνες, θα συνεχίσει να υπάρχει. Και βεβαίως η ύπαρξη αυτού του πλάνου αλλά και τα ουσιαστικά αποτελέσματα που έφεραν οι πολιτικές, οι οποίες εκπονήθηκαν μέσα από αυτή τη στρατηγική, καταδεικνύουν και τη σημασία και τη σημαντικότητα, αλλά και τη προσφορά αυτού του Υπουργείου ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα, το πλάνο αφορούσε τρεις συγκεκριμένους άξονες: Ο πρώτος άξονας κινούνταν στο ζήτημα της κοινωνικής αρωγής με συνδυαστικές εφαρμογές πολιτικών που βοηθούσαν κυρίως κοινωνικές ομάδες με αυξημένες ανάγκες. Υπάρχει μία σειρά δράσεων που αφορούν τις πολύτεκνες οικογένειες, τους νέους και τους φοιτητές, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τους καρκινοπαθείς, την τρίτη ηλικία, τα παιδιά τα οποία ταλαιπωρούνται από τα ναρκωτικά κλπ.
Και βεβαίως δεν είναι μονάχα μία προσφορά κάποιας οικονομικής ενίσχυσης σε κάποιους συλλόγους. Εκπονήθηκε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με τέτοιο τρόπο, ώστε με μία κίνηση οικονομικού χαρακτήρα, κοινωνικού χαρακτήρα να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες περισσότερων από μία κοινωνική ομάδα. Αυτό καταδεικνύει και ότι υπήρχε μία συγκεκριμένη φιλοσοφία στο πρόγραμμα κυρίως «Κοινωνική Αρωγή» που αφορούσε τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Και στο ζήτημα όμως, της ποιότητας ζωής υπήρχαν συγκεκριμένες δράσεις τις οποίες, επίσης, ρωτούμε να μάθουμε αν θα συνεχίσουν να υφίστανται με την αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης, όπως τελικά προέκυψε, και με την παρουσία των δύο Υφυπουργών που έχουν τη φυσική τους έδρα στο τέως Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν οι δράσεις για τον Θερμαϊκό όσον αφορά τον τομέα του περιβάλλοντος, υπάρχει η μελέτη την οποία έχουμε δρομολογήσει για τα βυρσοδεψεία, υπάρχει πολιτική εντολή που αφορά τη μαρίνα σκαφών αναψυχής στο χώρο του Λιμένος Θεσσαλονίκης, που είναι κάτι το πολύ σημαντικό για να μπορέσει να ενισχύσει το ρόλο της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού και όχι μόνο, υπάρχει βεβαίως και η συνέχεια όσον αφορά τον τακτικό καθαρισμό της επιφάνειας του Θερμαϊκού καθώς βεβαίως και το πρόγραμμα, το οποίο εξασφαλίστηκε πάλι από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης σε συνεργασία με άλλους φορείς, που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση της δυτικής παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού.
Αυτό αφορά μονάχα ένα κομμάτι της δράσης του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στον άξονα «Ποιότητα ζωής» που αφορά το περιβάλλον, γιατί υπάρχουν αντίστοιχες πολύ σημαντικές δράσεις οι οποίες εκπονήθηκαν, δρομολογήθηκαν και υλοποιούνταν μέχρι πρότινος τουλάχιστον που αφορούν και τον πολιτισμό, βασικό κομμάτι της ποιότητας ζωής όχι μονάχα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Και αναφέρομαι στη πολύ σημαντική συμβολή του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης όσον αφορά τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης –ένας θεσμός ο οποίος αναδεικνύει την πόλη της Θεσσαλονίκης ως ευρύτερη Πολιτιστική Πρωτεύουσα, με την ευρεία του όρου έννοια διαρκώς και αενάως- και βεβαίως τη στήριξη σημαντικών πολιτιστικών θεσμών, όπως είναι τα «Δημήτρεια», το Φεστιβάλ Βιβλίου, εκθέσεις Βιβλίου, Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στην περιφέρεια και άλλες πολύ σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που έβρισκαν ουσιαστικό στήριγμα μέσα από τις δράσεις του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Το σημαντικό όμως, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά το ρόλο και βεβαίως την εθνική διάσταση του ρόλου με την ευρεία του όρου έννοια, από την πλευρά του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης έχει να κάνει με τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, έτσι όπως εκπονήθηκε και όσον αφορά την εποπτεία, δρομολόγηση, υλοποίηση και ουσιαστική στήριξη βασικών εγχειρημάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και η μετεγκατάσταση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης στο οποίο συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και έφερε αποτελέσματα απτά, συγκεκριμένα, συγκροτημένα κι αν θέλετε και ενθέρμως υποστηριχθέντα από το σύνολο της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, καθώς βεβαίως και μία σειρά πρωτοβουλιών αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως ενδεικτικά αναφέρω: Τη συγκρότηση του φόρουμ επιχειρηματικότητας των Νομών της Βορείου Ελλάδος, το άτυπο Συμβούλιο Τουριστικής Περιφερειακής Ανάπτυξης που βοηθάει στην εκπόνηση και δημιουργία ενός ενιαίου πλάνου τουριστικής ανάπτυξης της Βορείου Ελλάδος με τη συνεργασία όλων των φορέων της τουριστικής βιομηχανίας και βεβαίως μία σειρά άλλων δράσεων, όπως είναι η συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών που και πάλι με πρωτοπόρο το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης βγήκε μπροστά για να μπορέσει να ενισχύσει τις εξαγωγές των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και βεβαίως με αυτό τον τρόπο να τονώσει σε πάρα πολύ ουσιαστικό βαθμό την εξωστρέφεια της βορειοελλαδίτικης επιχειρηματικότητας.
(LM)
(DP)
Σας ανέφερα, κυρία Υφυπουργέ, κωδικοποιημένα και με επικεφαλίδες, δράσεις πολύ σημαντικές, των οποίων την επιμέλεια είχε το Υπουργείο Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά το ζήτημα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου ανέλαβε ο τέως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, μαζί με τον τέως Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, με κοινή υπουργική απόφαση, κατόπιν εντολής του πρώην Πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, να ολοκληρωθεί το ζήτημα της διεκπεραίωσης, της διευθέτησης του συγκεκριμένου χώρου, όπου θα μετεγκατασταθεί το νέο Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αυτό είχε άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέσα σε πολύ λίγες εβδομάδες συστάθηκε αρμόδια Επιτροπή, συμφώνησαν όλα τα μέλη της Θεσσαλονίκης, οι κοινωνικοί φορείς, οι δήμοι, η νομαρχία και μπόρεσε τελικά η πόλη –και αυτό έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, που όλοι θέλουμε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή- και ομόφωνα δρομολόγησε λύσεις, τις οποίες βεβαίως και ο ίδιος ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής, ήλθε επίσημα και εξήγγειλε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σχετικά με την τοποθεσία, με τη βέλτιστη επιλογή για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, για τη δημιουργία ενός νέου, Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου με διττό αποτέλεσμα, μια πολιτική με διπλό θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή.
Από τη μία πλευρά απελευθερώνονται εκατόν ογδόντα στρέμματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου τώρα φιλοξενείται η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας ένα πάρκο ανοιχτού χώρου, πνευμόνι για την καρδιά της πόλης και από την άλλη, μετεγκαθίσταται το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, γιατί υπήρχε και συγκεκριμένη απόφαση για τη μετεγκατάσταση στη δυτική Θεσσαλονίκη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή ΤΕΙ. Και αυτό είναι μία πάρα πολύ σημαντική απόφαση και μία, εάν θέλετε, ένδειξη και απόδειξη απτή ότι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης είχε σημαντικότατο ρόλο να διεκπεραιώσει και τον διεκπεραίωνε άψογα και στην αποστολή του, όταν αυτή είχε έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας, λοιπόν, θα ήθελα μέσα από την πρωτολογία μου να ρωτήσω, μια σειρά δράσεων τέτοιου τύπου που έχει χαρακτηριστικά αναπτυξιακά, που έχει χαρακτηριστικά αποκέντρωσης, που έχει χαρακτηριστικά εθνικά, πώς θα μπορέσει να συνεχιστεί; Με ποιον τρόπο θα μπορέσει η Κυβέρνηση να είναι το ίδιο αποτελεσματική για την περιφέρεια; Πώς θα μπορέσει να υποκαταστήσει ή να αντικαταστήσει το έργο, το οποίο τελικά αποδεικνύεται και μέσα από τη δεκάλεπτη παρουσίασή μου ότι είναι πολύ περισσότερο από αυτό που κάποιοι ήθελαν να παρουσιάσουν πριν από λίγες ημέρες και τελικά, σε τελική ανάλυση, με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο βορειοελλαδίτης, με ποιον τρόπο θα μπορέσουν 2,5 εκατομμύρια βορειοελλαδιτών, να αξιολογήσουν πραγματικά αυτή τη νέα πολιτική που εγκαινιάστηκε πριν από πενήντα ημέρες, σε σχέση, βεβαίως και με τις αρμοδιότητες των δύο Υφυπουργών -και αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα το οποίο καταθέτουμε στην επερώτηση, να γνωρίσουμε επιτέλους ποιες είναι ακριβώς οι αρμοδιότητες των δύο Υφυπουργών που αντικαθιστούν τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, καθώς βεβαίως και οι αρμοδιότητες της Ειδικής και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης- και σε σχέση, βεβαίως και με τους προϋπολογισμούς που θεωρητικά θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτεροι, για να μπορέσει να είναι και αυτή μια απτή απόδειξη της ενίσχυσης της νέας πολιτικής σε σχέση με την παλαιότερη.
Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε πώς μπορεί να γίνει καλύτερο το έργο, όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε καλύτερα και αντικειμενικότερα και τη νέα κυβερνητική πολιτική.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαργαρίτης Τζίμας.
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, σίγουρα δεν υπάρχει κανένα Υπουργείο σε κανένα μέρος του κόσμου που να μην επιτελεί εθνικό ρόλο. Όταν, όμως, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, πριν από αρκετές δεκαετίες, μετονόμαζε το παλαιό Υπουργείο Βορείου Ελλάδος σε Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σίγουρα είχε κάποιο ιδιαίτερο κριτήριο.
(AD)
(LM)
Και το κριτήριο ήταν σίγουρα εθνικό, ήταν αναπτυξιακό και ήταν οπωσδήποτε κριτήριο αποκέντρωσης.
Σε μία εποχή, λοιπόν, που οι γείτονές μας των Σκοπίων φυτρώνουν το όνομα «Μακεδονία» σε κάθε γωνιά της χώρας τους, έρχεται η νέα Κυβέρνηση χωρίς να υποσχεθεί στο λαό της βόρειας Ελλάδας της Μακεδονίας και της Θράκης ότι θα καταργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και το καταργεί.
Γεννιέται, λοιπόν, το πρώτο ερώτημα: Γιατί ο κ. Παπανδρέου προεκλογικά δεν εξήγγειλε την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στο λαό της Βόρειας Ελλάδας; Άρα, λοιπόν, τίθεται θέμα αξιοπιστίας και εξαπάτησης του λαού των δυόμισι εκατομμυρίων της Μακεδονίας και Θράκης.
Δεύτερον, κυρία Υπουργέ, η ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Βαθειά ψυχή» που σήμερα παίζεται στους ελληνικούς κινηματογράφους και έχει τεράστια επιτυχία, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, σχεδόν κατά το 20% του προϋπολογισμού της, επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Και ξέρετε γιατί; Γιατί τότε είχαμε μία πολιτική ως Υπουργείο και λέγαμε ότι όσοι σκηνοθέτες γυρίζουν ταινίες μεγάλου ή μικρού μήκους με πλάνα από τη Μακεδονία και τη Θράκη, αυτό το Υπουργείο θα έρχεται βοηθός. Και ήρθε, λοιπόν, βοηθός, όπως και σε μία άλλη ταινία του Τσαρουχά, όπως και σε πλήθος ταινιών στο άλλο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ταινιών μικρού μήκους της Δράμας.
Γνωρίζετε ότι στη Χαλκιδική τα πυροσβεστικά οχήματα τα οποία κυκλοφορούν –πέντε στον αριθμό- επιχορηγήθηκαν από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με συγκεκριμένο κονδύλιο και αντιμετώπισαν τις πυρκαγιές των προηγουμένων ετών;
Γνωρίζετε ότι το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ξάνθης, στο οποίο προΐσταται η κυρία Βιργινία Τσουδερού, επιχορηγείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να επιτελέσει τον εθνικό του ρόλο;
Γνωρίζετε ότι στην Καστοριά, σ’ έναν απομακρυσμένο δήμο της Καστοριάς, μία παμπάλαια εκκλησία, μεταχριστιανική του 12ου αιώνα, αναπαλαιώνεται αυτή τη στιγμή γιατί ακριβώς επιχορηγήθηκε, για να εμφανιστεί αυτή η πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής;
Γνωρίζετε ότι στη Δράμα ένας παλαιός ναός του 11ου αιώνα αναπαλαιώνεται αυτή τη στιγμή και αναδεικνύεται η θρησκευτική φυσιογνωμία της περιοχής με χρήματα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης;
Τι θα γίνει με το αρχαιολογικό πρόγραμμα που τόσα χρόνια εκπονούσε το ΥΜΑΘ επιχορηγώντας τις εφορίες νεοτέρων μνημείων, τις εφορίες βυζαντινών αρχαιοτήτων, για να κάνουν αρχαιολογικές ανασκαφές; Υπήρχαν συγκεκριμένα κονδύλια που ξεκινούσαν από 400.000 ευρώ και έφθαναν τις 800.000 ευρώ κάθε χρόνο και ήταν μία ανάσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία έπαιρνε χρήματα από το ΥΜΑΘ και έκανε ανασκαφές μαζί με τους φοιτητές.
Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν σταματήσει.
Ακούω το τελευταίο διάστημα «μα, αυτό το Υπουργείο επιχορηγούσε συλλόγους». Επιχορηγούσε και συλλόγους. Και για ένα σύλλογο που έχει πεδίο δράσης ένα χωριό των διακοσίων και τριακοσίων κατοίκων, όταν θα πάρει τα 2.000 ευρώ από το κράτος, από τη μια νοιώθει κοντά το κράτος, από την άλλη μπορεί να καλύψει πολιτιστικές δραστηριότητες –διότι εκεί είναι φθηνές- που καλύπτουν ένα χρονικό διάστημα δύο ετών.
Πού είναι λοιπόν αυτή η παρουσία του ΥΜΑΘ; Γνωρίζετε ότι αυτό το Υπουργείο, ενώ εσείς κυβερνήσατε είκοσι χρόνια προηγουμένως, απέκτησε διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή ISO, δηλαδή τεχνική υπηρεσία, το 2008 και ήταν έτοιμο τώρα, με την έναρξη του ΕΣΠΑ, να υποβάλει μελέτες για να βοηθήσει τους διακόσιους σαράντα δύο δήμους και τις δέκα έξι κοινότητες;
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ)
Και το πρόγραμμα αυτό σταματά τώρα; Δηλαδή, το ΥΜΑΘ έγινε ένα μικρό Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. χάριν των πρωτοβουλιών της προηγούμενης Κυβέρνησης και των Υπουργών της και μάλιστα τώρα έρχεται αυτή η Κυβέρνηση και καταργεί τον αναπτυξιακό ρόλο του ΥΜΑΘ. Όταν εμείς αναλάβαμε την Κυβέρνηση, δεν υπήρχε τεχνική υπηρεσία και περιμέναμε αναβαθμισμένο ρόλο αυτού του Υπουργείου. Και σας το παραδώσαμε με τεχνική υπηρεσία. Τι θα γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση; Ποιος θα είναι ο ρόλος του στο ΕΣΠΑ; Δεν είναι δυνατόν το ΕΣΠΑ να διοχετευθεί από το αθηνοκεντρικό κράτος. Είχε ένα ρόλο το ΥΜΑΘ, τον οποίο εσείς καταργείτε.
Τρίτο και τελευταίο. Η Ζώνη Καινοτομίας είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό και καινοτόμο επιχείρημα της Ελλάδος των τελευταίων ετών. Δεν είναι δυνατόν να απουσιάζει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με την όποια μορφή του.
(KO)
(2AD)
Αυτό το πείραμα το οποίο εκτέλεσαν άλλες χώρες και πέτυχε πρέπει να το συνεχίσετε.
Τέταρτον. Λειτουργούν δύο γραμματείες στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Είναι η Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών με αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και είναι και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα. Τι θα γίνει μ’ αυτές τις δύο Γενικές Γραμματείες; Πού θα υπάγονται; Τι ρόλο πρόκειται να επιτελέσουν;
Είναι, λοιπόν, γεγονός ότι η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης δημιουργεί ζήτημα αξιοπιστίας, δημιουργεί ζήτημα πολιτικό και ηθικό για την Κυβέρνηση απέναντι σε δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι δεν είχαν πληροφορηθεί προεκλογικά την κατάργηση αυτού του Υπουργείου. Και οφείλετε ως Κυβέρνηση να δώσετε εξηγήσεις εδώ όσον αφορά το ποιος θα είναι ο αναπτυξιακός ρόλος της Γενικής Γραμματείας πλέον του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης απέναντι στους δεκαέξι νομούς αυτής της περιοχής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Σας ευχαριστούμε.
Συνεχίζουμε με τον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θα έλεγα ότι και εμείς ακόμα οι αντίπαλοί σας ακούγαμε με ικανοποίηση για το «πρόγραμμα των εκατό ημερών» και για τα πέντε έτοιμα νομοσχέδια που θα καταθέτατε για να αλλάξετε όσα δεν αλλάξαμε εμείς τα προηγούμενα πεντέμισι χρόνια.
Έχουμε ήδη κλείσει περίπου πενήντα πέντε-εξήντα ημέρες από την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων από τη νέα Κυβέρνηση και η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: Συνενωμένα Υπουργεία σε τίτλους, χωρίς να γνωρίζουμε με σαφήνεια το αντικείμενο του κάθε Υπουργείου. Υπουργούς και υφυπουργούς που δεν έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι αρμοδιότητές τους. Μια φορολογική επιδρομή η οποία είναι σε πλήρη αναντιστοιχία μ’ αυτά που υπόσχονταν η Κυβέρνησή σας κόντρα στη δική μας ειλικρινή τοποθέτηση προεκλογικά -στην τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή- η οποία έρχεται να εκδηλωθεί σε μια στιγμή που ο Πρωθυπουργός απουσιάζει στον Άγιο Δομίνικο και σαράντα επτά θέσεις Γενικών Γραμματέων Υπουργείων παραμένουν κενές, παρά το γεγονός ότι έχετε εξαγγείλει πομπωδώς ένα σύστημα δημοσιοποίησης και αξιοκρατικής προσέλκυσης στελεχών στη δημόσια διοίκηση.
Ακριβώς πάνω σ’ αυτήν την έκρυθμη κατάσταση, η οποία στοιχίζει και οικονομικά και πολιτικά στη χώρα, έρχονται και συμβολισμοί. Γνωρίζετε ότι η εφαρμοσμένη διπλωματία ουσιαστικά ασκείται για χώρες όπως είναι η Ελλάδα μέσα από τους συμβολισμούς.
Διερωτώμαι, λοιπόν, και περιμένω μια απάντηση στα ερωτήματα αυτά τα οποία έθεσα και κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης: Γιατί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ονομάστηκε αιφνιδίως Υπουργείο Άμυνας; Γιατί το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετεβλήθη απλά σε Υπουργείο Παιδείας; Κατηργήθη η εθνική παιδεία, η εθνική διάσταση, η γλώσσα, η ιστορία;
Και τέλος, γιατί αυτή η Κυβέρνηση πήρε μια απόφαση να καταργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ένα Υπουργείο που μέσα από τον συμβολισμό του ονόματός του –και θυμίζω ότι αυτή ήταν μια επιλογή του πρώην Αρχηγού σας και ιδρυτή του κόμματός σας Ανδρέα Παπανδρέου- εκπέμπει στη διεθνή κοινότητα την βεβαιότητα της Ελλάδος για την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής; Και αυτός ο συμβολισμός γίνεται όχι θεωρητικό, αλλά πρακτικό εργαλείο εφαρμοσμένης διπλωματίας στην περιοχή.
Ποια είναι η πειστική απάντηση που καλείστε να μας δώσετε ή που μπορείτε να μας δώσετε αυτή τη στιγμή σ’ αυτό το αμείλικτο ερώτημα; Τι επιτυγχάνετε μέσα από την κατάργηση αυτού του συμβολισμού; Ποιον εξυπηρετείτε;
Αυτή η διαλλακτικότητα μήπως εν τέλει είναι υποχωρητικότητα σε ένα ζήτημα που έρχεται και το οποίο οφείλουμε όλοι μαζί σύσσωμοι να αντιμετωπίσουμε; Πώς δικαιολογείται αυτή η απόφασή σας;
Σας εξήγησαν οι συνάδελφοι προηγουμένως ότι η κυβέρνησή μας έδωσε και ουσιαστικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο στο ρόλο αυτού του Υπουργείου. Περιοχές της Βορείου Ελλάδος που κανείς δεν γύρισε να τις δει, ερημωμένα ακριτικά χωριά που ζωντάνεψαν, γιατί κάποιος ήταν κοντά και έσκυψε και μεταβίβασε το πρόβλημα και πήρε την αρμοδιότητα από την Αθήνα και έδωσε λύση στην καθημερινότητα των ακριτών της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν ήταν ένα απλό Υπουργείο επιδοτήσεων. Θα έλεγα ότι ήταν και «φάρος», αλλά και παρατηρητήριο μιας σειράς προβλημάτων, που δυσκολεύονταν πολλές φορές να δει ή να ακούσει η κεντρική εξουσία. Σε τι αποσκοπεί, λοιπόν, αυτή η κατάργηση;
(NP)
(2KO)
Έλεγε κάποτε ο πρώην Αρχηγός σας ότι το όνομά μας είναι η ψυχή μας. Όμως, το ξεχάσατε γρήγορα. Ο συμβολισμός αυτού του ονόματος «Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης» εκτός από το ουσιαστικό περιεχόμενο που προσδώσαμε, εκτός από τα αποτελέσματα αναπτυξιακής και εθνικής πολιτικής στην περιοχή, είχε να κάνει και με τα εργαλεία που θα χρειαστούμε το επόμενο διάστημα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις.
Δεν έχουμε πάρει πειστικές απαντήσεις. Ελπίζω να πάρουμε σήμερα. Όμως, θεωρώ ότι ήταν μεγάλο λάθος αυτή η απόφασή σας και εύχομαι αυτό το λάθος να μην αποδυναμώσει την εθνική φαρέτρα επιχειρημάτων τώρα που μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο, κατά την οποία θα πρέπει τα πολιτικά Κόμματα να αθροίζουν δυνάμεις, για να πολλαπλασιάζουν τα θετικά αποτελέσματα για τον ελληνισμό.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κ. Αλέξανδρος Κοντός, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Θα πάρω και το χρόνο της δευτερολογίας μου, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υπουργέ, κύριοι συνάδελφοι, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης είχε ένα ξεχωριστό ρόλο, με περιεχόμενο και συμβολισμούς απολύτως αναγκαίους την περίοδο που διανύουμε. Αποτελούσε πάντα ένα τμήμα της πολιτείας κοντά στην περιφέρεια και είναι σημαντικό ότι έχει καταγραφεί στη συνείδηση των πολιτών της Μακεδονίας και της Θράκης ως ο κυβερνητικός πόλος σε αυτή τη δυναμική, αλλά και εθνικά ευαίσθητη περιοχή.
Από το 1912, όταν ουσιαστικά ξεκίνησε η ιστορία του Υπουργείου με την απελευθέρωση της Μακεδονίας, αρχικά σαν Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος, μέχρι σήμερα ο ρόλος του ήταν ιδιαίτερα σημαντικός, ακόμη και στις περιόδους κατά τις οποίες οι αρμοδιότητές του είχαν επί της ουσίας περιοριστεί.
Δεν έγινε τυχαία από τον αείμνηστο εθνάρχη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η επανίδρυσή του το 1974, που συνοδεύτηκε από μια σημαντική για την περιοχή δραστηριότητα, όπως επίσης δεν αποφάσισε χωρίς λόγο το 1988 ο τότε Πρωθυπουργός, ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, τη μετονομασία του σε Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την οποία διατηρούσε μέχρι την πρόσφατη απόφαση του σημερινού Πρωθυπουργού. Και δεν ήταν τυχαίο, επίσης, ότι ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης το 1985.
Μέσα από την καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης, απ’ όπου εξάλλου προερχόμαστε και εμείς, γνωρίζουμε καλά ότι η κοινωνία προσδοκούσε όχι μόνο στη στήριξη του εν λόγω Υπουργείου, ιδιαίτερα όσο παραμένουν ανοικτά εθνικά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωσή του.
Εύλογα, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα τι άλλαξε σήμερα και ο Πρωθυπουργός προέβη στην κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και γιατί δεν το εξήγγειλε προεκλογικά. Μήπως λύθηκε το μεγάλο εθνικό μας θέμα σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων και κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται έστω και ο συμβολικός χαρακτήρας του Υπουργείου αυτού; Δεν προβληματίζουν την Κυβέρνηση οι αντιδράσεις των πολιτών και των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως επίσης και των εκπροσώπων των ομογενειακών οργανώσεων; Και βέβαια, πρέπει να πούμε ότι όλοι αυτοί διαφωνούν έντονα με την απόφαση που ελήφθη, θεωρώντας ότι καταργείται μια ουσιαστική κυβερνητική παρουσία στην περιοχή.
Δεν ενδιαφέρει την Κυβέρνηση να διατηρήσει ένα συντονιστικό όργανο, που αποτελούσε ένα σημαντικό και απολύτως σεβαστό θεσμό από τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδος και εξυπηρετούσε διαχρονικές εθνικές ανάγκες ή τουλάχιστον δεν μπορούσε να περιμένει η Κυβέρνηση έως την επίλυση, εάν ποτέ γίνει αυτή η επίλυση, του προβλήματος με τα Σκόπια;
Ας μην κρυβόμαστε. Η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης κρύβει πολλές παγίδες και όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά και σε επίπεδο διοικητικό, καθώς η κατάσταση που δημιουργείται είναι εντελώς συγκεχυμένη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αρρυθμίας της όλης λειτουργίας του. Διότι κάθε άλλο παρά ενισχύεται η αποκέντρωση με την απώλεια ενός Υπουργείου σε πορεία αναβάθμισης και την εγκατάσταση δύο Υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, γιατί πρώτον δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες που οι δύο αυτοί Υφυπουργοί θα ασκούν στα πλαίσια των καθηκόντων τους.
Δεύτερον, δεν υπάρχει –και αυτό το γνωρίζουν όσοι πέρασαν από το Υπουργείο αυτό- η διοικητική υποστήριξη από πλευράς προσωπικού ούτε και η εμπειρία, ώστε ακόμη και όταν αποκτήσουν αρμοδιότητες να μπορέσουν, αν τις ασκήσουν αποτελεσματικά και δεν παραμένει τελικά διακοσμητικός ο ρόλος τους, να είναι αποτελεσματικοί.
(TR)
(NP)
Τρίτον, δεν έχει γίνει ουσιαστική συζήτηση για την αύξηση των πόρων του Υπουργείου, αλλά ούτε και για τις δράσεις που οι δύο Υφυπουργοί θα υλοποιούν μέσα από εθνικά προγράμματα και κυρίως μέσα από προγράμματα της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου.
Τέταρτον, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος Υφυπουργός θα είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της σωρείας των δράσεων που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υλοποιούσε το Υπουργείο.
Κατά συνέπεια, τα προβλήματα που προκύπτουν, πέρα από τη συμβολική τους διάσταση, είναι και πρακτικά και πολύ φοβούμαστε ότι τελικά θα έχουμε δύο Υφυπουργούς και δύο Γενικούς Γραμματείς χωρίς ουσιαστικό ρόλο, χωρίς αρμοδιότητες και με προφανή αρρυθμία στην άσκηση των καθηκόντων τους.
Το μεγάλο, όμως, ερώτημα στο οποίο επανέρχομαι είναι γιατί την περίοδο αυτή επιλέγουμε, χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση, να καταργήσουμε τον συμβολισμό που είχε το συγκεκριμένο Υπουργείο; Έχει άραγε η απόφαση αυτή σχέση με τις πρόσφατες ενέργειες της Κυβέρνησης σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο επίμαχο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους; Και βέβαια μας προβληματίζει το γεγονός, τη μία μέρα να συναντά ο Έλληνας Πρωθυπουργός τον Σκοπιανό ομόλογό του στις Πρέσπες και φανερά να συζητούν θέματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και την επομένη, να δηλώνει ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός ότι επιθυμεί στη συζήτηση για την ενταξιακή ημερομηνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη FYROM να δεχθούμε να μην συζητηθεί η ονομασία του κρατιδίου αυτού ή να το συνδυάσω με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο ότι ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να προχωρήσει σε υποχωρήσεις στο μείζον για τη χώρα μας και κυρίως για τη Βόρεια Ελλάδα, εθνικό αυτό θέμα;
Κλείνοντας, επιμένω ότι θεωρούμε ατόπημα της Κυβέρνησης την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και ζητούμε από την Κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα το θέμα αυτό.
Κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι καιρός να αφήνουμε περιθώρια στους Σκοπιανούς να σκέφτονται ότι κάνουμε τέτοιου είδους υποχωρήσεις και λανθασμένες ενέργειες, την ώρα που αυτοί επιδίδονται σε μία άνευ προηγουμένου προπαγάνδα και πλαστογράφηση της ιστορίας, την ώρα που διεκδικούν ψευδεπίγραφα ονομασία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Συνεχίζουμε με τον κ. Κωνσταντίνο Κιλτίδη, Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Προφανώς δεν φέρει την ευθύνη η συμπαθεστάτη και φίλη Υφυπουργός, συμπατριώτισσά μας. Όλη η επίκριση έχει να κάνει με την πρωθυπουργική απόφαση για την κατάργηση του συγκεκριμένου Υπουργείου.
Αγαπητοί συνάδελφοι, πολλές φορές από το Βήμα αυτό έχω πει ότι όταν αναφέρεται κανένας σε εθνικά θέματα, τις περισσότερες φορές όταν χάνεται το μέτρο, εμφανίζεται με λαϊκισμό, υπερπατριωτισμό ή οτιδήποτε άλλο συναφές επίθετο. Τολμώ να πω, όμως, ότι επιτέλους –και απευθύνομαι και στην ελληνική κοινωνία- ορισμένα γεγονότα, ορισμένες έννοιες χωρίς ίχνος τέτοιας εκμετάλλευσης, που προανέφερα, θα πρέπει να εμφανίζονται μπροστά στα μάτια, στην ψυχή και στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.
Εδώ μιλάμε για χρόνια, για αγώνες γύρω από το Μακεδονικό ζήτημα ή αντίστροφα, Σκοπιανό. Αγωνιστήκαμε από μικρά παιδιά, δώσαμε να καταλάβουν οι ελληνικές κυβερνήσεις έστω και καθυστερημένα ότι έπρεπε να υπάρχει η ονοματολογία στη σύγχρονη νεότερη ελληνική ιστορία, διότι δεν μπορεί να υπάρχει ιστορικό κενό στη συνέχεια του έθνους και της πατρίδας. Δεν μπορεί να προστρέχει ο Υπουργός Εξωτερικών στη διπλωματία συνεχώς ή στην αρχαιότητα και να υπάρχει κενό στη νεότερη ιστορία.
Αυτή τη στιγμή με τη γείτονα χώρα των Σκοπίων το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο ως διένεξη γύρω από τους συμβολισμούς και τη σηματοδότηση κατά την αρχαιότητα. Αυτό το έχουμε αναγνωρίσει. Υφίσταται μείζον θέμα κατά τη νεότερη ελληνική ιστορία για να υπάρχει η συνέχεια. Και έστω και καθυστερημένα κατάλαβαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και οι Έλληνες πρωθυπουργοί τι πρέπει να κάνουν. Προφανώς όμως, ενθυμείστε όλοι ότι μετά από θλιβερά γεγονότα, όταν προπηλακίστηκε η Πρόεδρος Δημοκρατίας μαζί με Υπουργό που τη συνόδευε, τότε αντιληφθήκαμε ότι πρέπει να δώσουμε κι εμείς την ονοματολογία που πρέπει.
(GM)
TR
Όπως έκανε και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια, θέλησε να επανέλθει στην ιστορική συνέχεια. Επομένως, δεν είναι ματαιότητα, δεν έχει να κάνει με μια αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, ή -αν θέλετε- με μία προγονοληψία γύρω από την ελληνική ιστορία, αλλά έχει να κάνει με την ίδια τη ζωή μας.
Πιστεύω δε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις –το τόνισα παραστατικά- να μην πούμε ξανά το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» γύρω από αυτό το θέμα. Δυστυχώς, όσον αφορά στο μακεδονικό ζήτημα στη διένεξη με τα Σκόπια ή με την τότε Ενωμένη Γιουγκοσλαβία ζούμε χαμένες μάχες. Κάθε πέρυσι και καλύτερα! Και αυτό που κατακτήσαμε, ερχόμαστε τώρα να το ακυρώσουμε. Το πιο απλό που δεν κοστίζει και τίποτα και δεν μας κατηγορεί και κανείς για τίποτα.
Άραγε, δεν πρέπει να απολογηθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η Ελληνική Κυβέρνηση για ποιο λόγο προβαίνει σε αυτήν την ενέργεια; Είμαστε εμείς με φαντασιώσεις; Είναι ο ελληνικός λαός -που έχει συνείδηση- αυτός ο οποίος εκεί που δεν υπάρχει πρόβλημα, γεννά πρόβλημα;
Σας θυμίζω πολύ γρήγορα: Το κτήριο του Υπουργείου πάλαι ποτέ Μακεδονίας - Θράκης ονομάζεται για μας που ζήσαμε και στη Θεσσαλονίκη «Διοικητήριο», αγαπητοί μου φίλοι. Ήταν διοικητήριο γι’ αυτήν την περιοχή. Και θα έπρεπε η ελληνική πολιτεία βήμα-βήμα, αυτά τα αργά βήματα που έκανε, να του προσδώσει τέτοια γνωρίσματα. Και θα είμαι ευτυχής εάν κατά το αιρετό των περιφερειών που εσείς ευαγγελίζεστε αποκτήσει τέτοια γνωρίσματα και προφανώς θα το επικροτήσουμε και προφανώς θα χαρούμε να πείτε «Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης» και να έχει γνωρίσματα του παρελθόντος!
Νομίζω ότι εδώ προσβάλλεται και η θετική συνεισφορά όλων των ηγετών γύρω από το ζήτημα αυτό, όπως και αν λεγόταν κατά το παρελθόν. Αλλά, ειλικρινά δεν περίμενα ποτέ να ακυρωθεί ένας Πρωθυπουργός, ο ιδρυτής σας, κατά τέτοιον τρόπο από τον υιό του. Είναι ειλικρινά μια συμπεριφορά η οποία δύο πράγματα δείχνει, ή ότι ο νυν Πρωθυπουργός γνωρίζει την ελληνική ιστορία καλύτερα και γνωρίζει που πρέπει να μας οδηγήσει, ή ο ιδρυτής σας προφανώς εβρίσκετο σε λάθος δρόμο.
Παρά ταύτα ειλικρινά, έστω και αργά, πρέπει να σηματοδοτήσετε διαφορετικά στο μέλλον αυτήν την ελληνική εδραιωμένη θέση για τη διεκδίκηση των αυτονόητων της ελληνικής ιστορίας. Είναι προσβλητικό για τον καθέναν από όλους που αγωνίστηκαν γι’ αυτήν την υπόθεση. Δεν μένω στα άλλα ζητήματα, αλλά εδώ έχει να κάνει με τιμή και περηφάνια. Και αυτά οφείλετε να τα μεταφέρετε στον Πρωθυπουργό και αν έχει συναίσθηση αυτής της ιστορικής ευθύνης, να προβεί στην δέουσα διόρθωση.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Παπαδόπουλος έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι ήταν η πρώτη αλλά πάρα πολύ σημαντική απογοήτευση που, κυρία Υπουργέ, δώσατε στον ελληνικό λαό και κυρίως στους μακεδόνες. Και λέω η πρώτη, διότι μέχρι σήμερα που συζητείται η επερώτησή μας αυτή έχουν συμβεί και πολλές ακόμα με σημαντικότερες την αλλαγή πλεύση σας στα θέματα της οικονομίας, τον εμπαιγμό και την κοροϊδία αυτή για την κάλυψη των θέσεων των γενικών γραμματέων και πάρα πολλές άλλες, δεν είναι της στιγμής να αναφερθούμε.
Πραγματικά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας τους μακεδόνες το ότι δεν συνειδητοποιείτε –ακόμα και για σας που θεωρώ ότι έχετε μία ευθύνη να μεταφέρετε την κουβέντα αυτήν που κάνουμε σήμερα και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό σαν μακεδόνας που είστε- αυτός ο αρνητικός συμβολισμός της απάλειψης του ονόματος, τη διαγραφή των όρων «Μακεδονία και Θράκη» από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελληνικής Κυβέρνησης χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, πόσο ενοχλητικό, αν θέλετε ενοχοποιητικό είναι για σας, για την Κυβέρνησή σας και στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Διεθνή Κοινότητα.
Δεν απαντήθηκε ούτε καν το ερώτημα κατά πόσο στον φετινό Προϋπολογισμό τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ ήταν χρήματα που το «Μακεδονίας – Θράκης» στήριζε τη Μακεδονία και τη Θράκη, στήριζε νομούς με ιδιαίτερα προβλήματα, με σημαντικά προβλήματα, ακριτικούς νομούς.
Για το τι θα κάνετε φέτος δεν έχετε μιλήσει καθόλου.
PM
(2GM)
Δεν έχετε μιλήσει καθόλου για το τι θα γίνει με την έκταση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Δεν έχετε πει απολύτως τίποτα για το τι θα συμβεί μ’ ένα πολύ σημαντικό θέμα που εγώ σαν Βουλευτής του νομού Κοζάνης το έζησα και πραγματικά ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την περιοχή μας, δηλαδή για το αν θα συνεχιστεί ή όχι από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης η χρηματοδότηση της κινητής μονάδας της πρόληψης του καρκίνου από το Διογένειο Νοσοκομείο σε μία περιοχή όπως είναι ο νομός Κοζάνης με βεβαρυμμένο περιβάλλον. Πρέπει να σας πω ότι η μονάδα αυτή τα τελευταία χρόνια έχει εξετάσει πάνω από δύο χιλιάδες ανθρώπους και κυρίως γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού.
Πραγματικά αυτές είναι πρακτικές οι οποίες εντυπωσιάζουν. Με καμία λαϊκίστικη λογική δεν πήγαμε να ετοιμάσουμε αυτή την επερώτηση, μακριά αυτό από μένα και απ’ όλους εμάς. Είναι πρακτικές που θα τις αντιμετωπίζουμε. Συνομιλούμε με τον κόσμο στη Μακεδονία και στη Θράκη και πραγματικά είναι εντυπωσιακή η συμπεριφορά σας. Δεν είναι κακό να πει κανείς «κάναμε λάθος και μπορούμε να το αλλάξουμε».
Ελπίζω να μην ισχύει αυτό που οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι δηλαδή αυτή πιθανόν ήταν μία πρώτη κίνηση παραχώρησης, αν θέλετε, στην εξωτερική μας πολιτική στους Σκοπιανούς, στη λογική τους και στην πρακτική που με ενοχλητικό τρόπο ασκούν τα τελευταία χρόνια για τη χώρα μας. Αυτή ήταν μία λάθος απόφαση, ήταν ένα πολιτικό ατόπημα που εύχομαι να μην έχει εθνικό κόστος. Για να μην έχει όμως εθνικό κόστος έχετε υποχρέωση κι εσείς προσωπικά και ο Πρωθυπουργός να αλλάξετε την απόφαση αυτή, να απαντήσετε με ειλικρίνεια και εμπεριστατωμένα για ποιο λόγο έγινε. Πρέπει να απαντήσετε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, κυρίως όμως στους πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Τζάκρη.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επί του πρώτου ερωτήματος της επερώτησης για τη σημασία και τις συνέπειες της μετατροπής του Υ.ΜΑ.Θ. και της αντικατάστασής του από τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης -της οποίας οι αρμοδιότητες ανήκουν πλέον εξ’ ολοκλήρου στο Υπουργείο Εσωτερικών- έχω απαντήσει πρόσφατα με πληρότητα και σαφήνεια σε προηγούμενη επίκαιρη ερώτηση του πρώτου επερωτώντα Βουλευτή εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Επειδή όμως φαίνεται ότι οι απαντήσεις μου δεν έγιναν πλήρως αντιληπτές, είμαι υποχρεωμένη να επαναλάβω εν συντομία την προηγούμενη τοποθέτησή μου.
Σας ξαναρωτώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Σε τι ακριβώς εμπόδισε η ύπαρξη του Υ.ΜΑΘ. κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια 127 κράτη της υφηλίου να αναγνωρίσουν τα γειτονικά μας Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία κι όχι ως FYROM; Σε ποιες ενέργειες προώθησης της ελληνικότητας της Μακεδονίας προέβη αυτοτελώς το Υ.ΜΑ.Θ. και δη ξεχωριστά από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας ως σήμερα τις οποίες δεν μπορεί να συνεχίσει η συσταθείσα στη θέση του Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης;, Κύριε Καλαφάτη, κύριε Τζίμα, μήπως υπήρχε κάποια ξεχωριστή διεύθυνση του Υπουργείου που ασχολούνταν με την προώθηση των ελληνικών θέσεων για το σκοπιανό είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε διεθνές επίπεδο; Μήπως είχε σχεδιαστεί από το Υ.ΜΑ.Θ. το ελάχιστο, το αυτονόητο, δηλαδή κάποιος διαδικτυακός τόπος που να προωθεί τις θέσεις μας μέσω του διαδικτύου σε ολόκληρο τον κόσμο, ή μήπως η συγκεκριμένη Γραμματεία αποκτά πια την ιστορική ευκαιρία να οργανωθεί κατάλληλα από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να ασχοληθεί μ’ όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για τη Μακεδονία και τη Θράκη;
Όσο και αν κατανοώ και αν σέβομαι το συμβολισμό σας στην ύπαρξη των όρων «Μακεδονία» και «Θράκη» που διατηρούνται και για τη Γενική Γραμματεία, δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η διατήρηση του συγκεκριμένου Υπουργείου που για πολλά χρόνια λειτούργησε ως κέλυφος απογυμνωμένο από ουσιαστικές δράσεις, από κονδύλια και προγράμματα και με αρμοδιότητες που συχνά έρχονταν σε σύγκρουση μ’ αυτές των υπολοίπων περιφερειών και νομαρχιών της βορείου Ελλάδας όχι απλώς δεν περιέσωσε την ελληνικότητα της Μακεδονίας στην περιοχή, αλλά αντιθέτως την υποβάθμιζε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αυτό το έχει νιώσει περισσότερο από τον καθένα ο πολίτης της Μακεδονίας και της Θράκης που για όλα τα σημαντικά θέματα δημόσιας διοίκησης και οικονομίας ήταν υποχρεωμένος όλα αυτά τα χρόνια να καταφεύγει στις υπηρεσίες των αντίστοιχων Υπουργείων της Αθήνας, καθώς το Υ.ΜΑ.Θ. δεν μπορούσε να απαντήσει στα αιτήματά του.
Θα ήθελα επίσης να υπενθυμίσω στους επερωτώντες Βουλευτές της Αντιπολίτευσης ότι την εξωτερική πολιτική σε μια χώρα τη χαράσσει και την εφαρμόζει το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας αυτής ενεργώντας με στοχευμένη πολιτική και μεθοδευμένη δράση. Δεν μπορούμε να αναμένουμε την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από δύο ή περισσότερα Υπουργεία επειδή κάποιο απ’ αυτά εδρεύει στη συγκεκριμένη περιοχή που αφορά το επιμέρους ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής γιατί έτσι πολύ απλά περιορίζουμε την άσκηση της εξωτερικής μας πολιτικής σε φωνασκίες και σε κορώνες και φαινόμαστε να λειτουργούμε χωρίς συγκεκριμένη πολιτική θέση σ’ αυτό το ζήτημα.
(ΖΕ)
(2PM)
Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω μόνο ότι όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας αναλαμβάνει προσωπικά το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του και από τις πολύ πρώτες μέρες της ανάληψης της διακυβέρνησης σπεύδει να έλθει σε επαφή με όλους τους ηγέτες των χωρών της Ευρώπης και ιδίως με τους ηγέτες των χωρών που εγείρουν εθνικές αξιώσεις σε βάρος της χώρας μας και ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει η «κόκκινη γραμμή» στην εξωτερική μας πολιτική που δεν αποτελεί αντικείμενο παραμικρής διαπραγμάτευσης, δίνει μόνος του το μεγαλύτερο συμβολισμό για το πόσο σοβαρά και υπεύθυνα αντιμετωπίζεται η εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο μόνος συμβολισμός που χρειάζεται η χώρα μας και οι Έλληνες πολίτες.
Έρχονται σήμερα οι επερωτώντες Βουλευτές να μας γνωρίσουν τα μεγάλα έργα που προώθησε το ΥΜΑΘ. Στη Μακεδονία και στη Θράκη για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της περιοχής που έφτασε σήμερα να εντοπίζει δυστυχώς τη βαθύτερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Και μάλιστα, απαιτούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες έχουμε προβεί σε πενήντα μέρες διακυβέρνησης για την προώθηση ή την ολοκλήρωσή τους. Και αναφέρουν μια σειρά δράσεων του ΥΜΑΘ που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά ευκαιριακές εξαγγελίες συναντήσεις με τοπικούς φορείς μόνο για το θεαθήναι και πρόχειρες αποφάσεις χωρίς περιεχόμενο και προσδοκία υλοποίησης. ΄Η ακόμη χειρότερα υποσχέσεις χρηματικών ενισχύσεων σε διάφορους φορείς που όμως ακυρώθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο γιατί δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία για τη χορήγησή τους.
Και εξειδικεύω αμέσως. Παρουσιάζετε, κύριοι Βουλευτές, ως μέγιστο εγχείρημα της Κυβέρνησής σας το γεγονός ότι μετά από πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας πήρατε την απόφαση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην έκταση του ΤΕΙ στη Σύνδο. Και μάλιστα, απαιτείτε να μάθετε γιατί σε πενήντα μέρες διακυβέρνησης της χώρας μας από τη νέα Κυβέρνηση ακόμη δεν προβήκαμε σε κάποια ενέργεια υλοποίησης αυτής της απόφασης.
Πέρα από την προφανή ειρωνεία του συγκεκριμένου ερωτήματος θα πρέπει να σας θυμίσω ότι το 2002 η τότε Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αφορμή τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2007 κατέθεσε ολοκληρωμένη μελέτη που εισηγούνταν τη μεταφορά της ΔΕΘ. Ωστόσο επί χρόνια αυτό το θέμα τελεί ακόμη υπό συζήτηση.
Επί πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αποτέλεσε απλώς και μόνο μια προσφιλή υπόσχεση που έδινε ο προηγούμενος Πρωθυπουργός κάθε φορά στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Και τώρα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές λάβατε ως Υπουργείο μια απόφαση για την κατασκευή νέου διεθνούς εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου στην έκταση του ΤΕΙ στη Σύνδο δίχως να πραγματοποιήσετε προηγούμενα μια ολοκληρωμένη μελέτη για το όλο εγχείρημα και δίχως να έχετε μπει καν στον κόπο να αναζητήσετε τον τρόπο χρηματοδότησης ενός τόσο σημαντικού και δαπανηρού έργου. Και φυσικά, δίχως να ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών.
Και έρχεσθε σήμερα μετά από πενήντα μέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δίχως αιδώ απαιτείτε να μάθετε σε ποιες ενέργειες έχουμε προβεί ως Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης για την υλοποίηση αυτού του έργου για το οποίο η μοναδική σας συνεισφορά επί πεντέμισι έτη ήταν μια απόφαση που ελήφθη κυριολεκτικά στο πόδι και περιελάμβανε όσα χρειάζονταν για την έκδοση ενός δελτίου Τύπου με πομπώδεις εξαγγελίες και αόριστες υποσχέσεις. Επειδή όμως η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αποτελεί χρόνιο αίτημα των παραγωγικών φορέων της πόλης την αναγκαιότητα ικανοποίησης του οποίου είχαμε αντιληφθεί χρόνια πριν και μάλιστα από το 2002 σας ενημερώνω ότι στη Γενική Γραμματεία Θράκης που τόσο πολύ υποτιμάτε γιατί δεν έχει τον τίτλο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε νέα μελέτη δεδομένου ότι η μελέτη του 2002 δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της πόλης όπως έχουν διαμορφωθεί επτά χρόνια μετά προκειμένου να επιλέξουμε το καταλληλότερο σημείο για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού χώρου αφού ακούσουμε με προσοχή όλες τις προτάσεις.
Ακολούθως, μας κατηγορείτε ότι δήθεν αποφεύγουμε ως Κυβέρνηση να δεσμευτούμε για την αξιοποίηση του συνόλου της σημερινής έκτασης της ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου χωρίς κατακερματισμούς και οικοπεδοποιήσεις. Θεωρώ την ερώτησή σας και την κατηγορία που αυτή περιέχει χωρίς περιεχόμενο αν όχι παραπλανητική καθώς επανειλημμένα έχω δηλώσει σε συνεντεύξεις μου ότι συγχρόνως με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στον καταλληλότερο τόπο που μένει να επιλεγεί κατόπιν μελέτης και διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα διαμορφώσουμε το σημερινό εκθεσιακό κέντρο σε μητροπολιτικό πάρκο προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η περιβαλλοντική επιβάρυνση που λόγω της έλλειψης πρασίνου στην πόλη είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, δεν κατανοώ ούτε την κατηγορία σας ούτε και την απορία σας αφού η δέσμευσή μας είναι σαφής και ρητή.
Συνεχίζεται στην αναφορά των μεγάλων εγχειρημάτων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης επί ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας και απαιτείτε να μάθετε αν θα υποστηρίξουμε ή όχι την ολοκλήρωση της χωροθέτησης στις ζώνες καινοτομίας Θεσσαλονίκης και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μας στην κατεύθυνση αυτή. Και τι να πει κανείς γι’ αυτό το τεράστιο εγχείρημα της Κυβέρνησής σας που το μόνο «τεράστιο» που έχει να επιδείξει είναι οι σκανδαλώδεις αμοιβές και δαπάνες με τις οποίες χρέωσε το ελληνικό δημόσιο η εταιρεία που συστήσατε με νόμο για την εκτέλεση του συγκεκριμένου εγχειρήματος και το ανύπαρκτο έργο που μας παρέδωσε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια λειτουργίας.
Ως γνωστόν, για την επίτευξη του πραγματικά σημαντικού έργου της χωροθέτησης στις ζώνες καινοτομίας Θεσσαλονίκης, συστήθηκε με το ν.3489/2006 από τα συναρμόδια Υπουργεία μια εταιρεία με την επωνυμία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.» που ανέλαβε να προβεί στη χωροθέτηση στις ζώνες καινοτομίας και την επιλογή των κριτηρίων με βάση τα οποία διάφορες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη ζώνη αυτή. Μάλιστα, με απόφαση των συναρμοδίων Υπουργών το Δ.Σ. της εταιρείας ορίστηκε εντεκαμελές και τοποθετήθηκαν τα μέλη και ο διευθύνων σύμβουλος αυτού με αμοιβές για το διευθύνοντα σύμβουλο 13 χιλιάδες ευρώ το μήνα, για τον Πρόεδρο του Δ.Σ. 3.000 ευρώ το μήνα, για τον Αντιπρόεδρο 1.500 ευρώ, για τα μέλη 700 ευρώ και πάει λέγοντας.
(SX)
(2ZE)
Μόλις το καλοκαίρι του 2009 και δη λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, η Εταιρεία πρόφτασε να συντάξει τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της και τον Κανονισμό Προμηθειών και Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι, όμως, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα από τα εποπτευόμενα Υπουργεία, με συνέπεια η Εταιρεία να παραμένει ουσιαστικά και τυπικά ανενεργής.
Όσον αφορά, δε, τους άλλους δύο Κανονισμούς, τους Κανονισμούς Εκτέλεσης Έργων και Μισθώσεων, που κατά το συστατικό νόμο της Εταιρείας το Δ.Σ. αυτής έπρεπε να συντάξει αμέσως μετά τη συγκρότησή του σε Σώμα, το πανάκριβο αυτό Δ.Σ. δεν προέβη ποτέ ως σήμερα στη σύνταξή τους, αλλά, όπως μας πληροφόρησε, έχει στείλει παρατηρήσεις για να γίνουν τροπολογίες στον ιδρυτικό της Εταιρείας νόμο.
Δηλαδή, με απλά λόγια, η κατάρτιση των συγκεκριμένων Κανονισμών έχει εναποτεθεί για το πολύ μακρινό μέλλον.
Όπως καταλαβαίνετε, εν προκειμένω μιλούμε για μία Εταιρεία που δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε καν τυπικά. Το Δ.Σ. της Εταιρείας, όμως, που συστήσατε, είχε την υποχρέωση να συντάξει και κάτι πολύ σημαντικότερο: Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της Εταιρείας.
Τι έκανε η Εταιρεία στην κατεύθυνση αυτή; Απολύτως τίποτα, καθώς η κυβέρνησή σας μη θέλοντας να ταλαιπωρήσει τα ακριβοπληρωμένα μέλη του παραπάνω Διοικητικού Συμβουλίου με επιπλέον εργασία, έσπευσε, δια των εποπτευόντων Υπουργείων, να αναθέσει σε μία κοινοπραξία εξωτερικών συμβούλων, που πληρώθηκε αδρά ως εξωτερικός συνεργάτης από το Δημόσιο, να συντάξει το λεγόμενο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο φυσικά όφειλε να συντάξει το πανάκριβο Δ.Σ. της ανωτέρω Εταιρείας.
Μάλιστα, η ανωτέρω κοινοπραξία εξωτερικών συμβούλων παρέδωσε το στρατηγικό σχέδιο προς μελέτη στο Δ.Σ. της Εταιρείας μόλις τον Ιούλιο του 2009. Τα δε μέλη του Δ.Σ. το έκριναν μη εφαρμόσιμο και αποφάσισαν λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές, το Σεπτέμβριο του 2009, ότι πρέπει να συντάξουν μόνοι τους νέο σχέδιο. Και υποσχέθηκαν, μάλιστα, να το παραδώσουν μέχρι το τέλος του 2009.
Ακόμα και τη μελέτη του χωροταξικού σχεδιασμού αυτό το σκανδαλωδώς αμειβόμενο Δ.Σ. την ανέθεσε και πάλι σε εξωτερικούς μελετητές, με αμοιβή που βεβαίως θα πληρώσει το Δημόσιο.
Μετά απ’ όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το έργο που παρέδωσε τελικά μετά από τρία χρόνια λειτουργίας η Εταιρεία που δια νόμου συστήσατε για τη χωροθέτηση και την οργάνωση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και το οποίο απαιτείτε με δύο απανωτές επερωτήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να σας απαντήσουμε αν θα το συνεχίσουμε. Και μάλιστα, ζητάτε να σας δώσουμε και χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες ενέργειές μας, λες και υπάρχουν προηγούμενες ενέργειες από τη δική σας πλευρά, που θα έπρεπε εμείς να τις συνεχίσουμε.
Αυτές, λοιπόν, τις προηγούμενες ενέργειες εμείς δεν θα τις συνεχίσουμε. Θα ξεκινήσουμε το εγχείρημα από την αρχή και θα το υλοποιήσουμε πραγματικά, αφού, όμως, πρώτα εξορθολογήσουμε τη λειτουργία και τις δαπάνες της προαναφερόμενης Εταιρείας και αναδομήσουμε το Δ.Σ. αυτής, ώστε να έχει μία πιο τεχνοκρατική κατεύθυνση.
Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των μεγάλων και στρατηγικών εγχειρημάτων της κυβέρνησής σας, ερωτάτε αν θα υποστηρίξουμε κι αν θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει το ΥΜΑΘ για την προώθηση της αξιοποίησης των 780 στρεμμάτων στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός τρίτου πυλώνα στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη.
Πράγματι, αναζήτησα τις ενέργειες του Υπουργείου στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς ο τρόπος που το παρουσιάζετε στην επερώτησή σας δηλώνει ότι το ΥΜΑΘ είχε κινηθεί ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης της επίμαχης έκτασης. Και προσπάθησα να ενημερωθώ. Για μία ακόμη φορά η μόνη ενέργεια του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης στο συγκεκριμένο αναμφισβήτητα σοβαρό θέμα, αναλωνόταν σε ένα βαρύγδουπο δελτίο Τύπου του Υπουργείου με ημερομηνία 29/9/2009, που ενημέρωνε ότι ο ερωτών Βουλευτής και τότε Υπουργός ΥΜΑΘ είχε συνάντηση με τους δημάρχους Λαγκαδά και Μυγδονίας και είχαν συμφωνήσει να αξιοποιήσει το Υπουργείο τη συγκεκριμένη έκταση, που είχε διατεθεί από τους ανωτέρω Δήμους, για τη μετεγκατάσταση σε αυτή της ΔΕΘ, αλλά δεν είχε επιλεγεί τελικά γιατί προτιμήθηκε η περιοχή του ΑΤΕΙ στη Σίνδο για τη δημιουργία ενός τρίτου πυλώνα ανάπτυξης.
Από εκεί και πέρα το ΥΜΑΘ δεν έκανε καμία ενέργεια για την υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας, που και αυτή επρόκειτο να παραμείνει μία εξαγγελία που θα διακηρύσσεται από καιρού εις καιρόν από επίσημα χείλη για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών, κάθε φορά, σκοπιμοτήτων.
Και πως αλλιώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτή τη συμφωνία κυρίων που συνήφθη προφορικά, στα πλαίσια μιας εθιμοτυπικής συνάντησης, ενός Υπουργού με δύο δημάρχους, για την οποία δεν τηρήθηκε κανένα πρακτικό, δεν καταγράφηκε καμία συγκεκριμένη απόφαση ή θέση, δεν αναλήφθηκε η υποχρέωση διενέργειας καμιάς μελέτης και δεν συγκεκριμενοποιήθηκε καν το περιεχόμενό της, ώστε να ξέρουμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτός ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης και τι ακριβώς είχαν στο νου τους οι ερωτώντες σήμερα Βουλευτές της Αντιπολίτευσης και τότε Υπουργός, όταν μιλούσαν για δημιουργία τρίτου πυλώνα ανάπτυξης στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη; Διότι αυτή η προχειρότητα και παντελής έλλειψη σχεδιασμού για μένα σημαίνει ότι πιθανότατα ο τότε Υπουργός ΥΜΑΘ, ενόψει της προτίμησης της έκτασης του ΑΤΕΙ στη Σίνδο για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, θέλησε με μία κίνηση εντυπωσιασμού να χρυσώσει το χάπι στους δημάρχους Λαγκαδά και Μυγδονίας, που καίτοι προσέφεραν τη συγκεκριμένη έκταση για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκεί, ωστόσο παραλείφθηκαν, υποσχόμενος ότι το ΥΜΑΘ θα αξιοποιήσει και τη συγκεκριμένη έκταση για αναπτυξιακούς λόγους, δημιουργώντας εκεί έναν τρίτο πυλώνα ανάπτυξης.
Τώρα, το τι θα περιλαμβάνει αυτός ο πυλώνας, πώς θα σχεδιαστεί, ποιοι φορείς θα συμμετέχουν, ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν και πώς θα χρηματοδοτηθεί το όλο εγχείρημα, ε, αυτά ήταν επιμέρους ζητήματα που προφανώς δεν απασχόλησαν τον τότε Υπουργό, καθώς ο σκοπός του ήταν καθαρά επικοινωνιακός.
Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουμε να προβούμε ως Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης και ως Υπουργείο Εσωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρω ότι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή, είναι ένα ζήτημα που σαφώς μας ενδιαφέρει.
(BA)
(SX)
Οι όποιες, όμως, αποφάσεις μας και ενέργειές μας θα γίνουν μετά από εκτεταμένη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κατόπιν σχετικής ολοκληρωμένης τεχνικής και οικονομοτεχνικής μελέτης και θα ανακοινωθούν επίσημα, όταν θα έχουν λάβει σαφή χαρακτήρα και σαφές περιεχόμενο, καθώς εξαγγελίες υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα δεν μας αφορούν και δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο της πολιτικής μας.
Μας ερωτά περαιτέρω ο τέως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και οι λοιποί συνάδελφοι για το μέλλον της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου και των προγραμμάτων που το Υπουργείο έχει υλοποιήσει, έχει δρομολογήσει. Η Διεύθυνση Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου του πρώην Υ.ΜΑ.Θ. ιδρύθηκε το 2006 και υπάγεται κατευθείαν στον Υπουργό, ενώ εκκρεμεί ακόμη η έκδοση της Κ.Υ.Α. περί καθορισμού ορίων περιοχής αρμοδιότητας της Διεύθυνσης. Και πέραν της διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, σεμιναρίων, τον ετήσιο διαγωνισμό για την ανάθεση του καθορισμού των υδάτων του Θερμαϊκού με ειδικό σκάφος, τη συλλογή στοιχείων από τις κατά τόπους Νομαρχίες των εισροών από τα διάφορά ποτάμια στο Θερμαϊκό και άλλων δραστηριοτήτων, η ανωτέρω Διεύθυνση εμπλέκεται πράγματι στην εκτέλεση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 50% από τις δράσεις του ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος- Ενιαία Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών). Το πρόγραμμα παρελήφθη από τη νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πολύ αρχικό στάδιο, καθώς η θετική εισήγηση της επιτροπής που διενέργησε τον έλεγχο έγινε γνωστή μόλις πριν τις εκλογές του 2009 και με πολύ στενό χρονικό ορίζοντα έως την τελική υλοποίηση του προγράμματος με ορίζοντα μόλις 18 μηνών. Για το λόγο αυτό, και επειδή το πρόγραμμα παραμένει υψηλά στα ενδιαφέροντα της Γενικής Γραμματείας της Μακεδονίας-Θράκης, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθεί ο νέος χρόνος. Ήδη το Νοέμβριο του 2009 βγήκε η απόφαση έγκρισης του έργου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής του νομίμου εκπροσώπου, του επικεφαλής εταίρου, δηλαδή της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και των νομίμων εκπροσώπων των υπολοίπων εταίρων του προγράμματος, ώστε να ξεκινήσει η εκτέλεση του προγράμματος.
Συνεχίζοντας, οι επερωτώντες Βουλευτές ερωτούν πώς προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε τις άτυπες δομές που είχε συγκροτήσει το Υ.ΜΑ.Θ., όπως το επιχειρησιακό forum Μακεδονίας-Θράκης και το άτυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από αυτά τα fora. Και για το ζήτημα αυτό θα πρέπει να σημειώσω ότι στο Υ.ΜΑ.Θ δεν ανευρέθηκαν πουθενά πρακτικά από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι προαναφερόμενες άτυπες δομές, ούτε και πρακτικά από τις συνεδριάσεις των οργάνων αυτών, των οποίων δεν μπορώ να κατανοήσω ούτε τον άτυπο χαρακτήρα, ούτε το αντικείμενό τους, ούτε και το ρόλο τους. Για ποιο λόγο το Υ.ΜΑ.Θ. χρειάστηκε να συστήσει άτυπο Συμβούλιο Περιφερειακής Τουριστικής Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος και άτυπο επιχειρηματικό forum Μακεδονίας-Θράκης, των οποίων δεν γνωρίζουμε ούτε τους μετέχοντες, ούτε τη δραστηριότητα, καθώς δεν έχουν αναπτύξει καμίας μορφής συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση στο Υ.ΜΑ.Θ., δεν το έχω κατανοήσει ακόμη. Θα παρακαλούσα, όμως, τον τέως Υπουργό να συγκεκριμενοποιήσει αυτές τις άτυπες δομές και ειδικότερα να μας ενημερώσει για τα πρόσωπα που τις απαρτίζουν, τις δράσεις που ανέλαβαν και το έργο που παρήγαγαν και φυσικά τον τρόπο σύστασης, οργάνωσης και λειτουργίας τους, ώστε να εξετάσουμε τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά τους και να κρίνουμε στη συνέχεια αν και πώς θα αξιοποιήσουμε τις δομές αυτές, τρέποντάς τες σε θεσμικά και νομιμοποιημένα όργανα και τις πρωτοβουλίες που έχουν στο μεταξύ αναληφθεί, όπως διατείνεται ο τέως Υπουργός, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται και από την αρμόδια Διεύθυνση του Υ.ΜΑ.Θ., καθώς δεν βρέθηκαν καθόλου πρακτικά για τη λειτουργία αυτών των δομών.
Τέλος, μας ρωτούν οι Βουλευτές της Βορείου Ελλάδος αν η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της κινητής μονάδας πρόληψης καρκίνου του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ» ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Και στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να επισημάνω κάτι που ο τέως Υπουργός έπρεπε να γνωρίζει, ότι η χρηματοδότηση που τόσο πομπωδώς διατείνεται ότι εξασφάλισε την κινητή μονάδα πρόληψης καρκίνου του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ» ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ δεν έφθασε ποτέ σε αυτή, όπως και πολλές άλλες χρηματοδοτήσεις που ενέκρινε το Υ.ΜΑ.Θ. και ο ίδιος ο Υπουργός, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε τις συγκεκριμένες δαπάνες ως μη σύννομες, επειδή δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του Ν.Δ. 391/69, δηλαδή επειδή ως δαπάνες δεν κρίνονταν ότι είχαν επείγοντα και εθνικό χαρακτήρα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έπληξε και τη χώρα μας, όπως ο πρώην Υπουργός διατείνονταν στην αιτιολογία που έδωσε στην απόφασή του. Εμείς πάντως θέλω να ξέρετε, απαντώντας στο ερώτημά σας για το αν θα συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση της κινητής μονάδας πρόληψης καρκίνου του «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟΥ» ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ότι ως Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης δεν θα συνεχίσουμε τη χρηματοδότηση για την οποία τόσο υπερηφανεύεστε στην ερώτησή σας, αλλά θα είμαστε αυτοί που θα την ξεκινήσουμε, κύριοι πρώην Υπουργοί, ουσιαστικά και πραγματικά, αφού πρώτα την εντάξουμε σε ένα νόμιμο κονδύλι πληρωμών που δεν θα κυρωθεί στη συνέχεια από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Άφησα στο τέλος τα αρχικά σας ερωτήματα για τις αρμοδιότητες της Γενικής και της Ειδικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης που αντικατέστησαν το Υ.ΜΑ.Θ. και για τη χρηματοδότησή τους από τον τακτικό προϋπολογισμό και ως προς αυτά σας αναφέρω ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι να προσαρμόσουμε τον Οργανισμό της νέας Γενικής Γραμματείας, τις δομές του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να αποτελέσει η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης μία αποκεντρωμένη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών στη Μακεδονία και στη Θράκη, γεγονός που συνιστά αλλαγή ουσίας στην καθημερινότητα του Βορειοελλαδίτη και όχι αλλαγή-συμβολισμό που γίνεται χάριν εντυπώσεων.
(TL)
(BA)
Η δε χρηματοδότηση της Γενικής και Ειδικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης, πέραν του ειδικού προϋπολογισμού για τη Γενική Γραμματεία, θα ενταχθεί στη συνολική χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών αντίστοιχα, με συνέπεια την προφανή αύξηση των κονδυλίων που θα δοθούν στη Μακεδονία και στη Θράκη, αφού πλέον δεν θα χρηματοδοτείται η Γενική Γραμματεία μόνο ως ένα ξεχωριστό υπουργείο περιφερειακής και μικρής, ομολογουμένως, εμβέλειας, αλλά θα χρηματοδοτούνται τα προγράμματα και οι δράσεις των διευθύνσεων και των γραμματειών των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας, που είναι από τα πρώτα τη τάξει υπουργεία της Κυβέρνησης.
Όπως καταλαβαίνετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τη μεγάλη προσπάθειά σας να υποβαθμίσετε την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη Μακεδονία και τη Θράκη και να δώσει μια νέα πνοή σε μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια ζει μια σοβαρή οικονομική ύφεση, παρ’ ότι διαθέτει υγιές και ισχυρό παραγωγικό δυναμικό, έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, πανεπιστήμια, εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, που διακρίνονται για τις καινοτόμες επιλογές και τις πρωτοβουλίες τους και τη διάθεση για δουλειά, η πραγματικότητα που αφήσατε πίσω εσείς και η Κυβέρνησή σας σάς διαψεύδει οικτρά.
Το μόνο που καταφέρατε στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησής σας είναι να εγκαταλείψετε την κοινωνία της Μακεδονίας και της Θράκης στον οικονομικό μαρασμό, στην υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσής τους, στην εκτόξευση της ανεργίας και στο κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών.
Ακριβώς αντίθετα σήμερα, με την εγκατάσταση δύο Υφυπουργών από τα πλέον κρίσιμα Υπουργεία της Κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, αυτό που θα επιδιώξουμε είναι η γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής, η οποία και θα αποτελεί το ισχυρό μας χαρτί. Και σε αυτό πρέπει να επενδύσουμε για το σήμερα και το αύριο του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, έχει κάποιο κώλυμα και θα έρθει στην πορεία.
Οπότε δίνουμε το λόγο στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ντόλιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι συμβολισμοί και οι μεγάλες ιδέες, όταν δεν εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο, όταν έχουν ως έδρα έναν ακατέργαστο πατριωτισμό ή όταν χρησιμοποιούνται για να απευθυνθούν σε ανθρώπους που έχουν ένα γνήσιο, αλλά ακατέργαστο πατριωτισμό, μας οδήγησαν πάντα σε εθνικές ήττες. Ή σχεδόν πάντα.
Επικαλεστήκατε πολλές φορές και πάρα πολλοί ομιλητές τον Ανδρέα Παπανδρέου. Επικαλεστήκατε μία του ενέργεια. Δεν επικαλεστήκατε ένα δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου, που είχε σχέση με την προάσπιση των εθνικών δικαίων, ότι η καλύτερη θωράκιση κάποιων ιδιαίτερων περιοχών της πατρίδας μας είναι η ανάπτυξή τους.
Εσείς προσπαθήσατε με την επερώτησή σας να μείνετε στα επιφαινόμενα και να μην μπείτε επί της ουσίας. Εκτός εάν η ουσία της ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία και τη Θράκη, είναι αυτά τα οποία αναφέρετε στην επερώτησή σας.
Θα έλεγα ότι σπαταλήσατε μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Θα έλεγα ότι ακόμη και ως περιεχόμενο η επερώτησή σας δεν έχει χαρακτήρα. Είναι ένα άθροισμα ερωτήσεων, στις οποίες έδωσε καίριες και εύστοχες απαντήσεις η κυρία Υφυπουργός, ένα άθροισμα ερωτήσεων μάλιστα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της επερώτησης και ίσως παραπέμπει και στο ρόλο που είχε τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Διαβάζω μερικά θέματα της επερώτησης: η χρηματοδότηση της κινητής μονάδας του καρκίνου. Έχει έδρα το Θεαγένειο. Θα μου πείτε, απευθύνεται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει όμως έδρα το Θεαγένειο, που είναι στη Θεσσαλονίκη. Η δραστηριότητα για την προστασία και ανάδειξη του Θερμαϊκού Κόλπου αφορά τη Θεσσαλονίκη. Η δραστηριότητα για την ανάπτυξη με επίκεντρο τη συμμετοχή σε μεγάλα έργα, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τη Ζώνη Καινοτομίας κ.λπ., αφορά τη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή Μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ., που λειτουργούσε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και συνένωσε όλους τους φορείς σε ομόφωνη απόφαση, αφορά τη Θεσσαλονίκη. Το Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας αφορά τη Θεσσαλονίκη. Τι Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ήταν αυτό τα τελευταία χρόνια; Τι Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης;
Εγώ θέλω να σας θυμίσω ότι στη Μακεδονία και τη Θράκη είναι και η Φλώρινα, είναι και η Καστοριά, είναι και η Κοζάνη, είναι και ο Έβρος, είναι και η Ροδόπη, είναι και η Ξάνθη, είναι και η Δράμα, είναι η Καβάλα. Μήπως έχετε συγκρίνει ποτέ τα ποσά που διατέθηκαν την περίοδο πριν από τη δική σας διακυβέρνηση σε αυτές τις περιοχές και τα ποσά που διατέθηκαν από τη δική σας Κυβέρνηση;
(TS)
(TL)
Μήπως έχετε επισημάνει ζητήματα στα οποία το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, εκ του ρόλου στον οποίον εσείς αναφέρεστε και τον οποίον εσείς προσπαθείτε να του προσδώσετε, έπρεπε να είχε κάνει παρέμβαση; Για παράδειγμα, επειδή προτίμησα να αναφερθώ σε μεθοριακές περιοχές, τι έκανε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όταν συλλήβδην όλη η Ελλάδα είχε χαρακτηριστεί ως παραμεθόριος περιοχή; Για να περιγράψουμε τις παραμεθόριες περιοχές στην Ελλάδα, όπως ξέρετε, είναι πολύ πιο εύκολο, πολύ πιο σύντομο, πολύ πιο πρακτικό εάν περιγράψουμε πλέον τις μη παραμεθόριες περιοχές. Εκ του ρόλου τον οποίον εσείς σήμερα αναδείξατε για το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, δεν έπρεπε να είχατε κάνει μία τέτοια παρέμβαση;
Μήπως το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έκανε καμιά παρέμβαση, καμιά αναφορά, όταν συζητούσαμε εδώ θέμα της παιδείας και όταν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης –γιατί μιλήσατε για εθνικά θέματα και εθνική διάσταση- μπήκε στην προκρούστεια κλίνη της οικονομικής δυσχέρειας και αντιμετωπίστηκε όπως όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και κυρίως τα κεντρικά πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης και το Καποδιστριακό της Αθήνας και αφέθηκε στον ανταγωνισμό με αυτά τα πανεπιστήμια, εκ του ρόλου τον οποίον εσείς αποδίδετε θα έπρεπε να κάνει κάποια παρέμβαση, θα έπρεπε να μιλήσει, θα έπρεπε να δει τη διαδρομή του και την πορεία του;
Επειδή μιλήσατε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, μήπως ξέρετε πότε μεγάλωσε αυτό το πανεπιστήμιο και έγινε το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας; Μήπως γνωρίζετε ποια είναι η διάσταση αυτής της επιτυχίας; Μήπως γνωρίζετε ποια θα ήταν σήμερα η κατάσταση στη Θράκη, εάν δεν υπήρχε το Δημοκρίτειο των είκοσι δύο χιλιάδων φοιτητών, το οποίο εγκαταλείψατε, των πάνω από δέκα, των δεκαπέντε μεταπτυχιακών τμημάτων;
Εσείς μιλήσατε γι’ αυτά τα ζητήματα και θέλω να σας πω ότι είναι προτιμότερο όταν μιλάμε για τη Μακεδονία και τη Θράκη, όταν μιλάμε για τη Βόρεια Ελλάδα, να μιλάμε επί της ουσίας. Εμείς οι Βορειοελλαδίτες είμαστε φιλότιμοι άνθρωποι -και εσείς βεβαίως- και μας αρέσει να μας αγαπούν και να εκφράζονται θετικά για μας. Εκείνο που δεν αντέχουμε, όμως, πλέον είναι την κοροϊδία. Και είναι κοροϊδία να αναφερόμαστε στο ρόλο τον καίριο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στα ζητήματα της περιοχής μας, όταν πλέον επέρχεται μια διοικητική μεταρρύθμιση, όταν επέρχονται οι αιρετοί περιφερειάρχες, όταν ο σημερινός Πρωθυπουργός έχει ξεκάθαρα μιλήσει για την εθνική κόκκινη γραμμή που αφορά το ζήτημα των Σκοπίων, όταν ο Αναπληρωτής Υπουργός σε σύντομο χρονικό διάστημα σε πάρα πολλές ευκαιρίες αναφέρθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στο ποια θα είναι η στάση της χώρας μας σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα, όταν αυτή η εθνική κόκκινη γραμμή διαμορφώθηκε με τη συνδρομή του Γιώργου Παπανδρέου στον τέως Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι.
Θα επαναλάβω ότι σπαταλήσατε μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να δώσετε μια μάχη οπισθοφυλακών. Θέλετε να μιλήσουμε για τη Μακεδονία και τη Θράκη; Ιδού ο χώρος! Ευκαιρίες υπάρχουν και θα ήταν πραγματικά πολύ μεγάλη προσφορά εάν αναλαμβάνατε την πρωτοβουλία και αν αξιοποιούσατε τις κοινοβουλευτικές ευκαιρίες που έχετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Ζιώγας έχει το λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ: Σας ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριοι Βουλευτές, ως ομιλητές προβάλατε τα σημεία διαφωνίας σας, τα σημεία διαφωνίας των κομμάτων σας για το συγκεκριμένο θέμα με χαρακτηρισμούς και αρκετά υψηλούς τόνους. Την πολιτική, όμως, την αφήσατε στο απυρόβλητο, στην προσπάθειά σας βέβαια να κρύψετε τη συμφωνία σας στην πολιτική που έχετε εφαρμόσει όλες αυτές τις δεκαετίες.
Το ουσιαστικό είναι εάν λέγεται «Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας» ή «Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης», εάν είναι Υπουργείο ή Γραμματεία; Θα μείνουμε στο συμβολισμό ή στην πολιτική που άσκησε ως τμήμα της κεντρικής εξουσίας με τα γνωστά αποτελέσματα όλα αυτά τα χρόνια, αφ’ ενός δηλαδή την αύξηση των κερδών και των υπερκερδών της ελληνικής πλουτοκρατίας, της ελληνικής ολιγαρχίας από την εκμετάλλευση, τις φοροαπαλλαγές, τις επιδοτήσεις, τις ενισχύσεις που δόθηκαν και όπου έδρασε το κεφάλαιο και λεηλάτησε την περιοχή μας, αφ’ ετέρου βέβαια, τις απώλειες στο εισόδημα και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων;
Με κριτήριο αυτά, εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα αξιολογούμε όλη την πορεία του Υπουργείου είτε ως Υπουργείο των Κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας είτε των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που με συνέπεια υλοποίησε τη συναποφασισμένη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
(PE)
(2TS)
Αυτή είναι η δική μας οπτική γωνία. Συγκεκριμένα, προώθησε, στήριξε την Κοινή Αγροτική Πολιτική στην περιοχή, με τις γνωστές ολέθριες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τη μείωση τιμών του παραγωγού και κατάργηση της κατώτερης εγγυημένης τιμής, την αύξηση των τιμών στην κατανάλωση, την απαξίωση, το κλείσιμο, το ξεπούλημα, την ιδιωτικοποίηση των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και εργοστασίων, κυρίως στη Θράκη και όχι μόνο.
Στήριξε τη δημιουργία καρτέλ σε αρκετούς τομείς της οικονομικής ζωής. Συμμετείχε ενεργά, στήριξε την εφαρμογή του Συμφώνου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που έγινε με κοινή απόφαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., της Νέας Δημοκρατίας και του Συνασπισμού το 2000 και καταψηφίστηκε, βέβαια, η Συμφωνία αυτή από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας.
Ποια η συνέπεια της εφαρμογής του Συμφώνου αυτού; Πάνω από δέκα χιλιάδες βιομηχανίες και βιοτεχνίες επιδοτήθηκαν -και με χρήματα του ελληνικού λαού- να μεταφερθούν στις όμορες χώρες και να χαθούν έτσι δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας, θύματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει συνολικά τον εργαζόμενο ως αναλώσιμο και που στο επίκεντρό της αυτή η πολιτική έχει το κέρδος.
Έκλεισαν μία σειρά από εργοστάσια στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ο «Λαναράς» στη Νάουσα, στη Ροδόπη, στον Έβρο, στη Θεσσαλονίκη. Δύο χιλιάδες πετάχτηκαν στο δρόμο. Το εργοστάσιο λιπασματοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη έκλεισε, ενώ αρκινοβατεί στην Καβάλα με απώτερους σχηματισμούς και προγραμματισμούς. Εργοστάσια ζάχαρης, συνεταιριστικά, παραδοσιακές καλλιέργειες περιορίζονται ή ξεκληρίζονται, ξεπατώνονται. Ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση είναι υπό διωγμό.
Χιλιάδες οικογένειες, ως γνωστόν, εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα χωράφια και τα χωριά. Καπνός, βαμβάκι, ροδάκινα, ελιές, γάλα, θύματα της πολιτικής σας, της κοινής σας πολιτικής.
Συναινείτε στο ξεπούλημα, στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της ΕΥΑΘ, στα πλαίσια της λεγόμενης «εθνικής πολιτικής», υλοποιώντας όμως τις κατευθύνσεις και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις κατευθύνσεις της Συνθήκης της Λισσαβώνας.
Συμμετείχε ως Υπουργείο στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, παραχωρώντας λιμάνι και έδαφος για τη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων και την τέλεση του τεράστιου τελευταίου εγκλήματος του περασμένου αιώνα, με τις ευλογίες ή και τη συμφωνία και των άλλων πολιτικών κομμάτων, των άλλων δυνάμεων, πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος που, μαζί με το λαό, αντιστάθηκαν στην περιοχή, όρθωσαν ανάστημα, υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια της χώρας.
Επί δεκαετίες ήταν Υπουργείο. Στην αρχή ήταν Βόρειας Ελλάδας, μετά Μακεδονίας-Θράκης, και με κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και με κυβερνήσεις ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Γιατί, αλήθεια, σε αυτές τις δεκαετίες –και έχω ξαναθέσει το ερώτημα αυτό- τρεις από τις δέκα φτωχότερες περιοχές όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν οι περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης; Είναι μία περιοχή που έχει πλούσιο υπέδαφος, πετρέλαιο, χρυσό, ουράνιο, νικέλιο, λιγνίτη, πλούσιες καλλιέργειες, κλίμα, αλιεία, τουρισμό, επιστημονικό δυναμικό με τα πανεπιστήμια που διαθέτει, δυνατότητες βιομηχανικής ανάπτυξης, όπως έχει αποδείξει στο παρελθόν, δίκτυα ανεπτυγμένα. Γιατί καταδικάστηκε αυτή η περιοχή στη φτώχεια;
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του δικού σας δρόμου ανάπτυξης, της δικής σας άσκησης εξουσίας που ως επίκεντρο έχει το κέρδος, κέρδος που είναι απότοκο της ανθρώπινης εκμετάλλευσης και της λεηλασίας του περιβάλλοντος.
Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, για τον οποίο παλεύει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι αυτός της συγκρότησης του αντιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, η κοινωνικοπολιτική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά που κατευθύνεται στη λαϊκή εξουσία, στη λαϊκή οικονομία.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Τελειώνω, κυρία Πρόεδρε.
Είναι ο δρόμος που αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνο ως παραγωγό του πλούτου τον εργαζόμενο άνθρωπο και ως κίνητρο της παραγωγής την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών του αναγκών.
Σας ευχαριστώ.
(ML)
(PE)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ροντούλης.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρία Υφυπουργέ, θέλω να είμαι ειλικρινής στην τοποθέτησή μου. Θα σας πω λοιπόν το εξής: Τι πράγμα προκάλεσε την αντίδραση στην κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης; Πώς πέρασε στον κόσμο; Αυτό που προκάλεσε την αντίδραση είναι ότι η κατάργηση αυτή συνέβη σε μια χρονική στιγμή που εκκρεμεί το μείζον θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Περί αυτού πρόκειται.
Έρχεται, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί αυτή την ατμόσφαιρα, αυτό το κλίμα και καταθέτει αυτή την επίκαιρη επερώτηση. Επειδή όμως παρακολούθησα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας με μεγάλη προσοχή, θεωρώ ότι υπέστησαν ένα είδος πολιτικού βέρτικο ή πολιτικού αποπροσανατολισμού διότι ακούγοντάς τους μπερδεύτηκα. Θεώρησα ότι είναι Βουλευτές του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, διότι αυτά που λέγαμε εμείς και κατηγορούμασταν από τον πρώην αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για άκρα, έρχεται τώρα η Νέα Δημοκρατία και αυτούσια τα υιοθετεί. Δικαίωμά τους είναι να τα υιοθετούν, αλλά να ξεκαθαρίσουν τι γίνεται με το μεσαίο χώρο. Είναι στο μεσαίο χώρο ή αρχίζουν και κινούνται σε περιοχές άγνωστες σ’ αυτούς που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους ιδίους ως άκρα;
Αρχίζουν, λοιπόν, την πολιτική των κροκοδείλιων δακρύων και γι’ αυτό δεν γίνονται και πιστευτοί. Να σας πω γιατί ακολουθούν την πολιτική των κροκοδείλιων δακρύων. Διότι ουσιαστικά ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία συμπλέουν στο μείζον θέμα που προκάλεσε και την αντίδραση από την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Δηλαδή τη στιγμή που ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία συμφωνούν στην λεγόμενη κόκκινη γραμμή, του να δοθεί δηλαδή το όνομα «Μακεδονία» στα Σκόπια -διότι ας μην αυταπατώμεθα, δόθηκε το όνομα της Μακεδονίας, τώρα άνω, κάτω, βόρεια, νότια, δεξιά, αριστερά δεν έχει σημασία- αν και με βάση την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήταν να μη δοθεί επ’ ουδενί στη χώρα των Σκοπίων, τώρα εμείς αυτό το έχουμε αναγάγει σε εθνική κόκκινη γραμμή, δήθεν.
Άρα, λοιπόν, το ερώτημα είναι το εξής από την πλευρά του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού: Πώς είναι δυνατόν να κατεβαίνουν τέτοιου είδους ερωτήσεις τη στιγμή που τα δύο παλαιά κόμματα εξουσίας επί του μείζονος ζητήματος συμφωνούν και βεβαίως πρέπει να βρουν γραμμές διαφοροποίησης επί των ελασσόνων ζητημάτων;
Άρα, λοιπόν, τη στιγμή, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που χαράξατε εσείς την κόκκινη γραμμή, την οποία ακολούθησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., μην έρχεστε τώρα να μέμφεστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί κατήργησε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Πιθανών να το κάνατε και εσείς αυτό. Δεν έχει σημασία ποιος το έκανε. Σημασία έχει ότι η μήτρα που γέννησε την εξέλιξη αυτή, τοποθετήθηκε, δημιουργήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία και απλώς το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ακολουθεί το δρόμο που εσείς χαράξατε, που εσείς στρώσατε.
Κυρία Υπουργέ, το ερώτημα το δικό μας είναι το εξής: Κάναμε αυτή τη μείζονα υποχώρηση. Τους δώσαμε τον όρο Μακεδονία, με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό κ.λπ., για να κρατήσουμε και τα προσχήματα. Τι κερδίσαμε από την πλευρά των Σκοπίων; Έκαναν την παραμικρή υποχώρηση; Καθόλου. Χλευασμός, αλαζονεία, μαξιμαλιστικές θέσεις, θέσεις που προσβάλλουν τη χώρα μας διεθνώς. Γιατί το λέω αυτό; Διότι αφενός μεν δεν κερδίσαμε τίποτα και αφετέρου θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια άλλη πολιτική που δεν την ακολουθούμε σκεπτόμενοι δύο πράγματα τα οποία αγνοήσαμε και διολισθήσαμε σε λάθος κατευθύνσεις. Ποια είναι αυτά τα πράγματα; Σκεφτήκατε, κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, ότι το 30% του πληθυσμού των Σκοπίων είναι αλβανόφωνοι και αισθάνονται καθόλου καλά με το ιδεολόγημα περί μακεδονισμού; Αυτό εμείς πώς το εκμεταλλευόμαστε, πώς το χρησιμοποιούμε; Το λαμβάνουμε υπόψη στη στρατηγική μας; Λαμβάνουμε υπόψη ότι αυτός ο παράγων δημιουργεί ένα θνησιγενές πιθανόν κρατίδιο στο οποίο εκ προοιμίου εμείς, ωσάν να ήμασταν έτοιμοι από καιρό, δώσαμε τον όρο Μακεδονία;
(GH)
(ML)
Γιατί δεν λαμβάνουμε υπ' όψιν μας αυτόν τον παράγοντα;
Δεύτερον ,και πάρα πολύ σημαντικό. Μέσα στα ίδια τα Σκόπια υπάρχουν διαφορετικές φωνές. Να σας αναφέρω τον πρώην Πρόεδρο τον κ. Γκλιγκόρωφ ο οποίος βγήκε και είπε ότι είμαστε Σλάβοι δεν έχουμε καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο δεν έχουμε καμία σχέση με τους Μακεδόνες, δεν έχουμε καμία σχέση με τον ελληνισμό της Μακεδονίας. Και εμείς όλα αυτά τα οφείλουμε στην άκρη ωσάν να μην είναι σημαντικότατα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπροσανατολισμό την εξωτερική μας πολιτική πάνω σ' αυτό το κρίσιμο θέμα.
Και ενώ θα πρέπει να βγούμε ξεκάθαρα στην διεθνή κοινή γνώμη και να πούμε κοιτάξτε κύριοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, εδώ έχουμε ένα κρατίδιο που πυροδοτεί με τον ψευδοαλυτρωτισμό του εντάσεις στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το ιδεολόγημα της «Μεγάλης Μακεδονίας» που προωθεί η αλλόφρονη ηγεσία των Σκοπίων θα φέρει εκρήξεις στην περιοχή, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Αντί να τα πούμε όλα αυτά είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το μείζον, το όνομα, το δώσαμε ήδη και μαλώνουμε για το έλασσον , για την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, στο οποίο αναποφεύκτως θα οδηγούμασταν.
Και βεβαίως, έχω να κάνω την εξής προτροπή για να τελειώνω κύριε Πρόεδρε. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κυρία Υπουργέ πρέπει να αποκτήσει αίσθηση πολιτικού τάιμινγκ Σας λείπει σε πολλές περιπτώσεις. Βεβαίως σας λείπε και τώρα, διότι ο χρόνος δεν ήταν κατάλληλος να κάνετε μια τέτοιου είδους ενέργεια.
Σας είπα και πάλι, προκάλεσε τον ελληνικό λαό, διότι εκκρεμεί το μείζον θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Όσον αφορά για τη Νέα Δημοκρατία, θα πρέπει, ήλθε η ώρα να κάνει την αυτοκριτική της μήπως απ’ όσα είπαν μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι θέλουν να αλλάξουν και τη θέση τους σε σχέση με το όνομα των Σκοπίων.
Βεβαίως η εκλογή του νέου αρχηγού του κυρίου Σαμαρά τους δίνει μια τέτοια προοπτική. Και βεβαίως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί είτε ως ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία, να αλλάξει την πολιτική της στο συγκεκριμένο θέμα, εμείς το ευχόμαστε και να μας ακολουθήσει και πάλι, το έκανε και σε άλλα ζητήματα, ή θα είναι μια μεγάλη πρόκληση που θα μείνει αναπάντητη από το νέο αρχηγό τον κύριο Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση όμως ο νέος Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα μπει στην κάμινο της πολιτικής πράξης που θα πρέπει να γίνει ευκρινής και στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα βασικά επιχειρήματα και ο βασικός κορμός της κριτικής απέναντι στην Κυβέρνηση νομίζω ότι έχει ολοκληρωθεί ήδη από τους προλαλήσαντες συναδέλφους που προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μπορώ όμως παρά να επισημάνω προς την κυρία Υφυπουργό μαζί με τις ευχές μου για το καλορίζικο μια και είναι η πρώτη φορά που ανταλλάσσουμε επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η πολιτική δεν είναι μόνο διαχείριση αριθμητικών μεγεθών. Η πολιτική είναι και διαχείριση συμβόλων.
Λυπάμαι πολύ αλλά, με την επιλογή του αυτή ο κύριος Παπανδρέου ο σημερινός Πρωθυπουργός και Αρχηγός του ΠΑ.ΣΟ.Κ έδειξε ότι στη διαχείριση κορυφαίων συμβόλων παίρνει βαθμό μη προβιβάσιμο.
Δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε η σύντμηση του αριθμού των Υπουργείων να ξεκινήσει από το Μακεδονίας Θράκης. Και επίσης δεν καταλαβαίνω το αντεπιχείρημα το οποίο αρθρώνεται από την πλευρά ορισμένων συναδέλφων, που είτε θητεύουν στην κυβέρνηση σε υπουργικούς θώκους, είτε προέρχονται από το χώρο της συμπολίτευσης ότι έ δεν είχε και πολλές αρμοδιότητες, γι’ αυτό το καταργήσαμε! Αυτό θα έπρεπε να είναι επιχείρημα, για να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες αυτού του τόσο σημαντικού Υπουργείου.
Τώρα ασφαλώς η σημερινή συζήτηση δεν μπορεί παρά να ακουμπήσει και τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώνονται στο θέμα των Σκοπίων.
(GH)
Πριν από λίγο καιρό, ο Σκοπιανός ηγέτης κ. Γκρούεφσκι ο οποίος κατά κυριολεξία κάνει καριέρα, επενδύει την πολιτική του καριέρα και την ανέλιξή του στην πολιτική ζωή των Σκοπίων και μόνο στην αδιαλλαξία γύρω από το θέμα του ονόματος, εισέπραξε γενναίες και ουσιαστικές σε ό,τι αφορά το πολιτικό τους περιεχόμενο απαντήσεις, εκτός της Ελλάδος και από άλλα γειτονικά μας βαλκανικά κράτη, όπως η Βουλγαρία. Ο κ. Γκρούεφσκι σε διάφορες επισκέψεις του ανά τον κόσμο επανέφερε τη γνωστή εθνικιστική σοβινιστική και ακροδεξιά ρητορική περί ονόματος, περί αλυτρωτισμού κ.λπ. με την οποία δημιουργεί μείζον θέμα αποσταθεροποίησης της ασφάλειας, της ειρήνης και της καλής συνεργασίας των λαών στο χώρο των Βαλκανίων. Και έσπευσε η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας –έχω εδώ τις δηλώσεις του Βουλγάρου Προέδρου κ. Παρβάνοφ, τις δηλώσεις του Βουλγάρου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις αρχηγών κομμάτων της γειτονικής μας χώρας Βουλγαρίας- να απαντήσει στον Σκοπιανό Πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι και από την πλευρά της Βουλγαρίας να βάλουν τα πράγματα στη σωστή θέση. Εκείνο το οποίο θέλω να απευθύνω ως ερώτημα στην Κυβέρνηση είναι πότε –και αυτό δεν είναι, βεβαίως, αρμοδιότητα της Υφυπουργού κυρία Τζάκρη, που είναι Υφυπουργός των Εσωτερικών- πότε θα προσέλθουν στη Βουλή είτε ο Πρωθυπουργός, που έχει και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού των Εξωτερικών, είτε ο αναπληρωτής του κ. Δρούτσας, για να ενημερώσουν την Εθνική Αντιπροσωπεία για όλα όσα διαμείφθηκαν στην τελευταία συνάντηση του κυρίου Πρωθυπουργού στις Πρέσπες με το Σκοπιανό ηγέτη κ. Γκρούεφσκι.
Αυτό το οποίο νομίζω επιβάλλεται να μάθει η Εθνική Αντιπροσωπεία είναι αυτές οι διμερείς συναντήσεις. Δεν μιλάω για την τριμερή συνάντηση, η οποία μαζί με τον κ. Μπερίσα τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, η οποία αποσκοπούσε, όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου, στο να υπάρξει μία συμφωνία για τα θέματα περιβάλλοντος γύρω από το βιότοπο των Πρεσπών. Αλλά μιλώ για το περιεχόμενο της διμερούς συνάντηση που είχε ο κ. Παπανδρέου με τον κ. Γκρούεφσκι. Θέλω, λοιπόν, να καλέσω την Κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία είτε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός των Εξωτερικών, είτε ο αναπληρωτής κ. Δρούτσας –το επιβαλλόμενο, νομίζω, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- για τα διαμειφθέντα μεταξύ Παπανδρέου και Γκρούεφσκι σε αυτή τη συνάντηση. Πόσο μάλλον που είναι η δεύτερη συνάντηση σε διμερές επίπεδο μεταξύ των δύο ανδρών από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε καθήκοντα Πρωθυπουργού της χώρας και Υπουργού Εξωτερικών.
Επιτρέψτε μου ουδείς νομίζω σοβαρός κοινοβουλευτικός ή μη, μπαίνει στη διαδικασία να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του Πρωθυπουργού ή όλων των πτερύγων του Εθνικού Κοινοβουλίου, αλλά αυτό που τίθεται ως ερώτημα είναι, όταν υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία διαμεσολάβησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εξυπηρετούν τον εθνικό στόχο της Ελλάδος τέτοιου είδους διμερείς συναντήσεις; Και εάν υπάρχει θετική απάντηση, οφείλουμε να την ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό μαζί με την εξήγηση. Γιατί μόνο ένα «ναι» δεν λέει τίποτα. Ο κ. Παπανδρέου οφείλει να εξηγήσει στην Εθνική Αντιπροσωπεία ή ο κ. Δρούτσας, τι έχει αποκομίσει ο ίδιος απ’ αυτές τις δύο συναντήσεις και μάλιστα από την πρόσφατη συνάντηση στις Πρέσπες σε διμερές επίπεδο, το τονίζω, με τον κ. Γκρούεφσκι.
Έχω υπ' όψιν μου, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δημοσιεύματα των εφημερίδων των Σκοπίων μέσω των οποίων εμφανίζεται να ενισχύεται πολιτικά στα Σκόπια ο κ. Γκρούεφσκι, ο γνωστός και για την αδιαλλαξία του και το σοβινισμό του κ. Γκρούεφσκι, έναντι άλλων παραγόντων της πολιτικής ζωής των Σκοπίων μου είναι μετριοπαθέστεροι. Ενισχύεται, λοιπόν, ο κ. Γκρούεφσκι, διότι οι σκοπιανές εφημερίδες θεωρούν ότι μέσω αυτών των διμερών συναντήσεων με τον κ. Παπανδρέου, ο ίδιος κερδίζει.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ζ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ)
(XA)
(PN)
Σε καμία περίπτωση εμείς δεν υιοθετούμε ούτε το περιεχόμενο ούτε τη ρητορική ούτε την τοποθέτηση των σκοπιανών εφημερίδων ή των σκοπιανών μέσων μαζικής επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση όμως θέλω να επαναλάβω την παράκλησή μου προς την Κυβέρνηση να προσέλθει στο Κοινοβούλιο ο κύριος Πρωθυπουργός και να μας ενημερώσει υπεύθυνα για το τι αποκομίσαμε ως Ελλάδα απ’ αυτές τις συναντήσεις με τον κ. Γκρούεφσκι και ιδιαίτερα από τη συνάντηση με τον Σκοπιανό ηγέτη που υπήρξε τελευταία στην περιοχή των Πρεσπών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Μιας και συζητάμε την επερώτηση είκοσι τριών Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, δράττομαι της ευκαιρίας να συγχαρώ το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή του νέου του αρχηγού του κ. Σαμαρά. Θα έχουμε την ευκαιρία στο επόμενο διάστημα, αφού λύσατε τα θέματα της ηγεσίας σας, να διασταυρώνουμε τα επιχειρήματά μας και τα ξίφη μας εσείς πιέζοντας από τα δεξιά την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και εμείς πιέζοντάς την από τα αριστερά.
Βλέπω ήδη και στην επιχειρηματολογία που διατυπώνετε σήμερα με αφορμή την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης μια κινητικότητα στην ευρύτερη πολυκατοικία της Δεξιάς, μια υιοθέτηση επιχειρημάτων που όπως επισήμανε και από τη σκοπιά και ο κ. Ροντούλης, προσεγγίζουν την επιχειρηματολογία του ΛΑΟΣ, το οποίο έως πρόσφατα η Νέα Δημοκρατία επισήμως αποκαλούσε ακραίο κόμμα. Δεν ξέρω βέβαια αν αυτό θα οδηγήσει τον κ. Καρατζαφέρη να ξαναφωνάξει το τριαξονικό για να ξαναμετακομίσει σε κάποιο διαμέρισμα της πολυκατοικίας, κύριε Ροντούλη. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι θεωρώ την προσπάθεια με αφορμή το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να αναπτυχθούν επιχειρήματα για την εξωτερική πολιτική, μια διαμάχη δημαγωγική, λαϊκίστικη, μια σκιαμαχία με άσφαιρα πυρά. Αν αγαπάμε τη Μακεδονία και τη Θράκη, αν θέλουμε να ενισχύσουμε την ελληνική Μακεδονία και τη Θράκη, πρέπει να κάτσουμε και να δούμε όλα αυτά τα χρόνια τι έγινε με την καταπολέμηση της ανεργίας, τι έγινε με το αγροτικό εισόδημα, τι έγινε με τις δημόσιες επενδύσεις, τι έγινε με τα πανεπιστήμια, τι έγινε για να μην κλείνουν οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες και να μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες.
Και αν συζητάγαμε με δείκτες, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, θα έπρεπε να απολογηθείτε για τα πεντέμισι χρόνια της κυβερνητικής πολιτικής σας στη Μακεδονία και τη Θράκη. Έχω εδώ μπροστά μου επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας. Δεύτερο τρίμηνο του 2009, πάρα πολύ πρόσφατο. Στους πέντε νομούς με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα οι τέσσερις είναι στη Μακεδονία: Καστοριά, Δράμα, Κοζάνη, Κιλκίς. Και την πεντάδα συμπληρώνει η Φωκίδα.
Έτσι ενισχύετε την ελληνική Μακεδονία και την Ελληνική Θράκη; Με τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων για τη δημιουργία υποδομών; Με έναν υδροκέφαλο συγκεντρωτισμό στη διαχείριση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης; Με απορρόφηση γελοία της τάξης του 3% στο ΕΣΠΑ, το λεγόμενο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, τρία χρόνια μετά την έναρξή του;
Είναι εύκολο και ψηφοθηρικό να λες «το καταργήσατε», ένα Υπουργείο που και με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και με ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεκαετίες τώρα δεν είχε ούτε πόρους ούτε αρμοδιότητες –ψηφοθηρία κυρίως κάνατε- και να λες ότι με αυτό πλήττεται η προσπάθειά μας να πετύχουμε μια ικανοποιητική λύση στο Μακεδονικό, στο πρόβλημα που έχουμε με την ηγεσία των Σκοπίων. Ξέρετε όμως, πολύ καλά, κύριοι συνάδελφοι, και εσείς της Νέας Δημοκρατίας και εσείς του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ότι στο βωμό της ψηφοθηρίας, του εσωτερικού πολιτικού κόστους με ευθύνες και των μεν και των δε και με κορυφαίες ευθύνες και τους σημερινού, του φρέσκου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας του κ. Σαμαρά, χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να πετύχει έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό με μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής το 1992 με το περίφημο πακέτο Πινέιρο. Και τώρα έχουν μεσολαβήσει μονομερείς αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας με το όνομα σκέτο Μακεδονία από πάνω από εκατό χώρες –ανάμεσά τους πανίσχυρες χώρες- άλλες αναγνωρίσεις επί Νέας Δημοκρατίας, άλλες επί ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Ανούσιος ο καυγάς πόσες αναγνωρίσεις έγιναν με τους μεν και πόσες με τους δε. Η διεθνής υποχώρηση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας είναι αυτή που μετράει.
(XA)
Αν θέλουμε να συζητάμε σοβαρά πρέπει να συζητήσουμε πώς σε δυσκολότερες συνθήκες θα μπορέσουμε να πετύχουμε έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα με μια σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτή είναι μια θέση που την υποστηρίζουμε εδώ και είκοσι χρόνια. Χαιρόμαστε γιατί έστω και με καθυστέρηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Δημοκρατία ήλθαν σ’ αυτή τη θέση. Δεν ξέρω αν η εκλογή του κ. Σαμαρά θα οδηγήσει σε αναθεώρηση αυτής της θέσης. Σε όλη την προεκλογική περίοδο κρατούσε κλειστά τα χαρτιά του σ’ αυτό το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση αν αγαπάμε γιατί όλοι μας είμαστε πατριώτες την ελληνική Μακεδονία και τη Θράκη χρειαζόμαστε –και αυτή είναι η ευθύνη σας κυρία Υπουργέ- ένα σχέδιο, ένα όραμα για την ελληνική Μακεδονία και τη Θράκη που να δίνει δουλειά, να καταπολεμά τη φτώχεια, να στηρίζει το αγροτικό και το κτηνοτροφικό εισόδημα, να δημιουργεί υποδομές και να κάνει αυτόν τον τόπο κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό είναι το στοίχημα και δεν κερδίζεται με το να έχουμε ένα Υπουργείο ή να το μετονομάζουμε σε γραμματεία και να λέμε ότι κάποιοι Υφυπουργοί θα έχουν έδρα την Βόρειο Ελλάδα. Χρειάζονται πόροι, όραμα, συνέπεια. Αυτά ζητούν οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης και όχι απλώς άσφαιρες κοκορομαχίες.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Εισερχόμεθα στο στάδιο των δευτερολογιών.
Ο κ. Καλαφάτης έχει το λόγο.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Κατ’ αρχήν επιχειρήθηκε να προσδοθεί διαφορετική σημασία στην επερώτησή μας η οποία κατατέθηκε από όλους τους Βουλευτές της Βορείου Ελλάδος που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχει τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο απ’ αυτό που διατυπώνεται στην επερώτηση. Δηλαδή ποιος ήταν ο λόγος αυτής της ενέργειας από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αν κατά την άποψη της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκλείπουν σήμερα οι εθνικοί λόγοι οι οποίοι επέβαλαν τη διατήρηση παραπάνω από μισό αιώνα του συγκεκριμένου Υπουργείου. Αν είναι αυτή η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να μπορέσει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.
Αντιλαμβάνεσθε ότι τα επιχειρήματα του τύπου, εμείς με τον Πρωθυπουργό μας και με την κινητικότητα που επιδεικνύει, δείχνουμε ότι δεν χρειάζεται το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για να διεκπεραιώσει τον εθνικό του ρόλο, πέφτουν στο κενό. Ειπώθηκε από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ότι σπαταλήθηκε αυτή η κορυφαία διαδικασία με τη συγκεκριμένη επερώτηση. Διαφωνώ γιατί μέσα απ’ αυτή τη συζήτηση βγήκαν δύο συμπεράσματα. Πρώτον, η σύγχυση στην οποία τελεί η Κυβέρνηση σχετικά με το τι έχει διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα και ποιος ήταν ο ρόλος του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Δεύτερον, κάτι πολύ ξεκάθαρο ήταν ότι υπάρχει διάθεση να ακυρωθεί από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να ισοπεδωθεί το σημαντικό κατά την άποψή μας έργο που έχει διεκπεραιωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό το έργο τεκμηριώνεται με το τεράστιας εμβέλειας εγχείρημα της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου η ίδια η Κυβέρνηση σήμερα ακυρώνει τον εαυτό της. Απ’ ό,τι ακούσαμε θα γίνει μια νέα μελέτη για να αποφασίσει η Κυβέρνηση που θα μετεγκατασταθεί η ΔΕΘ. Με άλλα λόγια ακυρώνεται ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. Μα, ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα έχει γίνει μέσα στα πλαίσια της διαβούλευσης και ήταν το αποτέλεσμα μιας συναινετικής διαδικασίας που βρήκε σύμφωνους όλους τους φορείς της πόλης και τα πολιτικά κόμματα.
(MT)
(XP)
Γιατί για τη συγκεκριμένη τοποθεσία στην οποία απεφασίσθη να μετεγκατασταθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε μία υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, όπου διαμένουν πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αστικής και χαμηλής αστικής τάξης, δηλαδή άνθρωποι μεροκαματιάρηδες, άνθρωποι του μόχθου, που ζητούσαν ως μάννα εξ ουρανού ένα αναπτυξιακό εγχείρημα του επιπέδου της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης για να μπορέσει να αποτελέσει και το όραμα μιας ευρύτερης ανάπτυξης της περιοχής, συναίνεσε και γραπτά το ίδιο το κόμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Υπήρχε συναίνεση από όλα τα πολιτικά κόμματα, από όλους τους κοινωνικούς φορείς, από όλους τους φορείς της πόλης. Υπήρχε μία ευρεία συναίνεση. Υπήρξε η σύμφωνη γνώμη όλων για τη μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στη δυτική πλευρά της πόλης.
Βεβαίως, ακούστηκε ο ισχυρισμός από την πλευρά της Κυβέρνησης ότι τάχα δεν υπάρχει σχέδιο. Μα, ακριβώς, η μεταφορά της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στη δυτική πλευρά της πόλης, η απόφαση που ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ζώνης Καινοτομίας πάλι με την επιμέλεια των Υπουργών Μακεδονίας -Θράκης τα τελευταία χρόνια –γιατί τότε ολοκληρώθηκε η διαδικασία της απόφασης σχετικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ- ώστε να μπορέσει να ληφθεί απόφαση και να πάει στην ανατολική πλευρά της πόλης, η πολιτική απόφαση που ελήφθη σχετικά με τη δημιουργία του τρίτου πυλώνα στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης, δημιούργησε αυτό το τρίγωνο ανάπτυξης στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη.
Κύριε συνάδελφε, πολλές από τις ενέργειες του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης δεν είχαν σαν πόλο ανάπτυξης και εμβέλειας τα στενά όρια της Θεσσαλονίκης. Η δουλειά που γίνεται σχετικά με το Θερμαϊκό Κόλπο, τον καθαρισμό του δηλαδή, εκτείνεται από τις ακτές της Χαλκιδικής μέχρι τις ακτές της Πιερίας. Η δουλειά που γίνεται σχετικά με το αντικαρκινικό έργο του Θεαγενείου εκτείνεται σε όλη την περιφέρεια, την ανατολική και δυτική Μακεδονία.
Το αποτέλεσμα του εγχειρήματος της ζώνης καινοτομίας Θεσσαλονίκης, ανεξάρτητα αν εδρεύει στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την ενίσχυση της καινοτομικότητας και της υποστήριξης μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων που ειδικεύονται και στοχεύουν στις νέες τεχνολογίες, έχει επιρροή όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, αλλά ακόμα και πέρα από τα βόρεια σύνορά μας.
Άρα, υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, οι οποίες μπορεί να έχουν σαν πόλο τη Θεσσαλονίκη του ενός και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων, όμως η εμβέλεια αυτών των δράσεων και των εγχειρημάτων είναι πολύ μεγαλύτερη.
Βεβαίως, δεν μπορώ να καταλάβω τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε η Υφυπουργός στο διοικητικό συμβούλιο της ζώνης καινοτομίας. Αναφέρω ενδεικτικά ότι στο διοικητικό συμβούλιο με τις «υπέρογκες» αμοιβές των 600 ευρώ το μήνα, που παίρνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου –και πολλά από αυτά δεν τα λαμβάνουν κιόλας- υπάρχουν πέντε έγκριτοι καθηγητές πανεπιστημίου, υπάρχουν κορυφαία στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδας και προήδρευε ένας εκ των κορυφαίων καθηγητών στα ζητήματα των νέων τεχνολογιών και όχι μόνο, ο οποίος είναι γνωστός και στις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Βασάλος που προήδρευσε πετυχημένα για πολλά χρόνια το μεγάλο αυτό εγχείρημα.
Όλες οι ενέργειες που έχουν να κάνουν με την αναπτυξιακή πολιτική του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης το τελευταίο διάστημα υπάρχουν στα Πρακτικά, όπως και στα έγγραφα που αφορούν το φόρουμ επιχειρηματικότητας. Αν θέλει η Κυβέρνηση να ρωτήσει, μπορεί να πάρει τηλέφωνο και να επικοινωνήσει και με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων οι οποίοι αποτέλεσαν τα ουσιαστικά συστατικά στοιχεία του φόρουμ επιχειρηματικότητας.
Μπορεί να επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στα πλαίσια του φόρουμ επιχειρηματικότητας, ήρθε και ενημέρωσε την επιχειρηματική κοινότητα της Βορείου Ελλάδας.
Επίσης, μπορεί να ενημερωθεί μέσα από τα Επιμελητήρια για την Επιτροπή Τουριστικής Περιφερειακής Ανάπτυξης, που επίσης είχε συγκεκριμένο έργο, που υπάρχει σε φακέλους που έχουμε αφήσει προτού αποχωρήσουμε.
Κλείνω, λέγοντας ότι εμείς επιζητούσαμε να δούμε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ακόμη πιο αναβαθμισμένο. Αν υπήρχαν περιθώρια βελτίωσης, αυτό που θα επιθυμούσαμε εμείς και θα επικροτούσαμε -αν το βλέπαμε από την Κυβέρνηση- είναι αυτά που είχαμε δρομολογήσει, να προχωρούσαν, να επένδυε η Κυβέρνηση σε όσα είχαν γίνει μέχρι τώρα. Αυτό δεν το βλέπουμε.
Ελπίζουμε να διαψευστούμε, γιατί δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών και έχουμε πει ότι θα είμαστε κοντά σε κάθε θετική προσπάθεια της Κυβέρνησης. Όμως μετά από τη σημερινή διαδικασία, δεν νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς ευχαριστούμε, κύριε Καλαφάτη.
Το λόγο έχει ο δεύτερος επερωτών κ. Τζίμας για τρία λεπτά.
(MB)
(MT)
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΤΖΙΜΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, κύριε Πρόεδρε, η Κυβέρνηση εγκαλεί τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας γιατί ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν ήξερα ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, κυρία Υφυπουργέ, ασκείται α λα καρτ κι ότι έχει χρονικό περιθώριο, δηλαδή ότι όταν μια κυβέρνηση εκλέγεται πρέπει αυτός να ασκείται μετά από πέντε μήνες.
Πήρατε μια συγκεκριμένη απόφαση με την οποία καταργήσατε το όνομα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Πρέπει να είστε διατεθειμένοι να υποστείτε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Δεν χρειάζεται να εκτοξεύετε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κι εθνικιστικές κορόνες για την ποιότητα του πολιτικού λόγου των συναδέλφων. Συμφωνώ μαζί σας ότι δεν μπορεί ο καθένας σ’ αυτή τη χώρα και σε καμία χώρα να κάνει εξωτερική πολιτική. Όμως εθνική πολιτική έχουμε υποχρέωση εμείς οι Έλληνες Βουλευτές να κάνουμε. Είμαστε Βουλευτές του ελληνικού Έθνους. Και πού ακούστηκε, κυρία Υφυπουργέ, να διατυπώνει η Κυβέρνηση στην Αίθουσα αυτή την εξής φράση, κατά την άποψή μου απαράδεκτη; Λέει: «Σε τι εμπόδισε το ΥΜΑΘ την αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από εκατόν πενήντα χώρες»; Αφού λοιπόν έχετε αυτή την πίστη, τότε καταργήστε και το αεροδρόμιο «Μακεδονία», το αεροδρόμιο της Καβάλας, του «Μεγάλου Αλεξάνδρου», -καταργήστε τα ονόματα αυτά- ή του «Δημοκρίτου», καταργήστε τη «Βεργίνα», καταργήστε το «Δίον» γιατί, όπως φαίνεται, ούτε αυτά συνέβαλαν στο να αποτρέψουν την αναγνώριση του γειτονικού κρατιδίου με το όνομα «Μακεδονία». Και δεν είναι λαϊκιστικό αυτό, αγαπητέ Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε του Συνασπισμού. Να θυμίσουμε ότι οι περισσότερες αναγνωρίσεις του γειτονικού κράτους των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία» δεν έγιναν επί των ημερών μας. Έγιναν όταν κυβερνούσε η σημερινή Κυβέρνηση.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όλοι οι Έλληνες είναι εκ προοιμίου πατριώτες. Δεν είναι κακό κάποιος να εκφέρει εθνικό, πολιτικό και πατριωτικό λόγο. Δεν είναι μίασμα να είναι κάποιος πατριώτης εν πάση περιπτώσει, ούτε προνόμιο μιας πολιτικής δύναμης, ούτε ορισμένων πολιτικών. Όμως δεν είναι δυνατόν στην Αίθουσα αυτή του Κοινοβουλίου να υποβαθμίζεται και να μηδενίζεται ο ρόλος των εξουσιών από το ’74 μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Δηλαδή έτσι όπως είναι σήμερα ήταν η Μακεδονία και η Θράκη το 1970; Δεν έγιναν σχεδιασμοί και από την Κυβέρνηση του αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Εγνατία Οδό και εκτελέστηκε το έργο αυτό κατά ένα μεγάλο μέρος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και κατά ένα άλλο μέρος από τη Νέα Δημοκρατία; Γνωρίζετε ότι από την Ορεστιάδα για να πας στην Ηγουμενίτσα σήμερα γλυτώνεις έξι ώρες; Δεν είναι πρόοδος αυτή; Είναι ίδια τα σχολεία της Μακεδονίας και Θράκης τώρα με τα σχολεία του 1974; Ναι, θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα. Όμως η ποιότητα ζωής των Μακεδόνων και των Θρακών έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και σ’ αυτό φυσικά συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις των ετών αυτών.
Τέλος, κυρία Υφυπουργέ, μέχρι το 2006 η Κυβέρνησή σας δεν είχε απολύτως καμία πολιτική ούτε για την προστασία του Θερμαϊκού ούτε για τη Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης. Το είπατε και μόνη σας. Τα δύο νομοσχέδια για την ίδρυση αυτών έγιναν τον Αύγουστο του 2006. Μην έρχεστε λοιπόν στην Αίθουσα αυτή να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία γιατί δεν τα προχώρησε όπως επιθυμούσατε. Σας παραδώσαμε μελέτη ρύπανσης του Θερμαϊκού, που την έκανε ο καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νικολαϊδης. Σας παραδώσαμε έτοιμη μελέτη, κίνητρα για τη Ζώνη Καινοτομίας, τα οποία είχαν βγει και στο Διαδίκτυο το 2008 και ζητούσαμε από τον κόσμο σε δημόσια διαβούλευση να πει τις απόψεις του για το ποιες επιχειρήσεις έπρεπε να μπουν σ’ αυτή τη Ζώνη Καινοτομίας. Αναλάβατε λοιπόν τώρα. Συνεχίστε αυτές τις δύο καινοτόμες ενέργειες! Η Ζώνη Καινοτομίας στη Φινλανδία για να γίνει πράξη από την ώρα που συνελήφθη ως ιδέα μέχρι να μπει η πρώτη επιχείρηση πέρασαν δεκατρία χρόνια. Εσείς τώρα μας λέτε ότι θα ξεκινήσετε από το μηδέν. Δηλαδή χάσαμε τρία χρόνια για τη Ζώνη Καινοτομίας; Πάρτε έτοιμο το υλικό.
(GK)
(2MB)
Δεν λέω ότι φθάσαμε στο ωμέγα, όμως έχει γίνει πρόοδος. Και τα κίνητρα είναι έτοιμα και η χωροθέτηση είναι έτοιμη και η παραχώρηση από το Υπουργείο Άμυνας συγκεκριμένης ζώνης στο ΣΕΔΕΣ είναι έτοιμη για υπογραφή. Προχωρήστε τα. Θα καρπωθείτε εσείς το πολιτικό όφελος, όμως θα ωφεληθεί ο λαός της Βόρειας Ελλάδας.
Τέλος, τι θα γίνει με το Άγιο Όρος; Είχε καθοριστικό ρόλο το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με την αναστήλωση και την ανακαίνιση των ιερών μονών. Το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς –το γνωστό ΚΕΔΑΚ- με προϋπολογισμό περίπου 20 εκατομμύρια το χρόνο ασκούσε σημαντικό έργο και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ήταν εποπτεύουσα αρχή. Πρέπει να μας πείτε στην Αίθουσα αυτή τι θα γίνει με την αξιοποίηση της περιουσίας του Αγίου Όρους.
Τέλος, εμείς είμαστε σε μια λογική ότι στο κράτος μας, το ελληνικό κράτος, πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε πολιτική ζωή ευνομούμενη σε μια κοινωνία χωρίς η μία κυβέρνηση να σέβεται τις επιτυχίες της προηγούμενης.
Έχουμε πεδία αντιπαραθέσεων πολλά να αντιπαρατεθούμε. Όμως, ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα, ιδιαίτερα σε εθνικούς συμβολισμούς, εκεί πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σαν μία γροθιά.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε, κύριε Τζίμα.
Η Υφυπουργός κυρία Θεοδώρα Τζάκρη έχει το λόγο για δέκα λεπτά, για να δευτερολογήσει.
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η δεύτερη φορά που καλούμαι να απαντήσω ουσιαστικά στην ίδια επερώτηση από πλευράς των συναδέλφων της Βορείου Ελλάδος και για δεύτερη φορά διερωτώμαι αν πράγματι στην προηγούμενη κυβέρνηση συνολικά υπάρχει συναίσθηση ότι οι άνθρωποι αυτοί κυβέρνησαν τη χώρα επί πεντέμισι ολόκληρα χρόνια και ότι η κατάσταση που υπάρχει σήμερα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής και των δικών τους πολιτικών.
Τι εννοώ μ' αυτό; Αντιμετωπίζω μέσα από την επερώτηση των αξιοτίμων συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας και από την όλη συζήτηση που διεξάγεται έως τώρα σε αυτήν εδώ την Αίθουσα μία προσπάθεια προβολής του δήθεν έργου που επιτελέσθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης την τελευταία πενταετία και το οποίο δήθεν τώρα κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Πράγματι από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα καθήκοντα ως Υφυπουργός Εσωτερικών, αναζήτησα το έργο αυτό με μοναδικό σκοπό να το συνεχίσω για το καλό του συνόλου των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος.
Το τι συνάντησα στις διάφορες Διευθύνσεις του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, κύριοι πρώην Υπουργοί του συγκεκριμένου Υπουργείου, εν ολίγοις σας το περιέγραψα προηγουμένως –νομίζω πως το γνωρίζετε κι εσείς πολύ καλά- απαντώντας κατά σειρά στα ερωτήματα για κάθε ένα από τα φερόμενα πομπωδώς ως σημαντικά εγχειρήματα του Υπουργείου, για τη συνέχιση των οποίων και αγωνιούν οι αξιότιμοι συνάδελφοι με την παρούσα επερώτηση.
Όλα τα μεγάλα και στρατηγικής σημασίας εγχειρήματα, τα οποία περιγράφονται ως έκθεση ιδεών στην επερώτησή τους, στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι δεν είναι παρά σκέψεις, προτάσεις ή το πολύ-πολύ αποφάσεις που λήφθηκαν κυριολεκτικά στο πόδι στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης εν όψει των εθνικών εκλογών και χάριν εντυπώσεων, χωρίς ουσιαστική εργασία και στόχευση, αλλά με μοναδικό σκοπό να εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου που να ευχαριστεί πότε τη μία κοινωνική και επαγγελματική ομάδα, με αόριστες υποσχέσεις και πομπώδεις δηλώσεις.
Δεν λέω καμία υπερβολή, όταν επισημαίνω ότι στα πεντέμισι χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το σοβαρότατο εγχείρημα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ αποτέλεσε αγαπημένο θέμα εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στα εκάστοτε εγκαίνια της Έκθεσης, χωρίς ποτέ να πραγματοποιηθεί μία οικονομοτεχνική μελέτη που θα αντιμετώπιζε το θέμα της επιλογής του κατάλληλου χώρου, το θέμα της κατασκευής του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, το βασικότατο θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης για την ανέγερση του νέου κτηριακού συγκροτήματος και φυσικά το θέμα της αξιοποίησης του σημερινού εκθεσιακού κέντρου με τρόπο ώστε να αντιμετωπιστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση του κέντρου της Θεσσαλονίκης που λόγω της έλλειψης πρασίνου είναι τεράστια.
Τι κάνατε επί πεντέμισι χρόνια για το ζήτημα αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Λίγους μόνο μήνες πριν τις εθνικές εκλογές πήρατε μία απόφαση μετεγκατάστασης της ΔΕΘ σε έκταση του Τ.Ε.Ι. στη Σίνδο, χωρίς βέβαια να έχει προηγηθεί κάποια μελέτη για την επιλογή του συγκεκριμένου τόπου και σπεύσατε να τη διατυμπανίσετε σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα ωσάν έχει ολοκληρωθεί με την ενέργεια αυτή όλο το εγχείρημα του Υπουργείου για τη μετεγκατάσταση της συγκεκριμένης Έκθεσης!
Ακόμη χειρότερα έρχεστε σήμερα και απαιτείτε από τη νέα Κυβέρνηση που αριθμεί λίγο παραπάνω από πενήντα ημέρες κυβερνητικής θητείας να σας πει σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες προέβη για την ολοκλήρωση του σχεδίου που εσείς ποτέ δεν αρχίσατε ουσιαστικά, ή τουλάχιστον να σας παραδώσει χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, στις οποίες θα προβεί άμεσα για τη συνέχιση του ανύπαρκτου πραγματικά εγχειρήματός σας.
Και δεν λέω υπερβολές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν επισημαίνω ότι ακόμα και αυτά τα εγχειρήματα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, όπως είναι και η Ζώνη Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, τα αντιμετωπίσατε ως ευκαιρίες διασπάθισης του δημόσιου χρήματος σε ημέτερους και κομματικούς σας φίλους.
Γιατί, πώς αλλιώς να εξηγήσω τις υπέρογκες αμοιβές του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. που συστήσατε με νόμο για την πραγματοποίηση της χωροθέτησης της Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και για την οργάνωση ενός πλαισίου κριτηρίων ένταξης σ’ αυτή των επιχειρήσεων;
Κύριε Καλαφάτη, δεν είναι μόνο τα 750 ευρώ του μέλους. Είναι και τα 13.000 ευρώ του Διευθύνοντα Συμβούλου του κ. Οσμάνογλου, ...
(DP)
(GK)
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Επτακόσια ευρώ το μήνα…
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης):…ο οποίος έχει ένα εξαιρετικό βιογραφικό γιατρού με λαμπρές περγαμηνές στην έρευνα και στην βιοϊατρική, αλλά δεν νομίζω ότι έχει καμία σχέση ο ίδιος με την ανάπτυξη στη βόρεια Ελλάδα, όπως δεν έχει ως εξπέρ ούτε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης στον οποίο δίνατε 1.500 ευρώ τον μήνα –τα παίρνει, κύριε Καλαφάτη, σας διαβεβαιώ- ούτε και οποιοσδήποτε πρόεδρος που έχει πάρει 3.000 ευρώ ή δεν ξέρω ποια αμοιβή.
Τρία χρόνια μετά αυτό που έχω να σας πω εγώ είναι ότι δεν λειτούργησε ουσιαστικά τίποτε. Δεν έχει συνταχθεί, όπως ανέφερα και προηγουμένως αναλυτικότατα, ούτε ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας –οι τέσσερις κανονισμοί αυτοί που έπρεπε να υπάρχουν για να είναι η συγκεκριμένη εταιρεία Α.Ε. ουσιαστικά ενεργής- ούτε και στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που ουσιαστικά ήταν ο μπούσουλας για να λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία. Μάλιστα φροντίσατε να το αναθέσετε σε εξωτερικούς μελετητές ώστε να καταστεί δυνατόν και σε τρίτους, φίλους και ημέτερους να εισπράξουν χρήματα από τον κρατικό κορβανά στην πλάτη πάντα του ελληνικού λαού.
Και τί έκανε έως σήμερα η εταιρεία αυτή; Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας και δίχως την οποιαδήποτε μελέτη, βιάστηκε να παραδώσει λίγο πριν από τις εθνικές εκλογές και επειδή κατάλαβε το γεγονός ότι ήταν τελείως χαμένο για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ένα αμφίβολο προσχέδιο χωροθέτησης της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης που μένει όμως να τύχει σοβαρής επεξεργασίας πριν υποβληθεί για έγκριση στα συναρμόδια και εποπτεύοντα Υπουργεία.
Και τώρα ρωτάτε τον νέο Υφυπουργό Εσωτερικών πώς σκοπεύει να συνεχίσει το προαναφερόμενο ανύπαρκτο έργο της σκανδαλώδους αυτής εταιρείας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Αυτό που σίγουρα σκοπεύουμε να κάνουμε, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, είναι να σταματήσουμε την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και την κοροϊδία του ελληνικού λαού και ιδίως του λαού της Βορείου Ελλάδος, εξορθολογίζοντας τη λειτουργία και τις δαπάνες της εταιρείας αυτής και αναδομώντας το Δ.Σ. αυτής, ώστε να λάβει πια ένα τεχνοκρατικό και αποτελεσματικό χαρακτήρα που θα είναι σε θέση να συντάξει και το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που ακόμη εκκρεμεί και τους κανονισμούς της λειτουργίας της εν λόγω εταιρείας.
Και εάν πρέπει να συνεχίσω, θα πρέπει να πω ότι με θλίβουν τα ερωτήματα των συναδέλφων αναφορικά με το εάν θα συνεχίσουμε ή όχι τη χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων, όπως της Κινητής Μονάδας Πρόληψης Καρκίνου του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης καθώς, όπως σας εξήγησα και παραπάνω, ήταν τόση η βιασύνη και η προχειρότητα των αποφάσεων της απελθούσας Κυβέρνησης και δη στο ΥΜΑΘ, ώστε να έχει πετύχει εντός του 2009 την υπογραφή ογδόντα δύο χρηματικών ενταλμάτων για την χρηματοδότηση κοινωνικών δράσεων και δαπανών συνολικού ύψους 404.000 ευρώ που όμως, ακυρώθηκαν όλα από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν εγκρίθηκε κανένα για τον απλούστατο λόγο ότι εκδόθηκαν χωρίς τη σύννομη διαδικασία. Και το χειρότερο είναι ότι η ηγεσία στο ΥΜΑΘ, και εσείς και ο προηγούμενος Υπουργός, είχαν πληροφορηθεί και προφορικά και εγγράφως και από την Επίτροπο του Υπουργείου αλλά και από τη Σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι τα υπό έκδοση εντάλματα θα ακυρωθούν καθώς εκδίδονταν για την αντιμετώπιση δαπανών κατεπειγουσών και εθνικού χαρακτήρα ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που προέκυψε στη χώρα, ενώ δεν τηρούσαν τα χαρακτηριστικά αυτά καθώς στην πραγματικότητα επρόκειτο για επιχορηγήσεις σε συλλόγους για την πραγματοποίηση πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
Γιατί με τέτοιο χαρακτήρα εκδόθηκε, κύριε Καλαφάτη, και το ένταλμα χρηματοδότησης της Κινητής Μονάδας Πρόληψης Καρκίνου του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, καθώς το ΥΜΑΘ δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει ένα σύννομο τρόπο χρηματοδότησης του Νοσοκομείου γι’ αυτό τον τόσο σοβαρό σκοπό, αλλά προτίμησε να εκδώσει το ποσό της επιχορήγησης ύψους 70.000 ευρώ σε διαταγή ενός Σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης» και να αναγράψει ότι το ποσό αυτό δίδεται για λόγους κοινωνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, με αποτέλεσμα φυσικά το ένταλμα να ακυρωθεί, αφού με τη συγκεκριμένη αναφορά στο χρηματικό ένταλμα δεν προέκυπτε ούτε ο εθνικός χαρακτήρας της δαπάνης, ούτε φυσικά η επείγουσα χρήση της.
Αυτές τις χορηγήσεις μας ρωτάτε εάν θα τις συνεχίσουμε, κύριε συνάδελφε. Σας απαντώ, λοιπόν, ότι όχι, διότι τις παρανομίες και την κοροϊδία του ελληνικού λαού εννοούμε πραγματικά να τις σταματήσουμε δια παντός. Θα θέσουμε αυτές τις σοβαρότατες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα σε ένα νόμιμο κονδύλιο και θα τις εκπληρώσουμε αυτή τη φορά, κύριε Καλαφάτη.
Για το ΚΕΔΑΚ που ανησυχείτε, κύριε Τζίμα, θα σας διαβεβαιώσω ότι οι αρμοδιότητες του πρώην Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ως σύνολο και οι πιστώσεις και οι δράσεις και τα προγράμματα μεταφέρονται στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης και εντάσσονται στο σύνολό τους στο Υπουργείο Οικονομικών, οπότε δεν έχετε κανένα πρόβλημα να ανησυχείτε.
Έπειτα απ’ όσα ανέφερα τόσο στην αρχή όσο και στη δευτερολογία μου, κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι κατέστη σαφής η διαφορά στον τρόπο άσκησης της πολιτικής ανάμεσα στην απελθούσα Κυβέρνηση και στη σημερινή.
Ζητάτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με άναρθρες κραυγές δήθεν συμβολισμούς και κορώνες να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική –εθνική πολιτική, όπως τη λέτε εσείς, κύριε Τζίμα- και λησμονάτε την παντελή αναποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας μας από την κυβέρνησή σας. Προσπαθείτε να εκμεταλλευτείτε το συναίσθημα του λαού της Βορείου Ελλάδος και να υποβαθμίσετε με τον τρόπο αυτό την τεράστια προσπάθεια της σημερινής Κυβέρνησης να αναβαθμίσει την περιοχή μας, που επί των ημερών σας γνώρισε τον χειρότερο οικονομικό μαρασμό στην ιστορία της.
(LM)
(DP)
Αλλά η πραγματικότητα που ζουν οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδος σήμερα, μετά από πεντέμισι χρόνια των σοβαρών εγχειρημάτων που συνόδευσαν τη διακυβέρνησή σας, σας διαψεύδει οικτρά. Σας το λέω για μια ακόμη φορά. Γιατί οι πολίτες κατανοούν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ότι ο μόνος τρόπος ενδυνάμωσης της περιοχής μας, που είναι πράγματι μια εθνικά ευαίσθητη περιοχή, είναι να επενδύσουμε σοβαρά στην ανάπτυξη που θα πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό μας χαρτί. Σε αυτήν πρέπει να επενδύσουμε και όχι σε πολιτικές που τις χαρακτηρίζουν οι κορώνες, οι φωνασκίες και οι ευκαιριακές υποσχέσεις, οι οποίες πολιτικές άλλωστε έχουν αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ατελέσφορες.
Η ανάπτυξη αποτελεί τον πρωταρχικό μας στόχο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και όσο και αν υποτιμάτε τη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης, πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε ότι αυτή η Γραμματεία, ως τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, θα επιτελέσει πολύ σοβαρότερο εθνικό έργο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, απ’ αυτό που παρήγαγαν τα τελευταία πεντέμισι χρόνια οι ηγεσίες του ΥΜΑΘ, υπό τη διακυβέρνησή σας, με την αναποτελεσματικότητα και την αδράνεια των πράξεων που επέδειξαν.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Παναγιωτόπουλος, έχει το λόγο για έξι λεπτά.
ΠΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω τον αξιότιμο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις ευχές που έδωσε στη Νέα Δημοκρατία, μετά και τη χθεσινή κορυφαία διαδικασία της ανοιχτής εκλογής του νέου Αρχηγού. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς και περήφανοι που περίπου 800.000 συμπολίτες μας έκαναν την επιλογή να συμμετάσχουν σ’ αυτή τη διαδικασία της προσφυγής στην ανοιχτή κοινωνία που αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να εκλέξει το νέο Αρχηγό και διπλά ευτυχής που φθάσαμε χθες στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, με την εκλογή του νέου Προέδρου, του 7ου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του κ. Αντώνη Σαμαρά.
Τώρα, σε ό,τι αφορά την αναδρομή που έκανε ο κύριος συνάδελφος στο παρελθόν, στη δεκαετία του ’90 και στην ειδικότερη αναφορά που έκανε στο νέο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Σαμαρά, θέλω απλώς να σημειώσω ότι ο κ. Σαμαράς, δεκαέξι χρόνια μετά επιβεβαιώθηκε πλήρως από τα γεγονότα. Επιβεβαιώθηκε όταν έλεγε ο κ. Σαμαρά από τότε, ότι το όνομα αποτελεί το όχημα του αλυτρωτισμού, της αλυτρωτικής προπαγάνδας των γνωστών σοβινιστικών και ακραίων εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων, μιας προπαγάνδας η οποία δεν στρέφεται μόνο εναντίον της Ελλάδος, στρέφεται και εναντίον της Βουλγαρίας και γενικότερα στρέφεται εναντίον της ειρήνης, της ασφάλειας, των σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας όλων των λαών της Βαλκανικής.
Σε μία τέτοια πραγματικότητα, στην πραγματικότητα των καλών σχέσεων, της καλής γειτονίας, της συνεργασίας όλων των Βαλκανικών λαών εξακολουθεί να πιστεύει και σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Το ότι οι συγκεκριμένοι ακραίοι, εθνικιστικοί, σοβινιστικοί κύκλοι των Σκοπίων εξακολουθούν να εμμένουν στις συγκεκριμένες θέσεις, όπως είπα και πριν στην πρωτολογία μου, απεδείχθη και από τις πρόσφατες επανειλημμένες δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων του κ. Γκρούεφσκι κατά τη διεθνή περιοδεία που πραγματοποίησε πριν από λίγο καιρό.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, βλέπω ότι οι συνάδελφοι που παίρνουν την πρωτοβουλία να ασκήσουν κριτική στη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτά που έπραξε ως Κυβέρνηση, βάζουν στην άκρη και ξεχνούν τα όσα πέτυχε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Διάσκεψη του Βουκουρεστίου. Είναι κρίμα που το ξεχνούν, γιατί η επιτυχία στο Βουκουρέστι, υπήρξε επιτυχία εθνικού βεληνεκούς και νομίζω ότι έχει την αντανάκλασή της σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά βεβαίως, πρωτίστως, οφείλεται στους πολιτικούς χειρισμούς, στις πολιτικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης Καραμανλή.
Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την επιλογή και στη δευτερολογία της κυρίας Υφυπουργού, που είναι μια νέα πολιτικός, δυναμική πολιτικός, προερχόμενη από τη Μακεδονία, να κινηθεί σε υψηλούς τόνους και χρησιμοποίησε πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς για να επιτεθεί στην Αντιπολίτευση.
(AD)
(LM)
Εγώ άκουσα τους συναδέλφους και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία, μεταξύ αυτών τους πρώην Υπουργούς, τον κ. Τζίμα, τον κ. Καλαφάτη –και αυτοί Μακεδόνες- να μιλούν με συναίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και να κάνουν μια κριτική μέσα σε λελογισμένα πλαίσια. Δεν άκουσα ούτε κορώνες εθνικιστικές ούτε σοβινιστικές υστερίες, όπως αυτές που μας περιέγραψε η κυρία Υφυπουργός.
Κυρία Υφυπουργέ, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν θα σας βοηθήσουν αυτές οι λεκτικές, οι πολιτικές φραστικές ακρότητες. Δεν θα σας βοηθήσουν. Είστε σ’ ένα κρίσιμο πόστο στο οποίο θα σας ευχηθώ, παρόλο που είμαι στην Αντιπολίτευση, να πετύχετε για το καλό του τόπου και για το καλό της Μακεδονίας. Σ’ αυτό θα πρέπει να επιζητείτε συνεργασία, συνέργια, συμπαράσταση.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτρέψτε μου να σας πω ότι αρχίζετε άσχημα. Άκουσα τους συναδέλφους να κάνουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις και ταυτόχρονα να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις. Και όπως εμείς αναγνωρίσαμε –άκουσα προηγουμένως τον συνάδελφο κ. Τζίμα- ότι και επί κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ έγιναν σημαντικά πράγματα για τη Μακεδονία, θα παρακαλέσω και εσάς με τη ρήτρα της καλής πίστεως η οποία διατρέχει όλο το νομικό μας πολιτισμό και το θεσμικό μας οικοδόμημα, να αναγνωρίσετε και τα όσα σημαντικά έγιναν από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Το τι συμβαίνει στην περιοχή, μας αφορά όλους και όλοι έχουμε συνεισφέρει. Εύχομαι δε και στην Κυβέρνησή σας να πραγματοποιήσει ανάλογο έργο στη Μακεδονία, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, μ’ αυτό που πραγματοποίησαν οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι η πολιτική δεν είναι μόνο διαχείριση κονδυλίων ή διαχείριση καθημερινότητας. Η πολιτική είναι και διαχείριση πολιτικών συμβολισμών. Και με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης θεωρώ, κυρία Υπουργέ, ότι ο Πρωθυπουργός απέτυχε σ’ ένα σημαντικό χειρισμό του και έστειλε λανθασμένα μηνύματα. Θέλω να πιστεύω, παρά τη θέλησή του. Θέλω να πιστεύω ότι δεν στάθμισε, δεν αξιολόγησε τελικά αυτό που έκανε και το έκανε με κριτήρια διαχείρισης των χαρτοφυλακίων, διαχείρισης της υπόθεσης της δημιουργίας του νέου υπουργικού σχήματος. Όμως, σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου έκανε ένα σοβαρότατο λάθος.
Και κλείνοντας, θα επιμείνω ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην ανάγκη –επιβάλλεται- να προσέλθει ο κ. Παπανδρέου στην Εθνική Αντιπροσωπεία και να μας ενημερώσει για τα διαμειφθέντα στις δύο συναντήσεις με τον κ. Γκρούεφσκι, ιδιαίτερα στη συνάντηση των Πρεσπών, για να δούμε τι νόημα έχει και τι θετικά αποτελέσματα για τον τόπο παρήχθησαν σ’ αυτές τις δύο συναντήσεις, τη στιγμή –το τονίζω- που υπάρχει μία παράλληλη διαδικασία, σημαντική διαδικασία, καίρια διαδικασία, η οποία γίνεται με τη μεσολάβηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παναγιωτόπουλο.
Κυρία Υπουργέ, έχετε δικαίωμα τριτολογίας. Προτίθεσθε να τριτολογήσετε;
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της υπ’ αριθμόν 4/3/25.11.2009 επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σχετικά με την κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν διανεμηθεί τα Πρακτικά της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2009 και ερωτάται το Σώμα αν τα επικυρώνει.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Λεβέντης): Συνεπώς, τα Πρακτικά της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2009 επικυρώθηκαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Σώματος και ώρα 21.28΄ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Τρίτη 1η Δεκεμβρίου και ώρα 18.00΄, με αντικείμενο εργασιών του Σώματος α) κοινοβουλευτικό έλεγχο: συζήτηση αναφορών και ερωτήσεων και β) νομοθετική εργασία, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που σας έχει διανεμηθεί.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
Τελευταία Αποθήκευση: 30/11/2009 6:46:00 μμ Από: Ατζαράκη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε: 30/11/2009 6:46:00 μμ
PDF:
es20091130.pdf
TXT:
es091130.doc
Επιστροφή