ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Συνεδριάσεις Ολομέλειας

Περίδος: ΙΒ, Σύνοδος: (Θέρος '09), Συνεδρίαση: ΙΖ΄ 08/07/2009

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παρακάτω Πρακτικό δεν αποτελεί το τελικό κείμενο, διότι εκκρεμούν ορθογραφικές, συντακτικές και νομοτεχνικές διορθώσεις.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2009
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΙΖ΄
Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2009

Αθήνα, σήμερα στις 8 Ιουλίου 2009, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.07΄ συνήλθε στην Αίθουσα συνεδριάσεων του Βουλευτηρίου το Τμήμα Διακοπής Εργασιών της Βουλής (Α’ Σύνθεση) για να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δ’ Αντιπροέδρου αυτής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση.
Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Στην πρωινή συνεδρίαση το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής.
Στη σημερινή απογευματινή συνεδρίαση θα συζητηθούν τα άρθρα του νομοσχεδίου όλα μαζί ως μια ενότητα. Αύριο θα συζητηθούν οι τροπολογίες.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω κάποιες νομοτεχνικές προσθήκες και διορθώσεις στα άρθρα 1, 2, 3, 11, 12, 13, 35 και 36.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Να κατατεθούν στα Πρακτικά και να διανεμηθούν στους συναδέλφους Βουλευτές.
(Στο σημείο αυτό ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνιος Μπέζας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες νομοτεχνικές προσθήκες και διορθώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:


































































ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας κυρία Παρασκευή Μπουζάλη.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΑΛΗ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νέο πλαίσιο για το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκτείνεται σε πέντε κεφάλαια ενότητες. Περιλαμβάνει τριάντα οχτώ άρθρα και φυσικά τις τροπολογίες.
Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει τα άρθρα 1 έως 8 στα οποία περιλαμβάνονται οι βασικές φορολογικές διατάξεις που προωθούνται σχετικά με την τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή τη διόρθωση κερδών σε περίπτωση διαπίστωσης τιμολογιακών αποκλίσεων, την τεκμηρίωση των τιμών στις ενδοομιλικές διασυνοριακές συναλλαγές, στους κανόνες υποκεφαλαιοδότησης των επιχειρήσεων, στο φορολογικό απόρρητο στη ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων, στο ΕΤΑΚ, στις εκπτώσεις δωρεών και στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας.
Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τα άρθρα 9 έως 14 τα οποία αναφέρονται στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης για σημαντικές επενδύσεις με στόχο την προώθηση των πολιτικών της Λισαβόνας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει τα άρθρα 15 έως 17 και σ’ αυτή την ενότητα περιλαμβάνονται θέματα που αφορούν την τροποποίηση του κεφαλαίου Α του ν.3746/2009 για το ΤΕΚΕ.
Στην τέταρτη ενότητα περιλαμβάνεται το άρθρο 18 που αφορά τη σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ειδικού Σκοπού «Ίδρυμα Eurobank» για πρόγραμμα πυρόπληκτων.
Στην πέμπτη ενότητα είναι τα άρθρα 19 έως 32 που σχετίζονται με ρυθμίσεις και διάφορες διατάξεις δηλαδή την ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων από επεισόδια, την ρύθμιση θεμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης, θέματα της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε., την εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου σε στεγαστικά δάνεια, τα θέματα Ταμείων Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού και τα θέματα της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ.
Τέλος περιλαμβάνονται και οι τροπολογίες οι οποίες αφορούν τον Ειδικό Φόρο Ι.Χ μεγάλου κυβισμού και ως άρθρο τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, τη φορολογία κερδών από λαχεία και από τηλεφωνικά έπαθλα. Συζητάμε επίσης την απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των κερδών από αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα ή οι επιχειρήσεις από τη διάθεση προς τη Δ.Ε.Η. ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν από την ένταξή τους σε πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 10 KW, την κατάργηση των προηγούμενων διατάξεων που αφορούν την απαλλαγή από το Φ.Π.Α. των εμπορευμάτων που εισάγονται από ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε τρίτες χώρες. Αυτό γίνεται μετά την ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας του 2007/74. Επίσης καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν στις απαλλαγές των ειδών που εισάγονται από τρίτες χώρες για τον εξοπλισμό της δευτερεύουσας κατοικίας.

(BA)
(1XP)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εν συντομία τα άρθρα του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι τα παρακάτω:
Το άρθρο 1 προβλέπει τη διόρθωση των κερδών των επιχειρήσεων σε περίπτωση διαπίστωσης τιμολογιακών αποκλίσεων. Ουσιαστικά, για να επιτευχθεί η διαφάνεια, αλλά και ο αποτελεσματικότερος έλεγχος, προωθείται η εναρμόνιση της εθνικής φορολογικής νομοθεσίας με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την τεκμηρίωση των τιμών των ενδοομιλικών συναλλαγών των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η υιοθέτηση των βασικών αρχών που περιλαμβάνονται στις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ, σχετικά με τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις.
Το άρθρο 2 θεσπίζει την υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων, που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, να τεκμηριώνουν πλέον τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Με τον τρόπο αυτό οι φορολογικές αρχές, σε περίπτωση ελέγχου, θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν την τήρηση της αρχής της ανοικτής αγοράς, δηλαδή ορθότερη εκτίμηση και προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης, περιορισμός της φοροδιαφυγής, αλλά και αντιμετώπιση της διπλής φορολόγησης.
Το άρθρο 3 προβλέπει τον περιορισμό της έκπτωσης των τόκων δανείων που καταβάλλονται από συνδεδεμένες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει ουσιαστικά φρένο στον εκτεταμένο ενδοομιλικό δανεισμό των εταιρειών, σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν. Συνεπώς, αποθαρρύνεται ο εκτεταμένος ενδοομιλικός δανεισμός από συνδεδεμένη επιχείρηση. Οι επιχειρήσεις πλέον θα δανείζονται σύμφωνα με τις πραγματικές δανειακές τους ανάγκες, γεγονός που θα συμβάλει στη διατήρηση της ρευστότητας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το άρθρο 4 προσθέτει μία νέα περίπτωση στην παρ. 5, του άρθρου 85 και αφορά την εξαίρεση από την προστασία του φορολογικού απορρήτου για τις εταιρείες εκείνες στις οποίες το δημόσιο αναθέτει μελέτες, με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, αλλά και του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Πρόκειται για σημαντική καινοτομία που συμβάλλει στον εντοπισμό των αδυναμιών του συστήματος, με τελικό βέβαια στόχο την ελαχιστοποίησή τους.
Το άρθρο 5 αφορά στη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Σχετίζεται με την περαίωση φορολογικών υποθέσεων που υπάγονται στον ν. 3259/2004. Η διάταξη αυτή βάζει τέλος στην κατάσταση που ισχύει μέχρι τώρα, προωθώντας την ανατροπή της περαίωσης, εφόσον οι οφειλέτες δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των φόρων τα οποία τους έχουν βεβαιωθεί.
Το άρθρο 6 προβλέπει την παράταση μέχρι και τις 31.12.2010 της έκπτωσης από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων ποσοστού 50% των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων από την πλευρά των επιχειρήσεων, με στόχο πάλι την ενίσχυση της καινοτομίας, αλλά και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το άρθρο 7 αφορά στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται και δίνει μία επιπλέον παράταση έξι μηνών για τη χορήγηση του πιστοποιητικού σχετικά με τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, με στόχο πάλι να λειτουργήσει το σύστημα πιο καλά, πιο αποτελεσματικά.
Το άρθρο 8 προβλέπει την έκπτωση δωρεών σε χρήμα που πραγματοποιούν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις προς το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, με στόχο την ενίσχυση των πόρων του.
Τα άρθρα 9 έως 14 ρυθμίζουν θέματα ταχείας αδειοδότησης επενδύσεων κεφαλαιώδους σημασίας. Πιο συγκεκριμένα: Ορίζεται το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, δηλαδή ένταξη των επιλέξιμων επενδύσεων, κριτήρια αξιολόγησης. Ορίζεται η διϋπουργική επιτροπή επενδύσεων και οι αρμοδιότητές της, ν. 3049/2002, ως αρμόδια και για την εποπτεία, αλλά και την παρακολούθηση της Διαδικασίας, με σκοπό να επιτυγχάνεται ο έλεγχος σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο. Ορίζεται η εταιρεία Invest in Greece Α.Ε. η πρώην ΕΛΚΕ Α.Ε. ως αρμόδια για τη διαχείριση της Διαδικασίας, καθώς και για τη διεκπεραίωση της αδειοδότησης των επενδύσεων που εντάσσονται στον παρόντα νόμο. Προβλέπεται αναλυτικά το περιεχόμενο του φακέλου της επένδυσης, δηλαδή, τα δικαιολογητικά και οι αιτήσεις που χρειάζονται.
Τα άρθρα 15 έως 17 προβλέπουν τροποποιήσεις στο κεφάλαιο Α΄ του ν. 3746/2009 για το ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεως και Επενδύσεων). Ειδικότερα προωθείται η ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας 2009/14/ΕΚ σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης, αλλά και την προθεσμία εκταμίευσης. Ουσιαστικά πρόκειται για μία σειρά τροποποιήσεων που αποβλέπουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Με το άρθρο 18 προβλέπεται η έγκριση της σύστασης του Κοινωφελούς Ιδρύματος Eurobank για το πρόγραμμα των πυρόπληκτων.
Το άρθρο 19 ρυθμίζει τις επιτροπές Πιστωτικών Κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το άρθρο 20 προβλέπει την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα επεισόδια.
Το άρθρο 21 προβλέπει την εφαρμογή του leasing στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το άρθρο 22 προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Π.Μ.Ε. Α.Ε), έτσι ώστε να συνεχιστεί και με τη δεύτερη φάση η στήριξη των επιχειρήσεων εκείνων που έχουν ανάγκη τη ρευστότητα.
Το άρθρο 23 προβλέπει τη δυνατότητα κάλυψης κατά 25% με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου των δανείων που λαμβάνουν οι ιδιώτες και οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης. Έτσι, είναι ένα μέτρο που θεωρούμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά τους ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν γρηγορότερα και ευκολότερα κατοικία ή επαγγελματική στέγη.
Το άρθρο 24 ρυθμίζει θέματα Ταμείων Πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού.
Το άρθρο 25 ρυθμίζει τα θέματα Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
Το άρθρο 26 αποκαθιστά την ορθή περιγραφή των αρμοδιοτήτων του γραφείου εκκαθάρισης μισθοδοσίας.
Το άρθρο 27 εισάγει νέες περιπτώσεις στο Εθνικό Ταμείο Συνοχής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στα άρθρα 32 και 34 που προβλέπουν την επιβολή φόρου στα μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., αλλά και την αναπροσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, θέλω να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα, σχετικά με την επιβολή του ετήσιου ειδικού φόρου για τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, επειδή ακούστηκαν πολλά. Ακούσαμε να λέγεται αρκετές φορές σήμερα το πρωί ότι η Κυβέρνηση εξαπάτησε τους πολίτες μέσα από τη μείωση των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα και μετά έφερε φορολογία. Επιτρέψτε μου να σας πω ότι πρόκειται για μία τελείως λανθασμένη προσέγγιση στο θέμα, αφού τα Ι.Χ. άνω των 1926 κυβικών έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν λίγοι και ορισμένοι οι φορολογούμενοι. Η Κυβέρνηση δεν είπε ποτέ ότι θα προβεί στη μείωση των τελών ταξινόμησης, με σκοπό να πάει ένας μικρομεσαίος να αγοράσει αυτοκίνητο των 2.500 κυβικών ή 3.000 κυβικών ή 5.000 κυβικών, γιατί σίγουρα όποιος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ένα τέτοιο αυτοκίνητο, θα πρέπει να φορολογείται και ανάλογα. Συνεπώς, όσοι κατέχουν Ι.Χ. άνω των 1.926 κυβικών δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των οικονομικά ασθενέστερων εισοδημάτων. Θυμίζω επίσης, ότι το μέτρο δεν αφορά την πλειοψηφία των αυτοκινήτων, γιατί δεν αφορά τις ειδικές κατηγορίες των υβριδικών και των αναπηρικών οχημάτων που εξαιρούνται από τα τέλη κυκλοφορίας, είτε για περιβαλλοντολογικούς, είτε για κοινωνικούς λόγους.
Ειπώθηκε επίσης ότι φορολογούνται τα υψηλού κυβισμού, επειδή ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον και μάλιστα ο εισηγητής της μειοψηφίας ίσως να το ειρωνεύτηκε κάπως. Οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη και να λάβει χώρα, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα Ι.Χ. των 300 ίππων διαθέτει την ίδια εκπομπή καυσαερίων με ένα Ι.Χ. των 90 ή των 100 ίππων. Θεωρώ ότι αυτό το γνωρίζουμε καλά και γι’ αυτό άλλωστε επιβάλλονται από την Κοινότητα συγκεκριμένα επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Με βάση αυτή τη λογική οι αυτοκινητοβιομηχανίες εξελίσσουν την τεχνολογία τους.
Όσον αφορά την αναπροσαρμογή –και τελειώνω κύριε Πρόεδρε- στην βενζίνη, πρέπει να πω ότι η χώρα μας σήμερα -και παρά την αύξηση- εξακολουθεί να εφαρμόζει για τη βενζίνη το ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο φορολογίας που προβλέπεται από την υποχρεωτικού χαρακτήρα Οδηγία 2003/96 και μάλιστα υπολείπεται ακόμα και τώρα κατά πολύ από το μέσο κοινοτικό επίπεδο φορολογίας.
Το άρθρο 33 προβλέπει την επιβολή τέλους στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας ή στη διάθεση του χρόνου της επικοινωνίας.
Το άρθρο 35 αναφέρεται στη φορολογία των κερδών από λαχεία, που ουσιαστικά μιλάμε για φόρο που επιβάλλεται σε κέρδη και όχι σε εισόδημα ή προσωπική περιουσία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει τα άρθρα 36 και 37.
Το άρθρο 36 αναφέρεται στην απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος που προβλέπεται για τα κέρδη που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από τη διάθεση προς τη Δ.Ε.Η. της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το άρθρο 37 αναφέρεται στην κατάργηση των διατάξεων των εμπορευμάτων που εισάγονται από τα ταξιδιώτες για τρίτες χώρες.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στο κάθε ένα άρθρο έχουμε να επισημάνουμε τα εξής. Στα άρθρα 1 έως 3 αναφέρονται οι κανόνες τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών και οι κανόνες υποκεφαλαιοδότησης των επιχειρήσεων.
(AD)



(1BA)
Θεωρούμε ότι είναι μία πρωτοβουλία και κάποιες ρυθμίσεις κρίσιμες που αντιμετωπίζουν ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, αλλά εδώ στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν είχε αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο.
Στόχος αυτών των ρυθμίσεων αυτών των άρθρων είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων. Μέσα από αυτά τα άρθρα θεσπίζεται η υποχρέωση των ελληνικών επιχειρήσεων που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους διασυνοριακές συναλλαγές. Στόχος είναι να αποφευχθεί το φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες με χαμηλότερη φορολογία μέσω υποτιμολογήσεων στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Επίσης, καθιερώνονται κανόνες υποκεφαλαιοδότησης επιχειρήσεων, οι οποίοι αποσκοπούν στον περιορισμό του εκτεταμένου ενδοομιλικού δανεισμού μίας εταιρείας σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά της.
Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες. Όμως, εδώ υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, τα οποία επισημάναμε και στην Επιτροπή. Κατ’ αρχήν υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θεωρούμε ότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι ανταγωνιστικές με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και θέλω να εξηγήσω γιατί και ποιες είναι οι επισημάνσεις μας σ’ αυτά τα θέματα.
Πρώτον, η αντιμετώπιση του θέματος δεν είναι καθολικού χαρακτήρα, αφού δεν εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις ενδοομιλικών συναλλαγών, αλλά μόνον αυτές που από τον έλεγχο, όπως λέει το συγκεκριμένο άρθρο, διαπιστώνεται ότι συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 2 κ.λπ., όπως επαναδιατυπώνεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου.
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί λόγοι και τρόποι για να μη διαπιστωθεί από τον έλεγχο αυτό που θα κινήσει την όλη διαδικασία. Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα. Γι’ αυτό ζητήσαμε να υπάρχει καλύτερη διατύπωση ούτως ώστε μ’ αυτές τις ρυθμίσεις η αντιμετώπιση του θέματος να έχει καθολικό χαρακτήρα. Προτείνεται να διατυπωθεί έτσι η διάταξη, ώστε να καλύπτει συστηματικά το σύνολο των ενδοομιλικών συναλλαγών, εκτός αυτών που δεν ξεπερνούν το ελάχιστο ποσό των 200.000 ευρώ.
Δεύτερον, το θέμα είναι πολύ προχωρημένο και απαιτητικό για να αφεθεί στη δικαιοδοσία του υφιστάμενου ελεγκτικού μηχανισμού. Είναι περίπλοκο θέμα όντως. Είναι σίγουρο ότι θα αποτύχει για τους γνωστούς σε όλους λόγους. Το 80% και άνω των χωρών με διαπιστωμένα υψηλού επιπέδου φοροελεγκτικούς μηχανισμούς έχουν συστήσει ειδικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Εμείς θα το αφήσουμε στο αναποτελεσματικό σύστημα που έχουμε μέχρι σήμερα ή θα εκμεταλλευθούμε την ευκαιρία να αφαιρέσουμε ένα πολλά υποσχόμενο αντικείμενο; Γιατί πραγματικά αυτό το αντικείμενο είναι πολλά υποσχόμενο και μπορεί πραγματικά να προσφέρει πολλά έσοδα στο ελληνικό δημόσιο.
Ο ν. 3728/2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης θα πρέπει να καταργηθεί, γιατί εκτός του ότι είναι λάθος, υπάρχει και ο κίνδυνος να εκδίδονται αντιφατικές αποφάσεις που θα περιπλέκουν τα θέματα, αφού κατά την παράγραφο 6 του άρθρου 2 του προτεινόμενου νομοσχεδίου λέει ότι κατά την έκδοση της απόφασης του προηγουμένου εδαφίου λαμβάνεται οπωσδήποτε υπ’ όψιν το περιεχόμενο του φακέλου που προβλέπεται στο άρθρο 26 του ν. 3728/2008.
Άρα, λοιπόν, ποιο θα λαμβάνεται υπ’ όψιν; Άλλα λέει ο νόμος του Υπουργείου Ανάπτυξης, άλλα λέει ο νόμος τον οποίο συζητούμε και ο οποίος θα ψηφιστεί σε λίγο.
Είναι γνωστό ότι ο νόμος του Υπουργείου Ανάπτυξης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και έγινε μόνο επειδή ο προηγούμενος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας αρνιόταν να περάσει το νομοσχέδιο σαν αυτό που συζητιέται σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα εκτεθούμε στον ΟΟΣΑ και στους διάφορους άλλους οργανισμούς που έχουν συσταθεί και παρακολουθούν τις επί του θέματος εξελίξεις σε κάθε χώρα, αφού θα υπάρχουν δύο νόμοι που θα ρυθμίζουν το ίδιο θέμα. Ξέρουμε, λοιπόν, ότι αυτοί οι δύο νόμοι είναι ανταγωνιστικοί και θα έπρεπε να υπάρχει μία ρύθμιση γι’ αυτό το ζήτημα.
Το υπό ρύθμιση θέμα έχει εξ ορισμού διεθνείς προεκτάσεις και απαιτεί υψηλό επίπεδο επαγγελματικής και επιστημονικής γνώσης για την πληρέστερη και ακριβέστερη διατύπωση των διατάξεων. Πιστεύουμε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι παρά την καλή διάθεση που έχουν αυτές οι ρυθμίσεις, θα είναι αναποτελεσματικές κατ’ αρχήν γιατί υπάρχει ανταγωνιστικότητα σε σχέση με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και επιπλέον δεν έχουν καθοριστεί με σαφέστερο τρόπο οι διατάξεις ούτως ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη συνέχεια. Εν πάση περιπτώσει, νομίζουμε ότι αν υπάρξει καλύτερη διατύπωση, μπορούν να προσφέρουν σημαντικά φορολογικά έσοδα στον Προϋπολογισμό.
Με το άρθρο 4 εξαιρείται από την προστασία του φορολογικού απορρήτου η χορήγηση στοιχείων από τις εφορίες σε τρίτους στους οποίους ανατίθεται μελέτη για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Είπαμε και στην Επιτροπή ότι δεν υπάρχει άλλος λόγος για να τακτοποιηθεί ένα τέτοιο θέμα και να γίνει μια τέτοια ρύθμιση παρά μόνο για να γίνει ανάθεση φορολογικών υποθέσεων σε ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι ο εισπρακτικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, δεν μπορεί να εισπράξει τα έσοδα, δεν μπορεί να εισπράξει τους φόρους. Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι γιατί το Υπουργείο δεν αξιοποιεί απευθείας τα στοιχεία που είναι σε θέση να γνωρίζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω του συστήματος TAXIS και ζητά τη βοήθεια των ιδιωτικών εταιρειών.
Αυτό που αναφέρθηκε και στην Επιτροπή από εσάς, κύριε Υφυπουργέ, ότι σε κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα στοιχεία για να υπάρξει βοήθεια από ειδικές εταιρείες προς το ελληνικό δημόσιο, νομίζω ότι δεν πείθει κανέναν. Αυτή η βοήθεια θα μπορούσε να δοθεί στο δημόσιο με τη γενικότερη έννοια, δηλαδή σαν γενικές παρατηρήσεις, σαν γενικοί κανόνες και γενική βοήθεια.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι άλλη είναι η φιλοσοφία και άλλο υποκρύπτεται από αυτό το άρθρο, το άρθρο 4. Κυρίως υποκρύπτεται ότι θέλετε να αναθέσετε την είσπραξη φορολογικών εσόδων σε ιδιώτες.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα χρειαστώ ακόμα λίγο χρόνο, γιατί είναι πολλά αυτά που πρέπει να πούμε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κατ’ αρχήν, δεν έχει λήξει ο χρόνος σας, αλλά θα έχετε την ανοχή και όταν λήξει. Αυτό ήταν το προειδοποιητικό κουδούνι. Μην πανικοβάλλεστε, κύριε συνάδελφε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Πρόεδρε.
Στο άρθρο 5 έχουμε τη ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Και αυτό το άρθρο πράγματι είναι μία ομολογία για το ότι δεν μπορούμε να εισπράξουμε τους φόρους. Δεν μπορεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Όσον αφορά το άρθρο 7 έχουμε το φορολογικό ΕΤΑΚ. Έχουμε πει πολλές φορές εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. –και το έχουμε τονίσει- ότι το ΕΤΑΚ θα καταργηθεί και θα επανέλθει ο Φόρος της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε ότι έτσι πρόχειρα όπως το είχατε νομοθετήσει αυτό το θέμα, αντιμετωπίζετε σήμερα τα μεγάλα προβλήματα για την εφαρμογή αυτών των διατάξεων. Γι’ αυτό και δίνετε συνεχώς παρατάσεις. Πάρα πολλοί πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στις εφορίες, στις οποίες προσέρχονται για να διορθώσουν το Ε9 ή οτιδήποτε άλλο που έχει σχέση με το ΕΤΑΚ.
Στη συνέχεια, ερχόμαστε στο άρθρο 8 που είναι η έκδοση δωρεών από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Θέλω να θυμίσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ανακοινώθηκε στη Βουλή στις αρχές του 2007. Το Νοέμβριο του 2007, ο τότε Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι θα το προικοδοτεί με 500 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2008 και θα φθάσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2010. Τελικά, ενέγραψε μόλις 100 εκατομμύρια ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2008.
Τον Ιανουάριο του 2008 ψηφίστηκε η ίδρυσή του. Παρόλα αυτά, όλο το 2008 δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στους φτωχούς και το 2009 μετονόμασαν το επίδομα θέρμανσης σε «επίδομα κοινωνικής συνοχής» για να πουν ότι το Ταμείο κάτι μοίρασε. Και εν πάση περιπτώσει, αυτά τα 350 εκατομμύρια ευρώ που δόθησαν για το επίδομα θέρμανσης, τα ονόμασαν «επίδομα κοινωνικής συνοχής».
Επομένως, αυτό το Ταμείο ουσιαστικά είναι ανύπαρκτο και με αυτή τη διάταξη ουσιαστικά ζητάτε τη βοήθεια, τις δωρεές και την επιχορήγηση από τους Έλληνες πολίτες, για να μπορέσουν να υπάρξουν χρήματα για να κάνετε την κοινωνική πολιτική την οποία έχετε υποσχεθεί με το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.
Όμως, άλλος ήταν ο στόχος και άλλες ήταν οι υποσχέσεις που είχατε δώσει εδώ στη Βουλή, κύριε Υφυπουργέ.
Ερχόμαστε στη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης. Είναι τα άρθρα 9 έως 14. Πιστεύουμε ότι είναι θετικό να επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των μεγάλων επενδύσεων που θέλουμε να προσελκύσουμε στη χώρα. Όμως, εδώ θέλω να θέσω ένα ερώτημα. Ωραία όλα αυτά. Όμως, το κλίμα που απ’ ό,τι φαίνεται έχει δημιουργηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί προϋποθέσεις να φεύγουν επενδύσεις. Παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μεγάλες επιχειρήσεις, μεγάλους ομίλους να εγκαταλείπουν τη χώρα. Άρα, λοιπόν, ποιος είναι ο στόχος και ποιο είναι το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα πολιτικής σας; Βλέπουμε συνεχώς ότι διάφοροι όμιλοι και πολυεθνικοί πολλές φορές εγκαταλείπουν τη χώρα.


(ΡΜ)


(1AD)
Υπάρχει λοιπόν μία φυγή από την Ελλάδα. Μακάρι μέσα από τις ρυθμίσεις αυτές να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων, όμως πιστεύουμε ότι δεν θα το κατορθώσετε αυτό.
Θέλω να επισημάνω δύο ζητήματα: Με τις διατάξεις αυτές αφήνετε στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας INVESTING GREECE -αυτή που μετονομάστηκε- να κρίνει την προτεραιότητα επιλογής των επενδύσεων. Πρόκειται περί αυθαίρετης και υποκειμενικής διαδικασίας που δεν διασφαλίζει ίσους όρους συμμετοχής των επενδυτών. Αντίθετα θα έπρεπε να προβλέπεται ότι η εξέταση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται αυστηρά με αριθμητική προτεραιότητα βάσει αριθμού πρωτοκόλλου κατάθεσης.
Το δεύτερο που θέλω να επισημάνω –το είπα και στην Επιτροπή- είναι ότι πολλές από τις επενδύσεις καθυστερούν διότι υπάρχουν αλλεπάλληλες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προς Θεού, εμείς δεν λέμε ότι πρέπει να καταργηθεί η δυνατότητα που έχουν οι πολίτες ή οι φορείς να προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αντίθετα, λέμε ότι αυτή η διαδικασία που κρατάει τρία έως επτά χρόνια –κι έτσι ακυρώνεται η όποια φιλοσοφία και η όποια προσπάθεια που κάνουμε πολλές φορές για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες- θα πρέπει να αλλάξει. Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει τίποτε σχετικό. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να προβλέπεται ένας άλλος μηχανισμός προσβολής προς το ΣτΕ ώστε οι αποφάσεις του και να βγαίνουν γρήγορα, σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και να μην επιτρέπονται στο διηνεκές περαιτέρω προσφυγές και έτσι να πάψει αυτός ο φαύλος κύκλος. Μπορεί εσείς, κύριε Υπουργέ, και η Κυβέρνηση να έχετε καλή διάθεση να επιταχύνετε τις διαδικασίες, αλλά όταν μια προσφυγή καθυστερεί τρία με επτά χρόνια πώς θα προχωρήσει μία επένδυση; Αποθαρρύνεται ο επενδυτής και εγκαταλείπει τη χώρα. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτά τα ζητήματα δεν τα έχετε αντιμετωπίσει.
Ερχόμαστε τώρα στα άρθρα που έχουν να κάνουν με το κοινωφελές ίδρυμα EUROBANK για το πρόγραμμα των πυροπλήκτων. Εδώ θέλω να επισημάνω, κύριε Υφυπουργέ, ότι παρά τις καλές προθέσεις που έχει το ίδρυμα αυτό να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών, εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα της πολιτείας. Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές που είχαμε το 2007 στη χώρα μας και η αποκατάσταση των πυροπλήκτων βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και για τα σπίτια και για τις υποδομές αλλά και για τους αγρότες, κυρίως για τους αγρότες. Οι αγρότες των πυρόπληκτων περιοχών, μεταξύ των οποίων είναι και η δική μου περιοχή, η Αχαΐα, δεν έχουν πάρει χρήματα ούτε για την αποκατάσταση του φυτικού κεφαλαίου, ούτε για τις αποζημιώσεις για την παραγωγή τους, ούτε βεβαίως για τις εγκαταστάσεις τους που έπαθαν ζημιές. Αυτά πώς θα αποκατασταθούν; Μπορεί να είναι καλό ένα ίδρυμα να θέλει σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς να βοηθήσει στην αποκατάσταση αλλά το κράτος που έχει την κύρια ευθύνη πού είναι τόσο καιρό;
Θέλω να θυμίσω ότι προς την κατεύθυνση αποκατάστασης υπήρξαν και δωρεές διακοσίων εκατομμυρίων ευρώ και παραπάνω. Είναι το γνωστό ίδρυμα στο οποίο προΐσταται ο κύριος Μολυβιάτης που έχει την προεδρία και την ευθύνη κι εκεί τα χρήματα δεν έχουν προχωρήσει. Είναι δυσκίνητες οι διαδικασίες και τα Υπουργεία που εμπλέκονται σ’ αυτή τη διαδικασία δεν προχωρούν γρήγορα με συνέπεια και τα χρήματα να μην έχουν απορροφηθεί και κυρίως οι πυρόπληκτοι να μην έχουν δει τις ζημιές και τις περιουσίες τους να αποκαθίστανται. Πιστεύω λοιπόν ότι ανεξάρτητα από τη βούληση που έχει ένα ίδρυμα ή ένας φορέας να βοηθήσει, το κράτος έχει τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις υποχρεώσεις.
Θέλω σ’ αυτό το σημείο να τονίσω και κάτι ακόμα επειδή στις διατάξεις αυτές αναφέρεται ότι το ίδρυμα αυτό θα μπορεί να παρεμβαίνει και σε έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Το είπα και στην Επιτροπή, κύριε Υφυπουργέ: Προσέξτε αυτό το σημείο. Κανένας άλλος παρά μόνο το Δημόσιο δεν έχει ευθύνη για την προστασία και για τα έργα του περιβάλλοντος σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος. Δεν μπορεί κανένας άλλος να παρεμβαίνει σ’ αυτά τα ζητήματα.
Έρχομαι τώρα στις ρυθμίσεις θεμάτων Επιτροπών πιστωτικών κανόνων της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι το άρθρο 19. Το είπαμε και στην Επιτροπή. Εδώ θα έπρεπε να μας αναφέρετε ποιες υποθέσεις είναι αυτές που εκκρεμούν, ποια είναι τα πρόστιμα και τι αφορούν αυτές οι υποθέσεις. Δεν το κάνατε.
Έρχομαι στο άρθρο 20 που αφορά την ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Συμφωνούμε μ’ αυτές τις διατάξεις και μ’ αυτή την επέκταση, όπως επίσης και με τη ρύθμιση που κάνατε ούτως ώστε να περιλαμβάνονται μέσα σ’ αυτές τις διατάξεις και οι επιχειρήσεις που έπαθαν ζημιές και καταστροφές από τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι θετικό.
Θα ήθελα όμως εδώ να τονίσω κάτι που έχουμε πει άλλες φορές μέσα στη Βουλή. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως στην περιοχή της Αχαΐας που με ευθύνη του κράτους περιοχές και επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές όπως στην περιοχή των έργων του περίφημου Διακονιάρη στην Πάτρα. Εκεί με ευθύνη της πολιτείας, με καθυστερήσεις, με τη σύγχυση των υπηρεσιών είχε καθυστερήσει ένα έργο το οποίο δημιούργησε τεράστια προβλήματα και έκλεισε ουσιαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες έπαθαν ανεπανόρθωτη βλάβη. Πιστεύουμε λοιπόν ότι και σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει το κράτος να έρχεται και να βοηθάει αυτές τις επιχειρήσεις αφού με δική του ευθύνη έχουν δημιουργηθεί αυτά τα προβλήματα και έχουν πληγεί αυτές οι επιχειρήσεις. Δίνεται η ευχέρεια στο κράτος, στην πολιτεία, στην Κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών να εντάσσονται εκεί και άλλες υποθέσεις. Σ’ αυτό έχει αναφερθεί ο συνάδελφός σας κύριος Λέγκας στη συζήτηση στην οποία αναφέρομαι, κύριε Υφυπουργέ, και ήταν δίκαιο και μάλιστα είχαμε συνηγορία και από συναδέλφους από τη Συμπολίτευση που γνωρίζουν το θέμα. Θέλω λοιπόν να το εξετάσετε γιατί ακούω ότι εκεί οι επιχειρηματίες της περιοχής, οι καταστηματάρχες και οι έμποροι σκοπεύουν να αρχίσουν μία διαδικασία αγωγών εναντίον του Δημοσίου. Καταστράφηκαν οι άνθρωποι. Δείτε αυτό το θέμα. Δεν είναι πολλοί.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κύριε Σπηλιόπουλε, θα σας παρακαλέσω να ολοκληρώνετε σιγά-σιγά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Είπαμε ότι θα έχετε ανοχή γιατί είναι αρκετά τα άρθρα, αλλά…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε και το πρωί, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι πάρα πολλά τα άρθρα. Δεχτήκαμε να συζητηθούν όλα μαζί, αλλά πρέπει να υπάρχει και μία άνεση χρόνου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Γι’ αυτό σας έδωσα ήδη διπλάσιο χρόνο. Σας παρακαλώ σιγά-σιγά να τελειώνετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στη ρύθμιση θεμάτων χρηματοδοτικής μίσθωσης leasing πιστεύουμε ότι είναι θετική αυτή η ρύθμιση, όμως η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να έχει καθολική εφαρμογή αλλά πρέπει να έχει εφαρμογή σε ορισμένες εξειδικευμένες περιπτώσεις όπως είναι για παράδειγμα ο μηχανολογικός εξοπλισμός των νοσοκομείων όπου θέλουν ιδιαίτερη συντήρηση και φροντίδα τα μηχανήματα. Εδώ μπορεί να γίνει μ’ αυτό τον τρόπο η προμήθεια, όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σ’ όλο το δημόσιο τομέα και για κάθε μηχανολογικό εξοπλισμό, για αυτοκίνητα ή για οτιδήποτε άλλο χρειάζεται ο δημόσιος τομέας γιατί έτσι υπάρχει ο κίνδυνος υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό, να μην πιστέψουμε δηλαδή ότι επειδή έχουμε το leasing σήμερα και πληρώνουμε λίγα χρήματα, δεν θα έλθει στη συνέχεια το χρέος και αυτή η υποχρέωση που θα φορτώνεται συνέχεια στους επόμενους προϋπολογισμούς. Αυτό θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή.
Για το θέμα του ΤΕΜΠΜΕ συμφωνούμε και πιστεύουμε ότι η πρώτη εφαρμογή του είχε λάθη. Αυτό το αναγνωρίζει τώρα η Κυβέρνηση και είχαμε τονίσει και τότε ότι η εφαρμογή του ΤΕΜΠΜΕ στην αρχή είχε προβλήματα. Πολλοί άνθρωποι που δεν είχαν ανάγκη πήραν τα χρήματα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, τα έβαλαν στην τράπεζα και έπαιρναν τον τόκο και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αξιολογική η κρίση στο ποιος θα πάρει αυτά τα χρήματα μέσα από τη διαδικασία του ΤΕΜΠΜΕ. Νομίζω ότι τώρα βελτιώνεται η κατάσταση.
Πιστεύουμε επίσης ότι το ένα δις που παίρνει το ΤΕΜΠΕ από τα 28 δις ευρώ των τραπεζών είναι λίγα χρήματα. Θα έπρεπε να πάρει και άλλα. Τα 16 δις ευρώ είναι ακόμα αναπορρόφητα. Θα πρέπει περισσότερα χρήματα να πάνε προς αυτή την κατεύθυνση, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως στην υγιή οικονομία.
Έρχομαι τώρα με μια κουβέντα στα θέματα της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ. Θέλω να τονίσω και πάλι, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή η μέθοδος είναι χρήσιμη, όμως πρέπει να αφορά λίγες και εξειδικευμένες περιπτώσεις και νομίζω ότι εδώ μπορούμε να συμφωνήσουμε. Εκείνο στο οποίο δεν συμφωνούμε είναι ότι υπάρχει πλήρης αδιαφάνεια και υπάρχει αδιαφάνεια και σε σχέση με την ενημέρωση της Βουλής. Δεν υπάρχει ενημέρωση της Βουλής. Ενώ προβλέπει ο νόμος ότι μία φορά το χρόνο πρέπει να υπάρχει ενημέρωση, αυτό δεν έχει γίνει ούτε μία φορά από το 2005 και μετά.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, ερχόμενος στην τροπολογία η οποία ενσωματώθηκε μέσα στο νομοσχέδιο με την οποία επιβάλλονται τα νέα φορολογικά μέτρα. Είναι ο ειδικός φόρος επιβατικών αυτοκινήτων, οχημάτων ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυβισμού, είναι το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας, είναι η φορολογία κερδών από τα λαχεία κ.λπ., όλα αυτά στα οποία αναφέρθηκα και το πρωί. Πιστεύουμε ότι αυτή η φορολογία θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά, θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην κατανάλωση, επομένως και λιγότερα έσοδα στον ελληνικό κράτος. Άρα λοιπόν φαίνεται ότι αυτά τα προβλήματα είναι αλληλένδετα, είναι ένας φαύλος κύκλος. Από τη μια μεριά μαζεύουμε φόρους, από την άλλη όμως θα εισπράττουμε στη συνέχεια λιγότερους φόρους λόγω του ότι η οικονομία θα βρίσκεται συνεχώς σε ύφεση.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτά τα φορολογικά μέτρα, παρότι φαίνεται ότι λαμβάνονται για να καλύψουν τις αδυναμίες του Προϋπολογισμού αλλά και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ελλειμμάτων, δεν θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Εν πάση περιπτώσει, φαίνεται ότι έρχεται και το νέο «πακέτο» του φθινοπώρου για να καλύψει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες του Προϋπολογισμού.
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί –το «πακέτο» του φθινοπώρου θα είναι το τέταρτο μέσα σ’ ένα χρόνο- φαίνεται ότι δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Βέβαια η δικαιολογία ότι για όλα φταίει η μεγάλη κρίση νομίζω ότι δεν πείθει πλέον κανέναν, κύριε Υφυπουργέ, διότι και το 2007 και το 2008 τα ελλείμματα βρίσκονταν πολύ παραπάνω απ’ αυτά που είχατε υποσχεθεί.
(ΜΤ)

(PM)
Πιστεύω ότι άλλος είναι ο λόγος. Ο λόγος είναι ότι έχετε διαλύσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, σας έχουν ξεφύγει οι δαπάνες πέρα από κάθε έλεγχο και βεβαίως η ανάπτυξη της χώρας μας συνεχώς μειώνεται. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.
Κύριε Πρόεδρε, τελειώνω λέγοντας ακόμη ότι για το δημόσιο δανεισμό –επειδή ειπώθηκαν πολλά το πρωί και από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου και από εσάς, κύριε Υφυπουργέ- έχουμε φθάσει ήδη τα 50.000.000.000 ευρώ για το 2009 και από ό,τι φαίνεται θα ξεπεράσουμε τα 60.000.000.000 ευρώ.
Ήδη το ελληνικό κράτος έχει αυξήσει το χρέος του μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια κατά 100.000.000.000 ευρώ, δηλαδή πάνω από 10.000 ευρώ κάθε Έλληνας πολίτης έχει χρεωθεί μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, χωρίς βέβαια να φαίνεται ότι θα ανακοπεί αυτός ο ρυθμός αύξησης του δημοσίου χρέους.
Ο κύριος Υπουργός είπε το πρωί ότι το χρέος πρέπει να το μετράμε –και το μετράμε, έτσι είναι- ως ποσοστό του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος. Όμως δεν μας είπε κανείς –και δεν το λέει κανείς- ότι η αύξηση του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος που έγινε τα περασμένα χρόνια, αυτή η πλασματική, θεωρητική αύξηση, που είναι ο παρονομαστής, μειώνει και το ποσοστό του χρέους. Φαντασθείτε να είχε γίνει αυτή η αύξηση του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος, που θα ήταν σήμερα το χρέος!
Σημασία έχει να βλέπουμε και τα απόλυτα νούμερα, δηλαδή τα 100.000.000.000 ευρώ που χρεώθηκε το ελληνικό κράτος τα τελευταία πέντε χρόνια. Πού πήγαν αυτά, κύριε Υπουργέ; Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα; Αυτό δεν απασχολεί τον κάθε Έλληνα πολίτη;
Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι παρά την καινούρια φορολογική επιδρομή τα πράγματα δεν διορθώνονται. Πιστεύουμε ότι οι πολίτες πλήττονται συνεχώς και νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι πρέπει να ανακοπεί αυτή η κακή πορεία της χώρας μας. Και η κακή πορεία της χώρας μας μπορεί να ανακοπεί με μία καινούρια αρχή, με μία καινούρια κυβέρνηση που μπορεί να αναλάβει τις τύχες του τόπου.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επιτρέψτε μου μία σύνοψη της μέχρι τώρα συζήτησης που έχει διεξαχθεί από το πρωί, αλλά και τώρα.
Παρατηρήσαμε και πάλι διαξιφισμούς ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά κύριο λόγο, για το ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει ότι υπεύθυνη είναι η διεθνής κρίση και ότι η Κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, να έχει ένα εξισορροπημένο και δίκαιο σύστημα αντιμετώπισης και πως έχει ένα σχέδιο το οποίο υλοποιεί.
Το ΠΑΣΟΚ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, θεωρεί ότι υπεύθυνη για τα προβλήματα είναι η Κυβέρνηση με τη διαχείρισή της, την αναξιοπιστία την οποία επιδεικνύει και τα διάφορα σκάνδαλα τα οποία πηγάζουν μέσα από αυτήν την πολιτική. Επίσης θεωρεί ότι χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση που με το μαγικό της ραβδί θα λύσει όλα τα προβλήματα του τόπου και των λαϊκών στρωμάτων.
Βεβαίως, μπορεί να υπάρχουν διαχειριστικές αδυναμίες και ελλείψεις από πλευράς της Κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα ως Κ.Κ.Ε. εκτιμάμε ότι έχει και σχέδιο, αξιοποιώντας τις συνέπειες της κρίσης, για να προχωρήσει στην υλοποίηση αντεργατικών μέτρων. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από το ευρωενωσιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ευρωενωσιακής οικονομίας, όπως αυτό αποφασίστηκε από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βεβαίως η Κυβέρνηση έχει επιλέξει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου μέσω της διαδικασίας της σαλαμοποίησης, παίρνοντας μία σειρά ξεκομμένα, αποσπασματικά μέτρα, ακριβώς γιατί δεν θέλει να αναδειχθεί ο βαθιά αντιλαϊκός και επικίνδυνος χαρακτήρας του σχεδίου ανασυγκρότησης. Αυτό ακριβώς το σχέδιο ικανοποιούν και οι αποσπασματικές διατάξεις του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου που συζητάμε.
Έχουμε δηλαδή από τη μια μεριά τη διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου, είτε αφορά τις διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές είτε αφορούν μία σειρά φορολογικά κέντρα τα οποία παρέχονται, όπως για παράδειγμα το άρθρο που εκπίπτει από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων στο 50% των δαπανών για την έρευνα και την τεχνολογία, είτε παραδίδει νέα κίνητρα, αξιοποίηση της ενέργειας με την ηλιακή μορφή -τα φωτοβολταϊκά- ή και άλλες πλευρές που έχουν να κάνουν με την υποτιθέμενη αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, μέσα από διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης, που ακριβώς αυτή αμφισβητεί πλευρές ελέγχου, αδύνατων, λειψών, όσον αφορά τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Σε αυτήν, λοιπόν, την κατεύθυνση, συνολικά της ενίσχυσης, της επέκτασης, της δράσης, κινείται και η λογική της περαιτέρω εμπορευματοποίησης των λαϊκών αναγκών, η αξιοποίηση των leasing που ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερο την υγεία και την πρόνοια, τα ΣΔΙΤ και η χρησιμοποίησή τους για την ιδιωτικοποίηση των υποδομών.
Βεβαίως επιλέγει τη συνειδητή φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα μέσα από τις συγκεκριμένες διατάξεις για τη βελτίωση των φορολογικών εσόδων και όσον αφορά την κινητή τηλεφωνία και την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.
Επειδή ακριβώς επειδή αυτή η πολιτική της είναι βαθιά αντιλαϊκή, οξύνει τα προβλήματα, μεταθέτει την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φτωχών και εξαθλιωμένων στρωμάτων στη λεγόμενη κοινωνική ευαισθησία, που πίσω από τα διάφορα ιδρύματα δεν κρύβεται τίποτα άλλο –όπως το συγκεκριμένο ίδρυμα της Eurobank- η προσπάθεια να βελτιώσει την κοινωνική της εικόνα και ταυτόχρονα να προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να αξιοποιήσει τα τεράστια φιλέτα, τα οποία θα προκύψουν μέσα από τις αλλαγές της χρήσης γης στις πυρόπληκτες περιοχές, για να επεκτείνει, να ενισχύσει την κερδοσκοπική της δράση.
Τα όποια «φιλολαϊκά» μέτρα, τα οποία εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, απέχουν πολύ από την κάλυψη των αναγκών, όπως για παράδειγμα η αύξηση εγγυοδοσίας του ελληνικού δημοσίου στο 25% των στεγαστικών δανείων δεν απαντά στο πρόβλημα της λαϊκής στέγης, δεν απαντά στο ζήτημα της εμπορευματοποίησης αυτής της ανάγκης, δεν απαντά στο ζήτημα της τεράστιας κερδοσκοπίας που έχει ανοίξει από τις κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την εκμετάλλευση αυτών των λαϊκών αναγκών ή επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων από διάφορα γεγονότα, ούτε επίσης αντιμετωπίζει το σύνολο των προβλημάτων, που κατά κύριο λόγο μας απασχολούν, τα οποία υφίστανται οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Βεβαίως η όλη δράση του ΤΕΜΠΜΕ αποτελεί ψευδεπίγραφο στοιχείο, γιατί ακριβώς δεν εντάσσει σε αυτήν τη διαδικασία τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, στην ανάγκη χρηματοδοτούμενους, που βεβαίως είναι η μία πλευρά των προβλημάτων. Δεν αντιμετωπίζουν το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις που προέρχονται από το σύνολο της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής, είτε έχουν να κάνουν με την επαγγελματική στέγη είτε με τη φορολογική πολιτική και το ασφαλιστικό.
Άρα, λοιπόν, τα μέτρα αυτά είναι ένα φύλο συκής απέναντι στο συνολικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο εμείς, ως Κ.Κ.Ε., δηλώσαμε και το πρωί στην Ολομέλεια στην επί της αρχής συζήτηση αλλά και στην Επιτροπή ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε ούτε κανένα από τα άρθρα που προτείνονται, ούτε και το σύνολο του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Από αυτήν, λοιπόν, την άποψη το πρόβλημα ποιο είναι; Επιτρέψτε μου να σταθώ σε αυτό στα δύο λεπτά του χρόνου που μου απομένουν. Το πρόβλημα της επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών οικογενειών δεν προέρχεται από αστοχίες των κυβερνητικών πολιτικών. Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί ελληνική ιδιομορφία.
Η αιτία της επιδείνωσης της θέσης είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, ο εκμεταλλευτικός του χαρακτήρας. Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο καπιταλισμός δεν είναι κρίση διαχείρισης. Είναι κρίση του ίδιου ακριβώς του συστήματος, της αναρχίας της παραγωγής, της υπερσυσσώρευσης κερδών και παραγωγικής δραστηριότητας σε όλο και λιγότερα χέρια.
(GK)
(2MT)
Προσπαθώντας να αποφύγετε να εντοπίσετε αυτή την ουσία, Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θέλουν μέσα από την πολιτική τους να θίξουν το μεγάλο κεφάλαιο και την οικονομική ολιγαρχία γιατί ακριβώς ταυτίζονται και στα εργαλεία στήριξης του κεφαλαίου –την ανταγωνιστικότητα, την απελευθέρωση, την υλοποίηση της ευρωενωσιακής πολιτικής- και στα μέτρα, στα οποία θα υλοποιηθεί αυτή η πολιτική είτε κάποιοι τα ονομάζουν «μπλε» μοντέλο αναπτυξιακής διαδικασίας είτε κάποιοι άλλοι το ονομάζουν «πράσινο» μοντέλο αναπτυξιακής διαδικασίας.
Αξιοποιούν και οι δύο –ο καθένας για τους δικούς του λόγους- τις διαπιστώσεις των διεθνών οργανισμών για την κατάσταση της οικονομίας, αλλά δεν κάνουν κουβέντα για τις προτάσεις θεραπείας που κάνουν οι οργανισμοί, οι οποίοι αμφισβητούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα γιατί ακριβώς αυτά θα τα υλοποιήσει και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το δεύτερο πακέτο μέτρων τον Οκτώβρη αλλά και όποια ενδεχόμενη νέα κυβέρνηση προκύψει μέσα από τις εκλογές, γιατί ακριβώς συμβάλλουν σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Βεβαίως, έξοδος θα υπάρξει απ’ αυτή την κρίση, αλλά η έξοδος θα είναι σε βάρος του λαού και υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου με την υλοποίηση αυτής της πολιτικής που θα δημιουργήσει ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για νέα, ακόμα πιο οξυμένη, κρίση γιατί ακριβώς το σύστημα έχει εξαντλήσει τα όριά του.
Υπάρχει μήπως εναλλακτική πρόταση καλύτερης διαχείρισης, αν αμφισβητηθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διαχείρισης ή αν αμφισβητηθεί το σύμφωνο σταθερότητας ή τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις διάφορες επιτροπές και την Κομισιόν, όπως προβάλλουν άλλα κόμματα, που αυτοχαρακτηρίζονται «αριστερά», αλλά όλα αυτά ενταγμένα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι; Αποτελεί αυταπάτη, ουτοπία, είναι σαν τον τρίτο δρόμο που οδήγησε με τα μπούνια στον καπιταλισμό και μάλιστα στην πιο νεοφιλελεύθερη εκδοχή του.
Το κύριο για το Κ.Κ.Ε. είναι να συγκεντρωθούν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις που πλήττονται απ’ αυτή την πολιτική, από την πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μονοπωλίων, να οργανώσουν την πάλη τους για να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περάσουν στην αντεπίθεση διεκδικώντας όλα αυτά που μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, γιατί ακριβώς πλούτος δημιουργείται.
Αυτό θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση χειραφέτησης από την πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, ανοίγοντας το δρόμο προς την προοπτική που δεν είναι άλλη παρά το γκρέμισμα του σημερινού εκμεταλλευτικού και απαρχαιωμένου καπιταλιστικού συστήματος.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα χρόνο γιατί είναι το νομοσχέδιο-μαμούθ με πάρα πολλά άρθρα. Το έχουμε καταψηφίσει από την αρχή.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Θα έχετε το χρόνο, κυρία Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Όχι, δεν αγχώνομαι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μα, δεν είπα ότι αγχώνεστε. Είπα ότι θα έχετε το χρόνο σας.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Εντάξει, ευχαριστώ πολύ.
Είναι το νομοσχέδιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Ξεκινώντας από το άρθρο 1, ουσιαστικά με το άρθρο αυτό δίνεται η δυνατότητα να μεταφέρονται ενδοομιλικά οι ζημιές μιας ζημιογόνας επιχείρησης σε μια κερδοφόρα, χωρίς να επιβάλλεται πρόστιμο στη ζημιογόνα.
Αυτό συμβαίνει, διότι μέχρι τώρα επιβαλλόταν ένα πρόστιμο της τάξης του 10% επί της διαφοράς που προέκυπτε από την υποτιμολόγηση ή την υπερτιμολόγηση, ενώ τώρα θα επιβάλλεται το πρόστιμο 10% επί των καθαρών κερδών, χωρίς βέβαια να θίγονται τα βιβλία και τα στοιχεία της επιχείρησης. Έχω όμως μια ερώτηση. Αν δεν υπάρχουν καθαρά κέρδη και είναι ζημιές, τι γίνεται σ’ αυτή την περίπτωση;
Άρθρο 2. Με το άρθρο αυτό ρυθμίζεται η τεκμηρίωση των τιμών στις ενδοομιλικές διασυνοριακές συναλλαγές μέσω της θεσμοθέτησης της τήρησης φακέλου τεκμηρίωσης, όπου θα περιλαμβάνονται αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων, χωρίς η τήρηση να είναι υποχρεωτική, αλλά στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Αν η έδρα μιας πολυεθνικής, κύριε Υπουργέ, βρίσκεται σε μια χώρα που φοροαπαλλάσσεται προκλητικά, εκεί τι γίνεται;
Άρθρο 3. Εδώ περιορίζεται το ποσό των τόκων που μια επιχείρηση μπορεί να εκπέσει από τα έσοδά της, σε περίπτωση που το δάνειο έχει συναφθεί με συνδεδεμένη επιχείρηση, δηλαδή μια ενδοομιλική δανειοδότηση.
Συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι εκπίπτουν οι τόκοι που αντιστοιχούν σε δάνειο μέχρι και τριπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων της επιχείρησης. Οι τόκοι που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο του δανείου δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση. Αυτά λέει το άρθρο 3 κι εμείς δεν συμφωνούμε.
Άρθρο 4. Με το άρθρο αυτό καταργείται ουσιαστικά το φορολογικό απόρρητο, καθώς επιτρέπεται πλέον η χορήγηση στοιχείων από τους φακέλους των φορολογούμενων σε όποιους τρίτους ανατίθεται η μελέτη για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος και σε όποιους θα κληθούν να εφαρμόσουν τις σχετικές προτάσεις. Δηλαδή εισπρακτικές εταιρείες, δικηγόροι, λογιστές έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτή τη χορήγηση στοιχείων. Εμείς δεν συμφωνούμε ούτε με αυτό το άρθρο.
Άρθρο 5. Εδώ προκειμένου ως Κυβέρνηση να πιέσετε τους φορολογούμενους να πληρώσουν τα ποσά που προκύπτουν από την περαίωση ορίζεται ότι η περαίωση είναι ανίσχυρη αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα τουλάχιστον δύο δόσεις. Εμ βάζετε περαίωση, εμ βάζετε κι αυτό, γνωρίζοντας ποιος είναι ο σκοπός της περαίωσης από τις Δ.Ο.Υ.
Άρθρο 6. Με το άρθρο αυτό παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων του 50% των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας. Η διάταξη αυτή ήταν από το 2005 έως το 2008. Τώρα δίνεται μια παράταση έως τις 31.12.2010. Διαφωνούμε με αυτό το άρθρο.
Άρθρο 7. Εδώ λόγω του απίστευτου αλαλούμ που γίνεται με το Ε9 και την καταβολή του ΕΤΑΚ, έχει μπλοκάρει το σύστημα λόγω ανυπαρξίας οργάνωσης από το ίδιο το Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την είσπραξη του φόρου και της μη σωστής λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων. Δίνεται η παράταση έξι μηνών έως την 1.1.2010 για την ύπαρξη πιστοποιητικού καταβολής του ΕΤΑΚ ως προαπαιτούμενο για τη σύναψη συμβολαίων.
Εγώ θα πω ότι με το ΕΤΑΚ γίνεται ένας χαμός. Υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι πήραν δύο φορές το χαρτί για να πληρώσουν ένα ποσό, το ίδιο ποσό δύο φορές. Κάποιες εφορίες δεν ξέρουν τι να κάνουν και υπάρχει πραγματικά μια φοβερή σύγχυση και αν δεν βάλετε μια τάξη, βάζετε απλά φορολόγηση για να γεμίσετε τα ταμεία σας που είναι άδεια. Και δεν είναι μόνο τα ταμεία σας, είναι τα ταμεία όλου του ελληνικού λαού.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Αυτό που λέτε, αποκλείεται να έγινε!
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Υφυπουργέ, στη Θεσσαλονίκη γίνεται ένας χαμός. Θέλετε να σας φέρω στοιχεία; Βεβαίως.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Είπα ότι αποκλείεται να έχουν έλθει αυτά τα στοιχεία δύο φορές για να πληρώσει το ίδιο άτομο δύο φορές.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ωραία, θα σας τα φέρω, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτό συμβαίνει σε εφορία της Θεσσαλονίκης. Δεν το λέω έτσι. Οπότε δεσμεύομαι αύριο να σας φέρω τα στοιχεία.
Άρθρο 8. Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η έκπτωση από το εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων, οι δωρεές που κάνουν στο Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής. Ένα άρθρο, το οποίο δεν μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Περνώντας στο Κεφάλαιο Β΄, άρθρα 9-14, στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, όλα αυτά τα άρθρα εμπεριέχουν αυτό το καινούργιο που βάζετε, το «Invest in Greece Α.Ε.» και καταργείτε την ΕΛΚΕ Α.Ε.. Έχει γίνει κάτι με την ΕΛΚΕ; Δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά της; Να μας το πείτε.
Θεσπίζετε τη διαδικασία της ταχείας αδειοδότησης για επενδύσεις που στην ουσία αφορούν όλους τους τομείς του αναπτυξιακού νόμου, του ν. 3299/2004. Με ποιο σκεπτικό έχουν γίνει όλα αυτά; Νομίζω ότι θα τοποθετείτε και θα μας το πείτε.
Άρθρο 10. Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων. Η Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων είναι αρμόδια για την ένταξη στη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης καθώς και την εποπτεία και παρακολούθησή της. Ως Υπουργός –βέβαια εσείς είστε Υφυπουργός- Πρόεδρος της ΔΕΕ και συμμετέχει και ο Υπουργός Ανάπτυξης, καλούνται όλοι αυτοί να περιθωριοποιήσουν, κατά περίπτωση, να συγκροτήσουν μια επιτροπή, η οποία θα προωθεί εκτάκτως επενδύσεις και θα επισπεύδει τις διαδικασίες για να αλλάξει προθεσμίες. Διαφωνούμε και με αυτό το άρθρο.

(TS)
(01GK)
Άρθρο 11. «Αρμοδιότητα της Invest in Greece Α.Ε.». Θέλω να μας πείτε εδώ γιατί μετονομάζεται η ΕΛΚΕ Α.Ε. και βέβαια τι γίνεται με τις αρμοδιότητές της. Άρα, την ψιλοκαταργείτε, κύριε Υπουργέ.
Άρθρο 12. «Υποβολή αίτησης ένταξης στη Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης». Οι φάκελοι για την υπαγωγή των επενδύσεων υποβάλλονται στην καινούρια Invest in Greece Α.Ε.. Αυτή εξετάζεται από τον Υπουργό, θέτουν τυχόν όρους σε δεκαπέντε ημέρες, καλείται επενδυτής για επεξεργασία και κατάθεση ενός πλήρους φακέλου και η Invest in Greece Α.Ε. αναλαμβάνει τότε την προώθηση όλων των αδειοδοτήσεων και διαδικασιών για υλοποίηση επένδυσης. Σε όλα αυτά υπάρχει μία σύγχυση. Θα πρέπει να μας τα αναλύσετε καλύτερα.
Άρθρο 13. «Υποβολή δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς και έκδοση αδειών». Η πληρότητα φακέλου ελέγχεται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες με αποκλειστική προτεραιότητα, τρεις μήνες το πολύ οι αδειοδοτήσεις και τελικά ο Υπουργός δίνει την άδεια για την υλοποίηση της επένδυσης.
Στο άρθρο 14 με απόφαση της Invest in Greece Α.Ε. μπορεί να συνάπτονται συμβάσεις παροχής υπηρεσιών ή έργου με οποιασδήποτε μορφής συμβούλους, με σκοπό την αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη επενδύσεων ή επιχειρηματικών σχεδίων στο νόμο αυτό στη Διαδικασία Ταχείας Προώθησης. Τελικά οι συμβάσεις συνάπτονται και χωρίς διαγωνισμό κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.
Κεφάλαιο Γ΄. Εδώ έχουμε μια ενσωμάτωση στην ελληνική έννομη τάξη της Οδηγίας 2009/14 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τροποποίηση της Οδηγίας 9419 περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων, όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης και την προθεσμία εκταμίευσης.
Άρθρο 15. Η Τράπεζα της Ελλάδος πρέπει πλέον από την πρώτη διαπίστωσή της ότι ένα πιστωτικό ίδρυμα δεν έχει επιστρέψει ληξιπρόθεσμες και απαιτητές καταθέσεις στους δικαιούχους, μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες αντί των είκοσι μία ημερολογιακών ημερών που προέβλεπε η παλαιά διάταξη να εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας ενεργοποιείται το ΤΕΚΕ. Το νέο καθεστώς εφαρμόζεται από τις 31.12.2010. Διαφωνούμε.
Άρθρο 16, παράγραφος 1 και 2. Το ΤΕΚΕ πρέπει πλέον από τη στιγμή που θα κοινοποιηθεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος μέσα σε είκοσι εργάσιμες ημέρες αντί του τριμήνου που προέβλεπε η παλαιά διάταξη, να καταβάλει τα χρήματα στους δικαιούχους καταθέτες. Δυνατότητα παράτασης υπάρχει μόνο μία αντί περισσότερων που ίσχυαν μέχρι τώρα, η οποία δεν μπορεί να ξεπερνά τις δέκα εργάσιμες ημέρες. Το νέο καθεστώς εφαρμόζεται από τις 31.12.2010.
Παράγραφος 3. Καθιερώνεται ότι πλέον τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων όλων των κρατών-μελών θα διενεργούν τακτικούς περιοδικούς ελέγχους στα συστήματά τους και θα ενημερώνονται από τις αρμόδιες αρχές –στην περίπτωση της Ελλάδας η αρμόδια αρχή είναι βέβαια η Τράπεζα της Ελλάδος- σε περίπτωση που οι δεύτερες διαπιστώσουν προβλήματα σε κάποιο πιστωτικό ίδρυμα που ενδέχεται να ενεργοποιήσουν την παρέμβασή τους.
Επίσης, μετά την ενημέρωση ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων από την αρμόδια αρχή του, το σύστημα εγγύησης θα ενημερώνει το αλλοδαπό σύστημα εγγύησης του κράτους-μέλους στην περίπτωση που το πιστωτικό ίδρυμα για το οποίο έγινε η ενημέρωση έχει υποκαταστήματα σε αυτό το κράτος-μέλος. Το νέο καθεστώς εφαρμόζεται από τις 31.12.2010.
Άρθρο 17. Το ΤΕΚΕ μπορεί πλέον να συνάπτει συμφωνίες με τα συστήματα εγγύησης καταθέσεων των υπολοίπων κρατών-μελών, ώστε να εξασφαλίζεται η προσήκουσα καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους. Οι σχετικές συμφωνίες ανακοινώνονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και στην Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος. Η λογική της συνεργασίας επιβάλλεται λόγω των υποκαταστημάτων που διατηρούν στο εξωτερικό όλες οι τράπεζες και άρα λόγω της αναγκαστικής εμπλοκής περισσοτέρων του ενός συστημάτων εγγύησης καταθέσεων σε περίπτωση που κάποια τράπεζα καταρρεύσει. Εμείς διαφωνούμε.
Άρθρο 18. Εδώ έχουμε την έγκριση σύστασης ενός ιδρύματος με την επωνυμία «Ίδρυμα Eurobank EFG για πρόγραμμα πυρόπληκτων» και κύρωση του Οργανισμού του. Αυτό το υπό σύσταση ίδρυμα είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο έπρεπε να διέπεται από διατάξεις του Οργανισμού και του Αστικού Κώδικα. Είμαστε εκτός, όμως, του ν. 2039/1939, που προβλέπει εποπτεία Υπουργείου Οικονομικών, κατάθεση προϋπολογισμού στο Υπουργείο, ενημέρωση του Υπουργείου για ορισμό του διοικητή, δεσμεύσεις για συναλλαγές προς τράπεζες κ.λπ..
Σκοπός του είναι να ενισχύσει την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές του 2007 και η στήριξη των πολιτών, η ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης ανάλογων καταστροφών και οι σύμβουλοι αποκατάστασης περιβάλλοντος.
Εγώ θέλω να πω ότι αυτό είναι ένα ίδρυμα κάτω από το καθεστώς που προανέφερα του ν. 2039/1939 και βέβαια οι υποχρεώσεις της πολιτείας ξαφνικά μεταφέρονται σε ένα ίδρυμα με κοινωφελείς σκοπούς.
Η Eurobank Εργασίας θα δωρίσει 20.000.000 ευρώ στο Ίδρυμα.
Τα άρθρα από 19 έως 32 έχουν τίτλο «Άλλες διατάξεις».
Άρθρο 19. Μέχρι το 1987 υπήρχαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα πολλοί κανόνες, υπήρχαν ρήτρες και ποινές σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση τους παρέβαινε και ως εκ τούτου στην Τράπεζα της Ελλάδος υπήρχαν πολλές επιτροπές που επόπτευαν την εφαρμογή αυτών των κανόνων και όριζαν και τις ανάλογες ποινές. Μετά το 1987 και τη σταδιακή απελευθέρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως με το ν. 2548/1997 οι πιο πολλοί κανόνες καταργήθηκαν μαζί με το πλέγμα των κυρώσεων. Παρ’ όλα αυτά, αριθμός υποθέσεων εμφανίζεται να εκκρεμεί ενώπιον των επιτροπών αυτών και ιδίως της Δευτεροβάθμιας, η λειτουργία των οποίων ανεστάλη εκ των πραγμάτων μετά το 1997.
Λόγω του πολύ μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει από τότε, αλλά και της εισαγωγής της Ελλάδος στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών, με το παρόν άρθρο καταργούνται ρητά όλες οι επιτροπές και οι εκκρεμείς υποθέσεις τίθενται οριστικά στο αρχείο. Δεν γίνεται καμία αναφορά για τον αριθμό ή το είδος των παραβάσεων, αλλά το συνολικό ύψος των προστίμων που εκκρεμούν στις οριστικά καταργηθείσες επιτροπές είναι 5.000.000 ευρώ, κύριε Υπουργέ.
Άρθρο 20. Μετά τα γεγονότα του Δεκέμβρη ψηφίστηκε το άρθρο 73 του ν. 3746/2009, που προέβλεπε αποζημίωση των επιχειρηματιών που επλήγησαν. Αντίστοιχη αποζημίωση θα δικαιούνται πλέον και όσοι επλήγησαν και μετά την ψήφιση του παραπάνω άρθρου, όπως συνέβη στις 13.3.2009 στο Κολωνάκι, μόνο που για αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση οι δικαιούχοι επιχειρηματίες δεν θα λάβουν τα 10.000 ευρώ που αφορούν την αντικατάσταση των τζαμαριών, αφού έλαβαν για αυτό το σκοπό ειδική αποζημίωση με άλλο νόμο.
Τώρα έρχεστε εδώ, βάζετε μία κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Εσωτερικών και κάθε φορά που θα υπάρχει μία παρόμοια περίπτωση, με μια ΚΥΑ θα αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις. Καλώς μέχρι εδώ. Πείτε μου ποιος θα ελέγχει τη νομιμότητα, εάν όντως αυτό ήταν μέσα από επεισόδια όπως αυτά που αναφέρετε παραπάνω στο άρθρο 20 του σχεδίου νόμου.
Άρθρο 21. Το Δημόσιο, οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και οι Α.Ε του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορούν να κάνουν χρήση του θεσμού της λειτουργικής χρηματοδοτικής μίσθωσης, δηλαδή ενοικίαση παγίου εξοπλισμού με δικαίωμα αγοράς ή ανανέωσης της μίσθωσης που συνοδεύεται από υπηρεσίες συντήρησης, ασφάλισης, παροχή αναλώσιμων και κάλυψη συναφών δαπανών για τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό, ιδίως μηχανοργάνωσης, ιατρικό, νοσοκομειακό, μηχανοκίνητων οχημάτων παντός τύπου, πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και ελικοπτέρων διακομιδής και διάσωσης.
Το leasing μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν από τον ιδιωτικό τομέα και από επιχειρήσεις που δεν είχαν τα απαραίτητα χρήματα για να αγοράσουν μετρητοίς τον πάγιο εξοπλισμό τους. Σε σχέση με ένα δάνειο το leasing είναι πάντα πιο ακριβό, αλλά προσφέρει το πλεονέκτημα της παροχής επιπρόσθετων υπηρεσιών συντήρησης, ασφάλισης και ό,τι προείπα. Το μεγάλο του πλεονέκτημα, όμως, είναι ότι τα μισθώματα εκπίπτουν εξ ολοκλήρου από τα ακαθάριστα έσοδα, μειώνοντας τα καθαρά φορολογήσιμα κέρδη.
Η διαφορά, λοιπόν, μεταξύ των μισθωμάτων που εκπίπτουν εξ ολοκλήρου στην περίπτωση του leasing σε σχέση με τους εκπιπτόμενους τόκους στην περίπτωση ενός τραπεζικού δανείου ή με τις αποσβέσεις στην περίπτωση αγοράς μετρητοίς, είναι που κάνει πολλές φορές, όχι όμως πάντα, το leasing φθηνότερο.
(XP)

( TS)
Στην περίπτωση της χρήσης του λίζινγκ από το δημόσιο χάνεται αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα. Προφανώς το κόστος ενός ελικοπτέρου που αγοράζεται με λίζινγκ από το δημόσιο και χωρίς τη φορολογική ωφέλεια που αναφέραμε θα είναι μεγαλύτερο από έναν εναλλακτικό τρόπο αγοράς. Αξίζει τελικά να επιβαρυνθεί με ένα τόσο μεγάλο κόστος το δημόσιο με μόνο το όφελος της συντήρησης και γενικά των παρεπόμενων ωφελειών;
Άρθρο 22 παράγραφος 1. Ιδρυτικός νόμος του ΤΕΜΠΜΕ. Ο νόμος προέβλεπε ότι μέχρι 31.12.2008 μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν 36 εκατομμύρια ευρώ από το μετοχικό του κεφάλαιο για την επιδότηση του κόστους των δανείων υπέρ των οποίων εγγυάται το ταμείο. Με το παρόν άρθρο το ποσό αυξάνεται κατά 80 εκατομμύρια ευρώ και φθάνει στα 116 εκατομμύρια. Δεύτερον, η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα 116 εκατομμύρια ευρώ μετατίθεται για τις 30.6.2013. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας θα διενεργηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό που πραγματικά θα έχει δαπανηθεί για την επιδότηση του κόστους δανεισμού έως 30.6.2013.
Άρθρο 22 παράγραφος 2. Μειώνεται η προμήθεια για τις εγγυήσεις επί των δανείων από 1% σε 0,25% επί του αναλαμβανόμενου κινδύνου.
Παράγραφος 3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ μέσω της έκδοσης νέων ονομαστικών μετοχών κατά το ποσό του 1.500.000.000 ευρώ. Η αύξηση θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση και διάθεση στην ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. ομολόγων ίσης ονομαστικής αξίας τα οποία θα εκδοθούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Το ΤΕΜΠΜΕ θα πρέπει να στηρίξει τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις από το πρώτο πακέτο ΤΕΜΠΜΕ δεν πήγε σ’ αυτούς που θα έπρεπε να είχε πάει.
Άρθρο 23. Το δημόσιο εγγυάται τα στεγαστικά δάνεια το μη καλυπτόμενο ποσό μέχρι το 25% της αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς. Αφορά μόνο δάνεια α΄ ή β΄ κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Η περίοδος για την οποία ισχύει η εγγύηση είναι από 27.4.2009 έως 31.12.2010. Ανώτατο όριο κάλυψης μπαίνουν τα 500.000 ευρώ.
Κύριε Υπουργέ, αν θέλω να πάρω εξοχικό μπορώ να πάρω δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Ναι.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ.
Τα στεγαστικά δάνεια πρέπει να πηγαίνουν στους χαμηλά αμειβόμενους, στους μικρομεσαίους.
Στο άρθρο 24. Με το παρόν άρθρο καθορίζεται ότι με απόφαση του Δ.Σ. του ΝΑΤ εγκρίνεται…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ κυρία Αμμανατίδου, ολοκληρώστε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Θα πάρει και δεύτερο δάνει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Εγώ δεν έχω αντίρρηση να πάρει όσα δάνεια θέλει και θα της δώσει ο Υπουργός. Περισσότερο χρόνο δεν μπορεί να πάρει.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Υπάρχουν πολλά άρθρα κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Κυρία Πασχαλίδου, είπα από την αρχή ότι θα υπάρχει η ανοχή του Προεδρείου. Σας έχω αφήσει υπερδιπλάσιο χρόνο. Οι άλλοι συνάδελφοι μετά το είκοσι λεπτό βρήκαν τον τρόπο να ολοκληρώσουν. Εσείς έχετε φθάσει στα είκοσι ένα λεπτά.
Παρακαλώ μη διαβάζετε τι προβλέπουν τα άρθρα αλλά πείτε την άποψή σας ομαδοποιημένα.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Το άρθρο 24 είναι ένα άρθρο που μιλάει για το ΝΑΤ. Θεωρούμε ότι θα κάνει μια νέα αφαίμαξη στο ΚΑΕΟΚΕ. Δημιουργεί πάρα πολλούς κινδύνους. Δεν το στηρίζουμε.
Στο άρθρο 25 στα ΣΔΙΤ θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν και οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Η προηγούμενη διάταξη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης ανέφερε μόνο τους ΟΤΑ. Ο τρόπος της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ο οποίος διεισδύει παντού για μας είναι ανεπίτρεπτο. Είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι μεγάλες επιχειρήσεις το κεφάλαιο μπαίνουν εκεί που θα έπρεπε να είναι μόνο το δημόσιο ή να είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτό δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο. Γνωρίζουμε καλά τα αποτελέσματα των ΣΔΙΤ. Από το 1980 που έχουν χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ τα αποτελέσματα λένε ότι μετά από τριάντα χρόνια είναι πολύ πιο ακριβά τα ΣΔΙΤ απ’ ό,τι αν το ίδιο το δημόσιο έκανε αυτές τις επενδύσεις ακόμα και μέσα από δανεισμό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει πόρους. Να αναδιανέμετε τους πόρους και σ’ αυτήν για μην έρχεται σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να κάνει τα έργα για τα οποία θα έπρεπε να έχει προβλέψει το ίδιο το κράτος.
Στα υπόλοιπα άρθρα θα αναφερθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός μας και η συνάδελφός μου αφού δεν προλαβαίνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο ειδικός αγορητής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βελόπουλος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στα άρθρα 1 έως 3 τα βλέπουμε θετικά, γιατί έχετε μια κατεύθυνση προς την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Δεν είναι κακό. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποιες δυσκαμψίες ή κάποια διαρθρωτικά προβλήματα σε σχέση με τον εσωτερικό δανεισμό των εταιρειών. Αυτό να το δείτε προσεκτικότερα. Αφήνετε μερικά κενά γιατί δεν κλείνονται οι στρόφιγγες της φοροδιαφυγής. Η κατεύθυνση είναι σωστή αλλά δεν πιστεύουμε ότι επαρκεί.
Ο ήδη υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός δεν επαρκεί, δεν λειτουργεί. Απεδείχθη αυτό γιατί ως πολιτική ηγεσία δεν μπορέσατε να πατάξετε τη φοροδιαφυγή. Είναι κοινό μυστικό ότι η φοροδιαφυγή δεν είναι ένα απλό φαινόμενο της ελληνικής οικονομίας. Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που αφορά την ίδια τη διαφθορά. Για να φοροδιαφύγει κάποιος πρέπει να διαφθείρει έναν υπάλληλο της Εφορίας. Αφού δεν επαρκούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, αφού απέτυχε το σύστημα –αναφέρομαι στο άρθρο 1 έως 3 στην προσπάθεια που κάνετε για να μαζέψετε έσοδα- πρέπει να κάνετε έναν νέο ελεγκτικό μηχανισμό που θα σταματήσει τη φοροδιαφυγή.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι η πολυνομία. Είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής δημοκρατίας, της ελληνικής οικονομίας. Είμαστε ένα κράτος με πάρα πολλούς νόμους οι οποίοι αλληλοκαλύπτονται και αλληλοακυρώνονται πολλές φορές. Η ουσία είναι όμως ότι ούτε εφαρμόζονται και δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση και της απονομής της δικαιοσύνης και στη φορολογία.
Φέρνετε όντως ένα νομοσχέδιο που έχει βελτιώσεις ή ακυρώσεις προηγούμενων νομοθετικών ρυθμίσεων. Σας έδωσα παραδείγματα το πρωί.
Έρχομαι στο άρθρο 4 με το οποίο παραδέχεστε ουσιαστικά την ανικανότητα του κράτους για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έτσι βάζετε από το παράθυρο τους ιδιώτες. Αφού το κράτος δεν είναι ικανό να πατάξει τη φοροδιαφυγή, αφού δεν έχει μηχανισμούς για να πάρει τα έσοδα που πρέπει να πάρει βάζετε τους ιδιώτες από το παράθυρο. Είναι τραγικό αλλά είναι μια πραγματικότητα.
Και στο άρθρο 5 παραδέχεστε την ανικανότητα. Αυτό που λέτε δημοσίως το παραδέχεστε και γραπτώς. Δεν μπορείτε να μαζέψετε έσοδα. Το αν φταίνε οι μηχανισμοί ή αν φταίει η ηγεσία ή αν φταίει η βούληση είναι ένα συνολικότερο πρόβλημα. Να καθίσουμε σοβαρά όλα τα κόμματα να μιλήσουμε για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αλλά και για την εισφοροδιαφυγή. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ούτε η Νέα Δημοκρατία μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε μπόρεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο παρελθόν.
Για το Ταμείο Συνοχής στο άρθρο 8 τι να πει κανείς; Απέτυχε. Δεν λειτούργησε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

(BA)





(XP)
Κάηκε η Πελοπόννησος, κάναμε ένα Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, δημιουργήσαμε τις εντυπώσεις δίκην πυροτεχνημάτων ότι αρωγός θα έρθει η πολιτεία στους ανθρώπους που υπέστησαν τα πάνδεινα στις πυρκαγιές Ηλείας, αλλά καρκινοβατεί το σύστημα. Εμείς δώσαμε 1.000.000 ευρώ από τη δική μας πλευρά. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε συνολικά και οργανωμένα όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής να λειτουργήσει.
Πάμε στα άρθρα 9 έως 14. Κύριε Υπουργέ, σωστή η κατεύθυνση, καλή η προσπάθεια να επιταχύνετε τις διαδικασίες για επενδύσεις. Εγώ βέβαια αναρωτιέμαι ποιες επενδύσεις. Μέσω μιας οικονομικής κρίσης κανείς δεν επενδύει. Και μάλιστα σε μία Ελλάδα, με ένα πολυδαίδαλο φορολογικό σύστημα, με μία γραφειοκρατία και κυρίως με διαφθορά, δύσκολο να υπάρξουν επενδύσεις. Βέβαια αεριτζήδες επένδυσαν, κύριε Υπουργέ. Θα φέρω ένα παράδειγμα το οποίο δεν συζητήθηκε ποτέ στη Βουλή. Επί ΠΑΣΟΚ τα Μεταλλεία Χαλκιδικής πουλήθηκαν σε έναν αεριτζή από τη Ρουμανία, ο οποίος ήταν έμπορος ναρκωτικών, διότι δεν ελέγχουμε ποιοι είναι αυτοί που έρχονται εδώ, κύριε Υπουργέ. Ο άλλος ο μεγαλοεργολάβος στην Ιόνια Οδό προέκυψε αρχαιοκάπηλος και είχε κλεμμένα φορτηγά στην εταιρεία του. Ο γνωστός…, που ακούγεται συνέχεια το όνομά του τελευταίως. Αυτά τα λέω, για να δείτε ότι καλές είναι οι επενδύσεις –βέβαια επενδύσεις στην εποχή μας δεν υπάρχουν για την οικονομική κρίση- αλλά να βλέπουμε και ποιοι είναι οι επενδυτές. Δεν μπορεί ο κάθε έμπορος ναρκωτικών να αγοράζει μεταλλεία. Δεν μπορεί ο κάθε αρχαιοκάπηλος να κάνει με κλεμμένα φορτηγά δημόσια έργα. Αυτό δείχνει ότι η πολιτεία μας δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου, δεν έχει εκείνη τη δυνατότητα να αντιληφθεί ότι πάνω από όλα μεν είναι το κέρδος, αλλά όχι το κέρδος ώστε ο πολίτης να οδηγείται στο περιθώριο και να εκτίθεται όλο το σύστημα.
Στο άρθρο 20 δεν έχω να πω τίποτα, είμαστε θετικοί. Κρατώ μία επιφύλαξη στο άρθρο 22 για την Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε. Α.Ε. Στο άρθρο 23 για την εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου, συμφωνούμε. Επίσης, στο άρθρο 24 που ρυθμίζει θέματα ταμείων πρόνοιας Εμπορικού Ναυτικού, συμφωνούμε.
Εκεί που έχω επιφυλάξεις, κύριε Υπουργέ, είναι με τις ΣΔΙΤ. Ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα ότι οι μεγαλύτερες κομπίνες –να το ξαναπώ οι μεγαλύτερες κομπίνες- γίνονται στους δήμους. Και το ξέρετε καλά, το λέει η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητού. Η μεγαλύτερη διαφθορά υπάρχει στους δήμους. Και να σας πω γιατί. Δεν τους ελέγχει κανένας, κάνουν ό,τι θέλουν, δίνουν κονδύλια όπου θέλουν, και τους δίνετε τώρα τη δυνατότητα μέσω ΣΔΙΤ να κάνουν και μεγαλύτερα έργα, περισσότερες προμήθειες, να βάλουν τις ΣΔΙΤ μέσα και να γίνει το πάρτι της αρκούδας –και ζητώ συγνώμη που το λέω αυτό. Εξυγιάνετε με νομοθετική ρύθμιση την τοπική αυτοδιοίκηση -όχι μόνο εσείς και τα υπόλοιπα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνη, γιατί ουδέποτε έπραξε, γιατί είναι το άντρο της διαφθοράς ό,τι και να μου λέτε. Εκεί είναι το καρκίνωμα. Και ειλικρινά εγώ ενοχλούμαι όταν οι Βουλευτές απολογούνται για διαφθορά -και το ξαναλέω άλλη μία φορά και δεν ντρέπομαι- γιατί παίρνουν 6.000 ευρώ, πολλά για κάποιον που παίρνει 700 ευρώ, αλλά όταν στους δήμους γίνονται παζάρια εκατομμυρίων ευρώ, δεν μπορεί ο Βουλευτής ή ο Υπουργός να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο. Άρα, εδώ έχω την επιφύλαξη με τις ΣΔΙΤ και επαναλαμβάνω ότι η πολιτεία πρέπει να έχει τη μέριμνα και την πρόνοια να πατάξει τη διαφθορά. Θέλετε να αφήσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση ανεξέλεγκτη; Να έχει όμως και εποπτεύουσα αρχή. Δεν μπορεί ο κάθε δήμος να κάνει ό,τι θέλει. Αυτή είναι η αλήθεια.
Στο άρθρο 29 γίνονται κάποιες τροποποιήσεις. Έχω και μερικές επιφυλάξεις με τα φωτοβολταϊκά ή με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σωστή η κατεύθυνση. Ένα σχόλιο θα κάνω, κύριε Υπουργέ. Έκαναν αίτηση το 2004 ή το 2005 –δεν θυμάμαι- εφτά χιλιάδες άνθρωποι, για να κάνουν φωτοβολταϊκά. Θέσεις εργασίας είναι η κάθε εταιρεία που θα δημιουργηθεί. Εφτά χιλιάδες επί εφτά χιλιάδες, σαράντα εννιά χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτές οι άδειες των φωτοβολταϊκών γιατί καθυστερούν; Μήπως γιατί η SELL, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φωτοβολταϊκών, δημιουργεί παγκοσμίως προσκόμματα; Μήπως γιατί οι μεγάλοι διαπλεκόμενοι στην Ελλάδα θέλουν να κάνουν τα δικά τους πάρκα πρώτα και μετά να παρκάρουν οι μικροί; Άρα, λοιπόν, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε καθαροί, αμόλυντοι και αδιάφθοροι να το αποδείξουμε εν τοις πράγμασι. Εφτά χιλιάδες ομήρους, όταν οι διαπλεκόμενοι περιμένουν και κάνουν πάρτι! Ξέρετε τι εννοώ και το επιβεβαιώνουν καθημερινά δημοσιεύματα εφημερίδων. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, έχουμε επιφυλάξεις και είναι ουσιαστικές. Κάναμε και τις δικές μας προτάσεις. Δυστυχώς, όμως, το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο. Και όπως πρόχειρα κυβερνάτε, έτσι πρόχειρα νομοθετείτε -αυτή είναι η πραγματικότητα- κοινώς προχειρολογείτε. Έτσι, όμως, όπως οδηγείτε την Ελλάδα, σύντομα θα πάτε στην αντιπολίτευση αν δεν σοβαρευτείτε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Βελόπουλο.
Εισερχόμαστε στον κατάλογο των Βουλευτών που έχουν ζητήσει το λόγο.
Το λόγο έχει ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ και το συνάδελφο που ήταν συνεπέστατος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση μας φέρνει αντιμέτωπους με το σημαντικό θέμα της ενίσχυσης της εθνικής μας οικονομίας και υπογραμμίζει με ξεκάθαρο τρόπο τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν εν όψει της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Η σημερινή συζήτηση μας φέρνει αντιμέτωπους με το παρόν, με το παρελθόν, αλλά και το μέλλον. Με το παρόν, γιατί επισημαίνει τη θέση ευθύνης στην οποία βρισκόμαστε, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της διεθνούς, αλλά και εγχώριας συνάμα οικονομικής κρίσης. Με το παρελθόν, γιατί αποκαλύπτεται η κακοδιαχείριση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που μας κληροδότησε το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που δημιουργήθηκε στη δεκαετία του ’80 και συντηρήθηκε στη δεκαετία του ’90. Με το μέλλον, γιατί τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα επηρεάζουν ουσιαστικά την επόμενη μέρα την πορεία της οικονομίας μας.
Δεδομένο είναι ότι κανείς δεν θέλει να γίνεται δυσάρεστος. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να λαμβάνει μέτρα που επηρεάζουν αρνητικά την τσέπη του πολίτη. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να μεταθέτει κανείς το πρόβλημα στο αύριο, να αναβάλει τη λήψη αναγκαίων, αλλά επίπονων μέτρων, προκειμένου να μην επωμισθεί κανένα πολιτικό κόστος, να κρύβει δηλαδή το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να φτιάχνει ωραίους, όμως, πλασματικούς οικονομικούς απολογισμούς. Σίγουρα αυτό είναι κάτι απλό και εύκολο. Δοκιμασμένη μέθοδος, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί μία πρακτική που ακολουθήσατε με ευλάβεια εσείς οι αγαπητοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό, όμως, δεν είναι πολιτική ευθύνη. Το λέω αυτό, γιατί εσείς παρουσιάζεστε ως οι μόνιμοι καλοί Σαμαρείτες που δίνετε υποσχέσεις στους πολίτες, χωρίς αντίκρισμα, χωρίς να λέτε πού θα βρείτε τα λεφτά, πώς θα ικανοποιήσετε όλα αυτά τα «ναι» που με ευκολία μοιράζετε. Δεν μιλάτε για το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυρίως για το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που μας κληροδοτήσατε, δεν μιλάτε για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, η οποία αντικατοπτρίζεται σήμερα σε υψηλό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν μιλάτε γιατί δεν τα αντιμετωπίσατε, αλλά τα κρύβατε στα δεύτερα χειρόγραφα βιβλία. Ξέρετε εσείς. Δεν αντιμετωπίσατε τον καιρό που έπρεπε, δηλαδή πριν και αμέσως μετά την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ, ούτε το ζήτημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και του υψηλού δημόσιου χρέους, ούτε πήρατε μέτρα για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας κι έχετε το θράσος να έρχεστε και να μιλάτε για τάξη, για οργάνωση, για παιδεία στη γνώση και ηλεκτρονικές εφαρμογές. Μα, εσείς δεν καταφέρατε να τα εφαρμόσετε στο ίδιο σας το κόμμα και θα καταφέρετε να τα οργανώσετε για ολόκληρη την Ελλάδα; Δεν ξέρετε συνολικά σε ποια βιβλία, από όλα όσα διατηρούσατε, έχουν εγγραφεί, αν έχουν εγγραφεί, οι οικονομικές ενισχύσεις μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας. Όλα αυτά βέβαια, σύμφωνα με τις δηλώσεις πρώην κεντρικού και αναγνωρισμένου στελέχους σας.
Λυπάμαι, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, γιατί αποδεικνύεται ότι έχετε ασθενή μνήμη ή μάλλον επιλεκτική μνήμη. Θα σας θυμίσω, λοιπόν, εγώ ότι οι κυβερνήσεις εκείνης της εποχής ακολουθούσαν τη λογική της ήσσονος προσπάθειας και την αποφυγή του πολιτικού κόστους, τη λογική του να παρουσιάζουμε το πρόβλημα στους πολίτες με εξαιρετικό περίβλημα και να μεταθέτουμε την επίλυσή του στο μέλλον, τη λογική που θέλετε να ακολουθήσετε και τώρα, αντίθετα με αυτή τη λογική που ακολουθεί η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που προτιμάμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σήμερα με αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας. Μετά το 2004 προωθήσαμε με καθυστέρηση, δυστυχώς, τουλάχιστον δύο δεκαετιών το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων. Πετύχαμε τη συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, τη βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων, αλλά και τη σημαντική μείωση της ανεργίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία πέντε χρόνια για να ενισχύσουμε την εσωστρέφεια της οικονομίας μας και να αντιμετωπίσουμε τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, ήταν ασφαλώς θετικές, αλλά όχι αρκετές για να αντιμετωπισθεί οριστικά το πρόβλημα του χρέους και της ανταγωνιστικότητας που τώρα με την εμφάνιση της κρίσης φάνηκε σε όλο του το μέγεθος. Και βέβαια εδώ θα συμφωνήσω με κάποιες λογικές φωνές συναδέλφων της Αντιπολίτευσης για ακόμα καλύτερη και οικονομικότερη λειτουργία του κράτους, για ακόμα καλύτερη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Στα δύο χρόνια που διαρκεί ήδη η παγκόσμια χρηματοοικονομική αναταραχή, η περίοδος που διανύουμε σήμερα είναι η δυσκολότερη και ταυτόχρονα η πλέον κρίσιμη για τη μετέπειτα πορεία της οικονομίας μας, είναι η περίοδος όπου οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης αποτυπώνονται πλέον ξεκάθαρα τόσο στην πραγματική οικονομία, όσο και στα δημοσιονομικά μεγέθη όλων των ευρωπαϊκών χωρών. (DI)



(2BA)
Τα στοιχεία όλα μας δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2008 και το πρώτο τρίμηνο του 2009 η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας υπήρξε χειρότερη από κάθε πρόβλεψη. Αντίθετα απ’ αυτή την τάση όμως, η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο, ήταν οι μόνες οι οποίες διατήρησαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο του 2009, έστω και οριακά.
Βεβαίως οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η επιβάρυνση της οικονομίας μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις και όπως φανερώνουν όλα τα στοιχεία θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του έτους με το ρυθμό ανάπτυξης να κυμαίνεται γύρω στο μηδέν.
Εκτίμησή μας είναι ότι και η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει προς το τέλος του 2009 και θα έχει επιστρέψει έγκαιρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010.
Είναι δεδομένο λοιπόν ότι στην παρούσα συγκυρία είναι αναγκαία ορισμένα γενναία μέτρα για να τονώσουν την οικονομία μας. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνονται τα συγκεκριμένα μέτρα που συζητούμε σήμερα και προβλέπονται από τις διατάξεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου και των τροπολογιών που το συνοδεύουν.
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην ενίσχυση της φορολογικής νομοθεσίας μέσα από τη ρύθμιση θεμάτων όπως των τιμολογιακών αποκλίσεων που παρουσιάζονται στην τεκμηρίωση των τιμών, στις ενδοομιλικές διασυνοριακές συναλλαγές, στις υποκεφαλαιοδοτήσεις επιχειρήσεων, αλλά και του περιορισμού της έκδοσης των τόκων που προβλέπονται από τη νομοθεσία της εφαρμογής της διαδικασίας χρηματοδοτικής μίσθωσης από το δημόσιο στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τη στήριξη του κλάδου της οικοδομής και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και φυσικά ζητήματα φορολογικού χαρακτήρα, όπως το φορολογικό απόρρητο, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, το ΕΤΑΚ. Μείζονα ζητήματα και μείζονα μέτρα, τα οποία δεν έχω το χρόνο να τα αναπτύξω αναλυτικότερα.
Επιτρέψτε μου μόνο να σημειώσω ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί να ενισχύσει την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της χώρας με μέτρα που είναι κατά το δυνατόν δίκαια κατανεμημένα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων αφορά τα υψηλά εισοδήματα, ενώ όλα όσα θα κληθούν να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα αφορούν δαπάνες που δεν είναι ανελαστικές, στην κινητή τηλεφωνία, και στις οποίες μπορούν να γίνουν πραγματικά οικονομίες. Αντίθετα με έκπληξη διαπιστώνω ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει όλα τα εισοδήματα από εργασία, από μερίσματα, από ενοίκια, από τόκους, να φορολογούνται με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η φορολογική επιβάρυνση όλων των νοικοκυριών που έχουν έσοδα από καταθέσεις, από μετοχές, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει το μέτρο αυτό στη διαδικασία ανάπτυξης της οικονομίας. Αν αυτό δεν είναι φορολογική αφαίμαξη όλων των πολιτών, τότε τι είναι αλήθεια;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σήμερα δεν είναι καιρός για υποσχέσεις χωρίς αντικρίσματα αλλά για πράξεις και συγκεκριμένα μέτρα, που μπορούν όμως να εφαρμοστούν. Σήμερα απαιτούνται άμεσες και μόνιμες λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται αποφασιστικά η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο, λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και την έξοδο της χώρας από την κρίση αυτή. Αλλά και ταυτόχρονα μέτρα για την τόνωση της αγοράς, όπως είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπως και για τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας.
Σήμερα λαμβάνουμε αποφάσεις που μπορεί να μην είναι ευχάριστες ή να έχουν πρόχειρο πολιτικό κόστος, είναι όμως απολύτως αναγκαίες για να πετύχουμε το στόχο μας, για όποιον θέλει να υπηρετήσει το καλό του τόπου με υπευθυνότητα και ετοιμότητα και όχι μόνο και μόνο το κομματικό του συμφέρον. Είναι ο δρόμος που έχει επιλέξει ξεκάθαρα η Κυβέρνηση, ο δρόμος που ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί.
Είναι ανάγκη να λέμε στους πολίτες τα πράγματα με το όνομά τους, όσο σκληρά και αν είναι και όχι να περιγράφουμε αυτό που θέλουμε και να ισχύουν σαν να είναι δεδομένα. Αρκετά με τη τάχαμου, τάχαμου επιθετική πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αρκετά με την ανεύθυνη πολιτική του «Ναι σε όλα». Είστε ένοχοι και είμαστε υπεύθυνοι να προτάξουμε το ορθότερο για τη χώρα μας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Σοφία Ανδριοπούλου.
ΣΟΦΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ: Καλησπέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Θα αναφερθώ στο άρθρο 28 γιατί μέσα στο κυκεώνα των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη σημασία του άρθρου αυτού για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο κλάδος των λιπασμάτων βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αναδιαρθρώσεις που συντελούνταν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς να καταφέρει να προσαρμοστεί στις εξελίξεις που προκάλεσε λίγο αργότερα η απελευθέρωση της αγοράς, η ένταση του ανταγωνισμού και οι αναδιαρθρώσεις στη γεωργία με τη μείωση των επιδοτήσεων και τη συρρίκνωση των καλλιεργειών.
Το Μάιο του 1992 η μετάβαση από το ελεγχόμενο σύστημα μέσω δημοσίου ΣΥΝΕΛ στην ελεύθερη αγορά, είχε σαν συνέπεια, σε συνδυασμό με την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων και άλλων ευνοϊκών ρυθμίσεων, μια σημαντική πτώση της εγχώριας κατανάλωσης και σημαντική αύξηση της τιμής των λιπασμάτων.
Αν και από την πλευρά των συνδικαλιστικών φορέων υπήρχαν προτάσεις ήδη από τη δεκαετία του 1980 για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη του κλάδου, αυτές δεν εισακούστηκαν ποτέ. Η κεντρική θέση της ομοσπονδίας τότε ήταν η δημιουργία ενιαίου φορέα λιπασμάτων, με την ένταξη σε αυτόν και των τεσσάρων εργοστασίων που υπήρχαν. Ο ΕΦΟΛ, όπως ονομαζόταν, θα είχε την ευθύνη για τη χάραξη και άσκηση εθνικής κλαδικής πολιτικής με στόχους τη βιωσιμότητα των ελληνικών εταιρειών λιπάσματος, την πραγματοποίηση επενδύσεων εκσυγχρονισμού και επέκτασης σε νέα προϊόντα, τη διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων, τον εφοδιασμό του Έλληνα αγρότη σε όλη την επικράτεια με λιπάσματα καλής ποιότητας και χαμηλής τιμής, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική η ελληνική γεωργία.
Επιπλέον τα ελληνικά λιπάσματα έχασαν μια σημαντική αγορά σε αυτά τα χρόνια, την Κίνα. Ήταν το πρώτο ελληνικό εξαγώγιμο προϊόν στην κινεζική αγορά για πολλά χρόνια και αποδεκτό από τους Κινέζους καταναλωτές ως προϊόν άριστης ποιότητας με επώνυμο και θα μπορούσε να έχουμε τριπλασιάσει τις εξαγωγές μας σε αυτή τη χώρα. Αντιθέτως όμως χάσαμε την αγορά και δεν αξιοποιήθηκε η εμπειρία των φωσφορικών λιπασμάτων.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παραγωγής και προώθησης των ελληνικών λιπασμάτων στις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και στην αδυναμία να ρυθμιστούν κυρίως οι εισροές στη γεωργία, μας οδήγησε στο φαινόμενο σήμερα να εισάγουμε επίσημα ή παράνομα λιπάσματα από γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα στο Βόρεια Ελλάδα και η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας να είναι πλέον η μοναδική λιπασματοβιομηχανία στη χώρα μας, μετά το κλείσιμο της Θεσσαλονίκης και τις γνωστές σε όλους επιπτώσεις και στους εργαζόμενους από το κλείσιμο του εργοστασίου στη Δραπετσώνα.
Την πλειοψηφία των μετοχών κατέχουν τράπεζες με κύριο μέτοχο την Εμπορική και το τελευταία διάστημα πολλά ακούγονται για την πώλησή της και για μαζικές απολύσεις. Η βιομηχανία λειτουργεί με προσωρινή άδεια από τη Νομαρχία Καβάλας, χωρίς να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και κυρίως να υπάρχει σχέδιο για την αντιμετώπιση βιομηχανικών ατυχημάτων. Σε συνδυασμό με το ότι το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1964, χωρίς να έχουν ανανεωθεί τα μηχανήματα και οι εγκαταστάσεις, ο κίνδυνος ατυχημάτων είναι σοβαρότατος και μόνο τον τελευταίο χ΄ρονο έγιναν γνωστά δια του Τύπου, τρία ατυχήματα. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. επέβαλε πρόστιμο τον περασμένο Δεκέμβριο, όχι πολύ παλιά, για τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων, χωρίς όμως να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα ενισχύεται η πάγια άποψή μας, δηλαδή η διατήρηση και διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η λειτουργία του εργοστασίου υπό δημόσιο έλεγχο, με παράλληλη και αυστηρή τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
Τα ελληνικά λιπάσματα έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της ποιότητάς τους και προώθησής τους στην ελληνική αγορά με προοπτική διεύρυνσης των εξαγωγών, ώστε να διατηρηθεί ένας δυναμικός κλάδος και να διασφαλίσει αφενός τις θέσεις εργασίας για τους περίπου 450 εργαζόμενους μόνιμους και εποχικούς, κατά καιρούς, αλλά και τη διαμόρφωση προσιτών τιμών στους Έλληνες αγρότες που πληρώνουν πολύ ακριβά τα γεωργικά εφόδια που παραμένουν ακριβά, παρότι έχει πέσει η τιμή του πετρελαίου.
Να επισημάνω κάτι τελευταίο. Το οικόπεδο της βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων παραχωρήθηκε από τη δημόσιο για την παραγωγή λιπασμάτων και μόνο γι’ αυτό.
Η ρύθμιση που έρχεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρατείνει το χρόνο προθεσμίας της Βιομηχανίας Λιπασμάτων για το 2035 χωρίς όμως να γίνεται καμία διασφάλιση ούτε για την οικονομική επιβίωση της εταιρείας, αλλά κυρίως ούτε και για την εύρυθμη λειτουργία της με όρους ασφάλειας για τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και για το περιβάλλον της περιοχής.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ο κ. Σγουρίδης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Στην αρχή θα κάνω δύο πολιτικές παρατηρήσεις. Βουλευτές της συμπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε μια χρέωση της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χρέωσε τη χώρα.


(AD)
(2ML)
Και, επίσης, το ότι πληρώνονται οι τόκοι σήμερα από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η αιτία που ανέβηκε το δημόσιο χρέος.
Έχω να παρατηρήσω το εξής: Το να χρεώνεις τη χώρα για να παράγεις έργο και για να δημιουργείς ανάπτυξη, δεν είναι κακό. Το έλλειμμα που δημιουργείται, όταν η χώρα δημιουργεί ανάπτυξη, είναι αναπτυξιακό έλλειμμα, δεν είναι έλλειμμα σπατάλης. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε ελλείμματα από σπατάλη διογκώνοντας το κράτος και χαρίζοντας, αν θέλετε, φόρους σε αυτούς οι οποίοι θα έπρεπε να επενδύσουν. Έτσι, λοιπόν, θεωρούμε ότι όταν τα ελλείμματα είναι ελλείμματα από σπατάλη, είναι ελλείμματα τα οποία δεν βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας. Εμείς πιστεύουμε ότι χρεώνεται η χώρα, όταν δημιουργεί ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα ξεπληρώσει το χρέος.
Η δεύτερη παρατήρηση που έχω να κάνω είναι ότι μας εγκάλεσε κάποιος συνάδελφος Βουλευτής ότι φορολογώντας όλα τα εισοδήματα από εργασία, από ερείσματα, από ενοίκια, από υπεραξίες, θα φορολογήσουμε τον Έλληνα πολίτη με βάση μία ενιαία φορολογική κλίμακα.
Σαφώς ο φόρος πρέπει να πληρώνεται από τον Έλληνα πολίτη, αλλά σαφώς ο φόρος πρέπει να μην πίπτει μόνο επί των αδυνάτων, να μην είναι άδικος φόρος, αλλά να είναι φόρος δίκαιος. Και ερωτώ: Δηλαδή, όταν κάποιος έχει μία τεράστια περιουσία, γιατί πρέπει να φορολογείται με μικρότερο συντελεστή; Και ας μη δουλεύει! Όταν είναι «ραντζιέρης» δεν θα πρέπει να φορολογείται; Όμως, θα πρέπει να φορολογείται με ενιαίο συντελεστή. Αυτό είναι δίκαιο.
Επίσης, όσον αφορά τους φόρους που εισπράττονται, ο ρόλος του Κράτους πρέπει να είναι αναδιανεμητικός, να ξαναμοιράζονται πίσω και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να ωφελούνται οι πολλοί. Είναι λάθος η ετήσια τιμαριθμική προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων; Δεν είναι δίκαιη; Είναι λάθος η μείωση του συντελεστή φορολόγησης στα επαναεπενδυόμενα κέρδη; Αυτή είναι η φορολογική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ένα κράτος! Δυστυχώς, αυτήν την πολιτική δεν την ακολουθείτε. Είναι μια πολιτική αποσπασματική και γι’ αυτό ακριβώς έχετε χάσει την μπάλα!
Έρχομαι τώρα στα άρθρα του νομοσχεδίου. Τα άρθρα 1 έως 3 κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση. Ουσιαστικά, προσπαθεί να ρυθμιστεί η αποφυγή του φαινομένου της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία και επίσης του δανεισμού ανάμεσα στις ενδοομιλικές συναλλαγές.
Όμως, οφείλουμε να σας επισημάνουμε ότι παρόμοιος νόμος υπάρχει και στο Υπουργείο Ανάπτυξης –ψηφίστηκε προηγουμένως- και ο νόμος αυτός έρχεται σε αντίθεση με το νόμο που ψηφίζουμε σήμερα.
Θα αναφερθώ τώρα στο φορολογικό απόρρητο. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει φορολογικό απόρρητο όταν προσφέρονται υπηρεσίες out sources, δηλαδή εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων. Η παρατήρηση την οποία κάνω είναι η εξής: Όταν, λοιπόν, έχουμε το TAXIS και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το TAXIS και οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου, ώστε να συλλεχθούν αυτά τα στοιχεία και χρειάζεται να προστρέξουμε σε ιδιώτες; Δεν είναι κακό να προστρέχεις σε ιδιώτες. Και ο ιδιώτης θα τηρήσει το φορολογικό απόρρητο, διότι όπως ο υπάλληλος, ο εφοριακός, που δεν τηρεί το φορολογικό απόρρητο, τιμωρείται, έτσι θα τιμωρείται και η οποιαδήποτε εταιρεία. Όμως, γιατί να προσφύγουμε σε ιδιώτες, όταν υπάρχει το σύστημα TAXIS; Αυτό σημαίνει ανικανότητα ή αδιαφορία ή αδράνεια.
Όσον αφορά τις ρυθμίσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, ερχόμαστε τώρα εφόσον το ρυθμίσαμε αυτό να πούμε ότι εάν δεν πληρώσεις δύο δόσεις, αυτή η ρύθμιση καταπίπτει. Γιατί χρειαζόμαστε ιδιαίτερες διατάξεις για κάθε περίπτωση; Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι στις ρυθμίσεις των ασφαλιστικών ταμείων, όταν δεν πληρώσεις τη δεύτερη δόση, τότε αυτομάτως η ρύθμιση καταπίπτει. Γιατί να μην υπάρχει αυτό ως πάγια διάταξη στο ελληνικό δημόσιο και πρέπει κάθε Υπουργείο να έρχεται να βάζει διαφόρους όρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να είναι πάγιοι στην ελληνική νομοθεσία;
Θα αναφερθώ τώρα στο άρθρο που αφορά το ΕΤΑΚ. Είμαστε αντίθετοι με το ΕΤΑΚ και θα το καταψηφίσουμε. Απλώς να πω ότι και μόνο το ότι ερχόμαστε να ρυθμίσουμε και να επαναρυθμίσουμε θέματα του ΕΤΑΚ, αυτό σημαίνει παλινωδίες εκ μέρους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι δηλαδή το θεσμοθέτησε πρόχειρα. Και οφείλω να σημειώσω ότι επειδή ακριβώς υπάρχουν αυτές οι ολιγωρίες, ο Έλληνας πολίτης θα κληθεί να πληρώσει του χρόνου δύο φορές το ΕΤΑΚ, διότι θα πληρώσει το 2008 και το 2009 μαζί και θα του έρθει βαρύ αυτό το πρόστιμο για την τσέπη του.
Έρχομαι τώρα στις εκπτώσεις δωρεών από το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το Ταμείο της Φτώχειας. Γιατί να μην υπάρχει μια πάγια διάταξη, όποιος κάνει δωρεές, ανάλογα με το ύψος της δωρεάς, να εκπίπτει ένα συγκεκριμένο ποσό από το φόρο του; Γιατί πρέπει να ρυθμίζουμε έτσι για το Ταμείο της Φτώχειας, αλλιώς για άλλες δωρεές σε εκκλησίες ή οπουδήποτε αλλού; Θα πρέπει να υπάρχουν πάγιες διατάξεις στην ελληνική νομοθεσία. Χανόμαστε σε ένα δαίδαλο διατάξεων και κάθε φορά χρειάζεται να ανασύρουμε και μία διάταξη και να ψάχνουμε να βρούμε. Πρέπει να υπάρχει μία κωδικοποίηση της ελληνικής νομοθεσίας και να υπάρχουν πάγιες πάντοτε.
Όσον αφορά τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης, δηλαδή τα άρθρα 9 έως 14, το fast track, ήμουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που υπάγεται το Υπουργείο Ανάπτυξης όπου άκουγα τότε το σημερινό Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα να μιλάει για το one stop shop και τον κ. Παπαθανασίου να είναι τότε Υφυπουργός του.
Και ερχόμαστε σήμερα, μετά από τέσσερα χρόνια –που θα έλεγε ότι το θέμα των αδειοδοτήσεων θα μειωθεί σε πέντε ή έξι μόνο στάσεις ή από μία μόνο στάση θα μπορούσαν οι οποιεσδήποτε επενδύσεις να προχωρήσουν- και ρυθμίζουμε ξανά την όλη υπόθεση σε άρθρο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με Υπουργό πια Οικονομίας και Οικονομικών τον κ. Παπαθανασίου!
Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι μένουμε στα λόγια και δεν προχωράμε στις πράξεις. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις δεν γίνονται στην Ελλάδα και γι’ αυτό οι ξένοι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 18. Σ’ αυτό το άρθρο έχω να παρατηρήσω τα εξής: Δεν είναι κακό να ψηφίσουμε αυτό το άρθρο για το Ίδρυμα της Eurobank όσον αφορά το Πρόγραμμα Πυροπλήκτων. Όμως, θα υπενθυμίσω στο Τμήμα ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είχε παρουσιάσει τον προηγούμενο Νοέμβριο ένα ειδικό πλαίσιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών αξίας 2,23 δισεκατομμυρίων ευρώ, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2009.
Είμαστε στο μέσο του 2009. Τι γίνεται αυτό το Πρόγραμμα; Πού πάει αυτό το Πρόγραμμα; Καλά η Eurobank, αλλά το ελληνικό κράτος τι κάνει;
Έρχομαι στο άρθρο 19 που αφορά τις ρυθμίσεις θεμάτων Επιτροπών Πιστωτικών Κανόνων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει ότι η απώλεια πόρων από τη διαγραφή των ποινών στο πλαίσιο κατάργησης των Επιτροπών ανέρχεται στο ποσό των 5.000.000 ευρώ. Όμως, αυτές οι ποινές πού επιβλήθηκαν; Όχι σε πολίτες. Σε τράπεζες επιβλήθηκαν! Είναι ποινές που επιβλήθηκαν σε τραπεζικά ιδρύματα γιατί για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους! Γιατί τους χαρίζουμε τα 5.000.000 ευρώ; Ας πληρωθούν τουλάχιστον αυτά, αφού καταργούνται οι Επιτροπές!
Όσον αφορά τη ρύθμιση του άρθρου 21 που αφορά το leasing, θα πω ότι είναι θετική διάταξη. Όμως, θα παρακαλούσα πάρα πολύ να βγάλετε από την Εισηγητική Έκθεση αυτό που λέει ότι το άρθρο αυτό κινείται για τον περιορισμό των δαπανών των νομικών προσώπων.
(PM)

(2AD)
Ξέρουμε ότι τα νομικά πρόσωπα τα οποία εσείς έχετε δημιουργήσει κατά βάση χρέωσαν το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 2 δις ευρώ στα πέντε χρόνια. Είναι τεράστιο το ποσό. Οι πρωτογενείς δαπάνες το 2009 αυξήθηκαν κατά 20% εντός του πρώτου τριμήνου και έφτασαν τα 13 δις ευρώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο. Μη μας κοροϊδεύετε λοιπόν ότι θα περιοριστούν οι δαπάνες των νομικών προσώπων.
Όσον αφορά στο ΤΕΜΠΜΕ 2, είναι σωστό το μέτρο που πήρατε. Σωστά κινείστε, αλλά σίγουρα οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ ότι οι πολίτες είναι δύο κατευθύνσεων, αυτοί οι ξύπνιοι που πρόλαβαν το ΤΕΜΠΜΕ 1 και οι υπόλοιποι που πάνε με το ΤΕΜΠΜΕ 2.
Για την εγγυοδοσία του Δημοσίου για την αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης ένα μόνο έχω να πω, ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό».
Το άρθρο για τα θέματα της ειδικής γραμματείας ΣΔΙΤ το καταψηφίζω, όχι γιατί δεν είναι σωστό το άρθρο, αλλά γιατί με τα ΣΔΙΤ μας έχετε κοροϊδέψει. Τριακόσια είκοσι επτά ΣΔΙΤ έχετε εξαγγείλει εδώ και πέντε χρόνια τα οποία μένουν μόνο στον πίνακα ανακοινώσεων. Δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο από τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Τα άρθρα 32 έως και 35 ουσιαστικά κινούνται σε μία εισπρακτική λογική χωρίς κανένα πρόγραμμα.
Κλείνω λέγοντας ότι η Κυβέρνηση έφτασε να φορολογήσει και τα αμορτί από τα λαχεία. Εκεί καταντήσαμε. Αν κάποιος κερδίσει δέκα ευρώ, φορολογούνται και τα δέκα ευρώ. Αν το κράτος έχει φτάσει σ’ αυτή την κατάντια, καταλαβαίνετε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πια σε οικονομική απελπισία.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κύριος Μαγκριώτης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ο κύριος Παπαθανασίου είπε ότι ολοκληρώθηκε το πρώτο «κύμα» μεταρρυθμίσεων της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Θυμάμαι ότι αυτό είχε ολοκληρωθεί το 2007 και τότε ξεκινούσε η νέα διακυβέρνηση του κυρίου Καραμανλή για το δεύτερο «κύμα». Αγκομαχώντας, απ’ ό,τι φαίνεται, δύο χρόνια μετά δεν έχει κάνει ακόμη ξεκίνημα. Το έχει κάνει βέβαια διότι ήδη τρεις φορές επέβαλε νέους φόρους και αυτοί οι φόροι κυρίως επιβάλλονται στα μεσαία και στα λαϊκά στρώματα, όμως κάθε φορά για επικοινωνιακούς λόγους υπάρχει και το «κερασάκι», ένας φόρος στα μεγάλα εισοδήματα, όπως είναι τώρα η φορολόγηση των μεγάλων σκαφών, μόνο που στην κατανομή και στην περιγραφή των εσόδων ελάχιστα θα είναι τα έσοδα από τη φορολόγηση των μεγάλων σκαφών μπροστά στα εισοδήματα που έχουν όλοι αυτοί που κατέχουν τα μεγάλα σκάφη. Τα περισσότερα φορολογικά έσοδα απευθύνονται βέβαια στα μεσαία και στα λαϊκά στρώματα, στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Έξυπνο το επικοινωνιακό τρυκ, αλλά η επανάληψή του από το 2004 πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει αποκαλύψει και τις προθέσεις και την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και οι πολίτες πλέον δεν πιστεύουν σ’ αυτή την πολιτική.
Στα πεντέμισι χρόνια που είναι στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία πέτυχε να υπονομεύσει τα κεκτημένα της προηγούμενης περιόδου και να καταστήσει «εκρηκτικά» τα ελλείμματα που κληρονόμησε από τα δικά μας κυβερνητικά χρόνια και ειδικότερα το κοινωνικό έλλειμμα αλλά και το έλλειμμα της περιφερειακής σύγκλισης. Αυτό έγινε γιατί η πολιτική που υιοθέτησε, το νεοφιλελεύθερο δόγμα της, η μείωση των δημόσιων πολιτικών και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων -πρόγραμμα που είναι κατεξοχήν για την ανάπτυξη της περιφέρειας και γενικότερα για την ανάπτυξη της οικονομίας γιατί χρηματοδοτεί και τους αναπτυξιακούς νόμους- καθώς και η φορολογική και εισοδηματική της πολιτική μαζί με την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία απομείωσαν στην κυριολεξία τα εισοδήματα και την αγοραστική δύναμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Έτσι λοιπόν όλα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» έχουν φαλκιδευτεί όλα αυτά τα χρόνια, είτε είναι οι δημόσιες πολιτικές με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τους κοινοτικούς πόρους, είτε είναι η κατανάλωση μέσα από ισχυρά λαϊκά εισοδήματα.
Όλα αυτά είναι απόρροια της δικής σας πολιτικής. «Βυθισμένοι» λοιπόν σ’ αυτόν το φαύλο κύκλο των επιλογών σας υποδεχτήκατε ως Κυβέρνηση –και μαζί με σας και η χώρα- τη διεθνή οικονομική κρίση, γι’ αυτό η χώρα μας και ιδιαίτερα ο παραγωγικός κόσμος και η κοινωνία στο σύνολό της εισπράττουν πολύ πιο επώδυνα τη διεθνή οικονομική κρίση απ’ ό,τι θα έπρεπε να την εισπράξουν γιατί, όπως το έχουμε πει πολλές φορές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει το πρωτογενές πρόβλημα των «τοξικών» ομολόγων. Δεν χρειάζονταν τα εκατοντάδες δις ευρώ ή δολάρια για να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά δεν έχουμε μία εξωστρεφή οικονομία εκτός από τον τουρισμό γιατί 7,2% είναι επί του Α.Ε.Π. οι εξαγωγές της χώρας το 2008. Στο 10% παραλάβατε τις εξαγωγές το 2004. Ενισχύσατε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα με τον πρώτο κύκλο των μεταρρυθμίσεων και την κατεβάσατε στο 7,2%. Αυτοί είναι απόλυτοι αριθμοί και δεν χωρούν λογιστικές «αλχημείες» της εκάστοτε κυβέρνησης που θα τις κάνει είτε από μόνη της, είτε σε συνεννόηση με τις Βρυξέλες.
Έτσι λοιπόν για τον κατ’ ευφημισμό δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων στον οποίο θέλετε να βάλετε τη χώρα αυτό που εύχεται ο Έλληνας πολίτης είναι να μην προλάβετε και δεν θα προλάβετε γιατί θα σας προλάβει η λαϊκή ετυμηγορία.
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ ειδικότερα στο άρθρο για τις ενδομιλικές συναλλαγές. Είπαμε πολλές φορές ότι είναι σε θετική κατεύθυνση και έπρεπε από χρόνια να υιοθετηθεί αυτή η πολιτική. Πριν από ένα περίπου χρόνο αντίστοιχη διάταξη ψήφισε και το Υπουργείο Ανάπτυξης κι εκεί τονίσαμε ότι πιο κρίσιμο είναι να ψηφίσει αντίστοιχη διάταξη το Υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης ψήφισε μία διάταξη και οφείλω να πω ότι έχει και υψηλά πρόστιμα αλλά δεν έχει το μηχανισμό για να ελέγχει και να αξιολογεί και γι’ αυτό ακριβώς είναι αναποτελεσματική η διάταξη που ψήφισε. Το Υπουργείο Οικονομικών που έχει πιο αναπτυγμένους μηχανισμούς είναι βέβαιο ότι μπορεί να ελέγξει, όμως η διάταξη όπως εισάγεται, παρότι το πνεύμα της είναι θετικό, έχει δύο αδύναμα σημεία που θα την καταστήσουν αναποτελεσματική. Πολύ γρήγορα –η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα είναι βέβαια στην εξουσία- η δική μας Κυβέρνηση θα έλθει να συμπληρώσει αυτό το νομοθετικό κενό.
Όπως τόνισα και στην Επιτροπή, δύο είναι τα αδύναμα σημεία. Το πρώτο αδύναμο σημείο είναι η έλλειψη υποχρεωτικότητας. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά τουλάχιστον ένας ετήσιος έλεγχος και βεβαίως κάθε φορά που μια προμήθεια έχει διαφοροποίηση όσον αφορά τα τιμολόγια. Υποχρεούνται οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις να υποβάλουν τα κοστολόγιά τους και να τεκμηριώνουν κάθε φορά την αύξηση γιατί διαφορετικά η υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνιστεί.
Εδώ ακριβώς ξέρουμε όλοι ότι το 50% του λιανικού εμπορίου είναι από εισαγωγές από τους μεγάλους ομίλους, από τους δύο-τρεις μεγάλους προμηθευτές προς τις δικές τους στην κυριολεξία «αλυσίδες» και προς τα πολυκαταστήματα. Εδώ υπάρχει η μεγάλη φοροδιαφυγή και η ατελείωτη, ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία γιατί πράγματι οι μηχανισμοί του κράτους δεν μπορούν να πιάσουν αυτή την κερδοσκοπία. Ελεύθερη αγορά έχουμε, αγορανομικές διατάξεις και περιορισμούς δεν έχουμε, άρα –σου λέει- μπορώ να πουλάω όσο θέλω. Γι’ αυτό τονίζω ότι χρειάζεται υποχρεωτικότητα του ελέγχου της τεκμηρίωσης της όποιας τιμολογιακής πολιτικής και χρειάζεται να γίνουν ακόμα πιο αυστηρά τα πρόστιμα για τη μη κατάθεση φακέλου.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ πολύ γρήγορα και στο θέμα των ημιυπαίθριων που θα συζητήσουμε αύριο εκτενέστερα. Η Κυβέρνηση προσδοκά σε δύο δόσεις, στην αρχή μέχρι το φθινόπωρο, στο πρώτο εξάμηνο, να εισπράξει περίπου 1 δις ευρώ μέσα από την κατάθεση των παραβόλων. Αυτός είναι ο κύριος στόχος για τη δική της δημοσιονομική διαχείριση γιατί η εφαρμογή του νόμου πρακτικά και τα μεγάλα έσοδα από την υποτιθέμενη τακτοποίηση είναι για την επόμενη περίοδο, δηλαδή την περίοδο της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα στείλετε λοιπόν την «καυτή πατάτα» εφαρμογής αυτού του νόμου. Στόχος σας είναι στον Προϋπολογισμό του Οκτώβρη –αν καταθέσετε Προϋπολογισμό και δεν προχωρήσετε σε εκλογές πριν από τον Οκτώβρη, όπως κάνατε το 2007- να εγγράψετε και πάλι λογιστικά, να εμφανίσετε αυτά τα 4 περίπου δις ευρώ ως έσοδα, τα περισσότερα μέσα στο 2009 και το 2010 για να μπορέσετε στοιχειωδώς να «στρογγυλέψετε» τον Προϋπολογισμό και του 2009 και του 2010.
(ΜΤ)

(2PM)
Τη λογιστική δηλαδή τακτοποίηση του Προϋπολογισμού ενδιαφέρει περισσότερο αυτή η διάταξη και εσάς, και φυσικά τις διαπραγματεύσεις σας με τη EUROSTAT και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα είναι και πάλι ένα έσοδο χωρίς αντίκρισμα αλήθειας, όπως ήταν τα φορολογικά έσοδα που γράψατε, δηλαδή το 14% της αύξησής τους το 2009 σε σχέση με το 2008, ενώ ξέρατε ότι είμαστε στα μέσα μιας μεγάλης εσωτερικής οικονομικής κρίσης και έρχεται και η διεθνής οικονομική κρίση.
Τώρα ομολογείτε: «Πώς να τα εισπράξουμε αυτά τα λεφτά; Τι να κάνουμε; Γι’ αυτό κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και βάζουμε νέους έμμεσους φόρους», όπως είπα, στα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα. Έτσι συνεχίζετε και θα συνεχίζετε όσο θα είστε στην Κυβέρνηση γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία της οικονομικής σας πολιτικής.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΛΑΣ)
Δεν έχετε μέσα στη φιλοσοφία της οικονομικής σας πολιτικής το αναπτυξιακό στοιχείο. Δεν υπάρχει ο πυρήνας της ανάπτυξης, της παραγωγής δηλαδή πλούτου και μέσα από αυτή την παραγωγή πλούτου, η δημιουργία εισοδημάτων, θέσεων απασχόλησης, αλλά και ελέγχου και σταθεροποίησης των δημοσιονομικών μεγεθών.
Αυτή είναι η δική μας πολιτική, η πολιτική της πράσινης ανάπτυξης, της μεγάλης ανάπτυξης, της περιφερειακής και βιώσιμης ανάπτυξης που δημιουργεί απασχόληση, ισχυρά και σταθερά εισοδήματα και φυσικά βελτιώνει τα δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτή την πολιτική θα ασκήσουμε από την πρώτη μέρα της κυβερνητικής μας εξουσίας, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί τη διακυβέρνηση της χώρας και αυτό θα γίνει πάρα πολύ γρήγορα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΗΛΙΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ: Το όταν είναι πολύ μακριά. Μπορεί να είναι μετά από δέκα χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστκούμε, κύριε Μαγκριώτη. Κύριε Φωτιάδη, δεν μας έχετε συνηθίσει σε τέτοιες συμπεριφορές. Είστε τόσο ευγενικός και ευπρεπής. Δεν έχει δικαίωμα ο κ. Μαγκριώτης να πει την άποψή του;
Η κυρία Κόρκα-Κώνστα έχει το λόγο.
ΑΘΗΝΑ ΚΟΡΚΑ-ΚΩΝΣΤΑ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Εγώ μόνο ένα στατιστικό στοιχείο θα δώσω, ότι όλες αυτές τις μέρες που βρίσκομαι εδώ στο Κοινοβούλιο δεν υπάρχει συνάδελφος από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που να μην αρχίζει και να μην κλείνει την ομιλία του με το ότι θα γίνουν εκλογές άμεσα και θα είναι κυβέρνηση αύριο, δηλαδή ίσως και σήμερα το μεσημέρι. Πρέπει να το δώσω αυτό το στοιχείο, επειδή το ακούω.
Επίσης, πριν ξεκινήσω, θέλω να αναφέρω το θέμα του χρέους. Γιατί ψέματα είναι ότι μία τετραμελής οικογένεια είναι χρεωμένη με 18.000 ευρώ και αυτό το χρέος προέρχεται από διακυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προηγούμενες διακυβερνήσεις ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι η χώρα μας ακόμα και σήμερα πληρώνει πρόστιμα από διάφορα λάθη και παραλείψεις που είχαν γίνει επί δικών σας κυβερνήσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αυτό είναι προς απάντηση στον προηγούμενο συνάδελφο.
Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θέλω να σταθώ σε ορισμένα άρθρα γιατί άλλωστε και ο χρόνος είναι πολύ λίγος. Εκτός του ότι ρυθμίζει σημαντικά φορολογικά θέματα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Είναι σημαντικές, είναι απαραίτητες ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αυτή την περίοδο που όντως δοκιμάζονται οι οικονομίες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό προσπαθεί αυτή η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης με μέτρα για ενίσχυση και τόνωση της αγοράς.
Θα σταθώ στα δύο σημαντικά μέτρα, τη στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και τη στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Όσον αφορά το ΤΕΜΠΜΕ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία. Έγινε πρώτη φορά για να μπορέσουν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και με αυτό το δεύτερο ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να διορθώνονται και κάποια λάθη ή αν όχι λάθη, κάποιες αδυναμίες αυτού του συστήματος.
Ο παραγωγικός ιστός της χώρας, οι βιοτέχνες, οι έμποροι, τα καταστήματα το υποδέχτηκαν, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση προχωρά στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,5 δισεκατομμύρια και βάζει και κάποιον άλλο όρο, να είναι κατά μέσο όρο κερδοφόρα μία επιχείρηση στα τρία αυτά χρόνια, έτσι ώστε να βοηθηθούν για να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας που έχουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Μειώνεται η προμήθεια που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ στο 0,25%. Έτσι θεωρούμε ότι θα βοηθηθούν και θα τονωθούν πολύ μικρές επιχειρήσεις και κυρίως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα προβλήματα.
Εδώ θέλω να εστιάσω σε ένα θέμα που αφορά τεχνικές επιχειρήσεις, γιατί πολλές φορές παρουσιάζουν ζημία. Λένε ότι ο μέσος όρος πρέπει να είναι θετικός. Μπορεί, όμως κάποιος που κάνει μία κατασκευή, να παρουσιάσει ζημία και ένα και δύο χρόνια εφόσον δεν έχει πουλήσει, πόσο μάλλον αυτή την περίοδο. Είναι ένα θέμα που ίσως θα έπρεπε να ερευνηθεί.
Θέλω να σταθώ και στα σπουδαία μέτρα που είναι μέρος του νομοσχεδίου, αυτά που αφορούν την οικοδομική δραστηριότητα. Από την αρχή της οικονομικής κρίσης παρουσιάστηκε μία ύφεση στην οικοδομή. Όλοι γνωρίζουμε –έχει ειπωθεί και στατιστικά μέσα σ’ αυτήν την Αίθουσα- ότι η οικοδομή στηρίζει ειδικά την ελληνική οικονομία. Πολλοί εργαζόμενοι, πολλοί επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων στηρίζονται πάνω στην οικοδομή. Ένα μεγάλο ποσοστό του Α.Ε.Π. προέρχεται από την οικοδομή και αν βάλουμε μαζί και τα παρεμφερή επαγγέλματα, αυτό αυξάνεται. Μπορεί να φθάσει και πάνω από το 10%. Πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε ότι τόσο η ελληνική, αλλά και η πλειοψηφία των οικονομιών στηρίζονται στην υποδομή και την ανάπτυξή της.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι αυτό είναι ένα σημαντικό μέτρο για την ενίσχυση του κλάδου, ώστε να μπορεί να αποκτήσει επαγγελματική στέγη ή την κατοικία του ο κάθε πολίτης και να καλύπτεται το 25% του δανείου με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ώστε να μπορούν και οι επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι να αποκτήσουν το σπίτι τους.
Το ύψος του δανείου να καλύπτει το σύνολο της αξίας των ακινήτων και όχι μόνο το 75% της αξίας που καλυπτόταν μέχρι σήμερα και ήταν μία πάγια τακτική των τραπεζών. Εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα θωρακιστεί ο ιδιώτης –να το θέσω αυτό- από τις τράπεζες ώστε να μην μειώνουν το ποσό της εμπορικής αξίας από υπερβάλλουσα τάση προς κάλυψη της κάθε τράπεζας. Πιστεύουμε ότι αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην τόνωση της αγοράς, θα ενισχύσει την οικοδομή. Επίσης έχει και κοινωνική διάσταση προς τον πολίτη.
Θέλω να σταθώ λίγο στο θέμα των διαδικασιών για την ταχεία αδειοδότηση. Γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα και έχει σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη. Γνωρίζουμε ότι για πάρα πολλά χρόνια υπήρχε σημαντικό θέμα γραφειοκρατίας. Πολλοί επαγγελματίες απογοητεύονταν προτού πολλές επιχειρήσεις ιδρυθούν και δεν υλοποιούντο οι επενδύσεις από όλη αυτή τη γραφειοκρατία και την προσπάθεια που γινόταν, θα έλεγα, για να αναχαιτιστεί μία επένδυση.
Η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει πάρει πολλά μέτρα για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Παρά ταύτα με τις διατάξεις αυτές, στις οποίες προβλέπεται η ταχεία αδειοδότηση από την Invest in Greece, είναι σημαντικό για τις περιπτώσεις μεγάλων επενδυτικών επιχειρήσεων στους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας, του τουρισμού, επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, καινοτομιών κ.λπ., όπως και για διάφορα επιχειρηματικά σχέδια που εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.
Είναι σημαντικό να υπάρχει το πρώτο κριτήριο της βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου, της φερεγγυότητας του επενδυτή και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας. Έτσι βελτιώνονται οι υπηρεσίες που προσφέρονται στον πολίτη και στον επενδυτή μέσα από το νομοθετικό περιβάλλον για να ενισχύσουν την προσέλκυση των επενδυτών και έτσι να έχουμε και αύξηση της απασχόλησης και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, περιφερειακή ανάπτυξη και αύξηση εξαγωγικών δραστηριοτήτων.
Όσον αφορά τη χρηματοδοτική μίσθωση θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντική και θα εκσυγχρονιστούν οι ΟΤΑ και οι υπηρεσίες του δημοσίου και θα περιορίσουν τις δαπάνες τους.
Θέλω να σταθώ, όμως λίγο στα ΣΔΙΤ. Έγινε πάρα πολύ συζήτηση για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όχι μόνο σήμερα, όχι μόνο αυτές τις μέρες, αλλά και γενικώς.
Θεωρώ ότι υπάρχει ένας αρνητισμός που τον παρουσιάζει ιδιαίτερα η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Όταν στη Βουλή ψηφίστηκε ο νόμος των ΣΔΙΤ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατηγορούσε την Κυβέρνηση ότι με το μέτρο αυτό χαρίζει το δημόσιο στα ιδιωτικά ταμεία, ότι η Κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια κ.λπ. Τότε μας εγκαλούσε να αποσύρουμε το νομοσχέδιο σαν επιζήμιο. Μετά από λίγο έγινε αντιληπτή η αναπτυξιακή προοπτική αυτού του μέτρου. Τώρα βέβαια αντιφάσκουμε στο γεγονός του γιατί δεν προχωρούν γρήγορα τα ΣΔΙΤ.
Η αλήθεια είναι ότι ένα καινούριο μέτρο για να εφαρμοστεί χρειάζεται κατ’ αρχήν να οργανωθεί ώστε να προχωρήσουμε. Ήδη, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί σε τομείς του δημοσίου πολλά έργα –πάνω από 55- αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν δημοπρατηθεί αρκετά και ξεκίνησαν να κατασκευάζονται. Τα ΣΔΙΤ έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σήμερα που βρισκόμαστε εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την απασχόληση γενικώς.
(GK)
(2MΤ)
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι με υπευθυνότητα η Κυβέρνηση προχωρά σε μέτρα, αλλά ταυτόχρονα και με κοινωνική ευαισθησία. Τα μέτρα δε, πολλές φορές, είναι αναγκαία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτή την περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε κρίση, χωρίς να είναι απόλυτα ευχάριστα.
Τουλάχιστον, η δική μας Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, όπως έχουν κοστολογηθεί οι δικές σας υποσχέσεις, κυρίες και κύριοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ανέρχονται σε 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ αυτή την περίοδο, την περίοδο της κρίσης.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κυρία Κόρκα-Κώνστα.
Ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των ομιλητών Βουλευτών.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπέζας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα δύο πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου αναφέρονται στις ενδοομιλικές συναλλαγές. Στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τις φορολογικές αρχές κατά τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών έχουν διαπιστωθεί σημαντικά φορολογικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν τη διασυνοριακή δραστηριότητα στην εσωτερική αγορά.
Τα βασικότερα απ’ αυτά τα προβλήματα είναι η αβεβαιότητα των επιχειρήσεων, αναφορικά με το αν θα γίνουν αποδεκτές ή όχι οι τιμές των ενδοομιλικών τους συναλλαγών από τις φορολογικές αρχές –σε περίπτωση ελέγχου-, το υψηλό κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών τους συναλλαγών και η ενδεχόμενη διπλή φορολογία, η οποία μπορεί να προκύψει στην περίπτωση όπου έχουμε, μετά από έλεγχο, διόρθωση των κερδών.
Αυτά τα προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο με τις διατάξεις των δύο πρώτων άρθρων. Δηλαδή, με τις διατάξεις των δύο πρώτων άρθρων, στην ουσία, συμπληρώνεται η νομοθεσία της χώρας μας –διότι υφίσταται σήμερα νομοθεσία για τις ενδοομιλικές συναλλαγές- όσον αφορά τα ζητήματα τιμολόγησης των διασυνοριακών συναλλαγών, έτσι ώστε να εναρμονίσουμε τη νομοθεσία και με τον Κώδικα Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΟΟΣΑ για τις ενδοομιλικές τιμολογήσεις.
Με αυτή τη βελτίωση που κάνουμε του υφιστάμενου πλαισίου είναι προφανές ότι οι φορολογικές αρχές θα μπορούν πλέον να ελέγχουν αποτελεσματικότερα τις τιμολογήσεις των διασυνοριακών συναλλαγών και θα μπορούν να διαπιστώνουν τιμολογιακές αποκλίσεις, οι οποίες πιθανόν να επηρεάζουν την καταβολή των άμεσων και των έμμεσων φόρων. Κατά συνέπεια, δηλαδή, θα μπορούμε να εκτιμούμε ορθότερα τη φορολογητέα ύλη.
Ετέθησαν διάφορα ζητήματα και υπήρξαν ενστάσεις σε σχέση με τα δύο αυτά πρώτα άρθρα. Ένα από τα ζητήματα που ετέθησαν είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας ή όχι, δηλαδή αν είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις τιμές για τις μεταξύ τους συναλλαγές.
Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες, με βάση το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, να παρέχουν στοιχεία και πληροφορίες τεκμηρίωσης των τιμών τους, να τεκμηριώνουν δηλαδή τις τιμές στις ενδοομιλικές τους συναλλαγές.
Η τήρηση όμως των φακέλων τεκμηρίωσης, του «βασικού» και του «ελληνικού» φακέλου τεκμηρίωσης για τις επιχειρήσεις είναι προαιρετική. Προαιρετικά, δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα να ακολουθήσουν αυτά τα οποία προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται, για να αποφεύγεται ο κίνδυνος αυθαιρεσίας της φορολογικής διοίκησης, η οποία διαρκώς μπορεί να ζητά όλο και διαφορετικά στοιχεία.
Επομένως, είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις να τεκμηριώνουν τις συναλλαγές τους. Προαιρετικά μπορούν να χρησιμοποιούν τους δύο φακέλους τεκμηρίωσης που προβλέπει και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τον «ελληνικό» φάκελο και το «βασικό» φάκελο. Ο προαιρετικός χαρακτήρας είναι επίσης σύμφωνος και με τις κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες δίνει ο ΟΟΣΑ.
Ειπώθηκε ότι οι διατάξεις δεν έχουν καθολικό χαρακτήρα. Οι διατάξεις των δυο πρώτων άρθρων είναι καθολικού χαρακτήρα. Περιλαμβάνουν όλες τις ενδοομιλικές συναλλαγές και αυτές οι διατάξεις δεν είναι ανταγωνιστικές με την αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης αναζητά μέσα από το μηχανισμό και το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει, τυχόν υπερτιμολογήσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάζουν την τελική τιμή, με την οποία πωλείται ένα προϊόν.
Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών βλέπει το θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών από καθαρά φορολογική σκοπιά. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αναζητά αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη. Ελέγχουμε δηλαδή αν υπάρχουν όχι μόνο υπερτιμολογήσεις αλλά και υποτιμολογήσεις.
Οι ελεγκτές των δύο Υπουργείων συνεργάζονται. Οι διατάξεις του ν. 3728/2008 του Υπουργείου Ανάπτυξης παραπέμπουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, παραπέμπουν στις φορολογικές αρχές σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο που διενεργούν οι ελεγκτές του Υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις.
Σε εμάς οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών με τροπολογία, η οποία θα συζητηθεί αύριο και η οποία κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Υπουργείο, έχουν τη δυνατότητα –αίρεται το φορολογικό απόρρητο για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης- να δίνουν στοιχεία στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης σε περίπτωση που διαπιστώσουν παραβάσεις προς την πλευρά αυτών που ελέγχει το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Τέθηκε το ζήτημα –νομίζω από την Ειδική Αγορήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την κ. Πασχαλίδου- τι γίνεται σε περίπτωση που υπάρχουν ζημιές. Ούτε το άρθρο 39 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ούτε το τροποποιημένο άρθρο κάνει ρητή αναφορά στη λέξη ζημιές.
Ωστόσο, αν μια επιχείρηση, της οποίας αναμορφώνονται, διορθώνονται τα κέρδη λόγω διαπίστωσης παράβασης του άρθρου 39 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, είναι ζημιογόνος, τότε η διαφορά που προκύπτει μειώνει το ποσό της ζημίας.
Συνεπεία της μείωσης της ζημιάς, μπορεί να έχουμε δυο αποτελέσματα. Είτε μειώνεται η ζημία, οπότε η επιχείρηση είναι πλέον κερδοφόρος και φορολογείται αυτή η διαφορά, είτε μειώνεται ζημία παραμένοντας η επιχείρηση ζημιογόνος, οπότε το ποσό της ζημίας που μπορεί να μεταφέρει η επιχείρηση για συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη στις επόμενες χρήσεις είναι μικρότερο.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις είτε στην πρώτη περίπτωση, όπου εξακολουθεί να είναι ζημιογόνος η επιχείρηση είτε στην περίπτωση όπου καθίσταται πλέον κερδοφόρος, επιβάλλεται πρόστιμο 10% επί της διαφοράς, διότι και η διαφορά στις ζημίες θεωρείται κέρδος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 του νομοσχεδίου.
Λέει χαρακτηριστικά η παράγραφος 1 ότι η προκύπτουσα διαφορά εφόσον είχε ως αποτέλεσμα την αποφυγή άμεσων ή έμμεσων φόρων, ακόμα και αν είναι διαφορά στη ζημία, θεωρείται κέρδος και επομένως υπάρχει το πρόστιμο του 10% επ’ αυτής της διαφοράς.
Ειπώθηκε ότι ειδικά αυτές οι διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές δημιουργούν διαφορετική μεταχείριση αλλοδαπών και ημεδαπών επιχειρήσεων και νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο τίθεται αυτό το ζήτημα και στις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.
Όπως έχει επισημανθεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο –γιατί τα θέματα των ενδοομιλικών τιμολογήσεων είναι θέματα τα οποία συζητούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή την περίοδο- για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών δεν είναι ανεπίτρεπτη η άνιση –θα το λέγαμε έτσι- φορολογική μεταχείριση, η διαφορά δηλαδή στη φορολογική μεταχείριση των ημεδαπών ομίλων σε σχέση με τους πολυεθνικούς ομίλους.
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)
Θα χρειαστώ κάποιον επιπλέον χρόνο, κύριε Πρόεδρε, όπως και οι ομιλητές, οι οποίοι προηγήθηκαν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Μάλιστα. Παρακαλώ συνεχίστε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Θα αναφέρω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχει όντως διαφορετική φορολογική μεταχείριση.
Για παράδειγμα, στις ενδοχώριες συναλλαγές ελέγχουμε μόνο το τίμημα, ενώ στις διασυνοριακές συναλλαγές ελέγχουμε όλους τους οικονομικούς όρους. Αυτό συμβαίνει γιατί στην περίπτωση που έχουμε ενδοχώριες συναλλαγές, μία υπερτιμολόγηση και μία υποτιμολόγηση δεν σημαίνει απαραίτητα και αποφυγή φόρων, αφού μπορεί ο φόρος να έχει εισπραχθεί είτε από την πρώτη εταιρεία του ομίλου είτε από τη δεύτερη, είτε από τη μητρική είτε από τη θυγατρική, αν είναι ενδοχώριες οι συναλλαγές.
Όμως, το Υπουργείο Οικονομικών –επαναλαμβάνω- επεμβαίνει αν το δημόσιο χάνει έσοδα, οπότε τότε διαμορφώνει και τα κέρδη της η επιχείρηση.
Στην περίπτωση, όμως, που έχουμε διασυνοριακές συναλλαγές, ελέγχουμε περισσότερα οικονομικά στοιχεία, περισσότερους οικονομικούς χώρους, γιατί υπάρχει κίνδυνος μείωσης της φορολογικής βάσης εδώ στην Ελλάδα. Υπάρχει κίνδυνος δηλαδή μεταφοράς φορολογικών κερδών από την Ελλάδα σε μια άλλη χώρα, εκεί που βρίσκεται η μητρική, όπου έχει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Επομένως, για να το πω έτσι πολύ απλοϊκά, άλλα πράγματα ελέγχουμε σε περίπτωση που έχουμε ενδοχώριες συναλλαγές και άλλα πράγματα σε περίπτωση που έχουμε διασυνοριακές συναλλαγές, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η διαφορετική φορολογική μεταχείριση.
Το άρθρο 3 αναφέρεται στην υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα, επειδή δεν υπάρχει ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο ελληνικές θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων να έχουν ελάχιστα ίδια κεφάλαια και τεράστιο δανεισμό κυρίως από άλλες εταιρείες ομίλου που έχουν την έδρα τους σε διεθνή χρηματοπιστωτικά κέντρα με χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Η ανυπαρξία αυτού του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων.
Με τις διατάξεις του άρθρου 3 εισάγουμε κανόνες που αποθαρρύνουν τον εκτεταμένο ενδοομιλικό δανεισμό, τον εκτεταμένο δανεισμό πέραν της δανειοληπτικής ικανότητας ή της πραγματικής ανάγκης της δανειολήπτριας εταιρείας. Και ως κριτήριο έχουμε χρησιμοποιήσει τη σχέση ίδιων κεφαλαίων προς ξένα κεφάλαια. Ανάλογο κριτήριο –αναφέρθηκα σ’ αυτό και στην Επιτροπή- χρησιμοποιούν και άλλες χώρες, όπου έχουν τέτοιο θεσμικό πλαίσιο σε σχέση με την υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων.
Σε περίπτωση που αυτή η σχέση ίδιων κεφαλαίων προς ξένα, δανειακά κεφάλαια ξεπεράσει την αναλογία 1 προς 3, τότε οι τόκοι που έχουν καταβληθεί δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων.

(TS)
(2GK)
Στις νομοτεχνικές βελτιώσεις τις οποίες καταθέσαμε –κάναμε και μια νομοτεχνική βελτίωση στο συγκεκριμένο άρθρο- αλλάξαμε τον ορισμό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Είχε γίνει μία παρατήρηση από τον κ. Λαφαζάνη στη συζήτηση του συγκεκριμένου άρθρου στην Επιτροπή και υπάρχει και ανάλογη επισήμανση από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Δεν θα γίνεται στο άρθρο 3 παραπομπή για τον ορισμό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στο άρθρο 114 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, στο άρθρο 39 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που δίνει και τον ορισμό των συνδεδεμένων επιχειρήσεων αναφορικά με την υποχρέωση τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών.
Αυτό έγινε για να έχουμε ενιαία αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, δηλαδή ο ίδιος ο ορισμός που υπάρχει στα άρθρα 1 και 2 για το ποιες είναι οι συνδεδεμένες επιχειρήσεις, θα υπάρχει και στο άρθρο 3 που αναφέρεται στην υποκεφαλαιοδότηση των επιχειρήσεων.
Το άρθρο 4 αναφέρεται στο φορολογικό απόρρητο. Να επαναλάβω για ακόμη μια φορά ότι στο συγκεκριμένο άρθρο ομιλούμε για χορήγηση φορολογικών στοιχείων σε τρίτο, στον οποίο πιθανώς να ανατεθεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μελέτη για τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος. Δεν γίνεται καμία αναφορά σε εισπρακτικές εταιρείες, ούτε είναι στις προθέσεις μας να αναθέσουμε σε εισπρακτικές εταιρείες την είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές θα εξακολουθήσουν να εισπράττονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Χρειάζεται, όμως, σε πολλές περιπτώσεις να αναθέσουμε μελέτες για τη βελτίωση γενικά συγκεκριμένων μηχανισμών του φορολογικού μας συστήματος. Το φορολογικό απόρρητο, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να αρθεί στην περίπτωση που αναθέσουμε μελέτες για τη βελτίωση του συστήματος είσπραξης, γιατί δεν αρκεί να έχουμε απλά μια θεωρητική προσέγγιση του ζητήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις για να μπορούν να προταθούν λύσεις, θα πρέπει η μελετητική ομάδα να έχει στην κατοχή της συγκεκριμένα στοιχεία για τα πραγματικά περιστατικά μιας υπόθεσης –αναφέρομαι σε μεγάλες υποθέσεις, σε υποθέσεις που υπάρχουν τεράστια ποσά βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών- για να φανεί ακριβώς πού είναι το πρόβλημα και πού υπάρχουν οι δυσκολίες είσπραξης, προκειμένου να προταθούν ανάλογες γενικές λύσεις για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται. Η διάταξη περί άρσης του απορρήτου του άρθρου 4 προβλέπει την επιφύλαξη του ν. 2472/1997, δηλαδή και αυτός ο τρίτος ο οποίος θα πάρει τα φορολογικά στοιχεία, περιορίζεται από το φορολογικό απόρρητο. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτά τα φορολογικά στοιχεία να τα δώσει παραπέρα.
Το άρθρο 7 αναφέρεται στο Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ). Τι κάνουμε εδώ; Είναι πάρα πολύ απλό. Με τις διατάξεις του άρθρου αναστέλλεται για έξι ακόμα μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, η χορήγηση πιστοποιητικού ΕΤΑΚ στην περίπτωση μεταβιβάσεως. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εάν υπάρξει μεταβίβαση ενός ακινήτου, θα πρέπει να χορηγείται και ένα πιστοποιητικό ότι έχει καταβληθεί το αντίστοιχο ΕΤΑΚ γι’ αυτό το ακίνητο. Δίνουμε μία παράταση στη χορήγηση αυτού του πιστοποιητικού ΕΤΑΚ, επειδή δεν έχει όντως ακόμη ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ΕΤΑΚ έτους 2008.
Εδώ θα μου επιτρέψετε να πω δυο λόγια παραπάνω. Η δημιουργία του περιουσιολογίου και στη συνέχεια ο αυτόματος υπολογισμός του ΕΤΑΚ αποτέλεσε ένα δύσκολο εγχείρημα. Αυτό ήταν γνωστό εκ των προτέρων στις υπηρεσίες μας και σε εμάς ως πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, όμως, το οποίο θα έπρεπε να υλοποιηθεί, γιατί αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση. Αναφέρομαι όχι στον υπολογισμό του φόρου και στην είσπραξη του φόρου. Σημαντική μεταρρύθμιση θα είναι η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την αυτόματη έκδοση του εκκαθαριστικού ΕΤΑΚ, ώστε οι πολίτες να μην υποβάλλουν δήλωση ΕΤΑΚ. Τα φυσικά πρόσωπα δεν υποβάλλουν δήλωση ΕΤΑΚ, τα νομικά πρόσωπα είναι υπόχρεα να υποβάλλουν δήλωση ΕΤΑΚ.
Για να μην ταλαιπωρηθούν, λοιπόν, οι πολίτες το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργάστηκε το προηγούμενο διάστημα πάνω από 23 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα ακινήτων και περίπου 7 εκατομμύρια δηλώσεις Ε9 ετών 2005, 2006, 2007 και 2008. Τα νούμερα τα οποία ανέφερα είναι πάρα πολύ μεγάλα, 23 εκατομμύρια εμπράγματα δικαιώματα και 7 εκατομμύρια δηλώσεις.
Κατά την επεξεργασία, λοιπόν, αυτών των δηλώσεων διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη και παραλήψεις σε ουσιαστικά στοιχεία των δηλώσεων. Αυτά τα λάθη και αυτές οι παραλήψεις δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μια αξιόπιστη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων σε φόρο και επομένως δεν μας δίνουν τη δυνατότητα να υπολογίσουμε το φόρο και να εκδώσουμε το εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΤΑΚ.
Για το λόγο αυτό αποστέλλονται ήδη στους πολίτες ειδικά ειδοποιητήρια σε αυτούς όπου υπάρχουν λάθη, γιατί δεν υπάρχουν λάθη σε όλες τις δηλώσεις Ε9. Αποστέλλονται, λοιπόν, εκεί όπου υπάρχουν λάθη ειδικά ειδοποιητήρια με τα οποία καλούνται οι πολίτες να διορθώσουν, όπου απαιτείται, τα λάθη στο Ε9. Οι διορθώσεις αυτές μπορούν να γίνουν είτε μέσω του INTERNET με συγκεκριμένη εφαρμογή που έχει δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω τηλεφωνικού κέντρου, εάν τα λάθη είναι μικρά, είτε τέλος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στις αρμόδιες ΔΟΥ, που είναι υποχρεωμένες να συνδράμουν τους πολίτες στην περίπτωση που ζητούν τη βοήθειά τους.
Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας υποβάλλονται ή θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα σε ταλαιπωρία. Θα το πω ξεκάθαρα ότι ζητούμε συγγνώμη γι’ αυτό. Οι διορθώσεις, όμως, στο Ε9 πρέπει να γίνουν, όχι μόνο για να εισπραχθεί ο φόρος –δεν είναι το θέμα εισπρακτικό- αλλά για να μπορέσουμε επιτέλους να έχουμε στη χώρα μας το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Να σημειώσω βέβαια ότι αυτή η ταλαιπωρία γίνεται τώρα, στην πρώτη εφαρμογή του ΕΤΑΚ, διότι όταν θα γίνουν οι διορθώσεις, θα έχουμε μια αξιόπιστη βάση δεδομένων και δεν θα επαναληφθεί αυτή η ταλαιπωρία για τους πολίτες.
Το άρθρο 22 αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχουμε πάρει και τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αρμόδιας Επιτρόπου για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα στην πρώτη του φάση μας βοήθησε για την ενίσχυση της ρευστότητας των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο και επομένως για την τόνωση της αγοράς. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος έχουν γίνει κάποιες μεταβολές στους όρους του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την εμπειρία από την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος.
Στόχος είναι στη δεύτερη φάση του προγράμματος να συμμετέχουν 50.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνολικά πρώτη και δεύτερη φάση πάνω από 77.000 επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι το συνολικό ύψος των δανείων στη δεύτερη φάση του προγράμματος να φθάσει τα 6.300.000.000 ευρώ, 9.500.000.000 ευρώ στην πρώτη και τη δεύτερη φάση του προγράμματος και το συνολικό ύψος των επενδύσεων στη δεύτερη φάση να είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ, 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην πρώτη και στη δεύτερη φάση του προγράμματος.
Ακριβώς, λοιπόν, για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την πραγματική οικονομία, ιδιαίτερα σ’ αυτήν τη δύσκολη περίοδο, προβλέπεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΕΜΠΕ κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και επιπλέον μειώνεται η προμήθεια που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΕ από το 1% στο 0,25%.
Το άρθρο 23 προβλέπει την εγγυοδοσία του ελληνικού δημοσίου για αγορά κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Ειπώθηκε από κάποιο συνάδελφο ότι αυτό το μέτρο είναι σταγόνα στον ωκεανό. Δεν πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για σταγόνα στον ωκεανό. Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για να στηρίξει τον κατασκευαστικό κλάδο, έναν κλάδο πάρα πολύ σημαντικό για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τα έσοδα του δημοσίου.
Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το προηγούμενο διάστημα με νομοθετική ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών διπλασιάστηκε από το 20% στο 40% το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών, το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.
Επιπλέον, ενώ η έκπτωση μέχρι πρότινος δινόταν μόνο για πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά και για τόκους που αντιστοιχούν σε τμήμα του δανείου μέχρι 200.000 ευρώ, με τη ρύθμιση αυτή την οποία προωθήσαμε, η έκπτωση πλέον θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας, όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, για κατοικία μέχρι 200 τετραγωνικά –από τα 120 τετραγωνικά στα 200 τετραγωνικά- και για το μέρος του δανείου από τα 200.000 ευρώ στα 350.000 ευρώ.
Έχουμε τώρα τη ρύθμιση αυτή με την οποία εγγυούμαστε το επιπλέον 25% του δανείου και παράλληλα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προετοιμάζεται και θα προκηρυχθεί πρόγραμμα που θα αφορά στη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων που χτίστηκαν πριν από το 1980, όταν δηλαδή δεν υπήρχε ο κανονισμός θερμομόνωσης. Με το πρόγραμμα αυτό είναι βέβαιο ότι θα δώσουμε μια σημαντική ώθηση στη βιομηχανία των δομικών υλικών, αλλά και στα συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουμε το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών για ενέργεια.
Ειπώθηκε νομίζω πάλι από την Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι δεν είναι σωστό το γεγονός πως δίνουμε εγγύηση και για τη δεύτερη κατοικία και για την εξοχική κατοικία και για την επαγγελματική στέγη. Ο στόχος αυτού του μέτρου είναι να ενισχυθεί συνολικά ο κατασκευαστικός κλάδος, να ενισχυθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα και όχι τα εισοδήματα.
Προκειμένου, λοιπόν, να ενισχυθεί η κατασκευαστική δραστηριότητα, δίνουμε την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιπλέον εγγύηση του 25% και για την πρώτη και για τη δεύτερη κατοικία και για την εξοχική κατοικία και για την κατασκευή επαγγελματικής στέγης. Άλλωστε, για την πρώτη κατοικία έχουμε ήδη πάρει μια σειρά μέτρα, όπως η πλήρης φορολογική απαλλαγή κατά την αγορά της πρώτης κατοικίας, η απαλλαγή στην ουσία από τον ΕΤΑΚ.
(ΧP)


(2TS)
Υπάρχουν μέτρα για την πρώτη κατοικία. Εδώ στόχος ήταν να ενισχυθεί γενικά η κατασκευαστική δραστηριότητα.
Μία μικρή αναφορά στο άρθρο 28 για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Με βάση συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ελληνικού δημοσίου, της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και των κυριότερων πιστωτών της που είναι τράπεζες τον Ιούνιο του 2007, συμφωνία που υπεγράφη για την αναδιάρθρωση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων η οποία είχε περιέλθει σε πολύ δεινή οικονομική θέση και ήδη είχε κλείσει το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης το 2006, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ότι οι μεν πιστωτές θα κεφαλαιοποιήσουν σημαντικό μέρος των απαιτήσεών τους –το ύψος της κεφαλαιοποίησης ήταν 95 εκατομμύρια ευρώ- και θα εισπράξουν το υπόλοιπο εντός δέκα ετών. Το δε δημόσιο από την πλευρά του ως αντάλλαγμα θα προβεί στην παράταση της προθεσμίας μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων προς το δημόσιο από το 2024 έως 2035. Αυτό γίνεται με τη συγκεκριμένη διάταξη του άρθρου 28.
Στο άρθρο 32 θεσμοθετείται ο Ειδικός Φόρος για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι επειδή ελέχθη ότι υπάρχει μια αντίφαση στην πολιτική της Κυβέρνησης. Εμείς δεν μειώσαμε το τέλος ταξινόμησης για να ωθήσουμε τους Έλληνες πολίτες να αγοράσουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Μειώσαμε κατά 50% τα τέλη ταξινόμησης σε όλες τις κατηγορίες κυβισμού προκειμένου να στηρίξουμε τον κλάδο του αυτοκινήτου που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας αλλά και για να περιορίσουμε τις μεγάλες απώλειες που είχαμε από την αγορά των αυτοκινήτων στα έσοδα του δημοσίου. Υπάρχουν και τώρα απώλειες αλλά εάν δεν παίρναμε αυτά τα μέτρα οι απώλειες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Επομένως δεν μειώσαμε τα τέλη ταξινόμησης για να ωθήσουμε τους πολίτες στην αγορά ακριβώς αυτοκινήτων. Όσον αφορά τον ειδικό φόρο για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες οι οποίοι έχουν αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών και κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση το όφελος που είχαν όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού με το μειωμένο τέλος ταξινόμησης, είναι πολλαπλάσιο από τον ειδικό φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έγινε μόνο στη βενζίνη στο άρθρο 34. Δεν αυξήσαμε τη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης που αφορά εκατομμύρια πολίτες. Δεν αυξήσαμε τη φορολογία στο αγροτικό πετρέλαιο που αφορά τον αγροτικό πληθυσμό. Δεν αυξήσαμε ειδικά στο πετρέλαιο την φορολογία για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Εδώ θέλω να τονίσω ότι παρά την αύξηση που είχαμε με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στην τιμή της βενζίνης η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται στη χαμηλότερη κλίμακα της φορολογίας στη βενζίνη από τις είκοσι τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξαιρώ τις τρεις χώρες που έχουν πάρει ειδικό καθεστώς λόγω της πρόσφατης προσχώρησής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις είκοσι τέσσερις χώρες εμείς είμαστε στην 21η θέση. Άρα βρισκόμαστε σε πολύ χαμηλό σημείο φορολογίας στη βενζίνη.
Η Κυβέρνηση επέλεξε τηρώντας μια στάση υπευθυνότητας να πει την αλήθεια, να εφαρμόσει ένα ισορροπημένο πακέτο μέτρων. Το επόμενο διάστημα τα βάρος θα πέσει σε διαρθρωτικές αλλαγές προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής αλλά και σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα συμβάλλουν στη μείωση των δαπανών. Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και για το 2009 αλλά και την επόμενη κρίσιμη χρονιά 2010.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Με τα άρθρα αυτού του νομοσχεδίου και με τις τροπολογίες που ενσωματώθηκαν η Κυβέρνηση προχωρά σε μια σκληρή φορολογική επιδρομή στην κινητή τηλεφωνία, στα καρτοκινητά και στα καύσιμα. Αυτά θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στον απλό φορολογούμενο. Ταυτόχρονα πριν ψηφιστούν αυτά τα μέτρα ο κύριος Υπουργός από το ΕΚΟΦΙΝ χθες προανήγγειλε ότι τον Οκτώβριο έρχεται θύελλα νέων φορολογικών μέτρων σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Και όλα αυτά στο όνομα της δημοσιονομικής σταθεροποίησης που επιβάλλει στο καθεστώς επιτήρησης στη βάση του προκρούστειου συμφώνου σταθερότητας για να πάμε σε ένα έλλειμμα κάτω από 3% το 2010.
Ερωτώ, έχετε εικόνα πού βαδίζει σήμερα η οικονομία και σε ποια θέση έχουν περιέλθει τα πλατιά λαϊκά στρώματα; Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της τουριστικής κίνησης ότι έχουμε πτώση 10% τους πρώτους μήνες του 2009. Είναι διψήφιο ποσοστό ενώ εσείς υπολογίζατε μονοψήφιο. Αν όμως υπολογίσουμε τις απώλειες εσόδων απ’ αυτή τη μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 10% μπορεί να φτάνουμε σε 20% ή 25% μειωμένα έσοδα, διότι έχουμε μείωση της κίνησης, λιγότερους τουρίστες, λιγότερες ημέρες, λιγότερα έξοδα τις μέρες που μένουν στη χώρα μας.
Έχουμε κατάρρευση των εξαγωγών, κατάρρευση της βιομηχανικής παραγωγής, κατάρρευση της λαϊκής κατανάλωσης. Και ερχόσαστε σ’ αυτό το κλίμα, σ’ αυτό το τοπίο να κάνετε φοροεπιδρομές στο όνομα της επιτήρησης και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης με αυτό το δογματικό νούμερο που κανείς δεν ξέρει πώς το συνέλαβαν αυτό το 3%. Βουλιάζετε την οικονομία και οδηγείτε σε απόγνωση τα λαϊκά στρώματα.
Επί των συγκεκριμένων διατάξεων, για τις ενδοομιλικές συναλλαγές τα μέτρα που παίρνετε λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι τα μέτρα που παίρνετε είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Σε καμία θετική κατεύθυνση δεν βρίσκονται. Δεν αλλάζει σχεδόν τίποτε από το καθεστώς που υπήρχε. Η φορολογική ασυλία των ενδοομιλικών συναλλαγών ιδιαίτερα των πολυεθνικών και των θυγατρικών τους παραμένει στο ακέραιο. Και αν συλλάβετε κάτι από αυτή την φορολογική ασυλία που υπάρχει στις συναλλαγές η επίπτωση είναι μικρή, γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Λέτε ότι τα κέρδη τα οποία χάνουν θα τα προσμετράτε για να τα φορολογήσετε. Δηλαδή κάνουμε την απάτη, την παράβαση και αν μας πιάσουν το πολύ-πολύ να φορολογηθούμε για αυτά τα κέρδη. Και λέτε ότι το πρόστιμο θα είναι 10%, δηλαδή απολύτως τίποτα. Μια τρύπα στο νερό. Εδώ μιλάμε για τη μεγάλη πηγή της φοροδιαφυγής μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έχουν υψηλότατα κέρδη και στους οποίους έπρεπε να εφαρμόσετε σκληρά μέτρα για να πατάξετε τη φοροδιαφυγή.
Όσον αφορά αυτή την περίφημη εταιρεία Invest Increase σας είπα να τη βάλετε στα ελληνικά. Τι πάει να πει Invest Increase σε νομοσχέδιο που αφορά τις επενδύσεις της Ελλάδας; Και γιατί αυτή η επιμονή σ’ αυτή την ορολογία. Είχαμε το ελληνικό κέντρο εξαγωγών. Τώρα το Invest Increase δεν μπορώ να το καταλάβω. Πέραν αυτού γιατί δεν προχώρησαν οι προηγούμενες διατάξεις που υπήρχαν που προέβλεπαν ειδικές ρυθμίσεις για την επιτάχυνση επενδύσεων πάνω από 9 εκατομμύρια και στην περίπτωση εισαγωγών συναλλάγματος πάνω από 3 εκατομμύρια; Οι ίδιες διατάξεις ήταν. Γιατί δεν προχώρησε; Τι αλλάζετε τώρα; Το συμπέρασμα δεν είναι ότι λείπουν οι μηχανισμοί αλλά είναι άλλο και δεν θέλετε να το βγάλετε. Είναι ότι η ελληνική οικονομία έτσι όπως πάει είναι μια οικονομία που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη.



(BA)
(XP)
Να πω κάτι για το ΝΑΤ επίσης. Έχουμε το κεφάλαιο ασφάλισης επιβατών και οχημάτων, σημαντικό κεφάλαιο που το όνομα ΝΑΤ λέει τη χρησιμότητά του. Ερχόσαστε εδώ και λέτε: Επειδή δεν δίνουμε τα λεφτά στο ταμείο πρόνοιας αξιωματικών και κατωτέρων πληρωμάτων, δηλαδή δεν δίνει τα εφάπαξ και τι κάνουμε; Ό,τι αποθεματικά είχε αυτό το κεφάλαιο ασφάλισης επιβατών και οχημάτων, τα παίρνουμε για να δώσουμε τα εφάπαξ και αναγκάζουμε το ΝΑΤ που είναι καταχρεωμένο να κάνει ιδιωτική ασφάλιση για να καλύπτει τις ασφαλίσεις επιβατών και οχημάτων σε περίπτωση ατυχημάτων. Δηλαδή με δύο λόγια τι κάνετε; Ιδιωτικοποιείτε την ασφάλιση των επιβατών και οχημάτων, βάζει το ΝΑΤ τα λεφτά να πληρώνει με ό,τι συνεπάγεται αυτό, προκειμένου να καλύψετε τα εφάπαξ των αξιωματικών και των κατωτέρων πληρωμάτων. Είναι λογικές ιδιωτικοποίησης ακόμα και της ασφάλισης από ατυχήματα των επιβατών και των οχημάτων, για να κατακλέψετε το κεφάλαιο ασφαλίσεως επιβατών και οχημάτων; Αφού θέλετε λεφτά, γιατί δεν πάτε στους εφοπλιστές που χρωστούν σε αυτό το κεφάλαιο ασφάλισης επιβατών και οχημάτων δεκάδες εκατομμύρια ευρώ; Δεν αποδίδουν αυτά τα λεφτά. Και ξέρετε ποιοι είναι: Επώνυμοι εφοπλιστές. Αντί, λοιπόν, να τα εισπράξετε από εκεί, κάνετε αυτήν τη λαθροχειρία σε βάρος του ΝΑΤ.
Για την εγγυοδοσία του δημοσίου για κατοικίες. Είναι απεριόριστη η εγγυοδοσία που έχετε για καινούργιες κατοικίες; Είναι απεριόριστα τα ποσά, ώστε να πάτε και στην εξοχική κατοικία, στη δεύτερη, στην τρίτη, στην τέταρτη κατοικία, οτιδήποτε κάνει ο άλλος μέχρι 500.000 ευρώ να εγγυοδοτεί το δημόσιο; Δεν θα έπρεπε να έχετε προτεραιότητα κυρίως την πρώτη κύρια κατοικία και μάλιστα με κατώτερη αντικειμενική αξία, ώστε η εγγυοδοσία σας να στρέφεται στα λαΪκά στρώματα; Αυτό δεν θα έπρεπε να ήταν η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός; Σας ενδιαφέρει να εγγυοδοτηθεί η δεύτερη και η τρίτη κατοικία μέχρι 500.000 ευρώ εμπορική αξία, προκειμένου να τονώσετε την οικονομία; Να τονώσετε την οικονομία πηγαίνοντας τα χρήματα αυτά για τις εγγυοδοσίες αυτές κυρίως σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Ποιοι έχουν ανάγκη; Αυτοί που δεν έχουν σπίτι και θέλουν να κάνουν ένα σπίτι, πρώτη κύρια κατοικία.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που δεν έχει ούτε αρχή, ούτε τέλος έχει τη λογική των φοροεισπρακτικών μέτρων. Και το καπάκι έρχεται να κλείσει την κατσαρόλα με την αυριανή τροπολογία που θα συζητήσουμε –γιατί περί τροπολογίας πρόκειται της τελευταίας ώρας και τη συζητάμε την τελευταία στιγμή- για τους ημιϋπαίθριους χώρους, δηλαδή την, όπως τη λέτε, «τακτοποίηση», όχι «νομιμοποίηση». Τους δίνετε έναν τίτλο εύσχημο για να κάνετε μία εισπρακτική πολιτική από την οποία προβλέπεται να πάρετε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά τα γραφόμενα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Τεσσεράμισι δισεκατομμύρια ευρώ από τους ημιϋπαίθριους! Είναι δυνατόν! Και μου λέτε ότι δεν κάνετε φοροεπιδρομή; Κάνετε τρομακτική φοροεπιδρομή. Ξέρετε ποιοι θα πληρώσουν; Οι πάντες, γιατί υπάρχει μεγάλη και εκτεταμένη παρανομία λόγω του μη ελέγχου σε αυτόν τον τομέα. Και μου έλεγαν άνθρωποι που αγόρασαν ένα σπίτι, κατά τα άλλα νόμιμο, κατοικία κανονική, ότι έδωσαν τα λεφτά τους και το πήραν. Επειδή δεν γνωρίζουν, υπήρχαν καλυμμένοι ημιϋπαίθριοι χώροι και το αγόρασαν έτσι από τον κατασκευαστή. Έτσι το είχε φτιάξει. Και τώρα καλούνται αφού πλήρωσαν, μετά ανακαλύπτοντας όλη αυτήν την υπόθεση να έρθουν να καταβάλουν αυτοί το τίμημα. Γιατί το τίμημα όταν έχει πουληθεί έτσι το ακίνητο να μην το καταβάλει σε αυτήν την περίπτωση ο ίδιος ο κατασκευαστής, ο εργολάβος;
Νομίζω ότι τέτοιου είδους νομοθετήματα, όχι μόνο δεν προσθέτουν τίποτα στη χώρα, αφαιρούν πάρα πολλά και κυρίως παροξύνουν τα προβλήματα, παροξύνουν την κρίση σε μία δύσκολη στιγμή για τη χώρα, όπου οδηγείτε την ελληνική οικονομία σε έναν εφιάλτη και τα λαϊκά στρώματα σε καταστάσεις απελπιστικές πλέον.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Λαφαζάνη.
Το λόγο έχει ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Καρατζαφέρης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Εγώ θέλω να συγχαρώ δημοσίως τον κύριο Υφυπουργό, γιατί σπάσατε το ρεκόρ του ΠΑΣΟΚ της περιόδου ’96-’98 σε φορολογικά νομοσχέδια. Και όπως πάτε με ένα νομοσχέδιο κάθε δεκαπέντε μέρες, σε λίγο καιρό θα έχετε σπάσει το ρεκόρ όλων των Υπουργείων. Θα βάζουμε το Υπουργείο Οικονομικών από τη μία πλευρά, θα βάζουμε όλα τα άλλα Υπουργεία και θα έχετε περισσότερους νόμους εσείς. Επιτέλους, δεν μπορεί να έχετε μία πολιτική σε βάθος; Τι σας ζητάμε; Μία πολιτική σε βάθος. Είναι δυνατόν κάθε δεκαπέντε ημέρες να έρχεται νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών; Δηλαδή κάθε τόσο καινούργιο νομοσχέδιο; Δηλαδή κάθε φορά που θα παίρνει το αεροπλάνο ο κ. Παπαθανασίου να πηγαίνει στις Βρυξέλλες θα γυρίζει και θα κάνει ένα νόμο του κράτους. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Σαφέστατα έχετε φέρει τη χώρα σε μία ιδιαίτερη δυστυχή κατάσταση. Το ξέρουμε όλοι, το βλέπουμε, το ζούμε και το βιώνουν ιδιαίτερα πολύ οι πολίτες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή θα εφευρίσκεται και ένα μέτρο το οποίο πρέπει να νομιμοποιεί η Βουλή, προκειμένου να γεμίσετε τα ταμεία, γιατί αυτό κάνετε. Γνωρίζω ότι είστε πολιτικός μηχανικός, γνωρίζω ότι δεν είστε οικονομολόγος, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις οικονομολόγου να αντιληφθεί κανείς αυτό που συμβαίνει σήμερα. Όταν στεγνώνετε την αγορά, κύριε Υπουργέ, χάνετε δεκαενιάρια. Καταλάβετέ το επιτέλους. Γιατί αυτός που είχε έναν πενηντάρικο περίσσευμα και το πληρώνει τώρα σε φορολογία ο πιτσιρικάς, δεν θα πάει να πάρει ένα πουκαμισάκι. Και εφόσον δεν θα πάρει ένα πουκαμισάκι, εσείς δεν θα πάρετε το 19% του ΦΠΑ. Επιτέλους, πώς να σας πούμε τα πράγματα; Τόσο απλά είναι και εσείς δεν μπορείτε να τα καταλάβετε. Στεγνώνετε την αγορά, δεν αφήνετε δραχμή, ευρώ, δεν βρίσκεται λεπτό, να πάει σε ένα μαγαζί, τα παίρνει το κράτος. Καταλαβαίνω τη στενάχωρη κατάσταση που έχετε, αλλά δείτε και τις συνέπειες που υπάρχουν.
Είπε ο κ. Λαφαζάνης ότι θα βγάλετε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους ημιϋπαίθριους χώρους. Χαίρομαι κατ’ αρχήν που ακολουθείτε κατά γράμμα τις ιδέες, τις σκέψεις, το πρόγραμμα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού. Και βεβαίως θα αναγκαστώ να δεχθώ την κατ’ επανάληψη ρήση του κ. Βενιζέλου ότι άγεστε και φέρεστε από το δικό μας πρόγραμμα. Αλλά τι να κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δεν κατάλαβα τι θέλει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λαφαζάνης. Να τα γκρεμίσουμε; Όχι, βεβαίως, δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε τους ημιϋπαίθριους χώρους που έχουν γίνει δωμάτια. Και ούτε κατάλαβα αυτό που ελέχθη από τον κ. Λαφαζάνη να πληρώσουν οι κατασκευαστές. Ξέρετε εγώ θα πρέπει να πάω να βρω τα κόκαλα του Νίκου που μου έφτιαξε το σπίτι πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από σαράντα τέσσερα χρόνια υπήρχαν ημιυπαίθριοι χώροι;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Επομένως, λοιπόν, αυτήν τη στιγμή είναι μία καλή ιδέα που εφαρμόζεται με λάθος τρόπο. Να εξηγήσω: Όταν πάει κάποιος και αγοράζει εβδομήντα δύο μέτρα και στην ουσία τα μέτρα είναι ενενήντα δύο μέτρα, στα ενενήντα δύο αν ήταν μέσα στο συμβόλαιο θα πλήρωνε παραπάνω φορολογία. Ε, αυτά που δεν πλήρωσε κατά τη φορολογία, θα τα πληρώσει τώρα στο κράτος. Το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Όλοι θέλουν να δώσουν κάτι τι και να φύγει ο βραχνάς και να πουλήσει σπίτι περισσοτέρων τετραγωνικών μέτρων την άλλη μέρα. Γιατί αυτό ωφελείται ο πολίτης. Δεν σου πουλάνε εβδομήντα δύο τετραγωνικά, αλλά ενενήντα δύο τετραγωνικά, αυξάνει η αξία του σπιτιού. Άλλο είναι το θέμα. Τι θα κάνετε αυτά τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ όταν θα τα εισπράξετε. Δεν μας έχετε πείσει. Θα πάτε να κλείσετε τρύπες; Παραγωγικό έργο έχετε να κάτι να μας πείτε, ότι ξέρετε αυτό το φουγάρο, θα βγάλει καπνό από το φουγάρο, θα κάνουμε εργοστάσιο να κάνει τσατσάρες. Το ξέρετε ότι η Ελλάδα της ΟΝΕ δεν κάνει ποδήλατα; Υπάρχει εργοστάσιο που να κάνει ποδήλατα στην Ελλάδα; Ξέρετε εργοστάσιο που να κάνει πινέζες; Εκεί έχουμε φθάσει την αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Και έχετε μία Τσεχία, τραυματισμένη από το διαμελισμό της με τη Σλοβακία και βγάζει σήμερα τα καλύτερα αυτοκίνητα της Ευρώπης. Τόσο ανίκανοι είμαστε; Είχαμε τη βιομηχανία των αυτοκινήτων το ’74, το ’75, το ’76, ‘το ’77 και δεν έχουμε το 2009. Ποιο είναι το όραμά σας, κύριε Υπουργέ; Θα βγούμε από την κρίση με αυτόν τον τρόπο; Πείτε μου ποιο είναι το όχημα. Δεν μας λέτε τίποτα, παρά μόνο άντε να φέρουμε ένα νόμο, να πάρουμε και πενήντα από το κινητό, να πάρουμε και αυτά. Πείτε μου γιατί έχουμε την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη; Είναι δυνατόν; Έχουμε τεράστιες διαφορές από οποιαδήποτε άλλη χώρας της Ευρώπης και με ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο αμοιβών το οποίο έχουμε; Σας έχει ξεφύγει παντελώς ο έλεγχος. Αν θέλετε λεφτά, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένας τρόπος σίγουρος και αποτελεσματικός:
(ML)

( 3BA)
Φέρτε ένα νόμο εδώ στη Βουλή ότι απαγορεύονται οι αναθέσεις έργου. Να γίνονται όλες με διαγωνισμό και μάλιστα ανοιχτό μέσω internet. Επειδή όμως κάποιοι βολεύονται σ’ αυτή την Αίθουσα από δώθε και από κείθε, αναθέσεις. Αναθέσεις για το ένα, αναθέσεις για το άλλο, αναθέσεις για το τρίτο. Τι σημαίνει ανάθεση; Ανάθεση σημαίνει ότι τα παίρνουν οι ημέτεροι, ανάθεση σημαίνει «καπέλο».
Σας προκαλώ κύριε Υπουργέ, είσθε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, να βγείτε αύριο και να πείτε ότι σε αυτή τη χώρα, σε αυτές τις προμήθειες που έγιναν τόσες τοις εκατό είναι με διαγωνισμό και τόσες με ανάθεση. Κακίζαμε και οι δύο μαζί κύριε Υπουργέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το κόλπο που έκανε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που έφερε τελευταία ημέρα, για να έχει ανάθεση και να πάρουν οι δικοί του τα έργα; Το κακίζαμε ναι ή όχι; Από την ίδια πλευρά, από τα ίδια έδρανα, κακίζαμε; Γιατί το κάνατε εσείς σχολή αυτό το οποίο κακίζατε, του πράγματι κακού ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Εσείς γιατί το κάνατε σχολή τώρα;
Και επιτέλους συμμαζέψτε τους Υπουργούς σας από τα σκάνδαλα. Όταν σκάει σκάνδαλο σε αυτή τη χώρα, όταν σκάει η βρωμιά σε αυτή τη χώρα, υπάρχει και ένας Υπουργός δίπλα. Το κύριο όνομα κύριε Υπουργέ, είναι ο κ. Τρουμπούκης, ο κατασκευαστής, που γράφει εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο, ο οικονομικός εγκέφαλος κ.λπ. Ο κ. Τρουμπούκης λοιπόν έχει φτιάξει τη βίλα συναδέλφου σας Υφυπουργού της Νέας Δημοκρατίας, τώρα. Σύμπτωση; Μία φορά, σύμπτωση. Αλλά δύο και τρεις, είναι σύμπτωση; Όπου παλιάνθρωπος και από πίσω η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Τρουμπούκης.
Περιμένω αύριο από την Κυβέρνηση να βγάλει μία ανακοίνωση και να πει ότι ήταν συμπτωματικό αυτό του κυρίου Υπουργού.
Κύριε Υπουργέ, εσείς ο ίδιος με την υπόθεση που έφερα προχθές στη Βουλή, την υπόθεση της συγγενούς οικογενείας της κυρίας Μπακογιάννη. Κάνετε γνωμάτευση εσείς με το χάρτη του 1958, που είναι ανυπόγραφος και δεν κάνετε χρήση να βγάλετε γνωμάτευση από τον ενυπόγραφο χάρτη, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μέσα στα συμβόλαια του 1954. Τα συμβόλαια τα οποία έχουν γίνει και κατέθεσα εδώ στη Βουλή, να τα βρείτε αύριο, αναφέρονται και σε υπογεγραμμένο επισήμως χάρτη της περιοχής του 1954. Εσείς γνωματεύετε επί του χάρτη του 1958 που είναι ανυπόγραφος και τον φέρνει ο πωλητής.
Επομένως όλα αυτά τα πράγματα μας κάνουν και έχουμε έντονο προβληματισμό για το τι συμβαίνει επιτέλους σ’ αυτόν τον τόπο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Γνωματεύω εγώ;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Βεβαίως κύριε Υπουργέ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Υπάρχει δική μου γνωμάτευση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Ναι, κύριε Υπουργέ. Θα σας τη στείλω. Αν το έχετε υπογράψει χωρίς να το θυμόσαστε και αυτό είναι θέμα κύριε Υπουργέ. Χαίρομαι που το διαψεύδετε μετά βδελυγμίας, έτσι όπως το ακούτε. Χαίρομαι πολύ. Θα το χρησιμοποιήσω αύριο το πρωί στη διαδικασία την οποία θα ακολουθήσω ενώπιον της δικαιοσύνης.
Επιτέλους όμως αυτή τη στιγμή πένεται ο κόσμος, πένεται ο Έλληνας, του επιβάλλετε φόρους επί φόρων, πηγαίνει και πληρώνει στο σούπερ μάρκετ διπλάσια τιμή τα προϊόντα απ’ ό,τι σε Γαλλία και Γερμανία –το ξέρετε αυτό- του παίρνετε το τελευταίο ευρώ από την τσέπη με αυτά που εφευρίσκετε και ταυτοχρόνως βλέπει μια κυβέρνηση να είναι μέσα στα σκάνδαλα. Και προσπαθούμε τώρα να βρούμε τρόπο πώς να τη γλιτώσει ο Χριστοφοράκος. Άκουσα και την πρόταση του αξιότιμου Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του κ. Παπανδρέου. Όχι, ο Χριστοφοράκος θα πάει φυλακή. Θα πάει φυλακή και θα τα ξεράσει όλα. Όχι αυτά τα οποία εξυπηρετούν κάποιους, για να τη γλιτώσει εν συνεχεία μέσα από την αμνηστία, γιατί το σκάνδαλο είναι βαθύ.
Επαναλαμβάνω προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής: Γιατί δεν συμφωνείτε να πιέσουμε όλοι μαζί τον κ. Ζαγοριανό να καλέσει το μάρτυρα Δημητριάδη για τις οικοσκευές; Γιατί φοβάστε μήπως κάποιος δικός σας έχει πάρει οικοσκευή και δεν το ξέρετε; Ξέρω καλά πρόσωπα και πράγματα. Ο Χριστοφοράκος απειλεί 153, την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου και εμείς είμαστε αδιάφοροι. Και λέμε ότι πάμε σε εκλογές τώρα –τον Οκτώβριο απ’ ό,τι κυκλοφορεί- χωρίς να ψάξουμε τα σκάνδαλα, με το μανδύα της διαφθοράς, όταν φέρνετε νόμους εδώ για να μαζέψετε λεφτά.
Ο μόνος τρόπος, η μόνη μέθοδος για να μπορέσουμε να βγούμε από το τέλμα είναι η διαφάνεια της κατασπατάλησης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων σε λαδωτήρια και λαδωμένους.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε κύριε Πρόεδρε.
Το λόγο έχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βενιζέλος.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, απλώς θυμίζω στον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ότι η βασική πρότασή μας για το περιβόητο σκάνδαλο SIEMENS, είναι η ανάγκη να συγκληθεί η Βουλή σε έκτακτη σύνοδο προκειμένου να αποφασίσει τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής. Κανείς τακτικός ανακριτής και καμία διαδικασία ενώπιον της κοινής ποινικής δικαιοσύνης δεν μπορεί να διερευνήσει αυτό το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις και να παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα στον νεοελληνικό λαό. Αυτό μπορεί και οφείλει να το κάνει η Βουλή των Ελλήνων και προφανώς κανείς δεν θα περιβληθεί με το ευεργέτημα της αμνηστίας, προκειμένου αζημίως να λέει ό,τι θέλει. Δεν είναι αυτή η πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Η πρόταση θα έλθει στη Βουλή με τυπική μορφή ως πρόταση νόμου και εκεί θα δείτε ποια είναι η λογική που τη διέπει στο πλαίσιο του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου. Γιατί δεν μπορούμε φυσικά να απομακρυνθούμε από το πλαίσιο που θέτει το Σύνταγμα της χώρας και οι συμβατικές υποχρεώσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών.
Δεν έχουμε όμως και κανένα λόγο να φερόμαστε ως νευρόσπαστα και να πεταγόμαστε κάθε φορά που ακούγεται κάτι για να δίνουμε εξηγήσεις ή να διευκρινίζουμε ότι αυτό δεν αφορά το ένα κόμμα ή το άλλο κόμμα, το ένα πρόσωπο ή το άλλο πρόσωπο. Πρέπει με θεσμική σοβαρότητα και με εγγυήσεις διαφάνειας να αντιμετωπίσει το πολιτικό σύστημα τη βαθειά κρίση που το διαπερνά αυτή τη στιγμή. Διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν κλονιστεί βαθύτατα τα θεμέλια των σχέσεων πολιτικού συστήματος και ελληνικής κοινωνίας. Και αν διαβάσουμε σοβαρά ξανά και σκεφθούμε πάνω στις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από κόμματα, από πολιτικά πρόσωπα μέσα στην Αίθουσα αυτή και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα δείτε ότι έχουμε ένα τεράστιο υλικό με συγκεκριμένες εύστοχες προτάσεις που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. Και είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει κανείς ένα συγκεκριμένο βήμα.
Όταν καθιερώσαμε κύριε Καρατζαφέρη τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου –και αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία όταν ήμουν Υπουργός Ανάπτυξης το 1999, τότε καθιερώθηκε για πρώτη φορά ο προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου- έπρεπε να καταβάλουμε πολύ μεγάλο κόπο για να επιβληθούν αυτού του τύπου οι διαδικασίες. Και οι προτάσεις που τώρα ακούγονται από διάφορους επιχειρηματίες και από διάφορους πολιτικούς για την πλήρη διαφάνεια, την απλούστευση των διαδικασιών, και για τη μετάδοση από την τηλεόραση ή μέσω του διαδικτύου όλων των διαγωνιστικών διαδικασιών για έργα, προμήθειες και παροχή υπηρεσιών, έχουν διατυπωθεί εδώ και χρόνια και από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για παράδειγμα, αλλά –θα μου επιτρέψετε να πω- και προσωπικά τις έχω διατυπώσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ανηρτημένες και στο διαδίκτυο οι προτάσεις αυτές.
Επειδή το πρωί είχαμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις απόψεις μας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. εκφράστηκε και με τον Πρόεδρό του και με τον εισηγητή του τον κ. Σπηλιόπουλο και με εμένα και με πλειάδα συναδέλφων, αυτό που με εντυπωσιάζει, μετά και την ομιλία του κυρίου Υφυπουργού, είναι ότι στις συγκεκριμένες προτάσεις, στις συγκεκριμένες παρατηρήσεις, στις συγκεκριμένες καταγγελίες, δεν δίδεται καμία απάντηση ούτε από τον κ. Παπαθανασίου ούτε από τον κ. Μπέζα.
Έχουν διατυπωθεί προτάσεις που αφορούν το πακέτο των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, το περιβόητο πακέτο των τραπεζών, τι πρέπει να γίνει με τα 15 δισεκατομμύρια του κονδυλίου των εγγυήσεων που πρέπει να δοθούν απευθείας σε επιχειρήσεις, όχι με το σταγονόμετρο μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αλλά πολύ πιο μαζικά και γενναιόδωρα. Τι θα γίνει με τις οφειλές του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις; Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για την τιτλοποίηση, ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τους τίτλους αυτούς και να χρηματοδοτηθούν. Τι θα γίνει με την οφειλόμενη επιστροφή φόρου προστιθέμενης αξίας προς τις επιχειρήσεις; Έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση.
Τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό της χώρας που πρέπει να κατατεθεί σε δυόμισι μήνες, τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου; Αν είναι ποτέ δυνατόν να πιστέψει κανείς στα σοβαρά ότι η παρούσα

(3ML)
Δεν μας απάντησε ο κ. Παπαθανασίου τι έγινε στο ΕΚΟΦΙΝ. Δεν μας απάντησε γιατί όλες οι άλλες χώρες έχουν άνετα χρονοδιαγράμματα και εμείς στριμωχνόμαστε μόνοι μας σ’ αυτήν την περιβόητη διετία 2009-2010, όταν βλέπουμε ότι εκ των πραγμάτων αυτό είναι αδύνατο, όταν αυτό μας το λέει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα του 2010, ο ΟΟΣΑ, το λέει ο προκάτοχος του κ. Παπαθανασίου, ο κ. Αλογοσκούφης, το λέει η κοινή λογική.
Σας έκανα συγκεκριμένη πρόταση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μετασχηματιστεί η ετήσια φορολογική δήλωση κάθε πολίτη σε ετήσια δήλωση εισοδήματος και περιουσιακής κατάστασης ώστε να συλλαμβάνεται πολύ εύκολα και πολύ πρακτικά μέσω του ΚΕΠΥΟ το πραγματικό εισόδημα, για να μην έχουμε μέτρα όπως η οριζόντια φορολόγηση με 10% για όποιον είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο, είτε λένε αλήθεια, είτε λένε ψέματα, γιατί δυστυχώς αυτή η συνενοχή κράτους και κοινωνίας, αυτή η σύγκρουση οικονομίας και παραοικονομίας είναι κάτι το οποίο τώρα πια έχει φθάσει στα ακραία όριά του και δεν το αντέχει πια άλλο η ίδια η χώρα.
Σ’ αυτά δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. Τώρα, εάν θέλετε να περιορίσουμε τη συζήτηση σε τεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις σε σχέση με τα συζητούμενα σήμερα άρθρα του κορμού του νομοσχεδίου, θα έλεγα από ένα σημείο και μετά ότι αδικούμε και τον εαυτό μας και τη λογική του Σώματος που λέγεται «Βουλή των Ελλήνων».
Ενδοομιλικές τιμολογήσεις! Υπάρχουν πολύ σοβαρές παρατηρήσεις, κύριε Υφυπουργέ, του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και πρέπει να τοποθετηθεί η Κυβέρνηση επ’ αυτών, γιατί τίθεται ζήτημα εναρμόνισης με το κοινοτικό δίκαιο σε αρκετά σημεία.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Απάντησα ήδη σ’ αυτό στην τοποθέτησή μου.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, ναι. Να απαντήσετε κατά τρόπο ο οποίος να είναι επαρκής και πειστικός. Σας παρακαλώ. Σας υποδεικνύει συγκεκριμένες βελτιώσεις και κινήσεις νομοτεχνικές.
Ξέρετε ούτως ή άλλως ότι έχετε πρόβλημα. Και έχετε πρόβλημα από το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά κανονιστικά συστήματα, ένας νόμος και ένα νομοσχέδιο που θα γίνει νόμος του κράτους. Και δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα! Με καθυστέρηση ερχόμαστε να εφαρμόσουμε αυτά τα συστήματα των ενδοομιλικών τιμολογήσεων και υποκεφαλαιοδοτήσεων. Υπάρχουν τουλάχιστον οι μισές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν αυτό το σύστημα εδώ και χρόνια και όλες οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες, οι Ορκωτοί Λογιστές, κλπ. Και οι άλλες ξένες ελεγκτικές εταιρείες επί χρόνια απορούν γιατί στη χώρα μας δεν εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες αρχές του ΟΟΣΑ γύρω από αυτό το θέμα.
Και το ίδιο ισχύει για όλα τα κεφάλαια αυτού του νομοσχεδίου. Σας είπε ο κ. Σπηλιόπουλος προηγουμένως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα –μην κάνουμε τρύπες στο νερό και μη ματαιοπονούμε- για την ταχύρυθμη διαδικασία επενδύσεων. Παρ’ ότι είναι μηχανικός, γνωρίζει πολύ καλά και τα νομικά θέματα και σας είπε το εξής: Όταν έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο δικαστικό σύστημα, όταν ο οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε διαδικασία αδειοδότησης, για οποιαδήποτε έγκριση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για οποιαδήποτε πράξη χωροθέτησης, για οποιαδήποτε οικοδομική άδεια μπορεί και πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, πώς είναι δυνατόν να υπόσχεστε τέτοια χρονοδιαγράμματα; Πώς είναι δυνατόν να του υπόσχεστε ταχεία διεκπεραίωση του φακέλου, χωρίς να ληφθούν και δικονομικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία όταν έχουν τη μορφή ασφυκτικών προθεσμιών, η ίδια η δικαιοσύνη τα χαρακτηρίζει αντισυνταγματικά;
Αυτό το έχουμε ζήσει επί χρόνια τώρα. Όσον αφορά τις αρχαιολογικές έρευνες, πώς είναι δυνατόν να επιταχυνθεί από ένα σημείο και μετά η αρχαιολογική έρευνα; Υπάρχουν αξεπέραστες δυσκολίες και αυτές οι δυσκολίες μόνο με διαφάνεια, αλλά και με διορατικότητα και με έμπνευση αντιμετωπίζονται.
Είπε, επίσης, ο κ. Καρατζαφέρης κάτι προηγουμένως που δεν θέλω να μείνει αναπάντητο. Είπε ότι δεν πρέπει να ακολουθείτε το κακό παράδειγμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα ολυμπιακά έργα που έγιναν με ανάθεση.
Κανένα ολυμπιακό έργο δεν έγινε με ανάθεση! Κανένα! Όλα τα ολυμπιακά έργα έγιναν με ανοικτούς διαγωνιστικούς κανονισμούς. Και μάλιστα υπό τον απηνή έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας! Πενήντα δίκες έγιναν στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ολυμπιακά έργα! Και δεν υπολογίζω τις δίκες για απαλλοτριώσεις ή τα ασφαλιστικά μέτρα σε σωρεία περιπτώσεων!
Και βεβαίως όλα αυτά έγιναν με έντονο κοινοβουλευτικό έλεγχο, διαρκή και πολλές φορές κακόπιστο κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και με τον έλεγχο της Εθνικής Επιτροπής Διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μακάρι να μπορούσε η χώρα να ξαναδείξει αυτήν την όψη της, μιας χώρας που κινητοποιείται και έχει στόχους, που ξέρει τι θέλει, που έχει ρυθμό, που χαίρεται γιατί πετυχαίνει! Μα, αυτό λείπει! Η χώρα δεν έχει ρυθμό, δεν έχει στόχο, δεν έχει αυτοπεποίθηση!
Και κλείνω επαναλαμβάνοντας το βασικό εισαγωγικό μου επιχείρημα, της πρωινής αγόρευσής μου. Η Κυβέρνηση συγχέει τα μέτρα, τον πληθωρισμό μέτρων, μέτρα που συμπληρώνουν, προηγούμενα που ανακαλούν, προηγούμενα που τροποποιούν, που ερμηνεύουν, που παραδέχονται και αποδεικνύουν την ανεπάρκεια άλλων μέτρων. Συγχέετε τα μέτρα και τη μετρολογία με αυτό που απαιτεί η περίσταση που είναι πολιτικός προσανατολισμός, αποφασιστικότητα, σταθερότητα, ασφάλεια. Τα πολλά μέτρα και τα πολλά αντιφατικά, πρόχειρα και επιπόλαια μέτρα στην πραγματικότητα δημιουργούν ανασφάλεια δικαίου και άρα οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια στον πολίτη. Δεν σταθεροποιούν τις αγορές και τις οικονομικές συμπεριφορές. Κλονίζουν τις αγορές και τις επιλογές που είναι ψυχολογικές των οικονομικών υποκειμένων, είτε αυτά είναι φυσικά, είτε είναι νομικά πρόσωπα.
Ε, αυτό δεν μπορείτε να το καταλάβετε! Και γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να λέμε την αλήθεια για τα μακροοικονομικά δεδομένα της εθνικής οικονομίας, τα δημοσιονομικά δεδομένα, να λέμε την αλήθεια για το τι μπορούμε και τι πρέπει να κάνουμε. Όμως, πρέπει να ξέρουμε να πούμε και το παρακάτω. Αυτό δεν μπορεί να πει η Κυβέρνησή σας και γι’ αυτό έχει τελειώσει η πολιτική της παρουσία στην πραγματικότητα στη χώρα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πριν δώσω το λόγο σε εσάς, κύριε Πρόεδρε του ΛΑ.Ο.Σ., επειδή τις τελευταίες μέρες και απόψε γίνεται συζήτηση για το σκάνδαλο της SIEMENS και αιωρούνται πάρα πολλά περί χρηματισμού 152 Βουλευτών και Υπουργών και όλα αυτά ρίχνουν πολύ βαριά σκιά στο κοινοβουλευτικό σύστημα, πολλοί είναι οι Βουλευτές που ρωτούν –και θα ήθελα η απάντηση να έρθει από επίσημο Βήμα- από πού προκύπτει ότι έγιναν αυτές οι αναφορές, οι ανακοινώσεις του Χριστοφοράκου. Είναι δικές του; Είναι των δικηγόρων του; Αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση, διότι από εκεί και πέρα, εάν υπάρχουν συγκεκριμένες δικές του αναφορές και ανακοινώσεις, είμαστε όλοι μας προ των ευθυνών μας.
Προσωπικά δεν θα δεχόμουν από κανένα Χριστοφοράκο να με εντάξει σε μία οποιαδήποτε ομάδα η οποία χρηματίστηκε! Εάν έχετε στοιχεία, παρακαλώ να τα αναφέρετε. Δεν προκαλώ, παρακαλώ σ’ αυτό το σημείο.
Ορίστε, έχετε το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που τώρα το Προεδρείο της Βουλής αναρωτιέται τι είναι αυτό. Τι έκανε η Βουλή των Ελλήνων όταν ακούστηκε επισήμως από το δικηγόρο του κ. Χριστοφοράκου –χωρίς ο κ. Χριστοφοράκος να το καταγγείλει και να το απαρνηθεί- ότι 153 Βουλευτές «τα έχουν πιάσει»;
Περίμενα τουλάχιστον να έχετε στείλει μία συνημμένη επιστολή στον κύριο συνήγορο του κ. Χριστοφοράκου! Δεν το κάνατε! Βοά ο τόπος! Και βοά και ο τόπος ο δικός σας, κύριε Πρόεδρε, χωρίς να έχετε καμία ευθύνη. Το δέχομαι και συμφωνώ μαζί σας. Τουλάχιστον είστε υπεράνω κάθε υποψίας.
Πρέπει να προστατεύσουμε τη Βουλή. Πρέπει να προστατεύσουμε το ρόλο μας εδώ μέσα.
Και απευθυνόμενος στον κύριο Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, σας παραπέμπω σ’ αυτή τη ρήση: Εάν έτσι νομίζετε, έτσι είναι. Όμως, οι αναθέσεις έγιναν, κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε και το ξέρετε πολύ καλά. Θέλετε; Έχετε τον αριθμό, υπογράφουμε και εμείς και τα άλλα κόμματα, προκειμένου να σταματήσει η ανάθεση, να μην υπάρχει ανάθεση. Φέρτε ένα νόμο αύριο το πρωί, φέρτε γραπτώς την πρόταση που κάνατε προφορικά στη Βουλή να ανοίξει η Βουλή και να υπογράψουμε όλοι! Και αν υπογράψουμε 149 Βουλευτές, ας μην την ανοίξει τη Βουλή ο κ. Καραμανλής! Όμως τα γραπτά μένουν! Ελάτε να κάνουμε όλοι μαζί μία αίτηση!
Και βεβαίως, κύριε καθηγητά, γνωρίζετε καλύτερα από εμένα τα νομικά και ξέρετε ότι η Βουλή έκλεισε, το θέμα έχει λήξει και απλώς λέμε να ανοίξει η Βουλή για να πάμε σε μία διαδικασία άνευ ουσίας. Έχει παραγραφεί. Εκτός εάν κάνω λάθος. Έχει παραγραφεί πλέον, έτσι δεν είναι;
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχει παραγραφεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Όμως, υπάρχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Ελάτε να καλέσουμε τον κύριο που σας λέω, τον κ. Δημητριάδη. Δεν πρόκειται για ύψιστο θέμα διαφάνειας; Δεν πρέπει να «βοηθήσουμε» -εντός εισαγωγικών- επιτέλους αυτόν τον κ. Ζαγοριανό που την υπόθεση την πάει εκεί που θέλει; Ή φοβόμαστε να πούμε αλήθειες; Ή δεν βλέπουμε πού πάει το πράγμα; Ελάτε, λοιπόν, να καλέσουμε τον κ. Δημητριάδη να μας δώσει τον κατάλογο αυτών που τα πήραν από τη SIEMENS σαν οικοσκευές και θα δείτε τι υπάρχει μέσα!


(PM)




(3AD)
Και θα ανατριχιάσουν όλες οι πτέρυγες απ’ αυτά τα οποία θα διαβαστούν απ’ αυτά τα στοιχεία, αλλά επειδή ακριβώς ο καθένας έχει τη μύγα, το αφήνει και περνάει. Όχι, θα επιμένω για τη διαφάνεια γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός της δημοκρατίας και της οικονομίας σήμερα είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη διαφάνειας.
Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας κάνω μία προφορική ερώτηση για να μην την κάνω γραπτώς. Παρακαλώ πάρα πολύ, καταθέστε στη Βουλή το συμβόλαιο ενοικιάσεως της οικίας του κυρίου Φίσερ. Ο κύριος Φίσερ είναι ο οικονομικός διευθυντής τον οποίο έφερε εδώ ο κύριος Χριστοφοράκος. Όταν ήλθε εδώ ο Γερμανός κύριος Φίσερ νοίκιασε ένα σπίτι στην Αττική. Παρακαλώ πάρα πολύ, για να διασκεδαστούν κάποιες εντυπώσεις, ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοίκιασε ο κύριος Φίσερ έναντι πολλών χιλιάδων ευρώ; Ερωτώ για να γνωριζόμαστε επιτέλους σ’ αυτή την Αίθουσα. Απαγορεύεται να ξέρουμε κάτι και να τους καλύπτουμε. Παρακαλώ πάρα πολύ να καταθέσετε το συμφωνητικό ενοικιάσεως του σπιτιού του οικονομικού διευθυντού Φίσερ για να δούμε πού μένει τόσα χρόνια.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Σύντομα όμως για να προχωρήσουμε γιατί περιμένουν και άλλοι συνάδελφοι να μιλήσουν.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε σχέση με την υπόθεση SIEMENS η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος της Βουλής. Δυστυχώς η Αντιπολίτευση ακόμη και με 149 υπογραφές δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την έκτακτη αυτή σύγκλιση της συνόδου της Βουλής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ (Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού): Πιέζει όμως.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μισό λεπτό, θα σας εξηγήσω, για να λέμε πράγματα τα οποία είναι πρακτικά, συγκεκριμένα και αποτελεσματικά.
Πέρσι κατά τη διάρκεια της διακοπής των εργασιών της Βουλής υποβάλαμε και πάλι αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής που απερρίφθη ως απαράδεκτο διαδικαστικά χωρίς να συζητηθεί. Τώρα την αρμοδιότητα την έχει ο Πρωθυπουργός. Αυτός πρέπει να αποστείλει σχέδιο προεδρικού διατάγματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος αμέσως θα το υπογράψει και στη συνέχεια η πρότασή μας για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και αλίμονο αν η Κυβέρνηση δεν την κάνει δεκτή διότι ναι μεν έχουν παραγραφεί ουσιαστικά τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών για πράξεις μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, αλλά απομένει το τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα το οποίο χωρίς καμία προθεσμία και χωρίς κανένα κίνδυνο παραγραφής μπορεί να το διερευνήσει σε βάθος η εξεταστική επιτροπή της Βουλής διότι ούτως ή άλλως τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων έχουν παραγραφεί και για τον προγενέστερο χρόνο.
Δεν είναι όμως μόνο η ποινική διάσταση. Είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Είναι και η πολιτική και η ηθική διάσταση η οποία είναι πάρα πολύ κρίσιμη, κρισιμότατη δε για τον πολίτη, γι’ αυτό η μόνη πρακτική πρόταση είναι αυτή και λυπάμαι γιατί μέσα στην Αίθουσα αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει απάντηση και όχι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας αλλά η Κυβέρνηση αρμοδίως δια του Πρωθυπουργού γιατί αυτός είναι που έχει προσωπικά την αρμοδιότητα.
Όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση διατυπώνει μία τέτοια πρόταση μέσα στη Βουλή, είναι προσβολή προς το Κοινοβούλιο να διατυπώνει απάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που είναι διοικητικό στέλεχος της Κυβέρνησης, χωρίς πολιτική ευθύνη. Να έλθει ο Πρωθυπουργός να απαντήσει. Δεν το έχει κάνει και τον προκαλώ να το κάνει και η αυριανή συνεδρίαση της Βουλής είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να έλθει να εξηγήσει γιατί αρνείται την πρόταση αυτή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Θέλω να αναφέρω κάτι που παρέλειψα πριν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ορίστε, έχετε το λόγο για ένα λεπτό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Δεν θα καθυστερήσω πολύ τους συναδέλφους. Ό,τι είχα να πω το είπα, αλλά κάτι παρέλειψα στην ομιλία μου για το άρθρο 35 που αφορά τη φορολογία κερδών από λαχεία, τηλεοπτικά έπαθλα κ.λπ.
Κύριε Υπουργέ, σας είπα και κατ’ ιδίαν ότι η φορολογία των κερδών αυτών από το ένα ευρώ με 10%, δηλαδή από το παραμικρό κέρδος που μπορεί να έχει κανείς, μπορεί πρώτο να είναι πάρα πολύ δυσχερής στην είσπραξή της, δεύτερο να έχει πολύ μικρή απόδοση για το Δημόσιο και τρίτο να είναι επιβαρυντική για τους εισπράκτορες. Θα έλεγα, αν είχατε την καλοσύνη, να εξετάσετε τη δυνατότητα να τεθεί ένα όριο, ένα πλαφόν πάνω από το οποίο θα τίθεται η φορολόγηση. Νομίζω ότι αυτό θα είναι θετικό και για τα έσοδα του Δημοσίου αφού άλλωστε αφορά κατά κύριο λόγο τον ΟΠΑΠ του οποίου τα έσοδα και τα κέρδη ξέρετε ότι είναι –ευτυχώς ακόμα- δημόσια έσοδα και δημόσιος πλούτος. Εν πάση περιπτώσει, απ’ ό,τι λέγεται, μια τέτοιου είδους φορολόγηση μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα έξω από τα νόμιμα πρακτορεία σε άλλες ατραπούς που δεν θα είναι καθόλου ευνοϊκές για τα έσοδα του Δημοσίου αλλά και για την κατάσταση που διαμορφώνουν.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κύριος Λιάσκος που περίμενε με πολύ μεγάλη υπομονή και καρτερικότητα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΛΙΑΣΚΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου, εναρμονιζόμενος με το αίτημά σας –και ως Βουλευτής σας ευχαριστώ αυτή τη στιγμή για την προστασία των μελών του Κοινοβουλίου- κι επειδή υπάρχουμε εδώ άνθρωποι οι οποίοι πολιτευόμαστε χωρίς να έχουμε σκέψεις πίσω στο μυαλό μας και οι οποίοι έχουμε μία διαχρονική πορεία και συμπεριφορά, να καλέσω τον Πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού να καταθέσει εδώ οποιαδήποτε στοιχεία για να γνωρίζει ο ελληνικός λαός διότι είναι γεγονός ότι πράγματι βιώνουμε μία πολιτική απαξίωση. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο και κανείς από μας δεν είναι διατεθειμένος να επωμίζεται μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα η οποία στο κάτω-κάτω της γραφής δεν τον αφορά.
Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου που συζητάμε θα ήθελα να πω ότι άκουσα προσεκτικά τους πάντες από το πρωί και άκουσα ιδιαίτερα την ομιλία του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήλθε εδώ και ως συνήθως έκανε ένα ευχολόγιο σ’ ό,τι αφορά τις προοπτικές της χώρας. Μίλησε, αν θέλετε, για άλλη μια φορά ευχάριστα και βέβαια επανέλαβε δις και τρις ότι με τη δική του κυβέρνηση, αν και όποτε γίνει στο μέλλον, τα χρήματα του ελληνικού λαού θα «πιάνουν τόπο». Το είπε δύο-τρεις φορές. Βέβαια δεν ξέρω αν τα χρήματα του ελληνικού λαού θα «πιάνουν τόπο» με μία μελλούμενη κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. όπως «έπιαναν τόπο» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις οι μίζες που ομολόγησε ο κύριος Τσουκάτος ότι πήγαινε στο κόμμα οι οποίες επίσης ομολογήθηκε ότι χρεώνονταν στα διπλά βιβλία του κόμματος. Δεν ξέρω αν αυτό τον τρόπο εννοεί. Εκείνο όμως που γνωρίζω –γιατί πρέπει εδώ πράγματι να μιλάμε για το μέτρο και την αμετροέπεια- είναι ότι υπάρχει μια παροιμία του ελληνικού λαού που λέει ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Μέχρι σήμερα λοιπόν δεν κατεδείχθη από το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ότι σεβάστηκε στο παρελθόν τα χρήματα του ελληνικού λαού.
Άκουσα προσεκτικά τον κύριο Βενιζέλο -τον οποίο τιμώ και υπολήπτομαι- ο οποίος μίλησε για τη διαφάνεια επί ημερών ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την έννοια ότι όλα γίνονταν με διάφανο καθεστώς δημοπρασιών κ.λπ. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα, κύριε Πρόεδρε, τα ολυμπιακά έργα. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα ολυμπιακά έργα πληρώθηκαν από το κόστος το οποίο τελικά διαμορφώθηκε μετά από δημοπρασία δύο, τρεις έως και πέντε φορές παραπάνω από την αξία που είχε προσδιοριστεί αρχικά. Τα λέω αυτά για να θυμόμαστε γιατί όλοι διαβάζαμε τους καταλόγους και ξέραμε τι μας γινόταν.
Θα πω λοιπόν εδώ ότι όταν προσερχόμεθα σ’ αυτή την Αίθουσα για να μιλήσουμε πάνω στον άξονα των οικονομικών μέτρων θα πρέπει να θυμόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση και ότι υπάρχει διαρκώς η ανάγκη της αναπροσαρμογής των μέτρων που παίρνει κάθε κυβέρνηση, πράγμα το οποίο γίνεται παγκόσμια.
(ΜΤ)

(3PM)
Δεν γίνεται μόνο εδώ στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν έρχονται και συνεδριάζουν τα κορυφαία οικονομικά όργανα, βάζοντας συνεχώς τις παραμέτρους της εξέλιξης της κατάστασης εν μέσω κρίσης, θα πρέπει εδώ να τοποθετούμεθα σοβαρά και υπεύθυνα.
Εγώ καταλαβαίνω τη λογική ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η οποία είναι να τα πάρουμε από τους πλούσιους και να τα δώσουμε στους φτωχούς. Άλλωστε δεν θα γίνει ποτέ Κυβέρνηση για να κληθεί να λέει επί της ουσίας, στη ρεαλιστική πραγματικότητα, προτάσεις. Την κατανοώ, είναι ο μύθος του Ρομπέν των Δασών. Είναι ευχάριστο παραμύθι αυτό, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είναι ένα παραμύθι. Δεν γίνονται αυτά.
Εκείνο, όμως, που δεν συγχωρώ και δεν κατανοώ είναι να μπαίνει στη λογική των ευχολογίων, των καταγγελιών, της παρωχολογίας το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το οποίο θέλει να γίνει Κυβέρνηση. Παρακολούθησα και τον κύριο Εισηγητή, ο οποίος οφείλω να ομολογήσω με τακτ και σοβαρό τρόπο στα άρθρα του νομοσχεδίου προσδιόρισε, αν θέλετε, σοβαρά και λειτουργικά θέματα που επιλύονται. Δεν φθάνει αυτό όμως.
Θα πρέπει κάποτε να μπορούμε όλοι εδώ, όταν συζητούμε ζητήματα που αφορούν ολόκληρο τον ελληνικό λαό, όχι μόνο να έχουμε τη γενναιότητα να παραδεχόμαστε την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα -και το έχω πει πολλές φορές- η Αντιπολίτευση θα πρέπει να πηγαίνει μέσω των προτάσεών της ένα βήμα μπροστά, όχι με μία στείρα καταγγελιολογία απλά να κατακεραυνώνει τη Κυβέρνηση, γενόμενη ευχάριστη σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, λες και δεν αντιλαμβάνεται ποια είναι η πραγματικότητα.
Είπα, λοιπόν και το πρωί ότι σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να παίρνει μέτρα. Αν υπήρχε άλλωστε ένα κεντρικό θησαυροφυλάκιο και ήταν κακός ο Υπουργός Οικονομικών που δεν το ανοίγει για να μοιράσει λεφτά στον κόσμο, βεβαιωθείτε ότι θα σας κακίζαμε και εμείς, κύριε Υπουργέ, αν δεν ανοίγατε το θησαυροφυλάκιο να μοιράσετε τα λεφτά, όπως ακούγεται σ’ αυτήν την Αίθουσα.
Εκείνο, όμως, που θα πρέπει να καταλάβουμε εδώ είναι ότι αυτό είναι μία παιδαριώδης λογική, είναι η λογική των μικρών παιδιών που όταν ζητούν κάτι από τους γονείς τους και εκείνοι τους λένε ότι δεν έχουν, τότε τα παιδιά λένε «πήγαινε να πάρεις από την τράπεζα».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαστε σήμερα εδώ για να μιλήσουμε για ένα νομοσχέδιο, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ρυθμίζει σημαντικά φορολογικά θέματα, ρυθμίζει θέματα επενδύσεων, θέματα ανταγωνισμού της επιχειρηματικότητας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν, αν θέλετε, με την επέκταση του leasing, ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν χρηματοδότηση στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ρυθμίσεις που αφορούν την τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, ρυθμίσεις που αφορούν τη στήριξη των μεγάλων επενδύσεων και εν πάση περιπτώσει είναι κορυφαίο θα έλεγα –και το άκουσα και δεν μπόρεσα να το καταλάβω- το ότι στηρίζουμε και αναθερμαίνουμε και την οικοδομική δραστηριότητα.
Παράλληλα, με πολύ προσεκτικό και χειρουργικό τρόπο η Κυβέρνηση μέσα σ’ αυτό το νομοσχέδιο επιβάλλει, όπως απαιτείται -αν θέλετε, όπως απαιτούν οι καιροί και οι περιστάσεις- έκτακτη εισφορά στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και στα καρτοκινητά. Ε, λοιπόν, δεν είναι δυνατόν να ισοπεδώνουμε, να απαξιώνουμε και να τελματώνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, τις οποίες ακόμη και ο Εισηγητής της Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ως θετικές, μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης αντιπολίτευσης που θεωρούμε ότι μας κάνει ευχάριστους.
Εγώ πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό κινείται κατά βάση στη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητες όλες οι ρυθμίσεις που προσδιορίζει και πιστεύω ότι πάνω στον άξονα αυτό και οι συνάδελφοι το ίδιο θεωρούν.
Επειδή αύριο θα συνεχιστεί η συζήτηση για τις τροπολογίες, θέλω να πω κλείνοντας ότι η τακτοποίηση της χρήσης των ημιυπαίθριων χώρων αφορά όλους τους Έλληνες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ας βγει κάποιος από την Αντιπολίτευση να πει «εμείς είμαστε εναντίον, δεν θέλουμε να τακτοποιηθούν εκατομμύρια ελληνικές οικογένειες».
Δεν μπορούμε να είμαστε υποκριτές, όταν οι ίδιοι, εσείς, κύριοι συνάδελφοι, ως Κυβέρνηση το 1985 νομιμοποιήσατε μια ολόκληρη γενιά αυθαιρέτων χωρίς οικοδομική άδεια και χωρίς να προσδιορίσετε μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτό στο μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε Λιάσκο.
Ο κ. Χαλβατζής έχει το λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι σύντομος.
Η εφαρμοζόμενη πολιτική μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Ήθελα να κάνω ειδικότερα ένα σχόλιο για το ζήτημα του συζητούμε. Όλη αυτή η ιστορία του ΤΕΜΠΜΕ μέχρι σήμερα δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα, γιατί οι περιοριστικοί όροι που τίθενται, λειτουργούν απαγορευτικά για τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Φυσικά κανένας δεν πρέπει να επαίρεται ότι με το ΤΕΜΠΜΕ έχουν λυθεί ουσιαστικά προβλήματα.
Κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές μας έχει δοθεί η δυνατότητα και μέσα και έξω από τη Βουλή ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να τοποθετηθούμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο για τα σκάνδαλα ή τα αναφερόμενα ως σκάνδαλα. Για κάθε σκάνδαλο σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη, κατά την άποψή μας, να προχωράει γρήγορα η διαδικασία ελέγχου, εξέτασης, αλλά και δικαστικής διερεύνησης. Έχουμε πει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να απλοποιηθούν, ώστε να μην δημιουργούνται εμπόδια, αναχώματα και να μην φθάνει κανείς σε τελική κρίση.
Δεν έχουμε, όμως και καμία αυταπάτη. Η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος είναι σύμφυτη με τα σκάνδαλα και τη σήψη. Και δεν είναι ελλαδικό φαινόμενο. Και στην Ιταλία και στη Γαλλία και στην Ισπανία, τη Γερμανία, σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφύονται πολύ συχνά σκάνδαλα.
Ωστόσο όλες οι υποθέσεις πρέπει να παραπεμφθούν και επειδή αναφερόμαστε στη SIEMENS και η SIEMENS και κάθε άλλο σκάνδαλο θα πρέπει να παραπεμφθεί και να προχωρήσει. Και φυσικά δεν έχουμε ουδεμία σχέση με τη SIEMENS, με οικοσκευές και με οτιδήποτε άλλο.
Όμως, η σκανδαλολογία λειτουργεί, κύριε Πρόεδρε, και αποπροσανατολιστικά, με την έννοια ότι έρχονται συνεχώς αντεργατικά, αντιλαϊκά, αντικοινωνικά μέτρα και αυτά θάβονται, αυτά δεν ακούγονται, δεν υπογράφονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σήμερα, για παράδειγμα, μεγάλες εργατικές ομοσπονδίες, όπως είναι η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία Λογιστών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Τρόφιμα και τα Ποτά, έχουν απεργία για υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης βλέπουν τα πάντα σε όλο τον κόσμο και το τι κάνει στις λεπτομέρειές του ο Χριστοφοράκος, αλλά δεν είδαν τίποτα από αυτή την κινητοποίηση.
Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι και η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να αντιμάχεται το μαζικό, το διεκδικητικό κίνημα και να μην χρησιμοποιεί τα κατασταλτικά μέτρα, γιατί πολύ συχνά αντιμετωπίζονται με κατασταλτικά μέτρα οι λαϊκές κινητοποιήσεις.
Και με την ευκαιρία θέλουμε να επισημάνουμε ότι θα πρέπει να αποσυρθούν αυτές οι φοβερές κατηγορίες εναντίον αυτών οι οποίοι κινητοποιήθηκαν ενάντια στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, όπως είναι ο Πρόεδρος της Κοινότητας και άλλοι κάτοικοι με πολύ βαριές κατηγορίες.
(GK)
(3MT)
Τέλος, υπάρχει και είναι γνωστή μια πραγματικότητα, κύριε Πρόεδρε, πολύ σκληρή. Υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που δίδει τη δυνατότητα στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους δήμους και στις νομαρχίες να σπάζουν τα έργα και να τα δίνουν με ανάθεση.
Υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε μια πάγια θέση. Θα πρέπει να σταματήσουν οι αναθέσεις και όλα τα έργα να γίνονται με διαγωνισμό και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να μην υπάρχουν αυτές ή να ελαχιστοποιηθούν αυτές οι δραστηριότητες κάτω από το τραπέζι στις αναθέσεις των έργων, γιατί συνολικά τα πληρώνει πολλές φορές διπλά και τριπλά ο λαός.
Και με κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και με κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουν γίνει αναθέσεις και πολλές φορές παραωριμάζουν τα πράγματα. Και στην προολυμπιακή περίοδο τα έφθαναν μέχρι το δώδεκα παρά πέντε, όπως και τώρα φθάνουν πολλά πράγματα στο δώδεκα παρά πέντε, για να δοθούν με ανάθεση.
Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαλβατζή.
Ο κ. Βορίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, έχει το λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Πρόεδρε, αυτό το οποίο κρίνεται και το οποίο μπορώ να αναπτύξω στο λίγο κοινοβουλευτικό χρόνο που έχω είναι η πλήρης αναστροφή της φορολογικής πολιτικής της Κυβερνήσεως.
Κύριε Υφυπουργέ, να σας θυμίσω ότι όταν εξελέγη η Κυβέρνησή το πρώτον, εκείνο το οποίο είχατε υποσχεθεί ήταν η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις εταιρείες. Και αυτό υποθέτω ότι το υποσχεθήκατε τότε, ακριβώς γιατί ακόμη τότε βρισκόσασταν σε μια αναπτυξιακή φορολογική λογική. Διότι προφανώς τα δημοσιονομικά ελλείμματα τα ξέρατε. Προφανώς, τη δυσκολία στα έσοδα τη γνωρίζατε.
Γιατί επιλέξατε τότε, όταν γι’ αυτό ψηφιστήκατε, όταν με αυτή την εντολή ψηφιστήκατε, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών; Διότι ξέρατε ότι με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ουσιαστικά στέλνετε ένα μήνυμα στις εταιρείες, στέλνετε ένα μήνυμα στους επενδυτές, στέλνετε ένα μήνυμα για επενδύσεις, για ανάπτυξη και ότι απ’ αυτή την ανάπτυξη επρόκειτο να αναπληρώσετε αυτό που κατ’ αρχήν φαινόταν να χάνεται ως φορολογικό έσοδο.
Τι απέγινε από τότε μέχρι τώρα; Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι στην πραγματικότητα χρεοκόπησε η πολιτική σας. Γιατί όμως; Διότι δεν μπορέσατε να αντισταθείτε στις σειρήνες αυτού του διεφθαρμένου κράτους. Δεν μπορέσατε να αντισταθείτε στη λογική της γιγάντωσης των κρατικών δαπανών. Δεν μπορέσατε να επιτύχετε αποτελεσματικά τη μείωση των δαπανών του δημοσίου.
Δεν μπορέσατε, λοιπόν, να το κάνετε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρξε επιπλέον και η δυσκολία της οικονομικής κρίσης και απλώς να σας θυμίσω ότι από μια Κυβέρνηση που υποσχέθηκε στο λαό λιγότερη φορολογία και πιο συμμαζεμένη διαχείριση, έχετε καταλήξει να είστε μια Κυβέρνηση η οποία από σχέδιο νόμου σε σχέδιο νόμου φέρνει καινούργιους φόρους.
Η εφευρετικότητά σας έχει εξαντληθεί στην αύξηση της φορολογίας. Να θυμίσω το ΕΤΑΚ. Να θυμίσω την κατάργηση του αφορολόγητου, την οποία ευτυχώς την πήρατε πίσω. Να θυμίσω ότι φορολογήσατε τα μερίσματα. Να θυμίσω ότι φορολογήσατε εταιρικά μερίδια. Να θυμίσω ότι φορολογήσατε επιπροσθέτως τους τόκους των καταθέσεων. Και βεβαίως ουκ έστιν τέλος! Τώρα είναι ...
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Των καταθέσεων δεν τους φορολογήσαμε εμείς!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι! Τους φορολογήσατε επιπροσθέτως ξανά, σε νομοσχέδιο δικό σας μέσα σ’ αυτή τη διετία.
Κι εδώ, λοιπόν, συνεχίζεται αυτό και συνεχίζεται δε με το εξής επιχείρημα, το οποίο αρχίζει και είναι φαιδρό. Έρχεστε και λέτε: Αυτός ο οποίος έχει ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού δεν πρέπει να πληρώσει;
Δεν κατάλαβα! Γιατί να πληρώσει; Ο άνθρωπος αυτός έχει εισόδημα, αγόρασε το αυτοκίνητο, το έχει πληρώσει το εισόδημα –έχει φορολογηθεί το εισόδημά του- και αποφάσισε να αγοράσει μεγάλο αυτοκίνητο. Σας χρωστά από πουθενά λεφτά;
Υπ’ αυτή την έννοια, λοιπόν, ουδείς δικαιούται να έχει περιουσιακά στοιχεία! Ξαφνικά είναι ένοχος όποιος έχει, όποιος αποκτά περιουσιακά στοιχεία!
Ερώτηση: Ποιο είναι το μήνυμα, το οποίο στέλνετε στην οικονομία; Δεν είναι το μήνυμα «προσέξτε, μην φτιάχνετε μεγάλα σπίτια, θα σας φορολογήσω»; Όχι γιατί δεν φορολογήθηκε το εισόδημα –αυτό το φορολογήσατε, πήρατε το φόρο στο εισόδημα- αλλά τώρα αυτός που κάνει το σπίτι θα φορολογηθεί. Γιατί; Διότι έχει σπίτι! Γιατί; Διότι έχει αυτοκίνητο!
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ένα-ενάμισι λεπτό ακόμα.
Και βεβαίως διαβάζω εδώ στην αιτιολογική έκθεση το εντελώς φαιδρό επιχείρημα ότι δήθεν αυτός είναι και πράσινος φόρος, ότι είναι πράσινος φόρος ο φόρος του κυβισμού! Γιατί; Πού ξέρετε –και θα το επαναλάβω, το είπα και στην Επιτροπή- τι είδους χρήση του αυτοκινήτου γίνεται; Η ρύπανση έχει σχέση με τη χρήση του αυτοκινήτου. Δεν έχει σχέση με αυτόν καθαυτό τον κυβισμό!
Αυτά, λοιπόν, τα στοιχειώδη –επειδή βρίσκεστε πια σε αδιέξοδο- έρχεστε να τα εμφανίσετε δήθεν τώρα αντιστάθμισμα –για ποιο;- για το ότι τελικώς επιβάλλετε και το τέλος στα καρτοκινητά, επιβάλλετε και τα τέλη στην κινητή τηλεφωνία, αυξάνετε και τα καύσιμα.
Και ερωτώ: Πού πηγαίνει αυτή η πολιτική; Έχετε καμία πιο έξυπνη ιδέα ως οικονομικό επιτελείο; Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι διαφορετικό, εκτός από το να λέτε «θα φορολογήσουμε τους πολίτες γιατί έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα»; Υπάρχει καμία καλύτερη ιδέα;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Για πείτε μας εσείς, λοιπόν!
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Διότι, επιτρέψτε μου, αν όσο εκεί μπορεί να πάει το οικονομικό επιτελείο, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες λαμπρές και σπουδαίες ιδέες. Αυτό το ξέρει και ο τελευταίος. Αυτό είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να κάνει μια κυβέρνηση και ένα οικονομικό επιτελείο, δηλαδή να πει «έχω έλλειμμα και επομένως θα βάλω φόρους».
Υποθέτω ότι μια κυβέρνηση που θα έπρεπε να έχει αναπτυξιακή πολιτική, θα έπρεπε να σκέφτεται το πώς αφενός θα μειώσει τις δαπάνες του δημοσίου –που δεν το κάνετε, αλλά τις αυξάνετε- και αφετέρου το πώς θα θερμάνει μια οικονομία, προκειμένου να δημιουργήσει ανάπτυξη.
Αυτές είναι κατευθύνσεις που θα έπρεπε να ακολουθηθούν και όχι βεβαίως η πολιτική της αενάου φορολογήσεως των πολιτών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστώ τον κ. Βορίδη.
Η Εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας κ. Μπουζάλη έχει το λόγο για τέσσερα λεπτά, για να δευτερολογήσει.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΟΥΖΑΛΗ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και μια άνεση χρόνου. Στην πρωτολογία μου τήρησα το χρόνο μου. Οι υπόλοιποι Εισηγητές διπλασίασαν το χρόνο, οπότε για δίκαιη μεταχείριση –αν δεν έχετε αντίρρηση- θα ήθελα μια μικρή, όχι μεγάλη, άνεση χρόνου.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και όχι μόνο, μόλις ακούσαμε και τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ., συνεχώς κάνει λόγο –και σήμερα από το πρωί- για φοροεπιδρομή, καθώς και ότι η Κυβέρνηση παραπλάνησε τους πολίτες και τώρα επιβάλλει φόρους για να καλύψει τη λεγόμενη κατάρρευση του φοροεισπρακτικού αλλά και φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Θυμίζω, λοιπόν, στους αγαπητούς συναδέλφους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και της υπόλοιπης Αντιπολίτευσης που είχαν τη συγκεκριμένη πολιτική, ότι οι κυβερνήσεις της περιόδου 1993-2004 επέβαλαν πενήντα νέους φόρους και αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση από το 21,5% του Α.Ε.Π. το 1993, στο 26,5% του Α.Ε.Π. το 2000.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τη EUROSTAT, η συνολική φορολογία ως ποσοστό του Α.Ε.Π. στη χώρα μας, κινείται πολύ χαμηλότερα από το μέσο κοινοτικό όρο: 32,1% το 2007 έναντι 39,8% για την Ευρωπαϊκή Ένωση των είκοσι επτά.
Ακόμα, το 2000 επί ΠΑ.ΣΟ.Κ., σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Έκθεσης της EUROSTAT, η συνολική φορολογία ως προς το Α.Ε.Π. της χώρας μας ήταν 34,6% έναντι του 32,1% του 2007 επί Νέας Δημοκρατίας.
Επίσης, ο μέσος έμμεσος φορολογικός συντελεστής για την κατανάλωση το 2007 κυμαινόταν στο 15,4%, όταν ο αντίστοιχος έμμεσος φορολογικός συντελεστής το 2000 ήταν στο 16,5%. Να πούμε επίσης εδώ ότι το 15,4% του 2007 μας κατατάσσει στη χαμηλότερη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τον έμμεσο φορολογικό συντελεστή στην κατανάλωση. Δηλαδή και στη φορολογία στην κατανάλωση πραγματικά είχαμε μείωση μείον 1,1%.
Επομένως, τα στοιχεία που επικαλείσθε, αγαπητοί συνάδελφοι, απλά σας διαψεύδουν. Εσείς άλλωστε –και μιλώ στους συναδέλφους του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- δεν ήσασταν εκείνοι που μέχρι πρότινος ζητούσατε να αυξήσουμε τους φόρους και στις επιχειρήσεις και στα μεγάλα εισοδήματα;
Γιατί, λοιπόν, σήμερα έρχεστε εδώ και κατηγορείτε, επειδή φορολογούμε τους κατέχοντες αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, δεν το καταλαβαίνω. Αυτό ίσως να αναδεικνύει και το μέγεθος της ανευθυνότητας και των αντιφάσεων όπου υποπίπτετε.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση εκτίμησε γρήγορα τα οικονομικά δεδομένα του πρώτου εξαμήνου του 2009 και έλαβε τα αναγκαία μέτρα, εκείνα δηλαδή που είναι περισσότερο κοινωνικά δίκαια κατανεμημένα.
Ο στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να καταστεί εφικτός ο περιορισμός του ελλείμματος στο 3,7% του Α.Ε.Π. εντός του 2009, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

(TS)
(3 GK)
Και βεβαίως αυτό είναι και για δικό μας καλό, όχι επειδή μας το λέει κάποιος, για να στηρίξουμε πραγματικά και την επιχειρηματικότητα, αλλά και την ανταγωνιστικότητα. Είναι εξέλιξη που θεωρούμε ότι θα συμβάλλει και στην αναπλήρωση της απώλειας των εσόδων που προέκυψαν από τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δηλαδή τη μείωση της κατανάλωσης, όπως εξήγησε ο Υφυπουργός κύριος Μπέζας πριν από λίγο, και των εξαγωγών.
Είναι γνωστή, λοιπόν, η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών ως μέτρο ενδυνάμωσης των οικογενειακών εισοδημάτων. Και αυτό το είδαμε και στην πρώτη και στη δεύτερη και στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Όμως, κάτω από το βάρος που δημιουργούν οι έκτακτες συνθήκες της διεθνούς οικονομικής κρίσης, επιβάλλεται η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, όπως επίσης επιβάλλεται και η δραστική αντιμετώπιση των κρατικών δαπανών και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία άλλωστε αποτελεί ένα βασικό εχθρό ενός ευνομούμενου κοινωνικού κράτους.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, με συγκεκριμένο σχέδιο που εφαρμόζει, αντιμετωπίζει και τις συνέπειες της κρίσης, αλλά έχει και στόχο με τις διαρθρωτικές και τις μεταρρυθμιστικές της πολιτικές να κάνει ακόμη πιο εύρυθμη τη λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς σε νέες βάσεις και με ένα υγιές πλαίσιο εφαρμογής προς όφελος των πολιτών και της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα στοιχεία άλλωστε μιλάνε από μόνα τους. Εμείς δεν παραπλανούμε κανέναν.
Επίσης ακούστηκε –και θεωρώ τεχνηέντως- ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τα πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα στην οικονομική κρίση. Ακούσαμε επίσης σήμερα το πρωί τον Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει για μια ακόμη φορά ότι χρησιμοποιούμε την κρίση ως άλλοθι. Στην αρχή δεν είχε καταλάβει ότι υπάρχει, μετά κατάλαβε ότι υπάρχει, τώρα τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι, με σκοπό να αποκρύψουμε την αποτυχία μας και όλα τα υπόλοιπα που ακούσαμε το πρωί.
Εγώ απλώς θα παραπέμψω στις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρεται στην τελευταία της έκθεση και αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στην οικονομία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των είκοσι επτά όσο και της ευρωζώνης, παρότι βεβαίως η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σπεύδει να αναστρέψει την πραγματική εικόνα, εμφανίζοντας την Ελλάδα ως ουραγό.
Τα γεγονότα, όμως, είναι συγκεκριμένα. Να πούμε πως σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για το έλλειμμα, η Ελλάδα βρίσκεται μαζί με άλλες δώδεκα από τις δεκαέξι χώρες της ευρωζώνης στην ομάδα εκείνων των χωρών που υπερβαίνουν το όριο του 3%. Για το 2009 η πρόβλεψη του μέσου όρου του ελλείμματος στην ευρωζώνη ανέρχεται στο 5,3%, ποσοστό μεγαλύτερο απ’ αυτό που προβλέπεται για την Ελλάδα, 5,1%. Αντίθετα το 2004 το έλλειμμα της Ελλάδας ανερχόταν στο 7,5% ως ποσοστό του Α.Ε.Π., όταν ο μέσος όρος του ελλείμματος στην ευρωζώνη ήταν στο 2,9%, δηλαδή 2,5 μεγαλύτερο απ’ αυτό του μέσου όρου της ευρωζώνης.
Ενδεικτικά, επίσης, να πούμε ότι το έλλειμμα της Ιρλανδίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12%, της Ισπανίας στο 8,6%, της Γαλλίας στο 6,6% και της Πορτογαλίας περίπου στο 6,5%. Στη Μεγάλη Βρετανία προβλέπεται το έλλειμμα να ανέλθει στο 11,5%, όταν το 2007 ήταν περίπου στο 2,5%.
Στην έκθεση του Ιανουαρίου η Κομισιόν είχε εκτιμήσει ότι η συρρίκνωση της οικονομίας το 2009 θα ήταν 1,9% για την ευρωζώνη και 1,8% για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρεις μήνες μετά επανέρχεται με μια δραματική καθοδική αναθεώρηση, που δείχνει τη συρρίκνωση στο 4%. Δεκαπέντε από τις δεκαέξι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται να παρουσιάσουν το 2009 αρνητική ανάπτυξη.
Όσον αφορά τη χώρα μας, νεότερες προβλέψεις της Επιτροπής δεν έχουν λάβει υπόψη τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά και για την τόνωση της απασχόλησης. Να θυμίσω και αυτά που είναι τα μέτρα για την τόνωση του οικοδομικού κλάδου, τα μέτρα για την τόνωση της αγοράς του αυτοκινήτου, τα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα μέτρα στήριξης για τον τουρισμό, αλλά και τα μέτρα στήριξης για την απασχόληση. Επιπλέον η ύφεση στο διεθνές εμπόριο είναι ευρείας κλίμακας, επηρεάζει όλες τις χώρες και είναι η χειρότερη από τότε που υπάρχουν τουλάχιστον συγκριτικά στοιχεία.
Προβλέπεται, λοιπόν, μείωση του Α.Ε.Π. στην ευρωζώνη κατά 4,3% το 2009. Η γερμανική οικονομία που είναι και η μεγαλύτερη της Ευρώπης, συρρικνώνεται κατά 5,3%, η αμερικανική οικονομία έχει αρνητική ανάπτυξη 4% και μηδενική το 2010 και φυσικά όσον αφορά την Ιαπωνία, το ιαπωνικό Α.Ε.Π. θα συρρικνωθεί κατά 6,6%.
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα μιας πολύ δύσκολης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας και δεν μπορούν οι αγαπητοί συνάδελφοι από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να την αγνοούν. Εμείς αναπτύσσουμε ένα συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, που δεν είναι ευχολόγια τα οποία ακούσαμε σήμερα το πρωί από τον αξιότιμο Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όλες μας οι πολιτικές είναι εστιασμένες στην αγορά εργασίας. Λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας. Παράλληλα, στηρίζουμε τους πολίτες που είναι οικονομικά, αλλά και κοινωνικά περισσότερο εκτεθειμένοι σ’ αυτή την κρίση.
Στόχος μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι να βγούμε από την κρίση με τις λιγότερες κατά το δυνατόν συνέπειες. Σ’ αυτή, λοιπόν, την πολύ δύσκολη συγκυρία, βεβαίως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνειδητά αγνοεί ότι 1.670.000 συνταξιούχοι και 213.000 μισθωτοί θα λάβουν έκτακτο αφορολόγητο οικονομικό βοήθημα από 300 ευρώ έως 500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Ξεχνά, επίσης, να μιλήσει για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς, γονικής παροχής, αγοράς πρώτης κατοικίας. Ξεχνά να μας απαντήσει –και δεν το έκανε ούτε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.- εάν θα επαναφέρει αυτούς τους φόρους, εάν ποτέ βεβαίως του δοθεί από το λαό η ευκαιρία να κυβερνήσει.
Τελικά ποτέ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κατάλαβε την άσκηση εργασίας που έκανε η Νέα Δημοκρατία. Ποτέ δεν μπόρεσε να αντιληφθεί πως ενώ μειώσαμε τους φόρους για όλους τους Έλληνες, ταυτόχρονα μειώνουμε και τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος που μας κληροδότησαν σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε την κα Μπουζάλη.
Το λόγο έχει ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Σπηλιόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Με τις νομοτεχνικές αλλαγές που μας δώσατε και τις διορθώσεις, το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ που αναφέρεται στο άρθρο 35, παράγραφος 1, περίπτωση γ, αφορά όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αφορά και τα λαχεία και γενικότερα όλα τα κέρδη απ’ αυτά τα παιχνίδια; Είναι ένα ερώτημα αυτό, γιατί νομίζω ότι αλλάζει το τοπίο σε σχέση με τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών.
Κύριε Υφυπουργέ, άκουσα με ενδιαφέρον και εσάς και τον Υπουργό κ. Παπαθανασίου, που είπε ότι η δυσκολότερη περίοδος της κρίσης είναι τώρα, αυτή την ώρα που διανύουμε αυτή τη στιγμή. Πριν από λίγο καιρό το είχε ξαναπεί αυτό για εκείνη τη στιγμή. Αύριο ή τον Οκτώβριο είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα ξαναπεί. Το θέμα είναι, όμως, ότι την ίδια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν αχτίδες φωτός ότι η κρίση ξεπερνιέται, ότι τα προβλήματα σιγά-σιγά μπορούν να λυθούν. Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα δεν φαίνεται αχτίδα φωτός. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να υπάρχει ελπίδα για να βγούμε από το τούνελ της κρίσης. Γι’ αυτό σας κατηγορήσαμε ότι και τα καινούρια φορολογικά μέτρα, όπως και τα προηγούμενα, όπως και τα επόμενα πηγαίνουν σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, ότι δεν φαίνεται να αποδίδουν και ότι ο κατήφορος στον οποίο βρίσκεται η χώρα μας δεν φαίνεται να έχει σταματημό.
Θέλω ακόμη να σας πω ότι ο κύριος Υπουργός μας ρώτησε επανειλημμένως το πρωί εάν συμφωνούμε ή όχι με τη φορολογία στα τουριστικά σκάφη. Θέλω να σας ρωτήσω, υπάρχει τέτοια ρύθμιση; Δεν υπάρχει τέτοια ρύθμιση μέσα στο νομοσχέδιο. Γιατί μας ρωτούσε; Είχε σκοπό –το ξέρουμε ότι είχε σκοπό- να επιβάλλει φορολογία, το είχε ανακοινώσει, αλλά γιατί δεν την επέβαλε; Και αυτό είναι ένα ερώτημα. Γιατί δεν επέβαλε τη φορολογία στα τουριστικά σκάφη και το αφήνει για αργότερα; Έχει κάποιο σκοπό η Κυβέρνηση ή το ξέχασε; Γαιτι μας ρωτούσε. Δύο φορές μας ρώτησε ο κύριος Υπουργός εάν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τη φορολογία στα τουριστικά σκάφη. Δεν υπάρχει όμως τέτοια ρύθμιση.
Επίσης θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Υπάρχει εντολή, άγραφη ή έγγραφη οδηγία προς τις φορολογικές υπηρεσίες και κυρίως τις ΥΠΕ να χαλαρώσουν τους ελέγχους την καλοκαιρινή περίοδο και δη μέχρι το Σεπτέμβριο; Υπάρχει τέτοια οδηγία, τέτοια εντολή, άγραφη ή μη; Γιατί κάτι τέτοιο κυκλοφορεί ότι υπάρχει σ’ αυτές τις υπηρεσίες. Και αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, φαίνεται ότι προετοιμάζετε εκλογές, διαφορετικά δεν είναι δυνατόν σήμερα να επιβάλουμε καινούρια μέτρα, να προσπαθούμε να μαζέψουμε φόρους και εσείς να δίνετε εντολή και να παροτρύνετε τις υπηρεσίες να ατονήσουν τους ελέγχους. Υφίσταται ένα θέμα.
Τέλος, πράγματι ο εκπρόσωπος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε ευθαρσώς και με ειλικρίνεια ότι εμείς, το ΠΑ.ΣΟ.Κ., δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Επισημαίνουμε τα θετικά. Κάνουμε κριτική στα αρνητικά. Ζητούμε βελτιώσεις εκεί που μπορούν να γίνουν. Αλλά πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν αντιπολιτευόμεθα γενικώς όπως ακούγεται και μας κατακρίνετε εσείς. Εμείς αντιπολιτευόμαστε με στοιχεία ως υπεύθυνη αντιπολίτευση σήμερα και ως κυβέρνηση αύριο.
(XP)
(3TS)
Τελειώνω κύριε Πρόεδρε και συντάσσομαι με τη δική σας αγωνία, σε σχέση με αυτά που ακούγονται για τις μίζες, για τους εκατόν πενήντα τρεις Βουλευτές οι οποίοι έχουν όλοι αναμιχθεί σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο της SIEMENS. Δεν ξέρω εάν θα χρειαστεί να γίνουμε εδώ μέσα στη Βουλή όλοι δηλωσίες και να λέμε εγώ δεν είμαι σε αυτή την περίπτωση ή ο άλλος δεν είναι σε αυτή την περίπτωση .Νομίζω ότι δεν είναι σωστό. Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η Κυβέρνηση και η Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής. Δεν είναι δυνατόν να μας κατηγορεί ένας Χ Χριστοφοράκος ή ο συνήγορός του και να καλούμεθα εμείς τώρα να αποδείξουμε τί; Ο κάθε Βουλευτής θα είναι αναγκασμένος να κάνει δήλωση ότι δεν τον αφορά αυτή η υπόθεση;
Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει το Προεδρείο και τον Πρόεδρο της Βουλής γιατί είναι ένα μείζον ζήτημα για όλο το πολιτικό σύστημα.
Τέλος, λέω ότι εάν υπήρχαν στοιχεία στο νομοσχέδιο που θα μας έδειχναν ότι θα βγει η χώρα από την κρίση και ότι θα βοηθήσουν αυτά τα φορολογικά μέτρα θα το λέγαμε ευθαρσώς. Πιστεύουμε όμως ότι όπως και τα άλλα μέτρα πήγαν χαμένα και τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός και συρρικνώθηκε το εισόδημά του και βουλιάζει η οικονομία έτσι και αυτά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δυστυχώς για τη χώρα μας που ακολουθεί αυτή την πορεία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το πιο σύντομο ανέκδοτο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι υπέρ της φορολογικής δικαιοσύνης. Το λέμε αυτό διότι απλά και μόνο μία προσφυγή στις εισηγητικές εκθέσεις των προϋπολογισμών από το 2001 και μετά θα έδειχνε την πορεία των πραγματικών εσόδων, ότι αυξήθηκε κατακόρυφα η άμεση και έμμεση φορολόγηση των φυσικών προσώπων παρόλη τη συρρίκνωση όλα αυτά τα χρόνια του βιοτικού τους επιπέδου και ταυτόχρονα ότι είχαμε δραματική μείωση των εσόδων από το μεγάλο κεφάλαιο παρόλη την τεράστια αύξηση της κερδοφορίας τους. Αυτή είναι η συνεπής ταξική πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου που εφάρμοσε και η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της φορολογικής αλλά και όχι μόνο πολιτικής.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να αξιοποιήσει τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποδείξει ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, απαντώντας ο Εισηγητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είπε ότι στις άλλες χώρες υπάρχει αχτίδα φωτός, ότι βγαίνουν από το τούνελ της κρίσης. Όμως, και οι μεν και οι δε, απέφυγαν όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφερθούν στο πώς ήρθε αυτή η αχτίδα φωτός ή πώς στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τον μέσο όρο όταν εφαρμόζεται μία αυστηρά αντιλαϊκή πολιτική που οι Κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Αυτό δεν είναι το σχέδιο; Ανεξαρτήτως χρώματος οι Κυβερνήσεις φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στη λαίκή οικογένεια όπως φόρτωσαν και τα βάρη της ανάπτυξης και των κερδών πάλι στη λαϊκή οικογένεια όλα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό πολύ περισσότερο όταν εν μέσω της κρίσης στην Ελλάδα καταγράφουμε για το πρώτο εξάμηνο κέρδη στις εισηγμένες επιχειρήσεις, βεβαίως με χαμηλότερους ρυθμούς αλλά καταγράφουν κέρδη και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι εφοπλιστές με νέες παραγγελίες και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.
Αντίθετα καλούμε τους εργαζόμενους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι όταν το είχαν σφίξει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τι αποφεύγετε όμως να πείτε και η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση; Την θέση σας απέναντι στα μέτρα που προτείνουν αυτοί οι οργανισμοί. Δεν έχω ακούσει κουβέντα για τα ζητήματα της εβαλφάλιας, δηλαδή της ακόμη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Και βεβαίως, δεν μπορείτε να πείτε κουβέντα γιατί Νέα Δημοκρατία και ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψηφίσατε την έκθεση ΕΛΚΑΣ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αυξάνει τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε 75 ώρες και καταστρατηγεί οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση και οποιαδήποτε σταθερότητα στην εργασία και τη σταθερή απασχόληση. Και στους σχεδιασμούς σας στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων είναι να φαλκιδευτούν ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Ήδη συμμετέχει στο διάλογο με την Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση για την καταστρατήγιση των βαρέων και ανθυγιεινών. Ήδη η Κυβέρνηση προδιαγράφει τον διαχωρισμό του κλάδου της σύνταξης από τον κλάδο της υγείας για να εμπορευματοποιηθεί ακόμη περισσότερο η υγεία. Να λοιπόν, ποια είναι τα μέτρα στα οποία ήσαστε ταυτισμένοι, αρκεί να μην θιγεί το ιερό και όσιο της πολιτικής σας που είναι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου που αποτελεί τον πυρήνα και της κρίσης και θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Πρώτον, σε σχέση με αυτό που ρώτησε ο κ. Σπηλιόπουλος για το αφορολόγητο των 1.000 ευρώ πρέπει να πω ό,τι αφορά στα κέρδη από λαχειοφόρες αγορές και από τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και δεν αφορά στα κέρδη από λαχεία και από άλλα τέτοιου είδους στοιχήματα, παιχνίδια.
Δεύτερον, η επιβολή ειδικής φορολογίας στα σκάφη αναψυχής ανακοινώθηκε από το Υπουργείο μας. Είναι μέτρο που οι διατάξεις του θα έρθουν με επόμενο νομοσχέδιο στη Βουλή. Το μέτρο ανακοινώθηκε -και θα εφαρμοσθεί- σε συνέντευξη τύπου από τον Υπουργό. Επομένως, δεσμεύει το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να το αμφισβητείτε. Προφανώς δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο αλλά είναι ένα μέτρο που έχει ανακοινωθεί. Ο κ. Παπαθανασίου ρώτησε αν αμφισβητείτε την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου;
Όταν εγώ σας είπα ότι τα ποσά που έχει βεβαιώσει από ελέγχους η ΥΠΕΕ το τελευταίο πεντάμηνο είναι αυξημένα κατά 39% πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η δραστηριότητα της ΥΠΕΕ φέτος και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών ακριβώς λόγω της κρίσης έχει ενταθεί για να βεβαιωθούν περισσότερα ποσά και για να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή, είναι δυνατόν να μου λέτε εδώ στο Κοινοβούλιο ότι έχει δοθεί προφορική ή γραπτή εντολή στην ΥΠΕΕ να χαλαρώσει τους ελέγχους αυτό το διάστημα; Επιτρέψτε μου κύριε συνάδελφε να σας πω ότι αυτά τα πράγματα δεν λέγονται στο Κοινοβούλιο. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Υπουργείου μας έχουν καθήκον και αυτή είναι η εντολή που έχουν από την πολιτική ηγεσία και αυτό το καθήκον τους προκύπτει από τον νόμο και από το Σύνταγμα να αντιμετωπίζουν και να καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Δεν έχει δοθεί καμία εντολή είτε γραπτή είτε άγραφη για να χαλαρώσουν οι έλεγχοι.
Τέλος, κύριε Βορίδη, και αναφέρομαι σε αυτά που είπε ο Αρχηγός σας από τα στοιχεία τα οποία πήρα και κατέθεσε στη συζήτηση για την Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων επειδή έγινε και ειδική αναφορά στο πρόσωπό μου δεν προκύπτει ότι υπάρχει κάποια γνωμάτευση που να την έχω αποδεχθεί εγώ. Επιφυλάσσομαι να μελετήσω τον φάκελο και να επανέλθω στην Ολομέλεια, γιατί τέτοιου τύπου προσωπικές αναφορές δεν τις δέχομαι.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας); Κηρύσσεται περαιωμένη η συζήτηση επί της ενότητας των άρθρων 1 έως και 37 και θα γίνει η ψήφισή τους χωριστά.
(BA)

(XP)
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 1 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 1 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 2 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 2 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 3 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 3 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 4 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 4 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 5 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 5 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 6 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 6 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 7 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 7 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 8 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 8 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 9 ως έχει.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 9 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 10 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 10 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 11 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 11 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 12 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 12 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 13 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 13 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 14 ως έχει.
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 14 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 15 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 15 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 16 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 16 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 17 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 17 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 18 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 18 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 19 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 19 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 20 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρών.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 20 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 21 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 21 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 22 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 22 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 23 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 23 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 24 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 24 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 25 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 25 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 26 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 26 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 27 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 27 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 28 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 28 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 29 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 29 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 30 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 30 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 31 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 31 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 32 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρών.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 32 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 33 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 33 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 34 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 34 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 35 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Παρούσα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 35 έγινε δεκτό, ως έχει κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 36 όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 36 έγινε δεκτό, όπως τροποποιήθηκε από τον κύριο Υπουργό, κατά πλειοψηφία.
Ερωτάται το Τμήμα: Γίνεται δεκτό το άρθρο 37 ως έχει;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Παρών.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κατά πλειοψηφία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνεπώς, το άρθρο 37 έγινε δεκτό ως έχει κατά πλειοψηφία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δέχεστε στο σημείο αυτό να λύσουμε τη συνεδρίαση;
ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Μάλιστα, μάλιστα.
Με τη συναίνεση του Τμήματος και ώρα 22.04’ λύεται η συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη 9 Ιουλίου και ώρα 09.30’ πμ με αντικείμενο εργασιών του Τμήματος: α) κοινοβουλευτικός έλεγχος, συζήτηση επικαίρων ερωτήσεων και β)νομοθετική εργασία: ψήφιση στο σύνολο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης «Διασυνοριακές Συγχωνεύσεις Κεφαλαιουχικών Εταιρειών και άλλες διατάξεις» και συνέχιση της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων, Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης και άλλες διατάξεις».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ

1 / 166 ΤΟΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ 8/7/2009

Τελευταία Αποθήκευση: 8/7/2009 6:45:00 μμ Από: D.tori
Εκτυπώθηκε: 8/7/2009 6:45:00 μμ


PDF:
es20090708ap.pdf
TXT:
es090708ap.doc


Επιστροφή
 
Η Διαδικτυακή Πύλη της Βουλής των Ελλήνων χρησιμοποιεί cookies όπως ειδικότερα αναφέρεται εδώ